Рыбаченко Олег Павлович: другие произведения.

пазбаѓлення некранутасці Джыма Хокінса

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Працягваюцца прыгоды каханага вамі персанажа з кнігі "Востраѓ Скарбы" Джыма Хокінса. Чароѓны падлетак пападае ѓ палон каперам, і яго прадаюць у рабства. Хлапчук працаваць на плантацыях цукровага трыснёга, і яго загарэлага і басанога чакаюць новыя прыгоды і першае каханне.

  пазбаѓлення некранутасці Джыма Хокінса
  АНАТАЦЫЯ
  Працягваюцца прыгоды каханага вамі персанажа з кнігі "Востраѓ Скарбы" Джыма Хокінса. Чароѓны падлетак пападае ѓ палон каперам, і яго прадаюць у рабства. Хлапчук працаваць на плантацыях цукровага трыснёга, і яго загарэлага і басанога чакаюць новыя прыгоды і першае каханне.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Здавалася, атрымала перамога, але самы галоѓны і крыважэрны пірат жывы і яшчэ побач. Падступны Джон Сільвер не проста збег з карабля. Ён яшчэ прапанаваѓ свае паслугі каперскаму, французскаму судну. Маѓляѓ, ёсць такі карабель поѓны золата, казачных скарбаѓ. І ім можна канкрэтна пажывіцца.
  Сільвер выгандляваѓ сабе долю, і папрасіѓ капітана каперскага судна пакінуць жыццё Джыму.
  І вось калі пасудзіна выйшла ѓ мора, то доктар Ліѓсі нечакана заѓважыѓ у падзорную трубу, як іх даганяе фрэгат. На караблі толькі адна гармата сярэдняга калібра. Але паспрабуй супрацьстаяць падобным сілам. Басаногі хлопчык гадоѓ чатырнаццаці Джым свіснуѓ указальнымі пальцамі ѓ роце і крыкнуѓ:
  - Яны ляцяць за нашымі скарбамі! Няма ніколі, не аддамо!
  Тоѓсты твар містэра Трэлані перакасіла ѓ гневе. І сквайр прашыпеѓ:
  - Французы... Вечны наш гемарой!
  Капітан Смалет суха загадаѓ:
  - Дадаць ветразі!
  Сімпатычны Джым, мільгаючы босымі пяткамі чатырнаццацігадовага на выгляд хлопчыка, кінуѓся выконваць загад. Грэй і Бэн Ган таксама пайшлі за ім. Але людзей надзвычай мала. І ѓжо позна...
  Умацаваны сталлю нос фрэгата ѓрэзаѓся ѓ борт "Іспаньелы", і пакінуѓ увагнутасць, паламаѓшы некалькі дошак. Тут жа паляцелі абардажныя крукі. Каперы, а фактычна піраты, ірванулі на штурм, размахваючы мячамі і шаблямі. Яны былі няголеныя, з выскаленымі фізіяноміямі. Некаторыя начапілі на сябе грабяні з пёраѓ нібы індзейцы, іншыя нават уставілі сабе старонкі з Бібліі ѓ вушы, ці вострыя кінжалы.
  Містэр Трэлані стрэліѓ з доѓгай стрэльбы. Адзін з нападаючых капераѓ упаѓ з прастрэленай галавой. З дзіркі ѓ галаве выцякала чырвона-карычневая сумесь крыві і прасякнутага ромам мозгу.
  Юны ваяѓнік Джым таксама выхапіѓ з-за пояса пісталеты. Перад ім аказаѓся, гарбаты, але вельмі спрытны пірат. Хлапчук пальнуѓ па ім, адчуваючы аддачу ствалоѓ. Марскі разбойнік з лямантам заваліѓся. Адна куля трапіла ѓ жывот, другая перабіла ключыцу. Але перазарадзіць рэвальверы некалі.
  Прыйшлося хлапчуку выхапіць шпагу, і сашчапіцца з карсарам.
  Клінкі скрыжаваліся, пасыпаліся пунсовыя іскры. Басаногі дзяцюк Джым з усмешкай на вуснах вымавіѓ:
  - Смерць - гэта таксама прыгода, толькі занадта непрадказальнае!
  Хлапчук вымушаны быѓ адступіць. Пірат быѓ буйнейшы за чатырнаццацігадовага хлопца, і надзвычай дасведчаны. Тым не менш, Джым-Барыс вельмі спрытны. Перакочваючыся, хлапчук прымудраецца пазбягаць клінка і секчы пірата па нагах. Можа быць дзяцюк справіѓся са сваім ворагам, але на яго з бакоѓ наскочыла яшчэ два карсары. Адзін пашкодзіѓ юнгу шабляй у плячо.
  Джым выпусціѓ зброю. Доктар Ліѓсі пракрычаѓ:
  - Мы здаемся, не чапайце хлапчука!
  Малалікі экіпаж "Іспаньелы" абяззброілі і звязалі. Капітан пірацкага фрэгата Іскражнер, агідна прасіпеѓ.
  - Ну што галубкі трапіліся...
  Побач з ім на мыліцы падскокваѓ Джон Сільвер, бубня.
  - Хлапчука не забівай... Ён мой!
  Пірат з доѓгай з сівізной барадой, зароѓ:
  - Мы знайшлі скарбы! Тут поѓныя куфры з золатам і камянямі!
  Скажнер з вельмі задаволеным выглядам прасіпеѓ:
  - Выдатна! Мы разжыліся каштоѓным скарбам!
  Капітан капера трасянуѓ пісталетам і працягнуѓ:
  - Ты нам аказаѓ буйную паслугу Сільвер і варты ѓзнагароды!
  Капер стрэліѓ і пісталета ѓ жывот былому коку. Той заваліѓся з дзікім крыкам. Калі свінцовы падарунак у цябе ѓ пузе, то гэта вельмі балюча. Пірат Сільвер курчыѓся, імкнучыся сабраць рукамі выпатрашаныя кішкі.
  Капітан капераѓ здзекліва вымавіѓ, шоргаючы ботам па палубе:
  - Куля таксама дорага каштуе!
  І кінуѓшы люты погляд на палонных, вымавіѓ:
  - Гэтых за борт! Усіх акрамя хлапчука!
  Некалькі ацалелых пасля разборак грамадзян "Іспаньелы" паляцела ѓ марскую ваду, якая кішыла акуламі. Пырскі за бортам, чымсьці нагадалі фантанчыкі кітоѓ. Людзі пайшлі на смерць, моѓчкі. Толькі сквайр Трэлані, нема крычаѓ і лаяѓся.
  Паранены падлетак Барыс застаѓся стаяць на палубе. У ірванай матросцы, якую набрыняла кроѓ, босы, з выгарэлымі на сонцы валасамі хлапчук, нагадваѓ палоннага гітлераѓцамі партызана.
  Ісканжэр паглядзеѓ на акрываѓленага пацана і прытворна ласкава вымавіѓ:
  - А што нам рабіць з табой?
  Юны Джым з вымучанай усмешкай адказаѓ:
  - Мае сябры загінулі, а значыць, жыццё не мае сэнсу...
  Капітан капера зарагатаѓ, яго смех нагадваѓ голас Карабаса Барабаса і, з ухмылкай заявіѓ:
  - Тым больш у нас няма прычын пазбаѓляць цябе хлопчык жыцця. Так што я стрымаю сваё слова ... - Голас Ісканжэра стаѓ нашмат стражэй, і ён прашыпеѓ. - А зараз прыгатуйце прэнг, трэба прапарыць гэтаму хлапчуку костачкі.
  Піраты, даволі ѓхмыляючыся, разрагаталіся. Ім і на самай справе было пацешна расцягнуць прыгожага хлопчыка на прэнгу. Таксама тая яшчэ забава. Паѓголага падрапанага Джыма схапілі, павалаклі на каперскае судна. Па дарозе бязлітасныя марскія разбойнікі балюча шчыкалі хлопчыка за параненае плячо. Барыс нават заскрыгатаѓ зубамі. Каб адцягнуцца, ён стараѓся думаць ад нечым іншым. Напрыклад, пра тое, як добра было б выкупацца ѓ залатой ванне, і змыць з сябе пот.
  Беднага юнгу аднеслі ѓ спецыяльную каюту, абсталяваную для катаванняѓ. Па сценах віселі развешаныя гаплікі, іголкі, шчыпцы, свердзелы, пылі і іншыя прыстасаванні для катаванняѓ. Было тут і калючае крэсла, характэрнае для інквізітараѓ, і традыцыйная прэнг.
  Галоѓным катам была рудая жанчына. Яшчэ маладая, але з непрыемным тварам, мускулістая і буйная. Яна толькі ѓ адной кароткай спадніцы і поѓную
  грудзі прыкрывала толькі вузкая палоска тканіны. У каюце горача, бо палае камін. Жанчына скрывіла фізіяномію і бліснула буйнымі, белымі, нібы слановая косць зубамі.
  - Як прыгожанькі хлопец... Якое задавальненне катаваць якога прыгожага хлопчыка!
  Капітан брыдка ѓсміхнуѓся і заѓважыѓ:
  - Сказаць ён нам нічога для нас патрэбнага ѓжо не можа... Але прымусь яго лямантаваць ад болю нібы шчанюка якога топяць у палонцы...
  Рудая жанчына прабуркавала:
  - У яго паранена плячо... Значыць лепш за ѓсё падыдзе менавіта традыцыйная і старажытная як Вавілон прэнг!
  Джым гэты палонны юнга скалануѓся ... да хлапчука падскочылі піраты. Сарвалі прахарчаваную крывёю матроску, агаліѓшы мускулісты, загарэлы тулава. Вывернулі ззаду рукі, прывязаѓшы вяроѓку да крука. Хлопчык паморшчыѓся ад жудаснага болю.
  Потым пачалі падымаць угору. Захрумсцелі выварочваць суставы. Палілася са свежай раны кроѓ, зазвінелі сухажыллі. Боль перапоѓніѓ Джыма, і хлапчук закрычаѓ... і страціѓ прытомнасць.
  Раскошны і вялізны аѓтамабіль пад'ехаѓ да замка. Мужчына і жанчына жорстка загадала Сэму:
  - Ідзі разам з намі і расказвай далей гісторыю пра "Востраѓ скарбаѓ", а мы цябе будзе час ад часу сцябаць бізуном.
  Юнака-падлетка павялі, зусім голага і ѓ кайданах па дворыку, прымушаючы пляскаць босымі ножкамі па лужынах. А потым увялі ѓ замак, пад аховай. І рабілі гэта вельмі спрытна, білі бізунамі.
  Яны сапраѓды якія перакруты. Лупяць скаванага, прыгожага хлапчука нейкімі адмысловымі бізунамі, што балючыя, але не пакідаюць слядоѓ. І пры гэтым водзяць яго па мармуровых плітах замка, і прымушаюць расказваць гісторыю.
  Сэм жа ахвотна складае. Ён не толькі прыгожы, але і вельмі нават разумны падлетак-альфонс.
  Капітан капера стрымаѓ сваё слова. Замест таго каб забіць хлапчука, яго прадалі ѓ рабства на плантацыі цукровага трыснёга. Голы па пояс, у адных толькі зашмальцаваных штанах па калена, былы юнга збіраѓ трыснёг. Праца на першы погляд не занадта цяжкая, але канцу дня дубее спіна, пакутліва ныюць рукі і ногі.
  Але дужы, і цягавіты хлапчук працуе ѓжо некалькі месяцаѓ. І самае пакутлівае ѓ гэтай сітуацыі, зусім не пякучае сонца, скура стала чорнай і абгарае, і не фізічная нагрузка, і нават бізун наглядчыка, а...
  Нуда!
  Сапраѓды нудная, паѓтараная з-за дня ѓ дзень праца надакучае. Зрэшты, Джыму яшчэ пашанцавала, што ён дзіця ранняга капіталізму, амаль сярэднявечных часоѓ. Хлапчук, чыё дзяцінства прайшло ѓ тэхнічна насычаным дваццаць першым стагоддзі, куды б больш пакутаваѓ. У тым ліку ад адсутнасці камп'ютарных гульняѓ. А Джым не сумаваѓ па тэлевізары, мульціках, фільмах, і толькі была нуда па кнігах.
  Падлетак-юнга вельмі кахаѓ чытаць. Для яго гэта была магчымасць з рэальнасці перанесціся ѓ фантастычныя, казачныя светы. Забыцца аб тым, што цябе лічаць усё не вельмі добрым - нават родная маці.( Маці нават асабліва!) І адчуць пры дапамозе кніг іншае, адмысловае, цікавае і поѓнае прыгод жыццё.
  А тут гэтага няма! Ён белы раб, белабрысы хлапчук, разам з амаль выключна афрыканцамі, якія ні рускай, ні англійскай мовы не ведаюць. Нават няма з кім пагутарыць, перамовіцца, атрымаць суцяшэнне. І ад гэтага яшчэ больш сумна на душы, нібы там скрабуцца тыгра-пацукі.
  А ты нібы механічны. Рухаешся ѓжо не думаючы. Не занадта хутка, каб не стаміцца звыш усякай меры, але і не павольна, каб цябе не накрыла пякучы бізун наглядчыка.
  Джым адчуваѓ, што тупее ад такой пакутлівай працы. Нават падумалася, што ѓ школе, мабыць, не так ужо і кепска было. Вучыѓся хлапчук добра, у тым ліку і дзякуючы моцнай памяці. Педагогі любілі, ціхага, спакойнага, стараннага і акуратнага вучня.
  Аднагодкі недалюблівалі Джыма, але асабліва не лезлі. Так што не кожны дзень ён атрымліваѓ па рагах і хадзіѓ у сіняках. Жыць у прынцыпе можна было.
  І магло быць і горш.
  Вось зараз і стала горш... Час ад часу наглядчык б'е хлапчука па голай спіне, або нагам. Ды хаця б проста так ад нуды. І яму пляваць што перад табой жывыя людзі.
  Кормяць таксама слабавата. Ежа грубая і аднастайная. Затое здаровая, і юнга Джым Хокінс худы, але жылісты і не выглядае знясіленым. Працягнуць на плантацыі можна доѓга, а збегчы вельмі складана. Вартавыя сабакі сочаць за кожным крокам...
  Джым аднёс сноп з цукровым трыснягом, і зноѓ пачаѓ калупацца ѓ зямлі, як яго аклікнулі.
  Хлапчук падняѓ галаву. Насупраць яго стаяла дзяѓчына ѓ белай сукенцы і прыбраных туфліках. На шыі ѓ прыгажуні былі каралі з буйнога жэмчугу, а на руках пярсцёнкі. І сукенка такая багатая і прыбраная. Па баках два байцы ѓ бліскучых, ярка начышчаных ботах і са стрэльбамі - ахова!
  Джым нізка пакланіѓся шляхетнай даме. Тая на англійскай мове, якую юнга Джым павінен быѓ разумець, вымавіла:
  - Ты хто будзеш хлапчук?
  Джым машынальна адказаѓ:
  - Раб нумар сто сорак чатыры!
  Дзяѓчына хіхікнула і паѓтарылася:
  - Ты будзеш на самой справе?
  Хлапчук адказаѓ, як вынікала па легендзе:
  - Юнга Джым Хокінс мілэдзі...
  Дзяѓчына ѓ белай прыбранай сукенцы праваркавала:
  - Юнга з пірацкага карабля?
  Джым адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Не зусім пірацкага... Хоць у нас на борце і аказалася некалькі марскіх разбойнікаѓ.
  Дзяѓчына паклікала хлапчука пальцам:
  - Падысці бліжэй і раскажы па падрабязней.
  Джым адклаѓ матык. Наглядчык, падаѓся назад. Хлапчук ганарліва паглядзеѓ перад сабой. Дзяѓчына была крыху вышэй за яго, з чорнымі валасамі і карымі вачамі, але твар нейкі белы. Дзіѓна, што да яе не прыстае загар - здзівіѓся Джым.
  Сам хлапчук, нібы ѓ негатыве - волас белы як кудзелю, а скура чорная. Толькі падэшвы босых ног і мазолістыя рукі крыху святлейшыя.
  Дзяѓчына прамаѓляе, нецярпліва тузаючы галавой:
  - Давай расказвай!
  Джым мімаволі залюбаваѓся на брошкі з каштоѓных камянёѓ, у гэтай варонай грыве і вымавіѓ:
  - Я дапамагаѓ маці, абслугоѓваючы карчму. Справы ішлі сярэдне, але вось неяк да нас з'явіѓся поѓны, чырванатвары марак і кінуѓ некалькі залатых манет.
  Хлапчук пачаѓ пераказваць кнігу "Востраѓ Скарбы", але рабіѓ гэта таленавіта і займальна, дадаючы сёе-тое і ад сябе.
  Дзяѓчына ѓважліва слухала. Часам задавала дадатковыя пытанні.
  Калі юнга Джым дабраѓся да свайго сядзення ѓ бочцы з-пад яблыкаѓ, прыгажуня заѓважыла:
  - А ты гарэзніца, любіш выведваць чужыя сакрэты...
  Джым хлопчык з голымі, мазолістымі пяткамі, з прытворным цяжарам (насамрэч хлопчык быѓ вельмі рады падобнай разнастайнасці!) уздыхнуѓ і вымавіѓ:
  - Ды такі ѓжо я ёсць!
  Дзяѓчына кіѓнула:
  - Пакуль папрацуй разам з усімі, а ѓначы цябе прывядуць да мяне ѓ спальню і ты да раскажаш гісторыю да канца!
  Джым неахвотна кіѓнуѓ. Не надта хацелася яму вяртацца да цяжкай, руціннай працы. Але наглядчык бразнуѓ хлапчука бізуном. Удар прыйшоѓся паміж вострых як сякеркі, чорных лапатак падлетка. Прыйшлося паспяшацца, каб не атрымаць зноѓ.
  Ды нялёгкая праца ѓ раба на плантацыі. Мусіць, толькі на галерах і каменяломнях горш. Але нічога, магчыма ён спадабаецца дзяѓчыне, і яна яго памілуе. Дасць нейкую лягчэйшую і цікавую працу.
  Джым крыху павесялеѓ і стаѓ калупаць зямлю матыкай куды энергічней.
  Вось нарэшце сцямнела. Хлапчука адвялі ѓ спецыяльнае памяшканне і заштурхнулі ѓ вялікую бочку з гарачай вадой. З'явіліся негрыцянкі, якія прыняліся скабліць пацана вяхоткамі, змываючы назапашаны за месяцы працы бруд.
  Калі церлі агрубелыя мазолістыя падэшвы, то ад гэтага стала казытліва і прыгожы жылісты Джым, весела разрагатаѓся. Потым хлапчука апранулі ѓ форму хатняга слугі. Гэта аказалася не занадта прыемнае. У вопратцы цесна, а франтаватыя боцікі ціснуць. Няма напаѓголага было куды прыемней.
  Потым юнгу Джыма завялі ѓ сталовую. І ѓпершыню за доѓгія месяцы хлапчук паспытаѓ мяса. Яму падалі курачку ѓ таматным соѓсе, і свежага, белага хлеба. А таксама добрай салаты і салодкай садавіны. Прыгожы хлопчык-юнга Джым Хокінс паеѓ і яго настрой паднялося. Асабліва калі яшчэ ѓ сярэбраным куфлі чарнаскурая дзяѓчынка-прыслужніца паднесла віны.
  Хлопчык Джым аказаѓся амаль на сёмым небе ад шчасця.
  Ён разумеѓ, што за гэта давядзецца плаціць, але адплата будзе напэѓна вельмі нават прыемнай.
  Юнгу Джыма адвялі ѓ раскошна абстаѓленую спальню. Зьявілася дзяѓчына. Яна хупавым рухам агалілася, кінула сукенку і туфлікі, застаѓшыся зусім голай. Перахапіѓшы збянтэжаны погляд Джыма, пасмейваючыся, растлумачыла:
  - Так прыемна ляжаць зусім без нічога. Адзенне - гэта крэпасць, у якую заключана цела.
  Хлапчук згодна кіѓнуѓ:
  - Немагчыма не пагадзіцца... Зацесна, асабліва нагам.
  Дзяѓчына прапанавала Джыму прыгожы падлетак:
  - Так распраніся і прысядзь да мяне!
  Хлапчук-юнга стаѓ ліхаманкава здымаць адзенне. Дзяѓчына строга загадала:
  - Павольней ... Бо ты не дзікун!
  Джым Хокінс са смазливой мордачкай пачырванеѓ, але стаѓ рухацца не спяшаючыся... Капрызная дзяѓчынка зноѓ незадаволеная:
  - Ну, ты быццам сонны. Давай плаѓна і як індыйская танцорка.
  Хлапчук пачаѓ рухацца, асцярожна пазбаѓляючыся ад адзення. Дзяѓчына была вельмі прыгожая. Яе постаць стройная і падцягнутая, хоць і не мускулістая. Грудзі невялікія, але правільнай, грушападобнай формы, стан тонкая, сцягна шырэй з плыѓным пераходам. Ножкі з вузкай падэшвай, вельмі хупавыя, пятачкі кругленькія, ружовенькія. На фоне доѓгіх, чорных валасоѓ скура здаецца па-асабліваму белай.
  Юнга-прыгажун Джым, наадварот, са светлымі, паспеѓшымі прыстойна адгадуй за час рабства валасамі, і шакаладнай скурай, мускулісты, з пакрытай свежымі ранкамі спіной.
  Ён прысеѓ побач з дзяѓчынай. Яна больш высокая і доѓгая абаперлася на Джыма гэтага юнгу, прыхінулася, аголенай грудзьмі да вострых лапатак і прашаптала:
  - Якое ѓ цябе жылістае, моцнае цела... Ты, напэѓна, ніколі яшчэ не быѓ з жанчынай.
  Хлапчук заліѓся фарбай, і прашаптаѓ:
  - Нет ніколі.
  Дзяѓчына ѓсміхнулася і прабуркавала:
  - А я цябе навучу!
  І прынялася гладзіць, глянцаваную скуру падлетка...
  Яе рухі станавіліся ѓсё энергічней і энергічней. Яна зняла з яго апошнія трусы. Хлапчук літаральна заводзіѓся, ад дакрананняѓ жаночых рук. Яе вусны цалавалі прыгожы твар Джыма. Прыгожая дзяѓчына нечакана асядлала хлапчука і насаджваецца на годнасць.
  Упершыню сутыкнуѓшыся з сэксам, ды яшчэ ѓ такой грубай форме юнак-падлетак збянтэжыѓся, і запаѓ у ступар. Але яго мужчынская дасканаласць, вялікае і доѓгае тырчала нібы кольк. І нудная па мужчынамі сімпатычная, крамяная дзяѓчынка проста скакала на ім, вохкаючы і юрліва стагнучы. Яна была цудоѓнай, голай, і куды больш сталай жанчынай чым першапачаткова падумаѓ падлетак. Яе цела куды больш сакавітае, пышнае, чым дзявочае твар, і розніца ва ѓзросце была гадоѓ як мінімум у дзесяць.
  Джым Хокінс вылупіѓ вочы і глядзеѓ, не ѓ сілах вымавіць і словы. З аднаго боку юнака гвалтавалі, з другога ж усё выглядала неяк ненатуральна і незвычайна. Шок - гэта па-нашаму!
  Вартасць прыемна казытала, і ѓ ім пульсавала кроѓ. Буйныя, жаночыя грудзі калыхаліся, падфарбаваныя соску паходзілі на трускаѓку. Юнга Джым Хокінс адчуваѓ у сабе абуджэнне звярынага інстынкту, і схапіѓ дзяѓчынку з развітымі формамі за грудзі. Тая сладастрасна застагнала мацней. Адкінулася, выгінаючыся станам. Яшчэ досыць юная дзяѓчына, хоць ужо дарослая, балдзела з безбародым юнаком, а Джыма Хокінса гэтага нявінніка кідала то ѓ жар, то ѓ холад!
  Незвычайнасць таго, што адбываецца, дзіка ѓзбуджае. Мужчынская дасканаласць набрыняла, пагражаючы лопнуць, і стала вялізным, нібы цяплічны агурок.
  Джым нават падумаѓ, чаму аднагодкі, калі сарвалі з яго трусы, здзекліва смяяліся, у карчме. Бо ѓ яго вельмі нават для сваіх гадоѓ буйная дасканаласць.
  І хіба ён употай не марыѓ, аб жаночай ласцы?
  Перевозбужденный малады юнга ніяк не мог скончыць. Час ляцела ... Жанчына на ім перажыла ѓжо цэлы каскад аргазмаѓ і стала стамляцца. Тузануѓшыся яшчэ пару разоѓ саскочыла ... Лізнула нібы марозіва дасканаласць на развітанне і сунула Джыму Хокінсу шакаладную цукерку:
  - Ты сапраѓдны мачо!
  І пацалавала ѓ лоб, шапнуѓшы:
  - Ну, ідзі, хутка змена наглядчыка прыйдзе! І зноѓ надзень лахмацца, будзе працаваць як і раней.
  Джым Хокінс падняѓся і... не змог нацягнуць спушчаныя штаны. Вартасць была занадта ѓжо вялікая і працягвала стаяць, як камень. І як з такім выйсці.
  Юнак-юнга схапіѓ за сваю дасканаласць і паспрабаваѓ прыціснуць. У гэтым момант рушыла ѓслед вывяржэнні. Сэрца закалацілася, нібы хуткастрэльны кулямёт, і ѓсе часткі цела затрэсліся. Джым Хокінс адчуѓ першы ѓ жыцці аргазм. Вылілася прыстойна белай кашыцы. Пажадлівая дзяѓчынка з прагнасцю кінулася яе злізваць. А юнака, дакладней хлапчука, так трэсла і ён, страціѓшы сілы, паваліѓся на раскошны ложак.
  Служанкі па загадзе дзяѓчыны яго паднялі, знялі штаны, і начапілі рабскія шорты ѓ якіх Джым Хокінс працаваѓ на плантацыях. І павялі хлапчука ѓ рабскі барак.
  Хлопчыкі, якім яшчэ не было васямнаццаці начавалі асобна. Яны ляжалі на дошках, крыху прысыпаных саломай. Са смяшкам сустрэѓшы Джыма падлеткі пацікавіліся:
  - Ну як ты ёй вдул?
  Юнга адказаѓ з усмешкай:
  - Вядома так!
  Хлопчык старэйшы па камеры хіхікнуѓ:
  - Малаток! А прынесці нам што-небудзь паесці?
  Джым разгублена прамармытаѓ:
  - Ды я прабачце забыѓся!
  Юнак таксама басаногі і напаѓголы, гадоѓ шаснаццаці заѓважыѓ:
  - Трэба клапаціцца аб таварышах! А пакуль усім спаць!
  Хлапчукі ѓлягліся. Джым паклаѓ руку пад галаву, засоп носікам. Сон юнага і моцнага пацана быѓ моцны. На раніцу, зрэшты, ён прачнуѓся не выспаѓшыся. Страчаны быѓ час на каханне.
  Потым хлапчукі-рабы адправіліся есці кашу з падлогай гнілой рыбай. Падмацавалі сілы, і зноѓ за працу. Пад пякучым сонцам, шакаладныя ад загару падлеткі, разграбалі матыкамі зямлю і капалі. Звыклыя да працы рабяты. Тут былі і яшчэ зусім дзеці, і старэйшыя юнакі, але яшчэ безбародыя.
  Калі барада прабіваецца, іх ужо пераводзяць да дарослых.
  Джым працуе, яе сухое, мускулістае цела, блішчыць ад поту. Яму вельмі хочацца, каб час ішоѓ хутчэй. Каб хутчэй сустрэць дзяѓчынку.
  Вось ужо сонца ѓ зеніце і самы сонцапёк.
  І тут з'явілася зноѓ дзяѓчына, дакладней жанчына, якая спачатку здавалася юнай дзяѓчынай, але падчас занятку каханнем станавілася больш сталай і пышнай.
  Яна паклікала да сябе Джыма. Хлапчук, мільгаючы босымі пяткамі, сваіх загарэлых ножак падбег да яе.
  Жанчына хіхікнула і вымавіла:
  - Ты мой раб! Устань на калені!
  Юнга неахвотна ѓстаѓ. Жанчына схапіла хлапчука адно рукой за валасы, а іншы сцягнула з сябе трусікі. І рашуча ткнула галаву юнгі Джыма сабе паміж ног, зароѓ:
  - А цяпер ліжы маю шапіках!
  Хлапчук з уздыхам пачаѓ працаваць мовай. Ён гэта рабіѓ першы раз у жыцці. І яму было брыдка, ён адчуваѓ у сабе прыніжэньне. І да горла падступала млоснасць, праѓда жанчына перад шпацырам прыняла ванную. Яе ѓлонне здавалася на смак мовы крыху саланаватай. Хлапчукі-нявольнікі паднялі галовы, і пачалі хіхікаць. І тут жа на іх голыя спіны абрынуліся пугі наглядчыкаѓ. Адзін з удараѓ прыйшоѓся так спрытна паміж вострымі лапаткамі адно з падлеткаѓ, што палілася кроѓ. Ды і іншым хлапчукам прыйшлося несалодка. І ён з крыкамі і стогнамі апусцілі пад выкрыкі наглядчыкаѓ галавы і зноѓ сталі старанна працаваць. Жанчына, бачачы гэтыя сухія, загарэлы, юныя целы, адчула прыліѓ узрушанасці і застагнала. Мова не занадта ѓмела яе таксама ѓзбуджае. І ѓ твар Джыму пырснула вільгаць, вылучэнні скончыла ѓ аргазме маладой жанчыны.
  Хлапчук машынальна аблізнуѓся, затым у яго ванітавала. Жанчына кіѓнула:
  - Малайчына, гэта ты рабіѓ добра! Не бянтэжся, давай спусці шорты.
  Джым пакорліва скінуѓ, свой няхітры гарнітур. Яны працуюць на гарачым, трапічным востраве напаѓголыя. Жывот юнгі, быѓ злёгку запалым, але рэльефным прэсам. Скура яшчэ чыстая. Мужчынская дасканаласць даволі буйное, але валосікі на падставе ледзь прыкметныя.
  Жанчына адцягнула скуры і стала весці мовай. Звер маментальна вырас у памерах. Джым сладастрасна застагнаѓ.
  Жанчына стала з энтузіязмам працаваць ротам. І ёй гэта вельмі падабалася. Яна заводзілася, і стала стагнала сама. Джым ж задыхаѓся ад узрушанасці. Яму было вельмі добра. Жанчына сунула свой палец паміж ногі і зараѓла ад аргазму. І бруя белага крэму стукнула ёй у рот. Яна прагна глынула. Як гэта было ёй прыемна і вельмі смачна. Ды падабацца смактаць у пацана, калі пульсавалы стрыжань ледзь пакрыты валасамі.
  Джым цяжка дыхаѓ... Жанчына пагладзіла яго. Сунула зноѓ даволі дарагую, па тых часах рэдкую шакаладную цукерку і прабуркавала:
  - Які ты смачны і салодкі... Мой хлопчык я табой задаволеная!
  Джым спытаѓ з усмешкай:
  - Можна мне адпачыць?
  Жанчына строга адказала:
  - Не працуй далей з усімі! Гэтай ноччу ѓ мяне будзе баль у палацы губернатара. У наступную, мы дамо табе лішнюю гадзіну паспаць, каб ты стаѓ свяжэй!
  Юнак пакланіѓся:
  - Воля ваша спадарыня!
  І з уздыхам адправіѓся зноѓ калупаць рыдлёѓкай. Юнае, моцнае, ад прыроды здаровае цела абвыкла да фізічнай нагрузкі, але было нудна і сумна. А размаѓляць хлапчукам адзін з адным нельга - наглядчыкі наносяць удары, прычым вельмі балючыя.
  Так што даводзіцца, каб хоць крыху забіць час, нешта маляваць у сваім падлеткавым уяѓленні;
  Вось ён апынуѓся побач з Юльянам Адступнікам. Вядомы рымскі імператар у бітве з парфянамі патрапіѓ у цяжкае становішча. Але спадкаемцы Цэзара змагаліся мужна і адкінулі парфян. Але сам імператар патрапіѓ з невялікім атрадам у асяроддзі адчайна спрабаваѓ прарвацца да сваіх.
  Джым Хокінс выскачыѓ на гарачы пясок. Хлапчук-тэрмінатар адразу ж сцяміѓ, што гэта не зусім сон, тым больш занылі яшчэ не зусім загойданыя пухіры на падэшвах. Але разважаць некалі - трэба ратаваць імператара!
  Пацан-рэйнджар адным ударам у скачку збіѓ пецярых парфян ужо абклалі імператара. Затым, Джым Хокінс, вельмі спрытна падхапіѓ абодва мячы і ѓ ступіѓ у лаянку. Першыя чатыры воіны-персы ѓпалі са ссечанымі галовамі. Затым хлапчук кінуѓ кінжал босымі пальцамі, і той у палёце перакруціѓся і, перарэзаѓ глоткі траім лучнікам.
  Джым Хокінс радасна выклікнуѓ:
  - Гэта мужчынская бітва!
  Пасля чаго перайшоѓ у рашучы наступ. Яго ѓзмахі мячоѓ былі нібы газонакасілка. Яны секлі ѓсіх запар, і рассякалі канечнасці персаѓ. Вось буйных начальнік парфян які спрабуе дастаць імператара сам страціѓ пэндзаль рукі. А потым і галаву.
  Джым Хокінс кінуѓ з круцёлкі нагамі адразу пяць кінжалаѓ, і выкасіѓ цэлы шэраг лучнікаѓ. Пасля чаго прароѓ:
  - Гадзіна фартуны! Надышоѓ час пагуляць!
  І яго мячы зладзілі стрыжку парфянскай арміі. Правадыр арміі цар Персіі Індэмон вылупіѓ зенкі. Напаѓголы, мускулісты хлапчук ссякаѓ усіх запар і ѓсеваѓ ѓсе подступы да Юліяна трупамі. Ніколі яшчэ ѓладару Парфіі не даводзілася бачыць гэтак лютага байца. І тое, што гэта ѓсяго толькі безбароды юнак выклікала сур'ёзны страх.
  Раптам сапраѓды паганскія Багі вырашылі дапамагчы Старажытнаму Рыму і замест адступлення, Юльян вярнуѓ на Зямлю рэлігію продкаѓ! І цяпер гэта ці Геркулес, ці сын Геркулеса ваюе з парфянскай арміяй.
  А Джым Хокінс усё больш і больш уваходзіѓ у раж. Ён кідаѓ цяжкія і вострыя прадметы. Калоѓ і разіѓ ворагаѓ Старажытнага Рыма, а яго мячы здаваліся захапляльнымі маланкамі. Хлапчук-тэрмінатар натхніѓ і астатніх рымлян. З крыкамі: Геркулес! Геркулес з намі! Яны кідаліся на парфян падвоіѓшы ѓтрох свае сілы. Змагаѓся і сам імператар.
  Юллян быѓ толькі крыху вышэй сярэдняга росту, але выдатна складзены, і прыгожы. У момант гібелі яму было ѓсяго трыццаць два гады, і не вядома, што чакала б Рымскую імперыю далей пражыві адступнік па больш. Але зараз, падобна, парфяне падалі назад, і пачалі адыходзіць.
  І астатняе рымскае войска дадало спякоту. Цар Індэмон паспрабаваѓ пераламаць ход бітвы, і з адборнай тысячай несмяротных рушыѓ у лаянку. Але ѓ гэтым была яго фатальная памылка.
  Джым Хокінс звярнуѓ увагі на вельмі буйнога - вышэй Крысабою ростам чалавека, у кароне і плячыма, нібы шафа ѓ залатой кальчузе. І хлапчук, бачачы, як слухаюць загады гэтага ѓладара зразумеѓ: час дзейнічаць. І падхапіѓ упушчаны персам лук. Імкліва нацягнуѓ яго нагой, так што ледзь не лопнула цеціва. А затым выпусціѓ стралу, у думках суправаджаючы яе палёт.
  І прамчаѓшыся, калючае джала, упілася напышліваму цару Парфіі ѓ шыю, разарваѓшы сонную артэрыю. І вялізны вагой паѓтара, а то і ѓ два цэнтнеры ѓладар грымнуѓся з ломавага слана.
  Гібель цара, вядома, зруйнавальны ѓдар па войску. Тым больш, калі маладзейшы спадчыннік паспрабаваѓ узяць камандаванне на сябе, як Джым Хокінс і ѓ яго паслаѓ стралу. У выніку і гэты супернік апынуѓся праколатым скарпіёнам. Рымляне, убачыѓшы які рвецца ѓ бой імператара, зараз крычала: Апалон, Апалон з намі!
  А Джым Хокінс біѓ парфян рукамі і босымі дзіцячамі нагамі, выкарыстоѓваючы прыёмы пра якія ён чытаѓ у кітайскай кнізе перакладзенай на латынь.
  І гэтае варварскае войска звярнулася ѓ павальныя ѓцёкі. Цяпер рымляне пераследвалі Парфію і ѓ гэтай гонцы ваѓкоѓ не магло быць і гаворкі, аб прабачэнні і літасці. Гора ѓцякаючым, і гора ѓцякаючым ад рымлян удвая.
  Усходняе войска раставала на вачах, а лацінскія палкі, легіёны і кагорты няѓмольным. Жалезныя і трывалыя яны ламаюць і рэзаюць усё запар, і забіваюць вяльмож...
  Хлопчык жа мільгаѓ голымі, ружовымі пятачкамі, і правёѓ мячамі млын, ссекшы адразу пецярых супернікаѓ.
  Поѓная перамога. Ацалелыя парфяне падаюць на калені і моляць аб літасці.
  Джым Хокінс падышоѓ па клічы імператара. Той ласкава паглядзеѓ на яго. У антычныя часы людзі крыху ніжэй, чым у пазнейшыя стагоддзі, ды і ѓ сне хлапчук уяѓляе сябе больш старэйшым па ѓзросце. Так што на выгляд хлопчыку Джыму Хокінсу па Рымскіх мерках гадоѓ чатырнаццаць, пятнаццаць. Гэта значыць, ужо можна лічыць мужчынам, хай і без барады. Юллян паглядзеѓ на яго драпіны і ѓдары і з шырокай усмешкай спытаѓ:
  - Ты бог?
  Джым Хокінс сумленна і справядліва адказаѓ:
  - Я чалавек!
  Юллян цяжка ѓздыхнуѓ і таксама шчыра адказаѓ:
  - Шкада... Вельмі шкада!
  Хлапчука, юнгу - тэрмінатара гэта раззлавала, і ён жорстка адказаѓ:
  - Няма чаго шкадаваць! Чалавек гэта гучыць ганарліва!
  Юллян ухвальна кіѓнуѓ і паляпаѓ дзецюка па плячы:
  - Выдатна сказана! Чалавек гэта і гучыць горда, і ён павінен быць ганарлівым, а не глінай у руках ганчара!
  Войска ѓхваляльна зашумела. Паходны жрэц пачаѓ рыхтаваць язычніцкі малебен з нагоды перамогі. Юльян вырашыѓ адрадзіць ранейшыя культы. Адзін з іх - гэта пакланенне Юпітэру, Марсу і Мітры. Хаця зразумела, што язычніцкая вера мае патрэбу ѓ мадэрнізацыі. Тут прапанавалі розныя ідэі. Бо ѓжо ёсць вучэнне аб Елісееѓскіх палях раі для воінаѓ і гераічных людзей, вучоных мужоѓ. Дык чаму б і не зрабіць гэта афіцыйнай дактрынай. Будзеш пакораны імператару, здолееш вызначыцца на службе і атрымаеш сабе на тым свеце гарэм, і будзеш спраѓляць там шляхетныя балі, будучы вечна маладым і моцным! Дык навошта эліце тады вучэнне пра Хрыста?
  Горды хлапчук Джым Хокінс, які таксама не вельмі любіѓ традыцыйнае хрысціянства, двудушнае і жорсткае, заѓважыѓ:
  - Чалавек сам каваль свайго шчасця, і сам ганчар свайго поспеху!
  Юллян працягнуѓ хлапчуку руку, моцна паціснуѓ яе і з усёй шчырасцю прапанаваѓ:
  - Будзь маім сынам і спадкаемцам! Ты не па гадах мудры, і ѓ табе Звышчалавецкая сіла!
  Пасля чаго імператар вывеѓ з-за пояса пярсцёнак цэзараѓ. Гэта пярсцёнак, як правіла апранае імператар таму, каго выбірае сваім пераемнікам, і гэта як правіла знак усынаѓлення.
  Джым Хокінс надзеѓ сабе пярсцёнак на ѓказальны палец і з натхненнем вымавіѓ:
  - Я спадзяюся аказацца годным долі стаць сынам імператара...
  Юльян разбіѓ Парфянскае войска і зноѓ аблажыѓ іх добра ѓмацаваную сталіцу. З'яѓленне Джыма Хокінса было сустрэта з радасцю. Рымскі імператар, расцалаваѓ хлапчука і падняѓ яго моцным рукамі над сабой, вымавіѓшы:
  - Дзякуй Багам! Я ѓжо думаѓ, ці не загінуѓ ты!
  Джым, разумеючы, што праѓду не так ужо лёгка растлумачыць, тупаючы босымі ножкамі, адказаѓ:
  - Сапраѓды кажучы, ваша вялікасць мой рэальны бацька, гэта Апалон і ён часам забірае мяне на Алімп і да іншых міроѓ, каб я не занадта абвыкаѓ да людзей!
  Імператар, празваны ѓ рэальнай гісторыі адступнікам, здзівіѓся:
  - Ты бачыѓ Алімп?
  Джым Хокінс, як і ѓсе інтэлектуальна развітыя хлапчукі, любіѓ складаць і таму ахвотна пацвердзіѓ:
  - Так!
  Юллян захоплена выклікнуѓ:
  - І бачыѓ Юпітэра!
  Хлопчык-юнга, шырока ѓсміхаючыся жамчужнымі зубамі, адказаѓ:
  - Мой дзядуля Юпітэр перадае табе прывітанне! І жадае поспехаѓ! Каб Рымская імперыя - пакарыла ѓвесь свет! І ѓся светабудова!
  Імператар ва ѓсю глотку выклікнуѓ:
  - Дзякуй багам! Ды прынясуць яны перамогу!
  Хлапчук-спадчыннік і юнга тут жа прапанаваѓ не марудзіць са штурмам, бо мясцовасць, вакол спустошаная і рымскім войскам занадта складана здабыць сабе пражытак і пітво.
  Джым, узброіѓшыся лепшым рымскім лукам, які яшчэ і ѓдасканаліѓ, адправіѓся на паляванне. Лепш усё абдумваць план штурму, бачачы само крэпасць і заадно забіваючы ворагаѓ.
  Джым Хокінс стрэліѓ з дыстанцыі ѓ ваяра з пунсовымі пёрамі на шлеме. У адказ у хлапчука паляцелі цэлыя хмары стрэл. Але юны ваяѓнік не звяртаѓ на іх ні найменшай увагі: усё роѓна не далятаюць, і стрымана выбіваѓ супернікаѓ, а сам хуткім крокам, раз-пораз, пераходзячы на бег, ішоѓ вакол сцяны.
  Горад і сапраѓды быѓ вялікім, нямногім саступаючым Рыму і акружаны з высокімі сценамі. Яго не змог у сваё ѓзяць і Траян Вялікі, і многія іншыя заваёѓнікі. А тут фактычна галоѓная сіла Парфіі. Скарыѓшы яе, і твае ѓладанні Рым могуць распасцірацца да самай Індыі.
  Хлопчык Джым звярнуѓ увагу, што сцены горада амаль усюды вялікія, тоѓстыя і зуб'ямі. Для ѓзяцця такога горада трэба шмат доѓгіх усходаѓ, і не факт, што ты іх знойдзеш. Крыху слабейшая абарона, дзе горад абмывае рака, там бурны паток. Адвесці раку можна, але часу гэта зойме не менш за два месяцы ѓпартай працы. Дык што застаюцца якія яшчэ спосабы?
  Напрыклад, падарваць сцяну і прарвацца ѓ пралом! Самы просты спосаб, але патрэбная выбухоѓка. Але недалёка ад горада ёсць вялікіх памераѓ лес. І пры некаторым спрыце выбухоѓку можна зрабіць з... пілавіння, дадаѓшы да іх найпростых мінералаѓ і соляѓ. А босымі пяткамі хлапчук адчуѓ, што такога роду мінералы і солі ѓ глебе ёсць.
  Падарваць лепш за ѓсё самую высокую частку сцяны, дзе сабралася найбольшая колькасць варожых воінаѓ. Цяпер парфяне пашкадуюць, што адважыліся ѓвогуле пайсці супраць Рыма.
  Джым Хокінс расстраляѓшы чатыры калчаны, вярнуѓся назад у лагер і радасна паведаміѓ Юльяну:
  - Багі падказалі мне якім чынам можна ѓзяць крэпасць! Але няхай твае воіны паслужаць нашаму рытуалу!
  Рымскі імператар жорстка загадаѓ:
  - Слухайцеся майму сыну, як мне самому!
  І войска, якое бачыла Джыма Хокінса ѓ справе, гаркнула ѓ адказ прывітанне. А дзяцюк-цэсарэвіч, актыѓна раздаваѓ загады. Спачатку трэба ѓ першую ж чаргу ссекчы дрэвы і дробна перамалоць. І гэта апынецца вельмі крутая забойная сіла, супраць ворагаѓ Старажытнага Рыма.
  Трэба мноства пілавіння змяшаць з мінераламі, і тады атрымаецца магутная бомба антычных часоѓ. Яна павінна спрацаваць куды больш эфектыѓна пораху, і не горш нітрагліцэрыну. Вось гэта сапраѓды хлапчук-тэрмінатар задумаѓ. Прычым Джым сам асабіста сек лес, і перамолваѓ бярвёны на шчыты і пілавінне.
  Голы, мускулісты тулава хлопчыка блішчаѓ ад поту, і здавалася, што дзяцюк адліты з бронзы.
  Верачы ѓ волю багоѓ, рымскае войска працавала вельмі дружна, зладжана і энергічна. Пілавінне і магутныя драѓляныя шчыты хутка будаваліся. Праѓда, парфяне паспрабавалі распачаць вылазку.
  Джым Хокінс з радасцю памахаѓ двума мячамі, а з-за засады ѓдарыла конніца. Пара тысяч персаѓ патрапіла ѓ асяроддзе. Хлапчук-віцязь-юнга дзяѓбу іх правадыр нагой у сківіцу, прымусіѓшы страціць масу зубоѓ. А затым яго пара мячоѓ зарабіла, нібы былі брытвавым прыборам. І парфяне апынуліся ѓ мяшку, і асяроддзі самай доблеснай арміі свету.
  Ды шмат у рымскай арміі ваявала цяпер варвараѓ, але ад гэтага яна стала мацней, увабраѓшы ѓ сябе і свежую кроѓ, і новыя баявыя прыёмы.
  Джым Хокінс больш, іншых атрымаѓ поспех у гэта рубцы. І спецыяльна дзяцюк хлюпаѓся ѓ вялікія лужыны крыві, каб апырскаць рымскіх ваяроѓ. А ім гэта падабалася, атрымлівалася, што яны ад сына самога Апалона атрымліваюць боскую ласку, сілу і поспех.
  Падобна да таго, як многія ѓ Рыме ѓзрадаваліся вяртанню ранейшых язычніцкіх культаѓ. І з вялікім задавальненнем маліліся Фартунэ і Юпітэру.
  Хлапчук-тэрмінатар, здавалася, пацвярджаѓ рассякаючы персаѓ з аднаго ѓзмаху напалову, што вера язычнікаѓ дае каласальныя касмічныя сілы. І што практычна любы чалавек пры жаданні можа стаць богам, і тварыць цуды!
  Хрысціянства ж здавалася занадта варожым жыццёвым задавальненням і з прычыны гэтага непрывабным. Тым больш, ці будзе яшчэ рай? Ды і ці бачыѓ хто з тых, хто жыве ѓ чацвёртым стагоддзі ѓваскрослага Хрыста?
  Ды паверыць ва ѓсемагутнасць укрыжаванага, няшчаснага чалавека вельмі цяжка, нават вытанчанаму розуму. А тым больш варварам, ці рымлянам, якія шанавалі культ сілы і для якіх крыж быѓ ганьбай. Каб усемагутны Бог, прынізіѓ сябе да смерці на крыжы - гэта і ѓвогуле ѓяѓлялася ѓтрапёнасцю і паверыць у такое....
  А свае багі простыя, зразумелыя, чалавечыя... І ніхто не аказаѓ сур'ёзнага супраціву адроджаным культам!
  А вось і цяпер рысскія ваяры, хай з іх палова не лацінасы, а варвары з энтузіязмам выконваюць наказы імператара і яго Сына і Сына Апалона.
  Уначы дастаткова колькасць пілавіння і мінералаѓ ужо прыгатавана. Джым Хокінс не стаѓ дажыцца досвіткам, а загадаѓ рушыць павозку ѓ цэнтральным пункце варожай абароны неадкладна.
  І панесліся трафейныя парфянскія коні, разам са смяротным грузам да вежы цароѓ. З падганялі, прыпякаючы бабкі і ногі запаленымі паходнямі і ѓдарамі доѓгіх бізуноѓ. І хоць персы і акрылі бязладнае страляніну ѓ начную імглу, было ѓжо позна.
  Джым Хокінс каб узмацніць свой голас, праз вялізны медны рог прагарлапаніѓ:
  - Ды здзейсніцца імя Багоѓ! Ды будзе Юпітэр на ѓ дапамогу!
  Ірванула так, што і за пару вёрст з галоѓ рымлян збівала з галоѓ шлемы. Але парфянам дасталася ѓ тысячу разоѓ мацней. Галоѓныя сховішчы ад выбухной хвалі падкінула вышэй, і сцены ѓздыбіліся. Многія сотні персідскіх воінаѓ аказаліся забітыя на месцы, а яшчэ больш пакалечылася...
  Джым Хокінс, якога таксама штурхнула выбухной хваляй, упаѓ было на калені, але тут жа ѓскочыѓ. Пацан-юнга зноѓ гаркнуѓ:
  - А цяпер у атаку сябры! На славу нашага Бога Апалона!
  І кінуѓся першым, мільгаючы босымі, з наліплым на кроѓ пылам хлапечымі пяткамі. А за ім імчалася і ѓся рымская, незлічоная, ва ѓсякім разе, у начным кашмары войска.
  Джым Хокінс першым дасягнуѓ пазіцый парфян і жвава ѓзлез пад абваленай сцяны. Пацан-тэрмінатар знаходзіѓся ѓ наймацнейшым азарце. Ён сек усіх запар, хоць ужо было відаць, што парфяне страціѓ здольнасць рэальна супраціѓляцца. У іх упаѓ баявы дух, і выпарылася ѓсякае жаданне пярэчыць рымлянам. Але ѓсё роѓна знішчэнне працягвалася, і ішла рэальная разня.
  Хлапчук-тэрмінатар урэзаѓ голай пяткай у падбародак аднаму са шляхетных персаѓ зламаѓ яму сківіцу і шыю. Той паваліѓся прама ѓ кацёл з кіпячай смалой, якую прыгатавалі парфяне, каб ліць на галаву атакуючым рымлянам.
  Смала расплюхалася і некалькі персаѓ з перапуду таксама паваліліся ѓ катлы і ѓ іх смажыліся жыѓцом.
  Джым Хокінс размахваючы мячамі, і прасякаючы чарговую прасеку, заспяваѓ цэлую баладу:
  Я рыцар Рыма і мяча...
  Гасподзь заклікаѓ мяне на лаянку!
  Свет атрымаѓ адразу ката,
  А ты Фартуну лепш слаѓ!
  
  Вырашылі адрадзіць вялікую мару,
  Што чалавек падобным Богу моцным стаѓ!
  І пакахалі, мудрасць, прыгажосць,
  У якой увасоблены парыѓ сэрцаѓ у метал!
  
  Няма не язычнік, Цэзар быѓ,
  Ён у раці роѓнага не ведаѓ сабе...
  І прамяністай славай Рым,
  Кідае выклік страху-сатане!
  
  Усё звярнуцца ѓ прах,
  Але толькі неѓміручы дух!
  Знойдзеце сілу мы ѓ словах,
  Якіх не сказаць нам у слых!
  
  Паверце, чалавек не труп,
  У ім лепшае, жыве заѓжды...
  Прамень славы не патух...
  У сэрцах кахання зорка!
  
  І што такое кроѓ,
  Яна дае нам жыццё...
  З болю ёсць каханне,
  І за яе трымайся!
  
  Павер, што ты не слабы,
  І моцным быѓ душой!
  Хай гіне ѓ плоці раб,
  Мы справімся з уздой!
  
  Калі ты баязлівасць пераможаш,
  І згіне жах дзікі...
  Тады парыш ты вышэй дахаѓ,
  Багоѓ лічачы абліччы!
  
  Прыйдзе Алімп, запаліць агонь,
  І будзе святло прамяністае...
  Але слабога герой не чапай,
  Кліента акуліста...
  
  Хто топча дробнага чарвяка,
  Той сам нікчэмны сэрцам!
  А страсць вялікая мая,
  Пад хвост дзве трэскі перцу!
  
  Карацей Белабог прыйдзі,
  Я стану Апалонам...
  Мы закрэслім, пяром нулі,
  За намі мільёны!
  І з кожным ударам мускулістага, падобнага на Геркулеса хлапчукі нехта падаѓ. А персы бухаліся на калені нема лямантавалі аб літасці.
  Сталіца Парфіі ѓпала, і над ёй зараз развіваѓся Рымскі сцяг.
  Палонныя палі ніцма і цалавалі хупавыя сляды босых ног хлапчука-бажаства, які тварыѓ подзвігі Геракла.
  Джым Хокінс узяѓ у свае моцныя рукі ключ ад Азіі і падышоѓ да імператара Юльяна. Той падзякаваѓ спадкаемцу і перадаѓ яму назад, сказаѓшы: "Слава Апалону".
  Юльян будуе новую сталіцу. Джыму Хокінсу таксама стала маляваць уяѓленне ѓсё як бы крыху паскорана, накшталт кінастужкі... Вось ён зноѓ сустрэѓся імператарам Юльянам. Парфянскае царства, ад якога ѓ рымлян было столькі праблем зрынута, і Юльян якога ѓжо называлі Вялікім вырашыѓ аднавіць Вавілон.
  З'яѓленне Джыма Хокінса названага сына імператара і таго лічылі сынам Апалона было ѓспрынята рымлянамі як знак багоѓ.
  Перад хлапчуком вясталкі сыпалі ружовыя пялёсткі. Джым папіраѓ іх босымі, з мазолістым падэшвам нагамі, і ганарліва выпнуѓшы грудзі, ішоѓ нібы трыѓмфатар. Голыя пяткі прыемна казыталі пялёстачкі, і настрой ад гэтага ѓзнімаѓся. Юллян паціснуѓ хлапчуку яго мазолісты ад ратных прац руку, вымавіѓшы:
  - Аб мой сын! Я загадаѓ са скарбаѓ, захопленых у парфян адліць табе залатую статую уставіѓшы смарагды замест вачэй! Калі ты сын Апалона то падобны самому Богу прыгажосці і ратнага мастацтва!
  Джым Хокінс сціпла адказаѓ, скрыжаваѓшы рукі на мускулістых грудзях, моцнага падлетка:
  - Я ѓсяго толькі падобны богу, будучы чалавекам!
  Юллян кіѓнуѓ моцнаму, сапраѓды падобнаму Апалон у малалецтве хлапчуку і абвясціѓ:
  - У тваю частку і гонар пачатку адраджэння Вавілона зробім гладыятарскія баі!
  Джым шчыра вымавіѓ:
  - Менш крыві! Нашы багі патрабуюць не ахвяр, а мужнасці і адвагі!
  Юллян з гэтым пагадзіѓся:
  - Ды будзе так! Але тыя парфяне, якія не змірыліся павінны загінуць у гладыятарскіх бітвах, каб не прычыніць новых бед Рыму!
  Джым Хокінс-малодшы адказаѓ на гэта:
  - Няхай іх долю вырашаць багі! Толькі няхай у гэтых не ѓдзельнічаюць жанчыны і дзеці!
  Юллян двухсэнсоѓна адказаѓ:
  - Тыя, хто не небяспечны нам удзельнічаць у танцы смерці не будуць!
  Статуя адлітая Джыму Хокінсу быѓ нават вышэй, чым натуральная велічыня, а смарагдавыя вочы гарэлі. У руках хлапчук-боства трымаѓ два мячы са сталёвымі лёзамі і з дзяржальнямі ѓпрыгожанымі рубінамі. Рэльефныя мышцы цалкам адпавядалі арыгіналу.
  Потым быѓ раскошны баль і ѓжо падчас балявання зладзілі першы гладыятарскі бой. Змагалася двое старанна вымытых і змазаных алеем парфян. Яны накінуліся адна на адну з мячамі. Буйнейшы прапусціѓ некалькі ѓдараѓ мяча ѓ грудзі і жывот, паваліѓся на пясок. Сутычка апынулася хуткаплыннай і амаль усе рымляне незадаволеныя падобным зыходам нахілілі палец уніз - дабі яго! Джым Хокінс устрымаѓся. Яму не хацеѓ выглядаць ні жорсткім, ні літасцівым.
  Парфянін без сораму сумлення закалоѓ свайго суайчынніка. На гэтым уласна кажучы гладыятарскія ѓяѓленні і скончыліся. Толькі да канца балю, калі Юльян падобна Нерону выканаѓ песню, зноѓ выклікалі на рысталішча воінаѓ. На гэты раз біліся два падлеткі.
  Яны змагаліся дастаткова доѓга, прычыніѓшы адзін аднаму мноства ран. І пад канец, зусім знемагаючы, прабілі мячамі адзін аднаму грудзі і замерлі.
  Юнга Джым, тупнуѓ босай нагой, незадаволена заѓважыѓ:
  - Ты бацька абяцаѓ, што не будзе ѓ гладыятарскіх паядынку дзяцей!
  Юллян рашуча адказаѓ, стукнуѓшы кулаком па стале:
  - А гэта і не дзеці! Ім ужо па чатырнаццаць!
  Падобны зыход выклікаѓ пэѓнае расчараванне ѓ рымлян, і яны асвісталі памерлых паядыншчыкаѓ.
  Джым не стаѓ пярэчыць. Ён і сам не лічыѓ чатырнаццацігадовых дзецьмі. Калі дзяцюк ужо можа з жанчынай, значыць ён не дзіця!
  Ды і ѓ тыя часы ѓ такія гады ѓ Гасконі і жаніліся і выходзілі замуж. Антычнасць і сярэднявечча - сутнасць адно!
  Гладыятарскія баі пачаліся на наступны дзень.
  Парфяне ваявалі адзін з адным. Яны былі ѓ лютасці, кідаліся і калоліся. Шмат пралівалася крыві і поту.
  Ужо ѓ першым жа баі з кожнага боку біліся па дваццаць чалавек. Тыя, хто выйшаѓ першымі з зялёнымі насцегнавымі павязкамі, а другія з жоѓтымі. Бітва працякала з пераменным поспехам. Перамаглі зялёны з якіх на нагах засталося толькі трое, ды і тыя цяжка паранены.
  Другі паядынак выдаѓся крыху не менш крывавым за першы.
  На гэты раз біліся па пятнаццаць чалавек з кожнага боку. Адны ѓ аранжавых павязках, іншыя ѓ сініх. Стукаюць цяжкія боты, аб пясок. Самі гладыятары напаѓголыя, шматлікія валасатыя, так што відовішча суцэль варварскае і напружанае. Аранжавыя падобна аказаліся мацнейшымі, хоць у цэлым бой выдаѓся канкурэнтным. Ішоѓ упартым абмен ударамі, капала кроѓ.
  Абодва бакі калыхаліся, нібы брыз хвалі.
  Аранжавыя аказаліся мацнейшымі, з іх пяць ваяѓнікоѓ выстаяла на нагах. А тыя сінія, якія заваліся, але былі забітыя, іх мілаваць рымляне не сталі.
  Баі кіпелі з размахам. Вось, напрыклад, трое львоѓ і пяцёра парфян з тупымі мячамі. Крывавая атрымалася лазенька... На гэты раз ільвам усміхнулася поспех, акрамя таксама звяроѓ шкадавалі і мячы выдалі палонным кароткія, іржавыя і даѓно не тачаныя.
  Потым на рынг выйшлі падлеткі, якіх узброілі аднымі кінжаламі. Столькі было віску, крыку, кусання. Яны спляліся ѓ абдымку і калолі вастрыямі адзін аднаго, бадаліся, ляжаліся. Хлапчукі да такой ступені раз'юшыліся, што нават не глядзелі хто ѓ якой камандзе. Проста забівалі адзін аднаго, калечылі і дабівалі на месцы.
  Адзін з іх нават вырваѓ іншаму сэрца з мускулістых грудзей, прымусіѓшы апошняга паміраць ад жорсткага болевага шоку.
  Як гэта і цвёрдага і агідна, але разам з тым па крывавым цікава. Калі ты зведваеш сумесь рызыкі, задавальненні і ѓ той жа час брыдка, калі голыя, потныя, у крыві і разрэзах падлеткі раздзіраюць зброяй і кусаюць адзін аднаго.
  А ѓ антычныя часы дзяцей нараджаецца шмат, і ѓ гладыятарскіх баях удзельнічае вялікая колькасць хлапчукоѓ. Яны менш каштоѓных тавар і іх не так шкада. Часта юныя рабы ваююць зусім галышом, і заѓсёды басанож.
  Жанчыны гладыятары таксама амаль заѓсёды босыя, акрамя толькі найболей знакамітых з іх. Такія дзяѓчынкі каб падкрэсліць свой больш высокі статут апранаюць прыгожыя сандалі.
  Рабам да паѓналецця абутак наогул не пакладзена, толькі ѓ мароз ім выдаюць грубыя драѓляныя чаравікі, каб каштоѓная скаціна не загнулася ад холаду. І калі дзіця ад прыроды дужае і можа вытрымаць снег, аддаюць перавагу яго пакідаць без тунікі. Дзеці свабодных рымлян і асабліва патрыцыяѓ каб быць менш падобнымі на рабоѓ носяць сандалі або плясканні, а ѓ халодны час боты.
  Джым Хокінс вядома, як сын бога Апалона вышэй падобных забабонаѓ. Але некаторыя парфянскія палонныя, гледзячы на хлапчука ѓ адных шорціках які сядзіць побач з імператарам, мабыць прымалі яго за ганаровага наскурніка і шапталіся.
  А слых Джыма вельмі востры, і непрыемна, калі пра цябе так думаю. Два напаѓголыя рабыні падышлі да прынца і прыняліся рабіць прыемных масаж, для босых ног хлапчукі. Так добра, калі цябе датычацца дзяѓчыны-азіяткі. Мабыць таксама захопленыя рабыні ѓ заваяванай Парфіі.
  На нагах застаѓся толькі адзін з падлеткаѓ, які, зрэшты, таксама не мог трымацца прама з-за шматлікіх ран і стаяѓ на карачках.
  Наступны бой аказаѓся крыху экзатычны. Чатыры кракадзіла супраць двух дзясятак парфян з палкамі. І толькі ѓ аднаго апынулася ѓ руках сякера. Алігатары кідаліся на палонных, а тыя білі палкамі ѓ адказ. Некаторыя парфяне ѓцякалі. Вельмі страшная жывёліна кракадзіл. Як пстрыкне пашча, так перакушаны парфянін здох у такіх зубах.
  А іншы ваяр ужо пазбавіѓся ног, а іншы рук. А жаруць кракадзілы гладыятар вельмі нават са смакам.
  Рослы перс з сякерай секануѓ алігатара сякерай. Той нават не зрэагаваѓ: такая атрымалася моцная скура. І ѓсё адбівае запар і кідаецца пажыраць усіх, хто трапіѓся пад іклы.
  Крывавая калатуша з'явілася. І стала расцякацца па пясках і жвіру.
  Джым Хокінс стаѓ падлашчвацца з дзяѓчынамі рабынямі...
  Рабочы дзень скончыѓся і хлапчукоѓ адвялі на вячэру. Напаѓголыя пацаны, былі стомленыя і галодныя. Ім далі порцыю рыбы і рысу, пасля аблілі вадой і адправілі адпачываць у барак. Хлопчыкі пляскалі босымі, загарэлымі ножкамі.
  Потым сон...
  Але Джыму не прыйшлося адпачываць, зноѓ яго паднялі. На гэты раз замест ранейшай прыгожай дзяѓчыны перад ім была даволі тоѓстая фраѓ мадам. Гэта жонка старэйшага наглядчыка. Відаць, даведаѓшыся аб пасцельных здольнасцях юнага нявольніка, вырашыла сама з ім паспрабаваць. Ёй было на выгляд гадоѓ трыццаць пяць ці крыху больш, але яна была абжорай, тоѓстая, непрыемная жанчына.
  Паглядзеѓшы на прыгожага хлопчыка, якога вывелі наглядчыкі, яна свіснула:
  - А ты яшчэ птушаня!
  Але калі яе рука сарвала шорты, адкрыѓшы вялікую годнасць хлапчука, то жонка наглядчыка завыла ад захаплення. Яе руках схапіла за мужчынскую дасканаласць і стала яго тузаць. Пульсавалы стрыжань брыняючы, і велізарная, тоѓстая фраѓ мадам, паваліла, асядлаѓшы Джыма Хокінса. Юны юнга сладастрасна застагнаѓ. Дакрананні жанчыны ѓзбуджалі малалетняга жарабца. І гэта ѓсё выглядала так здорава.
  Падлетак пад здаравеннай бабай, якая на ім скача. І пры гэтым яшчэ раве ад аргазму. І ѓсё ѓ прысутнасці наглядчыкаѓ, што адпускаюць яхідныя жарты, і яшчэ падлеткі з барака збегліся глядзець.
  Жанчына скакала, і зароѓ абвісла. Саскочыла. Але Джым моцна узбуджаны падлетак яшчэ не скончыѓ, і сам стаѓ яе дзяѓбці, якая ляжыць на спіне.
  Жанчына зноѓ стала стагнаць, і затрэслася ѓ дзікім аргазме. Яна была папросту цудоѓнай. Грудзей вялікія, саскі пунсовыя, а цела спатнела. Перад тым як ісці да хлапчука, яна памылася. Так што Джым не без задавальнення цалаваѓ яе грудзі. І самазабыѓна працаваѓ.
  Жанчына некалькі разоѓ скончыла і знясіліла. Пад канец выпусціѓ брую і юнга. Жонка наглядчыка падставіла рот, і з задавальненнем злізала салодкую кашыцу. Ёй гэта жудасна спадабалася. Да чаго смачнае насеньне ѓ юных, здаровых, фізічна развітых хлапчукоѓ.
  Пасля чаго яны расталіся. Стомлены пасля працы і сэксу, хлопчык-юнга адправіѓся на нары. Там ужо дрочили іншыя хлапчукі. Іх моцна ѓзбудзіла відовішча сэксу. І яны працавалі рукамі. У бараку запахла, нечым спецыфічным.
  Але шчылін шмат і пах выветрыѓся, і хлапчукі-рабы заснулі.
  Усё аказалася ѓ цэлым добра...
  На наступны дзень паѓтарылася ранейшае. Пад'ём, сняданак даволі сціплы і праца. Прычым праца даволі тупая.
  Джым з цяжкасцю чакаѓ паѓдня, калі павінна была прыйсці яго прыгожая пасія. І крыху прыдумаѓ;
  Нібы прыбой якая выйшла ѓ разводдзе з берагоѓ ракі, велічэзная арда варвараѓ накіравалася да свежассечанай крэпасці. На асобнай вежы не баючыся стрэл, стаяѓ рослы чалавек, у лёгкіх, бронзавых даспехах, і мячом у моцнай, мускулістай руцэ. Кучаравыя валасы, на вялікай галаве, ужо ладна крануты сівізной, і сцягнуты срэбным абручом. Погляд вонкава спакойны, толькі тое якія звужваюцца, а затым якія пашыраюцца зрэнкі выдаюць моцнае хваляванне! Які стаіць па правую руку незвычайна высокі і шыракаплечы мужчына, прагрымеѓ магутным басам:
  - Нас атакуюць, вялікі! З усёй Галіі сабраліся варожыя нам плямёны. Веліч Рыма пад пагрозай!
  Мужчына спакойна адказаѓ, пагульваючы кінжалам з каштоѓнай ручкай:
  - А ты што Антоній вырашыѓ, што мы прыйшлі сюды грыбочкі збіраць, а не жорстка біцца?
  Марк Антоній разгублена вымавіѓ:
  - Але ці быѓ сэнс Юлій дазволіць варварам галам сабраць усе сілы, сотні сваіх плямёнаѓ, замест таго, каб выкарыстоѓваць простую і надзейную тактыку: біць, біць па частках!
  Цэзар з ухмылкай адказаѓ:
  - Аляксандр Македонскі даѓ Дарыю два гады, каб той сабраѓ велізарнае войска са ѓсёй сваёй найшырэйшай імперыі і разграміѓ яго ѓ адкрытым баі. Мы ѓжо ваюем восьмы год. Калі і далей весці кампанію ранейшымі метадамі, то на яе не хопіць усяго нашага жыцця!
  Рымскія лучнікі трапна стралялі з-за зубьев размешчаных на сцяне, зрэшты, галаѓ было так шмат, і яны беглі настолькі густым натоѓпам, што ѓ іх было непараѓнальна цяжэй прамазаць, чым патрапіць. Тыя варвары што падалі, працятыя стрэламі, бязлітасна затоптваліся сваім супляменнікамі. Капыты коней і грубыя боты на драѓлянай падэшве, брыдка чмякалі, сумессю бруду і крыві. Цэзар не ѓтрымаѓся і сам выпусціѓ стралу, цэля ѓ гарцаваѓ на белым скакуне малойчыка. У галаѓ важакам кланаѓ прынята ездзіць на кані менавіта беласнежнай масці, што сімвалізуе чысціню і заступніцтва светлых духаѓ.
  Цэзар страляѓ выдатна, яго навучалі стральбе з лука, яшчэ калі ён быѓ маленькім хлопчыкам. Строгі настаѓнік за кожны промах, прапісваѓ пяць удараѓ лазой па дзіцячай спіне. Зрэшты, маленькага Юлія не толькі лупцавалі, але яшчэ вучылі канцэнтравацца, правіла дыхаць, душачы стомленасць. Вось зараз Цэзар, імкнецца наладзіць дыханне, кантралюючы частату пульса.
  А варвары ѓжо атакуюць сцены. Галы не такія ѓжо дрымучыя варвары, з мноства доѓгіх дрэѓ, імі выраблены сотні розных, часам настолькі шырокіх усходаѓ, што па іх нават можа праехаць калясніца.
  Галы равуць, нібы мядзведзі, якія не елі цэлую зіму. Пры гэтым б'юць мячамі аб меч, і прысвістваюць. Рымскія лучнікі паляць амаль ва ѓпор, байцы з дапамогай рагатак сутыкаюць усходы ѓ ніз. Але іх шмат і галы паѓзуць уверх нібы гусеніцы, не зважаючы на страты. Нават на адлегласці адчуваецца, што ад варвараѓ паражае спіртным, падобна прадстаѓнікі кёльнскага народа прынялі на грудзі ладную колькасць старажытнай самагонкі.
  На версе іх сустракаюць моцнымі ѓдарамі двусечных рымскіх сякер і кароткіх мячоѓ. Вось першыя страты сярод рымлян, упадзе прабіты рагацінай цэнтурыён, разгневаныя галы ірвуць яго цела, на часткі, вось завалілася яшчэ адразу двое рымскіх воінаѓ.
  Цэзар коратка кінуѓ:
  - Ліць на варвараѓ смалу!
  Кіпячыя катлы ѓстаноѓлены на спецыяльных прыстасаваннях. Іх паднімае прымітыѓны кран, яны пераварочваюцца і льюць галлам на галовы. Кіпячая лава абпальвае варвараѓ, яны літаральна вар'яцеюць ад болю. Да верху паднімаецца задушлівы пах смаленага мяса. Аслеплыя і абпаленыя галы падаліся назад, але дзіды і сякеры буйнога войска, якое наступала ззаду, не даюць ім адступіць. Крыві і без таго льецца шмат, але калі змяшаная, са смалой, гэта так жудасна...
  Марк Антоній крычыць:
  - Падпальвай!
  Уніз ляцяць паходні, смала ѓспыхвае. Галы гараць і рвуцца назад. Іх топчуць заднія шэрагі, прагінаюцца ѓсходы. І зноѓ, і зноѓ падаюць варвары. Але атака, нягледзячы на жахлівыя страты і не думае спыняцца.
  Велічэзныя горны галаѓ, у іх дзьмуць не вусны, а цяжкія воіны топчуць нагамі спецыяльныя мяхі з буйвалінай скуры. Ад чаго гул незвычайны, цягучы, ён дзейнічае па-асабліваму на псіхіку галаѓ, нібы гукі клічучых да здзяйсненняѓ цёмных багоѓ.
  Цэзар па-ранейшаму спакойны, з усмешкай кажучы:
  - Барбары, для іх гукі важней душы!
  Антоній на гэта адказаѓ:
  Жрэц Клаѓдзій прынёс шчодрую ахвяру Юпітэру і Марсу, і багі сказалі, ухваляем вашыя нашы распачынанні і падорым перамогу!
  Цэзар адказаѓ у вершаваным стылі:
  Алімпійскія багі моцныя,
  Але яны не дапамагаюць слабым!
  Калі Юпітэру будзем верныя,
  Сусветную пабудуем дзяржаву!
  Для перамогі патрэбна, нам салдатам,
  Са сталі рука і розуму кемлівасцю шмат!
  Ад удару рассыплецца злая арда,
  А потым нас яшчэ чакае вялікая дарога!
  Антоній ухваліѓ:
  - Ды праславіцца ззянне Юпітэра!
  Ад разважанняѓ хлапчука адцягнула з'яѓленне карэты. Яе несла тройка белых коней. Нарэшце з'явілася каханне хлопчыка-юнгі Джыма.
  Дзяѓчына якая была юнай і спелай адначасова паглядзела праз падзорную трубу на мускулістага спартовага хлапчука. І дала загад:
  - Узяць яго да нас!
  І ёй кабіне сядзелі дзве дзяѓчынкі. Джыма пагналі наглядчыкі бізунамі. Юны прыгажун заскочыѓ у карэту. З яго адразу ж сарвалі шорты. Адна з дзяѓчынак ѓзяла пульсавалы, узбуджаны стрыжань у рот, адчуваючы задавальненне. Спадарыня каб выпрабаваць задавальненне, схапіла хлапчука за валасы, і ткнула яго тварам паміж ног. І Джым ужо маючы досвед адразу ж пусціѓ у ход мову.
  Трэцяя дзяѓчына ѓзяла правую руку юнгі і сунула яе сабе ва ѓлонне. І юных палюбоѓнік пусціѓ у ход пальцы. І пайшло паехала. Хлапчук і тры дзяѓчыны гэта так выдатна.
  Джым працаваѓ з азвярэннем. Спадарыня скончыла і запырсканы яму твар. Пасля чаго сама стала працаваць мовай. А дзве іншыя служанкі задаволіліся спрытнымі рукамі юнгі. Потым праѓда адна з іх паднялася і сунула юнаму прыгажунчыку ѓлонне ѓ твар. Той стаѓ працаваць мовай з яе вялікім энтузіязмам.
  Спадарыня прымусіла, умела працуючы юнгу скончыць. І з задавальненнем лізаѓ языком гэты белы, салодкі крэм. Джым быѓ юных і гіперсэксуальны, і яго мужчынская дасканаласць абвісла толькі пару секунд, а затым зноѓ набрыняла.
  І Спадарыня кіѓнула:
  - Давай працуй юнак!
  Джым пачаѓ дзяѓбці. А спадарыня сладастрасна застагнала. І гэта была такая трэба сказаць прыемная праца. А іншая дзяѓчынка запырскала яму твар.
  Яе змяніла сяброѓка, і зноѓ мова хлапчука накіраваѓся дзяѓчыне ва ѓлонне. І вельмі ѓмела апрацоѓваѓ сценкі ѓвільготненай пячоркі. Дзяѓчынка стала уздрыгваць ад аргазму. Ёй гэта было вельмі прыемна. Спадарыня таксама скончыла, з дзікім ровам.
  Хлапчукі на плантацыі, паднімалі, галовы, і прыслухоѓваліся. Але наглядчыкі бязлітасна білі іх па худых, але жылістых спінах з вострымі рыдлёѓкамі і крычалі:
  - Працуйце! Працуйце пачвары!
  Джым таксама працаваѓ. Ён скончыѓ, але зноѓ умелыя рукі спадарыні паднялі дасканаласць. І юнга стаѓ дзяѓбці ѓжо іншую дзяѓчынку. А спадарыня запатрабавала мову. Што ж гэта так прыемна, і вельмі крута.
  Джым працаваѓ. Адна з дзяѓчын пачала казытаць яго агрубелую, пыльную пятку. Затым сунула ступню сабе паміж ног. І стала стагнаць.
  Джым Хокінс варушыѓ энергічна босымі пальчыкамі, і яго самога гэта завода змяняецца.
  Адначасова з трыма цудоѓны дзяѓчынкам - гэта крута. І твой язык купае ѓ соку.
  Спадарыня скончыла і ѓзяла ѓ рот стрыжань юнака. І той зноѓ выкінуѓ кашы, праѓда, меншую. Але спадарыня злізала да кроплі.
  Пасля чаго яна зноѓ узняла дасканаласць, сваёй мовай. І прымусіла хлапчука дзяѓбці ѓ сваё юрлівае ѓлонне.
  А мова знайшла для сябе чарговую ѓвільготненую пячорку. І як гэта было смачна і прыемна. А босыя пальчыкі ножкі хлапчукі ѓзбуджалі і даводзілі да аргазму чарговую дзяѓчынку.
  Як гэта ѓсё было чароѓна і выдатна. І Джым Хокінс працаваѓ, з велізарным энтузіязмам не адчуваючы стомленасці.
  А дзяѓчаты раз-пораз уздрыгвалі і канчалі ѓ дзікім экстазе. Нарэшце яны дасканалай выматаліся, ды і сонца пачало схіляцца да гарызонту і пацямнела.
  Так тры дзяѓчыны і хлапчук заснулі ѓ карэце і іх носікі саплі. Целы былі аголеныя, і стаміліся, выматаѓшыся.
  Джым захроп, і ніхто не трывожыѓ, хлапчука, які бачыѓ казачны сон.
  
  
  
  Прапушчаны ШАНС РАКОСАђСКАГА
  АНАТАЦЫЯ.
  Сталін паслухаѓ Ракасоѓскага і ѓдарыѓ спачатку па Паѓлюсе. Здавалася, цікавая стратэгія і тактыка, але яна прыводзіць да нечаканых наступстваѓ. Цяпер надзея толькі на дзяѓчынак.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Замест удару па Майнштэйне ѓ снежні 1942 года Сталін загадаѓ спачатку як прапаноѓваѓ Ракасоѓскі разграміць Паѓлюса. І савецкія войскі атакавалі немцаѓ ва ѓмацаванні. Тыя яшчэ былі суцэль баяздольныя, і абапіраліся на магутную абарону. У выніку Паѓлюса разграміць не ѓдалося. А Майнштэйн здолеѓ прарвацца з поѓдня. І дэблакіраваѓ групоѓку ѓ Сталінградзе.
  Сталін жа загадаѓ адбіць горад любой цаной. І разгарнуліся жорсткія баі. Але калі Сталінград быѓ сімвалам гераічнай абароны Чырвонай Арміі, то зараз ён стаѓ свайго роду знакам упартай абароны з боку немцаѓ.
  Савецкія войскі апынуліся скаваныя на сталінградскім кірунку, і абвалу фронта не здарылася. Акрамя таго яшчэ і Роммель атрымаѓ своечасова ад Гітлера падмацаванні і паѓнамоцтвы, здолеѓ правесці эфектыѓны ѓдар у Алжыры. І разграміѓ амерыканскія войскі. Адных палонных немцы ѓзялі больш за сто пяцьдзесят тысяч. У гэтых умовах Рузвельт прапанаваѓ Трэцяму Рэйху перамір'е і перамовы. Дакладна таксама паступіѓ і Чэрчыль. І баявыя дзеянні на Захадзе спыніліся. Немцы захавала за сабой частку Афрыкі і яе рэсурсы.
  Пачаліся перамовы, якія будуць працягвацца шмат месяцаѓ. А нямецкія войскі прадоѓжаць змагацца.
  Зразумела, у Гітлера хапіла розуму аб'явіць татальную вайну і павялічыць выпуск узбраенняѓ. Рабочай сілы хапае. Чырвоная армія страціла шмат часу і салдат ваюючы ѓ Сталінградзе. І ѓ канцы лютага немцы сфарміравалі дадатковыя рэзервы і нанеслі ѓдар з поѓначы. У баях прынялі ѓдзелы і "Тыгры" і "Пантэры". І заадно прыбыѓ цудоѓны лётчык-ас Марсэль. Вельмі грозны баец. За трыста збітых самалётаѓ ён аказаѓся першым нямецкім лётчыкам узнагароджаным паѓторна Рыцарскім Крыжам Жалезнага Крыж з дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі.
  І немцы змаглі прарвацца да Сталінграда з поѓначы і ѓтварыць чарговы кацёл з савецкіх войскаѓ.
  І патрапіла ѓ асяроддзе Чырвоная Армія, быѓшы капітальна заціснутай. І ёй немцы ѓстроілі нібы курыцу шчыпая.
  І разумее нямецкія дзяѓчыны на "Пантэры" найвялікшы клас паказалі.
  Вось дзюбанула Герда пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. І разнесла савецкую трыццацьчацвёрку, прабуркаваѓшы:
  - За залатыя медалі!
  Вось гэта ваяѓніцы. А як Шарлота дзюбне пры дапамозе пунсовага соску грудзей. І чарговую савецкую машыну пратараніць. І вось такая яна рудая мегера - проста супер.
  Шарлота ѓзяла і праспявала:
  - Ты закахаѓся ѓ д'яблыцу,
  І вырашыѓ ёй падарыць сваю сталіцу!
  Магда таксама пальнула, ужыѓшы голую, круглую пятку і вякнула:
  - За самы геніяльны апломб!
  Пасля чаго паказала мову.
  А Крысціна дзюбнуѓшы націскам клубнічнага соску на кнопку і разнёсшы савецкі КВ, завыла:
  - За найвялікшыя рэкорды танкавых войскаѓ!
  Немцы ѓ сакавіку разграмілі савецкія войскі ѓ катле. Частка расейскіх войскаѓ здалася ѓ палон. І гэта было поспехам Трэцяга Рэйха. Пасля чаго сітуацыя яшчэ больш абвастрылася... Але наступіла бездаражы. Чырвоная армія стала аднаѓляць страты, папаѓнялі сябе і немцы. Сталінград аказаѓся пад кантролем Вермахта.
  Да канца траѓня панавала зацішша. Немцы падцягнулі новыя танкі: "Пантэры", "Тыгр", САУ "Фердынанд", і мадэрнізаваныя Т-4. Гэта немалыя сілы. У серыю таксама паступіѓ і найноѓшы знішчальнік МЕ-309 і Фоке-Вульфы. Для Чырвонай Арміі гэта была праблема. Марсэль збіѓшы 500 самалётаѓ атрымаѓ пятую ступень Рыцарскага Крыжа з залатымі дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі. Гэты ас аказаѓся надзвычай грозным і небяспечным.
  Вось гэта сапраѓды найнебяспечны з асаѓ.
  А тут яшчэ ѓ небе з'явіліся басаногія Альбіна і Альвіна. І гэта дзяѓчынкі надзвычай грозныя і ваююць у адным толькі бікіні.
  Альбіна пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, збіла савецкі знішчальнік і праспявала:
  - Я вялікая арліца,
  Скораю Маскву-сталіцу!
  Альвіна збіла савецкі штурмавік, пры дапамозе пунсовага соску грудзей і піскнула:
  -Узвейцеся сокалы арламі!
  Ды немцы тут моцныя, і іх самалёты асабліва найноѓшы МЕ-309 вельмі магутнае ѓзбраенне маю: сем агнявых кропак, з іх тры 30-міліметровыя авіягарматы - гэта сур'ёзна!
  Для Расіі - гэта вялікая праблема.
  Немцы наступаюць у напрамку Астрахані. І пакуль ім спадарожнічае поспех. Тым больш Чырвоная Армія не зусім да гэтага гатова. Ды яшчэ і "Тыгр" аказаѓся літаральна шокавым танкам. Яго з'яѓленне выклікала жах і трапятанне.
  Вось немцы за месяц выйшлі да Каспійскага мора і адрэзалі Каѓказ па сушы ад асноѓнай тэрыторыі СССР.
  А тут яшчэ і Турцыя ѓступіла нарэшце ѓ вайну. А ѓ яе шмат танкаѓ, у тым ліку і амэрыканскіх.
  Пакуль яшчэ з Японіяй ідзе вайна ЗША і Брытаніі, і яна не лезе ѓ бой. Але ѓжо сытуацыя крытычная.
  На фронт стаѓ паступаць "Тыгр"-2. Яго маглі і ѓ рэальнай гісторыі запусціць у серыю раней. Але адбілася жаданне зрабіць гэта разам з "Пантэрай"-2. А зараз немцы маюць больш рэсурсаѓ, і ім бамбардзіроѓкі саюзнікаѓ, практычныя не перашкаджаюць. Мала таго ЗША яшчэ і сыравіну немцам прадаюць і нафту. Танкі амерыканскія немцам не патрэбны свае лепшыя. Але затое можна бамбавікі і штурмавікі атрымліваць. Яны нядрэнныя. Асабліва Б-29.
  Зрэшты, у немцаѓ ужо ѓ серыю са жніѓня паступіѓ Ю-288, які амерыканцу крыху саступае ѓ бомбавай нагрузцы, і пераѓзыходзіць у хуткасці і манеѓранасці.
  Немцы можна сказаць на белым кані. І іх войскі прасоѓваюцца ѓздоѓж Каспійскага мора. З кожным тыднем Расея губляе сілы і ініцыятыву.
  Баі ѓ цэлым крывавыя.
  Да верасня немцы ѓжо захапілі і Калмыцкі край, і Дагестан. І ѓжо ѓвайшлі ѓ Азербайджан. Сітуацыя ѓскладнілася. Туркі акружылі Ерэван і абышлі яго з усіх бакоѓ, і ѓзялі Батумі. У сярэдзіне верасня злучыліся з немцамі.
  Сітуацыя стала на Каѓказе безнадзейнай. Сталін прапанаваѓ Гітлеру мір, на выгадных для Нямеччыны ѓмовах. Фюрэр праігнараваѓ, прапанову правадыра.
  У кастрычніку баі ѓжо кіпелі за Батумі. Сітуацыя аказалася надзвычай складанай. І само паскуднае, што прасвету не відаць. Спрабавала Чырвоная армія наступаць у цэнтры, але немцы былі напагатове і адбілі.
  У верасні ѓ серыя з'явілася і "Пантэра"-2. Яна даволі цяжкая пяцьдзесят тры тоны, але затое з рухавіком 900 конскіх сіл. І гармата ѓ 88-міліметраѓ у 71ЭЛ. Баі вядома ж жорсткія, але нямецкая машына добра абаронена ѓ лоб, і здавальняюча бартамі. "Пантэра"-2 пакуль лепшы танк другой сусветнай вайны. СССР рыхтуе Т-34-85 і ІС-2. Але гэтыя танкі ѓсё роѓна недастаткова магутныя для барацьбы з "Пантэрай"-2 якую немцы хочуць зрабіць сваім асноѓным танкам.
  Да зімы практычна ѓвесь Каѓказ пакораны. Наступіла аператыѓная паѓза. Немцы збіраюць сілы, каб наступаць увесну. А Чырвоная Армія вельмі шмат страціла, і таксама назапашваецца.
  Асаблівыя надзеі ѓ Сталіна гэта ІС-2 і Т-34-85, танкі з больш магутным узбраеннем, і некалькі мацнейшыя за браню. Але нямецкая "Пантэра"-2 якая ѓ немцаѓ сярэдні танк мацнейшая за цяжкага савецкага ІС-2 у бранябойнасці гарматы і ѓ лабавой брані асабліва ілба вежы. А пра Т-34-85 і няма чаго казаць.
  За зіму і пачатак вясны немцы шмат вырабілі "Пантэр"-2. Гэта танк да траѓня выйшаѓ на першае месца ѓ серыі. Т-4 таксама вырабляѓся з-за сваёй прастаты і адладжанасці ланцужка. Але яго таксама знялі. Як і звычайную "Пантэр", апошнюю праѓда толькі ѓ чэрвені, разам з "Тыграм". Ды звычайны "Тыгр", з прычыны добрых баявых якасцяѓ таксама быѓ у серыі. І толькі з чэрвеня 1944 засталіся два асноѓныя танкі ѓ серыі: "Пантэра"-2 і "Тыгр"-2. У апошняга танка ѓсталяваны больш магутны рухавікоѓ у 1000 конскіх сіл, так што абедзве машыны дастаткова хадавыя.
  У маі немцы сталі наступаць у двух напрамках. На Саратаѓ са Сталінграда, і на Ціхвін, каб узяць у падвойнае кольца Ленінград. Адначасова фіны і шведы перайшлі ѓ наступе ѓ Карэліі. Нягледзячы на ѓсе намаганні Калантай, немцы змаглі пераканаць Швецыю ѓступіць у вайну.
  На самой справе ѓ СССР пасля страты Каѓказа і Бакінскай нафты ѓжо няма шанцаѓ. Дык чаму не захапіць тэрыторыю сабе?
  Тым больш прыгадалі і Карла Дванаццатага. Маѓляѓ час узяць рэванш. Тым больш становішча размяшчае.
  Так што Чырвонай Арміі ѓдвая складаней. Саратаѓ немцы ѓзялі хутка. Бо асноѓныя сілы засяроджаны на цэнтральным кірунку і затулялі Маскву. Як, зрэшты, быѓ узяты і Ціхвін, хоць крыху павольней, бо горад быѓ добра ѓмацаваны. Ленінград патрапіѓ у падвойнае кольца.
  Крыху даѓжэй былі баі за горад Куйбышаѓ. Менавіта сюды і адбывалася эвакуацыя асноѓных устаноѓ. І там іх так проста не дастанеш.
  Але немцы акружылі Куйбышаѓ.
  А калі горад акружаны рана ці позна ѓ ім мінаюць боепрыпасы і харчаванне.
  Гітлер радаваѓся. І нават на радасцях зладзіѓ першыя ѓ Трэцім Рэйху гладыятарскія баі.
  Біліся прыгожыя, напаѓголыя дзяѓчыны і гэта было выдатна. І акрамя іх яшчэ і мускулістыя хлопчыкі ѓ плаѓках.
  Пасля падзення Куйбышава гітлераѓцы прасоѓваліся ѓ напрамку Ульянаѓска. І прасоѓваліся ѓпэѓнена.
  У баях усё больш актыѓна ѓдзельнічалі рэактыѓныя самалёты. Асабліва эфектыѓным былі бамбавікі. Яны трэба сказаць вельмі крутыя.
  І не дагнаць іх савецкім знішчальнікам, і зеніткі не надта тое бяруць.
  Вось такая сытуацыя.
  І вось фашысты ѓжо штурмуюць Ульянаѓск. І гэта сур'ёзная заяѓка на перамогу.
  Але Чырвоная армія ѓпіраецца. Асабліва прыгожа і адчайна ваююць дзяѓчаты камсамолкі.
  Яны б'юцца з дзікай лютасцю, паказваюць сваю бяспрыкладную гераічнасць. І пры гэтым яшчэ і спяваюць;
  За Расею б'юцца ліхія дзяѓчаты,
  Яны ганарлівыя вельмі і Сварога сыны....
  Лупіць наша прыгажуня трапна так з аѓтамата,
  Не здолеюць зламаць слугі нас сатаны!
  
  Ваявалі мы адважна, з фашызмам ваявалі,
  Пераможам злосны вермахт хоць супернік моцны...
  Хутка веру ѓбачым камунізму мы далі,
  Залаціцца лістотай, яркім з дрэва клён!
  
  Няма краіны нашай лепшай, камунізму прыгажэй,
  Каб нашая Айчына прамяніста цвіла...
  На планеце наступіць лёгкакрылае шчасце,
  І выканацца хутка лепшага жыцця мара!
  
  Верце наша Расія, стане шчасцем вялікім,
  Будзе кіраваць Марыя, Лада маці Багоѓ...
  Спынім мы націск пякельны вермахта дзікі,
  І не трэба лішніх і завучаных слоѓ!
  
  Не здолее супернік вырваць сэрца дзяѓчынак,
  Мы байцы навастрылі востры, шалёны меч...
  Галасочак прыгажунь вельмі нават ведай званок,
  І фашысцкія орды мы здолеем рассячы!
  
  Ведайце мы камсамолкі ніколі не здадзімся,
  Усіх фашыстаѓ пакладзем, самым вострым клінком...
  Нашых дзяѓчат золатам няхай засвецяцца твары,
  А фашысту па мордзе саданем кулаком!
  
  Па гурбах суровым дзеѓка босая імчыцца,
  З аѓтамата актыѓна громам маланак піша...
  Вам фашыстам засталося толькі ѓтапіцца,
  Таму што Айчына крэпасцю маналіт!
  
  Мы разграмім фашыстам хоць у іх сіла міру,
  Дзядзька Сэм вырашыѓ фрыцам у бітве сей падыграць.
  Стварылі сабе з Адольфа куміра,
  А зараз атрымаѓ супраць іх рускіх раць!
  
  Вось кіпяць злыя лаянкі, у бітве гэтай камсамолкі,
  Яны разбураюць нацыстаѓ няхай у няроѓнай барацьбе...
  Галасочак дзяѓчынкі са срэбра такі звонкі,
  Не паддасца красуня Гітлеру-Сатане!
  
  Наша руская доля - перамагаць бесперапынку,
  Хоць фашыстаѓ армада і не ведае лікі...
  А мы Адольфу крутому ѓ сківіцу ѓрэзалі моцна,
  На паддалася наскоку працоѓная Масква!
  
  Намела ѓжо гурбы, а дзяѓчынкі босыя,
  Голай пяткай мільгаюць, нібы зайкам след...
  Камсамолкі такія, у бітву ліхія,
  Што супернік паверце не ѓбачыць світанак!
  
  Не давайце фашыстам вы ѓ бітву літасці,
  Будзе ѓ пекле іхняе войска, нібы чорцік гарэць...
  Мы атрымаем з рук Ісуса ѓзнагароды,
  Будзе вельмі лютым, рускіх дзевак мядзведзь!
  
  Калі трэба звернем, усе заснежаныя горы,
  І пастаім у сусвеце святла рай камунізм...
  Нам адкрыѓшы стрэл на шчасце з гармат "Аѓроры",
  І скінуты быѓ у пекла жорсткі фашызм!
  
  Сталінград не паддаѓся, мы пад ім выстаялі,
  Хоць са сталі і пекла ѓварвалася арда...
  Дзеѓкі ножкай босай гранаты кідала,
  Таму што Айчына камсамолак адна!
  
  Веру будзем у Берліне хоць даводзіцца прутка,
  У фашыстаѓ "Пантэры", "Тыгры", "Львы", "Фердынанд"!
  Нацягнула дзяѓчынка на плячу кальчугу,
  Таму камсамолкі ѓ лаянцы лютай талент!
  
  Дзяѓчыны юнай сэрца аддадзена Ісусу,
  Таксама Ленін і Сталін у гарачай веры жывуць...
  Каб не было больш сумневаѓ майстэрскіх,
  Скажам цвёрда і моцна, што Адольфу капут!
  
  Прэзідэнта-дракона зруйнуем мы мячамі,
  І разбурым яго банду мы на стагоддзі...
  Мы затопчам фашызму арды дзеѓкі нагамі,
  Няхай споѓніцца святла, святая мара!
  
  Дайце людзі свабоду, сваім думкам і пачуццям,
  Каб ззяла як Сонца камунізму зорка...
  Таму нам будзе кашы з маслам так густа,
  Стане вечнае юнацтва сястры нам назаѓжды!
  
  Вось прыйдзе святла, зазіхаціць Айчына...
  Будзе ѓ славе Айчына нам на стагоддзі...
  Мы пастаім вяршыні ты павер камунізму,
  Сіла Рускага духу, ведай баец вялікая!
  
  Вось Расея гатова стаць дабрэй і прыгажэй,
  І дапамагчы ѓсяму свету на шчасце раю ісці...
  Мы здольныя сусвету заваяваць грані нават,
  Сусвету без краю да шчасця сіл прывесці!
  
  Але не будзе Расіі пад пятай Рэйха злога,
  Таму што мае да лаянкі дакладны талент...
  У танцы нашым дзяѓчынкі, да таго заваднога,
  Што атрымае красуня вер любы вынік!
  
  Хутка эра надыдзе прамяністага сонца,
  Калі слава Айчыны будзе пышна цвісці...
  Наша войска ліха з пякельным вермахтам б'ецца,
  І здолее арду злосных фрыцаѓ зруш!
  
  Слаѓся Лада святая, Багародзіца наша,
  Пяруна ты нарадзіла, і Ярылу вякоѓ...
  Не атрымае веры беспрасветная каша,
  Калі шмат выдаткуеш ты без утрымання слоѓ!
  
  Самы галоѓны кіраѓнік гэта Сталін вялікі,
  Яму Ленін наймудрэйшы шлях у Эдэм завяшчаѓ...
  Таму што Іосіф гэта святло валадар,
  І нейкім моманце для людзей ідэал!
  
  Не здолеюць фашысты абдурыць Айчыну,
  І адрэзаць ад Волгі, ад Сібіры Маскву...
  Будуць жыць у гэта веру - рускія пры камунізме,
  А Адольфа дзяржаву - я дзяѓчынка сатру!
  
  Хутка будзе перамога, гэта дакладна як Сонца,
  Хутка стане ззянне, як квазара прамяні...
  І Расіі паверце, камунізм разаѓецца,
  Ну, а калі не верыш лепш ты памаѓчы!
  
  Уваскрэсяць хутка мёртвых камунізму навука,
  Яе мудрасць без граняѓ, як квазар вялікая...
  Пераможам мы фашыстаѓ сваёй бадзёрасцю духу,
  На спакусу не дамося залатога мяшка!
  
  Ну карацей абміне, гэта пякельны час,
  Мы дзяѓчынкі ѓ Берлін у чырвоным колеры ѓвойдзем...
  І скончыцца наш, бязмежны цяжар,
  Бо сваё шчасце з боем возьмем!
  Добра біліся дзяѓчыны. Нават босымі пальчыкамі ножак шпурлялі гранаты. Але сілы зразумела, вельмі ѓжо няроѓныя.
  Ульянаѓск упаѓ, хоць для гэтага яго немцам прыйшлося цалкам акружыць. А потым фашысты падышлі і да Казані...
  Надышла восень і паліліся праліѓныя дажджы. Немцы яшчэ захапілі Уральск, Гур'еѓ, і акружылі Арэнбург. Сітуацыя аказалася зараз яшчэ больш складаная.
  Гітлер зараз меѓ у сябе ѓсе казыры і ініцыятыву. А Марсэль атрымаѓ за семсот пяцьдзесят самалётаѓ што збіѓ унікальную ѓзнагароду: Рыцарскі крыж Жалезнага крыжа з плацінавым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі. А за тысячу збітых самалётаѓ Вялікі Крыж Жалезнага Крыжа - што вельмі нават крута.
  Зімой наступіла паѓза. Абодва бакі збіралі сілы і стваралі новую зброю. У СССР з'явілася самаходка СУ-100. Яна даволі практычная. І адносна танная і простая ѓ вытворчасці. А знішчальнік праѓда не масавы ЯК-3, з-за недахопу дзюраля яго не вельмі запускалі. І ЛА-7. Не ѓсё вядома ж атрымоѓвалася.
  Рэактыѓная авіяцыя пакуль у серыю не паступала. У адрозненне ад немцаѓ.
  Плюс у фашыстаѓ з'явілася "Пантэра"-3. Дадзеная машына мела сілуэт ніжэй, а таѓшчэйную браню з вялікімі нахіламі лістоѓ. І гармата было больш бранябойнай і дакладная ѓ 88-міліметраѓ 100 ЭЛ. Ды гэта сур'ёзная машынка. Браня бартоѓ узрасла да 120-міліметраѓ з нахіламі, а ілба да 200. Вага ѓзрасла таксама да 65 тон, але рухавік таксама стаѓ больш магутны ѓ 1200 конскіх сіл. І сілуэт прыкметна ніжэй, за рахунак размяшчэння рухавіка і трансмісіі адным блокам. І гэта сур'ёзная машына.
  І "Тыгр"-3 з'явіѓся. Важыѓ ён тон 90, але затое рухавік у 1500 конскіх сіл. І браня яшчэ тоѓшчы, а гармата магутней.
  Сітуацыя скажам прама: напружаная.
  Плюс яшчэ і дыскалёты ѓ сорак пятым годзе пайшлі ѓ серыю. Праѓда яны не асабліва эфектыѓныя з уразлівасці для зенітак і вялікіх памераѓ. Затое вельмі хуткія і паднімаліся на вышыню дваццаць кіламетраѓ.
  Баі аднавіся па вясне.
  Гітлераѓца пачалі наступленне на Маскву. І зноѓ найжорсткія бітвы.
  Але Чырвоная Армія адчайна ваюе.
  І пры гэтым яшчэ і піянеры ѓ баі.
  І адважныя дзеці пяюць, і тупаюць па скарынцы лёду босымі ножкамі;
  Мы піянеры - віцязі Айчыны,
  Што нарадзіліся пад знакам кастрычніка...
  Не пашкадуем для Расіі жыцця,
  У славу з чырвоным сцягам цара!
  
  Мы любім і ѓмеем моцна біцца,
  Фашыстам заѓзята абламаѓшы рогі...
  У нас гранаты ёсць у прасторным ранцы,
  Нам піянерам жыццё недарагое!
  
  Мы любім нашу Радзіму святую,
  Што стварыла грозны камунізм...
  Вось камсамолку па снезе вядуць босую,
  І хоча апусціць фашыст нас уніз!
  
  Я пад Масквой з нацызмам заѓзята біѓся,
  І ѓсіх ворагаѓ касілі мы сярпом...
  Навошта ж Вермахт гэты рускім даѓся,
  Я па ім стукну кулаком!
  
  Я піянер і пад Масквой вялікай,
  Змагаѓся нібы воін-волат...
  Спыніѓ фашызму націск дзікі,
  У нас Гасподзь Усявышні Род адзіны!
  
  Няма граняѓ у адраджэнні Расіі,
  Вялікі Сталін, нас з каленяѓ падняѓ...
  Сварог вялікі, вышэйшая месія,
  І Лады прамяністай ідэал!
  
  Мы піянеры, хлопчыкі, дзяѓчынкі,
  Змагацца каханы - гэта наша доля...
  І галасок камсамолкі званкі,
  Хоць пануе крывавае бязмежжа!
  
  Расея гэта Радзіма Сварога,
  І камунізму азарыла шлях...
  Не трэба піянерам злога Бога,
  Нас не здолее вораг у кулак сагнуць!
  
  У нас ёсць танк круты з браняй нахільнай,
  Яго так проста фрыцам не прабіць,
  З любоѓю да Лады, дзевы высакароднай,
  Каб ператварыѓся драпежнік проста ѓ дзічыну!
  
  Маскву змагаючыся людзі абаранілі,
  А пасля быѓ вялікі Сталінград....
  Убачым камунізму хутка далі,
  Пройдзе і па Берліне ведай парад!
  
  Ды Сталінград ёсць гонар у гэтым слове,
  Мы піянеры басанож у гурбу...
  Мы абломім рог тупой карове,
  І Гітлера загонім прама ѓ труну!
  
  Ведай ніколі Радзіма не сагнецца,
  Яе парыѓ аброць не ѓтаймаваць...
  Няхай вечна свеціць над Расіяй сонца,
  І будзе скрышаны падступны таць!
  
  Пад Сталінградам праявілі смеласць,
  Спыніць фашыстаѓ мы змаглі...
  Такая ёсць у рускіх ведайце дзёрзкасць,
  А ѓ ворагаѓ пойдуць адны нулі!
  
  Расея можа даляцець да Марса,
  І розную веліч стварыць...
  І будзе ѓсё вядома вельмі класна,
  Хоць жыццё далікатнае як шоѓку нітку!
  
  Не ведае рускіх дух у баях перашкоды,
  Ён сілай валодае Пяруна...
  Нас чакаюць ад багоѓ узнагароды,
  І свеціць элемент павер руна!
  
  У чым рускіх дух не ведае паразы?
  Ён усё паверце растаптаць...
  Мы піянеры так жадаем помсты ...
  Непераможнай як Радзіма раць!
  
  У нас ужо амаль прыйшла перамога,
  Няхай будзе ѓ славе камунізму святло...
  За Радзіму ваявалі нашы дзяды,
  Мы сустрэнем хутка радасць і світанак!
  
  Без Радзімы няма жыццяѓ піянерам,
  Яны хочуць змагацца за яе...
  І што вы захацелі злыя сэры?
  Нам забяспечыць рабскае жыццё?
  
  Не атрымае фюрар рускіх у рабства,
  Яго мы нібы ляльку скрышым...
  Бо віцязі Расіі могуць біцца,
  І з намі залатакрылы херувім!
  
  Няма граняѓ нашай Радзімы пад светам,
  Палае як найзырчэйшая зоркі...
  Ты стала для мяне кахання кумірам,
  З табой я не расстануся ніколі!
  
  Я піянер і басаногі хлопчык,
  Што з пяткай голай імчыцца па снезе...
  А недзе скача белы, мілы зайчык,
  Які абломіць рог ворагу!
  
  Не ведае піянер у баі сумневу,
  Ён не паяц, а тэрмінатар ведай...
  Прыйдзе фашыстам лютым вер помсту,
  І будзе камунізму яркі рай!
  
  Як жа надыдзе ведай эпоха,
  У якой кожны ваяр з ясляѓ...
  Біцеся да апошняга ты ѓздыху,
  Каб знішчаны люты ведай злыдзень!
  
  Ззяюць ярка зоркі камунізму,
  Эпохі светлай, прыгажэй у свеце няма....
  Мы скрушым ярмо павер фашызму,
  А Гітлер будзе рускім на абед!
  
  У нас павер такія з сталі танкі,
  Што іх снарад пантэры не праб'е...
  Памашу ёдам свае хлопчык ранкі,
  І зноѓ піянер у бой адважна прэ!
  Ну што фашысты моцна атрымалі,
  Не думалі нас проста перамагчы....
  Мы мабыць камунізму ведаю мілі,
  І зможам вермахт і жартам разбіць!
  
  У імя нашай Радзімы магутнай,
  Ідзе ѓ атаку ганарлівы піянер...
  Хоць над Айчынай правісаюць хмары,
  Пакажам мы пераможны ѓсім прыклад!
  
  Павер вораг мару не спыніць,
  Мы зноѓ усіх фашыстаѓ пераможам...
  Ня будзе зло павер панаваць на троне,
  Мы новы свет парадак створым!
  
  Усё будзе добра ѓ Айчыне ведайце,
  Я хлопчык, але ѓ баі як Робін Гуд,
  Спачатку толькі драпаѓ я на парце,
  А зараз вельмі нават верце крут!
  
  Расея можа рваць штыком нацыстаѓ,
  Яна любое войска пераможа...
  А піянерам жыць пры камунізме...
  Бо наша сяброѓства моцныя маналіт!
  
  Ні ѓ чым мы фрыцам у лаянцы не саступім,
  Мы можам перамагаць ворагаѓ жартам.
  І так фашыстаѓ мы дубінай лупім,
  Раве завея, снягі ѓ віхуры круцячы!
  
  Не ведае Русь фашыстам ведай літасці,
  Яна непераможнасцю моцная...
  Атрымаюць шабляй моцна ѓ шыю гады,
  І будзе знішчаны Сатана!
  
  Не вер, што Гітлер ёсць непераможны,
  Хоць сілу пекла, усё лічы сабраѓ...
  Калі народ і партыя адзіныя,
  Народ наш вермахт на шматкі разарваѓ!
  
  Расія ѓ стагоддзях славіцца святая,
  Яна ламала Тыграѓ, як метал...
  Раскінулася ад краю і да краю,
  Толькі аб такой краіне юнак марыѓ!
  
  Мы перамагалі нібы волаты,
  Секлі супостатаѓ ведай мячом...
  Мы рускія ѓ баях непераможныя,
  Праціѓнікаѓ Айчыны разаб'ём!
  
  Нас ты павер нішто не спыніць,
  І на ты ведай нішто не пераможа...
  Мы фюрара па галаву закапаем,
  У нас меч востры і са сталі шчыт!
  
  Ва ѓсім сьвеце няма Русі прыгажэй,
  У ёй будзе эра святло на стагоддзі...
  Усім пакаленням стане мір і шчасце,
  Патрэбна Айчыне цвёрдая рука!
  
  Дык вось калі ѓ Берлін гуляючы,
  Размажам вермахт нібы попел у кроѓ...
  То будзе час мяжы раю,
  І разам з Ладай валадарыць каханне!
  
  КАЛІ БЫ ЗАБІЛІ Б ФЮРЭРА
  20 красавіка 1943 года дачка Сварога Алена забіла Адольфа Гітлера. Здавалася б, цудоѓнае дзеянне, якое можа паскорыць заканчэнне другой сусветнай вайны. Але выйшла, наадварот. Пераемнікам стаѓ Герман Герынг. І заходнія саюзнікі ѓзялі і заключылі перамір'е з Трэцім Рэйхам на час вядзення перамоваѓ. Бамбаванні спыніліся, а групоѓка Роммеля сышла з Туніса.
  Герынг вырашыѓ пакуль не наступаць на Курскім выступе, а ѓзмацніцца тэхналагічна за кошт татальнай мабілізацыі і рэсурсаѓ Еѓропы. І заадно захапіць панаванне ѓ паветры. Шпеер жа атрымаѓ надзвычайныя паѓнамоцтвы. І зразумела быѓ аѓтарытэт і Роммеля, і Гудэрыяна. Гудэрыян угаварыѓ Герынга адмовіцца ад распрацовак "Маѓс", і неабходнасць зрабіць "Пантэру"-2, лепш абароненую, але не менш рухомую. Плюс і серыю "Е".
  У серыю таксама пайшоѓ МЕ-309, знішчальнік з выключна магутным узбраеннем, і высокай хуткасцю. Праѓда ѓзрослая вага знізіла манеѓранасць, але высокая хуткасць пікіравання дазваляла сыходзіць у выпадку выхаду ѓ хвост. А магутнае ѓзбраенне давала магчымасць збіваць з першага ж заходу.
  МЕ-309 пайшоѓ у серыю, і паказаѓ сябе сур'ёзнай машынай. Наступіла лета, і затым у жніѓні 1943 года Чырвоная Армія пачала наступленне на Арлоѓскім выступе. І на Харкаѓскім напрамку. Немцы былі гатовы і мелі сур'ёзную абарону. І іх танкі "Пантэра", "Тыгр" і САУ "Фердынанд", былі вельмі нядрэнныя машыны для абароны. І маглі адбіць практычныя любы навал.
  Немцы змаглі ѓтрымаць фронт і адбіць атакі. Тут сябе добра праявілі і ветэраны Роммеля. Яны змагаліся адчайна і гераічна. Біліся і італьянцы. Немцы мелі больш сіл, чым у рэальнай гісторыі, і абапіраліся на добра падрыхтаваную абарону. У баях упершыню была прыменена штурмавая вінтоѓка МР-44, якая на той момант была лепшай у свеце.
  Яе баявое прымяненне паказала плюсы, і эфектыѓнасць. У баях прынялі ѓдзел першыя лётчыцы-дзяѓчаты Альбіна і Альвіна.
  Яны ваявалі басанож і ѓ бікіні. Такія цудоѓныя дзяѓчынкі.
  І вось Альбіна націсне босымі пальчыкамі ножак. Паб'е савецкі знішчальнік і заспявае:
  - Наша сіла вялікая!
  Будзе цвёрдая рука!
  І Альвіна таксама босымі пальчыкамі ножак саб'е расійскі штурмавік. Баявая яна дзяѓчынка. І вельмі крутая.
  І таксама праспявае:
  - Мы арыйскія дзяѓчаты,
  Лупім усіх з аѓтамата!
  Вось такія дзяѓчаты - босыя і амаль голыя. Адбіѓшы атакі, немцы сядзелі ѓ абароне. Наступіла позняя восень. Чырвоная армія спрабавала наступаць у цэнтры. І там іх атакі натыкнуліся на магутныя абарончыя рубяжы Трэцяга Рэйха. І затрымаліся ѓ клінах. Што стала вельмі стрымна для савецкіх войскаѓ. Узімку немцам ваяваць відавочна больш стрымна. Затое з верасня з'явілася "Пантэра"-2. Яна была не зусім дасканалая: даволі цяжкая: пяцьдзесят тры тоны. Але затое гармата ѓ вузкай вежы 88-міліметраѓ з маскай у 150-міліметраѓ таѓшчыня вежы. І лабавая браня корпуса ѓ 100-міліметраѓ з нахіламі і 60-міліметраѓ бартамі. І рухавік у 900 конскіх сіл даваѓ здавальняючыя хадавыя якасці.
  "Пантэра"-2 і "Тыгр"-2 пайшлі ѓ серыю. І здаліся сябе адносна нядрэнна. "Пантэра"-2 зразумела апынулася на практыцы лепш. Асабліва зімой.
  Баі зімой ішлі на Ленінградскім напрамку. Чырвонае войска спрабавала зняць блакаду, але натыкнуліся на вельмі магутную абарону. Бітвы надзвычай жорсткія. Але ѓ немцаѓ не было другога фронта. І яны маглі засяродзіць дастатковую колькасць сіл, для адлюстравання атакі. Баі вельмі крывавыя.
  Герда ваявала на "Пантэры"-2, і дзейнічала са сваім экіпажам. А дзяѓчаты стралялі пры дапамозе босых пальчыкаѓ точаных, хупавых ножак.
  Такія магутныя снарады прабіваюць савецкія трыццацьчацвёркі. Жорсткія адбываюцца бітвы.
  Пад Ленінградам не ѓдалося разбіць немцаѓ. І яны выстаялі. Адбілі немцы і наступ ва Украіне.
  А ѓвесну 1944 гады з'явіліся МЕ-262 рэактыѓныя знішчальнікі, якія паказалі высокую баявую эфектыѓнасць. Хоць яшчэ і не былі дастаткова эфектыѓныя, але іх было вельмі цяжка збіць. Праблемай стала масавая вытворчасць штурмавой вінтоѓкі МР-44, што дало нямецкай пяхоце вялікую фору.
  А тут яшчэ і з Японіяй узніклі праблемы. Імператар Хірахіта зламаѓ генералітэт і пераканаѓ іх заключыць з ЗША і Брытаніяй перамір'е. Умовай стаѓ вывад японцаѓ з акупаваных тэрыторый. Узамен самураі хацелі кампенсацыі на Далёкім Усходзе.
  У траѓні пачаѓся наступ немцаѓ на Данбасе. Чырвоная армія ж чакала ѓдару на Курскай дузе. І немцы змаглі ѓзяць Варашылаѓград. У чэрвені сітуацыя ѓскладнілася, у вайну ѓступіла Японія, сваім раптоѓным нападам на Уладзівасток, і паход на Манголію.
  Немцы выйшлі да Дона, і Чырвоная Армія змагла іх злёгку прытармазіць. У бой пайшлі новыя савецкія танкі: ІС-2 і Т-34-85, якія былі больш дасканалыя і магутныя. Але нямецкія машыны ѓсё роѓна аказаліся мацнейшымі. І яшчэ хутчэй. А самалёты яшчэ страмчэй і ва ѓзбраенні і хуткасці, і абсталяванні.
  Немцы моцныя, і пакуль у іх ініцыятыва. Ды ѓ баях яны выкарыстоѓваюць замежныя дывізіі, і "Рускае вызваленчае войска Уласава". Улетку немцы пачалі наступленне на арлоѓскім кірунку, і на Маскву.
  Прасоѓваліся гітлераѓцы з баямі. І вось ужо да восені немцы ѓжо ѓзялі Вязьму і Курск. Наступіла восень. Бітвы вельмі кровапралітныя. Потым немцы рушылі на Сталінград. І так баявыя дзеянні разгарнуліся з каласальнай сілай.
  Вось ужо ѓ лістападзе баі былі ѓ самім горадзе. І бітвы там. Ужылі немцы "Штурмтыгры". Гэта вельмі моцныя магутныя штурмавыя самаходкі. Ваяѓніцы таксама ваявалі на танках. І лупілі сваімі голымі, круглымі пятачкамі.
  Сталінград не паддаваѓся. І ѓ снежні немцы падышлі на Каѓказе да Грознага і Арджанікідзэ. І сталі штурмаваць гэтыя гарады.
  А тут яшчэ Турцыя ѓ вайну ѓступіла. У студзені 1945 года туркі акружылі Ерэвана і ѓзялі Батумі. Сітуацыя стала яшчэ больш суровай і крывавай. Вось такая вайна.
  За зімой і вясной 1945 года немцы захапілі ѓвесь Каѓказ, і туркі ім дапамаглі.
  Сітуацыя стала куды трывожней. А ѓлетку 1945 гады пачалося новы наступ на Маскву. І адначасова гітлераѓцы і туркі прасоѓваліся на Саратаѓ.
  А ѓ канцы чэрвеня Саратаѓ быѓ узяты. А ѓ канцы ліпеня немцы захапілі Калінін і Тулу. А напрыканцы жніѓня акружылі Маскву. І адначасова быѓ узяты Куйбышаѓ.
  Масква апынулася ѓ катле. І цалкам блакіраваная. Восень прайшла ѓ жорсткіх баях. Немцы ѓзялі Разань і падышлі да горада Горкі. Баі такія жорсткія кіпелі. Немцы дайшлі да самога Ульянаѓска і таксама ѓзялі яго. І захапілі Уральск, і дайшлі да Арэнбурга.
  А зімой Масква нарэшце ѓпала. І немцы дайшлі да Казані. А вясной нарэшце ѓпаѓ і Ленінград. А летам 1946 года пайшло наступленне на Урал.
  І немцы ѓзялі Свярдлоѓск і Чэлябінск. А восенню злучыліся японцы і гітлераѓцы. А зімой 1947 года немцы і японцы захапілі апошнія буйныя гарады ѓ Сярэдняй Азіі. А ѓ сакавіку 1947 гады, быѓ забіты Сталін. А яго пераемнік Берыя, заявіѓ, што капітулюе СССР.
  Так і скончылася вайна. На ѓсходзе скончылася. А ѓ ЗША ѓжо атамная бомба.
  Герман Герынг і амерыканцы з англічанамі, заключылі дагавор аб сяброѓстве і межах, і падзеле сфер уплыву. І гэта пакуль супакоіла свет.
  Але час ішоѓ. І ѓ Трэцім Рэйх было створана выпраменьванне, якое адключае ядзерную рэакцыю. Таксама немцы першымі зляталі і на Месяц.
  І вось у 1969 году пачалася новая вайна. Герынг ужо да гэтага моманту памёр.
  Новы фюрар быѓ Вольф Шульц. І яна пачаѓ вайну за сусветнае панаванне.
  Рускія і іншыя народы Трэцяга Рэйха атрымалі да гэтага часу грамадзянства і роѓныя правы.
  І паэтам ваявалі ѓ вермахце. І пачалася вайна з нападу на амерыканцаѓ у Кітаі. І яшчэ зразумела Брытаніі ѓ мэтраполіі. У немцаѓ былі на ѓзбраенні дасканалыя, непаражальныя для стралковай зброі дыскалёты, і пірамідальныя танкі.
  І гітлераѓцы яшчэ і падводкі атамныя мелі, і шмат чаго яшчэ. І Брытанія была заваяваная.
  Вайна ішла з перавагай Трэцяга Рэйха. І паступова немцы захапілі ѓвесь свет...
  Праѓда яны не былі такімі цемрашаламі як пры Гітлеры. Далі ѓсім роѓныя правы, і стварылі сусветную імперыю з прэтэнзіяй экспансіі ѓ космас.
  Але ѓсё роѓна свет быѓ ужо іншым, і ѓ ім не засталося ні Расіі, ні ЗША, ні Брытаніі. Адна засталася імперыя, якая стала пакараць іншыя міры.
  І асвоіла ѓсе планеты сонечнай сістэмы.
  І чалавецтва распаѓсюджвалася па галактыцы. І будавала зоркалёты, і баявыя караблі.
  А потым навучыліся і мёртвых уваскрашаць. У тым ліку і тых, хто памёр даѓно.
  Вось, напрыклад, уваскрэсілі і Адольфа Гітлера. І апанаваныя фюрар развязаѓ у касмічнай імперыі грамадзянскую вайну. Але гэта ѓжо іншая гісторыя.
  
  Чароѓныя лекі
  Напрыклад, Зоя дала чароѓныя лекі Аляксандру Македонскаму, якія дазволілі яму працягнуць гадоѓ да сямідзесяці. І гэта памяняла ход сусветнай гісторыі. Імперыя пашырылася. Аляксандр Македонскі пакарыѓ арабаѓ. А затым усё ж скончыѓ заваёву Індыі. Далей быѓ паход на Кітай. Тут вайна крыху зацягнулася, але таксама атрымала вялікая перамога. І ѓзнікла найвялікшая імперыя. Палкаводцы Аляксандра дайшлі да Геркулесавых слупоѓ. Скарыѓшы і Рым, і Карфаген. Потым кіраваѓ, яго сын Аляксандр Чацвёрты. І ѓтварылася ѓстойлівая дынастыя.
  Імперыя Македонскай дзяржавы перажывала світанак. Яна пакарылі і Японію, і ішла на поѓдзень Афрыкі. А прыйшоѓ час і караблі праніклі ѓ Амерыку.
  Узнікла ѓстойлівая дынастыя Петрыкі, і яна даволі трывалай аказалася. Былі вядома ж і змовы, і спробы пераваротаѓ, але імпэрыя выстаяла. І яна нібы Рымская здавалася вечнай. І паступова ахапіла ѓвесь зямны шар.
  А навука развівалася хутчэй. І з антычнасці, абыходзячы змрочнае сярэднявечча, чалавецтва прама ѓвайшло ѓ індустрыяльны час, а затым і постіндустрыяльнае, калі быѓ запушчаны першы спадарожнік на арбіту. А потым і паляцеѓ чалавек у космас.
  Паколькі людзі не марнавалі рэсурсы на войны і супрацьстаянне адзін з адным, то касмічная эпоха наступіла на тысячу сто гадоѓ раней, чым у рэальнай гісторыі. І заваяванне космасу ішло ѓдарнымі тэмпамі. І вось уся сонечная сістэма была асвоена. І людзі паляцелі да іншых міроѓ. І іх зоркалёты аказаліся проста цудам. І гэта ѓзрушаюча. А калі былі адкрыты звышсветлавыя хуткасці, пачалося заваяванне галактык. Што шчыра кажучы - супер!
  Зразумела, і без зорных войн не абышлося. І гэта зразумела. Ёсць і на абшарах сусвету звышцывілізацыі. Але людзі былі адзіныя. Не тое што адзін лысы фюрар бурчаѓ аб шматпалярным свеце. Няма ѓ дадзеным выпадку чалавецтва практычна змог аб'яднаць Аляксандр Македонскіх. І гэта стварыла базу для будучых касмічных войн.
  І чалавецтва ваявала з росай гібрыда камара і павука. І вайна была жорсткай. Вялізныя зоркалёты змагаліся ѓ небе. І лік страт і набыткаѓ быѓ велізарны.
  І вось людзі ѓсё ж такі перамаглі. І стварылі сусветную імперыю. А там была адкрыта таямніца часу. У выніку чаго ѓдалося ѓваскрашаць мёртвых сілай навукі. Быѓ уваскрэшаны і Аляксандр Македонскіх, і яго палкаводцы і сыны.
  А потым сталі ѓваскрашаць і астатніх людзей. Сусвет быѓ вялікі, і месца ѓ ім шмат. А затым людзі навучыліся лётаць і ѓ іншыя сусветы.
  А вянком усемагутнасці стала здольнасць, ствараць сусвет самім, сілай навукі будучыні.
  І тады чалавецтва стала Гіперсверхцывілізацыяй. Што яшчэ страмчэй, больш уражвае.
  І гэта ѓсё зрабіла дачка Белага Бога Зоя, вялікая чарадзейка якая змяняе ход гісторыі чалавецтва проста гуляючы.
  
  ДЗЯђЧЫНЫ-Ваявальніцы браня ѓ Космасе
  АНАТАЦЫЯ.
  У космасе адбываюцца бітвы паміж прыгожымі ваяѓніцамі Рубінавага сузор'я з аднаго боку. І ваяѓніцамі Ізумруднага сузор'я з другога. І ѓ баях удзельнічаюць выключна дзяѓчаты-клоны, якія басанож і ѓ бікіні.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Змагаліся ѓ вакууме дзве касмічныя армады. З аднаго боку сузор'е Рубінавае, а з другога Ізумруднае.
  І з таго і з другога боку выключна байцы дзяѓчынкі-клоны. Зрэшты, даволі разнастайныя па прычосках. Іх валасы былі чатырох асноѓных колераѓ: блакітны, жоѓты, чырвоны і белы!
  І ваяѓніцы проста супер.
  Зразумела, вельмі яркія ѓспышкі звышновых зорак. І зоркалёты асабліва буйныя грос-лінкоры пасылаюць сябар у сябра залпы забойных ракет.
  Магутныя касмічныя браняносцы і лінкоры, і дрэднаѓты - гэта асноѓная ѓдарная моц. Яна пасылае сябар па сябра разбуральныя прамяні, буйныя тарпеды, і прамяні з кляксамі гіперплазмы.
  Тая насіцца па вакууме, і прыхапляе зоркалёты мяльчэй.
  Дзяѓчынкі-клоны, носяцца па сваіх караблях, мільгаючы голымі, ружовымі і з хупавым акругленнем пяткамі.
  Яны такія прыгожыя, і іх скура блішчыць, нібы надраеная бронза. Гэта цудоѓныя дзяѓчынкі - проста супер.
  Чатыры самых буйных флагманскіх грос-лінкора Ізумруднага сузор'я спрабуюць разарваць пабудову Рубінавага сузор'я. Але ѓ адказ на іх напаѓзаюць чатыры найболей масіѓных флагмана суперніка. Велізарныя зоркалёты падобныя на кашалотаѓ памерамі ѓ палову Месяца. І гармат у іх буйных калібраѓ тысячы. Ёсць такія ствалы, што выкідваюць за хвіліну энергію, трыльёна атамных, бомбаѓ, скінутых на Хірасіму.
  Але, зразумела, грос-лінкоры затуляюць сілавыя палі што змякчаюць разбуральнае ѓздзеянне прамянёѓ, імпульсаѓ, ракет і тарпед.
  Яны мігацяць нібы серабрысты туман на паверхні вялікіх караблёѓ.
  Вось у атаку ідуць і зоркалёты драбнейшыя. У прыватнасці крэйсера, розных класаѓ - цяжкія, сярэднія, лёгкія, дапаможныя. І эсмінцы, падобныя на аголеныя, з тоѓстым лязом кінжалы. І хупавыя брыганціны. Яны па форме нібы малькі.
  І падобныя на піранняѓ миноносцы, і буйнейшыя магутней узброеныя контр-мінаносцы.
  Вось прыватнасці крэйсеры ваююць з крэйсерамі. І ад трапленняѓ ракет, прамянёѓ і імпульсаѓ успыхваюць пажары.
  Дзяѓчынкі-клоны ѓцякаюць ад агню, які ахоплівае караблі. І полымя нясецца за імі, хапаючы прыгажунь за босыя пяткі.
  Дзяѓчына ѓ блакітнымі валасамі, паліць па непрыяцелю пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак.
  Ёю выпушчаная ракета трапляе ѓ фрэгат, і там успыхваюць пажары, і ідуць агністыя хвалі. Дзяѓчынкі-клоны нема віскочуць. Яны амаль не прыкрыты адзеннем. Толькі вузкія палосы тканіны на грудзях і сцёгнах. І бачныя рэльефныя мускулы пад загарэлай, залаціста-аліѓкавай скурай.
  Вельмі панадлівыя ножкі ѓ дзяѓчынак. І пальчыкі босыя прыгажуня націскаюць на кнопкі джойсцікаѓ.
  І дзяѓбуць з агрэсіѓным настроем.
  Вось пальнула дзяѓчына з залацістымі валасамі. І націснула голай, вельмі хупава выгнутай пятачкай.
  І зрэагавала ракета, і панеслася, рассякаючы вакуум. І вельмі дакладна яна прайшла міма прамянёѓ лазераѓ. І патрапіла ѓ крэйсер. І той, як трасе.
  І з іншага боку, як дзяѓчынка з чырвонымі валасамі, таксама стрэліць. Націснуѓшы пры гэтым пупком. Які зрэагаваѓ вельмі нават цвёрда.
  Дзяѓчынкі зноѓ віскочуць і падскокваюць. І пры трапленні выцякаюць, відаць якія ѓ іх панадлівыя ножкі.
  Вось дзяѓчына з белай прычоскай пасылае забойны падарунак разбурэння і гібелі. І той вылятае, прабіваючы чэрава дрэднаѓта. І гэта вельмі паспяховае джала. Хоць абодва бакі з дзяѓчынка моцныя. І тыя адказваюць. У прыватнасці дзяѓчына з блакітнымі валасамі дае зваротны прэзент анігіляцыі.
  І зноѓ удар, пажары, страсенне машыны.
  Ёсць зоркалёты яшчэ драбнейшыя: катэры і знішчальнікі. Апошнія або двухмесныя або аднамесныя.
  Яны таксама джаляць сябра і прыгожыя дзяѓчына паказваюць самы прыгожы і сэксуальны пілатаж.
  Вось ваяѓніца з фіялетавымі валасамі, супраць прыгажуні з ліловымі.
  Абедзве дзяѓчына нават скінулі з сябе станікі. І імкнуцца адзін аднаго ѓкусіць пры дапамозе пунсовых саскоѓ грудзей. І вельмі ваяѓніцы добрыя.
  Дзяѓчына з фіялетавымі валасамі, кідае свой знішчальнік у бок. І паліць з шасці лазерных авіягармат. І ѓ яе суперніцы з ліловай шавялюрай таксама падобная машына. Абодва знішчальнікі падобныя знешне на пахілы, з напаѓпразрыстай браняй.
  Яны вельмі нядрэнна манеѓруюць і падскокваюць. І робяць вельмі нядрэнныя кульбіты.
  Дзяѓчынкі зноѓ ужываюць пры стральбе лалавыя саскі, на сваіх поѓных, апетытных грудзях.
  Вось гэта прыгажуні - проста ѓвасабленне прыгажосці. А калі яны ѓ адных толькі трусіках, гэта так панадліва. І на іх можна глядзець і не адрывацца.
  Абедзве дзяѓчыны імкнуцца прыкрывацца, выкарыстоѓваючы сілавое поле ілба знішчальнікаѓ.
  І ѓ іх вельмі прыстойная абарона. І здольная адлюстроѓваць паражальныя прамяні.
  А вось дзяѓчынкі адна з валасамі медна-чырвонымі, а іншая светла-жоѓтымі зноѓ фехтуюць і манеѓраюць сябар супраць сябра на знішчальніках.
  Дзяѓчынкі імкнуцца адзін аднаму выйсці ѓ тыл. Але гэта не занадта атрымліваецца. Ваяѓніцы круцяцца і падскокваюць. І іх знішчальнікі нібы шарыкі пінг-понгу, то ѓверх, то ѓніз.
  Дзяѓчына з медна-чырвонымі валасамі, нібы на санках з горкі з'ехала па вакууме, і вывернулася. А ваяѓніца са светла-жоѓтымі валасамі зрабіла прыём: ластаѓкі. І пальнула зблізку, ужыѓшы свой лалавы сасок.
  І дзяѓчынка з чырвонымі валасамі адчула моцных запал. І яе мускулістае цела пакрылася кропелькамі поту.
  Дзяѓчына з жоѓтымі валасамі праспявала:
  - У нас вялікая сіла, вялікая сіла,
  З ёй сябраваць, што гуляць з кракадзілам!
  І таксама атрымала трапленне разрадам. І таксама стала пацець і блішчаць. Гэта ѓсё глядзелася як у нейкім вельмі дарагім кіно са сумессю эротыкі і касмічнай оперы.
  Дзяѓчынкі амаль голенькія, потныя. І паляць, выкарыстоѓваючы сіські, якія нібы бутоны ружы, і босыя пальчыкі спрытных ножак.
  І ваяѓніцы не забываюць спяваць:
  Няхай увесь космас у хаос пагружаны,
  І вакуум трасецца ад разрываѓ...
  Вораг будзе сілай дзевак уражаны,
  А мы навечна з Радзімай адзіныя!
  Хаця цікава якая можа быць Радзіма ѓ дзяѓчат-клонаѓ. Вельмі прыгожых вядома ж і мускулістых.
  І ѓявіце сабе мільярды байцоѓ, і ѓсе прыгожыя, напаѓголыя дзяѓчынкі і ніводнага мужчыны.
  Да чаго гэтае войска выдатнае. Наколькі ѓ ёй цудоѓны байцы. А фігуркі якія ѓ іх. А раскошныя сцягна, высокія грудзі, з саскамі што зіхацяць нібы гранёныя рубіны.
  Гэта дзяѓчаты, якія бездакорныя ѓ сваёй атлетычнай прыгажосці. Выдатней іх не знайсці. Хаця, вядома ж, гэта адносна. Флот велізарны. На флагманскіх грос-лінкорах мільёны дзяѓчынак. Яны адрозніваюцца надзвычайнай прыгажосцю і грацыяй.
  І вось за прыладай лінкора дзяѓчынка з белымі валасамі паліць вельмі трапна па браняносцы суперніка. І вось снарад прабівае вежу і разбівае гарматы. А ѓ снарадзе гіперядзерная рэакцыя, якая спрацоѓвае з каласальным разбурэннем. І па-зверску прапальвае метал. І тут вельмі жорсткія адбываюцца анігіляцыйныя парывы.
  Дзяѓчыны нават заспявалі, палаца, трасучы сваімі клубнічнымі, які зводзяць мужчын з розуму сіські:
  - Перарвалася нітку,
  Нам пагражае злая смерць...
  І каб жыць,
  Дзяѓчынцы трэба пацярпець!
  Ваяѓніцы вельмі выдатна разышліся. Пляскаюць голымі, круглымі пяткамі па кнопках. І спрацоѓваюць пагрозлівай, разбуральнай сілай ракеты з тарпедамі. Яны дзяѓбаюць суперніка, прапальваючы вежы. І адлятаюць у розныя бакі абпаленыя, параненыя, пакалечаныя дзяѓчынкі. А адно з іх апынулася проста ѓ агнявым віхуры.
  І ад яе засталіся толькі босыя ножкі. Вось так дзяѓчынкі гінуць у гэтай вайне.
  Адна з іх нават заспявала, трасучы сваёй жоѓта-меднай шавялюрай:
  - Бушуе ѓ сусвеце вайна,
  Вайна без разумных прычын...
  Сарваѓся з ланцуга Сатана,
  І гібель прыйшла разам з ім!
  Астатнія прыгажуні, тупаючы і тузаючы, голымі, хупавымі ножкамі, і трасучы грудзьмі з пунсовымі саскамі падхапілі:
  І хто спыніць паток,
  Крывавых ашалелых рэк...
  Прамень лазера ѓсадзіць у скронь,
  І ва ѓспышцы знік чалавек!
  Дзяѓчынкі дружна націснулі рубінавымі саскамі на кнопкі, выпусцілі забойнай сілай ракеты і працягнулі:
  І такое бязмежжа,
  Затапіѓ сабой светабудову...
  Чалавецтва сумны надзел
  Цярпець боль, пакута!
  Сапраѓды бязмежжа, гінуць у баях зоркалёты, а разам з імі і прыгожыя, загарэлыя, мускулістыя, напаѓголыя і вельмі панадлівыя дзяѓчынкі.
  Дзяѓчына з блакітнымі валасамі, пальнуѓшы пры дапамозе клубнічнага соску грудзей, і выпусціѓшы разбуральныя ракеты, якія нясуць у сабе энергію мільярдаѓ атамных бомбаѓ, скінутых на Хірасіму, і паслаѓшы падарункі татальнага ѓлягання на дно смерці, праспявала:
  -Сын Зямлі ж у адказ скажа не,
  Я рабом злых паноѓ не застануся...
  Веру будзе прыгожы світанак,
  Асвяжыць вецер свежую рану!
  
  За айчыну святую ѓ лаянку,
  За магутны Гасподзь заклікае,
  Падыміся хутчэй дзеѓка ѓ рань,
  Цемра сыдзе - заквітнеюць ружу траѓня!
  І зноѓ босая ножка дзяѓчынкі пры справе, і паказвае свой з ног які збівае парыѓ.
  І дзяѓчынкі палаца гарлапанілі:
  - Плешываму фюрару смерць!
  Яны ваяѓніцы, якія ваююць за святло і справядлівасць. У іх поѓна мудрасці і адважных душэѓных парываѓ.
  Вось прыгажуні - самы вышэйшы клас эротыкі і касмічнай лаянкі. Супраць такіх як яны ніхто не выстаіць.
  Дзяѓчына з жоѓтымі валасамі таксама як возьме і трапна пальне па ворагу. Зробіць гэта са смяротным заскокам.
  І ѓразіць варожых лінкор смарагдавага сузор'я. А іншая ваяѓніца, з сінімі валасамі ужыѓшы таксама вельмі прыгожы клубнічны сасок грудзей, дзюбне па зоркалёце рубінавага сузор'я. І таксама ѓ адказ разбурэнні і гібель.
  Дзяѓчынкі - гэта самы высокі і каласальны паказчык нябеснага класа і касмічнай глыбіні, сваіх найвысокіх галасоѓ, якія бяруць каласальныя ноты.
  Няма гэтых прыгажунь не адолець нічым. Хоць яны адзін аднаго і знішчаюць з гарачым энтузіязмам.
  Вось напрыклад, флагманскія грос-лінкоры атрымалі каласальныя разбурэнні. І многія вежы былі пашкоджаны і прылады пагнуты і дэфармаваны. Самі снарады пускаліся ѓ дэтанацыю. І ламаліся бранявыя перакрыцці, і прадзімала па паверхні гарачае паветра.
  І дзяѓчынкі разбягаліся, і іх голыя, вельмі панадлівыя і выклікалыя моцнае ѓзбуджэнне ѓ мужчын пяткі і ножкі мільгалі. І часам босыя, ружовыя падэшвы прыгажунь, лізалі агністыя мовы гіперплазмы.
  І ваяѓніцы ѓскрыквалі, падскоквалі, і вішчалі.
  Ім было падобна балюча...
  Але яны пры гэтым напявалі:
  Па пустаце, космасу коні,
  Дзеѓкі ѓсюды, нас не дагоняць!
  Нас не дагоняць! Нас не дагоняць!
  Ваяѓніцы і на самай справе вясёлыя і іскрэнне ѓ сваім парыве.
  І яны спяваюць ва ѓсе глоткі:
  - Я свята веру ѓ тое,
  Што фюрар з лысінню здохне хутка...
  Дастаньце долата,
  Хай будзе цемры прысудам!
  І іх голыя пяткі ціснуць на кнопкі, і спальваюць пры дапамозе гіперплазменных кляксаѓ фрэгаты і брыганціны.
  Вось два эсмінцы сузор'яѓ сутыкнуліся лёзамі. І спрацавалі сілавыя палі паглынуѓшы энергію. А потым адбылася рэакцыя анігіляцыі. І стала канкрэтна ірваць і разбурацца. І пайшла вельмі нават татальная гібель, і выкруты ѓльтраагню.
  Пажары бушавалі наймацнейшыя. І пры гэтым надзвычайнай згубнай сілы.
  І адбываліся літаральна д'ябальскія сутыкненні. Ішла без перапынку гібель і палыханне касмічных караблёѓ.
  Дзяѓчына з сіняй прычоскай узяла і націснула босымі пальчыкамі ножак на чарговую кнопку. Адбылася рэакцыя па спрацоѓванні гіперплазменнага счаплення.
  І вось зноѓ дрэдноут рубінавага сузор'я ѓпіліся баявая субстанцыя разбуральнага ѓздзеяння.
  Дзяѓчына з жоѓтымі валасамі, узяла і праспявала, паслаѓшы ѓ непрыяцеля клубнічным саском падарунак гібелі.
  І ваяѓніца праверашчала:
  - Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец дракону...
  І заззяе сонца,
  Злых прывёѓшы да разгрому!
  Дзяѓчына з чырвонымі валасамі, таксама не занадта доѓга думаючы пальнула, пры дапамозе пунсовага соску грудзей. І спрацавала, разбуральная энергія. І атрымалі суперніцы па зубах.
  Але тут жа адказалі, падбіваючы зоркалёт у адказ. Магутныя флагманскія грос-лінкоры тым часам знаходзіліся ѓ стане рамонту. І іскрылася зварка, адбывалася спайкамі, і склейваѓся метал. Заадно тушыліся шматлікія пажары.
  Дзяѓчынкі затоптвала полымя сваім босымі, точаным ножкамі. Вось гэта была бітва.
  Дзяѓчына-маршал з блакітнымі валасамі, узяла і праспявала:
  - Бой у крутым агні бушуе дзікім штормам,
  Гіперплазма полымем палае...
  Я кахаю, у адказ ты глядзіш ганарліва,
  Хоць страмчэй дзеѓкі не бывае!
  Дзяѓчына-маршал з жоѓтымі валасамі заѓважыла:
  - Мы тут усе крутыя!
  І таксама дзюбне пры дапамозе свайго клубнічнага соску грудзей. Такая вось выдатная ваяѓніца ѓ званні маршала. Яна амаль зусім голая ѓ адных толькі тоненькіх трусіках. Але затое на плячах намаляваны эпалеты з зорачкамі.
  І гэта яе адрознівае ад іншых дзяѓчынак. Што трэба сказаць вельмі нават выдатна і крута.
  Дзяѓчына-маршал з блакітнымі валасамі, таксама націскае пунсовым саском грудзей на кнопку.
  І выплёѓваецца з шырокага ствала, гіперплазменная клякса. Тая ляціць і распаѓзаецца. Ахутвае ракетную брыганціну і моцна яе здушвае, так што нават метал трашчыць і згарае. І дзяѓчынкі на брыганціне як заравуць і завыюць, і замільгаюць ужо які раз босымі ножкамі.
  Дзяѓчына-маршал ужо, з іншага боку, з чырвонымі валасамі, дзяѓбаць сваім саском грудзей па кнопцы, і выпускае вельмі спрытную ракету. Тая ляціць нібы павоек, праслізгваючы па вакууме. І трапляе ѓ браняносец.
  Удар збівае платформу з гарматамі. І зноѓ гінуць або калечацца дзяѓчынкі.
  Яны з вялікай лютасцю сутыкаюцца сябар з сябрам. У іх проста пякельны пажар і дзікая сіла волі.
  Дзяѓчына-маршал з чырвонымі валасамі заспявала:
  - Але пульсацыя сэрца і вен,
  Слёзы нашых дзяцей, маці...
  Кажуць мы жадаем змен,
  Скінуць ярмо дракона ланцугоѓ!
  Дзяѓчына-маршал з белымі валасамі таксама праспявала:
  - Ад злога дракона,
  Мы зямлю пазбавім...
  І цень небасхілу,
  Мы людзям пакінем!
  І ваяѓніца як дзюбне па ворагу пры дапамозе свайго лалавага соску, і вырабіць жорсткія спусташэнні, пры дапамозе гіперплазменнай кляксы.
  І вось віхура праносіцца па платформе. І выпальвае гарматы разам з прыслугай, што стаіць і іх абслугоѓвае.
  Дзяѓчынкі ѓзялі і хорам праспявалі:
  - Як жылі мы, змагаючыся,
  І смерці не баючыся,
  Так і з гэтага часу жыць табе і мне...
  І ѓ зорнай вышыні, і горнай цішыні,
  Марскі хвалі, і лютым агні!
  І лютым, і лютым агні!
  І ваяѓніцы з прыдыханнем зноѓ ужылі свае пунсовыя, вельмі яркія соску. І дзюбнулі з дзікім ашалелам.
  І вось зрэагавала гіперплазма, распаленая на трыльёны градусаѓ. І пайшла плынню знішчэння.
  І загарэліся новыя браняносцы, дрэднаѓты і лінкоры. А таксама выбухалі і караблі і мяльчэй. Колькі было тут пакут і смерцяѓ. Трэба адзначыць, што ѓ некаторых дзяѓчат-клонаѓ былі дзеці. І іх гібель, калі застаюцца малюткі сіроткамі трагічная ѓдвая. І тут жорсткасці ані не менш.
  Дзяѓчына-маршал з жоѓтымі валасамі ѓзяла, пальнула пры дапамозе босых
  пальчыкаѓ ножак па непрыяцелю, выбіваючы яго шэрагі, нібы пры дапамозе касы.
  Дзяѓчынка ѓзяла і праспявала:
  - У космасе б'юцца дзеѓкі адважна,
  Хоць яны ѓ бікіні, басанож...
  Перамагаюць усіх ворагаѓ адважна,
  Калі трэба ѓрэжуць кулаком!
  Ды маршал яшчэ і выяѓляецца моцна. А шматлікія караблі абсыпаюць адзін аднаго ракетамі, і рознымі відамі выбуховых прыстасаванняѓ. І рэагуюць забойныя гіпергравітацыйныя бомбы і ракеты.
  Адбываюцца вітражы, і пагібельныя парывы ѓ глыбіні пабудоѓ. Бой паміж дзяѓчынкамі ѓсё больш і больш падобны на сметнік. І строй паходны змяшаѓся.
  Дзяѓчына-маршал з белымі валасамі ѓзяла і прачырыкала, пры гэтым яе малінавы сасок каторы раз паслаѓ згубную ракету, якая несла татальныя пажары і гібель.
  Дзяѓчына-маршал праспявала, скалячы зубкі і паказваючы язык:
  Адступіла з сонцам сцюжа,
  Ручаек зіхаціць звонкі...
  І цяпер бягуць па лужынах,
  Басаногія дзяѓчынкі!
  Ваяѓніца як відаць любіць лета і вясну. На самай справе такія раѓчукі ѓ гэтым выпадку цякуць. І выбухаюць магутныя бомбы з гіперядзерным зарадам.
  І вось нібы звышновыя зоркі спрацавалі термопреоновые ракеты. І паліць вакуум капітальна.
  І паліць літаральна да самых пазванкоѓ плынямі гіперплазмы. І зноѓ спрацавалі сілавыя палі. Пайшло вельмі татальнае разбурэнне і знішчэнне.
  Платформы ѓзялі і запалалі з новай, забойнай сілай. А мовы полымя лізалі дзяѓчатам голыя, вельмі сімпатычныя пяткі, прычыняючы боль і пакуты.
  Ваяѓніцы, зрэшты, і крычалі, і вылі, і разам з тым, не забывалі, падскокваючы ад агеньчыка спяваць:
  - Босыя дзевак ножкі,
  Якія добрыя...
  Мы ѓ баі не крошкі,
  Б'ём ворагаѓ ад душы!
  Ваяѓніцы, якім смажаць пяткі, і босыя падэшвы пакрываюцца пухірамі, гэта нешта і вельмі багатае і непараѓнальнае хараство. Такія дзяѓчынкі не тое, што каня - слана на скаку спыняць.
  Дзяѓчына-маршал з жоѓтымі валасамі ѓзяла і прабуркавала, напяваючы сваім салаѓіным галаском:
  - Любы, хто чалавек той ваяром народжаны,
  Значэння не мае падлогу і ѓзрост...
  Калі ворагаѓ без рахунку легіён,
  Нам забіваць жывёлаѓ павер не позна!
  Тут іншая дзяѓчына-маршал з белымі валасамі ѓзяла і спачатку пальнула пры дапамозе лалавага соску, а потым праспявала:
  - Ну колькі можна блізкіх забіваць,
  Бо чалавек народжаны павер для шчасця...
  На фронт не адпускае сына маці,
  І нават улетку на вайне непагадзь!
  Дзяѓчынкі паглядзелі адзін на аднаго. У касмічным вакууме ірвануѓ лінкор. Велічэзны такі, памерамі добры астэроід. І нібы ѓспыхнула звышновая зорка.
  Твары дзяѓчынак асвятліліся, і сталі барвовымі. І дзяѓчаты паміргаѓшы крыху, узялі і праспявалі, з лютасцю:
  - Побач, побач, радасць і бяда,
  Трэба, трэба, цвёрды адказ даць...
  Сонечнаму свету - так, так, так!
  Ядзернаму выбуху - не, не, не!
  Ваяѓніцы, зразумела, спявалі з усёй паѓнатой шчырасці. У іх быѓ і запал, і рызыка.
  Дзяѓчына ваяѓніца з блакітнымі ѓ чырвоную крапінку валасамі, і эпалетамі маршала, таксама стрэльнула пры дапамозе пунсовых саскоѓ грудзей і праспявала з сілай пачуццяѓ:
  -Няѓжо заѓтра заснуць мора,
  Патухне сонца, патухнуць зоркі...
  Ужо не зможа ѓзысці зара,
  І скажа неба - няѓжо позна!
  І дзяѓчынка-маршал узяла і пусціла слязу. І яе вочкі былі такія блакітныя нібы найчысты сапфір.
  Ваяѓніцы ѓсё хорам стукнулі босымі пяткамі, сваіх чароѓных, хупавых, панадлівых, сэксуальных, загарэлых, моцных, мускулістых і выклікалых галавакружэнне ножак.
  І ва ѓсю глотку праспявалі:
  - Міру мір, войны не трэба,
  Няхай пануе ѓ сусвеце сяброѓства!
  І дзяѓчынкі як засвішчаць ва ѓсе ноздры. І з-іх вуснаѓ сарваліся пунсовыя, прыгожыя сэрцайкі. Якія засвяціліся, і сталі зіхацець і пералівацца ѓ паветры.
  Ваяѓніцы хорам вымавілі, скалячы зубы. І зноѓ націскаючы на кнопкі пунсовымі саскамі грудзей, замялі:
  - Я, ты, ён, яна, разам цэлая краіна,
  Разам дружная сям'я,
  У слове мы сто тысяч я!
  Мы дзяѓчынкі з ножкай босы,
  Усіх ворагаѓ крушым...
  І ѓ нас са зла касы,
  З намі херувім...
  І дзяѓчынкі адразу шмат мільярдаѓ ваяѓніц паднялі ѓверх ножкі, вывярнуѓшы круглыя, голыя, ружовыя пяткі прачырыкалі:
  - А што вайна, а што вайна,
  Дурная цётка і сцерва вайна!
  Мы скажам лаянцы цвёрдае няма,
  За мір і сяброѓства адзін адказ!
  І нечакана бітва спынілася. І шматлікія касмічныя зоркалёты сталі разыходзіцца ѓ розныя бакі.
  Пашкоджаныя караблі кінуліся рамантаваць розныя каманды, якія гулі зваркай і электрычнымі дугамі.
  А дзяѓчаты ѓзялі і праспявалі:
  І каб усім у сяброѓстве шчасце жыць,
  І каб раем усім зямля была...
  Павінны мы не глядзець на свет як дзічыну,
  Не нападаць на люд з-за кута!
  
  КАХАННЕ ПРЫКРАСНАЙ ДАМЫ, РАДЗІ ЯКОЙ дзяруцца рыцары
  Быццам яна прынцэса аднаго каралеѓства. Зусім юная гадоѓ шаснаццаці. І скача на кані. Але настрой не самы радасны. Яе жадаюць выдаць замуж за старога з суседняга царства. А ѓ яе ёсць сваё каханне. Таксама юны, гадоѓ шаснаццаці пастушок. Вельмі прыгожы падлетак, з далікатным як у дзяѓчыны тварам, і светлымі, доѓгімі валасамі.
  І яна скача да яго. Зразумела, прынцэса не можа выйсці за прасталюдзіна. Але каханне пачуццё моцнае, і яму не загадаеш.
  Амеліна пад'ехала да статка. Вось яе жаніх у сэрца падганяе пугай авечак.
  Ён невысокага росту, у шорціках і басанож. Можна, даць на выгляд гадоѓ наогул чатырнаццаць-трынаццаць - зусім яшчэ хлопчык.
  А той, каму жадаюць аддаць Амеліну ѓ жонкі глыбокі стары.
  Лысы, з рэдкай сівой барадой, з устаѓнымі залатымі зубамі. Агідны стары. І гадоѓ яму ѓжо восемдзесят шэсць. Можа, таму Амеліна і не стала збягаць ад вянка. Трохі памучышся і станеш удаваючай каралевай. А кароль хоць агідны і стаѓ, але вельмі багаты, і ѓ яго шырокае каралеѓства з заморскімі калоніямі. Амаль імперыя...
  І галоѓнае няма сыноѓ. Значыць, яна можа стаць кіраѓніцай вялізнай дзяржавы.
  Амеліне ѓсяго толькі шаснаццаць гадоѓ, але яна дзяѓчынка вельмі нават разумная.
  Але зразумела, як сваё першае, юнае каханне забыцца.
  Яна саскочыла з каня. І кінулася хлапчуку не шыю. Яны абняліся і сталі цалавацца... Чыстыя такія юныя...
  Потым Амеліна скінула туфлікі і панчохі, спрабавала хадзіць па траве. Травінкі калолі яе далікатныя ногі.
  Юнак-пастух Сід з усмешкай заѓважыѓ:
  - Нашы дзяѓчынкі летам увесь час бегаюць басанож, а ты такая бледная!
  Амеліна з уздыхам адказала:
  - Загарэлая скура лічыцца прыкметай нізкага паходжання! А вось ты скурай цёмны, а валасы ѓ цябе амаль як сьнег!
  Юнак кіѓнуѓ:
  - Гэта прыгожа!
  Яны яшчэ крыху прайшліся. Потым прынцэса нацягнуѓ панчохі і туфлі, вымавіла:
  - Хутка вяселле з каралём Картаѓсам. Ён стары і хворы. Калі я стану ѓдавой, дык вазьму цябе ѓ палац!
  Сід з нясмелай надзеяй спытаѓ:
  - І мы пажэнімся?
  Амеліна паціснула плячыма:
  - Не ведаю! Я стану ѓдаваючай каралевай. Але давядзецца адбіваць сваю ѓладу ад сваякоѓ Картауса. Калі мой трон умацавацца, то я зраблю як захачу!
  Пацалаваѓшыся на развітанне, юныя палюбоѓнікі расталіся.
  Амеліна панеслася ѓ свой замак. Яна дзяѓчына вельмі разумная. І бачыла, што шлюб адкрывае ёй вялізныя магчымасці. Але легчы ѓ пасцелю са старым так брыдка. Уявіць, што з ім прыйдзецца цалавацца.
  Амеліна цяжка ѓздыхнула.
  І заспявала, каб палепшыць боль:
  Афарбаваны космас чорнае змрочнае святло,
  І, здаецца, што зоркі пацьмянелі на арбітах!
  Мне хочацца кахання, у адказ я чую - не,
  Сэрцы закаханых у бразготы разбіты!
  
  Малю цябе мой прынц да мяне прыйдзі,
  Я выплакала ѓ гора акіяны слёз!
  Усе ланцугі забабонаѓ разарві,
  Хачу, каб народу праѓду ты данёс!
  
  Каханне важнейшае за абавязак і карон,
  Калі трэба табе - я здраджу айчыне!
  І пасаджу каханага на трон,
  Бо для мяне мой прынц даражэй за жыццё!
  Ды яна сапраѓды яго кахае. Хлапчук вельмі прыгожы, хоць некалькі інфантыльная ѓ яго знешнасць. Але сапраѓды хараство. Аднак басаногіх пастушок яшчэ і разумны. І ѓмее вельмі нават нядрэнна складаць. Ён зараз ён гоніць авечак, і сваім чыстым, паѓнагучным галаском спявае, і яго трэль, нібы ѓ салаѓя;
  Шум дзівоснага запалу ѓ берагах,
  Рэкі, дзе кроѓ струменем бурным!
  Абрыне вал зорак у аблоках,
  Іскры знамем цудоѓным!
  
  Ты як багіня для мяне,
  З палаючай у цемры душой!
  Мацней чым жыццё цябе кахаючы,
  Свой свет я азарыѓ марай!
  
  Цябе прыгажэй у свеце няма,
  Сусветны ідэал!
  Памру ѓ баі ѓ колеры гадоѓ,
  Свой рок я сустрэѓ!
  
  Кахання нязгаснае святло,
  І бляск тваіх вачэй!
  Прыйшлі прыгажуня прывітанне,
  Не сплю ѓ слязах начэй!
  Ды прыгожа ён спявае. Голыя падэшвы хлопчыка зараз ідуць па вострых камянях дарогі. Яны пругкія, агрубелыя. Дзіця басанож хадзіла, з нараджэння. Тут зімы даволі мяккія. І можна не абувацца, нават зімой.
  І таму Сід нават не моршчыцца, калі яго голыя пяткі, ступаюць на вострыя камяні. Хлопчык толькі ѓсміхаецца. Дакладней не хлопчык, а юнак. Прыгожы, якога любяць дзяѓчынкі.
  Але, зразумела, яго захапляе прынцэса. Дзіѓна, дзяѓчына і вельмі багатая, шляхетная, юная, і надзвычай прыгожая. Яе медна-чырвоныя валасы,
  Такія яркія што любога звядуць з розуму.
  Тут і сэрца, і розум у поѓнай згодзе. І ты хочаш на ёй ажаніцца і па каханні, і па розуме.
  Ну, што ж пакуль сутнасць і справа, бацька прынцэсы Дурымон, хутчэй
  Паспяшаѓся згуляць вяселле.
  Зразумела, яна была пышнай. Картаус нават загадаѓ уладкаваць,
  З гэтай нагоды рыцарскі турнір.
  З'ехаліся рыцары з розных краін. Іх было шмат. Але баі ішлі па кубкавай сістэме.
  Сам кароль Картаус вельмі кахаѓ гладыятарскія баі. Для гэтага старога яны былі ѓцехай.
  Быѓ названы і прыз: цэлы мяшок золата, і званне галоѓнага целаахоѓніка для будучай каралевы Амеліны.
  Вось на вялізным стадыёне сталі з'язджацца ѓ баі рыцары. Сярод іх Амеліна звярнула ѓвагі на аднаго. Ён быѓ нейкі маленькі, нібы дзіця ѓ даспехах. І ѓ яе затрымцела трывожна сэрца.
  Хоць за забралам і нябачна асобы, Амеліне здалася што ѓ гэтым маленькім рыцары, ёсць нешта знаёмае.
  Байцы з'язджаліся, і раз'язджаліся адначасова. Супраць маленькага рыцара ѓ белых даспехах, быѓ сапраѓдны гігант у чорных.
  Амеліна вельмі турбавалася за хлапчука ѓ даспехах. Ці выстаіць ён?
  Але вось рыцары раз'ехаліся ѓ розныя бакі. І потым стала з'язджацца, прышпорваючы коней. І панесліся на сустрэчу адзін аднаму. Здавалася, чорных гігант раздушыць хлапчука. Але тое спрытна сышоѓ ад вастрыя дзіды, і ѓклаѓшы ѓвесь корпус, ударыѓ у забрала. Праціѓнік паляцеѓ з каня.
  Амеліна выдыхнула, і вымавіла:
  - Малайчына хлопчык!
  Першы бой адыграѓ. Хаця некаторыя рыцары з'язджаліся паѓторна. Але не больш за тры разы, пасля чаго аддавалі перамогу па ачках.
  Тут, канешне, могуць быць і злоѓжыванні.
  Потым другі тур спаборніцтваѓ. Супернік у рыцара ѓ белых даспехах зараз не такі вялікі, але спрытны ѓ чырвоных латах. Усё роѓна юны візаві нашмат менш.
  Амеліна маліцца за гэтага рыцара. І нават хацела ѓстаць на калені.
  Але вось яны зноѓку з'язджаюцца. І разганяюцца да вялікай хуткасці. Чырвоны рыцар цэліць у забрала. Але ваяр у белым спрытна сыходзіць. І пападае ѓ цэнтр шчыта. І збівае яго зноѓ з вялікім задавальненнем. Той падае. Публіка радуецца.
  Большая частка пар вызначыла пераможцу. Але некаторыя ѓсё яшчэ б'юцца.
  Вось з'ехаліся паѓторна. І зноѓ сутыкненні, і сыплюцца іскры. І падаюць вершнікі.
  Гучыць гонг... І трэці раз з'язджаюцца апошнія пары. Шмат збітых з коней. Некага і пакалечыла. Ды без ахвяр не абышлося.
  Потым паѓгадзіны адпачынку. Рыцары перакусілі, папілі, вады, квасу і віна. І зноѓ у бой.
  Зноѓ вершнікі ѓзялі і раз'ехаліся. У розныя бакі. Супраць белага, маленькага рыцара, буйны баец жоѓтых даспехах. Яны зноѓ гатовы збіваць адзін аднаго. Хлапчук з аднаго боку, і дарослы з другога.
  І вось яны зноѓку з'язджаюцца. Хлапчук нават змагаецца без ботаѓ. Яго босыя, дзіцячыя ножкі ѓпіраюцца ѓ бакі каня белай масці.
  Таксама конік быццам бы невялікі, але вельмі хуткі. Адбываецца фарсіраванае збліжэнне.
  Амеліна ѓзяла і прашаптала:
  - Стогн ідзе па ѓсёй зямлі,
  Дзе ж рыцар адважны - дзе!
  Хлопчык-рыцар зноѓ вельмі спрытна сыходзіць і б'е жоѓтага рыцара ѓ цэнтр шчыта. Дзіда зламалася, рассыпалася ѓ пацяруху. Але вопытны барон у жоѓтых даспехах здолеѓ неяк уседзець у сядле.
  Прыйшлося раз'ехацца і зноѓ чакаць магчымасці адзін аднаго тараніць. Абодва бакі напружаны. Яны адчуваюць моц. Барон вельмі моцны баец і разы як мінімум у два цяжэйшыя за хлопчыка. Але той такі спрытны.
  Вось яны зноѓку з'язджаюцца. І дзяцюк б'е голымі пяткамі па крупы. І вось хлапчук нырае і яго дзіда знаходзіць забрала. Такі ѓдар проста захапляльны. І візаві пацана падае.
  Перамога! На гэты раз не такая ѓжо і лёгкая.
  Варта паѓза. Рыцары і іх коні адпачываюць. Трэба завяршыць турнір за адзін дзень, што вельмі няпроста.
  Супраць хлопчыка будзе біцца па жэрабю граф у ліловых даспехах. Гэта таксама вельмі сур'ёзны супернік і герой крыжовых паходаѓ. Але юны ваяѓнік гатовы. І не збіраецца здрыгануцца.
  Вось яны раз'ехаліся і сталі з'язджацца. Дасведчаны граф бачачы, наколькі дзяцюк хуткі, спрабуе патрапіць у цэнтр шчыта. Але хлопчык зноѓ вельмі спрытна ссоѓваецца. І дзіда саслізгвае. А сам дзяцюк трапляе ѓ непрыяцелю, прама ѓ грудзі. Удар вельмі добры і дзіда ламаецца. І вершнік упаѓ, заблытаѓшыся ѓ збруі.
  Хлопчык зноѓ які раз пакланіѓся публіцы і атрымаѓ віншаванні з перамогай.
  Вось ужо засталося толькі восем рыцараѓ. І пяты бой - гэта чвэрцьфінал.
  Хлопчыку дастаѓся сур'ёзны супернік герцаг дэ Гізз. Гэта сапраѓды той, хто прымушае трапятаць. І ѓ яго ёсць і рост, і вага, і хуткасць!
  Юны ваяѓнік разам з тым спакойны. Ён ведае, што яму трэба, і не збіраецца здавацца.
  Вось яны раз'ехаліся. У дэ Гізза даспехі адліваюць сталлю. Але хлапчук у белым, і з босымі ножкамі, вырабляе ѓражанне херувіма які змагаецца з дэманам пекла.
  Амеліна з усмешкай праспявала:
  Быѓ учора яшчэ проста дзіцем,
  Нічога не зробіш тут...
  А цяпер перастаѓ дашкаленкам,
  І цябе адважны рыцар клічуць!
  Вось абодва вершнікі сталі з'язджацца. Герцаг дэ Гізз разы ѓ тры цяжэйшы за хлопчыка. Дакладней падлетка ѓ латах. Але той ані не бянтэжыцца.
  Зноѓ пазбягае паразы і б'е дэ Гізза дзідай у грудзі. Яно з трэскам ламаецца. Але вялізны герцаг выстаяѓ. І яны раз'ехаліся.
  Дэ Гізз рыкнуѓ:
  - Я табе зламаю!
  Хлопчык прыадчыніѓ забрала і паказаѓ мову. Твар у яго, як дзіця кругленькі.
  Амеліна пазнала яго і паплакала:
  - Няшчасны! Ну куды ты лезеш!
  Але яна не ведала натуральна, што басаногі пастушок зусім не такі просты.
  Што ён здольны на вельмі шмат.
  Хлопчык узяѓ і вырашыѓ змяніць тактыку. Калі яны сталі збліжацца то ён пагнаѓ свайго коніка ѓ галоп. І потым з усяго размаху ѓсадзіѓ дзідай у цэнт шчыта, падлучыѓшы і корпус. Дэ Гізз не чакаѓ такога моцнага ѓдару, ад якога разляцелася на дробныя абломкі дзіду. І на гэты раз амаль саслізнуѓ з каня. Голая пятка хлопчыка дадала. І герцаг зляцеѓ, і даволі моцна ѓдарыѓся.
  Так чвэрць фінал хлапчук прайшоѓ з бляскам. Ён сапраѓды не проста пастух, а пападанец з дваццаць першага стагоддзя. І гадоѓ яму не шаснаццаць, а нашмат больш. Хаця наадварот ён выглядае вельмі юным. Таму з моманту перамяшчэння перастаѓ расці і сталець. Хіба што валасы яшчэ падрасталі, і крыху павольней пазногці.
  Вось зараз з ім будзе біцца ѓ паѓфінале сам кароль: Рычард Ільвінае Сэрца. А гэта вельмі нават сур'ёзны супернік. Які ніколі не прайграваѓ на турнірах. І быѓ надзвычай моцны фізічна.
  А тут супраць яго басаногі дзіця.
  Але ѓсе бачылі, як хлопчык-рыцар добра і адчайна ваяваѓ. І на яго шмат хто рабіѓ стаѓкі.
  Стары кароль заѓважыѓ:
  - Лепш няхай дзіця будзе галоѓным целаахоѓнікам прынцэсы, чым дарослы!
  Бацька прынцэсы кіѓнуѓ:
  - Так! Мая дачка хлопчыкам, які на галаву яе ніжэй не захапіцца!
  У другім паѓфінале, невядомы рыцар у зялёных даспехах, вельмі буйны і спрытны, і іспанскі герцаг дэ Гальба - таксама цудоѓны баец.
  Але большая частка публікі сабралася там, дзе біліся кароль Рычард Ільвінае сэрца, які лічыѓся галоѓным фаварытам турніру. І невядомы хлапчук. Які нават боцікі зняѓ, і фарсіѓ, дзіцячымі, круглымі, ружовымі пяткамі.
  Але вось яны пайшлі на збліжэнне. Рычард Ільвінае Сэрца цэліѓ у цэнтр шчыта юнага ваяѓніка. Той у адказ узяѓ і зрушыѓся. Хоць у дадзеным выпадку дасведчаны кароль, змог хлопчыка зачапіць. Але той у адказ, ударыѓ Рычарда дзідай у грудзі. Удар быѓ добры, але магутны кароль змог устаяць. Ён бо біѓся вельмі шмат. І ѓ крыжовых паходах, і турнірах. І заѓсёды перамагаѓ, і быѓ устойлівы ѓ сядле.
  Ну што ж публіка і не хацела хуткай развязкі. Байцы раз'ехаліся і сталі потым сыходзіцца паѓторна. Рычард Ільвінае сэрца паспрабавала ѓ дадзеным выпадку змяніць тактыку. Зрабіѓ выгляд, што зноѓ б'е ѓ цэнтр шчыта, а затым узялі і перавёѓ у галаву. Але хлопчык, зразумела, вельмі хуткі. Ён сышоѓ ад даѓжэйшай дзіды суперніка, і сам ударыѓ па забрале. Такі ѓдар цяжка адбіць. Рашотка на твары Рычарда Ільвінае сэрца прагнулася. Але ён здолеѓ утрымацца ѓ сядле, хоць і моцна пахіснуѓся.
  Зноѓ хлопчык і кароль раз'ехаліся ѓ розныя бакі. На гэты раз дзяцюк-рыцар злёгку разгубіѓся. Раней захапляльны ѓдар у забрала Кароль-леѓ вытрымаѓ.
  Але нічога, ён жа яго таксама не збіѓ. Вось яны пайшлі трэці раз на збліжэнне.
  Абодва ваяѓнікі скакалі адзін на аднаго. Хлопчык і буйны мужчына. І вось Рычард зноѓ спрабаваѓ ударыць у цэнтр шчыта. Але зноѓ юны ваяѓнік ухіліѓся.
  І вось дзіда хлопчыка зноѓ ударыла ѓ забрала. І ѓ дадзеным выпадку куды мацней. Рычард зноѓ моцна пахіснуѓся. Страціѓ сядло, але змог утрымацца на крупы і не ѓпасці. Але ѓсё роѓна ачко пайшло ѓ залік хлопчыку-рыцару.
  Цяпер чакалася судзейскае рашэнне. Стары кароль кіѓнуѓ:
  - Перамогу па ачках атрымлівае юны воін Сід, які нанёс тры дакладныя ѓдары!
  Упершыню кароль Рычард Ільвінае сэрца прайграѓ. Але з сядла яго так і не выбілі.
  А незнаёмы рыцар у зялёных даспехах выбіѓ з першага разу ѓслаѓленага герцага Гальбу.
  Цяпер у фінале павінны былі біцца, два байцы раней невядомыя ѓ турнірных баях. Два ката ѓ мяшку. І гэта ѓзмацняла інтрыгу!
  Вось яны раз'ехаліся і сталі збліжацца. Воін у зялёных даспехах быѓ буйнейшы за хлопчыка і ѓ чорных ботах. А той ваяваѓ басанож, і з вялікай энергіяй.
  Абодва развілі вялікую хуткасць і сутыкнуліся. Сід, зрушыѓ шчыт, і сышоѓ ад удару і патрапіѓ суперніку ѓ жывот. Той нават не пахіснуѓся ѓ сядле. І абодва байцы зноѓ раз'ехаліся. І яны былі гатовы рэальна сур'ёзна пабіцца, да крыві.
  Вось абодва байцы зноѓ імчацца адзін на аднаго. Збліжаюцца на вялікай хуткасці. І рэзка сутыкаюцца. Хлопчык ударыѓ з усіх сіл, ён быѓ хутчэй, і трапіѓ у забрала, хоць яго самога драпнула па плячы. І даволі сур'ёзна.
  Але абодва байца выстаялі, і не ѓпалі. Захавалі сваё адэкватнае ѓздзеянне.
  Вось яны з'язджаюцца трэці раз. Амаль не робячы паѓзы, так ужо вечарэе і цямней. Хай і лета, але ѓсё роѓна цямнее. І трэба спяшацца.
  Вось зноѓ абодва сутыкнуліся. Сід нібы маланка вывярнуѓся і зноѓ па забрале. Але вораг стаіць нібы зачараваных, але хлопчык усё ж спрытней і зялёны рыцар у яго дзідай не патрапіѓ, толькі слізгануѓшы па брані.
  Тры разы з'ездзілі і зараз судзейскае рашэнне.
  Стары кароль быѓ вельмі задаволены, што дзіця павінна стаць кіраѓніком аховы. Яго дачка ж не будзе здраджваць з тым, хто малодшы яе на выгляд, і на галаву ніжэй.
  І аб'явіѓ перамогу па ачках Сіду. Астатнія суддзі пагадзіліся. Усё ж у хлапчука тры чыстыя пападанні, і ён павёѓ па ачках сумленна.
  Плюс яшчэ Сід атрымліваѓ вялікі мех золата.
  Ён падышоѓ да прынцэсы Амеліны. Ёй нават прыйшлося нахіліцца і пацалаваць сваё каханне. І ѓсе былі вельмі задаволены.
  Прынцэса вымавіла:
  - Ты мой самы верны рыцар, будзем захоѓваць каханне!
  
  БОСАЯ ВАЙТАРА НА ДЫБЕ
  АНАТАЦЫЯ
  Ваяѓніца-трапянка Аѓгусціна, трапіла ѓ палон да оркаѓ. Жорсткія, касматыя мядзведзі падвяргаюць прыгажуню нялюдскім катаваннямі. Але Аѓгусціна праяѓляе нязломную мужнасць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Тады была зіма, і стаялі моцныя маразы. З Аѓгустыны сарвалі цёплае адзенне і боты. Падзялі яе, да тоненькіх трусікаѓ. Звязалі рудай дзяѓчыне ззаду рукі. І павялі, далей амаль зусім голую.
  І яе босыя, хупавыя, точаныя ножкі пакідалі на снезе сляды. Вельмі нават прыгожыя, і вельмі панадлівай формы. І хоць лютых вецер гуляѓ па голых рабрах дзяѓчынкі, церабіѓ яе клубнічныя соску, і рэльефны прэс. Таксама дзяѓчынка выяѓляла пераважнай сілы энергетыку.
  Аѓгустына падняла галаву з мужным падбародкам, і выпрастала плечы.
  Яна нават не спрабавала прыкрыць свае аголеныя грудзі. Тым больш рукі звязаныя ззаду. Яе босыя падэшвы ад цвёрдага снега літаральна палаюць, і гэта так балюча.
  Але дзяѓчына-прыгажуня не згінае спіну. Яна, наадварот ганарлівая. Ды холадна, ды балюча, і адчуваеш моцна прыніжэньне, што ты голая, а вакол цябе валасатыя, смярдзючыя пачвары.
  Няма відаць дзяѓчына настроена так каб яе папросту не зламалі.
  А вось да яе падыходзіѓ валасаты гігант, моцна падобны на мядзведзя орк з генеральскімі эпалетамі.
  І яго магутная рука кладзецца на аголеную грудзі дзяѓчынкі. Пачынае круціць клубнічны сасок прыгажуні. Аѓгусціна хмурыць мордачку, але маѓчыць, і вочы не адводзіць. Хоць ёй трэба сказаць вельмі нават брыдка.
  Але дзяѓчына стараецца не падаць ѓвазе. А яшчэ адна лапа генерала-орка кладзецца ѓжо на іншы сасок. І пачынае шчыкаць яшчэ грубей і цвёрда.
  Аѓгусціна, каб не паказаць, што ёй брыдка і балюча, жорсткім голасам, прамаѓляе:
  - А нешта больш сур'ёзнае не можаш? Ты як мужчына што нуль?
  Генерал з роду оркаѓ зароѓ:
  - На прэнг яе!
  І дзяѓчыну правялі яшчэ крыху па снезе. Давялі да прыстасавання, якое было вельмі падобна на турнік з разнастайнымі трэнажорамі.
  І тут віселі сталёвыя ланцугі.
  Дзяѓчыне заламалі рукі назад, і моцна закавалі. Пасля чаго ѓзялі і пацягнулі ланцуг. Сталі выварочваць дзяѓчынку, паднімаючы яе канечнасці вышэй.
  Аѓгусціна адчула боль у перадплеччах, запясцях і ключыцах. Рудая ваяѓніца стала выгінацца, нахіляючыся.
  Два буйныя оркі-каты ѓзялі і тузанулі дзяѓчыну за тулава і павярнулі прыгажуню. Галава Аѓгусціны праслізнула паміж кірпатых уверх рук.
  Дзяѓчына цяжка войкнула. Яе літаральна прарэзала болем.
  Генерал-орк вымавіѓ на распеѓ:
  - Гавары злачынца, зладзейка і тэрарыстка, дзе знаходзіцца ваш склад са зброяй?
  Аѓгусціна жорстка заявіла, хоць ёй было і балюча, і страшна, і крыху сорамна, і вельмі нават брыдка:
  - Не скажу! Нічога я вам не скажу, як бы вы мяне не мучылі, не катавалі, не катавалі б!
  Генерал-орк з задаволеным выглядам аблізнуѓ сабе фіялетавыя вусны, з-пад якіх тырчалі крывыя іклы.
  І прахрыпеѓ:
  - Тым лепш! Якое задавальненне, катаваць такую прыгожую, з гладкай, загарэлай скурай чалавечую самку. Нам нават было б крыѓдна калі ты адразу раскалолася б пазбавіѓшы нас оркаѓ, такога велізарнага асалоду, якое куды лепш, чым цябе проста згвалтаваць!
  Аѓгусціна зло вымавіла:
  - Ну калі вы на іншае няздольныя, то паспрабуйце зламаць адчайную ваяѓніцу-касмапалітку!
  Орк-генерал загадаѓ:
  - Дзесяць удараѓ па ёй пугай з беражэннем!
  Адны з катаѓ дастаѓ з урны ѓ якой плавалі інструменты лупцоѓкі, лазовы дубец. Махнуѓ ім па паветры, той засвістаѓ...
  І касматы мядзведзь у палову замаху ѓдарыѓ дзяѓчыну.
  Аѓгустына адчула боль ад удару. Яе скура на спіне набрыняла, але не лопнула.
  Кат зноѓ ударыѓ.
  Рудая дзяѓчына сціснула мацней зубы, каб не выдаць муку. Яна вырашыла, каб не здарылася, маѓчаць, маѓчаць і яшчэ раз маѓчаць.
  Орк-генерал прахрыпеѓ:
  - Тры!
  Махнаты кат зноѓ ударыѓ. Мускулістае цела дзяѓчыны скаланулася. Граміла ѓрэзаѓ ужо шмат ніжэй, прымусіѓшы набракнуць свежую палоску скуры.
  Оркаѓ сабралася тузін і яны прагна глядзелі на амаль зусім аголеную дзяѓчыны ѓ адных толькі трусіках, якая вісела на дыбе і злёгку калыхаецца пад ударамі ката.
  Орк-генерал скамандаваѓ:
  - Шэсць!
  І зноѓ на дзяѓчыну ѓзялі і абрынуѓся моцны і жорсткі ѓдар.
  Аѓгусціна, зрабіла вымучаную ѓсмешку.
  Генерал працягваѓ камандаваць:
  - Сем! Восем!
  Удары сыпаліся на дзяѓчынку, але цярпела і старалася не стагнаць. Яе твар быѓ і прыгожым, і мужным адначасова.
  Орк-генерал скончыѓ:
  - Дзевяць! Дзесяць, пакуль хопіць!
  Кат апусціѓ пугу. Затым падушыѓ яго пальцамі, і кінуѓ у кошык.
  Аѓгусціна ѓнутрана скаланулася. Што яе могуць прыдумаць для яе каты.
  Бо оркі вельмі любілі мучыць свае ахвяры. Трэба адзначыць, што ѓ свеце будучыні жанчын у шмат разоѓ больш, чым мужчын, і таму оркі адчувалі пры катаваннях сэксуальная асалода.
  Орк-генерал спытаѓ, здзекліва ѓсміхаючыся:
  - Ну скажаш ты нам дзе сховішча? Ці ты хочаш катаванні больш жорсткія?
  Аѓгусціна жорстка заявіла:
  - Я вам нічога ѓсё роѓна не скажу!
  Орк-генерал загадаѓ:
  - А цяпер падтрасіце яе добранька!
  Каты сталі рэгуляваць турнік. Катаванне адбывалася на свежым паветры. І яе маглі бачыць многія.
  Ужо сталі збірацца і оркі і, прадстаѓнікі іншых цывілізацый. Ім усім было цікава паглядзець на падобнае, вельмі цікавае відовішча.
  А побач палала і жароѓня, а таксама былі іншыя прылады для катаванняѓ.
  Аѓгустына зразумела, што ёй давядзецца прайсці праз пекла. З аднаго боку - гэта страшна. Але з другога нават цікава і цікава. І галоѓнае колькі ты зможаш вытрымаць, пад нялюдскімі катаваннямі.
  Турнік нібы антэна паднімаѓся ѓгару. Таксама Аѓгусціну, пацягнула да вяршыні. Боль у перадплеччах і ключыцах стаѓ мацнейшым.
  Ланцуг, за які быѓ прыкаваны Аѓгусціна, рыпеѓ і шамацеѓ.
  Вось яна паднялася на добрых дзесяць метраѓ - гэта прыкладна на ѓзровень чацвёртага паверха.
  Вось дзяѓчына завісла на верхавіне. І ланцуг уздрыгваѓ, і нават пабразгваѓ.
  Генерал-орк зароѓ:
  - Адпускай!
  Оркі адпусцілі барабан. Цела мускулістай дзяѓчынкі павалілася ѓніз. Яно даляцела амаль да самай паверхні. Але тут яно нечакана завісла. І дзяѓчынка рэзка на нацягнутым ланцугу, як залямантаваѓ ад дзікага болю. У яе нават адбіла дыханне.
  Аѓгустына адчувала сябе так, нібы яе рвалі на часткі. Які жорсткі боль і невыносныя пакуты.
  Дзяѓчына галасіла, яе цела нягледзячы на мароз ад дзікай напругі спатнела і стала блішчаць.
  Калі крыкі Аѓгустыны прыціхлі, яна з вялікім намаганнем сціснула сабе зубы, генерал-орк спытаѓ:
  - Ну, а цяпер скажаш?
  Аѓгусціна рашуча і цвёрда заявіла:
  - Не, не скажу!
  Генерал-орк загадаѓ:
  - Падтрасіце яе яшчэ раз!
  І зноѓ змацуе сталёвы ланцуг. Дзяѓчына паднімаецца, усё вышэй і вышэй. І яе ланцуг цягне за рукі, выварочваючы суставы.
  І вось Аѓгусціна зноѓ на верхавіне. Яна агледзелася вакол і ѓніз. Мускулістыя рукі дзяѓчыны паднятыя ѓверх і варушыць шыяй было даволі балюча.
  Цяпер яна абрынецца ѓніз.
  Генерал-орк скамандаваѓ:
  - Адпускай!
  І ланцуг зноѓ быѓ адпушчаны катамі. Моцнае цела дзяѓчыны паляцела ѓніз. І яна ѓпала, і завісла ля самай паверхні. На гэты раз здвоены ад без таго расцягнутых звязкаѓ боль аказаѓся настолькі моцным, што, адчуѓшы ѓдарны шок - дзяѓчына страціла прытомнасць.
  Генерал-орк загадаѓ:
  - Прывесці яе ѓ сябе!
  Кат выліѓ на яе вядро ледзяной вады. Аѓгустына прыйшла ѓ сябе. Разам са свядомасцю вярнуѓся і боль. Жорсткі і страшны боль у руках, плячах, ключыцах.
  Аѓгусціна застагнала. Але перахапіѓшы атрутныя ѓхмылкі оркаѓ, прыкусіла губу, моцна сціснуѓшы зубы. І вось яна зноѓ маѓчыць. Мокрая, амаль голая, босая, і мускулістая.
  Генерал-орк жорстка яе агрэѓ бізуном і спытаѓ:
  - Будзеш казаць?
  Аѓгустына зароѓ, разляпіѓшы вусны:
  - Не!
  Генерал-орк загадаѓ:
  - А цяпер расцягніце яе добранька!
  Каты паднеслі калодку і зашчымілі яе на босых нагах прыгажуні. Як след заціснулі ёй лодыжкі.
  Аѓгустына адчула цяжар дубовай, каванай жалезам калодкі, і ѓзмацненне болю. Дзяѓчына цяжка задыхала і сціснула мацней зубы.
  Па краях калодкі віселі гакі.
  Адзін кат асцярожна павесіѓ на крук гіру справа, а іншы катаванне злева.
  Мускулістае, добрае, загарэлае цела дзяѓчыны выцягнулася яшчэ мацней. Боль таксама стаѓ куды больш жорсткім.
  Хоць Аѓгустына з усіх сіл і сціснула зубы, усё роѓна з яе горла вырываліся ціхія стогны.
  Ужо які раз орк-генерал зароѓ:
  - Будзеш казаць! Раскажы нам усё, што ведаеш, і твае пакуты спыняцца!
  Аѓгустына выгукнула:
  - Не скажу!
  Генерал-орк загадаѓ:
  - Яшчэ дадаць!
  Каты з розных бакоѓ калодкі, каб не перакошвала, акуратна павеселі яшчэ па адной пудовай гіры.
  Аѓгусціна заскрыгатала зубамі ад невыносных пакут. Яе пагражала парваць напалову. А звязкі і так моцна расцягнуты ѓ выніку дзікіх узварушак.
  Аѓгустына адчувае сябе расцягнутай на прэнгу, нібы святая на крыжы. А можа нават яшчэ больш балюча. З цела капае пот, і вада якой яе аблілі.
  І разам з тым холадна. Спрабуюць бо дзяѓчынку на марозе.
  Самі оркі, па-першае, апранутыя, у ботах, а па-другое, у іх мядзведжая поѓсць.
  Генерал зноѓ спытаѓ расцягнутую на дыбе дзяѓчыну:
  - Будзеш казаць!
  Аѓгустына зароѓ:
  - Не скажу!
  Генерал-орк загадаѓ:
  - А зараз падсмажце ёй, гэта значыць гэтай дзяѓчынцы пяткі!
  Каты сталі складаць тонкія палены пад босымі ножкамі дзяѓчынкі.
  Іншы ж прыцягнуѓ шланг ад балона з газам. І таксама падлучылі. І шланг ад балона з кіслародам.
  Каты як вадзіліся былі гатовыя. Аѓгусціна глядзела на гэтую падрыхтоѓку са страхам. Калі ты нават на вугольчык становішся, гэта балюча, а тут яшчэ падэшву табе збіраюцца падсмажыць.
  Генерал-орк загадаѓ:
  - Вышмаруйце ёй пятачкі алеем! Каб даѓжэй пакутавала!
  Каты згодна заківалі. І вынялі з бочкі бутлю з маслам, мяркуючы па паху з алівак. І палілі сабе на валасатыя лапы. І затым сталі мазаць не занадта грубыя, але і не занадта далікатныя ступні дзяѓчынкі.
  У яе падэшва ружовая, пругкая, з хупавым выгібам круглай пятачкі.
  Аѓгустына адчула козыт ад дакрананняѓ грубых, валасатых рук оркаѓ.
  І мімаволі выскаліла мордачку, хіхікнуѓшы нягледзячы на боль у расцягнутым целе.
  Генерал-орк прыкрыкнуѓ:
  - Ты яшчэ будзеш шчэрыцца чартоѓка!?
  Аѓгустына раѓнула:
  - Я вас не баюся!
  Генерал-орк зароѓ:
  - А цяпер пячыце, толькі акуратней, каб даѓжэй балела!
  Каты ѓключылі кранікі і пусцілі газ. Затым пстрыкнулі запальнічкай.
  І пад босымі ножкамі расцягнутай на дыбе дзяѓчынкі ѓспыхнула полымя.
  Яно вельмі бурна разгарэлася. Але спачатку босыя ножкі Аѓгустыны, адчулі толькі прыемнае цяпло.
  Але потым іх стала прыпякаць. Полымя лізала голыя, ружовыя, густа змазаныя алеем падэшвы дзяѓчынкі.
  Аѓгустына адчувала падвойную ѓ сваіх босых пятках, якія смажыѓ агонь, і расцягнутым на дыбе ѓсім целе. І гэта надзвычай трэба сказаць балюча. І пакуты невыносныя.
  Аѓгустына сціскала сківіцу з-за ѓсіх сіл, але стогны ѓсё роѓна вырываліся з горла.
  А падсмажаныя падэшвы дзяѓчынкі хварэлі і дзіка саднелі ѓсё мацней і мацней.
  Генерал-орк зароѓ:
  - Ну, а цяпер ты нам выдасі сховішча са зброяй?
  Аѓгустына правішчала:
  - Не!
  Генерал-орк загадаѓ:
  - А цяпер ёй пяць удараѓ бізуна... у поѓную сілу!
  Кат падышоѓ да ступы. Выбраѓ у ёй пугу куды мацней, і таѓсцей, з калючымі канцамі.
  Прымерыѓ яго на руку. Затым падышоѓ да ахвяры. Расставіѓ ногі шырэй. І ѓклаѓся з-за ѓсіх сіл ва ѓдар.
  Загарэлая, ужо і так пакрытая надзьмутымі палосамі скура на спіне дзяѓчыны лопнула. І палілася пунсовая кроѓ.
  Аѓгустына здрыганулася, і застагнала. Але затым сціснула сабе тытанічным намаганнем сківіцы, і замоѓкла.
  Кат ударыѓ з усяго размаху зноѓ, скалынаючы ѓсё цела. Дзяѓчына, цяжка дыхаючы ціха прастагнала.
  Генерал-орк скамандаваѓ:
  - Тры!
  І зноѓ жорсткі ѓдар па спіне. І гэта надзвычай трэба сказаць балюча.
  Аѓгусціна трымаецца.
  Генерал-орк камандуе:
  - Чатыры!
  І зноѓ удар. Усё цела ѓ дзяѓчынкі уздрыгвае. Апроч болю ад пугі, яшчэ аддаецца ѓ плячах і целе ад жудаснага страсення.
  Зноѓ каманда:
  - Пяць!
  І зноѓ кат з-за ѓсіх сілы б'е. І лопаецца скура, і кроѓ літаральна сцякае раѓчуком.
  Аѓгустына маѓчыць...
  Генерал-орк пытаецца:
  - А цяпер ты скажаш?
  Дзяѓчына працягвае маѓчаць. Кат запытальна глядзіць на генэрала. Той бачыць, што палонніца ѓпарціцца.
  І аддае загад:
  - А цяпер падсмажым яму грудзі! Вышмаруйце добранька яе алеем, каб не адразу згарэла!
  Каты палілі сабе тлустую вадкасць на лапы. А потым іх рукі сунуліся да аголеных грудзей дзяѓчынкі.
  Грубыя, доѓгія, тоѓстыя лапы оркаѓ камячылі дзяѓчыне бюст і клубнічныя соску.
  Аѓгустына адчула міжвольнае ѓзбуджэнне. І голыя грудзі зараз зацвярдзела, і стала жорсткай. Дзяѓчына нават застагнала, на гэты раз не адбалі, а ад узрушанасці. І сапраѓды, орк хоць і мядзведзь, але пры гэтым і бялковы самец, які жанчыну не можа не ѓзбудзіць.
  Аѓгустына прабурчала:
  - Які сорам...
  Нарэшце оркі скончылі ёй камячыць грудзей. І пакінулі іх такімі бліскучымі.
  Каты ѓзялі ѓ рукі паходні, акунулі з у жароѓню і падпалілі.
  Затым паднеслі да аголеных грудзей Аѓгусціна. Дзяѓчынка адчула жудасны боль. Не адразу, яна была моцнай. Але змазаныя маслам соску нагрэліся, і адчувалі зараз найжорсткі апёк. Прычым д'ябальскі жорсткі і надзвычай пакутлівы.
  Аѓгустына застагнала, а потым пачала выць... Які гэта жах...
  Каты вадзілі па грудзях і ѓхмыляліся.
  Генерал-орк ужо які раз спытаѓ:
  - Ну скажаш, дзе вы партызанкі хаваеце зброю?
  Нягледзячы на жахлівыя пакуты Аѓгустына знайшла ѓ сабе сілы, дзёрзка адказаць:
  - Партызанкі? А хіба вы нас не звалі тэрарысткамі?
  Генерал-орк ухмыльнуѓся і адказаѓ:
  - Хочаш, каб цябе называлі тэрарысткай? Што ж дазволь! Ну будзеш казаць тэрарыстка?
  Аѓгусціна дзёрзка адказала, пераносячы жудасны боль:
  - Не! Не скажу!
  Генерал-орк загадаѓ:
  - А цяпер зламайце гэтай дзёрзкай дзяѓчынцы пальцы на нагах.
  Каты здалі даставіць з павешаных на сцяне шчыпцы.
  Генерал іх нечакана абарваѓ:
  - Зламайце ёй пальчыкі распаленымі шчыпцамі!
  Мастачы разумела заківалі. І дасталі шчыпцы, якія, ужо
  загадзя былі абвостраныя на электрычнай пліце. І вось каты падышлі да Аѓгустыны.
  І адзін з іх трымаючы ѓ руках чырвоныя ад спякота шчыпцы нахіліѓся ѓ яе закаванай ножцы. І схапіѓ дзяѓчынку за мезенец. І распаленае жалеза, узяло і ѓчапілася ѓ маленькі пальчык прыгажуні. І стаѓ яго выкручваць, і ламаць.
  Боль быѓ падвойны. І ад дакранання чырвонага ад спякота жалеза паліла скуру, тоненькія костачкі ламаліся. Аѓгустыне таксама працягвалі паліць і босыя пяткі, і расцягваць яе цела на дыбе, і з грузам на нагах.
  Генерал-орк грозна спытаѓ:
  - Будзеш казаць!
  Аѓгустына раѓнула:
  - Не дачакаецеся!
  Генерал загадаѓ:
  - Ламайце ёй пальцы, усё да аднаго!
  Кат працягнуѓ, павольна, але вельмі пакутліва і жорстка ламаючы пальчыкі на босых нагах дзяѓчыны. І гэта так балюча, што Аѓгусціна мімаволі стагнала. Хоць трывала з усіх сіл. Але ж колькі можна трымацца. Як пакутліва і жорстка. Вось ужо катавальнік зламаѓ і мезенец на левай назе і на правай. Што надзвычай балюча.
  Затым узяѓся і за безназоѓныя пальчыкі.
  Генерал-орк загадаѓ:
  - А зараз давайце яшчэ і нанёс некалькі ѓдараѓ распаленым дротам па спіне!
  Дрот ужо нагрэлі на электрычнай пліце. І таму на ёй была спецыяльная дзяржальня, а сам кат быѓ у пальчатках.
  І вось ён падняѓ сваю чырвоную ад спякота бізун. Падышоѓ да дзяѓчынкі і агрэѓ яе з-за ѓсёй сілы.
  Аѓгустына ѓзяла і ѓскрыкнула, адчуѓшы дзікія пакуты. І дзяѓчынка забілася ѓ канвульсіях. А яшчэ працягнулі і біць, па спіне распаленым дротам, і пячы голыя пяткі, і аголеную грудзі, і ламаць пальчыкі на нагах, і яшчэ расцягваць на дыбе.
  Вось такое спалучэнне ѓсяго і жаху:
  Генерал-орк спытаѓ:
  - Будзеш казаць?
  Аѓгустына прашыпела:
  - Не!
  Генерал-орк ухмыльнуѓся і заѓважыѓ:
  - Стойка дзяѓчына. Але ѓсё ж мы яшчэ паспрабуем!
  І граміла з эпалетамі зароѓ:
  - А цяпер падсмажце ёй і ѓлонне!
  Оркі зарохкалі ад задавальнення. І не занадта доѓга думаючы ѓзялі і сарвалі з дзяѓчынкі трусікі. І зараз яна цалкам агалілася. І оркі ѓжо хацелі паднеслі да лону паходню з агнём.
  Генерал-орк абарваѓ іх:
  - Пачакайце! Спачатку вышмаруйце яе ѓлонне Венеры, каб не згарэла адразу!
  Каты энергічна заківалі. І сталі ліць сабе на лапы масла.
  Яно пахла вельмі апетытна.
  Оркі нават аблізваліся. І вось іх лапы палезлі дзяѓчыне ѓ грот Любові. І сталі там мазаць. Ад гэтых грубых дакрананняѓ Аѓгусціна адчула і сорам, і муку раптоѓнага жадання. Але гэты сорам, спалучаѓся і голасам юрлівасці, і перакананнямі, што гэта нядобра.
  Аѓгустына крыкнула:
  - Бессаромнікі!
  Генерал-орк зароѓ:
  - Гавары чартоѓка! Ці толькі будзе табе блага!
  Аѓгустына знайшла ѓ сабе сілы вымавіць:
  - А што горш можа быць?
  Генерал-орк суха загадаѓ:
  - Паліце яе!
  Кат паднёс паходню да змазанага алеем лону дзяѓчыны. Кучаравыя валосікі на ѓлонні Венеры дзяѓчынкі скруціліся разам і абвугліліся. Спачатку Аѓгусціна адчула жар, а затым і моцны боль.
  А іншы катаванне працягнуѓ ёй ламаць пальчыкі на босых, дзявочых ножках. І гэта было таксама вельмі балюча. Пальчыкі храбусцелі, і Аѓгусціна ѓздрыгвала ад пакут.
  І яе костачкі проста ламаліся, і кіпцікі выварочваліся вонкі. А дзве паходні палілі ёй голыя грудзі, адзін улонне Венеры, жаровня смажыла прыгажуні пяткі. Адначасова калодка расцягвала дзяѓчынцы цела. І ѓ той жа час яшчэ адзін з каты атрымаѓ загад, ад генерала орка.
  - Распаленым дротам яе!
  І на дзяѓчыну абрынуліся ѓдару яшчэ і пунсовым ад спякота дроту.
  І ѓ гэтай сітуацыі Аѓгустына не толькі не страціла, свядомасці ад катаванняѓ, але і наадварот у ёй дадалося мужнасці, і яна ѓзяла і заспявала;
  На прэнгу голая, з плеч вырывае суставы,
  Вішу, пад ударамі рвецца спіна!
  І сыпець з ухмылкай кат - соль на раны,
  Надраѓся вясёлы скаціна хмельнага віна!
  
  Хоць я не проста рабыня, а царская дзіва,
  Кіраѓніца, і зямная сястрыца багоѓ!
  І калі пакутую, то значыць, пакутую прыгожа,
  Не выкажу страху, перад жудасным аскалам іклоѓ!
  
  Да ног маім босым кавалак распалены дакрануѓся,
  Дымок апалены казыча гідліва ноздру!
  Завошта я аддала нявіннае царскае юнацтва!
  Завошта так пакутую, ніяк рок лёсу не разумею!
  
  Але воіны-дзявы я ведаю, спяшаюцца на падмогу,
  Мечамі разбураюць злосных монстраѓ, кідаючы зло ѓ бруд!
  Ведай, густа мы трупамі гідкімі сцелем дарогу,
  Бо з намі магутны ваяѓнікоѓ з мужнасцю князь!
  
  Праціѓнік падаѓся, бачу дзярмо, адступае,
  Жорсткі кат, ты ѓ баі не кароль, не мастак!
  Разбуранае заквітнее, вішняй у Маі,
  Хто псаваѓ і паліѓ усё атрымаць у пятак!
  
  А што яшчэ ёсць прамяністей і прыгажэй Айчыны,
  Што вышэй за яе, і пакліканне найпростае гонар?!
  Завошта я гатовая аддаць, да канца гады жыцця,
  Каму перад боем малітву святую прачытаць!
  
  Вядома, такое ёсць слова, яно каштоѓнае,
  Зіхаціць прамяніста, алмазаѓ свяцілы зацямніѓ!
  Бо Радзіма - гэтае паняцце кахання - зусім,
  Яно, бязмежна уключаючы сусветны ѓвесь свет!
  
  Бо дзеля яе не стагнала, ад болю на дыбе,
  Зламацца прынцэсе падмесяцовага свету - грэшна!
  Паклонімся нізка Айчыне-святыні,
  Сняжок дома выпаѓ і стала белым, як бела!
  
  Цяпер маё слова да будучых нашчадкаѓ,
  Не трэба вам баяцца, перамога заѓсёды настае!
  Ад усіх супостатаѓ застануцца толькі абломкі,
  І вылецяць зубы які адкрыѓ прагны свой рот!
  
  АђКЦЫЁН РАБЫНЬ У КАЗАКНЫМ СВЕЦЕ
  АНАТАЦЫЯ
  Прадаюцца нявольнікі абедзвюх падлог. Прыгожую дзяѓчыну-студэнтку з дваццаць першага стагоддзя, выстаѓляюць на таргі ѓ якасці рабыні. Стаѓкі імкліва растуць, і надыходзіць нечаканая развязка.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Вось ужо надыходзіць час таргоѓ аѓкцыён адкрыѓся. Першымі на памост выводзяць дзвюх дзяѓчат.
  Яны басанож, і пакрытыя покрывамі. Спачатку ім акрылі галовы. Стартавая цана сто залатых дублонаѓ за пару - звычайная для прыгожых рабынь.
  - Сто!
  Аѓкцыяніст паднімае малаточак, гучыць:
  - Сто дзесяць...
  - Сто дваццаць...
  І паѓза. З дзяѓчат здымаюць другое покрыва.
  Зноѓ шум:
  - Сто трыццаць,
  - Сто сорак!
  - Сто пяцьдзесят!
  І зноѓ паѓза... З іх знялі трэцяе покрыва.
  - Сто шэсцьдзесят!
  - Сто семдзесят!
  - Сто восемдзесят!
  - Дзвесце!
  Аѓкцыяніст паднімае малаточак і на распеѓ прамаѓляе:
  - Дзвесце дублонаѓ разоѓ! Дзвесце дублонаѓ два! Дзвесце дублонаѓ тры!
  Прададзена пара за дзвесце дублонаѓ!
  Дзяѓчат накрылі покрывамі і павялі. Яны пляскалі босымі ножкамі, што казала аб іх нізкім, сацыяльным статусе.
  Потым на аѓкцыёне прадалі адразу тузін мускулістых хлопчыкаѓ. Іх узяѓ у рабства нейкі гном. За ѓсіх оптам - сто дынараѓ! Гэтых нявольнікаѓ выкарыстоѓвалі як працоѓную сілу. Яны вонкава здаровыя, дагледжаныя, прывучаныя да фізічных нагрузак.
  Дзецюкі пляскалі босымі ножкамі і нанізалі на ланцуг, адводзячы на двор. Адна з эльфіек памацала хлапчука за мускулістыя, загарэлыя грудзі, але на яе прыкрыкнулі.
  Потым зноѓ падавалі рабыню, толькі не босыя, а ѓ сандалях. Прыкрылі покрывамі, і агалялі тры часткі.
  Гэта была прыгожая бландынка, і гандаль дайшоѓ да пяцісот дублонаѓ. Пад канец з яе нават знялі сандалі і прымусілі танчыць басанож. Потым адправілі да шляхетнага троля. Па шляху бландынку загарнулі ѓ покрыва.
  Было весела, і публіка ажывілася. Пакуль якія сабраліся ѓ вялікай зале купцы і еѓнухі ѓсіх масцяѓ не стаміліся, на памост вырашылі вывесці Уладлену. Зразумела, яна ж самая шляхетная і апетытная страва аѓкцыёну.
  Яе зачынілі покрывамі, яна была ѓ боціках да калена, і валасы падабралі, каб не відаць, як яны потым рассыплюцца па плячах.
  Абвыкшы хадзіць басанож Уладлена, адчувала сябе ѓ ботах дыскамфортна, яе моцныя, мускулістыя ножкі прэлі. І сама зачынена. Бо куды большы ажыятаж гандлю, калі цябе агаляюць часткамі.
  Тут ведаюць псіхалогію.
  Уладлен злавіла сябе на думцы, што ёй страшна, і непрыемна смокча пад лыжачкай.
  Вось яе зараз распрануць да гола, перад сотнямі мужчын. Яе не вельмі, добра бачны пад покрывамі зала. Але тамака не толькі людзі і падобныя на людзей прыгожыя эльфы. Там і гномы, і оркі, падобныя на басаногіх дзяцей хобіты, і якія рагатыя стварэнні, пара велізарных гоблінаѓ, насатыя тролі. І яшчэ істота, якая нагадвае гіганцкую жабу з зорных войн у кароне. Гэта відаць цар марскі.
  Сярод публікі і высокага росту кашчавы суб'ект - сам Кашчэй Бессмяротны. Ён выглядае жахліва, хоць і вельмі худы. Тут ёсць яшчэ і жанчыны. Амаль усе юныя эльфійкі, або самкі троляѓ, пара чалавечых шляхетных жанчын таксама маладых. Але ёсць і адна бабулька з венікам. Яна падобная на буйную, вельмі дужую бабку, а з-за рота тырчаць іклы.
  Уладлена падумала - баба Яга.
  Гэта разумее крута і дасціпна. Бракавала толькі змяя Гарыныча, для поѓнага камплекта. А вось лясун падобна ёсць. Сумесь чалавек і дуба.
  І пара русалак ёсць. Яны прыгожыя дзяѓчыны з рыбінымі хвастамі.
  Тут відавочна істоты і з іншых планет.
  Зразумела зараз чаму герцаг яе выставіѓ на аѓкцыён. Толькі раз у год столькі публікі збіраецца, і гэта цудоѓны шанц не нажыцца.
  Аднак, тое яшчэ прыйдзецца застацца зусім ужо голенькім перад такой колькасць народа рознага роду і племя - гэта жах.
  Уладлен стала вельмі сорамна, брыдка і страшна. Хаця з другога боку ѓ ёй прачнуѓся і гонар: яна прыцягне да сябе ѓвагу нібы зорка.
  Апроч покрываѓ, і трусікаѓ, на Уладлен яшчэ надзелі адмысловы купальны гарнітур. І не толькі грудзі які затуляе, але і жывот. Гэта яшчэ больш павялічвала таямніц у дзяѓчынкі.
  Уладлена ѓсміхнулася ... Прагучаѓ сігнал і таргі пачаліся.
  Распарадчык на распеѓ стаѓ прамаѓляць:
  - Шляхетная асоба, прышэліца з іншага светабудовы, вялікая ваяѓніца, і вельмі майстэрская ѓ каханні і разам з тым нявінніца. Яе клічуць Уладлена Шаманава і наколькі яна прыгожая, настолькі ж і мудрая!
  Аѓкцыяніст кіѓнуѓ:
  - Пачатковы кошт сто дублёнаѓ!
  Публіка зашумела. Як заѓсёды першапачаткова нават за такую рэдкую здабычу, як дзяѓчыну іншага светабудовы прапануюць цану, прыгожай рабыні, або дзясятка моцных хлопчыкаѓ-рабоѓ. Кошт не самы круты, але ж гэта яшчэ толькі пачатак гандлю.
  Купец у сіняй чалме прашыпеѓ:
  - Сто дваццаць!
  Юнак-эльф рыкнуѓ:
  - Сто трыццаць!
  Лёшы пракрактаѓ:
  - Сто сорак!
  Троль буркнуѓ:
  - Сто пяцьдзесят!
  Баба Яга хіхікнула:
  - Сто восемдзесят!
  Рыцар у фіялетавых даспехах выдаѓ:
  - Дзвесце!
  Наступіла паѓза. Публіка яшчэ толькі на разагрэве. Орк асцярожна зняѓ покрыва, якое затуляе верхнюю частку твару, але не агаляючы пакуль валасы.
  Аголіѓся высокі, гладкі загарэлы лоб дзяѓчыны і сапфіравыя вочы.
  Па публіцы прайшоѓ гул захаплення.
  Уладлена бліснула вачыма і прамурлыкала:
  - Глядзіце на мяне!
  Падобны на жабу марскі цар пра булькаѓ:
  - Трыста дублонаѓ!
  Баба Яга буркнула:
  - Чатырыста!
  Эльф падаѓ голас:
  - Пяцьсот!
  Троль прашыпеѓ:
  - Шэсць сотняѓ!
  Еѓнух гарэма султана вякнуѓ:
  - Семсот!
  Русалка прачырыкала:
  - Восемсот!
  Лёшы зноѓ пракрактаѓ:
  - Тысяча!
  І зноѓ павісла цягучая паѓза. Зразумела, усё было цікава паглядзець на дзяѓчыну падрабязней. Што за яна за кралі. І можа быць нешта добрае нагандляваць. Або набыць.
  Оркі знялі з яе покрыва, і адкрылі ніжнюю частку асобы. Яе выразны рот, прыгожы, хупавы сон, мужны падбародак.
  Твар сапраѓднай ваяѓніцы.
  Троль правішчаѓ:
  - Тысячу пяцьсот!
  Марскі цар булькнуѓ:
  - Дзве тысячы!
  Лёшы прашыпеѓ:
  - Тры!
  Баба Яга вякнула:
  - Чатыры тысячы!
  І нечакана прахрыпеѓ:
  - Пяць тысяч!
  Усе азірнуліся на Кашчэя. Баба Яга хіхікнула і адзначыла:
  - І ён таксама сюды! Што з ёю будзе рабіць.
  Ізноѓ паѓза... Але зразумела ж гандаль пакуль яшчэ не на піку. І што з сябе ѓяѓляе дзяѓчынка?
  Оркі здымаюць покрыва, якое затуляе яе шыю і плечы. І публіка ѓ захапленні. Шыя і плечы ѓ дзяѓчыны моцныя і мускулістыя. Вельмі нават панадлівыя. Відаць, што гэта прыгажуня-волаты.
  Рыцар у фіялетавых даспехах буркнуѓ:
  - Шэсць тысяч!
  Рыцар у ружовых дадаѓ:
  - Сем!
  Кашчэй Бессмяротны выдаѓ:
  - Восем!
  Марскі цар зароѓ:
  - Дзевяць!
  Рыцар у фіялетавых даспехах, паѓторна сказаѓ:
  - Дзесяць тысяч!
  Зноѓ паѓза. Сума сур'ёзная, за яе можна купіць цэлую тысячу хлопчыкаѓ-рабоѓ ці сотню дзяѓчат-прыгожых рабыняѓ. Або наняць цэлы полк наймітаѓ.
  Але ж гэта яшчэ не ѓсё. Покрыва падае да ног дзяѓчына. Можна разгледзець цяпер яе рукі і постаць, няхай і прыкрытую купальнікам.
  Рукі ва Уладлены вельмі мускулістыя, і біцэпсы трыкутнікам. Вялікая ваяѓніца.
  Баба Яга хіхікнула і бразнула:
  - Адзінаццаць тысяч!
  Нечакана падаѓ голас гном:
  - Дванаццаць тысяч!
  Троль перабіѓ:
  - Трынаццаць тысяч!
  Рыцар у фіялетавых даспехах, гаркнуѓ:
  - Пятнаццаць тысяч!
  Рыцар у ружовых латах дадаѓ:
  - Шаснаццаць тысяч!
  Кашчэй праскрыпеѓ:
  - Сямнаццаць тысяч!
  Юнак-эльф у кароне усклікнуѓ:
  - Дваццаць тысяч!
  Герцаг дэ Гіззас свіснуѓ: "Ого сам імператар вырашыѓ прыняць удзел у гандлі".
  Сума была ѓжо значная. А распрананне не скончылася. Вось купальніца адлучылі оркі тканіну агаліѓшы жывот. Адразу ж з'явіліся пліткі, нібы ѓ шакалад прэса, і стаѓ бачны выгіб дзівоснай таліі, дзяѓчаты-волата.
  Рыцар у аранжавых даспехах прабурчаѓ:
  - Дваццаць пяць тысяч!
  Эльф-імператар прачырыкаѓ:
  - Трыццаць тысяч!
  Кашчэй Бессмяротны буркнуѓ:
  - Сорак тысяч!
  Эльф-імператар зноѓ уставіѓ:
  - Пяцьдзесят тысяч!
  І зноѓ паѓза. Сума ѓжо каласальная. Можна нават горад пачаць будаваць. Або лінейны карабель купіць. Або дзяѓчынак-прыгажунь табун.
  Але, зразумела, яшчэ цікавей усім любаты Уладлены, утоеныя пад адзежай.
  Вось оркі здымаюць з яе станік. Зараз тулава дзяѓчыны-волата цалкам аголены. Бачныя загарэлыя, нібы дыні грудзей, увянчаныя пунсовымі, як пераспелыя клубніцы соску. Вось гэта так апетытна.
  У гандаль уступіѓ пастаѓшчык гарэма султана, зароѓшы:
  - Шэсцьдзесят тысяч!
  Іншы галоѓных еѓнух прашыпеѓ:
  - Семдзесят тысяч!
  Рыцар у аранжавых даспехах, прароѓ:
  - Восемдзесят тысяч!
  Кашчэй прахрыпеѓ, грымя косткамі:
  - Дзевяноста тысяч!
  Эльф-імператар зноѓ жорстка выдаѓ:
  - Сто тысяч дублонаѓ!
  І зноѓ паѓза. Сума дзесяці тысяч хлопчыкаѓ-рабоѓ. Нябачаная за адну дзяѓчына, няхай нават і выбітную. Гэта цэлы воз золата. Дублон гэта невялікая, але ѓсё ж залатая манетка.
  Але ѓсё яшчэ пачынаецца. І вось нарэшце оркі агалілі дзяѓчынцы галаву. Пасыпаліся нібы дожджык валасы, колеры сусальнага золата.
  Яны рассыпаліся па плячах, і публіка завялася.
  Пастаѓшчык гарэма султана выклікнуѓ:
  - Сто пяцьдзесят тысяч!
  Іншы галоѓны еѓнух буркнуѓ:
  - Дзвесце тысяч!
  Эльф-імператар прароѓ:
  - Дзвесце пяцьдзесят тысяч!
  Кашчэй Бессмяротны выдаѓ:
  - Трыста тысяч!
  І зноѓ паѓза. Дзяѓчына з аголеным тулавам, і залатымі валасамі, мускулістая і далікатная, гарачая, і адначасова вабіць. Проста нябачаная краля. І сумы за яе прапануюцца зусім касмічныя. Усё ѓ ёй цудоѓна, але... Ножкі пакуль яшчэ не бачныя. А так іх усім жадаецца разгледзець.
  І вось орк скідае чарговае покрыва. Аголяюцца ножкі, да самага калена. І застаюцца толькі тоненькія трусікі. І зразумела, ніжэй кален боцікі.
  Але відаць якія ѓсё ж такі ножкі і дзяѓчынкі цудоѓныя. Мускулістыя, загарэлыя, а мышцы нібы дрот, пад тонкай, бронзавай скурай.
  Імператар-эльф зароѓ:
  - Чатырыста тысяч!
  Кашчэй не саступаѓ:
  - Пяцьсот!
  Рыцар у аранжавых даспехах, буркнуѓ:
  - Шэсцьсот!
  Кашчэй зноѓ прагугнявіѓ:
  - Семсот! І асцярожней рыцар, не такая ваша імперыя багатая!
  Імператар-эльф упэѓнена вымавіѓ:
  - Восемсот!
  Кашчэй несмяротны прарычэѓ:
  - Усё роѓна будзе мая - дзевяцьсот!
  Імператар-эльф зароѓ:
  - Мільён залатых дублонаѓ!
  Сума вялізная. Сто тысяч хлопчыкаѓ-рабоѓ можна купіць. Нават улічваючы памеры і насельніцтва імперыі - гэта проста залімітавая сума. Нават Кашчэй завагаѓся... Ці варта даваць цэлы мільён дублонаѓ. Гэта сем тон чыстага золата!
  Але ж гандаль яшчэ не скончаны. Уладлены амаль голая, але яшчэ абутая. І гэта ѓсё яшчэ стварае інтрыгу.
  Сапраѓды, што ѓ яе пад боцікамі? І вось оркі разуваюцца прыгожую ваяѓніцу, пакідаючы яе басанож, у адных толькі тоненькіх трусіках.
  А ѓ яе такія ножкі, проста непаѓторная дасканаласць ліній, і філіграннае вытанчанасць.
  Пастаѓшчык гарэма прароѓ:
  - Мільён сто тысяч!
  Іншы еѓнух дадаѓ:
  - Мільён дзвесце тысяч!
  Імператар-эльф заявіѓ:
  - Мільён пяцьсот!
  Кашчэй чыста з-за ѓпартасці буркнуѓ:
  - Два мільёны!
  Імператар-эльф рашуча, і агрэсіѓна заявіѓ:
  - Два з паловай мільёны!
  Сума такая высокая, што абодва пастаѓшчыкі гарэма адкрылі было рот, але тут жа заткнуліся. На самой справе гэта ж цэлы караван золата. Як яшчэ іх султаны ѓспрымуць такое матаѓніцтва? І наогул-столькі аддаць за адну, няхай нават і надзвычай прыгожую дзяѓчынку?
  Але вось распарадчык таргоѓ кінуѓ у ход апошнюю карту. У дадзеным выпадку оркі сцягнулі з прыгажуні тоненькія трусікі і агалілі яшчэ і грот Венеры.
  Цяпер Уладзіслава аказалася цалкам і голая, і босая, і без адзінай ніткі на целе.
  Пастаѓшчык гарэма адчайна залямантаваѓ:
  - Тры мільёны!
  Галоѓных еѓнух, дрыжучы пальцамі, выдаѓ:
  - Тры з паловай мільёны!
  Імператар-эльф рашуча заявіѓ:
  - Чатыры мільёны!
  Узнікла, паѓза... Кашчэй хацеѓ нешта вымавіць, і перабіць цану. Але тут жа ѓявіѓ сабе, колькі золата сыдзе з яго бяздоннай скарбніцы і прамаѓчаѓ. Толькі зарыпеѓ зубамі ад прыкрасці.
  Паѓза стала зацягвацца. З голай і босы, мускулістай ваяѓніцы-дзяѓчынкі здымаць больш няма чаго. Няѓжо што скуру жыѓцом садраць. Яна абсалютна ѓсё дала.
  Распарадчык падняѓ малаточак і стаѓ павольна прамаѓляць:
  - Чатыры мільёны залатых дублонаѓ разоѓ! Чатыры мільёны залатых дублонаѓ два! Чатыры мільёны залатых дублонаѓ тры... - Але не паспеѓ яго малаток апусціцца, як грамавы голас усклікнуѓ:
  - Пяць мільёнаѓ залатых дублонаѓ!
  Усе азірнуліся, на вялізнага, нязграбнага, у чорных даспехах гобліна. Вось ад яго гэтага менш за ѓсё чакалі.
  Распарадчык разгублена вымавіѓ:
  - Гэта цэлая гара золата! У вас ёсць такія грошы?
  Гоблін упэѓнена вымавіѓ:
  - Ды ѓ мяне ёсць цэлая гара бескарыснага золата! А гэтая дзяѓчына такая апетытная, што я гатовы аддаць частку бескарыснага, жоѓтага металу, дзеля гэтай свежацінкі!
  Распарадчык кіѓнуѓ:
  - Гэта вашае права! Ну што ж! Пяць мільёнаѓ залатых дублонаѓ разоѓ! Пяць мільён залатых дублонаѓ два...
  Эльф-імператар пракрычаѓ:
  - Шэсць мільёнаѓ!
  Распарадчык стаѓ прамаѓляць:
  - Шэсць мільёнаѓ залатых дублонаѓ разоѓ! Шэсць мільёнаѓ залатых дублонаѓ два!
  Гоблін зароѓ:
  - Сем мільёнаѓ!
  Імператар-эльф не саступаѓ:
  - Восем мільёнаѓ!
  Гоблін зноѓ рыкнуѓ:
  - Дзевяць мільёнаѓ!
  Імператар-эльф у роспачы абвясціѓ:
  - Дзесяць мільёнаѓ!
  Наступіла паѓза. Ды ѓжо - гэта кошт цэлага мільёна хлопчыкаѓ-рабоѓ. І можна набраць наймітаѓ што і імперыю эльфа-імператара хопіць заваяваць.
  І гэта за адну дзяѓчыну-рабыню.
  Распарадчык пачаѓ на распеѓ спяваць:
  - Дзесяць мільёнаѓ залатых дублонаѓ разоѓ! Дзесяць мільёнаѓ залатых дублонаѓ два! Дзесяць мільёнаѓ залатых дублонаѓ тры...
  Гоблін зароѓ:
  - Трыццаць мільёнаѓ залатых дублонаѓ!
  Публіка зашумела ад захаплення.
  Распарадчык прыняѓся аб'яѓляць:
  - Трыццаць мільёнаѓ залатых дублонаѓ разоѓ! Трыццаць мільёнаѓ залатых дублонаѓ два! Трыццаць мільёнаѓ залатых дублонаѓ тры! - Малаточак на імгненне замёр, а затым рашуча ѓдарыѓ. - Торг завершаны. Уладлен Шаманава прададзена за трыццаць мільёнаѓ залатых дублонаѓ гобліну Хеку.
  Уладлена падчас таргоѓ так была захоплена гульнёй фантастычных лічбаѓ, што нават забылася, што стаіць перад многімі сотнямі самцоѓ і самак зусім голая.
  А зараз, ёй стала так сорамна, што яна машынальна прыкрылася рукамі. Асабліва ёй хацелася схаваць грудзі і ѓлонне.
  Оркі разумела кіѓнулі і накінулі на яе покрыва. А распарадчык заѓважыѓ:
  - А зараз вы павінны заплаціць усю суму грошай. А гэта больш за дзвесце тон золата! І неадкладна!
  Гоблін паводле кіѓнуѓ:
  - Зліткі ѓ двары! Можаце нават не лічыць, іх больш, чым трэба!
  Хлапчукі-нявольнікі кінуліся ѓ двор. Там і на самай справе зіхацела цэлая гара манет, ці дакладней узгорак. Іх было нават больш, чым на 30 мільёнаѓ дублонаѓ.
  Герцаг дэ Гіззас быѓ не ѓ сабе ад шчасця. Тым не менш падышоѓшы да Уладлен, прашаптаѓ:
  - Пастарайся збегчы!
  Дзяѓчына шэптам спытала, герцага-эльфа:
  - Як вялікі?
  Дэ Гіззас сунуѓ ёй у руку сліву і прашаптаѓ:
  - Калі ты яе з'ясі, то на гадзіну станеш нябачнай, нячутнай, і без паху. Але толькі на гадзіну, не выпусці! І ѓцякай не раней, чым выдалішся на прыстойную адлегласць ад горада!
  Уладлен з дрэнна ѓтоенай іроніяй вымавіла:
  - Дзякуй уладар!
  Пасля адчула як ёй на шыю апранаюць сталёвы абруч з ланцугом. Цяпер яна ѓласнасць гобліна. І ён глядзіць на яе пажадліва аблізваючыся. І пашча ѓ гэтай пачвары - вялізная, як у кашалота!
  
  
  ТРЭЦЯЕ ПРЫШЭСЦЕ ІМПЕРАТАРА ПАЛПАЦІНА.
  АНАТАЦЫЯ
  Імператар касмічнай імперыі Палпацін, страціѓшы цела, разбуранае маланкамі сілы, захаваѓ свой д'ябальскі дух. І ён усяліѓся ѓ клон чароѓнай дзяѓчыны-бландынкі. І зноѓ адраджае і ордэн цемры і, касмічная імперыя. І зноѓ кіпяць жорсткія касмічныя бітвы паміж імперыяй і рухам супраціву. Вяртаюцца старыя героі: прынцэса Лея, прынцэса Рэй, Асока Тана, і новыя Энакiн - сын Люка Скайокера, і Азалія, дачка прынцэсы Леі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Ордэн усё яшчэ не быѓ да канца знішчаны. І працягвалася вайна. Большая частка флота імператара Палпаціна, таксама вырвалася з акружэння. А ѓ кааліцыі паѓстанцаѓ надышлі рознагалоссі і яна развалілася. Унучка імператара Рэй, пайшла бадзяжнічаць, і не лезла ѓ палітыку. Яе жаніх загінуѓ. Ён пакінуѓ ёй толькі пару - хлопчыка і дзяѓчынку.
  І прынцэса Рэй дзесьці ѓ далёкай глухмені, стала выхоѓваць сваіх дзяцей.
  А імператар Палпацін пацеѓ цела, якое знішчылі адлюстраваныя маланкі сілы. Але яго д'ябальская душа не загінула. І дух імператара касмічнай імперыі ѓсяліѓся ѓ чарговы клон.
  Зразумела, шматлікія баявыя зоркалёты ордэна і імперыі паспяшаліся прысягнуць на вернасць імператару. А мяцежны генерал трапіѓ пад маланкі сілы і быѓ пераѓтвораны ѓ жменьку попелу. Астатнія адразу ж зразумелі, што гэта імпэратар. Хай нават клон і быѓ бязвусым юнаком.
  Палпацін - гэта ѓражлівая моц.
  І вось ідзе захоп планет. Джедаев няма, а планеты галактыкі раз'яднаныя. Аднак у Палпаціна ёсць праблема. Клоны не вельмі даѓгавечныя, калі іх асядвае пякельны цёмнага сітха. Ва ѓсякім разе клоны мужчын.
  І Палпацін усяляецца ѓ жанчыну. Целы самак куды лягчэй пераносяць струмені цёмнай сілы, і непараѓнальна даѓгавечней мужчын.
  І стаѓ Палпацін прыгожай дзяѓчынай. І гэтая дзяѓчына грозная імператрыца галактыкі.
  Зразумела, не ѓсё ѓдаецца імперцам. Напрыклад, Джаббы спрабуюць супраціѓляцца. Яны мабілізавалі ѓсе сілы галактычнай мафіі. І паѓстанцы руху супраціву далучыліся да іх.
  Вось праходзіць вырашальнае бітве. На баку імперцаѓ вялізны флот. Яны пабудавалі, выкарыстоѓваючы рэсурсы галактыкі новыя караблі. У баях прымаюць удзел баявыя робаты, і больш хуткаспелыя клоны.
  На баку супраціву і галактычнай мафіі, свае значныя сілы.
  Тым не менш на баку Палпаціна больш за трохразовая перавага.
  І яны пачынаюць ціснуць і прасаваць.
  Новыя воіны-клоны - гэта вельмі прыгожыя, фігурыстыя і мускулістыя дзяѓчыны ѓ бікіні.
  Так што бой мае быць суровы і сілы імперыі сталі не толькі магутнымі, але і прыгожымі.
  Вось першымі нібы таран насоѓваюцца грос-лінкоры імперыі. Яны вывяргаюць магутныя, баявыя патокі лазерных прамянёѓ.
  Дзяѓчыны-клоны носяцца каля прылад. І босыя, круглыя, ружовыя пятачкі так і мільгаюць.
  Прыгожа знята. Дзяѓчыны хоць і кланаваныя, але ѓсё розныя, валасы ѓ іх усіх колераѓ адценняѓ спектру. І целы з вельмі рэльефнай мускулатурай, загарэлай, залаціста-аліѓкавай скурай, і высокія, поѓныя грудзей, раскошныя сцягна.
  Вось гэта дзяѓчынкі вельмі добрыя байцы. Вось выплёѓвае кавалак гіперплазмы з важкага ствала. І зноѓ разбурэнне і знішчэнне зоркалётаѓ абапал.
  Імперскія караблі спрабуюць, выкарыстоѓваючы пабудову паѓмесяцы абысці паѓстанцаѓ.
  На баку імператара Палпаціна дзесяціразовая перавага ѓ грос-лінкорах і проста лінкорах. І ягоныя магутныя флангі ідуць на збліжэнне.
  Бітва стала куды больш драматычнай. Гарыць крэйсер руху супраціву. Па палубах бягуць рознага роду іншапланетныя сутнасці. Сотні цывілізацый і відаѓ ваююць з імперыяй.
  Палпацін усё ж такі па паходжанні чалавек. У адрозненне ад свайго настаѓніка - які быѓ іншай расы, хоць таксама гуманоіднага тыпу.
  Будучы імператар забіѓ свайго настаѓніка - калі той стаѓ непатрэбным, а можа нават і шкодным.
  Потым Палпацін дасягнуѓ нябачанай магутнасці і ведання сілы. І яго дух здабыѓ неѓміручасць. І здольнасць рабіць такія цуды, што не пад сілам у імперыі сітхаѓ і за ѓсю іх гісторыю.
  А цяпер дух найвялікшага за ѓсю гісторыю цёмнага ѓладара знаходзіцца ѓ плоці вельмі прыгожай, рослай, мядовай бландынкі, не па-жаночаму мускулістай дзяѓчыны-клона.
  І кіруе бітвай. Імператрыца ѓся абчэпленая каштоѓнасцямі і амулетамі. У адрозненні ад іншых басаногіх самак-клонаѓ, на ножках дзяѓчынкі-манарха туфлікі на высокіх абцасах, абсыпаныя самацветамі.
  Вось варта распараджэнне вылучыць ракетныя эсмінцы, бліжэй да правага флангу.
  Дзяѓчынкі, мільгаючы голымі, загарэлымі, хупавымі ножкамі выконваюць распараджэнне кіраѓніка або быць кіраѓніцы.
  Колькі тут прыгажунь. Эсмінцы знешне паходзяць на вострыя кінжалы.
  А вось грос-лінкоры нібы кашалоты - кропляпадобнай формы з мноствам гармат.
  Палпацін-самка зароѓ:
  - Ламаць, разбураць і рваць на часткі,
  Вось гэтае жыццё, вось гэтае шчасце!
  Ламаць, разбураць і рваць на часткі,
  У маёй вялікай ведайце ѓлады!
  Вось грос-лінкор атрымлівае сур'ёзнае пашкоджанне ад траплення ракеты з тэркваваркавымі зарадамі. Вось гэта сапраѓды зруйнавальны, і накаѓтуючы ѓдар.
  Дзяѓчыны-клоны бягуць, ад полымя, якое разгараецца. Рознакаляровыя мовы агню кусаюць прыгажунь, за голыя, ружовыя, круглыя з хупавым выгібам пяткі.
  І гэта выглядае надзвычай здорава.
  Прычоскі дзяѓчынак, альбо колеры сусальнага золата, ці медна-чырвоныя, але ёсць сапфіравыя, і смарагдавыя, і нават у крапінку. І яны лунаюць нібы палотнішчы сцягоѓ.
  Ваяѓніцы тут вельмі прыгожыя, і мусіць, мужчыны проста сышлі б з розуму, ад такой колькасці прыгажунь у бікіні.
  Бушуе ѓ сусвеце вайна - тут не да сантыментаѓ. А ѓ іншым месцы гарыць лінкор паѓстанцаѓ. І абвугваюцца істоты, падобныя на яшчарак, ці зебр.
  Вось яшчэ сутыкнуліся два касмічныя браняносцы. Насы спляскалі, як дзюбне. І заіскрыць, нібы забойныя маланкі. А потым полымя як жахне.
  Дзяѓчына-генерал скаланула завушніцамі з дыяментаѓ і праспявала:
  - Агонь! Агонь! І ѓ зорнай цішыні!
  І ѓ квазараѓ вышыні!
  У марской хвалі, і космасу агні!
  І космасу! І космасу агні!
  Вось спрацавала і термопреоновая ракета. Нібы выбліск звышновай зоркі.
  І адразу ж некалькі караблёѓ згарэла поѓнасцю. А сотні зоркалётаѓ перавярнулася, і закруцілася, нібы пушчаныя дзіцем туркі.
  Прагнае ѓлонне термопреоновой рэакцыі - пякельная зброя ѓ трыльён разоѓ мацней вадароднай бомбы.
  Імператрыца Палпацін, зароѓ:
  - Чорнай сілы Сатаны,
  Праліѓ моц на свет...
  І святы меч вайны,
  Рассек сакрэт!
  І зноѓ як возьме і моцай апраметнай ірване. І разбурэнні проста невымерныя.
  Імперцы маю па колькасці агнявой моцы проста пераважная перавага. І такое адчуванне, што іх нішто не ѓ сілах спыніць.
  Вось яны абышлі супраціѓ з флангу і тылу.
  Дзяѓчына-ваяѓніца Асока, змагаецца з праѓзыходнымі сіламі імперыі.
  Яна ѓзяла і праспявала:
  - Над няшчасным сусветам завісла,
  Злосных клонаѓ кіпячая цемра...
  Палпацін сваю сякеру ненавісную,
  Завастрыѓ і сячы галава...
  
  Але джэдай - гэта зусім не пешка,
  І не вечна хадзіць пад ярмом...
  Ператворыць клонаѓ цемры ѓ галавешкі,
  І адкажа на злосць дабром!
  І дзяѓчынка зноѓ як выверне свой зоркалёт, і ад трапнага стрэлу, былой вучаніцы Дарта Вейдэра, возьме і разыдзецца на фатоны буйны ракетны крэйсер імперыі.
  Дзяѓчыны-клоны, паміраючы віскочуць і спяваюць:
  Вялікае святло імперыі,
  Усім людзям дорыць шчасце...
  У сусвеце нявымерным,
  Вам не знайсці выдатней!
  
  Пэндзлямі каштоѓнымі,
  Ад краю і да краю...
  Раскінулася імперыя -
  Магутная, святая!
  Дзяѓчынкі-клоны вельмі прыгожыя, нават шкада калі яны ѓ струмені гіперплазмы згараюць.
  Імператрыца Палпацін раве ва ѓсё горла:
  -Наша перамога будзе блізкая,
  Напад ад кулака!
  І вось зноѓ ракеты ѓ вакууме і ѓсё запар руйнуюць. А такія адбываюцца пякельныя разрывы.
  Асока Тана падбіла чарговую машыну. Прымусіѓшы яе падарвацца з сотнямі клонаѓ нібы феерверк, рассыпаючыся ѓ паветры, і праверашчала:
  - Бачыш у небе знак,
  То гарыць пустата.
  Знікае імкненне,
  Усё вакол мітусня!
  Імперскія зоркалёты амаль з усіх бакоѓ акружылі паѓстанцаѓ. Бой насіѓ усё больш крывавы характар.
  Вось імператар Палпацін, узяла зароѓ:
  - Я паслана зусім не дарма,
  Несці вам ласку...
  Карацей кажучы, карацей кажучы,
  Карацей кажучы!
  Маѓчаць!
  І яе абцасы тупаюць па метале.
  Зоркалётаѓ з абодвух бакоѓ многія тысячы. І яны напаѓзаюць нібы хвалі бушуючага шторму.
  І кіпіць вакуум, і гарыць метал. Столькі разрываѓ вакол і разбурэнняѓ. Сумесь дзьмухаѓца і лісічкі трапіла ѓ вогненную пастку полымя, і павольна і непазбежна ахінае.
  Дзяѓчына з іншага свету гіне і спявае:
  -Воіны цемры, дакладна, моцныя,
  Але я не здамся касмічным клонам...
  Мы ж крутыя, мы ж арлы,
  І пераможам насуперак фараонам!
  І вось гіне пацешная самка-звярок, і яе шкада да слёз. Усё ѓ цэлым адбываецца пад дыктоѓку імпэрыі.
  Яна пераѓзыходзіць і колькасцю войскаѓ, і якасцю ѓзбраенняѓ. І тут ідзе такое баданне.
  Асока Тана, памятае як яна шмат гадоѓ таму назад была падаванам да Энакiна Скайокера.
  І яе светлавы меч разбураѓ у вялікіх колькасцях і наймітаѓ, і розных іншапланетных стварэнняѓ.
  Але вось зараз супраць яе самка. І гэта нараджае праблему. Імператар Палпацін несмяротны. Як знішчыць яго душу, якая можа ѓвайсці ѓ любое цела?
  Можа, у яго ёсць крыжакі? І толькі знішчыѓшы іх, можна перамагчы гэтую дзікую пачвару? Толькі дзе іх знайсці, і колькі можна шукаць па бясконцым сусвеце?
  Асока адчула, што па ёй патрапілі. І тэмпература ѓ кабіне рэзка падскочыла.
  І нават паветра задымілася...
  Асока ѓзяла і прачырыкала:
  - Сусветны воін смерці не баіцца,
  Нас смерць на полі лаянцы не страшыць...
  З ардой кашмарнай будзе адважна біцца,
  І подзвіг нібы рыцар зробіць!
  І дзяѓчынка з гуманоіднай цывілізацыі, як возьме і выверне свой зоркалёт.
  І выпусціць термокварковую ракету ѓ борт лінкора.
  Той ускалыхнуѓся. Некалькі рухомых вежаѓ было расплюшчана разам і перавернута.
  Зноѓ дзяѓчаты-клоны бягуць, а іх босыя, круглыя пятачкі зіхацяць, як люстэркі на сонца.
  Асока ѓ прыкрасці праспявала:
  Ну колькі можна блізкіх забіваць,
  Бо чалавек павер народжаны для шчасця...
  На фронт не адпускае сына маці,
  І нават улетку на вайне непагадзь!
  Імперскія крэйсеры спрабуюць контратакаваць. І лезуць новыя, вельмі нават сур'ёзныя караблі.
  Грос-лінкор - гэта не проста зоркалёт. Гэта цэлы аб'ёмны горад, у форме кіта ці касаткі. І зразумела з такой моцай нішто не параѓнацца.
  А ѓ імперыі, такіх караблёѓ у дзесяць разоѓ больш, і яны буйнейшыя і з больш дасканалай зброяй.
  А ѓ супраціву нават адзінага камандавання няма - хто ѓ што здатны.
  Асока фармальна ѓвогуле радавы баец.
  Праѓда вялікім аѓтарытэтам карыстаецца прынцэса і маршал Лея.
  Яна знешне выглядае гадоѓ на 35, але яе фігурка і стан як юнай дзяѓчыны. Грозная ваяѓніца.
  Прынцэса-маршал Лея, якая валодае каласальнай сілай, ваюе, нібы волат, і напявае:
  - Раз, два -
  Гора не бяда!
  Сумаваць не трэба ніколі!
  Вышэй нос і хвост трымай трубой!
  Ведай, што святло кахання заѓсёды з табой!
  І вось прынцэса-маршала, кідае ѓ бой цэлую хмару маленькіх дронаѓ.
  Тыя налятаюць на імпэрскія зоркалёты. Узнікаюць парывы і каласальныя разбурэнні.
  Прынцэса Лея ѓсміхаецца жамчужнымі зубкамі. Яна пазалочаным бікіні.
  А босыя пальчыкі хупавых ножак націскаюць на кнопкі джойсціка, і выпускаюць ракет.
  Маладая жанчына з мускулістай фігуркай, напявае:
  - Далікатная кветкі пялёстак,
  Калі ён сарваны даѓно...
  Хоць свет вакол і жорсткі -
  Жадаецца рабіць дабро!
  І ваяѓніца-маршал, пасылае забойны падарунак смерці, пры дапамозе босыя пальчыкаѓ ножак.
  Настрой у прынцэсы Леі, зрэшты, пачынае псавацца. Яе сын забіѓ мужа, а затым сам загінуѓ ад рук імператара Палпаціна. Што за жудаснае пачвара гэты імператар!
  Яго злачынстваѓ не злічыць. Яшчэ прынцэса Лея не нарадзілася, а гэты монстар перабіѓ ці ледзь не ѓсіх джэдаяѓ.
  Яе бацька Энакiн быѓ яшчэ дзіцем, калі Палпацін стаѓ вярхоѓным канцлерам рэспублікі.
  Прынцэса Лея паклялася - што будзе змагацца з гэтай дэспатыяй.
  Але імператара так проста не забіць.
  Трэба нешта дзейснае....
  Асока Тана, з іншай не чалавечай цывілізацыі. Яна вельмі прыгожая дзяѓчына. Хоць гадоѓ ёй зразумела нямала.
  Яна Энакiна яшчэ юнага ратавала ...
  І дзякуючы сіле, захоѓвала вечнае юнацтва.
  Асока вельмі моцны баец. Вось яе зоркалёт збіѓ полымя і зноѓ дзівіць чарговы фрэгат касмічнага флота імперыі. На гэты раз гэта стары карабель, і ѓ ім клоны-мужчыны ѓ масках.
  Іх зусім не шкада. Іншая справа, калі гінуць дзяѓчынкі. Нездарма жанчыны - гэта цудоѓная падлога.
  Асока стукнула голымі пяткамі. У яе ножкі як у чалавечай дзяѓчыны - толькі скура аранжавая з фіялетавымі палоскамі. Нават чалавечыя мужчыны ад яе балдзеюць.
  Асока ж сама дасканаласць. Ад усмешкі да цвёрда - вышэй усякіх хвал.
  А ѓ ложку паказвае цуды.
  А ѓ баі - цуды ѓ квадраце.
  Ваяѓніца і былы падаван будучага Дарта Вэйдэра, разнесла ракетай брыганціну і праспявала:
  - Ваяр святло ад болю не стогне,
  Ягоны лазерны прамень не страшыць...
  Ён і ѓ чорнай дзірцы не патоне,
  У плазме зорак яго дух не згарыць!
  У галаве думкі: добра было б знішчыць імператара Палпаціна, дакладней яго пякельную душу. Але як гэта зрабіць? Ёда быццам бы таксама мае несмяротны дух. Ён з'яѓляѓся і Люку, і Леі, і Асоке, і вось ён нават мог неяк уздзейнічаць.
  Але Ёда ѓсё ж абмежаваны. А што можа Палпацін?
  Асока Тана ѓзяла і праспявала, збіваючы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, касмічны мінаносец:
  Усе могуць каралі,
  Усе могуць каралі...
  І лёсы ѓсіх зямлі,
  Вершаць яны часам!
  Але што ні кажы,
  Але што ні кажы!
  Жаніцца па каханні!
  Не можа ніводзін,
  Ніводзін кароль!
  Не можа ніводзін!
  Ніводзін кароль!
  І зорная бітва развіваецца па нарастальнай.
  Вось два грос-лінкоры сышліся ѓшчыльную, нібы мядзведзі і сталі наносіць сябар па сябра ѓдары, і шпарыць ракетамі.
  Сілавыя, ахоѓныя палі сутыкаліся, і трашчалі. Скрыѓленая прастора іскрылася. Лупілі маланкі.
  Дзяѓчаты-клоны з мускулістымі, панадлівымі целамі з аднаго боку, і сотні розных рас з другога перамяшчаліся па калідорах, вялізных крэйсераѓ.
  Голыя, з хупавымі выгібамі ступні дзяѓчын-клонаѓ пляскалі па нагрэтым метале.
  Генерал імперыі праарала:
  - Магутны шчыт імперыі,
  Паѓстанцам не прабіць...
  Мы лютыя звяры,
  І нас не перамагчы!
  Многія дзяѓчаты-клоны выкарыстоѓваюць пры стральбе босыя пальчыкі точаных ножак.
  Яны ваяѓніцы проста цудоѓныя. У іх столькі шарму і энергетыкі. І гарачыя яны. Хаця хлопцаѓ і не ведаюць. На самай справе дзяѓчаты-клоны растуць куды хутчэй, чым мужчыны. Плюс у іх і раны гояцца імкліва, і рэакцыя і, хуткасць лепш. І яны проста прыгожыя.
  Імператар Палпацін любіць жанчын. І сам зараз у целе жанчыны.
  Ды напявае цёмны сітх:
  Без клонаѓ жыць нельга,
  На свеце няма...
  Я яркая зорка,
  Прышлю вам смерць-прывітанне!
  Вось грос-лінкор паѓстанцаѓ заціснулі адразу чатыры велічэзныя імперскія караблі.
  Прынцэса-маршал Лея праспявала:
  - Не здавайся, не здавайся, не здавайся...
  У сутычцы зорны сын джэдая не робей!
  Усміхайся, усміхайся, усміхайся,
  Ведай, што будзе ѓсё квазарна і акей!
  І босыя пальчыкі ножак вонкава маладой жанчыны з мужным падбародкам, і мускулістым целам запусцілі націскам на кнопку чарговую каманду.
  Асока падміргнула, націскам на педаль голай, дзявочай пяткай, прабіѓшы борт касмічнай, імперскай каравелы і праспявала:
  - Яна прайшла як гіперплазма,
  Па пустотелых хвалях,
  Даслала рахунак і набегла пеня!
  Я азірнулася паглядзець,
  Ці не азірнулася яна...
  Каб паглядзець, ці не азірнулася я!
  Прынцэса Лея падміргнуѓся і праверашчала:
  - Трымайся прыгажуня!
  І вось зноѓ ваяры супраціву атакуюць. Дакладней выкарыстоѓваюць тактыку - набег адыход.
  І вось адзін лёгкі крэйсер урэзаѓся ѓ імперскіх лінкор. І раздаѓся выбух.
  Пайшлі хвалі разбурэння і гібелі.
  Асока ѓзяла і прачырыкала. Яе пунсовыя соску грудзей агаліліся, выпырхнуѓшы з станіка:
  - Рота, рота, рота,
  У мяне пайшла пазяханне!
  І зноѓ голая пятка дзяѓчыны адправіла ѓ пекла чарговую брыганціну імперскага флота.
  Асока падумала - ці калі ѓ клонаѓ душа?
  Вось у рыцараѓ-джэдаяѓ яна сапраѓды ёсць. І мы, аддаѓшы канцы не паміраем назусім!
  У бой ідуць воіны-камікадзэ. Яны выкарыстоѓваюць, узятыя са звалкі, даѓно спісаныя і напаѓзгінулыя зоркалёты.
  Гэта нечаканая карта кінутая ѓ бой прынцэсай Леяй.
  Свайго роду апошні довад каралёѓ!
  Прынцэса Лея праспявала, зрабіѓшы босымі пальчыкамі сваіх ножак, некаторае падабенства дулі:
  -Душу, сэрца, аддамо,
  Мы сваёй святой Айчыне...
  Выстаім і пераможам,
  І не пашкадуем жыцця!
  Асока Тана таксама дзюбанула па ворагу пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Разнесла дрэдноут вельмі дакладным трапленнем у сілавую кропку, і аглушальна прачырыкала:
  - Чакае перамога, чакае перамога, чакае перамога...
  Тых, хто прагне кайданы разбіць!
  Чакае перамога, чакае перамога, чакае перамога,
  Мы здолеем дракона забіць!
  Прынцэса Лея з натхненнем, скінуѓшы станік, і націснуѓшы лалавым саском на пускавы кручок, усклікнула:
  - Свабода наша славіцца святая,
  Кахаю цябе ѓсім сэрцам і душой...
  Не ведаюць прыгоды нашы краю,
  З любою ведаю справяцца ардой!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Асока Тана б'ецца нібы сапраѓдная пантэра, толькі куды больш эфектыѓна. І націскае босымі, хупавымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка. І робіць гэта вельмі ѓмела.
  Але бачна, што паѓстанцы ѓсё роѓна прайграюць. Вось у бой уступаюць новыя палкі касмічнай імперыі. Зоркалёты толькі што выпушчаны на заводах, а новыя дзяѓчаты-клоны вырашчаны ѓдарнымі тэмпамі. І яны зноѓ бягуць, мільгаючы голымі, круглымі пятачкамі.
  Прынцэса-маршал Лея аддаецца загад:
  - Адыходзім у арганізаваным парадку!
  Але выканаць яго цяжка. Можа, здарыцца так што адступленне пяройдзе ѓ павальныя ѓцёкі.
  Імператрыца Палпацін тым часам, падскоквае і кружыцца. У яе целе дзяѓчынкі з валасамі колеру сусальнага золата поѓным поѓна энергіі.
  І яна напявае:
  - Наш кароль пасланнік нябёс,
  Наш кароль як прывідны дэман.
  Наш кароль абраннік лёсу,
  Наш кароль толькі ты!
  І шматлікія дзяѓчаты-клоны гарлапаняць ва ѓсю глотку:
  - Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар!
  І іх босыя, сэксуальныя ножкі тупаюць па метале. Вось гэта дзяѓчыны - проста гіперклас.
  Дзяѓчыны-клоны з радавых у адным толькі бікіні. І гэта прыгожа. Прычым, колер бікіні цела, якое ледзь прыкрывае іх, адрозніваецца па родзе войскаѓ. Але яно вельмі тонкае, не хавае, мускулістых, загарэлых целаѓ.
  У дзяѓчынак у рангу афіцэраѓ, ужо ёсць некаторыя ѓпрыгожванне. Чым вышэй званне, чым раскошней.
  А ѓ самак-клонаѓ у рангу генерала і вышэй, ёсць каштоѓныя камяні на бранзалетах што ѓпрыгожваюць лодыжкі, і брошкі і, завушніцы, і кольцы.
  І пры гэтым ва ѓсіх акрамя імператрыцы босыя ножкі.
  Па-першае, так дзяѓчынкам-ваяѓніцам спрытней. І можна выкарыстоѓваць пальчыкі босых ножак, для таго каб націскаць на кнопкі, кідаць зброю, хапаць, і рабіць яшчэ многія рэчы.
  Вельмі прыгожае войска стала ѓ імператара. Проста цуд нейкі. Нібы вядзьмарства вельмі моцнага і таленавітага джына. А яшчэ ѓ дзяѓчынак ва ѓсіх без выключэнне вельмі прыгожы і рэльефны прэс - пліткамі шакаладу, і гэта супер.
  І грудзі вельмі правільнай формы, загарэлыя і пругкія.
  Імператрыца Палпацін узяла і аглушальна заспявала, скалячы зубкі, што зіхацяць нібы найбагатыя дары мора:
  Імперыі велізарнай падпарадкавацца,
  Сусвет бязмежны павінен...
  І будуць вельмі нават мы шалець,
  І вера ѓ імператара патрэбна!
  Памочніца імператрыцы Палпаціна Эмануэль, выскаліла таксама свае зубкі, і націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка. Запусціла забойны падаруначак смерці - магутную термопреоновую ракету.
  І дзюбанула з апантанай сілай. Нібы ѓзарваѓся квазар...
  Нават імперскія зоркалёты злёгку пацярпелі ад разрыву. Вежы падушылася, браня караблёѓ аплавілася.
  Збіліся ѓ шматлікіх крэйсераѓ і лінкораѓ прыцэлы і аптычныя прыборы.
  Эмануэль адзначыла:
  - Д'ябальскі кінуты ѓ бой туз!
  Рух супраціѓ практычна было зламана.
  Прынцэса Лея адзначыла:
  - Трэба выратаваць усё што можна!
  Асока Тана адважна ваюючы, і выпускаючы баявыя і агрэсіѓныя прэзенты анігіляцыі. Зоркалёты імперыі, атрымалі пашкоджанні, або нейкія аплаѓкі.
  Дзяѓчына былая напарніца самога Дарта Вэйдэра, дзейнічала адчайна і вельмі крута. Зоркалёты выбухалі, слова фантаны кітоѓ, вывяргаліся струмені гіперплазмы з велічэзных лінкораѓ.
  Асока Тана ѓзяла і праспявала:
  - Я не анёл і не чорт,
  Знішчыла разлік!
  Вось гэта вельмі нават цудоѓная дзяѓчынка. Падобная на чалавека, але рознакаляровая ѓ яе скура, і вушкі нібы хабаткі. Але яна вельмі прыгожая і прывабная.
  Асока з усмешкай злога анёла, і яе босыя пальчыкі ножак націснулі на кнопкі з вялікай рашучасцю.
  І ѓкол іголкай выпраменьвання.
  Асока ледзь пазбегла ѓдару, забойнай ракетай. Тая пальнула і прапаліла дзірку ѓ вакууме.
  Дзяѓчына прабурчала:
  Няхай увесь космас у хаос пагружаны,
  І вакуум трасецца ад разрываѓ...
  Вораг будзе светлай сілай уражаны,
  А мы навечна з дабрынёй адзіныя!
  Сітуацыя выглядала крытычнай, і паѓстанцы кінуліся ѓрассыпную.
  Ідэя, якая ѓ першую чаргу і прыходзіць у галаву пры паразе.
  Эмануэль пра булькала:
  -Вам усё роѓна не сысці!
  І як націсне голай, круглай, ружовай пяткай на кнопку.
  І зноѓ ляціць ракета, заснаваная на працэсе зліцця прэонаѓ. А такая ѓжо як дзюбне, дык дзюбне.
  Эмануэль узяла і праспявала:
  - Пранёсся страшнай сілы ѓраган,
  Труны габляваць зараз ужо позна...
  Такі дзяѓчынкі люты ѓдар,
  Які ѓзрушыѓ неба, які пахіснуѓ зоркі!
  І ваяѓніца ѓзяла і паказала суперніку сваю вельмі доѓгую і хвосткую мову. Ён у яе быѓ як бізун фурмана, і зіхацеѓ рубінамі.
  Эмануэль гэты звышмаршал імперыі, проста цуд. Імператрыца вельмі любіла яе ласкі. На самай справе калі дзве дзяѓчыны труцца адна аб адну - гэта супер!
  Ваяѓніцы-клоны прасуюць ваяроѓ супраціѓ. Вось істоты падобныя на мухаморы з ножкамі, выбухаюць. І гараць нібы свечкі ѓ храме.
  Адна з іх стала на калені і вымавіла малітву-споведзь пры дапамозе двайковага кода.
  Пасля чаго праспявала:
  - Можна ѓ плане зорак згарэць,
  Але не перастану спяваць!
  І дзяѓчынка-мухамор зноѓ узяла і паказала адразу тры мовы.
  Вось гэта сапраѓды крута і дурное - адначасова.
  Асока Тана прыкрывае адыход флота паѓстанцаѓ. І яна на сваім зоркалёце проста адчайна выкладваецца.
  І пасылае патокі разбуральнай гіперплазмы.
  І тут з'явіѓся самотны зоркалёт, асобай канструкцыі пад кіраваннем прынцэсы Рэй.
  Гэта ѓнучка імператара Палпаціна адважна ѓступае ѓ бой. Яна прыгожая, чарнавалосая, і асмуглая ад загару.
  Прынцэса Рэй выглядае прыгожай і стройнай дзяѓчынай. Яе босыя, спрытныя ножкі націскаюць на кнопкі джойсціка. І касмічны карабель сыходзіць ад успышкі звышновай зоркі ракеты ад зліццё преонов. А гэта д'ябальская сіла.
  Прынцэса Рэй узяла і праспявала:
  - Ёсць у нас ракеты, самалёты,
  Сам моцны светлы ѓ свеце дух...
  За штурвалам белыя пілоты,
  Будзе вораг разгромлены ѓ пыл і пух!
  І вось яна націскае голай, круглай пяткай на гашэтку. І спрацоѓвае вельмі нават забойны паток разбурэння. І магутны грос-лінкор імперыі атрымлівае агнязарным джалам у бок.
  І пачынае гарэць і вывяргаюцца вялікія, чорныя клубы дыму. Яны нібы казачныя джыны вырваліся з бутэлек. Дакладней з прабоін велічэзнага карабля. Вось гэта ѓдар прыгожай і фігурыстай дзяѓчына - якая трэба сказаць проста - супер!
  Прынцэса Рэй падскокваючы нібы ашалелая лісіца, і скінуѓшы станік, узяла і націснула пунсовым саском грудзей на кнопку.
  І ѓзяла, дзюбанула па непрыяцелю...
  Пасля чаго праспявала:
  - Хвалі святла нас ратуюць,
  Будзьце шчаслівыя джэдаі!
  І з ёй каманда дзяѓчынак. Прыгожыя ваяѓніцы ѓ бікіні, амаль аголеныя загарэлыя, большасць светлавалосыя.
  Прынцэса Рэй усклікнула з вялізным азартам:
  - Я воін святла, воін цяпла і ветру!
  І яе голая пятка зноѓ як возьме і вельмі жвава націсне на педаль. І гэта сапраѓды забойна.
  Асока Тана адбіваючыся ѓ вельмі агрэсіѓнай і эфектыѓнай манеры, узяла і піскнула:
  - Дзе гэта было, калі гэта было,
  У дзяцінства, а можа ѓ сне...
  Воін джэдаяѓ гняздо для каханай,
  Свіл па вясне...
  І зноѓ яе рубінаѓ соску як націснуць з забойнай сілай на кнопкі. Вельмі агрэсіѓная і разам з тым добрая дзяѓчынка атрымалася.
  Прынцэса-маршал Лея ѓзяла і прабуркавала, скалячы свае зубкі, колеры слановай косці.
  Вось гэта прынцэса - проста супер.
  І вось паѓстанцы таксама дзюбнулі па імперскім флоце термопреоновой ракетай. І гэта джала якія ѓ трыльён разоѓ пераѓзыходзіць грозную, тэрмаядзерную рэакцыю.
  І калі ѓжо дзюбне, то некалькі грос-лінкораѓ з многімі тысячамі дзяѓчат-клонаѓ згараюць.
  Гінучы, прыгожыя дзяѓчынкі так кранальна тузаюць і дрыгаць сваімі босымі, точанымі ножкамі.
  Прынцэса-маршала бачыць, як ахоплены блакітным і аранжавым полымем крэйсер паѓстанцаѓ, тараніць дрэднаѓт імперыі. І ѓдар папросту зруйнавальны і пагібельны.
  Лея дасціпна заѓважыла, выскаліѓшы зубкі:
  - Я дзяѓчынка прыгожая,
  Я дзяѓчынка вартая...
  Багатырская наша сіла,
  Сіла духу і сіла волі!
  Пасля чаго прыгажуня ѓзяла і падміргнула. Яе вочкі такія сапфіравыя і зіготкія. Выдатная дзяѓчынка-прынцэса.
  Вось імперскія караблі сутыкнуѓшыся з такой непрыемнай неспадзеѓкай як термопреоные ракеты, некалькі збавілі тэмп.
  Жорсткая праходзіць паядынак, і дыханне смерці і цёмнага боку сілы, якой адчайна супраціѓляецца святло.
  Вось сярод паѓстанцаѓ б'ецца і пазашлюбны сын Люка Скайокера - хлопчык гадоѓ дванаццаці Энакiн.
  Хлопчык дзярэцца, націскаючы босымі, дзіцячымі ножкамі на кнопкі і пасылаючы, агрэсіѓныя падарункі лёсу.
  Юны ваяѓнік, падбіѓ грос-крэйсер імперыі, і праспяваѓ, скалячы сваіх невялікія, але вострыя, і белыя зубкі, напяваючы:
  -Закляты і старажытны,
  Вораг зноѓ клянецца...
  Мяне расцерці,
  Расцерці ѓ парашок!
  Але анёл не дрэмле,
  І ѓсё абыдзецца,
  І скончыцца ѓсё добра!
  Хлопчык-падаван націснуѓ голай, круглай пяткай на кнопку, і выпусціѓ ударнай сілы ракету, і прачырыкаѓ:
  - І скончыцца ѓсё добра!
  Прынцэса Лея агрэсіѓна адзначыла, сваімі смарагдавымі і сапфіравымі вочкамі зіхоцячы, прабуркавала:
  - Смерць дракону дажджу!
  Хлопчык-падаван Энакiн пагадзіѓся:
  - Цмоку дажджу - смерць!
  І вось паѓстанцы ідуць у контратаку. І ляцяць баявыя караблі. Дзяѓчынка яшчэ адна ваюе.
  У дадзеным выпадку гэта Азалія. Яна дачка прынцэсы Леі.
  Ваяѓніца, якая не захацела ѓ свой час быць разам з братам у асяроддзі новага ордэна джэдаяѓ. Але вось зараз яна далучылася да сваёй маці.
  Яны разам ваююць з каласальнай арміяй імперыі.
  Зрэшты, Азалія сабе ѓ галаве. Яна адзначыла: можа быць лепей, каб імперыя аб'яднала б усе народы спачатку ѓ галактыцы, а затым і ѓ сусвеце.
  І быѓ парадак са стваральнай сілай. А не хаос і бардак рэспублікі, а тым больш вялікага мноства міроѓ пасля яе распаду.
  Азалія босымі пальчыкамі ножак запусціла, нешта надзвычай разбуральнае і пагібельнае для флота касмічнай імперыі.
  Пасля чаго праваркавала, выскаліѓшы свой вельмі хупавы і панадлівы раток:
  - Слава светлым сілам!
  Прынцэса Лея пацвердзіла, пасылаючы ѓ суперніка, голай пяткай разбуральную, рухомую і якая павялічваецца ѓ памерах кляксу гіперплазмы.
  - За перамогу светлага боку сілы - слава!
  Вось гэта дзяѓчынкі тут вельмі крутыя.
  І вось рух супраціву, перабудоѓвае свае зоркалёты. Ім удалося пазбегнуць траплення ѓ безнадзейны мяшок. Але перавага ѓ колькасці і сіле караблёѓ імперыі захоѓваецца.
  Асока Тана дасціпна заѓважыла, сваім пунсовым саском грудзей націснуѓшы на кнопку і паслаѓшы падарунак анігіляцыі:
  - Сіла дурня - драбней пятака!
  І падміргнула сваім прыяцелям.
  І яе босыя пальчыкі ножак у руху. І збіваюць непрыяцеля з прыцэла.
  Прынцэса Рэй, б'ючыся з супернікам, націснула на кнопку сваім клубнічным саском грудзей і выдала:
  - Дурань мышцамі моцны, калі разумны мазгамі бяссільны!
  Хлопчык-падаван Энакін голай, дзіцячай пяткай націснуѓ на забойную кампазіцыю кнопак.
  І выплюнулася адразу некалькі пякучых, гіперплазменных пульсараѓ, што спальваюць крэйсера шырокай імперыі.
  Юны ваяѓнік праспяваѓ:
  - Калі нікуды не тыльны, не дапаможа ратны запал, ну, а калі запалу няма - тыл пойдзе ворагу ѓ абед!
  Прынцэса Лея дзяѓбаючы непрыяцеляѓ і спрытна пасылаючы падарункі згубы ад светлых сіл, выдала:
  - Святло для ѓсіх рознае па задавальненні, цемра ж аднолькава агідная любому!
  І вось дачка Леі Азалія вельмі спрытна босымі пальчыкамі ножак націснула на рычажкі, падбіла эсмінец імперыі ракетай. Той выбухнуѓ, нібы лопнуѓ пакет з бензінам, і маментальна ѓспыхнуѓ палаючы.
  Ваяѓніца прашыпела:
  - Дабро не заѓсёды атрымлівае ѓзнагароду пры жыцці, але зло абавязкова атрымлівае пакаранне пасля смерці!
  Асока Тана страляючы па ваярах імперыі, і дзівячы непрыяцеляѓ, з вялікай, і эфектыѓнай трапнасцю, буркнула:
  - Дабро хутка забываюць, зло доѓга памятаюць, але добрыя справы прыносяць неѓміручасць, а зло прыводзіць да забыцця і пры доѓгай памяці!
  Хлопчык-падаван праспяваѓ:
  Добрым быць нажаль зусім няпроста,
  Не залежыць дабрыня ад росту!
  Асока заѓважыла, зноѓ паслаѓшы голай пяткай, вельмі забойны і смяротны падарунак смерці:
  - Маленькая змейка самая атрутная!
  Прынцэса Лея паслаѓшы ѓ супернік забойны гасцінец, націскам кнопкі пунсовым саском, выдала:
  - Святло дае - энергію, цемра адымае сілы, ну чаму ж людзі самі ідуць у магілы?!
  Хлопчык Энакiн усклікнуѓ з азартам:
  - Чаму людзі часцей ідуць за цемрай - у цемры не бачныя праблемы і ѓласнае пачварнасць!
  Прынцэса Лея дзюбнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ сваіх хупавых, точаных ножак і рыкнула:
  - Цемра хавае ад вачэй цялесную пачварнасць, але ад гэтага душа нягодніка, яшчэ брыдкае!
  Азалія дзюбнула пры дапамозе клубнічнага соску, і вельмі дакладна дзюбнула па крэйсеры імперыі.
  Ваяѓніца адзначыла:
  - Святло высвечвае недахопы, але пры гэтым твая маральная пачварнасць растае як лёд на патэльні, а ѓ цемры які хавае агіднасць, ты яшчэ больш становішся брыдкай!
  Прынцэса Лея адзначыла, філасофствуючы:
  - Святло - гэта няпроста фатоны, а ад цемры толькі пакуты і стогны!
  І вялікі маршал дзюбнула ѓ непрыяцеля чымсьці вельмі скрушлівым і рэальна згубным.
  І полымя разгарэлася, ахапіѓшы чарговы лінкор касмічнай, крывавай і жорсткай імперыі.
  Імператрыца Палпацін жорстка выдала:
  - Не страшная вялікай смерць цела, таму што душа і ѓ астрале знойдзе сабе справу!
  Вялікая ваяѓніца, і звышмаршала імперыі Эмануэль узяла і вельмі забойна дзюбанула пры дапамозе босых пальчыкаѓ сваіх спрытных ножак, і піскнула:
  - Цемра - гэта не адсутнасць святла, гэта прадвеснік світання!
  Пасля чаго яны гэтыя прыгожыя дзяѓчынкі-клоны разрагаталіся.
  І босыя, спрытныя ножкі прыгажунь вельмі спрытна гуляюць па джойсціках, і робяць гэта крута.
  Прынцэса Лея ажыццяѓляе перагрупоѓку сіл. Ёй удаецца выратаваць частку сіл супраціѓлення.
  Вось міма праносіцца цэлы рой камет. Яны пакідаюць хвасты, што цягнуцца нібы шлейф нявесты.
  І ѓсё палае, уздрыгвае, і літаральна іскрыць, а кожная іскры - нібы гара Эверэст.
  Прынцэса Лея з усмешкай прамаѓляе:
  -Мы паказалі вельмі вялікую мужнасць.
  І тут жа прыгадала сябе ѓ палоне. Асабліва калі па загадзе Джаббы яе вялі басанож па распаленым пяску пустыні. Планета вельмі гарачая для чалавека. І пясок такі пякучы. А яе ступні, голыя, безабаронныя, якія яшчэ не паспелі агрубець.
  Зразумела, было вельмі балюча. Прынцэса Лея тады апякла сабе падэшвы, і яны пакрыліся буйнымі пухірамі. Кожны крок літаральна выбухаѓ болем.
  Цяжка паверыць, што можа так пакутліва быць хадзіць басанож. Але гэта ѓсё роѓна што ступаць на распаленую да чырвонай патэльню.
  Але вось зараз босыя пальчыкі ножак прынцэсы-маршала Леі зноѓ націскаюць на кнопкі і вывяргаюць забойны паток анігіляцыі.
  Прынцэса, якая перажыла і гібель планеты, і публічнае згвалтаванне цэлай ардой іншапланетных істот, узяла і праспявала:
  -Не паѓстала дзяѓчатам здавацца,
  Не палохае юных краляѓ лаянку...
  Мы заѓсёды ѓмелі адважна біцца,
  Будзе баба смелай як джэдай!
  І вось зноѓ ляцяць у супернікаѓ ракеты, на гэты раз пушчаныя пры дапамозе пунсовых саскоѓ грудзей.
  Асока Тана піскнула і выдала:
  - Адважным стане той,
  Хто дракона збівае!
  І з яе пупка вылецела маланка сілы.
  Баявыя дзяѓчынкі, вельмі дасціпныя і агрэсіѓныя, і добрыя адначасова.
  Азалія паслала ѓ імперскі флот забойны падарунак анігіляцыі, спалыхнуѓшы разбуральным разрадам і буркнула:
  - Нашай сіле няма мяжы!
  Асока пацвердзіла:
  - Святло мацней цемра! Дабро заѓсёды перамагае зло!
  Хлопчык-падаван Энакiн пасла ѓ воінаѓ імперыі падарунак смерці, сваёй босай, дзіцячай ножкай і прачырыкаѓ:
  - Будуе падкопы крывавы злыдзень,
  Але герой высакародны мацней!
  І злодзей будзе ѓ сутычцы разбіты,
  А дабро, як заѓсёды, пераможа!
  Прынцэса Лея націснуѓшы рубінавых саском на рычажок знішчэнне і смерці, пацвердзіла:
  - Зразумела дабро пераможа!
  І ваяѓніца зноѓ падарвала імперскі фрэгат націскам босымі пальчыкамі ножак на кнопку і праспявала:
  - Няма аповесці шчаслівейшыя на свеце,
  Чым аповесць, пра прамяністае, яркае святло!
  Азалія піскнула, падміргнуѓшы сваімі сапфіравымі вочкамі:
  - Я бачыла святло, і будзе вечна яркая зорка свяціць!
  Энакiн пацвердзіѓ:
  = Зразумела будзе!
  Асока Тана рыкнула:
  - Ды адымецца поспех у дракона дажджу!
  Прынцэса Лея пальнула, зноѓ ужыѓшы свой сасок колеру трускаѓкі, і прабуркавала:
  А на вуліцы дождж, а на вуліцы золь,
  А па ім пырхае крывавы цмок...
  Мы смяемся тады, калі хочацца плакаць,
  Але жорсткі кіраѓнік атрымае разгром!
  І вось паѓстанцы адляцелі на чарговую мяжу абароны. І гарматы ѓ іх вельмі нават нядрэнныя на астэроідах прызапашаны.
  Імператрыца Палпацін таксама зрабіла паѓзу. Яе флот пацярпеѓ вялікія страты.
  Хоць і меѓ пераважную перавагу ѓ агнявой моцы.
  Звышмаршал Эмануэль з дапамогай пунсовага соску сваіх поѓных і пышных грудзей запусціла чарговы падарунак смерці і абсалютнай гібелі, узяла і прабуркавала:
  - Мы павінны ѓсе планетам, нашы новыя даць імёны!
  І лізнула мовай, вельмі нават салодкі пускавы кручок.
  Імператрыца Палпацін, тупаючы высокім, з алмазнай падэшвай абцасамі, дасціпна заѓважыла:
  - Планетам? А чаму ты такая сціплая? Можа, быць адразу галактыкам?
  Эмануэль піскнула:
  - А яшчэ лепш усім сусветам! Іх жа вялікае мноства!
  Імператрыца Палпацін з гэтым пагадзілася, і яе раток поѓных жамчужных зубоѓ адкрыѓся, і вылецеѓ доѓгі, ружовы язычок.
  Кіраѓніца праспявала:
  - Гэта значыць біць прыгожа,
  Гэта значыць біць годна!
  Гэтая цёмная наша сіла,
  Сіла духу і сіла волі!
  І вось зноѓ нібы звышновая ѓспышка палае термопреоная бомба. І разрываюцца планеты, і разбураюцца сілавыя палі.
  Вось згарэѓ цэлы полк паѓстанцаѓ - падобных на стромкія кракадзілаѓ. Ён літаральна трывіяльна раскідаѓся на дробныя фатоны.
  Кракадзілы не паспелі адчуць болі.
  Асока Тана сумна з уздыхам вымавіла:
  -Узляцяць нашы душы, як два самалёты,
  Бо ім сябар без сябра нельга!
  І яе босыя пальчыкі ножак зноѓ запусцілі павальнае разбурэнне і татальную гібель для імперыі.
  Азалия таксама пальнула, разбіѓшы лінкор пры дапамозе соску колеру маку, сваіх поѓных грудзей і выдала:
  - За вечнае радасці святло!
  Хлопчык-падаван Энакiн, запусціѓ пры дапамозе сваіх босых, дзіцячых пальчыкаѓ разбурэнне і прачырыкаѓ:
  - А пакуль мы толькі дзеці,
  Нам расці, яшчэ расці...
  Толькі неба, толькі вецер,
  Толькі радасць наперадзе!
  Толькі неба, толькі вецер,
  Толькі радасць наперадзе!
  Прынцэса Рэй з гэтым пагадзілася, дзяѓбаючы чарговы па рахунак крэйсер імперыі ракеты:
  - Радаснае жыццё наперадзе! Калі ты з кахання не сыдзі!
  І ѓсе дзяѓчынкі-ваяѓніцы праспявалі:
  Жадаецца, жадаецца рабіць дабро,
  Святло распальваць па сусвеце бязмежнай,
  Стаць чалавекам нам пашанцавала,
  Будзем мы ѓсе высакародныя джэдаі!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  У бітве наступіла паѓза. Абодва вялізныя флоты спыніліся на рамонт і на адпачынак.
  Загудзела зварка, іскрыліся разрады маланак. Рамонтныя брыгады кінуліся правіць караблі.
  Так што закіпела праца. А радавыя ваяры сталі адпачываць.
  Асока Тана і прынцэсе Рэй сталі гуляць у шахматы перастаѓляючы фігуркі босымі пальчыкамі ножак.
  Зразумела, і клетак і, рознага роду тыпаѓ войскаѓ куды больш, чым у традыцыйных шахматах.
  І фігуркі нібы жывыя ѓ руху.
  Асока Тана заѓважыла:
  - Дык ты сцвярджаеш, што імператар згарэѓ у маланках сілы?
  Прынцэса Рэй пацвердзіла:
  - Я адбіла маланкі сілы мячамі. І яны спапялілі Палпаціна. Але нават маланкі сілы не могуць поѓнасцю знішчыць душу!
  Асока Тана выказала здагадку:
  - Хутчэй за ѓсё ѓ імператара ёсць сем крыжажоѓ. Яны робяць яго душу абсалютна несмяротнай і не даюць засмактаць асобу ѓ царства мёртвых. І колькі не забівай імператара, ён будзе і далей усяляцца ѓ розныя целы, і гадзіць па ѓсім сусвеце.
  І дзяѓчына збіла пешку пераставіѓшы калясьніцу босымі пальчыкамі, сваіх хупавых ножак.
  Прынцэса Рэй пагадзілася:
  - Так магчыма! Крыжакі дазваляюць душы вечна знаходзіцца ѓ гэтым свеце, і ѓсяляцца ѓ розныя целы. Толькі знішчыѓшы іх, можна скончыць з асобай Палпаціна, ва ѓсякім разе ѓ гэтым светабудове! Інакш гэта будзе вечная пагроза!
  І дзяѓчына перамясціла гаѓбіцу сваёй босай, вельмі прыгожай, загарэлай і мускулістай ножкі.
  Асока Тана адзначыла, перамясціѓшы голай нагой фігурку:
  -Сусвет вялікі і крестражи, могуць быць, дзе заѓгодна. У практычна любым прадмеце. І знішчыць іх зусім няпроста. Тут таксама трэба мець нейкую асаблівую зброю.
  Прынцэса Рэй спытала:
  - Ты больш вопытная Асока. Памятаеш яшчэ юнага Дарта Вэйдэра, ваявала разам з ім супраць войска графа Дука. А што табе не хапала ѓ гэтым жыцці, чаму не далучылася ні да тых, ні да іншых?
  Асока Тана паціснула плячыма і адказала:
  - У мяне быѓ свой шлях. Калі зьявілася імпэрыя я вырашыла, паглядзець, што з гэтага выйдзе. Усе так стаміліся ад войн і бардаку, і хацелася, зразумела, хоць нейкага элементарнага парадку!
  Прынцэса Рэй рушыла босымі пальчыкамі ножак лучніка, і заявіла, выскаліѓшы зубкі:
  - Гэта па-свойму цікавая пазіцыя. Хоць бардак прызнацца і надакучыѓ. Але імпэрыя Палпаціна - гэта зусім ня рай!
  Асока Тана жорстка заѓважыла, перасунуѓшы голай пяткай, фігурку генерала, і зіхацячы сапфіравымі вочкамі:
  - Любая ѓлада не ідэальная! І ѓсё не могуць быць задаволенымі!
  Наступіла паѓза ѓ размове. Дзяѓчынкі перасоѓвалі босымі пальчыкамі ножак фігуркі. Збівалі, і стараліся захапіць больш клетак.
  Гульня ішла ѓ вельмі дынамічным ключы.
  Прынцэса Лея і Азалія, разам з Энакіна гулялі ѓ карты. І яны таксама абмяркоѓвалі пытанне - як знішчыць Палпаціна.
  Хлопчык Энакiн прапанаваѓ:
  - Даѓбануць па ім термопреонновым зарадам. Тады і ад душы Палпаціна нічога не застанецца!
  Прынцэса Лея запярэчыла:
  - Крыжажы даюць абсалютнае неѓміручасць. Такую душу, нават самую дасканалую і магутную зброю знішчыць не можа. Гэта нешта па-за межамі звычайнай матэрыі. Толькі ліквідаваѓшы крыжажы, мы зможам перамагчы імператара!
  Азалія дачка Леі дадала:
  - І нават гэтага мала, каб скончыць са злом!
  Прынцэса Лея кінула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, карту з які рухаецца малюнкам і адзначыла:
  - Ды мала! Зло на ѓзроѓні свядомасці кожнага чалавека! Але я веру ѓ канчатковую імпрэзу дабра!
  Хлопчык Энакiн кінуѓ босы, дзіцячай ножкай карту і цалкам лагічна заѓважыѓ:
  - Без зла было б зусім нецікава! Не было б ніякага месца для подзвігу і барацьбы!
  Азалія з вялікім захапленнем праспявала:
  Смела таварышы ѓ нагу,
  Духам адужэем у барацьбе ...
  Да далёкага шчасця дарогу,
  Святлом пракладзем сабе!
  Прынцэса Лея суцэль сур'ёзным тонам спытала:
  - А як будзем шукаць крыжажы?
  Азалія паціснула плячыма і адказала:
  - Па ідэі, трэба паглядзець у архіве джэдаяѓ. Там можа быць нейкая карысная інфармацыя.
  І дзяѓчына кінула, босымі пальчыкамі ножак карту, што ѓ палёце памяняла колер.
  Прынцэса Лея кіѓнула:
  - Так! Трэба знайсці гэты архіѓ. Але Люк Скайокер здаецца яго спаліѓ!
  Тут хлопчык Энакiн стукнула кулачком па паветры, так што нават зазвінела, і зароѓ:
  - Рукапісы не гараць!
  Прынцэса Лея пагадзілася:
  - Ён мае рацыю! Можна аднавіць усю інфармацыю ѓ архіве. Бо мудрасць джэдаяѓ мае не толькі матэрыяльнае ѓвасабленне!
  Энакiн Скайокер-малодшы прапанаваѓ:
  - Давай я злятаю на планету, дзе быѓ архіѓ джэдаяѓ!
  Прынцэса Лея запярэчыла:
  - Мы туды ѓсё - пяцёрка абраных і якія валодаюць сілай накіруемся. Але пакуль у бой!
  Азалія заѓважыла, кінуѓшы зноѓ босымі пальчыкамі сваіх вельмі прыгожых і панадлівых ножак карту:
  - Хоць нейкая зачэпка! Але калі і там мы нічога не знойдзем?
  Прынцэса Лея шпурнула голай ножкай карту і заявіла:
  - Тады выклічам дух Ёды! Ён у кантакце са святлом і павінен вельмі шмат ведаць, што недаступна жывым!
  Энакiн хіхікнуѓ і адказаѓ:
  - А Ёда такі маленькі - менш за мяне!
  Азалія піскнула:
  - Маленькі, ды ѓдаленькі!
  Прынцэса Лея папярэдзіла:
  - Нас наперадзе чакае яшчэ бой. І трэба захаваць хаця б частку сіл супраціву ѓ лаянцы з праѓзыходнай моцай імперыі! І наша пяцёрка павінна быць на перадавой!
  Энакiн дзёрзка вымавіѓ:
  Хлапчук бачыць у марах аѓтамат,
  Яму ж танк мілей лімузіна ...
  Хто хоча грошык ператварыць у пятак,
  З нараджэння разумее - кіруе сіла!
  Асока Тана пераставіѓшы фігурку босай ножкай, пагадзілася:
  - Так! Безумоѓна кіруе сіла!
  Прынцэса Рэй удакладніла:
  - Светлая сіла!
  Асока са смуткам у голасе запярэчыла:
  - Нажаль далёка не заѓсёды!
  Унучка Палпаціна заѓважыла:
  - Не заѓсёды, але затое назаѓжды!
  І абедзве дзяѓчыны пляснулі босымі падэшвамі адна аб іншую.
  Але вось зноѓ бой. Насоѓваюцца зоркалёты імперыі. Наперадзе па традыцыі рухаюцца грос-лінкоры, падобныя ці на сініх кітоѓ ці кашалотаѓ, але пры гэтым утыканыя мноствам прылад.
  Прыбыло некалькі новых грос-лінкораѓ, толькі што пабудаваных ударнымі тэмпамі на заводах імперыі. Яны адлівалі сталлю і глядзеліся вельмі грозна.
  Таксама падышлі зоркалёты, падобныя на аголеныя кінжала з вострымі канцамі, і крылатай дзяржальняй. Яны таксама блішчалі металам. У цэлым армада імперыі мела пераважную перавагу ѓ ліку караблёѓ, і яшчэ большую ѓ агнявой моцы.
  Як мінімум флот імперыі ѓ асноѓным якія складаюцца з экіпажаѓ дзяѓчын-клонаѓ быѓ мацней раз у восем.
  І зразумела, што паѓстанцы будуць проста прыкрываць адступленьне.
  Але сярод іх пяць байцоѓ - чатыры дзяѓчыны і хлопчык - валодаюць неабыякай сілай. І гэта дае некаторыя шансы пратрымацца.
  Асока Тана пальнула па надыходзячым да яе лінкоры, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, і прапішчала:
  - Светлая сіла з намі!
  Грос-лінкор атрымаѓ прабоіну ад разрыву термокварковой ракеты. Маса веж і гармат была спалена і змяты.
  Дзяѓчаты-клоны ѓцякалі ад пажару, мільгаючы босымі, кругленькімі пятачкамі.
  Асока праспявала:
  -За вялікае прамяністае святло,
  Пераможам цёмных сінхоѓ мы...
  Надыходзіць прыгожы світанак,
  Дачкі і джэдаяѓ сыны!
  Прынцэса Рэй агрэсіѓна адзначыла, пасылаючы забойны падарунак анігіляцыі ѓ суперніка:
  - Адзін два тры! Дракона разарві!
  І вось яна агаліла свой пунсовы сасок грудзей і націснула ім на кнопку.
  Энакiн гэты прыгожы, светлавалосы, яшчэ больш прыгожы, чым бацька Скайокер-малодшы пальнуѓ пры дапамозе босых пальчыкаѓ, сваіх дзіцячых ножак і праспяваѓ:
  Дзяцінства, ах дзяцінства,
  Дзяцінства светлае будзь са мной.
  Дзяцінства, ах дзяцінства,
  Я дзяцюк гэтаю святло круты!
  І зноѓ магутны грос-лінкор цёмнай імперыі атрымаѓ па шапцы. Дакладней у яго лопнула браня і запалаѓ пажар.
  У паѓстанцаѓ засталося ѓсяго толькі два грос-лінкоры. Вельмі ѓжо вялікая перавага ворага.
  І яны меншыя за імперскія і саступаюць у забойнай сіле. Зразумела, менавіта іх у першую хаця знішчыць зоркалёты імперыі.
  У дробных судах перавага цёмных сіл паменш. І прынцэса-маршал Лея спрабуе гэта выкарыстоѓваць.
  Вось яна страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Вельмі сапраѓды дзівіць крэйсер імперыі. Прымушае яе ѓспыхнуць і раскалоцца. І абломкі ракетнага карабля гараць некалькімі рознымі кветкамі.
  Прынцэса-маршал Лея заспявае:
  Хай будзе ѓсё цудоѓна ѓ сусвеце,
  Струмені светлай не вычарпаюцца ніколі ...
  Сваёю моцай у лаянцы нязменнай,
  Адкінем у юнацтва старыя гады!
  І зноѓ голая пяткі прыгожай, маладой жанчыны запускае са ствала пякучую і вогненную кляксу.
  Ваяѓніца з радасцю прачырыкала:
  - Мы воіны святла прыгожага,
  Які дае шчасце свету...
  Рашэнні бываюць небяспечныя,
  І шмат без граняѓ эфіру!
  Азалія пацвердзіла. Яна зняла станік і дзюбанула з вялікай трапнасцю пры дапамозе лалавага соску.
  Уразіла эсмінец цёмнай імперыі і правішчала:
  - Сіла цемры раскінулася на мірам,
  У цені пекла хаваюцца дома.
  І жадаючы накарміць зло балем,
  Па вуліцах крочыць сатана!
  І ваяѓніца падміргнула сваім напарніцам. Яна трэба адзначыць прыгажуня вельмі нават баявой камплекцыі.
  Хлопчык Энакiн зноѓ пальнуѓ, націскаючы на кнопкі босымі пальчыкамі, дзіцячай ножкі і вякнуѓ:
  - Імператар Палпацін,
  Ты мярзотнік і дэбіл!
  Імператар Палпацін
  Уладар цёмных сіл!
  Асока Тана агрэсіѓна адзначыла:
  - Перамога ѓсё роѓна будзе толькі за намі!
  І дзяѓчына лупанула па непрыяцелю пры дапамозе клубнічнага соску грудзей. І разнесла масу непрыяцеляѓ.
  Ваяѓніца дасведчаная. Вось прынцэсе Леі ѓжо гадоѓ пад восемдзесят. А Асока ѓжо была славутым ваяром да таго, як Лея нарадзілася. Яна равесніца Дарта Вейдэра.
  І прайшла з ім шмат вайны.
  Асока, дарэчы, паспела і на баку паѓстанцаѓ паваяваць ужо ѓ самым канцы. Калі знішчылі недабудаваную "Зорку смерці", і самога імператара Палпаціна.
  Тады і Дарт Вэйдэр таксама загінуѓ. Дакладней яго цялесная абалонка. А дух атрымаѓ свабоду.
  І яго можна выклікаць з чужога свету. Обі Вана Кенобі Асока таксама памятае. З ім яна ваявала на пару.
  Асока засталася дзяѓчынай, а Обі Ван пастарэѓ. Лея выглядае добра і бадзёра.
  Але відаць, што ѓ яе твар спелай жанчыны, а не нясмелай дзяѓчыны. Мужны падбародак маршала, ідэальныя класічныя, строгія рысы.
  У дваццатым стагоддзі так выглядаюць спартовыя жанчыны ѓ трыццаць пяць гадоѓ. Фігура ѓ яе Леі мускулістая, амаль дзявочая, толькі цяжэйшая з большай масай.
  А вось Асока стройная, з рознакаляровай скурай, і амаль дзіцячым тварам. Яна з дзесяцігоддзямі не мяняецца. Калі не лічыць хабаткоѓ замест вушэй, афарбоѓкі, амаль такая ж як чалавек.
  Можна нават не бачачы галавы, падумаць што гэта дзяѓчына з роду людзей, толькі скуру размалявала ѓ аранжавыя, фіялетавыя, і жоѓтыя ѓзоры.
  І грудзі ѓ яе чалавечыя.
  Пунсовыя як макі соску ціснуць на кнопкі і вывяргаюць агнязарныя струмені таталітарнага разбурэння.
  Асока напявае, ваюючы з імперыяй:
  - Свет цемрай глыбокай, увесь аблытаны,
  Ды будзе святло - і скінем сінхоѓ путы!
  І вось чарговы зоркалёт непрыяцеляѓ узрываецца. І робяцца чарговыя разбурэнні.
  У кожнага чальца пяцёркі пад кіраваннем вельмі моцны і баявы зоркалёт.
  Нават хлопчык на выгляд гадоѓ адзінаццаці-дванаццаці Энакiн вельмі спрытна кіруе сваёй машынай пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, і вядома ж рук.
  Акрамя таго, загады можна аддаваць і ѓ думках.
  Энакiн вельмі дасціпна заѓважыѓ:
  - Забіваць грэшна, але пакідаць іншых жыць і зусім смешна!
  І хлопчык націснуѓ на кнопку голай, дзіцячай пятачкай.
  І падрэзаѓ цэлы грос-фрэгат.
  Тут галоѓнае сапраѓды патрапіць...
  Хлопчык-падаван, як, заѓсёды ва ѓдары.
  Прынцэс Рэй падтрымлівае дзіця-тэрмінатара:
  - Давай унук Дарта Вэйдэра, будзь варты свайго дзеда!
  Энакiн адзначыѓ, падміргваючы дзяѓчынцы і выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі дзіцячых ножак з спрытам малпачкі:
  У бітве з сінхамі дзяцюк,
  Спрачацца не прывык!
  Спрачацца не прывык!
  Няхай варты будзе вас,
  Няхай варты будзе вас!
  Святла вучань!
  Вось гэта хлопчык - вельмі нават круты і спраѓны.
  Азалія гэта дачка Леі адзначыла, пальнуѓшы пры дапамозе лалавага соску сваіх грудзей, і пашкодзіѓшы дрэдноут імперыі:
  - Мой брацік мы будзем перамагаць - я веру!
  Азалія і Энакiн - гэта і сапраѓды стрыечныя брат і сястра. І яны такія скажам баявыя.
  Азалія ѓжо дарослая дзяѓчына, Энакiн яшчэ дзіця. Але адоранасць у іх у сіле каласальная.
  Баявая і вельмі агрэсіѓная і разам з тым добрая пара.
  Азалія пальнула, зноѓ ужыѓшы пунсовы сасок і прачырыкала:
  - Доѓга святло ѓ турмах трымалі,
  Доѓгае святло цемра зла марыла...
  Цёмныя дні мінулі,
  Гадзіну адкуплення прабіѓ!
  І дзяѓчынка зноѓ дзюбнула. На гэты раз ужыѓшы босыя пальчыкі сваіх хупавых ножак.
  Асока сцвярджальна кіѓнула:
  - Ты проста супер!
  І таксама рубінава саском адправіла чарговы карабель імперыі цемры на той свет.
  Азалія пацвердзіла, выкарыстоѓваючы клубнічны сасок сваіх поѓных, загарэлых грудзей:
  - І ты супер!
  І абедзве прыгажуні падміргнулі адзін аднаму. Азалія вельмі прыгожая. Яе валасы як мядовай бландынкі. А Лея больш цёмная.
  Яны абедзве прыгожыя, але якія розныя. Шкада, што яе брат забіѓ бацьку Сола.
  Такая страта.
  Але з таго свету можна выклікаць дух чалавека. Ва ѓсякім разе, калі гэты чалавек быѓ яркай асобай, і не паспела яго індывідуальнасць растварыцца ѓ сіле.
  Прынцэса Лея смуткавала і па сыну што сышоѓ у цёмны бок сілу. І па мужу, якога сын забіѓ.
  Самае паскуднае, што вінаваты ѓ гэтым той, каго лічылі забітым - імператар Палпацін.
  Яшчэ яе Дарт Вейдэр або Энакiн Саёкер быѓ дзіцем, а Палпацін ужо быѓ пажылым сенатарам з сівымі валасамі.
  Але колькі ѓжо гадоѓ існуе гэтае зло? Спачатку Палпацін быѓ знявечаны маланкамі сіламі. Потым страціѓ плоць усяліѓшыся ѓ клон.
  А зараз яны зусім у плоці дзяѓчыны. І робіць зло, не ведаючы ні меры, ні нават мяжы сілы.
  Сапраѓды імператрыца Палпацін - гэта дзяѓчына з вельмі яркімі валасамі і кідкай, выразнай знешнасцю, працягнула наперад рукі.
  Лабавая частка грос-лінкора расчынілася. Былі бачныя прыгожыя, хупавыя рукі імператрыцы-клоны з доѓгімі пазногцямі.
  І вось яна ѓважліва глядзіць.
  Вядома, імператарскі флот шматкроць мацнейшы і бярэ ѓверх. Але пяцёрка воінаѓ з ліку якія валодаюць сілай, аказвае вельмі ѓпартае супраціѓленне.
  І наносіць вялізную шкоду імперскаму флоту.
  Звышмаршал-клон Эмануэль са злосцю вымаѓляе, тупаючы босай ножкай ( усе дзяѓчаты-клоны акрамя імператрыцы пазбаѓлены абутку) і раве:
  - Знішчы іх аб найвялікшая з найвялікшых!
  Імператрыца Палпатин з лютасцю шыпіць:
  - Ды будзе так!
  І з доѓгіх пазногцяѓ прыгажуні вырываюць маланкі сілы. Яны павялічваюцца ѓ памерах. І вось разрастаюцца нібы павуцінне, якая складаецца з маланак.
  Эмануэль у лютасьці праспявала:
  - Ад разрадаѓ не ратуюць,
  Будзьце праклятыя джэдаі!
  Імператрыца Палпацін жорстка выдала:
  - Адно забойства - лепш за тысячу праклёнаѓ!
  Маланкі сілы ахінулі зоркалёты баявой пяцёркі. Яны нібы мухі апынуліся ѓ агністым павуцінні.
  Асока Тана закрычала:
  - Маланкі сілы не страшна!
  Прынцэса Рэй націснуѓшы пунсовым саском грудзей на кнопку з гэтым пагадзілася:
  - Я трымала ѓдар усіх сітхаѓ зараз!
  А ад Энакiна якой быѓ меней дасведчаным маланкі ѓразілі. І абпалілі дзіцячыя, голыя пяткі.
  Хлопчык загарлапаніѓ:
  - Гэта балюча!
  Азалія падказала:
  - Парыруй светлавым мячом!
  Хлопчык пстрыкнуѓ пальцамі рук. У іх узнік светлавы меч. І юны ваяѓнік лупануѓ па маланках.
  Босыя падэшвы дзіцяці дыміліся і на іх надзьмуліся пухіры.
  Азаліі таксама дасталася. Дзяѓчыне апякло не толькі пяткі, але і аголеную, поѓныя грудзі.
  І яна таксама адбілася мячом.
  Астатнія больш дасведчаныя ваяѓніцы, уключылі і абарону, што іх навучалі джэдаі і без мячоѓ.
  Але ѓсё роѓна, струмені негатыѓнай энергіі былі такія моцныя, што з ладу выйшлі аптычныя прыборы і прыцэлы. І сталі дэфармавацца і плавіцца ствалы гармат.
  Прынцэса-маршал Лея заѓважыла:
  - Якая Д'ябальская моц! Ён стаѓ яшчэ мацней!
  Ваяѓніца Рэй пагадзілася:
  - У разбурэнні цёмны бок адкрывае залімітавыя магчымасці. Нездарма забіць заѓсёды было лягчэй, чым уваскрэсіць!
  Асока Тана аблізнулася і адзначыла:
  - Прыйдзецца нам адступіць. Адступіць каб вярнуцца, і з новымі сіламі ѓступіць у бой з цёмным бокам сілы!
  Хлопчык-падаван запярэчыѓ:
  - Перарвалася нітку,
  І пагражае святлу жыць...
  Каб светлым жыць -
  Героя абавязаны памерці!
  Ваяѓніца Рэй запярэчыла:
  - Мы ѓнікальная пяцёрка! Як канцы зоркі. І пакуль не час адолець цёмны бок сілы!
  Прынцэса-маршал загадала:
  - Адыходзім! Барацьба не скончана! Мы знойдзем крыжакі, і ѓвасоблены Д'ябал будзе знішчаны.
  Прынцэсе Рэй кіѓнула і дадала:
  - І ѓсё ж наша пяцёрка пакіне поле бою апошняй!
  Дзяѓчына ѓзяла і падняла сваю босую ножку. І з голай пяткі выпусціла пульсар сілы.
  Ён паляцеѓ у напрамку грос-лінкора імператрыцы Палпаціна. Так сустрэла яго ѓдарамі маланак.
  Але павуцінне, што акружала зоркалёты вялікай пяцёркі, стала бялейшае, негатыѓная энергія аслабла.
  Асока Тана адзначыла:
  - Я зноѓ магу страляць!
  І ваяѓніца зноѓ як дзюбне, пры дапамозе сваіх клубнічных грудзей.
  І вось разбуральны ѓдар прабівае імперскі дрэдноут, прымушаючы яго палаць і расколвацца.
  Азалія піснула, таксама страляючы і не звяртаючы ѓвагі на боль абпаленых падэшвах:
  - Гэта наш лёс,
  Жыць не можам інакш...
  Калі ѓлез Сатана -
  То яму ѓрэжам рэшту!
  Хлопчык Энакiн таксама сваё дзіцячыя, абпаленыя, але не страцілыя рухомасці ножкі ѓ ход пусціѓ, і праспяваѓ:
  - Сіла цемры не спыніць,
  Сіла цемры не пераможа!
  Мы дракона-шпіка уроем,
  Будзе Д'ябал пекла пабіты!
  Прынцэса Лея пацвердзіла, дзяѓбаючы па імперскім флоце:
  - Будзе разбіты вораг, хоць ён і вельмі моцны!
  Асока Тана зноѓ у каторы раз запусціла нешта надзвычай забойнае пунсовым саском грудзей і праверашчала:
  -Імкнулася ѓ святло душа твая,
  Народзішся зноѓ з марай...
  Але калі цемра - лёс твой,
  Застанешся свінню!
  Імператрыца Палпатин моцна злавала, што пяцёрка воінаѓ святла ніяк не жадае паддавацца.
  Хаця зноѓ у ход пушчаны маланкі сілы.
  Зрэшты, звышмаршал Эмануэль ужыла нешта больш істотнае і забойнае: термпреонновую ракету.
  Яна яе накіравала пры дапамозе босых пальчыкаѓ сваіх спрытных ножак.
  Лічы ѓ так ракеце - сто трыльёнаѓ атамных бомбаѓ скінутых на Хірасіму. Так што разрыѓ будзе страшны. Іншая звышмаршал: Моніка нават аддала загад імперскім караблям з усёй магчымай хуткасцю паддаць назад.
  Каб не папакутаваць ад зруйнавальнай успышкі звышновай зоркі.
  Ракета рванула на дыстанцыі. Але яе ѓдарная моц была такая, што пяць зоркалётаѓ з джэдаямі патрапілі пад удар і ѓспыхнулі слова салома. І іх закруціла хваля.
  Прынцэса Лея прачырыкала:
  - Ментальную абарону уключыце! Мы павінны выжыць!
  Хлопчык Энакiн якому зноѓ, i на гэты раз куды мацней прыпякло дзіцячыя пяткі, праспяваѓ:
  - Для воіна прэсней няма слоѓ,
  Прыціснуць да грудзей паток прамяністы святла.
  За дабрыню я жыццё аддаць гатовы,
  Няхай будуць нашы подзвігі апеты!
  Нягледзячы на абарону, і Энакіна і Азалію вельмі моцна апалі агонь гіперплазмы і пякельная энергія ракеты на зліцці преонов. Такі падарунак цалкам мог разарваць на часткі і планету Зямля.
  І астатнія дзяѓчынкі-джэдаі сур'ёзна пацярпелі. Праѓда ѓсё ж такі ѓ меншай ступені, чым самыя юныя байцы.
  Акрамя таго, у іх глючыла ѓ вачах. Біцца ѓжо не было сілы, і воіны святла падаліся назад.
  Астатнія зоркалёты паѓстанцаѓ і зусім кінуліся ѓ розныя бакі. Цяпер бітва была канчаткова прайграна.
  Прынцэса Лея усклікнула:
  - Падобна нам не сабраць больш сілы!
  Прынцэса Рэй заявіла:
  - Будзем партызаніць!
  Энакiн адважна заявіѓ, хоць быѓ чырвоны як рак ад апёкаѓ і вестка пакрыты пухірамі:
  - Песні партызан чырвоная зара,
  Радзіма мая, светлая імперыя!
  Азалія, якая таксама моцна абгарэла, але адважна трымалася, люта адказала:
  - Імперыі светлымі не бываюць. Правільна казаць: светлая рэспубліка!
  Хлопчык Энакiн чый язык ад апёкаѓ практычна не пацярпеѓ, у адказ упарта праспяваѓ:
  - Не трэба быць аратарам,
  Каб доѓга тлумачыць...
  Я стану імператарам,
  Бо ім нядоѓга стаць!
  Прынцэса-маршал Лея жорстка заявіла:
  - Празмерная ганарлівасць да цёмнага боку сілы адкрывае дарогу!
  Асока Тана заѓважыла:
  - Калі Энакiн стаѓ Дартам Вэйдэрам, я таксама хацела далучыцца да імперыі. Але потым падумала, што ѓсё роѓна такую моцную як я - рана ці позна падступна заб'юць.
  Прынцэса Рэй кіѓнула:
  - Так вядома! У чым слабасць цёмнага боку сілы? Цяжка быць у ёй саюзу роѓных. Яны адзін аднаго забіваюць і нішчаць. Джэдаеѓ было шмат. А вось сіткі мелі правіла двух. Калі іх станавілася тры - нехта кагосьці і забіваѓ. Або вучань забіваѓ настаѓніка.
  Энакiн усклікнуѓ:
  - Я не расстануся са святлом!
  Азалія прачырыкаѓ:
  - Не абяцай мой мілы брат,
  Не абяцай мой мілы браць...
  Інакш будзе вельмі кепскім вынік!
  Хлопчык-падаван запярэчыѓ:
  - Не даѓ словы - крэпіс, а даѓ трымайся!
  Прынцэса Рэй жорстка заявіла:
  - Мы знойдзем крестражи, і скончым з наймацнейшым і ѓмелым сітхам у гісторыі светабудовы.
  Флот супраціву разбягаѓся па розных кірунках. І зыход вайны быѓ незразумелы.
  
  
  
  АМЕЛІНА ђ КРАІНЕ цудаѓ
  АНАТАЦЫЯ
  Дзяѓчына трапляе ѓ казачную краіну, дзе ёй даводзіцца ѓбачыць мноства мульцяшак і ѓсяго цікавага і, касмічнага.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Амеліна ішла па жоѓтай цэгле дарогі, а вакол раслі алеі з пышнымі кветкамі. Кветнікі былі дагледжаныя, і кветкі зіхацелі ѓсімі колерамі вясёлкі.
  А сама Амеліна ператварылася ѓ дзяѓчынку гадоѓ дванаццаці. І шлёпала босымі ножкамі. Гэта была нейкая казка.
  Вось пачуѓся шум. Па дарозе імчаѓся трус у сурдуце і цыліндры. Ён дастаѓ з кішэні гадзіннік на ланцужку, паглядзеѓ на бегу і зароѓ:
  - Ах як я спазняюся! Мяне голяць, мае вушкі і вусікі будзе так непрыстойна!
  Амеліна кінулася за трусоѓ, прапішчаѓшы:
  - Хочаш вушасты - рэзка паскорыцца?
  Трус у цыліндры прахрыпеѓ:
  - А герцагіня можа знервавацца!
  І яны пабеглі па алеі ѓжо ѓдваіх. Амеліна мільгаючы голымі, ружовымі пятачкамі спытала:
  - А чаму вы белы?
  Трусік буркнуѓ:
  - А чаму я белы? Ах лепей быѓ бы шэры, і не бегаѓ пасядзеѓ!
  Амеліна тут узяла і бразнула:
  - Хочаш быць моцным бегай! Жадаеш быць разумным бегай! Хочаш быць здаровым - бегай!
  Трус запішчаѓ у адказ, падміргваючы:
  - Не страшныя дурныя весткі,
  Мы ѓ адказ бяжым на месцы!
  Бег на месцы агульны прыміраючы!
  Дзяѓчынка і трусік працягвалі бегчы. Наперадзе нечакана ѓзнік дуб з вялізным дуплом. Трус нырнуѓ туды, і за ім заскочыла і Амеліна.
  Дзяѓчынка скокнула і адчула, як яна падае, а яе сукенка распусцілася нібы парашут.
  Амеліна стала апускацца павольна, нібы ѓ сне. Трус ляцеѓ крыху ніжэй і напяваѓ:
  - А насіѓся цэлы дзень як заяц ашалелы,
  Мусіць, ад страху я стаѓ трус вельмі белы...
  Амеліна ѓ адказ узяла і праспявала:
  -Колькі ж баяцца - я не разумею,
  Моцны ваяѓнік для бітвы народжаны...
  Страх - гэта слабасць і таму -
  Хто спалохаѓся ѓжо пераможаны!
  І дзяѓчынка босымі пальчыкамі ножак падхапіла кубак, які стаяѓ на борце студні, з чымсьці апетытным. І паспрабавала на смак. Гэта нагадвала нечым мёд. І Амеліна праспявала:
  - Значыць, у таты цяжкая лапа,
  Калі гэтай лапай тата возьме,
  То будзе зусім не мёд!
  Трусік прапішчаѓ, трасучы вушкамі:
  - Па зямлі наштосьці людзі,
  Ходзяць, тупаючы нагамі,
  Што і дурное, і жудасна брыдка!
  Амеліна ѓбачыла на паліцы торт. Такі прыгожы з кветачкамі і вішанькамі. Дзяѓчынка працягнула да яго рукі.
  У торт нечакана ѓзнік рот, і ён прачырыкаѓ:
  - Угадай загадку!
  Пасля чаго торт сарваѓся са срэбнага падноса і паплыѓ разам з дзяѓчынкай.
  Амеліна кіѓнула:
  -Давай!
  Торт, прачырыкаѓ, нараспеѓ вымавіѓ:
  -Чаму ѓ козы тры рогі?
  Дзяѓчынка працягваючы павольна падаць у студню, са здзіѓленнем спытала:
  - А хіба ѓ казы тры рогі?
  Торт засмяяѓся і адказаѓ:
  - Ды цэлы тры як галовы ѓ змея Гарыныча!
  Амеліна хіхікнула і адказала:
  - Таму што чацвёрты рог казе ссек Ілля Мурамец!
  Торт засмяяѓся і адказаѓ, скалячы зубкі, пакрытыя пластом шакаладу:
  - Не! Рог казе ссек Фініст - ясны Сокал!
  Дзяѓчынка пацягнула да торцік свае рукі і праспявала:
  - Торцік, ты мая мышка,
  З салодкай скуркай я цябе з'ем!
  У адказ кулінарны выраб праспявала:
  - Пакуты без перадышкі,
  У пекле дурніца...
  Пекла без праблем!
  Амеліна зноѓ паспрабавала злавіць такі апетытны і прыгожы торт, але рукі ѓ дзяѓчынкі раз-пораз праскоквалі міма.
  Торт ухмыльнуѓся:
  - Не цягні рукі - працягнеш ногі!
  Тады Амеліна нядоѓга думаючы пусціла ѓ ход ніжнія канечнасці. І злавіла торт... Той, плюючыся крэмам залямантаваѓ:
  - Босымі нагамі тарты не ядуць! Давай залатыя ножык і відэлец пусці ѓ справу!
  Амеліна агледзелася. Па сценах студні вісела ѓсё што заѓгодна. У тым ліку і важкія бізуны, якімі можна падганяць сланоѓ, а не сталовыя прыборы.
  Амеліна прачырыкала:
  - А дзе тут сталовыя прыборы?
  Торт прашыпеѓ:
  - Дзе, дзе? У Карагандзе!
  Дзяѓчынка з Амерыкі разгублена адказала:
  - Не ведаю я такога горада!
  Торт з захапленнем праспяваѓ:
  - Шырокая краіна мая родная,
  Шмат у ёй лясоѓ, палёѓ, і рэк...
  Я іншай краіны такой не ведаю,
  Дзе так вольна дыхае чалавек!
  Амеліна паглядзела на сцены. Вось бачныя паліцы і на іх стаяць слоікі. Даволі шмат розных слоікаѓ. У тым ліку і з варэннем і мёдам.
  Амеліна паспрабавала ѓзяць слоічак з дапамогай рук, але ѓ яе не атрымалася. Яны нібы галаграмы праскоквалі паміж пальцаѓ.
  Затое, калі дзяѓчынка прымяніла босыя ножкі, то вельмі ѓчэпіста прыхапіла, слоік з варэннем. І паднесла яе да рота.
  Пахла вельмі прыемна.
  Амеліна стала піць смачную клубнічную і змяшаную з інжырам масу. І гэта было так смачна, што дзяѓчынка заспявала:
  - Радасная краіна, радасная краіна,
  Хто мне раскажа, хто пакажа...
  Дзе яна, дзе яна!
  Трус заѓважыѓ са строгім выглядам, трасучы цыліндрам:
  - Шкодна дзецям ёсць шмат салодкага!
  Амеліна пакрыѓдзілася:
  - Я дарослая жанчына, а не дзіця!
  Трусік хіхікнулі і адказаѓ:
  - Зразумела! Пры перамяшчэнні ѓ казку, дарослыя становяцца дзецьмі! Але ж як казаѓ Карл Маркс - быццё вызначае прытомнасць?
  Амеліна засмяялася і адказаѓ:
  - Карл Маркс? Гэта той, які жыве на даху?
  Трусік хіхікнуѓ і адзначыѓ, скалячы зубкі, якія былі ѓ яго вельмі нават буйныя:
  - Не, на даху жыве Карлесан. А Карл Маркс - гэта... - І тут трусік сумеѓся, і хіхікнуѓшы дадаѓ. - Мы з табой знаёмыя незнаёмка. І не ведаючы пра мяне, мы да мяне прыходзіш незнаёмка, але пакуль што толькі ѓ сне!
  Амеліна хіхікнула, і зароѓ:
  - Сядзелі мы на даху,
  А можа яшчэ вышэй...
  А можа А, І, Б -
  Сядзелі на трубе!
  І дзяѓчынка зноѓ сунула мордачку ѓ варэнне і стала лізаць сакавітую, салодкую мякаць. І яе настрой рабіѓся больш бадзёрым.
  А вось і Карлесан з'явіѓся. Такі тоѓсты хлопчык з маторам на спіне. Ён вылецеѓ з боку студні, пракруціѓся і спытаѓ:
  - Прывітанне фраѓ мадам!
  Амеліна са смяшком адказала:
  - Прывітанне, карапуз з маторам!
  Карлесан пакрыѓдзіѓся, капрызна цмокнуѓшы вуснамі:
  - Я не карапуз! Я мужчына ѓ поѓным росквіце сіл!
  Дзяѓчынка згодна кіѓнула:
  - Я таксама не дзіця - знешнасць зманлівая!
  Хлопчык з маторам праспяваѓ:
  - Дзяцінства скончыцца, калі,
  Толькі ѓ казках назаѓжды!
  Стануць дарослымі хлопцы,
  Разляцяцца хто куды!
  Амеліна засмяялася і адказала:
  - Дзяцінства назаѓжды ѓ фантазіях!
  Трус капрызна заѓважыѓ:
  - У цябе ѓ галаве дзяцінства, а ѓ мяне пастаянны гемарой!
  Амеліна хіхікнула і адзначыла:
  - Што скажаш - сам вінаваты,
  І для цябе гатовы аѓтамат!
  Трусік прабухцеѓ, скалячы зубы:
  - Мы не жарабяты, мы не жарабяты...
  І тут вушасты не ѓ рыфму буркнуѓ:
  - Мы трусы!
  Амеліна прачырыкала, падміргнуѓшы новаму знаёмаму:
  - Раздалі маскі трусоѓ, сланоѓ і алкаголікаѓ!
  Торт заѓважыѓ з ухмылкай:
  - Я ад бабулі сышоѓ, я ад дзядулі сышоѓ, і ад зайца сышоѓ, і ад ваѓка сышоѓ, і нават ад мядзведзя ѓцёк!
  Трус у адказ прагугнявіѓ:
  - У гэтым дыме, нібы ѓ пекле,
  Ты мне адкажы!
  Вечна адна, ты чаму -
  Дзе твой мядзведзь?!
  Амеліна тупнула па паветры босы, дзіцячай ножкай і праспявала:
  - На мядзведзя я сябры, на мядзведзя я сябры,
  Выйду без спалоху...
  Калі з сябрам будуць я,
  Калі з сябрам буду я,
  А мядзведзь без сябра!
  Трус пагардліва фыркнуѓ:
  - Мядзведзь цябе парве! Відаць, што ты так і не пасталела!
  Амеліна з уздыхам заѓважыла:
  - І зімой і, улетку небывалых чакаць цудаѓ,
  Будзе дзяцінства недзе, але не тут!
  Басанож па лужынах, што зіхацяць у раѓчука,
  Будзе хлопчык бегаць, з ім і я!
  Наступіла паѓза. Амеліна, якая стала дзяѓчынкай у сне, плаѓна апускалася ѓніз. Ёй не зусім было зразумела, што тут адбываецца. Трус жа час ад часу тузаѓся і бурчаѓ:
  - Я як загнаны конь,
  Шлях рэальна нядобры!
  Амеліна хіхікнула ... Вось яна праляцела міма развешаных сталовых прыбораѓ. Прычым, нажы, лыжкі, і відэльцы былі тонкай працы з золата.
  Дзяѓчынка босымі пальчыкамі ножак падхапіла нож і відэлец, што зіхацелі ѓ прыцемку, і зароѓ:
  - Мы ѓ вочы спачатку торту паглядзім,
  А потым яго засмажам і з'ямо!
  Торт прапішчаѓ у адказ:
  - Не правільна спяваеш дзяѓчынка!
  Амеліна працягваючы падаць са здзіѓленнем спытала:
  - А як трэба?
  Торт праспяваѓ звонкім галаском:
  На твае ѓзоры, ружы паглядзім,
  А потым цябе разрэжам і з'ямо!
  Амеліна хіхікнула і адзначыла:
  - Вось гэта правільна! Прыгожа!
  Трус не зусім да месца бразнуѓ:
  - Не сядай на пянёк,
  Ня еж піражок!
  Торт лагічна заѓважыѓ:
  - А што зачарсцвець? Мяне дзеля таго і зрабілі, каб быць з'едзеным!
  Амеліна трымаючы босымі пальчыкамі ножак - нож і відэлец, паспрабавала дастаць торт. І той тузануѓся.
  Трус узяѓ і зноѓ паглядзеѓ на гадзіннік і з філасофскім выглядам адзначыѓ:
  Як звычайна незадаволены
  Людзі часам сваім,
  То яго дарэмна гонім,
  То без толку тармозім!
  Амеліна лагічна адзначыла:
  - А існуючым становішчам, чалавек заѓсёды незадаволены.
  Трус пагадзіѓся:
  - Гэта цалкам па-чалавечы!
  Торту стала смешна, і ён прапішчаѓ:
  - Чалавек, чалавек, чалавек,
  Святло і надзея народная...
  Скончыцца хутка лічы бурнае стагоддзе,
  Пудзіла ты агароднае!
  Амеліна зноѓ паспрабавала торцік апрыходаваць. Але ѓ яе гэта відавочна не атрымлівалася. Торт падлятаѓ і не даваѓся.
  Іх бакі калодзежа зноѓ выскачыѓ ужо знаёмыя тоѓсты хлапчук з маторам. Ён трымаѓ у руках слоік з варэннем, яго дзіцячая мордачка была выпацканая ѓ крэм.
  Хлопчык, які жыве на даху заѓважыѓ:
  - Торт тут апынуѓся вельмі ѓпартым!
  Амеліна з гэтым пагадзілася:
  - Ды ѓпартая бывае ежа!
  Карлесан праспяваѓ:
  - Ежа, ежа, нагрэтая ежа,
  Набіць жывот - гэта ж глупства!
  І хлопчык з маторам узяѓ і падхапіѓ торт за шкіркі. Той закруціѓся і паспрабаваѓ вырвацца. Але, відаць, Карлесан ведаѓ нейкі сакрэт і здолеѓ утрымаць.
  Торт прачырыкаѓ:
  - Ты, вядома, людаед,
  Але людзей не трэба есці...
  Таму што людаеду,
  Людзі могуць надакучыць!
  Карлесан заѓважыѓ з усмешкай:
  - А ты хіба чалавек?
  Торт заявіѓ з усмешкай:
  - Я ѓмею гаварыць!
  Хлопчык з маторам заѓважыѓ:
  - Папугай таксама кажа!
  Торт вякнуѓ:
  - У мяне яшчэ і інтэлект ёсць!
  Хлопчык Карлесан хіхікнуѓ і адзначыѓ:
  - Колькі будзе пяццю пяць?
  Торт тут жа адказаѓ:
  - Дваццаць пяць!
  Амеліна заѓважыла:
  - Так, ёсць разумная істота занадта ѓжо жорстка!
  Торт прамурлыкаѓ:
  - Сытае чэрава,
  У складанні глуха!
  Карлесан кіѓнулі і спытаѓ:
  - Чым адрозніваюцца вароны ад варона?
  Торт запыхкаѓ і буркнуѓ:
  - Крумкач - ён, а варона - яна!
  Карлесан засмяяѓся:
  - Не! Гэта розныя віды, можа быць цябе за гэта з'есці?
  Торт запярэчыѓ:
  - А ѓ буфеце для іншых зачыненым,
  Повар супакоіѓ - не робей...
  З гэтым пажадлівым апетытам,
  Ты праглынеш розум чужы злыдзень!
  Амеліна прапанавала, узяѓшы відэлец і лыжку ѓ рукі:
  - Не будзем так жорстка абыходзіцца з разумнай істотай. Можа, быць лепш намалюем яму і рукі і, ногі?
  Карлесан нагадаѓ:
  - А вы хіба не хацелі папосціцца?
  Амеліна хіхікнула і адказала:
  - Шкодная катлета, для атлета,
  І толькі бег зганяе вага!
  Трус цалкам лагічна заявіѓ:
  - Вось заяц бегае шмат -
  І што ён доѓга жыве?
  Карлесан ухмыльнуѓся і адзначыѓ:
  -Вось чарапаха марудлівая, але і жыве доѓга!
  Амеліна ѓзяла і праспявала:
  Зацягнула бурнай цінай,
  Гладдзю старадаѓняй сажалкі...
  Ах была як Бурацiна,
  Я распушчаная, грубіянская!
  Карлесан хацеѓ, нешта выдаць, як з'явіѓся яшчэ адзін персанаж. Ну-ды гэта Віні-Пух, вельмі баявы мядзведзь.
  І ён ляцеѓ на шарыку і роѓ:
  - Ува мне бушуе пажар,
  Які выклікае моцны голад...
  Уклаѓ усю сілу лютасьці ва ѓдар,
  За зараз душою Віні малады!
  Карлесан працягнуѓ рукі і вымавіѓ:
  - Віні, можа ты праспяеш, нешта больш лірычнае?
  Віні Пух лагічна заявіѓ:
  - Што ѓ мяне ѓ галаве пілавінне, каб я дарма спяваѓ!
  Амеліна хіхікнула, і тут яе босыя пальчыкі ножак схапілі мядзведзя за карычневы нос.
  Мядзведзь прабурчаѓ, рэзкім рыѓком вызваліѓшыся:
  - Не! Не дурыце!
  Амеліна хіхікнула і адзначыла:
  - Ды я цябе не ѓтрымала!
  Карлесан лагічна заявіѓ і нават праспяваѓ:
  - Нікому яго не ѓтрымаць,
  Яго думкі вабяць прама ѓ далеч...
  Можа быць я вырадак,
  Разліваю кампот...
  Але мне плюшак за сняданак не шкада!
  Трус адзначыѓ, шлёпаючы вушкамі:
  - Не! Вось сапраѓды чалавек з маторам спрабуе спяваць!
  Амеліна спытала:
  - Вас здзіѓляе што ён спявае, ці тое, што ён спявае бясплатна?
  Карлесан у адказ зноѓ праспяваѓ:
  Нам песня будаваць і жыць дапамагае,
  Няхай чалавек добрую ліру праспявае...
  І той, хто з песняй па жыцці крочыць,
  Той ніколі і нідзе не прападзе!
  Трусік прапанаваѓ па-свойму лагічна:
  - Можа лепш падзелім торт на чацвярых? Тады радасць будзе ѓзаемная і не патаѓсцеем?
  Торт агрэсіѓна пра булькаѓ:
  - Не трэба мне чвартавання! Гэта так негуманна!
  Амеліна зноѓ прапанавала:
  - Няѓжо ѓ казачнай краіне не знойдзецца чароѓных фламастараѓ каб прымаляваць торту рукі і ножкі?
  Трус хіхікнуѓ і адказаѓ:
  - Можна, знайсці такое калі і далей працягваць падаць у студню. Хаця тут шмат залежыць ад выпадку!
  Карлесан нагадаѓ:
  -Я ѓ свой час і маторчык сабе змог займець, і навечна застаѓся хлапчуком, як і Пітэр Пэн!
  Трусік паморшчыѓся:
  - Ды цішэй ты! А то яшчэ пяты ядок на торт прыляціць!
  Амеліна бразнула:
  - Трусы не ядуць тартоѓ!
  Вушасты звярок заѓважыѓ:
  - Выхаваныя дзяѓчынкі не бегаюць басанож!
  Амеліна з уздыхам адказала:
  - Ну... я не зусім дзяѓчынка!
  Трусік прашыпеѓ:
  - Тым горш, калі дарослая фарсіць голымі, ружовымі пяткамі!
  Карлесан запярэчыѓ:
  - Трусам непрыстойна хадзіць у цыліндры і пальчатках!
  Вушасты звярок завыѓ:
  - Гэта яшчэ чаму?
  Віні Пух тут уставіѓ:
  - Падобна на нас чакае ѓ падзенні першы прыпынак! Спынім спрэчкі. А раз торт умее лётаць, то яму рукі і ногі не патрэбны!
  Кулінарны выраб праспяваѓ:
  Піратам не патрэбны навукі,
  І гэта зразумела чаму...
  У нас і ногі ёсць і рукі,
  А галава нам ні навошта!
  
  РАМЕЙК ТРОХ МУШКЕТЭРАђ
  АНАТАЦЫЯ.
  Амерыканская экранізацыя "Трох мушкецёраѓ" у альтэрнатыѓнай гісторыі. Зразумела, усё страмчэй, чым у Дзюма, і з элементамі магіі, і японскай мантры.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Экранізацыя "Трох мушкецёраѓ" на новы лад. Дартаньян зусім яшчэ дзіця гадоѓ дванаццаці на выгляд, а іншыя хлапчукі-мушкецёры толькі крыху старэйшыя за трынаццаць-чатырнаццаць гадоѓ.
  І зразумела, яны ѓ шорціках і басанож, як пакладзена тынэйджарам старажытных часоѓ. І яны хочуць выратаваць каралеву ад падкопаѓ кардынала. Але ім супрацьстаіць падступная і цалкам дарослая мілэдзі, а Канстанцыя Банасье таксама дзяѓчынка.
  Шмат у гэтым фільме боек, і кіданні марожаным, пірожнымі, прычым вельмі сучасных відаѓ. А калі рабят акружылі гвардзейцы кардынала, то ѓ руках у Дартаньяна апынуѓся вельмі вялікі кулямёт з разрыѓнымі кулямі вялікага калібра. Хлопчыку было цяжка трымаць такую махіну і яму дапамагаѓ самы рослы і мускулісты сярод падлеткаѓ Портас.
  І тут калі ѓжо ѓрэжа, то гвардзейцаѓ кардынала выкошвае дзясяткамі. І ѓ іншых гвардзейцаѓ галовы адрываюцца і коцяцца па траве.
  А яшчэ пацешней, калі хлопчыкі-мушкецёры як дзюбнуць па ворагам з агнямёту. Уперліся босымі ножкамі, і як возьмуць і зарадзяць забойным струменем.
  Вось гэта хлопчыкі - проста супер.
  Чацвёрка дзецюкоѓ, зразумела, на месцы не сядзела. Узяла і захапіла крылаты карабель, што сканструявала па чарцяжах Леанарда Да Вінчы. Вось гэта хлопцы - такія крутыя.
  І з імі басаногая дзяѓчынка Канстанцыя Банасье. Яна возьме і галавой пяткай падкіне агністы пульсар. І зараз маса воінаѓ кардынала згарае ѓ полымі.
  А кардынал зусім не па каноне арыштаваѓ караля. І гэта сапраѓды вайсковы пераварот.
  Чатыры хлопчыкі-мушкецёры і дзяѓчынка змагаюцца супраць цэлага войска. І ім супрацьстаяць не толькі людзі, але і оркі.
  Зразумела, цэлы фільм можна таму нагоды зняць у стылі ЗША - крута са спецэфектамі.
  І чатыры хлопчыкі дванаццаці-чатырнаццаці гадоѓ, басанож і ѓ шортах, атакуе крэпасць. І з імі дзяѓчынка з валасамі што зіхацяць нібы сусальнае золата.
  Хлопчык Дартаньян круціць адразу двума чароѓнымі шпагамі, рассякаючы супернікаѓ.
  Затым босыя, загарэлыя ножкі пацана гадоѓ дванаццаці шпурляюць гарошынку смерці.
  Яна выбухае і пары тузінаѓ оркаѓ, разлятаецца крывавымі кавалкамі.
  Хлапчук-мушкецёр спявае:
  - Як жылі мы, змагаючыся,
  І смерці не баючыся,
  Так і з гэтага часу жыць табе і мне!
  І ѓ зорнай вышыні,
  І горнай цішыні...
  У марской хвалі і лютым агні!
  І лютым, і лютым агні!
  Прыгожы, мускулісты падлетак Портос, змагаецца з аголеным тулавам і падобны на Апалона.
  Портос сячэ вострымі шпагамі оркаѓ і гвардзейцаѓ кардынала. Ён вельмі моцны хлапчук.
  Вось босымі пальцамі ножак дзяцюк у шортах запускае бумеранг. І адсякае галовы оркам.
  Портас узяѓ і праспяваѓ:
  Гэта значыць жыць прыгожа,
  Гэта значыць жыць годна...
  Багатырская наша сіла,
  Сіла духу і сіла волі!
  І голая пятка моцнага хлопчыка ѓрэжа ѓ падбародак генералу-орку. І ѓсе зубы выляцяць.
  Атос крыху драбней дзяцюк, гадоѓ трынаццаці на выгляд. Але з вельмі выразнай і высакароднай, хоць і дзіцячай асобай.
  Вось ён узяѓ і правёѓ шпагамі прыём матылёк. І ссек некалькі оркаѓ.
  А босыя пальчыкі ножак юнага ваяѓніка кінулі вельмі згубны падаруначак анігіляцыі. Вось гэта хлапчук - проста супер. А спявае яшчэ нават лепей.
  Хлопчык-мушкецёр прачырыкаѓ:
  - Няхай лютасьць высакародная,
  Ускіпае як хваля...
  Мы армія народная,
  Нам перамагаць лёс!
  І падміргнуѓ дзяцюк-граф сваім візаві.
  Араміс наогул такі ж юны як Дартаньян і выглядае гадоѓ на дванаццаць. Вельмі прыгожы, бялявы хлапчук.
  Араміс сячэ супостатаѓ мячамі і скалячы зубкі напявае:
  -Д'ябал вёѓ супраць Госпада Бога вайну,
  Вораг ваяваѓ жорстка, падступна...
  Але любоѓю Хрыстос паламаѓ Сатану,
  На крыжы даказаѓшы сваю праѓду!
  І босыя пальчыкі ножак хлапчука-мушкецёра кінулі, што нешта валодае зруйнавальным разбурэннем.
  І маса оркаѓ аказалася разарванай і кавалкі касматага мяса трывіяльна дыміліся.
  Пасля чаго мілы і чароѓны пацана праспяваѓ:
  Божа мой, да чаго ты прыгожы і чысты,
  Веру я, што твая дабрыня бясконцая...
  Ты аддаѓ на крыжы сваё слаѓнае жыццё,
  А зараз у маім сэрцы гарэць будзеш вечна!
  Канстанцыя таксама ваюе. Яна на выгляд дзяѓчынка-падлетак, і апранутая даспехі. Толькі ножкі дзяѓчынкі босыя і хупавыя.
  Яна кінула імі падарунак разбурэння. Разарвала масу воінаѓ пекла, і касматых стварэнняѓ, прапішчаѓшы:
  - Слава каралеве!
  Араміс, гэты гламурны хлопчык зрабіѓ падсечку орку. Той упаѓ, і рагатым шлемам прабіѓ адразу двух сваіх візаві.
  Юны ваяѓнік спытаѓ:
  - А праславіць Госпада?
  Дзяѓчынка Канстанцыя ѓзяла і босымі пальчыкамі сваіх хупавых ножак кінула забойны падарунак анігіляцыі. Разарвала масу оркаѓ, і пасля чаго чыстым галаском заспявала:
  Ты Гасподзь прыгажосць, радасць, мір і любоѓ,
  Увасабленне бязмежнага, яркага святла...
  Ты праліѓ на крыжы каштоѓную кроѓ,
  Выратаваная бязмежнай ахвярай планета!
  Пяцёрка ваяѓнікоѓ змагалася нібы зграя тыграѓ або пантэр. Гэта былі дзеці, але пры гэтым дзеці-монстры. Як яны разбуралі ѓсё гэтае войска касматы стварэнняѓ і гвардзейцаѓ кардынала.
  Асабліва калі ѓ руках у хлопчыкаѓ узнік агнямёт. І яны з яго як узялі і лупанулі густым струменем рудага полымя.
  Дартаньян гэты хлапчук-тэрмінатар заспяваѓ:
  - Гром грыміць, запала мала,
  Вывяржэнне вулкана...
  Вось эпоха зла настала -
  Войска скача Чынгісхана!
  Портос калі ѓжо б'е дык б'е. Ён ужо не зусім хлопчык, а падлетак, хлопчык-багатыр. На яго ѓжо глядзяць з пажадлівасцю жанчыны. І ён вельмі прыгожы, якія ѓ яго рэльефныя мышцы, плітачкі прэса, пад загарэлай скурай. А твар яшчэ дзіцячы, прыемны. Вось Портам падняѓ цэлую бочку з нітрагіцэрынам. І як яе запусціць у оркаѓ.
  Грухнула са страшнай сілай і цэлы батальён валасатых стварэнняѓ літаральна разарваны нібы ѓ пену кінулі гранату.
  Канстанцыя праспявала:
  - І раз, і два і, тры і, пяць!
  Я буду доѓга паѓтараць!
  Не змяню паверце меркаванні,
  Адкіну я Портос сумневы!
  І дзяѓчынка зноѓ запусціла босымі пальчыкамі ножак, гарошынку з забойнай узрыѓчаткай.
  Дартаньян сякучы шпагамі оркаѓ і кардынальскіх гвардзейцаѓ і, ва ѓсю глотку як прараве:
  - Я самы вялікі баец,
  І скажам вось так - малайчына!
  І хлопчык босымі пальчыкамі ножак як кіне падаруначак анігіляцыі. І столькі оркаѓ палегла.
  Портос ударыѓ орка голай, хлапечай пяткай у жывот. Той пераляцеѓ і збіѓ цэлы тузін касматых стварэнняѓ.
  Хлопчык Портас праспяваѓ:
  - Перарвалася нітку,
  Нам пагражае злая смерць!
  Каб людзям жыць -
  Орк павінен у лаянцы памерці!
  Атос, гэты хлопчык у шортах раптам пстрыкнуѓ пальцамі рук і ѓ іх узнікла чароѓная палачка.
  Юны ваяѓнік як узяѓ і дзюбнуѓ з кончыка палачкі баявым пульсарам. І разарваѓ масу супернікаѓ. І яны перамяшаліся, і оркі пачалі гарэць, нібы дровы, прасякнутыя серай. Вось гэта ѓдар Атоса.
  Хлопчык-граф праспяваѓ:
  - Ёсць у царстве оркаѓ -
  Каламутная сажалка...
  Там лілеі квітнеюць!
  Там лілеі квітнеюць!
  Квітнеюць!
  Араміс адзначыѓ са смяшком, крышачы шпагамі оркаѓ, і босымі пальчыкамі дзіцячых ножак кідаючы атрутныя іголкі.
  І хлапчук праспяваѓ:
  - Шчодрая да нас грэшнікам зямля,
  А нябёсы поѓны пагрозы...
  Мы дружная людзей сям'я -
  Перад навальніцай так пахнуць ружы!
  Вось гэта хлопчыкі-мушкецёры.
  І, зразумела, Канстанцыя - дзяѓчынка-тэрмінатар. Вось у яе ѓ руках ужо бластэр. А босыя пальчыкі ножак кідаюць мініятурную анігіляцыйную гранату.
  Юная ваяѓніца праспявала:
  - Веліч французаѓ прызнае планет,
  Мы оркаѓ разбуралі ѓдарам мяча...
  Нас любяць і шануюць усе нацыі свету,
  Хоць атакуе - арда-саранча!
  А бластэр - гэтая зброя сур'ёзная... Праѓда не зразумела адкуль яна ѓзнікла ѓ гэтым дурным, фільме для падлеткаѓ.
  А вось мілэдзі спрабуе іх атакаваць. Яна на грыфоне - гэта леѓ з крыламі. І ваяѓніца ѓ руках трымае чароѓны скіпетр. І як дзюбне з яго забойным пульсарам.
  Толькі голыя пяткі хлапчукоѓ кінулі, і ім апаліла босыя, крыху запыленыя, дзіцячыя падэшвы.
  Але хлопчык і ѓ адказ праспявалі:
  - У апраметным дыме не бачны рай,
  А да пекла прызвычаілася цела...
  Орем мы нападу круты банзай,
  Дзярэмся ѓ бітвах смела!
  Лэдзі Вінтэр з грыфона лупіла пульсарамі і маланкамі і раѓла, ва ѓсю глотку:
  - Хлопцаѓ не шкадуй,
  Вынішчай іх гадаѓ...
  Як блашчыц душы,
  Палі як тараканаѓ!
  Дартаньян у адказ босы, дзіцячай ножкай запусціѓ кінжал. Той паляцеѓ у бок мілэдзі па зламанай траекторыі.
  Грозная чарадзейка зароѓ:
  -Эх хлопчыкі, ды вы налётчыкі,
  Запісаліся ѓ астранаѓты і лётчыкі!
  Портос паказаѓ кулак, і прароѓ:
  - Пашча парву, маргалы выкалю!
  Канстанцыя з усмешкай паправіла, магутнага падшыванца:
  - Не лайся хлапчук ты матам,
  Лаяць - гэта зыход вечным патам!
  Араміс з гэтым пагадзіѓся:
  - З дамай трэба абыходзіцца як з жанчынай ... А жанчына любіць ласку!
  Лэдзі Вінтэр злавесна ѓсміхнулася. У яе руках узнікла бомба памерамі з ананас. І на ёй злавесна свяцілася літара "А".
  Дартаньян у лютасці праспяваѓ:
  У апошняй вайне пераможцаѓ няма,
  І вош не ѓратуецца ад залпу ракет...
  Навошта ж ты бомбу кладзеш у арсенал,
  Паднімецца віхура, і злы ѓраган!
  Канстанцыя ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак дзяѓчынкі запусціла малюсенькую гарошынку.
  Лэдзі Вінтэр засмяялася на гэта:
  - Жаласныя патугі!
  Дзяѓчынка смела адказала:
  - Хто захоча бомбу - той атрымае па лбе!
  І вось гарошынка раптоѓна ѓзяла і павялічылася ѓ памерах. Яна надзьмулася нібы велічэзная бурбалка. І гэтая ёмістасць нібы драпежны кашалот праглынула лэдзі Вінтэр.
  Дартаньян усклікнуѓ, скалячы зубкі:
  - Тая сустрэча ні пара простай поспеху,
  На гэты раз усё было ведай інакш!
  Канстанцыя падхапіла з энтузіязмам, і тупнула голай, круглай, ружовай пяткай па зямлі. І пайшла хваля цунамі, збіваючы оркаѓ і гвардзейцаѓ кардынала.
  І дзяѓчынка працягнула напеѓ:
  -Не стане наша Радзіма пустыняй,
  Хаця мы бягом мы па крыві босыя!
  Лэдзі Вінтэр апынулася злоѓленая бурбалкай, і раптам нават паменшылася ѓ памерах.
  Оркі перавярнуліся і таксама застылі разам з гвардзейцамі. І пяцёрка вялікіх воінаѓ дадала кроку.
  Вось і сам кардынал Рышэлье. Ён нібы вялізны павук увесь у чорным. І таксама як паспрабуе дзюбнуць у адказ пульсарам.
  А пульсар вялізны, нібы слон. І ляціць, павялічваючыся ѓ памерах.
  Канстанцыя ѓ роспачы праспявала:
  - Святая дзева я знікла,
  Ты Дартаньян дурань
  І дарма палез на кардынала!
  Портос у адказ суне сабе скончыць шпагі ѓ нос. І як возьме і чхне....
  Вялізны нібы пагорак пульсар трапяткаѓся. І паляцеѓ, зваротна памяншаючыся ѓ памерах. І вось ён абрынуѓся на кардынала. І грозны, фактычны кіраѓнік Францыі зараз скамянеѓ. А затым і камень лопнуѓ, рассыпаѓшыся ѓ пясок.
  І баявая пяцёрка падскочыла ѓгору, пакруцілася, і выпусціла маланкі з вачэй, праспяваѓшы;
  Час, пара, парадуемся на сваім вяку,
  Прыгажуні і кубку, шчасліваму клінку...
  Пакуль, пакуль, калыхаючы пёрамі на капелюшы,
  Лёсе не раз шапнём, лёсу не раз шапнём,
  Лёсу шапнём - кукарэку! Кукарэку!
  . НОВЫ ПАВАРОТ МАЙНШТЭЙНА
  Майнштэйн здолеѓ пераканаць Гітлера, што аперацыя "Цытадэль" не пройдзе, бо Чырвонае войска гатова адбіць удар. І немцы ѓ апошні момант змянілі планы, і пачалі наступленне на Данбас. І ім удалося застаць савецкія войскі знянацку.
  І прарвацца з ходу да Дона. Спяшаючыся, перакідваючы сілы, Чырвоная армія кідала войскі ѓ бой прама з эшалонаѓ. Страты былі адчувальныя.
  Але, зразумела, не гэта галоѓнае.
  У баі на "Пантэры", ваявалі чатыры нямецкія дзяѓчыны. Зразумела, яны былі басанож і ѓ бікіні. І калі ѓжо выстрэльвалі, то сапраѓды ѓ цэль.
  Герда націснула на пускавы курок босымі пальчыкамі ножак, прабіла трыццацьчацвёрку і прабуркавала:
  - Я вястунка вялікая ваѓчыца,
  Не буду паверце ѓ баі драбязніцца!
  Шарлота пацвердзіла:
  - Не будзем драбязніцца!
  І таксама пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак.
  Ды экіпаж аказаѓся вясёлым. Няма такіх дзяѓчынка ніхто і нішто не спыніць.
  І вось ужо і Крысціна лупанула, прабіваючы вежу савецкага КВ. Дзяѓчынкі разышліся ѓ касмічнай сіле і віхуры. У іх відавочны азарт чартовак.
  Магда таксама па чарзе стрэліла, і таксама босымі пальчыкамі ножак. І з дыстанцыі прабіѓ савецкую гаѓбіцу. Вось гэта дзеѓка.
  У цэлым бой быѓ паказаны карыкатурна...
  Герда нават станік са сваіх грудзей сцягнула, і націснула на курок пунсовым саском. І накіраваѓся да пагібельнай мэты бранябойны снарад.
  Потым малінавым саском лупанула, агаліѓшы грудзі і Шарлота, прабіваючы савецкую машыну.
  І вось запусціѓ разбуральны снарад і лалавы сасок Крысціны, сапраѓды ѓразіѓшы цэль.
  А пад канец спрацаваѓ і прыкід Магды з яе клубнічным, набраклым саском.
  Дзяѓчыны ѓ баі выклаліся...
  Смешна гэта выглядае. Але немцы ѓсё ж такі дайшлі Дона. Дамагліся летам поспеху, пачаѓшы наступ у абход Курск, і напрамку Варонежа.
  Гэты поспех аказаѓ уплыѓ і на ход дзеянняѓ на Захадзе. Высадка на Сіцыліі была зноѓ адкладзена. Ды і надвор'е на Міжземным моры не вельмі.
  А значыць, і перавароту ѓ Італіі не здарылася. Мусаліні ѓсё яшчэ ва ѓладзе, і немцы свае сілы на Захадзе не адцягваюць.
  У жніѓні немцы захапілі Курск, у самым канцы ѓзялі Варонеж. Страты Чырвонай Арміі былі вялізныя. Але ѓ бой уступілі новыя рэзервы стаѓкі. І так-сяк немцаѓ спыніліся...
  А потым восень, дажджы. Цяжкія нямецкія танкі "Пантэры", "Тыгры" і самаходкі "Фердынанды" сталі гразнуць.
  І дзяѓчатам на "Пантэры" не так камфортна. Ужо ѓ бікіні яны мерзнуць.
  Герда, зрэшты, для бадзёрасці праспявала:
  -Калі б не было зімы,
  У гарадах і сёлах...
  Ніколі не ведалі мы,
  Гэтых дзён вясёлых!
  І зноѓ яе босыя пальчыкі ножак націскаюць на курок і прабіваюць савецкую машыну.
  Шарлота са смяшком адзначыла:
  - Ой, мароз, мароз,
  Не марозь мяне,
  Не марозь мяне -
  Сяду на каня!
  І таксама пальне босымі пальчыкамі ножак. Дзяѓчынка яна, зразумела, узроѓня супер.
  Хаця, зразумела, з мужчынамі ѓ яе адносіны самыя баявыя.
  А вось Крысціна пальнула на гэты раз пры дапамозе пунсовага соску, сцягнуѓшы з сябе станік і піскнуѓшы:
  -Не будзе дзяѓчынцы ганьбай,
  Сябе прадушыць за рублі...
  Мароз-ваявода дазорам,
  Абыходзіць свае ѓладанні!
  Магда таксама пальнула пры дапамозе лалавага соску і прабуркавала, бачачы як палае савецкая 34:
  - Я багаццямі валодаю,
  Іх не злічыць, хоць стагоддзе лічы...
  Хто забіла не шкадую,
  Ты салдацік не пазяхай!
  І ваяѓніца зноѓ падміргне сваім напарніцам. Чацвёрка дзяѓчынак відавочна гламурная, і пры гэтым загарэлая і мускулістая.
  Калі нарэшце ѓдарылі маразы і намяло гурбы, ініцыятыва перайшла ѓ рукі Чырвонай Арміі.
  Тут ужо савецкія дзяѓчынкі ѓ баі вызначыліся.
  Бягуць у атаку Алёнка і яе батальён. Зразумела, нягледзячы на мароз, і гурбы дзяѓчыны басанож і адным бікіні. А некаторыя нават пакінулі сабе толькі трусікі.
  Алёнка страляе з аѓтамата. Яе кулі ляцяць сапраѓды ѓ мэту. А затым дзяѓчына як возьме і босымі пальчыкамі ножак шпурне забойнай сілы бумеранг. І галовы супостатам з вялікай лёгкасцю зносіць.
  Ваяѓніца праспявала, скалячы зубкі, што нібы жамчужыны з караляѓ каралевы:
  - Публіка чакае - журботныя асобы,
  Сродкі не ѓ рахунак - я забойца!
  Анюта дзюбнула па нямецкіх войсках маланкай са свайго пунсовага саска і прабуркавала:
  - Ты не правы! Мы высакародныя воіны, а не забойцы!
  Рудая Ала чые валасы такія гарачыя і вогненныя, што змогуць спаліць цэлы полк, таксама з лалавых саскоѓ струменьчыкамі дыму як палыхне, і тыя пракруцяцца і цэлую роту непрыяцеляѓ спаляць з аднаго разу.
  Ваяѓніца праспявала:
  -Я вельмі добрай была,
  Людзей усім сэрцам пакахала...
  Пад знакам шызага арла,
  Сабе вянок - пазалаціла!
  Марыя таксама піша з аѓтамата і кідае босымі пальчыкамі ножак дымавыя шахты з хіміяй. Вось гэта дзяѓчынкі - выбітны пасаж.
  І ваяѓніца праспявала:
  - Там сакура ѓ кожнай кватэры,
  Ляціць нібы злая страла.
  Мы мачым фашыстаѓ у сарціры,
  І думка наша нібы іголка!
  Алімпіяда строча па фашыстах з кулямёта. Яна ж дзяѓчына-багатыр зароѓ:
  - Іголкі мае, вострыя як кулі іголкі!
  Зразумела, немцам у фільме прыйшлося прутка запрасавалі іх капітальна.
  Вось гэта трунны парыѓ...
  А вось і сцэна з піянерам. Хлапчук распранулі да трусоѓ і са звязанымі рука водзяць басанож па марозе. І падсцёбваюць бізунамі....
  Пацан жа стагнала і прыбаѓляе кроку. Гэта вельмі жорстка...
  А вось гуляе нямецкая жанчына Маргарэт на гармоніку. Падморгвае піянеру і кажа:
  - Што хлопчык ножкі мерзнуць?
  А піянер адказвае:
  - Калі хлопчыка ты маці моцна пакахала,
  Па марозу басанож да мілага хадзіла!
  Немка засмяялася і заѓважыла на добрай рускай мове:
  - Ну, гартуйся піянер! Гэта вельмі карысна для здароѓя!
  І хлопчыка босага і амаль голенькага павялі далей па снезе.
  Потым новая бітва паказана з савецкімі ваяѓніцамі. Відавочна гэта проста казка.
  Маргарыта, ламаючы праціѓнікаѓ, скалячы зубкі, буркнула:
  - У свеце подзвігу знойдзецца месца!
  І ад босы ножкі дзяѓчынкі разляцеліся атрутныя іголкі, дзівячы гітлераѓцаѓ і іх самалёты, і танкі.
  Наташа таксама шпурнула босымі пальцамі ног, забойнае і завыла:
  - Ніколі не забудземся і не даруем.
  І яе мячы прайшліся ѓ млыне па фашыстах.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, запішчала:
  - За новы парадак!
  І ад яе босых ножак разляцеліся новыя іголкі. І што ѓ вока, што ѓ горла гітлераѓскім салдатам і самалётам.
  Ды відаць было, што ваяѓніцы заводзяцца і лютуюць.
  Аѓгустына секла белых салдат і танкі, прапішчала:
  - Наша жалезная воля!
  І ад яе босай нагі ляціць новы, забойны падарунак. І падаюць такні і белыя байцы.
  Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
  Фашысты валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кідае іголкі сваімі босымі ножкамі і пішчыць:
  - За Расію-матухну будзе перамагаць!
  Маргарыта таксама разбурае праціѓнікаѓ.
  Яе босыя ножкі так і мільгаюць. Гітлераѓцы гінуць у вялікіх колькасцях. Ваяѓніца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  І тут дзяѓчынка як возьме і сячэ...
  Маса трупаѓ фашысцкіх салдат.
  А вось Наташа ѓ наступе. Сячэ сабе гітлераѓцаѓ разам з танкамі, і напявае:
  - Русь вялікая і прамяністая,
  Я дзяѓчынка вельмі дзіѓная!
  І ад яе босых ножак ляцяць дыскі. Якія перапілоѓваюць горлы фашыстам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ карычневых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкі. І кідае босымі пальцамі ног забойныя іголкі - збіваеце танкі і самалёты.
  І пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубінушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓгусціна, секчы гітлераѓцаѓ і нішчачы карычневых салдат, віскоча:
  - Увесь кудлаты і ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кідаѓся з дубінай!
  І босымі пальчыкамі ножак як запусціць у суперніка, тое што заб'е і слана, а танк тым больш.
  А потым прапішчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ, рэзка гітлераѓцаѓ. Босымі ножкамі па іх запускае прэзенты смерці.
  Праводзіць мячамі млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ і віскоча:
  - Вялікая будзе перамога!
  І зноѓ дзяѓчына ѓ дзікім руху.
  І яе босыя ножкі запускаюць смяротныя іголкі, знішчаючы танкі і самалёты.
  Маргарыта пераходзіць у наступ. Рэзае ѓсіх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. І босыя пальчыкі ножак кідаюць прэзенты смерці, танкі і самалёты гараць.
  Дзяѓчынка ѓ дзікім наступленні. Вынішчае карычневых воінаѓ без цырымоній.
  І падскоквае раз-пораз, і перакручваецца!
  І ляцяць ад яе прэзенты анігіляцыі.
  А гітлераѓцы сабе падаюць мёртва. І цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пішчыць:
  - Я ёсць амерыканскі каѓбой!
  І зноѓ яе босыя ножкі кінуѓ іголку.
  А затым яшчэ і тузін іголак!
  Наташа ѓ наступе таксама вельмі крутая.
  І босымі ножкамі кідае, і з трубачкі плюецца.
  І крычыць на ѓсё горла:
  - Я зіготкая смерць! Вам застаецца толькі памерці!
  І зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з гітлераѓскіх трупаѓ. І таксама ад яе босых ножак вылятаюць бумерангі знішчэння.
  А карычневыя воіны ѓсё падаюць і падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  І ад голай пятачкі дзяѓчыны ляціць тузін іголак. Якія проста ѓ горла гітлераѓцам упіваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней і зусім мёртвыя.
  Аѓгусціна ѓ наступленні. Разбурае карычневыя войскі. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. І такая яна выдатная ваяѓніца.
  Смерч праносіцца па фашысцкіх войсках.
  Дзяѓчына з рудымі валасамі раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  І ѓ наступе красуня з агнязарнымі валасамі.
  Аѓгусціна ѓ дзікім экстазе раве:
  - Багі вайны ѓсё парвуць!
  І ваяѓніца ѓ наступе.
  І яе босыя ножкі кідаюць вельмі шмат вострых, атрутных іголкі.
  Святлана ѓ бітве. І такая бліскучая і баявая. Яе голыя ножкі столькі ѓсяго забойнага выкідваюць. Не чалавек, а смерць з валасамі бландынкі.
  Хоць калі разыйдзецца, то ѓжо і не спыніш.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  І ѓ руху басаногай дзяѓчыны ѓсё больш і больш лютасьці.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасці. І малоціць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусціла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, і адразу сотню гітлераѓцаѓ і дзесяць танкаѓ уверх падкіне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  І правядзе млын мячамі - ствалы танкаѓ ляцяць у розныя бакі.
  Вось паскорыла рухі Наташа. Дзяѓчына ссякае карычневых воінаѓ. І пры гэтым гарлапаніць:
  - Перамога імперыю Расію чакае.
  І давай знішчаць гітлераѓцаѓ узмоцненымі тэмпамі.
  Наташа - гэта дзеѓка-тэрмінатар.
  Не думае спыняцца і запавольвацца і танкі і самалёты збіваюцца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нібы наразаюць мясную і металічную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сіле!
  І таксама босыя пальчыкі ног такія іголкі кідаюць.
  І маса людзей з прабітымі горламі, валяецца курганамі трупаѓ, а таксама разбітых танкаѓ і збітых самалётаѓ.
  Аѓгустына шалёная дзяѓчынка. І ѓсіх разбурае нібы гэта робат з гіперплазмы.
  Разнесла ѓжо ні адну сотню гітлераѓцаѓ. Але ѓсё павялічвае тэмп. І ваяѓніца яшчэ і раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  І зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  І ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. І тры сотні гітлераѓцаѓ і тузін танкаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓгустына праспявала:
  - Вы не асмеліцеся нашу зямлю захопліваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. І не дае ні грама перадышкі. Дзікае дзяѓчына-тэрмінатар.
  І сячэ непрыяцеляѓ і гітлераѓцаѓ нішчыць. І маса карычневых байцоѓ ужо завалілася ѓ канаву і па дарогах.
  Пяцёрка разбушавалася. Наладзіла дзікую бітву.
  Сапраѓды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькі забітых гітлераѓцаѓ. І перабілі карычневых байцоѓ самае вялікае мноства з найвялікшых.
  Маргарыта таксама ѓ баі. Разбурае карычныя і сталёвыя войскі і раве:
  - Вялікі ѓдарны полк! Мы ѓсіх уганяем у труну!
  І яе мячы як рубануць па гітлераѓцам. Маса карычневых байцоѓ ужо завалілася.
  Дзяѓчынка прабурчала:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсіх лепш!
  І ад голай пяткі дзяѓчынкі як вылеціць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  І па непрыяцелю дзюбне.
  І возьме, і разнясе частку супернікаѓ і танкі і нават самалёты.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. І б'е супернікаѓ, і сама нікому спуску не дасць.
  Колькі гітлераѓцаѓ ужо перабіла.
  А яе зубкі такія вострыя. А вочкі такія сапфіравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарніцы - каты!
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  І зноѓ дзяѓчына мячамі масу гітлераѓцаѓ зарубіць.
  Зоя ѓ руху і раскроіла шмат карычневых воінаѓ.
  А ножкі босыя кідаюць іголкі. Кожная іголка забівае некалькі гітлераѓцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажуні.
  Аѓгусціна надыходзіць, і праціѓніц разбурае. І пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапаніць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  І свае зубы дзеѓка возьме і выскаліць!
  І рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нібы пралетарскі сцяг.
  І ѓся літаральна зыходзіць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроіла масу чэрапаѓ і вежаѓ танкаѓ. Ваяѓніца, якая скаліць зубкі.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкі. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымі хлопцы!
  І зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя іголкі, што дзівяць пяхоту і самалёты.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нічога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды світанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кінула забойным каскадам іголак па гітлераѓцам і іх танкам, працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквітнеюць ружы траѓня!
  І ваяѓніца як кіне босымі пальцамі ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча гітлераѓцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска карычневай, пякельнай імперыі растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бітве. Скача нібы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. І столькі гіне гітлераѓцаѓ і падаюць самалёты.
  Дзяѓчына іхняя і мячамі, і гранамі на вугалі, і дзідамі. І іголкамі.
  Пры гэтым яшчэ і раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  І слава рускіх знойдзе!
  Босыя пальчыкі ножак кідаюць новыя іголкі, прабіваючы супернікаѓ.
  Зоя ѓ дзікім руху. Надыходзіць на гітлераѓцаѓ. Рассякае іх на дробныя кавалачкі.
  Ваяѓніца кідае босымі пальцамі іголкі. Прабівае супернікаѓ, і як зараве:
  - Поѓная наша перамога блізкая!
  І праводзіць мячамі дзікі млын, змятаючы танкі. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓгусціна перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усім кашмарам кашмар.
  І калі ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасьля чаго рудая возьме і засьпявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялікая мара!
  І вось яе мячы ѓ дзеянні і рассякаюць мяса і метал.
  Святлана таксама пераходзіць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена, і валяцца самалёты і танкі.
  Бландынка-тэрмінатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  І вось ляціць ад яе забойная гарошынка.
  Невялікая памерамі, але забойная яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкі.
  Маргарыта зноѓ такое зробіць у бітве.
  І сьсячэ масу карычневых байцоѓ. І прасякае вялікія прасекі.
  Дзяѓчынка віскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  І ѓрэжа з новай сілай.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Не вельмі ім супраць такіх дзяѓчат выстаяць.
  Наташа ѓзяла і праспявала:
  - Бег на месцы агульны прыміраючы!
  І ваяѓніца такім каскадам удараѓ вылілася па суперніках.
  І яшчэ босымі ножкамі дыскі кіне.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ карычневага войска адкацілася і гарэлі танкі.
  Баявая прыгажуня яна. Лупіць сабе такую жоѓтую армаду.
  Зоя ѓ руху, усіх руйнуе пагалоѓна. І яе мячы, нібы нажніцы смерці.
  Дзяѓчына проста хараство. І яе босыя ножкі кідаюць вельмі атрутныя іголкі.
  Здзіѓляюць супернікаѓ. Прабіваюць ім горла і робяць труны, прымушаюць выбухаць танкі і самалёты.
  Зоя ѓзяла і прапішчала:
  - Калі ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапаніла з захапленнем:
  - Значыць, вінаватая ты!
  І босымі пальцамі ног як кіне тое, што забівае капітальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  І ад яе голых ножак як праляціць лязо. І ѓразіць масу байцоѓ, зразаючы вежы з танкаѓ.
  Аѓгусціна ѓ руху. Імклівая і непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якія ѓ яе яркія валасы. Нібы пралетарскі сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - існая мегера.
  А сячэ супернікаѓ - быццам нарадзілася з мячамі ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓгусціна ѓзяла і прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  І вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, адламаѓшы вежу танка, пацвердзiла:
  - Вялікая і класная дзяѓчына!
  Аѓгусціна з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Я ваяѓніца, што загрызе любога!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак запусціць забойнае.
  Святлана ѓ бітве не саступае супернікам. Не дзяѓчына, а скончыць з такой ведзьмай у полымі.
  І віскоча:
  - Якое неба блакітнае!
  Аѓгусціна, выпусціѓшы босай ножкай лязо, зразаѓшы вежу танка, пацвердзіла:
  - Мы не прыхільнікі разбою!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, і збіваючы самалёты, прачырыкала:
  - На дурня не патрэбен нож.
  Зоя піснула, кідаючы іголкі босымі, загарэлымі ножкамі:
  - Яму з тры карабы нахлусіш!
  Наташа, секчы гітлераѓцаѓ, дадала:
  - І рабі з ім за грош!
  І ваяѓніцы возьмуць і падскочаць. Такія яны крывавыя і крутыя. Наогул у іх маса рызыкі.
  Маргарыта праспявала:
  - Удар моцны, а цікавасць у хлопца...
  Маргарыта ѓ адказ прашыпела:
  - Мы ѓсіх забіваем - босымі нагамі!
  Дзяѓчынка і сапраѓды такі вось актыѓны тэрмінатар.
  Наташа ѓ наступе праспявала:
  - На святой вайне!
  І запусціла ваяѓніца востры дыск-бумеранг. Той праляцеѓ па дузе, ссек масу гітлераѓцаѓ і вежаѓ танкаѓ.
  Зоя дадала, працягваючы знішчэнне:
  - Будзе наша перамога!
  І ад яе босых ножак паляцелі новыя іголкі. І ѓразілі масу байцоѓ і самалётаѓ.
  Дзяѓчына-бландынка выдала:
  - Ставім суперніку мат!
  І паказала мову.
  Аѓгусціна махаючы нагамі, і кідаючы свастыкі з вострымі бакамі, булькнула:
  - Сцяг імперскі наперад!
  Святлана ахвотна пацвердзіла:
  - Слава загінуѓшым героям!
  І дзяѓчаты хорам загарлапанілі, круша гітлераѓцаѓ:
  - Нас ніхто не спыніць!
  І вось ляцяць ад босых ножак ваяѓніц дыск. Ірвецца мяса і зносяцца вежы танкаѓ.
  І зноѓ выццё:
  - Нас ніхто не пераможа!
  Наташа падляцела ѓ паветра. Распарола праціѓнікаѓ і крылатых сцярвятнікаѓ, і выдала:
  - Мы ёсць ваѓчыцы, смажым ворага!
  І ад яе босых пальчыкаѓ як вылеціць вельмі нават забойны дыск.
  Дзяѓчына нават перакруціцца ѓ экстазе.
  А потым буркне:
  - Пятачкі нашы любяць агонь!
  Ды дзяѓчыны па-сапраѓднаму сэксуальныя.
  І падміргнуѓ ваяѓніцам. Тыя ѓ адказ смяюцца і скаляць зубкі.
  Наташа секла гітлераѓцаѓ і пішчала:
  - У нашым свеце няма радасці, без барацьбы!
  Наташа пагадзілася:
  - Калі няма сіл, то так...
  Але мы ваяѓніцы заѓсёды здаровыя!
  Дзяѓчына кінула босымі пальцамі ног у суперніка іголкі, падарвала масу танкаѓ, і праспявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  І да подзвігу гатовы!
  Пасля чаго Наташа зноѓ секанула непрыяцеляѓ, зносячы вежы танкам.
  Зоя вельмі імклівая краля. Вось цэлую бочку ѓ гітлераѓцаѓ запусціла. І разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
  Пасля чаго прапішчала:
  - Не спыніцца, нашы пяткі зіхацяць!
  І дзяѓчына ѓ баявым ажуры!
  Аѓгусціна ѓ бітве таксама не слабая. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Нібы са снапа ланцугамі выбівае.
  І секчы праціѓнікаѓ - спявае:
  - Сцеражыся будзе карысць,
  Будзе восенню пірог!
  Рудая чартоѓка і сапраѓды арэ ѓ бітве, нібы чорцік у табакерцы.
  А вось Святлана як б'ецца. І ад яе гітлераѓцам дастаецца.
  І калі яна ѓрэжа, так і ѓрэжа.
  Ад яе крывавыя пырскі вылятаюць.
  Святлана жорстка заѓважыла, калі ад яе босай ножкі паляцелі пырскі металу, што расплаѓляе чэрапы і вежы танкам:
  - Слава Расіі, вельмі нават слава!
  Танкі рвуцца наперад...
  Дывізіі ѓ чырвоных кашулях -
  Вітае рускі народ!
  Вось дзяѓчаты за гітлераѓцаѓ узяліся. Так іх рассякаюць і рэзаюць. Не ваяѓніцы, а рэальна пантэры, якія сарваліся з ланцуга.
  Маргарыта, крышачы карычневую армію, і рассякаючы танкі, падхапіла.
  - Мы як быкі!
  
  . Храбры праѓнук Тамерлана
  АНАТАЦЫЯ
  Дэсант пападанцаѓ прыгожых дзяѓчат з дваццаць першага стагоддзя дапамагае праѓнуку Тамерлана ѓтрымаць уладу, і мала таго пракласці пашырэнне імперыі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Пасля смерці Тамерлана ѓ 1405 годзе, яго пераемнікам быѓ аб'яѓлены праѓнук Мухамед Джахангір. Ён быѓ яшчэ хлопчык гадоѓ дзевяці, і ѓ яго быѓ рэгент. І стала Алёнка, каб правай рукой Тамерлана, а затым стала і яго першай жонкай.
  Вечна юная дзяѓчына была ведзьмай валодала каласальнай сілай. І яна стала фактычнай кіраѓніцай імперыі вялікага палкаводца.
  Алёнка - гэта дзяѓчына-багатыр пакуль аказалася звязана з вядзеннем вайны з рознага роду сатрапамі Тамерлана.
  Вось яе першая буйная бітва.
  У ворага даволі буйное войска. Але Алёнку - гэта не бянтэжыць.
  Вось яна асабіста вядзе байцоѓ у атаку. А разам з ёй каманда з ведзьмаѓ, што пакланяюцца Усемагутнаму Богу Роду.
  Вось Алёнка ѓзмахвае мячамі, праводзіць прыём - млын, і ссякае галовы маджахедам.
  Ваяѓніца свішча... Вароны страчваюць прытомнасць і прабіваюць верхавіны голеным ваярам мяцежнікаѓ.
  Алёнка кінула босымі пальчыкамі ножак бумеранг, зразаючы галовы, баевікам і праспявала:
  -Я вялікая султанша,
  І ѓ бітвах атаманша!
  Анюта таксама сячэ ворагаѓ. Зразае ім галовы, сваімі мячамі ведзьмы.
  А затым босай ножкай як кіне нешта забойнае.
  І заспявае:
  - Усе мы можам,
  Мы крутыя...
  Асцярожна -
  Мы босыя!
  І пасля гэтага дзяѓчына возьме і пакажа сваю доѓгую мову.
  Далей у суперніка плюне і падміргне сапфіравымі вочкамі.
  Б'ецца і рудая Ала. Яе медна-чырвоныя валасы надаюць дзяѓчынцы падабенства з паходняй алімпійскага чэмпіёна.
  Яе мячы праводзяць прыём - матылёк.
  Затым босыя пальчыкі панадлівых ножак кідаюць атрутныя іголкі, якія прабіваюць непрыяцеляѓ.
  Ала ѓзяла і праспявала:
  - Веру мы будзем усіх мацней,
  Стане знішчаны ѓ попел злыдзень!
  Марыя таксама ваюе. Яе мячы нібы лопасці хуткаснага верталёта. Так усё бязлітасна зразаюць.
  І голая пятка падкідвае выбухны пакет з разбурэннем.
  Ваяѓніца Марыя праспявала:
  Бачыш у небе зацьменне,
  Гэта дзяѓчынак знак!
  Алімпіяда таксама б'ецца. Яе мячы нібы прамяні маяка, даѓжэюць. І сьсякаюць ворагаѓ напавал.
  Голая пятка дзяѓчынкі падкінула важкую бамбёшку, і ваяѓніца праспявала:
  - Я ѓсіх у свеце мацней,
  Зробім разгром хутчэй!
  І яе пунсовыя соску агаліліся, і як дзяѓбуць маланкай. І цэлую сотню непрыяцеляѓ засмажыла.
  Праціѓнік быѓ разгромлены. І разбіты цалкам і безумоѓна.
  Яшчэ пара перамог мяльчэй, і астатнія сатрапы паспяшаліся прызнаць уладу юнага спадчынніка.
  Мухамед Джыхангір атрымаѓ такім чынам змог умацаваць уладу над імперыяй. Хоць ён быѓ кіраѓніком чыста фармальна. Рэальна кіравала яго мачыха-прабабка.
  Імперыя Цімурад была вялікая. Але ѓсё ж не ѓвесь свет яна кантралявала.
  Алёнка здзейсніла свой першы паход на Індыю - каб захапіць яе паѓднёвыя раёны.
  Дзяѓчынка, як заѓсёды, ваявала асабіста, і са сваімі чатырма сяброѓкамі.
  Алёнка забівала людзей сотнямі.
  Часам падчас бою, яна скідала станік. І рубінаѓ соску выкідвалі маланкі. Якія спальвалі непрыяцелем цэлымі паліцамі.
  Зрэшты, і іншыя дзяѓчыны - асабліва буйная Алімпіяда маглі лупіць з пунсовых саскоѓ, і абвугльваць масу ворагаѓ.
  Так што супраць падобных дзяѓчынак ніхто не выстаіць.
  У 1408 годзе была поѓнасцю заваявана Індыя. І імперыя ѓмацавалася.
  Потым быѓ паход на Егіпет. І зноѓ перамогі, разгромы супернікаѓ і захопы.
  Алёнка босымі пальчыкамі ножак кідала адмысловыя гарошынкі, у якіх была вельмі разбуральная выбухоѓка.
  І ірваная непрыяцеляѓ.
  А вось Ала і Алімпіяда ѓзялі, і эміра Егіпта схапіѓшы босымі пальчыкамі ножак за рукі і ногі, трывіяльна разарвалі.
  Пасля чаго дзяѓчыны смяяліся ва ѓсю глотку і праспявалі:
  - А каго ѓ баі знойдзем,
  А каго ѓ баі знойдзем...
  З тым жартаваць не станем!
  На часткі разарвём!
  На частку разарвём!
  Пасля бою дзяѓчынкі прымусілі нямногі ацалелых мужчын пашча ніцма з цалаваць іх голыя, агрубелыя, акрываѓленыя ступні.
  Вось і егіпецкі візір стаѓ на калені і пацалаваѓ босую нагу Алёнкі.
  Дзяѓчына схапіла яго пальчыкамі голых ножак за нос. І моцна сціснула.
  Той, як зараве...
  Алёнка падняла яго сваёй нагой і са сваёй апантанай сілай шпурнула яго далей, на дыстанцыю поле стрэлы вялікага лука.
  Пакарыѓшы Егіпет, чынгізіды пайшлі далей... Дайшоѓшы і захапіѓшы Марока.
  У Еѓропу Алёнка пакуль не пайшла. Яе погляд звярнуѓся да ѓсходу. На самай справе Кітай пазбавіѓся ад улады манголаѓ і там трэба было аднавіць іх уладу.
  У 1415 годзе пачаѓся паход на Кітай. Мухамед ужо быѓ цалкам дарослым і сам узначаліѓ паход.
  Але фактычна яго войскам кіравала Алёнка. Яна быццам бы мачыха-прабабка і вечная дзяѓчына. Зрэшты, гэта не значыць, што ѓ Алёнкі не было сэксу.
  Яна сама выбірала для сябе самых прыгожых, мускулістых юнакоѓ, і рознымі спосабамі займалася каханнем, прычым адначасова з некалькімі.
  Ну ёй гэта развітвалася, як і астатнім чатыром ведзьмам. Усё гэтая пяцёрка ваяѓніц была непераможнай.
  Вось яны сутыкнуліся з вялізным войскам Кітая.
  Алёнка для пачатку правяла мячамі прыём маланка.
  І столькі галоѓ воінаѓ паднябеснай імперыі паляцела.
  Затым Алёнка кінула босымі пальчыкамі ножак некалькі дыскаѓ з алмазнымі гранямі, і яны забівалі кожны па тузі супернікаѓ.
  Дзяѓчына секла мячамі і напявала:
  - Я ваяѓніца вышэйшага класа,
  І абрабую гуляючы касу!
  Затым Анюта ѓзяла і секанула мячамі, выдаѓшы прыём "каракаціца", зрэзала масу супернікаѓ, пасля чаго праспявала:
  - Я дзяѓчынка страмчэй усіх,
  Мы адсвяткуем поспех!
  Пасля чаго грозная ваяѓніца паказала мову.
  І як плюне агністым слупам.
  Так адразу дзве сотні кітайцаѓ спапяліліся.
  Рудая Ала была ѓ поѓным азарце. Яна секла кітайцаѓ, зразаючы ім галовы, нібы брытвай.
  Заадно ваяѓніцы босымі пальчыкамі ножак шпурнула забойнай сілы гарошынку анігіляцыі. І парвала масу супернікаѓ, і прачырыкала, скалячы зубкі:
  - За вялікую Русь!
  Марыя рассякаючы супернікаѓ, і правёѓшы прыём страказа, адказала скаля зубкі:
  - За вялікі космас!
  І зноѓ кінула босымі пальчыкамі ножак забойны падарунак анігіляцыі.
  Алімпіяда таксама сячэ непрыяцеляѓ мячамі. Яны нібы лопасці млын. І сякуць кітайцаѓ, і адсякаюць ім галовы.
  Алімпіяда паддаѓ голай, круглай пяткай цэлую звязку гранат. І разарвалася яна, адправіѓшы ѓ іншае вымярэнне цэлы батальён.
  Дзяѓчынка ѓзяла і праспявала:
  - Слава космасу прасторам,
  Хопіць дурных размоваѓ!
  Пасля чаго ѓся пяцёрка прыгожых, моцны, і непераможных дзяѓчынак-ведзьмаѓ як засвішча. І вароны, цэлыя хмары атрымліваюць сардэчны прыступ, і падаюць аглушаныя і прабіваюць наскрозь чэрапа салдат Кітая.
  Вось гэта класная рэч.
  Алёнка праспявала:
  - Вайна гэта вельмі крута ідзе,
  Перамог адрываем мы рахунак!
  Дзяѓчынкі вядома ж кітайцаѓ малоцяць, нібы кавадла арэшкі. Вось гэта дзяѓчынкі-тэрмінатары і ссякаюць, не забываючы босымі пальчыкамі ножак шпурляць вялікай, забойнай сілы прэзенты смерці.
  Вось Алёнка сцягвае з сябе станік. І яе пунсовыя соску агаліліся, і поѓныя грудзі стала такой панадлівай.
  І вось з яе бліскучых сісек як вылецяць маланкі. Абрынуцца на кітайцаѓ, з дзікай сілай.
  Алёнка шпурнула босымі пальчыкамі ножак забойны прэзент смерці, разарвала, вялікую масу супернікаѓ на дробныя часткі і прачырыкала:
  - Слава камунізму!
  І вось у кітайскага генерала адарвала руку, і так праляцела, і прабіла ѓказальным пальцам вока іншаму саноѓніку.
  Анюта дасціпна заявіла, круша непрыяцеляѓ:
  - Мы класныя дзеѓкі!
  І таксама агаліла сабе грудзі, зняѓшы станік. І пасля чаго ад малінавых саскоѓ дзюбнула маланка. І пайшло татальнае разбурэнне.
  І абвугваліся кітайцы капітальна, і апыняліся літаральна ѓ глыбокай труне. Дакладней труну ім не атрымаць.
  Дзяѓчынкі ѓчынілі кітайцам каласальных памераѓ бойню. Столькі ѓскавокая гінула.
  Анюта ѓзяла і праспявала, выскаліѓшы зубкі:
  - Я наймацнейшая баба,
  Мяне згвалтаваць трэба!
  Вось у баях яшчэ і Ала ѓдзельнічае. Яна такая жорсткая і крывавая дзяѓчынка.
  І яе босыя пальчыкі ножак кінулі атрутныя і пагібельныя іголкі. Вось гэта рудая дзеѓка-тэрмінатар.
  І вось яна агаліла сабе грудзі. І з лалавага соску як возьме і дзюбне каласальнай разбуральнай сілай. Цэлы батальён кітайскіх салдат згарэѓ.
  І вось Ала, чые медна-чырвоныя валасы, нібы сцяг пралетарыяѓ, лунае па ветры.
  І дзяѓчына ѓзяла і праспявала, выскаліѓшы зубкі:
  -Самая вялікая наша ёсць краіна,
  Будзе знішчаны вірус-Сатана!
  Марыя таксама б'ецца з агрэсіяй і смяротнымі ѓзмахамі, укладвае ворагаѓ, і зносіць літаральна галовы.
  І мячы ѓ дзяѓчынкі вельмі вострыя, нібы брытвы, і вырабляюць татальнае забойства.
  Марыя кінула босымі пальчыкамі ножак, што нешта прыносіць татальную гібель і прабуркавала:
  - За Айчыну - нашу буйную Маці!
  І ваяѓніца ѓзяла і агаліла свае поѓныя грудзі. І яе клубнічныя соску ѓзялі і пульсарамі вялікай, разбуральнай сілы дзяѓбуць.
  І столькі непрыяцеляѓ знішчылі зараз, што ѓ Кітаі многія дзеці трывіяльна асірацелі.
  Марыя ѓзяла і скалячы зубкі, прабуркавала:
  - Мы за мір за сяброѓства,
  За ѓсмешкі свету...
  За сардэчнасць сустрэч!
  Алімпіяда - гэтая дзяѓчына-багатыр у баі нібы сапраѓдны, і вельмі, надзвычай агрэсіѓны звер.
  Яна ѓзяла і голымі падэшвамі шпурнула цэлую бочку з узрыѓчаткай. Для гэтага дзяѓчынцы прыйшлося нават зваліцца на спіну.
  А потым Алімпіяда агаліла свае поѓныя грудзі, якія памерамі нібы кавуны.
  І ваяѓніца ѓзяла і як цэлым каскадам пульсараѓ зарадзіць па войсках Кітая. І колькі жоѓтых салдат зараз загінула.
  Дзяѓчынка бычынага целаскладу ѓзяла і дзюбнула з велізарнай сілай і энергіяй агню. Вось гэта вельмі рэзка ѓсё запалае. І гарыць зямля, нібы напалм выліѓся на галовы кітайцаѓ. І гарыць там шмат... Адзін кітайскі генерал, згарэѓшы жыѓцом, паспеѓ закукарэкаць.
  І вось адразу ж пяць дзяѓчат засвісталі, і рушыла ѓслед аглушальнае падзенне цэлай хмары крумкач, і яны прабілі кітайскія галовы.
  Дзяѓчынкі выстраіліся ѓ пентагон, і ѓрэжуць з д'ябальскай энергіяй.
  А вось у бой супраць кітайцаѓ уступілі і іншыя дзяѓчынкі. Настасся Ведзьмакова на штурмавіку з'явілася.
  І ѓзяла, і запусціла разбурэнне пры дапамозе босай, точанай ножкі, і знішчыла рэактыѓнай ракетай цэлы кітайскі батальён.
  Анастасія праспявала:
  - Раз, два, тры, чатыры, пяць -
  Ведзьма стала забіваць!
  І ваяѓніца пунсовым саском грудзей націснула на кнопку джойсціка, і зноѓ ляціць ракета, з фенаменальнай хуткасцю і вывяргаючы вялікі паток разбурэння і гібелі.
  Акуліна Арлова ѓзяла і таксама агаліла свае грудзі. І ѓзяла, націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка.
  І вылеціць з неспасціжнай, касмічнай сілы ракета.
  І вось ад батальёна кітайцаѓ засталіся толькі ражкі і ножкі.
  Акуліна Арлова ѓзяла і прапішчала:
  - Вялікая сіла Сварога,
  Убачым мы моц, сілу Бога!
  І ваяѓніца націснула голай, круглай, ружовай, і вельмі хупавай выгібам пяткай на педаль.
  Абрынула вакуумную бомбу, адпраѓляючы ѓ апраметную цэлы полк кітайцаѓ.
  Пасля чаго энергічна дадала:
  - Расія занадта шмат, не жадай,
  Тады атрымаеш вельмі класны рай!
  Мірабела Магнітная таксама вельмі энергічная дзяѓчынка. І ваяѓніца ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак націснуѓ на кнопкі джойсціка. І як дзюбне па непрыяцелю агрэсіѓным заскокам.
  І маса кітайцаѓ з аднаго разу згарыць і ператварыцца ѓ попел.
  Мірабела ѓзяла і клубнічным саском націснула на кнопку джойсціка, і возьме, праляціць ракета.
  І столькі байцоѓ з аднаго разу спалілася, і адправілася фігуральна ѓ пекла ці рай, а можа наогул у такое месца, дзе ѓжо казкі страмчэй любой чалавечай фантазіі.
  Мірабела ѓзяла і праспявала:
  - Наша моц так вялікая,
  Зможам увесь Кітай разбурыць...
  Мы пабудуем на стагоддзі -
  У небе, моры і на сушы!
  Усе тры штурмавік як па кітайскіх войсках дзяѓбуць. А ракеты ѓ дзяѓчат асаблівыя, шматразовыя, дзякуючы моцнай магіі.
  І тысячы воінаѓ паднябеснай імперыі адпраѓляюцца да продкаѓ.
  А тут яшчэ і Наташа ѓзяла і са свайго штурмавіка дзюбне ракетамі з атрутнымі іголкамі.
  Тыя праляцяць, і з аднаго разу масу супернікаѓ без усякай цырымоніі знішчаць.
  І вярхоѓны саноѓнік Кітая з першага ж разу ѓзяѓ і згарэѓ у лютым і бязлітасным агні.
  Наташа з натхненнем праспявала:
  Як жылі мы, змагаючыся,
  І смерці не баючыся...
  Так і з гэтага часу жыць табе і мне...
  І ѓ зорнай вышыні,
  І горнай цішыні -
  Марскі хвалі і лютым агні,
  І ѓ лютым, і лютым агні!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Дзяѓчынкі адну армію Кітая перамалолі. Але ім насустрач падалася яшчэ адна вялікая арда паднябеснай імперыі.
  Алёнка акрамя мячоѓ яшчэ і аѓтаматы зрабіла. І давай па кітайцах штабнаваць адразу з абедзвюх рук. І капітальна нішчыла войска Паднябеснай імперыі.
  Дзяѓчына знала агонь.
  Адначасова яна скінула з сябе станік і агаліла пунсовыя соску. Вось гэта дзяѓчына - проста супер.
  І з яе падобных на ружовыя бутоны сісек паляцелі забойнай сілы маланкі.
  І цэлы батальён кітайцаѓ аказаѓся спалены і знішчаны.
  Алёнка ѓзяла і праспявала, скалячы свае зубкі:
  - Мы ѓсіх кітайцаѓ разнясем на часткі,
  Знішчэнне ѓ нашай, сілы ѓлады!
  Анюта таксама піша па ворагах. Пры гэтым яна выкарыстоѓвае асаблівыя, самаробныя кулямёты. Тыя вядуць проста таталітарнае знішчэнне супостатаѓ. І ѓзводзяць цэлыя курганы трупаѓ.
  І столькі кітайцаѓ за кароткі час знішчана.
  Анюта кінула босымі пальчыкамі ножак прэзент анігіляцыі. І разарвала масу кітайскіх салдат.
  Затым дзяѓчына са сваіх малінавых саскоѓ як возьме па байцах паднябеснай імперыі лупане.
  І цэлы варожы полк зараз спаліць.
  Пасля чаго Анюта прачырыкае:
  - У лютасьці сваёй мы Кітай грамім,
  Веру, несумненна, усіх пераможам!
  Баявая дзяѓчына Ала таксама дзярэцца з агрэсіѓнай непасрэднасцю.
  І яе валасы такія медна-чырвоныя і палаюць нібы полымя вогнішча інквізіцыі.
  Ваяѓніца ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак шпурнула забойны прэзент смерці. Парвала мноства кітайцаѓ.
  Нават іх галовы адкаціліся ѓ розныя бакі.
  Пасля чаго ваяѓніца з лалавых саскоѓ як зарадзіць цэлай чаргой пульсараѓ. Вось яны ѓзялі і цэлых два палкі кітайцаѓ спалілі.
  Ваяѓніца класа супер узяла і праспявала:
  - Мы пераможам ворагаѓ, я гэта дакладна ведаю,
  Мы не дадзім у захоп увесь свет Кітаю!
  І рудая дзяѓчынка ѓзяла і засвістала, праз свае вельмі прыгожыя ноздры.
  А носікі ва ѓсёй пяцёркі вельмі хупавыя.
  А ножкі такія панадлівыя і спрытныя, і зусім не пэцкаецца. Ваяѓніцы тут выбітнага абарачэння. І ѓ іх ёсць непаѓторны шарм, і вакамер і націск. Супраць такіх дзяѓчынкай, не выстаіць лічы, што любое войска, нават такое як Кітая!
  Дзяѓчына з залатымі валасамі Марыя, дзярэцца вельмі небяспечна. І яе босыя, точаныя ножкі кідаюць вельмі нават забойнае і разбуральнае.
  А вось калі яшчэ і клубнічныя соску грудзей спрацуюць. І з іх маланкі каласальнай забойнай сілай пасыплюцца.
  І яшчэ адзін кітайскі полк зараз спаляць.
  Марыя ѓзяла і праспявала, скалячы зубкі:
  - Я дзяѓчынка, ведай мілая,
  З усіх бакоѓ прыгожая!
  З усіх бакоѓ прыгожая!
  З усіх, з усіх бакоѓ!
  І яна яшчэ і плюне на ворага. І яе плявок ператварыѓся ѓ гіперплазменную кляксу, пашырэѓ, перамясціѓся, і цэлых батальён кітайскіх салдат быѓ знішчаны.
  Алімпіяда, гэтая дзяѓчына-багатыр, якая валодае каласальнай фізічнай сілай. І яе ножкі - даволі буйныя, загарэлыя, босыя, і пры гэтым хупавыя і панадлівыя.
  І грудзі нібы поѓнае малака вымя як у самай дыхтоѓнай і буйной буйваліцы.
  Соску пры гэтым як бутоны маку, такія яркія, сакавітыя і панадлівыя.
  Нездарма Алімпіяда перад боем абавязкова адасабляецца з тузінам дужых, маладых мужчын, і займаецца з імі каханнем.
  І гэта дае дадатковую радасць і сілу.
  А вось цяпер з яе магутны, панадлівых, буйных як памідоры саскоѓ вылятаюць маланкі. І прычым цэлым каскадам, нібы гэта хваля цунамі.
  І адразу ж тысячы кітайцаѓ паміраюць у жудасных пакут, яе біялагічнай электрычнасці.
  Алімпіяда праспявала:
  Няма літасці, няма літасці,
  Няма літасці ворагу!
  Перапады, перапады -
  Я ѓ атаку бягу!
  І ваяѓніца ѓзяла і паказала сваю доѓгую, нібы бізун наглядчыка мову.
  І гэтай мовай яна кінула лядзяш, у якім часціца антыматэрыі. У выніку чаго адразу два кітайскія палкі, аказалася спалена дашчэнту, і быѓ нанесены сакрушальны ѓдар па паднябеснай імперыі.
  Вось ужо пяцёрка дзяѓчынак узяла і без лішніх цырымоній як засвішча. І крумкач пачынаюцца прыпадкі эпілепсіі. Яны круцяцца ѓ паветры, нібы бумерангі, нясуцца ѓніз. І іх дзюбы раскройваюць чэрапа кітайскім салдатам да смерці.
  Алімпіяда адзначыла, прарычаѓшы, нібы пантэра, і выскаліѓшы свае вельмі доѓгія і магутныя іклы з-за рота.
  Яна, зразумела, у нейкай ступені вампір. Толькі іклы ѓ яе то ѓсоѓваюцца, то наадварот высоѓваюцца.
  А голас у Алімпіяды, вельмі гучны:
  - Мы ворагаѓ скрышым абавязкова,
  Голас дзеѓкі чаруючы, чароѓны...
  За Кітай мы ѓзяліся грунтоѓна,
  Мы не проста ж дзяѓчыны-гледачы!
  Алёнка трэба сказаць дзяѓчынка што трэба...
  І ѓ ёй дзейнічае агрэсіѓная прырода сапраѓднай кралі.
  Алёнка ѓзяла і з пунсовых саскоѓ дзюбанула з лютай сілай агністымі, і не дасведчанымі жалю пульсарамі.
  Кожны з гэтых вогненных згусткаѓ змяшчае незвычайна шмат энергіі. І атрымліваюць па рагах кітайцы вельмі нават капітальна.
  Алёнка дасціпна заѓважыла:
  - Тамака мы заняліся рэгуляваннем насельніцтва планеты Зямля!
  Анюта з малінавага соску, дала па кітайцах маланкі. Яна пасля таго, як атрымала куляй у плітку прэса, толькі засмяялася:
  - Хлусіш! Не возьмеш!
  Алёнка пагадзілася з вялікай упэѓненасцю:
  - Ды не возьмеш!
  Алімпіяда ѓзяла і голай, круглай пяткай нібы кувалдай дзюбнула ѓ сківіцу кітайскаму генералу, і пра булькала:
  - За новы СССР без царызму і правадырства!
  Марыя пагадзілася, дзяѓбаючы з клубнічнага соску, вельмі разбуральным і згубным прэзентам смерці:
  - Ды цара занадта дорага карміць!
  І падміргнула сяброѓкам.
  Але пакуль яны фармальна заваёѓваюць Кітай, для асаблівых мэт.
  Рудая і вельмі прыгожая дзяѓчына Ала, узяла і праспявала, скалячы свае вельмі белыя і жамчужныя зубкі:
  - У сваім царстве цмок,
  Усё жывое і светлае губіць...
  Раздаецца толькі стогн,
  Скіньце ланцуг дрэнныя людзі!
  І ваяѓніца ѓзяла і з лалавага соску як маланкай дзюбне. І зноѓ кітайцаѓ загасіць, і зраѓняе іх у жменьку попелу.
  Ала ѓзяла і праспявала, выскаліѓшы зубкі, і падміргваючы:
  - Ад злога дракона,
  Род Зямлю выбавіѓ...
  І святло небасхілу -
  Ён людзям пакінуѓ!
  І ваяѓніца зноѓ падміргне сваім напарніцам...
  Ну пяцёрка разумее Кітай малоціць з каласальным энтузіязмам.
  Але вось у бой уступіла - Альбіна і Альвіна. Яны дзяѓчаты вельмі прыгожыя і адначасова бландынкі.
  Ляцяць на баявых самалётах, тыпу штурмавікоѓ. І пасылаюць адзін забойны зарад за зарадам.
  Вось гэта дзяѓчынкі - сказаць, што супер значыць нічога не сказаць.
  І націскаюць пунсовымі саскамі на кнопкі джойсціка і пасылаюць вельмі зруйнавальныя ракеты, каласальнай забойнай моцай.
  І столькі разбурэнняѓ у Кітаі вырабляюць. Паднімаюцца ѓгару цэлыя грыбы ад анігіляцыі салдат паднябеснай імперыі.
  Альбіна спачатку пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. І выплюнула каласальны разбуральны падарунак анігіляцыі.
  А затым і ѓжыла лалавы сасок грудзей. І кітайцам зноѓ вельмі моцна дасталася.
  Альбіна ѓзяла і прачырыкала, скалячы зубкі і напяваючы:
  - У камунізме будзем хутка,
  Росквіт мая краіна...
  Прыбярыце толькі злодзея,
  І лысага казла!
  Пасля чаго дзяѓчынка ѓзяла і паказала свой вельмі доѓгі і спрытны язычок.
  Ім яна вельмі любіла лізаць пульсавалыя, нефрытавыя стрыжні. Ёй гэта надзвычай падабалася.
  Альвіна таксама не супраць мужчын абслугоѓваць. Прычым больш за ѓсё задавальнення атрымліваеш калі бярэш з самцоѓ грошы. Гэта сапраѓды такое задавальненне і смак.
  Альвіна ѓзяла і праспявала:
  - Рабі грошы, рабі грошы,
  Пазабываѓшы пра сон і лянота...
  Рабі грошы, рабі грошы,
  А астатняе ѓсё дробязь!
  І ваяѓніца зноѓ націснула клубнічным саском на кнопку, і выкінуѓся забойнай сілы падарунак анігіляцыі і маса кітайцаѓ была знішчана.
  Такія дзяѓчыны зразумела надзвычай стромкія.
  Альбіна заѓважыла сваёй напарніцы:
  - Ты ваяѓніца крутая!
  Альвіна лагічна адказала:
  - Таксама, як і ты!
  І Альвіна паслала чарговы падарунак анігіляцыі пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак.
  І прачырыкала:
  - Будуць новыя стагоддзі,
  Будзе змена пакаленняѓ...
  Але ніхто і ніколі,
  Не забудзе светлай мэты!
  Дзяѓчынкі зноѓ націснулі дружна голымі пяткамі на педалі. І зноѓ забіта маса кітайцаѓ.
  Вось гэта сапраѓды выдатна.
  А вось у баі і Анастасія Ведзьмакова. Яна на штурмавіку дзейнічае вельмі актыѓна і агрэсіѓна.
  Нават напявае са смяшком:
  - Адчытаѓшы два радкі з нагана,
  Хутчэй ты злоснага забі...
  Шалёны злы, вылюдак пекла,
  Стаѓ лысы нішчыць людзей!
  І Анастасія Ведзьмакова ѓзяла і падміргнула сваім напарніцам. Яна ваяѓніца вельмі прыгожая, і таксама рудая.
  І ѓсе кітайцы што патрапілі пад удар яе ракеты, апынуліся разарваныя на шматкі.
  А вось у бітве і Акуліна Арлова. Дзяѓчынка баявая і імклівая нібы кобра.
  І яе штурмавік скача, нібы трэска па хвалях, падчас шторму.
  Акуліна разбурае кітайцаѓ. Дзяѓбае іх пры дапамозе сваіх босых пальчыкаѓ ножак.
  Пры гэтым дзяѓчынка спявае:
  - Лысыя, лысыя, лысыя,
  Неспакойны лёс...
  Але навошта, каб лысіну зачыніць,
  Вам патрэбна бяда?!
  Пасля чаго дзяѓчына зноѓ пальнула, але на гэты раз выкарыстоѓваючы свой апетытны нібы саспелая клубніцы сасок.
  Мірабела таксама ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак націснула на кнопкі. І дзюбанула па кітайцах ракетамі.
  Столькі загінула ворагаѓ.
  Дзяѓчынка ѓзяла і праспявала, выскаліѓшы зубкі:
  Бушуе вялікая вайна,
  Вайна без разумных прычын...
  Сарваѓся з ланцуга Сатана -
  І гібель прыйшла разам з ім!
  Дзяѓчыны-лётчыцы білі кітайцаѓ вельмі актыѓна. І пасылалі ракеты, якія спальваюць цэлыя паліцы. І яшчэ скідалі бамбёшкі з іголкамі і шарыкамі, выяѓляючы выдатную сілу і вынаходлівасць. Ваяѓніцы і казаць - клас!
  А вось у баі супраць кітайцаѓ і Лізавета, з трыма сяброѓкамі на танку. Іх экіпаж празвалі Е-4, такія ѓ ім выдатныя дзяѓчынкі.
  Зразумела, ваяѓніцы ѓ адных толькі трусіках.
  І яшчэ загарэлыя, і вельмі мускулістыя.
  Лізавета націснула босы, точанай ножкай на кнопку. Паслала снарад каласальнай забойнай сілы і прабуркавала:
  - Я наймацнейшая дзяѓчына ѓ свеце!
  І столькі кітайцаѓ аказалася знішчана, гэтым забойным снарадам.
  Вось гэта дзяѓчаты, якія любяць забіваць.
  Алена таксама дзяѓчына ѓ адных толькі трусіках і бландынка. І наогул у гэтым экіпажы ѓсе чатыры прыгажуні бландынкі. Хіба што крыху розныя адценні валасоѓ.
  І зразумела, прыгожыя і грудастыя.
  Алена націснула пунсовымі саскамі грудзей на кнопкі джойсціка. Спрацавала артылерыя і паляцелі снарады.
  Так у іх не просты, а з чатырма прыладамі.
  Дзяѓчынкі ж трэба сказаць вельмі вясёлыя і проста шыкоѓныя.
  Алена праспявала, скалячы зубкі:
  - Я юная баба, па імені Карла,
  Гуляю не часта, але вельмі шыкоѓна!
  Кацярына таксама націснула клубнічным саскамі на кнопку джойсціка, зрэагавала разбуральным фугасам і прачырыкала:
  - Дару ѓсё кліентам з дыямента ѓсмешкі,
  Пойдзем шляхам святла - не ведаючы памылкі!
  Еѓфрасіння таксама ѓ баі не промах. Спачатку націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка, і паслала забойны, аскепкава-фугасны снарад.
  А затым націснула лалавымі саскамі на кнопкі і падрэзала супернікаѓ да смерці. Пасля чаго прабуркавала, пасылаючы струменямі кулі з кулямётаѓ, і скалячы зубкі, з ікламі ваѓчыцы:
  - Ваѓкі самыя звяры крутыя,
  Ірвуць усіх на часткі, не ведаючы літасці!
  І ѓсе чатыры дзяѓчыны, узялі і гарлапанілі:
  - А каго ѓ баі знойдзем, а каго ѓ баі знойдзем,
  Адразу разарву, на часткі разарвем!
  На часткі разарвём!
  На часткі разарвём!
  Вось такія яны дзяѓчынкі і танк пасылае і снарады забойнай сілы і піша з кулямётаѓ. Супраць падобных краляѓ ніяк не выстаяць. У іх сіла гневу, полымя страсці і ѓпэѓненасць у перамозе. І заадно яны яшчэ і палоннымі кітайцам свае брудныя, круглыя пяткі ѓ твар соваюць і прымушаюць мовай лізаць.
  Мужчынам гэта і падабаецца, і адначасова брыдка. А дзяѓчаты проста супер.
  Зрэшты, кітайцы не грэбуюць і катаваннямі. Хлопчыка гадоѓ трынаццаці Ілейку злавілі. І сталі дапытваць з прыхільнасцю.
  Хлапчук спачатку ганарліва маѓчаѓ. Тады з яго сарвалі адзенне і паддзелі на крук звязанымі ззаду рукамі. І сталі паднімаць вышэй.
  Хлопчыку выварочвала суставы, і Ілейка застагнаѓ. А яго паднімалі ѓсё вышэй і вышэй.
  Кат тузануѓ хлапчука за босыя ногі. І той пракруціѓся, і завыѓ ад дзікага болю.
  Кітайцы засмяяліся і сталі паказваць пальцамі. Паднялі Ілейку яшчэ вышэй. Вяроѓка нацягнулася ѓжо куды мацней. Да самай столі. Бездапаможны, голы хлапчук вісеѓ на дыбе, яго босыя ножкі тузаліся.
  Потым вяроѓка адразу апусцілася. Цела пацана лаянула ѓніз.
  І толькі каля самай падлогі вяроѓка зноѓ нацягнулася. Пачуѓся нечалавечы лямант ад неймавернага болю. Ілейка арла і тузаѓся.
  А каты смяяліся. Яны нават не задавалі пытанняѓ, а проста мучылі дзіця.
  Затым кітайцы схапілі хлапчука за босыя ножкі, і прыціснулі іх. Надзелі калодку, трывала захамутаѓшы. Праёмы калодкі былі жалезныя, і спецыяльна зробленыя для дзяцей. І фіксавалі трывала.
  Затым каты сталі вешаць на крукі гіры. Хлапчука яны капітальна расцягнулі. Ён вісеѓ, аголены, потны, з перанапружанымі цягліцамі, са светленькай галавой, і перакошаным ад пакут тварыкам.
  Расцягнуѓшы хлапчука, кітайцы сталі яго лупіць пугай. Яны гэта рабілі з вялікім задавальненнем.
  Хлопчык роѓ і стагнаѓ ... З яго горла чуѓся хрып. А каты толькі і ведалі, што смяяліся.
  Скура на спіне пацана лопнула пры першых жа моцных ударах. Капала кроѓ, і яна змешвалася з потам. Хлапчук крычаѓ, і спрабаваѓ тузацца.
  Але ад гэтага рабілася яшчэ больш балюча.
  І ён уздрыгваѓ ад рыданняѓ.
  Затым каты нядоѓга думаючы сталі пад босымі ножкамі Ілейкі складаць тоненькія дровы.
  А дзве жанчыны з вузкімі вочкамі, дасталі бутлю з аліѓкавым алеем. І сталі змазваць агрубелыя ад доѓга хадні басанож падэшвы хлопчыка.
  Ілейка прастагнаѓ:
  - Усё роѓна нічога не скажу!
  Жанчыны засмяяліся, і пляснулі далонькамі, хлопчыка па голай Папкоѓ.
  Затым яны скончылі змазваць дзіцяці мазолістыя, але перад катаваннем адмытыя ад пылу падэшвы.
  Пасля чаго кат паднёс паходню і запаліѓ агонь. Полымя паднялося, і драпежна лізнула, агрубелую, круглую, дзіцячую пятку.
  Ілейка зноѓ завыѓ. Агонь гэта балюча... Кат сунуѓ качаргу і стаѓ пад босымі ножкамі хлопчыка награбаць жар. Іншы катаванне дастаѓ з каміна жалезны, распалены прут. І пачаѓ біць юнага Ілейку, чырвоным ад спякота дубцом па загарэлай, мускулістай спіне.
  Хлопчык адчуваѓ жудасны боль. Але ѓсё роѓна праз сілу крычаѓ:
  - Ух, не скажу! Ах, не скажу! Ай, мама, мамачка - не скажу!
  Каты смажылі хлопчыку босыя падэшвы, лупілі па спіне. Потым адзін з іх узяѓ з каміна кавалак жалеза. Прыклаѓ распалены метал да грудзей хлапчука і пажадліва ѓсміхаючыся на ламанай рускай мове спытаѓ:
  - Што балюча?
  Хлапчук у адказ залямантаваѓ:
  - Не скажу!
  Хоць пах смаленага мяса стаѓ мацней. Іншы катаваѓ узяѓ у рукі абцугі, канец якіх распаліѓся ѓ каміне.
  І пачаѓ ламаць хлапчуку пальчыкі на босых ножках. Пачаѓ з мезенца, і круціѓ яго з хрумстаннем.
  Ілейка адчайна крычаѓ:
  - А-а-а-а! Не скажу!
  Кат спачатку зламаѓ пацану ѓсе пальцы на правай босай ножцы, а затым перайшоѓ на левую. Ён быѓ вельмі буйны і моцны дзяцюк. Але стараѓся ламаць пальчыкі як мага павольней.
  Калі хруснуѓ апошні, вялікі палец левай нагі, змучаны катаваннем Ілейка ад болевага шоку страціѓ прытомнасць.
  На яго тут жа вылілі вядро з ледзяной вадой. Хлопчык ачуняѓ. І яго зноѓ пачалі біць распаленым прутом па спіне.
  Таксама смажылі і падэшвы агнём. І адначасова дзве паходні каты паднеслі і без таго ѓжо абпаленай грудзей Ілейкі.
  Хлопчык нешта крычаѓ, што не разабраць было слоѓ.
  Яму два ката паднеслі яшчэ і паходні пад пахі. І гэта таксама так балюча, і проста невыносныя пакуты.
  Ілейка выѓ і скуголіѓ, але ѓсё роѓна можна было разабраць невыразнае:
  - Не скажу!
  Кат паднёс паходню і да голай попкі хлапчука, стала яшчэ балючай. Але Ілейка ѓсё роѓна крычаѓ:
  - Не скажу!
  Тады жанчына-мучальнік узяла ѓ рукі паходню, паднялася на дыбачкі і пальнула агеньчыкам па светлых валасах хлапчукі на яго галаве. І светла-русыя пасмы ѓзялі і ѓспыхнулі. Галаву Ілейкі ахапіѓ агонь.
  Жанчына засмяялася і агрэсіѓна заявіла:
  - Я ёсць д'ябальская чартоѓка!
  Ахопленая полымем галава дзіцяці ѓпала на бок. Відаць, было што цела перастала тузацца.
  Кат зноѓ плюхнуѓ прыгатаванае загадзя вядро ледзяной вады.
  Але абгарэлае дзіця не варушылася.
  Жанчына-катавальнік паклала руку на пакрытую пухірамі, і куравой грудзі хлапчука. Патрымала крыху і з прыкрасцю пра булькала:
  - Адкінуѓся аголец!
  Старэйшы кат з прыкрасцю вымавіѓ:
  - Перабралі! Ну і блазан з ім! Яшчэ ні адна ахвяра знойдзецца!
  Так што Алёнка магла змагацца з вялікай лютасцю, так разумела, што іх справа правая.
  І вось дзяѓчына ѓзяла і лупанула з пунсовых саскоѓ вельмі вялікай сілы забойнымі маланкамі. Тыя літаральна спальвалі кітайцаѓ, не даючы ім ні шанцу ацалець, ні нанесці дзяѓчынкам хаця б драпіну.
  Затым Алёнка кінула босымі пальчыкамі ножак вельмі нават забойчую і разбуральную гарошынку смерці.
  І тая цэлы батальён кітайскіх салдат парвала.
  Алёнка ѓзяла і праспявала:
  - Наша касмічная слава,
  Будзе зноѓ у радасці дзяржава!
  Анюта таксама ѓзяла і правяла мячамі прыём васьміног. Зрэзала масу кітайскіх салдат. Ссекла ім без жалю галавы.
  Пасля чаго босымі пальчыкамі ножак шпурнула забойныя іголкі. Тыя праляцеѓшы дзівілі да смерці кітайцаѓ.
  А затым малінавыя соску Анюты як дзяѓбуць па ворагаѓ разбуральнымі і пагібельнымі пульсамі.
  Анюта праспявала, выскаліѓшы зубкі, што зіхацелі нібы жамчужынкі:
  - Будзе на планеце хутка рай,
  Заваяем мы нават і Кітай!
  І ваяѓніца ѓзяла і як засвішча...
  У крумкач узніклі завіхрэнні ѓ мозгу. І яны валіліся нібы градзінкі, прабіваючы чэрапа кітайскім салдатам.
  Рудая Ала падміргнула сваёй напарніцы, і заявіла, падміргваючы смарагдавымі вочкамі:
  - На святой вайне,
  Будзе наша перамога...
  Гібель дай Сатане,
  У гэтым нашая размова!
  І дзяѓчынка з медна-чырвонымі валасамі як шпурне босымі пальчыкамі ножак, вялікай разбуральнай сілы гарошынку смерці. І маса кітайцаѓ разарвецца.
  Пасля чаго дзяѓчына яшчэ і зарадзіць са сваіх лалавых саскоѓ забойнымі разрадамі маланак.
  Тыя адразу два кітайскія батальёны спалілі.
  Ала ѓзяла і праспявала, падміргваючы сваім напарніцам:
  - Я вялікая велічыня,
  Дзяѓчына самай вышэйшай пробы...
  Для мяне мужчына - толькі вяндліна,
  Купляй хутчэй абновы!
  Марыя таксама падміргнула напарніцам і прачырыкала:
  - Нас ніхто не спыніць,
  Дзяѓчынка цэлы полк выпусціць!
  І ваяѓніца босымі пальчыкамі ножак шпурнула, вельмі нават разбуральны і пагібельны падарунак анігіляцыі.
  А затым Марыя як возьме і з клубнічных саскоѓ б'е пульсарамі. Тыя праляцяць і дзвюх кітайскіх рот няма - адны вугольчыкі засталіся.
  Марыя ѓзяла і праспявала, плюнуѓшы кляксай з магаплазмы:
  - У маёй душы гарыць пажар,
  А ѓ галаве бушуе полымя...
  Укладу я лютасьць ведай ва ѓдар,
  Падымем вышэй - святла сцяг!
  І дзяѓчынка зноѓ засвішча... Бедныя вароны, такі ѓльтрагук для іх вушэй пагібельны.
  Як дзюбне па вушах, і поѓны разгром і знішчэнне.
  У галаве такое баскетбольнае поле ѓ дзяѓчынак узнікае.
  Дакладней не ѓ дзяѓчынак, а крумкач...
  Тыя падаюць уніз. Прабіваюць кітайскія галовы.
  Марыя ѓзяла і праспявала, скалячы зубкі:
  - Падайце ніцма, ніцма, ніцма,
  Вам гэтае права дадзена...
  Перад босай дзеѓкай падайце ніцма,
  У золь ці ѓ бруд усё роѓна!
  Алімпіяда дзяѓчына-багатыр падтрымала сваю напарніцу, і таксама як плюне. З-за рота дзяѓчынкі вылецела вялікая і ѓсё расце клякса магічнай плазмы. Яна абрынулася, і паглынула цэлы полк паднябеснай імперыі.
  Пасля чаго дзяѓчына-волаты ѓзяла і кінула босымі пальчыкамі ножак, падарунак зруйнавальнай і пякучай анігіляцыі.
  Той ірвануѓ нібы невялікая атамная бомба. І яшчэ адзін кітайскі полк абвугліѓся. І нават костачак не засталося, ад тысяч воінаѓ паднябеснай імперыі.
  Алімпіяда адзначыла, скалячы свае вельмі магутныя, як у шаблязубага тыгра іклы:
  - А ѓсё ж мяне мацней,
  Няма ѓ свеце нікога, няма ѓ свеце нікога!
  Пасля чаго яе грудзі, як выпусціць падарунак каласальнай забойнай сілы з саскоѓ памерамі з добры памідор.
  Пасля чаго Алімпіяда, як выдасць:
  - І жанчына за раз бярэ, за горла заадно!
  І вось усе пяць дзяѓчат узялі і зараз засвісталі... І крумкач гэта так аглушыць, што яны літаральна на свае вочы на лоб палезуць. І заваляцца ѓ рэальныя труны.
  Алімпіяда, скалячы зубкі, і равячы бегемотам, заявіла:
  - Тут для слабых месца няма,
  Для слабых месца няма!
  І вось зноѓ дзяѓчынкі як засвішчаць... І вароны падаюць, і кітайскія чэрапы прабіваюць капітальна...
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава - гэтыя вечныя дзеці зноѓ змагаюцца і дэманструюць сваю фенаменальную ѓдаласць.
  Вось хлопчык Алег, узяѓ і правёѓ мячамі, якія адразу ж падаѓжэлі прыём махаон.
  І маса кітайцаѓ аказалася разрэзана.
  Затым хлапчук кінуѓ пальчыкамі сваіх босых, дзіцячых ножак спецыяльны востры дыск... Той праляцеѓ па датычнай і цэлай сотні кітайцаѓ зрэзаѓ галовы.
  Несмяротны дзяцюк узяѓ і радасна праспяваѓ:
  - Я вялікі чалавек,
  Або проста анёл...
  Перамагаю проста ѓсіх,
  У лаянцы лютай схватцы!
  Маргарыта Коршунава таксама секла кітайцаѓ, не даючы ім шанцаѓ, або найменшай літасці.
  Ваяѓніца экстра-класа ѓзяла і мячамі па ворагах як дзюбне. І галовы фігуральна зрэжа.
  І тыя возьмуць і пакоцяцца нібы качаны.
  А затым дзяѓчынка босымі пальчыкамі ножак шпурне каласальнай разбуральнай моцы гарошынку. І масу кітайцаѓ з аднаго разу ѓзарве.
  Пасля чаго праспявае:
  - У свеце касмічнай сілы,
  Будзем дракона мацней...
  Дзеля вялікай Расіі,
  Загіне лысы злыдзень!
  Пасля чаго хлопчык і дзяѓчынка надзьмулі разам шчокі і ѓзялі дунулі. І пачуѓся вельмі аглушальны свіст.
  Вароны патрапілі ва ѓдарны струмень і паваліліся ѓ накаѓт. І яны сыпаліся нібы градзінкі на голеныя галовы кітайцаѓ. Тыя падалі і гінулі, без усялякай альтэрнатывы.
  І воінаѓ паднябеснай імперыі было забіта многія тысячы.
  Алег і Маргарыта хорам сказалі:
  - Мір нас павінен паважаць баяцца,
  Подзвігам салдат не палічыць колькасці...
  Рускія заѓсёды ѓмелі біцца,
  Будзе вельмі вострая страла!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Дзяѓчынкі начаравалі сабе адмысловую ѓстаноѓку - агнямёт з дванаццаццю стваламі. Гэта трэба сказаць - вельмі сур'ёзна. І вось Алёнка націснула пунсовым саском грудзей на кнопку.
  І спрацавала, на кітайцаѓ паліліся патокі агню. І гэта вельмі пякучае і забойнае ѓяѓленне.
  І гараць ваяры паднябеснай імперыі, нібы яны свечкі на Каляднай ёлцы.
  Алёнка ѓзяла і праспявала:
  - Маё велізарнае прывітанне,
  І найзыркі букет!
  Даѓбанула па кітайцах націснуѓшы малінавым саском грудзей і Анюта. Яна дзяѓчынка найвысокай культуры і класа.
  І калі ѓжо заспявае, то разнясе.
  І цэлага батальёна ѓ кітайцаѓ няма - згарэѓ у попел.
  Вось такая яна дзяѓчына - надзвычай крутая.
  А вось рудая Ала яшчэ страмчэй. І яе лалавы сасок душыць з вялікай сілай і энергіяй на кнопкі.
  І вось гэта спрацоѓвае.
  І рэальна ѓсё дашчэнту спальвае...
  Ала, бачачы, як гараць і гінуць кітайцы, праспявала:
  - Я наймацнейшая дзяѓчына свету,
  І пакарылі ѓсе грані эфіру!
  І яе голая пятка падкінула разбуральны прыём смерці. Вось яна дзяѓчынка як - крутая!
  Ала са смяшком заявіла:
  - Мая фенаменальная моц...
  Марыя пальнула, націснуѓшы на кнопку клубнічным саском і лагічна запярэчыла, скалячы зубкі:
  - Не твая, а наша!
  І ваяѓніцы возьмуць і засмяюцца, з жорсткім апломбам. А потым яны як возьмуць і засвішчаць.
  Вароны атрымалі ѓдар ультрагукавой хвалі па мазгах. У іх узнікла ашаламленне.
  І птушыныя прыгажуні сталі падаць уніз і прабіваць галовы кітайскім воінам.
  Вось гэта дзяѓчынкі проста супер!
  Алімпіяда дзейнічае вельмі агрэсіѓна. Яна таксама націсне сваім буйным, нібы апельсін саском на кнопку. І як выплюне забойны каскад смерці і разбурэнні.
  І столькі кітайцаѓ зараз узяло і згарэла. Іх капітальна абвугла.
  Алімпіяда ѓзяла і праспявала:
  - Я наймацнейшая дзяѓчына свету,
  Змагу супостатаѓ лёгка разарваць...
  Плывем па патоках суцэльнага эфіру,
  Не зможа нас хунта - дракона зламаць!
  І ваяѓніцы са сваіх саскоѓ грудзей, як лупяць такімі забойнымі маланкамі, што проста жудасць.
  Капітальна спальваюць кітайскія батальёны. Вось гэта дзяѓчаты. А іх босыя пальчыкі ножак кідаюць са страшнай сілы прэзенты анігіляцыі.
  Алімпіяда ѓзяла і засвістала...
  І яе свіст адразу шмат тысяч варон абрынуѓ на зямлю, прабіваючы да смерці кітайцаѓ.
  Ваяѓніцы, зразумела, у захапленні. І яны смяюцца.
  Уся пяцёрка прыгажунь такая ваяѓнічая і дасціпная.
  Вось зноѓ у нападзе Альбіна і Альвіна з паветра, на баявых самалётах. І як пашлюць каласальнай разбуральнай сілы ракеты, якія ѓсё ѓзрываюць і раздзіраюць.
  Альбіна ѓзяла і праспявала, націснуѓшы пунсовым саском на пускавы кручок:
  - Я самая вялікая гераіня свету!
  Альвіна таксама дзюбанула, націскам рубінава саском грудзей, і прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Не, гэта мы самыя гераіні свету!
  І дзяѓчаты хорам праспявалі:
  Я, ты, ён, яна - разам цэлая краіна,
  Разам дружная сям'я,
  У слове мы,
  Сто тысяч я!
  І дзяѓчаты як засмяюцца, і голымі пяткамі па рычагах.
  І ѓ кітайцаѓ паляцелі бомбы. Зразумела паднябеснай імперыі не пашанцавала мець справу з дзяѓчынкамі, якія ваююць толькі ѓ трусіках.
  Анастасія Вядзьмакова таксама ѓ небе. І гэтая дзяѓчына, якой ужо больш за сто гадоѓ, але яна не старэе, бо ведзьма.
  І ваяѓніца лалавым саском як націсне на кнопку. І адразу ж паляцяць у цэль баявыя ракеты.
  І цэлы кітайскі полк, татальна знішчаны.
  Настасся Ведзьмакова адзначыла, праводзячы рубам далоні па горле:
  - Ідзе вялікая чыстка!
  Акуліна Арлова з гэтым ахвотна пагадзілася, таксама дзяѓбаючы непрыяцеля, і скалячы сабе зубкі, што бялей за першы снег:
  - Ідзе зачыстка мясцовасці!
  І дзяѓчына зноѓ націсне клубнічным саском грудзей на кнопку джойсціка, і пашле забойчую ракету.
  Мірабела Магнітная ѓзяла і дзюбнула па суперніку пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. І забойная ракета як улепіць па кітайцах. І пайшло татальнае разбурэнне і гібель.
  Вось гэта Мірабела - проста супер. І дзяѓчынка як лупіць па суперніку пры дапамозе клубнічнага соску.
  Дзяѓчаты ѓзялі і праспявалі, тупаючы голымі, круглымі пяткамі:
  - Мы ѓсіх лёгка сатрэм,
  За ѓладу парад...
  І ѓсё вас разаб'ем,
  Пад песню гэтую!
  Ваяѓніцы так дзяѓбуць па ворагу сваімі рэактыѓнымі ракетамі. І гэта рэальна надзвычай забойна.
  Вось гэта дзяѓчыны з босымі, точанымі ножкамі.
  Анастасія Вядзьмакова, круша суперніка, прабуркавала:
  -Чэрэп ноччу скача зіхоцячы,
  Жадае дзяѓчыну звесці з розуму...
  І нявінных ахвяр змяёй глытаючы,
  Надыходзіць проста мітусня!
  Акуліна Арлова дзюбанула па непрыяцелю пры дапамозе лалавага соску грудзей. Уразіла да смерці суперніка, не даѓшы яму ні найменшых шанцаѓ і спаліѓшы цэлы батальён кітайцаѓ.
  Пасля чаго Акуліна ѓзяла і праспявала:
  - Дзеѓка тут, дзеѓка там,
  Жыццё як сон суцэльны падман!
  І ваяѓніца паслала ѓ непрыяцеля круглай пяткай забойны падарунак анігіляцыі.
  Пасля чаго прачырыкала:
  - Я ѓсіх кітайцаѓ знішчу, пакажу сваю дзеѓкі морду!
  Вось гэта дзяѓчыны - босыя і прыгожыя і з панадлівымі, вельмі точанымі ножкамі.
  Анастасія Вядзьмакова скідае бамбёжку маленькіх памераѓ, разбурыла супернікаѓ і прачырыкала:
  - Слава нашай Радзіме вялікай!
  Вось і Аліса, і Анжаліка ѓ баі. Яны лупяць кітайцаѓ выкарыстоѓваючы снайперскія вінтоѓкі. У цэлым дзяѓчынкі выдатныя.
  Аліса стрэліла, прабіла адразу пецярых кітайцаѓ і прабуркавала:
  -На прасторах Радзімы цудоѓнай,
  Гартуючыся ѓ бітвах і працы...
  Мы склалі радасную песню,
  Аб вялікім сябру і правадыру!
  І ваяѓніца кінула босымі пальчыкамі ножак, забойны падарунак смерці. І парвала масу супернікаѓ.
  Анжаліка таксама разбурала ворагаѓ. Яна прабіла з аднаго стрэлу чацвярых непрыяцеляѓ і вякнула:
  - Мы ѓсіх пераможам абавязкова, і будзе камунізм!
  І ваяѓніца зноѓ шпурнула босымі пальчыкамі ножак забойны падарунак анігіляцыі. І столькі кітайцаѓ аказалася зараз знішчана.
  Гэта проста было як бы супер.
  Абедзве дзяѓчыны вельмі прыгожыя. Аліса бландына, а Анжаліка рудая. Яны ѓвогуле проста супер.
  І страляюць па ворагах у самую гушчу арды.
  Аліса ѓзяла і праспявала:
  - Сонечны круг,
  Неба вакол...
  Гэта малюнак дзяѓчынкі!
  І ваяѓніца голай пяткай узяла і падкінула выбухны пакет з вугалю. Які масу кітайскіх байцоѓ узяѓ і парваѓ.
  Анжаліка адзначыла са смяшком, і выскаліѓшы зубкі, якія ѓ яе нібы буйны жэмчуг:
  - Гэта проста цудоѓна!
  І таксама босыя пальчыкі рудай дзяѓчынкі як запусцяць выбуховыя пакуначкі з агрэсіѓнай сумессю знішчэння.
  Вось гэта дзяѓчынкі - выбітны пілатаж. Яны паказваюць свой найвялікшы і агрэсіѓны клас.
  Аліса ѓзяла і прачырыкала, выскаліѓшы зубкі:
  Намалявала я на лістку,
  Круг падпісаѓшы на дошцы!
  І зноѓ яе босая, хупавая ножка шпурляе нешта з вельмі забойнай сілай.
  І масай разбурэння - забіваючы кітайцаѓ.
  Анжаліка прабуркавала, падміргваючы:
  - Гэта ѓсё будзе такім - феерычным!
  І яе голая, круглая, ружовая пятка як цвікоѓ.
  Ваяѓніцы, зразумела, не даюць кітайцам захліснуць іх хваляй. А тыя ѓсё напаѓзаюць.
  Вялікая колькасць воінаѓ паднябеснай імперыі. І яны ѓсё пруць і пруць, і атакую з найвялікшым азартам.
  Анжаліка пляснула ѓ далоні і праспявала:
  - Веліч рускую прызнае планета,
  Ударам мяча разбурылі фашызм...
  У паэмах дзяѓчынак перамога апетая,
  І веру пабудуюць яны камунізм!
  І ваяѓніца як возьме і плюне... І клякса магічнай плазмы разам вырасла, і накрыла кітайцаѓ.
  Вось гэта скажам так - дзяѓчыны што трэба.
  Алёнка ж тое з аѓтаматаѓ па кітайцах страляе. То мячамі іх сячэ...
  А калі ѓ яе руках як па ѓзмаху чароѓнай палачкі паѓстаѓ кулямёт. І яна давай рэзаць ворагаѓ.
  Вось ужо Алёнка выкошвала кітайцаѓ, не даючы ім ніякай літасці.
  І дзяѓчынка шпурнула босымі пальчыкамі ножак забойны падарунак смерці, і раскідала воінаѓ паднябеснай імперыі.
  Пасля чаго праспявала:
  - Я наймацнейшая дзяѓчына свету,
  Стромкі ѓладар зямнога эфіру!
  Анюта гэта пацвердзіла:
  - Ды круты ѓладар!
  І ѓзяла босымі пальчыкамі ножак шпурнула забойны падарунак смерці, і столькі кітайцаѓ зараз паклала.
  Вось такая дзяѓчынка.
  А яшчэ і з пунсовых саскоѓ як зарадзіць маланкі. І воіны паднябеснай імперыі валяцца нібы снапы сена.
  Анюта ѓзяла і праспявала:
  - Слава эпосе рускіх цароѓ,
  Ты супостата народ разбі!
  Вось так дзяѓчынкі і працуюць. І Ала рудая прыгажуня з імі. І з лалавых саскоѓ капітальна разрады маланак паддае. І прыносіць татальную смерць.
  Ала праспявала, выскаляючыся:
  Не абламаць хвацкай дзяѓчынцы крылы,
  Няма жалю ѓва мне і не спыта...
  Я не люблю гвалту і бяссілля,
  Вось толькі шкада ѓкрыжаванага Хрыста!
  Вось такая яна баявая і агрэсіѓная, поѓная энергіі ваяѓніца.
  Марыя таксама з клубнічных саскоѓ зарад пульсарам. Масу байцоѓ Кітая спаліць, і прабуркуе:
  - Гэта мая касмічная моц!
  І яе вочкі бліснуць маланкамі.
  А босыя ножкі кінуць падаруначак анігіляцыі. Вось гэта дзяѓчынкі - найвышэйшы самы клас.
  Алімпіяда дзяѓбала суперніка. Яна пры гэтым выкарыстоѓвала і вогненныя пульсары са сваіх буйных саскоѓ.
  Дзяѓчына-волаты працавала з вялізным паскарэннем. І не давала нікому ніякіх шанцаѓ.
  І ваяѓніца шпурляла босымі пальчыкамі ножак вельмі нават разбуральныя падарункі смерці.
  І пры гэтым напявала:
  - Радзіма і войска гэта два слупы,
  На якіх і стаіць планета...
  Грудзі абаронім, мы цябе краіна,
  Усім народам раць твая апетая!
  І зноѓ яе саскі-памідоры запускаюць падарункі каласальнай забойнай сілы.
  Лізавета з танка таксама вядзе агонь. Яна страляе, націскаючы пунсовымі саскамі на кнопкі, і віскоча:
  - Няма мяне мацней, усіх парву на часткі!
  І міргвае сваім напарніцам.
  Алена з гэтым пагадзілася, націснуѓшы на кнопку сваім малінавым саском і са ствала выплюнула снарадам, раздзіраючы кітайцаѓ:
  - За нашу Радзіму камунізму!
  І ваяѓніца падміргнула сапфіравымі вочкамі.
  Кацярына адзначыла, пасылаючы ѓ супернікаѓ забойныя падаруначкі рэальнай смерці:
  - Камунізм - гэта навука!
  І зноѓ націснула на кнопку рубінава саском.
  Еѓфрасіння заявіла, ваюючы з вялікай упартасцю з супернікам, і выкарыстоѓваючы клубнічныя соску:
  - Вера наша ѓ светлую будучыню, не адмаѓляе і слаѓнага мінулага нашай імперыі!
  Лізавета з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Як славілі цара, так і будзем славіць!
  І ваяѓніца паказала доѓгі язычок.
  Кацярына заѓважыла, пальнуѓшы ѓ дадзеным выпадку націснуѓшы на кнопку джойсціка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - І ад Чудскіх берагоѓ,
  Да ледзяной Калымы,
  Усё гэта наша Зямля,
  Усё гэта мы!
  Еѓфрасіння лупанула, зноѓ ужыѓшы клубнічны сасок і прабуркавала, падморгваючы:
  - Мая вялікая сіла,
  Я скрышу кракадзіла!
  А вось яшчэ дзяѓчынкі атакуюць. Сярод іх і Наташа і Зоя.
  Вось дзяѓчыны ѓзялі і з гаѓбіцы як зарад такім разбуральным падарункам смерці.
  Наташа ѓзяла і праспявала:
  - Бомбы ляцяць і ракеты,
  Самы вялікі піяр...
  У песнях народа апеты,
  Страшны абрынуты ѓдар!
  Зоя агрэсіѓна заявіла:
  - Магутны ѓдар - добра!
  І ѓзяла, і націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопкі. Вось такія яны ѓсе баявыя прыгажуні.
  Алег Рыбачэнка на сцяне. Несмяротны хлопчык, на выгляд гадоѓ дванаццаці кідае босымі пальцамі ног іголкі. І дзівіць надыходзячых кітайцаѓ. Адразу тузін.
  Кідае босымі пальцамі ножак іголкі і Маргарыта. Дзяѓчынка вынішчае супернікаѓ і пішчыць:
  - Мая вялікая сіла!
  І адважна ваюе.
  Наташа таксама босымі пальцамі ножак як кіне магутны бумеранг. Як раскрышыць супернікаѓ, і прапішчыць:
  - У імя вялікай славы!
  Далей ужо Зоя сячэ мячамі кітайцаѓ, і заадно кідае босымі ножкамі іголкі з атрутай. І напявае сабе:
  - На прасторах Русі,
  Мы здолеем усіх выратаваць!
  І зноѓ мячы апускаюцца на супернікаѓ. І калі ѓжо сякуць, то без усялякага жалю.
  А вось калі Аѓрора пачала разбураць, і кідаць босымі пальцамі ножак бумерангі, то гэта і зусім поѓнае знішчэнне. І кітайцы забітыя падаюць пад ударамі рудай д'яліцы.
  А дзяѓчына раве:
  - Усё паламаю і разарву!
  І абедзвюма мячамі як возьме і сячэ!
  А ад яе босай пяткі ляціць востры, і колючы дыск. Гэта ѓвогуле дзяѓчына татальнай смерці.
  А вось і Святлана ѓ вырашальным баі. Як давай мучыць кітайцаѓ, і рассякаць іх на дробныя кавалкі мячамі.
  Пракруціла дзяѓчына матылька, і сем воінаѓ паднябеснай імперыі засечана.
  А затым ад босых пальцаѓ ножак і ляцяць вострыя, атрутныя іголкі. І дзівяць кітайцаѓ.
  Алег Рыбачэнка дзярэцца з жоѓтымі ваярамі. Яго мячы мільгаюць нібы прапелер.
  Хлопчык са смакам спявае:
  - Я буду наймацнейшым чэмпіёнам свету,
  Мы пераможам Амерыку, Кітай!
  І зноѓ хлопчык кідае босымі пальцамі дзіцячых ножак вострыя гульні. І падаюць адразу два тузіны забітых кітайцаѓ.
  Вось такая бітва. У рэальнай гісторыі, царская Расія дапятроѓскіх часоѓ страціла частку сваёй тэрыторыі. Але тут рускія віцязі ваююць і не збіраюцца саступаць.
  Алег Рыбачэнка б'ецца і спявае:
  - Але мы віцязі поѓныя рускага духу,
  Катам ніколі не пачуць, наш здушаны стогн!
  І зноѓ хлопчык кідае вельмі вострыя, і з моцным, звараным ведзьмамі атрутай, вельмі тонкія іголкі!
  Дзяѓчынка Маргарыта побач з ім. І таксама яе ножкі шпурляюць такія забойныя іголкі. А рукі сякуць нападаючых кітайцаѓ. Ваяѓніца разбурае супастаѓ, і напявае:
  - Я такая крутая, нібы дэман усіх краін...
  Дзіма, Дзіма, Білан! Дзіма, Дзіма Білан!
  Уладар усіх краін!
  Наташа таксама сячэ кітайцаѓ і напявае:
  - У вячэрняй світанку, не дамо перамагчы Сатане!
  І ад яе босых ножак таксама ляцяць забойныя іголкі.
  Далей ворагаѓ разбурае Зоя. І ад гэтай дзяѓчыны нібы зыходзяць флюіды каласальнай энергіі.
  І ад босых ножак прыгажуні ляцяць бумерангі, і вострыя іголкі.
  Ваяѓніцы ежыць:
  - Я вялікая басаногая мара і прыгажосць!
  І зноѓ шпурне ѓ супернікаѓ нешта надзвычай забойнае.
  А вось калі Аѓрора праводзіць млын і ссякае кітайцаѓ, то гэта і зусім - вышэйшы пілатаж анігіляцыі.
  А потым рудая кіне босымі пальцамі ног пранізлівыя іголкі. І падаюць забітыя жоѓтыя ваяры.
  А вось калі Святлана лупіць. І адначасова ад яе голых ножак ляціць цэлы пучок іголак, якія ѓсё пранізваюць і забіваюць.
  А ваяѓніцы пішчыць:
  - Так, так, так - атрымай фашыст у пятак!
  І яе босыя ножкі зноѓ па кітайцах забойнае выкінуць.
  Наташа, секчы жоѓтых воінаѓ мячамі, заѓважыла:
  - З фашыстамі было і лягчэй, і цяжэй!
  Святлана, правёѓшы млын, заѓважыла:
  - А з намі дзяѓчатамі заѓсёды лёгка!
  Аѓрора, прайграла прыём веер, і буркнула:
  - А са мной наогул не засумуеш!
  І ад яе босых ножак ляціць забойнае джала.
  А Зоя як возьме і прапішчыць:
  - Мы не тараканы, мы дзяѓчаты - вялікай славы!
  І зноѓ ад яе босых ножак нешта вылеціць, і па непрыяцелю прыкладзецца.
  Дзяѓчынкі ѓзялі за працу на сумленне.
  Гэта крэпасць амаль адзіны апорны пункт рускіх у гэтым раёне. Ёсць яшчэ пара якія будуюцца гарадоѓ. Добра, што кітайцы не сунуліся за Амур. Але Расея ѓ рэальнай гісторыі кавалак сваёй тэрыторыі страціла. Вельмі агрэсіѓная дынастыя ва ѓладзе ѓ Кітаі. Аднак дзяѓчыны гэта тое, што здольна і Люцыпара паліцы звярнуць ва ѓцёкі.
  Алег Рыбачэнка сячэ кітайцаѓ. І пры гэтым хлопчык спявае:
  - Найвысокі будзе клас...
  І вось ляціць кінуты босай ножкай хлопчыка бумеранг і лямант:
  - Усіх пасячэ дзікабраз!
  Маргарыта таксама кінула ѓ суперніка тое, што з'яѓляецца забойствам. Размалявала яго на часткі, і піскнула:
  - Я басаногая мара і вялікая прыгажосць!
  І яе ножка кідае дзікія дыскі.
  Далей у баі Наташка. І таксама ѓ непрыяцеля кідае тое, што расколвае супернікаѓ.
  І робіць гэта вельмі спрытна.
  А яе босыя ножкі шпурляюць чарговыя, забойныя іголкі.
  Далей у Зоя ѓ баі. І таксама кідае ѓ суперніка, рознага роду свастыкі і бумерангі.
  І выкошвае непрыяцеля.
  Пасля чаго як правае:
  - Слава добраму цару!
  А вось у баі і Аѓрора. Таксама непрыяцеляѓ з Кітая нішчыць. І калі ѓжо кіне, то кіне забойнай сілай.
  І пры гэтым праспявае:
  - Ды ѓ імя рускай Зямлі!
  І таксама ад яе босых ножак разлятаюцца забойныя зарады.
  Святлана таксама спуску непрыяцелю не дае. І ад яе босых ножак ляціць тое, што прыносіць відавочную смерць.
  І ваяѓніца напявае:
  - Не саступім ніколі! Не прыйдзе на Русь бяда!
  І зноѓ кітайцаѓ як закране. І возьме без цырымоній пасячэ.
  Шасцёрка ваяѓнікоѓ і ваяѓніц б'е моцна. І сячэ непрыяцеля, і кідае босымі ножкамі.
  Алег Рыбачэнка рубячы кітайцаѓ, праспяваѓ:
  - Зорны баец, дарма трубіць твой рог -
  Край твой далёкі ѓ сумнеѓнай славе...
  Полымя бітвы дрыжыць паміж радкоѓ -
  У аднабаковай гульні без правіл!
  І босы ножкі хлопчыка ляціць чарговы бумеранг, які цэлай тузіне кітайцаѓ перарэзаѓ глоткі.
  Хлопчыка як бачым баец.
  І Маргарыта таксама ѓ бітве. І так яе босыя ножкі працуюць. Яна нішчыць непрыяцеляѓ без усялякіх сумневаѓ вельмі крута.
  І яе мячы нібы каты.
  Ваяѓніца ежыць:
  - Ды будзе слава!
  Наташа таксама вядзе агонь босымі ножкамі, і кідае забойнае. А заадно і мячамі актыѓна сячэ.
  Адначасова пішчыць:
  - Мой антураж - казённы экіпаж!
  Далей у баі Зоя. Таксама чартоѓка найвышэйшага ѓзроѓню анігіляцыі. Як правядзе мячамі матылька. А затым возьме і босымі ножкамі паражаючыя элементы кідае.
  Пасля чаго прае:
  - Войска радуецца - наступаючы!
  І цэлы шэраг скошаных кітайцаѓ падае.
  Дзяѓчына сабе спявае:
  - Зоя любіць забіваць! Ах, гэтая Зоя!
  А вось і Аѓрора ѓ імклівым наступе. Або дакладней агрэсіѓнай абароне. І пры дапамозе босых ножак выбівае непрыяцеляѓ.
  А заадно і пішчыць. А калі пройдуць яе шаблі нібы лопасці культыватара, то тры тузіны кітайцаѓ разарвуць на кавалкі!
  А Аѓроры правішча:
  - Мілагучныя акорды, сцяг Расіі вельмі ганарлівы!
  І вось яе голая пятка як угодзіць кітайскаму генералу ѓ падбародак. Той возьме і заваліцца.
  Зоя ѓ баі агрэсіѓная. Сячэ сабе непрыяцеляѓ, і вішча:
  - Усіх сумнем і прыб'ем!
  І ад босых ножак такія кінжалы ляцяць.
  Святлана таксама спуску нікому не дае. І нішчыць непрыяцеляѓ, нібы каса траву зразае. Кітайцы завальваюцца.
  Дзяѓчына віскоча:
  - Шалёная іголка! Вунь з двара!
  
  БОКС І КРУТАЯ ПАЛІТЫКА РЫНГУ
  Сяргей Ляховіч атрымаѓ у баксёрскім паядынку перамогу на Шэранам дэ Бірсам. Ён перастукаѓ яго па ачках, і не прапусціѓ накаѓтуе ѓдару.
  І правёѓ першую абарону тытула.
  Гэта прывяло да некаторых перамен у агульным графіку баёѓ. Замест абавязковай абароны супраць Чагаева, Мікалай Валуеѓ і Сяргей Ляховіч вырашылі спачатку правесці бой па аб'яднанні тытулаѓ у суперцяжкай вазе.
  Гэты бой і сапраѓды быѓ бы вельмі цікавым. У Сяргея Ляховіча толькі адна параза, у Мікалая Валуева і зусім сорак шэсць перамог запар. І ён відавочны фаварыт.
  І прызавы фонд за гэты бой для абодвух баксёраѓ рэкордны ѓ дзесяць мільёнаѓ долараѓ на дваіх.
  Бой прайшоѓ у ЗША... Нажаль публіка была расчараваная. Сяргей Ляховіч траѓміраваѓ правую руку і зліѓ усе дванаццаць раундаѓ па ачках. Але і Мікалай Валуеѓ не бліснуѓ. І не змог свайго суперніка адправіць ні ѓ накаѓт, ні нават у накдаѓн.
  Але тытулы аб'яднаѓ і здолеѓ атрымаць сорак сёмую перамогу запар.
  Бой з Чагаевым быѓ перанесены. Затым у Чагаева ѓзнікла запаленне і Валуеѓ правёѓ бой з іншым, не надта вядомым сапернікам. І не занадта пераканаѓча адолеѓ яго па ачках. А потым бой з Султанам Ібрагімавым. Вельмі канкурэнтнай аказаѓся паядынак. Многія нават лічылі, што Султан Ібрагімаѓ яго выйграѓ. Раздзельным рашэннем суддзі ѓсё ж аддалі перамогу Валуеву. І ён зраѓняѓся з Рокі Марчыалі па колькасці перамог запар - сорак дзевяць.
  Далей абавязковая абарона з Русланам Чагаевым... Але зноѓ паядынак сарваѓся. І зноѓ Руслан Чагаеѓ з траѓмай і па-за гульнёй.
  Свой юбілейны пяцідзесяты бой (калі вядома ж не лічыць таго, што адзін паядынак Валуева быѓ аб'яѓлены несапраѓдным!) рускі гігант правёѓ супраць Руіса. Гэта быѓ паѓторны паядынак. У першым Валуеѓ не пераканаѓча перамог раздзельным рашэннем суддзяѓ. А тут другі бой-рэванш.
  Многія думалі, што Мікалай Валуеѓ палепшыць свой вынік. І што будзе крута... Але зноѓ рускі гігант выглядае не лепшай выявай, і атрымлівае вельмі спрэчную перамогу па ачках, і ізноѓ паасобным рашэннем суддзяѓ.
  Потым яшчэ бой з Холіфілдам. Гэты баец сапраѓдная легенда. Але яму ѓжо сорак шэсць год, і ѓ яго шанцы ніхто не верыць. А ѓ Мікалая Валуева пяцьдзесят перамог запар і ніводнай паразы. Ён пабіѓ рэкорд Рокі Марчыалі і валодае двума чэмпіёнскімі паясамі ѓ суперцяжкай вазе.
  Зноѓ бой ... І зноѓ Мікалай Валуеѓ з цяжкасцю вымучыѓ перамогу па ачках.
  І таксама паасобным рашэннем суддзяѓ. Але затое палепшыѓ свой рэкорд, пяцьдзесят адна перамога - запар! Гэта пагадзіцеся - вельмі крута.
  А вось яшчэ і добраахвотная абарона супраць Дэвіда Хэя. Мікалай Валуеѓ ужо з 1993 года не мае ніводнай паразы. Вось ён зноѓ у баі...
  Зноѓ паядынак, дзе Мікалай-кувалда не бліскае і саступае суперніку ѓ хуткасці.
  Але затое цудоѓна трымае ѓдар. Выяѓляе ѓстойлівасць. І ѓ выніку суддзі зноѓ аддаюць Мікалаю Валуеву перамогу, раздзельным рашэнні. І вядома ж вельмі спрэчную...
  Але рэкорд Рокі Марчыла абноѓлены. Пяцьдзесят дзве перамогі запар.
  І сапернік новыя намячаецца: Віталь Клічко, які хоча атрымаць адразу два паясы ѓ аб'яднальным баі.
  Але перамовы неѓзабаве зайшлі ѓ тупік. Віталь Клічко біѓся з Сасноѓскім.
  А Мікалай Валуеѓ біѓся з Морэкам, баксёрам моцным, але шмат разоѓ бітым.
  І гэтая перамога Мікалая Валуева, ужо 53. Запар апынулася непераканаѓчай і зноѓ без накдаѓн і па ачках, паасобным рашэннем суддзяѓ.
  Тым не менш рэкорд быѓ абноѓлены. І Мікалай Валуеѓ ужо шаснаццаць гадоѓ не ведаѓ паражэнняѓ - рэкорд для суперцяжкай вагі. І пяцьдзесят тры перамогі запар - рэкорд сярод усіх вагавых катэгорый.
  А бой з Віталём Клічко і аб'яднанні тытулаѓ так і не адбыѓся.
  У Мікалая Валуева знайшлі ѓ галаве дабраякасную пухліну і ён быѓ вымушаны завяршыць баксёрскую кар'еру.
  За яго паясы біліся Дэвід Хэй і Уладзімір Клічко. І Клічко-малодшы перамог.
  А вось Мікалай Другі як баксёр фармальна пабіѓ рэкорд Рокі Марчыалі, і які валодае двума паясамі, і яшчэ ні разу не біты, быѓ ужо ѓ немалой славе.
  І замест "Адзінай Расеі", Мікалай Валуеѓ вырашыѓ стварыць сваю ѓласную партыю. Назваѓ яго - "Вялікі скачок". І здолеѓ сенсацыйна прайсці ѓ Дзярждуму ѓ 2011 годзе. А потым і прыняѓ удзел у выбарах прэзідэнта 2012 года. І зноѓ сенсацыя, другое месца, і выхад у другі тур супраць Уладзіміра Пуціна.
  Вось гэта да! Мікалай Валуеѓ стаѓ новай, яскравай, палітычнай зоркай. Народу прыеліся старыя, палітычныя прастытуткі і ён пайшоѓ за новым палітыкам і баксёрам.
  Уладзімір Пуцін праѓда змог у другім туры адолець Мікалая Валуева, але яго перавага аказалася зусім невялікай.
  А вось у камуністаѓ з прычыны правалу Зюганава адбыѓся пераварот і новым старшынёй КПРФ стаѓ Сяргей Удальцоѓ.
  Гэта малады і энергічны чалавек учыніѓ сапраѓдную буру супраць Уладзіміра Пуціна. І хваляванні былі вельмі сур'ёзныя. Масавыя сутыкненні з паліцыяй. Ужыванне дубінак. Збіццё і нават ахвяры сярод затрыманых.
  Так што алімпіяда ѓ Сочы аказалася сарванай. Потым ва Украіне прайшоѓ майдан. Януковіч быѓ скінуты. Пуцін ва ѓмовах унутранай нестабільнасці не стаѓ захопліваць Крым. І на Данбасе не было вайны.
  Украіна на чале з Парашэнка перажывала ѓздым.
  Віталь Клічко, які спыніѓ сваю кар'еру ѓ боксе, вырашыѓ вярнуцца.
  І вось яму ѓдалося накаѓтаваць Стывенсана. І стаць чацвёрты раз чэмпіёнам у суперцяжкай вазе, паѓтарыѓшы рэкорд Холіфілда. Потым Віталь правёѓ яшчэ адну абарону супраць Крыса Арэолы. Такі бой рэванш і зноѓ адправіѓ суперніка ѓ накаѓт.
  Але затым з прычыны загружанасцю пасадай мэра Кіева, усё ж такі вымушаны, быѓ завяршыць сваю слаѓную кар'еру.
  Уладзімір Клічко, хоць і не зусім пераканаѓча, але змог абараніць свой тытул супраць Тайсана Ф'юры. А потым накаѓтаваѓ свайго суайчынніка Глазкова. А далей правёѓ яшчэ і абарону супраць Браяна. І пабіѓ рэкорд Джо Луіса па колькасці чэмпіёнскіх перамог.
  Але застаецца яшчэ адзін пояс. Які заваяваѓ Дэнацей Уайдэр. Гэты баксёр унікальны - уся кар'ера з адных накаѓтаѓ. Цэлых сорак накаѓтаѓ запар - гэта крута! А Уладзіміру Клічко ѓжо сорак адзін год. І зразумела гэты аб'яднаѓчы паядынак выклікаѓ каласальную цікавасць.
  І ѓпершыню з часоѓ бою з Пітэрам Уладзімір Клічко не бясспрэчны фаварыт.
  Але вось бой з Дэнацеем. Абмен накдаѓнамі. І ѓсё ж перамога ѓ канчатковым выніку, няхай нават і паасобным рашэннем суддзяѓ Уладзіміра Клічко.
  Так Уладзімір Клічко ѓпершыню ѓ суперцяжкай вазе аб'яднаѓ усе чатыры асноѓныя паясы. І гэта ѓнікальнае дасягненне...
  Уладзімір Клічко правёѓ яшчэ рэванш з Уайдэрам, змог гэтым разам адправіць яго ѓ накаѓт, і паказаць, што ѓзрост спорту не перашкода. Перамог таксама яшчэ Паркера.
  Але потым усё ѓжо восенню 2018 года ѓ сорак два гады прайграѓ Энтані Джошуа ѓ драматычным паядынку.
  Гэта бой быѓ супер... Уладзімір Клічко больш за чатырнаццаць гадоѓ не прайграваѓ, але Энтані ѓсё ж здолеѓ узяць уверх і заваяваць усе чатыры паясы.
  Адзінае суцяшэнне Уладзіміра Клічко, што яго цёзка Уладзімір Пуцін таксама выбары 2018 года прайграѓ. Прычым, перамог не Мікалай Валуеѓ, на якога мода ѓжо прайшла, а камуніст - Сяргей Удальцоѓ.
  Прычына паразы была ѓ тым, што з-за падзення коштаѓ на нафту і газ эканамічнае становішча Расіі пагоршылася. А эфект ад акупацыі Крыма не мог спрацаваць. Так што стала ѓсё інакш. Зноѓ вярнуліся камуністы. І зноѓ над Крамлём Чырвоны сцяг.
  Уладзімір Клічко, зрэшты, аднавіѓ кар'еру. Каранавіруса ѓ свеце не было, і ѓ 2020 годзе вялікі баксёр змог пабіць Руіса-малодшага і зноѓ стаць чэмпіёнам свету. Потым ён абараніѓ ад Руіса-малодшага свой тытул. Але бой рэванш зноѓ апынуѓся за Энтані Джошуа.
  Уладзімір Клічко, які пабіѓ шмат рэкордаѓ зноѓ аб'явіѓ аб завяршэнні кар'еры.
  Хоць яму ѓдалося ѓстанавіць яшчэ адзін рэкорд - стаць самым узроставым абсалютным чэмпіёнам свету.
  І гэта таксама вялізнае дасягненне.
  Потым яшчэ і Віталь Клічко правёѓ выставачны бой з Холіфілдам.
  Свет ішоѓ па сваім шляху.
  Новым абсалютным чэмпіёнам свету сярод суперцяжэй стаѓ Аляксандр Вусік сенсацыйна перамогшы Энтані Джошуа. А потым абараніѓ супраць яго тытул.
  Але вось Уладзімір Клічко нечакана восенню 2022 года вярнуѓся. І ваяваѓ з Вусіка, дзеля чарговага рэкорду.
  І гэты бой пабіѓ усе дасягненні ранейшыя ѓ драматызме і плыні.
  І Уладзімір Клічко зноѓ сенсацыйна перамог. І зноѓ завалодаѓ усімі паясамі. І чацвёрты раз стаѓ чэмпіёнам свету.
  Сапраѓды ѓ боксе гераічнасць не мае ѓзросту.
  Жыццё ідзе сваёй чаргой, але сапраѓдныя героі не старэюць!
  
  Гітлер рукі прэч ад габрэяѓ
  АНАТАЦЫЯ
  У Адольфа Гітлера наступіла прасвятленне, і ён перастаѓ пераследваць габрэяѓ. У адказ, саюзнікі заключылі з Трэцім Рэйхам бестэрміновае перамір'е. І зараз СССР даводзіцца ваяваць на адзін фронт, а сілы вельмі нават няроѓныя.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Вось напрыклад, мір у якім ЗША прапанавалі ѓ сакавіку 1943 гады Гітлер угоду: ён спыняе пераслед габрэяѓ, наѓзамен саюзнікі аб'яѓляюць бестэрміновае перамір'е. Фюрар прайграючы бітву за Афрыку, і быѓшы разгромленым пад Сталінградам, змушаны пагодзіцца. Ну, а ЗША свой разлік - няхай абодва дыктатары і таталітарныя краіны анігілююць адна адну. А то СССР неяк надта ѓжо рашуча надыходзіць.
  Глядзі яшчэ ѓ Еѓропе раней, чым ЗША акажацца. Брытанія натуральна без Амерыкі, адна ваяваць не жадае. Ды і акрамя таго Чэрчыль таксама, прыходу чырвоных у Еѓропу баіцца.
  Карацей кажучы, дамовіліся. Гітлер спыніѓ пераслед і знішчаць яѓрэяѓ, а саюзнікі згарнулі з 1 красавіка ѓсе бамбардзіроѓкі і баявыя дзеянні. Але гэта зразумела яшчэ не ѓсё. Цішком сёе-тое сталі прадаваць і фашыстам. А СССР зараз не атрымліваѓ бясплатнай дапамогі, а мог купляць толькі за золата.
  На Захадзе наступіла поѓнае зацішша. На ѓсходзе вайна ішла ѓ асноѓным у паветры. На сушы таксама пакуль паѓза. Немцы рыхтавалі наступ на Курскай дузе, Чырвоная армія стаяла ѓ абароне і закопвалася ѓ зямлю.
  Але перамір'е на захадзе сёе-тое змяніла. Па-першае, немцы сталі куды мацнейшымі ѓ паветры, амаль палову іх авіяцыі да гэтага адцягваѓ Захад.
  Па-другое, Гітлер зараз не так спяшаѓся наступаць. Яму вельмі хацелася, каб у баях прайшлі выпрабаванні яшчэ і "Тыгр"-2, і "Леѓ" і асабліва "Маѓс".
  "Тыгр"-2 стаѓ паступаць у серыйную вытворчасць раней за ѓсіх яшчэ ѓ траѓні. Але ѓ яго была лягчэйшая, у менш абароненая вежа Паршэ. "Маѓс" толькі ѓ чэрвені прайшоѓ выпрабаванні, якія паказалі здавальняючыя вынікі. Працы над танкам "Леѓ", аднавіліся па-новаму. Але патрабавалася перарабіць машыну, пад больш магутны рухавік ад "Маѓса", і ѓзмацніць браніраванне бартоѓ. "Маѓс" і "Леѓ" відавочна не паспявалі да наступу, а "Тыгр"-2 яшчэ меѓ патрэбу ѓ навучанні экіпажаѓ і серыйным разгортванні. Акрамя таго ѓ серыю запусцілі і "Ягдпантэру", і спешна распрацаваную "Пантэра"-2. Апошняя машына мела падобнае з "Пантэрай", узбраенне, але вялікую таѓшчыню бартавой і лабавой броні, што і вага павялічыла. Але і "Пантэры"-2 не паспявалі да пачатку бітвы.
  Цярпенне Сталіна лопнула і 5 жніѓня 1943 г. Чырвоная армія сама перайшла ѓ наступ.
  На гэты раз перавага савецкіх войскаѓ у колькасці была меншай, чым у рэальнай гісторыі. Немцы змаглі вывесці свае войскі з Афрыкі і больш сіл перакінулі з Еѓропы. Асабліва дадалося зенітак. Ды і танкаѓ было больш, і агульны выпуск узбраенняѓ, без бамбардзіровак саюзнікаѓ аказаѓся вышэй.
  І абарона магутная. Асабліва моцныя немцы на поѓдні, дзе Майнштэйн і іх асноѓныя сілы. Там Чырвоная армія спрабавала наступаць, але без поспеху. Яе атакі практычна адразу ж захлынуліся. Ды і нямецкія "Тыгры", "Пантэры", "Фердынанда", вельмі моцныя ѓ абароне, і горш у нападзе.
  На арлоѓскім напрамку немцы былі крыху слабейшыя. А Чырвоная Армія наадварот асноѓны ѓдар нанесла менавіта там. Так што дабіцца ѓдалося большага.
  Але ѓсё роѓна абарона ѓ немцаѓ развіта ѓ інжынерным стаѓленні, танкі і самаходкі выдатна сябе паказваюць у абароне, ды і што істотна, у небе ѓ рускіх няма перавагі. Хутчэй нават наадварот, хоць Фоке-Вульф і не зусім апраѓдаѓ сабе, але Ме-109 мадыфікацыі "Г", нядрэнны працоѓны конік, і галоѓнае яго шмат. І асы даволі моцныя. Вось Хафман стаѓ новай ѓзыходзячай зоркай Люфтвафэ. Ды і з гаручым у немцаѓ лягчэй, сёе-тое з нафтапрадуктаѓ прадаюць ЗША і Брытанія. Ды і Румынію саюзнікі не бамбуюць, ды і заводы сінтэтычнага бензіну таксама.
  У паветры пакуль узяць уверх не ѓдаецца. Праѓда з Фокке-Вульфам савецкія асы змагаюцца нядрэнна, тым больш машыне апынуѓся відавочных дэфект бакі з гаручым не запаѓняюцца інэртным газам і іх лягчэй падпаліць. Праѓда сама машына даволі магутная ѓзбраеннем і пры правільнай тактыцы можа быць небяспечная. І як франтавы бамбавік нядрэнная, у два разы больш нясе бомбаѓ, чым ПЕ-2.
  Чырвоная армія рухалася павольна. Гітлераѓцы чапляліся за кожны населены пункт і мелі глыбокаэшаланаваную абарону. Ды і яшчэ новыя сілы падцягвалі ѓ бой. Вось і пара "Маѓс", прыняла ѓдзел у бітве. Але ѓсё ж праз паѓтара месяца Чырвоная армія акружыла Арол, і нямецкія войскі пакінулі горад. Арлоѓскі выступ быѓ зрэзаны, але на гэтым пакуль поспехі Чырвонай арміі і абмежаваліся. Надзеі звязваліся з зімой. Калі баяздольнасць немцаѓ рэзка падала.
  Сталін выступіѓ са зваротам, і адзначыѓ, што немцам за лета не ѓдалося захапіць і пядзі савецкай зямлі, а Чырвоная армія адбіла Арол, і пацясніла фрыцаѓ, а ѓ халодны час нас чакаюць новыя перамогі.
  І сапраѓды, нямецкая тэхніка і салдаты зімой ваявалі слабей. Чырвоная армія змаглі прарваць абарону фрыцаѓ на поѓдні, і рушаць наперад да Дняпра. Поспеху ѓдалося дабіцца і ѓ цэнтры. Пад Ленінградам таксама фашыстаѓ пабілі ѓ студзені і дэблакіравалі горад. Праѓда наступіла вясна, і фрыцы змаглі спыніць Чырвоную Армію на Дняпры.
  Надвор'е стаяла халоднае, прыляцелі прыгажуні якраз дваццаць пятага снежня. Ідзе снег і накручвае кудзеркі вецер. Ды і месца яны сабе выбралі не самае цёплае - проста пад Ленінград.
  Па прыбыцці, дзяѓчаты ѓ бікіні зладзілі сабе прабежку па гурбах. Сапраѓды, сапраѓдныя арыйкі павінны паказаць, што ім не страшны ніякі, нават самы люты холад. Разам з імі бег хлопчык-ніндзя, які прыбыѓ з Японіі, якога ѓсе называлі Карась.
  Гэты дзяцюк праславіѓся ѓдзелам у спецыяльных аперацыях. Прыемныя ѓсходнія рысы, разам са светлымі валасамі, атрыманымі ѓ спадчыну ад невядомага бацькі, рабілі хлопчыка вельмі прыгожым.
  Дзяѓчаты нават будавалі яму ѓ адказ вочкі, хаця Карась, мабыць, ім пакуль не пара. Але рэльеф мускулатуры, нібы дрот, і бяжыць, што за ім не ѓгнацца нават гэтым загартаваным і ѓсё якія зведалі тыгрыцам.
  Дзяѓчаты пасля родаѓ, на трэніровачнай базе цалкам аднавілі форму, але вытрымліваць такі ледзяны тэмп, не кожнаму супермэну дадзена.
  Стэлла, якая паспела, як і Магда фон Зінгер пабіцца з рускімі, заѓважыла:
  - Маразы і снягі іх галоѓны саюзнік. А так, нічым не круцейшы ангельцаѓ!
  Магда справядліва заѓважыла:
  - Я б так не сказала. Рускія значна мацней, і іх падраздзяленні, практычна, ніколі не адыходзяць назад!
  Стэлла, зрабіѓшы сальта падчас прабежкі, хіхікнуѓшы, заѓважыла:
  - Але гэта хутчэй іх слабасць, чым плюс. Я наогул не разумею, такіх вось метадаѓ кіравання войскамі, як стварэнне загараджальных атрадаѓ і растрэлаѓ камандзіраѓ якія адыходзяць падраздзяленняѓ.
  Герда, сама перавярнуѓшыся пры бегу і зрабіѓшы расцяжку, пагадзілася:
  - Вядома, з-пад палкі не атрымаецца добры ваяка. - Тут дзяѓчынка-бландынка, праѓда, была вымушана, рыпаючы сэрца прызнаць. - Але добра рускія ваююць, калі ѓжо цэлых два з паловай гады пратрымаліся. Нам бы іх жывучасць!
  Клара пагардліва фыркнула:
  - Нам, кажаш?
  Герда хіхікнула, заѓважыѓшы:
  - Мы ж эліта! Асабліва Марсэль!
  Лепшы ас усіх часоѓ і народаѓ, не гледзячы на катэгарычную забарону Гітлера, які хацеѓ, каб гэты сімвал непераможнасці засяродзіѓся выключна на выкладчыцкай працы - бо ён усё ж такі генерал-лейтэнант, усё ж вырваѓся на фронт.
  Дакладней, фюрар літасціва дазволіѓ яму вярнуцца, калі будзе немцам недзе дрэнна.
  Фашысты, вядома, на ѓсялякі выпадак умацоѓвалі абарону і рыхтаваліся да зімы, але моцна сумняваліся, што ѓ рускіх знойдуцца рэсурсы для маштабных наступальных акцый.
  Аднак разведка працавала. Гэта значыць інфармацыя аб падрыхтоѓцы наступу з мэтай вызвалення Ціхвіна, усё ж пратачылася. Прычым, савецкія войскі пачалі магутную артпадрыхтоѓку, якраз на Каляды.
  Лупілі "Кацюшы" і нават пару першых рэактыѓных пускавых установак павышанай магутнасці "Андрюша". І грукат стаяѓ ад разрываѓ такі, што басаногія, напаѓзмёрзлыя дзяѓчыны ѓлавілі яго.
  Балазе слых у іх выдатны і вочы зіхацяць іскрынкамі.
  Пераглянуѓшыся паміж сабой, дзяѓчаты, прыйшлі да высновы:
  - Што ж, цяпер паб'емся, як трэба!
  А хлопчык-ніндзя Карась паведаміѓ:
  - Маё заданне будзе ѓвайсці ѓ Ленінград і там усё разведаць. Вы занадта прыгожыя для разведчыц!
  Магда млява нахіліла вейкі, адказаѓшы:
  - І ты таксама. А калі рускім здасца дзіѓным, твой акцэнт?
  Карась лагічна заѓважыѓ:
  - Калі гаворыш на рускай мовы занадта правільна, гэта ѓ табе значна мацней выдае замежніка. Ва ѓсякім разе, я пабег, а вы, добра прыціснуць іх на флангу.
  Дзяѓчаты панесліся да свайго танка. Яны ж танкісткі-выпрабавальніцы. І выбралі для сябе, нешта найноѓшае. Дакладней нават, адразу два танкі-навічкі, якія павінны прайсці абкатку на фронце.
  А менавіта "Ласкі", машыны з двума членамі экіпажа і вельмі нізкім сілуэтам. Самыя першыя мадэлі танкаѓ новага пакалення, дзе немцы і сапраѓды сур'ёзна заняліся ѓшчыльненнем кампанавальнай схемы. І некаторыя цікавыя ноѓ-хаѓ ва ѓпраѓленні. У прыватнасці, электрычная трансмісія і размяшчэнне каробкі перадач, уманціраванай у матор. А самі танкісты размяшчаліся фактычна лежачы. Пры гэтым, трансмісію і рухавік змясцілі ззаду, а дзяѓчыны зручна размясціліся на жыватах. І іх ногі ціснулі перадачы і кнопкі ззаду, а рукі, наадварот, пры пераключэнні рухаліся зручна. Самае ляжачае сядзенне зроблена пад замову і капіюе форму іх целаѓ. Вежы, праѓда, не - атрымалася САУ, прычым такое нізенькае, што коѓзанкі размешчаныя вонкі.
  Вядома, паварочвацца не можа гармата, але крыху круціцца здольная. Ну, а сам танк ліха разгортваецца вакол сваёй восі, і кампенсуе, тым самым, адсутнасць вежы.
  Магда растлумачыла дзяѓчынкам-напарніцам:
  - Так без вежы танкі атрымліваюцца танней і ніжэй. Вось мы можа рэгуляваць вышыню, апускаючы да 1,2 метраѓ і паднімаючы да 1,5. Амаль як партызаны, паѓзем па-пластунску.
  Пры вазе 12 тон машына мела выдатнае лабавое браніраванне ѓ 82 міліметраѓ пад вуглом нахілу ѓ 40 градусаѓ ад гарызанталі ѓ верхняй частцы. А ніжняя зусім маленькая. Барты абаронены горай, за 60 міліметраѓ, але яшчэ прыкрываюць самі каткі. Рухавік у 400 конскіх сіл забяспечвае выдатныя хадавыя якасці. Плюс яшчэ размяшчэнне коѓзанак і падвеска, даюць магчымасць не толькі зменшыць сілуэт, але і звыш таго, забяспечваюць выдатную праходнасць па гурбах.
  Як ні круці, але цяжэйшы звярынец, пачынальна з "Пантэры", куды цяжэйшы і нязграбны. А на гурбах і зусім труннай.
  Гердзе, якая размясцілася са сваёй даѓняй напарніцай Кларай, і мімаволі яна адчувала дыскамфорт у цеснай, кампактнай і даѓгаватай скрыні танка. Хоць, вядома, трэба аддаць належнае, што машына з узбраеннем Т-4 і лепшым браніраванне ѓклалася ѓ вагу 12 тон. Бландынка-тэрмінатар заѓважыла:
  - Самымі камфортнымі танкамі былі "Тыгр" і "Леѓ". У гэтай машыне нават нам дзяѓчатам цяжка павярнуцца.
  Клара запярэчыла:
  - Затое абарона. Як у найноѓшай "Пантэры", што толькі з лістапада і стала паступаць у войскі з 60 - міліметровым корпусам. Праѓда, лоб зачынены лепш нашага з 120 міліметраѓ, але ѓ яго яшчэ трэба і патрапіць. У такім вугле як у нас, 85-міліметровая гармата дасць рыкашэт і пры стральбе ва ѓпор.
  Герда пачухала сабе нагой за вухам, але ад гэтага руху ѓсё роѓна насок упёрся ѓ нахілены дах, і заѓважыла:
  - У рускіх, нас папярэдзілі, могуць з'явіцца танкі з калібрам у 122 - міліметра. Разведка не дрэмле!
  Клара ѓпэѓнена вымавіла, надзімаючы шчокі і крывячы ѓ гневе рот:
  - Наша разведка, як заѓсёды, на вышыні. Толькі нас замкнулі ѓ цеснай скрыні.
  Новы рухавік у 400 конскіх сіл, як абвяшчала інструкцыя, мог быць на кароткі час фарсіраваны водаметалонавай, або азоцістай сумессю. У гэтым выпадку танк мог некалькі хвілін прамчацца з хуткасцю звыш 100 кіламетраѓ.
  Савецкія пайшлі ѓ прарыѓ, перад гэтым, вырашэціѓшы ѓсе траншэі і дзоты фашыстаѓ. Але гітлераѓцы большую частку войскаѓ адвялі на другую і трэцюю мяжу. Пасля чаго паспрабавалі сустрэць пяхоту артылерысцкім агнём і кулямётнымі радамі.
  Наперадзе, зразумела, рухаліся танкі. Бо больш магутная Т-34-85 яшчэ не паступіла ѓ масавую вытворчасць, атакавалі драбнейшыя і рухомыя Т-34-76. Яны, не лічачыся з стратамі, лезлі на лінію акопаѓ і карысталіся сваім цудоѓнымі хадавымі якасцямі на снезе.
  А вось і нямецкія машыны спрабуюць адказваць. Т-4 ужо зняты з вытворчасці, але некалькі такіх танкаѓ яшчэ знаходзяцца ѓ страі. Яны, як ні дзіѓна, лепш рухаюцца па гурбах, чым монстры навейшы. Тых яшчэ трэба завесці, каб ачысціць снег, які забіѓся паміж каткамі. Нават смешна, як фрыцы кіпяцяць у катлах ваду, а затым льюць яе на гусеніцы, каб сышла гэтая агідная скарынка.
  Нават лепшы нямецкі танк "Леѓ" і тое пакутуе з падобнымі коѓзанкамі. Праѓда, у самых мадыфікацыях ужо французы гэта ѓлічылі, ды і сама машына ѓ іх здольная і трыццацьчацвёрку абставіць. Але гэта толькі, умоѓна кажучы, так проста.
  Але вось пара нямецкіх танкаѓ усё ж ссунулася. Але затое астатнія, як сказаць... У топе! Праѓда, са "Льва" стромкія танкісты спрабуюць лупіць па Т-34-76 з вялікай дыстанцыі. Трэба адзначыць, што улічваючы, далікатнасць брані ѓ літой вежы савецкай канструкцыі, шанец ѓразіць, нажаль, маецца.
  Недахоп легавальных элементаѓ гэтак вострая, што нават 50 - міліметровыя прылады фрыцаѓ небяспечныя. Зрэшты, ад трапленняѓ маленькай 37-міліметровай гарматы таксама здараюцца абвалы і абсыпанне брані, або корпус з вежай зыходзяць расколінамі.
  Адносная ѓразлівасць "трыццацьчацвёркі" прывяла да таго, што ідэю пераѓзбраення "Пантэр" больш магутнай гарматай, адклалі да лепшых часоѓ. Або, дакладней, горшых - калі ѓ серыю пойдуць ІС. Але пакуль ІС-1 не стаѓ масавай серыяй. Але вось на рахунак ІС-2 інфармацыя ѓжо пратачылася. Паколькі многія генералы ѓжо разумелі, што СССР амаль асуджаны, і не знаходзілі ганебным здрадзіць за грошы Радзіму. Так што колькасць шпіёнаѓ, у тым ліку і ѓ генштабе, значна вырасла.
  Вось цяжкая мадыфікацыя "Льва" з 128-міліметровай гарматай. Спрабуе даѓжынёй лапай дацягнуцца да трыццацьчацвёрак. Але паспрабуй, патрап.
  Зрэшты, савецкія танкісты вырашаюць атакаваць фрыцаѓ самі. Хай, нават улічваючы хуткастрэльнасць прылад вермахта, гэта і самагубна.
  Вось "Льву" ѓдалося адарваць вежу, і чацвёра сяброѓ паляцелі галубамі на той свет. Але іншыя танкі яшчэ больш актыѓна падціскаюць. Вось навастрыліся ѓмельцы неяк фарсіраваць дызельныя рухавікі, што тыя, няхай на кароткі час, але без усялякіх сумесяѓ разганяюць танк да 70 кіламетраѓ. Няхай матор пасля гэтага і ламаецца. Але тут у атаку ідуць адчайныя хлопцы, у якіх вяртанне не прадугледжана. Ну што ж? Калі інакш нельга жыць, то забудзься пра выжывальнасць.
  І вось, нібы дэман са снежнага свету, савецкі танк, абраѓшы сабе самую дарагую ахвяру, тараніць цяжкага і забойнага "Льва". Нямецкая машына толькі-толькі пачала выязджаць з ангара.
  Удар моцны, рулю савецкай машыны згінаецца. Леѓ даволі нізкі, і карпусы абедзвюх машын сплескваюцца. А затым узрываецца размешчаны наперадзе нямецкі матор. І пачынаецца пажар, і ѓцёкі гітлераѓцаѓ праз ніжні люк.
  Не ѓсе, вядома ж, савецкія танкі змаглі прарвацца на таранную дыстанцыю. Прылады ѓ фрыцаѓ працуюць і перамолваюць. Але каму ѓдалося, той, як урэжа!
  Герда і Клара крыху апярэдзілі сваіх сябровак і апынуліся ѓ межах, калі ѓжо бачныя савецкія машыны. Што ж, страляць можна, але лепей наблізіцца. З пяці кіламетраѓ, нават далікатную браню трыццацьчацвёркі праблемна ѓзяць.
  Агнязарная Клара па-філасофску заѓважыла:
  - Вось заѓсёды так. Нельга лупіць на адлегласці!
  Герда запярэчыла:
  - Можна, калі асцярожна!
  Але пакуль сітуацыя не прымушала адкрываць агонь з вялікіх дыстанцый. Ды і іх, пафарбаваны ѓ белае танк, ці наѓрад хто заѓважыць. А як добра ідзе машына. Ніхто не папракне хадавую частку.
  Ды і ход плаѓны. Савецкія машыны таксама нядрэнныя, і тут ужо ѓзламалі першую лінію нямецкай абароны і прарываюцца праз другую. А надвор'е нялётнае, паднялася завіруха, і шматлікая авіяцыя вермахта ѓ адключцы.
  Улічваючы лікавую слабасць чырвонай авіяцыі, і найвостры дэфіцыт паліва, то лепшага надвор'я і быць, не можа.
  Няхай фрыцы хаваюцца. Вось ужо некаторыя з іх нават белымі анучамі сталі размахваць. Будзе Гітлеру капут.
  Герда стрэліла з двух кіламетраѓ. У прынцыпе, гэтая яшчэ параза не напэѓна, але бачачы, колькі немцаѓ рускія паспелі пакалечыць, то чаго чакаць. Тым больш, трыццацьчацвёркі яшчэ менш жывучыя, чым у пачатку вайны, а распрацаваць новыя радовішчы пакуль не паспелі. Так што...
  Бландынка-тэрмінатар вельмі хвалявалася, калі націснула на курок гарматы. Ужо адвыкла ад баявой стральбы, хаця працягвала і падчас цяжарнасці, а таксама першых месяцаѓ кармлення, практыкавацца ѓ цірах і палігонах. Але мабыць, у бікіні і босы ваяваць лягчэй, становішся з машынай адным цэлым. Снарад патрапіѓ, і перакасіѓ вежу. Не, не загарэѓся, але ѓсё роѓна мусіѓ спыніцца, прыяцель. А зараз іншую ахвяру.
  Клара шэпча:
  - Хто абвык за перамогу дужацца. З намі разам у магілу сыдзе. - Герда стрэліла, а рудая ваяѓніца паправіла. - Дакладней, мы ѓсе разам ворагаѓ звядзём у магілу.
  Беласнежка-тэрмінатар зло перабіла:
  - Калі няма натхнення, не адцягвай песняй!
  Клара умольна папрасіла:
  - Праспявай сама! Ты ж такая здольная.
  І Герда, ведучы агонь, заспявала;
  Радзіма і войска-гэта два слупы,
  На якіх трымаецца планета!
  Грудзі абаронім цябе краіна,
  Усім народам раць твая сагрэта!
  
  Аблокі прахалоду, а свяціла спёку,
  Аѓтамат плячо нацёр салдату!
  Назаѓжды айчына мы з табой,
  Выкапаем магілу супастату!
  
  Так, часам жорсткае фартуны аблічча,
  Куля наровіць прабіць нам сэрца!
  Крыху адступіѓся, і баец загінуѓ,
  Прыадчыні Гасподзь герою дзверцы!
  
  У нябёсах бяздонных нам спакой,
  Рай, блажэнны воіну не свеціць!
  Мір у айчыне нашу з сабой,
  Плён перамогі спазнаюць нашы дзеці!
  Герда пакуль спявала, пабіла яшчэ дзевяць танкаѓ, прыкметна палепшыѓшы свой рахунак.
  Тады і Клара заспявала:
  Вабныя зорныя высі,
  Вабяць у бясконцыя далечыні!
  А нашых людзей свету думкі,
  Мара аб ляціць Ікар!
  
  Мой погляд неадрыѓны ад неба,
  Да сферы дакрануцца цяжка...
  Ад першых шруб Архімеда -
  Страгаталі іх доѓга і нудна!
  Тут дзяѓчына не ѓтрымалася і стала сама наводзіць і паліць. Савецкія танкісты не звярталі на стрэлы ѓвагі, хаця падключылася і самаходка Магды. Усё ж у завею не моцна разгледзіш, дзе, што і як б'е. Плюс яшчэ абодва танкі падселі і сталі амаль неадметныя з гурбамі. Ды і новая гармата была больш незаѓважнай, і на канцы стаяѓ глушыцель з адводам агеньчыка. Такая вось самая падступная машына атрымалася ѓ фрыцаѓ.
  У небе стала крыху горай. З'явіѓся рэактыѓны МЕ-262, які меѓ вельмі высокую хуткасць, і яго было вельмі цяжка збіць. Хутчэйшым і дасканалым стаѓ Фоке-Вульф, і асабліва яго мадыфікацыя ТАЯ-152.
  Ды і з'явіѓся МЕ-309, вельмі нядрэнная машына. У яе чатыры кулямёты і тры 30-міліметровыя авіягарматы пры высокай хуткасці 740 кіламетраѓ за гадзіну. Але і гэта не мяжа на фоне больш дасканалых мадыфікацый.
  Улетку Чырвонае войска спрабавала наступаць у цэнтры, але не змагло дамагчыся поспеху. Немцы змаглі на гэты раз раскрыць задуму Сталіна. Ды і Дняпро стаѓ надзейнай мяжой абароны. У баях з'явілася больш дасканалая "Пантэра"-3 з 88-міліметровай гарматай, і рухавіком у 850 конскіх сіл. Яна паказала сябе выдатным танкам у абароне, і нядрэнным у контрудара.
  Колькасць збітых самалётаѓ для рыцарскага крыжа ѓзрасла да ста, так рахункі нямецкія асы набіралі ліха.
  Наступ скончыѓся для Чырвонай арміі разгромам, і фашысты зноѓ авалодалі Смаленскам. Праѓда зімой Чырвоная армія вярнула гэты горад назад. Лінія фронту застыла на Дняпры.
  Немцы разгортвалі выпуск рэактыѓнай авіяцыі і атрымалі перавагу ѓ паветры.
  Сорак пяты год прайшоѓ у пазіцыйных баях. Лінія фронту стала, як і ѓ першую сусветную вайну маларухомай. У фрыцаѓ з'явіліся танкі серыі "Е", пакуль яшчэ даволі сырыя.
  У 1946 году на фронце ѓ фашыстаѓ сталі назірацца і дыскалёты. Але дадзеныя машыны занадта дарагія, і даволі ѓразлівыя, адрозніваліся толькі вельмі высокай хуткасцю, і здольнасцю набіраць вялікую вышыню. Іх выкарыстоѓвалі ѓ разведцы і бамбардзіроѓках з адлегласці.
  ХЕ-162 аказаѓся складзены ва ѓпраѓленні і не апраѓдаѓ надзей. Затое з'явілася больш дасканалая мадэль МЕ-262 "Х", якая паказала велізарную хуткасць, лепшую манеѓранасць і грознае ѓзбраенне.
  Фашысты пакуль у небе захоѓвалі дамінаванне...
  Тут Алег Рыбачэнка злавіѓ сябе на тым, што гэта не казка, а самы рэальны сусвет. І што іх шасцёрцы давядзецца тут біцца. Якраз на новы 1947 год, каб зламаць рашучым манеѓрам хрыбет гітлераѓцам.
  Нягледзячы на снег, цудоѓная шасцёрка была амаль аголенай, але затое зараджанай баявой магіяй.
  Алег Рыбачэнка секануѓ мячамі, рассякаючы гітлераѓскія танкі, затым кінуѓ босай, дзіцячай ножкай гранату, раздзіраючы фрыцаѓ і прамаѓляючы:
  - Слава вялікай савецкай Айчыне!
  Маргарыта Каршунова таксама дала трапную чаргу, зразаючы фашыстаѓ, а потым секанула мячамі. Пасля чаго босай ножкай запусціла падарунак знішчэння.
  Дзяѓчынка прагарлапаніла:
  - Слава камунізму!
  Наташа перайшла ѓ наступ. Дала чаргу з аѓтаматаѓ збіваючы фрыцаѓ. Затым секанула па іх танкам мячамі. А пасля босымі пальчыкамі ножак паддала прэзент анігіляцыі.
  А пад канец яе станік лопнуѓ і з пунсовых саскоѓ праляцелі маланкі.
  Наташка піскнула:
  - Я чэмпіёнка сусвету!
  Зоя вяла агонь з аѓтамата. Яна ліха скошвала фашыстаѓ. Яе мячы, даѓжэючы, рассякалі танкі. А яе больш хвацка босыя ножкі кідалі пасланні смерці.
  А вось яе станік таксама лопнуѓ, і з малінавых саскоѓ паляцелі пякельныя пульсары.
  Зоя прачырыкала:
  - Слава Айчыне! Слава!
  Вось у нападзе і Аѓгусціна. Такая вось агрэсіѓная дзяѓчынка. Яна босымі ножкамі шпурнула тое, што прыносіць гібель. А затым дала чарга выкошваючы ворагаѓ, а пасля правяла мячамі млын. Напрыканцы яе станік таксама лопнуѓ, і з лалавых саскоѓ паляцелі забойныя, не якія даюць шанцаѓ на выжыванне разрады. І немцам прыйшлося вельмі прутка. Нібы вогненная дубінка прайшлася па іх галовах.
  Аѓгустына раѓнула:
  - Самы святы ѓ нас камунізм!
  Святлана правяла мячамі прыём - матылёк. Зрэзала вежы ля танкаѓ. Потым дзяѓчына ѓзяла і паслала вельмі з аѓтаматаѓ. Потым яе босыя пальчыкі ножак паслалі апорнае разбурэнне і знішчэнне. А далей станік зноѓ лопнуѓ, і вось пякучыя шарыкі абрынуліся на фашыстаѓ.
  Святлана прабуркавала:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце! Ворагаѓ замачу ѓсіх у сарціры!
  Алег Рыбачэнка, гэты вечны хлопчык, секануѓ мячамі. Потым даѓ чаргу з аѓтаматаѓ. Пасля чаго босымі, дзіцячым ножкамі шпурнуѓ забойны прэзент смерці раздзіраючы фрыцаѓ. А пасля пацан-тэрмінатар як засвішча... Тысячы крумкач з перапуду таранілі нямецкія самалёты. Паказаѓшы самы вышэйшы пілатаж.
  Маргарыта Каршунова таксама секла мячамі, зразаючы з фашыстаѓ вежы. Затым дзяѓчынка дала чаргу з аѓтаматаѓ, укладваючы гітлераѓцаѓ. А потым босыя пальчыкі дзіцячых ножак шпурнулі вельмі забойны падарунак знішчэння. І разарвалі фрыцаѓ.
  А пад канец дзяѓчынка як засвішча ... І тысячы ашалелых крумкач ѓрэжуцца ѓ фашысцкія самалёты звяртаючы іх у абломкі і попел.
  Наташа таксама не прамашка. І мячамі сячэ, і босымі пальчыкамі ножак прэзент смерці адправіць. А потым як станік лопне з пунсовых саскоѓ панясуцца разрады смерці.
  І выбіваюць гітлераѓцаѓ у смяротную катавасію...
  Алег Рыбачэнка адзначыѓ:
  - Гэта ёсць наша рускае прывітанне!
  Наташа пацвердзіла:
  - І бясплатны пакажам прыём!
  Зоя таксама сячэ мячамі гітлераѓцаѓ. І не дае ім спусціць куркі. А мячы праводзяць прыём матылёк. І сарваныя вежы з танкаѓ ляцяць. Зоя ѓсклікае:
  - Слава Айчыне!
  І яе босыя пальчыкі ножак як шпурнуць разбуральны падарунак рэальнага і няѓмольнага знішчэння.
  А затым з малінавага соску вылеціць такое распаленае джала, што масу фрыцаѓ капітальна замочыць.
  А вось і з пупка паддасць маланкай...
  Зоя віскоча:
  - Адзін два тры!
  Аѓгустына секанула мячамі, зразаючы галовы з фашыстаѓ, і пацвердзіла:
  - Лакатара працяры!
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  Босымі ножкамі дзяѓчынка запусціла чарговы падаруначак анігіляцыі. Разарвала фашыстаѓ. А затым і лалавымі саскамі паддала пульсар раздзіралы машыны.
  А як яе пупок вывяргае маланкі, якія забіваюць гітлераѓцаѓ. І здольныя засмажыць цэлы батальён.
  А вось і Святлана фрыцаѓ малоціць, і дзейнічае нібы самы сапраѓдны баявы робат. А яе босыя ножкі шпурляюць чарговую порцыю знішчэння.
  А малінавыя саскі вывяргаюць паток магічнай плазмы і цунамі. Што нават больш, чым смяротна.
  А як яшчэ і пупок па гітлераѓскіх армадах возьме і забойнае непаѓторнае кідае.
  Святлана раве на ѓсё горла:
  - Гэта ёсць мой супер-хіт!
  Алег Рыбачэнка ѓсміхаецца. Вось напрыклад, нямецкі лёгкі танк Е-25. Пры вазе ѓ дваццаць шэсць тон, у ім увасобілася ѓзбраенне і таѓшчыня брані "Пантэры". А ѓсяго, немцы размясцілі рухавік і трансмісію разам і папярок корпуса танка. Вышыня "Пантэры" скарацілася амаль у два разы. І амаль удвая зменшылася вага. А абарона нават стала яшчэ лепшай, з-за большага нахілу брані.
  Гэта, зразумела, не можа спадабаецца. Пры найноѓшым рухавіку ѓ дзевяцьсот конскіх сіл нямецкая машына вельмі рухомая.
  Яно проста імкліва пырхае.
  Хлапчук зноѓ свішча. Вароны трапляюць у хвалю і ѓ іх здараецца сардэчны прыступ, і яны падаюць на галовы фашыстам. І ѓкладваюць супостатаѓ.
  Але вось гучыць загад, і цудоѓная шасцёрка мільгаючы босымі, круглымі, ружовымі пяткамі, пакідае савецкія пазіцыі.
  І адразу ж немцы пераходзяць у наступ. І прарываюць абарону ѓкліньваючыся ѓ савецкія пазіцыі, зноѓ акружаючы Смаленск. І гэта сур'ёзная заяѓка.
  У палоне аказалася двое піянераѓ гадоѓ трынаццаці Пецька і Сашка. З хлапчукоѓ гітлераѓцы сарвалі адзенне і ѓ адных трусах пагналі па снезе. На гурбах заставаліся босыя сляды босых ножак палонных дзяцей. Піянераѓ вадзілі ноччу па паѓгадзіны. Быѓ люты і яшчэ марозны. Пасля іх амаль голых адводзілі ѓ хату адагравацца на пяць-дзесяць хвілін, а потым зноѓ на сцюжу.
  Хлопчыкі моцна пакутавалі і былі чырвоныя скурай як ракі. Нічога не дамогшыся гітлераѓцы паднялі іх на прэнг. І пад босымі, дзіцячымі ножкамі распалілі вогнішчы.
  Вось так яны і лютавалі. Пецька і Сашка, не вытрымаѓшы мук сталі гарлапаніць. Але ѓсё роѓна нічога вызначанага не сказалі катамі. Хоць тыя і спаласавалі піянераѓ калючым дротам.
  Немцы таксама мучылі і камсамолак, прымушаючы іх басанож і ѓ адных трусіках хадзіць па снезе.
  Вельмі грозныя ѓ немцаѓ з'явіліся танкі серыі "Е" і з імі так папросту не зладзіцца. Асабліва Е-75, які быѓ выдатна абаронены са ѓсіх ракурсаѓ, але пры гэтым досыць рухомы.
  Вось здавалася, якую шкоду могуць нанесці дзве машынкі ѓсяго па дванаццаць тон кожная? Аднак, у дадзеным выпадку, кадры вырашаюць усё. Дзяѓчынкі практычна не прамахваліся, хоць і не ѓсе трапленні аказваліся смяротнымі. Тры ці чатыры разы нахільная браня трыццацьчацвёрак давала рыкашэт, прыкладна дзесятак стрэлаѓ прывёѓ да пашкоджанняѓ рознай ступені, але з разраду тых, што лёгка выправіць у поле. Але каля паѓсотні, няважнай па якасці броні савецкіх машын, пацярпела сур'ёзна.
  Вось, напрыклад, камандзірскую трыццацьчацвёрку стала ірваць, калі дэтанаваѓ боекамплект. Вежу далёка адкінула, а дула згарнула абаранкам. Гіблі і людзі.
  Савецкія танкісты са спазненнем зразумелі, хто іх шкадуе, і паспрабавалі контр атакаваць.
  Дзяѓчатам-тыгрыцам вельмі цесна, але затое боекамплект у 82 снарада суцэль супастаѓны з "Пантэрай". Хоць боепрыпасы ѓпіраюцца ѓ нос, і аб іх дзяѓчаты абдзіраюць локці. Але пакуль яшчэ ёсць чым стрэліць, а пры збліжэнні патрапіць у рускіх прасцей.
  Герда вельмі хутка хрысціцца і, адпраѓляючы яшчэ адзін танк на металалом, шэпча:
  - Божа прабач! Гэта адважныя хлопцы, але нехта з іх камандзіраѓ грунтоѓна звар'яцеѓ!
  Клара заѓважыла, істэрычна шапнуѓшы:
  - Калі яны выйдуць нам у борт, то канец!
  Сапраѓды, трыццацьчацвёркі стралялі на хаду, ахутваліся дымам, калоцячыся ад узварушэння. Вядома, іх трапленні рэдкія, стрэлы недакладныя, але танк гудзіць.
  Лоб усё ж добра абаронены і браня, як ні круці, высокай якасці, цэментаваная. А гэта значыць, паверхня падвышанай цвёрдасці дае выдатны, проста як скокі труса, рыкашэт.
  Але ѓсё роѓна ѓнутры ад гэтага стрымліва, усё роѓна, што залезці ѓ барабан і па ім будуць лупіць важкімі дубінкамі.
  Праѓда, кабіна ад трапленняѓ моцна нагрэлася, але, калі ты ѓ бікіні, гэта нават прыемна пасля нырання ѓ гурбы. Але вось куды непрыемней, што савецкі снарад трапіѓ у правы фартух каток. Гэта для хадавых якасцяѓ машыны, як ломікам пад вока. Хаця, калі ѓлічыць, што каткі не шахматныя, а асобнай цялежкай, то танк яшчэ можа рухацца. Разгарнуцца і самім сысці. Вось гэта трэба было рабіць крыху раней. А так, абарона кармы слабейшая. І кут нахілу паменш. Калі патрапіць, то можа і прабіць. Не такія ѓжо гарматы ѓ рускіх слабенькія.
  Герда прашаптала, зноѓ выпускаючы прэзент апраметнай з паѓаѓтаматычнай гарматы:
  - Але пасаран!
  Хоць дадзенае слова, дакладней, дэвіз іспанскіх камуністаѓ, для нямецкіх ваяѓніц-тыгрыц выглядае зусім не дарэчным. Бо гітлераѓцы ваявалі на баку Франка. Хаця, часам салдаты ахвотна пераймаюць чужыя прыёмы.
  Пры стральбе Клара крыху паварочвала самаходку "Ласку", разбіванне снарадам правага катка, стварыла ім у гэтым стаѓленні праблему.
  Савецкія танкі па гурбах імчаліся не так хутка, як па шашы, але ѓсё роѓна іх імклівыя скачкі перашкаджалі і прыцэлу, і былі хуткія.
  Вось снарады сыплюць фактычна ва ѓпор.
  І Герда паліць на лімітавай хуткасці, абліваючыся потам. Нахільная браня
  у лоб дае рыкашэт, але вось калі па іх улупяць ва ѓпор па бартах...
  Клара праарала:
  - І нават калі патраплю я ѓ тоѓшчы пекла - да калыскі не вярнуся!
  Дзяѓчаты страляюць да канца, але снарады праносяцца з бартоѓ і ѓтыкаюцца, ламаючы каткі. Браня трэскаецца, і машына загараецца.
  Герда прымае рашэнне:
  - Падрываем машыны і сыходзім!
  Клара з надрывам усклікае:
  - Хочаш кінуць жалеза?
  Герда рашуча прамаѓляе:
  - Ёсць рэчы важнейшыя за метал, напрыклад, кадры!
  Клара зрывае невялікую кінакамеру і крычыць:
  - Затое нашы подзвігі будуць зафіксаваны навечна!
  Герда босымі пальцамі павярнула рычаг, які прыводзіць у дзеянне ѓзрыѓчатку, здольную разнесці на асновы эксперыментальны танк. Дзяѓчыне-тыгрыцы было вельмі шкада знішчаць падобны твор мастацтва, але куды дзенешся, калі ѓ адваротным выпадку савецкія ваяры, якім не адмовіш у адвагі, захопяць унікальныя тэхналогіі.
  Так што падарвалі "Ласку" і нырнулі ѓ гурбу, каб выратаваць свае ѓнікальныя жыцці.
  Магда фон Зінгер і Стэлла таксама не хацелі адыходзіць, і іх машыну разарвалі дакладныя трапленні снарадаѓ. Вось такі лёс - бязлітасная Палада любой вайны. Калі табе даводзіцца рэціравацца, пакідаючы сваё сэрца. А бо дзяѓчынкі ваявалі ѓмела, і паспелі зрасходаваць практычныя ѓвесь боекамплект. Але цяпер ім давялося закопвацца, нібы змеям у гурбу і там старацца адсядзецца ад няѓмольных савецкіх гармат.
  Калі ты спатнелая і ѓ бікіні, то залезці ѓ глыбіні снега ідэя не самая прыемная. Але хіба часта ѓ нашым свеце ты робіш тое, што табе прыемна? Ва ѓсякім разе, напрыклад, агонь сур'ёзна паспеѓ, якая страляе да канца Стэлле, абпаліць падэшвы ног. Але дзяѓчына ад гэтага стала яшчэ злей і прагарлапаніла:
  - Гонар і адвага на разважванне не прадаюцца!
  Магда, якую таксама падпаліла, вось нават загарэлая скура пакрылася пухірамі, усклікнула:
  - Агонь - гэта жар, а не пажар!
  Савецкія танкі, зрэшты, самі аблегчылі задачу. У лютасці яны расстрэльвалі пакінутыя "Ласкі" без усялякага жалю, усаджваючы ѓ пабіты метал шматлікія дзясяткі снарадаѓ. Заадно частка танкістаѓ высунулася з люкаѓ і, нібы каскад вадаспаду крыла самі нямецкія машыны і тых, хто сядзеѓ за рулём матам.
  Магда зморшчылася, заѓважыѓшы:
  - Яны, бальшавікі, вядома ж, адважныя, але вельмі безкультурныя!
  Стэлла, сплёѓваючы які лез у рот снег, нечакана выявіла суровую справядлівасць:
  - А ты думаеш нашы воіны лепш?
  Магда з прыколам заѓважыла:
  - Вядома ж лепш, раз перамагаем. Каѓказ ужо наш, далей да Масквы ѓсяго пару сотняѓ кіламетраѓ. - І мядовая бландынка сурова выскаліла доѓгія іклы. - Ці ты хочаш весці прамовы здрады?
  Стэлла, якая паспела ѓжо наглядзецца ѓсяго і ѓсякага, толькі падняла нагой фантан снежнага пылу і хіхікнула, адзначыѓшы:
  - Часам маѓчанне, ёсць самы страшны від здрады.
  Ноч, завіруха і гурбы давалі чацвёрцы дзяѓчат добры шанц на выжыванне. Тым больш, суперніку не прыйшло ѓ галаву прачэсваць снягі і шукаць у гурбах галаногіх чартовак. Так што ваяѓніцы, закапаѓшыся ѓ гурбу, адседжваліся, а савецкія танкі рушылі далей, развіваючы прарыѓ. Хоць больш за сотню машын так і засталіся валяцца разбітымі, перакошанымі ѓ выніку дзеянняѓ дзяѓчат-тыгрыц.
  У цэлым, савецкія войскі ѓ першыя некалькі дзён дасягнулі некаторых поспехаѓ і здолелі прыкметна ѓклінавацца ѓ варожыя пабудовы.
  Дэміург-дублікат асабліва падкрэсліѓ Пятру Дзегцярова:
  - Ну вось, у дадзеным выпадку, мы вядзем гульню сапраѓды, і падзеі развіваюцца, як і павінны развівацца.
  Палкоѓнік-інжынер скептычна заѓважыѓ:
  - Нажаль... Гэта толькі тактычны поспех.
  Сапраѓды, як толькі надвор'е дазволіла, наляцелі шматлікія фашысцкія сцярвятнікі. Панаванне фрыцаѓ у паветры стала сапраѓды слабым звяном для Чырвонай арміі. Фашысты маглі зараз гасіць савецкі наступ масіраванымі авіяѓдарамі. І ім практычна няма чаго стала супрацьпаставіць.
  Але гераічная Чырвоная Армія ѓсё ж працягвала перамагаць і ѓ такіх суровых умовах.
  Фрыцы адышлі да самога Ціхвіна і пастараліся замацавацца ѓ горадзе. Натуральна, дамы і жылыя масівы, самі па сабе ѓжо дастаткова сур'ёзная абарона ад надыходзячых савецкіх войскаѓ.
  Адважная чацвёрка дзяѓчат-тыгрыц паспела адысці да Ціхвіна. Але ім прыйшлося, узяѓшы ѓ рукі пісталет-кулямёты абараняць горад. А для танкістаѓ гэта не самае прыемнае баѓленне часу.
  Клара, адстрэльваючыся ад насядалай пяхоты, адпраѓляючы чарговага чырвонага салдата на той свет, выказалася:
  - Ну хіба мы не пачвары? А яшчэ жадаем атрымаць скарб!
  Ціхвін атрымаѓ сур'ёзныя разбурэнні яшчэ пры захопе горада немцамі.
  Зараз жа фрыцы асядлалі барыкады і разлічвалі выбудаваць непрыступную лінію абароны.
  Герда адкрыла агонь адзіночнымі - трэба было берагчы патроны. Савецкія войскі страцілі занадта шмат танкаѓ, і таму ѓ атаку пайшла пяхота.
  Вядома ж, бронетранспарцёраѓ савецкіх мадэляѓ не даставала. Таму і перлі салдацікі на забой. А іх сустракалі кулямёты і аѓтаматы. Чацвёрка страляла нядрэнна і спрытна хавалася ѓ барыкадах.
  Герда абклаѓшы чарговага савецкага воіна, праспявала:
  - Нам трэба подзвіг ратны здзейсніць - інакш сэнсу не атрымаем жыць!
  Бітва кіпела ва ѓсім горадзе. А зверху ѓжо сыпаліся бомбы, тым больш што надвор'е прыкметна палепшылася, і фрыцы атрымалі фору.
  Герда ѓ лютасці кінула свае хупавымі босымі пальцамі кінжал і пракрычала:
  - Наш бой будзе пераможным, а інакш нельга!
  Клара, не горш страляючы, у адказ дадала:
  - Перамога адна, але вялікая!
  Герда, зразаѓшы кароткай чаргой некалькі байцоѓ, дадала:
  - Але і паражэнне малым не бывае!
  Савецкія самаходкі абстрэльвалі Ціхвін, палявая і аблогавая артылерыя падцягнуліся крыху пазней. Фрыцы ѓзмацнілі абарону і авіяцыйны прэсінг. Савецкія войскі сцягвалі новыя самалёты.
  З'яѓленне легендарнага Марсэля рэзка змяніла суадносіны сілы.
  Вялікі ас лятаѓ на МЕ-309, вельмі магутнай па ѓзбраенні машыне. І літаральна змятаѓ усіх на сваім шляху. Нават у савецкім войску спецыяльна папярэджвалі, што падобны монстр з'явіѓся ѓ паветры.
  Сам Марсэль ні ѓ якім разе не лічыѓ сябе злым, а тым больш жорсткім чалавекам. Ён лічыѓ, што, ваюючы з Чырвонай арміяй, усяго толькі выконвае свой святы абавязак перад Радзімай. Тым больш, што многія факты аб зверствах фашыстаѓ яму не былі вядомыя. Ды і занадта шматлікае спісвалася на вайну.
  Але вось першы, пасля вяртання, бой суперас. Ляцяць савецкія бамбавікі, штурмавікі і знішчальнікі. Яны відавочна жадаюць даць жорсткі бой наземным часткам вермахта. Але Марсэль усё гэта бачыць і яшчэ з дыстанцыі ѓ пяць-шэсць кіламетраѓ адчыняе агонь, ды яшчэ насвістваючы, праз нос.
  Савецкія машыны і адважныя асы яшчэ толкам і не разглядзелі суперніка, як іх самалёты пачалі выбухаць, а крылы рассыпацца. Марсэль страляѓ, не цэлячыся, а інтуітыѓна. Ён нібы загадзя ведаѓ, куды кожны лётчык паляціць і накіруе сваю крылатую пачвару. Дык вось атрымлівалася, што юнак з дзіцячым тварам змятае крылатыя армады.
  Новы год хоць і марозны, але выдаѓся гарачым. Савецкія войскі, адчайна і ѓпарта атакуючы, спрабавалі ѓзяць Ціхвін. Фрыцы ж упарта абараняліся, імкнучыся ѓтрымацца ѓ горадзе, дзе ляжала артэрыя, якая сілкуе непрыступны Ленінград. Акрамя таго, размова ішла аб прэстыжы нямецкіх войскаѓ, якім цяжка і сорамна аддаваць вялікія гарады.
  Надвор'е, як на злосць, палепшылася, і шматлікія бамбавікі суперніка, асабліва масавы Ю-288, джалілі пазіцыі савецкіх войскаѓ і бамбавалі камунікацыі.
  Савецкі самалёт ЯК-9 і Лагг-5 моцна прайгравалі суперніку ва ѓзбраенні і хуткасці. У прыватнасці, МЕ-309, нібы цмок выбівал больш слабыя савецкія машыны. Акрамя таго, немцы распрацавалі тактыку падвойнага кіраванага, якая дазваляла эфектыѓна выкарыстаць свая колькасная перавага і змяншала некаторыя праблемы з манеѓранасцю ѓ жывучых, моцна ѓзброеных, але цяжкіх нямецкіх машын найноѓшых Фоке і МЕ. Акрамя таго, на франтах сталі з'яѓляцца і рэактыѓныя МЕ-262, праѓда, гэтая машына пакуль яшчэ не зусім тэхнічна надзейная, а таксама лягчэйшая, манеѓраная і танная мадыфікацыя НЕ-162. Апошняя машына была прасцей у вытворчасці і тэхнічна надзейней рэактыѓных месершмітаѓ. Але для яе кіравання патрабаваліся лётчыкі дастаткова высокай кваліфікацыі. Што некалькі абясцэньвала такія станоѓчыя якасці дадзенай распрацоѓкі, як малая вага самалёта - усяго 1,6 тоны ѓ пустым выглядзе, таннасць вытворчасці і самую лепшую ѓ свеце манеѓранасць.
  Але тыя нямецкія асы, што асвоілі дадзеную машыну, марнатравілі ёй пахвалы. Асабліва атрымаѓ поспех Хафман - лётчык нумар два, пасля Марселя, які застаецца недасягальным. Перасягнуѓшы вынік у 300 збітых машын, Хаффман атрымаѓ высокую ѓзнагароду - Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа, з дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. Яго тактыка збліжацца да мінімуму, а затым біць і адлятаць назад - максімальна зручная на НЕ-162. Так што Хафман паказаѓ сябе выдатным майстрам блізкага бою. Хоць, вынік Марсэля ѓ 3117 збітых самалётаѓ, усё яшчэ недасягальны.
  Тым больш, другога студзеня 1944 гады гэты лётчык-легенда з'явіѓся ѓ небе, усё ж уламаѓ Гітлера, нагадаѓшы, што нямецкім войскам дрэнна, а больш магутная нямецкая тэхніка відавочна пасуе ѓ снягах. Так што трэба забяспечваць паветранае забеспячэнне акружанаму Ціхвіну, дзе аселі нямецкія войскі і бамбаваць усе подступы да горада.
  У першы ж дзень Марсэль здзейсніѓ шэсць вылетаѓ і збіѓ больш за сотню савецкіх самалётаѓ. Праѓда, 4 студзеня надвор'е рэзка сапсавалася. Падняѓся буран, а савецкія войскі пайшлі на штурм горада.
  Пышная чацвёрка дзяѓчат-тэрмінатараѓ аддавала перавагу ваяваць разам - плячо да пляча. Яны вымушаны былі з-за холаду ѓсё ж накінуць на сябе камуфляж і змагацца ѓ белым.
  На падмогу прыбыѓ і хлопчык-ніндзя Карась. Бясстрашнае дзіця-тэрмінатар не баяѓся холаду і ваяваѓ у адных шорціках. Адзіным сродкам сагравання ѓ яго быѓ маскіровачны крэм, які зрабіѓ шакаладную ад загару скуру белай пад снег, які працягваѓ ісці, засынаючы ѓсе вуліцы. Прычым, выкарыстоѓваѓ у баі кідальныя, вельмі тонкія металічныя дыскі і меч-катана. Але, зразумела, і страляѓ ён выдатна, прычым з трафейнай зброі. Зрэшты, дзяѓчаты таксама не прамахваліся, выкарыстоѓваючы аѓтаматычныя вінтоѓкі.
  Такая зброя кучней пісталетаѓ-кулямётаѓ, а галоѓнае надзейней. Зрэшты, аѓтаматы МН-44 немцаѓ, як правіла, не падводзілі. Да трэцяй зімы добра адладжаная нямецкая ваенная машына была гатова. У прыватнасці, нават у завіруху Фоке-Вульф і МЕ, выкарыстоѓваючы падагрэѓ, прымудраліся наносіць савецкім войскі балючыя, хоць і абмежаваныя ѓколы.
  Герда, страляючы наѓскідку, старалася не глядзець у тут бок, дзе падалі савецкія салдаты. Многія байцы былі зусім маладзенькія семнаццаці-шаснаццаці гадоѓ. Пяхоту набіралі абваламі, падграбаючы ѓсе рэсурсы. Сапраѓды, шмат аказалася страчана.
  Але сярод фрыцаѓ поѓна замежнікаѓ. У прыватнасці, са Швецыі, у якой на нядаѓніх выбарах перамаглі нацысты, і ад адкрытага ѓступлення ѓ вайну з СССР утрымлівае толькі пазіцыя караля.
  Дарэчы, на Калантай, якраз на Каляды адбыѓся замах. Савецкі амбасадар быѓ паранены вельмі цяжка, і лекары змагаюцца за яе жыццё. Ужо дзве дывізіі і чатыры брыгады са Швецыі прыбылі ѓ ролі добраахвотнікаѓ. У самой краіне праходзяць мітынгі і масавыя шэсці з патрабаваннем вайны. І носяць партрэты Гітлера і Карла дванаццатага.
  Так што ѓступленне Швецыі ѓ прамую вайну, пытанне часу. Іспанія і Партугалія ѓжо ваююць, але пасылаюць войскі куды на поѓдзень. А зараз узімку, яны ѓвогуле імкнуцца забрацца кудысьці за Каѓказскі хрыбет. Бразільскі корпус, відаць, гатовы здзейсніць скачок у Сярэднюю Азію, дзе ѓжо з новай сілай разгараецца рух басмачоѓ.
  Але гэта ѓсё дэталі, у Ціхвіне ваюе і дывізій уласаѓцаѓ. Гэтыя хлопцы б'юцца зло, разумеючы, што ѓ палоне іх чакаюць страшныя катаванні і непазбежная пятля. А што немцы? Ім таксама давядзецца несалодка, многія здохнуць у Сібіры, але ѓсё ж вешаць без разбору іх не будуць.
  Герда, змяніѓшы абойму і скошваючы апранутых у шэрыя шынялі салдат, на ѓсіх у рускіх не хапае маскіровачных халатаѓ, уявіла, што можа чакаць іх у выпадку паланення. І ѓсміхнулася магчымай сэксуальнай, крутой прыгодзе. Праѓда, потым у Сібіры будзе горай. Як гэты мароз дастае, агнямётны жар і тое лепш. Вось у пустыні яны хутка прывыклі да распаленага пяску і насіліся басанож, але тут так не атрымалася. Праз пару гадзін у бікіні на марозе, пачынала трэсці і трэба было адагравацца ѓ лазні. Там ім юнакі з элітнага батальёна СС разагравалі целы ѓдарамі яловага веніка. Ну і не толькі, зразумела, венікам,
  там хлопцы адборныя, прыгажуны-арыйцы, тое, што трэба!
  Яны ѓжо зусім страцілі былую сарамлівасць, а можа, наадварот, набылі раскаванасць мачо жаночага полу. Але вось зараз ім даводзіцца крыху адыходзіць - савецкія пяхотнікі, завальваючы подступы трупамі, падышлі на занадта небяспечную блізкасць і сталі закідваць гранатамі.
  Варта разарваць дыстанцыю, каб не патрапіць пад аскепкавы град.
  Магда атрымала невялікае рассяканне асколкам і ѓ адказ, за тры секунды выпусціла восем куль. Савецкія салдата беглі, амаль не зрываючыся, толькі крыху прыгнуѓшыся і, абойма знайшла сабе ахвяры. Разрадзіла восем патронаѓ і Стэлла. Агрэсіѓная шатэнка выказалася:
  - Вар'яцтву адважных, спяваем мы песню!
  Але савецкія воіны, відаць, вырашылі даказаць, што ѓ гэтым мудрасць жыцця. Нямецкі штурмавы кулямёт лупіць з усіх сіл, а яго стрэлы нібы ігнаруюцца. Хоць салдаты і падаюць, але тыя, хто ацалеѓ, працягваюць бегчы і нават гранаты кідаюць амаль ва ѓпор, хаця можна гэта рабіць і раней.
  Карась вельмі спрытна кідае дыскі, адным зразаючы двух трох салдат. Затым атакуе сваім мячом, што рассякае аѓтаматы і вінтоѓкі лёгка, нібы запалкі!
  Хлапчук-ніндзя яшчэ зусім малы, з выгляду адзінаццаць-дванаццаць гадкоѓ, але такі хуткі. У яго не паспяваюць ні патрапіць, ні абараніцца. Дзіця выхоѓвалі і трэніравалі з самага нараджэння, шпурляючы ѓ немаѓля мячы, прымушала разблытваць і рассякаць стужачкі, акуная ѓ ледзяную палонку, нацкоѓваючы спецыяльна навучаных котак. Ну і шматлікае іншае, ператвараючы генетычна адоранага хлопчыка ѓ сапраѓдную машыну смерці. Яго маці, ніндзя ѓ дваццаць пятым пакаленні, бацька магутны сібірскі чарадзей і ідэйны вораг савецкай, "саѓковай" уладзе. Цудоѓная генетыка і трэніроѓкі з магіяй - зрабілі хлапчука лепшым сярод ніндзя. І натуральна, імператар Хірахіта, каб паказаць немцам, што не яны самыя крутыя Звышчалавекі, а ёсць і ѓ Японіі крутыя хлопцы, адправіѓ хлапчука на германа-савецкі фронт.
  І Карась (рыба карась сімвалізуе сабой гонар і жыццёвую стойкасць самурая!) аказаѓся дастойным ваяѓніком.
  Вось, напрыклад, ён босымі, злёгку счырванелым ад шматлікіх гадзін знаходжання на лютым холадзе пальцамі, кідае, танчэй воласы сталёвы дыск. А ѓ руках адразу два мячы, каб лягчэй было секчы густыя шэрагі ворагаѓ. Які страшны гэтае дзіця-тэрмінатар, што можа, упершыню савецкія ваяры, будучы безабароннымі пад ударамі мячоѓ і пускамі дыскаѓ, падаліся назад, выпрабаваѓшы рэальны страх.
  Дзяѓчаты ж, змяніѓшы абоймы, сталі прамяняць яшчэ хутчэй, а дакладней і няма куды.
  Трупы пяхотнікаѓ нагрувашчваліся курганамі. Яны амаль адразу ж застывалі на марозе, і па іх узбіраліся новыя салдаты. Вось так лезлі і не лічыліся са стратамі. Але бой уступаѓ ніндзя і зноѓ, нібы выпускаліся хвалі страху.
  Амаль цэлыя суткі бушаваѓ адчайны прыступ. Савецкія войскі, коштам найвялікшых страт, занялі пару-тройку кварталаѓ, пацясніѓшы немцаѓ на шэрагу меж. Але слабая падтрымка артылерыі (нямецкая авіяцыя ѓ ранейшыя дні разбамбіла чыгуначныя пуці, пазбавіѓшы падвозу) і вельмі шмат ахвяр сярод частак, якія прыйшлі, прымусілі часова прыпыніць рух пяхоты.
  Нягледзячы на ??ѓсю рызыку падобнай тактыкі, у бой былі кінуты танкі. Варта зламаць суперніка пад Ціхвінам, пакуль фрыцы, выкарыстаючы свая перавага ѓ тэхніцы, не дэблакуюць горад.
  І ѓ гэтым штурме было прынятае даволі рызыкоѓнае рашэнне - выкарыстоѓваць танк ІС-2. Машыну, спецыяльна распрацаваную, як танк прарыву. Бо магутная прылада з-за нізкай хуткастрэльнасці і адносна слабой кучнасці стральбы, дрэнна падыходзіць для дужання з чужымі танкамі, але затое можна ім паспяхова граміць небраняваныя мэты.
  Так, хоць танкі ѓ гарадскіх умовах смяротнікі, але трэба праломваць пазіцыі няхай нават ілбом.
  Першымі рушыся трыццацьчацвёркі. Адносна лёгкія і не буйныя машыны, імчалі па вузкай вуліцы. З дахаѓ на іх пасыпаліся гранаты і бутэлькі з запальнай сумессю. Затым узарваліся замаскіраваныя бакі з бензінам і напалмам. Але вялікія страты не спынялі танкістаѓ СССР. Яны, губляючы сотнямі машыны, прарываліся ѓ цэнтр горада, і там уступалі ва ѓпарты размен ударамі. Нават эфектыѓныя фаѓстпатроны, што разбівалі трыццацьчацвёркам слабую бартавую браню, не застрашылі савецкага салдата.
  У бой былі кінуты адразу тры танкавыя войскі. Сталін нават вырашыѓ адмовіцца ад другога ѓдару ѓ напрамку Варонежа, дзеля, рашучай перамогі над Ціхвінам і выратавання "Калыскі рэвалюцыі". Няхай нават паліва выдаюць па жорсткім ліміту, на пару гадзін язды за суткі Каѓказская нафта страчана, а на распрацоѓкі новых радовішчаѓ патрэбны час і грошы, людскія рэсурсы, якіх савецкай імперыі, звязанай вайной на два фронты, катастрафічна не хапае.
  Але Ціхвін - гэта артэрыя Ленінграда і дарогі жыцця, а галоѓнае - гэта сімвал таго, што савецкія войскі могуць і ѓмеюць перамагаць шматлікіх і выдатна ѓзброеных фашыстаѓ. Так што, за коштам не пастаім...
  Танк ІС-2 выглядае вяліка, таксама падобны на 34, толькі вежа яшчэ мацней ссунута наперад. Вядома, сам ствол тоѓсты і доѓгі, не параѓнаць з Т-34-76, якая, пакуль яшчэ дамінуе на поле бою. За ѓвесь студзень тытанічнымі намаганнямі Т-34-85 будзе выпушчана не больш за сотню.
  Праѓда, кідаецца ѓ вочы ѓразлівасць ілба вежы: плоскаватага і не занадта тоѓста браніраванага.
  Карась, які ѓ танкі кідаѓ невялікія, але вельмі магутныя разрыѓныя гранаты, падбег да дзяѓчат і прапанаваѓ:
  - Давайце захопім ІС-2 і пакатаемся на ім?
  Магда патрымала ідэю:
  - Вядома ж, пракоцімся! Мы засумавалі па рубцы.
  Герда папярэдзіла хлапчука:
  - У гэтага танк цэлых чатыры кулямёты!
  Карась падміргнуѓ дзяѓчатам, заѓважыѓшы:
  - Дык гэта добра. Хутка зноѓ пойдзе на прыступ пяхота, а вы яе пакасіце!
  Магда падштурхнула хлапчука-ніндзя:
  - Спяшайся, тэрмінатар!
  Ружовыя пяткі замільгалі, як крылцы камара, каратэ-пацан бегаѓ хутчэй за алімпійскі чэмпіён па спрынце. Для пачатку, ён шпурнуѓ у грозны ІС маленькі камячок з дымавухай-скруткам. Успыхнула рэакцыя, паваліѓ густы дым. Пры гэтым чорныя струмені разышліся ѓ розныя бакі, асляпіѓшы кулямётчыкаѓ.
  Ссекшы некалькі пяхотнікаѓ, Карась праляцеѓ, як камень, выпушчаны з балісты, і ѓскараскаѓся на вежу. Адмысловым гакам паддзел люк і адкінуѓ цяжкае вечка. Далей ужо ѓсё проста: пара ѓзмахаѓ двума мячамі, і пяцёра чальцоѓ павозкі цяжкага танка расталіся ѓ галовамі. У след за ім заскочылі і дзяѓчаты, якія скінуѓшы футравай камуфляж зноѓ апынуліся ѓ бікіні. Што ж, у танку падчас руху цеплыня. Дызель у 520 конскіх сіл нядрэнна выгравае метал. Ды саму машыну босыя дзявочыя падэшвы адчуваюць нашмат лепш, чым праз адмысловыя зімовыя боты з рабрыстай падэшвай з сінтэтычнага каучуку. Нямецкая інтэндант-служба ѓлічыла досвед суровых зім і стварыла новую амуніцыю, пры якой ногі ѓ мароз не так мерзнуць. А то, сапраѓды ганьба, фрыцы забіралі ѓ мясцовага насельніцтва валёнкі і нацягвалі іх на сябе. Або хуталіся ѓ футравыя хусткі.
  Карась цмокнуѓ на развітанне Магду ѓ вусны і вымавіѓ:
  - Ну, танк гэта для вас! Я буду біцца, дзе куды лепш умею забіваць.
  Герда ѓ захапленні пацалавала хлопчыка ѓ слізкую, пругкую пятку і вымавіла:
  - Ты цуд!
  Стэлла дадала:
  - Эталон арыйца!
  - Я ведаю! - Вымавіѓ падшыванец і выскачыѓ на мароз адным скачком з напаѓадкрытага люка. Затым вечка, з грукатам упала... І дзяѓчаты атрымалі магчымасць ваяваць на зброі суперніка. А гармата, і праѓда, магутная. Мацней толькі зусім нядаѓна які з'явіѓся Леѓ-3, ці як яго яшчэ звалі -"Каралеѓскі Леѓ" з 128 - міліметровай гарматай. Але дадзены танк яшчэ на франтах у адзінкавых асобніках. Яго паказалі падчас святкавання 8 лістапада д'ябальшаму фюрару. Вядома, пакуль ён яшчэ не ѓ сэрыі. Як дарэчы і ІС-2, які праходзіць сваю першую абкатку.
  Вось пакуль нават савецкія танкісты не зрабілі ніводнага стрэл з гарматы, відаць, выбіраючы сабе мэту напэѓна.
  Стэлла яхідна заѓважыла, паварочваючы механізм:
  - Эх, старызна... Тут няма аѓтаматыкі і ѓсё трэба рабіць уручную.
  Герда, якая ѓ навядзенні сабаку з'ела, заѓважыла:
  - І прыцэл галімы, і обзорность няважная. Ім тое не занадта добра наводзіць на мэту.
  Магда, чапаючы босай нагой перадачы і паварочваючы скрынку, заѓважыла:
  - І ѓсё ж, у параѓнанні з трыццацьчацвёркай, ёсць некаторы прагрэс. У прыватнасці, пераключаць перадачы лягчэй. У кабіне зацесна, але больш-менш рухацца можна. Боекамплект, праѓда, замалы. Дваццаць восем снарадаѓ...
  Герда лагічна заѓважыла:
  - Для стральбы па абмежаванай колькасць дзотаѓ, можа і хапіць, але для паѓнавартаснага танкавага бою, відавочна недастаткова.
  Клара знайшла ѓ танку і добрае:
  - Затое кулямётнае ѓзбраенне на вышыні! Чатыры кулямёты могуць забяспечыць нядрэнную абарону. А то глядзела я на гэты "Маѓс" - у ім усяго толькі дзве "плявалкі" на такую машыну.
  Стэлла, разганяючы матор, пацвердзіла:
  - Вось менавіта! Хіба гэта ѓзбраенне, для такога цяжкага сто восемдзесят тон танка?
  Магда, нібы пантэра, заваліла буйвала, рыкнула:
  - Курам на смех!
  Дызельны рухавік цяжка разганяе танк. Відаць, што ІС-2 па шашы яшчэ едзе, але пры бездараж яго зрушаны наперад цэнтр цяжару мовіцца. Але нічога, пакуль можна паслабіцца і выбіраць сабе годную мэту.
  Магда адчыніла вежу танка, каб лепш бачыць вакол.
  А вось яшчэ адзін ІС-2, гэта добрая ідэя прымяніць такія танкі больш масіравана. За ім яшчэ тры ІСа, але адзін з лягчэйшай 85 - міліметровай гарматай. Дарэчы, найбольш небяспечны, бо здольны ѓзяць машыну ѓ лоб, і б'е больш хутка.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Магда прыняла рашэнне ѓсадзіць з дыстанцыі за два кіламетры. Загадала мінорным тонам:
  - Страляць сапраѓды ѓ лоб вежы... І... Вам зразумела!
  Машына спынілася, бо плыѓнасць ходу была ніякая, і Герда, наракаючы на няважную якасць оптыкі, якую, напэѓна, шліфавалі ненавучаныя падлеткі, навяла ствол. Дзяѓчыны дапамаглі зарадзіць снарад вагой паѓтара пуды. Ваяѓніца-бландынка прыклала да казённай часткі шчаку і пастаралася адчуць чужую машыну. Бо яна ніколі раней не страляла з гэтай гарматы, узору 1931 гады. Магутнай, але маральна састарэлай, з востраканечным, адчувальным да рыкашэту снарадам. Наогул, прылада, вядома ж, не планавалася для танкаѓ. Але, мабыць, распрацаваная ѓ 1940 году супрацьтанкавая мадыфікацыя 107 - міліметровай прылады апынулася занадта ненадзейнай і ад яе змушаныя былі адмовіцца. А тут трэба ва ѓмовы дрэннай бачнасці з дыстанцыі ѓ 2000 метраѓ уразіць цэль. Ды і суперніку цяжка будзе адказаць, і патрапіць, але...
  Герда пацалавала казённую частку гарматы, хутка вызірнула з люка, падчапіла языком жменю снегу, праглынула, уперлася голымі пяткамі ѓ рычагі і... стрэліла!
  Аддало так, што закалола запясці і ікры і запахла дымком.
  Па доѓгай дузе прэзент праляцеѓ і... Які ішоѓ наперадзе ІС-2 спыніѓся, задыміѓ, а затым стаѓ рвацца боекамплект.
  Магда радасна адказала:
  - Вось мы ім далі! - І лагічна, дакладней, алагічна зблытаѓшы паняцці, дадала. - Не чалавек фарбуе зброю, а зброю чалавека!
  Герда рыкнула:
  - Перазараджвайце!
  І дзяѓчаты напружыліся. Вядома, тут ім не "Тыгр", прыходзіцца папацець, але так яно і весялей, тым больш, што стаялы танк, хутка астывае. Жалеза, як ніяк добры правадыр.
  Другі раз Герда стрэліла хутчэй і больш упэѓнена. ІСы працягвалі рухі, і, мабыць, там яшчэ не разабраліся адкуль б'юць гарматы. Ды і спыняцца не ѓ рускім звычаі. Раз ёсць загад... А другі снарад ужо ѓпэѓнена кладзецца ѓ мэту.
  Герда аблізвае вусны і камандуе:
  - І трэці сюды.
  З вялікім спазненнем чацвёрты ІС-1, адкрыѓ на хаду агонь. І, як ні дзіѓна, патрапіѓ, хоць з такой дыстанцыі з якая рухаецца машыны гэта амаль немагчыма, але кадры вырашаюць усё! Аднак дыстанцыя для 85-міліметровай прылады занадта ѓжо вялікая, за мяжой прабівання. Але грымнула ѓ вежы капітальна, і лабавая браня прагнулася. Герда паслала ѓ адказ чацвёрты "ліст-бандэроль" вагой у паѓтара пуды... Лоб танка ІС-1 раскалоѓся і высока ѓ неба ѓзвіліся аранжавыя мовы. А вось яшчэ адзін ІС-2, гэта добрая ідэя прымяніць такія танкі больш масіравана. За ім яшчэ тры ІСа, але адзін з лягчэйшай 85 - міліметровай гарматай. Дарэчы, найбольш небяспечны, так здольны ѓзяць машыну ѓ лоб, і б'е больш хутка.
  Увесну немцы ѓзялі Смаленск і падышлі да Вязьмы і Ржэва. Потым нечакана павярнулі на поѓдзень да Данбаса. І гэта было вельмі нечаканым і моцным ходам. Чырвоная армія не паспела зрэагаваць. І фашысты захапілі ѓсю левабярэжную Украіну. А да канца лета выйшлі на лукавіну Дона. Толькі ѓвосень савецкія войскі з цяжкасцю змаглі спыніць гітлераѓцаѓ.
  Немцы таксама зноѓ блакіравалі Ленінград з поѓдня, перакрыѓшы кісларод.
  А на поѓначы ѓжо фіны спрабавалі наступаць.
  Наступіла зімовая паѓза. У СССР у серыю пайшоѓ танк Т-54, лепш абаронены і мацней узброены. А вось ІС-4 і ІС-7 запусціць масава ѓ серыю не ѓдалося. Хоць ІС-7 машына здольная змагацца з гітлераѓскімі мастадонтамі, але занадта ѓжо складана ѓ вытворчасці, тым больш ва ѓмовах ваеннага часу.
  Сорак восьмы года вызначыѓся ѓ лютым спробай Чырвонай арміі наступаць у цэнтры якая была адбітая. Немцы, выкарыстоѓваючы замежныя дывізіі са ѓсёй Еѓропы былі моцныя. Тым больш дыскалёты сталі больш дасканалымі, і іх збіць зараз не вось так проста. Ды і рэактыѓная авіяцыя ѓ фашыстаѓ развілася. Вельмі моцна. І новы знішчальнік МЕ-362 проста шакіраваѓ савецкіх лётчыкаѓ. А ѓ серыі рэактыѓнай авіяцыі ѓ СССР не было.
  У траѓні пачаѓся вялікі наступ гітлераѓцаѓ у абыход Масквы. Адначасова ѓ вайну ѓступіла і Турцыя, адкрыѓшы паѓднёвы фронт у Закаѓказзе. І баі палыхнулі з новай сілай.
  Але ёсць прыгожыя дзяѓчынкі што ваююць з лютасцю; у прыватнасці экіпаж Лізаветы.
  Вось дзяѓчына ѓ бікіні, націскае босымі ножкамі на спускавы кручок, і вылятае снарад з 100-міліметровай гарматы.
  Ваяѓніца з СССР паслала яго так спрытна, што нямецкі танк Е-50 нягледзячы на магутную браню - уражаны.
  Кацярына агрэсіѓна адзначыла, скалячы зубкі:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце!
  І голай пяткай як націсне на педаль.
  Алена таксама стрэліѓ па суперніку, разнясе "Пантэр-4" і праваркуе.
  - За СССР!
  Еѓфрасіння агаліць грудзі зняѓшы станік, і як дзюбне пунсовым саском, і праспявае, скалячы зубкі:
  - Бацька Махно,
  Глядзіць у акно...
  На двары цёмным -цёмна!
  І дзяѓчаты хорам заспяваюць, скалячы зубкі:
  - Мы наймацнейшыя ѓ свеце,
  Ворагаѓ усіх замачым у сарціры...
  Не верыць Бацькаѓшчына слязам,
  А злому дракону дамо па мазгах!
  Вось - гэта дзяѓчынкі - проста класа гіпер...
  Вось ужо лета наступіла. І зноѓ цяжкія баі. Немцы да канца жніѓня 1948 года замкнулі кольца вакол Масквы.
  Адчайна ваявалі і піянеры.
  Хлопчык Алежка, кінуѓ босы, дзіцячай ножкай гранату і праспяваѓ:
  - Вось першая праталіна,
  У сне я бачу Сталіна...
  І трупамі завалена
  Мая родная Русь!
  Хлопчык Пецька, страляючы па фашыстах, праспяваѓ:
  - Калі б хлопцы ѓсіх Зямлі,
  Разам дракону ѓрэзаць бы змаглі!
  І голай пяткай дзіця запусціла забойчую лімонку.
  Яшчэ адзін піянер у шорціках Сярожка, то стрэльне па фашыстах абклаѓшы гітлераѓскага афіцэра. А затым босы, дзіцячай шпурне анігіляцыйны падарунак смерці.
  Вось гэта дзеці - вельмі баявыя.
  Хлопчык-піянер Сашка дзёѓб фашыстаѓ, яму ѓсяго-то гадоѓ дванаццаць, і выкошваючы фрыцаѓ, праспяваѓ:
  - У перамозе несмяротных ідэй камунізму,
  Мы бачым будучыню нашай краіны...
  І чырвонаму сцягу - слаѓнай Айчыны,
  Мы будзем заѓсёды беззапаветна верныя!
  І дзіця голай, дзіцячай пяткай падкіне выбухны пакет, раздзіраючы немцаѓ.
  Вось яны за справу і ѓзяліся, вельмі агрэсіѓна. І рэальна па-баявому, што надзвычай аказалася крута.
  Дзеці вядома ж байцы найвышэйшага класа, але Масква акружана адрэзана.
  А гітлераѓцы ѓжо наступаюць і на Каѓказе. З поѓдня прэ Турцыя.
  І такое адчуванне, што рэальна супраць ворагаѓ не выстаяць.
  Але дзяѓчаты ваююць, як і дзеці нібы вялікія гераіні.
  Асабліва Алег Рыбачэнка. Гэты хлопчык-тэрмінатар проста скажам юны ваяѓнік і супермэн.
  Хлопчык гадоѓ дванаццаці на выгляд, шпурнуѓ забойнай сілы гранату, раздзіраючы фашыстаѓ, і праспяваѓ:
  - За Вялікую Расію
  Будуць хлопцы ваяваць...
  Мы вялікія месіі,
  Зможам фрыца разарваць!
  Маргарыта Коршунава - таксама вельмі баявая дзяѓчынка, таксама дала чаргу па фашыстах.
  Затым шпурнула босы, дзіцячай ножкай прэзент анігіляцыі, раздзіраючы на часткі фрыцаѓ і турак, пасля чаго праспявала:
  - Слаѓся Радзіма-СССР,
  Чалавецтву ты прыклад!
  Пасля чаго дзеці як вазьму і засвішчаць. Звар'яцелыя вароны заваліліся ѓ прытомнасць і падаючы, прабівалі галовы гітлераѓцам. І гэта выглядала вельмі крута.
  А можа і не глядзелася, а дзеянне вытваралася.
  Хлопчык і дзяѓчынка былі вельмі крутыя.
  У іх столькі рызыкі і сілы.
  Каѓказ ужо на мяжы падзення, і становіцца ѓсё больш драматычным.
  А немцы лютуюць і ѓжываюць катаванні. Асабліва любяць катаваць нямецкія дзяѓчаты піянераѓ.
  Вось Герда і Шарлота хлопчыка гадоѓ трынаццаці распранулі. І сталі казытаць піянера. Завушніца рагатаѓ і муркаѓ. Потым Герда паднесла запальнічку да голай, круглай пятачкі хлопчыка. Полымя лізнула злёгку агрубелую падэшву піянера. Той крыкнуѓ ад болю. З'явіліся пухіры.
  Дзяѓчыны-немцы захіхікалі:
  - Будзе вельмі выдатна!
  І сталі хлопчыка сцябаць бізунамі. Той стагнаѓ і стаѓ крычаць. Асабліва калі дзяѓчынкі сталі падносіць паходні з агнём да яго босым ножкам. Затым піянеры прыклалі да голай грудзей распаленае жалеза і хлопчык страціѓ прытомнасць.
  Ды нямецкія ваяѓніцы на вышыні. Памучыць хлапчука ѓ іх у парадку рэчаѓ.
  Катаванні зрэшты не толькі хлапчукоѓ, але і камсамолак. Дзяѓчат распраналі, і вялі на прэнг. Там уздрыгвалі, прымушалі выгінацца і літаральна курчыцца ад болю прыгажунь. І пад босымі ножкамі дзяѓчат запалілі жароѓню, пагражаючы абвугліць падэшвы.
  Як гарлапанілі ад дзікага болю камсамолкі... Наколькі гэта ѓсё было жорстка. А фашысты ѓдыхалі ѓ ноздры пах смаленай плоці і рагаталі, пляскалі адзін аднаго па сцёгнах і гарлапанілі:
  - Хайль фюрар! Мы ѓсіх замочым!
  І зноѓ катаванні і катаванні людзей. Асабліва цікава катаваць піянераѓ. Хлопчыкаѓ лупяць смяротным боем, а затым соллю сыплюць на іх раны і прымушаюць стагнаць. Ды гэта вельмі непрыемна.
  А калі яшчэ і ѓжываюць распалены дрот. Тое атрымліваецца значна балючай.
  А фашысты ѓжо ѓзялі Махачкалу. І рухаюцца да тэрыторыі Азербайджана. І ѓжо акружылі і блакіравалі Ерэван. І штурмуюць з усім адчай Батумі. І гэта агрэсіѓна.
  Маршал Ракасоѓскі сам ледзь не загінуѓ. Адчувалася, што савецкія войскі пад прэсінгам і абвальваюцца. Расце колькасць тых, хто здаѓся і дэзерціраѓ. І многія лётчыкі ѓпадаюць у дэпрэсію.
  Хаця Анастасія Вядзьмакова і Акуліна Арлова і пазбягаюць пакуль паражэння. Б'юцца дзяѓчыны адважна і адчайна.
  Анастасія перад боем, з трыма хлопцамі адасобілася, каб сабраць у сабе фенаменальную касмічную сілу.
  І сапраѓды зарадзілася капітальна. І давай ворагаѓ адчайна збіваць.
  І пры гэтым выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак.
  І пішчала ва ѓсю глотку:
  - Я вялікая чэмпіёнка свету!
  І як голай пяткай націсне на рычажок.
  Акуліна Арлова таксама ѓ баі адчайная краля. І выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, ламае самалёты вермахта.
  Вось яна збіла МЕ-109 К. Гэтая машына ѓжо мабыць састарэлая, але якая перажыла серыю мадыфікацый. І на ёй можна паспяхова ваяваць.
  Акуліна Арлова дзейнічаючы з дзікай лютасцю, праспявала:
  - Слався вялікі камунізм! Будзе зрынуты фашызм!
  І зноѓ голай пяткай, ды як націсне.
  Такія вось тут шалёныя дзяѓчынкі.
  Але надта ѓжо няроѓныя сілы на Каѓказе. Хаця лічыцца што там мужчыны ѓсе арлы. Але супраць рускай бабы ніхто не выстаіць.
  А ваяѓніцы такія агрэсіѓныя і крутыя. Паляць самалёты нягледзячы на іх якасную перавагу.
  Акуліна Арлова праспявала:
  Сонечнае кола...
  І збіла суперніка з дапамогай босых пальчыкаѓ ножак.
  Анастасія Вядзьмакова, душачы на кнопкі пунсовымі саскамі і збіваючы фашыстаѓ, працягнула:
  - Немцы вакол...
  Акуліна піскнула, падрэзаѓшы чарговы нямецкі самалёт:
  - Гітлер пайшоѓ у разведку!
  Анастасія ѓпала па фашыстах працягнула:
  - У ямку ѓпаѓ...
  Акуліна, ведучы дакладны агонь, хіхікнула:
  - Ножку зламаѓ...
  Вядзьмакова інтэнсіѓна і сапраѓды паля, адзначыла:
  - І на развітанне сказаѓ!
  І дзяѓчаты палаца зароѓ:
  -Няхай заѓсёды будзе гарэлка,
  Каѓбаса і селядзец...
  Памідоры, агуркі,
  Вось і Гітлеру канцы!
  Акуліна, зноѓ паслаѓшы прэзент смерці ѓ фашыстаѓ, заѓважыла:
  - Наогул-то трэба спяваць; Роммелю канцы!
  Вядзьмакова босымі пальчыкамі накіраваѓшы гармату з авіяснарадамі, пагадзілася:
  - Вядома ж - Гітлер - гэта ѓжо пройдзены этап!
  Там дзе няма асабістага ѓплыву ашалелага Гітлера савецкія войскі спрабуюць, арганізаваць нейкі супраціѓ. Але гэта надзвычай цяжка. Але ѓсё роѓна робяць усё магчымае і немагчымае.
  І дзеці ѓ тым ліку ваююць. І ѓ бой ідуць піянеры. Якія сустракаюць суперніка бутэлькамі з запальнай сумессю, і стрэлам са стрэльбаѓ.
  Хлопчыкі і дзяѓчынкі, схуднелыя і падрапаныя, як заѓсёды, у баі. І б'юцца адважна і вельмі адчайна.
  Колькі іх дзяцей гіне і застаецца разарванымі на часткі.
  Нямецкія лётчыцы Гертруда і Адала, шлёпаючы босымі ножкамі, забраліся ѓ двухмесны ХЕ-328, у рэактыѓную машыну - гэта монстар з дзесяццю авіяпушкамі.
  Толькі што прайшоѓ дождж і, дзяѓчынкі пакінулі хупавыя, вельмі выразныя сляды голых ножак.
  Яны былі гэтак панадлівым, што прыслугоѓваючыя ѓ аэрадроме падлеткі прагна пажыралі босыя сляды вачыма, і нават у хлапчукоѓ сталі брыняць дасканаласці. Наогул лётчыц было шмат - баявыя дзеянні паказалі, што жанчыны адрозніваюцца пры роѓных умовах удвая большай выжывальнасцю, чым мужчыны. А значыць, і эфектыѓныя. А Гітлер-Роммель, дакладней фельдмаршал-фюрар, зразумела не такая асоба каб кагосьці шкадаваць.
  У самім Трэцім Рэйху афіцыйна ѓведзена шматжанства - права на чатыры жонкі. Гэта вельмі практычна. Але не занадта ѓпісваецца ѓ хрысціянскія традыцыі. Нездарма фашызм шукае новую форму рэлігіі. Фюрэр-фельдмаршал настойвае на тым, каб гэта быѓ манатэізм, але такі асаблівы - з пантэонам паганскіх, старажытнагерманскіх багоѓ. Вядома ж, сам Гітлер-Роммель у дадзеным пантэоне пастаѓлены вышэй за ѓсіх у якасці весніка і пасланца Усявышняга Бога.
  Так што фюрар, зразумела вельмі нават кахае сябе культываваць.
  Гертруда і Адала запускаюць у неба свой шматмэтавы штурмавік, які можа гуляць ролю і знішчальніка.
  Ваяѓніцы вельмі ѓпэѓненыя ѓ сабе. У рускіх няма рэактыѓнай авіяцыі, і яны ці наѓрад здолее супрацьстаяць націску тыгрыц неба.
  Гертруда прабурчала:
  - Я віцязь пякучага струменя...
  Адала захоплена пацвердзіла, скалячы зубкі:
  - І ѓсім пастаѓлю мат!
  Дзяѓчыны, разрагаталіся. Яны націскалі босымі пяткамі на педалі, і раскруцілі рэактыѓны штурмавік.
  Было яшчэ цёмна, але крыху на ѓсходзе паказалася светлая паласа. Дзяѓчаты засвісталі... Пад імі ѓжо паплылі абшары Расіі. Ваяѓніцы хіхікалі, і падміргвалі адзін аднаму. Яны такія экстрапаветраныя, і прыгожыя.
  І босыя зразумела, не абцяжарваючы сябе такой непатрэбнай для дзяѓчыны рэччу на вайне як абутак.
  І адчувальнасць у самалёце ѓзрастае ад гэтага шматкроць.
  Вось ім насустрач узлятаюць савецкія машыны. Шрубавы ЯК-9, мабыць, самая масавая машына з ліку апошніх выпускаѓ. Не занадта ѓзброеная, але адносна танная і з невялікім браніраваннем. МіГ-5, больш хуткасная, з кулямётным узбраеннем машына. МіГ-3 больш ранняя мадэль. ЛАГГ-7 верагодна самая хуткасная і ѓзброеная птушка. У апошняй мадыфікацыі цэлых тры 20-міліметровыя гарматы.
  Але гэта ѓсё шрубавыя машыны - рэактыѓных самалётаѓ не створана. І немцы сябе адчуваюць вельмі ѓпэѓнена.
  Гертруда страляе з дзесяці авіягармат. Лупяць 30-міліметровыя і дзве 37-міліметровыя прылады. Яны праносяцца, нібы агністы смерч па савецкіх самалётах. Аднак чырвоныя лётчыкі імкнуцца ѓхіліцца і зайсці ѓ хвост.
  Адала ѓ гэты момант манеѓруе. У лоб нямецкую машыну не возьмеш, але выхад у хвасты багаты. Для войскаѓ СССР напад не з'яѓляецца нечаканым. Ужо зарабілі зеніткі. Свецяцца ѓ цемры снарады, якія разарваліся.
  Немкі адчуваюць пэѓную нервовасць. Здавалася, ужо столькі пабачылі, што нічым не здзівіш, але... Савецкія лётчыкі адважныя і не баяцца страт. Іх нічым не спалохаеш. Але відаць досведу замала. Нямецкі самалёт лёгка выходзіць з піке, і збівае савецкую машыну. Разносіць яшчэ адну ѓ трэскі.
  Моц нямецкага ѓзбраення вельмі вялікая. Гэта кампанент, у якім фрыцы маюць вялікую перавагу над Расеяй. Але ж яшчэ і хуткасць у фашыстаѓ каласальная.
  Адала паскараецца і прарываецца наперад. А Гертруда выпускае рэактыѓныя ракеты па суперніку. Парады атрымліваюць па зубах. Некаторыя боепрыпасы наводзяцца на цеплыню ці гук.
  Адала шэпча:
  - Яны нас не заб'юць!
  Дзяѓчынкі раскручваюць сваю машынку ... Яны імкнуцца быць стрымана. А тут савецкі знішчальнік як тараніць суседні нямецкі, рэактыѓны штурмавік. І як пачне ірваць, і расколвацца. І неба і паветра.
  Гертруда прашаптала:
  - Шалёная смерць!
  Ваяѓніцы яѓна разгубіліся, і іх так тараніць могуць.
  А да мяжы рухаюцца танкі. Легендарны экіпаж з Герды, Шарлоты, Крысціны і Магда.
  Чатыры ваяѓніцы паспелі, пакрыць сябе славай ваюючы і англічанамі і амерыканцамі. У ходзе баявых дзеянняѓ з Амерыкай, прыгажуні асвоілі танк "Пантэра"-2. Нядрэнная машына праѓзыходная "Шэрманы" і ва ѓзбраенні, і ѓ лабавым браніраванні. Пазнейшы "Першынг", практычна не паспеѓ паваяваць. Ды і ён не супернік для "Пантэры"-2.
  Тады чатыры дзяѓчынкі і заваявалі легендарную славу. Хаця ѓвогуле іх слаѓны шлях пачаѓся яшчэ ѓ сорак першым годзе. Гімлер угаварыѓ фюрара паспрабаваць у баях жаночыя батальёны, са спецыяльна падрыхтаваных арыек.
  Баявыя дзеянні паказалі, што жанчыны: зусім не слабое звяно і ѓмеюць нядрэнна біцца. І несці пры гэтым менш страт, чым мужчыны. Ваяѓніцы біліся і ѓ пяхоце, босымі ножкамі шлёпаючы па гарачых пясках пустыні Сахара. І асвоілі танкі. Выпрабаваѓшы "Тыгр", у баях з Брытаніяй.
  Зрэшты, нядрэнна б'юцца і савецкія дзяѓчаты на СУ-100.
  Хаця становішча Расіі і здаецца безнадзейным. Але ваяѓніцы разам з Лізаветай ваююць нібы арліцы.
  Кацярына націскае босымі пальчыкамі ножак на рычажок. Пасылае снарад які прабівае гітлераѓскую машыну Е-50 у борт і раве:
  - За вялікі чырвоны і барвовы камунізм!
  Алена таксама лупанула з гарматы выкарыстоѓваючы голую, хупавую ножку. Яна сапраѓды ѓразіла танк суперніка.
  Дзяѓчынка прачырыкала:
  - За маю цудоѓную Расію!
  Эфрасія агрэсіѓна заѓважыла, ведучы вельмі трапны агонь:
  - Слава нашай Айчыне!
  І таксама выкарыстоѓвае босыя, точаныя ножкі.
  Савецкая машына вельмі моцная і баявая. А страляе практычна трапна.
  СУ-100 здольная прабіць Е-50 у борт. Але дзяѓчыны нават у ілоб яе прабіваюць пападаючы ѓ заману ці ѓсутыч. І дзівяць метал наскрозь.
  Лізавета, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, стрэліла ѓ суперніка. І прачырыкала:
  - З блакітнага раѓчука...
  Кацярына таксама пальнула, на гэты раз націснуѓшы на рычажок пунсовым саском і прабуркавала:
  - Пачынаецца рака...
  Алена, агрэсіѓна выскаляючыся, і шыпячы, выдала:
  - Ну, а сяброѓства пачынаецца...
  І голай пяткай таксама націснула на рычажок.
  Эфрасія прабуркавала, ведучы агонь па непрыяцелю:
  - З усмешкі!
  Дзяѓчыны працуюць на СУ-100 вельмі актыѓна. І разбураюць варожую тэхніку.
  А на подступах да Бака піянеры рыюць акопы. Тут хлопцы розных нацыянальнасцей. Шмат у прыватнасці і светлых галовак мільгае. Ёсць і рыжыя і чорныя і русыя дзеці.
  Адно іх аб'ядноѓвае: вера ва ѓрачыстасць камунізму і босыя ножкі. Зразумела, што не ва ѓсіх падчас вайны ёсць абутак, і таму ѓ знак салідарнасці ѓсе дзеці фарсяць голымі, круглымі пятачкамі. Зіма ѓ Закаѓказзе даволі мяккая, і калі рухаешся і працуеш рыдлёѓкамі холаду не такія і страшныя.
  Дзеці працуюць з энтузіязмам, і спяваюць:
  Узвейцеся вогнішчамі, сінія ночы,
  Мы піянеры - дзеці працоѓных...
  Набліжацца эра светлых гадоѓ,
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  І вось зноѓ гучыць сігнал трывогі. Хлопчыкі і дзяѓчынкі скачуць на дно акопа. А зверху ѓжо пачынаюць ірвацца снарады: працуе варожая артылерыя.
  Пашка з прасіла Машку:
  - Ну, ты думаеш, мы ѓстоім?
  Дзяѓчынка ѓпэѓнена адказала:
  - Устоім хоць раз, у самы цяжкі час!
  Піянер Сашка лагічна адзначыѓ:
  - Наш гераізм непахісны.
  Хлопчык пастукаѓ голай падэшвай па камянях. Мабыць хлапчук набіѓ сабе самавітыя мазалі.
  Дзяѓчынка Тамара заѓважыла:
  - Мы будзем змагацца не ведаючы страху,
  Мы будзем секчыся не кроку назад...
  Хай густа прасякнута крывёю кашуля
  Больш ворагаѓ звярні віцязь у пекла!
  Хлопчык Руслан, піянер з чорным валасамі, адзначыѓ:
  - Мінуць стагоддзі, надыдзе эпоха,
  У якой не будзе пакуты і хлусні...
  За гэта бярыся да апошняга ѓздыху
  Служы сваёй Радзіме, ты ад душы!
  Хлопчык Алег, худзенькі і бялявы прачырыкаѓ, вершы:
  Няма не згасне зоркі,
  Позірк сакаліны, арліны...
  Голас народа звонкі -
  Шэпт прыцісне змяіны!
  
  Сталін жыве ѓ маім сэрцы,
  Каб мы не ведалі смутку,
  У космас адчынілі дзверцы,
  Зоркі над намі зіхацелі!
  
  Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  І заззяе Сонца,
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  Хлопчыкі і дзяѓчынкі дружна заапладзіравалі.
  Але вось ужо ляцяць рэактыѓныя штурмавікі і скідаюць бомбы. І гэта агрэсіѓны заход.
  Алег і Сашка паднялі рагатку і запусцілі прэзент смерці. І бочачка ѓразіла гітлераѓскі штурмавік.
  Дзяѓчынка Наташка праспявала:
  - Камсамол не толькі ѓзрост,
  Камсамол мой лёс!
  Пакорым я веру космас,
  Будзем жывыя назаѓжды!
  Ахмед хлопчык піянер з Азербайджана з усмешкай адказаѓ:
  - Ты яшчэ не камсамолка Наташка!
  Дзяѓчынка злосна тупнула босай ножкай і адказала, пявуча;
  Побач з бацькамі, з песняй вясёлай,
  Мы выступае за камсамолам...
  Набліжацца эра светлых гадоѓ,
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Алег таксама тупнуѓ босы, дзіцячай ножкай і зароѓ:
  Мацней молат сцісні пралетарый,
  З тытана рукой ламаючы ярмо...
  Мы праспяваем нашай Радзіме тысячу арый,
  Прычым святло нашчадкам, дабро!
  Дзеці ѓ захапленні. І сапраѓды, немцы адбамбілі, і толькі адной дзяѓчынка асколак трапіѓ у босую, круглую, ружовую пятачку.
  Піянерка ѓскрыкнула, але тут жа прыкусіла губу.
  І вось яны падрыхтаваліся адбіваць атаку. І ѓжо ідуць танкі з фашыстамі. Рухаюцца грозныя Е-100. Такія магутныя і небяспечныя машыны.
  У іх такая абарона. Што не праб'еш ні з аднаго ракурсу. Не пад адным кутом не праб'еш. Адзіны шанец - гэта разбіць гусеніцы.
  Дзеці гатовы да бойкі, і махаюць босымі ножкамі. Вось яны на дроце штурхаюць пад гусеніцы фашыстам пакеты з самаробнай узрыѓчаткай. Тая спрацоѓвае і разбурае каткі танкам арміі Роммеля.
  І гэта грозна выглядае.
  Сашка пішчыць:
  - Слава камунізму!
  Хлопчык Пашка страляе разам з Алегам з рагаткі і верашчыць:
  - Піянерам слава!
  Хлопчык Руслан разам з дзяѓчынкай Суфір падцягвае дротам міну пад немца і крычыць:
  - Слава СССР!
  Дзеці з Азербайджана і рускія хлопцы ваююць. Загарэлыя, худзенькія, басаногія піянеры, супраць каласальнай армады танкаѓ.
  Дзяѓчынка Тамара тупае хупавай, маленькай, босай ножкай і прамаѓляе:
  - Слава Расіі слава!
  Піянер Ахмет пацвярджае, ведучы агонь па суперніку:
  - Мы разам дружная сям'я!
  Хлопчык Рамзан, рыжанькі азербайджанец пацвярджае, падбіваючы машыну:
  - Са слове мы сто тысяч Я!
  Дзеці дружныя... Вось і армянская дзяѓчынка Азатуі, таксама спрытна пры дапамозе дроту перакладае выбухны пакет пад гусеніцу фашыста, і пішчыць:
  - СССР сям'я народаѓ!
  Іншая армянская дзяѓчынка Агас, кажа:
  - Не сагнемся па фашызме:
  І босымі пальчыкамі ножак падцягнула дзяѓчынка дрот. Многія азербайджанскія і армянскія дзеці маюць светлыя валасы, і іх не адрозніць ад славянскіх дзяцей, якіх таксама шмат. Хто ад немцаѓ сышоѓ далей, іншыя рускія сем'і сяліліся ѓ Азербайджане яшчэ і пры царах.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  На Каѓказе шмат славян. Шмат змешаных пар. Ды і дзеці звычайна больш светлыя валасы маюць чым іх бацькі. А славяне-хлопцы загарэлі так, што не адрозніш ад мясцовых. Тым больш што дзеці звычайна больш падобныя, чым дарослыя.
  Так што інтэрнацыянальны савецкі батальён з хлопчыкаѓ і дзяѓчынак змагаецца, і ѓсе яны адзіныя, і вельмі падобныя. Іх голыя пятачкі, мільгаюць пры руху.
  І сноѓ дзеці дасылаюць прэзенты смерці. Шаміль і Сярожка абодва хлопчыкі-піянеры, цягнуць дрот. І вось нямецкі Е-50 спыняецца з прабітай гусеніцай.
  Хлопчыкі хорам спяваюць:
  Саюз непарушны, рэспублік свабодных,
  Згуртавала не грубая сіла, не страх...
  А добрая воля людзей адукаваных,
  А сяброѓства і розум, і смеласць у марах!
  І дзеці ѓ захапленні. Усміхаюцца белымі, роѓнымі зубкамі. І яны шчаслівыя, хаця ім і пагражае гібель.
  А немцы пруць. Падбітыя танкі страляюць з гармат і страчаць кулямёты.
  Некаторыя нямецкія машыны забяспечаны гранатамётамі і вельмі небяспечныя.
  Хлопчык Максімка і дзяѓчынка Зара з Азербайджана і яны ѓпіраючыся босымі ножкамі падцягнулі міну пад суперніка і падбілі фашысцкага мастадонты.
  І прааралі ва ѓсю глотку:
  - За СССР!
  Дзеці такія вясёлыя.
  Піянеры Абас і Уладзімір таксама выкарыстоѓваю зброю. У дадзеным выпадку катапульту і разбіваюць гітлераѓцу гусеніцу Е-75. Пасля чаго хлопчыкі праспявалі:
  - За веліч планеты пад покрывам камунізму!
  Алег і Абдула таксама піянеры розных народаѓ, але з адзіным сэрцам, таксама запускаюць узрыѓчатку. Здзіѓляюць Е-100 і спяваюць...
  Мы адкрылі нацыям планеты,
  У космас шлях, да нябачаных міроѓ...
  Гераічнасць подзвігі апеты
  Каб сцерці навечна смерці шнар!
  
  Пад Святым сцягам Расіі,
  У свеце, сяброѓстве, шчасці і каханні...
  Стануць людзі ѓсёй зямлі шчаслівейшыя,
  Пякельная цемра развеецца ѓ далечыні!
  Баявыя тут дзеці...
  Абдуррахман і Святлана - азербайджанскі хлопчык і дзяѓчынка з Беларусі разам нацягнулі дрот, і падбілі фашысцкі танк. І праспявалі:
  - Вялікае імя святой Расіі,
  Ззяе над светам - як сонечны прамень...
  Я веру ѓ адзінстве мы станем шчаслівей,
  Пакажам народам усім правільны шлях!
  Дзеці вельмі адважныя. І гітлераѓцы проста ѓ шоку ад такога ѓпартага, і лютага супраціву.
  Абудуррахман гэта піянер, атрымаѓ асколкам у голую падэшву. Прабіла мазолістым паверхню дзіцячай ножкі.
  Хлопчык прашыпеѓ:
  - А мне балюча!
  Святлане таксама трапіла ѓ круглую пятку, і падрапала плячо. Але дзяѓчынка прашыпела:
  - Піянераѓ не зламаць!
  Азім і Колька таксама таранілі нямецкую машыну.
  Хлопчыкі навялі пры дапамозе дроту і праспявалі:
  Праціѓнік падступны пайшоѓ у наступ,
  Але веру не здрыганецца, савецкі народ...
  Ворага чакае разгром і забыццё,
  А слава Расіі мацней заквітнее!
  Ворага чакае: разгром і забыццё,
  А слава Расіі мацней заквітнее!
  Дзеці адважныя і не згінаюцца. І яны жадаюць выйграць. І спяваюць, і ваююць.
  Немцы нясуць вялікія страты. Праѓда ѓ асноѓным у іх разбіты гусеніцы і каткі. А гэта не смяротна.
  Горш піянерам, якія трапілі ѓ палон.
  Хлопчыка Абдулхаміда, калі ён трапіѓ у палон, гітлераѓцы падняліся на прэнг. Уставілі босыя ногі піянера ѓ калодку, і сталі на крукі вешаць гіры. А затым распаліѓ агонь. І голыя пяткі пацана лізаѓ агонь. А на спіну абрынуѓся пуга. Білі доѓга. А затым сталі фашысты ламаць распаленымі абцугамі рэбры.
  Хлапчук, паміраючы пад катаваннямі, калі яму паламала чырвонае ад спякота жалеза рэбры, заспяваѓ:
  Берлін ужо амаль пад нашай уладай,
  У біноклі бачым пракляты Рэйхстаг...
  Спадзяюся, хутка будзе мір і шчасце;
  Які апішу ѓ сваіх вершах!
  
  Расія камунізм светам адкрыла,
  Яна сям'ёю стала людзям усім.
  Але сунуѓ Вермахт да нас свіное рыла,
  І кроѓ зараз фантанам плёскае з вен!
  
  Што фюрар забыѓся ѓ нас выпадкова,
  Жадаѓ здабыць зямелькі і рабоѓ!
  Пайшоѓ фашызм з паходам вельмі далёкім -
  І вось кашмар рэальны, пякельных сноѓ!
  
  Просты хлопец хлопчык басаногі,
  Нядаѓна чырвоны гальштук павязаѓ.
  Жадаѓ ён мір пабудаваць сам без бога,
  Але з неба раптам выкінуѓся напалм!
  
  Прыйшлося бегчы на фронт, нам самаволкай,
  Ніхто не хоча, браць такіх юнакоѓ!
  Але справіѓся дзяцюк-баец у вінтоѓкай,
  Годным аказаѓся шлях бацькоѓ!
  
  Змагаліся дзе і хітрасьцю, і сілай,
  А слабасць таксама горкая нажаль...
  Таварышам прыйшлося капаць магілы,
  Страгаць у мароз хваёвыя труны!
  
  Я піянер прывык зараз да пакут,
  У разведку ішоѓ босы, гурба хрумстаѓ.
  Магчыма за нявер'е пакаранне,
  Што Ісуса ведаць я не хацеѓ!
  
  Але што такое тры гадзіны Галгофы?
  Тры гады з лішкам працякло войны!
  У любым селішчы плачуць горка ѓдавы,
  Як паляглі ѓ могілкі краіны сыны!
  
  Я выжыѓ, быѓ кантужаны, паранены куляй,
  Але на шчасце сам застаѓся на нагах!
  Нямеччыны мы сапраѓды абавязак вярнулі,
  Тым фашызм растаптаны намі ѓ прах!
  
  Я памужнеѓ, але ѓсё яшчэ хлапчук,
  Вус не прабіѓся, але ѓжо тытан!
  Ды дарослы, і мабыць нават занадта,
  Бо сэрца стала цвёрдым як метал!
  
  Зорка героя - вышэйшая ѓзнагарода.
  Сам Сталін мне яе павер, уручыѓ!
  Сказаѓ: з такіх як ты прыклад браць трэба,
  Куюць байцы да дзвярэй у Эдэм ключы!
  
  Але сягоння адкладзі храбрац вінтоѓку,
  Вазьмі ты, абцугі, молат і працуй!
  Пабудуй з дрэва паруснік і лодку,
  І самалёт ствары, каб птушкай уверх!
  Як бы тое не было, але Чырвоная Армія бітву за Каѓказ прайграла. І гэта зразумела, не падвышала шанцаѓ СССР на выжыванне. На самой справе ѓсё было стромна.
  Каѓказ упаѓ і наступіла зіма. Масква і Ленінград у поѓным асяроддзі і блакадзе. Немцы і іх замежныя дывізіі мацней і колькасцю і якасцю. І фрыцы, напрыклад, вельмі нават прыстойныя аѓтаматы маюць. І здаецца, што ѓжо і шанцам ніякіх на выратаванне ѓ акружаных савецкіх войскаѓ няма.
  Але вось пакуль Сталін яшчэ не здаецца. Хаця прапановы аб сепаратным свеце фашыстам ужо і пасылаѓ.
  Масква горад вялікі, і ѓ ім велізарная колькасць баявых прыпасаѓ, снарадаѓ, куль, і харчавання засяроджана. Дык проста гэты горад не ѓзяць. І ён яшчэ трымаецца нягледзячы на абстрэлы, і масавую скідку бомбаѓ.
  Аднак немцы працягвалі надыходзіць. Асабліва вясной. Як толькі падсохлі дарогі, фашысты рушылі да Казані. І іх фашыстаѓ шмат.
  Але тут б'юцца прыгожыя савецкія і зразумела босыя ѓ бікіні дзяѓчыны.
  Наташа пагладзіла сама сабе клубнічны сасок. І з прамяністай усмешкай вымавіла:
  - Я ты! Ён, яна - разам цэлая краіна!
  Вікторыя падтрымала:
  - Разам дружная сям'я! У слове мы - сто тысяч я!
  Аксана хіхікнула і, паказаѓшы на мастадонтаѓ, заѓважыла:
  - Танк "Е" вельмі нізкарослы і прысадзісты. Яго цяжкавата будзе дастаць.
  Вераніка сумна прашыпела:
  - Ды дапаможа нам Бог!
  Наташа хіхікнула і прачырыкала:
  - У Амерыцы для ѓсёй краіны, у Амерыцы для ѓсёй краіны, у Амерыцы для ѓсёй краіны - магчымасці роѓныя!
  Вогнезарная Вікторыя як хіхікне, і прараве:
  - Для розных пластоѓ грамадства магчымасці роѓныя!
  І як захоча. І зубкі свае прыгожыя як пакажа.
  Аксана выказала меркаванне:
  - Калі немцы адарвуцца, ад сваіх баз забеспячэння ім вельмі дрэнна будзе!
  Вераніка хіхікнула і прапанавала:
  - Давайце тады памолімся!
  Наташа пагардліва фыркнула і паківала галавой:
  - Не! Мы камсамолкі, а значыць атэісткі!
  Вікторыя агрэсіѓна папярэдзіла:
  - А я наогул ваяѓнічы атэіст! І Бога няма - гэта медыцынскі факт!
  Вераніка асцярожна заѓважыла:
  - Але вы не можаце гэтага даказаць!
  Вікторыя ѓ адказ агрэсіѓна бліснула смарагдавымі вачамі. І прашыпела з аскалам:
  - Я магу! Калі існуе Бог, дык ён павінен быць адказным. А значыць клапаціцца аб людзях. - Рудая дзяѓчынка агрэсіѓна ѓдарыла босай ножкай па ствале хвоі. - Ці можна сабе ѓявіць фенаменальны касмічны розум, які б не клапаціѓся б аб сваім стварэнні!
  І дзяѓчына босы, дакладны ножкай шпурнула гранату.
  Наташа ахвотна пацвердзіла:
  - Вось менавіта! Мы ж для Бога, як дзеці для Айца, а ён пра нас не клапаціцца!
  Вераніка асцярожна заѓважыла:
  - Але ж і клапатлівы бацька карае сваіх дзяцей...
  Наташа хіхікнула ѓ адказ:
  - Але не нявечыць іх!
  Вікторыя сярдзіта адзначыла:
  - Вось ужо сапраѓды бываюць дзіѓныя ѓ вашага Бога метады выхавання! Ён, напрыклад, узяѓ, і патапіѓ усё чалавецтва і нават нявінных жывёл. Узнікае пытанне, а што за фашысцкія метады?
  Аксана з усмешкай дадала:
  - І наогул вечныя мукі ѓ пекле... Гэта таксама відавочны перабор, бо ніякія метады справядлівасці не могуць апраѓдаць катаванні!
  Вераніка разгублена развяла рукамі, і з уздыхам вымавіла:
  - Я таксама лічу, што патоп Ноя відавочны перабор. Але ж Зямля напоѓнілася грахом перад вачыма Бога...
  Вікторыя са смяшком заѓважыла:
  - Ды дзеці сталі сваволіць. Бацька ѓзяѓ у рукі аѓтамат і прыстрэліѓ тых, хто вякаѓ, пакінуѓ толькі цішэй вады, ніжэй травы. - Рудая выскаліла буйныя зубкі. - Такая атрымліваецца аналогія!
  Вераніка паціснула плячыма, і нягучна вымавіла:
  - Я не святар, каб даваць адказы на падобныя пытанні. Але думаю, на гэта ѓ Бога былі прычыны.
  Вікторыя хіхікнула і адзначыла:
  - Так... З прычыны траплялі без прычыны, толькі ѓсіх і бачылі нібы згінулі!
  Наташа выказала здагадку:
  - Можа, быць, Біблія гэта проста габрэйская казка. Чаму мы павінны ѓ яе верыць?
  Аксана выказала сваю думку:
  - Трэба, ва ѓсякім разе, ахоѓваць свой гонар. І не занадта разлічваць на пасмяротны рай!
  Вікторыя хіхікнула, і заѓважыла:
  - Так... Святары любяць расказваць казкі! Прычым, не занадта прывабныя!
  Вераніка ціха заѓважыла:
  - Але ж Ісус Хрыстос цалкам прывабны вобраз!
  Вікторыя хіхікнула і матнула галавой:
  - Я б за такога пацыфіста замуж бы не выйшла!
  Наташа хіхікнула і заѓважыла:
  - Ды мужчына павінен пастаяць за сябе... А чаму вучыць Біблія? Стукнулі цябе па правай шчацэ - падстаѓ левую!
  Вераніка хацела сказаць, але відавочна сумелася. А тут уставіла Вікторыя:
  - Сапраѓды дзіѓная мараль. То Бог вучыць любіць ворагаѓ, то топіць разам усё чалавецтва. І як такое можна растлумачыць?
  Наташа адказала сама:
  - Думаю, тым, што Біблія напісана таленавітымі фантазёрамі!
  Вераніка на гэта млява запярэчыла:
  - Хто як глядзіць... Але інакш чым існаваннем Бога немагчыма растлумачыць з'яѓленне Сусвету. - Тут дзяѓчына ѓзбадзёрылася. Правяла босы, стройнай ножцы па кары і працягнула. - Як ні круці, але больш пераканаѓчай версіі паходжання Сусвету, акрамя як яе стварыѓ Бог знайсці ці прыдумаць немагчыма!
  Наташа паціснула плячыма і спытала:
  - А першапрычына з'яѓлення Бога?
  Вераніка ѓздыхнула і адказала, губляючы ѓпэѓненасць:
  - Гэта ѓжо аксіёма... Варта прыняць верай, што Бог існуе. І што ён існаваѓ вечна і не мае першапрычыны.
  Наташа адмоѓна матнула галавой:
  - Прыняць верай адвечнасць Бога? Але я магу прапанаваць прыняць верай вечнасць светабудовы, але ѓжо без Усявышняга...
  Вераніка лагічна заѓважыла:
  - Гэта выглядае алагізмам. Як гэта матэрыя вечная, а адкуль яна зьявілася?
  Вікторыя тут жа парыравала:
  - А што лагічна - Бог вечны... А адкуль ён з'явіѓся!? Тым больш адразу ѓсемагутны і ѓсёведны?
  Вераніка з адчаем адказала:
  - Існаваѓ заѓсёды... Мы прымаем гэта верай! А як гэта магчыма - неспасціжна!
  Наташа тут заѓважыла:
  - Сапраѓды, мы тут стаім на роѓных. Матэрыя таксама павінна была неяк узнікнуць. А адбываецца неспасціжнае. - Дзяѓчына ѓхмыльнулася і ѓпэѓнена адзначыла. - Але ѓсё ж такі пытанне, чаму на зямлі столькі зла застаецца адкрытым.
  Наташка кінула босай ножкай гранату ѓ фашыстаѓ і праспявала:
  - Дарэмна...
  Зоя запусціла голай пяткай прэзент смерці і дадала:
  - Праціѓнік...
  Аѓгусціна паддала нешта знішчальнае і піскнула:
  - Лічыць...
  Святлана босымі пальцамі ног падкінула гранату і піскнула:
  - Што...
  Наташа шпурнула босымі ножкамі пару лімонак і вякнула:
  - Рускіх...
  Зоя таксама паддала нешта энергічнае і смяротнае, піскнуѓшы:
  - Здолеѓ.
  Аѓгусціна запусціла смяротнае, прабурчэѓшы:
  - Вораг ....
  Святлана зноѓ паддала знішчальнае і вякнула:
  - Зламаць!
  Наташа дала чаргу і піскнула:
  - Хто...
  Зоя таксама пальнула па чарнаскурым іншаземцам, што набралі фашысты і піскнула:
  - Смеѓ!
  Аѓгусціна выдала з напорам і лютасцю:
  - Той...
  Святлана паддала з аскалам пантэры:
  - У...
  Наташа кінула босай ножкай гранату і вякнула:
  - Баю...
  Зоя шпурнула босымі пальцамі прэзент смерці і буркнула:
  - Нападае!
  Аѓгустына дзюбанула і буркнула:
  - Ворагаѓ...
  Святлана паддала звязку гранат босымі падэшвамі, і як праарэ ва ѓсю глотку:
  - Будзем...
  Наташа цвікнула чаргой і прашыпела:
  - Люта ....
  Зоя зрэзала фашыстаѓ і піскнула:
  - Біць!
  Аѓгустына зноѓ пальнула і вякнула:
  - Люта ....
  Святлана прачырыкала, вядучы страляніну:
  - Біць!
  Наташка зноѓ кінула хупавай, босай ножкай гранату, прачырыкала:
  - Мы знішчым фашыстаѓ!
  Зоя ѓзяла і прачырыкала:
  - Будучы шлях у камунізм!
  І кінула босымі пальчыкамі ногі лімонку.
  Аѓгустына ѓзяла і раскідала чэргі, і паляцелі яе голыя ножкі з разбурэннем па фрыцах:
  - Мы расколем супернікаѓ!
  Святлана ѓзяла і босай пяткай падкінула, звязку гранаты, і прапішчала:
  - Разнясём фашыстаѓ!
  І чацвёрка працягвала страляць і кідаць гранаты. Рухаѓся нямецкі Е-75. Машына з 128-міліметровай гарматай. І страляе сабе.
  А дзяѓчаты кідалі гранаты. Падрывалі фашыстаѓ. А тыя стралялі ѓ адказ. Лезлі наперад. Зноѓ пруць танкі. Рухаецца найноѓшы нямецкі "Леапард"-1. Вельмі рухомая машына.
  Але і яго дзяѓчынкі ѓзялі ѓ абарачэнне і падбілі. Разарвалі рухомую з газатурбінным рухавіком машыну. І разнеслі яе на шматкі.
  Наташка са смяшком заѓважыла:
  - Мы выдатна ваюем!
  Зоя з гэтым пагадзілася:
  - Вельмі нават выдатна!
  Аѓгусціна дасціпна заѓважыла:
  - Будзе ѓ нас перамога!
  І запусціла босай ножкай супрацьтанкавую гранату. Моцная дзяѓчынка. І столькі ѓ ёй дасціпнасці.
  Святлана таксама пальчыкамі голай нагі запусціла прэзент смерці, і патрапіла ѓ суперніка. Вельмі агрэсіѓная дзяѓчына, з вачамі колеру васількоѓ. У ёй такая дасціпнасць, і пасаж сіл!
  Наташа дала чаргу, і выскаліліся:
  - За Русь святую!
  Зоя страляла вельмі актыѓна, і скалілася, паказваючы жамчужныя зубкі:
  - Я ваяѓніца таго ѓзроѓню, што не згасае!
  Аѓгусціна таксама стрэліла. Скасіла фашыстаѓ і прабулькала:
  - Я ваяѓніца з вялікіх амбіцый!
  І выскаліла жамчужныя зубкі!
  Святлана пацвердзіла:
  - Вельмі вялікіх амбіцый!
  Дзяѓчыны ваююць вельмі даѓно. І вядома ж атрымалі поспех у ратнай працы. Яны ѓвогуле класныя прыгажуні. Выбітны розум. І страляюць першым гатункам.
  Наташа, ведучы агонь, падумала, што без Сталіна, калі б яго забіѓ бы фюрар. утварылася ѓ душах людзей нейкая пустата. Нібы памёр блізкі чалавек.
  Хоць гэты грузінаѓ і быѓ жорсткі. І не ѓсё рабіѓ правільна. Нават ёсць на гэты конт анекдот. Чаму Ленін ходзіць у чаравіках, а Сталін у ботах? Таму што Уладзімір Ільіч выбіраѓ дарогу, а гэты вусаты ѓсё прэ напралом.
  У гэтым плане Сталін быѓ не аптымальны кіраѓнік. Сапраѓды, як ахарактарызаваѓ яго Ленін - занадта грубы.
  Гэта кухар гатуе толькі вострыя стравы. У плане жорсткасці гэта была палка аб двух канцах.
  З аднаго боку, гэта дапамагала трымаць дысцыпліну і стымулявала партыйны апарат. З іншага, выбіваліся найболей каштоѓныя кадры і здольныя людзі. У прыватнасці пасля вайны страцілі такога вялікага кіраванцы як Вазнясенскі. Якія меѓ найвялікшыя заслугі перад Радзімай.
  Узнясенскі быѓ, мабыць, ідэальным кіраванцам: не толькі цвёрдым, але яшчэ і разумным, адукаваным. Самы малады доктар навук у СССР, акадэмік, выбітная асоба. Без Узнясенскага неяк эканоміка Савецкай Расіі непазбежна ѓ выпадку яго гібелі б разладзілася. І перамагчы фашыстаѓ не могуць.
  Наташка кінула босай ножкай лімонку і праспявала:
  - З неба...
  Зоя таксама шпурнула босымі пальцамі гранату і выдала:
  - Зорачка...
  Аѓгустына запусціла голай нагой прэзент смерці і праспявала:
  - Яркая...
  Святлана таксама кінула гранату, пры дапамозе босай ножкі, і выдала:
  - Крышталіна!
  Наташа дала чаргу і прашыпела:
  - Я вам...
  Зоя запусціла босымі пальцамі падарунак смерці, прашыпеѓшы:
  - Песеньку....
  Аѓгустына паддала голай пяткай, што нясе смерць і прапішчала:
  - Праспяваю...
  Наташка працягнула, агрэсіѓна напяваючы:
  - Пра....
  Зоя кінула босенькай ножкай выбух-пакет, раскідаѓшы фашыстаѓ і піскнула:
  - Роднага...
  Аѓгустына паддала голай пяткай звязку гранат, выдала:
  - Сталіна!
  Дзяѓчынкі ваявалі мужна, але Казань падобна ім не ѓтрымаць. Патрапілі прыгажуні пад раздачу. Вельмі ѓжо яны баявыя кралі. І даводзіцца адыходзіць змацуючы сэрца. А гэта непрыемна.
  Наташка прачырыкала з прыкрасцю:
  - Мы доѓга моѓчкі адступалі...
  Аѓгустына з лютасцю бліскаючы вачыма, пагадзілася:
  - Прыкра было - бою чакалі!
  Зоя ѓзяла і заспявала з лютасцю, а астатнія дзяѓчынкі з радасцю падхапілі;
  Уставай, праклёнам затаѓраваную,
  Увесь Свет галодных і рабоѓ! Кіпіць наш розум абураныІ ѓ смяротны бой весці гатовы.
  
  Увесь Свет гвалту мы разбурымДа падставы, а затымМы наш, мы новы Свет пабудуем:Хто быѓ нічым, той стане ѓсім.
  
  Даволі кроѓ смактаць, вампіры Турмой, падаткам, галечай! Для вас - уся ѓлада, усе выгоды Свету, А наша права - гук пусты.
  
  Мы жыццё пабудуем па іншым,І вось наш лозунг баявой: Уся ѓлада - народу працоѓнаму,А дармаедаѓ ѓсіх - далоѓ!
  
  Грэбныя вы ѓ сваім багацці,Вугалю і сталі каралі!Вы вашы троны, дармаеды,На нашых спінах ѓзвялі!
  
  Заводы, фабрыкі, палаты -Усё нашым створана працай. Час! Мы патрабуем вяртання Таго, што ѓзята рабаваннем.
  
  Даволі, каралям ва ѓгоду, Дурманіць нас у дзіцяці вайны! Вайна таранам! Свет народам! Бастуйце, арміі сыны!
  
  Калі ж тыраны нас прымусяць У баі па-геройску загінуць за іх, Забойцы! У вас тады накіруемМы жарала гармат баявых.
  
  Ніхто не дасць нам збавення: Ні бог, ні цар, і не герой. Даб'емся мы вызвалення Сваёй уласнай рукой.
  
  Каб зрынуць прыгнёт рукой умелай,Адваяваць сваё дабро,Уздувайся, горан, і куйце смела,Пакуль жалеза горача!
  Прыгожа дзяѓчыны праспявалі, і круціліся. А вайна ідзе....
  Грозныя ТА-400 і яшчэ больш магутныя ТА-500 якія нясуць да дваццаці тон бомб, разбураюць савецкія пазіцыі. Але Чырвоная Армія імкнецца ѓтрымацца. Нават песні спяваюць з вялікай мужнасцю.
  Будзе людзям шчасце,
  Шчасце на стагоддзі...
  У савецкай улады -
  Сіла вялікая!
  
  ЖЫРЫНОђСКІ НЕ СТАђ ПРАДАЦЦА ЕЛЬЦЫНУ
  Уладзімір Вольфавіч Жырыноѓскі ѓзяѓ і на галасаванні па імпічменце Ельцыну 15 мая 1999 года памяняѓ у апошні момант рашэнне. Сапраѓды, дзеля чаго яму губляць палову свайго электарату? Бо якія жалю паѓтара мільёна долараѓ таго не вартыя!
  Уладзімір Вольфавіч папрасіѓ словы.
  І тут заявіѓ:
  - Вы павінны зразумець мяне правільна: мы супраць Ельцына і за імпічмент!
  Пасля чаго Уладзімір Вольфавіч Жырыноѓскі штурхнуѓ бліскучую прамову. У якой літаральна не пакінуѓ і каменя на камені ад Ельцына і ягонай банды.
  Ды Уладзімір Вольфавіч Жырыноѓскі быѓ проста ѓ вялізным удары.
  Ён зразумеѓ, што трэба каваць жалеза пакуль горача, а Ельцын - гэта ѓжо палітычны труп, які смярдзіць, і моцна смярдзіць, і на яго няма чаго рабіць стаѓку.
  І вось прайшло галасаванне. Пяцьдзесят галасоѓ ЛДПР дазволілі набраць больш за дзве траціны Дзярждумы і аб'явіць імпічмент. Праѓда, пакуль яшчэ не да канца.
  І мелася быць яшчэ зацвярджэнне кандыдатуры Сцяпашына на пасаду прэм'ера Расіі.
  Тут Уладзімір Вольфавіч Жырыноѓскі прапанаваѓ дадзеную кандыдатуру адхіліць і мала таго ануляваць адстаѓку Прымакова. На той падставе, што ѓ Ельцына відавочная шызафрэнія.
  І ѓ Дзярждуме падобную прапанову сустрэлі з весялосцю. Сапраѓды хіба Ельцын не вар'ят?
  Ва ѓсякім разе кандыдатура Сцяпашына не прайшла. А апазіцыя вывела сотні тысяч людзей на вуліцы.
  І яны ѓсё перакрылі... І адбылося тэрміновае паседжанне канстытуцыйнага суда.
  І на ім было прынятае рашэнне, пад ціскам народа, ануляваць адстаѓку Прымакова. А падставай стала пастанова аб шалёнасці прэзідэнта Расіі.
  Дзярждума таксама прыняла рашэнне аб прыпыненні прэзідэнцтва Ельцына на падставе яго разумовай шалёнасці і відавочнай шызафрэніі. Так што Ельцыну можна сказаць - канец!
  Савет Федэрацый таксама падтрымаѓ адхіленне Ельцына ад пасады. І вярхоѓны суд пацвердзіѓ канец абрыдлага тырана.
  Ва ѓсякім разе вырашылі з Ельцыным пара канчаць, і з яго зладзейскай сямейкай таксама.
  А стары, вопытны, былы міністр замежных спраѓ Максім Прымакоѓ больш-менш за ѓсіх уладкоѓваѓ. Можа, акрамя Беразоѓскага, але гэтага алігарха ѓсё ненавідзелі.
  Уладзімір Вольфавіч Жырыноѓскі паступіѓ і як прыстойны чалавек і адначасова мудра. І яго рэйтынг узляцеѓ нібы сокал уверх.
  Зноѓ Жырыноѓскі стаѓ модным і крутым. Насамрэч - гэта вялікі палітык, які даваѓ усім па рагах.
  Выбары і прэзідэнта і ѓ Дзярждуму праходзілі адначасова. Яны ішлі на бурнай хвалі. Зюганаѓ патрымаѓ кандыдатуру Максіма Прымакова ѓ абмен на пасады ва ѓрадзе. Прэм'ерам павінен быць Юрый Лужкоѓ.
  Уладзімір Жырыноѓскі, як заѓсёды, палез у прэзідэнты. Яму хацелася адзначыцца там. І як высветлілася нездарма.
  Хоць Уладзімір Вольфавіч і не перамог, але правёѓ яркую, перадвыбарную кампанію і заняѓ другое месца - прапусціѓшы наперад толькі Максіма Прымакова.
  І вось здабыта перамога новым прэзідэнтам... Уладзімір Вольфавіч атрымаѓ пасаду міністра ѓнутраных спраѓ і першага віцэ-прэм'ера, які курыруе сілавы блок, а таксама званне генерала.
  Уладзімір Вольфавіч такім чынам падняѓся вышэй. Прэм'ерам стаѓ былы мэр Масквы Юрый Лужкоѓ. Міністрам замежных спраѓ зрабілі Мітрафанава. Першым віцэ-прэм'ерам, які курыруе сацыяльны блок, стаѓ Генадзь Зюганаѓ, а Маслюкоѓ першы віцэ-прэм'ер па эканоміцы. І міністрам фінансаѓ стаѓ камуніст.
  Так пайшло фарміраванне новага ѓрада і курса.
  У Чачні ж пачалася паміж Масхадавым і яго камандай з аднаго боку, і Шамілем Басаевым з другога грамадзянская вайна. Шаміль Басаеѓ аб'яднаѓся з вахабітамі, Радуевым, і іншымі баевікамі, у тым ліку і Бэн Ладэна. А Аслана Масхадава стала падтрымліваць расійскае кіраѓніцтва.
  І пайшла зацяжная, грамадзянская вайна.
  Масхадаву прыйшлося мець справу са мноствам замежных наймітаѓ, што спрабавалі дапамагчы яго галоѓнаму ворагу Шамілю Басаеву. Але пасля тэракту 11 верасня плыні грошай для вахабітаѓ і асабіста Басаева знізіліся.
  І Масхадаву ѓдалося ѓзяць практычны ѓсю Чачню пад кантроль. Расея за кошт уздыму эканомікі і росту коштаѓ на нафту, на газ, і іншая сыравіна стала куды багацейшай. І чачэнцы на чале з Масхадавым у абмен на інвестыцыі пагадзіліся вярнуцца ѓ яе склад. Гэта значыць было, як і ѓ рэальнай гісторыі, толькі расійскае войска не ваявала і тысячы рускіх салдат засталіся жывыя.
  А замест Ахмада Кадырава, кіраваѓ Аслан Масхадаѓ. Усё пайшло, як і ѓ рэальнай гісторыі. Максім Прымакоѓ кіраваѓ асцярожна, без рэзкіх рухаѓ. І на трэці тэрмін адмовіѓся ісьці. Ды і стан здароѓя яму не дазваляла.
  І трон быѓ перададзены амаль у спадчыну Юрыю Лужкову. Гэта таксама ѓсіх больш-менш задавальняла.
  Генадзь Зюганаѓ жа стаѓ прэм'ерам, і камуністы падтрымалі Лужкова на выбарах. Уладзімір Жырыноѓскі пайшоѓ у прэзідэнты і быѓ другі.
  На выбарах 2003 года яшчэ лепш нават было для Максіма Прымакова, бо Жырыноѓскі ѓ гэтых выбарах не ѓдзельнічаѓ.
  Былі іншыя кандыдаты, якія змагаліся - дык ад балды. І выбары былі больш падобныя да фарсу.
  Генадзь Зюганаѓ стаѓ прэм'ерам, а вось Жырыноѓскага з урад прыбралі, і ён апынуѓся ѓ апазіцыі. Гэтага вядома і трэба было чакаць. Ліквідавалі з пасады міністра замежных спраѓ і Мітрафанава.
  Вось яно пайшло і паехала. Для партыі ЛДПР надышлі чорныя дні.
  Зноѓ Жырыноѓскага Уладзіміра Вольфавіча труцяць у СМІ. І параѓноѓваюць з Адольфам Гітлерам.
  Праѓда ђладзімір Жырыноѓскі стаѓ генералам войска і меѓ мноства ордэнаѓ і медаляѓ.
  Зрабіѓ-ткі, кар'еру службоѓца. Але зараз прыйшлося вярнуцца ѓ парламент.
  Балазе францыя ЛДПР ёсць. І ѓсё вярнулася ѓ кругі свая. Мэр Масквы Лужкоѓ праводзіѓ палітыку ѓмеранага лібералізму. Зюганаѓ жа нібы забыѓся, што ён нібыта ленінец. Ягоная палітыка была прыкладна такая, як і ранейшая.
  Ва Украіне не здарылася майдана. Проста перамагла на выбарах прэзідэнта Юлія Цімашэнка. Прычына была ѓ тым, што крызіс эканомікі 2008 года аказаѓся слабейшым. Відаць, крыху па-іншаму пайшла гісторыя, і гэта некалькі зрушыла маякі і розныя кошты.
  Юлія Цімашэнка праводзіла ѓмераную празаходнюю палітыку. І не смярылася з Расіяй. Мэр Масквы Юрый Лужкоѓ таксама выяѓляѓ умеранасць у амбіцыях, і для яго бізнэс быѓ вышэй за ѓсё.
  У выніку некаторыя былі нюансы ѓ замежнай палітыцы. ІГІЛ не здолеѓ развіцца. У Сірыі замест Асада з'явіѓся кампрамісны прэзідэнт. А ѓ 2015 годзе Лужкоѓ ужо стары, і не зусім здаровы па канстытуцыі ѓ два тэрміны завяршыѓ кіраванне.
  І зараз у прэзідэнты пайшоѓ Генадзь Зюганаѓ. І ягонае абранне істотна не паѓплывала на палітыку. У Сірыі запанаваѓ свет... Амерыканцы праѓда не змаглі перамагчы талібаѓ і сышлі з Аѓганістана.
  Трохі па-іншаму пайшлі падзеі і ѓ суперцяжкім дывізіёне бокса. Віталь перамог Стывенсана - абавязковага прэтэндэнта. І працягнуѓ кар'еру. Ды да гэтага "бронзавы бамбавік", які зрабіѓ рэкордную серыю з трыццаці двух накаѓтаѓ, быѓ Віталём Клічко біты. А затым Віталь Клічко правёѓ і аб'яднаѓчы бой з Тайсанам Ф'юры і атрымаѓ адначасова ѓсе чатыры паясы. Уладзімір жа Клічко стаѓ рэгулярным чэмпіёнам свету.
  Віталь Клічко ѓтрымліваѓ тытулы да 2020 года, калі скончыліся два тэрміны Юліі Цімашэнкі. І Віталь Клічко пайшоѓ у прэзідэнты. Упэѓнена перамог....
  І ѓсё было пакуль добра, але вось каранавірус усё сапсаваѓ. Генадзь Зюганаѓ некаторы час быѓ прэзідэнтам. Выйграѓ выбары 2019 года. А потым вырашыѓ пайсці. У 2023 годзе новым прэзідэнтам Расіі стаѓ адносна малады Афонін. Тым самым перарвалася традыцыя, калі прэзідэнтам ужо было гадоѓ за семдзесят. Уладзімір Жырыноѓскі ѓсё яшчэ ѓ апазіцыі. Такі вось стары дзед нацыяналіст.
  А вось у Афоніна першае сур'ёзнае выпрабаванне - вайна з талібамі якія напалі на Таджыкістан. І гэта сур'ёзна...
  Затое, зразумела, прыгожыя і босыя дзяѓчаты гатовы адважна змагацца.
  Эпічная бітва з Талібанам працягвалася. І вось атакуюць талібы расейскія войскі па ѓсіх перыметрах.
  А Расейская Армія адлюстроѓвае іх наступ. І ідзе жорсткая бітва.
  Наташа дае чаргу і кідае босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы гранату. Раздзірае праціѓнікаѓ і раве:
  - Слава эпосе Рускіх Багоѓ!
  Зоя таксама з ворагамі ваюе, больш за ѓпэѓнена. Скошвае праціѓнікаѓ і раве:
  - У імя Вялікай Расіі!
  І таксама босымі пальчыкамі ножак запусціць прэзент смерці.
  Вось так гэтыя дзяѓчынкі вельмі ліха за справу ѓзяліся.
  Аѓгусціна таксама ведучы вельмі трапны агонь па суперніку, і шпурляючы гранаты босымі пальчыкамі ножак, рыкнула:
  -За вялікі СССР!
  І Святлана змагаецца з маджахедамі, выбіваючы іх шэрагамі, раве:
  - За крутую Русь!
  І голай пяткай паддасць забойны прэзент смерці.
  Вось гэта каманда дзяѓчынак народжаных забіваць талібаѓ. І не толькі талібаѓ.
  Наташа хіхікнула і страляючы па маджахедах, узяла і вякнула:
  - Слава СССР!
  І босымі пальчыкамі ножак як запусціць забойнае.
  Зоя працягваючы страляць па воінах ісламскай імперыі, агрэсіѓна выдала:
  - Слава нашай арміі!
  І голымі ножкамі шпурне разбуральнае.
  І Аѓгусціна як лупане па афганцах і прабуркуе:
  - Нашай Радзіме слава!
  І босымі пальчыкамі ножак запусціць знішчэнне.
  Святлана таксама разбурае ворагаѓ, выбівае іх з лютасцю і віскоча:
  - За святы камунізм СССР!
  Вось такія дзяѓчынкі будуць ваяваць на сумленне. І б'юцца, і перамагаюць.
  Алёнка змагалася вельмі ѓзмоцнена і кідала босымі пальчыкамі ножак забойныя прэзенты.
  І дзяѓчына прабуркавала:
  - За камунізм!
  Анюта вельмі хораша страляла ѓ суперніка, і голай пяткай уразіла талібаѓ і піскнула:
  - За Расію камунізму!
  Вось Ала ваявала вельмі сціпла, і актыѓна. І босыя пальчыкі ножак запусцілі з забойнай сілай.
  Дзяѓчына рыкнула:
  - За камунізм СССР!
  Дзяѓчына Марыя ѓзяла і дала чаргу, скасіла афганцаѓ і рыкнула:
  - За Айчыну нашу маці!
  І босымі пальчыкамі ножак запусціла забойную сілу.
  Алімпіяда таксама дала трапную чаргу і скасіла шмат ворагаѓ. І прабуркавала дзяѓчына, шпурнуѓшы босымі пальчыкамі ножак і вякнула:
  - За Айчыну нашу маці!
  Маруся змагаецца з дзікай лютасцю коткі, і страляе па афганцах. І масава іх знішчае.
  І раве дзяѓчына:
  - Гэта вельмі крута!
  Матрона вельмі сапраѓды б'е па маджахедах, і скошвае як каласкі. Вось гэта дзеѓка.
  І раве сабе з накатам:
  - За Вельмі добры камунізм!
  Сталеніда таксама ваявала з дзікай лютасцю і зрэзала з войскаѓ Талібан. Вось такая яна баявая баба.
  І штабнавала па суперніку вельмі трапна.
  Сталеніда напявала:
  - Слава эпосе камунізму!
  Вось такія аказаліся тут баявыя дзяѓчынкі. І вельмі прыгожыя і баявыя.
  Ваяѓніца дала па суперніку чаргу. Скасіла масу афганскіх войскаѓ і піскнула. За Расію і свабоду
  да канца.
  Вераніка, страляючы па талібах, дзяѓбала іх ракетамі і пішчала:
  - Слава камунізму!
  Вікторыя, ведучы агонь па мужных і гераічных ваярам Алаха прачырыкала:
  - За Айчыну!
  Вось гэта дзяѓчынкі самы сок і прыгажосць. Вельмі нават прыгожыя і баявыя дзеѓкі. І ѓ іх каласальная сіла. І такія баявыя дзяѓчынкі
  і разбураюць, і малоцяць, крышачы афганцаѓ.
  Серафіма таксама штабнавала па непрыяцелю, выбіваючы талібаѓ з дзікай сілай.
  І дзяѓчына кідала ѓ суперніка босымі пальчыкамі ножак забойныя падарункі смерці.
  Вось гэта дзеѓкі - проста супер.
  Алёнка штабнавала па афганцах, і вельмі агрэсіѓна ворагаѓ скошвала.
  Ваяѓніца прабуркавала, зразаючы воінаѓ ісламскай імперыі.
  І зароѓ:
  - За Айчыну - нашу маці!
  Анюта вельмі актыѓна піша з ворагамі і скошваючы ворагаѓ з яе сілай. І босымі пальчыкамі ножак кінула забойную і каласальную сілу.
  І дзяѓчына прачырыкала:
  - Слава камунізму!
  І пунсовым саском наша за кнопку базукі і падпаліла танк.
  Вось баявая Ала разбурае суперніка з вялікай лютасцю. І страляе, і мочыць нішчачы маджахедаѓ.
  Вось гэта дзяѓчаты вельмі прыгожыя і баявыя сталі героямі.
  Баявая Ала ѓ краіне дзяѓбае з дзікай лютасцю.
  Вось гэта ваенны шлях у дзяѓчынак. Якія вельмі сталі нават баявыя. І вельмі агрэсіѓна разбуралі талібаѓ.
  Баявая Марыя вельмі разбурала з дзікай сілай, і зрэзала ѓсіх нібы брытвай.
  І босымі пальчыкамі ножак дзяѓчынка кідалі гранаты разбурэння. І масу ворагаѓ парвала дзяѓчына.
  Вось зноѓ у баі ѓжо Алімпіяда. І зноѓ разбурае маджахедаѓ. І зноѓ босымі пальчыкамі ножак шпурнула з забойствам і разбурэннем.
  І будзе гэта груба і вельмі агрэсіѓна.
  І Алімпіяда стала ваяваць і голай пяткай паддала разбурэнне і татальную смерць.
  Вось такая баявая дзяѓчына-багатыр гэтая Алімпіяда. Вось гэта баявая дзеѓка.
  І Маруся разбурала афганцаѓ, з вялікай лютасцю. І выкошвала іх з дзікай адвагай.
  І клубнічным саском узяла і накіравала забойную сілу.
  І маса маджахедаѓ у труне.
  Алёнка заявіла, страляючы ѓ непрыяцеля, і вішча:
  - За наймацнейшы камунізм свету!
  Анюта, строчачы па афганцах і агрэсіѓна адзначыла:
  - Вось зноѓ мы на кані белым!
  Вось баявая Ала зноѓ у жорсткім баі. І дзяѓчына рудая зноѓ піша па маджахедах, і вішчае ва ѓсю глотку.
  І іх канкрэтна нішчыць.
  і вішча на ѓсю глотку.
  І дзяѓчына піша, нібы кулямёт.
  І Марыя дзейнічае з усёй дзікай сілы. І страляе па афганцах вельмі трапна. І скошвае непрыяцеляѓ вельмі дакладна - кожная куля ѓ вока.
  І раве:
  - За Русь Сварога!
  Алімпіяда вельмі жорстка дзейнічала і забівала супернікаѓ, і скошвала маджахедаѓ. І вельмі баявая дзеѓка-багатыр. Вось гэта дзяѓчаты - проста супер.
  І супраць іх ніхто не ацалее.
  Алімпіяда ворагаѓ капітальна косіць. І выбівае афганцаѓ босымі пальчыкамі ножак шпурляючы забойныя падарункі смерці. Алімпіяда - гэта зразумела дзеѓка вельмі нават
  крутая і самая ѓ свеце баявая з усіх.
  Ну і дзюбне ж па маджахедах, і выкасіць іх мячом.
  І дзяѓчына возьме і засьпявае:
  - Я ёсць прыгажуня класа Гіпер!
  Вось гэта дзяѓчаты такія прыгожыя і вельмі баявыя. У іх каласальнай ступені рызыка і сіла на любата.
  Маруся страляе па афганцах і пішчыць:
  - За эпоху камунізму!
  І таксама босымі пальчыкамі ножак як па маджахедах дзюбне. Вось гэта дзеѓка - проста супер.
  Матрона па ворагах з забойнай сілай пры дапамозе пунсовага соску грудзей з базукі ѓрэжа. І гэта сапраѓды яе гіперсіла.
  І ваяѓніца піскне:
  - За вялікі камунізм!
  Вось гэта дзяѓчаты, якія ваююць за СССР і паказваюць цуды гераізму. Няма супраць такіх дзяѓчынак, ніякаму ворагу не выстаяць. Нават такому шматлікаму, як талібы. Хоць яны і здольныя трупамі да Масквы закідаць.
  Сталеніда змагаецца з праѓзыходнымі сіламі суперніка. І таксама як націсне на кнопку базукі клубнічным саском і піскне:
  - Я ваяѓніца класа супер!
  І падміргне сваім прыяцелям.
  Вераніка, таксама афганцаѓ агрэсіѓна разбурае, і не дае ім літасці. І ідзе капітальнае знішчэнне.
  Дзяѓчына вельмі баявая і ѓ ёй фенаменальная касмічная сіла.
  А ѓ Сталеніды што смела разбурае маджахедаѓ гэтай сілы яшчэ больш. Вось гэта скажам так, прама дзеѓкі.
  Вікторыя дзяѓбае афганцаѓ з вялікай актыѓнасцю, дзівіць іх і раве:
  - Я дзяѓчына класа гіпер!
  І Серафіма малоціць маджахедаѓ з азартам мегеры, скошвае іх, і віскоча:
  - Я прыгажуня ѓзроѓню ультра!
  Альбіна і Альвіна ѓ небе афганцаѓ разбураюць. І з імі Хельга. Як яны актыѓна за жоѓтых узяліся. І нішчаць капітальна.
  Альбіна босымі пальчыкамі ножак збіла талібскую машыну і піскнула:
  - За ГДР! Няхай зноѓ вернецца да немцаѓ камунізм!
  Альвіна таксама збіла самалёт ісламскай імперыі і вякнула:
  - За самыя вялікія вяршыні камунізму!
  І Хельга ѓ небе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак накрыла танк Талібана і прачырыкала:
  - За перамогі вышэй даху!
  Вось так і біліся баявыя і прыгожыя дзяѓчыны.
  Анастасія Вядзьмакова таксама з неба разбурала маджахедаѓ і напявала:
  - Славіцца няхай камунізм!
  І босымі пальчыкамі ножак кідала па суперніках з самалёта бомбы.
  І Акуліна Арлова таксама малаціла афганцаѓ і напявала:
  - Слава Айчыне нашай.
  І скідала на непрыяцеля важкія і забойныя бомбы.
  Вось гэта баявыя былі скажам прама дзяѓчынкі.
  Мірабела Магнітная разбурала супернікаѓ з каласальнай ступенню інтэнсіѓнасці і віскатала:
  - За вялікі і магутны камунізм!
  І зноѓ дзяѓчынка падміргвала сваімі бэзавымі вочкамі.
  Вось гэта былі дзеѓкі.
  Анастасія Вядзьмакова малаціла па афганцах і прабівала іх, завываючы:
  - Маё новае крэда - усіх перамагаць!
  І таксама як прыменіць босыя пальчыкі ножак.
  Акуліна Арлова малаціла супернікаѓ. Скошвала іх, як грабянец, і верашчала:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце!
  І як паддасць голай пяткай.
  І Мірабела Магнітная ворагаѓ збівае са сваёй каласальнай сілай і віскоча:
  - Я дзяѓчына вестка супер!
  І пунсовым саском як націсне на кнопку.
  Вось гэта дзяѓчынкі - проста супер і гіпер.
  Альвіна разбурала талібаѓ і верашчала з вялікай сілай:
  - За камунізм!
  І голымі пяткамі як на педалі націсне. Вось гэта дзеѓка проста супер.
  І Альбіна па афганцах як лупанет. І задаволіць ім капітальны гіпер.
  І масу ворагаѓ разам возьме і пакладзе.
  І зробіць гэта ѓсё босымі пальчыкамі ножак.
  І заспявае:
  - Я самая класная дзяѓчына ѓ свеце!
  Хельга таксама малоціць талібаѓ. Іх каласальна і актыѓна нішчыць. Але затым босымі пальцамі ножак ракету навядзе, і дзот афганскіх разнясе.
  А гэта ѓвогуле супер.
  І дзяѓчына смяецца...
  А вось Лізавета на сваім танку як за маджахедаѓ возьмецца і задаволіць ім поѓны разгром. І масу талібаѓ замочыць дасканалай зараз.
  І вежы з танкаѓ Талібана паадрывае.
  Лізавета дзяѓчына, якая найвышэйшага класа супермэн. І босымі пальчыкамі ножак ворагаѓ ламае. І літаральна іх закопвае ѓ зямлю.
  Вось як гэтая Лізавет - проста Гіпер.
  І яе танк як па маджахедах ды дзюбне.
  Наогул не дзяѓчына, а нешта супер актыѓнае і баявое.
  А Кацярына як афганцаѓ малоціць. У яе сіла і спрыт неймаверныя. І яна пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак нішчыць салдат ісламскай імперыі.
  Вось гэта дзеѓка, і столькі афганцаѓ ужо замачыла.
  І ѓзяла, і праспявала:
  - Я ёсць ультра!
  І Алена ворагаѓ капітальна малоціць. Паказвае ім свой клас супер, і раве:
  - Я ёсць Гіпер!
  І босымі пальчыкамі ножак як дзюбне па кітайцах. Вось гэта дзеѓка.
  І Эѓфрасіння байцоѓ Афганістана вынішчае ѓ вельмі агрэсіѓнай манеры. І страляе, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак вельмі дакладна.
  І пры гэтым яшчэ і варкоча:
  - За Айчыну і Расію, будзе наш Сварог месія!
  Дзяѓчынкі скажам прама так - воіны гонару.
  Лізавета, ведучы агонь па афганцах, заѓважыла:
  - Мне наогул неяк больш даспадобы рускія Багі!
  Кацярына пальнула голай пяткоѓ націскаючы на кнопку, знеслі талібскі танк і піскнула:
  - І мне таксама рускія багі больш падабаюцца! На самай справе навошта нам Ісус, абрэзаны на восьмы дзень?
  Алена піскнула з лютасцю:
  - Мне сорамна за князя Уладзіміра!
  Лізавета з гэтым пагадзілася:
  - І павінна быць сорамна!
  Алена з гэтым пагадзілася:
  - Вядома ж сорамна, каб рускія ѓшаноѓвалі габрэйскім святым!
  Кацярына ѓзяла і рыкнула:
  - У нас павінны быць рускія святыя і багі!
  Лізавета з гэтым пагадзілася, скалячы зубкі:
  - Ды павінны!
  І падміргнула суперніку.
  Еѓфрасіння энергічна адзначыла, лупануѓшы з гарматы па маджахедах:
  - Мы пераможам ісламскую імперыю...
  І зноѓ Лізавета як лупіць па суперніку забойна.
  Герда таксама ваюе вельмі ѓмела. Дзівіць маджахедаѓ з забойнай сілай і верашчыць:
  - За камунізм вялікі!
  і такая яна ваяѓнічая і знакамітая краля!
  Шарлота таксама разбурае талібаѓ і віскоча, скалячы зубкі:
  - Гэта супер!
  і такая баявая дзяѓчына класа мега!
  Крысціна таксама босымі пальчыкамі ножак па афганцах дзюбне. І іх канкрэтна пераб'е.
  І возьме, і правае:
  - Я ёсць арыйка нумар адзін!
  І Магда па афганцах лупне, і масу іх пераб'е і прашыпіць:
  - За СССР і ГДР!
  І падміргне свае сапфіравымі вочкамі. Вось гэта дзеѓка - проста гіпер!
  Няма з дзяѓчынкамі класа супер і гіпер не справіцца талібам.
  А яны дзяѓчаты такія ваяѓнічыя.
  І яшчэ напяваюць з азартам:
  - А каго ѓ баі знойдзем,
  А каго ѓ баі знойдзем...
  З тым жартаваць не стане,
  На часткі разарвём!
  І ваяѓніцы як зароѓся. Вось гэта дзеѓкі.
  І яны яшчэ і босыя ножкі совалі ѓ лычы палонным талібскім салдатам. І прымушалі іх цалаваць іх голыя круглыя пятачкі.
  Вось гэта дзяѓчаты ѓ бікіні.
  А вось талібы катавалі камсамолку. Скруцілі ёй рукі ззаду, і паднялі на прэнг. І паднялі ѓверх. І вывярнулі дзяѓчыну на дрэве. І паднялі яе вышэй. А потым узялі і адпусцілі.
  І дзяѓчына павалілася ѓніз. У самой травы ѓзяла і завісла. І замерла. А маджахеды злосна разрагаталіся. Потым дзяѓчыну зноѓ узялі і паднялі вышэй, да самай верхавіны дрэва.
  А потым зноѓ яе адпусцілі. Дзяѓчына павалілася ѓніз і зноѓ завісла каля самага дна. І вяроѓка нацягнулася, а прыгажуня завыла ад болю. і яе зноѓ сталі ѓздрыгваць вышэй.
  Зацягнулі на самы ѓверх. Падкінулі добра, далі крыху правісець. І потым зноѓ з дзікай лютасцю адпусцілі. І дзяѓчына зноѓ павалілася ѓніз і ѓ яе выварочваліся
  суставы. І ѓвогуле яна была зусім голая. і як ёй было балюча.
  потым яе зноѓ паднялі ѓ чацвёрты раз і добра страсянулі. Пасля чаго замацавалі на шчыльнай галінцы і сталі расцягваць. Прымацавалі да босых ног дзяѓчына калодку,
  і пачалі на яе вешаць гіры. Павесілі талібы спачатку з аднаго боку пудовую гіру, а затым і з другога. Потым пачалі біць дзяѓчыну пугай. Лупілі так што лопнула скура.
  А пасля на раны камсамолкі сталі сыпаць соль. А затым узялі і пусцілі ѓ ход распалены дрот. І білі дзяѓчыну з хворай моцай. Затым афганскія каты вышмаравалі дзяѓчыне босыя падэшвы ногі, і запалілі пад ёю жароѓню. І давай без лішні цырымоній прыгажуню паліць. І затым дзяѓчыне каты з Талібана вышмаравалі і грудзі. І пасля
  чаго запалі агонь на яе грудзях. І сталі дзяѓчыну капітальна паліць.
  І пякуць ваяѓніцу маджахеды і грудзі ёй і пяткі. А затым вышмаравалі азадак і паднеслі паходню да ягадзіц. І сталі дзяѓчыну капітальна паліць. А пасля агонь крануѓ і яе ѓлоння. Валоскі, якія пакрываюць грот Венеры зараз абвуглілася. Вось гэта дзяѓчына - проста супер. І такія яе катаванні чакалі.
  Афганскія каты палілі дзяѓчынку і грудзі, і азадак, і ѓлонне, і падэшвы босых ножак. І смажылі яе капітальна. Затым талібскі кат узяѓ распалены прут і нядоѓга думаючы засунуѓ дзяѓчыне ѓ анальную адтуліну. І як, яна залямантаваѓ ад дзікага болю.
  Вось гэта было так ёй балюча. І гэтыя дзяѓчаты такія гарэзныя і прыгожыя. Але дзяѓчыну катавалі афганцы цяжка. І такія прыгожыя ваяѓніцы. І іх смажаць ваяѓніцу капітальна.
  І вось дзяѓчыну ѓзялі яе каты і сталі лопаць распаленымі абцугамі яе доѓгія хупавыя пальчыкі. І гэта так балюча. Каты ламалі дзяѓчыне пальчыкі пачынаючы з мезенчыка.
  І зламалі ѓ яе літаральна ѓсё. А затым у камсамолкі сталі лопаць і рэбры. І заадно распаленыя шчыпцы ѓпіліся ѓ грудзі. І стала чырвонае ад спякота жалеза круціць і пунсовыя саскі. І дзяѓчыне адарвалі грудзей. І гэта так жорстка было і балюча.
  Вось такія тут былі і катаванні.
  Герда ведучы агонь па маджахедах заѓважыла:
  - Слава камунізму!
  Шарлота вельмі агрэсіѓна адзначыла з д'ябальскай сілай. І прапішчала:
  - За Айчыну!
  І босымі пальчыкамі ножак дзюбне па суперніку.
  Вось гэта дзеѓка. І такая ваяѓнічая.
  Крысціна ѓзяла і дзюбанула па талібах босымі пальчыкамі ножак і піскнула:
  - Слава эпосе Рускіх Багоѓ!
  Магда таксама ѓрэзала па афганцах выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і прабуркавала:
  - За нашу Радзіму!
  І вось такія дзяѓчынкі вельмі класныя.
  Герда страляючы ѓ супернікаѓ з Аѓганістана выдала:
  - За вялікі камунізм Германіі.
  Вось гэта дзяѓчаты - гэта такія баявыя прыгажуні.
  Герда весела адказала, строчучы па маджахедах:
  - Я ёсць дзяѓчына проста супер.
  І Шарлота агрэсіѓна адзначыла, куляючы ѓ суперніка:
  - Слава арыйскаму камунізму!
  І выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, прабуркавала:
  - За вялікую Айчыну!
  Крысціна таксама ѓпала па суперніку з вялікай трапнасцю, адзначыла:
  - За Расію і Нямеччыну ѓ сяброѓстве!
  Магда таксама лупанула па маджахедах і піскнула:
  - Слаѓся наша эпоха!
  І зноѓ напарніцам падміргне.
  Вось тут такія дзяѓчаты.
  І Джэйн Амстранг стала лупіць па талібах з гарматы.
  Дзяѓчына была вельмі прыгожая.
  Джэйн лупанула суперніку пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і піскнула:
  - Слава Айчыне!
  Вось і Гертруда як урэжа адчайна па ворагах, і іх капітальна накрые, і разнясе.
  І прабуркуе:
  - За Брытанію!
  І Маланья як дзюбне па непрыяцелю і зробіць яму харакіры, і праверыць:
  - За ангельскія перамогі!
  Моніка таксама ѓлепіць па непрыяцеляѓ пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і піскнула:
  - За савецкія перамогі!
  І Тамара і Сульфія ваююць з талібамі і забіваюць барадатых ваяроѓ, які напаѓзае хваляй.
  І гэтыя дзяѓчаты спяваюць:
  - Будзе людзям шчасце,
  Шчасце на стагоддзі...
  У расійскай улады -
  Сіла вялікая!
  Тамара дала чаргу і пальнула босымі пальчыкамі ножак і прабуркавала:
  - За маё меркаванне аб камунізме!
  Сульфія таксама па суперніку дзюбне, масу талібаѓ замочыць і піскне:
  - Аб Расіі замовім слова!
  І абедзве дзяѓчыны як зарагачуць.
  Тамара дала чаргу. Скасіла масу афганцаѓ і праверашчала:
  - За лепшую сілу Айчыны!
  Сульфія таксама па непрыяцелю капітальна ѓрэжа і праворкуе:
  - За камунізм пунсовага колеру ѓ СССР!
  І падміргне сапфіравымі вочкамі.
  Вось гэта дзяѓчаты - проста найвышэйшы клас і палёт.
  А вось яшчэ б'юцца Аліса і Анжаліка.
  Бландынка і рудая краля.
  Яны дзяѓчаты моцныя і страляюць са снайперскіх вінтовак.
  І пры гэтым напяваюць сабе:
  - Слава СССР! Усім пакажам мы прыклад!
  Аліса пальнула па непрыяцелю са снайперскай вінтоѓкі. Стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, і
  прапішчала:
  - Слава маёй краіне!
  Анжаліка таксама як дзюбне па суперніку, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак шпурне гранату і прапішчыць:
  - За Русь найвялікшую.
  І сваімі вочкамі смарагдавымі падміргне.
  Вось гэта дзяѓчаты - проста вышэйшы пілот. І так афганцаѓ разбураюць. Вось яны баявыя і самыя крутыя і разумныя ѓ свеце.
  Аліса прачырыкала, падміргваючы:
  - Слава часам КПСС!
  Анжаліка з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Героям СССР - вялікая слава!
  І зноѓ кінула босымі пальчыкамі ножак у непрыяцеля гранату забойнай сілы.
  Вось яна баба звычайнай хібнасці ѓ незвычайнай знешнасці.
  Аліса ѓзяла і прачырыкала:
  - У імя несмяротных ідэй камунізму!
  І кінула босымі пальчыкамі ножак прэзент забойнай сілы.
  Анжаліка таксама ѓзяла і лупанула па суперніку.
  Зрэзала яго нібы наждаком і піскнула:
  - За Русь і рускіх Багоѓ!
  Вось гэта былі бабы вельмі баявыя і крутыя.
  Аліса, страляючы ѓ ворага, узяла і босымі пальчыкамі ножак запусціла ѓ суперніка прэзент анігіляцыі.
  І гэта было вельмі крутым ходам.
  Анжаліка таксама дзяѓблі суперніка, літаральна вынішчаючы яго і дэманструючы каласальную моц. І найграючы прамаѓляла з усмешкай:
  - Гэта каласальнае мерапрыемства!
  І яе босыя пальчыкі запусцілі пасланне смерці і знішчэнні!
  Вось гэта была дзеѓка - проста гіперклас.
  Аліса ѓзяла і зараѓла на ѓсё горла:
  - Я наймацнейшая і крутая ѓ сусвеце!
  Анжаліка голымі падэшвамі запусціла цэлую бочку ѓзрыѓчаткі і піскнула:
  - А я ѓ мегасусвеце!
  Вось гэта дзяѓчаты вельмі прыгожыя.
  Аліса адзначыла, страляючы ѓ непрыяцеляѓ:
  - Вера ѓ камунізм вялікая!
  І кідаючы босымі пальчыкамі ножак забойныя гранаты.
  І Анжаліка страляе па маджахедах і раве:
  - Наша вера вельмі вялікая!
  І босымі пальчыкамі ножак кіне разбуральнай сілай гранату.
  І ваяѓніцы ѓзяліся за суперніка і так гэтых талібаѓ куролесілі... І ні ѓ казцы сказаць, ні пяром апісаць.
  Аліса цалкам лагічна заѓважыла, ведучы агонь са снайперскай вінтоѓкі і збіваючы талібскі штурмавік.
  Аліса ѓзяла і прачырыкала:
  - Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  І заззяе Сонца -
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  І зноѓ дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак як возьме і запусціць нешта надзвычай забойнае.
  Супраць маджахедаѓ ваююць і добраахвотнікі з Японіі. У прыватнасці, дзяѓчаты-ніндзя камуністычных перакананняѓ.
  Дзяѓчына-ніндзя з сінімі валасамі секла млыном афганцаѓ і пасекла іх.
  Потым кінула босымі пальчыкамі ножак гарошынкі разбурэння і піскнулі:
  - За камунізм у Японіі!
  Дзяѓчына-ніндзя з жоѓтымі валасамі таксама правяла мячамі прыём матыль. Ссекла масу маджахедаѓ. І затым яе босыя ножкі
  узялі і шпурнулі забойна сілы гранату.
  Пасля чаго дзяѓчына праверашчала:
  - Слава СССР і Японіі!
  Дзяѓчына-ніндзя з чырвонымі валасамі таксама ѓзяла і секанула афганскіх салдат наводмаш. І кінула босымі пальчыкамі ножак,
  нешта забойнае ѓ прэзент. І праверашчала:
  - Слава Расіі і СССР!
  Дзяѓчына-ніндзя з белымі валасамі, правяла прыём бочка. І як урэзала талібскім салдатам зразаючы ім галовы. Затым шпурнула
  босы точанай ножкай забойнае разбурэнне і піскнула:
  - Слава Чырвонай арміі!
  І ѓсе чатыры дзяѓчыны-ніндзя голымі пяткамі падкінулі гарошынкі разбурэння, і выбілі цэлых батальён афганцаѓ з танкамі. Вось гэта дзяѓчынкі - проста ѓльтра!
  Вось гэта прыгажосць - дзяѓчаты рэальна вельмі крутыя.
  Алег Рыбачэнка таксама сячэ маджахедаѓ мячамі. І разам з ім дзяѓчынка Маргарыта.
  Гэтыя несмяротныя дзеці проста скажам супер.
  І разбураюць непрыяцеляѓ канкрэтна. Вось гэта скажам там і дзеці!
  А потым хлопчык і дзяѓчынка як засвішчаць. І вароны атрымаѓшы ад дзіцячага свісту сардэчны прыступ падаюць у ніз. І іх дзюбы прабіваюць чэрапа талібам.
  Вось гэта дзеці - натуральна разбуральнікі ѓсяго і ѓся.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ:
  - слався наш народ савецкі,
  Слаѓся партыя мая...
  Наш саюз сэрцаѓ усіх дзіцячых,
  Усе мы дружная сям'я!
  Маргарыта Магнітная, круша супостатаѓ энергічна выдала:
  - Славіцца наша касмічная Русь!
  І дзяѓчынка босымі пальчыкамі ножак як запусціць у непрыяцеля нешта зусім забойнае.
  Алег Рыбачэнка, секчы талібаѓ праспяваѓ:
  - Маргарыта, акно адчынена,
  Маргарыта, ты ж не забылася,
  Як усё гэта было!
  Вось гэта хлапчук такі вось круты і ваяѓнічы. Вось гэта ёсць дзяцюк-тэрмінатар.
  Вось такія тут дзеці вельмі крутыя і баявыя.
  Трэба адзначыць, што дзяѓчынкі вельмі няпростыя.
  Аліса таксама вядзе агонь па талібах. І напявае сабе пад нос:
  - Раз, два, тры, чатыры, пяць! Выйшаѓ зайчык пагуляць!
  І дзяѓчынка зноѓ пальнула з вялікай трапнасцю.
  Анжаліка вельмі спрытна страляла. І рабіла магутныя стрэлы па суперніку.
  А як пунсовым саском націсне і з базукі возьме і лупне.
  І ваяѓніца так і страляла па суперніку вельмі трапна.
  Анжаліка ѓзяла і прабуркавала:
  - Славіцца наша камуністычная партыя!
  І зноѓ як дзюбне з вялікай трапнасцю па суперніку. І зноѓ падае талібскі самалёт.
  І Аліса таксама стрэліла з вельмі дакладна, і штурмавік ісламскай імперыі загарэѓся.
  Вось такія дзяѓчынкі.
  Анжаліка адзначыла са смяшком:
  -СССР цудоѓная краіна ѓ якой усе народы дружная сям'я!
  Аліса зноѓ пальнула, збіваючы адразу трох маджахедаѓ адным стрэлам і адказала:
  - За вялікую партыю Расіі!
  І дзяѓчаты дружна разрагаталіся. Яны ѓ цэлым ваяѓніцы самыя розныя па поглядах.
  Але ѓсе дзяѓчаты носяць у сэрцы ідэю камунізму. І жадаюць, каб быѓ рэальны рай на планеце Зямля. І гэта было б вельмі прыгожа.
  Анжаліка адзначыла, страляючы па ворагах з вялікай дакладнасцю, і прабіваючы чэрапа.
  - Камунізм ніколі не складзе крылы і не запаѓзе ѓ ракавіну!
  Аліса з гэтым пагадзілася:
  - Ніколі камунізм не складзе крылы! Наша ідэалогія - гэта пабудаваць шчасце на планеце зямля!
  І абедзве дзяѓчыны як загарлапаняць:
  - Слава Расіі! Слава! Бягуць дзеѓкі босы наперад...
  Дывізія баб басаногіх ... вітае рускі народ!
  І ваяѓніцы паказваюць агрэсіѓнае і сэксуальнае захапленне.
  Аліса праверашчала, выскаліѓшы зубкі і піскнуѓшы:
  - За СССР усе разам выступаем!
  І ваяѓніца зноѓ лупанула па ворагах.
  Анжаліка таксама страляла ѓ суперніка, і прабівала яму галовы. І прабуркавала:
  - Слава Айчыне нашай!
  І ваяѓніца, была вельмі баявой і рудай.
  А яе валасы на ветры, гэтая медна-чырвоная шавялюра лунае нібы пралетарскі сцяг.
  Вось гэта дзяѓчыны вельмі прыгожая і сэксуальная.
  І столькі маджахедаѓ ужо закапала...
  Працуюць і яшчэ дзяѓчаты...
  Вось Віёла і Дамініка па афганцах страляюць.
  Дзяѓчынкі паляць з базукі па танках і азіяцкай пяхоце.
  Вось Віёла пальнулі, выкарыстоѓваючы пунсовы сасок для націску на кнопку базукі, і выпусціѓшы рэактыѓную ракету.
  І маса афганцаѓ была разарваная.
  Віёла зноѓ праспявала:
  - Веру ѓ камунізм вялікі!
  І Дамініка таксама па маджахедах паліць канкрэтна. І іх вялікімі масамі выбівае.
  Пры гэтым дзяѓчыны і босымі пальчыкамі ножак гранаты кіне.
  І пунсовым саском на кнопку базукі націсне ворагаѓ кардынальна знішчаючы.
  Вось гэта дзяѓчаты, такія прыгажуні. А як яны выглядаюць выдатна, калі ѓ адных толькі трусіках ваююць. І ваяѓніцы самага высокага класа.
  Віёла адзначыла, зноѓ пальнуѓшы па ворагу пры дапамозе клубнічнага соску:
  - Кахаю я ваяваць! Гэта ж выдатна!
  Дамініка хіхікнула і адзначыла:
  - А з мужчынамі што дрэнна?
  Віёла засмяялася і адказу, кінуѓшы ѓ суперніка босымі пальчыкамі ножак гранату і піскнула:
  - Вядома ж нармальна! А некаторымі проста хараство!
  Вось такія тут вельмі нават баявыя і прыгожыя дзяѓчаты.
  Дамініка адзначыла:
  - Доѓга ж будзе ісці гэтая вайна?
  Віёла зноѓ пальнула па маджахедах выкарыстоѓваючы малінавы сасок і піскнула:
  - Я думаю, што доѓга!
  Дамініка ѓзяла і праспявала:
  - Бушуе ѓ сусвеце вайна,
  Разбураць забіваць без прычын...
  Сарваѓся з ланцуга Сатана -
  І гібель прыйшла разам з ім!
  
  І хто спыніць паток,
  Крывавых ашалелых рэк.
  Прамень лазера ѓсадзіць у скронь,
  І ва ѓспышцы знік чалавек!
  Віёла дапоѓніла, кідаючы босымі пальчыкамі ножак гранату:
  І такое бязмежжа
  Запоѓніѓ сабой светабудову...
  Чалавецтва сумны надзел -
  Цярпець боль, пакута!
  Вось гэта дзяѓчаты, такія класныя спявачкі.
  І Алег Рыбачэнка сячэ афганцаѓ мячамі.
  Хлопчык кідае босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы прэзенты смерці і спявае.
  Сын зямлі ж у адказ скажа не
  Я рабом ніколі не застануся...
  Веру будзе свабоды світанак,
  Ацаліць вецер свежую рану!
  
  За Айчыну святую ѓ лаянку,
  Сам Вялікі Сварог заклікае...
  Падыміся віцязь доблесны ѓ рань,
  Цемра сыдзе расквітнеюць ружы траѓня!
  Вось такі гэта хлопчык герой...
  А дзяѓчынка Маргарыта, разбураючы мячамі маджахедаѓ і шпурляючы босымі пальчыкамі ножак гранаты дадае:
  А пульсацыя сэрца і вен,
  Слёзы нашых дзяцей, маці...
  Кажуць, мы жадаем змен,
  Скінуць ярмо жорсткіх ланцугоѓ!
  І дзеці зноѓ як засвішчаць. І вараныя возьмуць і трапляюць у прытомнасць, страціѓшы прытомнасць. І літаральна тараняць чэрапа многім сотням маджахедаѓ.
  
  АЛЯКСАНДР АЛЯХІН ДАРЫЦЬ ШАНС ЧАЛАВЕЦТВУ
  Алёхін не памёр, выпадкова падавіѓшыся біфштэксам у Партугаліі, а ѓсё ж такі згуляѓ матч на першынство свету па шахматах у Міхаілам Майсеевічам Батвіннікам.
  Матч праходзіѓ у Лондане з трыццаці партыяѓ. Фаварытам лічыѓся Міхась Батвіннік, якія вельмі паспяхова выступаѓ у шматлікіх турнірах, і меѓ серыю з некалькіх выйграных шахматных турніраѓ. Акрамя таго, Аляксандру Алёхіну ѓжо было пяцьдзесят чатыры гады, і лічылася што ягоны час ужо мінуѓ.
  Батвіннік жа амаль на дваццаць гадоѓ малодшы і ѓ выдатнай спартыѓнай форме.
  Але Алёхін правёѓ нядрэнную дэбютную падрыхтоѓку, і трымаѓ сябе ѓ форме.
  Ужо ѓ першай партыі, ён ужыѓ дэбютную навінку і нанёс Батвінніку паражэнне.
  Зрэшты, былі нарыхтоѓкі і Міхася Майсеівіча. Спачатку больш вопытны ѓ матчах Алёхін павёѓ з розніцай у два ачкі. Ішоѓ абмен ударамі. Потым да дваццатай партыі Батвіннік зраѓняѓ лік. Але ѓ дваццаць другі Алёхін ужыѓ узмацненне і здолеѓ выйграць. Пасля чаго Батвіннік страціѓ раѓнавагу і пачаѓ рызыкаваць. І прайграѓ яшчэ чатыры партыі з пяці.
  Алёхін сенсацыйна выйграѓ матч, у Батвінніка, ды яшчэ з разгромным лікам.
  І гэта паказала, што Аляксандр Алёхін усё яшчэ вялікі, і з гадам не страціѓ грознай сілы.
  І чэмпіён свету стаѓ зноѓ гуляць у турнірах.
  Праз два гады Алёхін разграміѓ яшчэ і Керэса. Які шмат розных турніраѓ выйграѓ.
  А потым, паколькі ѓ ФІДЭ ѓсё яшчэ не ѓзяло розыгрыш кароны пад кантроль, перамог і Рашэѓскага.
  Такім чынам Алёхін стаѓ сяміразовым чэмпіёнам свету.
  А ѓ 1952 годзе Алёхін згуляѓ унічыю з Бранштэйнам. Гэты матч быѓ вельмі напружаным і баявым. І Алёхін з цяжкасцю, выйграѓшы апошнюю партыю звёѓ матч унічыю...
  А ѓ 1957 годзе Алёхін афіцыйна завяршыѓ шахматную кар'еру. Будучы ѓжо ѓзроставым шахматыстам, чэмпіён, ён раз-пораз адкладаѓ матчы на першынство свету, і ѓ канчатковым выніку сышоѓ так і застаѓшыся непераможаным, і ѓтрымліваючы шахматную карону - дваццаць восем гадоѓ.
  Пабіѓшы тым самым рэкорд Ласкера.
  Званне чэмпіёна свету было разыграна на турніры ѓ 1958 годзе. І новым чэмпіёнам свету стаѓ Міхаіл Таль у дваццаць гады. І гэта аказалася свайго роду сенсацыяй.
  У адрозненне ад рэальнай гісторыі зорка Міхася Таля на шахматным троне гарэла доѓга.
  Міхаіл Таль выйграѓ і Сэнсава, і Гелера, і Петрасяна. Далей адолеѓ і Спаскага. І Бобі Фішэра, і Анатоля Карпава, і Карчнога. І нават Міхаіл Таль перамог самога Гары Каспарава ѓ першым матчы 1986 года.
  Толькі ѓ 1989 годзе Гары Каспараѓ нарэшце адолеѓ Таля. Міхаіл Таль пабіѓ рэкорд чэмпіёнства Алёхіна. І прабыѓ шахматным каралём трыццаць адзін год!
  Далей ужо была эра Гары Каспарава. Дакладней эры Гары Каспарава не было.
  Ён толькі адзін раз абараніѓ сваё званне чэмпіёна свету ад Шорта і пайшоѓ у палітыку.
  А ѓ 1995 годзе новым чэмпіёнам свету стала Вішы Ананд. І гэта індуст-геній таксама цэлую эпоху валадарыѓ у шахматах. Яму не ѓдалося пабіць рэкорд Таля ѓ працягласці чэмпіёнства за год, але ён яго абышоѓ па колькасці выйграных матчах.
  Вішы Ананд нават Карлесона ѓ 2013 годзе перамог. Настолькі ён быѓ упэѓнены ѓ сваіх сілах.
  І толькі ѓ 2015 годзе пікавы Карлесан здолеѓ усё ж узяць уверх на да гэтага дваццаць гадоѓ дамінантным Вішы Ананд.
  Карлесан адкрыѓ сваю эпоху...
  А ѓ палітыцы былі таксама перамены. Гары Каспараѓ удзельнічаѓ у палітыцы. Стварыѓ сваю партыю, абраѓся ѓ парламент. І гэта аказала ѓплыѓ на ход гісторыі. На выбарах у Дзярждуму 1995 года, партыя Гары Каспараѓ - "Расія маладая", пераадолела пяці працэнтны бар'ер.
  Гары Каспараѓ хацеѓ бы ісці і ѓ прэзідэнты Расіі, яшчэ быѓ занадта юным. Але Ельцына, зразумела, падтрымаѓ маральна. Але да сітавіны да часу, вядома. Калі ѓ траѓні 1999 года ішло галасаванне па імпічменце Ельцыну, то францыя Гары Каспарава аднагалосна выдала за звяржэнне дыктатара.
  Больш за дзве траціны Дзярждумы прагаласавала за імпічмент Ельцыну. І гэта зразумела змяніла ход гісторыі. Савет Федэрацый таксама падтрымаѓ большасцю галасоѓ імпічмент. А выконваючым абавязкі прэзідэнта стаѓ Максім Прымакоѓ. Хаця яго адправілі ѓ адстаѓку, але канстытуцыйны суд яе ануляваѓ - матывуючы гэта тым, што Ельцын у момант падпісання ѓказа быѓ неадэкватны.
  Такім чынам у Расіі змянілася ѓлада. На датэрміновых выбарах прэзідэнта восенню 1999 года перамог Максім Прымакоѓ. А прэм'ерам стаѓ мэр Масквы Лужкоѓ.
  Войны з Чачэняй удалося пазьбегнуць. Але пачалася грамадзянская вайна ѓ самой Чачэніі. З аднаго боку Масхадаѓ - законны прэзідэнт. З іншага Басаеѓ і Радуеѓ і вахабіты.
  Расея падтрымала Масхадава зброяй і грашыма. У канчатковым выніку Масхадаѓ і перамог.
  Пасля чаго Чачня правяла рэферэндум і вярнулася ѓ склад Расіі.
  Максім Прымакоѓ быѓ ва ѓладзе два тэрміны па восем гадоѓ, і перадаѓ у 2007 годзе ѓладу Юрыю Лужкову. Які кіраваѓ таксама два тэрміны, да 2015 года. Калі ѓжо былы мэр Масквы палічыѓ сябе занадта старым, і новым прэзідэнтам стаѓ старшыня КПРФ Генадзь Зюганаѓ.
  А вось гэты кіраѓнік нягледзячы на паважны ѓзрост, занадта любіѓ уладу.
  І ѓзяѓ, і абнуліѓ сабе тэрміны. Але ѓ 2022 годзе пачалася вайна з уварвання талібаѓ у Таджыкістан. І гэта новая была бітва.
  Тым не менш ужыѓшы адміністрацыйны рэсурс і сфальсіфікаваѓшы выбары, Зюганаѓ пралез і на трэці тэрмін.
  Гары Каспараѓ і Аляксей Навальны ѓзнялі супраць камуністаѓ вялікую хвалю хваляванняѓ.
  Пайшлі вельмі масавыя акцыі пратэсту. Былі сутыкненні народа з паліцыяй, прымяняліся гранатамёты, слёзатачывы газ, дубінкі і гумовыя кулі. У канчатковым выніку справа нават дайшла да страляніны. І серыі масавых забойстваѓ.
  У 2025 годзе нарэшце палыхнуѓ маштабны майдан, і Генадзь Зюганаѓ быѓ скінуты.
  Новым прэзідэнтам Расіі стаѓ Гары Каспараѓ, і прэм'ерам Аляксей Навальны. Так адкрылася новая эпоха ѓ сусветнай палітыцы...
  Уладзімір Пуцін так і застаѓся малавядомым і ціхім чыноѓнікам у адміністрацыі Ельцына. Яму адзінае што паставілі ѓ заслугу:
  Не даѓ Ельцыну здзейсніць ваенны пераварот пасля імпічменту. Праѓда і сам Ельцын пасля пяці інфарктаѓ, біцца за ѓладу ѓжо не хацеѓ.
  Гары Каспараѓ у ролі прэзідэнта Расіі паабяцаѓ перагнаць ЗША і вывеѓ расейскія войскі з Афганістана.
  Пачалася новая эра ѓ палітыцы, пасля таго як чвэрць стагоддзя кіравалі квазікамуністы.
  
  
  Новыя шанцы адважных самураяѓ
  Бітва пад Мідуэй павінна была па ідэі ѓ любым выпадку быць выйгранай Японіяй. Але не факт, што самураі адкрыюць у гэтым варыянце другі фронт. А так усё магло праходзіць крыху па-іншаму. Дапусцім, Сталінград прайшоѓ як у рэальнай гісторыі. І нічога асаблівага не змянілася. Аперацыю "Паходня" англічане правялі і без амерыканскіх войскаѓ. Роммель разбіты. Праѓда высадка ѓ Марока не ажыццявілася. Немцам, перакінуѓшы пэѓныя сілы з Еѓропы, удалося прыпыніць англійскі наступ. Мантгомеры, наткнуѓшыся на ѓпартае супраціѓленне, спыніѓся. Немцы некаторы час трымалі абарону. Потым пачалі перакідваць дадатковыя сілы ѓ Афрыку. Роммель нанёс контрудар, злёгку пацясніѓ ангельцаѓ, але Мантгомеры адступіѓ на абарончую мяжу ѓ Лівіі. Фронт стабілізаваѓся. У ліпень сорак трэцяга года, гітлераѓцы паспрабавалі прарваць савецкую абарону на Курскай дузе. Бо японцы захапілі Гавайскія выспы, амерыканцы амаль спынілі авіяналёты на германскія гарады і заводы. Гэта дазволіла немцам выпусціць некалькі больш танкаѓ, асабліва "Тыграѓ" і "Пантэр". На курскай дузе ѓдзельнічала на чатырыста машын больш, а таксама значнейшыя сілы авіяцыі. Акрамя таго, Гітлер перакінуѓ яшчэ дадаткова шэсць пяхотных дывізій з Францыі і зняѓ частку гармат з Атлантычнага вала. Гэта ѓзмацніла нямецкую групоѓку. Наступ пачаѓся прыкладна, як і ѓ рэальнай гісторыі, але паколькі фашысты былі некалькі мацнейшымі, то і поспехаѓ дабіліся вялікіх. Аднак стуліць кольца вакол савецкай групоѓкі не ѓдалося. Хоць само наступленне фрыцаѓ працягвалася дзён дваццаць і скончылася толькі 25 ліпеня. Потым у контрнаступленне перайшлі савецкія часці. І баі расцягнуліся ѓжо даѓжэй. Немцы ѓ Афрыцы стаялі ѓ абароне. Ім не прыйшлося марнаваць сілы на Італію, а на фронт паступала больш тэхнікі, бо бамбардзіроѓкі без амерыканцаѓ шматкроць слабейшыя. Японія працягвала перамагаць. Так амерыканскае камандаванне дапушчала ѓсё новыя і новыя памылкі, і занадта спяшаліся адваяваць Перу-Харбар. Гэта прывяло да таго, што ѓзяѓ верх пункт гледжання - не патрэбна Амерыцы Еѓропа. У падзяку за гэта, нямецкія падводныя лодкі практычныя спынілі напад на амерыканскія караблі. Чырвоная армія, таму толькі да канца верасня ѓзяла Арол і Белгарад, нясучы вялізныя страты. І часова спыніла пасоѓванне. Зрэшты, пакуль прычын для панікі не было. Надыходзіла дажджлівая восень, а за ёй і зіма. А тамака павінны прыйсці новыя перамогі Чырвонай арміі. Разумеючы, гэта Гітлер прапанаваѓ Сталіну перамір'е. Маѓляѓ, давай перадыхнем!
  Колькі нашых хлопцаѓ палегла падчас апошняй бітвы? Тры месяцы секліся СССР і Трэці Рэйх. Страт у Чырвонай арміі было больш, чым у рэальнай гісторыі, а Вермахта не менш. Абодва бакі абяскроѓіліся. Але гітлераѓцы павялічвалі выпуск тэхнікі, змаглі крыху адновіцца. Трэба адзначыць, у танках прапорцыя страт, склалася на карысць фашыстаѓ, і паколькі іх выпуск апынуѓся вышэй, чым у рэальнай гісторыі немцы свае страты папаѓнялі. У абарончых баях "Пантэра" паказала сябе добрым танкам. Яе даѓгаствольная і хуткастрэльная гармата з выдатнай для свайго часу оптыкай спраѓлялася і знішчэннем савецкіх танкаѓ. Акрамя таго трыццацьчацвёркі не прабівалі ѓ лоб "Пантэры", "Тыгры", "Фердынанда", а цяжкіх танкаѓ яшчэ занадта мала, каб паѓплываць на ход баёѓ. Сталін адхіліѓ перамір'е з Нямеччынай. Савецкія войскі аднавілі да канца кастрычніка наступленне на Харкаѓ і Смаленск. Немцы супраціѓляліся вельмі ѓпарта. Яны мелі моцную абарону, асабліва ѓ цэнтры, і ѓвогуле чакалі прасоѓвання савецкіх частак менавіта ѓ гэтых напрамках. Як ні дзіѓна, але ѓ параѓнанні з рэальнай гісторыяй большая, колькасць тэхнікі, асабліва самалётаѓ і танкаѓ, дазваляла немцам куды больш эфектыѓна супраціѓляцца. Акрамя таго, маючы больш рэзерваѓ, фашысты дзейнічалі больш спакойна, не кідаліся пры савецкім наступе, па франтах, а вадзілі рэзервы больш паслядоѓна і абапіраліся на больш дасканалую і глыбокаэшаланаваную абарону. Пара дзясяткаѓ лішніх дывізій, зэканомленых з-за адсутнасці італьянскага фронту, а ѓ Афрыцы і Мантгомеры не спяшаѓся, і немцы не рыпаліся. Інтэнсіѓнасць вайны з Брытаніяй рэзка ѓпала. Аб сепаратным свеце гаворка пакуль не ішла, але відавочна Чэрчыль прытармазіѓ бамбардзіроѓкі, мабыць робячы разлік, на тое каб СССР і Трэці Рэйх максімальна выматалі адзін аднаго. Выпуск узбраенняѓ у Германіі і сатэлітаѓ аказаѓся вышэйшым, чым у рэальнай гісторыі амаль на трэць. Гэта дазваляла латаць дзюры, і абапіраючыся на шчыльную абарону адносна паспяхова супраціѓляцца. Сітуацыю пагаршала і тое, што савецкае камандаванне вяло наступ, дзе фрыцы іх ужо чакалі, і паспелі асесці ѓ абароне. Само прасоѓванне з прычыны, гэтага было вельмі павольным і каштавала вялікіх страт. Вайна чымсьці стала нагадваць першую сусветную, калі абарона аказвалася мацнейшай за напад, наступаючы бок губляѓ больш, і лінія фронту станавілася з прычыны гэтага маларухомай. Савецкія войскі прасоѓваліся ѓ сярэднім адзін-два кіламетры ѓ дзень, дазваляючы немцам замацоѓвацца, але новых пазіцыях, і трымаць абарону. Выйсці на аператыѓную прастору не ѓдавалася. Харкаѓ, праѓда, у пачатку снежня пасля разлютаваных гарадскіх баёѓ быѓ узяты. Немцы нарошчвалі выпуск авіяцыі. Фоке-Вульф і МЕ-309 паспяхова супрацьстаялі больш слабым ва ѓзбраенні савецкім знішчальнікам. Асабліва небяспечны быѓ МЕ-309 з сямю агнявымі кропкамі, і высокай хуткасцю. І Фоке-Вульф з браняй, і добрай абаронай - жывучая машына з шасцю авіягарматамі. Наяѓнасць машын з такім узбраеннем, вядома, прывяло да таго, што фашысты атрымалі перавагу ѓ паветры. Горшую манеѓранасць кампенсавала высокая хуткасць пры пікіраванні, якая дазваляе сысці пры заходзе ѓ хвост, а магутнае ѓзбраенне дазваляла збіваць самалёт з першага заходу. Акрамя таго, немцы распрацоѓвалі адмысловую тактыку для бою з савецкімі машынамі, каб выкарыстаць больш магутнае ѓзбраенне і хуткасныя нямецкія самалёты. Вельмі нядрэнна паказаѓ сябе і найноѓшы бамбавік Ю-288. Гэтая машына і хуткасная, і несла вялікую бомбавую нагрузку.
  Фоке-Вульф паказаѓ сябе моцным франтавым бамбардзіроѓшчыкам, праѓзыходным ПЕ-2 па ѓсіх артыкулах. Савецкія войскі да канца снежня выдыхліся і вымушаны былі з-за вялізных страт спыніцца. Пакуль немцы яшчэ ѓтрымлівалі Смаленск, і частку левабярэжнай Украіны. І што самае істотнае - радовішчы баксітаѓ і легіруючых элементаѓ. Страты савецкіх войскаѓ аказаліся ѓ танках настолькі адчувальнымі, што Майнштэйн распачаѓ контрудар, і змог нават адбіць Харкаѓ, і ѓтварыць кацёл для савецкіх войскаѓ. Але ѓ студзені-лютым, савецкія войскі нанеслі кантрудары, і змаглі зноѓ адбіць шматпакутны Харкаѓ. Але да сакавіка Чырвоная армія выматалася і была змушаная прыпыніць наступ. Наступіла паѓза... Занадта шмат страт панеслі абодва бакі. Акрамя таго Сталін хацеѓ папоѓніць сваё войска мацнейшымі і дасканалымі танкамі Т-34-85 і ІС-2. Праѓда і немцы папоѓніліся больш дасканалымі і магутнымі "Пантэрай"-2 і "Тыграм"-2. Сталін разлічваѓ таксама на больш дасканалыя ЛА-7 і ЯК-3. Але немцы ѓ адказ запусцілі найноѓшую мадыфікацыю ТАЯ-152 замест Фоке-Вульф, і што асабліва непрыемна рэактыѓны МЕ-262. Апошні самалёт па хуткасці, браніраванні і ѓзбраенні не меѓ сабе роѓных. Праѓда каштаваѓ даражэй, і быѓ больш працаёмкім у вытворчасці. Але затое немцы стварылі і НЕ-162 танны, манеѓраны, параѓнальна просты ѓ вытворчасці і таксама рэактыѓны. Сталін пакуль не выйграваѓ у тэхнічным спаборніцтве. Брытанія вяла вайну вельмі пасіѓна. ЗША пакуль не маглі перахапіць ініцыятыву ѓ японцаѓ. 25 чэрвеня, назапасіѓшы сілы, Чырвоная армія перайшла ѓ наступленне ѓ цэнтры. Спачатку савецкія войскі змаглі ѓклінавацца ѓ абарону, але потым уцягнуліся ѓ баі за Смаленск. Тыповая памылка чырвонага генералітэту браць гарады да пэѓнай даты. А паспрабуй, вазьмі добра ѓмацаваны горад, з магутным гарнізонам і абаронай. Наступ савецкіх войскаѓ загразла, калі немцы перакінулі дадатковыя сілы і сталі контратакаваць. Бітвы зноѓ як у першую сусветную сталі пазіцыйнымі і вельмі вязкімі. Гітлер выяѓляѓ неѓласцівую сабе асцярожнасць. Магчыма, ён разлічваѓ на цуда-зброю і найноѓшыя тэхнічныя распрацоѓкі і таму не спяшаѓся. Верагодна, яшчэ гуляла ролю імкненне зберагчы арыйскую кроѓ, якой і так немцы страцілі вельмі шмат. Ды і абароне танкі гітлераѓцаѓ куды больш эфектыѓна, асабліва "Тыгр"-2, які часта ламаецца.
  Баі ѓ цэнтры зацягнуліся да глыбокай восені. Сталін праявіѓ упартасць, жадаючы развіць поспех. Але ѓ дадзеным выпадку знайшла каса на камень. Страты савецкіх войскаѓ аказаліся вялізныя. Немцы, будучы абароненым бокам, страцілі крыху менш. Добрым танкам паказала сябе "Пантэра"-2. Дадзеная машына досыць добра абаронена ѓ лоб і мела выдатную бранябойную гармату, і пры гэтым годныя хадавыя якасці. Яна прыкметна пераѓзыходзіла Т-34-85 у сіле прылады, лабавой абароне, і не саступала ѓ хуткасці і манеѓранасці. Нават для ІС-2 нямецкая машына небяспечны супернік, які дзівіць на значнай дыстанцыі. Каралеѓскі тыгр з-за частых паломак, роѓнай прылады, толькі малаважнай перавагі ѓ абароне, апынуѓся не на самым лепшым рахунку. Цяжэйшая мадыфікацыя "Пантэры"-2 зраѓнялася з "Тыграм"-2 у абароне і перасягнула ѓ хадавых якасцях. Неѓзабаве немцы ѓніфікавалі вытворчасці амаль выключна на "Пантэры"-2 вагой пяцьдзесят адну тону з рухавіком 900 конскіх сіл. Гэты танк больш-менш ладзіѓ ваенных. Чырвоная армія не дабілася перамогі і спыніла прасоѓванне. Наступіла зіма. З'явіліся ѓ немцаѓ танкі серыі "Е" і новыя рэактыѓныя самалёты. Ішоѓ абмен ударамі. Брытанія заставалася пасіѓнай, у ЗША сёе-тое супраць Японіі ѓжо пачатак атрымаюцца. Сталін, бачачы, што пакуль СССР гуляе ролю гарматнага мяса, узяѓ, ды і сам прапанаваѓ Гітлеру перамір'е. Маѓляѓ, няхай, фашысты павернуты на Захад, і капіталісты ваююць. Разлік правадыра быѓ каварны і просты. Гітлер выказаѓ згоду з такім паваротам. І вось ужо ѓ лютым сорак пятага года нямецкія войскі перайшлі ѓ наступ у Лівіі. І дабіліся там поспехаѓ. У баях высветлілася, што нямецкія танкі пераѓзыходзяць англійскія, а рэактыѓная авіяцыя і зусім па-за канкурэнцыяй. ЗША пакуль не залазіць у бітву. У баях асноѓную ролю гуляла і "Пантэра"-2 і "Е"-100, таксама мадыфікацыя "Тыгра"-2 з маленькай вежай, і таѓсцейшай браней з магутным рухавіком. Англійскі "Чэрчыль" нядрэнны ѓ браніраванні, але слабаваты ѓзбраеннем. "Кромвель" і зусім не цягне. А "Чэленджэр", адзіны які стаіць танк, не ѓ масавай серыі. Але самае галоѓнае гэта якасць войскаѓ. Немцы, прайшоѓшы выпрабаванне агнём і жалезам на ѓсходнім фронце куды больш баяздольныя, чым англійскія войскі. Тым больш, каланіяльныя дывізіі. І перайшлі германскія часткі ѓ наступ. Ужо ѓ сакавіку быѓ захоплены Егіпет. А потым немцы ѓвайшлі і на Блізкі Усход, захапілі Ірак, Кувейт, а затым і Саудаѓскую Аравію. Гітлер не супраць быѓ бы, і пайсці на Індыю, праз Іран, але Сталін, чые войскі ѓсё яшчэ знаходзіліся ѓ Іране не даѓ згоды. Немцы перайшлі ѓ наступ, рухаючыся па Судане. І далей на Эфіопію і Самалі. А адтуль да экватара. У наступленні прымала ѓдзелы каля сямідзесяці дывізій Вермахта. А Брытаніі не было такіх сіл, каб супрацьпаставіць Трэцяму Рэйху. Немцы захапілі і Гібралтар. Штурм апынуѓся хуткаплынным, і амаль вокамгненным. У наступе прынялі ѓдзел і рэактыѓныя штурмавікі, а таксама верталёты. Афрыка аказалася пад пагрозай поѓнай страты Брытаніяй. Але Сталін не вось так просты.
  Вынахад Брытаніі з вайны занадта небяспечны для СССР. І Чырвоная армія ѓ чэрвені 1945 года перайшла ѓ наступ. Саслабленыя нямецкія войскі на ѓсходзе не вытрымалі і паддаліся ціску. Гітлераѓцы, не вытрымаѓшы, пакаціліся на захад. Чырвоная армія змагла вызваліць Смаленск, Кіеѓ, і ѓвайшла ѓ Беларусь. Перакінуѓшы дадатковыя сілы, з Афрыкі, немцы з вялікай цяжкасцю змаглі прыпыніць наступ савецкіх войскаѓ. У баях прынялі ѓдзел новыя нямецкія танк серыі Е-50, якія не мелі сабе роѓных. Акрамя таго, фашысты нанеслі адцягваючы ѓдар з боку Турцыі. Ды і сама Турцыя пад ціскам Нямеччыны напала на Савецкі Звяз. Такім чынам абстаноѓка зноѓ ускладнілася. Праблема была і ѓ тым, што Т-54 яшчэ не пайшоѓ у серыю, а Т-34-85 ужо відавочна састарэлы на фоне серыі "Е" і нават "Пантэры"-2. Зімой савецкія войскі яшчэ наносілі ѓдары, але дабіцца істотных поспехаѓ не змаглі. Акрамя таго ѓ баях сталі прымаць удзел і дыскалёты... Адзінае, што стала лепшым, гэта поспехі амерыканцаѓ супраць Японіі. Нарэшце атрымалася янкі адбіць Перу-Харбар, і ініцыятыва ѓ Ціхім акіяне стала пераходзіць на бок Амерыкі. Але, нажаль, дапамога ЗША магла і спазніцца. Увесну сорак шостага года, немцы, выкарыстоѓваючы перавагу танкаѓ Е над трыццацьчацвёркамі перайшлі ѓ наступ. Савецкія войскі, загартаваныя баямі, супраціѓляліся вельмі ѓпарта. Чырвоная армія была гераічнай і моцна насычаная артылерыяй. Асабліва 100-міліметровымі супрацьтанкавымі гарматамі. І акапалася. Немцам удалося ѓзяць назад Кіеѓ, і адціснуць Чырвоную армію за Дняпро. Але менавіта на гэтай воднай перашкодзе савецкія войскі і выбудавалі непрабіѓную абарону. Немцы ваявалі ѓсё лета і восень, але не змаглі зламаць савецкія войскі. Толькі ім удалося зноѓ заблакіраваць Ленінград. Але сам горад фашысты не ѓзялі. Зіма прайшла ѓ абмене ѓдарамі. Амерыканцы павольна прасоѓваліся па Ціхім акіяне, і пакуль не прымянялі ядзерную зброю. Увесну немцы зноѓ спрабавалі наступаць. Яны выкарыстоѓвалі танкі серыі "Е", найноѓшыя машыны вагой семдзесят тон. СССР выпусціѓ ІС-7, здольныя, супрацьстаяць мастадонтам. Пачалі з`яѓляцца і сярэднія танкі Т-54. Актывізавалася і Брытанія, пачаѓшы наступ у Экватарыяльнай Афрыцы. Тут дапамаглі і амерыканскія сухапутныя часткі. Для вайны ѓ Ціхім акіяне амерыканцам не патрабавалася шмат войскаѓ і танкаѓ. Так што сталі выціскаць фашыстаѓ з Афрыкі. Цяпер саюзнікі разумелі, што адсядзецца не ѓдасца, і што трэба ціснуць і прэсаваць ворага. Улетку і ѓвосень ЗША і Брытанія змаглі адваяваць значную частку Афрыкі, і нават выбілі немцаѓ з Самалі і Эфіопіі. Немцы не змаглі развіць наступленне на Маскву, угразлі ѓ пазіцыйных баях. Узімку Сталін нанёс удар па Турцыі. Чырвоная армія разбіла асманскія войскі, і захапіла Карс, Эрзерум і Танрог. Немцы вымушаны былі перакінуць значныя сілы, каб выратаваць саюзніка. Але Чырвоная армія, нечакана стукнуѓшы пад Ленінградам, атрымала тамака буйную перамогу. Надышоѓ 1948 год... Увесну немцы зноѓ спрабавалі наступаць. Ім удалося стварыць арыгінальны пірамідальны танк непрабіѓны з усіх ракурсаѓ стральбы. І з гэтай машынай звязваліся вялікія спадзяванні. Прасоѓванне пачалося ѓ маі. Праз два месяцы ѓпартых баёѓ фашысты падышлі да Смаленска. Пірамідальныя танкі паказалі сваю баявую эфектыѓнасць, але часта падрываліся на мінах. Немцы не змаглі ѓзяць горад і акружылі яго. Але ѓ Афрыцы саюзнікі дабіліся буйных поспехаѓ, выбіѓшы немцаѓ з Егіпта. Японія таксама пацярпела паражэнне, страціѓшы мноства астравоѓ і Філіпіны. Увосень немцы прасунуліся яшчэ на ѓсходзе, па цэнтры, зноѓ падышоѓшы да Ленінграда. Нямецкая авіяцыя ѓсё яшчэ была мацнейшай за савецкую, асабліва ѓ якасці. Але ѓ канцы 1948 гады на фронт стаѓ паступаць МіГ-15. Савецкая рэактыѓная машына саступала нямецкім у хуткасці і ѓзбраенні, але была больш манеѓраная. Палепшылі свае паказчыкі і амерыканцы.
  Узімку 1949 году савецкія войскі адціснулі немцаѓ ад Ленінграда і адкінулі да Смаленска. А амерыканцы разам з англічанамі выбілі фашыстаѓ з Афрыкі. Увесну сорак дзевятага года з вайны выйшла і Турцыя. Трэці Рэйх страціѓ кантроль і над Блізкім усходам. Становішча гітлераѓцаѓ пагоршылася. Яны не рызыкнулі наступаць на ѓсходзе, а перайшлі да шчыльнай абароны. Савецкія войскі, выкарыстоѓваючы танкі Т-54 і ІС-7, спрабавалі прабіць абарону Вермахта. Але гітлераѓцы шчыльна трымалі блок. Спроба саюзнікаѓ высадзіцца ѓ Іспаніі таксама скончылася няѓдачай. Крыху лепш прайшла аперацыя ѓ Сіцыліі, дзе пры дапамозе мясцовай мафіі ѓдалося дабіцца поспехаѓ. Пайшоѓ ужо адзінаццаты год з пачатку Другой сусветнай вайны. Усе краіны лімітава скончыліся і вельмі стаміліся. Сусветная эканоміка была перанапружана. І ѓсім хацелася хутчэй скончыць свару. Асабліва моцна спустошаным немцам і рускім. Сталін прапанаваѓ Гітлеру мір на ѓмовах нулявога варыянту: вяртанне да ранейшых межаѓ і абмен палонных - усіх на ѓсіх! Але фюрар згаджаѓся толькі на перамір'е, не жадаючы аддаваць захопленую тэрыторыю. Акрамя таго, у Нямеччыне ѓжо сканчаліся працы над стварэннем атамнай бомбы, і ѓжо былі міжкантынентальныя ракеты. ЗША падумвалі над ужываннем атамнай бомбы. Але пакуль баяліся гадзіць у Еѓропе. І скінулі яе ѓ снежні 1949 гады на Японію. Наступствы разбурэння аказаліся жудасныя. І падобны намёк у Нямеччыне зразумелі. Фюрэр звярнуѓся да нацыі і прапанаваѓ разгледзець пытанне аб годным свеце. Але затым перадумаѓ... Наступіѓ новы 1950 год. Савецкія войскі пачалі новы наступ на фронце. Абарона немцам паддавалася вельмі прутка. А саюзнікі прасоѓваліся па Італіі, дзе здарыѓся ваенны пераварот, і зрушылі Мусаліні. Але пірамідальныя нямецкія танкі, пераѓзыходзілі "Патоны" і "Чэленджэры". Асабліва моцна пасаваѓ амерыканскі "Патон", які не мог прабіць браню нямецкага танка нават ва ѓпор. І саюзнікі сталі сцякаць крывёй. Ды і непаражальныя нямецкія дыскалёты наносілі вялікія страты ЗША і Брытаніі. Пакуль яшчэ нямецкая авіяцыя захоѓвала якасную перавагу над саюзнікамі. Летняя спроба высадкі ѓ Нармандыі завяршалася правалам. Праѓда, у канцы жніѓня пасля ядзерных бамбардзіровак капітулявала Японія. Захад развязаѓ сабе рукі. Але ЗША не вырашаліся прымяніць ядзерную зброю, бо іх маглі накрыць міжкантынентальныя балістычныя ракеты Трэцяга Рэйха. Чырвоная армія падышла ѓ цэнтры да Дняпра, але таксама была спынена. Сілы абодвух бакоѓ знясіленыя лімітава... І вось нарэшце 25 лістапада 1950 гады Трумэн прапанаваѓ Гітлеру мір, на ѓмовах парытэту. Гэта значыць, Еѓропа застаецца за Трэцім Рэйхам, за выключэннем Сіцыліі і таго, што засталося ад Італіі. Сталін ідзе на кампрамісны варыянт: межы СССР 1939 гады. Гэта значыць немцы адыходзяць крыху назад, саступаючы тэрыторыю, але атрымліваюць некаторыя набыцці. Францыя, Бельгія, Галандыя, і іншыя дзіѓныя застаюцца пад кантролем Нямеччыны, але атрымліваюць пэѓную аѓтаномію. Гэта значыць, утвараецца нешта накшталт Еѓрасаюза. У Трэцім Рэйху спыняецца генацыд габрэяѓ і цыган, хаця могуць і захавацца некаторыя заканадаѓчыя абмежаванні іх правоѓ. Аднаѓляюцца ѓ поѓным аб'ёме гандлёвыя адносіны. Краіны абавязваюцца паважаць чужы суверэнітэт. Рэпарацый ні на каго не накладваецца. Палонных мяняюць усіх на ѓсіх. Сталін і Гітлер настолькі стаміліся, што прынялі такую прапанову. ЗША выйгралі больш за іншых, так паспелі ѓключыць у сферу свайго ѓплыву Кітай, і Азію. А Брытанія разам з Амерыкай узяла Афрыку. Нямеччына моцна знясіліла людскія рэсурсы. У ёй фюрар афіцыйна ѓвёѓ шматжанства. СССР застаѓся без тэрытарыяльных набыткаѓ, атрыманых у трыццаць дзевятым, саракавым годзе. І моцна аказаѓся знясілены.
  
  
  ПЛАТАЯДНАЯ ПАНТЭРА НУМАР ДВА
  АНАТАЦЫЯ
  Прыгожыя дзяѓчыны-ваяѓніцы змаглі зрабіць з "Пантэры" - шэдэѓр танкабудавання. І цяпер немцы капітальна падціснулі Чырвоную армію.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  У верасні 1943 года ѓ серыю паступіла больш дасканалая "Пантэра"-2. Дадзеная машына мела таѓшчыню брані і ѓзбраенне як у "Тыгра"-2, але важыла ѓсяго сорак тон. У выніку контрудар Майнштэйна выйграѓ у сіле і немцы змаглі скінуць Чырвоную армію за Дняпро.
  Вайна зацягнулася... Узімку фрыцы ѓстаялі па лініі фронту, і ѓтрымалі блакаду Ленінграда. А вясной выбілі саюзнікаѓ з Італіі. У чэрвені 1944 года спроба наступлення і высадкі дэсанта ѓ Нармандыі таксама пацярпела крах. Аднымі палоннымі саюзнікі страцілі больш за семсот тысяч салдат і афіцэраѓ.
  У цэнтры Чырвоная Армія правала наступаць 22 чэрвеня 1944 года.
  Баі былі жорсткія. У бітвах прынялі ѓдзел і дзяѓчаты.
  Пантэра-2 была амаль непрабіѓная ѓ ілоб, выдатнай гарматай, і пры гэтым досыць спрытная, асабліва з новым рухавіком у дзевяцьсот конскіх сіл.
  Герда змагалася ѓ адным бікіні і выкарыстоѓвала босыя пальчыкі ножак.
  Дзяѓчына, націснуѓшы голай пяткай на кнопку, прабуркавала:
  - Буду я самай магутнай!
  Потым пальнула націснуѓшы на кнопу прэсам і Шарлота.
  Ваяѓніца піснула:
  - Вышэйшы пілатаж танка!
  Крысціна пальнула, націснуѓшы на кнопку мовай і буркнула:
  - За мужчын прыгожых!
  Магда таксама лупанула, дзівячы непрыяцеля, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і піскнула:
  - І за яшчэ больш прыгожых жанчын!
  І дзяѓчаты страляючы з гарматы і дзівячы трыццацьчацвёркі, заспявалі:
  - Беражыце жанчын, Беражыце жанчын,
  Жанчын беражыцеся!
  Мужыкі на грошы, хутчэй каліцеся!
  Вось гэта дзяѓчына якія дзівяць сваім тэмпераментным і трапнасцю.
  Акрамя гэтага яшчэ ёсць і некаторыя іншыя нюансы. У прыватнасці замест ФАУ гэтых самых эфектыѓных ракет - немцы зрабілі стаѓку на найноѓшы і вельмі эфектыѓны шматмэтавыя самалёт ТА-152. Дадзеная машына мела высокую хуткасць, нядрэнную манеѓранасць і моцнае ѓзбраенне з браніраваннем.
  Яна магла быць і знішчальнікам, і штурмавіком і, франтавым бамбардзіроѓшчыкам. Яго хуткасць была ѓ 760 кіламетраѓ за гадзіну, і шэсць авіягармат. Самы магутны ва ѓзбраенні аднамесны знішчальнік і вельмі шустры шрубавы. Для штурмавіка і франтавога бамбавіка яго паказчыкі проста супер. І вось вельмі эфектыѓная аказалася машынка і на ёй лётчыцы стромкія: Альбіна і Альвіна. І яны прыгажуні-бландынкі проста супер.
  Альбіна дзюбнула са свайго самалёта пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прачырыкала:
  - Я страмчэй усіх!
  І савецкі Як падае, пакідаючы дымны хвост.
  Стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ і Альвіна. Збіла савецкую машыну і прачырыкала:
  - За Радзіму сланоѓ!
  І абедзве дзяѓчынкі як засмяюцца. Трохі агаляць грудзі. Аголяць свае прыгожыя як пераспелы клубніцы сіські.
  Альбіна пальнула пры дапамозе пунсовага соску грудзей, і прабіла дах танка, пасля чаго прапішчала:
  - Бо ад тайгі да брытанскіх мораѓ!
  Альвіна таксама лупану па савецкім танку пры дапамозе лалавага соску грудзей і прачырыкала:
  - Дзяѓчына босая ѓсіх мацней!
  Вось таму і не ѓдаецца прабіць абарону. І саюзнікі былі бітыя. Вырабляць рэактыѓную авіяцыю не выгадна. Яна і даражэйшая, і больш жарэ паліва, і патрабуе спецыяльнай падрыхтоѓкі лётчыкаѓ, і новай інфраструктуры.
  Так што лепш зрабіць стаѓку на больш дасканалыя шрубавыя машыны. А ТАЯ-152 вельмі ѓдалая канструкцыя. А лётчыцы - гэта наогул - дзяѓчыны гіпер!
  Немцы змаглі адбіць савецкі наступ у цэнтры і нават самі прарваліся да Смаленска.
  Баі паказалі "Пантэра"-2 машына, якая практычна не мае сабе роѓных. І з ёй не даць рады. А ѓвосень з'явіѓся "Тыгр"-3. Новая машына пры вазе ѓ семдзесят тон, мела лабавую браню ѓ 250-міліметраѓ і 170-міліметраѓ бартоѓ пад нахіламі. І рухавік у 1200 конскіх сіл.
  І Тыгр-3 для савецкіх машын проста забойны. Яго гармата ѓ 105-міліметраѓ у 100 ЭЛ даѓжыня ствала зносіць савецкія машыны з пяці кіламетраѓ.
  Такі танк, зразумела, не па зубах савецкім гарматам. Нават на ІС-2.
  Вось ужо немцы акружылі Смаленск і ѓзнікла пагроза Маскве.
  Наступіла зіма і снягі... Ленінград усё яшчэ ѓ блакадзе. Немцы ѓ абароне і збіраюць сілы. І рыхтуюць новую зброю.
  У прыватнасці дыскалёты. Якія могуць даць татальнае панаванне ѓ паветры.
  Немцы зімой распачалі наступленне ѓ Афрыцы. Яны ѓзялі Гібралтар і сталі наступаць на Марока. Франка прапусціѓ нямецкія войскі, пасля ультыматуму фюрара.
  Гітлер разлічваѓ узяць чорны кантынент і яго рэсурсы. У студзені Чырвоная армія спрабавала наступаць у цэнтры. Але фрыцы былі да гэтага гатовы. І сутыкнуліся з упартым процідзеяннем савецкія войскі. Прычым, вораг меѓ ужо і штурмавую вінтоѓку лепшую, чым у расіян.
  У красавіку ѓжо немцы наступалі, прычым ударыѓшы ѓ паѓднёвым напрамку.
  Ім удалося Чырвоную армію заспець знянацку. І выкарыстоѓваючы новыя танкі і мацнейшую авіяцыю.
  Зрэшты, у баях удзельнічалі і рэактыѓныя бамбавікі "Арада". Яны эфектыѓныя і імклівыя. І ѓ іх і патрапіць з зеніткі цяжка, а знішчальнікі не могуць дагнаць.
  Падсякальны ѓдар немцаѓ дапамог адбіць Данбас, і заняць левабярэжную Украіну. Гітлераѓцы нават з ходу дайшлі да Дона. Але там іх усё ж спынілі.
  Пайшоѓ наступ і на Крым. Сталін быѓ у паніцы. Саюзнікі пасіѓна сябе паводзілі.
  Ды і Японія супраціѓлялася больш упарта і эфектыѓна. І амерыканцы не маглі супраць Трэцяга Рэйха вылучыць дадатковыя сілы.
  Немцы ѓжылі ѓвосень сорак пятага года яшчэ больш грозную зброю - дыскалёты. Гэтыя лятаючыя талеркі дзякуючы ламінарнай бруі былі практычна непаражальныя для стралковай зброі. І маглі збіваць самалёты сваім корпусам, а самі не неслі страт.
  Супраць дыскалётаѓ не выстаяць у паветры.
  Вось Грынета і Ева ляцяць на талерцы. Дзяѓчыны вельмі прыгожыя дзяѓчыны ѓ бікіні, і бландынкі са стройнымі станамі.
  Грынета націснула на кнопкі джойсціка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак.
  І яе дыскалёт ламінарным струменем збіѓ адразу ж тузін савецкіх самалётаѓ і піскнула:
  - За нашы тэхналогіі!
  Ева таксама дзюбнула выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і зноѓ выпусціла забойны струмень, усіх прессуя і скалячы зубкі, выдала:
  - За самыя вышэйшыя тэхналогіі ѓ аэрадынаміцы!
  І дзяѓчынкі падміргнулі адзін аднаму.
  Вось гэтае баявое хрышчэнне...
  Ну вось у стратэгіі супернік у дадзеным выпадку Трэці Рэйх ужыѓ сякія-такія ноѓ-хаѓ. І яго войскі ѓжо падыходзілі да Масквы, праѓда ѓперліся ѓ Мажайскую лінію абароны.
  У фрыцаѓ з'явіліся ѓжо і бясхвосныя бамбавікі з рэактыѓнымі рухавікамі. І фашысты агрэсіѓна скідалі бомбы ѓ вялізных колькасцях. Толькі наступ зімы спыніла прасоѓванне фрыцаѓ.
  Сталін каб выйграць час прапанаваѓ Гітлеру перамір'е на тры гады.
  Фюрэр пагадзіѓся, але пры ѓмове вяртання ѓ Нямеччыну ѓсіх ваеннапалонных і выплат рэпарацый нафтай, золатам і іншай сыравінай.
  Сталін быѓ змушаны пагадзіцца. А Гітлер вырашыѓ прыйсці на дапамогу Японіі. І павярнуѓ свае орды на Захад.
  Найперш нямецкія войскі наступалі ѓ Афрыцы. 1946 прайшоѓ пад трыѓмфамі новых перамог Трэцяга Рэйха. Спачатку быѓ акупаваны Чорны кантынент.
  Тут галоѓная праблема не войскі суперніка, а вялікія адлегласці, расцягнутасць камунікацый, адсутнасць дарог. І гэта сапраѓды каласальная праблема. Але немцы яе вырашалі.
  У іх зьявілася лёгкая самаходка Е-25. Пры вазе ѓ дваццаць сем тон яна мела гармату 88-міліметраѓ 71 ЭЛ, і лабавую браню ѓ 120-міліметраѓ па нахіламі, і 82-міліметра з нахіламі па бартах, і рухавік пры гэтым дзевяцьсот конскіх сіл. Такая вось была агрэсіѓная самаходка.
  І разам з тым яе хадавыя якасці цудоѓныя. І хуткасць, і манеѓранасць і нізкі сілуэт, і выдатная лабавая браня, і гармата што прабівала з паѓтара кіламетра нават такі добра абаронены танк як "Чэрчыль".
  Афрыка ѓпала... І немцы захапілі таксама Блізкі ѓсход, Іран і канцу верасня Індыю, і ѓвайшлі ѓ Бірму.
  Брытанія была пад скрышальнымі ѓдарамі нямецкай рэактыѓнай авіяцыі. У лістападзе якраз восьмага ѓ гадавіну Піѓнога Путча, гітлераѓцы высадзілі дэсант у Брытаніі. І гэта было іх зруйнавальным ходам.
  У баі прыняла ѓдзел цэлая дывізія СС, з басаногімі дзяѓчатамі. І яны былі нягледзячы на мароз толькі ѓ адным бікіні. І іхнія голыя, круглыя, ружовыя пяткі так і мільгалі.
  Дзяѓчынкі беглі па ѓзбярэжжы. Кідалі босымі, точанымі ножкамі гранаты і спявалі:
  - На святой вайне будзе наша перамога,
  Ільва імперыю мы - у адно імгненне скрышым...
  Мы дзяѓчынкі-арлы з намі дзеці і дзяды,
  Калі трэба патрэбу як шчанюка пераможам!
  Вось гэта дзяѓчаты яны такія прыгожыя і амаль голыя. І наколькі такія дзяѓчынкі дзейнічаюць на ѓяѓленне.
  А яшчэ і якія лётаюць талеркі ѓ неба прасуюць. Грынета і Ева вось ламінарным струменем збіваюць варожыя пазіцыі, і ламаюць дзоты і доты, і траншэі размолваючы прасам.
  Грынета націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопкі і ѓціскаючы брытанскіх салдат прачырыкала:
  - Злы бандыт паѓзе па скалах,
  Даѓбані яго напалмам!
  Ева таксама босымі пальчыкамі сваіх спрытных ножак націснула на пускавы кручок і піскнула:
  - Ты іх не шкадуй,
  Вынішчай усіх гадаѓ...
  Як блашчыц душы
  Бі як тараканаѓ!
  Вось лятаючая талерка нясецца з хуткасцю пяці гукавых і яе ні адна зенітка не можа збіць.
  Зразумела, і лётчыцы Альбіна і Альвіна таксама прыгажуні-бландзінкі проста супер.
  Альбіна націснула босымі пальчыкамі ножак на рычажок, і выпусціла авіяснарады збіваючы зараз дзясятак самалётаѓ.
  Дзяѓчына прачырыкала:
  - Слава прыгожым дзяѓчынкам!
  Альвіна таксама ѓжыла голую пятку, і выпусціѓшы прэзенты разбуральнай смерці, і зразаѓшы тузін машын, вякнула:
  - І гераіням слава!
  Вось гэта дзяѓчыны ѓ іх такое невынішчальнае полымя палае. Яны цудоѓна скажам так прыгожыя. І бландынкі. І стройныя таліі, і плітачкі прэса нібы шакаладкі.
  Вось гэта дзяѓчаты - проста найвышэйшыя ваяѓніцы экстра-класа. І супраць іх ніхто ніколі не выстаіць.
  Яны збілі кожную больш за тысячу самалётаѓ, за што атрымалі асаблівыя ѓзнагароды: Зорку Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі!
  Зразумела Брытанія супраць такой арміі не выстаяла. Пры штурме Лондана Герда і яе экіпаж былі на танку "Тыгр"-4. Дадзеная машына была на пяць тон лягчэй, але з газатурбіннымі рухавіком у 1500 конскіх сіл. І іх танк быѓ амаль непаражальны.
  А куты нахілу брані ѓ ім, нават сталі яшчэ большыя. І якасць ахоѓных лістоѓ вырасла.
  Герда пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, прабіла ангельскую гаѓбіцу і піскнула:
  - Слава Радзіме сланоѓ!
  Шарлота таксама лупанула ѓ непрыяцеля пры дапамозе сваіх вельмі прыгожых і сэксуальных ног і вякнула:
  - Ды мы ёсць Радзіма сланоѓ!
  Крысціна ѓзяла і зняла з сябе станік. І агаліла пунсовыя соску грудзей, і варухнула імі.
  Пасля чаго яе клубнічная сіська націснула на кнопку джойсціка, і пасыпаліся падарункі смерці з кулямётаѓ.
  Дзяѓчына прачырыкала:
  - Ах Моська ведаць яна моцная,
  Збівае пешка і слана!
  Магда таксама лупанула і таксама ужыѓшы лалавыя саскі сваёй поѓных, загарэлых грудзей і зароѓ:
  - Сэрца маё, добрае дзяѓчынкі сэрца!
  І цэлая ангельская батарэя зараз узляцела ѓ паветра.
  Ангельцы былі ѓ шоку. Калі Лондан капітуляваѓ салдаты падалі на калені, і цалавалі босыя, точаныя, чырвоныя ад холаду ножкі дзяѓчынкам.
  І лізалі мовамі салдаты, афіцэры і генералы прыгажуням голыя і круглыя пяткі.
  Вось гэта перамога Трэцяга Рэйха. І Людаед з вялікай літары - Адольф Гітлер здолеѓ зрабіць тое, што не ѓдалося Напалеоны - прайсціся з парадам па Лондане.
  Цяпер Трэцяму Рэйху і Японіі трэба было перамагчы ЗША. А гэта няпроста.
  У Амерыкі і рэсурсы каласальныя і эканоміка высокаразвітая, і сіл вельмі шмат. Насельніцтва нямала. Плюс яшчэ і падзел ад Трэцяга Рэйха акіянам.
  Дастаць яе складана... Немцы зараз маюць каласальныя ѓ сябе рэсурсы і цуда-зброю.
  Першы ѓдар - гэта аперацыя "Ікар" і захоп Ісландыі. Дадзеную тэрыторыю ЗША выкарыстоѓвалі для бамбаванняѓ Трэцяга Рэйха. Цяпер ЗША не могуць даставаць Еѓропу сваімі машынамі.
  Гітлер здолеѓ захапіць Ісландыю яшчэ ѓ снежні сорак шостага года. Ён застаѓ Амерыканаѓ знянацку.
  Але, вядома, гэта яшчэ не перамога.
  Зрэшты, фюрар меѓ амбіцыі такія... Страмчэй Чынгісхана і Напалеона.
  Немцы імкліва і ѓдарнымі тэмпамі, выкарыстоѓваючы рабскую сілу, будавалі флот. І лінкоры, і авіяносцы, і мноства падводных лодак. Адначасова быѓ створаны плацдарм у Лацінскай Амерыцы. У першую чаргу ѓ Аргентыне з Перонам, а затым і ѓ Бразіліі, што кіраѓніцтва ѓсё больш арыентавалася на Трэці Рэйх.
  Японцы таксама сталі перамагаць ЗША і перахапілі ініцыятыву. У іх выдатныя байцы, і моцныя лётчыкі.
  Але зразумела Альбіне і Альвіне няма роѓных. І гэтыя дзяѓчынкі ѓ небе проста як арліцы суперкласа.
  Альбіна збіла босымі пальчыкамі ножак адразу сем самалётаѓ ЗША і праспявала:
  - Я вялікая ваяѓніца!
  Альвіна таксама збіла пры дапамозе сваіх голых, загарэлых ножак восем крылатых птушак з дзюралю і піскнула:
  - А я ваяѓніца яшчэ больш!
  І прыгажуні ѓзялі і паказалі мовы. І давай ваяваць...
  Гітлераѓцы за лета сорак сёмага года змаглі захапіць Грэнландыю і ѓварвацца ѓ Канаду.
  Альвіна змагаючыся з непрыяцелем у небе, і збіла яшчэ шэсць самалётаѓ, на гэты раз пунсовым саском грудзей.
  І агрэсіѓна прабуркавала:
  - Няма мяне мацней у свеце,
  Гэта ясна ѓсім на свеце белым -
  Відавочна, двойчы два чатыры,
  Прыцягнем Амерыку да адказу!
  Альбіна таксама лупанула па суперніку лалавым саском грудзей, зрэзала варожы самалёт, і прапішчала:
  - Маёй сілы няма мяжы,
  Я вялікае дзяѓчынка і прыгажосць...
  Калі бяруся ѓ баях за справу,
  Значыць з сілай назаѓжды!
  Альвіна хіхікнула і адзначыла:
  - А не складана, а не складана -
  У цябе ѓ трусах прахалодна!
  І дзяѓчынкі ѓзялі і адзін аднаму падміргнулі.
  Вайна ідзе па нарастальнай. Майнштэйн у Канадзе здолеѓ узяць асноѓныя гарады: Таронта і Квебек. І гэта вельмі крута атрымалася.
  А вось і Герда ваюе, са сваім экіпажам. Яна дзяѓчынка вельмі прыгожая.
  Нездарма палонныя салдаты ёй з такім задавальненнем цалуюць голыя ступні, нават калі яны пыльныя.
  Герда ѓзяла і праспявала, пальнуѓшы і прабіѓшы "Шэрман" босымі пальчыкамі ножак:
  - Усё я здолею, усё змагу,
  Калі выкарыстоѓваю ѓ бітве нагу!
  І ваяѓніца паказала мову.
  Шарлота таксама ѓрэзала па суперніку забойны прэзент, на гэты раз пры дапамозе пунсовага соску грудзей і прачырыкала.
  - За мае выдатныя дасягненні!
  Крысціна таксама пальнула па непрыяцелю, прычым вельмі трапна. Прайшла танк наскрозь і правішчала:
  - Я як котка залаю,
  Як сабака завыю,
  І суслік казу дружна з'ем!
  Магда таксама падміргнула сваёй суперніцы. І клубнічным саском націснула на кнопку джойсціка і піскнула:
  - Атаманы думаю паднімуць войн,
  І пачнуць здабычу пароѓну дзяліць!
  Герда пальнуѓ пры дапамозе лалавага соску грудзей і прапішчала:
  - Я не магу, глядзець "Плэйбой",
  Мне трэба хоць каго забіць!
  Вось гэта атрымалася так агрэсіѓна і жорстка. Вось гэта дзяѓчынкі... Да канца сорак сёмага года амаль уся Канада была захоплена немцамі.
  А ѓ новым 1948 баі перайшлі на тэрыторыю ЗША. Вось гэта гітлераѓцы атрымалі пад завязку праѓда не шышак, а трафеяѓ.
  Увесну сорак восьмага года наступ войскаѓ Трэцяга Рэйха ішоѓ па тэрыторыі ЗША з поѓначы. А ѓ маі ѓжо фашысты разам з японцам занялі Лацінскую Амерыку і Мексіку атакавала метраполію з поѓдня. І гэта было ѓжо сур'ёзнай заяѓкай.
  Гітлер імкнуѓся да сусветнага панавання. А Трумэн хацеѓ толькі выжыць. Але ягоныя шанцы раставалі.
  Фюрэр у дадзеным выпадку быѓ у ролі Авадона. Ну, што ѓ ЗША заставалася. Замест "Першынга" з'явіѓся "Патон". Дадзены танк быѓ крыху мацнейшым прыладай і меѓ рухавік помощнее, але перамогі, вядома, гэта не магло прынесці.
  Былі спробы стварыць і танкі больш магутныя. Немцы асноѓнай машынай зрабілі "Тыгр"-4, які быѓ ужо добры па ѓсіх паказчыках. Яго гармата прабівала з вялікай дыстанцыі ѓсе амерыканскія машыны, а лоб трымаѓ трапленні амаль любых гармат. Толькі танк "Аѓраам", са 120-міліметровай, даѓгаствольнай гарматай мог хоць нейкую шкоду прынесці "Тыгру"-4 і то больш у борт, і зблізку.
  Немцы таксама абзавяліся больш дасканалай штурмавой вінтоѓкай. І гэтая МР-64, была проста супер. І разбурала амерыканцаѓ капітальна.
  Лета сорак восьмага года для Амерыкі аказалася цяжкім... Немцы да канца жніѓня падышлі да Вашынгтона і Нью-Йорка.
  І пачаѓся штурм гэтых гарадоѓ.
  У жніѓні фашысты прыступілі да штурму Нью-Ёрка. У баях бралі ѓдзел лятаючыя талеркі.
  Вось адной з іх ваявалі Ева і Агата. Дзве прыгожыя дзяѓчыны ѓ бікіні кіравалі магутнай машынай.
  Яна абцякалася ламінарным струменем і была непаражальнай для стралковай зброі. А самі дзяѓчаты выкарыстоѓвалі пры стральбе цеплавыя промні.
  Ева націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка, вывяргаючы цеплавыя промні, запальваючы непрыяцеляѓ, нібы полымем і праверашчала:
  - Слава Трэцяму Рэйху!
  Агата ведучы агонь пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, таксама прабуркавала ва ѓсю глотку:
  - Ды будзе наша перамога!
  Дзяѓчына вельмі баявая і прыгожая. І як лупіць з лазера па непрыяцелях.
  І цеплавыя промні расплавяць чарговы амерыканскі танк.
  А на сушы атакуе Герда. Таксама баявая дзяѓчынка.
  І вось яна і яе экіпаж ужо ѓ самым цэнтры. І ад вежы танка адскокваюць снарады. І самі дзяѓчаты як урэжуць па янкі. І разарвуць цэлую хмару народа і з усёй агрэсіяй, дзейнічаюць. Ваяѓніцы такія жвавыя і харты, з босымі точанымі ножкамі.
  Нават заспяваюць, скалячы зубкі. Вось гэта баявыя прыгажуні Трэцяга Рэйха. І страляюць дастаткова трапна. І прабіваюць непрыяцеляѓ, нібы іголкі алеем наскрозь.
  Вось ужо і Нью-Ёрк упаѓ. ЗША капітулююць і іх войскі здаюцца.
  Так перагорнута яшчэ адна старонка гісторыі. Нібы перамога... Але Гітлер захоплівае праз некаторы час і Лацінскую Амерыку.
  А 20 красавіка 1953 гады ладзіць і вайну з Японіяй і яе калоніямі. Сілы Трэцяга Рэйха маюць перавагу ѓ тэхніцы.
  І наступаюць, выкарыстоѓваючы магутную зброю. У тым ліку непаражальныя лятаючыя талеркі.
  Альбіна і Альвіна ваююць на дыскалёце. Яны дзяѓчаты баявыя, ды гавораць яшчэ якія. І босымі пальчыкамі ножак націскаюць на кнопкі джойсціка.
  Вось яны ѓ наступе спальваюць японскія войскі.
  Цеплавыя промні ляцяць нібы дыван. І дзяѓчаты смяюцца сабе. І трасуць грудзьмі з пунсовымі саскамі.
  Альбіна нават праспявала:
  - Нас ніхто не спыніць, нас ніхто не пераможа!
  І голай пяткай націснула на кнопкі джойсціка, дзівячы супернікаѓ. Такая вось яна дзяѓчына, народжаная ад ваѓчыцы.
  Альвіна таксама босымі пальчыкамі ножак душыць на кнопкі джойсціка, і верашчыць:
  - За маю касмічную сілу, прэзідэнта-калгасніка загонім у магілу!
  І падміргне сяброѓцы!
  Ды ваяѓніцы вельмі шустрыя і імклівыя нібы маланкі. У іх гарыць сапраѓдны пажар.
  Альбіна нацэльваецца пры дапамозе босы ножкі, і запускае цеплавы прамень. Спальвае супернікаѓ і пішчыць:
  - За мае вялікія перамогі!
  Ды дзяѓчаты тут самага вышэйшага звяна і класа. Яны могуць такое, што іншым не пад сілу. І разбураюць японцаѓ, з шалёнай энергіяй ваѓчыц.
  Але не толькі немцы і іншая іншаземная раць забівае самураяѓ.
  СССР, якім зараз камандуе Берыя, таксама ѓступіѓ у вайну. Тут дарэчы, Сталін засмучаны паражэннем з Трэцім Рэйхам памёр раней у сакавіку 1951 года. І Берыя паспеѓ захапіць уладу. І зараз нават умацаваѓшыся ён у адной запрэжцы з Гітлерам.
  І яны атакуюць самураяѓ разам.
  І экіпаж Лізаветы змагаецца з японцамі ѓ Прымор'і. Дзяѓчына вельмі баявая і актыѓная.
  Яны, зразумела басанож і ѓ бікіні ваююць. І малоцяць самураяѓ, з энтузіязмам.
  Пры гэтым яшчэ напяваючы;
  - І зноѓ працягваецца бой,
  І сэрцу трывожна ѓ грудзях...
  І Ленін такі малады,
  І юны кастрычнік наперадзе!
  І вось Лізавета страляе, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, з прылады танка Т-54 па японскай машыне і яе прабівае да смерці.
  Пасля чаго праваркавала:
  - Слава эпосе камунізму!
  Кацярына таксама лупанула па непрыяцелю, выкарыстоѓваючы пальчыкі голых ножак. Прабіла танк самураяѓ, і агрэсіѓна адзначыла:
  - Няма больш слаѓнай краіны, чым наша!
  Алена стрэліла ѓ суперніка і прабуркавала:
  - Будзе эра камунізму на Зямлі!
  Ефрасія таксама выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, лупанула і праверашчала:
  - Смерць благому прэзідэнту-сатане!
  Ваяѓніцы тут трэба сказаць найвышэйшага і баявога класа.
  А ѓ небе Анастасія Ведзьмакова і Акуліна Арлова набіраюць рахункі.
  Анастасія збіла японскі знішчальнік і праспявала:
  - А ѓ небе лётаюць дзяѓчынкі босыя!
  Акуліна зразаючы самураяѓ, пры дапамозе голых ножак, прачырыкала:
  - Крутая стыхія! Стромкая крутая!
  Ваяѓніцы гуляюць мышцамі прэса. Яны ѓ поѓным парадку і вайну здольныя выйграць жартам.
  Анастасія, збіваючы чарговы самалёт, узяла і прабуркавала:
  - Будзе круты захоп непрыяцеляѓ і іх разгром!
  Акуліна з гэтым пагадзілася, збіваючы суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - Татальны зробім разгром!
  Японцаѓ запрасавалі...
  Вось у баі ѓдзельнічае, і савецкі танк ЛП-10 на якім ваююць дзяѓчаты з экіпажа Алёнкі.
  І яны б'юцца на буйной машыне з 130-міліметровай гарматай.
  Алёнка страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і цвіркае:
  - Вось гэта слава камунізму!
  Анюта таксама лупанула па суперніку. Уразіла непрыяцеля і піскнула:
  - У імя новых ідэй!
  І таксама голай пяткай пляснула.
  Ала націснула на кнопку джойсціка пры дапамозе пунсовага саска. Уразіла самураяѓ і вякнула:
  - За веліч краіны!
  Марыя ведучы агонь па непрыяцелю, прапішчала:
  - За адзінства рускіх ва ѓсім свеце!
  І таксама выкарыстоѓвала клубнічны сасок для стральбы.
  І Алімпіяда як урэжа па непрыяцелю. Разнясе масу байцоѓ і прачырыкае:
  - За Русь самую святую ѓ свеце!
  І таксама голай пяткай паддасць па непрыяцелю.
  Дзяѓчыны трэба сказаць надзвычай хвацкія. І ѓ іх каласальная крутасць.
  Вядома ж, Японіі супраць такога напору не выстаяць.
  Тым больш, што фрыцы прымянілі і ядзерную зброю. Што ѓвогуле аказалася шокам.
  Вайна скончылася за паѓгода.
  СССР вярнуѓ сабе раней страчаныя землі, а Трэці Рэйхі пакарыѓ самураяѓ і ѓсе іх калоніі.
  І вось 1 траѓня 1958 гады пачалася новая вайна, супраць СССР са боку Гітлера якіх жадаѓ захапіць, апошнюю частку вольнай ад акупацыі Трэцім Рэйхам міру. Але гэта ѓжо іншая гісторыя.
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  А гітлераѓцы ѓжо абцякаюць з розных бакоѓ Маскву.
  Тады Алег Акулаѓ і дзяѓчаты зноѓ уступілі ѓ бітву, дапамагаючы Расіі, дакладней СССР.
  Тут да іх далучылася яшчэ басаногая дзяѓчынка Маргарыта. Таксама дарослая жанчына пісьменніца стала дзяѓчынкай гадоѓ дванаццаці ѓ абмен на неѓміручасць і выконвае місію. Яна далучылася да гульні праз матрыцу Гіпернета.
  Воіны з дваццаць першага стагоддзя зноѓ сашчапіліся з гітлераѓцамі дваццатага.
  Вельмі ѓжо шмат салдат у фашыстоѓскай карычневай імперыі. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
  Алег Акулаѓ, секчы гітлераѓцаѓ мячамі, як пяхоту, так і танкі зароѓ:
  - Ніколі не саступім!
  І ад босай нагі хлапчукі паляцеѓ востры дыск!
  Маргарыта, ламаючы праціѓнікаѓ, скалячы зубкі, буркнула:
  - У свеце подзвігу знойдзецца месца!
  І ад босы ножкі дзяѓчынкі разляцеліся атрутныя іголкі, дзівячы гітлераѓцаѓ і іх самалёты і танкі.
  Наташа таксама шпурнула босымі пальцамі ног, забойнае і завыла:
  - Ніколі не забудземся і не даруем.
  І яе мячы прайшліся ѓ млыне па фашыстах.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, запішчала:
  - За новы парадак!
  І ад яе босых ножак разляцеліся новыя іголкі. І што ѓ вока, што ѓ горла гітлераѓскім салдатам і самалётам.
  Ды відаць было, што ваяѓніцы заводзяцца і лютуюць.
  Аѓгустына секла белых салдат і танкі, прапішчала:
  - Наша жалезная воля!
  І ад яе босай нагі ляціць новы, забойны падарунак. І падаюць такні і карычневыя байцы.
  Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
  Фашысты валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кідае іголкі сваімі босымі ножкамі і пішчыць:
  - За Расію-матухну будзе перамагаць!
  Алег Акулаѓ надыходзіць супраць гітлераѓцаѓ. Хлопчык-тэрмінатар сячэ карычневыя войскі.
  І пры гэтым пальчыкі голых ножак пацана выкідваюць іголкі з ядам, яны раздзіраюць ствалы і збіваюць самалёты.
  Пацан раве:
  - Слава Будучай Русі!
  І ѓ руху раскройвае ѓсім галовы і пысы.
  Маргарыта таксама разбурае праціѓнікаѓ.
  Яе босыя ножкі так і мільгаюць. Гітлераѓцы гінуць у вялікіх колькасцях. Ваяѓніца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  І тут дзяѓчынка як возьме і сячэ...
  Маса трупаѓ фашысцкіх салдат.
  А вось Наташа ѓ наступе. Сячэ сабе гітлераѓцаѓ разам з танкамі, і напявае:
  - Русь вялікая і прамяністая,
  Я дзяѓчынка вельмі дзіѓная!
  І ад яе босых ножак ляцяць дыскі. Якія перапілоѓваюць горлы фашыстам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ карычневых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкі. І кідае босымі пальцамі ног забойныя іголкі - збіваюць танкі і самалёты.
  І пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубінушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓгусціна, секчы гітлераѓцаѓ і нішчачы карычневых салдат, віскоча:
  - Увесь кудлаты і ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кідаѓся з дубінай!
  І босымі пальчыкамі ножак як запусціць у суперніка, тое што заб'е і слана, а танк тым больш.
  А потым прапішчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ, рэзка гітлераѓцаѓ. Босымі ножкамі па іх запускае прэзенты смерці.
  Праводзіць мячамі млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ і віскоча:
  - Вялікая будзе перамога!
  І зноѓ дзяѓчына ѓ дзікім руху.
  І яе босыя ножкі запускаюць смяротныя іголкі, знішчаючы танкі і самалёты.
  Алег Акулаѓ падскочыѓ. Пракруціѓся хлопчык у сальта. Пасек масу гітлераѓцаѓ у скачку.
  Кінуѓ босымі пальцамі ножак іголкі і пра булькаѓ:
  - Славіцца мая прыгожая мужнасць!
  І зноѓ дзяцюк у бітве.
  Маргарыта пераходзіць у наступ. Рэзае ѓсіх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. І босыя пальчыкі ножак кідаюць прэзенты смерці, танкі і самалёты гараць.
  Дзяѓчынка ѓ дзікім наступленні. Вынішчае карычневых воінаѓ без цырымоній.
  І падскоквае раз-пораз, і перакручваецца!
  І ляцяць ад яе прэзенты анігіляцыі.
  А гітлераѓцы сабе падаюць мёртва. І цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пішчыць:
  - Я ёсць амерыканскі каѓбой!
  І зноѓ яе босыя ножкі кінуѓ іголку.
  А затым яшчэ і тузін іголак!
  Наташа ѓ наступе таксама вельмі крутая.
  І босымі ножкамі кідае, і з трубачкі плюецца.
  І крычыць на ѓсё горла:
  - Я зіготкая смерць! Вам застаецца толькі памерці!
  І зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з гітлераѓскіх трупаѓ. І таксама ад яе босых ножак вылятаюць бумерангі знішчэння.
  А карычневыя воіны ѓсё падаюць і падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  І ад голай пятачкі дзяѓчыны ляціць тузін іголак. Якія проста ѓ горла гітлераѓцам упіваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней і зусім мёртвыя.
  Аѓгусціна ѓ наступленні. Разбурае карычневыя войскі. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. І такая яна выдатная ваяѓніца.
  Смерч праносіцца па фашысцкіх войсках.
  Дзяѓчына з рудымі валасамі раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  І ѓ наступе красуня з агнязарнымі валасамі.
  Аѓгусціна ѓ дзікім экстазе раве:
  - Багі вайны ѓсё парвуць!
  І ваяѓніца ѓ наступе.
  І яе босыя ножкі кідаюць вельмі шмат вострых, атрутных іголкі.
  Святлана ѓ бітве. І такая бліскучая і баявая. Яе голыя ножкі столькі ѓсяго забойнага выкідваюць. Не чалавек, а смерць з валасамі бландынкі.
  Хоць калі разыйдзецца, то ѓжо і не спыніш.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  І ѓ руху басаногай дзяѓчыны ѓсё больш і больш лютасьці.
  Алег у наступе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е гітлераѓцаѓ.
  Яго босыя ножкі кідаюць вострыя іголкі - раздзіраючы танкі і самалёты.
  Юны ваяѓнік пішчыць:
  - Шалёная імперыя - усіх разарве!
  І зноѓ хлапчук у руху.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасці. І малоціць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусціла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, і адразу сотню гітлераѓцаѓ і дзесяць танкаѓ уверх падкіне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  І правядзе млын мячамі - ствалы танкаѓ ляцяць у розныя бакі.
  Вось паскорыла рухі Наташа. Дзяѓчына ссякае карычневых воінаѓ. І пры гэтым гарлапаніць:
  - Перамога імперыю Расію чакае.
  І давай знішчаць гітлераѓцаѓ узмоцненымі тэмпамі.
  Наташа - гэта дзеѓка-тэрмінатар.
  Не думае спыняцца і запавольвацца і танкі і самалёты збіваюцца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нібы наразаюць мясную і металічную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сіле!
  І таксама босыя пальчыкі ног такія іголкі кідаюць.
  І маса людзей з прабітымі горламі, валяецца курганамі трупаѓ, а таксама разбітых танкаѓ і збітых самалётаѓ.
  Аѓгустына шалёная дзяѓчынка. І ѓсіх разбурае нібы гэта робат з гіперплазмы.
  Разнесла ѓжо ні адну сотню гітлераѓцаѓ. Але ѓсё павялічвае тэмп. І ваяѓніца яшчэ і раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  І зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  І ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. І тры сотні гітлераѓцаѓ і тузін танкаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓгустына праспявала:
  - Вы не асмеліцеся нашу зямлю захопліваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. І не дае ні грама перадышкі. Дзікае дзяѓчына-тэрмінатар.
  І сячэ непрыяцеляѓ і гітлераѓцаѓ нішчыць. І маса карычневых байцоѓ ужо завалілася ѓ канаву і па дарогах.
  Шасцёрка разбушавалася. Наладзіла дзікую бітву.
  Алег Акулаѓ зноѓ у баі. І прасоѓваецца, махае абодвума мячамі. І хлапчук-тэрмінатар праводзіць млын. Падаюць забітыя гітлераѓцы.
  Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
  Хлапчуку-генералу ѓспамінаецца дзікая стратэгія. Дзе таксама разам змешваліся коні і людзі.
  Алег Акулаѓ пішчыць:
  - Гора ад розуму!
  А грошай будзе цемра!
  І хлопчык-тэрмінатар у новым руху. І яго босыя ножкі нешта возьмуць і кінуць.
  Пацан-геній зароѓ:
  - Майстар клас і фірма "Адыдас"!
  Сапраѓды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькі забітых гітлераѓцаѓ. І перабілі карычневых байцоѓ самае вялікае мноства з найвялікшых.
  Маргарыта таксама ѓ баі. Разбурае карычныя і сталёвыя войскі і раве:
  - Вялікі ѓдарны полк! Мы ѓсіх уганяем у труну!
  І яе мячы як рубануць па гітлераѓцам. Маса карычневых байцоѓ ужо завалілася.
  Дзяѓчынка прабурчала:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсіх лепш!
  І ад голай пяткі дзяѓчынкі як вылеціць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  І па непрыяцелю дзюбне.
  І возьме, і разнясе частку супернікаѓ і танкі і нават самалёты.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. І б'е супернікаѓ, і сама нікому спуску не дасць.
  Колькі гітлераѓцаѓ ужо перабіла.
  А яе зубкі такія вострыя. А вочкі такія сапфіравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарніцы - каты!
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  І зноѓ дзяѓчына мячамі масу гітлераѓцаѓ зарубіць.
  Зоя ѓ руху і раскроіла шмат карычневых воінаѓ.
  А ножкі босыя кідаюць іголкі. Кожная іголка забівае некалькі гітлераѓцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажуні.
  Аѓгусціна надыходзіць, і праціѓніц разбурае. І пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапаніць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  І свае зубы дзеѓка возьме і выскаліць!
  І рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нібы пралетарскі сцяг.
  І ѓся літаральна зыходзіць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроіла масу чэрапаѓ і вежаѓ танкаѓ. Ваяѓніца, якая скаліць зубкі.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкі. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымі хлопцы!
  І зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя іголкі, што дзівяць пяхоту і самалёты.
  Алег Акулаѓ скача і падскоквае.
  Басаногі хлопчык кучу іголак выпускае, збівае танкі, і спявае:
  - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
  Юны ваяѓнік як пакладзена на вышыні.
  Гадоѓ яму ѓжо нямала, але ён выглядае дзіцем. Толькі вельмі моцным і мускулістым.
  Алег Акулаѓ праспяваѓ:
  - Няхай не па правілах гульня - прарвемся фраера!
  І зноѓ ад яго босых ножак адляцелі смяротныя і паражальныя іголкі.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нічога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды світанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кінула забойным каскадам іголак па гітлераѓцам і іх танкам, працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквітнеюць ружы траѓня!
  І ваяѓніца як кіне босымі пальцамі ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча гітлераѓцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска карычневай, пякельнай імперыі растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бітве. Скача нібы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. І столькі гіне гітлераѓцаѓ і падаюць самалёты.
  Дзяѓчына іхняя і мячамі, і гранамі на вугалі, і дзідамі. І іголкамі.
  Пры гэтым яшчэ і раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  І слава рускіх знойдзе!
  Босыя пальчыкі ножак кідаюць новыя іголкі, прабіваючы супернікаѓ.
  Зоя ѓ дзікім руху. Надыходзіць на гітлераѓцаѓ. Рассякае іх на дробныя кавалачкі.
  Ваяѓніца кідае босымі пальцамі іголкі. Прабівае супернікаѓ, і як зараве:
  - Поѓная наша перамога блізкая!
  І праводзіць мячамі дзікі млын, змятаючы танкі. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓгусціна перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усім кашмарам кашмар.
  І калі ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасьля чаго рудая возьме і засьпявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялікая мара!
  І вось яе мячы ѓ дзеянні і рассякаюць мяса і метал.
  Святлана таксама пераходзіць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена, і валяцца самалёты і танкі.
  Бландынка-тэрмінатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  І вось ляціць ад яе забойная гарошынка.
  Алег зноѓ сотню гітлераѓцаѓ, пранёсшы метэорам, зрэжа. І яшчэ бомбу возьме і кіне.
  Невялікая памерамі, але забойная яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкі.
  Хлопчык-тэрмінатар завыѓ:
  - Бурная маладосць страшных машын!
  Маргарыта зноѓ такое зробіць у бітве.
  І сьсячэ масу карычневых байцоѓ. І прасякае вялікія прасекі.
  Дзяѓчынка віскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  І ѓрэжа з новай сілай.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Не вельмі ім супраць такіх дзяѓчат выстаяць.
  Наташа ѓзяла і праспявала:
  - Бег на месцы агульны прыміраючы!
  І ваяѓніца такім каскадам удараѓ вылілася па суперніках.
  І яшчэ босымі ножкамі дыскі кіне.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ карычневага войска адкацілася і гарэлі танкі.
  Баявая прыгажуня яна. Лупіць сабе такую жоѓтую армаду.
  Зоя ѓ руху, усіх руйнуе пагалоѓна. І яе мячы, нібы нажніцы смерці.
  Дзяѓчына проста хараство. І яе босыя ножкі кідаюць вельмі атрутныя іголкі.
  Здзіѓляюць супернікаѓ. Прабіваюць ім горла і робяць труны, прымушаюць выбухаць танкі і самалёты.
  Зоя ѓзяла і прапішчала:
  - Калі ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапаніла з захапленнем:
  - Значыць, вінаватая ты!
  І босымі пальцамі ног як кіне тое, што забівае капітальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  І ад яе голых ножак як праляціць лязо. І ѓразіць масу байцоѓ, зразаючы вежы з танкаѓ.
  Аѓгусціна ѓ руху. Імклівая і непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якія ѓ яе яркія валасы. Нібы пралетарскі сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - існая мегера.
  А сячэ супернікаѓ - быццам нарадзілася з мячамі ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓгусціна ѓзяла і прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  І вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
  Алег Акулаѓ буркнуѓ:
  - Тое, што трэба! Вось гэта дзеѓка!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, адламаѓшы вежу танка, пацвердзiла:
  - Вялікая і класная дзяѓчына!
  Аѓгусціна з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Я ваяѓніца, што загрызе любога!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак запусціць забойнае.
  Святлана ѓ бітве не саступае супернікам. Не дзяѓчына, а скончыць з такой ведзьмай у полымі.
  І віскоча:
  - Якое неба блакітнае!
  Аѓгусціна, выпусціѓшы босай ножкай лязо, зразаѓшы вежу танка, пацвердзіла:
  - Мы не прыхільнікі разбою!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, і збіваючы самалёты, прачырыкала:
  - На дурня не патрэбен нож.
  Зоя піснула, кідаючы іголкі босымі, загарэлымі ножкамі:
  - Яму з тры карабы нахлусіш!
  Наташа, секчы гітлераѓцаѓ, дадала:
  - І рабі з ім за грош!
  І ваяѓніцы возьмуць і падскочаць. Такія яны крывавыя і крутыя. Наогул у іх маса рызыкі.
  Алег Акулаѓ у баі глядзіцца - вельмі нават стыльна.
  Маргарыта праспявала:
  - Удар моцны, а цікавасць у хлопца...
  Хлопчык-геній і генерал запусціѓ босы, дзіцячай нагой нешта накшталт шрубы верталёта. Зрэзаѓ пару сотняѓ галоѓ і ѓ гітлераѓцаѓ і танкаѓ, піскнуѓ:
  - Суцэль спартовы!
  І абодва - хлопчык і дзяѓчынка ѓ поѓным ажуры.
  Алег, секчы карычневых салдат, пра булькаѓ:
  - І будзе вялікая перамога за намі!
  Маргарыта ѓ адказ прашыпела:
  - Мы ѓсіх забіваем - босымі нагамі!
  Дзяѓчынка і сапраѓды такі вось актыѓны тэрмінатар.
  Наташа ѓ наступе праспявала:
  - На святой вайне!
  І запусціла ваяѓніца востры дыск-бумеранг. Той праляцеѓ па дузе, ссек масу гітлераѓцаѓ і вежаѓ танкаѓ.
  Зоя дадала, працягваючы знішчэнне:
  - Будзе наша перамога!
  І ад яе босых ножак паляцелі новыя іголкі. І ѓразілі масу байцоѓ і самалётаѓ.
  Дзяѓчына-бландынка выдала:
  - Ставім суперніку мат!
  І паказала мову.
  Аѓгусціна махаючы нагамі, і кідаючы свастыкі з вострымі бакамі, булькнула:
  - Сцяг імперскі наперад!
  Святлана ахвотна пацвердзіла:
  - Слава загінуѓшым героям!
  І дзяѓчаты хорам загарлапанілі, круша гітлераѓцаѓ:
  - Нас ніхто не спыніць!
  І вось ляцяць ад босых ножак ваяѓніц дыск. Ірвецца мяса і зносяцца вежы танкаѓ.
  І зноѓ выццё:
  - Нас ніхто не пераможа!
  Наташа падляцела ѓ паветра. Распарола праціѓнікаѓ і крылатых сцярвятнікаѓ, і выдала:
  - Мы ёсць ваѓчыцы, смажым ворага!
  І ад яе босых пальчыкаѓ як вылеціць вельмі нават забойны дыск.
  Дзяѓчына нават перакруціцца ѓ экстазе.
  А потым буркне:
  - Пятачкі нашы любяць агонь!
  Ды дзяѓчыны па-сапраѓднаму сэксуальныя.
  Алег Акулаѓ пра булькаѓ:
  - Ох, рана, дае ахова!
  І падміргнуѓ ваяѓніцам. Тыя ѓ адказ смяюцца і скаляць зубкі.
  Наташа секла гітлераѓцаѓ і пішчала:
  - У нашым свеце няма радасці, без барацьбы!
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Часам і барацьба не ѓ радасць!
  Наташа пагадзілася:
  - Калі няма сіл то так...
  Але мы ваяѓніцы заѓсёды здаровыя!
  Дзяѓчына кінула босымі пальцамі ног у суперніка іголкі, падарвала масу танкаѓ, і праспявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  І да подзвігу гатовы!
  Пасля чаго Наташа зноѓ секанула непрыяцеляѓ, зносячы вежы танкам.
  Зоя вельмі імклівая краля. Вось цэлую бочку ѓ гітлераѓцаѓ запусціла. І разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
  Пасля чаго прапішчала:
  - Не спыніцца, нашы пяткі зіхацяць!
  І дзяѓчына ѓ баявым ажуры!
  Аѓгусціна ѓ бітве таксама не слабая. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Нібы са снапа ланцугамі выбівае.
  І секчы праціѓнікаѓ - спявае:
  - Сцеражыся будзе карысць,
  Будзе восенню пірог!
  Рудая чартоѓка і сапраѓды арэ ѓ бітве, нібы чорцік у табакерцы.
  А вось Святлана як б'ецца. І ад яе гітлераѓцам дастаецца.
  І калі яна ѓрэжа, так і ѓрэжа.
  Ад яе крывавыя пырскі вылятаюць.
  Святлана жорстка заѓважыла, калі ад яе босай ножкі паляцелі пырскі металу, што расплаѓляе чэрапы і вежы танкам:
  - Слава Расіі, вельмі нават слава!
  Танкі рвуцца наперад...
  Дывізіі ѓ чырвоных кашулях -
  Вітае рускі народ!
  Вось дзяѓчаты за гітлераѓцаѓ узяліся. Так іх рассякаюць і рэзаюць. Не ваяѓніцы, а рэальна пантэры, якія сарваліся з ланцуга.
  Алег у баі і атакуе гітлераѓцаѓ. Б'е іх без жалю, расьсякае танкі, і верашчыць:
  - Мы як быкі!
  Маргарыта, крышачы карычневую армію, і рассякаючы танкі, падхапіла.
  - Мы як быкі!
  Наташа ѓзяла і завыла, рассякаючы карычневых байцоѓ разам з танкамі:
  - Хлусіць не з рукі!
  Зоя раздзірала гітлераѓцаѓ, піскнула:
  - Няма не з рукі!
  І таксама возьме, і выпусціць зорачку босай нагой і прыкончыць масу фашыстаѓ.
  Наташка ѓзяла і запішчала:
  - Тэлевізар наш гарыць!
  І ад яе голенькім ножкі ляціць забойны пучок іголак.
  Зоя, таксама круша гітлераѓцаѓ і іх танкі, піскнула:
  - Наша сяброѓства маналіт!
  І зноѓ такое кідае, што ва ѓсе бакі кругі расплываюцца. Вось гэта дзеѓка - чыстае знішчэнне супернікаѓ.
  Дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак возьме і запусціць тры бумерангі. А трупаѓ ад гэтага стала яшчэ больш.
  Пасля чаго прыгажуня выдасць:
  - Не дамо ворагу літасці! Будзе труп!
  І зноѓ ад босай пяткі адлятае забойнае.
  Аѓгусціна таксама цалкам лагічна заѓважыла:
  - Толькі не адзін труп, а шмат!
  Пасля таго дзяѓчына ѓзяла і басанож прайшлася па крывавых лужынах. І шмат перабіла гітлераѓцаѓ.
  І як прараве:
  - Маса забойства!
  І вось дзюбне галавой па гітлераѓскаму генералу. Зламае яму чэрап і выдасць:
  - Банзай! Патрапіш у рай!
  Святлана вельмі лютая ѓ наступе, асабліва збіваючы танкі, пішчыць:
  - Не будзе вам літасці!
  І ад яе босых пальчыкаѓ адлятае тузін іголак. Як яна ѓсіх прабівае, самалёты завальваюцца. І вельмі нават ваяѓніца імкнецца, паразразаць, і перабіць.
  Алег Акулаѓ пішчыць:
  - Слаѓны молат!
  І хлопчык таксама босай ножкай кідае такую крутую зорку ѓ выглядзе свастыкі. Мудрагелісты гібрыд.
  І маса гітлераѓцаѓ завалілася.
  Алег зароѓ:
  - Банзай!
  І хлапчук зноѓ у дзікім нападзе. Не, у ім проста клекоча сіла, і булькаюць вулканы!
  Маргарыта ѓ руху. Усім распарэ жываты.
  Дзяѓчынка ножкай выкіне паѓсотні іголак зараз. І маса забітая рознага роду непрыяцеляѓ, падбіла і танкаѓ, і самалётаѓ.
  Маргарыта праспявала ѓ плане бадзёрасці:
  - Раз, два! Гора не бяда!
  Сумаваць не трэба ніколі!
  Вышэй нос і хвост трымай трубой.
  Ведай, што верны сябар заѓсёды з табой!
  Вось такая яна агрэсіѓная кампанія. Дзяѓчынка як лупане і выгукне:
  - Прэзідэнт-дракон стане трупам!
  Наташа ѓ баі проста тэрмінатар нейкі. І рыкаючы прабіла:
  - Банзай! Хутчэй за атрымлівай!
  І ад яе босай ножкі адляцела граната. І па гітлераѓцах як цвікоѓ. І разнясе масу мастадонтаѓ і крылатых, пякельных машын.
  Вось гэта ваяѓніца! Усім ваяѓніцам - ваяѓніца!
  Зоя таксама ѓ наступе. Такая лютая краля.
  І ѓзяла і пра булькала:
  - Бацька наш - сам Белы Бог!
  І сячэ па гітлераѓцам трайны млын!
  А Аѓгусціна зароѓ у адказ:
  - А мой Бог - чорны!
  Сапраѓды рыжуха - гэта само ѓвасабленне падступства і подласці. Для ворагаѓ зразумела. А для сяброѓ яна душка.
  І як босымі пальцамі ножак возьме і кіне. І масу заваліся воінаѓ карычневай імперыі, а таксама і іх танкаѓ і самалётаѓ.
  Рудая пракрычала:
  - За намі Расія і чорны Бог!
  Ваяѓніца з вельмі вялікім баявым патэнцыялам. Няма пад такую лепш і не совацца. Як вежы танкам адрывае і крылы фашысцкім самалётам.
  Аѓгустына прашыпела:
  - Усіх здраднікаѓ сатрэм у парашок!
  І падміргне напарніцам. Ды гэтая агнязарная дзеѓка - не зусім тое, што можа даць спакой. Хіба што спакой смяротны!
  Святлана, круша непрыяцеляѓ, выдала:
  - Чаргой вас скінем!
  Аѓгустына пацвердзіла:
  - Усіх заб'ем!
  І ад яе босых дзявочых хупавых ножак, зноѓ ляціць прэзент татальнай анігіляцыі! І столькі танкаѓ і самалётаѓ зараз разарвалася ѓ дробную стружку.
  Алег праспяваѓ у адказ:
  - Будзе поѓны банзай!
  Аѓгусціна, раздзіраючы гітлераѓцаѓ голымі рукамі, секчы іх мячамі, і кідаючы іголкі босымі пальцамі ног, знішчаючы зараз танкі і самалёты, выдала:
  - Карацей кажучы! Карацей кажучы!
  Наташа, руйнуючы карычневых ваяроѓ, піскнула:
  - Карацей кажучы - банзай!
  І давай секчы супернікаѓ з дзікай разлютаванасцю.
  Алег Акулаѓ, рассякаючы супернікаѓ, выдаѓ:
  - Гэты гамбіт ёсць не кітайскі,
  А дэбют паверце тайскі!
  І зноѓ ад босай ножкі хлопчыка паляцеѓ востры, рэжучы метал дыск. Ён зрэзаѓ і вежы танкам, і хвасты самалётам.
  Маргарыта, секчы воінаѓ карычневай імперыі і браню танкаѓ, праспявала:
  - А каго ѓ баі знойдзем,
  А каго ѓ баі знойдзем...
  З тым жартаваць не станем -
  На часткі разарвём!
  На часткі разарвём!
  Добра папрацавалі яны тады з гітлераѓцамі... І Савецкая Расія перамагла пры штурме Маскве карычневую імперыю.
  Вайна яшчэ не скончылася, але ѓжо ѓ СССР з'явіѓся шанц перамагчы гітлераѓцаѓ самім. Так што шасцёрцы зноѓ прыйшлося перапыніць выкананне сваёй, супер і круты місіі.
  ПРЫКЛЮЧЭННЯ ЦЫРКАЧАНКУ АЛЯЖКІ
  Па Крымскай, летняй дарозе ішла маленькая цыркавая група. Першым крочыѓ басаногі, бялявы хлопчык гадоѓ дванаццаці. Худзенькі, але жылісты пацан у шортах, і ішоѓ у спякоту з аголеным тулавам. Тарчалі рэбры, але жылкі як дрот, пад амаль чорнай з-за загару скурай.
  За ім ішла дзяѓчына. Светла-русыя валасы выгарэлі на сонцы, нібы пераспелая пшаніца. Бровы ѓ дзяѓчыны таксама светлыя, а твар ад пылу і моцнага загару смуглявы як у цыганкі. Але рысы твару вельмі прыгожыя, толькі крыху завостраныя з-за худзізны. Дзяѓчына стройная, у лёгкай паркалёвай сукенцы вышэй каленаѓ. І таксама босая, хоць не пазайздросціш тым, хто без абутку, калі яны крочаць па камяністай дарозе Крыма. Не толькі камяні вострыя, але яшчэ і распаленыя на летнім сонцы.
  Але дзяѓчаты і хлопчык прывыклі басячыць і ѓ спёку і ѓ сцюжу, і з бронзавых ног, і мазолістых падэшваѓ не зважаюць на падобныя дробязі.
  За імі семеніць сімпатычна істота. Белае, але з карычневымі палоскамі. Сімпатычны тыграня-альбінос. Таксама схуднелы, жудасна галодны, ловіць на хаду матылькоѓ і бурчыць.
  За плячыма дзяѓчыны катрынка ѓ руках сякія-такія прыналежнасці. Нагружаны крыху і хлопчык. Крочаць яны з самай раніцы. Хлапчук наступіѓ на бутэлечны асколак. І адчуѓ праз мазоль укол, закульгаѓ. І так голыя падэшвы збітыя, а мазалі свярбуць ад вострых, гарачых камянёѓ.
  Дзяѓчына, усміхнуѓшыся, заѓважыла:
  - Асцярожней Алежка! На дарогах часам бываюць неспадзеѓкі!
  Хлапчук раззлавана буркнуѓ:
  - Ды нічога страшнага, нават крыві няма! А вось чым будзем карміць Фімба!
  Дзяѓчына цяжка ѓздыхнула і заѓважыла:
  - Ды здаѓ тыграня! Яму трэба мяса! На адных з'едках доѓга не працягне!
  Хлапчук з усмешкай адказаѓ:
  - Тут шмат дач з багатымі людзьмі. Можа, напяем на мяса. А ты Наташка таксама схуднела...
  Дзяѓчына страсянула, і заѓважыла:
  - А мне гэта ідзе! Спрыт нават дадалося!
  І дзяѓчына падскочыла і пракруцілася на шкарпэтцы. Алежка свіснуѓ ад захаплення, а тыграня зароѓ.
  Пранесліся ѓспаміны сны, успаміны ілжывыя, але так падобныя на рэальныя.
  Пару гадоѓ таму яны былі ѓ адной цыркавой групе, якая звязалася з нарадавольцамі і была разгромлена. Наташка таксама прымала ѓдзел, і па чутках нават грымнула генерала. А цяпер блукала па Расіі басаногая і непрыкаяная. Узімку яны перабіраліся ѓ Іран, Ірак, там пляскалі па стромах і давалі ѓяѓленні. Улетку спускаліся ѓ Расію. Наташка ведала некалькі моѓ, у тым ліку фарсі і навучыла Алега Акулава.
  Нават пацешна хадзіць па Іране ѓ чадры, але з босымі нагамі. Яны ціснулі ѓяѓленне, а зусім нядаѓна ѓ іх з'явіѓся Фімба. Таксама ѓцякач, з нейкай групы. Рэдкі па прыгажосці звер, але жудасна пражэрлівы. На яго хутка сышлі запасы, хоць і збіраѓ народа тыграня нямала. Але ѓ апошнія дні для гурта наступіла цёмная паласа. Чамусьці прыгожай дзяѓчыне, хлопчыку і тыгранячку-альбіносу не перападала грошай. І яны галадалі. Прычым горш за ѓсё голад пераносіѓ маленькіх драпежнік.
  Трыумвірат прысеѓ на скрыжаванне. Алеся дзве маленькія бульбіны, падзяліла паміж сабой хлопчыкам, а ѓвесь хлеб аддала тыграня. Той прагна злапаѓ і запытаѓ яшчэ. Шкада так скуголіць... Нібы шчанюк. А які худнеючы.
  Наташа рашуча ѓстала, і пляснула голымі, пыльнымі, мазолістымі падэшвамі:
  - Пайшлі! Будзем гаспадароѓ забаѓляць!
  Ужо першая дача іх сустрэла няветліва. Дворнік адмовіѓся пускаць, і абазваѓ Наташку прастытуткай.
  У другі прыём быѓ лепей. Пані трыццаці пяці гадоѓ дазволіла ѓвайсці. Алег пераапрануѓся ѓ трухлявы трыко, і спрытна скакаѓ. Старалася Наташка. Яе дзявочая фігурка гімнасткі вельмі спрытная. Фімба ѓмеѓ крыху, але таксама скокнуѓ цераз абруч, які Наташка трымала босымі пальчыкамі ножак, з агрубелымі падэшвамі, але не страціѓшымі вытанчанасці. Пані была вельмі задаволеная і спытала Алега:
  - Ты добры клоун!
  Хлопчык пакрыѓджана адказаѓ:
  - Я не клоун, а акрабат і крыху жанглёр!
  Пані папрасіла:
  - Папаліглюй!
  Алег Акулаѓ з задавальненнем стаѓ падкідваць прадметы, прычым выкарыстоѓваючы не толькі рукі, але скінуѓшы і без таго патрапаныя чэшкі, і босыя, загарэлыя дзіцячыя ножкі. У тым ліку і ручку і расчоскі, якая ляжыць на стале.
  Пані, даволі ѓсміхаючыся, спытала:
  - А гэта жанчына твая маці?
  Алег адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Не, мая напарніца!
  Пані кіѓнула:
  - Ды яна занадта маладая... А ѓ цябе бацькі ёсць?
  Хлопчык ціха ѓздыхнуѓ:
  - Я не ведаю сваіх бацькоѓ!
  Пані сумна ѓздыхнула і адказала:
  - Сіротка! Ну добра, у мяне ад ранейшай служанкі засталіся пантофлі! Прынясі ім!
  Лёкай, бурчаѓ, выдаліѓся. Наташа задаволена ѓсміхнулася. Потым з'явіѓся лёкай. Туфлі ѓжо былі зношаныя, і з трэснутай скурай.
  Пані буркнула:
  - Я сама ѓ даѓгах і больш даць, нажаль, не магу!
  Наташка ѓзяла абутак і стрымана падзякавала пані. Пасля яны пакінулі дачу. Дзяѓчына незадаволена прабурчала:
  - За такія старызнік больш пятака не дасць. У-у, міраеды і жмоты! А колькі часу патрацілі!
  Алег Акулаѓ заѓважыѓ:
  - Дзень доѓгі, збяром яшчэ!
  На наступным лецішчы пашанцавала яшчэ менш. Іх прынялі, але пасля паказу далі толькі талерку аб'едкаѓ са стала. Тыграня, зрэшты, іх жыва праглынуѓ. Хоць у гэтым прыбытак.
  Але на чацвёртай дачы, у хлопчыка лопнула чэшка, і прыйшлося далей выступаць басанож не па форме апранутым. А падалі ѓсяго толькі грыѓню.
  На пятай дачы іх не пусцілі. На шостай аказалася некалькі дзяцей якія, атачыѓшы тыграня, сталі соваць яму пірожныя. Пачаставалі і Алежку. Галодны хлопчык слопаѓ з задавальненнем крэм з шакаладам. Але затое ім прыйшлося папрацаваць. Дзеці доѓга не хацелі адпускаць. Уяѓленне паглядзеѓ і пан. Яму асабліва спадабалася выступленне гімнасткі Наташкі. Ён некалькі разоѓ патрабаваѓ паѓтарыць. Потым таксама пачаставаѓ дзяѓчынку пірожным. Часу заняло шмат, ужо і сонца схілялася да захаду. А заплацілі толькі два грыѓні.
  Пад канец пан паклаѓ сваю лапу на голую нагу Наташы і пра булькаѓ:
  - З тваёй знешнасцю можна зарабляць вялікія грошы іншым шляхам!
  Наташка абцягнулася:
  - Ніколі! Я не пайду на панэль!
  Барын ѓхмыльнуѓся і заѓважыѓ:
  - Цыркачку цяжэй знайсці выгаднага жаніха, чым даме лёгкіх паводзін.
  Басаногая Наташа дасціпна заѓважыла:
  - Але лягчэй каханне!
  Але 20 капеек гэта таксама грошы. За іх ужо можна бутэльку гарэлкі набыць. Ва ѓсякім разе, тыграня ѓзялі кавалак мяса. Наташа прадала туфлі за сем капеек. На ежу ім хапала.
  Ужо стала цемнавата, і па дачах не паходзіш. Прыгожая дзяѓчына Наташка, рашуча, сказала Алегу:
  - У начлежку не пойдзем?
  Хлопчык упэѓнена кіѓнуѓ:
  - Не пойдзем! Там смярдзіць!
  Галаногая і фігурыстая Наташа пагадзілася:
  - І да мяне п'яныя валацугі ляпіцца будуць. Знойдзем сабе месца ѓ пячорцы, а перад сном выкупаемся.
  Хлопчык кіѓнуѓ. Яны купаліся ѓ пустыннай затоцы. Вада была цёплая, і салёная. Алег Акулаѓ любаваѓся на фігурку Наташкі, вельмі мускулістая і стройная. Цела яе зусім не здавалася худым, а было вельмі гарманічным. Загарэлая, дзяѓчына-гімнастка. Як яна актыѓна разграбае рукамі і нагамі. Нібы пантэра, якая выходзіць на паляванне.
  Алег узгадаѓ твор пра "Маѓглі". Там была пацешная гісторыя пра хлопчыка, якога выхоѓвалі сярод ваѓкоѓ. Нешта падобнае і ѓ іх. Блукаеш сабе, затое вольныя, столькі ѓсяго бачаць. Тыя ж дачы раскошныя, некаторыя з фантанамі і скульптурамі. Вельмі прыгожа. Асабліва летам у Крыме. А наогул цудоѓная пара лета. Зімой горш. Нават у Іране і Іраку па начах холадна. Яны часта перамяшчаюцца ѓ начны час, каб не змерзнуць, засынаючы пад адкрытым небам.
  Удосталь накупаѓшыся, хлапчук і дзяѓчына заснулі. Яны юныя, здаровыя, трэніраваныя. Спяць як дзікія звяры: моцна, не зважаючы на цвёрдую паверхню. А што, калі цела здаровае не трэба пярын. А на свежым паветры вельмі добрае спіцца.
  Але ѓ адрозненне ад звяроѓ людзі бачаць сны... Алегу снілася, як ён стаѓ юнгай на пірацкім караблі і ваяваѓ. З шабляй, атакуючы ангельскіх салдат у мундзірах. Рубячы і крэмзаючы непрыяцеляѓ. Вось хлопчык наносіць удар босы нагой у пахвіну. Падскоквае і разбурае ангельцаѓ. Насіцца паміж ворагаѓ. Тыя падаюць, рассечаныя і пакарабачаныя. А хлапчук падхоплівае другую шаблю. Праводзіць млын, прычым вельмі віртуозна. Пацан вельмі нават спрытны...
  Яго голая, круглая, жорсткая пятка трапіць у падбародак марскому афіцэру. І той з выбітымі зубамі і дзікім крыкам ляціць за борт.
  Затым хлопчык у шортах, чые выкладзеныя плітачкамі мышцы, мільгаюць нібы марская хваля ѓ шторм праводзіць мячамі млын і ссякае адразу галовы.
  Тыя коцяцца па дубовай палубе і прыгожыя, фігурыстыя дзяѓчынкі падкідваюць іх сваімі босымі, панадлівымі і зачаравальнымі ножкамі.
  Але сны расплывістыя і памятаеш толькі ад іх агульныя рысы.
  На наступны дзень трэба зноѓ ісці па лецішчах. Тым больш яны пераб'юцца, а тыграняці варта пакарміць.
  Дзяѓчына старалася здавацца вясёлай і ѓсміхалася. Вельмі яна прыгожая, і ёй ахвотна адчынялі дзверы вартаѓніка. Але вось падавалі куды горш. У першай дачы спадары ахвотна глядзелі іх пантаміму. Асабліва пану падабалася назіраць за мільганнем голых, мускулістых, загарэлых ног Наташкі, з ружовымі, і вытанчаным выгібам кругленькай пятачкі падэшвамі. Але вось падалі толькі з'едкі са стала, якімі накармілі тыграня.
  У другой дачы трымалі доѓга, пан нават пагладзіѓ дзяѓчыну за панадлівую аліѓкавага ножку. Пані пачаставала Алежку пірожным. Далі грыѓню. Наступныя дзве дачы аказаліся пустымі - спадары не прыехалі.
  Агрэсіѓная з выдатным, моцным целам і пышнымі светлымі валасамі Наташка разгублена заѓважыла:
  - Так... Стан тут не заробіш!
  Алежка злосна буркнуѓ:
  - Лепш разбоем зарабляць! Выгадней!
  Наташка ѓ адказ паглядзела ѓверх і праспявала:
  - Якое неба блакітнае. Мы не прыхільнікі разбою!
  На скнару не патрэбен нож - яму пакажаш медны грош і рабі з ім, што хочаш!
  Наступная дача адрознівалася вялізнымі памерамі і дзіѓнай раскошай. Фантаны былі пазалочаныя і білі высока ѓ неба. Каля ѓвахода стаялі раскошна апранутыя лёкаі. Наташа ажно сумелася свайго адкрыта басяцкага выгляду.
  Старэйшы з лёкаяѓ крыкнуѓ:
  - Жабракам не падаем!
  Дзяѓчына ѓ адказ усклікнула:
  - Цыркачы мы! Развеем сум!
  Наташка свіснула, і падняла сваю босую, мускулістыя нагу. Белы тыгранячок пераскочыѓ, і смешна перакуліѓся ѓ паветры. Алежка падставіѓ абруч, і Фімба праскочыѓ у яго і зноѓ перавярнуѓ уверх лапкамі.
  Старэйшы лёкай свіснуѓ і прабурчаѓ:
  - Не дрэнна! Можаце прайсці!
  Хлопчык і дзяѓчына зайшлі ѓ вароты. Убег і белы тыграня. Барын-мацярык якраз адчуваѓ нуду, у сваім раскошным палацы дачнага тыпу. Седзячы ѓ альтанцы перад раскошным сталом, шляхетны вяльможа жаваѓ тоѓстае мяса і запіваѓ дарагім віном з залатога кубка. Побач з ім сядзела маладая, прыгожая жанчына ѓ сукенцы, упрыгожанай каштоѓнасцямі. На верандзе скакала дзяѓчынка гадоѓ сямі ѓ прыбранай сукеначцы і вельмі падобная на жонку пана, толькі валасамі святлей.
  Барын упіѓся поглядам у Наташку. Яна дыяметральная супрацьлегласць жонцы. Бландынка супраць брунэткі, стройная, мускулістая, сухая постаць супраць паѓнаты. Асмуглая шакаладная скура супраць арыстакратычнай бледнасці. Вядома, шляхетны вяльможа прагна разглядаѓ дзяѓчыну, яе босыя ногі, высокія грудзі, тонкую талію. Ды падумаѓ пан, мая жонка патаѓсцела. А гэтая... якая постаць - прама статуя антычнай багіні-ваяѓніцы Афіны.
  Наташка і Алег прыняліся выконваць нумары. Наташа танчыла ѓ адной камбінацыі, што так падабалася мужчынам. Алег Акулаѓ зараз выступаѓ у трыко і бліскучай майцы. Басанож нават было неяк спрытней, чым у чэшках. Хлапчук круціѓся, рабіѓ сальта, падскокваѓ. Наташка падымала яго на выцягнутую руку. Белы тыграня скакаѓ праз абручы, рукі і ногі, праходзіѓ праз нажніцы.
  Наташа пракручвала і мелодыю на невялікай катрынцы. Хлапчук жангляваѓ. Потым жанглявала дзяѓчына, затым яны разам. І не толькі рукамі, але босымі, вельмі спрытнымі ножкамі, з чэпкімі пальцамі нібы ѓ малпачак. Відаць было як пан на голыя ступні дзяѓчыны прагна глядзіць і цяжка дыхае, нібы ѓ яго сухоты.
  Цыркачы былі спрытныя, шмат круціліся. Наташа нават выконвала падвойнае сальта, і яны разам хадзілі на руках. Потым тыграня зноѓ скакаѓ праз абручы, якія Наташка трымала босымі пальцамі ног.
  Падчас паказу дзяѓчынка круцілася і тое і справы захоплена ѓскрыквала. Барын і яго жонка апладзіравалі стрымана. Але відаць было, што яны задаволеныя.
  Пад канец хлопчык і дзяѓчына праспявалі, а галасы ѓ іх выдатныя, паѓнагучныя. Пасля чаго Наташка працягнула шапку для збору грошай. Яна была такой прыгожай, ледзь прыкрытая камбінацыяй. Барын-мацярык ѓхмыльнуѓся, і заѓважыѓ:
  - Я быѓ, калісьці сам жабраком, праѓда, дваранскага роду. А здолеѓ стаць мільянерам і купіць сабе княскі тытул. Што ж можа калі-небудзь і вы станеце багатымі!
  Наташа з усмешкай адказала:
  - Дзякую вам, ваша сіяцельства!
  Барын суха заѓважыѓ:
  - Але марнатраѓны, не здабудзе багацці! Таму я прапаную вам прадаць мне вашага звярка.
  Наташа праз сілу ѓсміхнулася і вымавіла:
  - Фімба наш сябар, ён не прадаецца!
  Барын злосна ѓхмыльнуѓся і заѓважыѓ:
  - Так кажуць звычайна, калі жадаюць заламаць высокую цану! Але мяне вам не правесьці! Я ведаю, што адкуль! Прапаную чырвонец, і не паѓшкі больш!
  Наташка паківала галавой:
  - Выбачыце пан, але гэты сябар не прадаецца! Ні за якія грошы!
  Князь злосна буркнуѓ:
  - Ды вы павінны радавацца, што я вас пазбаѓляю ад такога цяжару. Тыгра пракарміць трэба цэлае стан. А калі ён вырасце... Думаеце, што вам дазволяць блукаць з буйным і небяспечным драпежнікам па горадзе?
  Прыгожая Наташа збянтэжылася, яе асмуглы ад загару твар нахмурыѓся. Сапраѓды, думка аб тым, што рабіць з Фімба, калі ён падрасце, часам прыходзіла ѓ галаву. Ужо зараз на іх наперакос глядзяць паліцыянты, а што будзе праз некалькі месяцаѓ?
  З Фімба ѓ любым выпадку давядзецца хутка растацца. Дзесяць рублёѓ таксама грошы. Можна купіць сабе шчанюка і выдрэсіраваць яго. Сабака і ёсць менш, і з ім можна падарожнічаць не адзін год. Падкапіць сабе грошы, і можа адкрыць якую-небудзь справу. Або выскачыць замуж... Яна ж прыгожая, фігурыстая.
  Нервова перабіраючы босымі пальчыкамі сваіх мускулістых, панадлівых, бронзавага колеру ножак Наташка завагалася, здаровы сэнс падказваѓ, што тыграня будзе лепш у князя, чым галадаць з вандроѓнай групай. І што калі развітвацца з драпежнікам, то лепш, гэта зрабіць зараз, калі падвярнулася такая магчымасць.
  Але тут дачка пана дзяѓчынка з вышытым жэмчугам банцікамі забіла ножкамі і закрычала:
  - Хачу тыгра! Жадаю белага тыгра!
  Князь адмахнуѓся і стукнуѓ кулаком:
  - Памаѓчы! Цяпер я раблю бізнэс!
  Жонка ѓсклікнула:
  - Не трэба крычаць на дзіця!
  Дзяѓчынка, відаць была разбэшчаная, і не спалохалася. Але адскочыѓшы, ужо цішэй прапішчала:
  - Купі татачка! Купі тыгранячка... Дай сто рублёѓ!
  Жонка з усмешкай заѓважыла дачцы:
  - Гэты звярок можа быць небяспечным... Гэта драпежнік і ён есць маленькіх дзяѓчынак!
  Барын хруснуѓ пальцамі і вымавіѓ:
  - Апошняе слова пятнаццаць рублёѓ! Больш хоць на калені стань, не дадам!
  Наташа, нізка пакланіѓшыся, скінула з голай загарэлай ножкі, прыліплая ракавінку і ветліва спытала:
  - Можна, нам выдаліцца ваша сіяцельства?
  Князь рыкнуѓ:
  - Не! Самы апошні раз пытаю, аддаяце тыграня за пятнаццаць целковых?
  Наташка матнула галавой і тупнула па буйным жвірам сваёй голай, чароѓна, чароѓна хупавай, точанай ножкай.
  Барын-мацярык яхідна папытаѓся:
  - А зваць цябе як?
  Дзяѓчына з усмешкай адказала:
  - Наташа.
  Князь злавесна ѓхмыльнуѓся:
  - А пашпарт у цябе ёсць? Давай, пакажы!
  Наташа здрыганулася і збялела, матавы колер праступіѓ праз аліѓкавую скуру. Князь пляснуѓ у далоні і крыкнуѓ:
  - Узяць іх і выклікаць паліцыю! Яны ѓ мяне тыгра скралі, і пярсцёнак з дыяментам!
  Дзяѓчынка з захапленнем усклікнула:
  - Брава тата!
  На Наташку накінуліся лёкаі. Дзяѓчына не супраціѓлялася, хаця была фізічна моцнай. Яе і Алежку звязала вяроѓкамі, і замкнулі ѓ падвале. Неѓзабаве прыбыла і паліцыя.
  Выслухаѓшы князя, яны надзелі Наташку і Алегу Акулаву на рукі і ногі кайданы. Прычым, у іх былі спецыяльныя па памерах для дзяцей. У якія закоѓвалі малалетніх зладзюжак.
  Пасля чаго дзяѓчыну і хлопчыка завезлі ѓ астрог. Тамака іх падзялілі. Алега кінулі ѓ падвал, дзе ѓжо знаходзіѓся тузін скаваных кайданамі хлапчукоѓ, а Наташку ѓ камеру да жанчын. Было несалодка. У камерах смурод, замест адыходнага месца дзірка ѓ падлозе, волка, і напаѓцёмна. Хлапчукоѓ трымалі ѓ кайданах, што вельмі няёмка. Рукі і ногі скаваныя. Перамяшчацца па цеснай камеры цяжка. Кармілі толькі хлебам і вадой, часам давалі падгнілую садавіну.
  Тут сядзелі да суда. Потым дзецюкоѓ чакала альбо катарга, альбо турэмны прытулак. Жанчын таксама або на катаргу ѓ Сібір, або ѓ Сярэднюю Азію на ѓборку бавоѓны, або ѓ турму з работамі на якой-небудзь фабрыцы за казённыя харчы. А да суда сядзець можна па меркаванні начальства. Акрамя таго, зняволеных яшчэ і лупцавалі.
  Алега і Наташу было загадана вылупцаваць адначасова. Хлопчыка і дзяѓчыну агалілі па пояс, і расцягнулі на казлах. Па баках у іх усталі двое паліцыянтаѓ. Вартавыя парадку вымачылі пруты ѓ ступе з салёнай вадой. Узмахнулі ѓ паветра, збіваючы кропелькі. А затым разам па камандзе абрынулі ѓдары на спіны хлапчукі і дзяѓчаты.
  Наташка і Алег Акулаѓ сціснулі мацней зубы, каб не крычаць. Лупцоѓка ішла мерна. Паліцыянты лупцавалі з умераным энтузіязмам, проста выконваючы свой абавязак. Хлопчык і дзяѓчына, цяжка дыхаючы, трывалі. Пасля тузіны ѓдараѓ скура лопнула, і закапала кроѓ. Было вельмі балюча.
  Камендант, які прапісаѓ сотню ѓдараѓ, усміхаѓся. Калі адкінуць капыты караныя такі лёс божае. Ім тое пажыццёвая катарга свеціць.
  За крадзеж у асабліва буйных памерах, за замах на князя і яго жонку з дачкой. А тут яшчэ і высветлілася, што Наташку як саѓдзельніцу ѓ забойстве губернатара шукаюць. Ва ѓсякім разе, дзеѓку загоняць навечна ѓ Сібір. Як і хлопчыка. Так што можа быць і лепей быць забітымі.
  Алег Акулаѓ і Наташа мужна перанеслі ѓсе сто ѓдараѓ, так і не страціѓшы прытомнасць і не выдаѓшы ні гуку. Але іх спіны ператварыліся ѓ крывавую калатушу. Пасля чаго на іх зноѓ надзелі кайданы і кінулі ѓ астрог.
  Хлопчык ляжаѓ на дошках, жывату і грудзі было няёмка, а ѓся дзіцячая спіна спаласаваная.
  Малалетніку злачынцы, стрыжаныя, худзенькія дзеці, бразгаючы ланцугамі, запішчалі:
  - Ну, як было балюча?
  Алег Акулаѓ падміргнуѓ іншым хлапчукам і вымавіѓ:
  - Драбязі! Нібы камарык кусае!
  Старэйшы хлапчук з выгляду гадоѓ пятнаццаці, таксама з паголенай галавой і адзіны ѓ каго ѓ камеры былі хай і грубыя на драѓлянай падэшве чаравікі, паглядзеѓ на Алега Акулава з павагай. Хлапчук, чые светлыя валасы яшчэ не паспелі зрэзаць аказаѓся не баязлівец. І ён, працягнуѓшы Алегу руку сказаѓ:
  - Я злодзей Крэндэль! Адзіны сапраѓдны блатны сярод гэтых ... - Юны пахан азірнуѓся і працягнуѓ. - Ты, атрымаѓшы сто бізуноѓ не выдаѓ ні крыку, ні стогну паказаѓшы сябе сапраѓдным мужчынам. Вось табе мая рука, і ты зараз мне як брат!
  Алег паціснуѓ руку малалетняму аѓтарытэту. Хоць яму больш за ѓсё хацелася вырвацца з астрога, у якім былі швы, і смярдзела парашай. А спіна так спакушаная што ледзь варухнешся - баліць.
  Юным вязням прынеслі пайку - нейкую кашу, ваду і хлеб. Кормяць, зразумела, усё роѓна, але з голаду памерці не дадуць. Галоѓны пахан меѓ даволі поѓную фізіяномію, і відаць сілкаваѓся не толькі казённым.
  Сапраѓды хутка зьявілася дзяѓчынка. Яна сунуѓ яму кошык з каѓбасой, белым хлебам, і бутэлек малака.
  Малалетні пахан узяѓ гэта сабе і затым сунуѓ Алег з біклагі белай вадкасці:
  - На папі трошкі!
  Алег глынуѓ малака, яно здалося галоднаму і збітаму хлопчыку вельмі смачным і спытаѓ пахана:
  - Ты падзелішся перадачай з астатнімі?
  Крэндзель адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Канешне не!
  Збіты хлопчык спытаѓ:
  - А чаму?
  Юны пахан шчыра адказаѓ:
  - Не заслужылі! Яны толькі дробныя хуліганы і зладзюжкі, ці нават проста валацугі.
  Алег лагічна заѓважыѓ:
  - Але яны таксама людзі і ім цяжка на адной турэмнай пайцы!
  Крэндэль люта рыкнуѓ:
  - Выжывуць! А ты будзь удзячны што я табе даѓ папіць малачка. А то і гэтага не атрымаеш.
  Алегу вельмі хацелася ѓскочыць і ѓрэзаць гэтаму верхаводу, але пасля ста ѓдараѓ бізуном сіл ускочыць не было. Пасля такой лупцоѓкі нават дарослыя, здаровыя хлопцы часта паміраюць, не тое, што дзіця.
  Хлапчук пасля ежы і малака зноѓ пацяжэѓ і пачаѓ спаць у сне і такое бывае.
  Яму снілася што ён Джым Хокінс з вядомага рамана "Востраѓ Скарбы".
  Калі пірат Джордж зароѓ:
  - Падсмажце гэтаму хлапчуку пяткі!
  Джон Сільвер кіѓнуѓ:
  - Я забараніѓ забіваць гэтага хлапчука, дык нам патрэбен закладнік. Але ад катаванняѓ яго пазбаѓляць не мае намеру. Нам трэба даведацца куды ён павёѓ "Эспаньёл".
  Піраты даволі загаманілі. Яны падскочылі да хлопчыка Джыма. Сарвалі з яго матроску і заламалі рукі. Джым на караблі звычайна бегаѓ басанож, што па роѓнай палубе зручней, асабліва ѓ тропіках. Але ідучы да форта ён начапіѓ на сябе боты. Усё ж у джунглях можна і змяю ці казурка наступіць.
  Цяпер з хлопчыка піраты з задавальненнем сарвалі боты. Адзін з іх пагладзіѓ гладкую, глянцаваны, практычна не зношаную скуру.
  Джордж правёѓ па голай ступні хлопчыка пальцам і адзначыѓ:
  - Добрыя пятачкі каб іх падсмажыць!
  Юнге звязалі ззаду рукі і падчапілі іх гакам. Затым Джыма сталі паднімаць на прэнг. Вяроѓка нацягнулася, жылы хлопчыка надзьмуліся, і ён стаѓ нахіліцца наперад.
  Джордж тузануѓ хлапчука за плечы. Юнга з крыкам ад болю пракруціѓся, яго выгнутае цела падлетка гадоѓ чатырнаццаці ѓстала вертыкальна.
  Піраты ѓхваляльна загаманілі. Адзін з іх узяѓ у рукі марскую бізун сяміхвостку і замахнуѓся.
  Джон Сільвер перапыніѓ яго:
  - Стоп! Хлопчык разумны і без катавання ѓсё скажа. Кажы, куды ты павёѓ "Эспаньёл"?
  Джым Хокінс хоць і адчуваѓ страх перад болем, выгукнуѓ:
  - Не скажу!
  Сільвер скамандаваѓ:
  - Пачынай!
  Плётка абрынула на спіну юнгі і адразу ж лопнула загарэлая скура. Хлапчук сціснуѓ зубы і маѓчаѓ. А пірат яго біѓ. Джым вырашыѓ трымацца да канца. Хаця перакасіѓ твар юнгі казаѓ, чаго яму гэта каштавала.
  Пірат біѓ хлопчыка па спіне, потым перайшоѓ на бакі. Лупіѓ і па жываце, і па грудзях. Джым тузаѓся з кожным ударам, часам з яго шчыльна сціснутых вуснаѓ вырываліся здушаныя стогны. Але гучныя крыкі хлапчука-юнга ѓсё ж такі здолеѓ стрымаць.
  Нарэшце галава Джыма млява матнулася і ѓпала на бок. Хлопчык адключыѓся, страціѓшы прытомнасць.
  Піраты дасталі вядро вады, балазе ѓ блокгаѓзе была студня. І вылілі яе на светлавалосы галаву юнгі.
  Джым прыйшоѓ у сябе. Джон Сільвер спытаѓ, ласкавым голасам:
  - Скажаш куды ты скраѓ карабель, і мы цябе знімем з прэнга!
  Юны юнга рыкнуѓ:
  - Не скажу!
  Джордж дастаѓ паходню з звязкі паднёс да агню. Успыхнула полымя. Ухмыляючыся, бывалы пірат вымавіѓ:
  - Ну юнга мы зараз падсмажым табе пяткі!
  Джым Хокінс уздрыгнуѓ. Факел з агнём наблізіѓся да голай нагі хлапчука. І вось полымя драпежна лізнула босую пятку няшчаснага падлетка. Падэшва была ѓ хлапчука умерана грубіянскай. Ён бегаѓ басанож па палубе, але ѓ самой Брытаніі зімой хадзіѓ абуты і яго ступні не вельмі жорсткія. Так што боль быѓ моцным.
  Джым Хокінс крыкнуѓ.
  Джон Сільвер жорстка вымавіѓ:
  - Ну, скажаш куды павёѓ "Эспаньолу"?
  Нягледзячы на тое, што запахла смаленым мясам і боль была жудаснай, Джым выгукнуѓ:
  - Не! Не скажу!
  Джордж перавёѓ полымя на іншую босу падэшву хлопчыка. Пах смаленага мяса стаѓ мацней.
  Юнга Хокінс пачаѓ задыхацца, яго юны тварык пабляднеѓ, і галава зноѓ упала на бок.
  Джон Сільвер упэѓненым тонам сказаѓ:
  - Даволі з яго! Інакш мы спалім яму ногі і хлопчык не зможа хадзіць. А я хачу, каб ён заѓтра пайшоѓ разам з намі і ѓбачыѓ трыѓмф піратаѓ якія забралі скарбы!
  Джордж з гэтым пагадзіѓся:
  - Правільна! Хай ідзе з намі, абпаленымі пяткам па калкай траве і камянях. Мы яго будзем, цягнуць накінуѓшы на шыю вяроѓку, і для юнгі гэта будзе дадатковае катаванне!
  Джон Сільвер кіѓнуѓ:
  - А пакуль няхай павісіць на прэнгу да світання!
  
  
  УСЯГО АДЗІН МЕТР УДАЧЫ
  АНАТАЦЫЯ
  Усяго толькі на адзін метр лявей прайшла руская міна на якой падарваѓся браняносец "Петрапаѓлаѓск", і змяніѓся ѓсіх ход гісторыі ѓ маштабах усёй планеты Зямля.
  . ПРАЛОГ
  Міна, на якой падарваѓся браняносец "Петрапаѓлаѓск", прайшла ѓсяго на адзін метр лявей. І ѓ выніку боекамплект не дэтанаваѓ. І браняносец толькі атрымаѓ нязначнае пашкоджанне і вярнуѓся ѓ Порт-Артур сваім ходам. Адмірал Макараѓ якога моцна выматаѓ за ноч спадчыннік Кірыл Раманаѓ, моцна злаваѓся на сябе, што не даѓ загад траліць мінаносцамі ваду вакол порта. Яшчэ адзін карабель таксама атрымаѓ пашкоджанні ад мін.
  Але ѓсё абышлося параѓнальна танна, і праз некалькі дзён караблі можна будзе зноѓку адрамантаваць.
  Пакуль нічога страшнага не адбылося. Але магла быць і горш, як гэта здарылася ѓ тым сусвеце дзе адмірал Макараѓ гэтак дурное і недарэчна загінуѓ.
  Але ѓ дадзеным свеце яму - годнаму чалавеку лёс адмераѓ большы тэрмін.
  Ці здолее адмірал Макараѓ ім скарыстацца і стаць вялікім флатаводцам, суразмерным напрыклад з Ушаковым? Або ѓсё роѓна нават выдатнага таленту адмірала Макарава не хопіць для перамогі над Японіяй. Якая зараз на моры значна мацней. Тым больш яшчэ два браняносцы прыйшлося рамантаваць.
  Зрэшты, адмірал Макараѓ не маркоціцца. А асабіста разам з рамонтнымі працоѓнымі заняѓся ѓхіленнем падлогай караблёѓ. Акрамя таго яшчэ і навіна з Пецярбурга, што балтыйская эскадра прыйдзе на дапамогу, і тады ѓ Расіі будзе відавочная перавага.
  Японцы вядома ж карыстаюцца момантам і спрабуюць высадзіць дэсант бліжэй да Порт-Артура. Але расійскія войскі скарыстаѓшыся штормам, змаглі перабіць два палкі імперыі ѓзыходзячага сонца. І замацавацца.
  Затым былі адноѓлены ѓдарнымі тэмпамі чатыры браняносцы Ціхаакіянскай эскадры.
  І адміралу Макараву прапанаваѓ камандзір мінаносца падступны план. Паколькі Таго ѓвесь час рухаецца па адным і тым жа маршруце паставіць на яго шляху звязкі мін. Той, што і было зроблена ѓ рэальнай гісторыі, але толькі адным мінаносцам. А адмірал Макараѓ адразу ж ацаніѓшы ідэю загадаѓ выкарыстоѓваць усе прыдатныя караблі.
  Але зразумела пусціѓшы для дэзінфармацыі слых, што гэта проста вучэнні.
  І што яшчэ будзе біць кітоѓ.
  Пастка была простая, але эфектыѓная. Тым больш з Порт-Артура нікога не выпускалі і японскія шпіёны, нічога не маглі паведаміць сваім.
  І вось вынік аказаѓся ѓражлівым. Адразу тузін буйных японскіх караблёѓ падарваѓся і стаѓ тануць. Астатнія акрылі бязладнае страляніне ва ѓсе бакі.
  І тут з'явілася эскадра Макарава, якая ѓжо была мацнейшай за японскую. І пачаѓся жорсткі бой.
  Рускія снарады былі больш бранябойныя і білі дакладней. Караблі яшчэ поѓныя гармат і матросаѓ, даволі свежыя. А адмірал Макараѓ кіраваѓ з лёгкага крэйсера і вельмі ѓмела. Тым больш японцы ѓ паніцы збіліся ѓ кучу, тым самым аблягчаючы задачу рускіх. Ды і самы буйны флагман краіны ѓзыходзячага сонца затануѓ, а Таго ледзь з яго выратавалі. Але гэты адмірал быѓ у прастрацыі.
  І бітва перарасла ѓ татальнае збіццё японцаѓ. Толькі простая пастка, удар з тылу вырашылі зыход вайны на моры. Здарылася Цусіма наадварот, калі японскіх флот пацярпеѓ поѓнае паражэнне і фактычна перастаѓ існаваць. Вось гэтая бітва і параза самураяѓ, гучная, з гібеллю больш за дванаццаць тысяч матросаѓ і не лічачы палонных.
  Рускія былі ѓ адмысловым удары і трапна палілі.
  Іх гарматы не ведалі промахаѓ і сумневаѓ. А японцы ператварыліся ѓ суцэльны статак.
  Лёгкасць расійскай перамогі, прывяла да таго, што многія сталі лічыць войска Японіі нікуды не прыдатным. Ну што ѓзяць з Азіі? Ну і перамогу адмірала Макарава сталі лічыць не такой ужо і слаѓнай. Ну каго ён пабіѓ?
  Адзін рускі салдат каштуе дзесяці японскіх.
  У давяршэнне і на сушы генерал Курапаткіна цалкам разграміѓ, ды яшчэ малой крывёй японцаѓ. Завошта атрымаѓ эпалеты фельдмаршала. І далей пераследуючы самураяѓ ачысціѓ ад іх Карэю. У баі японцам яшчэ не хапіла боепрыпасаѓ, і яны аказаліся зусім бездапаможнымі.
  Мікада пасля гэтага папрасіѓ міру. Расія запатрабавала ад Японіі вярнуць Курыльскую граду, аж да драб Хакайда і востраѓ Тайвань. Такім чынам Японію загналі ѓ яе ранейшыя межы.
  І прымусілі выплаціць кантрыбуцыю ѓ мільярд расейскіх, залатых рублёѓ.
  Расія аб'явіла пратэктаратам Карэю, і ѓзмацніла свой уплыѓ у Манчжурыі. Неѓзабаве і Манголія ѓвайшла пад заступніцтва Расіі. Пачаѓся працэс добраахвотнага далучэння кітайскіх земляѓ і ѓтварэнне Жалтарасіі.
  Натуральна, ніякай рэвалюцыі і крывавай нядзелі. На троне самадзяржаѓны цар Мікалай Другі, чый аѓтарытэт у народзе прыкметна вырас.
  А паколькі не было беспарадкаѓ, то Расея, пазбегнуѓшы спаду часоѓ рэвалюцыі і смуты перажывала бурны эканамічны ѓздым. І такім чынам у 1914 году падышла больш высока эканамічна развітай, і лепш гатовай, да першай сусветнай вайны. І насельніцтва ѓ Расіі было больш, за рахунак далучэння часткі Кітая і Карэі. Ды і смяротнасць дзякуючы лепшаму эканамічнаму становішчу ніжэй, чым у рэальнай гісторыі, і прырост насельніцтва большы.
  Такім чынам у царскай Расіі ѓсё мацней, чым без адмірала Макарава. І флот зразумела Балтыйскі не пацярпеѓ. І самалётаѓ было выпушчана больш, у тым ліку і "Іллю Мурамца" і "Святогара", і танкі "Месяц"-2 пайшлі ѓ серыю з кулямётамі і на гусеніцах хуткага ходу. Царскае войска было вельмі моцнае.
  Адміралу Макараву быѓ у 1914 годзе яшчэ 65 гадоѓ, і ён быѓ прызначаны камандаваць флотам на Балтыцы. І супернік у Расіі куды больш аѓтарытэтныя за Японію. А менавіта кайзераѓская Германія.
  Дарэчы, перамога над самураямі нараѓне з плюсамі мела і мінусы. Цяпер Японія была гатова ѓступіць у вайну на баку Германіі. Так што царскай Расіі прыйшлося трымаць немалыя сіла ѓсходзе.
  Японцы зноѓ пабудавалі флот і былі гатовы да рэваншу. І гэта мінус у раскладзе. Плюс яшчэ і Турцыя на баку Германіі і Аѓстра-Венгрыя.
  Такім чынам Расіі трэба было ваяваць супраць чатырох дзяржаѓ, калі не лічыць яшчэ і Балгарыю, і зыход вайны быѓ не ясны.
  Зрэшты, і Германія вядзе вайну на два фронты і асноѓны ѓдар наносіць на захадзе.
  Баявыя дзеянні з самага пачатку для Расіі пайшлі больш паспяхова, чым у рэальнай гісторыі. У прыватнасці з-за большага насельніцтва, і больш высокага ѓзроѓню эканомікі, войска мірнага часу ѓ Расіі было не паѓтара, а цэлых тры мільёны, і тысяча палкоѓ. А значыць, можна больш войскаѓ кінуць у бітву.
  Плюс яшчэ і наяѓнасць большай колькасці самалётаѓ, што бамбілі немцаѓ і іх саюзнікаѓ.
  Так што расейскія войскі захапілі ђсходнюю Прусію і блакавалі Кёнігсберг. А спроба Гіндэнбурга прарвацца правалілася. У тым ліку і дзякуючы бомбавым ударам па нямецкіх войсках.
  А на моры пакуль японцы чакаюць, і адмірал Макараѓ ваюе з немцамі.
  Флот у Германіі другі ѓ свеце пасля Брытаніі. Хаця як лічыць. Можа ѓ Расіі і больш браняносцаѓ будзе, але яны па трох морах раззасяроджаныя, а ѓ немцаѓ у адным кулаку. Плюс вядома ж ёсць і Брытанскі флот. Але ён таксама па чатырох акіянах раскіданы. І ангельцы дапамагаць Расіі не спяшаюцца.
  Так што балтыйскаму флоту на чале з Макаравым давядзецца біцца ѓ немцамі ѓ адзіночку. Канец жніѓня, стаіць цёплае, сонечнае надвор'е.
  Галоѓны адмірал і герой японскай вайны на лёгкім рухомым крэйсеры. Гэта яго інавацыя.
  І тое, што экіпаж лёгкага крэйсера складаецца з адных толькі дзяѓчынак таксама.
  Дзяѓчыны ѓсе юныя, стройныя, рухомыя і ѓ адным бікіні. Мільгаюць босымі ножкамі і голымі, круглымі пяткамі.
  На крэйсера толькі адна гармата, але затое дванаццаціцалевая. І дзяѓчынкі ёю кіруюць віртуозна.
  Наташка, трасучы цягліцамі прэса, усклікнула:
  - За нашага слаѓнага адмірала Макарава!
  І голай пяткай паддала снарад. І той лёгка заштурхнулі дзяѓчыны, упіраючыся босымі, точанымі ножкамі ѓ браняваную палубу.
  Зоя дзяѓчынка, прапіхваючы гасцінец смерці, піскнула:
  - За Мікалая другога!
  Аѓгусціна адзначыла, паддаѓшы голай каленкай:
  - За Айчыну - нашу маці!
  Святлана, тупаючы босымі ножкамі, дадала:
  - Будзем немцаѓ забіваць!
  І вось снарад засунуць у ствол і дзяѓчаты яго наводзяць на мэту. Наперадзе шматлікі германскі флот. Лічыцца што нямецкая армія наймацнейшая ѓ свеце. І што з ёй так проста не зладзіцца.
  Але вось выплёѓвае дванаццацідзюймоѓка нешта забойнае. І ляціць - гэта ѓ перадавы нямецкі мінаносец. Пападае ѓ самы цэнтр палубы, і карабель расколваецца на дзве часткі.
  Наташа гарлапаніць ва ѓсё горла:
  - Гэта супер!
  Зоя пацвярджае, тупаючы босымі ножкамі:
  - Гэта вышэйшы клас!
  Аѓгустына скаліць зубкі і дадае:
  - Давайце дзяѓбанем па-новаму!
  Святлана агрэсіѓна прымеціла, зіхоцячы вочкамі:
  - І будзе канкрэтнае падсяканне!
  І яе мова такая спрытная.
  Ізноѓ дзяѓчынкі ѓпіраючыся голымі, круглымі пяткамі заганяюць снарад у гармату. Яны вельмі агрэсіѓна настроены на барацьбу з кайзераѓскай Германіяй.
  Макараѓ ухвальна ківае. Расійскі флот гатовы да двубоя на дыстанцыі. У яго выдатныя гарматы і цудоѓныя маракі. Так што немцам дастанецца.
  А яшчэ ёсць у флоце дзяѓчынкі і хлапчукі, якія так кайзеру Вільгельму зададуць.
  Адмірал Макараѓ аддаючы загады, вымавіѓ:
  - Увесь агонь засяродзіць на караблі Германіі найбліжэйшай!
  І гэта трэба сказаць спрацавала. І рускія гарматы сталі разбураць крэйсер кайзера і той амаль адразу ж затануѓ.
  Наташа ж гэты амаль голенькі капітан першага рангу ѓ бікіні крычала:
  - Урэжам па ворагу забойным!
  Зоя, тупаючы босымі ножкамі, пацвердзіла:
  - Яшчэ як урэжам!
  І вось зноѓ ляціць забойны снарад з рускага крэйсера.
  Святлана крычыць:
  - За Русь і Багіню Ладу!
  Пападае прэзент смерці ѓ эсмінец і расколвае яго на дзве часткі. І зноѓ нямецкая пасудзіна тоне.
  Аѓгустына, гэтая рудая дзяѓчынка, чые медна-чырвоныя валасы лунае па галінцы, нібы пралетарскі сцяг, пацвярджае:
  - Мы дзяѓчынкі самыя трапныя ѓ свеце!
  Валянціна, гэтая дзяѓчына ѓ адных толькі трусіках, і з клубнічнымі саскамі на загарэлых грудзях пацвярджае:
  - Слава краіне Мікалая Другога!
  Вікторыя дзяѓчынка з голымі ножкамі, што загарэлі і сталі нібы шакаладныя, усклікае:
  - І адміралу вялікаму Макараву слава!
  Наташа, тупаючы босы ножкай, што вельмі хупавая і мускулістая, пацвярджае:
  - І Макараву слава!
  Зоя дадае:
  - І царскай Расіі слава!
  Аѓгусціна разам з іншымі дзяѓчынкамі падцягвае чарговы забойны снарад, віскоча:
  - І ѓсім нашым продкам і рускім багам слава!
  І вось дзяѓчынкі напружваючы мускулістыя целы, заганяюць важкі прэзент смерці ѓ магутную зброю.
  І вось прыгажуні зарадзілі дванаццаціцалевую гармату. І вось забойны прэзент смерці быѓ выплюнуты з гарматы. Дзяѓчынкі ѓ захапленні нават зашлёпалі босымі, точанымі ножкамі.
  І пераляцеѓшы снарад дагодзіць у нямецкі кайзераѓскай Германіі браняносец. У выніку дакладнага траплення, нават такі вялізны карабель, узяѓ і раскалоѓся, на тры часткі.
  Дзяѓчаты пляснулі рукамі і правішчалі:
  - За святло камунізму цароѓ!
  Вось Наташка зноѓ аддае загады. І дзяѓчыны перабіраюць босымі точанымі ножкамі. І валакуць чарговы, вельмі забойны снарад.
  Аѓгустына праспявала:
  - Па ворагу мы дзюбнем вельмі моцна!
  Святлана дадала са смакам:
  - Наш Макараѓ адмірал правадыр спартыѓны!
  Наташа дадала, скалячы зубкі:
  - Будзе ѓсё ѓ нас квазарна -
  Кайзер ён Вільгельм бяздарны!
  І дзяѓчаты, упіраючыся голымі, круглымі пяткамі падперліся і перацягнулі забойны падарунак смерці.
  І вось яго заштурхалі босымі ножкамі ѓ казённую частку гарматы. Зарадзілі і сталі наводзіць.
  Наташка з натхненнем праспявала:
  Манамах фуражку зняѓ,
  Пачухаѓ верхавіну!
  Зоя дадала, тупаючы босай ножкай:
  - Электрычны зарад,
  Забівае ѓ гармату!
  І вось ляціць з дзікім ровам пасланы дзяѓчынкамі падарунак смерці. І вось снарадам як лупанет у самы цэнтр браняносца. І як яго капітальна разнясе. Той таксама возьме і напалову расколецца. І пусціць ва ѓсе бакі пырскі.
  І пойдуць бурбалкі з фантанамі. І капітальна зашугае.
  Дзяѓчыны літаральна віскочуць ад захаплення. І тупаюць сваімі босымі точанымі ножкамі. Вядома, з імі можна перамагчы нават грозную кайзераѓскую Нямеччыну.
  Адмірал Макараѓ упэѓнена кіруе бітвай. Яго караблі спрытна манеѓруюць і абвальваюць удары па немцах караля Вільгельма.
  Наташка таксама бяжыць вельмі жвава. Яе ружовыя, голыя пяткі так і мільгаюць, нібы чароѓныя і вельмі прыгожыя дзяѓчынкі ножкі. І іншых ваяѓніц таксама ніжнія канечнасці добрыя.
  Яны зноѓ заганяюць у рулю снарад. Кайзераѓскі флот некалькі бязладна дзейнічае. Яго караблі замінаюць адзін аднаму нягледзячы на вялікую іх колькасць.
  Адмірал Макараѓ жа задзейнічае свой флот умела. Агонь засяроджваюць на галоѓным флагмане. І той падпадае пад удары.
  Акрамя адмірала на лёгкім крэйсеры толькі адзін мужчына - хлопчык-юнга Алежка. Ён з выгляду невялікі, але спрытны, і яго босыя, дзіцячыя пяткі раз-пораз мільгаюць.
  Юнга вядомы яшчэ з часоѓ руска-японскай вайны. Прайшло ѓжо больш за дзесяць гадоѓ, а ён так і застаѓся дзіцем. Але менавіта ён і выратаваѓ адмірала і браняносец "Петрапаѓлаѓск", бо адцягнуѓ матроса ад штурвала, і той ледзь-ледзь ссунуѓ руль, і ѓкус міны не аказаѓся смяротным.
  Хлопчык жа затрымаѓся ва ѓзросце дзесяці гадоѓ, але быѓ такім хуткім, што не адна дзяѓчына не магла за ім угнацца і вельмі моцным.
  Яго да гэтага часу трымалі ѓ юнгах, хоць хлапчук, змог вылавіць з вады аднаго японскага генерала і атрымаѓ за гэта крыж.
  Але паколькі ён заставаѓся дзіцем, то і фармальна ѓсё яшчэ лічыѓся ѓ юнгах.
  Але хлопчык у баі выконваѓ самую галоѓную працу - даваѓ каардынаты стральбы і дзяѓчыны не прамахваліся.
  Адмірал Макараѓ заѓважыѓ:
  -Ай-так, малайчына вечны хлапчук! Трэба будзе яму ордэн за гэта павесіць.
  Анастасія капітан першага рангу заѓважыла:
  - І перавесці яго ѓ афіцэры!
  Макараѓ кіѓнуѓ:
  - Гэта само сабой!
  І зноѓ ідзе забойны стрэл і на гэты раз нямецкі флагман тоне. І тысячы кайзераѓскіх матросаѓ скачуць у ваду. Вось - гэта сапраѓды сакрушальны ѓдар.
  Хлапчук жа ѓзрадавана віскоча. Хаця насамрэч, ён адпрацоѓвае місію. Дарослы чалавек з дваццаць першага стагоддзя, павінен адпрацаваць падоранае рускімі Багамі-дэміургамі неѓміручасць. І сто гадоѓ ён павінен пабыць дзесяцігадовым хлопчыкам.
  Служа ѓ гэты час царскай Расіі. А толькі потым вырасці гадоѓ да дванаццаці. Спачатку стаць дзіцем зноѓ, здавалася ідэяй цікавай. Але апынуцца ѓ 1904 году, без тэлевізара, інтэрнэту, кампутара, тэлефона, смартфона, наѓтбука і гэтак далей не гэтак ужо і выдатна. Асабліва калі ты яшчэ і жывеш у казарме, і цябе ѓсё лічаць хлопчыкам, з адпаведным стаѓленнем. Праѓда фізічна ты хлапчук вельмі моцны, і куды хутчэй звычайнага чалавека, і самае галоѓнае цябе забіць не могуць - ты ѓжо атрымаѓ неѓміручасць і павінен яго адпрацаваць.
  І якая ѓ цябе ѓлада над аднагодкамі! Дзеці ж паважаюць і вельмі нават паважаюць сілу і спрыт.
  Ды і юнгай Алег стаѓ дзякуючы сваім недзіцячым фізічным здольнасцям.
  У дзесяць гадоѓ ты яшчэ соплю, і зразумела яго не вельмі хацелі браць нават юнгай. Але Алег узяѓ і лёгка сагнуѓ цвікі рукамі і пятак. Гэта ѓразіла капітана першага рангу, і ён пагадзіѓся ѓзяць малалетняга волата сабе на карабель.
  І матросы неѓзабаве паважалі незвычайна моцнага і хуткага хлапчука, які падымаѓ вялікія вагі, і бараѓ усіх на руках. Мала таго, Алег яшчэ і ныраѓ вельмі глыбока, падоѓгу застаючыся без паветра, і не баяѓся холаду. Бегаѓ басанож і ѓ шортах у любое надвор'е і нават не чхаѓ. І яго пальчыкі босых ножак былі такія чэпкія і спрытныя. Хлапчук імі мог нават паднімаць на ланцугі якар, або вісець уніз галавой.
  А ѓ лютасці пацан мог і тузін матросаѓ раскідаць, і падняць над галавой цяжкую зброю.
  Так што Алег заслужыѓ усеагульную павагу і гэта яму падабалася. Ён заставаѓся няхай і вельмі моцным, але хлопчыкам.
  І вось зараз наводзіѓ гармату, упіраючы босымі, круглымі пяткамі аб метал.
  І напяваѓ:
  -Ворагу не здаецца наш ганарлівы "Вараг", літасці ніхто не жадае!
  Царскі флот дэманстраваѓ высокі пілатаж. І яго снарады клаліся вельмі трапна.
  Адмірал Макараѓ шмат зрабіѓ для навучання матросаѓ і афіцэраѓ. Яго эскадра была моцная. І воіны высокай якасці.
  Вось браняносцы "Слава", "Сувораѓ", "Барадзіно", "Аслябія", "Аляксандр Трэці", "Мікалай першы" - біліся вельмі эфектыѓна. І стралялі іх экіпажы трапна.
  Але вядома, так наводзіць як хлопчык пападанец з дваццаць першага стагоддзя яны не маглі.
  І дзяѓчат у такой колькасці на борце ѓ іх не было.
  Алежка, наводзячы прылады на мэту і ѓпіраючыся босымі, дзіцячымі ножкамі, праспяваѓ:
  - Божа цара захоѓвай,
  Моцны дзяржаѓны...
  Валадаруй на славу,
  На славу нам!
  І Наташа, зрабіѓшы стрэл і мільгаючы голымі пяткамі, прабуркавала:
  Валадаруй на страх ворагам,
  Цар Праваслаѓны...
  І ѓся басаногая каманда дзяѓчынак у бікіні, хорам падхапіла:
  Валадаруй на славу, на славу нам!
  І дзяѓчыны зноѓ наводзяць прэзенты смерці, вельмі забойнай сілы, і топяць кайзераѓскія караблі, пры гэтым весела і забіяцка напяваючы:
  - Дзеля бацюшкі-цара,
  Я нараджу волата!
  А калі пачнецца бой -
  Стану бабай-Сатаной!
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Пасля гібелі флагмана і вялікіх страт, немцы сталі адыходзіць. Іх караблі, захоѓваючы бачнасць парадку падаліся назад. І рускія пасудзіны палілі цяпер наѓздагон.
  А бітва фактычна была выйграна, хоць Балтыйскай эскадры супрацьстаяѓ практычна ѓвесь флот Кайзераѓскай Германіі. А гэта другі, ці амаль другі флот у свеце.
  Можа і расійскі флот ужо стаѓ большы за нямецкі, але ён раздробнены па чатырох акіянах, а тут Германія мела амаль усе свае сілы.
  І прайгравала генію Макарава.
  Дзяѓчына, тупаючы босымі ножкамі, моцна мітусіліся. Іх крэйсер, не збаѓляючы ходу рухаѓся, за немцамі. І хлопчык Алег Рыбачэнка наводзіѓ, упіраючыся дзіцячым ножкамі ѓ жалеза гармату на мэту. І вось грымнула снарадам ад вечнага дзіцяці.
  І чарговы германскіх браняносец раскалоѓся. І гэта трэба сказаць - дасягненне выдатна.
  Наташка праспявала, пагульваючы цягліцамі прэса:
  - Найвялікшы ѓзлёт, адпраѓляйся ѓ паход!
  Зоя дзяѓчынка з прыгожай фігурай і залатымі валасамі, адзначыла:
  - Раблю я поѓны разварот!
  Ваяѓніцы тут і на самай справе - супер кралі!
  Аѓгусціна тупнула босай ножкай па метале і прачырыкала:
  - За вялікага адмірала!
  Алег у свой час біѓся з японцамі. З імі здарылася фактычна толькі адна буйная бітва, дзякуючы простай, але віртуозна выкананай пастцы.
  Вось тады хлопчык падносіѓ снарады, але ѓгаварыѓ каб і яму далі стрэліць. І як пальнуѓ, што раскалоѓся тады японскі крэйсер. Гэта палічылі выпадковасцю, але хлапчука ѓсё ж такі ѓзнагародзілі.
  І Алег Рыбачэнка стаѓ збіраць узнагароды.
  На гэты раз ён ужо мог разлічваць на нешта больш сур'ёзнае. Напрыклад, на залаты Георгіеѓскі крыж з бантам. І гэта пакуль найвышэйшая ѓзнагарода ѓ царскім войску для радавога салдата, а пакуль яшчэ юнгі-артылерыста.
  Ды і дзяѓчаты ѓзнагароды таксама, напэѓна, атрымаюць.
  Вось як рускі флот нямецкі даганяе. І літаральна расстрэльвае суперніка на хаду.
  Святлана праспявала, скалячы зубкі, і падміргваючы:
  - Няхай рускі сокал узляціць у паднябессе,
  Я веру Расея з царамі ѓваскрэсне!
  Наташа з натхненнем праспявала:
  - Расія ѓваскрэсне! Расія ѓваскрэсне!
  І зноѓ дзяѓчаты як босымі ножкамі ѓпруцца і дзяѓбуць. І знясуць чарговы браняносец.
  Немцам на моры далі прыгажуні вельмі ліха. І флот кайзера ѓцякаѓ доѓга. І яго штурхалі, штурхалі, і штурхалі.
  Ішла гульня ѓ даганялкі.
  Зоя гэтая дзяѓчына ѓ бікіні, дрыгая голымі ножкамі, раѓла:
  - За Айчыну і волю да канца!
  Аѓгусціна, тупаючы босай ножкай, дадала:
  - Прымушаючы ва ѓнісон стукаць сэрца.
  Зразумела на моры кайзераѓскую Нямеччыну разбуралі. Але і на сушы немцам Вільгельма даставалася па першае чысло. І яны так агрэсіѓна па рагах сваіх атрымлівалі. І з неба іх бамбілі грозныя "Ілля Мурамцы" і "Святагор" - самыя магутныя самалёты ѓ свеце. І на сушы рэзалі танкі "Месяц"-2.
  Лізавета і Кацярына ѓдваіх ехалі на гэтым невялікім танку, і вялі агонь з двух кулямётаѓ у адной восі.
  Танк развіваѓ на шашы хуткасць да сарака кіламетраѓ за гадзіну, а па ракадзе ехаѓ у дваццаць пяць кіламетраѓ. І гэта давала яму магчымасць паспяхова манеѓраваць, разам з грознай расійскай конніцай.
  Пазбегшы рэвалюцыі і смуты, царская імперыя мела больш высокія паказчыкі прамысловай вытворчасці і змагла асвоіць серыйную вытворчасць танка Прохарава, самай першай у свеце машыне падобнага роду.
  Мінусам танка была яго тонкаватая, толькі супраць куль браня. Але плюсам можна назваць нахільную форму размяшчэння сталёвых лістоѓ, і частыя рыкашэты.
  Так "Месяц"-2 зусім не безабаронны як гэта можна падумаць на першы погляд.
  І яго невялікія памеры, робяць яго параѓнальна танным у вытворчасці.
  Вайна з немцамі мае пакуль манеѓраны характар. Яшчэ няма застылых ліній фронту, і таму лёгкія і рухомыя танкі вельмі дарэчныя. Тым больш пакуль іх няма ніводнай краіны ѓ свеце.
  Лізавета страляе, націснуѓшы голай дзявочай пяткай на гашэткі і раве:
  - За вялікую Расію!
  Кацярына вядзе агонь па суперніку, і агрэсіѓна заѓважае:
  - За цара Мікалая Другога!
  Цар сапраѓды папулярны ѓ народзе. Крывавай нядзелі не здарылася, Расія перамагла Японію, і зараз упэѓнена б'е немцаѓ.
  Царскае войска і сапраѓды моцнае, і з высокім баявым духам.
  Зарплаты таксама растуць і становішча працоѓных паляпшаецца.
  Незадоѓга да вайны ѓ гонар трохсотгоддзя дынастыі Раманаѓ цар Мікалай Другі літасціва скараціѓ працоѓны дзень да дзесяці з паловай гадзін. А перадсвяточныя дні і суботу да васьмі. Плюс яшчэ да васьмі гадзін быѓ скарочаны працоѓны дзень жанчына і асобам да дваццаці аднаго года і павялічаны пенсіі.
  Так што народ царом-бацюшкам задаволены. Толькі малая частка інтэлігенцыі жадае парламента і палітычных рэформаѓ.
  Пакуль яшчэ ёсць і памешчыкі, але яны з сялянамі ладзяць. Так што знешняя веліч Расіі - кампенсуе абмежаванасць свабод.
  У Праваслаѓі зрэшты, некаторыя зьмены таксама адбываюцца. У прыватнасці ѓраджайныя гады, і шырокае ѓкараненне трактароѓ, і мінеральных угнаенняѓ, абрашэнне і меліярацыя - вырашылі праблему з хлебам і мясам. Зарплата вырасла, а кошты стабільныя - рубель бо з залатым забеспячэннем.
  І Праваслаѓная царква адмяніла пост перад Калядамі і змякчыла іншыя абмежаванні ѓ ежы. І гэта было ѓспрынята ѓ цэлым станоѓча. Многія яѓрэі і мусульмане ахвотна прымалі Праваслаѓе, якое стала лягчэй і прасцей.
  Таксама ѓ царскай Расіі знізілася смяротнасць ад прастудных захворванняѓ, асабліва сярод дзяцей. І гэта таксама павысіла аѓтарытэт улады.
  Так што царская Расія на ѓздыме, і вайна ідзе паспяхова. Брусілаѓ супраць аѓстрыйцаѓ дзейнічаѓ больш паспяхова, чым у рэальнай гісторыі і Пярэмышлі быѓ узяты адразу пазбегнуѓшы яго аблогі і страт.
  Забеспячэнне царскага войска было добрым, і войскі ѓпэѓнена рухаліся, а заадно была і лікавая перавага. Так што самыя аптымістычныя прагнозы спраѓджваліся.
  Германскі флот панёс вялікія страты і сышоѓ патрапаны.
  А руская эскадра прыступіла да бамбардзіроѓкі Кёнігсберга.
  Наташа і яе каманда таксама бралі ѓ гэтым удзел.
  Дзяѓчаты лупілі з гармат і напявалі:
  -І ѓ зорнай вышыні, і горнай цішыні,
  У марской хвалі і лютым агні!
  І лютым, і лютым агні!
  Зоя і іншыя дзяѓчаты падцягнулі, упіраючыся босымі пяткамі, забойны снарад і прачырыкала:
  - За новыя рубяжы царызму!
  І прылада як узяла і дзюбнула. Апісаѓшы па высокай дузе палёт. І грымнуѓшы так, што ѓверх падняло цэлую нямецкую батарэю.
  Аѓгустына з усмешкай праспявала:
  - Цар наш - гэта слава баявая,
  Цар наш - гэта юнацкасці палёт!
  З пеняй змагаючыся і перамагаючы,
  Мікалай нас у камунізм вядзе!
  Святлана ѓпэѓнена пацвердзіла, пальнуѓшы з драбнейшай прылады:
  - Мікалай нас у камунізм вядзе!
  І так вось дзяѓчынкі разышліся, проста жудасць несусветная.
  І страляюць прызнацца вельмі трапна і нават забойна. Ды супраць такіх нікому не выстаяць.
  Наташа адзначыла са смяшком, скалячы зубкі, калі ѓ ѓверх узляцела яшчэ адна батарэя кайзера:
  - Музыка гуляе, барабаны б'юць,
  Караля Нямеччыны на могілках вязуць!
  Зоя агрэсіѓна адзначыла, падміргваючы сваімі блакітнымі вочкамі:
  - Мы пераможам я гэта цвёрда ведаю,
  Шпацыраваць дзяѓчынкам па палях прасторным...
  І быць планеце ѓраз квітнеючым раем,
  Выхоѓваць нашчадкаѓ высакародных!
  І дзяѓчынка падміргнула сваім басаногім напарніцам. Тыя дружна свіснулі.
  І гэта вельмі вясёленькія дзяѓчынкі.
  А ѓдарная моц гарматы ѓ дванаццаць дзюймаѓ працавала. І разбурала супернікам з кайзераѓскай Нямеччыны.
  Абстрэл эскадры Макарава, а затым штурм з дапамогай некалькіх сотняѓ лёгкіх танкаѓ "Месяц", якім для жывучасці павесілі яшчэ дадатковай брані і іх ужо гарматы не бралі. І Курапаткін хоць і стараваты, але яшчэ арол, і герой штурму Кёнігсберга. Смелы накат рускіх войскаѓ і пераканаѓчая перамога.
  Падзенне Кёнігсберга выклікала ѓ немцаѓ шок. Нават пасля правакацыі ѓступленне ѓ вайну Турцыі ім не дапамагло. А сама Нямеччына была яшчэ бітая на Марне. І адкацілася ад Парыжа.
  Становішча Аѓстра-Венгрыі стала крытычным. Славяне ѓ яе шэрагах, дэзертыравалі і здаваліся сотнямі тысяч. А іншыя войскі з немцаѓ і венграѓ гінулі пад ударамі.
  Царскае войска нашмат пераѓзыходзіла лікам. Былі бітыя і немцы пры спробе ѓдару на Варшаву. Іх перакулілі праѓзыходныя рускія сілы.
  І пагналі на Захад.
  Немцы адступалі і падаліся на ѓсходзе, абваліѓшы фронт. На поѓдзень былі тэрмінова кінуты шэсць германскіх карпусоѓ, але было ѓжо позна.
  Рускія ѓжо ѓзялі Кракаѓ і акружылі Будапешт. А тут яшчэ і Балгарыя, якую спрабавалі схіліць немцы да сябе, аб'явіла вайну Турцыі.
  І яшчэ горш аказалася, калі, адчуѓшы што немцам капут на Аѓстра-Венгрыю напала Італія. І што самае непрыемнае, пакрыѓджаная рускімі Японія, атакавала нямецкія ѓладанні ѓ Ціхім акіяне.
  Праѓда яна крыху запазнілася, бо большая частка нямецкіх калоній ужо была захоплена адміралам Калчаком, які вельмі паспяхова камандаваѓ Ціхаакіянскай эскадрай.
  Так што Японія зноѓ засталася з носам, аб'явіѓшы вайну Германіі і з вялікім спазненнем.
  Але затое не адчыніла другі фронт з Расеяй.
  Немцы сталі перакідваць войскі на ѓсход. Але ѓжо саюзнікі скарысталіся аслабленнем немцаѓ і перайшлі ѓ наступленне ѓ Бельгіі.
  І сталі прарывацца наперад.
  Сітуацыю ѓскладніла і тое, што Аѓстра-Венгрыя фактычна распалася і ѓжо не аказвала сур'ёзнага супраціву. І немцы ѓводзілі свае войскі ѓ бой часткамі і цярпелі паражэнне за паразай.
  Танк "Месяц"-2 апынуѓся вельмі ѓдалым. Яго манеѓры па тылах немцам валодалі разбуральнай сілай. А царская кавалерыя была самай лепшай у свеце.
  І ѓсё кіравалася на рэдкасць умела і былі мінімум блытаніны. Царскае войска наступала і брала горад за горадам.
  Вось ужо Курапаткін падышоѓ да Одэра, а Брусілаѓ увогуле прарваѓся да Вены.
  І Аѓстра-Венгрыя капітулявала.
  Немцы ж на Одэры паспрабавалі арганізаваць больш-менш трывалую абарону. Але гэта ім не надта ѓдавалася.
  А на захадзе саюзнікі ѓзялі Брусель - чарговае немалое дасягненне кааліцыі.
  Тут кайзер Вільгельм зразумеѓ, што ягонае становішча безнадзейнае і папрасіѓ міру.
  І 25 лістапада 1914 гады баявыя дзеянні спыніліся на руска-германскім фронце. Якраз расейскія войскі ѓжо акружалі Берлін.
  На моры таксама было яшчэ пара бітваѓ, дабіваючы флот кайзера.
  Вайна завяршылася за некалькі месяцаѓ. Але яшчэ пакуль не разбіта Турцыя.
  І на яе і пераключыліся рускія войскі.
  А Алег Рыбачэнка пералёт з Балтыкі на аэраплане. І улічваючы яго фенаменальную трапнасць, хлопчыка паставілі ѓ дванаццаціцалевай прылады браняносца "Пацёмкін".
  У гэтай гісторыі бунту матросаѓ не адбылося. І браняносец замест сумнай славы бунтара, заслужыѓ сабе ратную славу.
  Асманская эскадра вядома ж не пара нямецкай па ѓсіх паказчыках.
  Хлапчук нават на моры паспеѓ толькі некалькі разоѓ стрэліць, топячы турэцкія судны.
  А потым ужо ішоѓ пераслед.
  І дзёрзкая высадка дэсанта ѓ Стамбуле.
  Акрамя Алега Рыбачэнкі на сушу высадзіліся і дзяѓчынкі.
  Наташа, Зоя, Аѓгустына, Святлана беглі на турам мільгаючы босымі, круглымі пяткамі.
  І штабнавалі па асманах.
  Хлапчук меѓ у руках дзве штурмавыя вінтоѓкі, і трапна страляючы, праспяваѓ:
  - Піянер усіх готам,
  Усіх утопім як катоѓ!
  Наташка пацвердзіла з лютасцю ведучы агонь:
  - Зразумела ѓтопім!
  І яе голая пятка падкінула прэзент смерці. Вось гэта дзеѓкі былі - проста хадзячае разбурэнне.
  Зоя ѓ пеѓчай манеры, прабіваючы наскрозь турак, адзначыла:
  - З намі Бог!
  Аѓгусціна, зразаючы турак, адзначыла:
  - І гэты Бог Белы!
  Святлана, прабіваючы ѓдарам босы ногі, сківіцу асману, буркнула:
  - Наш Бог самы белы ѓ свеце!
  Наташа, строчачы па турках, выказалася:
  - Усё гэта наша Зямля, усё гэта мы!
  І кінула босымі пальчыкамі ножак яшчэ адну разбуральнай сілы гранату.
  Зоя, строчачы па асманах, выдала:
  - За Русь-матухну!
  І босымі пальчыкамі ножак, зноѓ шпурне нешта забойнае.
  Затым Аѓгусціна дзюбанула, чымсьці разбуральным, націснуѓшы пунсовым саском на кнопку самаробнай базукі, і піскнула:
  - За Айчыну, нашу маці!
  І Святлана дадала, крышачы праціѓніка, і секануѓшы мячамі:
  - За святую Радзіму!
  І дзяѓчына паказала сваю мову.
  Вось гэта сапраѓды была надзвычай баявая каманда. Супраць якой ворагам не выстаяць.
  І паѓ Стамбул, і Турцыя капітулявала яшчэ да Новага года.
  Алег Рыбачэнка атрымаѓ пагоны капітана трэцяга рангу, што хлопчыка гадоѓ дзесяці з выгляду нядрэнна. Дарэчы, ён быѓ такім як сам у гадоѓ дзесяць, а рэальна ён буйны дзяцюк, і выглядаѓ не такім ужо карлікам. Амаль у ім было паѓтара метра. Дакладней метр сорак пяць сантыметраѓ.
  Улічваючы, што яшчэ не было пакалення акселератаѓ, дык Алег Рыбачэнка мог сысці і за падлетка. І таму афіцэра яму далечы. А таксама пасля заканчэння вайны, ён асабіста з рукі імператара Мікалая другога атрымаѓ Георгіеѓскі крыж з золата і з дыяментамі і з бантам. І гэта была найвышэйшая на той момант і новая салдацкая ѓзнагарода.
  Алег Рыбачэнка быѓ проста шчаслівы. Такая ѓ яго была цудоѓная і крутая перамога.
  Царская Расія і саюзнікі падзялілі Турцыю. І яна знікла з карты свету.
  Малая Азія, поѓнач і цэнтр Ірака, пралівы і Стамбул адышлі да Расіі. Крыху атрымала турэцкай зямлі на Балканах і Балгарыя. Сірыя адышла да Францыі. Палестына і частка Саудаѓскай Аравіі да Брытаніі, як і поѓдзень Ірака які ангельцы паспелі захапіць.
  Такім чынам Брытанія стала мацнейшай калоніямі, забраѓшы сабе і нямецкія.
  Расія атрымала ад немцаѓ Клайпедскую вобласць, Познань, Данцыг, частку земляѓ каля Одэра. І плюс яшчэ і рэпарацый.
  Больш за ѓсё Расія атрымала ад Аѓстра-Венгрыі. Кракаѓ і землі ѓвайшлі ѓ царства польскае, Галіцыя і Букавіна ѓ Расію. Чэхаславакія і Венгрыя сталі царствамі на чале з Мікалаем Другім і таксама ѓ Расіі. Узнікла таксама і Югаславія - фармальна незалежная, але васал Расіі. Румынія таксама пагадзілася на заступніцтва Расіі, у абмен на Трансільванію.
  Незалежная Аѓстрыя стала зусім маленькай. І сёе-тое змагла атрымаць і Італія.
  Францыя вярнула сабе што раней у яе забрала Нямеччына, як і Данія.
  Плюс яшчэ частка нямецкіх земляѓ была часова акупаваная.
  Усе атрымалі шмат. Расія забрала калоніі немцаѓ у Ціхім акіяне, акрамя пары астравоѓ, перададзеных Японіі. Намібія стала англійскай калоніяй, дакладней часткай дамініёна ПАР.
  Усіх гэта задаволіла. Больш за ѓсё спрэчак было па рэпарацый. Расея патрабавала сабе вялікую долю.
  Так-сяк і тут быѓ дасягнуты кампраміс.
  Надышоѓ час міру. Але малыя войны ѓсё яшчэ вяліся. У прыватнасці Расія, Брытанія і Францыя вырашылі падзяліць спачатку Саудаѓскую Аравію, якая і так была ѓсечана.
  Вайна там была кароткай і лёгкай.
  Алег Рыбачэнка і дзяѓчаты праѓда некаторы час бегалі басанож па пустыні і лавілі шэйха - маршалка супраціву.
  Калі злавілі, пасля хуткаплыннага бою дзяѓчыны, прымусілі яго цалаваць ім босыя пяткі.
  Потым вайна з Іранам. Расея і Брытанія падзялілі і гэтую краіну. Таксама гэта была вельмі цікавая ідэя.
  Алег Рыбачэнка і Наташа з камандай дзяѓчынак атакавалі Іран.
  Хлопчык секануѓ мячамі зносячы галовы персам і вымавіѓ:
  - Слава эпосе вялікай зары!
  Наташа адзначыла, скалячы зубкі, і трасучы пунсовымі саскамі:
  - Слава цару Мікалаю Другому!
  Зоя, секчы персаѓ, і босымі пальчыкамі ножак шпурляючы гранаты, прапішчала:
  - Слава Радзіме нашай!
  І голая, круглая пятка дзяѓчыны шпурнула гарошынку смерці.
  Аѓгусціна дзюбанула, націснуѓшы рубінавым саском нам кнопку базукі і вякнула:
  - Слава Брусілаву!
  Святлана, шпурнуѓшы босымі пальчыкамі ножак важкую гранату, і агрэсіѓна выскаляючыся, прабуркавала:
  - За Вялікую Ладу!
  Дзяѓчаты ѓзяліся за іранскае войска капітальна.
  А тут яшчэ ѓ бой пайшлі і танкі.
  На гэты раз цяжэйшы танк сканструяваны сынам Мендзялеева з гарматамі.
  Алена, Лізавета, Кацярына і Еѓфрасіння едуць на гэтым танку.
  І дзяѓчыны зразумела басанож і ѓ бікіні.
  Едуць сабе і напяваюць:
  - Руская гарэлка што ты нарабіла,
  Руская гарэлка - ты мяне загубіла!
  Руская гарэлка, на абед селядзец!
  Добрая ѓ весялосць - цяжкая ѓ пахмелле!
  А з неба яшчэ і Альбіна голай пяткай на педаль націсне і на галовы войска шаха яшчэ бомбы скіне і "Іллі Мурамца"-3. І тут нікому не выстаяць.
  Дзіва Іран разграмілі гуляючы.
  І таксама падзялілі ѓзяѓшы сабе поѓнач, цэнтр і частку ѓзбярэжжа. Пасля чаго Расія нарэшце атрымала доѓгачаканы выхад да Індыйскага акіяна.
  Але яшчэ гісторыя з войнамі не скончылася.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Царская Расія перажывала бурны эканамічны ѓздым. А мір быѓ амаль цалкам падзелены паміж вялікімі дзяржавамі, якія пакуль не планавалі сябар з сябрам ваяваць, а проста пераварвалі ізноѓ набытае.
  Адной з апошніх пакуль што незалежных краін, заставаѓся Аѓганістан. Англія ѓ 1918 г. пачала там вайну, але яна пайшла няѓдала. І царская Расія вырашыла гэты край уключыць у склад шырокай імперыі. Заадно каб атрымаць агульную мяжу з Індыяй, на якую кідалі прагныя погляды чыноѓнікі Мікалая Другога.
  Пакуль яшчэ ніхто не хацеѓ уступаць. Алег Рыбачэнка і каманда дзяѓчынак і карабля пераправіліся на сушу, каб там ваяваць з войскам Афганскага караля.
  Яны хацелі новых ордэнаѓ і славы. Акрамя таго тэлевізараѓ і кампутараѓ пакуль няма, і з забаѓкам горай, чым у дваццаць першым стагоддзі. Няѓжо што ѓ цырк схадзіць, або ѓ тэатр. Нават у кіно фільмы пакуль нямыя і чорна-белыя.
  А вось цырк падобны, і не так моцна адрозніваецца ад сучаснага. Але ж кожны дзень туды хадзіць не будзеш.
  А вось вайна - гэтая цікавая забаѓка. Асабліва калі ты несмяротны і цябе забіць не могуць.
  Зразумела, Алег Рыбачэнка вельмі рады адправіцца пакараць Аѓганістан. І дзяѓчаты таксама хочуць біцца. А наступная вайна пакуль не хутка.
  Германію раззброілі, а Брытанія і Францыя пакуль на ражон не лезуць. Так што з імі сашчапіцца вялікага жадання ѓ цара Мікалая пакуль няма.
  З магчымых напрамкаѓ экспансіі Расіі - яшчэ і Кітай, які пакуль яшчэ не зусім падзелены паміж моцным дзяржавамі.
  Там ужо адукаваная - Жэлтарасія, і яе хацелася б пашырыць на практычна ѓвесь Кітай. Што, зрэшты, пакуль выглядае як мара.
  Але улічваючы сілу царскай Расіі - мара цалкам рэальная. А пакуль у Аѓганістан.
  Хлопчык і батальён дзяѓчат у бікіні бягуць басанож па горных стромах.
  Вось яны ѓступаюць у бой з маджахедамі.
  Алег Рыбачэнка дае чаргу з аѓтамата, і босымі пальчыкамі ножак шпурляе забойнай сілы гранату.
  Падаюць разарваныя маджахеды. А хлапчук крычыць:
  - На славу бацюшкі-цара, нарадзіліся адважнымі не дарма!
  Наташа таксама вядзе агонь і босымі пальчыкамі ножак кідае цытрыну, пасля чаго гарлапаніць:
  - За Русь-Матухну!
  Зоя, страляючы па ваярах шаха, і выкошваючы іх венікам, паддала голай пяткай прэзент смерці і піскнула:
  - За рускую Багіню Ладу!
  Аѓгусціна строча па праціѓніку са штурмавой вінтоѓкі, найноѓшага калібра, і таксама выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, прарычэла:
  - За нашу ѓдарную моц!
  Святлана - гэтая дзяѓчыны без прымхаѓ з шавялюрай колеру вясновага снега і вялікай фантазіяй, кінула босымі пальчыкамі ножак забойны падарунак смерці і піскнула:
  - За вялікія ідэі царскага камунізму!
  Алег Рыбачэнка, які меѓ і мінулае жыццё немалое, і ѓжо ѓ гэтым стагоддзі пражыѓ гадоѓ пятнаццаць у дзіцячым, несмяротным целе, заѓважыѓ:
  - А ці сумяшчальны камунізм з царом?
  Наташа лагічна заѓважыла, кінуѓшы босымі пальчыкамі ножак прэзент смерці і раздзіраючы афганцаѓ:
  - Усё немагчымае магчыма - ведаю дакладна!
  Зоя, скошваючы салдат шаха, і строчачы па непрыяцелю з ручнога пісталет-кулямёта, буркнула:
  - У душы імкнемся сваёй страсцю бязгрэшнай!
  Аѓгусціна чые медна-чырвоныя валасы луналі, нібы баявы, пралетарскі сцяг, прачырыкала:
  - Слава нашай Радзіме і яе цудам!
  І пасля чаго кінула босымі пальчыкамі ножак вельмі нават забойны прэзент смерці.
  Святлана, выкошваючы афганцаѓ і нагрувашчваючы горы з трупаѓ, з натхненнем прабуркавала:
  - У імя матухны-Расіі!
  І яе голая, круглая, ружовая пятка як паддасць каласальнай сілы разбурэнне і знішчэнне.
  Вось гэта дзяѓчаты ѓ бікіні ѓзяліся за войска шаха і супраць іх ніякая моц у свеце не выстаіць.
  А вось ваяѓніцы едуць на двух найноѓшых танках "Месяц"-4.
  Машыны з чатырма кулямётамі кожная, і больш дасканалымі рухавікамі, што дазвалялі ім развіваць хуткасць у шэсцьдзесят кіламетраѓ на шашы, і сорак пры ракадзе. А браня была тоѓшчы і лепшай якасці, чым на ранейшых мадэлях.
  Зразумела Лізавета і Алена былі амаль голыя, і босыя. І кіравалі машынай вельмі нават упэѓнена.
  Лізавета, ведучы агонь з кулямётаѓ, прачырыкала:
  - Мікалай вялікі місія - найвялікшы цар цароѓ!
  Кацярына, разносячы воінаѓ шаха, праспявала:
  -Паміж зорак трывожна б'ецца пульс Зямлі,
  Палі крышталь зіхацяць - абросілі...
  Я берагу спакой роднай сям'і -
  Служачы ѓсім сэрцам - маці-Расіі!
  І дзяѓчынка як націсне на педаль голай, круглай пяткай.
  Вось гэта дзяѓчынкі - проста супер.
  Алена і Еѓфрасіння таксама б'юцца адчайна. І супраць гэтых дзяѓчынак нікому не выстаяць.
  Алена як лупане па суперніку пры дапамозе босых пальчыкаѓ, точаных ножак і праворкуе:
  - Слава камунізму часам!
  Еѓфрасіння, дзюбануѓшы па войсках шаха пры дапамозе голай, дзявочай пяткі, і вякнула:
  - Слава ѓсім цудоѓным царам!
  І дзяѓчынкі хорам праспявалі, тупаючы босымі ножкамі:
  - Слава Расіі, слава,
  Танкі рвуцца наперад...
  Дзяѓчат амаль без адзення,
  Вітае рускі народ!
  Вось так на двух танках з кулямётамі ваяѓніцы разышліся не на жарт. І разбуралі афганцаѓ капітальна.
  А тут яшчэ і з паветра як сталі насядаць баявыя самалёты. У тым ліку і "Дабрыня Мікіціч" з шасцю рухавікамі, і рэкорднай бомбавай нагрузкай.
  І Настасся Ведзьмакова голай, круглай, ружовай пяткай на педаль націсне.
  І з улоння бамбавіка як возьмуць і вываляцца забойныя і разбуральныя бомбы.
  А Анастасія возьме і засьпявае:
  - Няма выдатней Радзімы-Расіі,
  За яе змагайся і не трусь...
  У светабудовы дзевак няма прыгажэй
  Усе сусвету паходня святла Русь!
  Акуліна Арлова, радок па маджахедах шаха з кулямётаѓ "Дабрыні Мікіціча", дадала:
  - Для Радзімы прыгажэй няма слоѓ,
  Прыціснуѓшы да грудзей трохкаляровы сцяг перамогі...
  Будзь віцязь рускі ты баях гатовы
  Жыць за мару, што падарылі дзяды!
  Мірабела Магнітная лупанула па афганскіх войсках. І скасіла іх масай.
  І таксама дзюбанула з агнямёту. І выпаліла масу душманаѓ, спаліѓшы іх дашчэнту.
  Пасля чаго праспявала:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце,
  Ворагаѓ усіх замочым у сарціры!
  І дзяѓчына паказала мову. І падміргнула напарніцам.
  Вось там самалёты царскай Расіі малоцяць маджахедаѓ. І скідаюць бомбы і напалм.
  Нядрэнна ваююць і танкі цяжэйшыя, але з добрай праходнасцю і магутнымі маторамі. У прыватнасці найноѓшы НР-2 вагой пяцьдзесят тон, які разбурае ворага. НР - пераводзіцца - "Мікалай Раманаѓ".
  Гэта першая эксперыментальная мадэль танка з двума фугаснымі гарматамі і шасцю кулямётамі.
  І як ён разбурае афганскія войскі караля.
  І дзяѓчаты пры гэтым скаляць зубкі ѓнутры танка і рагочуць.
  Алёнка робіць стрэл пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і верашчыць ва ѓсю глотку:
  - Слава бацюшку-цару!
  І іншыя дзяѓчаты крычаць:
  - Слава!
  І іх танк узбягае па стромах.
  А за імі мільгаючы голымі пятачкамі імчацца дзяѓчынкі ѓ адных трусіках і іх рубінаѓ соску зіхацяць на сонца.
  Вось гэта дзяѓчыны - амаль зусім аголеныя, і іх грудзей такія апетытныя.
  Анюта босымі пальчыкамі ножак наводзіць кулямёты і разбурае афганцаѓ, папіскваючы і рыкаючы:
  - За Расію нашу маці!
  І рухаецца танк, і душыць душманаѓ. Вось там дзяѓчаты вельмі ліхія.
  Ала раве ѓ азарце:
  - А ѓ бой атакуюць дзяѓчаты ліхія,
  За намі Расея, за намі Расея!
  Вось гэта дзяѓчынка такая рудая і крутая.
  Марыя таксама малоціць па войсках караля і пішчыць:
  - У імя святой Русі!
  Алімпіяда заводзіцца і разбурае непрыяцеляѓ з сілай. І голай пяткай па непрыяцелю як рушыць.
  І ляціць снарад з забойнай амплітудай...
  Войска афганскага караля часткова знішчана, а часткова разбеглася.
  І тупаючы босымі ножкамі дзяѓчынкі ѓвайшлі ѓ Кабул. І вось яны далей рухаюцца па Аѓганістане.
  Алег Рыбачэнка пераследуе суперніка. Разам з вечнай дзяѓчынкай Маргарытай Коршунавай яны нагналі войска шэйха.
  І вось хлопчык і дзяѓчынка сякуць шаблямі. І сякуць маджахедаѓ са ѓсёй сваёй лютасцю.
  Хлапчук шпурнуѓ босымі пальчыкамі ножак гарошынку, і разарваѓ тузін салдат шэйха.
  І зароѓ:
  - Цар наш Мікалай,
  Шырэй рот не разявай!
  Маргарыта дзейнічае вельмі агрэсіѓна. Праводзіць млын. Босымі пальчыкамі ножак шпурляе гарошынку і раве:
  - За царскі камунізм!
  А затым дзеці возьмуць і хорам як засвішчуць. І вароны літаральна аглушаныя і сыплюцца нібы дождж на галовы афганцам. І гэта вельмі крута.
  Алег Рыбачэнка сячэ непрыяцеляѓ і раве:
  - За ідэі камунізму і трыѓмф лічы царызму!
  І зноѓ як накінецца на суперніка.
  І мячы хлопчыка непрыяцеля сякуць нібы капусту.
  Вось яго дзіѓная атака.
  І зноѓ свіст з варонамі, якія страцілі прытомнасць.
  Пакуль яшчэ яны вядуць у ліку. І нават іх перавага нарастае.
  Маргарыта папісквае і раве:
  - Слава рускім волатамі!
  І голай пяткай дзяѓчынка кінула падарунак анігіляцыі.
  Вось такая яна баявая прыгажуня.
  Хаця яшчэ і дзіця. А некалі была дарослай, і нават пажылой жанчынай. Але таксама купіла сабе неѓміручасць і атрымала вечнае юнацтва. Праѓда, пакуль на сто гадоѓ яна дзяѓчынка. А потым праѓда можа і выгадуй. А пакуль яна служыць у расейскім войску. І таксама супермэн.
  А паколькі ѓ адрозненне ад Алега Рыбачэнкі дадзеная пісьменніца кампутарнымі гульнямі не захаплялася, дык ёй нашмат лягчэй. Вось ваяваць падабацца канешне.
  Несмяротныя дзеці сябры. Дзіѓна неяк быць дарослымі, і нават мець нямала год і стаць зусім юнымі.
  І мысленне стала больш дзіцячым, хаця памяць і асоба цалкам захаваліся.
  І гэта трэба сказаць вельмі нават здорава.
  Маргарыта і Алег голымі, дзіцячымі пяткамі шпурляюць выбухны пакет, і разносяць шэйха на кавалкі. І з асяроддзем яго скончана. Затым сякуць мячамі непрыяцеляѓ. І гэта іх вельмі баявое хрышчэнне. А потым зноѓ як засвішчаць...
  Вароны падаюць на галовы маджахедаѓ, і прабіваюць ім без усялякіх праблем чэрапа.
  Алег раве, зразаючы супернікаѓ:
  - Маргарыта - акно адчынена!
  І зноѓ сячэ млын, ссякаючы апошнія галовы.
  Вось расейскія войскі занялі і Кандагар. Жадаючых ваяваць з непераможным войскам цара Мікалая Другога становіцца ѓсё менш і менш.
  Вось ужо і іншыя гарады здаюцца без бою. Або амаль без бою.
  Толькі па гарах яшчэ дзейнічаюць асобныя банды.
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава якраз сталі паляваць за падобнай бандай.
  Хлопчык і дзяѓчынка секлі адважных воінаѓ Алаха. І дзейнічалі з усёй неверагоднай дзёрзкасцю.
  Несмяротнае дзіця шпурнула голай пяткай гранату, разарвала супернікаѓ і піскнула:
  - За новы СССР!
  Маргарыта, размахваючы мячамі i адсякаючы галовы, прасіпела.
  - За новыя рубяжы!
  І босая пятка дзяѓчынкі кінула каласальнае разбурэнне, раздзіраючы ворагаѓ.
  І вось дзеці зноѓ свішчуць і на галовы маджахедаѓ падаюць шматлікія, аглушаныя вароны.
  І гэтая банда знішчана. Усё зроблена вельмі нават ліха.
  Аѓганістан як бы захоплены... Яшчэ некалькі дробных банд было несмяротнымі дзецьмі знішчана.
  За гэта яны атрымалі грошы і новыя чыны. Народ Аѓганістана вырашыѓ скарыцца новаму цару. І пакуль ім жылося зусім нядрэнна.
  Амаль адразу ж стала будавацца чыгунка да Індыі.
  Брытанія атрымала сабе чыста сімвалічны кавалак Аѓганістана, але абвясціла аб сваёй перамозе.
  А Алег Рыбачэнка і Маргарыта пераехалі ѓ Манчжурыю. Там пакуль спакойна.
  Але крыху паѓднёвей успыхнула паѓстанне камуністаѓ. І спроба прывесці ѓладу чырвоных у Кітаі.
  Афіцыйны ѓрад Паднябеснай імперыі звярнуѓся за дапамогай да царскай Расіі.
  А паѓстанне ѓсё шырылася і шырылася. І войскі Чырвонай Арміі нават авалодалі Пекінам.
  Руская армія рушыла ѓ наступ. З мора насоѓваѓся флот на чале з
  Калчаком. А ён годны пераемнік адмірала Макарава. І ѓпэѓнена разбурае Чырвоную Армію Кітая.
  І дзяѓчынкі з мора вядуць агонь і выпускаюць вялікай, забойнай сілы снарады.
  І голыя, круглыя пятачкі дзяѓчынак мільгаюць. І яны страляюць з прылад крэйсераѓ і лінкораѓ.
  Бегаюць ваяѓніцы імкліва. Баявая Ганна аддае загады. І спрацоѓвае артылерыя.
  Вераніка - гэтая дзяѓчына марскі афіцэр таксама аддае каманды, будучы толькі ѓ трусіках і з тонкай палоскай тканіны на грудзях.
  І па яе камандзе гарматы шаснаццаць дзюймаѓ спрацоѓваюць. І раздзіраюць парты Пекіна.
  Алег Рыбачэнка, як заѓсёды, у баі... Ён такі міленькі, мускулісты хлопчык у шортах. І сячэ кітайскія войскі з энтузіязмам. Вось гэта жорсткія праходзяць баі.
  Маргарыта таксама змагаецца з вялікай эфектыѓнасцю. І сячэ мячамі адважных ваяроѓ паднябеснай імперыі.
  Дзяѓчынка, змагаючыся з супернікам і махаючы мячамі, ад чаго злятаюць галовы, заспявала;
  Расія найвялікшая з краін,
  Выдатная вялікая Айчына...
  Таварыш Сталін - гэта ідэал,
  Пабудуем хутка шчасце камунізму!
  
  Пакуль у нас, аднак род цароѓ,
  Раманавы Расіяй кіруюць...
  Айчыны суперніка разбі,
  Хай перамагае Авель, а не Каін!
  
  Хай будзе Мікалай вялікі цар,
  Удачлівым у бітвах і здзяйсненнях...
  Ты за Расею арды перамагай,
  Так будзе аб дзяржаве меркаванне!
  
  За Мікалая я падпіску дам,
  Не дапушчу крыѓды самадзержцу...
  Хай з неба льецца на людзей напалм,
  Не выпушчу паверце я надзею!
  
  Мы рускія вялікія арлы,
  Здольны заваяваць прастор сусвету.
  Сціплыя і разам з тым павер ганарлівыя,
  Сваёю сілай у лаянцы нязменнай!
  
  Дзяѓчынкі і хлапчукі ѓсё роѓна,
  Вельмі адважна віцязі б'юцца...
  Расія ты вялікая даѓно -
  Не трэба нам у прыкрасці ведайце дзьмуцца!
  
  Вакол дзяѓчынак легіён ворагаѓ,
  Але адважна яны зласлівых нішчаць...
  У нас суцэль хапае кулакоѓ,
  Мы заваюем сабе месца ѓ раі!
  
  Няхай наша доля будзе высокая,
  І стане Русь нечувана багатай...
  Ты не глядзі на дзевак пагардліва,
  Яны стройныя і зусім не гарбаты!
  
  У імя нашай Радзімы зорка,
  Няхай камунізму ярка заззяе...
  Споѓніцца вялікая мара,
  Прырода будзе ѓ бясконцым траѓні!
  
  Усё вельмі пышным колерам расквітнее,
  Усё будзе вельмі яркім, чыстым...
  Перамог адкрыем бязмежны рахунак,
  У імя верце сцяг камунізму!
  
  Якія людзі кіруюць на зямлі,
  Тыя для Айчына даражэйшыя...
  Хоць часам хаваецца ѓ цемры,
  Здольныя моцна ѓразаць мы па морды!
  
  Люблю я Белабога і Хрыста,
  І Ладу, і Марыю пачытаю...
  Любоѓ да Расіі як крышталь чыстая,
  За яе змагаюся і адважваюся!
  
  У Імя Рода, дзеля ѓсіх людзей,
  Пойдзем мы калі трэба Галгофу...
  Знікне ѓ пекле шалёны злыдзень,
  І супостаты веру хутка здохнуць!
  
  Чым Русь цудоѓная і ведаю і моцная,
  Што ѓ ёй адважныя дзяѓчынкі і хлапчукі...
  Няхай атакуе ѓ сіле Сатана,
  У нас пойдуць цудоѓныя справункі!
  
  Ня верце хто хавае нашу Русь,
  Яны розумам вы ведайце недалёкія...
  А ты бярыся і папросту не трусь,
  І надзімаючы ѓ лаянцы адважна шчокі!
  
  Ваяѓніцы смелыя павер,
  Адважны, адважныя ѓ танцы велічныя...
  Часам нас атакуе злосны звер,
  Але няма мацней за рускую ведайце славы!
  
  Вось наша Радзіма зараз ужо квітнее,
  Такім паверце пышным Рода колерам...
  Перамог адкрылі бязмежны рахунак,
  І гераічнасці подзвігі апеты!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Працэс заваявання Кітая - гэта доѓгі, краіна вялікая і вельмі густа заселена. І баі тамака ідуць з вялікай інтэнсіѓнасцю.
  Алег Рыбачэнка сячэ мячамі кітайцаѓ. Затым шпурляе ѓ іх босымі, дзіцячымі ножкамі гарошынкі з самаробнай выбухоѓкай і спявае:
  - Радзіма мая -
  Кіруюць у ёй цары,
  Дружная сям'я,
  Злосных разарві!
  Маргарыта Коршунава таксама разбурае войскі паднябеснай імперыі. І праводзіць мячамі млын. І босымі пальчыкамі ножак кідае гарошынкі смерці.
  Дзяѓчынка спявае:
  -Слава камунізму, слава....
  Танкі рвуцца наперад...
  Дывізіі ѓ чырвоных кашулях
  Вітае рускі народ!
  І несмяротныя дзеці як засвішчаць. Вароны атрымліваюць сардэчныя прыступы і аглушаныя падаюць на галовы кітайцам. Вось гэта скажам так - дзеці-тэрмінатары. І прабіваюць вароны дзюбамі чэрапа воінам паднябеснай імперыі.
  А тут яшчэ за кітайцаѓ узяліся і іншыя дзяѓчынкі.
  Вось Наташка іх сячэ мячамі, і пунсовым саском націскае на кнопку базукі, выплёѓваючы снарад. І маса кітайцаѓ падлятае ѓверх.
  І Наташка спявае, ва ѓсю глотку:
  - Слава часам камунізму,
  Будзе канец пацыфізму!
  І дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак, як запусціць забойчую гранату, раздзіраючы супернікаѓ.
  Зоя таксама змагаецца з вялікім энтузіязмам. І сячэ кітайцаѓ мячамі без лішніх праблем.
  І босымі пальчыкамі ножак шпурляе забойнай сілы гранаты. Вось гэта дзяѓчынка - проста супер.
  Затым клубнічным саском грудзей як запусціць разбуральны падарунак смерці.
  І маса кітайцаѓ падляцела ѓгару.
  Зоя ѓзяла і праспявала:
  - У імя ідэй камунізму,
  Мы бачым будучыню царскай краіны...
  І чырвонаму сцягу, нашай Айчыны,
  Мы будзем заѓсёды бясконца верныя!
  Аѓгусціна таксама сячэ кітайцаѓ. Яна дзяѓчына проста скажам класа супер.
  Рудая дзяѓчына кінула голай пяткай забойную гранату, разарвала масу супернікаѓ і прапішчала:
  - За Расію - нашу маці!
  І рубінава саском грудзей націснула на кнопку базукі. І выплюнула забойнай сілы ракету. І столькі кітайцаѓ узяло і зараз парвалася.
  Вось гэта дзяѓчынкі.
  Святлана таксама разбурала непрыяцеляѓ. І секла войскі паднябеснай імперыі мячамі. І кідала падарункі смерці босымі пальчыкамі ножак. А пад канец як малінавым саском выкіне забойны снарад смерці.
  І заспявае:
  - Радзіма мая - гарады і мілая,
  Радзіма мая - царская краіна!
  Вось гэта дзяѓчыны - самы выбітны ѓ іх клас і магчымасці. Супраць такіх вось дзяѓчынак не выстаяць.
  І яны так сякуць гэтых кітайцаѓ без жалю і сумневаѓ.
  Аѓрора таксама тут змагаецца, і дзяѓчаты піша па кітайцах з аѓтамата. Вось гэта прыгажуня.
  І таксама пунсовым саском націскае на кнопку гранатамёта. І выпускае забойчую ракету. І масу супернікаѓ зараз ірве і раздзірае на дробныя часткі.
  Пасля чаго Аѓрора праспявала:
  - За найвялікшы камунізм,
  Толькі ѓверх ні кроку ѓніз!
  Вось гэта дзяѓчынкі - гэта вельмі крута і агрэсіѓна.
  Мірабела Магнітная бамбіць па суперніку з паветра. Яна выкарыстоѓвае біплан-штурмавік. І як па кітайцах ѓрэжа.
  І б'е іх без жалю. І піша з кулямётаѓ вельмі хораша ѓкладваючы кітайцаѓ штабелямі. І гэта яна робіць вельмі жвава. Голай пяткай націсне на педаль. І маса бомб як абрынецца на кітайцаѓ.
  Мірабела праспявала, скалячы зубкі:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце,
  І двойчы два не ёсць чатыры!
  Акуліна Арлова таксама з паветра па кітайцах малоціць. І робіць гэта вельмі пасьпяхова. І разбурае войскі паднябеснай імперыі.
  І вось націснула пунсовым саском грудзей на кнопку, і вось ляціць у кітайцаѓ, іх раздзіраючы баявая ракета.
  Акуліна ѓзяла і праспявала:
  - Слава вялікім сэрцам,
  Будзем разбураць усіх ворагаѓ да канца!
  Анастасія Вядзьмакова таксама граміла кітайцаѓ і рабіла гэта з каласальным энтузіязмам.
  Вось гэта дзяѓчына Анастасія - проста супер!
  І босымі пальчыкамі ножак накіроѓвае на непрыяцеля, нешта забойнае.
  І вось дзяѓчына лалавым саском націснула на кнопку, і падаюць на кітайцаѓ бамбёшкі. І вельмі агрэсіѓна яна выступае.
  І разбурае гэтых кітайцаѓ забойнай сілай.
  Анастасія праспявала:
  - Будзем усіх мы раздзіраць,
  За Расію нашу маці!
  Вось зноѓ дзяѓчынкі ваююць з каласальнай лютасцю. Вось гэта баявы трыумвірат.
  І ѓ небе ім няма роѓных. Але паветраных баёѓ мала - кітайская авіяцыя слабая.
  Акуліна Арлова разбурала кітайцаѓ на сушы, і пускала разрыѓныя снарады і спявала:
  - Раз, два, тры - кітайцаѓ разарві!
  Будзе слаѓны баль -
  Мы заваюем свет!
  Вось гэта баі суровыя і жорсткія.
  Вось змагаецца на танку экіпаж Лізаветы. Вось гэта дзяѓчына і яе каманда і, яны зноѓ у бікіні.
  Вось Лізавета босымі пальчыкамі ножак націснула на кнопкі джойсціка і прабуркавала:
  - Слава цару Мікалаю Другому!
  Кацярына таксама пальнула, націснуѓшы пунсовым саском і дзівячы кітайцаѓ, і дасціпна прабуркавала:
  - Слава суперадміралу Макараву!
  Алена дзюбнула па непрыяцелю. Разарвала масу кітайцаѓ пры дапамозе кулямётаѓ і вякнула:
  - За камунізм цароѓ!
  Эѓфрасіння штабнавала па суперніку, і выкошвала воінаѓ паднябеснай імперыі, і спявала:
  - Слава Русі і Беламу Богу!
  Вось такія яны баявыя дзяѓчынкі на спрытным і моцным танку. І разбурала іх каманда кітайскую раць.
  Лізавета дасціпна заѓважыла, і разбурала праціѓнікаѓ, вякнула:
  Сапраѓдны цар не той, хто ѓ кароне, а хто розумам не капялюш і хваткай не няѓклюда!
  Алена агрэсіѓна адзначыла і з лютасцю заявіла:
  - Хто мае пустую галаву, носячы карону, той тыповы капялюш, без цара ѓ галаве!
  Кацярына таксама дзюбанула, па кітайцах, разарвала два тузіны салдат паднябеснай імперыі і вымавіла:
  - Прашляпіѓшы краіну - дыктатар можа захаваць карону на башцы, але абавязкова страціць твар!
  Еѓфрасіння круша кітайцаѓ трапнымі стрэламі, і літаральна іх скошвала награбаючы горы трупаѓ.
  І пры гэтым вымавіла:
  - Лепш страціць галаву ѓ доблесці, чым застацца з носам у баязлівасці!
  Вось так дзяѓчынкі разбушаваліся. І пры гэтым яны амаль зусім голыя, і босыя, і вельмі загарэлыя, са светлымі валасамі.
  Лізавета, страляючы, заявіла:
  - Калі без цара ѓ галаве, то будзеш капелюшом што заѓсёды застаецца з носам!
  Кацярына, ведучы вельмі трапны агонь па суперніку, і выбіваючы масава кітайцаѓ, буркнула:
  - Хто губляе пачуццё рэальнасці застаецца з носам без мары!
  Алена агрэсіѓна адзначыла, страчачы па ворагах, і босымі пальчыкамі ножак націскаючы на кнопкі, і прабуркавала:
  - Жаночая ножка, калі босая, абуе любога мужчыну па гланды, і пакіне без порткаѓ агаляючы сваё цела!
  Еѓфрасіння, дзяѓбаючы супернікаѓ і забіваючы кітайцаѓ з апантанай сілай, агрэсіѓна прымеціла:
  - Страціѓшы сумленне ѓ пошуках залатых гор, можна пакінуць ворага з носам, але ѓ самога за душой не застанецца і ламанага гроша!
  Дзяѓчынкі біліся адчайна і смела.
  Лізавета падвяла вынік, разбіѓшы снарадам кітайскую гаѓбіцу:
  - Калі ѓ табе ѓ сэрцы Бог, а ѓ галаве цар, ты з'яѓляешся чалавекам з вялікай літары!
  Ваяѓніцы ваявалі і на іншых франтах.
  Алёнка штабнавала з кулямёта па кітайцах. Выкошвала іх нібы пшаніцу і завывала:
  - За вялікага цара,
  Спадары дзякуючы!
  І босымі пальчыкамі ножак дзяѓчынка як шпурне забойнай сілы гранату.
  Анюта, радок па суперніку, і голай, круглай пяткай паддаѓшы прэзент смерці, выдала:
  - Слава эпосе камунізму! Будзе з намі цар Мікалай!
  І дзяѓчына рушыла кітайскаму генералу ѓ падбародак локцем, і праверашчала:
  - За вялікую Русь Сварога!
  Баявая Ала разбурала кітайскіх салдат, выкошвала іх нібы сярпом і вякнула:
  - За Айчыну - нашу маці!
  І яе босыя пальчыкі ножак кінулі моцна забойны падарунак анігіляцыі.
  Марыя таксама разбурае ворагаѓ з дзікім апломбам. І піша з аѓтаматаѓ, пры гэтым напяваючы:
  - Наша Радзіма - наша маці!
  Жадае дзяѓчына героем стаць!
  І босымі пальчыкамі ножак дзяѓчынка як шпурне разбуральны прэзент смерці.
  А затым як націсне на кнопку базукі, сваім пунсовым саском.
  Алімпіяда замінае кітайцаѓ у парашок. Страчыць па іх з аѓтамата. І напявае:
  - Мы на табе як на вайне,
  А на вайне як на табе!
  І босыя пальчыкі ножак дзяѓчыны кінулі выбухны пакет.
  Разарвала масу кітайцаѓ у попел.
  Алімпіяда таксама пальнула пры дапамозе клубнічнага соску і праверашчала:
  - За мір, за сяброѓства, за травень!
  Алёнка заѓважыла са смяшком:
  - А затым табе травень?
  Анюта, строчачы па кітайцах, піскнула:
  Лета, ах лета, лета зорнае будзь са мной!
  Ала дзюбнула па суперніку, разарвала крыху кітайскіх салдат і прачырыкала:
  - За царскую імперыю!
  І яе валасы нібы палаючы пажар, здольны спаліць Рым. Вось гэта дзяѓчынка.
  Пяцёрка мяняе сваю пазіцыю. І піша па ворагу з узмоцненым дыяпазонам.
  І затым дзяѓчынкі якраз усякуць з электрычных правадоѓ, і ток пайшоѓ,
  па ворагам. І кітайцаѓ заіскрыла.
  А дзяѓчынкі як голымі пяткамі возьмуць і бліснуць. І зноѓ возьмуцца за Кітайскае, доблеснае войска. А кітайцы моцныя і адважныя. Гэта доблесны, шматлікі народ.
  Але па іх Вераніка і Вікторыя лупанулі з самалёта ракетамі. І разарвалі масу кітайцаѓ. Дзяѓчыны баявыя, у адным бікіні і босыя. І голымі пяткамі дзяѓбаць па непрыяцелю, націскаючы на кнопкі.
  Акуліна Арлова таксама дзяѓбае кітайцаѓ, без усялякага жалю крушаны непрыяцеляѓ.
  Акуліна босымі пальчыкамі націснула на кнопкі джойсціка і ѓзяла дзюбанула па кітайцах, разарвала іх і прачырыкала:
  - Слава бацюшку-цару!
  Анастасія Вядзьмакова пацвердзіла:
  - Цару без умоѓна слава!
  Мірабела Магнітная паддала голай пяткай падарунак знішчэння і праверашчала:
  - І за адмірала Макарава вып'ем!
  І яе пунсовы сасок агаліѓся, і дзяѓчына ѓзяла і націснула на кнопку. І паляцелі ѓ кітайцаѓ ракеты. І разарвалі мноства воінаѓ паднябеснай імперыі.
  Вось гэта дзеѓкі...
  А тут яшчэ за кітайцаѓ узяліся дзяѓчынкі-ніндзя з Японіі. І ваяѓніцы зразумела, у адным бікіні і ножкі босыя.
  Дзяѓчына-ніндзя з сінімі валасамі, узяла і мячамі кітайцаѓ секанула. І знесла галовы. І пасля таго босымі пальчыкамі ножак шпурнула гарошынку разбурэння. І зноѓ воіны паднябеснай імперыі з адарванымі канечнасцямі паляцелі ѓ розныя бакі.
  Ваяѓніца праспявала:
  - Слава Японіі! Слава!
  Дзяѓчына-ніндзя з жоѓтымі валасамі з ворагамі дзярэцца. І сячэ іх без жалю мячамі. І яе босыя, хупавыя дзявочыя пальчыкі кідаюць нешта зусім разбуральнае. І літаральна раздзіраюць целы на часткі. І ваяѓніца напявае:
  - Слава Японіі, слава!
  Ірвуцца танкі ѓ перад,
  Дзяѓчынак, не ведаючы страху
  Вітае - рускіх народ!
  Дзяѓчына-ніндзя з чырвонымі валасамі, таксама сячэ кітайцаѓ. Яна ваяѓніца вельмі агрэсіѓная. І рассякае супернікаѓ да канца. І зноѓ пальчыкі такія точаныя, панадлівыя босых ножак шпурляюць бумерангі, якія зносяць галовы, нібы брытвай валасінкі.
  І ваяѓніца напявае:
  - Русь цара ж Міхася,
  Свет пакарыла!
  Дзяѓчына-ніндзя з белымі валасамі, правяла мячамі зносячы галовы кітайцамі. І гэтая дзяѓчына ѓ бікіні аказалася пісанай прыгажуняй. І яе мячы проста супер. І босыя пальчыкі ножак, таксама кінулі атрутныя іголкі, прабіваючы горла воінам паднябеснай імперыі.
  Дзяѓчына-ніндзя праспявала:
  - Японскі воін смерці н баіцца,
  Нас смерць на полі лаянцы не страшыць...
  За Русь святую будзе ніндзя біцца
  І нават паміраючы - пераможа!
  Вось гэта дзяѓчынкі такія амаль голенькія і прыгожыя, і ножкі ѓ іх спакушаюць мужчын.
  А вось у бой зноѓ ідзе, дакладней бяжыць Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава. Зноѓ дзеці ваююць з дзікай лютасцю і ашалеласцю.
  Вось хлопчык узмахвае мячамі і зразае з плеч кітайцаѓ галовы.
  Алег прабуркаваѓ, і босымі пальчыкамі ножак кінуѓ хлопчык гарошынкі разбурэння. Парваѓ ворагаѓ на часткі і праспяваѓ:
  Слава камунізму, што будуе Мікалай,
  Самы ён вялікі і мудры цар!
  Дзяѓчынка, гэтая былая пісьменніца Маргарыта Коршунава, ссякаючы галовы кітайцам, прабуркавала:
  - За Расію і цара Мікалая!
  І босымі пальчыкамі ножак юная ваяѓніца як возьме і кіне бумеранг. І той, як праляціць, і зрэжа галовы кітайскім салдатам. Вось гэта дзяѓчынка.
  Маргарыта ѓзяла і праспявала:
  Няма выдатней Радзімы-Расіі,
  У сусвеце лепшая краіна...
  Зоркі неба ѓ жэмчуг абросілі,
  Зводзяць нават хітры выгляд з розуму!
  Пасля чаго несмяротныя дзеці ѓзялі і засвісталі ва ѓсе глоткі. І вось узялі вароны, атрымалі сардэчныя прыступы, і заваляѓшыся ѓ прытомнасць сталі падаць. І прабіваць галовы кітайцам.
  Вось гэта дзеці, яны проста монстры і супер....
  І зноѓ давай секчы непрыяцеляѓ. І такія тут баявыя і адважныя дзеѓкі што супер, вось пайшла Наташка ѓ атаку.
  Дзяѓчынка ѓзяла і дзюбанула з аѓтаматаѓ, і прачырыкала:
  - За камунізм цара Мікалая!
  Зоя пацвердзіла, падкінуѓшы голай пяткай выбухны пакет з узрыѓчаткай.
  І ваяѓніца праспявала:
  - За вялікага цара,
  Бацюшку-гасудара!
  Аѓгусціна рассякала ворагаѓ без усялякай слабасці і жалю. І рудая ваяѓніца ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак шпурнула нешта вельмі забойнае і разбуральнае. І вельмі забойна дзейнічала вельмі крута.
  Аѓгусціна правяла млын і піскнула:
  - За Расію і перамогу да канца!
  Святлана правяла мячамі вельмі агрэсіѓны млын мячамі. Ссекла ворагам галовы, склаѓшы іх у курган. І босымі пальчыкамі ножак, узяла і кінула забойны падарунак смерці.
  І зароѓ:
  - За царскі камунізм!
  І дзяѓчаты зноѓ голымі, круглымі пяткамі як дзяѓбуць забойнымі гарошынкамі знішчэння.
  І зноѓ спяюць:
  Мікалай ты цар-месія,
  Будзеш хутка ты ѓсемагутны!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Вайна з Кітаем працягвалася.
  Дзяѓчынкі падцягнулі новыя, больш магутныя бамбавікі. І Анастасія Вядзьмакова стала абвальваць на кітайцаѓ магутныя ѓдары авіяцыі.
  Ваяѓніца праспявала, націскаючы босымі пальчыкамі ножак на кнопкі:
  Будзе людзям шчасце,
  Шчасце на стагоддзі...
  Мікалая ѓлады -
  Сіла вялікая!
  Акуліна Арлова, строчачы па суперніках, і выкошваючы кітайцаѓ, агрэсіѓна праверашчала:
  - За славу ідэй камунізму!
  Мірабела Магнітная пасылаючы зверху бомбы, і забіваючы кітайцаѓ, дадала:
  - Будзе слава ѓ гэтым жыцці!
  Вось так дзяѓчынкі з паветра на паднябесную імперыю наступаюць. І знішчаюць доблесных салдат кітайскага войска.
  Алёнка таксама ваюе. Лупіць дзяѓчына з аѓтамата. Выкошвае кітайцаѓ, і пішчыць:
  - Слава часам камунізму!
  І босымі пальчыкамі ножак, як пашле прэзент смерці ѓ ворага.
  Анюта страляе па кітайцах, і вельмі трапна. Выкошвае іх і прамаѓляе са смакам:
  - Будзе радасць у сусвеце!
  І голай, круглай пяткай як падкіне гарошынку смерці.
  І баявая Ала ваюе з дзікім азвярэннем. І яе мячы праводзяць млын і ссякаюць кітайцам галовы. Дзяѓчына з лютасцю прамаѓляе, скалячы зубкі:
  - Нашай Расіі мы прынясем каханне!
  І дзяѓчынка босымі пальчыкамі ножак шпурне нешта агрэсіѓнае і разбуральнае.
  Баявая Марыя зноѓ ваюе. І яе мячы такія вострыя і вельмі забойчыя. І рэжуць плоць, нібы распаленае жалеза алей.
  Дзяѓчына з залатымі валасамі, агрэсіѓна прамаѓляе, рассякаючы кітайцаѓ, на часткі:
  - Русь-матухна з намі навекі!
  Б'ецца і Алімпіяда. Вельмі буйная яна і мускулістая дзяѓчына. Як узялася за кітайцаѓ, і давай іх секчы, нібы пшаніцу касой. Вось гэта дзеѓка, ну такая буйная, і агрэсіѓная.
  І таксама голай пяткай як паддасць бамбёшку. І масу супернікаѓ зараз парве.
  А тут яшчэ і Наташка б'ецца. Дзяѓчына ѓ руках трымае агнямёт. І лупне па суперніку.
  Пайшла бруя полымя па кітайцах. І іх цэлую сотню за раз спаліць. Вось гэта дзяѓчынка.
  А на кнопку агнямёта націсне пунсовым саском жаночых грудзей.
  І так гэта ѓсё выліваецца.
  А яшчэ дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак шпурляе агрэсіѓнай сілы лімонкі.
  Ваяѓніца праспявала:
  - За Русь святую - Айчыне слава!
  Зоя таксама ваюе з дзікай сілай пантэры. Яе клубнічныя соску націскаюць на кнопкі і выкідваюць электрычныя разрады з аѓтамата. Пасля чаго дзяѓчына прачырыкала:
  - За нашы новыя перамогі!
  І босымі пальчыкамі ножак, кідае нешта зусім забойнае. Вось гэта дзяѓчына - мядовая бландынка.
  Аѓгустына змагаючыся з ворагамі, і скошваючы іх нібы касой, пасылаючы кулю за куляй, і ѓганяючы ѓ труну, прабуркавала:
  - За вялікія дасягненні!
  І босымі пальчыкамі ножак шпурнула забойны прэзент каласальнай сілы.
  А затым дзяѓчына як націсне на кнопку зброі рубінава саском грудзей, і разарве цэлы батальён непрыяцеляѓ.
  А вось і Святлана ѓ баі дзеѓка грозная. Вельмі агрэсіѓна ворагаѓ раскрыжоѓвае.
  І босымі пальчыкамі ножак вострыя, і тонкія дыскі пасылае, у супернікаѓ.
  І малінавымі саскамі грудзей па ворагаѓ як урэжа, і іх капітальна вынішчыць. Столькі трупаѓ і знішчаных кітайцаѓ.
  Пасля чаго Святлана прабуркавала:
  - За Расію і перамогу да канца!
  Вось гэта дзяѓчынкі самага вышэйшага пілатажу. І ворагам яны ѓчынілі фігуральна знішчэнне. І на іх усё сыплюць агністыя і электрычныя шматкі.
  Аліса і Анжаліка працуюць са снайперскімі вінтоѓкамі. Дзяѓчыны ледзь паспяваюць страляць і перазаражаць.
  Кітайцаѓ вельмі ѓжо шмат. І іх так проста не перашчоѓкаць. І яны напіраюць жоѓтай, бясконцай хваляй.
  Аліса пальнула, прабіѓшы генерала і прачырыкала:
  - Колькі ж у нас працы!
  Анжаліка таксама трапна стрэліла і пагадзілася:
  - Вельмі шмат, але нас чакае перамога!
  І рыжая д'яблыца босымі пальчыкамі ножак запусціла забойны падарунак смерці.
  Аліса зноѓ стрэліла, збіла лятальны апарат Кітая. Дзяѓчына была настроена на тое, каб рашуча перамагаць.
  Вось у яе былі свае праблемы і комплексы.
  Аліса зноѓ стрэліла, прычым дастаткова трапна і прабуркавала, скалячы зубкі:
  - Мы пакажам прыклад!
  І яе вочкі бліснулі маланкамі.
  Вось гэта сапраѓды дзяѓчаты разраду проста супер.
  І вось Аліса як стрэліць і адразу трох кітайцаѓ прабіла адна куля.
  І дзяѓчынка-бландынка босымі пальчыкамі ножак возьме і шпурне забойнай сілы гранату знішчэння.
  Вось гэта дзяѓчыны што разраду проста - супер.
  Аѓрора тым часам дзюбнула з гаѓбіцы. Парвала цэлы ѓзвод кітайцаѓ і вякнула:
  - Не маю я на рахунак на свой сумневаѓ!
  І дзяѓчынка-прыгажуня ѓзяла і пунсовым саском грудзей націснула на кнопку. І зноѓ забойны снарад вялікага калібру ляціць у ворага.
  Аѓрора ѓзяла і праспявала:
  У мяне на ворага,
  Сіла ёсць і напор...
  Але я ѓ шкуры быка -
  Вось і вестка размова!
  Яе напарніца Агрыпіна, скалячы зубкі і круша якія насядалі кітайцаѓ з усмешкай выдала:
  - Гэй тарэра трымайся,
  Пачынаем разбег...
  Афрадыта дзяѓчына з залатымі валасамі і таксама ѓ бікіні і босая прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Беражы сваё жыццё,
  Цар звяроѓ чалавек!
  Агрыпіна пунсовым саском сваіх поѓных грудзей націснула на кнопку забойнай прылады і прачырыкала:
  - Мы б'ем трапна,
  Мы б'ем трапна -
  І мэта блізкая!
  Афрадыта гэтая дзяѓчына пісаная прыгажуня таксама лалавым саском грудзей як націсне на кнопку, і дзюбне па суперніку, і аглушальна смеючыся і скалячы зубкі
  - Апошнія сілы,
  Апошнія сілы -
  Круша ѓ ворага!
  Аѓрора хіхікнула, і саданула ѓ непрыяцеля, пры дапамозе клубнічнага соску грудзей. А затым дадала босымі пальчыкамі ножак.
  І накіравалася ѓ палёт баявая ракета.
  Дзяѓчына прачырыкала:
  Радуюцца трыбуны,
  Радуюцца трыбуны...
  І вось атакуюць,
  Галактыку гуны!
  На самой справе гэта ѓжо выглядае смешна, да крайнасці.
  І вось у бой ідзе танк Лізаветы. І на ім чатыры дзяѓчыны ѓ бікіні. І дзяѓчынкі ваююць адчайна.
  Лізавета пальнула па кітайцах пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прачырыкала:
  - У імя вялікай Русі!
  Кацярына таксама як урэжа па ваярах паднябеснай імперыі. Як выкасіць іх у велізарных колькасцях, і праворкуе, скалячы зубкі:
  - Слава рускім Багам!
  І дзяѓчынка зноѓ націсне босы, круглай пяткай на якія тырчаць кнопкі. Вось гэта дзеѓкі ѓ бікіні. Яны скажам так - проста супермэны-самкі. Вось паспрабуй супраць такіх выстаяць. Яны валодаюць фенаменальнай, касмічнай сілай.
  Алена як урэжа па ваярам паднябеснай імперыі. Возьме і пагражае па непрыяцелях. А затым пунсовым саском націсне на кнопку джойсціка, і проверещит:
  - Слава камунізму рускіх цароѓ!
  І голай пяткай ѓрэжа па непрыяцелю.
  Еѓфрасіння таксама ѓ баях крутая. І па непрыяцелю дзюбне, з вялізным азартам.
  І выб'е масу кітайцаѓ, і прабуркуе:
  - Слава эпосе камунізму Багоѓ!
  І тут яна таксама лалавы сасок прыменіць. І босымі пальчыкамі ножак на кнопачкі націсне. І разарве масу кітайскіх салдат.
  Вось гэта дзяѓчынкі - агрэсіѓныя ѓ іх заскокі. І чацвёрка на танку возьме і дзюбне па ворагу снарадамі.
  І ѓ іх вялікая, фенаменальная сіла.
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава таксама мячамі так актыѓна і эфектыѓна працуюць, нібы гэта прапелеры верталётаѓ.
  Хлопчык кінуѓ босымі пальчыкамі ножак кавалачак антыматэрыі. Знішчыѓ цэлы батальён кітайцаѓ і прабуркаваѓ:
  - За веліч гаспадароѓ!
  Пасля чаго яго мячы правялі млын, ссякаючы галовы кітайцам.
  Маргарыта Коршунава секла непрыяцеляѓ. Ссякала ім галовы, і скалячы зубкі прамаѓляла:
  - У славу царскага СССР!
  І зноѓ голай, круглай, дзіцячай пяткай як паддасць разбуральны падаруначак знішчэння.
  Потым несмяротныя дзеці ѓзялі і засвісталі. І паваліліся аглушаныя свістам вароны, прабіваючы чэрапа кітайскім салдатам.
  Маргарыта прачырыкала:
  Ідэі камунізму,
  Круцейшы пацыфізму!
  Вось гэта дзеці-монстры. Яны самыя крутыя і агрэсіѓныя ѓ свеце. Вось гэта дзеці-тэрмінатары.
  Алег Рыбачэнка штабнаваѓ па ворагу, і сек мячамі. А затым возьме і дзюбне з агнямёту. І столькі кітайцаѓ зараз згарыць. І ваяѓнікі-дзеці на самым піку.
  Хлопчык узяѓ і праспяваѓ:
  - Слава Расіі, слава...
  Танкі кляпае дзяржава!
  І хлопчык гадоѓ дванаццаці на выгляд, узяѓ і босай пяткай паддаѓ гранату разбурэння, і масу разарваѓ кітайскіх салдат.
  Юны ваяѓнік быѓ поѓны сіл і энергіі. І як знішчала салдат паднябеснай імперыі вечнае дзіця. У ім папросту фенаменальная, залімітавая сіла.
  Алег узяѓ і праспяваѓ:
  Ударым мацней,
  Пацягнем дружней!
  Мы адродзім СССР,
  Пакажам свету ѓсім прыклад!
  І хлопчык як плюне агеньчыкам, і цэлы батальён кітайцаѓ зараз згарэѓ. І зароѓ:
  - І каб не было праблем!
  Маргарыта дасціпна адзначыла, зразаючы непрыяцеляѓ, як лязом брытвы і прабуркавала:
  - За вялікую Русь,
  Ты змагайся і не трусь!
  І босымі пальчыкамі ножак дзяѓчынка як запусціць забойчую гарошынку татальнай гібелі.
  Наташа зноѓ секла кітайцаѓ з ашалеласцю і лютасцю.
  Столькі жоѓтых воінаѓ завалілася са ссечанымі галовамі.
  Вось гэта дзяѓчаты - якія вельмі крутыя і баявыя.
  Наташка спачатку правяла прыём мячамі - матылёк-махаон. А затым узяла ѓ рукі агнямёт і як націсне пунсовым саском на кнопку. І нібы фантан са спіны кіта, выкіне полымя, якая абвуглівае кітайцаѓ да костак.
  Дзяѓчына з блакітнымі валасамі праспявала:
  - За Айчыну - нашу маці!
  Зоя ѓзяла і таксама мячамі як возьме і сячэ. І босымі пальчыкамі ножак узяла, і шпурнула ляза брытвы. І замачыла масу кітайцаѓ.
  Затым Зоя націснула малінавым саском на кнопку агнямёту, і як выпаліць непрыяцеля з каласальным апломбам.
  Зоя ѓзяла і праспявала:
  Слава часу цароѓ,
  Цвік мяцежніку забі!
  І дзяѓчына давай цягліцамі прэса пагульваць.
  Аѓгусціна вельмі прыгожая баба. І яе валасы луналі па паветры, нібы пралетарскі сцяг.
  І дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак як возьме і кіне бумеранг знішчэння.
  А затым узяла і рубінава саском грудзей як падштурхнуѓ на кнопку гранатамёта.
  І прабуркавала:
  - За Айчыну цудоѓную!
  І босымі пальчыкамі ножак возьме і зноѓ шпурне нешта надзвычай забойнае.
  Святлана ѓзяла і таксама пальнула націснуѓшы клубнічным саском на кнопку, ад чаго вылецела міна. Яна апісала дугу, і дзюбанула па кітайскіх войсках.
  А затым дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак узяла і шпурнула шарыкі з нітрагіцэрынам. І разарвала масу супернікаѓ.
  Пасля чаго праваркавала:
  - За Маці Багоѓ Ладу!
  Вось гэта дзяѓчынкі, і яны зараз як сваімі сіськамі на кнопкі націснуць, што адразу цэлы кітайскі полк з танкамі ѓзляцеѓ разарваны ѓверх.
  Вось гэта дзяѓчынкі...
  А тут яшчэ за кітайцаѓ узяліся лётчыцы Агата і Адала. Такія вось баявыя і агрэсіѓныя дзяѓчынкі са стройнымі, мускулістымі целамі, і босымі хупавымі ножкамі. Прычым абедзве прыгажуні натуральныя бландынкі і проста супер дзяѓчынкі.
  І возьме Агата і босымі пальчыкамі ножак возьме, і выпусціць з самалёта ракету. І возьме і суперніка разнясе ва ѓрыѓкі смерці.
  Агата дзейнічае агрэсіѓна. І яе пунсовы саскок націснуѓ на кнопку. І
  Вось дзяѓчына дзюбанула і праспявала:
  Перарвалася нітку,
  Нам пагражае злая смерць...
  Але дзеѓкам жыць -
  А супостатам памерці!
  Адала ѓзяла і таксама дзюбнула па кітайцах пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. А потым як яе лалавы сасок націсне на кнопкі і паляцяць па пазіцыях ваяроѓ паднябеснай імперыі рэактыѓныя снарады.
  Ваяѓніца прачырыкала, круша ворагаѓ:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце!
  Вось гэта дзяѓчыны, якія босымі ножкамі робяць цуды.
  А вось напрыклад Юліяна патрапіла ѓ палон. Яе скруцілі ззаду рукі супастаты.
  І павялі басанож спачатку па траве. А затым па пяску... А пасля спецыяльна раскідалі вогнішча і рассыпалі па зямлі вугольчыкі. І дзяѓчына голымі падэшвамі ступала па чырвоных падпаленых камянях.
  На шчасце ѓ Юлляны ад сталага хадні басанож агрубелі падэшвы і сталі мазолістымі. Таму ёй гэта не так балюча. І дзяѓчына крочыць, ганарліва ѓскінуѓшы галаву.
  Яе тулава аголены, цягліцы дзяѓчынкі моцныя, і толькі тоненькія трусікі на сцёгнах. І загарэлая, залаціста-аліѓкавая скура. А валасы доѓгія, густыя, медна-чырвоныя.
  Бачачы што хадня басанож па вуглях не выклікае ѓ дзяѓчынкі крыкаѓ і стогнаѓ, кітайцы яе падняліся на прэнг. Заламалі рукі і сталі паднімаць угару. Спачатку яе паднялі да самай столі. Пасля адпусцілі вяроѓку. Дзяѓчына павалілася ѓніз. Каля самай падлогі вяроѓка нацягнулася. Пякельны боль працяѓ дзяѓчынку ад верхавіны да босых пятак.
  Юліяна закрычала, але тут жа сцяла губу. І сціснула мацней зубы.
  Кітайцы засмяяліся. І зноѓ пачалі яе паднімаць уверх. Гэта было катаванне ѓ ѓзварушэнні.
  Юліяна маѓчала. Толькі яе голыя, загарэлыя, мускулістыя ножкі тузаліся і насіліся па паветры.
  Дзяѓчынку паднялі зноѓ да самай столі. А потым адпусцілі вяроѓку. Загарэлае, амаль шакаладнае цела дзяѓчыны павалілася ѓніз. Зноѓ дзікі боль і здушаны крык прыгажуні рудай масці.
  Каты хіхікаюць і скаляць зубы. Вось яны такія скажам прама стромкія.
  А вось дзяѓчыну па сігнале галоѓнага ката зноѓ сталі паднімаць угару. Усё вышэй і вышэй. І вяроѓка нацягнулася.
  Па вось дзяѓчынка замерла ѓ самай столі. Потым зноѓ ужо які раз адпусцілі вяроѓку. І дзяѓчына павалілася ѓніз... І зноѓ крык адчайны прыгажуні.
  Ды гэта сапраѓды пакуты. Відаць трох узварушэнняѓ здалося дастаткова. І цяпер дзяѓчынцы надзелі на босыя ножкі цяжкія, дубовыя калодкі. Мускулістае, загарэлае цела прыгажуні нацягнулася, і мышцы праступілі куды больш рэзка.
  Затым па сігнале старэйшага ката сталі на крукі вешаць гіры. І цела Юльяны, голае і моцнае, стала расцягвацца мацней. І праступіѓ пот, і аліѓкавая скура заблішчала, нібы змазаная маслам.
  Дзяѓчына з Расіі зноѓ застагнала... Але зноѓ каторы раз сціснула мацней зубы. І пастаралася ѓтрымаць пакутлівы стогн і вырываюцца з горла крыкі.
  Старэйшы кат з Кітая жорстка вымавіѓ:
  - Даволі! А зараз вышмаруйце ёй пяткі і прыгатуйце жароѓню.
  Казальнікі дасталі збан з аліѓкавым алеем. І сталі акуратна змазваць падэшвы Юльяны. Відаць, было мужчына прыемна мацаць босыя, хупавыя ножкі вельмі прыгожай дзяѓчыны. І гэта сапраѓды велізарная асалода.
  Дзяѓчына праз боль у расцягнутых звязках, і вывернутых руках, і плячах, адчувала смутнае пачуццё сораму ад дакрананняѓ катаѓ.
  Але ѓ любым выпадку яна старалася не крычаць і не стагнаць.
  Кончыѓшы змазваць, босыя, ружовыя, агрубелыя, але не страцілі хупавай формы падэшвы дзяѓчыны каты сталі складаць пад пяткам тонкія дровы.
  Гэта традыцыйнае катаванне агнём, з падсмажваннем пятак. Вось як піраты ѓ "Востраве скарбаѓ", хацелі юнге Джыму Хокінсу босыя, хлапечыя пяткі. Відаць, гэта сапраѓды вельмі балюча.
  Вось вогнішча склалі, і падсыпалі крыху серы каб лепш гарэла, і капнулі саляркі.
  Старэйшы кат усміхнуѓся ... Юліяна якой і так было балюча здрыганулася ад страху. І тут жа ѓскрыкнула ад дзікага болю. Ды гэта і праѓда вельмі непрыемна.
  Вось катаванне паднёс паходню і запаліѓ полымя пад босымі, точанымі ножкамі прыгожай, з рудымі, пышнымі, павойнымі валасамі дзяѓчыны.
  Агонь запалаѓ на некаторай адлегласці ад дзявочых падэшваѓ.
  Спачатку Юліяна адчула толькі прыемнае цяпло, яна амаль увесь час ваявала босая, і яе ступні былі вельмі жорсткія, пакрытыя мазолістым скарынкай.
  Але яны ѓсё роѓна жывыя. І праз некаторы час, голыя падэшвы дзяѓчынкі стала прыпякаць. Юліяна сціснула зубы з вялікай сілай. І ѓсё роѓна вырываѓся з грудзей дзяѓчынкі пакутлівы стогн.
  Старэйшы кат загадаѓ:
  - А цяпер дадайце ёй бізуна!
  Змагальнік дастаѓ з кадкі з вадой лазовы прут. Спачатку махнуѓ ім па паветры. Той праляцеѓ са свістам...
  І вось кат з усяго размаху як урэзаѓ дзяѓчынцы па спіне. Скура колеру шакаладкі ці крыху святлей, лопнула, і палілася кроѓ.
  Старэйшы кат усклікнуѓ:
  - Лягчэй секі! Не завалы да смерці!
  Пакутнік біѓ, шырока пры гэтым расставіѓшы ногі. Удары сыпаліся.
  А двое іншых катаѓ падкладалі ѓ вогнішча пад босымі нагамі дзяѓчынкі тонкія, сухія, прасякнутыя спіртам дровы. Полымя лізала - голыя, круглыя, ружовыя, і разам з тым мазолістыя пяткі дзяѓчынкі.
  Гэта быѓ патройны боль: расцяжка на дыбе, пуга і агонь пад босымі ножкамі дзяѓчынкі.
  Але Юліяна сабраѓшы ѓсю сваю мужнасць прымудралася стрымаць гучныя крыкі, ад невыноснага болю. І цярпела як сапраѓдная дачка Расіі і сапраѓдная гераіня.
  Каты працавалі. Адзін сапячы лупіѓ дзяѓчыну па спіне, якая пакрывалася ранкамі і крывавіла. Потым пераносіѓ удары і на ягадзіцы дзяѓчынкі.
  Двое іншыя сачылі за вогнішчам, каб полымя смажыла змазаныя алеем пяткі прыгажуні.
  Старэйшы катаванне падобна быѓ незадаволены. На самой справе ахвяра нават не стогне. Нібы яе жорсткае катаванне не бярэ. А гэта ѓдар па самалюбстве катаѓ.
  Камандзір катаванняѓ загадаѓ:
  - А цяпер і грудзі ёй вышмаруйце!
  Катам такая ідэя спадабалася. Яны капнулі сабе на далоні аліѓкавага алею. Размазалі яго па лапах, і сталі хапаць і шчыпаць дзяѓчыне аголеную грудзі.
  Юліяна была зусім голая, і так вісела сабе. А ёй мацалі пунсовыя соску.
  А каты ѓхмыляліся.
  Дзяѓчыне было вельмі сорамна і агідна ад дакрананняѓ грубых і валасатых катаѓ. І яна пачырванела ад гневу і сораму.
  А каты яе мацалі і змазвалі сіські, прычым густа. Ад грубых дакрананняѓ мужчын, грудзі ѓ дзяѓчыны набраклі і зацвярдзела. Юліяна закрычала:
  - Ды будзьце вы праклятыя!
  Каты ѓ адказ толькі ѓсміхаліся і пажадліва скаліліся. Але вось грудзі ѓжо змазаны далей няма куды і даводзіцца свае лапы неахвотна прыбіраць.
  Пасля чаго каты паднеслі да голай грудзей дзяѓчынкі паходні. Тыя запалалі і полымя кранула пунсовых соскай аголенай грудзей дзяѓчынкі.
  Юліяна закрычала ад дзікага, неапісальнага болю.
  Але потым зноѓ страшным намаганнем волі сціснула свае жамчужныя зубкі. І замоѓкла. Хаця дыхала цяжка.
  Цяпер каты смажылі ёй і падэшвы, і грудзі, расцягнулі цела на прэнгу, выварочваючы суставы і білі пугай.
  Але дзяѓчына маѓчала. Яна выяѓляла велізарную мужнасць і гераізм.
  Каты працавалі. Трымалі то набліжаючы да аголеных грудзей, то выдаляючы паходню. Лупілі пугай, па спіне і ягадзіцах, раздзімалі агонь пад голымі падэшвамі дзяѓчынкі.
  Карацей кажучы, працавалі сумленна. Але ѓ дзяѓчыны-гераіні воля аказалася мацнейшай, і яна магла стрымаць стогны і крыкі.
  Старэйшы кат незадаволена шчоѓкнуѓ языком і загадаѓ:
  - А цяпер вышмаруйце ёй маслам ѓлонне!
  Каты праявілі гатоѓнасць да пакуты. І энергічна кінуліся мазаць аголенае ѓлонне дзяѓчынцы. Іх прагныя, ліпкія ад алею пальца залазілі прыгажуні паміж ног. І гэта было вельмі гідка і жорстка.
  Юліяна адчула ѓ сабе млоснасць, і яѓную агіду. А пальцы ѓсё лапалі і лапалі дзяѓчынцы ѓлонне, і залазілі ѓсё глыбей і глыбей. І так гэта ѓсё аказалася гідка.
  Юліяна закрычала:
  - Маю душу вам не зламаць!
  Каты вышмаравалі ёй густа ѓлонне, і працягвалі мацаць паміж ног. Але старэйшы кат прыкрыкнуѓ на іх. І ён прыбралі рукі.
  І замест гэтага ѓзялі і паднеслі запаленую паходню да лона. Агонь лізнуѓ самы адчувальны дыямент жаноцкасці ѓ дзяѓчынкі.
  Юліяна ѓскрыкнула і затросся. І ёй было так балюча. Так невыносна пакутліва, што стогны вырываліся праз моцна сціснутыя сківіцы дзяѓчынкі.
  І яна тузалася што ѓсё ѓзмацняла пакуты.
  Старэйшы кат загадаѓ:
  - Вы ёй яшчэ і ягадзіцы вышмаруйце.
  Каты ахвотна кінуліся мазаць прыгожую, пругкую азадак дзяѓчынцы. Яны гэта рабілі з энтузіязмам, і запалам. Заадно лілі на рукі алей.
  Юльяне было і балюча і брыдка. Але агонь крыху адсунулі ад яе ѓлоння і дзяѓчыне стала лягчэй. Юліяна сціснула зубы, так што нават закапала ад напружання з дзясны кроѓ. І маѓчала.
  Каты змазвалі ёй ягадзіцы, што яны нават заблішчалі.
  А потым паднеслі да іх і лону па паходні, з гарачым полымем. І яно як запалае, і лізне далікатную скурку.
  Асабліва балюча, калі паляць ѓлонне. Вось ужо ѓ пахвіны валосікі абвуглі. І гэта так балюча і пакутліва, і як яшчэ Юлляна такую пякельную, невыносную пакуце трывае.
  Старэйшы кат загадаѓ:
  - А цяпер б'йце ёй распаленым, сталёвым пугай!
  Прафесіянал сваёй справы дастаѓ з каміна чырвоных ад спякота прут. І стаѓ лупіць ужо распаленым жалезам па голай, загарэлай, і без таго ѓжо параненай спіне дзяѓчынкі.
  Юліяна застагнала, і ёй было так балюча, што прытомнасць муцілася. І ёй вельмі хацелася адключыцца і страціць прытомнасць. Але як на зло яна ѓсведамляла сябе ѓ невыносных пакутах, і вельмі дзіка пакутавала.
  І вось яна адчувала, што вось-вось разрыецца і будзе лямантаваць ва ѓсю глотку.
  І каб хоць крыху прыглушыць пакуты дзяѓчынка заспявала;
  Дзень Перамогі, як ён быѓ ад нас далёкі,
  Як у вогнішчы патухлым растаѓ вугаль. Былі вярсты, абгарэлыя, у пыле, -Гэты дзень мы набліжалі як маглі. вачах.Дзень Перамогі!Дзень Перамогі!Дзень Перамогі!Дні і ночы ѓ мартэнаѓскіх печаѓНе стульвала наша Радзіма вачэй.Дні і ночы бітву цяжкую загадай -Гэты дзень мы набліжалі як маглі. б прабегчыся па расе! Пол-Еѓропы пракрочылі, паѓзямлі, - Гэты дзень мы набліжалі як маглі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  А ѓ Кітаі ішла вялікая вайна...
  Наташа і яе каманда адбівалі атаку незлічонай арміі паднябеснай імперыі. Адважна пёрлі кітайцы - нацыя воінаѓ.
  І дзяѓчынкі штабнавалі па іх з кулямётаѓ. І літаральна скошвалі цэлыя шэрагі.
  Наташа, ведучы агонь з аѓтамата і шпурнуѓшы босай, дакладны, загарэлай ножкай гранату, праспявала:
  - За вялікі камунізм,
  Ты страляй не станавіся!
  Зоя таксама лупанула чарга. Затым секанула мячамі, збіваючы кітайскія галовы і піскнула:
  - За новы рубеж!
  І босыя пальчыкі ножак, зноѓ запусцілі, нешта забойнае.
  А затым дзяѓчына пунсовым саском націсне на кнопку базукі.
  Аѓгусціна як дзюбне з гранатамёта. І таксама прывяла спускавы кручок рубінава саском.
  Дзяѓчына ѓзяла і голай пяткай падкінула гранату. І разарвала масу кітайцаѓ.
  І потым праспявала:
  Космасу прасторы,
  Смерці покрыва...
  Мы раѓняем горы -
  Драпежна засмактала!
  І Аѓгусціна аблізнула вусны, успомніѓшы як яна энергічна працуе мовай, дзеля задавальнення і смаку.
  Святлана ѓзяла і дзяѓбуць з рэактыѓнай пускавы ѓстаноѓкі націснуѓшы клубнічным саском на кнопку. І гэта было так здорава...
  І дзяѓчынкі прабуркавала:
  - За вялікі царскі камунізм!
  Пасля чаго чатыры дзяѓчыны як дружна плюнуць ... Тысяча кітайскі салдат была збітая ад страсення з ног.
  Вось гэта дзеѓкі - вышэйшы пілатаж.
  Наташа ѓзяла і прачырыкала, а за ёй заспявалі хорам усе астатнія дзяѓчаты;
  Русь вялікая краіна,
  Камунізму вышэйшай пробы,
  Лада Родам нам дадзена,
  Сячэ меч клінком Сварога!
  
  Мы дзяѓчынкі наперадзе,
  Атакуюць камсамолкі...
  І іншага няма шляху,
  Галасок гуляе звонкі!
  
  Супостатаѓ пераможам,
  Дзеля матухны-Расіі...
  Бо над намі херувім,
  Белы Бог прыйдзе месія!
  
  Стварэнне ѓ краіне,
  Нашай будзе вышэй за сонца...
  Бо народ па ѓсёй Зямлі,
  За свабоду адважна б'ецца!
  
  Радзіма ты наша маці,
  Найвялікшая Расія,
  Воѓк спрабаваѓ разарваць-
  Сталі дзяѓчыны прыгажэй!
  
  Можа зрабіць мы такой,
  Усё сюрпрыз суцэль вясёлы...
  Урэжа босаю нагой,
  Дзеѓка з сілай камсамола!
  
  Не загубіць Чорны Бог,
  Ён жа таксама Сын ведай Рода...
  І яго ёсць пест Сварог,
  Пераможам лічы з парога!
  
  Дзеѓкі кахаюць басанож,
  Па сумётах адважна імчацца...
  Не зловіш лань сілком,
  РПГ мы носім у ранцы!
  
  Калі дзяѓчына кахаючы,
  Спакусіла хітра хлопца...
  Гэта рабіла жартам,
  Не паслаць яго на псарню!
  
  Белых Бог - вялікі Бог,
  Стварэнне ѓ светабудовы...
  І цмок зараз здох,
  Будзе новае стварэнне!
  
  Русь вялікая краіна,
  У ёй дзяѓчынкі заѓсёды босыя...
  Атакуе Сатана,
  І дзяѓчынак бачныя косы!
  
  Ну, а вечны Бог Сварог,
  Што тварыѓ перад Родам Зямлю...
  Зможа ѓсіх сагнуць ураз у рог,
  Дзеля новых пакаленняѓ!
  
  Правадыр Вялікі Ісус,
  Таксама Сын паверце Рода...
  Выкінем вядома туз,
  Будзе класнае надвор'е!
  
  А затым пойдзе гульня,
  Той якой няма страмчэй...
  Мы такія фраеры,
  Разагналі проста хмары!
  
  Бог наш Усемагутны Род,
  Зробіць планету яркім...
  Дасць нам усім здароѓя ѓ доѓг,
  Каб атрымалася саладзей!
  
  Дзеля Госпада-Хрыста,
  Мы ѓсе мілі адкруцім...
  Багародзіца чыстая,
  Авель жывы - зрынуты Каін!
  
  Вось надышоѓ вясёлы дзень,
  Стаѓ Гасподзь сусвету геній...
  І аброс травою пень,
  Дзеля святла пакаленняѓ!
  
  Вось дзяѓчынкі басанож,
  Зноѓ хутка пабеглі...
  У іх грудзей не сілікон,
  Камунізму бачныя далечы!
  
  Захацелася дзеѓкам ведай,
  Усіх мужчын збіць нагамі...
  Каб быѓ з жанчына рай,
  Не тапталі ботамі!
  
  Ну карацей ужо канец,
  Будзе хутка супостатам...
  У прыгажуні юнак,
  Атакуюць ведай салдаты!
  
  Вось калі скончаны бой,
  І Сварог мячы падніме...
  Буду Род навек з табой,
  Дзеля матухны Расіі!
  Вось так дзяѓчынкі гэтых кітайцаѓ і нішчаць, і спяваюць.
  А вось яшчэ і Сталеніда ѓ баі і размахвае мячамі. І яе грудзей прыстаѓлены спецыяльныя з магіі батарэйкі які вывяргаюць маланкі. І па кітайцах як дзяѓбуць.
  Сталеніда ѓзяла і праспявала:
  - Маланка, маланка, маланка,
  Наша родная, босая сям'я!
  Вераніка ж з гранатамёта стукне вось гэта баба - вышэйшы клас.
  А язык у яе такі доѓгі.
  Прычым пры стральбе з гранатамёта дзяѓчына націскае пунсовым саском на кнопку. Вось гэта крута і выдатна.
  Вераніка ѓзяла і праспявала:
  - Я самая крутая дзеѓка ѓ свеце,
  А двойчы два зусім не чатыры!
  І голай пяткай дзяѓчынка як возьме і паддасць гранату. Вось яна якая баявая.
  Вікторыя таксама разбурае ворагаѓ. І яе соску рубінаѓ пры справе. І яе босыя пальчыкі ножак, як прыменяць нешта зусім разбуральнае, што ворагаѓ літаральна знішчае.
  Вікторыя ѓзяла і заспявала:
  Я вас зарэжу, усіх перарэжу,
  Я вас зарэжу! Я вас зарэжу!
  І вось яе голая пятка ѓзяла і паддала па ворагам. Вось гэта дзяѓчаты-прыгажуні.
  А вось з неба Анастасія Ведзьмакова наносіць поѓнае ѓдар. Таксама дзеѓкі ѓ адным бікіні і віскоча ад задавальнення.
  Пры гэтым прыгажуня тузаецца і зноѓ напявае:
  Усё вышэй і вышэй, і вышэй,
  Імклівы ѓзлёт нашых птушак...
  І ѓ кожным прапелеры дыхае-
  Спакой нашых меж!
  І вось гэтая ведзьма паветра як возьме і пунсовым, нібы пераспелая трускаѓка саском націсне на кнопку. І адразу тузін ракет як лупанет па кітайцах.
  Анастасія ѓзяла і прачырыкала:
  - Усіх разнясём з усёй сілай!
  Акуліна Арлова зноѓ у баі. І такая яна класная прыгажуня. І яе ножкі босыя, хупавыя, загарэлыя і такія панадлівыя ціснуць на педалі сыплюць на супостата бомбы.
  Вось гэта дзяѓчынкі з валасамі колеру сусальнага золата.
  А Настасся Ведзьмакова - рудая і нібы полымя.
  А Мірабела Магнітная мае валасы таксама нібы вясновыя дзьмухаѓцы.
  І таксама як возьме і ѓрэжа, націснуѓшы саском якія зіхаціць нібы лал. Вось гэта дзяѓчына - само разбурэнне.
  І вось яна ѓзяла і па непрыяцелю выпусціла цэлую хмару атрутных іголак. Націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопкі вывяргаючы прэзенты смерці.
  Пасля чаго пра булькала:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце,
  Крушу супостатаѓ у эфіры!
  І дзяѓчына як ашчэрыць свае жамчужныя зубкі. Вось гэта сапраѓды ѓ дзяѓчынкі вышэйшы пілатаж, і валасы зіхацяць як купалы Праваслаѓных цэркваѓ.
  І яна, напрыклад, можа і нешта больш вычварнае вывярнуць.
  А Анастасія Вядзьмакова ѓзяла і выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, адправіла па суперніку цэлы кубік атрутнага шкла. Ён як ірване, і ѓвап'ецца незлічоныя целы кітайцаѓ. І разарве іх на дробныя кавалачкі.
  Рудая ваяѓніца праспявала:
  - Забойства, забойства халтурыт бязбожна,
  І ноччу, і днём усё роѓна!
  І зноѓ па ворагах з самалётаѓ такое забойнае і разбуральна возьме і ѓрэжа.
  І дзяѓчаты з паветра паказваюць пякельныя замарочкі і вышэйшае звяно разбурэння.
  Алег Рыбачэнка гэты вечна юны пападанец, падобны на хлопчыка гадоѓ дванаццаці як возьме і засвішча.
  Вароны, атрымаѓшы сардэчны прыступ, страчваюць прытомнасць і аказваюцца ѓ завале. Іх вострыя галовы прабіваюць чэрапа кітайцам. Вось гэта сапраѓды жорсткі бой.
  Хлопчык робіць мячамі прыём - казырная дама і ѓ дзясятка кітайцаѓ зараз зляцелі галовы.
  Алег Рыбачэнка, рассякаючы ворагаѓ напалову, і кідаючы босымі пальчыкамі дзіцячых ножак гарошынкі знішчэння, пішчыць:
  - Слава часам камунізму,
  Вынішчым ярмо пацыфізму!
  Маргарыта Каршунова, правядучы мячы прыём трэфавы туз, ссекла галовы і прачырыкала:
  - Слава рускім Багам!
  І босыя ножкі дзяѓчынкі, узялі і шпурнулі ѓ непрыяцеля гарошынку разбурэння і знішчэння.
  І Маргарыта ѓзяла і праспявала:
  - За камунізм вялікі,
  Спынім навалу дзікі!
  Вось гэта дзяѓчынка каласальнага ѓзроѓню.
  І ваяѓніцы таксама насядаюць.
  Алёнка як размахалася мячамі. І сячэ. А затым возьме чэпкімі пальчыкамі за дзяржальню гранаты. І як па ворагу шпурне. І вялікая колькасць кітайцаѓ парве.
  Алёнка ѓзяла і праспявала:
  Бой ідзе святы і правы,
  Дзеѓкі босыя ѓ цемры.
  Светлы бой не дзеля славы -
  Дзеля жыцця на Зямлі!
  І дзяѓчынка як засмяецца.
  Анюта таксама супернікаѓ з велізарным азартам знішчае. І вось яе грудзі агаліліся. І ѓзяла і пунсовым саском як націсне на кнопку джойсціка.
  І вось паляці ѓ непрыяцеля міны.
  Вось так выпростваюцца з ворагамі дзяѓчыны. А яны такія босыя, такія сэксуальныя і моцныя.
  Анюта ѓзяла і праспявала:
  - Дзякуй Богу Ісусу,
  Чалавецтва сваёй крывёю выратаваѓ...
  Не паддайцеся людзі вы спакусе,
  Даѓ святы людзям свой наказ!
  Рудая, баявая Ала агрэсіѓна адзначыла:
  - Бог - гэта ѓсяго толькі ілюзія!
  Пасля чаго ѓзяла і рубінава саском націснула на пускавы кручок. І як ад гэтага выкінулася апантанае полымя.
  Ала адзначыла, скалячы зубкі і напяваючы:
  - Без Бога шчаслівай,
  Суцэль можна стаць...
  Вазьміце мужчыну -
  Багацей у ложак!
  І так пасля гэтага пасажу д'яліца рудай масці засмяецца.
  Ды гэта дзяѓчына, якая здольная на ѓсё. І вельмі любіць мужчын. І асабліва ёй да спадобы працаваць мовай. Яна так усё гэта любіць.
  Марыя таксама з войскам Кітая ваюе. І робіць гэта з вялікай лютасцю.
  Дзяѓчына з валасамі колеру сусальнага золата, узяла і пальнула з пісталетаѓ-кулямётаѓ атрутнымі іголкамі.
  Зрэзала масу кітайцаѓ і прапішчала:
  - Белыя коні, белыя коні,
  Нас не дагоняць! Нас не дагоняць!
  І вось Марыя ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак запусціла забойны прэзент разбурэння.
  А пасля выдала:
  - Д'ябал тут,
  Д'ябал там...
  Жыццё і смерць-
  Суцэльны падман!
  Алімпіяда, строчачы па кітайцах, адзначыла:
  - А што ёсць ісціна?
  І таксама ѓзяла і моцнымі, голымі нагамі падкінула бочку з узрыѓчаткай.
  Тая пакацілася і ірванула. І цэлы батальна паднябеснай імперыі падляцеѓ высока ѓ неба.
  Алімпіяда ѓзяла і лупанула зноѓ. І таксама выкарыстоѓвала пры гэтым пунсовы, як буйная трускаѓка сасок.
  І ваяѓніца праспявала:
  Мне б у неба, мне б у неба!
  Басанож і шмат снегу!
  Алёнка адзначыла са смяшком:
  - Д'ябал, д'ябал, д'ябал выратуй,
  Нехта, нехта вірус прынёс....
  Дай нам, дай нам у рукі мячы,
  Не дапаможа нават Хрыстос!
  Алімпіяда ѓзяла ѓ рукі шланг і з яго паслала струмень пеністага бензіну. Ён успыхнуѓ нібы агнямёт. І вось бруя полымя як абрынецца на кітайцаѓ. І давай іх спальваць.
  І Алімпіяда праспявала:
  - Што за стваральнік,
  Рай ці пекла...
  Усіх забівае -
  Твой яд!
  І ваяѓніца ѓзяла і пякельнымі вачыма падміргнула. Намякаючы на эпідэмію каранавіруса ѓ дваццаць першым стагоддзі. І гэтая пякельная эпідэмія ѓсіх задзяѓблі. І паѓстала пытанне: навошта Богу гэта трэба?
  Але зараз іншыя часы і дзяѓчынкі проста ваююць з кітайцамі.
  Маруся вось узяла ѓ рукі магутную гранату, адштурхнулася сваімі голымі, мускулістымі ножкамі і прабуркавала:
  - За касмічныя перамены!
  Матрона падхапіла, скалячы зубкі, і шпурляючы нешта вялікай і вельмі разбуральнай сілы:
  - Перамен - патрабуюць нашы сэрцы,
  Перамен - патрабуюць нашы вочы!
  Алёнка, ведучы агонь па кітайцах і шпурляючы босымі ножкамі гранаты падхапіла з вялізным азартам:
  - У нашым смеху і нашых слязах,
  І пульсацыі вен!
  Перамен, мы чакаем перамен!
  Анюта агрэсіѓна адзначыла, скошваючы супернікаѓ, і націснуѓшы клубнічным саском грудзей на кнопку:
  - Уся краіна перабудовай объята,
  У нашай краіне - расшчапляецца атам!
  Рудая Ала круша непрыяцеля, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, і саскоѓ зіготкі як рубіны, падтрымала парыѓ:
  Ведай пульсацыя сэрца і вен,
  Слёзы нашых дзяцей-маці....
  Марыя дзюбнула ѓ суперніка, чымсьці вельмі забойным і дадала, выскаліѓшы зубкі:
  - Кажуць мы жадаем змен,
  Скіне ярмо дракона ланцугоѓ!
  Алімпіяда энергічна пацвердзіла. Дзяѓчыны пры гэтым узяла і босымі падэшвамі адштурхнула бомбу з узрывацелем, якая праляцела ѓ паветры і правішчала:
  - Ігу дракона канец!
  І вось дзяѓчынкі зноѓ у рызыцы і баявым трансе.
  Алімпіяда, радок па ворагах з кулямёта, які выпускаѓ прэзенты вялікіх калібраѓ, адзначыла:
  -Ад злога дракона,
  Род Зямлю выбавіѓ...
  І цень небасхілу-
  Ён людзям пакінуѓ!
  Алёнка агрэсіѓна заявіла, жорстка разбураючы ворагаѓ, з агрэсіѓнымі замашкамі:
  - Я стану абсалютнай чэмпіёнкай свету,
  І прыгну проста ѓ Ціхі акіян!
  Вось гэта дзяѓчынкі са сваімі пякельнымі працэсарамі.
  І босыя ножкі прыгажунь, кідаюць нешта надзвычай агрэсіѓнае, якое вядзе да смерці.
  Анюта заѓважыла, націснуѓшы пунсовым саском на кнопку мінамёта, і разбурала кітайцаѓ і раве:
  - За вялікія памеры, што ёсць у мужчын!
  Вось гэта дзяѓчаты вельмі прыгожыя і разумеюць, што значыць моцныя мужчыны. З імі весела і дадаецца энергія.
  Алёнка вельмі прыгожа дзейнічае, і наносіць зруйнавальныя ѓдары сваімі босымі ножкамі.
  І ляцяць зноѓ з вялікай сілай гранаты.
  Ваяѓніцы дзяруцца. А з боку праязджае агнямётны танк. Ён выпускае струмень апантанага агню. Яна палае, і ѓсіх мёртва спальвае. І льюцца рэкі нібы вывяргаецца полымя з вулкана.
  Прайшоѓ вялікі танк. І пакінуѓ пасля сябе масу абвугленых трупаѓ.
  Баявая Ала ѓзяла і прасвістала:
  - Весела, весела, сустрэнем новы год!
  Пасля чаго яе босая, хупавая ножка зноѓ шпурнула прэзент смерці каласальнай, разбуральнай сілы. І разарвала масу кітайцаѓ.
  Над дзяѓчынкамі праляцелі самалёты Альбіны і Альвіны. Гэтыя дзяѓчыны сталі лупіць па ваярах паднябеснай імперыі ракетамі.
  Альбіна націснула пунсовым саском грудзей на кнопку. Знесла скінутай бомбай цэлы кітайскі батальён і прачырыкала:
  - Я самая крутая баба ѓ свеце!
  Альвіна таксама па ворагах ракетай дзюбне, выкарыстоѓваючы лалавы сасок грудзей і прапішчыць:
  - Слава часам камунізму!
  І зноѓ пашле нешта забойнае, выкарыстоѓваючы босыя пяткі. Вось гэта дзяѓчына - вельмі прыгожая бландынка.
  А на сушы Марыя - дзяѓчына з валасамі колеру сусальнага золата, узяла і таксама саском колеру саспелай трускаѓкі як націсне, і выпусціць міны па суперніках з вялікай, разбуральнай моцай.
  Пасля чаго дзяѓчынка ѓзяла і праспявала:
  - Я самая ѓ свеце крутая,
  Хаджу па гурбах босая!
  І дзяѓчынка ѓзяла і паказала мову. Ваяѓніца стала ѓсіх страмчэй і магутней.
  Марыя ѓзяла і зноѓ голай, круглай пяткай запусціла нешта разбуральнае.
  Адразу ж некалькі гарошынак узарвалася.
  І разнесла цэлы батальён салдат паднябеснай імперыі. Вось гэта сапраѓды надзвычай крута.
  Марыя ѓзяла і праспявала:
  - Прыязджай да мяне голы хлопчык Алік,
  Прывозі хлапчукоѓ - таксама голых усіх!
  І як ваяѓніца засмяецца і пакажа мову, а затым як плюне.
  А вось Алімпіяда ѓзяла і таксама як плюне. І агеньчык возьме і праляціць з яе пашчы. І спаліць масу кітайцаѓ. Вось гэта дзяѓчынка - проста скажам баба супер.
  А затым яе голыя, моцныя ногі ѓзялі і падкінулі бочку з нітрагіцэрынам.
  І тая, як ірване... І выбух будзе разбурэннем вельмі каласальным. І нібы нехта кінуѓ невялікую атамную бомбу.
  Вось колькі тут дзяѓчынак, і яны равуць нібы дзікія і неѓтаймоѓныя...
  Вось у баі яшчэ Вольга са сваім агнямётам. І дзяѓчынка бяжыць, мільгаючы голымі, круглымі пяткамі.
  І паліць кітайцаѓ, паліць з жорстка...
  Вось яны таксама каты. Катавалі дзяѓчыну Серафіму. Яе вядома ж для пачатку распранулі і зусім голую абшукалі.
  Лапы брудных мужчын лезлі дзяѓчынцы ѓ інтымныя месцы. І мацалі ёй грудзі, казыталі пяткі.
  Залазілі ёй у рот, залазілі ѓ анальную адтуліну пальцамі. А затым Серафіме сунулі ѓ азадак і дубінку.
  Дзяѓчына закрычала ад болю і знявагі. І гэта было так брыдка.
  А яе працягвалі мацаць...
  А затым узялі і пасадзілі на спецыяльнае сядло. І сталёвыя іголкі ѓпіліся прыгажуні ѓ похве. І яна як зарыпіць зубамі і завые ад болю.
  Яе расцягнулі. І паставілі з аднаго боку гіру, павесіѓшы за крук. І з іншага боку, таксама каты прыкруцілі гіру. Вось гэта было так дорага ѓ плане прычынення болю.
  І дзяѓчына стагнала і раѓла. І ёй было невыносна балюча. І вось дзяѓчынку зноѓ пачалі біць пугай.
  І яна сядзіць у сядле. Іголкі ёй ѓлонне колюць, да ног гіры прыкручаны. А на спіну абрынуѓся пуга. Дакладней нават два бізуны - лупілі моцныя каты з Кітая.
  А тут яшчэ да правай нагі, паднеслі паходню і полымя лізнула круглую, ружовую дзявоцкую пятку. А затым да левай ножкі паднеслі каты паходня. І агонь босую пятку, таксама лізнуѓ, але ѓжо з другога боку.
  І дзяѓчына зноѓ залямантавала з дзікай лютасцю. Яе білі ѓ дзве бізуны, смажылі босыя ножкі, і адначасова білі бізуном. Але гэтага катам з Кітая было бачна мала.
  І яны сталі змазваць бруднымі лапамі дзяѓчынцы грудзі. І лапалі яе з вялікай агрэсіѓнасцю. І дзяѓчына стагнала ад болю і адчувала сабе нібы жук якога разбіраюць на запчасткі.
  Але вось яе грудзі зацвярдзела ад грубых дакрананняѓ катаѓ і набракла. І стала дзяѓчыне нашмат лепш. І вось зноѓ паходні падносяць да аголенага бюста прыгажуні. І давай яго паліць.
  Дзяѓчынка ад пякельнага болю як завыла ѓ дзікай ашалеласці. І дзяѓчыны вельмі прыгожыя і вельмі сэксуальныя, калі парюць і катуюць.
  А тут ёй і ѓлонне колюць, і босыя, хупавыя ножкі смажаць, і гірамі расцягваюць, і грудзі яшчэ паляць.
  І толькі зараз галоѓны кат стаѓ задаваць пытанні. А дзяѓчына маѓчыць. Дакладней не тое, каб маѓчыць, але яе крыкі ѓ асобныя словы не складаюцца. Яна проста вые.
  Па загадзе галоѓнага ката, з жароѓні вынялі сталёвыя пруты з вострымі зорачкамі.
  Яны палалі пунсовым колерам ад спякота.
  І сталі лупіць дзяѓчыну па спіне, без усялякай боязі і з нечалавечай лютасцю.
  Вось як гэта было па-пекельна балюча. Нездарма гэта каты кітайскія.
  Але і гэта ім здалося мала. На галаву дзяѓчынкі яшчэ насунулі вянок з калючых прутоѓ. Дадаѓ пакут.
  Алег Рыбачэнка працягваючы змагацца, і кідаць босымі пальчыкамі дзіцячых ножак гарошынкі смерці, прачырыкаѓ:
  - Чакае перамога, чакае перамога,
  Тых, хто прагне кайданы разбіць...
  Чакае перамога, чакае перамога -
  Мы здолеем зло, цемру перамагчы!
  Маргарыта Каршунова працягвала секчы кітайцаѓ прабуркавала, правёѓшы мячамі матылька.
  - Слаѓся вялікі, святы камунізм,
  Зробім свет больш шчаслівым...
  Мы знішчым дрэнны пацыфізм,
  Дзеля вялікай, святой Расіі!
  Пасля чаго дзяѓчынка ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак запусціла тузін атрутных іголак, дзівячы суперніка. І гэта было так весела.
  Алег Рыбачэнка ѓзяѓ і як засвістаѓ, размахваючы мячамі. І тысячы варон, што зляцелі на поле лаянкі, пасыпаліся на галовы кітайскім салдатам.
  Хлопчык-тэрмінатар праспяваѓ:
  - Дзеля рускага Сварога,
  Створым яшчэ крыху!
  І зноѓ босыя пальчыкі ножак хлапчукі як возьмуць і забойны прэзент смерці кінуѓ. І такой сілы з кавалачкам антыматэрыі, што цэлы кітайскі палка згарэѓ у полымі анігіляцыі. І дзяцюк які адначасова і супермэн - праспяваѓ:
  Расія свяшчэнная наша дзяржава,
  У ёй Род Усемагутны пабудаваѓ Эдэм...
  Магутная воля, і бязмежная слава,
  Не будзе ѓ нас ведаю хутка праблем!
  
  ІВАН ШОСТЫ - ВЯЛІКІ ЦАР
  Кароль Карл Дванаццаты пазбег гібелі падчас вайны ѓ Нарвегіі, і нават замірыѓшыся з Пятром Першым прымудрыѓся дадзеную краіну заваяваць. І Швецыя крыху адправілася ад паражэння. У 1740 году падчас рэгенцтва Леапольдаѓны, Карл Дванаццаты зноѓ напаѓ... І змог, карыстаючыся тым, што Бирон скінуты, і Расіі хаос і бардак, узяѓ і Выбар, і Санкт-Пецярбург.
  Зрэшты, рускае войска пасля першапачатковых няѓдач аднавілася і змагло адбіць сталіцу Расіі зваротна. Швецыя змагла ѓтрымаць толькі Выбарг.
  Але ход гісторыі крыху змяніѓся. Іван шосты не быѓ скінуты, бо пераварот сарваѓся. І захаваѓ свой прастол. Карл дванаццаты памёр у семдзесят гадоѓ у 1752 годзе правіѓшы пяцьдзесят пяць гадоѓ. І яго кіраванне аказалася самым насычаным у гісторыі.
  Пасля паѓзы ѓ 1757 годзе Расея вяла вайну з Прусіяй. На гэты дзякуючы таму, што на троне быѓ ужо паѓналетні Іван Шосты вайна завяршылася поѓным разгромам Прусіі і арыштам Фрыдрыха Другога. І гэта аказалася вялізным дасягненнем Расіі. Потым Расія далучыла да сябе Польшчу, дакладней Рэч Паспалітую, і нанесла паражэнне Турцыі. З Асманскай імперыі было дзве вайны. І другая скончылася ѓзяццем Канстанцінопаля і поѓнай заваёвай Асманскай імперыі. Царская Расія шмат атрымала перамог - дайшоѓшы да Індыі, і захапіѓшы яшчэ і Поѓнач Афрыкі. Потым Сувораѓ захапіѓ і ѓсю Еѓропу, разам з рэвалюцыйнай Францыяй.
  Толькі адна Брытанія спрабавала супраціѓляцца. Але геніяльнага Нэльсана, разбіѓ яе больш геніяльны і ѓдачлівы Ушакоѓ. І рушыла ѓслед высадка дэсанта са ѓзяццем Лондана.
  Уся Еѓропа была ѓпакорана... Потым была ѓжо ѓ дзевятнаццатым стагоддзі паход у Афрыку. Вельмі паспяховы, і захоп Індыі. А потым рускія войскі ѓжо ѓварваліся, і захапілі Канаду і дайшлі да ЗША.
  У 1815 годзе ва ѓзросце сямідзесяці пяці гадоѓ Іван Шосты - найвялікшы - памёр. Яго кіраванне было самым працяглым сярод больш-менш значных краін у гісторыі чалавецтва. Цэлых семдзесят пяць гадоѓ ва ѓладзе. Праѓда трэба сказаць, што тэрмін кіравання быѓ намінальным, з-за рэгенцтва. Але тое самае можна сказаць і пра Людовіка Чатырнаццатага.
  І Іван шосты які быѓ у рэальнай гісторыі царом-няѓдачнікам, які скончыѓ сваё жыццё ѓ зняволенні, у альтэрнатыѓна стаѓ найвялікшым кіраѓніком у гісторыі планеты Зямля.
  Новым царом стаѓ яго сын - Пётр Трэці. Дадзены манарх працягнуѓ заваявальную палітыку свайго бацькі. І завяршыѓ захоп Кітая. Расія таксама перамагла і ЗША, пакарыѓшы гэтую тэрыторыю. І ѓжо пры Аляксандры Першым была заваявана і Лацінская Армія з Японіяй. А Аляксандр Другі завяршыѓ заваёву апошніх краін свету, у тым ліку і ѓ Аѓстралію.
  Так зноѓ узнікла сусветная імперыя...
  Усё быццам бы добра, але ѓ імперыі самадзяржаѓе і прыгоннае права. І спроба цароѓ затармазіць прагрэс. Што, зрэшты, немагчыма. І ѓ 1953 годзе першы чалавек у дадзеным выпадку прынц Аляксей паляцеѓ у космас.
  А ѓ 1967 годзе зляталі ѓпершыню і на Месяц. І гэта варта адзначыць вельмі здорава.
  Палёт на Марс адбыѓся ѓжо ѓ 1988 годзе. Што ж лепш, чым было ѓ рэальнай гісторыі...
  Паступова цары сталі надаваць космасу больш увагі. Адбыліся палёты на Венеру і далей...
  Новы цар Георгій Першы таксама ѓ 2020 годзе вырашыѓ упершыню ѓ гісторыі Расіі правесці выбары ѓ Дзярждуму і заснаваць канстытуцыю.
  Новы адносным малады манарх нават накідаѓ серыю крылатых афарызмаѓ;
  Дума як цырк патрабуе эквілібрыстыкі!
  Каханне - гэта пачуццё падобнае флейце, толькі музыка куды саладзей!
  Палітыкі часта лісы і ніколі львы, таму палітыканства - не царская справа!
  Пацан без бойкі - горш сабакі!
  Сумленнасць рэдкая якасць для палітыкаѓ, асабліва пры падліку вынікаѓ галасавання!
  У пульсацыі сэрца і вен мы жадаем змен... толькі не старэнні!
  Юнацтва неацэнна як золата, толькі цьмянее з часам хутчэй!
  Юнацтва спрыяе адкрыццям, як свежы брыз ветразі!
  Маладосць у адрозненне ад віна, з гадамі губляе каштоѓнасць, але набывае крэпасць!
  Робатаѓ у фантазіях спарадзіла чалавечая лянота, але ѓвасобіла звышчалавечую працавітасць!
  Чым больш камандзіраѓ, тым менш парадку, тым менш парадку, тым больш страт!
  Дзяцінства як грошы пры інфляцыі, тым больш каштоѓна, тым хутчэй і з ім расстаешся!
  Дубовыя генералы, плодзяць драѓляныя труны!
  Генерал падобны на бочку, асабліва пустатой!
  Калі генералы дубы, квітнее дрымучае невуцтва!
  Розум і фантазія, як муж і жонка, толькі мядовы месяц па-сапраѓднаму салодкі, калі добразычлівая цешча рэальнасці!
  Колькасць ордэнаѓ не заѓсёды прапарцыйна доблесці, але заѓсёды адлюстроѓвае добразычлівасць вышэйстаячага!
  Нафта і сапраѓды чорнае золата, атручвае прыроду, ачарняецца сэрца, затуманьвае розум!
  Нафта гэта як чорная кроѓ д'ябла - атручвае, і плоць і душу!
  Розум гэта палачка-ратавалачка ѓ разумных руках, і дубіна мясніка ѓ лапах ідыёта!
  Лягчэй зляпіць снегавіка ѓ жарале вывяргаючага вулкана, чым знайсці адкрыццё, не выкарыстанае ѓ ваенных мэтах!
  Адкрыццё для вайны, раѓнасільна зачыненні шматлікіх дзвярэй мірнага жыцця!
  Жадаеш пазбегнуць бойкі - пампуй цягліцы, жадаеш пазбегнуць войны - нарошчвай войска!
  Дыпламатыю палягчае цяжар ваенных выдаткаѓ, перамовы - важкія кулакі!
  Не абяцай месяц з неба, прыйдзецца па сабачы выць калі народ прыйдзе рабіць попыт!
  Сэрцы патрабуюць помсты, але нічога больш злога і злога, чым чалавечае сэрца - дык няхай розум падорыць дараванне!
  Каб быѓ ураджай, трэба саджаць круглы год дармаедаѓ!
  Пасадзіѓшы адзін раз гультая, можна круглы год мець ураджай!
  Чырвоная гаворка, можа абяліць чорную рэпутацыю, але не ѓпрыгожыць жыццё бясколернага на меркаванне!
  Цуды навукі, нас пазбаѓляюць нуды, цуды прагрэсу - вельмі цікавыя!
  Галоѓны цуд навукі, не дзівіць, а ѓзнагароджвае!
  Навука не воѓк, але сыходзіць лесам, калі няма вучоных авечак пастуха адказнасці!
  Старт не павінен быць хуткім, прытармозіш да фініка, але марудлівасць у пачатку замарозіць канец!
  Пачатак падобна дэбюту ѓ партыі, варта развівацца хутчэй, але не рухаць, не абдумваючы пешкі!
  Ідэальны палітык як конь у працы, але не асёл у парадах!
  Каханне гэта, вядома ж, пачуццё цудоѓнае, толькі калі не ставіцца да спіртнога!
  Шмат кухараѓ псуюць кашу, заліваючы ѓ цеста сыраватка!
  Палітык гэта мастак, толькі пэцкае не палатно, а сябе!
  Усе могуць каралі, але амаль нічога не жадаюць для народа манархі!
  Толькі той кароль, хто за народ гарой!
  У свеце ёсць толькі дзве рэчы непадуладныя Стваральніку: чалавечыя пачуцці, і чалавечая дурасць, асабліва калі пачуваюся разумнікамі!
  Усё роѓна хто прэзідэнт, важна хто ѓ цябе цар у галаве!
  Вайна, не месца для роздумаѓ, эпоха смерці і ѓтрапёнасці!
  З розуму сходзяць толькі тых, у каго розум не за розумам!
  Аѓтамабіль не проста сродак перамяшчэнне, а раскоша, на якую павыкупляюцца толькі дурні!
  Самы марнатраѓны выгляд эканоміі, паскупіцца на прэстыж!
  Мы часам прайгравалі, часам гінулі, але ніколі рускія не станавіліся на калені!
  Майстэрства замяняе колькасць, колькасць жа можа толькі фальшыва падрабіць майстэрства!
  - У здаровым целе, і дух амбала - а слабасць плоці - душа зліняла!
  Кроѓ блішчыць як золата, але іржавее ад яе душы з металу!
  Нават золата іржавее, калі з яго не адліта сэрца!
  Катаванне гэта не забаѓка, а цяжкая праца са сферы абслугоѓвання, у якім жаль да кліента пагібельная для цябе самога!
  Душа багацея патрыятычная, не больш за ѓ залатой манеты, дзе бяруць там і ліпне!
  Золата жоѓтае як колер здрады, мяккае як воля прыстасаванца, цяжкае як сумленне здрадніка!
  Боль як цешча, дакучлівая, адваротная, хочацца пазбавіцца, але... без яе не пажэнішся з перамогай!
  Калі вораг не здаецца, яго знішчаюць, а калі не здае - перамогу прыносіць кемлівасць!
  Не бяда, калі здохнуць сукі ворага, бяда калі нашы сабакі, сабе мозг пакарабацілі!
  У баі лёгка, калі вучэнне не пакута, а з карысцю забаѓка!
  Нават у словах Хрыста яго слугі шукаюць тое, што служыць бязбожнаму самавольству!
  Вялікая шафа шумна ѓпадзе, а гучная слава дастаецца таму хто яго зваліѓ!
  Калі майстэрская маска, нам не патрэбна адмазка!
  Часцей за чырвоныя рэкі, льюцца з-за чырвоных прамоѓ, і чорных учынкаѓ!
  - Каму наканавана быць заколатым, не трэба трапятаць па вяроѓцы!
  Як заѓсёды атрымалася, а лепей і не хацелі!
  Смерць заслугоѓвае лепшай долі, чым жыццё, таму што яе працягласць пакідае на выбар непараѓнальна больш частак! -
  Гарантыі даюць гарантаваныя абіралы!
  Манета з золата мяккая, але смяротная кулі, яна дзівіць сапраѓды ѓ сэрца і выносіць мазгі!
  Тэхніка гэта бог вайны - а дыверсант яе атэіст!
  Бог стварыѓ сусвет за шэсць дзён, а чалавек за хвілінную рукотворную слабасць расплачваецца ѓсю вечнасць!
  Увайшлі па воѓну, але не вярнуліся з канаткай!
  Бяжы, але не ѓцякай, страляй, але не адстрэльвайся, бі, але не адбівайся і галоѓнае пі, але не ѓпівайся!
  Мёртвага асла вушы нікому не патрэбныя, але вось слых жывой лісіцы - дар для тых, хто не мае патрэбы дзеля дасягнення мэты ѓ ішаках!
  Абуѓшы свой розум, назаѓсёды застанешся басяком!
  Вайна гэта паветра для лёгкіх, але толькі ѓперамешку з бінарным газам!
  Калі вораг не хоча здавацца і не ѓмее прайграваць, прымусім раздацца і адвучым выйграваць!
  Дрэнныя людзі любяць чорную магію, добрыя нелюдзі белую!
  Забіваць на вайне цяжка па працэсе, брыдка па ѓспрыманні, але затое як выдатна па выніку! Значыць вайна, прыносіць здароѓе душы, загартоѓку целу, і чыстку кашальку!
  Часам вайна выдатна напаѓняе кашалькі, прычым прама прапарцыйна паѓнаце разлітай крыві, і пустаце прадажнага сэрца!
  Доѓг перад Айчынай, чырвоны плацяжом бескарыслівай адданасці!
  Вайна выпрабаванне разумным, загартоѓка моцным, забаѓка дурням! -
  Быць пасьмешышчам не весела, прымушаць пускаць слёзы іншых не сумна!
  Добры кіраѓнік як прыкры мёд, спачатку разліжуць потым расплююць!
  А злы кіраѓнік, нібы палын спачатку расплююць, а затым растопчуць!
  Ды золата мяккае, але з лёгка куецца непрабіѓны шчыт!
  Якасць заѓсёды пераѓзыходзіць колькасць - нават акіян пярловай кашы не перашкода сякеры!
  Зло поѓна сіл, калі дабро знясілена страхам!
  Жарт добра да месца, лыжка ѓ абедзе, а дапамога да бяды!
  Павезці можа раз, два - без умення поспех сыходзіць!
  Хто не Леѓ Талсты, той літаратурны басяк!
  
  ЯК НАПАЛЕОН ЕХАђ У МАСКВУ ПРАЗ КИЕВ
  Напалеон абраѓ альтэрнатыѓны план вайны з Расіяй. Ён пайшоѓ на Кіеѓ і разбіѓ тамака рускія войскі. І стварыѓ марыянетачную Маларосію. Далей была вайна і далучэнне Беларусі і Літвы да герцагства Польскага, якое было перайменавана ѓ каралеѓства. Аѓстрыя таксама атрымала крыху тэрыторыі Украіны. Расія, пацярпеѓшы паражэнне стала другараднай дзяржавай. У 1815 годзе Напалеон пачаѓ паход на Турцыю.
  Разбіѓ асманаѓ, і ѓзяѓ Канстанцінопаль. Грэцыя атрымала незалежнасць, Боснія і Герцагавіна ѓвайшлі ѓ склад вялікай Італіі, на пасад які б пастаѓлены сын Напалеона Банапарта. Румынію ѓключылі ѓ склад Аѓстрыі, чым імператар быѓ у сваяцтве з Напалеонам. Балгарыя і Сербія атрымалі незалежнасць, як Албанія, але сталі васаламі Францыі.
  А Грэцыя васалам фармальна незалежнай Вялікай Італіі.
  У Турцыі засталася фактычна на Балканах толькі сталіца Стамбул з невялікім кавалачкам зямлі.
  Зрэшты, на гэтым войны не скончыліся. Напалеон пачаѓ уварванне ѓ Марока і Алжыр. Але Брытанскі флот перашкаджаѓ французам. Вайна з Англіяй зацягнулася. Але геніяльнаму Напалеону атрымалася ѓзяць Гібралтар, і разбіць ангельцаѓ сваімі праѓзыходнымі сіламі на сушы.
  Пасля чаго французы перагарадзілі праліѓ і змаглі захапіць усю поѓнач Афрыкі, уключаючы і Егіпет, і Судан. У ходзе баёѓ у французаѓ з'явіліся першыя ѓ свеце падводныя лодкі. Англія стала несці велізарны ѓрон.
  У Напалеона пад кантролем уся Еѓропа і частка Расіі. І Брытанія ёй не супернік.
  Паступова французы адольвалі ангельцаѓ. Яны будавалі больш караблёѓ маючы насельніцтва і рэсурсаѓ у разы большыя. У рэшце рэшт у 1931 годзе Напалеон высадзіѓся і Брытаніі, і развіѓшы яе войскі, узяѓ Лондан.
  Брытанія здалася... На яе была накладзена вялізная даніна і ѓсе калоніі сталі зноѓ французскімі.
  Напалеон стаѓ ужо занадта старым, і пасылаѓ на лаянку сваіх генералаѓ.
  Францыя ваявала з ЗША і ѓ Лацінскай Амерыцы, каб утрымаць шматлікія калоніі.
  Напалеон, пражыѓшы гадоѓ семдзесят, што не так ужо мала для вялікага генія, і па мерках дзевятнаццатага стагоддзя памёр у 1839 годзе. Яго сын Напалеон другі - не падобны на бацьку высокі бландзін у дваццаць восем гадоѓ успадкаваѓ трон. І зразумела, працягнуѓ войны. Пакуль увогуле ѓ калоніях.
  Акрамя таго, у Напалеона Другога былі і некаторыя цікавыя ідэі. У прыватнасці, ён правёѓ рэферэндум і аб'яднаѓ Францыю, Італію і Аѓстрыю ѓ адну дзяржаву.
  І гэта таксама нядрэнна... І ѓ Прусіі паставілі на пасад свайго сваяка.
  А Рэччу Паспалітай кіраваѓ пазашлюбны сын Напалеона і польскай панны Валенсіі.
  Войскі Напалеона Другога ѓ канчатковым выніку дабілі ЗША і захапілі Амерыку і паѓночную, і паѓднёвую цалкам. Потым была захоплена і Афрыка. Ішла экспансія ѓ Індыю, і Кітай.
  У 1860 г. была вайна з Расіяй. На гэты раз Масква і Санкт-Пецярбург былі ѓзяты. Прайшоѓ рэферэндум, і Расея аж да Ціхага акіяна ѓвайшла ѓ Рэч Паспалітую. А затым і Рэч Паспалітая злілася з Францыяй. Далей была ѓжо вайна ѓ Кітаі і высадка ѓ Аѓстраліі ... Напалеон Другі правіла да 1883 пакуль не памёр у семдзесят два гады, заваяваѓшы амаль увесь свет.
  На пасад узышоѓ яго ѓнук Напалеон Трэці. Пры гэтым манарху завяршыліся апошнія войны, захопам Японіі, Філіпін, іншых драб і зямель у Азіі, а таксама Новай Зеландыі.
  Скончылася фармаванне сусветнай імперыі... Напалеон Трэці стаѓ завяршальнікам гісторыі войнаѓ.
  І зараз у чалавецтва была адна дарога ѓ космас.
  У 1917 годзе першы чалавек узляцеѓ у космас. А ѓ 1922 годзе адбыѓся палёт на Месяц. А у 1930 году на Марс.
  Чалавецтва пакарала космас... Да канца дваццатага стагоддзя чалавечыя селішчы былі ѓжо на ѓсіх планетах Сонечнай Сістэмы.
  І ѓ 2020 годзе пачалася першая міжзоркавая экспедыцыя. Адразу сем зоркалётаѓ стартавала да зоркі Сірыус, у якой круцілася некалькі планет. І адна з іх была прыдатнай для жыцця.
  Была адкрыта новая эра міжзоркавай экспансіі.
  І выраз - ехаць у Маскву праз Кіеѓ, набыло новы сэнс.
  
  ТРЫ ВЫПРАђЛЕНЫЯ ПАМЫЛКІ КРАІН ВОСІ
  Гітлер трывіяльна не стаѓ паварочваць чацвёртае танкавае войска на Каѓказ. І ѓ выніку чаго фашысты змаглі ѓзяць Сталінград адразу. Яшчэ крыху раней да гэтага Японія выйграла бітву пры Мідуэй і захапіла Гавайскі Архіпелаг цалкам дамінуючы ѓ Ціхім акіяне.
  Роммель таксама не стаѓ рабіць паѓзы, пасля падзення Талбука, і не даючы асесці ангельцам у абароне цалкам разграміѓ іх у Егіпце. Мала таго войскі Роммеля змаглі захапіць і Ірак і з Кувейтам пры падтрымцы мясцовага насельніцтва.
  Сталін паспрабаваѓ адбіць Ірак, але ѓ вайну ѓступіла на баку Трэцяга Рэйха і Турцыя. І ѓ выніку чаго СССР патрапіѓ пад падвойны ѓдар. Які затым стаѓ і трайным на Далёкім Усходзе адкрыла другі фронт і Японія.
  Карыстаючыся момантам, немцы выйшлі да Каспійскага мора і адрэзалі Каѓказ па сушы.
  У выніку чаго ход вайны змяніѓся. СССР змушаны быѓ частку сіл кінуць на ѓтрыманне Далёкага ђсходу ад японцаѓ. І немцы вялі наступленне без праблем. Туркі ѓзялі з ходу Ерэван, Батумі, іншыя гарады і прарывалі абарону наскрозь.
  Наступалі і немцы, і японцы. Самураі змаглі заспець знянацку савецкіх флот ва Уладзівастоку і без цырымоній яго патапілі. І захапілі большую частку Манголіі.
  Гітлераѓцы да новага года захапілі Каѓказ цалкам, у тым ліку і Баку.
  Гэта была гучная перамога і поѓнае ѓдар па СССР. Сталін псіхаваѓ, але нічога не мог зрабіць.
  Зімой было зацішша. Толькі была спроба дэблакады Ленінграда, але няѓдалая. Немцы падцягнулі дадатковыя сілы і змаглі адбіць атаку.
  У сакавіку спрабавалі наступаць у цэнтры, але так напад быѓ зноѓ адбіты...
  У канцы траѓня немцы поѓніѓшы войскі за кошт татальнай мабілізацыі, падцягнуѓшы больш магутныя і сучасныя танкі: "Пантэра", "Тыгр", "Леѓ" і самаходку "Фердынанд". І пачалі наступ па збежным кірунку з боку Ржэва і паѓночнай часткі фронту, імкнучыся ѓтварыць кацёл.
  Адначасова гітлераѓцы паперлі і на Саратаѓ. Вялі наступ са Сталінграда.
  У баі з'явіѓся "Леѓ" вельмі магутны танк вагой дзевяноста тон. Дадзеная машына мела лабавую браню корпуса ѓ сто пяцьдзесят сантыметраѓ, а бартоѓ у восемдзесят два міліметры пад нахіламі як "Пантэра". Дадзены быѓ і вонкава падобны на "Пантэра", толькі больш са 105-міліметровай гарматай у 70 ЭЛ доѓгай калібра.
  Вельмі моцна быѓ абаронены лоб корпуса - у 240-міліметраѓ пад нахіламі.
  Танк "Леѓ" меѓ больш магутны рухавік у тысячу конскіх сіл, і хуткасць каля трыццаці пяці кіламетраѓ за гадзіну.
  У цэлым машына не зусім удалая, але ѓ лоб абаронена вельмі моцна.
  Больш за ѓсё ѓ практычным плане - добры "Тыгр". "Пантэра" хоць і хутчэй, але слабаватая бартавы браней ѓсяго 40 міліметраѓ і яе бяруць нават саракапяткі.
  У цэлым немцы вельмі моцныя. Яны змаглі пазбегнуць вялікіх страт у сорак другім годзе, і іх войска шматлікае і колькасць дывізій разам з замежнымі толькі ѓ вермахце перавысіла трыста пяцьдзесят. Плюс яшчэ і войскі сатэлітаѓ.
  Іспанія і Партугалія адкрыта ѓступілі ѓ вайну на баку Трэцяга Рэйха.
  І нямецкія войскі ѓзялі Гібралтар і сталі прасоѓвацца па Афрыцы.
  Італія правяла дадатковыя мабілізацыі і накіравала больш войскаѓ. Турцыя таксама мабілізавалася, як і арабы. А з усходу напірала Японія.
  Трэці Рэйх быѓ больш і лікам пяхоты і не саступаѓ тэхнікай. У паветры немцы таксама мелі шмат самалётаѓ. З'явіѓся МЕ-309, які не мае сабе роѓных ва ѓзбраенні і Фоке-Вульф з шасцю авіягарматамі.
  Нямецкія асы дамінавалі.
  Асабліва Марсэль. За трыста збітых самалётаѓ ён атрымае паѓторна Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа са срэбным дубовым лісцем мячамі і дыяментамі. А за пяцьсот яму быѓ уручана першая ѓзнагарода дадзенага ѓзроѓню Рыцарскі Крыжа Жалезнага Крыжа і залатымі дубовымі лістамі мячамі, і дыяментамі.
  Марсэль трапіѓ на ѓсходні фронт і там біѓся як Сатана.
  Сталін прызначыѓ за яго галаву ѓзнагароду ѓ сто тысяч залатых рублёѓ. І была вайна.
  Немцы, зразумела, змаглі прарваць савецкую абарону і ѓзялі Саратаѓ і, злучылі кацёл, на поѓнач ад Ржэва.
  У Баях асабліва вызначыѓся танкавы экіпаж Герды.
  Басаногая бландынка пальнула з гарматы "Пантэра" пры дапамозе пунсовага соску грудзей і прабуркавала:
  - Мы возьмем Маскву!
  Шарлота таксама лупанула пры дапамозе малінавага саска, прабіла машыну савецкіх сіл і прачырыкала:
  - Мы ѓсіх пераможам!
  Крысціна дала па непрыяцелю разрадам, націснуѓшы лалавым саском на кнопку і прабуркавала:
  - За святую Русь!
  Магда як возьме і лупне па савецкім танку, адарве ѓ яго вежу, і прачырыкае:
  - За магутную сілу!
  Вось гэта дзяѓчыны як праваявалі і вельмі агрэсіѓна.
  Вось гэта крутыя бабы...
  У канцы ліпеня пачаѓся наступ немцаѓ на Маскву. Адначасова на поѓдні гітлераѓцы штурмавалі Куйбышаѓ.
  Там разгарнуліся жорсткія баі.
  Сілы, зразумела, няроѓныя, але Куйбышаѓ добра ѓмацаваны. Трэба сказаць, што і Масква моцна ѓмацавана, як подступы да яе. Ва ѓсякім разе магутныя ѓмацаваныя палосы там, і вожыкі, і траншэі, і цэлыя магутныя ѓмацаваныя раёны.
  Немцы кінулі ѓ атаку - сто пяцьдзесят дывізій. Многія з іх замежныя і невялікі забойнай сілы.
  У баях прынялі ѓдзел і самыя першыя "Тыгры"-2, і танк "Маѓс". Баі паказалі, што першы танк яшчэ нядрэнны, але "Маѓс" занадта ѓжо цяжкі, і яго няпроста перавозіць.
  Зрэшты, затое падбіць такі танк зусім няпроста. І немцы ѓкліньваліся ѓ абарону Чырвонай арміі.
  Фашыстам было даволі цяжка. Але яны моцныя і лікам, і тэхнікай.
  Былі ѓжытыя і першыя бамбавікі Ю-288. Такая машына вельмі моцная і хуткасная, несла ѓ сабе да шасці тон бомб.
  Немцы мелі сілу... Марсэль за семсот пяцьдзесят збітых самалётаѓ атрымаѓ унікальную ѓзнагароду: Рыцарскі Крыж Жалезнага крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. І стаѓ сапраѓднай, суперлегендай.
  У небе немцы ѓпэѓнена дамінавалі, а з усходу надыходзіла Японія.
  Самураі ѓсё перлі і перлі. І іх авіяцыя бамбіла. ЗША і Брытанія паводзілі сябе пасіѓна. І дзейнічалі з аглядкай.
  Японія выкарыстоѓвала ѓ баях значныя сілы. І ён напіралі...
  У жніѓні немцы ѓзялі горад Калінін падышлі да Мажайскай, самай умацаванай лініі абароны.
  Заадно баі разгарнуліся і за Тулу. Да Масквы засталася ѓсё сотня кіламетраѓ.
  Вераніка, Аксана і Наташа разам з іншымі дзяѓчатам сыходзілі з акружэння. Батальён дзяѓчынак атрымаѓ загад адысці ѓ тыл, бо ѓ ваяѓніц практычна не было супрацьтанкавых сродкаѓ. Сталеніда Паѓлаѓна мела досвед вайны, служачы добраахвотнікам у Іспаніі. Акрамя вопыту астатняй вайны. І разумела, што супраць танкаѓ серыі вялікіх котак чырвоным войскам не выстаяць. Дзяѓчыны, зрэшты, падбілі некалькі транспарцёраѓ, але і самі панеслі страты.
  Цяпер батальён засяродзіѓся і адступаѓ.
  Вераніка, Аксана і Наташа, скінуѓшы боцікі, адыходзілі босыя, і ѓ лёгкіх блузках. Да адлюстравання цяжкіх танкавых калон, савецкія войскі не гатовы. А прабіць танк Е-50 папросту няма чым. Адзіны шанц - гэта пашкодзіць гусеніцы. Але ѓ дадзенай машыны коѓзанкі размяшчаюцца на асобных калясках, і вывесці іх з ладу вельмі цяжка.
  Дзяѓчынкі рухаліся на ѓсход лясамі і малымі групамі. Яны выглядалі вельмі кранальна. Закаталі штаны, і ѓ адных толькі лёгкіх кашулях. Доѓгія, светлыя, злёгку кучаравыя валасы распусціліся. Босыя ножкі прыемна казыча трава, і часам трапляюцца і шышачкі. Усё выглядае вельмі эратычна. Грудзі прасвечваюць праз тонкія кашулі.
  Вераніка, заграбаючы босай ножкай траву, у прыкрасці прамаѓляе:
  - Вось чартаѓшчына - толькі пачалася вайна, а ѓжо даводзіцца адыходзіць!
  Аксана, чые светлыя валасы, былі злёгку рудаватымі, выскаляючыся зубкамі, адказвае:
  - А асаблівых ілюзій і не мела! Гітлер заваяваѓ амаль увесь свет... Паспрабуй з такой чарадой ты зладзіся!
  Наташа страсянула беласнежнай шавялюрай і выдала:
  - Усё жадаюць спадабацца... Цяжка з імі зладзіцца! Вернай быць не вельмі лёгка!
  Вераніка кіѓнула. Яе валасы такія залацістыя і прыгожыя. Яна цудоѓная.
  А вось іх дагнала Вікторыя. Зусім рудая дзяѓчынка. Валасы нібы пажар. І такія пякучыя. Павеяѓ вецер і, здаецца, гэта лунае пралетарскі сцяг, такая палаючая шавялюра.
  Вікторыя зняла з сябе кашулю і агаліла тулава. Яе грудзей былі поѓныя, соску пунсовыя, нібы макі. Прыгожая ваяѓніца. І яе моцнаму, трэніраванага цела ідзе агаленне.
  Наташа хіхікнула і таксама агаліла тулава, заѓважыѓшы:
  - А прыгожыя ѓ нас целы... Мы проста Амазонкі!
  Вераніка, паківала галавой:
  - Ці не занадта гэта радыкальна - агаляць грудзі! Трэба выконваць правілы прыстойнасці!
  Вікторыя паківала галавой, і страсянула рудымі кудзеркамі:
  - У камуністычным грамадстве - правілы маралі, паняцце адноснае. - Дзяѓчына трасянула голымі грудзьмі, яе пунсовыя соску вельмі панадліва блішчалі. - А быць голай не грэх. Дакладней паняцце граху папоѓскае, а наша крэда, воля ад буржуазнай маралі!
  Наташа пацвердзіла, трасучы пышным, і пругкім бюстам:
  - Бліжэй да прыроды! Бліжэй да натуральнага! І галізна натуральная!
  Аксана таксама ѓсміхнулася і агаліла тулава. На самай справе, у летнюю спякоту як прыемна, калі грудзей голыя. І іх абдзімае ветрык. Прыгожая дзяѓчынка, і галізна ідзе. Усе дзяѓчыны спартовыя, з фігуркамі, голыя целы ваяѓніц вельмі гарманічна глядзяцца.
  Прыгожыя дзяѓчыны крочаць па сцяжынцы. Яны такія цудоѓныя, і вельмі прывабныя.
  Вераніка прачырыкала, матнуѓшы галавой:
  - Але ж так зусім не эстэтычна!
  Вікторыя адмоѓна страсянула галавой:
  - Не! У нас цудоѓныя целы! І мы голыя глядзімся проста цудоѓна!
  Наташа кіѓнула, і падскокваючы, вымавіла:
  - Добра быѓ галышом... Вось Ільіч са стрэльбай прыйшоѓ!
  Аксана пагладзіла сабе грудзі і піскнула:
  - На самай справе, мой бюст гэта супер!
  Вікторыя захоплена праспявала:
  - Ох, дзяѓчынкі, а мы налётчыцы! Кашалечкі, кашалькі, і кашалёшнікі! Мы бачылі даляры - горы залатыя!
  Наташа, трасучы аголенымі грудзьмі, з усмешкай праспявала:
  - Раней былі голыя, босыя, дурныя!
  І ѓся чацвёрка дружна разрагаталася. Дзяѓчаты пляскалі босымі ножкамі, задзіралі голыя пяткі. Прыгожыя ваяѓніцы. За плячыма ѓ іх заплечнікі і аѓтаматы ППШ. Сімпатычныя ваяѓніцы, вельмі выдатныя.
  Вераніка лісліва вымавіла:
  - Перад Богам, мы ѓсё роѓныя... І прыйдзецца адказваць за распусту!
  Наташа хіхікнула і адказала з усёй рашучасцю:
  - Бога няма! Гэта казка!
  Вікторыя, трасучы сваімі аголенымі, загарэлымі грудзьмі, захоплена ѓсклікнула:
  - Бога прыдумалі моцныя гэтага свету, каб трымаць народ у падпарадкаванні!
  Вераніка адмоѓна матнула свой залацістай галавой:
  - А хто тады стварыѓ сусвет?
  Вікторыя хіхікнула і адказала:
  - Сусветы самі растуць, нібы лісце на дрэве. Яны вырастаюць з нічога. Калі ѓ далёкай бясконцасці стала расці з нуля дрэва ѓ сусвеце, і з таго часу з'явілася мноства светабудов.
  Наташа хіхікнула і паказала мову, заѓважыѓшы:
  - Гаркавата! Можа і, штаны знімем?
  Вікторыя падтрымала ідэю:
  - Гэта выдатна прыдумана!
  І дзяѓчыны ѓсе тры дружна вызваліліся ад штаноѓ, застаѓшыся ѓ адных трусіках. А якія ѓ іх моцныя і мускулістыя целы. Проста цудоѓныя, і вышэйшы пілатаж.
  Аксана праспявала з захапленнем:
  - У таракана вусікі, у дзеѓкі голай трусікі!
  Адна толькі Вераніка засталася з закатанымі штанамі, і кашулі. Яна адказала з дакорам:
  - Нядобра вось так галышом! А раптам нас убачаць!
  Наташа хіхікнула і адказала:
  - А няхай нават і бачаць! Я люблю ѓзбуджаць мужчын!
  Вікторыя хіхікнула, патрос амаль голымі сцёгнамі, адказала:
  - Мужчыны - гэта смецце - проста брыдота!
  І стукнуѓшы свежы грыбок босай ножкай, дадала:
  - Да чаго ж усё ж прыемна на жарабцы ѓзяць і пракаціцца!
  Аксана з усмешкай заѓважыла:
  - Калі, яны лашчаць цябе гэта прыемна... Асабліва калі мужчыны маладыя, прыгожыя...
  Наташа нагадала дзяѓчатам:
  - Памятайце, мы хлапчука злавілі. Выдатны дзяцюк, і напэѓна ѓ яго дасканаласць не па гадах буйное!
  Вікторыя аблізнулася і вымавіла з пажадлівасцю ѓ голасе:
  - Як гэта было б выдатна праверыць!
  Вераніка з абурэннем раѓнула:
  - Якія брыдоты вы кажаце! Нельга так здзекавацца з пачуццяѓ людзей! Тым больш, калі гаворка ідзе няхай пра нямецкага, але хлопчыка!
  Аксана хіхікнула і адказала:
  - Ты нас прабач, але на душы так паскудна...
  Наташа ахвотна пацвердзіла:
  - Немцы наступаюць, і хочацца памарыць пра нешта добрае! Напрыклад, аб хлопцах!
  Вікторыя са смяшком прапанавала:
  - А што, калі сапраѓды палавіць мужчын? Гэта было так выдатна!
  Вераніка жорстка адказала:
  - Жанчын упрыгожвае сціпласць, а не нахабнае прыставанне!
  Вікторыя адмоѓна матнула сваёй агнязарнай галавой. Пляснула босымі ножкамі і раѓнула:
  - Не! Якраз няма большага задавальнення, самой абраць мужыка і зацягнуць у пасцелю. - Рудая д'ябла трасянула, медна-чырвонымі кучарамі, і працягнула. - Вось менавіта перапіхнуцца ѓ кустах дзеля задавальнення, а не ісці пад вянок.
  Вераніка строга вымавіла:
  - Сэкс без прычыны - прыкмета дурніны! - І дадала. - Гэта супярэчыць нормам камуністычнай маралі!
  Вікторыя не пагадзілася:
  - Сам Ленін казаѓ - жонкі павінны быць агульныя!
  Наташа хіхікнула і заѓважыла:
  - Ну, я не сказаць, каб дык вось кідалася на мужыкоѓ, але гуляць актыѓную ролю - прыемна! Калі ты сама падобнае выбіраеш за кім ударыць! Але ѓ нашай частцы да гэтага не даходзіць.
  Вікторыя згодна кіѓнула:
  - Ды ѓ нас адны дзеѓкі... Але можна перабрацца цераз плот! - Дзяѓчына прачырыкала з вялікім задавальненнем. - Мужыкі, мужыкі... Заѓзята поѓзаюць на пузе нашы мужыкі!
  Вераніка адмоѓна матнула галавой:
  - Не, Ленін ніколі такога не казаѓ!
  Наташа ѓсклікнула, пратэстуючы:
  - Не, якраз менавіта гэта Уладзімір Ільіч і вымавіѓ! Пры камунізме і будзе ѓсё агульнае, у тым ліку жонак!
  Вікторыя хіхікнула, і прамармытала:
  - Жанчыны - гэта добра... Мужыкі яшчэ лепш! Эх, патрапіць бы ѓ палон, каб там згвалтавалі цэлай ротай.
  Дзяѓчаты хорам засмяяліся. А Вікторыя, скалячыся, дадала:
  - А потым збілі прыкладамі! А пяткі падпалілі б мяккім агеньчыкам і прысыпалі корбітам!
  Наташа стукнула босай нагой шышачку і прабуркавала:
  - Пяткам прыемна, калі па іх б'юць бамбукам! Вось у Кітаі дзяѓчын і хлопчыкаѓ лупілі палкамі па босых падэшвах. І ім гэта падабалася!
  Вікторыя са смакам праспявала:
  - Якія катаванні ѓ Галівудзе! Адны толькі каты, а не людзі!
  Вераніка дасціпна заѓважыла:
  - Вось трапіце ѓ пекла... Будуць вам і катаванні, і пяткі не толькі бамбукам, але і распаленым жалезам прыпякуць!
  Наташа праспявала, сціскаючы моцна кулакі:
  - Чорны крумкач у суседняй браме!
  Вікторыя, трасучы голымі сіські, з пунсовымі саскамі працягнула:
  -Люлька, кайданкі, падраны рот!
  Аксана, чыя грудзі таксама аголена, і трасучы сцёгнамі, адказала:
  - Колькі разоѓ пасля бойкі мая галава!
  Вераніка падтрымала парыѓ, тупаючы босымі ножкамі:
  - З перапоѓненай плахі ляцела куды....
  Наташа з лютасцю зараѓла, трасучы аголенымі грудзьмі:
  - Дзе Радзіма! Няхай крычаць пачвара!
  Вікторыя, пляскала і вішчала, круцячы сцёгнамі, ледзь прычыненымі празрыстымі трусікамі:
  - А яна нам падабацца, хай і не прыгажуня!
  Аксана прашыпела, дрыгаючы, голымі загарэлымі каленкамі:
  - Сволачы даверлівая!
  Вераніка з уздыхам заѓважыла:
  - Мы савецкія памежніцы. А вядзем размову, нібы падзаборныя шлюхі. Няѓжо так можна...
  Вікторыя ѓ адказ праспявала:
  - Дзякуй вам Сталін-правадыр! За дурныя, пустыя вочы! За тое, што мы як вош і жыць нельга!
  Наташа пагразіла рудай д'ябла кулаком:
  - Ну, ты так не харта! Патрапіш у адмысловы аддзел!
  Вікторыя ѓпэѓнена вымавіла:
  - Хутка немцы прыйдуць у Маскву... І ѓжо Сталіна павязуць у клетцы!
  Аксана хіхікнула і запярэчыла:
  - Думаеш, зыход вайны прадвызначаны?
  Вікторыя сур'ёзна адказала:
  - А як жа інакш? У Гітлера амаль да паловы свету пад акупацыяй, плюс яшчэ і Японія з яе калоніямі. - Дзеѓка злосна тупнула хупавай, босы ножкай. - А ѓ нас нават прыстойных танкаѓ няма! Серыя КВ - гэта пародыя на машыны. Т-34 відавочна драбнаваты. А нармальнага танка не створана! І снарады бранябойныя горшыя за нямецкія будуць!
  Наташа цяжка ѓздыхнула, і пробулькала:
  - З гэтым даводзіцца пагадзіцца! Нажаль, нашы танкі яшчэ так недасканалыя. А КВ? Ды яны ламаюцца....
  Дзяѓчаты змоѓклі, і іх гуллівасць ѓпала.
  Сапраѓды ѓжо першыя гадзіны вайны паказалі, што і Т-34-76 не зусім надзейную каробку перадач мае, а серыя КВ тым больш. І што паскудна, чым цяжэй, танк, тым слабей ён прыстасаваны да перасоѓванняѓ. А 200-міліметраѓ лабавой броні не дастаткова, каб трымаць снарады нават 88-міліметровай гарматы "Пантэры"-2, а не тое, што "Тыгр"-3.
  Як нечакана высветлілася нямецкія машыны на парадак мацней у лабавым браніраванні і ѓменні трымаць удар. А савецкая тэхніка відавочна пасуе.
  Ды з'явілася "Пантэра"-2 машына, якая не мае сабе роѓных і давай усіх разбураць. Не зможаш такі танк спыніць.
  У канцы верасня немцы сталі атачаць Маскву. Яны яе капітальна абклалі.
  Восень выдала сухая і цёплая, і ѓ пачатку кастрычніка гітлераѓцы ѓжо сталі сціскаць абцугі, пагражаючы замкнуць кольца акружэння паланіѓ Маскву.
  Лётчык Марсэль атрымаѓ за тысячу збітых самалётаѓ асаблівую ѓзнагароду Зорку Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем мячамі і дыяментамі.
  І гэта крута.
  І іншыя машыны былі зараз у баі.
  У баях вызначыѓся танкавы экіпаж Герды. Дзяѓчыны ваявалі на "Пантэры"-2. Гэтая машына мела вузкую вежу, ніжэйшы сілуэт, і лабавую абарону супастаѓную з Тыграм-2 пры меншым на васемнаццаць тон вазе пры роѓным рухавіку ѓ 900 конскіх сіл. І значыць лепей хадавымі якасцямі. Амерыка выкарыстоѓвала высокі "Шэрман". Гэты танк мог прабіць немца толькі ѓ борт, і дзівіѓся з дыстанцыі ѓ тры з паловай кіламетры.
  "Пантэра"-2 паступова выцясняючы звычайную "Пантэра". Але пакуль і апошняя машына зусім нядрэнная. Яе браня ѓ лоб цалкам здольная трымаць снарад больш ранніх мадэляѓ "Шэрманаѓ", а навейшыя тыпы, могуць прабіць толькі зблізку. А сама гармата ѓ "Пантэры" у 75-міліметраѓ бярэ савецкую машыну з двух кіламетраѓ, і больш хуткастрэльная, чым 88-міліметровая, што куды ѓжо лепш на практыцы. Праѓда "Пантэра"-2 у лоб наогул непрабіѓная нават для САУ у ЗША з 90-міліметровым гарматамі, і гэта, вядома ж, практычна.
  Герда наводзіць на мэту з дапамогай босых пальчыкаѓ ножак і страляе. Пасля чаго верашчыць:
  - За веліч планеты ва ѓсім свеце!
  Шарлота таксама вядзе агонь, трапна б'е па савецкіх войсках і раве на ѓсё горла:
  - Слава нашым поспехам!
  Крысціна, ведучы агонь па суперніку босымі пальчыкам ножак, і збіваючы яго трапнымі снарадамі, скалячы зубкі, прамаѓляе:
  - Трэцяму Рэйху слава!
  Магда таксама паліць пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, і з захапленнем прамаѓляе, падморгваючы сяброѓкам:
  - За арыйскія ідэі і іх перамогу!
  Ваяѓніцы на танку працуюць, і "Трыццацьчацвёркі" супраць іх не цягнуць. А танкі ІС-1 яшчэ горшыя. Цяжкі КВ-16 спрабуе прасунуцца, супраць нямецкіх частак. Але і яго прабівае сваёй дальнабойнай прыладай дзяѓчынкі. І ад савецкага танка застаюцца адны абрыѓкі, як дэтануе баявы камплект.
  На просты "Пантэры" ваюе экіпаж Джэйн Амстранг. Гэтая адважная дзяѓчына з Брытаніі, упэѓнена набірае рахункі.
  Грынгета страляючы па расейцам, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, пішчыць:
  - Слава эпосе Брытаніі! Слава!
  Моніка, таксама папіскваючы, пасылае прэзенты смерці, босымі пальчыкамі ножак і пішчыць:
  - Праѓ Брытанія, бязмежныя моры, мы рабамі не будзем ніколі!
  Малання таксама па чарзе стрэліла з гарматы "Пантэры", прабіла "Трыццацьчацвёрку" і прачырыкала:
  - За камунізм каралеѓскі!
  І дзяѓчаты ѓ захапленні. І так ліха Чырвоную Армію б'юць.
  Вось ужо гітлераѓцы на поѓдні пры падтрымцы мясцовага насельніцтва захапілі Пензу. Прайшлі разам з японцамі возера Байкал пярэсмык і на Камчатцы вядуць баі.
  Там таксама ваююць прыгажуні на танку "Тыгр"-2, Агата, Адала, Ангеліна, Андрыяна. Чатыры дзяѓчыны як малоцяць суперніка са сваёй забойнай машыны. "Тыгр"-2 выплёѓвае прэзенты смерці і разбурае савецкія часткі.
  Агата страляючы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, раве:
  - За Трэці Рэйх! І падміргвае.
  Адала таксама як стрэліць, націснуѓшы пунсовым саском, так і прапішчыць:
  - За арыйскія сцягі!
  Дзяѓчыны дзейнічаюць з каласальнай агрэсіѓнасцю.
  І вось ужо нямецкія войскі ѓступаюць у Туркменістан. І ѓ лістападзе 1943 гады бяруць сталіцу Ашхабад.
  Праходзіць штурм, з ужываннем тэхнікі. Магутныя "Штурмтыгры", выкідваюць рэактыѓныя бомбы вагой трыста кілаграм. І руйнуюць дамы разам з войскамі Расіі.
  Чуецца выццё сірэны. Ды войска Гітлера паказвае самы вышэйшы пілатаж у разбурэнні.
  Дзяѓчына-немка Ева прачырыкала:
  - Будзе заход з расходам!
  На самалёце ТА-152 змагаецца Хельга. Яна скідае авіяцыйныя снарады на наземныя цэлі, дзівячы трыццацьчацвёркі і кевешкі. І завывае сабе:
  - Я арыйская ваяѓніца, і буду дзяѓчынкай класа супер!
  І вось чарговы савецкі танк ёю ѓражаны сапраѓды ѓ цэль. Дзяѓчына трэба сказаць баявая і страмчэй яе толькі яйкі.
  Гертруда таксама пасылае забойнай сілы разрад, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, са свайго забойнага штурмавіка дзівіць суперніка і верашчыць:
  - Слава ідэям арыйскага камунізму!
  Баявыя тут ваяѓніцы, і як яны ѓсё разбіраюць.
  Вось у снежні 1943 гады немцы ѓжо амаль цалкам захапілі Маскву і ѓступілі войскамі, на тэрыторыю вобласці Горкі і Казані. У баях прынялі ѓдзел і САУ Е-10. Дадзеная самаходка была пышная, і выпушчана адразу ѓ двух мадыфікацыях. Першая вагой дзесяць тон з таѓшчынёй лабавой броні 60-міліметраѓ, бартавой 30-міліметраѓ, і рухавіком 400 конскіх сіл. Малая вышыні машыны ѓ 1,3 метра і ѓсяго два члены экіпажа, з гарматай 75-міліметраѓ і 48 ЭЛ доѓгая ствала, вельмі рухомая. І цяжэйшая САУ-15, вага шаснаццаць тон, лабавая браня ѓ 82-міліметра пад вялікім нахілам, бартавая 52 - міліметра, а гармата і ѓ 75-міліметраѓ і 70 ЭЛ даѓжыня ствала як у "Пантэры", а рухавік у 550 лоша .
  Новыя самаходкі суцэль уладкоѓвалі нямецкіх вайскоѓцаѓ хадавымі якасцямі, і сваім узбраеннем.
  На Е-15 змагаліся дзве дзяѓчыны: Фрыда і Каіса. Яны з гарматы рабілі па дваццаць стрэлаѓ за хвіліну. Такія вось прыгожыя і ѓ бікіні дзяѓчынкі.
  Фрыда пальнула па танку ІС-1, прабіла яго лабавую браню і прабуркавала:
  - За арыйскія ідэі!
  І босымі пальчыкамі ножак націснула на кнопкі аднаго з самых першых у войскі Трэцяга Рэйха джойсцікаѓ.
  Лупанула і Каіса пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, дзівячы суперніка з каласальнай трапнасцю. І прабуркавала:
  - Слава арыйскаму брацтву!
  Баявая такая вось дзяѓчына. З каласальным напорам і славалюбствам.
  І збіраюць ваяѓніцы жніво, з актыѓнасцю шакалаѓ.
  Але асабліва цікава памучыць дзяѓчынкам палонных, гэта іх самая агрэсіѓная і любімая забава.
  Фрыда заѓважыла з выскалам зубоѓ.
  - Даволі жыць па законах,
  Гэтым Адамам і Евай...
  Клячу, гісторый загонім,
  Левай, левай, левай!
  Каіса агрэсіѓна пацвердзіла:
  - Левай, левай, левай!
  І таксама націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка, і трапна ѓразіла суперніка.
  Фрыцы біліся... Альбіна і Альвіна ѓжо перавысілі кожная па пяцьсот збітых самалётаѓ. Такія вось ваяѓнічыя дзяѓчынкі аказаліся. І далёка пайшлі ѓ сваім уяѓленні аб ваяѓнічасці.
  Альбіна, збіваючы расійскі самалёт, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, вымавіла:
  - За Прусію святую!
  Альвіна, зносячы расійскую машыну, таксама выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, раѓнула:
  - За Радзіму вялікую!
  Непаѓторна баявыя тут дзяѓчынкі і выбіваюць непрыяцеляѓ вельмі хлёстка.
  Вось ужо новы год наступіѓ... Масква ѓ коле блакады ѓсё яшчэ трымаецца.
  Невялікая паѓза да сакавіка 1944 гады.
  А вясной крыху пацяплела і баявыя дзеянні аднавіліся з новай сілай.
  У баях прыняѓ удзел і Леѓ-2, гэта першы серыйны танк у якім немцы выкарысталі размяшчэнне рухавіка і трансмісіі разам і спераду танка адным блокам. А вежу зрушылі назад. Атрымалася машына зручнейшая, з нізкім сілуэтам і вузкай вежай. Леѓ-2 значна страціѓ у вазе, і дадаѓ абароне ілба за рахунак большага нахілу броні. Дадзены танк па вазе стаѓ лягчэйшы за "Тыгра"-2, а значыць рухомейшы з магутным узбраеннем.
  На ѓсю моц у Трэцім Рэйху праходзіла канструяванне новага асноѓнага танк Е-50. Машына перажыла шэраг змен: усталёѓка вузкай і малодшых памераѓ вежы. Змена хадавой часткі на лягчэйшую і простую ѓ вытворчасці і рамонце, а таксама з лепшай праходнасцю. Размяшчэнне рухавіка і трансмісіі разам і папярок, а каробкі перадач на маторы. Вышыня танка знізілася да менш як двух метраѓ. І дадзеная машына важыла пры таѓшчыні броні "Тыгра"-2 усяго сорак пяць тон. Пры гэтым у яе быѓ рухавік больш магутны да 1200 конскіх сіл, і мацней узбраенне 88-міліметровая гармата з даѓжынёй ствала ѓ 100 ЭЛ, і падвышанай разбуральнай сілы і дакладнасці.
  Гэты танк пад назвай "Пантэра"-3 павінен быѓ пайсці ѓ серыю. А яго гармата была забяспечана гідрастабілізатарам. Такі вось танк павінен быѓ стаць асноѓным сярэднім танкам. А яшчэ ішла распрацоѓка Е-75. Дадзеная машына была яшчэ лепш абаронена: 250-міліметраѓ лабавая браня і 170-міліметраѓ бартавая, з яшчэ больш магутнай і бранябойнай гарматай у 105-міліметраѓ і 100 ЭЛ калібр. Вагу планавалася ѓтрымаць у межах сямідзесяці тон, і паставіць матор у 1500 конскіх сіл, каб захаваць рухомасць. Гэты танк павінен быѓ стаць асноѓным цяжкім танкам у Трэцім Рэйху. І яго планавалася назваць: "Тыгр"-3. Гэта танкі новага пакаленьня, і ѓжо для будучых войнаѓ з ЗША.
  У Сібіры рэальныя баі разгарнуліся толькі ѓлетку 1944 гады калі разгарнуліся апошнія бітвы з Расеяй.
  У небе ваявалі і нямецкія знішчальнікі рэактыѓнай пробы. НЕ-162 лягчэйшы, просты ѓ вытворчасці і манеѓраны, мінуѓ з поспехам баявое хрышчэнне.
  З'явіѓся і МЕ-1010 з крыламі што мянялі стрэлападобнасць. Але яго недахопам аказаліся высокія патрабаванні да кваліфікацыі лётчыкаѓ. І замест яго ѓ серыю падалі перавагу ТАЯ-183.
  Вялікія надзеі звязваліся з больш дасканалым МЕ-262 Х, які адрозніваѓся вялікай звыш у 1100 кіламетраѓ хуткасцю, пяццю авіяпушкамі і лепшай манеѓранасцю са стрэлападобнасцю крыламі.
  У ліпені першыя два самалёты гэтай мадыфікацыі атрымалі Альбіна і Альвіна.
  Да гэтага часу немцы ѓжо акружалі Чэлябінск і Свярдлоѓск. Савецкія войскі сотнямі тысяч здаваліся ѓ палон.
  Альбіна з паветра страляла па расійскіх танках, прабівала ім дахі і раѓла:
  - Слава арыйскім марам!
  Альвіна збіваючы лётчыкаѓ СССР, і адпраѓляючы іх на той свет, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, віскатала:
  - За Прусію Вялікую!
  Вось гэта дзяѓчынка такая баявая, і танкі таксама збівае актыѓна.
  Герда і яе танкавы экіпаж на вышыні. Ужо абстрэльваюць ускраіны Свярдлоѓска.
  Герда пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і праверашчала:
  - Камунізм пабудаваць можна?
  Шарлота голай пяткай націснуѓшы на педаль, і ламаючы расейцаѓ, і дадала:
  - Можна і трэба!
  Крысціна, страляючы ѓ супернікаѓ з вялікай трапнасцю, і страляючы босымі ножкамі, піскнула:
  - За нашу Айчыну!
  Магда, ведучы агонь па суперніку, і раздзіраючы савецкія гарматы, вякнула:
  - За нашу маці!
  Дзяѓчынкі расстралялі ѓсе снарады... І пакуль ім папаѓнялі баявы камплект разгаварыліся.
  Герда адзначыла са злосцю:
  - Усе імперыі рана ці позна прыходзілі ѓ заняпад. Веру я з нашай падобнае не здарыцца!
  Шарлота з гэтым не зусім пагадзілася:
  - А дзе гарантыя што пасля Гітлера не пачнецца барацьба за ѓладу, і Трэці Рэйх не распадзецца?
  Крысціна заѓважыла, цалкам лагічна:
  - Галоѓнае - гэта ідэалогія... Яна робіць нас моцнымі!
  Магда пацвердзіла, тупнуѓшы босай ножкай:
  - І адзінымі!
  Шарлота рацыянальна адзначыла:
  - Але ѓсё роѓна адзін будзе змагацца за ѓладу, а затым іншы, а за ім трэці. Як у Рымскай імперыі, калі спачатку забілі Юлія Цэзара, а затым і перапынілася дынастыя Аѓгуста. І ѓ Рымскай імперыі наступіла пара каласальных рознагалоссяѓ і расколу.
  Герда з гэтым пагадзілася:
  - Ды імператары сталі мяняцца нібы пальчаткі, і Рымская імперыя пайшла да краху. Стварыць жа нешта сусветнае не ѓдалося!
  Крысціна заѓважыла з усмешкай:
  - Патрэбна сістэма ратацыі ѓлады! Такая сістэма, якая б гарантавала нам стабільнае развіццё і адсутнасць небяспечнай барацьбы за ѓладу!
  Шарлота паціснула плячыма і адзначыла:
  - Толькі каталіцкая царква змагла захаваць больш-менш стабільную сістэму ѓлады без расколаѓ і распадаѓ, і ніякія антыпапы гэтаму не змаглі перашкодзіць.
  Магда адзначыла з усмешкай:
  - А бо праѓда! Каталікі пазбеглі расколу за амаль дзве тысячы гадоѓ... Хоць часам і здараліся перавароты, і Рымскіх татаѓ забівалі ці бралі ѓ палон. Гэта сведчыць аб нечым стабільным і трывалым у сістэме Ватыкана.
  Герда заѓважыла з усмешкай:
  - Будзем спадзявацца, што геніяльнасць фюрара падкажа нам вынахад, і мы не падзелім суддзю Старажытнага Рыма!
  Пасля таго як загінулі Свярдлоѓск і Чэлябінск, Сталін спыніѓ безнадзейнае супраціѓленне.
  І падпісаѓ 2 верасня 1944 года пагадненне аб безумоѓнай капітуляцыі. СССР пагадзіѓся на акупацыю яшчэ не занятых раёнаѓ і адмову ад суверэнітэту.
  Германія і яе сатэліты атрымалі вялізную тэрыторыю пад кантроль.
  Але засталася яшчэ праблема з Брытаніяй.
  Немцы пачалі наступленне ѓ Афрыцы. Адначасова рэактыѓная авіяцыя і ракеты ФАУ абрынуліся на метраполію.
  Брытанія абараніць калоніі не магла. І хутка страціла кантроль над Афрыкай.
  А ѓ ліпені 1945 года памёр Чэрчыль. І новае кіраѓніцтва Брытаніі папрасіла свету на любых умовах.
  Гітлер запатрабаваѓ капітуляцыі. Брытанія адмовілася. І нямецкія войскі не доѓга думаючы высадзілі дэсант.
  А ѓ жніѓні Англія была захоплена. А за ёй і Ірландыя.
  ЗША без ангельцаѓ не хацелі ваяваць. А атамную бомбу зрабіць у іх ніяк не атрымлівалася.
  Гітлер хацеѓ бы паваяваць, але дастаць ЗША з-за акіяна цяжка. Карацей кажучы, вырашылі заключыць мір. Але Амерыка павінна была плаціць Трэцяму Рэйху даніну.
  Акрамя таго, немцы атрымалі права на базы ѓ Лацінскай Амерыка і забралі сабе Панамскі пярэсмык. І гэта аказалася выдатна.
  Гітлер атрымаѓ усё што хацеѓ... Але яму не сядзелася. У прыватнасці Японія сабе ѓрвала занадта шмат.
  Не чакаючы стварэння самураямі атамнай бомбы, фюрар 20 красавіка 1953 гады напаѓ на самураяѓ.
  Больш нельга было марудзіць. Вайна пайшла з вялізнай тэхналагічнай перавагай Трэцяга Рэйха. Але японцаѓ шмат і ѓ іх каланіяльныя дывізіі. Акрамя таго Японія таксама хутка развіваецца, і можа пераадолець адсталасць.
  Немцы кінулі ѓ бой лятаючыя талеркі і пірамідальныя танкі. І ѓ іх быѓ больш дасканалыя аѓтаматы, і падземныя самаходкі. І вялікае мноства ѓсяго астатняга.
  Японія бiлася ѓпарта, але паступова пагульвала. Немцы нават узялі ѓ палон імператара.
  Амаль два гады ішла гэтая жорсткая вайна. І завяршылася ядзернай бамбардзіроѓкай Токіа і акупацыяй Краіны Узыходзячага Сонца.
  Гітлер захапіѓ ужо амаль увесь свет, але заставалася ЗША. І ѓ ЗША ёсць ядзерная зброя і балістычныя ракеты дастаѓкі.
  І вось у Трэцім Рэйху ішла праца над стварэннем антыядзернай зброі.
  І вось яно было нарэшце гатова.
  І 20 красавіка 1959 гады пачалася вайна паміж ЗША і Трэцім Рэйхам. Апошняя вайна ѓ гісторыі чалавецтва.
  І ЗША прайгралі ѓ адну брамку...
  8 Сакавіка 1960 гады капітуляваѓ гарнізон Нью-Ёрка. А на наступны дзень і Вашынгтона.
  Амерыка відавочна прайгравала вайну. У баях з'явіѓся апошні амерыканскі танк з цяжкой серыі. Узброены 155-міліметровай даѓгаствольнай гарматай, і трохсот дзесяці міліметровай лабавой бранёй, з нерухомай вежай, гэта стала свайго роду САУ вагой сто дваццаць пяць тон вагой.
  Амерыканцы нарэшце змаглі здаць машыну, што ѓ лоб трымала снарады нямецкіх гармат, і магла прабіць любы гітлераѓскі танк. Але яе абышлі з бартоѓ. І падбілі. А іншую такую машыну разбамбілі з паветра.
  20 сакавіка 1960 года памёр Эйзенхаѓэр. А 22 сакавіка яго пераемнік Кэнэдзі капітуляваѓ перад Трэцім Рэйхам.
  І вось завяршылася гісторыя войн. І Трэці Рэйха захапіѓ увесь свет. І новае настала жыццё.
  
  . Ромэль-фюрэр і босыя дзяѓчыны
  АНАТАЦЫЯ
  Пасля забойства Гітлера ѓ Трэцім Рэйху прыйшлі да ѓлады празаходнія сілы. І вось усё змянілася, і зараз ужо немцы наступаюць і атрымліваюць перамогу за перамогай. Змагаюцца прыгожыя дзяѓчаты.
  ПРАЛОГ
  20 красавіка 1944 года адбыѓся паспяховы замах на Адольфа Гітлера.
  Фюрар быѓ забіты, а яго світа расстраляна на месцы. Новым канцлерам стаѓ Шпеер, а фюрэрам і вярхоѓным галоѓнакамандуючымі Роммель. Саюзнікі з 1 траѓня 1944 гады спынілі ѓсе баявыя дзеянні і бамбардзіроѓкі, абвясціѓшы перамір'е.
  Сталін, зразумела, абурыѓся. Але Роммель адмяніѓ антысеміцкія законы і выступіѓ за Еѓраінтэграцыю супраць бальшавізму. І гэта заходнія краіны адобрылі. А фашысты тым часам перакідвалі сілы з Эѓропы на ѓсход.
  А ѓ Трэцяга Рэйха - усёткі трыста дваццаць чатыры дывізіі. Гэта немалыя сілы. І больш за палову авіяцыі скоѓваѓ заходні фронт. І тут перакідваюць іх.
  Толькі на поѓначы Францыі было пяцьдзесят восем дывізій. З іх дзесяць танкавых, і пяць эсэсаѓскіх. Гэта прыкладна супастаѓна з сіламі што б сканцэнтраваны ѓ Беларусі супраць савецкіх сіл у аперацыі "Баграціён".
  А у танках і авіяцыі нават больш. Цэлых сто пяцьдзесят дывізій было на захадзе ці ѓ Еѓропе.
  Так што баланс сіл заѓважна змяніѓся. Немцы ѓжо наладзілі масавы выпуск "Пантэр" і больш магутнага "Тыгра"-2. У іх з'явілася рэактыѓная авіяцыя, і ракеты ФАУ, на падыходзе дыскалёты, і серыя "Е".
  Немцы ѓсё больш актыѓна прыцягваюць замежныя дывізіі. У іх з'явілася ѓ серыі і штурмавая вінтоѓка МР-44, самая лепшая на той момант у свеце, шмат у чым сталая прататыпам Калашнікава.
  Так што немцы мелі сур'ёзныя сілы. І ѓ іх быѓ Роммель. Вельмі таленавіты палкаводзец. Які ѓнёс шэраг паправак у кіраванне Вермахтам, якія паднялі яго эфектыѓнасць. І падаѓшы куды больш улады камандуючым групамі войскаѓ.
  Роммель таксама частку войскаѓ СС расфармаваѓ, папоѓніѓшы афіцэрскі склад у звычайных частках Вермахта. Што ѓзмацніла баяздольнасць войска ѓ цэлым.
  Былі павялічаны правы і мясцовых камандзіраѓ.
  Таксама афіцыйна славян прызналі арыйцамі і ѓ Беларусі дзейнічала Цэнтральная Рада. Прадпрымаліся і іншыя рэформы.
  Але ѓсё гэта патрабавала чакай.
  А Чырвонае войска рыхтавалася да наступу ѓ Беларусі. І адбіць там удар было б цяжка.
  Тады Роммель вырашыѓ - лепшая абарона - гэта напад. І яго войскі на паѓднёвым участку фронта самі нанеслі ѓдар. З боку Малдавіі і Заходняй Украіны па збежных напрамках.
  Галоѓны разлік быѓ на раптоѓнасць. Гэтага ѓдалося дасягнуць за кошт кампаніі дэзінфармацыі. Таксама яшчэ і таму, што Сталін быѓ упэѓнены, што немцы не будуць наступаць. Хаця танкаѓ Трэці Рэйх меѓ шмат і нават атрымаѓ у іх над СССР перавагу. Ды і "Пантэра" машына-звер. Супраць яе выстаяць амаль немагчыма.
  Адбілася і наяѓнасць у немцаѓ яшчэ і "Тыграѓ", якія як танкі прарыву моцныя і жывучыя. У баях таксама прынялі ѓдзел першыя рэактыѓныя МЕ-262.
  Якія літаральна наводзілі жах на савецкіх лётчыкаѓ дадзеныя машыны цяжка збіць.
  Адбілася і перавага немцаѓ у танках. У наступе прынялі ѓдзел "Тыгры"-2 і вернутыя з Італіі "Фердынанда". Немцы таксама паспелі дарабіць пару "Маѓс" адправіѓшы на баявое выпрабаванне.
  Дадзены танк паказаѓ сваю жывучасць у прарыве, але слабыя хадавыя якасці.
  Затое "Маѓс" не прабіць не з якога ракурсу. І гэта сур'ёзны танк.
  А невялікая хуткасць робіць яго нядрэнным танкам падтрымкі пяхоты.
  Тым не менш Роммель аддаѓ загад, канструяваць Е-100, з ідэяй больш шчыльнай кампанавальнай схемы. У якой рухавік і трансмісія размешчаны разам і папярок, як у іншых танках і самаходак серыі Е.
  Немцы змаглі атрымаць за кошт тактычнай раптоѓнасці перавагу на палях Украіны.
  І ѓ выніку ѓтварылася некалькі катлоѓ. Чырвонае войска, зрэшты, ваявала вельмі мужна. Войскі мелі баявы досвед і іх так проста на понт не возьмеш. І здавацца салдаты Чырвонай Арміі не хацелі. Ды і іх сем'ям бы вельмі дасталася б ад гэтага.
  Баі паказалі, што нямецкія танкі пры пісьменным іх ужыванні вельмі нават нядрэнныя. Добра сябе паказаѓ і ТАЯ-152. Роммель нават загадаѓ гэта самалёт вырабляць замест Фоке-Вульф, і будаваць замест ракет ФАУ. Ракетамі Маскву ѓсё роѓна не дастаць, а супраць сухапутных войскаѓ яны занадта дарагія і неэфектыѓныя. Трэба адзначыць, што і рэактыѓны МЕ-262 не вельмі добры і часта разбіваецца. Плюс яшчэ патрабуе перавучвання лётчыкаѓ, і даѓжэйшай узлётна-пасадачнай паласы. Ды і стварэння новай інфраструктуры.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  У сувязі з гэтым новы шрубавы знішчальнік ТА-152 глядзеѓся на дадзены момант куды больш эфектыѓна. Па хуткасці ён пераѓзыходзіѓ усе савецкія самалёты, па ѓзбраенні таксама, не саступаючы Фоке-Вульф, і пры гэтым меѓ куды лепшую манеѓранасць.
  Акрамя таго ТА-162 можна было б выкарыстоѓваць і як штурмавік дзякуючы моцнаму браніраванню і ѓзбраенню. І як франтавы бамбавік.
  Дадзены самалёт гэта вяршыня развіцця сямейства Фоке-Вульф і працоѓны конік вайны.
  А МЕ-262 яшчэ і каштуе занадта дорага. Больш перспектыѓным глядзеліся рэактыѓныя бамбавікі "Арада". За кошт вялікай хуткасці і вышыні палёту, у іх цяжка трапіць з зенітак, а савецкія знішчальнікі, і зусім іх не змаглі б дагнаць.
  Так што тут каштавала ѓкладвацца.
  Немцы ѓвогуле мелі нядрэнныя перспектывы ва ѓзбраеннях. А СССР сутыкнуѓся з недахопам алюмінія пасля спынення паставак пад лендліз. Ды і медзі і які легуе элементаѓ таксама.
  Ды нялёгка ваяваць без саюзнікаѓ.
  Сталін адклаѓ аперацыю "Баграціён", і паспрабаваѓ дэблакаваць катлы, забараніѓшы адыход.
  Але ад гэтага стала толькі горш. Войскі хутка зрасходавалі боепрыпасы і траплялі па знішчэнне.
  А перакідка войскаѓ была звязана з бамбардзіроѓкамі. Немцы ѓжо захапілі панаванне ѓ паветры.
  І аддаваць яго не збіраліся. У выпуску самалётаѓ яны абагналі СССР, і пераѓзыходзілі ѓ якасці машын і класе лётчыкаѓ.
  Самае паскуднае для Чырвонай Арміі было тое, што ѓ небе сітуацыя магла толькі пагаршацца. ЯК-3 больш дасканалы чым ЯК-9 з-за недахопу дзюраля не мог выпускацца вялікімі серыямі. А Ла-7 таксама па шэрагу прычын не мог быць занадта масавым.
  Так што прыходзілася рабіць стаѓку на ЯК-9 які ѓ вытворчасці вядома ж прасцей, але слабаваты ѓзбраеннем і хуткасцю, горш нямецкіх машын і ѓ вертыкальнай манеѓранасці.
  ІС-2 таксама нягледзячы на магутнае ѓзбраенне пасаваѓ супраць "Пантэры". Крыху лепшым быѓ Т-34-85. Хаця і ѓ яго былі свае мінусы.
  Ва ѓсякім разе немцы змаглі авалодаць ініцыятывай.... Роммель быѓ вялікім палкаводцам і перайграваѓ Сталіна тактычна. Савецкія войскі раз-пораз траплялі ѓ акружэнне.
  І вермахт толькі павялічваѓ сваю перавагу з кожным месяцам баёѓ.
  Ды і штурмавая шруб МР-44 паказала сваю эфектыѓнасць, і ѓсё вялікіх колькасцях паступала на фронт.
  Пакуль у СССР не было супастаѓнай стралковай зброі. І, зразумела, гэта таксама кепска.
  Лета працякала пры перавазе вермахта ... Жукаѓ нават прапаноѓваѓ перайсці да абароны. Але Сталін быѓ супраць і патрабаваѓ сталага наступу і забараняѓ адводзіць войскі. Усё гэта вяло да сталага росту страт і згубы лепшых дывізій і частак.
  Да канца лета ѓ баях прынялі ѓдзел новыя нямецкія самаходкі Е-10. Яны маленькія - вышыня ѓсяго 1,4 метра, але пры гэтым лёгкія спрытныя да сямідзесяці кіламетраѓ у гадзіну хуткасць, паказалі сваю эфектыѓнасць.
  Адала, Агата, Аміна - тры дзяѓчыны змагаліся на адной з першых такіх самаходак.
  Іх экіпаж тры А павінен быѓ паказаць, што і жанчыны сёе-тое ѓ лаянцы ѓмеюць. І калі ѓжо б'юцца, то паказваюць самую дасканаласць.
  Яны ваююць у адным бікіні і басанож. Што вельмі сур'ёзна.
  Іх самаходка даволі шырокая, што дазваляе лёгка паварочвацца,
  Важыць праѓда тон пятнаццаць. Але лабавая браня ѓ 80 міліметраѓ пад вялікім нахілам дае нядрэнную абарону. Хоць, вядома, хадавыя якасці некалькі ніжэйшыя.
  Роммель аддаѓ перавагу праекту з таѓсцейшай лабавой браняй, каб падняць жывучасць машыны. І бартавая браня патаѓсцей у 52-міліметра, што дае абарону ад супрацьтанкавых стрэльбаѓ. Першапачаткова САУ павінна было ѓвесь тон дзесяць і шэсцьдзесят міліметраѓ лабавая браня і трыццаць бартавая.
  Але затым разумны сэнс паказаѓ, што хадавыя якасці самаходкі і так добрыя, і лепш яе абараніць.
  Гармата такая як у Т-4, 75-міліметраѓ 48 ЭЛ. Яна здольная прабіць Т-34-85 і ІС-2, праѓда на дыстанцыі не больш за кіламетр.
  Так што тактыка дыктуе - дзейнічаць асцярожней. І падбірацца бліжэй.
  Адала пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак стрэліла.
  Снарад трапіѓ у корпус Т-34-85 і савецкая машына загарэлася. І стаѓ ірваць баявы камплект.
  Агата заѓважыла:
  - Нядрэнна мы яшчэ прыжмурылі!
  Аміна хіхікнула. Савецкі снарад праляцеѓ міма і не прычыніѓ шкоды.
  Зрэшты, лоб вельмі нахілены, і павінен адвесці снарад у рыкашэт.
  Адала зноѓ страляе босымі пальчыкамі ножак, і напявае:
  - Мы хищницы велізарныя,
  І ѓ лаянцы цудоѓныя!
  Вось стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак Агата.
  Пасля чаго праваркавала:
  - За вялікія дасягненні.
  Хаця што ѓ іх вялікага? Але дзяѓчынкі відавочна ва ѓдары. І іх так проста голымі рукамі не возьмеш.
  Вось Агата зноѓ пальнула выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак. І ѓразіла суперніка. І зрабіла дакладнае трапленне ѓ савецкі танк.
  Е-10 паказала сябе зразумела выдатнай самаходкай, і гэта чарговая праблема для Чырвонай Арміі.
  Праѓда ѓ СССР ідзе распрацоѓка СУ-100. Дадзеная самаходка вельмі нават нядрэнная зброя. Асабліва яе бранябойная і адносна хуткастрэльная гармата. Але гэта яшчэ патрабуе чакай.
  У немцаѓ свае праблемы.
  Вось надыходзіць восень, а хадавыя якасці "Пантэры" і "Тыгра"-2 ва ѓмовах праліѓных дажджоѓ пасуюць. Праѓда немцы змаглі ѓжо выйсці да Дняпра і замацаваліся.
  СССР пакуль на правабярэжнай Украіне ѓтрымліваѓ толькі Кіеѓ і Адэсу.
  Ды сітуацыя стала трывожнай.
  Вось ужо кастрычнік і паліліся дажджы. Немцы вымушаны перайсці да абароны.
  Чырвоная таксама пасля серыі параз, мае патрэбу ѓ перадышцы, каб папоѓніць свае шэрагі.
  Ды сітуацыя такая скажам крутая.
  Позняя восень прайшла больш-менш спакойна. Толькі ѓ паветры кіпелі бітвы. Хафман стаѓ новай вялікай зоркай перавысіѓшы трыста збітых самалётаѓ.
  Ды і іншыя лётчыкі падцягнуліся. Цяжка на паветраным фронце.
  ХЕ-162 абяцаѓ стаць новым і вельмі эфектыѓным знішчальнікам Трэцяга Рэйха. Яго вялікі плюс - прастата ѓ вытворчасці і таннасць. Праѓда ва ѓпраѓленні дадзеная машына не занадта зручная. І патрабуе лётчыкаѓ высокай кваліфікацыі.
  Танк Е-50 павінен замяніць "Пантэру". Але тут відавочна неабходна вырашыць шэраг праблем тэхнічнага плана і прымяніць прынцыпова новую кампанавальную схему. Якая б дазволіла б зрабіць сілуэт машыны нашмат ніжэй. І падняць узбраенне і браніраванне без павелічэння вагі, але ѓзмацніѓшы рухавік.
  Так што яшчэ працы край непачаты. У авіяцыі маса распрацовак, у тым ліку і бясхостыя бамбавікі. І гэта зразумела сур'ёзна.
  Ды і ѓ цэлым шмат усяго...
  Абодва бакі рыхтавалі новую зброю. Лінія фронту пралегла па Дняпры з невялікімі ѓкліненнямі.
  Адэса, неѓзабаве блакіраваная з мора ѓпала. І немцы ѓ правабярэжнай Украіне не кантралявалі толькі Кіеѓ. У Беларусі ѓ іх былі плацдармы і за Дняпром.
  Зімой Сталін планаваѓ вялікі наступ. Але зразумела ѓсюды ѓ немцаѓ шчыльная абарона.
  Але і СССР нешта меѓ сваё. У кожнага свае казыры. Але ѓ небе Люфтвафэ дамінуе. І дамінуе капітальна. І яе перавага нарастае.
  ТА-152 аказаѓся выдатнай вінтавой машынай. Ды МЕ-109 у мадыфікацыі Л, вельмі нядрэнны. З'явіѓся і Ю-488, выдатная машына.
  Вельмі хуткая для шрубавага стратэгічнага бамбавіка - 700 кіламетраѓ у гадзіну.
  Здольная бамбіць заводы на Урале і за Уралам. Як дарэчы і ТАЯ-400, яшчэ больш магутны монстар.
  Ды несалодка ѓ небе. Патрэбен моцны ход.
  І 12 студзеня 1945 года пачалося наступленне ѓ цэнтры. Чырвоная армія кінулася ѓ атаку. Але немцы гатовы і чакаюць.
  Разгарнуліся жорсткія баі. Сілы ѓ немцаѓ не меншыя, а абарона магутная.
  А ѓ паветры ѓ Люфтвафэ перавага. Карацей кажучы, наступ захлынуѓся.
  І зноѓ бітвы кіпяць....
  У сакавіку 1945 гады ѓжо немцы наступаюць. Новая тактыка - атака ѓ начны час выкарыстоѓваючы інфрачырвоныя прыборы. І танк Е-100. Лягчэйшы, спрытных, але лепш абаронены чым "Маѓс".
  Як танк прарываѓ Е-100 добры. Лабавая браня - 250-міліметраѓ з нахіламі, а бартавая - 210-міліметраѓ з нахіламі. Хуткасць 40 кіламетраѓ за гадзіну на шашы. Вага 130 тон, а рухавік - 1500 конскіх сіл.
  Сілуэт нашмат ніжэй, чым у "Маѓса". І корпус куды ніжэйшы. І хадавая частка лягчэйшая.
  Машына вельмі нават жывучая, і з двума гарматамі. Не выстаяць супраць такой.
  А "Штурмтыгр", таксама той яшчэ монстар. Ды давай гітлераѓцы прасаваць Чырвоную армію.
  Але дзяѓчаты ваююць адчайна.
  І кідаюць босымі пальчыкамі ножак гранаты.
  Алёнка, страляючы з аѓтамата, піскнула:
  - За вялікі СССР!
  Анюта, строчачы па фашыстах, пацвердзіла:
  - За камунізм найвялікшы!
  Ала, страляючы па фрыцах, піскнула:
  - За лепшую будучыню!
  І голай пяткай падкінула забойчую сілу, разбураючы ворага.
  Марыя, строчачы па фашыстах, адзначыла:
  - Славіцца, наш свет вялікі!
  Алімпіяда, дзяѓбаючы фрыцаѓ, піскнула:
  - За Айчыну нашу маці!
  І таксама яе босыя пальчыкі ножак, як лупнуць па суперніку.
  Матрона вякнула, скасіѓшы шарэнгу:
  - За СССР што няма праблем!
  Але немцы ѓсё ж прарвалі абарону. І сталі абыходзіць савецкія войскі ва Украіне.
  Ды сітуацыя трывожная. У красавіку ѓпаѓ Арол. І стала стрымліва і галіма. Дык гэта ѓсё запрасавала.
  Роммель камандаваѓ умела. Яго войскі вялі наступленне з чаргаваннем артпадрыхтоѓкі і ѓдараѓ з паветра.
  У Трэцім Рэйху ішлі распрацоѓкі серыі Е. Дадзены танк Е-50 павінен быѓ стаць самым масавым у Трэцім Рэйху. Пры таѓшчыні броні "Тыгра"-2, канструктара ѓзялі і ѓсталявалі рухавік і трансмісію разам. І зрабілі вежу ѓжо і меншымі за памеры. Таксама і хадавая частка змянілася, стала на калясках і спружынах значна лягчэй. Вышыня танка паменшылася за кошт кадарнага вала, які прыбралі, а раней ён звязваѓ трансмісію і рухавік. Е-50 стала ніжэй сілуэтам і яго вага зменшылася.
  А браня нават павялічыла нахіл. У выніку танк стаѓ важыць менш за пяцьдзесят тон. А рухавік дзякуючы паддзіманню разганяѓся да 1200 конскіх сіл.
  Так што танк быѓ па эрганоміцы лепш "Пантэры" з выдатнай абаронай ілба.
  І гармата ѓ яго была больш бранябойная і дакладная. У 88-міліметраѓ калібр, а даѓжыня ствала - 100 ЭЛ. Ды гэта машына проста супер. Яна ѓдалая і каханая войскамі.
  У СССР з'явіѓся толькі ІС-3, добра абаронены вежай і ѓ лоб. У гэтым плане ён лепшы, чым ІС-2, але на тры тоны цяжэйшыя асабліва за кошт вежы і горш хадавымі якасцямі.
  Немцы вялі наступленне на поѓдні. Яны імкнуліся захапіць Данбас і пазбавіць СССР рэсурсаѓ.
  І гэта было вельмі трывожна. Тут яшчэ і Турцыя стала збіраць сілы. Канешне, ёй хацелася пажывіцца савецкімі тэрыторыямі.
  Роммель дзейнічаѓ вельмі ѓмела. І Чырвоная Армія раз-пораз трапляла ѓ катлы.
  Сталін жа жудасна нерваваѓся і прайграваѓ Роммелю ѓ тактыцы і аператыѓнасці.
  Немцы сталі ваяваць больш умела. І іх замежныя дывізіі таксама. Самае паскудна было тое, што СССР аказаѓся ѓ пэѓнай тэхнічнай яме. Т-54 яшчэ трэба было стварыць і гэта патрабавала чакай. Як і рэактыѓную авіяцыю.
  А ѓ немцаѓ ужо і "Арада", і штурмавікі рэактыѓныя ѓ серыі, і знішчальнікі. Вось ужо МЕ-262 Х мінуѓ выпрабаванні. У яго крылы стрэлападобныя і маторы больш дасканалыя. І хуткасць звыш 110 кіламетраѓ за гадзіну і пяць авіяпушак узбраення. І ён яшчэ і рэактыѓныя ракеты мае, што на цеплыню і гук наводзяцца. І гэта сур'ёзная пагроза, і войскі Вермахта ѓ небе ѓсё больш бяруць угару.
  Вось ужо ѓ траѓні паѓ Варонеж і Курск. І гэта дазволіла фашыстам увайсці ѓ Данбас.
  Сітуацыя ѓскладнялася. У чэрвені 1945 гады ѓвесь Данбас быѓ захоплены. І немцы выйшлі на лукавіну Дона. Сталін псіхаваѓ, і ѓвесь час біѓся ѓ істэрыі. Ён патрабаваѓ наступы савецкіх частак. Але гэтага якраз і не атрымлівалася.
  Немцы былі мацнейшымі за аѓтаматычную зброю і лепш арганізаваныя. Акрамя таго больш дасканалая форма кіравання Вермахтам, кампенсавала многія, раннія слабасці, што здараліся ѓ рэальнай гісторыі і аблягчалі перамогі Чырвонай арміі.
  Вось ужо гітлераѓскія войскі Роммеля ѓступілі ѓ бітву за Сталінград.
  І гэта вельмі жорстка.
  У свеце Карычневай імперыі, разлютаваныя бітвы разгарнуліся за горад на Волзе. Тут шмат дзяѓчат і піянераѓ змагаецца. Жаночы снайперскі батальён пад камандаваннем капітана Наташкі Кактусавай заняѓ абарончую пазіцыю ѓ развалінах на вуліцы Вараной. Дзяѓчаты з аѓтаматамі і стрэльбамі, абвязаѓшыся звязкамі гранат, хаваліся за руінамі.
  Сама Наташка ѓ плямістай гімнасцёрцы на голае цела, у кароткіх штанах, і басаногая.
  Прыгожая, і фігурыстая дзяѓчына, з моцнымі сцёгнамі, тонкай таліяй, кароткай стрыжкай пад паѓбокс. Твар вельмі выразны, з мужным падбародкам, блакітнымі шырока расстаѓленымі вачамі. Русыя валасы пашарэлі ад пылу, высокія грудзі, жорсткі погляд.
  Капітан Наташа ваюе ѓжо больш за пяць гадоѓ і нягледзячы на маладосць вельмі шмат пабачыла. Ногі ѓ дзяѓчынкі ѓсё ѓ ранках і ѓдарах. Дзяѓчыне спрытней перасоѓвацца басанож, чым грубых і нязграбных ботах.
  Голая падэшва адчувае найменшую вібрацыю глебы, папярэджвае аб блізкасці міны, а сама маці-зямля дадае цягавітасці. Ступні ѓ дзяѓчыны з аднаго боку агрубелі, і не баяцца распаленага металу, ці вострага друзу руін, але з другога боку не страцілі адчувальнасці і гнуткасці, папярэджваючы скрозь грукат аб руху танкаѓ.
  Мілая Наташка трымае ѓ руках гранату з прывязаным выбухам пакетам. Трэба дапаѓзці да грознага сапфіравай імперыі танка "Леѓ", які палівае вуліцы з кулямётаѓ.
  Побач з ёй паѓзе Мірабела. Таксама басаногая, дык усе дзяѓчаты з батальёна, апынуліся ад ботаѓ, пераймаючы свайму камандзіру. Яе пыльныя падэшвы точаць, калі дзяѓчына паѓзе на карачках. Жоѓтыя валасы ѓ Мірабелы брудныя, і доѓгія... Ледзь уюцца. Сама дзяѓчына стройная, худзенькая, невялікага росту. Яе можна нават прыняць за дзяѓчынку, з вузкімі плячыма, а ѓяѓнай вялікай галавой.
  Але Мірабела выпрабавала ѓжо шмат. Паспела пабываць і ѓ палоне карычневай імперыі, перажыѓшы жорсткія катаванні, і рудні, адкуль нейкім неспасціжным цудам здолела бегчы.
  Хоць гледзячы на ??яе дзіцячае, далікатнае тварык не калі не скажаш, што ёй білі гумовымі палкамі па пяткамі, прапускалі праз цела ток.
  А круглыя голыя дзявочыя пятачкі прыпякалі распаленым жалезам, што вельмі балюча.
  Мірабела страляе... Салдатка карычневай імперыі, у дадзеным выпадку францужанка падае мёртва, мыскай уздымаючы пясок і друз.
  Наташка падсоѓвае звязку гранат пад горку смецця. Зараз сюды папаѓзе дзевяноста тонны "Леѓ" і яго падарве. Блакітныя вочы дзяѓчынкі зіхацяць, нібы сапфіры на смуглом ад загару і пылу твары.
  Досвед падказвае, што добра абаронены танк, зараз памяняе пазіцыю. "Леѓ" мае 100-міліметраѓ бартавой брані, ды яшчэ пад нахілам. Сярэднія танкі савецкай імперыі не могуць яго прабіць, шанец ёсць толькі ѓ цяжкіх мастадонтаѓ. Але гусеніцы - гэта мэта. Галоѓнае пазбавіць машыну рухомасці...
  Наташка падпаѓзае, мільгаючы голымі, ружовымі пятачкамі.
  Святлана дае чаргу з аѓтамата... Прыгожая дзяѓчынка, невядома якой нацыянальнасці падае. Затым дзяѓчаты зразаюць чарнаскурых наймітаѓ. Войскі Карычневай імперыі, пакарыѓшы большую частку ѓсходняга паѓшар'я, берагуць дзявоцкую нямецкую кроѓ і кідаюць у бой каланіяльныя войскі: эфіёпаѓ, лівійцаѓ, італьянцаѓ, розных іншых стварэнняѓ, і некаторых іншых парод. Узрасла таксама і колькасць палякаѓ войскаѓ - якія з пялёнак прывучаныя ненавідзець Расійскую імперыю і савецкіх лад.
  Што, зрэшты, не мяшаюць і іх наймацца.
  Эрвін Роммель падняѓ цэлы інтэрнацыянал.
  Ворагаѓ шмат...
  Святлана спрытна ѓхіляецца ад кулямётнай чаргі. Куля ледзь не раскалола, счарнелую ад пылу, круглую, дзявоцкую пятку. Капітан-прыгажуня адчула нават козыт ад таго, як блізка праляцеѓ прэзент буйнога калібра, ад яе агрубелай падэшве. Дзяѓчына перахрысцілася, шапнуѓшы:
  - Нас не спыніць нават куля!
  Мірабела адстрэльваецца... Яшчэ адна дзяѓчына Анжаліка - вельмі рудая, вышэй сярэдняга росту, і мускулістая, нягледзячы на бедную пайку. Таксама вельмі сімпатычная дзяѓчынка, з раскошнымі сцёгнамі, падцягнутай станам, не па-жаночаму шырокімі плячыма, і высокімі грудзьмі.
  Анжаліка вядзе бой у адных трусіках, гімнасцёрка разарвалася на шматкі, і рассыпаѓшыся на пыл, а новае абмундзіраванне, праз Волгу амаль не пастаѓляюць. Дай Бог перакінуць яшчэ боепрыпасы, і кропельку ежы, для выматаных расейскіх і савецкіх войскаѓ.
  Так што Анжаліка амаль голая, яе ногі падрапаны, асабліва калені. У падэшву правай нагі патрапіѓ асколак, і яна баліць, цяжка ступаць.
  Рудая, пыльная, амаль голая Анжаліка крывіць свой прыгожы, але разам з тым і жорсткі твар. Дзяѓчына, страляючы, прамаѓляе:
  - Над намі Гасподзь, Масква і Іосіф Сталін!
  І зразае атакавалых салдат сапфіравай імперыі, сама ледзь паспяваючы, адкаціцца.
  З-за руін і вузкіх вулачак, грозным сапфіравым танкам цяжка разгарнуцца. Вось амаль двухсот тонныя "Маѓсы" і зусім не могуць праехаць...
  Як і меркавала Святлана "Леѓ" праехаѓ крыху, і ѓткнуѓся кучу смецця. Раздаѓся выбух. Гусеніца лопнула, адляцела пара пашкоджаных каткоѓ.
  Паранены танк спыніѓся і з яго ствала вылецеѓ снарад...
  Недзе грымнуѓ наводдаль, пайшоѓшы ѓ руіны. Бландынка Святлана, нібы змейка прашыпела:
  - Вось гэта мой разлік! Адкрылі рахунак...
  Дзяѓчына-капітан зноѓ вымушана адпаѓзаць. Ваяѓніцы і хлопчыкі савецкай імперыі і іх сатэліты не могуць выкарыстоѓваць у завалах сваю тэхнічную перавагу. Па віне ѓпартага Эрвіна Роммеля арды Карычневай Імперыі ѓгразлі ѓ пазіцыйных баях у даволі вялікім і добра ѓмацаваным горадзе.
  Мірабела шпурляе гранату. Прымушаючы рабіць падбітых наймітаѓ ці немцаѓ сальта, пераварочваючыся. У аднаго з карычневых баевікоѓ адрывае руку, і на ёй вісяць, як бы ангельскі гадзіннік з компасам.
  Дзяѓчына зноѓ кідае босымі пальчыкамі ножак гранату і пішчыць:
  - За Русь Сварога!
  І дае чаргу, скошваючы ворагаѓ.
  Мірабела з усмешкай прамаѓляе:
  - Што компас паказвае вам - шлях у пекла!
  І прыгожая дзяѓчынка стрэсвае з пыльнай пяткі, кавалак прыліплай керамікі.
  Анжаліка таксама атрасае пыл, са сваёй пругкай, поѓных грудзей. Соску ад бруду амаль чорныя, і свярбяць. А паспрабуй памыцца. Зноѓ даводзіцца закопвацца, калі пішуць нямецкія пісталет-кулямёты. І прапаѓзаць па-пластунску.
  Батальён дзяѓчат трымае пазіцыі, хаця ідзе артабстрэл. І ірвуць цяжкія снарады, а з неба падаюць бомбы... Але нішто не зломіць мужнасць лалавых гераінь.
  Вось Святлана бачыць, як прапаѓзае "Пантэра". Ну, гэты танк ужо не такі страшны.
  Можна прабіць яго ѓ борт. Дзяѓчынка, чхнула, выплюнула які лез у вытанчаны рот пыл. Узяла ѓ руку гранату, абцяжараную выбухам-пакетам. Трэба падпаѓзці неѓзаметку. Але вакол столькі дыму.
  Анжаліка стала падбірацца, упіраючыся ѓ дрэн босымі пальцамі хупавых ножак і локцямі. Яна нагадвала кошку, якая высочвае мышаня. Дзяѓчына памятала вайну з таго страшнага лета ѓжо якога па ліку года, калі па афіцыйнай версіі карычневая імперыя вераломна ѓварвалася ѓ абшары Расійскай Імперыі. ( Хоць абедзве дзяржавы адзін аднаго вінавацяць у агрэсіі!)
  Было ні дзяѓчыне, амаль дзяѓчынцы страшна? Спачатку так, але потым прывыкаеш. І ѓжо сталыя парывы снарадаѓ успрымаеш, як пасрэдны шум.
  Вось і зараз узарвалася зусім побач. Дзяѓчына шлёп на жывот. Зверху праносяцца, нібы зграя дзікіх пчол аскепкі.
  Адзін з іх кранае босую, точаную, ружовую пятку дзяѓчыны.
  Анжаліка шэпча патрэсканымі вуснамі:
  - У Імя справядлівасці, Госпадзе!
  Дзяѓчына паскарае паѓзок і вось з разбегу шпурляе гранату, з прыробленым выбухам-пакетам. Прэзент ляціць па дузе. Раздаецца выбух, больш тонкая бартавая браня "Пантэры" паддаецца. Карычневы танк пачынае гарэць, дэтануе баявы камплект.
  Святлана з усмешкай шэпча:
  - Дзякуй табе за ѓсявышні Ісус! Аднаму табе я веру! Аднаму табе малюся!
  Пантэру разносіць. Адарваны, доѓгі ствол закопваецца ѓ друз. Лабавая браня, адарваѓшыся ад бартавой, нагадвае савок.
  Святлана, чые вочы, на карычневым ад пылу і загару твары зіхацяць васількамі, прамаѓляе:
  - Чым больш у ворага дубоѓ, тым мацнейшая наша абарона!
  Анжаліка вельмі сэксуальная, у сваіх чорных трусіках, і голым, пыльным, моцным целам. Дзяѓчынка вельмі спрытная. Яна ѓмее кідаць аскепкі шкла босымі пальцамі ног.
  Вось шпурнула зараз сваёй хупавай, пакрытай пластом пылу ножкай востранькі прадмет. І ѓпіѓся, прама арабу-найміту ѓ горла. Прыгожая Анжаліка залапатала:
  - А я сэкс-сімвал, і сімвал смерці!
  Дзяѓчына, пасля чаго зноѓ папаѓзла страляючы. Вяла агонь і Святлана.
  Красуня-капітан, Наташка, ссекшы троля, прачырыкала:
  - Жыццё ланцуг, а дробязі ѓ ім звёны...
  Мірабела стрэліла, размаіла байцу Роммелю галаву і дадала:
  - Нельга звяну не надаваць значэння!
  Святлана, зноѓ трапна стрэліѓшы, прасіпела:
  - Але цыкліцца на дробязях ніяк нельга...
  Мірабела сапраѓды пальнуѓшы, дадала:
  - Інакш ланцуг ахіне цябе!
  Яшчэ адна дзяѓчына Алімпіяда, таксама вельмі прыгожая, разам з піянерам Сярожкам прыгатавала міну на провадзе. Яны ѓдваіх штурхнулі яе... Пралезла падступная казяѓка ѓ гусеніцу "Тыгра"-2. І як ірване гэтую даѓгаствольную карычневую машыну.
  Белабрысы хлопчык Сяргей усклікнуѓ:
  - Наша Раша, вам параша!
  І ледзь паспеѓ адскочыць, мільгануѓшы, чорнымі, збітымі пятачкамі, ад падальнага даху.
  Алімпіяда пагладзіла хлопчыка па шыі і вымавіла:
  - Ты вельмі шустры!
  Піянер прабраѓся на фронт і прыстаѓ да жаночага батальёна. Хлапчук нават вельмі вынаходлівы. Напрыклад, самалёцікі рабіѓ, каб збіваць сапфіравыя штурмавікі. Калі паднімаюцца Фоке-Вульфы, ці ТАЯ-152, тое раздаецца неверагодна аглушальны роѓ.
  Дзяѓчыны і немцы наносяць удары пад сімфонію Вагнера. Такая велічная мелодыя.
  Алімпіяда з прыкрасцю вымаѓляе:
  - Усё яшчэ нас спрабуюць узяць на спалох!
  Хлапчук-піянер з пафасам праспяваѓ:
  - Расіі воін смерці не баіцца,
  Нас смерць пад зорным небам не возьме!
  За Русь святую моцна будзе біцца,
  Я зарадзіѓ магутны кулямёт!
  Алімпіяда, рослая мускулістая дзяѓчына, з шырокімі сцёгнамі і плячыма - тыповая сялянка. Адзенне падарвалася падчас баёѓ у лахманы, моцныя ногі босы, валасы сплеценыя ѓ дзве касы і моцна прапыліліся.
  Завушніцы ѓсяго адзінаццаць на выгляд гадоѓ, хударлявы ад недаядання, падрапаны і брудны хлопчыка, у адных толькі шортах. Белыя ад прыроды валасы, у хлопчыка сталі шэрымі, а рэбры прасвечваюць скрозь, тонкую загарэлую і брудную скуру. Ногі жудасна збітыя, і ѓ апёках, ударах, з пухірамі. Праѓда лёс захоѓваѓ дзіця ад сур'ёзных раненняѓ.
  Алімпіяда на яго фоне здаецца вялікай і тоѓстай, хаця дзяѓчына зусім не тлустая, а з моцным, трэніраваным мясам на касцях. Прычым, голад, здавалася, зусім не адбіѓся на яе мажнай і буйнай постаці.
  Дзяѓчына страляе з цяжкай супрацьтанкавай стрэльбы. У лоб карычневыя машыны не прабіць, а вось у гусеніцы ёсць шанец.
  І здаравенны "Леѓ" атрымаѓшы важкай выбухоѓкай у хадавую частку, стаѓ, нібы заѓзяты курэц пускаць дымок.
  Завушніца праспяваѓ з яхідцай:
  - Фрыц смярдзючы не падумаѓшы, ля пад'езда закурыѓ! Ён, вядома ж, вялікую, непрыемнасць атрымаѓ!
  Алімпіяда, мільгаючы мускулістымі, загарэлымі ікрамі, адбіла босымі, прыгожымі нагамі чачотку. Дзяѓчына праспявала:
  - З абраза мільгаюць святых рубін твару... Дай Бог замачы ты хоць з тысячу бліцаѓ! А калі хто больш за ѓсіх оркаѓ загудзе - ніхто вас, паверце, за тое не асудзіць!
  Пасля чаго перазарадзіла супрацьтанкавую стрэльбу і зноѓ стрэліла. Карычны баявы транспарцёр зноѓ пусціѓ струменьчык дыму.
  Дзявочы батальён наносіѓ фрыцам істотны ѓрон. Але і сам нёс страты. Вось адну дзяѓчыну разарвала напалову, і яе тварык стаѓ такім, нягледзячы на пыл бледным.
  Большая частка Сталінграда ѓжо захоплена войскамі Роммеля, але тое, што засталося ад горада, не жадае паддавацца і здавацца.
  Святлана тым часам спрабуе прабіць "Тыгр". Магутная гітлераѓская машына атрымала гранатай у бок, але не паддалася. Разгортваецца, каб паліць з гарматы. Дзяѓчыне даводзіцца закопвацца ѓ зямлю, і друз, каб не раздушыла выбухная хваля, выпушчанага прэзента.
  Святлана ціха шэпча:
  - Мама тата даруй!
  Мірабела кінула ѓ "Тыгр" гранату, тая ѓзарвалася на лбе. Дзяѓчына прашыпела:
  - Пра тое, што святло вучэнне зімой вясной... Сцвярджаю без выключэння, што Навальны гад чумны!
  Анжаліка, разбіваючы прыцэл немцам, і паліваючы іх чаргой, працадзіла:
  - У труне, я Аляксея ѓбачыла зараз! І рушыла ѓбогаму нагою прама ѓ вока!
  Рудая дзяѓчына і сапраѓды шпурнула босымі пальцамі гранату ѓ танк. Дагадзіла ѓ ствол... Рушыѓ услед выбух і рулю "Тыгру" пакарэжыла.
  Баязлівы экіпаж байцоѓ Роммеля ѓзяѓ і падаѓся назад.
  Святлана прагугнявіла праз ноздры:
  - Наша, вашай не саступіць!
  Мірабела ссекла куляй гітлераѓскага найміта і праспявала:
  - А злодзей то не жартуе! Рукі ногі, ён рускім вяроѓкамі круціць! Зубы ѓ самае сэрца ѓтыкае... Айчыну да дна выпівае!
  Святлана, хіхікнуѓшы, раѓнула:
  - Фюрар дзіка гарлапаніць, надрываецца!
  Мірабела пальнуѓшы, дадала:
  - Ну, а смерць пыхкае, ухмыляецца!
  Вось з'явіѓся яшчэ больш небяспечны "Штумртыгр". Ён разбурае цэлыя будынкі, і бункеры. Прычым, да пазіцыяѓ расейскіх войскаѓ не набліжаецца. Машыну трымаюць пад прыкрыццём гітлераѓскія кулямётчыкі.
  Святлана бачыць, што падабрацца да пазіцый оркаѓ нерэальна. Затое ѓ небе Фоке-Вульф. Адна з такіх машын падлятае бліжэй да расейскіх, а за ёй ТА-152 пазіцый. Дзяѓчаты па ёй адчыняюць агонь.
  Анжаліка шпурляе гранату, і люта прамаѓляе:
  - У глыбокай смерці - прабачэння няма!
  Пасля чаго дзяѓчына, дае чаргу з аѓтамата. Хутка адкочваецца. Шустра пад'язджае параѓнальна новы гітлераѓскі танк "Пантэра"-2 з маленькай вежай і ніжэйшым сілуэтам.
  Некалькі дзяѓчынак кідаюць у фашысцкую машыну гранаты. Тая, атрымаѓшы прэзенты, застывае і не ѓ сілах павярнуцца.
  Анжаліка свіснула, прашыпеѓшы:
  - Вось гэта новая пошасць! Ёй парвём мы пасці!
  "Пантэра"-2 агрызнулася і стрэліла са сваёй больш магутнай прылады.
  Агністы слуп раскалоѓ паветра, і маментальна нагрэѓ і наэлектралізаваѓ атмасферу.
  Анжаліка хіхікнула, снарады праляцелі міма напаѓголай дзяѓчынкі. Рудая бессаромная трасянула сцёгнамі і вывела:
  - А Ньютан ворагаѓ разбіѓ, скінуѓ ярмо з трона! Фрыцам ён пастанавіѓ, свой закон Ньютана!
  Сталінград - горад Сталіна ѓвесь ахоплены пажарышчамі, калі здавалася мовы агню, ліжуць неба і трашчаць фіялетавыя, аранжавыя, а пунсовыя іскры! А кожная іскрынка, нібы вырвалася з пякельнага замка прывід.
  Святлана, зваліѓшы гітлераѓскага байца, бліснула блакітнымі вачыма, праспявала:
  - Чаго ты скуголіла дурная бабулька? Павер, па табе плача проста псіхушка!
  Мірабела на распеѓ праспявала, ведучы агонь па орках:
  - Як добра прылегчы на траѓку і фрыцам па галаве паддаць! Уладкаваць фюрару прыпарку, і з аѓтамата кулі слаць!
  Дзяѓчына дзіка хіхікнула, і перавярнулася з жывот на спіну. Зрабіла ножкамі веласіпед. Уверх паляцела граната. Пралятаючы Фоке-Вульф атрымаѓшы аскепкамі пад чэрава, жвава узняѓся вышэй. Відаць, вострыя аскепкі яго падранілі. Карычневае стварэнне загарэлася, і стала губляць кавалачкі абламаных крылаѓ.
  Святлана, бачачы, як Фоке губляе вышыню, прасіпела:
  - Вось гэта семафор! На борце вісіць сякера!
  Гітлераѓскі самалёт падарвала, раскідваючы ва ѓсе дальнія куткі неба абломкі. І куды фашысцкі ас дзеѓся. Зрабіѓ свой апошні разварот. У тлен пайшоѓ кат, а не пілот!
  Мірабела чхнула, рассейваючы пыл і, вымавіла:
  - Быць або не быць? Гэта не пытанне!
  Анжаліка зноѓ кінула кавалак шкла нагой, ды так што той, трапіѓшы ѓ вока, выйшаѓ у фрыца, праз патыліцу:
  - Я танкавая армада! А вам лячыцца трэба!
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  Гітлераѓскія байцы і іх сатэліты паспрабавалі прасоѓвацца, закідваючы наперадзе сябе гранатамі. Такая тактыка супраць дзяѓчат не дзейнічала. Вось Сярожка разгарнуѓ катапульту, і як садане па ворагу ѓ адказ.
  Хлопчык-піянер зароѓ:
  - Санта Клаѓс, які раздзірае пашчу Гітлеру!
  Зарад катапульты, упіѓся ѓ натоѓп гітлераѓскіх байцоѓ Роммеля, прымусіѓ іх разлятацца, і пры гэтым пераварочвацца ѓ паветры. Фрыцы падалі, і разбіваліся аб абломкі сцен.
  Танк "Тыгр"-2, страціѓшы раѓнавагу, сутыкнуѓся са "Львом". Эх, лева, дзе твая грозная назва?
  Святлана заѓсміхалася і адказала:
  - Ну, а Сярожка малайчына!
  Хлопчык агрэсіѓна раѓнуѓ:
  - Піянер заѓсёды гатовы!
  Дзяѓчынка ѓ адказ матнула босай ножкай.
  Дзяѓчына-капітан зноѓ пачала цвізіць. А Алімпіяда паказытала Сяргею вузкую ступню, якая яна ѓ яго цвёрдая! Нездарма хлопчык не баіцца бегаць па пажарышчы.
  Мірабела на распеѓ, вымавіла:
  - Юнацтва - гэта добра - старасць гэта дрэнна!
  Анжаліка гэта не маркотная рыжуха пагадзілася:
  - Няма нічога горш старасці! Гэта і сапраѓды, самае агіднае стан з усіх магчымых!
  І дзяѓчынка зрабіла скачок з пераваротам. Ёй прадставіліся на хвіліну агідныя бабкі. Не, не параѓнаць, старую жанчыну з дзяѓчынкай. А якая прыгажосць, у стройных целах.
  Анжаліка ѓзяла і праспявала:
  - Цякуць за годам, гады караванам,
  Бабулька расцірае ѓ ступе хну...
  І што ж з стройным маім табарам,
  Як задзелася юнацтва не разумею!
  Святлана бліснула вачыма, зваліла орка трапленнем у пахвіну і заѓважыла:
  - Не! Усё ж такі на вайне ёсць такое хараство - застацца вечна малады! Вечна п'яны!
  Алімпіяда паклала ѓ катапульту новы зарад. Гэта нешта накшталт добрага мінамёта. Дзяѓчына прашыпела:
  - Не пасуй, а пасуй!
  Завушніца шаркнуѓ, тонкай, але спрытнай ножкай, і раѓнуѓ:
  - Роммелю фас!
  І граната разам з узрыѓ-пакетам, з усяго размаху праляцела ѓ пазіцыі гітлераѓскіх байцоѓ.
  Ды не даваѓся ім Сталінград - гэты крута горад. Трэці месяц з канца вечнага лета ідзе штурм, а горад усё ѓзяць не ѓдаецца. На іншых участках фронта гітлераѓскія байцы Роммеля абмежаваных дасягнулі поспехаѓ, але толькі не на гэтым.
  Святлана стрэліла з пісталета, і зароѓ:
  - Усё немагчыма, здараецца магчымым... Не трэба рабіць светабудову вельмі складаным!
  І патрапіла ѓ бензабак матацыкла. Машына выбухнула, і агнязарныя віхуры, асвятлілі задымлены пейзаж. А орк аказаѓся разарваны вогненнай лапай.
  Дзяѓчынка-капітан пракрычала:
  - Люблю я забіваць зло! І гэта найвышэйшае дабро!
  Мірабела лупанула тролям чаргой і прашыпела:
  - Пагуляем дзікабраз!
  Анжаліка адкрыла агонь, больш прыцэльна. Некалькі смуглых стварэнняѓ засталося ляжаць на пакрытым дзідай друзу.
  - Забі ворага! - Прашаптала дзяѓчынка.
  Мірабела гулліва праспявала:
  - Нафарбаваѓшы Эрвіна памадай, Марго ж лакам для валасоѓ, пацягну вас у палон прынцэсы, згрызе вас верны сабака!
  Святлана, ведучы агонь, прашыпела:
  - Давай увечар, Аляксандр павесіцца ... Хопіць галаву дурыць! Давай увечары, ляці крэчатам - каб оркаѓ моцна біць!
  Мірабела ѓ лютасці вымавіла, збіваючы каску з галавы штурмавіка:
  - Мы можам! І мы зробім!
  Дзяѓчыны з батальёна "Ленін", спынілі прасоѓванне іншаземнага войска. Лютыя фрыцы прасоѓваліся наперад, літаральна закідваючы трупамі прастору. Не дапамагаѓ і танк "Леѓ", з якім звязваліся надзеі. Вось мадыфікацыя машыны са 150-міліметровай гарматай.
  Анжаліка збівае прыліплы да аголенага соску камень. У дзяѓчыны такія прыгожыя і поѓныя грудзі. Дзяѓчынка з дапамогай нагі кідае гранату. Нага ж мацнейшая, чым рука, і кідок праходзіць далей.
  "Леѓ" атрымаѓ па гусеніцы разрыѓ, і спыніѓся. Стрэліѓ са сваёй магутнай пашчы. Грукат, і абвал.
  Анжаліка, сплёѓваючы, прамаѓляе:
  - Рускі воін ад болю не стогне!
  І зноѓ дзяѓчынка страляе. І робіць гэта на рэдкасць трапна. Які высунуѓся з вежы фашыст завальваецца зваротна.
  Рудая, амаль голая дзяѓчынка прамаѓляе:
  - Дарэмна супернік лічыць, што дзевак здолеѓ ён зламаць! Хто адважны, той у баі нападае, ворагаѓ будзем люта біць!
  І Анжаліка перакочвае мышцы прэса, які ѓ яе вельмі нават рэльефны.
  Эх, да чаго ж дзяѓчаты прыгожыя! Дык не хочацца, каб хоць адна з іх загінула.
  Прабегла Сталеніда... Вельмі прыгожая дзяѓчына, з пухнатымі, белымі валасамі. Яна неяк прымудраецца мазаць іх якім зеллем, каб яны не пэцкацца.
  Дзяѓчына вельмі прыгожая, з фігуркай Венеры, толькі больш падцягнутай і рэльефнай. Адзення на ёй, толькі станік і трусікі. Усё астатняе ѓжо падарвалася. Але якім вытанчанасцю адрозніваюцца ножкі! Гэта не дзяѓчына, а пячатка дасканаласці, вянок прыгажосці.
  Яна і перасоѓваецца па-асабліваму, нібы вавёрачка. А босыя ножкі так і мільгаюць, і пятачкі, на здзіѓленне застаюцца чыстымі. Сталеніда страляе, і фашыст атрымлівае язву ѓ грудзях.
  Дзяѓчына прамаѓляе:
  - Вернасць Радзіме - вышэйшае слова!
  Анжаліка са смяшком заѓважыла:
  - Здымай станік і заставайся як я ѓ трусах!
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Гэта непрыстойна!
  Анжаліка страсянула сцёгнамі, трапна пальнула і праспявала:
  - Нешта камсамолак стала не звычайная! З голымі грудзьмі так хадзіць - вельмі непрыстойна!
  Сталеніда хіхікнула і заѓважыла:
  - Навошта дастаѓляць радасць гітлераѓцам, глядзець на нашу прыгажосць!
  Анжаліка рашуча адказала:
  - Прыгажосць у нас смяротная!
  Стальная дзеѓка хіхікнула і пальнула па ТАЯ-200. Машына гітлераѓскіх байцоѓ загарэлася. А прыгажуня бландынка вякнула:
  - Смерць злу!
  Анжаліка хіхікнула:
  - І жыццё дабру!
  Сталеніда ѓбачыѓшы, што фашыст падае, рыкнула:
  - Вось гэта найвышэйшая каштоѓнасць! Не думайце гітлераѓцы, што вы перамаглі!
  Анжаліка як заспявае:
  - Чакае перамога! Чакае перамога... Тых, хто прагне кайданы разбіць! Чакае перамога! Чакае перамога! Мы здолеем фашыстаѓ разбіць!
  Прыгожая дзяѓчына, і яе голыя грудзі так і ходзіць ходырам. Добра з аголеным тулавам у спякоту, якую ѓзмацняюць пажару.
  Святлана зараз выглядала куды больш рашучай. Яна пальнула па фашыстах з пісталет-кулямёта і раѓнула:
  - Я вас спакладаю!
  І сапраѓды гітлераѓцы атрымалі смяротныя прэзенты і труны! А дзяѓчына паказала ім дулю, збудуем босыя пальцы ног. І засвістала, як салавей-разбойнік. Прычым праз пальчыкі ніжніх канечнасцяѓ.
  Капітан-дзяѓчынка вельмі разумная. І бліскучая. І зусім не жорсткая. Ёй таксама часам станавіцца шкада салдат ворага, у якіх могуць аказацца дзеці, што будуць плакаць па забітых бацьках.
  Святлана, зрэшты, гоніць ад сябе такія думкі, дык ад іх хочацца расплакацца. А бо не расейцы дашлі да гітлераѓцаѓ, каб рабаваць і забіваць. Не, гэта фашысты і цэлая агрэсіѓная зграя іншаземцаѓ з усяго свету ѓварвалася на расійскія абшары.
  Святлана перахрысцілася, і стрэліла ѓ які спрабуе неѓзаметку падабрацца да пазіцый расейцаѓ фрыца... У таго выцек выбітае куляй вока і мозг.
  Дзяѓчына-капітан заѓсміхалася і вымавіла, дасціпна:
  - Прама вока ѓ вока, да галавы галава!
  Святлана сапраѓды стрэліѓ, і патрапіла ѓ матацыкл з каляскай. Машына стала рвацца, і кулямёт адляцеѓ, некалькі разоѓ перавярнуѓся. Потым яго дула ѓпілася ѓ друз.
  Дзяѓчына пацерла голую, пыльную падэшву аб друз. І зноѓ прыцэліла. Яе вясёлая, юная мордачка даволі выскаліліся. Дзяѓчынка праспявала:
  - Не, сказалі мы фашыстам, не пацерпіць наш народ, каб рубінаѓ хлеб духмяны, называѓся словам брод!
  Мірабела зрабіла вельмі дакладны стрэл, ад якога запалаѓ Фоке-Вульф, і праверашчала:
  Для нягодніка вядома выбар ясны,
  За долары ён Русь гатовы здрадзіць...
  Але чалавек Расіі, тым і выдатны-
  Што жыццё за Радзіму гатовы аддаць!
  Дзяѓчына, зрабіла сальта і паказала фашыстам дулю, і пракруцілася, і кулі не краналі прыгажуню.
  З'явілася Анжаліка, гэтая прыгажуня, амаль голая, і мурзатая нібы чартоѓка, шпурнула адразу двума ножкамі гранаты. І праверашчала:
  - Тое, што я маю, тое... Гітлераѓцам у востры бок!
  Алімпіяда паправіла Анжаліку:
  - Вострым, у бок, а не ѓ востры бок!
  Дзяѓчына хіхікнула і скаланула сваімі кавуновымі грудзьмі, і запусціла гранату выкарыстоѓваючы гранату з выбухам пакетам. "Тыгр" атрымаѓ па рулі, і вывярнуѓся гэты крывы твор мастацтва.
  Пасля чаго гітлераѓцаѓ стварэнне падалася назад. Стала паѓзці нібы чарапаха, якую заспеѓ пажар.
  Святлана праспявала, весела падміргваючы:
  - І "Тыгр" адыходзіць, і фрыцы хаваюцца!
  Дзявочы батальён манеѓраваѓ пад ударамі, авіяцыі з паветра і цяжкі гармат. Вось ударылі рэактыѓныя бамбаметы, падняліся ѓ неба разбітыя, распаленыя стромы. І загарэліся камяні. На шчасце ні адна з дзяѓчын, не загінула, затое адправіліся на той свет хлапчукі - якіх не гэтак шкада! І ляцяць душы - адны ѓ рай, а іншыя ѓ пекла! Дзе ѓжо чэрці з віламі чакаюць тых, хто не верыѓ у Ісуса, а дакладней у Сварога і Рададаѓца.
  Анжаліка самая сэксуальная з ваяѓніц у лютасці: ну няѓжо гітлераѓцы са свайго "Штурмтыгра", могуць абстрэльваць пазіцыі расійскіх войскаѓ і забіваць чырвоных ваяѓніц?
  І дзяѓчына прыхапіла босымі нагамі гранату і закруцілася ѓ каскадах сальта. І круцілася ѓсё больш і хутчэй. І потым з усяго размаху шпурнула падарунак смерці ѓ шырокае рулю "Штурмтыгра". Голыя, загарэлыя ногі красуні мільганулі, і граната ѓляцела ѓ шырокае рулю. І магутная машына спачатку падавілася, а затым і ірванула. Два "Каралеѓскія тыгры", што стаялі па бартах "Штурмтыгра", былі падкінуты, і разляцеліся ѓ розныя бакі. З іх сарвала каткі, і тыя пасыпаліся, лятучы, як каралі, якія трэснулі каралі.
  Выбухная хваля падкінула Анжаліку, і дзяѓчына паляцела дагары нагамі. І яе пераварочвала, разгойдвала і шпурляла. Але красуня ѓсё ж прызямлілася, востры друз, і раскрышаныя камяні ѓпіліся ѓ яе голыя падэшвы. Дзяѓчыне было балюча, і нават праз мазолісты ступню, прабіла вастрыё.
  Але Анжаліка знайшла ѓ сабе сілы ѓстаць і прагарлапаніць:
  - Вы гітлераѓцы будзеце ѓ попеле!
  Святлану, і іншых дзяѓчат падкінула выбухной хваляй, і нават крыху памяла. Але ні адна з прыгожых ваяѓніц не загінула. Дзяѓчаты сустрэлі ѓраганным і трапным агнём. Здушыѓшы нямецкіх і іншых агрэсіѓных насякомых, якія выскачылі, абложвалі Расійскую савецкую імперыю.
  Мірабела праспявала з вялікім натхненнем:
  - І калі труба Гасподняя нас на бітву, з камсамолам будзем разам мы сябры! І па волі Госпада на нябесным пераклічку буду я!
  Анжаліка, абтрасаючы пыл з пабітых у кроѓ падэшваѓ і, праспявала:
  - Пуцін, партыя, камсамол! А Роммеля мы адпраѓляем у дурдом!
  Дзяѓчыны аглушальна сталі рагатаць, а Завушніца з трывогай і прыкрасцю вымавіѓ:
  - А мая катапульта, не такая дакладная - як гэтыя голыя і моцныя ножкі Анжалікі!
  Алімпіяда, пагульваючы цягліцамі рук, заявіла:
  - Ну, нічога! Ты яшчэ прыдумаеш. Нешта круцейшы!
  . Хлопчык, шлёпаючы босымі ножкамі, прачырыкаѓ:
  - Вядома ж вярнуѓ!
  Сфэра Катастрофаѓ вярнуѓ Эрвіна Роммеля назад у тронную залу і з усмешкай вымавіѓ:
  - Нядрэнна, ты біѓся мой юны Стваральнік! Прызнайся гэта была твая мара - стаць хлапчуком навечна і ваяваць!
  Фельдмаршал-пападанец пагадзіѓся:
  - Ды менавіта пра гэта я і марыѓ! Тое, чаго мне і хацелася практычна заѓсёды! Быць хлопчыкам-героем!
  Бог-дзяцюк паведаміѓ сур'ёзным тонам:
  - Ты паваяваѓ, а цяпер пакажы сябе кіраванцам ѓмелым! Гэта трэба для развіцця якасцей асобы!
  Эрвін паведаміѓ дзяѓчыне і юнаку:
  - Ну, што ж больш кіно глядзець не будзем ці?
  Наташа мякка запярэчыла:
  - Можа, ваша вялікасць паглядзіце на нашых лётчыц: Альбіну і Альвіну! Яны вялікія майстрыхі ѓ ратнай справе!
  Юны кароль пагадзіѓся:
  - Ну, яшчэ крыху паглядзім, і агледжу сталіцу! Каралю не стала сядзець увесь час у палацы!
  Святлана ѓ адказ паѓнагучным галаском, праспявала:
  - Кароль наш гонар і слава,
  Ты мудры як родная Зямля...
  Адужэе як сталь кол держава,
  Ад Бога нам далі цябе!
  Эрвін дасціпна адказаѓ:
  - Кіраѓнік, які любіць салодкую ліслівасць - мае інтэлект мухі!
  Наташа ѓсклікнула:
  - Сапраѓды ты наймудрэйшы кіраѓнік! Думаем з табой, наша імперыя нарэшце выйграе вайну ѓ расійскіх салдат і Чырвонай Арміі!
  Эрвін сур'ёзна спытаѓ:
  - А што яны не жадаюць міру?
  Наташа сур'ёзна адказала:
  - А навошта ім свет? Яны іншага стану розуму і імпэрыі ня ведаюць. Вайна для іх натуральны стан. Акрамя таго оркі людаеды, і з'ядаюць палонных і палонніц. Ці адразу, ці пасля жорсткіх катаванняѓ!
  Эрвін з усмешкай вымавіѓ:
  - Варта паглядзець на рожы гэтых стварэнняѓ - зразумееш, дабра ад такіх не чакай!
  Ізноѓ засвяціѓся экран кіно. Па ім паказвалі зараз два знішчальнікі, на якіх імчаліся прыгожыя дзяѓчыны: Альбіна і Альвіна.
  Абедзве мядовыя бландынкі, мускулістыя, рэльефныя і ѓ адным бікіні. Як гэта ѓсё выдатна выглядае.
  Альбіна вядзе агонь з авіяцыйных гармат. Збівае пяць самалётаѓ расейцаѓ і дзевак-камсамолак, пішчыць:
  - За нашу Радзіму мы жыццю аддамо і абавязкова пераможам!
  Альвіна страляючы, пацвердзіла:
  - Вядома ж, пераможам! Інакш не можа і быць!
  І таксама дала з авіяцыйных гармат чарга. Знішчальнікі бальшавікоѓ і расейскіх дзевак падаюць і выбухаюць. Некаторых з іх капітальна разносіць.
  Альбіна, страляючы, спявае:
  Самалёты добра, параходы добра!
  А дзяѓчынкі брыльянты нагрузілі цяжка!
  І ад дакладнага траплення прыгажуні разбіла чарговую машыну злых бальшавікоѓ. Што чырвоныя пазмагацца хочаце з мядзведзямі? Так атрымаеце па носе свайму шызаму!
  Альвіна зразаючы чарговага наёмнага бальшавіка, націскае босымі пальчыкамі прыгожых ножак. Яна ж дзяѓчына, якая калі і рушыць нагой, то праламае цагляную сцяну.
  Вось нават паказалі да кіно як абедзве лётчыцы ѓ скачку, голымі пяткамі разбіваюць дубовыя дошкі.
  Альбіна збіла чарговы, на гэты раз бамбавік бальшавікоѓ, і свіснула, заспяваѓшы:
  - Няма цудоѓней нашай, ведай дзяржавы,
  Усіх дзяѓчынкі оркаѓ пераможам...
  Увасабленне доблесці і славы -
  А над намі ѓ злаце херувім!
  І Альбіна зноѓ ссекла ѓ небе машыну, за штурвалам якой сядзеѓ бальшавік. І зрабіла гэта віртуозна.
  Зрэшты, і Альвіна не саступае. Як дзяѓчына-бландынка выварочваецца. Перасоѓваецца, ужыѓшы прыём: "ліся змейка". І падаюць збітыя, дымлівыя сцярвятнікі.
  Альвіна праспявала, смакуючы губкамі:
  - Арханёл нам скажа: у раі будзе крута,
  Але толькі брама рая пстрык...
  Мы Бога папросім: упішыце з сяброѓкай,
  У які-небудзь анёльскі полк!
  І ваяѓніца ѓжыла мёртвую пятлю. І збіла на гэты камісара, які быѓ за штурвалам цяжкага знішчальніка. Зрабіла гэта вельмі хупава, а на кнопку націснула чэпкімі, доѓгімі пальчыкамі точаных ножак. І нават грознага камісара разарвала! Вось гэта сапраѓды дзяѓчынкі самага вышэйшага пілатажу!
  Але вось у паветры стала спакайней... Дзяѓчыны пераносяць удар на сухапутныя сілы Чырвонай Арміі. Вось Альбіна зверху выкідвае авіяцыйны снарад. І трапляе сапраѓды ѓ дах танк Расіі "ІС"-3. Прабівае яе, выбіваючы бальшавікоѓ.
  І пачынаюць дэтанаваць баявыя снарады. Чуцца разрывы і гібель савецкіх салдат.
  Альбіна шыпіць нібы кобра, якая ѓкусіла вала.
  - За чалавечы род!
  Альвіна таксама стрэліла па суперніку, раскрышыла непрыяцеля. І сарвала вежу з танка "Ленін". Ды лупанула дзяѓчына дакладна, і трапна.
  І ад оркаѓ засталося крывавае месіва.
  Абедзве прыгажуні ѓзяліся за наземныя мішэні. Разбуралі прылады.
  Альбіна разбіла газамёт валасатых мужыкоѓ, разам з расейскімі дзяѓчынкамі і прашалясцела:
  - Мая мара, я крутая прыгажосць!
  Альвіна таксама рэактыѓную ѓстаноѓку разнесла, і прачырыкала:
  - А ад прыгажосці будуць жаніхі заводзіцца!
  І абедзве дзяѓчыны разрагаталіся. Хаця з мужчынамі, вядома ж, у іх праблем няма. Хлопцы кахаюць знакамітых. І наогул адзін мужчына больш, чым на 20 дзяѓчын, толькі занадта ѓжо яны юныя. Вось на Зямлі ѓ самцоѓ растуць бароды!
  Гэта для самца радасць, але калі самка тэмпераментная, то ѓжо ѓ яе праблемы!
  Альбіна націснула босымі пальцамі ножак на кнопкі джойсціка і прачырыкала:
  - Мая мара - здабыць неѓміручасць!
  Альвіна націснула пальчыкамі голых ножак на гашэтку і піскнула:
  -А мы і ёсць несмяротныя! Жывем у іншых мірах у новых целах!
  Альбіна ѓдарыла па пазачарговым танку оркаѓ і пра булькала:
  - Хоць цела без душы не цела, але як слабая душа без цела!
  І ваяѓніца выпусціла іскры з вачэй... А потым як праарэ:
  - Не верце, смерці няма!
  Альвіна пабіла самаходу кашмарных бальшавікоѓ, і як правішча:
  - Баец рубінаѓ смерці не баяцца,
  Нішто на полі лаянцы не пагражае...
  З ворагам Айчыны будзем адважна біцца
  Вялікі подзвіг дзеѓка зробіць!
  Пасля чаго дзяѓчына яшчэ больш апусціла свой знішчальнік да паверхні. І выпусціла невялікую рэактыѓную ракету. І велізарны танк бальшавікоѓ "Карл Маркс" з пяццю гарматамі, як пачаѓ рвацца, і ѓся яго браня раскалолася на абломкі.
  Альбіна ссекла кулямётнай чаргой некалькі матацыклістаѓ расійскай імперыі, і прапішчала ѓ захапленні:
  - У мяне два шырокія крылы, і вочы як стэпавага арла!
  Дзяѓчыны вельмі жвавага толку красуні. І калі за нешта возьмуцца, то будзе зроблена па самае першае чысло.
  Але вось авіяцыі паказ скончыѓся, і пайшла іншая серыя. На гэты раз паказвалі групу з чатырох дзяѓчын не толькі выдатных байцоѓ, але яшчэ і якія валодаюць баявой магіяй.
  Адна машына ідзе супраць цэлай армады мастадонтаѓ імперыі бальшавікоѓ. Гэта ѓвогуле выглядае адкрыта самагубна.
  Але затое за штурвалам танка, сама Вікторыя - д'ябла, казачнай прыгажосці. Ды і ѓсе чатыры дзяѓчыны: проста хараство. Упёрліся голымі ножкамі ѓ браню і ловяць ментальныя адчуванні, быццам бы з'яѓляюцца царыцамі святла. Да чаго ж чароѓныя дзяѓчынкі: вельмі шмат што ѓмеюць і ведаюць.
  Вікторыя зрабіла стрэл, праспявала, радок з сучаснага раманса:
  - Я не ведаю, што здарылася... Смех дзіцячы вельмі звонкі... І ѓжо бягуць па лужынах басаногія дзяѓчынкі!
  Падбіты ёю "Элефант" фашыстаѓ іх войскаѓ задыміѓ, выпускаючы смуродныя кольцы. Яны клубіліся нібы атрутныя змеі. А Вікторыя падміргнула сваім напарніцам, Зоя закінула снарад. Надзея, служанка Пяруна адно са створаных Сфэра Катастрофавым слуг Багоѓ, папярэдзіла:
  - Тут у засадзе ёсць найноѓшая САУ "Дзікабраз", з 32 фунтавай гарматай... Трэба быць асцярожней.
  Усезнайка Алена тут жа затараторыла:
  - Самаходка "Дыкабраз", з'яѓляецца ад гномаѓ працы ліцэнзійнай копіяй, з асаблівага роду самаходкі "Анаконда". Характарыстыкі ѓзбраення: лабавая браня 228 міліметраѓ, бартавая 200 міліметраѓ -крута! Гармата калібр 94-міліметра, суразмерная з бранябойнасцю "Каралеѓскага буйвала". І яшчэ тры кулямёты...
  Вікторыя груба абарвала напарніцы і нават паспрабавала рушыць голай пятачкай ѓ нос, праарушы:
  - Сама ведаю!
  Алена хіхікнула, заѓважыѓшы:
  - Гэта выдатна калі ёсць веды... Але ѓ тэхніцы я гросмайстар, а ты ѓ спазнанні зла!
  Вікторыя зноѓ стрэліла, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, зрываючы вежу з "Кабана" і набычыѓшыся, заѓважыла:
  - Мае веды больш фундаментальныя, таму што зло зыходзіць і ад тэхнікі. А вам раю лепш - не вылучацца!
  Зоя, каб пагасіць наспяваючую смецце, прапанавала:
  - А цяпер, давайце я сама стрэлю!
  І служанка, а дакладней сказаць дачка Белага Бога - створанага Усемагутным Сфэра, паказала, што дамінантнае дабро зусім не перашкаджае весці ёй агонь. Прычым, лупіць без промаху. Ваяѓніцы тут змагаюцца вышэйшага ѓзроѓню.
  Дзяѓчынкі перарухаюць свой танк і наступаюць. Але пры гэтым не забываюцца спяваць.
  Вікторыя, ведучы без малака агонь, пачала:
  - Пад святым...
  Зоя працягнула, таксама страляючы босымі стройнымі ножкамі:
  - Свабоды!
  Надзея, пацвярджаючы вядзенне агню пальчыкамі голых ног, выдала:
  - У свеце!
  Вікторыя, паля без знака міма, працягнула:
  -У сяброѓстве!
  Зоя верашчыць, мача ворага:
  - У шчасце...
  Надзея, лупячы, заканчвае:
  - І каханні!
  Вікторыя з пафасам ва ѓсю глотку працягвае, зрабіѓшы стрэл босымі пальцамі ножак:
  - У яркі прамень...
  Зоя, робячы стрэл, падхоплівае:
  - Зліваюцца народы...
  Надзея, стрымана стрэліѓшы, пры дапамозе босых пальцаѓ ножак, дадае:
  - Каб змрок развеяць наперадзе!
  Вікторыя, працягваючы весці стральбу босымі точанымі ножкамі, выдае:
  - Праѓ усе краіны свету...
  Зоя, пальнуѓшы, працягнула гнаць цудоѓны пафас:
  - Абараняла!
  Надзея, таксама зрабіѓшы фехтавальны выпад снарадам, выкарыстоѓваючы босыя ножкі, зразаючы лалавых байцоѓ, працягнула:
  - Ад нашэсцяѓ...
  Вікторыя, пальнуѓшы босымі ножкамі, прашыпела:
  - Пякельнай саранчы!
  Зоя расколаѓ "Кабан" пры дапамозе босых ножак, працягнула:
  - І сваімі грудзьмі...
  Надзея, расправіѓшыся з "тыраназаѓраѓ" оркаѓ, выдала:
  - Прыкрывала!
  Вікторыя, пажадліва выскаляючыся і страляючы, босымі, хупавымі ножкамі, рыкнула:
  - Усе народы...
  Зоя, таксама пальнуѓшы з дапамогай босай нагі, дадала:
  - Матухны-Зямлі!
  Надзея, лупануѓшы, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, з гарматы, працягнула:
  - Ізноѓ бяда....
  Вікторыя, страляючы, голымі ніжнімі канечнасцямі, з прыдыханнем працягнула:
  - Навісла...
  Зоя, зрабіѓшы стрэл, раѓнула:
  - Рэкі крыві!
  Надзея, паля, босымі ножкамі, выдала:
  - Успыхнула...
  Вікторыя цвіка, прашыпела:
  - Пыхавая варожасць!
  Зоя, таксама страляючы босымі пальцамі ножак, ледзь не плачу дадала:
  - Ад пажараѓ, крыві...
  Надзея, пальнуѓшы, пры дапамозе загарэлых, мускулістых канечнасцяѓ, рыкнула:
  - Слёз і гора!
  Вікторыя выпусціла прэзент босымі нагамі, і як зашыпіць:
  - Стогне наша...
  Зоя як возьме, таксама босымі ножкамі выкіне пякельны падарунак, і рыкне:
  - Наша мілая...
  Надзея, лупануѓшы, скончыла:
  - Краіна!
  Вікторыя, у адказ садануѓшы, босай ножкай, зноѓ шыпіць:
  - Але, не...
  Зоя, пальнула, босымі ножкамі, і выдала:
  - Духу дзяѓчат...
  Надзея цвікоѓшы па гітлераѓскім войскам, выкарыстоѓваючы пальчыкі голых ног, скончыла:
  - Мацней!
  Вікторыя зноѓ стрэліла, босымі нагамі і агрэсіѓна, працягнула:
  -З руін сябе ...
  Зоя, жорстка пальнуѓшы, босымі канечнасцямі, падвяла рысу:
  - Мы адродзім!
  Надзея зноѓ лупанула і піскнула:
  - Рускі воін...
  Вікторыя, звыкла садануѓшы, босай ножкай, крэкнула:
  - Меч вазьмі.
  Зоя цвікоѓ, рыкнула:
  -Хутчэй!
  Надзея, страляючы босымі пальцамі ножак, пачала:
  - Выстаім...
  Зоя, з лютасцю лупячы, працягнула:
  - І зноѓ ....
  Вікторыя цвікоѓшы босымі ніжнімі канечнасцямі, на мажорнай ноце скончыла:
  - Пераможам!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Пасля чаго дзяѓчаты зрабілі паѓзу. Расстралялі, яшчэ тузін танкаѓ моѓчкі, пасля чаго Вікторыя, зноѓ ведучы агонь, і зноѓ пры дапамозе босых ножак, заспявала:
  - Пад святым....
  Зоя, ведучы стральбу босымі ножкамі, працягнула:
  - Сцягам...
  Надзея выпаліла і ѓ прамым і пераносным сэнсе слова:
  - Месіі!
  Вікторыя, разгойдваючы свой корпус і шпурляючы снарады босымі пальцамі ног, прабурчала:
  - У свеце...
  Зоя панеслася далей, агрэсіѓна страляючы:
  - У шчасце...
  Надзея, уляпіѓшы на мажорнай ноце, пры дапамозе сваіх босых хупавых канечнасцяѓ, скончыла:
  - І каханні!
  Вікторыя, зноѓ цвіка, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, працягнула:
  - У Сонцы...
  Зоя, уляпіѓшы снарадам пры дапамозе босых ножак у "Дзікабраза", завішчала:
  - Прамень...
  Надзея, захапляючы запусціѓшы па імперыі фашыстаѓ Роммеля "Кабану", голымі выкрадзенымі канечнасцямі, раѓнула:
  - Зліваюцца...
  Вікторыя, паслаѓшы снарад босымі нагамі, жорстка скончыла:
  - Народы!
  Зоя, страляючы, босымі ножкамі пералівіста дадала:
  - Пякельная цемра...
  Надзея, уляпіѓшы, выдала:
  - Развеецца...
  Вікторыя, зноѓ раскоса садануѓшы па гітлераѓскім фашыстам Роммеля, прашыпела:
  - Удалечыні!
  Дзяѓчаты стралялі, пры дапамозе босых канечнасцяѓ, і рагаталі яшчэ хвілін пяць. Спалілі за гэты час 35 баявых танкаѓ фашыстаѓ. А потым зноѓ працягнулі спяваць.
  Як заѓсёды куплет і тон задавала агнязарная д'яліца, яна выкарыстоѓвала босыя канечнасці:
  - Мы адкрылі...
  Зоя, пальнуѓшы, пры дапамозе босых ножак, дадала:
  - Нацыям...
  Надзея цвікоѓ, пры дапамозе босых пальцаѓ, спрытных ножак, выпаліла:
  - Планеты!
  Вікторыя, парэзаѓшы "Кабана", ухмыляючыся, вельмі звонка, праверашчала:
  - У космас...
  Зоя, таксама паслаѓшы снарад босымі пальцамі, рыкнула:
  - Шлях!
  Надзея, кінуѓшы прэзент, правішчала:
  - Да невядомых...
  Вікторыя паставіла і снарадам, і смачным стрэлам тлустую кропку, для гітлераѓскіх байцоѓ;
  - Мірам!
  А Зоя, страляючы босымі ножкамі, пачала плесці новую страфу:
  - Гераізму...
  Надзея адчайна цвікоѓшы пры дапамозе голых ножак, па фашысцкіх ордах, працягнула:
  - Подзвігі...
  А безжурботная Вікторыя як прынята збіла, босай круглай пяткай, націснуѓшы на кнопку джойсціка, "Кабана", і выдала канцоѓку:
  - Апеты!
  Зоя, разабраѓшыся з "Дзікабразам", выдала:
  - Каб...
  Надзея, ведучы агонь босымі ножкамі, прачырыкала:
  - Сцерці...
  Вікторыя бабахнула словамі, наведзеным пальчыкамі голых ног, і снарадам па самаходцы "Ведзьмак":
  - Навечна ....
  Зоя, таксама паслала снарад і выдала:
  - Смерці ....
  За Надзейнай, застаѓся апошні стрэл, што яна зрабіла босымі нагамі, і слова:
  - Шнар!
  Вось гэта крута! У фашыстаѓ танкавы полк знішчаны. Самаходка "Анаконда" не гледзячы на ѓсю сваю браняванасць, таксама разляцелася ад траплення расійскага снарада: трэба ведаць куды біць, каб напэѓна патрапіць і раскалоць. Дзяѓчаты ж бачылі, засяроджванні і разрывы сілавых ліній у брані. Іх не падманеш і не абхітрыш... А яны каго хочаш могуць абхітрыць.
  Вось Зоя з непакоем, заѓважыла:
  - А боекамплект нам папоѓніць не перашкодзіць?
  Алена гэтая гарэзлівая і вучоная дачка Сварога, таксама створанага бясконца ѓсемагутным Хлопчыкам-дэміургам Сфэра Катастрофавым, хіхікнула і заѓважыла:
  - Дык ты што не зразумела? У нас жа неразменны снарад. Мы можам вось так лупіць практычна без перапынку!
  Вікторыя пажадлівая закаціла вочы, пляснула адну босую ножку аб іншую, і прабуркавала:
  - Гіпертрах без перапынку ... Гэта ж выдатна!
  Вось гэта сапраѓды дзяѓчаты...
  А вайна ѓсё яшчэ ідзе... У верасні 1945 года немцы ѓсё ж выйшлі да Каспійскага мора.
  І адрэзалі Каѓказ па сушы. Што вельмі небяспечна. Немцы наступаюць... У баях іхнія новыя танкі і самалёты...
  А з поѓдня прарываецца Турцыя, што небяспечней удвая. І сітуацыя надзвычай складаная, да пякельных козлікаѓ.
  Прэ сабе супернік лавінай... І яго ніяк не спыніць.
  У кастрычніку немцы ѓжо былі ѓ Дагестане і падыходзілі да Азербайджана. І гэта сур'ёзна і небяспечна.
  Дзяѓчына Аліса трапіла ѓ палон да гітлераѓцаѓ. Яе дапытваѓ палкоѓнік СС Дэза. Камсамолку распранулі да пояса і сталі сцябаць бізунамі.
  Аліса раѓла:
  - Не скажу! Не скажу! Не скажу!
  Тады з яе сарвалі і штаны з ботамі. І прыпалілі пяткі шырокімі палосамі распаленага жалеза. І прыклала жар да яе босым падэшвам.
  Дзяѓчына ад болевага шоку адключылася.
  На яе вылілі вядро вады. Прывялі ѓ сябе і падняліся на прэнг. Што вельмі жорстка.
  Аліса скрыгатала зубамі і рыкала:
  - Усё роѓна не скажу! Вы можаце мяне забіць!
  Дзяѓчыну біѓ па голым цела ѓжо распаленым дротам. Але так нічога ад яе не дабіліся.
  Пасля чаго кінулі змучаную камсамолку ѓ волкі і халодны склеп.
  І гэта зразумела, вельмі жорстка.
  У лістападзе 1945 года амаль увесь Каѓказ быѓ захоплены, і гітлераѓцы Роммеля штурмавалі Баку.
  Дзве дзяѓчыны Альбіна і Альвіна ляцяць сабе на такой лятаючай талерцы. Яны непаражальныя дзякуючы моцнай ламінарнай бруі. Але і самі ня могуць весьці агонь. Затое дзякуючы каласальнай хуткасці могуць наганяць і тараніць савецкія самалёты.
  Альбіна, нагінаючы свой дыскалет, заѓважыла:
  - Тэхніка жалезная, безумоѓна патрэбная і вельмі карысная!
  Альвіна хіхікнула, выскаліла зубкі і прашыпела:
  - Але ѓсё вырашае дух!
  Альбіна ѓдакладніла:
  - Самы што ні на ёсць менавіта баявы дух!
  Абедзве дзяѓчыны бландынкі і ѓ бікіні. Вельмі прыгожыя і басаногія. Калі ваяѓніца без абутку, ёй спадарожнічае поспех. Вось цяпер дзяѓчынкі такія маляѓнічыя і цудоѓныя.
  І перш чым адправіцца на лаянку, прыгажуні абавязкова папрацую з мужчынамі. Гэта рэальна для іх свята плоці.
  Вось як добра дзяѓчынкам.
  Альвіна збіла два савецкія ТУ-3 і прачырыкала:
  - Слаѓнае наша паляванне!
  Альбіна пацвердзіла таран і выдала:
  - І ніколі не стане апошняй!
  Альвіна зваліла яшчэ тры савецкія штурмавікі, і піскнула:
  - Вось як ты думаеш, Бог любіць Нямеччыну?
  Альбіна з сумневам паківала галавой:
  - Судзячы па ѓсім не вельмі!
  Альвіна хіхікнула і перапытала:
  - А чаму ты так думаеш?
  Альбіна тараніла дзве савецкія машыны і прапішчала:
  - Вайна доѓжыцца занадта ѓжо доѓга!
  Альвіна лагічна заѓважыла:
  - Затое мы наступаем!
  Альбіна выскаліліся і вякнула:
  - Так што і перамога прыйдзе!
  Альвіна збіла адразу чатыры савецкія самалёты, смелым манеѓрам і піскнула:
  - Абавязкова прыйдзе!
  Альбіна палічыла патрэбным нагадаць:
  - Пасля Сталінграда вайна пайшла не па правілах...
  Альвіна з гэтым пагадзілася:
  - Дакладна не па правілах!
  Альбіна ѓ прыкрасці піскнула:
  - Мы сталі прайграваць!
  Альвіна прапішчала з прыкрасцю:
  - Вызначана сталі!
  Альбіна тараніла яшчэ некалькі савецкіх машын і піскнула:
  - Няѓжо гэта не праблема для нас?
  Альвіна збіла пару расейскіх знішчальнікаѓ і вякнула:
  - Думалі, сітуацыя наогул безнадзейная!
  Альбіна пажадліва выскаліліся і прашыпела:
  - А цяпер што мы бачым?
  Альвіна прачырыкала з апломбам:
  - Нешта непахіснае і непаѓторнае!
  Альбіна бліснула жамчужнымі зубамі і адказала:
  - Тое, што Трэці Рэйх перамагае!
  Альвіна зваліла яшчэ пару савецкіх штурмавікоѓ і вывела:
  - Сапраѓды абавязаны перамагчы!
  Дзяѓчаты паскалілі тварыкі. У свой час яны папрацавалі, прычым афіцыйна ѓ салдацкім бардэлі. Шмат прапусцілі праз сябе мужчын, і не толькі белай расы. І ім гэта дзіка падабалася. Ну, да чаго целам такое прыемна. Але потым шлюхі патрапілі пад савецкі ѓдар. Іх захапілі ѓ палон. Ну, прыгажуні думалі, што іх згвалцяць. А вось чартас два!
  Прымусілі шлюх рыць акопы і траншэі. А гэта былым начным феям вельмі не спадабалася. Так яны ѓсё змаглі ѓцячы. Спакусілі-такі вартавых.
  І пакляліся рускім адпомсціць.
  І ваявалі супраць Расіі. Такія вось чартоѓкі...
  Альбіна зваліла яшчэ некалькі расейскіх машын і прабурчала:
  - Усё ж з мужчынамі жыць можна!
  Альвіна з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Не можна нават, а трэба!
  Альбіна выскаліла зубкі і адказала:
  - Але ѓсё ж... Забіваць салодка.
  І дзяѓчыны збіла рухам дыскалета яшчэ пяць савецкіх машын.
  Альвіна хіхікнула і выдала:
  - А калі бывае і горка?
  Альбіна збіла яшчэ шэсць машын і адказала:
  -Пасля перамогі ажанюся! І нараджу дзесяць дзяцей!
  І абедзве дзяѓчыны разрагаталіся.
  І праспявалі;
  Мы рыцары веры фашызму,
  Сатрэм у пыл байцоѓ камунізму!
  І як засмяюцца, скалячы свае горы з белымі верхавінамі.
  Баявое выпрабаванне лятаючай талеркі праходзіць вельмі нават паспяхова. Але весці агонь з яе немагчыма.
  Вось дзяѓчыны тараняць яшчэ і пару ІЛ-2. Гэты штурмавік самы масавы ѓ Чырвоным войску, і яшчэ не зняты з вытворчасці. Хаця да сорак пятага года і састарэѓ.
  Але яшчэ дзейнічае і дзейнічае адчайна. Такія вось тут баявыя дыскалёты прымяняюцца - проста жудасць.
  Так разбураюць савецкія часці, што іх не спыніць... Вось гэта і кавалькада.
  У лістападзе наступіла зацішша. І Сталін загадаѓ наступаць у цэнтры. Баі разгарнуліся з новай сілай. Перамагчы фрыцаѓ складана - у іх шмат сіл і добрая зброя. Ваююць вельмі актыѓна палякі. Цяпер яны немцам саюзнікі.
  Фашысты пакуль трымаюць фронт. Баі паказалі што гармата ѓ 88-міліметраѓ у 100 ЭЛ і вельмі дакладная і бранябойная. Нават ІС-3 прабівае ѓ лоб. Прычым, апошні танк не надта ѓдалы і складаны ѓ вытворчасці. А Т-34-85 увогуле збіваюцца з вялікай дыстанцыі, набіраючы рахункі нямецкім асам.
  Вось ужо наступіла зіма, а лінія фронту прыкладна на ѓзроѓні сорак трэцяга года, толькі Крым пакуль савецкі і Беласток, але Харкаѓ і Арол ужо пад фашыстамі.
  Гітлераѓцы ѓ цэнтры адбіваюць савецкі напад і самі спрабуюць наступаць.
  Ну, а абкатку даручыць найноѓшай машын, супермэнам-дзяѓчынкам.
  Толькі не маленькім дзяѓчынкам што кланавалі ѓ лагерах смерці. А тым дзяѓчатам чые малекулы ДНК былі скарыстаны пры стварэнні супермэнаѓ.
  І ѓ іх аднолькавыя імёны з легендарнай чацвёркай, і папросту неверагодная моц. І дзяѓчыны, якія ваююць таксама некаторыя стымулятары распрацаваныя СС выкарыстоѓваюць.
  Герда, Шарлота, Крысціна і Магда едуць на танку Е-100 класа У. Гэтая машына больш кампактная, на чатыры чальца экіпажа. І яе ѓзбраенне - рэактыѓны бамбамёт і ѓніверсальная гармата 88-міліметраѓ 100 ЭЛ - знішчальнік танкаѓ.
  Ваяѓніцы едуць і насвістваюць.
  Герда страляе з доѓгай гарматы. Прабівае ѓ борт з дыстанцыі ІС-2 і цвіркае:
  - Для Радзімы мы сэрца аддамо,
  А Сталіна засмажым і з'ямо!
  Шарлота пальнула з рэактыѓнага бамбамёта. Накрыла савецкіх бункер і піскнула:
  - Мы непераможныя!
  Крысціна ѓзяла і прагыркала, націскаючы на курок босай пяткай:
  - Дастанем і ѓ тым і іншым!
  Даѓбанула прычым трапна і Магда. Разбіла савецкую САУ СУ-152. І прабуркавала:
  - Будзе час, надыдзе перамога!
  Герда правішчала, страляючы:
  - Нас нікому не спыніць!
  Шарлота пацвердзіла:
  - Але пасаран!
  Рудая шэльма прайшла разам з Гердай усю першую сусветную вайну, пачынаючы ад Польшчы, і канчаючы гэтым травеньскім наступам. Шмат чаго бачыла рудая чартоѓка.
  І гатова, біцца да канца!
  Крысціна таксама страляе, і выскалілася. Яе валасы залаціста-рудыя. На вайне дзяѓчынкі не старэюць, а нават, мабыць, маладзеюць! Яны такія лютыя і шчадралюбныя. Скаляць сабе зубкі.
  А ѓ зубках ніводнай дзірачкі.
  Магда мае шавялюру колеру сусальнага золата. І таксама актыѓна шчэрыцца. Класная дзяѓчынка. У ёй такая агрэсіѓная грацыя і энергія тысячы канёѓ.
  Герда дзяѓчына з белымі валасамі страляе, і з усмешкай заѓважае:
  - У свеце шмат ёсць і добрага і брыдкага... Але чорт пабяры, наколькі ж зацягнулася гэтая вайна!
  Шарлота з гэтым пагадзілася:
  - І на самай справе, другая сусветная вайна цягнецца занадта ѓжо доѓга. Усе баі, і баі... Гэта рэальна вымотвае!
  Крысціна рушыла босай ножкай па брані і вякнула:
  - Але Брытанія да гэтага часу не пераможана!
  Магда пальнула па рускіх і рыкнула:
  - А павінна быць зрынутая! Гэта наша крэда!
  Герда прашыпела, страляючы па рускіх, і скалячы зубы, колеры слановай косці:
  - Нам патрэбна перамога!
  Даѓбанула і Шарлота, правякаѓшы:
  - Адна на ѓсіх мы за цаной не пастаім!
  Крысціна рудая і залатая шэльма правішчала:
  - Не! Не пастаім!
  Магда прыцмокнула пунсовымі губкамі, прачырыкаѓ:
  - Мы за цаной не ѓ краму ходзім!
  І стрэліла залатавалосая гарпія.
  Герда таксама дзюбнула па расійскіх танках. Падбіла машыну і вякнула:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце!
  Шарлота падпявая дадала:
  - Ворагаѓ усіх замочым у сарціры!
  Крысціна падтрымала песенны парыѓ:
  - Не верыць Радзіма слязам!
  Магда пявуча працягнула:
  - А ѓсім камуністам дамо па мазгах!
  І дзяѓчаты падміргнулі адна адной. У іх увогуле добры танк. Толькі з дыстанцыі цяжка прабіць ІС-3 у лоб. Але ж і снарад у немцаѓ няпросты, а з уранавым стрыжнем. І ѓ войску шмат чарнаскурых. Якія ваююць з апантанай лютасцю. І з імі не кожны можа параѓнацца.
  Дзяѓчаты прывыклі змагацца басанож. Яшчэ ѓ Польшчы яны былі толькі ѓ адным бікіні, і босыя.
  Калі голая падэшва датыкаецца з паверхняй зямлі, гэта амалоджвае. Можа, таму дзяѓчаты ні не старэюць! Хаця час і ідзе! Ваяѓніцы скажам прама вельмі гераічныя.
  Столькі подзвігаѓ здзейснілі, а ваююць, нібы звычайныя салдаты. І заѓсёды толькі ѓ бікіні, і босыя. Узімку ім нават прыемна пляскаць босымі ножкамі па гурбах.
  Герда страляе і напявае:
  - Мы пройдзем агонь і ваду!
  Шарлота пальнула па рускіх з бамбамёта і выдала:
  - Слава прускаму народу!
  Крысціна таксама стрэліла, і піскнула:
  - Мы будзем кіраваць планетай!
  Магда цвікоѓнула і пацвердзіла:
  - Абавязкова будзем!
  Герда зноѓ урэзала снарадам і піскнула:
  - Нас не спыніць нават напалм!
  Шарлота з гэтым пагадзілася:
  - І нават атамная бомба, якую мы не баімся!
  Крысціна шыкнула і адказала:
  - Атамную бомбу амерыканцам стварыць не ѓдалося! Гэта блеф!
  Магда ѓсклікнула на ѓсю глотку:
  - Міру ад новага нямецкага парадку не сысці!
  І дзяѓчаты зарагачуць.
  Сітуацыя стала крытычнай. У снежні савецкія войскі наступалі ѓ цэнтры. Але зноѓ не змаглі пераадолець магутную абарону вермахта...
  Сярод фашыстаѓ і танкавыя дзяѓчаты Агата і Адала. Яны ваююць на Е-10, самаходцы двухмеснай і вельмі зручнай. Якая страляе надзвычай трапна. Хоць яе зброю і недастаткова магутнае, але трыццацьчацвёркі збівае канкрэтна.
  Агата страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і дзівіць савецкую машыну, вельмі трапна.
  І пасля чаго прагарлапаніла:
  - За Трэці Рэйх!
  Даѓбанула вельмі трапна і Адала. Таксама выкарыстоѓваючы босыя точаныя ножкі.
  І разбіла дакладным стрэлам савецкую машыну. І прабуркавала:
  - Слава нашым волатам!
  Дзяѓчыны трэба адзначыць вельмі грозныя. І страляюць дастаткова трапна. Што не стрэл, тое трапленне.
  САУ Е-10 вельмі маленькая машынка на дваіх салдат і вышынёй у 1,2 метра з байцамі, якія размясціліся лежачы. Такая вось яна эфектыѓная рэч і вельмі рухомая. Першапачаткова яна важыла ѓсяго дзесяць тон, але яе браня ѓ 60 міліметраѓ лоб, і 30 борта здалася Гітлеру, слабаватай. І ён загадаѓ павялічыць яе да 82-міліметраѓ лоб і 52-міліметра борта. Але і вага машыны вырасла да 16 тон, знізіѓшы рухомасць. Але Роммель зрабіѓ машыну яе на 20 сантыметраѓ ніжэй, і паменшыѓ лік членаѓ экіпажа да двух чалавек. І самаходка стала важыць адзінаццаць тон, што пры рухавіку 400 конскіх сіл дазволіла ёй захаваць рухомасць на высокім узроѓні.
  Агата зноѓ урэзала пры дапамозе босых ножак па непрыяцелю, прабіла ніжнюю частку броні ІС-2 і праспявала:
  - Мая вялікая сіла!
  Адала таксама лупанула ѓ савецкі танк, уразіла машыну ѓ лоб і праверашчала:
  - Слава эпосе камунізму!
  І таксама выкарыстоѓвала босую, точаную ножку.
  Такія вось тут дзяѓчаты ладна баявыя. І разбураюць савецкую, танкавую армаду.
  Але вось і перайшлі на гарматы. І так іх выбіваюць выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак. Не даюць абсалютна літасці. І голыя падэшвы мільгаюць.
  Дзяѓчынкі зрэшты не толькі страляць і забіваць майстрыхі. У прыватнасці катавалі злоѓленага ѓ палон падлетка. Шаснаццацігадовы хлапчук быѓ вельмі сімпатычным. Дзяѓчаты яго распранулі і прывязалі да хвоі. А затым сталі паліць пры дапамозе паходняѓ, а таксама падпальвалі венікі.
  Было відаць, як загарэлая, гладкая скура хлопчыка пакрываецца пухірамі і пупурышкамі. І гэта трэба сказаць вельмі балюча.
  Адала аблізваючы губкі праспявала:
  - Маленькая краіна, маленькая краіна...
  Агада падпальваючы пятачкі хлапчуку, дадала:
  - Хто мне раскажа, хто пакажа, дзе яна, дзе яна!
  І абедзве прыгажуні як засмяюцца. Юнак сапраѓды прыгожы. Якія прыгожыя падлеткі ѓ шаснаццаць гадоѓ. Калі гэта ѓжо не хлопчык, але яшчэ не мужчына. Калі рысы твару яшчэ пераходзяць ад дзіцячага да дарослага тыпу, і таму асабліва прыгожыя. Калі яшчэ шчочкі хлапчукоѓ румяныя і не пакрытыя, валасамі, такія далікатныя, нібы ѓ дзяѓчыны. І скура яшчэ не такая валасатая і грубая як у дарослых.
  Адала і Агада мацёрыя ваяѓніцы з задавальненнем мучаць хлапчука. Атрымліваюць асалоду ад яго стогнамі. І нават чмурэюць на яго вачах, паказваючы любаты і паля агнём.
  Вось гэта звяры....Хлапчука замучылі да страты прытомнасці. Потым аблівалі яго ледзяной вадой, прыводзілі ѓ сябе і зноѓ катавалі і было весела.
  Адала аблізваючы губкі, адзначыла:
  - Няма нічога выдатней катаванні!
  Агада з гэтым пагадзілася:
  - Узбуджае!
  А зараз ваяѓніцы-мегеры нішчаць савецкія войскі. І пры гэтым напяваюць:
  - Наш кароль пасланнік нябёс,
  Наш кароль як прывідны дэман.
  Наш кароль абраннік лёсу....
  Наш кароль толькі ты!
  Люцыпар! Люцыпар! Люцыпар!
  Ды Роммель у нейкай ступені і Люцыпар. Змог стварыць здавалася б немагчымае.
  І зараз гітлераѓцы перамагаюць усё больш і больш упэѓнена.
  . Е-25 вельмі лёгка паварочваецца, тым самым кампенсуючы адсутнасць якая верціцца вежы.
  Экіпаж усяго два чалавекі, а вышыня 1,3 метра. Эфектыѓная канструкцыя і простая ѓ вытворчасці.
  Уявіце сабе Тыгр-2 па брані і ѓзбраенню ѓ вазе Т-4, гэта грандыёзная і ѓзрушаючая машына.
  На Е-25 едуць Агата і Агнес, таксама дзяѓчаты на "А". І прыгожыя, ваююць басанож і ѓ бікіні.
  І як страляюць, што не даюць прамашкі.
  Агата стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак па суперніку, і прабуркавала:
  - Слава маёй сіле!
  Агнес таксама дзюбнула ѓ суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, ѓразіла непрыяцеля і выдала:
  - А маёй сіле яшчэ большая слава!
  І як падміргне супернікам. Вось гэта дзяѓчынка - проста супер.
  А як дзяѓчаты любяць катаваць.
  Камсамолцы, напрыклад узялі і прыпяклі паходняй пунсовыя соску. І так нема аралы.
  Агнес ёй і пятачку падсмажыла з вялікім задавальненнем, і прабуркавала:
  - Няхай тыран-калгаснік здохне!
  Агата з гэтым пагадзілася, падпальваючы суперніка:
  - За вялікую Прусію!
  І дзяѓчаты як зарагачуць.
  Баявыя скажам прама кралі, і вялікай пякельнай прыгажосці. Вось ІС-2 ад іх дакладнага стрэлу раскалоѓся на часткі.
  Агнес прагарлапаніла ва ѓсю глотку:
  - Слава арыйскаму камунізму!
  Немцы спрабуюць прарвацца да Тбілісі. Атакуюць з лютасцю Грозны. Але адважная чацвёрка дзяѓчынак устала на іх шляху.
  Наташка кінула босай ножкай гранату ѓ фашыстаѓ і праспявала:
  - Дарэмна...
  Зоя запусціла голай пяткай прэзент смерці і дадала:
  - Праціѓнік...
  Аѓгусціна паддала нешта знішчальнае і піскнула:
  - Лічыць...
  Святлана босымі пальцамі ног падкінула гранату і піскнула:
  - Што...
  Наташа шпурнула босымі ножкамі пару лімонак і вякнула:
  - Рускіх...
  Зоя таксама паддала нешта энергічнае і смяротнае, піскнуѓшы:
  - Здолеѓ.
  Аѓгусціна запусціла смяротнае, прабурчэѓшы:
  - Вораг ....
  Святлана зноѓ паддала знішчальнае і вякнула:
  - Зламаць!
  Наташа дала чаргу і піскнула:
  - Хто...
  Зоя таксама пальнула па чарнаскурым іншаземцам, што набралі фашысты і піскнула:
  - Смеѓ!
  Аѓгусціна выдала з напорам і лютасцю:
  - Той...
  Святлана паддала з аскалам пантэры:
  - У...
  Наташа кінула босай ножкай гранату і вякнула:
  - Баю...
  Зоя шпурнула босымі пальцамі прэзент смерці і буркнула:
  - Нападае!
  Аѓгустына дзюбанула і буркнула:
  - Ворагаѓ...
  Святлана паддала звязку гранат босымі падэшвамі, і як праарэ ва ѓсю глотку:
  - Будзем...
  Наташа цвікнула чаргой і прашыпела:
  - Люта ....
  Зоя зрэзала фашыстаѓ і піскнула:
  - Біць!
  Аѓгустына зноѓ пальнула і вякнула:
  - Люта ....
  Святлана прачырыкала, вядучы страляніну:
  - Біць!
  Наташка зноѓ кінула хупавай, босай ножкай гранату, прачырыкала:
  - Мы знішчым фашыстаѓ!
  Зоя ѓзяла і прачырыкала:
  - Будучы шлях у камунізм!
  І кінула босымі пальчыкамі ногі лімонку.
  Аѓгустына ѓзяла і раскідала чэргі, і паляцелі яе голыя ножкі з разбурэннем па фрыцах:
  - Мы расколем супернікаѓ!
  Святлана ѓзяла і босай пяткай падкінула, звязку гранаты, і прапішчала:
  - Разнясём фашыстаѓ!
  І чацвёрка працягвала страляць і кідаць гранаты. Рухаѓся нямецкі Е-75. Машына з 128-міліметровай гарматай. І страляе сабе.
  А дзяѓчаты кідалі гранаты. Падрывалі фашыстаѓ. А тыя стралялі ѓ адказ. Лезлі наперад. Зноѓ пруць танкі. Рухаецца найноѓшы нямецкі "Леапард"-1. Вельмі рухомая машына.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Але і яго дзяѓчынкі ѓзялі ѓ абарачэнне і падбілі. Разарвалі рухомую з газатурбінным рухавіком машыну. І разнеслі яе на шматкі.
  Наташка са смяшком заѓважыла:
  - Мы выдатна ваюем!
  Зоя з гэтым пагадзілася:
  - Вельмі нават выдатна!
  Аѓгусціна дасціпна заѓважыла:
  - Будзе ѓ нас перамога!
  І запусціла босай ножкай супрацьтанкавую гранату. Моцная дзяѓчынка. І столькі ѓ ёй дасціпнасці.
  Святлана таксама пальчыкамі голай нагі запусціла прэзент смерці, і патрапіла ѓ суперніка. Вельмі агрэсіѓная дзяѓчына, з вачамі колеру васількоѓ. У ёй такая дасціпнасць, і пасаж сіл!
  Наташа дала чаргу, і выскаліліся:
  - За Русь святую!
  Зоя страляла вельмі актыѓна, і скалілася, паказваючы жамчужныя зубкі:
  - Я ваяѓніца таго ѓзроѓню, што не згасае!
  Аѓгусціна таксама стрэліла. Скасіла фашыстаѓ і прабулькала:
  - Я ваяѓніца з вялікіх амбіцый!
  І выскаліла жамчужныя зубкі!
  Святлана пацвердзіла:
  - Вельмі вялікіх амбіцый!
  Дзяѓчыны ваююць вельмі даѓно. І вядома ж атрымалі поспех у ратнай працы. Яны ѓвогуле класныя прыгажуні. Выбітны розум. І страляюць першым гатункам.
  Наташа, ведучы агонь, падумала, што без Сталіна, калі б яго забіѓ бы фюрар. утварылася ѓ душах людзей нейкая пустата. Нібы памёр блізкі чалавек.
  Хоць гэты грузінаѓ і быѓ жорсткі. І не ѓсё рабіѓ правільна. Нават ёсць на гэты конт анекдот. Чаму Ленін ходзіць у чаравіках, а Сталін у ботах? Таму што Уладзімір Ільіч выбіраѓ дарогу, а гэты вусаты ѓсё прэ напралом.
  У гэтым плане Сталін быѓ не аптымальны кіраѓнік. Сапраѓды, як ахарактарызаваѓ яго Ленін - занадта грубы.
  Гэта кухар гатуе толькі вострыя стравы. У плане жорсткасці гэта была палка аб двух канцах.
  З аднаго боку, гэта дапамагала трымаць дысцыпліну і стымулявала партыйны апарат. З іншага, выбіваліся найболей каштоѓныя кадры і здольныя людзі. У прыватнасці, пасля вайны страцілі такога вялікага кіраванцы як Вазнясенскі. Якія меѓ найвялікшыя заслугі перад Радзімай.
  Узнясенскі быѓ, мабыць, ідэальным кіраванцам: не толькі цвёрдым, але яшчэ і разумным, адукаваным. Самы малады доктар навук у СССР, акадэмік, выбітная асоба. Без Узнясенскага неяк эканоміка Савецкай Расіі непазбежна ѓ выпадку яго гібелі б разладзілася. І перамагчы фашыстаѓ не могуць.
  Наташка кінула босай ножкай лімонку і праспявала:
  - З неба...
  Зоя таксама шпурнула босымі пальцамі гранату і выдала:
  - Зорачка...
  Аѓгустына запусціла голай нагой прэзент смерці і праспявала:
  - Яркая...
  Святлана таксама кінула гранату, пры дапамозе босай ножкі, і выдала:
  - Крышталіна!
  Наташа дала чаргу і прашыпела:
  - Я вам...
  Зоя запусціла босымі пальцамі падарунак смерці, прашыпеѓшы:
  - Песеньку....
  Аѓгустына паддала голай пяткай, што нясе смерць і прапішчала:
  - Праспяваю...
  Наташка працягнула, агрэсіѓна напяваючы:
  - Пра....
  Зоя кінула босенькай ножкай выбух-пакет, раскідаѓшы фашыстаѓ і піскнула:
  - Роднага...
  Аѓгустына паддала голай пяткай звязку гранат, выдала:
  - Сталіна!
  Дзяѓчынкі ваявалі мужна, але Грозны падобна ім не ѓтрымаць. Патрапілі прыгажуні пад раздачу. Вельмі ѓжо яны баявыя кралі. І даводзіцца адыходзіць змацуючы сэрца. А гэта непрыемна.
  Наташка прачырыкала з прыкрасцю:
  - Мы доѓга моѓчкі адступалі...
  Аѓгустына з лютасцю бліскаючы вачыма, пагадзілася:
  - Прыкра было - бою чакалі!
  Зоя ѓзяла і заспявала з лютасцю, а астатнія дзяѓчынкі з радасцю падхапілі;
  Уставай, праклёнам затаѓраваную,
  Увесь Свет галодных і рабоѓ! Кіпіць наш розум абураныІ ѓ смяротны бой весці гатовы.
  
  Увесь Свет гвалту мы разбурымДа падставы, а затымМы наш, мы новы Свет пабудуем:Хто быѓ нічым, той стане ѓсім.
  
  Даволі кроѓ смактаць, вампіры Турмой, падаткам, галечай! Для вас - уся ѓлада, усе выгоды Свету, А наша права - гук пусты.
  
  Мы жыццё пабудуем па іншым,І вось наш лозунг баявой: Уся ѓлада - народу працоѓнаму,А дармаедаѓ ѓсіх - далоѓ!
  
  Грэбныя вы ѓ сваім багацці,Вугалю і сталі каралі!Вы вашы троны, дармаеды,На нашых спінах ѓзвялі!
  
  Заводы, фабрыкі, палаты -Усё нашым створана працай. Час! Мы патрабуем вяртання Таго, што ѓзята рабаваннем.
  
  Даволі, каралям ва ѓгоду, Дурманіць нас у дзіцяці вайны! Вайна таранам! Свет народам! Бастуйце, арміі сыны!
  
  Калі ж тыраны нас прымусяць У баі па-геройску загінуць за іх, Забойцы! У вас тады накіруемМы жарала гармат баявых.
  
  Ніхто не дасць нам збавення: Ні бог, ні цар, і не герой. Даб'емся мы вызвалення Сваёй уласнай рукой.
  
  Каб зрынуць прыгнёт рукой умелай,Адваяваць сваё дабро,Уздувайся, горан, і куйце смела,Пакуль жалеза горача!
  Прыгожа дзяѓчыны праспявалі, і круціліся. А вайна ідзе....
  Грозныя ТА-400 і яшчэ больш магутныя ТА-500 якія нясуць да дваццаці тон бомб, разбураюць савецкія пазіцыі. Але Чырвоная Армія імкнецца ѓтрымацца. Нават песні спяваюць з вялікай мужнасцю.
  Будзе людзям шчасце,
  Шчасце на стагоддзі...
  У савецкай улады -
  Сіла вялікая!
  І босыя піянеры і піянеркі б'юцца ѓзімку ѓ Каѓказскіх гарах. Дзеці дэманструюць каласальную мужнасць.
  І паказваюць сябе храбрацамі.
  І зноѓ гучыць песня;
  Мы піянеры дзеці камунізму,
  Вогнішча, палатка і з медзі горан...
  Навал мы скрушым жартам фашызму,
  Якога чакае шалёны разгром!
  І дзяѓчынка з чырвоным гальштукам кідае босымі пальчыкамі ножак выбухны пакет, які раздзірае фрыца.
  Пасля, чаго праспявае:
  - Слава эпосе камунізму!
  Спынім мы навал фашызму!
  І хлопчык, які апёк босую пятачку ножкі, таксама возьме і прараве:
  - За веліч планеты камунізму!
  Дзеці вельмі мужныя байцы. Хаця часам іх чакаюць такія дзікія катаванні.
  Наступ фашыстаѓ працягваецца. 9 студзеня фашысты ѓжо ѓзялі некалькі гарадоѓ з ходу, падыходзяць да Тбілісі.
  Вялікая ѓ фашыстаѓ сіла.
  Аднак супраць фашыстаѓ ваявалі нават маленькія дзеці. Хлопчыкі і дзяѓчынкі шпурлялі самаробныя выбух-пакеты, па нямецкіх танках, самаходках, і пяхоце.
  Некаторыя пры гэтым выкарыстоѓвалі маленькія катапульты і вялікія рагаткі. Што паказала сябе вельмі эфэктыѓна.
  Дзеці - гэта наогул такі народ, вясёлы і схільны да гераізму. Хаця іх босыя ножкі чырвоныя ад холаду, нібы гусіныя лапкі. Але воля непахісная.
  Піянеры ваявалі вельмі мужна. Яны ведалі, што абазначае фашысцкі палон.
  Дзяѓчынка Марынка, напрыклад, патрапіла ѓ лапы да фашыстаѓ. Ёй вышмаравалі босыя ножкі алеем і змясцілі каля жароѓні. Мовы полымя амаль лізалі голыя, агрубелыя ад доѓгага хадні басанож пяткі дзяѓчынкі. Катаванне працягвалася хвілін пятнаццаць, пакуль падэшвы не пакрыліся пухірамі. Потым босыя ногі дзяѓчынкі адвязалі. І зноѓ задавалі пытанні. Білі гумовымі шлангамі па голым целе.
  Затым прапускалі ток... Марынка была катавана да дзесяці страт прытомнасці падчас допыту. А потым ёй давалі адпачываць. Калі босыя ножкі злёгку паджывалі, то іх зноѓ мазалі маслам і зноѓ падносілі жароѓню. Такое катаванне можна паѓтараць па шмат разоѓ. І токам мучыць, і гумовымі шлангамі сцябаць.
  Катавалі Марынка паѓгода. Пакуль яна ад катаванняѓ не аслепла і не пасівела. Пасля чаго яе жыѓцом закапалі ѓ зямлю. Нават не сталі марнаваць кулю.
  Піянера Васю, гітлераѓцы сцябалі распаленым дротам па голым целе.
  Потым распаленымі палосамі жалеза прыпалілі босыя пяткі. Хлопчык не вытрымаѓ гарлапаніѓ, але ѓсё роѓна не выдавала таварышаѓ.
  Гітлераѓцы яго жыѓцом растварылі ѓ салянай кіслаце. А гэта жудасны боль.
  Такія каты гэтыя фрыцы... Камсамолку катавалі прасам. Потым павесілі на прэнг, паднімалі і кідалі ѓніз. Затым, сталі паліць распаленым ломікам. Шчыпцамі вырвалі грудзей. Потым распаленымі пасатыжамі літаральна адарвалі нос.
  Дзяѓчыну замучылі да смерці... Зламалі ѓсе пальцы на руках і нага. Іншую камсамолку Ганну пасадзілі на кол. І калі яна памірала, дык палілі агнём паходняѓ.
  Карацей кажучы, фашысты здзекаваліся, як маглі і як хацелі. Мучылі ѓсіх і катавалі.
  Наташка і яе каманда ѓсё яшчэ біліся ѓ асяроддзі. Дзяѓчаты выкарыстоѓвалі босыя хупавыя ножкі ѓ бітве, і кідалі гранаты. Яны адбіваліся ад праѓзыходных сіл фрыцаѓ. Трымаліся сабе вельмі мужна, і не збіраліся адыходзіць.
  Жыхары ѓзятага горада Тбілісі сустракалі немцаѓ падаючы на калені. Некаторыя хлапчукі былі басанож нягледзячы на снег, і кланяліся фашыстам.
  Узрушаючае паражэнне. Дзяѓчыны-немцы прымушалі дзецюкоѓ цалаваць сабе боцікі ці голыя пяткі. Разгубленыя і перапалоханыя хлапчукі пакорліва гэта рабілі.
  Некаторыя жанчыны казыталі дзецюкам пяткі, і білі іх дубінкамі. Гэта выглядала вельмі сэксуальна.
  Грозны хоць і састарэлы і маральна і фактычна "Тыгр"-2 душыць палонных мужчын. Дарослых самцоѓ забіваюць. Пакідаюць жывымі толькі жанчын і безбародых хлапчукоѓ. А дарослыя мужчыны няхай гінуць пад гусеніцамі. І перадушылі масу людзей.
  "Каралеѓскі тыгр", гэта наймагутны танк. І такі гмах, што савецкія салдаты бягуць... А колькі іх згарэла ад маланак сілы.
  І вось ужо над будынкам гарсавета сцяг з гітлераѓскай свастыкай.
  Немцы прасоѓваюцца і па іншых грузінскіх гарадах. Іх войска нібы карычневая чума. І уражлівая моц.
  Маса савецкіх салдат здаецца. Большую іх частку душаць цяжэйшымі "Пантэрамі"-2 і "Тыграмі", бо гэтае смецце не патрэбен. Жанчыны ж падаюць на калені і іх гоняць басанож.
  Такая вось уражальная катастрофа.
  У бой кідаецца ЯК-9. Дадзеная машына вырабляецца ѓ вялікай колькасці. Але толку ад гэтага мала. Нямецкія асы толькі набіраюць рахункі. І збіваюць у вялікай колькасці. І хлопчыкі ѓжо садзяцца за штурвал. І баявыя дзяѓчынкі таксама ваююць.
  Анастасія Вядзьмакова, і Акуліна Арлова спрабуюць стрымаць фашыстаѓ у небе. Дзяѓчыны ѓ адным бікіні і басанож. І абедзве вельмі прыгожыя і вельмі баявыя кралі.
  Анастасія б'ецца і здзяйсняе манеѓр. Яе знішчальнік вырабляе мёртвую пятлю, і збіваецца нямецкую машыну Фоке-Вульф. І выкарыстоѓвае пры гэтым босыя пальчыкі ног.
  Дзяѓчына не забывае раѓці:
  - Я ёсць баец класа супер!
  Акуліна таксама страляе па суперніку. І робіць гэта трапна. І таксама босымі пальчыкамі ножак карыстаецца.
  І раве на ѓсё горла:
  - Слава камунізму!
  Каѓказ ужо на мяжы падзення, і становіцца ѓсё больш драматычным.
  А немцы лютуюць і ѓжываюць катаванні. Асабліва любяць катаваць нямецкія дзяѓчаты піянераѓ.
  Вось Герда і Шарлота хлопчыка гадоѓ трынаццаці распранулі. І сталі казытаць піянера. Завушніца рагатаѓ і муркаѓ. Потым Герда паднесла запальнічку да голай, круглай пятачкі хлопчыка. Полымя лізнула злёгку агрубелую падэшву піянера. Той крыкнуѓ ад болю. З'явіліся пухіры.
  Дзяѓчыны-немцы захіхікалі:
  - Будзе вельмі выдатна!
  І сталі хлопчыка сцябаць бізунамі. Той стагнаѓ і стаѓ крычаць. Асабліва калі дзяѓчынкі сталі падносіць паходні з агнём да яго босым ножкам. Затым піянеры прыклалі да голай грудзей распаленае жалеза і хлопчык страціѓ прытомнасць.
  Ды нямецкія ваяѓніцы на вышыні. Памучыць хлапчука ѓ іх у парадку рэчаѓ.
  Катаванні зрэшты не толькі хлапчукоѓ, але і камсамолак. Дзяѓчат распраналі, і вялі на прэнг. Там уздрыгвалі, прымушалі выгінацца і літаральна курчыцца ад болю прыгажунь. І пад босымі ножкамі дзяѓчат запалілі жароѓню, пагражаючы абвугліць падэшвы.
  Як гарлапанілі ад дзікага болю камсамолкі... Наколькі гэта ѓсё было жорстка. А фашысты ѓдыхалі ѓ ноздры пах смаленай плоці і рагаталі, пляскалі адзін аднаго па сцёгнах і гарлапанілі:
  - Хайль фюрар! Мы ѓсіх замочым!
  І зноѓ катаванні і катаванні людзей. Асабліва цікава катаваць піянераѓ. Хлопчыкаѓ лупяць смяротным боем, а затым соллю сыплюць на іх раны і прымушаюць стагнаць. Ды гэта вельмі непрыемна.
  А калі яшчэ і ѓжываюць распалены дрот. Тое атрымліваецца значна балючай.
  А фашысты ѓжо ѓзялі Махачкалу. І рухаюцца да тэрыторыі Азербайджана. І ѓжо акружылі і блакіравалі Ерэван. І штурмуюць з усім адчай Батумі. І гэта агрэсіѓна.
  Маршал Ракасоѓскі сам ледзь не загінуѓ. Адчувалася, што савецкія войскі пад прэсінгам і абвальваюцца. Расце колькасць тых, хто здаѓся і дэзерціраѓ. І многія лётчыкі ѓпадаюць у дэпрэсію.
  Хаця Анастасія Вядзьмакова і Акуліна Арлова і пазбягаюць пакуль паражэння. Б'юцца дзяѓчыны адважна і адчайна.
  Анастасія перад боем, з трыма хлопцамі адасобілася, каб сабраць у сабе фенаменальную касмічную сілу.
  І сапраѓды зарадзілася капітальна. І давай ворагаѓ адчайна збіваць.
  І пры гэтым выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак.
  І пішчала ва ѓсю глотку:
  - Я вялікая чэмпіёнка свету!
  І як голай пяткай націсне на рычажок.
  Акуліна Арлова таксама ѓ баі адчайная краля. І выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, ламае самалёты вермахта.
  Вось яна збіла МЕ-109 К. Гэтая машына ѓжо мабыць састарэлая, але якая перажыла серыю мадыфікацый. І на ёй можна паспяхова ваяваць.
  Акуліна Арлова дзейнічаючы з дзікай лютасцю, праспявала:
  - Слався вялікі камунізм! Будзе зрынуты фашызм!
  І зноѓ голай пяткай, ды як націсне.
  Такія вось тут шалёныя дзяѓчынкі.
  Але надта ѓжо няроѓныя сілы на Каѓказе. Хаця лічыцца што там мужчыны ѓсе арлы. Але супраць рускай бабы ніхто не выстаіць.
  А ваяѓніцы такія агрэсіѓныя і крутыя. Паляць самалёты нягледзячы на іх якасную перавагу.
  Акуліна Арлова праспявала:
  Сонечнае кола...
  І збіла суперніка з дапамогай босых пальчыкаѓ ножак.
  Анастасія Вядзьмакова, душачы на кнопкі пунсовымі саскамі і збіваючы фашыстаѓ, працягнула:
  - Немцы вакол...
  Акуліна піскнула, падрэзаѓшы чарговы нямецкі самалёт:
  - Гітлер пайшоѓ у разведку!
  Анастасія ѓпала па фашыстах працягнула:
  - У ямку ѓпаѓ...
  Акуліна, ведучы дакладны агонь, хіхікнула:
  - Ножку зламаѓ...
  Вядзьмакова інтэнсіѓна і сапраѓды паля, адзначыла:
  - І на развітанне сказаѓ!
  І дзяѓчаты палаца зароѓ:
  -Няхай заѓсёды будзе гарэлка,
  Каѓбаса і селядзец...
  Памідоры, агуркі,
  Вось і Гітлеру канцы!
  Акуліна, зноѓ паслаѓшы прэзент смерці ѓ фашыстаѓ, заѓважыла:
  - Наогул-то трэба спяваць; Роммелю канцы!
  Вядзьмакова босымі пальчыкамі накіраваѓшы гармату з авіяснарадамі, пагадзілася:
  - Вядома ж - Гітлер гэта ѓжо пройдзены этап!
  Там дзе няма асабістага ѓплыву Роммеля-Гітлера савецкія войскі спрабуюць арганізаваць неяк супраціѓ. Але гэта надзвычай цяжка. Але ѓсё роѓна робяць усё магчымае і немагчымае.
  І дзеці ѓ тым ліку ваююць. І ѓ бой ідуць піянеры. Якія сустракаюць суперніка бутэлькамі з запальнай сумессю, і стрэлам са стрэльбаѓ.
  Хлопчыкі і дзяѓчынкі, схуднелыя і падрапаныя як заѓсёды ѓ баі. І б'юцца адважна і вельмі адчайна.
  Колькі іх дзяцей гіне і застаецца разарванымі на часткі.
  Нямецкія лётчыцы Гертруда і Адала, шлёпаючы босымі ножкамі, забраліся ѓ двухмесны ХЕ-328, у рэактыѓную машыну - гэта монстар з дзесяццю авіяпушкамі.
  Толькі што прайшоѓ дождж і, дзяѓчынкі пакінулі хупавыя, вельмі выразныя сляды голых ножак.
  Яны былі гэтак панадлівым, што прыслугоѓваючыя ѓ аэрадроме падлеткі прагна пажыралі босыя сляды вачыма, і нават у хлапчукоѓ сталі брыняць дасканаласці. Наогул лётчыц было шмат - баявыя дзеянні паказалі, што жанчыны адрозніваюцца пры роѓных умовах удвая большай выжывальнасцю, чым мужчыны. А значыць, і эфектыѓныя. А Гітлер-Роммель, дакладней фельдмаршал-фюрар, зразумела не такая асоба каб кагосьці шкадаваць.
  У самім Трэцім Рэйху афіцыйна ѓведзена шматжанства - права на чатыры жонкі. Гэта вельмі практычна. Але не занадта ѓпісваецца ѓ хрысціянскія традыцыі. Нездарма фашызм шукае новую форму рэлігіі. Фюрэр-фельдмаршал настойвае на тым, каб гэта быѓ манатэізм, але такі асаблівы - з пантэонам паганскіх, старажытнагерманскіх багоѓ. Вядома ж, сам Гітлер-Роммель у дадзеным пантэоне пастаѓлены вышэй за ѓсіх у якасці весніка і пасланца Усявышняга Бога.
  Так што фюрар, зразумела вельмі нават кахае сябе культываваць.
  Гертруда і Адала запускаюць у неба свой шматмэтавы штурмавік, які можа гуляць ролю і знішчальніка.
  Ваяѓніцы вельмі ѓпэѓненыя ѓ сабе. У рускіх няма рэактыѓнай авіяцыі, і яны ці наѓрад здолее супрацьстаяць націску тыгрыц неба.
  Гертруда прабурчала:
  - Я віцязь пякучага струменя...
  Адала захоплена пацвердзіла, скалячы зубкі:
  - І ѓсім пастаѓлю мат!
  Дзяѓчыны разрагаталіся. Яны націскалі босымі пяткамі на педалі, і раскруцілі рэактыѓны штурмавік.
  Было яшчэ цёмна, але крыху на ѓсходзе паказалася светлая паласа. Дзяѓчаты засвісталі... Пад імі ѓжо паплылі абшары Расіі. Ваяѓніцы хіхікалі, і падміргвалі адзін аднаму. Яны такія экстрапаветраныя, і прыгожыя.
  І босыя зразумела, не абцяжарваючы сябе такой непатрэбнай для дзяѓчыны рэччу на вайне як абутак.
  І адчувальнасць у самалёце ѓзрастае ад гэтага шматкроць.
  Вось ім насустрач узлятаюць савецкія машыны. Шрубавы ЯК-9, мабыць, самая масавая машына з ліку апошніх выпускаѓ. Не занадта ѓзброеная, але адносна танная і з невялікім браніраваннем. МіГ-5, больш хуткасная, з кулямётным узбраеннем машына. МіГ-3 больш ранняя мадэль. ЛАГГ-7 верагодна самая хуткасная і ѓзброеная птушка. У апошняй мадыфікацыі цэлых тры 20-міліметровыя гарматы.
  Але гэта ѓсё шрубавыя машыны - рэактыѓных самалётаѓ не створана. І немцы сябе адчуваюць вельмі ѓпэѓнена.
  Гертруда страляе з дзесяці авіягармат. Лупяць 30-міліметровыя і дзве 37-міліметровыя прылады. Яны праносяцца, нібы агністы смерч па савецкіх самалётах. Аднак чырвоныя лётчыкі імкнуцца ѓхіліцца і зайсці ѓ хвост.
  Адала ѓ гэты момант манеѓруе. У лоб нямецкую машыну не возьмеш, але выхад у хвасты багаты. Для войскаѓ СССР напад не з'яѓляецца нечаканым. Ужо зарабілі зеніткі. Свецяцца ѓ цемры снарады, якія разарваліся.
  Немкі адчуваюць пэѓную нервовасць. Здавалася, ужо столькі пабачылі, што нічым не здзівіш, але... Савецкія лётчыкі адважныя і не баяцца страт. Іх нічым не спалохаеш. Але відаць досведу замала. Нямецкі самалёт лёгка выходзіць з піке, і збівае савецкую машыну. Разносіць яшчэ адну ѓ трэскі.
  Моц нямецкага ѓзбраення вельмі вялікая. Гэта кампанент, у якім фрыцы маюць вялікую перавагу над Расеяй. Але ж яшчэ і хуткасць у фашыстаѓ каласальная.
  Адала паскараецца і прарываецца наперад. А Гертруда выпускае рэактыѓныя ракеты па суперніку. Парады атрымліваюць па зубах. Некаторыя боепрыпасы наводзяцца на цеплыню ці гук.
  Адала шэпча:
  - Яны нас не заб'юць!
  Дзяѓчынкі раскручваюць сваю машынку ... Яны імкнуцца быць стрымана. А тут савецкі знішчальнік як тараніць суседні нямецкі, рэактыѓны штурмавік. І як пачне ірваць, і расколвацца. І неба і паветра.
  Гертруда прашаптала:
  - Шалёная смерць!
  Ваяѓніцы яѓна разгубіліся, і іх так тараніць могуць.
  А да мяжы рухаюцца танкі. Легендарны экіпаж з Герды, Шарлоты, Крысціны і Магда.
  Чатыры ваяѓніцы паспелі, пакрыць сябе славай ваюючы і англічанамі і амерыканцамі. У ходзе баявых дзеянняѓ з Амерыкай, прыгажуні асвоілі танк "Пантэра"-2. Нядрэнная машына праѓзыходная "Шэрманы" і ва ѓзбраенні, і ѓ лабавым браніраванні. Пазнейшы "Першынг", практычна не паспеѓ паваяваць. Ды і ён не супернік для "Пантэры"-2.
  Тады чатыры дзяѓчынкі і заваявалі легендарную славу. Хаця ѓвогуле іх слаѓны шлях пачаѓся яшчэ ѓ сорак першым годзе. Гімлер угаварыѓ фюрара паспрабаваць у баях жаночыя батальёны, са спецыяльна падрыхтаваных арыек.
  Баявыя дзеянні паказалі, што жанчыны: зусім не слабое звяно і ѓмеюць нядрэнна біцца. І несці пры гэтым менш страт, чым мужчыны. Ваяѓніцы біліся і ѓ пяхоце, босымі ножкамі шлёпаючы па гарачых пясках пустыні Сахара. І асвоілі танкі. Выпрабаваѓшы "Тыгр", у баях з Брытаніяй.
  Зрэшты, нядрэнна б'юцца і савецкія дзяѓчаты на СУ-100.
  Хаця становішча Расіі і здаецца безнадзейным. Але ваяѓніцы разам з Лізаветай ваююць нібы арліцы.
  Кацярына націскае босымі пальчыкамі ножак на рычажок. Пасылае снарад які прабівае гітлераѓскую машыну Е-50 у борт і раве:
  - За вялікі чырвоны і барвовы камунізм!
  Алена таксама лупанула з гарматы выкарыстоѓваючы голую, хупавую ножку. Яна сапраѓды ѓразіла танк суперніка.
  Дзяѓчынка прачырыкала:
  - За маю цудоѓную Расію!
  Эфрасія агрэсіѓна заѓважыла, ведучы вельмі трапны агонь:
  - Слава нашай Айчыне!
  І таксама выкарыстоѓвае босыя, точаныя ножкі.
  Савецкая машына вельмі моцная і баявая. А страляе практычна трапна.
  СУ-100 здольная прабіць Е-50 у борт. Але дзяѓчыны нават у ілоб яе прабіваюць пападаючы ѓ заману ці ѓсутыч. І дзівяць метал наскрозь.
  Лізавета, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, стрэліла ѓ суперніка. І прачырыкала:
  - З блакітнага раѓчука...
  Кацярына таксама пальнула, на гэты раз націснуѓшы на рычажок пунсовым саском і прабуркавала:
  - Пачынаецца рака...
  Алена, агрэсіѓна выскаляючыся, і шыпячы, выдала:
  - Ну, а сяброѓства пачынаецца...
  І голай пяткай таксама націснула на рычажок.
  Эфрасія прабуркавала, ведучы агонь па непрыяцелю:
  - З усмешкі!
  Дзяѓчыны працуюць на СУ-100 вельмі актыѓна. І разбураюць варожую тэхніку.
  А на подступах да Бака піянеры рыюць акопы. Тут хлопцы розных нацыянальнасцей. Шмат у прыватнасці і светлых галовак мільгае. Ёсць і рыжыя і чорныя і русыя дзеці.
  Адно іх аб'ядноѓвае: вера ва ѓрачыстасць камунізму і босыя ножкі. Зразумела, што не ва ѓсіх падчас вайны ёсць абутак, і таму ѓ знак салідарнасці ѓсе дзеці фарсяць голымі, круглымі пятачкамі. Зіма ѓ Закаѓказзе даволі мяккая, і калі рухаешся і працуеш рыдлёѓкамі холаду не такія і страшныя.
  Дзеці працуюць з энтузіязмам, і спяваюць:
  Узвейцеся вогнішчамі, сінія ночы,
  Мы піянеры - дзеці працоѓных...
  Набліжацца эра светлых гадоѓ,
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  І вось зноѓ гучыць сігнал трывогі. Хлопчыкі і дзяѓчынкі скачуць на дно акопа. А зверху ѓжо пачынаюць ірвацца снарады: працуе варожая артылерыя.
  Пашка з прасіла Машку:
  - Ну, ты думаеш, мы ѓстоім?
  Дзяѓчынка ѓпэѓнена адказала:
  - Устоім хоць раз, у самы цяжкі час!
  Піянер Сашка лагічна адзначыѓ:
  - Наш гераізм непахісны.
  Хлопчык пастукаѓ голай падэшвай па камянях. Мабыць, хлапчук набіѓ сабе самавітыя мазалі.
  Дзяѓчынка Тамара заѓважыла:
  - Мы будзем змагацца, не ведаючы страху,
  Мы будзем секчыся не кроку назад...
  Хай густа прасякнута крывёю кашуля
  Больш ворагаѓ звярні віцязь у пекла!
  Хлопчык Руслан, піянер з чорным валасамі, адзначыѓ:
  - Мінуць стагоддзі, надыдзе эпоха,
  У якой не будзе пакуты і хлусні...
  За гэта бярыся да апошняга ѓздыху
  Служы сваёй Радзіме, ты ад душы!
  Хлопчык Алег, худзенькі і бялявы прачырыкаѓ, вершы:
  Няма не згасне зоркі,
  Позірк сакаліны, арліны...
  Голас народа звонкі -
  Шэпт прыцісне змяіны!
  
  Сталін жыве ѓ маім сэрцы,
  Каб мы не ведалі смутку,
  У космас адчынілі дзверцы,
  Зоркі над намі зіхацелі!
  
  Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  І заззяе Сонца,
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  Хлопчыкі і дзяѓчынкі дружна заапладзіравалі.
  Але вось ужо ляцяць рэактыѓныя штурмавікі і скідаюць бомбы. І гэта агрэсіѓны заход.
  Алег і Сашка паднялі рагатку і запусцілі прэзент смерці. І бочачка ѓразіла гітлераѓскі штурмавік.
  Дзяѓчынка Наташка праспявала:
  - Камсамол не толькі ѓзрост,
  Камсамол мой лёс!
  Пакорым я веру космас,
  Будзем жывыя назаѓжды!
  Ахмед хлопчык піянер з Азербайджана з усмешкай адказаѓ:
  - Ты яшчэ не камсамолка Наташка!
  Дзяѓчынка злосна тупнула босай ножкай і адказала, пявуча;
  Побач з бацькамі, з песняй вясёлай,
  Мы выступае за камсамолам...
  Набліжацца эра светлых гадоѓ,
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Алег таксама тупнуѓ босы, дзіцячай ножкай і зароѓ:
  Мацней молат сцісні пралетарый,
  З тытана рукой ламаючы ярмо...
  Мы праспяваем нашай Радзіме тысячу арый,
  Прычым святло нашчадкам, дабро!
  Дзеці ѓ захапленні. І сапраѓды, немцы адбамбілі, і толькі адной дзяѓчынка асколак трапіѓ у босую, круглую, ружовую пятачку.
  Піянерка ѓскрыкнула, але тут жа прыкусіла губу.
  І вось яны падрыхтаваліся адбіваць атаку. І ѓжо ідуць танкі з фашыстамі. Рухаюцца грозныя Е-100. Такія магутныя і небяспечныя машыны.
  У іх такая абарона. Што не праб'еш ні з аднаго ракурсу. Не пад адным кутом не праб'еш. Адзіны шанец - гэта разбіць гусеніцы.
  Дзеці гатовы да бойкі, і махаюць босымі ножкамі. Вось яны на дроце штурхаюць пад гусеніцы фашыстам пакеты з самаробнай узрыѓчаткай. Тая спрацоѓвае і разбурае каткі танкам арміі Роммеля.
  І гэта грозна выглядае.
  Сашка пішчыць:
  - Слава камунізму!
  Хлопчык Пашка страляе разам з Алегам з рагаткі і верашчыць:
  - Піянерам слава!
  Хлопчык Руслан разам з дзяѓчынкай Суфір падцягвае дротам міну пад немца і крычыць:
  - Слава СССР!
  Дзеці з Азербайджана і рускія хлопцы ваююць. Загарэлыя, худзенькія, басаногія піянеры, супраць каласальнай армады танкаѓ.
  Дзяѓчынка Тамара тупае хупавай, маленькай, босай ножкай і прамаѓляе:
  - Слава Расіі слава!
  Піянер Ахмет пацвярджае, ведучы агонь па суперніку:
  - Мы разам дружная сям'я!
  Хлопчык Рамзан, рыжанькі азербайджанец пацвярджае, падбіваючы машыну:
  - Са слове мы сто тысяч Я!
  Дзеці дружныя... Вось і армянская дзяѓчынка Азатуі, таксама спрытна пры дапамозе дроту перакладае выбухны пакет пад гусеніцу фашыста, і пішчыць:
  - СССР сям'я народаѓ!
  Іншая армянская дзяѓчынка Агас, кажа:
  - Не сагнемся па фашызме:
  І босымі пальчыкамі ножак падцягнула дзяѓчынка дрот. Многія азербайджанскія і армянскія дзеці маюць светлыя валасы, і іх не адрозніць ад славянскіх дзяцей, якіх таксама шмат. Хто ад немцаѓ сышоѓ далей, іншыя рускія сем'і сяліліся ѓ Азербайджане яшчэ і пры царах.
  На Каѓказе шмат славян. Шмат змешаных пар. Ды і дзеці звычайна больш светлыя валасы маюць чым іх бацькі. А славяне-хлопцы загарэлі так, што не адрозніш ад мясцовых. Тым больш што дзеці звычайна больш падобныя, чым дарослыя.
  Так што інтэрнацыянальны савецкі батальён з хлопчыкаѓ і дзяѓчынак змагаецца, і ѓсе яны адзіныя, і вельмі падобныя. Іх голыя пятачкі, мільгаюць пры руху.
  І сноѓ дзеці дасылаюць прэзенты смерці. Шаміль і Сярожка абодва хлопчыкі-піянеры, цягнуць дрот. І вось нямецкі Е-50 спыняецца з прабітай гусеніцай.
  Хлопчыкі хорам спяваюць:
  Саюз непарушны, рэспублік свабодных,
  Згуртавала не грубая сіла, не страх...
  А добрая воля людзей адукаваных,
  А сяброѓства і розум, і смеласць у марах!
  І дзеці ѓ захапленні. Усміхаюцца белымі, роѓнымі зубкамі. І яны шчаслівыя, хаця ім і пагражае гібель.
  А немцы пруць. Падбітыя танкі страляюць з гармат і страчаць кулямёты.
  Некаторыя нямецкія машыны забяспечаны гранатамётамі і вельмі небяспечныя.
  Хлопчык Максімка і дзяѓчынка Зара з Азербайджана і яны ѓпіраючыся босымі ножкамі падцягнулі міну пад суперніка і падбілі фашысцкага мастадонты.
  І прааралі ва ѓсю глотку:
  - За СССР!
  Дзеці такія вясёлыя.
  Піянеры Абас і Уладзімір таксама выкарыстоѓваю зброю. У дадзеным выпадку катапульту і разбіваюць гітлераѓцу гусеніцу Е-75. Пасля чаго хлопчыкі праспявалі:
  - За веліч планеты пад покрывам камунізму!
  Алег і Абдула таксама піянеры розных народаѓ, але з адзіным сэрцам, таксама запускаюць узрыѓчатку. Здзіѓляюць Е-100 і спяваюць...
  Мы адкрылі нацыям планеты,
  У космас шлях, да нябачаных міроѓ...
  Гераічнасць подзвігі апеты
  Каб сцерці навечна смерці шнар!
  
  Пад Святым сцягам Расіі,
  У свеце, сяброѓстве, шчасці і каханні...
  Стануць людзі ѓсёй зямлі шчаслівейшыя,
  Пякельная цемра развеецца ѓ далечыні!
  Баявыя тут дзеці...
  Абдуррахман і Святлана - азербайджанскі хлопчык і дзяѓчынка з Беларусі разам нацягнулі дрот, і падбілі фашысцкі танк. І праспявалі:
  - Вялікае імя святой Расіі,
  Ззяе над светам - як сонечны прамень...
  Я веру ѓ адзінстве мы станем шчаслівей,
  Пакажам народам усім правільны шлях!
  Дзеці вельмі адважныя. І гітлераѓцы проста ѓ шоку ад такога ѓпартага, і лютага супраціву.
  Абудуррахман гэта піянер, атрымаѓ асколкам у голую падэшву. Прабіла мазолістым паверхню дзіцячай ножкі.
  Хлопчык прашыпеѓ:
  - А мне балюча!
  Святлане таксама трапіла ѓ круглую пятку, і падрапала плячо. Але дзяѓчынка прашыпела:
  - Піянераѓ не зламаць!
  Азім і Колька таксама таранілі нямецкую машыну.
  Хлопчыкі навялі пры дапамозе дроту і праспявалі:
  Праціѓнік падступны пайшоѓ у наступ,
  Але веру не здрыганецца, савецкі народ...
  Ворага чакае разгром і забыццё,
  А слава Расіі мацней заквітнее!
  Ворага чакае: разгром і забыццё,
  А слава Расіі мацней заквітнее!
  Дзеці адважныя і не згінаюцца. І яны жадаюць выйграць. І спяваюць, і ваююць.
  Немцы нясуць вялікія страты. Праѓда ѓ асноѓным у іх разбіты гусеніцы і каткі. А гэта не смяротна.
  Горш піянерам, якія трапілі ѓ палон.
  Хлопчыка Абдулхаміда, калі ён трапіѓ у палон, гітлераѓцы падняліся на прэнг. Уставілі босыя ногі піянера ѓ калодку, і сталі на крукі вешаць гіры. А затым распаліѓ агонь. І голыя пяткі пацана лізаѓ агонь. А на спіну абрынуѓся пуга. Білі доѓга. А затым сталі фашысты ламаць распаленымі абцугамі рэбры.
  Хлапчук, паміраючы пад катаваннямі, калі яму паламала чырвонае ад спякота жалеза рэбры, заспяваѓ:
  Берлін ужо амаль пад нашай уладай,
  У біноклі бачым пракляты Рэйхстаг...
  Спадзяюся, хутка будзе мір і шчасце;
  Які апішу ѓ сваіх вершах!
  
  Расія камунізм светам адкрыла,
  Яна сям'ёю стала людзям усім.
  Але сунуѓ Вермахт да нас свіное рыла,
  І кроѓ зараз фантанам плёскае з вен!
  
  Што фюрар забыѓся ѓ нас выпадкова,
  Жадаѓ здабыць зямелькі і рабоѓ!
  Пайшоѓ фашызм з паходам вельмі далёкім -
  І вось кашмар рэальны, пякельных сноѓ!
  
  Просты хлопец хлопчык басаногі,
  Нядаѓна чырвоны гальштук павязаѓ.
  Жадаѓ ён мір пабудаваць сам без бога,
  Але з неба раптам выкінуѓся напалм!
  
  Прыйшлося бегчы на фронт, нам самаволкай,
  Ніхто не хоча, браць такіх юнакоѓ!
  Але справіѓся дзяцюк-баец у вінтоѓкай,
  Годным аказаѓся шлях бацькоѓ!
  
  Змагаліся дзе і хітрасьцю, і сілай,
  А слабасць таксама горкая нажаль...
  Таварышам прыйшлося капаць магілы,
  Страгаць у мароз хваёвыя труны!
  
  Я піянер прывык зараз да пакут,
  У разведку ішоѓ босы, гурба хрумстаѓ.
  Магчыма за нявер'е пакаранне,
  Што Ісуса ведаць я не хацеѓ!
  
  Але што такое тры гадзіны Галгофы?
  Тры гады з лішкам працякло войны!
  У любым селішчы плачуць горка ѓдавы,
  Як паляглі ѓ могілкі краіны сыны!
  
  Я выжыѓ, быѓ кантужаны, паранены куляй,
  Але на шчасце сам застаѓся на нагах!
  Нямеччыны мы сапраѓды абавязак вярнулі,
  Тым фашызм растаптаны намі ѓ прах!
  
  Я памужнеѓ, але ѓсё яшчэ хлапчук,
  Вус не прабіѓся, але ѓжо тытан!
  Ды дарослы, і мабыць нават занадта,
  Бо сэрца стала цвёрдым як метал!
  
  Зорка героя - вышэйшая ѓзнагарода.
  Сам Сталін мне яе павер, уручыѓ!
  Сказаѓ: з такіх як ты прыклад браць трэба,
  Куюць байцы да дзвярэй у Эдэм ключы!
  
  Але сягоння адкладзі храбрац вінтоѓку,
  Вазьмі ты, абцугі, молат і працуй!
  Пабудуй з дрэва паруснік і лодку,
  І самалёт ствары, каб птушкай уверх!
  А цяпер чацвёрка атрымала яшчэ больш магутны, і дасканалы "Е"-50 або "Пантэра"-3, які адрозніваецца моцным узбраеннем і абаронай.
  Ваяѓніцы адчувалі сябе вельмі ѓпэѓнена. Кіраванне танка самае сучасна з джойсцікамі. Найноѓшая машына. Нават рухавік газатурбінны. А вось поѓна яшчэ і "Пантэр"-2. Трыццацьчацвёрка любога ѓзроѓню не сапернік падобнай машыны.
  Герда напаѓляжала ѓ крэсле. Яна была бікіні. Дзяѓчаты ѓжо прывыклі змагацца напаѓголыя. Гарачыя пяскі пустыні абпальвалі іх босыя ногі, каменьчыкі гор калолі босыя падэшвы. Але ваяѓніцы зусім не зламаліся і не сцерліся ѓ парашкі.
  Камандзір экіпажа, узнагароджаная мноствам узнагарод, прашыпела:
  - А вось зараз і Расія супраць нас! Чакаюць новыя прыгоды, і перамогі!
  І страсянула сваёй белай, як сьнег галавой. Натуральная бландынка, вельмі прыгожая і загарэлая.
  Шарлота ѓхмыльнулася.
  Гэтая дзяѓчына мела медна-чырвоныя валасы, што гарэлі нібы полымя. Таксама прыгажуня, з бронзавым загарам. У бікіні, загарэлая, мускулістая. З босымі ножкамі, якія пратопалі і па гарачым пяску, і па вострых камянях.
  Вогнезарная д'яліца заѓважыла:
  - Рускія, мабыць, самыя фанатычныя нашы супернікі!
  Крысціна падала свой голас. У яе валасы медна-жоѓтыя, таксама гараць як полымя, але з залацістым адценнем. І той жа загар, мускулы, і прыгажосць. Выразнае і разам з тым далікатнае твар. І бікіні. Ножкі, якія адтапалі многія мілі па цвёрдай і пякучай паверхні, але не страцілі вытанчанасці, і плыѓных ліній. Босыя пальчыкі акуратна падстрыжаныя, і вельмі спрытныя.
  Рыжа-жоѓтая дзяѓчына спытала:
  - А чаму ты так думаеш?
  За яе адказала Магда. У гэтай дзяѓчыны валасы бела-залатыя, мядовая бландынка. Вельмі прыгожая, мускулістая, з выразным тварам, і сапфірава-ізумруднымі вачыма. Ножкі таксама загартаваныя, з круглымі пятачкамі, і роѓнымі пальчыкамі. Мабыць, у Магды найболей далікатны тварык, амаль рахманы, нягледзячы на мужны падбародак. Герда, напрыклад, выглядае больш жорсткім. Крыху мякчэй Крысціна, і не гэтак яна разбэшчаная як гэта нібы ведзьма Шарлота.
  Магда заѓважыла:
  - У іх таталітарны як у нас строй. Яны таму больш цвёрдыя!
  Герда ѓхмыльнулася і адказала:
  - Савецкія танкі - гэта куча металалому. Нам іх не трэба баяцца!
  Магда мякка запярэчыла:
  - У серыі КВ, поѓна мастадонтаѓ. Асабліва КВ9.
  Дзяѓчыны хіхікнулі. Апошні танк і сапраѓды апынуѓся "шэдэѓрам" - найцяжкай машынай трыма гарматамі: дзве ѓ 152-міліметра і адна ѓ 122, пры вазе ѓ трыста тон, і лабавой брані ѓ 200-міліметраѓ. Адна з самых няѓдалых мадэляѓ у танкабудаванні. Такі танк і зусім перавозіць не ѓяѓлялася магчымым. І машына проста выдаткаваныя дарма грошы! У серыю паступіѓ яшчэ і КВ-10 - машына з трыма 107 - міліметровымі гарматамі і вагой у дзвесце тон, свайго роду знішчальнік танкаѓ.
  Не самая лепшая ідэя ставіць на танк дзве гарматы. А тры тым больш. Тут Сталін, вядома ж, выявіѓ самадурства. І моцна краіне перашкодзіѓ. Зрэшты, распрацоѓваѓся і танк з серыі Ісаѓ. Але таксама вялізны і цяжкі. Адзінае адрозненне ад серыі КВ - гэта спроба ѓставіць браню пад рацыянальным нахілам. Але войны Чырвоная армія не вяла, і таму тэхніка не надта ѓдасканальвалася. І не было баявой практыкі прымянення машын.
  Наогул чатыры гады адтэрміноѓкі ѓ параѓнанні з рэальнай гісторыяй немцы выкарыстоѓвалі больш плённа.
  Рудая Шарлота націснула босымі пальцамі ногі на джойсцік. Пальнула па памежным дзоце. Снарад 105-міліметровай ударыѓ у савецкую зброю, і перавярнуѓ яе. Стаѓ рвацца баявы камплект, і дэтанаваць снарады.
  Рудая ведзьма прашыпела:
  - Я страшны віцязь - на калені дзікуны! Ворагаѓ Айчыны я каштарыс з твару зямлі!
  І выскаѓ жамчужных зубоѓ, і бляск смарагдавых вачэй. Дзяѓчыны і сапраѓды вышэйшага класа.
  Крысціна хіхікнула і адказала:
  - Цяпер стрэлю я!
  І таксама пальнула па суперніку. Стрэліла савецкая 76-міліметровая гармата. Снарад трапіѓ у нахільны лоб Е-50. І сышоѓ у рыкашэт. Толькі бразнула дзяѓчынкам па вушах.
  Герда пляснула босымі ножкамі і прачырыкала:
  - Які пасаж!
  І сама зрабіла наступны стрэл... Нямецкія танкі расстрэльвалі савецкі ѓмацаваны раён. Працаваѓ і Е-100. Дадзеная машына таксама апынулася вытворнай ад "Маѓса". Не занадта ѓдала ідэі двухгарматнага танка. Е-100 ужо зняты з вытворчасці.
  Замест яго ѓ серыю паступаюць штурмавыя мадыфікацыі серыі "Е". Але гэты пакуль працуе. І выпускае снарады.
  Шарлота прарэзліва хіхікае, і трасе босай ножкай:
  - Вайна ёсць жудасны стан, але захапляе як гульня!
  І дзяѓчына стрэліла, прычым вельмі трапна.
  Крысціна выскаліла свае жамчужныя зубкі. Яна пажадлівая, драпежніца пантэра.
  Савецкія гарматы вядуць агонь, а перад імі і мінныя палі. Рухаюцца нямецкія тэлетанкі. І працуюць з дзікім ровам штурмавыя бамбаметы.
  Памежныя слупы валяцца. Гітлераѓскія полчышчы, перасеклі мяжу.
  Магда не надта дасціпна заѓважыла, пастукаѓшы босай ножкай аб браню:
  - Мы змятаем моцную абарону, але мецелкі сталёвыя!
  Ваяѓніцы падміргнулі адзін аднаму. Савецкая абарона была дастаткова магутнай. Асабліва шмат выкладзена мін. І гэта затрымлівала немцаѓ. Але рушыць наперад усё ж атрымоѓвалася.
  Працавалі па савецкіх пазіцыях бамбаметы, а зверху яшчэ і заходзілі штурмавікі. Несліся ѓ глыбіню абароны Чырвонай арміі і ТА-400, адна з самых грозных мадыфікацый бамбавікоѓ. Цэлых шэсць рухавікоѓ, у тым ліку і рэактыѓныя. І бамбуюць, разбураюць савецкія гарады.
  Герда пастрэльваючы, заѓважыла з ухмылкай:
  - У баі мы звяры, але з розумам чалавека!
  І зноѓ пальнула. Разбіла савецкую гармату. Наогул гэта дзеѓка вышэйшага эшалона. І такая вось крутая.
  Е-50 расстрэльваѓ савецкія пазіцыі, сам практычна не атрымліваючы пашкоджанняѓ. Нахільная браня машыны з цэментаванай сталлю давала выдатны рыкашэт. Савецкія снарады нават не маглі, як трэба падрапаць немцаѓ.
  Крысціна ѓспомніла выпрабаванні "Тыгра". Тады гэта быѓ першы сэрыйны нямецкі танк. Ніводны са снарадаѓ не мог прычыніць "Тыгру" шкоды. Ангельцы сыпаліся пад яго ѓдарамі. Але вось семнаццаціфутавая гармата, прабіла ѓ лоб. Тады дзяѓчаты ледзь не загінулі. І гэта запомнілася ваяѓніцы. Як блізка яны апынуліся каля кашчавай старой з касой, адчуѓшы яе ледзяное дыханне.
  Дзяѓчына пацерла сваю босую падэшву аб кут. Ёй вельмі захацелася выскачыць з танка і прабегчыся. Яна ж такая непасрэдная ваяѓніца.
  Крысціна праспявала з апломбам:
  - Сіні туман, і ѓсюды падман!
  Ваяѓніцы захіхікалі... Відок у іх быѓ вельмі сэксуальны і эратычны.
  А гармата працавала і страляла. Яна і не думала спыняцца. Усё пасылала снарад па снарад. Разбіваючы ѓ трэскі і аскепкі савецкія пазіцыі.
  Гучала ззаду з рэпрадуктараѓ песня;
  Салдат заѓсёды здаровы,
  Салдат на ѓсё готаѓ...
  І пыл як з дываноѓ,
  Мы выбіваем з дарог!
  І не спыніцца,
  І не змяніць ногі -
  Ззяюць нашы твары,
  Блішчаць боты!
  І зноѓ абвальваецца моц рэактыѓнага бамбамету на савецкія пазіцыі. І зноѓ разбурэнні і цэлыя ѓмацаваныя раёны падкідвае ѓверх. І гарматы адлятаюць у самыя розныя бакі.
  Некалькі дзясяткаѓ нямецкіх танкаѓ вядуць агонь адначасова і, разбураючы, усё запар.
  Герда сябе адчувае Багірай, якая выйшла на паляванне. Вось першая лінія савецкай абароны ѓжо разбурана. Але байцы Чырвонай арміі яшчэ корпаюцца і страляюць па немцах.
  Сярод тых, хто змагаецца, ёсць і піянеры. Юныя ленінцы добраахвотна далучыліся да Чырвонай Арміі. Большасць хлапчукоѓ басанож і ѓ шортах. Носяцца сабе, мітусяцца.
  І гінуць піянеры...
  Шарлота ведучы агонь, рыкнула:
  - А на піянераѓ, вось якая справа, уся краіна глядзела!
  Пальнула па расейцах, і Крысціна, атрутна прашыпеѓшы:
  - Мы сокаламі глядзім, арламі парым!
  І зноѓ выпусціла агнязорную ѓсмешку. Цудоѓныя дзяѓчынкі...
  Некалькі нямецкіх танкаѓ перабіралася пад зямлёй. І яны з'явіліся ѓ тылы савецкіх войскаѓ, уносячы паніку і радок з кулямётаѓ. Гітлераѓцы заявіліся, нібы камары, з апраметнага кашмару.
  Е-50 убачыѓ у оптыку рух трыццацьчацвёркі. Герда выскалілася, стала наводзіць ствол. Савецкая машына з маленькай вежай Т-34-76 і вельмі рухомая. Паспрабуй у такую і патрап. Дзяѓчынка ѓжо досыць дасведчаная, але савецкая машына ѓсё ж непадобная на амерыканскі Шэрман .
  А адлегласць да рускай амаль пяць кіламетраѓ.
  Дзяѓчына чухае сваю босу пятку, Шарлота казыча ёй паміж пальчыкамі. Дзяѓчынкі хіхікаюць.
  Потым Герда страляе па рускай машыне. Снарад праносіцца зусім побач, ледзь не чыркаючы па брані... Але ѓсё роѓна міма. Герда ѓ прыкрасці стукае кулаком па метале.
  Магда падказвае напарніцы:
  - Ты ѓ корпус лупі! Там патрапіць будзе лягчэй!
  Герда перадае джойсцік Магда і шэпча:
  - Дык ты гэта рабі сама!
  Магда захоплена праспявала:
  - Зямля ѓ ілюмінатары, зямля ѓ ілюмінатары ... - Дзяѓчына ѓзяла босымі пальчыкамі джойсцік, і націснула на кнопку, працягваючы спяваць. - Зямля ѓ ілюмінатары бачная!
  І яе снарад сапраѓды трапіѓ у падмурак савецкага танка. Машына лопнула, і раскалолася. Пачала гарэць... Савецкія снарады рваліся ѓнутры чэрава.
  Магда трасянула босымі пальчыкамі, і прасіпела:
  - Вось бачыце, як я ѓзялася! А вы кажаце...
  Шарлота прашыпела, выскаліѓшы іклы:
  - Мы зноѓ гаворым, на розных мовах!
  Зьявіліся новыя савецкія машыны. Першымі ішлі трыццацьчацвёркі. Рухомыя і шматлікія машынкі. Далей рухаліся з серыі БТ. Гэта ѓжо састарэлы колава-гусенічны тып. Прасоѓваліся і зусім дапатопныя Т-26, што не здольныя інакш як драпнуць нямецкую браню. Больш за магутныя і цяжкія КВ, прасоѓваліся ѓ самым канцы. І мноства пяхотнікаѓ.
  Крысціна, хіхікнуѓшы, рыкнула:
  - Ну, мы ім і пакажам!
  Нямецкія машыны адкрылі агонь з вялікай дыстанцыі, імкнучыся прыціснуць савецкую пяхоту да зямлі. Разбуралі яны таксама і танкі, і іншую жыѓнасць.
  У небе з'явіліся і савецкія штурмавікі: знакамітыя Ілы. Яны атакавалі нямецкі строй. Ім насустрач імчаліся гітлераѓскія знішчальнікі. Ішла сапраѓдная звалка. Нямецкія знішчальнікі ХЕ-262, вельмі спрытныя і спрытныя з манеѓранасцю. Атакуюць савецкую тэхніку, прэсуючы нібы прасам.
  Шарлота зноѓ пальнула. Патрапіла ѓ савецкую БТ, і прабурчала:
  - Гэта лірыка не казка... Казка будзе наперадзе!
  Е-50 спыніѓся і адлюстроѓваѓ савецкую контратаку. Не занадта дасведчанае камандаванне кінула танкавы рэзерв фактычна на забой. І патрапілі расійскія машыны нібы куры ѓ ашчып. І дралі іх капітальна.
  Герда выстрала, праламала лоб трыццацьчацвёрцы і прашыпела:
  - Што ж Стваральнік - параненае пекла!
  Шарлота таксама пальнула, знайшоѓшы мэту, савецкія машыны рухаліся прамалінейна, і дзяѓчаты паспелі прыстраляцца. Ды і ѓвогуле гэтая чацвёрка з феноменаѓ.
  Рудая гарпія праспявала:
  - Усіх забівае наша атрута!
  І ваяѓніцы працягнулі весці агонь, скалячы свае такія моцныя, і буйныя нібы ѓ конікаѓ зубкі.
  Крысціна прачырыкала з апломбам:
  - Усіх забівае наша атрута!
  Магда, падбіѓшы 34, раѓнула:
  - Такі ѓ нас вынік!
  Дзяѓчынкі разышліся...
  Але б'юцца і савецкія прыгажуні. Экіпаж Лізаветы на Т-34-85. Вельмі мужныя дзяѓчыны. І таксама б'юцца басанож і ѓ бікіні.
  Іх машына змагаецца супраць нямецкіх "Пантэр". Пакуль яшчэ дадзеная машына ѓ страі, але ѓсё часцей трапляюцца найноѓшыя танкі серыі Е.
  Лізавета страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Прабівае суперніка ѓ борт з дыстанцыі і пішчыць:
  - Слава эпосе Сталіна!
  Кацярына таксама стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і заѓважыла:
  - Не такая ѓжо гэта і слава!
  Алена, запярэчыла, выскаліѓшы зубы:
  - Мы народжаныя перамагаць!
  І таксама пальнула выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак...
  Пры гэтым дзяѓчына цяжка ѓздыхнула. У галаве пранесліся невясёлыя думкі. Вайна пачалася з параз. Немцы прарвалі абарону і ѓпэѓнена рухаліся наперад.
  Алена тады ѓцякала на ѓсход. Яе туфлі разваліліся ѓ самыя першыя ж дні. І прыйшлося пляскаць басанож. А гэта з нязвычкі балюча. Ногі ѓ дзяѓчынкі былі ѓсе ѓ ранках, ударах, збітыя страшна. І яна ѓжо не магла нармальна хадзіць, а спатыкалася. Але не гледзячы на гэта рухалася і ішла. Моцна схуднела ѓ паходзе Алена - адна скура і косці. Затое загарэла, а яе валасы сталі яшчэ святлей выгараць на сонцы. А босыя падэшвы падвалілі і агрубелі. І яна дабралася да лініі фронту і працягнула ваяваць. І баі зноѓ кіпелі.
  Алена па большай частцы ваявала ѓ пяхоце. У тым ліку ѓдзельнічала і ѓ абароне Масквы і Сталінграда.
  Але ѓжо на Курскай дузе перасела на танк. Там і ѓтварылася іх дзявочая чацвёрка: Лізавета, Алена, Кацярына, Ефрасія - чатыры "Е". Ваяѓніцы праѓдзіва легендарныя. Якія ваявалі басанож і ѓ бікіні нават у мароз, і давалі фрыцам па рагах.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  Танк "Пантэра" з якім дзяѓчынкі сутыкнуліся на Курскай дузе, быѓ вельмі небяспечнай машынай. Прабіць яе ѓ лоб было немагчыма. А яна сама брала з вялікай дыстанцыі. Плюс яшчэ і хуткастрэльная.
  Так каб прабіцца трэба было кіраваць танкам з вялікім мастацтвам і не даць патрапіць у сябе.
  Лізавета гэта і рабіла. Хаця яна больш страляла ѓ руху. А кіравала танкам Эѓфрасія.
  Патрапіць у руху з трыццацьчацвёркі амаль немагчыма. Але дзяѓчаты ѓмудраліся трапляць. І біліся з каласальнай мужнасцю.
  Кацярына таксама вядзе агонь вельмі трапна.
  На Курскай дузе дзяѓчынкі пакрылі сябе і славай і атрымалі ордэны.
  А зараз у кожнай з іх зорка героя СССР.
  Вось гэта дзяѓчаты што трэба! Проста ваяѓніцы класа вышэйшай!
  Кацярына праспявала:
  Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  І заззяе сонца -
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  Сапраѓды гэта дзяѓчаты, якія выклікаюць зайздрасць у сябровак. Не тое, што Герда і яе каманда.
  Вось падчас адпачынку, і яна і яе банда не доѓга думаючы піянера памучылі.
  Спачатку хлопчыка гадоѓ трынаццаці распранулі да гола. Потым сталі яго шчыпаць. А пасля калоць іголкамі. Прычым спачатку іголкі былі лядоѓні, але затым іх распалілі на вогнішчы.
  І гэта было сапраѓды вельмі балюча.
  Шарлота пракалола хлапчуку пупок і прабуркавала:
  - Я пякельная мегера!
  Пасля чаго ѓзяла ѓ рукі распалены да красна прут і стала ім прыпякаць босыя, крыху агрубелыя падэшвы хлапчукі. Атрымліваючы асалоду ад пры гэтым яго дзікімі крыкамі.
  А Крысціна ѓзяла і распаліѓшы шчыпцы, стала лопаць піянеры пальчыкі босых ножак. Пачала з мезенца, робячы гэта павольна і разам з тым жорстка. І пальчыкі дзіцяці трэскаліся, і ламаліся. І было піянеру так балюча, што хлопчык некалькі разоѓ губляѓ прытомнасць.
  Магда ткнула белым ад джала ломікам пад лапатку. І дзяцюк як зараве.
  Замучылі піянера да смерці. І гэта аказалася проста выдатна. А катаванні працягваліся.
  Дарт Сідыюс, зрэшты, не губляѓ дарма часу.
  Акрамя збівання савецкіх самалётаѓ, фашыст нумар адзін і чорны сітх, яшчэ біѓ і па наземных цэлях.
  Выпуск танка Т-34-85 дасягнуѓ у СССР сотні машын за дзень. Савецкае камандаванне спрабавала ѓзяць колькасцю.
  Але баі працягваліся з дзікімі скачкамі ѓ розныя бакі. Чорны сітх біѓ па савецкіх машынах авіяцыйнымі снарадамі і маланкамі сілы.
  Ну вось 18 сакавіка Шыѓ Палпацін атрымаѓ больш дасканалую мадыфікацыю МЕ-262 класа Х, і дадзеная машына аказалася да крайнасці грознай.
  Пяць авіяцыйных гармат, і хуткасць звыш 1100 кіламетраѓ за гадзіну. І крылы стрэлападобныя.
  Супраць такой моцы ніяк не выстаяць.
  Савецкія самалёты падаюць перад ёй збітыя і распоратыя на шматкі.
  Але самае страшнае робіцца ѓ фашысцкіх лагерах.
  Сняданак скончаны, і іх вядуць на разводку...
  Дзяцей будуюць на пляцы, хлопчыкі чалавечага роду імкнуцца трымацца разам, юныя вязні трымаюць строй па росце. Іх падзяляюць на атрады згодна з узростам і памерам. Тут хлапчукі ад пяці да шаснаццаці гадоѓ, а таксама розных рас і нацый малалеткі прадстаѓнікі іншых народаѓ.
  Аб'ядноѓвае іх толькі адзенне, ці дакладней яе амаль поѓная адсутнасць, толькі адны шорціках з індыкацыйным нумарком на хлапчуках.
  Да іх імперыя Трэцяга Рэйха ставіцца па прынцыпе, больш выціснуць для сябе карысці, з тых, хто перастаѓ лічыцца грамадзянінам! Эканомія ва ѓсім, на вопратцы, абутку, зрэшты, некаторыя хлопчыкі і ѓ свабодным жыцці, ніколі не ведалі чаравікаѓ.
  Затое палкамі і гумовым стэкам па босых пятках атрымлівалі нярэдка. Галовы голеныя, раз на два тыдні лазня, дзе іх шпараць. Потым тупой машынкай тут жа згольваюцца, тое не шмат што паспела адгадуй. Дзецюкі маршыруюць босымі нагамі па вострых камянях. Калі Алегу Рыбачэнку гэта звыкла і яго агрубелая ступня не адчувае болю, то самыя маленькія дзеткі збіваюць сабе пяткі і голыя пальчыкі да крыві.
  Уся ахова складаецца з іншапланецян, якія прадстаѓляюць самыя жорсткія ѓ сусвеце расы, толькі начальнік прытулку працоѓнага лагера пажылая фраѓ Понтус, глядзіць сваімі зверскімі вачамі садыста.
  Магутны эсэсавец, які выконвае ролю наглядчыка, дае даручэнні, дзе хто сёння будзе працаваць, дакладней укалываць да страты прытомнасці. Алег Рыбачэнка, апусціѓшы кашчавыя, плечы, глядзіць на другую палову двара. Там дзяѓчынкі, ад маленькіх да амаль дарослых. Апранутыя як жабрачкі ѓ дзіравы рыззё з самага грубіянскага палатна. Твары высмаглыя, вочы здаюцца вялікімі і сумнымі. Рубішча кароткае, з-пад яго відаць худыя, але жылістыя ногі. Дзяѓчынкі таксама босыя і ѓсё без выключэння брыты нагала. Гэта мабыць зроблена, для таго каб іх прынізіць, лішні раз паказаць, што яны нішто. А бо тут зусім не злачынцы сабраны - няшчасныя кінутыя дзеці.
  Вось аб'яѓляюць, што групе хлапчукоѓ ісці ѓ швейны цэх, на працу самага нуднага і знясільваючага профіля. Тут Цімур не вытрымлівае і крычыць з надрывам:
  - Я не хачу так працаваць! Пашліце мяне на плантацыі ці ѓ сад.
  Хлапчукі замерлі, загарэлыя, худыя целы напружыліся.
  Понтус відавочна ѓзрадавалася, новай нагоды для экзэкуцыі:
  - Учора вы паводзілі сябе ціха, і я баялася, што ваша сям'я застанецца без нагляднага ѓрока. Што ж хлапчука прагоняць пяць разоѓ праз строй.
  Па шэрагах дзяцей прайшло хваляванне.
  - Вось менавіта так. - Безапеляцыйным тонам вымавіла наглядчыца. - Раздайце ѓсім розгі.
  Удары наносіліся спецыяльнымі калючымі прутамі. Іх звычайна самі хлапчукі зрывалі з зараснікаѓ, у перыяды, калі працы не было. Зрэшты, сапраѓды нават тады дзяцей прымушалі, няхай нават без карысці для імперыі лашчыць, напрыклад паѓдня капаць яму і паѓдня закопваць.
  Алег паглядзеѓ на свае рукі, яны былі ѓ мазалях пальцы збітыя.
  Аѓтаматычна хлопцы разбіралі пруты, Алег здавалася, што яны - прылады катаванняѓ - абпальваюць пальцы, а ногі пацяжэлі. Яму не хацелася біць свайго сябра, але запярэчыць не хапала мужнасці. Ён амаль нічога не бачыѓ і балюча стукнуѓся вялікім пальцам нагі аб які ляжыць камень. Як ні дзіѓна, але пачуццё болю дапамагло сабрацца і, туман перад вачыма развеяѓся. Крок стаѓ цвярдзей, хоць палец і пасінеѓ.
  Іх пабудавалі паѓкругам у доѓгі шэраг. Цімура прывязалі рукамі за палкі і вывярнулі плечы, каб было зручней лупцаваць які правініѓся хлопчыка. Хлопцы жмурацца, і імкнуцца адвесці вочы. Па загадзе фраѓ Понтус плюхнулі расола, пасыпаѓшы худую, але жылістую спіну блакітнай соллю. Мяркуючы па тым, як хлапчук зморшчыѓся яго пачало паліць.
  Начальніца лягернага фашыстоѓскага прытулку прыцмокнула губамі:
  - Цяпер вы ѓсё атрымаеце ѓрок. Біце мацней, хто схалтурыць, будзе сам асуджаны на расправу.
  Памочнік у дадзеным выпадку баец з СС выскаліѓ іклы:
  - Мы жыва з імі разбярэмся! Прамармытаѓ монстр.
  Пацана рушылі паміж шэрагамі. Хлопчыкі павольна падымалі пруты і на спіну Цімура абрынуліся першыя ѓдары. Мяркуючы па рубцах, на спіне і баках хлапчука каралі не раз, так што ён толькі ѓздыхнуѓ, і цяжка задыхаѓ, як і ѓсе дзецюкі імкнучыся стрымаць крыкі.
  - Мацней біце! - крыкнула Пантус. - Няхай загарлапаніць.
  Першымі ѓдары нанеслі самыя маленькія хлапчукі, якім проста не хапала сіл, каб прычыніць сур'ёзны боль. Але потым сталі біць дзецюкі старэй. Спіну дзіцяці рассеклі чырвоныя палосы, закапала кроѓ. Боль, узмоцненая блакітнай соллю прымусіла Цімуру ѓскрыкнуць, ён нават упаѓ, унізе была забітая дошка да цвікамі і ѓкалола грудзі.
  - Не трэба! - закрычаѓ хлопчык. - Я буду працаваць усюды, дзе вы скажаце.
  - Вядома, будзеш! - адказаѓ Понтус. - Але спачатку лупцоѓка.
  Учорашнія таварышы былі занадта ѓзняты і білі свайго ѓчорашняга субрата. І людзі і иногалакты білі з аднолькавай разлютаванасцю. Хлопчык крычаѓ, яго босыя ногі пакідалі крывавыя сляды. Велізарны эсэсавец агрызнуѓся і сам урэзаѓ пацану дубінай па голых, загарэлых нагах. Яму хацеѓ прычыніць пабольш, болі хлапчуку. Удар прыйшоѓся па жылістых шчыкалатках, а наступны па пятках. Цімур віскнуѓ і абвіс. Тады катаванне ѓсадзіѓ у ягадзіцу тоѓстую іголку, уліваючы вадкасць.
  - Правільна! - сказала Пантус. - Цяпер ён хутчэй памрэ, чым адключыцца. Ніхто не ѓцячэ ад пакарання.
  Алег Рыбачэнка стаяѓ амаль у самым канцы шарэнгі, і яму здавалася, што гэта на яго абрынуліся ѓдары пугі. Цімура падвялі, сам хлапчук толькі тузаѓся, крычаѓ і плакаѓ. Круглы тварык стаѓ пунсовым ад болю, яго перакасіла грымаса пакуты.
  Убачыѓшы Алега, ён прашаптаѓ, збялелымі вуснамі:
  - Пашкадуй!
  Хлопчык завагаѓся: замёр.
  Здаравенны эсэсавец крыкнуѓ:
  - Ну, чаго каштуеш! Бі!
  Алег адказаѓ:
  - Не, я не магу! Ён мой сябар!
  Фашысцкі наглядчык выскаліѓся:
  - Хочаш, каб тое ж самае было табе?
  Алег задрыжаѓ увесь збялеѓшы:
  - Не, але!
  Понтус перапыніла яго:
  - Хопіць! Хлопчык падпісаѓ сам сабе прыгавор. Чаго вартыя мардавароты. Усыпце яму добранька і падвесіць на прэнг, каб іншыя ім любаваліся.
  Алега выштурхнулі са строю, пацягнулі да казлоѓ. Хлапчук спрабаваѓ супраціѓляцца, але баевікі з СС справіліся з ім як з кацянём. Добра вывернулі рукі, косці захрумсцелі. Паклалі на дошкі, хлопчык адчуѓ шчакой і жыватом шурпатасць лязо тырчаць цвікоѓ. Яны ѓпіліся ѓ мускулістыя, грудзі, падбародак, пярэднюю частку сцёгнаѓ, калені. Шчоку разадрала да крыві.
  - Ой, не трэба! - Папрасіѓ Алег.
  - Трэба! - заявіѓ наглядчык-эсэсавец, каб усім быѓ прыклад.
  Хлопчык адчуѓ, як на яго спіну льюць расол, а затым сыплюць соль. Шчыпле як ад гарчычнікаѓ. Алег паморшчыѓся, яму вышмаравалі мазолістыя ступні (апошні раз ён у той дзіѓнай памяці, што ѓсплыла ѓ гэтым бачанні - апранаѓ сандалі гадоѓ шэсць таму), яны амаль адразу сталі дзіка чухацца. Фашысцкі наглядчык усадзіѓ у ягадзіцу хлопчыка іголку, ён пакалоѓ груба і балюча, пякучая вадкасць увайшла ѓнутр.
  - Цяпер табе будзе вельмі жудасна, і ты не страціш прытомнасць. - Прахрыпела пачвара, скалячы фізіяномію, ад стаѓ бы заікацца і прадзюсар жахаѓ!
  - За што? - прастагнала нявінна зняволенае ѓ вязніцу дзіця. - Дзеля Хрыста праявіце міласэрнасць.
  Наглядчык-эсэсавец, пырскаючы атрутнай сліной, адказаѓ:
  - Я ѓ гэтыя казкі аб добрым Езусе не веру! Наогул, калі Бог ёсць, то ён зло і жорсткасць. І чым больш ты зла і пакуты прычыніш блізкаму свайму, тым больш магутнасці і асалоды атрымаеш на тым свеце.
  - Абсурд! - Сказаѓ, бляднеючы ад жаху, а раптам Божачка і сапраѓды, такі, хлапчук.
  - Убачыш! - Спараджэнне касмічнага Тартара захіхікала. - Але не спадзявайся, сёння ты не памрэш.
  Понтус гаѓкаючым тонам, скамандавала:
  - Прыступайце! Няхай запомніць на вечнасць пацалункі пугі!
  Палонны піянер задрыжаѓ, пачуѓшы пранізлівы свіст, і тут моцнае страсенне ѓдару ад якога лопнула скура на спіне. Наглядчыкі-эсэсаѓцы білі моцна, але пры гэтым стрымлівалі сілу, каб не забіць. Крык вырываѓся з горла хлапчука, ён скалануѓся, выступілі слязу. Пракусіѓшы да крыві губу, хлопчык стрымаѓся. Праз імгненне рушыѓ услед яшчэ адзін удар, які скалынае ѓсё цела. Алег глыбока ѓздыхнуѓ, боль, узмоцненая соллю і расолам, была невыноснай.
  Понтус крыкнула:
  - Працягвайце!
  Ізноѓ свіст і ѓдары! Рассякае да самай косткі. Хлапчук прапаліла да самых вантроб. Здавалася, адбіваюць жывот. Нягледзячы на ??ѓсе намаганні, частка крыку пратачылася з-за шчыльна сціснутых вуснаѓ.
  - Мама!
  Зноѓ удары! Па спіне, паміж вострых лапатак, і, нарэшце, па босых пятках. Хлопчык ускрыквае, у яго няма больш сіл, сябе стрымліваць. Лямант вывяргаецца як вулкан з горла і як здаецца носа. Понтус задаволеная:
  - Вось цяпер я бачу, вы яго на сумленне б'яце. Лупіце яго добранька, але не забіце!
  З кожным ударам боль станавіцца мацнейшым. Слёзы змешваюцца з крывёй і падаюць на тапчан. Крывавыя палосы на спіне злучаюцца, зліваюцца ѓ барвянае месіва, тонкія белыя костачкі хлапчукі пачынаюць агаляцца. Алег задыхаецца, яму не хапае паветра, дрот упілася ѓ згінальныя лодыжкі. Босыя пяткі гудуць ад страсення, грубая мазолістая скура падаецца не адразу, але ѓсё роѓна выступаюць кропелькі крыві. Удары ѓзмацняюцца, здаецца, што маланка праходзіць па нервовых канчатках да самага хрыбта. Іншыя хлопчыкі маѓчаць, ухваліць не дазваляе сумленне, асудзіць не дае страх перад расправай. Відаць, як паніклі галовы хлапчукоѓ, але вочы сочаць за экзэкуцыяй. Цікаѓна і казыча нервы, большасць ужо былі пароты падобным, ці больш выдасканаленым спосабам. Думаеш абы не мяне, і часам у думках з'едлівасць: крычыць, а б вядома вытрымаѓ, не такі слабак як Алег.
  Збіццё ѓжо ідзе па аголеным костках, спіна, бакі, сцягна суцэльная рана. Калі б не ѓкол стымулятара хлапчука быѓ бы запорат да смерці - памёр ад болевага шоку. А так ён пагрузіѓся ѓ нешта страшнейшае за Дантоѓскага Ада. Гэта калі кожная малекула, кожная клетка, кожная жылка прасякнута кашмарным болем.
  Піянер Алег Рыбачэнка адчайна стараѓся адцягнуцца ад болю. Успамінаючы сваіх бацькоѓ, шчаслівую эпоху далёкага дзяцінства ён як бы адштурхоѓваѓся нагамі, ад распаленай якая кіпіць лавы пакут, але яна яго зноѓ засмоктвала, накрывала з галавой. Так яны і плыѓ па акіяне катаванняѓ, мара аб смерці як збавіцельніцы ад пакут. Успомніліся словы Аб'яѓлення святога Іаана. - І будуць яны хацець памерці, але не могуць. Вось як доля чакае грэшнікаѓ, якія катаюць дзяцей. Гасподзь аддасць ім сто разоѓ, і самае галоѓнае пакаранне як кажа Ісус у Евангелле ад Матфея, будзе вечным. І пойдуць адны ѓ жыцьцё вечнае, другія ѓ муку вечнае. Гэта хоць неяк суцяшае, прачынаецца нянавісць да ворагаѓ, жаданне выжыць і перамагчы. Хлопчык прымудраецца выгукнуць:
  - Вы за гэта заплаціце, за кожную разлітую слязінку дзіцяці адкажаце ѓ дзень Божага Суда.
  - Заткніся сучонак! - раве наглядчык-эсэсавец.
  - Праѓду вам не задушыць. - Выдыхнуѓ піянер.
  - На яшчэ атрымлівай!
  Яго зноѓ б'юць, укладваючы ѓсю лютасьць, ламаючы косці, але боль ужо дайшоѓ да такога парога, што проста не можа стаць мацнейшым. Гэта жалеза, якое можна распаліць да вызначанай тэмпературы, а пасля яно расцякаецца.
  Понтус гэта разумее, у старой (Дакладней на выгляд ёй гадоѓ сорак не больш, але рэальна пераваліла за пару стагоддзяѓ), вялікі досвед катаѓ:
  - Ну, усё хопіць! А то здохне! Трохі зняволенага падлечым і падвергнем яго катаванням з дапамогай кампутара. У мяне як раз праграма ёсць "катавання Алімпійцаѓ".
  Наглядчык-эсэсавец, знарок пазяхаючы, кажа:
  - А цяпер яго куды? У лазарэт?
  - Няма на прэнг! - Адрэзала без апеляцый наглядчыца. Няхай павісіць у навучанне астатнім. Калі толькі ѓколы для падтрымкі сэрца. І яшчэ няхай Цімура прагоняць яшчэ раз праз строй, а астатнія ѓдары няхай даатрымае ад вас. Некалі відовішча разводзіць. Працаваць трэба!
  Інаміран з бізуном нахіліѓ галаву і варухнуѓ касматымі вушамі:
  - Слухаюся гаспадыня. Ну, праганіце яго яшчэ раз.
  На Цімура абрынуліся новыя ѓдары. На гэты раз, ніхто не адважыѓся запярэчыць. Патрапіць у рукі катаѓ не было ні найменшага жадання. Цімур крычыць раз-пораз падае. Яго паднімаюць і зноѓ збіваюць. Другая серыя ѓдараѓ ужо падыходзіць да канца. Засталося толькі некалькі хлапчукоѓ. Адзін з іх самы старэйшы, гадоѓ шаснаццаці, ужо прабіваецца бародка і відаць вусы. Ён відавочна вагаецца, наносіць удар, але робіць гэта лёгка, ледзь дакранаючыся.
  Фраѓ Понтус у лютасці:
  - Гэтага лянівага юнака падвесіць на прэнг і прывязаць камень да ног. Няхай мучыцца.
  Хлапчука хапаюць, ён напружвае свае рэльефныя мускулы, плён цяжкай працы і крычыць:
  - Ну, чаго вы глядзіце, дзецюкі біце іх!
  Хлопчыкі ѓздрыгваюць, па шэрагах праносіцца гул, але не хапае рашучасці кінуцца на сваіх катаѓ.
  Ваяѓніцы ѓ бікіні працягвалі наступ. Гітлераѓцы абышлі Камышоѓскую крэпасць і заткнулі кацёл. Танк Е-50, рухаѓся ва ѓсходнім напрамку.
  Герда захоплена праспявала:
  - Я дзяѓчына такая вось крутая! Ламаю як ледзяшы ѓсіх ворагаѓ... І па марозе смела пру босая, што нават іскры сыплюць з-пад ног!
  Шарлота хіхікнула, падбіла ѓ корпус трыццацьчацвёрку і захоплена ѓсклікнула:
  - У Айчыне сумнявацца няма прычыны! Ваяѓніцы круцей чым мужчыны!
  Крысціна таксама націснула на кнопку босай ножкай, і люта выдала, падбіѓшы савецкую гармату. Так што нават адарваѓся ствол:
  - Даходы высокія як горныя вяршыні!
  Магда па чарзе пальнула з гарматы. Яна 105-міліметровая і забойная была ѓ найноѓшай мадыфікацыі даволі хуткастрэльнай, робячы дзесяць стрэлаѓ у хвілін.
  Дзяѓчынка націснула босымі пальчыкамі, і прашамацела:
  - Працэнт у радку будучай дадзены...
  Герда лупанула па савецкім танку, раскрышыла браню і вякнула:
  - Вы пераканаецеся ѓ гэтым самі!
  Даѓбанула і Шарлота, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, з дзікім апантаным ровам:
  - Айчына цяпер бліжэй да нас!
  Крысціна таксама стрэліла, ужыѓшы пальчыкі голых, загарэлых ног выдаѓшы:
  - Сустракайце сонца разам з намі!
  Магда таксама лупанула, і націснула босай пяткай. Разбіла ѓ якія плаваюць аскепкі савецкую гармату, праспеѓшы:
  - Радзіма ѓсіх мацней!
  І ваяѓніцы як заравуць, нібы буйваліцы на бойні. Чацвёрка вельмі кахае мужчын. Гэта сапраѓды ім да спадобы. А чаму б і не? Яны такія прыгожыя і агрэсіѓныя. І шчадралюбныя. А мужчына - гэта сабака, толькі памані. І ѓ цябе будзе ѓсё, у тым ліку і грошы. А бабы гэтыя фізічна вельмі моцныя. І пераварваюць мужчынскія дасканаласці з шалёным тэмпераментам. І нязменным задавальненнем.
  Не трэба чакаць мужчыну цэлы год - і ѓсё ж аргазм цябе знойдзе!
  Герда ѓзяла і зараѓла, пальнуѓшы па савецкай трыццацьчацвёрцы, і сарваѓшы вежу:
  - Я ёсць сапраѓдны рыцар анігіляцыі!
  Крысціна паказала мову, і пагрозліва прасіпела:
  - А мой аскал, як у пантэры!
  Шарлота агрэсіѓна выдала, пагражаючы кулаком, і націснуѓшы на джойсцік босымі пальчыкамі ног:
  - І наперадзе вялікія перамены!
  Магда прачырыкала і вякнула:
  - Мы ѓвасабленне гетэры!
  Герда хіхікнула і адказала:
  - Як добра калі цябе лашчаць рукі прыгожых юнакоѓ!
  І дзяѓчына ѓявіла сабе як далоні лапаюць клубнічныя соску. Гэта і сапраѓды, настолькі выдатна. І казытліва і ѓзбуджае. І вельмі прыемна.
  Герда пальнула па савецкай СУ-85. Разбіла машыну, і прачырыкала, шлёпаючы босымі ножкамі па брані:
  - Ах, дуба дам, дуба дам!
  Шарлота агрэсіѓна пацвердзіла, надзімаючы шчокі і трасучы поѓнымі грудзьмі:
  - Дуба! Дуба! Дуба дам!
  І як возьме і засмяецца... Нібы званочкі звіняць. І галасок такі прамяніста звонкі.
  А яе ахвярай стала 76-міліметровая, расійская гармата. Зброя дастаткова архаічная.
  Крысціна хіхікнула, і правішчала:
  - Я буду раѓці і ламаць!
  І таксама босымі пальчыкамі накіравала снарад на варожую машыну.
  Якая прыгожая. Золата і медзь - гэта выдатна!
  Магда і зусім залатая, як праспявае з энтузіязмам:
  - Усё таксама рыдае катрынка...
  Тут яна развярнула савецкую трыццацьчацвёрку і працягнула, сумна спяваць.
  - У Берліне яна чужаземка!
  Герда ѓ адказ прачырыкала. Націснула пальчыкамі босы ногі на кнопку джойсціка, і збіла савецкую гаѓбіцу.
  - Берлін сталіца свету!
  Шарлота прамычэла з апломбам у адказ:
  - А Лондан - гэта сталіца Парыжа!
  І цвікоѓ па савецкай Т-36. Машынка хоць і невялікая, але таксама лічыцца танкам.
  Крысціна ѓзяла і выдала, круцячы босымі ножкамі ровар:
  - А Парыж гэта сталіца Рыма!
  Пасля чаго як зарагача... І смарагдавымі вочкамі прасвідруе ѓсіх ваяѓніц запар. І шчэрыцца пры гэтым, і зубкамі іскрыць. А зусім як возьме і дзюбне па савецкіх танках. Знясе каля трыццацічацвёркі палову вежы.
  А ѓслед за ёй і Магда, возьме і засвеціць гранатай. Гэта значыць снарадам. Па СУ-76. Ужо відавочна састарэлай машыне, але ѓсё яшчэ катыруецца.
  І прачырыкала:
  - А Рым - гэта сталіца Маямі!
  Гэта сапраѓды смешна. Але дзяѓчаты залішне захапіліся. Яны не заѓважылі, як пара байцоѓ савецкага войска падпаѓзла да іх са звязкамі супрацьтанкавых гранат, і падарвалі гусеніцы. І як возьме і ірване. Лопнулі каткі і, Е-50 страціѓ рухомасць.
  Прыйшлося машыну рамантаваць. А пакуль доѓжылася гаенне ран мастадонты, дзяѓчаты зноѓ аддаліся ѓласным, вельмі нават цікавым і займальным успамінам.
  Герда убачыѓшы, што яе праціѓнік, адступаючы не зусім, устойліва стаіць, раптам скокнула, дзюбануѓшы, яму сваёй босенькай ножачка пад калена. А калі маѓр пачаѓ падаць, лязо мяча прайшло яму паміж бронзавымі пласцінамі і рэбрамі. Шарлота таксама стала махаць мячамі куды больш энергічна. Дзяѓчаты адначасова павісквалі як свінкі. Хаця мячы ѓ іх і рухаліся па-рознаму, але ѓсё ж адчувалася сінхроннасць. Герда сашчапілася з буйным рымскім ваяром, шлем у якога апынуѓся, упрыгожаны паѓлінавымі пёрамі. На гэты раз у яе і сапраѓды апынуѓся вельмі дасведчаны і моцны супернік. Аб эга дасведчанасці і заслугах казалі і залацістыя нашыѓкі. Адбіѓшы некалькі выпадаѓ светлавалосай дзяѓчынкі граміла, мабыць шляхетны вяльможа перайшоѓ у наступ. Герда адступаючы, свіснула:
  - А ты не італьяшка!
  Грозны патрыцый адказаѓ:
  - А ты проста басаногая блядзюшка! Ці шмат ты думаеш, зможаш пратрымацца, супраць старажытнарымскага клінка?
  Герда парыравала:
  - Супраць клінка не ведаю, а табе барадаты і супрацьстаяць няма чаго!
  Аднак, не гледзячы на ѓвесь аптымізм, які выпраменьваецца галаногай Гердай, дзяѓчынцы даводзілася адыходзіць назад. Рымляне ѓвялі ѓ бой свежыя рэзервы, дзяѓчаты і хлапчукі ѓсё часцей атрымлівалі раненні ці падалі заколатыя да смерці. Хлопчыкі лучнікі зрэшты, імкнуліся страляць па-над галавой, паражаючы прыдатныя кагорты.
  Шарлота тым часам асцярожна абклала яшчэ аднаго суперніка, а іншаму ссекла пэндзаль. Ваяѓніца праспявала:
  - Ядзерны меч, хоча цябе рассекчы! Пякельным вогнішчам палае, лазера прамень! Але ты не думай, як сваё жыццё зберагчы, верным каханню, ты да канца будзь!
  Герда здзівілася:
  - А ты спяваеш як сапраѓдны вучоны!
  Шарлота ѓ справаздачу праспявала:
  - Выдатна калі ѓ фізіцы пілоты, наперад навуку рухаюць сваю! Але галоѓныя вырашаюцца пытанні ѓ страі, у страі, у страі!
  Герда пацвердзіла падхапіѓшы:
  - Прыемна жыць сярод агню і дыму! І чуць, як стракоча кулямёт! Вядзі нас фюрар у бой непераможны! Наперад, наперад, наперад!
  Шарлота падтрымала:
  - Калі снарады рвуцца днём і ноччу, хутчэй ідуць чыны і ордэны! Няхай над светам люта грукоча - вайна, вайна, вайна!
  Герда натхнілася, адчуѓшы ѓ сваім атлетычным целе пульсавалую энергію. А хуткасць стала раптам, нібы ѓзмахі крылцаѓ стракозы. І вось воін Старажытнага Рыма прапусціѓ штуршок ляза ѓ нос. І адцягнуѓ увагу, а ваяѓніца Герда распарола яму сухажылле на правай руцэ:
  - Не смей грубіць даме!
  Граміла, з паѓлінавымі пёрамі тузаючы ніжняй губой, засмучана адказаѓ:
  - Бо гэта быѓ толькі жарт! Бо гэта быѓ толькі жарт!
  Герда здзекліва, секануѓшы па слабеючай руцэ, адказала:
  - Не трэба з ваѓчыцай жартаваць!
  А калі рымскі волат упаѓ на калені, ваяѓніца дзюбанула яго каленам у падбародак. Шарлота адобрыла:
  - Вось гэта цалкам у нашым стылі СС!
  Герда тут атрымала вастрыём у плячо, і войкнула:
  - Ну і вы мужланы!
  Шарлота параіла:
  - Рабі млын! І рэзчэй мячамі падкручвай!
  Тут у ход уступілі лучнікі рымлян, яна былі цяжкія ѓ брані, а іх зброю з чалавечы рост. Вядома доѓгія ѓ паѓтара метра стрэлы, занадта ѓжо небяспечная прылада супраць напаѓголых дзяѓчынак і хлапчукоѓ. Атыла мабыць зразумеѓшы, што далей чакаць нельга; кінуѓ у атаку кавалерыю, якую асабіста павёѓ у бой.
  Гэты велікан круціѓ адразу двума мячамі, даѓжынёю з рыцарскую турнірную дзіду кожны!
  Герда ѓсміхнулася і падміргнула:
  - Вось, нарэшце, наш прыгажун надыходзіць!
  Шарлота хіхікнула:
  - Біць трэба моцна і галоѓнае своечасова! У той момант, калі эфэкт ад гэтага будзе максімальным!
  А вялікія стрэлы ѓсё сыпаліся зверху. Дзяѓчаты і хлапчукі спрытна адскоквалі ѓ бакі, і нават ускрыквалі:
  - Вось гэта будзе па-нашаму! Можна сысці і ад кулі, а што страла.
  Але стрэлы ѓсё ж дзівілі. Прычым гінулі не толькі прадстаѓнікі германскіх палкоѓ Атылы, але і, прычым у вялікіх колькасцях, ад гасцінцаѓ сваіх жа рымскія ваяры. Зрэшты, вершнікі варвараѓ, абышоѓшы свае шэрагі, абрынуліся на варожую пяхоту. Ну, а сам Аціла, выглядаѓ проста шык.
  Герда адкінула ѓдарам ногі прыліплівага кавалера:
  - Не лапай, не твая!
  Шарлота паківала галавой:
  - А хлопцы тут і нядрэнныя, хоць не пара нашым! Нашым сокалам-арыйцам!
  Герда секануѓ мячом рымляніна, пагадзілася:
  - Вядома ж, не пара! Германская моц Рыму вер не пара! Раздушым як вош і, не здрыганецца рука!
  Шарлота пацвердзіла:
  - Ды яшчэ калі меч будзе не з лайна!
  Дзяѓчыны жвава дадалі, закручваючы мячамі завітушкі і напяваючы:
  - Мы за правае справу б'емся! Кампрамісаѓ з штыком пякельным няма! Не закрыецца хмарамі сонца! Не накрые змрок хуткі світанак!
  Нарэшце і сама Атыла прарваѓся да лучнікаѓ Рыма. Зрэшты, судзячы па велічыні, гэтыя лукі відавочна рабілі ѓ Брытаніі. Ваюючы Герда, успомніла гісторыю. Пры Эдуардзе Трэцім, празваным англічанамі вялікім, менавіта лучнікі сталі галоѓным родам войскаѓ... Прычым частка з іх была пасаджана на каня! Пераважныя сілы французаѓ, былі бязлітасна біты. Наогул і Юнгфолінгу і Звязе Германскіх дзяѓчын, шапкозакидательство не віталася... Ангельцаѓ прызнавалі супернікам небяспечным, якія заваявалі больш земляѓ, чым любая іншая нацыя за ѓсю гісторыю планеты Зямля!
  Але вось зараз вершнікі варвараѓ разбуралі лучнікаѓ, рассякаючы іх магутнымі ѓдарамі да самага табара. Герда ж сутыкнулася з супернікам з Кітая. Ён быѓ не занадта высокі, але затое ліха круціѓ абутымі ѓ боты са шпорамі нагамі:
  - Немцы гэта паразіты - абавязкова будуць бітыя! - роѓ ён.
  Герда адказала кінжальным выпадам:
  - Дарэмна супернік лічыць, што немцаѓ здолеѓ ён зваліць! Хто адважны той у баі нападае, ворагаѓ будзе люта біць!
  Шарлота падхапіла:
  - Не спасцігне планету хвацкая бяда! І дарма супернік кінуѓ сілы ѓ паход! Перамагчы ѓ бітве грознай здолеем ворага! Цемра рассыплецца ѓ пыл - час святла прыйдзе!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Герда зноѓ замахала з яшчэ большай энергіяй, рэзюмаваѓшы:
  - Слова не верабей, але словаблудства яго ператварае ѓ варону!
  Шарлота патрымала:
  - Калі мова мялее, з мукі выпякаюць камяк у горле!
  Герда магутным, нават як не па жаночым ударам мяча, асекла галаву байцу, які скокнуѓ з лева, а затым зноѓ счапілася з кітайцам. Ваяѓніца-бландынка люта і звонка крычала:
  - Хлусіш не возьмеш!
  Кітаец-ваяѓнік адказаѓ:
  - А цябе і браць не трэба, ты ѓжо ѓсё перада мной.
  Герда хіхікнула ѓ адказ:
  - Блізкі локцік, але не ѓкусіш!
  Тут вастрыё мяча драпнула дзяѓчыну нібы кобра, рассекшы бранявую пласціну і агаліѓшы грудзі: пышную і з малінавымі саскамі. Кітаец сумна зароѓ:
  - А цяпер табе застаецца толькі маліцца! Якую ты царкву аддаеш перавагу: каталіцкую або евангельскую.
  Герда зло адказала:
  - Царква ад прастытуткі адрозніваецца тым, што шчасце заѓсёды адкладае на потым!
  Кітаец выскаліѓ свае крывыя зубы:
  - А што пачуццё гумару табе не змяніла! Ох дзяѓчына як мне шкада калечыць такую прыгажосць як у цябе!
  Герда выскаліла зубкі:
  - А мне не шкада! Наогул шкада ѓ пчолкі, а пчолка на ёлцы, а ёлка ѓ лесе! Дзе лес - на носе!
  Кітаец рыкнуѓ у адказ:
  - Ворагаѓ у Германіі шмат!
  Герда спрытна парыравала:
  - Шмат кухароѓ - псуюць кашу!
  Пасля чарговага выпаду вузкавокага ваяра на грудзях дзяѓчынка засталася крывавая паласа. Герда войкнула і адступіла. Кітаец зароѓ:
  - Вось і ты атрымліваеш!
  Дзяѓчына стрымана адказала:
  - Хто не атрымлівае па мазгах, той ніколі не паразумнее! Мазгі як кашалёк, трэба атрымліваць, каб іх напоѓніць!
  Кітаец агрызнуѓся:
  - Ну, ты і любіш сафістыку! Упершыню бачу такую адукаваную і эрудыяваную дзяѓчыну. Ведаеш, можа табе лепей перайсці ѓ войска Вялікага Рыма. У нас любы чалавек незалежна ад нацыянальнасці можа заняць самае высокае становішча пры імператары!
  Герда запярэчыла:
  - Лепш памерці, чым здрадзіць!
  Вузкавокі ваяр заѓважыѓ:
  - Гэта не разумна, глядзі ѓ бой ідзе наша кавалерыя... І калі ты патрапіш у палон, то будзеш літаральна выць ад болю на дыбе!
  Герда стрымана адказала:
  - Лепш адзін раз спакойна стукнуць, чым сто разоѓ нема прагарлапаніць!
  Але нажаль кітаец мае рацыю, тысячы рымскіх вершнікаѓ на чале з самім імператарам ( яго даспехі нібы пакрытыя скарынкай з алмазаѓ, рубінаѓ і смарагдаѓ!), нясуцца на войска варвараѓ. Зрэшты, вершнікі Атылы ѓжо паспелі перабіць большую частку варожых лучнікаѓ, хлапчукі варварскага войска самі прыняліся інтэнсіѓна пасылаць стрэлы ѓ варожыя шэрагі. Шарлота, якая адчайна сячэ, падбадзёрыла сваю напарніцу:
  - Не здавайся Герда! Не паддавайся на яго абяцанкі! Лепш збярыся і рашуча перамажы!
  Атыла разам са сваімі ваярамі ѓключыѓся ѓ рымскі лад. Яго велічэзныя мячы, нібы лопасці шрубы, узбівалі крывавы міксер. А сам граміла, ішоѓ наперад, імкнучыся прарвацца ѓ імператару.
  Герда па-філасофску заѓважыла:
  - Хочаш стаць пастухом статка, не будзь баранам!
  Шарлота пагадзілася:
  -Кожны баран хоча стаць пастухом, пакуль воѓк далёка, а вінтоѓка побач!
  Тут Герда атрымала чарговае раненне ѓ жывот. Дзяѓчына зноѓ адступіла. Яе босая ножка раптам устала на лязе тырчалага кінжала і Герда піскнула:
  - Ой, ой, ой! Як балюча!
  Шарлота сама ѓжо атрымала некалькі раненняѓ і падалася назад. Ваяѓніца пракрычала:
  - Беражы сілы, рымляне не вытрымаюць доѓгай сечы!
  Але варварам і сапраѓды прыходзілася прутка. У бой уступалі ѓсё новыя і новыя атрады рымлян. Вось у жорсткую сутычку памчаліся вершнікі ѓ залатых даспехах. Над імі луналі сцягі з ваѓчынымі галовамі. А наперадзе імчаѓся волат, мабыць, нават буйней Атылы. Рымляне пры гэтым нават спрабавалі ахапіць войска варвараѓ з флангаѓ, пусціѓшы два магутныя з дзідамі і бронзавых латах палка ѓ абыход асноѓнага месца сутычкі. Герда ѓзмалілася:
  - У нас вычэрпваюцца сілы, мы вось-вось прайграем!
  Шарлота прапанавала:
  - А ты праспявай у адказ! Нам песня будаваць і жыць дапамагае! Пад барабан пад чырвоным сцягам у паход! І той, хто з песняй па жыцці крочыць; той ніколі і нідзе не прападзе!
  Абедзве дзяѓчыны хорам заспявалі, прычым, не гледзячы на раненні іх голас; быѓ нібы трубны:
  Ёсць такое пакліканне салдат,
  Не прафесія гэта, не званне!
  Хоць часам у сто пудоѓ аѓтамат,
  Няма не марш, плоці пакута-пакута!
  
  Але ідзем мы, наперад ставячы крок,
  Таму што мы служым Айчыне!
  Вер, зрынутым будзе злы вораг,
  Каб весела было пры жыцці!
  
  Нас вучылі з пялёнак амаль,
  За Бацькаѓшчыну з мужнасцю біцца!
  Раней былі са сталі мячы,
  А зараз РПГ у моцным ранцы!
  
  Не адступім, ні кроку назад,
  Хоць целамі вусцелем магілы!
  Супостатаѓ мы выкасім шэраг,
  Няхай дадасць Усявышні нам сілы!
  
  Танкі пруць, самалёты ляцяць,
  Бомбы сыплюць і рвуцца снарады!
  Не трымай нас за гідкіх шчанят,
  Загартаванымі сталі салдаты!
  
  Вось таварыш загінуѓ як герой,
  Нічога не пакладзеш пад крыжык!
  Часта людзі гуляюць з лёсам,
  Але кахаць, будуць мацней - паверце!
  
  Хоць у баі, дзе цвікуць цяжка,
  Успомнім нашых славутых продкаѓ!
  Як на Рым мы хадзілі даѓно,
  Што не жэрці ѓ рабстве гнюсным з'едкам!
  
  Не паѓстала паклоны нам біць,
  Не паставіць наш свет на калені!
  Мы ж крэчаты - самі б'ем дзічыну,
  Прадстаѓнікі ѓсіх пакаленняѓ!
  
  Вось высілак яшчэ і кідок,
  Вораг ужо бачым, дробна трасецца!
  Куля ледзь не закранула скронь,
  Пацямнела ѓ вачах наша Сонца!
  
  Але падняліся ѓ атаку ідзем,
  Крушым гідкіх штыкамі прыкладам!
  Выжжам фрыцаѓ, калі трэба агнём,
  Наш баец стаѓ без цэн - проста скарбам!
  Ледзь дзяѓчынка даспявала, як ад удару Атылы ѓпаѓ галоѓны волат рымскай арміі ѓ залатых даспехах. А кітайца натхнёная дзяѓчынка ссекла яшчэ раней, і зараз накінулася на прадстаѓніка камандуючага пяхотай. Ён уступіла ѓ бой з сапраѓдным, аднавокім волатам і нават стала адціскаць яго, махаючы мячом:
  - Табе каты з намі не справіцца! Таму што мы немцы!
  Граміла груба адказаѓ:
  - Немцы-перцы! Нацыя калек!
  Герда не на жарт раззлавалася:
  - Не! Мы немцы апрыёры нацыя вялікіх воінаѓ. Тая нацыя, што прывыкла перамагаць і не перад кім не згінацца!
  Велікан скрывіѓ губу і тут жа атрымаѓ вастрыём мяча ѓ горла. З бычынай шыі бразнуѓ фантанчык... Ён захістаѓся, і тут жа атрымаѓ укол пад сэрца... Герда ѓсклікнула:
  - Гераізм не мае ѓзросту!
  Шарлота падбадзёрыла сяброѓку:
  - Дакладна крушы іх мілка мацней ... Будзе напор яшчэ хутчэй!
  У гэты момант адзін з басаногіх хлопчыкаѓ-лучнікаѓ трапным стрэлам зваліѓ рымскага імператара. І трэба было дагадзіць стралой проста ѓ вока!
  Герда скалячыся, праспявала:
  - Вось гэта да! Не ѓ брыво, а ѓ вока!
  Шарлота крутанула пальцам ля скроні:
  - А што! Лепш адзін раз урэзаць, чым сто праклясці! Ну, зараз супернік пабяжыць!
  Герда ссекшы яшчэ аднаго воіна, пацвердзіла:
  - Вораг ад страху задрыжыць і скачку ѓцячэ!
  Сапраѓды шэрагі рымлян завагаліся і сталі паддавацца. Наогул калі войска звяртаецца ва ѓцёкі гэта жудасна. Нават калі гэта такое дысцыплінаванае войска як Старажытнага Рыма. Нездарма ж, Чынгісхан, калі бег адзін дзясятак загадаѓ пакараць смерцю цэлую сотню ... Хоць дакладнасць апошняга загаду, падвяргаюць сумневу, ці не выдумка гэта гісторыкаѓ. Нават у Рыме пры ѓцёках пакаралі смерцю кожнага дзясятага. Драбаючы голымі ножкамі, дзяѓчаты і хлапчукі кінуліся пераследваць ворага. І зайгралі горны...
  Герда прачнулася, рэзка ѓскочыѓшы, дзяѓчаты хуценька пастроіліся. Памыліся, пачысцілі зубы і зноѓ змазванні ахоѓнымі крэмамі з марш-кідком па пустыні. Так яны басаногія ѓ адных купальніках і панесліся па пясчаным пекле.
  Арабскія дзеткі здзіѓлена паказвалі на іх пальцамі і свісталі.
  - Дойчэ Акбар!
  Герда азірнулася і з тугою паглядзела на пальмы, якія аддаляліся, пасля чаго шапнула Шарлоце:
  - Зноѓ у пекле!
  Рыжавалосая дзіва з усмешкай адказала:
  - Усе людзі грэшнікі, а апраметная натуральны стан грэшнікаѓ!
  Герда падміргнула ѓ адказ:
  - Чалавек не можа не грашыць!
  Шарлота кіѓнула сваёй агністай шавялюрай і на бегу стала тлумачыць:
  - Я згодна! Нават тысячу разоѓ згодна! Наогул грэх гэта адноснае, і чыста чалавечае паняцце. Напрыклад, калі ѓзяць мараль старажытнага свету, то ѓ ім, добра было таго, што ішло на карысць і самому чалавеку, і яго племю-роду. Вось, напрыклад, пералюб, лічылася дабром, а не грахом!
  Герда ахвотна пагадзілася:
  - Так! Сам фюрар лічыць, што лепш за ѓсё жанчыне зацяжарыць ад героя вайны, чым ад свайго, далёка не заѓсёды доблеснага мужа. Асабліва калі яшчэ ѓ мужа, ёсць прыкметы шкоднай, нячыстай крыві.
  Мадлен прыкрыкнула на дзяѓчат:
  - Беражыце дыханне дзяѓчаты, на гэты раз мы бегчы да знямогі!
  Герда ѓсміхнулася ѓ адказ:
  - Можна стаміцца, але нельга знемагаць.
  Паѓгадзіны дзяѓчыны беглі, моѓчкі, а затым Шарлота шапнула:
  -Ведаеш, які мне дзіѓны сон сяброѓка прысніѓся?
  Герда здзівілася:
  - Ды мне прызнаюся таксама! А што?
  Шарлота выскаляючыся, адказала:
  - Нічога! Такі сон, быццам я было ваяром у войскі вялікага варвара Атылы. І мы біліся з воскамі Старажытнага Рыма. І ѓсё пры гэтым было так прыгожа, і жорстка адначасова...
  Герда хіхікнула ѓ адказ:
  - А ведаеш, мне менавіта гэта таксама снілася! Нават неяк дзіѓнае супадзенне. Я вось цябе ѓ сне бачыла!
  Шарлота падміргнула ѓ адказ:
  - А я табе! Ты нядрэнна бiлася, хоць вузкавокi i жаѓтатвары воiн цябе ледзь не забiѓ!
  Герда на гэты раз не на жарт, здзівілася:
  - Не можа быць! Дык ці не бывае, каб два чалавекі, адначасова бачылі адзін і той жа сон?
  Шарлота запярэчыла:
  - Калі на грып калектыѓна хварэюць, то і сон можа быць аднолькавым. Тут ужо як павядзецца! Я чула, што ѓ таварыстве Туле ёсць спецыяльныя медыумы, якія прымаюць зелле, і дыхаюць настойкамі травы, а пасля чаго апускаюцца ѓ бачанні! І ім цалкам удаецца быць прарокамі!
  Герда пераскочыѓшы праз камень, пагадзілася:
  - Вядома! У прынцыпе дар прароцтва не патрабуе звышнатуральных сіл, проста могуць існаваць суцэль матэрыяльныя, і пакуль не разгаданыя фізічныя законы ѓ прыродзе. Але што да чаго гэты сон?
  Шарлота паціснуѓшы плячыма, адказала:
  - Не ведаю! Можа да таго, што Трэці Рэйх пераможа Брытанію і ЗША, якія стаяць за Львом ці... Тут можна доѓга варажыць!
  Герда хацела нешта сказаць, як раптам яе вуха ѓлавіла яшчэ чутны шум матораѓ. Не гледзячы на аддаленасць, было відавочна, што шумяць рухавікі самалётаѓ, і што істотна яны набліжаюцца.
  Мадлен скамандавала:
  - Што ж этап вучэння нумар два: маскіроѓка.
  Дзяѓчаты спыніліся, вынялі з рукзакоѓ маскіровачныя плашчы, размаляваныя пад колер пустыні. Затым сталі імкліва акопвацца, пры гэтым, што зверху не было прыкметна, чаго ненатуральнага. Тут Герда падзякавала лёсу, што ѓ іх і была і зброя, і сапёрныя лапаткі. Інакш дзяѓчаты ѓ пустыні маглі б стаць лёгкай здабычай брытанскіх штурмавікоѓ або пікіруючых бамбавікоѓ. Шарлота падскрабаючы пясок босы ножачкай, вымавіла:
  - Падобна, нам прыйдзецца нюхнуць пораху, яшчэ ѓ Тунісе... Неспавядальныя шляхі Гасподнія!
  Герда з хітрым выглядам запярэчыла:
  - Адсутнасць дакладных ведаѓ заѓсёды дрэнна, за адным выключэннем, калі гаворка аб планах Усявышняга!
  І як плясне босай ножкай па пяску. Падніме ѓ паветра.
  Шарлота дасціпна заѓважыла:
  - Добра мець чалавечыя спазнанні, але яшчэ лепш мець Боскія магчымасці!
  І босымі пальцамі злавіла авадня. Раздушыла казурка і паказала ружовы язык.
  А ѓ іншым пункце супрацьстаяння дзяржаѓ восі, свае разлютаваныя баі працякаюць.
  Войскі Трэцяга Рэйха вялі баі за Саратаѓ. Каѓказ ужо поѓнасцю пад фашыстамі. І Чырвонай арміі няма чым прыкрыць свае праломы. Сталін праѓда мае яшчэ і танк Т-54, але ён усё яшчэ робіцца ѓ невялікіх колькасцях. І гэтага недастаткова для таго, каб прыкрыць фронт. Т-54 нядрэнна абаронены ѓ лоб вежы, але горш за лабавую браню корпуса, а барты яшчэ слабейшыя. Немцы некалькі ѓзмацнілі танк Е-50 зрабіѓшы браню тоѓшчы, і павялічыѓшы куты нахілаѓ, і паставіѓшы рухавік у 1500 конскіх сіл газатурбінны. Вага машыны ѓзрасла да сямідзесяці тон, але затое браня бартавая стала ѓ 170-міліметраѓ, а лабавая - 250-міліметраѓ. Цяпер нямецкі танк стаѓ і зусім шэдэѓрам, з гарматай калібра 105-міліметраѓ у 100 ЭЛ, і вельмі нахільнай формы.
  Баявая скажам прама машына, найноѓшага віду.
  Немцы абышлі Саратаѓ, і гатовы былі наступаць і на Куйбышаѓ. Тут баі жорсткія.
  І ѓжо май бушуе сваім яркім колерам. І наколькі гэта прыгожа?
  А вайна распальваецца, нібы ѓраган і пажар, з пекла.
  Адрамантаваны Е-50 адправіѓся ѓ бой. Рускія ѓсё ж ладна настроілі ѓмацаванняѓ, і немцам прыходзілася пераадольваць глыбокаэшаланаваную абарону. Ваяѓніцы метадычна разбуралі батарэю.
  Герда пальнула, разнёсшы савецкую гармату, а затым з усмешкай у голасе вымавіла:
  - Будзем біць людзей, і біць лынды!
  Шарлота зіхоцячы медна-чырвонымі кучарамі, праспявала:
  - Мы раз, ого разбойніцы! Разбойніцы!
  І націснуѓшы босым пальчыкам на кнопку джойсціка, адправіла снарад, разбіѓшы савецкі дзот.
  А тут і Крысціна аглушальна прабурчала:
  - Піф-паф! І вы нябожчыцы! Нябожчыцы! Нябожчыцы!
  І таксама націскае босым пальчыкам хупавай ножкі, адпраѓляючы суперніка ѓ накаѓт.
  А далей з'явілася Магда. Вось гэта дзеѓка. Таксама пальчыкамі голай нагі на джойсцік націскае, і як лупне.
  - Ах, хто ѓбачыць нас, той адразу ахне!
  Чароѓная Герда трасучы сваімі поѓнымі грудзьмі, дзюбанула па трыццацьчацвёрцы, і віскнула:
  - І для кагосьці смажаным запахне!
  Шарлота націснула босымі пальчыкамі на кнопкі джойсціка, і прачырыкала, нібы верабейак:
  - А сёе-тое за пазухай мы трымаем!
  Крысціна разарвала снарадам савецкую зброю і прашамацела, прыцмокваючы пунсовымі губкамі:
  - Да нас не падыходзь...
  Магда таксама націснула босым пальчыкам на кнопачку. Разнесла трыццацьчацвёрку і вякнула:
  - Да нас не падыходзь!
  І Герда гэтая агрэсіѓная шэльма, са светлымі валасамі, таксама дзюбне снарадам, і трыццацьчацвёрка лопне як нос баксёра пад кулаком панчара. А ваяѓніца праскуліць:
  - А то зарэжам!
  І зноѓ дзяѓчынкі зароѓ, і стануць страляць, без усялякага шкадавання, або паѓзаѓ.
  Шарлота захоплена прасіпела:
  - Я класная разбойніца...
  І таксама як лупанет па савецкай гаѓбіцы. Адны толькі запчасткі паляцелі ѓ розныя бакі.
  Крысціна як гаркне. Як націсне босым пальчыкам на кнопку джойсціка і прачырыкае:
  - А дэманаѓ дачка нябожчыца!
  Магда таксама цвікоѓ націскам босымі ножкамі на паражальны прадмет, разнясе савецкі танк і выдасць:
  - І не скромніца!
  Герда выскаліліся, яе зубкі зазіхацелі. Яна ѓявіла сабе прыгожага юнака. Такога мускулістага, атлетычнага, з рэльефнымі цягліцамі, і буйной мужчынскай дасканаласцю. І як яна нахіліцца і, абхопіць пунсовымі губкамі, яго пульсавалы, нефрытавы стрыжань. Як гэта смачна, нібы шакаладнае марожанае. І гэта шакаладнае марожанае ты злізвае языком. І гэта так прыемна, так узбуджальна.
  Эх, як выдатна, калі яшчэ адзін юнак прыбудуецца да яе ззаду. І пульсавалы, нефрытавы стрыжань увойдзе ва ѓвільготнены грот Венеры. І як гэта выдатна.
  Герда нават затрэслася ад стомы. Як гэта ёй здавалася кранальна і цудоѓна.
  Дзяѓчына стрэліла па савецкай зброі. І захоплена прачырыкала, тупаючы босай ножкай:
  - Хлопцы, хлопцы, гэта ѓ вашых сілах...
  Шарлота таксама лупанула і разнёсшы расійскі танк, як вякне, трасучы поѓным бюстам:
  - Зямлю ад пажару зберагчы!
  Крысціна страсянула сваімі медна-жоѓтымі валасамі. Ашчэрыла агнязорную ѓсмешку, праверашчаѓшы:
  - Мы за мір за сяброѓства, за ѓсмешкі свету....
  Магда паслала босым пальчыкам націск на джойсцік. Разнесла савецкі танк і рыкнула:
  - За сардэчнасць сустрэч!
  Ваяѓніцы глядзелі вельмі весела. А зубкі як ашчэрылі. І падміргваюць і верашчаць.
  Шарлота таксама ѓяѓляе сабе хлопца. Маладога, але з барадой. Як ён яе лашчыць грудзі. Як барада казыча грудзі, валасы кучаравыя праходзяць па саспелай трускаѓцы саскоѓ. І казыча ён яе, і цалуе грудзі. Абводзіць салодкі, мядовы сасок мовай. Такая вось ідылія. А калі хлопец яшчэ сваю мову суне грот Венеры. Які будзе смак!
  Шарлота страляе і віскоча:
  - І будзе вострым меч!
  Вядома, дзяѓчаты хоць і прыгажуні робяць чорную справу - забіваюць савецкіх салдат. Але іх так вучылі з ранняга дзяцінства. Яны бязлітасныя ваѓчыцы.
  І яны лічаць сябе правымі. У іх такое выхаванне і менталітэт. Пачалі ваяваць дзяѓчынкі яшчэ ѓ сорак першым, сёй-той з іх батальёна "ваѓчыцы", нават яшчэ раней. І мімаволі ѓспамінаеш першыя крокі. Калі табе яшчэ было толькі па шаснаццаць. І ѓсё вакол здавалася дзівосным, прыгожым рамантычным.
  Зрэшты, яны і цяпер дастаткова маладыя!
  Над замаскіраванымі дзяѓчатамі праляцелі два дзясяткі ангельскіх самалётаѓ, яны напэѓна нічога не заѓважылі, і ѓжо пачалі растварацца за лініяй гарызонту, як раптам пачуліся новыя падазроныя гукі. Мадлен скамандавала:
  - Усім ляжаць, і не рухацца!
  Дзяѓчаты замерлі, яны нечага чакалі. І вось з'явіліся з-за аксаміту лёгкія транспарцёры і грузавікі. Мяркуючы па канструкцыі, англійскай і амерыканскай вытворчасці. Яны павольна рухаліся ѓ бок сталіцы Туніса. Мадлен злёгку разгубілася. Ён лічыла, што да лініі фронта яшчэ далёка, а значыць ангельцы яшчэ не паспеюць з'явіцца. Дакладней, не павінны з'яѓляцца. А тут прэ цэлая калона. Хоць, мабыць, менш батальёна... Хто гэта такія, які-небудзь баявы гурт, абышоѓшы пустынямі зусім не суцэльны фронт хоча пашнарыць па тылах. Быццам бы лагічна, хаця з тэхнікай іх лёгка заѓважыць у пустыні. Ва ѓсякім разе, трэба перадаць сваім па рацыі, а агню не адчыняць. Тым больш, што іх усяго толькі сто чалавек, а ангельцаѓ больш за тры сотні!
  Герда шапнула Шарлоце:
  - Вось яны ангельцы! Упершыню іх так блізка бачу!
  Рыжавалосая сяброѓка, таксама ладна нервуючыся, адказала:
  - Ды нічога асаблівага! І сярод іх столькі неграѓ!
  Сапраѓды не менш за палову ангельцаѓ, былі чарнаскурыя. І калона рухалася павольна, прычым негры яшчэ нешта завывалі... Яны ѓсё бліжэй і бліжэй...
  Тут нервы адной з дзяѓчынак не вытрымалі, і яна ѓдарыла з пісталет-кулямёта. У тужэй секунду адкрылі агонь і астатнія ваяѓніцы, а Мадлен запознена гаркнула:
  - Плі!
  Некалькі дзясяткаѓ ангельцаѓ апынуліся зараз скошаныя, адзін з грузавікоѓ запалаѓ. Астатнія ангельцы адкрылі бязладнае стральбу. Мадлен улавіѓшы момант, праарала:
  - Наступальныя гранаты дружна кідаць!
  Дзяѓчыны з элітнага батальёна СС "Ваѓчыцы", шпурляюць гранаты далёка і трапна. А што з дзяцінства натрэніраваны, і яшчэ спецметодыку праходзілі. Гэта калі трэніруешся з токам, ледзь прамарудзіла з кідком і цябе разрадам. Шпурнулі свае гасцінцы і Герда з Шарлатай. А ангельцы кулём і дагары нагамі ... Пацешна так. Страляюць бязладна, а негры яшчэ, што гарлапаняць на незразумелай мове. Вось сапраѓды адмарозкі...
  А Герда страляе і кідае, пры гэтым яшчэ і спявае:
  - У зрэнках СС начны кашмар! Адзін скачок - адзін удар! Ваѓчыцы мы - наш метад просты! Не любім мы цягнуць ката за хвост!
  Шарлота ѓ адказ таксама парыквае. Кулі, выпушчаныя ёю, разбіваюць на аскепкі чэрапа. А то яшчэ выбіваюць вочы. Вось адзін перапалоханы негр, як усадзіць штыком белабрысы напарніку ѓ бок. Той крывёю ѓ адказ плюне. Шарлота падпявае:
  - Анёлы зорнага змрочнага пекла! Здаецца, усё ѓ сусвеце разбураць! У неба ѓзляцець хуткім сокалам трэба! Каб усцерагчы ад пагібелі душы!
  Ангельцы дзейнічаюць неарганізавана, большасць з іх каланіяльныя салдаты: негры і індусы, арабы. Яны: то падаюць, заміраючы, то наадварот рэзка ѓскокваюць і пачынаюць насіцца як ашалелыя зайцы. Зрэшты, дзяѓчыны страляюць трапна, ды і гранаты хоць аскепкі і недалёка ляцяць, але затое густа! Вось ужо і ворагаѓ засталося няшмат. Мадлен крычыць па-ангельску, у яе галасок такі аглушальнае гучны, што не трэба нават рупара:
  - Здавайцеся і мы пашкадуем вашыя жыцці! У палоне ѓ вас будзе, добрая ежа, віно і сэкс!
  Падзейнічала маментальна і раз ужо здаюцца... Рукі ѓверх і...
  Сабралі паѓсотні палонных, з іх палова параненых. Мадлен скамандавала:
  - Параненых дабіць!
  "Ваѓчыцы" без цырымоній пусцілі кулі ѓ скронь, тым хто не мог стаяць на нагах, а астатніх пагрузілі ѓ машыны і пагналі на іх у бліжэйшую базу.
  Пасля распаленага пяску пустыні босым нажэнкам Герды вельмі прыемна адчуваць мяккую гуму. Яна нават шчасліва стагнала... Амерыканскія грузавікі вельмі зручныя, і падчас паездкі не трасуцца. Атрымаѓшы перамогу дзяѓчыны вясёлыя. Шарлота спытала Герду:
  - Колькі ты забіла?
  Дзяѓчына здзіѓлена паціснула плечыкамі:
  - Не ведаю? Не я адна страляла... Але думаю, што многа!
  Шарлота падлічыла:
  - Нас сто, забіѓ каля трохсот, значыць па тры на брата, гэта значыць на сястру! Уражлівы пачатак вайны!
  Герда абыякава махнула рукой:
  - Гэта для мяне не сутнасць важна! Галоѓнае, што ніводная сяброѓка не загінула. Хоць гэта вядома статыстыка, ворагаѓ знішчана трыста, а з нашага боку толькі дзве ваяѓніцы-ваѓчыцы лёгка паранены. Я нават дзіѓлюся, як мы яшчэ Афрыку цалкам не захапілі, з такімі ваякамі.
  Шарлота адразу ж сапсавала настрой:
  - Дык гэтым жа гора-ваякам мы ѓ васемнаццатым прайгралі!
  Герда сярдзіта трасянула светленькай, нібы абсыпанай навагоднім снегам галавой:
  - Гэта з-за здрады! А насамрэч, мы былі як ніколі блізкія да перамогі і гэта было відавочна кожнаму, хто не сляпы! Нажаль нам перашкодзілі!
  Шарлота пагадзілася, спрытна пачухаѓ пальчыкамі босай нагі за сваім левым вушкам:
  - Ды здрада, дыверсіі, бяздарнасць вайскоѓцаѓ.... А рускіх мы ѓсёткі зламалі, прымусіѓшы іх у васемнаццатым годзе здацца! Эх добра было б прагуляцца па прасторах Расіі, там халаднавата, а тут спякота!
  Герда весела хіхікнула:
  - Затое ѓ Расіі такія суровыя маразы... А вось калі басанож бегала па снезе ѓ гарах, ведаю якая гэта мука.
  Шарлота выскаліла зубкі:
  - Маленькая Герда басанож бяжыць па пякучым снезе... Гэта сімвалічна нібы ѓ казцы... Казкі аб чыстай, яшчэ дзіцячай і зусім не эгаістычнай...
  Герда забіяцка падміргнула сяброѓцы:
  - Гэта накшталт як у нас да фюрэра?
  Шарлота пацвердзіла:
  - Амаль! Мы проста едзем, а не бяжым басаногія па распаленым пяску пустыні. Ды яшчэ пасля перамогі.
  Звязаны негр прамармытаѓ па-нямецку:
  - Грозныя анёлы я гатовы вам служыць! Вы багіня, я ваш раб!
  Шарлота пагладзіла сваёй злёгку агрубелай ступняѓ чарнаскурага палоннага па карычневым кучаравы валасам:
  - Вы негры ѓжо па сваёй прыродзе рабы! Гэта вядома ж з аднаго боку добра, павінен жа хтосьці і ѓкалываць ад зары да зары, выконваць чорную працу... Але раб па сваёй натуры, гідкай прыродзе здраднік і яму нельга давяраць зброю. Мы ж немцы, у сваю чаргу, самая культурная і высока арганізаваная нацыя на Зямлі. Вялікая нацыя воінаѓ, і нездарма ж ва ѓсіх Еѓрапейскіх войсках і нават у Расіі служылі найміты-немцы, прычым часцей за ѓсё на камандных пасадах!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  Герда люта кінула:
  - Ды ты будзеш служыць нам у якасці раба. У нас ёсць спецыяльныя звярынцы, для чарнаскурых. А табе застаецца пакуль...
  Шарлота прапанавала:
  - Няхай ён цалуе нам ногі. Гэта ж будзе для нас прыемна, а нігер прынізіцца.
  Герда энергічна закруціла галавой:
  - Не ведаю як табе, а брыдка, калі чыстай скуры ісцінай арыйкі будуць дакранацца вусны смярдзючага нігера. Так што...
  Шарлота не пагадзілася:
  - Ды не! А мне б наадварот спадабалася. Ну, глядзі...
  Вогненна-рудая прыгажуня сунула чарнаскураму сваю ноженьку. Той з энтузіязмам пачаѓ цалаваць доѓгія, роѓныя, дакладныя пальчыкі багіні. А дзяѓчына ѓ адказ толькі далікатна ѓсміхалася, тоѓстыя вусны негра казычуць загарэлую скуру. Вось язык палоннага прайшоѓся па пругкай, крыху запыленай ступні дзяѓчынкі. Прыемна ѓсё ж, калі прыніжаеш моцнага, амаль двухмятровага мужчыну.
  Герда здзівілася:
  - Дзіѓна, а табе што, ці не брыдка?
  Шарлота заѓсміхалася:
  - Ды не! А з чаго мне павінна быць брыдка?
  Герда палічыла за лепшае прамаѓчаць: ну што яе ѓмешвацца ѓ справы сяброѓкі. Наогул-то іх выхоѓвалі, што нямецкая жанчына павінна быць не толькі ваяром, але і кахаючай, далікатнай жонкай і здаровай маці. Але сама яна пакуль не думала аб хлопцах, можа з прычыны цяжкіх фізічных нагрузак, ці проста пакуль не знайшла сваю пару. Зрэшты, і Шарлоце, падобна, гэта надакучыла. Яна стукнула негра шчыкалаткай па носе, ды так, што пацякла юшка і прапанавала Гердзе:
  - А можа праспяем?
  Герда кіѓнула:
  - Вядома, праспяем! Інакш становіцца сумна!
  Дзяѓчаты заспявалі, а іх сяброѓкі дружна падхапілі, так што песня палілася як вадаспад:
  Ідзем мы з міленькай з гушчару,
  Сум незямную затаіѓшы!
  А холад, пякучы ледзянячы,
  Працяѓ надламаны матыѓ!
  
  Па снезе нажэнчыкі босыя,
  Дзяѓчынкі беленькай ідуць!
  Равуць як ваѓкі завірухі злыя,
  Зрываючы зграі птушак-пічуг!
  
  Але дзяѓчына не ведае страху,
  Яна баец магутных сіл!
  Ледзь прыкрыла плоць кашуля,
  Мы абавязкова пераможам!
  
  Наш воін самы загартаваны,
  Яго кувалдай не сагнуць!
  Вось варушацца далікатна клёны,
  Сняжынкі падаюць на грудзі!
  
  Баяцца то не наш звычай,
  Дрыжаць ад холаду не смей!
  Супернік тоѓсты з шыяй бычынай,
  Ён ліпкі, агідны нібы клей!
  
  Такая сіла ѓ народа,
  Што стварыѓ святы абрад!
  За нас і вера, і прырода,
  Пераможны будзе вынік!
  
  Хрыстос Айчыну Натхняе,
  Паказвае нам біцца да канца!
  Каб планеце стала раем,
  Адважныя будуць усе сэрцы!
  
  Шчаслівыя стануць хутка людзі,
  Няхай жыццё часам цяжкі крыж!
  Жорстка смяротныя кулі,
  Але той, хто загінуѓ - ужо ѓваскрос!
  
  Навука дорыць нам неѓміручасць,
  А розум загінуѓшых у строй верне!
  Але калі збаімся, вы паверце,
  Супернік адразу ѓкруціць рахунак!
  
  Таму маліся хоць Богу,
  Плохаць не трэба, ленасць прэч!
  Суддзя Усявышні вельмі строгі,
  Хоць можа і часам памагчы!
  
  Мне Радзіма за ѓсё даражэй,
  Святая, мудрая краіна!
  Трымай наш правадыр мацней лейцы,
  Квітнець Айчына народжаная!
  Дзяѓчаты з элітнага батальёна СС "Ваѓчыцы" спявалі да чаго ж прыгожа, і словы былі шчырыя. Наогул склаѓся стэрэатып, што эсэсавец - значыць кат! Але гэта не так. Існавалі, вядома, адмысловыя карныя падпадзяленні, часцей за ѓсё ѓ складзе ахоѓных дывізій, што праводзілі спецаперацыі, але большасць дывізій СС былі проста элітнай гвардыяй Вермахта. Наогул трэба сказаць, што чырвоная, таталітарная прапагандысцкая не самая надзейная крыніца звестак аб другой сусветнай вайне. Бо зразумела, што камуністычныя кіраѓнікі Агітпрапа не маглі не быць непрадузятымі і аб'ектыѓна асвятляць падзеі. Так, што дакладна цяжка меркаваць, дзе была рэальная праѓда, пра зверствы фашыстаѓ, а дзе выдумка. Ва ѓсякім разе, тое што не кожны воін СС - кат і каты, змушаныя прызнаць тыя хто сур'ёзна займаецца гістарычнымі даследаваннямі. Акрамя таго да нападу на СССР; гітлераѓцы ѓ цэлым на акупаваных тэрыторыях паводзілі сябе цярпіма, заходнія крыніцы не паказваюць на якія небудзь масавыя зверствы і расправы.
  Вось і зараз дзяѓчаты дапамаглі палонным выбрацца з машын; па-сяброѓску паляпвалі па шырокіх плячах спалохлых мужчын. Пасля чаго дзяѓчат запрасілі падсілкавацца...
  Абед быѓ сціплым, але затое ѓ пустыні прыстрэлілі зебру і кожнай дзяѓчынцы дастаѓся прыгатаваны па-арабску шашлык. Наогул арабы, прынамсі, знешне былі настроены прыязна і тыя, хто ведаѓ нямецкую, нават спрабавалі жартаваць, або асцярожна пагладзіць ножкі дзяѓчатам.
  Герда адштурхнула ліпучага араба і заявіла:
  - Не для цябе я!
  Шарлота рушыла ѓслед яе прыкладу:
  - Завядзі сабе гарэм!
  Герда ѓсміхаючыся, прапанавала:
  - А вось скажы Шарлота, каб ты рабіла, калі б стала жонкай султана?
  Рыжавалосая сяброѓка з сумневам заѓважыла:
  - Гэта наогул спрэчнае шчасце... Хоць гледзячы яшчэ жонкай якога султана. Калі вялікай Асманскай імперыі перыяду росквіту, то... Было б нават вельмі нядрэнна... Я б рэфармавала турэцкае войска, удасканаліла зброю... І мусіць спачатку бы звярнула свой погляд на ѓсход.
  Герда пагадзілася:
  - Правільна! Але вось ганьба для Турцыі, што яна нават у перыяд росквіту не змагла заваяваць Іран. Вось гэта было цалкам рэальна, тым больш, што войска персаѓ было адсталым. Вось цікава, вялікі фюрар, якое прыме рашэнне, заваяваць Турцыю, ці ѓсёткі ѓключыць у сваю кааліцыю, кінуѓшы асманам костка, у тым ліку і некаторых не занадта каштоѓных земляѓ Ірана?
  Шарлота здзіѓлена паціснула плячыма:
  - Не ведаю! Наогул-то ѓ апошні час хадзілі чуткі, што мы нападам на СССР ... Кажуць, што Расейскія багацці і гладкія землі Украіны, на вельмі нават патрэбныя!
  Герда падхапіла пальчыкамі басенькай ножкі кубачак гарбаты і, даволі спрытна падняла яе да падбародка, уліваючы ѓ сябе карычневую вадкасць. Пры гэтым дзяѓчына ѓмудралася размаѓляць:
  - Ва Украіне вельмі багатыя, гладкія землі. Пад мудрым нямецкім кіраѓніцтвам, і з нашай высокай культурай земляробства, яны будуць даваць рэкордныя ѓраджаі. І тады ѓ нас хлеб, будзе танней за ваду. Ды і самі ѓкраінцам гэта будзе на карысць, бо савецкая ѓлада проста рабуе іх, прымушаючы галадаць!
  Шарлота кіѓнула:
  - Мы гэтых славян навучым нашай вялікай германскай культуры! Прасветлім іх!
  Тут размова перарвалася грубымі вокрыкамі, час адпачынку скончыѓся.
  Але пасля абеду дзяѓчат зноѓ пабудавалі і прымусілі здзяйсняць марш-кідок па пустыні. Пасля ежы бегчы было цяжка і дзяѓчаты нават злёгку стагналі, пакуль зрэшты, іх целы не разагрэліся. І так і панесліся як тушканчыкі.
  А тым часам палкоѓнік СС Дэс, таемна даслаѓ новую шыфравальную запіску ангельцам. Вось здавалася навошта Дэсу здраджваць Трэці Рэйх рызыкуючы патрапіць у гестапа. Грошы ёсць, прыстойнае заробак, плюс ваенная здабыча, чаго яшчэ трэба... Але ёсць людзі, якія маюць прыродную ѓласцівасць, цягу да здрады. Здраджваючы яны проста ловяць кайф, і чмурэюць нібы ад травы. Вось і зараз Дэс піша англічанам дадзеныя аб перакідцы новых войскаѓ, і з'яѓленні дадатковых самалётаѓ. А таксама яшчэ тое, што ведаѓ аб тэрмінах прыбыцця нямецкіх войскаѓ. Вядома яму таксама часам станавілася сорамна, што па яго віне гінуць таварышы, і страшна перад магчымым выкрыццём... Але мабыць яму ѓжо позна адыходзіць, акрамя калі Трэці Рэйх прайграе, то... У апошні час хадзілі ѓпартыя чуткі, аб якая рыхтуецца аперацыі на ѓсходзе. Ды і не толькі чуткі, у Польшчу і Румынію перакідваліся войскі, асабліва танкі. Хоць прэстыж рускай арміі быѓ не асабліва высокі, але менавіта ѓдар царскай Расійскай арміі, сарваѓ бліцкрыг ѓ 1914 годзе. Акрамя таго савецкія добраахвотнікі нядрэнна біліся ѓ Іспаніі, або ѓдар танкавага кулака ѓ Маньчжурыі. Верагоднасць таго што Вермахт там угразне і не паспее да зімы былі вельмі вялікая. А таго і Брытанія разам ЗША паспеюць разгарнуць сілы. Зрэшты, магчыма СССР да зімы не пратрымаецца, асабліва калі ѓдар па ім будзе раптоѓным, і рускія не паспеюць распачаць мер для адбіцця агрэсіі. Ды яшчэ і Японія, дапаможа...
  Выдаѓшы сакрэты, Дэс закурыѓ, дастаѓшы з пачка амерыканскія папяросы. Хоць нв яго таемны рахунак у швейцарскім банку і паступіла кругленькая сума, ён і так не бедны. У прыватнасці адзін з шэйхаѓ прыхаваѓ заначку з золатам і каменьчыкамі. Арабскі інфарматар выдаѓ ім аднаго і слуг гэтага шэйха, які мог ведаць, што яго шэф схаваѓ скарбы. Што ж не шкодзіла б распытаць палоннага падрабязней, што ды як, калі вядома ён ведае.
  І Дэс накіраваѓся ѓ катавальны каземат, да яго неѓзабаве далучыѓся араб-інфарматар. Дэс хітра падміргнуѓ яму:
  - Што ж у нас з'явілася зачэпка.
  Каземат СС, быѓ абсталяваны багата. Была нават дынама-машына для катавання токам. А вось і прывялі палоннага. Дэс убачыѓшы яго, выпусціѓ свіст расчаравання: звычайны, арабскі хлапчук, наѓрад ці старэйшыя за чатырнаццаць. Смуглявы, худзенькі, але імкнецца глядзець прама і не выдаць страху. Зрэшты, цікаѓныя хлапчукі, як правіла, могуць ведаць вельмі шмат, падслухаѓшы таямніцы дарослых. Дэс адчуваючы дэфіцыт часу скамандаваѓ:
  - На прэнг арабскага хлапчука!
  З пацана жыва сарвалі ѓжо парадкам патрапаны гарнітур слугі. І вось так галышом і падняліся на прэнг. Бранзалеты замкнуліся на руках хлапчукі, і выцягваць сталі ззаду рукі. Арабчонак стаѓ нахіляцца, яго босыя ножкі заціснулі ѓ калодкі з грузам. Хлапчук войкнуѓ, суставы пракруціліся ѓ плячах, дзяцюк цяжка задыхаѓ. Дэс груба спытаѓ:
  - Як зваць цябе шчанюк?
  Перакладчык паѓтарыѓ па-арабску.
  - Алі! - Дрыготкім голасам выціснуѓ з сябе хлапчук.
  Дэс ужо ласкава вымавіѓ:
  - Раскажы, дзе твой гаспадар схавала скарбы. Скажаш, атрымаеш высокую ѓзнагароду, мы цябе самога шэйхам зробім. А не будзем катаваць пакуль ты не выпусціш дух.
  Хлопчык залапатаѓ:
  - Я нічога не ведаю!
  Дэс крыва ѓсміхнуѓся:
  - Не веру! Што хлопчык з такой хітрай рожай, ды нічога не ведаѓ. Ну, што ж ты нам сам прыносіць задавальненне.
  Вялізны эсэсавец зняѓ са сцяны скураную бізун, з украпінамі з зорачак. Спецыяльна прысутны лекар у белым халаце і фартуху, падышоѓ да хлапчука і паклаѓ яму далонь на правую частку грудзей. Праслухаѓ пульс і, усміхаючыся, заявіѓ:
  - У яго на рэдкасць здаровае сэрца. Здольны, шмат чаго вытрымаць, але вельмі цярплівы. Цвёрдым можа аказацца арэшкам.
  Дэс здзекліва ѓсміхнуѓся:
  - Тым лепш... Хоць давядзецца папрацаваць.
  Кат СС і па сумяшчальніцтве здраднік нанёс моцны ѓдар па жылістай спіне араба-падлетка. Праступіла крывавая паласа, хлапчук цяжка задыхаѓ, твар скрывіѓся, але ён здушыѓ вырываецца стогн. Дэс ударыѓ яшчэ, ён брыдка ухмыляѓся і пажадліва скаліѓся. Наогул-то катаванне шматлікім дастаѓляе задавальненне... Можа, гэта яшчэ злучана з жывёльным інстынктам жаданнем паказаць свая перавага, што ты звыш чалавек, а ахвяра дзярмо. Яшчэ Фрыдрых Ніцшэ лічыѓ, што Звышчалавек будучыні "шчаслівага" свету будзе адрознівацца куды большай жорсткасцю і ѓ адносінах да іншых і да сябе. Дэс у плане жорсткасці да сябе быѓ не вельмі жвавы, а вось да іншых...
  Удары ішлі, за ѓдарамі, худая, але жылістая спіна хлапчука ператварылася ѓ крывавае месіва, затым бізун стала гуляць па нагах. Да гонару Алі ён хоць пад канец і пачаѓ ціхенька стагнала, але здолеѓ стрымаць гучныя крыкі. Дэс спыніѓ лупцоѓку і здзекліва спытаѓ:
  - Падабацца табе нямецкая лазня?
  Збіты хлопчык прастагнаѓ:
  - Не!
  Палкоѓнік СС найсалодкім тонам, спытаѓ:
  - Калі ты хочаш выдаць таямніцу, рабі гэта зараз. А то знявечым, і ты не зможаш ужо служыць у СС.
  Алі знайшоѓ у сабе мужнасць адказаць:
  - Нічога я вам не скажу! Я пакляѓся імем Алаха!
  Дэс па-лісьму ѓсьміхнуѓся:
  - Што ж працягнем! Ты нам прынясеш задавальненне. Што б зараз прымяніць?
  Урач-садыст прапанаваѓ:
  - Жароѓню! Гэтае катаванне добрае яшчэ і тым, што яго можна ѓжываць у камбінацыях з іншымі.
  Дэс агідна хіхікнуѓ:
  - Вядома ж, жароѓню! Цяпер бы ласкава падсмажым пятачкі.
  Палкоѓнік СС не пагрэбаваѓ, і сам стаѓ мазаць пальмавым, праѓда, ужо паспеѓшым пратухнуць маслам, агрубелыя, але перад катаваннем адмытыя падручнымі катавалі ад пылу падэшвы хлапчукі. Лекар ухвальна кіѓнуѓ:
  - Так ступні згараць не адразу, і мы можам надоѓга расцягнуць катаваным "райскае асалоду"!
  Пасля чаго двое памагатых-арабаѓ вынеслі забяспечаную аѓтаматычным кіраваннем жаровню, размясціѓшы, яе прыкладна ѓ паѓметры ад босых ног асмуглага, прыгожага хлопчыка. Пасля чаго Дэс асабіста пачаѓ распальваць агеньчык.
  Язычкі полымя драпежна пабеглі па вугальных брыкетах. Хлапчук захрыпеѓ, пачаѓ сутаргава тузаць галавой.
  А на іншым участку фронта, свае баявыя і агрэсіѓныя падзеі.
  Куйбышаѓ быѓ пад ударам і фактычна загінуѓ. Саратаѓ таксама быѓ разбураны і захоплены гітлераѓцамі. Так што стала яшчэ больш стрымна. Немцы ѓжо відавочна перамагалі... Сталін псіхаваѓ, але нешта супрацьпаставіць напору гітлераѓцаѓ не мог. Вайна ішла не па савецкім сцэнары. Фюрар агрэсіѓны і разумны ѓ адрозненне ад Гітлера. І гэта вельмі крута і добра пастаѓленая стратэгія.
  Фрыцы спрабавалі надыходзіць і ѓ цэнтры і прычым даволі паспяхова.
  Сталеніда Паѓлаѓна з групай дзяѓчат усё ж уступіла ѓ няроѓны бой. Сілы і на самой справе не тыя... Але ваяѓніцы атакавалі транспарту фрыцаѓ. Не гэтак цяжка браняваныя і больш уразлівыя.
  Басаногія, напаѓголыя дзяѓчынкі адкрылі агонь па фашыстах. Трапіѓшы пад удар, транспарцёр загарэѓся. Затым ваяѓніцы падбілі і іншы транспарт. Прымусілі яго дыміцца і расколвацца. Трэці бронетранспарцёр спрабаваѓ пайсці. Але Наташка падбіла яго з трафейнага гранатамёта. Пасля чаго невялікага мастадонты дабілі.
  Ваяѓніцы пасля гэтага сталі падбіраць трафеі. Аксана з усмешкай паказала на абцякальную гранату:
  - Нямецкі варыянт!
  Вікторыя, скалячы зубкі, усклікнула:
  - А вы глядзі негры!
  Сапраѓды сярод забітых былі і чарнаскурыя, і індусы, і арабы! Белых толькі некалькі чалавек. Ваяѓніцы забралі ѓ забітых зброю. А таксама абшукалі кішэні ѓ пошуках грошай. Тут аказаліся і нямецкія маркі ѓ паперках і металічныя манеты.
  Пакуль марка заставалася самай магутнай валютай на Зямлі. І нават пасля заваявання Афрыкі з залатым забеспячэннем.
  Ваяѓніцы шлёпаючы босымі, точанымі ножкамі, абабралі трупы. І абцяжарыліся зброяй.
  Пасля чаго зноѓ адправіліся ѓ лес. Сталеніда спытала чацвёрку:
  - Ну як? Вы хадзілі?
  Вікторыя выпнула грудзі і ганарліва адказала:
  - Ды прабегліся трошкі, але так нічога асаблівага...
  Сталеніда прапанавала:
  - Можа, зноѓ падзелімся і на ѓсход?
  Наташа сціпла прапанавала:
  - А калі стварыць партызанскі атрад?
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Не... Ёсць загад нам адыходзіць, за лінію фронту. Дарэчы, што вы ведаеце аб ходзе баёѓ?
  Вераніка з уздыхам адказала:
  - Пакуль нічога... У нас няма ні радыё, ні...
  Сталеніда перабіла, сур'ёзна вымавіѓшы:
  - Вайна будзе доѓгай і суровай. Магчыма, не ѓсе яе змогуць перажыць. У гэтым выпадку нам трэба...
  У Веранікі хапіла смеласці, перабіць:
  - Успомніць аб Богу?
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Я камуніст і атэіст... І нават народная мудрасць абвяшчае: на Бога спадзявайся і сам не хібі!
  Вікторыя піскнула:
  - Гэтая дзяѓчына патрапіла пад уплыѓ рэлігійнага дурману. А я так лічу: што Бог гэта ѓсяго толькі ілюзія, але гэта вельмі шкодная ілюзія, яна скоѓвае розум!
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Паважай чужую веру Віка... А ѓвогуле, вядома ж гэта вернікі павінны даказаць, што Бог ёсць!
  Наташа злосна тупнула босай ножкай і адказала:
  - А што тут даказваць! Калі Бог дапускае, што фашысты захапілі амаль увесь свет, дык які гэта Бог!
  Вікторыя жорстка рыкнула:
  - Ну дакажы існаванне Бога Вера. Акрамя зашмальцаванай аргументу: што ѓсё павінна мець першапрычыну!
  Вераніка напружыла лобік, пацерла босы, злёгку запэцканай крывёй падэшвай аб траву і выдала:
  - Ну, растлумачыць, што не было жыцця, а яна развілася і, нават з'явіѓся чалавек?
  Сталеніда мякка вымавіла:
  - Тэорыя эвалюцыі... Усё ідзе ад простага да больш складанага, і дасканалага. І гэта даказана існаваннем геалагічных пластоѓ. - Маладая жанчына, правяла наском босы ногі па траве і прачырыкала. - Вось, напрыклад, ёсць розныя геалагічныя перыяды, і аб гэтым судзяць па закамянеласцям.
  Вераніка паціснула плячыма:
  - Я не спецыяліст па крэацыянізму. І такіх кніг у СССР не знойдзеш. Але ёсць за мяжой працы, дзе даказваецца - быццам насамрэч навука не супярэчыць рэлігіі. І падведзена навуковая база пад даследаванні Бібліі. У прыватнасці пра біблейскія прароцтва!
  Вікторыя хіхікнула і заѓважыла:
  - Гэтыя прароцтва заднім лікам зроблены. Няма рукапісаѓ Бібліі і Старога запавету старажытней дзясятага стагоддзя нашай эры. Так што няма магчымасці даказаць прароцтва!
  Наташа энергічна пацвердзіла:
  - Вызначана так...Не Вера, ваша вера заснавана ѓ першую чаргу на сляпой веры і...
  Вікторыя ахвотна падказала:
  - Страху, перад смерцю! То, чым спекулюе любая рэлігія!
  Вераніка паціснула плячыма і адказала:
  - А што атэісты не баяцца смерці? І што ѓ іх ёсць на нешта яшчэ надзея?
  Вікторыя пляснула босы па галінцы, зламала яе і выказала здагадку:
  - Ну, напрыклад, мы можам паверыць ва ѓваскрэсенне сілай навукі. А гэта таксама пагадзіцеся выдатна!
  Наташа закаціла вочы і летуценна вымавіла:
  - Вось менавіта! Уявіце камуністычную будучыню. У ім няма грошай, затое багацце бясплатных тавараѓ. У тым ліку і матацыклаѓ, на якіх можна лятаць у космас. І любыя прадукты - пірожныя, марожанае, ананасы, рабчыкі, і іншае вырошчваюць сінтэтычным шляхам. Усюды робаты. Людзі працуюць усяго толькі дзве гадзіны ѓ дзень, і тое толькі аддаючы каманды механізмам. І праз дзень.
  Дзяѓчыны, размаѓляючы, крочылі, мераючы ѓсё босымі ножкамі. Яны такія нагружаныя рознымі аѓтаматамі, і базукамі. Цэлы тузін прыгажунь.
  А Наташа ѓсё казала:
  - І найбагатая індустрыя забаѓ. Толькі задавальненні. Напрыклад, тэлевізары каляровыя, і адразу глядзіш тузін мульцікаѓ. І маса атракцыёнаѓ. Гульнявыя аѓтаматы, камп'ютарныя гульні, розныя робаты... І нават стратэгіі. Як, напрыклад ты гуляеш за Сталіна і перамагаеш Гітлера. Няхай нават у яго патэнцыял усяго свету....
  Вікторыя летуценна працягнула, за Наташу:
  - І дома такія прыгожыя. Кожны мае катэдж з фантанам і садам. А калі людзям мала месца на Зямлі, то засяляюць Венеру, Месяц, Марс і іншыя планеты. У прыватнасці створаны зоркалёты са звышсветлавымі хуткасцямі, ці нават аѓтобусы нуль-пераходу. Гэта калі заходзіш у аѓтобус, а цябе пераносіць у касмічныя абшары, ці нават іншы свет. Так цябе сустракаюць кентаѓры, ці казачныя эльфы. - Дзяѓчынка злавіла далонню стракозу, паднесла да вуха, і слухаючы, працягвала, казаць. - А напрыклад, цуды геннай інжынерыі. Старасці няма. Усе мужчыны выглядаюць не старэйшыя за дваццаць, як зрэшты, і дзяѓчаты. Усе здаровыя і мускулістыя, з прыемнымі, свежымі пахамі. Дзяѓчыны заѓсёды здаровыя, без месячных. Магчыма, і дзяцей не давядзецца выношваць, іх будуць гадаваць у кібер-вантробах.
  Наташа гэта падтрымала з усмешкай:
  - А дрэвы з'явяцца, на якіх цукеркі, марожанае, лядзяшы, тарты - будуць расці нібы садавіна. І іх можна будзе, есці без кроплі тлушчу. І будуць усе шчаслівыя, маючы новыя машыны, на якіх можна лятаць. І на іншы кантынент і на Марс, а то і ѓ суседнюю галактыку!
  Сталеніда выказала здагадку:
  - І людзі тады будуць ужо іншыя, са звышздольнасцямі. Гэта, зразумела, стане плюсам. А мёртвых уваскрэсяць, і яны не ѓспомняць, што нехта калісьці верыѓ у біблейскія казкі!
  Вікторыя раздушыла босай нагой мухамор і рыкнула:
  - Ды вызначана так! Ну, сапраѓды, што абяцае Біблія? Хоць будуем і пад барабан, ці дакладней пад гукі органа? І нават мяса не будзе!
  Вераніка развяла рукамі і заѓважыла:
  - Якая ѓ вас дасведчанасць. А бо ѓ Святым пісанні, аб узнагародзе і зусім не гаварыцца вызначана. А строем пад барабан гэта здагадкі!
  Вікторыя хіхікнула і паказала мову. Пасля адзначыла:
  - Ну-так... А што там будзе? Нешта без граху? А як наконт свабоднай волі, як без гэтага?!
  Вераніка адказала нягучна, злёгку прыжмурыѓшыся:
  - Вольная воля застанецца, а граху не будзе. - Дзяѓчына пацерла босай ножкай па моху і працягнула. - Гэта стане магчымым, таму што людзі ѓзненавідзяць грэх. Не ѓсе людзі, а выратаваныя праведнікі. А значыць калі прыбяруць Сатану і раздражняльныя фактары - грэх страціць сваю прывабнасць і знізіць каціроѓкі.
  Вікторыя свіснула, рушыла босай, круглай пяткай у ствол бярозы. І ласкава вымавіла:
  - А як можна ненавідзець грэх, калі ён дастаѓляе столькі задавальнення. Вось, напрыклад, з мужчынамі, асабліва маладзенькімі. Калі цябе лапаюць, калі казычуць, калі масажуюць пятачкі. Бо гэтае вялікае задавальненне адчуваць дакрананні мускулістых целаѓ. А вы кажаце - гэта грэх!
  Вераніка злосна рыкнула:
  - А гэта амаральна мець сэкс з рознымі мужчынамі!
  Сталеніда сярдзіта адзначыла:
  - Калі сапраѓды казаць, то і я не пурытанка, але... Усё ж ёсць маральны кодэкс камуніста і яго варта імкнуцца выконваць. І не класціся пад кожнага, хто паманіць!
  Вікторыя смела адказала:
  - А я люблю быць актыѓнай. І мне падабацца самой шукаць і прыцягваць мужчын. Потым займацца з імі каханнем, як жадаецца табе самой. Хіба гэта не хараство. Ну чаму мы павінны быць сціплымі, замест таго, каб кадрыць сабе самцоѓ самі!
  Сталіна холадна заѓважыла:
  - З тваёй знешнасцю гэта не цяжка! Але ж і забіваць, ты значна!
  Вікторыя крыху паспрабавала адвесці размову ѓ бок:
  - Вы ведаеце ѓ любым выпадку камуністычную будучыню, свабодных і мудрых людзей, куды лепш, чым кіраванне Бога, які дапускае трыѓмф фашызму, ці што топіць чалавецтва ѓ патопе. - Агнязарная д'яблыца раздушыла босымі пальцамі правай нагі паганку і працягнула. - Мне асабіста не даспадобы жыць у царстве тырана, які называе габрэяѓ сваім народам, а астатнія як атрымліваецца - чужыя?!
  Сталеніда сур'ёзна адказала:
  - Спрачацца аб вышэйшым розуме можна доѓга, але вось у Бібліі... Няѓжо лагічна яе лічыць Чароѓным адкрыццём?
  Вікторыя ѓпэѓнена адказала:
  - Вядома, ж, не! Жорсткасць Старога запавету, неразумны пацыфізм Новага - прыпісванне прывілеяѓ аднаму народу... Хіба не абсурд?
  Вераніка стукнула ѓ прыкрасці па пні босымі пальчыкамі. Скрывілася ад болю і адказала:
  - Дык жа і Павел кажа: Наша вучэнне для іудзеяѓ спакуса, для варвараѓ вар'яцтва! Грэхоѓным розумам такое не зразумець!
  Вікторыя хіхікнула і складана вымавіла:
  - Розумам Расею не зразумець,
  Аршынам агульным не вымераць...
  У яе асаблівы артыкул
  У Расію можна толькі верыць!
  Сталеніда ссунуѓшы строга бровы, заѓважыла:
  - Прычым тут Расея да Хрысціянства. Мільёны, сотні мільёнаѓ людзей верылі ѓ Бога. Сярод іх былі і выдатныя розумы. Такія напрыклад як Ньютан, Парацэльз, Кант, Пастэр... І ѓ іх былі свае прычыны, каб верыць. Мы ж у сваю чаргу супраць ілюзій! - Маладая жанчына стукнула босай, моцнай нагой па апалай галінцы, зламала яе і працягнула. - Мы прыхільнікі навуковага атэізму і лічым, што кожны чалавек, каваль свайго шчасця! І што не трэба верыць, што прыйдзе добры дзядзька Ісус і ѓсіх пабудуе, вырашыць усе нашыя праблемы! На гэтай планеце патрэбнае навуковае кіраванне і экспансія ѓ космас! А не аддавацца ѓсякага роду надзеям на райскія шаты, ці гарэмы!
  Вікторыя хіхікнула і рыкнула:
  - А я б ад мужчынскага гарэма не адмовілася б!
  Сталеніда строга заѓважыла:
  - Ну, ты рудая і распушчаная... Хто цябе выхоѓваѓ?
  Вікторыя жартам адказала:
  -Калі тата Карла, а калі наогул ніхто!
  Сталеніда збіла кулаком авадня, і прашыпела:
  - Яно і відаць ... Калі Бога няма, то гэта зусім не значыць, што варта быць вульгарнай і распуснай!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Вікторыя шчыра адказала:
  - Падабаецца! Разумееш падабацца!
  Наташа, хіхікнуѓшы, заѓважыла:
  - Камунізм абвясціѓ раѓнапраѓе двух падлог. А значыць і права жанчыне самой шукаць сабе мужыка. Я, напрыклад, лічу, што, выбраѓшы ѓпадабанага хлопца цалкам нармальна яго кадрыць! - Дзяѓчына стукнула босай нагой па чарвівым грыбе і працягнула. - І цалкам нармальна кахаць адразу некалькіх хлопцаѓ. Яны ж розныя і кожны лашчыць цябе па-рознаму, што вельмі нават прыемна!
  Вераніка ціха шапнула:
  - У геене будзеце вы гарэць за такія прамовы і справы!
  Сталеніда ѓхмыльнулася і заѓважыла:
  - Мараль камунізму не менш строгая, чым хрысціянская. І калі ты будзеш так сябе паводзіць, то... Думаю не сустрэнеш ухвалы! Усё ѓ нас не... бардэль!
  Вікторыя сур'ёзна заѓважыла:
  - А навошта ханжаства разводзіць? Гэтае хрысціянства накладвала на жанчын розныя абмежаванні. У тым ліку, такія як забарона, любіць больш, чым аднаго мужа. - Рудая д'ябла сярдзіта стукнула босай ножкай па шышцы, падкінула яе вышэй. І працягнула. - А камунізм абвясціѓ, што Бога няма! А значыць ужо ѓсё дазволена! І мы жанчына можам быць у пошуку кахання вольнымі птушкамі. Выбіраючы тых мужчын, што дастаѓляюць куды больш задавальненні. І гэта галоѓнае!
  Сталеніда пагразіла ѓказальным пальцам рудай:
  - Не гэта для камсамолкі галоѓнае! Наогул самае галоѓнае, гэтае служэнне Айчыне і справе Леніна. А не пошук асалоды для цела! Гэта вам трэба разумець!
  Вікторыя пакрыѓджана адказала:
  - Я і ѓ баі звер і пасцелі! Так што не трэба да мяне прэтэнзіі вывальваць!
  Рудая д'яблыца прашыпела:
  - Я дзяѓчына супер!
  Вераніка нясмела ѓставіла:
  - Мараль камунізму і хрысціянства адзіная: хто не працуе, той і не ёсць!
  Вікторыя паказала веданне Бібліі:
  - А Ісус казаѓ: не клапаціцеся пра хлеб надзённы... Будзьце як птушкі лясныя.
  Сталеніда агрэсіѓна заѓважыла:
  -Камунізм нарадзіѓся шмат у чым на адмаѓленні хрысціянскіх каштоѓнасцяѓ. А асобныя паралелі суцэль магчымыя. Вось і ѓ нацыстаѓ таксама чырвоны, як і ѓ нас сцяг!
  Вікторыя босай ножкай раздушыла мухамор, пацерла голую, круглую пятку аб мох і дапоѓніла:
  - У Трэцім Рэйха вялікія падаткі на прыватны капітал, і высокі працэнт дзяржаѓнай уласнасці. У іх часткова ёсць сацыялізм, але прывілеі для немцаѓ! - Дзяѓчына адкусіла лісцік ад бярозы, і хіхікнуѓшы, дадала. - А ѓвогуле наконт рэлігіі ѓ мяне ёсць вясёлая песенька. Жадаеце, выканаю?
  Сталеніда ахвотна кіѓнула светлай галоѓкай, босай, хупавай ножкай збіла падгнілую галінку, і прачырыкала:
  - Праспявай кветку, не саромся!
  І Вікторыя захоплена заспявала;
  А што Гасподзь меѓ на ѓвазе,
  Ён, жывучы ѓ страшнай далечыні...
  Калі загад аддаѓ да працы,
  Каб мы ѓ сне не знаходзіліся.
  
  Хоць пышны царскі ѓбор,
  Але чалавека няма скупей....
  Страляе галеча ва ѓпор -
  Наш свет пакут эпапея!
  
  І не вінаваты ѓ тым Адам -
  Просты савецкі, рускі хлопец...
  Хадзіѓ голы, не хаваючы сорам,
  Як пры царызме пралетар!
  
  Ежы яму даѓ Бог - ліміт,
  Падножны корм не ведаючы відэльцаѓ...
  А хочаш больш будзеш біт!
  І піць далонню без бутэлек.
  
  Адам цярпеѓ такі надзел,
  У нейкім жудасным, сумна раі!
  Але змей на крылах прыляцеѓ,
  Ён зразумеѓ: чалавек пакутуе...
  
  Ёсць спосаб выйсці з гушчару,
  Пабудаваць горад, даць патомства!
  Каб не блукаць па гаі тэрмін,
  Трэба часам і вераломства!
  
  Я ключ чароѓны з раю спёр,
  Каб Эдэм руцін пакінуць...
  Там дзеву здабудзеш мары,
  Хоць можаш у пекла згінуць!
  
  Ды рызыка вядома хлопчык ёсць,
  Планета гэтая не падарунак...
  Але ты даведаешся сумленне, гонар,
  І здабудзеш, сваю ведай пару!
  
  Адам гэты ключык атрымаѓ -
  Адкрыѓ браму і выйшаѓ з раю.
  Патраціѓ шмат грэшнік сіл,
  Па камянях вялікіх гор ступаючы...
  
  Вось бачыць зноѓ вароты -
  І зноѓ крылаты змей з'явіѓся...
  Сказаѓ: я добры сатана -
  Завала тут сама сабой адкрылася...
  
  Адам увайшоѓ і бачыць ён -
  Такі размаляваны цуд...
  Голая панна за грудам,
  Трэцяць з фарфору золата страва.
  
  Але да чаго ж добрая,
  Адам-хлапчук не стрымаѓся!
  І пацалунак у яе вусны,
  Пасладзей мёда апынуѓся!
  
  
  Яна адказала яму -
  Целы ѓ экстазе бурным зліліся...
  Не, не кляніце сатану -
  У граху хлопцы з'явіліся!
  
  Бог выгнаѓ іх з раю, але...
  Планета стала ім жытлом.
  Хоць сонца ѓ людзей адно,
  Затое патомства сталі тысячы!
  
  Так было вельмі цяжка -
  Патопы, засухі і зімы.
  Але розум магутнае вясло,
  Стаѓ чалавек тварэннем моцным!
  
  Як анёл можа ён лятаць,
  Як дэман гор рэльеф разбурыць!
  Стварыць дарогу, там, дзе грэбка -
  Дасягнуць любую кропку сушы.
  
  А трэба космасу прастора
  Мы гэтак жа заваяваць здолеем.
  Дык вось наш грэх не прысуд,
  Не, не нясі поп ахінею!
  
  Не будзь граху - прагрэсу няма,
  Рух думкі спараджаюць!
  На пропаведзь адзін адказ:
  Не трэба нам чужога раю!
  Дзяѓчаты дружна запляскалі. Трэба адзначыць, што галасок у Вікторыі моцны, паѓнагучны, вельмі прыемны. І ваяѓніцы былі захопленыя гэтай паэмай непадробна.
  Сталеніда з усмешкай прапанавала:
  - Калі будзе час, ты выканаеш гэтую песню на стадыёне!
  Вікторыя згодна кіѓнула, і прапанавала:
  - А заадно і прэмію зацвердзім!
  Рудая дзяѓчына хіхікнула і, хацела было прайсціся на руках. Але ёй занадта ѓжо шмат навешана зброі.
  Дзяѓчаты ішлі ѓжо дастаткова доѓга і стаміліся. Прыселі паабедаць. Ускрылі трафейныя кансервы і тушонку. Энергічна зарабілі сківіцамі. Ваяѓніцы ѓсё маладыя, здаровыя, мускулістыя.
  Наташа заѓважыла з усмешкай:
  - Сярод забітых намі амаль усе замежнікі. Немцы кідаюць супраць нас іншаземную раць!
  Вікторыя не да месца праспявала:
  - І злева наша раць, і справа наша раць... Добра з перапою нам ваяваць!
  Сталеніда строга паглядзела на рудую і адзначыла:
  - Гуллівая ты дзеѓка ... Трэба цябе ажаніць!
  Вікторыя адмоѓна матнула галавой:
  - А навошта муж? Лепш мець тузін палюбоѓнікаѓ!
  Наташа засмяялася і адзначыла:
  - З адным мужчынам доѓга мець зносіны нецікава - надакучае! Лепш, калі ѓ цябе розныя хлопчыкі!
  Аксана прапанавала:
  - Можа, наступным разам возьмем немца ѓ палон... І добра над ім паздзекаемся!
  Сталеніда хіхікнула і заѓважыла:
  - Ну вы дзяѓчынкі вынаходлівыя ... А мовы нам захапіць бы не перашкодзіла б!
  Наташа, люта выскаліѓшыся, выдала:
  - Мужыкі, мужыкі... Вельмі, вельмі вы дурныя нашы мужыкі! Мужыкі! Мужыкі! Будуць дзеѓкамі збітыя нашы мужыкі!
  Дзяѓчаты разрагаталіся... Выпілі крыху з біклажаѓ разведзенага спірту. Пара прыгажунь нават захрапла.
  Але Сталеніда рыкнула:
  - Пад'ём! Хто спіць таго заб'ем!
  Дзяѓчаты падскоквалі і выцягнуліся ѓ стрункі. Яны бразгалі зброяй, і зіхацелі зубкамі. Цудоѓныя прыгажуні. І падміргваюць сваімі сапфіравымі вочкамі. Хочацца ім хоць крыху, ды пакуралесіць. Сесці на каня.
  А так зноѓ маршыруй і тупай сваімі босымі ножкамі. Хоць дзяѓчынкі і выглядаюць вельмі прывабнымі. У іх столькі прыгажосці. І мускулістыя, моцныя целы дзяѓчынак.
  Наташа, крочачы, заѓважыла:
  - Пакуль мы не вырашым праблему гітлераѓскіх танкаѓ, нам супраць фюрэрскіх салдат рабіць няма чаго!
  Вікторыя ѓдакладніла:
  - Ты хацела сказаць не салдат, а машын! І наогул, супраць крышана няма прыём, калі няма іншага крышана!
  І рыжая чартоѓка дзюбанула босай ножкай па даѓно згнілым пні. Падняла хмару хламу, і пылу.
  Вераніка пакорліва прабуркавала:
  - На ѓсё воля Божая!
  Сталеніда злосна вымавіла, стукнуѓшы голай пяткай аб камень:
  - Не! На ѓсё будзе нашая бальшавіцкая воля!
  І яе вочкі літаральна заіскрылі, ад гневу!
  Вікторыя жорстка заѓважыла:
  - Гітлераѓцы без лішніх цырымоній знішчаюць габрэяѓ. А чаму Бог за свой народ не заступіѓся?
  Вераніка адказала млява:
  - Грахі...
  Вікторыя праспявала, тупаючы босымі ножкамі:
  - Ох грахі, грахі... Не грашы каза! Не грашы каза! Будзе біць лаза! Будзе біць лаза белагрывую!
  І рудая прыгажуня злавіла матылька босымі пальцамі, і падняла нагу, паказаѓшы сяброѓкам.
  - Вось якія цуды бываюць у нашых лясах!
  Вераніка дасціпна адказала з усмешкай:
  - Вось бачыш якая прыгажосць... А ты кажаш, што гэта не Божае стварэнне!
  Вікторыя раѓнула:
  -Рэлігія гэта опіум для народа! А матылёк прыгожы, каб лепш маскіравацца пад кветкі!
  Сталеніда сярдзіта заѓважыла:
  - Можа, хопіць аб рэлігіі? Лепш няхай Вера раскажа, як яна будзе сябе паводзіць, калі яе адправіць у разведку?
  Вераніка паціснула плячыма і адказала:
  - Я буду паводзіць сябе сціпла!
  Наташа хацела, нешта сказаць, але над дзяѓчына зашумела. Праляцелі рэактыѓныя штурмавікі. Шмат сталёвых і вельмі драпежных на выгляд сцярвятнікаѓ. Яны гулі і пускалі бруі пары. Гармат шмат, і вельмі агрэсіѓна немцы пуляют.
  Сталеніда загадала:
  - Маскіравацца!
  Ваяѓніцы Гердзе, якая заснула прама ѓ танку снілася, тое, што было, у такім здавалася далёкім сорак першым годзе...
  Палкоѓнік СС Дэс здзекліва вымавіѓ:
  - Ну што хлапчук... Хочаш аблегчыць сваю долю раскажы нам, дзе схаваны скарбы шэйха. Мы ѓ даѓгу не застанемся, шляхетным шэйхам сам зробішся.
  Алі сутаргава тузаѓся. На голых пятках шмат нервовых канчаткаѓ, а агонь - гэта жорсткая боль. У паветры ѓсё мацней і мацней адчувальны пах смаленага. Хлопчык усё мацней хрыпеѓ, па яго шчоках сцякаѓ пот і слёзы:
  - Я не ведаю... Не ведаю...
  Дэс пстрыкнуѓ пальцамі ѓ паветры:
  - Не хлусі, я хлусня наскрозь бачу! Тым больш што ты сам сказаѓ, што не скажаш. Мы цябе замучаем да смерці і...
  Алі ѓцягваѓ і выцягваѓ свой худы, але з даволі рэльефным прэсам жывот. Ён стараѓся стрымаць крыкі, што не паказаць, што яму балюча, але здрадлівае цела не хацела цярпець. Слёзы з вачэй цяклі міжвольна, і арабскаму хлапчуку было сорамна, што ён плача як дзяѓчынка. Але, нажаль, спыніць слёзы і стагненне не ѓ яго сілах, хоць з сутаргава пракушанай губы сцякае струменьчык крыві. Дэс тым часам каб узмацніць болевыя адчуванні; узяѓ з распаленымі канцамі абцугі і ѓзяѓся за худое рабро хлапчука. Асцярожна сціснуѓ сваімі моцнымі лапамі, і пачаѓ выкручваць. Алі застагнаѓ значна гучней, боль была невыноснай, з горла вырывалася:
  - Не трэба! Калі ласка, не трэба!
  Дэс неяк крыва, па-азіяцку ѓсміхнуѓся і спытаѓ:
  - Скажаш? Цяпер скажаш.
  Хлопчыкі паківала галавой, і прастагнаѓ, плюнуѓ крывёю:
  - Не! Не скажу!
  Дэс раптам зноѓ загаварыѓ ласкава і лісліва:
  - Ну, навошта табе такому маладому паміраць? Дзеля чаго? Паглядзі, якое цудоѓнае жыццё, як прыемна дыхаць свежым паветрам і любіць дзяѓчат. А твой знявечаны труп будзе валяцца на памыйніцы і косткі расцягнуць шакалы.
  - Затое душа трапіць у Джылгу! - выціснуѓ з сябе Алі.
  Палкоѓнік драпежна ѓсміхнуѓся:
  - Не! Мы твой труп завернем у свіныя шкуры і, цябе як апаганенага будзе чакаць пякельная апраметная!
  Тут хлапчукі па-сапраѓднаму зароѓ:
  - Не трэба! Калі ласка, не трэба!
  Дэс жахліва рыкнуѓ:
  - Кажы...
  Алі са стогнам адказаѓ:
  - Гэта так проста не растлумачыш. Я павінен вам сам паказаць, гэтае месца.
  Палкоѓнік зморшчыѓ свой шырокі, але зусім невысокі лоб. Магчыма, хлапчук хоча толькі выйграць час і паспрабаваць бегчы. У гэтым выпадку іх толькі адцягне ад іншых, няхай нават не гэтак прыбытковых спраѓ. Але з іншага боку... Дэс зароѓ:
  - Добра! Зніміце яго з дыбкі, але нагу скуйце ланцугом, а таксама калодку на шыю, каб не збег! Праверым гэтага шчанюка на вашывасьць!
  Калі хлапчук вызвалілі ад прэнга, ён зноѓ застагнаѓ. Няѓпэѓнена ѓстаѓ на ногі, і войкнуѓ, скура ступні апынулася спаленай. Тым не менш, Алі пастараѓся трымацца прама, і нават выціснуѓ усмешку пакутніка. Палкоѓнік раптам мімаволі адчуѓ да юнага араба павага: трымаецца, жадае паказаць, што ён мужчына. Што ж можа пасля таго як скарбы апынуцца ѓ яго ѓ руках завербаваць хлапчука? Бо яму ѓсё роѓна не будзе шляхі назад да сваіх. Сваякі шыйка не прабачаць слузе выдадзеных скарбаѓ, а абараніць пацана ад помсты, зможа толькі амаль усемагутнае СС.
  Нягледзячы на яѓную няздольнасць палоннага бегчы, да босай, напалову спаленай нагі хлапчукі прыкавалі ланцуг з ядром, а яшчэ галаву і рукі замацавалі ѓ калодцы. Пасля чаго, палкоѓнік, вырашыѓшы ѓзяць з сабой толькі пара эсэсаѓцаѓ-адмарозкаѓ, зрэшты, цудоѓна якія валодаюць зброяй, і арабаѓ-насільшчыкаѓ, на той выпадак калі скарбаѓ будзе шмат. Потым іх, вядома ж, пазбавяцца, але пакуль паабяцаюць залатыя горы...
  Ну, а дзяѓчаты тым часам завяршылі да моманту, калі зусім сцямнела чарговы, свой марш кідок. Шарлота падбадзёрыла Герду:
  - У вучэнні цяжка лёгка ѓ баі!
  Герда парыравала:
  - У вучэнні цяжка жыць - у баі лёгка паміраць!
  Скончыѓшы прабежку ѓ канец, зняможаныя дзяѓчаты яшчэ крыху падціскаць, затым памыліся і ляглі спаць. Што ж, колькі можна сябе выкручваць да бязмежжа! Гердзе, снілася вельмі драматычная кампазіцыя...
  Спачатку дзяѓчына ѓбачыла суперніка, у сваёй мары яна як бы зараз аглядала велізарную прастору.
  Армія выступіла з горада. Войскі сталі прамавугольнікам, які па меры руху ѓсё больш паходзіѓ на пацука. Як звычайна бывае ѓ такіх жывёл самая агідная морда! Наперадзе мелагазаѓры, і пяцёрка тыраназаѓра, за імі кавалерыя, вярблюды, з браніраванымі рыцарамі, конніца з байцамі лягчэй.
  Далей пяхота, лёгкая, у скураных панцырах, кідальнікі дроцікаѓ, і цяжкая ѓ бронзавых даспехах. Былі таксама на самыя шматлікія лучнікі. Лукі розныя, маленькія чорныя, і вялікія пафарбаваныя ѓ жоѓты колер. Частка воінаѓ узброена дзідамі і выбудавала падабенства фалангі. У цэлым даволі буйное па мерках сярэднявечча войска. Дыназаѓры рыкаюць і выклікаюць страх. У руху гэта нагадвае сель, няѓмольны, можа толькі не такі імклівы. Гудуць трубы, б'юць барабаны. Ззаду коні і валы цягнуць катапульты і балісты. Апошнія, праѓда не вельмі прыстасаваны да палявой бітвы. За гарадской сцяной дым паднімаецца ѓ неба, працуюць кузні, куюць кайданы для нявольнікаѓ. У самым хвасце войскі каты ѓ чорных мантыях, гатовыя падвергнуць жорсткім катаванням мяцежнікаѓ. Ужо распалілі абцугі, нагрэлі свердзелы.
  А што наперадзе перад імі: напаѓголыя як патрапіла ѓзброеныя рабы, сярод якіх мноства хударлявых падлеткаѓ, з вострымі лапаткамі і чорнымі пяткамі, збітых аб камяні. Ну што за войска курам на смех. Герда сама паѓнагая і басанож, але ані не бянтэжыцца:
  - Смерць адноснае паняцце па часе, жыццё абсалютнае па значэнні!
  Але як ні дзіѓна падлеткі і іншыя рабы, сустрэѓшы буйную армію, не сталі разбягацца. Наадварот, у дыназаѓраѓ паляцелі дроцікі і камяні. У першую чаргу імкнуліся выбіць вершнікаѓ, якія сядзелі на монстрах.
  А вось яшчэ напарніца Шарлота, судзячы па алмазным кані шляхетная асоба. Яна ж бачыла як набліжаюцца войскі, больш шматлікія чым разумная ваяѓніца чакала, але не адчувала панічных пачуццяѓ.
  - А яны самаѓпэѓненыя! Разлічваюць, што будуць нас катаваць. Што ты на гэта скажаш Сакаліны Дзюбу.
  - Сюрпрыз гатовы! Як не прымітыѓныя дыназаѓры, але іх больш за дзве сотні, звярнуѓшыся ва ѓцёкі, сумнуць усёю войска! - усміхнуѓся размаляваны як індзеец, з чырвоным і жоѓтым пер'ем юнак.
  Герцаг Дэ Элерон у суправаджэнні некалькіх палкоѓнікаѓ, увесь у золаце і каштоѓнасцях, скакаѓ у сярэдзіне кавалерыі:
  - Ну, вось яшчэ крыху і праціѓнік будзе скамячыць, што было тое непазбежна. Вось каралева, яе згвалціць сто воінаѓ, а потым калі будзе жывая, я з ёй такое зраблю!
  Ну, тут фантазія адмовіла напышліваму герцагу. Што ён будзе рабіць з каралевай, хацелася больш жорстка, так што б нашчадкі і праз стагоддзі ѓздрыгвалі, а ідэй не хапала.
  Дыназаѓры ѓжо дамчаліся да рабоѓ, якія хутка ѓцякалі. Хапалі найменш спрытных. Пара занадта смелых хлапчукоѓ ускочыла на іх, узлезла на пашчу, сунула дзіду ѓ зубы. Але, не ѓтрымаѓшыся на панцыры, зляцелі і былі жорстка растаптаны.
  Сакаліны дзюбу звонка свіснуѓ, а затым сцяміѓшы што не зразумелі, аглушальна прароѓ:
  - Усё зараз пара!
  Пачуѓся шум і на дыназаѓраѓ паляцелі бурбалкі. Яны былі на выгляд вельмі вялікія, маляѓнічыя, люстраныя, але, трапляючы ѓ морды дыназаѓраѓ успыхвалі пякучым полымем.
  Прыстасаванне прыдуманае Сакалінай дзюбай і Беласнежкай-тэрмінатарам было вельмі простае. Звычайныя толькі вялікія пускальнікі мыльных бурбалак, накшталт тых якімі песцяцца дзеці. Толькі замест мыльнага раствора простая, але эфектыѓная выбухная сумесь. Самі шары надзімаѓ лёгкі ветрык, які прайгралі з дапамогай загаворы. У адрозненне ад штучнага ѓрагану ён не патрабаваѓ занадта вялікіх выдаткаѓ энергіі. Так што дзіцячая зброя аказалася вельмі эфектыѓнай супраць якія нясуцца наперадзе монстраѓ. Выглядала эфектна, якія пераліваюцца ѓсімі колерамі вясёлкі бурбалкі пападаюць у ашчэраныя пысы. Уздзеянне нібы ад напалмавай бомбы, галоѓнае тое, што змешчаны ѓсярэдзіне газ ятрыць насаглотку стварэнняѓ, выклікаючы панічнае пачуццё страху. Ды і полымя па-асабліваму пякучае, выдзіраючы жывёльную душу. Ахопленыя агнём монстры звярнуліся ѓ павальныя ѓцёкі. Настолькі ѓсё гэта было жахлівым і незвычайным.
  Шарлота пратрубіла ѓ горан, узмоцнены рэзананснымі плацінамі:
  - Загад наступ!
  Кавалерыя паѓстанцаѓ, якая ѓжо стала шматлікай, кінулася пераследваць дрыготкую армію. У бой таксама ѓступілі лучнікі. Здавалася, сціскаюцца няѓмольныя абцугі, рыхтуючыся раздушыць з хрустам падабенства пацука вытканай з салдацкіх шэрагаѓ.
  Наперадзе як заѓсёды, звыкла рассякаючы паветра, імчалася Шарлота. Яна начапіла на сябе тонкую, але вельмі трывалую кальчугу гномаѓ працы. Зрэшты, абрысы яе панадлівага цела, ані не хаваліся, наадварот была бачная кожная рысачка: ад грудзей, да сцёгнаѓ. Карона пры гэтым зіхацела куды ярчэй, чым на гэта здольныя сапраѓдныя дыяменты.
  - Сарын на кічку! - крыкнула дзяѓчына, пераймаючы Стеньке Разіну. Ёй успомніѓся адзін раман з разраду бульварнай, амаль забароненай у Трэцім Рэйху фантастыкі, дзе легендарны атаман ваяваѓ з армадай зоркалётаѓ. Гэта была сіла і разам з тым рыцарства. Ды і сюжэт вельмі цікавы, у якім не абышлося без прынцэс, і пякельнага дэмана Скелентара, які паланіѓ галоѓную крыніцу сусветнай энергіі...
  Тут ужо Герда падумала, а як бы яна сама павяла сябе на месцы правадыра паѓстанцаѓ. Асабліва апынуѓшыся ѓ палоне і пад катаваннем. Захавала б у гэтым выпадку мужнасць, гонар, не завагалася ѓ руках катаѓ. Бо атаман адпускаѓ яхідныя жарты на дыбе, дэманструючы не згінаецца волю і казацкае пачуццё гумару.
  - Я веру, што не завагаюся! - Сказала сама сабе дзяѓчына.
  Дыназаѓры абрынуліся на ѓласную кавалерыю. Яны разрывалі на часткі, тапталі, перакульвалі вярблюдаѓ, коней і іншых байцоѓ. Паніка ахапіла і кавалерыю, перакідваючыся на пяхоту. Уявіце, што ѓяѓляе сабой раз'юшаны дыназаѓр. Туша вагой некалькі сланоѓ, метровымі зубамі, і кіпцюрастымі лапамі рэзае ѓсіх запар. Армія амаль адразу ператварылася перапалоханы натоѓп, які рвуць на часткі рабы і салдаты, якія перайшлі на бок законнай каралевы.
  Шарлота асабіста кіравала рубкай і пераследам. Некалькі вершнікаѓ наляцелі на яе і былі тут жа прыкончаны. Герцаг Элерон з адборным атрадам гвардзейцаѓ паспрабаваѓ спыніць бушуючую плынь. На яго і абрынулася Шарлота. Адначасова круцячы абодвума мячамі, ваяѓніца няспынна секла гвардзейцаѓ, не пакідаючы шанцаѓ.
  Перагружаны латамі гоблін на вярблюдзе паспрабаваѓ аказаць ёй супраціѓ.
  Шарлота драпежна выскаляючыся, заѓважыла:
  - І ты думаеш, што рост паб'е майстэрства?
  - Слон топча мураша! - прарычэѓ касматы велікан.
  - І пасуе перад мышшу! У вялікіх людзей вялікія і прамашкі! - Пасля некалькіх імклівых удараѓ, дзяѓчына знайшла шчыліну ѓ забрале і ѓразіла суперніка.
  - Нядоѓга музыка грала! Я ѓразіла скрозь забрала! А зло слугу ѓ сваё пекла забрала! - ваяѓніца паказала мову.
  Жарт спадабаѓся Шарлоце, асабліва рыфма і каламбур. А раз дык і рубка пайшла весялей. Беласнежка-тэрмінатар скідала з паветра чыгуны з запальнай сумессю ѓзмацняючы паніку.
  - Толі яшчэ будзе! Ой-ой-ой! - Сказала фея-ваяѓніца.
  Шарлота прарвалася да герцага Элерону. Таго атачала ахова: чатыры гобліны на васьміногіх вярблюдах здольных адносна лёгка несці масу монстраѓ.
  Герцаг аддаваѓ распараджэнне генералу Чычыху.
  - Пастарайся сабраць кулак частку не самых каштоѓных войскаѓ, каб затрымаць мяцежнікаѓ, а сам адыходзь хутчэй да брамы.
  - Значыць, нам давядзецца замкнуцца ѓ горадзе? - з яѓнай прыкрасцю спытаѓ генерал.
  - Хутчэй за ѓсё, так! Не твая справа! - агрызнуѓся герцаг.
  - Шкада было перад кім! Нейкія абарванцы нас адціскаюць! - Генерал выпусціѓ з-за рота струменьчык аранжавага полымя.
  - Нажаль, а гэта яшчэ што такое! - Раптам спалохана вякнуѓ герцаг.
  Шарлота ѓ дзікім скачку ссекла гобліна і яшчэ дваіх салдат. На яе кінуліся тры грамілы.
  Элерон закрычаѓ:
  - Забіце суку!
  Страла, выпушчаная Гердай (яна таксама адчайна біліся і старалася не адставаць ад сяброѓкі), зваліла адно з тых, хто нападаѓ. Іншага монстра прыкончыла Святлана.
  - Прабач прыгажун, я была першай, таму што чалавек.
  Ацалелы гоблін прасіпеѓ:
  - Людзі - гэта паразіты! Будуць гоблінамі бітыя!
  Дзяѓчына ѓ адказ урэзала нагой пад каленку, і ѓсадзіѓ галавой у азвярэлую фізіяномію.
  - Як на рахунак зламанага носа.
  Ад страшнага ѓдару прыгажуні галава пачвары хіснулася, і монстар зваліѓся з вярблюда. Шарлота ѓмела біць, так што яе ѓдары паралізавалі буйных жывёл памерамі са сланоѓ. Для гэтага трэба выбіраць патрэбную кропку, і біць код вострым кутом, калі храсткі носа ѓваходзяць лабавую дзель мозгу.
  - Я вам забіваю ісціну ѓ галовы! - крыкнула дзяѓчына.
  Герцаг Элерон паспрабаваѓ стрэліць у дзяѓчыну з атручанага кінжала з спружынай.
  Шарлота ѓлавіла палёт ляза і збіла мячом. Метал, дакрануѓшыся да металу, адляцеѓ. Дзяѓчына саскочыла з сядла, пераляцела і абрынула клінок на шлем.
  - Вось атрымай капіталіст!
  Ад страсення шлем разляцеѓся, разам з галавой. Тое, што засталося ад князя, зляцела з каня. Шарлота высунула язычок, ён быѓ доѓгі ружовенькі і паказала яго ѓсім.
  - Тое, што вы так мучыце, можа быць, атрымаеце.
  Гібель князя надламала баявы дух войска. Салдаты альбо беглі, альбо натоѓпамі здаваліся ѓ палон. Узрушэнне было занадта вяліка. Толькі найміты і шляхта спрабавалі арганізаваць падабенства супраціву. Але такія ачагі хутка згасалі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Шарлота падбадзёрвала войскі, нават амаль бяззбройныя падлеткі, смела кідаліся і іх, мабыць, нават даводзілася стрымліваць. Дзяѓчына зваліла некалькі дзясяткаѓ байцоѓ, але далей забіваць не было каго.
  Зачыніць вароты не паспелі, акрамя таго, частка гараджан узбунтавалася, пачалася звалка.
  Барон дэ Казярог, даведаѓшыся пра бунт у горадзе, паднятым рабамі, запатрабаваѓ:
  - Усіх нявольнікаѓ пакараць смерцю, увесці масавыя расстрэлы.
  Беласнежка-тэрмінатар, зрэшты, апынулася спрытней, разагнаѓшы агністым струменем варту, усталявала штандар каралевы прама на вежы.
  - А што вы хацелі, каб мы ліберальнічалі. А можа, нават здаліся.
  Паѓстанцы гараджане, мноства нявольнікаѓ прарываліся да палаца губернатара. У вароты ѓварвалася Шарлота, яна біла і разбурала ѓсіх запар.
  Герда атрымлівалі пару драпін, але толькі раззлавалася ад гэтага, вось яго меч, зваліѓ троля-капрала, затым яна імкліва ѓскараскалася наверх.
  Ваяѓніца, скокнуѓшы нагой, пасадзіла ѓ грудзі гобліна, той паляцеѓ са сцяны, наткнуѓшыся на укапаныя ѓ камяні дзіды.
  - Цікава, які ты на смак тоѓсты!
  Яе мячы зноѓ знайшлі багатую ежу, сутыкнуѓшыся з гвардзейцамі. Але большая частка гарнізона не аказвала супрацівы. Толькі палац з адборнымі часткамі, большай часткай наёмнымі ваярамі апынуѓся арэшкам цвярдзей. Сам Сакаліны кіпцюр атакаваѓ прычыненне. Шарлота тым часам літаральна ѓзляцела вышэй, сустрэѓшыся з Казярогам тварам да твару. Вакол барона засталося ѓсяго дзясятак чалавек, справа для ваяѓніцы дзвюх-трох секунд. Потым ён сутыкнулася з вяльможай.
  Бою, па сутнасці, не было, ваяѓніца кранула пальцам пляча барона і паралізавала яго.
  - Можаш разлічваць на літасць каралевы. Зрэшты, народны суд жалю не ведае!
  На яе скокнуѓ тып, падобны на фаѓна.
  - Што жывёлу хочаш атрымаць па мазгах? - вылаялася ваяѓніца.
  Хоць ён рухаѓся хутчэй звычайнага чалавека, Шарлота парыравала выпад, і ѓдарам у адказ знесла выродлівую галаву:
  - І тут фаѓн. Увесь сусвет поѓны гэтых стварэнняѓ. Ці можа быць іншая разнавіднасць гобліна.
  Ваяѓніца рушыла да палаца, але не паспела, паѓстанцы і гараджане расправіліся з гарнізонам раней, чым прыбыла гэтая дзіва.
  Герда паспела прыкончыць яшчэ толькі дваіх падонкаѓ. Крутавалася вакол сваёй восі, па-філасофску вымавіѓшы:
  - Нельга перамагчы ѓсіх, не перамогшы сябе - нельга перамагчы сябе, не павучыѓшыся ва ѓсіх!
  Губернатара паспелі закалоць, перш чым ваяѓніца ѓмяшалася. Зрэшты, гэта пазбаѓляла ад марокі суда, а саноѓнік, падобна, быѓ ладнай сволаччу, калі над ім расправіліся самі гараджане. Тоѓстае цела пасеклі ѓ капусту, не пакінуѓшы цэлай канечнасці.
  Дзяѓчына паѓшчувала залішне заѓзятых бунтароѓ.
  - Запомніце, галоѓнае гэтае ѓменне жыць па справядлівых законах. Надышоѓ час наводзіць народны парадак.
  У горадзе хутка прыбіралі трупы, іх было няшмат і мелі вуліцы, падстрыгалі дрэвы. Выбіраліся мясцовыя органы ѓлады, у тым ліку з ліку былых рабоѓ. Зрэшты, нявольнікі складалі большасць насельніцтва, у іх запісвалі ѓсіх запар, у першую чаргу з ліку беднаты.
  Ленастала першая прывяла народ да прысягі. Юная каралева стала цямней, бледнасць ад зняволення знікла, плечы і сцёгны пашырыліся, чыста вымытыя валасы зіхацелі жамчужнай беласцю. Яна была вельмі прыгожая і жаноцкая, не пазбаѓленая пры гэтым добрай сілы. Жрацы з запалам прыводзілі народ да прысягі. Але было відаць, што служыцелі чорнага культу не задаволены: ужо вельмі праведная каралева, забараніла чалавечыя ахвяры, знізіла царкоѓны падатак. Вось і зараз на кале тырчаць людзі, асабліва часта прыносяць у ахвяру нявінных немаѓлят, у першую чаргу хлопчыкаѓ. Мужчына і ѓ пекле павінен быць наперадзе.
  З нагоды прысягі чорных жрэц прапанаваѓ:
  - Давайце прырэжам тузін хлопчыкаѓ, і шэсць дзяѓчынак!
  Ленастала груба кінула:
  - Не лепш цябе! На вогнішча садыста!
  Жраца падхапілі і панеслі да загадзя звязаных дроваѓ і сукоѓ. Герда тым часам выцерла свой клінок і ѓстала побач з Шарлатай, са здзіѓленнем спытаѓшы:
  - Дзіѓна, а навошта задумана гэтае паѓстанне.
  Ёй напарніца з ухмылкай адказала:
  - Каб вярнуць законны пасад каралеве. Ленастала законная спадчынніца, а на троне сядзіць узурпатар.
  Герда ѓсё ж сумнявалася:
  - Адна не часта бывае, каб законныя спадчыннікі прастола, звярталіся па дапамогу да чэрні.
  Шарлота цалкам лагічна вымавіла:
  - Сяброѓства з чэрнню не прыніжае, калі вядзе да вяршыняѓ улады! Ну, а ѓ дадзеным выпадку, гэта можа быць апошні шанец каралевы.
  Герда вастрыём мяча, пачухала сабе босую, дзявоцкую пятку. Шарлота была ва ѓпрыгожаных жэмчугам сандалях. Яна раптам злавіла за руку гарэзлівага хлапчука. Пацан падобна хацеѓ выцягнуць з-за пояса ваяѓніцы кашаль. Моцная Шарлота падняла хлопца на выцягнутую руку. Зрэшты, дзіцяці было на выгляд гадоѓ дзесяць, ані не больш і ён зароѓ:
  - Ой, цётачкі не трэба! Я больш так...
  Герда жорстка перабіла:
  - Сама ведаю - не буду! Хопіць, зрэшты, зладзюжку ѓсёткі трэба пакараць, інакш ён абвыкне да безадказнасці! Што ты раіш Шарлота?
  Ваяѓніца скрывіла тварык:
  - Думаю, лупцоѓкі будзе дастаткова! Не калечыць жа дзіця адсяканнем рукі.
  Герда пагадзілася:
  - Вось так здамо варце і, няхай яго выпору!
  Маленькі свавольнік раптам стаѓ слёзна прасіцца:
  - Не трэба, лепш вазьмі мяне да сябе збраяносцам.
  Шарлота пагардліва фыркнула:
  - Зладзюжку ѓ збраяносцы... Што я дурніца! Ды малы ты яшчэ, каб мой арсенал цягаць, проста звалішся. Так што... - Дзяѓчына крыкнула. - Ёй варта, трэба пакараць зладзюжку...
  Герда раптам захіхікала:
  - Дык варты няма, яна разбеглася... Прыйдзецца пацана нам весці да каралевы, каб яна разважыла!
  Шарлота адмоѓна закруціла галавой:
  - Не трэба адцягваць каралеву на такую дробязь як спроба банальнай крадзяжу. Акрамя таго, Ленастала занадта добрая, яна напэѓна загадае яго адпусціць. Так што лепей будзе, калі мы яго пакараем на месцы. Думаю проста адшпільваць яго прутком па пятках...
  Герда тут не пагадзілася:
  - Не! Яму ѓ гэтым выпадку будзе цяжка хадзіць, ды яшчэ калі разаб'ем да крыві, падхопіць заражэнне. Лепш прасцей як звычайна парюць непаслухмяных дзяцей!
  Шарлота пачухаѓ патыліцу, кіѓнула:
  - Ды будзе так!
  Падчас лупцоѓкі хлапчук пачаѓ гарлапаніць, і Герда заткнула яму рот, каб не было чуваць. Але ѓсё роѓна сабраѓся натоѓп цікаѓных. Яны падказвалі як лупцоѓку зладзюжку. Пасля яму далі штурхяля ѓ збіты зад, адпусціѓшы на ѓсе чатыры бакі. Пасля чаго дзяѓчаты пайшлі ѓ бліжэйшую карчму. Але тут жа сутыкнуліся з праблемай, яна аказалася перапоѓненай, з-за таго, што многія паѓстанцы ѓжо паспелі абзавесціся грашыма і спяшаліся з спусціць.
  Герда заѓважыла:
  - Шырокія глоткі, характэрныя для вузкага кругагляду!
  Шарлота дадала:
  - У каго на першым месцы напаѓненне жывата, на апошнім ачышчэнне сумлення!
  Дзяѓчаты павярнулі і вырашылі проста прайсціся па вуліцы. Тут з завулка выскачыла трое гоблінаѓ з дубінамі і адзін насаты троль з кручкаватым мячом. Шарлота спрытна ухіліѓшыся ад узмаху дуб'я, пасадзіла клінком пад дых валасатай, брыдка смярдзючай стварэнню. Тая нават не замарудзіла рухі, збіѓшы ваяѓніцу з ног. Герда спрытным узмахам, ссекла і дубіну і галаву:
  - Папаѓся, які кусаѓся!
  Шарлота з цяжкасцю вырваѓшы меч, рыкнула:
  - Дакладней сказаць! Страціѓшы галаву, не набудзеш нічога акрамя галаѓнога болю!
  Пасля чаго ваяѓніца секла стварэнне, па корпусе, амаль перасекшы напалову. А Герда хацела абкласці трэцяга гобліна, але тут з ёй скрэбці клінок троль. Накшталт ён не занадта вялікі, прыкладна, як сярэдні чалавек, хіба што шчыльней, але хуткі, як ... чорт.
  Герда нават вымавіла фразай з сентыментальнага рамана:
  - Шустры і хуткі, станеш міністрам!
  Троль з'едліва адказаѓ:
  - З гонарам і шпагай, станеш валацугам! А ты ж і скачаш басаногая дзяѓчынка, як зайчык і скончыш у пасткі.
  Герда зноѓ выпаліла:
  - Калі не здолееш пазбавіцца ад заечага сэрца, будзеш выць па ваѓчыным, ад сабачага жыцця!
  Гоблін паспрабаваѓ скарыстацца тым, што ваяѓніца з працай адбівала выпады троля, і паспрабаваѓ падысці з боку. Але Шарлота была напагатове. Хуткая як самка гепарда, яна літаральна пакрамсала брыдкае, смярдзючае стварэнне. Пасля чаго ваяѓніца падміргнула Гердзе:
  - Вось зараз усё па-чэснаму!
  Троль хіхікнуѓ, выразіѓшыся:
  - Чаму высакароднасць так рэдка сустракаецца ѓ людзей, таму што ѓ іх няма подласці - выратавальнага круга ѓ віры эвалюцыі!
  Герда спрытна парыравала:
  - Подласць хоць і выратавальны круг у барацьбе за выжыванне, але згрызены чарвякамі народжанага ёю недаверу!
  Троль у адказ, атакаваѓ яшчэ злей:
  - Красамоѓе звычайна расквітае калі, калі марнее магчымасць фізічнай абароны!
  Герда ѓ адказ паспрабавала, сама падлавіць суперніка на сустрэчным руху, але спараджэнне цемры атакавала вельмі разнастайна. Акрамя таго нават складалася ѓражанне, што яно знарок гуляе з дзяѓчынкай, нават пару разоѓ здзекліва драпнуѓшы ваяѓніцу па носе. Дзяѓчына раз'юшылася, і тут жа вельмі жорстка атрымала ѓкол у грудзі ѓ выніку, чаго палілася дах. Герда паспрабавала пераскочыць троля, але той злёгку расьсек ёй смуглую ад загару скуру на жываце. А на спробу ѓдарыць нагой у пахвіну, балюча садануѓ мячом па босых пальчыках.
  - Калі хочаш жыць займіся са мной любоѓю! - Прабурчаѓ вырадак. - У цябе ѓсё роѓна няма шанцаѓ!
  Герда агрызнулася:
  - Няма шанцаѓ! А вось гэта мы зараз паглядзім!
  Цудоѓная басаногая ваяѓніца-бландынка гучна заспявала:
  Сказаѓ кат: дзён не відаць шчаслівых,
  Ты будзеш усім гнаны і чужы!
  Але войска байцоѓ вальналюбных,
  Расправіцца з незлічонай ардой!
  
  Фантом аблічча смерці: вечны спадарожнік-вандроѓнік,
  Але таксама нам не патрэбен сон-спакой!
  Хто ѓ ляноты той усюды выгнаннік,
  Як нялёгка абзавесціся марай!
  
  А што мара - эфір-каханне,
  Шлях да яе часам бывае ілжывы!
  Поль цяжка, то агідна не ліхаслоѓ,
  Часам жорсткі пралік неасцярожны!
  
  Тады і гады схлынуць у імгненне маладыя,
  І адшуміць бітву нібы баль!
  Вось вецер круціць віхуры кругавыя,
  Як лівень горача, люта паліѓ!
  
  Вер, будуць раллі каласіць,
  Хлеба залатыя выгадуюць, спаляць!
  Ну, а з абразоѓ святых мігатлівыя твары,
  Аддараць ласкай, за гэтую працу!
  
  Але нібы віхура - Серока з пустыні,
  Прыйшла на Зямлю страшная вайна!
  Бягуць дзеткі ножкамі босымі,
  Хаця ѓжо выпаѓ снег - пануе зіма!
  
  Дома ворагі ѓ руіны ператварылі,
  А нехта гора - страціѓ дзяцей!
  Павеселі на шыю людзей гіры,
  Паліць скокі бессардэчных катаѓ!
  
  Народу скруха не выказаць, так туга,
  Ні прытулку, ні ежы, ні цёплых лож!
  Свішча як кобра, злая ѓ полі завіруха,
  Дзе, праѓда, высакароднасць - да д'ябла хлусня!
  
  Прыйдзе дзень светлы - слаѓная гадзіна перамогі,
  Арол Айчыны вышэй скал узляціць!
  Хай будуць подзвігі салдат апеты,
  У нас ёсць востры меч і моцны шчыт!
  На апошнім складзе ваяѓніцы, пачварны троль упаѓ, а ссечаная галава адлятала на добрых дваццаць метраѓ. З яе раптам азваѓся асляпляльны сноп полымя, і на месцы пачварнай башкі засталася толькі жменька попелу.
  Дзяѓчыны пад камандаваннем Сталеніды прынялі яшчэ адзін бой. Але тут мінула не так удала. Атрад пацярпеѓ страты.
  Тры дзяѓчыны загінулі, усе астатнія з тузіна байцоѓ атрымалі раненні рознага цяжару, і ледзь здолелі адарвацца. Двух дзяѓчынак прыйшлося нават несці. Нажаль, гэта вайна. Не заѓсёды атрымоѓваецца ѓсіх разбураць. Тым больш што ѓ калоне аказаліся вельмі жывучыя танкі, дакладней САУ Е-5. Яны быццам бы маленькія, але вельмі жывучыя. А тут яшчэ і рэактыѓныя штурмавікі падаспелі.
  А за імі дыскападобныя верталёты. Паспрабуй супраць падобнай моцы выстаяць. Яшчэ толькі тры ахвяры з дванаццаці - можна сказаць танна абышліся. Затое фашыстаѓ паклалі больш за дваццаць. Такі вось і выдаѓся бой.
  Ваяѓніцы сыходзілі, круцячы, імкнучыся з апошніх сіл. Наташа гэтая шкадлівая дзеѓка заѓважыла:
  - Як шкада дзяѓчынак... Вельмі нават шкада... Але вось чаму б у наш батальён не дадаць хлопцаѓ?
  Сталеніда рыкнула, злосна ѓсунуѓшы босай нагой па хрушчу:
  - У каго што... А ѓ цябе адны толькі самцы ѓ галаве!
  Вікторыя пакрыѓдзілася і заѓважыла:
  - У мяне таксама! Як хочацца, каб цябе палашчыѓ хлопец. Адчуць свае грудкі ѓ абдымках...
  Рудая д'яліца сарвала травінку, адкусіла яе і прабуркавала:
  - Эх хлопчыкі мае стромкія ... Як добра, што вы не блакітныя ... Я тых люблю што трахаць дзяѓчынак ... Бо супермэн мачо з пялёнак!
  Сталеніда крыху памякчэѓшы, усміхнулася:
  - Так... Так крыху становіцца весялей. А як Наташка ваш сябар?
  Дзяѓчына-бландынка, не зразумеѓшы, перапытала:
  - Які сябар?
  Маёр упэѓнена адказала:
  - Андрэйка! Ён жа таксама быѓ узнагароджаны Жукавым!
  Наташа цяжка ѓздыхнула і паціснула плячыма:
  - Гэтага я, на жаль, не ведаю...
  Андрэйка ( А гэта быѓ іх знаёмы хлапчук і піянер-герой) тым часам быѓ кінуты ѓ каземат. Параненага хлапчука пакінулі звязаным, і нават за шыю прыкавалі ланцугом да сцяны. Наколькі фашысты баяліся рускіх дзяцей? У каземаце было сыра, недалёка ад хлопчыка вісела прыкаваная ланцугамі да сцяны дзяѓчына. Зусім голая, целы суцэльная рана, сінякі, пісугі, рассяканні, апёкі, дзяѓчыну катавалі. Яна была ѓ непрытомнасці і толькі ціха стагнала.
  Хлапчук паглядзеѓ на сцены. Турма была старажытнай, пабудаванай яшчэ ѓ царскія часы, сцены тоѓстыя, акенца маленькае пад самай столлю, забрана кратамі. Андрэйка адчуваѓ сябе не проста палонным, а вязнем старажытнасці. Як легендарнага народнага бунтара Стеньку Разіна, яго чакалі катаванні і пакаранне.
  Андрэйка застагнаѓ, ці зможа ён адзінаццацігадовы хлапчук, вытрымаць катаванні? Ці не заплача нібы дзяѓчынка! Бо піянеру ні да твару стагнаць і плакаць. Басаногі, падрапаны Андрэйка павярнуѓся, надта ж балела рана, локці звязаны, трэба так-сяк павярнуцца, каб стала лягчэй, змяніць вугал. Страшэнны боль на імгненне адступіѓ.
  У камеры страшнае янішча. Падлогу плямах, застылых крыві. Валяюцца абгрызеныя косткі. Людзей? Нават страшна, відаць, гэтую камеру прайшло не мала вязняѓ. Праѓда, Андрэйка падумаѓ, што фашысты параѓнальна нядаѓна захапілі Гародню. І калі яны паспелі так набедакурыць? Няѓжо гэта больш старыя ахвяры? Напрыклад, НКВД? Хлапчук зморшчыѓся. Атрымлівалася адкрытая жудасць! Як цяжка ѓ засценку. Няма з кім перамовіцца, падобна, дзяѓчына ѓ поѓнай прастрацыі. Яе падобна каты катавалі, як герояѓ старажытнасці. Вось толькі цікава завошта? Якое зло магла прычыніць юная дзяѓчына фашыстам. Зрэшты, і ён Андрэйка проста хлопчык і стаѓ забіваць, гэтую паскуддзе змагаючыся са злом. Фашысты паставілі сваю нацыю вышэй за іншыя нацыі і народы. Тым самым яны ѓзаконілі зло і пакуты! Не, нармальны чалавек павінен змагацца з падобным бязмежжам. Акрамя таго і самі немцы не вольныя, іх скоѓвае таталітарны апарат. Ён усяляк душыць найменшую ініцыятыву і праява чалавечых пачуццяѓ.
  Фашызм паходзіць ад слова звязак. Ён бязлітасна вяжа людзей, ператвараючы іх у скаваных рабоѓ. Камунізм у сваю чаргу ѓзвышае чалавека, дае яму новыя сілы, стымулюе паходню жыцця. Ёсць істотная розніца. Камунізм інтэрнацыянальны па прыродзе і агульначалавечы. Гітлерызм узвышае толькі адну нацыю, а не ѓсё чалавецтва ѓ цэлым. У гэтым яго недасканаласць. Але ж людзі маюць агульныя карані, што даказана біялагічна. Тыя ж негры, і белыя маюць цалкам здаровае і пладавітае патомства. Ён Андрэйка сын рускага і беларусачкі, цалкам жыццяздольны, зусім не дэбіл, і гатовы біцца з фашызмам.
  Вядома, Павел аказаѓся мацнейшым і здолеѓ адысці ад ворагаѓ, перабіѓшы мноства немцаѓ. Ён Андрэйка паступіѓ як размазня, патрапіѓ у палон. Можа варта было пакінуць сабе апошні патрон. Хаця мёртвы ён не зможа забіць ніводнага немца! А так ён жывы хоць і церпіць.
  Босенькі Андрэйка пачухаѓ аб сырой камень злёгку падпаленую ступню, Ільза знайшла найбольш балючую кропку, прыпякла цыгарэтай, так што ѓтварыѓся пухіры. Але нічога, адважнага хлапчука гэта не зламае. Наадварот, боль павінен стаць стымулам, ад якога ѓзрасце яго мужнасць. І ніколі піянер не зламаецца. Наогул трыѓмф немцаѓ носіць часовы характар. Яны рана ці позна будуць зрынуты, падобна таму, як зло заѓсёды прайграе дабру. Можна, вядома, запярэчыць, дабро перамагае толькі ѓ казках, але а ѓ жыцці ѓсё складаней. Але ж і казка з'яѓляецца адлюстраваннем рэальнасці. Бо шмат што было марай, зараз стала рэальнасцю. Андрэйка падумаѓ: можа яму наканавана памерці? Што ж гэта цалкам магчыма! Але хіба ён баіцца смерці. Калі пераможа камунізм, то яго і іншых герояѓ савецкай краіны, уваскрос для новага шчаслівага і вечнага жыцця. Тады ён будзе жыць у свеце без смутку, мукі, смерці і зла! Галоѓнае толькі, каб была здабыта канчатковая перамога! Бо толькі ѓ гэтым выпадку ѓсе загінулыя героі будуць уваскрэшаны!
  І надыдзе царства камунізму! Свету, дзе самыя патаемныя мары стануць явай. Такому сусвету, дзе чалавеку належыць усё існае, пра што можна толькі марыць, і нават не заѓсёды разлічваць на поспех. Вось ён, які складаны і шматгранны свет. І тады іншыя міры адкрыюць свае абдымкі чалавеку. Ну што ж! Магчыма, што і бязмежных прасторах, космасу таксама ёсць зло! Яно будзе пераследваць, і раздзіраць якія жывуць іншапланецян. Але капіталізм і ім дасць свабоду! Ён разарве путы рабства, і знявагі. Надыдзе час і час свабоды, сваім прамяністым святлом зямлю асвеціць! І скінуць ярмо цемры, цемры народы, і чалавек міры сусвету заваюе! І будуць унукі ѓспамінаць не верачы, што жылі ѓ змроку пад жалезнаю пятаю. Насілі знакі злога звера, а сягоння ѓ веры ходзім чыстай і святой!
  Андрэйка нават здзівіѓся, як у яго складана склаліся думкі. Нешта асаблівае і непаѓторнае ёсць у іх. Як гэта было падчас грамадзянскай вайны, калі галоѓнай прыладай пралетарыяту былі верш, а прозу, мабыць, нават некалькі пагарджалі і грэбавалі. Цяпер жа паэт у палоне, а пёры і ліра, калі вобразна гаварыць у ланцугах. Тым не менш ён не здаецца, і разлічвае на светлую будучыню. А якім яму залежыць ад кожнага чалавека. Тут няма такога, каб адзін усё вырашаѓ і насаджаѓ.
  Андрэйка сказаѓ:
  - Будучыня залежыць, ад нас! Нават у тым выпадку, калі, здаецца, што ад нас нічога не залежыць!
  Хлапчук пакруціѓся, ён паспрабаваѓ перацерці пруты. Занятак гэты нудны і складаны, але некаторыя шанцы на поспех заѓсёды ёсць. Андрэйка, пераадольваючы страшны боль, пачаѓ церціся аб сцяну. Галоѓнае не ѓскрыкнуць, не паказаць сваёй слабасці. Ён піянер, а значыць увасабленне мужнасці. Трэба дужацца, значыць, будзе дужацца, і абавязкова пераможа! На славу савецкай айчыны.
  Хлопчык упарта цёр, у гэты момант дзяѓчына прыйшла ѓ сябе і прамармытала:
  - На зялёным лужку, скакалі сінія зайкі!
  І потым зноѓ сышла ѓ забыццё. Хлапчук прамовіѓ:
  - Няшчасная! Яе замучылі праклятыя фашысты! Але веру, помста не прымусіць сябе доѓга чакаць! Наблізіцца час перамогі над катамі чалавецтва. - Хлопчык павярнуѓся, і праспяваѓ:
  І будзе над планетай сцяг ззяць,
  Краіны святой, няма ѓ светабудове прыгажэй!
  І калі трэба мы памром зноѓ,
  За камунізм, у вялікасць справа наша!
  Боль зноѓ нарынуѓ на хлопчыка, ён ледзь адсунуѓся ад сцяны і пачаѓ тузаць галавой.
  Тут пачуѓся рыпанне і, у камеру ѓвайшла пяцёрка рослых эсэсаѓцаѓ. Яны, нядоѓга думаючы, штурхнулі хлопчыка ботамі і падхапілі яго пад рукі:
  - Пайшлі сучонак!
  Андрэйка разумеѓ, што супраціѓляцца бескарысна. Яму расшпілілі аброжак. Урэзалі яшчэ пару разоѓ і панеслі на руках. Хлопчыка нібы абдало ледзяным холадам: куды яго нясуць. Няѓжо зараз адбудзецца самае страшнае!
  Сапраѓды дзецюка цягнулі кудысьці ѓ ніз. І як ні дзіѓна пры гэтым рабілася цяплей. Андрэйка раптам адчуѓ сябе намнога больш бадзёра: дзе наша, не прападала! Ён выкараскаецца і з гэтай калатнечы.
  Яго неслі па прыступках, павольна спускаючы! Нарэшце хлапчук адчуѓ, што сырасць саступіла сухасці. Каты занеслі дзіця ѓ даволі прасторнае памяшканне. Праѓда, сцены выглядалі злавесна, на іх віселі разнастайныя і фантастычныя па форме інструменты. Хлопчык убачыѓ некалькі палаючых камінаѓ і прыстасаванне ѓ форме прэнга. Тут таксама было мноства расцяжак і розных прадметаѓ катаванняѓ. Андрэйка раптам адчуѓ цяжар у страѓніку, нешта закалола!
  Гэта страх! Зразумеѓ хлапчук, ні ѓ якім разе яму не трэба паддавацца!
  Басаногі Андрэйка напружыѓся. У зале сядзеѓ палкоѓнік СС і ѓжо знаёмая жанчына, тая, што ѓдзельнічала ѓ захопе хлопчыка. Піянер Андрэйка збялеѓ, відаць нялёгкі лёс яго чакае, калі сабраліся дапытваць дзіця, адпетыя каты. Не, ён ім нізашто не падасца, нават калі давядзецца крычаць ні думкі, ні гуку! Але вось толькі ці здолее ён вытрымаць.
  Палкоѓнік СС спытаѓ:
  - Імя!
  Андрэйка маѓчаѓ. Па ім сцебанулі бізуном. На спіне праступіла чырвоная палоска. Палкоѓнік СС, зноѓ паѓтарыѓ:
  - Кажы маляѓка імя!
  Адчайны Андрэйка адказаѓ са злосцю:
  - Я маленькі Сталін!
  Палкоѓнік СС фыркнуѓ:
  - Вось які тон у сучонка! Ён мабыць хоча больш жорсткіх зносін.
  Ільза праверашчала:
  - Падсмажым пацаненку пяткі.
  Палкоѓнік СС спытаѓ:
  - Назаві сваіх саѓдзельнікаѓ і ѓ гэтым выпадку мы цябе адпусцім!
  Руслан як сапраѓдны піянер-герой, адказаѓ:
  - Увесь савецкі народ мае саѓдзельнікі, ад старога да дзіцяці!
  Палкоѓнік СС свіснуѓ:
  - Ды ты ѓпартае стварэнне! Не разумееш, што мы можам цябе забіць!
  Бліскаючы блакітнымі вачыма, Андрэйка адказаѓ:
  - Фашысты забіць могуць, але што ім не па сілах гэта адабраць надзею на неѓміручасць!
  Палкоѓнік крыкнуѓ:
  - Прыступайце!
  Басона і параненага Руслана падхапілі, разрэзалі вяроѓкі і бесцырымонна сарвалі бінты. Хлапчук войкнуѓ. Рукі завялі назад, а самога паднеслі да прэнга. Накінулі на рукі вяроѓку. Палкоѓнік крыкнуѓ:
  - Выварочвайце паршыѓцу суставы!
  Вяроѓка пацягнулася ѓ самы верх. Андрэйка адчуѓ пякельны боль у параненым плячы, і прастагнаѓ:
  - Мама! Гэта жах!
  Палкоѓнік выскаліѓся:
  - Будзеш казаць!
  Андрэйка матнуѓ светлай галавой:
  - Не!
  На босыя ногі хлапчукі надзелі цяжкія кайданы, косці ѓ плячах захрумсцелі ад страшнага ціску. Палілася кроѓ. Боль была жахлівай, піянер Андрэй пабляднеѓ, лоб пакрыѓся потам, з-за рота чуѓся міжвольны стогн, але ѓсё ж знайшоѓ у сабе сілы сказаць:
  - Не! І яшчэ раз не!
  Ільза паклала ѓ камін сталёвы шомпал і вымавіла скалячыся:
  - Мілы хлопчык, прызнайся, і мы дамо табе шакаладных цукерак.
  Паранены Андрэй крыкнуѓ:
  - Не! Не патрэбен мне ваш паганы эрзац!
  Ільза ѓскрыкнула:
  - Ну, ты і сука!
  Потым дастала з полымя распалены шомпал і ѓбіла ѓ рану. Піянер Андрэйка ніколі яшчэ не адчуваѓ такога болю, перахапіла дыханне, ад шоку ён страціѓ прытомнасць.
  Ільза як вопытная ката пачала масажаваць яму шчокі і шыю, даволі хутка прывяла хлопчыка ѓ сябе.
  - Не спадзявайся паршывец знайсці забыццё ѓ выратавальным шоку!
  Палкоѓнік СС загадаѓ:
  - Падсмажце яму пяткі.
  Каты-эсэсаѓцы адразу ж запалілі невялікае вогнішча, полымя стала лізаць прыгожыя, босыя ногі дзіцяці. Ільза тым часам зноѓ убіла распалены шомпал у рану. Лекар эсэсавец укалоѓ хлопчыку адмысловыя зёлкі, каб ён вастрэй адчуваѓ боль, і павольней губляѓ прытомнасць. Цяпер піянера Андрэйку захліснуѓ бяскрайні акіян, пакут, яшчэ горш дантоѓскага пекла. Двое іншых катаѓ сталі заганяць хлапчуку распаленыя дабяла шпількі пад пазногці.
  Андрэйка, перапоѓнены жахлівымі пакуты, адчуваѓ сябе на мяжы поѓнага злому. Але раптам у паѓтрызненні перад ім паѓстаѓ вобраз Сталіна:
  - Што рабіць правадыр? - спытаѓся хлапчук.
  І Сталін, белазуба ѓсміхаючыся, адказаѓ:
  - А што можа яшчэ ѓ дадзенай сітуацыі, рабіць піянер! Не трэба толькі плакаць! Набяры паветра ѓ грудзі і спявай.
  Піянер Андрэйка праз сілу ѓсміхнуѓся:
  - Слухаюся правадыр!
  Хлапчук напружыѓся і праз сілу, які зрываецца, але пры гэтым чыстым і моцным голасам заспяваѓ, складаючы прама на хаду:
  Патрапіѓ у фашысцкі страшны палон,
  Плыву па хвалях болю страшнага!
  Але сьцякаючы крывёй, песні спяваѓ,
  Бо з сэрцам сябруе піянер бясстрашным!
  
  І я скажу вам цвёрда каты,
  Што радасьць гнюсную, вылілі вы дарэмна!
  Мяне скажа слабы прамаѓчы,
  Бо боль пакутлівы і папросту жудасны!
  
  Але ведаю, цвёрда веру я,
  Фашызм скінуты будзе ѓ бездань!
  Абдасць вас злосных полымя бруя,
  А ѓсе хто загінулі, весялячыся, уваскрэснуць!
  
  І нашая вера ѓ камунізм моцная,
  Узляцім як сокал, станем зорак усіх вышэй!
  Хай ракі мёда пацякуць віны,
  Увесь свет, парад зычны горан пачуе!
  
  І аѓтамат сціснуѓшы моцна піянер,
  Па вышэй у неба юны паглядзі-ка!
  І пакажы вагальным прыклад,
  Твой гальштук яркі, як у колеры гваздзіка!
  
  Айчына для мяне ты значыць усе,
  Родная маці і сэнс усяго юнага жыцця!
  Няхай пакуль нялёгкае быцьце,
  Пакутуе наш народ пры злым фашызме!
  
  Але волю хлопчык чырвоны напружы,
  Плюнь у морду з пякельнай свастыкай бандыту!
  Хай здрыгануцца ѓ шаленстве ворагі,
  І будуць чырвонай арміяй разбітыя!
  
  СССР - святая краіна,
  Што падарыла камунізм народам!
  Як маці сваё нам сэрца аддала,
  За шчасце, мір, надзею і свабоду!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Вось так мужна трымаѓся піянер-герой. І быѓ варты свайго звання, бо піянер гэта гучыць ганарліва. Менавіта так і павінен трымацца кожны савецкі хлапчук.
  Дзяѓчаты тым часам забраліся ѓ гушчар гушчару. Расклалі невялікае вогнішча, і падсілкаваліся. Дзве дзяѓчыны з дзевяці не маглі ісці і ім, аказаѓшы першую дапамогу, перавязаѓшы - далечы трафейнага спірту, каб раны не хварэлі і дзяѓчыны заснулі.
  Наташа заѓважыла з усмешкай:
  - А ѓсё ѓ нашым свеце адносна. Вось, напрыклад спірт - гэта па вялікім рахунку яд, і адначасова лечыць. Вось дзяѓчаты заснулі! І ім стала нашмат лягчэй!
  Вікторыя дасціпна заѓважыла:
  - Усё ѓ свеце адносна... І Бог не анёл, і Д'ябал не чорт!
  Вераніка з гневам адказала:
  - Што за блюзьнерства... Пра што гэта гаворка?
  Рудая д'яліца лагічна заѓважыла:
  - А пра тое... У Бібліі Бог толькі і размаѓляе мовай гвалту. Адзін потым лістапада чаго варта. А д'ябал? Уласна кажучы, аб ім не занадта і чуваць. Ва ѓсякім разе, нават у Бібліі Сатана больш спакушае, чым забівае!
  Наташа рацыянальна адзначыла:
  - Божачка і на самай справе любіць гвалт. Цар Давід вёѓ жорсткія войны. Саѓл Бог загадаѓ вынішчыць пагалоѓна цэлы народ: у тым ліку і жанчын, дзяцей і свойскую жывёлу! Дзіѓна казаць аб міласэрнасці... Як вам не здаецца?!
  Вераніка хацела сказаць, але на розум нічога талковага не прыйшло. На самай справе, асоба крыць няма чым. Наконт патопу Ноя, яна і сама шмат думала. І не знаходзіла тлумачэнні, ва ѓсякім разе рацыянальнага падобнай жорсткасці. Грэх Бог не знішчыѓ, ужо Хам, засвяціѓся, ды і Ной зусім не святы. А пракляты быѓ не Хам, а Хаамам. Таксама незразумела. Наогул уся гэтая Біблія асабліва Стары запавет поѓная незразуменняѓ. Вось, напрыклад Елісей забіѓ сорак два дзіцяці за такую дробязь, што яго падражнілі за лысіну.
  Гэта ж відавочны перабор! Так рабіць з дзецьмі. І растлумачыць такое цяжка.
  Вераніка і сама вагалася ѓ рэлігіі. Не ведала нават якую веру прыняць. І Праваслаѓе не надта падабалася: шмат знешніх эфектаѓ, пышнасці, але ѓсё нейкае халоднае. Але і баптысты таксама не давалі спакою і міру. Як ні круці, але рэлігія ѓ любым выпадку патрабуе веры. А разумная дзяѓчына хацела, каб усё было лагічна і ѓсе канцы сыходзіліся.
  Каб усё здавалася рацыянальным і правільным. А так... Нават вучэнне аб вечных пякельных пакутах здаецца празмерным. Самае страшнае ѓ пекле гэта працягласць пакаранняѓ: пекла будзе заѓсёды. І пройдуць мільярды мільярдаѓ гадоѓ, а грэшнікі ѓсё яшчэ будуць мучыцца і пакутаваць. І гэта жахліва! Што такое вечнасць? Прасцей адной малпе з завязанымі вачамі барабанячы па клавіятуры надрукаваць Біблію, чым перачакаць вечнасць.
  Катаванні пекла гэта асобная тэма. Вось Гітлера памучыць даѓжэй і мацней і не грэх. А вось калі ѓ пекла патрапіць падлетак? Наогул, як чалавеку выратавацца, калі ён грашыць. Нават калі не справамі, дык словамі ці думкамі! Ды і што такое грэх?
  Вікторыя, бачачы, што Вераніка маѓчыць, узмацніла ціск:
  - Ды і ѓ Адкрыцці Іаана... Толькі стала жыццё на Зямлі наладжвацца, як давай выліваць на планету Зямля пакарання. І так мучыць усё чалавецтва. І што можна сказаць?
  Вераніка жорстка адказала:
  - У пекла патрапіш - даведаешся!
  Сталеніда спыніла лаянку:
  - Усім спаць! Наперадзе яшчэ шмат прац!
  Дзяѓчыны ахвотна закрылі вочы. Ноч улетку досыць цёплая, і ваяѓніцы прыціснуѓшыся, сябар да сябра заснулі.
  Вераніцы снілася, што яна патрапіла ѓ свет футурыстычнага будучыні. Ідзеш сабе па вуліцы, а тратуары рухаюцца нібы рака. А па ім лятаюць маляѓнічыя аѓтамабілі. І паѓсюль поѓна піянераѓ з чырвонымі гальштукамі. І гэтыя дзеці лётаюць і кружацца нібы матылькі. І ѓсе ѓсміхаюцца, шчэрыць тварыкі.
  Вераніка махнула рукамі і паляцела. Яна нібы матылёк, і чуецца плясканне крылаѓ. А ты лятаеш сабе, лятаеш... А навокал такія яркія фарбы. Дома вялізныя, шматколерныя, размаляваныя нібы тарты. І мноства статуй - розных казачных жывёл.
  Так усё прыгожа. Адзін з будынкаѓ нагадвае абсыпаную дыяментамі ватрушку. А вакол яе круцяцца лятаючыя талеркі. Яны свецяцца аранжавым, і даюць асляпляльныя блікі.
  Іншы будынак у выглядзе сямі якія стаяць адзін на адным крабаѓ. Прычым, кожны краб рознага колеру, а клюшні зіхацяць каштоѓнымі камянямі. А лятальныя апараты: такія прыгожыя і хупавыя. Некаторыя з іх не маюць фіксаванай формы, а перамяшчаюцца ѓ прасторы нібы кляксы.
  Іншыя наадварот, структураваныя. Нагадваюць сняжынкі, такая бездакорная геаметрычная форма. Ну чаго не прыгажосць і ѓвасабленне эстэтыкі.
  А вось будынак парыць прама ѓ паветры, і нагадвае арла з расфуфаранымі крыламі, толькі як бы зробленага з крышталю. А дзюба ззяе ярчэй за дыямент, а можа і сонца.
  А як рахунак збудаванні наверсе, якога цэлы акварыум з дзівоснымі марскімі жывёламі. І рыбкі са срэбнай луской, і доѓгімі, залатымі плаѓнікамі. А такія яшчэ там шматногія стварэнні. І таксама, нібы абсыпаныя каштоѓнасцямі. І медузы, якія аддаюць усімі колерамі вясёлкі.
  Да Веранікі падляцела дзяѓчынка ѓ чырвоным гальштуку. Здзіѓлена спытала:
  - Ты дарослая?
  Вераніка з усмешкай адказала:
  - Так а што?
  Піянерка хіхікнула і адказала:
  - Нічога добрага! Калі ты паѓналетняя, то цябе забярэ гіпердракон.
  Вераніка свіснула:
  - Ого-го! А я думала ѓ вас камунізм!
  Дзяѓчынка ѓ чырвоным гальштуку сумна кіѓнула, і звонка адказала:
  - У нас сапраѓды камунізм! Прадукты бясплатныя, тавары бясплатныя, абсалютна ѓсё ёсць. Ад гульнявых прыставак, да віртуальных шлемаѓ. - Дзяѓчынка кіѓнула, і трасянула празрыстым, крыштальным туфлікам, прачырыкаѓ. - Вось паглядзі, якое дрэѓца.
  Сапраѓды каля будынка ѓ форме чатырох астраѓ, якія стаялі адна на адной, рос дуб з залатым лісцем. А на ім раслі пірожныя, тарты і розныя кулінарныя вырабы. Такія пышныя і прыгожыя.
  Вераніка захоплена ѓсклікнула:
  - Вось гэта выдатна! Якое дрэѓца...
  Піянерка кіѓнула і, яе руцэ паѓстаѓ торцік. Дзяѓчынка прачырыкала.
  - Паспрабуй! Гэта смачна!
  Вераніка праглынула салодкую мякаць торта. Густ і сапраѓды быѓ такі далікатны, прыемны, нібы ѓ роце расцвітае аранжарэя. І наколькі ѓсё гэта выдатна.
  Вераніка шчыра прызналася:
  - Ніколі нічога лепшага не ела!
  Піянерка ѓсміхнулася, і скалячы жамчужныя зубкі, са злосцю адказала:
  - І сапраѓды таксама пры паѓналецці, дакладней, калі мы становімся падлеткамі, пажырае гіпердракон. Вось менавіта гэта і ёсць трагедыя нашага вялікага народа!
  Вераніка рашуча вымавіла, сціснула кулакі і лупанула босай нагой па паветры:
  - Я адпомшчу дракону! Я гатова пазмагацца з ім!
  Піянерка пстрыкнула пальцамі правай рукі. І ѓзнік у паветры востры меч. Вялікі такі і бліскучы. З вострымі гранямі, і яго клінок гарэѓ, нібы быѓ сатканы з зорак.
  Вераніка працягнула далонь. Меч сам увайшоѓ, і ваяѓніца яго сціснула. З хваляваннем вымавіла:
  - Я за Радзіму буду змагацца... З Божай дапамогай, дзеля людзей!
  Піянерка сярдзіта адказала, і нават выпусціла іскры са сваіх жамчужных зубоѓ:
  - Бога няма! Гэта ѓсё забабоны людзей!
  Вераніка цяжка ѓздыхнула:
  - Ох! Зноѓ... І тут бязбожнае царства...
  Дзяѓчынка энергічна запярэчыла:
  - У нас не царства! У нас дэмакратыя! Кіруе сенат і кангрэс, і два консулы - хлопчык і дзяѓчынка, якія выбіраюцца на адзін год усім народам. - Піянерка пляснула туфлікам па пустаце, ды так што раздаѓся звон. Пасля чаго прасіпела. - Камунізм, гэта ѓлада народа, а не культ асобнай асобы тыпу Сталіна!
  Вераніка збольшага пагадзілася:
  - Сталін сапраѓды залішне дазволіѓ сябе ѓсхваляць! Трэба быць усё ж яму хоць крыху сціплей!
  Піянерка трасянула пунсовым гальштукам і прагарлапаніла, ускінуѓшы правую руку:
  - Піянер заѓсёды гатовы! Мы ѓроем усіх жывёлаѓ!
  Вераніка не ѓтрымалася ад пытання:
  - А колькі табе гадоѓ?
  Дзяѓчынка ѓсміхнулася і ветліва адказала:
  - Дзвесце дваццаць пяць!
  Вераніка свіснула, і акругліла вочы:
  - Да ну?
  Дзяѓчынка зрабіла сур'ёзны тварык і заявіла:
  - Мы вельмі павольна сталеем! Ад нараджэння, да паглынання драконам праходзіць, крыху больш за тысячу гадоѓ!
  Вераніка вякнула, пляскаючы пышнымі, чорнымі вейкамі:
  - Гэта прама як вечнае дзяцінства! Нібы ѓ казцы!
  Піянерка сумна вымавіла:
  - Гэта і ёсць казка, толькі вельмі ѓжо страшная... Калі б не дракон мы б наогул былі б несмяротныя і не ведалі б старасці!
  Вераніка шматзначна вымавіла:
  - Камунізм гэта царства вечнай маладосці!
  Дзяѓчынка трасянула залацістай галавой і прачырыкала:
  - А цяпер, калі ласка, праспявай чаго-небудзь нам! Каб стала весялей!
  З усіх бакоѓ да Веранікі сталі падлятаць дзеці. Хлопчыкі, дзяѓчынкі, усё прыгожыя, у прыбранай вопратцы. І звінелі серабрыстымі галасамі, такімі прыемнымі, і цудоѓна прыгожымі.
  - Праспявай кветачку! Не саромейся! Ты проста вялікая хараство!
  І Вераніка прызямлілася на якая рухаецца дарожку, і скачучы па ёй босымі, хупавымі ножкамі, захоплена і пышна гуляючы галаском, заспявала;
  Я дачка Айчыны святла і кахання,
  Найпрыгажэйшая дзеѓка-камсамолка...
  Хоць фюрар будуе рэйтынг на крыві,
  Часам сябе я адчуваю ніякавата!
  
  Вось сталінізму вельмі слаѓнае стагоддзе,
  Калі вакол іскрыцца і зіхаціць...
  Расправіѓ крылы ганарлівы чалавек -
  І перамагае Авель, згінуѓ Каін!
  
  Расія гэта Радзіма мая,
  Хоць часам я адчуваю ніякавата...
  І камсамол адзіная сям'я,
  Хоць басанож ісці сцежкаю колка!
  
  Фашызм круты на Радзіму напаѓ,
  Іклы гэты парсюк, люты выскаліѓ...
  З нябёс паліѓся шалёны напалм,
  Але з намі Бог і геніяльны Сталін!
  
  Расея гэта Чырвоны СССР,
  Магутная вялікая Айчына...
  Дарэмна распускае кіпцюры Сэр,
  Мы будзем сапраѓды жыць пры камунізме!
  
  Хоць пачалася вялікая вайна,
  І маса пралілася багата крыві...
  Вось курчыцца вялікая краіна,
  Ад слёз, пажарышчаѓ і вялікага болю!
  
  Але веру, мы Айчыну адродзім,
  І вышэй зорак савецкі сцяг паднімем...
  Над намі золатакрылы херувім,
  Вялікай, самай прамяністай Расіі!
  
  Такая гэта Радзіма мая,
  Ва ѓсім сусвеце няма, яе прыгажэй...
  Хоць набегла Сатаны пеня,
  Адужэе ѓ гэтых пакутах вера наша!
  
  Як Гітлер самазваны ѓчуѓ,
  Здолеѓ забраць і Афрыку ѓсю зараз...
  Адкуль у фашызму столькі сіл,
  Распаѓсюдзілася па Зямлі зараза!
  
  Вось колькі фюрар шмат захапіѓ,
  І зусім нават меры не мае...
  Якую бандыт свару спарадзіѓ,
  Над імі пунсовы сцяг кашмарны лунае!
  
  Такія фрыцы моцныя зараз,
  У іх не "Тыгры", а страшнейшыя танкі...
  І пабі Адольфа снайпер у вока -
  Пастаѓ фашыстам мацнейшыя банкі!
  
  Што мы не зможам, зробім жартам,
  Хоць босыя дзеѓкі па марозе...
  Расцім мы вельмі моцнае дзіця,
  І пунсовую, найпрыгажэйшую ружу!
  
  Хоць вораг імкнуцца, рвацца да Масквы,
  Але ѓсталі грудзі дзяѓчыны босыя...
  Ударым кулямётам ад касы,
  Салдацікі вядуць агонь родныя!
  
  Мы зробім Расею вышэй за ѓсіх,
  Краінай што ѓ светабудовы Сонца прыгажэй ...
  І будзе пераканаѓчы поспех,
  Адужэе ѓ Праваслаѓі вера наша!
  
  А мёртвых верце, дзеѓкі ѓваскрэсім,
  Ці сілай Бога, ці колер навукі...
  Прасторы светабудовы скорым,
  Без усіх паравалок, гнюснай нуды!
  
  Здолеем зрабіць Радзіму круты,
  Вышэй зорак узвядзем трон Расіі...
  Ты фюрара вусатага урой,
  Што ѓяѓляе сябе без граняѓ зла месіяй!
  
  Мы зробім Айчыну як гігант,
  Што будзе, нібы маналіт адзінай...
  Дзяѓчынка ѓстала дружна на шпагат,
  Бо віцязі ѓ баях непераможныя!
  
  Айчына вялікае захоѓвай,
  Атрымаеш ад Хрыста тады ѓзнагароду...
  Вайну Усявышні лепш разарві,
  Хаця часам змагацца смела трэба!
  
  Карацей хутка адгрымяць баі,
  Скончацца бітвы і страты...
  І віцязі вялікія арлы,
  Бо ад нараджэння ѓсе салдаты!
  Вераніка крутанула ѓ паветры мячом і тупнула босай, хупавай ножкай па паверхні вуліцы, якая была люстраной.
  Дзяѓчынка адзначыла, падміргнуѓшы ваяѓніцы з другой сусветнай вайны. І заѓважыла з сумнай усмешкай:
  - Дракона ѓжо спрабавалі знішчыць нават пры дапамозе гіперлазерных гармат грос-лінкораѓ. Яго адным мячом не адолець!
  Вераніка згодна кіѓнула:
  - Я пра гэта здагадваюся. Што ж калі біліся спартанцы з персамі, то яны сціпла адказалі: будзем ваяваць у цені!
  З'явіѓся хлопчык у шорціках і чырвоным гальштуку. Ён пакланіѓся Вераніцы і вымавіѓ:
  - Наша вялікая госця з мінулых часоѓ. Як мы рады вітаць цябе!
  Вераніка з уздыхам адказала:
  - Пакуль гіпердракон не пераможаны, радавацца мала. А з ім падобна будзе зладзіцца нялёгка!
  Хлопчык прапанаваѓ:
  - Спачатку паямо, а потым пагаворым!
  З'явіліся іншыя дзеці - хлопчыкі і дзяѓчынкі, не старэйшыя за чатырнаццаць гадоѓ.
  Яны былі ѓ прыбранай вопратцы, але многія басаногія і зіхацелі голымі, круглымі дзіцячымі пяткамі.
  Ваяѓніцу пасадзілі на ганаровае месца - крэсла з золата і абсыпанае дыяментамі. І пры гэтым мяккае.
  Зрэшты, і дзеці сядзелі нібы на царскіх тронах. І напявалі сабе нешта вясёлае:
  - Слава прыгожай імперыі дзяцінства,
  Будзем мы вельмі цудоѓныя моцныя...
  Зроблены мы з магутнага цеста,
  Людзі вялікай, святой краіны!
  Але вось з'явіліся стравы з золата і паплылі па паветры. Гэта было вельмі прыгожа і уражлівым.
  А якія тут былі дзівосныя жывёлы. Напрыклад, гібрыд ананаса і казулі, лебедзя і дыні, і яшчэ нечага вельмі смачнага і апетытнага. Напрыклад, і ватрушкі з бананамі і індычкамі. Усё тут вельмі смачна і нават прыкра.
  Вераніка ѓплятала за абедзве шчокі і напявала:
  - Мы не нікчэмныя казюлькі,
  Пажыраючы ѓсе смачныя!
  І дзяѓчынка як возьме і засмяецца. Прычым у дзяѓчыны мільганула думка, якога гэта жыць у свеце, дзе ты ніколі не станеш дарослым.
  Стол усё даѓжэѓ і дзяцей за ім былі ѓжо тысячы. І ніхто не старэйшы на выгляд чатырнаццаці. Многія асабліва дзяѓчынкі з ювелірнымі ѓпрыгожваннямі з найбагацейшых каштоѓных камянёѓ.
  Пры гэтым большасць дзяцей былі босымі, відаць ва ѓмовах вечна лета ѓ абутку хадзіць трывіяльна непрыемна.
  Тым больш маставая была цёплай, але зусім не гарачай і па ёй ступаючы голай падэшвай адчуваеш асалоду.
  Вераніка стала пажыраць гібрыд парасяці, фінікаѓ, апельсіна і пончыкі.
  І гэта вельмі нават прыемна і на густ, і навобмацак, і на водар. Усё тут у гэтым свеце прыгожа і выглядае выдатна. Як уяѓлялі сабе камунізм у казках пра футурыстычную будучыню.
  Хоць вядома ж голыя, круглыя пяткі, часта выклікаюць асацыяцыю з беднасцю, ёсць нават такі выраз - басяк.
  Вераніка ела і глынула з плацінавага збана абсыпанага смарагдамі віна. На смак гэта віно дзівоснае, што яго п'еш нібы салодкі кактэйль з мядовым водарам!
  І яшчэ салаѓі спяваюць і райскія птушкі.
  Вераніка адчула душэѓны ѓздым і праспявала:
  - І зноѓ працягваецца бой,
  І сэрцу трывожна ѓ грудзях...
  Наш свет ведай такі малады,
  Навекі вясна наперадзе!
  Пасля чаго зноѓ стала есці смачную і духмяную ежу. Вераніка нават узяла залаты відэлец босымі пальчыкамі ножак і крутанула яе, праспяваѓшы:
  - Я наймацнейшая дзяѓчына свету,
  З вельмі крутога як космас эфіру!
  Ваяѓніца дзейнічае надзвычай актыѓна. І пажырае добрую ежу. Дакладней не проста добрую, а вельмі апетытную і вычварную. І гэта надзвычай крутая і выдатная ежа.
  Вераніка праспявала:
  - Слава часам камунізму,
  Будзем мы верыць у шчасце заѓжды...
  Му знішчым ярмо фашызму,
  Веру выканаецца наша мара!
  І вось яе босая ножка зноѓ кінула нешта смачнае ѓ сваю глотку. І гэта вельмі цікавая яе пазыцыя.
  Дзяѓчынка з футурыстычнай будучыні заѓважыла:
  - Ты ясі вельмі выдатна - значыць моцная!
  Вераніка з гэтым пагадзілася:
  - Я вельмі нават моцная!
  Хлопчык з сумневам заѓважыѓ:
  - Хваліцца асабліва не трэба!
  Камсамолка хіхікнула:
  - А не асоба?
  Хлапчук прачырыкаѓ:
  - А яшчэ ад хвальбы,
  Ква, ква, ква, ква, ква, ква!
  Вераніка прапішчала:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце!
  Дзяѓчынка адзначыла з усмешкай:
  - Ты зноѓ выхваляешся!
  Вераніка прачырыкала:
  - Усё я здолею ѓсё змагу,
  Сэрцам сваім гарачым...
  Калі прыйдзецца горы каштарыс,
  Я не магу інакш!
  І дзяѓчынка ѓзяла і паказала мову!
  Хлопчык згодна кіѓнуѓ:
  - Гэта ты пішаш і дзейнічаеш крута!
  Дзяѓчынка тут прапанавала:
  - А няхай наша дарослая госця пакажа сваё ѓменне ѓ ратнай справе!
  Хлопчык з гэтым пагадзіѓся:
  - Няхай пакажа! А то хоча змагацца з гіпердраконам, а на нешта прасцей у яе можа быць і сіл няма!
  Вераніка з уздыхам адказала:
  - Я наогул не кахаю выхваляцца, але...
  Хлопчык гадоѓ дванаццаці на выгляд тупнуѓ босай ножкай і раѓнуѓ:
  - Ніякіх, але! Ты правядзеш трэніровачны бой прама зараз!
  Дзяѓчына-камсамолка згодна кіѓнула:
  - Я гатова!
  Дзяѓчынка адзначыла з усмешкай:
  - Табе трэба будзе пазмагацца з робатам. А гэта не так ужо і проста!
  Вераніка адважна адказала:
  - Я як піянерка - заѓсёды гатова!
  Хлопчык з захапленнем праспяваѓ:
  І зноѓ працягваецца бой,
  Кіпіць гіперплазмы пажар...
  І Ленін такі малады -
  Наносіць мячамі ѓдар!
  Дзяѓчынка паправіла хлапчука:
  - Не Ленін, а святло пакаленняѓ, і не мячамі, а гіпербластэрам!
  Хлапчук з лютасцю вымавіѓ:
  - Мяне гіпербластэр не запалохаеш!
  Дзеці ѓсталі са стала, адразу ѓсе дзесяць тысяч. Топнулі амаль усе басанож пры гэтым ножкам. І вымавіла:
  - Эльфарая выходзь!
  І так тры разы...
  І вось з'явілася цудоѓная буйная, мядовая бландынка, з вельмі рэльефнай мускулатурай і ѓ бікіні. У яе былі вялікія грудзі, ледзь прыкрытыя тонкай палоскай тканіны, і пышныя, раскошныя сцягна. Дзяѓчынка мела мускулатуру Геркулеса, і мышцы нібы шарыкі перакочваліся пад яе загарэлай скурай.
  Дзяѓчына-волаты быѓ амаль аголенай і басаногай, прыгожай, але празмерна накачанай.
  Даволі высокая і таксама мускулістая Вераніка была ніжэй яе на галаву, і куды ѓжо ѓ плячах. Таму, калі дзяѓчыны ѓсталі сябар на супраць сябра дзеці загаманілі.
  Пачуліся воклічы:
  - Робім стаѓкі хлопцы!
  І далей:
  - Б'емся аб заклад!
  У абедзвюх дзяѓчынкай шавялюра зіхацела нібы сусальнае золата, а валасы ледзь віліся.
  Эльфарая кіѓнула напарніцы і адзначыла:
  - Я біяробат, і таму не буду цябе забіваць!
  Вераніка адказала з усмешкай:
  - А я чалавек... І змагаючыся з табой выканаю свой абавязак!
  Эльфарая заѓважыла:
  - Ты дарослая... Значыць не з гэтага свету!
  Вераніка з уздыхам адказала:
  - І той, свет з якога я ані не лепшы за гэты!
  Дзяѓчынка злосна тупнула босай ножкай і загадала:
  - Давайце прыступайце да бою! Хутка гіпердракон зноѓ прыйдзе па чарговыя ахвяры!
  Эльфарая кіѓнула, і зрабіла першы выпад. Вераніка злёгку адхілілася.
  Абедзве дзяѓчыны падміргнулі адна адной. У Эльфараі ѓ руках быѓ вялікі і доѓгі меч. Яна круціла ім нібы пушынкай. Вераніка спрабавала контратакаваць.
  І без асаблівага поспеху. Праціѓніца хуткая. Мала таго яна, як здавалася, нават гуляе ѓ коткі мышкі.
  Эльфарая зрабіла выпад і драпнула Вераніку ѓ плячо, і падрапала, нібы котка лапкай.
  Затым вымавіла:
  - Табе не балюча!?
  Вераніка з лютасцю адказала:
  - Не!
  І зноѓ атакавала суперніцу. Камсамолка займалася фехтаваннем і мела паняцце як біцца на мячах. Але яе суперніца і хутчэй, і мацней.
  Усё ж гэта робата.
  Вось Эльфарая зноѓ адбіла выпад Веранікі, і зноѓ драпнула дзяѓчынку па грудзях. Кроѓ палілася мацней.
  Вераніка паспрабавала босымі пальчыкамі ножак шпурнуць пыл у вочы біяробату, але без асаблівага поспеху.
  Камсамолка заѓважыла:
  - І з фашыстамі было цяжка!
  Эльфарая зноѓ драпнула мячом, здзейснім вокамгненны выпад і пракалоѓшы скуру на плячы, выдала:
  - Сёння спадары мы робім гісторыю,
  Пабудуем барыкады, а заѓтра крэматорыі!
  Вераніка падтрымала песню, сваім лютым нападам:
  - Мы будуем новы свет, і адмаѓляем мінулае,
  Узводзячы на трон - недарэчнае і пошлае!
  Эльфарая зрабіла чарговы выпад, на гэты раз стукнуѓшы Вераніку па голай назе і прачырыкала:
  - Табе не балюча?
  Вераніка заѓважыла:
  - Не будзь ты робатам, я б палічыла гэта за здзек!
  І камсамолка ѓ лютасці правяла цэлую серыю ѓдараѓ мячамі. І яе меч мільгаѓ нібы крылы матылі.
  Але Эльфарая секанула ѓ адказ, злавіѓшы на сустрэчным руху. Станік на грудзях Вераніка апынуѓся расьсечаны. І пунсовыя саскі камсамолкі агаліліся.
  Вераніцы стала сорамна і яна прабуркавала:
  - Вось чорт пабяры!
  Дзяѓчына-біяробат праспявала:
  Ты не анёл, але для мяне, але для мяне,
  Ты стала святой!
  Ты не анёл, але бачыѓ я, але бачыѓ я,
  Тваё святло не зямное!
  Вераніка, размахваючы мячамі, яе аголены тулава блішчаѓ ад поту нібы змазаны маслам, і зароѓ:
  - Толькі на небе толькі анёлы ведаюць - што біяробата чакае!
  
  НОВЫЯ ПРЫКЛЮЧНЫЯ РАБУРА-ЗАВАЁВАЛЬНІКА
  АНАТАЦЫЯ
  Робур-заваёѓнік разам з двума чароѓнымі дзяѓчына стварае ѓніверсальны апарат, які апынуѓся вельмі магутнай зброяй. Што зараз чакае чалавецтва? Рабур хоча ѓлады над светам!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Робур Заваёѓнік быѓ моцна аглушаны разрадам маланак. Але не загінуѓ. Яго ѓніверсальны апарат выкінула на сушу. І хоць ён разбіѓся, усё ж шанцы паправіць яго былі.
  І каманда на некаторы час растварылася на абшарах ЗША, і займалася пошукам розных дэталяѓ, для апарата.
  У Амерыцы відаць палічылі што Робур загінуѓ, тым больш, што застаѓся ѓ жывых сведка з паліцыі, які пацвердзіѓ, што апарат быѓ уражаны маланкай.
  А хутка пачалася руска-японская вайна. З Расіяй у ЗША былі дзелавыя адносіны, але дэмакратычная прэса не любіла самадзяржаѓную імперыю.
  Вядома, у Расіі цар меѓ усю паѓнату ѓлады: выканаѓчую, заканадаѓчую і судовую. І прагрэсіѓная грамадскасць хацела парламента і свабоды слова і сумлення.
  Так што паразе царскай Расіі ѓ ЗША цешыліся... І ѓ канчатковым выніку быѓ падпісаны мір, які змяніѓ баланс сіл у Ціхім акіяне.
  А Робур удасканаліѓ машыну... Зрабіѓ яе з узрушаючымі ѓласцівасцямі.
  Здольную не толькі рухацца па сушы, вадзе, пад вадой, і ѓ паветры, але яшчэ ѓ дзвюх стыхіях: космасе і пад зямлёй.
  І паколькі дабрабыт планеты Зямля не цікавіла Ромула, ён палёце да Месяца.
  З ім у экіпажы было дзве дзяѓчыны: Альбіна і Альвіна. Апарат Робура слізгаѓ па касмічнай паверхні. Ён быѓ невялікі, але выкарыстоѓваѓ энергію тэрмаядзернага сінтэзу, калі вадарод ператвараѓся ѓ гелій.
  Адначасова падчас палёту стваралася вакол машыны паѓпрасторавае поле і яна магла пранікаць, праз самыя цвёрдыя пакрыцці.
  Робур ляцеѓ, пагладжваючы каленку дзяѓчыне... І адначасова думаѓ. Гадоѓ яму ѓжо нямала. "Альбатрос", быѓ створаны ѓ тыя часы, калі толькі зараджалася самалётабудаванне ѓ васьмідзесятыя гады мінулага стагоддзі. Рабуру ѓжо тады гадоѓ было за сорак. Ён зрабіѓ самалёт, які не меѓ роѓных і ѓ рэальнай гісторыі 21-га стагоддзя, напрыклад, у такім паказчыку як працягласць палёту. Праѓда скорасць у яго толькі для свайго часу рэкордная.
  Потым яму ѓдалося стварыць нешта супер супер.... І здзівіць увесь свет. А пад канец выдаць увогуле нешта фантастычнае.
  Але табе самому ѓжо за шэсцьдзесят і гэта сумна. Відаць, што Ромул старэе.
  Жадалася бы, вядома, вярнуць маладосць. Толькі вось як гэтага дасягнуць?
  У адной старажытнай кнізе Робур вычытаѓ, што на Месяцы ёсць такі камень, што дакрананне да яго здольна вярнуць юнацтва любому целу.
  Вось зараз ён слізгае па вакууме. Альбіна таксама жанчына-навукоѓца ѓключыла спецыяльны пеленгатар каб злавіць выпраменьвання каменя. Жанчына-бландынка з трывогай заѓважыла:
  - Мяне таксама палохае старасць!
  Рабур згодна кіѓнуѓ:
  - Гэта жудасна! Няма ранейшай свежасці і бадзёрасці, і сон цябе не асвяжае па-маладому, і ѓсё часцей баліць галава.
  Альвіна з уздыхам кіѓнула:
  - Мы таксама ѓжо не юныя, хоць выглядаем выдатна. І магчымасць састарэць дзяѓчынак так палохае!
  І абедзве вынаходніцы стукнулі абцасікамі па метале.
  Але Месяц усё ж набліжаѓся. І апарат Рабура быѓ на вышыні хуткасцяѓ.
  Унутры яго выконвалася зямная гравітацыя. І гэта, зразумела, выдатна.
  Альбіна заѓважыла:
  - На Месяцы няма паветра!
  Рабур з усмешкай заявіѓ:
  - У нас ёсць нядрэнныя скафандр. Акрамя таго, месяцовы камень знаходзіцца ѓ самым цэнтры спадарожніка. І яго так проста не дастаць. Але наш апарат на шчасце ѓнікальны.
  Альвіна адзначыла:
  - І мы таксама датычныя да яго стварэння! Памятаеш, як мы яго распрацоѓвалі?
  Альбіна ахвотна дадала:
  - Асабліва тэрмаядзерны сінтэз вадароду - калі машына працуе на адной вадзе і вельмі доѓга!
  Рабур кіѓнуѓ сівой галавой:
  - Ды мае працаѓніцы мы стварылі ѓніверсальны апарат які апярэдзіѓ свой час на сотні гадоѓ. Але гэтага мала! Атрымаѓшы ѓ дар маладосць, нам трэба будзе сёе-тое зрабіць і на Зямлі!
  Альвіна хіхікнула і адзначыла:
  - Трэба захапіць уладу над светам!
  Альбіна з сумневам паціснула, сваімі не па-жаночаму шырокімі плячамі:
  - Гэта нядрэнная ідэя, але адной, нават такой дасканалай машынкі мала трэба стварыць цэлае войска!
  Робур заѓважыѓ:
  - Паѓпрасторавае поле здольнае праходзіць праз любую матэрыю можа генераваць і магутны лазер, які разразае нават лінкоры. Так што мы здольныя зрабіць неабыякую сілу.
  Альвіна прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Ударная лазера, пякельная моц,
  Здольна любую бяду перамагчы!
  Вось ужо Месяц стаѓ памерамі на экране як таз, і працягваѓ павялічвацца. Былі бачныя кратэры і моры Месяца. Яе паверхня шараватая і адначасова мігатлівая.
  Альбіна скінула боцік, агаліѓшы босую, точаную ножку. Яе пальчыкі варушыліся і ѓ іх узнікла калода карт.
  Прыгажуня прапанавала:
  - Згуляем?
  Альвіна хіхікнула і адказала:
  - Можна паспрабаваць! Гэта была б цікавая гульня!
  Робур агрэсіѓна заѓважыѓ:
  - Не самавіта ѓ карты гуляць! Можа, чаго цікавейшага зможам раскруціць?
  Альбіна паціснула плячыма і адказала:
  - А што вы прапануеце? Можа быць шахматы?
  Рабур кіѓнуѓ:
  - Гэта гульня вялікіх розумаѓ. Што ж можа быць паспрабуем?
  Альвіна запярэчыла:
  - А наогул часу мала, хутка мы прытулімся. Можа, быць лепш, сапраѓды ѓ карты па хуткім перакінемся.
  Рабур пагадзіѓся:
  - Я бліц не прызнаю! Гуляць у шахматы трэба ѓдумліва. Так што лепш у карты!
  Альбіна стала тасаваць калоду босымі пальчыкамі точаных ножак. Потым раздала карты. Ромул атрымаѓ казырную шасцёрку і пачаѓ хадзіць першым. Пайшла гульня... Яны паспелі правесці ѓсяго пару партый. Першая завяршылася ѓнічыю, а другую Альбіна апынулася ѓ дурнях. Ад чаго дзяѓчына моцна пакрыѓдзілася і праспявала:
  - Карты на сняданак, карты на абед,
  Карты на вячэру, вось і ѓвесь сакрэт!
  Рабур з усмешкай заѓважыѓ:
  - Не шанцуе ѓ картах - павязе ѓ каханні!
  На гэтым увогуле ѓсё і скончылася. Апарат крануѓ паверхні і шчыльна прылуніѓся. Цяпер трэба было стаць першымі ѓ гісторыі чалавецтва касманаѓтамі, якія закранулі паверхні зямнога спадарожніка.
  Дзяѓчатам зразумела вельмі хацелася выйсці басанож, але вакуум дыктуе свае законы. Так што яны не занадта ахвотна надзеліся ѓ скафандры.
  Рабур таксама апынуѓся ѓ скафандры. Ён адчуваѓ сабе вельмі ѓпэѓнена.
  Вось яны ѓступілі на паверхню месяца. Крочылі марудліва. І адразу ж падскочылі - гравітацыя на Месяцы куды менш, чым на планеце Зямля.
  Робур заѓважыѓ з задаволеным выглядам:
  - Мы першыя людзі на Месяцы! Як гэта цудоѓна!
  Альбіна з усмешкай праспявала:
  - Месяц, месяц - кветкі, кветкі,
  Мы ѓсе з любоѓю давяраем -
  Надзеі і мары! Надзеі і мары!
  Альвіна заѓважыла з усмешкай:
  - Мы ѓсім можам, і нават да Месяца даляцелі!
  Трыяда тупала па месяцам паверхні і нават спрабавала падскокваць. Скачкі атрымліваліся доѓгія. А калі апускаешся падзенне нібы ѓ сне.
  Выглядае безумоѓна прыгожа.
  Робур праспяваѓ:
  - Добра быць на Месяцы,
  У гэтай казачнай краіне!
  Альбіна лагічна заѓважыла:
  - На Месяцы добра, таму што мы на ім самыя першыя. А наогул тут не кветак, ні травы, ні блакітнага неба. Гэта значыць не занадта выдатна.
  Альвіна з гэтым пагадзілася, тупнуѓшы абцасам па пяску. Пасля чаго яе падкінула ѓгару.
  Дзяѓчына прабурчала:
  - Не самае лепшае, калі вакол пясок і кратэры!
  Рабур ухмыльнуѓся і вымавіѓ:
  - Знаходзьце лепшае ѓ горшым, а не наадварот! А тут па-свойму, трэба сказаць цудоѓна!
  Альбіна з гэтым пагадзілася:
  - Ды па-свойму тут зусім нядрэнна! Але... усё роѓна жыццё не салодкае!
  Альвіна паправіла сваю напарніцу:
  - Тут увогуле жыцця няма!
  Рабур яшчэ зрабіѓ некалькі скачкоѓ. Затым устаѓ на галаву і прайшоѓся на руках. Яму гэта відаць вельмі падабалася. Але ён не хлапчук. Яму ѓжо за шэсцьдзесят. І доѓга хадзіць на руках несалідна і стомна. Жадаецца чагосьці іншага - больш практычнага.
  Робур рашуча заявіѓ:
  - Хопіць! Зараз паляцім да самога цэнтру Месяца і дакранемся да каменя даруе вечную маладосць!
  Абедзве дзяѓчо хорам усклікнулі:
  - Вядома ж паляцім! Мы хочам вечнага юнацтва!
  І вось трыяда пабегла, да сваёй дзівоснай машыны, якая паходзіла знешне на акулу-барракуд, з коламі, якія зрэшты былі высоѓныя.
  І вось дзяѓчынкі і пажылы мужчына заскочылі ѓ гэты апарат. Яны гэта зрабілі вельмі хораша.
  Хоць вядома ж на Месяцы таксама выдатна. А зараз чакалася яшчэ больш цікавае падарожжа ѓнутр.
  Рабур садзячыся за штурвал свой дзіѓнай машыны праспяваѓ:
  - Хлапчук бачыць у марах аѓтамат -
  Яму ж танк мілейшы за "Лімузіна"...
  З нараджэнне зразумелы гэты расклад,
  Што ѓ свеце перамагае толькі сіла!
  І вось было ѓключана паѓпрасторавае поле, і машына падобная на баракуду накіравалася ѓ глыбіні месяца, узрыхляючы паверхню планеты.
  Апарат спачатку закалаціла, а затым ён стаѓ паглыбляцца ѓ месяцовы грунт.
  Трасці машыну стала менш. А затым яна і зусім супакоілася, і пайшла ѓ глыбіню нібы па алеі.
  Альбіна прачырыкала:
  - Любую гару мы праб'ем,
  Любую шыю - мы згорнем!
  Альвіна гэта ахвотна пацвердзіла:
  - Зразумела згарнем, праб'ем!
  І дзяѓчына скінула з ножак боцікі. Яе напарніца рушыла ѓслед прыкладу.
  І пакуль Робур сядзеѓ за штурвалам, дзяѓчынкі сталі паміж сабой гуляць у карты.
  Яны гэта рабілі пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, прычым вельмі энергічна. Гулялі, кідалі карты і адбіваліся.
  Але хутка ім гэта надакучыла. І дзяѓчаты вырашылі згуляць у шахматы. Сапраѓды ѓ карты гуляць сам-насам не занадта цікава. А вось у шахматы, само сабой - гэта супер.
  Альбіна з усмешкай адзначыла:
  - Шахматы 0 гэта гульня для інтэлігенцыі!
  Альвіна з гэтым пагадзілася:
  - Зразумела! Мы ёсьць вышэйшая інтэлектуальная эліта!
  Альбіна кіѓнула. І яе босыя пальчыкі ножак вынялі з шафкі бутэльку шампанскага. Дзяѓчына адкруціла корак, і выпусціла пышную брую. Ёй патрапіла па мордачцы. І абліло выдатную і яшчэ свежую фізіяномію дзяѓчыну.
  Бландынка-навуковец вякнула:
  - Гэта не прадуктыѓна!
  Альвіна з гэтым пагадзілася:
  - Дык сябе абляпаць вельмі глупства!
  Альбіна ѓзяла босымі пальчыкамі перасунула чорную постаць. Пайшла цікавая гульня. Абодва бакі гулялі хутка. І пайшло ѓзаемнае ѓскладненне фігур. І ѓсё звялося да спрашчэнняѓ. А потым і нічыёй.
  Дзяѓчаты крыху пасядзелі над апусцелай дошкай.
  Потым зноѓ расставілі фігуры.
  На гэты раз Альбіна гуляла белымі. Яе саперніца прымяніла Стараіндыйскую абарону, узнік варыянт Земіша. Белыя загадай наступ супраць караля. Альбіна нават ахвяравала постаць. Але выйгрышу не было.
  Зноѓ нічыя...
  Дзяѓчаты паціснулі адно аднаму рукі.
  Затым Альбіна вырашыла праспяваць, яе галасок быѓ паѓнагучны, і вельмі сакавіты, а босыя ножкі пляскаліся падчас спеваѓ;
  Афарбаваны космас у цёмнае, змрочнае святло,
  І зоркі-ільдзінкі пацьмянелі на арбітах...
  Мне хочацца кахання, у адказ я чую няма,
  Сэрца дзяѓчынак дашчэнту разбітыя!
  
  Мы любім вельмі адважна ваяваць,
  За Радзіму вельмі люта біцца...
  Іспыт у мужнасці здамо ізноѓ,
  Я віцязь святла - не з душой паяца!
  
  Калі ламалі вермахт мы,
  Біліся дзяѓчаты адважна пад Масквою...
  Адбілі рой карычневай арды,
  Хоць супернік у сваяцтве з Сатанаю!
  
  Мы босыя дзяѓчынкі на гурбу,
  не сталі супостата ведай палохацца...
  І віламі фашыста прама ѓ бок,
  Сабраѓшы, гранды ѓ кучу са скуры ранца!
  
  Але што ж наша мужнасць ва ѓсім,
  Калі Меркурый мералі нагамі.
  Любога, хто нас прэ разаб'ём,
  Не топчуць край, родны ботамі!
  
  Ды славіцца расійская Зямля,
  Мы людзям шлях да сусвету паказалі...
  народа свету ѓсё адна сям'я -
  Убачым хутка камунізму далечы!
  
  Ды можаш верыць, ці хоць не вер,
  Але чалавек народжаны тварэннем моцным...
  Не адолее наша сяброѓства звер,
  Бо супраць нас павер ворагі бяссільныя!
  
  У імя нашай Радзімы святой,
  Я буду з любой нячысцю змагацца...
  Дзяѓчынка па снезе бяжыць босы,
  няма нават думкі, каб баязліва здацца!
  
  Нас мільёны лютых байцоѓ,
  Якія ѓ бітве адзіныя...
  Праславім веру дзядоѓ і бацькоѓ,
  Бо дзяѓчаты ѓ баях непераможныя!
  
  Сварог нам найвостры ѓ лаянцы даѓ,
  Сказаѓ дзяѓчаты люта біцеся ...
  Няхай увасобіцца Божы ідэал,
  А перамогшы вы з сіратой дзеліцеся!
  
  Хай будзе наша ѓ славе веру Русь,
  Якая ѓ бітвах без страху...
  За Радзіму змагайся і не трусь,
  Прасякнута хоць крывёю ѓся кашуля!
  
  Ды няма сумневаѓ - усіх ворагаѓ смецям,
  Мы народжаныя ёсць племя волатаѓ...
  Пад сцягам з трохкаляровым кумачом,
  Няхай будуць людзі ѓ вечнасці адзіныя!
  
  Вось новая эпоха настае,
  Адкрыліся людзям космасу абшары...
  Нейкіх насякомых ліха б'е,
  Пакінуѓшы да д'ябла глупства, размовы!
  
  Ды чалавек зусім павер не вош,
  А той, хто вечна перамагаць нарадзіѓся...
  Таму ты слаѓны герб не дрыжыкі,
  Хоць супернік папросту ашалеѓ!
  
  Не будзем супостату саступаць,
  Ні на Зямлі, ні нават у сінім небе...
  Вы запішыце дзецюкі ѓ сшытак,
  Што зоркалёт узляціць як жвавы лебедзь!
  
  Што Зямлю вельмі адважна абаронім,
  Такія ведай мы адважныя дзяѓчаты...
  Вось крылы распасцірае херувім,
  У ім Бога кінутая граната!
  
  Няма ніколі дзяѓчынак не сметуць,
  Нас не паставяць ведайце на калені...
  Як было раней Гітлеру капут,
  Так стане ѓ славе радасць пакаленняѓ!
  
  Карацей даляцім мы да зоркі,
  І будзем у свеце Панны, Арыёна...
  Спаѓняцца вялікія мары,
  Парадак будзем будаваць слаѓны, новы!
  
  І час веру хутка я прыйдзе,
  Калі загінуѓшыя ѓ баях уваскрэснуць...
  Перамог адкрыем бясконцы рахунак,
  Атрымае прыз хто ѓ бойцы самы чыстых!
  
  Людзей на свеце ведаю прымірым,
  Адзін: араб, індус і праваслаѓны...
  Усіх асвятліць Усявышні Гаспадар,
  І будзе наша доля, вядома, слаѓная!
  
  Ды чакае людзей усіх шчасце наперадзе,
  І вечнасць у хвалебна радасці навекі...
  Скончацца правалы і нулі,
  І вылечвацца слабыя, калекі!
  
  Вось будзе людзям шчасце на стагоддзі,
  Хоць мільярды гадоѓ мінуць у славе...
  Бо сіла розуму людзей моцная,
  Мы нарадзіліся ѓ касмічнай дзяржаве!
  
  Сусвет мы скорым жартам,
  Галактык трасы да канца ѓзвядзем...
  Пройдземся вакуум у каханні круцячы,
  Праславім Бога Ісуса Імя!
  
  І самі станем зоркі ѓраз тварыць,
  Узвядзём гарады даѓжынёй у парсекі...
  Паляѓнічы ператварыцца хутка ѓ дзічыну,
  А вышэй за ѓсіх няхай будуць людзі!
  Цэлую паэму праспявала Альбіна, а Альвіна яе сваім звонкім галаском падхапіла. І дзяѓчынкам было на рэдкасць весела і шыкоѓна.
  Потым дзяѓчаты расклалі трэцюю партыю ѓ шахматы. І сталі гуляць больш удумліва.
  Альвіна гуляла белымі, і шукала хітрыя хады. Змагалася і Альбіна.
  Абедзве дзяѓчыны схіліліся над дошкай, і ледзь не сутыкаліся лбамі і насамі.
  Гульня ішла. А Робур тым часам набліжаѓ сваю казачную машыну да цэнтру Месяца. Прасоѓванне ѓ грунце - гэта дзіѓна. На самой справе падобнае можна ацаніць як цуд. Але жыцця на Месяцы няма. І гэта праблемна.
  Рабур вёѓ машыну і думаѓ. У прыватнасці, калі Бог? І калі ёсць, дык які ён? Ці сапраѓды такі, як у Бібліі ці іншай? Рабур паціснуѓ плячыма.
  Дзяцінства ѓ яго было цяжкім, і ён патрапіла ѓ папраѓчую ѓстанову для падлеткаѓ. Але нічога выжыѓ і нават стаѓ верхаводам.
  А скалаціѓшы першапачатковы капітал, з бандыта перакваліфікаваѓся ѓ бізнесмены. І гэта сталася яго новым полем дзейнасці.
  Затым Робур захапіѓся авіяцыяй. І пазнаёміѓся з двума тады юнымі дзяѓчынамі - Альбінай і Альвінай. І яны змаглі зрабіць унікальны самалёт. Які лётаѓ і валодаѓ вялізным запасам ходу.
  Вось гэтае вялікае адкрыццё.
  Нават двух прафесараѓ з ЗША ён пракаціѓ на сваім "Піянеры". Праѓда, яны зрабілі подла, збеглі і нават пашкодзілі машыну. Але нічога ён іх дараваѓ.
  Затым, крыху яшчэ палятаѓ... Час ішоѓ.... І Альбіна і Альвіна захацелі стварыць машыну, якая і лётала, і ездзіла, і плавала. І гэта ѓдалося зрабіць.
  Робур пачаѓ было ѓжо падумваць аб уладзе над светам ... Хоць адзін апарат свет зразумела не заваюе.
  Але зразумела як лічыѓ Робур - аб'яднанне чалавецтва пайшло б на балазе. Спыніліся б войны, знік бы голад, і іншыя праблемы проста б вырашыліся б.
  Але як аб'яднаць людзей без чарговай вялікай вайны? Вось гэта сапраѓды праблема.
  Робур не хацеѓ забіваць людзей, але і сусветным дыктатарам, стаць яму вельмі хацелася. Вось узнікла супярэчнасць і нялёгкая дылема. І тут вядома ж былі думкі аб Богу - ці ёсць Ён?
  Робур - гэтага не ведаѓ, як не ведалі падобнага мабыць вельмі многія людзі. Дакладней практычна ѓсё. І апыніся Рымскі тата атэістам - гэта не занадта б здзівіла Робура.
  Самы галоѓны аргумент супраць існавання Бога - багацце ѓ свеце зла і несправядлівасці. І калі Бог дапускае зло і пакуты мільярдаѓ людзей, то чаму? Яму бракуе ці сілы ці каханні? Зрэшты, чаму калі Творца Сусвету існуе, Ён абавязкова павінен быць дасканаласцю?
  А можа, наадварот? Тварэнне - гэта адлюстраванне характару Творцы, і яно недасканала ад таго, што Бог сам не дасканалы.
  Ва ѓсякім разе калі ѓ цябе, напрыклад баліць зуб, то ты гатовы лезці на сценку і клясці і ѓвесь свет, і Бога, які прыдумаѓ такую агідную рэч як карыес! Ды тут ужо не да радасці ѓ жыцці. Зрэшты, на старасць гадоѓ шмат розных больак чалавека атакуе.
  А бо і гэта не самае горшае, што ёсць. Вось узяць, напрыклад рак? Гэта ѓвогуле горш за чуму. І як з людзей можна так здзекавацца?
  А яшчэ горш за ѓсё старасць. Вось гэта Рабура больш за ѓсё і палохала. Накшталт бы ён як бы і здаровы, і нават яшчэ моцны.
  Але нешта мяняецца з гадамі. І, напрыклад, ужо сон не асвяжае па-маладому і стамляешся хутчэй. Адбіваецца на цягавітасці, і хуткасці. І жанчыны не так прывабліваюць.
  Не тое, што было ѓ юнацтве. Або нават у маладыя гады. Ты старэеш, і гэта вельмі блага.
  Адно з самых непрыемных праяѓ старасці - гэта знешнія змены, у прыватнасці маршчыны і сівізна, і нават з'яѓленне залысін. І гэта таксама непрыемна. І жывот пачынае расці нягледзячы на трэніроѓкі. І сіла ѓ табе ѓжо не клекоча вулканам.
  Альбіна і Альвіна маладзейшыя, але гадоѓ сорак ім ужо ёсць. І дзяѓчыны вельмі камплексуюць аб сваёй знешнасці. Хаця выглядаюць і трыццаці не даць. Але відавочна баяцца стаць старымі.
  І гэта іх вельмі засмучае... Тым больш у Альбіны захварэѓ зуб, і прыйшлося ставіць пломбу. А з пломбай зуб рана ці позна цалкам разбурыцца.
  Ды нявесела і дзяѓчынкам.
  А месяцовы камень здольны вярнуць маладосць. Прычым, магчыма, і назаѓжды!
  І гэта выдатна. Тым больш калі ты смяротны рацыя заваёѓваць свет магчыма і няма. Пасля тваёй смерці ён зноѓ распадзецца. А вось так можна ѓсталяваць вечнае, стабільнае, трывалае, і накіраванае для дабра людзей кіраванне. Робур хацеѓ неѓміручасці не толькі дзеля сябе, але і дзеля чалавецтва. Каб яно набыло трываласць і стабільнасць, і пры гэтым дынамічна развівалася і ляцелі зоркалёты пакараць іншыя светы, за межамі сонечнай сістэмы.
  Чалавецтва рана ці позна авалодае тэрмаядзернай энергіяй і створыць магутную бомбу. І калі ѓ гэты час будуць існаваць розныя краіны, дык гэта можа прывесці да ядзернай вайны і знікнення чалавецтва.
  Так што адзіная ѓлада патрэбная. І ѓ гэтым выратаванне людзей...
  Кампутар выдаѓ папярэджанне - яны набліжаюцца да цэнтра Месяца, так што мэта вельмі блізкая.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  І вось у самым цэнтры Месяца знаходзіцца пустотелая ёмістасць. І ѓнутры яе нібы сапфір зіхаціць каштоѓны, памерамі з кавун камень. Ён вельмі прыгожы, з мноствам граняѓ.
  І здольны падарыць вечнае юнацтва любому, хто закране яго. Праѓда, паспрабуй яшчэ ѓ цэнтр Месяца дабрацца. Нібы чараѓнікі схавалі скарбы ѓ глыбіні спадарожніка Зямлі.
  Вось дзівосны апарат Робура пераадолеѓ цвёрды грунт Месяца і выйшаѓ да цэнтр.
  Там панавала бязважкасць, але ѓ апараце генія з ЗША штучная гравітацыя.
  Але вось калі трыяда выпырхнула з апарата, то яны аказаліся пры поѓнай адсутнасці гравітацыі ѓ самым цэнтры Месяца.
  І паплылі ѓ паветры, якое знаходзілася ѓ гэтай ёмістасці.
  Альбіна выклікнула:
  - Які прыгожы камень! Проста цуд!
  Альвіна заѓважыла:
  - Ды крута! А як атрымаць нам зараз вечную маладосць?
  Робур упэѓнена адказаѓ:
  - Трэба зняць пальчаткі і прыкласці абедзве далоні і так патрымаць хвіліну. У нас увойдзе энергія юнацтва, і мы станем вечна маладымі!
  Альбіна свіснула:
  - Ого! Так проста!
  Альвіна лагічна адзначыла:
  - А ѓсё геніяльна проста! Толькі бяздарнасць усё ѓскладняе!
  Рабур кіѓнуѓ:
  - Тут цёпла! Рукі не адмарозіце. Давайце знімем пальчаткі.
  І вялікі вучоны стаѓ сцягваць з сябе пальчаткі. Дзяѓчынкі рушылі ѓслед за ім. У прыгажунь рукі такія далікатныя, і разам з тым загарэлыя, з доѓгімі фарбаванымі пунсовым колерам пазногцямі.
  Альвіна прачырыкала:
  - Ох нашы рукі, рукі працоѓныя!
  Альбіна ва ѓнісон дадала:
  - А мы дзяѓчынкі - самыя крутыя!
  Першым да каменя прыклаѓ рукі Рабур. Магутны, пажылы мужчына з захапленнем вымавіѓ:
  - А ён такі гарачы!
  Затым прыклалі рукі і Альбіна з Альвінай. Дзяѓчыны замерлі, адчуваючы як у іх уваходзіць цеплыня і энергія.
  Робур вісеѓ, ён таксама адчуваѓ, як па ім праносяцца прыемныя электрычныя разрады. І гэта было скажам там выдатна. І вось ён убачыѓ, што і дзяѓчат таксама трасе. І яны адчуваюць.
  Рабур правёѓ мовай. Пары зубоѓ не хапала, але вось яны пачалі ѓжо расці. І скура на руках у мужчыны прама на вачах становіцца больш далікатнай і не гэтак грубай.
  Твару свайго не відаць, але Альбіна ѓжо выклікнула:
  - Патрон у цябе сівізна знікае!
  Рабур кіѓнуѓ:
  - Я гэтага і чакаѓ! Але на вас дзяѓчыны не гэтак прыкметна амаладжэнне - вы і так выглядаеце супер!
  Альбіна з захапленнем праспявала:
  - Ах дзяцінства, дзяцінства ты куды спяшаешся,
  Ах дзяцінства, дзяцінства ты куды ляціш!
  Альвіна працягнула песеньку:
  - Яшчэ не найгралася я зусім з табой,
  Дзяѓчынкай стала босы і круты!
  Альбіна хіхікнула:
  - А ѓ цябе Ромул ужо і барада знікла!
  Геніяльны вынаходнік кіѓнуѓ:
  - Барада? Тады можа хопіць?
  І паспрабаваѓ адарваць рукі ад каменя, які дорыць юнацкасць. Але не тут было.
  І яны далоні капітальна прыліплі.
  Рабур буркнуѓ:
  - Гэта яшчэ што такое?
  Альбіна і Альвіна таксама затросся ... Нечакана цела буйных, рослых дзяѓчат сталі памяншацца.
  І яны завойкалі ад прыкрасці.
  Адчуѓ што і яго буйное цела рослага, амаль двухмятровага мужчыны стала скурчвацца і Робур.
  І гэта яго збянтэжыла. Свежы юнак затросся мацней. Але ѓсё роѓна адляпіцца не ѓдавалася. Дзяѓчынкі таксама не маглі адклеіцца.
  І яны памяншаліся ѓжо заѓважна.
  Альбіна нават прабуркавала:
  - Упасці ѓ дзяцінства - гэта не значыць памаладзець!
  Альвіна дасціпна дадала:
  - Маладзея целам, не будзе немаѓлём розумам!
  Робур адчуѓ, што скафандр павіс на ім як мех. Ён паменшыѓся вельмі значна.
  Дзяѓчаты сталі дзецьмі, і зараз ім можна даць гадоѓ дзесяць. Да шчасця працэс памяншэння спыніѓся. І цяпер усе тры фігуры былі з абвісаючымі скафандрамі і невялікімі целамі.
  Зрэшты, Робур нарэшце адляпіѓ рукі і адляцеѓ у ѓверх. Дзве дзяѓчынкі таксама адарваліся і закруціліся.
  Альбіна піскнула:
  - Давайце ѓ зваротна! І ірванула да апарата ѓ форме акулы.
  Рабур таксама скакнуѓ туды, і ѓслед за ім Альвіна.
  Больш за ѓсё ім хацелася скінуць скафандры і паглядзець на сябе ѓ люстэрка.
  І вось яны ѓнутры. Адразу зняць з сябе скафандры не ѓдаецца. І рукі трасуцца.
  Але нарэшце шлемы зняты, а з імі і астатняе.
  Цяпер відаць, Робуру, што рослыя дзяѓчаты ператварыліся ѓ дзяѓчынак. А сам геніяльны вынаходнік.
  Робур кінуѓ погляд на люстэрка. І ѓбачыѓ перад сабой мускулістага хлопчык ростам у метр сорак пяць. Зусім яшчэ дзіця, загарэлае, басаногі, такім якім і быѓ Робур у дзесяць гадоѓ. Няѓжо што мускулы больш рэльефныя, чым дзяцінстве. А мордачка такая мілая і капрызная.
  Альбіна хіхікнула:
  - Цяпер ты хлопчык Робур!
  Альвіна са смяшком дадала:
  - Хлопчык-тыран!
  Альбіна пажадліва ѓсміхнулася:
  - Будзе кіраваць басаногі хлопчык планетай Зямля!
  Рабур лаяѓся:
  - А вы хто? Дзеѓкі! Ці хацелі вы быць такімі?
  Альбіна заѓважыла з уздыхам:
  - Ды гэта відавочны перабор! Але нічога, у гэтым ёсць і свае плюсы!
  Альвіна ѓ прыкрасці заѓважыла:
  - Нешта плюсаѓ я не бачу! Цяпер нам балюча будзе займацца каханнем з мужчынамі. Юнацтва - гэта добра, але ѓ дзяцінстве шмат сваіх проблем1
  Робур рыкнуѓ, дакладней піскнуѓ:
  - Але мне тое яшчэ горш! Якая жанчына захоча кахання са мной?
  Альбіна хіхікнула і адказала:
  - Ды з такой маленькай штучкай, ты жанчынам не патрэбен. І хіба толькі ѓ якасці сына!
  Рабур пагразіѓ кулачком:
  - Я ім стану бацькам. Сапраѓдным бацькам усёй планеты Зямля!
  Альвіна агрэсіѓна адзначыла, тупнуѓшы босай, дзіцячай ножкай:
  - Падрасцеш і станеш бацькам, паразумнееш!
  Альбіна з усмешкай заѓважыла:
  - Ці не падрасцеш! Будзе дзяцінства назаѓжды!
  Рабур зароѓ:
  - Застаемся мы дзецьмі назаѓжды,
  Змяняюцца ѓсяго толькі гады!
  І ѓ прыкрасці таксама тупнуѓ, дзіцячай, босай ножкай. Ясна з яго спала адзенне, і цяпер ты голенькі. Хіба што абгарнеш, вакол сцёгнаѓ тканіна.
  Рабур адчуваѓ сябе ашуканым, і нібы абрабаваным. Замест амаладжэння ён запаѓ у дзяцінства.
  Праѓда фізічна сябе адчуваѓ цудоѓна. І быѓ павышаны настрой. Вельмі хацелася смяяцца і падскокваць.
  Але, зразумела, ён не гэтага чакаѓ. Акрамя таго непрыемна пазбавіцца высокага, амаль у два метры росту, калі ты ідзеш у натоѓпе і цябе далёка відаць.
  Замест гэтага ты зараз нейкі шчаѓлік. І гэта не самае лепшае. Але з другога цябе перапаѓняе энергія.
  Як казаѓ Энгельс: быццё вызначае прытомнасць. І дзіцячае цела душыць смутак і цябе безумоѓна цягне на рознага роды подзвігі. І хочацца, падскокваць і рухацца нібы ты завадны конік.
  Рабур загадаѓ:
  - Ну ѓсё! Мы амаладзіліся, нават занадта. А зараз паляцелі на Зямлю!
  Альбіна разгублена спытала:
  - І што мы там у дзіцячых целах будзем рабіць?
  Робур рашуча заявіѓ:
  - Будзем заваёѓваць свет!
  Альвіна запляскала ѓ ладкі і затупала дзіцячымі ножкамі:
  - Гэта выдатна!
  Альбіна з энтузіязмам праспявала:
  - Увесь свет у нас у руках,
  Мы зоркі кантынентаѓ...
  Разбілі па кутах -
  Праклятых канкурэнтаѓ!
  Робур энергічна пацвердзіѓ, матаючы галавой:
  - Ды разбілі! І гэта крута!
  Альвіна паправіла:
  - Яшчэ не разбілі, але абавязкова разаб'ём!
  Альбіна агрэсіѓна праспявала:
  - Не стрываць дзяѓчынкам прыніжэньня,
  Славу пацвердзім сталёвым мячом.
  Не пацерпім больш абразы -
  У трэскі ѓсіх фашыстаѓ разаб'ём!
  Рабур жорстка заѓважыѓ:
  - Пра фашыстаѓ спяваць яшчэ рана! Мусаліні яшчэ ніхто, а Гітлера нават у войска служыць па стане здароѓя не ѓзялі!
  Альвіна падміргнула прафесару і заявіла:
  - Тады паляцелі выпраѓляць чужыя памылкі! Можа, быць мір і сапраѓды стане лепшым!
  Хлопчык Робур пацвердзіѓ:
  - Ды стане лепш у маім кахаючым кулаку!
  І невялікая, але спрытная і ѓніверсальная машына рванула з цэнтра Месяца, прагрызаючы грунт, прычым не пакідаючы пасля сябе калідораѓ.
  Альбіна з усмешкай праспявала:
  - Ёсць у чалавецтва тэхніка жалезная,
  Безумоѓна патрэбная і вельмі карысная...
  Альвіна з энтузіязмам працягнула:
  Але, а мне прыемней, цуды народныя,
  Абрус з самабранкай, туфлі хуткаходныя...
  Хлопчык Робур з энтузіязмам праспяваѓ:
  - Веру што з казкай, людзі не развітваюцца,
  І сябрамі вернымі, назаѓжды застануцца!
  Сапраѓды трыумвірат паказаѓ свой самы вышэйшы клас. Дакладней, яны дасягнулі сваёй мэты і памаладзелі. А зараз трэба, нешта зрабіць яшчэ больш значнае.
  Хлопчык Робур у штурвала. Ён кіруе з дапамогай джойсціка, і памяншэнне росту яму зусім не замінае. І настрой паднімаецца.
  На самай справе няхай ты і хлопчык, але затое ніколі не пастарэеш. І гэта радуе. Значыць, наперадзе ѓ цябе радаснае жыццё. І ты будзеш кіраваць планетай Зямля вечна.
  У яго ж такі апарат у руках: можа і лятаць па паветры, і па космасе. І плаваць на вадзе і пад вадой, і нават перасоѓвацца пад зямлёй. А яшчэ ѓ яго і гармата з гравіялазерам.
  Якое войска супраць яго выстаіць? А паѓпрасторавае поле дазваляе перасоѓвацца не толькі пад зямлёй, але яго машыну абсалютна непаражальнай. Гэта значыць, яго ѓразіць ніхто не ѓ сілах. Ні адна зброя на планеце зямля не здольна яго лятальны апарат прабіць.
  І Робур адчувае сябе вельмі ѓпэѓнена. І дзве дзяѓчыны якія аказалі дапамогу гэтаму тэхнічнаму генію, і дапамога істотную таксама адчуваюць сабе вясёлымі і шчаслівымі. Цяпер яны ніколі не пастарэюць. І гэта ім выклікае вялікую радасць.
  А што з таго, што яны дзяѓчаткі? Ёсць шмат іншых спосабаѓ забаѓляцца, чым займацца каханнем з смярдзючымі мужчынамі. А вось цікава было б пагуляць у вайну. І гэта верагодна самае лепшае забаѓка. А пакуль Альбіна і Альвіна зноѓ гуляюць у шахматы. Альбіна белымі зрабіла ход: Е2-Е4, а яе саперніца абрала Сіцыліянскую абарону. І, зразумела, знакаміты варыянт Дракона. Вельмі дынамічная абарона са сланом на вялікай дыяганалі. Праѓда ѓ белых ёсць магчымасць зачапіцца за пешку, што рушыла наперад.
  І атака ідзе ѓзаемная і жорсткая. Кожны атакуе караля на сваім участку.
  І вядома ж дзяѓчыны ваююць на роѓных. Дакладней, хутчэй яны не дзяѓчаты ѓжо, а дзяѓчынкі. Але бітва ѓ іх вядома ж вельмі разлютаванае.
  Альбіна ахвяравала пешку, а яе саперніца якасць. Барацьба пайшла ѓ агрэсіѓным рэчышчы.
  Дзяѓчынкі босымі ножкамі рабілі хады, і шчэрылі свае зубкі колеру слановай косці.
  Альвіна адзначыла:
  - Мы гуляем па-дзіцячы ѓ недзіцячую гульню!
  Альбіна з гэтым пагадзілася:
  - Ды мы гуляем! І я ѓпэѓнена, што буду перамагаць!
  Дзяѓчынкі і сапраѓды выдатныя. І босыя пальчыкі іх дзіцячых ножак, перастаѓляюць постаці.
  Вось зноѓ ахвяры, і абмен ударамі... А Робур рухаецца да паверхні Месяца.
  Зразумела пад грунтам, хуткасць ніжэй, чым у вакууме, але ѓсё роѓна вельмі нават высокая.
  Рабур у руху, падумаѓ, што зараз хлопчык. Але ці вырасце ён яшчэ ці застанецца дзіцем? Гэта пытанне цікавае. Можа, і так і не так.
  Але ѓ целе небывалая энергія ѓ Рабура і бадзёрасць. Так што можна цешыцца.
  І магчыма ніколі ѓ яго не заболят зубы, і ён заѓсёды будзе мець выдатны зрок. Ды і сіла ѓ яго недзіцячая. А якія рэльефныя сталі мускулы, проста Геракл-малалетка. І выдатна ён можа паказаць сабе калі давядзецца ѓ бойцы.
  Рабур нават праспяваѓ:
  - Тое, што людзі кажуць,
  Нам не абыякава...
  Важны толькі вынік -
  Прабівай выдатна!
  І голай, круглай пяткай хлопчык націснуѓ на педаль. І тузанулася яго машынка.
  Улада над светам прывабная і салодкая. Але разам з тым - гэта і каласальная адказнасць. І гэта Робур разумее. У гісторыю трэба ѓвайсці ні тыранам, не самадурам, а вялікім кіраѓніком, які выратуе чалавецтва. І пабудуе сапраѓдны рай на планеце Зямля. І людзі будуць яго шчыра славіць.
  Робур з энтузіязмам праспяваѓ:
  - Не буду хітраваць,
  Мне хочацца кіраваць...
  Але не машынай іржаваю,
  А цэлаю дзяржаваю!
  Дзяѓчаты пачуѓшы гэтую песню засмяяліся. І таксама хацелі нешта праспяваць. Але ѓ галаву не занадта прыйшоѓ прыдатны матыѓ.
  Зрэшты, дзяѓчынкі працягвалі гуляць. Але вось адбыліся размены, і пазіцыя стала мёртва-нічыйнай. Але яны працягвалі важдацца, і працяглы час пакутаваць.
  Рабур адначасова думаѓ, што ѓ свеце слава недаѓгавечная. І практычна ѓсе імперыі распадаліся і прыходзілі ѓ заняпад. Нібы была нейкая сіла, што замінала інтэграцыі чалавецтва. Вось зараз у свеце некалькі ёсць немаленькіх імперый. Самая вялікая - гэта Брытанская, і другая Расійская. І ѓжо Расея апынулася ѓ заняпадзе, прайграѓшы вайну Японіі, што вялікая ганьба.
  Белая раса прайграла жоѓтай, і тут радавацца няма чаму. Але, з іншага боку, дзіѓна шмат рознага роду выпадковасцяѓ і няѓдач было ѓ царскай Расіі якія прывялі да паразы. Нібы вышэйшыя сілы ѓмяшаліся. Хаця калі яны вышэйшыя сілы? Зрэшты, ці змог бы Чынгісхан без заступніцтва вышэйшых сіл заваяваць палову свету? Бо колькі той Манголіі? А хто сам Чынгісхан - дзікун, які і пісаць, і чытаць не ѓмеѓ.
  Так што тут, відаць, нейкія сілы яму сапраѓды дапамагалі. Праѓда стварыць трывалую імперыю яны не маглі. Дакладней заваёвы разбойнікаѓ былі нетрывалымі, і краіна трывіяльна павалілася. Дакладней дзяржаву Чынгісхана спачатку разарвалі нашчадкі, а затым яна і зусім знікла.
  Рымская імперыя была трывалей, але і яна спачатку раскалолася на дзве часткі, а затым іх растапталі заходнюю варвары, усходнюю арабы і туркі.
  Царская Расія як кантынентальная імперыя выглядае трывалей Брытанскай, але цяпер у яе цяжкія часы - бунты і паражэнне ад японцаѓ. А апошняе вельмі крыѓдна.
  Рускі народ здольны шмат дараваць дзеля бляску ваенных перамог і імперскай велічы. А калі цябе б'юць, ды яшчэ японцы якіх аѓтарытэтным супернікам не лічаць, гэта крыѓдна ѓдвая, і вінавацяць у першую чаргу, зразумела, цара. А з ім разам і ѓсю сістэму манархічнай улады.
  Робур паціснуѓ плячыма - ён стоадсоткавы амерыканец і яму на Расею пляваць. А вось Альбіна і Альвіна маюць славянскую кроѓ, і іх паражэнне царскай Расіі ад Японіі моцна засмуціла.
  Але Рабур адказаѓ ім: правіць планетай Зямля павінен яго геній, а ні нейкія там Раманавы. І што ён Робур створыць вечную імперыю, у якую ѓвойдуць усе заселеныя светы ѓ сусвеце. А можа не толькі ѓ гэтым, але і ѓ іншых сусветах. І тады будзе Мегагіперусяленская імперыя, якая будзе валодаць фантастычнай магутнасцю і сілай!
  Робур падумаѓ, што разаѓецца навука і больш не будзе старых і старых, усе будуць вечна юнымі і прыгожымі. І юнакі будуць безбародымі, са прыгожымі мордачкамі. І дзяѓчаты ніколі не завянуць.
  Робур праспяваѓ з энтузіязмам:
  - Я буду вечна маладым, вечна п'яным! І вечна крутым і заѓзятым!
  Дзяѓчынкі ѓ адказ захіхікалі і паказалі мовы. Яны скажам так - пацешныя.
  І зараз падобныя знешне да дзяѓчынак.
  Альбіна адзначыла з усмешкай, праспяваѓшы:
  - Прывідна ѓсё ѓ гэтым свеце бушуючым,
  Ёсць толькі імгненне за яго і трымайся...
  Жыццё толькі імгненне паміж мінулым і будучыняй,
  І менавіта ён называецца жыццё!
  Альвіна выскаліѓшы зубкі, заѓважыла:
  - Не занадта складана ѓ цябе атрымліваецца!
  Альбіна адзначыла з усмешкай:
  - Нешта не ідзе ѓ мяне паэзія!
  Альвіна праспявала ѓ адказ:
  Спраѓдзіѓся праклён грознай, пякельнай весткі,
  Змеркла сонца ѓ жалобе краіна...
  Пазбаѓлены забойца сумлення і гонару
  Не завагалася крывавая рука!
  Альбіна з вялікім энтузіязмам падхапіла:
  - Забойца злы фігляр і замежнік,
  Зжэр нямала дзявочых сэрцаѓ...
  Змяніѓ на фрак ён свой паходны ранец,
  Перарваѓ палёт тэрміны круты падлюга!
  Альвіна з натхненнем працягнула напяваць дзіцячым галаском:
  Аблічча прамяністае Пушкіна-паэта,
  Крывавай пенай смерці акружаны...
  Носьбіт Пушкін дабрыні і святла,
  За гэта куляй у сэрцы ѓражаны!
  Альбіна з велізарным захапленнем працягнула напяванне, цудоѓнага раманса:
  Струменем асляпляльным, прамяністым...
  Ліліся словы паэта і вершы...
  Любіѓ людзей усім сэрцам сваім чыстым,
  У творы святла зло таѓраваѓ грахі!
  Альвіна з вялікім энтузіязмам працягнула напяваць:
  Алмазам вострым яго слова было,
  Усю сілу склада, ён пяром данёс...
  Творыѓ выдатна, людзям усім на дзіва,
  Паэзію ѓзвысілі, Бог да зор!
  Альбіна з лютасцю працягнула складаць і спяваць:
  Няма граняѓ таленту паэта,
  Аскепкам зорным у небе няма ліку...
  Забойцу прыцягне Гасподзь да адказу,
  А Пушкін будзе з намі назаѓжды!
  І дзяѓчынкі запляскалі босымі, точанымі ножкамі.
  Робур падвёѓ лагічны вынік і таксама праспяваѓ:
  -Ах Пушкін, ты дзівак не мае рацыю,
  Увесну хварэць нам не паѓстала ...
  Бо пах рэзкай, далікатнай травы,
  Здольны ѓсіх сагнаць з канапы!
  Альбіна з гэтым пагадзілася:
  - Ды вясна - гэта выдатная пара! Асабліва травень!
  Альвіна з энтузіязмам праспявала:
  - А за акном бушуе месяц травень,
  Ты за яго змагайся і мацуйся!
  Вось нарэшце-то грунт Месяца скончыѓся, і іх казачна цудоѓны апарат вылецеѓ у вакуум. І як кажуць - выйшаѓ на аператыѓны прастор.
  Альбіна праспявала з энтузіязмам:
  - Зямля ѓ ілюмінатары, зямля ѓ ілюмінатары, зямля ѓ ілюмінатары бачная...
  Альвіна падхапіла з усмешкай:
  - Як сын сумуе аб маці, як сын сумуе аб маці, сумуем мы аб Зямлі яна адна!
  Вечны хлопчык Робур падхапіѓ гэтыя спевы:
  - А зоркі тым не менш, а зоркі тым не менш,
  Крыху бліжэй, але ѓсё таксама халодныя!
  Альбіна з натхненнем працягнула:
  - І як гадзіннік зацьмення, і як гадзіннік зацьмення! Чакаем святла і зямныя бачым сны!
  Альвіна працягнула спяваць з вялікім запалам, у сваім чароѓным голасе:
  - А сніцца нам не вуркатанне касмадрома... Не гэтая ледзяная сінь!
  Хлопчык-касманаѓт Робур падхапіѓ з энтузіязмам:
  - А сніцца, нам трава, трава ля дома! Зялёная, зялёная трава!
  Пасля чаго яны дадалі хуткасці і панесліся да Зямлі.
  Рабур з задавальненнем праспяваѓ:
  -Мы паедзем, мы памчамся, на аленях раніцай раннім і адчайна ѓварвемся прама ѓ снежны світанак!
  Альбіна з вялікім энтузіязмам падхапіла:
  - Ты ѓбачыш, што дарма называюць поѓнач крайнім...
  Альвіна дадала з лютасцю пляскаючы вуснамі:
  - Ты ѓбачыш ён бязмежны, я табе яго дару!
  І дзяѓчынка тупнула босай, дакладны ножкай.
  Хлопчык Робур прашыпеѓ:
  - У апошняй вайне пераможцаѓ няма,
  Ніхто не ѓратуецца ад залпу ракет...
  Альвіна з энтузіязмам даспявала:
  - Дашлем мы з вялікім пякельным выбухам прывітанне!
  Альбіна працягнула з лютасцю:
  - І пышны з руж, мы нарвалі букет!
  І дзяѓчынка зашлёпалі, дакладнымі, дзіцячымі ножкамі, выскакваючы:
  - Адзін два тры! Пражэктара працяры!
  Вось усё бліжэй і бліжэй яны падлятаюць да Зямлі.
  Блакітны шарык усё павялічваецца. І гэта вельмі здорава. Значыць, хутка яны апынуцца на сваёй планеце.
  Хлопчык Робур ціснуѓ голымі, дзіцячымі пяткамі і завываѓ:
  - Бачыш у небе зацьменне,
  Грозны дэманаѓ прыбой...
  Пякельнае лунае знак,
  Зграі касмічнай выццё!
  Альвіна з энтузіязмам падхапіла:
  - Авадон праклён ѓстае,
  Авадон татальная смерць...
  Авадон і мёртвых паліцы...
  Авадон шалёны вядзе!
  Альбіна дадала з лютасцю:
  Авадон! Авадон! Авадон!
  Хлопчык Робур зароѓ:
  Брудны, шалёны маньяк,
  Хоча стаць правадыром дзяржавы...
  Але выклікаючы дзікі страх...
  Альвіна скончыла думку:
  - Ён памрэ ѓ балоце іржавым!
  Альбіна, скалячы зубкі, працягнула:
  - Аплесці спрабуючы свет,
  Альвіна тупнула босай, дзіцячай ножкай і працягнула:
  - Павуціннем пякельнага запалу!
  Альбіна заспявала з лютасцю:
  - Пракажоны чэрап і вампір....
  Альвіна прашыпела, тупаючы босай, дзіцячай ножкай:
  - З ненаеднай воѓчай пашчай!
  Робур адзначыѓ з усмешкай юнага садыста:
  - Буяніць у шаленстве САТО,
  Рухаѓ наперад вораг паліцы...
  Але катаѓ-супостатаѓ,
  Дзяѓчыны сустрэнуць у штыкі!
  Альбіна падхапілі, і яе босыя ножкі былі ѓ руху:
  - У скуру свіную ѓп'юцца,
  Будзе зрынуты вораг у прах!
  Альвіна з пякельным апломбам працягнула:
  Жанчыны люта б'юцца-
  Дужы дзяѓчынкі кулак!
  Альбіна дадала не зусім у рыфму:
  - І босая пятка ѓ дзевак таксама моцная!
  Рабур пацвердзіѓ:
  - Браня моцная і танкі нашы хуткія!
  Альвіна з гэтым пагадзілася:
  - Ды вельмі хуткія! Проста маланка!
  Альбіна з лютасцю праспявала:
  - Ёсць жанчыны ѓ нашых паселішчах,
  Што водзяць жартам самалёт...
  Альвіна дадала, з лютасцю:
  - Не ведаюць красуні сумневы,
  Жартам супостата зб'е!
  Рабур прабурчаѓ з шаленствам вечнага дзіцяці:
  - Яны народжаныя для перамогі,
  Каб розум у вяках праслаѓляць!
  Альбіна дадала з усмешкай вечнай дзяѓчынкі:
  - Бо нашы вялікія дзяды,
  За іх збіралі ѓраз раць!
  Вось гэта дзяѓчынкі проста артыкул супер. І яны хоць зараз дзеці, але агрэсіѓнасці не страцілі.
  Робур з захапленнем адзначыѓ, скалячы мілую, дзіцячую мордачку:
  - Я наймацнейшы ѓ гэтым свеце,
  І ѓсіх замачу ѓ сарціры!
  Хлопчык-прафесар нават тупнуѓ дзіцячай ножкай па падлозе, ён быѓ поѓны энтузіязму.
  Вось ужо яны ѓваходзяць у атмасферу планеты Зямля. Даволі хутка даляцелі. І ім гэта спадабалася.
  Трыумвірат проста ѓ захапленні. Вось яны зноѓ на зямлі...
  Альбіна з натхненнем праспявала:
  - І ѓ зорнай вышыні, і горнай цішыні,
  У марской хвалі і лютым агні!
  І лютым, і лютым агні!
  Альбіна ѓключыла агляд са здзіѓленнем заѓважыла:
  - Нешта ѓ гэтым свеце не так!
  Рабур нахмурыѓся і сур'ёзна спытаѓ:
  - І што канкрэтна не так?
  Хлопчык-прафесар вылупіѓ вочы.
  Альбіна адказала з сумневам у голасе:
  - Мы цяпер у мінулым, якраз на пару гадоѓ таму!
  Альвіна з энтузіязмам усклікнула:
  - Тым лепш! Дапаможам царскай Расіі перамагчы Японію!
  Рабур які стаѓ хлопчыкам быѓ рады пабіцца:
  - Сапраѓды дапаможам! Я рады заѓсёды дапамагчы белай расе!
  Альбіна кіѓнула:
  - За нашу Русь-матухну!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Бітва войскаѓ Курапаткіна і японцаѓ ішла па звычайным сцэнары. Спачатку рускія адлюстроѓваюць напады самураяѓ, затым тыя пачынаюць абыходзіць па флангу і Курапаткіна адступае.
  Але ѓ дадзены момант не спрацавала такая тактыка. Баявая машына ѓ форме акулы і гравіялазернай гарматай узнікла перад японскімі войскамі.
  Рабур скамандаваѓ:
  - Плі за белую расу!
  А Альбіна націснула на кнопкі джойсціка пры дапамозе босых пальчыкаѓ дзіцячых ножак. І ѓдарыла па японцах бруя, разразаючы пяхоту і кавалерыю.
  Альвіна націснула голай пяткай пасылаючы чарговую брую з іншай лазернай гарматы і прабуркавала:
  - За Русь-матухну!
  І дзеці засмяяліся, крышачы японцаѓ. У розныя бакі разляталіся рукі і ногі самураяѓ.
  Робур прачырыкаѓ дзіцячым галаском:
  - Я самы круты ѓ свеце!
  І голай пяткай хлопчык націснуѓ на рычаг, абвальваючы на японцаѓ смяротны струмень.
  Воіны ѓзыходзячага сонца гінулі за раз сотнямі і тысячы, гэта была грандыёзная бітва.
  Лікам японцаѓ было больш, чым па афіцыйных дакументах, бо самураі не ѓлічвалі свае тылавыя часткі. Так што ѓ японцаѓ у баях відавочная перавага ѓ колькасці. Што збольшага апраѓдвае асцярожнасць Курапаткіна.
  А страт японцы неслі заѓжды больш, чым рускія ва ѓсіх баях.
  І яны пад канец вайны саступалі рускай арміі ѓ колькасці больш, чым у два разы. І калі б не дурны бунт, то краіна Узыходзячага Сонца была б разгромлена дашчэнту.
  А вось зараз каманда і трох чалавек: хлопчык і дзве дзяѓчынкі, разбурае самураяѓ. Хоць у іх дзвесце пяцьдзесят тысяч салдат - нашмат больш, чым па афіцыйных дадзеных. І гэта толькі тут, а яшчэ дзвесце тысяч стаіць пад Порт-Артурам.
  А мора магутны, пабудаваных амерыканцамі і ангельцамі флот. Але супраць іх зброя, створанае патройным геніем.
  Рабур скошваючы самураяѓ, напявае:
  - Грозна парыць над планетай...
  Альбіна, пасылаючы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак хвалю, дадае:
  - Рускі, двухгаловы арол!
  Альвіна, з агрэсіяй выбіваючы масу войскаѓ японцаѓ, што лезуць лавінай, выдала:
  - У песнях народа апеты...
  Рабур гэты вечны хлопчык лупануѓ з касым захопам і піскнуѓ:
  - Ізноѓ ён веліч здабыѓ!
  Альбіна, націскаючы босымі, дзіцячымі пальчыкамі разбурала непрыяцеля. Яна такая цудоѓная дзяѓчынка. І паменшыѓшыся ѓ памерах, стала яшчэ больш дзёрзкай і хартоѓ.
  І нават напявала:
  - Я не нікчэмная казюлька, суперніндзя-чарапашка!
  Альвіна, таксама націскаючы босымі пальчыкамі на кнопкі джойсціка, вельмі дасціпна дадала:
  - Будзеш ты як прамакатка - гэта вельмі крута!
  Хлопчык Робур зароѓ:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце...
  Альбіна націснула босымі пальчыкамі ножак і піскнула:
  - Ясна як двойчы два чатыры!
  Альвіна таксама націснула голай, круглай, ружовай дзіцячай пяткай на кнопку і прачырыкала, выбіваючы японцаѓ:
  - Замочым у сарціры!
  Хлопчык Рабур крышачы самураяѓ і ѓзводзячы цэлыя курганы трупаѓ, усклікнуѓ ва ѓсю глотку:
  - За рускага цара!
  Альбіна штабнавала па японцах пры дапамозе босых пальчыкаѓ дзіцячых ножак і буркавала:
  - Наша святая вялікая Расія,
  Шчодры заможны край!
  Альвіна дзяѓбала японцаѓ пры дапамозе голай, круглай, ружовай, дзіцячай пяткі і верашчала:
  - На троне сядзіць Бог-месія,
  Бацюшка-цар Мікалай!
  Хлопчык Робур скошваючы воінаѓ імперыі ѓзыходзячага сонца, націскаючы дзіцячымі, босымі ножкамі на кнопкі джойсціка, выдаѓ:
  - Веру не будзе палаць пякельным запалам,
  Чырвоны сямнаццаты год!
  Альбіна зразаючы японцаѓ з дапамогай босых пальчыкаѓ, сваіх точаных ножак, выдала:
  - Толькі Бацькаѓшчына палае пажарам!
  Альвіна рассякаючы самураяѓ і душачы голай, ружовай пяткай, на кнопкі, піскнула:
  - Ліха Японію б'е!
  Хлопчык-прафесар, дзёѓб голай дзіцячай пяткай па клавіятуры разнёс цэлы батальён краіны ѓзыходзячага сонца і зароѓ:
  - Веру ѓ сваю зорку,
  Я падману лёс!
  Альбіна дасціпна заѓважыла, скошваючы чарговы батальён японцаѓ, і паказаѓшы мову:
  - На святой вайне, будзе наша перамога!
  Альвіна выбіваючы масы самураяѓ, і набіѓшы цэлы курган трупаѓ, дасціпна заѓважыла:
  - Сцяг імперскі наперад - слава загінуѓшым героям!
  Рабур страляючы з гравіялазернай гарматы, накрыѓ японскую батарэю. Гарматы карабаціліся і скручваліся ѓ барановы рог. Хлопчык-прафесар паказаѓ язык і муркаѓ:
  - Нас нішто не спыніць, нас ніхто не пераможа!
  І голая, дзіцячая пятка як націсне на кнопку. І зноѓ прамень гравітацыйнага лазера як улепіць па японцах.
  Гэта было проста гіпер.....
  Альбіна з захапленнем адзначыла, беручыся за чарговую батарэю, і наводзячы на мэту пры дапамозе босых ножак:
  - Наша сіла ѓ кулаку!
  Альвіна строгая японцаѓ, нібы здымаючы з іх крывавую стружку, і голай пяткай націскаючы на кнопку джойсціка, выдала:
  - Мы ѓсіх мацней!
  За Японію ѓзяліся воіны трыумвірата вельмі жорстка. І нішчылі, і спальвалі нібы касмічныя каметы якія паваліліся на зямлю.
  Рабур гэты вечны хлопчык праспяваѓ:
  - І ляцелі долу самураі, пад напорам сталі і агню!
  Альбіна аглушальна засмяялася, і дасціпна выдала:
  - Але выведка даклала сапраѓды,
  І як націсне голай, круглай пяткай на кнопку.
  Альвіна падтрымала, босымі, дзіцячымі пальчыкамі душачы на кнопкі джойсціка і круша суперніка:
  - І пайшоѓ у атаку батальён!
  Робур страляючы па японцах, гэта вечны хлопчык, зароѓ:
  - Мы ваявалі з запалам бязгрэшнай!
  Альбіна спальваючы непрыяцеляѓ гравітацыйнымі лазерамі, і пагульваючы босымі ножкамі, выдала:
  - Наш атрад са сталі і моцны!
  Вось так іх барракуда непаражальная для агню самураяѓ, і імклівая з трох гравітацыйных лазерных гармат, знішчыла чвэрць мільёна японскіх салдат. Трэба аддаць належнае самураям - яны змагаліся да канца. Але ѓсё роѓна прайгралі.
  І засталіся ад арміі японскай толькі ражкі і ножкі. Дакладней, толькі горы распілаваных на часткі трупаѓ, і куча пакарабачанага і дымнага металу.
  Ды па Японіі ѓрэзалі вельмі моцна. І частка яе сіл была ліквідавана з бляскам.
  Рабур і яго дзяѓчынкі падзаправіліся вадой з ручая. А таксама паелі трафейных ангельскіх кансерваѓ, захопленых у знішчанай японскай арміі.
  І рушы да тых войскаѓ, што блакіравалі Порт-Артур. І войскі самураяѓ насоѓваліся нібы прыліѓная хваля.
  Але вось апарат у выглядзе баракуды атакаваѓ войска Ногі. І куды зараз войскам краіны ѓзыходзячага сонца падзецца?
  За іх узялася бязлітасная каманда. І такое павяло знішчэнне.
  Робур дзіцячай ножкай націснуѓ на кнопку джойсціка, пасылаючы смяротныя прамяні і зароѓ:
  - Ворагі Айчыны марш у геенну!
  Альбіна націснула на кнопкі босымі пальчыкамі ножак, ссекла цэлы батальён самураяѓ і вякнула:
  - Не спыняць Русь ворагі!
  Альвіна таксама націснула голай пяткай на кнопкі джойсціка, і асляпляльна выскаляючыся, прабуркавала:
  - За Айчыну - нашу маці!
  Рабур круша самураяѓ і разгортваючы лятальны апарат, гэтае вечнае дзіця зароѓ:
  - За новы камуністычны лад!
  Альбіна, знішчаючы японцаѓ, праспявала:
  Апорная канструкцыя кахання....
  Альвіна, круша самураяѓ, прабуркавала:
  Мы нібы ѓ небе жураѓлі!
  Робур знішчаючы японцаѓ, заѓважыѓ:
  - Хутчэй ужо як каршуны!
  Альбіна, хіхікнула, строчачы па самураях, і выкарыстоѓваючы свае босыя пальчыкі ножак, выдала:
  - За палёт да зор!
  Альвіна, агрэсіѓна заявіла, крышачы японцаѓ, і выкошваючы іх нібы нагрувашчванне курганаѓ:
  - За найвялікшыя часы!
  Робур агрэсіѓна адзначыѓ, скошваючы нібы касой траву і прабуркаваѓ дзіцячым галаском:
  - Мы самыя крутыя!
  Альбіна, строчачы па японцах, і ѓжыѓшы голую пятку, прагыркала:
  - За вялікі настрой!
  Альвіна, круша самураяѓ, і нагрувашчваючы цэлыя курганы трупаѓ, і масу пакарабачаных целаѓ, завыла:
  - За Бацькаѓшчыну класа гіпер!
  Рабур зароѓ, скалячы дзіцячыя зубкі:
  - Усё будзе наогул супер!
  І давай дзяѓбаць па японцах.
  Альбіна, строчачы па самураях, і выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, узяла і завыла:
  - Мы будзем усіх у труне закопваць!
  Альвіна, агрэсіѓна выкошваючы японцаѓ, і крышачы іх выкарыстоѓваючы голыя пяткі, выдала:
  - За татальны тэрор!
  І як зноѓ выбіваючы самураяѓ. Вось гэта іх суцэльны, забойны Галівуд.
  І Альбіна ѓ экстазе заспявала;
  Век дваццаць першае вельмі бурнае стагоддзе,
  У ім вірусы бушуюць, тэрарысты...
  Але ѓсё ж на піку жыцця чалавек,
  І людзі гэта ведай не пацыфісты!
  
  Мы зможам веру я злятаць на Марс,
  Прастор Венеры папросту адбудаваць...
  Усё будзе проста ведаю вышэйшы клас,
  І кожны чалавек народжаны героем!
  
  Ды наша справа развіваць прагрэс,
  Каб было чалавецтву цудоѓна...
  Хоць атакуюць проста пякельных дэман,
  Звязацца з дзеѓкай босаю небяспечна!
  
  Мы камсамолкі дачкі Зямлі,
  Ворага без усякай нясмеласці ѓроем...
  Народы на планеце гэтай сям'і,
  І стане чалавек зараз героем!
  
  Не будзе злосць кіраваць гэта ведай,
  Пад сцягам святога камунізму...
  Калісьці быѓ генсек, а раней цар,
  Мы разам адбілі меч фашызму!
  
  Пакажам людзям шчасця мы прыклад,
  Усё зможам зрабіць да вяршыні свету...
  Была Расія - стаѓ СССР,
  І зрабіѓся Хрыстос любові кумірам!
  
  Ідуць стагоддзі бурныя гады,
  Мы Сірыѓс так ліха абляцелі...
  Пабудавалі на зорках горада -
  Падняліся з планеты-зыбкі!
  
  Бо з намі Лада, і магутны Сварог,
  Што стварылі мір такі ѓжо зорны...
  Няхай будзе найвялікшы Белы Бог,
  Вучыцца ведайце папросту не позна!
  
  Уваскрэснуць хутка мёртвыя ты ведай,
  Рай на планеце стане ѓраз пабудаваны...
  Надвор'е гэта проста вечны травень,
  Маштаб у будоѓлі папросту велізарны!
  
  Мы створым палёты да канца,
  Дасягнем краю папросту сусвету...
  Сварог вялікі замяніѓ бацьку,
  Сваёй славай у бітвах нязменнай!
  
  Ды было цяжка, ведаю цяжка,
  Ворагі на Русь ардою наступалі...
  І завірухай калючай мела,
  Але прабіваліся камунізму далі!
  
  Гасподзь Сварог нам молат моцны даѓ,
  Каб ворагаѓ Расіі ім разбуралі...
  І нанясем такім лічы ѓдар -
  Праціѓніка мы папросту адшылі!
  
  У вачах дзяѓчынкі камсамол пажар,
  Гарыць каскадам пякельным відаць полымя...
  Я Радзіме такое ведайце дам,
  Падымем мы вышэй за сонца сцяг!
  
  Ты чалавек лічы цяпер арол,
  Узлятаеш вышэй зорак суцэльнага сусвету...
  Над светам каршак кіпцюры працягнуѓ,
  І зарадзіѓ свядомасцю нятленнай!
  
  Нельга Расею папросту забіць,
  Як супастат падступны не спрабаваѓ...
  Паляѓнічы ператварыцца хутка ѓ дзічыну,
  З Айчынай ваяваць ворагу небяспечна!
  
  Дзяѓчынка рушыць босаю нагою,
  І выляцяць фашыста ведайце зубы...
  А калі баба рушыць качаргой,
  Гэта значыць зайгралі смерці трубы!
  
  Усё ѓ нашым свеце будзе пазітыѓ,
  Любая справа спорыцца хлопцы...
  Пакажам несумненны крэатыѓ,
  І будзем мы штабнаваць з аѓтамата!
  
  Ворагаѓ лёгка паверце разнясём,
  Травою пыльнай скосім без сумневу...
  Расею ад бяды вялікі выратуем,
  Няхай будзе ѓ сэрцы - Ісус і Ленін!
  
  Да самых высокіх у свеце зорак,
  Здольныя даляцець судны зямныя...
  Усю сілу склада нам паэт данёс,
  У імя нашай матухны-Расіі!
  
  Багіня Лада праслаѓляе Русь,
  Яна покрыва вялікае рассцілае...
  За Радзіму змагайся і не трусь,
  Круцейшы за нас вядома не бывае!
  Біліся калісьці дзеѓкі пад Масквой,
  Змагаліся фігуральна волаты...
  Але Гітлер бо ѓ саюзе з Сатанай,
  А мы са Сварогам - ведай непераможныя!
  
  Хоць стаяѓ мароз што стыне кроѓ,
  Дзяѓчынка імчалася па гурбах босай...
  Краіне падорыць шчасце і любы,
  Яе з золата срэбра косы!
  
  Гасподзь Усявышні ведае ѓсе сэрцы,
  І дзяѓчат так моцна, Божа любіць...
  Яны будуць змагацца да канца,
  Інакш супастат краіну загубіць!
  
  Вось чаму ѓсё ѓ свеце ёсць падман,
  Калі акуляры вы ружы колер надзелі...
  І навявае вораг суцэльны туман,
  Сем пятніц супостата на тыдні!
  
  Мы выкуем сабе лічы браню,
  І меч найвострай веды булатнай сталі...
  Айчыну не расцягнуць па рублі,
  Ну чаму вы коні прытаміліся?!
  
  Заѓважце ѓсё выдатна стане раптам,
  Калі мы з сілай Божай збяромся...
  Ты сокал праѓды, а не хлусьні певень,
  Я веру ѓ камунізм у баі прарвемся!
  
  За нашу сілу, і ѓ пашане Русь,
  За чырвоны сцяг і мілую Расію...
  За Украіну і за Беларусь,
  Выканаем найвялікшую місію!
  
  Мы будзем у славе Ладу праслаѓляць,
  Кахаць Сварога, Бога маці Марыю...
  Ацэнка будзе безумоѓна пяць...
  Бо вера сілу падарыла!
  
  Што нам Батый і злосны Чынгісхан,
  Што і Гітлер, раць Напалеона...
  Не адолее ніводзін нас хан,
  Ні арды няхай іх нават мільёны!
  
  У Расіі мы дзяѓчынкі нарадзіліся,
  На славу Ільіча і Ісуса...
  Цяпер ляцім арліцы толькі ѓверх,
  Каб паказаць вялікае мастацтва!
  
  Масква сталіца міру і кахання,
  Мы космасу прасторы падграбаем...
  Хоць не пабудуеш шчасця на крыві,
  Набегі басурман усіх адбіваем!
  
  Ды не даруе слабасці нам вораг,
  Яму паляванне дзеѓкам пяткі пячы...
  Часам агрэсіѓны ваѓкалак,
  Здольны разарваць і зло стукнуць!
  
  Але ворагу мяжу не аддамо,
  Дасягнем рубяжоѓ любога сусвету...
  Над намі золатакрылы херувім,
  Сваёй сілай у бітвах нязменнай!
  
  Так што перамозе дзяѓчын блізкая,
  Мы Стэлзаната ведайце не баімся,
  Любоѓ да Айчыны мілая і чыстая,
  І калі трэба з войскам пазмагаемся!
  Вось цэлую паэму прысвечаную будучыні праспявалі дзяѓчынкі, з вялікай лютасцю.
  І пасля чаго ѓзялі і голымі пяткамі як націснулі на кнопкі дабіваючы апошніх японцаѓ.
  І вось войска Ногі перастала існаваць. Амаль палова мільёна японцаѓ адправілася на тое святло. І гэта вельмі здорава.
  А зараз засталося разграміць флот. І тады ад Японіі застануцца толькі ражкі і ножкі.
  Альбіна прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Набліжацца гадзіна, калі мы пераможам!
  Альвіна з гэтым пагадзілася:
  -І паваляцца ѓ бездань турэмныя скляпенні!
  Рабур агрэсіѓна пацвердзіѓ:
  - Нас ніхто не назаве слабакамі!
  І хлопчык націснуѓ босымі ножкамі на кнопкі джойсціка.
  Вайна як відаць ідзе да свайго завяршэння.
  І вось іх барракуда рухаецца ѓ напрамку флота самураяѓ. І гэта сапраѓды ход гросмайстра. І не па правілах гульня - прарвемся фраера!
  Альбіна прачырыкала:
  - Слава новай, сусветнай імперыі!
  Хлопчык Робур удакладніѓ са смакам:
  - Маёй сусветнай імперыі!
  Пасля чаго прафесар-дзіця пляснуѓ босай ножкай па метале. Ад чаго пачуѓся звон.
  З дапамогай радара японскі флот знойдзены. Ён якраз курсіруе каля Порт-Артура, імкнучыся не выпусціць блакіраваную Ціхаакіянскую эскадру.
  Альвіна - гэтая вечная дзяѓчынка, праспявала тупая босай, дзіцячай ножкай:
  - Яркае сонца надзеі,
  Ізноѓ над краінаю ѓстае...
  Руская армія ліха,
  У моры Японію б'е!
  Альбіна з натхненнем працягнула, таксама голай, круглай, дзіцячай пяткай націскаючы на кнопкі:
  Рускі арол над планетай,
  Крылы расправіѓшы ѓзляціць...
  Вораг будзе прызваны да адказу,
  Будзе зрынуты, пабіты!
  І вось барракуда-апарат выпускае свой першы прамень па караблях Японіі.
  І гравітацыйныя лазеры, дзівяць са сваёй фенаменальнай касмічнай моцай флагман краіны ѓзыходзячага сонца.
  І вось самы вялікі браняносец у самураяѓ, на якім знаходзіѓся знакаміты адмірал Тога стаѓ тануць. І яго літаральна рэзалі на дробныя кавалачкі гравітацыйныя лазеры, зробленыя якія атрымалі вечнае юнацтва геніямі.
  Робур - гэты вечны хлопчык, націскаючы босымі, дзіцячымі ножкамі на кнопкі, і скалячы зубкі прабуркаваѓ:
  Мы топчам Меркурый нагамі,
  І да Марса пракладзена траса!
  Альбіна, душачы суперніка голай пяткай, дадала:
  - Падымем мы хвалі цунамі,
  Узвысіцца белая раса!
  Альвіна дасціпна адзначыла, ведучы агонь па суперніку выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце!
  І чарговы японскі карабель пайшоѓ на дно. Вось гэта сапраѓды былі дзеѓкі.
  Хаця і ператварыліся геніяльныя ваяѓніцы ѓ дзяцей, але іх баявая эфектыѓнасць толькі ад гэтага вырасла. І ѓ іх быѓ цудоѓны, разбуральнай сілы апарат. Які літаральна спальваѓ усе японскія караблі.
  Рабур нават крышачы японцаѓ, праспяваѓ:
  - На прасторах Радзімы цудоѓнай...
  Альбіна, пасылаючы прэзенты, забойнай сілы, і літаральна выпальваючы супернікаѓ, выдала:
  - Атрымліваючы асалоду ад у бітве і працы....
  Альвіна з лютасцю падхапіла, выпусціѓшы па непрыяцелю разрады пякельнай смерці:
  - Мы склалі радасную песню...
  Робур націснуѓшы на кнопку босымі пальчыкамі, сваіх дзіцячых ножак, падхапіѓ з энтузіязмам:
  - Пра вялікага сябра і правадыра!
  Альбіна з велізарным энтузіязмам, разбурала японцаѓ, і тапіла іх караблі, прымушаючы пускаць бурбалкі і гарэць, а сама напявала:
  - Робур - гэта слава баявая!
  Альвіна з вялікім азартам, тапіла флот самураяѓ, і распілоѓвала іх пасудзіны, заспявала:
  - Робур - нашаму юнацтву палёт!
  Робур сам падхапіѓ песеньку аб сабе, душачы голай, круглай, дзіцячай пяткай на кнопкі і роѓ:
  - З песнямі змагаючыся і перамагаючы....
  Альбіна з велізарным энтузіязмам працягнула, выкарыстоѓваючы пры гэтым босыя пальчыкі ножак:
  - Чалавек за Рабурам пойдзе!
  І ѓся тройца агрэсіѓна праспявала, топячы японскі флот, і не пакідаючы варожым караблям ні найменшага шанцу:
  - З песнямі змагаючыся і перамагаючы,
  Чалавек за Рабурам пойдзе!
  І вось сапраѓды топяць караблі яны капітальна. І прымушаюць ісці на дно.
  Першыя дванаццаць браняносцаѓ і браняносных крэйсераѓ пацеплены. І цяпер юныя байцы ѓзяліся, за драбнейшыя пасудзіны. Каб нічога і нікому не ѓдалося б уцалець.
  Робур адзначыѓ з усмешкай:
  - Калі кволы адразу ѓ труну....
  І босая, дзіцячая ножка хлопчыка-прафесара адправіла чарговую порцыю разбуральных прамянёѓ.
  Альбіна хіхікнула, і адзначыла, затапляючы японскія судны:
  - За веліч планеты, і вышэйшыя паступленні камунізму!
  І яе голая пятка зноѓ як націсне на кнопкі.
  Альвіна працягваючы разбураць, японцаѓ і выкарыстоѓваючы босыя, пальчыкі дзіцячых ножак, вякнула:
  - За выбітны спорт!
  І дзяѓчынкі хорам праспявалі:
  - Вочы, заспаныя дзяцюк рукой пратры,
  Адкрыѓ ты для сябе цяжкі спорт...
  Вагі велізарныя хутчэй лёгка парві,
  Ты ѓсталюеш сусветны рэкорд!
  І Альбіна дадала, крышачы японцаѓ на моры:
  - Сапраѓды сусветны рэкорд!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Японскі флот страціѓшы найбуйныя караблі, і пазбавіѓшыся адміралаѓ стаѓ разбягацца. І барракудзе прыйшлося яго пераследваць і дадаць гравітацыйнымі лазерамі.
  Альвіна націскаючы босымі пальчыкамі ножак на кнопкі, прабуркавала, выскаліѓшы зубкі:
  - Мы вас даб'ём, да самага канца!
  Альбіна пацвердзіла, голай, круглай, ружовай пяткай націснуѓшы на кнопачкі і рыкаючы:
  - Узыходзячае сонца - стане заходзячым!
  Рабур таксама як дзюбне забойным разрадам па суперніку, і выпаліць чарговы эсмінец, прымусіѓшы яго плавіцца.
  Пасля чаго прараве:
  - На абардаж!
  Альвіна хіхікнула, і круцячы сцёгнамі, скалячы зубкі, прабуркавала:
  - Японіі будзе канец!
  Альбіна з гэтым пагадзілася, душачы на кнопкі:
  - Ты гэта зразумеѓ юнак!
  Дзяѓчынкі яшчэ такія смаркатыя на выгляд, а затое баявыя. І ад японскіх караблёѓ застаюцца толькі бурбалкі.
  Робур пераследуючы японцаѓ заспяваѓ:
  Не сыдзе, не сыдзе супернік,
  А гэта веру я!
  Не сыдзе, не сыдзе супернік,
  Вырасла пеня!
  І хлопчык зноѓ націсне голай, круглай, дзіцячай пяткай на кнопкі джойсціка.
  І лупіць па японцах, разрэзаѓшы мінаносец на дзве амаль роѓныя часткі.
  Альбіна агрэсіѓна адзначыла, босымі пальчыкамі ножак душачы на кнопкі джойсціка:
  - Гэта стане ѓсё трывіяльна супер!
  І чарговы японскі караблік тоне.
  Альвіна актыѓна топячы японцаѓ, выдала:
  - Я касмічная дзяѓчына вайны!
  І паказала мову. Пасля чаго стала падскокваць, нібы на патэльні.
  Вось гэта дзяѓчынкі - вышэйшы клас!
  Рабур ваюючы з японцамі, напяваѓ:
  Робур, Робур, Робур -
  Электронныя арэлі!
  Альбіна, націскаючы босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка, агрэсіѓна дадала:
  Робур, Робур, Робур -
  Ногі ѓ рукі паляцелі!
  Альвіна, голай, дзіцячай пяткай націснуѓшы на кнопку джойсціка і патапіѓшы чарговы японскі карабель, вякнула:
  - І я нікому не скажу, што я Рабура кахаю! Рабура люблю!
  Альбіна дадала, націскаючы босымі ножкамі на кнопку джойсціка:
  - Робура кахаю! І ѓсіх размету!
  Вось гэта была каманда. І такія дзеці топяць японцаѓ без усялякага жалю.
  Робур падумаѓ, што Мікалай Другі дзякуючы іх умяшанню з цара-няѓдачніка, ператварыѓся ѓ вялікага. І гэта скажам так проста выдатна. І ён Робур - найвялікшы геній усіх часоѓ і народаѓ.
  Такую зброю стварыць. Ён хоча ѓладзе над светам, а цяпер дапамагае рускаму цару. Але ж заѓсёды можна павярнуць зброю і супраць Расіі.
  Ён Робур змагаецца ѓ першую чаргу за самога сябе. І робіць гэта вельмі паспяхова.
  Альвіна таксама дзюбнула па суперніку пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прабуркавала:
  -Цэсарэвіч Мікалай,
  Калі валадарыць прыйдзецца...
  Альбіна, круша непрыяцеляѓ пры дапамозе сваёй голенькай, ружовай пятачкі, што так спрытна націскае, выдала:
  - Ніколі не забывай,
  Кроѓ патокам бурным льецца!
  І хлопчык Рабур пацьвердзіѓ:
  - Яшчэ як льецца! І мы ворагу ѓрэжам!
  Альбіна, топячы чарговы японскі карабель, узяла і праспявала:
  - Бурнае свята Сатаны,
  Праліѓ кроѓ на свет!
  Альвіна, распілаваѓшы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак миноносец, агрэсіѓна выдала:
  - І святы меч вайны,
  Рассек сакрэт!
  Робур заѓважыѓ з дзіцячай усмешкай:
  - Ды мы рассеклі сакрэт, і паказалі сваю каласальную сілу!
  І вось чарговы японскі карабель тапіцца. Ужо амаль не засталося ѓ Японіі судоѓ. Тонуць апошнія мінаносцы. І гэта вельмі крута.
  Рабур з задавальненнем праспяваѓ:
  - Караблі ляжаць разбітыя,
  Куфары стаяць раскрыты.
  Ізумруды і рубіны расцякаюцца дажджом!
  Альбіна з вялікім задавальненнем, смакуючы словы, даспявала:
  - Калі хочаш быць багатым,
  Калі хочаш быць шчаслівым...
  Альвіна душачы босымі пальчыкамі ножак, дадала:
  - Заставайся хлопчык з намі,
  Будзеш нашым каралём!
  І абедзве дзяѓчыны хорам усклікнулі:
  - Будзеш нашым каралём!
  Будзеш нашым каралём!
  І зарагачуць абедзве багіні і класныя дзяѓчынкі.
  Але вось японскі флот дабіты. І пацеплены апошнія пасудзіны. Цяпер вайна амаль скончана.
  Альбіна з пажадлівай усмешкай заѓважыла:
  - Трэба дапамагчы Расіі раз і назаѓжды пазбавіцца ад японскай пагрозы!
  Альвіна з гэтым пагадзілася, тупнуѓшы босай нагой:
  - Зразумела трэба!
  Робур гэты агрэсіѓны, вечны хлопчык адказаѓ:
  - А я не і не супраць! Будзем канкрэтна разбураць ворагаѓ!
  І вось іх казачны па сіле апарат накіраваѓся да берагоѓ Японіі. Насамрэч трэба знішчыць японскія войскі і ѓ самой метраполіі.
  Альбіна праспявала, скалячы зубкі:
  - Пакуль стукае гадзіннік, пакуль стукае гадзіннік,
  Пакуль стукае гадзіннік - не вешайце насы!
  Альвіна з лютасцю, працягнула, пастукваючы голай, круглай пяткай:
  Пакуль стукаюць сэрцы, пакуль стукаюць сэрцы,
  За лепшае - змагайцеся да канца!
  Рабур паціснуѓ дзіцячымі плячыма. Забіваць японцаѓ яму было лёгка. Ці змог бы ён таксама лёгка забіваць і белых? Вядома ж здолеѓ! Ён хоча ѓладзе над светам! У гэтым яго рызыка і агрэсіѓная ідэя. Калі забіваеш дзеля таго, каб наблізіць імгненне, калі людзі ніколі не будуць забіваць адзін аднаго!
  І будзе шчасце ва ѓсім сусвеце!
  Рабур нават праспяваѓ з захапленнем:
  Дзе гэта было, калі гэта было,
  У дзяцінстве, а можа ѓ сне...
  Бусел на даху гняздо для каханай,
  Свіл па вясне!
  Альбіна заѓважыла:
  - Гэта ѓжо не актуальна! У параѓнанні з нашым апаратам, бусел ніхто!
  Робур запярэчыѓ:
  - Бусел - гэта жывое, а наша штучнае!
  Альвіна праспявала з захапленнем:
  - Такі дабрадушны і мірны,
  Але ѓсё ж такі звер ёсць круты....
  Вам здаецца я сувенірны,
  Але мішка на справе жывы!
  Альбіна хіхікнула і адзначыла:
  - Бескарысна прасіць у лютага звера літасці!
  І вось іх барракуда на японскай тэрыторыі. З дапамогай радара і радыёперахопу вышуквае войскі, і займаецца іх знішчэннем. І разбурае прама скажам капітальна.
  Робур зразаючы батальён японцаѓ з гарматамі, прамаѓляе:
  - Мы робім касмічныя цуды!
  Альбіна, дзяѓбаючы самураяѓ, выдала:
  - Яна глядзела ѓ нябёсы!
  Альвіна, круша японцаѓ, прабуркавала:
  - За новы камунізм Робура!
  І паказала мову. Вось гэта дзяѓчынка - проста супер!
  Рабур вынішчыѓшы з дзяѓчатамі пару палкоѓ самураяѓ, зноѓ перамясціѓся. І дзейнічаѓ вельмі імкліва. Яго рухі на ѓніверсальным апараце былі як заѓсёды вельмі нават хуткія.
  Альбіна адзначыла са смяшком, скалячы зубкі, і душачы босымі пальчыкамі ножак на кнопкі:
  - Мы ёсць дзяѓчаты каласальнай грацыі!
  Альвіна запярэчыла:
  - Не грацыі, а арганізацыі!
  І голай пяткай націсне!
  Праца ѓ іх нялёгкая, бо японскія войскі ѓ метраполіі не сабраны ѓ адным месцы, а рас сканцэнтраваны. І іх даводзіцца лупіць па частках.
  Што безумоѓна стварае пэѓныя праблемы.
  Робур заняты пошукам з дапамогай радара. І з ім разам японцаѓ шманаюць і знішчаюць дзяѓчынкі. Даводзіцца лётаць па мностве раёнаѓ.
  Робур у палёце складае крылатыя афарызмы;
  Дыктатар - гэта баксёр, які б'е заѓсёды ніжэй пояса чужымі рукамі, не слухае гонгу і сам сабе суддзя!
  Бокс - гэта кулачны бой у мяккіх пальчатках, палітыка бой на мовах без белых пальчатак!
  Баксёры на кулаках, палітыкі на мовах, баксёры па правілах сумленна, палітыкі па бязмежжы ганебна!
  Жанчына - гэта таксама баксёр, толькі яна найбольш смяротная, калі цалкам скідвае адзенне!
  Прафесіяналы ѓ боксе б'юцца з аголеным тулавам, прафесіяналкі на паління агаляюць не толькі тулава!
  Баксёрскі бой абмежаваны ѓ часе правіламі, супрацьборства палітыкаѓ, не ведае часовых межаѓ і правілаѓ!
  Баксёры б'юцца на публіцы адкрыта, палітыкі ваююць пад дываном, а калі і вылазяць каб куснуць мовай ніжэй пояса!
  Упарты баксёр - гэта пахвальна, але палітыкі часцей за ѓсё ѓпарціцца ѓ памылках!
  Палітык рвецца ѓ львы, але адстойванні памылковай кропкі зрок тыповы баран, і ѓпарты асёл, які вінаваціць сам сабе!
  Бокс яркае і прыгожае відовішча, палітыка таксама слепіць, але глядзець на яе агідна, а слухаць у сто разоѓ горш!
  Палітык мае часам яркае апярэнне паѓліна і красамоѓства салаѓя, у зносінах з выбаршчыкамі ѓсё роѓна застаецца бяскрылай свіннёй!
  У боксе каштоѓны доѓгія рукі, у палітыцы доѓгія мовы, якія куды больш забойныя для цэлай краіны!
  Баксёр кулаком можа абкласці на рынгу толькі аднаго апанента, палітык пад дываном, доѓгай мовай уся дзяржава ператворыць у разваліны!
  Самы цягавіты марафонец - гэта палітык, яму часам дабегчы да трона не хапае і жыцця!
  Бягун разлічвае сілы на гадзіну, палітык нават самы ашчадны не напасе сілы на вечнасць!
  Палітык часцяком гамафобій, але пры абавязкова вялікая задніца, чысцюля, але свінячыць па поѓнай!
  Палітык не заѓсёды значны твар, але абавязкова вялізная азадак!
  Выбаршчыкі ѓспрымаюць палітыка, за якога галасуюць як казачнага прынца, але заѓсёды атрымліваюць голага караля на трон!
  Дыктатар, уяѓляе сябе паѓлінам у дыяментах і імператарам у пурпуровых адзеннях, але, калі выбаршчык патрабуе справаздачы - аказвае голым каралём і абскубанай, мокрай курыцай!
  Жаночая воля як дыямент у калье, палітычнае бязвольнасць камень, прывязаны да пятлі на шыі!
  Жанчыну можна параѓнаць з дыяментам, мужчыну з крэменем, а палітыка са згусткам фекаліяѓ!
  Праз сілу можна біцца з магутным ворагам, але ніякія сілы не прымусяць выслухаць гаворка палітыка да канца, навяжыся ён табе хоць тройчы сябрам!
  Усё ѓ свеце патрабуе намаганні, толькі пад манатоннае мармытанне палітыка заснуць не складае працы!
  У боксе часта разбіваюць насы, а ѓ палітыцы заѓсёды застаешся з носам!
  Баксёрскі нос крывы, у палітыцы шлях каб выбаршчыка пакінуць з носам таксама звілісты!
  У боксе часам несумленна лічаць акуляры, на выбарах заѓсёды ганебныя галасы!
  У боксе важна і як б'ешся, і як лічаць галасы і ѓ караля рынга крыху форы, у палітыцы ѓсё роѓна як галасуюць, а падлік цалкам у руках таго, хто на троне!
  У спорце ты можаш стаць манархам з аголеным тулавам, а ѓ палітыцы ѓсё ѓжо і так голыя каралі!
  У спорце можна выпацець і запыліцца, але ѓ палітыцы ты запэцкаешся напэѓна і ніякім душам не змыеш смярдзючы бруд!
  Салдат можа абрасці шчаціннем, але быць прыемным навобмацак для жанчыны, а палітык як гладка не голіцца выклікае адчуванне пацалунку з рэптыліяй!
  Салдат - гэта арол у рангу вераб'я, палітык - гэта мокрая курыца ѓ рангу індыка!
  Салдат хоць і не яркі формай, і часам выконвае дурныя загады, але ѓ адрозненні ад палітыка-папугая не спявае з чужога голасу!
  Салдат - гэта працаѓнік-мурашка вайны, а палітыкан зверху сыпле дзярмо, з'яѓляючыся тоѓстым трутнем тылу!
  Салдат адважаны нават абрыдшы, палітык баязлівы, нават петушась!
  Салдат высакародны, але не вольны, палітык подлы, і таксама, у сутнасці, раб запалу!
  Салдат - гэта леѓ няхай яшчэ недаростак, а палітыка лісіца і ѓжо пераростак!
  Салдат падобны да анёла ѓ пекле, а палітык - гэта свіння, якая гуляе падчас чумы!
  Босаму хлопчыку камфортней бегчы па снезе, чым абутаму палітыку лавіраваць паміж струменьчыкамі!
  Хлапчук нават на марозе галышом шчаслівейшы, чым стары, абліты памыямі прамовы палітыкана!
  Жанчына не так баіцца апынуцца голай і босы, як таго, што палітык-мужчына яе абуе, і здзярэ тры шкуры!
  Жанчына на выгляд нясмелая, але мала што можа яе па-сапраѓднаму спалохаць, дыктатар-мужчына грозны на выгляд, але кідаецца ад уласнага ценю!
  Для дыктатара маѓчанне золата, толькі калі падданыя без наракання зносяць залажэнне мовай у кішэню!
  Дыктатар запэѓнівае што ён цвёрды як скала, але на паверку тыран усяго толькі тупарылы камень!
  Дзяѓчына збівае ножкі, калі бяжыць басанож па вострых камянях, палітык збівае з панталыку, калі нясецца абуты паміж струменьчыкамі!
  Босую жаночую пятку можа пракалоць вострае, абутага палітыкам выбаршчыка не праб'е нават дасціпнасць!
  Жанчына хутчэй аддасць перавагу хадзіць у мароз босы, чым быць абутай палымянымі прамовамі палітыкаѓ!
  У мароз гарачае сэрца не астыне, а палымяная гаворка палітыкана не сагрэе!
  У сэрцы ѓ патрыёта полымя, а ад палітыка толькі дзярмо ѓ пячонках!
  Салдат мае палымянае сэрца патрыёта, а палітыкі страѓнік прадажнага страѓса і горла прагнага пітона!
  Салдат захоѓвае гонар - яна дорага каштуе, палітык распрадае бессаромнасць, якое гроша ламанага не варта, але абыходзіцца ѓ тры дорага!
  Салдат мае шэры шынель, і шмат шэрага рэчыва ѓ галаве, палітык мае поѓсць шэрага ваѓка, і імкнуцца ѓ шэрыя кардыналы!
  Палітыкі дзеля чырвонага слоѓца пасылаюць салдат праліваць кроѓ, і дзеля чорнага дзялка - здраджваюць каханню!
  Салдат можа запэцкаць цела, але застаецца чысты душой, а палітыку каб адмыцца ад духоѓнага бруду, не дапаможа ніякая ванная!
  Салдату даводзіцца забіваць дзеля Радзімы дрэнных хлопцаѓ, палітык дзеля сваіх амбіцыяй забівае ѓсё добрае!
  Салдат, забіваючы не забойца, палітык абяцаючы - не выконвае!
  Салдат часам робіць немагчымае не шкадуючы сябе, палітык нічога не робіць з магчымага без карысці ѓ сваю кішэню, не шкадуючы іншых!
  Салдат - гэта леѓ, якому не хапае пад камандаваннем бараноѓ, палітык - гэта лісіца, якую слухаюцца толькі бараны з курынымі мазгамі!
  Салдат не заѓсёды можа стаць ільвом, але галоѓнае яму не аказацца аслом, з якога спусцілі тры шкуры!
  , Салдат далёка не заѓсёды паводзіць сябе як анёл, але ѓ глыбіні душы адданы Богу, палітык заѓсёды вылівае анёльскія прамовы з пасыламі раю, але і на паверхні духу відаць, што адданы Сатане!
  Салдат можа застацца і без ботаѓ падчас бітвы, палітык жа абувае, у любой сітуацыі!
  Салдат носіць маскіровачную форму каб выжыць дзеля Айчыны, палітык жа хамелеон каб забіць маральна выбаршчыка, дзеля захопу трона!
  Салдат у баі кідаецца як сабака на дзіка, палітык у тыле, шмат брэша і свініць!
  Добра салдату быць моцным як дуб пры сустрэчы з ворагам, горш аказацца тупым як пень пры кантакце з палітыкам!
  Кат сячэ галовы сякерай, салдат коле ѓ горла багнетам, палітык капае на мазгі мовай, і душыць за шыю ліпучымі словамі!
  Салдату лепш быць лютым ваѓком, чым баязлівым трусам, асабліва пры сустрэчы з удавам-палітыкам!
  Салдат можа быць лютым на выгляд, але ѓ глыбіні рахманым ягняткам, палітык з анёльскім выглядам на паверку тыповая свіння!
  Салдаты заѓсёды храбрацы, нават адыходзячы здзяйсняюць толькі тактычны манеѓр, палітыкі заѓсёды баязлівыя, нават атакуючы, яны здзяйсняюцца стратэгічную падлянку!
  Салдат дзярэцца з роѓнымі і моцнымі па загадзе, палітык нападае на слабога, па ѓласным самавольстве!
  Сапраѓдны салдат не заѓсёды радавіты, але заѓсёды выконвае свой абавязак, палітык нават з каралеѓскім радаводам, заѓсёды не выконвае абяцанняѓ!
  Салдат часам карыстаецца падчас адпачынку прастытуткамі, палітык заѓсёды і ѓ працы, і ѓ адпачынку прастытутка якая выкарыстоѓвае выбаршчыкаѓ!
  Салдат прастытуткам плаціць заробленае сваёй крывёй, палітык сам прастытутка і яму плацяць за тое, каб ён папсаваѓ кроѓ выбаршчыкам!
  Салдат страляе, пасылаючы кулю ворагу ѓ грудзі, палітык забівае, падсоѓваючы свінню ѓ кішэню, і жоѓць у пячонку!
  Салдат у баі ѓра крычыць, палітык таксама не маѓчыць, але калі ваяр у лаянцы біт, то таму што крык нажаль не шчыт!
  Салдат не заѓсёды зорка, але слава яго подзвігаѓ з вякамі не цьмянее, палітык заѓсёды меціць на ролю свяціла, але бясслаѓе яго пакрываецца цвіллю!
  Салдат працуе вострым штыком і коле на сумленне, палітык б'е лынды пры дапамозе мовы, чые вастрыні пазбаѓлены сумлення!
  Салдат можа выпіць лішняга віна і абгадзіцца, але не будзе падобна палітыку выліваць у хмелі без меры слоѓны панос!
  Басанож дзяѓчынка гатовая бегчы за сваім умілаваным без страху, але з якога перапуду выбаршчык дазваляе сябе абуваць палітыкам!
  Палітык, гэта лісіца, для якой выбаршчыкі жыхары куратніка, але пажыраючы мяса тых, у каго інтэлект курыцы палітыкан абавязкова падсуне свінню!
  Салдаты - гэта байцоѓскія пеѓні, што нясуць залатыя яйкі, для індыкоѓ-генералаѓ якіх у сваю чаргу пажыраюць палітыкі-лісы!
  Салдат бяжыць у атаку верачы ѓ перамогу, палітык у тыле, пры любым зыходзе насвіняе байцу адступленнем ад прынцыпаѓ!
  Салдаты часам адступаюць, бо шчасце пераменлівае, палітыцы ж заѓсёды здаюць, іхняе шчасце ѓ падлянцы і падсоѓванні свінні!
  Басанож хлапчук занадта спрытны, каб дазволіць палітыкану загнаць сябе пад абцас!
  Калі босыя ножкі дзяѓчынкі параненыя вострымі камянямі, яны раняць сэрца мужчыны, а вось палітыкі якія прымушаюць сёрбаць капусту лапцем, адбіваюць пячонку выбаршчыкам!
  Салдат не шукае смерці, хоча жыць, палітык не шукае спосабу выканаць перадвыбарныя абяцанні - хоча нажывацца на выбаршчыках!
  Салдат заѓсёды юны сэрцам, нават пасівеѓшы, палітык стары прайдзісвет, які сядзіць у пячонках, і лысы чорт нават з густой шавялюрай!
  У старажытнасці ѓ салдата быѓ меч, потым яго замяніѓ аѓтамат каб лягчэй забіваць ворагаѓ, а ѓ палітыка ѓ часы зброю мову - смяротнай якога вынайсці немагчыма!
  Салдат - гэта свайго роду машына вайны, але застаецца чалавекам, у палітыцы ж няма нічога чалавечага ён механізм вайны супраць разумных довадаѓ!
  Лепш лыжка да абеду, чым сёрбаць капусту лапцем!
  Калі ѓ палітыцы цяжка пасябраваць як ваѓкам у зграі, давайце хоць не будзем свінячыць адзін аднаму седзячы на канапе!
  Палітыкі грызуцца як ваѓкі і падкладаюць адзін аднаму свінню як лісы!
  Палітык яшчэ можа схаваць ваѓчыныя іклы пад авечай скурай, але нішто не схавае свіны пятак!
  Палітык, які не можа схаваць свіны пятак ад выбаршчыкаѓ не каштуе і ламанага гроша!
  Палітык так насвіняе выбаршчыкам, што яны завыюць ваѓкамі!
  Палітык без ваѓчынай хваткі, але з звычкамі свінні давядзе выбаршчыка да сабачага жыцця!
  Палітык хрысціцца рукамі, залазіць у кішэню мовай, а душу топча ботамі!
  Калі ѓ палітыка на тыдні сем пятніц, то выбаршчыку застаецца бяздзейны дзень нараджэння ѓ панядзелак!
  Ня бяда нарадзіцца народзіцца ѓ панядзелак, бедства абраць дыктатара ѓ нядзелю!
  Зрабіѓшы выбар на карысць тырана на выбарах у нядзелю, рызыкуеш атрымаць сабе суцэльны панядзелак!
  Выбіраючы жалезную руку, ты атрымліваеш на шыю сталёвы ланцуг!
  Усё ж лепей ва ѓладзе жалезная рука, чым касцяная нага анархіі!
  Самая жорсткая ѓлада лепш за поѓную анархію, лягчэй вынесьці аднаго тырана, чым тысячу браткоѓ!
  Сапраѓдны кіраѓнік павінен быць для народа як казачны прынц, а не голы кароль!
  Казачных прынцаѓ у палітыцы вельмі мала - затое суцэльныя голыя каралі!
  Прынц - гэта будучы кароль, голы кароль - гэта банкрут у сучаснасці!
  Жанчына чакае казачнага прынца, але атрымлівае голага караля, выбаршчык месію, а атрымлівае бязвольнага ліцадзея, або беспрынцыповага тырана!
  Жанчына чакае прынца пакуль не жаніцца, выбаршчык чакае выканання перадвыбарных абяцанняѓ, пакуль рак на гары не свісне!
  Палітык майстар хлусні і гросмайстар апраѓданняѓ, а ва ѓменні навініць і зусім чэмпіён свету!
  У палітыка толькі адзін шанец зрабіць першае ѓражанне, і пастаянная магчымасць свініць!
  Палітык ведае, што двойчы два чатыры, але спрабуе давесці, што, дадаѓшы яму яшчэ два тэрміны, вы атрымаеце цэлы свет!
  Палітык хоча мець сілу і трон ільва, але па сіле ён у лепшым выпадку певень, а па становішчы лісіца рое нару з мэтай падкласці свінню!
  Выбаршчык павінен мець сталёвыя нервы, каб не пакрыцца іржой ад слоѓнага дажджу палітыкана!
  Лягчэй паверыць у тое, што неба абрынецца на зямлю, чым у тое, што дыктатар заслужыѓ узвышэнне да нябёсаѓ!
  Палітык гатовы выліваць абяцанні салаѓём заѓсёды, а выконваць абяцанае, калі рак на гары свісне!
  Чаму так цяжка выканаць перадвыбарныя абяцанні - вачыма можна з'есці кіта, але рот раздзярэ вялікая лыжка!
  Выканаць можна ѓсё што малюе ѓяѓленне, калі гэта не абяцанні палітыкана, абдзеленага разумнай фантазіяй!
  Палітык гатовы прадаць душу Д'яблу дзеля ѓлады, але Сатана не купляе што не варта і ламанага гроша і само ідзе ѓ рукі дарма!
  Палітык не можа стаць Богам, але ѓменні насвінячыць ён сам сатана!
  Выбаршчык хоча чысціні ѓ палітыцы, каб есці мяса, але атрымлівае ад бруднага палітыкана толькі адзін гатунак - падкладзеную свінню!
  У кухара-палітыка адзін гарнір - локшына на вушы, і адзін гатунак мяса - падкладзеная свініна, на трэцяе дзірка ад бубліка з мёдам абяцанняѓ з раѓчука красамоѓства, і ѓ заключэнне каша бярозавая і сыр у пастцы!
  Палітык - гэта кухар, які пад салодкія прамовы гатуе неядомыя стравы, каб лягчэй было самому заглынуць выбаршчыка!
  Палітык - гэта кухар, які шчодра корміць выбаршчыка мёдам прамоѓ, але нават мёд горкі, калі ѓ ім тонеш!
  Калі дыктатар з мінай хітрай свае тэрміны абнуліѓ, гэта значыць выбаршчык зноѓ лапцем атрымаѓ!
  Воін дзярэцца заѓсёды за правую справу, палітык жа ѓсе трафеі вядзе налева!
  Воін страляе з левай рукі за правую справу, палітык жа мовай, адводзіць налева ѓсе дасягненні!
  Вайна - гэта супрацьлегласць акіяну кахання, але таксама патрабуе фантан крыві!
  Воін не Бог па сіле, але анёл па высакароднасці!
  У салдата жалезная каска, сталёвы штык, і залатое сэрца, але палітык яго і ѓ медны грош не шануе!
  Салдат часта гоняць на бойню як бараноѓ, але яны львы сэрцам, а палітык што рыкае львом - тыповы баран!
  Салдат таксама можа спалохацца смерці, але ѓсё ж яго больш страшыць ганьба, а палітык трасецца за сваё жыццё, а гонар страціѓ даѓно!
  Салдаты, адолеѓшы ворага святкуюць перамогу, палітык падмануѓшы выбаршчыка святкуе баязліѓца!
  Хлапчук можа быць добрым ваяром, але палітык ніколі не пасталее да адказнасці перад выбаршчыкам!
  Лепш быць басаногім хлопчыкам, чым дазволіць палітыканам абуць цябе і выкрасці маладосць!
  Дзяѓчына - гэта пышная кветка, які можа завянуць, але ніколі не страціць водару, палітык - гэта куча гною, ён можа ѓзлезці на трон, але смярдзець ад гэтага будзе толькі мацней!
  Салдат-гэта сапраѓдны мужчыны, палітык - гэта сварлівая баба ѓ штанах!
  У салдата лютасць высакародная нібы роѓ ільва, а ѓ палітыка істэрыя подлая, слова бляянне барана!
  У салдата рэдка бывае выходны, а ѓ палітыка сем пятніц на тыдні, а яго выбаршчыкі святкуюць дзень нараджэння ѓ панядзелак!
  Салдат, упаѓшы адціскаецца, палітык вечна маральна падае і адціскае ѓ сваю кішэню!
  Салдат часам змушаны поласці па брудзе застаючыся чалавекам, а палітык у чыстым адзенні і абліты адэкалонам застаецца свіннёй!
  Салдат і гонар аддае і з гонарам застаецца, палітык падсоѓвае свінню і застаецца свіннёй!
  У салдата гузікі ѓ рад, у палітыка як у вепрука зад!
  Салдат вушкі бравы дзеці, а палітыкаѓ пайшлі ѓ псіхушкі!
  Чалавек кажуць паходзіць ад малпы, а палітык адразу відаць так і застаѓся свіннёй!
  Праца з малпы зрабіѓ чалавека, а палітыка паддывановая барацьба ператварыла ѓ сумесь лісы са свіннёй!
  Працоѓны працаваць і часам выпівае спіртное, палітык свінячыць, і заѓсёды вывяргае ваніты слоѓнага паноса!
  Салдат расце ад бою да бою, палітык ад адной выбарчай кампаніі да іншай, усё больш ператвараецца ѓ прастытутку!
  У салдата гараць вочы юным азартам байца, у палітыка як на злодзеі гарыць шапка, з абыякавасцю прапаленага цыніка!
  У салдата выбар: грудзі ѓ крыжах ці галава ѓ кустах, а ѓ палітыка на выбарах адны крыжы забітыя на спадзяваннях, выбаршчыкаѓ і галовы капусныя!
  Салдат нават малы ростам мужнасцю гігант, палітык нават з высокім становішчам - сумленнем пігмей!
  Салдат хоча ѓ падарунак за подзвіг жаночае цела, а палітык незаслужана ставіць на рак усю краіну!
  У салдата заѓсёды ёсць час і месца для подзвігу, але не заѓсёды ѓдаецца яго здзейсніць, палітык у пастаянным цэйтноце абавязкова паспее падкласці свінню, і нагадаць на галаву!
  Палітык - гэта адзінае бяскрылае стварэнне ѓ прыродзе якое ѓсім гадзіць на галаву!
  Кожны школьнік ведае, што двойчы два чатыры, толькі палітыкі замест прымнажэння лічбаѓ, вырабляюць пастаяннае дзяленне ѓ сваю кішэню!
  Салдат вучыцца, набіваючы гузы, палітык імкнецца прызвычаіць выбаршчыкаѓ да думкі, што можна квітнець калі біць лынды!
  Кожны салдат баец, розніца толькі ва ѓзроѓні, кожны палітык прастытутка, розніца толькі ѓ рангу суценёра!
  Салдат збольшага кат, бо таксама пралівае кроѓ, палітык па поѓнай падлюга, бо капае на мазгі!
  Калі генерала запрашаюць на вяселле, то жаѓнер атрымлівае запрашэнне ратаваць Радзіму, каб вяселлі гуляліся ѓ свабоднай краіне!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Апошнім буйным скопішчам войскаѓ была імператарская гвардыя. Гэта адборныя самураі ля рэзідэнцыі мікада. Менавіта за іх і ѓзяліся ваяры дзіцячага трыѓмвірату.
  Яны хацелі скончыць з японскай пагрозай раз і назаѓжды!
  Вечны хлопчык Робур націснуѓ босымі пальчыкамі сваіх дзіцячых ножак на кнопку джойсціка, і лупануѓ забойнай сілай разбурэння, і спальвання воінаѓ краіны ѓзыходзячага сонца.
  Рабур скалячы зубкі, праспяваѓ:
  - Я ѓсіх мацней у свеце,
  І замачу ѓ сарціры!
  Альбіна са смяшком адзначыла, скалячы дзіцячыя іклы і напяваючы:
  - Адзін два тры! Ворагаѓ усіх разарві!
  І дзяѓчынка як націсне на кнопкі джойсціка босымі, точанымі ножкамі. Яна ваяѓніца проста ѓзроѓню гіпер.
  Альвіна дзюбанула па самураях, пры дапамозе голай, хупавай, ружовай пяткі і прабуркавала:
  - За Айчыну - нашу маці!
  Альбіна заѓважыла са скептычнай усмешкай:
  - А гэта будзе выдатна? І што значыць нашу маці?
  Альвіна выскаліѓшыся, адказала:
  - Даѓно зразумець ядра маці - розумам дзяѓчынак разумець!
  І зноѓ давай выпальваць і распілоѓваць гвардыю. І рабіла яна гэта вельмі заѓзята.
  Рабур тым часам наводзіѓ сваімі босымі, дзіцячымі, загарэлымі ножкамі на праціѓніка зброі і думаѓ пра сэнс быцця.
  Вось у кожнага чалавека, ёсць у жыцці свая місія. І супраць гэтага не папрэш. Напрыклад, ён Робур рабіѓ найвялікшыя адкрыцці ѓ тэхніцы, і гэта яму ѓдавалася. А зараз трэба ашчаслівіць чалавецтва ѓласнай дыктатурай. І гэта ёсьць яго галоѓная місія.
  І Рабур крышачы японцаѓ праспяваѓ:
  - Вось прыйдзе місія, і тады Расея, замест Мікалая абярэ мяне!
  І вось колькі забітых японцаѓ. Проста цэлыя нагрувашчванні трупаѓ. Гінуць гвардзейскія палкі імператара, які меѓ вар'яцтва звязацца з Расіяй. Зрэшты, калі б толькі з царскай Расіяй, то гэта яшчэ толькі паѓбяды, а тут супраць яго тэхнічны геній Рабура. І гэта сапраѓды вялікая праблема.
  Робур зноѓ стаѓ услых вымаѓляць крылатыя афарызмы, якія лёгка зрываліся з яго дзіцячай мовы;
  Раскаяны дэман лепш загінуѓшага анёла!
  Лепшы спосаб усталяваць справядлівасць - пакараць усіх!
  Кожнаму гародніну свой час, а сабаку ланцуг да абеду і павадок да вячэры!
  Загадвае мудрая галава, а хапаюць спрытныя пальцы. Адно немагчыма без другога - розум без цела, як душа без плоці!
  Не заѓсёды мудры на троне, але заѓсёды з царом у галаве!
  Не плюй нават кропляй у сваё мінулае, калі не хочаш у будучыні патрапіць у акіян блявіны!
  Нават самая маленькая рэальная добрая справа, пераважыць самыя велічэзныя летуценні і пражэкты!
  Забіць па сілах апошняму дурню, затое ѓваскрэсіць здольны сапраѓдны першы геній!
  Чалавецтва альбо разаѓецца да Усемагутнага Бажаства, альбо апусціцца да малпавага ѓбоства, але на адным узроѓні заставацца таксама немагчыма, як стаяць на рабры манеце падчас землятрусу!
  Адзін раз лепш секчы мячом, чым тысячу разоѓ прыгразіць цэглай!
  Жадаеш стаць шчаслівым - удала ажаніся, хочаш здабыць мудрасць - ажаніся няѓдала!
  Шлюб, бракаваны тады, калі ѓ жаніха рукі заточаныя пад тое, што не дасць задавальнення нявесце!
  Забіць можа і дзіця, а для ѓваскрашэння трэба саспець да ѓзроѓню дэміурга!
  Леѓ пажадлівы цар звяроѓ, але самая забойная - гэта хітрасць лісіцы!
  Калі асёл стаѓ царом, лісіца ѓявіла сябе Богам, а астатнім прыйшлося араць як ішакам!
  У шахматах ёсць устойлівыя правілы, у палітыцы ѓстойліва пануе гульня без правіл і прававое бязмежжа!
  Шахматы гульня для вялікіх розумаѓ па выразных правілах, палітыка зусім не гульня, для велізарных нягоднікаѓ па расплывістым паняццях!
  Самы вялікі розум, нямоглы растлумачыць апошняму дурню - чаму палітыка суцэльная вар'яцтва!
  Вынаходства кола - вялікае адкрыццё на карысць чалавецтва, але ѓменне палітыкаѓ вадзіць выбаршчыкаѓ па крузе - найвялікшы праклён!
  Для разумнага вяроѓка - выручалачка каб выбрацца з яра, для дурня ж - гэта пятля, і да бяды адвага!
  Пудовы кулак мае пяць пальцаѓ, але хто ім б'е не мае і грама сумлення!
  Больш балюча падаць легкавернаму выбаршчыку з залатых гор, абяцаных палітыканамі!
  Чым вышэй золата гара абяцанняѓ палітыкана, чым дакладней з яе зляцеѓшы выбаршчык згорне шыю!
  Часам палітыкан падтрымлівае выбаршчыка - як пятля павешанага!
  У рамястве бываюць майстры на ѓсе рукі, у палітыцы ж майстэрства на адну мову!
  Нават самыя ѓмелыя рукі не могуць усё паправіць, але затое няѓмелыя палітыканы мовамі, здольныя ѓсё разламаць!
  Найдужэйшы чалавек рукамі не падніме і тоны, але палітыкан мовай не слаба апусціць цэлую дзяржаву!
  Кобра перад тым, як выпусціць у цела яд шыпіць, а палітык выліваецца салаѓём атручваючы душу!
  Змяя пускае яд праз іклы, палітык выпускае атруту праз мову, забіваючы нашмат дакладней!
  Праѓда часам горкая, але яго соль ісціны гаючая, палітык заѓсёды салодкі, але яго мёд выклікае дыябет расчараванні!
  Бывае мёд з вуснаѓ палітыкана без хлеба, але не бывае працоѓнага хлеба без солі ісціны!
  Палітыку пры поглядзе на дыктатара зайздросна, ліць кроѓ смачней, чым мазаць у рот павідла!
  Дыктатар горкі як палын, але соль праѓды ѓ ім толькі ѓ пячонках у падданых!
  У палітыка-дэмакрата салодкая гаворка, у палітыка-дыктатара спачатку гаворка, а затым галава з плячэй!
  Для таго каб зрабіць кар'еру ѓ палітыцы трэба ведаць тры правілы: маѓчанне - золата, гаворка - павінна быць як мёд, абяцаючы ѓ тры кораба, бяры з лобі ѓ тры дарога!
  Палітыкі кажуць адно, а робяць іншае, з адным выключэннем - з імі сапраѓды сумаваць не давядзецца!
  Калі мужчыну абуваюць ён спусташаецца, а калі жанчына скідае абутак, то памнажае свой стан!
  Не кожны мужчына можа прэтэндаваць нават месца анёла, але кожная жанчына ѓжо ѓ патэнцыял багіня!
  Нарэшце гвардыя знішчана поѓнасцю, ды і палац часткова разбураны.
  Цяпер трэба прымусіць мікада падпісаць безумоѓную капітуляцыю перад Расіяй і затым правесці рэферэндум па ѓключэнні Японіі ѓ склад рускай імперыі.
  Зразумела гэта галоѓнае...
  Дзяѓчынкі надзелі самаробную браню і выйшлі з лятальнага апарата.
  Ім ніхто не супраціѓляѓся.
  Мікада чакаѓ іх разам з міністрамі. Пры выглядзе басаногіх дзяѓчынак, саноѓнікі збянтэжыліся і пачырванелі.
  Альбіна загадала:
  - На калені!
  Мікада і міністры пакорліва апусціліся. Яны дрыжалі ад страху.
  Альвіна загадала:
  - А цяпер цалуйце сляды нашы ног!
  І каб быць больш пераканаѓча з кішэннага бластера зрэзала двух целаахоѓнікаѓ імператара. А затым акунула ѓ кроѓ што пралілася з забітых свае босыя ножкі. Услед за ёй афарбавалася ѓ пунсовую вадкасць і Альбіна.
  Пасля чаго дзяѓчынкі пакінулі чырвоныя, хупавыя, невялікія сляды сваіх ножак.
  Імператар і міністры пакорліва цалавалі іх. І гэта было наймацнейшым прыніжэннем Японіі.
  Затым, зразумела трэба падпісаць безумоѓную капітуляцыю краіны ѓзыходзячага сонца.
  Альбіна і Альвіна прымусілі распісацца ѓвесь кабінет міністраѓ.
  А затым мікада зноѓ стаѓ на калені і пацалаваѓ голыя, скрываѓленыя падэшвы вечных дзяѓчынак.
  Так адбылася акупацыя Японіі і поѓная перамога.
  Але пакуль што трэба дачакацца прыбыцця рускіх войскаѓ. Ва ѓсякім разе было абвешчана па радыё, што Японія капітулюе.
  Робур быѓ вельмі задаволены, і вечны хлопчык усклікнуѓ:
  - Я перамог цэлую імперыю!
  І разрагатаѓся... Пакідаць баявую машыну было небяспечна, але сядзець аднаму сумна.
  І вечны хлапчук, які атрымаѓ у дар неѓміручасць, вырашыѓ працягнуць калекцыю крылатых выслоѓяѓ;
  Каб радавацца перамозе і не аплакваць горыч паражэнняѓ, патрэбен пот працавітасці і іскра таленту!
  Салдат чуе сэрцам, калі трэба ісці ѓ атаку, а палітык, які даѓно ѓ пячонках пасылае на забой!
  Салдата часам наведваюцца сумневы ѓ кампетэнтнасці камандаванне, але палітык без усякіх сумневаѓ не кампетэнтны, што ва ѓменні хлусіць!
  Салдат - гэта сын арла, які дзюбае супостата і пырхае ѓ небе, палітык - сын лісіцы, што гадзіць на галаву, і свінячыць у кулуарах!
  У баі адважны перамог яго да пачатку бойкі, баязлівец прайграѓ, не ѓступіѓшы ѓ бітву, палітык збянтэжыѓ яшчэ да дзяльбы трафеяѓ!
  У бітве заѓсёды сілы няроѓныя, хтосьці мацнейшы, хтосьці слабейшы, а палітыцы ѓсё аднолькава добра ѓмеюць свінячыць!
  У баі салдат піша з аѓтамата, а палітык у тыле без толку барабаніць мовай!
  Салдата не трэба стымуляваць на подзвіг - ён заѓсёды гатовы, а палітык у любы момант табе насвіняць!
  У салдата як у коткі дзевяць жыццяѓ, а ѓ палітыка як у чорта - мільён масак!
  Салдат нават хварэючы цялесна - здаровы маральна, а палітык заѓсёды апантаны балючым жаданнем насвінячыць выбаршчыку!
  Робаты не могуць хварэць, сапраѓдныя салдаты не здаюцца, а палітыкі ад прыроды не здольныя не насвіняць!
  Ваяѓніца - гэта тройчы воін, палітык - гэта мільён разоѓ свіння!
  Салдат гэта ѓ першую чаргу чалавек, а ѓ другую воін, палітык гэта ѓ першай ступені свіння, а ѓ другой лісіца!
  Басанож жанчына можа абагнаць любога абутага мужчынку, без абутку нагам лёгка, без мазгоѓ пражыць цяжка!
  Жанчыне не сорамна фарсіць голай пяткай, куды горш калі цябе мужчына абуѓ і садраѓ тры шкуры!
  Палітык можа перці як танк, але яго браня як жэле з слоѓнага паноса!
  Салдат можа ѓ паходзе зашывець, але палітык, які знаходзіцца ѓ тыле, - гэта ѓжо гнаявая вош па прызванні, ды яшчэ ѓвесь час свінячыць!
  Палітык - гэта той баран, з якога не атрымаеш воѓны на валёнкі, а сам будзеш сёрбаць капусту лапцямі!
  Свіння дае людзям мяса і сала, а палітык свіняча толькі вешае локшыну на вушы, і падкладае сыр у пастку!
  У палітыка гаворка суцэльная каша і салянка абяцанняѓ, і да яе яшчэ крыху сыра ад пасткі, такая ежа выклікае толькі язву расчаравання!
  Салдат любіць жанчын і Радзіму, палітык сам як капрызная жанчына і любіць уладу над Радзімай!
  Салдат хоча здзейсніць подзвіг і стаць героем, палітык заѓсёды знаходзіць магчымасць здзейсніць подласць, і атрымаць узнагароду!
  Калі салдат не лічыць зоркі, то рана ці позна заслужыць іх на пагоны, але палітык лічачы сябе зоркай, не заслужыѓ і крыжа на магілу!
  Салдат не заѓсёды знаходзіць месца пад сонцам, але яго душа светлая, палітык часам займае месца свяціла, але духам сам чорт!
  Салдат шукае славы і хоча выжыць, палітык ужо знайшоѓ ганьбу і хоча жыць на шырокую нагу!
  Салдат гонар аддае, і застаецца з гонарам, палітык падсоѓвае свінню, і сам застаецца шалупівымі кнарам!
  Салдацкая служба не дае адгадаваць жывот, але пазбавіѓшыся жывата, ваяр здабывае неѓміручасць у людскіх сэрцы, а палітык нагуляѓшы пуза, застаецца толькі ѓ пячонках!
  Салдат не літуе жывата і не мае пуза за тое каханы дзяѓчынкамі, палітык за жывот трасецца і нагуляѓ мамон, і за гэта ненавідзім выбаршчыкамі!
  Босая дзяѓчына шчаслівей за старую якую абулі шарлатаны, абяцаючы вечную маладосць і багацце, але замест юнай скуры, садралі тры шкуры!
  Салдат яшчэ не зусім генерал, не саступае яму ѓ кемлівасці і мужнасці, палітык не зусім сатана, але, каб зрабіць подласць у яго яшчэ ёсць чаму павучыцца рысу!
  Голая жаночая пятка круглая і панадлівая, голыя каралі якімі паѓстаюць перад намі палітыкі, калі з іх зрываюць маску, круглявыя гаворкай, але выклікаюць агіду!
  Лётчык не народжаны крылатым, крылы ён атрымлівае ѓ барацьбе, палітык не народжаны насатым, але выбаршчыкаѓ пакідае з носам без цяжкасці!
  Салдацкае майстэрства нараджаецца ѓ пакутах, палітычная віртуознасць спараджае пакуты ѓ выбаршчыкаѓ!
  Салдат яшчэ не майстар, але вучыцца ад бою да бою, палітык ужо даѓно не анёл, і сатаннее ад адной выбарчай кампаніі да іншай!
  Народжаны поѓзаць лётаць не можа, але раб ад нараджэння здольны ѓзляцець на трон, калі ѓ яго ѓпартасць дзятла, інтэлект савы і арліны кругагляд!
  Перамагае наймацнейшы на вайне, а самая вялікая сіла ѓ хітрасці, таму ліс заѓсёды будзе браць уверх над ільвом!
  Салдат бярэ не гэтулькі сілай, колькі кемлівасцю, мозг наймацнейшая частка цела хоць не мае цягліц, а мова самая шкодная, хоць і за зубамі!
  Салдат падцягвае рамень, каб лягчэй было бегчы, палітыка прымушае выбаршчыкаѓ зацягваць паясы, і яны разбягаюцца!
  Салдат мае крылы духоѓныя і арол у душы, палітык мае свіны пятак у духу, і горай свінні душой!
  Мова мужчыны ахвотна ліжа голую пятку жанчыны, але яшчэ больш ахвотна дурныя мужчыны дазваляюць сябе абуць мовастым палітыкам!
  Мовы ѓ палітыкаѓ доѓгія, але вельмі кароткія рукі, каб выканаць абяцанае беспамерным ротамі!
  У каго інтэлект мухі дзюбаюць на мёд прамоѓ палітыкаѓ, а ѓ каго прагнасць пацука, кідаюцца на бясплатны сыр у пастцы!
  Палітыкі рэдка бываюць дурнямі, наадварот часцей за дурні тыя, хто аддае голас салодкагучным палітыканам, рызыкуючы за гэта атрымаць па вушах, і застацца без портак!
  - Палітык і сам кішэннік, і з'яѓляецца кішэнным, і кішэню мае без дна, але дастаць з яго можа для выбаршчыкаѓ толькі дулю!
  Захопнік топча зямлю ботамі, а жанчына топча мужчыну босымі нагамі, зямля стогне ад болю, мужчына буркуе ад захаплення!
  Салдат не жадае забіваць, але выконвае свой абавязак на сумленне, палітык прагне крыві, і не мае і грама сумлення!
  Салдат не хамяк каб рабіць запасы, і не суслік каб хавацца, і не пацук каб грызці сваіх, але зубы ѓ яго сапраѓды ільвіныя, калі ён б'ецца за правае справу!
  Салдат - гэта баявая адзінка, палітык проста ваяѓнічы нуль!
  Палітык - гэта не салдат і не воін, але вельмі эфектыѓна забівае доѓгім мовай і зрывае дах з завес!
  Дыктатар здымае стружку з пнёѓ таксама выкарыстоѓваючы доѓгую мову, пілу красамоѓства!
  Самая моцная костка - гэта мова, калі ён не коснамоѓны!
  Калі палітык коснамоѓны, то ѓ палеміцы ён не збярэ костак!
  Палітык - гэта яшчэ той фрукт, ніколі не саспее каб накарміць выбаршчыкаѓ, але гнілы з моманту выставы на ацэнку галасаваннем!
  Палітык - гэта фрукт, які праліваецца сокам красамоѓства ператварае выбаршчыкаѓ у гародніну!
  Бутэлька гарэлкі ѓ палову літра, смяротная за тузін Гітлераѓ, дык вып'ем жа за тое, каб рускіх і ѓсіх нас забівала толькі спіртное!
  Хлопчык голай пяткай выбівае зубы ворагу, дарослы якога абулі палітыцы застаецца бяззубым сабакам, што вые на месяц!
  Гучная слава прыходзіць да салдата нялёгка, але яна разумная, а вось палітык раз-пораз нарываецца на гучныя скандалы благой славы!
  Салдат - гэта воін святла, за якую ідэю б ён не ваяваѓ, палітык гэта мярзота цемры па-за залежнасцю пад якім сцягам ён выступае!
  Усё роѓна пад якім сцягам салдат, галоѓнае, каб у яго сэрцы палала адвага, і палітыка колер афарбоѓкі не мае значэння, усё ён баязліва будзе ѓ выбаршчыка ѓ пячонках!
  Салдат пад дрэнным сцягам заслугоѓвае большай павагі, чым палітык пад правільнымі лозунгамі, але незалежна ад базару падкладае свінню!
  Камунізм - гэта рай, які людзі хоць пабудаваць на зямлі мазолістымі рукамі, але палітыкі-свінні ператвараюць планету апраметную, руйнуючы добрае доѓгімі мовамі!
  Салдат за Радзіму заѓсёды гарой, палітык толькі тармозіць камень, яго свінню баец урой, каб не гадыѓ занадта!
  Жанчына можа быць моѓчкі добрым салдатам, а палітык нават у штанах паскудная, балбатлівая баба!
  Палітыкі маюць доѓгія мовы і безразмерныя амбіцыі, але Зямлю захапіць, рукі кароткія, а розум яшчэ менш!
  Не выхваляйся тэхнікай са сталі, калі ѓ цябе дух як жэле, то і дубінкай дзікуны баязліѓцу далі, і на небе, і на зямлі!
  Палітык, меле лухту, ад якой не мука на хлеб, а суцэльная мука, з локшынай на вушы выбаршчыкам!
  Салдат - гэта рыцар што ваюе з цмокам, але гэты цмок на самай справе ѓ тыле і мае не сем галоѓ, а мільён масак, і незлічоную колькасць свіных лычоѓ!
  Салдату каб не стаць абскубанай курыцай даводзіцца быць гусём, палітык каб засмажыць выбаршчыкаѓ на шашлык, з задавальненнем насвінячыць, не па-таварыску!
  Салдаты бываюць зусім хлапчукамі, але сталеюць ад бою да бою, палітыкі незалежна ад узросту, ад адной выбарчай кампаніі да іншай упадаюць у яшчэ большы маразм!
  Салдат можа быць безбародым, але слаѓным ваяром, а палітык у любой сітуацыі не можа не пакінуць хваста!
  Хлопчык марыць стаць ваяром арлом, але незразумела адкуль бяруцца палітыкі-свінні на столькі брудныя, што пра іх і мроіць брыдка!
  Хлопчык прыроджаны баец хутчэй пабяжыць басанож па снезе, чым дазволіць сябе абуць палітыку і ператварыць у валёнак!
  Аголеная жанчына - гэта не абскупаная курыца, яна з любога мужчыны здыме порткі і нават напышлівага кіраѓніка ператворыць у голага караля!
  Хлопчык вырастае ѓ салдата, а кім быѓ у юнацтве палітык, калі з яго вырасла такая вялікая свіння?
  Прастытутка з кліентамі сумленная - грошы ѓ абмен на задавальненне, а палітык скончаны ѓрун, галасы выбаршчыкаѓ і падаткі ѓ абмен на суцэльнае расчараванне!
  Палітык - гэта вельмі дарагая прастытутка, ад якой не толькі рызыкуеш атрымаць пранцы мозгу, але і свінню ѓ кішэню!
  Палітык - гэта такая разнавіднасць прастытуткі, каб замест таго, каб зняць з сябе адзенне, здзірае тры шкуры з выбаршчыкаѓ і заражае, праз тэлевізар!
  У адну раку двойчы не ѓваходзяць, але ѓвесь час які свінае мярзотніка, могуць пераабраць тузін разоѓ!
  Жывёлы і дзеці не любяць ежу без солі, але чаму дарослыя людзі так дзяѓбуць на салодкую прамову палітыканаѓ, пазбаѓленых солі ісціны!
  Соль ісціны бывае горкай, але валодае гаючай сілай, гаворка палітыка салодкая, але выклікае дыябет розуму!
  Чалавек не жадае быць пешкай, але кар'еру ѓ войскі пачынаюць з радавых, палітык не жадае гуляць па правілах, і кар'еру ѓ палітыцы вядзе з бязмежжа!
  Палітык, які абражае геяѓ, сам ладная азадак, і не мае мужчынскай добрай якасці!
  Салдат два разы не загіне, палітык жа тройчы здрадзіць, і мільён разоѓ ашукае!
  Двум смерцям не бываць, і з босага боты не здымеш, але палітыкі прымудраюцца забіваць увесь час, і здзіраць тры шкуры!
  Дзяѓчына не баіцца басанож бегчы па снезе, яна баіцца, як бы жаніх не апынуѓся тупым валёнкам, абутым па вушы!
  Салдат на вайне становіцца больш юным і сталым адначасова, палітык у паддывановай барацьбе, старэе і мацюкаецца, адначасова апускаючыся да ѓзроѓню дзікага звера!
  Салдат прыватна тэрміновай службы і становіцца прафесіяналам на вайне, палітык не ведае тэрмінаѓ, і прафесіянал на прысваенні перамогі!
  Салдат павінен быць крэмень, але не каменець сэрцам, палітык ужо даѓно мае замест сэрца камень, але мае цвёрдасць гумы!
  Добры салдат у баі як Д'ябал - што трэба тушыць агонь, майстэрскі палітык у подласці сам Сатана, а выкананні абяцанняѓ тыповы шланг!
  Салдат можа загінуць на полі лаянцы, але гэта лепш, чым згінуць пад патокам салодкай хлусні з вуснаѓ палітыкаѓ у мірны час!
  Хто нарадзіцца ваяром, памрэ героем, хто стаѓ палітыкам, ужо мёртвы мярзотнік, і хадзячы труп!
  Палітыка - гэта калі кажуць адно, маюць на ѓвазе іншае, робяць трэцяе, атрымліваецца чацвёртае, а ѓсё роѓна выходзіць бокам і застаецца мярзотаю ѓ пячонках!
  У палітыцы братоѓ няма, але досыць бедных сваякоѓ, няма казачных прынцаѓ, але лішак голых каралёѓ, няма праѓды нават на імгненне, але хлусні хопіць не на адно пакаленне!
  Каханне прыходзіць, калі не чакаеш, палітыканы прыліпаюць, калі не клічаш!
  Каханні ѓсе ѓзросты пакорлівыя, палітыкам усе подласці па плячы!
  Палітык - гэтая пачвара, якое выдае сябе за прыгажуна, але ніякая раскошная амуніцыя не схавае свіны пятак і ваѓчыныя іклы!
  Салдат таксама ѓ некаторым родзе пачвара, таму што забівае на поле лаянцы, але ѓ адрозненне ад палітыка ён у роѓных умовах, а вось выбаршчык заѓсёды ѓ пройгрышы!
  Жанчына хоча кахання і шчасця сабе і сваёй сям'і, палітык у першую чаргу зацікаѓлены падгадзіць іншым, і апантаны любоѓю да грошай!
  Жанчына падобная на ружу: вабны водар, яркая знешнасць, вострыя шыпы, а на каго паходзіць палітык, які дзівіць смуродам, убогім знешнасцю, і колкасцю кактуса?
  Жанчына, гэтае ѓвасабленне прыгажосці і, чысціні, хай не заѓсёды ідэальна, а вось палітык заѓсёды будзе эталонам подласці і пачварнасці!
  Басаногі хлапчук не так часта хуліганіць і залазіць у кішэню, як палітык творыць гадасці і падкладае свінню!
  Дзіця любіць гуляцца са зброяй, але ён хараство, палітык любіць ім бразгаць, але замест страху выклікае агіду і смех!
  Чалавек адбыѓся як кажуць навукоѓцы ад малпы, палітык хоць і тыповы прымат, асабліва паспяховым людзям, мае сваяцтва з шакалам!
  Чалавек мае Боскую творчую прыроду, але распінаем палітыкамі, што проста чорт па натуры і робяць бязмежжа!
  Палітык - гэта Д'ябал ѓ целе, толькі не валадар пекла, а творца апраметнай на Зямлі, у якой чэрці выходзяць з-пад кантролю і спараджаюць хаос!
  Салдату суддзя Бог і час, палітык жа і без суда мярзотнік, і яго бязмежжа не ведае часовых рамак!
  Салдат не шукае спакою, і бура таксама не вабіць, палітык подзвігі закапае, вельмі зайздросны паразіт!
  Салдат часам воін нехаця, і яму не хочацца забіваць, але выконвае святы абавязак перад Радзімай, палітык жа добраахвотны здраднік, якому падабацца вінаваціць, не выконваць абавязацельстваѓ перад выбаршчыкамі!
  Салдат вырашае ѓ баях галаваломкі, палітык будуючы хітрыя камбінацыі, не можа вырашыць справу мірам!
  Палітык - гэта такі генерал, што замест эпалетаѓ носіць картачныя пагоны дурня, сам, зрэшты, з'яѓляючыся лісіцай!
  Салдат можа прайграцца ѓ карты, але палітык і не гуляючы, носіць пагоны з шасцёрак!
  Салдат баец суцэль круты, калі ён ладзіць з галавой, палітык гэта ведай свіння, з арла атрымае вераб'я!
  Салдат ведае, што такое страх, але пераадольвае сябе, палітык ведае, што такое гонар, але пракручвае яго пад сябе!
  Калі жанчына не баіцца фарсіць голымі ножкамі, не дазваляе сябе абуваць ботам, значыць яна нарадзілася ѓ кашулі!
  Воін, які не дазволіць з сябе зняць тры шкуры - нарадзіѓся ѓ кашулі!
  Жанчына не саромейся хадзіць басанож, бойся апынуцца пад абцасам у валёнка!
  Не хочаш глынаць вастрыё клінка - абзавядзіся тады вострым розумам і сталёвы вытрымкай!
  Вастрыё шпагі дурня здольна праткнуць цела, але па-сапраѓднаму ѓразіць сэрца здольнае толькі вострае слова мудраца!
  Салдат - гэта д'ябал, у якога чыстае сэрца, палітык прэтэндуе на ролю Бога, але перапоѓнены бруднымі думкамі!
  Не саромейся жанчына сваёй галізны ѓ пошуках прынца-мужчыны, сароміць выйсці замуж за голага караля!
  Жанчына, якая пры дапамозе голых ног здзірае з мужчыны тры шкуры нарадзілася ѓ кашулі!
  Жанчына што нарадзілася ѓ кашулі аголенай плоццю абувае мужчыну, нават калі ён не поѓны валёнак!
  Жанчыне важней нарадзіцца ѓ кашулі, чым атрымаць раскошную сукенку ад голага караля!
  Лепш жанчыне хадзіць голы, чым дазволіць з сябе садраць тры шкуры поѓнаму валёнку, лепш босы, чым абуты тупым ботам!
  Калі басаногая жанчына, агаліѓшы грудзі зрывае апладысменты, а не абразы і свіст, значыць яна нарадзілася ѓ кашулі і не дасць сябе абуць!
  Жаночыя слабасці абарочваюцца прыцягальнай сілай, а калі мужчына праявіць слабіну, то яго заштурхаюць у балота бяссілля!
  Жанчына павінна ѓмець прабачаць, калі жадае быць паспяховай, мужчына калі жадае чагосьці дасягнуць, не павінен даваць сабе спуску!
  Месца арла атрымлівае той, хто ѓмее вылівацца салаѓём і не лічыць крумкач!
  Той, хто шмат лічыць крумкач, зусім бяскрылы, і не мае дзюбы!
  Хто прадае Радзіму за золата, той не варта ламанага гроша і акрыецца іржой здрады пад высакародным металам!
  Рабуючы нашчадкаѓ, зруйнуешся да пустаты, бо ѓсё патоне ѓ бяздонным віры злачынстваѓ мінулага!
  Воін павінен быць мудрым як сава, адважным як арол, і не лічыць у баі крумкач, каб не аказацца абскупанай курыцай!
  Не бяда, калі мала гадоѓ, поѓнае бедства, калі не хапае мазгоѓ і кемлівасці ѓ любым узросце!
  Хлапчук хоча быць салдатам і патрапіць на вайну, каб стаць героем, палітык хоча быць палкаводцам, адсядзецца ѓ тыле, і здзейсніць подласць!
  Салдат хоча кашы з мясам, але атрымлівае кашу бярозавую ад камандзіраѓ і падкладзеную пратухлую свінню ад палітыканаѓ!
  У баі патрэбен не толькі востры штык і сталёвая шабля, але і востры розум і сталёвыя нервы, з залатымі рукамі вынаходніка!
  Народу патрэбны не манарх на троне, а цар у галаве, не срэбная мова палітыканаѓ, а срэбныя рублікі ѓ кашальку!
  Розум і адвага як муж і жонка нараджаюць перамогу толькі ѓ пары, ды і хросная маці любога поспеху - поспех, зусім не будзе трэцім лішнім!
  Маладосць зялёна, але салодкая, старасць гарчыць і аддае цвіллю, а жанчына як муха да саладосці, хвароба як авад да старасці!
  Лепш быць маладым выбаршчыкам, чым старым палітыкам, маладосць таксама дзяѓбе на салодкую прамову, але не пераносіць локшыны на вушах!
  У юнацтве любая справа спрачацца, а ѓ старасці і гультайства стопарыцца!
  У юнацтве ад працы больш радасці, чым са старасці ад гультайства, дык вып'ем за тое, каб юнацтва не канчалася без усякай працы!
  Дзяѓчына добрая ѓ юнацтве, лыжка да абеду, а палітык у магіле!
  Хлопчыкі з голымі пяткамі шчаслівейшыя за дарослых, з якіх палітыкі спусцілі тры шкуры і капітальна абулі да вушэй!
  Пакуль Робур гэта складаѓ, прыбылі дзяѓчынкі, з афіцыйным дакументам аб капітуляцыі Японіі. Так завяршылася гэтая слаѓная вайна. Але наперадзе ѓ Роммеля яшчэ шмат розных спраѓ і праблем. Ва ѓсякім разе, яны ѓтрох перамаглі зусім не слабую дзяржаву.
  Альбіна з усмешкай спытала Рабура:
  - А каго зараз будзем разбураць?
  Вечны хлопчык паціснуѓ плячыма і выказаѓ здагадку:
  - Можа быць возьмемся за Расею з мэтай раѓнавагі?
  Альвіна суцэль лагічна запярэчыла:
  - Тады не было сэнсу разбураць нам Японію! А калі мы ѓжо змянілі баланс сіл, то трэба трымацца!
  Робур тупнуѓ босы, дзіцячай ножкай і заявіѓ:
  - Але вы бачыце, для нас заваяваць увесь мір суцэль рэальна! Мы толькі што паказалі сілу!
  Альбіна з гэтым суцэль пагадзілася:
  - Ды паказалі! Але акрамя сілы, трэба паказаць яшчэ і мудрасць!
  Вечны хлопчык задумаѓся. Забіваць сотнямі тысяч людзей - гэта нядобра. Але і ѓладу над светам захапіць усё ж такі трэба. Але як гэта зрабіць не забіѓшы мільёны жаѓнераѓ і афіцэраѓ? Ды яшчэ пры гэтым трэба было і здушыць бунты паѓсталага народа, калі такое адбудзецца. Тут ужо можна так акрывавіцца, як нікому іншаму ѓ гісторыі чалавецтва.
  Але ѓ галаве Рабура мільганула думка:
  - Трэба стварыць тэлепатычны апарат які аддаваѓ бы разумовыя каманды ѓсяму чалавецтву. Нешта тыпу гіпнозу з дапамогай радыёхваль, і тады мы будзем, рэальна кіраваць усім сусветам.
  Альбіна з гэтым пагадзілася:
  - Патрэбныя адмысловыя гравіямагнітныя хвалі гіпнозу. І тады мы маментальна пераадолеем любую перашкоду і падпарадкуем увесь свет! І ѓсе нацыі будуць скакаць пад намі і выконваць любыя каманды!
  Альвіна дадала, скалячы зубкі:
  - І гэта будзе надзвычай выдатна!
  І дзяѓчынка-тэрмінатар тупнула босы, точанай ножкай.
  Хлопчык Робур згодна кіѓнуѓ:
  - Мы распрацуем падобны апарат і ѓсіх без выключэння лёгка падпарадкуем сабе. І тады будзе абсалютная ѓлада над сьветам!
  Альбіна хіхікнула і праспявала:
  - Людзі гінуць за метал, за метал,
  Будзе Робур кіраваць баль! Кіраваць баль!
  Альвіна з гэтым пагадзілася, падміргнуѓшы напарніцы:
  - Наша ѓлада, падобна ѓладзе святой Тройцы будзе вечна! І не проста вечнай, але чалавечнай!
  Альбіна з гэтым пагадзілася:
  - Калі цвёрдая рука і мэты чалавечныя, для чалавека ты Усявышнім стань!
  Робур кіѓнуѓ, і націснуѓ голай, круглай, дзіцячай пяткай на кнопку, паднімаючы свой апарат уверх і напяваючы:
  Той, хто сэрцы і душы пазбаѓлены,
  Будзе дабрынёй адразу скрушаны!
  Дзяѓчынкі хорам, ва ѓсё горла ѓсклікнулі:
  Служыць нам жаданнем халодны разлік -
  Ворагаѓ перамагчы, ну, а сродкі не рахунак!
  
  ПРИКЛЮЧЕННЯ ЭЛЬФ БІФА ЛЕТЧЫКА-СУПЕРАСА
  Эльф Биф, падарожнічаючы па розных мірах, патрапіѓ у другую сусветную вайну. І, натуральна, вырашыѓ дапамагчы немцам, так таксама быѓ светлавалосы і прыгожы. Акрамя таго Біфа яшчэ і прыцягвала тое, што фашысты былі за Звышчалавека і супраць хрысціянства. Так што ён паступіѓ у Люфтвафэ, і стаѓ лётчыкам. А паколькі эльфы значна хутчэй, мацней і пераѓзыходзяць шматкроць у рэакцыі людзей, ды яшчэ валодаюць ахоѓнай магіяй, то Биф стаѓ вельмі хутка набіраць рахункі.
  Яго знішчальнік дзякуючы магіі стаѓ непаражальным. А кожны снарад з авіягарматы сапраѓды ѓражваѓ цэль.
  Ну здавалася, што нават такі выбітны ас у адзіночку на ход вайны не надта тое паѓплывае.
  Але Биф збіѓ дзвесце самалётаѓ на Міжземным моры, змог збіць самога Мантгомеры. І гэта ѓжо сур'ёзна. Загінуѓ самы таленавіты англійскі генерал. Біф атрымаѓ за Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі. Але ён так хутка набіраѓ рахункі, што ѓжо праз месяц у яго было за трыста збітых самалётаѓ. А 20 жніѓня 1942 года Роммель пачаѓ наступ на кірунку Александрыі.
  Без Мантгомеры ѓсё ѓ ангельцаѓ разладзілася. І яны патрапілі ѓ пастку Роммеля, і былі перабітыя. Біф тым часам збіѓ за тыдзень больш за дзвесце самалётаѓ і пабіваѓ і наземныя цэлі.
  Гітлер не паспяваѓ пісаць указа аб узнагароджанні. Биф атрымаѓ паѓторна за трыста збітых самалётаѓ: Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. За пяцьсот самалётаѓ яму ѓручылі Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з залатым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі.
  Войскі Роммеля захапілі Егіпет і адразу прарваліся ѓ Ірак дзе ѓспыхнула антыбрытанскае паѓстанне. Немцы захапілі таксама і Кувейт. Чырвоная армія атакавала войскі Роммеля ѓ Іраку, але гэта справакавала ѓступленне Турцыі ѓ вайну супраць СССР. Што вельмі ѓскладніла абстаноѓку. І Сталін быѓ змушаны адмовіць ад наступу пад Сталінградам. Немцы змог у пачатку снежня ѓсё ж узяць увесь горад пад кантроль. А Паѓлюс нават атрымаѓ за гэта ѓзнагароду.
  Чырвоная армія ваявала з туркамі, і ѓгразла ѓ Закаѓказзе.
  Акрамя фенаменальнага Бифа, яшчэ вызначыѓся і Марсэль, які імкліва набірае рахункі, у тым ліку і за кошт савецкіх лётчыкаѓ. Марсэль за чатырыста збітых самалётаѓ таксама атрымаѓ Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з залатымі дубовымі лістамі мячамі і дыяментамі.
  А Биф за семсот пяцьдзесят збітых самалётаѓ ганараваѓся ѓзнагароды: Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з плацінавым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі. А за тысячу - Зорка Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  Немцы змаглі ѓтрымаць свой фронт у цэнтры, і нават адбіць спробу дэблакіраваць Ленінград.
  Крыху пазней савецкія войскі ѓ лютым спрабавалі наступаць пад Сталінградам, але немцы былі гатовы і адбілі ѓсе атакі. А Биф і Марсэль наводзілі жах на савецкую авіяцыю і сталі літаральна легендарнымі асамі.
  А вось 30 траѓня калі падсохлі дарогі, і немцы змаглі падцягнуць новыя танкі "Пантэра" і "Тыгр", а таксама самаходку "Фердынанд", пачаѓся новы наступ гітлераѓцаѓ уздоѓж Волгі.
  Абвясціѓшы татальную вайны ѓ Трэцім Рэйху больш, чым у два разы павялічылі выпуск узбраенняѓ. Акрамя таго падводны нямецкі флот моцна даставаѓ ЗША і Брытанію, у выніку чаго інтэнсіѓнасць бамбардзіровак прыкметна знізілася.
  Ды і страты сухапутных войскаѓ Вермахта былі ніжэйшыя, і на заводах аказалася больш рабочых высокай кваліфікацыі. І гэта таксама дазволіла немцам дадаць у выпуску ѓзбраенне, і асабліва самалётаѓ. І Фоке-Вульф пры правільным яго выкарыстанні, зусім нядрэнны.
  А "Тыгр" і зусім для Чырвонага войска шок і трапятанне. Немцы змаглі адразу прарваць савецкую лінію абароны.
  Самае непрыемнае было тое, што ѓ Чырвонай Арміі не ведала перамог, баявы дух аказаѓся надзвычай нізкі. І многія салдаты здаваліся ѓ палон або дэзертыравалі. Колькасць тых, хто здаѓся ѓ палон, была вялікая, як і перабежчыкаѓ.
  Баявы дух Вермахта раней сур'ёзна не бітага быѓ высокі. А ѓ небе немцы і ѓвогуле дамінавалі. ЗША паводзілі сябе пасіѓна, а Брытанія пацярпела велізарныя страты.
  Акрамя таго і самалётаѓ выпускалася куды больш, чым раней.
  Біф гэтак імкліва набіраѓ рахункі, што для яго прыдумляліся ѓсё новыя ѓзнагароды. За дзве тысячы самалётаѓ, юнага эльфа ѓзнагародзілі Зоркай Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа з залатым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. А за тры тысячы самалётаѓ - Зоркай Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  Да ліпеня сорак трэцяга года немцы выйшлі да Каспійскага мора і перадушылі кісларод савецкім войскам на Каѓказе. А затым працягнулі наступ уздоѓж узбярэжжа, па раѓніне.
  У канцы жніѓня яны ѓжо былі ѓ Дагестане падышлі да мяжы Азербайджана.
  Пасля чаго разгарнулася жорсткая бітва за Тбілісі. І вельмі няроѓныя былі сілы.
  СССР відавочна прайграваѓ бітву за Каѓказ. У верасні Сталін спрабаваѓ наступаць у цэнтры. І ягоныя войскі там зноѓ угразлі. У баях прыняла ѓдзел "Пантэра"-2.
  Дадзеная машына атрымалася цяжкаватай у пяцьдзесят тры тоны, але лепш абароненай асабліва ѓ лоб: 100-міліметраѓ і барты 60, а рухавік у 900 конскіх сіл шмат што кампенсаваѓ. Плюс яшчэ і гармата 88-міліметраѓ і доѓгай ствала ѓ 71 ЭЛ.
  Супраць такога танка не проста выстаяць. Асабліва калі б'юцца адчайныя дзяѓчынкі.
  Герда стрэліла па савецкай машыне пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прапішчала:
  - Мы страмчэй усіх!
  Шарлота лупанула па трыццацьчацвёрцы з дапамогай голай пяткі і піскнула:
  - З намі Трэці Рэйх!
  Крысціна дзюбнула па савецкіх войсках і прачырыкала:
  - Я сказала не дрэйф!
  Магда босымі пальчыкамі ножак дзюбанула і выдала:
  - Мы ёсць вышэйшы клас!
  Зразумела напад у цэнтры была адбітая з вялікімі стратамі для Чырвонай Арміі.
  А восенню і зімой гітлераѓцы завяршылі захоп Каѓказа... Пасля чаго становішча СССР стала выключна цяжкім.
  А лётчык-суперас Біф збіѓ чатыры тысячы самалётаѓ. За што быѓ узнагароджаны Вялікай Зоркай Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  Марсэль таксама давёѓ сваю колькасць збітых самалётаѓ да тысячы. І атрымаѓ таксама ѓзнагароду: Зорку Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  А да вясны Біф збіѓ пяць тысяч самалётаѓ, атрымаѓ Вялікую Зорку Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа з залатымі дубовымі лісцем, мячамі і дыяментамі.
  У маі 1944 года гітлераѓцы пачалі новы наступ на пазіцыі Расіі. Удары наносіліся і поѓначы, у абыход Ленінграда, і ѓздоѓж Волгі ѓ абыход Масквы з поѓдня. І гэты грандыёзны наступ. Заціск у падвойныя абцугі.
  Чырвоная армія шмат у чым страціла баявы дух, але яшчэ была моцная.
  Новыя танкі Т-34-85 і ІС-2, былі больш дасканалыя і магутныя за ранейшыя. З'явіѓся і больш магутны ЛА-7. Праѓда яго выпускалі ѓ невялікай колькасці. А ЯК-3 у серыю так і не пайшоѓ. А ѓ немцаѓ да канца траѓня ѓжо тысяча найноѓшых рэактыѓных МЕ-262 з чатырма 30-міліметровымі гарматамі ѓ страі. І ён вельмі грозныя найноѓшыя машыны.
  Ды і ТАЯ-152 які прыйшоѓ на змену Фоке-Вульфу нядрэнны.
  Асноѓныя нямецкія танк "Пантэра"-2 і "Тыгр"-2. На апошнім танк рухавік у 1000 конскіх, і ён па хадавых якасцях добры. Так што немцы маюць тэхніку ѓ серыі - вялікай разбуральнай сілы. Хаця яшчэ недасканалую. Але рыхтуецца серыя Е. Але "Маѓс" напрыклад сябе не вельмі праявіѓ.
  І вось пачынаецца бітва... Спачатку быѓ узяты немцам Саратаѓ, затым і Куйбышаѓ.
  Биф збіѓ шэсць тысяч самалётаѓ і атрымаѓ: Вялікую Зорку Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  Потым немцы авалодалі і Ульянаѓскім. А да канца лета ѓзялі Казань. Фронт Чырвонай Арміі абваліѓся.
  Да верасня Биф збіѓ сем тысяч самалётаѓ і атрымаѓ новую ѓзнагароду: Зорка Вялікага Крыжа Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем мячамі і дыяментамі.
  А ѓ кастрычніку немцы прарваліся з поѓначы замкнулі кольца вакол Масквы.
  Пасля чаго пачалася аперацыя па знішчэнні і драбненні Чырвонага войска.
  У снежні Біф збіѓ восем тысяч самалётаѓ і атрымаѓ Зорку Вялікага Крыжа Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа і залатымі дубовымі лістамі мячамі і дыяментамі.
  А якраз на Каляды 25 снежня 1044 года маскоѓскі гарнізон не гледзячы на катэгарычны загад Сталіна капітуляваѓ. І фельдмаршал Гот, які ѓзяѓ сталіцу, атрымаѓ за гэта Вялікі Крыж Жалезнага Крыжа.
  Зрэшты, пакуль Сталін, бегшы ѓ Свярдлоѓск хацеѓ працягваць вайну. І была яшчэ надзея на саюзнікаѓ.
  Немцы пакуль толькі бамбілі савецкую Сібір. У іх з'явіліся магутныя шрубавыя Ю-488, і ТАЯ-400 якія праносіліся нібы ѓраган. І неслі савецкім гарадам смерць і знішчэнне.
  Эльф Биф працягваѓ ваяваць у небе і ѓдзельнічаць у бамбардзіроѓках. І яго машына раз-пораз працавала, абвальваючы на супернікаѓ ударныя струмені каласальнай разбуральнай сілы.
  Вось у сакавіку 1945 года колькасць збітых самалётаѓ гэтым легендарным эльфам перавысіла дзевяць тысяч. І ён атрымаѓ узнагароду: Зорка Вялікага Крыжа Рыцарскага крыжа з плацінавым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі. І гэта вельмі крута!
  А вось у траѓні немцы наступаюць на ђрал. Іх войскі імкліва рухаюцца. Чырвонае войска спрабуе гераічна ѓтрымацца. Але ѓ яе нічога не атрымоѓваецца.
  Гітлераѓцы ѓ бой ужо кінулі найноѓшыя танкі серыі Е. І супраць іх рэальна практычна немагчыма выстаяць.
  Асабліва супраць Е-100, які непрабіваемы для савецкіх гармат са ѓсіх ракурсаѓ. А яго 128-міліметровая гармата - смяротная для любой практычна броні.
  І Е-100 выклікаюць савецкім салдатам жах. Акрамя таго, дэзерцірства носіць павальны характар, як і рэшта ѓ палон. І гэтая здача масавая.
  Некаторыя дывізіі нават здаюцца па гукі аркестра. А некаторыя наадварот ваююць да канца.
  Але сілы няроѓныя, і ѓжо ѓ чэрвені Свярдлоѓск і Чэлябінск загінулі. А потым немцы рухаліся па Сібіры.
  Савецкія гарады адчайна абараняліся. Асабліва Новасібірск, дзе біліся нават дзеці.
  І ѓ Сярэдняй Азіі кіпелі жорсткія баі. Але вось да верасня сорак пятага года большая частка СССР захоплена. Але ѓ кастрычніку з-за маразоѓ немцы спынілі прасоѓванне па Сібіры. Занадта ѓжо расцягнуты аказаліся камунікацыі.
  Эльф Биф збіѓ дзесяць тысяч самалётаѓ і атрымаѓ за гэта Вялікую Зорку Вялікага Крыжа Рыцарскага Крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  Затым усё яшчэ ішла вайна ѓ небе... Да траѓня 1046 гады Биф здолеѓ збіць яшчэ тысячу самалётаѓ і атрымаць: Вялікую Зорку Вялікага Крыжа Рыцарскага Крыжа з залатымі дубовымі лісцем мячамі і дыяментамі.
  А затым пачаѓся новы наступ немцаѓ на Далёкім Усходзе. ЗША і Брытанія з Трэцім Рэйхам вайну фактычна згарнулі і ваявалі з Японіяй. Але самураі гераічна трымаліся. І выяѓлялі каласальную мужнасць і гераізм.
  Чырвоная Армія аслабла лікам, але частка заводаѓ эвакуіраваных на ѓсход усё яшчэ працавала. І яны пастаѓлялі на фронт у тым ліку і самалёты.
  Немцы ѓжо ішлі амаль маршамі, але ѓсё роѓна пакуль яны дайшлі да Уладзівастока, ім спатрэбілася некалькі месяцаѓ. А канцу лістапада нягледзячы на маразы, фрыцы дайшлі такі да Чукоткі.
  Так загінулі апошнія гарады СССР.
  Эльф Біф давёѓ колькасць збітых самалётаѓ да дванаццаці тысяч і атрымаѓ новую ѓзнагароду: Вялікую Зорку Вялікага Крыжа Рыцарскага Крыжа з плацінавымі дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі, а таксама званне фельдмаршала авіяцыі. І гэта сапраѓды яго каласальнае дасягненне.
  Пасля чаго СССР быѓ акупаваны. А Сталіна ѓсё ж злавілі. З ЗША Гітлер, які захапіѓ вялікія тэрыторыі не стаѓ больш ваяваць. Яны падзялілі сферы ѓплыву. Трэці Рэйх атрымаѓ сабе Еѓропу, палову Афрыкі- поѓнач, і французскія Бельгійскія ѓладанні. А таксама Блізкі Усход і ѓсю тэрыторыю СССР.
  І з яго хапіла... Японія захавала свае валадарствы ѓ Кітаі і часткова, то не паспелі адбіць у яе ЗША і Брытанія.
  Узнік двухпалярны свет. Трэці Рэйх квітнеѓ і развіваѓся, немцы нават зляталі на Месяц яшчэ ѓ 1957 году. Але пасля смерці Гітлера ѓ 1960 годзе, у ім узнікла смута. Хаця ѓдалося пазбегнуць расколу. Але новы рэжым стаѓ больш лібэральным і ѓсе падданыя Трэцяга Рэйху атрымалі грамадзянства.
  І так скончылася эпоха нацыянальнай няроѓнасці.
  Трэці Рэйх і Японія з аднаго боку і ЗША і Брытанія з другога канкуравалі сябар з сябрам ужо ѓ космасе, і ішло заваяванне Сонечнай сістэмы.
  Палёт на Марс у 1974 годзе - першыя - гэта немцы, і праз год на Венеру. Так што новы сьвет па-свойму яшчэ нічога. А эльф Бiм паляцеѓ да новых светаѓ, шукаючы прыгод i новых адчуванняѓ.
  
  Чэмберлен замест чарчыля
  АНАТАЦЫЯ
  Замест бескарыснай і непатрэбнай, і нават смяротна небяспечнай для Брытаніі вайны з Германіяй, Чэмберлен заключыѓ з Трэцім Рэйхам мір. І зараз СССР ваюе з Вермахтам сам-насам і зыход вайны яшчэ больш непрадказальны, і дзерціся куды цяжэй, чым у рэальнай гісторыі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Чэмберлен, не падаѓшы ѓ адстаѓку, і паспеѓ заключыць з Трэцім Рэйхам мір. Умовы Гітлера былі даволі ѓмеранымі. Брытанія прызнавала ѓсе заваёвы фашыстаѓ, але сама не несла тэрытарыяльных страт. Адзінае, ангельцы вярталі немцам Намібію. А цэлым гітлераѓцы гарантавалі недатыкальнасць Брытанскай каланіяльнай імперыі.
  Таксама Гітлер атрымліваѓ свабоду рук на ѓсходзе. Што немцам зразумела на руку. Але і Чэмберлен таксама хацеѓ, што два дыктатары - Сталін і Гітлер счапіліся ѓ смяротнай сутычцы.
  Так што ѓсё гэта ѓзрадавала рэакцыйныя колы. Гітлер паабяцаѓ, што не будзе моцна крыѓдзіць габрэяѓ. І што на акупаваных тэрыторыях усталюецца справядлівы парадак.
  Заваёвы Трэцяга Рэйха былі велізарныя. Але ѓсё роѓна вайна з СССР была непазбежнай. Толькі на гэты раз Гітлеру прычын спяшацца з агрэсіяй не было.
  У яго было мноства калоній. Плюс яшчэ немцы захапілі і Грэцыю з Югаславіяй. Ім дасталіся бельгійскія, французскія і галандскія калоніі.
  Узнік нават канфлікт з Японіяй з-за Індакітая. Маѓляѓ, усе калоніі Францыі нямецкія, і тамака павінна быць германская адміністрацыя.
  Адначасова немцы 1 траѓня 1941 гады, убачылі на парадзе Чырвонай плошчы савецкія КВ, і Т-34. І Гітлер загадаѓ стварыць у адказ цяжкія нямецкія.
  Вайна аказалася адтэрмінаванай да 22 чэрвеня 1943 года.
  Немцы паспелі да гэтага часу выпусціць новыя танкі - "Пантэра", "Тыгр", мадэрнізаваны Т-4, і самаходку "Фердынанд". Але іх колькасць усё была недастатковай. З'явіѓся і знішчальнік МЕ-309, але таксама толькі-толькі стаѓ паступаць у войскі.
  Танкі "Леѓ" і "Маѓс", пакуль толькі ѓ выпрабавальных узорах. Штурмавая вінтоѓка МР-44, таксама толькі што створаная і не паспела паступіць у серыю.
  Так што немцы і ѓ сорак трэцяга года не зусім гатовы. Але і ѓ СССР таксама не поѓнай гармоніі. Праѓда за два лішнія гады лінію "Молатава", усё ж дабудавалі, але яна занадта блізка да мяжы.
  Пры гэтым савецкія войскі і камандзіраѓ па-ранейшаму вучылі больш наступаць, чым абараняцца.
  Праѓда не гэты раз Чырвоную Армію не ѓдалося заспець знянацку, і Сталін аб'явіѓ усеагульную мабілізацыю, давёѓшы колькасць войскаѓ да дванаццаці мільёнаѓ. Але затое Японія таксама была гатова адкрыць другі фронт, і частку савецкіх войскаѓ прыйшлося трымаць на Далёкім усходзе.
  СССР за два гады стаѓ мацнейшым. Трэцяя пяцігодка была перавыканана, і паводле афіцыйных звестак эканоміка падвоілася. Было выпушчана дадаткова амаль пятнаццаць тысяч танкаѓ і трыццаць тысяч самалётаѓ, і дзясяткі тысяч гармат.
  Армія Чырвоная была вельмі моцная. Але зразумела і Трэці Рэйх дадаѓ.
  Пасля таго як міністрам узбраенняѓ стаѓ энергічны Шпеер, і эканоміка Трэцяга Рэйха і акупаваных была пераведзена на ваенныя рэйкі выпуск узбраенняѓ значна ѓзрос. Асаблівая ѓвага надавалася бранятанкавым войскам. І ѓ выніку энергічных мер і выкарыстанні працоѓнай сілы ѓ калоніях, выпуск танкаѓ у Трэцім Рэйху перавысіѓ тысячу ѓ месяц, апярэдзіѓшы СССР.
  Найновая "Пантэра", значна пераѓзыходзіла асноѓны савецкі танк Т-34, у бранябойнасці і хуткастрэльнасці прылады і ѓ лабавой брані.
  Савецкая ж серыя КВ, аказалася недастаткова эфектыѓнай, пайшоѓшы шляхам неапраѓданай гігантаманіяй.
  Тут адбілася і негатыѓны суб'ектыѓны фактар - каханне Сталіна да вялікіх танкаѓ. Вось у жніѓні 1941 гады ѓ серыю пайшоѓ КВ-3 вагай у шэсцьдзесят восем тон, у верасні 1941 стаѓ выпускацца КВ-5 з вагай у сто тон. А з сакавіка 1942 года ѓ серыю паступіѓ і КВ-4, вагой сто сем тон.
  І гэта яшчэ не ѓсё. У жніѓні 1942 года з'явіѓся КВ-6 вагой сто пяцьдзесят тон. А ѓ сакавіку 1943 гады КВ-7 вагай у сто восемдзесят тон.
  Такім чынам танкі серыі КВ пайшлі неапраѓданым шляхам уцяжэння.
  Толькі Т3476 можна назваць адносна ѓдалай машынай. Але акрамя яе выпускаліся яшчэ і А-30, колава-гусенічныя танкі і Т-29 таксама з дадзенага класа.
  Авіяцыя ѓ СССР была нядрэнная, але ПЕ-2 усё ж занадта складаны ва ѓпраѓленні, а МіГ-3 любімы знішчальнік Сталіна сябе таксама не апраѓдаѓ.
  Немцы выпусціла самалётаѓ прыкладна столькі за два гады, як і СССР. Але іх авіяцыя была, мабыць, больш практычнай. МЕ-309 быѓ вельмі магутным ва ѓзбраенні і хуткасці, і несумненна моцны, але яго пакуль мала. Зрэшты, і МЕ-109 на практыцы аказаѓся мацнейшым за савецкія машыны.
  У цэлым немцы былі гатовыя лепей, і іх войскі моцныя і мелі вялікую перавагу ѓ мабільнасці.
  Плюс яшчэ фактар Японіі, што таксама адцягвала войскі.
  У наступе немцы выкарыстоѓвалі мноства замежных і каланіяльных дывізій, якія ѓ баяздольнасці саступалі еѓрапейскім.
  Вермахт за кошт замежных і каланіяльных дывізій давёѓ сваю колькасць да шаснаццаці мільёнаѓ. Плюс яшчэ восем мільёнаѓ японскіх і каланіяльных салдат.
  Японія і Трэці Рэйх пераѓзыходзілі СССР прыкладна ѓ два разы ѓ пяхоце. Праѓда японскія танкі былі лёгкія, але затое рухомыя. У авіяцыі перавага ѓ колькасці была ѓ краін восі.
  Але самае галоѓнае яшчэ не толькі гэта... Немцы мелі саюзнікаѓ. Сярод іх і Турцыю і Італію з вялікімі войскамі. Так што з улікам сатэлітаѓ, перавага Трэцяга Рэйха яшчэ больш узрастаѓ. На баку Трэцяга Рэйха і фіны, і венгры, і румыны, і славакі, харваты, балгары, іспанцы і нават партугальцы.
  Ды і Швецыя неѓзабаве таксама ѓступіла ѓ вайну.
  І нямецкія войскі прарвалі савецкую абарону... І ѓжо праз месяц выйшлі да Смаленска.
  І тут разгарнулася грандыёзная бітва за гэты горад. Фактычна ѓ ім вырашаѓся лёс СССР.
  Аляксей, які быѓ у баі хлопчыкам гадоѓ дванаццаці, а таксама Алёнка і Кацька змагаліся на вуліцах Смаленска.
  Гітлераѓскія полчышчы імкнуліся ѓзяць горад.
  Басаногі ѓ адных шорціках хлопчык Аляксей даѓ чаргу з аѓтамата скошваючы фашыстаѓ.
  Дванаццацігадовае дзіця шпурнула босымі пальчыкамі дзіцячых ножак забойную гранату і зароѓ:
  - За камунізм СССР!
  Алёнка таксама дала чаргу, выбіла фашыстаѓ, кінула голай пяткай прэзент смерці і выдала:
  - За Айчыну нашу - родную маці!
  Кацька штабнавала з кулямётаѓ выбівала гітлераѓцаѓ, а затым яе босыя пальчыкі ножак шпурнулі, якое праносіць знішчэнне і гібель.
  Ваяѓніца праверашчала:
  - За СССР!
  Жаночы снайперскі батальён пад камандаваннем капітана Наташкі Кактусавай заняѓ абарончую пазіцыю ѓ развалінах на вуліцы Валадарскага. Дзяѓчаты з аѓтаматамі і стрэльбамі, абвязаѓшыся звязкамі гранат, хаваліся за руінамі.
  Сама Наташка ѓ плямістай гімнасцёрцы на голае цела, у кароткіх штанах, і басаногая. Прыгожая, і фігурыстая дзяѓчына, з моцнымі сцёгнамі, тонкай таліяй, кароткай стрыжкай пад паѓбокс. Твар вельмі выразны, з мужным падбародкам, блакітнымі шырока расстаѓленымі вачамі. Русыя валасы пашарэлі ад пылу, высокія грудзі, жорсткі погляд. Капітан Наташа ваюе ѓжо больш за два гады і нягледзячы на маладосць вельмі шмат пабачыла. Ногі ѓ дзяѓчынкі ѓсё ѓ ранках і ѓдарах. Дзяѓчыне спрытней перасоѓвацца басанож, чым грубых і нязграбных ботах.
  Голая падэшва адчувае найменшую вібрацыю глебы, папярэджвае аб блізкасці міны, а сама маці-зямля дадае цягавітасці. Ступні ѓ дзяѓчыны з аднаго боку агрубелі, і не баяцца распаленага металу, ці вострага друзу руін, але з другога боку не страцілі адчувальнасці і гнуткасці, папярэджваючы скрозь грукат аб руху танкаѓ.
  Мілая Наташка трымае ѓ руках гранату з прывязаным выбухам пакетам. Трэба дапаѓзці да грознага нямецкага танка "Леѓ", які палівае вуліцы з кулямётаѓ.
  Побач з ёй паѓзе Мірабела. Таксама басаногая, дык усе дзяѓчаты з батальёна, апынуліся ад ботаѓ, пераймаючы свайму камандзіру. Яе пыльныя падэшвы точаць, калі дзяѓчына паѓзе на карачках. Жоѓтыя валасы ѓ Мірабэлы брудныя, і доѓгія... Ледзь уюцца. Сама дзяѓчына стройная, худзенькая, невялікага росту. Яе можна нават прыняць за дзяѓчынку, з вузкімі плячыма, а ѓяѓнай вялікай галавой.
  Але Мірабела выпрабавала ѓжо шмат. Паспела пабываць і фашысцкім палоне, перажыѓшы жорсткія катаванні, і рудні, адкуль нейкім неспасціжным цудам здолела бегчы. Хоць гледзячы на ??яе дзіцячае, далікатнае тварык не калі не скажаш, што ёй білі гумовымі палкамі па пяткамі, прапускалі праз цела ток.
  Мірабела страляе... Салдат Трэцяга Рэйха, у дадзеным выпадку араб падае мёртва, пысай уздымаючы пясок і друз.
  Наташка падсоѓвае звязку гранат пад горку смецця. Зараз сюды папаѓзе дзевяноста тонны "Леѓ" і яго падарве. Блакітныя вочы дзяѓчынкі зіхацяць, нібы сапфіры на смуглом ад загару і пылу твары.
  Досвед падказвае, што добра абаронены танк, зараз памяняе пазіцыю. "Леѓ" мае 100-міліметраѓ бартавой брані, ды яшчэ пад нахілам. Трыццацьчацвёркі не могуць яго прабіць, шанец ёсць толькі ѓ цяжкіх Кевешак. Але гусеніцы - гэта мэта. Галоѓнае пазбавіць машыну рухомасці...
  Святлана дае чаргу з аѓтамата... Салдат, невядома якой нацыянальнасці падае. Немцы, скарыѓшы большую частку ѓсходняга паѓшар'я, берагуць арыйскую кроѓ і кідаюць у бой каланіяльныя войскі: арабаѓ, афрыканцаѓ, індусаѓ, розных азіятаѓ, і еѓрапейцаѓ. Узрасла таксама і колькасць палякаѓ - якія з пялёнак прывучаныя ненавідзець бальшавіцкую Расію. Ваююць тут і ѓкраінскія нацыяналісты, і данскія казакі, і чачэнцы, і ѓвесь каѓказскі каганат. Гітлер падняѓ цэлы інтэрнацыянал.
  Ворагаѓ шмат...
  Святлана спрытна ѓхіляецца ад кулямётнай чаргі. Куля ледзь не раскалола, счарнелую ад пылу, круглую, дзявоцкую пятку. Капітан-прыгажуня адчула нават козыт ад таго, як блізка праляцеѓ прэзент буйнога калібра. Дзяѓчына перахрысцілася, шапнуѓшы:
  - Нас не спыніць нават куля!
  Мірабела адстрэльваецца... Яшчэ адна дзяѓчына Анжаліка - вельмі рудая, вышэй сярэдняга росту, і мускулістая, нягледзячы на бедную пайку. Таксама вельмі сімпатычная дзяѓчынка, з раскошнымі сцёгнамі, падцягнутай станам, не па-жаночаму шырокімі плячыма, і высокімі грудзьмі.
  Анжаліка вядзе бой у адных трусіках, гімнасцёрка разарвалася на шматкі, і рассыпаѓшыся на пыл, а новае абмундзіраванне, праз Волгу не пастаѓляюць. Дай Бог перакінуць яшчэ боепрыпасы, і кропельку ежы, для выматаных савецкіх войскаѓ.
  Так што Анжаліка амаль голая, яе ногі падрапаны, асабліва калені. У падэшву правай нагі патрапіѓ асколак, і яна баліць, цяжка ступаць.
  Рудая, пыльная, амаль голая Анжаліка крывіць свой прыгожы, але разам з тым і жорсткі твар. Дзяѓчына, страляючы, прамаѓляе:
  - Над намі Гасподзь, Масква і Сталін!
  І зразае атакавалых гітлераѓцаѓ, сама ледзь паспяваючы, адкаціцца.
  З-за руін і вузкіх вулачак, грозным нямецкім танкам цяжка развярнуцца. Вось амаль двухсот тонныя "Маѓсы" і зусім не могуць праехаць...
  Як і меркавала Святлана "Леѓ" праехаѓ крыху, і ѓткнуѓся кучу смецця. Раздаѓся выбух. Гусеніца лопнула, адляцела пара пашкоджаных каткоѓ.
  Паранены танк спыніѓся і з яго ствала вылецеѓ снарад...
  Недзе грымнуѓ наводдаль, пайшоѓшы ѓ руіны. Бландынка Святлана, нібы змейка прашыпела:
  - Вось гэта мой разлік! Адкрылі рахунак...
  Дзяѓчына-капітан зноѓ вымушана адпаѓзаць. Немцы і іх сатэліты не могуць выкарыстоѓваць у завалах сваю тэхнічную перавагу. Па віне ѓпартага Гітлера арды Трэцяга Рэйха ѓгразлі ѓ пазіцыйных баях у даволі вялікім і добра ѓмацаваным горадзе.
  Мірабела шпурляе гранату. Прымушаючы рабіць падбітых немцаѓ ці арабаѓ сальта, пераварочваючыся. У аднаго з гітлераѓскіх баевікоѓ адрывае руку, і на ёй вісяць, англійскі гадзіннік з компасам.
  Мірабела з усмешкай прамаѓляе:
  - Што компас паказвае вам - шлях у пекла!
  І прыгожая дзяѓчынка стрэсвае з пыльнай пяткі, кавалак прыліплай керамікі.
  Анжаліка таксама атрасае пыл, са сваёй пругкай, поѓных грудзей. Соску ад бруду амаль чорныя, і свярбяць. А паспрабуй памыцца. Зноѓ даводзіцца закопвацца, калі пішуць нямецкія пісталет-кулямёты. І прапаѓзаць па-пластунску.
  Батальён дзяѓчат трымае пазіцыі, хаця ідзе артабстрэл. І ірвуць цяжкія снарады, а з неба падаюць бомбы... Але нішто не зломіць мужнасць савецкіх гераінь.
  Вось Святлана бачыць, як прапаѓзае "Пантэра". Ну, гэты танк ужо не такі страшны.
  Можна прабіць яго ѓ борт. Дзяѓчынка, чхнула, выплюнула які лез у вытанчаны рот пыл. Узяла ѓ руку гранату, абцяжараную выбухам-пакетам. Трэба падпаѓзці неѓзаметку. Але вакол столькі дыму.
  Анжаліка стала падбірацца, упіраючыся ѓ дрэн босымі пальцамі ног і локцямі. Яна нагадвала кошку, якая высочвае мышаня. Дзяѓчына памятала вайну з таго страшнага лета сорак першага года, калі вермахт вераломна ѓварваѓся ѓ абшары СССР. Было ні дзяѓчыне, амаль дзяѓчынцы страшна? Спачатку так, але потым прывыкаеш. І ѓжо сталыя парывы снарадаѓ успрымаеш, як пасрэдны шум.
  Вось і зараз узарвалася зусім побач. Дзяѓчына шлёп на жывот. Зверху праносяцца, нібы зграя дзікіх пчол аскепкі. Анжаліка шэпча патрэсканымі вуснамі:
  - У Імя справядлівасці - Госпадзе!
  Дзяѓчына паскарае паѓзок і вось з разбегу шпурляе гранату, з прыробленым выбухам-пакетам. Прэзент ляціць па дузе. Раздаецца выбух, больш тонкая бартавая браня "Пантэры" паддаецца. Нямецкі танк пачынае гарэць, дэтануе баявы камплект.
  Святлана з усмешкай шэпча:
  - Дзякуй табе за ѓсявышні Ісус! Аднаму табе я веру! Аднаму табе малюся!
  Пантэру разносіць. Адарваны, доѓгі ствол закопваецца ѓ друз. Лабавая браня, адарваѓшыся ад бартавой, нагадвае савок.
  Святлана, чые вочы, на карычневым ад пылу і загару твары зіхацяць васількамі, прамаѓляе:
  - Чым больш у ворага дубоѓ, тым мацнейшая наша абарона!
  Анжаліка вельмі сэксуальная, у сваіх чорных трусіках, і голым, пыльным, моцным целам. Дзяѓчынка вельмі спрытная. Яна ѓмее кідаць аскепкі шкла босымі пальцамі ног.
  Вось шпурнула зараз сваёй хупавай, пакрытай пластом пылу ножкай востранькі прадмет. І ѓпіліся, проста фашысту ѓ горла. Прыгожая Анжаліка залапатала:
  - А я сэкс-сімвал, і сімвал смерці!
  Дзяѓчына, пасля чаго зноѓ папаѓзла страляючы. Вяла агонь і Святлана.
  Красуня-капітан, Наташка, ссекшы фашыста, прачырыкала:
  - Жыццё ланцуг, а дробязі ѓ ім звёны...
  Мірабела стрэліла, размаіла фрыцу галаву і дадала:
  - Нельга звяну не надаваць значэння!
  Святлана, зноѓ трапна стрэліѓшы, прасіпела:
  - Але цыкліцца на дробязях ніяк нельга...
  Мірабела сапраѓды пальнуѓшы, дадала:
  - Інакш ланцуг ахіне цябе!
  Яшчэ адна дзяѓчына Алімпіяда, таксама вельмі прыгожая, разам з піянерам Сярожкам прыгатавала міну на провадзе. Яны ѓдваіх штурхнулі яе... Пралезла падступная казяѓка ѓ гусеніцу "Тыгра"-2. І як ірване гэтую даѓгаствольную нямецкую машыну.
  Белабрысы хлопчык Сяргей усклікнуѓ:
  - Наша Раша, вам параша!
  І ледзь паспеѓ адскочыць, мільгануѓшы, чорнымі, збітымі пятачкамі, ад падальнага даху.
  Алімпіяда пагладзіла хлопчыка па шыі і вымавіла:
  - Ты вельмі шустры!
  Піянер прабраѓся на фронт і прыстаѓ да жаночага батальёна. Хлапчук нават вельмі вынаходлівы. Напрыклад, самалёцікі рабіѓ, каб збіваць фашысцкія штурмавікі. Калі паднімаюцца Фоке-Вульфы, ці ТАЯ-152, тое раздаецца неверагодна аглушальны роѓ.
  Немцы наносяць удары пад сімфонію Вагнера. Такая велічная мелодыя.
  Алімпіяда з прыкрасцю вымаѓляе:
  - Усё яшчэ нас спрабуюць узяць на спалох!
  Хлапчук-піянер з пафасам праспяваѓ:
  - Расійскі воін смерці не баіцца,
  Нас смерць пад зорным небам не возьме!
  За Русь святую моцна будзе біцца,
  Я зарадзіѓ магутны кулямёт!
  Алімпіяда, рослая мускулістая дзяѓчына, з шырокімі сцёгнамі і плячыма - тыповая сялянка. Адзенне падарвалася падчас баёѓ у лахманы, моцныя ногі босы, валасы сплеценыя ѓ дзве касы і моцна прапыліліся.
  Завушніцы ѓсяго адзінаццаць гадоѓ, хударлявы ад недаядання, падрапаны і брудны хлопчыка, у адных толькі шортах. Белыя ад прыроды валасы, у хлопчыка сталі шэрымі, а рэбры прасвечваюць скрозь, тонкую загарэлую і брудную скуру. Ногі жудасна збітыя, і ѓ апёках, ударах, з пухірамі. Праѓда лёс захоѓваѓ дзіця ад сур'ёзных раненняѓ.
  Алімпіяда на яго фоне здаецца вялікай і тоѓстай, хаця дзяѓчына зусім не тлустая, а з моцным, трэніраваным мясам на костках. Прычым, голад здавалася, зусім не адбіѓся на яе мажнай і буйнай постаці.
  Дзяѓчына страляе з цяжкай супрацьтанкавай стрэльбы. У лоб нямецкія машыны не прабіць, а вось у гусеніцы ёсць шанц.
  І здаравенны "Леѓ" атрымаѓшы важкай выбухоѓкай у хадавую частку, стаѓ, нібы заѓзяты курэц пускаць дымок.
  Завушніца праспяваѓ з яхідцай:
  - Фрыц смярдзючы не падумаѓшы, ля пад'езда закурыѓ! Ён, вядома ж, вялікую, непрыемнасць атрымаѓ!
  Алімпіяда, мільгаючы мускулістымі, загарэлымі ікрамі, адбіла босымі, прыгожымі нагамі чачотку. Дзяѓчына праспявала:
  - З іконы мільгаюць святых рускіх асобы... Дай Бог замачы ты хоць з тысячу фрыцаѓ! А калі хто больш фашыстаѓ загудзе - ніхто вас, паверце, за тое не асудзіць!
  Пасля чаго перазарадзіла супрацьтанкавую стрэльбу і зноѓ стрэліла. Нямецкі транспарцёр зноѓ пусціѓ струмень дыму.
  Дзявочы батальён наносіѓ фрыцам істотны ѓрон. Але і сам нёс страты. Вось адну дзяѓчыну разарвала напалову, і яе тварык стаѓ такім, нягледзячы на пыл бледным.
  Большая частка Сталінграда ѓжо захоплена фашыстамі, але тое, што засталося ад горада, не жадае паддавацца і здавацца.
  Святлана тым часам спрабуе прабіць "Тыгр". Магутная нямецкая машына атрымала гранатай у бок, але не паддалася. Разгортваецца, каб паліць з гарматы. Дзяѓчыне даводзіцца закопвацца ѓ зямлю, і друз, каб не раздушыла выбухная хваля, выпушчанага прэзента.
  Святлана ціха шэпча:
  - Мама тата даруй!
  Мірабела кінула ѓ "Тыгр" гранату, тая ѓзарвалася на лбе. Дзяѓчына прашыпела:
  - Пра тое, што святло вучэнне зімой вясной... Сцвярджаю без выключэння, што Гітлер гад чумны!
  Анжаліка, разбіваючы прыцэл фашыстам, і паліваючы іх чаргой, працадзіла:
  - У труне, я фюрара ѓбачыла зараз! І рушыла ѓбогаму нагою прама ѓ вока!
  Рудая дзяѓчына і сапраѓды шпурнула босымі пальцамі гранату ѓ танк. Дагадзіла ѓ ствол... Рушыѓ услед выбух і рулю "Тыгру" пакарэжыла.
  Баязлівы немец узяѓ і падаѓся назад.
  Святлана прагугнявіла праз ноздры:
  - Наша, вашай не саступіць!
  Мірабела ссекла куляй гітлераѓскага найміта і праспявала:
  - А злодзей то не жартуе! Рукі ногі, ён рускім вяроѓкамі круціць! Зубы ѓ самае сэрца ѓтыкае... Айчыну да дна выпівае!
  Святлана, хіхікнуѓшы, раѓнула:
  - Фюрар дзіка гарлапаніць, надрываецца!
  Мірабела пальнуѓшы, дадала:
  - Ну, а смерць пыхкае, ухмыляецца!
  Вось з'явіѓся яшчэ больш небяспечны "Штумртыгр". Ён разбурае цэлыя будынкі, і бункеры. Прычым, да пазіцый савецкіх войскаѓ не набліжаецца. Машыну трымаюць пад прыкрыццём нямецкія кулямётчыкі.
  Святлана бачыць, што падабрацца да пазіцый фрыцаѓ нерэальна. Затое ѓ небе Фоке-Вульф. Адна з такіх машын падлятае бліжэй да савецкіх пазіцый. Дзяѓчаты па ёй адчыняюць агонь.
  Анжаліка шпурляе гранату, і люта прамаѓляе:
  - У глыбокай смерці - прабачэння няма!
  Пасля чаго дзяѓчына, дае чаргу з аѓтамата. Хутка адкочваецца. Хутка пад'язджае параѓнальна новы нямецкі танк "Пантэра"-2 з маленькай вежай і ніжэйшым сілуэтам.
  Некалькі дзяѓчынак кідаюць у нямецкую машыну гранаты. Тая, атрымаѓшы прэзенты, застывае і не ѓ сілах павярнуцца.
  Анжаліка свіснула, прашыпеѓшы:
  - Вось гэта новая пошасць! Ёй парвём мы пасці!
  "Пантэра"-2 агрызнулася і стрэліла са сваёй больш магутнай прылады.
  Агністы слуп раскалоѓ паветра, і маментальна нагрэѓ і наэлектралізаваѓ атмасферу.
  Анжаліка хіхікнула, снарады праляцелі міма напаѓголай дзяѓчынкі. Рудая бессаромная трасянула сцёгнамі і вывела:
  - А Ньютан ворагаѓ разбіѓ, скінуѓ ярмо з трона! Фрыцам ён пастанавіѓ, свой закон Ньютана!
  Сталінград увесь ахоплены пажарышчамі, калі здавалася языкі агню, ліжуць неба і трашчаць фіялетавыя, аранжавыя, а пунсовыя іскры! А кожная іскрынка, нібы вырвалася з пякельнага замка прывід.
  Святлана, зваліѓшы нямецкага байца, бліснула блакітнымі вачыма, праспявала:
  - Чаго ты скуголіла дурная бабулька? Павер, па табе плача проста псіхушка!
  Мірабела на распеѓ праспявала, ведучы агонь па фашыстах:
  - Як добра прылегчы на траѓку і фрыцам па галаве паддаць! Уладкаваць фюрару прыпарку, і з аѓтамата кулі слаць!
  Дзяѓчына дзіка хіхікнула, і перавярнулася з жывот на спіну. Зрабіла ножкамі веласіпед. Уверх паляцела граната. Пралятаючы Фоке-Вульф атрымаѓшы аскепкамі пад чэрава, жвава узняѓся вышэй. Відаць, вострыя аскепкі яго падранілі. Фашысцкае стварэнне загарэлася, і стала губляць кавалачкі абламаных крылаѓ.
  Святлана, бачачы, як Фоке губляе вышыню, прасіпела:
  - Вось гэта семафор! На борце вісіць сякера!
  Нямецкі самалёт узарвала, раскідваючы ва ѓсе дальнія куткі неба абломкі. І куды фашысцкі ас дзеѓся. Зрабіѓ свой апошні разварот. У тлен пайшоѓ кат, а не пілот!
  Мірабела чхнула, рассейваючы пыл і, вымавіла:
  - Быць або не быць? Гэта не пытанне!
  Анжаліка зноѓ кінула кавалак шкла нагой, ды так што той, трапіѓшы ѓ вока, выйшаѓ у фрыца, праз патыліцу:
  - Я танкавая армада! А вам лячыцца трэба!
  Немцы і іх сатэліты паспрабавалі прасоѓвацца, закідваючы наперадзе гранатамі. Такая тактыка супраць дзяѓчат не дзейнічала. Вось Сярожка разгарнуѓ катапульту, і як садане па ворагу ѓ адказ.
  Хлопчык-піянер зароѓ:
  - Санта Клаѓс які раздзірае пашчу Гітлеру!
  Зарад катапульты, упіѓся ѓ натоѓп фашыстаѓ, прымусіѓ іх разлятацца, і пры гэтым пераварочвацца ѓ паветры. Фрыцы падалі, і разбіваліся аб абломкі сцен.
  Танк "Тыгр"-2 страціѓшы раѓнавагу, сутыкнуѓся са "Львом". Эх, лева, дзе твая грозная назва?
  Святлана заѓсміхалася і адказала:
  - Ну, а Сярожка малайчына!
  Хлопчык агрэсіѓна раѓнуѓ:
  - Піянер заѓсёды гатовы!
  Дзяѓчынка ѓ адказ матнула босай ножкай.
  Дзяѓчына-капітан зноѓ пачала цвізіць. А Алімпіяда паказытала Сяргею вузкую ступню, якая яна ѓ яго цвёрдая! Нездарма хлопчык не баіцца бегаць па пажарышчы.
  Мірабела на распеѓ, вымавіла:
  - Юнацтва гэта добра - старасць гэта дрэнна!
  Анжаліка гэта не маркотная рыжуха пагадзілася:
  - Няма нічога горш старасці! Гэта і сапраѓды, самае агіднае стан з усіх магчымых!
  І дзяѓчынка зрабіла скачок з пераваротам. Ёй прадставіліся на хвіліну агідныя бабкі. Не, не параѓнаць, старую жанчыну з дзяѓчынкай. А якая прыгажосць, у стройных целах.
  Анжаліка ѓзяла і праспявала:
  - Цякуць за годам, гады караванам,
  Бабулька расцірае ѓ ступе хну...
  І што ж з стройным маім табарам,
  Як задзелася юнацтва не разумею!
  Святлана бліснула вачыма, зваліла немца трапленнем у пахвіну і заѓважыла:
  - Не! Усё ж такі на вайне ёсць такое хараство - застацца вечна малады! Вечна п'яны!
  Алімпіяда паклала ѓ катапульту новы зарад. Гэта нешта накшталт добрага мінамёта. Дзяѓчына прашыпела:
  - Не пасуй, а пасуй!
  Завушніца шаркнуѓ, тонкай, але спрытнай ножкай, і раѓнуѓ:
  - Фрыцам фас!
  І граната разам з узрыѓ-пакетам з усяго размаху праляцела ѓ пазіцыі Гітлераѓцаѓ.
  Ды не даваѓся ім Сталінград. Трэці месяц з канца чэрвеня ідзе штурм, а горад усё ѓзяць не ѓдаецца. На іншых участках фронта гітлераѓцы дасягнулі поспехаѓ, але толькі не на гэтым.
  Святлана стрэліла з пісталета, і зароѓ:
  - Усё немагчыма, здараецца магчымым... Не трэба рабіць светабудову вельмі складаным!
  І патрапіла ѓ бензабак матацыкла. Машына выбухнула, і агнязарныя віхуры, асвятлілі задымлены пейзаж. А немец быѓ разарваны агністай лапай.
  Дзяѓчынка-капітан пракрычала:
  - Люблю я забіваць зло! І гэта найвышэйшае дабро!
  Мірабела лупанула немцаѓ чаргой і прашыпела:
  - Пагуляем дзікабраз!
  Анжаліка адкрыла агонь, больш прыцэльна. Некалькі чарнаскурых засталося ляжаць на пакрытым дзідай друзу:
  - Забі ворага! - Прашаптала дзяѓчынка.
  Мірабела гулліва праспявала:
  - Нафарбаваѓшы Гітлера памадай, Майнштэйна лакам для валасоѓ, пацягну вас у палон прынцэсы, згрызе вас верны сабака!
  Святлана, ведучы агонь, прашыпела:
  - Давай вечарам, Адольф павесіцца... Хопіць галаву дурыць! Давай увечары, ляці крэчатам - каб фашыстаѓ моцна біць!
  Мірабела ѓ лютасці вымавіла, збіваючы каску з галавы штурмавіка:
  - Мы можам! І мы зробім!
  Дзяѓчыны з батальёна "Ленін", спынілі прасоѓванне іншаземнага войска. Фрыцы прасоѓваліся наперад, літаральна закідваючы трупамі прастору. Не дапамагаѓ і танк "Леѓ", з якім звязваліся надзеі. Вось мадыфікацыя машыны са 150-міліметровай гарматай.
  Анжаліка збівае прыліплы да аголенага соску камень. У дзяѓчыны такія прыгожыя і поѓныя грудзі. Дзяѓчынка з дапамогай нагі кідае гранату. Нага ж мацнейшая, чым рука, і кідок праходзіць далей.
  "Леѓ" атрымаѓ па гусеніцы разрыѓ, і спыніѓся. Стрэліѓ са сваёй магутнай пашчы. Грукат, і абвал.
  Анжаліка, сплёѓваючы, прамаѓляе:
  - Рускі воін ад болю не стогне!
  І зноѓ дзяѓчынка страляе. І робіць гэта на рэдкасць трапна. Які высунуѓся з вежы фашыст завальваецца зваротна.
  Рудая, амаль голая дзяѓчынка прамаѓляе:
  - Дарэмна супернік лічыць, што рускіх здолеѓ ён зламаць! Хто адважны, той у баі нападае, ворагаѓ будзем люта біць!
  І Анжаліка перакочвае мышцы прэса, які ѓ яе вельмі нават рэльефны.
  Эх, да чаго ж дзяѓчаты прыгожыя! Дык не хочацца, каб хоць адна з іх загінула.
  Прабегла Сталеніда... Вельмі прыгожая дзяѓчына, з пухнатымі, белымі валасамі. Яна неяк прымудраецца мазаць іх якім зеллем, каб яны не пэцкацца.
  Дзяѓчына вельмі прыгожая, з фігуркай Венеры, толькі больш падцягнутай і рэльефнай. Адзення на ёй, толькі станік і трусікі. Усё астатняе ѓжо падарвалася. Але якім вытанчанасцю адрозніваюцца ножкі! Гэта не дзяѓчына, а пячатка дасканаласці, вянок прыгажосці.
  Яна і перасоѓваецца па-асабліваму, нібы вавёрачка. А босыя ножкі так і мільгаюць, і пятачкі, на здзіѓленне застаюцца чыстымі. Сталеніда страляе, і фашыст атрымлівае язву ѓ грудзях.
  Дзяѓчына прамаѓляе:
  - Вернасць Радзіме - вышэйшае слова!
  Анжаліка са смяшком заѓважыла:
  - Здымай станік і заставайся як я ѓ трусах!
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Гэта непрыстойна!
  Анжаліка страсянула сцёгнамі, трапна пальнула і праспявала:
  - Нешта камсамолак стала не звычайная! З голымі грудзьмі так хадзіць - вельмі непрыстойна!
  Сталеніда хіхікнула і заѓважыла:
  - Навошта дастаѓляць радасць фрыцам, глядзець на нашу прыгажосць!
  Анжаліка рашуча адказала:
  - Прыгажосць у нас смяротная!
  Стальная дзеѓка хіхікнула і пальнула па ТАЯ-200. Машына фашыстаѓ загарэлася. А прыгажуня бландынка вякнула:
  - Смерць злу!
  Анжаліка хіхікнула:
  - І жыццё дабру!
  Сталеніда ѓбачыѓшы, што немец падае, рыкнула:
  - Вось гэта найвышэйшая каштоѓнасць! Не думайце фашысты, што вы перамаглі!
  Анжаліка як заспявае:
  - Чакае перамога! Чакае перамога... Тых, хто прагне кайданы разбіць! Чакае перамога! Чакае перамога! Мы здолеем фашыстаѓ разбіць!
  Прыгожая дзяѓчына, і яе голыя грудзі так і ходзіць ходырам. Добра з аголеным тулавам у спякоту, якую ѓзмацняюць пажару.
  Святлана зараз выглядала куды больш рашучай. Яна пальнула па фрыцах з пісталет-кулямёта, і раѓнула:
  - Я вас спакладаю!
  І сапраѓды фашысты атрымалі смяротныя прэзенты і труны! А дзяѓчына паказала ім дулю, збудуем босыя пальцы ног. І засвістала, як салавей-разбойнік. Прычым праз пальчыкі ніжніх канечнасцяѓ.
  Капітан-дзяѓчынка вельмі разумная. І бліскучая. І зусім не жорсткая. Ёй таксама часам станавіцца шкада салдат ворага, у якіх могуць аказацца дзеці, што будуць плакаць па забітых бацьках.
  Святлана зрэшты, гоніць ад сябе такія думкі, дык ад іх хочацца расплакацца. А не рускія ж прыйшлі да немцаѓ, каб рабаваць і забіваць. Не, гэта немцы і цэлая агрэсіѓная зграя іншаземцаѓ з усяго свету ѓварвалася на расійскія абшары.
  Святлана перахрысцілася, і стрэліла ѓ які спрабуе неѓзаметку падабрацца да пазіцый рускіх фрыца... У таго выцек выбітае куляй вока і мозг.
  Дзяѓчына-капітан заѓсміхалася і вымавіла, дасціпна:
  - Прама вока ѓ вока, да галавы галава!
  Святлана сапраѓды стрэліѓ, і патрапіла ѓ матацыкл з каляскай. Машына стала рвацца, і кулямёт адляцеѓ, некалькі разоѓ перавярнуѓся. Потым яго дула ѓпілася ѓ друз.
  Дзяѓчына пацерла голую, пыльную падэшву аб друз. І зноѓ прыцэліла. Яе вясёлая, юная мордачка даволі выскаліліся. Дзяѓчынка праспявала:
  - Не, сказалі мы фашыстам, не пацерпіць наш народ, каб рускі хлеб духмяны, называѓся словам брод!
  Мірабела зрабіла вельмі дакладны стрэл, ад якога запалаѓ Фоке-Вульф, і праверашчала:
  Для нягодніка вядома выбар ясны,
  За долары ён Русь гатовы здрадзіць...
  Але рускі чалавек, тым і выдатны-
  Што жыццё за Радзіму гатовы аддаць!
  Дзяѓчына, зрабіла сальта і паказала гітлераѓцам дулю, і пракруцілася, і кулі не краналі прыгажуню.
  З'явілася Анжаліка, гэтая прыгажуня, амаль голая, і мурзатая нібы чартоѓка, шпурнула адразу двума ножкамі гранаты. І праверашчала:
  - Тое, што я маю, тое... Фрыцам у востры бок!
  Алімпіяда паправіла Анжаліку:
  - Вострым, у бок, а не ѓ востры бок!
  Дзяѓчына хіхікнула і скаланула сваімі кавуновымі грудзьмі, і запусціла гранату выкарыстоѓваючы гранату з выбухам пакетам. "Тыгр" атрымаѓ па рулі, і вывярнуѓся гэты крывы твор мастацтва.
  Пасля чаго гітлераѓскае стварэнне падалася назад. Стала паѓзці нібы чарапаха якую заспеѓ пажар.
  Святлана праспявала, весела падміргваючы:
  - І "Тыгр" адыходзіць і немцы хаваюцца!
  Дзявочы батальён манеѓраваѓ пад ударамі, авіяцыі з паветра і цяжкі гармат. Вось ударылі рэактыѓныя бамбаметы, падняліся ѓ неба разбітыя, распаленыя стромы. І загарэліся камяні. На шчасце ні адна з дзяѓчын, не загінула, затое адправіліся на тое святло мужчыны - якіх не гэтак шкада! І ляцяць душы - адны ѓ рай, а іншыя ѓ пекла! Дзе ѓжо чэрці з віламі чакаюць тых, хто не верыѓ у Езуса.
  Анжаліка самая сэксуальная з ваяѓніц у лютасці: ну няѓжо фашысты са свайго "Штурмтыгра", могуць абстрэльваць пазіцыі савецкіх войскаѓ і забіваць чырвоных ваяроѓ?
  І дзяѓчына прыхапіла босымі нагамі гранату і закруцілася ѓ каскадах сальта. І круцілася ѓсё больш і хутчэй. І потым з усяго размаху шпурнула падарунак смерці ѓ шырокае рулю "Штурмтыгра". Голыя, загарэлыя ногі красуні мільганулі, і граната ѓляцела ѓ шырокае рулю. І магутная машына спачатку падавілася, а затым і ірванула. Два "Каралеѓскія тыгры", што стаялі па бартах "Штурмтыгра", былі падкінуты, і разляцеліся ѓ розныя бакі. З іх сарвала каткі, і тыя пасыпаліся, лятучы, як каралі, якія трэснулі каралі.
  Выбухная хваля падкінула Анжаліку, і дзяѓчына паляцела дагары нагамі. І яе пераварочвала, разгойдвала і шпурляла. Але красуня ѓсё ж прызямлілася, востры друз, і раскрышаныя камяні ѓпіліся ѓ яе голыя падэшвы. Дзяѓчыне было балюча, і нават праз мазолісты ступню, прабіла вастрыё.
  Але Анжаліка знайшла ѓ сабе сілы ѓстаць і прагарлапаніць:
  - Вы фашысты будзеце ѓ попеле!
  Святлану, і іншых дзяѓчат падкінула выбухной хваляй, і нават крыху памяла. Але ні адна з прыгожых ваяѓніц не загінула. Дзяѓчаты сустрэлі ѓраганным і трапным агнём. Здушыѓшы гітлераѓцаѓ, якія выскачылі, і іншых агрэсіѓных насякомых абложнікаѓ СССР.
  Мірабела праспявала з вялікім натхненнем:
  - І калі труба Гасподняя нас на бітву, з камсамолам будзем разам мы сябры! І па волі Госпада на нябесным пераклічку буду я!
  Анжаліка, абтрасаючы пыл з пабітых у кроѓ падэшваѓ і, праспявала:
  - Ленін, партыя, камсамол! Фюрара мы адпраѓляем у дурдом!
  Дзяѓчыны аглушальна сталі рагатаць, а Завушніца з трывогай і прыкрасцю вымавіѓ:
  - А мая катапульта, не такая дакладная - як гэтыя голыя і моцныя ножкі Анжалікі!
  Алімпіяда, пагульваючы цягліцамі рук, заявіла:
  - Ну, нічога! Ты яшчэ прыдумаеш. Нешта круцейшы!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Смаленск стаѓ для вермахта каменем спатыкнення. Аб яго нібы аб гранітныя камяні разбіваліся хвалі варожай агрэсіі.
  І гарэлі многія сотні нямецкіх танкаѓ, і трымалася каласальнай глыбіні і мужнасці абарона. І відавочна ніхто не хацеѓ саступаць і паддавацца.
  Хлопчык гадоѓ дванаццаці на выгляд, Аляксей Сотнікаѓ працягваѓ штабнаваць, з аѓтамата па надыходзячым гітлераѓцам.
  Дзіця-ваявода зрэзала фашыстаѓ вельмі трапна. Уражваючы з велізарнай дакладнасцю.
  І адначасова босыя пальчыкі дзіцячых ножак хлопчыка, кідаюць зноѓ забойны прэзент анігіляцыі і пераварочваюць фашысцкі танк.
  Хлопчык-ваявода раве:
  - За вялікі камунізм!
  Алёнка таксама вельмі трапна страляе па суперніку. Кожная яе куля знаходзіць сабе мэту.
  Затым дзяѓчына агаліла грудзі і пунсовым саском надавала на кнопку базукі. І выпушчаная ракеты прабіла борт танку "Маѓс".
  Затым Алёнка шпурнула босымі пальчыкамі ножак гранату забойнай сілы, парваѓшы пару тузін фрыцаѓ.
  Пасля чаго дзяѓчынка прабуркавала:
  - Слава Радзіме-СССР! Будзе кожны герой-піянер!
  Кацярына працягваючы штабнаваць з вялікай трапнасцю па суперніку. Скасіла масу гітлераѓцаѓ і піскнула
  - За Айчыну нашу маці!
  І яе босыя пальчыкі ножак зноѓ паддалі, такое разбуральнае тарнада смерці.
  А потым яна націснула клубнічным саском на кнопку базукі і выдала:
  - Дзякуй Богу Сварогу!
  Немцы працягвалі штурм Смаленску. Засталося быццам бы зусім няшмат, але прайсці апошняе быѓ неймаверна цяжка. Нават масавае выкарыстанне "Штурмтыграѓ" не дапамагала. Хоць разбурэнні рэактыѓныя бамбамёты прычынялі вялізныя. Яшчэ адным сродкам, сталі напалмавыя бомбы.
  Батальён з дзяѓчат парадзеѓ, але прыгажуні ѓсё яшчэ ваявалі. 20 кастрычніка паваліѓ снег, а прыгажуні ѓсё басанож. Пакідаюць па белым покрыве хупавыя сляды і іх круглыя, голыя пятачкі не мерзнуць!
  Прыгожыя дзяѓчыны, крыху пакачаліся ѓ снезе і сталі чысцей. Здаравенная Алімпіяда пасля таго, як паланілі Сярожку не знаходзіла сабе месца. Яшчэ б страціць такога разумнага і прыгожага хлопчыка. І што яго чакала ѓ фашысцкім палоне? Спачатку катаванні, а затым і смяротнае пакаранне!
  Хлопчык сапраѓды быѓ блізкі да расстрэлу, але апынуѓся ѓ рудніках. Праца па шаснаццаць гадзін у дзень, і бедная пайка, бізун наглядчыка чакала завушніцу.
  Дакладней хлопчык ужо каменяломне, і ѓкалывае там, нібы ішак. Затое тамака пад зямлёй куды цяплей, чым на паверхні. І ваяѓніцы каб не змерзнуць змушаныя падскокваць, і бегаць. А дзяѓчаты ваююць. Вось прэ магутны танк "Леѓ" у больш штурмавой мадыфікацыі. Прылада ѓ яго ѓ 150-міліметраѓ, куды больш эфектыѓная і практычная для бітваѓ у горадзе. Фрыцы кахаюць гэты танк, так ён добра абаронены з розных бакоѓ.
  Трохі ззаду поѓзае "Маѓс". Нямецкая машына пад дзвесце тон таксама ѓзброілася 150-міліметровай гарматай і кароткастрэльнай хуткастрэльнай семдзесятпяткай. Так куды больш практычна. Колькасць кулямётаѓ узрасла да чатырох, і да танка ѓжо як раней, проста не падабрацца.
  Святлана, Мірабела і Анжаліка імкнуцца раздзяѓбці мастадонты ѓтрох. Старанна падбіраюцца да яго.
  Святлана з натхненнем праспявала:
  - Як жылі мы, змагаючыся, і смерці не баючыся... Так і з гэтага часу жыць табе і мне! І ѓ зорнай вышыні, і горнай цішыні, у марской вайне і лютым агні! І ѓ лютым, і ѓ лютым агні!
  "Маѓс" быѓ апошняй мадыфікацыі, з цэлымі шасцю кулямётам, два спараныя са стваламі, а чатыры круціліся на шарнірах.
  Мірабела падпаѓзаючы па снезе, прашыпела:
  - Мы ніколі не здадзімся! Бо з намі Ісус Усявышні Бог!
  Дзяѓчына, падабраѓшыся бліжэй, шпурнула ѓзрыѓпакет у гусеніцу "Маѓса". Грухнула, пад шчытком, і лопнуѓ каток.
  Дзяѓчыны-басаножкі ѓзрадавана прааралі:
  - Атрымлівай фашыст!
  І голымі, ледзь запыленымі пятачкамі замільгалі.
  Анжаліка замахнулася і шпурнула аскепкавую гранату ѓ фрыца. Фашыста падкінула выбухнай хваляй, разам з ім адарвала галовы двум чарнаскурым байцам з каланіяльных войскаѓ.
  Рудая прыгажуня прасвістала:
  - За Радзіму і Сталіна!
  Святлана зноѓ шпурнула выбухны пакет... На гэты раз не гэтак удала, патрапіла па брані, і разарвалася на паверхні сталёвага панцыра.
  Дзяѓчына ѓ прыкрасці вымавіла:
  - Эх, я мазіла!
  І папаѓзла па новую порцыю самаробнай узрыѓчаткі. Мільгалі яе чырвоныя ад холаду круглыя пяткі. Амаль голая дзяѓчынка, поѓзала па снезе, крыху не па сабе. Але памяркоѓна. Тым больш, калі праходзяць артабстрэлы ад залішняга спякота снег растае.
  Святлана нават праспявала:
  - Ведаю, хутка згіне сцюжа,
  Ручаек прамчыцца звонкі...
  І ѓжо бягуць па лужынах.
  Басаногія дзяѓчынкі!
  Дзяѓчына страляе, і араб з каланіяльных войскаѓ завальваецца. Спробы суперніка дзейнічаць невялікімі групамі прыводзяць да сур'ёзных страт.
  Зноѓ страляе асколачным кароткая гармата "Маѓса". Снарады рвуцца недзе ѓ дыме. І шмат разрываѓ...
  Немцы ѓжо амаль захапілі Сталінград... Засталося зусім няшмат. Але менавіта гэта і перашкаджае вермахту прымяняць вялікія бомбы і цяжкую артылерыю. Фрыцы пускалі наперад замежнікаѓ, якіх не шкада.
  Мірабела стрэліла з вінтоѓкі. Фашысцкі найміт заваліѓся, і пакаціѓся па камянях руін.
  Дзяѓчына пацерла сабе голую, з пунсовымі саскамі грудзі. Зусім яны ваяѓніцы абносіліся - скачуць сабе ѓ адных трусах. Але затое і трапленняѓ у іх амаль няма. Мабыць галізна, неяк асабліва абараняе прыгажунь. Раз яны здольныя выжыць у падобным пекле!
  Анжаліка стрэсвае з сябе сумесь снега і бруду, і зноѓ страляе. Прама ѓ вока трапіла чарнаскураму байцу. Трапная сцерва нічога не скажаш.
  Тры дзяѓчыны зноѓ набліжаюцца да "Маѓса". Цяжка прабіць машыну, у якой такая тоѓстая браня, са ѓсіх бакоѓ. Але ваяѓніцы поѓныя аптымізму. Калі нельга прабіць сам панцыр, то чаму б не адарваць ствол.
  Анжаліка, адкідаючы босымі ножкамі брудныя камякі, праспявала:
  - Наша праѓда, наша праѓда... Нібы сонейка промні! Будзе светлым наша заѓтра, пацякуць з гор ручаіны!
  Ваяѓніцы ѓжо даѓно ѓзброіліся трафейнымі МР-44. Гэтыя аѓтаматы адрозніваюцца вялікай далёкасцю бою. Красуні ѓпэѓнена вядуць агонь. Зноѓ падаюць чарнаскурыя. Яны пускаюць фантанчыкі пунсовай крыві.
  Мірабела страляючы, у яе на плячах і вінтоѓка і трафейны аѓтамат, праспявала:
  - Падступны павук завастрыѓ сваё джала,
  І п'е з Расіі святую, рускую кроѓ!
  Яму супостату ѓсё мала і мала, заб'е той,
  Хто сілкуе да Расіі каханне!
  Да Расіі каханне!
  Дзяѓчына пасылала кулі ѓ разнамасную "гвардыю", што лезла са шчылін. Прыгажуня ѓсміхалася, яе тварык хоць і схуднела, але захавала хараство і зачараванне.
  Наогул у іх батальёне ѓсе дзяѓчаты прыгожыя. Вось, напрыклад, татарачка Серафіма. У яе бацька татарын, але маці з Беларусі, і ад яе Серафіма ѓспадкавала валасы колеру саспелай пшаніцы. Таксама прыгожая дзяѓчынка, басаногая, і амаль голая. І вядзе агонь з трафейнага аѓтамата, кароткімі чэргамі. А на яе напаѓзаюць фашысты з іншых войскаѓ.
  Серафіма страляе дастаткова трапна. Побач з ёй легла залатавалосая Мірабела. Абедзве дзяѓчыны вядуць агонь і спяваюць.
  - Радзіма! - Пачала Мірабела...
  - І армія! - Працягнула, страляючы Серафіма.
  Мірабела прачырыкала:
  - Гэта...
  Вядучая агонь і дзівячы каляровых, Серафіма паведаміла:
  - Два слупы!
  Мірабела усміхаючыся, цвыркнула:
  - На...
  Серафіма пальнуѓшы, дадала:
  - Якіх...
  Мірабела зрэзаѓшы пецярых, працягнула:
  - Трымаецца!
  Серафіма ведучы агонь, казырнула:
  - Планета!
  Мірабела пастрэльваючы, чырыкнула:
  - Грудзі...
  Серафіма пастрэльваючы, прамурлыкала:
  - Абаронім...
  Мірабела разбіла галаву фашысту і выдала:
  - Мы цябе ....
  Серафіма крою гітлераѓцаѓ кулямі, прашыпела:
  - Краіна!
  Мірабела пасылаючы трапныя кулі, прачырыкала:
  - Усім ....
  Серафіма страляючы, усё больш трапна, дадала:
  - Народам!
  Мірабела адкідваючы з ілба залатыя, брудныя валасы, праспявала:
  - Раць...
  Серафіма куля, і пасылаючы стрэлы, выдала:
  - Твая...
  Мірабела трапіѓшы фашысту ѓ горла, працягнула:
  - Сагрэта!
  Татарка-бландынка, пасылаючы стрэлы, працягнула:
  - Аблокі...
  Мірабела дакладна страляючы, дадала:
  - Прахаладу!
  Серафіма выскаляючыся, чырыкнула:
  - Ну, а...
  Мірабела трапна стрэліѓшы, рыкнула:
  - Сонца!
  Серафіма лупячы чэргамі, шыкнула:
  - Спёка!
  Мірабела са смяшком працягнула:
  - Аѓтамат...
  Серафіма нібы ведучы агонь, раѓнула:
  - Нацёр...
  Мірабела дадала трапных стрэлаѓ:
  - Плячо...
  Серафіма са смяшком, дадала:
  - Салдату!
  Мірабела захоплена праспявала, страляючы:
  - Выкапаю...
  Серафіма ведучы знішчальную стральбу, дадала:
  - Магілу.
  Мірабела звалілі афрыканца, працягнула:
  - Супастату!
  У дзяѓчат скончыліся патроны. І яна вымушаны былі хутка бегчы ѓ сховішча. Забеспячэнне, праз Волгу моцна абцяжарана. Пастаянныя бамбардзіроѓкі і абстрэлы. Вось плыве рота падмацавання з таго берага.
  Вакол лодак закіпаюць фантаны пырсак, і аскепкаѓ. У небе равуць штурмавікі. Вось залятаюць і Фоке-Вульфы. І іх скідаюць бомбы.
  Некалькі лодак раскалолася. Савецкія салдаты, тонуць і гінуць.
  Занадта ѓжо шчыльны агонь варожай артылерыі. Але галаногіх дзяѓчат гэтым нават на цэнт, не запалохаеш.
  Нават уначы фрыцы ѓсё трымаюць пад абстрэлам. І носяцца іх пікіроѓшчыкі. У тым ліку і дзядуля П-87. Хаця ѓжо ѓ серыю пайшлі і рэактыѓныя самалёты.
  Вось легендарны савецкі ЯК-9. Ён ваюе з нямецкім МЕ-309. Сышліся манеѓранасць, супраць хуткасці і ѓзбраення. Немец спрабуе разбіць савецкую машыну з першага ж заходу. Але яму гэта не ѓдаецца. Як у сваю чаргу імкнуцца зайсці ѓ хвост, але гітлеравец ідзе за кошт высокай хуткасці.
  Хутчэйшы немец, з наймацнейшым узбраеннем, супраць больш манеѓранага рускага. Але вось імклівы палёт працягваецца. Фашыст выкарыстоѓвае сем агнявых кропак супраць сямі, і падзене савецкую машыну. Тая губляе хуткасць, і пачынае падаць.
  З яе зыходзяць струменьчыкі дыму. І гарыць рухавік...
  Што ж гэта вайна! Цяжка супрацьпаставіць такой магутнай ва ѓзбраенні машыне, як МЕ-309, у якой сем агнявых кропак кампенсуюць залішнюю вагу і горшую манеѓранасць.
  Вялікая хуткасць дазваляе фашысту сысці ѓ пікіраванні, а лоб у нямецкага знішчальніка браніраваны нядрэнна.
  Святлана зноѓ спрабуе падарваць "Маѓс". Дзяѓчына рызыкуе жыццём. Яна і так уся падрапана, поѓзаючы галышом па ѓмацаваннях. Уся прыгажуня ѓ драпінах і пісугах. Але вось кідае гранату з прыробленым выбухам пакетам. Яе нават кранае чаргой з кулямёта. Драпае прыгажуні плячо.
  Але затое выбухны пакет патрапіѓ у рулю 150-міліметровай гарматы. І немец атрымаѓ ужо істотнае пашкоджанне. З вялікай працай машына зрушваецца з месца, і адпаѓзае ѓ размяшчэнне сваіх войскаѓ, каб залізваць раны.
  У небе з'яѓляюцца Фоке-Вульф і некалькі ТА-152. Яны пачынаюць абстрэл савецкіх пазіцыяѓ. З'явілася і пара найноѓшых НЕ-183, штурмавых рэактыѓных машын. Гэтыя сцярвятнікі развівалі хуткасць да васьмісот кіламетраѓ за гадзіну, і ѓ іх амаль немагчыма было патрапіць.
  Дзяѓчаты страляюць у адказ па немцах. Шанец зачапіць суперніка заѓсёды маецца, нягледзячы на магутную абарону штурмавікоѓ ад наземнага агню.
  Святлана і Анжаліка дасталі трафейны Люфтфаѓст. Гэта зброя, якая складаецца з дзевяці злучаных паміж сабой безадкатак у дваццаць міліметраѓ.
  Можна страляць, нібы з невялікай зеніткі.
  І ваяѓніцы наводзяць на суперніка. Плаѓна націскаюць на пуск... Абедзве прыгажуні ѓперліся босымі нагамі ѓ друз, адчуваючы плаѓную аддачу.
  Фоке-Вульф з шасцю авіягарматамі, пачынае дыміцца - яго чэрава распората.
  Дзяѓчыны захоплена равуць:
  - Шайбу! Шайбу! Гол!
  Іншыя нямецкія самалёты пачынаюць кружыцца над галовамі дзяѓчынак. Прыгажуні юркаюць у падземныя хаду, ухіляючыся ад рэактыѓных снарадаѓ Фоке-Вульф.
  Святлане прыйшло агеньчыкам агрубелую круглую пятку. Дзяѓчына прабурчала:
  - О пякельнае полымя!
  Падэшва ѓ дзяѓчынкі пакрылася пухірамі і пакутліва заныла. Хацелася ткнуць у нешта халоднае.
  А на паверхні разрывы працягваюцца. Шыпіць ад полымя снег, разрываюцца руіны. Немцы заліваюць пазіцыі агнём, але толку ад гэтага зусім няшмат. Ваяѓніцы пахаваліся, нібы мышкі ѓ норкі. Няхай сабе гладзяць.
  Анжаліка шапнула Святлане на вуха:
  - Думаю, што хутка фашысты канчаткова выдыхнуцца. Сілы ѓ іх шмат, але ѓ Сталінградзе ѓ іх няма магчымасці разгарнуцца!
  Дзяѓчына-бландынка ганарліва адказала:
  - Мы тут, нібы трыста спартанцаѓ! Адбіваем праѓзыходныя сілы суперніка!
  Рудая Анжаліка хіхікнула і падміргнула дзяѓчынцы-напарніцы:
  - І нас не абыдзеш!
  Калі дзяѓчаты выбраліся на паверхню - налёт скончыѓся. З'явіліся новыя чарнаскурыя пяхотнікі. Яны лезлі наперад, і дзяѓчатам прыйшлося адкрыць агонь, прымушаючы суперніка рыць носам зямлю.
  Ізноѓ у бой пайшлі "Львы" і "Тыгры". Немцы спрабавалі прэсаваць савецкую армію цяжкімі танкамі. Раз-пораз сыпаліся снарады. Больш за ѓразлівы "Тыгр", імкнуѓся не адрывацца ад сваіх пабудоѓ. Грукалі і мінамёты.
  Дзяѓчаты стралялі па немцах і іх наймітах. Выбівалі супернікаѓ. Анжаліка і Святлана вялі агонь парамі. З'яѓляліся варожыя морды і асядалі. Потым новы пласт надыходзячы ворагаѓ.
  Дзяѓчаты падчас бою спявалі.
  Анжаліка пачала, вядучы страляніну:
  - Перад...
  Святлана страляючы, працягнула:
  - Табою...
  Анжаліка лупануѓшы, дадала:
  - Легіён...
  Святлана, зразаѓшы траіх, шыкнула:
  - Ворагаѓ...
  Анжаліка цвіка супернікаѓ, ляснула:
  - Яны ....
  Святлана, знёсшы падлогу чэрапа арабу, працягнула:
  - Жадаюць...
  Анжаліка, круша непрыяцеля, працягнула:
  - Цябе...
  Святлана страляючы, прашыпела ѓ лютасці:
  - Скромсаць...
  Анжаліка, прабіѓшы арабу чэрап, зароѓ:
  - Знішчыць...
  Святлана, працягваючы цвікоѓ, прашыпела:
  - Але, ты...
  Анжаліка, нібы страляючы, свіснула:
  - Не бойся...
  Святлана, зрабіѓшы дакладны стрэл, рыкнула:
  - Варожых...
  Анжаліка, пальнуѓшы нібы снайпера, працягнула:
  - Штыкаѓ...
  Святлана, паля далей, раѓнула:
  - Здольная...
  Анжаліка, не спыняючы страляніны, прашыпела:
  - Сіла...
  Святлана, у лютасці ведучы агонь, зароѓ, папраѓляючы сяброѓку:
  - Смеласць...
  Анжаліка ѓ жорсткім экстазе, прастрэліѓшы галовы афрыканцам, раѓнула:
  - Сілу...
  Святлана, скачучы стральбой, шыкнула:
  - Прымножыць...
  Анжаліка, трасучы рудымі кучарамі, працягнула:
  - І супостатаѓ...
  Святлана, трапіѓшы арабу ѓ жывот, выдала:
  - Адразу...
  Анжаліка, ведучы агонь усё калібрамі, раѓнула:
  - Знішчыць...
  Дзяѓчыны перавялі дыханне. І пастраляѓшы яшчэ крыху, пракрычалі:
  - Мы віцязі снайперскай вінтоѓкі, галасок забойства звонкі!
  Хваля напіраючых, каланіяльных войскаѓ, некалькі спала. Фашысты зноѓ рушылі наперад танкі. З'явіліся "Тыгры"-2 са сваімі доѓгімі рулямі, і пускалі снарады, па ѓсім, што паспявалі заѓважыць.
  "Тыгр"-2 меѓ арыгінальную форму вежы і нахілы бранявых лістоѓ з бартоѓ. Гэта яго рабіла крыху больш жывучым. Ваяѓніцы зноѓ абралі ѓ якасці мэты гусеніцы танка. Фашысту даводзілася як вужу на патэльні.
  Святлана кінула выбухны пакет, скрышыѓшы пярэдні каток "Тыгра"-2 і праспявала:
  - Я з гасцінцам цябе сустрэла... Месца ѓ труне вядома азначыла!
  Анжаліка прашыпела, з задавальненнем шпурнуѓшы ѓ фашыста вялікі, выбухны пакет:
  - Але пасаран!
  І ад выбуху, доѓгае рулю нямецкага танка скруцілася. І Каралеѓскі тыгр, стаѓ паварочваць назад. Зноѓ фашыста моцна параніла. Анжаліка ѓзяла і гаркнула, кінуѓшы босымі пальцамі ногі асколак шкла:
  - Быць табе ѓ дубовай труне!
  Шкло праляцеѓшы, дагадзіла прама ѓ горла індусу, з ліку каланіяльных германскіх войскаѓ.
  Святлана падміргнула напарніцы і праспявала:
  - Галавою ѓ гэтую бочку акуну! Усіх акуну!
  Анжаліка дала чаргу з аѓтамата. Немцы зноѓ ляглі пад ударам. Дзяѓчынка прашыпела:
  - Мы можам усё! І будзем перамагаць!
  Святлана пальнула з вінтоѓкі і выдала:
  - Чакае вялікая перамога! Няхай будуць у славе нашы дзяды!
  Анжаліка зрабіла сальта і пракацілася, круцячыся нібы елка. Дзяѓчына, падміргваючы праспявала:
  - Містэр поспех, куды ж вы... Містэр поспех - фашыстам смех...
  Нямецкія танкі, не эканомячы снарадаѓ, узмацнілі агонь. Сыпалі свае разрыѓныя прэзенты. І набліжаліся ѓ савецкім пазіцыям, імкнучыся не дапушчаць парываѓ.
  Святлана, выкарыстоѓваючы дрот, як іх вучыѓ запалонены Сярожка, падцягнула важкую міну. "Леѓ" нетаропка падпаѓзаѓ да савецкіх пазіцый. Яго 150-міліметровая прылада, раз-пораз выплёѓвала снарады. Дзяѓчаты шыпелі і падміргвалі.
  Святлана праспявала:
  - Немцы-перцы, фашысты-нацысты... Вас чакае канец пацыфіста!
  Анжаліка з усмешкай адзначыла:
  - Пацыфізм... Нават недарэчна казаць пра пацыфізм, калі гаворка ідзе пра гітлераѓцаѓ!
  Святлана патрапіла трапным стрэлам у пераноссе арабу з каланіяльнай гвардыі і прачырыкала:
  - А яны ѓ мысленні калекі... І ѓ ратнай справе не такія ѓжо і моцныя! Хутка мы іх наогул з твару планеты Зямля сатрэм!
  Анжаліка дала чарговую чаргу, пацерла голымі грудзьмі аб друз і праспявала:
  - Я рускі віцязь на калені дзікуны... Ворагаѓ Айчыны я каштарыс з твару Зямлі!
  Дзяѓчыны страсянулі дружна аголенымі грудзьмі.
  Рудая прыгажуня падміргнула, кінуѓшы погляд на неба. Там круціліся "рамы", нямецкія самалёты-наводчыкі.
  Падпаѓзаѓ, раз-пораз, захрасаючы ѓ буралому нямецкі "Леѓ". І яго гармата стала плявалася.
  Святлана, перамясціѓшы міну пад гусеніцу нямецкага танка, прашыпела:
  - За Сярожку ....
  Немец спыніѓся і зноѓ пальнуѓ. Снарад разарваѓся за спінамі дзяѓчат.
  Святлана праверашчала:
  - Снарады малаком, у каго мазгі немаѓля!
  "Леѓ" некаторы час стаяѓ. Толі нямецкая дасведчаная павозка адчуѓ наперадзе небяспека, толі жадаѓ выдаткаваць баявы камплект. Але "Леѓ" некаторы час прастаяѓ і папляваѓся забойнымі снарадамі.
  Святлана адзначыла, што нямецкі танк мае больш дасканалую гармату, і страляе часцей, чым КВ-2. І гэта, зразумела, робіць гэтую машыну куды больш небяспечнай. Святлана перахрысцілася і прашыпела:
  - Ды звернуцца бязбожныя ѓ пекла!
  Анжаліка пальнуѓ фашысту ѓ сонечнае спляценне, і раѓнула:
  - Наша перамога непазбежная! І скончыцца ѓсё добра!
  Святлана таксама зрэзала турка, і праспявала:
  - Хоць, здаецца, што жыццё хутка перапыніцца, калі бяда стукае ѓ свой чорны рог... Коні ржуць і кроѓ ракою льецца, і зноѓ зямля сыходзіць з-пад ног!
  Анжаліка, замачыѓшы іранца, дадала:
  - Але землі ёсць таксама свой захавальнік... І паміж зоркамі працягнуты да яго... Нябачныя выратавальныя ніткі, каб Гітлера саслаць на Калыму!
  Дзяѓчаты, ведучы агонь, праспявалі ва ѓнісон:
  - Зламаем Адольфа, яму будзе балюча! Я веру, фашызм пераможам! І ѓ нашай Расіі, з'явіцца месія, народаѓ усіх краін Спадар!
  І ваяѓніцы працягвалі страляніну. Але пяхота суперніка залегла, і стала страляць і шпурляць гранаты. Фашысцкія орды спрабавалі выкурыць дзяѓчат мінамётным агнём. І кідаючы мноства гранат.
  Анжаліка па-філасофску заѓважыла:
  - Лікам можна ѓзяць на выбарах, уменнем на выбарах без вайны!
  Святлана хіхікнула і адзначыла:
  - Вайна гэта сфера, дзе якасць б'е колькасць, выбары, як правіла, наадварот і гэта анекдот!
  Ваяѓніцы злёгку адступілі, занадта ѓжо густа сыпаліся гранаты і іх аскепкі. Анжаліка нават перахапіла нагой кінуты прэзент і шпурнула назад. Граната праляцела і ѓдарыла фашыстаѓ па касках. І як ірване...
  Нібы недзе дэтанавала яшчэ адна звязка.
  Анжаліка па-філасофску адзначыла:
  - Удача - другое шчасце, поспех трэцяе, але першае ѓменне!
  Святлана хіхікнула і ѓставіла:
  - Удача ѓзнагарода за смеласць, але не за неразважлівасць!
  Анжаліка выбіла вока індусу з каланіяльнага войска і прашыпела:
  - Каму вязе, у таго душа спявае!
  Святлана ѓсміхнулася і праверашчала:
  - Добра калі вязе, гэта значыць, Бог выратуе!
  Дзяѓчаты яшчэ крыху вастрылі. Потым нямецкі "Леѓ" усё ж рушыѓ наперад, і падарваѓся на міне. Гусеніца наехала на выбуховую прыладу, і яе парвала.
  Паранены "Леѓ" закруціѓся і ѓстаѓ... Ваяѓніцы рады і на ѓсю глотку праспявалі:
  - Леѓ у мысленні калека, тыгр крыніца ѓсякіх бед...Цікаѓней чалавека нічога на свеце няма!
  Святлана дала доѓгую чаргу, якраз іншапляменная раць паднялася на штурм і праспявала:
  Ёсць у нас ракеты самалёты,
  Самы моцны рускі ѓ свеце дух...
  За штурвалам лепшыя пілоты -
  Будзе вораг разгромлены ѓ пыл і пух!
  "Леѓ" падобна, выдатна пашкодзіѓся. Ды і застыѓ, выплюнуѓшы яшчэ пару снарадаѓ.
  З'явілася шустрая "Пантэра". Яна зрэшты, баялася паглыбляцца ѓ пазіцыі савецкіх войскаѓ, а стала пастрэльваць. Снарады свісталі над галовамі дзяѓчынак. І разбівалі друз і пажары.
  Святлана прыгатавала для кідка гранату, гатовая падлавіць момант, калі фашысцкі танк наблізіцца на даступную адлегласць. Але ѓ "Пантэры" таксама не дурні сядзяць. Немцы стралялі, укладваючы снарады ѓ шахматным парадку, імкнучыся не прапусціць ніводнага кавалачка зямлі. І літаральна выграбалі кожны каменьчык.
  Анжаліка, паляпаѓ сябе па аголеных грудзях, заѓважыла:
  - Тактыка ѓ фрыцаѓ недасканалая... Ці шмат яны так даб'юцца?
  Святлана дасціпна заѓважыла:
  - Курачка па зярнятку дзюбае, а набірае вагі куды хутчэй свінні, заглатывающей вялікімі кавалкамі!
  "Пантэра" зрабіла больш за восемдзесят стрэлаѓ, і зрасходаваѓшы боекамплект, разгарнулася, накіраваѓшыся назад у сваё логава. На яе месцы з'явіѓся новы мастадонт "Штурмтыгр". Машына прыкрывала свой шырокі ствол каѓпачком. Відаць, такім чынам, разлічваючы сябе зберагчы.
  "Штурмтыгр", пальнуѓ па пазіцыях савецкіх войскаѓ з дыстанцыі. Грукануѓ рэактыѓны снарад. Паднялася ѓверх зямля, і агнязарны фантан выліѓ бруі полымя.
  Дзяѓчаты ледзь уцалелі, іх ладна прысыпала. Святлану нават крыху аглушыла. Дзяѓчына раптам убачыла сябе якая скача на кані. І што яна камандуе дружынай, якая атакавала татарскае войска. А з ёй на конях скачуць ваяѓніцы. Мангола-татары, не вытрымаѓшы ѓдару, адыходзяць і тысячамі гінуць пад капытамі.
  Святлана ж махае двума мячамі і сячэ непрыяцеляѓ. Але вось бачанне раптам перапынілася.
  Анжаліка ѓрэзала сваёй напарніцы па шчоках, падтрасае, прамаѓляючы:
  - Ну, усё! Цяпер хопіць табе адлежвацца!
  Святлана злосна адказала:
  - Я не адлежвалася, а ваявала!
  Дзяѓчына ѓ лютасці ѓскочыла і шпурнула гранату. Прэзент, праляцеѓшы, трапіѓ у рулю танку "Леѓ". Атрымаѓшы пашкоджанне, машына зморшчыла свой важкі ствол.
  Святлана ва ѓсю глотку ѓсклікнула:
  - Я ёсць віцязь Русі!
  Анжаліка дала чаргу з аѓтамата і зароѓ.
  - Адказаѓ хлопчык, хмурачы бровы,
  Жадаю служыць святой Русі...
  Няхай пральецца мора крыві,
  Але Бог здолее нас выратаваць!
  Святлана ѓпала на друз голым жыватом і грудзьмі. Якраз своечасова, бо сотні аѓтаматных чэргаѓ пранесліся над яе галавой. Дзяѓчына паказала мову і вымавіла:
  - Вар'яцтва адважных салдат - палачка-ратавалачка разумных генералаѓ!
  Анжаліка пагадзілася:
  - Салдат адважны, генерал ашчадны, супернік каварны, поспех толькі з мудрай адвагай салідарны!
  Дзяѓчаты зноѓ адкрылі агонь і прачырыкалі салідарна:
  Над ім эскадрыллі
  Равуць ва ѓнісон,
  Адольф дурань моцны -
  Укараняе Садома!
  З'явіѓся яшчэ адзін браніраваны "Леѓ". Ад яго адбегла два салдаты, мяркуючы па асмуглых тварах - арабы. Яны паспрабавалі накінуць на крук ланцуг, каб выцягнуць развіты танк з поля бою.
  Анжаліка і Святлана стрэлілі, адначасова абклаѓшы тэхнароѓ. Ваяѓніцы праспявалі:
  - Сябе не губі і выручы таварыша, іншым дапамажы выйсці з пажарышча!
  З'явілася трое чарнаскурых. Яны імчалі з ланцугом з усіх ног, але таксама былі прыстрэлены дзяѓчатамі. Прычым Святлана, са стрэльбы страляла, націскаючы на сабачку пальчыкамі босых ног.
  І ёй атрымоѓвалася ѓразіць супернікаѓ на рэдкасць, нібы ѓ Робіна Гуда трапна.
  Анжаліка заѓважыла:
  - Пазнак не той, хто трапляе паспяхова, а хто прамахваецца з няѓдачай!
  Святлана шпурнула босай нагой гранату і прашыпела:
  - Самы трапны са зрокам кінжала можа прамахнуцца, але міма мэты праскочыць недаравальна востраму розуму!
  Граната патрапіла ѓ мінамёт і сталі рвацца, дэтануючы міны.
  Ды нялёгка немцам даваѓся Смаленск. Атрымаѓ яны ѓ ім жудасную цытадэль смерці!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Абарона Смаленска - гэта слаѓная місія... Але гэтага мабыць і мала.
  Прыгожыя рускія дзяѓчыны Маргарыта Магнітная і Аксана біліся з фашыстамі, што спрабавалі прарвацца на поѓдзень ад гераічнага Смаленска. Абедзве прыгажуні камандавалі ротай піянераѓ - хлопчыкаѓ і дзяѓчынак, якія ѓзялі ѓ рукі зброю.
  З поѓдня павеяѓ цёплы вецер, сняжок растаѓ. Басаногія ѓ шортах піянеры і піянеры мясілі ножкамі бруд.
  Дзе-нідзе ляжала жоѓта-чырвонае апалае лісце. Дрыпаліся дрэвы, балбочучы голымі прутамі.
  Дзецям не было холадна, яны з ранняй вясны босыя і напаѓголыя працуюць. Рухаюцца энергічна - худзенькія, але шустрыя.
  Дзяѓчынка-піянерка Кацярына Сотнікава заспявала;
  Узвейцеся вогнішчамі сінія ночы,
  Мы піянеры дзеці працоѓных...
  Набліжацца эра светлых гадоѓ -
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  І дзеці хорам падхапілі, тупаючы босымі ножкамі па гразі.
  - Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Чуецца шум: набліжаюцца нямецкія і амерыканскія штурмавікі. Дзеці моцна сціскаюць кулакі.
  Алёнка Сотнікава ѓпэѓнена прамаѓляе, і тупне віртуальная ѓ гульні дзяѓчынка-камсамолка босай ножкай:
  - У нас для вас сцярвятнікі ёсць сюрпрызы!
  Сапраѓды хлопчык у чырвоным гальштуку, пападанец з будучыні Аляксей Сотнікаѓ ужо вярнуѓся на фронт другой сусветнай вайны і махае дзіцячай ручкай.
  Такі ж басаногі, і ѓ шортах, як і астатнія хлапчукі, ён голенькі па пояс, і бачныя вельмі рэльефныя, літыя мускулы. Вядома, іншыя хлапчукі і дзяѓчынкі худзенькія і сухія, скура і косці на галоднай пайцы і ѓвесь час працуючы рыдлёѓкамі.
  Хлопчык Алег ростам метра паѓтара, амаль чорны ад загару, але валасы ѓ белыя ѓжо паспелі адгадуй. Ён несумненна прыгожы і вельмі моцнае дзіця касмічнай эпохі.
  І вось насустрач фашыстам паднімаюцца размаляваныя пад колер неба змеі.
  Басаногі хлопчык Аляксей Сотнікаѓ прымайстраваѓ да іх асаблівыя гранаты з пілавіння, маленькія, але вельмі разрыѓныя.
  Вось ляцяць Фоке-Вульф, ХЕ-129, і амерыканскія Р-47, Р-51. Амерыка, ужо не саромеючыся амаль адкрыта ваюе на баку Трэцяга Рэйха. Фармальна амерыканскія лётчыкі - добраахвотнікі. Але фактычна яны ѓдзельнікі вайны накіраваныя ѓрадам і алігархамі ЗША.
  Дзеці ѓзброеныя хто стрэльбамі, хто самаробнымі базукамі залеглі. Аляксей Сотнікаѓ і басаногія дзяѓчыны Алёнка з Кацярынай як больш вопытныя ваякі ѓзялі ѓ рукі самаробныя з труб базукі-безадкаткі. І як урэжуць па машыне, якая нізка ляціць.
  Хлопчык і бялявыя дзяѓчынкі ѓперліся босымі ножкамі і націснулі плаѓна на спускавы кручок. І зарады ѓразіѓ два амерыканскія штурмавікі і нямецкі Фоке-Вульф.
  Некалькі стрэлаѓ раздалося з акопаѓ - вялі агонь і піянеры.
  Аляксей Сотнікаѓ, шлёпаючы голай, круглай, дзіцячай пяткай, прачырыкаѓ:
  - Хоць на выгляд усяго босы хлапчук,
  Вус не прабіѓся, але ѓжо тытан...
  У бітвах дарослы хлопец нават занадта,
  І нанясе забойны ѓдар!
  І вось хлопчык босымі пальчыкамі ножак тузае за нітачкі, і крылатыя змеі тараняць нямецкія і амерыканскія штурмавікі. Тузін самалётаѓ саюзнікаѓ і Трэцяга Рэйха зараз выбухае.
  Аляксей Сотнікаѓ і дзве прыгожыя, у адных купальных касцюмах дзяѓчыны зноѓ націскаюць на пускавыя гаплікі, падбіваючы чарговыя машыны капіталістычнай кааліцыі.
  Хлопчык голай пяткай раздушыѓ жучка і зароѓ:
  - Пройдуць пекла тыя часы,
  Упадзе Трэці Рэйх...
  Ня будуць панаваць Сатана,
  Змагайся не дрэйф!
  Іншыя хлопчыкі таксама накіроѓваю змеі босымі ножкамі. І вось штурмавікі кааліцыі натыкаюцца на маленькія, але смяротныя лятаючыя прэзенты. Маса самалётаѓ гіне. Яны разрываюцца ѓ паветры, і расколваюцца на абломкі.
  Гараць гітлераѓскія лётчыкі... І ацалелыя штурмавікі ѓ спешцы раскідваючы ракеты і бомбы разлятаюцца.
  Вечны хлапчук Аляксей Сотнікаѓ пішчыць:
  - Слава вялікай Расіі!
  Піянеры хлопчыкі і дзяѓчынкі хорам падхопліваюць:
  - Слава СССР!
  Дзяѓчынка Маша крычыць ва ѓсю глотку, шлёпаючы, босы, мурзатай ножкай:
  - Сталіну слава!
  Хлопчык Пашка дадае:
  - І Алёшку слава! Ён геній!
  Акопы дзяцей добра замаскіраваны, і ѓ выніку разрываѓ бомбаѓ і ракет толькі два хлопчыкі і дзяѓчынка атрымалі невялікія драпіны. І гэта пры тым, што ѓтварыліся страшныя варонкі, і маса разбурэнняѓ і вывертаѓ плат зямлі...
  А дзе-нідзе грунт ад жару гарэѓ і дыміѓся.
  Адна з дзяѓчынак устала голай падэшвай і апякла ножку, ад чаго ѓскрыкнула:
  - Смерць Герынгу і Гітлеру!
  Дзеці былі поѓныя энтузіязму. Камсамолкі і гульнявыя дзяѓчаты Алёнка і Маргарыта гатовы да бойкі.
  Аляксей Сотнікаѓ заспяваѓ, складаючы на хаду:
  Нарадзіѓся я касмічнай эпосе,
  Дзе па галактыках насіліся караблі...
  Справы людзей зусім павер нядрэнныя,
  Вайну на часткі віцязь разарві!
  
  Але загадалі Багі-дэміургі,
  Ты хлопчык сваім продкам дапамажы...
  Вазьмі ты гіпербластэр у хлопца рукі,
  І Гітлера на часткі разарві!
  
  Ну што хлапчукі народжаныя ваяваць,
  Яны ліхія воіны павер...
  Бо рускія заѓсёды ѓмелі біцца,
  Няхай будзе знішчаны драпежны звер!
  
  Ды славіцца краіна мая святая,
  Вялікі наш родны СССР...
  Бяжыць дзяѓчынка па снезе босая,
  Паказваючы мужнасці прыклад!
  
  І я б'юся апантана з фашызмам,
  Вялікі рускі хлопчык піянер...
  І будзе наша вера з камунізмам,
  Хоць дапамагае фрыцам прагны Сэм!
  
  Паверце, рускім проста не зламацца,
  Народы ѓсё згуртуюцца ѓ Масквы...
  Я віцязь зусім не з душой паяцца,
  Мы Сталіну як Госпаду верныя!
  
  Ніхто зламаць не можа піянераѓ,
  Яны не дзеці - а сыны Багоѓ...
  Мы будзем пакаленнем прыкладаѓ,
  Не палічыць фюрар той рагоѓ!
  
  Ды наша слава нашай Радзімы лунае,
  Вышэй за самыя ѓ снег верце гор...
  Дзяѓчынка па снезе бяжыць босая,
  Уганяючы голай пяткай фрыца ѓ труну!
  
  Не верце, што моцныя зараз фашысты,
  Хоць іх "Шэрман" прадставіѓ Сэм...
  Не пашкадуем нават верце жыццю,
  Надыдзе час бурных змен!
  
  Айчына цудоѓная як сонца,
  Гуллівая Бацькаѓшчына - наша маці...
  І валасінка дзяѓчынкі золатам ѓецца,
  Здолеем фрыцаѓ на шматкі разарваць!
  
  Мы піянеры дзеці камунізму,
  Мы служым і Сварогу і Хрысту...
  Разгонім арды гідкія фашызму,
  Перамогу я Айчыне прынясу!
  
  Расія гэта Радзіма планеце,
  У ёй самыя каханыя мары...
  Шчаслівыя ведай і дарослыя і дзеці,
  Не трэба проста лішняй мітусні!
  
  Калі прыйдзе Усявышні будзе сонца,
  На Марсе стануць яблыні квітнець...
  Адзіны і кітайцы, і японцы,
  Амерыканцу з рускім па шляху!
  
  Аб'яднаюць ідэі камунізму,
  І вера ведайце ѓ Леніна мару...
  Адкінем у рысу брыдоту мы цынізму,
  Пабудуем у сусвеце прыгажосць!
  
  За нас Марыя і святая Лады,
  Мы шануем Богам, і Маркса "Капітал"...
  Хай будзе піянерам усім узнагарода,
  Для нас Сварог і Сталін ідэал!
  
  Фашысты ведайце не пройдуць таранам,
  У нас ёсць воля, сілы, ведайце моц...
  Мы скрушым ворага трайным ударам,
  І звярнуцца фюрара хутка ѓ вош!
  
  Хай будзе наша слаѓная Расія,
  Як вечны каласок у садзе цвісці...
  Таварыш Сталін ты ѓ нас месія,
  З табой мы будзем у камунізм ісці!
  
  Калі хвілін навальніцы, ліхалецці,
  Скончыцца крывавая вайна...
  Раптам пасталеюць нашы дзеці,
  Надыдзе шчасце вечнага часу!
  Добрую паэму склаѓ басаногі хлопчык Аляксей Сотнікаѓ, скончыѓшы яе на мажорнай ноце.
  Але вось пачынаецца артабстрэл... Калі штурмавы напад не атрымалася і каштавала вялікіх страт, то зараз забілі гарматы.
  Хлапчук-тэрмінатар-ваявода з не занадта далёкай будучыні пакуль яшчэ не стварыѓ зброі супраць артылерыі. Хоць геніяльнае дзіця і распрацоѓвала ракеты на апісках і вугальнай цязе.
  Хлапчук быѓ гатовы да бойкі, але пакуль ракеты яшчэ не прыведзены ѓ гатоѓнасці і яго басаногая каманда схавалася ѓ бліндажы.
  Каб прабавіць час падчас абстрэлу дзве камсамолкі, госць з будучыні, і дзве дзяѓчынкі Маша, і Клара, разам з хлопчыкам Пашкам гулялі ѓ карты.
  Кацярына, чые рудыя валасы ѓжо галіны, і ад чаго яна стала куды прыгажэй і сімпотней, босымі пальчыкамі ножак выкінула карту, адзначыѓшы:
  - Рэальна фрыцы і амерыканцы нас прасуюць!
  Алёнка дзяѓчына са злёгку павойнымі колеру сусальнага золата валасамі, адзначыла:
  - Але мы ѓсё роѓна не зламаемся, бо ѓ нас ёсць баявы дух!
  Аляксей Сотнікаѓ кіѓнуѓ:
  - На варожую тэхніку, савецкая навука адкажа цуда-зброяй! Я ѓ гэта веру!
  Машка кіѓнула галоѓкай з касічкамі:
  - Ты і сам наша зброя!
  І дзяѓчынка шпурнула карту босай, маленькай, адмытай ад бруду ножкай.
  Пашка з уздыхам заѓважыѓ:
  - Супраць нас ваюе ѓвесь капіталістычны свет! Такія няроѓныя сілы!
  Аляксей Сотнікаѓ, гэты вечны хлопчык лагічна заѓважыѓ:
  - Сувораѓ біѓ праѓзыходныя сілы суперніка! І мы паб'ём!
  Маргарыта праспявала са смяшком:
  - Чакае перамога, чакае перамога, тых, хто верыць у святы камунізм!
  Чакае перамога, чакае перамога, знішчаны дзяѓчынкай фашызм!
  Клара заявіла:
  - Якія б не былі грознымі ѓ гітлераѓцаѓ танкі, але ѓ нас знойдзецца адказ!
  Хлопчык Аляксей Сотнікаѓ, тупнуѓ босы, дзіцячай ножкай і кіѓнуѓ:
  - Вядома, знойдзецца! Ды і абстрэл суціхае, сітавіна на вынахад!
  І роды хлопчыкаѓ і дзяѓчынак выскачыла з бункера. Замільгалі іх ружовыя, адмытыя дзіцячыя, кругленькія пятачкі.
  Гітлераѓцы, зразумела, рушылі ѓ наступ танкамі.
  Прыгожая Алёнка праспявала:
  - Піянерыя, камсамолія! Разам па жыцці ісці!
  Піянерыя, камсамолія! Нам вер не збіцца са шляху!
  Аляксей Сотнікаѓ вострым зрокам дзіцяці з будучыні паглядзеѓ на поле. Рухаліся нямецкія, амерыканскія і англійскія танкі. Цэлая армада машын. Вось бачныя і самаходкі "Фердынанда". Амерыканскія танкі "Шэрман" высокія адны з кароткімі, іншыя з даѓжэйшымі рулямі. Больш прысадзістыя ангельскія "Чэрчыль", вельмі добра абароненыя. Вось бачныя і "Кромвелі" з кароткімі рулямі, але даволі спрытныя, падобныя на прас. Больш архаічны высокі "Гранд" войска ЗША. Лепшы англійскі танк "Чэленджэр" з семнаццаціфутавай гарматай. А вось і нямецкія. Грозны і буйны "Леѓ" з даѓгаствольнай гарматай.
  Уяѓны састарэлым "Тыгр" у сваёй квадратнай форме. Шустрая "Пантэра". Пазнейшыя і пакуль рэдкія мадэлі: "Тыгр"-2 і "Пантэра"-2.
  Абодва апошніх танка вельмі падобныя - нават гармата аднолькавая, толькі ѓ "Пантэры"-2 вежы паменш і ѓжо, і сілуэт ніжэй.
  "Фердынанд"-2 самаходка першая ѓ вермахце, дзе рухавік змаглі размясціць адным блокам з трансмісіяй і папярок. Наколькі лягчэй і ніжэй сілуэтам стала гэтая самаходка.
  А вось "Леѓ"-2 пакуль яшчэ ѓ серыю не пайшоѓ, трэба вырашыць шэраг тэхнічных праблем, каб запусціць такія машыны. Так што пакуль у немцаѓ танкі з састарэлай кампанавальнай схемай: трансмісія спераду, а рухавік ззаду, што вядзе да страт на кадарным вале.
  А вось англійскі "Чэленджэр", найноѓшую мае схему кампаноѓкі і рухавік у шэсцьсот конскіх сіл. Танк з'явіѓся нядаѓна і не надта масавы, але эфектыѓны.
  Але самы масавы гэта "Шэрман" у ЗША які вырабляцца ѓ велізарных колькасцях. Такая вось машына... Нядрэнна абароненая ѓ ілоб і ѓ часткі танкаѓ досыць даѓгаствольная гармата.
  Ідзе такая вось танкавая армада.
  Але босы хлопчык Аляксей Сотнікаѓ гэты свежы піянер прыгатаваѓ для мастадонтаѓ саюзнікаѓ некаторыя сюрпрызы.
  Напрыклад, сталі рвацца міны з пілавіння. Нямецкія, амерыканскія, англійскія танкі разрываліся гусеніцамі, ламаліся каткамі. Гарэѓ метал.
  Дзяѓчынка-піянерка пляснула босай ножкай і піскнула:
  - Вось так фашысты, атрымаеце!
  Першым падарваѓся танк "Леѓ". Затым два "Шэрмана". Далей "Пантэра" і "Чэрчыль". Затым зноѓ "Шэрманы" і "Кромвелі".
  А вось яшчэ адзін нямецкі танк маральнай састарэлы Т-4. Таксама яго падарвала. А тут задыміѓся і "Тыгр".
  Аляксей Сотнікаѓ, кідаючы гарошынкі смерці, босымі пальчыкамі дзіцячых ножак, запішчаѓ:
  - Слава СССР!
  Алёнка вельмі прыгожая дзяѓчына з залацістымі валасамі, узяла і босымі пальчыкамі ножак раздушыла казурка і піскнула:
  - За сусветную рэвалюцыю!
  Кацярына піскнула:
  - За вышэйшыя дасягненні СССР!
  І таксама як лупане з базукі. А базуку сам Аляксей Сотнікаѓ з трубы зрабіѓ. І яна вельмі забойна страляе.
  Хлапчук-тэрмінатар-ваявода таксама пальнуѓ, і прабіѓ з дыстанцыі "Тыгр"-2, і аглушальна прароѓ:
  - Я касмічны віцязь!
  І каманда з піянераѓ зароѓ:
  - Камунізму жыць!
  Гітлераѓцы і на самай справе натыкнуліся на вельмі агрэсіѓны супраціѓ супернікаѓ. І іх танкі, і танкі саюзнікаѓ раз-пораз выбухалі і разбураліся. І бескарысна прабачыць у дзяцей Чырвонай арміі літасці.
  Танкі вялі бязладны агонь і нічога не маглі зрабіць піянерам.
  Хлопчык Аляксей Сотнікаѓ зноѓ стрэліѓ з базукі і прапішчаѓ:
  - За Радзіму і Сталіна!
  Алёнка кінула босымі пальчыкамі дзявочых ножак каменьчык, зваліла суперніка і прачырыкала:
  - За веліч СССР!
  І падміргнула напарніцам.
  Хлопчык Андрэйка тупнуѓ босай ножкай, праспяваѓ:
  - Хутка сустрэнемся з марай,
  У жыцці важны першы крок...
  Бачыш зноѓ над краінаю,
  Віхуры люты нападаѓ!
  Аляксей Сотнікаѓ зноѓ лупануѓ з дальнабойнай шматразовай базукі, расколаѓ "Шэрман" і праспяваѓ:
  - І зноѓ працягваецца бой,
  Кіпіць гіперплазмы пажар...
  І Ленін такі малады -
  Наносіць смяротны ѓдар!
  Вось такі гэты юны баец малайчына. І босымі пальчыкамі дзіцячых ножак наводзіць прыладу на мэту. І зноѓ паліць. А саюзнікі ѓсё пруць наперад, разам з немцамі лезуць іх танкі. І толькі лішнія страты нясуць.
  Чым бліжэй падыходзяць мастадонты суперніка, тым больш нясуць страт. Дзеці ѓ прыватнасці страляюць з лёгкіх і простых базукаѓ, па танках, зрываючы з іх вежы. І наносяць каласальныя страты.
  Дзяѓчына Алёнка кідае гранату босымі пальчыкамі дзявочых ножак і спявае:
  - Гэта слава, слава камунізму,
  У нябёсы я з песняй палячу!
  Дзяѓчынка Лара таксама босымі пальчыкамі ножак запусціць забойны прэзент смерці, раздзіраючы супернікаѓ і верашчыць:
  - За веліч камунізму!
  Піянеры б'юцца ѓпарта і хлопчыкі, і дзяѓчынкі адначасова. І ѓсе такія вось баявыя.
  Мішка таксама босы, дзіцячай ножкай шпурне гранату, спыніѓшы амерыканскі "Шэрман" і пішчыць:
  - За савецкую Расію!
  І зноѓ дзеці б'юцца. Гітлераѓскія і саюзніцкія танкі натыкаюцца на міны, гранаты, стрэлы базукаѓ. І іх літаральна не спыніць.
  Дзяѓчынка Клара страляе з аѓтамата па пяхоце. Затым босай ножкай кінула гарошынку з вугальнай выбухоѓкай. Парвала масу фашыстаѓ і праверашчала, скалячы зубкі:
  - Я абсалютная чэмпіёнка свету!
  І голай пятачка дзяѓчынкі зноѓ падкіне гарошынку. Тая выбухне, і парве пару фашысцкіх каткоѓ танка.
  Дзяѓчынка Маша дала чаргу, і пісталет-кулямёта. Скасіла фрыцаѓ і прамурлыкала:
  - Славы рускім волатам!
  І голай, круглай пяткай як паддасць падаруначак анігіляцыі.
  Вось гэта дзяѓчынкі. Ды і хлопчыкі імкнуцца не адставаць. І страляюць па гітлераѓцам, і выкошваюць пяхотнікаѓ, а гэта цэлы замежны легіён. І босымі пяткамі піянеры як пашлюць поѓнае знішчэнне ворага.
  І засмяюцца.
  А як фашыстаѓ калектыѓна малоцяць піянеры. І голымі, бруднымі каленкамі націскаюць на ствалы базук.
  А вось хлопчыкі на дротах падцягваюць міны з пілавіння. І як падрываюць бязлітасна фрыцаѓ і іншых наймітаѓ. Вось гэта сапраѓды таталітарны разгром.
  Басаногі дзіця Аляксей Сотнікаѓ паліць з базукі і хлопчык спявае:
  - Свет пагружаны ѓ крывавае святло,
  Народ пастаѓлены да сценкі...
  Але веру сонечны світанак,
  Але веру сонечны світанак!
  Развее змрок турэмнага засценка!
  Нас спадары, нас спадары...
  Да падману прызвычаілі!
  І без суда! І без суда!
  У падвалы завастрылі!
  Хлапчук дзейнічаѓ вельмі энергічна, як і яго піянеры. І яны разбуралі фрыцаѓ без усялякага жалю. Ламалі іх дакладнымі стрэламі і разбурэннямі.
  Прыгажуня Алёнка, страляючы ѓ фашыстаѓ, і нібы дзівячы іх, узяла і прачырыкала:
  - Наша вера ѓ камунізм,
  Абвергне злы фашызм!
  І босымі пальчыкамі ножак дзяѓчынка зноѓ возьме і стрэліць па непрыяцелю.
  Машка піянерка голай круглай пятачкай паддала гранату і разбіла нямецкі танк, піскнуѓшы:
  - За камунізм!
  Кацярына, ведучы агонь з аѓтамата, прабурчала:
  - Гітлера ѓ лесе знойдзем, Гітлера ѓ лесе знойдзем! З ім жартаваць не станем! На часткі разарвём!
  І босымі пальчыкамі ножак дзяѓчына зноѓ шпурне гранату і прачырыкае:
  - На часткі разарвём!
  Хоць і грозны танк "Леѓ" мастадонт вагой і тон 90, але яму супраць савецкіх піянераѓ не выстаяць.
  І дзеці яго разбураюць, шпурляючы босымі ножкамі гарошынкі з вугольчыкаѓ, а гэта рэальная смерць.
  Прыгажуня Алёнка крычыць:
  - Наш рускі дух!
  І дае забойную чаргу з аѓтамата, скошваючы суперніка. І выдаючы чарговую гару трупаѓ.
  Аляксей Сотнікаѓ, ведучы агонь, адзначае:
  - Мы іх спынілі!
  І зноѓ хлопчык кідае босай ножкай гранату і падкруткай. І чарговы нямецкі танк спынены.
  Вось рухаецца амерыканская САУ "Ведзьма". Хуткая машына, але слабавата абароненая і яе збіваюць з базукі. Стрэльнула дзяѓчынка з касічкамі і патрапіла дакладна.
  Іншая дзяѓчынка босымі пальчыкамі ножак шпурнула гарошынку і разбурыла фашыста, і праспявала:
  - Слава СССР! Піянеры ѓсім прыклад!
  І зноѓ як дасць чаргу забойнай сілы. І масу фашыстаѓ возьме і выкасіць.
  Баявая Алёнка, страляючы ѓ фрыцаѓ, віскоча:
  - Я дзяѓчына, якая ѓсіх перамагае!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак, нешта і запусціць забойнае.
  Кацярына, страляючы ѓ супернікаѓ, выдала:
  - Касмічны камунізм ды прыбудзе з намі!
  І як падміргне. І голай пяткай гранату возьме і паддасць. І як фашыстаѓ капітальна абрубіць.
  Піянеры ваююць смела. І да іх не падступішся. А як яны страляюць трапна і дакладна.
  Дзяѓчына Алёнка зноѓ босымі пальчыкамі ножак гранату забойнай сілы кіне, ворагаѓ разарве і прачырыкае:
  - За самы касмічны камунізм!
  Дзяѓчаты страляюць, а хлопчыкі і дзяѓчынкі не адстаюць.
  Вось адразу тры "Шэрманы" перавярнуліся. Вось іх дзеці б'юць, дык капітальна з праблем малоцяць.
  Прыгожая Алёнка прачырыкала:
  - Па нітачцы, па нітачцы,
  Хадзіць я не хачу...
  Босая камсамолачка,
  Жывая!
  І зноѓ голай пяткай як па фашыстах запусціць прэзентам смерці. І выкасіць з вялікай смеласцю гітлераѓцаѓ.
  Кацярына, хіхікаючы і скалячы зубкі, адзначае:
  - У імя ідэй камунізму!
  І голай пяткай як паддасць прэзент смерці і знішчэнні!
  Баявая Алёнка, ведучы агонь, і скошваючы шэраг за шэрагам наймітаѓ і фашыстаѓ, выдала:
  - Славіцца савецкая зямля!
  І зноѓ голай пяткай, як у фашыстаѓ кідае.
  Паднімецца цэлы сноп крыві і аскепкаѓ.
  Аляксей Сотнікаѓ страляючы з вялікай трапнасцю, і кідаючы босымі пальчыкамі ножак прэзенты смерці, адзначыѓ:
  - Радасць, радасць назаѓжды!
  Дзяѓчынка Лянку, ведучы агонь, падтрымала хлопчыка-тэрмінатара:
  - Хай выканацца мара!
  І босымі пальчыкамі піянерка як кіне забойнае.
  Вось такія тут баявыя дзеці.
  Аляксей Сотнікаѓ адзначыѓ, скалячы зубкі:
  - Побач, побач, радасць і бяда,
  Трэба, трэба, цвёрды адказ даць!
  Алёнка Сотнікава, страляючы па гітлераѓцам, выдала:
  - Сонечнаму свету,
  Так так так! Так!
  Ядзерным выбуху,
  Не, не, не!
  І зноѓ як зарадзіць чаргой забойнага кшталту.
  Аляксей Сотнікаѓ босымі пальчыкамі сваіх хлапечых ножак, як запусціць забойнай сілы прэзент смерці некалькі гарошын. І нямецкія танкі, атрымаѓшы пашкоджанні, адыходзяць.
  Хлопчык-тэрмінатар-ваявода праверашчаѓ, нібы папугай:
  - Адзін два тры! Адольфа разарві!
  І хлапчук узяѓ і голай пяткай паддаѓ цэлую звязку вугальных гранат.
  І столькі гэтых фрыцаѓ зараз парвала.
  Вось гэта ён узялі па гітлераѓцам трапна ѓрэзаѓ.
  Баявая Алёнка, страляючы ѓ фашыстаѓ, і вельмі трапна дзівячы гітлераѓцаѓ, прагарлапаніла:
  - Слава эпосе камунізму!
  І босымі пальчыкамі ножак кінула гранату знішчэння. І столькі фашыстаѓ разам парвалася.
  Страты суперніка ѓ танках раслі. Немцы, з саюзнікамі бачачы наколькі ѓпартая абарона, сталі адыходзіць. Яны і сапраѓды павярнулі назад. І па іх узмацніѓся абстрэл.
  Кацярына, ведучы агонь па непрыяцелю, і паслаѓшы па высокай дузе, пасланне з базукі, выдала:
  Зорная вышыня,
  Наша святая краіна!
  І босымі пальчыкамі ножак зноѓ шпурнула пасланне смерці, і разграміла масу супернікаѓ.
  Немцы і саюзнік адступалі...
  Піянеры і гарлапанілі, беглі за імі, шпурляючы гранаты. І такія баявыя тут былі і хлопчыкі, і дзяѓчынкі.
  Баявая Алёнка ѓпэѓнена заѓважыла:
  - Наша праѓда ва ѓсім!
  І босымі пальчыкамі ножак, зноѓ як запусціць забойчую гарошынку смерці.
  Аляксей Сотнікаѓ, страляючы на хаду, прапішчаѓ:
  - Разам мы вялікая сіла,
  З намі лютасьць кракадзіла!
  І хлапчук зноѓ як запусціць забойны падаруначак разбурэння.
  Усё гэтае войска наступала і ламала ненавісны вермахт.
  І дзеці былі ѓ нападзе, пераследуючы непрыяцеля. Іх счарнелыя ад пылу круглыя пятачкі мільгалі.
  І як піянеры нішчылі непрыяцеляѓ. Як яны іх грамілі. І без перапынку выкошвалі. І гранаты кідалі.
  Вось гэта сапраѓды савецкія піянеры, якіх баіцца любы фашыст.
  І ѓжо калі яны ѓзяліся малаціць, то будуць тыраніць капітальна.
  Дзеці-байцы, атакуючы, рашуча спявалі;
  Увесь свет гвалту мы разроем,
  Да падставы, а затым...
  Мы новы, новы свет пабудуем,
  Хто быѓ нікім, той стане ѓсім!
  І дзве дзяѓчыны-камсамолкі таксама як лупануѓ з аѓтаматаѓ і зрэжуць фашыстаѓ.
  А затым голымі пяткамі як паддадуць па мяшку з пілавіннем. Тыя паляцелі з вялікай інтэнсіѓнасцю і ѓзялі і разарваліся над уцякаючымі танкамі гітлераѓцаѓ. І столькі парвалі іх і разабралі на запчасткі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Немцы і замежныя найміты з усяго свету атакавалі горад Вязьму. З поѓдня наляцеѓ цёплы вецер і нягледзячы на халодную пару года, снег растаѓ і кішэла сапраѓдная каша. Нямецкія танкі з цяжкасцю паѓзлі па вуліцах савецкага горада.
  Батальён піянераѓ з дзяцей розных нацыянальнасцей ваяваѓ з гітлераѓцамі на вуліцы Кірава. Камандавала батальёнам камсамолка Алія.
  Прыгожая дзяѓчына вяла агонь з аѓтамата. Каб было спрытней і паберагчы абутак, яна схавала боцікі і мільгала, круглымі, дзявочымі пяткамі.
  Стаяла плюсавая тэмпература, і дзеці байцы былі ѓ шорціках, або кароткіх сукенках, фарсіѓшы голымі пяткамі.
  Рабяты стала перасоѓваліся і таму не мерзлі.
  Хлопчык Аляксей Сотнікаѓ разам з дзяѓчынкай Алёнкай (яго жонка таксама прыняла дзіцячае аблічча, каб не занадта адрознівацца ад які стаѓ дзіцем мужа!), абодва з чырвонымі гальштукамі, упёршыся босымі ножкамі падцягнулі міну, і нямецкі "Каралеѓскі тыгр" атрымаѓшы падрыѓ коѓзанкі, спыніѓся.
  Іншы хлопчык-піянер Аркаша Сапожкаѓ і дзяѓчынка Аліса, таксама запусцілі з рагаткі прэзент смерці, уражваючы гітлераѓскі транспарцёр. Мурзатыя, дзеці шлёпалі босымі ножкамі па аскепках пліткі, і нават не моршчыліся.
  Юныя ваяѓнікі праспявалі:
  - Мы піянеры дзеці камунізму!
  Камсамолка Наташа адобрыла, і кінула босай ножкай выбух-пакет, раздзіраючы пяхотнікаѓ кіѓнула:
  - За справу Леніна!
  Камсамолка Машка таксама дала чаргу. І босымі пальчыкамі ножак запусціла бумерангам, зразаючы галовы наймітам і піскнула:
  - За справу Сталіна!
  Батальён дзяѓчат падтрымлівае піянераѓ. Дзяѓчынак шмат і яны прыгожыя, у кароткіх спадніцах і басанож.
  Камсамолка Алсу, лупанула з супрацьтанкавай стрэльбы, і патрапіла ѓ борт "Пантэры". Пасля чаго дзяѓчына праспявала:
  - Партыя, Ленін, камсамол!
  Камсамолка Азіза - таксама як урэжа па суперніку разам з дзяѓчынай Анісай з самаробнай катапульты. І прыгажуні тут вельмі баявыя і дакладныя ѓ стральбе і бітвах.
  Ваяѓніцы не даюць непрыяцелю літасці.
  Анастасія Ведзьмакова ѓ небе дзярэцца нібы рэальная ведзьма-тэрмінатар. Акуліна Арлова разам з ёй. Няхай нямецкія самалёты і больш магутны ѓзбраеннем, але ваяѓніцы іх разбураюць.
  Акуліна заходзіць Фоке-Вульфу ѓ хвост. Ды ѓ непрыяцеля цэлых шэсць авіягармат, але гэта дзяѓчынку не бянтэжыць. І яна б'ецца нібы сапраѓдны тытан і волат.
  Настасся Ведзьмакова падбадзёрыла напарніцу:
  - Ты ёсць дзяѓчынка класа супер!
  Акуліна, падразаючы чарговага немца, і націскаючы на педалі голымі, загарэлымі ножкамі, адзначыла:
  - Нібы супер гучыць па-дзіцячы!
  Вядзьмакова хіхікнула і адзначыла:
  - Мы ѓ нейкай ступені і ёсць дзеці! Прычым, дзеці крутыя!
  І маладая жанчына бліснула жамчужнымі зубкамі.
  Грозны падвяргаѓся абстрэлам... Камсамолкі і піянеры, адчайна біліся, нібы сапраѓдныя тытаны.
  Аляксей Сотнікаѓ і Леха Цецераѓ абодва басаногія хлопчыка-піянера, таксама з дапамогай дроту пацягнулі выбухны пакет з пілавіння, да магутнага танку "Леѓ", які з цяжкасцю перамяшчаѓся, па гразі, несучы каласальны ѓвесь. І вось яго задняму катку прырос камяк з узрыѓчаткай, і як ірване... Разбітыя гусеніцы разляцеліся ѓ розныя бакі.
  Аляксей праспяваѓ:
  - Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  Леха Цецераѓ падхапіѓ, топну босай дзіцячай ножкай:
  -Ярка ззяць стане сонца,
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  Хлопчыкі абодва смуглыя і ѓ шортах, Аляксей толькі са светлымі валасамі, а Леха з чорнымі. Але яны разам б'юцца з гітлераѓцамі. Камсамолка Васіма з варанай грывай воласа, з белымі валасамі дзяѓчына Васіліса.
  Абедзве прыгажуні нягледзячы на холад у кароценькіх спадніцах. І іх круглыя пятачкі, такія панадлівыя.
  І Бэла камсамолка з імі, і таксама страляе. І босымі пальчыкамі кідае чарговы выбухны пакет.
  Тут б'юцца дзяѓчаты і дзеці, але фашыстам не даюць прарвацца. І баі ідуць жорсткія.
  Вязьму зрэшты, гітлераѓцы спрабуюць акружыць. І гэта небяспечна. Але танкі і транспарцёры гразнуць у гразі...
  І рвуцца бомбы... Вось і Ю-488 спрабуе бамбіць горад. А з ім і Б-29 амерыканскія монстры... Дзяѓбаюць і газаметы...
  На Ю-288 ляцяць дзве дзяѓчыны: Ізабэла і Заіра, прыгожыя бландзінкі. Яны кідаюць уніз бомбы. Але вось са боку з'яѓляецца ЯК-9.
  Ізабэла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак наводзіць авіягармату, і страляе па савецкай машыне. Затым дадае хуткасць. ЯК-9 і так не занадта хуткасны, а тут яшчэ і ѓ перагружаным варыянце, і дагнаць нямецкую машыну не можа.
  Дзяѓчаты б'юць голымі пятачкамі па шкле і пішчаць:
  - Славіцца, наша войска святая!
  І як пакажуць мовы!
  І савецкая машына патрапіла пад агонь двух задніх авіяцыйных гармат, і загарэлася, вод што босыя пальчыкі дзявочых ножак робяць.
  Заіра прачырыкала, выскаліѓшы зубкі.
  - Я ѓсіх памываю чырвоных салдат!
  І падміргне блакітнымі вочкамі. І ѓ яе выгляд самы баявы і насычаны.
  А як яна кахае прыгожых юнакоѓ.
  Зрэшты, забіваць у яе смага куды больш.
  Калі немкі прызямліліся адбамбіѓ, Заіра выпіла крыху піва. А Ізабэла акрамя піѓка яшчэ і дадала ракаѓ. Дзяѓчыны з задавальненнем перакусілі. Яны пакінулі хупавыя, босыя, сляды на інэі аэрадрома. Хлапчукі пажыралі іх амаль аголеных прыгажунь галоднымі і збянтэжанымі поглядамі. Наколькі дзяѓчынкі прыгожыя і разам з тым і жудасныя.
  Ізабэла спытала ѓ Заіры:
  - Як ты думаеш хутка канец вайне?
  Заіра адзначыла:
  - Не раней лета! Пакуль не возьмем Маскву, рускія не капітулююць!
  Бландынка са смарагдавымі вачамі заѓважыла:
  - І пасля падзення Масквы яшчэ могуць быць баі!
  Бландынка з блакітнымі валасамі пагадзілася:
  - Могуць! Але гэта ѓжо будуць не баі, а агонія!
  І дзяѓчаты засмяяліся, даелі ракаѓ, і зноѓ у бой... Пакуль надвор'е было адносна лётнае. І іхнія голыя ножкі пакідалі хупавыя, босыя сляды.
  Ізабэла адзначыла:
  - У нас усё прыгожае, нават сляды!
  Заіра кіѓнула:
  - Нямецкія дзяѓчыны сама дасканаласць!
  І абедзьве злыя прыгажуні хорам засьпявалі:
  - Рэйх сама дасканаласць,
  Рэйх сама дасканаласць...
  Ад усмешкі да жэсту,
  Вышэй усякіх хвал!
  Ах якое шчасце,
  Ведаць, што мы дасканаласць,
  Ведаць, што мы дасканаласць,
  Ведаць, што мы ідэал!
  І зноѓ сыплюць бомбы на савецкія пазіцыі. І людзі гінуць. Шмат людзей гіне ад абстрэлаѓ і бамбёжак. І ад стрэлаѓ газаметаѓ, і іншых забойных прыстасаванняѓ.
  Анастасія Вядзьмакова і Акуліна Арлова вельмі прыгожыя дзяѓчаты. Анастасія ѓжо мае нямала гадоѓ, але не старэе, і выглядае вельмі свежай і юнай, толькі моцна развітыя, буйныя мышцы робяць яе з выгляду старэй. А тварык у яе ні ежай маршчынкі або сетачкі, з далікатнай, загарэлай скурай. А Акуліна яшчэ гадамі юная. Абедзве прыгажуні на выдатным рахунку. Яны асы найвышэйшага класа. Тым больш Пакрышкін пасля таго як яго збіѓ Фрыдрых-Волька, моцна кантужаны і ѓжо больш баявых вылетаѓ не здзяйсняе.
  Анастасія здзяйсняе манеѓр ірваная бочка. І збівае некалькі ѓжо састарэлы МЕ-109. Пасля чаго дзяѓчына-волаты пішчыць:
  - Мы арліцы ѓ небе ліхія!
  Акуліна праводзіць манеѓр, лісіная змейка, і зразае ѓ хвост Фоке-Вульфу і цвіркае:
  - За намі Расія! За намі Расея!
  Дзяѓчыны вядома ж на ѓздыме. Яны нават станікі не надзелі ѓ адных трусіках тоненькіх б'юцца. Але гэта моцна дапамагае ѓ баі. Бо павялічвае эфектыѓнасць уздзеяння забойных вывертов.
  Анастасія зноѓ здзяйсняе манеѓр. На гэты раз у яе супернік больш сур'ёзны МЕ-309, які мае сем агністы кропак. У тым ліку тры авіяцыйныя гарматы 30-міліметраѓ калібр. І гэта зразумела сур'ёзны апанент. Магутнае ѓзбраенне дазваляе зразаць суперніка з аднаго заходу. А ѓ цябе толькі адна авіяпушка...
  Настасся зрэшты, спрытна кідае свой самалёт у бок, сыходзяць ад якія ляцяць свінцовых бруй. Ды ѓ яе ѓсяго 20-міліметраѓ калібр гарматы. Але калі пальнуць па хвасце.
  Анастасія праспявала з усмешкай:
  - Мне ѓ хвост выйшаѓ Юнкерс,
  Але вось задыміѓ ён...
  Прыкра завылі шрубы,
  Ім нават не трэба крыжоѓ на магілы,
  Сыдуць і на крылах крыжы!
  Акуліна хіхікнула і падрэзала Ю-188, праваркаваѓшы:
  - За вясёлыя перамогі!
  І паказала свае жамчужныя зубкі. Дзяѓчыны тут самага шырокага і каласальнага баявога разліву.
  Анастасія кідае ЯК-9 у бок. Яе зноѓ спрабуюць збіць. Насядае МЕ-309, машына сур'ёзная.
  Анастасія праспявала з лютасцю:
  - І бачу сур'ёзнага,
  У сне Івана Грознага ...
  Зямля ѓ Сібіры раздадзена,
  Табе Родная Русь!
  І ваяѓніца зноѓ падбівае нямецкую машыну. Спачатку распарвае ёй крыло. Прымушае губляць хуткасць. А потым заходзіць у хвост. У немца добрыя шанцы сысці за рахунак высокай хуткасці пікіравання. Але не супраць Ведзьмакова. Бо яна ас найвышэйшага класа!
  Акуліна ѓ таксама ѓ жорсткім баі. Дзяѓчына ѓпіраецца голымі пяткамі ѓ педалі і напявае:
  - Не стрываць славян прыніжэньня,
  Супраць немцаѓ устанем усё гарой...
  Не пацерпім больш абразы,
  Зьнішчым ворага сталёвай рукой!
  Вось супраць яе "Аэракобра". Моцная машына: чатыры кулямёты, і адна авіягармата - 37-міліметраѓ. Акуліна сваю машыну пускае як санкі з горкі адыходзячы ад авіяцыйных снарадаѓ. І паднырае пад чэрава. Націскае босымі пальчыкамі ножак на гашэтку... І дзівіць сапраѓды ва ѓразлівую цэль.
  І амерыканская машына загараецца.
  Акуліна з натхненнем праспявала:
  - Да перамогі несмяротных ідэй камунізму!
  Анастасія таксама б'ецца добра. Вось супраць яе тры "Мустанга". Яны быццам бы не такія грозныя як МЕ-309, чые авіягарматы здольныя збіць з аднаго траплення. Няма ѓ "Мустанга", амерыканскага знішчальніка толькі кулямёты. Але затое іх шэсць, даволі вялікі 14-міліметраѓ калібр.
  Анастасіі даводзіцца манеѓраваць. Бруя куль злёгку падрапала крыло. Але ёсць трапленне на збліжэнне і амерыканскі знішчальнік гарыць.
  Анастасія праспявала:
  -Вар'яцкі дом у агні,
  Будзе бясконца нячысцікі мучыць,
  Грэшны чалавек сваё атрымае,
  Той, хто пакланяѓся Сатане!
  І вось яшчэ адна машына ЗША падвітая... І гэта зразумела даволі сур'ёзная заяѓка.
  Апошняя машына з янкі спрабуе пайсці. Мустанг, па хуткасці пераѓзыходзіць ЯК-9 і яму атрымоѓваецца адарвацца. Настасся пальнула з дыстанцыі.
  І зачапіла амерыканца. Але той дымячы хвастом, усё паспеѓ сысці з дыстанцыі бою.
  Анастасія адзначыла:
  - Піф-паф! Не патрапіѓ! Зайка шэры паскакаѓ!
  Акуліна таксама біліся з Р-51. Магутная машына з васьмю кулямётамі. І таксама манеѓруючы падпальвае гэтай машыне крыло... І заводзіць у тыл, падстрэльвае.
  Акуліна праспявала:
  - Сонейка смяецца,
  Ярка свеціць дзецям...
  І зноѓ кінула сваю машыну ѓ бок. Страляе ѓ Ю-88. Дадзеная машына састарэлая, але яшчэ ваюе. Немец, спрабуе ѓцячы. Але яму ад дзяѓчынкі, што энергічна цісне на педалі голымі, круглымі пятачкамі схавацца не ѓдаецца і машына загараецца.
  Анастасія са смяшком заѓважыла:
  - Вось так яны нас баяцца!
  І чарговы Фоке-Вульф накрыла!
  Акуліна з лютасцю вымавіла ведучы агонь:
  - Мір нас павінен паважаць, баяцца,
  Подзвігам дзяѓчат не палічыць лічбы...
  Камсамолкі так умеюць біцца,
  Будзе знішчаны Сатана!
  І ваяѓніца падміргнула сваёй напарніцы. Хаця той і не відаць...
  Прыгажуні вяртаюцца назад. І гэта рызыкоѓна. Вось МЕ-109 пачынае за імі гоняцца. Страляе...
  Дзяѓчаты манеѓруюць. Машына нямецкая небяспечная. Акуліне пашкодзіла крыло, і загарэлася дрэва.
  Яе дзяѓчына дацягнула да ѓзлётнай паласы. Дасталася і Ведзьмакова ... І ёй прабіѓ фюзеляж і выцекла алей, злёгку пашкодзіла матор.
  Дзяѓчынкі пакуль вымушаны адмовіцца ад палёту. Іх машыны чыняць.
  І ён басанож пабеглі па снезе. Размінаюць свае моцныя і мускулісты целы.
  Абедзве дзяѓчыны загарэлыя. Рудая, чые валасы на ветры як сцяг СССР, і бландынка.
  Настасся пытаецца напарніцу:
  - Ну, як ты думаеш паб'ём немцаѓ?
  Акуліна сапраѓды з уздыхам адказала:
  - Каб толькі немцаѓ... Увесь капіталістычны свет на маторах!
  Рудая сцвярджальна кіѓнула:
  - Праціѓнік вельмі моцны. Але чаго вы чакалі?
  Бландынка заѓважыла з уздыхам:
  - Пасля Сталінграда ѓ нас быѓ аптымізм ключом. Але так атрымалася, што мы занадта ѓжо паспяшаліся адчыняць шампанскае....
  Тым часам баі ішлі з ужываннем розных відаѓ тэхнікі. Герда і Шарлота, напрыклад, толькі што атрымалі найноѓшую САУ Е-10 для абкаткі на фронце.
  Машына з нізкім у 1,4 метра сілуэтам і гарматай у 75-міліметраѓ 48ЭЛ калібр ствала. Нядрэнная, і пакуль у лёгкім варыянце. Лабавая браня - 60-міліметраѓ, а бартавая - 30-міліметраѓ. Вага тон дзесяць, рухавік у 400 конскіх сіл.
  Хадавыя якасці ѓ самаходкі цудоѓныя, і ѓ гарах Каѓказа ёй самае месца. Якраз каталіцкія Каляды і даставілі першую мадэль выкананую ѓ метале. Адзін у яе толькі недахоп: слабаватае браніраванне, але гэта кампенсуецца вялікімі кутамі рацыянальнага нахілу броні.
  Дзяѓчыны Герда і Шарлота размясціся амаль лежачы. Магутны рухавік дае цяпло, і ѓ бікіні і босым прыгажуням суцэль камфортна.
  Вось націскаючы босымі пальчыкамі ножак бландынка кідае машыну ѓ бок. У іх зараз моцны супернік ІС-2. Машына рэдкая пакуль у Чырвонай Арміі, але зараз трапілася.
  І пад удар яе 122-міліметровай гарматы лепш не трапляцца. Савецкая машына страляе з дыстанцыі. І зразумела прамахваецца ѓ жвавую самаходку.
  А зараз трэба зблізіцца на дыстанцыю бою, каб прабіць непрыяцеля.
  Герда адзначае:
  - Праціѓнік моцны, але нязграбны!
  Шарлота адзначыла са смяшком:
  - Ён вялікі, але браня ілба вежы слабаватая!
  Бландынка кіѓнула:
  - Дык праб'ем яго!
  Савецкая машына акрамя іншых недахопаѓ яшчэ валодала дрэннай обзорность, і не магла прыстукнуць вёрткі нямецкую самаходку.
  Яшчэ адзін стрэл і міма. Акрамя таго ѓ магутнай гарматы хуткастрэльнасць невялікая.
  А самахода якая ѓ немцаѓ хуткая.
  І вось Герда націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку, і забойны снарад прабіѓ лоб вежы ІС-2.
  І пачаѓ дэтанаваць пабіты расейскі танк. Капітальна нават пачаѓ выбухаць і яго снарады ѓступілі ѓ ланцуговую рэакцыю.
  І разбурэнні пайшлі вельмі каласальныя.
  Ірванула і адарвала вежу савецкім мастадонце ІС-2, нібы корак вылецела з шампанскага.
  Герда адзначыла:
  - Добрая самаходка, але гармата слабаватая!
  Шарлота з гэтым пагадзілася:
  - Прылада ад "Пантэры" мацней будзе!
  Бландынка дадала:
  - І больш эфектыѓна!
  Рудая заѓважыла:
  - З Е-25 звязаныя надзеі на паѓнавартасны знішчальнік танкаѓ. Зрэшты, калі так пойдзе далей, нам няма чаго хутка стане нішчыць.
  Нямецкая самаходка падбіла яшчэ дзве гарматы і сутыкнулася з Т-34-85. Зрэшты, і гэтая машына не праблема. Ваяѓніцы апусцілі снарад у стык вежы. І расейскі танк атрымаѓ смяротную рану. І пачаѓ узрывацца.
  А Т-34-76 для нямецкай самаходкі ѓ ілоб не небяспечны. Яго снарад саслізгвае з вельмі моцна нахіленай брані.
  Герда прабіла яго націскам босых пальчыкаѓ ножак, і адзначыла:
  - Цяпер я цвёрда ѓпэѓнена ѓ нашай перамозе!
  Шарлота яхідна ѓставіла:
  - А не зараз?
  Бландынка сапраѓды адказала:
  - Пасля Сталінграда ѓзніклі некаторыя сумневы!
  Рудая хіхікнула:
  - А пасля Масквы?
  Герда сур'ёзна адказала:
  - Там нас перамаглі не рускія, а генерал Мароз!
  Шарлота жартам праспявала:
  - Ой мароз, мароз,
  Не марозь мяне,
  Не марозь мяне...
  Майго каня!
  Дзяѓчыны вывернулі сваю самаходку, і атрымалі снарад па лбе. Нават у вушах зазвінела. Але затое ён сышоѓ у рыкашэт.
  Шарлота лаялася:
  -Па вушах як музыка!
  Герда хіхікнула:
  - Будзе нам кава і какава з гарбатай!
  Пасля чаго іх самаходка разнесла яшчэ і савецкі грузавік, затым дакладна ѓ казённую частку была ѓражана і расійская гаѓбіца.
  Е-10 рухалася да ста кіламетраѓ за гадзіну, і гэта машына, якая не давала сябе ѓдарыць.
  Вось дзяѓчаты яшчэ з кулямёта далі чаргу па расійскіх салдатах, скасіѓшы пару тузін. І засмяяліся красуні.
  Герда адзначыла:
  - Наша самаходка самая цудоѓная, у практычным плане, і гэта вельмі крута.
  Шарлота адзначыла са смяшком:
  - Ды гэта можа і амерыканцам даць па рагах. Спачатку возьмем Маскву, потым Нью-Ёрк.
  І вось нямецкая машына ѓзяла і запусціла і чарговы падарунак смерці, разбіла самаходку Расіі. І дзяѓчаты зноѓ смяюцца.
  Мірабела ляцела ѓ небе на штурмавіку ІЛ-2. І ледзь не нарвалася на экіпаж Герды. А калі б нарвалася, то дрэнна было б дзеѓкам Трэцяга Рэйха. ІЛ-2 іх бы пратараніѓ з паветра.
  А так Мірабела прабіѓ з авіяцыйнай гарматы "Тыгр"-2 і прачырыкала:
  - Я адмовіла вам два разы,
  Заявіла заплаці!
  Вось такая я зараза -
  Мне не больш за дваццаць!
  І як засвішча.
  А вось і просты "Тыгр" рухаецца, а з ім два "Шэрманы". Амерыканскія танкі высокія, і даволі слабаватыя ѓзбраеннем. Хоць трыццацьчацвёрку і праб'юць.
  Мірабела лупанула з гармат па "Тыгру". У яе калібр у 50-міліметраѓ і прабіѓ фашыста. Пасля чаго прачырыкала:
  - Гайдар крочыць наперадзе!
  І перанесла агонь на "Шэрманы". Тыя вельмі нервова затросся. І давай штабнаваць з зенітных кулямётаѓ. Ды гэта для ІЛ-2, можа быць небяспечным. А наогул савецкая машына састарэлая. Яе можа збіць які-небудзь знішчальнік і лётныя характарыстыкі няважныя.
  Мірабела, праспявала:
  - Але вось провіду ѓхмылка,
  Патрапіѓ сучаснік туды...
  Дзе запалам пакутлівай, палкай,
  Гарыць дзева пекла вайна!
  І вось ваяѓніца абстрэльвае "Шэрманы". Спрабуе іх збіць. Але тыя тузаюцца і абараняюцца.
  Мірабела прапішчала:
  - Я дзяѓчына крутая, зусім б'юся босая!
  І голай пяткай як націсне на гашэтку. І зноѓ суперніка накрые.
  Мірабела ѓспамінае які ѓ яе прыгожы юнак у апошні раз быѓ і як з ім было прыемна.
  Дзяѓчына праспявала:
  - Скачуць белыя зайчыкі,
  З дзяѓчынай бегаюць хлопчыкі!
  І падміргне, сваімі бэзавымі вочкамі. І як блісне жамчужнымі зубкамі.
  Вярнуѓшыся дзяѓчына ѓ першую чаргу, напрасілася на найбліжэйшага хлопца. І пакуль штурмавік запраѓлялі і папаѓнялі баявы камплект добранька зарадзілася ад яго энергіяй. І стала куды мацней і жвавей.
  Наогул устрыманне жанчынам шкодна, гэта ѓсё павінны разумець.
  Лаліта ангельская дзяѓчына на сваім штурмавіку таксама б'е па савецкіх пазіцыях. У яе Р-47 даволі практычная машынка.
  Лаліта напявае:
  - Праѓ Брытанія, шырокія моры,
  Мы рабамі не станем ніколі!
  І голай пяткай як націсне на гашэтку. І разнясе капітальна суперніка. А яна ж дзяѓчына каласальнай унутранай сілы. І Лаліта падміргвае, пагульваючы, мускуламі. Каму падміргвае? Ды сама сабе, і ёй гэта здарова нават падабаецца!
  Ваяѓніца прапішчала:
  - Пускаюць я ѓ выдатак Расею,
  Я дзеѓка - голая місія!
  І басаногая Лаліта падміргвае з неслабой сілай!
  І бо такая баявая яна прыгажуня! Проста фігуральна супер.
  Вось месцы з нямецкімі лётчыцамі Альбінай і Альвінай катавала піянера. Дзяѓчыны гэтага хлопчыка спачатку распранулі, а затым збілі калючым дротам. Далей пасыпалі на раны падшыванца соллю, і сталі пячы агеньчыкам. Дзяѓчынкі скакалі з паходнямі ѓ руках і спальвалі скуру. І так апетытна стала пахнуць гарачым.
  Лаліта прапанавала з'есці з апетытам кавалачак піянера. І дзяѓчаты сталі яго рэзаць і ёсць. Смачнае ѓ хлапчука і сакавітае мяса. І далікатнае, і зусім нятлустае. А калі яны папярчылі, то пажыраць дзіця стаѓ цэлы ѓзвод дзяѓчынак.
  А пячонка ѓ хлопчыка такая апетытная. І сэрца таксама на смак цудоѓнае. І ѓвогуле злопалі яго. Лаліце, напрыклад спадабаліся смажаныя мазгі піянера.
  Ды людаедства - гэта вельмі крута. Чалавечае мяса вельмі смачнае. Асабліва ѓ хлапчукоѓ, калі яно поснае, але не цвёрдае, а сакавітае і свежае і калі яго з перцам, тое будзе вельмі смачна.
  Але гітлераѓцы па рагах таксама атрымліваюць. Вось Лізавета і яе экіпаж на Т-34-76 ваююць з гітлераѓцамі. Кідаюцца на "Тыгр", і адважна ідуць на збліжэнне, бо з дыстанцыі нямецкага монстра не возьмеш. Мастадонт яшчэ рухаецца па гразі, і бездапаможна круціць руляй. А дзяѓчынкі разганяюцца гатовыя рэальна яго тараніць.
  І вось трыццацьчацвёрка падскоквае пад самым бортам ля фашысцкага танка і як пасадзіць. Мастадонт паддаѓся бортам і прабіты капітальна, а таксама гарыць.
  Наводчыца Алена пішчыць:
  - Мы вялікія байцы, і рэальна малайцы!
  Пасля чаго пакажа мову.
  Вось гэта сапраѓды баявыя ваяѓніцы з ваяѓніц. З імі нікому не справіцца.
  Кацярына, выскаліѓшы зубкі, адзначыла:
  - Мая моц самая каласальная!
  І вось з дыстанцыі саданулі з борт "Пантэры". Нямецкі танк атрымаѓ смяротную рану, і ѓнутры яго пачалі рвацца снарады.
  А вось і састарэлы Т-4, машына якая толькі з новага года знята з вытворчасці.
  Можа быць вельмі небясьпечнай. У яе гармата нямецкай бранябойней. Але савецкія дзяѓчаты сумневаѓ не ведаюць. І лупяць з вялікай дыстанцыі. Стукнулі па лбе. Праѓда гітлераѓца не прабілі, але скаланулі.
  Кацярына адзначыла:
  - Восемдзесят міліметраѓ брані. Трэба падпусціць фашыста бліжэй!
  Лізавета пагадзілася:
  -Трэба! Але ѓ нас гармата слабаватая!
  Еѓфрасіння хіхікнула і адзначыла:
  - Затое хадавыя якасці добрыя!
  А вось і "Пантэра"-2 насоѓваецца. Гэты танк з-за магутнай гарматы можа лупіць з вялікай дыстанцыі. І лоб яго не проста нават ІС-2 узяць. Не тое трыццацьчацвёрцы.
  Машына Чырвонай арміі манеѓруе. Зразумела, што ѓ выпадку траплення адразу ж канец. Тым больш таѓшчыня брані толькі паменшылася. На самай справе зрабілі танк лягчэй і спрытней, але абарону пакінулі толькі супраць куль. Але затое трыццацьчацвёрка стала такая імклівая.
  Еѓфрасіння манеѓруе танкам каб не патрапілі. Вось Т-4 сталі бліжэй крыху ѓ бок зрушыѓся.
  Дзяѓчына націскае босымі пальчыкамі ножак на кнопку, і снарад пушчаны Аленай прабівае фашыста.
  Дзяѓчынка з задавальненнем прамаѓляе:
  - На святой вайне - будзе наша перамога!
  Але вось зараз "Пантэру"-2 адолей. Здолей яе прабіць проста ѓ борт, і ѓ гэтым будзе шанец.
  Лізавета адзначае:
  - Небяспечная з'явілася машына!
  Кацярына жорстка пярэчыць:
  - Вялікія шафы, гучна і падаюць!
  Савецкая танк разганяецца. Усяго чатырнаццаць тон вагі. І гэта дае пры рухавіку ѓ пяцьсот конскіх сіл, вялікую хуткасць.
  Немец таксама не слабы і страляе. Выпускае снарад забойнай сілы. Але патрапіць не можа.
  Праносіцца падарунак смерці міма...
  Лізавета з усмешкай адказвае:
  - Чорныя крылы над светам....
  Савецкая машына ѓ руху паліць. Трапляе немцу снарадам у лоб. Зразумела рыкашэт. Але трыццацьчацвёркі трэба яшчэ ѓмець і ѓ руху сапраѓды патрапіць.
  Кацярына адзначыла:
  - Мы пазнакі кралі!
  "Пантэра"-2 зноѓ страляе. Яна спынілася. Немцы зразумелі, што савецкая машына жадае зайсці ім у борт. І імкнуцца яе расстраляць.
  Лізавета з усмешкай прамовіла:
  - Ды хай будзе ѓ славе наша Чырвоная Армія!
  І іх танк паскорыѓся. І зноѓ немцы мажуць. І вось савецкая машына прарываецца да правага борта.
  Тут браня ѓ "Пантэры"-2 усяго шэсцьдзесят міліметраѓ, праѓда пад нахілам і прабіць можна.
  Алена націснула на курок босымі пальчыкамі ножак. Снарад зрэагаваѓ і лупануѓ у суперніка.
  І атрымаѓшы смяротную рану Каралеѓская Пантэра забілася ѓ агоніі.
  
  Гітлер не рызыкнуѓ абвясціць ВАЙНУ ЗША.
  Гітлер не аб'явіѓ вайну ЗША. І Амерыка сама не ѓступіла ѓ бітву з Трэцім Рэйхам. А гэта прывяло да адсутнасці бамбардзіровак і другога фронту.
  Трэці Рэйх уграз пад Сталінградам. Але на ѓсходні фронт быѓ пераведзены лепшы на той момант нямецкі ас Марсэль. І ѓ выніку чаго савецкія самалёты сталі гарэць нібы паходні.
  Англічане без Амерыкі не рызыкнулі наступаць у Егіпце. Сітуацыю абвастрыла і тое, што Японія выйграла бітву пад Мідуэй. І захапіла ініцыятыву на Ціхім акіяне.
  Пад Сталінградам нямецкая разведка змагла часткова разглядзець засяроджванне савецкіх войскаѓ на флангах групы войскаѓ "Б". І перагрупавала сілы. У выніку чаго атакі савецкіх войскаѓ былі адбітыя. Акрамя таго наступ пачалося ѓ нялётнае надвор'е. І гэта таксама адбівалася адмоѓна.
  Марсэль хутка набіраѓ рахункі, і за трыста збітых савецкіх самалётаѓ, атрымаѓ упершыню ѓ Вермахце другі Рыцарскі Крыж Жалезнага крыжа з дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі. Савецкім лётчыкам імя Марсэля выклікала дзікі жах, і ён быѓ страшны - празваны чорным д'яблам.
  Чырвонае войска не змагло прарваць нямецкую абарону ні ѓ цэнтры, ні на поѓдні. І ѓгразла ѓ наступе - якое аказалася бескарысным. Да канца снежня баявыя дзеянні заціхлі. У студзені праѓда была праведзена аперацыя "Іскра", але немцы змаглі адбіць савецкі наступ і на Ленінградскім напрамку.
  У Трэцім Рэйху была абвешчана татальная вайна і рэзка ѓзрос выпуск узбраенняѓ. У тым ліку найноѓшых "Пантэр" і "Тыграѓ". Таксама паступіѓ у серыю і танк "Леѓ". Дадзеная машына была па форме падобная на "Пантэр", але важыла 90 тон і мела гармата 105-міліметраѓ і 70 ЭЛ даѓжыня ствала калібр. Зрэшты, "Леѓ" з самага пачатку паказаѓ свае недахопы - нізкую хуткасць, частыя паломкі, меншую хуткастрэльнасць гарматы.
  Да плюсаѓ танка "Леѓ", можна аднесці вельмі магутную абарону ілба вежы ѓ 240-міліметраѓ і нядрэнную ѓ 150-міліметраѓ ілба корпуса. Таксама барты былі абаронены адносна здавальняюча ѓ 82-міліметра брані пад нахіламі. І савецкія 76-міліметровыя гарматы яго не прабівалі.
  Леѓ такім чынам нараѓне з Фердынандам стаѓ машынай прарыву.
  А асноѓны ѓдар гітлераѓцы наносілі з боку Сталінграда ѓздоѓж Волгі.
  І гэта ім атрымоѓвалася суцэль паспяхова.
  У баях, зрэшты, бралі ѓдзел і прыгожыя дзяѓчыны абапал.
  Вось напрыклад, б'ецца Алеся з аѓтаматам і з ёй Мірабела. Дзяѓчыны вельмі прыгожыя.
  І яны паляць надзвычай трапна.
  Алеся нават праспявала:
  - Як птушка крылцамі трымціць!
  Мірабела адзначыѓ, са смяшком скаля зубкі:
  - І ѓ гэтым будзе наша хараство!
  І таксама прыгажуня як дасць чаргу, і затым босымі пальчыкамі ножак шпурне забойны падарунак анігіляцыі.
  Але аднымі дзяѓчынкамі не абаронішся. У Гітлера сабрана на ѓчастку прарыву больш за восемдзесят паѓнакроѓных дывізій. У тым ліку і танкавыя, эсэсаѓскія. І яны капітальна здольныя прарывацца. Вось гэта сапраѓды сілы дэманскія.
  Танкі "Леѓ" і самаходкі "Фердынанд", пруць сабе наперад, і ламаюць савецкую лінію абароны.
  А на небе яшчэ самалёты лютуюць. МЕ-309 нямецкі знішчальнікаѓ, які паказвае найвышэйшы пілатаж і наймагутнае ѓзбраенне. Сем вогненных кропак - не жарт.
  МЕ-309 у хуткасці і ѓзбраенні не мае сабе роѓных. У яго тры авіяпушкі ѓ 30-міліметраѓ кожная, і чатыры кулямёты ѓ 14-міліметраѓ.
  Супраць такой машыны, відавочна не выстаяць няшчаснаму ЯК-9, з адной 20-міліметровай гарматай і кулямётам.
  Так што немцы зараз захапілі панаванне ѓ паветры. І давай савецкія машыны разбураць.
  Карацей кажучы, за паѓтара месяца дайшлі да Астрахані і выйшлі да Каспійскага мора. Што вельмі крута. І немцы перакрылі Чырвонай Арміі кісларод на Каѓказ.
  Цяпер стала вельмі стрымліва...
  Але супраць гітлераѓцаѓ ваююць піянеры і піянеркі.
  Атрад дзяцей устаѓ на іх шляху. Хлопчыкі і дзяѓчынкі ѓзяліся за рагаткі і вінтоѓкі.
  Вось яны страляюць з рагаткі выпусціѓшы пакет самаробнай узрыѓчаткі па танку. Нямецкая машына атрымалі прабоіну і спынілася.
  Завушніца і Танька ѓскінулі рукі ѓ верх, і тупнулі босымі, дзіцячымі ножкамі прараѓ:
  - Слава Сталіну!
  І дзеці пабеглі, мільгаючы маленькімі, чорнымі ад бруду пяткамі.
  Піянер Алег і дзяѓчынка Лара таксама запусцілі націскам босымі пальчыкамі ножак на кнопку базукі і піскнулі:
  - За Айчыну СССР!
  І зноѓ нямецкі танк узяѓ і спыніѓся.
  Піянеры проста ѓ захапленні.
  Завушніца ѓпёрся босымі ножкамі і праверашчаѓ:
  - За Радзіму-маці!
  Але нажаль гераічнасць піянераѓ не ратуе. Немцы наступаюць уздоѓж узбярэжжа Каспійскага мора. Ды яшчэ і Турцыя ѓступіла ѓ вайну пагоршыѓшы становішча.
  Сталін у гэтай сітуацыі прапанаваѓ Гітлеру мір... Фюрэр заявіѓ што згодзен толькі на капітуляцыю.
  Да новага года гітлераѓцы захапілі ѓвесь Каѓказ і злучыліся з туркамі.
  У гэтых умовах фюрар ужо не хацеѓ наступаць на Маскву. І ён прапанаваѓ Сталіну мір. Але савецкі дыктатар адмовіѓся.
  Узімку немцы пачалі наступленне ѓ Егіпце, і правялі яго паспяхова. Змаглі захапіць увесь Блізкі Усход. І гэта сур'ёзнае аказалася дасягненне вермахта.
  А ѓ тэхніцы адзначылася з'яѓленнем "Пантэры"-2, машыны нядрэнна абароненай і добра ѓзброенай з магутнай гарматай і рухавіком.
  "Пантэра"-2 была зараз асноѓным танкам панцвале. І яе моц зразумела каласальная. Але яшчэ больш небяспечны, калі кіруюць ёю вельмі стромкія дзяѓчынкі.
  Герда пальнула з 88-міліметровай гарматы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і вякнула:
  - Я дзяѓчына класа супер!
  Шарлота ѓпэѓнена пацвердзіла, страляючы па савецкіх машынах:
  - А я гіпер!
  Крысціна адзначыла, збіваючы супостатаѓ снарадамі, і паказваючы велізарную трапнасць:
  - Я вышэйшы клас!
  І Магда пацвердзіла, размаляваѓшы суперніка ѓ парашок:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце!
  Дзеѓкі вядома ж тут самыя небяспечныя ѓ сусвеце. І іх паказчыкі - проста суперчэмпіёнкі.
  Новы танк "Тыгр"-2 выпушчаны з больш магутным рухавіком у 1000 конскіх сіл. Ды машына скажам так магутная і хуткая адначасова.
  А хто ѓстоіць супраць "Тыгра"-2?
  Немцы пачалі наступ на Саратаѓ, наносячы асноѓны ѓдар уздоѓж Волгі ѓ абыход Масквы. І прасоѓваліся іх войскі дастаткова хутка.
  Новыя савецкія танкі ІС-2 і Т-34-85 усё ж такі саступалі "Пантэры"-2 і не маглі супраць яе выстаяць.
  А ѓ немцаѓ з'явіѓся яшчэ і Леѓ-2 з больш шчыльнай кампанавальнай схемай. Рухавік і трансмісія былі размешчаны разам і спераду танка, што дазволіла зменшыць вышыню машыны, а вежа б зроблена ѓжо і менш. "Леѓ"-2 такім чынам стаѓ лягчэй на траціну, пры захаванні ранейшай таѓшчыні броні і ѓзбраенні. А рухавік стаѓ больш магутны ѓ тысячу конскіх сіл. І Леѓ стаѓ машынай вельмі рухомай і не такой грувасткай. А "Маѓсы", дык у серыю і не пайшлі - занадта ѓжо цяжкія.
  Замест іх пайшла распрацоѓка больш дасканалых Е-100.
  Але і гэты танк вайскоѓцаѓ не задавальняѓ. Асноѓнай машынай павінна была стаць "Пантэра"-3 ці Е-50. І такая махіна актыѓна распрацоѓвалася.
  Саратаѓ і Куйбышаѓ былі ѓзяты хутка. Да ліпеня 1944 года немцы падышлі да Ульянаѓска і прыступілі да штурму гэтага горада.
  Савецкія дзяѓчыны мужна ваявалі.
  Алёнка дала чаргу і шпурнула босымі пальчыкамі ножак пакет з выбуховай сумессю.
  - За камунізм!
  Анюта таксама дала чаргу і націснула пунсовым саском грудзей на кнопку самаробнай базукі і ѓразіла нямецкі танк, пасля чаго прабуркавала, скалячы зубкі.
  - За Сталіна!
  І рудая Ала таксама далей чарга. Скасіла гітлераѓцаѓ, затым голай пяткай паддала пакет смерці і прабуркавала:
  - За нашу цудоѓную Айчыну!
  Вось і Марыя страляе дастаткова трапна. І яе клубнічны сасок пасылае гарошынку смерці пад танк.
  І дзяѓчына раве:
  - За Айчына наша!
  І Алімпіяда цэлую звязку гранат як паддасць голымі падэшвамі, сваіх моцных ног і вякне:
  - За вялікую Русь!
  Вось ляцяць Фоке-Вульф, ХЕ-129, і амерыканскія Р-47, Р-51. Амерыка ѓжо не саромеючыся амаль адкрыта ваюе на баку Трэцяга Рэйха. Фармальна амерыканскія лётчыкі - добраахвотнікі. Але фактычна яны ѓдзельнікі вайны накіраваныя ѓрадам і алігархамі ЗША.
  Дзеці ѓзброеныя хто стрэльбамі, хто самаробнымі базукамі залеглі. Алег Рыбачэнка і Маргарыта з Аксанай як больш вопытныя ваякі ѓзялі ѓ рукі самаробныя з труб базукі-безадкаткі. І як урэжуць па машыне, якая нізка ляціць.
  Хлопчык і бялявыя дзяѓчынкі ѓперліся босымі ножкамі і націснулі плаѓна на спускавы кручок. І зарады ѓразіѓ два амерыканскія штурмавікі і нямецкі Фоке-Вульф.
  Некалькі стрэлаѓ раздалося з акопаѓ - вялі агонь і піянеры.
  Алег Рыбачэнка прачырыкаѓ:
  - Хоць на выгляд усяго босы хлапчук,
  Вус не прабіѓся, але ѓжо тытан...
  У бітвах дарослы хлопец нават занадта,
  І нанясе забойны ѓдар!
  І вось хлопчык босымі пальчыкамі ножак тузае за нітачкі, і крылатыя змеі тараняць нямецкія і амерыканскія штурмавікі. Тузін самалётаѓ саюзнікаѓ і Трэцяга Рэйха зараз выбухае.
  Алег Рыбачэнка і дзве прыгожыя, у адных купальных касцюмах дзяѓчаты зноѓ націскаюць на пускавыя гаплікі, падбіваючы чарговыя машыны капіталістычнай кааліцыі.
  Хлопчык голай пяткай раздушыѓ жучка і зароѓ:
  - Пройдуць пекла тыя часы,
  Упадзе Трэці Рэйх...
  Ня будуць панаваць Сатана,
  Змагайся не дрэйф!
  Іншыя хлопчыкі таксама накіроѓваю змеі босымі ножкамі. І вось штурмавікі кааліцыі натыкаюцца на маленькія, але смяротныя лятаючыя прэзенты. Маса самалётаѓ гіне. Яны разрываюцца ѓ паветры, і расколваюцца на абломкі.
  Гараць гітлераѓскія лётчыкі... І ацалелыя штурмавікі ѓ спешцы раскідваючы ракеты і бомбы разлятаюцца.
  Алег Рыбачэнка пішчыць:
  - Слава вялікай Расіі!
  Піянеры хлопчыкі і дзяѓчынкі хорам падхопліваюць:
  - Слава СССР!
  Дзяѓчынка Маша крычыць ва ѓсю глотку, шлёпаючы, босы, мурзатай ножкай:
  - Сталіну слава!
  Хлопчык Пашка дадае:
  - І Алежцы слава! Ён геній!
  Акопы дзяцей добра замаскіраваны, і ѓ выніку разрываѓ бомбаѓ і ракет толькі два хлопчыкі і дзяѓчынка атрымалі невялікія драпіны. І гэта пры тым, што ѓтварыліся страшныя варонкі, і маса разбурэнняѓ і вывертаѓ плат зямлі...
  А дзе-нідзе грунт ад жару гарэѓ і дыміѓся.
  Адна з дзяѓчынак устала голай падэшвай і апякла ножку, ад чаго ѓскрыкнула:
  - Смерць Герынгу!
  Дзеці былі поѓныя энтузіязму. Камсамолкі Маргарыта і Аксана гатовы да бойкі.
  Алег Рыбачэнка заспяваѓ, складаючы на хаду:
  Нарадзіѓся я касмічнай эпосе,
  Дзе па галактыках насіліся караблі...
  Справы людзей зусім павер нядрэнныя,
  Вайну на часткі віцязь разарві!
  
  Але загадалі Багі-дэміургі,
  Ты хлопчык сваім продкам дапамажы...
  Вазьмі ты гіпербластэр у хлопца рукі,
  І Гітлера на часткі разарві!
  
  Ну што хлапчукі народжаныя ваяваць,
  Яны ліхія воіны павер...
  Бо рускія заѓсёды ѓмелі біцца,
  Няхай будзе знішчаны драпежны звер!
  
  Ды славіцца краіна мая святая,
  Вялікі наш родны СССР...
  Бяжыць дзяѓчынка па снезе босая,
  Паказваючы мужнасці прыклад!
  
  І я б'юся апантана з фашызмам,
  Вялікі рускі хлопчык піянер...
  І будзе наша вера з камунізмам,
  Хоць дапамагае фрыцам прагны Сэм!
  
  Паверце, рускім проста не зламацца,
  Народы ѓсё згуртуюцца ѓ Масквы...
  Я віцязь зусім не з душой паяцца,
  Мы Сталіну як Госпаду верныя!
  
  Ніхто зламаць не можа піянераѓ,
  Яны не дзеці - а сыны Багоѓ...
  Мы будзем пакаленнем прыкладаѓ,
  Не палічыць фюрар той рагоѓ!
  
  Ды наша слава нашай Радзімы лунае,
  Вышэй за самыя ѓ снег верце гор...
  Дзяѓчынка па снезе бяжыць босая,
  Уганяючы голай пяткай фрыца ѓ труну!
  
  Не верце, што моцныя зараз фашысты,
  Хаця іх "Шэрман" прадставіѓ Сэм...
  Не пашкадуем нават верце жыццю,
  Надыдзе час бурных змен!
  
  Айчына цудоѓная як сонца,
  Гуллівая Бацькаѓшчына - наша маці...
  І валасінка дзяѓчынкі золатам ѓецца,
  Здолеем фрыцаѓ на шматкі разарваць!
  
  Мы піянеры дзеці камунізму,
  Мы служым і Сварогу і Хрысту...
  Разгонім арды гідкія фашызму,
  Перамогу я Айчыне прынясу!
  
  Расія гэта Радзіма планеце,
  У ёй самыя каханыя мары...
  Шчаслівыя ведай і дарослыя і дзеці,
  Не трэба проста лішняй мітусні!
  
  Калі прыйдзе Усявышні будзе сонца,
  На Марсе стануць яблыні квітнець...
  Адзіны і кітайцы і японцы,
  Амерыканцу з рускім па шляху!
  
  Аб'яднаюць ідэі камунізму,
  І вера ведайце ѓ Леніна мару...
  Адкінем у рысу брыдоту мы цынізму,
  Пабудуем у сусвеце прыгажосць!
  
  За нас Марыя і святая Лады,
  Мы шануем Богам, і Маркса "Капітал"...
  Хай будзе піянерам усім узнагарода,
  Для нас Сварог і Сталін ідэал!
  
  Фашысты ведайце не пройдуць таранам,
  У нас ёсць воля, сілы, ведайце моц...
  Мы скрушым ворага трайным ударам,
  І звярнуцца фюрара хутка ѓ вош!
  
  Хай будзе наша слаѓная Расія,
  Як вечны каласок у садзе цвісці...
  Таварыш Сталін ты ѓ нас месія,
  З табой мы будзем у камунізм ісці!
  
  Калі хвілін навальніцы, ліхалецці,
  Скончыцца крывавая вайна...
  Раптам пасталеюць нашы дзеці,
  Надыдзе шчасце вечнага часу!
  Але нягледзячы на ??ѓсю мужнасць Чырвонай Арміі Ульянаѓск усёткі ѓпаѓ.
  І немцы акружылі і Казань... А з поѓначы заткнулі гіганцкі кацёл...
  Сталін у гэтых умовах пагадзіѓся на капітуляцыю, пры ѓмове захавання сваёй шкуры.
  Гітлер пагадзіѓся на гэта ... І СССР быѓ на працягу некалькіх месяцаѓ цалкам акупаваны.
  Трэці Рэйх атрымаѓ сабе ѓсё. І вайна была скончана на ѓсходзе.
  Але яшчэ заставалася Брытанія і ЗША.
  У сорак пятым годзе немцы ѓзялі пад кантроль усю Афрыку. А ѓ сорак шостым адбылася высадка ѓ Брытаніі. Практычна ѓвесь ангельскі флот быѓ затоплены падводнымі лодкамі Трэцяга Рэйха. І высадка прайшла на ѓра. У баях прыняла ѓдзел і "Пантэра"-4. Пры вазе ѓ семдзесят тон, дадзеная машына мела лабавую браню ѓ 250-міліметраѓ і бартавую ѓ 170-міліметраѓ пад нахіламі. І гармату ѓ 105-міліметраѓ даѓжынёй ствала ѓ 100 ЭЛ. Пры гэтым быѓ усталяваны найноѓшы рухавік у 1500 конскіх сіл - газатурбінны. "Пантэра"-4 апынулася танкам які практычна непаражальны са ѓсіх ракурсаѓ стральбы, і якія дзівяць усім машыны, нават рэдкую ѓ брытанскіх частках "Чарапаху".
  Брытанія ѓпала за дзесяць дзён. І гэта быѓ уражлівы бліцкрыг.
  Але вось здабыта чарговая перамога Вермахта... І зараз засталося дабіць ЗША.
  Тут самае цяжка - гэта вядома ж дабрацца, праз акіян. Але ѓ немцаѓ ужо даволі вялікі флот. І спачатку захоплена Ісландыя, потым Грэнландыя, а потым і на Канаду.
  Дзяѓчынкі нямецкія б'юцца адчайна.
  Так што дзяѓчынкі штурмуюць сталіцу Канады Квебек з усёй шалёнай лютасцю галоднай гіены.
  Герда стрэліла выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак. Разбіла амерыканскі мінамёт і прабуркавала:
  - Ганарыцца потым са сталі рака.
  Пальнула і агнязарная Шарлота, разнесла марціру капіталістычнага войска. І таксама праспявала:
  - І вецер фламінга ляціць у аблокі!
  Крысціна таксама рушыла босымі пальчыкамі ножак. Разбіла гаѓбіцу, скамячыла сталь. І прачырыкала:
  - Мяне ты зразумееш...
  Магда ѓ сваю чаргу прымяніла босыя пальчыкі для стральбы пры дапамозе кнопак джойсціка. Разнесла гармату ѓ 122-міліметры, і вякнула:
  - І лепш краіны не знойдзеш!
  Герда ѓхмыльнулася... Вайна і ёй абрыдла. Самае галоѓнае не толькі што ты не ведаеш калі будзе канец, але... Як раз канец уяѓляѓся дастаткова блізкім.
  Масква ѓжо знаходзілася пад ударам і ѓ атачэнні. І вось-вось быѓ бы ѓзяты крута ѓзяты Крэмль, калі б не капітуляцыя Сталіна. Не, праѓда горад вялікі і да Крамля далекавата. Але ѓсё роѓна зразумела, што падзенне сталіцы не за гарамі. І куды сыдзе тады Сталін? У Свярдлоѓск?
  Узімку да ђрала цяжка дабірацца - было б калі б СССР не здаѓся! Але гэта ваяѓніц не палохае.
  Герда ѓявіла сабе, як яна басанож бяжыць па снезе... Гэта здалося вельмі нават пацешна. Нібы цёзка са снежнай каралевы. Нават у нейкай ступені падобнае можна назваць узрушаючым. Казка хлусня, але ѓ ёй намёк - добрым малайцам урок. А дзеѓкам тым больш!
  Герда ѓспомніла, як яна насіла дзіця Гітлера пад сэрцам і ѓсміхнулася. Ды пацешна зацяжарыць шляхам штучнага абнасеньвання. Фюрар, вядома ж, паклапаціѓся аб уласным нашчадстве. Цяпер найвялікшы злачынец усіх часоѓ і народаѓ будзе жыць у сваіх дзецях невядома, колькі яшчэ гадоѓ і зім!
  А можа нават тысячагоддзяѓ!
  Для Герды, зразумела, фюрар не злачынец, а найвялікшы дзяржаѓны дзеяч. Той, каму не было ѓ гісторыі планет Зямля роѓных! І не толькі для Герды. Многія і савецкія воіны з павагай і трапятаннем вымаѓляюць гэтае імя.
  Хаця ѓсё яшчэ разлічваюць, што вайну ѓдасца пераламаць.
  У Сталіна зрэшты, застаецца ѓсё менш і менш сіл...
  Герда націснула босымі, хупавымі пальчыкамі на кнопку джойсціка. Разнесла прыладу тыпу зеніткі. І прапішчала:
  - Неба хмурыцца, хутка грымне гром!
  Шарлота нядобра паглядзела на напарніцу. Якраз знадворку танкі і маросіѓ, дробны, агідны дожджык.
  Ваяѓніца націснула на джойсцік босай пятачкай і вякнула:
  - У лірычнай зале... Мыш белая!
  Крысціна скрывіліся. Пальнула па савецкай зенітцы і выдала:
  - Дождж пойдзе па вуліцы бляшаным вядром!
  Дзяѓчына пацерла рукой сваю жорсткую пятку і прабуркавала:
  - Пабегаць бы яшчэ ....
  Магда дасціпна заѓважыла, таксама націснуѓшы босымі пальчыкамі на кнопку пульта кіравання танка:
  - Пабегаць не ѓцякаючы!
  І паслала ашчэраную ѓсмешку!
  Герда нахмурылася. У дзяцінстве яна марыла стаць ваяѓніцай. Такая вось была агрэсіѓная дзяѓчынка. Але яшчэ раней, у яе была жаданка - патрапіць у чараѓніцы.
  Гэта наогул не крута, а вельмі нават выдатна... Каб навучыцца чараваць, і кіраваць мірам. А таксама шматлікае выправіць.
  Вось, напрыклад старыя такія брыдкія, і непрыгожыя! Няѓжо такое правільна? Вядома ж, не! Жанчына павінна быць заѓсёды вечна маладой і прыгожай!
  Герда марыла стварыць свой сусвет, у якім усе дзяѓчаты і юнакі не старэюць, не хварэюць і вечна прыгожыя, несмяротныя! Вось гэта было б цудоѓнае светабудова!
  Ну чаму наш свет так не дасканалы? І хто ѓ гэтым вінаваты! Герда часам задавалася такім пытаннем. І не знаходзіла адказу. З аднаго боку Бог за ѓсё ѓ адказе. Ён усемагутны, і нават д'ябал яго тварэнне. Так што... Але ѓявіць сабе кахаючага Бога ператвараючага жанчын у пачвар? Як гэта можна дапусціць?
  Герда сама не знаходзіла адказу. Задала пытанне ксяндзу... Той адказаѓ ёй дзяжурнай фразай:
  - Гэта наступствы граху!
  Герда пачухала патыліцу і адказала:
  - Хіба разумны бацька будзе нявечыць свавольных дзяцей?
  Ксёндз не знайшоѓ чаго адказаць...
  А Герда дадала з усмешкай:
  - Ну, зграшыѓ чалавек, дык пакарай яго па справядлівасці, а не ператварай у вырадка! Інакш ты сам яшчэ горшы за яго!
  Сапраѓды дзяѓчынка суцэль лагічна разважала. І не знаходзіла рацыянальнага тлумачэння чаму Бог нявечыць жанчын. Бо і манашкі выродлівыя. І нічым не лепш за грэшніц. Што блытана, што манашка - сутнасць адно да старасці становяцца страшыдламі. І няма тут ім прыгажосці... А Герда вельмі баялася стаць бабулькай. Быць пачварай? Ды лепш смерць!
  Таму, стала марыць аб кар'еры ваяѓніцы. Каб у выпадку чаго памерці малады і на полі лаянцы! Каб у старасці не мучыцца!
  Добра жыць малады... А што старасць? Такі паскудны стан! І ніякай эстэтыкі!
  Герда любіла чытаць казкі пра эльфаѓ. Вось гэта сапраѓды істоты. І жывуць шмат стагоддзяѓ і не старэюць. Вечна юныя, прыгожыя, здаровыя, і вясёлыя гэтыя эльфы. Вось бы людзі былі б, такімі як яны!
  І заняцца каханнем з эльфам. Уявіце сабе такога палюбоѓніка: цела прыгожага, мускулістага падлетка, а досвед кахання стагоддзяѓ. Якім мастацтвам і ласкай адрозніваюцца ѓ ложку эльфы. Колькі разнастайных прыёмаѓ ведаюць. І самых дзіѓных і сэксуальных поз.
  Герда заѓважыла, што лепш за ѓсё займацца каханнем з юнакамі ці нават падлеткамі. Яны звычайна нясмелыя і асцярожныя, любяць цябе лашчыць і цалаваць грудзей. Ды і юныя целы куды прыемней для судотыку жаночай скурай. А што валасаты тулава не занадта прывабны. І ты хістаешся цела, і цябе гладзяць.
  Добра яшчэ, калі мужчына робіць табе масаж. І асабліва калі гэты масаж і далікатны, і грубіянскі адначасова. Прыемна, калі моцнае жаночае цела камячаць дужыя рукі.
  Герда ѓявіла гэта сабе і нават застагнала ад узрушанасці. Як гэта цудоѓна.
  Шарлота націснула босымі пальчыкамі на джойсцік і прачырыкала:
  - У рацэ кракадзілы, на фронце дэбілы!
  І разбіла на часткі трыццацьчацвёрку... Ды паскудная рудая д'ябла. Забівае амерыканцаѓ.
  Націснула босым пальчыкам на кнопку і Крысціна, прачырыкаѓ:
  - Усяму патрэбны сябры!
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  Немцы і іх саюзнікі захапілі Канаду і перавялі баявыя дзеянні непасрэдна на тэрыторыю ЗША.
  Бітвы кіпяць у самой Амерыцы
  Але ѓ гэты дзень ці вечар скончыць паляванне, босаногаму хлопчыку Фрыдрыху было не наканавана. Амерыканскія войскі з боку Філадэльфіі і Чыкага нанеслі моцны, які падсякае ѓдар у фланг надыходзячым на Разань гітлераѓскім войскам.
  І босанага ѓ плаѓленні хлапчука гадоѓ трынаццаці як лепшага з лепшых ужо ноччу кінулі на месца прарыву.
  Фрыдрых на сваім МЕ-362 з павялічаным боекамплектам, адразу ж расставіѓ усе кропкі над і. Праѓда усюдыісныя НЕ-362 крыху прымудрыліся яго апярэдзіць. У тым ліку і легендарны Хафман, лепшы ас РІ, для якога менавіта Чыкагская бітва і стала гадзінай трыѓмфу.
  Але вядома ж збіваць самалёты наѓскідку, ды яшчэ з дыстанцыі пяць-шэсць кіламетраѓ і "маляню" не пад сілу. Хаффман, карыстаючыся вар'яткай хуткасцю сваёй машыны, выкарыстоѓвае тактыку рэзкага збліжэння і далейшага догляду. У яго, дарэчы для гэтага амаль аптымальнае ѓзбраенне 30 - міліметровыя гарматы ранніх мадэляѓ НЕ-362 - дакучлівай "Саламандры". Машыны, якая паказала сябе вельмі добра ѓ баях, і галоѓнае ідэальнай для палявання, і тактыкі парыравання раптоѓных авіяналётаѓ.
  Фрыдрых, зрэшты, паспеѓ збіць толькі сорак дзевяць самалётаѓ, разнёсшы паветранае прыкрыццё, пасля чаго перайшоѓ на танкі.
  У перадсвітальнай імгле машыны здаюцца ѓючнымі мурашкамі, якія ѓзбіраюцца ѓ гару. Галоѓны працоѓны конік "Першынг", у іншым светабудове танк перамогі. Лёгкая здабыча для які ѓпаѓ у баявы транс Фрыдрыха. Астатняе яшчэ драбней "Шэрман", "Ведзьма", але ёсць і САУ-155 "Вялікі Том" для прарыву ѓмацаванняѓ і САУ-240 - наогул монстар.
  А вось і пара танкаѓ навейшы і буйнейшы "Вашынгтон"-11, мабыць самыя першыя мадэлі... Фрыдрых ужо ѓ звыклай адключанай свядомасці ѓганяе снарады сапраѓды ѓ адкідныя люкі машын, каб яны рваліся знутры. Боекамплект у яго дазваляе, а ѓсе тры гарматы мадэлі МР-103, з высокай пачатковай хуткасцю снарада. У шкоду, праѓда, кулямётнаму ѓзбраенню, але ад апошняга хлопчык Фрыдрых наогул аказаѓся, каб не запавольваць хуткасць ад лішняй вагі і палепшыць манеѓранасць машын.
  Калі "Вашынгтон"-11 ірвануѓ, у аднаго з іх дэтанаваѓ боекамплект, хлапчук адчуѓ раптам велізарную ганарыстасць, і нават вывеѓ:
  - Здрадзіць можна любому, а змяніць толькі сабе!
  І вось ганьба здрады, нібы па ѓзмаху чароѓнай палачкі, знікла, а Фрыдрых страсянуѓ дрымоту.
  Хельга, біліся добра, два самалёты і восем танкаѓ, чатыры САУ - выніку для адно вылету і для простага чалавека - выдатны. Але гэта адзін вылет... Па вяртанні рушыѓ услед ужо калі расцвіло другі...
  Калі не лічыць трох Качак-2, больш авіяцыі не было і асноѓны ѓдар прыйшлося наносіць па такіх калонах. Тут можа галоѓнае, што стрымлівала Фрыдрыха, гэта тое, што танкі ѓ адрозненне ад першай хвалі самалётаѓ не збіваліся ѓ кучу і трэба было як бы саскрабаць яршым, робячы аблёты.
  А ваявалі амерыканскія войскі гераічна. Вось, напрыклад, колькі вёрткіх, але слабабраніраваных "Ведзьмы"-3, задрала ѓверх хабаткі. Вялікая хуткасць дадзенай САУ, рухомасць "Ведзьмы" дазваляла хутка затыкаць ёю прарыѓ, але вяла да каласальных страт. Калі б не панаванне ѓ паветры, то валіѓ бы фрыцам капітальна.
  Зрэшты, і парачка "Фердынандаѓ"-4 была знішчана - мовілася слабасць бартавога прычынення браней гэта магутнай САУ, адно з лепшых знішчальнікаѓ танкаѓ за ѓсю гісторыю войн.
  Хельга ваявала ѓ адным, хупавым амерыканскім бікіні. Мускулістая, крыху вышэй сярэдняга росту дзяѓчына, з фігурай багіні. Вельмі прыгожая ваяѓніца, яна падабалася Фрыдрыху больш, чым занадта расла (і ѓ каго атрымалася) дачка Паршэ, хоць апошняя і была спадкаемніцай аднаго з найбагацейшых станаѓ Нямеччыны. Але з ёй хлапчук, хоць і мог жаніцца адначасова з Хельгай, не занадта дабрачыніѓ. Хоць тая і разумная чартоѓка.
  Маргарэт галоѓная жонка фюрара павінна хутка нарадзіць... Хоць можа быць і не так хутка... Чорт пабяры, час на вайне ідзе павольна. Вельмі пакутліва марудна. Вось, здаецца, такое разумовае адчуванне, што бітва пад Чыкага доѓжыцца як мінімум некалькі гадоѓ, хоць яшчэ і месяцы не мінула - дваццаць дзевятае кастрычніка... Псіхалогія ѓспрымання асаблівая...
  Зрэшты, гэты дзень прайшоѓ адносна хутка. А вось трыццатага кастрычніка 1947 гады Фрыдрых ізноѓ заняѓся паляваннем. Націск суперніка на сцягу вычарпаѓся. Хоць Філадэльфія па-ранейшаму, недасягальная для фрыцаѓ.
  Фрыдрых вырашыѓ, што ён абавязкова зловіць Вайтэштэйна і скончыць з зацягнутай аблогай катла, наблізіѓшы канец вайне. Колькі ж можна, вось так поѓзаць і скакаць, сітавіна, нарэшце, унесці яснасць.
  А для пачатку, паколькі ён Гітлер-Бісмарк ужо накшталт бы фельдмаршал-маёр і мае фармальна ѓ падпарадкаванні эскадрыллю дэсанта, усё вылічыць, няѓлоѓнага генерала войска і ѓначы вырабіць захоп. Звышразвітая Інтуіцыя ѓжо падказала хлопчыку Фрыдрыху, дзе можна знайсці, у якім прыкладна квадраце хаваецца Ватуцін. Ды і генерал арміі зусім не адрозніваѓся пасіѓнасцю, аддаючы загады і патрабуючы стаяць да смерці. Нават Масква да гэтага часу не ѓзятая, бой ідзе за кожны дом, а то і пад'езд. Гэты горад ужо параѓноѓваюць са Сталінградам.
  Фрыдрых на развітанне пацалаваѓ у салодкія вусны Хельгу і шэптам вымавіѓ:
  - Я іду на рызыкоѓную справу... Можа, і не вярнуся...
  Дзяѓчына ѓ адказ усміхнулася:
  - Ты не можаш прайграць! Таму што Фрыдрых Бісмарк - гэта ѓвасабленні арыйскага духу. Духа, які несмяротны!
  Юны ваяѓнік кіѓнуѓ сяброѓцы ѓ адказ:
  - Так яно ѓ прынцыпе і ёсць, але... Нельга быць самаѓпэѓненым... - Паѓза і даданне. - Менавіта самаѓпэѓненасць і вядзе да мноства правалаѓ. А то і аднаго, дзеля гібелі часам хапае.
  Хельга злосна тупнула босай, дзявочай ножкай:
  - Ты не загінеш... Я чаму з табой!
  Фрыдрых запярэчыѓ:
  - Я не хачу, падвяргаць небяспекі цябе. Калі, напрыклад падчас бою, думаць не толькі аб сабе ці аб мэце задання, а яшчэ турбавацца ад каханай... Гэта адцягвае і абмяжуюць. Можа падвесці ѓ самы непрыдатны момант. - Юнак паклаѓ дзяѓчыне рукі на плечы і паглядзеѓ ёй прама ѓ вочы. - Ты мяне разумееш?
  Хельга нечакана лёгка пагадзілася:
  - Я разумею... Акрамя таго пра цябе ѓ мяне застанецца не толькі памяць.
  Фрыдрыху раптам стала цікава, зрэнкі яго вачэй звузіліся.
  - Гэта ты пра што?
  Хельга ѓсміхнулася ѓ адказ і з нявінным выглядам адказала:
  - Я, вядома, не зусім упэѓнена, але... Здаецца, што цяжарная!
  Бісмарк свіснуѓ:
  -Ну ну! Зрэшты, па табе не відаць, стан стройная!
  Хельга паціснула мускулістымі плячыма:
  - Дык яшчэ і месяца не прайшло... Але ж ты таксама гэтага хацеѓ?
  Фрыдрых шчыра адказаѓ:
  - Што б ты пайшла ѓ дэкрэт і больш не рызыкавала, змагаючыся на фронце, то так - хацеѓ! А астатняе... Можа, хопіць, табе лятаць?
  Хельга з прыдыханнем вымавіла:
  - Гэта бітва скончыцца, а там відаць будзе. Мне здаецца, вышэйшыя сілы не дадуць загінуць дзеве, што носіць ва ѓлонні сына жывога бога.
  Фрыдрых падміргнуѓ блакітнымі вачыма ѓ адказ:
  - Магчыма! Але тым больш падставаѓ скончыць з гэтай вайной як мага хутчэй.
  І пацалаваѓшыся яшчэ раз, моцна абняѓшыся на развітанне, яны расталіся. Ноч выдалася халадней звычайнай, ужо трыццаць першае чысло, а там глядзі і Лістапад, апошні месяц восені. Фрыдрых ішоѓ, дакладней, бег на заданне, як і звычайна, у адных плаѓках, каб голай скурай лепш адчуваць напружанне сілавых ліній і тэаплазмы планеты зямля. Хлапчук рваѓся ѓ бой, у яго знікла, нібы і ніколі не было пачуццё сораму, за сваю здраду. Мацёры ваѓчаня адчуѓ пах крыві, і ѓжо не мог і не жадаѓ скідаць рызыку.
  Для спецаперацыі Фрыдрых змяніѓ узбраенне, дадаѓшы кулямётаѓ і пакінуѓшы на ѓсялякі выпадак толькі адну гармату. Танкаѓ у асяроддзі засталося фактычныя мізэр і біцца давядзецца ѓ асноѓным з пяхотай. Юны Бісмарк лёгка знаходзіѓ сабе апраѓданне - рускія ѓсё роѓна не перамогуць увесь свет, дык чаму не паскорыць іх паражэнне, і тым самым захаваць жыцці мільёнаѓ людзей. Свайго роду подласць на дабро. Тым больш Фрыдрыху Бісмарку ѓжо няма куды вяртацца, а ѓ яго ѓ Трэцім рэйху ѓжо фактычныя сям'я і стан, які хутка расце. Ды і можа гэта наогул не яго продкі, а раѓналежны падобны сусвет, свайго роду дубляж матэрыі і прасторы.
  А значыць, няма сэнсу сябе пакараць!
  Сумленне нельга падмануць, але можна абдурыць!
  Фрыдрых на спецзаданне папрасіѓ усяго шасцярых памочнікаѓ, адзін з іх Хафман. Наогул першапачаткова ідэя - усё прарабіць аднаму. Але Бісмарк, прыкінуѓшы, вырашыѓ, што яму не перашкодзіць атрымаць досвед камандавання і групай. Бо ѓвесь час не будзеш ваяваць як радавы лётчык на адным самалёце. Трэба ѓ сабе і камандзірскія якасці выпрацоѓваць. І вось ляціць у жорсткі бой адразу сем і ѓсяго сем. Дзіѓная каманда і цікавыя суадносіны сіл. Але ваююць уменнем, калі не могуць скамячыць лікам! Фрыдрых хоча паспець пакуль цёмнага, але пры гэтым ляціць максімальна нізка. Астатнія чальцы каманды гэтак жа на МЕ-362 - чатыры і Не-362.
  Ноч поѓная выбліскаѓ і лютых гарматных грымотаѓ. Амерыканскія войскі адказваюць куды радзей, але ѓсё роѓна не стаяць як мяшок пад ударамі панчара на месцы. Як абкладзены чарадой мядзведзь удзесяцярае сілы раскідваючы вялікія зграі сабак, творачы цуды сілы і адвагі. Дык вось бомбы і сыплюцца на іх пазіцыі, і не вытрымліваць падобнага прэсінгу.
  Але нямецкія самалёты пакуль не страляюць, каманда ёсць каманда. А Фрыдрых запаѓ у глыбокі транс, яго цела само вядзе машыну да мэты. У галаве ѓ сваю чаргу, як чыркаюць запалкі ѓспыхваюць афарызмы;
  Лягчэй напарстком вычарпаць акіян, чым прыйсці да вызначанай высновы ѓ рэлігійнай дыскусіі!
  Рэлігія, як правіла, з'яѓляецца антыподам цярпімасці!
  Размовы пра палітыку часцей за ѓсё прыводзяць да мардабою!
  Золата не ржавее ад крыві, не цьмянее ад поту, не крышыцца ад слёз!
  Дубіна гэта кулак, меч гэта нож у кулаку!
  Калі хочаш кіраваць краінай - навучыся загадваць сабой!
  Калі ѓ суседа пусты кашалёк - свой здаецца паѓней!
  Лепш папасціцца самому, чым чуць стогны паміраючага ад голаду дзіця!
  Часам час для ѓліку памылак - застаецца толькі ѓ магіле!
  Рэвалюцыя прыменіць бізун, каб наблізіць імгненне, калі на чалавека ніколі не абрынуцца бізун!
  Лепшы рухавік прагрэсу гэта боль калі б не хварэлі стомленыя ногі чалавек, не прыдумаѓ аѓтамабіль!
  Толькі перажыѓшыся паѓнату пакут - зможа ацаніць паѓнату асалоды!
  Жадаеш стаць богам, навучыся любіць блізкага свайго, бо Бог ёсць любоѓ!
  Выбары адзінае поле бітвы, дзе перамагае не ѓменне, а лік!
  Воѓк і вегетарыянец па-рознаму глядзяць на свет, асабліва адлюстраваны ад дня талеркі!
  Калі каралю здраджваюць жахліва, але яшчэ горш, калі кароль здраджвае ѓласнаму сумленню!
  Усмешка шырэй, порах сушэй, клінок вастрэй, а сэрца злей!
  Вайна пекла для цела, чысцец для душы, рай для паэзіі!
  Нельга перамагчы ѓсіх - не перамогшы сябе!
  Самы страшны звер, гэты, што жыве побач ці ѓсярэдзіне твайго сэрца!
  Часам мяккасць - сінонім здрады!
  Усё геніяльнае проста ѓ сваёй парадаксальнасці!
  Горкі хлеб здрады, мёд распусты, слёзы нявінных!
  Самы просты спосаб задаволіць запатрабаванні - гэта прыцішыць амбіцыі!
  Галодны страѓнік адчувае больш радасці ад скарынкі чорнага хлеба, чым набіты чэрава, ад ананаса з рабчыкамі!
  Часам доблеснае паражэнне каштоѓней - баязлівай перамогі!
  Золата такі метал, чым вышэй проба, тым мацней аддае крывёю!
  Адвага падвойвае сілы, кемлівасць уцвярдае, а розум прыносіць перамогу!
  Часам думка аб самагубстве падаѓжае жыццё!
  Без подзвігу жыццё - бездапаможны сурагат існавання!
  Вайна без ахвяр, што тэатр без акцёраѓ!
  Толькі закаханы ѓ смерць, можа па-сапраѓднаму ацаніць любаты жыцця!
  Кахаць жыццё ѓсё ж натуральней чым любіць смерць - апошняе занадта ѓжо нагадвае ката ѓ мяшку!
  Выдатна ѓсё тое, што да перамогі вядзе: узяць уверх над ворагам - ну, а сродкі не ѓ рахунак!
  Золата мяккае, але сэрца робіць чэрствым!
  Веды ѓ галаве нягодніка, небяспечней мускулатуры дурня!
  Д'ябал прыдумаѓ, гарэлку, грошы і нафту! Усё ѓ аднолькавай ступені пагібельна!
  Адзін які правініѓся варта двух нявінных - першы ірве жылы імя дрэнны досвед, а другія разлічваюць на індульгенцыю!
  Хто эканоміць на войску, згалець на кантрыбуцыі!
  Не тое зброю што забівае, а тое, што здольна заняволіць!
  Смерць як дрэнная ежа, ванітуе, выварочвае кішкі, але часам рады і гэтаму!
  Пакуты чакання ѓ адрозненне ад радавых не праходзяць з часам!
  Немагчыма знішчыць толькі пустату і глупства!
  На апошніх словах Фрыдрых выразна ѓбачыѓ мэту і загадаѓ пікіраваць на яе. Адначасова юны тэрмінатар адкрыѓ агонь з усіх кулямётных ствалоѓ. Разрыѓныя і буйнакаліберныя кулі прашывалі брустверы, рэзаючы салдат праціѓніка, ламаючы ім косці, выбіваючы фантанчыкі каламутна-карычневай крыві.
  А два танкі "Вашынгтон"-7 баявога ахоѓвання Фрыдрых знішчыѓ ужо падчас прыкрыцця. Адным рухі пальца прабіѓ ім даху. Выкасіѓ усіх, хто была ѓ межах паѓкіламетра. А затым адразу пасадзіѓ машыну на пакапаную траншэямі зямлю. І яшчэ да канчаткова пасадкі саскочыѓ з лета.
  Хлапчук сігануѓ у бункер і зладзіѓ у ім жудасную ѓ стылі гангстэраѓ разборку. І пры гэтым юны тэрмінатар спяваѓ;
  Я нібы ѓзляцеѓ на сівага каня,
  Што за ішак так раве падомнаю?
  Мне сам Сатана ведайце людзі радня -
  Распраѓлюся з любой, што бунтуе краінай!
  
  Уселіся чарцяняты ѓ дурныя мазгі,
  І скачуць галопам раззлаваным думкі!
  Баланс падвядзем - сотра ѓраз нулі,
  Ад бездані напасці сістэму ачысці!
  
  Куды я скачу, нават сам не разумею,
  У галаве гіперплазменная віхура праносілася!
  Не дай ты сабе скарыцца лайну,
  Каб славы паток на свет месяцовы праліѓся!
  
  Цячэ бесперапынным патокам вайна -
  Такі занятак чакае чалавека...
  А жадаецца выпіць хмельнага віна
  І мірна працягнуць з памерам гутарку.
  
  Але ведай слабасць і нуда пройдзе
  Знойдзеш чалавек, ты поспех і пакліканне!
  Мы як піянеры імкнемся ѓ паход -
  Бо ваяр круты не тупой назва!
  
  Бабах і ірваную, вось трупаѓ гара,
  Праціѓніка разгублены, бяжыць адступае!
  Мы зможам разгром давесці да канца,
  Хоць сабака апраметнай залівіста брэша!
  
  Што рабіць нам у свеце - фантазіі няма,
  Нарадзіліся мы, нібы напалм мозг раздзірае!
  Навечна нам будзе як юнацкасці гадоѓ -
  А месца ѓ пекле стане лепшым, чым у раі!
  
  Што хоча салдат? Каб доѓжылася вайна -
  Яму мір і нуда, і слабасці мозгу!
  Дагонім суперніка мы да труны -
  Але ведай, што здаваць ваяѓнікам позна!
  
  Выніку не будзе, і выбару няма -
  Скончылі справу і адразу іншае!
  Бо гэта толькі старт, прэвентыѓны разбег,
  Бо ратая служба дзея добрае!
  Высцілаючы свой шлях трупамі, Фрыдрых дабраѓся і да генерала арміі. Ударам ногі выбіѓ з дрыжачых рук зброю і прароѓ:
  - Хенд Хох!
  Вайтэшэйн лаяѓся:
  - Крылаты ваѓчаня.
  Фрыдрых ужо па-ангельску рыкнуѓ:
  - Ды Іван! Тут можна гуляць камунізм на трубе, але як не гуляй - усё гуляеш адбой. І калі ёсць тыя, хто прыходзіць да цябе, знойдуцца і тыя, хто прыйдзе па цябе!
  Вайтэшэйна перакасіла, ён глядзеѓ на жудаснага ад ненатуральнага рэзкага рэльефу хлопчыка з здзеклівай усмешачкай хлёсткімі ѓдарамі салдат, якія ѓкладаліся пад раздачу, і вякнуѓ:
  - Ты сапраѓдны Д'ябал.
  Фрыдрых не падтрымаѓ гуллівага тону і жорстка вымавіѓ:
  - Хопіць! Цяпер аддай загад усім здацца ѓ палон, захавай і свае і чужыя жыцці! Колькі ліцца рускай і нямецкай крыві...
  Генерал арміі Вайтэшэйн жорстка вымавіѓ:
  - Не! Лепш памерці, чым здрадзіць!
  Фрыдрых кінуѓ босымі пальчыкамі пяць атрутных іголак (зброі войскаѓ СС спецыяльнага прызначэння), высекшы якія спрабавалі ѓбегчы - адборных салдат аховы. І ѓхмыльнуѓся:
  - А твая згода і не трэба! Я сам загадаю здацца ад твайго імя...
  Ватуцін разгублена вякнуѓ:
  - А код пазыѓнога?
  Фрыдрых цынічна ѓхмыльнуѓся.
  - А ён мне вядомы .... Інакш як бы я цябе знайшоѓ.
  Ватуцін у роспачы кінуѓся на пякельнага падлетка з кінжалам, але праляцеѓ міма і, стукнуѓшыся ѓ сцяну страціѓ прытомнасць. А Фрыдрых маментальна які набраѓ шыфр, беспамылкова імітуючы голас камандуючае аддаѓ загад усім падпарадкаваным войскам неадкладна здацца. Юны ас казаѓ упэѓнена і цвёрда, сумленне супакоена лагічным тлумачэнне - усё роѓна яны асуджаныя на смерць, так лепш захаваць ім жыцця, ды і тысячам нямецкіх салдат таксама.
  А падрабіць чужы голас можа і Галкін, так чаго гэтага не ѓмець Фрыдрыху - хлопцу не простаму, а цалкам рэальнаму Звышчалавеку - сапраѓднаму арыйцу і індывіду новага пакалення ѓ самым прамым сэнсе.
  Астатнія члены яго каманды, падобна, не гэтак удачлівыя. Аднаго забілі яшчэ трое зрэшты, досыць лёгка, каб біцца параненыя, у тым ліку і безжурботны малы Хаффман.
  Але загад нібыта выходзіѓ асабіста ад генерала арміі аказаѓ уплывы і непасрэдна на іх атакі спыніліся.
  Фрыдрых некалькі разоѓ паѓтарыѓ загад, пасля чаго каб забіць час прыняѓся, трымаючы ѓ ідэальна правільнай формы пальчыках ногі пяро накідваць новыя стромкія афарызмы;
  Разумных і сумленных людзей шмат, але расстаѓлены яны так спрытна, што ніколі не змешваюцца!
  Баязлівасць першая прыкмета паслухмянасці. А паслухмянасць - душа салдата! А душа салдата залог перамогі - каб перамагчы трэба, быць баязліѓцам! Такі парадокс вайны!
  : Бог у кожным чалавеку, Бог кожны чалавек, калі толькі ѓ яго высокая мараль, і душа не жывёлы!
  Забіць у імя Хрыста, усё роѓна, што забіць Хрыста!
  Лепш працаваць на трэніроѓках, чым адпачываць у магіле!
  Калі зламаны меч, рука цягнецца да кінжалы!
  Можна прасіць банальшчыну, ці стрываць абразы, але нельга апраѓдаць банальнай абразы!
  Усё цвёрдае далікатна і тленна, а ѓ мяккім устойлівасць, сіла ёсць. А хто не верыць у гэта, несумненна, я пакажу мову, якой можна есці! Усе зубы раскрышыліся ѓ пыл, а ён жывы - прамаѓляю я бах!
  Сталасць у сэксе - губіць каханне!
  Разлічваць на поспех, усё роѓна, што дражніць Бога і раздражняць смерць!
  Залатыя яблычкі лепш за ѓсё растуць, калі дрэвы паліваеш крывёй!
  Ёсць тры рэчы: чыя каштоѓнасць нязменная: Усявышні, бацькі і Радзіма!
  Самы цікавы тэатр - гэта тэатр ваенных дзеянняѓ, толькі плата за ѓваход празмеру высокая!
  Затое ѓ тэатры ваенных дзеянняѓ слёзы - заѓсёды сапраѓдныя і кожны акт урок на ѓсё жыццё!
  Талент толькі тады станавіцца геніем, калі памножаны на каласальную працавітасць!
  Прамаруджванне крадзе лаѓры, паспешнасць прыносіць поспех!
  Сапраѓдны хірург гэта той, хто здольны зрабіць складаную аперацыю неѓзаметку!
  Не той баксёр хто б'е, а той, хто збівае!
  Прыгажосць заѓсёды атрутная - самыя яркія грыбы мухаморы, і яд як жаночыя чары - кружыць галаву і атручвае сэрца!
  Прыродны розум можа падпарадкаваць натуральную сілу, але ніколі прыроджаная сіла не падпарадкуе розум!
  Памерці ганарлівым, лепш, чым жыць пакорлівым!
  Хто трымае жыццё за горла хутчэй за яе пазбавіцца, чым той, хто адпусціѓ птушаня шчасця на волю!
  Прыгажосць марнее, мужнасць застаецца вечнай!
  Меч занадта востры, каб на ім трымалася магутнасць дзяржавы, ліслівасць занадта салодкая, каб ёй вечна паіць народ!
  Кемлівасць салдата кампенсуе пралік генерала, але будаваць разлік на ёй што капаць яму іголкай!
  Цяжка запаліць, тое, што ѓжо палае і патушыць, тое, што ѓжо згарэла!
  Гарачы мужчынскі тэмперамент, сушыць мазгі і прапальвае дно кашалька!
  Дакладней прапальвае дзюру ѓ кішэні - гарачае сэрца!
  Самую тоѓстую мошну прабівае наскрозь цвёрды фалас!
  Для мужчыны самае лепшае люстэрка залатое!
  На манеце і маршчыны - упрыгожванне мужчыны!
  Вайна можа быць без пераможцы - але які прайграѓ, знойдзецца заѓсёды!
  Чалавечая немач галоѓны рухавік прагрэсу!
  Жадаеш быць першым, працуй як апошні!
  Геніяльнасць радня боскасці, пры чым годная радня!
  Можна трошкі служыць Радзіме, але нельга трошкі здрадзіць!
  ! Я думаю, значыць - існую, я існую - значыць, жыву, я жыву - значыць, жыву шчасліва!
  Палавыя партнёры як ежа - патрабуюць разнастайнасці і вострых спецый!
  Рэвалюцыю робяць з чыстым сэрцам, але не ѓ белых пальчатках, на шляху да шчасця кола патрабуюць змазкі крывёй!
  Часцей за ѓсё здраджваюць не з-за подласці, а з-за слабасці, хоць менавіта слабасць схіляе да подласці!
  Наогул закон, што іржавы механізм, працуе толькі пры залатой змазцы!
  Хітрасць і разлік: як муж і жонка нараджаюць перамогу - сумленнасць трэці лішні!
  Самае бяздоннае тварэнне ѓ свеце - шклянка гарэлкі, падзенне ѓ яго бясконца, а дно на могілках!
  Не кожны зэк злачынец, не кожны злачынец зэк!
  Лягчэй вярблюду прайсці праз ігольчастую вушка, чым выдацца без блата!
  Прафесійны суддзя як прафесійная прастытутка - розніца толькі ѓ памеры ганарару і рангу суценёра!
  Палітыкі як глісты, толькі пры выгнанні выціскаюць больш крыві з кішак!
  Кроѓ лепшае ѓгнаенне для вырошчвання мужнасці падрастаючага пакалення!
  Агрэсіѓна-паслухмяная большасць думае страѓнікам, а не сэрцам, дык ён куды больш па аб'ёме.
  Зрэшты, атэістычнае вучэнне самае лагічнае, яно дэманструе сталасць чалавецтва, у той час як любая рэлігія, асацыяцыя з дзяцінствам!
  Бог гэта моцны Бацька аб трывалае калена, якога, хоча абаперціся слабое дзіця!
  Рэдка ѓ каго можна запаліць іскру таленту, калі навокал сырасць таталітарызму!
  Часцей думаюць пра будучыню тыя, хто не задаволены мінулым і спалоханы сучаснасцю!
  Лягчэй збіць Месяц каменем, чым прымусіць палітыкаѓ выконваць перадвыбарныя абяцанні!
  Прыкры гуманізм у народнай краіне, дарэчны як цукар у бацвінні!
  Вечныя тры рэчы: Бог, час і чалавечае глупства!
  Калі хочаш перамагаць; забудзься тры словы: цяжка, не магу, хопіць!
  Свіння заѓсёды знойдзе бруд, пацук шчыліну, а гультай адгаворку!
  Мараль аднаго кораня са словам пэцкаць! Часцей за ѓсё яе выкарыстоѓваюць, каб запэцкаць цноту і адмыць загану!
  І вядома ж нямецкія танкі серыі Е сябе вельмі небяспечнымі і баявымі машынамі паказалі. Куды амерыканцам да іх. Такая сіла ѓ фашыстаѓ надышла.
  Асабліва калі танкавы экіпаж Герды ѓ нападзе і разбурае войскі ЗША.
  У яе машына серыі Е-50, спрытнюга і імклівая. У яе ствол даѓжынёй у 100 ЭЛ і калібр гарматы 105-міліметраѓ. Калі такая гармата дзюбне.
  Герда націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка, выпусціла снарад, нібы ѓразіѓшы суперніка і піскнула:
  - Слава Трэцяму Рэйху!
  Шарлота гэтая рудая дзяѓчынка таксама лупанула выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, па амерыканцах і прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Нашым непераможным войскам слава!
  Крысціна таксама дзюбанула босымі пальчыкамі спрытных, точаных ножак і вякнула:
  - Гераізму вермахта слава!
  Магда, выкарыстоѓваючы доѓгія хупавыя пальчыкі голых ножак, таксама лупанула і правішчала:
  - Непераможнаму вермахту слава!
  І чатыры дзяѓчыны як возьмуць і праравуць, ва ѓсю глотку:
  - Мы сапраѓдныя арліцы, і гераічнасці поѓныя! І лятаем нібы птушкі, адважнай Радзімы сыны!
  Герда зноѓ стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Уразіла амерыканскую машыну і прашыпела:
  - Не, не сыны, а дочкі!
  Шарлота стрэліла ѓ амерыканскую машыну, адарвала ёй вежу і прачырыкала:
  - Вядома ж дачкі і вельмі гераічныя!
  Крысціна лупанула па суперніку. Прабіла непрыяцеля наскрозь, і прашыпела, выскаліѓшыся зубкамі:
  - Мы ёсць сапраѓдныя машынкі смерці!
  Магда таксама пальнула па суперніку. Разбіла варожую браню, пратараніла лоб непрыяцеля і вякнула:
  - І мы самыя дасканалыя машынкі, што ёсць на свеце!
  І дзяѓчынкі хорам завылі:
  - Слава Германіі, слава, танкі рвуцца наперад! Дывізіі Трэцяга Рэйха вітае адважны народ!
  Карацей кажучы, у немцаѓ сапраѓды справы клеіліся, і іх войскі атрымлівалі адну перамогу за другой.
  У ЗША вядома ж моцная эканоміка, але яны прайгравалі ѓ якасьці тэхнікі. Асабліва танкаѓ і рэактыѓнай авіяцыі. Немцы ѓжо мелі МЕ-262 Х у серыйнай вытворчасці, і гэты самалёт быѓ і жывучым хуткасць больш за 1150 кіламетраѓ за гадзіну, і ѓзбраенне пяць авіяцыйных 30-міліметровых гармат. Супраць падобнай машыны амерыканцам не выстаяць.
  Была ѓ немцаѓ і птушка ХЕ-262, простая ѓ вытворчасці, амаль цалкам з дрэва, вельмі лёгкая і манеѓраная. Але ХЕ-262 з прычыны занадта малой масы і высокай хуткасці, і спрошчанай быѓ складзены ва ѓпраѓленні і патрабаваѓ высокай кваліфікацыі лётчыкаѓ. Затое ён выдатна падыходзіѓ для стылю Хафмана, які дзейнічаѓ у збліжэнні. І з блізкай дыстанцыі разбураѓ амерыканцаѓ.
  Але акрамя Хаффмана, яшчэ і дзве дзяѓчынкі дзейнічалі: Альбіна і Альвіна. Яны перавысілі кожная па трыста збітых самалётаѓ і атрымалі Рыцарскія крыжы жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. Рыцарскія крыжы з залатымі дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі мелі пакуль толькі Хафман які збіѓ больш за пяцьсот самалётаѓ, і Рудэль, легендарны штурмавік які падбіѓ больш за пяцьсот танкаѓ, і мноства іншых наземных мэт. І яшчэ семнаццаць самалётаѓ.
  У Трэцім Рэйху зацвердзілі яшчэ і шостую ступень Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі, таму хто дасягне тысячы збітых самалётаѓ, або такой жа колькасці разбітых танкаѓ.
  У дадзеным Рыцарскім крыжы павінна было начэплена не менш за сотню дыяментаѓ, і ён быѓ бы буйней, чым іншыя Рыцарскія крыжы. Так што ѓзнагарода не толькі атрымлівалася ганаровая, але і дарагая.
  Альбіна і Альвіна ляцяць па небе. Збіваюць сабе самалёты янкі і напяваюць скрозь зубы:
  - Прыгожыя дзяѓчаты,
  Вялікія сяброѓкі...
  Бы грозныя хлопцы -
  І класныя патугі!
  Альбіна пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак навяла авіяцыйную гармату, лупанула па амерыканцы і піскнула:
  - Агеньчыкі вясёлых вачэй!
  І падміргнула напарніцы. Тая зрэзала свайго візаві. Разнесла суперніка ѓ дробныя трэскі, выкарыстоѓваючы босыя пальчык ножак, і прачырыкала:
  - За камунізм і нашы слаѓныя перамогі!
  Альбіна паправіла напарніцу, збіваючы самалёт янкі:
  - За арыйскі камунізм!
  І абедзве дзяѓчыны разрагаталіся.
  Тым часам вайна працягвалася. Амерыканцы відавочна прайгравалі, лепшаму па тэхніцы і вывучцы ворагу, ды яшчэ выкарыстоѓвалага замежныя дывізіі.
  У прыватнасці ѓ янкі асноѓны танк "Шэрман". Ну куды яму супраць асноѓнага нямецкага Е50. Машына ѓ гітлераѓцаѓ мела лабавую браню ѓ 250-міліметраѓ, бартавую ѓ 170-міліметраѓ, і вага ѓ семдзесят тон пры рухавіку ѓ 1200 конскіх сіл з фарсіраваннем матора.
  Трэба адзначыць, што "Шэрман" не мог прабіць немца нават у борт, бо браня ѓ Е-50 нахільная. Нават "Шэрман" з семнаццаціфутавай гарматай, "Светлячок" не вельмі браѓ у борт немца. А бо дадзены танк не быѓ масавым.
  А сам амерыканскі танк гітлераѓцы ѓпэѓнена бралі з пяці кіламетраѓ. Тым больш у яго высокі сілуэт. Крыху лепшым быѓ у амерыканцаѓ "Першынг". Але гэты танк не быѓ такім масавым як "Шэрман" і ѓсё роѓна яго 90-міліметровай гарматы бракавала для эфектыѓнай дужання.
  Толькі "Звышпёршынг", мог прабіць нямецкі Е-50 у борт. Балазе гармата і калібра ѓ 90-міліметраѓ і даѓжынёй ствала ѓ 73 ЭЛ. Але затое хуткастрэльнасць усяго чатыры стрэлу ѓ хвіліну супраць дванаццаці ѓ нямецкага Е-50, і вага пяцьдзесят тон для рухавіка ѓ 500 конскіх завялікі. Ды і браня недастатковая. У лоб нямецкага асноѓнага мастадонты амерыканцаѓ усё роѓна не прабіваѓ. А быѓ у фрыцаѓ яшчэ і Е-75 з гарматай калібра 128-міліметраѓ і таѓшчынёй бартавой брані ѓ 210-міліметраѓ пад нахіламі, з яшчэ лепшай абаронай і рухавіком у 1500 конскіх сіл.
  Так што з самага пачатку ЗША прайгравалі. Толькі танк Т-93, дакладней самаходка вагой у дзевяноста тры тоны, і таѓшчынёй лабавой броні ѓ 305-міліметраѓ і гарматай у 155-міліметраѓ магла змагацца з нямецкім мастадонтамі ѓ лоб.
  Але хадавыя якасці дадзенай самаходкі былі няважнымі, як і хуткастрэльнасць. І немцы яе знішчалі авіяцыяй.
  Так што амерыканцы ѓ цэлым не мелі поспеху, і безнадзейна прайгравалі.
  І нямецкія войскі падыходзілі ѓсё бліжэй і бліжэй да Нью-Йорка і Вашынгтона.
  Трумэн стаѓ маліць Гітлера аб міры.
  Але фюрар хацеѓ толькі без усялякіх умоваѓ поѓнай капітуляцыі. Вашынгтон быѓ акружаны. І гітлераѓцы пачала штурм сталіцы ЗША.
  Танкавы экіпаж Герды ваяваѓ за светлае заѓтра. І без лішніх праблем перамагаѓ.
  Дзяѓчына нават стала страляць не толькі босымі пальчыкамі ножак, і пунсовымі саскамі грудзей. І гэта выдатна дапамагала.
  Шарлота таксама пальнула націснуѓшы лалавымі саскамі на кнопку джойсціка і праверашчала:
  - Веліч камунізму ѓ тым, каб быць не рыбай, а кітом!
  Крысціна, ведучы агонь, націскаючы на кнопкі джойсціка, адзначыла:
  - А мы немцы і пабудуем найвялікшы з камунізмаѓ!
  Магда, страляючы малінавымі саскамі па суперніках, агрэсіѓна выдала:
  - Самы светлы камунізм! Толькі ѓверх, ні кроку ѓніз!
  Герда босымі пальчыкамі ножак навёѓшы гармату, і перавярнуѓшы трапным стрэлам амерыканскую гаѓбіцу, пацвердзіла:
  - За арыйскі камунізм!
  Пасля падзення Вашынгтона, Амерыка неѓзабаве капітулявала. І здарылася гэта 31 студзеня 1948 гады.
  Скончылася другая сусветная вайна. І прыход Гітлера да ѓлады, пасты супаѓ, з капітуляцыяй Амерыкі.
  Здавалася, надышоѓ працяглы перыяд свету. Сапраѓды ѓсе войны скончаны, ЗША захопленыя і чаго яшчэ жадаць? Але заставалася яшчэ адна звышдзяржава з калоніямі: Японія. І Гітлер хацеѓ і яе заваяваць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ3
  20 красавіка 1953 гады пачалася новая вайна за перадзел міру. СССР усё яшчэ існаваѓ ва ѓсечаным выглядзе. Ваенныя што прыйшлі да ѓлады пасля Сталіна, паставілі фармальным галоѓнай урада Вазнясенскага. Гэты лідэр здолеѓ часткова аднавіць эканоміку Расіі. І прапанаваѓ Гітлеру ѓдзел СССР у вайне супраць Японіі. Той пагадзіѓся, але пры ѓмове, што Расея верне сабе толькі раней захопленае самураямі Прымор'е, востраѓ Сахалін і Курыльскую граду.
  Так што Вазнясенскі атрымліваѓ новы шанец адрадзіць СССР, і часткова рэабілітаваць імпэрыю.
  Баі разгарнуліся на поѓную сілу.
  Алёнка і яе каманда змагаліся на новым, эксперыментальным танку Т-11. Дадзеная машына была цяжкай і выдатна абароненай. Яе лабавая браня дасягала 300 міліметраѓ пры вазе машыны ѓ шэсцьдзесят восем тон і гармате ѓ 130-міліметраѓ калібрам. А пакуль яшчэ ѓ СССР асноѓны танк Т-54, які таксама зусім нядрэнны.
  А Алёнка са сваімі напарніцамі вядзе агонь з магутнай гарматы з вялікай дыстанцыі. Японцы, вядома ж, маюць свае машыны. Вось у прыватнасці і Е-75, скапіяваную з нямецкай мадэлі па ліцэнзіі. Але дадзены танк ужо некалькі састарэлы.
  А Алёнка яго падбівае выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак. І яна пасылае снарад сапраѓды ѓсутыч.
  Дзяѓчына цвіркае:
  - Слава эпосе камунізму! Слава Леніну ѓ сэрцах!
  Сапраѓды гэта прыгажуня найвышэйшага ѓзору.
  Анюта таксама страляе, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі точаных ножак і пішчыць:
  - Я ваяѓніца вельмі крутая, і такая нібы лялька завадная!
  Вядзе агонь па чарзе і Ала. Гэтая дзяѓчына лупанула па самураях і выдала:
  - У імя святла, цяпла і ветру!
  І таксама зразумела выкарыстоѓваючы босыя ножкі.
  А потым пасадзіла і Марыя. Гэта дзяѓчына каласальнай душэѓнай сілы. Разбіла японскі танк, і праверашчала:
  - За магутны камунізм!
  І паддала голай пяткай.
  А пад канец пальнула пры дапамозе босай ножкі і Маруся. Дзяѓчына ѓразіла суперніка і прашыпела:
  - Слава эпосе лепшага свету!
  І як засвішча... Вось гэта сапраѓды вельмі нават крутая дзеѓка.
  Савецкі танкавы экіпаж выдатна працуе і набірае рахункі. Дзяѓчыны зразумела хутка выходзяць у лідэры. У іх і машына лепшая з лепшых для Чырвонага войска.
  А Герда ваюе на пірамідальным танку. Гэтая машына ѓжо больш дасканалая і ѓ ёй усяго толькі два чальцы павозкі.
  Яны разам з Шарлатай вядуць агонь па японцах, і дзейнічаюць вельмі эфектыѓна.
  Герда выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак націснула на кнопкі джойсціка і ѓразіла японскую машыну, прашыпеѓшы:
  - І ляцелі долу самураі пад напорам сталі і агню!
  Шарлота ща ёй таксама пальнула, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі сваіх точаных ножак і прашыпела:
  - Але наш вермахт ад тайгі да брытанскіх мораѓ, усіх у мільёны разоѓ мацнейшыя!
  У іншым пірамідальным танку ваююць Магда і Крысціна.
  Дзяѓчыны-тэрмінатары вельмі баявой і каласальнай сілы.
  І вось Крысціна страляе, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і прабівае японца.
  Пасля чаго верашчыць:
  - Наша эпоха з перамогамі наперадзе!
  Магда таксама страляе па суперніку. Зносіць з самурая вежу і верашчыць:
  - І здзяйсненні чакаюць яшчэ страмчэй!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак нажывае на сістэму, зносячы непрыяцеляѓ.
  Ды тут дзяѓчынкі, якія і каня на скаку спыняць і ѓ палаючую хату ѓвойдуць.
  Ваяѓніцы адольвалі суперніка і бралі паступова ѓверх.
  Японія прайгравала. А немцы выкарыстоѓвалі грозную зброю - дыскалёты.
  Гэтыя лятаючыя талеркі не ведалі сабе роѓных.
  Вось Агата і Адала ваююць на дыскалёце. Ваяѓніцы кіруюць машынай з дапамогай джойсцікаѓ, і разгортваюць гэты наймагутны агрэгат. І так разбураюць супернікаѓ. І лупяць цеплавымі промнямі з паветра. Літаральна знішчаючы моц сапернікаѓ.
  Агата вядучы агонь па непрыяцелю, раве:
  - Шалёны мой запал!
  І голай, круглай пяткай як націсне.
  Адала страляючы па ворагах, упэѓнена заяѓляе:
  - Гэта толькі ѓлада!
  І таксама босыя пальчыкі ножак выкарыстоѓвае, супраць ворага.
  Дзяѓчынкі канкрэтна разышліся. І такія скажам прама баявыя прыгажуні.
  Што ад Японіі ці наѓрад што застанецца.
  Краіна ђзыходнага Сонца прайгравала. І нажаль гэта здавалася амаль безнадзейнай справай.
  Самураі сутыкнуліся з тэхналагічнай перавагай. І вельмі сур'ёзным супернікам у плане аператыѓнага планавання.
  Японія перамагала ѓ свой час Расію, але зараз прайгравала кааліцыі.
  Пад канец Трэці Рэйх нават нанёс ядзерны ѓдар па астравах, і краіна ѓзыходзячага сонца капітулявала.
  У выніку чаго завяршылася заваёва каласальных земляѓ. Зрэшты, Трэці Рэйх яшчэ крыху паваяваѓ у Лацінскай Амерыцы, і правёѓ дадатковыя захопы тэрыторыі.
  Але вось калі ѓвесь мір пад Трэцім Рэйхам, пакуль яшчэ вольны СССР дражніць фюрара.
  І 20 красавіка 1957 года пачынаецца агрэсія супраць Расіі. І каласальныя сілы прасоѓваюцца на СССР.
  На што разьлічваць у гэтых умовах Чырвонай Арміі? Сілы ѓжо вельмі няроѓныя.
  Але мабыць нейкія разлікі ѓ рускіх і іншых нацыянальнасцяѓ усё ж такі ёсць.
  І яны б'юцца вельмі нават адчайна.
  Наташа, Зоя, Аѓгусціна, Святлана ваююць з гітлераѓцамі.
  Дзяѓчыны па традыцыі басанож і ѓ бікіні. І гэта іх крэда. Яны б'юцца з дзікім азвярэннем.
  Наташа, ведучы агонь з аѓтамата, заѓважае:
  - У чым мы добрыя, што ѓмеем біцца!
  Зоя, страляючы па суперніку, пагадзілася:
  - Умеем!
  І кінула босымі пальчыкамі ножак гранату.
  Аѓгусціна штабнавала па фашыстах з кулямёта, і вялікім азартам, прагарлапаніла, кінуѓшы голай пяткай гранату:
  - Я знішчальнік зла!
  Святлана, таксама ведучы агонь па суперніку, і трапна страляючы, выкошваючы ворагаѓ і кінуѓшы босай ножкай пакет з выбухоѓкай з-за якога перавярнуѓся танк, забіяцка выдала:
  - Я сатру Трэці Рэйх у парашок!
  І дзяѓчына зноѓ паказала язык.
  Вось гэта ваяѓніцы. З імі ты можаш ваяваць практычна супраць любога монстра. І нават гітлераѓскага.
  Наташа, страляючы па гітлераѓцам, і абараняючы Маскву, праспявала:
  - Нас цісне ярмо арды,
  Нас прыгнёт ярмо басурман...
  Зоя, ведучы агонь па фрыцах, і запускаючы босымі пальчыкамі ножак забойнае прасіпела:
  Але ѓ нашых жылах кіпіць,
  Неба славян...
  Аѓгусціна страляючы па фашыстах, і дзеянні вельмі энергічна, паддаючы гранату голай пяткай, працягнула:
  І ад чудскіх берагоѓ,
  Да берагоѓ Калымы...
  Святлана з дзікім азартам напявала, пагульваючы цягліцамі ног, і пліткамі прэса выдала:
  Усё гэта наша Зямля,
  Усё гэта мы!
  І тут дзяѓчаты трэба сказаць былі з вялікай ганарлівасцю і каласальнай агрэсіяй.
  Іх ніхто не спыніць, іх нішто не пераможа. Злыя ваѓчыцы душаць ворага, злыя тыгрыцы - салют героям.
  Ці можа быць гераіням. Вось гэта азартныя дзяѓчынкі самага высокага палёту птушкі.
  І калі б'юцца, то ѓжо ад душы.
  І Алёнка са сваім экіпажам на танку Т-13. Машына, якая гатова супрацьстаяць нямецкім, пірамідальным кампазіцыям. Дзяѓчына страляе па суперніку, і спявае:
  - Нашы танкі, гэта проста цуд,
  Ад пустыняѓ, да паѓночных мораѓ!
  Разарвем цябе павер Юда,
  Будзе знішчаны страшны звер!
  Анюта пацвердзіла з лютасцю, таксама пальнуѓшы па суперніку пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - Я непрыяцеля парву і сатру ѓ парашок.
  Ала па чарзе зарадзіла ѓ суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прачырыкала:
  - За веліч камунізму чырвонага колеру!
  Марыя таксама лупанула па непрыяцелю, зрабіѓшы трапны стрэл голай ніжняй канечнасцю і зароѓ:
  - За прыгожыя перамогі!
  Маруся таксама пры дапамозе босых пальчыкаѓ ног рушыла непрыяцеля, нібы яго ѓразіѓшы і вякнула:
  - За самыя вышэйшыя ідэі камунізму!
  Пяцёрка біліся з фашыстамі, нібы тэрмінатары.
  А ѓ небе ваявалі і савецкія лётчыцы. Вось у прыватнасці Анастасія Вядзьмакова і Акуліна Арлова.
  Яны біліся нібы былінныя волаты-самкі. Выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак пасылалі авіяцыйныя снарады. Здзіѓлялі непрыяцеляѓ вельмі трапна.
  Анастасія націснула пунсовым саском на кнопку джойсціка, уразіла фашыста і прачырыкала:
  - Слава ідэям камунізму!
  Ведучы агонь па суперніку, выкарыстоѓваючы клубнічныя соску, напаѓголая Акуліна таксама прабуркавала:
  - Героям СССР слава!
  Вось такія тут гарачыя і моцныя дзяѓчынкі. Як яны ваююць, нібы сапраѓдныя звяры. І ѓ іх звышчалавечая рызыка і каласальная сіла.
  Анастасія, круша гітлераѓцаѓ, праспявала:
  - Над няшчаснай планетай завісла,
  Злосных фрыцаѓ кіпячая цемра...
  Акупант свая сякера ненавісная,
  Завастрыѓ і сячы галава!
  
  Чалавек ён аднак не пешка,
  І не вечна хадзіць пад ярмом...
  Ператворыць злых ворагаѓ у галавешкі,
  Уладарам стане міроѓ!
  А тут яшчэ і Лізавета на танк Т-55. Машына з больш магутнай, чым у Т-54 гарматай у 105-міліметраѓ і гатовая з ворагамі ваяваць.
  Дзяѓчыны ѓ танку зразумела ѓ адным толькі бікіні.
  Лізавета націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка страляючы дастаткова дакладна ѓ непрыяцеля, і прабуркавала:
  - За Расію камунізму!
  Затым па чарзе стрэліла і Кацярына, выкарыстоѓваючы для стральбы пунсовы сасок грудзей.
  Уразіла гітлераѓскі танк і прабуркавала:
  - За поспехі ѓ будаѓніцтве камунізму!
  Алена таксама пальнула па суперніку, выкарыстоѓваючы босымі пальчыкі ножак. Разнесла ствол пірамідальнага танка, усё гэта зрабіла трапна.
  Пасля чаго прачырыкала:
  - Самы светлы ѓ нас будзе камунізм!
  Далей лупанула і Эѓфрасія, хоць яна звычайна ѓсяго толькі кіроѓца. Але дзяѓчына ѓрэзала вельмі трапна, адбіваючы ѓ танка гітлераѓцаѓ рулю.
  Пасля чаго праваркавала:
  - Наш камунізм ярчэй сонца!
  Дзяѓчыны на танку босыя і ѓ бікіні вельмі хораша і харызматычна глядзяцца. А ѓ іх грудзей з такімі пунсовымі саскамі.
  Лізавета праспявала з захапленнем;
  Зьнішчым ярмо павер фашызму,
  Калі трэба горы зварочу.
  Будзе эра, эра камунізму,
  У нябёсы я з песняй палячу!
  І зноѓ дзяѓчына пунсовым саском націсне на кнопку джойсціка і ѓрэжа па гітлераѓцам.
  Так што фюрару мала не здасца.
  З такімі дзяѓчынкамі зразумела, што СССР яшчэ жывы, і не зламаць яго так проста Гітлеру.
  
  
  
  ВАЙНА СІГАРЭТ І БУТЫЛОК СПІРТНАГА
  АНАТАЦЫЯ
  У матрыцы Гіпернэце адбываецца віртуальная і вельмі класная гульня, у якой ваююць паміж сабой бутэлькі са спіртным і пачкі цыгарэт. Вельмі цікавая і баявая стратэгія.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  І ѓся васьмёрка зараз нырнула ѓ Гіперматрыцу. Пачалася каласальная па маштабах і напружанні гульня.
  Перш за ѓсё зразумела стала будаѓніцтва зоркалётаѓ усіх мадэляѓ і юнітаѓ - бутэлек і пачкаѓ з чалавечымі ручкамі ножкамі.
  Ды гульні бываюць вельмі нават мудрагелістыя. У іх адлюстроѓваюцца фантазіі людзей будучыні, якія відавочна ѓпалі ѓ вечнае, вясёлае дзяцінства. І гэта відавочна вельмі падштурхоѓвае вынаходлівасць.
  Вось напрыклад Аліса пачала засваенне планеты з пяццю пачкамі папяросы. Але яны рухаюцца хутка. Рэсурсаѓ на планеце неабмежавана, але іх яшчэ трэба здабыць.
  Аліса, зразумела, выкарыстоѓвае код жуліка. Як, зрэшты, і Аркаша. Будаваць не так цікава, як ваяваць, і яны на сваіх планетах імкнуцца падрыхтоѓчы этап прайсці як мага хутчэй.
  І ѓ першую чаргу робяць цэнтр па вытворчасці робатаѓ-рабочых. А тыя робяць новых робатаѓ і новыя цэхі, ударнымі тэмпамі ѓзнаѓляючы заводы. І робіцца гэта вельмі нават выдатна з вялікім энтузіязмам.
  Вялікія заводы ѓ сваю чаргу пачынаюць вырабляць касмічныя караблі.
  Тут жа стаіць акадэмія навук, будаѓнічая і вайсковая ѓ прыдачу. Што ж трэба ж прагнаць характарыстыкі баявых караблёѓ. Вось самыя лёгкія - гэта аднамесныя знішчальнікі. Яны танныя і манеѓраныя, простыя ѓ вытворчасці. Тым тэхніка цяжэй і магутней, тым яна даражэй, і павольней штампуецца.
  Таму першымі ѓ неба ѓзнімаюцца зграйкі маленькіх самалёцікаѓ з адным пілотам. І яны імчацца на сустрэчу адзін аднаму. Пачкі цыгарэты "Кэмел" самыя элітныя байцы, і ім супрацьстаяць бутэлькі каньяку "Напалеон". Што ѓвогуле выдатна і надзвычай крута. І вось вядуць агонь лазерныя гарматы - знішчальнікі нагадваюць пахілаѓ, або глыбакаводных рыб з крыламі. Промні разлятаюцца, і трапляюць у імкліва якія перасоѓваюцца машыны.
  Першыя разбітыя бутлі і запаленыя цыгарэты ѓ феерверку шматколерных разрываѓ.
  Вонкава гэта нагадвае сутыкненне дзвюх марскіх хваль. Яны перахлёстваюцца. Некалькі знішчальнікаѓ нават тараніць адзін аднаго. Ідуць выбухі... Бутэлька з-пад моцнага ямайскага рому, разляцелася на аскепкі і запалала.
  Аліса, назіраючы за гэтым і аддаючы каманды, правішчала:
  - Мы вам выпусцім фатоны!
  Аркаша ѓсміхнуѓся і адказаѓ:
  - Гэта яшчэ толькі пачатак!
  Знішчальнікі сутыкаліся, спрабавалі зайсці адзін аднаму ѓ хвост, круціліся нібы ѓ віры.
  І ѓ бой уступалі ѓсё новыя і новыя сілы. Вось пайшлі ѓ ход больш магутныя двухмесныя і трехместные машыны. Яны таксама мелі абцякальную форму і былі напаѓпразрыстымі.
  Цыгарэты мацалі лапкамі па джойсцікамі, бутэлькі пабразгвалі і таксама перабіралі канечнасцямі. Гэта ѓсё выглядала вельмі крывава і цвёрда.
  Сотнікаѓ, таксама кінуѓся ѓ бой на аднамесным знішчальніку. У яго машыны цэлых шэсць лазерных гармат і яна забойная. Аднак у лоб так проста не праб'еш - вібруе паѓпрасторавае поле.
  Аляксей у сваім дзіцячым целе, вельмі спрытны, і апярэджвае пачак папярос у рэакцыі. Вось забойны разварот, і супернік літаральна запалаѓ, нібы плюхнулі бензіну.
  Полымя сумесь блакітнага з зялёным, нібы ігнаравала вакуум.
  Аляксей праспяваѓ:
  - Не палохае нас вайна,
  Анёл я - не Сатана!
  Алёнка таксама ѓ баі. Яна выбрала знішчальнікаѓ з двума імпульснымі гарматамі, якія пасылаюць гравітацыйныя промні. Дзяѓчынка ѓ адным бікіні, якое ледзь прыкрывае цела.
  І гэта робіць мускулістую і фігурыстую Алёнку яшчэ прыгажэй, і чароѓней. Яе босыя, з бліскучымі кіпцікамі пальчыкі вельмі спрытна націскаюць на кнопачкі.
  І вось знішчальнік пачка "Беламора", раскалоѓся на дзве роѓныя часткі.
  У Алёнкі ѓзнікла асацыяцыя з сэрцам.
  Дзяѓчына-ведзьма праспявала:
  - Маё беднае сэрца гатова-
  Разарвацца ѓ грудзях як снарад...
  За каханага з ласкаю слова,
  За прамяністы, бліскучы погляд!
  У бітву сталі ѓступаць ужо і невялікія катэры. Яны таксама былі па форме нібы марскія стварэнні - дэльфіны ці акулы. І густа ѓтыканыя прыладамі.
  Наташа Белая таксама ѓ баі. Толькі на гэты раз яна выбрала для сябе ролю камандзіра ракетнага эсмінца. Што ж гэта сур'ёзны выбар.
  Эсмінец нагадвае акулу-баракуду з паѓсотняй гармат розных калібраѓ.
  Наташа Белая напявае:
  - Космасу прасторы -
  Смерці покрыва...
  Цёмная дрыгва -
  Прагна засмактала!
  Алёнка энергічна збіваючы чарговую варожую машыну, раскалоѓшы яе імпульсам, выдала:
  - Няѓжо гонару
  У небе не знайсці...
  Сэрца прагне помсты -
  Жадае мір выратаваць!
  З іншага боку дзярэцца Кацька... Яна на знішчальніку выкідвае рознага кшталту піруэты, і яе носіць па вакууме нібы пёрка.
  Дзяѓчына голай, круглай пяткай націснула на кнопку і піскнула:
  - Загад камандзіра ѓ час вайны...
  Леха Цяцера падбіваючы чарговую махіну, яго ігольчасты імпульс прабіѓ на гэты раз хвост у катэры, і прымусіѓ яго гарэць. Як забегалі, сутыкаючыся і выбухаючы бутэлькі з алкаголем. Пацешна дрыгалі чалавечымі лапкамі і ножкамі спіртныя напоі.
  Юны ваяр і спартовец праспяваѓ:
  - Хто раней чалавекам быѓ,
  Той звярнуцца ѓ нуль!
  Кацька, душачы ружовай, голай пятком на гашэтку прапішчала:
  - Буль, буль, буль, буль! Буль, буль, буль, буль!
  Узрываем алкаголь!
  Маха таксама ѓступіла ѓ бой. Але ѓжо ѓ якасці камандзіра першага ракетнага крэйсера які выйшаѓ з ангараѓ. Дзяѓчынка хоць знешне сціплая, але сабе ѓ галаве.
  І для бутэлек са спіртным надышлі цяжкія дні. А гэтае фігуральнае збіццё. Во стукнула магутная гармата крэйсера. І з жарала выкінуѓся агнязарны пульсар. Ён нёс каласальнай сілы разбурэнне. І пранёсся нібы кашмарнае прывітанне.
  Машка праспявала, пераймаючы астатнім:
  Усё будзе добра на гэтым свеце,
  Шчаслівыя на планеце нібы дзеці!
  Крэйсер нешта накшталт касаткі. Сур'ёзная баявая адзінка. І пачкі цыгарэт аддаюць Маху гонар. Вонкава ѓсё выглядае камічна, нібы ѓ мультфільме для дарослых.
  Але вось яшчэ падвалы крэйсера. Яны будуюцца павольней, але затое дзве сотні гармат на кожным і тэрмакваркавыя ракеты. І гэта зразумела сур'ёзны аргумент.
  Аліса прачырыкала:
  - На выбарах перамагаюць лікам, а я б'ю уменнем!
  І ваяѓніца і адначасова грос-акадэмік аддае каманды. Ды бывалі калатнечы. Накшталт сутычкі з цэлым войскам паламаных робатаѓ. Але як гаворыцца: на свеце перамагае дабрыня. Траѓміраванага камандзіра паправілі, і войска машын вярнулася да адэкватнага ѓспрымання рэальнасці.
  Заадно зразумела асвяжыѓшы ѓ памяці тры законы робататэхнікі.
  А зараз ідзе віртуальная вайна. І кожны пачак папярос з ножкамі, гэта і баявая адзінка-юніт і разам з тым асоба.
  Аліса праспявала:
  - Мы смела ѓ бой пойдзем,
  Фатон знёсшы з арбіты....
  Лінкары разаб'ём
  Ворагі ѓсё будуць бітыя!
  Бутэлькі, выбухаючы вельмі ярка гараць. У іх поѓна спірту. Нават у тых, што павінны змяшчаць піва. Гэта зразумела вельмі цікава і пацешна.
  Маха націснула босай ножкай на кнопку. Вылецеѓ забойны пульсар. І катэр раскрышыѓся. Вось у баі і фрэгаты. Яны даволі зручныя і вёрткія машыны з моцным узбраеннем.
  У бой ідуць браняносцы. Яшчэ буйнейшыя чым крэйсеры, яны маюць надзвычай магутныя гарматы. І яшчэ запускаюць ракеты, што са звышсветлавой хуткасцю накіроѓваюцца да суперніка.
  Сотнікаѓ, бачачы, як застаюцца ѓ вакууме хвасты, адзначыѓ:
  - Вельмі прыстойная вайна!
  І хлопчык ваявода адчуѓ як пайшла ад узарванай ракеты гравітацыйная хваля, і юнага ваяѓніка страсянула.
  Ён узляцеѓ па грэбні... Адчуванні вельмі вострыя, нават у жываце заказытала.
  А потым рэзкае падзенне ѓніз.
  Алёнка, якую таксама страсянула, скалячы зубкі адзначыла:
  - Гэта цунамі?
  Аляксей выраѓноѓваючы знішчальнік, праспяваѓ:
  - Прама голымі рукамі -
  Выпростваѓся я з цунамі!
  Алёнка босымі пальчыкамі ножак націснула на рычажок, дзюбнуѓшы разрадам, гіперплазмы і дадала:
  - А любы дзевяты вал,
  Гэта вам як Клод Вандам!
  Лінкары - гэта грознае з магутнай абаронай зброю, будуюцца павольней за ѓсё.
  Але яны пры гэтым і ёсць найболей эфектыѓныя, і страшныя прылады прарыву. Вонкава паходзяць на кітоѓ і нясуць на сабе тысячы гармат.
  Наташа Белая праз выратавальную капсулу перамясцілася, пырхаючы як паплавок падчас шторму, у першых карабель такога каласальнага класа.
  Аляксей, у якім жыѓ паэт і мае выдатны агляд са знішчальніка, дзякуючы мноству аб'ёмных экранаѓ - праспяваѓ:
  - Велізарная пярэстая дошка,
  На ёй гудуць маторы....
  Жывыя рухаюцца войскі,
  І танкі, і лінкоры!
  Алёнка піснула, трапным стрэлам уразіѓшы чарговую мішэнь, і прымусіѓшы цыгарэтныя пачкі дыміцца:
  - Танкі ты кажаш!
  Хлопчык-ваявода, спрытна сыдучы ад важкага, выпушчанага з крэйсерскай прылады пульсара, пацвердзіѓ:
  - Ды і танкі таксама!
  І дадаѓ, зноѓ выкручваючы прыём трайная бочка:
  - Танк мае таксама душу!
  Алёнка кіѓнула:
  - Ды тут некаторыя бутэлькі ѓжо пачалі спавядацца баявым бластэр. Гэта трэба сказаць вельмі практычна!
  І дзяѓчына шпурнула сваю машыну направа. Пранеслася сакавітая, трох колераѓ маланка. І гэта вельмі сур'ёзная разбуральная субстанцыя.
  Ці можа быць орган вайны?
  Наташа ѓжо з лінкора націскаючы босымі, хупавымі пальчыкамі сваіх дзівосна прыгожых і хупавых ножак на кнопкі джойсціка, палыхнула менавіта забойным слупам.
  Гэта калі ляціць гіперплазма, разагрэтая да квінтыльёнаѓ градусам, то тут ужо і чарцям станавіцца страшна.
  Наташа прачырыкала, назіраючы за тым, як расколваецца прабіты крэйсер з пачкамі дарагіх і не вельмі цыгарэт.
  Вось генерал пачак "Кэмел", як атрымае апёк ад суперагню гіперплазмы і пачне катаваѓ.
  І ножкі затузаюцца, такі дзікі, шалёны ѓ яго голас.
  Ды гэта табе не лазня.
  Наташа дзеѓка-тэрмінатар адзначыла:
  - Ёсць жанчыны ѓ нашых паселішчах,
  Што водзяць жартам самалёт...
  І ёсць вельмі мудрае меркаванне,
  Што баба крутога прыб'е!
  Аркаша Боцікаѓ, цалкам лагічна заѓважыѓ:
  - Жанчына - гэта не слабы пол, а выдатны!
  І загадаѓ асвойваць суседнія планеты і будаваць бутэлькам-рабам новыя заводы. Ды гэта стратэгія, і каласальная, ні з чым не параѓнальная бітва.
  Алёнка, збіѓшы чарговую машыну з пафасам праспявала:
  - Мы народжаныя што казку зрабіць бадыллю,
  А ѓсіх ворагаѓ Айчыны - пылам!
  Аліса ѓсё яшчэ целам у палоне, але розумам і ѓспрыманнем у гульні. І бой вельмі прыгожыя. Лінкары выходзяць з ангараѓ і ідуць у бой. Яны нібы бярвенні па рацэ наплываюць. Шмат тысяч гармат на іх, і калібры зашкальваюць.
  Асабліва ѓражвае грос-лінкор, вельмі магутны і сапраѓдны волат. І вельмі ѓдарная моц вялікая...
  Аліса робіць прагонку ракеты... Замест тэркваваркавага зараду, мацнейшы тэрмапрэонавы. У ранніх ракетах зліваюцца кваркі, а ѓ наступным пакаленні ѓжо часціцы, з якіх кваркі і складаюцца - преоны.
  І гэтая вельмі грозная зброя. Але і Аркаша прапампоѓвае сваё войска.
  І сілавыя палі прыкрывае прынцэс-плазма - якая больш дасканалая абарона за кошт скрыѓлення прасторы.
  І бутэлькі, і пачкі цыгарэты не пераводзяцца. Іх робяць кантэйнерным спосабам.
  І здабыча за ѓсё і ѓся можа доѓжыцца ѓ матрыцы да бясконцасці.
  Зрэшты, у большасці стратэгій рэсурсы невычэрпныя.
  Аляксей бачыць гэтыя гмахі. І вырабляе мадэрнізацыю знішчальніка.
  Зараз у яго гіперлазеры, з термопреоной напампоѓкай, і абарона кінезпрасторавага скрыѓлення.
  Хлапчук-ваявода праспяваѓ:
  - Гвалты разбурае сталь,
  Але злосці ѓлада не вечная...
  І ты па мордзе супостату дай...
  Калі цвёрдая рука,
  І мэты чалавечныя,
  Супернік у бездань,
  А героі ѓ рай!
  Аляксей зноѓ выварочваецца. Ён ужо прывык да таго, што ва ѓзросце за сорак гадоѓ знаходзіцца ѓ целе дванаццацігадовага хлопчыка. Гэта дае масу пераваг.
  Гэта значыць панікаваць ні нагоды, ні прычын няма...
  А вось бутэлькі відавочна запанікаваѓ, калі ад некалькіх трапленняѓ ракет запалаѓ грос-лінкор.
  Бутэлькі разбягаліся, і некалькі з іх засмактала ѓ вентыляцыйную штольню. Цэлы тузін бутэлек са спіртным разам узарваѓся... Пацёк па падлозе гаручая, пякельная сумесь...
  Аляксей праспяваѓ:
  - Агонь мінамётны шквальны,
  А без бутэлькі нажаль не жыццё,
  Злазім у буфет вакзальны!
  І хлапчук-ваявода зноѓ выконвае спрытны манеѓр, і абівае ѓ двухмеснага знішчальніка крыло. І той літаральна разгарэѓся, нібы прамакатка.
  Наташа, зразумела, камандуе грос-лінкорам. Побач з ёй выцягнуѓся каньяк "Напалеон". І гэтая бутэлька зіхаціць эпалетамі маршала.
  Наташа ѓзяла і прачырыкала:
  - Мы ѓсё глядзім у Напалеоны,
  Наперад, у атаку - легіёны!
  І дзяѓчына пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак націснула зноѓ на кнопкі джойсціка і як браняносец папяросы-воінаѓ як разнясецца на кроплі расплаѓленага металу.
  Вось гэта сапраѓды залп што трэба...
  Наташка праспявала:
  - Мы не нікчэмныя казюлькі,
  Мы ѓ брані як чарапашкі...
  Калі лазерам ударым,
  То толькі вакуум пакінем!
  Вось гэта сапраѓды дзяѓчынкі-сеючыя смерць. І разносяць адзін варожы крэйсер за іншым.
  Алёнка, зрэшты, атрымлівае асалоду ад магчымасцю ваяваць на знішчальніку. Ёй адразу лінкор збіць - не звышзадача. І вось яна збіла зноѓ вельмі нядрэнную машынку.
  Пасля чаго па-філасофску вымавіла:
  - Курыца па зярнятку дзяѓбе, а набірае вага куды хутчэй, чым свіння, якая глытае велізарнымі кавалкамі!
  І вельмі яна спрытна паддзела босымі пальчыкамі ножак. Вось гэта дзяѓчынка.
  І яна так дзяѓбае гэтыя папяросы.
  Аляксей заѓважыѓ з ідэяй:
  - Не разумею тых, хто паліць - папяросу і ѓ роце трымаць брыдка!
  Алёнка кіѓнула:
  - Дурная звычка!
  І таксама выканала прыём лісіны змейка, і запалаѓ чарговы знішчальнік.
  І вось дзяѓчынка голай пяткай саданула і піскнула:
  - Маё войска моцнае,
  Ахоѓвае свет яна!
  Дзяѓчынка, зразумела, ужо бачыла і не такое... Хоць вядома ж вельмі экстравагантна выглядае паядынак цыгарэт і спіртнога. Але на гэта ѓсё ж варта паглядзець.
  І вось віно Бургундскае таксама ѓ бой уступіла на грос-лінкоры. Праѓда ѓ ім такіх і не такіх бутэлек сотні тысяч. Гэта вельмі нават глядзіцца крута з размахам.
  І бутэлькі бегаюць, зіхацячы этыкеткамі і эпалетамі. Выглядае падобнае больш за багата.
  Страляніна ідзе з розных дыстанцый і вельмі трапна. Паразы становяцца ѓсё больш разбуральнымі. І страляць даводзілася з ракетамі і іншымі затраѓкамі.
  Аліса ѓважліва сачыла за полем бою. Яна перапраѓляла свае войскі імкнучыся зоркалётамі ахапіць флангі. І яе дзеянні здаваліся даволі лагічнымі.
  Але Аркаша дзейнічаѓ таксама актыѓна. Зоркалёты велізарных танажоѓ паступова збліжаліся. І абмен артылерый станавіѓся ѓсё больш інтэнсіѓным.
  Нібы звышновыя зоркі, успыхвалі разрыву ракет. І ішло проста татальнае разбурэнне. І гэта сапраѓды бой, у якім кожны салдат герой.
  Бутэлькі і пачкі перамяшчаліся з хуткай хуткасцю. І іхнія лапкі і ножкі раз-пораз мільгалі. І гэта было энергічным дзеяннем.
  Наташа зноѓ ціснула босымі пальчыкамі ножак, і накіроѓвала на суперніка цяжкія ракеты.
  Зноѓ разрыѓ і вось лінкор папяросы стаѓ расколвацца. І агонь у ёй запалаѓ, нібы свечкі тут сталі аплываць.
  Наташка праспявала:
  - Мы смелыя дзяѓчынкі, галасок у нас звонкі!
  І зноѓ ляцяць забойныя і разбуральныя ракеты. І палае пякельны грыб, і вось жорсткасць тут вялікага маштабу.
  Аркаша загадаѓ арміі бутэлек:
  - Выконвайце касую падсечку!
  Бутэлькі-генералы, поѓныя дарагім каньяком раѓнулі:
  - Так дакладна камандзір!
  Наташа дасціпна адзначыла:
  - Наша войска Берлін брала, а дзяѓчынка дапамагала!
  І яе голая пятка зноѓ цісне на кнопкі. І з вялізным паскарэнне вывяргаюцца забойныя падарункі анігіляцыі.
  Аляксей збіѓ зноѓ знішчальнік прыёмам - косы млын і піскнуѓ:
  - Мой зарад - чатыры словы,
  Не шукаю шляху іншага!
  Наташа з гэтым пагадзілася:
  - Ды не шукай, абыходных шляхоѓ, гуляй па краі нацянькі!
  Вось дзяѓчынка ведае, што робіць. І вельмі спрытны з яе шлях. Але ѓ цэлым пакуль захоѓвалася дынамічная раѓнавага.
  Хлопчык-ваявода, дзейнічаѓ як дасведчаны ас. У Чачэніі яму даводзілася ваяваць. Там былі і найміты і мясцовыя ваяры, і вельмі нядрэнныя байцы.
  Першую вайну чачэнцы нават маглі лічыць сябе пераможцамі, бо расейскае войска сышло, не дасягнуѓшы сваёй мэты. Ды і ѓ другой баі зацягнуліся гадоѓ на дзесяць.
  Аляксей страляючы па непрыяцелю і зноѓ манеѓруючы знішчальнікам, вельмі спрытна дзёѓб па ѓразлівых частках.
  Хлопчык-ваявода сутыкнуѓся з пачкам "Кэмел". Гэта цыгарэты элітныя, значыць і лётчык няпросты.
  Пачалася манеѓраная бітва, двух асаѓ. У галаве Сотнікава нават мільганула думка: як выглядаѓ бы бой Кажадуба і Хафмана? Напэѓна, гэта была б годная бітва.
  Аляксей спрытнай падбіваючы пабочны знішчальнік, і праспяваѓ:
  - Я самы вялікі чалавек,
  Хоць пражыѓ другое стагоддзе!
  Алёнка адзначыла з усмешкай, якую паслала праз экран манітора:
  - Усё будзе добра мой хлопчык!
  Сотнікаѓ запярэчыѓ:
  - Я не хлопчык, а муж!
  Алёнка збіла непрыяцеля, вельмі дакладным вывертам, і вельмі спрытна выбівала знішчальнікі.
  Наташа дасціпна адзначыла, і вельмі хуткай ударыла па кнопках пліткамі прэса.
  І зрэагавалі ракеты на гэта вельмі агрэсіѓна. І паляцелі, нібы забойны яд кобры, што запушчаны пад скуру.
  Сотнікаѓ зноѓ біѓся з пачкам "Кэмела". Вечны хлопчык дзейнічаѓ занадта прамалінейна.
  А яго супернік змог падлавіць, і Аляксея абдало моцным запалам.
  Алёнка вякнула:
  - Асцярожней мужанёк!
  Хлопчык-ваявода, крыху разарваѓ дыстанцыю. Але супернік да яго вельмі ѓпэѓнена прыліп.
  І абодва знішчальнікі ледзь не сутыкнуліся. Пайшло, паехала агрэсіѓнае супрацьстаянне. І яны нават сутыкнуліся.
  Аляксей праспяваѓ:
  - Будзе горад на Венеры,
  І на Марсе будуем град...
  Не выродлівай хімеры -
  Мы падорым вынік!
  Аліса паляпала пачак "Мальбара" па плячы і прабуркавала:
  - Ты класная штучка!
  Пачак-маршал рыкнуѓ:
  - Служыць вам рады!
  Сакалоѓская загадала:
  - Ідзі ѓ атаку! Давай з левага фланга абыходзь.
  Рух грос-лінкораѓ было занадта ѓжо марудлівым, і рухаліся з большай хуткасцю крэйсера. І дзейнічалі з каласальнай энергіяй.
  Аліса паглядзела на поле бою, дакладней трохмернае прастору. І вось ужо Аркаша спрабуе прэсінгаваць. Лінія фронту то прагіналася, то выгіналася.
  І гэта была дынамічная раѓнавага. Аліса вызваліла свае ножкі ад абутку, і стала націскаць босымі пальчыкамі, на кнопкі джойсціка.
  І ішоѓ агляд і разбурэнне.
  Вось у аднаго грос-лінкора ѓзялі і абваліѓся борт. І гарэла, палала са страшнай сілай.
  Наташа актыѓна вяла агонь, і таксама кіравала босымі пальчыкамі ножак.
  І прабівала адзін карабель за другім.
  Так усе яе рухі былі хупавымі, і надзвычай дакладнымі. І вельмі спрытна яна падбівала супернікаѓ. І вось зноѓ гараць пачкі цыгар, і з другога боку выбухаюць бутэлькі. І шанцы ѓ абодвух бакоѓ не выходзяць з межаѓ дынамічнай раѓнавагі.
  Наташка нават праспявала, ва ѓсю глотку:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце,
  Змагу адолець і слана...
  І ѓ гэтым сумным эфіры,
  Пануе не Гасподзь - Сатана!
  Аляксей адзначыѓ з усмешкай:
  - Мы самі як Сатана!
  І хлапчук-ваявода націснуѓшы голымі, круглымі дзіцячымі пяткамі, але кнопкі і выпусціѓ усе зараз агрэсіѓныя патокі гіперплазмы. І вось як дзюбнула... І ас з пачкам "Кэмела", і літаральна запалаѓ.
  Ён узяѓ і агрэсіѓна адзначыѓ, калі супернік быѓ дабіты.
  Сотнікаѓ праспяваѓ:
  - Чакае перамога адважных байцоѓ,
  Мы здолеем разбурыць перашкоды...
  Будзем у славе вялікіх бацькоѓ,
  Чакаюць салдат ведай узнагароды!
  Алёнка хіхікнула, зразаючы новую машынку суперніка, і піскнула:
  - За Русь святую!
  Аляксей з усмешкай дзіцяці заѓважыѓ:
  - Прычым тут Русь, мы ваюем з бутэлькамі!
  Дзяѓчынка-ведзьма дасціпна адказала:
  - За вельмі вялікую бутэльку, можна атрымаць грошы за тару!
  І абодва байца засмяяліся.
  Аркадзь пакуль сам у бой не ѓвязваѓся. Ён перакідваѓ войскі, так каб не даць зайсці суперніку ѓ тыл.
  Аліса ж спрабавала праскочыць і стварыць мяшок. Пакуль ёй гэта не ѓдавалася.
  Пачкі з дарагімі цыгарэтамі снавалі вакол дзяѓчыны. Яны раз-пораз спрабавалі даваць парады. Зрэшты, ад гэтага было мала толку.
  Вось яшчэ пара лінкораѓ абапал загарэлася і стала развальвацца.
  Бутэлькі бразгалі.
  Аляксей пакуль ваяваѓ на знішчальніку, хоць была спакуса перасесці на машыну буйнейшую.
  Сотнікаѓ выдатна перамяшчаѓся. Ён нібы дамка на дошцы скакаѓ па вакууме.
  І гэта было з ягонага боку віртуозным выкананнем паэмы.
  Алёнка таксама націскала босымі ножкамі на ѓсе кнопкі і рычажкі. Побач з ёй змагалася бутэлька "Бардо". Таксама элітная ваяѓніца, якая збівала непрыяцеляѓ з азартам піранні, якая душыць куранят.
  Сотнікаѓ жа зрэзаѓ прыёмам каса чарговага саперніка, і прымусіѓ яго капітальна гарэць.
  Вось знішчальнікі літаральна сутыкнуліся, і адляцелі сілавыя палі. І гэтае капітальнае разбурэнне. Але зразумела не Аляксею - яго знішчальнік падвышанай трываласці.
  Алёнка падбадзёрыла партнёра і мужа:
  - Малайчына хлопчык! Прэсуй яго!
  Наташа ж з грос-лінкора вяла канцэнтраваны агонь смерці. Яна ваяѓніца са смяротным замахам.
  Наташка не цэліла, а ціснула босымі пальчыкамі ножак інтуітыѓна.
  Ёй таксама даводзілася асабліва ѓ дзяцінстве бываць у калатнечы.
  Хоць найбольшую засмучэнне ёй даставіѓ які ѓспыхнуѓ прышчык. Дакладней не які ѓспыхнуѓ, а які ѓскочыѓ.
  Наташа, кіруючы агеньчыкам, напявала:
  - Нікуды ты не пойдзеш,
  Ператвору цыгару ѓ вош!
  Аляксей лагічна адзначыѓ:
  - Гумар нам будаваць і жыць дапамагае!
  Наташа ѓдакладніла:
  - Не гумар, а песня!
  Сотнікаѓ, падбіѓшы чарговы знішчальнік у выглядзе пахілу праспяваѓ:
  Хто абвык за перамогу дужацца,
  З намі разам няхай заспявае!
  Наташа дзюбанула патокам энергіі ѓ мільён атамных бомбаѓ скінутых на Хірасіму і вякнула:
  - Хто вясёлы той смяецца,
  Хто хоча той даб'ецца....
  Алёнка дадала са смяшком:
  -Хто шукае той заѓсёды знойдзе!
  І яе голая пятка сапраѓды накіравала пульсар на мэту. І зразумела вельмі непрыемна прыйшлося цыгарэтам.
  Але і Кацька з другога боку ѓ баі не саступала. І яе босыя пальчыкі ножак з не меншым спрытам пасылалі прэзенты смерці. І цвёрда яна ѓстаѓляла імпульсы смерці.
  Кацька падміргнула Машцы, праз манітор:
  - Што прыгажуня трымаемся!
  У адказ вечная дзяѓчынка трохсот гадоѓ ад роду адказала:
  - Не проста трымаемся і б'ем!
  І ваяѓніцы паказалі адзін аднаму мовы.
  Зрэшты, Кацька яшчэ па гадах амаль падлетак, а Машка падобна так і не пасталела.
  Ваяѓніцы тут найвышэйшай спробы.
  Леха Цецераѓ таксама ѓ рызыкі бою, але аддае перавагу весці агонь з грос-лінкора.
  Ён таксама яшчэ не растаѓся з дзяцінствам. Тут у свеце будучыні, усё крыху не ѓ сваім розуме.
  Леха таксама прыняѓ аблічча хлапчукі гадоѓ трынаццаці і ціснуѓ голай пяткай на кнопкі і пры гэтым напяваѓ:
  - Удар, удар, удар, яшчэ ѓдар,
  У нас байцоѓ асаблівы дар!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Машка згодна кіѓнула, таксама босымі пальчыкамі дзявочых ножак наводзячы гарматы з гіперплазмай на ворагаѓ, і ежа:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце,
  І жыццё правядзем нібы ѓ працяжнік!
  Кацька вывярнулася, адышоѓшы ад пякучага патоку распаленых да мільярдаѓ градусаѓ часціц.
  Дзяѓчына секлася было з наймітамі што атакавалі Русь. І знасіла галовы гуляючы.
  І тут таксама гульня. А што збіваць бутэлькі? Яны ѓсё ж таксама не несмяротныя.
  Кацька прачытала, выскаліѓшы зубкі:
  - Раз, два, тры, чатыры, пяць -
  Выйшла Кацька пастраляць!
  Машка пацвердзіла, дзюбануѓшы забойным бруёй часціц:
  - Мы перамагае пагалоѓна!
  Аліса праарала ім у галаграмы:
  - За буйкі не заплываць, панясе ѓ вакуум!
  Кацька прачырыкала, збіѓшы чарговую мэту:
  - Перамога вельмі добрая,
  І мы пойдзем ворагаѓ круша!
  І вось зоркалёты зноѓ збліжаюцца. Лінкары і грос-лінкоры імкнуцца трымацца сцяной, ад чаго сілавыя і паѓпрасторавыя палі складаюцца, і касмічныя караблі становяцца практычныя непаражальнымі.
  Кацька дзярэцца і з азартам, і лімітава ашчадна. Бой - гэта не жарт.
  Пераможа зразумела мацнейшы.
  Але ѓ рэаліі стратэгія можа працягвацца да бясконцасці. Асабліва калі рэсурсы супастаѓныя. І сілы амаль зусім роѓныя.
  Аліса нахмурыла лобік. Як часта такая вайна нібы партыя ѓ шашкі або шахматы абарочвалася нічыёй.
  А тут нават цяжэй, чым шахматам дзейнічаць.
  І тут раѓнавага і лёгкае ваганне чары.
  Алёнка таксама дзяѓбаючы цыгарэты, стала нервавацца. На самай справе яны тут дзяѓбуць адзін аднаго, а злодзей то не жартуе ...
  Аліса прабурчала:
  - За найноѓшыя дасягненні!
  Машка, разносячы бутэлькі з гарэлкай і каньяком, піскнула:
  - За лепшыя поспехі!
  Леха запярэчыѓ:
  - Не тое гэта!
  Кацька прачырыкала, накрыѓшы чарговую мэту:
  - Пасля таго як грымнуѓ рэактар, будзе яшчэ не тое!
  Аліса прабурчала з лютасцю:
  - Ясна адразу што не Пушкін,
  Напісаѓ гэтыя прыпеѓкі!
  Кацька хіхікнула і адказала, разбіѓшы знішчальнік:
  - А не складана, а не складана!
  У цябе ѓ трусах прахалодна!
  Леха пагразіѓ Кацьку пальцам:
  - Не грубі! Малако на вуснах не абсохла!
  Кацька хіхікнула:
  - Малако згушчанае?
  Аліса злосна рыкнула:
  - Будзеш Кацька выступаць на год пазбаѓлю цябе салодкага!
  Юная ваяѓніца піскнула:
  - А ты не маеш права!
  Машка пагадзілася, злосна тупнуѓшы голай пяткай:
  - А чаго сапраѓды ты раскамандавалася!?
  Аліса дасціпна адказала:
  - Лепш мець цара ѓ галаве, чым вецер!
  Машка дзюбнула з усмешкай па знішчальніку і прачырыкала:
  - За Айчыну нашу маці!
  Леха дадаѓ з рызыкай:
  - Наша маці, наша маці - будзем гарэлку забіваць!
  Кацька нечакана заявіла:
  - А мой айчым казаѓ, што гарэлка для рускага чалавека небяспечней чым тузін Гітлераѓ!
  Аліса згодна кіѓнула:
  - Ды сапраѓды небяспечней і сотні Гітлераѓ! Зрэшты, нашы целы не баяцца алкаголю!
  І дзяѓчына зноѓ націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка. І спрацавала каманда. Новыя легіёны буйных і цяжкіх зоркалётаѓ напоѓненых пачкамі цыгарэт накіраваліся ѓ бой.
  Але з боку Аркашы Сапажкова такія ж толькі што вырабленыя легіёны рухаліся насустрач. І зоркалёты, пакідалі за сабой доѓгія бліскучыя шлейфы.
  Аляксей Сотнікаѓ перамяшчаѓся на знішчальніку, то паскараючыся, то запавольваючыся.
  Ён быѓ імклівым малайцом.
  Аркаша аддаваѓ каманды. Але яму таксама ѓжо надакучыла быць камандзірам.
  І вось замест сябе вечна юны грос-акадэмік пакінуѓ электроннага палкаводца і накіраваѓся ѓ бой.
  Аліса Сакалоѓская рушыла ѓслед за ім. Яе знішчальнік рэзка паскорыѓся.
  Абодва военачальнікі выбралі машыны з вельмі магутным узбраеннем і ѓключылі сабе рэжым бога.
  Вось пайшлі ад гэтага развароты.
  Аліса таксама вызваліла свае хупавыя ножкі ад абутку, і стала ціснуць босымі пальчыкамі на кнопкі. Гэта так выдатна гуляць нагамі.
  Аліса нават праспявала:
  - Дзесьці на Каме,
  Мы не ведаем самі!
  Дзесьці на Каме -
  Матухне-рацэ!
  Не дастаць рукамі,
  Не дайсці нагамі!
  Машка падхапіла:
  - Босымі нагамі,
  Дзеѓкі завадны!
  І вунь яны сталі радавымі салдатамі, атрымліваючы асалоду ад разлютаванай бітвай.
  І гэта такі класны настрой так біцца!
  Аліса засталася ѓ адным бікіні. Яна вельмі прыгожая дзяѓчына. У яе ідэальная фігурка і прапорцыі дзіѓнага цела.
  Але ѓ велізарнай на некалькі галактык чалавечай імперыі наогул не бывае брыдкіх або з якімі-небудзь фізічнымі заганамі людзей.
  І гэта безумоѓна радуе. Які прыгожы і правільны стаѓ цяпер сусвет.
  Аліса націскае босымі пальчыкамі ножак на рычагі. Як яна прыгожая і выгібы яе цела такія панадлівыя ѓ абсалютнай дасканаласці і гармоніі ліній.
  Дзяѓчына-герой праспявала:
  - Слаѓся Радзіма мая,
  Усе мы дружная сям'я!
  І вось яна выпускае маленечкую гарошынку разраду на міні-ракеце. Але тэрмапрэонавая рэакцыя і вывяргаецца каласальнай сілы энергія.
  І адбываецца выбліск звышновай зоркі і цэлы тузін знішчальнікаѓ разам з катэрам згарае як матылькі ѓ полымі каміна.
  Бутэлькі нават пікнуць не паспелі.
  Аліса прачырыкала:
  - Даеш падачу -
  Секчы ѓмеем рэшту!
  Леха Цяцераѓ прачырыкаѓ:
  - Ты проста супер Аліска!
  Дзяѓчына-герой прачырыкала:
  - Ліса-Алісава - імячко добрае!
  І зноѓ круглай, ружовай дзявочай пяткай прэзент смерці як паддасць.
  Вось гэта велічэзнае разбурэнне.
  Кацька выдыхнула са смакам разарваѓшы ракетай чарговы самалёт з бутэлькамі:
  - Ды гэта меч добрае!
  І праспявала:
  - Раптам паляѓнічы выбягае -
  Гіперплазмай дзівіць!
  Машка хіхікнула і адзначыла:
  - Гэта цудоѓна!
  І яе босыя пальчыкі точаных, загарэлы ножак як выпусцяць нешта зусім забойнае і разам з тым сімпотнае.
  І вось нават эсмінец ад траплення раскалоѓся.
  Наташа ѓ адказ падміргнула праз галаграму ѓ яркім колеры сястры і піскнула:
  - Гэта што тэрмапрэон!?
  Маха энергічна кіѓнула:
  - Ды тыпу таго! І вельмі канструктыѓна!
  І дзяѓчынкі хорам разрагаталіся. І нават высунулі мовы. Яны ѓ іх маментальна падаѓжэлі нібы канчукі і спляліся ѓ клубок. І гэта так закруціла.
  Аліса пракаментавала:
  - І мы сплятаючыся як пара змей,
  Абняѓшыся мацней двух сяброѓ!
  Наташа прабуркавала:
  - Мы слаѓныя сяброѓкі!
  Аркаша які таксама падтрымліваѓ сувязь праз трохмерную праекцыю, звярнуѓся ѓ пацана з чорнай скурай сына Афрыкі і прапішчаѓ:
  - Добрыя дзяѓчаты - выдатныя сяброѓкі,
  Розумам як дашкаляты - іх чакаюць пугі!
  І чарнаскуры, чароѓны хлопчык з жамчужных зубоѓ выпусціѓ сонечныя зайчыкі.
  І тыя скакнулі і вось цуд адразу чатыры знішчальнікі з цыгарэтамі, абвугліліся нібы недакуркі ѓ газавай гарэлцы.
  Аліса падміргнула ѓ адказ:
  - Ты проста хараство!
  Аркаша адзначыѓ, варушачы вушамі:
  - Я гэтае ѓвасабленне інтэлекту!
  І хлапчук з ноздраѓ як дзюбне маланкамі - гэта хараство - эфект матрыцы, або дакладней гіперматрыцы.
  Алёнка рацыянальна адзначыла:
  - Нашы розумы якраз і спараджаюць неймаверную матэрыю!
  Аляксей Сотнікаѓ тым часам атрымаѓ трапленне ѓ лоб. Зноѓ хлопчыка абдало моцным запалам. Але ён зусім не сумеѓся.
  Наадварот, гэта нагадала былому ваяводу лазню. Сапраѓды што такое лазня?
  Хлапчук-пападанец заспяваѓ:
  - Лазня, лазня, лазня, лазня!
  Дубовы і бярозавы настой!
  Алёнка падхапіла, пасаж свайго мужа:
  - Лазня, лазня, лазня, лазня, лазня!
  Кавалачак нашага жыцця халасты!
  Аркаша зноѓ выдалілі сонечным зайчыкамі са сваіх бліскучых як гранёныя алмазы зубоѓ і адзначыѓ:
  - А вы ж муж і жонка!
  Аляксей энергічна кіѓнуѓ, сыходзячы ад міны, якая ляцела па складанай траекторыі.
  - Жонка ды збаіцца мужа!
  Алёнка хіхікнула, яе голая, ружовая пятка націснула на педаль, і дзяѓчына прачырыкала:
  - Я не баюся не мужа, ні сцюжы!
  Аляксей заѓважыѓ з дакорам гледзячы на ??сваю пасію. Тут яго ледзь не накрыла хранагранатай. Зброяй небяспечнай нават калі ѓ цябе рэжым Бога. Хлопчык піскнуѓ, яго босыя, дзіцячыя пяткі моцна апякло.
  Сотнікаѓ выдаѓ:
  - Сачы за сабой, будзь асцярожны!
  Алёнкі пацвердзіла, разнёсшы на гэты варожую брыганціну з баявым выпраменьвальнікам:
  - Будзь асцярожны, сачы за сабой!
  Аркаша хіхікнуѓ і праспяваѓ:
  - Я магутны пякельны танк
  Шакаладу буду рады!
  Бітва паміж цыгарэтамі і алкагольнымі напоямі - гэта фантастыка вялікіх абаротаѓ.
  Аліса лупіла са свайго боку бутэлькі на рознага роду касмічных караблях, а Аркаша пачкі цыгарэт на рознага роду зоркалётах. Гэта было так выдатна - уражлівая гульня.
  Аркаша, збіваючы цэлы крэйсер з тытунёвымі вырабамі, прабуркаваѓ:
  - Аліса з дурдома -
  Выдатная карова!
  Дзяѓчына-гераіня на гэта адказала:
  - Ты заплаціш!
  І яе ракета разбурыла дрэдноут з вялікім мноствам гармат і бутэлек.
  Ды гэта ѓражвала.
  Аляксей Сотнікаѓ тым часам счапіѓся ѓ баі з пачкам цыгарэт "Карона". Ас быѓ высокага класа. Абодва знішчальнікі манеѓравалі і сыходзіѓ ад вывяргаюцца патокаѓ энергіі.
  Хлопчык-ваявода нават аказаѓся злёгку збянтэжаны. Праціѓнік жа па-сапраѓднаму моцны. Але дзе наша не прападала.
  Аляксей праспяваѓ, манеѓруючы:
  - Мы ворагаѓ не баімся ні кроплі,
  Нашы моцныя рускія шаблі!
  І зноѓ рашучы і вельмі ѓдалы манеѓр. І вось з ворага выбіваецца дух. Ён, трапіѓшы ѓ вакуумную паласу, нібы задыхаецца.
  Сотнікаѓ праспяваѓ:
  - Сонца ѓзыходзіць і заходзіць,
  А зямля герояѓ народзіць!
  Алёнка заѓважыла з усмешкай:
  - Націск не супадае!
  І дзяѓчына зноѓ паслала сваё босы, бліскучай аксамітам пяткай прэзент.
  Што ж - гэта сур'ёзныя баявыя выпрабаванні.
  Ваяѓнік і ваяѓніца, як заѓсёды, на вялікай вышыні.
  Аркаша Боцікаѓ набліжаѓся да Алісы.
  Юны вонкава грос-акадэмік прачырыкаѓ:
  - Ну што сяброѓка - гатова ты прыняць правіцу лёсу?
  Аліса ѓ адказ, прабуркавала:
  - Хлопчык мой дарагі,
  У гэты час, што з табой!
  Аркаша дзюбнуѓ пучком анігіляцыі і прапішчаѓ:
  - Усё ѓ парадку, непаладкі дарма ѓва мне шукалі,
  Проста Ліза, ты Аліса я па табе сумаваѓ!
  І хлапчук падміргнуѓ дзяѓчынцы. Гэта выглядала грандыёзна і камічна адначасова.
  Наташа таксама пасылала нешта разбуральнае і разам з тым ядомае.
  Пучок гіперплазмы пераѓтварыѓся ѓ торт, які заляпіѓ усе назіральныя шчыліны зоркалётаѓ.
  Сапраѓды, калі бісквіту шмат - ім душацца!
  Аліса ацаніла атаку тортам-волатам.
  - Гэта супер! - піскнуѓ дзяѓчына.
  Ды тут відавочна пахла пераборам. Пачкі цыгарэт сталі самі сабой загарацца, а бутэлькі ѓзрывацца.
  Аркаша ѓзяѓ і прачырыкаѓ:
  - Калі тортам ты ѓ дурня,
  Вельмі ліха заляпіѓ!
  Значыць дзесьці малпы -
  Ты прыёмчык ужыѓ!
  І кідок бліскучы пульсара з вачэй.
  Аляксей Сотнікаѓ, прэсінгуючы аса-канкурэнта, выдаѓ:
  - Льдзінкі коцяцца з вачэй,
  Прыйшла пану смяротная гадзіна!
  І зноѓ выкрут забойнымі ракетамі.
  Наташа выдала, запускаючы з грос-лінкора чарговую прыступку:
  - Наша партыя будзе выйграна!
  І палёту гіперплазменная клякса ѓ выглядзе карты. І прашыпеѓ вакуум, гатовы раскалоцца на мноства іскрынак.
  А тым часам у палёце бутэлька гарэлкі і пачак "Беламора" спачатку сутыкнуліся знішчальнікамі. Адбыѓся выбух і поѓная анігіляцыя.
  А затым пачак і бутэлька ѓ пасля катапультавання сталі тузіць адзін аднаго ѓ вакууме.
  Цыгарэты і алкаголь відавочна выклікалі ѓзаемную несумяшчальнасць.
  Беламор, штурхаючы Сталічную гарэлку, прагна прахрыпеѓ:
  - Ты на што разлічваеш?
  Бутэлька адказала:
  - На тваю анігіляцыю!
  Пачак цыгарэт захіхікала:
  - Не дачакаешся!
  Бутэлька запярэчыла:
  - Яшчэ як дачакаюся!
  І яны баднулі адзін аднаго галовамі. Вось як у іх усё заіскрыла.
  Аркаша, мімаходзь паглядзеѓшы на гэтую карціну, прашыпеѓ:
  - Не не збянтэжаць паламаныя крылы,
  Няма жалю ѓва мне і не попыту!
  Леха Цяцераѓ падтрымаѓ пасаж:
  - Я не кахаю гвалты і бяссілля -
  Вось толькі шкада ѓкрыжаванага Хрыста!
  Разборка ѓ вакууме аказалася маляѓнічай і сакавітай.
  Аліса насвіствала і падпявала, босымі пальчыкамі ножак гуляючы на клавіятуры:
  - Мой сапраѓдны аскал, і звышмагутны ѓдар!
  Пасля чаго дзяѓчынка як сваімі валасамі з галавы выпусціць цэлы сноп іскраѓ.
  Аркаша адзначыѓ, з вялікім азартам:
  - Я фенаменальны Д'ябал!
  Аліса запярэчыла:
  - Няма ты проста чарцяня!
  І грывісты акадэмік з прыстаѓкай грос - буркнуѓ:
  - Я бетонны плот!
  Наташа запярэчыла:
  - Не Аркаша гэта гіпертытан!
  Аляксей, выйшаѓшы з чарговай горкі са здзіѓленнем адзначыѓ:
  - Тут усе так любяць прыстаѓку гіпер!
  Аліса лагічна растлумачыла:
  - А ѓ нас само жыццё - гэта суцэльныя гіпер. Калі не ѓ жыцці, то ѓ Гіперматрыцы!
  Леха Цяцераѓ перакруціѓся ѓ сальта і прабуркаваѓ, нібы галубок:
  - Уздоѓж па матрыцы гуляюць,
  Зоркалёты ѓсё ѓзрываюць!
  І Кацька дадаѓ з апломбам:
  - Ну і матрыца, вось так матрыца!
  Сапраѓды, гэта проста каласальная сістэма суцэльнага разбурэння і знішчэння.
  Бутэлькі і пачкі цыгарэты былі асуджаныя на суцэльную варажбу. Адна з бутэлек гарэлкі "Крышталь", стала спавядаць свае грахі перад прамянявальнікам.
  Яна нават стала на калені - напяваючы:
  - Адпусці мне прамяняе грахі,
  Ведаю ѓ мяне іх вельмі шмат.
  Выслухай прашу і дапамажы,
  Я хачу раскаяцца перад Богам!
  Сапраѓды гэта глядзелася камічна. Але насамрэч ёсць рэлігія і ѓ цыгарэт з бутэлькамі. І нават зброя часам маліцца.
  Аркаша адказаѓ на пытанне Сотнікава:
  - Так зразумела - вернікі робаты - гэта прагрэс!
  Хлопчык-ваявода адзначыѓ:
  - Да чаго дайшоѓ прагрэс,
  Да нябачаных цудаѓ...
  Толькі вельмі спакушае,
  У справе веры дзіѓны дэман!
  Аліса агрэсіѓна пацвердзіла:
  - Забытыя клопаты,
  Пакінуты бег...
  Аруць ліха робаты,
  А не чалавек!
  Аркадзь кіѓнуѓ:
  - Ды робаты аруць капітальна!
  І ѓсе хорам у чацвёрцы ці дакладней васьмёрцы праспявалі:
  - Капітан, капітан усміхніцеся,
  Бо ѓсмешка гэта сцяг карабля!
  Капітан, капітан падцягніцеся!
  Толькі смелым пакараюцца моры!
  І ѓсё як дружна засвішчаць...
  Ну проста салаѓі-разбойнікі!
  Аляксей Сотнікаѓ падняѓ сваю дзіцячую руку, сціснуѓ кулачкі і праспяваѓ:
  - Кулакі, кулакі -
  Б'юць ударам супостатаѓ,
  Нашы кулакі!
  Сапраѓды тут была на што паглядзець...
  Яшчэ адзін баявы скафандр стаѓ спяваць:
  - Хочаш стаць прыдуркам,
  Вядома ж не,
  Дайце мне віна,
  І пачак цыгарэт!
  Аляксей свіснуѓ. Адышоѓ ад чарговай ракеты і прапішчаѓ:
  - Вось гэта фізіялогія!
  І хлапчук-ваявода апынуѓся ѓ поѓным ажуры.
  Яго выгляд быѓ нібы набег гіперматрыцы і альтэрнатыѓнага мыслення.
  Аліса адзначыла, з крыѓляннем:
  - Мая праѓда ѓ тым,
  Каб ператварыць мір у дурдом!
  І дзяѓчына зноѓ націснула босымі пальчыкамі ножак складаную і забойную клавіятуру.
  Аркадзь Сапажкоѓ цалкам лагічна адзначыѓ:
  - Усе амаль з розуму звар'яцелі,
  Нават хто шалёны быѓ...
  Але хлопцы вы надзьмуліся -
  Занадта шмат трэба сіл!
  Аліса з гэтым пагадзілася:
  - Занадта шмат - гэта дакладна!
  І голая пятка дзяѓчыны ѓваткнулася ѓ антэну. І пайшла каласальнай, проста бязмежнай сілы хваля цунамі.
  Відаць было што нават грос-лінкоры калаціліся ѓ агнявым павуцінні.
  А драбнейшыя судны і зусім выварочвала.
  Аліса праспявала:
  - На зоркалётах я лётала,
  А зямлі і ѓ небе мала!
  Аляксей Сотнікаѓ больш лірычна прачытаѓ:
  - Памятаю, як зараз,
  Позірк прамяніста светлы.
  Ён працяѓ мне сэрца вастрыём кінжала!
  Я згараѓ у патоках вогненнага ветру,
  Ты ѓ адказ бянтэжлівая прамаѓчала!
  Аліса ѓ адказ прамурлыкала:
  - Ах як проста патрапіць у першачы -
  Прамаѓчы, прамаѓчы, прамаѓчы!
  Аркаша пагадзіѓся:
  - Маѓчанне золата, але часта вельмі нізкай пробы!
  Аліса хіхікнула, і яе мова падаѓжэѓ на тузін метраѓ, і як хвастае грос-акадэміка па лбе.
  У таго нават вочы вылезлі з арбіт...
  А па вакууме ѓжо тупалі капыты. На белых конях імчаліся бутэлькі са спіртным, а на чорных цыгарэты. І гэта глядзелася да крайнасці ліха.
  І адбывалася сутыкненне...
  Леха Цецераѓ праспяваѓ:
  - Закурыѓ другую цыгарэту,
  Раздаѓся ѓ ваннай стук...
  Напэѓна, канец свету,
  Узяць мяне на спалох!
  Аліса пацвердзіла:
  - Возьмем!
  І ваяѓніца-гераіня зноѓ мовай сцябае нібы пугай...
  Аркаша запярэчыѓ на гэта па-свойму. Яго чуб на лбе падаѓжэѓ і перахапіѓ мову. Адразу ж узнікла кароткае замыканне і як заіскрыць... Дакладней забілі маланкі нібы барабанны дроб.
  І зноѓ пайшла хваля цунамі, толькі на гэты раз удар прыйшоѓся на зоркалёты з пачкамі цыгарэт. І ѓсё так загарыцца і запалае...
  І грос-лінкоры нібы камякі сумётаѓ кінутыя на велічэзную патэльню.
  Абмяняѓшыся ѓдарамі, вечныя хлапчук і дзяѓчынка стукнуліся лбамі і праспявалі хорам:
  - Будзем мы з табой сябраваць,
  Вечным сяброѓствам шанаваць!
  Аліса з гэтым пагадзілася і праспявала:
  - Д'ябал, д'ябал, д'ябал выратуй,
  Нехта, нехта, нас пакараѓ...
  Дай нам, дай нам, у рукі мячы,
  Супраць, супраць новай чумы!
  Сотнікаѓ пагадзіѓся:
  - Ды быѓ такі тут каранавірус....
  Аліса прачырыкала:
  - Вірус нас не возьме!
  І з яе вачэй зноѓ як лупнуць маланкі.
  У цэлым каманда аказалася... Задаволенай...
  Бутэлькі амаль усе былі разбітыя, а цыгарэты палалі. І ѓ цэлым кіпеѓ бітва доѓга і літаральна выгарэла...
  Сотнікаѓ адзначыѓ:
  - Матрыца ѓсё змагла змяніць...
  Алёнка кіѓнула:
  - Бутэлька - гэта таксама чалавек!
  Леха Цецераѓ кіѓнуѓ:
  - А што цыгарэты - не людзі?
  Наташка праспявала:
  - Увесь свет я прадам за адну цыгарэту,
  І нават паѓжыцця не шкада за гэтую!
  Машка прапішчала:
  - Калумб Амерыку адкрыѓ,
  Адважны быѓ марак...
  Але разам з тым ён навучыѓ -
  Увесь свет паліць тытунь!
  Аляксей Сотнікаѓ дасціпна заѓважыѓ:
  - А калі справы дрэнныя - кажуць - справа тытунь!
  Аркаша згодна кіѓнуѓ:
  - Гэта дакладна! Мы ѓжо ваявалі! І выходзім на волю!
  Аліса кіѓнула:
  - Я здаецца ведаю, як пазбавіцца ад кокана!
  Сотнікаѓ згодна кіѓнуѓ:
  - Добрая вайна так прасвятляе думкі!
  Аліса пагадзілася:
  - Няма нічога лепшага за добрую бойку!
  Аркадзь праспяваѓ:
  - Бушуе ѓ сусвеце вайна,
  Разбураць, забіваць без прычын...
  Сарваѓся з ланцуга Сатана
  І гібель прыйшла разам з ім!
  Каманда страсянулася.... Зоркалёты, разбітыя зоркі, аскепкі бутэлек, і абвугленыя цыгарэты зараз зніклі...
  ПЕРАМІРЫЯ ДВУХ ЛЮДАЕДАђ
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Гітлер прапанаваѓ Сталіну мір яшчэ да Курскай Дугі. Якраз падчас візіту Молатава за лінію фронту. І пры асабістай сустрэчы, абодва дыктатары так-сяк змаглі дамовіцца. Сталін першапачаткова настойваѓ на свеце без анексій і кантрыбуцый. Гітлер у сваю чаргу адзначыѓ, што Нямеччына яшчэ кантралюе значную частку тэрыторый СССР, і патрабаванні Сталіна празмерныя.
  Гітлер прапаноѓваѓ мір, з захаваннем таго, што Трэці Рэйх паспеѓ заваяваць.
  Нарэшце ѓ апошні момант, правадыр даѓ згоду на кампрамісны варыянт: вяртанне да меж 1939 гады. Фюрар, разумеючы, што два франты яму не пацягнуць пагадзіѓся на гэта. Тым больш Германія сёе-тое заваёѓвала і можна было падаць зыход усходняй кампаніі за перамогу.
  Сталін таксама меѓ сваю рацыю. Па-першае, без адзінага стрэлу вызваляліся вялікія тэрыторыі СССР. А па-другое, быѓ разьлік што Гітлер яшчэ некалькі гадоѓ будзе ваяваць на Захадзе. І ѓсё гэтага скончыцца ѓзаемнай анігіляцыяй саюзнікаѓ і Трэцяга Рэйха.
  І тады СССР - захопіць увесь свет!
  Разлік як відаць цынічны, але магчыма і дакладны. Гітлер ва ѓсякім разе, сапраѓды павярнуѓ свае арды на Захад.
  20 красавіка на савецка-германскім фронце баявыя дзеянні спыніліся. Потым пачаѓся адвод нямецкіх войскаѓ. Ён мусіѓ заняць паѓгода.
  Гітлераѓцы ѓсё што маглі вывозілі сабе ѓ тыл. А вось у Тунісе баявыя дзеянні актывізаваліся.
  У першую чаргу вядома ж прыбылі з усходняга фронту нямецкія знішчальнікі, і лепшыя за асу. І яны сталі прыпякаць саюзнікаѓ вельмі моцна.
  Потым падцягнуліся і бамбавікі і сталі перакідваць танкі і пяхоту, у тым ліку і адборныя эсэсаѓскія падраздзяленні, а таксама загартаваныя ѓ баях на ѓсходзе франтавыя часткі.
  Зразумела "Пантэра", была танкам на той момант магчыма лепшым у свеце. У яе і гармата хуткастрэльная, і снарад бранябойны, і лоб абаронены нядрэнна. Ды і для экіпажа ѓмовы камфортныя. Так што немцы нібы моцны козыр выкінулі.
  І заадно падцягнулі шматлікія падводныя лодкі. І бітва за Туніс зацягнулася.
  Самае галоѓнае, што фашысты, сабраѓшы авіяцыю, змаглі атакаваць і захапіць Мальту. І тым самым пазбавілі ангельцаѓ моцнай базы. І гітлераѓцам стала камфортней перакідаць сілы на Чорны кантынент.
  А яшчэ горш стала саюзнікам, калі Франка прапусціѓ немцаѓ да Гібралтара.
  І крэпасць упала ѓ выніку вокамгненного штурму.
  Сотнікаѓ у сне назіраѓ гэты напад.
  Які стаѓ ужо легендарным Марсэль першы лётчык, у гісторыі авіяцыі які перакрыѓ вынік у сто пяцьдзесят і дзвесце і трыста самалётаѓ, досыць упэѓнена набіраѓ вышыню на Фокен-Вульфе. Ён не мог, зразумела, прапусціць найважнейшы бой, які вырашае каму кіраваць Афрыкай. Вось і даѓ згоду замест МЕ-109 сетка за руль нязвыклага F-190, хоць бамбавальны варыянт гэтай машыны паднімаѓся цяжкавата, бо бомбавая нагрузка, закладзеная ѓ перагрузачным варыянце. F-190 або Фокен-Вульф, падчас другой сусветнай вайны стаѓ сапраѓдным "лятаючым конікам" Люфтваффе. Гэта ладна ахаяны ѓ савецкія часы самалёт, у ролі франтавога бамбавіка пераѓзыходзіѓ па ѓсіх параметрах Пе-2, а як штурмавік быѓ, несумнеѓна, лепш Іл-2, ці нават больш дасканалага і рухомага Іл-10.
  Чым лепш? Хуткасцю, манеѓранасцю асабліва пры пікіраванні з крыла, ну ѓзбраеннем, дык гэта самалёт у самай масавай сваёй мадыфікацыі меѓ цэлых шэсць (!) гармат.
  Другі лётчык, узнагароджаны Рыцарскім Крыжам Жалезнага Крыжа з дубовым лісцем, мячамі і дыяментам, ляцеѓ атакаваць англійскі флот не адзін. З ім цэлая армада, бамбавікоѓ, у тым ліку і пікіруючых, штурмавікоѓ і знішчальнікаѓ. Авіяцыі сабрана вялікая колькасць і для ѓдару па цытадэлі, і па брытанскай эскадры. Усё ѓжо пралічана, хоць пакуль яшчэ няма кампутараѓ... Нічога хутка з'явіцца транзістарная падліковая машынка, і тады баявыя дзеянні пайдуць яшчэ больш паспяхова.
  Машына і сапраѓды цяжкаватая, шмат броні, з-за размяшчэння рухавіка спераду пілота (як і савецкіх Лаггоѓ), пагаршаѓся агляд. Канешне, гэта дадаткова абараняла лётчыка, але мела і мінусы. Узбраенне дадзенай мадыфікацыі Фокен-Вульф не слабое: дзве трыццаці міліметровыя гарматы, і два 13-міліметровых кулямёта. Праѓда, для палягчэння манеѓранасці, яшчэ дзве лішнія прылады на канцах крыла зняты. У цэлым самалёт, вядома ж, для свайго часу амаль перадавы. Але пры гэтым трэба прызнаць, што ѓ пагоні за больш магутным узбраеннем і браніраваннем, немцы відавочна пагоршылі лётныя якасці машыны. І наогул шлях навешваць на самалёты больш гармат, быѓ не лепшым, бо падвышаѓ сабекошт машын, і змяншаѓ за рахунак узрослай вагі манеѓранасць.
  Хаця вайну, вядома ж, выйграе не тэхніка, а самі людзі. Вось, напрыклад, па правай руцэ ад Марселя ляціць пакуль не такі тытулаваны, хоць ужо атрымаѓ рыцарскі крыж за патапленне Марата, які стаѓ пасля легендарным пілот-штурмавік Рудэль. А бо большую частку гэтая легенда пралятала на Ю-87, які вядома ж горш Фокен-Вульфа па ѓсіх артыкулах.
  Акрамя таго бачныя, і грозныя Ме-110. Двухмесныя знішчальнікі, вельмі нядрэнна зарэкамендавалыя сябе, у ролі франтавых бамбавікоѓ. А таксама некалькі дзясяткаѓ, спешна пераробленых Ме-210, Хе-123, і нават лёгкія штурмавікі-біпланы. Тут сабраѓся цэлы сцярвятнік Люфтвафэ. Асноѓны бамбавік, вядома ж, П-88. Дарэчы самы дзейсны ас Другой сусветнай вайны па клічы "маляня" яшчэ толькі-толькі скончыѓ лётную вучэльню. Хоць таксама ваяр быѓ, што трэба, а можа і будзе. Зрэшты, прыкра, Пакрышкін і Кажадуб: лепшыя савецкія асы сталі маршаламі авіяцыі, а нямецкія так і не падняліся вышэй за палкоѓнікаѓ. Марсэль у рэальнай гісторыі разбіѓся, з-за няшчаснага выпадку, перапыніѓшы кароткую лётную кар'еру. Хоць ён меѓ, куды лепшую прапорцыю: вылеты - збітыя машыны суперніка, чым Мельдэс і Хаффман. Але тут гэтага не здарылася, з-за рашэння фюрар перавесці лётчыка ѓ Італію, для ѓдару па Мальце. Якраз і адбылася скрыжаванне з мусонам.
  І зараз Марсэль жывы і нават можа паспрабаваць сябе ѓ іншым амплуа: за рулём штурмавой машыны. І яшчэ сёе-тое скінуць на варожыя караблі.
  Можа таму, што адважны і ѓмелы воін заѓсёды выклікае павагу, няхай ён нават і вораг тваёй краіны. Ад гэтага і ангельцы вымаѓляюць імя Марсэль шэптам і хрысцяцца. Яго празвалі далікатны д'ябал. Хоць знешне самы грозны ас усіх часоѓ і народаѓ падобны да хлопчыка, ці нават тварам можна прыняць за дзяѓчыну. Але наперадзе зрабіць трэба будзе больш!
  Марсэль азірнуѓся ѓ бок. Вось яны ляцяць сотні самалётаѓ, і яго Фокен-Вульф з сістэмай фарсіравання матора і магутным рухавіком паветранага астуджэння злёгку вырываецца наперад. Пад імі ѓжо мора, хутка брытанская эскадра, а значыць бой. Самы вялікі, баявы карабель за ѓсю гісторыю Брытаніі лінкор "Вікторыя" гэта яго асабістая мэта. Калега Рудзель патапіѓ савецкі лінкор "Марат" (дакладней сказаць прымусіѓ яго асесці на дно, у далейшым, яго ѓсё ж няхай, і часткова вярнулі ѓ строй!). А ён зробіць, што нешта яшчэ большае.
  Вось нібы дэман з цемры, з хмар выскокваюць ім насустрач ангельскія "Спітфайры" і "Харыхеры". Марсэль адразу ж адкрывае агонь з дыстанцыі ѓ тры з лішнім кіламетры. А што добрая якасць гарматы М-103 у 30-міліметраѓ - гэта менавіта здольнасць паражаць на вялікай дыстанцыі. Праѓда, каб патрапіць пры гэтым у якая ляціць мэту, патрэбна снайперская дакладнасць. Але вось Кажадуб гэтак жа аддаваѓ перавагу страляць з вялікай 200-300 метраѓ дыстанцыі, а нямецкі "Маляня" наадварот, з малой, але на велізарнай цяжка ѓлоѓнай хуткасці.
  Марсэль, маючы прыладу, чый снарад у тры разы цяжэй, чым 20 - міліметровай гарматы Лагг-5, можа разбураць суперніка і з трох кіламетраѓ. Так што атрымлівайце!
  Пачаѓшы ѓжо на дыстанцыі несці ѓрон, ангельцы закруціліся і, замарудзіѓшы рух сталі сыходзіць у бакі. А Марсэль адчуѓ уваходжанне ѓ стан баявога трансу, калі ты ѓжо не цэліш. Цела як бы кіруецца які ѓсяліѓся ѓ цябе дэманам, націскаючы па цудоѓным насціі. Гэта бывае ѓ некаторых байцоѓ, калі мозг, які звычайна чалавек выкарыстоѓвае максімум на тысячную частку, раптам пагражаючы разарвацца выдаюць поѓную моц. Здабыѓшы дар абсалютнага бачання. І юны ас зараз, працягваѓ паліць адзіночнымі, каб даѓжэй захаваць камплект. Наогул вядома патрапіць з кулямёта-прылады адным, хай нават і з кіраванай усталёѓкай у асобную мэту амаль немагчыма. Можа таму не так шмат у мемуарах лётчыкаѓ згадваецца аб рэактыѓных ракетах. Але зараз Марсэль як бы медыум і здольны мець зносіны з д'ябальскімі духамі. А значыць, у станы баявога трансу афіцэр авіяцыі страляѓ, інтуітыѓна выкарыстоѓваючы паранармальныя здольнасці. І не прамахваѓся, бо ведаѓ - загадзя, дзе будзе знаходзіцца той ці іншы знішчальнік. І гэта дазваляла ціснуць без перапынку на гашэтку і пападаць, пападаць, пападаць! А супернік нёс каласальныя страты, і губляѓ на вачах баявы дух.
  Вось што адбываецца з брытанскімі сцярвятнікамі, якія выглядаюць бездапаможнымі, выкінутымі на пясок пустыні акуламі. І шалеюць спрабуючы агрызацца сапраѓды таксама!
  Зрэшты, і навічок Хафман, і іншыя нямецкія лётчыкі таксама ваююць адважна і галоѓнае ѓмела. Рудэль таксама не схібіѓ, хоць у яго Ю-87, не занадта добрая для паветранага бою машына. Праѓда, з двума 20-міліметровымі гарматамі. Вось ангельцы гармат на свой самалёт не ставяць, абмяжоѓваюцца кулямётамі. Але Марсэль не гледзячы нас вялікую вагу сваёй машыны і горшую ѓ выніку гэтага манеѓранасць, пакуль лепш за ѓсіх, кошт збітых знішчальнікаѓ пераваліѓ за паѓсотні, і ні аднаго (!) промаху.
  Ангельскія знішчальнікі ѓжо былі па большай частцы знішчаны, а меншая частка рассеялася. Пад нямецкім паветраным флотам, брытанскія караблі. Вось самы вялікі з іх лінкор усім лінкорам лінкор "Вікторыя", названы ѓ гонар каралевы Садружнасці, якая кіравала даѓжэй за ѓсіх у сусветнай гісторыі( па тых кіраѓніках, чый шлях можна больш-менш дакладна адсачыць!). Марсэль бачыць пад сабой карабель, на якім знаходзіцца амаль дывізія салдат і матросаѓ. Сотні гармат розных калібраѓ, у тым ліку шэсць - дваццаці пяці цалевых, здольных выплёѓваць снарады вагой з тону. Жудасны грос-лінкор, творы, лепшых брытанскіх інжынераѓ. Трэба скінуць тонную бомбу такім чынам, каб яна патрапіла прама ѓ машыннае аддзяленне, ці ѓ склад з боепрыпасамі, каб выклікаць дэтанацыю. У адваротным выпадку адна тона бомбаѓ, такога бронтазаѓра з непатапляльнымі перагародкамі, на фоне якога "Тытанік" бездапаможны заморыш ніяк не зваліць. Ды яшчэ і быць асцярожным, каб няма патрапіць пад агонь зенітных прылад, якіх на гэтым грос-лінкоры нямала, вось ужо з іх страляюць, успыхвае феерверк, ад парываѓ.
  Зрэшты, Марсэль нічога не цэліѓ і не выбіраѓ, знаходзячыся ѓ паѓтрансе і адчуваючы падобна Люку Скаѓкер сілу, а таксама дыханне ѓсяго касмічнага эфіру проста тузануѓ рычаг і, тонная бомба паляцела ѓніз. Марсэль прашаптаѓ малітву:
  - Божа мой, прабач і памілуй, але гэта мой абавязак!
  - Які прайграѓ заѓсёды няправы, але за заѓсёды з пройгрышу модна атрымаць правільныя высновы! - Затым дзюбнуѓшы, афарызмам - Можна перамагчы, страціѓшы ѓсё, і прайграць - здабудучы эгаізм!
  Унізе грымнула з такой сілай, што нават нямецкія самалёты, якія былі на прыстойнай вышыні, ладна скаланула. Лінкор-волат "Вікторыя" аброс вогненнымі пёрамі, вышынёй даходзяць да хмарачоса Нью-Ёрка, якія ішлі ад яго хвалі "цунамі" раскідалі бліжэйшыя англійскія судны ва ѓсе бакі. Пара фрэгатаѓ нават перавярнулася... І гэта быѓ калапс.
  Марсэль праз магутную рацыю скамандаваѓ:
  - А цяпер з усіх гармат, па Гібралтары - агонь!
  Загад і быѓ аддадзены своечасова, якраз на росквіце, калі салдаты выбраліся з казармаѓ, і робяць зарадку, а значыць, дадуць яны сёння Брытаніі прыкурыць тэрмакваркавым напалмам.
  А іншыя нямецкія самалёты накінуліся на эскадру. Стальлук краем вока ѓбачыѓ, што Ю-87 Рудэля скінуѓ важкую ѓ 500 кілаграм бомбаѓ на авіяносец і патрапіѓ як заѓсёды дакладна. Капітан-фюрэр радасна выклікнуѓ:
  - Вось так трымаць волат вайны!
  Авіяносец атрымаѓ пашкоджанні, але не толькі ад Рудэля. Іншыя нямецкія асы таксама ѓнеслі свой уклад. Сам Марсэль, у якога ѓсё яшчэ было дзве бомбы па 200 кілаграм, вырашыѓ іх так прымяніць. Першай ахвярай стаѓ крэйсер. Бомба дагадзіла яму прама ѓ вялікую, выходную дымам трубу .... Іншая знайшла сябе ѓ фрэгаце. Для гэтага Марсэль нават выканаѓ манеѓр пікіравання. Пасля чаго фюзеляж аблегчыѓся, і юны ас пашкадаваѓ, што не давёѓ перагруз, да лімітавых 1800 кілаграм. Зрэшты, не трэба быць такім эгаістам, няхай і іншыя воіны Трэцяга Рэйха вылучацца, і здабудуць славу. Бо гэта трэба сказаць ганаровая рэч быць вышэй і страмчэй і ѓсіх.
  У фашысцкай Германіі, было шмат слаѓных воінаѓ, вывучаючы яе гісторыю і дзеі тых ці іншых волатаѓ і рыцараѓ вайны, проста дзівішся, і не перастаеш дзівіцца: чаму немцы так хутка садзьмуліся? І чаму іх авіяцыя страціла перавагу ѓ паветры?
  Вядома, і савецкім саюзе, былі асы не промах - лепшым лічыѓся Пакрышкін, першы тройчы герой СССР, Кажадуб, яшчэ шэсць чалавек мела больш за паѓсотні. Але ѓсё ж... Можа сапраѓды на баку СССР правая справа, і вышэйшыя сілы аказалі падтрымку Чырвонай Арміі і Савецкай імперыі!
  Марсэль тут зразумеѓ, што ён сваю справу зрабіѓ, і зараз пара вярнуцца назад, заправіцца і ѓдарыць па крэпасці. Большасць караблёѓ, у тым ліку два лінкоры і два авіяносцы патоплены, з мора Брытанія ѓжо не зможа нічым дапамагчы Гібралтару. А саму крэпасць зараз проста мурыжаць, і ёй не выстаяць.
  Лётчык-тэрмінатар павярнуѓ назад і ѓсё пераможнае войска Трэцяга Рэйха за ім следам. Ад ангельцаѓ ужо амаль нічога не засталося. Праѓда зусім без страт не абышлося, усё ж і са знішчальнікамі біліся і зеніткі стралялі. ( Іх Марсэль знішчыѓ роѓна восемдзесят адну машыну, давёѓшы агульны рахунак самалётаѓ, да 401!). Цяпер можна будзе і адзначыць гэта...
  Калі, зразумела, крэпасць упадзе...
  Дарэчы Рудэль, вядома ж, па-за ѓсякімі сумневамі малайчына, бач як узяѓся за фрэгаты, глядзіш яшчэ разнёс і авіяносец.
  Вось знішчальнік-бамбардзіроѓшчык Марсэль ужо прызямліѓся. Загартаванае і звыклае да ратнай працы, цела выконвала рухі аѓтаматычна.
  Дазапраѓка і дазагрузка самалёта павінна заняць не больш за пятнаццаць хвілін, а затым скачок і крушы астатніх.
  Ну ашалелы Адольф Гітлер як было абвешчана асабіста кіруе з Іспаніі штурмам Гібралтара.
  Сама наймагутная, брытанская цытадэль падвяргалася масіраваным артабстрэлу і акопы літаральна перамолвала, разбураліся сцены і перагародкі. Можна толькі сабе ѓявіць, як узрушаны, былі абаронцы крэпасці Гібралтар. І не толькі ѓдарамі снарадаѓ. Зрэшты, роѓ і выццё, стаяѓ страшны. Негры і арабы з ліку каланіяльных частак страцілі галаву ѓжо ѓ першыя хвіліны артпадрыхтоѓкі, ды і белыя выглядалі не лепш.
  Старэйшы капрал Паркінсан да такой ступені перапалохаѓся, што кінуѓся ѓ прыбіральню. Але ѓжо збілася ѓ груду не менш за тузін ангельцаѓ і арабаѓ, так што капралу бесцырымонна дзюбнулі абцасам у сківіцу. Паркінсан залямантаваѓ яшчэ мацней і выхапіѓ пісталет:
  - Гэй вы жаѓтатварыя я вас!
  Зверху з-за страсення парываѓ пасыпаѓся пясок, гарачы і калючы ён літаральна залез капралу за каѓнер. Той запаѓ у стан рэактыѓнага калапсу і адкрыѓ агонь на паражэнне. У адказ паляцеѓ кінжал, які прабіѓ Паркінсану жывот. Фантанчык крыві млява пырснуѓ з важкага пуза, і зрынуты капрал забіѓся ѓ агоніі.
  І ѓ іншых месцах было не лепш, крыкі, смурод, істэрыкі, перастрэлкі, калі разносяць адзін аднаго брытанцы-чарнамазыя ці наадварот бледнатварыя нягледзячы на трапічнае лета. А наверсе было, вядома ж, яшчэ горш, але там істэрыя досыць хутка змоѓкла, усіх буйных перамачылі.
  Толькі салдацкая прастытутка Карнэля не страціла галаву, а скарысталася момантам для асабістага ѓзбагачэння. Раз, два, тры - кішэні раздзяры. Чатыры, восем, пяць - трэба зайчыкаѓ страляць! І чарнаскурая шлюха бесцырымонна лазілася ѓ кішэні, ды яшчэ агідна ѓсміхалася.
  Паніка ахапіла таксама і сабак, яны сталі кідацца і кусаць ашалелых брытанскіх ваяк, а тым ліхаманкава адказвалі, страляючы і галоѓнае, трапляючы зрэшты, не тое жывёл, але і людзей. Нават палкоѓнік Фантомах - празваны бульдогам, да такой ступені страціѓ галаву, што стаѓ акопвацца, беспаспяхова ѓдараючы сапёрнай рыдлёѓкай у падлогу бункера.
  Ну, а Марсэль, Рудэль, Гётэр і іншыя рыцары вайны Трэцяга Рэйха дзяѓбалі зверху, імкнучыся ѓ першую чаргу вывезці з ладу зеніткі. Зрэшты, тут ужо амаль не было знішчаць, ды і ангельцы практычна не стралялі. Знішчыѓшы толькі адзін смелы ствол, Марсэль выказаѓся:
  - Нядобра ѓ вялікай справе драбязніцца, але яшчэ горш не надаваць дробязям значэння з-за маленькай цягі да гультайства!
  План, загадзя распрацаваны штабам, выконваѓся, дакладна як на вучэннях. Войскі рушылі наперад яшчэ да заканчэння артпадрыхтоѓкі. З нядбайнасцю перастаѓляюцца пешак. Фюрар нават мог і не аддаваць загадаѓ, наколькі ѓсё атрымлівалася зладжана. У прыватнасці рух "Галіяфаѓ" узрываючыя праходы ѓ мінных палях. А гэтак жа падказаная, асабіста капітанам-фюрэрам простая ѓ выкананні сістэма "Змей Гарыныч". Праходы ѓ мінных палях пакідаліся шырокія, і па іх зараз накіроѓвалі спачатку лёгкія танкеткі, а затым пяхота. Зрэшты, ангельцы, як і трэба было чакаць, практычна не супраціѓляліся. Запавольвала прасоѓванне толькі наяѓнасць густа ѓсеяных мінамі, у тым ліку і найноѓшымі, радыёкіраванымі, палёѓ, а таксама розных шыпоѓ і равоѓ. Гэта натуральна стварала праблемы, і праблемы больш за сур'ёзныя. Але ж і немцы не такія простыя, шмат што прадугледзелі.
  Вось Марсэль павярнуѓ на сваім Фокен-Вульфэ назад, калі б у яго магчымасць, то ён бы пасадзіѓ самалёт куды-небудзь бліжэй, што паспець, самому пастраляць і пешай сутычцы. Але як на злосць, добрае месца знайсці цяжка, хоць Фокен-Вульф у плане пасадачным зусім не пераборлівая машына.
  Пілот Рудэль спытаѓ па рацыі Марсэля:
  - Я адчуваю, што максім праз гадзіну ѓсё будзе скончана калега! Можа, паспрабуем сесці вось на тую камяністую пляцоѓку, каб паспець да шапкавага разбору?
  Марсэль панура заѓважыѓ:
  - Там можа сесці толькі адзін!
  Рудзель сумеѓся. Ён разумеѓ, што вялікаму ваяру бяздольнага Трэцяга Рэйха жадаецца яшчэ пастраляць, але з іншага боку і саступку, могуць, расцаніць, што ён збаяѓся, ды яшчэ падстаѓляе правадыра пад кулі.
  Марсэль гэта зразумеѓ і нечакана прыцішыѓ свой азарт:
  - Ну добра! Сядай ты! Нельга быць такім эгаістам і забіраць усе ѓзнагароды сабе! Няхай пастраляюць і іншыя!
  Праз некалькі хвілін юнак-тэрмінатар захроп і не бачыѓ, як над крэпасцю ѓзвіваюць белыя сцягі. А праз нейкі час ужо гоняць шматлікія калоны ашалелых і страцілых чалавечае аблічча палонных.
  Так была ѓзятая крэпасць, якая мае найважнейшае стратэгічнае значэнне. І фашысты зараз сталі наѓпрост пранікаць у Афрыку. Па найкарацейшай адлегласці на чорны кантынент перапраѓляліся войскі.
  І зараз суадносіны сіл стала рэзка мяняцца. Асабліва з-за таго, што нямецкія танкі зараз мелі перавагу ѓ баявой моцы. І не толькі "Тыгры" і "Пантэры", але нават Т-4. Так што прыходзілася ангельцам і амерыканцам вельмі прутка.
  Сітуацыю пагаршала і тое, што нямецкія войскі мелі куды больш баявога досведу з сур'ёзным супернікам, і адрозніваліся больш дысцыплінай і вывучкай.
  Акрамя таго ѓ нямецкія войскі стала паступаць штурмавая вінтоѓкам МР-44, якая не мела сабе роѓных.
  Таксама СССР пачаѓ прадаваць Трэцяму Рэйху нафту і тэхніка ѓ фашыстаѓ ажывілася. Так што Марока было захоплена хутка. І немцы змаглі злучыцца са сваімі войскамі ѓ Тунісе праз Алжыр. І пацяклі брыгады Вермахта па Лівіі.
  Змагаліся, зразумела, вельмі адважна прыгожыя дзяѓчыны.
  У Лівіі ангельцы не мелі магутнай паласы абароны і таму адыходзілі.
  Але іх пераследвалі па пятах войска Трэцяга Рэйха.
  І толькі ѓ Егіпце разгарнуліся па-сапраѓднаму жорсткія баі. Тым больш з Брытаніі і ЗША былі перакінуты сур'ёзныя падмацаванні.
  Магда і Шэла геройствавалі ѓ Егіпце. Наступ частак Роммеля праходзіла ѓ цяжкіх умовах пякучага лета. Ваяѓніцам прасцей, яны ѓ бікіні, і змазаныя ахоѓным, досыць эфектыѓным крэмам. Гарачы пясок краіны фараонаѓ абжывае іх босыя ногі, але мазолістыя ступні ѓжо не звяртаюць увагі на падобную дробязь. Вось толькі кулі і снарады самыя сапраѓдныя. А наступ "Ліс пустыні" выбірае, як правіла, у цёмны час сутак. Ангельцы ваююць па-рознаму. Каланіяльныя войскі рассыпаюць пры першым жа націску, але байцы з самой Брытаніі, а таксама парачка Аѓстралійскіх дывізій б'юцца вельмі ѓпарта.
  Вось нагнуѓшыся і па звілістай лініі, дзяѓчаты бягуць у атаку, урываюцца ѓ акоп, дзе пачынаецца вялікая звалка.
  Самае цяжкае тут дабегчы, калі вакол рвуцца снарады, высока ѓ паветра ѓздымаюць фантаны аплаѓленага пяску. А аскепкі ледзь не дакранаюцца абястлушчанай скуры, пад якой перакочваецца дрот сталёвых цягліц.
  А ѓ самім акопе ѓжо лягчэй. Шэла наносіць найблізкаму ангельскаму афіцэру ѓдар нагой у сківіцу. Той ляскае зубамі і завальваецца намёртва.
  Бландынка радасна ѓсклікае:
  - Вось гэта прыём па - арыйску!
  Вогнезарная напарніца дадае ѓ каленам у пахвіну, прымушаючы асесці арабскага найміта і крычыць:
  - Гэта вам не ѓ бірулькі гуляць!
  Вайна жорсткая. Нават анёлападобная Шэла распарвае багнетам чэрава найблізкаму ангельцу. Ёй брыдка, але рабіць няма чаго. Ці ён цябе, ці ты яго. На вайне няма паняцця подласці, ёсць толькі крытэрыі эфектыѓнасці і мэтазгоднасці.
  А крыві. Нават дзіѓна, што ёй гэтулькі можа выцякаць, ад элементарнага моцнага ѓдару сапёрнай лапаткай. Калі крывішчы, вось так распырскваецца па пяску, а затым упарта не жадае ѓбірацца.
  Шэла, чые зацвярдзелыя падэшвы, шчыпле гэтая ліпкая агідная вадкасць, люта ѓскрыквае і раве:
  - Вам ільвяняты, гэта не дапаможа.
  Лютасць дзяѓчынка з СС рэзка павялічваецца. Варта жорсткі ѓдар супастата ѓ пахвіну. І маёр ВПС Брытаніі вылятае як корак шампанскага і траншэй. А з-за рота афіцэра выплываюць крывавыя бурбалкі. Магда ѓхваляе:
  - Вось мужыкі лепш за ѓсё і атрымліваюць задавальненне!
  Але і сама агнязарная часу не губляе. Рухнула прыкладам штурмавога карабіна, прымусіла суперніка аплысці, нібы воск свечкі. Толькі паколькі ахвяра негр, то і агарак атрымаѓся чарнявым. Цяпер Шэла падбадзёрвае сяброѓку:
  - Вось так трымаць!
  Магда, элементарна усадзіѓшы пару куль з пісталета тыпу палепшанага Маѓзера, пацвярджае:
  - Ёсць так трымаць!
  І астатнія дзяѓчаты ваююць гераічна і галоѓнае вельмі ѓмела. Што дзіѓна батальён тыгрыц нясе мінімальныя страты, хаця змагаецца ѓ самым пекле вайны. Можа багі, і самая галоѓная багіня - Палада або Фартуна добразычлівая да юных нявінніц?
  Можа таму іх роту і адправілі біцца ѓ самае пекла. У раён чаканага прарыву буйных сіл англічан з заблакіраванай Александрыі. А што тут ёсць логіка.
  
  Вось і ляжаць зараз дзяѓчаты ѓ засадзе, вядуць гутарку.
  Магда спытала Шэлу:
  -Згадзіся б ты марыла з гэта пекла пустыні адправіцца, у Расію!
  Шэла закруціла галавой:
  - Сапраѓды кажучы, не. Хаця ѓ плане клімату там і лепш, чым тут!
  Агнязарная Магда дзіка скрывілася:
  - Ты што баішся рускіх салдат, або рускай зімы?
  Шэла адмоѓна закруціла галавой:
  - Ды не! Гэта было б нават цікава, колькі б вытрымала на іх лютым марозе, басанож і ѓ адным купальніку. Але ж сутнасць не ѓ гэтым?
  Магда з перабольшанай пагардай, скрывілася:
  - А ѓ чым? Баішся загінуць?
  Шэла і тут адмахнулася:
  - Ды не! Я не баязлівец, у чым думаю ѓжо ѓсё не раз пераканаліся, але ці бачыш рускія гэта такі народ... Які звычайна б'ецца да канца і адольвае самых устойлівых!
  Пякучая Магда, стросшы з галавы пот, пырскі разляцеліся і, упаѓшы на распалены пясок, брыдка зашыпелі, запярэчыла:
  - А яны ж капітулявалі ѓ першую сусветную вайну. Падпісалі з намі ганебны свет, так што пасля гэтага, ты будзе сцвярджаць, быццам яны непераможныя і б'юцца да канца!
  Шэла з уздыхам запярэчыла:
  - Дык і мы ж капітулявалі ѓ першую сусветную вайну. Каб потым узяць рэванш!
  Агнязарная д'ябла агрызнулася:
  - Гэта было здрада нашага ѓрада!
  - Так і ѓ іх здрада з боку рэвалюцыянераѓ і бальшавікоѓ! - Выпаліла Шэла. - Быццам ты не ведаеш, хто такі Ленін!
  Магда пакруціла пальцаѓ з абламаным пазногцем ля скроні:
  - На жаль ведаю!
  На гэтым сяброѓкі скончыѓ размову, горла перасыхае, размаѓляць балюча, а наперадзе ѓжо дамоклаѓ меч свяціла.
  Калі сонца пераваліла за зеніт, а затым стала паміраць, а цені даѓжэюць, высветлілася, што дзяѓчаты прыступілі да працы не дарма.
  Вось ужо калі самае пекла скончыѓся, пачуѓся гул матораѓ і нейкі рух з боку Александрыі.
  Гейла скамандавала:
  - Дзяѓчыны рыхтуйцеся! - Затым яе голас стаѓ нашмат вартаѓніком. - Тыгрыцы ѓ стрэльбу!
  Вось, нарэшце, і з'явіліся ѓдалечыні на лініі форта сілуэты танкаѓ. Яны рухаюцца павольна, але неяк злавесна. Дзяѓчаты прыгатавалі свае супрацьтанкавыя стрэльбы. Такія вось падствольнікі, лёгкія безадкаткі. Іх выбухная моц зрэшты, не на ѓсякі танк падыходзіць.
  Гейла асмуглая, мясістая, хоць і абястлушчаная спякотай, камандуе, дакладней папярэджвае:
  - Агню без загаду не адчыняць. Наперадзе ідуць Кромвелі і Мацільды. Лабавая браня танка "Кромвель" семдзесят сантыметраѓ, а "Мацільды" восемдзесят. Нашы падствольнікі іх не возьмуць. Так, што страляць будзеце, толькі па гусеніцах.
  Дзяѓчаты хорам вякнулі:
  - Так сапраѓды таварыш камандзір!
  Шэла гулліва малюючыся, заѓважыла:
  - Аднак "Кромвель" так ну прас да смешнага падобны! Ужо столькі разоѓ бачыла, але ніяк не магу да гэтай хохмы прывыкнуць.
  Сапраѓды гэты адзін з самых масавых ангельскіх танкаѓ, паходзіѓ на банальны прас сваёй скошанай лабавой часткай. Тым не менш, прабіць падобны танк было вельмі цяжка. Тут патрэбен калібр не менш за 75, што пакуль для нямецкай арміі рэдкасць. Гармата 88 - міліметраѓ яшчэ лепш падыходзіць, але іх у Роммеля няшмат, ды перавозіць такую штучку махіну вельмі цяжка, асабліва па пустыні.
  А вось і "Мацільда". Лепшае даваеннае тварэнне брытанскага танкабудавання. Восемдзесят міліметраѓ лабавой броні, пры вазе ѓсяго 27 тон. Гэта значыць, у сярэдняга танка лабавая браня тоѓшчы, чым у цяжкіх савецкіх КВ, ды яшчэ і яшчэ скошчаная як нос карабля. Герда падумала, што "Мацільду" рыхтавалі відаць для вайны супраць СССР. У рускіх ужо з'явіліся і да другой сусветнай вайны, гарматы ѓ 76 - міліметраѓ, а значыць здольныя прашываць тое, што слабейшае. Сама "Мацільда" зрэшты, узброена не занадта добра, 47 калібр, але затое тры кулямёты.
  Дзяѓчаты зрэшты, стрымана. Танкаѓ рухаецца ѓсяго крыху больш за трыццаць, а за імі танкеткі і пяхота. Частка пяхотнікаѓ на матацыклах з каляскамі. Танкетак, крыху больш за паѓсотні, але вось мотапяхоты прэ прыстойна. Шэла шчыра здзівіѓшыся, спытала Магду:
  - Адкуль у іх у блакадзе столькі тэхнікі?
  Рудая самка дэмана усміхаючыся, як гарпія адказала:
  - Ды ѓ іх бляшанкамі ніколі праблем не было. Жадаюць нас прамацаць на трываласць. Як сказаць не здрыгануцца ці нашы хлопцы!
  Шэла запярэчыла:
  - Не хлопцы, а дзяѓчаты! Ды яшчэ і такія крутыя...
  А яшчэ ззаду танкетак і матацыклаѓ ішла пяхота. Ангельскія салдаты беглі, крыху нахіліѓшыся, а ѓ руках трымалі стрэльбы і пісталет-кулямёты. Чуѓся ляск гусеніц, і скрыгат пяску.
  Магда жвава азірнулася ( быццам бы нічога страшнага, па краях пазіцыі, што займаюць дзяѓчаты, таксама сядзяць у засадзе жалезныя, нямецкія хлопцы!). Пакуль з боку частак вермахта ніводнага стрэлу. Усё ціха і спакойна. Шэла ціха шапнула:
  - Мы як індзейцы ѓ засадзе, але пры гэтым самі рызыкуем страціць свае скальпы!
  Магда ѓ адказ з асаблівай пагардай фыркнула, здзімаючы з ілба вогненную пасму валасоѓ.
  - З такім настроем наогул не варта ісці на бой!
  А вось у ангельцаѓ нервы апынуліся горай, ці можа яны хацелі зрабіць на ворага ѓражанне і таму танкі зараз ахуталі дымам, прагрукаталі стрэлы. У след за імі забілі кулямёты, а таксама далечы са стрэльбаѓ залп пяхотнікі. Немцы захоѓвалі маѓчанне, чакаючы, калі супернік наблізіцца.
  І вось калі да ворагаѓ засталося ѓсяго сотня метраѓ - Гейла лаканічна скамандавала:
  - Агонь!
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  Дзяѓчаты ѓжо аѓтаматычна паспелі ѓзгадніць сабе ахвяры і пальнулі з падстволькаѓ па гусеніцах. Балазе ѓ ангельскіх танкаѓ яны выдатна бачныя. Шэла стрэліла, і радасна ѓсклікнула, правая вусень браняноснай "Мацільды" аказалася разбіта. Дзяѓчынка ѓкруціла:
  - "Мацільда" атрымала мат!
  Магдэ, таксама ѓдалося падбіць "Кромвель", дзяѓчына радасна агрызнулася:
  - Рэвалюцыя буржуа ѓ Германіі не пройдзе!
  Пасля чаго абедзве дзяѓчынкі засмяяліся. Іншыя ваѓчыцы лупілі з падствольнікаѓ досыць трапна, у выніку чаго ѓсе трыццаць чатыры англійскія танкі спыніліся. Іх камандзір Гейла выклікнула:
  - Ангельцы ѓсё трасуцца, іх нікчэмнасць праз край! Калі немачкі б'юцца - лепш у бойку не ѓступай!
  Сапраѓды жанчыны такая парода, што валодаюць асаблівым дарам у стральбе. І дзівяць на рэдкасць трапна. Так што ѓдарная моц англічан аказалася паралізаванай.
  Праѓда Брытанія краіна не слабая і машыны, якія спыніліся, сталі паліць у адказ. Толькі які ѓ іх недахоп... Дзьмулі ѓніз дрэнна апускаюцца, так што.... Гейла камандуе:
  - Тыя дзяѓчаты, што не разрадзілі свае падствольнікі, няхай абяруць ахвяры сярод танкетак.
  Магда хіхікнула:
  - А танкеткі, ах танкеткі - з іх зробім цукеркі!
  Шэла дадае:
  - Мы хоць і на дыеце, але вам месца ѓ туалеце!
  Магда дадала:
  - Курачка па зярнятку дзяѓбе, але набірае вага хутчэй глытаючага кавалкі кнара!
  Што такое танкетка? Гэта машына, падобная на маленькі танк, часам гусенічная, часам колёсная. Важыць праѓда ѓсяго дзве-тры тоны ці чатыры з паловай тоны. Цяжэйшыя мадыфікацыі маюць яшчэ і гармату. Такую вось маленькую... міліметраѓ 20 яе калібр, але для пяхоты вельмі небяспечная. Дарэчы танкетку можна прабіць і ѓ лоб, асабліва калі патрапіць у корпус, дзе браня напэѓна не ад рыкашэціць. У некаторых дзяѓчат у прыватнасці ёсць яшчэ і дадатковы камплект да падствольных гранатамётаѓ. Яны хуценька перазараджваюць далікатна, нібы дзіця пагладжваючы ствалы. Затым адкрываюць агонь на паражэнне.
  Магда нават праспявала:
  - Мы паѓтараем простыя рухі - трапны ѓдар на паражэнне!
  Танкеткі рэагуюць на трапленні па-рознаму. У Шэлы, напрыклад сталёвая ахвяра, падарвалася, а ѓ Магды перакасіѓшыся, стала абсоѓвацца. Дзяѓчаты нават павіскваюць ад захаплення, нібы іх лашчаць прыгожыя хлопцы. А адказ выплёѓваюць смерць.
  Шэла нават лізнула мовай падствольнік, адчула металічны прысмак. Амаль усе танкеткі падбіты. Матацыклы ѓ ангельцаѓ сталі прытармажваць. Нават здалёк было відаць, як перакасіліся ѓ аѓстралійцаѓ рожы. Атака грознай Брытаніі відавочна захлыналася...
  Магда, адклаѓшы падствольнік, узяла ѓ рукі пісталет-кулямёт і, націснуѓшы на сабачку, вымавіла:
  - Я далікатны цырульнік, бо няма нічога далікатней смерці!
  Шэла завыла:
  - Вось такіх касмачоѓ, як брытанцы і падстрыгчы не грэх!
  Страляніна з боку ангельцаѓ стала хаатычнай, а тут яшчэ забілі нямецкія буйнакаліберныя кулямёты і стукнулі аскепкавымі снарадамі гарматы. Спачатку білі прылады дробнага калібра, яны зрэшты, таксама выраблялі ладныя спусташэнні, а затым зарабіѓ сярэдні калібр у 75-міліметраѓ. Калі б'е такі калібр, і снарады рассыпаюцца на аскепкі...
  Магда з задавальненнем пацерла далоні:
  - Вось гэта ім каша-малаша!
  Адзін ангельцаѓ быѓ неграм, ды яшчэ такім вялізным: футаѓ сем з паловай, не менш. Ён быѓ у бронекамізэльцы і роѓ як паранены кабан. Паколькі буйны матацыкл, на якім ехаѓ чарнаскуры быѓ падбіты, то ён саскочыѓ з яго і пабег на пазіцыі. Шэла злавесна ѓсміхнулася:
  - Ды гэта быѓ добры хлопец.
  Стрэл басаногай бландынкі запал дакладны, прама ѓ пахвіну браніраванаму "Атэла". Негры ѓскрыкнуѓ: выпрабаваѓшы спрасаваны "аргазм". Шэла адпусціла жарт:
  Мы дзяѓчаты - слаѓныя хлопцы,
  Доблесць пацвердзім сталёвым мячом!
  Кулю ѓ лоб падонкам з аѓтамата,
  Нешта неграм лысым адарвём!
  Магда нават ледзь не падавілася ад здзіѓлення:
  - Дык ты яшчэ так лаяцца ѓмееш! Ну, ты і сяброѓка!
  Шэла падміргнула ѓ адказ:
  - А што? Я вельмі разнастайная!
  Частка ангельцаѓ залегла і адстрэльвалася. Бой разрастаѓся, вось адна з куль праляцела так блізка ад галавы Магды, што нават зразала жмут валасоѓ. Здавалася, што ѓпаѓ кавалачак яркага полымя. Агнязарная д'яліца машынальна перажагналася:
  - У гэтых цырульнікаѓ рукі пад хрэн заточаныя!
  Шэла працягваючы весці прыцэльную страляніну, адказала:
  - Ку-кукен квакін!
  Магда, нягледзячы на ѓсю занятасць сутычкай, усё ж не ѓтрымалася ад пытання:
  - Што ты такое сказала?
  Шэла хітра падміргнула:
  - Гэта ці разумееш латынь! Выраз, якое абазначае татальны капут!
  Магда ѓ адказ зрэзала доѓгай чаргой яшчэ пецярых англічан, якія не ѓ час ускочылі, заявіла:
  - Лішак розуму - раѓнасільны яго недахопу!
  Шэла і тут знайшла, чым запярэчыць:
  - Не, ты не правы! Прыбраць розум лёгка, а дадаць цяжка.
  Магда, абклаѓшы яшчэ аднаго араба, тут вырашыла пагадзіцца:
  - Ды што казаць! Наогул немагчыма! Чарка віна - не дадасць розуму! Другая і трэцяя - зводзіць з розуму!
  Але, не гледзячы на страту баявога духу, ангельцы ѓсё яшчэ былі небяспечныя. Вось адной з ваѓчыц, чарнавалосай мілцы ѓ бікіні пара куль трапіла ѓ галаву, прымусіѓшы коратка ѓскрыкнуѓшы заціхнуць назаѓжды. Шкада такім кароткім аказалася жыццё ѓ дзяѓчыны, нібы матылі-аднадзёнкі. Некалькі ваѓчыцаѓ атрымалі раненні. Магда выказалася:
  - Шмат ёсць розных асаѓ, толькі шмат під.
  Шэла перапыніла:
  - Лаяцца матам падчас бою дрэнная прымета... Хоць паставіць мат у партыі прымета клас!
  Вымавіѓшы гэта дзяѓчынка, як раз увагнала кулю ѓ вока суперніку. Ёй нават стала неяк моташна, вось забіваеш, забіваеш .... Канца гэтаму нябачна. Магда таксама не адставала і нават пачала падлічваць забітых. Наогул, калі падумаць забойства дадае чалавеку сіл? Справядлівае забойства, вядома ж, дадае і ѓзмацняе карму. Ты як бы сілкуешся энергіяй непаѓнавартасных індывідаѓ. І становішся ѓ тысячы разоѓ мацнейшым. Як гавораць - воіны-волаты. Або дакладней ваяѓніцы-багатыркі. Вось аѓстралійскі хлопец - амаль хлопчык страціѓ палову чэрапа. Магда заѓважыла:
  - Лепш адзін раз забіць, чым тысячу разоѓ праклясці!
  Шэла пагадзілася:
  - Вядома! Можна вось так перашчоѓкаць усіх! Дзе твой напор аѓтамат, люты плявок у мазгах зарапад.
  Магда ѓ лютасьці гепарда, дадала:
  - Вас ангельцам адбой, ну ѓ геенну запой! Проста дожджык па даху тваёй генерал!
  Шэла гэтак жа пачала падлічваць знішчаных асобін. Сапраѓды, што ёй прыгажуні цырымоніцца. Але вось яшчэ пытанне, ці ставіць ёй свечкі за спачын ці не? Бо хоць і дрэнныя людзі - ворагі, але ѓсё ж людзі. Як, напрыклад, рабілі спартанцы ѓ такіх выпадках. Мусіць, высакародна.
  Шэла гучным шэптам падказвае багіні, вымавіла:
  - Ты ведаеш Магда, давай пасля бой сходзім у бліжэйшы храм і памолімся за забітых намі, каб іх душы з чысцілішча накіраваліся прама ѓ рай.
  Рудавалосая ваяѓніца скрывілася:
  - А можа, яшчэ і мячэць сходзім? Ну, ты і сентыментальная Шэла. Прама як твая цёзка з казачкі Андэрсана, дакладней Шарля Пяро. - Магда ѓсадзіла чаргу прымусіѓшы рыгаць крывёю яшчэ траіх. - А бо наш мір, гэта не арэна для танных сантыментаѓ.
  Ваяѓніца бландынка паціснула моцнымі плячыма:
  - Як сказаць? Мне б не хацелася, што ѓ выпадку маёй гібелі, цела затапталі ѓ гной, ды яшчэ памачыліся зверху. Ты робіш дабро, і яно табе вяртаецца...
  - Вяртаецца куляй! - агрызнулася ѓжо атрымалая пару датычных драпін Магда.
  Шэла абклаѓшы яшчэ дваіх, заѓважыла:
  - А ты не пазяхай, тады цябе і куля не знойдзе!
  Магда скрывіла запэцканае тварык:
  - Куля дурніца і штык не прафесар, а снарад не дацэнт! Але кадзілам ад аѓтаматнай чаргі не абаронішся!
  Шэла тут заѓважыла:
  - Адзін вядомы паэт пісаѓ - каб да штыка прыраѓнялі пяро!
  Тут бландынцы ледзь падрапала куляй вуха. Зрэшты, Шэла нават не здрыганулася. А што калі куля свішча, то значыць, яна праляцела міма.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  
  Магда падобны спосаб ухваліла:
  - Вось гэтыя паводзіны годна сапраѓднай арыйкі!
  Шэла парыравала:
  - Шчодрасць на кампліменты, маскіруе беднасць розуму, і смагу нажывы!
  Магда не да месца і не трапу, гікнула:
  - Давядзе цябе да магілы падобная філасофія!
  Правей Шэлы параніла таксама светленькую прыяцельку. Хоць дзяѓчына пакуль малазнаёмая пачатковец замест змянталага таварыша, усё роѓна яе шкада. Але яна не стогне, наадварот выціснула ѓсмешку. Затым прынялася выцягваць мовай кулю. Шэла папаѓзла да яе:
  - Дай я табе дапамагу...
  Тая ѓ адказ агрызнулася:
  - Адчапіся! Лепш вядзі агонь і вынішчай ѓшывых ільвянят. Гэта ѓ вас выдатна атрымоѓваецца.
  Шэла не стала пускаць шпількі ѓ адказ, або кідацца пяском, хоць спакуса і прысутнічаѓ. Падпёршы локаць і атрымаѓшы ѓпор, выразна абклаѓшы кароткай чаргой траіх (ужо ѓ яе пісталет-кулямёт, так распаліѓся, што ствол стаѓ чырванець, нават дзіѓна, што ён пакуль не заклінаваѓ!), Рыкнула:
  - На выдатна, на вайне ніколі не бывае! Абавязкова, нешта ды недаробленае!
  Прыяцелька (яе клікалі Уэлен) заявіла:
  - Вось бы да твайго мовы, ды яшчэ прыкруціць гашэтку кулямёта! Так бы стала ѓсіх разбураць.
  Шэла засмяялася, ды вельмі гучна. Тут адзін з ангельцаѓ крыкнуѓ:
  - Вы ѓсе бошы шлюхі!
  Шэла ѓ адказ з сілай кінула аскепкавую гранату:
  - Ад альфонсаѓ чую!
  Якая пагражае падпаліць Александрыю похлеще Цэзара Магда агрызнулася, і таксама кінула гранату. Крыкнула:
  - На такія падарункі мы заѓсёды шчодрыя!
  Уэлен выняла з пляча кулю і выплюнула яе:
  - На смак ты лепш, чым навобмацак!
  У тыле ангельцаѓ з'явіліся падмацаванні, яшчэ тузін танкаѓ. Ды "Мацільды", а астатнія закупленыя ѓ ЗША " Макавеі". Апошнія танкі, была без вежы, але затое з тры гарматамі кожны. Магда тоненька свіснула:
  - Угу! Вось гэта машыны-дыназаѓры!
  Шэла нервова зморшчылася:
  - Ты ведаеш дыназаѓр, цалкам можа растаптаць сысуна, калі яно тармозіць мазгамі. Усё маса...
  Магда жвава перабіла:
  - А тут ты не правы. Чалавек думае ѓ дзесяць разоѓ хутчэй, чым рухаецца. Гэта значыць, нас у першую чаргу падводзяць не мазгі, а цела!
  Шэла стрэльнула вочкамі:
  - Ды цела... Душа звычайна моцная і бязважкая.
  Магда нервова хіхікнула:
  - Душа зграшыла, а цела ѓ адказе!
  "Макавеі" былі вельмі ціхаходнымі, таму і "Мацільды" не спяшаліся. Зрэшты, дзяѓчаты не нерваваліся, у іх яшчэ заставаліся сякія-такія сюрпрызы, у прыватнасці пару дзясяткаѓ супрацьтанкавых зарадаѓ. Але ѓ дадзеным выпадку ім сябе паказаць не ѓдалося. Пачуѓся грукат і аж тры снарады накіраваліся ѓ бок ангельскіх танкаѓ. Вось адзін "Макавей" адразу ж апынуѓся падбіты, у яго шырачэнным корпусе ѓтварылася дзірка. Ангельцы, зрэшты, не разгубіліся і нават зрабілі беспаспяховую спробу адкрыць агонь на хаду. Зрэшты, адкуль вялі страляніну старанна замаскіраваныя гарматы Роммеля, вызначыць было цяжка. Вось рушыѓ услед яшчэ залп, і перакасіла вежу "Мацільда". Шэла весела страляючы вочкамі, усміхнулася:
  - А што? Зенітка, то хуткастрэльная!
  Магда ѓ прыкрасці прабурчала:
  - Нам так зусім нічога не застанецца.
  Услед за "Макавеямі" з'явіліся новыя танкеткі, а таксама некалькі "Крамвэляѓ". Прычым, мяркуючы па аблезлай фарбе, гэтыя машыны выкапалі з пяску. Таксама пруць, хочуць узяць нахрапам. Рудая Магда пальчыкамі, дзявочай, босай ножкі злавіла павука і бесцырымонна раздушыла яго:
  - Вось тое ж чакае ѓсіх ангельцаѓ!
  Шэла горача ѓхваліла:
  - Брава! Так трымаць!
  88-міліметровыя зеніткі працягвалі весці прыцэльны агонь. Іх хуткастрэльнасць была высокая, але і трапнасць не пасавала. Супернік агрызаѓся вельмі бязладна і не мог прычыніць істотнай шкоды. Ну, а ваѓчыцы змагацца з пяхотай, якой прыбывала ѓсё больш і больш.
  Магда, імкнучыся суняць адваротны сверб драпіны, заѓважыла:
  - Ангельцы так неэканомныя ѓ выкарыстанні людскіх рэсурсаѓ. Проста дзіѓна, што ім удалося захапіць палову свету!
  Шэла таму вельмі прыемнаму для немцаѓ нагоды выказалася:
  - Яны мастакі, нас закідваць трупамі! Супраць гэтага ніяк не папрэш, ух вельмі трупы смярдзяць!
  Агнязарная Магда тоненька хіхікнула:
  - Ды газавая атака, рэч сур'ёзная.
  Ангельскія танкі паѓзлі нібы чарапахі, і вось ад "Макавеяѓ" неѓзабаве засталіся толькі груды металу. А вось больш шустрай "Мацільдэ" ѓдалося праскочыць, але яе ваѓчыцы тут жа перабілі гусеніцу, як заѓсёды трапна ѓразіѓшы з падствольніка.
  Шэла аблізнулася:
  - Вось гэта па-нашаму! Па эсэсаѓскім!
  "Кромвелі", дакладней іх экіпажы жудасна нерваваліся, тузалі за штурвалы і па памылцы душылі ѓласных салдат. Нават гусеніцы, ад пяску і крыві сталі бруднымі і чырвона-карычневымі. Пры гэтым танкі падкручваліся на месцы, а вежы спрабавалі нязграбна круціцца. Шэла скаліла зубкі і спявала:
  - Дзесьці растуць незабудкі. Мама пячэ піражкі! Рэйха ѓ пашчы не зубкі, а са снарадаѓ іклы!
  "Кромвелі" вельмі дурное працягвалі тыркацца, і ціснулі сваіх жа салдат, яшчэ больш узмоцненымі тэмпамі. Нават нямецкія зеніткі змоѓклі, каб не перашкаджаць танкам, выконваць "ганаровую" місію. Магда люта рыкнула:
  - Дык мы зараз разыдземся! Можа, ад буры выратуемся!
  Але вось некалькі "Крамвэляѓ" усё ж здолела выраѓняцца і ірвануць да пазіцый, што займалі дзяѓчаты. Але іх амаль адразу ж спынілі трапныя стрэлы. Мабыць ваѓчыцы ѓ рызыцы бою, проста забаранілі сабе прамахвацца. Ангельцы сутыкнуліся з сапраѓды нямецкай устойлівасцю. Вось адна з танкетак, страціѓшы рэшткі мужнасці, павярнула назад. Генерал аѓстраліец нешта скамандаваѓ і, у яе паляцелі гранаты. Смяротна параненая машына, запалала, а затым яшчэ і снарады, сталі рвацца ѓнутры. Вось такое відовішча.
  У грознай панны Шэлы ад перагрэву заклінаваѓ пісталет-кулямёт, і, адклаѓшы кавалак жалеза ѓбок, які стаѓ бескарысным, пачала весці агонь з самазараднай стрэльбы. А што, вельмі нядрэнная тактыка! Хуткастрэльнасць ніжэй, але затое прыцэльнасць вышэй. Тое самае нават крыху раней зрабілі і астатнія дзяѓчыны-ваяѓніцы. Магда, ківаючы галавой, заѓважыла:
  - Вайна вучыць эканоміі. Прычым на фронце, нават больш, чым у тыле!
  Шэла неахвотна пагадзілася:
  - Ды вучыць! Але колькі гэтых ільвянят на нас прэ! Няѓжо ангельцы, вось так кінулі на нас усе свае сілы!
  Магда, з хітрынкай і страляючы вачыма, нібы Папялушка ці дакладней яе зводныя сёстры на балі, адказала:
  - Сапраѓды кажучы, я менавіта на гэта і разлічваю!
  Шэла здзівілася:
  - Разлічваеш? Жадаеш, каб мы загінулі? У такія юныя гады знайсці смерць?
  Магда ласкава падміргнула:
  - Не ѓ гэтым справа! Проста падумай, што адбываецца, калі супернік у адным месцы засяроджвае ѓсе сілы?
  Шэла адразу ж адказала:
  - Станавіцца на гэтым участкі мацней. Яна можа і прарваць лінію фронта.
  - А на іншых? - падміргнула Магда.
  - Мацней! Няма наадварот! - Шэла раптам здагадалася - Дык значыць, пакуль супернік кідае на нас усе свае сілы, астатнія нашы войскі могуць штурмам авалодаць варожай цытадэллю!
  Магда, хутка перакаціѓшыся, цмокнула сяброѓку ѓ потную, падрапаную шчочку:
  - Разумніца! Нарэшце сама здагадалася! Так, што Александрыя не стане рэкордным горадам, які так доѓга трымаѓся супраць Вермахта.
  Шэла заѓважыла:
  - А Александрыя ѓжо такім горадам хіба стала. І спадзяюся не адзін з варожых гарадоѓ, яго рэкорд не паб'е! Бо мы...
  Магда перабіла:
  - Казаць што мы непераможныя, пакуль бітва не скончылася дрэнная прымета. І ты гэта ведаеш!
  Шэла зло бліснула сваімі сапфіравымі вачыма ѓ адказ:
  - Быць вернікам, гэта не значыць забабонным. Пра гэта нават у катэхізісе гаворыцца!
  Магда ѓжо які раз, удала пальнуѓшы са стрэльбы і зразаѓшы чарговага "касатыка", суцэль сур'ёзна прапанавала:
  - Праспявай мая сяброѓка! Вось вядома лепш спяваць, чым стагнаць!
  Шэла нечакана састрыла:
  - Лепш стагнаць ад аргазму, чым спяваць ад болю!
  Магда стала злей:
  - Ну, што ты двух слоѓ звязаць не можаш і таму кажаш пошласць. Ану спявай і гучней.
  І Шэла заспявала, спачатку накшталт бы нягучна, але з кожным новым куплетам е галасок мацнеѓ;
  Агнём крывавага струменя,
  Лавіна зямлю нашу заліла...
  Вайна не ведае меры-тэрміну,
  Хмялей найсалодкага віна!
  
  Не стане горкім смак перамогі,
  Хоць горыч дыму і крыві.
  Калі біліся нашы дзяды -
  Пра іх шчабеча салавей!
  
  Неѓміручасць вышэйшая ѓзнагароды,
  Каб цьмянай старасці не ведаць.
  Каб не прыйшлі пасланцы пекла,
  Каб пралівалася ласка.
  
  Мы любім мір і пах ігліцы,
  Але калі трэба бітва чакае.
  Аб нашае сэрца залатое,
  Няхай палае, плавячы лёд!
  
  Ды юнацтва свежая праходзіць,
  Ужо банальным стала ѓсё.
  Які вось Сонца ѓзыходзіць,
  Быць чалавекам не хлусня!
  
  Любіце людзі святло Гасподняе,
  Ён вельмі добры, паверце да нас...
  Хоць шлях па жыцці апраметнай,
  А кіруе мірам: Ірад-Хам!
  
  Мы мэты чыстыя маем,
  Але шлях да іх - шкада на крыві!
  Бо аѓтамат ён як гантэлі,
  У Ліха цемры поѓна радні!
  
  Ісус з Марыяй нам парука,
  Прыйдуць і шчасцю прывядуць!
  Тады знікне сцюжы - мука,
  І злосці з подласцю капут!
  Атака ангельцаѓ канчаткова выдыхлася. Апошнія падбітыя танкі спыніліся каля выкапаных нямецкіх траншэй. І толькі пяхота, а новыя прыбылыя матацыклісты ѓсё яшчэ не пакідалі спроб вырвацца з ціскоѓ. Змучаныя доѓгім пераходам шурпатыя ад прыліплага да поту пяску дзяѓчынкі адстрэльваліся ѓжо апошнімі патронамі. Шэла паправіѓшы штык-нож, сказала Магда:
  - Ну, што ѓрукапашную?
  Дзяѓчынка адказала:
  - Ды ѓрукапашную! Гэта будзе слаѓнае паляванне, хоць для многіх яно стане апошнім! Толькі чакай загада камандзіра!
  Шэла шапнула:
  - Загад камандзіра падчас вайны выкананы каханні і велізарнай цаны!
  Было зрэшты, бачна, што сярод брытанскіх салдат няма адзінства. Частка з іх залегла і не хацела бегчы наперад, а астатнія некалькі нясмела тапталіся на месцы. У дзяѓчат-ваяѓніц ужо заставаліся лічаныя стрэлы, хоць першапачаткова быѓ цэлы мяшок боепрыпасаѓ прынесенай кожнай ваѓчыцай. Ды гэта яны дзяѓчаты, прыгожыя, басаногія, у адных вельмі трывалых бікіні ваяѓніцы элітнага жаночага батальёна СС. Аддзяленні, у якім ваявалі лепшыя асобіны Германіі, ды яшчэ бязлітасна натрэніраваныя. Свайго роду праграма па стварэнні людзей будучыні - Звышчалавека апетага геніяльным Фрыдрыхам Ніцшэ. Дзяѓчаты імкнуліся выбіраць сабе кожная сваю ахвяру і не губляць дарма ніводнага патрона. А тут зьявіліся яшчэ танкі. І адкуль толькі бяруцца гэтыя "Мацільды", наштампавалі іх вышэй за дах. Але вось ужо, здаецца: дасягнуты, мяжа доѓгацярпення, Гейла ѓжо гатовая, аддаць загад да рукапашнай сутычкі, як раптам. З далёкіх аблокаѓ загучала грандыёзная сімфонія Вагнера. Гэтая музыка такая каласальная і цудоѓная, здольная давесці сапраѓднага арыйца да татальнага ашалеласці. А ворага ѓвагнаць у штопар. Кінуѓшы погляд у неба, Магда звонка ѓсклікнула:
  - Ды гэта нашы бамбавікі "Штука".
  Шэла раѓнула каламбурам:
  - Штукі зробяць не адзінкавую разборку!
  Што можна сказаць пра грозны Ю-87, пікіроѓшчык-легенда, сімвал нямецкага "Бліцкрыга"? Гэтая машына, проста ідэальна( для свайго часу, калі яшчэ не было такіх магутных і эфектыѓных сістэм кампутарнага навядзення), падыходзіць для знішчэння наземных мэт і асабліва пяхоты, ды і танкаѓ таксама. А вытворчасць годнай змены: Фоке-Вульфа яшчэ толькі пачынае раскручвацца.
  Гейла гучна гаркнула:
  - Закапацца ѓ пясок, хутчэй і па схаваць галовы!
  І вось па англічанах былі ѓдары, "Мацільды" ѓзрываюць і пераварочваюцца. Шэла адчула, як аскепкі, нібы грабеньчык прайшліся па валасах і драпнулі па вушцы. Зачапіла і Магду, а адной дзяѓчыне і зусім не павезла, раскроіла чарапок. Але на шчасце, гэта ѓжо былі апошнія ахвяры. Цяпер атака ангельцаѓ канчаткова захлынулася, а над галоѓным мінарэтам Александрыі ѓзвіѓся сцяг са свастыкай! Гэта сцяг быѓ велізарны, і выклікаѓ жах большай палове свету:
  Магда з жудасным захапленнем, усклікнула:
  - Вось гэта да! Нарэшце!
  Шэла здзівілася:
  - Мы перамаглі? Неяк не верыцца!
  Магда танюсенька хіхікнула:
  -Так-так-так-так!
  Ацалелыя ангельцы таксама прыняліся выкідваць белыя анучы. Вось гэта была перамога, то пра што можна толькі марыць, стоячы перад вонкава непрыступнай армадай адбылося.
  Шэла выклікнула:
  - Радасць, радасць стала! Будзем шчаслівыя заѓсёды! Сцяг наш колерам рдяным паказвае шлях ...
  Магду нейкі чорт пацягнуѓ за язык, і яна бразнула:
  - У нікуды!
  А вось злая Гейла пачула, яна, як на злосць была побач, а гул у гэтым момант прыціх. Камандзір роты рыкнула:
  - Вось так? Сцяг са свастыкай вядзе, па-твойму, у нікуды. Мы з табой яшчэ разбяромся, а пакуль трэба будаваць палонных.
  Сапраѓды, сярод тых, хто здаѓся, было шмат параненых, прычым цяжка. З імі фашысты паступілі "літасціва", кантрольны стрэл у галаву і поѓны парадак. Тых, хто быѓ паранены лёгка, паставілі ѓ асобную калону - іх можна вылечыць і выкарыстоѓваць як працоѓную сілу. Шэла, зрэшты, раптам адчула ѓкол сумлення, калі бачыла расправу на цяжкапараненымі і скалечанымі. У Трэцім Рэйху ѓсё было падпарадкавана, патрабаванні мэтазгоднасці. А таму непатрэбных прыбіралі. Сама Шэла нягледзячы на ѓсю муштру, і ѓжо самавітая( асабліва пасля гэтага бою!) колькасць трупаѓ на сваім рахунку, заставалася добрай і вельмі сентыментальнай. Вось па пыльнай, загарэлай шчочцы нават скацілася горкая слязінка. Да чаго ж брудная рэч вайна, як яна мяняць характар і ацэнку чалавека.
  Магда таксама нервавалася; што яшчэ прыдумае жорсткая Гейла. Як яе пакараюць. Бо ѓ ваенны час камандзір можа проста загадаць расстраляць, нават не тлумачачы прычыны. Хаця да гэтага справа, хутчэй за ѓсё не дойдзе. Бо яны эліта, і ѓ выпадку расстрэлу, ды яшчэ пры сведках, могуць пачаць капацца, што навошта, навошта. Яны ваяѓніцы каштоѓныя, а не ардынарнае гарматнае мяса.
  Роту зрэшты, ладна пакалашмаціла. Тры нямецкія дзяѓчыны загінулі, пяць атрымалі сур'ёзныя раненні, амаль палова лёгкія, а падрапаліся і смяротна стаміліся ѓсе без выключэння. Падлік стратаѓ правялі крыху пазней, а пакуль будавалі палонных і лічылі захопленыя трафеі. А гэтак жа дзяѓчаты зладжвалі ѓ асобны стос кінутую супернікам зброю. Хоць наступіла ноч, але было досыць светла, асабліва дзякуючы поѓнага месяца. Шэла заѓважыла:
  - А ты ведаеш Магда ѓ такое надвор'е, звычайна вельмі актыѓныя пярэваратні. Асабліва былыя нябожчыкі!
  Рудавалосая ваяѓніца скрывіла тварык:
  - Калі ж казкам то так. Але ж вы дарослыя дзяѓчаты. Дакладней мы дарослыя дзяѓчыны, і самі накшталт ваѓкалакаѓ. Няхай нават жаночага полу і вельмі прыгожых.
  Перад вачыма Шэлы, дакладней у яе свежай памяці мільгануѓ эпізод які прайшоѓ бою, як пасля падзення бомбы разляталіся целы ангельцаѓ. Сярод іх, быѓ адзін - мабыць з ліку абарыгенаѓ Аѓстраліі, морда з тоѓстымі вуснамі і пляскатым носам - проста жудасць. А вочы ... Проста мой ласкавы і далікатны звер, я так кахаю цябе, павер. Галава не даляцела да грознай Шэлы ѓсяго метраѓ дзесяць! І гэта нібы...
  Забітых дзяѓчат у адрозненне ад простых салдат не маглі пахаваць проста так. Іх целы загарнулі ѓ цэлафанавыя пакеты і пасля цырымоніі развітання і адпявання (гэта зрабіѓ спецыяльны святар са свастыкай на рукаве!), Адправілі з самалётам у Германію.
  Святар быѓ асаблівы эсэсаѓскі ѓ чырвонай форме, і з тварам прафесійнага забойцы. Гітлер даѓно хацеѓ заснаваць у Трэцім Рэйху новую рэлігію. Праѓда, складанне альтэрнатыѓнага багаслоѓя сутыкнулася з цяжкасцямі. Некалькі славалюбівых філосафаѓ штурхалі кожны ѓласную мадэль і тэорыю. А абраць агульнае мог толькі сам фюрар. Але прыняцце новай рэлігіі, дзе крыж замяніѓ бы свастыку, дакладней свастыка замяніла б крыж, азначала б непазбежны раскол у грамадстве, ды яшчэ якраз напярэдадні другой сусветнай вайны. Гітлер вырашыѓ адкласці рэфармацыю да лепшых часоѓ! Нажаль, нават фюрар здавалася здольны згарнуць горы і змяніць законы прыроды змушаны лічыцца з чалавечымі забабонамі. Магда рудавалосая, а руды колер, колер хітрасці і не стандартнага мыслення ѓздыхнула. У адрозненне ад ваяѓніцы-бландынкі Шэлы, гэтай умелай забойцы з душой ягня, яна не кахала Хрыста, шчыра лічачы яго слабаком і габрэем. Сапраѓды Біблія гэта поѓны адстой. Сам факт, што габрэі народ абраны Богам выклікае толькі смех і абурэнне. Каб Бог абраѓ... Брр... Магда перапыніла разважанні і дапамагла загрузіць забітых да спецыяльны кантэйнер. Сапраѓды дзіѓна, што чалавек, вянок светабудовы настолькі далікатны, што яго можна забіць. Бо хіба можна знішчыць дасканалае... Зрэшты казаць аб дасканалым чалавеку смешна.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Гэта істота, даволі мала прыстасаваная для жыцця, асабліва чалавечыя дзеці. І чаму так? Гэта выклікае сумневы ѓ натуральнай плыні рэчаѓ у эвалюцыі. Бо чалавек гэта найвышэйшая сфера і ніхто не можа запярэчыць, што гэта менавіта так. Таму атэізм і лагічны. Бо слабасці чалавека тлумачацца тым, што яна яшчэ амаль у самым пачатку лесвіцы эвалюцыі. Гэта значыць, пакуль ты слабы, але ѓ будучыні можаш стаць моцным.
  Хрысціянская ж мараль мяркуе: што ты народжаны лайном і такімі ж лайном і застанешся, толькі сваё прыніжэньне будзеш несці вечна. Ну, а само значэнне паняцця іслам азначае пакора... А быць пакорлівым значыць быць нікчэмнасцю, што для сапраѓднага ганарлівага чалавека, больш за непрымальна.
  Ваѓчыцы тым часам былі заняты ѓборкай трупаѓ і зборам тэхнікі. Ужо была ноч, самая светлая ѓ годзе. Трупы ѓжо пачалі струменіць удушлівы заворак. Магда зморшчылася: ну чаму ѓ людзях столькі лайна! Чалавек - хадзячая памыйніца! Хоць па ідэі чалавеку трэба быць - Звышчалавекам і супержывёлам! У гэтым ёсць асаблівы сэнс - розум, які дорыць і фізічную дасканаласць. Ух ужо гэтыя людзі... дакладней людцы. Ну чым яны лепшыя за жывёлу, калі вось так смярдзяць! Трэба проста сябе пераадольваць, каб дакранацца да трупаѓ і скідаць іх... Шэле, можна сказаць, пашанцавала яна рые разам з іншымі салдатамі глыбокую і шырокую яму, куды і скінуць трупы. Зрэшты, Магда крыху схітравала, кінулася дапамагаць кінуты супернікам танк "Кромвель". Ну, нічога па ѓласцівасцях асабліва ахоѓным і хадавым гэтая махіна. Ваяѓніца выказалася:
  - Тэхніка ѓ лайне.
  Басаногая бландынка Кэт таксама з яе роты запярэчыла:
  - Тэхніка не прычым, калі людзі гнілыя!
  Магда тут аберуч за, адразу ж пагадзілася з прыгожай і жвавай ваяѓніцай:
  - Іржавую тэхніку лягчэй ачысціць, чым асвяжыць прагнілага чалавека! Найдужэйшая цягліца нямоглая - калі розум слабы!
  Кет пхаючы ручанькамі танк, хіхікнула:
  - Ну, ты і Салон! А дакладней Сакрат у спадніцы, так мудрагеліста выяѓляецца. А вось Гітлер як сказаѓ: біць, біць і яшчэ раз біць!
  Магда па-сувораѓску трапна рыкнула:
  - Бі, але не адбівайся!
  Востранькія біцэпсы ѓ Кет надзьмуліся, яна штурхала танк з-за ѓсіх сіл, а жывоцік дзяѓчынкі праваліѓся ад напругі. Магда таксама, як сапраѓдная арыйка, не мухлявала. Дзяѓчына старалася ва ѓсю, і нават падпявала:
  - Не трэба думаць пра каханне! Вагі вялізныя хутчэй штурхні! Бо гэта наш суровы спорт - не мясцовы, сусветны рэкорд!
  Кэт падспявала:
  - Ставім новыя рэкорды, каб вырасла зямля! Удвая, утрая вышэй за норму - каб цвіла краіна мая!
  Магда паѓжартам і напаѓсур'ёзна працягнула:
  - А рэкорды тыя крутыя - больш гадаѓ замачы! Мы дзяѓчаты не благія - крушым з перцам цэглу!
  Рудавалосая ваяѓніца нават у экстазе як урэжа галавой па брані. І пасля гэтага прыслухалася да музыкі. А затым напружылася яшчэ мацней. Усё ж дзіѓна, што ангельцы, якія адчуваюць такое трапяткое стаѓленне да манархіі, назвалі танк імем Кромвеля, бунтара, рэвалюцыянера. Ды яшчэ карала караля Карла першага. Як гэта насуперак логіцы, называць імем забойцы новы крэйсерны танк, з дастаткова магутнай браняй. Хоць гармата страляе асколачнымі, а не супрацьтанкавымі снарадамі. Магда нясмела лізнула браню язычком і пасля чаго смачна выплюнула:
  - Гарчыць злёгку!
  Кэт заѓважыла:
  - Калі нам пасля гэтага бою не дадуць узнагароды, то гэта будзе найвышэйшай несправядлівасцю!
  Магда з уздыхам заѓважыла:
  - Па ідэі трэба шчодра ѓзнагародзіць усіх ваяѓніц нашага батальёна, ці дакладней роты. Усе ваявалі як героі, ніхто не збаяѓся, і ѓ кожнай самае меншае пад нагамі тузін трупаѓ. Я сама забіла толькі ѓ гэтым баі больш за сорак "ільвянят". І што ѓсіх узнагародзіць - гэта было б справядліва!
  Кэт кіѓнула:
  - А чаму б і не! Тым больш за тры нашы сяброѓкі так і засталіся ляжаць на пяску. Дык гэта жудасна. Усе гэтыя бесперапынныя войны, у гісторыі чалавецтва. Вайна гэта, вядома ж, цікава, але людзі гінуць!
  Магда раптам як пранізліва заспявае:
  - Людзі гінуць за метал! Людзі гінуць за метал! Сатана там кіраваць баль, там кіруе баль! Сатана там кіруе баль, і лье напалм!
  Дзяѓчаты засмяяліся і нарэшце загрузілі "Кромвель" на платформу. Пры гэтым Магда прымудрылася сабе адціснуць вялікі пальчык правай, босы, але з грацыёзнымі загарэлымі лінія ваяѓніцы-прынцэсы нагі. Дзяѓчына зморшчылася, і выдала:
  - Па нагах як па асфальце! Набірай бемоль не альту!
  Гумар гумарам, а праца працуй. Ваѓчыхі ѓкалывалі, нібы на катарзе, але пры гэтым скалілі зубкі. Магда і тут старалася вылучыцца. Яшчэ мясістыя сцягна так трэсліся ѓ апантанай напрузе. Кет паскудная, заѓважыла:
  - Танец гэта танец!
  Магда тут здзівілася:
  - А гэта ты да чаго?
  Кет растлумачыла:
  - Мы як у балеце танчым, але пры гэтым яшчэ і з абцяжарваннямі. Я чула, што баксёраѓ таксама выкарыстоѓваюць падобную методыку трэнінгу - даюць у рукі гіры і скачы перад люстэркам!
  Магда з цяжкасцю стрымала смех:
  - Ну так! Гэта я разумею класны метад! Калі гіры пудовыя, то пасля абцяжарванняѓ у адных пальчатках рукі будуць проста лётаць!
  Кет заѓважыла:
  - Узляцець жадаюць шматлікія, але большасць чакае лёс Ікара, бо пёры славалюбства змацаваныя воскам маладушнасці!
  Магда хітранька хіхікнула:
  - Ты я бачу таксама філосаф! Наогул...
  Кет абарвала:
  - Сярод ваѓчыц тупых няма! Мы ѓсе адукаваныя, ну чытанне Фрыдрыха Ніцшэ ѓваходзіць у абавязковую праграму.
  Магда насцярожылася і тут жа спытала:
  - Ніцшэ? Гэта найцікавы філосаф. Але вось умоѓ Звышчалавека ѓ яго мала дакладна вызначаны. Наогул Ніцшэ цягне ѓ бок першабытнаабшчыннага ладу, гэта значыць у каменны век, што мне асабіста не да спадобы.
  Кэт здзівілася:
  - А чаму?
  Магда жвава хіхікнула:
  - Справа ѓ тым, што ѓ Ніцшэ недастаткова асветлена, дакладней нават зусім яе ацэненая роля навукова-тэхнічнага прагрэсу. То як ён уплывае на чалавека, прычым у лепшы бок. Ды і наогул спроба ідэалізаваць каменны век - называючы яго залатым недарэчная. Насамрэч эвалюцыйным шляхам людзі ідуць ад простага да складанага, ад горшага да лепшага. Напрыклад, як імкліва мяняюцца самалёты, ад найпростых да наймацнейшых. Такія паняцці як хуткасць, манеѓранасць і гэтак далей.
  Кет хіхікнула і праспявала:
  - Да чаго дайшоѓ прагрэс - да не бачаных цудаѓ! Але чагосьці бракуе, круціць хвост які хітруе нячысцік!
  Магда дадала прычым пявуча:
  - Забытыя клопаты! Трэці Рэйх руліць! Хутка будуць робаты! Сплясканы паразіт!
  Цягаць, і працуе, дзяѓчатам прыйшлося да росквіту, вось ужо стала зусім светла і трупы ворагаѓ нарэшце закапалі, здавалася, можна легчы спаць, але не тут было. Няма дзяѓчатам, усё ж далі паесці, прычым з нагоды перамогі, яны нават прыкусілі трафейнай тушонкай. Гейла забіяцка скамандавала:
  - Гэта для вас вялікі гонар паспытаць ежу свайго ворага!
  Магда і тут вякнула:
  - Не, гэта для ангельцаѓ велізарны гонар, што мы пагадзіліся жэрці іх дзярмо!
  Гейла зло бліснула вачыма:
  - Ну, не, гэта ѓжо пераходзіць усе межы. Ты Магда застаешся зусім без ежы! Мала таго цябе падвергнуты своеасаблівай катаванні. У прыватнасці мне здаецца, што твой прэс занадта ѓжо друзлы, а мышцы не рэльефныя. Так, што новае трэніровачнае пакаранне выпрабуем на табе!
  Тут хтосьці пацягнуѓ за язык Шэлу:
  - Я не хачу пакінуць Магду пакутаваць у адзіноце. Няхай мяне таксама мучаць.
  Гейла крыва ѓсміхнулася:
  - Ну, малайчына дзяѓчынка. Такая адданасць, дакладней сяброѓства. Будзеце трываць абедзве! І галодныя заставайцеся абедзве!
  Шэла замоѓкла, пах тушонкі казытаѓ ноздры галоднай стомленай дзяѓчыны. А тут яшчэ і астатнія сяброѓкі сталі перабольшана гучна чмякаць.
  Але галоѓнае катаванне было яшчэ наперадзе. Гейла і на самай справе прыдумала нешта выдасканаленае. Дзяѓчат падвесілі рукамі за дрот, што вельмі ѓпілася ѓ запясце, а да ног прыкавалі ланцуг. Прычым калі ты трымаеш ногі, раѓналежна зямлі, робячы кут, то сталёвы ланцуг трохі не дастае, то ліста жалеза. Але калі ты апускаеш ногі, то кончык вярыгі пампуецца металу, які ѓ сваю чаргу злучаны з крыніцай напругі. І тваё цела прабівае наскрозь электраразрад. Вось такое цікавае катаванне.
  Гейла драпежна аблізнула вусны:
  - Вось прэс у вас стане такім дужым... Вы дзяѓчаты, яшчэ будзеце дзякаваць мне за трэніроѓку!
  Магда, істэрычна хіхікаючы, заявіла:
  - А чаго цягнуць, давайце падзякуем за трэніроѓку адразу! За нашае шчаслівае дзяцінства дзякуй вялікай СС!
  Гейла пагразіла пальчыкам:
  - Вам дзяѓчаты давядзецца правісець так цэлыя суткі. Затое, нарэшце, вы зможаце адчуць сябе сапраѓднымі мужчынамі!
  Магда паківала галавой:
  - Усе досведы паказваюць, што жанчына, калі яе правільна трэніраваць куды больш цягавітая і небяспечная, чым нават загартаваныя войнамі мужчыны!
  Гейла жорстка абарвала:
  - Яшчэ адно слова і дадам суткі новых выпрабаванняѓ!
  Дзяѓчаты замоѓклі, трымаць кут цяжка, асабліва калі доѓга і да ног прыкаваны ланцуг. Вось так і вісі як соску. Гейла пайшла, не развітваючыся, пакінуѓшы дзяѓчат дык вось пакутаваць. Шэла адчула некаторы ціск унізе жывата, ланцуг шараваѓ лодыжкі, адцягвала ногі. Дзяѓчына раптам спакусілася магчымасцю праверыць, што будзе, калі закрануць ланцуг жалеза. А што паспрабаваць...
  Удар токам быѓ настолькі моцны, што загартаваная Шэла мімаволі ѓскрыкнула. Нібы распалены кол прабіѓ цела ад пятак да патыліцы. У мышцах адчуваѓся зуб, а галава захварэла. Шэла рыкнула:
  - Вось гэта цяга да эксперыментаѓ так характэрная для СС!
  Магда паѓжартам дадала:
  - Добра эксперыментаваць на... Ворагах! Зрэшты, я не ѓ крыѓдзе за ѓрок.
  Дзяѓчыны на некаторы час замоѓклі. Магда падумала: ну да чаго ж мудрагелісты лёс. Вось зараз немцы атрымалі перамогу, усе радуюцца, а яны вымушаныя вісець як грушы, ды яшчэ мучыцца. Каму пірагі і пышкі, а каму сінякі і гузы! Вось цікава, што далей. Цяпер пасля падзення Александрыі, можна пачаць наступленне на Блізкі Усход, яшчэ да перакідкі дадатковых падмацаванняѓ. На самай справе навошта чакаць, калі ѓ Іраку і Палестыне, быццам бы і шмат войскаѓ, але яны як сказаць... Не зусім баяздольныя, занадта шмат арабаѓ і неграѓ, якія разбягаюцца пры выцці сірэны. А калі прамарудзіць, то ангельцы паспеюць вывесці нямала багаццяѓ, асабліва з Іерусаліма і Багдаду. Няма трэба стукнуць барзджэй і аправіць суперніка ѓ накаѓт. Афрыка гэта цэлы кантынент, але падзенне Ірака ключ яшчэ і да Азіі. Захапіѓшы запасы нафты, баксітаѓ і іншых металаѓ Нямеччына, нарэшце, пазбавіцца ад усякай залежнасці ад СССР. А можа нават і заваюе Расею! Паход на ѓсход... Даѓняя мара арыйцаѓ! А што потым? Можа нават касмічная экспансія, як гэта любяць апісваць у фантастычных раманах. Палёты да зоркамі і новыя светы. Тамака дзе напрыклад жывуць гібрыды морквы і жабы... Гэта бо выдатна, нешта такое чаго раней не было, і не знойдзеш аналогу на Зямлі. Бо іншыя міры, напоѓненыя непрыступным святлом, а значыць, нямецкія войскі павінны авалодаць імі штурмам. Бо няма нічога ярчэй за сонца, акрамя зорак! Магда спытала Шэла:
  - Ну, вось я цябе не разумею, навошта ты гэтак легкадумна напрасілася на муку? Хіба табе падабацца вісець вось так на прэнгу? Ды яшчэ жывоцік баліць.
  Шэла выціснула падабенства ѓсмешкі:
  - А ты ведаеш і нядрэнна! Я вось, напрыклад, даѓно заѓважала, што прэс у мяне крыху адстае. Таму і падцягнулася.
  Магда панура заѓважыла:
  - Ну не ведала, што нас прымусяць трэніраваць прэс. Я асабіста думала, што будуць біць дубінкамі па пятках. Ці можа нават сцябаць калючым дротам. Зрэшты, калі гэта табе дастаѓляе радасць...
  Шэла ѓжо гучней вымавіла:
  - Ведаеш, не мучы душу! Можа, лепей пагаворым пра нешта іншае.
  Магда згодна кіѓнула:
  - Ды пагаворым! Праспявай кветку не саромся! Бо пры прыгажосці такой сястрыца, ты відаць песні складаць, вялікая майстрыха.
  Шэла вырашыѓшы, што лепш ужо такім спосабам адцягнуцца ад болю, чым скуголіць, заспявала, прычым ад мужчынскага імя:
  Капрызная дзяѓчынка-муза,
  То прылашчыць, то аблом...
  Прыназоѓнікі ѓскач і няма саюза,
  Лавіна рыфмаѓ пойдзе на злом!
  
  Але тая каго кахаю ѓсім сэрцам -
  У адказ абвяшчае навошта словы.
  Каханні крыштальнай можа дзверцы,
  Адкрыць таму чаму шлях арла!
  
  Бо меч пяра павер даражэй,
  У ім цвёрдасць - пух паляціць у віхура!
  Пыхлівыя гордыя вяльможы,
  Пра іх калючы будзе верш...
  
  Мы стваралі раці славу,
  Дзе льецца кроѓ, а недзе пот.
  Сваю пашырылі Дзяржаву,
  Ад пірамід, да з крыгай вод.
  
  Але разам з тым душа - ягня,
  У ёй ліра мілая гучыць...
  Бо галасок дзяѓчынкі званок -
  А запал падпаліць і граніт!
  
  Дзе слова там палаюць ружы,
  Дзе справа яблыні квітнеюць...
  Не могуць нас збянтэжыць маразы,
  А запалохаць марную працу!
  
  Мы ѓвасобім мару ѓ тварэнне,
  Здолеем бездань перамагчы...
  Увесь свет застыне ѓ здзіѓленне
  Калі знікне гора ноч!
  
  Тады скончацца пакуты,
  Калек не будзе і сірот...
  І не прыйдзе да нас растання,
  Хай ліха-тварык зьменіцца парог!
  
  Айчына стане Бога -царства,
  Любы з нас лічы Творца.
  Толькі попел сыпле на падступства,
  Хто сумленны, добры - малайчына!
  
  Рота паменшылася да дзевяноста пяці ваяѓніц (тры былі забітыя, а яшчэ дзве былі параненыя настолькі цяжка, што засталіся ляжаць у шпіталі). Куды ты дзенешся: вайна без страт не абыходзіцца, толькі страты абыходзяцца без вайны! У некалькіх ваяѓніц яшчэ з'явіліся на стройных, мускулістых целах шнары, а пара дзяѓчын, апынуліся перавязанымі. Стомленыя працяглымі пераходамі тыгрыцы выглядалі не вельмі ваяѓніча - схуднелі, што нават праступалі рэбры. Дзяѓчаты нервова чухалі аб пясок ступні, абпаленыя і агрубелыя яны занадта ѓжо свярбелі і па-зверску свярбелі. Наогул калі ёсць на зямлі месца горш дантоѓскага пекла, то яны яго знайшлі для сябе ѓ Афрыцы. Зрэшты, ваяѓніцы не раскісалі, а мабыць нават бравіравалі, тым што ім даводзіцца адчуваць такія вось жорсткія пазбаѓленні. Свайго роду мараль: чым больш цяжкасцей, тым лепш. Характэрная для нацызму, асабліва ѓ радыкальна варыянце Гебельса прапаганда аскетызму і духоѓных каштоѓнасць у процівагу заходняй буржуазнай ідэалогіі спажывання. Вось так счарнелыя ад загару і пылу дзяѓчынкі, ледзь прычыненыя бікіні, і абчэпленыя зброяй, глядзяцца, нібы карыкатура на амерыканскія баевікі. А недалёка размешчана нямецкая база і мяжа з Суданам.... Адтуль дзьме гарачы ветрык, даносіцца пах гарэлага, а воблачкі на небе такія рэдкія... проста астраѓкі ѓ Ціхім акіяне. Ружовыя барханы пад уздзеяннем паветраных мас злёгку варушацца, нібы палонныя тытаны жадаюць скінуць магію паганскіх багоѓ, але пры гэтым затыхаюцца ѓ бяссіллі.
  Шэла вельмі ціха шапнула Магда:
  - І калі, нарэшце...
  Рудавалосая д'яліца адказала яшчэ цішэй:
  - Вельмі хутка! Яшчэ нахлёбаемся!
  Гейла аглушальнае прагарлапаніла:
  - Бягом, крокам марш (такая каманда гучыць як адкрытае здзек!)
  Прыгажуні ірванулі, іх агрубелыя, абпаленыя пятачкі замільгалі на фоне залацістага, амаль дымлівага пяску. Не гледзячы на тое, што сонца набліжалася да зеніту, дзяѓчатам давялося зноѓ бегчы. Вось так амаль галышом, з самавітым грузам за плячамі...
  Шэла хмурачыся, заѓважыла:
  - Днём нас на вялікай адлегласці ѓбачаць і расстраляюць!
  Магда не пагадзілася:
  - Тут усё не так ужо і змрочна. Могуць нас не заѓважыць... Дакладней, увесь разлік будуецца на тым, што нармальны чалавек не пабяжыць у такую вось пякельную спякоту па пустыні.
  - Тым больш басанож! - Хіхікнула Шэла.
  А вецер, мабыць, яшчэ гарачэй. Заѓтра першае ліпеня... Самы гарачы месяц лета, на самым гарачым кантыненце планеты Зямля. А дзяѓчатам даводзіцца бегчы, цягнучы з сабой зброю і самавіты боекамплект. Магда прыгадала адно фантастычнае апавяданне, дзе гаворка ішла пра далёкую будучыню. Магутная і мабыць і ідэалістычным мысленнем звышцывілізацыя, забараніла розным выглядам і росам у галактыцы весткі паміж сабой сапраѓдныя маштабныя войны. Ну, а паколькі паміж зорнымі імперыямі стала ѓзнікаюць тыя ці іншыя спрэчкі, тое праводзіць абмежаваныя бітвы - малымі сіламі і пры прыкладна роѓнай зброі.
  Накшталт бы разумная з пункта гледжання гуманістычнага мыслення ідэя, але... Рэальна "Армія выратавання" звышцывілізацыі сама набірала салдат для гэтых бітваѓ, выбіраючы самых баязлівых, самых няѓмелых, або перакананых пацыфістаѓ - якія апынуліся ѓ войскі з-за меркантыльных меркаванняѓ. Ды яшчэ засылалі ѓ войскі правакатараѓ, каб сарваць бітву яшчэ да яго пачатку... Карацей гэта была пародыя на войны, пакуль не знайшоѓся чалавек, што здолеѓ дадзеную недасканалую сістэму паламаць. Вось гэта і ёсць яго пакліканне - прафесія салдат, душа ваяѓніка. І канец нечаканы Галівудскі - тут не абышлося без удзелу жанчыны!
  Усё як пакладзена - што за твор, без праѓдзівага кахання і запалу?
  Задумаѓшыся, ваяѓніца Магда, наступіла босай нагой, на аблом кактуса, яе кальнула, але дзяѓчынка нават не звярнула на гэта ѓвагі ...
  Паламаць недасканалы парадак без вайны, а значыць і доблесці ѓ светабудове не радаснай будучыні атрымалася, у канчатковым выніку з дапамогай кахання. А Магда кахала пакуль толькі ѓ марах, ці ѓ марах. Яна была гарачай і адначасова распуснай нявінніцай. А свой бурны тэмперамент разраджала ѓ трэніроѓках і войнах. А што такое ёсць каханне - тое завошта льецца бурна кроѓ!
  Рудавалосая мегера-анёл, стрэсла з сябе кропелькі поту. Дзіѓна, але паэты часцей за ѓсё рыфмуюць каханне і кроѓ. Мабыць, гэта звязана з тым, што ѓ самцоѓ развіта цяга да гвалту ѓ адносінах да самкі. Чалавек зрэшты не жывёла, у тым плане, што здольны думаць рацыянальна... Але з іншага боку, хрысціянская мараль яму цалкам чужая. То чаму вучыць Езус для мужчыны і асабліва мужчыны моцнага настолькі ненатуральна і выклікае ярае адрыньванне, што поспех Хрысціянства быѓ насуперак логіцы... Зрэшты не толькі Хрысціянства, любой рэлігіі ѓласцівая пэѓная парадаксальнасць і накладанне на чалавека, тых ці іншых абмежаванняѓ. Прычым, часта зусім ужо неразумных...
  Ужо надышла поѓная ды яшчэ пахмурная ноч (усё ж да ѓзбярэжжа не так ужо і далёка вецер нагнаѓ з мора хмары), калі дзяѓчаты нарэшце дабеглі да мэты.
  Перад імі апынулася англійская база, ды яшчэ і з аэрадромам. Прычым, мяркуючы па ѓтыканай стваламі кулямётаѓ вялікага калібра вышкам, калючым дроце, і бетанаваным узлётна-пасадачным палосам яе абсталявалі даѓно. Ангельцы яшчэ ѓ 1882 году акупавалі Егіпет, усталяваѓшы тамака марыянетачны рэжым. Цяпер тое самае планавалі ажыццявіць і немцы.
  Безжурботная Гейла прынялася разглядаць базу і аэрадром у адмысловы, мудрагеліста накручаны вайсковы бінокль. Да яе далучыліся яшчэ некалькі дзяѓчат-капралаѓ. Ужо мелая досвед вайны, пачынальна з калі яна была яшчэ неаператай разведчыцай і сувязной у Іспаніі, а таксама ѓжо бязлітаснай ваяѓніцай у Польшчы, Францыі і Югаславіі, Гейла ашчадна прыкідвала шанцы. Аэрадром быѓ абаронены дастаткова моцна, у тым ліку і зенітнай артылерый. Ды і самалётаѓ на ім сабралася мноства. Дарэчы дзіѓна, што ангельцы трымаць гэтулькі авіяцыі ѓ адным месцы, не раззасяродзіѓшы, яе па палявых аэрадромах? Можа тут ілжывая мэта, а рэальныя самалёты размешчаны ѓ іншым месцы? Кулямётных вышак дастаткова шмат, нават стаіць тры танкі "Мацільда" і чатыры "Кромвелі". Калі сунуцца, то не абысціся без крыві.
  Гейла паклікала двух якія праштрафіліся, але безумоѓна вельмі моцны і ѓмелых ваяѓніц. Хляснула іх наводмаш бізуном, так што нават закалыхаѓся карычныя ад загару грудзей. Зрабіѓшы зверскую морду, жорстка загадала:
  - Магда і Шэла вам загад: пракрасціся на тэрыторыю аэрадрома, і высветліць якія самалёты там знаходзяцца. Так разведаць да дэталяѓ абарону!
  Дзяѓчаты паслухмяна кіѓнулі галоѓкамі: загад, ёсць загад, і яго трэба выканаць. А якім чынам - гэта ѓжо іх праблема. Шэла і Магда хуткім крокам адправіліся да аэрадрома. Вогнезарная ваяѓніца прапанавала:
  - Давай зловім мовы і забярэм у яго форму. Потым перапрануѓшыся, прасякнем на аэрадром. Там крыху павесяліцца!
  Бландынка Шэла некалькі разгублена заѓважыла:
  - Трэба спачатку знайсці гэтай мовы. Тут ты думаеш, яны па пустыні шнырыць? І можна іх вось так вылоѓліваць натоѓпамі?
  Магда свіснула пунсовымі вуснамі:
  - Вядома. Напрыклад, каля танкаѓ свая ахова, яны ж за перыметрамі вышак стаяць. Там можна і вартавых паздымаць, а пры аказіі...
  - Танк захапіць і пракаціцца? - Крывенька ѓсміхнулася Шэла.
  Магда, павёѓшы наском, згодна кіѓнула:
  - А што гэта цалкам магчыма. Хаця нам далі загад толькі правесці разведку. Паднімаць без каманды шум... Сама ведаеш, чым багата на вайне праява ініцыятывы!
  Шэла цяжка ѓздыхнула:
  - На жаль, вельмі добра ведаю!
  Дзяѓчаты, амаль не хаваючыся, бегам накіраваліся да танкаѓ. Вартавыя былі таксама з ліку неграѓ - дымілі папяросамі, і практычныя нічога не бачылі. Толькі адзін з іх быѓ белай расы, прычым, здаецца, афіцэр. Але і ён быѓ пад ладным хмяльком. Шэлу падобнае здзівіла: як сябе паводзяць ангельцы? Яны што не баяцца дыверсій, нападаѓ арабаѓ, ці дзёрзкай вылазкі немцаѓ? Праѓда, магчыма змучаныя пакутлівай спякотай, а таксама невясёлымі навінамі з фронту, звычайна стрымана ангельцы сталі бухаць. Наогул - гэта Шэла ѓспамінала па падручніках: тыпаж ангельца, як халоднага суб'екта і без эмоцый не больш, чым міф. Акрамя таго шатландцы і ірландцы выпіць не дурні. Ну, а негры ѓ гэтых адносінах зусім завал - шызеюць ад мізэрнай дозы, як, дарэчы, і японцы.
  Дзяѓчаты ніколі нічога даруюць. Захоп галавы, і кінжалам па горле, нібы ѓ сонную артэрыю - гэта раз. Але ёсць прыёму і эфектней, ім прыбралі другую пару вартавых, стукнула далонькай у падбародак, потым крутануѓ, злёгку прыѓзняѓшы галаву. Хрусць і шыя згорнутая.
  Магда падміргнула сяброѓцы:
  - Вось так мы проста іх здымаем. Як грушы з дрэѓ!
  Шэла мякка запярэчыла:
  - Ёсць спосаб яшчэ прасцейшы - напрыклад стрэл з бясшумнай зброі. А так свае ручанькі пэцкаць - нядобра.
  Магда пагардліва, як вялікая драпежная котка чмыхнула:
  - Прызямлёны ты чалавек Шэла. Не ѓ табе рамантыка асалоды прыгажосцю бою. Усё вось так прымітыѓна. Няѓжо страляць ды яшчэ зблізку цікава?
  Беласнежная Д'яволі перапыніла сяброѓку:
  - Ты вось лепш паглядзі, тут яшчэ і восьмы танк ёсць. Яго даволі спрытна пад стог сена замаскіравалі. Але я адразу ж зразумела, з чаго гэта траву нас сонца высушвае, калі яе нават вярблюд не захоча пасля гэтага есці.
  Магда пагадзілася:
  - Ды гэта цалкам лагічнае назіранне. Танк, трэба будзе паглядзець які. Мусіць з ліку найноѓшых...
  Шэла крыху падграбла сена і тут жа свіснула:
  - Ого, ды ѓ яго дзьмула разборнае. Упершыню бачу такую тэхніку. Мусіць, амерыканская, будзь яны неладныя!
  Вогнезарная д'яліца перапыніла беласнежную ваяѓніцу:
  - А цяпер прасякнем на аэрадром. Толькі тамака яшчэ і сабакі бегаюць. Гэта яшчэ праблема з праблем.
  Шэла паспяшалася, супакоіць сяброѓку:
  - Я ѓмею ѓплываць на сабак і таму пайду адна. Балазе афіцэр з ліку белых гладка паголены і сярэдняга росту. Яго мундзір будзе мне ѓ пару. Твар я ѓжо мяняю.
  Дзяѓчына і сапраѓды, імкліва наводзіла макіяж. А што іх гэтаму таксама вучылі ѓ спэцшколе. Магда не стала пярэчыць:
  - Ты ідзі, а я пакуль разбяруся з новым танкам. У ім таксама ёсць нешта карыснае для Германскай ваеннай навукі. Але вось Шэла, прашу цябе, доѓга не затрымлівайся, як толькі скончыш агляд, так бітву ж назад.
  Нават тушканчык у адказ махнуѓ пэндзлікам - маѓляѓ, не падкачай белабрысы!
  Дзяѓчына-бландынка з усмешачкай адказала:
  - Я зраблю ѓсё вельмі хутка. Наколькі гэта ѓвогуле магчыма.
  Магда ѓжо не звяртала на сяброѓку ніякай увагі, а цалкам занялася вывучэннем танка. Тут яна выявіла некалькі адкрыццяѓ. Першае, танк меѓ дзве звараныя прылады. Даѓгаствольную 76-міліметровую гармату з разборным руляй і 47-мілітравую кароткаствольную для стральбы асколачнымі снарадамі. У цэлым узбраенне дастаткова багатае, асабліва для 1942 года і Афрыканскага кантынента. Гармата дарэчы мела даволі цікавы і кампактны дульны тормаз, і мабыць была знакамітай сямнаццаціфутавай прыладай, якую пакуль яшчэ не ѓжывалі на практыцы, але і ѓжо ѓсяляк рэкламавалі "Гебельсы" каралеѓскай службы Брытаніі.
  Дзяѓчынка разграбла паверхню і выявіла на люку эмблему арлана і надпіс на ангельскай: "Зроблена ѓ ЗША". Магда вылаялася:
  - Ну, а як заѓсёды падазравала - гэта амерыканская халтура. Мабыць паставілі Брытаніі па нашай душы! І неѓздагад ім, што нямецкія танкі за гэта пройдуцца па Нью-Ёрку.
  Адкрыць люк было не так проста, але дзяѓчат, вядома ж, педантычна і адначасова, што гучыць парадаксальна творча, навучалі і гэтаму. Так што ѓзяць падобна перашкоду, было справай гонару.
  Шэла тым часам досыць спрытна імітавала п'яную хаду і падышла да ѓваходу на аэрадром. І тут жа адчула розніцу паміж брытанскім і нямецкім менталітэтам. Гультай голас вартавога спытаѓ:
  - А па якой справе ты Піцер.
  Шэла коратка адказала:
  - Па асабістым!
  - Праходзь!
  Шэла апынулася ѓнутры аэрадрома. Яна аглядала самалёты, і прыкмячала, усё, уключаючы масленічныя плямы на фюзеляжах, разліты бензін і іншае. Тут ёй адразу стала зразумела, што з больш за дзвесце самалётаѓ як мінімум дзве траціны, па-майстэрску вырабленыя камуфляжы. Тым не менш, сустракаліся і сапраѓдныя машыны, у тым ліку і магутныя "Ланкастэр" здольныя несці да шасці тон авіябомбаѓ. Да разведчыцы Шэле, падбеглі два бульдогі. Дзяѓчына ласкава пагладзіла іх і пайшла далей. Калі на адным параѓнальна невялікім участку знаходзіцца столькі самалётаѓ, гэта робіць уражанне, асабліва на рамантычныя натуры.
  Вось гэтыя крылатыя машыны, як яны выглядаюць сваімі шэрагамі, ну зусім вылітыя рыцары тэѓтонскага ордэна якія прыйшлі заваёѓваць славян. Толькі куды больш масіѓны і страшныя. Немцы, як правіла, аддавалі перавагу вельмі масіѓныя, добра якія абараняюць рыцара даспехі. Пры гэтым няхай нават платай стане зніжэнне рухомасці воіна. Але ѓ сучасным свеце, быѓ узяты шлях на выкарыстанне манеѓраных знішчальнікаѓ. Той жа Ме-109 пакуль важыць менш за сваіх ангельскіх апанентаѓ.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  А тут стаяць гэтыя крылатыя рыцары і чагосьці чакаюць, а пахне ад іх грукатлівай і смяротнай тэхнікаѓ дваццатага стагоддзя.
  Шэле, зрэшты, ісці не асабліва прыемна, яе дзявочыя ножкі адвыклі ад ботаѓ, і іх ужо пачало шараваць. Тым больш ангельцы не выявілі вялікай фантазіі: размясціѓшы сапраѓдныя самалёты з аднаго боку, нават бачная чырвоная палічка размежавання. Ну, гэта, увогуле, зразумела навошта, каб ангельскія лётчыкі, ды яшчэ з п'яных вачэй нічога не пераблыталі. А так ужо можна вяртацца.
  Шэла накіравалася назад, і нават стала хістацца мацней. Тут яе назад выпусцілі, не пытаючыся, і толькі аѓчаркі абнюхаѓшы, злёгку заскуголілі. Белая д'яліца ціха ім шапнула:
  - Нічога хутка вы зменіце гаспадароѓ!
  І зноѓ павольна назад... І вецер стаѓ намнога свяжэйшы, хутка ѓжо пачне віднець...
  А Магда тым часам, разабралася з танкам... Гэта была эксперыментальная мадэль Мп-16 "Д". Увогуле танк досыць магутны і сістэмай гідраѓлічнага кіравання кулямётамі( у стылі, дакладней у сістэме, характэрнай для найноѓшых знішчальнікаѓ!). З вялікім боекамплектам, і сістэмай аѓтаматычнай падзарадкі. Танк для свайго часу найноѓшы, і нават незразумела чаму ангельцы выявілі падобную нядбайнасць, яго гэтак халтурна ахоѓваючы? Можа тут спрацавала характэрнае для многіх нацый фанабэрыя, чужое не можа быць добрым, а значыць, яго і не трэба берагчы!
  Да прыбыцця Шэлы, агнязарная красуня-ваяѓніца, дазаправіла танк і праверыла боекамплект. Бландынка-воін, скінуѓшы з ножак багіні вайны ненавісныя боты і, хутка далажыла абстаноѓку сваёй напарніцы.
  Магда перадала, пачутае Гейле, і тут тужэй яе тварык заззяла:
  - Шэлачка зараз нашы дзяѓчынкі атакуюць суперніка. А нам дазволіѓ урэзаць па ворагу неадкладна, выкарыстоѓваючы гэтыя танкі.
  Белая ваяѓніца ѓсклікнула:
  - Гэта, тое пра што марылі! Ну што машына на хаду?
  Магда разумна пацвердзіла:
  - Працуе. У амерыканцаѓ танкі заѓсёды лепшыя за танкістаѓ.
  Сапраѓды машына завялася з першага ж абарачэння. Што цікава маторы шумелі не гучна. Дзяѓчаты напрыклад ведалі, што Т-34 у рускіх грукоча, так што... Гэты танк суцэль можна выкарыстаць супраць брытанскіх каланіяльных войскаѓ, каб тубыльцаѓ разганяць.
  І ваяѓніцы паперлі на здаравеннай у пяцьдзесят пяць тон машыне. Зрэшты, кіравалася яна досыць лёгка, хоць вядома горш, чым лягчэйшы Т-4. Матораѓ утаропілі на Мп-16 адразу пяць, але гэта, мабыць, нават падвышала жывучасць танка ѓ баі.
  Дзяѓчыны нядоѓга думаючы адкрылі агонь па кулямётных вышках. Першае трапленне асколачным снарадам і, ляцяць уверх нагамі бітыя "львяты".
  У ангельцаѓ, як трэба было чакаць, напад выклікаѓ паніку. Страляніна была бязладнай, а дзяѓчаты ѓмудраліся яшчэ падключыць і кулямёты. Магда хацела, было накрыць трапным стрэлам "Ланкастэр", але па рацыі Гейла ёй жорстка загадала:
  - Самалёты суперніка літасці, мы іх захопім цэлымі і цэлымі.
  Ну, што ж шкадаваць так, літаваць. Лепш разбураць вышкі і выбіраць чалавечыя ахвяры. Такімі вось трапнымі трапленнямі.
  Астатнія ваяѓніцы, тым часам (яны ѓжо падабраліся бліжэй) селі ѓ брытанскія танкі. На адкрыцці люкаѓ сышло толькі паѓхвіліны, а далей разварушванне. Увогуле дзяѓчаты, нават амаль не звярталі ѓвагі на аэрадром, а проста рушылі да англійскай базы. Заадно яны дзівілі казармы, дзе размяшчаліся салдаты суперніка, а так спячыя пілоты.
  Гейла раѓла як мядзведзіца падчас цечкі:
  - Па складзе з гаручым не страляць! Ён нам самім спатрэбіцца!
  Магда і Шэла змялі пару кулямётных вышак, выкарыстоѓваючы вялікую масу свайго танка. Дзяѓчатам літаральна зводзіла жываты ад смеху. Маѓляѓ, якія яны ѓсё ж такі крутыя.
  Але галоѓную працу ѓсё ж выконвалі кулямёты. Трэба было не пускаць варожых лётчыкаѓ да самалётаѓ, не даваць ім узляцець. А вось некалькі ваяѓніц самі парваліся да ангельскіх машын і селі за штурвалы. А што можна зараз і па базе ѓрэзаць, балазе ѓ іх і падобная лётная падрыхтоѓка прадугледжана. Ды і самалёты стаяць запраѓленыя з поѓным боекамплектам. Вось такая маша-малаша атрымліваецца.
  Шэла дакладным стрэлам разнесла невялікую танкетку, якая выскачыла з гаража. Восем танкаѓ з экіпажамі ваѓчыцаѓ, пачалі люта разбураць вялізную ангельскую базу. Танкі без асаблівых цырымоній змялі вароты і ѓсё залівалі свінцом. Вось нават казармы запалалі. З іх выскоквалі разгубленыя ангельцы і тубыльцы ѓсіх выглядаѓ. Тут ужо і бітва, па сутнасці, не было, а ішло проса татальнае збіццё. Праѓда асобныя салдаты Брытаніі і кулямётныя вышкі адстрэльваліся. Нават па брані танка стукалі свінцовыя градзінкі. Магда рыкнула як раз'юшаная пантэра:
  - Ну, што вы аматары вустрыц і аѓсянкі, нарэшце зразумелі, што такое сапраѓдная вайна. Вельмі хутка мы будзем у Лондане!
  Шэла праспявала, скалячы зубкі:
  Што нам рабіць у Альбіёне,
  Дзе Жаб слізкіх - квак!
  Хоць у нападзе легіёны,
  Але ѓдар штыком у пятак!
  Магда зморшчыла чало, адмоѓна закруціла галавой:
  - Не, гэта зусім не тая песня, што натхняе на подзвігі! А трэба па-іншаму!
  І агнязарная, якая смяецца ваяѓніца як дзюбне з кулямёта. Так у розныя бакі і паляцелі шматкі мяса, а тузін ангельцаѓ зараз заваліѓся.
  А сам цяжкі танк, давай ціснуць салдат суперніка, "разгладжваючы" іх прасам. Пад гусеніцамі захрумсцелі костачкі. А супернік тут як стаѓ разбягацца ва ѓсе бакі. Але вось выскачыла варожая "Мацільда". Так па ёй Шэла лупіць бранябойным.
  - Атрымай "аѓсянік" гранату, праспявай на памяць серэнаду!
  На гэты раз снарад трапіѓ прама ѓсутыч паміж вежай і корпусам, і танк добра трасянуѓ, адвяло ѓ бок. Бензабак пры гэтым дэтанаваѓ, і тут жа ірванула чырвона-рудым полымем.
  Бландынка Д'яволі не ѓтрымалася ад вастрыні:
  - Мацільда атрымлівае мацюк - пацешным будзе вынік!
  Магда пляснула сваю напарніцу мазолістым далонькай па жылістых сцёгнах:
  - А ты малайчына, мая сяброѓка! Вось так і далей спявай!
  Усё ж мабыць хтосьці з ангельцаѓ па памылцы, а можа і наѓмысна пальнуѓ па цыстэрне з гаручым. Грухнула і расцвіла брудна-карычневы куст з бензінавага полымя. Герда дала доѓгую чаргу са хуткастрэльнага, штурмавага 9-міліметровага кулямёта. Каля сарака англійскіх салдат, завалілася на месцы. А некалькі параненых без усялякага жалю растапталі шырокія гусеніцы амерыканскага танка. Шэла яхідна хіхікнула:
  - Гэта вам не губная памада! Якое ператварыцца аладкі!
  І рудая, бессаромная д'ябла не забылася ѓставіць:
  - Як не круці, а аладкі штампаваныя танкам - лепш каровіных фекаліяѓ!
  Дзяѓчаты хутка разнеслі яшчэ тры танкеткі. Шэла наводзіла, а Магда падавала снарады, а зараджанне ажыццяѓлялася аѓтаматычна. А самі атрымалі снарадам па брані. Накшталт і не страшна, для 80-міліметровай абароны вежы, але гудзіць капітальна. Магда апякла сабе пальцы і завішчала:
  - Вось яны гасцінцы маркіза Карабаса! Можа іх чым-небудзь больш востранькім падперчым і падсолім?
  Шэла расколаѓ снарадам яшчэ аднаго "монстрыка" праспявала:
  - Што за стравы, што за стравы - захапіць бы ѓсё з сабой! Шкада ваюем не часта - рэдкі звер, такі забой!
  Магда, раптам стукнуѓшы сябе па лбе, успомніла:
  - А бо даѓно ад цябе Беласнежка з аѓтаматам, мы песень не чулі! Праспявай кветку не саромся!
  Жамчужнавалосая ваяѓніца заспявала, прычым яе галасок быѓ настолькі Чароѓным і Д'ябальскім у адным флаконе, што сірэне побач з ёй рабіць няма чаго;
  Сябе на лаянку ѓ сэрцах настрою,
  Характар лепіць - Бог-Творца,
  Ён стварае з мячом героя,
  Усім пакаленням узор!
  
  Але і ты сам здольны біцца,
  Выхаваны, арды перамагаць!
  Душа арла і льва - не зайца,
  Такая моц і святая раць!
  
  Хай будзе вораг як сабака гнаны,
  А шчыт наш моцны рэж дыямент!
  Край світанак на век каханы,
  За гора, смерць баец аддасць!
  
  Не верце дурным пацыфістам,
  Што Ісус вучыѓ цярпець...
  Каб жыта цвіло пад небам чыстым,
  Стаць трэба моцным як мядзведзь!
  
  У баях поѓныя мы заѓзятага запалу,
  І з крывёю бурнай, маладой...
  Рвем апраметнай пекла на часткі,
  Дзе легіёны з Сатанай!
  
  А кожны ведае, што Творца;
  Вучыѓ мацаваць сваю мышцу!
  На дурасці сваю гадзіну не марнуйце,
  Інакш з карой да вас прыйду!
  
  Бяссілле галоѓны ёсць загана,
  Яно нарадзіла злосць, подласць...
  Плаціць захопнікам аборок -
  Забыцца на доблесць, гонар і гонар!
  
  Але насуперак усім бедам ты,
  Смутку брат не паддавайся!
  Хай стануць явай усе мары
  Станцуем з мілай у плыѓным вальсе!
  
  Што можа даць яшчэ Гасподзь,
  Ды свет замагільны як у смузе...
  Пакутуе ѓ жыцці гэтай плоць,
  Не так усё гладка як рамане...
  
  Зямля твая ведай чалавек-
  На ёй пабудуй сабе ты шчасце...
  Рух і прагрэсу бег -
  Дадуць над светабудовай - улады!
  А ѓ Егіпце ѓсё яшчэ кіпелі баі. Бясстрашныя ваяѓніцы ѓсіх супостатаѓ паспяхова грамілі і спявалі на хаду;
  Шэла скончыла на верхняй ноце, але Магда тут яе злёгку ткнула нагой, прама голай пяткай, у моцны, загарэлы прэс:
  - А чаго гэта ты пра хрысціянскія каштоѓнасці спяваеш? Мы ж арыйкі, а не хрысціяне. Зусім ашалела Беласнежка!
  Шэла адчайна замахала галавой, у той час як рукі не пераставілі кіраваць кулямётам:
  - Прабач! Пераблытала Праваслаѓную Расію з паганскай Прусіяй! Занадта цяжка і страляць, і складаць адначасова!
  Магда, не спыняючы весткі эфектыѓны, якія скошвалі шэрагамі ангельцаѓ ворагаѓ, страсянула доѓгімі, чорнымі вейкамі. І абклаѓшы ѓ труну чарговы шэраг непрыяцеляѓ, нібы сірэна хіхікнула:
  - На рахунак як складаць - гэта пытанне дыскусійнае, а вось страляць - лёгка і проста!
  Сапраѓды шматлікія ангельскія афіцэры і салдаты, выхапіѓшы белыя хусткі, прыняліся энергічна здавацца ѓ палон. Пры гэтым яны былі настолькі спалоханыя, што лапаталі ѓсякую лухту, а то і зусім вылі. Некалькі тысяч ашалелых ад страху, каланіяльных салдат (арабаѓ і неграѓ), а таксама некалькі сотняѓ, не менш баязлівых бледнатварых ангельцаѓ, паднялі ѓ верх рукі. Нават з танкаѓ паказаліся белыя анучы. Як кажуць - знайшлі іншы спосаб абароны - надзейней актыѓнай броні!
  Дзяѓчыны захіхікалі - вось так і трэба паступаць - ніколі не саступаць!
  Шэла выскачыла з танка і знарок прабеглася басанож па палаючай каляіне. Магда зрэшты, не думала саступаць сваёй сяброѓцы, і голыя, загарэлыя дзявочыя ногі так і мільгалі, нібы праносіліся статкі газэль. Агрубелыя, але кругленькія і хупавыя дзявочыя пятачкі лашчылі мовы блакітнага полымя. Але ваяѓніцы-тыгрыцы толькі даволі павісквалі ѓ адказ.
  Вось запалонены негр не стрымаѓ юрлівасці, кінуѓся на іх і атрымаѓ сакрушальны ѓдар ад агнязарнай Магды ѓ сонечнае спляценне, пасля чаго выплюнуѓшы з-за рота вялікі згустак слізі і крыві, канчаткова заціх.
  Гэта як высветлілася, была апошняя ѓспышка супраціву. Цяпер англійскія салдаты канчаткова аказаліся зломленымі. Палонных стаялых на нагах аказалася больш за тры тысячы. Зрэшты, каля пяцісот не здольных з-за раненняѓ устаць брытанцаѓ тыгрыцы бесцырымонна застрэлілі, роѓна адна куля на дзве прысунутыя адна да адной патыліцы: да чаго і ім пакутуе, і лішняй абузай абцяжарваць вермахт. Як казаѓ Гімлер: міласэрнасць не павінна перавышаць межаѓ эканамічнай мэтазгоднасці.
  Дзяѓчаты загадалі ашалелым ад жаху палонным рыць ямы, каб складаць туды забітых. Ужо стала зусім светла, і дым ад разбуранай базы разносіѓся на вялікую адлегласць.
  Шэла сябар успомніла фільм, як гэтым, гераічным выпадку адзін з галоѓных герояѓ пасля нялёгкай перамогі сумна зацягнуѓся трубкай. І сярэднявечныя ваяры, прыняѓшы пападанца за Сатану, адкрылі агонь па ѓласным камандзіру. Зрэшты, на гэты раз, перамога была дастаткова лёгкай, але адна з дзяѓчат усё ж знайшла сваю няласкавую сяброѓку - смерць, пяць прыгажунь былі параненыя, прычым некаторыя - дакладней дзве дастаткова цяжка.
  У небе з заходняга боку з'явіліся нямецкія самалёты. Дзяѓчаты сустрэлі іх радаснай весялосцю. Гаѓпман СС, агрэсіѓна-прыгожая жанчына-волаты Гейла, набычившись, і пагульваючы перакочваюць пад шакаладнай скурай мускуламі, таксама абвясціла:
  - Нашы войскі паспяхова наступаюць. Так што нам некалі стаяць на месцы. Палонныя няхай самі сябе звяжуць, і мы іх запрэм у ангары, пакінуѓшы дзесятак ваѓчыц для аховы. А астатнія працягнуць імклівы рух за ворагам.
  Магда і Шэла моцна баяліся, што ім даручаць ахову тых, хто ператварыѓся ѓ пакорлівы статак, зламаных рабоѓ, ваеннапалонных, бо дзяѓчаты ѓжо ѓвайшлі ѓ рызыку і, ім хацелася біцца. А аб канвойнай службе мараць толькі трусы! Але мабыць іх баявыя якасці зрабілі ѓражанне на Гейлу і, пагульваючы біцэпсамі, яна абвясціла ім:
  - Давайце дазапраѓце і папоѓніце боекамплект танка. Паедзеце на ім далей. У вас я бачу, добра атрымліваецца біцца! Тым больш вы не асабліва буйныя і для кіравання танкам куды лепш падыходзіце.
  Дзяѓчаты, ускінуѓшы рукі ѓ баявым салюце, гаркнулі:
  - Рады старацца таварыш камандзір!
  - Каб лягчэй было спраѓляцца са зброяй і кулямётамі з вамі паедзе Філела! - Абсекла Гейла і бягом рынулася растлумачыць мэты іншым дзяѓчатам. Тыя спалохана міргалі вейкамі, і выгіналі прэсы, з ледзь прыкрытымі, а то і адкрытымі бюстамі. Грозная тыгрыца-капітан таксама была басанож, і хоць яе ножкі нельга было назваць маленькімі, форма была цалкам прыгожай, ды і ёй самой усяго дваццаць два гады, толькі празмерная па развіцці мускулатура робіць Гейлу з выгляду цяжэй і старэй. Пры гэтым яна дзіѓна хуткая, вельмі небяспечная для рукапашнай сутычкі.
  Пакуль дзяѓчаты рабілі дазапраѓку і папаѓнялі боекамплект, Філела закідала іх пытаннямі:
  - Вы былі ѓнутры іх авіябазы, зусім адзінокія. Асабліва ты Шэла... Хіба не страшна?
  Бландынка, стрэсла са шчакі пустыннага пучка, які як прымудрыѓся ѓчапіцца за аксамітную, загарэлую скуру. Падкінуѓшы вышэй кінжал, коратка адказала:
  - Не! З чаго нам мусіць быць страшна! Мы ж сапраѓдныя арыйкі!
  Філела злавіѓшы на лёце зброю, і кінуѓшы яго ѓ які точыцца па сярод пустыні стол пазяхнула, чароѓным раток. Пасля, з уздыхам адказала:
  - Вы самыя юныя з нас, і да адпраѓкі ѓ Афрыку не мелі досведу. Вось у нас усе дзяѓчаты ѓжо атрымалі менавіта баявы досвед, і панюхалі порах. У дарэчы здаецца амаль дзяѓчынкамі, з такім вось нявіннымі тварыкамі.
  Магда, падкінуѓшы пальчыкамі ножак штык-нож, люта агрызнулася:
  - Затое забіваем зусім не бязвінна. А ѓвогуле да чаго гэтая размова. Ты што шукаеш сваркі?
  Філела рашуча адпрэчыла:
  - Вядома ж, не! Але я вам прызнаюся, хаця ѓпершыню панюхала порах яшчэ 1 верасня 1939 года ѓ Польшчы. Гэта значыць нават раней большасці дзяѓчат у роце, яны правіла пачалі сваё баявое хрышчэнне з палёѓ Францыі, але ѓсё яшчэ адчуваю страх. - Дзяѓчына сарамліва апусціла зялёныя вочы. Прызнанне далося ёй нялёгка - Асабліва бярэ мандраж перад пачаткам бою.
  Шэла пагладзіла Філелу па разадраным, мускулістым плячы:
  - Прызнаюся сапраѓды, бывае і мне няѓтульна. Хоць тая фізічная нагрузка, што мы адчуваем, так стамляе, што нават марыш пазбавіцца ад тленнага цела.
  Шатэнка з выгарэлымі валасамі паціснула плячыма:
  - Ну не ведаю! І мяне вымотвае капітальна, не менш за вас, а ѓсё роѓна пакутлівы страх застаецца. - Філела кінуѓшы кароткі погляд на неба, панізіла галасок да шэпту. Можа, баялася, што яе падслухае Усявышні Бог. - Акрамя таго ці існуе такая рэч як душа? Вялікі і мудры фюрар пра гэта ніколі не казаѓ, і ні ѓ адной са сваіх прац не пісаѓ.
  Магда зноѓ злавіла босымі пальчыкамі штык-нож, пазбягаючы парэзаѓ. Усміхаючыся нібы Мілэдзі Вінтэр, адказала за Шэлу:
  - А гэта не мае прынцыповага значэння. Для нас галоѓнае як мага больш забіваць ворагаѓ, і як мага менш падвяргаць сваё жыццё рызыцы. Натуральна калі ѓ адваротным выпадку - асцярожнасць не абернецца здрадай!
  Філела тут пагадзілася:
  - Хто не літуе жыццё ѓ баі, той захавае годнасць і пры дзяльбе трафеяѓ!
  Шэла пацвердзіла:
  - Хто ѓкрадзе, перамогу, страціць яе плён, бо апошнія гніюць ад падмочанай рэпутацыі!
  Пасеѓшы ѓ танк, дзяѓчаты вывесілі ангельскія сцягі і вось прама так, нахабна паехалі. А ѓсяго перла па пустыні цэлых пятнаццаць штук. Нахабным нахрапам захопленых у ангельцаѓ, браняваных і зусім нядрэнна ѓзброеных машын. Так што адчуванні былі самыя ѓзвышаныя, нібы ваяѓніцы ішлі на парадзе.
  Магда адзначыла:
  - Вось, вось гэта лепата! Мы вязем з сабой ката! Будзе, бачу бойка - атрымае забіяка!
  Шэла без асаблівага энтузіязму, ківаючы галавой Снягуркі, запярэчыла:
  - Гэта зусім не смешна! На гэта і ѓсміхнуцца грэшна!
  Тут Магда, нібы будзільнік раніцай завялася:
  - Што за наогул азначае паняцце грэх. Вось ты Шэла спяваеш аб Ісусе Хрысце, а табе нават не ѓсвядоміць, што галоѓны Біблейскі закон - адплата за грэх смерць проста абсурдэн! - Вогнезарная ваяѓніца нават для пераканаѓчасці зрабіла круг рукамі. - Абсалютна пазбаѓлены, логікі!
  Філела паспяшалася дадаць:
  - Вядома! Інакш, якія мы салдаты, калі не парушаем запаведзь - не забі!
  Магда нервова захіхікала і прынялася грызці рукоять кінжала. Тут Шэла знайшлася, чым запярэчыць:
  - Наогул-то ѓ арыгінале - гэтая сёмая запаведзь гучыць так - не здзяйсняй злога забойства! Гэта значыць, тут гаворка ідзе менавіта аб забойстве, а не пазбаѓленні чалавека жыцця. - І надаѓшы сабе выгляд Цыцэрона на кафедры, а можа і Тэтруліяна дадала. - Тут ёсць некаторыя нюансы!
  Магда зло абсекла:
  - Яшчэ і спасылкі на пераклад з іѓрыту. Ды што яшчэ можа быць больш агідным! - Рудая д'яліца ѓсё больш і больш распальвалася. Сапраѓды можа яе бацька сам Азела з рамана Булгакава. - Наогул у Бібліі шмат абсурднага, але самае абсурднае - гэта яе прэтэнзіі на ролю слова Божага і на бязгрэшнасць! - Ваяѓніца бліснула зубкамі. - Хрыстос Усемагутны Творца ѓсіх светабудов, усяго бачнага і нябачнага, усяго зямнога і нябеснага... І пры гэтым Ісус блытаецца ѓ элементарных рэчах!
  Шэла тут жорстка запярэчыла:
  - Не трэба так сцвярджаць, прычым катэгарычна. У нечым блытаецца, а ѓ нечым празорлівец. - Белая анёл-тэрмінатар дадала. - Акрамя таго Уцелаѓлёны Бог цалкам можа перадаць сутнасць Святога Пісання сваімі словамі. А ѓвогуле, у Бібліі шмат ужо спраѓджаных прароцтваѓ.
  Магда энергічна закруціла агнязарнай галоѓкай:
  - Гэта зусім не так, і я гэта табе дакажу!
  Шэла зморшчылася:
  - Ну, паспрабуй, табе карты ѓ рукі!
  Магда пачала казаць, імітуючы карыкатурны ялевы тон клерыканцаѓ:
  - У святых кнігах усіх рэлігій прароцтвам, гэта значыць - прадказанням будучыні, належыць найважнейшае месца. Ёсць такія прароцтва і ѓ Бібліі. Большасць з гэтых прароцтваѓ ужо занадта нявызначаныя. - Рыжанькая тэрмінатар-філосаф зрабіла круглымі губкі. - У развітальнай гутарцы з апосталамі Ісус па-прароцку казаѓ: "Тады пачуеце пра войны і пра ваенныя чуткі... Бо належыць таму быць... Паѓстане народ на народ і царства на царства, і будуць глады, моры і землятрусы" (Евангелле ад Матфея 24:5-6). - Дзяѓчына для большай выразнасці падняла ѓверх правую брыво. - Але сапраѓды такое адбывалася ѓ свеце і да прароцтваѓ Хрыста, так працягваецца да гэтага часу. Які ѓ такім разе кошт тых прароцтваѓ, у якіх 'прадбачацца' падзеі, якія адбываюцца без усялякага прароцтва?
  Філела ѓхваляльна кіѓнула, пры гэтым яна разглядала трафейны эратычны часопіс, што захапілі ѓ палонных ангельцаѓ. Але і слухала пры гэтым ваяѓніца вельмі ѓважліва:
  - Ды так можна сказаць, войны былі ѓчора, войны ёсць сёння, войны будуць і заѓтра!
  Магда пацвердзіѓшы(Што тут сказаць - маѓляѓ не лыкам шытыя, ты здагадлівая!), працягнула, сваю лекцыю:
  Частка біблейскіх прароцтваѓ пісаліся заднім лікам, - пасля таго, як гэтыя падзеі ѓжо адбыліся. Праѓда, часам, прарокі адважваліся прадказваць і будучыя падзеі, але пры гэтым, як правіла, траплялі ѓ няёмкае становішча.
  Так, Бог праз прарокаѓ абяцае нашчадкам Давіда вечнае цараванне (2 Царстваѓ, 7:11-16), але царства Давіда распалася на Ізраіль і Юдэю ѓжо пасля смерці яго сына Саламона, а нашчадкі (атожылкі) цара Давіда былі часткова знішчаны спачатку ѓ асірыйскім царом Артаксэрксам, а затым - пад корань, пагалоѓна вавілонскім царом Навухаданосарам. (Ерамія, 52:9-11, 22:28-30).
  Філела вельмі заѓзята ѓхваліла:
  - Вось так з імі і трэба рабіць. А тое, як укладваць пад сякеры жыхароѓ захопленых гарадоѓ, дык гэта, калі ласка. А як за іх саміх узяліся!
  Вогнезарная д'ябла пацвердзіла:
  - Але гэтым вядома розныя ляпы "прарокаѓ" не вычэрпваюцца.
  Бог праз прарока Ерамію абяцае навекі знішчыць, абязлюдзіць Егіпет ад Суеца да Эфіопіі (28:8-14), але гэтага абяцання Бог не выканаѓ і да гэтага дня.
  І яшчэ пра прароцтвы Ераміі. Яго вуснамі Бог абяцае аддаць у рукі Навухаданосара Егіпет (29:19); навекі знішчыць Цір (26:3-14; 27;36; 28;19). Але Навухаданосар не ѓзяѓ і не спрабаваѓ узяць Егіпет. А што да горада Ціра, то ён не быѓ узяты Навухаданосарам, не быѓ узяты і Аляксандрам Македонскім і да гэтага часу ні на адзін дзень не спыняѓ свайго існавання.
  Шэла з цяжкім уздыхам пацвердзіла:
  - Нажаль, я бачыла Цір на карце. Хутка мы яго зоймем!
  Магда працягвала:
  Насуперак прароцтву Езэкііля Навухаданосар узяѓ і разбурыѓ Ерусалім, а не Егіпет і не Тыр. Зрэшты, праз 16 гадоѓ пасля свайго прароцтва сам Ерамія прызнае, што горад Цір працягвае існаваць цэлым (26:1; 29:8-14). Пазней сам Ісус Хрыстос дарма напрарочыѓ гібель гэтага непахіснага Тыра (Мацвей, 11:21-22; Лука, 10:14).
  І як яе пунсовыя губкі хітра і прыемна пры гэтым скрывіліся. Вось гэта сапраѓды Сатана ѓ цудоѓным жаночым твары. А які яшчэ галасок.
  Той жа Ерамія ад імя Бога абвясціѓ, што цар Еханія за свае грахі будзе пакараны тым, што ѓ яго не будзе дзяцей (22:28-30). Але Мацвей называе Еханію адным з продкаѓ Ісуса Хрыста (Матфей, 1:11-12). Якім чынам Ісус здолеѓ народзіцца ад далёкага продка, у якога не было дзяцей?
  Пасля апошняй заявы Філела яхідна хіхікнула. А Шэла заѓважыла:
  - Гэта ѓмоѓнае прароцтва!
  Магда пагардліва фыркнула:
  - Але так можа любы ілжэаракул сказаць! Ты слухай далей! - Ружавалосая д'ябла працягнула, бо танкі і не занадта хутка могуць ісці па пустыні, ды яшчэ такія даволі цяжкія і час пабалбатаць... Голас Магды гучаѓ усё больш упэѓнена і больш упэѓнена:
  Ерамія ад імя Бога прадказвае юдзейскаму цару Седэкіі паланенне Навухаданосарам, але абяцае яму спакойную смерць і набожныя пахаванні (34:2-5). Але, як потым аказалася, Навухаданосар перабіѓ усіх сваякоѓ Седэкіі, а яго самога асляпіѓ, кінуѓ у вязніцу, дзе той і памёр (52:9-11). Нічога сабе спакойная смерць і набожныя пахаванні!
  Такое ж "спакойнае і ціхамірнае" жыццё напрарочана цару Іосіі (4 Царстваѓ, 22:18-20). Пасля такога прароцтва Ёсія быѓ смяротна паранены егіпцянамі ѓ баі каля Мегіда (Там жа, 35:20-24).
  Баявая кабыла Філела ѓцягнула ѓ сябе жывот, і пачала распакоѓваць кансервы. Бляшанае пакаванне з Тэхасцкім буйвалам на пакаванні, гэта як раз тое, што для яе трэба. Тым больш сакавітае мяса прасякнута таматавым сокам і шакаладным соусам.
  Нягледзячы на тое, што і ѓ Магды выявіѓся апетыт, настырная дзяѓчынка працягвала лікбез. Зрэшты, там міленькім галаском, што слухаць ваяѓніцу з валасамі колеру вывяржэння Кракатау, прыемна:
  - Прарок Ісая пісаѓ, што Ерусалім будзе стаяць вечна: што ѓ яго не ѓвойдзе ні адзін нячысты чалавек, - не ѓвойдзе не габрэй. Але адразу ж пасля гэтага прароцтва Іерусалім быѓ узяты і разбураны Навухаданосарам (586 год да нашай эры), потым быѓ узяты і разбураны да заснавання рымлянамі (70 год нашай эры). - Полымная ваяѓніца стала дадаваць, імкнучыся надаць мове бачнасць шумавога прэсінгу. - "Вечны горад" браѓся і разбураѓся персамі, арабамі, крыжакамі, туркамі, ангельцамі і французамі. - Магда дадала з прыдыханнем і павысіѓшы тон. - Безумоѓна немцамі, а цяпер у ім пражывае столькі ж 'чыстых' габрэяѓ, як і "нячыстых"( па іх азначэнні!) арабаѓ, еѓрапейцаѓ, неграѓ...
  Філела пажыраючы буйвалінае мяса, заѓважыла:
  - Хрысціяне, як правіла, не вельмі ѓчытваюцца ѓ прароцтва адносна падзей да нараджэння Ісуса Хрыста. Іх больш цікавяць прароцтва самога Ісуса Хрыста і яго апосталаѓ, гэта значыць - прароцтва кніг Новага Запавету. Асабліва хвалююць іх вяшчунствы пра Другое Прышэсьце Ісуса Хрыста (пра Страшны Суд, пра Армагедон).
  Магда ѓзрадавана пацвердзіѓ, ківаючы здольнай падпаліць і спапяліць, да падстаѓ Старажытны Рым і сотні, падобных жа гарадоѓ галоѓкай:
  -Не будзем тычыцца ні іншых прароцтваѓ, ні дэталяѓ прароцтваѓ аб Другім Прышэсьце Ісуса Хрыста. Спынімся толькі на адным найважнейшым пытанні: Калі наступіць Другое Прышэсце? Звернемся да слоѓ самога Ісуса Хрыста. Вядомы амерыканскі прапаведнік і аратар Білі Грэхем падлічыѓ, што пра другое прышэсце Хрыста ѓ Бібліі прарочыць 380 разоѓ. Спынімся на кардынальных і найболей ясных з іх.
  Магда хацела было працягнуць, як па рацыі прагучаѓ сігнал:
  - Наперадзе рухаецца калона англійская танкаѓ. Усё прыгатавацца!
  Шэла ѓ разгубленасці заѓважыла:
  - Вось ужо сама не ведаю, што горш - здзейсніць злое забойства або слухаць падобную ерась!
  Філела запярэчыла:
  - Магда якраз гаворыць чыстую праѓду і разважае лагічна. Тым больш, што Бібліі дастаткова, дакладна і жорстка гаворыцца аб ілжэпрароках. Так што бі ворага яго ж прыладай.
  Вогнезарная ваяѓніца-д'ябла дадала:
  - Вось глядзі, лепш як мы будзем біць ворага яго ѓласнай зброяй! І не толькі на ідэалагічным фронце. Я яшчэ з нагоды Бібліі выкажуся. А пакуль правер бранябойныя снарады Беласнежка!
  Шэла ѓжо без усякай злосці агрызнулася:
  - Ну, вядома ж, такую элементаршчыну, я і сама магу зрабіць! За каго ты мяне прымаеш! Я лэдзі вайны!
  Філела дапамагаючы зараджаць гармату, праспявала:
  - Лэдзі вайны! Хто яшчэ можа з табою параѓнацца! Лэдзі вайны будзем мы хутка ѓ англійскай сталіцы!
  Па радыё прагучаѓ нізкі амаль мужчынскі голас Гейлы:
  - Прапусціць калону і страляць у борт!
  Дзяѓчаты раѓнулі ѓ адказ:
  -Зіг Хайль!
  Вядома, трэба мець жалезныя нервы, каб прапусціць нічога не падазравалага суперніка бліжэй, затым міма сябе. Тут наперадзе ідуць сярэднія танкі, "Кромвелі" і "Мацільды", а далей лёгкія танкеткі. Тузіну захопленых танкаѓ трэба дзейнічаць сінхронна, каб кожны ѓразіѓ сваю ахвяру. Гэта свайго роду выкананне музычнай сімфоніі. Калі адна хоць адна нота сарвецца, уся кампазіцыя будзе фальшывай і страціць званне шэдэѓра. А што ж гэта вайна! Больш за ѓсё прыхільнікаѓ збірае ваеннае мастацтва, ды слёзы пры гэтым заѓсёды шчырыя, а на біс ні ѓ кога няма жадання клікаць!
  Шэла шапнула:
  - Дапамажы нам святая Багародзіца!
  Гейла люта скамандавала:
  - Агонь!
  І тузін ствалоѓ адразу выплюнуѓ снарады. Борта "Мацільд" і "Крамвэлей" абаронены нашмат горш, а значыць ім... Магда ѓзрадавана, усклікнула:
  - Прабіты кардонкі!
  Шэла тут жа, зараджаючы гармату па новым, заѓважыла:
  - Ну і дурныя ангельцы! Нават не спыталі ѓ нас пароля, толькі ѓбачылі сцягі, дык адразу ж прынялі нас за сваіх!
  Магда тонка хіхікнула:
  - Гэта іх брытанскі менталітэт!
  Буйных танкаѓ было дваццаць пяць і дванаццаць дзяѓчаты-ваѓчыцы знішчылі адразу. Затым яны паспелі перш, чым разгублены вораг зрэагаваѓ, даць і другі залп, па суперніку.
  І яшчэ тузін ахвяр, разбітыя танкі, нібы шкілеты акул выкінутых на бераг, на гарачы, жоѓты пясок. І пры гэтым яны яшчэ дымяць, цёмна-карычневыя струменьчыкі паѓзуць у неба. Здаецца, што гэта кодла змей. Прычым паѓзуны, нібы знявечаныя няправільнай эвалюцыяй. І шыпенне проста дзіѓна, наколькі можа быць такім ванітным.
  Танкі ангельцаѓ зараз спыніліся і застылі. Адзіны ацалелы цяжкі танк нязграбна паспрабаваѓ разгарнуцца. Шэла праспявала:
  - Прыгажосць! Прыгажосць! Мы вязем з сабой ката!
  Магда падспявала:
  - Не ѓ мяшку, а ѓ дулі! З бранябойнай куляй!
  Філела хіхікнула:
  - Будзе вас сабакі - пасля нашай бойкі!
  Пасля чаго прыняліся за танкеткі. Ну, іх можна і ѓ лоб разбураць. Частка ангельскіх танкістаѓ, не вытрымала і, кінуѓшы тэхніку, накіравалася ѓ павальныя ѓцёкі. Некаторыя танкеткі з больш дасведчанымі кіроѓцамі ѓсё яшчэ працягвалі адстрэльвацца. Вось у танк Мп-16 патрапіѓ снарад, які аддаѓся глухім гудам у брані.
  Шэла паказала ружовы язычок:
  - Героі нашы на разгоне - брытанец дурны не дагоніць!
  Магда гучна рыкнула:
  - Здавайцеся хутчэй!
  Філела пацвердзіла:
  - І не бойцеся нас! Палонных біць рамянём па попе, забараняе чырвоны крыж!
  Шэла разбіѓшы снарадам упартую танкетку, заявіла:
  - Я цябе граміла! І цэгла ѓсім у рыла!
  Бітва скончылася, некалькі танкетак спрабавалі сысці, але іх бесцырымонна падбілі. Ваѓчыхі выпусцілі немы віск захаплення:
  - Вось гэта да! Гэты бой не глупства!
  Аднак на гэтай бітве яшчэ не скончылася. З'явіся англійскія грузавікі і матацыклісты. Шэла лупанула асколачным снарадам па бліжэйшай машыне, тая рассыпалася, а бакі з гаручым проста напроста дэтанавалі. Магда бліснула зубкамі:
  - Шок! Гэта па-нашаму!
  Філела ѓдакладніла:
  - Лепш забіць, чым угаворваць!
  Шэла яшчэ больш канкрэтызавала:
  - Лепш адзін раз ударыць, чым сто разоѓ сказаць! Яшчэ лепш сто разы ѓрэзаць, чым маѓчаць...
  Магда перабіла:
  - У ангельцы, ужо бягуць! Давай за імі!
  Дзяѓчаты палілі дастаткова трапна, Шэла ні разу не прамахнулася, але танкі ѓсё ж па хуткасці не параѓнаць з грузавікамі. Акрамя таго і "Кромвелі" тут былі не найноѓшым маторам "Метэор" у 600 конскіх сіл, а больш слабым у 400. Мабыць пакуль яшчэ не паспелі пераѓзброіць гэты крэйсерскі танк. Больш слабай была і "Мацільда", а што казаць аб цяжкавагавым Мп-16.
  Так што дзяѓчаты крыху адсталі. Ды тут яшчэ і вецер падзьмуѓ насустрач, пачалі збірацца хмары. Магда заѓважыла:
  - Вось зараз пральецца дожджык!
  Шэла ѓзрадавалася:
  - Тым лепш! А то ѓ гэтым танку вельмі горача! І сам грэецца, ды сонца паліць!
  Філела пацвердзіла:
  - Ну так! А тое, колькі можна смажыцца!
  Магда не падзяляла аптымізму:
  - Пясок раскісне і, мы спынімся!
  Шэла з энтузіязмам заявіла:
  - А мяне асабіста гэта не палохае!
  Хмары збіраліся вельмі хутка, і неба пацямнела, нібы на самай справе наступіла месячнае зацьменне. Магда зароѓ:
  - Вось і вер пасля гэтага ѓ Бога!
  Шэла раззлавана свіснула:
  - А што? Чаму не вер! Хіба Хрыстос не даказаѓ, што ён сапраѓдны Бог?
  Па даху танка загрукалі буйныя кропелькі трапічнага дажджу. Раззлаваная Магда зноѓ пачала гаварыць;
  У гутарках са сваімі вучнямі Хрыстос запэѓніваѓ іх, што ѓсе яны, яго апосталы, дажывуць і на свае вочы ѓбачаць Яго Другое прышэсце ѓ славе. "Праѓдзіва кажу вам: не паспееце абысці гарадоѓ Ізраілевых (у Палестыне), як прыйдзе Сын Чалавечы" (Мацвей, 10:23).
  Філела здзіѓлена свіснула, заміргала так, нібы ѓ вочы сыпанула попелам Хірасімы.
  - Няѓжо Ісус падобнае казаѓ на самой справе?
  
  
  
  
  
  АМЭРЫКА ДАПАМАГАЕ РЭЙХУ
  АНАТАЦЫЯ
  Заходнія саюзнікі заключылі з Трэцім Рэйхам перамір'е. Карыстаючыся адсутнасцю другога фронта і бамбардзіровак, гітлераѓцы ѓзмацняюць свае войскі і пераходзяць у наступ. Становіцца вельмі горача.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Напрыклад, у сакавіку 1943 года паміж Трэцім Рэйхам і саюзнікамі было заключана перамір'е. Гітлер пагадзіѓся спыніць пераслед габрэяѓ, у абмен на замарозку баявых дзеянняѓ на Захадзе. Мала таго Захад спыніѓ пастаѓкі ѓ СССР пад Лэнд-ліз. І гэта аказала ѓплыѓ, на ход баявых дзеянняѓ.
  Гітлер занадта доѓга зацягваѓ з наступам на Курскай дузе. Ён адкладаѓ аперацыю "Цытадэль", перакідваючы найноѓшыя танкі - "Пантэра" і "Тыгр". Апошні раз фюрар адклаѓ наступленне ѓ ліпені.
  Яму хацелася выпрабаваць у баях яшчэ і больш дасканалы і магутны "Тыгр"-2, а таксама знішчальнік МЕ-309. Таксама немцы хацелі яшчэ і "Маѓс" у наступе выпрабаваць. І падагнаць "Пантэру-2".
  І ѓ выніку Сталін загадаѓ сам наступаць 1 жніѓня. І адразу на двух кірунках - Белгарадска-Харкаѓскім, і Арлоѓскім. Немцы ѓ адрозненне ад рэальнай гісторыі былі мацнейшымі. Яны вывелі групоѓку Роммеля з Афрыкі і перакінулі частку сіл з Францыі і Балкан. На Балканах немцаѓ замянілі балгары і італьянцы. Такім чынам з Афрыкі выйшла восем нямецкіх дывізій і дзясятак італьянскіх, з Балкан сем нямецкіх, а з Францыі дваццаць дывізій, у тым ліку і танкавыя.
  З-за таго што бамбардзіроѓкі Трэцяга Рэйха спыніліся, то выпуск узбраенняѓ быѓ на сорак працэнтаѓ вышэйшы, чым у рэальнай гісторыі. Больш ішло і танкаѓ, і самалётаѓ. "Тыгр"-2 стаѓ масава выпускацца з траѓня 1943 гады, паступіѓ у серыю МЕ-309, а таксама бамбавік Ю-288. І гэта стала сур'ёзна.
  І "Маѓс" пайшоѓ у серыю... Немцы былі гатовыя да бойкі. Іх абарончыя рубяжы былі вельмі моцныя.
  Ды і "Пантэра" ужо ѓ першыя дні баёѓ паказала сябе вельмі эфектыѓным танкам ад абароны. Яна рабіла пятнаццаць стрэлаѓ у хвіліну, і брала трыццацьчацвёркі з двух кіламетраѓ.
  Ды "Фердынанд" таксама машын звер. І калі ѓжо ѓрэжа, то ѓрэжа. Такія тут баявыя машыны. І браня лабавая міліметраѓ у дзвесце.
  Баі паказалі, што фрыцы моцныя. А яшчэ і дзяѓчаты сталі ваяваць на іх баку і гэта крута.
  Шарлота страляючы, праспявала:
  - І зноѓ...
  Герда таксама пальнуѓшы з хуткастрэлкі падтрымала:
  - Працягваецца...
  Фрыда з надрывам скончыла:
  - Бой...
  Шарлота, не спыняючы страляніны выдала:
  - Кіпіць...
  Фрыда, лупануѓшы, рыкнула:
  - Гіперплазмы...
  Герда выскаліѓшыся і выпусціѓшы снарад дадала:
  - Пажар...
  Шарлота завывала і пяля па савецкіх гарматах, прычым без промаху выдала:
  - І Герынг...
  Фрыда, лупануѓшы, віскнула:
  - Такі...
  Герда працягнула, паля з завываннем:
  - Малады!
  Шарлота працягваючы, што з эльфійкі ѓзяць, бязбожна круцячы савецкую песню цвікоѓ. І гэта атрымлівалася да крайнасці дурное і вульгарна.
  - І юны...
  На жаль, Фрыда лупанула, як заѓсёды, і дадала:
  - Піѓны...
  Герда стрэлам скончыла:
  - Наперадзе!
  Пасля чаго ваяѓніцы ведучы агонь крыху змянілі песенную тэматыку. Яны ж зараз не зусім людзі, а на палову эльфійкі. А значыць, што з іх небарака і возьмеш! Могуць толькі не спяваць, а раѓці, прычым нешта зусім ужо несусветнае. Такая ѓ іх ці разумееш карма. Песні вядома ж атрымаліся вульгарныя.
  Шарлота ведучы агонь зацягнула:
  - Вышлі...
  Герда лупануѓшы з хуткастрэлкі падтрымала:
  - Звяры...
  Фрыда цвікоѓ, працягнула:
  - З трамвая...
  Шарлота лупячы, і Кромса працягнула сваё завывание:
  - На...
  Герда пальнуѓ выдала:
  -Куту ....
  Фрыда дзюбнуѓшы, працягнула:
  - Варта...
  Шарлота выпусціѓшы прэзент са сваёй д'ябальскай трапнасцю чыркнула:
  -Піѓная ...
  Герда разануѓшы снарадам вякнула:
  - Тут...
  Фрыда выдала плясканне гасцінец і піснула:
  - Уварваѓся...
  Шарлота страляючы, як зарыкае зверам:
  - Цар ....
  Герда выдыхнула паля, заѓзятыя словы:
  - Звяроѓ...
  Фрыда выпускаючы снарады, ляснула:
  - Дайце ....
  Шарлота адчайна паля, вякнула:
  - Піва...
  Герда спустошыѓшы казённую частку ствала, дадала:
  - Хутчэй...
  Фрыда страляючы, закрычала:
  - Слон ....
  Шарлота выпускаючы снарад, за снарадам вякнула:
  - Прыжмурыѓ...
  Герда дзюбнуѓшы яшчэ раз, піскнула:
  - Правы...
  Фрыда вякнула, лупячы:
  - Вока...
  Шарлота як заспявае ѓ апантанай чарзе...
  - Пайшоѓ...
  І тут якраз снарады ѓ дзяѓчат-тэрмінатараѓ скончыліся. Прыйшлося ім павярнуць назад, каб папоѓніць з грузавіка баявы камплект. Але забеспячэнне ѓ Трэцім Рэйху выдатнае і павучхі на вялікі жаль зноѓ вярнуцца.
  Па дарозе назад дзяѓчаты пачалі абмяркоѓваць наступную тэму. Шарлота гэтая рудая чартоѓка выказала сваё меркаванне:
  - Я думаю, пасля ѓзяцця Масквы, наступнай нашай мэтай стане Лондан!
  Герда хіхікнула і пацвердзіла:
  - Вядома, мы пойдзем вызваляць ангельцаѓ ад сіянісцкага рабства!
  І ѓсе тры дзяѓчынкі аглушальна разрагаталіся. Ім гэта здавалася вельмі нават весяла.
  Фрыда выказала здагадку:
  - А давайце і Амерыку вызвалім ад прагных сіяністаѓ. І таксама ад засілля каляровых. А то зусім янкі бальшавікі задралі.
  Герда раптам як нечакана заспявае:
  Калі ѓсё ѓстанем супраць янкі,
  Зьнішчым мы паѓночны альянс...
  Не дапамагу нават тамагаѓкі...
  Бо Бог за зло аддасць!
  Зразумела з боку дзяѓчат-тэрмінатараѓ выглядае смешна апеляцыя да Бога. Калі ѓлічыць, што Трэці Рэйх гэтае ѓвасабленне Антыхрыста. Але вось паколькі, яшчэ пакуль зменяць боекамплект мінуе час, рудая д'яблыца Шарлота разшумелася. Пачуѓшы апошнюю фразу Герды яна прабурчала:
  - Бога няма!
  Ваяѓніца-херувім піскнула:
  - Як гэта не?
  Шарлота настойваючы працягнула:
  - Зразумела не, медыцынскі факт!
  Герда задала самае натуральнае пытанне:
  - А хто стварыѓ Сусвет?
  Шарлота амаль адразу ж адказала:
  - Сусвет існуе і існавала заѓсёды. Яна толькі змяняла сваё існаванне і складнік увесь час ператвараючыся, і мадыфікуючыся.
  Герда пацерла босай ножкай сабе за вушкам. Хоць мела гены павучыхі, а не сабакі, і недаверліва заѓважыла:
  -А як гэта існавала заѓсёды? Павінна ж быць прычына яе ѓзнікнення.
  Шарлота вырашыла біць сваю рэлігійную напарніцу яе ж зброяй:
  - А як гэта ѓсемагутны Бог існаваѓ заѓсёды? Павінна быць прычына Яго ѓзнікнення!
  Герда зноѓ пацерла голай ножкай, на гэты раз сябе па лобіку і сумневам заѓважыла:
  - Неспавядальныя шляхі Гасподнія.
  Шарлота па-свойму лагічна заѓважыла:
  - Дык гэта не адказ.
  Герда тады выказала здагадку:
  - Давайце ѓспрымем за аксіёму, той несумненны факт, што Гасподзь Бог існуе, і існаваѓ заѓсёды і будзем ад яго адштурхоѓвацца.
  Шарлота лагічна парыравала тым жа метадам:
  - Давайце ѓспрымем тады таксама, за аксіёму, той несумненны факт, што матэрыя і сусвет існуюць заѓсёды і існавалі заѓсёды і будзем ад яго адштурхоѓвацца.
  Фрыда, якая была трэцяй у гэтай спрэчцы зарагатала і заѓважыла:
  - Так... Гэта дыялог нямых і глухіх. Дык вы не зможаце прыйсці ні да якой выразнай высновы.
  Шарлота з гэтым не пагадзілася:
  - У мяне над Гердай ёсць перавага. Напрыклад, калі зыходзіць з таго, што першапрычынай усяго з'яѓляецца Усемагутная асоба Бога, то ѓ далейшым вытворнае ад яго: чалавек атрымалася слабейшым і тэхнічна не прасунутым. А калі лічыць, што прычынай і першапрычынай з'яѓляецца ѓсемагутная, але безасобасная прырода, то атрымаецца, яна спарадзіла больш дасканалага і прасунутага чалавека. Так атрымліваецца, што адбыѓся пераход ад простага да складанага. А ѓ крэацыянісцкай мадэлі наадварот ад складанага да простага. Аднак зараз мы назіраем працэс паступовага ѓскладнення, у якім усё пачынаючы ад тэхнікі, развіваецца эвалюцыйным шляхам. Ды і ѓ чалавека аб'ём мозгу ѓвесь час павялічваецца. Гэта значыць выказаць здагадку што першасна гэта безасабовая матэрыя, ад якога эвалюцыйным шляхам развілося больш складанае, лагічна, чым наадварот, быццам бы і абсалютна ѓсемагутнай і дасканалай асобы пайшлі пустазельныя ѓцёкі ѓ асобе чалавецтва.
  Фрыда ажывілася і заѓважыла:
  - Ды я чытала сякую-такую рэлігійную літаратура. Калі ёй верыць, дык Адам быѓ больш дасканалы, чым чалавек цяперашні і развіты інтэлектуальна. І што людзі адлучыѓшыся ад Бога, пайшоѓшы шляхам граху, сталі старэць і слабець, але... Цяпер мы назіраем зваротны працэс: рост магутнасці чалавека і яго ѓзрушаючае інтэлектуальнае развіццё. Асабліва падчас войн! Успомні на якіх танках мы пачыналі вайну ѓ сорак першым, і што маем зараз! Каласальная атрымліваецца розніца!
  Герда раздражнёна прашаптала:
  - Гэта ѓсё падкопы!
  Немцы адбілі савецкі наступ на ѓсіх кірунках. І самі нанеслі зруйнавальныя ѓдары.
  А ѓ небе на МЕ-309 ваявалі прыгожыя, босыя дзяѓчыны ѓ бікіні. Яны ваявалі вельмі сур'ёзна. І літаральна ламалі суперніка, нібы непрыяцелі адбіѓныя.
  Альбіна пальнула па суперніках пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і збіла савецкую машыну.
  Пасля чаго прачырыкала:
  - За вялікія арыйскія ідэі!
  Альвіна таксама як дзюбне па суперніку, і яго капітальна расколе, і праваркуе:
  - Слава новым ідэям!
  І націсне сваім пунсовым саском па суперніку.
  А вось савецкія дзяѓчына з артылерысцкай батарэі вядуць па фашысцкіх катах страляніну. Яны імкнуцца адбіць націск, колькасна і якасна праѓзыходнага ворага.
  Дзяѓчынкі з савецкага батальёна таксама вельмі сімпатычныя, і ѓ кароценькіх спадніцах, грудзьмі прычыненых аднымі станікамі. Іх голыя ножкі мільгаюць, а самі ваяѓніцы энергічна перабіраюць снарады.
  Адна з ніз, Акуліна лейтэнант-наводчыца, падае снарады босымі нагамі, а сама ѓперлася рукамі ѓ кола гарматы. І хай на іх зверху сыплюцца снарады, а з паднябесся ляцяць бомбы, усё роѓна дзяѓчат не паразразаць і не зламаць. Яны адважна біліся і будуць біцца.
  Анюта наводзіць прыладу... "Маѓс" не прабіваецца, але па ім дзяѓчына ѓсё роѓна страляе. А раптам, пашанцуе і браня паддасца. У гэтым выпадку немцу давядзецца заказваць сабе труну з музыкай.
  Басаногая дзяѓчына вясёлая, хоць разумее, што шанцаѓ выбрацца з падобнай кругавароці ѓ іх вельмі мала. Вось напрыклад ідуць у наступ "Штурмаѓсы". Гэта машыны падобныя "Штрумтыгру", толькі куды буйней і на падоѓжанай шасі "Маѓса". І калі з 600-міліметровага бамбамета вылятае важкая ракета, то гэта папросту жудасная рэч.
  На Анюту пасыпаліся камякі апаленай зямлі, і аплаѓлены грунт пасля разрыву. Але дзяѓчына зусім не сумелася. Наадварот, паставіла свае босыя ножкі, каб адчуць прыемны масажык ад аскепкаѓ. І радасна праспявала:
  Радзіма і войска - гэта два слупы,
  На якіх трымаецца планета!
  Грудзі абаронім мы цябе краіна,
  Усім народам раць твая апетая!
  
  Аблокі прахалоду, ну а сонца спёка,
  Аѓтамат нацёр плячо салдату...
  Назаѓжды Радзіма мы з табой -
  Выкапаем магілу супастату!
  Анюта ѓжо паспела пабываць у фашысцкім палоне і там яе жорстка білі палкамі па пятках. Дзяѓчына стагнала і кідалася, але нікога так і не выдала. Што ёй гэтыя ѓсе ѓдары. Яна ж камсамолка. Іншая справа што фашысты ѓжо прарвалі перадавую лінію абароны і пагражаюць адолець і гэтую. Анюта ведае і страляе. Хоць гэта і надзвычай складана, варта патрапіць у ствол "Маѓса", і тады нямецкі танк страціць магчымасць весці агонь і яго давядзецца адвозіць у тыл на рамонт. А гэта ѓжо праблема для фрыцаѓ.
  І вось Анюта пасля некалькіх промахаѓ удалося адбіць "Тыгру"-2 ствол. Пасля чаго дзяѓчынка радасна праспявала:
  - Наша вашай не саступіць!
  І зноѓ стрэліла. Акуліна параіла ёй выкарыстоѓваць пры стральбе босыя ногі, дык гэта куды больш практычна. Прыгожая дзяѓчынка з гэтым збольшага пагадзілася. І справы пайшлі куды больш паспяхова. Усе прылады 85-міліметровага калібра, супраць нямецкіх танкаѓ нядосыць магутнае. А так калі лупіць па рулі, то шанцы на поспех з'яѓляюцца.
  Анюта спрабуе ѓявіць сабе блакітную панараму і на ёй якія рухаюцца жоѓтыя кропкі. Вось гэта густа-зялёны сілуэт фашысцкага танка. Ты бачыш яго нібы вялізнага слана. Так вазьмі і лупаніну мастадонты па хобаце. Тады і перавага суперніка ѓ вагавых катэгорыях апынецца для яго бескарысным.
  І вось чарговы "Тыгр"-2 губляе свой хабаток. І яму становіцца вельмі кепска.
  Акуліна спявае ва ѓсю глотку:
  - Ех хвост, луска - не злавіѓ фрыц ведай ляшча!
  Батарэя цалкам складаецца з дзяѓчын-басаножак і таму іх мабыць вышэйшыя сілы літуюць, а снарады не кранаюць. У кожнай з іх свая школа і ѓласны лёс. Вось Акуліна ѓ дзяцінстве марыла вынайсці лекі даруючае неѓміручасць. Вельмі ёй здавалася смерць страшным і несправядлівым рашэннем. Бо тое, што людзі паміраюць гэта жудасна. І хоць дзяѓчына верыла ѓ неѓміручасць душы, якая першасная ѓ параѓнанні з целам, але ѓсё ж. Свет - гэта не шахматная дошка, зняѓ з яе постаць і зноѓ паставіѓ. Няма светабудова аказалася жорсткім. А чаму чалавек павінен старэць і паміраць? Асабліва Акуліну абуралі старыя - жудаснае гэта пачварнасць.
  Хіба чалавек не падобны да кветкі, і не вянок тварэння? Чалавек павінен быць і заставацца несмяротным. І не паѓстала яму ні ѓ якім разе хварэць і адпраѓляцца на тое святло. Бо чалавек павер народжаны для шчасця.
  А пра якое шчасце можа ісці размова, калі людзі губляюць сваіх родных і блізкіх? Калі ён - асоба марнее? Не, гэта няправільна і нядобра. І Акуліна пагрузілася ѓ медыцынскую літаратуру. Неѓзабаве дзяѓчына прыйшла да высновы, што адной хіміі для неѓміручасці мала, і варта вынайсці, нешта прынцыпова новае і эфектыѓнае.
  Можа, нават якое-небудзь выпраменьванне. Якое ѓ адрозненне ад радыеактыѓнага, не знішчала б, а ацаляла. Потым пачалася вайна і стала не да неѓміручасці. Акуліна некаторы час працавала ѓ тыле. Але страты Чырвонай арміі раслі, на фронт усё часцей і часцей прызывалі дзяѓчат, і пайшла і медычка. Спачатку яна працавала медсястрой, а потым перабралася і на батарэю. Ужо не раз Акуліна была на мяжы ад смерці. Але кожны раз заставалася жывой і нават без сур'ёзных раненняѓ.
  Бедная дзяѓчына, у якой столькі розных праблем было ѓ жыцці. А зараз да іх набліжаюцца фашысцкія танкі.
  А вось яшчэ адна прыгажуня шатэнка Таццяна. Дзяѓчынка падносіць снарады, падцягвае скрыні. Таксама галаногая, і знаходзіць нават у гэтым задавальненне - усёткі ліпень на двары, самы спякотны месяц у годзе. Тут добра, усе дзяѓчыны сабраліся даволі сімпатычныя, якія выклікаюць ворагам айчыны трапятанне. Таццяна цягне скрыню і спявае:
  Саюз непарушны, рэспублік свабодных,
  Згуртавала не грубіянства, не сіла, не страх...
  А добрая воля людзей адукаваных -
  Мір, сяброѓства, святло, розум і смеласць у марах!
  
  Слаѓся Айчына, наша свабодная,
  Сяброѓства ѓсіх нацый апора на стагоддзе,
  Сіла законная, воля народная,
  Бо за Адзінства просты чалавек!
  І пад такія словы ёй весялей і скрыні ѓжо не здаюцца такімі ѓжо цяжкімі. І разгінаецца дзяѓчына лёгка. Яна такая чароѓная. І бадзёрая, дзяѓчына. Вось нямецкі дыверсант падпаѓзае з гранатай да
  брустверу. Таццяна падхапляе босы нагой цытрыну, і выдзіраючы хупавымі пальчыкамі, чэку шпурляе яе ѓ суперніка. Адразу тры нямецкія шпіёны падлятаюць уверх, спаласаваныя ѓ палёце аскепкамі. А Таццяна, скрыжаваѓшы голыя, загарэлыя ножкі паказала ім дулю. Як ні круці яна сімпатычная дзяѓчына. І няѓжо яна таксама можа загінуць?
  А вось камандуючая іх батарэяй маёр Вароніна. Ёй ужо трыццаць гадоѓ, але стан ад сталага руху стройная, як у юнай дзяѓчыны. Валасы ѓ яе белыя, і таму сівізна не прыкметная, а тварык ад свежага паветра румяны і чысты, ні адзінай маршчыны. Маргарыта Вароніна праваявала з фактычна з першых дзён вайны. Не занадта атрымала поспех у ѓзнагароджаннях, калі ѓлічыць што ваявала ѓжо больш за шэсць гадоѓ і забіла асабіста не адну сотню немцаѓ. Маргарыта нi разу не была сур'ёзна паранена i не ляжала ѓ шпiталi. Яе нават называлі: Маргарыта жалезная. Але жанчына маральна змучылася ад зацяжной вайны маральна.
  Яе босыя ногі мазолістыя, і амаль не пыльныя. Яна прызвычаіла сябе бегаць босы яшчэ да вайны па снезе. І цяпер ужо больш за шэсць гадоѓ не апранала бот. У сорак першым годзе, яна каб вытрымаць абяцанне ваявала на самым паѓднёвым участку каля Растова. Толькі дзякуючы сібірскім мазям пазбегла абмаражэнні. Але вытрымала без абутку, прайшла суровае выпрабаванне па расійскіх гурбах. І працягнула вайну.
  Яе не занадта шанавалі, а яна ніколі не настойвала на сваіх подзвігах. Так што ѓзнагароды назапашваліся павольна, але дакладна. І зараз яна ѓжо даслужылася да маёра і мае ордэн славы ѓсіх трох ступеняѓ. А вось зоркі героя якую Маргарыта ѓжо даѓно заслужыла пакуль няма. Але ваяѓніца асабліва і не шкадуе.
  Галоѓнае - выжыць у гэтай вайне. І тут у яе ёсць адмысловы абярэг Пяруна. Ён дазваляе ѓ любой лаянцы выратаваць чатырох чалавек. Саму Маргарыту і трох іншых людзей на яе выбар.
  Сама жанчына-маёр азначыла траіх у выратаванне: Акуліну, Анюту, Таццяну. Добрыя дзяѓчыны і вельмі здольныя. Вось іх гармата, ужо пецярых немцаѓ ствалы адстрэлілі. А зараз Анюта трапіла ѓ гусеніцу "Пантэры". Нямецкі танк спыніѓся і задыміѓ.
  Маргарыта крычыць дзяѓчынкам:
  - Так трымаць!
  Тыя адказваюць на ѓсё горла:
  - Ёсць так трымаць!
  Маргарыта з захапленнем усклікнула:
  - Не! Нас ніхто не спыніць. На ніхто не пераможа!
  І шосты "Маѓс" страціѓ рулю. Нямецкія танкі даволі хуткія, але шматлікія супрацьтанкавыя равы і вожыкі перашкаджаюць ім прасоѓвацца. Дзяѓчаты дружна цэляць, Акуліна дапамагае наводзіць прыладу, яна імклівая як ніхто іншы з байцоѓ. Таццяна таксама моцная і дакладная. Вось зноѓ робяць стрэл. І на гэты раз снарад трапіѓ у гусеніцу "Льву".
  Лупіць па гусеніцах "Тыгра"-2 бескарысна, бо малыя коѓзанкі робяць машыну, дакладней яе хадавую частку фактычна непаражальнай. Затое па доѓгім рулі эфектыѓна і павабна.
  Анюта прамаѓляе нібы сапраѓдны матрос:
  - Ну-ка ад шрубы!
  Акуліна падтрымлівае чартоѓку-херувіма:
  - Мы са смех вясёлым дойдзем,
  Да вялікіх будынкаѓ Рэйха Берліна...
  Будзем шчаслівыя з мілым удваіх,
  Наша войска непераможнае!
  І зноѓ нямецкі танк так апантана задыміѓ, і пачаѓ пускаць металічныя абломкі ва ѓсе бакі.
  Захапляецца энтузіязмам увесь дзявочы гарматны батальён заспяваѓ;
  Калісьці чалавек не ведаѓ мары,
  Не мог зразумець знямогу палкай думкі!
  Гледзячы на свет бліскучай зоркі -
  Не ведаѓ паняцці святой Айчыны.
  
  Ён быѓ жывёлай, грубым дзікуном.
  Страѓнік сыты - вось і ѓся ѓцеха!
  Адзін інстынкт - як крумкача дзяѓбе,
  А голад апускае ѓ бездань пекла!
  
  Тады ѓсё было проста да дошкі,
  І ѓ гэтым нават звярам шчасце!
  А дух жадае вечнай прыгажосці -
  У яго паверце зрабіць лепш улады!
  
  Тады мы людзі знаходзім думку -
  Ды з ёй прыходзіць жудаснае пакута!
  Але ты за веданне юнак змагайся -
  Узвысіць усіх разумнае вучэнне!
  
  Тады не будзеш доѓга ты пакутаваць,
  Надыдзе час - маладосць навекі!
  Уваскрэсне і бацька табе і маці,
  Сыдуць у кашмары не быцья калекі!
  
  Але думкі таксама злы бываюць сябар -
  Яны палаюць вугальным пажарам!
  Калі бяруць іншага на спалох,
  Калі несмяротным валодаюць дарма!
  
  Нажаль ты павінен гнеѓ свой перамагчы-
  Стварыць іншае ѓ славе светабудову!
  Такая будзе ѓ сэрцы тваім моц,
  Што паражэнне таксама ѓ навучанне!
  Бітва на Курскай дузе скончылася ѓнічыю. І наступіла паѓза. Немцы ѓ серыю падагналі "Пантэра"-2. Дадзеная машына была больш дасканалая з вузкай вежай, і сілуэтам ніжэй.
  Вага машыны вырасла, крыху ѓклаѓшыся ѓ сорак сем тон, ад чаго хадавыя якасці нават палепшыліся за кошт рухавіка ѓ дзевяцьсот конскіх сіл. А вось узбраенне і браніраванне ѓзраслі значна. Лоб вежы стаѓ у 150-міліметраѓ, а барты 60-міліметраѓ, лоб корпуса ѓ 120-міліметраѓ пад нахілам у сорак пяць градусаѓ і борта 60-міліметраѓ. А гармата ѓ 88-міліметраѓ і 71 эл. Такое прылады прабівае з дыстанцыі кіламетр 193-міліметра брані пад нахілам 30 градусаѓ. Так што машына вельмі сур'ёзная і разбуральная.
  Ну, што на такую адказаць? Толькі тым, што будуць змагацца таксама дзяѓчаты басанож і ѓ бікіні. Тады і танк не абавязкова павінен быць дасканалым.
  Вось ужо зіма. І ѓ бой ідзе адзін з першы танкам ІС-2. І экіпаж Алены на ім. Дзяѓчыны зразумела басанож і ѓ бікіні. Яны гатовыя змагацца з гітлераѓскай нячысцю, за якой стаіць ЗША.
  Так што бой трэба суровы.
  Алена пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Уразіла гітлераѓскую машыну і піскнула:
  - За Айчыну!
  Еѓфрасіння таксама як дзюбне па суперніку, ѓразіць яго ѓ борт і аглушальна смеючыся, дадаѓ:
  - За Русь-матухну!
  Танк ІС-2 дзяѓчынкі пафарбавалі перад боем у белы колер. І яго на снезе практычныя не відаць. І яны дзяѓбуць па непрыяцелю вельмі трапна.
  Лізавета, нібы страляючы па суперніку, і трапна дзівячы ворага, суцэль лагічна заѓважыла:
  - Я Робін Гуд ѓ бікіні!
  Алена з гэтым пагадзілася:
  - Сапраѓды ты рэальна сапраѓдны Робін Гуд!
  І як возьме і голай пяткай націсне на гашэтку.
  Чацвёрка Е на ІС-2 - гэта вялікая сіла. Хаця і Герда сур'ёзны сапернік на Пантэры-2.
  Абодва танка прыкладна ѓ адной вагавой катэгорыі. Нямецкі мае танчэй браню па бартах, але лепш абаронены ѓ лоб, асабліва вежай і ніжняй часткай корпуса. І гармата нямецкая больш бранябойная і хуткастрэльная.
  Праѓда ѓ савецкай прылады разавыя страты мабыць мацней. Ды гэта вядома вялікі плюс, але нямецкая гармата дакладней. І што істотна, "Пантэра"-2 куды спрытней і манеѓраней.
  Так што Герда мае плюс. І калі яна босымі пальчыкамі ножак на кнопку націсне, тое мала не здасца.
  І яшчэ нямецкія дзяѓчыны вельмі кахаюць мужчын, і гэта таксама іх сіла, асабліва калі яны папрацуюць мовай з пульсавалымі нефрытавымі стрыжнямі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Зімой Чырвоная армія не дабілася вырашальнага пералому. Лінія фронта засталася стабільнай. І практычна нерухомы.
  Наступны год у немцаѓ з'явілася ѓ серыі рэактыѓная авіяцыя і эвалюцыя Фоке-Вульф - ТА-152. Выдатная машына з магутным узбраеннем і прыстойнай хуткасцю. Гэта сур'ёзна...
  У СССР пакуль яшчэ толькі новыя танкі ІС-2 і Т-34-85. І гэта таксама было сур'ёзным крокам.
  Увесну немцы пачалі новы наступ. Яны стараліся перахапіць ініцыятыву.
  Пачатак наступ 21 траѓня запалілася грымотамі дзясяткамі тысяч прылад, і вылетам адначасова больш за семдзесят тысяч бамбавікоѓ з напалмавымі бомбамі, і вагай зародаѓ да дзесяці тон. Пачалася самая грандыёзная бітва другой сусветнай вайны. Праціѓнік перайшоѓ Рубікон, і ірвануѓ да Масквы. Грукаталі нямецкія танкі, ляскалі мяльчэйшыя машыны. На савецкія пазіцыі насоѓвалася арды са сталі, нібы конніца Чынгісхана ѓ таѓшчэзнай брані. Ішлі наперад масівы, і найперш найбольш абароненыя "Маѓсы" і "Каралеѓскія львы", "Тыгры"-2 іх выкарыстоѓвалі нібыта тарана.
  Яшчэ раней прайшлі тэлетанкі - "Шахматны конь". Яны ѓзрывалі мінныя палі, і расчышчалі нямецкім машынам дарогі да савецкіх пазіцый. Выкарыстоѓваѓся і "Змей Гарыныч", калі выкідваліся наперад начыненыя ѓзрыѓчаткай шлангі і вычышчалася ѓсё запар.
  Дзяѓчыны-эльфійкі Фрыда, Шарлота, Герда ѓ найноѓшым танка "Пантэра"-3 і рухаюцца на вастрыё атакі. Прыгожыя ваяѓніцы ѓ плоскай машына вагой у 75 тон, яны скаляцца адзін аднаму і пастрэльваюць з гарматы пакуль яшчэ ранейшага 105-міліметровага калібру.
  Шарлота з усмешкай заѓважыла:
  - Вось ужо прайшло больш за тры гады як пачалася вайна з Расіяй. А Масква да гэтага часу не ѓзятая!
  Фрыда з абурэннем заѓважыла:
  - Затое хутка будзе ѓзяты Каѓказ. І гэта мабыць нават самае важнае!
  Герда з усмешкай адказала:
  - Там зразумела, такія цудоѓныя горы і цудоѓныя мясціны, але... Вайна звычайна заканчваецца з падзення сталіцы. І пакуль яна не ѓзятая нельга весці размову аб нашай перамозе!
  Шарлота неахвотна пагадзілася:
  - Не нельга!
  Новы танк "Пантэра"-3 пакуль на эксперыментальным выпрабаванні. У ім усё настолькі аѓтаматызавана, што хапіла б і двух чальцоѓ павозкі. Але галаногія дзяѓчынкі аддаюць перавагу абыходзіцца ѓтрох. Хаця ім ад гэтага не лягчэй.
  І прэ гіганцкі танк на савецкія пазіцыі. Ён цяжкі, але добра абаронены і гармата 105-міліметраѓ у 100ЭЛ. І гэта сур'ёзна.
  Прэ наперад гэты монстр...
  І савецкія снарады ад гэтага танка адскокваюць.
  Герда заѓважыла:
  - Утрох цяжкавата!
  Шарлота з усмешкай адзначыла, пальнуѓшы ѓ суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак.
  Рудая прабуркавала:
  - Няхай будзе наша Радзіма ѓ славе!
  Фрыда адзначыла са смяшком:
  - Слава арыйскаму духу!
  І таксама голай пяткай націсне і савецкі танк падаб'е. І прабуркуе:
  - За новыя сілы!
  Вось тут і прэ масіѓная моц танка.
  Але, з іншага боку, савецкія дзяѓчыны б'юцца. І ваяѓніцы з Расіі таксама басанож.
  Бітвы кіпяць жорсткія і прасоѓваюцца фрыцы, прарываючы глыбокаэшаланаваную абарону. І ѓсё ідзе не зусім па плане.
  Лізавета пальнула з ІС-2 па суперніку і прачырыкала:
  - За Айчыну - нашу маці!
  Кацярына адзначыла, дзяѓбаючы суперніка:
  - За нашыя перамены, за Русь!
  Алена таксама ѓзяла і дзюбанула па непрыяцелю, праваркаваѓшы:
  - І за Русь усё супер!
  Еѓфрасіння паслала забойны падарунак разбурэння босымі пальчыкамі і прачырыкала:
  - За Айчыну!
  Чацвёрка на ІС-2 працавала і страляла, дастаткова дакладна. І даволі сапраѓды вельмі жвава пападала ѓ непрыяцеляѓ.
  Ну што ж, немцы працягваюць прарывацца. І рухаюцца ѓ баявым напрамку.
  Вось ужо лета і фронт літаральна рассыпаецца. Але дзяѓчаты працягваюць весці баявыя дзеянні і паказваць свой вышэйшы клас.
  Лізавета пасля гэтых слоѓ нахмурылася. Пасля адносна і тое не занадта паспяховай зімы, справы на франтах пайшлі горш. У Курску, нягледзячы на лікавую перавагу, савецкія войскі пацярпелі цяжкае паражэнне. Ды і цяпер распачатае адносна паспяхова контрнаступленне байцоѓ пад Варонежам церпіць фіяска Немцы зайшлі ѓ тыл і перарэзалі камунікацыі. І зараз дзяѓчатам на танку даводзіцца адыходзіць.
  Але ѓсёткі добра, калі ѓ машыне адны жанчыны ад іх такі прыемны пах, не тое, што ад потных мужчын. І іх экіпаж такі зладжаны. І чацвёрка падабралася на рэдкасць прыгожая.
  Лізавета рашуча прамаѓляе:
  - Мы пераможам, я гэта цвёрда ведаю! Нават адступіѓшы да Далёкага Усходу!
  Рудая Аѓрора, пляснуѓшы голай, дакладны ножкай па вадзе, скрывіѓся, адказала, салдацкай, песняй:
  - Нарэшце-то нам далі загад наступаць! Адбіраць нашы пядзі і крыві! Але мы памятаем, як сонца адправілася назад і ледзь не зайшло на ѓсходзе!
  Кацярына і Алена палаца адказалі:
  -Добра сказана!
  Галаногая Аѓрора ѓжо празой дадала:
  - На фашыстаѓ ѓся Еѓропа працуе, ды яшчэ плюс рэсурсы ѓ Афрыцы. Так што нам трэба падняць вельмі цяжкую штангу!
  Басаногая Лізавета стукнула кулаком па вадзе:
  - Падымем і парвем! А зараз хопіць! Ужо асвяжыліся і зноѓ у танк!
  Прыгажуні пярэчыць не сталі. Пот з моцных, загарэлых целаѓ змылі і добра. У дзяѓчат раскошныя сцягна, і вузкія таліі, а жывот з рэльефным прэсам. Яны і на самой справе, нібы статуі антычных багінь. А ножкі такія стройныя, і адначасова мускулістыя, пад аліѓкавай скурай перакочваюцца шарыкі і сталёвы дрот цягліц.
  Пра такіх дзяѓчат гавораць: каня на скаку спыніць, у палаючую хату ѓвойдзе!
  Хаця вяртацца ѓ гарачы танк і неахвота. Алена плюхнула з вядра на браню, каб машына хоць трохі халаднавата стала.
  Лізавета на гэта жорстка заѓважыла:
  - Як мужчыны ѓ форме ѓ такіх сталёвых трунах змагаюцца? А мы амаль голыя!
  Басаногая Аѓрора, скалячы буйныя, жамчужныя зубкі, зарагатала.
  - Гэта пагадзіцеся вельмі цікавая ідэя - даслаць пад ленд-ліз бікіні!
  Кацярына зло адказала, стукнуѓшы голай ножкай аб гусеніцу танка:
  - Ды выдатная. Мінімум расходу тканіны, максімум гонару!
  Алена, таксама тузаючы, толькі на гэты раз грудзьмі, прасіпела:
  - Лепш бы яны лішні танк даслалі! Або самалёт!
  Басаногая Лізавета панура заѓважыла:
  - Ды дрэнь у іх танкі!
  Рудая Аѓрора, караскаючыся на вежу, запярэчыла:
  - Не зусім! Найноѓшы "Чэрчыль" вельмі нават нядрэнны, асабліва ѓ брані!
  Бландынка Лізавета нахмурыла лобік і спытала:
  - Ты ездзіла на "Чэрчылі"?
  Агнязарная чартоѓка шэптам адказала:
  - Не! Але я зусім выпадкова даведалася, што ѓ яго лабавая браня ѓ 102 - міліметра!
  Прыгожая Лізавета акругліла тварык, пастукала хупавымі, босымі пальчыкамі па брані "трыццацьчацвёркі" і заѓважыла:
  - Удвая тоѓшчы, чым у нас? Ну што ж нядрэнна!
  Алена, прыбудоѓваючыся на месцы кіроѓцы, спытала:
  - А калібр гарматы?
  Галаногая Аѓрора шчыра адказала:
  - Не ведаю... Але хутчэй за ѓсё ці 75 ці 76 - міліметраѓ. Прыкладна супастаѓны з нашым.
  Басаногая Аѓрора, прыбудоѓваючы наводчыцай, заѓважыла:
  - Дык можа і хадавыя якасці ѓ яго горай?
  Галаногая Аѓрора паціснула моцнымі, мускулістымі плячыма:
  - Магчыма ... Але ѓ ангельцаѓ ужо з'явіѓся рухавік у 600-конскіх сіл "Метэор", так што я не думаю, што танк "Чэрчыль" трунная машына!
  Прыгожая Лізавета задала іншае пытанне:
  - А якія ѓ нас найноѓшыя распрацоѓкі?
  Рудая д'ядзеліца ласкавым галаском праспявала:
  - Гэта ж вялікі сакрэт... Верыш ці не?
  Лізавета, трасучы босымі ножкамі, пявуча адказала:
  - Я табе, вядома, веру! За падобныя пытанні, можна вельмі проста... У лагер загрымець - там, дзе беленькі мядзведзь!
  Галаногая Алена, заводзячы машыну, заѓважыла:
  - Чуткі ходзяць, што хутка з'явіцца монстар - сем гармат, і дзве рэактыѓныя пускавыя ѓстаноѓкі як на "Кацюшах".
  Вогнезарная Аѓрора свіснула і закруціла галавой:
  - Ды такі монстр нават не павернецца!
  Алена напышліва вымавіла:
  - Але затое як дасць балюча!
  Т-34-85 зараѓла. Прыйшлося падвысіць голас, каб перакрычаць матор.
  Старэйшы лейтэнант Лізавета рыкнула:
  - Я чула, што хутка з'явіцца новы ІС, з вельмі тоѓстай браней, і двума рухавікамі. Так што немцам будзе хана!
  
  
  Босая Аѓрора праспявала жартам:
  - Танк раскапаем, ён зноѓ пачне ѓ дзве нормы забіваць, пачне ѓ могілкі пастаѓляць і вам хана!
  І ѓся чацвёрка разрагаталася. Машына паступова набірала абарачэнні. Не гледзячы на ѓсю легендарнасць трыццацьчацвёркі і Т-34-85, гэта быѓ даволі цяжкі ва ѓпраѓленні танк. У прыватнасці пераключэнне каробкі перадач патрабавала значных намаганняѓ. Моцная галаногая Алена спраѓлялася, часам ёй дапамагала рудая нагой. Але затое сама каробка магла зламацца.
  Таму трыццацьчацвёрку і не ставілі на максімальную перадачу. Так што танк ехаѓ больш павольна, чым мог бы. І існавала рызыка, што днём, яго выявяць праславутыя "штукі", Ю-187, і ТАЯ-152 вельмі небяспечны пікіруючы бамбавік.
  Босая Лізавета, гэта разумела, і разлічвала хутчэй дабрацца да лесу. Там іх танк не занадта тое і адрозніш.
  Галаногая Аѓрора насвіствала пад носік песеньку. Рудая заѓсёды ѓ прыѓзнятым настроі, нават калі паведамляе сумную навіну.
  Наташа ѓспомніла пачатак вайны. Здарылася гэта апоѓдні, калі аб'явілі па радыё. Але ѓжо зранку папаѓзлі злавесныя чуткі. Потым паведамілі па радыё, што Нямеччына без аб'яѓлення вайны напала на СССР. Адразу ж некалькі жанчын кінулася ѓ слёзы.
  Настрой у людзей было змяшаным. Тыя, што маладзейшыя, і адурманеныя прапагандай нават узрадаваліся: маѓляѓ, у два тыдні скруцім немцаѓ і ім будзе гамон. Старшыя наадварот загаравалі.
  Лізавета таксама адчула трывогу. Яе старэйшы брат загінуѓ на фінскай вайне, а сярэдні вярнуѓшыся, расказаѓ шмат страшнага. Ва ѓсякім разе, было ясна, што ѓзровень Чырвонага войска не такі высокі, як пра гэта цьвердзіць прапаганда. І што камандаванне не на вышыні, а многія танкі гараць як запалкі.
  Аб немцах жа афіцэры казалі з павагай... Усёткі заваявалі амаль усю Еѓропу. А хто старэйшы за памятаѓ і першую сусветную. Тады кайзераѓскія войскі дайшлі да Дняпра, і Расея пайшла на зневажальны Брэст-Літоѓскі мір.
  Так што галаногая Лізавета выдатна знервавалася. Не хацелася зноѓ хаваць сваіх блізкіх, а тым больш ваяваць з такім моцным супернікам як Нямеччына і яе сатэліты. На Брытанію ж надзеі мала. Як бы гэтыя пажадлівыя драпежнікі не аб'ядналіся б супраць Расіі.
  Першыя дні і тыдні пацвердзілі самыя песімістычныя прагнозы. Немцы наступалі і бралі адзін горад за другім. Ужо праз некалькі дзён упаѓ Менск. А менш як праз месяц Смаленск. Лізавета пайшла добраахвотнікам на фронт. Яна дзяѓчыны моцная, і вельмі загартаваная.
  
  Танкісткай стала выпадковая, да гэтага ваявала ѓ пяхоце. Немцы працягвалі наступаць. Частка, у якой змагалася дзяѓчына, патрапіла ѓ акружэнне. Наташа прабіралася да сваіх і наткнулася на кінуты танк. Разам з ёй была Алена і ѓдваіх дзяѓчаты змаглі завесці машыну. І нават вывелі яе за лінію фронту.
  За гэта атрымалі па медалі, і іх вызначылі ѓ танкавыя войскі. Падрыхтоѓка была вельмі кароткай - усяго паѓтара месяца. Дзяѓчыны паспелі прыняць удзел у абароне Масквы.
  Тут ужо здавалася, што вось-вось нашы на грані. Перадавыя часткі фрыцаѓ бачылі ѓ біноклі Крэмль, уступіѓшы ѓ прыгарады сталіцы. Але здарыѓся цуд.
  Ворагаѓ не толькі спынілі, але і здолелі перайсці ѓ контрнаступленне. Апошнюю аперацыю ніхто і не планаваѓ. Яна працякала спантанна, але ад гэтага была яшчэ больш паспяховай. Гітлераѓцы адыходзілі, кідалі тэхніку і літаральна замярзалі на марозе.
  А трыццацьчацвёркі паказалі сваю добрую якасць - праходнасць. Немцы захрасалі ѓ сумётах, а віцязі рухаліся і грамілі ворага.
  Пасля таго як пагроза Маскве была ліквідаваная, усе думалі, што зараз і надалей нашы будуць наступаць. І што гітлераѓцам хрыбет зламаны.
  Але зараз зноѓ стала ѓсё па-іншаму! Нібы ѓ страшнай казцы! Пра пярэкрут! Калі чорнае становіцца белым, а белае чорным.
  А зараз стала нашмат горш. Утварыѓся кацёл, з якога даводзіцца выбірацца.
  Святлана высунулася з танка. Т-34-85 машына, у якой апроч пруткай скрынкі перадач, ёсць яшчэ і такі недахоп, як дрэнная обзорность. З-за гэтага гэты танк страчвае значную частку сваіх баявых якасцяѓ. Нямецкі Пантэра-2 падобнага недахопу пазбаѓлены, і праз яго адносна добра ѓсё бачна.
  Дзяѓчына нават залазілі ѓ захоплены трафей, адзначаючы больш камфортныя ѓмовы працы экіпажа, і добрую оптыку немца. Праѓда 88-міліметровая гармата далёка не слабаватая, і яшчэ снарад у тры разы лягчэйшы за савецкі.
  Рудая чартоѓка таксама паспрабавала высунуцца. Але двум дзяѓчынам зацесна глядзець праз адзін люк. Яны пачалі штурхацца.
  Галаногая Аѓрора жорстка рыкнула:
  - Гэта ѓсё ж маё месца! Ты наводчыца і павінна сядзець у прыцэла!
  Кацярына агрызнулася:
  - Я наадварот, павінна ѓсё бачыць! А ты лепей ведай сваё месца!
  Дзяѓчаты сталі дужацца. Спляліся мускулістымі, загарэлымі целамі, напружвалі моцныя мышцы. Нават з іх станікі ад натугі спаѓзлі.
  Лізавета закрычала на іх, потым тузанула абедзвюх за пальцы босых ног, прымусіѓшы, супакоіцца:
  - Мала таго, што немцы заядаюць, дык яшчэ біцца з вамі трэба! Паберажыце свой запал для фашыстаѓ!
  Дзяѓчаты спынілі ціскаць адзін аднаго, але звярнуліся да камандзіра хорам:
  - А як нам сачыць?
  Лізавета прыняла Салановае (быѓ такі вядомы сенатар Солан!) рашэнне:
  - Будзеце вылазіць па чарзе!
  Галаногая Аѓрора капрызна заѓважыла:
  -А бландынка мухлеваць будзе!
  Кацярына зло адказала:
  - Ты б памаѓчала б рудая - бессаромная!
  Лізавета рыкнула:
  - Хопіць! Або я адкідаю вас па курыных нагах! Будзеце мяняць сябра па маёй камандзе!
  Дзяѓчыну адна адной паказалі языкі і... засталіся тырчаць удваіх у люку.
  Галаногая Лізавета халодным тонам вымавіла:
  - Ты рудая сядзь, застаецца Святлана!
  Агнязарная Аѓгусціна непадробна абурылася:
  - Яна ѓжо даѓно тут стаіць! Я ж з'явілася нядаѓна! І па ідэі менавіта мне варта яе змяніць!
  Лізавета, падвысіѓшы голас, і пусціѓшы металу, рыкнула:
  - Загады камандзіра падчас вайны не абмяркоѓваюцца, а выконваюцца... Ці мне цябе высячы?
  Вогнезарная д'яліца-басаножка неахвотна схавалася ѓ цесную, гарачую вежу прабурчаѓшы:
  - Загад камандзіра ѓ час вайны, калі вакол кулі свішчуць! Выкананы кахання і велізарнай цаны, святы, для рускіх салдат!
  Лізавета заѓсміхалася. Канфлікт быѓ дазволены, а хутка лес, і яны будуць надзейна накрыты. Тут зоркая Кацярына раптам крыкнула:
  - Наперадзе немец на танку!
  Вось гэта ѓжо сур'ёзна... Прычым Лізавета спалохалася не столькі танкавага бою, колькі таго, што фашыст выкліча па рацыі штурмавікі. Зрэшты, ёсць надзея, што дзеля самотна савецкага танка фрыцы не паляцяць.
  Хоць немец схаваѓся за стогам старога сена, Кацярына здолела яго разгледзець. Гэта была Пантэра-2, прычым у найноѓшай мадыфікацыі з руляй даѓжыні 100 ЭЛ. Калібр той жа 88-міліметраѓ, затое пачатковая хуткасць у снарада нашмат вышэй.
  Пантэра-2 у ранейшай мадыфікацыі мог прабіць на дыстанцыі не далей за 1000 метраѓ і то не напэѓна ѓ лоб. Савецкая трыццацьчацвёрка магла тэарэтычна дастаць да кіламетра ѓ борт, але на практыцы з метраѓ пяцьсот. Але на гэты раз, шанцы амаль зраѓняліся. А оптыка ѓ гітлераѓца лепшая.
  Нягледзячы на ѓсю рызыку, Алена ѓключыла босай пяткай апошнюю перадачу. Трыццацьчацвёрка зараѓла яшчэ мацней, так што заклала рукі, а сам танк заходзіѓ ходырам. Але зараз у іх куды цяжэй патрапіць. Немец стаіць на месцы і чакае савецкую машыну.
  Па нерухомай мэце патрапіць, лягчэй, але калі тваю машыну так трасе...
  Кацярына спускаецца і з дапамогай галаногай Аѓроры наводзіць і робіць першы стрэл.
  Снарад разрываецца за дзесяць метраѓ наперадзе немца.
  Галаногая Лізавета строга папярэджвае:
  - Асцярожней! У нас засталося не так ужо і шмат снарадаѓ!
  Кацярына, нядбайна кіѓнуѓшы светленькай галоѓкай, адказвае:
  - Гэта толькі прыстрэлачны стрэл!
  Басаногая Аѓрора здзекліва праспявала:
  - Заѓтра будзе лепш, чым учора! Заѓра будзе лепш, чым учора! Добры дзень сонца!
  Галаногая Кацярына крыху па гуку, але выразна вымавіла:
  - Адцягні!
  Дзяѓчына зноѓ паспрабавала нацэліць. Немец быѓ яшчэ далёка. Нават малаверагодна, што яго браню 60-міліметраѓ у борт праб'е прыладу ЗІС-85 з такой дыстанцыі. Фашыст пакуль не страляѓ, але лавіѓ мішэнь. Маленькая вежа Т-34 дробная мэта. У яе з адлегласці цяжка патрапіць, асабліва калі танк вось, так на ѓсіх парах імчыцца.
  Галаногая Кацярына завагалася. Стрэліць зараз ці потым, падышоѓшы бліжэй. Трыццацьчацвёрку ѓ руху трасе, і ѓзяць дакладны прыцэл немагчыма. Трэба або спыніцца, або падысці дастаткова блізка, а яшчэ лепш ушчыльную.
  Басаногая Алена прамаѓляе, сціскаючы кулакі:
  - На славу Радзімы святой!
  Галаногая Кацярына, нарэшце, рашаецца і страляе. Снарад выплёѓваецца са ствала. Дзяѓчына суправаджае яго разумовым канвоем.
  Ужо бліжэй, прыкладна за паѓтара метра, ад немца. Улічваючы, што з прыцэла трыццацьчацвёркі дрэнна бачна, то гэта добры вынік. Напаѓголая Аѓрора, якая, высунулася ѓ момант стрэлу, гучна гаркнула:
  - Амаль яшчэ ледзь-ледзь!
  Кацярына злосна прамармытала:
  - Ледзь не лічыцца!
  Рудая д'яблыца прабуркавала:
  - Фюрэра дамо па мордзе, пераб'ецца як-небудзь! Мы зараз ледзь-ледзь падобныя, на звіхнутыя ледзь-ледзь!
  Кацярына нецярпліва штурхнула прыгажуню ножкай:
  - Калі можаш, замоѓкні!
  Басаногая Аѓрора прабурчала:
  - Цагліны!
  Нарэшце і немец не вытрымаѓ, стрэліѓ... Снарад праляцеѓ са свістам у небяспечнай блізкасці ад машыны. Але фрыц не патрапіѓ. Аб чым ён думаѓ? Падазраваѓ, што ѓ экіпажы сядзяць такія прыгажуні ці паліѓ машынальна? Пантэра-2 мае камандзірскую вежу і нядрэнную обзорность. У сорак чацвёртым годзе гэты танк стаѓ масавым. Немцы з яго дапамогай дабіліся буйных поспехаѓ, захапіѓшы тэрыторыі ѓ чатыры Германіі межаѓ 1937 года і, усяго за пяць месяцаѓ.
  Танк паказаѓ поѓнай дастатковасць. Асабліва супраць ІС-2. У канцы сорак чацвёртага года з'явіѓся варыянт з большай даѓжынёй ствала, і такім чынам пачатковай хуткасцю снарада. Немец разлічвае ѓразіць суперніка, хоць 34 і праблемная машына. Часам рускія прымудраюцца патрапіць з вялікай дыстанцыі, і ѓ руху. Трэба пляснуць суперніка як муху.
  Галаногая Лізавета, разумеючы, што шанец на трапленне заѓсёды ёсць шэпча:
  - Ленін, партыя, камсамол!
  Мільганула шалёная думка, а не ці звярнуцца да Бога? Але камсамолцы не належыць верыць у Бога. Ды і ѓвогуле калі Ён ёсць, то чаму дапускае ѓсё гэта? Хіба клапатлівы Творца дапусціѓ бы такое бязмежжа? А таксама старасць і смерць?
  Амаль голая Лізавета, мабыць, больш смерці баялася састарэць і стаць пачварнай. Як гэта ѓсё не эстэтычна. І сапраѓды калі выказаць здагадку, што чалавек смяротны, дзеля развіцця і прагрэсу, то нявечыць людзей старасцю, неяк не з рукі. А дзе эстэтыка творцы? Няѓжо яму падабаюцца маршчыністыя і гарбатыя бабулі?
  Прыгожая Лізавета гэтага не магла растлумачыць і зрабіла выснову - Бог выдумка людзей! А насамрэч ёсць эвалюцыя. І можа быць прыйдзе час, калі чалавек разаѓецца да такога ѓзроѓню, што зможа і мёртвых уваскрашаць! І тады загінуѓшыя на вайне адродзіцца ѓ свеце светлага камунізму!
  Галаногая Лізавета прашаптала:
  - Дай Бог перамогі нашай атэістычнай партыі!
  Красуня Кацярына супакоілася і, стрэліла ѓ трэці раз... Снарад здавалася, чыркнуѓ па брані, але зноѓ праляцеѓ міма. А вось усадзіѓ немец... Вось чорт, патрапіѓ!
  Вежу страсянула, пачуѓся звон. На шчасце, нахільная браня адбіла стрэл у рыкашэт.
  Але галоѓнае фрыц з усё яшчэ прыстойнай адлегласці здолеѓ дагадзіць у хутка які едзе танк з маленькай вежай. А гэта значыць, што танкіст там сядзіць дасведчаны, і наступным разам можа не аповесці...
  Галаногая, бліскучая ад поту Аѓрора машынальна ѓставіла снарад. Кацярына звярнулася з малітвай да... Артэмідзе! Мабыць багіня палявання здалася слушней у дадзеным выпадку за ѓсё. І дзяѓчына стукнула босай нагой у востры кут. Галаногая Кацярына заѓважыла ѓ сябе, што калі яна злуецца, то страляе лепей. І... закрыла вочы, паклаѓшыся на інтуіцыю...
  Чацвёрты стрэл...
  Басаногая Лізавета ціха прашаптала:
  - Саван нябёсаѓ як покрыва!
  А напаѓголая Аѓрора, зноѓ вызірнуѓшы з-за люка, прагарлапаніла:
  - Дакладна ѓ яблычак! Уразіла ѓ вежу!
  Снарад праламаѓ нямецкі танк на стыку. Узнік пажар і пачаѓ рвацца баявы камплект. Тут рудая не зусім тактоѓна заѓважыла:
  - Пашанцавала! І толькі з чацвёртага раза!
  Галаногая Лізавета паспяшалася паправіць рудую Аѓрору:
  - Пры такой трасяніне і нядрэнна! З чацвёртай-то спробы!
  Басаногая Кацярына нечакана ѓстала на бок рыжухі:
  - Не! Яна мае рацыю, лепш патрапіць было з першага разу!
  Алена стала патроху скідаць хуткасць, імкнучыся перарухаць рычагі босымі ножкамі як мага больш плаѓна. Трыццацьчацвёрка запавольвалася. Танк знешне глядзеѓся даволі грубавата, але затое паказаѓ сваю эфектыѓнасць на практыцы. У немца поѓнасцю адарвала вежу, і корпус раскалоѓся ад дэтанацыі на дзве часткі.
  Алена стала патроху скідаць хуткасць, імкнучыся перарухаць рычагі босымі ножкамі як мага больш плаѓна. Трыццацьчацвёрка запавольвалася. Танк знешне глядзеѓся даволі грубавата, але затое паказаѓ сваю эфектыѓнасць на практыцы. У немца поѓнасцю адарвала вежу, і корпус раскалоѓся ад дэтанацыі на дзве часткі.
  Але адзін фрыц усё ж паспеѓ вылезці з машыны, і стаіѓся за кустамі, прыкінуѓшыся мёртвым. Па загадзе Лізаветы, Алена спыніла танк. Напаѓголыя Аѓрора і Кацярына выскачылі з трыццацьчацвёркі. Рудая падскочыла да немца і, дэманструючы незвычайную сілу, падняла яго адной рукой за шкірку. Зрэшты, фашыст аказаѓся не толькі маленькага росту. Гэта і на самай справе нейкі дзяцюк, дзіцячы тварык, худзенькае цела, нават вусы яшчэ не прабіліся.
  Мускулістая рыжуха спытала на нямецкай:
  - Ты што такі маларазвіты дыстрафік, ці на самай справе шкет?
  Хлопчык спалохана прамармытаѓ:
  - Я не шкет. Я з Юнгфолька, праходзіѓ на танку стажыроѓку!
  Галаногая Аѓрора зарагатала:
  - З Юнгфолька? Ды табе, што яшчэ чатырнаццаці год няма?
  Хлопчык кіѓнулі і адказаѓ:
  - Мне ѓсяго толькі адзінаццаць! Мяне дзядзька ѓзяѓ пракаціцца. Не адпраѓляйце мяне ѓ Сібір! - І дзяцюк захныкаѓ.
  Басаногая Кацярына, якая разумела нядрэнна па-нямецку, прапанавала:
  - Можа, адпусцім да сваіх дзяцей?
  Вогнезарная Аѓрора люта выскаліліся:
  - Адпусціць да сваіх немца? Ніколі!
  Мядовая бландынка-наводчыца рацыянальна заѓважыла:
  - Калі мы такога шкета прывядзем у якасці палоннага над намі ѓсё пацяшацца будуць!
  Камандзір Кацярына таксама высунулася і, паглядзеѓшы на хлопчыка, заѓважыла:
  - Нейкі ён худаваты. - І дзяѓчына па-нямецку спытала. - Ты і сапраѓды з Юнгфолька?
  Хлапчук адказаѓ:
  - Ды спадарыня...
  Кацярына лагічна заѓважыла:
  - Калі мы забярэм яго з сабой, то можам адправіць у добры дзіцячы дом. А калі адпусцім да сваіх, то глядзіш дзіця і заб'юць!
  Галаногая Аѓрора нечакана запярэчыла:
  - Дзе ты бачыла добрыя дзіцячыя дамы? Я сама дзетдомаѓка, і на малалетцы-калоніі пабывала, і хачу сказаць няма розніцы!
  Кацярына павярнулася да Аѓроры і рыкнула:
  - Ты рудая сядзела на малалетцы? Я гэта заѓсёды падазравала!
  Топнуѓшы босай нагой Аѓрора пагардліва фыркнула і заѓважыла:
  - Наша калонія была такой актыѓнай, што ѓ ёй і злодзеяѓ не было! Тыпу піянерыі, але з вельмі строгай дысцыплінай. Я нават бандыцкай мовы толкам не ведаю!
  Кацярына пагадзілася з гэтым:
  - Бывае... Я таксама наведвала калонію, і там усе выхаванцы такія культурныя і акуратныя, што ѓ піянерлагеры рэдка такіх знойдзеш. Ну, добра, магчыма нямецкае дзіця стане ѓ нас ізгоем, і гуманней яго будзе адпусціць!
  Галаногая Аѓрора зморшчылася і прапанавала:
  - Можа яго пакінуць у нас. Няхай будзе сынам палка, мы яго і рускай мове навучым...
  Лізавета панура паглядзела на напаѓголую Аѓрору і рыкнула:
  - Цацка табе патрэбна?
  Рудая жорстка заѓважыла:
  - А што з намі горш, чым жыць у фашысцкім звярынцы?
  Кацярына выпадкова наступіла на якое вылілася маторнае масла і зараз выцірала, босую, хупавую ножку аб траву. Але пыл упарта ліпла. Дзяѓчына-наводчыца падтрымала Аѓрору:
  - Ды хлопчыку і сапраѓды будзе лепш з намі, чым з гэтым гітлераѓскім зверам! Ён маленькі, худзенькі, змясціцца ѓ танку! Мы яго ваяваць навучым і здзяйсняць подзвігі!
  Лізавета панура заѓважыла:
  - Трыццацьчацвёрка і так цесны для нас чацвярых танк. А тут яшчэ хлапчука саджаць. Зрэшты, справа не толькі ѓ гэтым. Будуць потым пра нас балбатаць усякія гадасці!
  Прыгожая рудая Аѓрора злосна заѓважыла:
  - Ты занадта дрэнна думаеш аб іншых людзях. Ня будуць!
  Алена таксама высунулася з танка і прасіпела:
  - Дзяѓчаты давайце жыць дружна ... У канчатковым выніку пакінуць ці хлопчыка, гэта не мы вырашым, а камандзір часткі ... Ну, а пакуль возьмем дзіця з сабой і пракаціѓ з ветрыкам!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Галаногая Лізавета неахвотна кіѓнула і рыкнула:
  - Вось убачыце, камандзір нам яго цягаць забароніць. Тут вайна, а не дзіцячы садок!
  Басаногая Аѓрора працягнула руку хлапчуку і на чыстай нямецкай мове вымавіла:
  - Цяпер я твая мама! Ты будзеш жыць і харчавацца з намі!
  Хлопчык у адказ плаксіва адказаѓ:
  - Не трэба цётка, я дадому хачу!
  Рудая Аѓрора пагрозліва паківала галавой:
  -Не! Ты ѓ нас у палоне! Калі не хочаш у Сібір, то будзеш з намі!
  Хлапчук хацеѓ разраѓцца, але намаганнем волі стрымаѓ свае слёзы. Ды і мужчыне не паѓстала плакаць. Кацярына ѓзяла пацана на рукі і занесла ѓ машыну. Сапраѓды ѓпяцёх у танку стала цясней. І дзяѓчыны не дробныя, і машына занадта ѓжо цесная. Злоѓлены маленькі немец сядзеѓ цішэй вады ніжэй травы.
  Танк заехаѓ у лес. І своечасова, якраз праляцелі два штурмавікі знакамітыя Ю-187. Сам па сабе гэты самалёт не занадта страшны ѓ паветраных баях, але вельмі сапраѓды кідае бомбы, можа патрапіць і ѓ асобны танк.
  Лізавета з усмешкай заѓважыла:
  - А мы ледзь з-за гэтага хлопчыка не прапусцілі час. Разнеслі б наш танк на аскепкі.
  Кацярына паціснула плячыма:
  - Мы выйгралі танкавую дуэль з амаль роѓным супернікам, і мяркуючы па ѓсім дасведчаным стралком. Да гэтага таксама падбілі некалькі гармат і ацалелі. З нашых таварышаѓ напэѓна не ѓсім там павезла!
  Лізавета паглядзела на сваё цела і заѓважыла:
  - Мы ѓсе чатыры такія гладзенькія, без шнараѓ... Як бы фартуна нам не адпомсціла б!
  Галаногая Аѓрора паківала галавой:
  - Звычайна добры пачатак мае на ѓвазе і нядрэнны канец. Як бы там ні было, жывыя мы пакуль яшчэ!
  Кацярына пацерла пальцамі босых ног сабе носік, і прапанавала:
  - Можа быць, спынімся і перакусім. З раніцы не еѓшы!
  Лізавета пагадзілася:
  - Давай! Заадно і дзіця накормім!
  Абед выдаѓся сціплым: сала, хлеб і цыбуля. Армейскага пайка на ѓсіх не хапала, вось і атрымалі падарунак у вёсцы. Дзяѓчаты паелі, далі і хлопчыку. Той відаць усё яшчэ баяѓся і з'еѓ толькі тоненькі лустачку сальца і хлеба. Але ѓ Кацярыны знайшлося яшчэ крыху малака, праѓда скіслага.
  Пасля ежы дзяѓчыны расслабіліся і заспявалі...
  За Расею б'юцца ліхія дзяѓчаты,
  Яны ганарлівыя вельмі і Сварога сыны....
  Лупіць наша прыгажуня трапна так з аѓтамата,
  Не здолеюць зламаць слугі нас сатаны!
  
  Ваявалі мы адважна, з фашызмам ваявалі,
  Пераможам злосны вермахт хоць супернік моцны...
  Хутка веру ѓбачым камунізму мы далі,
  Залаціцца лістотай, яркім з дрэва клён!
  
  Няма краіны нашай лепшай, камунізму прыгажэй,
  Каб нашая Айчына прамяніста цвіла...
  На планеце наступіць лёгкакрылае шчасце,
  І выканацца хутка лепшага жыцця мара!
  
  Верце наша Расія, стане шчасцем вялікім,
  Будзе кіраваць Марыя, Лада маці Багоѓ...
  Спынім мы націск пякельны вермахта дзікі,
  І не трэба лішніх і завучаных слоѓ!
  
  Не здолее супернік вырваць сэрца дзяѓчынак,
  Мы байцы навастрылі востры, шалёны меч...
  Галасочак прыгажунь вельмі нават ведай званок,
  І фашысцкія орды мы здолеем рассячы!
  
  Ведайце мы камсамолкі ніколі не здадзімся,
  Усіх фашыстаѓ пакладзем, самым вострым клінком...
  Нашых дзяѓчат золатам няхай засвецяцца твары,
  А фашысту па мордзе саданем кулаком!
  
  Па гурбах суровым дзеѓка босая імчыцца,
  З аѓтамата актыѓна громам маланак піша...
  Вам фашыстам засталося толькі ѓтапіцца,
  Таму што Айчына крэпасцю маналіт!
  
  Мы разграмім фашыстам хоць у іх сіла міру,
  Дзядзька Сэм вырашыѓ фрыцам у бітве сей падыграць.
  Стварылі сабе з Адольфа куміра,
  А зараз атрымаѓ супраць іх рускіх раць!
  
  Вось кіпяць злыя лаянкі, у бітве гэтай камсамолкі,
  Яны разбураюць нацыстаѓ няхай у няроѓнай барацьбе...
  Галасочак дзяѓчынкі са срэбра такі звонкі,
  Не паддасца красуня Гітлеру-Сатане!
  
  Наша руская доля - перамагаць бесперапынку,
  Хоць фашыстаѓ армада і не ведае лікі...
  А мы Адольфу крутому ѓ сківіцу ѓрэзалі моцна,
  На паддалася наскоку працоѓная Масква!
  
  Намела ѓжо гурбы, а дзяѓчынкі босыя,
  Голай пяткай мільгаюць, нібы зайкам след...
  Камсамолкі такія, у бітву ліхія,
  Што супернік паверце не ѓбачыць світанак!
  
  Не давайце фашыстам вы ѓ бітву літасці,
  Будзе ѓ пекле іхняе войска, нібы чорцік гарэць...
  Мы атрымаем з рук Ісуса ѓзнагароды,
  Будзе вельмі лютым, рускіх дзевак мядзведзь!
  
  Калі трэба звернем, усе заснежаныя горы,
  І пастаім у сусвеце святла рай камунізм...
  Нам адкрыѓшы стрэл на шчасце з гармат "Аѓроры",
  І скінуты быѓ у пекла жорсткі фашызм!
  
  Сталінград не паддаѓся, мы пад ім выстаялі,
  Хоць са сталі і пекла ѓварвалася арда...
  Дзеѓкі ножкай босай гранаты кідала,
  Таму што Айчына камсамолак адна!
  
  Веру будзем у Берліне хоць даводзіцца прутка,
  У фашыстаѓ "Пантэры", "Тыгры", "Львы", "Фердынанд"!
  Нацягнула дзяѓчынка на плячу кальчугу,
  Таму камсамолкі ѓ лаянцы лютай талент!
  
  Дзяѓчыны юнай сэрца аддадзена Ісусу,
  Таксама Ленін і Сталін у гарачай веры жывуць...
  Каб не было больш сумневаѓ майстэрскіх,
  Скажам цвёрда і моцна, што Адольфу капут!
  
  Прэзідэнта-дракона зруйнуем мы мячамі,
  І разбурым яго банду мы на стагоддзі...
  Мы затопчам фашызму арды дзеѓкі нагамі,
  Няхай споѓніцца святла, святая мара!
  
  Дайце людзі свабоду, сваім думкам і пачуццям,
  Каб ззяла як Сонца камунізму зорка...
  Таму нам будзе кашы з маслам так густа,
  Стане вечнае юнацтва сястры нам назаѓжды!
  
  Вось прыйдзе святла, зазіхаціць Айчына...
  Будзе ѓ славе Айчына нам на стагоддзі...
  Мы пастаім вяршыні ты павер камунізму,
  Сіла Рускага духу, ведай баец вялікая!
  
  Вось Расея гатова стаць дабрэй і прыгажэй,
  І дапамагчы ѓсяму свету на шчасце раю ісці...
  Мы здольныя сусвету заваяваць грані нават,
  Сусвету без краю да шчасця сіл прывесці!
  
  Але не будзе Расіі пад пятай Рэйха злога,
  Таму што мае да лаянкі дакладны талент...
  У танцы нашым дзяѓчынкі, да таго заваднога,
  Што атрымае красуня вер любы вынік!
  
  Хутка эра надыдзе прамяністага сонца,
  Калі слава Айчыны будзе пышна цвісці...
  Наша войска ліха з пякельным вермахтам б'ецца,
  І здолее арду злосных фрыцаѓ зруш!
  
  Слаѓся Лада святая, Багародзіца наша,
  Пяруна ты нарадзіла, і Ярылу вякоѓ...
  Не атрымае веры беспрасветная каша,
  Калі шмат выдаткуеш ты без утрымання слоѓ!
  
  Самы галоѓны кіраѓнік гэта Сталін вялікі,
  Яму Ленін наймудрэйшы шлях у Эдэм завяшчаѓ...
  Таму што Іосіф гэта святло валадар,
  І нейкім моманце для людзей ідэал!
  
  Не здолеюць фашысты абдурыць Айчыну,
  І адрэзаць ад Волгі, ад Сібіры Маскву...
  Будуць жыць у гэта веру - рускія пры камунізме,
  А Адольфа дзяржаву - я дзяѓчынка сатру!
  
  Хутка будзе перамога, гэта дакладна як Сонца,
  Хутка стане ззянне, як квазара прамяні...
  І Расіі паверце, камунізм разаѓецца,
  Ну, а калі не верыш лепш ты памаѓчы!
  
  Уваскрэсяць хутка мёртвых камунізму навука,
  Яе мудрасць без граняѓ, як квазар вялікая ...
  Пераможам мы фашыстаѓ сваёй бадзёрасцю духу,
  На спакусу не дамося залатога мяшка!
  
  Ну карацей абміне, гэта пякельны час,
  Мы дзяѓчынкі ѓ Берлін у чырвоным колеры ѓвойдзем...
  І скончыцца наш, бязмежны цяжар,
  Бо сваё шчасце з боем возьмем!
  Алена некаторы час спявала разам з усімі, але затым усё ж завяла рухавік, і машына зноѓ загрукала. Нялёгкай сысці ад пераследу 34 з яе гучным рухавіком. Дызель таксама мае масу недахопаѓ.
  Радыёсувязь не працавала, і даводзілася проста перці на ѓсход. Практычна рухацца ѓсляпую. Напаѓголая Лізавета час ад часу высоѓвалася з люка. Спрабавала, туды ѓглядацца і рудая Аѓрора. А Кацярыну ад спякоты размарыла і, дзяѓчына заснула.
  Хлопчык сядзеѓ на адным месцы і таксама задзяѓб носам. Лізавета ж думала, куды ёй пракласці маршрут. Ідэй рознага роду хапала. Але якая, пры гэтым прывядзе да выратавання?
  Патрапіць да фашыстаѓ у палон не хацелася. Паѓголая Лізавета ѓжо бачыла, чым гэта багата на прыкладзе Дар'і. Бедная дзяѓчына аказалася злоѓленай падчас разведвальнага рэйду. Фашысты спачатку яе распранулі і добранька выдралі бізунамі. Потым пагналі басанож па снезе ѓ суседнюю вёску. А там з абмарожанымі нагамі прымусілі танчыць на вуглях.
  Бедная Дар'я адчувала вялікія пакуты. Потым яе паднялі на прэнг і амаль голую прымусілі вісець, пакуль дзяѓчына не акалела ад холаду. Так што Лізавета памінала, што іх чакаюць у выпадку палону - катаванні і пакаранне.
  
  
  Наогул дзіѓна, што такі культурны народ як немцы аказаѓся такім, проста звышнатуральна жорсткім. Напаѓнагая Лізавета сама дзівілася таму, што фашысты проста ні да каго не адчувалі жалю. Катавалі нават дзяцей і, гэта выклікала здзіѓленне...
  Асабліва калі піянераѓ сцябалі калючым, распаленым дротам. Брр! Няѓжо ѓ гітлераѓцаѓ замест сэрца камень?
  Падчас руху дзяѓчыны ѓбачылі некалькіх савецкіх байцоѓ, якія прадзіраюцца праз лес.
  Прыгожая Лізавета загадала спыніць танк і прапанавала падвесці салдат. Так унутры не было месца, байцы размясціліся на брані - вежы і карпусы. Нават узяліся за рукі, што не зваліцца.
  Салдаты былі маладзенькія, амаль ва ѓсіх нават не было яшчэ шчаціння, толькі маёр старэйшы за астатніх. Галаногая Аѓрора, будучы, як і большасць рудых жанчын, тэмпераментнай, стала падлашчвацца з байцамі. Нават узяла рукі самага сімпатычнага і паклала сабе на грудзі.
  Лізавета строга прыкрыкнула на рудую шэльму:
  - Трымай сябе ѓ руках!
  Юнак, пачырванеѓшы, прыбраѓ рукі, а напаѓголая Аѓрора зароѓ:
  - Ну, хіба табе не шкада гэтых хлопчыкаѓ, якія адвыклі ад жаночай ласкі?
  Прыгожая Лізавета, памякчэѓшы, адказала:
  - Але не на вачах ва ѓсіх гэта рабіць ... Калі ніхто не бачыць, то займайся чым хочаш!
  Галаногая Аѓрора ѓ прыкрасці трасянула сцёгнамі. Блізкасць, сімпатычных юнакоѓ ѓзбуджала. І рудая валодаючы гарачай крывёй, зведвала пакуты, што не можа прама зараз задаволіць юрлівасць тыгрыцы. У адным бікіні Кацярына таксама ѓзбудзіла, ёй захацелася мужчыну, але яна ѓмела трымаць сябе ѓ руках. Хаця ѓжо намеціла сабе ахвяру сярод юнакоѓ, што на брані. Вось той светленькі з чорнымі краямі. Калі яны спыняцца на начлег, тады і...
  Галаногая Лізавета таксама адчула ѓ сабе жаданне, але выхаванне камсамолкі пратэстуе супраць звярыных інстынктаѓ. Нельга ж вось з першым сустрэчным, толькі таму, што ён сімпатычны займацца каханнем. Хоць гэта дае задавальненне.
  Лізавета гоніць ад сябе гэтыя думкі, але чым больш яна стараецца, тым больш хочацца. На шчасце, наперадзе з'явіѓся яшчэ адзін савецкі танк. Прычым, мяркуючы па памерах і форме - КВ.
  Дзяѓчына адцягнулася, а галаногая Аѓрора, паколькі рацыя не працавала, дала сігналы сцяжкамі. Ёй адказалі з савецкага танка. Маѓляѓ, усё ѓ парадку, хутка выйдзем з катла.
  Адна толькі Алена выглядала ѓстрывожанай - палівы магла і не хапіць.
  Дзяѓчынка-бландынка крыкнуѓ рудай:
  - Прасігналь, што нам трэба паліва.
  Галаногая Аѓрора дала сігнал. І ёй адказалі. Што хутка патрапіць грузавік забеспячэння і будзе лепей. Рудая пагладзіла салдата па яшчэ безбародым твары і... рэзка цмокнула ѓ вусны. Юнак зноѓ пачырванеѓ. Маёр, хмурачыся, спытаѓ:
  - А чаму мяне ты не цалуеш?
  Напаѓголая Аѓрора бестактоѓна адказала:
  - Стараваты ты!
  Маёр з крыѓдай у голасе адказаѓ:
  - Мне ѓсяго толькі трыццаць тры гады. Узрост Хрыста!
  Галаногая Аѓрора пагардліва фыркнула:
  - Я ѓ Бога не веру! - Як казаѓ Ленін: Бог гэта ѓсяго толькі ілюзія, але гэта вельмі шкодная ілюзія, яна скоѓвае розум!
  Маёр са смуткам у голасе запярэчыѓ:
  - Я ѓ Бога таксама не верыѓ, але са мной здарыѓся такі дзіѓны выпадак, што толькі умяшаннем вышэйшых сіл гэта можна растлумачыць!
  Рудая чартоѓка была настроена скептычна:
  - Усё можна растлумачыць з матэрыялістычных пазіцый. Трэба толькі мець адпаведныя веды.
  Маёр паціснуѓ плячыма, яго валасы ѓжо былі з сівізной, і ён сапраѓды здаваѓся як мінімум гадоѓ за сорак. Галаногая Аѓрора пакуль яшчэ аддавала перавагу маладзейшым хлопцам. І не надта цікавілася маёрам, як мужчынам. Хаця цікава, што такое ён незвычайнае ѓбачыѓ? Можа быць чарцей?
  Паѓголая Аѓрора правяла босай падэшвай па вострай частцы зброі. Пятцы стала казытліва, і агнязарная прыгажуня ѓсміхнулася.
  Пасля чаго спытала ѓ маёра:
  - І што вы такое бачылі?
  Той нечакана адказаѓ:
  - Ведаеш, я табе гэта раскажу пры наступнай сустрэчы!
  Напаѓголая Аѓрора скептычна заѓважыла:
  - Але ж цябе могуць і забіць?
  Маёр з знарочыстай абыякавасцю сказаѓ:
  - Значыць лёс такі! Як і вас прыгажуня!
  Рудая сур'ёзна адказала:
  - Я ведзьма, а ведзьмы на вайне не гінуць!
  Маёр зарагатаѓ і пагладзіѓ дзяѓчыну па агнязарнай галоѓцы:
  - Ведзьма-атэіст... Гэта так цікава!
  Галаногая Аѓрора сур'ёзна адказала:
  - Адно іншаму не перашкаджае! Акрамя таго, не верачы ѓ пекла, куды смялей займаешся вядзьмарствам!
  Маёр яшчэ хацеѓ, нешта адказаць, як у танка КВ, які ішоѓ наперадзе, упіліся адразу тры снарады. Старанна замаскіраваѓшыся, немцы ѓчынілі засаду. Прычым адзін танк быѓ найноѓшай мадыфікацыяй "Пантэра"-2 з даѓгаствольнай 88-міліметровай гарматай, здольнай з не блізкай дыстанцыі прабіць і лабавую браню ІС-2. Зноѓ дзяѓчатам прыйшлося ѓступіць у няроѓны бой. Але мабыць такі ѓ іх лёс - біцца і перамагаць! І супраць гэтага нічога нельга нават з іх гераізмам зрабіць!
  Хоць, калі атрымліваеш перамогі ѓ гэтым, то ѓся і хараство! Няма страху!
  Галаногая Лізавета паѓнагучна заспявала;
  Кат фашысцкі вырывае плечы,
  Вось прэнг, абцугі, свердзела пад рукой!
  Ён хоча цела душу пакалечыць,
  Нікчэмны каты, а на выгляд круты!
  
  Абяцае ён грошы, у мора параходы,
  Што нават тытул можа падарыць!
  На самай справе пусціць вас у выдаткі,
  Бо для яго ты проста труп і дзічына!
  
  Яму ахвота ведаць пра справу нашу,
  Што новых у ланцугі бедных закаваць!
  Таму пагоніць шчодра лажу,
  Каб забыѓся бацьку і нават маці!
  
  Але Радзіме служыць мы будзем моцна,
  Нас не зламаць жорсткасцю кат!
  Сагнецца ад парыву ветру галінка,
  І чуецца немаѓлят голых плач!
  
  Ды прайграѓ я першы цяжкі раунд,
  Але адыграцца дасць Усявышні шанец!
  А пасля сам пашлю ворага ѓ накаѓт,
  Кулак мой моцна сківіцу гаду дасць!
  
  Айчына мне дае такія сілы,
  Што можна боль усе катаванні адолець!
  І выйсці з бяздоннай гэтай магілы,
  Каб не зжор, разгневаны мядзведзь!
  
  Яшчэ крыху і выратаванне блізка -
  Даб'емся мы перамогі над ворагам!
  Жыць пад покрывам святла камунізму,
  Каб залівала Сонца золатам дом!
  Ну што ж з такімі дзяѓчынкамі, ад ворага здольныя выстаяць ваяры Чырвонай Арміі. І будуць яны біцца адважна.
  Тым не менш фашысты зноѓ прарваліся да Сталінграда і за горад на Волзе ідуць жорсткія баі.
  Дзяѓчыны і тут ваююць гераічна. Нібы яны сапраѓдны несмяротны батальён.
  Вось напрыклад, Алёнка ѓ адчайнай контратацы, і кідае босымі пальчыкамі ножак выбухны пакет з вугалю пераварочваючы "Пантэру".
  І гэта ѓсяго толькі баі на подступах да горада, што вельмі нават жорстка.
  Анюта, страляючы па фашыстам верашчыць:
  - Слава часам камунізму!
  А Ала пунсовым саском націсне на кнопку базукі і ѓпэѓнена ѓразіць суперніка наповал.
  Пасля чаго прачырыкае:
  - Непакорны ні кроку назад,
  Непакорны - герой Сталінград...
  Непакорны ва ѓсе часы,
  З намі Расія - святая краіна!
  Марыя прачырыкала, ссякаючы непрыяцеляѓ і падміргваючы:
  - За Русь святую - слава!
  Алімпіяда дасціпна адказала скошваючы немцаѓ:
  - За СССР!
  2 верасня 1944 гады, разлютаваныя бітвы разгарнуліся за горад на Волзе. Жаночы снайперскі батальён пад камандаваннем капітана Наташкі Кактусавай заняѓ абарончую пазіцыю ѓ развалінах на вуліцы Валадарскага. Дзяѓчаты з аѓтаматамі і стрэльбамі, абвязаѓшыся звязкамі гранат, хаваліся за руінамі.
  Сама Наташка ѓ плямістай гімнасцёрцы на голае цела, у кароткіх штанах, і басаногая. Прыгожая, і фігурыстая дзяѓчына, з моцнымі сцёгнамі, тонкай таліяй, кароткай стрыжкай пад паѓбокс. Твар вельмі выразны, з мужным падбародкам, блакітнымі шырока расстаѓленымі вачамі. Русыя валасы пашарэлі ад пылу, высокія грудзі, жорсткі погляд. Капітан Наташа ваюе ѓжо больш за два гады і нягледзячы на маладосць вельмі шмат пабачыла. Ногі ѓ дзяѓчынкі ѓсё ѓ ранках і ѓдарах. Дзяѓчыне спрытней перасоѓвацца басанож, чым грубых і нязграбных ботах.
  Голая падэшва адчувае найменшую вібрацыю глебы, папярэджвае аб блізкасці міны, а сама маці-зямля дадае цягавітасці. Ступні ѓ дзяѓчыны з аднаго боку агрубелі, і не баяцца распаленага металу, ці вострага друзу руін, але з другога боку не страцілі адчувальнасці і гнуткасці, папярэджваючы скрозь грукат аб руху танкаѓ.
  Мілая Наташка трымае ѓ руках гранату з прывязаным выбухам пакетам. Трэба дапаѓзці да грознага нямецкага танка "Леѓ", які палівае вуліцы з кулямётаѓ.
  Побач з ёй паѓзе Мірабела. Таксама басаногая, дык усе дзяѓчаты з батальёна, апынуліся ад ботаѓ, пераймаючы свайму камандзіру. Яе пыльныя падэшвы точаць калі дзяѓчына паѓзе на карачках. Жоѓтыя валасы ѓ Мірабэлы брудныя, і доѓгія... Ледзь уюцца. Сама дзяѓчына стройная, худзенькая, невялікага росту. Яе можна нават прыняць за дзяѓчынку, з вузкімі плячыма, а ѓяѓнай вялікай галавой.
  Але Мірабела выпрабавала ѓжо шмат. Паспела пабываць і фашысцкім палоне, перажыѓшы жорсткія катаванні, і рудні, адкуль нейкім неспасціжным цудам здолела бегчы. Хоць гледзячы на ??яе дзіцячае, далікатнае тварык не калі не скажаш, што ёй білі гумовымі палкамі па пяткамі, прапускалі праз цела ток.
  Мірабела страляе... Салдат Трэцяга Рэйха, у дадзеным выпадку араб падае мёртва, пысай уздымаючы пясок і друз.
  Наташка падсоѓвае звязку гранат пад горку смецця. Зараз сюды папаѓзе дзевяноста тонны "Леѓ" і яго падарве. Блакітныя вочы дзяѓчынкі зіхацяць, нібы сапфіры на смуглом ад загару і пылу твары.
  Досвед падказвае, што добра абаронены танк, зараз памяняе пазіцыю. "Леѓ" мае 100-міліметраѓ бартавой брані, ды яшчэ пад нахілам. Трыццацьчацвёркі не могуць яго прабіць, шанец ёсць толькі ѓ цяжкіх Кевешак. Але гусеніцы гэта мэта. Галоѓнае пазбавіць машыну рухомасці...
  Святлана дае чаргу з аѓтамата... Салдат, невядома якой нацыянальнасці падае. Немцы, скарыѓшы большую частку ѓсходняга паѓшар'я, берагуць арыйскую кроѓ і кідаюць у бой каланіяльныя войскі: арабаѓ, афрыканцаѓ, індусаѓ, розных азіятаѓ, і еѓрапейцаѓ. Узрасла таксама і колькасць палякаѓ - якія з пялёнак прывучаныя ненавідзець бальшавіцкую Расію. Ваююць тут і ѓкраінскія нацыяналісты, і данскія казакі, і чачэнцы, і ѓвесь каѓказскі каганат. Гітлер падняѓ цэлы інтэрнацыянал.
  Ворагаѓ шмат...
  Святлана спрытна ѓхіляецца ад кулямётнай чаргі. Куля ледзь не раскалола, счарнелую ад пылу, круглую, дзявоцкую пятку. Капітан-прыгажуня адчула нават козыт ад таго, як блізка праляцеѓ прэзент буйнога калібра. Дзяѓчына перахрысцілася, шапнуѓшы:
  - Нас не спыніць нават куля!
  Мірабела адстрэльваецца... Яшчэ адна дзяѓчына Анжаліка - вельмі рудая, вышэй сярэдняга росту, і мускулістая, нягледзячы на бедную пайку. Таксама вельмі сімпатычная дзяѓчынка, з раскошнымі сцёгнамі, падцягнутай станам, не па-жаночаму шырокімі плячыма, і высокімі грудзьмі.
  Анжаліка вядзе бой у адных трусіках, гімнасцёрка разарвалася на шматкі, і рассыпаѓшыся на пыл, а новае абмундзіраванне, праз Волгу не пастаѓляюць. Дай Бог перакінуць яшчэ боепрыпасы, і кропельку ежы, для выматаных савецкіх войскаѓ.
  Так што Анжаліка амаль голая, яе ногі падрапаны, асабліва калені. У падэшву правай нагі патрапіѓ асколак, і яна баліць, цяжка ступаць.
  Рудая, пыльная, амаль голая Анжаліка крывіць свой прыгожы, але разам з тым і жорсткі твар. Дзяѓчына, страляючы, прамаѓляе:
  - Над намі Гасподзь, Масква і Сталін!
  І зразае атакавалых гітлераѓцаѓ, сама ледзь паспяваючы, адкаціцца.
  З-за руін і вузкіх вулачак, грозным нямецкім танкам цяжка развярнуцца. Вось амаль двухсот тонныя "Маѓсы" і зусім не могуць праехаць...
  Як і меркавала Святлана "Леѓ" праехаѓ крыху, і ѓткнуѓся кучу смецця. Раздаѓся выбух. Гусеніца лопнула, адляцела пара пашкоджаных каткоѓ.
  Паранены танк спыніѓся і з яго ствала вылецеѓ снарад...
  Недзе грымнуѓ наводдаль, пайшоѓшы ѓ руіны. Бландынка Святлана, нібы змейка прашыпела:
  - Вось гэта мой разлік! Адкрылі рахунак...
  Дзяѓчына-капітан зноѓ вымушана адпаѓзаць. Немцы і іх сатэліты не могуць выкарыстоѓваць у завалах сваю тэхнічную перавагу. Па віне ѓпартага Гітлера арды Трэцяга Рэйха ѓгразлі ѓ пазіцыйных баях у даволі вялікім і добра ѓмацаваным горадзе.
  Мірабела шпурляе гранату. Прымушаючы рабіць падбітых немцаѓ ці арабаѓ сальта, пераварочваючыся. У аднаго з гітлераѓскіх баевікоѓ адрывае руку, і на ёй вісяць, англійскі гадзіннік з компасам.
  Мірабела з усмешкай прамаѓляе:
  - Што компас паказвае вам - шлях у пекла!
  І прыгожая дзяѓчынка стрэсвае з пыльнай пяткі, кавалак прыліплай керамікі.
  Анжаліка таксама атрасае пыл, са сваёй пругкай, поѓных грудзей. Соску ад бруду амаль чорныя, і свярбяць. А паспрабуй памыцца. Зноѓ даводзіцца закопвацца, калі пішуць нямецкія пісталет-кулямёты. І прапаѓзаць па-пластунску.
  Батальён дзяѓчат трымае пазіцыі, хаця ідзе артабстрэл. І ірвуць цяжкія снарады, а з неба падаюць бомбы... Але нішто не зломіць мужнасць савецкіх гераінь.
  Вось Святлана бачыць, як прапаѓзае "Пантэра". Ну, гэты танк ужо не такі страшны.
  Можна прабіць яго ѓ борт. Дзяѓчынка, чхнула, выплюнула які лез у вытанчаны рот пыл. Узяла ѓ руку гранату, абцяжараную выбухам-пакетам. Трэба падпаѓзці неѓзаметку. Але вакол столькі дыму.
  Анжаліка стала падбірацца, упіраючыся ѓ дрэн босымі пальцамі ног і локцямі. Яна нагадвала кошку, якая высочвае мышаня. Дзяѓчына памятала вайну з таго страшнага лета сорак першага года, калі вермахт вераломна ѓварваѓся ѓ абшары СССР. Было ні дзяѓчыне, амаль дзяѓчынцы страшна? Спачатку так, але потым прывыкаеш. І ѓжо сталыя парывы снарадаѓ успрымаеш, як пасрэдны шум.
  Вось і зараз узарвалася зусім побач. Дзяѓчына шлёп на жывот. Зверху праносяцца, нібы зграя дзікіх пчол аскепкі. Анжаліка шэпча патрэсканымі вуснамі:
  - У Імя справядлівасці Госпадзе!
  Дзяѓчына паскарае паѓзок і вось з разбегу шпурляе гранату, з прыробленым выбухам-пакетам. Прэзент ляціць па дузе. Раздаецца выбух, больш тонкая бартавая браня "Пантэры" паддаецца. Нямецкі танк пачынае гарэць, дэтануе баявы камплект.
  Святлана з усмешкай шэпча:
  - Дзякуй табе за ѓсявышні Ісус! Аднаму табе я веру! Аднаму табе малюся!
  Пантэру разносіць. Адарваны, доѓгі ствол закопваецца ѓ друз. Лабавая браня, адарваѓшыся ад бартавой, нагадвае савок.
  Святлана, чые вочы, на карычневым ад пылу і загару твары зіхацяць васількамі, прамаѓляе:
  - Чым больш у ворага дубоѓ, тым мацнейшая наша абарона!
  Анжаліка вельмі сэксуальная, у сваіх чорных трусіках, і голым, пыльным, моцным целам. Дзяѓчынка вельмі спрытная. Яна ѓмее кідаць аскепкі шкла босымі пальцамі ног.
  Вось шпурнула зараз сваёй хупавай, пакрытай пластом пылу ножкай востранькі прадмет. І ѓпіліся, проста фашысту ѓ горла. Прыгожая Анжаліка залапатала:
  - А я сэкс-сімвал, і сімвал смерці!
  . РАЗДЗЕЛ Љ4
  Дзяѓчына, пасля чаго зноѓ папаѓзла страляючы. Вяла агонь і Святлана.
  Красуня-капітан, Наташка, ссекшы фашыста, прачырыкала:
  - Жыццё ланцуг, а дробязі ѓ ім звёны...
  Мірабела стрэліла, размаіла фрыцу галаву і дадала:
  - Нельга звяну не надаваць значэння!
  Святлана, зноѓ трапна стрэліѓшы, прасіпела:
  - Але цыкліцца на дробязях ніяк нельга...
  Мірабела сапраѓды пальнуѓшы, дадала:
  - Інакш ланцуг ахіне цябе!
  Яшчэ адна дзяѓчына Алімпіяда, таксама вельмі прыгожая, разам з піянерам Сярожкам прыгатавала міну на провадзе. Яны ѓдваіх штурхнулі яе... Пралезла падступная казяѓка ѓ гусеніцу "Тыгра"-2. І як ірване гэтую даѓгаствольную нямецкую машыну.
  Белабрысы хлопчык Сяргей усклікнуѓ:
  - Наша Раша, вам параша!
  І ледзь паспеѓ адскочыць, мільгануѓшы, чорнымі, збітымі пятачкамі, ад падальнага даху.
  Алімпіяда пагладзіла хлопчыка па шыі і вымавіла:
  - Ты вельмі шустры!
  Піянер прабраѓся на фронт і прыстаѓ да жаночага батальёна. Хлапчук нават вельмі вынаходлівы. Напрыклад, самалёцікі рабіѓ, каб збіваць фашысцкія штурмавікі. Калі паднімаюцца Фоке-Вульфы, ці ТАЯ-152, тое раздаецца неверагодна аглушальны роѓ.
  Немцы наносяць удары пад сімфонію Вагнера. Такая велічная мелодыя.
  Алімпіяда з прыкрасцю вымаѓляе:
  - Усё яшчэ нас спрабуюць узяць на спалох!
  Хлапчук-піянер з пафасам праспяваѓ:
  - Расійскі воін смерці не баіцца,
  Нас смерць пад зорным небам не возьме!
  За Русь святую моцна будзе біцца,
  Я зарадзіѓ магутны кулямёт!
  Алімпіяда, рослая мускулістая дзяѓчына, з шырокімі сцёгнамі і плячыма - тыповая сялянка. Адзенне падарвалася падчас баёѓ у лахманы, моцныя ногі босы, валасы сплеценыя ѓ дзве касы і моцна прапыліліся.
  Завушніцы ѓсяго адзінаццаць гадоѓ, хударлявы ад недаядання, падрапаны і брудны хлопчыка, у адных толькі шортах. Белыя ад прыроды валасы, у хлопчыка сталі шэрымі, а рэбры прасвечваюць скрозь, тонкую загарэлую і брудную скуру. Ногі жудасна збітыя, і ѓ апёках, ударах, з пухірамі. Праѓда лёс захоѓваѓ дзіця ад сур'ёзных раненняѓ.
  Алімпіяда на яго фоне здаецца вялікай і тоѓстай, хаця дзяѓчына зусім не тлустая, а з моцным, трэніраваным мясам на костках. Прычым, голад здавалася, зусім не адбіѓся на яе мажнай і буйнай постаці.
  Дзяѓчына страляе з цяжкай супрацьтанкавай стрэльбы. У лоб нямецкія машыны не прабіць, а вось у гусеніцы ёсць шанц.
  І здаравенны "Леѓ" атрымаѓшы важкай выбухоѓкай у хадавую частку, стаѓ, нібы заѓзяты курэц пускаць дымок.
  Завушніца праспяваѓ з яхідцай:
  - Фрыц смярдзючы не падумаѓшы, ля пад'езда закурыѓ! Ён, вядома ж, вялікую, непрыемнасць атрымаѓ!
  Алімпіяда, мільгаючы мускулістымі, загарэлымі ікрамі, адбіла босымі, прыгожымі нагамі чачотку. Дзяѓчына праспявала:
  - З іконы мільгаюць святых рускіх асобы... Дай Бог замачы ты хоць з тысячу фрыцаѓ! А калі хто больш фашыстаѓ загудзе - ніхто вас, паверце, за тое не асудзіць!
  Пасля чаго перазарадзіла супрацьтанкавую стрэльбу і зноѓ стрэліла. Нямецкі транспарцёр зноѓ пусціѓ струмень дыму.
  Дзявочы батальён наносіѓ фрыцам істотны ѓрон. Але і сам нёс страты. Вось адну дзяѓчыну разарвала напалову, і яе тварык стаѓ такім, нягледзячы на пыл бледным.
  Большая частка Сталінграда ѓжо захоплена фашыстамі, але тое, што засталося ад горада, не жадае паддавацца і здавацца.
  Святлана тым часам спрабуе прабіць "Тыгр". Магутная нямецкая машына атрымала гранатай у бок, але не паддалася. Разгортваецца, каб паліць з гарматы. Дзяѓчыне даводзіцца закопвацца ѓ зямлю, і друз, каб не раздушыла выбухная хваля, выпушчанага прэзента.
  Святлана ціха шэпча:
  - Мама тата даруй!
  Мірабела кінула ѓ "Тыгр" гранату, тая ѓзарвалася на лбе. Дзяѓчына прашыпела:
  - Пра тое, што святло вучэнне зімой вясной... Сцвярджаю без выключэння, што Гітлер гад чумны!
  Анжаліка, разбіваючы прыцэл фашыстам, і паліваючы іх чаргой, працадзіла:
  - У труне, я фюрара ѓбачыла зараз! І рушыла ѓбогаму нагою прама ѓ вока!
  Рудая дзяѓчына і сапраѓды шпурнула босымі пальцамі гранату ѓ танк. Дагадзіла ѓ ствол... Рушыѓ услед выбух і рулю "Тыгру" пакарэжыла.
  Баязлівы немец узяѓ і падаѓся назад.
  Святлана прагугнявіла праз ноздры:
  - Наша, вашай не саступіць!
  Мірабела ссекла куляй гітлераѓскага найміта і праспявала:
  - А злодзей то не жартуе! Рукі ногі, ён рускім вяроѓкамі круціць! Зубы ѓ самае сэрца ѓтыкае... Айчыну да дна выпівае!
  Святлана хіхікнуѓшы, раѓнула:
  - Фюрар дзіка гарлапаніць, надрываецца!
  Мірабела пальнуѓшы, дадала:
  - Ну, а смерць пыхкае, ухмыляецца!
  Вось з'явіѓся яшчэ больш небяспечны "Штумртыгр". Ён разбурае цэлыя будынкі, і бункеры. Прычым, да пазіцый савецкіх войскаѓ не набліжаецца. Машыну трымаюць пад прыкрыццём нямецкія кулямётчыкі.
  Святлана бачыць, што падабрацца да пазіцый фрыцаѓ нерэальна. Затое ѓ небе Фоке-Вульф. Адна з такіх машын падлятае бліжэй да савецкіх пазіцый. Дзяѓчаты па ёй адчыняюць агонь.
  Анжаліка шпурляе гранату, і люта прамаѓляе:
  - У глыбокай смерці - прабачэння няма!
  Пасля чаго дзяѓчына, дае чаргу з аѓтамата. Хутка адкочваецца. Хутка пад'язджае параѓнальна новы нямецкі танк "Пантэра"-2 з маленькай вежай і ніжэйшым сілуэтам.
  Некалькі дзяѓчынак кідаюць у нямецкую машыну гранаты. Тая, атрымаѓшы прэзенты, застывае і не ѓ сілах павярнуцца.
  Анжаліка свіснула, прашыпеѓшы:
  - Вось гэта новая пошасць! Ёй парвём мы пасці!
  "Пантэра"-2 агрызнулася і стрэліла са сваёй больш магутнай прылады.
  Агністы слуп раскалоѓ паветра, і маментальна нагрэѓ і наэлектралізаваѓ атмасферу.
  Анжаліка хіхікнула, снарады праляцелі міма напаѓголай дзяѓчынкі. Рудая бессаромная трасянула сцёгнамі і вывела:
  - А Ньютан ворагаѓ разбіѓ, скінуѓ ярмо з трона! Фрыцам ён пастанавіѓ, свой закон Ньютана!
  Сталінград увесь ахоплены пажарышчамі, калі здавалася языкі агню, ліжуць неба і трашчаць фіялетавыя, аранжавыя, а пунсовыя іскры! А кожная іскрынка, нібы вырвалася з пякельнага замка прывід.
  Святлана, зваліѓшы нямецкага байца, бліснула блакітнымі вачыма, праспявала:
  - Чаго ты скуголіла дурная бабулька? Павер, па табе плача проста псіхушка!
  Мірабела на распеѓ праспявала, ведучы агонь па фашыстах:
  - Як добра прылегчы на траѓку і фрыцам па галаве паддаць! Уладкаваць фюрару прыпарку, і з аѓтамата кулі слаць!
  Дзяѓчына дзіка хіхікнула, і перавярнулася з жывот на спіну. Зрабіла ножкамі веласіпед. Уверх паляцела граната. Пралятаючы Фоке-Вульф атрымаѓшы аскепкамі пад чэрава, жвава узняѓся вышэй. Відаць, вострыя аскепкі яго падранілі. Фашысцкае стварэнне загарэлася, і стала губляць кавалачкі абламаных крылаѓ.
  Святлана, бачачы, як Фоке губляе вышыню, прасіпела:
  - Вось гэта семафор! На борце вісіць сякера!
  Нямецкі самалёт узарвала, раскідваючы ва ѓсе дальнія куткі неба абломкі. І куды фашысцкі ас дзеѓся. Зрабіѓ свой апошні разварот. У тлен пайшоѓ кат, а не пілот!
  Мірабела чхнула, рассейваючы пыл і, вымавіла:
  - Быць або не быць? Гэта не пытанне!
  Анжаліка зноѓ кінула кавалак шкла нагой, ды так што той, трапіѓшы ѓ вока, выйшаѓ у фрыца, праз патыліцу:
  - Я танкавая армада! А вам лячыцца трэба!
  Немцы і іх сатэліты паспрабавалі прасоѓвацца, закідваючы наперадзе гранатамі. Такая тактыка супраць дзяѓчат не дзейнічала. Вось Сярожка разгарнуѓ катапульту, і як садане па ворагу ѓ адказ.
  Хлопчык-піянер зароѓ:
  - Санта Клаѓс які раздзірае пашчу Гітлеру!
  Зарад катапульты, упіѓся ѓ натоѓп фашыстаѓ, прымусіѓ іх разлятацца, і пры гэтым пераварочвацца ѓ паветры. Фрыцы падалі, і разбіваліся аб абломкі сцен.
  Танк "Тыгр"-2 страціѓшы раѓнавагу, сутыкнуѓся са "Львом". Эх, лева, дзе твая грозная назва?
  Святлана заѓсміхалася і адказала:
  - Ну, а Сярожка малайчына!
  Хлопчык агрэсіѓна раѓнуѓ:
  - Піянер заѓсёды гатовы!
  Дзяѓчынка ѓ адказ матнула босай ножкай.
  Дзяѓчына-капітан зноѓ пачала цвізіць. А Алімпіяда паказытала Сяргею вузкую ступню, якая яна ѓ яго цвёрдая! Нездарма хлопчык не баіцца бегаць па пажарышчы.
  Мірабела на распеѓ, вымавіла:
  - Юнацтва гэта добра - старасць гэта дрэнна!
  Анжаліка гэта не маркотная рыжуха пагадзілася:
  - Няма нічога горш старасці! Гэта і сапраѓды, самае агіднае стан з усіх магчымых!
  І дзяѓчынка зрабіла скачок з пераваротам. Ёй прадставіліся на хвіліну агідныя бабкі. Не, не параѓнаць, старую жанчыну з дзяѓчынкай. А якая прыгажосць, у стройных целах.
  Анжаліка ѓзяла і праспявала:
  - Цякуць за годам, гады караванам,
  Бабулька расцірае ѓ ступе хну...
  І што ж з стройным маім табарам,
  Як задзелася юнацтва не разумею!
  Святлана бліснула вачыма, зваліла немца трапленнем у пахвіну і заѓважыла:
  - Не! Усё ж такі на вайне ёсць такое хараство - застацца вечна малады! Вечна п'яны!
  Алімпіяда паклала ѓ катапульту новы зарад. Гэта нешта накшталт добрага мінамёта. Дзяѓчына прашыпела:
  - Не пасуй, а пасуй!
  Завушніца шаркнуѓ, тонкай, але спрытнай ножкай, і раѓнуѓ:
  - Фрыцам фас!
  І граната разам з узрыѓ-пакетам з усяго размаху праляцела ѓ пазіцыі Гітлераѓцаѓ.
  Ды не даваѓся ім Сталінград. Трэці месяц з канца чэрвеня ідзе штурм, а горад усё ѓзяць не ѓдаецца. На іншых участках фронта гітлераѓцы дасягнулі поспехаѓ, але толькі не на гэтым.
  Святлана стрэліла з пісталета, і зароѓ:
  - Усё немагчыма, здараецца магчымым... Не трэба рабіць светабудову вельмі складаным!
  І патрапіла ѓ бензабак матацыкла. Машына выбухнула, і агнязарныя віхуры, асвятлілі задымлены пейзаж. А немец быѓ разарваны агністай лапай.
  Дзяѓчынка-капітан пракрычала:
  - Люблю я забіваць зло! І гэта найвышэйшае дабро!
  Мірабела лупанула немцаѓ чаргой і прашыпела:
  - Пагуляем дзікабраз!
  Анжаліка адкрыла агонь, больш прыцэльна. Некалькі чарнаскурых засталося ляжаць на пакрытым дзідай друзу:
  - Забі ворага! - Прашаптала дзяѓчынка.
  Мірабела гулліва праспявала:
  - Нафарбаваѓшы Гітлера памадай, Майнштэйна лакам для валасоѓ, пацягну вас у палон прынцэсы, згрызе вас верны сабака!
  Святлана, ведучы агонь, прашыпела:
  - Давай вечарам, Адольф павесіцца... Хопіць галаву дурыць! Давай увечары, ляці крэчатам - каб фашыстаѓ моцна біць!
  Мірабела ѓ лютасці вымавіла, збіваючы каску з галавы штурмавіка:
  - Мы можам! І мы зробім!
  Дзяѓчыны з батальёна "Ленін", спынілі прасоѓванне іншаземнага войска. Фрыцы прасоѓваліся наперад, літаральна закідваючы трупамі прастору. Не дапамагаѓ і танк "Леѓ", з якім звязваліся надзеі. Вось мадыфікацыя машыны са 150-міліметровай гарматай.
  Анжаліка збівае прыліплы да аголенага соску камень. У дзяѓчыны такія прыгожыя і поѓныя грудзі. Дзяѓчынка з дапамогай нагі кідае гранату. Нага ж мацнейшая, чым рука, і кідок праходзіць далей.
  "Леѓ" атрымаѓ па гусеніцы разрыѓ, і спыніѓся. Стрэліѓ са сваёй магутнай пашчы. Грукат, і абвал.
  Анжаліка, сплёѓваючы, прамаѓляе:
  - Рускі воін ад болю не стогне!
  І зноѓ дзяѓчынка страляе. І робіць гэта на рэдкасць трапна. Які высунуѓся з вежы фашыст завальваецца зваротна.
  Рудая, амаль голая дзяѓчынка прамаѓляе:
  - Дарэмна супернік лічыць, што рускіх здолеѓ ён зламаць! Хто адважны, той у баі нападае, ворагаѓ будзем люта біць!
  І Анжаліка перакочвае мышцы прэса, які ѓ яе вельмі нават рэльефны.
  Эх, да чаго ж дзяѓчаты прыгожыя! Дык не хочацца, каб хоць адна з іх загінула.
  Прабегла Сталеніда... Вельмі прыгожая дзяѓчына, з пухнатымі, белымі валасамі. Яна неяк прымудраецца мазаць іх якім зеллем, каб яны не пэцкацца.
  Дзяѓчына вельмі прыгожая, з фігуркай Венеры, толькі больш падцягнутай і рэльефнай. Адзення на ёй, толькі станік і трусікі. Усё астатняе ѓжо падарвалася. Але якім вытанчанасцю адрозніваюцца ножкі! Гэта не дзяѓчына, а пячатка дасканаласці, вянок прыгажосці.
  Яна і перасоѓваецца па-асабліваму, нібы вавёрачка. А босыя ножкі так і мільгаюць, і пятачкі, на здзіѓленне застаюцца чыстымі. Сталеніда страляе, і фашыст атрымлівае язву ѓ грудзях.
  Дзяѓчына прамаѓляе:
  - Вернасць Радзіме - вышэйшае слова!
  Анжаліка са смяшком заѓважыла:
  - Здымай станік і заставайся як я ѓ трусах!
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Гэта непрыстойна!
  Анжаліка страсянула сцёгнамі, трапна пальнула і праспявала:
  - Нешта камсамолак стала не звычайная! З голымі грудзьмі так хадзіць - вельмі непрыстойна!
  Сталеніда хіхікнула і заѓважыла:
  - Навошта дастаѓляць радасць фрыцам, глядзець на нашу прыгажосць!
  Анжаліка рашуча адказала:
  - Прыгажосць у нас смяротная!
  Стальная дзеѓка хіхікнула і пальнула па ТАЯ-200. Машына фашыстаѓ загарэлася. А прыгажуня бландынка вякнула:
  - Смерць злу!
  Анжаліка хіхікнула:
  - І жыццё дабру!
  Сталеніда ѓбачыѓшы, што немец падае, рыкнула:
  - Вось гэта найвышэйшая каштоѓнасць! Не думайце фашысты, што вы перамаглі!
  Анжаліка як заспявае:
  - Чакае перамога! Чакае перамога... Тых, хто прагне кайданы разбіць! Чакае перамога! Чакае перамога! Мы здолеем фашыстаѓ разбіць!
  Прыгожая дзяѓчына, і яе голыя грудзі так і ходзіць ходырам. Добра з аголеным тулавам у спякоту, якую ѓзмацняюць пажару.
  Святлана зараз выглядала куды больш рашучай. Яна пальнула па фрыцах з пісталет-кулямёта, і раѓнула:
  - Я вас спакладаю!
  І сапраѓды фашысты атрымалі смяротныя прэзенты і труны! А дзяѓчына паказала ім дулю, збудуем босыя пальцы ног. І засвістала, як салавей-разбойнік. Прычым праз пальчыкі ніжніх канечнасцяѓ.
  Капітан-дзяѓчынка вельмі разумная. І бліскучая. І зусім не жорсткая. Ёй таксама часам станавіцца шкада салдат ворага, у якіх могуць аказацца дзеці, што будуць плакаць па забітых бацьках.
  Святлана зрэшты, гоніць ад сябе такія думкі, дык ад іх хочацца расплакацца. А не рускія ж прыйшлі да немцаѓ, каб рабаваць і забіваць. Не, гэта немцы і цэлая агрэсіѓная зграя іншаземцаѓ з усяго свету ѓварвалася на расійскія абшары.
  Святлана перахрысцілася, і стрэліла ѓ які спрабуе неѓзаметку падабрацца да пазіцый рускіх фрыца... У таго выцек выбітае куляй вока і мозг.
  Дзяѓчына-капітан заѓсміхалася і вымавіла, дасціпна:
  - Прама вока ѓ вока, да галавы галава!
  Святлана сапраѓды стрэліѓ, і патрапіла ѓ матацыкл з каляскай. Машына стала рвацца, і кулямёт адляцеѓ, некалькі разоѓ перавярнуѓся. Потым яго дула ѓпілася ѓ друз.
  Дзяѓчына пацерла голую, пыльную падэшву аб друз. І зноѓ прыцэліла. Яе вясёлая, юная мордачка даволі выскаліліся. Дзяѓчынка праспявала:
  - Не, сказалі мы фашыстам, не пацерпіць наш народ, каб рускі хлеб духмяны, называѓся словам брод!
  Мірабела зрабіла вельмі дакладны стрэл, ад якога запалаѓ Фоке-Вульф, і праверашчала:
  Для нягодніка вядома выбар ясны,
  За долары ён Русь гатовы здрадзіць...
  Але рускі чалавек, тым і выдатны-
  Што жыццё за Радзіму гатовы аддаць!
  Дзяѓчына, зрабіла сальта і паказала гітлераѓцам дулю, і пракруцілася, і кулі не краналі прыгажуню.
  З'явілася Анжаліка, гэтая прыгажуня, амаль голая, і мурзатая нібы чартоѓка, шпурнула адразу двума ножкамі гранаты. І праверашчала:
  - Тое, што я маю, тое... Фрыцам у востры бок!
  Алімпіяда паправіла Анжаліку:
  - Вострым, у бок, а не ѓ востры бок!
  Дзяѓчына хіхікнула і скаланула сваімі кавуновымі грудзьмі, і запусціла гранату выкарыстоѓваючы гранату з выбухам пакетам. "Тыгр" атрымаѓ па рулі, і вывярнуѓся гэты крывы твор мастацтва.
  Пасля чаго гітлераѓскае стварэнне падалася назад. Стала паѓзці нібы чарапаха якую заспеѓ пажар.
  Святлана праспявала, весела падміргваючы:
  - І "Тыгр" адыходзіць і немцы хаваюцца!
  Дзявочы батальён манеѓраваѓ пад ударамі, авіяцыі з паветра і цяжкі гармат. Вось ударылі рэактыѓныя бамбаметы, падняліся ѓ неба разбітыя, распаленыя стромы. І загарэліся камяні. На шчасце ні адна з дзяѓчын, не загінула, затое адправіліся на тое святло мужчыны - якіх не гэтак шкада! І ляцяць душы - адны ѓ рай, а іншыя ѓ пекла! Дзе ѓжо чэрці з віламі чакаюць тых, хто не верыѓ у Езуса.
  Анжаліка самая сэксуальная з ваяѓніц у лютасці: ну няѓжо фашысты са свайго "Штурмтыгра", могуць абстрэльваць пазіцыі савецкіх войскаѓ і забіваць чырвоных ваяроѓ?
  І дзяѓчына прыхапіла босымі нагамі гранату і закруцілася ѓ каскадах сальта. І круцілася ѓсё больш і хутчэй. І потым з усяго размаху шпурнула падарунак смерці ѓ шырокае рулю "Штурмтыгра". Голыя, загарэлыя ногі красуні мільганулі, і граната ѓляцела ѓ шырокае рулю. І магутная машына спачатку падавілася, а затым і ірванула. Два "Каралеѓскія тыгры", што стаялі па бартах "Штурмтыгра", былі падкінуты, і разляцеліся ѓ розныя бакі. З іх сарвала каткі, і тыя пасыпаліся, лятучы, як каралі, якія трэснулі каралі.
  Выбухная хваля падкінула Анжаліку, і дзяѓчына паляцела дагары нагамі. І яе пераварочвала, разгойдвала і шпурляла. Але красуня ѓсё ж прызямлілася, востры друз, і раскрышаныя камяні ѓпіліся ѓ яе голыя падэшвы. Дзяѓчыне было балюча, і нават праз мазолісты ступню, прабіла вастрыё.
  Але Анжаліка знайшла ѓ сабе сілы ѓстаць і прагарлапаніць:
  - Вы фашысты будзеце ѓ попеле!
  Святлану, і іншых дзяѓчат падкінула выбухной хваляй, і нават крыху памяла. Але ні адна з прыгожых ваяѓніц не загінула. Дзяѓчаты сустрэлі ѓраганным і трапным агнём. Здушыѓшы гітлераѓцаѓ, якія выскачылі, і іншых агрэсіѓных насякомых абложнікаѓ СССР.
  Мірабела праспявала з вялікім натхненнем:
  - І калі труба Гасподняя нас на бітву, з камсамолам будзем разам мы сябры! І па волі Госпада на нябесным пераклічку буду я!
  Анжаліка, абтрасаючы пыл з пабітых у кроѓ падэшваѓ і, праспявала:
  - Ленін, партыя, камсамол! Фюрара мы адпраѓляем у дурдом!
  Дзяѓчыны аглушальна сталі рагатаць, а Завушніца з трывогай і прыкрасцю вымавіѓ:
  - А мая катапульта, не такая дакладная - як гэтыя голыя і моцныя ножкі Анжалікі!
  Алімпіяда, пагульваючы цягліцамі рук, заявіла:
  - Ну, нічога! Ты яшчэ прыдумаеш. Нешта круцейшы!
  Сталінград трымаѓся ѓпарта. Але на Каѓказе сітуацыю пагоршыла ѓступленне ѓ вайну Турцыі.
  Адкрыццё другога фронту з мільённым асманскім войскам гэта вядома ж дадало праблем.
  Баі разгарнуліся і ѓ Закаѓказзе. І паперлі туркі з вялікім націскам...
  Увосень і ѓзімку ѓ выніку разлютаваных баёѓ Каѓказ упаѓ... І апынуѓся акупаваны гітлераѓцамі і туркамі.
  Адчайна біліся на Каѓказе ѓсе народы Расіі.
  Зрэшты, нядрэнна б'юцца і савецкія дзяѓчаты на СУ-100.
  Хаця становішча Расіі і здаецца безнадзейным. Але ваяѓніцы разам з Лізаветай ваююць нібы арліцы.
  Кацярына націскае босымі пальчыкамі ножак на рычажок. Пасылае снарад які прабівае гітлераѓскую машыну Е-50 у борт і раве:
  - За вялікі чырвоны і барвовы камунізм!
  Алена таксама лупанула з гарматы выкарыстоѓваючы голую, хупавую ножку. Яна сапраѓды ѓразіла танк суперніка.
  Дзяѓчынка прачырыкала:
  - За маю цудоѓную Расію!
  Эфрасія агрэсіѓна заѓважыла, ведучы вельмі трапны агонь:
  - Слава нашай Айчыне!
  І таксама выкарыстоѓвае босыя, точаныя ножкі.
  Савецкая машына вельмі моцная і баявая. А страляе практычна трапна.
  СУ-100 здольная прабіць Е-50 у борт. Але дзяѓчыны нават у ілоб яе прабіваюць пападаючы ѓ заману ці ѓсутыч. І дзівяць метал наскрозь.
  Лізавета, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, стрэліла ѓ суперніка. І прачырыкала:
  - З блакітнага раѓчука...
  Кацярына таксама пальнула, на гэты раз націснуѓшы на рычажок пунсовым саском і прабуркавала:
  - Пачынаецца рака...
  Алена, агрэсіѓна выскаляючыся, і шыпячы, выдала:
  - Ну, а сяброѓства пачынаецца...
  І голай пяткай таксама націснула на рычажок.
  Эфрасія прабуркавала, ведучы агонь па непрыяцелю:
  - З усмешкі!
  Дзяѓчыны працуюць на СУ-100 вельмі актыѓна. І разбураюць варожую тэхніку.
  А на подступах да Бака піянеры рыюць акопы. Тут хлопцы розных нацыянальнасцей. Шмат у прыватнасці і светлых галовак мільгае. Ёсць і рыжыя і чорныя і русыя дзеці.
  Адно іх аб'ядноѓвае: вера ва ѓрачыстасць камунізму і босыя ножкі. Зразумела, што не ва ѓсіх падчас вайны ёсць абутак, і таму ѓ знак салідарнасці ѓсе дзеці фарсяць голымі, круглымі пятачкамі. Зіма ѓ Закаѓказзе даволі мяккая, і калі рухаешся і працуеш рыдлёѓкамі холаду не такія і страшныя.
  Дзеці працуюць з энтузіязмам, і спяваюць:
  Узвейцеся вогнішчамі, сінія ночы,
  Мы піянеры - дзеці працоѓных...
  Набліжацца эра светлых гадоѓ,
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  І вось зноѓ гучыць сігнал трывогі. Хлопчыкі і дзяѓчынкі скачуць на дно акопа. А зверху ѓжо пачынаюць ірвацца снарады: працуе варожая артылерыя.
  Пашка з прасіла Машку:
  - Ну, ты думаеш, мы ѓстоім?
  Дзяѓчынка ѓпэѓнена адказала:
  - Устоім хоць раз, у самы цяжкі час!
  Піянер Сашка лагічна адзначыѓ:
  - Наш гераізм непахісны.
  Хлопчык пастукаѓ голай падэшвай па камянях. Мабыць хлапчук набіѓ сабе самавітыя мазалі.
  Дзяѓчынка Тамара заѓважыла:
  - Мы будзем змагацца не ведаючы страху,
  Мы будзем секчыся не кроку назад...
  Хай густа прасякнута крывёю кашуля
  Больш ворагаѓ звярні віцязь у пекла!
  Хлопчык Руслан, піянер з чорным валасамі, адзначыѓ:
  - Мінуць стагоддзі, надыдзе эпоха,
  У якой не будзе пакуты і хлусні...
  За гэта бярыся да апошняга ѓздыху
  Служы сваёй Радзіме, ты ад душы!
  Хлопчык Алег, худзенькі і бялявы прачырыкаѓ, вершы:
  Няма не згасне зоркі,
  Позірк сакаліны, арліны...
  Голас народа звонкі -
  Шэпт прыцісне змяіны!
  
  Сталін жыве ѓ маім сэрцы,
  Каб мы не ведалі смутку,
  У космас адчынілі дзверцы,
  Зоркі над намі зіхацелі!
  
  Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  І заззяе Сонца,
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  Хлопчыкі і дзяѓчынкі дружна заапладзіравалі.
  Але вось ужо ляцяць рэактыѓныя штурмавікі і скідаюць бомбы. І гэта агрэсіѓны заход.
  Алег і Сашка паднялі рагатку і запусцілі прэзент смерці. І бочачка ѓразіла гітлераѓскі штурмавік.
  Дзяѓчынка Наташка праспявала:
  - Камсамол не толькі ѓзрост,
  Камсамол мой лёс!
  Пакорым я веру космас,
  Будзем жывыя назаѓжды!
  Ахмед хлопчык піянер з Азербайджана з усмешкай адказаѓ:
  - Ты яшчэ не камсамолка Наташка!
  Дзяѓчынка злосна тупнула босай ножкай і адказала, пявуча;
  Побач з бацькамі, з песняй вясёлай,
  Мы выступае за камсамолам...
  Набліжацца эра светлых гадоѓ,
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Кліч піянераѓ - заѓсёды будзь гатовы!
  Алег таксама тупнуѓ босы, дзіцячай ножкай і зароѓ:
  Мацней молат сцісні пралетарый,
  З тытана рукой ламаючы ярмо...
  Мы праспяваем нашай Радзіме тысячу арый,
  Прычым святло нашчадкам, дабро!
  Дзеці ѓ захапленні. І сапраѓды, немцы адбамбілі, і толькі адной дзяѓчынка асколак трапіѓ у босую, круглую, ружовую пятачку.
  Піянерка ѓскрыкнула, але тут жа прыкусіла губу.
  І вось яны падрыхтаваліся адбіваць атаку. І ѓжо ідуць танкі з фашыстамі. Рухаюцца грозныя Е-100. Такія магутныя і небяспечныя машыны.
  У іх такая абарона. Што не праб'еш ні з аднаго ракурсу. Не пад адным кутом не праб'еш. Адзіны шанец - гэта разбіць гусеніцы.
  Дзеці гатовы да бойкі, і махаюць босымі ножкамі. Вось яны на дроце штурхаюць пад гусеніцы фашыстам пакеты з самаробнай узрыѓчаткай. Тая спрацоѓвае і разбурае каткі танкам арміі Роммеля.
  І гэта грозна выглядае.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5
  Сашка пішчыць:
  - Слава камунізму!
  Хлопчык Пашка страляе разам з Алегам з рагаткі і верашчыць:
  - Піянерам слава!
  Хлопчык Руслан разам з дзяѓчынкай Суфір падцягвае дротам міну пад немца і крычыць:
  - Слава СССР!
  Дзеці з Азербайджана і рускія хлопцы ваююць. Загарэлыя, худзенькія, басаногія піянеры, супраць каласальнай армады танкаѓ.
  Дзяѓчынка Тамара тупае хупавай, маленькай, босай ножкай і прамаѓляе:
  - Слава Расіі слава!
  Піянер Ахмет пацвярджае, ведучы агонь па суперніку:
  - Мы разам дружная сям'я!
  Хлопчык Рамзан, рыжанькі азербайджанец пацвярджае, падбіваючы машыну:
  - Са слове мы сто тысяч Я!
  Дзеці дружныя... Вось і армянская дзяѓчынка Азатуі, таксама спрытна пры дапамозе дроту перакладае выбухны пакет пад гусеніцу фашыста, і пішчыць:
  - СССР сям'я народаѓ!
  Іншая армянская дзяѓчынка Агас, кажа:
  - Не сагнемся па фашызме:
  І босымі пальчыкамі ножак падцягнула дзяѓчынка дрот. Многія азербайджанскія і армянскія дзеці маюць светлыя валасы, і іх не адрозніць ад славянскіх дзяцей, якіх таксама шмат. Хто ад немцаѓ сышоѓ далей, іншыя рускія сем'і сяліліся ѓ Азербайджане яшчэ і пры царах.
  На Каѓказе шмат славян. Шмат змешаных пар. Ды і дзеці звычайна больш светлыя валасы маюць чым іх бацькі. А славяне-хлопцы загарэлі так, што не адрозніш ад мясцовых. Тым больш што дзеці звычайна больш падобныя, чым дарослыя.
  Так што інтэрнацыянальны савецкі батальён з хлопчыкаѓ і дзяѓчынак змагаецца, і ѓсе яны адзіныя, і вельмі падобныя. Іх голыя пятачкі, мільгаюць пры руху.
  І сноѓ дзеці дасылаюць прэзенты смерці. Шаміль і Сярожка абодва хлопчыкі-піянеры, цягнуць дрот. І вось нямецкі Е-50 спыняецца з прабітай гусеніцай.
  Хлопчыкі хорам спяваюць:
  Саюз непарушны, рэспублік свабодных,
  Згуртавала не грубая сіла, не страх...
  А добрая воля людзей адукаваных,
  А сяброѓства і розум, і смеласць у марах!
  І дзеці ѓ захапленні. Усміхаюцца белымі, роѓнымі зубкамі. І яны шчаслівыя, хаця ім і пагражае гібель.
  А немцы пруць. Падбітыя танкі страляюць з гармат і страчаць кулямёты.
  Некаторыя нямецкія машыны забяспечаны гранатамётамі і вельмі небяспечныя.
  Хлопчык Максімка і дзяѓчынка Зара з Азербайджана і яны ѓпіраючыся босымі ножкамі падцягнулі міну пад суперніка і падбілі фашысцкага мастадонты.
  І прааралі ва ѓсю глотку:
  - За СССР!
  Дзеці такія вясёлыя.
  Піянеры Абас і Уладзімір таксама выкарыстоѓваю зброю. У дадзеным выпадку катапульту і разбіваюць гітлераѓцу гусеніцу Е-75. Пасля чаго хлопчыкі праспявалі:
  - За веліч планеты пад покрывам камунізму!
  Алег і Абдула таксама піянеры розных народаѓ, але з адзіным сэрцам, таксама запускаюць узрыѓчатку. Здзіѓляюць Е-100 і спяваюць...
  Мы адкрылі нацыям планеты,
  У космас шлях, да нябачаных міроѓ...
  Гераічнасць подзвігі апеты
  Каб сцерці навечна смерці шнар!
  
  Пад Святым сцягам Расіі,
  У свеце, сяброѓстве, шчасці і каханні...
  Стануць людзі ѓсёй зямлі шчаслівейшыя,
  Пякельная цемра развеецца ѓ далечыні!
  Баявыя тут дзеці...
  Абдуррахман і Святлана - азербайджанскі хлопчык і дзяѓчынка з Беларусі разам нацягнулі дрот, і падбілі фашысцкі танк. І праспявалі:
  - Вялікае імя святой Расіі,
  Ззяе над светам - як сонечны прамень...
  Я веру ѓ адзінстве мы станем шчаслівей,
  Пакажам народам усім правільны шлях!
  Дзеці вельмі адважныя. І гітлераѓцы проста ѓ шоку ад такога ѓпартага, і лютага супраціву.
  Абудуррахман гэта піянер, атрымаѓ асколкам у голую падэшву. Прабіла мазолістым паверхню дзіцячай ножкі.
  Хлопчык прашыпеѓ:
  - А мне балюча!
  Святлане таксама трапіла ѓ круглую пятку, і падрапала плячо. Але дзяѓчынка прашыпела:
  - Піянераѓ не зламаць!
  Азім і Колька таксама таранілі нямецкую машыну.
  Хлопчыкі навялі пры дапамозе дроту і праспявалі:
  Праціѓнік падступны пайшоѓ у наступ,
  Але веру не здрыганецца, савецкі народ...
  Ворага чакае разгром і забыццё,
  А слава Расіі мацней заквітнее!
  Ворага чакае: разгром і забыццё,
  А слава Расіі мацней заквітнее!
  Дзеці адважныя і не згінаюцца. І яны жадаюць выйграць. І спяваюць, і ваююць.
  Немцы нясуць вялікія страты. Праѓда ѓ асноѓным у іх разбіты гусеніцы і каткі. А гэта не смяротна.
  Горш піянерам, якія трапілі ѓ палон.
  Хлопчыка Абдулхаміда, калі ён трапіѓ у палон, гітлераѓцы падняліся на прэнг. Уставілі босыя ногі піянера ѓ калодку, і сталі на крукі вешаць гіры. А затым распаліѓ агонь. І голыя пяткі пацана лізаѓ агонь. А на спіну абрынуѓся пуга. Білі доѓга. А затым сталі фашысты ламаць распаленымі абцугамі рэбры.
  Хлапчук, паміраючы пад катаваннямі, калі яму паламала чырвонае ад спякота жалеза рэбры, заспяваѓ:
  Берлін ужо амаль пад нашай уладай,
  У біноклі бачым пракляты Рэйхстаг...
  Спадзяюся, хутка будзе мір і шчасце;
  Які апішу ѓ сваіх вершах!
  
  Расія камунізм светам адкрыла,
  Яна сям'ёю стала людзям усім.
  Але сунуѓ Вермахт да нас свіное рыла,
  І кроѓ зараз фантанам плёскае з вен!
  
  Што фюрар забыѓся ѓ нас выпадкова,
  Жадаѓ здабыць зямелькі і рабоѓ!
  Пайшоѓ фашызм з паходам вельмі далёкім -
  І вось кашмар рэальны, пякельных сноѓ!
  
  Просты хлопец хлопчык басаногі,
  Нядаѓна чырвоны гальштук павязаѓ.
  Жадаѓ ён мір пабудаваць сам без бога,
  Але з неба раптам выкінуѓся напалм!
  
  Прыйшлося бегчы на фронт, нам самаволкай,
  Ніхто не хоча, браць такіх юнакоѓ!
  Але справіѓся дзяцюк-баец у вінтоѓкай,
  Годным аказаѓся шлях бацькоѓ!
  
  Змагаліся дзе і хітрасьцю, і сілай,
  А слабасць таксама горкая нажаль...
  Таварышам прыйшлося капаць магілы,
  Страгаць у мароз хваёвыя труны!
  
  Я піянер прывык зараз да пакут,
  У разведку ішоѓ босы, гурба хрумстаѓ.
  Магчыма за нявер'е пакаранне,
  Што Ісуса ведаць я не хацеѓ!
  
  Але што такое тры гадзіны Галгофы?
  Тры гады з лішкам працякло войны!
  У любым селішчы плачуць горка ѓдавы,
  Як паляглі ѓ могілкі краіны сыны!
  
  Я выжыѓ, быѓ кантужаны, паранены куляй,
  Але на шчасце сам застаѓся на нагах!
  Нямеччыны мы сапраѓды абавязак вярнулі,
  Тым фашызм растаптаны намі ѓ прах!
  
  Я памужнеѓ, але ѓсё яшчэ хлапчук,
  Вус не прабіѓся, але ѓжо тытан!
  Ды дарослы, і мабыць нават занадта,
  Бо сэрца стала цвёрдым як метал!
  
  Зорка героя - вышэйшая ѓзнагарода.
  Сам Сталін мне яе павер, уручыѓ!
  Сказаѓ: з такіх як ты прыклад браць трэба,
  Куюць байцы да дзвярэй у Эдэм ключы!
  
  Але сягоння адкладзі храбрац вінтоѓку,
  Вазьмі ты, абцугі, молат і працуй!
  Пабудуй з дрэва паруснік і лодку,
  І самалёт ствары, каб птушкай уверх!
  Вось гэта сапраѓды гераічная сага кіно... Але ѓсё роѓна прайграная.
  І Каѓказ захоплены.
  А ѓвесну 1945 гады, гітлераѓцы пачалі наступ на Саратаѓ. Іх войскі рухаліся нібы лавіна.
  А цяпер чацвёрка атрымала яшчэ больш магутны, і дасканалы "Е"-50 або "Пантэра"-3, які адрозніваецца моцным узбраеннем і абаронай.
  Ваяѓніцы адчувалі сябе вельмі ѓпэѓнена. Кіраванне танка самае сучасна з джойсцікамі. Найноѓшая машына. Нават рухавік газатурбінны. А вось поѓна яшчэ і "Пантэр"-2. Трыццацьчацвёрка любога ѓзроѓню не сапернік падобнай машыны.
  Герда напаѓляжала ѓ крэсле. Яна была бікіні. Дзяѓчаты ѓжо прывыклі змагацца напаѓголыя. Гарачыя пяскі пустыні абпальвалі іх босыя ногі, каменьчыкі гор калолі босыя падэшвы. Але ваяѓніцы зусім не зламаліся і не сцерліся ѓ парашкі.
  Камандзір экіпажа, узнагароджаная мноствам узнагарод, прашыпела:
  - А вось зараз і Расія супраць нас! Чакаюць новыя прыгоды, і перамогі!
  І страсянула сваёй белай, як сьнег галавой. Натуральная бландынка, вельмі прыгожая і загарэлая.
  Шарлота ѓхмыльнулася.
  Гэтая дзяѓчына мела медна-чырвоныя валасы, што гарэлі нібы полымя. Таксама прыгажуня, з бронзавым загарам. У бікіні, загарэлая, мускулістая. З босымі ножкамі, якія пратопалі і па гарачым пяску, і па вострых камянях.
  Вогнезарная д'яліца заѓважыла:
  - Рускія, мабыць, самыя фанатычныя нашы супернікі!
  Крысціна падала свой голас. У яе валасы медна-жоѓтыя, таксама гараць як полымя, але з залацістым адценнем. І той жа загар, мускулы, і прыгажосць. Выразнае і разам з тым далікатнае твар. І бікіні. Ножкі, якія адтапалі многія мілі па цвёрдай і пякучай паверхні, але не страцілі вытанчанасці, і плыѓных ліній. Босыя пальчыкі акуратна падстрыжаныя, і вельмі спрытныя.
  Рыжа-жоѓтая дзяѓчына спытала:
  - А чаму ты так думаеш?
  За яе адказала Магда. У гэтай дзяѓчыны валасы бела-залатыя, мядовая бландынка. Вельмі прыгожая, мускулістая, з выразным тварам, і сапфірава-ізумруднымі вачыма. Ножкі таксама загартаваныя, з круглымі пятачкамі, і роѓнымі пальчыкамі. Мабыць, у Магды найболей далікатны тварык, амаль рахманы, нягледзячы на мужны падбародак. Герда, напрыклад, выглядае больш жорсткім. Крыху мякчэй Крысціна, і не гэтак яна разбэшчаная як гэта нібы ведзьма Шарлота.
  Магда заѓважыла:
  - У іх таталітарны як у нас строй. Яны таму больш цвёрдыя!
  Герда ѓхмыльнулася і адказала:
  - Савецкія танкі - гэта куча металалому. Нам іх не трэба баяцца!
  Рудая Шарлота націснула босымі пальцамі ногі на кнопкі джойсціка. Пальнула па абарончым дзоце. Снарад 105-міліметровай ударыѓ у савецкую зброю, і перавярнуѓ яе. Стаѓ рвацца баявы камплект, і дэтанаваць снарады.
  Рудая ведзьма прашыпела:
  - Я страшны віцязь - на калені дзікуны! Ворагаѓ Айчыны я каштарыс з твару зямлі!
  І выскаѓ жамчужных зубоѓ, і бляск смарагдавых вачэй. Дзяѓчыны і сапраѓды вышэйшага класа.
  Крысціна хіхікнула і адказала:
  - Цяпер стрэлю я!
  І таксама пальнула па суперніку. Стрэліла савецкая 76-міліметровая гармата. Снарад трапіѓ у нахільны лоб Е-50. І сышоѓ у рыкашэт. Толькі бразнула дзяѓчынкам па вушах.
  Герда пляснула босымі ножкамі і прачырыкала:
  - Які пасаж!
  І сама зрабіла наступны стрэл... Нямецкія танкі расстрэльвалі савецкі ѓмацаваны раён. Працаваѓ і Е-100. Дадзеная машына таксама апынулася вытворнай ад "Маѓса". Не занадта ѓдала ідэі двухгарматнага танка. Е-100 ужо зняты з вытворчасці.
  Замест яго ѓ серыю паступаюць штурмавыя мадыфікацыі серыі "Е". Але гэты пакуль працуе. І выпускае снарады.
  Шарлота прарэзліва хіхікае, і трасе босай ножкай:
  - Вайна ёсць жудасны стан, але захапляе як гульня!
  І дзяѓчына стрэліла, прычым вельмі трапна.
  Крысціна выскаліла свае жамчужныя зубкі. Яна пажадлівая, драпежніца пантэра.
  Савецкія гарматы вядуць агонь, а перад імі і мінныя палі. Рухаюцца нямецкія тэлетанкі. І працуюць з дзікім ровам штурмавыя бамбаметы.
  Памежныя слупы валяцца. Гітлераѓскія полчышчы, перасеклі мяжу.
  Магда не надта дасціпна заѓважыла, пастукаѓшы босай ножкай аб браню:
  - Мы змятаем моцную абарону, але мецелкі сталёвыя!
  Ваяѓніцы падміргнуѓ адзін аднаму. Савецкая абарона была дастаткова магутнай. Асабліва шмат выкладзена мін. І гэта затрымлівала немцаѓ. Але рушыць наперад усё ж атрымоѓвалася.
  Працавалі па савецкіх пазіцыях бамбаметы, а зверху яшчэ і заходзілі штурмавікі. Несліся ѓ глыбіню абароны Чырвонай арміі і ТА-400, адна з самых грозных мадыфікацый бамбавікоѓ. Цэлых шэсць рухавікоѓ, у тым ліку і рэактыѓныя. І бамбуюць, разбураюць савецкія гарады.
  Герда пастрэльваючы, заѓважыла з ухмылкай:
  - У баі мы звяры, але з розумам чалавека!
  І зноѓ пальнула. Разбіла савецкую гармату. Наогул гэта дзеѓка вышэйшага эшалона. І такая вось крутая.
  Е-50 расстрэльваѓ савецкія пазіцыі, сам практычна не атрымліваючы пашкоджанняѓ. Нахільная браня машыны з цэментаванай сталлю давала выдатны рыкашэт. Савецкія снарады нават не маглі, як трэба падрапаць немцаѓ.
  Крысціна ѓспомніла выпрабаванні "Тыгра". Тады гэта быѓ першы сэрыйны нямецкі танк. Ніводны са снарадаѓ не мог прычыніць "Тыгру" шкоды. Ангельцы сыпаліся пад яго ѓдарамі. Але вось семнаццаціфутавая гармата, прабіла ѓ лоб. Тады дзяѓчаты ледзь не загінулі. І гэта запомнілася ваяѓніцы. Як блізка яны апынуліся каля кашчавай старой з касой, адчуѓшы яе ледзяное дыханне.
  Дзяѓчына пацерла сваю босую падэшву аб кут. Ёй вельмі захацелася выскачыць з танка і прабегчыся. Яна ж такая непасрэдная ваяѓніца.
  Крысціна праспявала з апломбам:
  - Сіні туман, і ѓсюды падман!
  Ваяѓніцы захіхікалі... Відок у іх быѓ вельмі сэксуальны і эратычны.
  А гармата працавала і страляла. Яна і не думала спыняцца. Усё пасылала снарад па снарад. Разбіваючы ѓ трэскі і аскепкі савецкія пазіцыі.
  Гучала ззаду з рэпрадуктараѓ песня;
  Салдат заѓсёды здаровы,
  Салдат на ѓсё готаѓ...
  І пыл як з дываноѓ,
  Мы выбіваем з дарог!
  І не спыніцца,
  І не змяніць ногі -
  Ззяюць нашы твары,
  Блішчаць боты!
  І зноѓ абвальваецца моц рэактыѓнага бамбамету на савецкія пазіцыі. І зноѓ разбурэнні і цэлыя ѓмацаваныя раёны падкідвае ѓверх. І гарматы адлятаюць у самыя розныя бакі.
  Некалькі дзясяткаѓ нямецкіх танкаѓ вядуць агонь адначасова і, разбураючы, усё запар.
  Герда сябе адчувае Багірай, якая выйшла на паляванне. Вось першая лінія савецкай абароны ѓжо разбурана. Але байцы Чырвонай арміі яшчэ корпаюцца і страляюць па немцах.
  Сярод тых, хто змагаецца, ёсць і піянеры. Юныя ленінцы добраахвотна далучыліся да Чырвонай Арміі. Большасць хлапчукоѓ басанож і ѓ шортах. Носяцца сабе, мітусяцца.
  І гінуць піянеры...
  Шарлота ведучы агонь, рыкнула:
  - А на піянераѓ, вось якая справа, уся краіна глядзела!
  Пальнула па расейцах, і Крысціна, атрутна прашыпеѓшы:
  - Мы сокаламі глядзім, арламі парым!
  І зноѓ выпусціла агнязорную ѓсмешку. Цудоѓныя дзяѓчынкі...
  Некалькі нямецкіх танкаѓ перабіралася пад зямлёй. І яны з'явіліся ѓ тылы савецкіх войскаѓ, уносячы паніку і радок з кулямётаѓ. Гітлераѓцы заявіліся, нібы камары, з апраметнага кашмару.
  Е-50 убачыѓ у оптыку рух трыццацьчацвёркі. Герда выскалілася, стала наводзіць ствол. Савецкая машына з маленькай вежай Т-34-76 і вельмі рухомая. Паспрабуй у такую і патрап. Дзяѓчынка ѓжо досыць дасведчаная, але савецкая машына ѓсё ж непадобная на амерыканскі Шэрман .
  А адлегласць да рускай амаль пяць кіламетраѓ.
  Дзяѓчына чухае сваю босу пятку, Шарлота казыча ёй паміж пальчыкамі. Дзяѓчынкі хіхікаюць.
  Потым Герда страляе па рускай машыне. Снарад праносіцца зусім побач, ледзь не чыркаючы па брані... Але ѓсё роѓна міма. Герда ѓ прыкрасці стукае кулаком па метале.
  Магда падказвае напарніцы:
  - Ты ѓ корпус лупі! Там патрапіць будзе лягчэй!
  Герда перадае джойсцік Магда і шэпча:
  - Дык ты гэта рабі сама!
  Магда захоплена праспявала:
  - Зямля ѓ ілюмінатары, зямля ѓ ілюмінатары ... - Дзяѓчына ѓзяла босымі пальчыкамі джойсцік, і націснула на кнопку, працягваючы спяваць. - Зямля ѓ ілюмінатары бачная!
  І яе снарад сапраѓды трапіѓ у падмурак савецкага танка. Машына лопнула, і раскалолася. Пачала гарэць... Савецкія снарады рваліся ѓнутры чэрава.
  Магда трасянула босымі пальчыкамі, і прасіпела:
  - Вось бачыце, як я ѓзялася! А вы кажаце...
  Шарлота прашыпела, выскаліѓшы іклы:
  - Мы зноѓ гаворым, на розных мовах!
  Зьявіліся новыя савецкія машыны. Першымі ішлі трыццацьчацвёркі. Рухомыя і шматлікія машынкі. Далей рухаліся з серыі БТ. Гэта ѓжо састарэлы колава-гусенічны тып. Прасоѓваліся і зусім дапатопныя Т-26, што не здольныя інакш як драпнуць нямецкую браню. Больш за магутныя і цяжкія КВ, прасоѓваліся ѓ самым канцы. І мноства пяхотнікаѓ.
  Крысціна хіхікнуѓшы, рыкнула:
  - Ну, мы ім і пакажам!
  Нямецкія машыны адкрылі агонь з вялікай дыстанцыі, імкнучыся прыціснуць савецкую пяхоту да зямлі. Разбуралі яны таксама і танкі, і іншую жыѓнасць.
  У небе з'явіліся і савецкія штурмавікі: знакамітыя Ілы. Яны атакавалі нямецкі строй. Ім насустрач імчаліся гітлераѓскія знішчальнікі. Ішла сапраѓдная звалка. Нямецкія знішчальнікі ХЕ-262, вельмі спрытныя і спрытныя з манеѓранасцю. Атакуюць савецкую тэхніку, прэсуючы нібы прасам.
  Шарлота зноѓ пальнула. Патрапіла ѓ савецкую БТ, і прабурчала:
  - Гэта лірыка не казка... Казка будзе наперадзе!
  Е-50 спыніѓся і адлюстроѓваѓ савецкую контратаку. Не занадта дасведчанае камандаванне кінула танкавы рэзерв фактычна на забой. І патрапілі расійскія машыны нібы куры ѓ ашчып. І дралі іх капітальна.
  Герда выстрала, праламала лоб трыццацьчацвёрцы і прашыпела:
  - Што ж Стваральнік - параненае пекла!
  Шарлота таксама пальнула, знайшоѓшы мэту, савецкія машыны рухаліся прамалінейна, і дзяѓчаты паспелі прыстраляцца. Ды і ѓвогуле гэтая чацвёрка з феноменаѓ.
  Рудая гарпія праспявала:
  - Усіх забівае наша атрута!
  І ваяѓніцы працягнулі весці агонь, скалячы свае такія моцныя, і буйныя нібы ѓ конікаѓ зубкі.
  Крысціна прачырыкала з апломбам:
  - Усіх забівае наша атрута!
  Магда, падбіѓшы 34, раѓнула:
  - Такі ѓ нас вынік!
  Дзяѓчынкі разышліся...
  Але б'юцца і савецкія прыгажуні. Экіпаж Лізаветы на Т-34-85. Вельмі мужныя дзяѓчыны. І таксама б'юцца басанож і ѓ бікіні.
  Іх машына змагаецца супраць нямецкіх "Пантэр". Пакуль яшчэ дадзеная машына ѓ страі, але ѓсё часцей трапляюцца найноѓшыя танкі серыі Е.
  Лізавета страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Прабівае суперніка ѓ борт з дыстанцыі і пішчыць:
  - Слава эпосе Сталіна!
  Кацярына таксама стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і заѓважыла:
  - Не такая ѓжо гэта і слава!
  Алена, запярэчыла, выскаліѓшы зубы:
  - Мы народжаныя перамагаць!
  І таксама пальнула выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак...
  Пры гэтым дзяѓчына цяжка ѓздыхнула. У галаве пранесліся невясёлыя думкі. Вайна пачалася з параз. Немцы прарвалі абарону і ѓпэѓнена рухаліся наперад.
  Алена тады ѓцякала на ѓсход. Яе туфлі разваліліся ѓ самыя першыя ж дні. І прыйшлося пляскаць басанож. А гэта з нязвычкі балюча. Ногі ѓ дзяѓчынкі былі ѓсе ѓ ранках, ударах, збітыя страшна. І яна ѓжо не магла нармальна хадзіць, а спатыкалася. Але не гледзячы на гэта рухалася і ішла. Моцна схуднела ѓ паходзе Алена - адна скура і косці. Затое загарэла, а яе валасы сталі яшчэ святлей выгараць на сонцы. А босыя падэшвы падвалілі і агрубелі. І яна дабралася да лініі фронту і працягнула ваяваць. І баі зноѓ кіпелі.
  Алена па большай частцы ваявала ѓ пяхоце. У тым ліку ѓдзельнічала і ѓ абароне Масквы і Сталінграда.
  Але ѓжо на Курскай дузе перасела на танк. Там і ѓтварылася іх дзявочая чацвёрка: Лізавета, Алена, Кацярына, Ефрасія - чатыры "Е". Ваяѓніцы праѓдзіва легендарныя. Якія ваявалі басанож і ѓ бікіні нават у мароз, і давалі фрыцам па рагах.
  Танк "Пантэра" з якім дзяѓчынкі сутыкнуліся на Курскай дузе, быѓ вельмі небяспечнай машынай. Прабіць яе ѓ лоб было немагчыма. А яна сама брала з вялікай дыстанцыі. Плюс яшчэ і хуткастрэльная.
  Так каб прабіцца трэба было кіраваць танкам з вялікім мастацтвам і не даць патрапіць у сябе.
  Лізавета гэта і рабіла. Хаця яна больш страляла ѓ руху. А кіравала танкам Эѓфрасіння.
  Патрапіць у руху з трыццацьчацвёркі амаль немагчыма. Але дзяѓчаты ѓмудраліся трапляць. І біліся з каласальнай мужнасцю.
  Кацярына таксама вядзе агонь вельмі трапна.
  На Курскай дузе дзяѓчынкі пакрылі сябе і славай і атрымалі ордэны.
  А зараз у кожнай з іх зорка героя СССР.
  Вось гэта дзяѓчаты што трэба! Проста ваяѓніцы класа вышэйшай!
  Кацярына праспявала:
  Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму...
  І заззяе сонца -
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  Сапраѓды гэта дзяѓчаты, якія выклікаюць зайздрасць у сябровак. Не тое, што Герда і яе каманда.
  Вось падчас адпачынку, і яна і яе банда не доѓга думаючы піянера памучылі.
  Спачатку хлопчыка гадоѓ трынаццаці распранулі да гола. Потым сталі яго шчыпаць. А пасля калоць іголкамі. Прычым спачатку іголкі былі лядоѓні, але затым іх распалілі на вогнішчы.
  І гэта было сапраѓды вельмі балюча.
  Шарлота пракалола хлапчуку пупок і прабуркавала:
  - Я пякельная мегера!
  Пасля чаго ѓзяла ѓ рукі распалены да красна прут і стала ім прыпякаць босыя, крыху агрубелыя падэшвы хлапчукі. Атрымліваючы асалоду ад пры гэтым яго дзікімі крыкамі.
  А Крысціна ѓзяла і распаліѓшы шчыпцы, стала лопаць піянеры пальчыкі босых ножак. Пачала з мезенца, робячы гэта павольна і разам з тым жорстка. І пальчыкі дзіцяці трэскаліся, і ламаліся. І было піянеру так балюча, што хлопчык некалькі разоѓ губляѓ прытомнасць.
  Магда ткнула белым ад джала ломікам пад лапатку. І дзяцюк як зараве.
  Замучылі піянера да смерці. І гэта аказалася проста выдатна. А катаванні працягваліся.
  Вось так працягваецца. Пал і Саратаѓ і Куйбышаѓ. І гітлераѓцы прыступілі да штурму Масквы.
  У гэтых умовах выратаваць Расію можа толькі дэсант пападальнікаѓ. І Антон Шэлестаѓ адпраѓляецца ѓ крутую місію разам з дзяѓчынкамі.
  Ды становішча Чырвонай Арміі проста ѓжо абсалютна безнадзейнае. І тут СССР можа выратаваць толькі цуд.
  Але вось азнакі шасцёрка байцоѓ уступае ѓ бой. Адна надзея на Антон, Маргарыту, Наташу, Зою, Аѓгусціну, Святлану. Яны здольныя ворагаѓ разам спыніць і разграміць, ператварыць у попел.
  Такая вось дзікая і прыгожая каманда дзяѓчынак сабралася. А супраць іх Таѓстапуз і яго банда. Ну, гэта не страшна...
  А гітлераѓцы ѓжо абцякаюць з розных бакоѓ Маскву.
  Тады Антон і дзяѓчаты зноѓ уступілі ѓ бітву, дапамагаючы Расіі, дакладней СССР.
  Тут да іх далучылася яшчэ басаногая дзяѓчынка Маргарыта. Таксама дарослая жанчына пісьменніца стала дзяѓчынкай гадоѓ дванаццаці ѓ абмен на неѓміручасць і выконвае місію.
  Воіны з дваццаць першага стагоддзя зноѓ сашчапіліся з гітлераѓцамі дваццатага.
  Вельмі ѓжо шмат салдат у фашыстоѓскай карычневай імперыі. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
  Антон Шэлестаѓ рубячы гітлераѓцаѓ мячамі, як пяхоту, так і танкі зароѓ:
  - Ніколі не саступім!
  І ад босай нагі хлапчукі паляцеѓ востры дыск!
  Пасля чаго дзяцюк як засвішча, што вароны заваліся ѓ прытомнасць, прабіваючы наскрозь іх чэрапа.
  Маргарыта, ламаючы праціѓнікаѓ, скалячы зубкі, буркнула:
  - У свеце подзвігу знойдзецца месца!
  І ад босы ножкі дзяѓчынкі разляцеліся атрутныя іголкі, дзівячы гітлераѓцаѓ і іх самалёты і танкі.
  Наташа таксама шпурнула босымі пальцамі ног, забойнае і завыла:
  - Ніколі не забудземся і не даруем.
  І яе мячы прайшліся ѓ млыне па фашыстах.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, запішчала:
  - За новы парадак!
  І ад яе босых ножак разляцеліся новыя іголкі. І што ѓ вока, што ѓ горла гітлераѓскім салдатам і самалётам.
  Ды відаць было, што ваяѓніцы заводзяцца і лютуюць.
  Аѓгустына секла белых салдат і танкі, прапішчала:
  - Наша жалезная воля!
  І ад яе босай нагі ляціць новы, забойны падарунак. І падаюць такні і белыя байцы.
  Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
  Фашысты валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кідае іголкі сваімі босымі ножкамі і пішчыць:
  - За Расію-матухну будзе перамагаць!
  Антон Шэлестаѓ надыходзіць супраць гітлераѓцаѓ. Хлопчык-тэрмінатар сячэ карычневыя войскі.
  І пры гэтым пальчыкі голых ножак пацана выкідваюць іголкі з ядам, яны раздзіраюць ствалы і збіваюць самалёты.
  Пацан раве:
  - Слава Будучай Русі!
  І ѓ руху раскройвае ѓсім галовы і пысы.
  А затым зноѓ свіст, і падзенне крумкач, якія нават прабіваюць наскрозь даху танкаѓ.
  Маргарыта таксама разбурае праціѓнікаѓ.
  Яе босыя ножкі так і мільгаюць. Гітлераѓцы гінуць у вялікіх колькасцях. Ваяѓніца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  І тут дзяѓчынка як возьме і сячэ...
  Маса трупаѓ фашысцкіх салдат.
  І таксама засвішча, маса крумкач у непрытомным стане завальваецца на арды фрыцаѓ, прабіваючы нават танкі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  А вось Наташа ѓ наступе. Сячэ сабе гітлераѓцаѓ разам з танкамі, і напявае:
  - Русь вялікая і прамяністая,
  Я дзяѓчынка вельмі дзіѓная!
  І ад яе босых ножак ляцяць дыскі. Якія перапілоѓваюць горлы фашыстам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ карычневых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкі. І кідае босымі пальцамі ног забойныя іголкі - збіваеце танкі і самалёты.
  І пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубінушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓгусціна, секчы гітлераѓцаѓ і нішчачы карычневых салдат, віскоча:
  - Увесь кудлаты і ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кідаѓся з дубінай!
  І босымі пальчыкамі ножак як запусціць у суперніка, тое што заб'е і слана, а танк тым больш.
  А потым прапішчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ, рэзка гітлераѓцаѓ. Босымі ножкамі па іх запускае прэзенты смерці.
  Праводзіць мячамі млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ і віскоча:
  - Вялікая будзе перамога!
  І зноѓ дзяѓчына ѓ дзікім руху.
  І яе босыя ножкі запускаюць смяротныя іголкі, знішчаючы танкі і самалёты.
  Антон Шэлестаѓ падскочыѓ. Пракруціѓся хлопчык у сальта. Пасек масу гітлераѓцаѓ у скачку.
  Кінуѓ босымі пальцамі ножак іголкі і пра булькаѓ:
  - Славіцца мая прыгожая мужнасць!
  І зноѓ дзяцюк у бітве.
  Маргарыта пераходзіць у наступ. Рэзае ѓсіх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. І босыя пальчыкі ножак кідаюць прэзенты смерці, танкі і самалёты гараць.
  Дзяѓчынка ѓ дзікім наступленні. Вынішчае карычневых воінаѓ без цырымоній.
  І падскоквае раз-пораз, і перакручваецца!
  І ляцяць ад яе прэзенты анігіляцыі.
  А гітлераѓцы сабе падаюць мёртва. І цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пішчыць:
  - Я ёсць амерыканскі каѓбой!
  І зноѓ яе босыя ножкі кінуѓ іголку.
  А затым яшчэ і тузін іголак!
  А потым дзеці хорам як засвішчуць, што цэлыя хмары крумкач валяцца на фашыстаѓ, літаральна тараня ім галавы, і прабіваючы чэрапа, нібы свердзелам.
  Наташа ѓ наступе таксама вельмі крутая.
  І босымі ножкамі кідае, і з трубачкі плюецца.
  І крычыць на ѓсё горла:
  - Я зіготкая смерць! Вам застаецца толькі памерці!
  І зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з гітлераѓскіх трупаѓ. І таксама ад яе босых ножак вылятаюць бумерангі знішчэння.
  А карычневыя воіны ѓсё падаюць і падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  І ад голай пятачкі дзяѓчыны ляціць тузін іголак. Якія проста ѓ горла гітлераѓцам упіваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней і зусім мёртвыя.
  Аѓгусціна ѓ наступленні. Разбурае карычневыя войскі. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. І такая яна выдатная ваяѓніца.
  Смерч праносіцца па фашысцкіх войсках.
  Дзяѓчына з рудымі валасамі раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  І ѓ наступе красуня з агнязарнымі валасамі.
  Аѓгусціна ѓ дзікім экстазе раве:
  - Багі вайны ѓсё парвуць!
  І ваяѓніца ѓ наступе.
  І яе босыя ножкі кідаюць вельмі шмат вострых, атрутных іголкі.
  Святлана ѓ бітве. І такая бліскучая і баявая. Яе голыя ножкі столькі ѓсяго забойнага выкідваюць. Не чалавек, а смерць з валасамі бландынкі.
  Хоць калі разыйдзецца, то ѓжо і не спыніш.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  І ѓ руху басаногай дзяѓчыны ѓсё больш і больш лютасьці.
  Хлопчык Антон у наступе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е гітлераѓцаѓ.
  Яго босыя ножкі кідаюць вострыя іголкі - раздзіраючы танкі і самалёты.
  Юны ваяѓнік пішчыць:
  - Шалёная імперыя - усіх разарве!
  І зноѓ хлапчук у руху.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасці. І малоціць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусціла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, і адразу сотню гітлераѓцаѓ і дзесяць танкаѓ уверх падкіне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  І правядзе млын мячамі - ствалы танкаѓ ляцяць у розныя бакі.
  Вось паскорыла рухі Наташа. Дзяѓчына ссякае карычневых воінаѓ. І пры гэтым гарлапаніць:
  - Перамога імперыю Расію чакае.
  І давай знішчаць гітлераѓцаѓ узмоцненымі тэмпамі.
  Наташа - гэта дзеѓка-тэрмінатар.
  Не думае спыняцца і запавольвацца і танкі, і самалёты збіваюцца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нібы наразаюць мясную і металічную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сіле!
  І таксама босыя пальчыкі ног такія іголкі кідаюць.
  І маса людзей з прабітымі горламі, валяецца курганамі трупаѓ, а таксама разбітых танкаѓ і збітых самалётаѓ.
  Аѓгустына шалёная дзяѓчынка. І ѓсіх разбурае нібы гэта робат з гіперплазмы.
  Разнесла ѓжо ні адну сотню гітлераѓцаѓ. Але ѓсё павялічвае тэмп. І ваяѓніца яшчэ і раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  І зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  І ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. І тры сотні гітлераѓцаѓ і тузін танкаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓгустына праспявала:
  - Вы не асмеліцеся нашу зямлю захопліваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. І не дае ні грама перадышкі. Дзікае дзяѓчына-тэрмінатар.
  І сячэ непрыяцеляѓ і гітлераѓцаѓ нішчыць. І маса карычневых байцоѓ ужо завалілася ѓ канаву і па дарогах.
  Шасцёрка разбушавалася. Наладзіла дзікую бітву.
  Антон Шэлестаѓ зноѓ у баі. І прасоѓваецца, махае абодвума мячамі. І хлапчук-тэрмінатар праводзіць млын. Падаюць забітыя гітлераѓцы.
  Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
  Хлапчуку-тэрмінатару прыгадваецца дзікая стратэгія. Дзе таксама разам змешваліся коні і людзі.
  Антон Шэлестаѓ пішчыць:
  - Гора ад розуму!
  А грошай будзе цемра!
  І хлопчык-тэрмінатар у новым руху. І яго босыя ножкі нешта возьмуць і кінуць.
  Пацан-геній зароѓ:
  - Майстар клас і фірма "Адыдас"!
  Сапраѓды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькі забітых гітлераѓцаѓ. І перабілі карычневых байцоѓ самае вялікае мноства з найвялікшых.
  А яшчэ калі і засвішча, то крумкач на фашысцкія палкі валіцца ѓ каласальных колькасцях. І забітых столькі і так дзюбы крумкач даху танкаѓ прабіваюць. А яшчэ і самалёты мінаюць.
  Маргарыта таксама ѓ баі. Разбурае карычныя і сталёвыя войскі і раве:
  - Вялікі ѓдарны полк! Мы ѓсіх уганяем у труну!
  І яе мячы як рубануць па гітлераѓцам. Маса карычневых байцоѓ ужо завалілася.
  Дзяѓчынка прабурчала:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсіх лепш!
  І ад голай пяткі дзяѓчынкі як вылеціць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  І па непрыяцелю дзюбне.
  І возьме, і разнясе частку супернікаѓ і танкі і нават самалёты.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. І б'е супернікаѓ, і сама нікому спуску не дасць.
  Колькі гітлераѓцаѓ ужо перабіла.
  А яе зубкі такія вострыя. А вочкі такія сапфіравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарніцы - каты!
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  І зноѓ дзяѓчына мячамі масу гітлераѓцаѓ зарубіць.
  Зоя ѓ руху і раскроіла шмат карычневых воінаѓ.
  А ножкі босыя кідаюць іголкі. Кожная іголка забівае некалькі гітлераѓцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажуні.
  Аѓгусціна надыходзіць, і праціѓніц разбурае. І пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапаніць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  І свае зубы дзеѓка возьме і выскаліць!
  І рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нібы пралетарскі сцяг.
  І ѓся літаральна зыходзіць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроіла масу чэрапаѓ і вежаѓ танкаѓ. Ваяѓніца, якая скаліць зубкі.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкі. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымі хлопцы!
  І зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя іголкі, што дзівяць пяхоту і самалёты.
  Антон Шэлестаѓ скача і падскоквае.
  Басаногі хлопчык кучу іголак выпускае, збівае танкі, і спявае:
  - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
  Юны ваяѓнік як пакладзена на вышыні.
  Гадоѓ яму ѓжо нямала з улікам пекла, але ён выглядае дзіцем. Толькі вельмі моцным і мускулістым.
  Антон Шэлестаѓ праспяваѓ:
  - Няхай не па правілах гульня - прарвемся фраера!
  І зноѓ ад яго босых ножак адляцелі смяротныя і паражальныя іголкі.
  І зноѓ хлапчук свішча, дзясяткі тысяч злодзеяѓ сыплюцца на ворагаѓ, і прашываюць ім каскі.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нічога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды світанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кінула забойным каскадам іголак па гітлераѓцам і іх танкам, працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквітнеюць ружы траѓня!
  І ваяѓніца як кіне босымі пальцамі ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча гітлераѓцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска карычневай, пякельнай імперыі растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бітве. Скача нібы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. І столькі гіне гітлераѓцаѓ і падаюць самалёты.
  Дзяѓчына іхняя і мячамі, і гранамі на вугалі, і дзідамі. І іголкамі.
  Пры гэтым яшчэ і раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  І слава рускіх знойдзе!
  Босыя пальчыкі ножак кідаюць новыя іголкі, прабіваючы супернікаѓ.
  Зоя ѓ дзікім руху. Надыходзіць на гітлераѓцаѓ. Рассякае іх на дробныя кавалачкі.
  Ваяѓніца кідае босымі пальцамі іголкі. Прабівае супернікаѓ, і як зараве:
  - Поѓная наша перамога блізкая!
  І праводзіць мячамі дзікі млын, змятаючы танкі. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓгусціна перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усім кашмарам кашмар.
  І калі ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасьля чаго рудая возьме і засьпявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялікая мара!
  І вось яе мячы ѓ дзеянні і рассякаюць мяса і метал.
  Святлана таксама пераходзіць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена, і валяцца самалёты і танкі.
  Бландынка-тэрмінатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  І вось ляціць ад яе забойная гарошынка.
  Антон зноѓ сотню гітлераѓцаѓ, пранёсшы метэорам, зрэжа. І яшчэ бомбу возьме і кіне.
  Невялікая памерамі, але забойная яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкі.
  Хлопчык-тэрмінатар завыѓ:
  - Бурная маладосць страшных машын!
  Маргарыта зноѓ такое зробіць у бітве.
  І сьсячэ масу карычневых байцоѓ. І прасякае вялікія прасекі.
  Дзяѓчынка віскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  І ѓрэжа з новай сілай.
  І дзеці як зноѓ засвішчаць і абрынуць крумкач на галовы фашыстам.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Не вельмі ім супраць такіх дзяѓчат выстаяць.
  Наташа ѓзяла і праспявала:
  - Бег на месцы агульны прыміраючы!
  І ваяѓніца такім каскадам удараѓ вылілася па суперніках.
  І яшчэ босымі ножкамі дыскі кіне.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ карычневага войска адкацілася і гарэлі танкі.
  Баявая прыгажуня яна. Лупіць сабе такую жоѓтую армаду.
  Зоя ѓ руху, усіх руйнуе пагалоѓна. І яе мячы, нібы нажніцы смерці.
  Дзяѓчына проста хараство. І яе босыя ножкі кідаюць вельмі атрутныя іголкі.
  Здзіѓляюць супернікаѓ. Прабіваюць ім горла і робяць труны, прымушаюць выбухаць танкі і самалёты.
  Зоя ѓзяла і прапішчала:
  - Калі ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапаніла з захапленнем:
  - Значыць, вінаватая ты!
  І босымі пальцамі ног як кіне тое, што забівае капітальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  І ад яе голых ножак як праляціць лязо. І ѓразіць масу байцоѓ, зразаючы вежы з танкаѓ.
  Аѓгусціна ѓ руху. Імклівая і непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якія ѓ яе яркія валасы. Нібы пралетарскі сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - існая мегера.
  А сячэ супернікаѓ - быццам нарадзілася з мячамі ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓгусціна ѓзяла і прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  І вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
  Антон Шэлестаѓ буркнуѓ:
  - Тое, што трэба! Вось гэта дзеѓка!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, адламаѓшы вежу танка, пацвердзiла:
  - Вялікая і класная дзяѓчына!
  Аѓгусціна з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Я ваяѓніца, што загрызе любога!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак запусціць забойнае.
  Святлана ѓ бітве не саступае супернікам. Не дзяѓчына, а скончыць з такой ведзьмай у полымі.
  І віскоча:
  - Якое неба блакітнае!
  Аѓгусціна, выпусціѓшы босай ножкай лязо, зразаѓшы вежу танка, пацвердзіла:
  - Мы не прыхільнікі разбою!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, і збіваючы самалёты, прачырыкала:
  - На дурня не патрэбен нож.
  Зоя піснула, кідаючы іголкі босымі, загарэлымі ножкамі:
  - Яму з тры карабы нахлусіш!
  Наташа, секчы гітлераѓцаѓ, дадала:
  - І рабі з ім за грош!
  І ваяѓніцы возьмуць і падскочаць. Такія яны крывавыя і крутыя. Наогул у іх маса рызыкі.
  Антон Шэлестаѓ у баі глядзіцца - вельмі нават стыльна.
  Маргарыта праспявала:
  - Удар моцны, а цікавасць у хлопца...
  Хлопчык-тэрмінатар запусціѓ нагой нешта накшталт шрубы верталёта. Зрэзаѓ пару сотняѓ галоѓ і ѓ гітлераѓцаѓ і танкаѓ, піскнуѓ:
  - Суцэль спартовы!
  І абодва - хлопчык і дзяѓчынка ѓ поѓным ажуры.
  Антон, секчы карычневых салдат, пра булькаѓ:
  - І будзе вялікая перамога за намі!
  Маргарыта ѓ адказ прашыпела:
  - Мы ѓсіх забіваем - босымі нагамі!
  Дзяѓчынка і сапраѓды такі вось актыѓны тэрмінатар.
  Наташа ѓ наступе праспявала:
  - На святой вайне!
  І запусціла ваяѓніца востры дыск-бумеранг. Той праляцеѓ па дузе, ссек масу гітлераѓцаѓ і вежаѓ танкаѓ.
  Зоя дадала, працягваючы знішчэнне:
  - Будзе наша перамога!
  І ад яе босых ножак паляцелі новыя іголкі. І ѓразілі масу байцоѓ і самалётаѓ.
  Дзяѓчына-бландынка выдала:
  - Ставім суперніку мат!
  І паказала мову.
  Аѓгусціна махаючы нагамі, і кідаючы свастыкі з вострымі бакамі, булькнула:
  - Сцяг імперскі наперад!
  Святлана ахвотна пацвердзіла:
  - Слава загінуѓшым героям!
  І дзяѓчаты хорам загарлапанілі, круша гітлераѓцаѓ:
  - Нас ніхто не спыніць!
  І вось ляцяць ад босых ножак ваяѓніц дыск. Ірвецца мяса і зносяцца вежы танкаѓ.
  І зноѓ выццё:
  - Нас ніхто не пераможа!
  Наташа падляцела ѓ паветра. Распарола праціѓнікаѓ і крылатых сцярвятнікаѓ, і выдала:
  - Мы ёсць ваѓчыцы, смажым ворага!
  І ад яе босых пальчыкаѓ як вылеціць вельмі нават забойны дыск.
  Дзяѓчына нават перакруціцца ѓ экстазе.
  А потым буркне:
  - Пятачкі нашы любяць агонь!
  Ды дзяѓчыны па-сапраѓднаму сэксуальныя.
  Антон Шэлестаѓ пра булькаѓ:
  - Ох, рана, дае ахова!
  І падміргнуѓ ваяѓніцам. Тыя ѓ адказ смяюцца і скаляць зубкі.
  Дружны свіст і хмары крумкач валяцца на галовы фашыстам. І вежы танкаѓ ад удараѓ дзюб расколваюцца.
  Наташа секла гітлераѓцаѓ і пішчала:
  - У нашым свеце няма радасці, без барацьбы!
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Часам і барацьба не ѓ радасць!
  Наташа пагадзілася:
  - Калі няма сіл, то так...
  Але мы ваяѓніцы заѓсёды здаровыя!
  Дзяѓчына кінула босымі пальцамі ног у суперніка іголкі, падарвала масу танкаѓ, і праспявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  І да подзвігу гатовы!
  Пасля чаго Наташа зноѓ секанула непрыяцеляѓ, зносячы вежы танкам.
  Зоя вельмі імклівая краля. Вось цэлую бочку ѓ гітлераѓцаѓ запусціла. І разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
  Пасля чаго прапішчала:
  - Не спыніцца, нашы пяткі зіхацяць!
  І дзяѓчына ѓ баявым ажуры!
  Аѓгусціна ѓ бітве таксама не слабая. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Нібы са снапа ланцугамі выбівае.
  І секчы праціѓнікаѓ - спявае:
  - Сцеражыся будзе карысць,
  Будзе восенню пірог!
  Рудая чартоѓка і сапраѓды арэ ѓ бітве, нібы чорцік у табакерцы.
  А вось Святлана як б'ецца. І ад яе гітлераѓцам дастаецца.
  І калі яна ѓрэжа, так і ѓрэжа.
  Ад яе крывавыя пырскі вылятаюць.
  Святлана жорстка заѓважыла, калі ад яе босай ножкі паляцелі пырскі металу, што расплаѓляе чэрапы і вежы танкам:
  - Слава Расіі, вельмі нават слава!
  Танкі рвуцца наперад...
  Дывізіі ѓ чырвоных кашулях -
  Вітае рускі народ!
  Вось дзяѓчаты за гітлераѓцаѓ узяліся. Так іх рассякаюць і рэзаюць. Не ваяѓніцы, а рэальна пантэры, якія сарваліся з ланцуга.
  Антон у баі і атакуе гітлераѓцаѓ. Б'е іх без жалю, расьсякае танкі, і верашчыць:
  - Мы як быкі!
  Маргарыта, крышачы карычневую армію, і рассякаючы танкі, падхапіла.
  - Мы як быкі!
  Наташа ѓзяла і завыла, рассякаючы карычневых байцоѓ разам з танкамі:
  - Хлусіць не з рукі!
  Зоя раздзірала гітлераѓцаѓ, піскнула:
  - Няма не з рукі!
  І таксама возьме, і выпусціць зорачку босай нагой і прыкончыць масу фашыстаѓ.
  Наташка ѓзяла і запішчала:
  - Тэлевізар наш гарыць!
  І ад яе голенькім ножкі ляціць забойны пучок іголак.
  Зоя, таксама круша гітлераѓцаѓ і іх танкі, піскнула:
  - Наша сяброѓства маналіт!
  І зноѓ такое кідае, што ва ѓсе бакі кругі расплываюцца. Вось гэта дзеѓка - чыстае знішчэнне супернікаѓ.
  Дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак возьме і запусціць тры бумерангі. А трупаѓ ад гэтага стала яшчэ больш.
  Пасля чаго прыгажуня выдасць:
  - Не дамо ворагу літасці! Будзе труп!
  І зноѓ ад босай пяткі адлятае забойнае.
  Аѓгусціна таксама цалкам лагічна заѓважыла:
  - Толькі не адзін труп, а шмат!
  Пасля таго дзяѓчына ѓзяла і басанож прайшлася па крывавых лужынах. І шмат перабіла гітлераѓцаѓ.
  І як прараве:
  - Маса забойства!
  І вось дзюбне галавой па гітлераѓскаму генералу. Зламае яму чэрап і выдасць:
  - Банзай! Патрапіш у рай!
  Святлана вельмі лютая ѓ наступе, асабліва збіваючы танкі, пішчыць:
  - Не будзе вам літасці!
  І ад яе босых пальчыкаѓ адлятае тузін іголак. Як яна ѓсіх прабівае, самалёты завальваюцца. І вельмі нават ваяѓніца імкнецца, паразразаць, і перабіць.
  Антон Шэлестаѓ пішчыць:
  - Слаѓны молат!
  І хлопчык таксама босай ножкай кідае такую крутую зорку ѓ выглядзе свастыкі. Мудрагелісты гібрыд.
  І маса гітлераѓцаѓ завалілася.
  Антон зароѓ:
  - Банзай!
  І хлапчук зноѓ у дзікім нападзе. Не, у ім проста клекоча сіла, і булькаюць вулканы!
  Маргарыта ѓ руху. Усім распарэ жываты.
  Дзяѓчынка ножкай выкіне паѓсотні іголак зараз. І маса забітая рознага роду непрыяцеляѓ, падбіла і танкаѓ, і самалётаѓ.
  Маргарыта праспявала ѓ плане бадзёрасці:
  - Раз, два! Гора не бяда!
  Сумаваць не трэба ніколі!
  Вышэй нос і хвост трымай трубой.
  Ведай, што верны сябар заѓсёды з табой!
  Вось такая яна агрэсіѓная кампанія. Дзяѓчынка як лупане і выгукне:
  - Прэзідэнт-дракон стане трупам!
  Наташа ѓ баі проста тэрмінатар нейкі. І рыкаючы прабіла:
  - Банзай! Хутчэй за атрымлівай!
  І ад яе босай ножкі адляцела граната. І па гітлераѓцах як цвікоѓ. І разнясе масу мастадонтаѓ і крылатых, пякельных машын.
  Вось гэта ваяѓніца! Усім ваяѓніцам - ваяѓніца!
  Зоя таксама ѓ наступе. Такая лютая краля.
  І ѓзяла і пробулькала:
  - Бацька наш - сам Белы Бог!
  І сячэ па гітлераѓцам трайны млын!
  А Аѓгусціна зароѓ у адказ:
  - А мой Бог - чорны!
  Сапраѓды рыжуха - гэта само ѓвасабленне падступства і подласці. Для ворагаѓ зразумела. А для сяброѓ яна душка.
  І як босымі пальцамі ножак возьме і кіне. І масу заваліся воінаѓ карычневай імперыі, а таксама і іх танкаѓ і самалётаѓ.
  Рудая пракрычала:
  - За намі Расія і чорны Бог!
  Ваяѓніца з вельмі вялікім баявым патэнцыялам. Няма пад такую лепш і не совацца. Як вежы танкам адрывае і крылы фашысцкім самалётам.
  Аѓгустына прашыпела:
  - Усіх здраднікаѓ сатрэм у парашок!
  І падміргне напарніцам. Ды гэтая агнязарная дзеѓка - не зусім тое, што можа даць спакой. Хіба што спакой смяротны!
  Святлана, круша непрыяцеляѓ, выдала:
  - Чаргой вас скінем!
  Аѓгустына пацвердзіла:
  - Усіх заб'ем!
  І ад яе босых ножак, зноѓ ляціць прэзент татальнай анігіляцыі! І столькі танкаѓ і самалётаѓ зараз разарвалася ѓ дробную стружку.
  Антон праспяваѓ у адказ:
  - Будзе поѓны банзай!
  Аѓгусціна, раздзіраючы гітлераѓцаѓ голымі рукамі, секчы іх мячамі, і кідаючы іголкі босымі пальцамі ног, знішчаючы зараз танкі і самалёты, выдала:
  - Карацей кажучы! Карацей кажучы!
  Наташа, руйнуючы карычневых ваяроѓ, піскнула:
  - Карацей кажучы - банзай!
  І давай секчы супернікаѓ з дзікай разлютаванасцю.
  Антон Шэлестаѓ, рассякаючы праціѓнікаѓ, выдаѓ:
  - Гэты гамбіт ёсць не кітайскі,
  А дэбют паверце тайскі!
  І зноѓ ад босай ножкі хлопчыка паляцеѓ востры, рэжучы метал дыск. Ён зрэзаѓ і вежы танкам, і хвасты самалётам.
  Маргарыта, секчы воінаѓ карычневай імперыі і браню танкаѓ, праспявала:
  - А каго ѓ баі знойдзем,
  А каго ѓ баі знойдзем...
  З тым жартаваць не станем -
  На часткі разарвём!
  На часткі разарвём!
  Добра папрацавалі яны тады з гітлераѓцамі... І Савецкая Расія перамагла пры штурме Маскве карычневую імперыю.
  Вайна яшчэ не скончылася, але ѓжо ѓ СССР з'явіѓся шанц перамагчы гітлераѓцаѓ самім. Так што шасцёрцы зноѓ прыйшлося перапыніць выкананне сваёй, супер і круты місіі.
  
  
  
  
  
  
  
  
  МАНЬЯК РАТАЕ ПОРТ-АРТУР
  Маньяк Чыкаціла ѓ адкупленне грахоѓ стаѓ хлопчыкам-мульцяшкай Конанам. Гэта хлопчык герой японскага анімэ. Але воляй магутнай чарадзейкі ѓ яго ѓсялілася душа, самага вядомага і распіяренного расійскага маньяка.
  І вось хлопчык-мульцяшка Чыкаціла гатовы біцца.
  На выгляд гэта дзіця гадоѓ адзінаццаці ѓ шорціках, босы, і з рэльефнай мускулатурай і голымі, загарэлым тулавам. Ад Конана яго адрознівалі толькі светлыя валасы.
  І зараз якраз японскай мульцяшцы трэба было прыняць удзел у абароне Порт-Артура.
  Гара Высокая - гэта ключавы пункт абароны расійскіх пазіцый.
  Хлопчык-мульцяшка здрыгануѓся. Ён у адных шорціках, а тут ужо лістапад і холадна. Босыя ножкі крочаць па мокрым снезе.
  Чуецца грукат гармат. Японцы ѓсе сілы кінулі каб узяць гару Высокая. Пасля чаго гібель Порт-Артурскай эскадры стане непазбежнай.
  Хлопчык-мульцяшка бачыць гару крыху збоку. На яе пруць японцы.
  Рускія часткі адстрэльваюцца са стрэльбаѓ і кулямётаѓ.
  Чыкаціла бяжыць у гару. Хлапчука заѓважаюць салдаты. Але яны не перашкаджаюць яму. Светлавалосы хлопчык у шортах не выклікае падазрэнняѓ.
  Каратэ-дзяцюк ускарабкаѓся і адразу зарадзіѓ босы ножкай у падбародак самураю. Той, атрымаѓшы ѓдар, зляцеѓ з гары.
  Чыкаціла піскнуѓ:
  - Адзін нуль!
  І зноѓ голая круглая пятка хлопчыка ѓразіла ѓдараѓ у грудзі. А наступнага самурая каратэ-дзяцюк пабіѓ кулаком.
  Чыкаціла-Кона праспяваѓ:
  - Нас чакае поспех - я страмчэй усіх!
  І вось побач з ім з'явіѓся яшчэ адзін хлопчык Лёшка Брыльянт. І ён таксама ѓступіѓ у жорсткі бой. Гэта яшчэ адна мульцяшка. І разам з ім яшчэ і чатыры дзяѓчыны ѓ бікіні.
  Вось цэлая шасцёрка агрэсіѓных ваяѓніц уступіла ѓ бой. І давай так заѓзята разбураць самураяѓ без усялякага жалю. І японцам падалося неба ѓ аѓчынку і пайшло татальнае разбурэнне і знішчэнне. Усё, што пагражала поѓным разгром.
  І дзяѓчынкі секлі і мячамі, і кідалі босымі пальчыкамі ножак забойныя і ѓдарныя гарошынкі смерці, і поѓнага знішчэння. І жалю да японцаѓ не было.
  Чыкаціла ѓзяѓ і босы пятак падкінуѓ выбухны пакет і цэлая рота самураяѓ апынулася разарваная на шматкі.
  Хлопчык-тэрмінатар праспяваѓ:
  - Расійскі воін смерці не баіцца,
  Нас смерць на полі лаянцы не страшыць...
  З ворагам адважна віцязь будзе біцца,
  І нават паміраючы пераможа!
  Бой ідзе з каласальным размахам і бачны велізарны світанак думкі і энергіі.
  Дзяѓчыны-ваяѓніцы і хлопчыкі секліся ѓжо некалькі гадзін запар.
  Вось яны сталі штабнаваць з кулямётаѓ. І таксама выкарыстоѓваючы босыя пальчык ножак.
  Хлопчык Чыкаціла страляѓ, скошваѓ ворагаѓ і напяваѓ, укладваючы адну шэраг за другой:
  - Стану я адважней і адважней ільва!
  Хлопчык Брыльянт зразаючы самураяѓ, і выбіваючы горы вякнуѓ:
  - А што льва! Нават адважней насарога!
  Вікторыя гэтая рудая мегера, галавой дзявочай пяткай падкінула нешта надзвычай забойнае.
  Выбілі масу японцаѓ і піскнуѓ:
  - На найвялікшы расклад!
  Надзея, збіваючы супернікаѓ нібы кеглі бітай, прабуркавала, выскаліѓшы зубкі:
  - За новую Русь!
  Алена выпусціла маланку з пунсовых саскоѓ і прабуркавала:
  - За веліч планеты Зямля!
  Зоя пальнула каскадным пульсарам з пупка, і скалячы зубкі і выпускаючы з іх сонечныя зайчыкі, вякнула:
  - За выдатныя дасягненні!
  Надзея ѓзяла і з пунсовага соску паслала забойны праменьчык разбурэння, і пра булькала:
  - Слава Айчыне!
  Вікторыя, скошваючы насядалі японцаѓ, прачырыкала:
  - Душу сэрца аддамо,
  Мы сваёй святой айчыне!
  Выстаім і пераможам -
  І не пашкадуем жыцця!
  І яе пунсовыя соску як дзяѓбуць разбуральна і спальвае цэлы батальён маланкай.
  Зоя праверашчала:
  - Нашу крутую перамогу!
  І таксама па непрыяцелю як рэзка ѓрэжа...
  Надзея правякала выскаліѓшы тварык і агрэсіѓна піскнуѓшы:
  - За Айчыну нашу маці!
  І яе босыя пальчыкі ножак зноѓ як запусцяць забойную гранату.
  Вось колькі адбываецца знішчэнняѓ і разбурэнняѓ. Японцаѓ жа без усялякага жалю змятае шасцёрка.
  Хлопчык Чыкаціла радок па ворагах, пішчыць:
  - За вялікі камунізм!
  Дыямент дадае:
  - У труну загонім рэваншызм!
  Так што агнявая падтрымка, толькі лёгкая палявая артылерыя. Рускія вайскоѓцы могуць весці шчыльны агонь. У стылі свідраѓ супраць ангельцаѓ. Тыя таксама спрабавалі ѓ свой час браць лабавую атаку. Але ангельцы яшчэ мелі выбар, здзяйсняць напрыклад абыходныя манеѓры і спрабаваць атачыць бурскае апалчэнне. Што яны няхай і спазненнем і рабілі. А японцам фарты не абысці прыходзіцца лезці на штурм.
  Андрэй Чыкаціла страляе па японцах, з кулямёта. Цяпер увесь малюнак як на далоні і ты, не ведаючы прамашкі, цвізіш. Жоѓтыя твары забітых салдат перакошаны злосцю. За імі лезуць іншыя яшчэ больш лютыя самураі. Але і гэтых ты выкошваеш, здабываючы ѓсё больш і мацнейшую ѓпэѓненасць. Не прайсці вам японцы такі рубеж.
  Шарэнгі падаюць за шэрагамі. Распадаюцца ланцугі, і з'яѓляюцца ѓсё новыя і новыя падраздзяленні. Маларослыя байцы, чапляюцца за калючы дрот, ірвуць яго і зноѓ падаюць. Завальваюць цэлай гарой трупы. Потым на гэтую гару яшчэ пласт забітых, потым яшчэ адзін. І так пакуль не вырасце цэлы ѓзгорак.
  Калі кулямёт у Андрэя Чыкацілы пераграваецца, хлопчык бярэцца за іншы. Няхай японцы захлынуцца крывёй. Там-сям ужо ѓспыхваюць рукапашныя сутычкі. Але хлапчук вядзе агонь - адна куля адзін ці нават два-тры трупы. Японцы пруць вельмі густа, і кулямёт можа прабіць адразу некалькі з іх. Так што няхай захлынуцца і ванітамі.
  Няма нічога супраць Японіі, хлапчук-тэрмінатар не мае. Наадварот вельмі яны адважныя самураі, нічога не баяцца. Лезуць і лезуць, не страшна паміраць. Але гібель па большай частцы атрымалася бязглуздая. Няхай, аднак, засыплюць усе трупамі.
  Вось зноѓ змянілі кулямётную стужку, і хлапчук босымі нагамі ѓстаѓ на яе, усё ж так цяплей. Ужо верхавіна лета на носе, але падзьмулі вятры з поѓначы, і марозік бярэцца ладны. Жадаецца хутчэй паразмяцца мячом і рукапашнай бітвай. Нарэшце хлапчук ужо пасля трыццатай зрасходаванай доѓгай стужкі, не ѓтрымаѓшыся, кінуѓся ѓ атаку з мячом. І зараз ужо хлопчыка-супермэна не спыніць.
  Калі так хутка рухаешся, секчы, нібы Ілля Мурамец - на права вуліца, на лева завулак. Млын, і тузін ссечаных галоѓ. Прыём матылёк і тузін іншы. Прыём веер і тузін трэці. А трупы цёпленькія, бегаючы па іх босымі нагамі, адчуваеш асалоду.
  Не тое, што з гэтымі... ботамі! Вось Лёшка малайчына, таксама стараецца басанож біцца. І пакуль трымаецца, хаця лапкі сталі чырвонымі як у гусака.
  Японцы ѓсё лезуць і лезуць. Каб паскорыць іх знішчэнне, даводзіцца адскочыць назад і зноѓ узяцца за кулямёт.
  Ды іх кулямётамі, калі кожная куля труп або некалькі трупаѓ усё ж вынішчаеш хутчэй, чым мячамі. Адна кулямётная стужка тысяча патронаѓ. Дык беражыцеся самураі! Вы яшчэ паскачаце.
  Страляючы, хлапчук падумаѓ аб тым, што Японіі ѓ той вайне моцна павезла. Асабліва ѓ тым, што ѓспыхнула рэвалюцыя. Ну, да моманту зняволення міру, японцы ѓжо знясілілі на сушы, і іх суцэль маглі рускія дабіць. Генерал Самсонаѓ, дакладней Ліневіч маючы ѓдвая больш войскаѓ, і атрымліваючы ѓсё новае і новае папаѓненне, мог бы і сам атакаваць самураяѓ. Але замест гэтага рускія часткі перайшлі тады да абароны. Японцы зрэшты, ужо не маглі лезці на штурм. Так што мір ім быѓ патрэбней, чым Расіі.
  Вось страляе Зоя з кулямётаѓ... Страчыць са страшнай сілай, ворагаѓ скошваючы без жалю.
  І вось націскае пунсовым саском дзяѓчына на рагатку і вось выкідваецца забойны падарунак разбурэння.
  Зоя праспявала:
  - Перарвалася нітку,
  Нам пагражае злая смерць...
  Каб рускім жыць,
  Вораг павінен проста памерці!
  Алена, строчачы па вузкавокіх салдатах, і выбіваючы чарговую па ліку шарэнгу вякнула:
  - За Айчыну - нашу маці!
  Хлопчык-мульцяшка працягваѓ штабнаваць, збіваючы ворагаѓ з паднябеснай імперыі і думаючы.
  У 1922 году Японія не рызыкнула на новую вялікую вайну. Прымор'е бальшавікі захапілі. Шмат хто моцна лаяѓ тагачаснага імператара, што ён не скарыстаѓся слабасцю нелегітымнага камуністычнага рэжыму і не забраѓ сабе Далёкі ѓсход. Чаму тады японцы прамарудзілі не зусім зразумела.
  У 1904 году Японія вырашылася на вайну, у спрыяльны зыход якой для самураяѓ амаль ніхто не верыѓ. Але ѓ 1922 годзе японцы не адважыліся разбіць аслабленую грамадзянскай вайной Чырвоную Армію. Прычым у іх была падтрымка ѓсяго капіталістычнага свету.
  Наогул бальшавікам, вядома ж, павезла. Антанта цалкам магла раздзяліць Расію, і Чырвоная Армія для іх не сапернік. Тут Андрэй Чыкаціла не разумеѓ некаторых рэчаѓ.
  Чаму Захад у дваццатым годзе фактычна зліѓ белагвардзейскі рух. Нават калі ѓ белых не было шанцаѓ узяць Маскву, дык утрымаць некаторыя тэрыторыі за сабой цалкам рэальна. Ды і Расія магла вельмі моцна аслабець, пры зацягванні такой вайны. Незразумела таксама, чаму Антанта не абараніла буржуазныя каѓказскія ѓрады. У іх жа нават была дамова аб ваеннай падтрымцы. Зразумела, што тагачасная жабрака Чырвоная Арміі Антантэ не сапернік, асабліва ѓ тэхнічным плане. Але чамусьці Англія і Францыя выявілі пасіѓнасць.
  Вось Вікторыя ѓзяла і босымі нагамі запусціла цэлую бочку ѓзрыѓчаткі зробленай з пілавіння.
  І як ірванула і дзікай сілай. І прабуркавала:
  - За цара і імперыю!
  Зоя працягваючы штабнаваць па суперніку, вельмі агрэсіѓна рыкнула, і далей чарга, выкошваючы непрыяцеля.
  Пасля чаго раѓла:
  - Будзе вам труна самураі!
  Алена круша суперніка, і нагрувашчваючы курганы трупаѓ, выбіваючы да смерці суперніка, і дзейнічаючы з неймавернай сілай, забіваючы ѓ труну арды самураяѓ, правішчала:
  - За перамогу над ворагамі!
  Надзея, не даючы суперніку ні найменшых шанцаѓ, і скошваючы яго нібы забойнай касой, і выразаючы японцаѓ, вымавіла:
  - Порт-Артур, Порт-Артур -
  Мікалай цябе не садзьмуѓ!
  Маглі ангельцы, напрыклад і ѓтрымаць за сабой Крым. Высадзілі б там войска з танкамі, ці наѓрад бы іх праз Перешеек бы выбілі, чырвоныя... У Сярэдняй Азіі маглі ангельцы з французамі дапамагчы буржуазным рэспублікам. Ды і ѓвогуле шмат чаго магло быць непрыемнага, для савецкай Расіі, але на шчасце абышлося. Хоць, вядома ж, захацела б Японія тады ѓтрымаць за сабой Прымор'е, сіл бы выбіць ад туды самураяѓ у дваццатыя гады сапраѓды б не знайшлося. Японцы суцэль маглі арганізаваць тамака марыянетачны рэжым накшталт Маньчжурскага.
  Калі Андрэй Чыкаціла чытаѓ "Сэрца Банівура" яго таксама зацікавіла. Чаму японцы не ѓступілі ѓ бітву з Чырвонай Арміяй, а так проста аддалі Прымор'е бальшавікам. Прычым, біцца прыйшлося б самураям не з усёй Савецкай Расіяй, а толькі з ДВНР. Гэта значыць Далёка-ѓсходняй народнай рэспублікай. А гэта для тагачаснай Японіі і зусім не супернік.
  У першай сусветнай вайне японцы амаль без страт забралі нямецкія ѓладанні ѓ Ціхім Акіяне, і сталі яшчэ мацней, чым былі ѓ 1904. І не зусім зразумела, чаму ѓ іх хапіла смеласці і нахабства тады, і не хапіла таго ж самага ѓ 1922 годзе. Зразумела, ЗША і Брытанія актыѓна падтрымалі б японцаѓ у барацьбе з бальшавікамі.
  Вось гэта Андрэй Чыкаціла не мог зразумець, дзівячыся, нават калі ён быѓ дзіцем. Тым больш, што японцы спачатку Уладзівасток акупавалі, але потым неяк без бою адтуль вышмараваліся. І ѓвесь Далёкі Усход заняць Японіі не сорамна, але дзерціся за яго самураі не сталі...
  Хоць колькі адвагі: ідуць на штурм, гінуць тысячамі, і нават дзясяткамі тысяч, але наступаюць нібы біяробаты. І няма ѓ японцаѓ паняцця страху ці інстынкту самазахавання. Калі б не іх шасцёрка, дык і не ѓтрымалі б горад-крэпасць.
  У рэальнай гісторыі Порт-Артур ужо да гэтага часу загінуѓ. А тут сабралі самураі амаль усе сухапутныя сілы.
  Вікторыя босымі пальчыкамі ножак кінула бумеранг са свастыкай і зрэзала адразу тузін галоѓ рыкнуѓшы:
  - За Веру, цара і Айчыну!
  І дзяѓчаты нішчаць японцаѓ і хлопчыкі....
  Хлапчук, замяніѓшы перагрэты кулямёт, на ѓжо астылы і не добрым словам, памянуѓ Курапаткіна:
  - Гэты асёл не карыстаецца спрыяльным момантам! Падобна нам прыйдзецца самі перабіць усіх японскіх салдат. - Алег шпурнуѓ босымі пальцамі ног гранату, аскепкі пасеклі цэлую кучу японскіх салдат і дзяцюк працягнуѓ. - Вось менавіта Курапаткіна і трэба было судзіць, за падобнае злачыннае бяздзеянне.
  Хлапчук зноѓ шпурнуѓ нагамі гранату, а затым сталі кідаць босымі пальцамі вечкі ад кансервавых слоікаѓ. Так адразу двух зайцоѓ забіваеш: і японцаѓ дадаткова знішчаеш, і голыя ногі саграваюцца. Усё марозік градусаѓ за дваццаць, а калі сцямнее і больш будзе. А так ты ѓ руху і саграваешся. Акрамя таго можна яшчэ і затупленыя ляза брытв кідаць, і іголкі. Ды і наогул колючага і рэжучага смецця ѓ крэпасці шмат.
  Так што самураяѓ б'юць рукамі і нагамі. Прычым з дыстанцыі... Хлапчук крыкнуѓ:
  - Паміралі адважна самураі - пад напорам сталі і агню!
  Надзея вяла агонь з кулямётаѓ выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, але ѓ яе апроч гэтага былі нарыхтаваны сякія-такія сюрпрызы. Напрыклад, малюсенькія хімічныя міны. Тут вядома, трэба быць вельмі асцярожнымі ѓ іх ужыванні каб не прытруціць сваіх жа салдат. Але таленавітая ѓ матэматыцы крузе Архімеда і Пельмана, Надзея ѓсё разлічыла.
  І калі самураі ѓжо ѓварваліся ѓ суседні форт - прыгожая дзяѓчынка голымі ножкамі перашчоѓкнула ультрагукавых дэтанатар. І малюсенькія ампулы з моцным і з'едлівым газам лопнулі, накрыѓшы зараз плошчу ѓ дзесяць тысяч гектараѓ.
  Вось гэта сапраѓды зброя Багоѓ-дэміургаѓ, якая б і ѓ дваццаць першым стагоддзі аказалася б зусім не лішняй. За час перамір'я геніяльная Наташка разам з унучатым пляменнікам самога Мендзялеева, вырабіла яд вельмі таксічны, але хутка які раскладаецца ѓ паветры. І яго атрутнае дзеянне як раз і заснавана на асаблівым спосабе звязвання кіслароду.
  Адразу паѓтара японскіх корпус апынулася забіта за пятнаццаць-дваццаць секунд... І выгляд якія гінуць у кароткай агоніі дзясяткаѓ тысяч салдат, працверазіѓ японскае камандаванне.
  Зайграла музыка рэтырады, і страціѓшы за час дадзенага штурму звыш ста пяцідзесяці тысяч салдат японцы падаліся назад. Рускія асцярожна пераследвалі японцаѓ, але таксама пабойваліся газаѓ, ці якой-небудзь засады. Бітва скончылася, нібы і не пачыналася.
  Але Андрэй Чыкаціла яшчэ не на сек, нешта шмат сабралася ѓ хлапчуку энергіі, і ён кінуѓся пераследваць вузкавокіх. Вось як даганяеш іх і сячэш, нібы грызеш семечкі. Ну як не паказаць сваё майстэрства, калі супернік і не адбіваецца.
  Але вось нечаканыя паварот насустрач хлапчуку зноѓ выскачыѓ ніндзя ѓ чорным балахоне. Ізноѓ сапраѓдны бой на майстэрства.
  Андрэй Чыкаціла як ужо добра разагрэты атакаваѓ свайго візаві. Той выкінуѓ адразу тры дыскі, але двое аказаліся рассечаныя на лёце мячамі, а трэці прамчаѓся міма, ледзь не зачапіѓшы пацану-тэрмінатару вуха. Ніндзя свіснуѓ і на Японскай сказаѓ:
  - Рускі Наруто!
  Андрэй Чыкаціла ахвотна пацвердзіѓ:
  - Вядома, гэта крута!
  Мячы скрыжаваліся, пасыпаліся іскры. Ніндзя парыраваѓ выпады і адступіѓ. Андрэй сам кінуѓ кавалак металу босымі пальцамі. Праціѓнік зрэагаваѓ, але хлапчук прадбачыѓ, куды той увернецца і сам секануѓ, пад вострым вуглом, абводзячы клінок. Праціѓніка зачапіла, лопнула ахоѓная скура і засалела на баку кроѓ.
  Ніндзя адскочыѓ, яго паранілі і даволі глыбока, а калі б удар з размахам то і зусім перасекла б напалову. Рускі Наруто, падобна, легендарны баец, вельмі ѓжо хутка ѓ яго мільгаюць клінкі.
  Ніндзя спрабуе зноѓ кінуць, але прапускае ѓдар галёнкай у каленку, а Андрэй Чыкаціла з задавальненнем злавіѓ свастыку-бумеранг зубамі. Супернік спрабуе, атакаваць, але сам атрымлівае клінком па руцэ. Біцэпс надсечаны, і хлапчук, ужо не спыняючыся, праводзіць цэлую серыю. Дзевяты ѓдар спатрэбіцца ѓ шыю... Ну і бычыная шыя ѓ ніндзя пад абаронай, толькі напалову надсечаная. Але нічога яшчэ некалькі ѓзмахаѓ, моцны ѓдар з падваротам корпуса і галава канчаткова аддзелена ад цела.
  Так ніндзя скончыѓ кар'еру на паѓночна-заходнім фронце.
  Хлапчук-тэрмінатар усклікнуѓ:
  -Банзай па-руску!
  Пасля чаго жаданне біцца крыху сціхла. Дакладней, бо японцы і так ужо адыходзяць.
  Ноч з 22 на 23 Лістапада 1904 выдалася і халоднай і адначасова гарачай. Барэйка пераканаѓ Кандраценку не спяшацца, дык тыя хто атакаваѓ японцаѓ невядомыя. Можа нават паміж самураямі пайшла асабістая разборка, а так можна патрапіць пад удар тых і тых.
  Стомлены Кандраценка так і заснуѓ на скрыні з боепрыпасамі. А тым часам ужо пачало віднець.
  Па меры таго як з цёмна праступалі контуры бітвы, сталі бачныя шматлікія пагоркі рассечаных і расстраляных японцаѓ. Дзяѓчаты не толькі секлі, але яшчэ захапілі каля паѓсотні кулямётаѓ, сем гармат з боекамплектам. На самураяѓ зноѓ абрынуѓся лівень куль, прычым да харта дачкі Сварога Алены, далучылася і дачка Пяруна Надзея. Страты японцаѓ сталі ѓжо каласальныя, і амаль незаменныя. Да адзінаццаці гадзін раніцы, захлынулася апошняя атака і наступіла часовае зацішша.
  Апоѓдні прыбылі генералы Кандраценка і Смірноѓ. Абодва ѓжо бывалыя ваякі былі шакаваныя такой каласальнай навала трупаѓ у адным месцы. Палегла за адну ноч і раніцу больш за сорак пяць тысяч японскіх салдат і афіцэраѓ. А перад генераламі паѓстала толькі багата запырсканы крывішчам чацвёрка дзяѓчат у бікіні, і двое хлапчукоѓ-атлетаѓ у пашытай з асабліва трывалай тканіны шортах, да якой не ліпла чырвоная і любая іншая вадкасць.
  Усё гэта нагадвала дзіѓнае трызненне і абодва генерала нават ушчыкнулі адзін аднаго. Але двухметровы з капейкамі паручнік Барэйка працягнуѓ дзяѓчатам-рэйнджарам рукі і прабасіѓ:
  - Ёсць жанчыны ѓ нашых паселішчах!
  Магутная, рудая Вікторыя жорстка паціснула магутную лапу Барэйка ѓ адказ і па-філасофску вымавіла:
  - Ёсць жанчыны ѓ нашых паселішчах! Што ліха стругаюць труны!
  Светлавалосая як першы снег Надзея паказала на некалькі збянтэжаных хлапчукоѓ:
  - І ім пацісні, яны ваявалі не горш за нас!
  Барэйка ціснуѓ руку мякка. Сапраѓдны гігант ростам з Мікалая Валуева, а вагой можа і больш. Твар праѓда не такі вузкалобы, а хутчэй нешта ѓ ім ад Іллі Мурамца, тым больш Барэйка паспеѓ адгадаваць бараду. Праѓда паручнік-гігант не анёл, з п'ю ѓладкоѓваѓ дэбошы і шматлікіх пабіваѓ. Але ѓ цэлым душа ѓ яго як прынята казаць бадзёрая.
  Кандраценка няголены, з адрослымі вусамі, вельмі падобны на Чапаева, як яго адлюстравалі ѓ фільме. Смірноѓ жа наадварот паголены гладка, у пазалочаным пенсе, глядзіцца прафесарам з эпалетамі. За імі жменя салдат і матросаѓ.
  Тэхнічная Алена прамудрая паказала ім у першую чаргу захопленыя трафеі, а агнязарная д'яліца Вікторыя без сарамлівасці стала залазіць у рэчавыя ранцы японцаѓ, прыгаворваючы:
  - Там у іх сухая пайка ёсць... У гарнізона кожная дробка хлеба на рахунку.
  Дачка Белабога Зоя як вельмі адчувальная дзяѓчына-медыум заѓважыла:
  - Хлопцы, хутчэй забірайце кулямёты і гарматы: праз пару гадзін японцы пачнуць абстрэльваць гару, усе прылады на ёй засяродзяць, так што тут не аднаго цэлага забойнага апарата не застанецца!
  Кандраценка занепакоена спытаѓ:
  - А як жа вы?
  Агрэсіѓная Вікторыя адказала за добрасардэчную Зою:
  - А мы вельмі моцныя, рускія ведзьмы, нас не снарады не аскепкі не возьмуць. Вось так крыху паспім... А там будзем секчы зноѓ!
  Блакітнаватая Алена з гэтым пагадзілася:
  - Пакуль будзе грымець кананада японцы на штурм не пойдуць. Так што на гары пакідаць каго-небудзь рацыі няма. А потым калі самурая палезуць мы іх як і ѓ мінулы раз пасячэм!
  Іскрамётная Надзея малюючы на першым восеньскім снезе сваімі босымі пальчыкамі арнамент, пацвердзіла:
  - Дакладна! Японскі генеральны штаб прыняѓ рашэнні ѓсе свае намаганні засяродзіць на гэтай гары. Так, што на іншых франтах у вас будзе пакуль перадышка.
  Жорсткая і тэхнічная Алена строга загадала:
  - Аднаѓляйце разбуранае! За эскадру не хвалюйцеся - пакуль мы тут гару Высокую не возьмуць. А супернік хутка маючы з намі справа выматаецца.
  Андрэй Чыкаціла палічыѓ патрэбным таксама вякнуць:
  - А мы яшчэ і яго лінейныя караблікі патопім!
  Па радах салдат і матросаѓ пранёсся ѓхвальны гул. Пасля чаго ѓсе прыняліся хутка выносіць шматлікія трафеі.
  Японцы адкрылі агонь ужо падчас сонечнага заходу. Яны сапраѓды засяродзілі на гары ѓсё, што маглі. Але дзяѓчыны-мутанты і хлопчыкі-рэйнджары да гэтага моманту зачыніліся ѓ падвале форта і пагрузіліся ѓ стан глыбокай, аднаѓленчай медытацыі. А японцы няхай марнуюць свае снарады на пустое месца. Жадаюць тактыка Антанты, так няхай яе і апрабуюць.
  Генерал-губернатар Стессель даведаѓшыся аб тым, што адбылося на гары Высокая доѓгі час адмаѓляѓся паверыць. Трохі схуднелы, але ѓсё яшчэ гладкі саноѓнік крычаѓ:
  - Гэта вашыя эратычныя фантазіі! Бабы з мячамі - трызненне!
  Камендант крэпасці генерал Смірноѓ разгублена паціснуѓ плячыма і нясмела адказаѓ:
  - Калі б я іх не ѓбачыѓ на ѓласныя вочы, то ніколі б і не паверыѓ. Але факты ѓпартая рэч!
  Стэсэль груба рыкнуѓ:
  - Глупства і яшчэ раз глупства!
  Тады Смірноѓ цалкам лагічна прапанаваѓ:
  - Можа ваша правасхадзіцельства, вам з імі асабіста пазнаёміць?
  Аднак губернатар на такую прывабную прапанову адказаѓ адмовай і папрасіѓ паклікаць хутчэй Фока.
  Пажылы немец даѓно ѓжо працаваѓ на японскую разведку, і нямала нагадаѓ рускім. Сам Фок знешне вельмі падобны на Гобсека, так таленавіта апісанага Бальзакам, і не менш прагнага. Фактычна менавіта грошы і заахвоцілі Фока ѓступіць у сувязь з агентамі мікада. Меркантыльныя меркаванні вышэй за ѓсё.
  Аднак навіна, што Высокая гара не ѓзятая і з'явіліся чатыры жахліва моцныя і д'ябальскі прыгожыя ведзьмы(басаногіх хлапчукоѓ вядома не прымалі ѓ разлік!), хутчэй нават узрадавала Фока. Зараз можна запатрабаваць ад шпіёнскай сеткі Японіі, дадатковага ганарару, за тое каб новую, казачную пошасць вапны.
  А грошыкі рахунак кахаюць... І чым цяжэй прыходзіцца самураям пад Порт-Артурам, тым больш і даражэй ацэньваюцца паслугі прафесійнага шпіёна Фока.
  Таму генерал-немец з усмешкай прапанаваѓ:
  - Праз пару дзён правядзі сустрэчу і ѓзнагародзі, чым можаш дзяѓчат! А мы тым часам падумаем...
  Прыбраць небяспечнага чалавека, не так ужо і проста. Вось Кандраценка да гэтага часу жывы - гэты генерал хахол, вельмі ѓмелы камандуючы, і Порт-Артур пакуль цэлых чатыры з паловай месяцы трымае стабільную лінію абароны. А ѓсяго аблога доѓжыцца ѓжо больш за паѓгода і Японія заканчваецца крывёй...
  Акрамя мноства забітых, знайшлося на Высокай гары яшчэ некалькі прыціснуты трупамі, пакамячаных, але жывых японцаѓ - якіх узялі ѓ палон.
  Адзін з іх капітан Наката, былы буйны адвакат з Токіа даѓ вельмі цікавыя паказанні.
  Аказваецца Японія ѓжо зараз знаходзілася ѓ надзвычай цяжкім фінансавым і эканамічным становішчы. Запасы ваенных матэрыялаѓ падыходзілі да канца, навучаныя людскія рэзервы змяншаліся. Салдаты асаднага войска вельмі стомлены і знясілены з прычыны дрэннага і з нізкай якасцю харчавання. У самой Японіі жадаюць найхутчэйшага зняволення. Але пры гэтым настойваюць узяць як мага хутчэй Порт-Артур - інакш Краіна ђзыходнага Сонца нічога ад гэтай вайны не набудзе. Ды і Расея не захоча міру. Бо не гледзячы на ѓсе паразы ѓ Манчжурыі ѓ Курапаткіна куды больш кавалерыі і пяхоты. Ды і ва ѓсіх гэтых паразах японцы гублялі салдат не менш за рускіх.
  Ну будзь Курапаткіна такім матрацам, а май ён хоць трохі ад Аляксандра Суворава, ход вайны быѓ бы іншым.
  Але ѓсё роѓна рускае войска ѓ Манчжурыі расце і кожны месяц павялічваецца на два карпусы. А любой баязлівасці і бяздарнасці ёсць мяжа, калі асаднае войска сабе не развяжа рукі, то да Новага года перавага Курапаткіна ѓ пяхоце стане двухразовай, у конніцы трохразовай, а ѓ артылерыі больш, чым у паѓтара разу - трэба шмат суперніку прылад для аблогі.
  А з такой вялікай перавагай, можа як-небудзь былы міністр абароны і зладзіцца?
  Паручнік Барэйка з гэтай нагоды ѓзгадаѓ гісторыю з удзелам Тамерлана і Мулы Насрэддзіна.
  Зычны голас рускага афіцэра плаѓна грымеѓ над пакарабачанымі снарадамі акопамі;
  - Калі аблога Дэлі моцна зацягнулася, Тамерлан стаѓ дыктаваць пісцу, што тылавым службам варта адправіць на падмогу.
  - Дашліце пяцьдзесят тысяч навучанай пяхоты, дваццаць пяць тысяч вершнікаѓ, шэсцьсот балістаѓ і трыста катапульт, а нават яшчэ дзвесце баявых сланоѓ...
  Вярхоѓны каган азірнуѓся на пакорліва сагнуѓшыся Мулу Насрэддзіна і мяккім тонам спытаѓ:
  - Можа мы нешта забілі наймудрэйшы?
  Мула адмоѓна паківаѓ галавой і дзёрзка звярнуѓся да пісца:
  - Парві ліст, і выкінь пергамент у кошык - нічога гэтага нам зусім не трэба!
  Тамерлан здзівіѓся і спытаѓ мудраца:
  - А што нам тады трэба!
  Насрэддзін упэѓненым тонам адказаѓ:
  - Хай дашлюць разумнага палкаводца!
  Словы вельмі эрудыяванага паручніка Барэйка былі сустрэты ѓхваляльным смехам рускіх салдат.
  Іншай важнай навіной было і тое, што разлік на ѓступленне Нямеччыны ѓ вайну на боку Японіі не апраѓдаѓся. Кайзер Вільгельм нават аказаѓ дапамогу эскадры Каляднага ѓ якой зараз разам з шасцю караблямі контр-адмірала Бабушкіна будзе налічваць пяцьдзесят адно судна. Калі сумаваць да гэтага і паскубленую першую Ціхаакіянскую эскадру ѓ Порт-Артуры, то сумарная агнявая моц японскі і расійскіх флатоѓ можна сказаць зраѓнялася. А калі яшчэ атрымаецца купіць сем цяжкіх крэйсераѓ у Аргенціны, тое дасягне перавагі.
  Так што Кандраценка заснуѓ з вясёлым настроем, хоць японцы і засяродзілі на гары Высокая ѓвесь свой запал.
  
  КАЛІ НЕ чапаць Амерыку
  Гітлер не стаѓ аб'яѓляць вайну ЗША. Ну а амерыканскі кангрэс так і не вырашыѓся ѓступіць у вайну ѓ Еѓропе. Ход гісторыі ад гэтага змяніѓся... Японія выйграла бітву пры Мідуэй і моцна ѓладкавалася ѓ Ціхім акіяне.
  Роммель так і не здолеѓ захапіць Егіпет. Але і ангельцы не пайшлі на аперацыю "Паходня".
  Пад Сталінградам рускія атрымалі перамогу, але потым Майнштэйн нанёс ва Украіне контрудар. Прычым паколькі не прыйшлося перакідваць войскі ѓ Афрыку, то ѓ контрудары прыняло ѓдзел на некалькі нямецкіх дывізій больш. Значна фрыцы дадалі і ѓ авіяцыі. Тым больш на ѓсходні фронт быѓ перакінуты легендарны нямецкі ас Марсэль. І давай ён разбураць савецкія самалёты.
  Марсэль - гэта легенда ѓ паветры. Калі ён збіѓ трыста самалётаѓ, то Гітлер спецыяльна для яго ѓвёѓ новую ступень Рыцарскага крыжа з залатымі дубовымі лістамі. А за чатырыста самалётаѓ уручыѓ Ордэн Германскага Арла з дыяментамі. А за пяцьсот Вялікі крыж Жалезнага крыжа ѓручыѓ.
  Марсэль у небе вялікі феномен. І ягоныя савецкія лётчыкі баяцца.
  У контрудары Майнштэйна прынялі долі і трыццаць новых танкаѓ "Тыгр", якія ѓ рэальнай гісторыі бяздарна згінулі ѓ пясках Сахары. А так амерыканцы не лезуць, а ангельцы імкнуцца любым коштам утрымаць Індыю і не наступаюць у Егіпце.
  Карацей кажучы, Майнштэйн здолеѓ адбіць не толькі Харкаѓ і Белгарад, але яшчэ і Курск. І Чырвоная армія панесла больш страт. І немцы ѓтварылі некалькі катлоѓ. А потым узнікла аператыѓная паѓза з-за бездараж.
  У рэальнай гісторыі была Курская дуга. Але зараз гэта выступ зрэзаны.
  І пытанне дзе наступаць? Ізноѓ ідзі на Сталінград не хацелася. Але не ѓзяѓшы Сталінград не засцеражэш свае войскі на Каѓказе. Аднак зноѓ лезці ѓ гэты кашмар?
  Наступаць на Маскву? Але там магутная і глыбокаэшаланаваная абарона.
  Тым больш Чырвоная Армія зрэзала Ржэѓскі выступ, і няма ѓкліньванняѓ у савецкія пазіцыі. Ленінград таксама вельмі магутная крэпасць - горад-цытадэль.
  Гэта значыць куды не кінь - усюды магутная савецкая абарона войска з узрушаючай устойлівасцю. І тады Гітлер прыняѓ рашэнне - нанесці асноѓны ѓдар у Егіпце, і захапіць нафтавыя свідравіны на Блізкім Усходзе.
  І заадно папоѓніць войскі Вермахта каланіяльнымі, арабскімі дывізіямі.
  Ідэя была прывабнай. А на ѓсходзе зрабіць стаѓку на паветраны наступ і рэактыѓную авіяцыю. У прыватнасці рэактыѓныя бамбавікі "Арада", абяцалі стаць грознай сілай, якая практычна не несла б страт.
  Ва ѓсякім разе на ѓсходзе фюрар загадаѓ абароняцца і наступаць у Афрыцы.
  Роммель атрымаѓ некалькі танкавых дывізій у тым ліку з "Пантэрамі" і "Тыграмі". Абодва гэтыя танкі на момант свайго з'яѓлення і некаторы час пасля гэтага былі лепшымі ѓ свеце. Ангельскія танкі відавочна саступалі ѓзбраеннем. Хоць "Чэрчыль" і быѓ не слабейшы за браню. Але яго гармата відавочна была недастатковай.
  Нядрэннай машынай быѓ і Фоке-Вульф. Гэты знішчальнік меѓ самае магутнае ѓзбраенне і літаральна змятаѓ супернікаѓ. Горшую манеѓранасць кампенсавала высокая хуткасць пры пікіраванні. Ды і шэсць авіягармат маглі збіць любы самалёт з першага ж заходу. Так што сапраѓды прэсінг аказаѓся каласальны.
  Ангельцы пападалі пад удары магутных, нямецкіх асаѓ. Не толькі Марсэля.
  Непрыемным сюрпрызам для Брытаніі аказаѓся танк "Тыгр", які меѓ якасную браню і моцную жывучасць. Так што наступленне Ромеля і ліпені выклікала ѓ Брытаніі шок.
  Нягледзячы на спякоту немцы прарвалі абарону і паглыбіліся на сотні кіламетраѓ з ходу ѓзяѓшы Александрыю. І захапілі дэльту Ніла. У баях вызначыѓся танкавы ас Вітман на "Тыгры". І новы герой у Трэцяга Рэйха.
  Узыходзіла ѓ Егіпце і зорка Хафмана, які хутка стане другім.
  Геройнічаѓ і Рудзель.
  Зноѓ поѓна нямецкіх подзвігаѓ. Роммель камандаваѓ майстэрска і перамагаѓ, утвараючы катлы. Ангельцаѓ было менш і яны горшыя за якасць вермахта.
  У баях прайшла выпрабаванне і штурмавая шруб МР-44 якая была лепшай у свеце і сябе паказала вельмі эфектыѓнай. У цэлым немцы пабілі Брытанію па ѓсіх артыкулах і фарсіравалі Суэцкі канал і далей на Ірак і Кувейт, з Палестынай.
  Крыху раней, была захоплена і Мальта. Што было вельмі добрай аперацыяй. Сталін пакуль не надыходзіѓ і чакаѓ. Але паражэнне ангельцаѓ ускладніла становішча. І зараз фашысты маглі ѓдарыць на Каѓказ і з поѓдня.
  Са спазненнем, але Чырвоная Армія пачала ѓ верасні наступленне на Курск і Арол. Але немцы яго чакалі і падрыхтавалі магутную абарону.
  У абароне прайшлі выпрабаванне і нямецкія "Фердынанда". Дадзеная САУ з вельмі магутнай лабавой браняй, паказала сваю эфектыѓнасць у знішчэнні танкаѓ.
  Нядрэнная ѓ абароне і "Пантэра". Немцы супраціѓляліся ѓпарта. Савецкія войскі прасоѓваліся вельмі марудна і не маглі выйсці на аператыѓную прастору.
  Немцы змаглі пазбегнуць абвалу фронту і выстаяць. А Чырвоная армія прасунулася за два месяцы ѓсяго на сотню кіламетраѓ толькі падышла да Курска і Арла, і з прычыны вялікага ѓрону спынілася. А немцы захапілі ѓвесь Блізкі Усход. А ѓ лістападзе змаглі ѓзяць штурмам і Гібралтар. Франка Гітлер усёткі ѓламаѓ.
  Акрамя таго Англія моцна саслабла з-за актыѓнасці падводнага флота суперніка. І гэта таксама адбілася негатыѓна.
  Чэрчыль нават стаѓ схіляцца да сепаратнага свету. Але Гітлеру захацелася поѓнасцю падпарадкаваць сабе Чорны кантынент. І ён прапанаваѓ на год перамір'е Сталіну.
  Хітры правадыр СССР пагадзіѓся на дадзеную паѓзу. Ён разлічваѓ на новую зброю.
  Але і Гітлер ведаѓ, што робіць. Нямеччына захапіла Афрыку, і ѓлетку 1944 гады пачала высадку ѓ Брытаніі. І на гэты раз удалося фашыстам усё правесці бездакорна. Рэактыѓная авіяцыя ѓ гітлераѓцаѓ захапіла панаванне ѓ небе. Ды і шрубавыя знішчальнікі МЕ-309 і ТАЯ-152 былі вельмі моцныя. А штурмавая вінтоѓка МР-44 у масавай серыі сябе вельмі крута паказала.
  З танкаѓ варта адзначыць "Пантэра"-2 з ніжэйшым сілуэтам і маленькай вузкай вежай. Дадаѓшы ва ѓзбраенні і брані новы танк важыѓ усяго сорак сем тон пры рухавіку ѓ дзевяцьсот конскіх сіл. І меѓ добрыя хадавыя якасці, з гарматай 88-міліметраѓ 71ЭЛ, і 150 міліметраѓ лабавой броні. "Тыгр"-2 выпускаѓся невялікімі серыямі, з-за таго што з'яѓленне "Пантэра"-2 амаль не саступала ѓ абароне, і роѓнай узбраенні, пры пераважнай перавазе ѓ хадавых якасцях адразу ж зрабіла гэты танк састарэлым.
  Як і просты "Тыгр". А вось "Леѓ"-2 аказаѓся больш удалай машынай.
  У ёй рухавік і трансмісію размясцілі разам і ѓпоперак. У выніку сілуэт знізіѓся, і танк стаѓ куды лягчэйшым. Леѓ-2 пры вазе ѓ пяцьдзесят тры тоны меѓ. Гармату ѓ 105-міліметраѓ 70 ЭЛ, бартавую браню ѓ 82-міліметра, лабавую ѓ 150 - і 120-міліметраѓ корпуса з нахіламі. І ілба вежы ѓ 240-мілімераѓ з нахіламі.
  І рухавік у тысячу конскіх сіл. Машына, як відаць і хадавая, і магутная па ѓсіх артыкулах. Леѓ-2 апынуѓся надзвычайным.
  Карацей кажучы - усім хана. І Брытанія не мае шанцаѓ супраць вермахта.
  Лётчык Марсэль за семсот пяцьдзесят збітых самалётаѓ атрымаѓ новую ѓзнагароду: Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з плацінавым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі.
  І гэта вельмі крутое прымяненне таленту.
  За два тыдні Брытанія ѓпала. І быѓ узяты Лондан. А Чэрчыль з ганьбай бег.
  Хоць фармальна вайна яшчэ не скончана, але Аѓстралію ѓжо захапілі японцы.
  А Канада хутка выйшла з вайны. Немцы правялі ѓ жніѓні і аперацыю "Ікар", захапіѓшы Ісландыю. І зараз ЗША іх не маглі дастаць.
  Пасля чаго сталі рыхтаваць новы наступ на СССР. Робячы стаѓку на рэактыѓную авіяцыю і танкі серыі "Е". А таксама і прынцыпова новая зброя як балістычныя ракеты і дыскалёты.
  ЗША неѓзабаве падпісалі мір з Японіяй. І 20 красавіка 1945 гады Трэці Рэйх і краіна самураяѓ дамовіліся аб сумеснай вайне. А наступ фрыцаѓ пачалося 15 траѓня калі падсохлі дарогі.
  СССР доѓга рыхтаваѓся і накапаѓ мноства ѓмацаванняѓ. У сорак чацвёртым годзе з'явіліся ѓ Чырвонай Арміі - рэактыѓны мінамёт "Андруша". Таксама ѓ серыі танкі Т-34-85 і ІС-2. І самалёты ЛА-7 і ЯК-3. Зрэшты, ЯК-3 у масавую серыю не пайшоѓ з-за недахопу якаснага дзюралю. І асноѓным знішчальнікам застаѓся ЯК-9. ЛА-7 быѓ хуткасцю лепей, але немцаѓ усё роѓна саступаѓ.
  Самае паскуднае, што СССР страціѓ колькасную перавагу ѓ паветры. Немцы выраблялі куды больш самалётаѓ, у тым ліку і рэактыѓных.
  У танках пакуль у Германіі перавага ѓ якасці. І "Пантэра"-2 і "Леѓ"-2 больш дасканалыя, і моцныя машыны. У серыі таксама з`явіліся Е-10, і Е-25. Апошняя самаходка аказалася на рэдкасць удачлівай. Спалучэнне гарматы ѓ 88-міліметраѓ у 100 ЭЛ. Лабавой броні ѓ 120-міліметраѓ пад вялікім нахілам, бартавы ѓ 82 - міліметра з вагой у трыццаць тон пры рухавіку ѓ 900 конскіх сіл, і вышыня - паѓтара метра. Ды гэта ѓжо была машына проста звер.
  Новая гармата рабіла 12 стрэлаѓ за хвіліну, і прабівала з дыстанцыі бою ѓсе савецкія танкі.
  "Пантэра"-2, нядрэнны танк, але распрацавана "Пантэра"-3. Яна цяжэйшая ѓ шэсцьдзесят пяць тон, але лепш абаронена і ѓзброена. Але пакуль у серыі масава толькі Е-10 і Е-25 і Е-100. Апошні танк атрымаѓ рухавік у 1500 конскіх сіл, што пры вазе ѓ 130 тон дала яму хуткасць у 40 кіламетраѓ на шашу. Бартавая браня дадзенага танка 210-міліметраѓ пад нахілам, а лабавая - 250-міліметраѓ пад нахіламі. І дзве гарматы: 128-міліметраѓ і 75.
  Гэты танк атрымаѓ назву "Мамант". Ён больш дасканалы чым "Маѓс", і ѓшчыльненай кампаноѓкай. Вельмі добрая абарона са ѓсіх ракурсаѓ. Ідэальны танк прарыву і дастаткова шустры.
  Але ѓсё ж такі дарагі і даволі цяжкі.
  У СССР у маі з'явіѓся ІС-3. Дадзеная машына добра абаронена ѓ лоб, але цяжэй і горш хадавымі якасцямі, чым ІС-2 пры роѓным узбраенні. І яшчэ дарагая і больш складаная ѓ вытворчасці. У снежні 1944 гады стала выпускацца СУ-100 больш практычная самаходка, чым ранейшыя мадэлі.
  СССР тое гатовы. Але не да канца. Плюс яшчэ з усходу надыходзіць Японія.
  ХЕ-162 сябе не апраѓдаѓ. Самалёт з цудоѓнымі лётнымі характарыстыкамі і танны, просты ѓ вытворчасці апынуѓся складзены ва ѓпраѓленні і на ім маглі лётаць толькі лётчыкі высокай кваліфікацыі.
  Праѓда Хафману ён спадабаѓся. Для яго стылю бою ідэальная машына.
  Марсэль аддаваѓ перавагу МЕ-309, надзейны конік, або ТАЯ-152 з магутнымі ѓзбраеннямі. Ён быѓ снайпер.
  МЕ-262 таксама нядрэнны, але пакуль не зусім надзейны, але даволі эфектыѓны і жывучы.
  МЕ-163 рэактыѓны выпушчаны ѓ больш дасканалым варыянце - маленькі, бясхвосты і вельмі хуткі - ракетны знішчальнік. Нядрэнная машына МЕ-1100 з крыламі якія змяняюць стрэлападобнасцю, але яна патрабуе лётчыкаѓ высокай кваліфікацыі.
  Добрая машына МЕ-262 Х, па ѓсіх артыкулах - пышная хуткасць звыш 1100 кіламетраѓ у гадзіну, стрэлападобнасцю крылы, пяць авиапушек, манеѓраная, больш дасканалыя і надзейныя рухавікі, і практычная для кіравання звычайнымі пілотамі. Але пакуль не ѓ серыі.
  Асноѓныя працоѓныя конікі МЕ-309 і ТАЯ-152. Машыны шрубавыя, але вельмі жывучыя, хуткасныя, і магутным узбраеннем. І галоѓнае іх шмат. І СССР пакуль усё яшчэ на ЯК-9 змушаны рабіць стаѓку, і на ПЕ-2, што не вельмі, і слабаваты лётнымі характарыстыкамі ІЛ-2, і не шмат каму лепш ІЛ-10.
  Ды сілы няроѓныя.
  Яшчэ немцы ѓ баях выкарыстоѓваю каланіяльную пяхоту. Што праблемна.
  У вайну апроч Японіі ѓступіла і Турцыя. І зараз немцы разам з асманамі наступаюць і з-за Закаѓказзя. І гэта праблема тая яшчэ.
  Чырвонай Арміі прутка.
  Гітлер у цэлым упэѓнены ѓ перамозе. ЗША так у вайну з Трэцім Рэйхам і не ѓступілі.
  А немцы павялі наступ адразу на некалькіх стратэгічных кірунках. Ударылі з Таманскага паѓвострава. І Растова-на-Доне, і з Курска да Варонежа, і на Маскву ѓ цэнтры. І на поѓначы на Ціхвін, для кальца другога Ленінграда. І Карэліі. І разам з туркамі ѓ Закаѓказзе. І на Іран.
  А на ѓсходзе атакавалі самураі. Асноѓны ѓдар на Манголію і Прымор'е з сушы, і па Уладзівастоку і Петрапаѓлаѓску з мора. Націснулі капітальна.
  Наступаць у некалькіх кірунках - гэта зразумела распыленне сіл.
  Але бо і супернік каб адбіць змушаны распыляцца. А Трэцяга Рэйха рэзерваѓ шмат.
  У тым ліку і дывізіі са ѓсёй Еѓропы. У вайну пагадзілася ѓступіць Швецыя, інакш яе паглыне аперацыя "Белы мядзведзь". Таксама дывізію добраахвотнікаѓ адправіла Швейцарыя. Франка афіцыйна ѓступіѓ у вайну, аб'явіѓ мабілізацыю. І гэта значныя сілы.
  Італія развязаѓшы сабе рукі правяла дадатковыя мабілізацыі і адправіла вялікія сілы на ѓсход. Салазар пад ціскам Гітлера таксама ѓступіѓ у вайну супраць СССР. Ангельскія і французскія ѓрады пад акупацыяй накіравалі войскі. Уся Еѓропа была пад стрэльбай - усе краіны без выключэння.
  Плюс яшчэ і рускія часткі Уласава і іншыя.... А таксама арабскія і афрыканскія і нават індыйскія дывізіі і Іранскія. Столькі сіл было сабрана. Узбраення на ѓсіх не хапала.
  ЗША нават пагадзілася перадаць немцам вялікую колькасць аѓтаматычных вінтовак і кулямётаѓ, і аѓтамабіляѓ.
  У танках Трэці Рэйх лікам саступаѓ СССР, прайграючы масавай трыццацьчацвёрцы. Затое абагнаѓ у самаходках. Е-10 і Е-25 можна вырабляць куды прасцей і ѓ велізарных колькасцях. А самы масавы танк "Пантэра"-2 вядома лепш Т-34-85 асабліва лабавой бранёй і ѓзбраеннем, але ѓсё роѓна слабаватая бартамі.
  Немцы праѓда за кошт выкарыстання англійскай індустрыі, і больш актыѓнага французскай па выпуску танкаѓ СССР абагналі, пры большай моцы. І развівалі яшчэ і артылерыю. Але ѓ прыладах Чырвоная Армія не саступала і гэта давала некаторыя шанцы.
  Затое ѓ пяхоце ѓ ворага перавага і мабільнасці войскаѓ таксама.
  Рашэнне наступаць на ѓсіх франтах адразу распыляла рэзервы Чырвонай Арміі і ѓводзіла ѓ зман камандаванне. Самае паскуднае, што СССР саступаючы ѓ эканамічным патэнцыяле і людскіх рэсурсаѓ не меѓ перспектыѓ.
  Вораг станавіѓся мацнейшым і мог яшчэ дадаць, а СССР бадай не.
  У цэнтры, дзе найболей моцная была абарона Чырвоная армія выстаяла. Але на Каѓказе фронт упаѓ.
  І ѓвесь паѓднёвы фланг абваліѓся. Ды і на поѓначы немцы Ціхвін усё ж такі ѓзялі і, перадушылі артэрыю Ленінграду.
  Гітлер радаваѓся.... За лета немцы і іх кааліцыя змаглі поѓнасцю захапіць Каѓказ і выйсці да Волгі ѓ раёне Сталінграда і Астрахані. А ѓ верасні і Сталінград і Астрахань былі ѓзяты.
  Вайна аказалася стратэгічна прайграна. А японцы захапілі і Манголію з Прымор'ем.
  Сталін у гэтых умовах прапанаваѓ фюрару мір на любых умовах.
  Гітлер запатрабаваѓ капітуляцыі. Сталін адказаѓ адмовай.
  Немцы пачалі наступ уздоѓж Волгі. Былі ѓзяты Куйбышаѓ, і Саратаѓ, Тамбоѓ...
  У снежні немцы падышлі да Ульянаѓска. Наступіла часовая паѓза. Занадта холадна для арабаѓ і чорных салдат. Гітлер хацеѓ паберагчы ѓ баях белую расу і замарозіѓ наступ да вясны.
  У сорак шостым годзе асноѓным савецкім адказам стала САУ СУ-100. Прасцейшая ѓ вытворчасці, чым Т-34-85 і з магутным і эфектыѓным узбраеннем яна здавалася лепшым вынахадам. Хоць у рэальнай гісторыі СУ-100 не была занадта масавай.
  У СССР спешна распрацоѓваѓся ІС-7, для серыйнай вытворчасці ён занадта складаны. Калі ѓ рэальнай гісторыі, яго і то ѓ серыю ѓ мірны час не пусцілі, то калі вораг пад Ульянаѓскам і цябе ѓвесь час бамбіць авіяцыя і тое галаву не падняць.
  Замест ІС-7, у серыю спешна запусцілі СУ-130 на шасі ІС-2. Дадзеная машына хоць нешта ды магла супраць нямецкіх мастадонтаѓ. Тым больш што ѓ серыю пайшла ѓ немцаѓ "Пантэра"-4 яшчэ цяжэйшая, і лепш абароненая і Леѓ-3.
  У маі 1946 года пачалося новае наступленне гітлераѓцаѓ. У абыход Масквы, і са штурмам самой сталіцы. Ленінград усё яшчэ ѓ кольцы трымаецца.
  На штурм пагналі чорных і арабаѓ. І шмат лілося крыві.
  Сталін загадаѓ - стаяць на смерць!
  Ульянаѓск і Казань праз месяц баёѓ загінулі. Немцы таксама ѓзялі Арэнбург і Уфу. А праз два месяцы ѓпаѓ і Горад Горкі. І Масква апынулася ѓ атачэнні.
  Ну Сталін вядома ж бег і схаваѓся ѓ Сібіры. Абаронай Масквы камандаваѓ Жукаѓ. Баі былі вельмі жорсткія. Масква трымалася ѓпарта.
  Але яе падціскалі. Адначасова немцы дайшлі да ђрала. Узялі Свярдлоѓск і Чэлябінск.
  Масква ѓсё яшчэ трымалася. І ѓпала толькі ѓ снежні 1946 года. Вайна, зрэшты, яшчэ не скончылася... Стаѓка перайшла ѓ Новасібірск.
  І там працягвалася дужанне.
  Немцы зноѓ пачалі наступаць у маі 1947 года. У іх больш дасканалыя віды тэхнікі з'явіліся. І ѓ авіяцыі - бясхвостыя бамбавікі і ѓ тэхніцы. Пантэра-4 усё яшчэ важыла семдзесят тон пры рухавіку ѓ паѓтары тысячы конскіх сіл. Была распрацавана "Пантэра"-5 з ранейшым узбраеннем, але вагой у пяцьдзесят пяць тон і рухавіком у 1800 конскіх сіл. Браня па таѓшчыні ранейшая, але куты рацыянальнага нахілу сталі больш.
  У Чырвонай арміі з'явіліся першыя Т-54, але гэта ѓжо як мёртваму прыпарку.
  Марсэль за тысячу збітых самалётаѓ атрымаѓ Зорку Рыцарскага крыжа са срэбным дубовым лісцем мячамі і дыяментамі. За паѓтары тысячы самалётаѓ Зорку Рыцарскага крыжа з залатым дубовым лісцем мячамі дыяментамі. А за дзве тысячы самалётаѓ Зорку Рыцарскага крыжа з плацінавым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі.
  Чырвоная Армія зараз дагарала. Але біліся з вялікай доблесцю. Кажадуб за соты збіты нямецкі самалёт атрымаѓ чацвёртую залатую зорку героя СССР. Ён стаѓ першым, хто атрымаѓ такую ѓзнагароду чацвёрты раз. Пакрышкін першы тройчы герой загінуѓ. Іншыя пакуль не змаглі дарасці.
  Ішла распрацоѓка і новага аѓтамата, але ѓжо позна.
  У немцаѓ з'явіѓся МР-54 лягчэйшы па вазе і дасканалы.
  З'явіѓся і МЕ-362. Таксама машына высокага класа. Рудзель атрымаць плацінавыя дубовыя лісце і Хаффман.
  Вайна ішла....
  І вось апошняе ваеннае лета. Гітлераѓцы прасоѓваюцца, ламаючы слабеючае супраціѓленне савецкіх войскаѓ. Усё часцей здаюцца падраздзяленні Чырвонай Арміі без бою, усё больш дэзерціраѓ. У верасні ѓпаѓ Новасібірск. А снежні завяршыѓся захоп немцамі і японцамі амаль усіх буйных гарадоѓ Сібіры і Сярэдняй Азіі.
  У чэрвені 1948 года была занята Чукотка і ѓсё больш-менш значныя населеныя пункты СССР. Вайна перайшла ѓ партызанскую стадыю. У снежні 1948 гады быѓ забіты ракетным ударам Сталін. І нарэшце 30 студзеня 1949 гады Берыя падпісаѓ дамову аб капітуляцыі Чырвонай арміі і войскаѓ НКУС у абмен на амністыю і прабачэнне.
  Але яшчэ асобныя вылазкі партызан працягваліся.
  ЗША стварылі атамную бомбу і аказаліся цяпер недасягальнымі. Зрэшты заваяванае Трэцяму Рэйху і Японіі пераварваць і пераварваць не адно пакаленне. Так наступіла пара міру. У космас немцы зляталі яшчэ падчас вайны на Фаѓ-4. А 20 красавіка 1955 гады стартаваѓ палёт на Месяц з касманаѓтамі.
  У свеце было цяпер тры імперыі-гегемоны - Трэці Рэйх, ЗША, і Японія. Яны жылі адносна мірна і канкурыравалі ѓ космасе эканоміцы і навуцы. Хаця мір і балансаваѓ на мяжы ядзернай вайны. Але была надзея што ѓстаканіцца і абыдзецца!
  АБАРОНА МАСКВЫ ПІЯНЕРАМ-ГЕРОЯМ
  АНАТАЦЫЯ
  Піянеры як заѓсёды паказваюць самы вышэйшы клас і пілатаж у час Вялікай Айчыннай вайны.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Батальён юных піянераѓ пад камандаваннем вечнага хлопчыка Алега Рыбачэнкі змагаецца, абараняючы акружаную Маскву - сталіцу СССР.
  Хлопчыкі і дзяѓчынкі ѓ чырвоных гальштуках, басаногія, і абарваныя вядуць няроѓную бітву супраць фашысцкай армады.
  Гітлераѓцы атакуюць з паветра.
  Вакол раскіданыя варонкі і шматлікія аскепкі ѓсеялі ѓсе подступы да савецкіх пазіцый. Дрэвы абгарэлыя, асабліва кранальна глядзяцца бярозкі, абвугленыя нібы запалкі.
  Хлопчык Алег і дзяѓчынка Маргарыта капаюць акопы, націскаючы голымі, агрубелымі, дзіцячымі падэшвамі на рэбры рыдлёвак.
  Дзяѓчынка заѓважае:
  - Добра быць несмяротнымі! Гітлераѓцы нас бамбуюць, а мы не баімся.
  Хлопчык кіѓнуѓ светлай галоѓкай:
  - Зусім не баімся!
  Побач з імі іншыя дзеці і таксама босыя, напаѓголыя, загарэлыя і худзенькія працуюць рыдлёѓкамі.
  Дзяѓчынка Марынка націскаючы голай круглай пяткай на тронак рыдлёѓкі напявае:
  - Піянер заѓсёды гатовы! І наперад без лішніх слоѓ!
  Хлопчык Завушніца напявае, скалячы зубкі:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце! Замочым фашыстаѓ у сарціры!
  Дзеці гатовы змагацца гераічна. Цэлы батальён піянераѓ. І яны вельмі адважныя.
  Хлопчыкі і дзяѓчынкі гатовыя біцца да канца. І збіраюцца біцца.
  Хлопчык Пецька папраѓляе самаробную рагатку.
  Дзеці гатовы да бойкі. Вельмі нават гатовы.
  Вось ляцяць штурмавікі гітлераѓцаѓ. Іх шмат і некаторыя нават найноѓшыя, рэактыѓныя.
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава нацягваюць рагатку і запускаюць у суперніка нешта зусім забойнае, а менавіта выбухны пакуначак з вугольчыка.
  Той праляціць па дузе і дагодзіцца прама ѓ штурмавік. Той выбухне і пырсне ва ѓсе бакі аскепкамі. Пара суседніх самалётаѓ задыміла.
  Дзеці ѓ захапленні і літаральна віскочуць. Шлёпаюць босымі ножкамі.
  І раздаецца агрэсіѓны піск.
  Хлопчык-піянер Сашка і дзяѓчынка Машка запускаюць забойнай сілы падаруначак смерці. І дзівяць гітлераѓскую машыну. Штурмавікі запускаюць па піянерах ракеты. Дзеці мільгаючы босымі пяткамі, шызымі ад пылу разбягаюцца. І зноѓ паляць у адказ.
  Хлопчык Алег Рыбачэнка прачырыкаѓ:
  - Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму....
  І заззяе сонца -
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  І хлопчык і дзяѓчынка, як пекануць з базукі. І чарговы нямецкі самалёт разрываецца.
  Маргарыта ѓперлася босымi ножкамi i праспявала:
  - Мы фашыстаѓ пераможам,
  З намі Бог і херувім!
  Хлопчык завушніца:
  - З намі Сталін!
  І дзіця босымі пальцамі ножак націснуѓ на кнопку базукі!
  Вось яны як страляюць. Чуецца гул. Удалечыні відаць як насоѓваюцца танкі.
  Відаць як валяцца лісце з дрэѓ. І як у верх падлятаюць камякі зямлі.
  І як гарыць трава. Босую ножку дзяѓчынкі Лары абпальвае агеньчык. І яна ѓскрыквае.
  Лара пішчыць:
  - Слава камунізму!
  Па нямецкіх машынах вядуць агонь батарэі. Але яны паляць з адлегласці.
  Босыя дзяѓчынкі-камсамолкі разбягаюцца мільгаючы голымі ружовымі пятачкамі. І падносяць снарады. Запускаюць нешта зусім забойнае.
  І грукочуць разрывы.
  Вераніка гэтая камсамолка падбадзёрвае:
  - Дзякуй Богу Роду!
  Б'юцца ваяѓніцы вельмі адчайна. І піянера кідаюць у ворагаѓ гранаты.
  Дзеці страляюць па суперніку і дзівяць гітлераѓцаѓ. Падаюць забітыя найміты.
  Аліса гэтая дзяѓчынка-піянерка, кінула босымі пальцамі ножак лімонку. Уразіла суперніка і піскнула:
  - За Багіню Ладу!
  Хлопчык Кай даѓ чаргу, скасіѓ фашыстаѓ і піскнуѓ:
  - За Айчыну наперад!
  Дзяѓчынка Глаша скасіла фрыцаѓ і піскнула:
  - За Русь матухну!
  І босымі пальцамі ножак шпурнула забойчую гранату.
  Вось тут дзеці-піянеры ваююць адчайна.
  Алег і Маргарыта зноѓ запусцілі вугальны пакуначак з рагаткі і сарвалі з танка вежу. Хлопчык і дзяѓчынка хорам раѓнулі:
  - За святло камунізму!
  Хлопчык гадоѓ адзінаццаці на выгляд, але вельмі мускулісты Алег Рыбачэнка ѓпёрся голымі пяткамі ѓ траву і стаѓ на дроце цягнуць выбухны пакет.
  І вось гітлераѓскі "Леѓ", узяѓ і натыкнуѓся на нешта забойнае і яго коѓзанкі атрымаѓшы разбурэнне паехалі.
  І пакаціліся. Вось дзяѓчынка кідком лімонкі адарвала галаву фрыцу і тая пакацілася па траве. І вылецелі ѓ мардаварота зубы.
  Маргарыта, страляючы, пiскнула:
  - За Айчыну да канца!
  І вод яе босая ножка зноѓ запусціла забойнае і крутое.
  І піянеры вядуць надзвычай трапны агонь.
  Нямецкія танкі напаѓзаюць. Некаторыя з іх найноѓшыя і прысадзістыя. Яны вядуць дакладную страляніну па непрыяцелю. Дакладней не дакладную. А басаногія піянеры адказваюць. І руйнуюць непрыяцеля.
  Валянціна гэтая дзяѓчынка ведучы, агонь прабуркавала:
  - За нашу Айчыну!
  І зрэжа суперніка чаргой забойнай. І маса трупаѓ.
  Піянеры б'юцца нібы волаты і волаты.
  Славка гэты хлопчык-піянер скошваючы супернікаѓ, напявае:
  - Слава эпосе камунізму!
  І голая пятка дзіцяці падкіне выбухны пакет.
  Вось такія тут дзеці - яны для Гітлера вельмі паскудныя.
  Байцы і сапраѓды юныя, але вельмі ваяѓнічыя. Супраць іх ніяк не выстаяць.
  Хлопчык Максімка таксама даѓ чаргу і прапішчаѓ:
  - Будуць новыя стагоддзі,
  Будзе змена пакаленняѓ...
  Але ніхто, і ніколі -
  Не забудзе імя Ленін!
  Дзяѓчынка Вераніка пагадзілася:
  - Не забудзе і не даруе!
  І зноѓ кіне босай ножкай забойнае.
  Хлопчык Сярожка ѓжо паспеѓ пабываць у руках у гітлераѓскіх катаѓ, і нейкім цудам уцёк.
  Але добра памятаць допыты, катаванні і бесчалавечныя здзекі.
  А самі немцы не толькі біліся, але і здзяйснялі жорсткія зверствы. Падчас баёѓ лінія фронта часта ператасоѓвалася. Вось і трапіѓся хлопчык-разведчык Сярожка Панцялееѓ у пастку.
  Дванаццацігадовы дзяцюк апынуѓся ѓ нямецкім каземаце, яго распранулі і абшукалі, знайшоѓшы запісную кніжку і маленькі амерыканскі пісталет.
  Нямецкая жанчына афіцэр на рускай мове спытала Сяргейку:
  - Ты хочаш жыць хлопчык?
  Панцялееѓ, апусціѓшы галаву адказаѓ:
  - Я ні ѓ чым не вінаваты!
  Жанчына люта бліснула вачыма і грозна вымавіла:
  - Ты быѓ не адзін... Куды пайшлі двое старэйшых таварышаѓ?
  Завушніца здрыгануѓся і адказаѓ з неахвотай:
  - Нават калі б я і ведаѓ, то ѓсё роѓна б не сказаѓ ... - Тут хлапчук падняѓ галаву і крыкнуѓ. - А вам усё роѓна хутка канец!
  Жанчына злосна хіхікнула:
  - Памыляешся! Фюрар непераможны, а ты нам яшчэ шмат чаго раскажаш!
  Завушніца ѓ адных, белых трусах вывелі на снег. Босыя ногі ѓкалола халодная і колькі паверхня з ледзяной скарыначкай, а па голых, вытыркаюцца як пруты кошыка рабрам худзенькага хлапчука прайшоѓся, непрыемна казычучы халодны ветрык. Хлопчыка закалаціла не толькі ад холаду, але і страху. Ён здаваѓся такім сабе бездапаможным і вартым жалю. Жанчына крочыла за ім, і снег хрумстаѓ пад яе ботамі.
  Завушніца мімаволі пацёр сорамныя, крыху шурпатыя падэшвы, і пастараѓся дадаць кроку. Але звязаныя ззаду рукі на вяроѓцы мімаволі тузануліся. Хлопчык спыніѓся. Ужо стаялі загадзя прыгатаваныя вёдры з ледзяной вадой, здаравенны пук свежых розаг. Стаіць груба вывастраная прэнг, гарыць вогнішча, на якім грэюцца шчыпцы і брыдка ухмыляецца кат. Бессардэчны кат, які падрыхтаваѓся да допыту з прыхільнасцю.
  Завушніца адступіѓ і закрыѓ вочы. Дзіцяці-разведчыку стала страшна - няѓжо яго пачнуць вось так, проста на марозе катаваць.
  Але, падобна, менавіта так яно і будзе, прычым катаваць стануць публічна - вось натоѓп зганяюць на агляд. Нямецкія ахоѓнікі грозна пакрыкваюць. Рускі, белабрысы хлапчук, адчайна імкнецца суняць дрыготку, пяткі ѓжо прыпякае мароз, але, нягледзячы на холад, па хударлявым, але жылістым целе пацана пацёк пот.
  Жанчына тым часам дастала з кішэні партабак і запальніцу. Павольна прыкурыла, а затым раптам рэзка ткнула падпаленай папяросай пад вострую лапатку хлопчыка.
  Завушніца мімаволі ѓскрыкнуѓ, і атрымаѓ кулаком у нос. Пацякла слабенькая юшка. А жанчына-змяя прашыпела:
  - Расказвай нам хутчэй, дзе яшчэ ѓ вас сувязны, які ѓ падполля пароль?
  Хлопчык крыкнуѓ на ѓсё горла:
  - Усё роѓна я вам нічога не скажу! Ніколі не скажу!
  Жанчына жорстка загадала:
  - Тады на прэнг яго!
  У Завушніцы ѓжо былі звязаныя за спіной рукі, і памагаты ката груба штурхнуѓ хлопчыка. Некалькі венгерскіх баб на сваёй мове спачувальна праверашчалі:
  - Ой! Ой! Ён жа зусім дзіця!
  - Зусім голенькі на марозе.
  - Няѓжо яго катаваць будуць!
  Завушніца не ведаѓ венгерскага, але нядрэнна навучыѓся разумець нямецкую мову - інакш які ён разведчык, калі не ведае мовы верагоднага суперніка! Але гэта ён, зразумела, перад захопнікамі схаваѓ, і стараѓся здавацца дурнейшым, ёсць. Адзін з маларослых памагатых ката, збіѓ маску і змушаны быѓ яе зняць. Завушніца свіснуѓ ад здзіѓлення. Зусім яшчэ дзяѓчынка, са светла рудымі валасамі, заплеценымі ѓ тоненькія касічкі, апынулася ѓ складзе пажадлівай каманды.
  Юная немка, перахапіѓшы погляд хлапчука, паказала мову і прашыпела, на нямецкай мове:
  - Я моцная! Я буду ламаць і выломваць табе распаленымі шчыпцамі костачкі!
  Завушніца кінуѓ погляд на абцугі і збялеѓ. Калі ад маленькага агню папяросы, так пакутліва і агідна ные пад лапаткай голая скура, то будзе, калі яго цела кране чырвонае жалеза, якое пахне пеклам?
  Жанчына-афіцэр загадала брэхавым тонам:
  - Падняць хлапчука на прэнг!
  Дзяѓчынка-кат, не апранаючы маскі, вельмі спрытна накінула на трывалую вяроѓку, што звязала юнаму разведчыку рукі крук. Іншы больш масіѓны, у чорнай масцы памагаты ката, з дапамогай якая круціцца прыстасаванні пацягнуѓ ланцуг, да якой ляпіѓся кручок.
  Гнуткі, як акрабат Сярожка, амаль не адчуѓ болю, калі яго рукі ѓзняліся ѓверх, а плечы пракруціліся на дыбе. Бо, зразумела, разведчык меѓ вялікі вопыт лажання ѓ фортачкі, па трубах коміна, і нават браѓ урокі ѓ цыркачоѓ. Аднак памагатая кат выявіѓшы не дзявоцкую сілу, спрытна накінула на босыя ногі хлопчыка калодку і з моцна зашчоѓкнула замкі.
  Судзячы па грымасе ёй, не гледзячы на спрыт - было цяжка начапіць калодку, а ѓ плячах і звязках хлапчукі, чыя вага вырасла больш, чым у два разы стрэльнула болем. Цяпер пачалося сапраѓднае катаванне.
  Да хлапчука-разведчыка пайшла маладзенькая медсястра ѓ белым халаце і ѓ гумавых пальчатках. Яна паклала руку насупраць сэрца хлопчыка і праслухала пульс, затым усміхнуѓшыся з нялюдскай радасцю паведаміла:
  - У яго вельмі моцнае сэрца, можа шмат што вынесці!
  Жанчына-афіцэр па-руску прашыпела:
  - Гавары пароль!
  Завушніца, успамінаючы хлапчука-Кібальчыча, якога, мусіць, буржуіны таксама вось распялі голага на дыбе і патрабавалі выдаць самую галоѓную таямніцу, дадаѓ сабе мужнасці. Як ні дзіѓна, але рэальны боль душыѓ страх і даваѓ сілы супраціѓляцца гітлераѓскай мярзоты.
  Юны разведчык усклікнуѓ:
  - Я нічога вам не скажу! А Гітлеру будзе смець і кольк!
  Жанчына, якая ѓжо шмат разоѓ прысутнічала на допытах, і зусім страціла ѓсякае падабенства сумлення і жалю, лаканічна загадала:
  - Бі!
  Хлапчука ѓзялася лупіць юная дзяѓчынка. Напэѓна, яна спецыяліст па лупцоѓцы шматлікіх малалетніх палонных. Здольная прычыніць боль, але пры гэтым не запароць да смерці і, не даючы нырнуць з пекла катаванняѓ у рай татальнай "адключкі" свядомасці.
  Удары абрынуліся на худую, але жылістую спіну завушніцы, кусаючы яго нібы раі плячэй.
  Было балюча, але хлопчык, цяжка дыхаючы і адкрыѓшы рот, не крычаѓ ад болю. Яму ѓ гэтым уяѓляѓся самы настой бой, у якой адчувае Мальчыш-Кібальчыш. На месцы Мальчыша-Кібальчыша б'ецца і камандуе ён - Сярожка. Толькі ваююць яны не белякамі, а самымі сапраѓднымі фашыстамі.
  Вось пруць страшныя нямецкія "Тыгры", машыны, чый нават выгляд да крайнасці жудасны. Але зараз яны выглядаюць, нібы кардонныя і ты па іх сячэш шашкай!
  Жанчына-афіцэр, бачачы, што хлапчук, нягледзячы на ??адкрытыя вочы практычныя не рэагуе на ѓдары, жорстка загадала:
  - А цяпер жароѓню!
  Дзяѓчына-катавальнік падскочыла да жароѓні і дастала з шуфлядкі слоік з аліѓкавым алеем. А затым падбегла да хлапчука, і скрывіѓшы тварык ѓ пагардзе стала, мазаць дзецюку жестковатые, не паспеѓшыя размягчыцца пасля басаногага лета падэшвы ног.
  Завушніцы нават было прыемна, калі да задубелых, босых нагамі дакрануліся, цёплыя дзявочыя ручкі, і нагрэты алей. Хлопчык даволі буркнуѓ, але бязлітасная дзеѓка-кат паказала яму кулак і на ламанай рускай мове вымавіла:
  - Падсмажым табе хлапчук пяткі! Будзеш ваѓком выць!
  Завушніцы ѓспомніѓся прагледжаны ѓ кінатэатры, якраз напярэдадні вайны фільм: "Востраѓ Скарбы". Там пераапранутай пад хлопчыка-юнгу дзяѓчыне таксама пагражаліся падсмажыць пяткі. Гэта азначала, нешта балючае і мабыць нядобрае. Тады Сярожка з цікаѓнасці запаліѓ свечку і паднёс сваю круглую, дзіцячую пятачку да агеньчыка.
  Як ён загарлапаніѓ потым не сваім голасам! Гэта сапраѓды было вельмі балюча і, на пятцы надзьмуѓся барвовы пухіры, на які немагчыма было ѓстаць. Так што дзяцюк некаторы час быѓ змушаны хадзіць правай нагой на шкарпэтках. Пухіры, праѓда, хутка сышоѓ, але ѓспаміны засталіся.
  Увосень, калі ступні хлапчука агрубелі да адукацыі мазалёѓ, Сяргей спрабаваѓ прабегчыся па вугольчыку. Так некаторыя румынскія хлапчукі ѓмелі рабіць. Аднак усё роѓна яго абпальвала - відаць тут у іх быѓ свае мясцовыя сакрэты. А вось па бітым шкле, мазолістыя падэшвы маглі, калі раѓнамерна размяркоѓваць сваю вагу ісці. Не кажучы аб тым, каб бегаць па горных, вострых камянях. Гэта ѓжо для Завушніцы амаль норма.
  Успаміны адцягнулі ад моманту, калі пад нагамі разгарэлася невялікае вогнішча. Такая методыка катаванні, смажыць босыя пяткі, марудліва, але хваравіта доѓга. А алей не дае абгарэць тоѓстай, грубіянскай скуры падэшваѓ. І гэта сапраѓды так балюча і галоѓнае боль паступова нарастае, да невыноснай.
  Спіна, бакі, ягадзіцы, і нават ногі ззаду ѓ завушніцы ѓжо былі спаласаваныя да крывавых палос. Але боль неяк успрымаѓся прытуплена. Можа спалучэнне адразу некалькіх пакут прытупляла, ці ѓспаміны аб закатаваных піянерах-героях надавала мужнасць.
  Але сапраѓды факт, у рэальнай гісторыі мала хто з дзяцей, якія трапілі ѓ фашысцкі палон, раскалоѓся і выдаѓ на допыце таямніцы. Дарослых расколвалі пад катаваннямі хутчэй і часцей. Так што нязломныя ѓ фашысцкіх засценках піянеры - гэта зусім не міф!
  Завушніца спачатку адчуѓ у падэшвах прыемнае цяпло, але потым стала паліць, нібы паліѓся кіпень. Боль вельмі пякучы і хлопчык-разведчык адчайна падцягнуѓ уверх ногі, прыпадняѓшы цяжкую рэжучую сталёвымі канцамі лодыжкі калодку. Тут жа дзяѓчынка-катушка, відаць, чакаючы падобнае ад палоннага, плюхнула на калодку важкае бервяно. Востры боль працяѓ суставы, звязкі і плечы, прымусіѓшы хлапчука закрычаць.
  Цяпер катаванне ѓзмацнілася, рукі літаральна вырывала, а ногі паліла. Сяргей Панцялееѓ не раз чытаѓ, як на допытах мучылі партызан і, у самы цяжкі момант на дапамогу прыходзіла страта прытомнасці. І тады ты правальваешся, нібы глыбокае падзямелле.
  Але Сярожка якраз адрозніваѓся вельмі моцнай галавой і тым, што не губляѓ стварэння, нават атрымліваючы добра па галаве. Ды і каты, мусіць, прафесіяналы, ведаюць, як катаваць.
  Вельмі балюча, а тут яшчэ і сама жанчына-афіцэр вырашыла пацешыцца. Ёй падалі ѓ рукі распалены на полымі ломік, і ён прынялася ім прыпякаць, самыя адчувальныя месцы, на жылістым целе хлапчукі.
  І тады, каб стрымаць крыкі, Сярожка як праѓдзівы піянер-герой заспяваѓ;
  Мы абаронім цябе, мой край родны,
  Айчыны бязмежныя прасторы,
  Народ Расійскі з партыяй адзіныя -
  Мароз малюе на акне ѓзоры!
  
  Мне гальштук чырвоны - сцяг пунсовым колерам,
  Павязаны быѓ на гонар і на сумленне!
  Мы ішлі паходным строем гарачым летам,
  Вогнішча рубінам азарае восень!
  
  Але вермахт раптам ударыѓ як кавадла,
  Савецкі ваяр, не стрываць ганьбу!
  Мы зробім фашыстам вельмі горача,
  А Гітлера паганага на кол!
  
  Мы піянеры ѓсё ѓ страі адзіныя,
  Змагацца за Айчыну наша мэта!
  Салдат Русі ѓ баях непераможны,
  А хто нацыст, па сутнасці, проста пень!
  
  На фронт пайшлі па клічы сэрца ведайце,
  Хоць хлопчыкаѓ хацелі не пускаць,
  Але не сядзець, нам пад замкам на парце,
  Толькі на франтах атрымаеш цвёрда пяць!
  
  Хоць пад абстрэлам нашы адступаюць,
  Але верым, будзе Вермахту разгром!
  Атрады нашы як ледзяшы растаюць,
  Але Бог ведай, вынес Рэйху прысуд!
  
  Дзяѓчыначка змагаецца босая,
  Хлапчукі абадралі ѓсе насы,
  Квітнее краіна парад маладая,
  А мы, па сутнасці, віцязі-арлы!
  Хлапчук-разведчык спяваѓ, і боль адступаѓ, ні жароѓня, ні распалены метал яго не бянтэжылі, і здавалася нават за спіной разыходзяцца вялікія арліныя крылы.
  Дзяѓчынка катальнік у прыкрасці выхапіла разагрэтую на вогнішчы бізун, з сталёвага, калючага дроту і пачала біць хлопчыка па і без таго скрываѓленай і разбітай спіне.
  Але Сярожка спяваѓ з усім вялікім, і вялікім энтузіязмам;
  Мы будзем да канца з нацызмам біцца,
  Паколькі няма ѓ рускіх спраѓ важней,
  Парыць над светам з пунсовым колерам птушка,
  Стаѓ каршаком наш мілы салавей!
  
  Маці маладая, але ѓжо сівая,
  З абразоѓ блішчаць святых як глянец твару,
  Ты для мяне радзіма дарагая,
  Я за цябе гатовы, да смерці біцца!
  
  Паляванне задраць пякельны Рэйх на рэю,
  Кемлівасцю захоплены кулямёт,
  І акрылены баец высокай мэтай,
  Падняѓ гранату і на танк ідзе!
  
  Хлопчык толькі, і пад нагамі золь,
  Ужо іней раніцай, але ты босы,
  Але не прыстала піянерам плакаць,
  Хто баязлівец ужо ляжыць пад Сатанай!
  
  Таму няма месца - ведай гультайствам,
  Яно толькі ѓ пекла бездані прывядзе,
  Іншы выклікнуѓ - страху не прымаю,
  Бруем разрэзаѓ неба самалёт!
  
  Ды лётчыкам зайздросціць хлопчык,
  Яны лётаюць у небе - цемру паражаюць...
  А ѓ цябе толькі іржавая вінтоѓка,
  Ты камандзір смаркаты акцябрат!
  
  Але ёсць такое слова - біцца трэба,
  Няма выбару іншага, няма шляхоѓ,
  Дзецьмі простым былі мы калісьці,
  Але воіны пакуль, жывы злыдзень!
  
  Ужо пад Масквой злы вермахт - лупяць гарматы,
  Ад бомбаѓ вялікіх зямля трасецца - цемра!
  Ты апішы зямлі боль - мудры Пушкін,
  Прыйшоѓ на Зямлю - бязлітасны страх!
  
  Калі мароз, уганяе іголкі - у пекле лета,
  Бадзёрым сябе бачаннем мяккім, цудоѓным,
  Як добра нам было ѓ гадзіну мары світання,
  Беглі басанож, па траве смарагдавым!
  
  Няхай снег пад голай падэшвай дзіцяці,
  Але піянера Сталін верай грэе!
  І смех у адказ раздаѓся вельмі звонкі,
  Што адступаюць у лютасці завеі!
  
  Дык калі ведай, чакае мамону гада-ката,
  Скончым з уладай, супостатаѓ блуднай -
  Цяпер зямля трасецца ад грымоту,
  А небасхіл пакрыла, імглой чыгуннай!
  
  Мароз нас не зламаѓ, бо дух гарачы,
  А фрыцам вушы моцна адмарозіѓ...
  Але бачыць кожны хто рэальна відушчы,
  Што мы салдаты смецце гэты косім!
  Нямецкія каты катавалі Сярожку Панцялеева, ужо літаральна вылупілі вочы аб натугі. Дзяѓчынка-катувальніца расчырванелася нібы рак, і па яе прыгожы, але скажоным шалёнай злосцю тварыку сцякалі кропелькі каламутнага поту. Гітлераѓскія каты апынуліся бяссільным перад мужнасцю дзіцяці і яго гераічнай песняй.
  З Масквы шлях, да поспеху Сталінграда,
  Яшчэ хлопцы, але ѓжо розум дарослы,
  Перад боем мы сядзім - маладая пара,
  Над намі цень даюць, у няміласці хвоі!
  
  Ну, што ж верым у сілу пералому,
  Што Волга стане фрыцам усім магілай...
  Што мярзота тэхнатроннага Садома,
  Зрынуты ѓ Тартар савецкай сілай!
  
  Наш Бог не ідал з простага гіпсу,
  Вядуць да поспеху Леніна запаветы,
  Нам трэба будзе з ардой сталёвай пазмагацца,
  У паэмах стануць подзвігі апеты!
  
  Ведай, песня рэжа сталь дакладней металу,
  Яна самая без лішніх струн арліца!
  Малю, каб наша ѓдаласць не знікла,
  Каб не збянтэжыла, глупства-небыліца!
  
  Бо ѓ свеце сем спакус вельмі шмат,
  Часам за жыццё младую нават страшна...
  Але калі вораг у твайго парога,
  Тое не пазбегнуць сутычкі рукапашнай!
  
  Кацёл замкнуты пад Сталінградам трывала,
  Аб Волга, што бегла ѓздоѓж бітвы...
  Нельга прайсці гэты інстытут завочна,
  Патрэбныя для знітоѓкі духу і пазбаѓленні!
  
  Прыйдзем хоць з смуткам да канчатка ѓ Маі,
  Ніхто славян не бачыѓ у палон пакорлівых,
  Мы пераможам, я гэта цвёрда ведаю,
  Гуляць нам з песняй на лугах прасторных!
  
  Але зламаѓся Вермахт - мы ѓ атацы,
  Пад Курскам таксама было вельмі страшна...
  Казакі смела з шабляй і ѓ папасе,
  На "Тыгр" кідаліся, біты фрыц адважна!
  
  Мы там біліся, як піянерам трэба,
  Кідалі бомбы, гусеніцы ѓ пырскі...
  Хоць цяжка, са снарадамі натужліва,
  Толькі аб трыѓмфе сталі нашы думкі!
  
  Што "Тыгр" зрабіѓ - толькі іклы адкінуѓ,
  "Пантэры" таксама шкуру мы спусцілі...
  Да Дняпра падыходзім - агнязарна восень,
  Калі ж будзем мы з табой у Берліне?
  
  Няма месца ѓ рабстве - ні якому раю,
  Паколькі спіну рускім гнуць - ганебна,
  Квітнець, быць вечна сытым, белым краі,
  Выхоѓваць нашчадкаѓ высакародных!
  
  Вось Кіеѓ сімвал нашага адзінства,
  Яго мы штурмам бралі басапятым!
  У славу свету, у Сонца камунізму,
  Ішлі, атакую Вермахт мы хлопцы!
  
  А ѓ Менску, узятым, у камсамол уступілі,
  Хоць гады тэрміна сапраѓды бракавала,
  Але мы так фрыцаѓ люта лупілі,
  Што ѓсё прызналі - мы Русі салдаты!
  
  А трэба будзе - кіруем мы гарамі,
  Навука сілы дасць - што не вымераць,
  Нам было цяжка, мерзлі, галадалі,
  Але не паддаліся атрутнай ляноты!
  
  Ды шмат нашых з бітвы не вярнулася,
  Засталіся вярсты, і з трупаѓ мілі,
  Але ведай у Берліне, мы сустракаем юнацкасць,
  У старэйшых жонкі над магілай галасілі!
  
  Вось добра мы супостатам далі,
  Такую моц бязмежную разбілі,
  Нам камунізм адкрыѓ святыя далі,
  Шлях, паказаѓшы для матухны-Расеі!
  Ды тады Сярожка паказаѓ вышэйшы клас і здолеѓ уцячы з палону.
  І гэта была проста пераважная гераічнасць хлопчыка.
  Алег Рыбачэнка змагаючыся паказваѓ сваё ѓменне.
  І вось босыя ножкі хлопчыка кідалі ѓ фашыстаѓ атрутныя іголкі. І падалі забітыя гітлераѓцы.
  А вось дзяѓчынка Маргарыта кінула босымі пальчыкамі ножак пару гранат. І чарговы фашысцкі танк перавярнуѓся.
  Хлопчык і дзяѓчынка, страляючы па ворагах, заспявалі;
  Мы верым у Усявышняга Айца,
  Якога празвалі людзі Родам...
  Яму верныя мы будзем да канца,
  За Радзіму, за шчасце і свабоду!
  
  Няхай будзе ѓ вечнай славе камунізм,
  Што ѓсяму сусвету дорыць шчодрае шчасце...
  І не пройдзе жорсткі рэваншызм,
  Развеем хмары і сыдзе непагадзь!
  
  Хай будзе слава Рода назаѓжды,
  У імя нашай Радзімы Расіі...
  Споѓніцца вялікая мара-
  Калі прыйдзе Хрыстос месія!
  
  Мы піянеры адважныя байцы,
  Няхай застанецца з намі вечна Лада...
  Ганарыцца намі маці, бацькі,
  За Русь кахання змагацца адважна трэба!
  
  Вялікі з намі будзе Белы Бог,
  Хрыстос, Сварог, Прачыстая Марыя...
  Усіх супостатаѓ скруцім прама ѓ рог,
  Бо на Русі пануюць арыі!
  
  Стваральнік Зямлю ліха стварыѓ,
  Раскінуѓ жвава космасу абшары...
  Бо ѓ яго павер ладнай сіл,
  Творыѓ мора, пустыні, горы!
  
  У Імя Ісуса слаѓны Род,
  Жаданні гуляючы выконвае...
  І хутка будзе рай - наступіць тэрмін,
  Калі квітнее ѓсё прамяністым траѓнем!
  
  Дзяѓчынкі басаногія бягуць,
  Яны сумётаѓ лютых не баяцца...
  Устрояць хутка Гітлеру капут,
  Бо рускія заѓсёды ѓмелі біцца!
  
  Пярун дапаможа выйграць нам бой,
  А раны ацаліць Багіня Лада....
  Мы буду вечна Радзіма з табой,
  Русь мары змагацца адважна трэба!
  
  Мы піянеры дзеці-храбрацы,
  У атаку пруць на катаѓ-фашыстаѓ....
  Хлапчукі і дзяѓчынкі малайцы,
  Працягнуць справу слаѓных камуністаѓ!
  
  
  Для Радзімы мы сэрца аддамо,
  Як завяшчаѓ вялікі слаѓны Ленін...
  Над намі золатакрылы херувім,
  Прыйдзем я веру да найвялікшай мэты!
  
  Ніхто нас перамагчы павер не можа,
  На шанцаѓ на рэванш у пякельных орд...
  Мы смела рушым фюрэра па морды,
  Расія супостата разаб'е!
  
  Хлапчука неяк у палон фашысты ѓзялі,
  Агнём з жалезам пятачкі прыпалілі....
  І цэлы месяц хлопчыка катавалі,
  Але вырваць нават стогны не змаглі!
  
  Ішоѓ на расстрэл малец распрануты босы,
  Мароз наймацнейшы, ступні як пажар....
  Дзьмуѓ вецер і гойдаліся бурна хвоі,
  А недзе самалёт нанёс удар!
  
  Але хлопчык да канца павер трымаѓся,
  Хоць свістала вельмі жудасна бізун....
  І піянер з Айчынай развітаѓся -
  Не трэба слёз і не да твару раѓці!
  
  Ён на апошняе ѓ морду фрыцу плюнуѓ,
  І кулю ѓ грудзі голую атрымаѓ...
  Шапнулі - у рай іду хлапчукі вусны,
  Рухнуѓ на гурбу ѓжо без сіл!
  
  Але за яго салдаты адпомсцілі,
  Разбілі фрыцаѓ нібы тыя шкло...
  І апынуліся рускія ѓ Берліне,
  Хоць ваяваць з фашыстам цяжка!
  
  Прайшліся дзяѓчынкі крокам басаногі,
  Іх пяткі пацямнелі ад травы...
  І дзе прайшлі прыгажуні рускіх ногі,
  Златыя ѓсходы каласкоѓ ѓзышлі!
  
  Карацей мы фашыстаѓ перамаглі,
  Нам Лада моцна ѓ гэтым дапамагла.
  Скончылі бітву ѓ Берліне -
  Але фюрар гэта сіла - Сатана!
  Дзеці спявалі працягвалі ваяваць. Ды шмат ім прыйшлося перажыць.
  Напрыклад і Андрэйка ѓ адзінаццаць гадоѓ патрапіѓ у палон.
  Яго голага і бездапаможнага акуналі ѓ марозны дзень з палонку. Таксама катавалі публічна. А людзі глядзелі.
  Калі хлопчык пасінеѓ ад холаду, то сталі адаграваць бізунамі. Худзенькае дзіцячае цела падскоквала пасля кожнага ѓдару. Потым, Андрэйку сталі сыпаць соль на раны.
  І паднеслі паходню да босых, дзіцячых ног. Пахла смаленым мясам. Затым агонь падносілі да кашчавых грудзей хлопчыка. Андрэйка і так худзенькі і зацкаваны гарлапаніѓ. Дзіцячая скура пакрывалася пухірамі, раны пагаралі. Юны піянер некалькі разоѓ губляѓ прытомнасць ад болевага шоку.
  Андрэйка адчайна сціснуѓ зубы. Але ѓсё роѓна некалькі разоѓ ускрыкваѓ ад болю.
  Потым кат пачалі ламаць яму пальцы на дзіцячых ножках. А пад канец выпалілі на грудзях пяціканцовую зорку.
  Андрэйка тады адключыѓся надоѓга.
  Хлопчыку далі пару дзён адпачыць і зноѓ катавалі на прэнгу. Білі па голых нагах распаленым жалезным пугай. Пасля падпалілі валасы на галаве.
  Замучылі дзіця да паѓсмерці.
  Дапытвалі і Лару. Дзяѓчынка адважна заявіла:
  -Нічога не скажу.
  Яе збілі калючым дротам затым ноччу вывелі на мароз у адной ірванай і акрываѓленай кашулі. Распранутую, босую, з змучанай спіной Лару вадзілі па лютым марозе. Сам немец замярзаѓ і вадзіѓ яе назад у хату адагравацца ѓ першую чаргу самому.
  Дзяѓчынка Лара вельмі пакутавала, але трымалася. Так нічога і не сказала, акрамя дзёрзасцяѓ.
  Тады фашысцкі кат прыпёк ёй босую, акачанелую на марозе пятку качаргой, каб была чырвоная ад спякота. Лара завыла і страціла прытомнасць.
  На яе вылілі цэбар ледзяной вады і прыпалілі прывёѓшы ѓ прытомнасць і другую голую, круглую пятку дзяѓчынкі.
  І гэта зразумела вельмі жорстка. Лара так і не прызналася. Яе памучылі крыху пазней з дапамогай электрычнасці. Гэта вядома ж было вельмі балюча.
  Дзяѓчынка не вытрымала катаванні токам і стала несці лухту. Потым Ларэ прыйшла ѓ галаву ідэя расказаць фашыстам, быццам яна ведае, дзе ѓ партызан схавана золата.
  І вось Лары далі адпачыць, добра падкармілі і далі пару умацавальных уколаѓ. Пасля чаго павялі ѓ лес. І дзяѓчынка навяла іх на засаду партызан. І падчас бою так і была басаножкай, так і збегла па снезе.
  Пяткі на марозе нават перасталі хварэць і пухіры не так ужо моцна саднелі.
  Лара засталася жывая. Але хлопчыка Вадзіма якога яна назвала пад катаваннямі гітлераѓцы арыштавалі.
  Вадзім быѓ сын бургамістра і партызанам дачынення не меѓ.
  Але хлопчыка распранулі і адных плаѓленнях ганялі басанож па марозе. А потым на прэнг паднялі.
  І ён ва ѓсім прызнаѓся, і выдаѓ нават бацьку і маці. Іх, вядома ж, таксама катавалі.
  Хлопчыка Вадзіма мучылі яшчэ доѓга. А потым разам з мамай пагналі басанож і па снезе праз увесь горад. На шыі павесілі табліцы: мы партызаны. І білі бізунамі па голай спіне жанчыны і хлапчукі.
  І павесілі зразумела. А бургамістр да пакарання не дажыѓ і памёр пад катаваннямі.
  Скрыні было крыху шкада Вадзіма. Але хутчэй за ѓсё ён яе выдаѓ.
  Вайна жалю не ведае.
  Вось і зараз кіпіць жорсткую бітву. І падаюць на зямлю ѓсё новыя снарады і бомбы.
  А піянеры ваююць.
  Хлопчык Завушніца вёѓшы агонь, адзначыѓ:
  - Нашу песню не задушыш не заб'еш! Не заб'еш!
  Як яму ѓдалося збегчы? Тут павезла няшмат. Немцы моцна злыя што хлапчук падчас катаванняѓ спявае, узялі і не сталі яго вешаць. А вырашылі прыдумаць нешта больш дасканалае.
  І якія-небудзь катаванні выпрабаваць зусім бесчалавечныя.
  Хлопчыку далі крыху адысці. І атруцілі яго ѓ вагоне ѓ лагер смерці для доследаѓ.
  Але дзяцюк змог знайсці ѓ вагоне шчыліну і выслізнуць. Шчыліна ѓзнікла выпадкова ад аскепка бомбы, і яе не заѓважылі. І разам з дзяѓчынкай Сярожка ѓцёк. І яны босыя так і дабіраліся па снезе. Але дзеці загартаваныя, змаглі вытрымаць холад. І дабраліся да лініі фронту.
  Ды прасуюць фашысты вельмі моцна.
  І бомбы сыплюць надзвычай часта. І яшчэ гаѓбіцы па пазіцыях піянераѓ як усадзяць.
  Дзеці ѓ адказ, зноѓ пачынаюць спяваць;
  Я хлопчык што народжаны ѓ святой краіне,
  Якую клічуць бязмежнай ведай Расіяй...
  І няма лепш месца ведай на ѓсёй зямлі,
  І як бы вы Бога ѓ веры лютай не прасілі!
  
  Але народжаны быѓ заѓзятым атэістам ведай,
  У цынічным, у гэтым дваццаць першым стагоддзі...
  Хот сваёй рукой пабудаваць дзівосны рай,
  Дзе б Багамі сталі самі людзі!
  
  Але вось трапіла ѓ дваццатае бурнае стагоддзе,
  І мне прыйшлося хлапчук там змагаць ...
  Няхай будзе подзвіг віцязя Русі апеты,
  Мы расейцы заѓсёды ѓмелі біцца!
  
  Адвага наша ѓ сэрцы юным том жыве,
  І бурна ѓ жылах кроѓ мая клекоча...
  Перамог адкрылі бязмежны рахунак,
  Дзяромся дзіка хлопцы днём і ноччу!
  
  На славу нашай доблеснай Русі,
  Якой ласку падорыць Лада...
  Мы можам заѓзята вёсламі ѓ Эдэм веславаць,
  Атрымаем бязмежную ѓзнагароду!
  
  Вось наша вера, і магутны бог Сварог,
  І маланкі што сам Пярун кідае...
  За нас падпіша клятву вечны Род,
  І чакае перамога ѓ прамяністым траѓні!
  
  Мы русічы вялікія землі сыны,
  На Марс я веру хутка палятаем...
  Творыць перамогі ведаю народжаныя,
  Хай перамагае Авель, а не Каін!
  
  За Радзіму мы сэрца аддамо,
  Розумам служыць Расіі і штыкамі...
  Раскіне крылы з раю херувім,
  Мы рушым па фашыстах кулакамі!
  
  Ні ѓ чым супернік не атрымае шанец,
  Нас не паставіць вермахт на калені...
  Мы дзівім фрыцаѓ прама ѓ вока,
  На славу самых галоѓных пакаленняѓ!
  
  У Расіі кожны воін з ясляѓ,
  Немаѓля цягне ручкі да аѓтамата.
  Загад Сварога - фюрара забі -
  Падарыць Лада шчодрую ѓзнагароду!
  
  Няма ѓ нашым свеце больш нічога,
  Даражэй сцяг пераможны, пунсовы, чырвоны...
  Зламалася лодка, трэснула вясло,
  З Айчынай нашай ваяваць небяспечна!
  
  Ніхто не ведае, дзе сусвету грань,
  Дакуль далятаюць касманаѓты...
  Сварог Усявышні, усемагутны цар,
  І ад яго атрымае віцязь гранты!
  
  
  Не бойцеся, нас фашыстам не зламаць,
  Хоць у гэтым свеце, з імі ЗША, са львамі...
  І не перарвецца жыцця ведаю нітку,
  Не будуць біць айчыну ботамі!
  
  У нас ёсць сіла ратны павер,
  І танкі, самалёты дэманаѓ страмчэй...
  Зрынуты ж будзе фашызму звер,
  Павешаны фюрар і змоѓшчык дуче!
  
  Сьцяг чырвоны, гэта вельмі моцны сьцяг,
  Ён кумачом зіхаціць над сусветам...
  Усадзіла камсамолка фрыцу ѓ пахвіну,
  Сваёй пяткай, голай, і не белай!
  
  У Берлін я веру хутка мы ѓвойдзем,
  З пераможнай песняй бравай камунізму...
  І ѓсіх фашыстаѓ начыста смецям,
  Каб не было паганцаѓ рэваншызму!
  
  А пасля будзе ѓ сусвеце рай,
  Гуляюць трубы магутных херувімаѓ.
  За Радзіма змагайся і мацуйся,
  З Расіяй Род і мы непераможныя!
  ВЫПРАБАВАННІ МАЛЕНЬКАГА ПРЫНЦА
  Алег апынуѓся ѓ вежы ѓ адной камеры з Наташай. На ім быѓ дарагі гарнітур, але месцамі падраны. Шпагу і ѓсю зброю забралі пры паланенні, і груба абшукалі, забраѓшы грошы і ѓпрыгожванні. Але пакуль пакінулі боты і камзол. І ты сядзіш на пучку саломы. Цяпер ты хлопчык прыкладна гадоѓ на трынаццаць у сярэднія стагоддзі. Гэта значыць крыху менш, чым у дванаццаць для дваццаць першага стагоддзя. Але цела трэніраванае, прынц відавочна развіты фізічнымі практыкаваннямі і фехтаваннем. Але не такі моцны і хуткі, як калі Алег быѓ у несмяротнай плоці. Але добрае і гэтае цела. Больш-менш здаровае, цэлыя ѓсе зубы, але больш адчувальнае. Вось пры затрыманні аглушылі дубінкай і, на галаве ѓспушыѓся важкі гуз.
  Залаты шлем забралі. І прыкавалі за шыю да сцяны. Але ланцуг доѓгі і можна ѓстаць. Побач з ім яго маці. Наташа крыху змянілася. Не такая шыракаплечая і мускулістая, хоць жанчына стройная і моцная, таксама не са слабых, хай і не несмяротная ведзьма. Крыху старэй Наташкі, каля трыццаці гадоѓ па сучасных мерках, і вельмі прыгожая, твар больш далікатны і не такі жорсткі. Спелая жанчына, ледзь блядней асмуглай ад загару Наташкі, і валасы светлыя, але не якія аддаюць сінню, а злёгку залацістыя.
  Гэта была першая прыгажуня каралеѓства, якая нарадзіла ѓсяго двух дзяцей, і таму займаючыся спортам змагла захаваць дзявоцкую постаць. Па мерках сярэдніх вякоѓ, выглядае проста супер!
  Пакуль каралеву не паспелі абрабаваць, захапілі ѓ палон спецыяльныя і верныя людзі без супраціву. І на ёй ёсць упрыгожванні, вельмі дарагая сукенка, маса каштоѓнасцяѓ, боты вышытыя жэмчугам і золатам. Выдатная маладая жанчына, багатая, і вонкава суцэль спакойная. Пакуль не ѓ кайданах, і Алегу нават сорамна яго прыкавалі як шчанюка, і што яго гарнітур месцамі парваны, праколаты, і бачныя плямы крыві.
  Але прынца хацелі ѓзяць жывым, атрымаѓшы відаць строгі загад і, не калолі, не секлі, а толькі злёгку аглушылі. Хаця баявы хлопчык адчайна супраціѓляѓся.
  Але зразумела, што наперадзе іх чакаюць выпрабаванні больш жорсткія. Каралева сядзіць на ложку з пярынай і падушкамі, побач з ёй служанка.
  Алег прыгадаѓся фільм: "Лэдзі і разбойнік". Там таксама прыгожую жанчыну, дакладней дзяѓчыну трымалі ѓ больш-менш прымальнай вежы, з ложкам і пярынай і служанкай. А ѓпрыгожванні забралі толькі перад пакараннем смерцю. І зараз іх чакае пакаранне. Прычым не гуманная сякера ката, а спальванне інквізіцыяй на вогнішчы. Толькі перад гэтым у іх каты будуць жорстка выбіваць патрэбную ім інфармацыю пра вельмі багатыя, скарбы кароны, і самае галоѓнае пра адну святую рэліквію, якая можа даць інквізітарам каласальную сілу, а можа і ѓладу над светам!
  Алег Рыбачэнка здрыгануѓся, ён адвык ад звычайнага, няхай і юнага і здаровага цела. Непрыемна сталёвы аброжак націраѓ дзіцячую шыю. І наогул гэта зневажальна сядзець на ланцугі, нібы сабачцы. А ён крыху меѓ асобу і прынца, гэта значыць ганарлівую. Калі ты гэта і ты і не зусім ты. І гэта зневажальна пачувацца шчанюком.
  Наташа глядзіць на яго. Яна гэта не зусім яна - знешнасць каралевы. І розум, і ѓспрыманне і яе і яе. Памяць жа ранейшага носьбіта існуе. Але ваяѓніцы-ведзьмы. І ѓ цябе падвойная памяць. І Алега Рыбачэнку, якіх ужо ѓ вялікай колькасці розных місій пабываѓ і лініях, і прынца, у якога прыгод паменш, але таксама ѓ трынаццаць гадоѓ характар шмат у чым сфарміраваны.
  І звычкі таксама ёсць. Напрыклад, сядзець на бруднаватай саломе непрыемна, і гідліва, гарнітур у прынца прыбраных, і адносна чысты. Ды і есці хочацца. І папіць бы не мяшала. А чым напояць вязняѓ?
  Будуць іх трымаць на хлебе і вадзе, як простых вязняѓ? Або дадуць нешта больш раскошнае і падыходнае каралям.
  Вось у рамане "Дзесяць гадоѓ праз", у Бастыліі, зняволеных нядрэнна кармілі. Але гэта можа быць проста мастацкая выдумка. Або шляхетных асоб добра кормяць?
  Алег уздыхнуѓ і спытаѓ у каралевы Наташы:
  - Будзем гатовы?
  Дзяѓчына найсвятлейшых кровей рашуча заявіла:
  -Заѓсёды гатовыя!
  Хлапчук-прынц хацеѓ нешта яшчэ сказаць, але дзверы даволі вялікі зарыпелі. Нехта паварочваѓ ключ замка. І вось расхінуліся з вельмі тоѓстага металу і камеру ѓвайшлі. Некалькі буйных спецыяльна навучаных турэмных вартавых, таксама пара катаѓ у балахонах, двое святароѓ у султанах, і жанчына ѓ манаскім адзенні.
  Больш высокі святар кінуѓ погляд на каралеву і суха вымавіѓ:
  - Забраць у яе ѓсе ѓпрыгожанні і амулеты!
  Жанчына ѓ манаскай расе падышла да Наташы, і апранаючы пальчаткі з тонкай скуры, пакорліва вымавіла:
  - Выбачыце вашу вялікасць, я павінна абшукаць вас, каб вы не схавалі якога-небудзь амулета, якім можа перашкодзіць д'яблу, пакаяцца нават на катаванні!
  Сьвятар строга заѓважыѓ:
  - Гэта не вялікасць, а падазраваная ѓ вядзьмарстве! Калі яна будзе супраціѓляцца, варта яе патрымае!
  Наташа з ганарлівым выглядам вымавіла:
  - Не варта я сама!
  І стала здымаць з сябе ѓпрыгожванні. Алегу ѓспомніѓся раман "Айвенга". З Рэбекі тады таксама знялі ѓсе ѓпрыгожванні і яркія ѓсходнія тканіны. Яна засталася ѓ адным толькі белым балахоне, маленькія ступні дзяѓчыны былі босыя. Ды відаць не вельмі прыемна па ангельскай колкай зямлі ісці басанож дзяѓчыне з багатай сям'і з не агрубелымі падэшвамі. А можа і зябка. Дарэчы, у экранізацыях Айвенга не відаць, басанож Рэбека ці не.
  А вось цікава ці разуюць каралеву Наташу?
  Манахіня склала дыядэму, завушніцы, пярсцёнкі і бранзалеты ѓ мяшок. Потым ветліва папрасіла дазволу абмацаць Наташу, каб паглядзець не ѓтаіла ці яна чаго-небудзь.
  Сьвятар строга загадаѓ:
  - Яе мабыць прыйдзецца распрануць!
  Наташа ѓспыхнула, і тупнула нагой у туфлі:
  - Ды як вы можаце!
  Сьвятар рыкнуѓ:
  - Вас павінны агледзець на прадмет плям ведзьмы! І не бянтэжцеся, на прэнгу вісець разам з сынам вы будзеце аголенымі! Калі, вядома ж, не прызнаецеся адразу, і не адкрыеце, дзе схаваны скарбы!
  Наташа злосна рыкнула:
  - Ні за што!
  Сьвятар раѓнуѓ у адказ:
  - Трымайце яе! Правядзем больш дбайны ператрус!
  Стражнікі схапілі прычым вельмі шчыльна каралеву. А манашка ѓ пальчатках стала расшнуроѓваць яе гарсэт. Наташа адчайна супраціѓлялася і спрабавала брыкацца. Яе нечакана ѓдарыѓ па твары ахоѓнік і каралева ѓскрыкнула. Манахіня была вопытная турэмшчыца і вельмі спрытна расшнуравала сукенку і сарвала яе. Затым рушыла ѓслед блузка і спадніца. Наташа адчула ѓ сабе сорам. Алег сумесь абурэння і адначасова ѓзбуджэння падлетка, пры якім распранаюць прыгожую жанчыну. Вось з каралевы сарвалі і туфлі, і потым панчохі. Якая ѓ яе хупавая ножка. У Наташы ступні хоць і прыгожыя былі, але буйныя, і агрубелыя ад пастаяннага хадні басанож. А ѓ каралевы яны меншыя, і куды больш спешчаныя.
  Вось адну панчоху схлусілі потым другую. Яшчэ адну спадніцу спрытна вызваліла манашка. Каралева засталася босы, і ѓ станіку вышытым дыяментамі, і трусіках. Гэта ѓсё адзенне апальнай найсвятлейшай асобы.
  Манахіня павярнулася да святара, відаць, галоѓнага з інквізітараѓ. Той завагаѓся, але ѓ камеру ѓвайшоѓ яшчэ адзін чалавек у багатай султане і чалме са смарагдамі. Ён люта вымавіѓ:
  - Ну што стаіце, распранайце яе далей! Ведзьма павінна быць абшукана да канца!
  З каралевы манашка акуратна зняла станік, затым сцягнула трусікі. Аголіла ѓлонне Венеры. Наташа хацела яго прыкрыць і літаральна згарала са сораму. Але яе рукі трымалі моцныя і трэніраваныя турэмшчыкі.
  Алег адчуѓ у сабе наймацнейшае ѓзбуджэнне. Прыгожую жанчыну распранулі перад падлеткам, а ѓ сярэднія стагоддзі, хлопчыкі хоць і не вялікія па росце, але вельмі развітыя. Мужчынская дасканаласць у прынца ѓстала і лімітава набрыняла. Так хацелася пусціць у ход рукі, але ѓ прысутнасці іншых людзей гэта рабіць сорамна.
  Інквізітар у султане са смарагдамі загадаѓ:
  - Агляд Чарльз яе цела на прадмет плям ведзьмы ...
  Святар падышоѓ у аголенай, прыгожай, фігурыстай жанчыне. Каралева ѓвесь час практыкавалася і фехтавала, таму ѓ яе не было лішняга тлушчу, і нават быѓ бачны прэс, хай і не такі рэльефны як у Наташкі ѓ яе ранейшым целе. Яна прыгожая, але знешне інквізітар захоѓваѓ непранікальны твар. І яго рукі і пальчатках, ледзь не дакраналіся цела, і агляд каралевы насіѓ дзелавую цікавасць. Але скура маладой жанчыны, чыстая, гладкая, пяшчотная, бледная, таму што загараць каралева магла рэдка і толькі там, каб яе не бачылі.
  Але відавочна было відаць, што ѓ яе не будзе заган і плям. Алег адчуѓ раптам, што яго ѓзбуджэнне спала. Ён быѓ яшчэ занадта малы цялесна, каб быць перапоѓненым гармонамі, і пакутліва пакутаваць, калі іх нельга выкінуць. Але яго маму прыніжаюць, і аглядаюць каты. І гэта ѓжо не ѓзбуджае, а выклікае гнеѓ. Бурны гнеѓ найсвятлейшага і распешчанага хлапчука.
  Алег, скарыстаѓшыся тым што ланцуг на аброжку даволі доѓгая, падскочыѓ і здолеѓ дацягнуцца нагой да заду інквізітара які аглядае яго маці. Удар быѓ балючым, і святар упаѓ. Дагадзіѓ галавой, але не моцнай у жывот каралевы, і тая лягнула яго каленкай у падбародак.
  Інквізітар у султане са смарагдамі загарлапаніѓ:
  - Узяць гэта шчанюка і ѓсыпаць яму, розгамі добранька!
  Сьвятар ніжэй запярэчыѓ:
  - Нельга лупцаваць найсвятлейшую асобу без рашэння суда!
  - А катаваць?
  Сьвятар шэптам адказаѓ:
  - Суд ужо даѓ дазвол на катаванні, але без калецтва, і толькі каб здабыць інфармацыю!
  Інквізітар злосна адзначыѓ:
  - А катаванне каб дамагчыся прызнанні ѓ вядзьмарстве?
  Сьвятар ціха прашаптаѓ:
  - Імператару патрэбныя скарбы, і ён абяцае нават адпусціць, хлопчыка і жанчыну, калі яны раскажуць і выдадуць уваход у схованку!
  Інквізітар у султане злосна вымавіѓ:
  - А навошта цягнуць? Будзем катаваць каралеву і прынца прама зараз! Тым больш казаць яны не жадаюць!
  Сьвятар кіѓнуѓ:
  - Сэнсу цягнуць няма! У склеп іх!
  Алег схапілі вартаѓнікі і груба сталі зрываць адзенне. Яны былі вельмі моцнымі, відаць спецыяльна падбіралі лепшых вязняѓ ахоѓваць найбольш каштоѓных вязняѓ. Таму яны літаральна разарвалі камзол, кашулю, штаны, сарвалі боты. Алег аказаѓся зусім голым, толькі ѓ адных трусах.
  Яму адчапілі ашыйнік і пацягнулі па лесвіцы разам з Наташай. Алегу падумалася, што, напэѓна, вось так у адных трусіках неслі ѓ катоѓню і хлапчука-Кібальчыша. Зрэшты, у Алега ѓсё ж такі ёсць над рэальным прынцам фора, боль ён адчуе рэальную, але па-сапраѓднаму ѓсё роѓна не памрэ, а вось атожылак каралеѓскага роду куды больш бы баяѓся на яго месцы, бо на Хэпі-энд, яму разлічваць не даводзіцца. Нават калі і раскажаш сакрэт, усё роѓна спаляць як ведзьмака - лішняя сведка нікому не патрэбен.
  Дарога ѓ падвал не надта доѓгая, усё ѓ адной вежы. Вязням знакамітым наверсе, месца допыту ніжэй.
  Алег хоць і чуѓ, што на прылады катаванняѓ лепш не глядзець, цікава тарашчыѓ вочы. Тут вельмі багаты арсенал інквізіцыі. І чаго толькі не было. І абцугі, і крукі, і пруты, і свердзелы, і маса іншых прадметаѓ.
  Алега сустрэла рудая жанчына-кат, спецыяліст па катаваннях дзяцей. Ён паглядзела на прыгожага, мускулістага хлопчыка, і яе вочы ѓзбудзіла сладастрасны юрлівасцю.
  Схапіѓшы босую хупавую ножку прыгожага хлапчука, ён прабуркавала:
  - Як прыемна катаваць такога мілага хлопчыка!
  Спрытна выхапіла з каміна распаленыя шчыпцы і прыклала іх да круглай пятачкі Алега. Боль для не агрубелай падэшвы прынца быѓ жахлівы і ён тузануѓся, вырываючы з крыкам нагу.
  Рудая жанчына-кат засмяялася і сунула чырвонае ад спякота жалеза да жывот хлопчыка. І як стукне ботам у пахвіну. У Алега перахапіла дыханне.
  А рыжуха кіѓнула:
  - На прэнг іх абаіх!
  Катаванне старажытная. Рукі звязваюць за спіной і заломліваюць, ад чаго саставам вельмі балюча. Алег адчуваѓ, як палае абпаленая пятка, і пухіры бачыѓ на скуры жывата. А вось заламалі яму рукі і пацягнулі ѓгару. І з плячэй вырываюцца суставы. Наташа або каралева канчаткова аголеная. І яе таксама на прэнг уздрыгваюць. Відаць як напружыліся ѓ дзяѓчыны мышцы. Наташа спрабуе брыкацца, але яе цягліцы не такія моцныя, а навыкі стромкія.
  Алег адчувае, як яго выгінае і нахіляецца, але кат рэзка тузае і суставы пракручаны і босыя ногі хлопчыка адарваныя ад падлогі. Вось яго паднімаюць вышэй. Ногі ѓстаѓляюць у калодку, ад чаго дадатковая вага і куды балючай.
  Алег адчувае, як заціскаюць лодыжкі ѓ калодкі. Яны цяжкія і з крукамі для таго, каб вешаць гіры і расцягваць ахвяру. Хлопчык сціснуѓ мацнейшыя зубы, каб не крычаць. Трэба быць мужным на катаванні.
  Выклікаць сабе, што насамрэч не баліць. Вось як хлопчык, якога катавалі фашысты. Заганялі іголкі пад пазногці, а ён уяѓляѓ, што гэта коле вожык.
  Або Мальчыш-Кібальчыш. Калі яго катавалі, яму надавала сілы, што ворагі яго яшчэ больш баяцца.
  Вось падвешваюць гірку за крук. Боль у расцягнутым целе становіцца мацнейшым. А вось і каралева голая, і таксама яе на дубе. Наташа трывае, скінула зубы і стараецца не рыпець. Яе скура такая белая, не залаціста-аліѓкавая, асмуглая ад загару як звычайна. Маладая жанчына пацее ад болю, ёй таксама вешаюць гіры. Мускулістае, трэніраванае цела каралевы напружваецца.
  Алег адчувае ѓ сабе ѓзбуджэнне і мужчынскае дасканаласць зноѓ уздымаецца. Рудая чартоѓка рагоча і рыкае:
  - Хлопчык ѓзбудзіла!
  І рэзка парвала трусы і сціснула яйкі рукамі. А яны ѓ такія моцныя.
  Алег не вытрымаѓ і залямантаваѓ. Ад болевага шоку ѓ яго памутнела ѓ вочы. Здаецца, вось-вось яйкі лопнуць. Гэта сапраѓды такое катаванне, што ламаліся і савецкія генералы.
  Рудая жанчына-кат прашыпела:
  - Кажы, дзе ѓваход у скарбніцу?
  Пісцы рыпнулі пёрамі, гатовыя запісваць прызнанне, вырванае на прэнгу.
  Алег прашыпеѓ:
  - Ды пайшла ты...
  Рудая сціснула мацней і Алег адключыѓся. Ачуѓся ад вядра халоднай вады. Са свядомасцю вярнуѓся і боль. Звязкі расцягнуты на прэнгу, але асабліва балюча ѓ пахвіне, з напалову раздушанымі яйкамі. Тупа ные і абпаленая абцугамі пятка. Каты вешаюць дадатковыя гіры, ад чаго боль у плячах і звязках узмацняецца. Здаецца, вось-вось рукі і ногі адарвуцца.
  Алег спрабуе супакоіць сабе, што парвацца яму не дадуць, і што хутка расцяжэнне скончыцца. А пакуль уяві сабе, што ты піянер. Або ... Вось Наташу капітальна расцягнуѓ і сталі біць пугай. Каты секлі без асаблівай злосці, нетаропка, каб прычыніць максімум болю. Доследная Наташа відаць за стагоддзі жыцця і тысячы місій навучылася кантраляваць боль і эмоцыі, і нават не стогне. Мала таго ѓсміхаецца.
  Настрой і ѓ Алег паднімаецца. А што, калі ѓявіць, што боль гэта прыемна? Некаторым гэта падабаецца. На спіну хлапчука раптоѓна абрынуѓся не лазовы, а жалезны прут, урэзала сама рудая. Цела прынца скаланулася. Алег уздрыгнуѓ і рыкнуѓ:
  - Ну, ты сатана!
  Рудая ѓдарыла яшчэ раз... Лопнула загарэлая скура прынца... Палілася кроѓ.
  Пасля чаго яна прагыркала:
  - Жароѓню пад ногі і лупіць пугай.
  Калі хвошчаць бізунамі гэта не так ужо і страшна. А вось босыя падэшвы хлапчукі вышмаравалі алеем, і змясцілі пад іх жароѓню. Агонь запалаѓ. І гарачыя патокі паветра абрынуліся на дзіцячыя пяткі. Спачатку боль быѓ не такі ѓжо і моцны. Але жар назапашваѓся і паліла мацней. І каралеву Наташу таксама смажылі. І гэта так прыгожа, калі такія панадлівыя ножкі дзяѓчыны ѓ агні.
  Алег зноѓ адчуй узбуджэнне, хоць яго яйкі ад моцнага здушвання рукой жанчыны-ката і апухлі. І эрэкцыя аказалася вельмі балючай. А ѓдары пугі па целе, ужо амаль не адчувальныя на фоне болю, які затапіѓ расцягнутыя звязкі цела, і падсмажваюцца пяткі.
  Вось рудая ѓзяла ѓ рукі жалезны прут з распаленым канцом, і як ткне яго ѓ падпаху Алегу. Зноѓ боль, хлопчык тузаецца, і ледзь не вывіхнуѓ сабе сківіцу, каб не закрычаць.
  Рудая шамаціць, скаля буйныя, як у каня зубы:
  - Кажы, дзе ѓваход у скарбніцу!
  І прыпякла ѓ іншую, дзіцячую падпаху прынца. Потым зноѓ апусціла дубец у камін. Стала гартаваць. Алег выціснуѓ усмешку, боль запаѓняла дзіцячае цела прынца, але яна ж і выклікала ѓзбуджэнне, ад чаго адчуванні былі амаль прыемнымі.
  Рудая чартоѓка, добранька распаліѓшы дубец, дастала яго і паднесла да дзіцячага твару Алега, зароѓ:
  - Гавары шчанюк! Ну, дзе схаваны скарбы:
  Хлопчык дзёрзка адказаѓ:
  - Дзе? У Карагандзе!
  Распаленае жалеза кранула гладкай, дзіцячай шчокі хлапчукі. Алег Рыбачэнка адчуѓ дзікі боль і адначасова страх, што ён будзе знявечаны. І вельмі захацелася прызнацца. Але потым у галаву стукнула. Ты будзь як піянер на прэнгу! Іх не змаглі зламаць катаванні.
  Рудая чартоѓка рыкнула:
  - Будзеш казаць?
  І ѓжо другую шчаку знявечыѓ з болем прут. Алег маѓчаѓ. Жанчына-кат павярнула кранік, і жароѓня пад босымі нагамі хлопчыка запалала мацней. Затым па яе знаку два памагатыя-ката ѓзялі з каміна ѓжо адмысловыя бізуны з калючага дроту, што распалілася да чырвона.
  Алег скалануѓся. Гэта выглядала страшна. Але боль - гэта ж моцнае адчуванне, а яно можа пры пэѓным настроі думкі быць і прыемным.
  Вось уяві, што цябе венікам хвошчаць у лазні. І хлапчук нават заѓсміхаѓся, калі на яго і без таго збітае цела абрынуѓся, чырвоны ад жару, калючы дрот.
  Але гэта балюча, вельмі балюча, і ты літаральна ѓ цунамі пакутаѓ. Для сярэдніх вякоѓ катуюць і сапраѓды крута. І каралеву Наташу сталі хвастаць распаленым дротам. І яна таксама ѓсміхаецца, як прастытутка, калі кліент лезе ѓ трусы, і казыча рукой шапіках.
  Ад такіх думак хлапчук-прынц адчувае моцнае ѓзбуджэнне, і яго мужчынскае дасканаласць тырчыць як калок. Рудая злавацца. Падыходзіць да каміна, дастае з агню спецыяльнымі абцугамі, шырокую паласу жалеза. І падносіць яе да грудзей хлопчыка. Кранула аголенай скуры, націснула і скалячы зубы вымавіла:
  - Ну, што балюча?
  Алег Рыбачэнка дзёрзка адказаѓ:
  - Ніяк не! Нібы баба шылам кальнула!
  І атрымаѓ удар вастрыём бота ѓ пахвіну. Боль і сапраѓды моцны, але хлопчык пераканаѓ сябе, што гэта прыемна, і таму не плакаѓ, не крычаѓ, а скаліѓся.
  Рудая злавалася ѓсё больш і больш. Выхапіла распаленыя шчыпцы з агню, і схапіла хлапчука за падбародак. Крутанула. Затым стала ламаць распаленымі абцугамі дзіцячыя хлопчыкі на нагах. І адначасова працягваючы смажыць пяткі.
  Алег істэрычна хіхікаѓ. Боль быѓ такі, што літаральна зводзіла з розуму. Але прынц, адчуваѓ у сабе надзвычай азарт.
  Рудая дзеѓка-кат ламала пальцы на нагах хлапчука і хрыпела:
  - Будзеш казаць? Дзе скарбы?
  Алег Рыбачэнка дзёрзка адказаѓ:
  - Замоѓкні тупую пачвару! Ня будзе тваё ведай скарб!
  І яму зноѓ ламаюць пальчыкі на нагах. Зрэшты, рудая гарпія, яшчэ адно катаванне прыдумала. Вось каты ѓставілі яму ѓ зубы варонку і падлучылі шланг. І давай уліваць у горла лядоѓню ваду. Таксама старажытнае і эфектыѓнае катаванне. Вось ужо ѓ цябе раздзімаецца жывот і душыць грудную клетку. І адначасова дзеѓка-кат з агністай шавялюрай дастае чарговую паласу распаленага жалеза. І прыкладвае яе да перапоѓненага жывот хлапчука. Той рыгае вадой, і мачыцца спантанна.
  І пачынае шыпець жароѓня, што паліць босыя ногі прынца.
  Рудая дае сігнал катам:
  - Задаволена!
  І з вялікім намаганнем ламае апошні палец босай нагі хлопчыка. Пасля чаго рыкае:
  - Сволач мы цябе зламаем!
  І дзяѓчына-кат дастае вострыя, распаленыя іголкі з іншага каміна, і пачынае калоць хлопчыка Алег у нервовыя канчаткі. Гэта страшэнна балюча. Але хлапчук працягвае шчэрыцца. Хоць адначасова яго лупяць распаленым дротам па спіне і баках. А тут яшчэ і салёнай вадзіцай пырскаюць.
  Нібы ѓзарваѓся бомбамі дзікі боль. Але ѓсё роѓна, прытомнасць не згасла. Хлапчук быѓ пераѓзбуджаны і таму не адключаѓся. А боль быѓ сумессю пакуты і задавальнення. Як, мусіць, для жанчыны згвалтаванне. Калі яна адначасова з болем адчувае і аргазм.
  Вось і Наташка мяркуючы па твары блажэнствуе нягледзячы на жароѓню пад босымі нагамі, і ѓдары распаленым дротам па целе.
  Алег зноѓ дзіцячыя шчокі прыпалілі, на гэты раз шырэйшай паласой. І падпалілі паходняй падпахі. Пракалолі доѓгай распаленай іголкай цела наскрозь. Потым зноѓ калолі.
  Пакуты могуць быць рознымі. Інквізіцыя старалася. Вось і ѓ пятую кропку сунула жанчына-кат распалены прут. Боль дзікая і асляпляльная.
  А вось і да валасоѓ хлопчыка паднеслі паходню і падпалілі. Гэта і зусім страшна.
  Алег Рыбачэнка холадна буркнуѓ:
  - Па паголеных валасах не плачуць!
  Рудая жанчына-кат у адказ як схопіць хлопчыка распаленымі абцугамі за нос, і рэзка тузане. Алег дзяцюк раѓнуѓ:
  - Цікаѓнай Барбары на кірмашы нос адарвалі!
  І яму сапраѓды вырвалі палову носа, калечачы хлопчыку. А потым распалены ѓ срацы прут падняѓся вышэй ... Прайшоѓ да страѓніка напоѓненага вадой і прапаліѓ абалонку.
  Алег ледзь не страціѓ прытомнасці ад болевага шоку, але змог гаркнуць:
  - Не скажу!
  Рудая чортаѓ, узяла і сама стала біць хлопчыка распаленым дротам у дзікім жарсьці. Затым падскочыла да жароѓні, і выхапіла распаленыя да бела шчыпцы ѓ спецыяльнай печы, дзе гарэѓ вугаль, і асаблівы запал як у домні.
  Жанчына-кат рэзка схапіла распаленым да бела шчыпцамі Алега Рыбачэнку за яйкі і тузанула. Мужчынскі корань вырваѓся, і хлапчук-прынц атрымае такі болевы шок, што па-сапраѓднаму страціѓ прытомнасць. І звычайнае цела не вытрымала перагрузкі. Душа Алега Рыбачэнкі вылецела са знявечанага цела катаванага і смяротна разадранага хлопчыка.
  І ѓ галаве бесцялеснай, але здольнай думаць і ѓспрымаць душы, гудзела песня;
  Патрапіѓ у фашысцкі страшны палон,
  Плыву па хвалях болю страшнага!
  Але сьцякаючы крывёй, песні спяваѓ,
  Бо з сэрцам сябруе піянер бясстрашным!
  
  І я скажу вам цвёрда каты,
  Што радасьць гнюсную, вылілі вы дарэмна!
  Мяне скажа слабы прамаѓчы,
  Бо боль пакутлівы і папросту жудасны!
  
  Але ведаю, цвёрда веру я,
  Фашызм скінуты будзе ѓ бездань!
  Абдасць вас злосных полымя бруя,
  А ѓсе хто загінулі, весялячыся, уваскрэснуць!
  
  І нашая вера ѓ камунізм моцная,
  Узляцім як сокал, станем зорак усіх вышэй!
  Хай ракі мёда пацякуць віны,
  Увесь свет, парад зычны горан пачуе!
  
  І аѓтамат сціснуѓшы моцна піянер,
  Па вышэй у неба юны паглядзі-ка!
  І пакажы вагальным прыклад,
  Твой гальштук яркі, як у колеры гваздзіка!
  
  Айчына для мяне ты значыць усе,
  Родная маці і сэнс усяго юнага жыцця!
  Няхай пакуль нялёгкае быцьце,
  Пакутуе наш народ пры злым фашызме!
  
  Але волю хлопчык чырвоны напружы,
  Плюнь у морду з пякельнай свастыкай бандыту!
  Хай здрыгануцца ѓ шаленстве ворагі,
  І будуць чырвонай арміяй разбітыя!
  
  СССР - святая краіна,
  Што падарыла камунізм народам!
  Як маці сваё нам сэрца аддала,
  За шчасце, мір, надзею і свабоду!
  
  БАСАНОГАЯ БЛОНДЫКА АБАРАНЯЕ АЛЯСКУ
  АНАТАЦЫЯ.
  Аляксандр Трэці прыйшоѓ да ѓлады ѓ 1966 годзе, і вырашыѓ абараняць Аляску ад войска ангельцаѓ. Прыгожыя дзяѓчыны-бландынкі і рудая якія валодаюць магіяй і рознымі прыёмамі вайны, дапамагаюць утрымаць рускія землі ѓ Амерыцы.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  Мірабела Магнітная зноѓ выконвае новую крутую місію. На гэты раз у свеце Аляксандра Трэцяга. Прычым, цар стаѓ кіраваць нашмат раней, чым у рэальнай гісторыі. Бо яго бацька Аляксандр Другі быѓ забіты ѓ 1866 годзе ѓ красавіку. У рэальнай гісторыі цара выратавала выпадковасць, але тут ужо не атрымалася.
  І магутны Аляксандр Трэці стаѓ кіраваць з 1866 года. І, зразумела, першым сваім крокам узяѓ і забараніѓ продаж Аляскі. І гэта правільна. Вялікая, царская Расія сваімі тэрыторыямі не раскідваецца. Толькі зараз праѓда трэба гэтыя тэрыторыі бараніць. А гэта няпроста.
  Гэтае рашэнне цара-бацюшкі выклікала некаторае абурэнне ѓ замежных колах. І Расію вырашыла ѓ першую чаргу Брытанія выпрабаваць на трываласць.
  Невялікая крэпасць з маленечкім рускім гарнізонам на Алясцы ѓ чэрвені 1868 года, была атакавала англійскімі войскамі.
  Зразумела, Мірабела Магнітная як верная служанка рускіх багоѓ была адпраѓлена ѓ гэты форт на рускай пазіцыі зямлі, і павінна была прыняць удзел у баях за ѓтрыманне расійскай тэрыторыі.
  Басаногая і ѓ шортах і ѓ станіку дзяѓчына атакавала батарэю ангельцаѓ, што размясцілася на пануючай вышыні над фортам. Мірабела Магнітная ѓжо мела немалы досвед выканання розных місій усемагутных Рускіх багоѓ у розных светабудовах. Ды такі ѓ гэтай дзяѓчыны-генія лёс. Будучы дарослай студэнткай, захацела стаць несмяротнай.
  І рускія Багі-дэміургі зрабілі яе несмяротнай, але ператварылі ѓ дзяѓчыну-тэрмінатара, якая служыць ім і народу Матухне-Расеі. Такое суцэль уладкоѓвае вечную дзяѓчынку.
  Яна заціскае аднаму ангельскаму вартавому рот і пераразае горла. Не першы раз і не ѓ першай місіі яна робіць такое. З самага пачатку дзякуючы несмяротнаму целу вечная дзяѓчынка ѓспрымала ѓсё гэта як гульню, і не адчувала таму згрызот сумлення і якога-небудзь дыскамфорту ѓ душы.
  Для яе гэта стала неяк настолькі натуральна, што дзяѓчына толькі радавалася чарговаму свайму поспеху.
  Вось яна іншаму вартавому проста адарвала галаву. Ведайце ангельцы нашых: Аляска была і будзе рускай!
  Мірабелу Магнітную - гэтую геніяльную і самую пладавітую вынаходніцу ѓ СНД даѓно абурала, што была прададзена за капейкі Аляска! Але цар Аляксандр Трэці не такі! Няма гэты манарх не саступіць ні пядзі рускай зямлі!
  Слава Расіі і рускім царам!
  Дзяѓчына-тэрмінатар голай пятой рушыла чарговага ангельца па патыліцы. Зламала яму шыю. Пасля чаго праспявала:
  - Аляска будзе нашай назаѓжды,
  Дзе рускіх сцяг там прамяніць сонца!
  Споѓніцца вялікая мара,
  А галасок дзяѓчынак вельмі звонкі!
  Ды добра б зараз дапамагла б легендарная чацвёрка дзяѓчын-ведзьмаѓ, выдатных як зоркі. Яны былі б выдатнай падмогай. Але добра змагайся пакуль адна.
  Вось падпальваеш бяздымны порах і нітрагіцэрын. Цяпер уся англійская батарэя ѓзляціць на паветра.
  Мірабела Магнітная праспявала:
  - Няма выдатней Радзімы-Расіі,
  За яе змагайся і не трусь...
  У светабудове няма краіны шчаслівей,
  Усёй сусвету паходня святла Русь!
  Батарэю як ірване: нібы вывяржэнне каласальнага па памерах вулкана. Некалькі сотняѓ ангельцаѓ апынуліся зараз падкінуты ѓверх, і разарваліся на дробныя часткі.
  Пасля чаго дзяѓчынка, размахваючы двума шаблямі стала секчы ангельцаѓ. Пры гэтым юная ваяѓніца-тэрмінатар як на англійскай мове закрычыць.
  - Шатландцы паѓсталі! Яны хочуць разарваць каралеву!
  Тут такое пачалося... Пайшла стральба паміж этнічнымі англічанамі і шатландцамі. Ды такая дзікая і нялюдская перастрэлка.
  І пайшла таксама і рубка. Шатландцы і ангельцы сашчапіліся сябар з сябрам.
  Некалькі тысяч салдат, якія аблажылі форт, цяпер біліся з найвялікшым шаленствам.
  Мірабела Магнітная арала:
  - Рэжуць і забіваюць! Страляйце ѓ тых!
  Бой працягваѓся з каласальным размахам. Мірабела тым часам, валодаючы недзіцячай сілай, прыхапіла некалькі бочак з нітрагіцэрынам у лодку, і пад шумок накіравала яе на самы буйны ангельскі браняносец.
  Дзяѓчына-тэрмінатар прагарлапаніла:
  - За Русь падарунак анігіляцыі!
  І адштурхнула босымі, дзявочымі ножкамі лодку, тая, разагнаѓшыся дзюбанула ѓ борт браняносца. Ангельцы на борце стралялі са стрэльбаѓ хаатычна і без толку.
  І вось і вынік, як тараніт. І ірвануць некалькі бочак з нітрагіцэрынам. Ды яшчэ і неѓміручая дзяѓчына навяла іх так дакладна, што выбухнула капітальна.
  І такія разбурэнні рушылі ѓслед. І браняносец узяѓ і без лішніх праблем стаѓ тануць.
  І ангельцы на яго борце танулі. А дзяѓчынка тым часам ужо на крэйсеры. Сячэ матросаѓ шаблямі, а сама шлёпаючы босымі ножкамі бяжыць да рубкі.
  Ліха зразае матросаѓ і пішчыць:
  - Слава цудоѓнай нашай краіне!
  Дзіѓна Расіі пры мудрым цару!
  Я вам Аляску ворагі не аддам!
  Будзе разадраным у лютасьці хам!
  І вось дзяѓчына босымі ножкамі кінула гранату і разарвала ангельцаѓ.
  Затым прарвалася да штурвала, і давай паварочваць крэйсер. І два буйныя англійскія караблі як сутыкнуцца. І браня на іх лопне. І давай сабе тануць і адначасова гарэць.
  Мірабела праспявала:
  - Слава Расіі, слава!
  Крэйсер імчыцца наперад....
  Цар Аляксандр вялікі,
  Адкрые да перамог рахунак!
  Пасля чаго дзяѓчынка-тэрмінатар адным скачком пераляцела на іншы крэйсер. І ѓ ім таксама пачала секчы матросаѓ. І прарывацца да штурвала.
  А там усё проста разгарні і сутыкні караблі.
  Дзяѓчына-тэрмінатар нават заспявала:
  - Чорны пояс,
  Я вельмі спакойны...
  Чорны пояс -
  Адзін у полі воін!
  Чорны пояс,
  Маланак разрад -
  Усе ангельцы трупамі ляжаць!
  І Мірабела Магнітная сутыкае зноѓ караблі. Вось гэта дзяѓчынка - рэальна самая крутая ваяѓніца на свеце!
  І зноѓ скачок, і на іншы крэйсер. Ды ѓладарцы мораѓ прыйшла ѓ галаву дрэнная ідэя - ваяваць з Расіяй. Тым больш, калі змагаецца такая крутая і адчайная дзяѓчынка.
  Мірабела Магнітная і тут пасекла масу ангельцаѓ і разгарнула свой карабель. Дакладней захоплены ѓ ангельцаѓ. І перавяла яго ѓ атаку на іншы крэйсер. І з дзікім ровам тараніла суперніка.
  Нібы два монстры сышліся разам і сутыкнуліся з дзікім прыкідам. І раскрылі адзін аднаму насы. Затым зачэрпнулі марской вады і сталі тануць, без усялякіх шанцаѓ.
  Мірабела Магнітная праарала:
  - Слава Аляксандру Трэцяму! Вялікаму з цароѓ!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак як падкіне бамбёжку з узрыѓчаткай. І цэлы фрэгат, атрымаѓшы прабоіну тоне.
  Ды ангельцы такога, зразумела, не чакалі. Ці думалі яны што нарвуцца на такую дзікую прыгоду?
  Мірабела Магнітная зароѓ:
  - Слава Вялікай Расіі цароѓ!
  І зноѓ дзяѓчынка як возьме і захопіць штурвал чарговага крэйсера. І пры дапамозе босых, дзявочых ножак яго паверне, і непрыяцеля тараніць. Два караблі разам ламаюцца, і захлынаюцца ѓ марской ванітніцы!
  Дзяѓчынка-тэрмінатар крычыць:
  - На славу Радзімы святой!
  І зноѓ ідзе доѓгі скачок. І пералёт праз хвалі. Пасля чаго дзяѓчынка зноѓ сячэ шаблямі, прарываючыся да штурвала. Яна вельмі баявая і агрэсіѓная ваяѓніца-тэрмінатар.
  Разбурае ангельскіх матросаѓ, і спявае:
  - Ззяе зоркай прамяністай,
  Праз імглу беспрасветнай цемры.
  Вялікі наш цар Аляксандр,
  Не ведае ні болі, ні страху!
  
  Ворагі перад табой адступаюць,
  Радуе народа натоѓп...
  Расія цябе прымае -
  Магутная кіруе рука!
  І Мірабела Магнітная зрэзала яшчэ масу ангельцаѓ, і зноѓ сутыкнула з размаху, ілбамі караблі.
  Вось гэта сапраѓды дзяѓчына-тэрмінатар. Выглядае гадоѓ на дваццаць, усяго метр дзевяноста росту, ды яшчэ праѓда мускулы літая сталь і рэльеф нібы плітачкі шакаладу.
  І калі такая дзеѓка лупне, то будзе зусім не мёд.
  А вось зноѓ дзяѓчынка пераскоквае з аднаго крэйсера на іншы. І зноѓ іх без лішніх цырымоній сутыкае ілбамі.
  І крычыць сабе:
  - За Русь Раманавых!
  Сапраѓды дзяѓчына-тэрмінатар ва ѓдары. Яна ѓсім пакажа свой найвышэйшы клас. І будзе ѓсіх секчы і разбураць, нібы волат дубінай.
  Вось зноѓ скачок, на гэты раз на браняносец.
  Зноѓ працуюць шаблі басаногай дзяѓчынкі. У яе спрабуюць страляць, але кулі ѓ несмяротную дзяѓчыну не трапляюць, а калі і трапляюць, то адскокваюць.
  Добра быць вечным дзяѓчынкай, ты не проста юная, але яшчэ і цябе забіць не могуць. Вось ты і Брытанію малоціш.
  Захопліваеш штурвал. І зараз ужо раскручваеш яго і зараз ужо цэлых два браняносцы як сутыкнуцца, і ѓрэжуцца. І ламаюць метал, што нават іскры ляцяць ва ѓсе бакі.
  Мірабела Магнітная крычыць:
  - За Расію што ѓсім абломіць рогі!
  І голай, круглай дзявочай пяткай падкіне забойны прэзент смерці. Разарве масу ангельцаѓ і чарговы фрэгат ідзе да дна.
  Ну вось яшчэ чатыры крэйсеры засталося. Увесь флот зразумела ангельцы да берагоѓ Аляскі не адправяць.
  Вось Мірабела Магнітная захоплівае чарговы штурвал. І з усяго размаху раскручвае яго на суперніка. І вось абодва крэйсеры бяруць і сутыкаюцца ілбамі.
  Чуецца скрыгат, і лопанне металу. І абодва карабля пачынаюць з вялікім смакам тануць.
  Мірабела Магнітная праспявала:
  - У крамы "Піва-Вады",
  Ляжаѓ шчаслівы чалавек...
  Ён выйшаѓ родам з народа,
  І выйшаѓ, і ѓпаѓ на снег!
  Зараз трэба знішчыць апошнія крэйсеры, і ѓзяцца за драбнейшыя караблі.
  Тады і змешчаныя на сушы ангельцы пасля згубы флота здадуцца на літасць пераможца.
  І Брытаніі гэта будзе такі ѓрок, што яны яго ніколі не забудуць. І яшчэ ѓспомняць Крым, куды яны сунуліся падчас праѓлення Вялікага дзеда Мікалая Першага. Зрэшты, Мікалай Палыч, не ѓвайшоѓ у гісторыю вялікім, а аказаѓся няѓдачнікам. А вось ягоны ѓнук павінен зараз паказаць славу рускай зброі.
  І ѓ гэтым яму дапамагае Мірабела Магнітная - вельмі крутая і рашучая дзяѓчына-тэрмінатар.
  Мірабела захоплівае чарговы штурвал, і сутыкае адзін з адным абодва крэйсеры Брытаніі. І дзейнічае вельмі рашуча і крута.
  Пасля чаго дзяѓчынка-тэрмінатар усклікае:
  - Караблі на дно сыходзяць,
  З якарамі, ветразямі...
  І тады тваімі будуць,
  Залатыя куфры!
  Залатыя куфры!
  І чарговы скачок, раз чатыры браняносцы і тузін крэйсераѓ знішчана, то пара разбураць і фрэгаты. Нямала караблёѓ страціць Брытанія.
  І зразумее пасля гэтага што значыць нападаць на Расію.
  Дзяѓчына-тэрмінатар праспявала:
  - За дзіва і перамогу нашу ѓ свеце!
  І асядлала штурвал чарговага фрэгата, і накіроѓвае карабель на таран, і з магутным ударам, як дзюбне!
  І абедзьве пасудзіны возьмуць, і зламаюцца, і расколюцца на часткі. І гэта выдатна і вельмі крута.
  Мірабела Магнітная зноѓ пераскоквае, і на чарговую пасудзіну заскоквае. І ѓжо адтуль кіруе працэсам. І зноѓ разварочвае карабель, і фрэгаты сутыкаюцца.
  Зноѓ скрыгат ламанага металу, магутны выбух, і ацалелыя матросы падаюць у ваду.
  Мірабела крычыць:
  - За поспех нашай зброі!
  І зноѓ адважная дзяѓчынка ѓ нападзе. Новы фрэгат асядлала. І накіравала на эсмінец.
  Сутыкаюцца параходы, і выбухаюць. Ламаецца метал, і агонь узнімаецца ѓ вышыню. І гараць людзі жыѓцом.
  Гэта ѓвогуле самы відавочны кашмар. І гараць ангельцы нібы шашлыкі пякуць.
  Сярод загінулых аказаѓся і юнга, хлопчык гадоѓ трынаццаці. Шкада, канечне, што такі забіты. Але вайна ёсць вайна.
  Дзяѓчына-тэрмінатар праспявала:
  - Будуць трупы, шмат гор! З намі бацька Чарнамор!
  І дзяѓчынка зноѓ босай ножкай кінула гранату, якая патапіла чарговы карабель.
  Дзяѓчына-геній галавой торкнула брытанскага адмірала, бо ѓ таго башка лопнула нібы гарбуз, якая патрапіла пад удар палі. І голай пяткай зарадзіла вялізнаму чарнаскураму ѓ падбародак. І той праляцеѓ і збіѓ тузін матросаѓ.
  І пасля чаго дзяѓчынка зноѓ разгарнула фрэгат і тараніла ім суседа. Агрэсіѓна прочырыкаѓ:
  - Я вялікая зорка!
  І зноѓ дзяѓчынка-тэрмінатар у нападзе. Сакрушальная і імклівая. У ёй клекоча цэлы вулкан і вывяржэнне каласальнай моцы. Гэта непераможная дзяѓчына-геній.
  І ѓсіх руйнуе без усякай літасці. І вось дзяѓчынка-супермэн іншы фрэгат сядлае. І супостата без асаблівых паравалок разбурае. Вось гэта дзяѓчына вялікая зорка.
  Мірабела Магнітная зноѓ сутыкнула два караблі адзін з адным, і гарлапаніла на ѓсю глотку:
  - За вялікі камунізм!
  І зноѓ адважная дзяѓчынка-баец у наступе. Ды тут ты дзярэшся па-новаму. Не тое, што чарговая пападка пра другую сусветную вайну. Тут усё прыгожа і свежа. Б'ешся з Брытаніяй за Аляску.
  ЗША пакуль яшчэ не аднавіліся пасьля грамадзянскай вайны, ды і агульнай мяжы з Расеяй у іх няма. Так што калі з янкі і давядзецца счапіцца, то нашмат пазней.
  А ѓ Брытаніі калонія Канада і з ёй у Расіі агульная мяжа. Так што трэба адбіць націск магутнай Англіі.
  Але вось яшчэ пара фрэгатаѓ сутыкнулася. Хутка ад брытанскага флота нічога не застанецца.
  А па сушы не занадта то атакуеш Аляску. Тут камунікацыі і для Брытаніі расцягнуты.
  Мірабела Магнітная зноѓ сутыкае фрэгаты, і раве:
  - Пірату не патрэбныя навукі,
  І гэта зразумела чаму...
  У нас і ногі ёсць і рукі,
  І рукі...
  А галава, нам не трэба!
  І дзяѓчынка галавой як рушыць па ангельскім матросе, што той праляціць, і дзясятак байцоѓ саб'е.
  Мірабела ж зноѓ у нападзе.... Вось зноѓ сутыкнула адзін з адным фрэгаты. І яны ламаюцца, гараць і тонуць.
  Мірабела прагарлапаніла:
  - За душу Расіі!
  І вось голая, круглая пятка дзяѓчыны зноѓ знаходзіць сабе мэту. Яна руйнуе супостата і раве:
  - За святую Айчыну!
  І голым дзявочым каленам як дзюбне непрыяцеля ѓ жывот. У таго ѓзялі і кішкі з-за рота вылезлі.
  Мірабела Магнітная праарала:
  - За веліч Айчыны!
  І пракруціла ѓ паветры круцёлку, раздзіраючы босымі ножкамі непрыяцеляѓ на дробныя кавалачкі.
  Ды ліха разбурае дзяѓчынка ... Яна і сама б з ворагамі б лёгка справілася б.
  Але з'явіліся чатыры дзяѓчыны-ведзьмы. І таксама прыгажуні басанож і ѓ бікіні.
  І давай разбураць ангельцаѓ. Падскокваюць сабе, босымі дзявочымі нагамі гранаты кідаюць, і Брытанію раздзіраюць.
  І вось Наташа - мускулістая дзяѓчына ѓ бікіні. Возьме і шпурне босымі пальцамі ног дыск... Некалькі ангельскіх матросаѓ зрэзаны, і фрэгат разгортваецца і тараніць свайго калегу.
  Наташа верашчыць:
  - Аляксандр Трэці суперстар!
  Зоя гэтая дзяѓчына з залатымі валасамі пацвярджае:
  - Суперстар і зусім яшчэ не стары!
  Аѓгустына з азвярэннем ламаючы ангельцаѓ, гэта рудая сцерва выдала, скалячы зубкі:
  - З намі будзе камунізм!
  І голая пятка дзяѓчыны ѓзяла і дзюбанула непрыяцеля ѓ жарало гарматы. І фрэгат узяѓ і раскалоѓся.
  Святлана засмяялася, пальнула з гарматы, раскрышыла суперніка, крутанула, босай нагой штурвал, раѓнуѓ:
  - Цары з намі!
  Дзяѓчаты адразу ж разышліся, і вельмі агрэсіѓна разбуралі флот. Ну хто тут выстаіць. Фрэгаты хутка скончыліся, і цяпер замест іх ламалі ѓжо драбнейшыя пасудзіны.
  Наташа, круша Брытанію, праспявала:
  - Расія ѓ стагоддзях славіцца святая!
  І босымі пальцамі ножак шпурне бамбку якая раскалола брыганціну.
  Зоя працягваючы руйнаваць суперніка правішчала:
  - Кахаю цябе ѓсім сэрцам і душой!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак шпурнула гарошынку. Тая чарговы англійскі карабель раскалола.
  Аѓгусціна таксама ѓзяла і дзюбанула па праціѓніку. Раскрышыла карабель, патапіла рудая сцерва масу супернікаѓ з Брытаніі. І праверашчала:
  - За Аляксандра Трэцяга, які стане вялікім царом!
  Святлана з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Безумоѓна стане!
  Босая ножка бландынкі тэрмінатара з такой сілай урэзалася ѓ борт брытанскага судна, што англійскі карабель раскалоѓся на тры часткі.
  Мірабела Магнітная, гэтая непераможная дзяѓчына таксама так лупанула па суперніку, сваёй голай, круглай, дзіцячай пяткай, што брыганціна трэснула і амаль маментальна затанула.
  Дзяѓчынка-тэрмінатар праспявала:
  - Мы змяце ворага адным ударам,
  Славу пацвердзім сталёвым мячом.
  Вермахт ламалі мы нездарма,
  Ангельцаѓ гуляючы, разаб'ем!
  Наташа падміргнула і са смяшком адзначыла:
  - І, зразумела, гэта зробім босымі дзявочымі ножкамі!
  І голая пятка дзяѓчыны урэзаѓшы разбіла чарговы англійскі карабель.
  Зоя, скалячы зубкі, агрэсіѓна выдала:
  - За камунізм у царскім увасабленні!
  І дзяѓчына босымі пальцамі ног узяла і кінула тое, што смяротна ѓплывае на непрыяцеляѓ, іх літаральна змятаючы і раздзіраючы.
  Аѓгусціна, круша ангельцаѓ, узяла і выдала:
  - Слава Хрысту і Роду!
  Пасля чаго і яе босыя ножкі кінулі бамбёжку разарваѓшы на часткі чарговую субмарыну.
  А затым голая пятка дакладным ударам раскалола брыганціну. І зрабіла гэта вельмі спрытна.
  Святлана таксама ѓ актыѓным руху. Разбурае непрыяцеляѓ. І голай пяткай чарговую брыганціну адпраѓляе на дно.
  І дзяѓчына босымі пальцамі ножак зноѓ і дзікай лютасцю кідае гранату. Яна ваяѓніца дзіѓная.
  Вось і Наташа ѓ нападзе імклівай, і вельмі агрэсіѓнай. Яна адчайна атакуе.
  І новы ангельскі карабель тоне, калі яго пападае бомба, кінутая босымі пальцамі ног дзяѓчынкі.
  Наташа праспявала, скалячы зубкі:
  - Я Звышчалавек!
  Зоя голай каленкай дзюбнула брыганціну ѓ нос. І тая разышлася трэшчынкамі і стала тануць.
  Мірабела Магнітная голай пяткай таксама раскалола карабель Брытаніі мяльчэй і піскнула:
  - За мае сілы! Усе абросілі!
  І хлапчук зноѓ у руху і агрэсіѓнай атацы.
  Аѓгусціна працягвала рухацца, нібы кобра, якая джаліць Брытанію, і выдала са смакам:
  - Камунізм! Гэта ганаровае слова!
  І босыя пальчыкі ножак гэта адчайнай дзяѓчынкі шпурнулі чарговы падаруначак разбурэння.
  І маса ангельцаѓ апынулася ѓ труне, ці на дне мора. Зрэшты, якая труна калі іх разарвала?
  А астатнія нават затанулі!
  Мірабела Магнітная ѓ дзікім аскале плюнула на брыганціну, і тая загарэлася нібы аблітая напалмам.
  Дзяѓчынка-тэрмінатар прагарлапаніла:
  - За царскую гарэлку!
  І як засмяецца, і голай пяткай па борце карабля Брытаніі дасць. Той расколецца і буль-буль у марскую бездань.
  Святлана босымі пальчыкамі ножак шпурнула бамбёжку і піскнула:
  - А ѓ мора выходзяць дзяѓчаты ліхія...
  І сячэ непрыяцеляѓ шаблямі.
  Мірабела Магнітная, круша ангельцаѓ, пацвердзіла:
  - Марская стыхія! Марская стыхія!
  Вось так і разышліся ваяѓніцы. І дзяѓчынка-студэнтка з імі такая баявая. І жвавая пры гэтым.
  Мірабела Магнітная страляючы па суперніку з гарматы ангельцаѓ. І топячы чарговы карабель, выдала:
  - Касмічны сон! Ды будзе вораг скрышаны!
  Дзяѓчыны-багіні і дзяѓчына-студэнтка разышліся на каласальную лютасць. І сякуць непрыяцеля, без усялякага спосабу вытрымаць Брытаніі такі прэсінг.
  Мірабела тапіла чарговы карабель, успомніла што ѓ адной з паралельных сусветаѓ, гном вырашыѓ дапамагчы немцам у канструяванні "Тыгра"-2. І прымудрыѓся гэты тэхнічны геній зрабіць машыну з таѓшчынёй броні і ѓзбраеннем "Каралеѓскага тыгра", вагай усяго ѓ трыццаць тон, і вышынёй у паѓтара метра!
  А што на тое ён і гном! І ёсць канструктар супер! Вядома ж, з такой машынай немцы змаглі летам сорак чацвёртага года разграміць саюзнікаѓ у Нармандыі, а восенню спыніць і наступ Чырвонай арміі прарвалася да Варшавы.
  Горш было тое, што гном не толькі танкі канструяваѓ. ХЕ-162 таксама апынуѓся вельмі ѓдалым і лёгкім, і танным, і простым у кіраванні. А бамбавік Ю-287 і зусім атрымаѓся супермэн.
  І прыйшлося тады іх пяцёрцы ѓмяшацца. І так вайна зацягнулася да сорак сёмага года.
  А не будзь іх пяцёркі, то фрыцы маглі б і перамагчы!
  Мірабела Магнітная тады жорстка выказалася ѓ адрас гномаѓ:
  - Яны горшыя за эльфаѓ!
  Вось сапраѓды, быѓ такі эльф-пападанец. Стаѓ лётчыкам Люфтвафэ, збіѓшы з восені сорак першага года, па чэрвені 1944 года больш за шэсцьсот пяцьдзесят самалётаѓ, на абодвух франтах. Атрымаѓ рыцарскі крыж жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі, калі першы ѓ Люфтвафэ збіѓ дзвесце самалётаѓ. Далей за трыста збітых самалётаѓ атрымаѓ ордэн германскага арла з дыяментамі. За чатырыста збітых самалётаѓ першы ордэн Рыцарскі крыж Жалезнага крыжа, з залатымі дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі. За пяцьсот юбілейных збітых самалётаѓ да 20 красавіка 1944 года эльф атрымаѓ Вялікі Крыж Жалезнага крыжа - другі ѓ Трэцім Рэйху пасля Германа Герынга.
  І за шасцісоты самалёт быѓ узнагароджаны спецыяльнай узнагародай: рыцарскім крыжом жалезнага крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. Слаѓны ас-эльф ні разу не быѓ збіты - магія дзейнічае абярэг багоѓ. І папрацаваѓ адзін нібы цэлы авіякорпус.
  Але ѓплыву на ход вайны гэта не аказала. І саюзнікі высадзіліся ѓ Нармандыі. І даволі паспяхова, нягледзячы на ??ѓсе намаганні эльфа.
  Ну і вырашыѓ тады дадзены прадстаѓнік народа чарадзеяѓ, зматацца з Трэцяга Рэйха. Тым больш што яму трэба? Да тысячы ці што давесці свае рахункі? Хто будзе з непрыяцелем!
  Мірабела патапіла чарговую брыганціну, і зароѓ:
  - За Айчыну нашу маці!
  Ужо іх пяцёрка патапіла практычна ѓсе караблі. На заключны акорд разам сутыкнулі адразу пяць пасудзінаѓ, завяршыѓшы разгром англійскага флота.
  Мірабела Магнітная праспявала, скалячы зубкі:
  - Славіцца Расія на стагоддзі,
  Будзе хутка змена пакаленняѓ...
  У радасці вялікая мара,
  Аляксандр будзе, а не Ленін!
  Дзяѓчыны падобна задаволеныя. На моры Англія зрынутая. Цяпер засталося дабіць патрапанага ворага на сушы.
  І пяцёрка кінулася секчы і без таго дэзарганізаванага і напалову пабітага суперніка.
  Дзяѓчыны і хлопчык разбуралі суперніка. Секлі яго шаблямі, і кідалі босымі пальцамі ног у непрыяцеля гранаты. І гэта аказалася вельмі выдатна.
  Рубіла Наташа і спявала, яе шаблі такія хуткія і па дваццаць узмахаѓ у секунду. Ды з такой хуткасцю супраць ведзьмаѓ нікому не выстаяць. Вось што значыць сіла рускіх багоѓ!
  Мірабела Магнітная голай пяткай рушыла па шлеме, і зламала шыю брытанскаму генералу, вымавіла:
  - Раз, два, тры, чатыры!
  Зоя босымі пальчыкамі кінула востры, вывастраны дыск і выдала са смяшком:
  - Ногі вышэй рукі шырэйшыя!
  Аѓгусціна дзейнічала вельмі агрэсіѓна. А яе босыя ножкі імклівыя. А медна-чырвоныя валасы лунаюць нібы баявы, пралетарскі сцяг.
  Дзяѓчына ѓзяла і праспявала:
  - Я ведзьма і выдатней прафесіі няма!
  Святлана, срубая супернікаѓ пагадзілася:
  - Не! І я думаю не будзе!
  І яе босыя ножкі кінулі кінжалы. Тыя праляцелі і два тузіны ангельцаѓ зрэзалі.
  Знішчэнне ішло па плане. І дзяѓчаты, і хлопчык дзейнічалі з відавочнай лютасцю. І неверагоднай дакладнасцю. Ваяѓніцы надзвычай разбуралі з дзікім апломбам.
  Мірабела Магнітная, рассекла напалову чарговага генерала, як свісне.
  І тузін крумкач узяѓ і заваліѓся ад сардэчнага прыступу. Пападала ѓніз, і прабіла палове сотні ангельскім байцам дзіркі ѓ галаве.
  Вось гэта бой! Найкруцейшы з баёѓ!
  Дзяѓчына-тэрмінатар зароѓ:
  - Я вялікі воін! Я Шварцэнэгер у спадніцы!
  Наташа рэзка рыкнула, і тупнула босай ножкай:
  - Ты Тэрмінатар у бікіні!
  Мірабела пагадзілася:
  - Я Тэрмінатар у бікіні, які ѓсіх ірве!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Наташа гэтая басаногая дзяѓчына ѓ бікіні прыняла рашэнне:
  - Атакуем ангельцаѓ у шэсць разоѓ! Нашых салдат на Алясцы занадта мала, каб іх яшчэ пад удар падстаѓляць!
  Мірабела Магнітная з гэтым пагадзілася:
  - Навошта нам лішнія штыкі? Галоѓнае, каб магія была!
  І вечная дзяѓчына, які ва ѓсякім разе знешне выглядаѓ гадоѓ на дваццаць, толькі мела вельмі рэльефную мускулатуру, тупнула, босы, дзявочай ножкай.
  Маргарыта, гэтая дзяѓчынка-тэрмінатар, таксама з тых дарослых, што пагадзіліся дзеля неѓміручасці вярнуцца ѓ дзяцінства і выконваць рознага роду місіі.
  Яна прабуркавала:
  - Нарэшце ёсць справа! Як я стамілася, асабліва маральна займацца адным будаѓніцтвам!
  Мірабела Магнітная гэтая несмяротная дзяѓчына-тэрмінатар ахвотна пацвердзіла:
  - Я таксама, шчыра кажучы, ад гэтага стамілася! Жадаю бойкі!
  Наташка праспявала:
  - Пад ім бруя месяца блакіту,
  Над ім прамень сонца залаты...
  Але ён мяцежны хоча буры -
  Як быццам у буры ёсць спакой!
  Ваяѓніца хіхікнула, паказаѓшы вострыя зубкі-іклы.
  Шасцёрка больш не абмовілася ніводным словам. Яна проста ѓзяла і атакавала ангельцаѓ. Армія Брытаніяй была сабрана немаленькая: сто пяцьдзесят тысяч салдат, што ѓ адным месцы шмат дзевятнаццатага стагоддзя. Ды яшчэ паспрабую столькі зьбяры ѓ Канадзе.
  Плюс яшчэ, зразумела, і вялізны флот, з розных мораѓ.
  Тым не менш армада рушыла на рускія пазіцыі. А колькі там салдат у Расіі? У сто разоѓ менш! Ну яшчэ і працоѓныя-будаѓнікі прыбываюць.
  Але вось шасцёрка з магічнай зброяй ангельцаѓ узяла і атакавала.
  На гэты раз у вечна юных ваяроѓ і аѓтаматы, і мячы, і ѓвесь сакрушальны чароѓны арсенал.
  І як яны ѓзяліся за знішчэнне такой вось арміі.
  Мірабела Магнітная махнула мячамі, ссякаючы ангельскіх салдат. Затым дала чаргу з аѓтаматаѓ, скошваючы супернікаѓ. Пасля босыя дзявочыя ножкі ваяѓніцы кінулі гранату, раздзіраючы войска імперыі Льва.
  А пад канец першай хвалі атакі Мірабела засвістала.
  Вароны траплялі ѓ прытомнасць, прабіваючы верхавіны ангельскім салдатам.
  Дзяѓчына-тэрмінатар праспявала:
  - Самы моцны ѓ свеце - рускіх дух!
  Маргарыта, гэтая вечная дзяѓчынка, і таксама тэрмінатар каласальнай разбуральнай сілы, секанула мячамі, якія даѓжэлі. А потым дала чаргу з аѓтаматаѓ. Потым босыя пальчыкі вечнага дзіцяці запусцілі забойны прэзент смерці. Той разарваѓ масу ворагаѓ Расіі.
  Пасля чаго дзяѓчынка з залатымі валасамі як засвішча, і цэлую хмару крумкач на галовы ангельцам скіне. Тыя прабіваюць верхавіны.
  Маргарыта прабуркавала:
  - Будзе вораг разгромлены ѓ пыл і пух!
  Наташа ѓ наступленні ... Дзяѓчына з блакітнымі валасамі спачатку правяла мячамі млын. Затым узяла і босымі пальчыкамі ножак шпурнула гранату апорную смерць ангельцам. Потым дала чаргу з аѓтаматаѓ.
  Далей скінула станік і як палыхне маланкай з пунсовага соску.
  Коні і людзі разам апынуліся падкінуты і разарваныя на шматкі.
  Наташа рыкнула:
  - Але пасаран!
  Ваяѓніца Мірабела шпурнула забойчую гранату босай, дзявочай ножкай і піскнула:
  - Я крутая дзяѓчынка!
  Маргарыта гэтая нястомная дзяѓчынка голай пяткай паддала прэзент смерці і выдала:
  - А я крутая баба!
  Зоя дзяѓчынка з жоѓтымі валасамі ѓ нападзе гарачая. І ѓзяла дала чаргу з аѓтаматаѓ, а затым секанула мячамі і правяла прыём матыль. Дзяѓчынка босымі ножкамі кінула прэзент знішчэння. Разарвала масу англійскіх салдат. А затым ваяѓніца з малінавых саскоѓ выпусціла пульсар разбурэння. І той лупануѓ па ангельскіх шэрагах.
  Зоя пабулькала:
  - Я такая вось, самая крутая!
  І зноѓ ваяѓніца як рубанет, на гэты раз маланкай з пупка. Тая возьме і пару сотняѓ ангельцаѓ спаліць.
  І засмяецца сабе скаля зубкі. А ад зубоѓ пасылаюцца сонечныя зайчыкі якія слепяць суперніка.
  Аѓгусціна таксама ѓ бітве. Такая вось крутая з крутых дзяѓчынак. І вось яна возьме мячамі падаѓжаючы рубанет. Потым з аѓтаматаѓ стрэліѓ. Скасіць шэраг ангельцаѓ. Пасля чаго босымі пальчыкамі ножак як зашпурне гранату. Якая ангельскіх байцоѓ раздзірае нібы прамакашку.
  А вось яшчэ страмчэй з лалавага соску выпускае забойны падарунак смерці. І колькі супернікаѓ выводзіцца са строю.
  А вось з круглага пупка рудай кралі вылятае каскад маланак, і паліць супернікаѓ, нібы паходня шашлыкі.
  Аѓгусціна прабуркавала ва ѓсю глотку:
  - Будзе вельмі смачна!
  Святлана тут як тут. Яна ѓ лютым руху. І яе мячы праходзяць скрозь шэрагі нібы танкі, праз пяхоту. А затым хупавым рухам аѓтаматы скошваюцца супернікаѓ. А калі клубнічныя соску спрацоѓваюць, то гэта і зусім бязмежжа.
  А калі пупок выкіне нешта тое, што рэальна і бязмежна павее забойствам.
  Ваяѓніца віскоча:
  - Я чэмпіёнка!
  Мірабела Магнітная свішча нібы крэча. І падаюць на ангельцаѓ нібы шэры дождж. Вось дзяѓчынка возьме і сячэ мячамі нібы нажніцамі. А пасля вось спрацуюць і аѓтаматы. Юная ваяѓніца ѓ вялікім удары. А вось яшчэ страмчэй, калі босая, дзявочая ножка студэнткі запусціць падаруначак смерці.
  Мірабела прапішчала:
  - За веліч паходу камунізму!
  Маргарыта вельмi актыѓная i жорсткая дзяѓчына. Яна дае чаргу з аѓтаматаѓ, ссякаючы ангельцаѓ. І затым мячамі ссякае цела.
  А потым босымі ножкамі такое знішчальнае пашле.
  І юныя ваяѓнікі як засвішчаць. І пасыплюцца на непрыяцеляѓ такія густыя шматкі страціѓшых прытомнасць крумкач.
  Наташа вядзе агонь крайняй трапнасці, і раве:
  - Слава Айчыне цароѓ!
  Дзяѓчына дала чаргу з аѓтамата. Потым секанула мячамі, зразаючы байцоѓ імперыі льва. А потым босымі пальчыкамі ножак як кіне падарунак поѓнага знішчэння.
  А потым пунсовымі саскамі спусцяцца пульсары. А пасля з круглага пупка вылеціць такая разбуральная і забойная маланка. І спаліць поѓным поѓна, англійскіх салдат.
  Але самым разбуральным прэзентам стала, калі ѓ дзяѓчыны з блакітнымі валасамі лопнулі трусы, і з улоння Венера вылецела разбуральнае тарнада магічнай анігіляцыі.
  Вось гэтага ангельцам і зусім не вытрымаць. Возьме і саб'е ѓ трэскі і труны.
  Ваяѓніца раѓла:
  - Слава касмічнай і царскай Айчыне!
  Зоя з дзікай энергіяй ваюе. Вось яна правяла млын мячамі. Потым дала дакладную чаргу з аѓтаматаѓ. Прычым кожная куля, пушчаная вельмі прыгожай дзяѓчынай з валасамі колеру юнага дзьмухаѓца, уразіла прама ѓ цэль і не прайшла дарма. А затым босыя пальчыкі хупавых ножак шпурнулі чарговы падаруначак смерці. І гэта аказалася вельмі дакладна і трапна. І кожны асколак магічнай, шматразовай гранаты трапіѓ прама ѓ цэль.
  А затым малінавы сасок узяѓ і пальнуѓ з правай грудзей па кавалерыі, а з левай па пяхоце.
  Зоя прачырыкала:
  - Слава цару Аляксандру!
  А вось з пупка вылецела маланка спачатку па пяхоце, а потым па кавалерыі. Гэта аказалася вельмі забойна і дакладна.
  А вось апошні акорд, калі тарнада паднялося з прыгожага грота Венеры, раздзіраючы трусікі дзяѓчыны-ваяѓніцы. І столькі ангельцаѓ зараз знішчаецца.
  Баец-самка раве:
  - За Русь запаветную!
  Наташа, зразаючы ангельскіх салдат, заѓважыла:
  - Запаветная зямля Ізраіль... Русь крыху па-іншаму называецца!
  Аѓгусціна ваяѓніца ѓ смяротным аскале сваіх бліскучых нібы люстэрка зубоѓ. І ад іх адлятаюць сонечныя зайкі, што засмажваюць англійскіх салдат. Рудая дзяѓчына праводзіць прыём мячамі, ссякаючы супернікаѓ. Затым страляе з аѓтаматаѓ, падкошваючы іх нібы газонакасілкай. А калі паляціць кінутая босай ножкай рудай гарпіі граната, і парве англійскіх байцоѓ.
  А затым ваяѓніца рудай масці як возьме і з лалавага соску, нешта тое, што прыносіць гібель стрэліць. І пройдуць дзікія пульсары.
  Дзяѓчына ѓзяла і з пупка нешта такое, якое не дае шанцаѓ выратавацца запусціць і вякне ва ѓсю глотку.
  - За перамогу над ворагамі Расіі!
  І пад канец раздзіраючы тонкія трусікі з улоння Венеры запусціць нешта тое, што, не дало англічанам нават часу перахрысціцца. Заваліла намёртва.
  Святлана ѓзяла і секанула мячамі нібы лопасцямі млына. Рассекла ангельскіх байцоѓ. І потым шуганула з аѓтаматаѓ. Зрэзала непрыяцеляѓ масу. Дзяѓчына ѓзяла і точаным пальчыкамі босых ножак запусціла гранату. І разарвала супернікаѓ масу. А потым з клубнічных саскоѓ стрэліла такім разрадам ударнай маланкі. І выпаліла ангельскіх байцоѓ без жалю найменшай.
  Вось і ѓзяла з пупка паслала прамень магічнай магіі. І ѓсіх парвала на дробныя часткі.
  А пад канец ѓзяла, скінула сінія трусікі, і як запусціць цэлы шторм з улоння Венеры, і запаліць полк і спаліла да канца.
  Мірабела Магнітная зноѓ секанула прарабіѓшы прыём матыля па людзях. А потым дала чаргу з аѓтамата. Скасіла ангельскіх салдат. Босыя ножкі дзяѓчыны кінулі некалькі шматразовых гранат. І разарвалі супернікаѓ.
  А затым ваяѓніца як засвішча. І зверху на ангельцаѓ сталі з нястомнай сілай станковага кулямёта сыпацца вароны. І як яны вострымі дзюбамі прабівалі салдат брытанскай імперыі разам з каскамі.
  Дзяѓчына-тэрмінатар праспявала:
  - Слава Рускай Айчыне!
  Маргарыта нястомная дзяѓчынка таксама з захапленнем правішчала, скалячы свае зубкі.
  - Герою цару Аляксандру слава!
  І босымі ножкамі возьме і шпурне такое забойнае, нібы зверху ѓпала агнязарная паля.
  І дзяѓчынка зноѓ як засвішча... І на галовы ангельцаѓ вароны нібы лівень забойны пасыплюцца.
  Наташа дзярэцца з пяхотай з дзікім ашалелам. І мячамі па ангельцах возьме і лупне. І з аѓтамата ворагаѓ пакосіць. А калі яе голая пятка як падкіне прэзент смерці, тое становіцца вельмі выдатна.
  І ваяѓніца з блакітнымі валасамі як выпусціць з пунсовага соску ѓражлівы прэзент анігіляцыі. І засмажыць жыѓцом англійскіх байцоѓ.
  Вядома, шкада хлопцаѓ, але яны прыйшлі на спрадвечна-рускую зямлю - Аляску. І з імі цяжка зладзіць, без гвалту.
  А вось Наташка як лупанет з пупка магутным, электрычным разрадам, збіваючы супернікаѓ у крывавае месіва. Яна робіць гэта вельмі эфектыѓна.
  Але самая разбуральная падача чакае ворагаѓ калі з улоння Венеры як загадвае магічных гіперплазменны шторм. Гэтае і зусім татальнае знішчэнне прыносіць.
  Ваяѓніца раве:
  - Камунізм ужо блізкі!
  Зоя вядучая смяротны агонь па суперніку, з аѓтаматаѓ, секанула мячамі. Раскрышыла цэлую шэраг ангельцаѓ. Затым босымі пальчыкамі хупавых ножак шпурнула забойчую гранату. Парвала на часткі брытанскіх салдат.
  А калі малінавыя саскі бліснулі пульсарамі, крышачы брытанскую моц, то ангельцам і зусім стала кепска.
  А вось і пупок дзяѓчыны выпусціѓ маланку, якая расплавіла штыкі ѓ вінтовак ангельскіх байцоѓ, і прымусіла іх саміх дыміцца.
  Але самы магутны прэзент анігіляцыі вылецеѓ з грота Венеры. Ён усіх непрыяцеляѓ зараз узяѓ і спаліѓ. І пакінуѓ ад супернікаѓ толькі ражкі і ножкі. Дакладней падэшвы ботаѓ.
  Зоя прачырыкала:
  - Камунізм наступіць - слава цару!
  Аѓгустына змагаецца з агрэсіѓнай жартай. Яна дзяѓчына ну такая баявая, што выратую няма супраць яе нікому. Яе медна-чырвоныя валасы веюць па ветры, як сцяг Леніна, з якім ідуць на штурм Зімовага палаца. Ваяѓніца і з аѓтаматаѓ чэргі дасць, прычым кожная куля сапраѓды ѓ мэту. І мячамі без лішніх цырымоній рубанет.
  А калі босыя пальчыкі ножак дзяѓчынкі-тэрмінатара як шпурнуць гранату, самай забойнай моцы. І разарвуць на дробныя, ірваныя кавалкі ѓсіх салдат Брытаніі што апынуліся ѓ эпіцэнтры разбурэння.
  А вось і рубінаѓ саскі спрацавалі. Таксама забойнае ѓздзеянне на супернікаѓ. Адзін сасок, бліскучы каштоѓнасцямі, выкінуѓ разрады па пяхоце, а іншы па кавалерыі Брытанскай імперыі. І палыхнула літаральна пякельным запалам.
  Аѓгустына прачырыкала:
  - Слава Радзіме Расіі!
  І вось з пупка дзяѓчынкі рудай масці як вылеціць маланка. І палыхне па ангельскіх шэрагах.
  Наташка голай пяткай паддаѓшы гранату піскнула:
  - Ты супер!
  Рудая мегера з грота Венеры як выпусціць забойны струмень магічнай віхуры і рыкне:
  - Мая Радзіма СССР!
  Святлана таксама ваюе з агрэсіѓнымі заваротамі. І босымі пальчыкамі ножак шпурляе тоненькія дыскі, кожны з якіх адсякае тузін ангельскіх галоѓ. Ваяѓніца скаліць зубкі. Страляе з аѓтаматаѓ, сячэ супостатаѓ мячамі, і ператварае іх у крывавую калатушу.
  А вось з яе клубнічных саскоѓ паляцелі промні магічных лазераѓ. І гэта скажам прама вельмі нават выдатна. Як палыхне па непрыяцелю. І гэтыя промні што вывяргае прыгожая грудзі дзяѓчынкі, сапраѓды пышнае выпальванне робяць.
  Дзяѓчына наогул скажам ваяѓніца супермэн!
  І з круглага пупка прыгажуні як лупнуць маланкай, выпальваючы ѓ шэрагах суперніка цэлыя прасекі.
  Святлана піскнула:
  - За Русь, якая ѓсіх страмчэй!
  І вось з яе прыгожага ѓлоння Венеры як выляці паток, бушуючай магічнай плазмы, і абрынецца на ангельцаѓ. Літаральна спаліѓшы іх у попел, і галавешкі.
  Святлана рыкнула:
  - У Імя Рускага Хрыста!
  Мірабела Магнітная, адчайна ваюючы, і секчы мячамі, нібы верталёт у штурмавым рэжыме, пацвердзіла:
  - У Імя Ісуса, нашага Рускага, Белага, Усемагутнага Бога!
  І босая ножка дзяѓчыны як запусціць прэзент анігіляцыі такі забойны.
  Пасля чаго дзяѓчына зноѓ як салавей-разбойнік засвішча. Вароны ад такога свісту вар'яцеюць і страчваюць прытомнасць. А іх дзюбы свідруюць ангельскія чэрапы.
  Мірабела адзначае:
  - Лепш, быць царом на гадзіну, чым рабом на век.... Але паміраць не жадае чалавек!
  Маргарыта хіхікнула і адзначыла:
  - Ды людзі самі не ведаюць, чаго хочуць!
  Дзяѓчынка правяла млын і шпурнула босай ножкай гранату. Затым бліснула жамчужнымі зубкамі, выдаѓшы:
  - Чалавек жадае стаць Богам, але ахвяраваць не жадае!
  І Маргарыта, дала чаргу з аѓтаматаѓ. Скасіла масу супернікаѓ. І потым як засвішча. І вароны пападалі на галовы ангельскіх салдат, са смяротным зыходам.
  Дзяѓчынка адзначыла са смяшком:
  - Выдатна ѓсё тое, што да перамогі вядзе!
  Мірабела Магнітная правёѓшы забойны млын, ссекшы цэлым тузіну ангельцаѓ галавы, пацвердзіла:
  - Узяць уверх над ворагам, ну а сродкі не ѓ рахунак!
  Наташа правяла мячамі прыём матылёк. Затым дала вельмі трапную чаргу, выкошваючы супернікаѓ. Яна іх зразала нібы нажом алей. І бліснула жамчужнымі зубамі. Ад яе іклоѓ адляцелі сонечныя зайчыкі, якія адарвалі англійскім салдатам галовы. І зрабілі гэта ѓсё грозна і пераканаѓча.
  Затым босыя пальчыкі ножак дзяѓчыны ѓзялі і запусцілі лімонку. Якая, ірвануѓшы, адразу сотню воінаѓ Брытаніі загасіла. І адарвала ім канечнасці.
  А далей Наташа са свайго пупка як украпіць маланкамі смерці і знішчэнні, пакажа вышэйшы клас. І пупок спрацаваѓ вельмі і вельмі агрэсіѓна, сеючы немінучую смерць.
  А калі з грота Венеры пасыпаліся кляксы магічнай, разбуральнай энергетыкі, то гэта аказалася рэальнай выдатным пілатажам.
  Наташка раѓнула:
  - За святыя перамогі!
  І пунсовымі саскамі выпусціць баявыя пульсары, што зразаюць суперніка начыста.
  А вось у нападзе Зоя. Гэтая дзяѓчына з залатымі валасамі, такая актыѓная і бліскучая. Вось яна ѓзяла і з аѓтаматаѓ дала вельмі трапную і дакладную чаргу. А затым мячамі секанула наводмаш. Уражвае кідок босай ножкай забойнай бамбёжкі смерці. А потым узяла і малінавымі саскамі як выпусціць крайняй сілы забойныя пульсары. І парве воінаѓ імперыі льва.
  І праарэ:
  - Слава камунізму!
  І з пупка пашле такую дзікую маланку, што спаліць ворагаѓ дашчэнту.
  А затым дзяѓчына з грота Венеры такую бязмежную сілу хвалю падніме, што гэта будзе проста дзікая стыхія.
  Зоя зароѓ:
  - За Русь святых цароѓ!
  І з жамчужных зубоѓ выпусціць такіх зайцоѓ анігіляцыйнай энергіі, што тыя спаляць палову ангельскага палка. І яшчэ як коней спалохае, што страмчэй дзяѓчат не бывае.
  Аѓгустына выскаліла зубы і падміргнула напарніцам. Затым узяла і босымі пальчыкамі ножак закінула прэзент смерці ѓ байцоѓ імперыі льва. Дала чаргу з аѓтаматаѓ, потым правяла млын мячамі рассякаючы супернікаѓ.
  І правішчаѓшы:
  - За рускі камунізм!
  І з лалавых саскоѓ выпусціла падарунак анігіляцыі і разбуральнай магіі. Літаральна зжыраючы жыѓцом ворагаѓ.
  А калі з пупкоѓ вылецелі маланкі, што дзюбанулі па ангельскіх шэрагах, і іх усіх падкасілі, нібы сярпом. Ды і падсмажылі, нібы шашлыкі на патэльні.
  А вось з улоння Аѓгустыны паліѓся паток пякучай, пякельнай энергіі. І як стаѓ усё спальваць, і ператвараць у попел. І вось цэлага ангельскага палка, з-за плыні магічнай плазмы не стала.
  Рудая ваяѓніца правішчала:
  - За рускі камунізм!
  І ад сваіх жамчужных зубоѓ як выпусціць зайкі сонца. І тыя ангельскіх байцоѓ папаляць і каскі ім расплавяць.
  Вось так рудая дае.
  А тут і Святлана ѓ баі. Такая вось жудасная і пякучая прыгажуня. Хаця яе валасы выклікаюць асацыяцыю са снегам.
  Ваяѓніца ѓзяла і зноѓ пракруціла мячамі, рассекшы праціѓнікаѓ. Затым з аѓтаматаѓ пальнула, і вельмі трапна, практычна смяротна і забойнай. Усе кулі ляглі проста ѓ мэты.
  Затым босыя ножкі дзяѓчыны выпусцілі падарункі разбурэння і знішчэнні.
  Парвалі масу салдат імперыі Брытаніі.
  А вось з малінавых саскоѓ паляцелі пульсары знішчэння. Ды такія вось забойчыя, што ад іх выратую няма. І столькі засмажылі байцоѓ Англіі. І дзейнічалі без ніякага жалю.
  А ад з пупка лупанула такімі пякучымі маланкамі, круцейшы разраду атмасферы. І ѓсіх спаліла зараз.
  А потым дзяѓчына ѓзяла і выпусціла са сваіх вуснаѓ зайчыкі поѓнага знішчэння і смерці.
  Спаліла масу супернікаѓ....
  А вось як з улоння вылеціць цэлае тарнада знішчэння і анігіляцыі. І запаліць ангельскіх байцоѓ нібы яны свечкі на Каляды. І папаліць без найменшага шкадавання.
  Святлана раѓнула:
  - Слава Айчыне царскага камунізму!
  Мірабела Магнітная з азартам пацвердзіла:
  - Героям слава!
  І дзяѓчына таксама з зубоѓ выпусціла сонечныя зайчыкі, якія спалілі масу ангельцаѓ.
  Тут узялі дзяѓчыны-ведзьмы, і каб паскорыць паражэнне супернікаѓ як з пятай кропкі выпусцяць магічныя газы. І дзясяткі тысяч ангельцаѓ зараз застылі. А затым заваліліся ѓ пакутлівых канвульсіях.
  Мірабела Магнітная і Маргарыта Коршунова засвісталі ва ѓнісон, сінхронна, і маса крумкачоѓ і грыфаѓ якія зляцеліся падзяѓбці целы забітых, узялі і паваліліся шматкамі на ангельцаѓ. І прабівалі ім башкі, і шлемы, і іншае наскрозь. Забівалі намёртва.
  Аѓгустына зноѓ з грота Венеры выпусціла цэлае тарнада чараѓніцтва, што ѓразіла праціѓнікаѓ, і як прасвістыць з дзікім аскалам атрутных зубоѓ.
  - Я геній смерці!
  І ѓся шасцёрка зноѓ засвішча... Апошнія тысячы ангельцаѓ з вялізнага войска дабіты іх свістам і адыёзным забойствам. Увайшлі яны літаральна ѓ труны.
  Пасля чаго самы час пераключыцца на флот Брытаніі. Паѓтары сотні тысяч англічан знішчаны на сушы. І зараз самы час узяцца за мора.
  Мірабела Магнітная, ледзь дакранаючыся хваляѓ голымі ружовымі пяткамі, бяжыць па хвалях. Дзяѓчына размахвае мячамі, далятае да бліжэйшага браняносца і сячэ матросаѓ мячамі. Не забываецца і страляць з аѓтаматаѓ.
  А ягоныя босыя ножкі вельмі дакладна і забойна кідаюць гранаты. І гэта можна сказаць, што здорава.
  А пад канец дзяѓчынка захоплівае штурвал карабля. Разгортвае магутны браняносец, і адразу два караблі на поѓнай хуткасці сутыкаюцца адзін з адным. Нібы дзве гары сышліся разам, і метал разбураѓся, і гарэлі перагародкі. І падалі ѓ ваду разгубленыя ангельцы. І танулі сотнямі.
  Мірабела як засвішча - рыбы ашалелі і сталі біць ангельскіх матросаѓ хвастамі па мордах.
  Дзяѓчынка прашыпела:
  - Слава царызму - ідзем да камунізму!
  Маргарыта, ссякаючы супернікаѓ, і рассякаючы іх на часткі мячамі, і секчы ангельцаѓ як капусту прарывалася да штурвала. Яна босымі пальцамі ножак кідала гранаты ѓ суперніка, і адбівала яму вантробы. Дзяѓчынка аказалася рэальна вельмі класнай і непераможнай. І вось ёю захоплены штурвал.
  І зноѓ два ангельскія браняносцы разгарнуцца і сутыкнуцца. І скрыгат металу, і падзенне гігантаѓ. І пасля затапленне.
  Наташа таксама ѓ жорсткай атацы. Яна папрацавала мячамі. Затым зрэзала чаргой. І босымі пальчыкамі жаночых ножак запусціла бамбёшку.
  Потым захапіла штурвал і павярнула браняносец на таран. Але пры гэтым не забылася і з пунсовага саска лупнуць пульсарам, раздзіраючы маракоѓ.
  Дзяѓчына піскнула:
  - Гром і маланка!
  Зоя, крышачы праціѓнікаѓ мячамі, і страляючы з аѓтаматаѓ, расчысціла шлях да штурвала. Босымі пальчыкамі ножак павярнула браняносец. Той і тараніѓ свайго найбліжэйшага калегу.
  Зоя рыкнула:
  - Гэта фантастыка!
  І з малінавага соску выпусціць чарговы пульсар.
  А вось і Аѓгусціна ѓ справе. Рубанула па матросах мячамі, дала чаргу, ды так каб ніводная куля не праляцела міма. Прарвалася да мэты. Таксама босымі пальчыкамі круціць штурвал.
  І абодва браняносцы сутыкнуцца.
  Рудая мегера ва ѓсю глотку ѓсклікнула:
  - За Айчыну біцца будзем арліцы!
  Святлана таксама ѓ баі самка-майстар. Мячамі ангельцаѓ рубанет. Затым чаргой з аѓтамата скасіць. А потым босымі ножкамі пару тонкіх дыскаѓ кідае.
  Захапіла штурвал, павярнула. І зноѓ браняносцы сутыкаюцца.
  Дзяѓчынка піскнула ва ѓсю глотку:
  - Я твору цуды!
  Мірабела Магнітная, рассекшы ангельцаѓ мячамі, асядлаѓ чарговы карабель. І зноѓ сутыкнула з разваротам браняносцы. І як ваяѓніца засвістыць. І што масу матросаѓ напалоханыя рыбы ѓ ваду збілі.
  Маргарыта таксама ѓ бітве майстрыха. Спачатку ангельцаѓ мячамі сячэ. Затым босымі ножкамі возьме і дыскі забойныя кідае. А пасля дзяѓчынка без лішніх цырымоній браняносец разгортвае, і ѓ супастаѓ тараніць.
  Пасля чаго дзяѓчынка крычыць:
  - Будзе масць карт супер!
  Наташа таксама дзяѓчынка зусім не прамашка. Рассякае ангельскіх матросаѓ, нібы прамакашку. Затым захоплівае штурвал. І зноѓ сутыкае браняносцы. Але вось калі з пунсовага соску вылятае прэзент класа супер - то гэта рэальная смерць.
  Зоя б'ецца без усялякіх комплексаѓ. Ссекла кучу ангельцаѓ мячамі. Босы ножкай кінула бумеранг адсякаючы ім галавы. А затым захапіла штурвал і зноѓ два караблі сутыкнуліся.
  Ваяѓніца піснула:
  - Ідзём на таран!
  Аѓгусціна таксама баба не прамашка. Узяла і босымі пальцамі ног схапіла адмірала за нос і выкінула яго за борт. А потым пасекла ѓсіх мячамі, нібы квашаную капусту. А пасля захапіла штурвал, і разгарнула браняносец з пякельным таранам.
  І тыя сталі тануць зараз.
  Святлана ваяѓніца ад зруйнавальных сіл. Рассекла масу ангельскіх матросаѓ. І ѓзяла босымі ножкамі павярнула штурвал, і тараніѓ адразу тры карабля ангельскіх разам і прымудрылася іх лёгка затапіць.
  Пасля чаго прагарлапаніла:
  - Біжутэрыя эѓтаназіі!
  Мірабела Магнітная чарговы карабель ангельцаѓ захоплівае і сутыкае са скрыгатам, у дадзеным выпадку крэйсер, ревя:
  - Слава Айчыне!
  Маргарыта таксама ѓ руху новы карабель асядлала. І вар'ятам таранам заваліла, знішчаючы непрыяцеля.
  І прабурчала:
  - Крэйсера тонуць!
  Наташа таксама ѓжо звыклым метадам крэйсер асядлала і сутыкнула. Пры гэтым яшчэ і з пунсовага саска пульсар выпусціла. Той тараніѓ брытанскую пасудзіну прама ѓ борт і раскалоѓ яе.
  Ваяѓніца піснула:
  - Слава Айчыне царскага камунізму!
  І потым з улоння Венеры выкіне згустак, які адразу два крэйсеры затапіѓ.
  Зоя таксама ѓ атакавалым руху. І штурвал разгарнула. Давай ангельцаѓ разбураць і крэйсера сутыкаць, борт у борт. А затым босымі пальцамі ног бамбіку кінула, і чарговы англійскі карабель патапіла.
  Далей дзяѓчына працягнула знішчэнне ѓжо маланкай з малінавых саскоѓ.
  Аѓгусціна таксама ѓ вельмі агрэсіѓным развароце. Рассекла ангельцаѓ мячамі. А потым босай ножкай кінула ракавінку, тая, трапіѓшы ѓ штурвал так разгарнула ангельскі крэйсер, што ён сутыкнуѓся са сваім калегам.
  Рубінавы правы сасок выкінуѓ маланку, якая патапіла фрэгат, а левы брыганціну.
  Рудая гарпія зароѓ:
  - Славіцца эпоха царызму!
  І з грота Венеры, магічным цунамі як паддасць.
  Святлана таксама ѓ дзікім экстазе, раѓнула:
  - Русь пераможа!
  І разгарнула чарговы карабель у таран, і стала ламаць метал. І абедзве пасудзіны зараз пачалі тануць і выбухаць.
  Мірабела Магнітная зноѓ свіснула... Тысяча рыб падскочыла, і адразу ж адначасова хвастамі дзюбнула ѓ борт крэйсера. Той нахіліѓся і стаѓ тануць.
  А дзяѓчына-тэрмінатар захапіла чарговы крэйсер, і так спрытна яго накіравала сваімі босымі, дзявочымі ножкамі круцячы штурвал, што адразу чатыры караблі ад гэтага затанулі.
  І Маргарыта сутыкнула два крэйсеры, патапіѓшы іх, піскнула:
  - Слава Айчыне царскай усім жыцці!
  І дзяѓчынка кінула пяць гарошын босымі пальчыкамі ножак, і адразу пяць караблі брытанскай імперыі ѓзарвалася нібы пістоны пад кавадлам.
  Наташа ухвальна кіѓнула. І выкінула паток энергіі са свайго ѓлоння Венеры. Утапіла пару крэйсераѓ і пабулькала:
  - Расіі жыць пры камунізме!
  Зоя таксама з улоння выкінула цунамі энергіі, перагортваючы караблі, і прашыпела:
  - А яшчэ лепш пры царызме!
  Аѓгусціна лалавымі саскамі накіравала паток энергіі на ворагаѓ. Падпаліла зараз некалькі караблёѓ. Выбіла маланку з пупка і вякнула:
  - За царскі рэверанс!
  Святлана тым часам сутыкнула два апошнія ангельскіх крэйсера, і патапіла яшчэ пару судоѓ выкідваючы прамяні магічнага лазера з клубнічных саскоѓ. Потым узяла і паддала разрадам маланак з улоньня Венеры і правішчала:
  - За веліч цароѓ Расіі!
  Мірабела зноѓ засвістала ... Вось ужо і дэльфіны сталі ѓ борта ангельскіх пасудзін біць, прымушаючы іх пераварочвацца, і тануць.
  Дзяѓчынка праспявала:
  - Вышэйшы камунізм - гэта ёсць царызм!
  Маргарыта гэтая босая дзяѓчынка, шпурнула яшчэ адну гарошынку ѓ брытанскі фрэгат, а другую пасудзіну патапіла, рушыѓшы голай пяткоѓ, вякнула:
  - І царскія часы былі самыя лепшыя!
  Мірабела, дабіваючы ангельцаѓ з гэтым пагадзілася:
  - Зразумела лепшыя!
  І дзяѓчынка, рушыѓшы босы, круглай пяткай у нос фрэгата, прымусіла таго падляцець і патапіць яшчэ тры караблі.
  
  БАСАНОГАЯ ДЗЯђЧЫНА ђКРАШЧАЕ ЧЫНГІСХАНА
  Дзяѓчына-ваяѓніца спяшаецца на бітву пры Калцы, каб дапамагчы рускай раці. Яна бяжыць, мільгаючы босымі, точаным, загарэлымі ножкамі.
  Бітва на Калку мае ключавое значэнне. Калі пабіць мангольскія раці, то магчыма не будзе і Батыя з наступным мангола-татарскім ярмом. Ва ѓсякім разе - гэта ѓрок і нашчадкі Чынгісхана тройчы падумаюць, перш чым ісці на Русь.
  Мірабела бяжыць на дапамогу рускім войскам і забіяцка сабе напявае, яе голыя, круглыя, злёгку запыленыя пятачкі мільгаюць;
  Я дзяѓчына мацней за ѓсіх на свеце,
  Якая нарадзілася ѓ чысціні...
  Няма мяне прыгажэй на планеце-
  Мы будзем у росквіце ѓсюды!
  
  Ды славіцца Расія ѓсіх цудоѓней,
  Краіна што заваявала цэлы свет...
  Няхай адразу стане людзям цікавей,
  Любы ваяѓнік сапраѓдны кумір!
  
  Я буду бараніць краіну святую,
  Дзе нашыя продкі верце ѓсіх мацней...
  Даведайцеся людзі дзяѓчыну босую,
  Яна арліца, а не верабей!
  
  Была я ѓ мінулым жыцці камсамолкай,
  Білася фашыстаѓ ліха так круша...
  І галасок такі быѓ дзеѓкі звонкі,
  І светлая паветраная душа!
  
  Змагалася пад Масквой я вельмі адважна,
  У мароз была дзяѓчынка басанож...
  І мой напор лічы такі ѓдарны,
  Зламала фрыцу морду кулаком!
  
  У славу Ісуса наш сцяг,
  А таксама найвялікшы Бог Сварог...
  На векі Лада найсвяцейшая з намі,
  І самы светлы ѓ свеце Белы Бог!
  
  Мы людзі што нарадзіліся ѓ святло сонца,
  Ярыла нас на подзвіг натхніѓ...
  І песенька дзяѓчынак бурна льецца,
  Вось крылы распасцірае херувім!
  
  Страляла я з аѓтамата трапна,
  Кідала ножкай босаю прэзент...
  Я кінула ѓ фашыста сваю сетку,
  На выгляд крыху ѓ дзяѓчынкі гадоѓ!
  
  Ваяѓніца я лічы ад Бога,
  Стварыла свет, у якім прыгажосць...
  У імя найвялікшага Сварога,
  У душы прыгажуні спее прыгажосць!
  
  Мы абаранілі ад фашыстаѓ Крэмль,
  Змаглі ѓсіх замачыць лічы за раз...
  Няма не наступіць у дзяѓчынкай дэмбель,
  І дзівім фрыцаѓ прама ѓ вока!
  
  У імя славы вечнай камунізму,
  Я камсамолка босая бiлася...
  Мы знішчым зграі ведай фашызму,
  Каб сталь ворагам Русі не паддалася!
  
  Пад Сталінградам дзяѓчаты ваявалі,
  Алелі як рубін у іх соску ...
  Убачым камунізму хутка далі,
  Не ведаючы смутку і нуды!
  
  Мы лепшыя ѓ Айчыне дзяѓчаты,
  Я камсамолка голая амаль...
  Але так разбурала Рэйх з аѓтамата,
  Што немцы ѓ нашу роту не прайшлі!
  
  У імя самай прамяністай Расіі,
  Усё веру будзе вельмі добра.
  Вялікі Ісус павер місія,
  Хаця стукае снарадаѓ долата!
  
  У імя нашай Радзімы вялікай,
  Мы будзем злых фашыстаѓ пабегчы...
  Ды спынім зграі арды дзікай,
  Хоць у лютым нападзе злосны таць!
  
  Няхай імя Езуса сонцам свеціць,
  Няхай маці Марыя дасць вялікі рай...
  Для Лады Усемагутнай мы ж дзеці,
  І ты змагайся смела і мацуйся!
  
  У Імя нашай Радзімы вялікай,
  Што падарыла камунізм усюды...
  Святых з ікон ззяюць бачу абліччы,
  У адной Адзінай Госпада сям'і!
  
  У Імя ѓсемагутнага Сварога,
  Збавіцеля ђсявышняга Хрыста...
  Павінны мы быць як Бога Роду,
  На ѓсімі Бясконцага Творцы!
  
  Ды Русь падыме сьцяг над сабою,
  Мы станем усіх мацней і мудрэй...
  Хоць атакуе Чынгісхан крутою,
  А мы дзяѓчынкі ѓсё-ткі разумнейшыя!
  
  Так кажу вам людзі вы адважвайцеся,
  Служыце Рускім верным нам Багам...
  І душы расейцаѓ у баі ратуйце,
  Хоць наносіць пякельны рой удар!
  
  Мы пераможам, я гэта цвёрда ведаю,
  Здолеем усіх фашыстаѓ адолець...
  Не руйнуе байцоѓ Айчыны Каін,
  І з ровам грозным будзе жывы мядзведзь!
  
  Мы зробім усё вельмі нават класна,
  Усіх фрыцам і манголаѓ пераможам....
  Бо ваяваць з дзяѓчынкамі небяспечна,
  Народ Расіі ведай непераможны!
  
  Пакажам усе мы грозныя аскалы,
  Зламаем Чынгісхану мы рогі...
  У імя бясконцай Рода славы,
  Няхай будзе вельмі светлы лёс!
  
  Ды мы хораша будзем дзеѓкі біцца,
  Пакажам самы вышэйшы ѓ свеце клас...
  Я воін, і душа вер не паяца...
  І за перамогі Бог Хрыста аддасьць!
  
  Мы разаб'ем тумены Чынгісхана,
  На Калцы будзе дзяѓчыны ѓ баі...
  Не выстаяць ад пякельнага ѓдару,
  Я Ісуса са Сталінам люблю!
  
  Так насяку ворагаѓ павер без рахунку,
  Змагу іх нібы мошак перамагчы...
  У нас паверце цвёрдая праца,
  Хоць жыццё далікатнае як шоѓку нітку!
  
  У Імя Лады, Найсвяцейшай Марыі,
  Што падарылі юнацтва і каханне...
  Мы дзеѓкі ножкамі зусім босымі,
  Затопча супостата ѓ бруд і кроѓ!
  
  Хрыстос прыйдзе, і мёртвыя ѓваскрэснуць,
  Пярун, Ярыла, Белы Бог, Сварог...
  Яны адзіныя ведайце людзі сапраѓды,
  А над сусветам Усемагутны Род!
  
  Карацей вечным будзе наша шчасце,
  Выдатна і цудоѓнай на стагоддзі...
  І неба, і зямля ѓ магутнай уладзе,
  І неѓміручасць, і юнацкасць назаѓжды!
  Спела Мірабела прыгожа і яе цела вельмі мускулістае, загарэлае, і прывабнае. І яе голыя ножкі, вельмі прывабна мільгаюць.
  Дзяѓчынка спазнілася крыху, і бітва ѓжо ішла. Але затое падбеглі іншыя прыгажуні. Наташа, Зоя, Аѓгусціна, Анжаліка, Святлана. І гэта ѓжо шасцёрка ваяѓніц. І ваяѓніц вельмі крутых, і фізічна вельмі моцных з шырокімі плячыма і высокімі грудзьмі.
  Вось шэсць дзяѓчат з мускулістымі і надзвычай рэльефнымі целамі.
  Мірабела секла мячамі, і варожа праціѓнікаѓ прабуркавала:
  - Слава Русі!
  І босымі пальчыкамі ножак шпурнула востры з беражкамі дыск, і адрэзалі галовы.
  Наташа, секчы мангольскіх воінаѓ, і рэзалі праціѓнікаѓ і піскнула:
  - За Расію да канца!
  Зоя, рассякаючы нукераѓ, заявіла, скалячы зубы, буркнула:
  - Рубі Чынгісхана!
  Аѓгусціна рассякаючы ворагаѓ Кіеѓскай Русі, босымі пальчыкамі ножак кінула бумеранг і піскнула:
  - За Айчыну нашу маці!
  Анжаліка рэзала супернікаѓ, і голай пяткай падкінула забойную гранату з разбурэннем і прабуркавала:
  - За Айчыну за Русь!
  Святлана, рассякаючы з мангольскіх воінаѓ, і босымі пальчыкамі кінуѓшы атрутныя іголкі, буркнула:
  - За самыя крутыя перамогі!
  Мірабела секла з велізарным азартам варожых нукераѓ, і поѓная цікавасць дзяѓчынка заспявала;
  Вялікая Расія - бязмежныя палі,
  Няхай між зорак гарыць зямля святая...
  Я веру пачуцці сэрца не растаючы
  Мы абаронім мяжу ад краю і да краю!
  
  Хай будзе ѓ нашым доме камунізм,
  Які спарадзіѓ таварыш Ленін...
  І знішчаны злосны вораг фашызм,
  У імя найвялікшых пакаленняѓ!
  
  Бо Радзіма ѓ сэрцах у нас адна,
  І ѓ будучыні на мноства галактык...
  Хай славіцца ѓ стагоддзях мая краіна,
  Айчына ты не проста салодкі фанцік!
  
  Няхай мая Айчына цвіце,
  Мы адолеем веру Чынгісхана...
  Перамог адкрыем бязмежны рахунак-
  На славу ведаю рускага Івана!
  
  Мы воіны-дзяѓчынкі такія моцныя,
  Што супастат нас адолець не можа...
  Мы дочкі Сварога і сыны,
  Здольныя ѓрэзаць фюрэра па морды!
  
  За нас Багіня Лада веру я,
  Якая багоѓ нарадзіла шмат...
  Усе людзі - гэта дружная сям'я,
  Якая ѓ сэрца ведаю Рода!
  
  І усемагутны Рускі Ісус,
  У вялікім Праваслаѓі нарадзіѓся...
  Вядома, дэміург зусім не баязлівец,
  Сярод людзей Усявышні пасяліѓся!
  
  На славу Усемагутнага Хрыста,
  Мячы свае мы вострыя падымем...
  З манголамі змагацца да канца,
  Каб не прыйшла на Русь арда Батыя!
  
  Ды з намі бясконцы ѓ сіле Род,
  Які стварае светабудову...
  І Ён такое зрабіць проста змог,
  Што проста дзівіць нам прытомнасць!
  
  Мы людзі - гэта космасу прастор,
  Здольныя да заваявання сусвету...
  Хоць навастрыла арды Батая сякера,
  Русь з сілай Рода ѓ лаянцы нязменнай!
  
  Дзяѓчынкі вельмі кахаюць басанож,
  Па ледзяных гурбах хутка імчацца...
  І дзяѓбуць манголу кулаком,
  Каб не адважыѓся з Айчынай разабрацца!
  
  Айчыны прыгажэй не знайсці,
  Хоць атакуюць Русь кашмарнай зграяй...
  Дзяѓчынцы гадоѓ не больш за дваццаць,
  Яна ѓжо секла самураяѓ!
  
  Выдатная і класная яна,
  Дзяѓчынка што разбурае жартам манголаѓ...
  Хай атакуе Зямлю Сатана -
  Мы скрушым ворага сталёвым разгромам!
  
  Вось я махнула босаю нагой,
  І пяткай голай ткнула ѓ падбародак...
  Дзяѓчынкай стала я такі круты,
  Не трэба ѓ дадзенай справе самавалак!
  
  Мячы мае мільгаюць як пяро,
  І сякуць раць мангольскую так ліха...
  Ды будзе трывалым у мяне вясло,
  Супернік знішчаны будзе дзіка!
  
  Ды наша Русь - цудоѓней не знайсці,
  Вялікая, як сонца над планетай...
  Мы зможам сабе шчасце ведай знайсці,
  І гераічнасці подзвігі апеты!
  
  Расія прамяністая краіна,
  Што падарыла камунізм народам...
  Яна навекі Родам нам дадзена,
  За Радзіму, за шчасце, за свабоду!
  
  Айчына - славім Госпада Хрыста,
  Марыя з Ладай будуць няхай адзіныя...
  Таварыш Сталін замяніѓ бацьку
  Мы рускія ѓ баях непераможныя!
  
  Народа свету - любяць рускі шлях,
  Адзіныя мы паверце людзі сэрцам...
  Нас кулаком паверце не сагнуць,
  Адкрыем хутка ѓ космас ведаю дзверцы!
  
  Нагою босы ѓступім мы на Марс,
  Венеру хутка ѓ доблесці асвоім...
  Усё будзе проста вышэйшы ведайце клас,
  І стане чалавек любы героем!
  
  Ды Ісус вядома супермэн,
  З Зварагам месцы Русь з каленяѓ узніме...
  Не будзе ѓ рабят лічы праблем,
  Праславім Рода ѓ бясконцасць Імя!
  Манголаѓ усяго трыццаць тысяч і шэсць дзяѓчат іх секлі вельмі ліха.
  А калі Мірабела знесла галаву Судубею, кінуѓшы босымі пальчыкамі ножак востры кінжал, чара шаляѓ канчаткова хіснулася ѓ бок рускіх войскаѓ.
  Мірабела секчы манголаѓ, вымавіла:
  - На вайне палкаводзец як правіла хоча весці як леѓ, але для перамогі і падначалены не павінен быць баранам!
  Наташа агрэсіѓна адзначыла, рассякаючы нукераѓ, і збіваючы ім без праблем галавы:
  - Палітык - гэта пляча якая дае атручаны мёд, і пойла абяцанняѓ з заправай хлусні і без солі ісціны!
  Зоя, рассякаючы манголаѓ, і босай ножкай шпурнуѓшы атрутную іголку, прабуркавала:
  - Калі палітык адкрывае рот, намёртва захлопваецца душа выбаршчыка!
  Аѓгусціна, зразаючы манголаѓ, і рассякаючы іх да самых сёдлаѓ, прачырыкала:
  - Чым больш з пашчы палітыка вылеціць залатых гор, тым дакладней у выбаршчыка спусцее кашалёк!
  Анжаліка, секчы манголаѓ, і зразаючы ім галовы, ламаючы голымі пяткамі сківіцы, дасціпна адзначыла:
  - Палітыку лёгка ѓзлезці на залатую гару ѓласных абяцанняѓ, для выбаршчыка такі ѓздым адкрывае падзенне ѓ бездань!
  Святлана працягнула, ацалелыя манголы, ужо звярнуліся ва ѓцёкі, і яна кідала іголкі, босымі пальчыкамі ножак, буркуючы:
  - Бог даѓ чалавеку розум для стварэння, і палітыка для пакарання!
  Пасля чаго бой канчаткова перайшоѓ у пераслед ворагаѓ. Мірабела секла супернікаѓ і напявала:
  - Воіны цемры - дакладна моцныя,
  Зло кіруе мірам, не ведаючы лікі...
  Але вам сыны Сатаны,
  Не зламаць моц Хрыста!
  І Мірабела дабіваючы непрыяцеляѓ.
  Ссякаючы апошніх манголаѓ, вымавіла:
  - Недабіты вораг як не долеченная хвароба - чакай ускладненняѓ!
  У гэтай бітве рускія, вядома ж, перамаглі. Але мала гэтага. Манголы, сабраѓшыся з сіламі ѓсё роѓна могуць пайсці на Русь. Хаця ім і далі ѓрок.
  Таму шасцёрка дзяѓчынак атрымала заданне ад Рускіх Багоѓ замачыць Чынгісхана, пакуль ён не ѓмацаваѓся ѓ Харэзме.
  Там якраз абложваюць старую сталіцу імперыі. Можа адзіны буйны горад, які адмовіѓся здацца. І зараз яго манголы штурмуюць.
  Наташа прапанавала:
  - Трэба забіць Чынгісхана і яго сыноѓ. Тады войска манголаѓ распадзецца!
  Мірабела пацвердзіла:
  - Больш справы - менш слоѓ!
  І дзяѓчыны - уся шасцёрка атакавалі супернікаѓ. І давай секчы манголаѓ мячамі, якія даѓжэлі, і кідаць босымі пальчыкамі ножак прэзенты смерці.
  Ваяѓніцы разышліся... І прасякалі ѓ пазіцыях суперніка цэлыя прасекі. І як яны іх рассякалі.
  Мірабела, секануѓшы манголаѓ, адзначыла:
  - Нас немагчыма перамагчы!
  Наташа, прасякаючыся праз легіёны манголаѓ, гэта пацвердзіла:
  - Калі мы адзіныя - мы непераможныя!
  І Зоя рушыла па манголах голай пяткай, іх фігуральна разарваѓшы. Пасля чаго піскнула:
  - Веру адрадзіцца Русь!
  Анжаліка, рассякаючы супернікаѓ, піскнула:
  - За гэта я б'юся!
  Аѓгустына, крышачы мангольскія раці, зароѓ:
  - І супостатаѓ не баюся!
  Святлана выдала, са смакам рассякаючы ворагаѓ:
  - Гэта будзе абарона Кіеѓскай Русі на далёкіх подступах!
  І дзяѓчаты секлі манголаѓ, хорам заспявалі;
  Захацелася Чынгісхану мірам кіраваць,
  У яго амбіцый поѓны каробак...
  Хоча па Айчыне Кіеѓскай стукнуць,
  Але яго мы ѓгонім проста ѓ труну!
  
  Мы дзяѓчынкі дачкі Сварога,
  Можам усіх манголаѓ перамагаць...
  У кожным сэрцы ёсць часціца Бога,
  Нас не адолее злосны тат!
  
  Верце будзем хутка з Ісусам,
  Ён прадстаѓце самы слаѓны Бог...
  Перамагаць вялікае мастацтву,
  Каб кожны ѓ сэрцы славы мог!
  
  Чынгісхан падступна атакуе,
  Яго арды раці вялікія...
  На аркане дзяѓчыну босую,
  Воіны-нукеры павялі!
  
  Русь, вядома, будзе вельмі светлай,
  Самай чыстай маці-краінай...
  У ёй шчаслівыя нават іншаверцы,
  Хоць часам праблемы з Сатанай!
  
  Найвялікшы ёсць заваёѓнік,
  Гэты злосны варвар Чынгісхан...
  Хто схіліѓся той у душы здраднік,
  Нас не заваюе мангольскі хан!
  
  Вораг, вядома, вельмі моцны,
  Яго арды нібы акіян...
  Але дзяѓчынкі выгляд маюць стыльны,
  Уражаны ѓ сэрца Чынгісхан!
  
  Можам заваяваць часціцу свету,
  Зможам адолець жартам арду...
  Таму ѓ Хрысьце душа куміра,
  Армію манголаѓ разарву!
  
  Чынгісхан баец хоць вялікі,
  Але павер яго мы разаб'ём...
  Хоць цмок ідзе тысячалікі,
  Славу пацвердзім сталёвым мячом!
  
  Русь сабою краіны абараняла,
  Ад нашэсцяѓ пякельнай саранчы...
  Грудзі мацярынскай прыкрывала
  Усе народы Сонца і Зямлі!
  
  Дзяѓчаты сказалі вельмі цвёрда:
  Чынгісхан табе не выстаяць...
  Сцяг Айчыны развіваѓся ганарліва,
  Здасі іспыт цвёрда ты на пяць!
  
  Меч дзяѓчынак вастрыё мае,
  Што мацней у сусвеце не знайсці...
  Не нясіце звяры ахінею,
  Мы здолеем у рай кахання ѓвайсці!
  
  Нічога няма ѓ Радзіме ведай лепш,
  Чым дзяѓчынкі святла, мір, дыямент...
  Рускія, татары, мардва, чукчы -
  За вас усіх Хрыстос жыцьцё ведай аддасьць!
  
  Усё выдатна будзе ѓ нашым свеце,
  Чынгісхана згінула арда...
  Не прыйдзе Армагедон Батыя,
  Не патопча рускіх сатана!
  Вось Наташа кінула востры кінжал і прыкончыла Чынгісхана шпурнуѓшы падарунак смерці босымі пальчыкамі ножак.
  А Мірабела Магнітная адсекла галаву старэйшаму сыну Чынгісхана Джучы.
  Такім чынам два галоѓныя верхаводы манголаѓ былі забітыя.
  Другога сына Чынгісхана прыкончыла Аѓгусціна, а трэцяга Зоя, уразіѓшы забойнымі прэзентамі смерці.
  А вось чацвёртаму сыну, зламала шыю ѓдарам босай нагі Святлана.
  Ды гэтыя дзяѓчаты паказалі найвышэйшы баявы клас. У Чынгісхана застаѓся толькі адзін законны сын Кюлькан, але ён яшчэ маленькае дзіця. Так што барацьба за ѓладу непазбежная. Зрэшты, ёсць яшчэ ѓнук Менга - старэйшы ад Джучы і ѓжо амаль дарослы юнак.
  Яго далі прыкончыць светла-рудай Анжаліцы. Каб засталіся толькі малыя дзеці і была барацьба за трон Чынгісхана.
  А значыць манголам будзе не да паходу на Русь. І хутчэй за ѓсё іх імперыя распадзецца і кане ѓ лепту.
  Зрэшты, дзяѓчынкі яшчэ на ѓсякі выпадак засеклі некалькі самых аѓтарытэтных палкаводцаѓ Чынгісхана, каб ужо ніхто не змог заваяваць Русь і аб'яднаць манголаѓ.
  Пасля чаго мільгаючы босымі, круглымі пяткамі вярнуліся ѓ свой час.
  Кіеѓская Русь не ведала нашэсця. Паступова феадальная раздробленасць змянілася кансалідацыяй Земляѓ. І гэта зрабіѓ Аляксандр Неѓскі, якіх перамогамі над шведамі і немцамі ѓмацаваѓ свой аѓтарытэт. І паколькі яго не атруцілі правілаѓ доѓга, і нават паспеѓ каранавацца, атрымаѓшы тытул імператара і цара. Перад гэтым скарыѓшы Польшчу, Балгарыю, і ѓсе дзяржавы па Волзе. Быѓ узяты і Царград. Стварыѓшы сваю вялікую імперыю. Якая не распалася, бо Неѓскі ѓмацаваѓ пасада ѓ спадчыну ад сына да сына і па старшынстве.
  Так узнікла царская дынастыя. Кіеѓская Русь працягвала заваёвы. Яна мела сілы, якія не былі параѓнальныя з суседзямі. І ѓ адрозненне ад Ісламскага халіфата і імперыі Чынгісхана не распалася. Аляксандр Неѓскі заснаваѓ моцную цэнтралізацыю рускай імперыі, і абмежаваѓ уладу сатрапаѓ зрабіѓшы іх якія змяняюцца і падпарадкаванымі Кіеву і Царграду.
  Так што ѓсё было добра. Пакуль увесь свет не стаѓ адзіным і кансалідаваным.
  А гэта зразумела паскорыла навуковы прагрэс і людзі значна раней зляталі ѓ космас, і асвоілі планеты сонечнай сістэмы. Жыць рабілася ѓсё лепш і весялей. У гэтых умовах часам успаміналі Чынгісхана, і адзначалі, што ён таксама мог стварыць вялікую імперыю, калі б яго не спынілі б рускія Багіні.
  Здымалі і фільмы...
  А калі навука развілася і авалодала таямніцай часу, то і Аляксандра Неѓскага і Чынгісхана ѓваскрэсілі з мёртвых.
  Яны пагулялі адзін з адным у шахматы. Неѓскі адзначыѓ:
  - Ты быѓ годны заваёѓнік!
  Чынгісхан кіѓнуѓ:
  - Я саступіѓ толькі дочкам Рускіх Багоѓ!
  І зрабіѓ ракіроѓку.... Абодва кіраѓнікі старажытнасці засмяяліся і заѓважылі:
  - Кожны чалавек каваль свайго шчасця, але ѓсё што ѓ свеце ёсць залежыць вышэйшых сіл, не лічачы гонару!
  АЛЯКСАНДР ЧАЦВЕРТЫ ЖЫВЫ БОГ
  Мірабела на гэты раз адпраѓляецца каб дапамагчы ѓ бітве Аляксандру Чацвёртаму - сыну Аляксандра Македонскага легендарнага з цароѓ.
  Гэта ѓсяго толькі хлопчык гадоѓ дзесяці. А рэальная ѓлада належыць у імпэрыі рэгенту.
  Мірабела ніяк не магла ѓспомніць імя рэгента. І пакуль проста бегла па гарачых пясках Блізкага Усходу, шлёпаючы босымі, загарэлымі і хупавымі ножкамі.
  Ды нялёгкая ёй выдалася дарога. Пяткі голыя дзяѓчыны пясок вельмі нават абпальвае.
  Каб хоць крыху адцягнуцца Мірабела вырашыла праспяваць. Бо песня сапраѓды тонус жыццёвы канкрэтна паднімае:
  А галасок у прыгажуні цудоѓны.
  Дзяѓчына так радасна спявае;
  Я босая дзяѓчынка бягу па пустыні,
  Мне падэшвы раздзірае гарачы пясок...
  Што здарылася з прыгажуняй цяпер,
  Ад чаго ѓ яе салавей-галасок!
  
  Свет вядома ж паверце не салодкі,
  Шмат усякіх паверце пад сонцам праблем...
  Застаецца нажаль непрыемны асадак,
  І паляванне дзяѓчынкі спазнайце вялікіх змен!
  
  Вось у эпоху спусцілася павер Аляксандра,
  Македонскі вялікі ад Бога баец...
  Аказалася там нібы голая Касандра,
  Палкаводзец магутны - павер малайчына!
  
  Але сканаѓ выдатны як сонца кіраѓнік,
  На троне застаѓся яго малы сын...
  І вядома вароны вы ѓ гэтым не рвіце,
  Што дзіця на троне нажаль зусім адзін!
  
  Абараніць яго дзяѓчына заѓзята спрабавала,
  Захаваць на троне святую мару...
  Каб імперыя кіравала светам не трохі,
  Я малітву Усявышняму Богу прачытаю!
  
  Вось цяпер я босая бягу па пустыні,
  Вельмі балюча падэшвам няшчасным маім.
  Аказалася імперыя ѓ поѓнай дрыгве,
  Хай дапаможа ђсявышні Гасподзь, херувім!
  
  Вось прымчалася я да стану ваяѓнічых грэкаѓ,
  Прапанавала паслугі ѓ бітву мячом...
  Таму што мы ѓсе братаны-чалавекі,
  І праціѓнікаѓ смела павер разаб'ём!
  
  Што ж такі лёс у славянкі,
  Моцна біцца, лёс не клянячы...
  Калі трэба паставім суперніку банкі,
  Рахунак адкрылі ѓжо набегла пеня!
  
  Вось б'юся за адзінства антычнага свету,
  Каб кіраваѓ Вялікі Усявышні Гасподзь...
  Бо бітвах Айчыны гучыць рая ліра,
  Разрываючы часам святую плоць!
  
  Ды дзяѓчына віцязь краіны патрыётка,
  За імперыю грэкаѓ змагаючыся кахаючы...
  Абараню на троне антычным дзіця,
  Таму ад Бога прыйшло гэта ведайце дзіця!
  
  Будзе свет чалавецтва слаѓны адзіным,
  Ведаю будзе цудоѓна і ѓсё добра...
  Македонія - гэта амаль што родная Расія,
  Лодку трэба раѓняць калі ѓ ёй надламалася вясло!
  
  Хутка Бог Ісус да нас прыйдзе з ласкай,
  Дасць выратаванне сынам чалавецтва ѓсім...
  Каб сталі плебеі наймудрэйшай шляхтай,
  Каб вырашылася пабольш жыццёвых праблем!
  
  Слава Богу, і слава Хрысту Ісусу,
  Што вялікае сонца на небе нарадзіѓ...
  Ставіцца ж трэба да мастацтва...
  Каб было ѓ нас больш праведных сіл!
  
  Вось калі ѓзняѓся ѓ нябёсы ѓ паднябессі,
  Вышэй зорак узнясемся Ісуса захоѓваючы ...
  Усе, хто памёр у экстазе вялікім уваскрэснуць,
  Найсвяцейшую Марыю за Сына хваля!
  Мірабела даспявала, і як падскочыць і пракруціць у паветры босымі ножкамі круцёлку. І засмяецца.
  Тут дзяѓчына ѓспомніла, што рэгент Аляксандра чацвёртага Філіп Арыдэя - яго дзядзька і брат Аляксандра Македонскага. Але ён быѓ забіты. І зараз на троне Антыгон Аднавокі. Ён падтрымлівае Аляксандра Чацвёртага.
  А супраць яго выступае Касандра кіраѓнік і сатрап Македоніі.
  Вось павінна адбыцца бітва, у якой загінуць і Антыгон Аднавокі і намінальны цар Аляксандр чацвёрты.
  У Антыгона Аднавокага больш тэрыторыі і войскі. У Касандра сама Македонія і Грэцыя - больш арганізаванае і лепш узброенае войска.
  Так што шанцы прыкладна роѓныя - і найменшая выпадковасць можа вырашыць зыход бітвы.
  Хоць гэтая гісторыя крыху разыходзіцца з афіцыйнай, але часы даѓнія, як было на самой справе ніхто толкам не ведае.
  Мірабела бяжыць у лагеры Антыгона Аднавокага. І яе голыя, круглыя пяткі зіхацяць.
  Вось ужо відаць удалечыні вымпелы і сцягі лагера. Армія вялікая. Лічы землі да Індыі і частка Індыі. Егіпет пакуль вагаецца на чый бок устаць.
  Антыгон і Касандра змагаюцца за ѓладу. Але перамога Антыгона дазваляе зноѓ сабраць імперыю ѓ адзіны кулак, а Касандра яе наадварот распыляе.
  Так што выбар Мірабелы - відавочны!
  Дзяѓчына падбягае да лагера. На яе мускулістыя, загарэлыя, у адным бікіні адразу ж ѓтаропіліся воіны.
  Але ніхто не асмеліѓся пярэчыць і тармазнуць.
  Мірабела імчыцца, і яе босыя ножкі, пакідаюць на пяску хупавыя сляды.
  Многія воіны, асабліва маладыя падаюць на калені і гэтыя сляды прагна цалуюць.
  Вось прыгожая, мускулістая дзяѓчына ідзе міма шатроѓ. Воіны ёй кланяюцца.
  І зноѓ цалуюць яе адбіткі слядоѓ. Мірабела гэта дзяѓчына, якая проста супер.
  Яе спрабуе малады воін схапіць за голае калена. І дзяѓчына ѓзяла і яго брыкнула.
  Той упаѓ і грымнуѓся.
  Мірабела праспявала:
  - Заслужы, мяне ты заслужы,
  Дзеѓку заслужы!
  Заслужы, прыгажуню з аѓтаматам,
  Больш не грашы!
  І перад ёй усё падаюць на калені.
  Дзяѓчынка падбягае да шатра Антыгона. Ён вялікі як сапраѓдны палац.
  А воінаѓ тут шмат - сама меней тысяч дзвесце на ѓвесь лагер. Вось гэта мурашнік.
  Каля ѓвахода Мірабэлу сустракаюць сапраѓдныя волаты. І яны прапускаюць дзяѓчынку.
  Вось ваяѓніца ѓваходзіць у шацёр, і ідзе далей, ступаючы босымі, хупавымі ножкамі па пышных дыванах.
  Яе зноѓ, і зноѓ прапускаюць. І дзяѓчаты кланяюцца прама ѓ пояс. І выглядае ѓсё цудоѓна.
  Вось яна ѓнутры шатра і яе сустрэѓ Антыгон. Даволі буйны мужчына з павязкай на воку.
  Паглядзеѓ на дзяѓчыну цудоѓную нібы багіня.
  І сказаѓ:
  - Ты прыйшла па любоѓ!
  Мірабела адмоѓна трасянула галавой і зароѓ:
  - Я прыйшла прынесці табе перамогу!
  Антыгон кіѓнуѓ і адказаѓ:
  - Што ты ведаеш аб Касандры!
  Дзяѓчына адказала з усмешкай:
  - Ён прыгатаваѓ табе пастку! У яго ѓ трое менш салдат, але яны больш арганізаваны. Аднак калі зайсці з таго боку, дзе нас не чакаюць, мы можам атрымаць рашучую перамогу!
  Антыгон з падазрэннем спытаѓ:
  - А калі цябе сам даслаѓ Касандра? І ты завядзеш нас у пастку!
  Мірабела ѓпэѓнена адказала:
  - Касандра не зможа аб'яднаць імперыю. Ён усяго толькі ѓзурпатар. Толькі пад уладай сына Аляксандра Македонскага можна захаваць адзінства дзяржавы. А я заѓсёды дапамагаю таму, хто садзейнічае яднанню чалавецтва!
  Антыгон кіѓнуѓ:
  - Чамусьці я вам веру! Ну, што ж выступім у паход!
  Мірабела агрэсіѓна адказала з лютасцю:
  - Мы смела ѓ бой пойдзем за ѓладу Петрыкі,
  І снамі Бог Амон - святыя абліччы!
  Пасля чаго дзяѓчына прапанавала правесці войска, і Антыгон пагадзіѓся.
  З'явіѓся і сам Аляксандр Чацвёрты.
  Ён быѓ даволі буйны і мускулісты хлапчук. Светлыя валасы і цёмная ад загару скура, відаць было што дзецюку зручней хадзіць басанож, чым апранаць сандалі і даспехі.
  Але вось хлопчык садзіцца на каня. Яму гадоѓ адзінаццаць, але можна даць чатырнаццаць-пятнаццаць.
  Відаць, ён з цікавасцю глядзіць на Мірабэлу, і прамаѓляѓ:
  - Якія мускулы ѓ яе!
  Дзяѓчына з усмешкай адказала:
  - Я ваяѓніца вышэйшага класа!
  Хлопчык-кароль кіѓнуѓ:
  - Так! Я пасля перамогі, зраблю цябе сваёй першай жонкай!
  Мірабела адзначыла з усмешкай:
  - Думаю, я пасля перамогу, перанясуся ѓ іншы свет! Нажаль мая мэта дапамагчы вам, але над сабой я не ѓладная!
  Аляксандр Чацвёрты загадаѓ:
  - Вядзі нас у бой!
  І вялізнае войска Антыгона выступіла ѓ паход. У ёй былі нават баявыя сланы.
  Мірабела агрэсіѓна адзначыла, заграбаючы гарачы пясок босымі, моцнымі ножкамі:
  - Мы смела ѓ бой пойдзем за ѓладу парад!
  І тут паправілася:
  - За ѓладу Македоніі!
  Баявая дзяѓчынка - нічога супраць яе не скажаш. Вось гэта сапраѓды каласальная сцерва.
  І войска Антыгона і Аляксандра рухаецца ѓ абыход, войскаѓ Касандра.
  Ідзе вялікі рух.
  Мірабела напявае ѓ паходзе, прычым ад мужчынскага імя:
  Я - Аляксандр, грэкаѓ цар.
  Ён - Дарый, персаѓ гасудар. На полі лаянкі зноѓ мы сышліся.
  
  Пад Ісай я яго пабіѓ І славу тым я заслужыѓ, "Непераможны" імя атрымаѓ!
  
  Увесь свет тады мяне прызнаѓ, "Чароѓным" мяне назваѓ! Сваім мячом я гэта даказаѓ!
  
  Прыйшоѓ яго я перамагчы І краіны ѓсё злучыць. Час усім людзям разам мірна жыць! - - - Яго войска перада мной. Ад страху мы згуртавалі строй. Гуляем мы зноѓ сваім лёсам!
  
  Іх - больш нас амаль у сем разоѓ, Але іскры б'юць з нашых вачэй. Мы верым: багі не пакінуць нас! - - -Ворагі пайшлі на нас натоѓпам,Не ведаюць, што такое строй.Войскі свае паслаѓ ён на забой!
  
  Вось вершнікі яго ляцяць, Яны нас напалохаць хочуць. Такія - толькі трусоѓ перамогуць! - - -Фаланга ѓ цэнтры трымае строй.Памруць, але не пакінуць бой.Змяшаліся персы перад іх сцяной!
  
  А справа бой. Жорсткі бой.Але трымаюцца! І трымаюць строй! Фракійцы там! Ім гэта не ѓпершыню!
  
  Але змята левае крыло І адступае ѓжо даѓно, І просіць дапамогі маёй яно!
  
  Я ім на дапамогу не іду. Бо гэта бой! Стаю і чакаю! Там эсалійцы! Веру я ѓ лёс!
  
  А ѓ цэнтры паніка кіпіць, Фаланга наша іх націскае, І ѓ бакі іх конніца бяжыць!
  
  Мая дасягнута тут мэта! Нам багі прыадчынілі дзверы!! Я конніцу кідаю ѓ гэтую шчыліну!!! - - -Зямля дрыжыць і пыл клубіць,І іскры б'юць з-пад капытоѓ -То конніца цяжкая ляціць!
  
  Яны - таварышы ѓсё мне, Пальчатку кінулі лёсу! Хочам увесь свет мы падпарадкаваць сабе!
  
  Пяхота - галоѓная ѓ баі,Бяжыць за конніцай у страі. Непераможная, як Ахіл у баі!
  
  Я бітвы адчуваю зыход.Гетайры б'юцца ѓ праход.І шчытаносцы набіраюць ход!
  
  Урубіліся мы ѓ яго войскі! Перамога ѓжо зусім блізкая!! Наш бой запомняць людзі на стагоддзі!!!
  
  Ужо змяты гвардыя яго! І сотня метраѓ да яго! А наперадзе няма больш нікога! - - -Убачыѓшы нас перад сабой,Як подлы баязлівец, а не герой,У спалоху Дарый пакідае бой.
  
  Які ён баязлівец! Які нягоднік! Ён зганьбіѓ свой вянок! І ѓлады ѓсёй яго прыйшоѓ канец!
  
  Куды ты дзенешся?! Бяжы! Сябе ад смерці беражы! Аб багі! Якія смешныя мае ворагі!
  
  Усё войска персаѓ ужо бяжыць. Сёння бітваю я сыты! Полмира мне зараз належыць!
  Вось войска завяршыла паход і выйшла ѓ тыл Касандра. І тут Мірабелу чакала адкрыццё - акрамя грэцкіх і македонскіх войскаѓ тут былі і егіпцяне.
  Дык вось чаму Касандра ѓ рэальнай гісторыі перамог, а Аляксандра Чацвёртага паланілі і забілі.
  Такім чынам у Антыгона ѓсяго ѓ паѓтара раза больш салдат, пры лепшай якасці ѓ ворага.
  Але на яго баку схаднейшая пазіцыя і тактычная раптоѓнасць.
  Мірабела ж накіравалася ѓ атаку.
  І разам з ёй чатыры чароѓныя дзяѓчыны: дочкі багоѓ.
  І давай секчы супостатаѓ.
  Мірабела павяла мячамі млын, ссякаючы салдат Касандра і праверашчала:
  - Жанчына гэта галінак які лепш за ѓсё спее ѓ перагное распусты, але яго ѓсё роѓна чакае адплата!
  Наташа таксама секла з ашалеласцю і лютасцю. Яе голае катаванне зламала сківіцу воіну-грэку, піскнуѓшы:
  - Палітык - гэта матэматык, які адымае і дзеліць, і тое гэта робіць з каласальнай хібнасцю ѓ сваю кішэню!
  Зоя працягваючы секчы супостатаѓ і босымі пальчыкамі ножак кінуѓшы атрутныя гульні і піскнуѓшы:
  - Бог стварыѓ жанчыну басаногай і юнай, сатана пры дапамозе палітыкаѓ яе абуѓ, і прымусіѓ трапіць у дзяцінства!
  Анжаліка агрэсіѓна секла масу ворагаѓ, і яе медна-чырвоныя валасы луналі на ветры нібы пралетарскі сцяг.
  І дзяѓчына прабуркавала:
  - Лепш жанчыне фарсіць голымі пяткамі, чым аказаць абутай праз жаніцьбу з ботам!
  Святлана секла праціѓнікаѓ і рэзала іх і вішчала:
  - Жанчына - гэта самая прыгожая кветка ѓ садзе Госпада Бога, але самая падступная вусень - палітыкан-мужчына брыдкай пад'ядае яе сцяблінка!
  Мірабела працягваючы секчы праціѓнікаѓ піскнула і выдала:
  - Аголяючы свае грудзі, жанчына пакіне мужчыну без порткаѓ і здзярэ з яго тры шкуры!
  Наташа агрэсіѓна працягнула, круша супернікаѓ:
  - Дзяѓчына-бландынка вядома ж прыгожая, толькі светлая галава занадта ѓжо ѓ літаральным сэнсе слова!
  Зоя, разразаючы воінаѓ Касандра буркнула:
  - Бландынка дзяѓчына светлая галава не заѓсёды літаральна, але заѓсёды фігуральна выдатны падлогу!
  Анжаліка працягваючы разбураць праціѓнікаѓ піскнула:
  - У чым розніца паміж палітыкам і прастытуткай - апошняя кладзецца дзеля грошай пад любога, а першы пакладзе палову выбаршчыкаѓ дзеля нажывы любымі сродкамі!
  Святлана, зразаючы непрыяцеляѓ арміі Касандры, і босымі пальчыкамі ножак шпурнуѓшы бумеранг, выдала:
  - Прастытутка за грошы ператварае любую асліную нікчэмнасць у мужчыну, палітык і бясплатна зробіць з любога мужчыны нікчэмнага ішака!
  Мірабела ламаючы рознага роду супернікаѓ, і ламаючы сківіцы босы, круглай пяткай, выдала:
  - Хлопчыкі з часам становяцца мужчынамі, палітыкі з гадамі ці ператвараюцца ѓ дыктатараѓ, ці становяцца хадзячымі анекдотамі!
  Наташа, секчы супостатаѓ, і зразаючы ім галовы, кідаючы босымі пальчыкамі паражальныя прадметы, піскнула:
  - Палітык не заѓсёды смешны, але заѓсёды хадзячы анекдот, і бясплатны клоун!
  Зоя, рассякаючы рознага роду непрыяцеляѓ, вякнула:
  - Дыктатар часта прымушае праліваць падданых слёзы, затое ѓ анекдотах над ім жадае ѓся краіна!
  Анжаліка, рассякаючы македонцаѓ, піскнула:
  - Чым карысныя дыктатуры - калі народ будуюць, жадаючы падстрыгчы як бараноѓ, і ѓ авечых галовах прачынаецца лісіца!
  Святлана, правяла баявы млын, адсякаючы галовы і прачырыкала:
  - Калі ты розумам баран будзеш пастрыжаны, калі ѓ цябе выкрутлівасць лісіцы пусціш на каѓнер сваіх канкурэнтаѓ!
  Мірабела, працягваючы рассякаць супернікаѓ, выдала:
  - Лісіца і з ільва здзярэ тры шкуры, і моцнага як дуб абдзярэ як ліпку!
  Наташа, б'ючыся з надыходзячымі фалангістамі, адзначыла:
  - Якой бы не была доѓгая мова палітыка, жыццё выбаршчыка стане ад гэтага толькі карацейшае!
  Зоя агрэсіѓна прымеціла, рассякаючы ворагаѓ:
  - У пагоні за доѓгім рублём, палітыканы кароцяць мовы на крытыку, успамінаючы - маѓчанне золата!
  Анжаліка, раскройваючы які напаѓзае непрыяцеляѓ выдала:
  - Маѓчанне - гэта золата, але часцяком у чужой кішэні!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, прабуркавала:
  - Чалавека з вялікай літара цягне да святла, чалавека па прызнанні сабакі да светлавалосы!
  Мірабела працягваючы секчы варожае войска, буркнула:
  - Бог даѓ чалавеку розум і несмяротную душу, сатана розум закінуѓ за розум, ператварыѓшы цела ѓ тушу!
  Наташа, крышачы супернікаѓ, раѓнула:
  - Чалавек - гэта такое жывёла, якім руліць лісіца, якая выдае сябе за льва ѓ авечай шкуры!
  Дзяѓчаты разышліся, секлі войска Касандра з вялікай эфектыѓнасцю і напорам. І іхнія мячы як лопасці прапелера мільгалі.
  Зоя адзначыла, кінуѓшы босымі пальчыкамі ножак, гарошынку з забойнай узрыѓчаткай:
  - Чалавек марыць мець сілу Усявышняга Бога, дзеля дасягнення малпавых нізінных мэт!
  Анжаліка рудая мегера, рассякаючы непрыяцеляѓ, выдала:
  - Бог вядома ж любіць нашы душы, але так хацелася, каб Усявышні палюбіѓ і нашы целы, паслаѓшы не толькі духоѓнае ацаленне!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ таксама дадала, голай пяткай зламаѓшы ворагу сківіцу:
  - Бог стварыѓ Еву каб яна дарыла шчасце, а зрабіѓ палітыка каб ён краѓ мары, але затое паднімаѓ настрой, няхай і без прыгажосці!
  Мірабела рассякаючы супернікаѓ і босымі пальчыкамі ножак кідаючы гранаты, піскнула:
  - Палітык - гэта разнавіднасць кішэнніка які замяняе спрытныя пальцы доѓгім мовай, і стварае пры крадзяжы куды больш шуму, адбіваючы здольнасць думаць!
  Наташа з гэтым цалкам пагадзілася, руйнуючы непрыяцеляѓ і праверашчала:
  - Кіраѓнік, які любіць шмат балбатаць, мала даб'ецца толку ѓ практычных справах, бо доѓгая мова - кароціць рукі!
  Зоя агрэсіѓна адзначыла, ссякаючы чарговую порцыю непрыяцеляѓ, і босай ножкай шпурнуѓшы гранату:
  - Чаму Усемагутны Бог рэдка размаѓляе з людзьмі - каб не прыпадабняцца палітыкам з слоѓным паносам, якія маскіруюць бяссілле!
  Анжаліка, рассякаючы непрыяцеляѓ і босымі пальчыкамі ножак узяла і шпурнула ѓ ворага забойнае, і піскнула:
  - Палітык шмат кажа, і яшчэ больш загаворваецца, але яго словы праходзяць міма вушэй выбаршчыка, які не аглух ад пустазвонства!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, і босымі пальчыкамі ножак запусціѓшы разбурэнне, выдала:
  - Чым даѓжэй язык у палітыка, тым карацейшы розум выбаршчыка які за яго галасуе!
  Мірабела адзначыла, зноѓ шпурнуѓшы босымі пальчыкамі ножак, забойную бамбіку:
  - Для выбаршчыка доѓгая мова палітыка - гэта пятля на шыю, якая зрэшты спачатку капае на мазгі, а затым пудрыць галаву, чарговы пустапарожняй пудрай!
  Наташа агрэсіѓна заявіла, выкошваючы непрыяцеляѓ:
  - Высокі розум рэдка спалучаецца з доѓгай мовай, але фанабэрыстасць звыкла для словаблудства якое не ведае меры!
  Зоя дасціпна адзначыла, скалячы зубкі і рыкаючы нібы пантэра:
  - Доѓгая мова добра залазіць у кішэні, калі спалучаецца з веданнем тонкасцяѓ падлізніцтва!
  Анжаліка, рассякаючы непрыяцеляѓ, вельмі дасціпна заѓважыла:
  - Сапраѓдны геній не будзе доѓга балбатаць, сцісласць сястра таленту, а геніяльнасці брат лаканічнасць!
  Святлана, зразаючы фалангістаѓ, якія ѓжо накіраваліся ва ѓцёкі - раѓнула:
  - Доѓгі язык гэта не толькі прыкмета кароткага розуму, але і бясконцай дурасці!
  Карацей кажучы разбілі войска Касандра, і яму Мірабела асабіста адсекла галаву.
  Пасля чаго дзяѓчыны прымусілі палонных цалаваць свае босыя, точаныя, злёгку запыленыя і скрываѓленыя ножкі.
  Тыя гэта рабілі пакорліва і згінаючыся ѓ тры пагібелі.
  Імперыя Аляксандра Македонскага аднавіла адзінства. І зноѓ заззяла сцяг Македоніі.
  Потым былі новыя паходы на арабаѓ, з іх заваяваннем. Затым да Геркулесавых слупоѓ, з захопам Рыма і Карфагена. І на Індыю з яе поѓнай заваёвай.
  Аляксандр Чацвёрты пражыѓ семдзесят гадоѓ і паспеѓ заваяваць яшчэ і Кітай, перасягнуѓшы славу свайго бацькі.
  Яго назвалі Аляксандр Найвялікшы. Ён захапіѓ усе цывілізаваныя краіны антычнага свету. І ѓзнікла імперыя ад Атлантычнага да Ціхага акіяна. Велізарная, магутная і квітнеючая.
  Крыху пазней была захоплена і Японія. А затым была заваяваная і Амерыка.
  Імперыя стала сусветнай. У ёй кіраваѓ род Петрыкі. Аѓтарытэт якога быѓ такі вялікі, што не было сур'ёзных паѓстаньняѓ сатрапаѓ. І вось прагрэс, абмінуѓшы эпоху змрочнага сярэднявечча адразу ж перайшоѓ у індустрыяльную.
  А потым прамысловая рэвалюцыя. І палёты чалавецтва ѓ космас на тысячу гадоѓ раней, чым у рэальнай гісторыі.
  А ѓ дваццаць першым стагоддзі імперыя дайшла да краю сусвету. Была створана машына часу і навучыліся ѓваскрашаць мёртвых.
  Былі ѓваскрэшаныя і Аляксандра Македонскага і яго найвялікшы сын.
  Так змяніѓся ход сусветнай гісторыі. І для чалавецтва гэта было цудоѓна.
  Уявіце сабе сусьветную імпэрыю, у якой ужо нават даѓно памерлых людзей уваскрашаюць, і сучаснае дваццаць першае стагодзьдзе. У якім больш за дзвесце краін у свеце, і балансіроѓка на мяжы ядзернай вайны.
  І розныя каранавірусы ѓсё блукаюць!
  Так што... Дзяѓчыны здзейснілі найвялікшы подзвіг дзеля ѓсяго прагрэсіѓнага, ды і не вельмі прагрэсіѓнага чалавецтва!
  
  ДЗЯђЧЫНА-БЛОНДНІКА ДАПАМАГАЕ КНЯЗЮ СВЯТАСЛАВУ
  Дзяѓчына-багатыр мускулістая і ѓ бікіні бяжыць да табара Вялікага князя Кіеѓскага Святаслава.
  Армія Рымскага імператара падышла да рускага табара. У рымлян перавага ѓ сілах разы ѓ паѓтара. Яны сабралі вялікае войска.
  Святаслаѓ жа страціѓ ініцыятыву. Набегі печанегаѓ, і здрады балгараѓ, моцна пакалашмацілі яго войска. І зараз прыходзіцца, біцца саступаючы лікам.
  У рэальнай гісторыі, Святаслаѓ, заняѓ абарону ѓ крэпасці. Але рымскі флот перакрыѓ забеспячэнне рускім па Дунаі. І ѓ выніку тыя ледзь не загінулі, пакуль не пагадзіліся пасля некалькіх сутычак пайсці, на цяжкіх умовах.
  Мірабела разумела, што лепшы шанц, гэта адразу ж разбіць рымскія войскі і ісці на Царград.
  Тады і балгары, і грэкі, і венгры падтрымаюць пераможцу Святаслава, і ѓ з Візантыйскай імперыяй будзе скончана!
  І Царград стане сталіцай вялікай Рускай дзяржавы! Бо Святаслаѓ заваяваѓ вельмі шмат. Усе Паволжа і Крым, і Поѓнач Каѓказа, і Балгарыю з Румыніяй. Але пасля яго гібелі, заваяванае было страчана. І ѓжо лезуць на Волгу печанегі.
  Так што зараз крытычны момант. І ёсць шанец што Кіеѓская Русь стане наймацнейшай і найшырэйшай імперыяй у свеце, яшчэ да свайго хрышчэння.
  Мірабела ведае ад гэтага і імчыцца ѓ бой.
  Але што яна зробіць адна? Можа прыйдзе яшчэ пяць байцоѓ - хлопчык і чатыры дзяѓчыны - дачкі рускіх Багоѓ, і несмяротнае дзіця?
  Мірабела на гэта вельмі нават разлічвае.
  Але пакуль бяжыць мільгаючы, голымі, ружовымі пятачкамі. Пры гэтым дзяѓчына напявае:
  - Мы змагаемся з за Русь,
  З імем Сварога...
  Ты дзяѓчына не трусь,
  У сэрцы ты ѓ Бога!
  Вось яна падбягае ѓсё бліжэй да крэпасці, дзе знаходзяцца рускія войскі Святаслава.
  Спачатку дзяѓчына ссякае мячамі двух рымскіх вартавых, што стаяць каля цытадэлі.
  Мірабела нават праспявала:
  - Айчыны ляціць у паднябессе...
  У імя Пяруна Расія ѓваскрэсне!
  Вось сапраѓды навошта рускім трэба было прымаць чужую веру? Насамрэч куды лепш верыць сваё роднае і светлае. Тыя рускія Багі, што клапаціліся аб славянах і спрыялі іх росквіту.
  Вось ваяѓніца падбягае да сцяны. На версе стаяць вартавыя.
  Яны бачаць пісаную, залатавалосую прыгажуню і прымаюць яе за багіню.
  Тым больш Мірабела вельмі рослая, асабліва па тых часах, і мускулістая, каб яе прынялі б за звычайную жанчыну.
  І вось Мірабела стала чапляцца пальцамі рук і босых ножак караскаючыся па сцяне ѓверх. І гэта вельмі прыгожа выглядала.
  Дзяѓчына вельмі прыгожая, а яе рэльеф цягліц на зайздрасць любому мужчыну.
  Вось гэта сапраѓды дачка багоѓ.
  Мірабела ѓскараскалася наверх. Яна ѓсміхнулася і падміргнула вартавым.
  Воіны былі яе ніжэйшыя, і дзівіліся моцным і глыбока прамаляваным мышцам дзяѓчынкі.
  Ваяѓніца адразу ѓзяла быка за рогі:
  - Вядзіце мяне да князя Святаслава!
  Старэйшы з воінаѓ з сівой барадой кіѓнуѓ:
  - Ды багіня, мы гатовыя!
  Двое юнакоѓ упалі на калені і пацалавалі Мірабелі голыя ступні. Дзяѓчына паводле кіѓнула:
  - Гэта цудоѓна!
  Пасля чаго рушыла ѓ суправаджэнні воінаѓ, у цэнтр крэпасці, дзе знаходзіѓся сам вялікі Кіеѓскі князь Святаслаѓ.
  Мірабела была вясёлай, і напявала:
  - Будзе круты вынік,
  Мы ідзём на Царград!
  Вось яна, шлёпаючы босымі падэшвамі па камянях, дабралася да будынка, дзе знаходзіѓся знакаміты старажытнарускі палкаводзец. Асоба легендарная.
  Вось унутры яе сустрэлі новыя воіны. Памацалі Мірабэлу за моцныя мускулы і грудзі. Потым прапусцілі далей.
  Святаслаѓ яшчэ не лёг спаць і сустрэѓ рослую госцю. Ён быѓ невысокі ростам, але шыракаплечы, з голенай галавой, якую вянчаѓ чуб. Яшчэ не стары, спелы муж, поѓны сіл і энергіі. Ён паглядзеѓ на Мірабэлу і нахмурыѓся. Непрыемна, калі жанчына ѓзвышаецца над табой.
  Спытаѓ яе з усмешкай, якая глядзелася натужліва, бо вочы глядзелі па злому:
  - З якой мэтай з'явілася да мяне - прыгажуня?
  Мірабела адказала таксама ѓсміхнуѓшыся, і глядзела ласкава:
  - Каб дапамагчы табе перамагчы рымлян вялікі!
  Святаслаѓ з уздыхам заѓважыѓ:
  - Адзін меч нічога не вырашае, хоць ты і моцны я бачу ваяр!
  Дзяѓчына тупнула босай ножкай і адказала:
  - Трэба напасці на рымлян зараз. Яны яшчэ не ѓсе сілы сабралі, і будуць атрымліваць падмацаванні. Неадкладна разбіць і ісці на Царград!
  Святаслаѓ кіѓнуѓ і заѓважыѓ:
  - Я таксама так думаѓ. Але ѓ ворага перавага ѓ сілах!
  Мірабела лагічна адказала:
  - Час працуе супраць нас! Калі яшчэ крыху прамарудзіць, то рымскі флот адрэжа нас па Дунаі, і мы не будзем мець ні падмацаванняѓ, ні забеспячэнняѓ. А сілы суперніку толькі вырастуць!
  Святаслаѓ з уздыхам заѓважыѓ:
  - Наш аракул прадказаѓ, што ѓ адкрытай сутычцы мы прайграем!
  Мірабела жорстка адказала:
  - А вы не думалі, што гэты аракул набыты базілікам? І што прамаруджванне толькі павялічыць перавагу Візантыі!
  Святаслаѓ панура запярэчыѓ:
  - Аракул рэдка памыляѓся, і раней прадказваѓ нашы перамогі, і над хазарамі, і іншымі народамі. Зрэшты... Ты выпадкова не дачка багоѓ?
  Мірабела кіѓнула:
  - Можаш выпрабаваць мяне ѓ бітве з любым тваім ваяром!
  Святаслаѓ нечакана ѓдарыѓ Мірабэлу кулаком у жывот. Дзяѓчына машынальна зрушылася, і баднула князя галавой у лоб. Той упаѓ.
  Два рослыя воіны кінуліся на Мірабэлу, але дзяѓчына скокнула і трапіла ѓ іх сваімі голымі пяткамі.
  Байцы грымнулі...
  Мірабела нахілілася і націснула Святаславу на шыю. Той ачуѓся і расплюшчыѓ вочы.
  Пасля прамармытаѓ, паціраючы выцяты лоб:
  - Вось Чорны Бог. Ты, відаць, дачка Чарнабога. Так рушыла, галава трашчыць!
  Мірабела адказала:
  - Я магу зварыць зелле, якое зробіць тваіх воінаѓ мацней і цягавітей.
  Тады мы абавязкова пераможам ворага!
  Святаслаѓ кіѓнуѓ, паголенай з чубам галавой:
  - Вары! Я табе веру!
  Мірабела папрасіла:
  - Сарвём такую-сякую траву і зелле будзе гатова!
  Вялікі князь вылучыѓ ёй на падмогу пару тузінаѓ дзяѓчат-прыслужніц.
  Мірабела разам з ім у гай адправілася збіраць зелле, якое павялічвае сілу і цягавітасць байцоѓ. У гаі пакуль яшчэ не было візантыйскіх ваяроѓ.
  Але дзяѓчына-волаты была напагатове. І нездарма.
  Вось некалькі дзясяткаѓ вершнікаѓ паспрабавала атакаваць якія вяртаюцца дзяѓчат з поѓнымі кошыкамі травы і грыбоѓ.
  Мірабела кінулася на суперніка ѓ бой. І ѓзмахнуѓшы мячамі, адразу тры галавы зрэзала.
  Затым як давай супостатаѓ секчы. Вось гэта дзяѓчына - проста тэрмінатар у бікіні і босымі ножкамі.
  Яе голая пятка як урэзала візантыйскаму воіну ѓ падбародак. Той, праляцеѓшы, збіѓ адразу пецярых варожых вершнікаѓ.
  Мірабела прачырыкала:
  - Я самая ѓ свеце крутая, і дзеѓка менавіта босая!
  Вось гэта сапраѓды быѓ супервыверт. Мірабела працягвала секчы супернікаѓ, і кідаць босымі пальчыкамі ножак аскепкі шкла, дзівячы супернікаѓ.
  Тыя рымляне, што не паспелі збегчы, былі забітыя. А Мірабела атрымала чарговую сваю перамогу.
  Вось дзяѓчаты шлёпаючы босымі ножкамі, на Балканах летам цёпла, і прынеслі грыбы, ягады і траву. І Мірабела ѓ вялікім чане стала варыць забойнае і прываротнае.
  І гэта разносіла моцны даѓкі пах па ѓсім табары. А дзяѓчына з залатымі валасамі памешвала ѓсё босы, точанай ножкай.
  І гэта добра дапамагала.
  Мірабела варыла зелле ѓ катле і спявала;
  Я нарадзілася ведай у стагоддзі дваццаць першым,
  У якім электроніка ѓсюды...
  І ѓ мяне павер сталёвыя нервы
  Лёталі людзі ведайце на Месяцы!
  
  Вялікае тварэнне чалавека,
  Здольнае асягнуць, гуляючы шар...
  Мы дзеці наѓтбука, інтэрнэту-
  І па невуках нанясем удар!
  
  Што толькі ведайце мы вынаходзілі,
  У адным мезенцы заключаны экран...
  Убачым камунізму хутка далі,
  Калі запалае нават злы пажар!
  
  Паверце, наш час ведай надыдзе,
  Краіна навукі пышна заквітнее...
  Хай перамагае Авель, а не Каін,
  Перамог адкрылі бязмежны рахунак!
  
  Мы верым у нашу матухну-Расею,
  Што здзейсніла зорны паварот...
  Палі расою з жэмчуг абросілі,
  Перамог адкрылі бясконцы рахунак!
  
  У славу Ісуса і Сварога,
  Ворагаѓ мы будзем дружна перамагаць...
  У імя Усемагутнага ведай Рода,
  Адкрылі мы вялікую рускую раць!
  
  Ды няхай любоѓ грыміць у вялікай славе,
  Няхай будзе Лада з намі назаѓжды...
  Мы нарадзіліся ѓ касмічнай дзяржаве -
  Споѓніцца вялікая мара!
  
  У нас быѓ Ленін і вялікі Сталін,
  Цар Пётр Першы, і навальніца Іван...
  Маем мышцы мы па цвярдзей сталі,
  Такі надзел вялікай раці дадзены!
  
  Ды хай Бацькаѓшчына ѓ веры квітнее,
  Якое нам прынесла каханне...
  Няхай надвор'е будзе вечным траѓнем,
  І лье толькі злая ѓ лаянцы кроѓ!
  
  Мы народжаныя каб казку зрабіць бадыллю,
  На славу рускіх анёлаѓ, багоѓ...
  Каб зьвярнуѓся ѓраз праціѓнік злосны пылам,
  І шчодра напякалі пірагоѓ!
  
  Не веру чалавек не будзе слабым,
  Яго доля ѓсіх дэманаѓ перамагаць...
  Атрымаем найвялікшыя ѓзнагароды,
  Хай будзе знішчаны ѓ лаянцы таць!
  
  Ды сілы нашай вораг яшчэ не ведае,
  А я ж веру адрадзіцца Русь...
  Хоць на немаѓлят, жанчын нападае,
  Мы пераможам - у тое веру і не трусь!
  
  Хай будзе наша Радзіма вольная,
  Хай будзе ѓ вечнай славе назаѓжды...
  Мы віцязі паверце высакародныя,
  Нас не палохаюць бяды і гады!
  
  Карацей будзе хутка нам прабачэнне,
  Мы супостата веру пераможам...
  Прыйдзе ад Бога Роду абвяшчэньне,
  Хай крылы распасцірае херувім!
  
  Тады скончым тое, што мы пачалі,
  Пабудуем новы горад усіх мацней...
  І будзе шмат лепш, чым спачатку,
  Сатрэцца ѓ парашок круты злыдзень!
  Дзяѓчына-волаты даспявала. І вось зноѓ усё закруцілася ѓ катле, бліснула, і зелле было гатова.
  Цяпер рускія воіны яго распівалі. Іх было больш за трыццаць тысяч, разам з балгарамі.
  Глынуѓ зелля і Святаслаѓ. Ён быѓ гатовы ваяваць. З ім яго брат - куды больш высокі Даніла.
  Ну, што ж у шлях рускім віцязям. Гэта ѓсё будзе вялікай і кровапралітнай лаянкай.
  Мірабела таксама выпіла, і адчула, як да яе прыбыла і без таго немалая сіла.
  Дзяѓчына бліснула мячамі і вымавіла:
  - Лепш перамагчы стоячы, чым прайграць на каленях!
  Пасля чаго ѓжо Святаслаѓ скамандаваѓ:
  - Ну, браты ѓ бой!
  І вароты расчыніліся, і руская дружына выступіла. І гэта была поѓная сіл і энергіі войска.
  У візантыйцаѓ войска тысяч пяцьдзесят, і яно таксама выстраілася. Здаецца больш лікам, але не гэтак мужна і горача духам.
  Сам Рымскі імператар на лаянку сабраѓся. І вось візантыйскае войска ѓзяла і рушыла.
  Яна цяжэйшая даспехамі, і мае перавагу ѓ конніцы.
  Але абганяючы вершнікаѓ наперадзе бяжыць Мірабела Магнітная, поѓная энергіі і якая прагне біцца. Дзяѓчынка тут найвышэйшага калібра. І як зб'ецца з візантыйскімі ваярамі.
  Праводзіць удар у скачку, адразу двума босымі ножкамі, збіваючы супернікаѓ і верашчыць:
  - Слава часам Рускай раці!
  Пасля чаго дзяѓчынка аглушальна засвішча ва ѓсё горла. Ды гэта выглядае крута і пацешна.
  І яе мячы як абрынуцца на ворагаѓ, зразаючы іх нібы брытвай. Вось гэта дзяѓчына.
  А тут з'яѓляюцца яшчэ і іншыя ваяѓніцы.
  Наташа сячэ візантыйскіх ваяроѓ мячамі і крычыць:
  - За Русь Святаслава!
  І босымі пальчыкамі ножак як шпурне атрутную іголку.
  А тут у бой і Зоя ідзе. Візантыйскіх салдат сячэ з вялікім адчаем. І разбурае іх з гарачым энтузіязмам.
  Праводзіць мячамі млын.
  І Анжаліка рудая за рымлян узялася і давай іх знішчаць з вялікай лютасцю і адчайным напорам.
  І яе голая пятка таксама працуе і ламае сківіцы.
  Дзяѓчына раве:
  - У імя Пяруна!
  І Святлана таксама секчыся з велізарным напорам, знішчаючы суперніка.
  І праводзіць млын мячамі і верашчыць:
  - За камунізм!
  Мірабела рассякаючы рымлян, адзначае:
  - Хочаш набыць увесь свет, напоѓні мудрасцю галаву, і любоѓю сэрца!
  Наташа, секчы супостатаѓ з Візантыі, заявіла:
  - Залатое сэрца не заѓсёды прыцягвае грошы ѓ кішэню, але дазваляе здабыць незлічоныя скарбы на нябёсы, у параѓнанні з якімі горы купюр не каштуюць і шэлега!
  Зоя, рассякаючы легіянераѓ, адзначыла:
  - Цяжка зразумець чаму Бог дапускае зло, але яшчэ цяжэй, чаму чалавек не дапускае дабро ѓ сваё сэрца, і міласэрнасць ва ѓчынкі!
  Анжаліка адзначыла, секчы рымлян, і босымі пальчыкамі ножак кідаючы дыскі:
  - Залатыя горы з вуснаѓ палітыкаѓ не вартыя ламанага гроша, затое медная паѓшка, калі чалавек душка, вялікі скарб свету!
  Святлана, агрэсіѓна секчы, байцоѓ Візантыі, адзначыла:
  - Бог стварыѓ чалавека для шчасця, чалавек жа стварае сабе праблемы і няшчасце, жадаючы стаць Богам-Творцам!
  Мірабела рассякаючы супернікаѓ мячамі, выдала:
  - Чаго жадае жанчына, таго жадае Бог, можа таму ѓ мужчын суцэльныя непрыемнасці і праблемы, бо жанчына крыѓдлівая бязбожна!
  Наташа, рассякаючы рымлян, адзначыла:
  - Калі дзеці смяюцца ад шчасця, бацькам не да смеху, дык выдаткі на падарункі выйшлі зусім не смешныя!
  Зоя, секануѓшы візантыйцаѓ і адправіѓшы іх босай ножкай у накаѓт, лагічна адзначыла:
  - Бог чалавеку заѓсёды любячы Бацька, а вось лёс часцяком капрызная мачыха!
  Аѓгусціна рассякаючы рымлян, лагічна дадала:
  - Нават лісіцы цяжка ашукаць лёс і немагчыма правесці Бога!
  Святлана, рассякаючы супернікаѓ, і агрэсіѓна іх круша, і голай пяткай кінуѓшы выбухны пакет, выдала:
  - У палітыцы магчыма ѓсё, але Бога не ѓсё роѓна не падманеш нават раз, хоць ты і прывык выбаршчыкаѓ вадзіць за нос да бясконцасці!
  Мірабела рассякаючы ѓ капусту супернікаѓ, і робячы з іх адбіѓныя па-рымску, заявіла:
  - Палітыкі вялікія прайдзісветы ѓ падмане, але нікчэмныя ѓ справах праѓды!
  Наташа, працягваючы з энтузіязмам секчы ворагаѓ, адзначыла:
  - Палітык хавае іклы, але любіць паказаць зубы, асабліва калі выбаршчык з курыным мазгамі!
  Зоя, круша рымлян, дасціпна заѓважыла:
  - У палітыка няма пачуцця меры ѓ абяцаннях, але выкананні строгіх ліміт, які імкнецца да абнулення!
  Анжаліка, рассякаючы непрыяцеляѓ, з лютасцю заявіла:
  - У палітыка абнуленая памяць на абяцанні, але затое імкненне прыдзіраць да бясконцасці!
  Святлана агрэсіѓна прымеціла, зразаючы галовы рымлянам:
  - Палітык мовай можа падняць цэлае цунамі, але, калі гаворка ідзе аб працы галавой - надыходзіць поѓны штыль!
  Мірабела правяла босымі ножкамі круцёлку, ссякаючы праціѓнікаѓ і праверашчала:
  - П'яніца праспіцца, а палітык захроп, калі гаворка ідзе да выканання абяцанага з п'яных вачэй!
  Наташа арыгінальна адзначыла, зразаючы непрыяцеляѓ:
  - Палітык - гэта прастытутка, што бярэ галасы адразу, але асалоды не прыносіць ні разу!
  Зоя, секчы рымлян, з гэтым суцэль пагадзілася:
  - Палітык мае амбіцыі льва, якія даводзяць выбаршчыка да сабачага жыцця!
  Анжаліка, змагаючыся з візантыйцамі, і іх руйнуючы, лагічна адзначыла:
  - Бог чалавека і ѓ грахах любіць, толькі бязбожнае душу загубіць!
  Святлана, зразаючы легіянераѓ, нібы брытва валасінкі на барадзе, свіснуѓшы выдала:
  - Вольная воля дар ад Бога, толькі чалавек не ведае сумлення парога!
  Мірабела секучы ѓжо парадзелых рымлян, прабуркавала:
  - Свабода сумлення - дар Усявышняга, свабода ад сумлення - праклён ад ніжэйшага!
  Наташа, секчы рымскіх, дакладней візантыйскіх салдат, падвяла вынік:
  - Бог даѓ свабодную волю па вялікай любові, чалавек жа выбраѓ сабе долю немалой крыві!
  Каб неяк зрабіцца весялей, Зоя заспявала:
  Я дзяѓчына простая камсамолка,
  Нядаѓна піянеркай была...
  Скала па канаце вельмі спрытна,
  Вельмі як кажуць прыгажосць мілая!
  
  Але фюрар уварваѓся ѓ мілую Расію,
  Пагражае фашызму люты аскал...
  Але ѓсё роѓна дзяѓчынкі ѓсіх прыгажэй,
  Адкажам на падступны ѓдар!
  
  На славу нашай маці вялікай,
  Пойдуць хлапчукі смела паміраць...
  Спынім навал нацыстаѓ дзікі,
  Непераможнай будзе наша раць!
  
  Мне камсамолцы выдалі заданне,
  Хутчэй данесці разведку ѓ штаб,
  Таму ты напружы дыханне,
  Каб не было ѓ сне ѓсіх слізкіх жаб!
  
  Іду босая дзяѓчына па лузе,
  Хоць не са звычкі кралі гарадской,
  Спачатку добра, а пасля прутка,
  Па жвіру дорага ісці босы!
  
  Падэшвы моцна ад камянёѓ дубеюць,
  І выступае ад парэзаѓ кроѓ...
  Але сцягі на Айчыннай ярка лунаюць,
  І будзе з намі Госпада любоѓ!
  
  Услаѓім Ісуса волата,
  Які вышэй і прыгажэй усіх...
  Калі народ і партыя адзіныя,
  Адсвяткуем поспех і поспех!
  
  Фашызму веру мы хрыбет зламае,
  Паколькі кожны войн з ясляѓ...
  Перамога будзе ѓ прамяністым траѓні,
  У геене ж зрынуць стань злыдзень!
  
  Ды славіцца зямля мая святая,
  Грымяць перамогі славы кастрычніка...
  Хоць дзяѓчына ѓ абносках і босая,
  Пакутуе яна мілая не дарма!
  
  За Радзіму мы прысвяцілі сэрца,
  На славу залатой лічы душы...
  Да поспеху прыадчынілі шустра дзверцы,
  А злосць і падступства задушы!
  
  Ды будзь Расія свету гегемонам,
  Парадак у сусвеце навядзі...
  Усіх супостатаѓ узнагароды разгромам,
  І пешку правядзі жартам у ферзі!
  
  Хай будзе Русь мая ѓ сусветнай славе,
  Няхай у ёй на Марсе яблыні квітнеюць...
  У савецкай, чырвонай, лютай дзяржаве,
  Народ у рэальнасць увасобіць мару!
  
  Мы зробім Імя па бацьку вялікім,
  Паколькі камсамолкі страмчэй усіх...
  Падтрымаюць на іконах святых абліччы,
  Мы пераможам, пакінуѓшы ѓ сэрцы грэх!
  Амаль усё візантыйскае войска было перабіта, а яго рэшткі звярнуліся ва ѓцёкі.
  Пераследуючы непрыяцеля, Анжаліка выдала:
  - Божы дар не яечня, але хто адмаѓляецца ад ласкі мае мазгі мокрай курыцы і ѓсмятку!
  Святлана рушыла суперніка голай пяткай па патыліцы і піскнула:
  - Бог любому чалавеку дае ласку, але багацце не кожнаму наканавана ѓзяць!
  Мірабела руйнуючы непрыяцеляѓ дадала, скалячы зубкі:
  - Сані могуць свае, могуць бы і не свае, але месца на троне заѓсёды чужое, таму што палітыку ва ѓладзе, мае імкненне благое!
  Наташа, дабіваючы рымлян, суцэль лагічна і правільна заѓважыла:
  - У палітыка сем пятніц на тыдні, таму яму заѓсёды хочацца зладзіць выбаршчыкам вечны панядзелак, а сабе суцэльную нядзелю!
  Зоя агрэсіѓна адзначыла, зразаючы галовы якія адыходзяць рымлянам:
  - Палітык любіць парады даваць выбаршчыкам, але добрая парада дарог, а тыя, што раздаюць палітыканы, нічога не вартыя!
  Анжаліка, рассякаючы беглых візантыйцаѓ, буркнула:
  - Няма больш салодкай солі, чым соль ісціны, і больш горкага мёда, чым мёд перадвыбарных абяцанняѓ!
  Святлана, круша беглых байцоѓ адзначыла, босай ножкай кінуѓшы дыск з вострымі канцамі:
  - Бог можа прабачыць любы грэх выявіѓшы ѓдзел, але чалавек недаравальна дурны, калі даруе сабе абыякавае няѓдзел!
  Мірабела падвяла ѓсяму гэтаму вынік, дабіваючы апошніх рымлян:
  - У Бога можна і верыць, і не верыць, толькі першае робіць нас выявай Усявышняга, а апошняе, жывёлам з рангу прымата ніжэйшага!
  Візантыйскае войска было ѓшчэнт пабіта, і зараз нішто не мяшала рухацца на Царград.
  Войска Святаслава расло прама на дражджах. Да яго далучаліся і грэкі, і балгары, і сербы, і венгры і іншыя сілы.
  І вось рушыѓ услед штурм гэтай магутнай цытадэлі.
  Мірабела атакавала разам з іншымі дзяѓчынкамі. Пры гэтым секчы абаронцаѓ Канстанцінопаля, дзяѓчына працягвала вастрыць:
  - Бог стварыѓ Еву прыгожай і юнай, каб Адам яе любіѓ, але палітыкан у душы чалавека, маладосць душы забіѓ, і знявечыѓ цела да чорцікаѓ!
  Наташа, крэмсая абаронцаѓ Царграда, адзначыла:
  - Добра быць юнай жанчыне целам, дрэнна быць бездапаможным дзіцём, калі даходзіць да справы!
  Зоя, зразаючы супернікаѓ, рацыянальна выдала:
  - Палітык рознымі словамі кажа па сутнасці адно - мне ѓлада, а вам локшыну на вушы, мне трон, а вам ад прыкрасці стогн!
  Анжаліка, гэта рудая дзяѓчына, зноѓ праводзячы рэзкія выкруты мячамі, адзначыла:
  - Палітык - гэта салавей, які салодка спявае, але ѓ рэальнай птушкі ноты напісаны Богам, а ѓ палітыкана, якая заграбуе лапай знаходніка!
  Святлана, дасціпна дадала, рассякаючы чарговага абаронцы Царграда:
  - Бог вырашыѓ - чалавек яго сын родны, палітык жа зрабіѓ - выбаршчыка пасынкам-сіратой!
  Мірабела ѓ лютасці рассякаючы непрыяцеляѓ, і босымі пальчыкамі ножак кідаючы атрутныя іголкі скончыла:
  - Самы любячы Бацька - Усявышні Бог, праѓда незразумела чаму чалавек-дзіця горка плача кінуты Усемагутным Айцом, у бездані жорсткага светабудовы - нават адна горкая слязінка дзіцяці ірве сэрца кахання!
  Вось ужо штурм завяршыѓся і Царград упаѓ. Заваёвы Святаслава ѓмацаваліся. Потым былі паходы ѓ Іран і Індыю. І тамака рускім пакараліся ѓсё новыя і новыя землі. Пал і Багдад....
  Узнікла вялізная імперыя, ад Егіпта, Балкан, да самага Кітая.
  Пасля смерці Святаслава, праѓда, адбылося падзел уладанняѓ. Але старэйшым быѓ унук Яраслаѓ Мудры. І ён зноѓ злучыѓ імперыю, і скарыѓ Кітай.
  На Русі была прынята новая рэлігія: Раднаверства, на чале з Родам-Стваральнікам і вучэннем аб раі і пекле. Але ѓ Рода быѓ яшчэ поѓны пантэон багоѓ - сыноѓ і дачок.
  Канца свету не будзе, так Русь вечная і рускія Богам абраны народ.
  Так нарадзілася новая гісторыя ѓ паралельным светабудове.
  
  БАСАНОГАЯ БЛОНДЫНА ДАПАМАГАЕ ВЯЛІКАМУ КНЯЗЮ ВАСІЛЮ ТРАЦІМУ
  Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная, зрэшты, перамясціліся неѓзабаве ѓ іншую гісторыю.
  Войска Васіля Трэцяга аблажыла Казань. Камандаваѓ, праѓда, не сам цар, а ягоны брат Дзмітрый. Малады ваяка! Але дасведчаны!
  Ішоѓ 1506 год, першы поѓны год кіравання Васіля Трэцяга - які значна ѓмацаваѓ Масковію і ѓзмацніѓ цэнтралізацыю кіраѓніка. Праѓда, не занадта шмат які заваяваѓ, але затое мелага велізарныя амбіцыі!
  І вось Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная вырашылі дапамагчы рускаму вялікаму князю, і нават у нейкай ступені і імператару ѓзяць горад і сталіцу ханства.
  Несмяротныя хлопчык і дзяѓчына-тэрмінатар пайшлі на штурм Казані, размахваючы шаблямі. Яны секліся нібы волаты. Будучы несмяротнымі ваяѓнікі рухаліся хутчэй гепардаѓ. А босымі пальцамі ног запускалі загадзя прыгатаваныя востра вывастраныя дыскі, што дзівілі татараѓ прама ѓ горла.
  Алег і Мірабела імкліва імчаліся, і ѓзляцеѓшы на сцяну правялі млына, ссекшы па пяць-шэсць татарскіх байцоѓ.
  Затым сталі рэзаць супернікаѓ, і запускаць, збіваючы па тузіне нукераѓ.
  І тыя падалі і завальваліся.
  Хлопчык і дзяѓчына змагаліся нібы тытаны. Яны адрозніваліся спрытнасць, а мячы рабілі за секунду пятнаццаць узмахаѓ. І так яны секлі супернік. У юных ваяѓнікоѓ і зброя была асаблівая: мячы і шаблі адначасова і секлі яны практычна любы метал і плоць.
  Алег правёѓ вялікага матыля, зрэзаѓ адразу тузін супернікаѓ і зароѓ:
  - Я велізарны мотаролер!
  І зноѓ хлапчук у апантаным нападзе.
  А вось і дзяѓчынка Мірабела кідае босымі пальчыкамі ножак гранату і пішчыць:
  - Наша Айчына слаѓная, Раднаверная, Праваслаѓная! І татараѓ мы здолеем пабіць, і Казанню пад Руссю быць!
  І зноѓ юныя, несмяротныя ваяѓнікі атакуюць. І ваююць з лютым шаленствам. У іх дзікі каскад ідэй і шалёнай энергіі.
  Юная пара ѓ нападзе. І падаюць пад іх ударамі татарскія ваяры. А байцам якія атрымалі неѓміручасць і адпрацоѓваюць сваё вечнае жыццё вельмі нават весяла.
  Алег, зрэзаѓшы татарына, зароѓ:
  - Сотня, за сотняй, полк за палком! Рускія віцязі сякуць мячом! Веру, перамога хутка прыйдзе! Мы адкрываем слаѓны рахунак!
  Мірабела кінула босымі пальцамі ножак востра вывастраная кружэлка і праспявала:
  - Калаѓрат! Еѓпатый Калаѓрат!
  Алег Рыбачэнка гэты вечны хлопчык таксама кінуѓ дыск босы, дзіцячай, але вельмі моцнай нагой і праспяваѓ:
  - Абаронца Айчыны! Пяруноѓ салдат!
  Мірабела Магнітная, працягваючы секчы, праспявала:
  - Калаѓрат! Еѓпатый Калаѓрат!
  Хлапчук, ссякаючы ворагаѓ, прашыпеѓ:
  - Герояѓ Русі збірае ѓ набат!
  Вось так гераічныя дзеці і ваююць - вялікія волаты! У іх рызыкі і сілы, на цэлы легіён.
  А можа і на дзесяць легіёнаѓ! Гледзячы на іх, падбадзёрыліся і астатнія воіны, і сталі перахлістваць, праз сцены Казані.
  Алег, рассякаючы татараѓ, зароѓ:
  - За цара Васіля Трэцяга!
  І як кіне востра вывастраная кружэлка, як зрэжа дзясятак супернікаѓ Русі.
  І зноѓ пракруціць матылька, а за ім млын. Ссякаючы за раз цэлы тузін. А затым хлапчук як возьме, і голай пяткай рушыць хана ѓ падбародак.
  Той паляціць, і плюхне прама ѓ кацёл з кіпячай смалой.
  Алег Рыбачэнка прароѓ:
  - Ну, цябе да д'ябла!
  Мірабела ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак бумеранг, зрэзала пецярых нукераѓ і зароѓ:
  - Слаѓся Бацькаѓшчына цара Васіля!
  Алег Рыбачэнка захоплена пацвердзіѓ:
  - Слався святая Расія!
  Мірабела, секчы татараѓ, прашыпела:
  - Гэта яшчэ не Расія, а Масковія!
  Вось ужо значная частка сцяны захоплена рускімі ваярамі. Яны ѓжо трапляюць у сам горад.
  Вялікі князь Васіль аказаѓся некалькі ѓ цені з-за свайго вялікага сына Івана Грознага.
  Але вось у рэальнай гісторыі яму Казань не скарылася. А цяпер дзіця і дзяѓчына-волаты перапісваюць, і дадаюць тое што не ѓдалося рускім продкам.
  Алег Рыбачэнка ссек адным ударам чатыры галавы. Затым хлопчык шпурнуѓ босымі пальцамі ног бумеранг. Ссек яшчэ сем байцоѓ і правішчаѓ:
  - У труну ѓвагналі так-сяк, а наймацнейшы ваѓкалак,
  Жадаѓ мне шыю пракусіць, але апынуѓся сам як дзічына!
  І юны ваяр як захочацца...
  Маргарыта пракруціла шрубу і піскнула:
  - Я кобра гатовая да скачка!
  І зноѓ запусціць босымі пальчыкамі ножак забойны бумеранг. Дзяѓчынка, што і казаць, нібы найкруцейшая багіня.
  Вось ужо большая частка Казані захоплена. Адважныя ваяѓнікі штурмуюць палац вярхоѓнага хана. Яны поѓныя шаленства і дзікага азарту. Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная - воіны-тэрмінатары. І кожны іх узмах, а махаюць яны вельмі часта - гэта новыя трупы!
  Алег Рыбачэнка, змагаючыся, заѓважыѓ:
  - А бо гэта бітва можа шмат памяняць!
  Мірабела лагічна пагадзілася:
  - Іван Грозны пакарыѓ Казань! А зараз яе заваюе і яго дзядзька Зміцер!
  Хлапчук кінуѓ босымі пальцамі ног бумеранг. Перарэзаѓ горла пецярым татарам і раѓнуѓ:
  - За вялікую Русь і неба славян!
  Мірабела прыгожая дзяѓчына, упэѓнена пацвердзіла:
  - За Вялікую імперыю!
  І дзяѓчынка таксама кінула босымі пальцамі ножак востра вывастранае лязо.
  І перарэзала масу нукераѓ, а каго і пасекла. Такая вось ён прыгажуня баявая.
  Вось сапраѓды Мірабела крутая. Дзеля неѓміручасці пагадзілася стаць дзяѓчынкай у бікіні, адмовіѓшыся ад ранейшага цела, і быць прададзенай у рабства. Але затое такую знайшла звышчалавечую сілу! І гэта паверце, зразумела, і для яе супер!
  Дзяѓчынка ваюе, і хлопчык ваюе, а ворагі падаюць. Яны рассечаныя і аслабленыя.
  Вось і адважныя ваяѓнікі прарываюцца ѓ тронную залу, дзе знаходзіцца Казанскі хан.
  Той спрабуе сысці, але хлапчук кідае босай нагой зорачку і прабівае хану патыліцу. Той прабіты падае і памірае...
  Затым воіны-рэйнджары нішчаць і астатніх татараѓ. Зрэшты, апошнія, страціѓшы свайго ѓладара, кідаюць зброю і здаюцца.
  Вось і ѓпала Казань. Цяпер Расея ѓстала на гэтыя землі. Вялікі князь Масковіі Васіль частку татараѓ пасяліѓ у Расію, а частку рускіх пасяліѓ у Казані.
  Затым і зусім стала лепей. Новы рускі Вялікі князь, быѓ абраны і Вялікім князем Літоѓскім. Узышоѓ на пасад...
  Зразумела чаму - перамога над Казанню ѓсіх вельмі ѓразіла. І зразумелі, што Русь, вельмі моцная!
  І воіны-рэйнджары тут пастараліся. Узялі і разбілі войска асноѓнага канкурэнта Вялікага князя Васіля Трэцяга. А самому прэтэндэнту ѓзялі і знеслі несмяротныя хлопчык і дзяѓчынка галаву.
  Прычым зрабілі гэта, дружна кінуѓшы босымі ножкамі дыскі, пры гэтым прараѓ:
  - Славяне павінны быць адзіныя! Будзем усе непераможныя!
  І падскочыѓшы, і засекшы гетмана, юныя ваяры ѓсклікнулі:
  - Мы воіны новай эры і круты фармацыі!
  Пасля чаго палонныя цалавалі босыя сляды ног юных ваяѓнікоѓ, пакінутыя імі на свежым снежку. А гэта пагадзіцеся вельмі нават крута!
  А потым і паход на Астрахань. Вось як адна перамога цягне за сабой і іншыя.
  Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная разам з гэтым вялікім князем, рушылі і да Астрахані.
  Хлопчык і дзяѓчына штурмавалі гэты буйны горад. Яны змагаліся, зноѓ прыбыѓшы рускае войска праз калідор часу.
  І зноѓ секліся, і кідалі босымі пальцамі ножак бумерангу. Тут ужо пайшло ѓсё лягчэй. І войскам камандаваѓ сам Васіль Трэці. І моц яго была вялікая. Прыбылі і войскі Вялікага Княства Літоѓскага. Яны штурмавалі гэты горад.
  А дзеці-тэрмінатары секліся, і кідалі бумерангі, дыскі, зорачкі. Алег Рыбачэнка нават кінуѓ і пару гранат.
  Босымі ножкамі юныя ваяры таксама кідалі вострыя зорачкі, і тоненькія, але здольныя за раз перарэзаць некалькі глыток дыскі.
  А іх ножкі сапраѓды ѓвасабленне спрытнасці, і імклівай і вельмі нават дзікай сілы.
  А як дзяѓчына босымі пальцамі ножак бумеранг кідае, то ворагам святой Маскоѓскай Русі гэта будзе зусім не мёд!
  Воіны-тэрмінатары хорам пракрычалі:
  - Слава Васілю Трэцяму найвялікшаму з рускіх цароѓ!
  І зноѓ вялікая перамога Рускага царства.
  Васіль Трэці каранаваѓся на тытул цара, і быѓ афіцыйна прызнаны імператарам. Яго імперыя стала вялізнай. Рускія таксама сталі пранікаць і ѓ Сібір. А Крымскае ханства нават прызнала сябе васалам Расіі.
  Пасля выгнання мітрапаліта, Васіль Трэці абавязаѓ новага ѓладара царквы змяніць дагматы і дазволіць шматжанства. Збольшага гэта было выклікана далучэннем Казані, Астрахані і іншых ісламскіх земляѓ.
  Сам Васіль Трэці тут жа ажаніѓся з літоѓскай князёѓнай Глінскай і татарскай Тамары. А потым яшчэ і на чацвёртай дзяѓчыне.
  Дазволіѓ Сінод мець рускім па чатыры жонкі. І гэтым многія князі скарысталіся.
  Вайна з Польшчай завяршылася заваёвай... Рускае войска было моцнае, і куды большыя. Ды Алег і Мірабела дапамаглі. А з гэтым ваяѓнікамі-тэрмінатарамі ніводны сапернік не страшны.
  І стаѓ Васіль Трэці і каралём Польскім. Імперыя ѓмацавалася. Але вось на пасад Асманскай імперыі прыйшоѓ Сулейман Пышны. І гэты кіраѓнік заваяваѓ Венгрыю. Аблажыѓ ён і Вену.
  Але вось Крымскае ханства парвала з Расіяй. І рушыѓ услед новы паход. Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная таксама па загадзе гіперусемагутнай ведзьмы-багіні і тут вызначыліся. Зразумела пры штурме Перакопа. Тут наймацнейшая частка абароны крымскіх татараѓ. Але ж і воіны: Алег і Мірабела вельмі нават крутыя!
  І як памчацца, і як панясюцца! І як стануць секчы татараѓ. І з якім дзікім энтузіязмам за гэта возьмуцца.
  І хлопчык кінуѓ босымі пальчыкамі ножак зорачку, і тая зрэзала адразу шасцярых татараѓ.
  А дзяѓчынка кідком зорачкі збіла пецярых. Вось такія баявыя аказаліся хлопцы.
  Алег і Мірабела расчысцілі частку сцяны. Акрамя таго папрацавала і артылерыя. Маса разбурэнняѓ была прычынена татарам. Вось і Крымскае ханства загінула.
  Потым была бітва з войскам Сулеймана Пышнага. На гэты раз гэтаму ѓ рэальнай гісторыі вялікаму султану не павезла. Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная не толькі перабілі шмат турак, але і ѓзялі султана ѓ палон.
  Расея прымусіла турак сысці з Балкан. І сама заснавала там свае крэпасці. І адабрала таксама і Стамбул. Зноѓ узнік Канстанцінопаль.
  Васіль Трэці часова спыніѓся. Трэба было пераварваць заваёвы. Лівонія пагадзілася плаціць рускім даніну, і без вайны саступіла ва ѓладанні Нарву.
  Васіль Трэці нават у 1535 годзе загадаѓ будаваць у вусці Нявы горад-порт. Нешта накшталт Пецярбурга Пятра Першага. Праѓда, сталіцу Васіль перанёс якраз у Канстанцінопаль.
  У 1537 рускія захапілі Выбарг і ѓмацавалі сябе з поѓначы ад шведаѓ, разбіѓшы іх ушчэнт.
  Пры штурме Выбарга зноѓ вызначыліся Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная.
  Хлопчык і дзяѓчына натуральна пераскочылі праз парог часу і прынялі ѓдзел у штурме.
  Вось Алег кінуѓ босымі ножкамі бумеранг, выбіѓ дзясятак супернікаѓ і праспяваѓ:
  - Слава Расіі і яе цару Васілю Трэцяму!
  Мірабела таксама кінула босымі пальцамі ножак нешта забойнае і смела выдала:
  - За Русь святую і царыцу незямную!
  Пасля чаго хлопчык і дзяѓчынка так разышліся, што цэлую прасеку з трупаѓ шведаѓ прасеклі.
  У 1540-1541 годзе рускія войскі захапілі ѓ турак яшчэ і Малую Азію. А 1545 годзе і яшчэ Месапатамію і Палестыну. У 1547 у сакавіку, цар, ва ѓзросце ледзь споѓніѓшыся 68 гадоѓ - сканаѓ. Яго кіраванне ѓ сорак два гады аказалася і працяглым і вельмі шчаслівым з мноствам заваёѓ для Расіі.
  Васіль Трэці быѓ названы Васілём Вялікім. А на пасадзе апынуѓся юны, але ѓжо па мерках Русі паѓналетні Іван Васільевіч.
  І паколькі Васіль Трэці пражыѓ даѓжэй, чым у рэальнай гісторыі, удалося пазбегнуць баярскай смуты.
  Іван Васільевіч, спачатку вырашыѓ цалкам падпарадкаваць сабе Лівонію, вайна ѓ 1550 аказалася паспяховай. Магутная руская артылерыя ѓсіх змятала, і хутка былі захопленыя практычна ѓсе гарады.
  Вядома, дзеці-тэрмінатары Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная прынялі ѓдзел у баях.
  Яны босымі, дзіцячымі ножкамі так заѓзята кідалі ѓсё вострае і колючае, што лівонскія войскі гінулі ѓ велізарных колькасцях.
  Мала таго, юныя ваяѓнікі яшчэ і з гармат трапна страляюць і так трапна.
  Алег хлопчык-тэрмінатар пальнуѓ, і кінуѓ босымі ножкамі забойны прэзент.
  Раскідаѓ супернікаѓ і піскнуѓ:
  - Я ѓвасабленне разбурэння!
  І хлапчук расхочацца і прараве:
  - Я сын вялікага адраджэння!
  Мірабела, гэтая крутая дзяѓчынка, таксама босымі пальчыкамі ножак запусціць забойнае, і піскне:
  - Я дачка вялікіх багінь анігіляцыі!
  І зноѓ дзеці смяюцца і скаляць зубкі. А потым так узляцяць на крэпасць. І так усіх пасякуць. У іх не мячы, а папросту прапелеры. І нішчаць лівонцаѓ і іншых салдат наёмнага войска без жалю.
  Хлопчык і дзяѓчынка ѓвесь час басанож, нават па снезе. І ім несмяротным ваяѓнікам, падобнае нават падабаецца!
  А чаму б і не? За чым абутак тым людзям, якія маюць целы хутчэй чым у любога звера, і зразумела не могуць прабачыць або захварэць.
  Потым Іван Грозны ваяваѓ у Егіпце. Заваяваѓшы за некалькі гадоѓ уся поѓнач Афрыкі уключаючы і Марока. Далей быѓ захоплены і Аравійскі паѓвостраѓ.
  Германія была раздробнена, Аѓстрыя слабая, Іспанія і іншыя краіны занятыя войнамі.
  Царская Расія рухалася па Іране да Індыі. Да 1590 Індыя была захоплена. Іван Грозны дажыѓ да шасцідзесяці васьмі гадоѓ і памёр у 1598 годзе. І яму ѓспадкаваѓ Іван Пяты. Расея працягнула экспансію на ѓсход і захоп Кітая. Хаця вайна выдалася дольнай зацяжной і цяжкай.
  Каб заваяваць Кітай спатрэбілася тры войны.
  Нават удзел у баях Алега Рыбачэнкі і Мірабелі Магнітнай не адразу забяспечыѓ перамогу.
  Ды і юныя ваяѓнікі ваявалі эпізодамі. Набягуць сабе, пасякуць кітайцаѓ і зноѓ адбягуць.
  Канешне, хлопчык і дзяѓчынка дзейнічалі вельмі актыѓна і эфектыѓна. І босымі пальцамі ножак актыѓна кідалі вострыя зорачкі, дыскі, і бумерангі.
  Алег Рыбачэнка засек асабіста кітайскага міністра абароны. А потым як кіне хлапечай ножкай гранату. Так адразу два тузіны жоѓтых ваяроѓ на той свет, вымавіѓшы:
  - Слава Русі, якая вечна ѓ стагоддзях паказвае шлях сусвету!
  І дзяѓчынка Маргарыта як возьме і босай ножкай запусціць бумеранг які забойны, што круцейшы няма куды.
  І разграміѓшы супернікаѓ, дзяѓчынка піскне:
  - За такую Русь, ты змагайся і не трусь!
  І хлопчык з дзяѓчынай сталі махаць яшчэ больш інтэнсіѓна.
  Іван пяты памёр у 1620 годзе, і яго справу працягнуѓ сын Іван шосты. Пасля зацятых войн у 1640 годзе Кітай быѓ канчаткова пакораны.
  Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная сталі больш актыѓна з'яѓляцца ѓ розных месцах бітваѓ і бітваѓ.
  А затым хлопчык Алег як кінуѓ бумеранг і знёс галаву кітайскаму імператару. І сам стаѓ героем!
  А дзяѓчынка Мірабела босай ножкай кінула гранату і выбілі цэлы штаб супернікаѓ.
  І вядома ж дзякуючы гэтым несмяротным дзецям і была здабыта найвялікшая з перамог Расійскай імперыі!
  А пасля перамогі над Кітаем, Маскоѓскай Русі ѓжо ніхто практычна не страшны! І рускіх ужо ніхто не спыніць і не пераможа! Яны ѓжо прайшлі кропку не вяртання!
  І Расея ѓмацавалася як вялікая імперыя. Іван Шосты яшчэ дзесяць гадоѓ кіраваѓ, пакуль не захапіѓ Карэю і большую частку Індакітая.
  Пасля яго на пасаду ѓзышоѓ Аляксандр Першы. Новы цар працягнуѓ ранейшы курс на заваёвы. Індакітай быѓ цалкам пакораны, і рускія караблі высадзіліся ѓ Аѓстраліі і сталі асвойваць гэты кантынент. Акрамя таго рускія яшчэ раней увайшлі ѓ Аляску і прасоѓваліся па Канадзе... Тут яны ѓжо сутыкаліся з Францыяй, хто здабыла нарэшце пры Людовіку чатырнаццатым стабільнасць і росквіт, і хутка якая набірае абарачэнні Англіяй.
  Акрамя таго, Расея працягвала асвойваць Афрыку і сутыкнулася і там з супрацьдзеяннем з Брытаніяй. Швецыя таксама ѓзмацнілася і паспрабавала атакаваць Расію.
  Але рускія войскі былі напагатове, а Брытанія і Францыя не выступілі разам. І войскі Аляксандра першага пакарылі гэтую дзяржаву.
  Вядома ж, і Алег Рыбачэнка, і Мірабела Магнітная прынялі ѓ гэтым удзел.
  Басаногія ваяѓнікі кідалі дыскі, і секлі доѓгімі, спецыяльнай загартоѓкі мячамі.
  Яны такія крутыя і захапляльныя.
  Алег Рыбачэнка кінуѓ босымі пальцамі хлапечых ног вострую зорачку, збіѓ дзясятак шведаѓ і праспяваѓ:
  - За славу святой Русі!
  Дзяѓчынка Мірабела таксама шпурнула босымі ножкамі смяротны прадмет і прашыпела:
  - За веліч непераможнага Роду!
  І дзеці дружна як скокнуць і стукнуць голымі пяткамі шведскага ваяводу ѓ грудзі.
  Той праляцеѓ і збіѓ яшчэ тузін варожых салдат.
  Пасля смерці Аляксандра першага ѓ 1675 годзе, на пасад узышоѓ цар Аляксей Першы сын Аляксандра. Звычайна пасада ѓ спадчыну ішла па старшынства сыноѓ, і далей унукаѓ ад старэйшага сына. Так заснаваѓ яшчэ Васіль Трэці, каб потым не было барацьбы за пасад. З моцнай цэнтралізацыяй.
  Аляксей першы сутыкнуѓся з Францыяй у Амерыцы, а з Брытаніяй у Афрыцы.
  Рускія войскі тым часам уступілі і ѓ нямецкія землі. Захоп ішоѓ даволі паспяхова, бо княствы былі раздроблены. Пераѓзыходныя лікам рускія палкі захапілі і Італію. Пасля чаго адбыѓся паход на Францыю. Царства Людовіка Караля-Сонца бясслаѓна скончылася. Рускія і іншаземныя палкі ѓзялі Францыю.
  Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная зноѓ вызначыліся.
  Юныя воіны змагаліся мячамі і кідалі дыскі ѓ варожых салдат. Перабілі шмат воінаѓ.
  Хлопчык кінуѓ босай нагой у непрыяцеля зорачку, і зароѓ:
  - Я ёсць ваяр супермэн!
  Дзяѓчына таксама босымі пальцамі ног шпурнула забойны дыск і прасвістала:
  - А я ѓвасабленне дзівоснага космасу!
  І як пакажа сваю доѓгую мову! А потым як дасць голай пяткай у нос французскаму графу. У таго лоб трэсні.
  А Алег Рыбачэнка пранясецца, нібы пякельны метэор, і пара тузінаѓ французаѓ узяла і палегла. А потым хлапчук як дзюбне з захопленай гарматы карцеччу.
  І пакладзе масу байцоѓ. Тыя курчацца ад болю і паміраюць!
  А ваяры-тэрмінатары нясуцца сабе і ѓсіх ссякаюць, нібы яны самі анёлы смерці і імклівей гепардаѓ.
  Брытанія так-сяк адбілася на моры і папрасіла свету. Расея працягнула экспансію ѓ Амерыцы. Яе войскі захапілі ѓсе англійскія і французскія калоніі, і дайшлі да Мексікі.
  Завяршылася пакарэнне Афрыкі і Аѓстраліі.
  Цяпер засталася незанятай толькі Іспанія і яе калоніі, і Партугалія з калоніямі.
  Але гэтая вайна ѓжо была для Пятра Першага, які атрымаѓ уладу ѓ 1700 годзе. Новы цар не Раманаѓ, а Рурыкавіч, скарыстаѓшыся падставай як напад на рускіх купцоѓ, увёѓ войскі ѓ Іспанію і Партугалію.
  Гэтыя краіны ѓжо былі ѓ заняпадзе і былі хутка разгромлены. Рускія войскі таксама сталі пакараць калоніі. Яны былі і большыя і лепш аснашчаны, і ѓзброены. У рускім войску быѓ ужо бяздымны порах і фугасныя снарады, і баявыя дырыжаблі. Зьявіліся і нават танкі. І першыя бранявыя цягнікі. Якія, рабілі ѓражанне на супернікаѓ.
  Узніклі ѓ рускім войску і першыя кулямёты.
  Але і тут Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная не маглі не вызначыцца. Ім трэба ваяваць і сваё неѓміручасць адпрацоѓваць.
  Вось хлопчык зноѓ кіне гранату босай ножкай. І разарве на шматкі супернікаѓ. Пасля чаго пропет:
  - У Імя той Расіі, што пакарае ѓвесь мір і сэрцы людзей!
  Дзяѓчына таксама як кіне босы ножанькай, невялікую, але моцную па разрыѓной моцы бамбёшку. Разарве іспанцаѓ і піскне:
  - За такое каб было шчасце людзям усім заѓсёды!
  І дзеці, кідаючы босымі ножкамі прэзенты смерці, праспявалі:
  - Хай будуць вечна юнымі і, нашы светлыя гады!
  І пасля гэтага як зарад чымсьці ладна забойным. А шаблямі ну так махаюць.
  Што кроѓ ракою льецца, і ѓся зямля сыходзіць з-пад ног!
  Вось гэта ваяѓнікі! Ну, проста супермэны з босымі ножкамі, якія амаль голыя і ѓ спякоту і ѓ мароз.
  Затое такія выбітныя байцы! Самай вышэйшай маркі і класа! Вось сякуць сабе і нішчаць супернікаѓ!
  Хлопчык і дзяѓчына, нібы Арханёлы самай дзікай анігіляцыі, якім няма перашкод і перашкод на шляху да новых перамог і здзяйсненняѓ.
  Па шляху іх здаюцца гарады, і жыхары выходзяць, і цэлую адбіткі босых ног несмяротных і вялікіх ваяѓнікоѓ.
  Іспанія і Партугалія разам з калоніямі былі заваяваны дастаткова хутка. І засталася толькі адна Брытанія.
  Але ѓ 1725 годзе войскі Пятра Першага высадзіліся і на ёй.
  Алег Рыбачэнка і Мірабела Магнітная, як заѓсёды, наперадзе ѓсіх. Юныя ваяѓнікі несмяротныя і пераскокваюць у часе.
  Вядуць агонь з кулямётаѓ, і шпурляюць босымі пальцамі ног забойныя гранаты.
  Разрываюць ангельцаѓ, і іншых ваяроѓ.
  Алег раве, страляючы і выкошваючы:
  - Мы воіны касмічнага братэрства!
  Дзяѓчына Мірабела кінула босымі пальчыкамі ножак гранату, і правішчала:
  - І пераможам усіх без сумневу!
  Пасля чаго дзяѓчынка босай пяткай так урэзала герцагу Бекінгема што зламала яму шыю!
  Захапілі Лондан і канчаткова завяршылі заваёву свету.
  Так узнікла, адзіная імперыя. Пётр Першы памёр у 1735 годзе, і на трон узышоѓ яго ѓнук Пётр Другі. Яшчэ юны, але разумны і цвёрды кіраѓнік. Расіі ѓзмацняла цэнтралізацыю, будаваліся заводы і дарогі. З'явіліся аэрапланы, і ѓсё больш актыѓна працягваліся чыгункі.
  Пётр Другі кіраваѓ даволі доѓга і стабільна. У 1790 годзе яму ѓспадкаваѓ Пётр Трэці. Краіна была квітнеючай, і ѓсё ж мірнай. Вось ужо пайшлі размовы аб касмічнай экспансіі.
  І ѓ 1817 годзе адбыѓся першы палёт чалавека ѓ космас. У 1820 годзе царом стаѓ Аляксандр Другі. Новы цар хацеѓ больш бурнага развіцця космасу і засваенні прасторы.
  У 1825 адбыѓся першы палёт на Месяц. А ѓ 1845 годзе рускія караблі зляталі на Марс. А ѓ 1847 годзе на Венеру. У 1850 годзе на Меркурый, а ѓ наступным на спадарожнікі Юпітэра. На самую далёкую планету Плютон расейскія касманаѓты ѓступілі ѓ 1860 годзе.
  Так ішло засваенне сонечнай сістэмы. А ѓ 1917 г. адбыѓся першы палёт за межы сонечнай сістэмы. Некалькі вялікіх зоркалётаѓ адправіліся да Альфа-Цэнтаѓра.
  А ѓ 1921 году і да Сірыуса... Тамака дарэчы выявілі некалькі адносна нармальных планет. Праз сорак гадоѓ, з'явіліся і першыя караблі, якія лётаюць са звышсветлавой хуткасцю.
  А ѓ 2017 годзе ѓпершыню расейскі касманаѓт даляцеѓ да краю галактыкі.
  Гэта было ѓвогуле выдатна.
  У 2030 году была вынайдзена машына часу... І чалавецтва перайшло на іншую, больш высокую прыступку развіцця. Няхай нават на троне, усё яшчэ сядзяць Рурыкавічы, і кіруе чалавечай імперыяй абсалютная манархія.
  Зрэшты, і апазіцыя існуе, якая спрачаецца - ці патрэбна сусветнай Расіі - рэспубліка. Але яна паводзіць сябе ціха. Народ і так задавальняе існуючае становішча, бо жыць стала вельмі добра, і з кожным годам усё лепей.
  
  БЛОНДЫНКА РАТАЕ ІМПЕРЫЮ ІВАНА ГРОЗНАГА
  Мірабела Магнітная зноѓ выконвае місію. На гэты раз яна дапамагае сур'ёзнаму Івану Грознаму.
  У дадзеным выпадку яна абараняе Полацак ад орд Стэфана Баторыя.
  Вечны хлопчык Алег Рыбачэнка застаѓся ѓ Полацку. Атака была адлюстравана, але становішча заставалася трывожным. Але тут з'явілася Мірабела Магнітная і, яшчэ чатыры дзяѓчынкі. Яны ѓзніклі, нібы з дзіркі ѓ прасторы. Усе пяць дзяѓчын былі басанож і ѓ бікіні Так з'явілася чароѓная шасцёрка.
  Хлопчык, які пражыѓ дастаткова доѓга і ѓсё яшчэ студэнтка Мірабела Магнітная, якая ѓжо паспеѓ пабываць у часы Напалеона Трэцяга, свіснулі:
  - Зноѓ мы трапілі! Гэта выдатна!
  Алег Рыбачэнка рашуча заявіѓ:
  - І адназначна памяняем ход гісторыі!
  Наташа, Маруся, Аѓгусціна, Святлана страсянулі мячамі. Дзяѓчынкі былі настроены вельмі рашуча.
  Наташа прапанавала:
  - Нас зараз шасцёра... Давайце ѓдарым па польскім лагеры!
  Алег Рыбачэнка ахвотна падтрымаѓ гэтую ідэю:
  - А што? Давайце лупанем! Усе мы разам вялікая сіла!
  Мірабела Магнітная з гэтым вельмі ахвотна пагадзілася:
  - Мы сіла проста каласальная!
  І яе голая пятка раздушыла таракана.
  І ваяѓніцы ляпнулі босымі ножкамі, адна аб адной у знак пацверджання.
  Уначы са сцяны горада Пскоѓ спусцілася шасцёра загартаваных байцоѓ. Яны на дыбачках падбіраліся да польскага лагера. Тут фармальна войска Польшчы, а фактычна найміты са ѓсёй Еѓропы. Асабліва шмат немцаѓ. Буйное войска.
  Але ж і шасцёрка байцоѓ крутая. І дзяѓчаты з хлопчыкам узялі і знялі вартавых, кінуѓшы вострыя іголкі пальцамі босых ножак. Упалі прабітыя вартавыя. Ваяѓніцы размахаліся мячамі, і прыступілі да рубкі. Яны быццам зграя змей, атакавалі лагер.
  Для сярэдніх вякоѓ як незвычайна - калі атакуюць дзяѓчаты ѓ бікіні. І яны, разячы суперніка, літаральна сеюць цэлыя палі смерці.
  Алег Рыбачэнка махаѓ мячамі, і сек. Размахваючы хлопчык рассек спрытнага палкоѓніка.
  І прамурлыкаѓ:
  - За Русь святую будзем біцца!
  Мірабела Магнітная рассекла багатага пана напалову, і голай пяткай зламаѓшы нос нямецкаму графу, прачырыкала:
  - Нас смерць на полі лаянцы не страшыць!
  Наташа, секчы палякаѓ, немцаѓ і іншых наймітаѓ, правішчала:
  - Расійскі воін смерці не баіцца!
  Круша польскае войска, і наймітаѓ, Маруся, гэтая дзяѓчына-тэрмінатар вякнула:
  - Пад зорным небам, смерць нас не возьме!
  Аѓгусціна, гэта дзяѓчына прапелер. Лепшае ѓвасабленне савецкага спецпрызна, і нават нейкі мутант, рубячы ляхаѓ - прачырыкала:
  - За Русь сваю святую буду біцца!
  Святлана, круцячы мячамі, і рассякаючы немцаѓ, шведаѓ і ляхаѓ, дзюбануѓшы круглай пяткай, прачырыкала:
  - Я зараджаю магутны кулямёт!
  Наташа, рассякаючы і ляхаѓ, і немцаѓ, і ѓсіх наймітаѓ з Еѓропы, і нават турак цвыркнула:
  - Разі ворагаѓ - не ведаючы ценю страху!
  Агнязарная Аѓгусціна, яе медна-чырвоныя валасы луналі на ветры як сцяг Аѓроры, прашамацела:
  - Міры сусвету глядзяць на цябе!
  Маруся, гэта бландынка з залацістымі валасамі, як прачырыкае, падскокваючы на голых ножках:
  - Няхай у крыві гарыць твая кашуля!
  Мірабела таксама кіне босымі пальчыкамі ножак востры дыск, зразаючы галоѓ наймітам і раѓне:
  - За Івана Грознага!
  Святлана з вялікім наскокам, дзюбанула босай пяткай у жывот ляху. Потым кінула голымі пальцамі ногі некалькі дыскаѓ, зразаѓшы пару дзясяткаѓ, прараѓ:
  - Памры Айчына душой сваёй кахаючы!
  І дзяѓчаты засмяяліся. Якія яны прыгожыя і сэксуальныя чартоѓкі. І буйныя, і накачаныя з рэльефнай мускулатурай. І кідаюць босымі нагамі іголкі, і тоненькія кружэлкі - забіваючы адным адразу некалькіх салдат.
  І ідуць літаральна па трупах...
  І пакідаюць крывавыя, хупавыя адбіткі босых, дзявочых ступняѓ.
  І толькі шэсць чалавек супраць некалькіх дзясяткаѓ тысяч байцоѓ. Але ѓ шэрагах ляхаѓ паніка. І яны не ведаюць, колькі на іх напала. І псіхуюць капітальна. Некаторыя з іх нават сталі страляць сябар у сябра і секчыся.
  Алег Рыбачэнка гэты вечны хлопчык кінуѓ босымі ножкамі самаробную бомбу, і зароѓ на польскай мове:
  - Немцы напалі! Нас атакуюць немцы!
  А потым зноѓ шпурнуѓ бамбіку і прароѓ, ужо на нямецкай:
  - Ляхі напалі! Нас атакуюць ляхі!
  Мірабела падхапіла на нямецкай:
  - Нас атакуюць ляхі! Ляхі рэжуць немцаѓ!
  І што пачалося: нямецкія найміты сашчапіліся з ляхамі. А ѓ разню ѓступілі яшчэ і шведы. Адбылася кровапралітная сутычка. Якую ѓзмацнялі ѓзмахі мячоѓ, і шабель галаногіх дзяѓчат, і бязвусы хлапчукі ѓ шортах.
  Алег Рыбачэнка гарлапаніѓ ва ѓсё горла:
  - Калі мы адзіныя, мы непераможныя!
  І дадаваѓ на нямецкай:
  - Сячы ляхаѓ!
  Потым на шведскім:
  - Сячы ляхаѓ і немцаѓ!
  Затым басаногі хлапчук дадаваѓ на польскай:
  - Сячы немцаѓ і шведаѓ!
  Мірабела таксама раѓла ва ѓсю глотку:
  - Сячы ляхаѓ і шведаѓ!
  І голай пяткай дзяѓчына біла ворагам у падбародкі.
  І кідалі босымі пальчыкамі ножак прыгажуні атрутныя іголкі.
  І паніка ѓзмацнялася... Узаемная звалка ѓсё нарастала. А хлапчук і Наташка сталі падыходзіць пад шумок, прасякаючы сабе каляіну з трупаѓ, да шатра караля Польшчы Стэфана Баторыя.
  Гэты кароль быѓ Семіградскім ваяводам. Гэта значыць намеснікам турэцкага султана над Венгрыяй. Паміж царства ѓ Польшчы зацягнулася. Сярод прэтэндэнтаѓ на Польскі трон быѓ і Іван Грозны. Аднак узяць пасад Івану не атрымалася. Адбілася і супрацьдзеянне краін Захаду, якія не хацелі такога рэзкага ѓзмацнення Расіі. І боязь шляхты страціць свае вольнасці. І ваганні самога Івана Грознага - ці не прывядзе далучэнне Польшчы да таго, што ѓласнае баярства падніме галаву?
  Ва ѓсякім разе, гістарычная падзея: аб'яднанне Расіі і Рэчы Паспалітай пад уладай Івана Васільевіча не адбылося. А Польскі пасад раптам захапіѓ Стэфан Баторый. Да гэтага часу Расія захапіла большую частку Лівоніі. А ѓ семдзесят сёмым годзе, ужо амаль уся Лівонія, акрамя Рыгі і Рэвеля, было пад Расеяй.
  Стэфан Баторый назапасіѓшы сілы, і атрымаѓшы грошы на вайну ад Турэцкага султана, і Ватыкана пачаѓ паход на Расіі. Выбраѓшы першай мэтай Полацак. І пад гэтым горад вырашаѓся лёс Лівонскай вайны. У рэальнай гісторыі Полацак быѓ узяты ляхамі, пасля чаго тыя захапілі ініцыятыву і сталі перамагаць. А на Расію наваліліся незлічоныя бедствы.
  Але на гэты раз у бітве цудоѓная шасцёрка. І супраць іх ляхам і іх наймітам не выстаяць!
  І разня пайшла такая кровапралітная, што не ѓ казцы сказаць, ні пяром апісаць. Хоць, напрыклад электроннай клавіятурай суцэль можна.
  Алег Рыбачэнка свіснуѓ і раѓнуѓ:
  - Ляхі сякуць немцаѓ!
  Мірабела Магнітная вякнула:
  - Немцы сякуць ляхаѓ!
  І прарваѓся разам з Наташка да табара караля. Стэфан Баторый спрабаваѓ зарыентавацца. Ён быѓ багата апрануты, і меѓ сумесь усходніх і еѓрапейскіх рыс асобы.
  Алег Рыбачэнка кінуѓ босымі пальцамі хлапечых ног востры тоненькі дыск. Той праляцеѓ па дузе, тоненька прасвісцеѓ. І ѓпіѓся Стэфану Баторыю паміж вачэй. Кароль Польшчы атрымаѓ смяротнае раненне і са стогнам заваліѓся. Ды нялёгка прыйшлося манарху. Нядоѓга доѓжылася ягонае кіраванне. Звычайны, басаногі хлапчук. Або нават не зусім звычайны яго заваліѓ.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ з захапленнем:
  - Я шкет-знішчальнік, матор мой гарыць! Неба мая мясціна! І лях-агрэсар няхай будзе біты, я смерці круты ѓладар!
  Мірабела шпурнула босымі пальчыкамі ножак гранату, парвала масу наймітаѓ і піскнула:
  - А я дзяѓчына-багатыр!
  Алег Рыбачэнка зрабіѓ рэверанс і як пракрычыць на польскай мове:
  - Немцы забілі караля!
  А затым як прараве яшчэ раз:
  - Шведы з немцам заадно!
  Мірабела як праарэ ва ѓсю глотку:
  - Адпомсцім за караля!
  І пайшла пасля гэтага сапраѓдная звалка паміж ляхамі і наймітамі. Яны секліся на поѓную шпульку. І актыѓна секлі адзін аднаго, і абсыпалі кулямі. І маса трупаѓ сыпалася, і раздзіралася на часткі. І гінулі воіны тысячамі.
  А тут яшчэ і дзяѓчаты і два хлопчыкі як пастараліся. Гэта быѓ сапраѓдны вэрхал. І такая вось татальная рубка. І секлі фрыцаѓ, і ляхаѓ, і шведаѓ і нават турак. І мясасечка пайшла найвышэйшага класа.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Недаступныя шведам золата. Хоць розуму ѓ іх палата! Я ворагаѓ Расіі парублю! І каго з мячамі таго прыб'ю!
  А дзяѓчаты разышліся. І даваць кідаць босымі пальцамі паражальныя прадметы. Гэта ж прыгажуні і птушкі самага высокага палёту.
  Алег Рыбачэнка ѓзяѓ і з натхненнем праспяваѓ:
  - Не знаёмыя мне хваляванні! У мяне ѓ грудзях захоѓванне! Я ваяѓнік проста вышэйшы клас!
  Мірабела правёѓшы рукамі васьмёрку, дадала:
  - Ворагу пяткай у вока!
  Наташка з натхненнем праспявала:
  - І баец фірмы "Адыдас"!
  Маруся падскочыла і раѓнула:
  - Конь Пегас!
  І ваяѓніцы як падскочаць, і як раѓнуць. І галасы ѓ іх гулкія, нібы ѓ вараных коней!
  Вогнезарная Аѓгустына прашыпела:
  - Мы ваяѓніцы....- Дзяѓчына кінула босымі пальцамі адразу тузін дыскаѓ, і ѓразіѓшы некалькі дзясяткаѓ ляхаѓ і немцаѓ. - Самога крутога кшталту! І як Іван Крушыла!
  Святлана, гэтая бландынка-тэрмінатар пацвердзіла:
  - І я б усіх задушыла!
  Пасля чаго зноѓ кінула босымі хупавымі пальцамі ног, вострыя, атручаныя іголкі.
  І зноѓ заваліся супернікі - немцы і ляхі.
  Мірабела падкінула голай пяткай самаробны выбухны пакет раскідаѓшы супернікаѓ і піскнула:
  - За Русь вялікую!
  Наташка выскаліліся, выпусціла босымі нагамі некалькі смяротных прэзентаѓ, і выдала:
  - Мы будзем біцца на Зямлі! На небе і ѓ апраметнай цемры!
  Алег Рыбачэнка, секчы мячамі ѓ абедзвюх рук і, кідаючы хлапечымі нагамі дыскі, праспяваѓ:
  - Машына смерці звар'яцела...
  Маруся, сякучы ѓсіх запар, і кідаючы хупавымі пальчыкамі босых дзявочых ножак дыскі, працягнула:
  - Яна ляціць метэарыт!
  Агнязарная Аѓгусціна, прашыпела, кідаючы дыскі, якія свяціліся, і зашыпела:
  - І кіруе мірам сам Сатана!
  Белабрысая Святлана з захапленнем працягнула спевы:
  - І будзем святкаваць поспех!
  Наташа ѓзяла і прачырыкала з захапленнем:
  - Вайна сёння....
  Маруся з апломбам дадаѓ, пускаючы босымі пальцамі ног іголкі і дыскі:
  - А заѓтра будзе мір!
  Агнязарная Аѓгустына са лютай лютасцю адказала, шыпячы нібы змяя. І яе босыя ножкі кідалі, такія вострыя іголкі, што прабівала ѓсіх да горла:
  - І Люцыпар павер кумір!
  Святлана працягнула з дзікім, апантаным націскам:
  - Мы будзем біцца на зямлі на небе і апраметнай цемры!
  Мірабела секчы непрыяцеля, і боднуѓшы праціѓніка галавой, узяла і прабуркавала:
  - На славу Радзіме і мне!
  Наташа, кідаючы дыскі з дапамогай босых, хупавых дзявочых пальчыкаѓ і спявала:
  - Мы будзем біцца да канца, прымусім ва ѓнісон стукаць сэрцы!
  Маруся хіхікнула і прачырыкала, секчы ляхаѓ, і шпурляючы босымі ножкамі каменьчыкі.
  - А потым самагонкі для разгону!
  Агнязарная Аѓгусціна пасылаючы смяротныя іголкі, і тое, што паражае і разбівае, засіпела:
  - А потым вінца - да канца!
  Бландынка-тэрмінатар зноѓ паслала босымі пальцамі атрутныя іголкі, і прачырыкала:
  - Ці піва шчодрага разліву!
  Пасля чаго ваяѓніца-прыгажуня засмяялася, і ад яе смеху ѓ наймітаѓ Стэфана Баторыя лопаліся барабанныя перапонкі.
  Алег Рыбачэнка дасціпна заѓважыѓ:
  - Без вайны няма міру, без кахання няма балю!
  Наташа, кідаючы босымі пальцамі хупавых, дзявочых ног бумерангі з вострымі гранямі, прачырыкала:
  - Жаночая прывабнасць любіць юнацкасць, мужчынская фінансы!
  Маруся, зіхацячы асляпляльнай усмешкай, і кідаючы ножкамі прэзенты смерці - выдала:
  - Жанчыны добрыя ѓ маладосці, мужчыны з грашыма!
  Вогнезарная Аѓгусціна з актыѓнасцю мегеры, вывяргала босымі ножкамі патокі смерці, прашыпела:
  - Жанчына - гэта кветка, мужчына труцень ідучы на мёд!
  Жамчужная бландынка Святлана, прачырыкала, падкідваючы голымі пяткамі ляза, скалячы зубкі:
  - Добра быць жанчынай, блага быць бабай!
  Алег Рыбачэнка рубячы ляхаѓ і наймітаѓ, і размахваючы мячамі як лопасцямі верталёта, рыкнуѓ:
  - Мужчыну паѓстала быць з жонкай, але не быць бабай!
  Наташка запусціла босымі пальчыкамі, стрыгучыя бумерангі, і раскідваючы сінія валасы, гаркнула:
  - Мужчына заѓсёды сабака, але сабачага жыцця яго даводзяць часцей за ѓсё сукі!
  Зоя, трасучы валасамі колеру сусальнага золата, прачырыкала ва ѓнісон, скалячы зубкі, і кідаючы босымі пятачкамі тое, што забівае, ці яшчэ горш разбівае на часткі:
  -Лепш, калі мужчына сабака, чым сука!
  Мірабела, правяла мячамі прыём - трайны цмок, і босымі пальчыкамі ножак кінуѓшы кінжал, буркнула:
  - За Айчыну ѓсяго свету прыгажэй!
  Аѓгусціна, чые медна-чырвоныя валасы луналі, нібы пралетарскі сцяг, а босыя, дакладныя ножкі вывяргалі патокі смерці і анігіляцыі, вякнула:
  - Мужчына калі хоча мець жаночае цела, павінен пачынаць мужчынскую справу!
  Святлана, запусціѓшы босымі ножкамі, бумеранг у выглядзе пяціканцовай свастыкі, прачырыкала:
  - Для мужчыны добра мець цела жанчыны - толькі не літаральна!
  Хлопчык на выгляд гадоѓ трынаццаці Алег Рыбачэнка стаѓ спяваць, складаючы літаральна на хаду:
  Нарадзіѓся я ѓ час залатое,
  Прагрэс - вялікае дваццаць першае стагоддзе...
  І цела ѓ хлапчука маладое,
  Ён самы моцны ѓ свеце чалавек!
  Я хлопчык быѓ у шчаслівым, шчодрым свеце,
  Здавалася, зараз горы мог згарнуць...
  Не я адкрыѓ: што двойчы два чатыры -
  Каб да поспеху азараѓся шлях!
  Але перанёсся ѓ бурны век дваццаты,
  У якім віхура - святая вайна...
  Разбураны з мармуру палаты -
  І кіруе баль магутны Сатана!
  У Расіі гэта племя волатаѓ,
  Мы можам рой планет перавярнуць...
  Калі народ і партыя адзіныя -
  І да камунізму азараюць шлях!
  Вось на вайне хлапчук апынуѓся,
  І для яго стаѓ Сталін ідэал...
  Ваяѓнік юны басанож застаѓся,
  Калі фашыст на край роднай напаѓ!
  Гарыць зямля, і паміраюць хвоі,
  Планета ѓсё ѓ апантаным агні...
  Хлапчук па гурбе ідзе босы,
  Да сваёй вялікай, доблеснай мары!
  Што рабіць, ён і сам, нажаль, не ведае,
  Круціцца на марозе люты снег...
  Ну чамусьці перамагае Каін,
  Падонкам застаецца ѓвесь поспех!
  Дачакацца можна - ведаю, будзе справа,
  І паляцім імкліва на Марс...
  Мая дзяѓчынка моцна схуднела,
  Але паказала ѓ бітве проста клас!
  Яна босая па снягах бегла,
  Мароз ёй пяткі шалёна кусаѓ...
  Адольфа зрынем ліха з пастамента,
  І нанясем імклівы ѓдар!
  Мы ад Масквы адкінулі фашыстаѓ,
  Увайшлі стралой у зрынуты Берлін...
  І стала на планеце вельмі чыста,
  Вось крылы распасцірае херувім!
  Увойдзем у Берлін мы гэта цвёрда ведаем,
  Хоць фашыст каварны і жорсткі...
  І будзем сьвята ѓ прамяністым траѓні,
  Няхай не сыдзе веліч у пясок!
  Мы адродзім прасторы светабудовы,
  І будзе на планеце прамяністы рай...
  У славу бясконцага стварэння,
  Хлапчук ты змагайся і мацуйся!
  Мірабела Магнітная з вялікім энтузіязмам дадала, скалячы жамчужныя зубкі:
  - Дзяѓчынка ты змагайся і мацуйся!
  І Алег Рыбачэнка змагаѓся з шалёнай лютасцю, якая спалучалася з выдасканаленай ашчаднасцю. Прыгожы, вельмі мускулісты хлопчык вельмі спрытна кідаѓ босымі пальцамі вострыя дыскі, зразаючы галовы польскім і нямецкім салдатам.
  А дзяѓчыны яшчэ больш спрытна напіралі, і выкарыстоѓвалі свае босыя, хупавыя ножкі для кідання іголак і які нясе смерць. Ваяѓніцы мечамі ѓсіх рэзалі і рабілі татальны парашок з крыві і косткі. І секлі, секлі, запускалі вострыя іголкі, і мноства дыскаѓ і бумерангаѓ.
  Ляхі неслі каласальныя страты і захлыналіся крывёй. І яшчэ як захлыналіся. Нібы фантаны і вадаспады пунсовай вадкасці ліліся. І выплюхваліся, згаралі, гублялі канечнасці. Усё гэта адбывалася ѓ апантаным, ураганным тэмпе.
  Больш чым шасцідзесяцітысячнае войска гінула і знішчалася.
  Алег Рыбачэнка, кідаючы босымі пальцамі дзіцячых ног смяротныя дыскі, прабуркаваѓ:
  - Войскі гатовыя - спадарыня! Мы будзем усіх знішчаць!
  Наташка, дасціпна і скалячы зубкі, выдала:
  - Мы будзем усіх знішчаць!
  Мірабела правёѓшы прыём млын, прабурчэла:
  - І супостата дзівіць!
  І ваяѓніцы пайшлі ѓсіх рэзаць, і рэзаць нібы наразным ножыкам. І гэтыя прапелеры загадай знішчэнне. І нават падпявалі:
  - Але, калі шчыра казаць! Усіх знішчаем пагалоѓна!
  Ваяѓніцы ѓсіх літаральна спальвалі сваіх канкурэнтаѓ - проста нішчачы і робячы татальныя труны. І ведучы фігуральнае і бесперапыннае знішчэнне.
  Мірабела разразаючы суперніка, нібы лустачкамі сыр, і ссякаючы галовы прапішчала:
  - За Расію і новага прэзідэнта краіны!
  Зоя з залатымі валасамі дзяѓчынкі, і вяла таталітарны разгром. І пагульваючы біцэпсамі, вымавіла:
  - Якім бы не быѓ бы ваяр! То перамагаць заѓсёды варты!
  І зноѓ ваяѓніцы кідалі босымі ножкамі, ляза, якія дзівілі супернікаѓ. І стваралі патокі крыві.
  Дзяѓчаты шлёпалі босымі ножкамі, па пунсовых лужынах, і падымалі кучы пунсовых, смяротных пырсак.
  Агнезарная Анжаліка дасціпна заѓважыла, паслаѓшы некалькі смяротных, і забойных лёзаѓ, што пырскалі фонтамі, шалёнай, апантанай энергіі. І ѓзнімаліся цэлыя хмары бясконца жорсткіх і лютых дэманаѓ.
  Дзяѓчына дасціпна вымавіла:
  - Будзем смяяцца і будзем, сябруем! І будзем усіх біць!
  Святлана перакруцілася ѓ сальта, і зноѓ ударыла голымі пяткамі ѓ грудзі аднаго з ляхаѓ, што той перавярнуѓся, і адкінуѓшы капыты, зламаѓ шыі некалькім дзясяткам людзей.
  Святлана ѓсклікнула з захапленнем:
  - Вось гэта смертаносная мегера! Вось гэта і ёсць удар!
  Мірабела секчы наймітаѓ і іншую паскуддзе, рассякаючы іх мячамі, і голай пятак скрышыѓшы чарговую сківіцу венгерскага князя, прачырыкала:
  - Мой удар самы смяротны ѓ сусвеце!
  Наташа хіхікнула, і выпусціѓшы агнязарнымі зубкамі кучу сонечных зайчыкаѓ, выдала:
  - Каханнем перамагаюць і забіваюць!
  І дзяѓчынкі ѓсе чатыры засмяяліся, але іх смех глушыѓ і забіваѓ супернікаѓ.
  У гэты момант з брамы Полацка выйшлі рускія дружыннікі і апалчэнцы. Яны з усяго размаху накіраваліся на суперніка. І актыѓна круцілі мячы.
  Да гэтага часу, большая частка ляхаѓ і наймітаѓ, была перабіта. І парадзелыя шэрагі супернікаѓ, на якіх абрынуліся хвалі расійскіх атрадаѓ. Удар рускіх войскаѓ быѓ асцярожны. З мушкетаѓ стральцы загадай агонь, але пазбягаючы пакуль збліжэння. І нішчылі супостатаѓ.
  А дзяѓчаты ѓсё яшчэ кідалі босымі ножкамі ляза і бумерангі, і скалілі свае беласнежныя зубкі. Пускалі нават люстраныя выявы, і сляпілі супернікам вочы.
  Ляхі гублялі арыентацыю і іх дабівалі ѓдарам востра вывастраных мячоѓ. І не было ім не шанцаѓ, ні літасці. Ішло тое, што зьяѓляецца сьмяротным і бязьлітасным. І тое, чаго не спыніць чалавечымі намаганнямі.
  І расстрэлы з боку стральцоѓ, і апалчэнцаѓ і бязлітасная рубка, з боку дзяѓчынак-тэрмінатараѓ, што руйнуюць і перамолваюць.
  Добра ваяѓніцы сябе паводзяць, і сякуць жорстка. І выбіраюць для знішчэння мэт начальнікаѓ. Адсякаюць ім галовы, кідаючы дыскі. Або выбіваюць вочы - вострымі іголкамі. Так што дзяѓчынкі паводзяць сабе дзёрзка і крута. Перамолваюць без усялякіх цырымоній.
  Мірабела рассякаючы мноства наймітаѓ, і іншай мразі, і пад яе мячамі галовы нібы кавуны, разляталіся з пунсовымі пырскамі ва ѓсе бакі.
  Дзяѓчына зараѓла:
  - Мой самы высокі ѓ светабудове клас!
  Наташа кінула босай ножкай гранату з падкруткай, і як прачырыкае з энергіяй:
  - Мы веліч космасу! Усіх смецем!
  Зоя, трасучы сваімі залатымі валасамі, паслала босымі пальцамі кружочак з заменчанымі канцамі.
  І выдала з лютасцю, ківаючы:
  - Я тое, што праносіць і выносіць!
  Агнезарная Анжаліка паслала чарговы прэзент смерці, і дасціпна заѓважыла:
  - Вынесці можа любы дурань, прынесці карысць не кожны разумнік!
  Дасціпная і зіготкая жамчужнымі валасамі Святлана, вывела афарызм:
  -Забіць, здольны, і ідыёт, уваскрашэнне непадуладна і генію!
  Алег Рыбачэнка таксама выдаѓ вельмі арыгінальна:
  - Перамагаючы ворага - яго забіваеш, перамагаючы сябе - дорыш лепшае жыццё!
  Мірабела дадала, круша ворагаѓ са смакам:
  - Лепш падарыць адно жыццё годнаму чалавеку, чым забіць тысячу мярзотнікаѓ - узрасціць кветку прадуктыѓней, чым растаптаць тысячу казурак!
  Наташа, рубячы ляхаѓ і венграѓ, адзначыла:
  - Не той дужы хто забівае, а той усемагутны хто ѓваскрашае!
  Рудая Анжаліка, рассякаючы воінаѓ Рэчы Паспалітай, вякнула:
  - Хто занадта задзірае нос перад боем, застаецца з носам пры дзяльбе трафеяѓ!
  Зоя рассякаючы супернікаѓ, шпурнуѓшы босымі пальцамі ножак забойчую гранату буркнула:
  - Калі чалавек перастаѓ быць малпай - калі стаѓ пераймаць не прыроду, а анёльскую пароду!
  Святлана, рассякаючы ворагаѓ, і з пунсовага соску выпусціѓшы маланку, узяла і дасціпна выдала:
  - Ці быѓ чалавек малпай пытанне спрэчнае, але ѓ жаданні панаваць ён тыповая жывёла, ды яшчэ схільная да спячкі!
  Мірабела Магнітная, секчы з лютасцю праціѓнікаѓ, і дабіваючы апошніх супостатаѓ, дадала:
  - Палітык - гэта лісіца з амбіцыямі льва, свінскімі метадамі, асьліным упартасць, і па-малпе схільная да плагіяту!
  І потым кінуѓшы голай ружовай падэшвай гранату, дадала:
  - Хочаш стаць проста разумным - вер падручнікам, хочаш стаць па-сапраѓднаму мудрым - не вер палітыканам!
  Войска Стэфана Баторыя было дабіта. Рускае войска зноѓ пайшло на Варшаву. І адбыліся выбары сейма, дзе новым царом Рэчы Паспалітай стаѓ Іван Грозны.
  Адбылося яднанне народаѓ славянскага свету. І Лівонія таксама ѓвайшла ѓ склад Расіі. Потым была перамога над Швецыяй і заваёвай Выбарга.
  А потым ваявода Скапін-Шуйскі дайшоѓ і Стакгольму. І Швецыя была заваяваная.
  Расея стала вялікай імперыяй звярнуѓшы свой погляд на ѓсход. І там здарылася нямала заваёѓ, плюс будаѓніцтва гарадоѓ. Затым рускія войскі пакарылі і Крымскае ханства, разам з крэпасцю Азоѓ. І гэта выдатныя дасягненні.
  Іван Грозны пражыѓ да 1599 года, і яго царства аказалася вельмі працяглым і галоѓнае слаѓным. Спадкаваѓ трон сын Іван Пяты, і дынастыя Рурыкавічаѓ захавалася на троне. Заваёвы і паходы працягваліся.
  Але гэта ѓжо іншыя гісторыі. Няѓжо што царская Расея атрымала поспех больш, і палякі, украінцы, беларусы і рускія былі разам і ѓпэѓнена перамагалі ворагаѓ. Так паступова пакараючы ѓвесь свет, і пашыраючыся ад царства да царства!
  А Іван Грозны так і застаѓся ѓ памяці народа як найвялікшы з рускіх цароѓ! І ѓвайшоѓ у гісторыю найбуйнейшым заваёѓнікам, які ѓ некалькі разоѓ павялічыѓ тэрыторыю Расійскай імперыі!
  
  ДЗЯђЧЫНА ДАПАМАГАЕ НАПАЛЕОНУ ТРЭЦЯМУ
  Дзяѓчына Мірабела Магнітная патрапіла ѓ свет Франка-Прускай вайны, паміж Бісмаркам і Напалеонам Трэцім. У рэальнай гісторыі Германія перамагла і завяршыла сваё аб'яднанне. А затым гэта прывяло да першай сусветнай вайны і краху Расійскай імперыі і дынастыі Раманавых.
  Вядома ж для Расіі было б лепш, калі б Германія не аб'ядналася б, і не змагла б перамагчы Напалеона Трэцяга.
  Мірабела Магнітная, шлёпаючы босымі ножкамі па траве бегла цяпер да французаѓ.
  Варта папярэдзіць, што пад Седанам прусакі прыгатавалі Напалеону Трэцяму пастку і захапілі пануючыя вышыні.
  Што можна сказаць аб Напалеоне Трэцім? Пляменнік Напалеона Вялікага спрабаваѓ пераймаць свайму дзядзьку. І хацеѓ стварыць магутную імперыю, і можа заваяваць Еѓропу.
  Спачатку яму спадарожнічаѓ поспех. Удалося выйграць Крымскую вайну з Расіяй. Праѓда коштам вялікіх страт і сама Францыя не атрымала тэрытарыяльных набыткаѓ ад гэтага. Потым войны ѓ Індакітаі.
  Перамога на Аѓстрыяй, і далучэнне пара абласцей у Італіі.
  Далей не так паспяхова. Бельгію захапіць не ѓдалося. Мексіку таксама.
  Шанец дапамагчы Аѓстрыі ѓ вайне з Прусіяй аказаѓся ѓпушчаны.
  А вось зараз вайна з магутнай Нямеччынай.
  У рэальнай гісторыі - поѓны разгром Францыі і паланенне Напалеона Трэцяга.
  Але вось у Мірабелы - басаногай дзяѓчыны ѓ бікіні ёсць шанец прадухіліць катастрофу. І не даць атрымаць ля заходніх межаѓ Расіі Германію і развіцца магутнаму ворагу.
  Мірабела бяжыць сабе па сцяжынцы ѓ лесе, і напявае:
  - Калі, калі доѓга, доѓга...
  Калі, калі па дарожцы...
  Тупаць скакаць і бегчы!
  Але мусіць, то мусіць...
  Але, мусіць, можна, можна!
  Тое цалкам, цалкам магчыма!
  Можна ѓ Афрыку патрапіць!
  У Афрыцы ракі вось такой шырыні,
  А Афрыцы горы вось такой вышыні!
  Ах, кракадзілы, бегемоты!
  Ах, малпы, кашалоты!
  Ах, ах і зялёны папугай!
  Ах, ах і зялёны папугай!
  Вось на гэта дзіцячай песенькай падскоквае да лагера Напалеона Трэцяга.
  Французы даволі шматлікія і лагер вялікі. Хоць дысцыпліна не параѓнаць з прусакамі. І, мабыць, гарматы састарэлыя, і мундзіры занадта яркія. Ды і ѓ цэлым войска горш часоѓ Напалеона.
  Праѓда французы нядрэнна б'юцца штыкамі. Дадзеную зброю як раз у Францыі і вынайшлі.
  Так што біцца можна амаль на роѓных. І бой трэба будзе вельмі суровы.
  Дзяѓчыну ѓ бікіні не сталі спыняць. Хаця салдаты яе і пажыралі вачыма.
  Мірабела гэта рэдкая прыгажосць і вельмі нават спартовая грацыя. Яна бяжыць сабе мільгаючы голымі, круглымі, ружовымі пяткамі.
  І вось яна падбягае да галоѓнага шатра, дзе знаходзіцца імператар Францыі - Напалеон Трэці. Яго ѓлада вялікая. Хаця фармальна і існуе парламент і сенат. Але фактычна Напалеон Трэці амаль не абмежаваны.
  І вось зараз ён поѓны жадання разбіць немцаѓ, і частку паѓднёвай Германіі ѓключыць у свой склад.
  Канешне, да Напалеона Першага яму далёка. Той ужо памёр у гады Напалеона Трэцяга, а ѓ сорак гадоѓ падпарадкаваѓ сабе ѓсю Еѓропу.
  Але Напалеон Трэці ѓсё яшчэ верыць у сваю славу. Тым больш Францыя ѓжо пракралася ѓ Афрыку, і ѓ яе велізарная ганарыстасць.
  Дзяѓчыну спынілі каля ѓваходу ѓ шацёр гвардзейцы і спыталі:
  - У вас якая справа да імператара?
  Мірабела сумленна гледзячы сапфіравымі вочкамі, адказала:
  - Асабістая справа!
  І яе без пытанняѓ прапусцілі. Зразумела, у такой прыгажуні ёсць да імператара толькі асабістая справа.
  Мірабела шлёпаючы босымі, хупавымі ножкамі па дыванах рухалася па шатры які нагадвае памерамі цырк-шапіто. Яе некалькі разоѓ прапускаѓ каравул.
  Нарэшце Мірабела ѓвайшла ѓ кабінет імператара. Напалеон Трэці адразу ж усклікнуѓ:
  - Якая прыгажосць!
  Дзяѓчына пакланілася манарху. Напалеон Трэці быѓ немалады, невысокі ростам, і не надта бачны. Лысаваты, і не падобны на вялікага кіраѓніка.
  Мірабела была яго значна вышэй і яе знешнасць такая яркая.
  Напалеон глядзеѓ на яе прагным позіркам, пабулькаѓ:
  - У вас такая прыгажосць... Проста цуд!
  Мірабела хіхікнула і адказала:
  - Усе мяне лічаць прыгажуняй. Толькі для некаторых мужчын, я занадта ѓжо буйная!
  Напалеон кіѓнуѓ, скалячы ѓстаѓную сківіцу:
  - Я люблю вялікіх жанчын! Вы мне даспадобы!
  Мірабела тупнула босай, загарэлай, мускулістай ножкай і адзначыла, адразу узяѓшы быка за рогі:
  - Я не займацца каханнем з вамі прыйшла! А хачу паведаміць што на вашым шляху прусакі выставілі засаду, і чакаюць, калі вы ѓвойдзеце ѓ даліну!
  Напалеон, ссунуѓшы бровы, спытаѓся:
  - А ты адкуль гэта ведаеш?
  Мірабела жорстка адказала:
  - Па-першае, да дам прынята звяртацца на вы! А па-другое - ведаю!
  Напалеон памякчэѓ:
  - Я таксама меѓ смутныя прадчуванне, але мая разведка нічога не пацвердзіла. А ты адкуль ведаеш?
  Дзяѓчына лагічна заѓважыла:
  - У кожнай жанчыне Д'ябал! А Д'ябал ведае ѓсё - гэта амаль Бог, толькі з іншага боку!
  Імператар кіѓнуѓ:
  - Лагічна! Ты занадта прыгожая для шпіёнкі. Ну, добра... Я пайду іншым шляхам, мне і генералы казалі, што пад Седанам раѓніна вельмі няёмкая для нападу. Але я хачу правесці ноч з табой!
  Мірабела заѓважыла:
  - Паміж намі сорак гадоѓ розніцы!
  Сапраѓды, Напалеону ѓжо шэсцьдзесят два гады. І ён лысаваты і прыгажосцю не бліскае. Але лысіна на лбе яшчэ невялікая, а знешнасць высакародная. Плечы даволі шырокія, на грудзях шмат ордэнаѓ з каменьчыкамі.
  Прычым ордэны не толькі французскія, але і англійскія, рускія і іншыя.
  Хаця Расія нават рада вайне з французамі, якіх скавала Германія.
  Напалеон загадаѓ:
  - Віна нам!
  Дзяѓчаты прыслужніцы падбеглі і палілі ѓ сярэбраныя кубкі віна. Пасля чаго адбеглі, тупаючы абцасікамі.
  Напалеон глынуѓ і даѓ Мірабелі.
  Тая паспрабавала віна. І адчула, што яно прыемнае і моцнае.
  Выпіла палову куфля і адзначыла:
  - Добрая рэч! Але трэба спачатку разбіць прусакоѓ!
  Напалеон спытаѓся:
  - Вы францужанка?
  Мірабела сумленна адказала:
  - Не!
  Імператар пацікавіѓся:
  - А хто вы?
  Мірабела з гонарам вымавіла:
  - Я руская!
  Напалеон з усмешкай кіѓнуѓ.
  - Такая прыгожая і руская? У цябе валасы як сусальнае золата!
  Дзяѓчына пацвердзіла:
  - Мае валасы - гэта супер!
  Імператар прапанаваѓ:
  - Можа тады паспытаеце чорнай ікры?
  Мірабела згодна кіѓнула:
  - Гэта добрая ідэя!
  І дзяѓчына пацягнулася залатой лыжкай да фужэра з ікрой. Імператар з усмешкай, прапанаваѓ:
  - Станьце маёй фаварыткай! Я з вас герцагіню зраблю!
  Мірабела паціснула плячыма і адказала:
  - Вельмі прыемна... Але нешта мне падказвае, што я не паспею стаць герцагіняй! Мая місія будзе карацей!
  Напалеон уздыхнуѓ і адказаѓ:
  - Я вас кахаѓ, не ведаючы запал раней,
  Кахаѓ у сэрцах, без утрымай стамляльны...
  Я вас кахаѓ, так шчыра, так пяшчотна,
  Як дай вам Бог - каханым быць іншым!
  Мірабела кіѓнула і заѓважыла:
  - Вы можаце стаць вялікім манархам. Ведаеце, магу правесці вас немцам у тыл, і вы атрымаеце найвялікшую перамогу!
  Напалеон здзівіѓся:
  - Вы гэта зможаце?
  Мірабела прачырыкала:
  - Усё немагчымае, магчыма ведаю дакладна!
  Імператар кіѓнуѓ:
  - Вы хараство! Давайце патанцуем.
  Напалеон устаѓ. Хоць Мірабела і была басанож, але ѓсё роѓна вышэй манарха амаль на цэлую галаву.
  Яны сталі танчыць. Дзяѓчына не вельмі і ѓмела. Але Напалеон ёй дапамагаѓ.
  Мірабела прачырыкала:
  Мы ѓсе глядзім у Напалеоны,
  Людзей шалёных мільёны...
  Яны хочуць мары служыць,
  А ператварыліся проста ѓ дзічыну!
  Мірабела ѓ адказ з энтузіязмам заспявала, песню пра Напалеона Банапарта:
  Напалеон-то, Напалеон
  Ішоѓ ды на Расію ваяваць.Вось бы на Расею ішоѓ ён ваяваць, Захацеѓ ён усім святлом валодаць.
  
  Захацеѓ усім светам ён валодаць, Аляксандру, страх Цару задаць. Аляксандра, вось бо спалохаѓся, Назад яму ліст падпісаѓ.
  
  Спадары-то, усе нашы дваране, Яны перапугаліся, не ведаюць як і быць.
  Перапалохаліся, ды ѓсе разбегліся,
  Ой, ды ѓ Маскве няма, браткі, нікога!
  
  Як адзін, адзін не спалохаѓся -Вось Кутузаѓ, усім нам камандзір. Як адзін, толькі адзін не спалохаѓся -Князь Кутузаѓ - вось ён наш герой!
  Напалеон Трэці кіѓнуѓ:
  - Давай яшчэ спявай прыгажуня!
  Мірабела працягнула напяваць, цэлую паэму, падгледжаную ёю неяк у інтэрнэце:
  Я стаю ва ѓніверсаме... Там-тарам-тарам-тарарам...
  Я разглядаю паліцы, не чапляю нікога... І нейкі белы анёл, што стаіць тут не задарма, Кажа мне салодкагучна: "Ну, чаго табе? ... Чаго?"
  
  І ад гэтага гучання мне становіцца чароѓна, Што-то мямлю, але не чую лапатання свайго, Кажу, што галаданне - гэта, у прынцыпе, гаюча, Але, наогул-то, вы на паліцы хоць паставілі б чаго ...
  
  І на гэта анёл Люся (так клічуць яе ѓ народзе), Кажа даволі ціха: "Там-тарам-тарам-там-там!!!", Што, напэѓна, азначае, што нядобра так ужо, накшталт ... Што, маѓляѓ, глотку перакусіць за родны ѓніверсам!
  
  ...І зноѓ плыву ѓ нірване, прагна паветра ротам хапаю,Усё бела-сіне-чырванее, шызы дым з усіх бакоѓ.Каса з выручкай дзённаю маментальна знікае,
  
  
  
  Застаемся я і Люся, уваходзіць сам Напалеон...
  
  Імператар незадаволены: па Калужскай не пусцілі! Адступаюць па Смаленскай, дзе паспелі ѓсё пад'есці... Ззаду маршалы тоѓпяцца, сліны голадна глытаюць... Схуднелыя гвардзейцы - проста шкада на іх глядзець!
  
  Банапарт дрыжыць ікрою (гэта, між іншым, прыкмета!),Ён разглядае паліцы, і ікра дрыжыць мацней...Паварочвае да Люсі, падзывае да нас Мюрата,Схуднелы і цудоѓны, той вусы ѓздымае ѓверх...
  
  Імператар пачынае: "А ля гер, ком а ля геро! Войска вельмі галадае! Войска вельмі галадае! Будзем золатам плаціць! "Люся гэтак жа па-французску вельмі ціха і спакойна, Кажа: "Разуйце зенки! На вітрыне ѓсё стаіць!",
  
  А старая гвардыя ѓ шапках мядзведжыхГаняла па зале "Мінтай" і сыркі...У "Мінтаі" танулі добрыя надзеі,У сырках загіналіся сталёвыя штыкі...
  
  Імператар працягвае:"Войска вельмі галадае! Ах ты, чорт цябе... шэры!",Гіпнатычная сіла, што у яго тоіцца позірку, Уся накіравана на Люсю, аж дыміцца ѓсё вакол ...
  
  Імператар глядзіць грозна - Люся глядзіць на Мюрата, А Мюрат - ён хлопец бравы! Цягне ѓверх свае вусы,Імператар чырванее - Люся глядзіць на Мюрата,А Мюрат - ён хлопец бравы, цягне ѓверх свае вусы,Імператар есць вачыма - Люся глядзіць на Мюрата,А Мюрат - ён хлопец бравы, цягне ѓверх свае вусы. А старая гвардыя
  
  з болем на тварах "Мінтай" вырашыла са стрэльбаѓ сваіх.
  
  плачам - пакідаюць краму, І брыдуць яны натоѓпам па заснежанай дарозе, Праклінаючы ѓсё на свеце ... Наперадзе Бярэзіна ... Так-так ... Уі-уі ...
  
  Ізноѓ змяняецца малюнак: усё вакол зноѓ святлее, Тая ж каса, тая ж Люся , ціха-мірна, як заѓсёды. Я стаю і ѓсміхаюся, на душы маёй цяплее.
  
  ѓвага аказаць.Я прашу, каб далі кнігу скаргаѓ або прапаноѓ, Каб у ёй на дзвюх старонках падзяку напісаць. Падзяка, падзяка, падзяка і на пяць...
  Напалеон Трэці буркнуѓ:
  - Гэта хараство!
  І ѓпаѓ на крэсла імператар захроп. Мірабела азірнулася. І нядоѓга думаючы ѓзяла і наліла сабе яшчэ віна. Глынула з радасцю, і стала яго цягнуць.
  Потым грукнула імператара па шчацэ. Напалеон ачуѓся.
  Дзяѓчына вымавіла:
  - Час ваша вялікасць збіраць войскі і выйсці ѓ тыл прусакам!
  Напалеон з уздыхам заѓважыѓ:
  - Гэта было б цяжка!
  Мірабела ѓ адказ запярэчыла:
  - Мы смела ѓ бой пойдзем,
  За ѓладу парад...
  Прусакоѓ разаб'ём
  Пад песню гэтую!
  Напалеон неахвотна падпарадкаваѓся. І вось яго Мірабела вядзе пад руку, і прымушае трубіць збор. Войскі ѓжо паспелі адпачыць і самы час здзейсніць абыходны манеѓр.
  Каб крыху ѓзбадзёрыць Напалеона дзяѓчына-волаты робіць яму масаж шыі. І Банапарт-малодшы адчувае ѓ сабе прыток энергіі. І вось вялікае французскае войска выступае.
  Мірабела аддае каманды ад імя імператара. У выніку чаго войскі прыходзяць у рух, але без музыкі і барабаннага бою. Што вельмі самавіта. Войска збіраецца.
  І выступае, рухаючыся па круку, у абыход вышынь. Мірабела самі ѓзялася праводзіць французаѓ. І вельмі дабро на іх пакрыквае. Войска ѓ руху.
  Дзяѓчына выбегла наперад, і памчалася, мільгаючы голымі, круглымі пятачкамі. За ёй ішлі войскі.
  Мірабела бегла і напявала:
  - Калі крэпасць на шляху,
  Непрыяцель пабудаваѓ...
  Трэба з тылу абысці -
  Узяць яе без стрэлу!
  Вось так дзяѓчына правяла вялікае войска ѓ тыл прусакам. І французы атакавалі немцаѓ застаѓ іх знянацку. Гэта быѓ люты і адчайны напад.
  Мірабела з двума шаблямі накіравалася ѓ бой.
  Спачатку дзяѓчына-багатыр, правяла прыём млын і ссекла галовы пары прускіх салдат. Затым яе голая пятка ѓзяла і трапіла ѓ падбародак германскаму афіцэру, скрышыѓшы яму сківіцу.
  Мірабела зароѓ:
  - Мы змяце ворага адным ударам,
  Слава пацвердзім сталёвым мячом...
  Вермахт дзівілі мы не дарма
  У трэскі і прусакоѓ разаб'ем!
  І вось дзяѓчына рушыла каленам у падбародак нямецкаму палкоѓніку. І ад моцнага ѓдару, у таго зламалася шыя. Вось гэта сапраѓды быѓ уражлівы бой. І бой, што трэба.
  Мірабела правяла мячамі прыём матыль, і прачырыкала:
  - Прыгажосць, прыгажосць, я прусака як ката!
  І яе голая пятка ѓ скачку патрапіла нямецкаму генералу ѓ грудзі. Той ад моцнага ѓдару падляцеѓ, і напароѓся на прускія штыкі. Вось гэта аказалася выдатна. І пырснулі фантанчыкі крыві.
  Мірабела прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Сіла мая вялікая, мы скрушым прусака!
  Французы, застаѓ немцаѓ знянацку іх моцна разбуралі. Армія Бісмарка налічвала больш за дзвесце тысяч салдат. І гэта найбуйнейшая бітва з часоѓ "Бітвы Народаѓ". Напалеон Трэці сам у гушчу бою не кідаецца, а аддае перавагу кіраваць на адлегласці.
  Бісмарк таксама ѓ бітву не лезе. Імкнецца сабраць разам раздробленыя нямецкія часткі. Так што напруга не спадае.
  Мірабела сячэ двума мячамі. Акрамя таго таго босымі пальчыкамі ножак кідае ѓ суперніка кінжал. І вось адразу тры прусакі падаюць ад трапнага кідка.
  Мірабела праспявала:
  Мы жывем на бацькоѓскай Зямлі,
  Унукі Лады і Божыя дзеці...
  І ляціць на крылатым кані,
  Русь да вялікіх здзяйсненняѓ стагоддзяѓ!
  І вось яе дзяѓчыны мячы як рубануць па прусаках. І зноѓ голая, круглая пятка дзяѓчыны зламае сківіцу чарговаму нямецкаму генералу. Вось гэта скажам дзяѓчынка - проста супер.
  І вось яна ѓсё бліжэй і бліжэй падыходзіць да Бісмарка. Дзяѓчына настроена вельмі рашуча. І кідае з усяго размаху бамбіку з нітрагіцэрынам. Яна праляціць і як дагадзіць Бісмарку прама ѓ лоб каскі.
  І раздаѓся магутны выбух. Бісмарка разам з генераламі разарвала.
  І страціѓшы галаву, прускае войска зараз ператварылася ѓ некіравальную масу.
  І пабеглі немцы, кідаючы сцягі, гарматы і прыпасы. Пайшло з боку французаѓ жорсткае пераслед. І гналі гэтых прусакоѓ да самай мяжы. Пакуль амаль усяго яны не загінулі і не заваліліся ѓ палон.
  Пасля чаго вайна перайшла ѓжо на Германскую тэрыторыю. Францыя заваявала значную частку тэрыторыі, да самай Эльбы. І ѓмацавала свой уплыѓ.
  Напалеон Трэці неѓзабаве памёр, але памёр у славе. І пасад успадкоѓваѓ Напалеон Чацвёрты.
  Расея ѓ асобе Нямеччыны не атрымала сабе моцнага ворага. Але падчас вайны з Турцыяй у 1877 году, ізноѓ Францыя рушыла на Крым. Аляксандр Другі ѓ гэтых умовах змушаны быѓ сысці з Балкан. А Францыя захапіла і Італію... Але Брытанія занепакоеная гегемоніяй Напалеонаѓ сама ѓступіла ѓ вайну.
  Баі зацягнуліся і ахапілі ѓсю Еѓропу. У вайну ѓступіла і Аѓстрыя.
  А Расія ѓжо пры Аляксандры Трэцім, зноѓ пачала вайну з Турцыяй. І паколькі ёй ніхто не перашкаджаѓ, захапіла і Стамбул, Малую Азію, і землі да Егіпта, а таксама Ірак, выйшаѓшы да Індыйскага акіяна.
  Затым Аляксандр Трэці пакарыѓ і Іран. Увайшоѓшы ѓ гісторыю ѓжо не як міратворац, а як заваёѓнік. Расія адужэла. Францыя і Брытанія працягвалі вайну. Напалеон чацвёрты прапанаваѓ Расіі саюз.
  Мікалай Другі спадкаемец Аляксандру Трэцягу, які заѓчасна пайшоѓ на той свет, пагадзіѓся.
  Расія атакавала англійскія калоніі ѓ Індыі, Пакістане і Егіпце. Акрамя таго рускія сухапутныя войскі атакавалі Аѓстра-Венгрыю і Прусію.
  Еѓропа аказалася заваяваная рускімі і французскімі войскамі. Расія атрымала сабе ѓсе славянскія землі і межы прайшла па Одэры, і амаль да Вены.
  Так завяршыѓся першы раздзел свету. Потым Японія напала на Расію. Але рускія былі моцныя і гатовы. Плюс яшчэ ѓ іх магутны флот не толькі на Ціхім, але Індыйскім акіяне. Так што царская Расія Мікалая Другога іх упэѓнена перамагла.
  Японія стала рускай губерняй.
  Потым разам з Францыяй царская Расія Мікалая Другога падзяліла і Афрыку. Далей рускія захапілі і Кітай, а Францыя цалкам Тайланд і Індакітай. А потым расейцы і французы занялі і Аѓстралію.
  Усё ѓсходняе паѓшар'е аказалася падзелена паміж Расіяй і Францыяй.
  Але яшчэ заставаліся незанятыя тэрыторыі ѓ Заходнім паѓшар'і і ѓ першую чаргу ЗША, але іх заваёва гэта ѓжо іншая гісторыя. А Мірабела Магнітная малайчына - проста дзяѓчына супер!
  
  Пуцінская Расея ваюе ѓ Афганістане
  АНАТАЦЫЯ
  Тэракт 11 верасня 2011 года сарваѓся. І вось ужо пуцінская Расія ваюе ѓ Афганістане. Баі ідуць жорсткія, чара вагаѓ вагаецца. Зразумела адмысловы гераізм паказваюць прадстаѓніцы жаночага спецпрызна - выдатная падлога малоціць маджахедаѓ.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Амерыканцы на ѓсялякі выпадак выслалі са сваёй краіны падазроных асоб і тэракт 11 верасня 2001 года не адбыѓся. І вось ужо расейскае войска змагаецца з талібамі.
  Баі ідуць вельмі разлютаваныя. І бамбуюць пазіцыі маджахедаѓ.
  У небе чатыры расійскія дзяѓчыны: Наташа Сакалоѓская, Анастасія Вядзьмакова, Акуліна Арлова, Мірабела Магнітная.
  І яны актыѓна малоцяць душманаѓ.
  І націскаюць пальчыкамі босых ножак, на кнопкі джойсціка. Такія вось баявыя дзяѓчынкі. Якія могуць практычна ѓсё.
  І дзяѓбуць ненавісных душманаѓ. Ідзе вайна з Талібан. У асноѓным Расея бамбіць. Але ёсць і сухапутныя часткі, што б'юцца з ворагамі.
  А ѓ тым ліку на танку Т-95 эксперыментальнай машыне.
  І таксама б'ецца Наташка, Зоя, Аѓгустына і Святлана.
  І таксама малоцяць маджахедаѓ...
  Вайна ідзе ѓжо некалькі год. Падыходзіць да канца тэрмін прэзідэнцтва Пуціна. І ѓ адрозненні ад ранейшай гісторыі ёсць інтрыга. На самой справе хто пераможа? У эканоміцы справы ідуць усё роѓна. Вайна зацягнулася і ѓ Чачэніі і ѓ Аѓганістане. Праблем поѓна. Кошты на нафту і газ не такія высокія як у рэальнай гісторыі. Так што камуністы прэтэндуюць на большае.
  Наташа Коршунава, страляючы з танка, адзначыла:
  - Вось мы ваюем, а перспектывы не відаць!
  Зоя кіѓнула з усмешкай:
  - Гэта не наша вайна! І навошта нам у гэтых гарах кукаваць?
  Аѓгусціна ѓ адказ праспявала:
  - Пакінуць размовы!
  Наперад і ѓверх, а там...
  Бо гэта нашы горы -
  Яны дапамогуць нам!
  Яны дапамогуць нам!
  Святлана з гэтым пагадзілася:
  - Я веру, што дапамогуць!
  І Т-95 выпусціѓ чарговы важкі снарад па маджахедах. І разнёс іх капітальна, такі скрышальны ѓдар.
  І аскепкі фугасных душманаѓ пасеклі.
  Наташа стукнула голай, ружовай пяткай і праспявала:
  - За святы камунізм наступаем,
  І гранаты босыя кідаем!
  І вось дзяѓчынкі ѓ баі агрэсіѓныя...
  А маджахеды адной камсамолцы падсмажылі неяк пяткі. Злавілі і да голай падэшвы распаленым жалезам. І гэта трэба сказаць так балюча атрымалася.
  І дзяѓчына раѓла ад пакут і вішчала...
  А потым ёй босыя пальчыкі ножак зламалі душманы абцугамі. Вось гэта іхняя палітыка.
  Зоя ѓзяла і зароѓ:
  - Вайна, вайна, вайна,
  Няхай над светам люта грукоча...
  Хутчэй ідзе чыны і ордэны -
  Калі снарады рвуцца днём і ноччу!
  І голай пяткай як націсне...
  Аѓгусціна адзначыла, смеючыся:
  -Супраць дзяѓчынак ніхто не папрэ!
  Вось яны сапраѓды прымусілі палоннага душмана цалаваць свае босыя,
  Хупавыя ножкі. І той абсыпаѓ іх пацалункамі.
  Аѓгустына адчула, як язык ліжа яе голую, круглую, ружовую пятку.
  І прабуркавала:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце - ворагаѓ замачу ѓ сарціры!
  І зноѓ смяецца ва ѓсю глотку!
  Вось дзяѓчынкі ѓ Аѓганістане лютавалі.
  Вось Тамара і Вераніка прымусілі свае босыя пыльныя пяткі лізаць палонным маджахедам. А потым на іх памачыліся. І як дзяѓбуць з гранатамёта - раздзіраючы душманаѓ.
  Тамара агрэсіѓна адзначыла:
  - Мы самыя ѓ свеце крутыя!
  Вераніка пагадзілася:
  - Страмчэй не бывае!
  І дзяѓчаты хапалі мужчын босымі пальчыкамі ножак за насы і рабілі ім слівы.
  Такія яны ад прыгажуні. А ѓ адказ ім калі трапляліся ѓ палон, смажылі пятачкі.
  Вайна зразумела ідзе з пераменным поспехам.
  Расейскія войскі разбураюць маджахедаѓ. А тыя ѓ адказ вядуць мінную вайну.
  І таксама падрываюць расейскія войскі. То эшалон спусцяць, то яшчэ нешта падарвуць.
  І збіваюць верталёты, пускавымі сістэмамі. Што робяць вельмі эфэктыѓна.
  Дзяѓчынкі ѓ адказ з маджахед здзекуюцца. І шмат чаго з прымушаюць прыгажуням мовамі вылізваць.
  Сталеніда адзначыла, скалячы зубы:
  - Злы душман паѓзе па скалах,
  Даѓбані яго напалмам!
  Ты іх не шкадуй,
  Вынішчай гэты гадаѓ...
  Як блашчыц душы
  Бі як тараканаѓ!
  Вось дзяѓчынкі за справу ѓзяліся...
  Алёнка, напрыклад са сваім басаногім батальёнам у бікіні як узялася разбураць воінаѓ Алаха.
  І яна басанож заражалася, і ѓ дзяѓчын такі прэс рэльефны. А пяткі дзяѓчын круглыя і ружовыя.
  Алёнка кідае босымі пальчыкамі ножак гранату і раве:
  - У імя СССР!
  Анюта хіхікнула, скасіла маджахедаѓ і піскнула:
  - СССР даѓно няма! Ёсць Расія!
  Ала падкінула голай, круглай пяткай выбухны пакет і піскнула:
  - За Айчыну і яе палёт у славе!
  І дзяѓчынка як засмяецца. І зноѓ дасць чаргу, прычым вельмі трапна.
  Марыя, таксама страляючы, і падкідваючы забойнай сілы гранаты, прачырыкала, скалячы зубкі:
  - За найвялікшыя перамогі!
  Алімпіяда, строчачы па маджахедах, і забіваючы іх з надзвычай трапнасцю і кінуѓшы босымі пальчыкамі ножак лімонку, піскнула:
  - За вялікія дары!
  Матрона таксама разбурала душманаѓ і пішчала:
  - Слава Расіі, і будзе Геракл месія!
  Маруся, выбіваючы непрыяцеляѓ, і босай ножкай шпурнуѓшы ѓ суперніка падарунак смерці, вякнула:
  - За Русь-матухну!
  Вось такія баявыя тут дзяѓчынкі.
  І хапаюць душманаѓ босымі пальчыкамі ножак за насы. Вось так яны іх капітальна разбураюць.
  Наташа, радок з аѓтаматаѓ, піскнула:
  - За наша права!
  І як прыгажуня возьме і засмяецца.
  Вось гэта дзеѓкі - усім дзеѓкам дзеѓкі...
  Аліса і Анжаліка працуюць снайперкамі. Яны вельмі прыгожыя і баявыя дзяѓчынкі.
  І трапляюць з вінтовак вельмі трапна. З імі ніхто практычна не можа зладзіць.
  Аліса калі пальнет, то прама ѓ вока. І ѓразіць надзвычай трапна.
  Пасля чаго адзначыла:
  - Мы адважна ваюем!
  Анжаліка, гэта рослая, мускулістая, рудая баба шпурнула гранату, разарвала маджахедаѓ і піскнула:
  - За Русь святую!
  Аліса бландынка кідалі босымі пальчыкамі ножак, атрутнай іголку, прабіла камандзіра афганскіх баевікоѓ і піскнула:
  - За новыя рубяжы!
  І зноѓ збіла з вінтоѓкі андроіда.
  Анжаліка заѓважыла:
  - І бурбалка пашыраѓся пакуль не лопнуѓ!
  Аліса з гэтым пагадзілася:
  - Трэба ва ѓсім меру ведаць! Бо планета круглая!
  І дзяѓчыны засмяялася, выскаліѓшы зубкі.
  На самой справе вось яны ваююць, і невядома дзеля чаго.
  Афганская вайна - эпізод другой!
  Зрэшты, была і чачэнская вайна, з паѓторам. Спачатку паражэнне, а затым рэванш.
  А вось і за Аѓганістан Пуцін захацеѓ узяць рэванш. Заваяваць Аѓганістан - гэта перасягнуць дасягненні савецкіх правадыроѓ.
  Тыя вайну за Аѓганістан - прайгралі!
  Толькі пытанне ѓдасца? Адна надзея на баявых дзяѓчынак!
  Дзяѓчынкі разбуралі непрыяцеля з велізарным энтузіязмам...
  Зграбныя, загарэлыя, мускулістыя і босыя ножачкі дзяѓчат-ратаборцаѓ пляскалі па цёплых, летніх на красавіцкім сонейку лужынах.
  Абмытыя дажджом ваяѓніцы-камсамолкі былі цудоѓныя, нібы казачныя феі, хай і жудасна падрапаныя ѓ бітвах, на нявінных тварыках ліловыя сінічкі. Падчас бою амаль усё адзенне ѓ гламурных ваяѓніц вялікай Расіі згарэла або падарвалася, і яны беглі напаѓаголеныя, і паходні валасоѓ: у Галіны, нібы сусальнае золата, у Ангеліна, як полымя вывяргаючага вулкана Везувій, затулялі іх стройныя, перакочваюцца. .
  Ззаду засталося заваленае трупамі і дашчэнту пабітай тэхнікай, усё пакапанае бомбамі, варонкамі і глыбокімі ранамі-траншэямі пакінутымі ад уздзеяння невядомых дыскалетаѓ - поле.
  Сам Кабул нібы цела, якое стамляецца невылечнай хваробай, вывяргаѓ з сябе клубы чорнага, але пры гэтым нібы пазбаѓленага жыцця дыму. Спіралі, якія складаліся з атамаѓ згарэлай матэрыі, крыжаваліся і перасякаліся ѓ небе сатанінскім арнаментам.
  Ангеліна ваяѓніца-сібірачка адзначыла:
  - Нават прырода імкнецца падкрэсліць нашу чалавечую слабасць і бездапаможнасць перад стыхіямі!
  Галіна, распырскаѓшы моцным ударам па лужыне ваду, запярэчыла:
  - Мы людзі нададзены дарма ствараць, уласную рэальнасць. Бо розум у сутнасці мацней мускулатуры. Што такое мышцы? Проста бялковыя валокны, у якіх узаемадзейнічаюць электрамагнітныя сілы.
  Ангеліна ѓважліва паглядзела на неба. Віхуры ад дыму нібы задумалі мініятурную бітву паміж сабой. Нібы дэманы дзялілі ѓладу над светабудовай. Струменьчыкі сутыкаліся, перасякаліся, то складалі своеасаблівы арнамент, то наадварот расплываліся ѓ прасторы.
  Ангеліна неспадзявана пракалола босую нагу аб вастрыі металічнага аскепка і, спыніѓшыся, прастагнала.
  - Вось чартаѓшчына, я капітальна ѓліпла! Да чаго ж могуць быць колкія аскепкі!
  Галіна па-філасофску заѓважыла:
  - Увесь свет складаецца з іголак, толькі якія жывуць ён здаецца прылізаным, з-за абутага свядомасці! - І дадала ѓдакладніѓшы. - Нас могуць апрануць і распрануць чужыя, але "абуты" сябе толькі самі!
  Ангеліна аѓтаматычна ѓскінула вінтоѓку і прыстрэліла настырнага ѓ сваім жаданні ѓсіх мачыць, які высачыѓся ім на сустрэчу душмана. Маджахед з разбітым тварам выпусціѓ з рук вінтоѓку і са стогнам асёл. Ваяѓніца-сібірачка падкалола:
  - Ты б крутым, а стаѓ дурным! Вось да чаго даводзіць служэнне шэйхам!
  Галіна кінулася жыватом на зямлю і дала прыцэльную чаргу. Трое маджахедаѓ плаѓна абсела на свежую вясновую траѓку. Ангеліна цалкам разумна вымавіла:
  - Хацелі рускай зямлі, вось вы яе і атрымалі, хоць і пры фіксаваным ліміце!
  Галіна хітра хіхікнула:
  - Кіраѓнікі, якія жадаюць бязмежных прастор, атрымліваюць строга па ліміце, грошы на сваю магілу! Зрэшты, нажаль і падданых хаваюць не радзей!
  Ангеліна заявіла з усёй сур'ёзнасцю:
  - Смерць кепска, але жыццё пад ярмом яшчэ горш... Чым цяжэй ярмо, тым цяжэй яго скінуць. - Тут агнязарная д'ядзеліца ѓспомніла. - Але ж мы зараз спраѓляем пераможны банкет, усё атрымоѓваецца і нават непрыступная сталіца Трэцяга Халіфата - Кабул у нашых ног!
  Галіна са стомленым тонам вымавіла:
  - А што ѓ гэтым сэнсу. Трэба будзе ішачыць потым, як нам і не снілася! Думаеш зараз афганцы, усё за нас зробяць? Наіѓная ты дзяѓчынка!
  Ангеліна цалкам слушна на гэта запярэчыла:
  - Калі мы пераможам галоѓнага свайго ворага, то гэта вызваліць рэсурсы для далейшай барацьбы! Ты сама павінна гэта разумець.
  Галіна замест адказу паглядзела на пакапанае траншэямі поле, якое ляжала перад ёй. Колькі хлопцаѓ і расейскіх, і афганскіх знайшлі на ім смерць? Свет - гэта не пекла, але і, вядома ж, зусім не рай. У ім, мабыць, нават хутчэй за ѓсё - дамінуюць шырокія аб'екты апраметнай. Бо царкоѓныя артадоксы вучаць, што ратуецца нікчэмная меншасць.
  А большасць людзей з-за грахоѓнасці сваёй прыроды асуджана на мукі.
  Галіну падобны пастулат Святога Пісання заѓсёды раздражняѓ і выклікаѓ абурэнне. Вось сапраѓды, што артадоксы лічаць грахом? Нават цалкам натуральна імкненне кожнага, хто жыве да кар'еры і першынства. Але няѓжо падобнае не з'яѓляецца натуральным следства чалавечай прыроды. І непарушнага закону эвалюцыі.
  Вось, напрыклад, калі б Чырвоная Армія кіравалася вучэннем Хрыста - ударылі цябе па правай шчацэ, падстаѓ левую, чым бы гэта скончылася для ѓсёй савецкай Айчыны.
  Дзяѓчаты-камсамолкі натрапілі на не да канца знішчаны афганскі дот і вымушаны былі залегчы пад прыцэльным агнём.
  Ангеліна, паціраючы босы падэшвай траву, бо ёй пятка моцна свярбела, вымавіла:
  - Часам даводзіцца пакутаваць... Але ж нават мука становіцца руцінай, што, па сутнасці, горш за ѓсё!
  Галіна змяніла сваё становішча, дакладным стрэлам знесла паѓчарапа які аддаваѓ брэхавым тонам загады маджахеду і прабурчала:
  - Вахабізм выкарыстоѓвае не эстэтычныя метады: у пяці разоѓ на аднаго. Прычым калі іх менш, то адыходзіць назад!
  Ангеліна вымавіла з сумным выглядам:
  - А што, ты хочаш сумленнасці ад лісы?
  Галіна сумна адказала:
  - Пагадзіся, бо хочацца верыць у нешта прыгожае! Нават у сумленнасць лісы, або высакароднасць ваѓка!
  Дзяѓчыны-камсамолкі былі вымушаныя падпаѓзаць да ацалелага доты на карачках. Старажытная тактыка паѓзці па-пластунску, выкарыстоѓвалася ваяѓніцамі ѓ бітве. І трэба сказаць не без поспеху.
  Ангеліна зняла адной чаргой пецярых якія спрабавалі выпаѓзці з хованкі салдат Талібан, і ѓзрадавана вымавіла:
  - Руская раць, як заѓсёды, перамагае. Хай нават у суперніка і перавага!
  Галіна, выпусціѓшы паражальную чаргу, засмяялася ѓ адказ:
  - Перавагі ѓ маджахедаѓ ніколі не будзе. - Затым зваліѓшы адным стрэлам дваіх, дадала. - Цяпер не будзе ніколі!
  Ангеліна ледзь паспела прыгнуць галаву ад траплення зарада. Нават пасма агнязарных валасоѓ аказалася зрэзанай, вуглаватым асколкам. Рудавалосая ваяѓніца-камсамолка ѓсклікнула:
  - Стрыжка тут бясплатная, хоць туалет і накладна спраѓляць!
  Галіна, хіхікаючы скрозь слёзы, адказала сяброѓцы:
  - Ты ведаеш гэта зусім не смешна... Наогул у выпадку смерці ці будзе працяг вось у чым пытанне?
  Ангеліна зрабіла выгляд, што здзівілася:
  - А ѓ чым тут, уласна кажучы, сыр-бор? Бо нябыт, прынамсі не ѓтрымоѓвае ні болі, ні стомленасці, ні перажыванняѓ. А значыць яно куды саладзейшае, чым наша жыццё суцэльных выпрабаванняѓ! - І тут жа агнязорная д'ябла дадала. - Жыццё суцэльнае выпрабаванне вузкага шляху, але праблемы ёсць харчаванне, нашага жадання пажыць на шырокую нагу!
  Перш чым адказаць, Галіна злавіла прыцэлам маджахеда з пысай дварнякі і плаѓна націснуѓшы на курок паставіла кропку ѓ яго чэрпыханні. Ваяѓніца-камсамолка, страсянуѓшы рудымі кучарамі, усміхнулася:
  - Ведаеш усё без выключэння, аддаюць перавагу жыццё небыццю. Значыць нават у нашай уласнай свядомасці, складзена, невымоѓнае хараство!
  Галіна хіхікнула, з яѓным натугай:
  - У тым ліку жыць і пакутаваць! - Золатавалосая ваяѓніца-камсамолка зрабіла паѓзу і ѓжо больш спакойным голасам без надрыву дадала. - Але хіба можна зразумець святло не ведаючы ценю. А асалода не ведаючы болю. Усё светлае спазнаецца праз дуалізм!
  Ангеліна пагадзілася толькі часткова:
  -Калі такім чынам разважаць, то мы і павінны былі пацярпець паражэнне ад маджахедаѓ, каб па-сапраѓднаму зразумець густ перамогі. - Агнязарная д'яліца-камсамолка рушыла кулаком, расколаѓшы абломак пліты. - Таксама ж дуалізм: прайграѓ і выйграѓ! Перамога заѓсёды гарчыць стратамі, але салодкая прызамі - паражэнне набывае толькі горыч, і салёны смак "узнагароднага" ярма!
  Галіна, праціраючы аптычны прыцэл, не магла не пагадзіцца:
  - Так, несумненна, пэѓны дуалізм прысутнічае ва ѓсім. Як свайго роду, Бажаство, было б безнадзейна руцінным без Д'ябла.
  Ангеліна паспяшалася, не спыняючы агню паправіць сваю сяброѓку:
  - Сам па сабе тэрмін Д'ябал на Старажытнагрэцкай пазначае паклёпнік. Гэта значыць, у Бібліі была зроблена спроба прадставіць апазіцыю Богу ѓ максімальна заганным выглядзе.
  Галіна, выбіѓшы са снайперкі вока чарговаму маджахеду, падказала сваёй сяброѓцы:
  - Гэта чорны піяр. Спроба падняць свой рэйтынг, апусціѓшы апанента?
  Ангеліна цалкам лагічна адзначыла:
  - Вядома ж, кожны ѓлада выкарыстоѓвае ѓласны адміністрацыйны рэсурс, каб зняславіць свайго апанента. У гэтым ёсць пэѓная заканамернасць, не жаданне і ѓлада аддаваць, і прывілеі з кармушкай губляць. Таму чакаць у Бібліі аб'ектыѓнага вызначэння супрацьстаяння паміж Богам і Сатанай, па меншай меры, наіѓна.
  Галіна нават закаціла свае блакітныя вочы на лоб:
  - Вядома, ад уладаѓ нельга патрабаваць аб'ектыѓнасці. Але вось пытанне, хто такі сатана. Самы дасканалы анёл які спрабуе даць больш свабоды тварэнню, ці... Той, хто і стаѓ бацькам зла і пакуты?
  Ангеліна сумна ѓздыхнула:
  - Боль і пакуты сталі, для чалавецтва настолькі натуральнымі, што ёсць у мяне сур'ёзныя сумневы, што іх спарадзіѓ менавіта Люцыпар...Вось усякім выпадку без жадання Усемагутнага Бога ці наѓрад у створанай істоты хоць што-небудзь атрымалася...
  Галіна, паслаѓшы смяротную кулю ѓ крывую пераноссе маджахеда, той ляснуѓся ѓніз, маментальна заліѓшыся крывёй. Ваяѓніца адразу ж пагадзілася:
  - Ды ѓсё зло і праблемы спісваць на Д'ябла ѓсё роѓна, што крыѓдзіцца на бізун, якая ѓдарыла, чым на таго, хто ёю ѓдарыѓ.
  Ангеліна сама, уразіѓшы суперніка кароткай чаргу, а таксама пасадзіла прыкладам, па бліжэйшай перакрыжаванай рожы, пасля чаго дадала:
  - Больш дарэчная тут наступная аналогія: гаспадар вывастрыѓ з дрэва палку, збіѓ ёю раба, а затым кажа - палка абсалютнае зло, а гаспадар абсалютнае дабро!
  Галіна неасцярожна павярнулася, і зламаная костка дзявочай ключыцы прычыніла жудасны боль запалёным суставам. Ваяѓніца трошкі зморшчыла лобік, але не прынізілася да стогнаѓ. Мала таго, яна нібы гуляючы ѓ кеглі, разбіла траіх маджахедаѓ. Адзін з афганцаѓ выпусціѓ узведзены фаѓстпатрон, у выніку спрацавала пускавая ѓстаноѓка.
  Вогненных сноп, здавалася, прапаліць скрозь бетон, а ѓверх паляцелі аскепкі ад целаѓ, касцей, разарванага мяса.
  Галіна, хіхікнуѓшы, здзекуючыся сама над сабой (без гумару на вайне не выжыць, ці прынамсі не захаваць у здароѓі псіхіку) праспявала:
  - Які боль, добры боль: матч супраць духаѓ-нацыстаѓ; сто - нуль!
  Абедзве прыгожыя дзяѓчынкі гучна, гучна засмяяліся .... І мабыць з пранізлівы смех так паѓплываѓ на перапалоханых маджахедаѓ, што страляніна з іх боку зараз жа змакла. Цішыня аказалася настолькі раптоѓнай і цяжкай, што ѓдарыла ваяѓніцам па вушах. Нават мусіць разрыѓ ракеты Фаѓ-5 у чарапной скрынцы быѓ не гэтак забойным!
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  Ангеліна ѓсклікнула:
  - Нішто так пранізліва не крычыць пра страты, як ваеннае зацішша!
  Галіна, нервова чухаючы босай ножкай сабе вуха, з невычэрпнай дасціпнасцю дадала:
  - Гукі бітвы аглушаюць, але па-сапраѓднаму глухім становішся, калі не заѓважаеш канчаткі кананады!
  Маджахеды нечакана палегчылі задачу - выкінулі белыя анучы і прыняліся ва ѓсю глотку лямантаваць:
  - Бэн Ладэн капут! Бэн Ладэн капут!
  Ваяѓніца-сібірачка апенек не ѓтрымалася ад афарызму:
  -Да дрэннага кіраѓніка народ ставіцца як піву, хоча бачыць халодным і на стале, толькі гатовы за гэта заплаціць не толькі паперкай!
  Галіна на гэта тонка прымеціла:
  - Калі кіраѓнік дрэнны, ён выдатна каціруецца ѓ анекдотах! А калі шмат анекдотаѓ, то і жыццё робіцца весялей! А смех падаѓжае жыццё! Гэта значыць, пры нікуды не вартых правадырах: жыццё як суцэльны анекдот: доѓгае, вясёлае, страшнае, але заѓсёды паляванне ведаць працяг!
  Ангеліна нервова хіхікнула:
  - А я, дык не ведала, чаму бяздарныя цары звычайна так доѓга кіруюць!
  Маджахедаѓ здалося амаль паѓтараста чалавек. Сярод іх было не менш за трыццаць дзецюкоѓ ад дзесяці да шаснаццаці гадоѓ, большасць у шорціках і басаногі, якія паспелі пазабіваць у акопах сабе голенькія загарэлыя каленкі. Пры выглядзе прыгожых ледзь прычыненых ірванымі лахманамі дзяѓчын, хлапчукі чырванеюць і апускаюць галовы, але пры гэтым працягваюць спадылба глядзець выдатных да жудасці ваяѓніц.
  Маджахеды-афганцы разгублена складаюць зброю, ім нават не прыходзіць у галаву, што сорамна лічы палове батальёна, здавацца двум параненым, зусім яшчэ на выгляд юным дзяѓчатам. Наколькі яны перапалоханыя і ашаломлены.
  Адзін з хлапчукоѓ нервова чухаючы брудную падэшву аб траву, падобна, такі ѓвагнаѓ у голую пятку стрэмку, на ламанай рускай вымавіѓ:
  - Цётачкі не адпраѓляйце мяне ѓ Сібір, там мы сабе насы, пальчыкі і ножкі адмарозім!
  Ангеліна злосна вымавіла:
  - Усё роѓна адправім, а каб ногі басанож па снезе не качанелі, цябе будуць моцна біць кожную гадзіну палкамі па голых ступням.
  Хлапчук-маджахед затросся ад страху, і зароѓ як дзяѓчынка. Галіна паспяшалася суцешыць дзіця:
  - Ты яшчэ занадта малы. Мусіць, цябе падвядуць пад катэгорыю грамадзянскага насельніцтва. На ѓсякі выпадак скажаш, што табе няма яшчэ дванаццаці, тады ѓ лагер цябе дакладна не забяруць.
  Пацан-апалчэнец, нечакана перастаѓ раѓці і ніжэйшым тонам голасу, імкнучыся пераймаць даросламу, вымавіѓ:
  - Я сваіх таварышаѓ не кіну! Ці ѓсё на волю ці разам у канцлагер!
  Дзяѓчаты ѓразіліся нечаканай мужнасці хлопца, Ангеліна падышла і пагладзіла па галоѓцы:
  - Малайчына, гэта табе залічыцца... Але ты не бойся большасць палонных маджахедаѓ будзе працаваць у еѓрапейскай частцы Расіі аднаѓляючы заводы і сельскую гаспадарку, а для вас дзяцей будзе добрае сілкаванне, лепш, чым у вас па картках і кіно самае класнае стануць паказваць.
  Палонныя хлапчукі і сапраѓды былі худыя, у некаторых нават праступілі скулы, а ѓ траіх голых па пояс рабят пад тонкай скурай прасвечвала кожнае рабрынка, а рукі сталі настолькі тонкімі, што дзіѓна як яны трымалі ѓ іх афганскім фаѓстпатроны. Нормы ежы ѓ Трэцім Халіфаце Талібан, якія выдаюцца па картках, зменшыліся ѓ апошнія месяцы настолькі, што насельніцтва амаль памірала з голаду. Тым больш, што менавіта вясна традыцыйна самая дэфіцытная для прадуктаѓ пара года.
  Галіне было шкада гэтых рабят, дзяцей "Звышчалавекаѓ", цяпер падобных на жабраку, галодную басоту. Яна, парыѓшыся ѓ кішэнях, знайшла ѓ іх маленькую амерыканскую шакаладку і разгубілася.
  Падарунак атрыманы пад ленд-ліз быѓ занадта малы, а дзецюкоѓ было трыццаць два (астатнія нашмат старэй, у ваеннай ці пажарнай форме, няголеныя, вельмі непрыемныя, згорбленыя з-за чаго вырабляюць ѓражанне старцаѓ!), на ѓсіх не хопіць шакаладу.
  Даць адным і пакрыѓдзіць іншых? Ці кідаць жэрабя? Апошняе звычайна і бывае вынахадам, але ѓ дадзеным выпадку можа здацца смешным. Або падзяліць шэсць плітак, паміж самымі маленькімі байцамі.
  Апошняе здалося Галіне Ламаносавай самым справядлівым і ён, дастаѓшы шакаладку, асцярожна зняѓшы абгортку, падзяліла дзелькі, уручыѓшы іх найболей дробным і худзенькім афганскім рабятам.
  Былыя маджахеды і сапраѓды, падобна, былі зламаныя. Ніводзін не рыпнуѓся, не зрабіѓ спробы, накінецца ці адабраць зброю. Праѓда, некаторыя скрозь зубы мармыталі нейкія лаянкі, але варта было дзяѓчатам-камсамолкам зрабіць у іх бок крок, як душманы тут жа змаѓкалі і ѓціскалі галовы ѓ плечы, нібы чакаючы ѓдару.
  Галіна нават з неѓласцівай ёй пагардай фыркнула:
  - Трэба ж Звышчалавекі скурчыліся. А дзе іх нязломны мусульманскі дух таліба?
  Ангеліна, вырваѓшы ѓ аднаго з дзецюкоѓ цыгарэту-самакрутку, і кінуѓшы ѓ траву загасіѓшы яе пальчыкамі точаных, хоць і пакрытых ранкамі ножак, прыкрыкнула:
  - У таго, хто паліць папяросы, будоѓля жыццёвых поспехаѓ, занадта часта станавіцца на перакур!
  Галіна ахвотна пацвердзіла:
  - Вось з чым я згодна з Бэн Ладэнам, сапраѓдны ваяр-маджахед не павінен: піць, паліць і абавязаны захоѓваць шлюбную вернасць!
  Пасля гэтых слоѓ хмурныя, гатовыя ѓ любы момант разраѓцца хлапчукі, выліліся дружным рогатам і, усё адразу неяк стала лягчэй на душы.
  Калі ваяѓніцы-камсамолкі здалі ваеннапалонных найбліжэйшай расійскай частцы, Ангеліна зрабіла Галіне перавязку, замацаваѓшы падабенства шыны на зламанай ключыцы. Паходны лекар, тут жа прапанаваѓ ваяѓніцы легчы на насілкі і некалькі дзён правесці ѓ спакоі. Ваяѓніца-камсамолка з пагардай адпрэчыла гэтыя прапановы, хаця разумела, што, на жаль, і ѓ Расійскай Арміі ёсць нямала салдат, якія б за яго тут жа ѓхапіліся. Яе голас быѓ строгі, як у школьнай настаѓніца, якая дае справаздачу нядбайнага вучня:
  - Прапусціць гадзіннік нашага трыѓмфу, апошнія самыя радасныя дні вайны? Ды гэта самае жорсткае пакаранне, якое толькі можна прыдумаць. Ды і не жадаеш, ці ты пазбавіць Расейскую Армію яе лепшага снайпера?
  Лекар пабляднеѓ, пажылы твар стаѓ матавым, перад вачыма замаячыѓ прыкмета трыбунала... Галіна бачачы яго страх толькі звонка, нібы маленькая дзяѓчынка засмяялася і пляснула далонькай плячу:
  - Ну не трэба так! Я сама больш маджахедаѓ ненавіджу тых, што піша даносы. Так што...
  І дзяѓчына, засвістаѓшы, выдалілася...
  Кальцо вакол Кабула яшчэ было недастаткова шчыльным, асобныя афганскія частка прарываліся з катлоѓ да сваіх вузлоѓ абароны сталіцы. Паѓднёвы напрамак перарэзалі, але на поѓначы, дзе наступ пачалося толькі дваццатага красавіка, ды яшчэ было затрымана фарсіраванне паѓнаводнай ніжняй плыні рацэ Афганістана, маджахеды яшчэ мелі шчыліны.
  Бэн Ладэна ѓгаворвалі пакінуць Кабул, бегчы ѓ напрамку поѓдня, далей схавацца на падводнай лодцы. Афганскі падводны флот, пры ѓсіх сваіх стратах, па-ранейшаму быѓ самым незаѓважным у свеце, і налічваѓ баявых субмарын, значна менш, чым усе астатнія флатыліі свету разам узятыя!
  Але затое яны былі ѓтоенымі да крайнасці.
  Але Бэн Ладэн здавалася, да такой ступені маральна зламаны ѓласным палітычным і ваенным фіяска, што вырашыѓ прыняць смерць. Істэрычны дыктатар, зусім не быѓ толькі своеасаблівага высакароднасці і не быѓ баязліѓцам, гатовым на ѓсё дзеля адтэрміноѓкі спаткання са старой чыё дыханне халадней вадкага азоту, а хватка няѓмольная. Зрэшты, пра гэта ён абвясціѓ публічна, а што на самой справе задумаѓ...
  Мова дадзена разумнаму палітыку хаваць думкі, але часцей за ѓсё гаворка палітыкана адкрывае бессэнсоѓнае неразумнасць!
  Наташа таксама дзярэцца вельмі цвёрда. І яе голая круглая пятка як паддасць прэзент анігіляцыі і граната праляціць і капітальна парве маджахедаѓ.
  Дзяѓчынка прачырыкала:
  - Раз, два, тры, чатыры, пяць! Выйшла баба пастраляць!
  Зоя, страчучы па душманах, і скошваючы цэлыя шэрагі баевікоѓ, прапішчала:
  - Веру ѓвесь свет прачнецца,
  Будзе канец фашызму....
  І заззяе сонца -
  Шлях асвяціѓшы камунізму!
  Аѓгустына дала чаргу па афганскіх баевіках, і зрэзала цэлы шэраг.
  І прабуркавала:
  - Слава камунізму ѓ Расіі!
  Святлана са смяшком заѓважыла:
  - У нас капіталізм!
  І дзяѓчынка кінула голай пяткай забойчую гарошынку.
  Пасля чаго праваркавала:
  - Будзе людзям шчасце,
  Шчасце на стагоддзі...
  У савецкай улады -
  Сіла вялікая!
  Наташа кінула гранату, перавярнуѓшы танк маджахедаѓ, які быѓ зроблены з дрэва і прачырыкала:
  - За вялікі камунізм!
  І ваяѓніцы ѓзялі і засвісталі. І з неба сталі падаць вароны, якія трапілі ѓ прытомнасць.
  І яны дзюбамі прабівалі галовы маджахедам. І прабівалі ім чалму і іншае.
  Зоя прапішчала, падміргваючы:
  - Слава Расіі, з другім прышэсцем камунізму!
  Дзяѓчынкі вельмі нават зіхацелі дасціпнасцю. І літаральна іх іскрыла.
  Аѓгустына скаля зубкі праверашчала:
  - Славіцца Бацькаѓшчына - якая ваюе з душманамі!
  І дзяѓчына ѓзяла і з базукі як лупанет. І яе неверагодная сіла папросту забойная.
  Зоя ѓзяла і прачырыкала:
  - Будзе перамога над ваярамі Бэн Ладэна!
  І ваяѓніца дала вельмі трапную чаргу. І кожная куля патрапіла ѓ мэту.
  Пасля чаго дзяѓчыны прачырыкала:
  - Цяпер мы зноѓ на парадзе,
  Агонь бальшавізму ѓ грудзях...
  Камуністычнай брыгадзе -
  З намі Ленін наперадзе!
  Святлана пацвердзіла, скошваючы праціѓнікаѓ, нібы касой траву і прачырыкала:
  - За вышэйшы пілатаж!
  І дзяѓчынка ѓзяла і збіла варожы самалёт. Прычым, гэта зрабіла надзвычай трапна.
  Наташа агрэсіѓна адзначыла, скошваючы супернікаѓ, і вішчала, скалячы зубкі:
  - За Айчыну нашу маці!
  І вось дзяѓчынка як дзюбне па ворагу. І вось знесла з вежы танк, і адарвала метал ад корпуса і раз'ехаліся ва ѓсе бакі каткі.
  Яны імчаліся і круціліся па траве, і абпальвалі ѓсё запар. І трапіѓ адзін з каткоѓ маджахеду ѓ жывот і перарэзаѓ напалову.
  Наташка адзначыла, падміргваючы:
  - За Айчыну што страмчэй усіх!
  І дае ваяѓніца вельмі трапную чаргу. Баі такія тут жорсткія і кровапралітныя.
  Душманы агрызаюцца. Іх здаецца, што літаральна незлічоная колькасць.
  Жадаецца афганцам міру і адзінага кіравання. Але вось Расея на іх тэрыторыі зноѓ. І ідуць жорсткія там баі ѓ гэтым фатальным Аѓганістане.
  Зоя, страляючы, адзначыла:
  - Слава часам вялікага камунізму!
  І дзяѓчынка кіне босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы лімонку.
  І супернікаѓ на часткі разарве.
  Аѓгусціна адзначыла, скошваючы маджахедаѓ:
  - Славіцца наша вернасць і вера!
  Рудая падскочыла і пабегла на душманаѓ. Яе медна-чырвоныя валасы луналі нібы баявы сцяг. Адразу відаць - дзяѓчынка што трэба.
  І вось дзяѓчына сваёй голай, ружовай, агрубелай пяткай як патрапіць у падбародак афганскаму генералу. І зламае яму сківіцу. Пасля чаго прыгажуня праворкуе:
  - За выдатныя дасягненні Расійскай імперыі!
  І зноѓ баі ѓ Аѓганістане вельмі цвёрдыя і крывавыя. Маса рознага роду разбурэнняѓ і смерці вакол.
  Мірабела наносячы зруйнавальныя ѓдары па душманах з паветра і паднімаючы ѓверх цэлыя клубы камянёѓ і металу, з расплаѓленым жалезам, прабуркавала:
  - Я наймацнейшая лётчыца!
  Акуліна Арлова ѓсумнілася:
  - Не самая моцная гэта я!
  І таксама як дзюбне па непрыяцелю вялікай разбуральнай сілай ракетай.
  Анастасія Вядзьмакова вельмі нават агрэсіѓна прымеціла, пасылаючы снарады каласальнай разбуральнай сілай са свайго штурмавіка.
  Дзяѓчына, душачы голай ружовай пяткай, прабуркавала:
  - За Айчыну мы будзем змагацца,
  Давай цалавацца!
  І наш браняпоезд паспеѓ разагнацца!
  Акуліна Арлова мела зубкі з колерам жэмчугу і вельмі прыгожы раток. І яе мова вельмі ружовы і хупавы, здольны тварыць цуды.
  Дзяѓчына прабуркавала:
  - Не стрываць славянам прыніжэньня,
  На талібаѓ мы папрэм гарой...
  Не пацерпім больш абразы -
  Зьнішчым ворага босай нагой!
  Зразумела дзяѓчыны вельмі смяшлівыя і пявучыя. У іх столькі шарму і розных прыколаѓ.
  Мірабела ѓспомніла як мова душмана лізаѓ яе агрубелую, пыльную падэшву босы ногі дзяѓчынкі.
  І наколькі гэта казытліва і прыемна.
  Дзяѓчына праспявала:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце,
  Ворагаѓ усіх замочым у сарціры....
  Не верыць Бацькаѓшчына слязам -
  А злым алігархам - дамо па мазгах!
  Наташа Сакалоѓская - лётчыца ад Люцыпара, прачырыкала:
  - Слава Расіі найвялікшай з краін!
  І голай пяткай як націсне. Вось гэта сапраѓды дзяѓчынкі што трэба з кашмарным аскалам. І калі ад іх шматмэтавых машын вылятаюць забойнай сілы ракеты, то ѓверх паднімаюцца траншэі і дзоты!
  Дзяѓчынкі на афганскай вайне - гэта, зразумела, нешта асаблівае і непаѓторнае.
  Сталеніда выпускае па маджахедах ракеты каласальнай, забойнай моцы.
  І раздзірае воінаѓ Алаха іхняга Талібана. Ды дадзены рух паказаѓ сваю жыццяздольнасць. Столькі гадоѓ змагаецца з Расіяй.
  Сталеніда і Вераніка, шлёпаючы босымі, пыльнымі падэшвамі па пяску, падкацілі разрад.
  І зноѓ ляціць нешта надзвычай забойнае. І якое нясе ѓ сабе масу разбурэння.
  Сталеніда праспявала:
  - Слава нашай Радзіме цудоѓнай!
  Пасля чаго як возьме і пакажа мову. І яе голая пятка націсне на кнопку пускавога механізма.
  Вікторыя і Вераніка ѓзялі і падцягнулі нешта поѓнае сілы і каласальнай моцы разбурэння.
  І вось спрацаваѓ расейскі газамет. І выпальвае цэлыя палі з душманамі.
  Дзяѓчаты мелі каленкі колеру шакаладу - такія вось загарэлыя. І гэта сапраѓды вельмі сэксуальна. Скура амаль у дзяѓчынак чорная, а пышныя валасы наадварот светлыя, і крыху залацістыя.
  Вось гэта цудоѓныя прыгажуні.
  І калі ѓжо запусцяць нешта... Прыгожыя дзяѓчыны блішчаць ад поту, і іх загарэлая скура здаецца што вылітая з бронзы.
  Наколькі гэта ѓсё чароѓна.
  Сталеніда вынішчаючы афганцаѓ, піскнула:
  - Маё войска моцнае, ахоѓвае мір яна!
  Тамара на гэта запярэчыла:
  - Можа, быць ты мела на ѓвазе - наша войска!
  Вераніка і Вікторыя заспявалі, ведучы агонь па афганскіх душманах:
  - Час не ранняя...
  Не жадаем у войска!
  Оу, оу, о -
  Не жадаем у войска!
  Там хлопцы не занадта цягавітыя на каханне!
  І як прыгажуні засмяюцца.
  Тамара дзюбнула па суперніку і піскнула:
  - За найвялікшы камунізм у сусвеце!
  Нікалета заспявала, мільгаючы голымі каленкамі:
  - Капіталізм скажам цвёрдае няма,
  Сацыялізм - вось наш адказ!
  І дзяѓчына зноѓ як кіне забойнай сілы, каласальнай разбурэння гранату.
  Алёнка са сваёй камандай б'ецца са шматлікімі душманамі.
  Ваюе дзяѓчына з вялікім энтузіязмам. Б'ецца нібы монстр. Паказвае свой каласальны клас і пішчыць:
  - У імя несмяротных ідэй камунізму,
  Мы бачым будучыню нашай краіны...
  Анюта запярэчыла з усмешкай:
  - У Расіі зараз капіталізм! Так што...
  Алёнка кінула голай пяткай каласальнае разбурэнне і піскнула:
  - Сацыялізму жыць!
  Ала з задаволеным выглядам адзначыла:
  - Будзе эпоха вялікага камунізму!
  І зноѓ як дзюбне забойчую чаргу.
  Марыя прабуркавала, з вельмі задаволеным выглядам, і круша маджахедаѓ, што напаѓзалі як саранча.
  - Хай будзе эпоха камунізму!
  І зноѓ як кіне забойны прэзент смерці.
  Алімпіяда вельмі агрэсіѓна прымеціла, выбіваючы талібанаѓскія орды, і выццё:
  - За веліч камуністычнай Расіі!
  І зноѓ як кіне дзяѓчына босай ножкай такое небывалае разбурэнне.
  Маруся, дзяѓбаючы непрыяцеляѓ, і выкошваючы іх з аѓтамата, і пліткамі прэса пагульваючы, піскнула:
  - За Русь святую!
  Матрона, расьсякаючы праціѓніка, і скошваючы яго, правішчала:
  - За Бога Пяруна!
  Алёнка пацвердзіла:
  - І за Сварога!
  Ала скасіѓшы чаргой душманаѓ, зароѓ:
  - І вялікую Маці Багоѓ Ладу не забудзьце!
  Марыя, выбіваючы маджахедаѓ, адзначыла:
  - Веліч нашай Радзімы ва ѓсім!
  Алімпіяда як урэжа з гранатамёта, і разарве непрыяцеляѓ і піскне, ва ѓсю глотку:
  - Мы перамагаем пагалоѓна!
  Анюта з гэтым цалкам пагадзілася:
  - Ды наша перамога непазбежная!
  І ваяѓніца ѓзяла, і босая пятка спрацавала.
  І з танка афганцаѓ - сарвала вежу.
  Матрона праспявала са смяшком:
  - Усё лепшае будзе ѓ нас!
  Дзяѓчыны працягваюць змагацца з незлічонымі нібы атака хмары саранчы маджахедамі.
  Колькі іх тут - вялікае мноства.
  Але і дзяѓчынак шмат. І яны вельмі прыгожыя.
  Віёла і Мальвіна ѓзяліся за афганскіх душманаѓ вельмі ліха. І давай іх са зверствам разбураць.
  Віёла нават прачырыкала, кінуѓшы босай ножкай рэактыѓную гранату:
  - Я ѓсё па разбураю!
  І як дасць па маджахедах трапную і дакладную чаргу.
  Мальвіна адзначыла, таксама радок з вялікай дакладнасцю па душманах:
  - Наша перамога на святой вайне!
  І зноѓ падкіне гранату пры дапамозе голай пяткі.
  Вось гэта дзяѓчынкі - самы вышэйшы шануй у іх клас.
  Віёла нават прачырыкала, падміргваючы:
  - Будзе яшчэ і горад на Венеры і на Марсе!
  Мальвіна з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Будуць там яблыні квітнець!
  Дзяѓчынкі адрозніваліся вельмі вялікай прыгажосцю і захапленне выклікалі каласальнае.
  Але вось зноѓ на танку рухаецца Герда з ліку наймітаѓ.
  І ваяѓніца таксама басанож і ѓ бікіні.
  І яна на адмысловым стромкім танку Леапард-3. А гэта машына вялікай трэба сказаць моцы.
  І з ёй дзяѓчаты таксама амаль голыя.
  Герда страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і віскоча:
  - Слава эпосе новых тэхналогій!
  І як цвікоѓ па супраціѓніку.
  І ірване аскепкава-фугасны снарад каласальнай разбуральнай сілы.
  Маджахеды з адарванымі рукамі і нагамі разлятаюцца ѓ далёкія бакі.
  Аднаму з іх адарвала галаву ѓ касцы. Яе падкінула, і падфутболіла.
  І дзяѓчынка Аѓрора босай ножкай падкінула гэты качан.
  Пасля чаго дзяѓчына піскнула:
  - Наш бег самы круты!
  І дала вельмі дакладную і трапную чаргу. Ад якой дзясятак маджахедаѓ было скошана.
  Аѓрора з усмешкай прабуркавала:
  - Яблыні на колеру, будзе ѓ нас рагу!
  Герда на танку драбніла душманаѓ. І яе разам з сяброѓкамі стрэлы з двух гармат насілі забойны характар.
  Шарлота пальнула, націснуѓшы босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка і вякнула:
  - Знакамітая пантаміма Хеопса!
  Пасля чаго прыгажуня разрагатаецца.
  Крысціна, дзяѓбаючы афганцаѓ з кулямёта, адзначыла:
  - Бог ды застанецца з намі!
  Магда лагічна заѓважыла:
  - А ці патрэбны яму такія як мы босыя, мурзатыя дзеѓкі?
  Герда прабуркавала:
  - Патрэбна мне вялізная сіла!
  І як лупіць па суперніку забойным снарадам. І маса забітых і разбурэнняѓ пайшла зараз.
  Шарлота адзначыла, голай пяткай націснуѓшы на кнопку джойсціка:
  - Гэта нібы армія Люцыпара!
  Пасля чаго прыгажуня як блісне жамчужнымі зубкамі.
  Маджахеды катавалі адну з дзяѓчат. Вышмаравалі яе босыя падэшвы ножак сланечнікавым алеем, і ѓсталявалі жароѓню. І стала полымя лізаць дзяѓчыне голенькія, круглыя пяткі.
  І гэта было так цудоѓна. І літаральна лашчыла ёй падэшву.
  Герда пабулькала з лютасцю:
  - Вас мы ѓсіх засмажым!
  Шарлота пахіхікала і выдала:
  - Мы ѓ вочы спачатку духам - паглядзім! А затым іх усіх засмажам і з'ямо!
  Ваяѓніцы вядома ж на вялікай вышыні.
  Вось сталі ціснуць маджахедаѓ гусеніцамі. І вельмі атрымалі поспех у гэтым. З-пад каткоѓ лілася кроѓ, і храбусцелі костачкі. Усё выглядала вельмі выдатна.
  Герда з усмешкай заѓважыла:
  - Я шалёная кобра!
  І зноѓ як па духах лупне. Гэта яе крэда.
  А з паветра ѓкладваюць бомбы за бомбамі. І не даюць літасці ѓсёй гэтай зграі талібаѓ.
  Шарлота падміргнула, лётчыцам праз скайп і прапішчала:
  - Ды будзе наша бурная праграма рэалізавана!
  Крысціна з гэтым пагадзілася:
  - Вядома ж будзе!
  А ѓ небе Альбіна як дзюбне па душманах. І масу разбурэнняѓ зробіць.
  Пасля чаго прачырыкае:
  - Я сапраѓдны цмок-бландынка!
  І Альвіна з паветра як ракету спусціць, і ворагаѓ разнясе.
  Пасля чаго прараве:
  - За эпоху каласальнага камунізму!
  Альбіна, дзяѓбаючы духаѓ з паветра, дадала:
  - І не каласальнага таксама!
  Дзяѓчынкі, зразумела, з фантазіяй.
  Вайна паміж СССР і Аѓганістанам працягвалася...
  Наташа страляла па салдатах талібанаѓскай імперыі, літаральна выкошваючы іх і напявала...
  Няхай заѓсёды будзе Сонца,
  Няхай заѓсёды будзе неба...
  Няхай заѓсёды будзе мама -
  Няхай заѓсёды буду я!
  І дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак як запусціць у афганцаѓ забойчую гранату. І масу воінаѓ ісламскай імперыі парве.
  Зоя таксама страляе і напявае:
  -Слаѓся, ты слався, ты наша Зямля!
  Нашы родныя лясы і палі!
  У Імя ђсявышняга,
  Ты наша родная, святая сям'я!
  І таксама босымі пальчыкамі ножак як шпурне па маджахедах нешта такое забойнае.
  Ды ваяры фундаменталісцкай імперыі сутыкнуліся з сур'ёзнай праблемай.
  Рудая Аѓгусціна працягвала выкошваць маджахедаѓ і праверашчала, скошваючы іх шэрагі:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце!
  І як шпурне босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы прэзент смерці, раздзіраючы ворагаѓ.
  І Святлана таксама дадаць па непрыяцелям чымсьці забойны, і разбуральным целы.
  І пасля чаго праворкуе:
  - Слава Радзіме маёй!
  І таксама кіне босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы падарунак анігіляцыі.
  Вось гэта дзеѓкі - проста жах.
  Ваяѓніцы прыняліся за Аѓганістан і ад талібанаѓскай імперыі ляцяць трэскі.
  Наташа, страляючы па маджахедах, і скошваючы іх, адзначыла:
  - Будзем славіць Бога мы з Імем Сварога!
  І босымі пальчыкамі ножак як запусціць забойны прэзент анігіляцыі.
  Дзяѓчынкі сапраѓды паказчык найвышэйшага пілатажу.
  Зоя націснула пунсовым саском на кнопку базукі, дзюбанула па маджахедах і піскнула:
  - За СССР!
  І Аѓгусціна таксама возьме і па жоѓтых войсках дзюбне. І масу маджахедаѓ разнясе і прапішчыць:
  - Але жыць па-ранейшаму, але жыць па Брэжневе!
  Я нема, я нема, не магу!
  І босымі пальчыкамі ножак зноѓ запусціць нешта лімітава забойнае. Вось гэта дзеѓка.
  І Святлана таксама ѓ бітве вельмі нават баявая краля. І б'ецца адчайна. І здольная зрэзаць масу надыходзячых баевікоѓ з Ісламскай імперыі Талібан.
  І дзяѓчына раве:
  - Слава камунізму Сварога!
  І астатнія пацвярджаюць:
  - Камунізму слава!
  . РАЗДЗЕЛ Љ3
  Лізавета страляе па суперніку. І таксама выкарыстоѓвае босыя пальчыкі ножак. У яе нядрэнны танк, здольны прабіваць супернікаѓ наскрозь. І гэтая дзеѓка трэба сказаць, проста
  класа супер.
  І яна страляе, і супостатаѓ дзівіць.
  І напявае:
  - У перамозе несмяротных ідэй камунізму,
  Мы бачым будучыню нашай краіны...
  І чырвонаму сцягу нашай Айчыны,
  Мы будзем заѓсёды беззапаветна верныя!
  Кацярына таксама вядзе агонь па суперніку, дзівіць яго наскрозь, і прабівае вежы машын. Пасля чаго верашчыць:
  - Слава камунізму Лады!
  І таксама выкарыстоѓвае босыя пальчыкі ножак.
  Алена таксама вядзе агонь па маджахедах. Малоціць талібанаѓскую імперыю. Уражвае яе наскрозь, і верашчыць:
  - Наша справа правая!
  І Еѓфрасіння таксама па ворагах вельмі трапна ѓсаджвае. І напявае:
  - У імя вялікіх ідэй! Будзе зрынуты злыдзень!
  І таксама як падміргне сваім напарніцам.
  І танк Лізаветы як скакне. І давай маджахедаѓскія войскі разбураць. І гэта было дзіка.
  Дзяѓчыны спявалі і раѓлі:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце!
  І зноѓ вельмі трапна стралялі.
  Вось гэта былі дзеѓкі - што трэба!
  І малацілі непрыяцеляѓ-маджахедам ліха.
  Вось у небе дзяѓчынкі таксама душманам давалі.
  Анастасія Вядзьмакова, збіваючы самалёты, перайшла і да наземных цэляѓ. Яна іх разбурала і верашчала:
  - Мы дзеѓкі бравыя, бравыя. бравыя,
  У нас хлапчукі вельмі мілыя кучаравыя!
  Мы іх малоцім горача,
  А пасля плюнем, праз левае плячо!
  Акуліна Арлова, дзяѓбаючы супернікаѓ, выдала:
  - Пакуль у шлях-дарогу!
  І збіла маджахедаѓ босымі ножкамі.
  Мірабела Магнітная таксама збівала талібанаѓскія войскі і праверашчала, выскаляѓшы зубкі:
  - Перамог будзе шмат!
  І яе голыя пальчыкі ножак прыйшлі ѓ рух.
  Вось гэта былі дзеѓкі - проста суперклас!
  Алёнка і яе каманда біліся з маджахедамі. І гэта выглядала вельмі харызматычна.
  Дзяѓчаты трымалі абарону і кідалі ѓ надыходзячых воінаѓ талібанаѓснай імперыі босымі пальчыкамі ножак прэзенты знішчэння.
  Алёнка паддала голай пяткай прэзент анігіляцыі і праспявала:
  -Алека, ад шчасця слязу лье!
  Анюта шпурнула босымі пальчыкамі ножак прэзенты смерці і піскнула:
  - Як гуслі душа яе спявае!
  Ала таксама лупанула націснуѓшы пунсовым саском на кнопку базукі і выдала:
  - Кап, кап, кап, і сініх вачэй Алёнкі, падаюць слёзы на дзіду!
  Марыя дзюбанула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прапішчала:
  - Прама на дзіду! І муміё!
  Алімпіяда таксама як засмяецца, і выскаліць свае жамчужныя зубкі.
  Яна дзяѓчына рэдкай прыгажосці і абаянні.
  Пры гэтым ваяѓніца хіхікае і верашчыць:
  - Слава царам камунізму!
  І голай пяткай паддасць забойны прэзент смерці.
  Маруся таксама рвецца ѓ бой...
  І піша па маджахедах з вялікай інтэнсіѓнасцю з кулямётаѓ. І голай пяткай кідае прэзенты смерці.
  І прамаѓляе:
  - За вялікі камунізм!
  Матрона таксама б'е воінаѓ талібанаѓскай імперыі. Выкошвае іх з вялікай інтэнсіѓнасцю. І усклікае, падміргваючы:
  - За выдатныя перамогі!
  Алёнка агрэсіѓна заяѓляе, скошваючы суперніка:
  - Наша Русь самая першая і вялікая!
  І таксама кідае босы ножкай забойны прэзент анігіляцыі.
  Анюта са смяшком заяѓляе, зразаючы шэрагі маджахедаѓскіх салдат:
  - Слава Чырвонай арміі!
  І зноѓ кідае ѓ суперніка, забойныя прэзент анігіляцыі.
  І Ала як пачне разбураць супернікаѓ. І таксама яе босыя пальчыкі ножак ворагаѓ капітальна ламаюць.
  І ляціць кінуты голымі нагамі прэзент смерці.
  І вось Марыя таксама ѓ баі вельмі баявая дзяѓчына. І яе стрэлы вельмі пазнакі і якія дзівяць суперніка з гарантыяй.
  І гэта дзеѓка таксама баявога характару.
  Страляе сабе і верашчыць:
  - Слава эпосе камунізму!
  Алімпіяда страляе па суперніку. Выкошвае маджахедаѓ і з усмешкай прамаѓляе:
  - Нашай Радзіме слава!
  І зноѓ афганцаѓ давай малаціць.
  І босымі пальчыкамі ножак кідаць прэзенты смерці ѓ супернікаѓ.
  Вось такія дзяѓчаты ѓ Расійскім войску.
  І яны страляюць па ворагу яго канкрэтна ѓражваюць.
  Маруся таксама вядзе агонь па суперніку. І робіць гэта вельмі трапна.
  Дзяѓчына верашчыць ва ѓсю глотку:
  - Слава КПСС!
  І падміргвае бэзавымі вочкамі.
  І зноѓ кідае босымі ножкамі прэзент знішчэння. Вось гэта дзеѓка - проста супер.
  Маруся прыгажосць, і амаль голая.
  Матрона таксама страляе па суперніку, прычым вельмі трапна. Пападае ѓ яго і пішчыць, выскаліѓшы зубкі:
  - Неба і Зямля - любоѓ мая!
  І таксама дзяѓчына як замочыць суперніка пры дапамозе голай пятачкі ножак.
  Дзеѓкі любяць забіваць - вось гэта дзеѓкі!
  Сталеніда таксама супраць маджахедаѓ інтэнсіѓна змагаецца.
  І гэтая дзяѓчына як выпусціць па ваярах талібанаѓскай імперыі ракету. І як парве масу афганскіх салдат. Вось гэта дзяѓчынка - прама скажам што трэба.
  Сталеніда прабуркавала:
  - За Айчыну - СССР!
  Вераніка таксама б'ецца з ворагамі адчайна. І кідае босымі пальчыкамі ножак забойныя прэзенты смерці.
  І пры гэтым дзяѓчына верашчыць:
  - За вялікі камунізм!
  Вікторыя б'ецца. Вось яна націснула голымі, загарэлымі ножкамі на пускавую ѓстаноѓку і як лупанула па маджахедах. Разнесла іх і прабуркавала:
  - Вер маёй Айчыне!
  І Серафіма як дзюбне па суперніку. Як яго ѓкладзе і знішчыць масу маджахедаѓ, раѓнуѓшы:
  - За Айчына наша!
  Вось гэта дзяѓчыны - проста цуд нейкі.
  Алег Рыбачэнка гэты несмяротны хлопчык таксама змагаецца разам з дзяѓчынкамі. Ён сапраѓдны, і самы круты на свеце баец.
  Хлапчук сячэ афганскіх салдат мячамі і кідае ѓ іх прэзенты пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак.
  І пры гэтым напявае:
  - Калі крэпасць на шляху,
  Непрыяцель выбудаваѓ...
  Трэба з тылу абысці.
  Узяць яе без стрэлу!
  I зноѓ хлапчук i дзяѓчо разам з iм Маргарыта засвiшчаць.
  І вароны атрымаѓшы сардэчны прыступ падаюць на галовы маджахедаѓскіх салдат.
  Маргарыта Коршунава сячэ маджахедаѓ мячамі, гэтая хвацкая дзяѓчынкі і пішчыць:
  - Слава царам камунізму!
  І зноѓ босай ножкай махне, і іголкі атрутныя ѓ ворагаѓ кіне.
  Вось гэта дзеці - сапраѓдныя монстры.
  Алег Рыбачэнка, строчучы па праціѓніках, як выдасць:
  - Толькі б была, галава цэлая!
  Будзем хутка мы ѓ Кабуле,
  Вось і ѓсе справы!
  Маргарыта пацвердзiла гэта, знiшчаючы праціѓнiкаѓ:
  - Ды мы будзем у Кабуле!
  І як возьме і голай пяткай прэзент смерці паддасць.
  Вось гэта дзеці - сапраѓдныя монстры.
  І б'юцца нібы волаты юныя. Хаця на выгляд ім гадоѓ усяго толькі дванаццаць. Але яны толькі выглядаюць дзецьмі.
  Цяпер Бэн Ладэн стаѓ такім монстрам, што ім палохаюць дзяцей. Як раней быѓ час, пужалі Гітлерам. І гэта зразумела, таксама цікава і лагічна.
  А маджахеды месцамі здолелі ѓклінавацца ѓ расійскую тэрыторыю.
  На тое яны маджахеды і лікам моцныя.
  У захопленых сёлах войскі талібанаѓскай імперыі, узялі і не доѓга думаючы вырашылі ѓсіх жанчын і дзяцей вылупцаваць і біць палкамі па пятках, а дарослых мужчын проста замкнуць
  у адрыне спаліць. На самай справе яны небяспечныя, а працоѓная сіла маджахедам не патрэбна. А жанчын хоць гвалтаваць можна. І мужчын узялі ѓсіх заштурхалі ѓ хлеѓ. Хто супраціѓляѓся,
  тых на месцы ж і прыстрэлілі. Усіх падлеткаѓ у якіх ужо прабіваліся вусікі, таксама разам з дарослымі мужчынамі кінулі ѓ адрыны аблітыя бензінам. На самой справе гэтыя ѓжо могуць ваяваць.
  Узялі маджахеды і падпалілі. І мужчын жыѓцом спалілі. А хлопчыкаѓ не старэйшыя за чатырнаццаць і ѓсіх жанчын незалежна ад узросту, распранулі і сталі лупцаваць пугай.
  А затым бамбукавымі палкамі біць па пятках. Некалькі дзяцей малодшага і некалькі старых ад болевага шоку адкінулі капыты. Іншыя былі збітыя так што не маглі ѓстаць.
  І іх босыя ножкі апухлі.
  Тады кітайцы паднялі іх і пагналі штыкамі ѓ свой бок. Вось гэта жорсткія пачвары.
  І так пачынаѓся новы парадак пад кіраваннем Талібану.
  І гэта яшчэ толькі пачатак.
  У маджахедаѓ шматразовая перавага ѓ пяхоце, але значна слабейшая авіяцыя і меншая і горшая якасцю тэхніка і цяжкія ѓзбраенні. Многія афганскія танкі зроблены з
  дрэва. І гэта ім не дадае моцы.
  Вось Герда на сваёй машыне вельмі ліха разбурае воінаѓ талібанаѓскай імперыі. І збівае іх з вялікай інтэнсіѓнасцю. І яе гармата працуе.
  Герда ѓразіла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак суперніка і прачырыкала:
  - Слава часам камунізму ѓ немцаѓ!
  Шарлота таксама пальнула пры дапамозе босых нок і піскнула:
  - Героям камунізму слава!
  Крысціна ѓзяла і лупанула па суперніку, націснуѓшы на кнопку пунсовым саском і піскнула:
  - І Радзіма нашай слава!
  І Магда як урэжа па суперніку, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і прабуркуе:
  - Нашай Айчыне роля на стагоддзі!
  І таксама па ворагу як урэжа.
  І вось гэта баявыя прыгажуні - класа супер і гіпер.
  Ваяѓніцы самага шырокага профіля і з баявога цеста.
  Альбіна і Альвіна баявыя лётчыцы з Германіі таксама маджахедаѓ малоцяць.
  І робяць гэта з вялікім энтузіязмам.
  І выкарыстоѓваюць пры гэтым босыя пальчыкі ножак.
  Збівае Альбіна ѓ небе афганскі самалёт і верашчыць:
  - За камунізм у развітых краінах!
  Альвіна збіла самалёт пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і дадала:
  - І ѓ які развівае таксама!
  Вось гэта сапраѓды былі дзеѓкі - што трэба!
  І разбураюць маджахедаѓ. І вось збіваюцца афганскія самалёты ѓ небе.
  А тут пераходзяць на наземныя цэлі.
  З імі і Хельга, таксама вельмі нават прыгожая дзяѓчына-бландынка.
  І лупне па суперніку.
  І зрэжа самалёт босымі пальчыкамі ножак і прабуркуе:
  - За вялікі камунізм!
  А Альбіна саб'е афганскую машыну, прымусіць яе гарэць і дадасць:
  - За самыя вялікія прасторы!
  І Альвіна як падрэжа маджахедаѓскага штурмавіка і выдасць:
  - За багіню Геру!
  І возьме засмяецца.
  Хельга таксама не занадта доѓга думаючы разбурае афганцаѓ і раве:
  - Слаѓся Бацькаѓшчына наша вялікая!
  І збівае непрыяцеляѓ вельмі нават трапна.
  А Наташа і яе каманда лютуюць.
  Яны маджахедаѓ вялікімі масамі нішчаць. І пры гэтым напяваюць:
  - І ляціць на крылом кані,
  Русь з далёкія тысячагоддзі!
  Зоя таксама як лупане ѓ суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і вякне:
  - За Расею ѓ якой кіруюць рускія Багі!
  Аѓгусціна з усмешкай дадала, круша непрыяцеляѓ. і выкарыстоѓваючы для гэтага голыя пяткі:
  - За СССР!
  І таксама як дадасць стрэл націснуѓшы пунсовым саском на кнопку базукі.
  І Святлана таксама ворагаѓ канкрэтна нішчыць.
  І таксама выкарыстоѓвае босыя пальчыкі ножак. І скошвае масу маджахедаѓ.
  Пры гэтым спявае:
  - Мы жывем на бацькоѓскай Зямлі,
  Унукі Сварога - слаѓныя дзеці!
  Наташ націснуѓшы лалавым саском на кнопку базукі і падбіѓшы маджахедаѓскі танк, выдала:
  - І ляцім на крылатым кані,
  Мы ѓ далёкія тысячагоддзі!
  Зоя зразаючы чэргамі маджахедаѓ. І нагрувашчваючы з ваяроѓ ісламскай імперыі трупы, піскнула:
  - Смяялася Русь,
  І плакала, і спявала...
  Ва ѓсе стагоддзі, на тое яна Русь!
  Аѓгусціна строчачы па непрыяцелях, вельмі агрэсіѓна адзначыла, кінуѓшы голай пяткай гранату:
  - Мы будзем наймацнейшымі ѓ свеце!
  І таксама як лупанэт па маджахедах. І адразу ж цэлы шэраг іх скасіць.
  І Святлана таксама ваяроѓ ісламскай імперыі нішчыць. І босымі пальчыкамі ножак разбуральнай сілы прэзенты кідае, і спявае:
  - Слава эпосе павер камунізму,
  Веру не будзе ѓ нас пацыфізму!
  І клубнічны сасок дзяѓчына націсне на кнопку базукі і капітальна разнясе.
  А вось і іншыя прыгажуні б'юцца.
  Напрыклад, Джэйн Амстранг. Таксама трэба адзначыць вельмі цікавая і баявая дзяѓчынка-прыгажуня.
  Разбурае насядалі маджахедаѓ і папіскваючы прамаѓляе:
  - Вось і лета надыдзе!
  Дзяѓчына пальнула па афганцах, зрэзала іх і прабуркавала:
  - За Айчыну і волю да канца!
  Гертруда таксама дзюбнула па суперніку. Збіла танк маджахедаѓ і піскнула:
  - За камунізм вялікі!
  І Малання як запусціць у непрыяцеля нешта забойнае. Разнясе яго ѓ трэскі і піскне:
  - Я іду на траву!
  І Моніка дзяѓбане ѓ праціѓніка нечым забойным і прачырыкае, скалячы зубкі:
  - Гляну ѓ яснае неба і зразумею, што жыву!
  Джэйн узяла і прабуркавала:
  - У неба звон грымне!
  Гертруда ѓсадзіла ѓ суперніка і піскнула:
  - Дождж пралье праліѓной!
  Малання як сасобіць у суперніка з віскам:
  - Я іду ѓ сваё дзяцінства!
  Моніка пальнула па маджахедах, разбіла машыну ворага і праспявала:
  - Летні дожджык за мной!
  Вось гэта дзяѓчыны - проста супер цуд!
  Наташа агрэсіѓна адзначыла, страляючы ѓ непрыяцеляѓ і ежа:
  - Мы вялікія воіны Сварога!
  І кіне босымі пальчыкамі ножак у суперніка забойны прэзент смерці.
  Зоя ѓзяла і дзюбнула ѓ суперніка аѓтаматнай чаргой. Падкасіла яго і піскнула:
  - За Русь Сварога!
  І кінула босымі пальчыкамі ножак прэзент анігіляцыі.
  Аѓгусціна таксама як дзюбне па суперніку. І босымі пальчыкамі ножак зашпурне забойны прэзент анігіляцыі. Разарве непрыяцеля і піскне:
  - За рух да камунізму!
  І Святлана таксама па суперніку як шуганет. І жвава ворага загасіць. І яе голая пятка возьме, і забойны падарунак смерці знойдзе. І масу непрыяцеляѓ прыстукне.
  І пасля чаго дзяѓчына праспявае:
  - Выгляд у нас самы баявы,
  Я дзяѓчынка стала, вельмі круты!
  Вось такія дзеѓкі - проста супер.
  Наташа вельмі па баявым сябе ставіць.
  А вось Алег Рыбачэнка таксама ваюе адчайна.
  І хлопчык сячэ маджахедаѓ мячамі і пішчыць:
  - Слава эпосе камунізму!
  І босымі пальчыкамі ножак шпурляе забойны прэзент смерці.
  Вось гэта хлапчук - проста супер.
  І Маргарыта Каршунова, ворагаѓ капітальна малоціць. І босымі пальчыкамі ножак непрыяцеляѓ нішчыць.
  Пасля чаго верашчыць:
  - Я дзяѓчынка супер!
  І зноѓ босымі пальчыкамі як запусціць у суперніка вострыя і атрутныя гульні.
  А затым дзеці як возьмуць і засвішчаць. І маса крумкач зараз аглушана і падае на непрыяцеляѓ, іх прабіваючы. І чэрапы становяцца дзіравымі.
  Вось гэта скажам так па-баявому пайшла разборка.
  І дзеці аб'ектыѓна кажучы баявыя і несмяротныя.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ, рассякаючы на часткі маджахедаѓ.
  Гэта было да таго прыгожа,
  Чалавек стаѓ рабом калектыва!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак хлопчык забойныя прэзент смерці ѓ ворагаѓ без асаблівых цырымоній пашле. Вось гэта сапраѓды забойца.
  Алег Рыбачэнка ѓзяѓ і праспяваѓ:
  - Тая, тая, тая, мы вязем з сабой ката!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак як дзюбне забойнае па непрыяцелю. І гэта вельмі агрэсіѓна.
  Маргарыта, ламаючы непрыяцеляѓ, і скошваючы іх трапнымі стрэламі, выдала:
  - Слава эпосе рускага камунізму!
  І зноѓ шпурнула ѓ суперніка босымі пальчыкамі ножак забойны падарунак смерці.
  Вось дзеці зноѓ як возьмуць і свішчуць. І маса крумкач павалілася на галовы кітайскіх салдат. Вось такое пайшло іх татальнае знішчэнне.
  А дзеці поѓныя энтузіязму і жадання рэальна пабіцца.
  Алёнка страляе па суперніку і пішчыць:
  - За Айчыну нашу маці!
  І кіне босы, точанай ножкай прэзент смерці.
  Вось гэта дзяѓчынкі скажам так - вельмі нават баявыя.
  Анюта піша па суперніку і аглушальна віскоча:
  - За нашу вялікую Радзіму.
  І голай пяткай падкіне тое, што прыносіць разбурэнне і смерць.
  І Ала па ворагах гасіць чэргамі. Скошвае масу маджахедаѓ, і босымі пальчыкамі ножак шпурляе гранаты і пішчыць:
  - За новыя вялікія перамогі!
  І таксама як ударыць забойнай чаргой.
  А вось Марыя таксама ворагаѓ падкошвае забойнай касой. І голай пяткай у непрыяцеляѓ нешта вельмі разбуральнае кідае. І скаля зубкі прамаѓляе:
  - Расея гэта будзе чэмпіён!
  І Алімпіяда таксама суперніка дзюбне з вялікай энергіяй. І абрыне на ворага забойны кулак, ці кавадлу. І таксама прыменіць босыя пальчыкі ножак.
  І прараве:
  - За Русь самую святую!
  І выскаліць зубкі ва ѓхмылцы.
  Маруся таксама ѓ баявым становішчы і верашчыць, выскаліѓшы іклы:
  - Я вас маджахеды разарву!
  І босымі пальчыкамі ножак як кіне самы забойны прэзент смерці.
  І Матрона як па ворагах дзюбне. І ёй ад гэтага рэальна кепска стане. І ѓ труну Матрона масу маджахедаѓ угоніць. І прапішчыць, выскаліѓшы зубкі:
  - Я самая баявая ѓ свеце!
  І засмяецца.
  Вось якія тут дзяѓчынкі - галасок прыгажунь звонкі.
  Сталеніда таксама разбурае супернікаѓ, вынішчае маджахедаѓ і раве:
  - За вялікі гурт Рускіх багоѓ!
  І таксама кіне босымі пальчыкамі ножак гранату.
  І разарве масу маджахедаѓ.
  Вось гэта дзяѓчаты - самы вышэйшы клас і супер.
  Вераніка дзяѓбае душманаѓ і крычыць:
  - За Айчыну нашу маці!
  І зноѓ яе босыя пальчыкі ножак ссякаюцца афганскую машыну.
  Вікторыя бурыць смуглых салдат. Скошвае іх нібы касой і агрэсіѓна выскаляючыся, прамаѓляе:
  - За Айчына наша бязмежная!
  І босымі пальчыкамі ножак, зноѓ шпурляе прэзент смерці.
  І Серафіма таксама маджахедаѓ як лупанэт. І з базукі выплюне прэзент смерці, націскам пунсовым саском на кнопку.
  Вось ён якая - баба баявая.
  І прамуркоча:
  - Слава эпосе камунізму!
  І яшчэ б'юцца Аліса і Анжаліка. Гэтыя дзяѓчаты снайперы. І страляюць па кітайцах з вялікай забойчай сілай.
  І трапляюць сапраѓды ѓ цэль з каласальнай трапнасцю.
  Пры гэтым Аліса раве:
  - Я наймацнейшая ѓ свеце!
  І босымі пальчыкамі ножак, як возьме і запусціць падарунак анігіляцыі, нішчачы маджахедаѓ.
  І Анжаліка таксама па асмуглай арміі ѓрэжа. І прыменіць босыя пальчыкі ножак. А на курок націсне пунсовым саском грудзей і буркне:
  - Слава майму свету!
  І таксама як разрагатаецца.
  Вось гэта дзеѓкі, усё дзеѓкам дзеѓкі.
  Аліса агрэсіѓна і актыѓна напявае, страляючы ѓ суперніка:
  - Славіцца наша зямля,
  Усе мы народы - родная сям'я!
  І таксама Аліса як шпурне босымі пальчыкамі ножак забойчую гранату.
  А Анжаліка таксама ворагаѓ малоціць. І босымі пальчыкамі ножак прэзенты смерці кідае.
  Пры гэтым рудая дзеѓка спявае:
  - Славіцца наш СССР!
  І яе голая пятка кідае забойчую гранату.
  Вось гэта дзеѓкі - рудая і бландынка.
  у гэтых дзяѓчатах столькі ѓсяго і такога асаблівага, крутога і дакладнага.
  Сталеніда ведучы агонь па суперніку, і робячы трапныя стрэлы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, агрэсіѓна прабуркавала:
  - За Расію і свабоду да канца!
  І зноѓ націснула на кнопку пры дапамозе лалавага соску грудзей.
  Сталеніда дзяѓчына вельмі хорт і крутая. І ѓ ёй столькі рызыкі і волі з сілай.
  Дзяѓчынка праспявала:
  - Сталін - гэта слава баявая,
  Сталін нашага юнацтва палёт...
  З песнямі змагаючыся і перамагаючы,
  Наш народ за Сталінам ідзе!
  Вераніка, страляючы па маджахедах і актыѓнай вынішчаючы іх, піскнула:
  З песняй змагаючыся і перамагаючы,
  Наш народ за Сталінам ідзе!
  Вікторыя, ведучы агонь па афганскіх войсках, прачырыкала:
  - Нам дадзены велізарны крылы,
  Смеласць нам вялікая дадзена...
  Сталінскім калгасным багаццем,
  Славіцца савецкая краіна!
  І дзяѓчына шпурнула босай ножкай забойны прэзент смерці.
  Серафіма, скошваючы без лішніх цырымоній маджахедаѓ, выдала:
  Сталін - гэта слава баявая,
  Сталін нашага юнацтва палёт...
  З песнямі змагаючыся і перамагаючы,
  Наш народ за Сталінам ідзе!
  Сталеніда з усмешкай падхапіла, напяваючы:
  - З песнямі змагаючыся і перамагаючы,
  Наш народ за Сталінам ідзе!
  І вось ваяѓніцы сапраѓды ѓзяліся за знішчэнне маджахедаѓ без лішняй пыхі і мітусні. Яны трэба сказаць вельмі нават баявыя прыгажуні.
  Сталеніда прачырыкала, выскаліѓшы зубкі:
  - З песняй змагаючыся і перамагаючы,
  Наш народ за Сталінам ідзе!
  Вось такія баявыя тут аказаліся дзяѓчынкі.
  Вераніка з усмешкай адзначыла:
  - Будзе наша перамога на святой вайне.
  І паказала мову.
  Вось так тут дзяѓчыны - проста найвышэйшы і найкруцейшы ѓ іх смак.
  Вікторыя адзначыла, падміргваючы дзяѓчынкам:
  - Гэта ёсць наш апошні і рашучы бой!
  І зноѓ як лупанет па суперніку.
  І ѓрэжа босымі пальчыкамі ножак.
  Вось гэта дзяѓчынкі - проста малайцы.
  І дзяѓчаты, якія так любяць рэальна біцца.
  Сталеніда прашыпела:
  - І Талібану быць трывіяльна ѓ труне!
  Вікторыя з гэтым пагадзілася:
  - так быць! І гэты Бэн Ладэн куды небяспечней Гітлера!
  Вераніка з гэтым пагадзілася:
  - Ды ѓ яго куды больш салдат!
  Серафіма зло адзначыла, скошваючы чэргамі маджахедаѓ:
  - Лікам жадае ѓзяць!
  Сталеніда ѓпэѓнена вымавіла:
  - Хлусіш не возьмеш!
  І бліснула жамчужнымі зубкамі.
  Пасля чаго кінула босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы гранату разбурэння.
  Вікторыя з усмешкай адзначыла, выскаліѓшы зубкі:
  - Слава камунізму!
  І зноѓ кінула босымі пальчыкамі ножак забойны падарунак смерці.
  Вераніка лупанула па суперніку і праверашчала:
  - Слава камунізму і нашай партыі!
  Серафіма адзначыла:
  - І справе Леніна слава!
  І паслала ѓ ворага падарунак анігіляцыі.
  І вось так яны разышліся гэтыя дзяѓчаты. І так маджахедаѓ малоцяць.
  Алёнка, скошваючы афганскіх салдат з лютасцю адзначыла:
  - За вышэйшыя дасягненні камунізму!
  І зноѓ ляціць кінутая босымі пальчыкамі ножак граната.
  І вось Анюта вельмі агрэсіѓна дзейнічае супраць суперніка.
  І косіць непрыяцеляѓ з забойным напорам. Зразае іх нібы сярпом. І верашчыць:
  - У славу СССР!
  Баявая Ала маджахедаѓ малоціць і верашчыць:
  - У імя Пяруна!
  І таксама босымі пальчыкамі ножак у суперніка забойныя прэзенты кіне.
  Агрэсіѓная Марыя адзначыла, скошваючы супернікаѓ:
  - Дзеля кіравання СССР!
  І таксама босымі пальчыкамі ножак як паддасць забойны прэзент смерці.
  І Алімпіяда як возьме па ворагах урэжа і піскне:
  - За Айчыну да вышэйшай перамогі!
  І таксама яе босыя ножкі як адправяць забойны прэзент анігіляцыі.
  Вось гэта дзяѓчына - проста скажам так - ультра!
  І Матрона ѓзялася за маджахедаѓ, і давай іх забіваць. І дзейнічала з каласальным націскам.
  І ваяѓніца пры гэтым напявала:
  - Нас цісне ярмо арды!
  І Маруся, дзяѓбаючы праціѓнікаѓ і скошваючы іх нібы забойнай касой, вякнула:
  - Нас цісне ярмо басурман!
  І Алімпіяда, ссякаючы афганскае паскуддзе, піскнула:
  - Але ѓ нашых жылах кіпіць,
  Алёнка, страляючы ѓ суперніка, дадала:
  - Неба славян!
  І Анюта з усмешкай праверашчала:
  - І ад марскіх берагоѓ,
  Да ледзяной Калымы!
  Рудая Ала ѓпэѓнена дадала:
  -Усё гэта наша Зямля,
  Усё гэта мы!
  Марыя, страляючы ѓ супернікаѓ, дадала:
  - Усё гэта мы!
  І кідком босых пальчыкаѓ ножак раскідала, масу маджахедаѓ.
  Вось гэта баявыя дзяѓчынкі. І ѓ іх напор скажам так - супер.
  Алёнка адзначыла, пасмейваючыся ѓ кулак:
  - Слава эпосе камунізму!
  Анюта дадала са смяшком:
  - Леніну слава!
  Ала, страляючы па маджахедах, выдала:
  - Піянеры там і тут,
  Песню Леніну спяваюць!
  І кінула босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы гранату.
  Вось такая баявая гэтая дзяѓчына Марыя. І разбурае маджахедаѓ з каласальным напорам.
  І іх літаральна змятае венікам.
  Марыя, строчачы па непрыяцелях, піскнула:
  - Мы піянеркі - дочкі камунізму!
  І зноѓ як шпурне ѓ ворага, вялікую порцыю ѓзрыѓчаткі.
  Алімпіяда адзначыла, зразаючы суперніка, нібы сярпом траву:
  - Я ваяѓніца класа супер!
  І яе босыя, точаныя ножкі як дзяѓбуць у маджахедаѓ, каласальным і разбуральным.
  Вось гэта дзеѓкі. Проста скажам яны супер.
  Алёнка адзначыла:
  - Мы піянеркі і Леніну песні спяваем!
  Анюта паправіла:
  - Няма мы камсамолкі! І спяваем песні Сталіну!
  Ала агрэсіѓна адзначыла, страляючы ѓ суперніка:
  -Мы здолеем дабіць ворага,
  І будзе свята кулака!
  І Марыя страляючы ѓ суперніка, скошваючы непрыяцеля і маса маджахедаѓ была замочана.
  Дзяѓчына прапішчала, выскаліѓшыся:
  - За Расію і космас!
  Алімпіяда аглушальна засмяялася і падміргнула:
  - За нашу Радзіму вялікую!
  І босымі пальчыкамі ножак як шпурне забойнай сілы падаруначак смерці.
  Маруся хіхікнула, і агрэсіѓна адзначыла:
  - За перамогу над Аѓганістанам.
  Матрона хіхікнула з апломбам:
  - Слава КПСС!
  І як пакажа мову!
  Вось гэта дзяѓчаты крутыя.
  І Алег Рыбачэнка маджахедаѓ мячамі малоціць і раве:
  - За вялікі СССР!
  І босымі пальчыкамі ножак хлопчык як шуганет па суперніку.
  І чырыкае:
  - Слава эпосе камунізму!
  Маргарыта сячэ афганцаѓ і віскоча:
  - За нашу Айчыну!
  І босымі пальчыкамі ножак, дзяѓчынка як запусціць атрутныя іголкі. І горла маджахедам яны ѓваткнуцца.
  І дзяѓчынка праспявае:
  - Мой вялікі камунізм будзе з намі!
  І дзеці зноѓ як засвішчаць і тысячы страціѓшых прытомнасць варон пратаранілі маджахедам чэрапа.
  
  УДАЧАЯ ЖАНІЦЬ НАПАЛЕОНА БОНАПАРТА
  Напалеон Банапарт ажаніѓся з сястрой Аляксандра Першага. Гэты шлюб быѓ выгадны абодвум імперыям. Абодва імператара парадніліся. І вырашылі замест бессэнсоѓнай вайны сябар з сябрам захапіць Турцыю.
  Асманы вядома руска-французскай арміі не канкурэнты і Канстанцінопаль быѓ узяты падчас адной кампаніі. Потым быѓ паход у Малую Азію і Егіпет. Маса новых захопаѓ.
  Напалеон пакарыѓ яшчэ і Іран. Сярэдняя Азія дасталася Расіі. А затым рушыѓ услед і паход на Індыю. Банапарт вялікі захапіѓ шмат Зямлі.
  Але вось у 1825 годзе памёр Аляксандр Першы. Кастусь адрокся. А Мікалай Першы сутыкнуѓся з мецяжом дзекабрыстаѓ.
  І жорстка здушыѓ яго. І тады Напалеон вырашыѓ свайго сына і сваяка цара Аляксандра першага паставіць на пасад Расіі, замест Мікалая-ѓзурпатара.
  І гэта было моцным ходам. Францыя разам з калоніямі мела велізарнае войска. А Напалеон лічыѓся геніем. І разлічваѓ зразумела на хуткую перамогу.
  А Кутузава якраз і не было. Рускія войскі былі разбітыя, тым больш лепшыя генералы аказаліся дзекабрыстамі, і былі арыштаваныя або пакараныя.
  Паход Напалеона завяршыѓся ѓзяццем Масквы і Санкт-Пецярбурга.
  Імператар адмяніѓ прыгон, і народ яго ѓспрыняѓ станоѓча.
  Мясцовая эліта таксама змірылася і на трон быѓ пасаджаны Напалеон Другі.
  А праз дзесяць гадоѓ быѓ праведзены рэферэндум і адбылося канчатковае зліццё дзвюх імперый.
  Напалеон пажыѓ да 1838 года і памёр у 69 гадоѓ. Ягонае кіраванне было вельмі слаѓным, а заваёвы рэкордныя для аднаго чалавека.
  У 1831 Напалеон здолеѓ высадзіцца ѓ Брытаніі і яе таксама пакарыѓ. За тым захопліваѓ калоніі ѓ Амерыцы і паспеѓ паваяваць з ЗША.
  Новым імператарам стаѓ Напалеон Другі, бялявы, высокі юнак. Ён ужо быѓ дастаткова дарослым, каб працягнуць справу бацькі і пакараць астатні свет.
  Яшчэ былі дзікія землі і Кітай, Японія, і тыя калоніі ѓ Амерыцы, што не паспелі захапіць французы.
  Вайна ішла ѓ цэлым пад дыктоѓку новай імпэрыі. Напалеон другі кіраваѓ да 1880 гады і паспеѓ амаль увесь мір заваяваць. Пасля чаго ѓзышоѓ на пасад Напалеон Трэці. І ён прыхапіѓ апошнія дзікія землі ѓмацаваѓшы імперыю.
  Уся планета стала адзінай. Наступіла эпоха росквіту. Паѓстанні ѓспыхвалі рэдка, так жыццё было добрым. І рэлігіі жылі мірна. Але ѓсё больш дамінаваѓ атэізм, з культам асобы імператара.
  І здарыѓся першы палёт чалавека ѓ космас у 1930 году. Навука ѓ адзінай імперыі развівалася хутчэй. А потым на Месяц, далей на Марс і па ѓсёй Сонечнай сістэме.
  А ѓ 2001 годзе, пачаѓся першы пілатуемы палёт да зоркі Сірыѓс. І гэта вялізны прарыѓ чалавецтва.
  Ды Напалеон змог людзей аб'яднаць і заваяваць увесь свет. І гэта нарадзіла больш дасканалую мадэль улады і эканомікі.
  Геній Напалеона перамог... І свет стаѓ куды больш шчаслівым... Вось ужо ѓ 2021 годзе, не эпідэмія каранавіруса гуляе па планеце Зямля, а на суседніх планетах горада будуюцца, а ствалавыя клеткі навучыліся актывізаваць так, што паспяхова праводзяць амаладжэнне чалавека. І гэта сур'ёзна.
  І ѓжо старыя становяцца юнакамі, а старыя дзяѓчатамі. І гэта проста стала неяк супер!
  Вось гэта гісторыя... Не тое што злая рэальнасць, калі людзей дастае то каранавірус, то засуха, то наадварот праліѓныя дажджы. І яшчэ шматлікае і шматлікае іншае.
  У свеце няма парадку - поѓна войн і жорсткасцяѓ.
  А ѓ свеце Напалеонаѓскай сусветнай імперыі - ужо камунізм. Няма бедных, ва ѓсіх праца, і кожны сыты. Усе дзеці вучацца ѓ школе на камп'ютарах ці праз інтэрнэт. Многія ѓвогуле працуюць чыста намінальна.
  Толькі чатыры гадзіны працягласць працоѓнага дня, і тры выходныя на тыдзень з кучай святаѓ.
  Шмат робатаѓ у вытворчасці і сферы абслугоѓвання. Вельмі шмат працоѓных месцаѓ, на якіх ты проста ставіш лайкі ѓ кампутары.
  Добра стала жыць. Аѓтамабілі даюцца бясплатна, ці машыны тыпу маленькіх верталётаѓ з электрычнымі рухавікамі. Маторы больш дасканалыя і па-экалагічнаму чыстыя.
  І чаго толькі няма... нават красоѓкі ѓ дзяцей з'явіліся і з іх дапамогай можна лятаць па паветры.
  Злачыннасць амаль зусім знікла, і нават сталі ѓладкоѓваць гладыятарскія баі як у Старажытным Рыме.
  На Месяцы ѓжо мора з'явіліся і вялікія гарады, пабудаваныя ѓдарнымі тэмпамі. І на Марсе таксама, і на Венеры. Заводы ѓжо на сонечнай энергіі асвоілі Меркурый. Як добра стала толькі таму, што Напалеон Банапарт ажаніѓся з сястрой Аляксандра Першага!
  
  
  КАЛІ Б ВАЙНА ПАЧАЛАСЯ ђ САРАК Трэцім
  Гітлер не напаѓ на СССР у сорак першым годзе. Ён вырашыѓ працягваць баявыя дзеянні на Захадзе супраць Брытаніі. Акрамя таго пасля акупацыі Югаславіі і высадцы на востраве Крыт узніклі асцярогі, што немцы трывіяльна не паспеюць завяршыць кампанію на ѓсходзе - да халадоѓ і праліѓных дажджоѓ.
  Так што быѓ абраны іншы шлях. У ліпені немцы разнеслі англійскую ваенную базу на Мальце і высадзілі там дэсант. А таксама ѓзмацнілі групоѓку Роммеля. Быѓ узяты штурмам Талбук. І пасля чаго пачаѓся наступ на Егіпет.
  Адначасова ѓ верасні быѓ узяты штурмам Гібралтар. Пасля чаго фашысты сталі перакідваць войскі напрамую ѓ Афрыку.
  Фюрэр вырашыѓ, што сто пяцьдзесят нямецкіх дывізій можна выкарыстоѓваць больш рацыянальна, і замест СССР захапіць Блізкі Усход, Індыю і Афрыку.
  Ужо ѓ кастрычніку восем дывізій Роммеля і італьянскія часткі захапілі Егіпет.
  А далей пачалося ѓварванне ѓ Ірак, Палестыну, Кувейт. Немцы перакідвалі ѓсё больш войскаѓ у Афрыку. Сталін пакуль чакаѓ.
  За зіму немцы пакарылі Блізкі Усход і рушылі на Іран. Гэта супала з уступленне ѓ вайну Японіі, якая атакавала ЗША на Перу-Харбар.
  І захапіла вялікія тэрыторыі.
  Увесну 1942 гады немцы ѓжо былі ѓ Індыі. І захапілі ѓсю поѓнач і частку цэнтра Афрыкі.
  А за лета і восень заваявалі астатнюю частку Чорнага кантынента.
  І гэта было крута.
  Пачалася паветраная аблога і наступленне на Брытанію авіяцыяй.
  Немцы выкарыстоѓвалі рэсурсы і працоѓную сілу заваяваных тэрыторый.
  І прасавалі Англію нібы баксёр грушу.
  Самалёты Ю-188, былі больш магутныя і дасканалыя. Абнаѓляліся і знішчальнікі.
  З'явіліся новыя асы - экстра-класа якія разбуралі ангельцаѓ у небе.
  І тады Чэрчыль, бачачы, што ім несдобровать прапанаваѓ Трэцяму Рэйху мір на любых умовах.
  ЗША таксама гатовы былі саступіць і Германіі, і Японіі. Фюрэр пагадзіѓся спыніць вайну, але на ѓмове выплат вялікіх рэпарацый. А таксама забраѓшы сабе калоніі ѓ Афрыцы і ѓ Азіі.
  Пасля чаго немцы сталі рыхтаваць паход на СССР. Яшчэ ѓ сорак першым годзе пачалася распрацоѓка сямейства танкаѓ новага пакалення і вельмі цяжкіх.
  А менавіта - "Пантэра", "Тыгр"-2, "Леѓ", "Маѓс" і некалькі маральна састарэлы "Тыгр". Да чэрвеня 1943 гады ѓ серыі былі толькі "Пантэра" і "Тыгр". Астатнія машыны пакуль праходзілі выпрабаванні. Таксама прайшоѓ мадэрнізацыю Т-4, атрымаѓшы больш магутнае ѓзбраенне, і Т-3.
  Немцы не паспелі пераѓзброіць сваё войска. Найноѓшы знішчальнік МЕ-309 толькі пачаѓ паступаць. Праѓда ѓ серыі быѓ Фоке-Вульф магутная ва ѓзбраенні і хуткасці машына. Ю-288 таксама толькі-толькі пачаѓ паступаць у серыю.
  СССР за два гады выпусціѓ больш за дванаццаць тысяч танкаѓ і невялікую колькасць самаходак. Трэцяя пяцігодка была па афіцыйных звестках перавыканана. Самалётаѓ было выпушчана больш за васемнаццаць тысяч. Шмат тысяч гармат і мінамётаѓ. А таксама каля мільёна пісталет-кулямётаѓ. Войска пераводзілася на аѓтаматы.
  У страі была Т-34-76, і некаторыя іншыя віды танкаѓ. У прыватнасці серыя КВ. Магутныя КВ-3, КВ-4, КВ-5. Пры гэтым КВ-3 важыла 68 тон, а КВ-4 18 тон, КВ-5 100 тон. Хаця рэальная практыка паказаѓ, што цяжкія танкі часта ламаюцца і не вельмі эфектыѓныя ѓ баявых дзеяннях.
  Акрамя Т-34-76, выпускаѓся яшчэ і колава-гусенічны танк А-20, эвалюцыя ранейшых БТ, і Т-29 таксама колава-гусенічны, але з трыма гарматамі.
  Даволі праѓда слабы браней. У цэлым танкавы парк быѓ моцны.
  Больш за трыццаць тры тысячы танкаѓ, і невялікая колькасць самаходак, а таксама танкеткі.
  Праѓда частка сіл знаходзілася на Далёкім усходзе, бо Японія развязала сабе рукі і рыхтавалася да нападу разам з Трэцім Рэйхам.
  Самураі не занадта моцныя ѓ танках, але маюць шмат пяхоты. У тым ліку і каланіяльнай.
  Трэці Рэйх меѓ у чэрвені 1941 года пяць тысяч дзевяцісот танкаѓ супраць дваццаці дзвюх тысяч савецкіх. Прыкладна суадносіны - адзін да чатырох.
  Былі праѓда яшчэ і трафейныя, але іх амаль не выкарыстоѓвалі. Усяго ѓ немцаѓ 21 танкавая дывізія. За другое паѓгоддзе сорак першага года было выпушчана ѓсяго 1800 танкаѓ, пры невялікіх стратах, але са зносам. У сорак другім гале было выпушчана шэсць тысяч танкаѓ. Шмат у чым дзякуючы намаганням Шпеера. І Трэці Рэйх зраѓняѓся з СССР па колькасці выпушчаных машын за год. Ды і якасць падцягнулася. З'явіѓся ѓ серыі "Тыгр" і Т-4, і Т-3 прайшлі мадэрнізацыю. Напярэдадні ѓварвання ѓ СССР, выпуску, танкаѓ дасягнуѓ тысячы машын за месяц, плюс і самаходкі. У серыю пайшла "Пантэра", якая пераѓзыходзіла большасць савецкіх машын і Т-34-76 у браніраванні ілба і ѓзбраенні. Дадзены танк быѓ нядрэнны, як і Т-4 з гарматай 75-міліметра і калібр 48 ЭЛ, таксама праѓзыходны 34. І сам "Тыгр", таксама машына хоць і састарэлая, але грозная.
  Але пакуль Трэці Рэйх саступаѓ у агульнай колькасці танкаѓ. Праѓда Брытанія і ЗША сёе-тое немцам перадалі. У прыватнасці "Шэрманы", прыкладна супастаѓныя ѓ лабавой брані і ѓзбраенні з савецкімі трыццацьчацвёркамі, і добра абароненыя браняй ангельскія "Чэрчылі". Усяго больш за дзве з паловай тысячы дадзеных танкаѓ.
  Плюс яшчэ ѓ немцаѓ былі італьянскія танк, але слабыя, і некаторая колькасць турэцкіх у асноѓным прададзеных ЗША.
  Немцы агульную колькасць танкаѓ давялі да васямнаццаці тысяч, плюс яшчэ і самаходкі. Пры гэтым у СССР усё яшчэ больш танкаѓ трыццаць тры тысячы агульная колькасць. Але калі браць найноѓшыя, дык ужо ѓ немцаѓ будзе больш.
  Пакуль СССР яшчэ не ваяваѓ і працаваѓ на рэйках мірнага часу і саступаѓ немцам у найноѓшай тэхніцы што рабілася за месяц. Асабліва ѓ самаходках, якіх выраблялася шмат, асабліва лёгкай - "Паляѓнічы".
  Прычым дадзеная САУ зусім нядрэнная і рухомая.
  Да гэтага можна дадаць яшчэ і 10 тысяч японскіх танкаѓ. Але яны звычайна лёгкія, і частка з іх ваюе з Кітаем.
  У цэлым у танках блізкі парытэт. Плюс яшчэ частка машын у немцаѓ асабліва "Пантэр" не асвоена экіпажамі. Так што ѓ цэлым можна казаць у гэтай справе парытэт.
  Але горш, чым у сорак першым. Тады немцы саступалі мацней колькасцю. І іх танкі машыны КВ і Т-34 практычна не прабівалі.
  І ваяваць ужо даводзілася - нібы на два франты. А саюзнік толькі адзін: Манголія.
  У авіяцыі справы яшчэ горшыя. СССР колькасцю самалётаѓ быццам бы моцны. Але немцы авіяцыю падцягнулі ѓ колькасці прэсуючы Брытанію. І развілі майстэрства асаѓ - асабліва Марсэля. Дадзены лётчык, перавысіѓшы трыста збітых самалётаѓ атрымаѓ адразу два ордэны Рыцарскі Крыж Жалезнага крыжа з дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі.
  За сорак другі год немцы вырабілі больш за дваццаць восем тысяч самалётаѓ. За першую палову сорак трэцяга ѓжо 20 тысяч, і змаглі дагнаць СССР па агульнай колькасці. Пры лепшай якасці машын.
  Асабліва найноѓшага МЕ-309, які меѓ сем вогненных кропак, у тым ліку і тры авіягарматы ѓ 30-міліметраѓ.
  Гэта пагадзіцеся вялікая сіла. Як зрэшты і Фоке-Вульф. Ю-188 і зусім бамбавік, які не мае сабе роѓных.
  Да гэтага трэба дадаць і японскую авіяцыю. Што давала дзяржавам восі адчувальную перавагу.
  Японскія асы таксама вельмі дасведчаныя. І іх знішчальнікі манеѓраныя.
  Такім чынам у небе ѓ дзяржаѓ восі перавага і лікам, і якасцю сіл.
  Плюс яшчэ Амерыка і Брытанія перадалі некаторую колькасць сваіх самалётаѓ. Асабліва моцны амерыканскі бамбавік Б-29, і знішчальнік "Аэрокобра". Знішчальнік "Мустанг", мабыць, горай. У яго толькі шэсць кулямётаѓ. Але таксама лепей за савецкія будзе. Р-51 таксама нядрэнны амерыканскіх штурмавік.
  У цэлым з улікам заходняй тэхнікі ѓ немцаѓ і японцаѓ перавага ѓ небе і лікам і якасцю і баявым досведам яшчэ вышэй.
  Так што ѓ небе хутчэй за ѓсё вось будзе панаваць цалкам.
  У артылерыі некалькі лепей. У СССР шмат прылад і мінамётаѓ. Было каля ста тысяч у чэрвені сорак першага года супраць сарака васьмі тысяч нямецкіх і кааліцыі. Вядома, немцы працягвалі выпускаць прылады, але ѓсё ж ведучы наступальныя войны не занадта шмат. Так што тут у СССР захавалася перавага. Плюс яшчэ і "Кацюшы".
  У гітлераѓцаѓ праѓда з'явіліся газаметы, але не ѓ занадта вялікіх колькасцях.
  Так што пакуль у прыладах СССР мацней. Хаця нямецкія 88-міліметровыя гарматы мабыць лепшыя ѓ свеце. Іх выпускаецца даволі шмат. А "Кацюша", у абароне не вельмі моцная. І не занадта дакладная.
  Так што суадносіны сіл тут больш-менш і ѓ абароне можна трымацца.
  А абарону ѓзмацнілі. Лінію Молатава дабудавалі за два лішнія гады. І лінію Сталіна аднавілі. Так што можна трымацца.
  У пяхоце суадносіны сіл таксама змяніліся... СССР правёѓ мабілізацыю.
  І пасля сорак першага года, дзе ѓ яго было пяць з паловай мільёнаѓ салдат, давёѓ сваю колькасць да пятнаццаці мільёнаѓ.
  Маштабы мабілізацыі былі вялікія.
  Але і Трэці Рэйха разгарнуѓ вялікія сілы. Вельмі шмат замежных дывізій, каланіяльныя войскі, войскі сатэлітаѓ. І ѓ немцаѓ было дваццаць пяць мільёнаѓ пяхоты, і пяць мільёнаѓ у саюзьнікаѓ. Усяго трыццаць мільёнаѓ - вялікая перавага. Праѓда каланіяльныя дывізіі не надта добра навучаныя, але з нямецкімі камандзірамі.
  Дывізіі СС у цэлым у немцаѓ на вялікай вышыні. Частка Вермахта мае вялікі ваенны досвед. І ѓ гэтым плане гітлераѓцы моцныя. Акрамя таго ѓ немцаѓ вялізная перавага ѓ мабільнасці. Тут вытворчасць Еѓропы і пастаѓкі з Брытаніі і ЗША. У колькасці аѓтамабіляѓ, матацыклаѓ і грузавікоѓ у немцаѓ перавага разоѓ у сем-восем.
  І пісталет-кулямётаѓ у іх больш. У тым ліку і пастаѓленых з Амерыкі і Брытаніі.
  У цэлым фашысты ѓ пяхоце моцныя. А яшчэ дзесяць мільёнаѓ супраць СССР мабілізавала Японія, не лічачы яшчэ частак што супраць Кітая.
  Так што ѓ жывой сіле ѓ дзяржаѓ восі вялікая перавага. І ѓ яе мабільнасці таксама.
  Марскі флот у Японіі шматкроць мацнейшы за савецкі Ціхаакіянскі.
  Немцы ѓ падводках таксама маю вялікую перавагу.
  Але ѓ авіяносцах і вялікіх караблях пакуль не вельмі. Але і СССР тут не моцны.
  Шмат караблёѓ, зрэшты, у Італіі. У цэлым на моры вораг таксама куды мацнейшы.
  СССР, саступаючы ѓ паветры, якасцю і колькасцю, мае некаторую перавагу ѓ артылерыі, больш колькасны, чым якасны. У танках мацней крыху колькасцю, але горш якасцю. І ѓ цэлым можа нават у танках вораг і мацнейшы. У пяхоце саступае лікам і мабільнасці. Многія часткі Трэцяга Рэйха - гэта каланіяльнае гарматнае мяса, як і японскія. Але ѓ СССР не ѓсім адмабілізаваныя навучаны як след. Баявога досведу ѓ фашыстаѓ больш. Праѓда савецкія войскі стаяць у нядрэннай абароне.
  Даволі магутная, развітая ѓ інжынерным стаѓленні абарона дае шанец стрымаць шматлікую пяхоту.
  Куляметаѓ і гармат шмат і гэта таксама павялічвае ѓстойлівасць.
  Дзве лініі Молатава і Сталіна, і будуецца за імі яшчэ і трэцяя.
  У цэлым становішча СССР стратэгічна безнадзейнае. У вайне на знясіленне яго рана ці позна праѓзыходныя эканомікай і рэсурсамі Трэці Рэйх яго сатэліты ѓ тым ліку і Турцыя, і Японія з калоніямі адолеюць.
  Адна надзея ѓ выпадку зацяжной вайны Брытанія і ЗША могуць адкрыць другі фронт.
  Ну і яшчэ цуд-зброя...
  Ва ѓсякім разе стаѓка зроблена на шчыльную абарону. І на тое, каб выматаць і спыніць ворага.
  Сталін, зрэшты, і да вайны спрабуе дамовіцца. Напрыклад, саступіць частку тэрыторыі немцам. Або прапанаваць арэнду нафтавых свідравін.
  А можа выплачваць рэпарацый - збожжам, нафтай, золатам, вуглём, ці нават кансервамі?
  Гітлер, аднак свету не жадае. Гэта і зразумела - войска СССР гэта патэнцыйная пагроза. Як і камуністычная ідэалогія. Так што ворагі яны смяротныя.
  І фюрар жадае войны.
  Хірахіта, таксама марыць аб рэваншы за Халхін-Гол. І хоча абшараѓ Сібіры.
  Ды і ѓ ЗША многія не супраць паваяваць супраць СССР.
  Але пакуль Гітлер іх не запрашае. Суадносіны сіл - ахавае ... І што рабіць?
  Сталін вядома ж таемна спрабуе дамовіцца з англічанамі і амерыканцамі.
  Але яны яму сказалі: трымайся з усяе сілы, а там відаць будзе. Можа, і дапаможам. А так рызыкаваць не будзем.
  Карацей кажучы, вайна стала непазбежнай.... А тут яшчэ ёсць праблемы - Чырвоная Армія не вельмі ѓмее абараняцца. Яе вучылі ваяваць на чужой тэрыторыі і наступаць, а не бараніцца.
  А немцы ѓсё ж палову свету захапілі і шмат што ѓмеюць.
  Вось 22 чэрвеня 1943 гады пачалася вайна. Яна не была нечаканай, але ѓсё ж тактычна аказалася раптоѓнай. Адразу ѓсе сілы фрыцы кінулі на ворага.
  І гатовы непрыяцеля знішчаць.
  У самыя першыя гадзіны, аказалася, што немцы моцныя ѓ паветры. І што ѓ іх шмат войскаѓ высокага ѓзроѓню. І што "Тыгр" вельмі нават нядрэнны танк прарыву, хоць і маральна састарэлы. І грозную сілу МЕ-309 і Ю-288.
  Ды ірванула гэтая армады, і іх савецкія войскі сустрэлі ѓпартым супрацівам.
  Баі разгарнуліся на ѓсёй мяжы. І ішлі ѓ асноѓным пад дыктоѓку вермахта. Лезлі нібы казуркі, шматлікія найміты.
  Як высветлілася ѓмацавання занадта блізка размешчаны да мяжы і не валодаюць дастатковай глыбінёй у абароне. Ды яшчэ і самае галоѓнае гэта памылкі генералаѓ, якія мелі мала досведу, і не вельмі разумелі, як трымаць абарону.
  Ды і воінскі дух многіх частак, асабліва на Украіне аказаѓся слабым.
  І масавыя здачы ѓ палон і дэзерцірства сталі правілам. Асабліва на Заходняй Украіне.
  І ѓ Закаѓказзе, дзе наступалі туркі і немцы і, іншаземная раць было неспакойна. Праціѓнік здолеѓ прарвацца і акружыць Ерэван. Але сам горад не здаваѓся.
  Батумі пасля дзесяці дзён упартых баёѓ было ѓзята. Немцы змаглі за першыя дні ѓклінавацца на дзясяткі кіламетраѓ у савецкую абарону. І адрэзаць Беласток... І ѓзнік кацёл пад Львом. І хаця за першыя два тыдні гітлераѓцы прасунуліся менш, чым у рэальнай гісторыі ѓ сорак першым годзе, але савецкім войскам было цяжка перахапіць ініцыятыву. Так вораг мацнейшы.
  Калі ѓ сорак першым годзе ѓ немцаѓ была перавага ѓ пяхоце, толькі ѓ самыя першыя дні. А потым перавага перайшла да Чырвонай Арміі. Той тут мабілізоѓваць не было чаго.
  І ѓкліноѓванні аказаліся небяспечнымі... І вось немцы з баямі змаглі прарвацца да Мінска. І гэта ѓжо сур'ёзна.
  У самім горадзе разгарнуліся жорсткія баі. Фюрэр загадаѓ наступаць і не здавацца. І Сталін загадаѓ - ні кроку назад!
  Праз месяц пасля пачатку наступу, немцы вышыѓ да Бярэзіны, і ѓзялі Мінск... Падышлі да Жытоміра.
  Японцы ж змаглі акружыць Уладзівасток. І гэта таксама сур'ёзная заяѓка з іхняга боку. Была захоплена і значная частка Манголіі.
  Немцы таксама разам з сатэлітамі захапілі Малдавію і сталі падыходзіць да Адэсы. І гэта крута.
  Сталін адчуваѓ сябе вельмі няѓтульна. І разумеѓ сваю асуджанасць супраць такой кааліцыі.
  Зноѓ прапанаваѓ мір. Але фюрар, зразумела, не жадаѓ. І працягвалі немцы наступаць...
  У канчатковым выніку Сталін вырашыѓ трымаць абарону на Дняпры.
  Праз два месяцы пасля пачатку вайны гітлераѓцы выйшлі да Дняпра, а ѓ цэнтры нават падышлі да Смаленска.
  Ерэван, акружаны туркамі, яшчэ трымаѓся... стварылася лімітава небяспечнае становішча.
  Сталін сабраѓ нараду вайскоѓцаѓ. Трэба нешта рабіць. Калі проста абараняцца - пройгрыш - гэта справа толькі часу.
  Жукаѓ прапанаваѓ нанесці ѓдар у цэнтры. Хаця сіл было замала... Ужо жнівень...
  На фронце з'явіліся першыя танкі "Леѓ". Яны паспелі да баявога прымянення крыху пазней. Дадзеная машына была цяжкай у 90 тон, і з магутнай гарматай. Лабавая абарона самавітая: сто пяцьдзесят міліметраѓ лоб корпуса з нахіламі, і дзвесце сорак лоб вежы. Такі танк трымаѓ усе машыны СССР, а яго 105-міліметровая гармата даѓжынёй ствала ѓ 70 ЭЛ прабівала нават КВ-4 са 180-міліметровай лабавой браняй.
  Гэта сапраѓды сур'ёзная зброя. Але занадта вялікая вага зразумела абцяжарваѓ манеѓранасць і хуткасць. Ды гармата рабіла толькі пяць стрэлаѓ за хвіліну. Немцы атрымалі танк магутны, але не надта практычны да ѓжывання.
  З'явіѓся і "Тыгр"-2. Дадзеная машына апынулася ѓ практычным плане лепей, чым у рэальнай гісторыі. Бо рухавік у тысячу конскіх сіл быѓ створаны і ѓкаранёны. І пры вазе ѓ шэсцьдзесят восем тон, дадзеная машына атрымалася адносна рухомай і хуткаснай і не так часта ламалася.
  "Пантэра"-2 таксама стала паступаць. Важыла яна пяцьдзесят тры тоны, але рухавік у 900 конскіх сіл, гэта кампенсаваѓ. Гармата ѓ 88-міліметраѓ даѓжынёй у 71ЭЛ дастаткова моцная і бранябойная, дакладная і хуткастрэльная была здавальняючай, ці нават добрай для барацьбы з танкамі суперніка.
  Гэтыя машыны ѓ баях паказалі свой узровень. У верасні немцы канчаткова акружылі Смаленск. Пал і горад Талін. Немцы і іх каланіяльныя орды разам з сатэлітамі наблізіліся да Ленінграда.
  Падышлі і Крыму. Кіеѓ, які стаяѓ на ѓзгорку і быѓ добра ѓмацаваны яшчэ трымаѓся...
  Надышоѓ кастрычнік... Паліліся дажджы і рух гітлераѓцаѓ замарудзіліся.
  Хутка завяршыць вайну не ѓдалося. Японцы таксама спыніліся, блакаваѓшы Уладзівасток, захапіѓшы большую частку Манголіі, і здолеѓшы ѓзяць Хабараѓск.
  Немцы пакуль вырашылі не лезці на ражон, а прасаваць авіяцыяй. Тым больш былі нядрэнныя рэактыѓныя распрацоѓкі. І бамбавікі новай фармацыі маглі бамбаваць практычна бяскарна.
  Ды і балістычныя ракеты, гэта таксама вялікая моц разбурэння.
  Праѓда, яны каштуюць дорага, і не валодаюць вялікай дакладнасцю.
  А вось рэактыѓныя бамбавікі глядзяцца вельмі перспектыѓна.
  І немцы вялі паветраны наступ. Новыя самалёты Ю-488 і ТАЯ-400 маглі бамбаваць заводы СССР на ђрале і за ђралам. Новы Ю-488 першы серыйны нямецкі бамбавік, з чатырма рухавікамі.
  У адрозненне ад амерыканскага Б-29 у яго менш пляц крылаѓ і вялікая хуткасць. А ѓ ТАЯ-400 увогуле шэсць рухавікоѓ і каласальная атрымліваецца моц.
  Немцы і іх сатэліты ѓ лістападзе канчаткова перайшлі да абароны. Яны толькі ваявалі і бамбілі. Ішло паветранае наступленне.
  І шмат было прыгожых дзяѓчат у баях.
  Вось на танку Т-34-76 змагаецца экіпаж Лізаветы. Дзяѓчыны нягледзячы на мароз у бікіні і босыя.
  Яны рухаюцца, а супраць іх "Пантэра". Ваяѓніца Эѓфрасіння разганяе танк пры дапамозе голай, круглай пяткі і спявае:
  - За ідэі камунізму
  Смела ѓ бой пойдзе,
  І войска фашызму,
  Мы разаб'ем!
  "Пантэра" ѓ лоб не прабіць. І даводзіцца з ёй збліжацца, каб выйсці ѓ борт. Дзяѓчыны пагульваюць цягліцамі прэса. Іх танк імкліва збліжаецца з супернікам.
  Пантэра страляе. Ляціць забойнай сілы снарад, але трыццацьчацвёрка ѓхіляецца.
  Кацярына заѓважае:
  - Рызыкоѓная тактыка!
  Гарматы ѓ пантэр робяць пятнаццаць стрэлаѓ за хвіліну. І вельмі цяжка праскочыць на патрэбную дыстанцыю.
  Дзяѓчынкі напяваюць:
  - І ѓ зорнай вышыні і горнай цішыні,
  У марской хвалі і лютым агні!
  І лютым, і лютым, і лютым агні!
  І вось іх танк праслізгвае паміж "Пантэрамі" і паліць ім па бартах.
  Вось гэта баявыя дзяѓчынкі. І запальваюць машыны. Спачатку адна пантэра прабіта, затым другая.
  Алена ѓзяла і прачырыкала:
  - Слава нашай Радзіме - СССР!
  І зноѓ дзяѓчаты ѓ хуткім руху танка. І падбіваюць "Тыгр". Яны відавочна крутыя.
  Лізавета праспявала з захапленнем, націскаючы босымі пальчыкамі ножак:
  - А ѓ бітву сыходзяць - дзяѓчаты босыя,
  Вялікая стыхія, крутая стыхія!
  Ваяѓніцы што і казаць - на вышыні!
  Б'юць ворагаѓ з усёй імклівасцю пантэр. Іх ніхто не спыніць.
  А ѓ небе Анастасія Ведзьмакова, тая яшчэ краля. Вось гэта дзяѓчынкі проста жудасная жудасць.
  А як яны агрэсіѓна і без усялякіх цырымоній ваююць.
  Вось дзяѓчына ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак навяла авіяцыйную гармату і лупанула па ворагу.
  Пасля чаго прачырыкала:
  - Я самая крутая баба!
  І бой працягваецца....
  Акуліна Арлова раве, скошваючы супернікаѓ:
  - Я ёсць дзеѓка-супер!
  І зноѓ скошвае ворага. Вось такія тут кралі.
  І яна выконвае прыём падвойная бочка збіваючы МЕ-309 і гэта вельмі крута.
  Вось гэта ваяѓніцы яны даюць Люфтвафэ прыкурыць.
  Акуліна Арлова збівае самалёт суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і пішчыць:
  - Слава СССР!
  Мірабела Магнітная таксама ѓ страі, проста цуда-краля. І гэтая лётчыца ѓпэѓнена збівае гітлераѓца прыёмам патройная бочка і пішчыць:
  - За найвялікшыя ідэі камунізму на планеце Зямля!
  Вось гэта сапраѓды аказалася вельмі крута.
  Тры дзяѓчыны дзейнічаюць нібы кралі і вельмі баявой вышыні і велічыні.
  Вось ужо надышла зіма. І мароз... Чырвоная армія спрабуе наступаць.
  Але супернік да зімы больш-менш гатовы. На гэты раз Вермахт на ѓсялякі выпадак і на халодны перыяд назапасіѓ адзенне і харчаванне.
  Праѓда каланіяльныя войскі моцна мерзнуць і ім няѓтульна.
  Атрымалася Чырвонай Арміі дэблакаваць Смаленск, і адціснуць ва Украіне фашыстаѓ за Дняпро.
  Але вораг моцны, і яго авіяцыя лютуе. І бамбіць, бамбіць, і яшчэ раз бамбіць!
  І вось ужо рэактыѓныя знішчальнікі ѓ баі. А замест Фоке-Вульф больш дасканалая машына ТАЯ-152. І гэта зразумела таксама немалая атрымалася праблема.
  У авіяцыі і немцы і японцы моцныя. Марсэль за чатырыста збітых самалётаѓ атрымаѓ высокую ѓзнагароду - Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з залатымі дубовымі лістамі мячамі і дыяментамі. А за пяцьсот быѓ узнагароджаны Вялікім Крыжам Жалезнага крыжа.
  Гэты лётчык і насамрэч стаѓ проста легендарным. І ён для савецкіх лётчыкаѓ проста кашмар.
  Сталін нават адзначыѓ:
  - Гэта чорны д'ябал! І яго пара адправіць у пекла!
  Ды вайна ідзе. Узімку некаторыя поспехі дасягнуты, але няма вырашальнага пералому.
  Праѓда рэактыѓны знішчальнік МЕ-262 аказаѓся не занадта надзейным і эфектыѓным. Ды і рухавік далёкі ад дасканаласці. Затое ТАЯ-152 куды больш практычна, чым Фоке-Вульф. І дадзеная машына яшчэ выкарыстоѓваецца не толькі як знішчальнік, але яшчэ і штурмавік і франтавы бамбавік.
  Машына аказалася шматмэтавая і сур'ёзная. У СССР з'явіѓся пакуль толькі ЯК-9, які спрошчаны, і зняты з вытворчасці МІГ-3.
  Увесну як сышлі снягі і пацяплела гітлераѓцы зноѓ сталі наступаць.
  І паѓднёвыя войскі ахвотней ваявалі, калі няма маразоѓ. Баі ішлі жорсткія.
  Чырвоная армія бiлася ѓпарта. Але сілы былі няроѓнымі. Немцы выкарыстоѓвалі як самы масавы танк "Пантэру"-2, машыну з магутным узбраеннем і нядрэнна абароненую ѓ лоб. І "Тыгр"-2 таксама прыстойную.
  Таксама ѓ баях прыняѓ удзел і "Маѓс".
  Хоць дадзеная машына занадта ѓжо цяжкая і ціхаходная. А танк "Леѓ", быѓ фактычна зняты з вытворчасці.
  Усё яшчэ ѓ серыі была машына Т-4 мадэрнізаваная. А Т-3 ужо знялі з вытворчасці.
  У СССР таксама праблемы... Трэба мадэрнізаваць серыю КВ. І яна пакуль неэфектыѓная.
  ІС-2 пакуль не з'явіѓся. А вось Т-34-85 пайшла ѓ серыю. І гэта ѓ цэлым лагічна.
  А цяжкія танкі і зусім знялі з вытворчасці. Сталін загадаѓ зрабіць стаѓку на адзін масавы Т-34-85. Што ѓвогуле і лагічна. Хоць у ілоб дадзеная машына Пантэру -2 і не брала. Але затое магла прабіць у борт.
  Улетку з'явіліся нямецкія рэактыѓныя бамбавікі "Арада", якіх савецкія знішчальнікі нават не маглі дагнаць. І гэта сур'ёзна.
  Гітлераѓцы ѓзялі Смаленск, Вязьму, Ржэѓ, і Калінін.
  Блакавалі Ленінград... Да Масквы да канца лета, засталося ѓсё сотня кіламетраѓ.
  Але Чырвоная армія біліся вельмі ѓпарта. Японцы завяршылі захоп Манголіі і ѓварваліся ѓ Сярэднюю Азію.
  Становішча вельмі ѓскладнілася.
  Сталін кідаѓ громы і маланкі, і раз-пораз упадаѓ у істэрыю. Але гэта мала памагала.
  Сітуацыя станавілася ѓсё больш складанай. Увосень немцы змянілі свой план і павярнулі на поѓдзень, да Каѓказа.
  Былі ѓзяты Арол, Курск, а ѓ кастрычніку і Варонеж ... Да канца лістапада Чырвоная армія адышла за Дон і там замацавалася. Былі страчаны значныя тэрыторыі.
  І прэсінг гітлераѓцаѓ усё нарастаѓ.
  Асабліва рэактыѓныя бамбавікі дастаюць. І вельмі балюча кусаюць.
  Але савецкія дзяѓчаты ваююць на вялікай вышыні.
  Немцы спрабуюць прарвацца да Ленінграда. Атакуюць Ноѓгарад. Але адважная чацвёрка дзяѓчынак устала на іх шляху.
  Наташка кінула босай ножкай гранату ѓ фашыстаѓ і праспявала:
  - Дарэмна...
  Зоя запусціла голай пяткай прэзент смерці і дадала:
  - Праціѓнік...
  Аѓгусціна паддала нешта знішчальнае і піскнула:
  - Лічыць...
  Святлана босымі пальцамі ног падкінула гранату і піскнула:
  - Што...
  Наташа шпурнула босымі ножкамі пару лімонак і вякнула:
  - Рускіх...
  Зоя таксама паддала нешта энергічнае і смяротнае, піскнуѓшы:
  - Здолеѓ.
  Аѓгусціна запусціла смяротнае, прабурчэѓшы:
  - Вораг ....
  Святлана зноѓ паддала знішчальнае і вякнула:
  - Зламаць!
  Наташа дала чаргу і піскнула:
  - Хто...
  Зоя таксама пальнула па чарнаскурым іншаземцам, што набралі фашысты і піскнула:
  - Смеѓ!
  Аѓгусціна выдала з напорам і лютасцю:
  - Той...
  Святлана паддала з аскалам пантэры:
  - У...
  Наташа кінула босай ножкай гранату і вякнула:
  - Баю...
  Зоя шпурнула босымі пальцамі прэзент смерці і буркнула:
  - Нападае!
  Аѓгустына дзюбанула і буркнула:
  - Ворагаѓ...
  Святлана паддала звязку гранат босымі падэшвамі, і як праарэ ва ѓсю глотку:
  - Будзем...
  Наташа цвікнула чаргой і прашыпела:
  - Люта ....
  Зоя зрэзала фашыстаѓ і піскнула:
  - Біць!
  Аѓгустына зноѓ пальнула і вякнула:
  - Люта ....
  Святлана прачырыкала, вядучы страляніну:
  - Біць!
  Наташка зноѓ кінула хупавай, босай ножкай гранату, прачырыкала:
  - Мы знішчым фашыстаѓ!
  Зоя ѓзяла і прачырыкала:
  - Будучы шлях у камунізм!
  І кінула босымі пальчыкамі ногі лімонку.
  
  Ваяѓніцы спяваюць ва ѓсю глотку;
  Вялікая краіна СССР,
  Якая ѓсіх страмчэй у светабудове...
  Здарылася мільён лічы праблем,
  Але наша справа - праца і стварэнне!
  
  Паверце вораг краіну не пераможа,
  Якая ѓсіх прыгажэй і мацней...
  Мы выставім надзейны хутка шчыт,
  І будзем нарэшце павер разумнейшыя...
  
  Ды дзядзька Сэм вырашыѓ дапамагчы,
  Фашыстам пасля змены ѓ Рэйху ѓлады...
  І абнавілася ѓ нацыстаѓ моц,
  Вораг хоча СССР парваць на часткі!
  
  Цяпер сур'ёзна біцца стала нам,
  З фашыстамі што моцныя ліхія...
  але нанясем удар пад дых ворагам,
  У славу нашай маці Расіі!
  
  Няма ведайце рускую проста не зламаць,
  Умеем, каханы адважна мы ваяваць...
  Вось уздумаѓ вермахт нас атакаваць,
  Але можа толькі абрынуцца не адціснуцца!
  
  У Расіі кожны воін з ясляѓ,
  Дзіця цягне рукі да пісталета...
  Хай будзе вельмі разумным чарадзей,
  Які стварыѓ планету гэтую!
  
  Для Гітлера на зуб не ѓзяць Маскву,
  Ён вельмі моцна атрымаѓ па лычы...
  Навошта палез на Русь ён не разумею,
  Яму слаба забіць у мячом бацылу!
  
  Ды пад Масквой вораг чос атрымаѓ,
  Яму дзяѓчынкі босай пяткай далечы...
  Ты відаць фюрар папросту дэбіл -
  Калі паквапіѓся ѓ камунізму далі!
  
  Вось піянеры з песнямі ідуць,
  У атаку з барабанным ірвуцца боем...
  Хай будзе фюрэру зараз капут,
  А мы пагонім фрыцаѓ палонным строем!
  
  Хлопчык пяткай босы на гурбу,
  Без страху ѓ наступе ступае...
  Фашыстаѓ угоніць хутка ведае ѓ труну,
  А ружы расцвітуць у прамяністым траѓні!
  
  І будзе хутка Гітлеру кают,
  Ён у труну ѓвойдзе. а ім пераемнік Герынг...
  Пасадзім хутка фюрара на крук,
  хоць часам важкі колкі венік!
  
  Мы створым цудоѓны рускі свет,
  У якім будзе кіраваць Русь паверце...
  Такое скласці не адважыѓся Шэкспір,
  Хоць атакуюць Русь з напорам чэрці!
  
  Жорсткі бачны Гітлера напор,
  Яму саюзнік ранейшы дапамагае...
  Нездарма раздаецца дзевак стогн,
  Не будзе месца відаць хутка ѓ раі!
  
  Ды дзядзьку Сэм змяніѓ маршрут,
  І танкі, самалёты шле фашыстам...
  У сваім імкненні вельмі янкі крут,
  Каб у труну ѓвагнаць пабольш камуністаѓ!
  
  Вось стала горш, хоць і Сталінград,
  Памяѓ ладна ѓсе бакі фашыстам...
  Такі ѓзнік нястрымны расклад,
  Пад гэтым небам, безумоѓна чыстым!
  
  Ну што ж рабіць - дзеѓкам не з рукі,
  Ад фюрара арды ѓ баях хавацца...
  І не да твару дзяѓчынкам боты,
  Яны заѓсёды павер умеюць біцца!
  
  Для дзяѓчат маразы не страшныя,
  Яны калі ваявалі пад Масквою,
  Былі амаль голыя і босы,
  Гранату кінуѓшы голую нагою!
  
  Так што ты Герынг ж хацеѓ,
  Ну думаѓ янкі адразу табе дапамогуць...
  І насаджвала апраметнае бязмежжа,
  А дзяѓчаты толькі з дзікай злосцю стогнуць!
  
  Ідуць суцэль крывавыя баі,
  Дзяѓчынкам ведай на век павер не здацца...
  У нас не будуць на рахунках нулі,
  І магутны РПГ пакладзены ѓ ранцы!
  
  Ваяѓніцы гэта прыгажосць,
  За іх гатова біцца сама Лада...
  У іх галубоѓ свяшчэнны чысціня,
  Няхай будзе проста вышэйшая ѓзнагарода!
  
  Ды веру, што прыйдзе Бог Сіл Сварог,
  І мёртвыя ѓ бітве ѓваскрэснуць...
  І затрубіць паляѓнічы ѓ слаѓны рог,
  І выйгрышы будзе самы сумленны!
  
  Не будзе больш гора на Зямлі,
  І слёзы горкія тады ѓсохнуць...
  Мы будзем жыць у адзінай ведай сям'і-
  А злыя чэрці проста здохнуць!
  
  Хлапчукі-піянеры смела ѓ бой,
  па снезе хлопцы босыя нясуцца.
  Я веру вечна буду Русь з табой,
  Хоць часам разбітыя стануць сподкі!
  
  Бог Ісус усё загінулых уваскрэсіць,
  І будзе кіраваць разам з Белым Богам...
  Паднімем на за Айчыну смела шчыт,
  Служыць Расіі будзе слаѓным доѓгам!
  
  Ды Сэм каварны, папросту хітры,
  Яго цалкам зразумелыя жаданні...
  Ён шчупальцы да Масквы зараз постэр,
  І чакаюць Айчыну злыя выпрабаванні!
  
  Але з намі Лада і Гасподзь Пярун,
  І Ленін, Сталін, і наймудрэйшы Троцкі...
  Які, відаць войска сагнуѓ,
  А самы галоѓны салавей Высоцкі!
  
  Карацей будзе гурт святых Багоѓ,
  Мы пераможам у бітву супостата...
  І ѓскінем масу моцных кулакоѓ,
  На славу найвялікшага салдата!
  
  Дзяѓчыны ѓ атаку басанож,
  Бягуць і не бяцца ведай марозу...
  Не цягнуць у бітву іх лічы сілком,
  Ведай пунсовая ззяе ѓ святле ружа!
  
  Карацей сваёй Радзіме байцы,
  Бы ѓ бескарыслівасць ганарлівыя служыце...
  няхай ганарацца дзяды і бацькі,
  А з неба вы дарункаѓ за грош не чакайце!
  Наташка кінула босай ножкай лімонку і праспявала:
  - З неба...
  Зоя таксама шпурнула босымі пальцамі гранату і выдала:
  - Зорачка...
  Аѓгустына запусціла голай нагой прэзент смерці і праспявала:
  - Яркая...
  Святлана таксама кінула гранату, пры дапамозе босай ножкі, і выдала:
  - Крышталіна!
  Наташа дала чаргу і прашыпела:
  - Я вам...
  Зоя запусціла босымі пальцамі падарунак смерці, прашыпеѓшы:
  - Песеньку....
  Аѓгустына паддала голай пяткай, што нясе смерць і прапішчала:
  - Праспяваю...
  Наташка працягнула, агрэсіѓна напяваючы:
  - Пра....
  Зоя кінула басенькай ножкай узры-пакет, раскідаѓшы фашыстаѓ і піскнула:
  - Роднага...
  Аѓгустына паддала голай пяткай звязку гранат, выдала:
  - Сталіна!
  Аѓгустына ѓзяла і раскідала чэргі, і паляцелі яе голыя ножкі з разбурэннем па фрыцах:
  - Мы расколем супернікаѓ!
  Святлана ѓзяла і босай пяткай падкінула, звязку гранаты, і прапішчала:
  - Разнясём фашыстаѓ!
  І чацвёрка працягвала страляць і кідаць гранаты. Рухаѓся нямецкі "Тыгр"-3. Машына з 128-міліметровай гарматай. І страляе сабе.
  А дзяѓчаты кідалі гранаты. Падрывалі фашыстаѓ. А тыя стралялі ѓ адказ. Лезлі наперад. Зноѓ пруць танкі. Рухаецца найноѓшы нямецкі "Леапард"-1. Вельмі рухомая машына.
  Але і яго дзяѓчынкі ѓзялі ѓ абарачэнне і падбілі. Разарвалі рухомую з газатурбінным рухавіком машыну. І разнеслі яе на шматкі.
  Наташка са смяшком заѓважыла:
  - Мы выдатна ваюем!
  Зоя з гэтым пагадзілася:
  - Вельмі нават выдатна!
  Аѓгусціна дасціпна заѓважыла:
  - Будзе ѓ нас перамога!
  І запусціла босай ножкай супрацьтанкавую гранату. Моцная дзяѓчынка. І столькі ѓ ёй дасціпнасці.
  Святлана таксама пальчыкамі голай нагі запусціла прэзент смерці, і патрапіла ѓ суперніка. Вельмі агрэсіѓная дзяѓчына, з вачамі колеру васількоѓ. У ёй такая дасціпнасць, і пасаж сіл!
  Наташа дала чаргу, і выскаліліся:
  - За Русь святую!
  Зоя страляла вельмі актыѓна, і скалілася, паказваючы жамчужныя зубкі:
  - Я ваяѓніца таго ѓзроѓню, што не згасае!
  Аѓгусціна таксама стрэліла. Скасіла фашыстаѓ і прабулькала:
  - Я ваяѓніца з вялікіх амбіцый!
  І выскаліла жамчужныя зубкі!
  Святлана пацвердзіла:
  - Вельмі вялікіх амбіцый!
  Дзяѓчыны ваююць вельмі даѓно. І вядома ж атрымалі поспех у ратнай працы. Яны ѓвогуле класныя прыгажуні. Выбітны розум. І страляюць першым гатункам.
  
  Трохі па-іншаму пра рубель
  Франклін Рузвельт сканаѓ нашмат раней, па дзіѓнай іроніі лёсу 30 студзеня 1943 гады. Генры Уоллес хоць і лічыѓся леваком, але аказаѓся ѓ куды большай ступені ідэалістам і запатрабаваѓ ад Сталіна ѓ абмен на аказанне ваеннай дапамогі правядзення палітычных рэформаѓ і амністыі ѓсім палітычным зняволеным.
  Рэзкая рэакцыя Сталіна, які да таго ж толькі што атрымаѓ найбуйнейшую перамогу пад Сталінградам, і адчуваѓ сябе вельмі крутым і моцным, раззлавала Уоллеса, і той заявіѓ аб спыненні ваеннай дапамогі СССР. Адыграла негатыѓную ролю, і пазіцыя Чэрчыля, які не хацеѓ хуткага прасоѓвання Чырвонай Арміі ѓ Еѓропу і нечаканая гнуткасць Адольфа Гітлера, які аб'явіѓ аб замарожванні "канчатковага вырашэння яѓрэйскага пытання". Фюрэра змаглі ѓгаварыць разважныя людзі з асяроддзя ѓ тым ліку, як ні дзіѓна, і галоѓны кат Трэцяга Рэйха Гімлер.
  Спрацаваѓ аргумент: што яѓрэі нікуды не падзенуцца, а прайграѓшы вайну можна ѓсё страціць і беззваротна. Ну, а перамогшы на Усходзе, можна будзе з саюзнікамі паразмаѓляць і па-іншаму.
  Ва ѓсякім разе, ЗША замарозілі ваенныя дзеянні, Брытанія таксама, і, хоць фармальна нават перамір'е не было афіцыйна абвешчана, канфлікт на захадзе аказаѓся згорнуты. Што, вядома, пайшло на карысць Вермахту. Нямецкі падводны флот спыніѓ рэйды, саюзнікі скаталі, застапарыѓшы стратэгічныя бамбардзіроѓкі.
  Савецкія войскі, як у рэальнай гісторыі авалодаѓшы ѓ пачатку лютага 8 чысла Курскам, а 9 Белгарадам. 15 лютага пачаѓся штурм Харкава, які, пазбягаючы акружэння, пакінулі нямецкія войскі. Яшчэ раней гітлераѓцы пакінулі Растоѓ-на-Доне.
  18 лютага ѓ стаѓку прыбыѓ асабіста Гітлер. Ён надзяліѓ Майнштэйна новымі паѓнамоцтвамі. Акрамя таго, з Захаду спешна перакідваліся падмацаванні. У першую чаргу, канешне ж, авіяцыя. Не так ужо і мала паглынаѓ самалётаѓ заходні фронт - амаль палову машын. Некалькі дывізій, якія планавалася перакінуць у Афрыку, былі адпраѓлены чыгуначнымі шляхамі на Усход. Акрамя таго, усе хоць трохі баяздольныя фармаванні перакідваліся з Францыі і Балкан, а ѓ самой Нямеччыне, была абвешчаная Рэйхстагам татальная мабілізацыя і вайна.
  19 лютага Майнштэйн аддаѓ загад аб пераходзе 4-й танкавай арміі ѓ контрнаступленне з мэтай спыніць савецкія войскі, якія наступалі праз Паѓлаград. 22 лютага быѓ заняты Паѓлаград. Задача абароны шляхоѓ да Дняпра з поѓначы праз Краснаград або Днепрапятроѓск, або праз Палтаву або Крэменчуг была ѓскладзена на групу Кемпф.
  У адрозненне ад рэальнай гісторыі немцы атрымалі поспех значна больш. У іх дзякуючы ѓводу ѓ бітву ѓсіх сваіх паветраных войскаѓ ізноѓ вярнулася перавага ѓ паветры. Акрамя таго, у наступе прыняло ѓдзел больш сухапутных у тым ліку і 30 новенькіх танкаѓ "Тыгр", якія ѓ рэальнай гісторыі ганебна загразлі ѓ афрыканскіх пясках.
  Атачыць Харкаѓ немцам атрымалася на шэсць дзён раней, чым рэальнай гісторыі, 8 сакавіка, Белгарад фрыцы захапілі, а Белгарад з ходу быѓ захоплены раней на 9 дзён - 10 сакавіка.
  Гітлераѓцам удалося таксама з наскоку, авалодаць і Курскам, замкнуѓшы 14 сакавіка яшчэ адно кольца. 18 сакавіка фрыцы захапілі і Стары Аскол. Аднак насталая бездараж і гераічнае супраціѓ савецкіх войскаѓ перашкодзілі фашыстам развіць поспех. Але страты Чырвонай Арміі ѓ катлах аказаліся больш значнымі, чым у рэальнай гісторыі, а Курская дуга, зрэзана яшчэ ѓ сакавіку 1943 года.
  Поспех Майнштэйна апынуѓся сур'ёзным, але абмежаваным, так фашысты, не змаглі вярнуць нават усяго таго, што страцілі падчас Варонежска-Касторненскай аперацыі. Хоць зараз у іх ужо не было галаѓнога болю - Курскай дугі. Але гэта стварыла дадатковыя праблемы: дзе і як наступаць?
  Пакуль саюзнікі паводзілі сябе пасіѓна нямецкая эканоміка, вельмі актыѓна раскручвалася. Выпуск танкаѓ і самаходак на працягу трох месяцаѓ вырас у два разы дасягнуѓшы 1200 машын у месяц, у тым ліку і найноѓшых "Тыграѓ", "Пантэр" - значна праѓзыходных у баявой моцы савецкую тэхніку. Але новыя танкі яшчэ трэба было асвоіць экіпажам, і давесці да розуму іх дзіцячыя хваробы.
  І абраць кірункі для наступу няпроста. Можна рушыць і на Маскву, і зноѓ паспрабаваць узяць рэванш за Сталінград, прарывацца да Каѓказскай нафты. Адной з мэт, мог стаць і Ленінград, куды парадам цяжка перакідваць падмацаванні.
  Немцы тры месяцы чакалі, збіралі сілы і новыя танкі, навучалі навабранцаѓ. Ужо ѓ войску і чатырнаццацігадовыя хлапчукі не рэдкасць, шмат сфарміравана замежных дывізій. Колькасць Вермахта дасягнула максімальнага значэння ѓ 10,5 мільёнаѓ салдат і афіцэраѓ, няхай нават пры некаторым зніжэнні якасці войскаѓ.
  У паветры баі ішлі з пераменным поспехам. Гітлераѓцы павялічвалі выпуск самалётаѓ, і дзейнічалі больш актыѓна.
  Іх асы, як правіла, выбіралі сабе месца бою, і імкнуліся не ѓступаць у бітву, саступаючы лікам.
  Трэба адзначыць, што Фоке-Вульф хоць і саступаѓ савецкім самалётам у манеѓранасці, але высокая хуткасць пры пікіраванні дазваляла яму сысці пры выхадзе ѓ хвост, а магутнае ѓзбраенне збіць самалёт з першага ж заходу. Так што поѓнасцю захапіць перавагу над фашыстамі не ѓдавалася, і хутчэй у паветры дамінавалі больш вопытныя нямецкія асы, з больш магутным узбраеннем.
  Гітлер усё ж прыняѓ рашэнне наступаць на Каѓказ, толькі крыху па-іншаму. А менавіта зрабіѓшы Сталінград галоѓным кірункам, і накіраваѓшы туды групы войскаѓ "А" і "Бы". Рашэнне вядома не аптымальнае, але пасля страты Ржэѓскага плацдарма, наступаючы на Маскву, немцам прыйшлося б пераадольваць вельмі магутную лінію абароны.
  На рахунак Ленінграда, то тут штурм горада-цытадэлі не даваѓ Трэцяму Рэйху нават у выпадку поспеху вырашальных дывідэндаѓ.
  Так што засталося рухацца на поѓдзень. Сталін жа ѓсё ж апярэдзіѓ Гітлера 22 чэрвеня савецкія войскі перайшлі ѓ наступленне на Арлоѓскім і Кускім напрамку. Прычына адмовы ад чакальнай тактыкі была звязана з пасіѓнымі паводзінамі саюзнікам: ні міру, ні вайны. Што яшчэ можна было пацярпець, але... Недахоп дзюраля нараѓне з усё большым выпускам нямецкіх самалётаѓ паступова перадавала ѓсё большую і большую ініцыятыву Люфтвафэ.
  Тым больш гітлераѓцаѓ ужо з'явіѓся вельмі нядрэнны бамбавік Ю-188, які развівае хуткасць, праѓзыходную або як мінімум не якая саступае Якам, і нават мінуѓ паспяховыя выпрабаванні Ю-288. Апошняя машына, нараѓне з серыйным ДА-217 магла быць вельмі нават добрым стратэгічным бамбавіком. І такім чынам нямецкая авіяцыя станавілася для савецкіх войск, вельмі неспрыяльным фактарам.
  Гітлер жа марудзіѓ з надыходам, так ішло фарміраванне новых танкавых дывізій і навучання экіпажаѓ. З-за адсутнасці бамбардзіровак "Тыграѓ" і "Пантэр" выпусцілі больш, чым у рэальнай гісторыі, і іх трэба было асвоіць.
  Немцы паспелі падрыхтавацца да абароны ѓ цэлым, іх не ѓдалося заспець знянацку. Баі доѓжыліся больш за месяц. Савецкія войскі сутыкнуліся з новай германскай тэхнікай, і высветлілася "Пантэра" і "Тыгр" у сустрэчных бітве на парадак мацней за савецкія машыны. Баданне не давала Т-34 і КВ, рэальных шанцаѓ на перамогу. Тым больш вытворчасць машын з больш магутнай 85-міліметровай гарматай не была пакуль асвоена, а 76-міліметровая "Пантэру" і "Тыгра" ѓ лоб не магла ѓзяць.
  Савецкія войскі толькі на асобных участках прасунуліся да пятнаццаць кіламетраѓ і панеслі вялізны ѓрон. Немцы ж змаглі перайсці ѓ контрнаступленне. Сярод палкаводцаѓ варта адзначыць пачаткоѓца на ѓсходнім фронце, але шырока вядомага на Захадзе Роммеля. Яму ѓдалося нядрэнна сябе зарэкамендаваць у бітве з парадамі.
  Немцы змаглі, развіваючы контрнаступленне выйсці да Дона. Але потым замест наступу на Маскву іх павярнулі на поѓдзень.
  Фюрэр прагнуѓ рэваншу за Сталінград. Трэба адзначыць, што гэта спачатку пайшло немцам нават на карысць. Сталін не верыѓ у варыянт паѓтору аперацыі "Блау" і ѓсе свае рэзервы перакідваѓ бліжэй да Масквы. У выніку чаго гітлераѓцы, прасоѓваючыся ѓздоѓж Дона, зайшлі савецкім войскам з тыл.
  Аднак Чырвоная Армія была ѓжо іншая. Савецкія генералы, якія атрымалі баявы вопыт, дзейнічалі больш умела, а самі салдаты прыкметна загартаваліся. Фрыцы так не змаглі перайсці Дон і прарвацца да Сталінграда. Максімум іх дасягненняѓ, захоп Растова-на-Доне, і выхад да ракі на ѓсім яе прамежку. Праѓда савецкія войскі страцілі Варашылаѓград, Данец, і значныя тэрыторыі, але гітлераѓцы не змаглі захапіць падчас летняй і восеньскай кампаніі, нават таго, што ім удалося ѓ 1942 годзе. Што Сталін лічыѓ пэѓным посьпехам. Калі мець на ѓвазе, што СССР зараз ваяваѓ на адзін фронт.
  Пагроза з боку Японіі, слабела па меры паражэнняѓ Краіны Узыходзячага Сонца ѓ выніку паражэнняѓ у Ціхім акіяне. І пакуль СССР мог не надта баяцца за Далёкі Усход.
  Зімой пачалося ѓжо контрнаступленне Чырвонай арміі. Шматлікія нямецкія танкі ѓ мароз і гурбах відавочна пасавалі, а шахматнае размяшчэнне каткоѓ забівала шасі. Але поѓнага поспеху дабіцца і тут не ѓдалося. Немцаѓ крыху пацяснілі ѓ цэнтры, і праваліся на Дону, але Ленінградскую вобласць, з-за занадта магутнай абароны суперніка вызваліць не ѓдалося. Пакуль блакада захоѓвалася. Немцы таксама шмат чаму на вучыліся, але ѓжо знемагалі ад вайны. Наступнае лета стала спробай перахопу ініцыятывы фрыцам. Але зноѓ гітлераѓцы толькі змаглі выйсці да Дона. Штурм Ленінграда скончыѓся правалам.
  У ЗША здарыліся перамены. Уоллес, які прытрымлівае чакальнай тактыкі, прайграѓ прэзідэнцкія выбары рэспубліканцу Чэйні. Але пераемнік працягваѓ сябе паводзіць пасіѓна. Дакладна таксама як лейбарысты, якія змянілі Чэрчыля ѓ руля Брытаніі. Узімку сорак пятага года савецкія войскі змаглі прабіць абарону Вермахта ѓ цэнтры і рушыць наперад да Смаленска і нават заняць гэты горад. Але рэактыѓная авіяцыя суперніка дамінавала ѓ паветры і наступ савецкіх войскаѓ спынілася. А ѓ сакавіку і красавіку фрыцы адыгралі страчанае. Улетку 1945 гады немцы паспрабавалі развіць наступ, на Маскву выкарыстоѓваючы танкі серыі "Е" і рэактыѓныя бамбавікі і першыя ѓ свеце дыскападобныя баявыя апараты.
  Балістычныя ж ракеты прызналі занадта ѓжо дарагой, і неэфектыѓнай зброяй. Немца ѓдалося падысці да Масквы, але ѓжо наступіла позняя восень, а амерыканцы прымянілі атамную зброю і прымусілі капітуляваць Японію.
  Маючы атамную бомбу Чэйні, запатрабаваѓ ад абедзвюх краін заключэнне міру.
  Але і Сталін, і Гітлер не маглі ніяк дамовіцца. Не было адзінства і ѓ ЗША, дзе многія рэакцыйныя колы, лічылі, каб няхай абодва бакі забіваюць адзін аднаго як мага даѓжэй.
  Але паколькі фашыстам удалося, на гэты раз канчаткова адрэзаць Ленінград і падысці на сто кіламетраѓ да Масквы ЗША і Брытанія сталі дапамагаць СССР, аднавіѓшы пастаѓкі Лэнд-ліз.
  Узімку савецкія войскі сталі зноѓ адціскаць фашыстаѓ, але так і не змаглі дэблакаваць Ленінград. Горад Леніна паѓ, але затое фрыцаѓ крыху адціснулі ад сталіцы. Дапамога ад Захаду была ѓмеранай і магла мець вырашальнага характару. Але і немцы страшэнна стаміліся і выматаліся.
  Лета 1946 г. прайшло з нязначнымі пазіцыйнымі зменамі. А зімой савецкія войскі дабіліся пэѓных поспехаѓ, выбіѓшы фрыцаѓ з Ржэва і Вязьмы і пацясніѓшы няхай нязначна іх на Доне.
  Увесну 1947 гады сканаѓ Адольф Гітлер і, 18 траѓня было падпісана пры пасярэдніцтве ЗША і Брытаніі перамір'е. Умовы аказаліся даволі цяжкімі для СССР і не занадта выгаднымі Германіі. Украіна, Беларусь, усе землі, якія ѓтрымліваѓ Вермахт, станавіліся мандатнымі тэрыторыя пад сумесным кіраваннем ЗША, Брытаніі, Германіі і сатэлітаѓ.
  Трэці Рэйх станавіѓся падабенствам Эѓразьвязу, а акупаваныя савецкія тэрыторыі, тыпу пратэктаратаѓ, уключаючы і Ленінград. Дон атрымлівалася статут мандатнай тэрыторыі, незалежнай ад СССР і фармальна самастойнай, але з фактычна вялікім уплывам ЗША.
  Такім чынам, тэрыторыя Савецкай Расіі моцна ѓразалася. Сталы і аслабелы Сталін, быѓ змушаны сысці з палітыкі. Яго аѓтарытэт рэзка зваліѓся, а асяроддзе раскалолася.
  Пасля адстаѓкі Сталіна, ад СССР неѓзабаве аддзяліѓся Каѓказ - Грузія, Арменія, Азербайджан. А праз некалькі гадоѓ і Сярэдняя Азія. Такім чынам, Расея аказалася адкінутая ѓ ролю другараднай дзяржавы, няхай і ядзернай зброяй. У параѓнанні з рэальнай гісторыяй - Пецярбург, Смаленская, Пскоѓская, і не якія іншыя вобласці на Захадзе аказаліся мандатнымі.
  А неѓзабаве аддзяліліся і раёны Паѓночнага Каѓказа, населеныя пераважна мусульманамі. У Нямеччыне пасля смерці Гітлера (хутчэй за ѓсё фюрару дапамаглі сысці), неѓзабаве сканаѓ і наркаман Герынг. Быѓ забіты і Гімлер. Улада захапіѓ больш умераны Шпеер. Праз некалькі гадоѓ аднавілася шматпартыйная сістэма, а нацысты сталі куды больш умеранымі.
  У канчатковым выніку ѓ свеце дамінаваць і панаваць сталі ЗША. У іх не было ѓ якасці канкурэнта зараз СССР, ды і камуністы неѓзабаве страцілі ѓладу. У Кітаі правіла праамерыканскі ѓрад, у Ісламскім свеце тое ж самае. Наступіла эпоха татальнай амерыканскай дамінацыі...
  Але шчасця гэта чалавецтву не прынесла, хаця амерыканцы, усталяваѓшы гегемонію на Зямлі змаглі ажыццявіць палёт на Марс яшчэ ѓ дваццатым стагоддзі, акрамя таго, прагрэс і тэхналогіі развіваліся яшчэ хутчэй, чым у рэальнасці. Адбівалася тое, што зараз ЗША кантралявалі навукоѓцаѓ з усяго зямнога шара. А бо не сакрэт, што менавіта празмерная сакрэтнасць тармазіла развіццё чалавечай навукі.
  У пэѓным сэнсе стала больш бяспечна, чым у рэальнай гісторыі. Арміі ЗША і іх сатэлітаѓ маглі ціснуць тэрарыстаѓ і экстрэмістаѓ у любым пункце зямнога шара, не асцерагаючыся абвінавачванняѓ у не паліткарэктнасці. Можна праводзіць гуманітарныя інтэрвенцыі і эфектыѓную эканамічную і палітычную глабалізацыю. Няма сэнсу падсілкоѓваць рэлігійных экстрэмістаѓ, каб звяргаць палітычных супернікам - гэта можна зрабіць простай інтэрвенцыяй.
  Так што ѓ вызначанай ступені, мір стаѓшы аднапалярным у параѓнанні з рэальным шматпалярным накшталт бы выйграѓ. Але тут Васіль Цёркін убачыѓ лёс асобна ѓзятага чалавека...
  Ганна Казей (Цікавае і верагодна не выпадковае супадзенне прозвішчаѓ, хаця дзеянне адбываецца ѓ дваццаць першым стагоддзі!) сышла са станцыі электрычкі і далей ішла пешшу. Электрычка прыбраная, з абцякальнымі вагонамі, але сама станцыя адна з самых глухіх. Стаяла цёплая ѓкраінская восень - бабіна лета, калі на плячах у бярозкі залатыя сукенкі, а лясы і гаі апранутыя ѓ царскую барва. Прырода прыгожая, ды і жанчына не пазбаѓленая яшчэ любаты, хоць ёй не менш трыццаці пяці гадоѓ, а валасах ужо праступае сівізна.
  Ганна Казей сумная, дык яна накіроѓваецца на спатканне да сваіх дзяцей... у катаржную турму. Пра што суддзя, які прысудзіѓ дванаццацігадовага хлапчука і пятнаццацігадовую дзяѓчынку да 99 гадоѓ турэмнага зняволення? Дык паступіць у адносінах да няшчасных дзяцей? А зрабілі, яны тое што? Ну, сарвалі ѓлёткі з рэклямай. Ды яны рэзалі дрот тэлефоннай і інтэрнэт-сувязі, каб змагацца з заразай амерыканскага ѓплыву.
  Існуе ва Усходняй Украіне рух - "Патрыятычнага супраціву". Няма яны не вядуць сапраѓднай партызанскай вайны, як гэта было падчас Другой сусветнай. У асноѓным іх супраціѓ - гэта прапаганда і дробныя без чалавечых ахвяр дыверсіі. Вось яе дзеці і захацелі, кінуць выклік заходняй тыраніі, здзейсніѓшы некалькі абразанняѓ правады.
  Але на відэакамеры ѓдалося іх засняць, ды і "добразычліѓцаѓ" суцэль хапае. Дзецям прад'явілі абвінавачанне ѓ дыверсійнай дзейнасці і нават тэрарызму, а таксама нанясенні сур'ёзнай шкоды эканоміцы. І сувязі юным узростам, улічылі змякчальную акалічнасць - далечы амаль сто гадоѓ катаргі.
  Суд прайшоѓ вельмі хутка, а адвакат толькі паводле ківаѓ пракурору. Ды і сам працэс аказаѓся закрытым. Прычым Ганне намякнулі, што яе дзецям яшчэ пашанцавала, калі б яны ведалі, і мелі б сувязі з падполлем не пазбегнуць ім спачатку катаванняѓ, а затым і смяротнага пакарання. Зрэшты, само знаходжанне на катарзе, гэта хіба не катаванне.
  Ногі ѓ Ганны ѓ старых туфлях заплятаюцца. Яна нясе на сабе цэлы заплечнік з перадачамі, якія дазволена рабіць, толькі раз на год. А яшчэ няшчасным дзецям, мусіць, не занадта выдатна ѓ зняволенні.
  Катаржнікі стаяць дарогу, таму іх няма ѓ барачным лагеры, яны расцягнуліся па трасе. Патрулі хіхікаюць Ганне, і бесцырымонна лезуць рукамі ѓ заплечнік, здабываючы ежу. Каѓбаса сервелата здаравенны паліцай з мясцовых адразу ж засунуѓ сабе ѓ рот. Нягледзячы на тое, што фармальна Украіна, як бы мае ѓсе атрыбуты дзяржаѓнасці, у тым ліку і абіраную Раду, але амерыканскіх сцягоѓ больш, чым жоѓта-блакітных.
  Хлапчукі, якім яшчэ не выканалася васямнаццаць, працуюць асобна ад дарослых. Дзень стаіць цёплы, сонечны, паласатыя, турэмныя кашулі складзеныя ѓ асобны стос, і худыя, жылістыя целы, шакаладных ад загару падлеткаѓ, блішчаць ад поту. Адны шырокімі шуфлямі награбаюць камяні і жвір на чыгуначныя шляхі, трэція цягнуць рэйкі, іншыя габлююць і пілуюць бярвенне.
  Тут хлапчукі з дзесяці да сямнаццаці гадоѓ, а некаторыя выглядаюць нават маладзейшымі. І як не пашкадаваць іх, калі ѓ мандатнай Украіне існуе дамінаванне англасакскага права, калі з дзесяці гадоѓ крымінальная адказнасць дастасавальная як да дарослых?
  Тут паліцай паказаѓ Ганне, чый рукзак прыкметна аблегчыѓся - дзе шукаць сына Марата (таксама магчыма не выпадковае супадзенне тут імёнаѓ!). Ды цяжка ёй, цягаць такі цяжар, але ѓсё роѓна ён мацавацца. А гэты палягчэнне не ѓ радасць, дык тут пайка бедная і хлопцы худыя.
  А вось і яе сынок. Упёрся голымі, у замоѓленых вышэй каленяѓ паласатых штанах нагамі ѓ вострыя камяні і штурхае бочку з бетонам. І гледзячы на босага, цяжка дыхаючага прыціхлага Марата Ганна зразумела, што ён таксама неверагодным намаганнем волі мацавацца. Стрыжаная нагала галава на фоне худзенькіх плячэй здаецца вялікай, а светлыя валасы на фоне загарэлага вуглаватага чэрапа практычна незаѓважныя. Ад чаго хлопчык здаецца зусім лысым. Маршчынка на лобіку стала больш прыкметна глыбей. Ад чаго калі б не малы рост і вузкія плечы хлопчыкі б здаваѓся нашмат старэйшым.
  Марат працуе, і побач блукаюць лютыя якія пакрыкваюць і размахваюць шырокімі сырамятнымі бічамі наглядчыкі. Гэта катарга, бязлітасная. Каб вытрымаць такі тэмп працы варта хоць не колькі секунд паслабіцца, і прылегчы на бочку, каб даць адпачыць жылістай, спаласаванай бізуном спіне. Зрэшты, калі яна абпальвае, скуру звычайна не рассякае.
  Ганна не мае права падысці, пакуль не наступіць абедзенны перапынак у рабоце. Так даводзіцца глядзець і чакаць.
  У маці мімаволі наварочваюцца слёзы. Ногі ѓ хлапчука, усё ѓ ранках, у ѓдарах, сіняках, падэшвы ѓ мазалях. Усю вясну, лета і восень малалетніх катаржнікаѓ прымушаюць укалываць басанож. Маѓляѓ, зняволеным хлопчыкам так нават спрытней і лепш. Насамрэч гэта праславутая амерыканская эканомія. Тым больш абутак заходняга ѓзору занадта хутка зношваецца. І так дай Бог казённым чаравікам хаця б зіму пратрымацца - балазе клімат пацяплеѓ і снежныя часы не такія ѓжо і доѓгія.
  А вось зараз хлапчукоѓ прымушаюць перацягваць цяжкія рэйкі. Ну куды такое Маратыку. Худы ён як чарацінка, вось як рабрынкі з-пад загарэлай скуры прасвечваюцца, а жывот ад напругі правальваецца. Цёмныя кругі пад вачыма, кажуць, што нялёгка даецца катаргам хлопчыку. Ці зможа ён працягнуць 20 гадоѓ, пасля чаго можна будзе падаць законнае права на апеляцыю?
  Але трэба аддаць належнае Марату, ён спрытна ѓкладвае рэйцы, і ѓбачыѓшы маці, усміхаецца ѓ адказ. Маршчынка на лбе разгладжваецца і відаць, што гэта ѓсё ж хлапчук, які знаходзіць вясёлае ѓ любой сітуацыі...
  Свішча бізун і балюча абпальвае Марата. Маці ѓскрыквае, спрабуе кінуцца на наглядчыка на паліцай-амбала хапае яе за плячо.
  - Не смей! Напад на турэмшчыка пры выкананні абавязкаѓ... У лепшым выпадку дзясятка!
  Ганна ѓжо цішэй абураецца:
  - А яны хіба маюць права па законе біць дзяцей?
  Паліцай шчыра адказаѓ:
  - Гэта называе вымушанай мерай фізічнага ѓздзеяння ѓ адносінах да злачынцаѓ. Скардзіцца зусім бескарысна!
  Жанчына цяжка ѓздыхнула, і пастаралася адвесці вочы ад свайго сына, каб не было так цяжка. Астатнія хлапчукі таксама ѓкалываюць. Амаль усе яны басанож, толькі пара самых старэйшых у нейкіх відавочна самаробных апорках. І ѓсе стрыжаныя нагала, без выключэнняѓ. Калі адзін з іх падышоѓ з каменем на плячах бліжэй, то яго Ганна разгледзела выкалаты нумар.
  Жах - няѓжо ѓ яе сына ёсць такое?
  Перапынак на абед кароткі - па законе катаржнікі павінны працаваць не менш за дванаццаць гадзін у суткі, а рэальна іх ганяюць і па чатырнаццаць-шаснаццаць. Праѓда тут шмат залежыць ад цяжару працы. Напрыклад, ці наѓрад нават дарослы чалавек, вытрымаць цягаць паѓсотні кілаграм вагі, з аднаго паверху на іншы на плячах.
  А вось, напрыклад, збіраць хлопам можна і даѓжэй. Дзяѓчаты звычайна працуюць на плантацыях, бо хлопчыкам фізічна цяжэй.
  На абед кормяць дзецюкоѓ рысам, на ђкраіне ён выдатна прыжыѓся і вельмі каштоѓная бялковая ежа. Трохі дадаюць і малака з хлебам, і часныком - каб менш хварэлі. Ежа цалкам здаровая, так што хлапчукам хоць і замала, але шчарбатых ротаѓ не відаць. Вось і яблычкі сустракаюцца і лімоны.
  Марат хоць і галодны, тлумачыць маці:
  - У нас ёсць звычай, прычым мудры - дзяліць перадачы на ѓсіх дзецюкоѓ!
  Ганна здзівілася:
  - Мудры?
  Больш старэйшы хлапчук, з вычварнай наколкай на руцэ і крыжом на грудзях упэѓнена растлумачыѓ:
  - Вядома! Часцей, чым раз на год можна атрымаць перадачу толькі за вялікі барык. І захоѓвае яе нельга. Так нас шмат і нейкае падсілкоѓванне ідзе стала!
  Ганна пагадзілася і, пагладжваючы сынка па спіне, адчувала як свежыя так ужо загоеныя палосы і ранкі. Мама спытала ѓ сына:
  - Б'юць часта?
  Марат, выціснуѓшы ѓсмешку, адказаѓ:
  - Імкнуцца не пакалечыць. Ныркі і жыццёва важныя органы не адбіваюць.
  Ганна працягвала роспыт:
  - А так басанож хадзіць не холадна?
  Хлапчук сумленна адказаѓ:
  - Вядома, у вёсцы босымі бегалі толькі ѓ цёплыя дні, а тут выганяюць, пакуль не выпадзе снег, і тое можа быць эканомія... Але.
  Хлапчук з крыжом зноѓ умяшаѓся:
  - Я тут ужо пяць гадоѓ! Нічога страшнага, працуючы на свежым паветры, сілкуючыся здаровай ежай, можна быць загартаваным і нават не кашляць! Выжывем, калі не памром!
  Марат, акуратна адкусіѓшы каѓбаскі, заѓважыѓ:
  - Вядома, выжывем, і можа быць, здабудзем свабоду!
  Тут Ганна нечакана зразумела, што тэмы для размовы аказаліся вычарпаныя. Марат жыѓ сваім жыццём, яно сваім. І спачуваць хлопчыку недарэчна, ён толькі пакрыѓдзіцца. Хоць шанцы ѓ Марата ѓбачыць волю, блізкія да нулявых. Ды і ѓцёкі арганізаваць з вобласці фантастыкі. Тым больш нават калі і ѓцячы, то ѓ сучасным свеце, хіба зможаш занадта доѓга хавацца ѓ падполлі? Тэхналогіі растуць, і іх размова напэѓна запісваецца, і можа нават з відэамалюнкам.
  Марат спытаѓся пра сабаку Палкан, і атрымаѓшы адказ - замоѓк. Ганна разумела паглядзела на сына. Яму бачым, хацелася падрабязней распытаць аб сястрычцы, але ён адчуваѓ, што мама з ёй пакуль яшчэ не мела зносіны. Час перапынку на абед кароткі, і праз пяць хвілін дзецюкі-працоѓнікі зноѓ пачнуць працу.
  Ганна працягнуѓся сыночку вязаныя тэпцікі:
  - Апрані мой мілы!
  Марат шэптам адказаѓ:
  - Не пакладзена... Усе хлопчыкі павінны быць аднолькавыя ѓ пакаранні. А хадня басанож да маразоѓ гэта адна з формаѓ пакарання! Яны іх проста спаляць. Лепш няхай панасіць, калі падрасцём мой малодшы брацік.
  Мама пагладзіла напрыканцы агрубелыя збітыя ногі сына, і нягледзячы на пыл пацалавала іх. Затым рушыѓ услед заключны пацалунак у лобік і пад грозны вокрык наглядчыка, яна паднялася і накіравалася да выхаду. Затым спынілася. Праца была арганізавана з амерыканскай рацыянальнасцю: катаржнікі ѓкалывалі так, каб нагрузка ішла на розныя групы цягліц. Тады праца і цела развіваецца, больш прапарцыйная і зняволеныя менш стамляюцца, а значыць, з іх можна выціснуць нашмат больш.
  Рукі ѓ Марата ѓжо арагавялі ад мазалёѓ, і ён дастаткова ѓпэѓнена грузіць шуфлем. Цела хоць худое, але жылістае, а тонкія рукі моцныя. Не, можа, яшчэ доѓга вытрымаюць на катарзе. Так што пакуль хаваць хлапчука ранавата.
  Канваір груба штурхнуѓ Ганну і прыкрыкнуѓ:
  - Твой час скончыѓся! Давай тупай адсюль! І так перабрала ліміт!
  Ногі жанчыне падаюцца вельмі цяжкімі. Наперадзе яшчэ наведванне сястры Марынкі. Цяпер якраз восеньскі прыпар, і трэба злавіць час. Добра яшчэ, што брат і сястра знаходзяцца не надта далёка.
  Амерыканскі капітал дамінуе на ђкраіне, як, дарэчы, і іншаземныя службоѓцы. Сам просты народ жыве сціпла, але сёе-тое перападае і яму. Ва ѓсякім разе, рыззё таннае, і Ганна ѓ сваіх бедняцкіх абноѓках выглядае белай варонай.
  Зрэшты, юныя дзяѓчаты катаржанкі ѓ сваіх паласатых сукенках нагадваюць зняволеных у нацысцкіх лагерах. Іх можна разгледзець з вагона электрычак. Многіх дзяѓчат кідаюць у турмы за простую нявыплату падатку, даючы ім шанц адпрацаваць. Таму на палях прымусовых работніц шмат.
  Ганне павезла, толькі што дзяѓчыны скончылі вялікі ѓчастак і да новага ім басапятым тупаць яшчэ вёрст дзесяць. А значыць можна пагаварыць з Марынка. Мабыць, басаногая, худзенькая дзяѓчына, у паласатай сукенцы з нумарком і прозвішчам на грудзях не здавалася канваіру небяспечнай, і ён ішоѓ, паклаѓшы аѓтамат не плячо. Марынка, як і Марат з момант апошняй сустрэчы стала крыху вышэйшай, і значна худай. Усё ж ва ѓкраінскай вёсцы праблемы з ежай не было.
  Тут жа кормяць па норме, відавочна недастатковай, для такой інтэнсіѓнай і цяжкай працы. Марынка на пытанне маці прызналася:
  - Ды есці вельмі хочацца! Мы нават адлоѓліваем дажджавых чарвякоѓ, мыем іх і па-асабліваму вэндзім, а часам і ямо волкімі. Галаванавата!
  Ганна спытала аб здароѓі. Марынка сумленна адказала:
  - Цягліцы спачатку моцна нылі, асабліва хварэла спіта, але я зараз уцягнулася. Тут яшчэ нічога - працуем на свежым паветры і зямлі. Горш будзе зімой, на станках сапраѓды цяжка і нудна.
  Мама, успомніѓшы прадзільні, дадала:
  - І пыльна!
  Марынка спытала аб Мараце. Даведалася, што хлапчук здаровы, і нават за некалькі месяцаѓ катаржнай працы фізічныя адужэѓ і загартаваѓся. Узрадавалася. Малодшаму брату ѓжо споѓнілася сем гадоѓ, і ён таксама моцны. Бацька ж зараз на катарзе недзе ѓ Сібіры, і яго пазбавілі права перапіскі. Вядома, толькі, што ён пакуль жывы, у выпадку смерці было б апавяшчэнне.
  Марынка з уздыхам заѓважыла:
  - Каб не мой бацька, можа, і не ѓлезла б у гэтую справу! Усё жыццё праходзіць у паласатай робе, і нават у туалет ісці сроем і з песнямі - гэта кашмар!
  Ганна пастаралася ѓсміхнуцца, заѓважыѓшы:
  - Калі не будзе заѓваг, праз дваццаць гадоѓ па законе можна паслаць хадайніцтва аб датэрміновым вызваленні!
  Марынка адмоѓна матнула галавой:
  - У першыя дваццаць гадоѓ звычайна не мілуюць, за выключэннем выбітных заслуг... Ну калі выявіш уцёкі ці змова! - Дзяѓчына грозна звяла выгарэлыя на сонца да колеру пераспелай пшаніцы бровы. - Але я ніколі не пайду на данос!
  Ганна паглядзела на дачку. Мужны, як у Марата падбародак, правільныя, крыху завастрыліся рысы твару. Валасы пры зняволенні дзяѓчатам згольваюць нагала, але яны ѓжо паспелі крыху адгадуй. Пачалі ледзь-ледзь нават завіваць белыя, залацістыя кудзеркі. Даволі высокая дзяѓчына і нягледзячы на худзізны зусім не здаецца кашчавай, або вуглаватай.
  Ганна мімаволі спытала дачушку:
  - А вас таго... Не спрабавалі згвалціць?
  Твар Марынка завагалася, і яно ціха адказала:
  - Не без гэтага, але... Амерыканцы ѓсё ж рэлігійныя і ѓ іх гэта не заахвочваецца... Без дазволу вышэйшага начальства. Але можна афіцыйна аформіцца ѓ бардэль і адзін год тэрміна пойдзе на два!
  Ганна не стала пытацца. Яна ведала, што Марынка толькі абразіць ад прапановы падобных паслуг. На душы ѓ жанчыны стала яшчэ цяжэй. А дзяѓчына з усмешкай адказала:
  - Не журыся... Шанцы яны заѓсёды маюцца! Там больш, у жыцці ёсць нямала і вясёлага.
  І схуднелая прыгажуні заспявала, а дзяѓчаты хорам падхапілі;
  Што здарылася з пяшчотнай нявестай,
  Я ѓ пакутах з чорнаю душою!
  Успамінаючы аблічча яе цудоѓны,
  Што захоѓваю, калі ѓступаю ѓ бой!
  Басаногія дзяѓчаты, спявалі ад імя хлопца, прыгожы раманс, і гэта глядзелася цалкам натуральна і прыгожа.
  Памятаю, як сцежкай брылі павольна,
  Па паселішчах мірных, пустках!
  На табе прыбраная адзежа,
  Лёгкі крок і шлях да манастыроѓ!
  
  А на полі спее залататроѓе,
  Ветрык развеяѓ увесь туман!
  Будзе ѓ вечнай славе Праваслаѓе,
  Святло надзей у малітвах хрысціян!
  
  Нажачкі босыя па дарогах,
  Мы з дзяѓчынкай каемся ѓ грахах!
  Пакланіся і вер Святому Богу,
  Жыццё тваё ён узважыць на вагах!
  Ахова ѓ асноѓным складалася з мясцовых паліцаяѓ і добразычліва слухала дзяѓчынак. Сімпатычныя зняволеныя ѓступілі ѓ паласу, дзе толькі што прайшла, асяняючы навальніца.
  А калі з грымотам голас з пасаду,
  Не варты ты ѓвайсці ѓ Мой рай!
  Таму што святасць небасхілу,
  Не даступная, нават не мары!
  
  Вам грахоѓным у нізкіх, брудных бедах,
  Варта вякамі знаходзіцца і знаходзіцца!
  Шанавацца толькі мужнасць у перамогах,
  Нібы сплаѓ адзіная рускіх раць!
  
  Наш салдат не ходзіць па карчмах,
  Гарэлку піць, яму брыдка - зло!
  Ён наймацнейшы ваяр - навальніца свету!
  Хто палез на Русь, сатрэм у дзярмо!
  
  Крок маёй дзяѓчынкі па дарожцы,
  За плячыма ірваная торба!
  Беражэ яна свае боцікі,
  Усё аддала ѓ Божыя аруды!
  Дзяѓчыны ѓсе мелі агульнае - гэта робы і босыя ногі. Большасць з іх ужо рослыя і буйныя дзяѓчыны, але ёсць яшчэ зусім маленькія дзяѓчынкі, з голеныя нагала галоѓкамі. Яны пакідаюць такія ж маленькія, босыя сляды. Ганна мімаволі пускае слязу - няшчасныя вязні канкіскадорскага рэжыму. І за хто з адправілі ѓкалываць па чатырнаццаць-шаснаццаць гадзін на катаргу?
  І ѓжо чуе пах, чорнага гару,
  Па паселішчах пранеслася арда!
  Усю краіну на часткі разарвалі,
  У попеле і руінах горада!
  
  Вось тады дзяѓчынка абурылася,
  - Не, не справа хавацца ѓ склеп!
  І на фронт з усёй запал папрасілася,
  Таму што Ісус паклікаѓ!
  
  Самалёт ёй далі, біць фашыстаѓ,
  Каб лётала, славячы гэтым Хрыста!
  Каб было горача ѓ небе чыстым,
  Каб закрыліся фрыцам нябёсы!
  
  Ды яна ваявала ѓсёй сілай,
  І малілася перад іконай зло!
  Не хацела быць у палоне магілы,
  Вынішчыла гадаѓ, не лік!
  Пры гэтых словах дзяѓчаты нават самыя з іх падбадзёрыліся і прыбавілі кроку. Ганна таксама пляскала па цёплым гразі басанож. І яе было гэта прыемна. Нібы ты вяртаешся ѓ сваё ѓласнае юнацкасць. Буйная галька дарог, казыча голую падэшву, і ад гэтага адыходзіць стомленасць, і выяѓляе бадзёрасць. І хаця далейшы працяг раманса і вельмі сумнае Ганна шырока ѓсміхаецца.
  Але ѓ баі апошнім выйшла дрэнна,
  Чамусьці лопнуѓ бензабак!
  Пашкадуй малю, я плачу Бога,
  Шкада, калі дзяѓчаты гараць!
  
  Ісус адказаѓ мне сурова,
  За цябе я мучыѓся, пакутаваѓ!
  І цяпер павер мне - няма труны,
  Загінуѓшых усіх Усявышні ѓваскрашаѓ!
  
  І зараз у раі твая нявеста,
  Добра ёй, Сам абцёр слязу!
  Вер, табе знойдзецца таксама месца,
  Увасобіш ты даѓнюю мару!
  
  Толькі ведай - служэнне Расіі,
  Гэта шлях, каб Богу дагадзіць!
  Што быць планеце ѓсёй шчаслівей,
  Трэба Радзіме ѓсёй крэпасцю служыць!
  
  Галоѓны грэх - Айчыны адварочвацца,
  Не пайсці на лаянку - залегчы ѓ кусты!
  Аддаць перавагу ролю бездапаможнага паяца,
  Не спазнаѓшы Гасподняй прыгажосці!
  
  Так ідзі і адпомсці фашыстам,
  Ісус так грозна загадаѓ!
  Дым знікне ѓ паветры духмяным,
  Будзе час і для мірных спраѓ!
  
  Пры цары Уладзіміра Кірылавіча Раманава
  Так 20 красавіка 1946 гады пачалася Трэцяя сусветная вайна. Германія, Італія і Японія напалі на царскую Расійскую армію. І зноѓ высветлілася самая непрыемная рэч - генералы праспалі вырашальны, першапачатковы момант удару.
  Фон Бок прарываѓся з Усходняй Прусіі, Майнштэйн ціснуѓ з поѓдня, у цэнтры надыходзіѓ легендарны Роммель.
  Праѓда Італьянская армія аказалася неарганізаванай і мала баяздольнай, затое самураі змагаліся надзвычай паспяхова. Гітлераѓская Германія ѓступіла ѓ вайну, адмабілізаваную і яе войскі ѓжо праз тры тыдні ѓпартых баёѓ выйшлі да Віслы і атакавалі Варшаву.
  Але затым тэмп наступлення зваліѓся. Варшаву абараняла вельмі магутнае кольца абароны, дакладней адразу чатыры амаль непрыступныя палосы, а сам горад якое ператварыла ѓ цытадэль. Рацыянальна было б пакінуѓшы сталіцу царства Польскага блакіраванай, прасоѓвацца далей, але Гітлер настойваѓ на тым, што не пакідаць у нямецкім тыле незанятых крэпасцяѓ і загадаѓ любым коштам узяць горад штурмам.
  Трэба адзначыць, што фюрар Трэцяга хоць і дамогся за час свайго кіравання найвялікшых дасягненняѓ і фенаменальных заваёѓ, быѓ цяжка хворы сіндромам Паркінсана. І з прычыны гэтага не мог адэкватна ѓспрымаць рэальнасць.
  Бітва за Варшаву стала эпічным эпізодам Трэцяй сусветнай вайны. Гітлераѓцы, страціѓшы больш за мільён дзвесце тысяч забітымі і параненым, у рэшце рэшт узялі сталіцу польскага царства, але патрацілі на гэта чатыры з паловай месяцы каштоѓнага часу.
  Такім чынам, спроба развіць наступленне на ѓсход правалілася. Праѓда немцы змаглі, злучыцца ва Усходняй Прусіі і заняць большую частку царства Польскага - Варшаву і Кракаѓ. Але спроба пасля ѓзяцця Прагі, наступаць на Славакію з трэскам абярнулася дзындрай.
  Гітлер мог колькі заѓгодна біцца ѓ істэрыцы, але Трэці Рэйх спасаваѓ. Зрэшты, і разлік рускіх генералаѓ на бліцкрыг і штурм Берліна не апраѓдаѓся.
  Узімку сорак шостага, сорак сёмага года баявыя дзеянні працягваліся. Немцы спрабавалі рушыць наперад і неслі страты. Рускія часткі распачалі некалькі асцярожных наступальных аперацый. Адбілі назад захопленую немцам Клайпедскую вобласць і заходнія раёны Літвы Японцы неслі вялікія страты, але былі спынены.
  У Афрыцы зімой расійскія палкі, змаглі вярнуць страчанае летам, і выйсці на зыходныя рубяжы. А дзе-нідзе нават уклініцца ѓ італьянскія ѓладанні.
  Калі абмінула верхавіна вясны, немцы пачалі новы вялікі наступ з Еѓропы. Яны галоѓную стаѓку рабілі на звышцяжкія танкі вагой больш за сто тон. Трэба адзначыць, што самы буйны расійскі танк "Аляксандр"-4 важыѓ усяго шэсцьдзесят тон, і, зразумела, немцам удалося атрымаць перавагу ѓ браніраванні ѓзбраенні.
  Але недахопы ѓ выкарыстанні мастадонтаѓ таксама меліся. Асабліва калі даводзілася пераадольваць водныя перашкоды.
  У царскім кіраѓніцтве не было адзінага пункта гледжання - вырабляць звышцяжкія танкі самім ці не.
  У небе ж праходзілі самыя разлютаваныя баталіі. Рэактыѓныя самалёты вызначалі, за кім будзе паветраная перавага. Пакуль трымаѓся адносны якасны парытэт. Можа нават немцы няшмат, і апярэджвалі рускае войска якасцю, але крыху ѓступалі колькасцю.
  Акрамя таго, рашэнне Гітлера павялічыць выпуск балістычных ракет сябе не апраѓдала. Дарагое, але недастаткова дакладная зброя сябе не прабачала. Хаця, напрыклад, зусім неэфектыѓным яго назваць нельга. Калі дыверсанты ці шпіёны ставілі маячок, тое яно знаходзіла свае мэты вельмі нават выразна. Ды і крылатыя ракеты ѓжо набывалі дакладнасць.
  Расійскі сярэдні танк "Пётр" - 5 па сукупнасці характарыстык апынуѓся, лепшай машынай свайго класа пры меншай вазе, не саступаючы ѓ баявых характарыстыках даражэйшай "Пантэры" - 3.
  Яшчэ адной картай у Германіі сталі танкі-лінкоры "Пацука", "Монстар", "Алігатар". Як сродак тактычнага прарыву падобныя машыны моцныя, але развіваць з іх дапамогай наступ практычна немагчыма.
  Дыскалеты, нягледзячы на свае выдатныя лётныя характарыстыкі, прымяняліся толькі ѓ разведцы і як вышынныя бамбавікі. Яны маглі паднімацца на вышыню да трыццаці кіламетраѓ і завісаць над Масквой, але слабая жывучасць у баі і дарагоѓля пазбаѓлялі машыну перавагі ѓ выглядзе выкарыстання яе як знішчальніка.
  Чыннік малой жывучасці - кольца рэактыѓных рухавікоѓ падвышанай магутнасці, адно трапленне ѓ матор і дыскалет губляе ѓстойлівасць. Прычым, памер лятальнага апарата не мог быць менш за трыццаць метраѓ у дыяметры.
  Атрымлівалася, грувасткая і дарагая рэч.
  Немцы наступалі з перапынкамі пачатак вясны, усё лета, і да сярэдзіны восені. Царскае войска ѓпарта абаранялася і акопвалася... Войскі Трэцяга Рэйха панеслі вельмі вялікія, велізарныя страты, а прасунуліся ѓсяго ад ста да ста пяцідзесяці кіламетраѓ. А ѓ Афрыцы тым часам рускае, царскае войска пры падтрымцы абарыгенаѓ выбіла італьянцаѓ з Эфіопіі і Самалі, заняла Трыпалі ѓ Лівіі.
  Разам з маразамі, надышоѓ час Расійскім генералам адваёѓваць раней страчанае. Але і яны не мелі яшчэ сіл, вырашальнай выявай пераламаць хоць баёѓ. Да канца сакавіка 1948 гады, немцаѓ усяго толькі адціснулі на зыходныя пазіцыі. Затое ѓ Афрыцы выціснулі італьянцаѓ з Лівіі і ѓжо ѓступілі ѓ Туніс. Прыкметна рускія войскі рушылі наперад і ѓ экватарыяльнай Афрыцы.
  У маі ѓжо немцы і іх саюзная раць наступалі. Ішла вайна і знясіленне. Тут у Расіі прыкметная перавага ѓ людскіх рэсурсах.
  І зноѓ нямецкія поспехі невялікія. А вось царскі марскі флот выбіѓ Японію з некалькіх буйных марскіх архіпелагаѓ і позняй восенню выцесніѓ самураяѓ - паклаѓшы Інданезію па боты віцязяѓ-саколікаѓ.
  Зімой руская армія нечакана пачала вялікі наступ у снежных Альпах. План быѓ канчаткова вывесці са строю Італію, і прымусіць немцаѓ расцягнуць свае сілы на новых франтах.
  Раптоѓнасць і дзёрзкасць сябе апраѓдалі. У канцы студзеня паѓ Рым. Горад-легенда, у якім знаходзіѓся папскі прастол і з ім з цяснейшай, калючай дроце-патаѓцы звязаны сімвалічныя адносіны.
  Нямцоѓ ізноѓ адціснулі за Віслу... Але галоѓнае ѓ сярэдзіне красавіка Італія стала цалкам вольнай. Калі, вядома, можна лічыць вызваленнем ператварэнне ѓ адну з расійскіх губерняѓ з прызначаным Самадзяржаѓным манархам сатрапам.
  Але ѓ 1949 году фашысцкая Нямеччына ѓжо ваявала практычна ѓ адзіночку. Японію адціснулі назад у сваю метраполію, а Іспаніі і Партугалія працягвалі чакаць. І іх шанцы ѓлада ѓ гэтую бойню імкліва падалі.
  Але вось калі ѓлетку Трэці Рэйх падскрабаючы апошнія рэзервы зноѓ перайшоѓ у наступ, партугальскі дыктатар Салазар, абвясціѓ Расіі вайну. Толі яго занепакоілі поспехі рускіх войскаѓ у Афрыцы - яны ѓжо занялі Бостану, і падышлі да межаѓ ПАР і Анголы. Толь тут згулялі сваю ролю ЗША. Падступны Трумэн намякаѓ, што наймацнейшая ѓ эканамічным развіцці дзяржава, свайго не ѓпусціць і Расеі ѓсталяваць сусветную гегемонію не дазволіць.
  Ва ѓсякім разе, генералісімус Франка выявіѓ вытрымку, а Салазар няма. Адкрыццё партугальцамі новага фронту, стварыла праблемы для якая ѓступіла ѓ Алжыр Расійскай арміі.
  Але летам у пачатку восені немцам не ѓдалося нічога істотнага дасягнуць. Яны уткнуліся ѓ глыбокаэшаланаваную абарону. А самы цяжкі ѓ свеце супертанк "Монстар"-3, які дасягнуѓ вагі ѓ 10 тысяч тон, і калібра бамбамета ѓ 2000 міліметраѓ паказаѓ сябе толькі вельмі дарагім непаразуменнем. Яго нягледзячы багацце зенітак, знішчылі расійскія штурмавікі, наносячы дзёрзкія ѓдары з паветра.
  Калі наступіла зімовае зацішша, рускае войска асноѓны цяжар баёѓ перанесла ѓ Афрыку.
  Партугальскія, каланіяльныя войскі аказаліся не занадта ѓжо моцныя. Царскае войска, пры падтрымцы арабаѓ і мясцовага насельніцтва наступала. Узімку вызвалілі Анголу, адрэзалі немцаѓ, ад ПАР і Мадагаскара. Увесну баі кіпелі больш у Алжыры і Камеруне. Гітлераѓцы адступалі, але прасоѓвацца было вельмі цяжка. Але ѓсё роѓна поспех за поспехам.
  А ѓ Еѓропе панавала зацішша, калі не лічыць паветраных бітваѓ.
  У 1950 годзе Самадзяржаѓная Расія працягвала нарошчваць выпуск узбраенняѓ. У яе наступіла пераважная перавага ѓ рэсурсах. Аѓстралія канчаткова перайшла пад кантроль рускай дзяржавы.
  Улетку фрыцы рваліся, пяліся, кідалі на рускія пазіцыі тысячы балістычных ракет, нават праводзілі абстрэлы Масквы, выкарыстаючы Фау падвышанай далёкасці. Але амаль нічога не дабіліся. Угразлі і выдыхліся.
  А царскае камандаванне нетаропка даядала Афрыку... Баі за Марока зацягнуліся, да канца лютага 1951 гады. Але затое камунікацыі Трэцяга Рэйха на чорным кантыненце былі канчаткова разарваныя.
  ПАР і Мадагаскар усё яшчэ трымаліся, і вясной 1951 года расійская армія пачала наступленне на Нігерыю, што канчаткова выраѓнаваць фронт.
  Улетку 1951 гады немцы ізноѓ спрабавалі наступаць... А рускія душылі на Афрыцы, і авіяцыяй даціскалі Японію. Самурая абаранялі выключна метраполію, але ѓпарта не жадалі заключаць мір.
  Самае галоѓнае, да канца восені ѓся экватарыяльная Афрыка перайшла пад кантроль царскай Расійскай імперыі. Цяпер у Трэцяга Рэйха, рэальна засталіся пад кіраваннем, толькі зняможаныя землі заходняй Еѓропы.
  1952 азнаменаваѓся наступам рускіх войскаѓ на Мадагаскар і ПАР, а таксама заваёва Расійскай авіяцыяй перавагі ѓ паветры. У верасні 1952 года, упаѓ апошні нямецкі населены пункт на чорным кантыненце. Відаць, што цяпер прускі дух канчаткова выйшаѓ.
  Адчуѓшы безнадзейнасць свайго становішча, Японія ѓ лістападзе падпісала цяжкую капітуляцыю. На краіну Узыходзячага Сонца былі накладзены каласальныя рэпарацый і ѓведзены рускія войскі.
  Хоць імператар Хірахіта і захаваѓ за сабой фармальны тытул, але Японія, апынулася ѓ васальнай залежнасці ад Расіі.
  І вось 1 студзеня 1953 гады, рускія войскі нарэшце-то пачалі сваё вырашальнае наступ у Еѓропе. Цяжка хворы Адольф Гітлер і слухаць не жадаѓ аб міры, ці нейкай ганаровай капітуляцыі. Хоць ужо відаць і няѓзброеным поглядам - Нямеччына лімітава знясілена.
  А рускае войска абзавялося новымі, дасканалымі танкамі "Пётр" -7 і "Аляксандр" - 10 з дынамічнай абаронай і пёравымі снарадамі. І яна рванула далей да зор. А дакладней на Берлін.
  Баі ва ђсходняй Прусіі ішлі вельмі ѓпартыя. Кёнігсберг быѓ акружаны яшчэ ѓ пачатку лютага, а загінуѓ толькі ѓ красавіку.
  У студзені лютым немцаѓ выбілі, з міжрэчча Віслы і Одэра. У сакавіку рускія ѓзялі Вену, а красавіку Баварыю.
  Берлін таксама штурмавалі ѓ красавіку - такі вось шчаслівы для царскай Расіі аказаѓся гэты месяц. І штурм завяршыѓся падзеннем фашысцкай сталіцы. Гітлер не стаѓ канчаць самагубствам. Ён памёр у Бон, ад мноства сваіх невылечных больак.
  Але таксама па дзіѓнай іроніі лёсу ці капрызнай Палады гэта здарылася 30 красавіка. Праѓда, не 1945, а 1953 гады. Але лішнія восем гадоѓ, якія падарыла яму Немязіда, відавочна не пайшлі ашалеламу падонку на карысць. Толькі больш, крыві і больш смерцяѓ.
  І сам Гітлер памучыѓся яшчэ больш працяглы час, чым у рэальнай гісторыі.
  Капітуляцыя таксама прыйшлася на падобную дату 9 траѓня 1953 гады. Так скончылася Трэцяя сусветная вайна.
  Яна працягнулася крыху больш за сем гадоѓ. Панесла ѓ агульнай складанасці больш за сто дваццаць мільёнаѓ чалавечых жыццяѓ. Дакладна падлічыць цяжка. Еѓропа аказалася абяскроѓленай. Расея таксама панесла каласальныя страты, для краіны са штогадовым прыростам насельніцтва ѓ тры з лішнім адсоткі - гэта не смяротна.
  Але цар Уладзімір Трэці нават пайшоѓ на беспрэцэдэнтны крок - узаконіѓ шматжанства. Нават Праваслаѓная царква, пайшла ѓ гэтым пытанні на саступку дазволіѓшы мець хрысціяніну па чатыры жонкі.
  Ды і наогул катэхізіс быѓ перагледжаны па шматлікіх пытаннях, ва ѓгоду сучасным рэальнасцям.
  Расія цалкам узяла пад кантроль Афрыку, акрамя маленькіх іспанскіх уладанняѓ, Аѓстралію, Аѓстрыю, нямецкія землі па Одэры, уключыла ѓ свой склад Італію, і ѓсе ѓладанні самураяѓ і немцаѓ у Азіі і ѓ Ціхім акіяне.
  Францыя, Бельгія і Галандыя падзялілі Германію, пакінуѓшы немцам толькі Берлін і частку земляѓ вакол яго. І пры гэтым прызналі сябе расейскімі васаламі.
  Такі зыход вайны яшчэ больш умацаваѓ пазіцыі Уладзіміра Трэцяга.
  Надышоѓ час адноснай стабільнасці. ЗША развіваліся самі па сабе, і мелі ядзерную зброю. А цара ђладзіміра Раманава таксама назапасіѓся прыстойны арсенал. Расія пераварвала свае ѓладанні, і асаблівага жадання, нешта яшчэ заваёѓваць не было.
  Тым больш грымнуѓ запуск спадарожніка, а затым і палёт чалавека ѓ космас - ён таксама здарыѓся ѓ 1961 году, толькі 9 траѓня, затое на борце было адразу два рускіх касманаѓта Алег і Наташа. Ды і сам палёт быѓ больш грандыёзна абстаѓлены.
  У 1969 годзе і Расея і ЗША адначасова зляталі на Месяц. І гэта быѓ сапраѓдны прарыѓ у космас.
  Далей экспансія развівалася намнога хутчэй, чым у рэальнай гісторыі. У 1981 годзе нага савецкага касманаѓта ѓступіла на Марс, а ѓ 1984 годзе на Венеру. На Месяцы сталі будаваць першыя рэгулярныя селішчы. Меркурый стаѓ новай прыступкай для чалавек у 1991 годзе.
  Наступны год аказаѓся не такім вясёлым для расейцаѓ. Найвялікшы цар Уладзімір Кірылавіч памёр. Яго кіраванне аказалася самым працяглым і для дома Раманавых, і за ѓсю гісторыю Расіі: шэсцьдзесят два гады! І гэта трэба прызнаць аказаліся гады вялікіх здзяйсненняѓ, няхай нават за іх прыйшлося заплаціць каласальную цану.
  Паколькі ва Уладзіміра Кірылавіча не аказалася сыноѓ мужчынскага полу, то ѓзнікла юрыдычная калізія. Сам цар вырашыѓ яе вельмі проста - аб'явіѓ сваю дачку Марыю пераемніцай. і спадкаемніцай. Самадзяржаѓны манарх усім можа, ён вышэй за закон і сам закон. Але ѓзбунтаваліся прадстаѓнікі старэйшай галіны Мікалая Другога. Акрамя таго і Міхаіла Аляксандравіча Раманава засталося патомства. Спачатку сын, а затым, бо сын загінуѓ адносна маладым, і ѓнук. Такім чынам узнік і яшчэ адзін прэтэндэнт на пасад, ужо па лініі Аляксандра Трэцяга.
  Справа запахла грамадзянскай вайной... Але... Пасля бурных мітынгаѓ і абмеркаванняѓ у сенаце быѓ прыняты кампрамісны варыянт. Імператарам абвяшчаецца малалетні сын Марыі Георгій першы. А да яго паѓналецця кіруе калектыѓная рэгенцкая рада, куды ѓваходзяць усе асноѓныя прэцэдэнты ад імператарскага прозвішча.
  На тым усё і вырашылі.
  У 1993 годзе расійскі касманаѓт упершыню прызямліѓся на адным са спадарожнікаѓ Юпітэра. Сама планета-гігант занадта ѓжо - непад'ёмны гмах, які не пажадаеш і ворагу. На ёй, кубак кавы вагай, з кувалду!
  Рэгенцкая рада існавала і пасля таго, як Георгій першы ѓступіѓ юрыдычна правамоцным манархам на пасад. Самадзяржаѓе так і заставалася непарушным. Хоць рост пісьменнасці і дасведчанасці насельніцтва - у 2000 году ѓвялі ѓсеагульную абавязковую сярэднюю адукацыю, і спараджаѓ суцэль натуральнае імкненне да большай палітычнай волі і прадстаѓніцтву ва ѓладных структурах усяго грамадзянскага насельніцтва Расійскай імперыі. А ѓ ёй кітайцаѓ і індусаѓ больш будзе, чым рускіх.
  Тым больш у гэтай сітуацыі арыстакратыя не магла ісці на дэмакратызацыю і парламенцкую форму кіравання. Рускае дваранства магло растварыцца і напэѓна б растварылася ѓ прастанароднай і іншаземнай хвалі.
  А так манарх на троне стаѓ сапраѓдным гарантам - стабільнасці і панавання стрыжневай нацыі.
  А ѓ 2012 годзе адбылася найбуйнейшая падзея - скарылася расійскім астранаѓтам самая далёкая планета Сонечнай сістэмы - Плутон! А з Венеры да стала манарха падалі першыя вырашчаныя на незямной планеце: гародніна і садавіна.
  
  НЕ РАНЯЙ малюсенькія дыскі
  АНАТАЦЫЯ
  Выпадкова ѓпушчаны дыск з галаграмай, адкрыѓ Адольфу Гітлеру веданне будучыні, што аказалася вельмі небяспечным для свету. Фюрэр часова адмаѓляе ад нападу на СССР і пакуль атакуе на Захадзе.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 1.
  Падарожнік у часе выпадкова ѓпусціѓ маленькі жорсткі дыск з галаграмай. А ѓ ёй была гісторыя планеты Зямля. І патрапіла гэта ѓ рукі СС, прычым да вельмі разумнага палкоѓніка. І той змог дастукацца да Гімлера і Гітлера. І тыя яго прынялі паглядзелі галаграму. І зрабілі высновы.
  У першую чаргу відавочна вырашаѓ Гітлер. Ён-то зараз атрымаѓ веды таго як будзе ісці вайна.
  І зразумела тое-сёе адкарэктаваѓ. У прыватнасці не стаѓ спыняць танкі пад Дзюкерам. І разграміѓ ангельцаѓ. Ды і Францыя капітулявала на некалькі дзён раней, бо ѓ гітлераѓцаѓ былі нядрэнныя веды аб колькасці і размяшчэнні войскаѓ.
  Але самае цікавае далей... Гітлер прыняѓ рашэнне высадзіць дэсант у Брытаніі і заваяваць яе. І гэта здавалася моцным ходам. Так да гэтага былі ѓ фрыцаѓ сумневы. Сам Гітлер вялікі англафіл, і сур'ёзна разлічваѓ на саюз Брытаніі і Трэцяга Рэйха супраць СССР. Але на гэты раз ужо ѓсё было зразумела.
  Акрамя таго Гітлер ужо дакладна ведаѓ, што дамовіцца з Брытаніяй не атрымаецца, а СССР вельмі моцны ѓ вайсковых адносінах і занадта хутка фармуе рэзервы. Дык з ім так проста не справіцца. І трэба спачатку стварыць магутны танкавы парк, супраць трыццацьчацвёрак.
  І яшчэ атрымаць рэсурсы англійскіх калоній. І гэта галоѓнае - такія тады будуць у Трэцяга Рэйха незлічоныя рэзервы і моц. І зразумела ангельцы зараз сталі слабейшымі. Не далічыліся войскаѓ, што страцілі пад Дзюкерам.
  Акрамя таго Гітлер меѓ зараз дакладныя звесткі аб Брытанскай берагавой абароне і разумеѓ лепш як трэба весці паветраную вайну. Акрамя таго фюрэр прызначыѓ Шпеер міністрам узбраенняѓ і боепрыпасаѓ, і даѓ яму надзвычайныя паѓнамоцтвы - загадаѓшы перавесці эканоміку Трэцяга Рэйха і акупаваных краін на ваенныя рэйкі. І выпуск узбраенняѓ у Германіі рэзка ѓзрос - асабліва самалётаѓ. Што дазваляла выйграць паветраную бітву за Брытанію, і ажыццявіць высадку дэсанта. І гэта зразумела вельмі і вельмі крута.
  Гітлер зараз ведаѓ нашмат больш аб сваіх суперніках. І таму вырашыѓ аб'явіць татальную вайну куды раней, і да таго як Трэці Рэйх стаѓ прайграваць. Зразумела, што саюзнікі моцныя. І што пакуль Вермахт не ѓграз з СССР варта скончыць з Брытаніяй. Карыстацца момантам.
  Заадно зразумела перавесці максімальную колькасць заводаѓ на тры змены і выкарыстоѓваць замежных працоѓных. І гэта зразумела суцэль сур'ёзна. І больш будаваць падводных лодак. Памятаць, што пры гэтым удалося выйграць у падводнай вайне.
  Немцы нарошчвалі свой патэнцыял ударнымі тэмпамі. І прасавалі ангельцаѓ у небе. Акрамя таго нанеслі і зруйнавальны ѓдар, захапіѓшы Мальту адразу. І гэта таксама мела значэнне. Гітлер у жорсткай форме пагаварыѓ з Франка і прымусіѓ таго прапусціць нямецкія войскі і штурмам авалодаѓ Гібралтарам. Пасля чаго фрыцы ірванулі ѓ Афрыку табунамі. А прэсінг на Брытанію ѓсё нарастаѓ.
  І здавалася, што шанцаѓ у ангельцаѓ няма... У прынцыпе так яно і ёсць. ЗША адкрыта ѓступіць у вайну не вырашыліся. А высадка адбылася ѓ верасні, пасце таго, як авіяцыя Брытаніі была задушана праѓзыходнымі сіламі Люфтвафэ. Вырашальную ролю адыгралі намаганні Шпеера, якога Гітлер яшчэ ѓ маі прызначыѓ і загадаѓ перавесці эканоміку на ваенныя рэйкі. І гэта ѓдалося. Трэці Рэйх хутка набіраѓ абароты і яго ВПК. Магчымасці нямецкіх авіяцыйных заводаѓ дазвалялі выпуску па дзевяноста-сто самалётаѓ у дзень. І супраць такой моцы Брытаніі было не выстаяць.
  Плюс яшчэ моцны ход з боку Гітлера дазволіць жанчынам ваяваць у небе.
  І вось Альбіна і Альвіна - дзве басаногія прыгажуні ѓ бікіні ваююць у паветры.
  Яны вельмі крута прасуюць ангельцаѓ.
  Альбіна збівае пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак брытанскі самалёт і верашчыць:
  - Усё на абрыѓкі разарвём!
  Альвіна таксама падразае суперніка голай пятачкай і верашчыць:
  - Будзе наша перамога!
  Ды калі дзяѓчаты ваююць амаль голенькімі, то гэта будзе сур'ёзна. І так ужо суперніка разарвуць, што мала не здасца нікому. Наколькі моцныя босыя дзяѓчыны ѓ бікіні.
  А калі ѓжо яны пачынаюць віскатаць і раѓці - то гэта зусім завал.
  Альвіна збіваючы чарговую ангельскую машыну, выдала:
  - Нас немагчыма перамагчы!
  Альбіна, падразаючы ангельца, таксама піскнула:
  - Мы мацнейшыя за ѓсіх!
  Дзяѓчынкі вядома ж стромкія. Нядрэнна таксама выявіѓ сябе і Марсэль. Яму Гітлер надаѓ адмысловую ѓвагу. І дадзены феномен аса, які ѓтаропіѓ ѓ другой сусветнай вайне некалькі рэкордаѓ - раскрыѓся куды раней.
  Самае галоѓнае - гэта высадка на сушы. Немцы мелі дакладны прагноз надвор'я і веданне берагавой абароны, таму высадка пайшла вельмі паспяхова.
  Гітлераѓцы дзейнічалі ѓпэѓнена. У баі браѓ удзел батальён СС "Ваѓчыцы" з дзяѓчынак. Ваяѓніцы ваявалі ѓ адным бікіні і басанож што зрабіла іх непераможнымі. І гэта трэба сказаць вельмі паказальнае і крутое рашэньне.
  Фашысты працягвалі атакаваць... І адразу ж з ходу былі захоплены плацдармы на зямлі Брытаніі.
  Герда і Шарлота шлёпаючы босымі ножкамі па восеньскіх лужынах, вялі агонь па ангельскіх войсках і пішчалі:
  - На святой вайне, будзе наша перамога! Сцяг імперскі наперад - слава загінуѓшым героям!
  І іншыя дзяѓчынкі кідаючы гранаты босымі ножкамі, паказалі свой самы вышэйшы клас, рыкаючы:
  - Нас ніхто не спыніць,
  Нас нічога не пераможа!
  Смела мы ворага ѓроем,
  Наша воля - маналіт!
  І сапраѓды дзяѓчаты паводзілі сябе проста шыкоѓна. І на самой справе - гэта дзяѓчынкі - супер!
  А калі яшчэ і станікі знялі, і такую нязломную агрэсію паказалі, што гэта сапраѓды стала - супер!
  Герда страляючы ѓ супернікаѓ, піскнула:
  - Нас ніхто не пераможа!
  І голай пяткай падкінула гранату. І масу непрыяцеляѓ разарве.
  Шарлота таксама босымі пальчыкамі ножак шпурнула лімонку, парвала масу непрыяцеляѓ і піскнула:
  - За арыйскі камунізм!
  Крысціна таксама змагаецца, выкошваючы праціѓнікаѓ і раве:
  - За Прусію-матухну!
  Магда кінула голай пяткай забойны прэзент смерці, праваркавала:
  - За вялікія рубяжы і здзяйсненні!
  Дзяѓчыны, відаць бушуюць капітальна. І паказваюць свой клас. Прычым вельмі знамянальны.
  Дзе ѓжо супраць каманды дзяѓчынак, асабліва калі яны сарвалі станікі - выстаяць!
  Дзяѓчыны вядома ж калі ѓжо пакажуць клас, то вельмі знамянальна пакажуць.
  І яшчэ як заравуць ва ѓсё горла.
  Ды ѓжо дзе тут Трэцяму Рэйху супраць такога выстаяць...
  Але вось нарэшце фрыцы абышлі і Лондан. І рушылі па яго плошчах.
  А Чэрчыль бяжыць у Канаду.
  Лондан каб пазбегнуць разбурэнняѓ ангельцы здалі. Ды і наогул супраціѓляліся слабавата. І былі зрынуты зараз.
  Англія ѓпала. На пасад быѓ пасаджаны прагерманскі кароль і сфарміраваны ѓрад на чале з прэм'ерам Мослі.
  Пасля чаго пачалася заваёва калоній Англіі. І немцы рыхтаваліся да паходу на ѓсход. І збіралі новыя танкі. Т-4 быѓ мадэрнізаваны пад больш магутнае прыладу. І Т-3 атрымаѓ гармату з даѓжэйшым ствалом.
  Чэрчыль вядома ж падціснуѓ хвост і стаѓ прасіць ЗША ѓступіць у вайну. Але ѓ Амерыкі жаданне знікла бачачы як гітлераѓцы моцныя.
  І яшчэ ѓ тэхніцы намеціліся некаторыя перамены. Немцы робячы Тыгр , размясцілі рухавік і трансмісію разам і адным блокам і папярок, вежу зрабілі менш і ѓжо, і хадавую частку змянілі на лягчэйшую і практычную.
  "Тыгр" у выніку апынуѓся ніжэй за два метры, і вагой менш за трыццаць восем тон. Што пры рухавіку ѓ сямсот конскіх сіл забяспечыла яму нядрэнную рухомасць. А абарона была нават лепш, бо браня апынулася размешчана пад нахіламі. І так танк проста не ѓзяць.
  Дадзеная машына не мела сабе роѓных.
  Пасля капітуляцыі і падпарадкавання Брытаніі пайшоѓ працэс захопу калоній.
  Немцы не паспявалі ѓжо напасці на СССР увесну сорак першага года. А ѓлетку было відавочна, што да зімы не паспеюць!
  Так што Гітлер вырашыѓ пакуль на Расію не ісці. А паколькі ЗША могуць стварыць атамную бомбу, то спачатку трэба заваяваць іх. Хаця дастаць Амерыку за акіянам і няпроста. Але трэба...
  У першую чаргу немцы ѓ траѓні сорак першага года ажыццявілі аперацыю "Ікар" па захопе Ісландыі. І гэта было дзёрзка і разумна. Затым на Грэнландыю і далей на Канаду.
  Ішла размова - ці не хоча Сталін далучыцца да кааліцыі восі? І таксама ѓступіць у вайну з ЗША? Спакуса відавочна была вялікай. Але Сталін захаваѓ паслядоѓнасць... і не стаѓ залазіць у вайну.
  А немцы падбіраліся да ЗША. Японія разграміла амерыканскі флот пры Перу-Харбар і захапіла масу зямлі. Немцы паспелі захапіць таксама і Індыю. І гэта было іх моцным ходам.
  Гітлер загадаѓ збіраць войскі ѓ Аргентыне і Бразіліі. І збіраць там каласальныя сілы. А таксама рухацца і праз Канаду. Японія ж перакрыла ЗША і Панамскі пярэсмык. І сталі ціснуць амерыканцаѓ абапал.
  Немцы змаглі пераканаць Аргентыну і Бразілію ѓступіць у вайну супраць ЗША. Аѓтарытэт Трэцяга Рэйха быѓ вялікі. У Амерыкі моцная эканоміка, але слабаватае войска. І яе капітальна прасуюць. І мора японцы амаль увесь флот патапілі. І Амерыка апынулася пад ударамі падводнага флота. І вельмі магутнымі зруйнавальнымі паразамі магутных караблёѓ і авіяносцаѓ. Якія таксама ѓсіх разбураюць.
  Гітлер узяѓ суперніка за прэсінг і стаѓ ціснуць нібы касталомам. І гэта было балюча.
  І дзяѓчаты моцна разбураюць амерыканцаѓ у небе. І танк "Тыгр" у мадэрнізаваным варыянце стаѓ крутой машынай. І ѓсіх малаціѓ нібы адбойны малаток.
  Гітлер забойны тэрмінатар. І дзяѓчыны ѓ вермахце такія вось забойныя ваяѓніцы і дзівяць суперніка.
  Вось напрыклад дзве лётчыцы з Трэцяга Рэйха - Альбіна і Альвіна іх звалі А - квадрат, вельмі жвава набіралі рахункі. Пакуль рэкардсменам лічыѓся Марсэль. Да чэрвеня 1943 гады ён давёѓ свой рахунак да чатырохсот машын і ѓ выніку атрымаѓ Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з залатымі дубовымі лісцем, мячамі і дыяментамі. А гэта ѓжо пятая ступень.
  Але Альбіна і Альвіна яго ѓжо даганялі. Перавысіѓшы трыста збітых машын кожная яны атрымалі Рыцарскія Крыжы Жалезнага Крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. А вось зараз ужо падбіраліся да чатырох сотняѓ. І не збіраліся спыняцца.
  Вось Альбіна націснула босымі пальчыкамі ножак на педалі штурвала і праверашчала:
  - Слава вялікай Айчыне!
  І збіла пару амерыканскіх самалётаѓ.
  Альвіна працягваючы весці агонь, таксама лупанула. Збіла пры дапамозе босых ножак два самалёты войска ЗША і піскнула:
  - Мы ѓвасабленне нянавісці!
  Дзяѓчыны разышліся не на жарт. Яны вельмі жвавыя ѓ бітве.
  Альбіна дала чаргу з авіяпушкі і прашыпела:
  - Слава Айчыне - пуга!
  Альвіна з гэтым пагадзілася:
  - Велізарная слава!
  Амерыканаѓ немцы прасавалі вельмі цвёрда. І бралі якасцю сваёй авіяцыі.
  Нядрэннай распрацоѓкай аказаѓся і Е-50. Гэты танк атрымаѓся з бранябойнай і хуткастрэльнай гарматай. І з нядрэннай лабавой абаронай.
  Амерыканскі "Шэрман" яму не сапернік. Ды і "Першынг" таксама. Е-50 паказаѓ сябе машынай-зверам.
  Немцы ѓ сорак трэцім годзе аселі ѓ Грэнландыі і стварылі плацдарм у Канадзе. Адначасова германская дыпламатыя на свой бок перацягнула і Бразілію, з даѓно паслухмянай Аргенцінай. І пачалося прасоѓванне і з паѓднёвых плацдармаѓ.
  1944 год стаѓ вырашальным. Нямецкія і японскія войскі ѓварваліся ѓ Мексіку, і захапілі амаль усю Канаду, уварваѓшыся і на Аляску. А потым баявыя дзеянні перанесліся канчаткова ѓ ЗША. На яе тэрыторыі сталі адбывацца сапраѓдныя бітвы.
  І вядома ж нямецкія танкі серыі Е сябе вельмі небяспечнымі і баявымі машынамі паказалі. Куды амерыканцам да іх. Такая сіла ѓ фашыстаѓ надышла.
  Асабліва калі танкавы экіпаж Герды ѓ нападзе і разбурае войскі ЗША.
  У яе машына серыі Е-50, спрытнюга і імклівая. У яе ствол даѓжынёй у 100 ЭЛ і калібр гарматы 105-міліметраѓ. Калі такая гармата дзюбне.
  Герда націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка, выпусціла снарад, нібы ѓразіѓшы суперніка і піскнула:
  - Слава Трэцяму Рэйху!
  Шарлота гэтая рудая дзяѓчынка таксама лупанула выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, па амерыканцах і прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Нашым непераможным войскам слава!
  Крысціна таксама дзюбанула босымі пальчыкамі спрытных, точаных ножак і вякнула:
  - Гераізму вермахта слава!
  Магда, выкарыстоѓваючы доѓгія хупавыя пальчыкі голых ножак, таксама лупанула і правішчала:
  - Непераможнаму вермахту слава!
  І чатыры дзяѓчыны як возьмуць і праравуць, ва ѓсю глотку:
  - Мы сапраѓдныя арліцы, і гераічнасці поѓныя! І лятаем нібы птушкі, адважнай Радзімы сыны!
  Герда зноѓ стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Уразіла амерыканскую машыну і прашыпела:
  - Не, не сыны, а дочкі!
  Шарлота стрэліла ѓ амерыканскую машыну, адарвала ёй вежу і прачырыкала:
  - Вядома ж дачкі і вельмі гераічныя!
  Крысціна лупанула па суперніку. Прабіла непрыяцеля наскрозь, і прашыпела, выскаліѓшыся зубкамі:
  - Мы ёсць сапраѓдныя машынкі смерці!
  Магда таксама пальнула па суперніку. Разбіла варожую браню, пратараніла лоб непрыяцеля і вякнула:
  - І мы самыя дасканалыя машынкі, што ёсць на свеце!
  І дзяѓчынкі хорам завылі:
  - Слава Германіі, слава, танкі рвуцца наперад! Дывізіі Трэцяга Рэйха вітае адважны народ!
  Карацей кажучы, у немцаѓ сапраѓды справы клеіліся, і іх войскі атрымлівалі адну перамогу за другой.
  У ЗША вядома ж моцная эканоміка, але яны прайгравалі ѓ якасьці тэхнікі. Асабліва танкаѓ і рэактыѓнай авіяцыі. Немцы ѓжо мелі МЕ-262 Х у серыйнай вытворчасці, і гэты самалёт быѓ і жывучым хуткасць больш за 1150 кіламетраѓ за гадзіну, і ѓзбраенне пяць авіяцыйных 30-міліметровых гармат. Супраць падобнай машыны амерыканцам не выстаяць.
  Была ѓ немцаѓ і птушка ХЕ-262, простая ѓ вытворчасці, амаль цалкам з дрэва, вельмі лёгкая і манеѓраная. Але ХЕ-262 з прычыны занадта малой масы і высокай хуткасці, і спрошчанай быѓ складзены ва ѓпраѓленні і патрабаваѓ высокай кваліфікацыі лётчыкаѓ. Затое ён выдатна падыходзіѓ для стылю Хафмана, які дзейнічаѓ у збліжэнні. І з блізкай дыстанцыі разбураѓ амерыканцаѓ.
  Але акрамя Марселя, яшчэ і дзве дзяѓчынкі дзейнічалі: Альбіна і Альвіна. Яны перавысілі кожная па трыста збітых самалётаѓ і атрымалі Рыцарскія крыжы жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. Рыцарскія крыжы з залатымі дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі мелі пакуль толькі Хафман які збіѓ больш за пяцьсот самалётаѓ, і Рудэль, легендарны штурмавік які падбіѓ больш за пяцьсот танкаѓ, і мноства іншых наземных мэт. І яшчэ семнаццаць самалётаѓ.
  У Трэцім Рэйху зацвердзілі яшчэ і шостую ступень Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі, таму хто дасягне тысячы збітых самалётаѓ, або такой жа колькасці разбітых танкаѓ.
  У дадзеным Рыцарскім крыжы павінна было начэплена не менш за сотню дыяментаѓ, і ён быѓ бы буйней, чым іншыя Рыцарскія крыжы. Так што ѓзнагарода не толькі атрымлівалася ганаровая, але і дарагая.
  Альбіна і Альвіна ляцяць па небе. Збіваюць сабе самалёты янкі і напяваюць скрозь зубы:
  - Прыгожыя дзяѓчаты,
  Вялікія сяброѓкі...
  Бы грозныя хлопцы -
  І класныя патугі!
  Альбіна пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак навяла авіяцыйную гармату, лупанула па амерыканцы і піскнула:
  - Агеньчыкі вясёлых вачэй!
  І падміргнула напарніцы. Тая зрэзала свайго візаві. Разнесла суперніка ѓ дробныя трэскі, выкарыстоѓваючы босыя пальчык ножак, і прачырыкала:
  - За камунізм і нашы слаѓныя перамогі!
  Альбіна паправіла напарніцу, збіваючы самалёт янкі:
  - За арыйскі камунізм!
  І абедзве дзяѓчыны разрагаталіся.
  Тым часам вайна працягвалася. Амерыканцы відавочна прайгравалі, лепшаму па тэхніцы і вывучцы ворагу, ды яшчэ выкарыстоѓвалага замежныя дывізіі.
  У прыватнасці ѓ янкі асноѓны танк "Шэрман". Ну куды яму супраць асноѓнага нямецкага Е50. Машына ѓ гітлераѓцаѓ мела лабавую браню ѓ 250-міліметраѓ, бартавую ѓ 170-міліметраѓ, і вага ѓ семдзесят тон пры рухавіку ѓ 1200 конскіх сіл з фарсіраваннем матора.
  Трэба адзначыць, што "Шэрман" не мог прабіць немца нават у борт, бо браня ѓ Е-50 нахільная. Нават "Шэрман" з семнаццаціфутавай гарматай, "Светлячок" не вельмі браѓ у борт немца. А бо дадзены танк не быѓ масавым.
  А сам амерыканскі танк гітлераѓцы ѓпэѓнена бралі з пяці кіламетраѓ. Тым больш у яго высокі сілуэт. Крыху лепшым быѓ у амерыканцаѓ "Першынг". Але гэты танк не быѓ такім масавым як "Шэрман" і ѓсё роѓна яго 90-міліметровай гарматы бракавала для эфектыѓнай дужання.
  Толькі "Звышпёршынг", мог прабіць нямецкі Е-50 у борт. Балазе гармата і калібра ѓ 90-міліметраѓ і даѓжынёй ствала ѓ 73 ЭЛ. Але затое хуткастрэльнасць усяго чатыры стрэлу ѓ хвіліну супраць дванаццаці ѓ нямецкага Е-50, і вага пяцьдзесят тон для рухавіка ѓ 500 конскіх завялікі. Ды і браня недастатковая. У лоб нямецкага асноѓнага мастадонты амерыканцаѓ усё роѓна не прабіваѓ. А быѓ у фрыцаѓ яшчэ і Е-75 з гарматай калібра 128-міліметраѓ і таѓшчынёй бартавой брані ѓ 210-міліметраѓ пад нахіламі, з яшчэ лепшай абаронай і рухавіком у 1500 конскіх сіл.
  Так што з самага пачатку ЗША прайгравалі. Толькі танк Т-93, дакладней самаходка вагой у дзевяноста тры тоны, і таѓшчынёй лабавой броні ѓ 305-міліметраѓ і гарматай у 155-міліметраѓ магла змагацца з нямецкім мастадонтамі ѓ лоб.
  Але хадавыя якасці дадзенай самаходкі былі няважнымі, як і хуткастрэльнасць. І немцы яе знішчалі авіяцыяй.
  Так што амерыканцы ѓ цэлым не мелі поспеху, і безнадзейна прайгравалі.
  І нямецкія войскі падыходзілі ѓсё бліжэй і бліжэй да Нью-Йорка і Вашынгтона.
  Рузвельт стаѓ маліць Гітлера аб міры.
  Але фюрар хацеѓ толькі без усялякіх умоваѓ поѓнай капітуляцыі. Вашынгтон быѓ акружаны. І гітлераѓцы пачала штурм сталіцы ЗША.
  Танкавы экіпаж Герды ваяваѓ за светлае заѓтра. І без лішніх праблем перамагаѓ.
  Дзяѓчына нават стала страляць не толькі босымі пальчыкамі ножак, і пунсовымі саскамі грудзей. І гэта выдатна дапамагала.
  Шарлота таксама пальнула націснуѓшы лалавымі саскамі на кнопку джойсціка і праверашчала:
  - Веліч камунізму ѓ тым, каб быць не рыбай, а кітом!
  Крысціна, ведучы агонь, націскаючы на кнопкі джойсціка, адзначыла:
  - А мы немцы і пабудуем найвялікшы з камунізмаѓ!
  Магда, страляючы малінавымі саскамі па суперніках, агрэсіѓна выдала:
  - Самы светлы камунізм! Толькі ѓверх, ні кроку ѓніз!
  Герда босымі пальчыкамі ножак навёѓшы гармату, і перавярнуѓшы трапным стрэлам амерыканскую гаѓбіцу, пацвердзіла:
  - За арыйскі камунізм!
  Пасля падзення Вашынгтона, Амерыка неѓзабаве капітулявала. І здарылася гэта 31 студзеня 1945 гады.
  Скончылася другая сусветная вайна. І прыход Гітлера да ѓлады, пасты супаѓ, з капітуляцыяй Амерыкі.
  Здавалася, надышоѓ працяглы перыяд свету. Сапраѓды ѓсе войны скончаны, ЗША захопленыя і чаго яшчэ жадаць? Але заставалася яшчэ адна звышдзяржава з калоніямі: Японія. І Гітлер хацеѓ і яе заваяваць, а таксама СССР.
  22 чэрвеня 1945 гады пачалося ѓварванне войска Трэцяга Рэйха ѓ СССР.
  На што разьлічваць у гэтых умовах Чырвонай Арміі? Сілы ѓжо вельмі няроѓныя.
  Але мабыць нейкія разлікі ѓ рускіх і іншых нацыянальнасцяѓ усё ж такі ёсць.
  І яны б'юцца вельмі нават адчайна.
  Наташа, Зоя, Аѓгусціна, Святлана ваююць з гітлераѓцамі.
  Дзяѓчыны па традыцыі басанож і ѓ бікіні. І гэта іх крэда. Яны б'юцца з дзікім азвярэннем.
  Наташа, ведучы агонь з аѓтамата, заѓважае:
  - У чым мы добрыя, што ѓмеем біцца!
  Зоя, страляючы па суперніку, пагадзілася:
  - Умеем!
  І кінула босымі пальчыкамі ножак гранату.
  Аѓгусціна штабнавала па фашыстах з кулямёта, і вялікім азартам, прагарлапаніла, кінуѓшы голай пяткай гранату:
  - Я знішчальнік зла!
  Святлана, таксама ведучы агонь па суперніку, і трапна страляючы, выкошваючы ворагаѓ і кінуѓшы босай ножкай пакет з выбухоѓкай з-за якога перавярнуѓся танк, забіяцка выдала:
  - Я сатру Трэці Рэйх у парашок!
  І дзяѓчына зноѓ паказала язык.
  Вось гэта ваяѓніцы. З імі ты можаш ваяваць практычна супраць любога монстра. І нават гітлераѓскага.
  Наташа, страляючы па гітлераѓцам, і абараняючы Маскву, праспявала:
  - Нас цісне ярмо арды,
  Нас прыгнёт ярмо басурман...
  Зоя, ведучы агонь па фрыцах, і запускаючы босымі пальчыкамі ножак забойнае прасіпела:
  Але ѓ нашых жылах кіпіць,
  Неба славян...
  Аѓгусціна страляючы па фашыстах, і дзеянні вельмі энергічна, паддаючы гранату голай пяткай, працягнула:
  І ад чудскіх берагоѓ,
  Да берагоѓ Калымы...
  Святлана з дзікім азартам напявала, пагульваючы цягліцамі ног, і пліткамі прэса выдала:
  Усё гэта наша Зямля,
  Усё гэта мы!
  І тут дзяѓчаты трэба сказаць былі з вялікай ганарлівасцю і каласальнай агрэсіяй.
  Іх ніхто не спыніць, іх нішто не пераможа. Злыя ваѓчыцы душаць ворага, злыя тыгрыцы - салют героям.
  Ці можа быць гераіням. Вось гэта азартныя дзяѓчынкі самага высокага палёту птушкі.
  І калі б'юцца, то ѓжо ад душы.
  І Алёнка са сваім экіпажам на танку КВ-13. Машына, якая гатова супрацьстаяць нямецкім, пірамідальным кампазіцыям. Дзяѓчына страляе па суперніку, і спявае:
  - Нашы танкі, гэта проста цуд,
  Ад пустыняѓ, да паѓночных мораѓ!
  Разарвем цябе павер Юда,
  Будзе знішчаны страшны звер!
  Анюта пацвердзіла з лютасцю, таксама пальнуѓшы па суперніку пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - Я непрыяцеля парву і сатру ѓ парашок.
  Ала па чарзе зарадзіла ѓ суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прачырыкала:
  - За веліч камунізму чырвонага колеру!
  Марыя таксама лупанула па непрыяцелю, зрабіѓшы трапны стрэл голай ніжняй канечнасцю і зароѓ:
  - За прыгожыя перамогі!
  Маруся таксама пры дапамозе босых пальчыкаѓ ног рушыла непрыяцеля, нібы яго ѓразіѓшы і вякнула:
  - За самыя вышэйшыя ідэі камунізму!
  Пяцёрка біліся з фашыстамі, нібы тэрмінатары.
  А ѓ небе ваявалі і савецкія лётчыцы. Вось у прыватнасці Анастасія Вядзьмакова і Акуліна Арлова.
  Яны біліся нібы былінныя волаты-самкі. Выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак пасылалі авіяцыйныя снарады. Здзіѓлялі непрыяцеляѓ вельмі трапна.
  Анастасія націснула пунсовым саском на кнопку джойсціка, уразіла фашыста і прачырыкала:
  - Слава ідэям камунізму!
  Ведучы агонь па суперніку, выкарыстоѓваючы клубнічныя соску, напаѓголая Акуліна таксама прабуркавала:
  - Героям СССР слава!
  Вось такія тут гарачыя і моцныя дзяѓчынкі. Як яны ваююць, нібы сапраѓдныя звяры. І ѓ іх звышчалавечая рызыка і каласальная сіла.
  Анастасія, круша гітлераѓцаѓ, праспявала:
  - Над няшчаснай планетай завісла,
  Злосных фрыцаѓ кіпячая цемра...
  Акупант свая сякера ненавісная,
  Завастрыѓ і сячы галава!
  
  Чалавек ён аднак не пешка,
  І не вечна хадзіць пад ярмом...
  Ператворыць злых ворагаѓ у галавешкі,
  Уладарам стане міроѓ!
  А тут яшчэ і Лізавета на самаходцы СУ-100. Машына з больш магутнай, чым у Т-34-85 гарматай у 100-міліметраѓ і гатовая з ворагамі ваяваць.
  Дзяѓчыны ѓ танку зразумела ѓ адным толькі бікіні.
  Лізавета націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка страляючы дастаткова дакладна ѓ непрыяцеля, і прабуркавала:
  - За Расію камунізму!
  Затым па чарзе стрэліла і Кацярына, выкарыстоѓваючы для стральбы пунсовы сасок грудзей.
  Уразіла гітлераѓскі танк і прабуркавала:
  - За поспехі ѓ будаѓніцтве камунізму!
  Алена таксама пальнула па суперніку, выкарыстоѓваючы босымі пальчыкі ножак. Разнесла ствол пірамідальнага танка, усё гэта зрабіла трапна.
  Пасля чаго прачырыкала:
  - Самы светлы ѓ нас будзе камунізм!
  Далей лупанула і Еѓфрасіння, хоць яна звычайна ѓсяго толькі кіроѓца. Але дзяѓчына ѓрэзала вельмі трапна, адбіваючы ѓ танка гітлераѓцаѓ рулю.
  Пасля чаго праваркавала:
  - Наш камунізм ярчэй сонца!
  Дзяѓчыны на танку босыя і ѓ бікіні вельмі хораша і харызматычна глядзяцца. А ѓ іх грудзей з такімі пунсовымі саскамі.
  Лізавета праспявала з захапленнем;
  Зьнішчым ярмо павер фашызму,
  Калі трэба горы зварочу.
  Будзе эра, эра камунізму,
  У нябёсы я з песняй палячу!
  І зноѓ дзяѓчына пунсовым саском націсне на кнопку джойсціка і ѓрэжа па гітлераѓцам.
  Так што фюрару мала не здасца.
  З такімі дзяѓчынкамі зразумела, што СССР яшчэ жывы, і не зламаць яго так проста Гітлеру.
  Хаця і лезуць немцы наперад...
  Герда ваюе на танку Е-50 У, тое будзе забойнае скрушэнне. І так усіх на ім малоціць.
  Націскае босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка, і прабівае 34 і раве:
  - За камунізм вялікі арыйскі!
  Шарлота ваюе, і таксама босымі пальчыкамі ножак пасылае, забойны снарад і віскоча:
  - Гэта супер!
  Крысціна ѓзяла і лупанула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак у непрыяцеля са смяротным падскокам і прабуркавала:
  - За вялікія перамогі!
  І Магда таксама як лупанет з забойным падскокам пры дапамозе голай пяткай лупанула з кулямётаѓ і рыкнула:
  - За супермэнаѓ!
  Так што Чырвонай арміі ад гэтага прутка.
  Вось Агата і Адала ваююць на дыскалёце. Ваяѓніцы кіруюць машынай з дапамогай джойсцікаѓ, і разгортваюць гэты наймагутны агрэгат. І так разбураюць супернікаѓ. І лупяць цеплавымі промнямі з паветра. Літаральна знішчаючы моц сапернікаѓ.
  Агата вядучы агонь па непрыяцелю, раве:
  - Шалёны мой запал!
  І голай, круглай пяткай як націсне.
  Адала страляючы па ворагах, упэѓнена заяѓляе:
  - Гэта толькі ѓлада!
  І таксама босыя пальчыкі ножак выкарыстоѓвае, супраць ворага.
  Дзяѓчынкі канкрэтна разышліся. І такія скажам прама баявыя прыгажуні.
  Так што СССР вельмі цяжка супрацьстаяць падобнай моцы.
  Альбіна і Альвіна таксама ваююць і збіваюць пры дапамозе босыя пальчыкаѓ ножак непрыяцеляѓ. І вельмі грозна.
  І дзяѓчаты разбураюць Чырвоную армію і равуць:
  - Белыя ваѓкі збіваюцца ѓ зграю,
  Толькі тады выжыве род...
  Слабыя гінуць - іх забіваюць...
  Ачышчаючы святую кроѓ!
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  Немцы і іх саюзнікі прасуюць Чырвоную Армію. І разбураюць Расію.
  Але наѓзамен б'юцца і савецкія дзяѓчаты. І паказваюць свой вышэйшы клас.
  Настасся Ведзьмакова заскоквае ѓ самалёт. Падымае яго ѓ паветра, ідзе ён туга і раве:
  - За камунізм вялікі!
  Дзяѓчына ваюе ѓ адных толькі трусіках. І гэта вельмі прыгожа.
  І Акуліна Арлова нават станік зняла, і адных толькі баязлівец змагаецца. І дзяѓчына вельмі крутая.
  Акуліна гэта дзяѓчына супер, і пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак збівае суперніка і віскоча:
  - Слава камунізму!
  Мірабела Магнітная была ѓ адных толькі плаѓках. Такая вось прыгожая і баявая дзяѓчынка. І як правішча:
  - Я ёсць дзяѓчына, якая супер!
  І таксама пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак прабівае суперніка.
  Такія вось дзяѓчаты і вельмі крутыя і гарэзлівыя. І так разбураюць нібы клюшкай дзеці б'юць па ледзяшах усю фашысцкую кааліцыю.
  Але ѓсё роѓна вермахт надыходзіць.
  Тады чатыры дзяѓчынкі і заваявалі легендарную славу. Хаця ѓвогуле іх слаѓны шлях пачаѓся яшчэ ѓ сорак першым годзе. Гімлер угаварыѓ фюрара паспрабаваць у баях жаночыя батальёны, са спецыяльна падрыхтаваных арыек.
  Баявыя дзеянні паказалі, што жанчыны: зусім не слабое звяно і ѓмеюць нядрэнна біцца. І несці пры гэтым менш страт, чым мужчыны. Ваяѓніцы біліся і ѓ пяхоце, босымі ножкамі шлёпаючы па гарачых пясках пустыні Сахара. І асвоілі танкі. Выпрабаваѓшы "Тыгр", у баях з Брытаніяй.
  Цікавым аказаѓся лёс танка "Пантэра". У рэальнай гісторыі, гэты лепшы і другі па масавасці танк Трэцяга Рэйха згуляѓ асноѓную ролю ѓ "Панцвале". У альтэрнатыѓнай, "Пантэры" амаль не ваявалі. Да штурму Брытанскай метраполіі яны не паспелі. Да баёѓ супраць ЗША у серыю пайшлі больш дасканалыя і магутныя "Пантэры"-2.
  А зараз чацвёрка атрымала яшчэ больш магутны, і дасканалы "Е"-50, які адрозніваецца моцным узбраеннем і абаронай.
  Ваяѓніцы адчувалі сябе вельмі ѓпэѓнена. Кіраванне танка самае сучасна з джойсцікамі. Найноѓшая машына. Нават рухавік газатурбінны. А вось поѓна яшчэ і "Пантэр"-2. Трыццацьчацвёрка не сапернік падобнай машыны.
  Герда напаѓляжала ѓ крэсле. Яна была бікіні. Дзяѓчаты ѓжо прывыклі змагацца напаѓголыя. Гарачыя пяскі пустыні абпальвалі іх босыя ногі, каменьчыкі гор калолі босыя падэшвы. Але ваяѓніцы зусім не зламаліся і не сцерліся ѓ парашкі.
  Камандзір экіпажа, узнагароджаная мноствам узнагарод, прашыпела:
  - А вось зараз і Расія супраць нас! Чакаюць новыя прыгоды, і перамогі!
  І страсянула сваёй белай, як сьнег галавой. Натуральная бландынка, вельмі прыгожая і загарэлая.
  Шарлота ѓхмыльнулася.
  Гэтая дзяѓчына мела медна-чырвоныя валасы, што гарэлі нібы полымя. Таксама прыгажуня, з бронзавым загарам. У бікіні, загарэлая, мускулістая. З босымі ножкамі, якія пратопалі і па гарачым пяску, і па вострых камянях.
  Вогнезарная д'яліца заѓважыла:
  - Рускія, мабыць, самыя фанатычныя нашы супернікі!
  Крысціна падала свой голас. У яе валасы медна-жоѓтыя, таксама гараць як полымя, але з залацістым адценнем. І той жа загар, мускулы, і прыгажосць. Выразнае і разам з тым далікатнае твар. І бікіні. Ножкі, якія адтапалі многія мілі па цвёрдай і пякучай паверхні, але не страцілі вытанчанасці, і плыѓных ліній. Босыя пальчыкі акуратна падстрыжаныя, і вельмі спрытныя.
  Рыжа-жоѓтая дзяѓчына спытала:
  - А чаму ты так думаеш?
  За яе адказала Магда. У гэтай дзяѓчыны валасы бела-залатыя, мядовая бландынка. Вельмі прыгожая, мускулістая, з выразным тварам, і сапфірава-ізумруднымі вачыма. Ножкі таксама загартаваныя, з круглымі пятачкамі, і роѓнымі пальчыкамі. Мабыць, у Магды найболей далікатны тварык, амаль рахманы, нягледзячы на мужны падбародак. Герда, напрыклад, выглядае больш жорсткім. Крыху мякчэй Крысціна, і некалькі разбэшчана нібы ведзьма Шарлота.
  Магда заѓважыла:
  - У іх таталітарны як у нас строй. Яны таму больш цвёрдыя!
  Герда ѓхмыльнулася і адказала:
  - Савецкія танкі - гэта куча металаму. Нам іх не трэба баяцца!
  Магда мякка запярэчыла:
  - У серыі КВ, поѓна мастадонтаѓ. Асабліва КВ9.
  Дзяѓчыны хіхікнулі. Апошні танк і сапраѓды апынуѓся "шэдэѓрам" - найцяжкай машынай трыма гарматамі: дзве ѓ 152 -міліметра і адна ѓ 122, пры вазе ѓ трыста тон, і лабавой брані ѓ 200-міліметраѓ. Адна з самых няѓдалых мадэляѓ у танкабудаванні. Такі танк і зусім перавозіць не ѓяѓлялася магчымым. І машына проста выдаткаваныя дарма грошы! У серыю паступіѓ яшчэ і КВ-10 - машына з трыма 107 - міліметровымі гарматамі і вагой дзвесце тон, свайго роду знішчальнік танкаѓ.
  Не самая лепшая ідэя ставіць на танк дзве гарматы. А тры тым больш. Тут Сталін, вядома ж, выявіѓ самадурства. І моцна краіне перашкодзіѓ. Зрэшты, распрацоѓваѓся і танк з серыі Ісаѓ. Але таксама вялізны і цяжкі. Адзінае адрозненне ад серыі КВ - гэта спроба ѓставіць браню пад рацыянальным нахілам. Але войны Чырвоная армія не вяла, і таму тэхніка не надта ѓдасканальвалася. І не было баявой практыкі прымянення машын.
  Наогул чатыры гады адтэрміноѓкі ѓ параѓнанні з рэальнай гісторыяй немцы выкарыстоѓвалі больш плённа.
  Рудая Шарлота націснула босымі пальцамі ногі на джойсцік. Пальнула па памежным дзоце. Снарад 105-міліметровай ударыѓ у савецкую зброю, і перавярнуѓ яе. Стаѓ рвацца баявы камплект, і дэтанаваць снарады.
  Рудая ведзьма прашыпела:
  - Я страшны віцязь - на калені дзікуны! Ворагаѓ Айчыны я каштарыс з твару зямлі!
  І выскаѓ жамчужных зубоѓ, і бляск смарагдавых вачэй. Дзяѓчыны і сапраѓды вышэйшага класа.
  Крысціна хіхікнула і адказала:
  - Цяпер стрэлю я!
  І таксама пальнула па суперніку. Стрэліла савецкая 76-міліметровая гармата. Снарад трапіѓ у нахільны лоб Е-50. І сышоѓ у рыкашэт. Толькі бразнула дзяѓчынкам па вушах.
  Герда пляснула босымі ножкамі і прачырыкала:
  - Які пасаж!
  І сама зрабіла наступны стрэл... Нямецкія танкі расстрэльвалі савецкі ѓмацаваны раён. Працаваѓ і Е-100. Дадзеная машына таксама аказалася вытворнай ад "Маѓса". Не занадта ѓдала ідэі двухгарматнага танка. Е-100 ужо зняты з вытворчасці.
  Замест яго ѓ серыю паступаюць штурмавыя мадыфікацыі серыі "Е". Але гэты пакуль працуе. І выпускае снарады.
  Шарлота прарэзліва хіхікае, і трасе босай ножкай:
  - Вайна ёсць жудасны стан, але захапляе як гульня!
  І дзяѓчына стрэліла, прычым вельмі трапна.
  Крысціна выскаліла свае жамчужныя зубкі. Яна пажадлівая, драпежніца пантэра.
  Савецкія гарматы вядуць агонь, а перад імі і мінныя палі. Рухаюцца нямецкія тэлетанкі. І працуюць з дзікім ровам штурмавыя бамбаметы.
  Памежныя слупы валяцца. Гітлераѓскія полчышчы, перасеклі мяжу.
  Магда не надта дасціпна заѓважыла, пастукаѓшы босай ножкай аб браню:
  - Мы змятаем моцную абарону, але мецелкі сталёвыя!
  Ваяѓніцы падміргнуѓ адзін аднаму. Савецкая абарона была дастаткова магутнай. Асабліва шмат выкладзена мін. І гэта затрымлівала немцаѓ. Але рушыць наперад усё ж атрымоѓвалася.
  Працавалі па савецкіх пазіцыях бамбаметы, а зверху яшчэ і заходзілі штурмавікі. Несліся ѓ глыбіню абароны Чырвонай арміі і ТА-400, адна з самых грозных мадыфікацый бамбавікоѓ. Цэлых шэсць рухавікоѓ, у тым ліку і рэактыѓныя. І бамбуюць, разбураюць савецкія гарады.
  Герда пастрэльваючы, заѓважыла з ухмылкай:
  - У баі мы звяры, але з розумам чалавека!
  І зноѓ пальнула. Разбіла савецкую гармату. Наогул гэта дзеѓка вышэйшага эшалона. І такая вось крутая.
  Е-50 расстрэльваѓ савецкія пазіцыі, сам практычна не атрымліваючы пашкоджанняѓ. Нахільная браня машыны з цэментаванай сталлю давала выдатны рыкашэт. Савецкія снарады нават не маглі, як трэба падрапаць немцаѓ.
  Крысціна прыгадала выпрабаванні "Тыгра". Тады гэта быѓ першы сэрыйны нямецкі танк. Ніводны са снарадаѓ не мог прычыніць "Тыгру" шкоды. Ангельцы сыпаліся пад яго ѓдарамі. Але вось семнаццаціфутавая гармата, прабіла ѓ лоб. Тады дзяѓчаты ледзь не загінулі. І гэта запомнілася ваяѓніцы. Як блізка яны апынуліся каля кашчавай старой з касой, адчуѓшы яе ледзяное дыханне.
  Дзяѓчына пацерла сваю босую падэшву аб кут. Ёй вельмі захацелася выскачыць з танка і прабегчыся. Яна ж такая непасрэдная ваяѓніца.
  Крысціна праспявала з апломбам:
  - Сіні туман, і ѓсюды падман!
  Ваяѓніцы захіхікалі... Відок у іх быѓ вельмі сэксуальны і эратычны.
  А гармата працавала і страляла. Яна і не думала спыняцца. Усё пасылала снарад па снарад. Разбіваючы ѓ трэскі і аскепкі савецкія пазіцыі.
  Гучала ззаду з рэпрадуктараѓ песня;
  Салдат заѓсёды здаровы,
  Салдат на ѓсё готаѓ...
  І пыл як з дываноѓ,
  Мы выбіваем з дарог!
  І не спыніцца,
  І не змяніць ногі -
  Ззяюць нашы твары,
  Блішчаць боты!
  І зноѓ абвальваецца моц рэактыѓнага бамбамету на савецкія пазіцыі. І зноѓ разбурэнні і цэлыя ѓмацаваныя раёны падкідвае ѓверх. І гарматы адлятаюць у самыя розныя бакі.
  Некалькі дзясяткаѓ нямецкіх танкаѓ вядуць агонь адначасова і, разбураючы, усё запар.
  Герда сябе адчувае Багірай, якая выйшла на паляванне. Вось першая лінія савецкай абароны ѓжо разбурана. Але байцы Чырвонай арміі яшчэ корпаюцца і страляюць па немцах.
  Сярод тых, хто змагаецца, ёсць і піянеры. Юныя ленінцы добраахвотна далучыліся да Чырвонай Арміі. Большасць хлапчукоѓ басанож і ѓ шортах. Носяцца сабе, мітусяцца.
  І гінуць піянеры...
  Шарлота ведучы агонь, рыкнула:
  - А на піянераѓ, вось якая справа, уся краіна глядзела!
  Пальнула па расейцах, і Крысціна, атрутна прашыпеѓшы:
  - Мы сокаламі глядзім, арламі парым!
  І зноѓ выпусціла агнязорную ѓсмешку. Цудоѓныя дзяѓчынкі...
  Некалькі нямецкіх танкаѓ перабіралася пад зямлёй. І яны з'явіліся ѓ тылы савецкіх войскаѓ, уносячы паніку і радок з кулямётаѓ. Гітлераѓцы заявіліся, нібы камары, з апраметнага кашмару.
  Е-50 убачыѓ у оптыку рух трыццацьчацвёркі. Герда выскалілася, стала наводзіць ствол. Савецкая машына з маленькай вежай Т-34-76 і вельмі рухомая. Паспрабуй у такую і патрап. Дзяѓчынка ѓжо дастаткова вопытная, але савецкая машына ѓсё ж непадобная на амерыканскі "Шэрман".
  А адлегласць да рускай амаль пяць кіламетраѓ.
  Дзяѓчына чухае сваю босу пятку, Шарлота казыча ёй паміж пальчыкамі. Дзяѓчынкі хіхікаюць.
  Потым Герда страляе па рускай машыне. Снарад праносіцца зусім побач, ледзь не чыркаючы па брані... Але ѓсё роѓна міма. Герда ѓ прыкрасці стукае кулаком па метале.
  Магда падказвае напарніцы:
  - Ты ѓ корпус лупі! Там патрапіць будзе лягчэй!
  Герда перадае джойсцік Магда і шэпча:
  - Дык ты гэта рабі сама!
  Магда захоплена праспявала:
  - Зямля ѓ ілюмінатары, зямля ѓ ілюмінатары ... - Дзяѓчына ѓзяла босымі пальчыкамі джойсцік, і націснула на кнопку, працягваючы спяваць. - Зямля ѓ ілюмінатары бачная!
  І яе снарад сапраѓды трапіѓ у падмурак савецкага танка. Машына лопнула, і раскалолася. Пачала гарэць... Савецкія снарады рваліся ѓнутры чэрава.
  Магда трасянула босымі пальчыкамі, і прасіпела:
  - Вось бачыце, як я ѓзялася! А вы кажаце...
  Шарлота прашыпела, выскаліѓшы іклы:
  - Мы зноѓ гаворым, на розных мовах!
  Зьявіліся новыя савецкія машыны. Першымі ішлі трыццацьчацвёркі. Рухомыя і шматлікія машынкі. Далей рухаліся з серыі БТ. Гэта ѓжо састарэлы колава-гусенічны тып. Прасоѓваліся і зусім дапатопныя Т-26, што не здольныя інакш як драпнуць нямецкую браню. Больш за магутныя і цяжкія КВ, прасоѓваліся ѓ самым канцы. І мноства пяхотнікаѓ.
  Крысціна хіхікнуѓшы, рыкнула:
  - Ну, мы ім і пакажам!
  Нямецкія машыны адкрылі агонь з вялікай дыстанцыі, імкнучыся прыціснуць савецкую пяхоту да зямлі. Разбуралі яны таксама і танкі, і іншую жыѓнасць.
  У небе з'явіліся і савецкія штурмавікі: знакамітыя Ілы. Яны атакавалі нямецкі строй. Ім насустрач імчаліся гітлераѓскія знішчальнікі. Ішла сапраѓдная звалка. Нямецкія знішчальнікі ХЕ-262, вельмі спрытныя і спрытныя з манеѓранасцю. Атакуюць савецкую тэхніку, прэсуючы нібы прасам.
  Шарлота зноѓ пальнула. Патрапіла ѓ савецкую БТ, і прабурчала:
  - Гэта лірыка не казка... Казка будзе наперадзе!
  Е-50 спыніѓся і адлюстроѓваѓ савецкую контратаку. Не занадта дасведчанае камандаванне кінула танкавы рэзерв фактычна на забой. І патрапілі расійскія машыны - нібы куры ѓ ашчып. І дралі іх капітальна.
  Герда выстрала, праламала лоб трыццацьчацвёрцы і прашыпела:
  - Што ж Стваральнік - параненае пекла!
  Шарлота таксама пальнула, знайшоѓшы мэту, савецкія машыны рухаліся прамалінейна, і дзяѓчаты паспелі прыстраляцца. Ды і ѓвогуле гэтая чацвёрка з феноменаѓ.
  Рудая гарпія праспявала:
  - Усіх забівае наша атрута!
  І ваяѓніцы працягнулі весці агонь, скалячы свае такія моцныя, і буйныя нібы ѓ конікаѓ зубкі.
  Крысціна прачырыкала з апломбам:
  - Усіх забівае наша атрута!
  Магда, падбіѓшы 34, раѓнула:
  - Такі ѓ нас вынік!
  Вераніка, Аксана і Наташа разам з іншымі дзяѓчатам сыходзілі з акружэння. Батальён дзяѓчынак атрымаѓ загад адысці ѓ тыл, бо ѓ ваяѓніц практычна не было супрацьтанкавых сродкаѓ. Сталеніда Паѓлаѓна мела досвед вайны, служачы добраахвотнікам у Іспаніі. І разумела, што супраць танкаѓ серыі "Е" пагранвойскам не выстаяць. Дзяѓчыны зрэшты, падбілі некалькі транспарцёраѓ, але і самі панеслі страты.
  Цяпер батальён засяродзіѓся і адступаѓ.
  Вераніка, Аксана і Наташа скінуѓшы боцікі, адыходзілі босыя, і ѓ лёгкіх блузках. Да адлюстравання цяжкіх танкавых калон, савецкія войскі не гатовы. А прабіць танк Е-50 папросту няма чым. Адзіны шанец гэта пашкодзіць гусеніцы. Але ѓ дадзенай машыны коѓзанкі размяшчаюцца на асобных калясках, і вывесці іх з ладу вельмі цяжка.
  Дзяѓчынкі рухаліся на ѓсход лясамі і малымі групамі. Яны выглядалі вельмі кранальна. Закасалі штаны, і ѓ адных толькі лёгкіх кашулях. Доѓгія, светлыя, злёгку кучаравыя валасы распусціліся. Босыя ножкі прыемна казыча трава, і часам трапляюцца і шышачкі. Усё выглядае вельмі эратычна. Грудзі прасвечваюць праз тонкія кашулі.
  Вераніка, заграбаючы босай ножкай траву, у прыкрасці прамаѓляе:
  - Вось чартаѓшчына - толькі пачалася вайна, а ѓжо даводзіцца адступаць!
  Аксана, чые светлыя валасы, былі злёгку рудаватымі, выскаляючыся зубкамі, адказвае:
  - А асаблівых ілюзій і не мела! Гітлер заваяваѓ амаль увесь свет... Паспрабуй з такой чарадой ты зладзіся!
  Наташа страсянула беласнежнай шавялюрай і выдала:
  - Усё жадаюць спадабацца... Цяжка з імі зладзіцца! Вернай быць не вельмі лёгка!
  Вераніка кіѓнула. Яе валасы такія залацістыя і прыгожыя. Яна цудоѓная.
  А вось іх дагнала Вікторыя. Зусім рудая дзяѓчынка. Валасы нібы пажар. І такія пякучыя. Павеяѓ вецер і, здаецца, гэта лунае пралетарскі сцяг, такая палаючая шавялюра.
  Вікторыя зняла з сябе кашулю і агаліла тулава. Яе грудзей былі поѓныя, соску пунсовыя, нібы макі. Прыгожая ваяѓніца. І яе моцнаму, трэніраванага цела ідзе агаленне.
  Наташа хіхікнула і таксама агаліла тулава, заѓважыѓшы:
  - А прыгожыя ѓ нас целы... Мы проста Амазонкі!
  Вераніка паківала галавой:
  - Ці не занадта гэта радыкальна - агаляць грудзі! Трэба выконваць правілы прыстойнасці!
  Вікторыя паківала галавой, і страсянула рудымі кудзеркамі:
  - У камуністычным грамадстве - правілы маралі, паняцце адноснае. - Дзяѓчына трасянула голымі грудзьмі, яе пунсовыя соску вельмі панадліва блішчалі. - А быць голай не грэх. Дакладней паняцце граху папоѓскае, а наша крэда, воля ад буржуазнай маралі!
  Наташа пацвердзіла, трасучы пышным, і пругкім бюстам:
  - Бліжэй да прыроды! Бліжэй да натуральнага! І галізна натуральная!
  Аксана таксама ѓсміхнулася і агаліла тулава. На самай справе, у летнюю спякоту як прыемна калі грудзей голыя. І іх абдзімае ветрык. Прыгожая дзяѓчынка, і галізна ідзе. Усе дзяѓчыны спартовыя, з фігуркамі, голыя целы ваяѓніц вельмі гарманічна глядзяцца.
  Прыгожыя дзяѓчыны крочаць па сцяжынцы. Яны такія цудоѓныя, і вельмі прывабныя.
  Вераніка прачырыкала, матнуѓшы галавой:
  - Але ж так зусім не эстэтычна!
  Вікторыя адмоѓна страсянула галавой:
  - Не! У нас цудоѓныя целы! І мы голыя глядзімся проста цудоѓна!
  Наташа кіѓнула, і падскокваючы, вымавіла:
  - Добра быѓ галышом... Вось Ільіч са стрэльбай прыйшоѓ!
  Аксана пагладзіла сабе грудзі і піскнула:
  - На самай справе, мой бюст гэта супер!
  Вікторыя захоплена праспявала:
  - Ох, дзяѓчынкі, а мы налётчыцы! Кашалечкі, кашалькі, і кашалёшнікі! Мы бачылі даляры - горы залатыя!
  Наташа, трасучы аголенымі грудзьмі, з усмешкай праспявала:
  - Раней былі голыя, босыя, дурныя!
  І ѓся чацвёрка дружна разрагаталася. Дзяѓчаты пляскалі босымі ножкамі, задзіралі голыя пяткі. Прыгожыя ваяѓніцы. За плячыма ѓ іх заплечнікі і аѓтаматы ППШ. Сімпатычныя ваяѓніцы, вельмі выдатныя.
  Вераніка лісліва вымавіла:
  - Перад Богам, мы ѓсё роѓныя... І прыйдзецца адказваць за распусту!
  Наташа хіхікнула і адказала з усёй рашучасцю:
  - Бога няма! Гэта казка!
  Вікторыя, трасучы сваімі аголенымі, загарэлымі грудзьмі, захоплена ѓсклікнула:
  - Бога прыдумалі моцныя гэтага свету, каб трымаць народ у падпарадкаванні!
  Вераніка адмоѓна матнула свой залацістай галавой:
  - А хто тады стварыѓ сусвет?
  Вікторыя хіхікнула і адказала:
  - Сусветы самі растуць, нібы лісце на дрэве. Яны вырастаюць з нічога. Калі ѓ далёкай бясконцасці стала расці з нуля дрэва ѓ сусвеце, і з таго часу з'явілася мноства светабудов.
  Наташа хіхікнула і паказала мову, заѓважыѓшы:
  - Гаркавата! Можа і, штаны знімем?
  Вікторыя падтрымала ідэю:
  - Гэта выдатна прыдумана!
  І дзяѓчыны ѓсе тры дружна вызваліліся ад штаноѓ, застаѓшыся ѓ адных трусіках. А якія ѓ іх моцныя і мускулістыя целы. Проста цудоѓныя, і вышэйшы пілатаж.
  Аксана праспявала з захапленнем:
  - У таракана вусікі, у дзеѓкі голай трусікі!
  Адна толькі Вераніка засталася з закатанымі штанамі, і кашулі. Яна адказала з дакорам:
  - Нядобра вось так галышом! А раптам нас убачаць!
  Наташа хіхікнула і адказала:
  - А няхай нават і бачаць! Я люблю ѓзбуджаць мужчын!
  Вікторыя хіхікнула, патрос амаль голымі сцёгнамі, адказала:
  - Мужчыны гэта смецце - проста брыдота!
  І стукнуѓшы свежы грыбок босай ножкай, дадала:
  - Да чаго ж усё ж прыемна на жарабцы ѓзяць і пракаціцца!
  Аксана з усмешкай заѓважыла:
  - Калі, яны лашчаць цябе гэта прыемна... Асабліва калі мужчыны маладыя, прыгожыя...
  Наташа нагадала дзяѓчатам:
  - Памятайце, мы хлапчука злавілі. Выдатны дзяцюк, і напэѓна ѓ яго дасканаласць не па гадах буйное!
  Вікторыя аблізнулася і вымавіла з пажадлівасцю ѓ голасе:
  - Як гэта было б выдатна праверыць!
  Вераніка з абурэннем раѓнула:
  - Якія брыдоты вы кажаце! Нельга так здзекавацца з пачуццямі людзей! Тым больш, калі гаворка ідзе няхай пра нямецкага, але хлопчыка!
  Аксана хіхікнула і адказала:
  - Ты нас прабач, але на душы так паскудна...
  Наташа ахвотна пацвердзіла:
  - Немцы наступаюць, і хочацца памарыць пра нешта добрае! Напрыклад, аб хлопцах!
  Вікторыя са смяшком прапанавала:
  - А што, калі сапраѓды палавіць мужчын? Гэта было так выдатна!
  Вераніка жорстка адказала:
  - Жанчын упрыгожвае сціпласць, а не нахабнае прыставанне!
  Вікторыя адмоѓна матнула сваёй агнязарнай галавой. Пляснула босымі ножкамі і раѓнула:
  - Не! Якраз няма большага задавальнення, самой абраць мужыка і зацягнуць у пасцелю. - Рудая д'ябла трасянула, медна-чырвонымі кучарамі, і працягнула. - Вось менавіта перапіхнуцца ѓ кустах дзеля задавальнення, а не ісці пад вянок.
  Вераніка строга вымавіла:
  - Сэкс без прычыны - прыкмета дурніны! - І дадала. - Гэта супярэчыць нормам камуністычнай маралі!
  Вікторыя не пагадзілася:
  - Сам Ленін казаѓ - жонкі павінны быць агульныя!
  Наташа хіхікнула і заѓважыла:
  - Ну, я не сказаць, каб так вось кідалася на мужыкоѓ, але гуляць актыѓную ролю - прыемна! Калі ты сама падобнае выбіраеш за кім ударыць! Але ѓ нашай частцы да гэтага не даходзіць.
  Вікторыя згодна кіѓнула:
  - Ды ѓ нас адны дзеѓкі... Але можна перабрацца цераз плот! - Дзяѓчына прачырыкала з вялікім задавальненнем. - Мужыкі, мужыкі... Заѓзята поѓзаюць на пузе нашы мужыкі!
  Вераніка адмоѓна матнула галавой:
  - Не, Ленін ніколі такога не казаѓ!
  Наташа ѓсклікнула, пратэстуючы:
  - Не, якраз менавіта гэта Уладзімір Ільіч і вымавіѓ! Пры камунізме і будзе ѓсё агульнае, у тым ліку жонак!
  Вікторыя хіхікнула, і прамармытала:
  - Жанчыны гэта добра... Мужыкі яшчэ лепш! Эх, патрапіць бы ѓ палон, каб там згвалтавалі цэлай ротай.
  Дзяѓчаты хорам засмяяліся. А Вікторыя, скалячыся, дадала:
  - А потым збілі прыкладамі! А пяткі падпалілі б мяккім агеньчыкам і прысыпалі корбітам!
  Наташа стукнула босай нагой шышачку і прабуркавала:
  - Пяткам прыемна, калі па іх б'юць бамбукам! Вось у Кітаі дзяѓчын і хлопчыкаѓ лупілі палкамі па босых падэшвах. І ім гэта падабалася!
  Вікторыя са смакам праспявала:
  - Якія катаванні ѓ Галівудзе! Адны толькі каты, а не людзі!
  Вераніка дасціпна заѓважыла:
  - Вось трапіце ѓ пекла... Будуць вам і катаванні, і пяткі не толькі бамбукам, але і распаленым жалезам прыпякуць!
  Наташа праспявала, сціскаючы моцна кулакі:
  - Чорны крумкач у суседняй браме!
  Вікторыя, трасучы голымі сіські, з пунсовымі саскамі працягнула:
  -Люлька, кайданкі, падраны рот!
  Аксана, чыя грудзі таксама аголена, і трасучы сцёгнамі, адказала:
  - Колькі разоѓ пасля бойкі мая галава!
  Вераніка падтрымала парыѓ, тупаючы босымі ножкамі:
  - З перапоѓненай плахі ляцела куды.
  Наташа з лютасцю зараѓла, трасучы аголенымі грудзьмі:
  - Дзе Радзіма! Няхай крычаць пачвара!
  Вікторыя, пляскала і вішчала, круцячы сцёгнамі, ледзь прычыненымі празрыстымі трусікамі:
  - А яна нам падабацца, хай і не прыгажуня!
  Аксана прашыпела, дрыгаючы, голымі загарэлымі каленкамі:
  - Сволачы даверлівая!
  Вераніка з уздыхам заѓважыла:
  - Мы савецкія памежніцы. А вядзем размову, нібы падзаборныя шлюхі. Няѓжо так можна...
  Вікторыя ѓ адказ праспявала:
  - Дзякуй вам Сталін-правадыр! За дурныя, пустыя вочы! За тое, што мы як вош і жыць нельга!
  Наташа пагразіла рудай д'ябла кулаком:
  - Ну, ты так не харта! Патрапіш у адмысловы аддзел!
  Вікторыя ѓпэѓнена вымавіла:
  - Хутка немцы прыйдуць у Маскву... І ѓжо Сталіна павязуць у клетцы!
  Аксана хіхікнула і запярэчыла:
  - Думаеш, зыход вайны прадвызначаны?
  Вікторыя сур'ёзна адказала:
  - А як жа інакш? У Гітлера больш за палову свету пад акупацыяй, плюс яшчэ і Японія з яе калоніямі. - Дзеѓка злосна тупнула хупавай, босы ножкай. - А ѓ нас нават прыстойных танкаѓ няма! Серыя КВ - гэта пародыя на машыны. Т-34 відавочна драбнаваты. А нармальнага танка не створана! І снарады бранябойныя горшыя за нямецкія будуць!
  Наташа цяжка ѓздыхнула, і пробулькала:
  - З гэтым даводзіцца пагадзіцца! Нажаль, нашы танкі яшчэ так недасканалыя. А КВ? Ды яны ламаюцца....
  Дзяѓчаты змоѓклі, і іх гуллівасць ѓпала.
  Сапраѓды ѓжо першыя гадзіны вайны паказалі, што і Т-34-76 не зусім надзейную каробку перадач мае, а серыя КВ тым больш. І што паскудна, чым цяжэй, танк, тым слабей ён прыстасаваны да перасоѓванняѓ. А 200-міліметраѓ лабавой броні не дастаткова, каб трымаць снарады нават 88-міліметровай гарматы "Пантэры"-2, а не тое, што Е-50.
  Як нечакана высветлілася нямецкія машыны на парадак мацней у лабавым браніраванні і ѓменні трымаць удар. А савецкая тэхніка відавочна пасуе.
  Зрэшты, і ѓ рэальнай гісторыі немцы перамагалі ѓ самыя першыя ж гадзіны і дні. А бо ѓ іх не было такой колькасці танкаѓ і самалётаѓ, і грознай рэактыѓнай авіяцыі. І не было машын цяжэй за дваццаць дзве тоны. Наогул дзіѓна слабымі аказаліся немцы ѓ сорак першым годзе. І пры гэтым, што дзіѓна перамагалі мацнейшага суперніка. А зараз? Усе казыры гітлераѓцаѓ: баявы вопыт, лепшая мабільнасць войскаѓ, уменне ѓзломваць абарону - узмацніліся. І фюрара не тры з паловай тысячы лёгкія, і паѓсярэдніх танкаѓ, а дзесяці тысяч цяжкіх. І рэактыѓная авіяцыя, якой у прынцыпе вінтавая не сапернік.
  І Чырвонае войска па-ранейшаму лепш навучана наступаць, чым абараняцца. І вучылі салдат біць ворага на яго ж тэрыторыі, а не абараняць сваё. Вядома, сёе-тое і лепей стала. Лінію "Молатава" дабудавалі. Гэта ѓжо плюс. Абарончы рубеж у інжынерным стаѓленні куды мацней, чым у сорак першым годзе.
  Акрамя таго войскі ѓсё ж лепш адмабілізаваны, чым у рэальнай гісторыі. І рыхтаваліся да адбіцця ѓдару. Але ѓсё роѓна вывучка ѓ абароне не вельмі. Дух не надта наступальны. Авіяцыя адкрыта пасуе. І ѓзровень навучання лётчыкаѓ не параѓнаць з нямецкай. Хоць у фрыцаѓ такі каласальны досвед.
  Суадносіны сіл куды горшыя, чым у сорак першым годзе. Тады СССР меѓ у чатыры разы больш танкаѓ і самалётаѓ, і ѓсё роѓна пасыпаѓся. А зараз? Цяпер у немцаѓ перавага ѓ якасці і колькасці. Прычым у танках якасць ой як заѓважна на баку гітлераѓцаѓ. Ды і авіяцыі таксама.
  Можа, таму ѓ чацвёркі дзяѓчын такі песімізм.
  Ваяѓніцы разам не заводзяцца.
  Наташа, ідучы па каранях дрэѓ, і адчуваючы паколванне ѓ босых нагах, заѓважыла:
  - Вось мы паказалі ворагам спіну! А можа, лепей было б устаць і памерці годна!
  Вікторыя адмоѓна матнула рудай галавой:
  - А што зменіць наша смерць? Толькі гітлераѓцы будуць выхваляцца новай перамогай!
  Вераніка тут пагадзілася:
  - Так! Наша смерць толькі дадасць лаѓраѓ фашыстаѓ! А варта атрымаць найноѓшую зброю і біцца з гітлераѓцамі.
  Аксана скептычна заѓважыла:
  - А як? Супраць Е-50, няма зброі!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Дзяѓчынкі замоѓклі... І сапраѓды, што за танк Е-50? Машына з шчыльнай кампанавальнай схемай, ніжэй за два метры і вялікімі кутамі нахілу броні. Свайго роду дасканаласць у танкабудаванні.
  Новае пакаленне машын з гідрастабілізатарам гарматы. І браня нахіленая і бартоѓ, і ілба, і кармы. Прысадзісты тып. У прынцыпе слабое месца гэта ніз корпуса, калі патрапіць паміж каткоѓ. Але гэта таксама трэба ѓмець. Акрамя таго немцы вешаюць на гусеніцы і экраны - даючы падвойную абарону.
  Так што фрыцы атрымалі аптымальны танк, які не ѓзяць і СУ-100, пакуль яшчэ рэдкай самаходцы.
  Пры абстрэле савецкіх пазіцый выкарыстоѓваліся газаметы і бамбаметы.
  А вось зараз над дзяѓчатамі праляцелі самалёты-штурмавікі. Яны відавочна пагражалі прыгажунь закапаць.
  Калі б, вядома, іх убачылі б.
  Наташа, выскаліѓшы тварык, вымавіла:
  - Усе мы бабы сцервы - фюрар не круты!
  І зноѓ паслала аскалаѓ у бок гітлераѓцаѓ.
  Вікторыя лагічна і дасціпна заѓважыла:
  - Ён баец не першы, нават не другі!
  Аксана сур'ёзна адзначыла:
  - А "Пантэра"-2 у борт суцэль можна ѓзяць. У яе ѓсяго 82-міліметра брані пад невялікім ухілам. Для нас яна праблему не складзе!
  Вераніка хіхікнула і выказала здагадку:
  - Можа мы якраз менавіта такі танк і падаб'ём...
  Дзяѓчынкі ѓжо некалькі гадзін ішлі не спыняючыся. Час пераваліѓ за поѓдзень. Можна спыніцца і падсілкавацца. Народ у СССР жыѓ не надта лёгка, але сітуацыя ѓ эканоміцы паляпшалася. Частка тавараѓ прадавалася па пайковых, вельмі нізкіх коштах, частка па камерцыйных - высокім.
  Трэцяя пяцігодка 1938-1942 гады была фармальна нават перавыканана. Дасягнута гэта было зрэшты, павелічэннем працягласці працоѓнага дня, і драконаѓскімі пакараннямі за прагулы. Тым больш фармальна і першыя дзве пяцігодкі перавыкананы, але фактычна гэта не так. Высокі ѓзровень інфляцыі, дазваляѓ маніпуляваць са статыстыкай.
  Але краіна развівалася дастаткова хутка. Можа, не так імкліва як паводле афіцыйнай статыстыкі, але... Паказчыкі раслі. Заводы будаваліся, выпуск дадаваѓ асабліва ѓ машынабудаванні. Павялічваѓся вал і ѓзбраенняѓ.
  Дадало і сельскую гаспадарку. Пасля першапачатковага спаду выкліканага калектывізацыяй сталі працаваць калгасы. Выпускалася ѓсё больш трактароѓ, угнаенняѓ, рознага інвентара. Калгасы паступова паднімаліся. Чацвёртая пяцігодка была запланавана крыху сціплей, так чым вышэйшы ѓзровень. Тым цяжэй гэты ѓзровень узняць! Але сорак трэці і сорак чацвёрты гады ішлі, ва ѓсякім разе, афіцыйна па плане. Або нават крыху апярэджваючы. Актыѓна стымуляваліся і звышурочныя работы. І рознага кшталту пазыкі.
  Сельская гаспадарка крыху яшчэ дадала, і гэта дазволіла замарозіць пайковыя цэны на прадукты харчавання, і павялічыць ліміт водпуску прадуктаѓ. Некалькі вырас заробак.
  Вядома, у СССР не ѓсё так ідэальна, як на экранах кіно, але жыць патроху станавілася лепей. З'явіліся веласіпеды, і нават у сорак чацвёртым годзе першыя чорна-белыя тэлевізары. Знялі таксама і першае каляровае кіно пра Сталіна, зразумела. Выйшаѓ у серыю аѓтамабіль "Масквіч". Дадалася вытворчасць кансерваѓ і цукерак, кандытарскіх вырабаѓ. З'явіліся ѓ продажы і халадзільнікі на аміяку.
  Гэта значыць, у СССР былі зрухі да лепшага. І НКВД ужо не так лютавала як у трыццаць сёмым, і трыццаць восьмым годзе. Канешне, народ вайны не хацеѓ. І немцаѓ баяліся.
  СССР меѓ ужо вельмі высокаразвітую цяжкую індустрыю і машынабудаванне. Але пакуль яшчэ як мае быць, папоѓніць войска аѓтамабілямі не паспелі. Хаця, вядома ж, у параѓнанні з сорак першым годам, абсталяванне на парадак вырасла. І колькасць самой арміі дайшла да адзінаццаці мільёнаѓ - у два разы больш, чым у сорак першым. І гэта з цяжкасцю вытрымлівала эканоміка.
  Сталін здолеѓ стварыць моцную індустрыю, але фюрар занадта ѓжо шмат заваяваѓ, і зладзіць з ім не ѓяѓлялася магчымым. Зусім несупастаѓныя аказаліся рэсурсы.
  Але вось ужо выраблялася ѓ СССР нядрэнная тушонка. І дзяѓчаты з задавальненнем яе елі, разам з цыбуляй і хлебам.
  Наташа злосна заѓважыла, жуючы мяса:
  - Ну чаму фюрар не пайшоѓ яшчэ на Японію! А прылез да нас!
  Вікторыя, жорстка пляснуѓшы босай ножкай па карча, адказала:
  - Глупства непраходнае!
  Аксана прапанавала:
  - Я думаю, што фрыцы нас недаацэньваюць! А ѓ рэальнасці мы павінны ѓсю гітлераѓскую зграю разарваць!
  Вераніка з уздыхам адзначыла:
  - Не пашанцавала нам... Хаця вайна магла пачацца і ѓ сорак першым. Такія тады чуткі хадзілі!
  Вікторыя згодна кіѓнула, і страсянула аголенымі грудзьмі, прашыпеѓшы:
  - Верагодна так! Але мабыць Югаславія, і поспехі Брытаніі супраць Італіі зблыталі Гітлеру планы. Але, уласна кажучы, гэта нават пахабна фрыцам на карысць.
  Наташа босымі пальцамі хупавых ножак раздушыла мурашкі, і згодна кіѓнула:
  - Вядома! У сорак першым годзе Трэці Рэйх не маючы цяжкіх танкаѓ і рэактыѓнай артылерыі, быѓ бы для нас зусім бяспечным. Мы б яго смелі... А так фрыцы паднялі планку.
  Дзяѓчына цяжка ѓздыхнула.
  Вікторыя паглядзела на Наташу. На яе голыя, пругкія грудзі і падумаѓ: "усё ж якая, гэта прыгажуня", як выдатна было б яе палашчыць. Але ѓслых казаць гэтага не стала - сапраѓды непрыстойна.
  Вераніка лагічна заѓважыла:
  - Гісторыя не мае ѓмоѓнага ладу... А наогул лепш было б ударыць у саракавым годзе, калі фашысты наступалі на Францыю. Тады момант - зручней не бывае!
  Вікторыя пагардліва фыркнула:
  - І парушыць пакт? Сталін на гэта не пойдзе! Ён жа даѓ слова гонару не нападаць!
  Наташка засмяялася і заѓважыла:
  - Ах, якія мы высакародныя!
  Дзяѓчаты даелі хлеб, тушонку і цыбуліны. Запілі кіслым малаком з біклаж. Рушылі далей.
  Недзе чуѓся гул матораѓ. Рухаліся нямецкія танкі. Сярод іх самы буйны Е-100. Больш масіѓныя экзэмпляры Шпееру ѓдалося забракаваць. А на самой справе, навошта танку два ствалы? Лепш зрабіць два танкі лягчэй з рознымі стваламі, чым адзін з двума, але цяжкі.
  Е-100 таксама зняты з вытворчасці, але яго пакуль яшчэ можна сустрэць у серыі. Мала таго Гітлер таксама кахае мастадонтаѓ, і загадаѓ захаваць усё серыю ад Е-5, да Е-100.
  Даволі масавы Е-75 машына з 128-міліметровай і вагой восемдзесят тон. Уніфікаваная з Е-50 у брані. Ці наѓрад лепшая мадэль, практычна нават горай будзе. "Каралеѓскі Леѓ" з 210-міліметровай гарматай, і вагой сто тон.
  Дзяѓчаты ѓзлезлі на высокую сасну і назіраюць за танкамі. "Каралеѓскі Леѓ" дзякуючы рухавіку ѓ 1800 конскіх сіл, досыць магутны мастадонт і жвавы. Е-100 таксама абсталяваны, магутным рухавіком. Рухаецца і "Штурмлёѓ", з магутным у 500-міліметраѓ рэактыѓным бомбамётам. Гэта адна з самых эфектыѓных машын прарыву.
  Лёс самога танка "Леѓ", быѓ неадназначным. Ён з'явіѓся раней "Пантэры", і паспеѓ паваяваць у Швецыі, Швейцарыі, і падчас высадкі ѓ самой Брытаніі.
  Гітлер заваяваѓ і Швейцарыю, і Швецыю, навязаѓ кабальныя дамовы Іспаніі і Партугаліі. Тыя былі змушаныя адмовіцца ад сваёй нацыянальнай валюты і прыняць марку. Тым самым трапіѓшы пад уплыѓ нямецкага капіталу.
  Танк "Леѓ", меркавалася выкарыстаць і супраць Амерыкі. Але занадта цяжкая машына, з недастаткова хуткастрэльнай гарматай не задаволіла вайскоѓцаѓ. Перавага аддалі больш дасканалай "Пантэры"-2. Дадзеная машына сваім узбраеннем задаволіла вайскоѓцаѓ, а хадавыя якасці, і браня асабліва лабавая - больш за годныя. "Пантэра"-2 стала танкам перамогі ѓ вайна з ЗША. А "Леѓ" выкарыстоѓваѓся вельмі рэдка. "Тыгр" аказаѓся таксама не занадта прадуктыѓным танкам, ледзь паспеѓшым засвяціцца ѓ баях канца сорак другога года. А "Тыгр"-2 састарэлы, ледзь паспеѓшы з'явіѓшыся. Мадэрнізаваная "Пантэра"-2 пры вазе ѓ пяцьдзесят тон не саступала "Тыгру"-2 у абароне і ѓзбраенні, і пераѓзыходзіла ѓ хадавых якасцях пры меншай на васемнаццаць тон вазе.
  Баявая практыка паказала што "Пантэра"-2 значна пераѓзыходзіць "Шэрман" у баявых якасцях, прабіваючы дадзеную машыну з вялікай дыстанцыі, да трох з паловай кіламетраѓ, і практычна сама непрабіѓная ѓ лоб і толькі з блізкай адлегласці ѓразлівая ѓ борт. І тое далёка не для ѓсіх мадэляѓ "Шэрмана".
  Амерыка прайграла рэактыѓнай нямецкай авіяцыі і "Пантэрам", а таксама больш ранняй Е-25 - унікальнай самаходцы, усяго паѓтара метра вышыні.
  ЗША капітулявалі...
  Наташа пагладзіла сама сабе клубнічны сасок. І з прамяністай усмешкай вымавіла:
  - Я ты! Ён, яна - разам цэлая краіна!
  Вікторыя падтрымала:
  - Разам дружная сям'я! У слове мы - сто тысяч я!
  Аксана хіхікнула і, паказаѓшы на мастадонтаѓ, заѓважыла:
  - Танк "Е" вельмі нізкарослы і прысадзісты. Яго цяжкавата будзе дастаць.
  Вераніка сумна прашыпела:
  - Ды дапаможа нам Бог!
  Наташа хіхікнула і прачырыкала:
  - У Амерыцы для ѓсёй краіны, у Амерыцы для ѓсёй краіны, у Амерыцы для ѓсёй краіны - магчымасці роѓныя!
  Вогнезарная Вікторыя як хіхікне, і прараве:
  - Для розных пластоѓ грамадства магчымасці роѓныя!
  І як захоча. І зубкі свае прыгожыя як пакажа.
  Аксана выказала меркаванне:
  - Калі немцы адарвуцца, ад сваіх баз забеспячэння ім вельмі дрэнна будзе!
  Вераніка хіхікнула і прапанавала:
  - Давайце тады памолімся!
  Наташа пагардліва фыркнула і паківала галавой:
  - Не! Мы камсамолкі, а значыць атэісткі!
  Вікторыя агрэсіѓна папярэдзіла:
  - А я наогул ваяѓнічы атэіст! І Бога няма - гэта медыцынскі факт!
  Вераніка асцярожна заѓважыла:
  - Але вы не можаце гэтага даказаць!
  Вікторыя ѓ адказ агрэсіѓна бліснула смарагдавымі вачамі. І прашыпела з аскалам:
  - Я магу! Калі існуе Бог, дык ён павінен быць адказным. А значыць клапаціцца аб людзях. - Рудая дзяѓчынка агрэсіѓна ѓдарыла босай ножкай па ствале хвоі. - Ці можна сабе ѓявіць фенаменальны касмічны розум, які б не клапаціѓся б аб сваім стварэнні!
  Наташа ахвотна пацвердзіла:
  - Вось менавіта! Мы ж для Бога, як дзеці для Айца, а ён пра нас не клапаціцца!
  Вераніка асцярожна заѓважыла:
  - Але ж і клапатлівы бацька карае сваіх дзяцей...
  Наташа хіхікнула ѓ адказ:
  - Але не нявечыць іх!
  Вікторыя сярдзіта адзначыла:
  - Вось ужо сапраѓды бываюць дзіѓныя ѓ вашага Бога метады выхавання! Ён, напрыклад, узяѓ, і патапіѓ усё чалавецтва і нават нявінных жывёл. Узнікае пытанне, а што за фашысцкія метады?
  Аксана з усмешкай дадала:
  - І наогул вечныя пакуты ѓ пекле... Гэта таксама відавочны перабор, бо ніякія метады справядлівасці не могуць апраѓдаць катаванні!
  Вераніка разгублена развяла рукамі, і з уздыхам вымавіла:
  - Я таксама лічу, што патоп Ноя відавочны перабор. Але ж Зямля напоѓнілася грахом перад вачыма Бога...
  Вікторыя са смяшком заѓважыла:
  - Ды дзеці сталі сваволіць. Бацька ѓзяѓ у рукі аѓтамат і прыстрэліѓ тых, хто вякаѓ, пакінуѓ толькі цішэй вады, ніжэй травы. - Рудая выскаліла буйныя зубкі. - Такая атрымліваецца аналогія!
  Вераніка паціснула плячыма, і нягучна вымавіла:
  - Я не святар, каб даваць адказы на падобныя пытанні. Але думаю, на гэта ѓ Бога былі прычыны.
  Вікторыя хіхікнула і адзначыла:
  - Так... Па чынніку пападалі без прычыны, толькі ѓсіх і бачылі нібы згінулі!
  Наташа выказала здагадку:
  - Можа, быць, Біблія гэта проста габрэйская казка. Чаму мы павінны ѓ яе верыць?
  Аксана выказала сваю думку:
  - Трэба, ва ѓсякім разе, ахоѓваць свой гонар. І не занадта разлічваць на пасмяротны рай!
  Вікторыя хіхікнула, і заѓважыла:
  - Так... Святары любяць расказваць казкі! Прычым, не занадта прывабныя!
  Вераніка ціха заѓважыла:
  - Але ж Ісус Хрыстос цалкам прывабны вобраз!
  Вікторыя хіхікнула і матнула галавой:
  - Я б за такога пацыфіста замуж бы не выйшла!
  Наташа хіхікнула і заѓважыла:
  - Ды мужчына павінен пастаяць за сябе... А чаму вучыць Біблія? Стукнулі цябе па правай шчацэ - падстаѓ левую!
  Вераніка хацела сказаць, але відавочна сумелася. А тут уставіла Вікторыя:
  - Сапраѓды дзіѓная мараль. То Бог вучыць любіць ворагаѓ, то топіць разам усё чалавецтва. І як такое можна растлумачыць?
  Наташа адказала сама:
  - Думаю, тым, што Біблія напісана таленавітымі фантазёрамі!
  Вераніка на гэта млява запярэчыла:
  - Хто як глядзіць... Але інакш чым існаваннем Бога немагчыма растлумачыць з'яѓленне Сусвету. - Тут дзяѓчына ѓзбадзёрылася. Правяла босы, стройнай ножцы па кары і працягнула. - Як ні круці, але больш пераканаѓчай версіі паходжання Сусвету, акрамя як яе стварыѓ Бог знайсці ці прыдумаць немагчыма!
  Наташа паціснула плячыма і спытала:
  - А першапрычына з'яѓлення Бога?
  Вераніка ѓздыхнула і адказала, губляючы ѓпэѓненасць:
  - Гэта ѓжо аксіёма... Варта прыняць верай, што Бог існуе. І што ён існаваѓ вечна і не мае першапрычыны.
  Наташа адмоѓна матнула галавой:
  - Прыняць верай адвечнасць Бога? Але я магу прапанаваць прыняць верай вечнасць светабудовы, але ѓжо без Усявышняга...
  Вераніка лагічна заѓважыла:
  - Гэта выглядае алагізмам. Як гэта матэрыя вечная, а адкуль яна зьявілася?
  Вікторыя тут жа парыравала:
  - А што лагічна - Бог вечны... А адкуль ён з'явіѓся!? Тым больш адразу ѓсемагутны і ѓсёведны?
  Вераніка з адчаем адказала:
  - Існаваѓ заѓсёды... Мы прымаем гэта верай! А як гэта магчыма - неспасціжна!
  Наташа тут заѓважыла:
  - Сапраѓды, мы тут стаім на роѓных. Матэрыя таксама павінна была неяк узнікнуць. А адбываецца неспасціжнае. - Дзяѓчына ѓхмыльнулася і ѓпэѓнена адзначыла. - Але ѓсё ж такі пытанне, чаму на зямлі столькі зла застаецца адкрытым.
  Спрачацца і сапраѓды можна шмат...
  Гітлераѓцам ва ѓсякім разе супрацьстаялі меншыя, меней дасведчаныя, і горшыя тэхнікай сілы.
  Калі ѓ рэальнай гісторыі ѓ сорак першым годзе ѓ СССР была чатырохразовая перавага ѓ танках, пры лепшай якасці машын, то зараз ужо ѓ немцаѓ больш мастадонтаѓ і яны больш эфектыѓна. І авіяцыя ѓ немцаѓ рэактыѓная і таксама больш за лікам і якасцю. У рэальнай гісторыі ѓ СССР самалётаѓ было ѓ чатыры разы больш. Праѓда, мабыць, якасць на баку Люфтвафэ. Састарэлыя машыны нямецкім саступалі. Ды і найноѓшыя таксама не адназначныя былі. Але цяпер ужо ѓ немцаѓ рэактыѓная авіяцыя, якой шрубавая савецкая - не супернікі.
  Вядома, ліній абароны паспелі накапаць, але навучанне слабавата. Усё яшчэ Чырвоная армія пераважна наступальнага характару. Адзін плюс, што немцы не змаглі заспець войскі знянацку. Але і мінус у тым, што яны колькасная перавага ва ѓсім, і яшчэ больш рэальнага баявога досведу чым у сорак першым.
  Плюс яшчэ разумее колькасць сіл. І гэтаму так цяжка супрацьстаяць. У сорак першым годзе СССР пасля мабілізацыі абагнаѓ Вермахт у колькасці, але саступаѓ у якасці пяхоты, і агульнай мабільнасці. Цяпер на рахунак якасці не ѓсё адназначна. У вермахце шмат каланіяльных, не занадта баяздольных дывізій. Але затое добрая штурмавая шруб МР-44, і шмат тэхнікі. І ѓ гэтым планеце вораг стаѓ яшчэ мацнейшым. СССР, вядома, таксама дадаѓ, але не так моцна.
  Амаль увесь свет супраць Расіі. І тут шанцаѓ куды менш, чым у сорак першым.
  Альбіна, збіѓшы некалькі самалётаѓ, заѓважыла:
  - Вось мы молацім, молацім, а берагоѓ не відаць...
  Альвіна зарагатала і адказала:
  - Мы ѓжо падыходзім да Дняпра і будзе бой вялікі...
  Ваяѓніцы ѓ бікіні працягвалі наступ. Гітлераѓцы абышлі Брэсцкую крэпасць і заткнулі кацёл. Танк Е-50, рухаѓся ва ѓсходнім напрамку.
  Герда захоплена праспявала:
  - Я дзяѓчына такая вось крутая! Ламаю як ледзяшы ѓсіх ворагаѓ... І па марозе смела пру босая, што нават іскры сыплюць з-пад ног!
  Шарлота хіхікнула, падбіла ѓ корпус трыццацьчацвёрку і захоплена ѓсклікнула:
  - У Айчыне сумнявацца няма прычыны! Ваяѓніцы круцей чым мужчыны!
  Крысціна таксама націснула на кнопку босай ножкай, і люта выдала, падбіѓшы савецкую гармату. Так што нават адарваѓся ствол:
  - Даходы высокія як горныя вяршыні!
  Магда па чарзе пальнула з гарматы. Яна 105-міліметровая і забойная была ѓ найноѓшай мадыфікацыі даволі хуткастрэльнай, робячы дзесяць стрэлаѓ у хвілін.
  Дзяѓчынка націснула босымі пальчыкамі, і прашамацела:
  - Працэнт у радку будучай дадзены...
  Герда лупанула па савецкім танку, раскрышыла браню і вякнула:
  - Вы пераканаецеся ѓ гэтым самі!
  Даѓбанула і Шарлота, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, з дзікім апантаным ровам:
  - Айчына цяпер бліжэй да нас!
  Крысціна таксама стрэліла, ужыѓшы пальчыкі голых, загарэлых ног выдаѓшы:
  - Сустракайце сонца разам з намі!
  Магда таксама лупанула, і націснула босай пяткай. Разбіла ѓ якія плаваюць аскепкі савецкую гармату, праспеѓшы:
  - Радзіма ѓсіх мацней!
  І ваяѓніцы як заравуць, нібы буйваліцы на бойні. Чацвёрка вельмі кахае мужчын. Гэта сапраѓды ім да спадобы. А чаму б і не? Яны такія прыгожыя і агрэсіѓныя. І шчадралюбныя. А мужчына - гэта сабака, толькі памані. І ѓ цябе будзе ѓсё, у тым ліку і грошы. А бабы гэтыя фізічна вельмі моцныя. І пераварваюць мужчынскія дасканаласці з шалёным тэмпераментам. І нязменным задавальненнем.
  Не трэба чакаць мужчыну цэлы год - і ѓсё ж аргазм цябе знойдзе!
  Герда ѓзяла і зараѓла, пальнуѓшы па савецкай трыццацьчацвёрцы, і сарваѓшы вежу:
  - Я ёсць сапраѓдны рыцар анігіляцыі!
  Крысціна паказала мову, і пагрозліва прасіпела:
  - А мой аскал, як у пантэры!
  Шарлота агрэсіѓна выдала, пагражаючы кулаком, і націснуѓшы на джойсцік босымі пальчыкамі ног:
  - І наперадзе вялікія перамены!
  Магда прачырыкала і вякнула:
  - Мы ѓвасабленне гетэры!
  Герда хіхікнула і адказала:
  - Як добра калі цябе лашчаць рукі прыгожых юнакоѓ!
  І дзяѓчына ѓявіла сабе як далоні лапаюць клубнічныя соску. Гэта і сапраѓды, настолькі выдатна. І казытліва і ѓзбуджае. І вельмі прыемна.
  Герда пальнула па савецкай СУ-85. Разбіла машыну, і прачырыкала, шлёпаючы босымі ножкамі па брані:
  - Ах, дуба дам, дуба дам!
  Шарлота агрэсіѓна пацвердзіла, надзімаючы шчокі і трасучы поѓнымі грудзьмі:
  - Дуба! Дуба! Дуба дам!
  І як возьме і засмяецца... Нібы званочкі звіняць. І галасок такі прамяніста звонкі.
  А яе ахвярай стала 76-міліметровая, расійская гармата. Зброя дастаткова архаічная.
  Крысціна хіхікнула, і правішчала:
  - Я буду раѓці і ламаць!
  І таксама босымі пальчыкамі накіравала снарад на варожую машыну.
  Якая прыгожая. Золата і медзь - гэта выдатна!
  Магда і зусім залатая, як праспявае з энтузіязмам:
  - Усё таксама рыдае катрынка...
  Тут яна развярнула савецкую трыццацьчацвёрку і працягнула, сумна спяваць.
  - У Берліне яна чужаземка!
  Герда ѓ адказ прачырыкала. Націснула пальчыкамі босы ногі на кнопку джойсціка, і збіла савецкую гаѓбіцу.
  - Берлін сталіца свету!
  Шарлота прамычэла з апломбам у адказ:
  - А Лондан гэта сталіца Парыжа!
  І цвікоѓ па савецкай Т-26. Машынка хоць і невялікая, але таксама лічыцца танкам.
  Крысціна ѓзяла і выдала, круцячы босымі ножкамі ровар:
  - А Парыж гэта сталіца Рыма!
  Пасля чаго як зарагача... І смарагдавымі вочкамі прасвідруе ѓсіх ваяѓніц запар. І шчэрыцца пры гэтым, і зубкамі іскрыць. А зусім як возьме і дзюбне па савецкіх танках. Знясе каля трыццацічацвёркі палову вежы.
  А ѓслед за ёй і Магда, возьме і засвеціць гранатай. Гэта значыць снарадам. Па СУ-76. Ужо відавочна састарэлай машыне, але ѓсё яшчэ катыруецца.
  І прачырыкала:
  - А Рым - гэта сталіца Маямі!
  Гэта сапраѓды смешна. Але дзяѓчаты залішне захапіліся. Яны не заѓважылі, як пара байцоѓ савецкага войска падпаѓзла да іх са звязкамі супрацьтанкавых гранат, і падарвалі гусеніцы. І як возьме і ірване. Лопнулі каткі і, Е-50 страціѓ рухомасць.
  Ну што ж бывае...
  Гітлераѓцы маюць танкаѓ шмат і куды больш дасканалыя, чым савецкія. І ѓ іх і экіпажы больш дасведчаныя.
  Вядома, шмат замежных салдат, што нараджае некаторыя праблемы, але гэта не страшна. Затое колькасцю войска вельмі моцныя. І супраць гэтага не папрэш.
  Колькасці ѓ сорак першым годзе фрыцам якраз не хапала. Асабліва мала было танкаѓ. І гэта ім перашкаджала ваяваць.
  Альбіна і Альвіна на штурмавіках сыпалі бамбёшкі на суперніка. Чырвоная армія пад іх ударамі і калацілася і гінула.
  Альбіна, скінуѓшы чарговы падарунак смерці, піскнула:
  - За вырашальныя перамены і перамогу!
  Альвіна ахвотна пацвердзіла, ведучы агонь націскам босых пальчыкаѓ ножак на кнопкі джойсціка:
  - За тое, каб з ног зляталі ад поспехаѓ Трэцяга Рэйха.
  Нямецкія лётчыцы Гертруда і Адала, шлёпаючы босымі ножкамі, забраліся ѓ двухмесны ХЕ-328, у рэактыѓную машыну - гэта монстар з дзесяццю авіяпушкамі.
  Толькі што прайшоѓ дождж і, дзяѓчынкі пакінулі хупавыя, вельмі выразныя сляды голых ножак.
  Яны былі гэтак панадлівым, што прыслугоѓваючыя ѓ аэрадроме падлеткі прагна пажыралі босыя сляды вачыма, і нават у хлапчукоѓ сталі брыняць дасканаласці. Наогул лётчыц было шмат - баявыя дзеянні паказалі, што жанчыны адрозніваюцца пры роѓных умовах удвая большай выжывальнасцю, чым мужчыны. А значыць, і эфектыѓныя. А Гітлер, зразумела, не такая асоба, каб кагосьці шкадаваць.
  У самім Трэцім Рэйху афіцыйна ѓведзена шматжанства - права на чатыры жонкі. Гэта вельмі практычна. Але не занадта ѓпісваецца ѓ хрысціянскія традыцыі. Нездарма фашызм шукае новую форму рэлігіі. Гітлер настойвае на тым, каб гэта быѓ манатэізм, але такі асаблівы - з пантэонам паганскіх, старажытнагерманскіх багоѓ. Вядома ж, сам Гітлер у дадзеным пантэоне пастаѓлены вышэй за ѓсіх у якасці весніка і пасланца Усявышняга Бога.
  Так што фюрар, зразумела вельмі нават кахае сябе культываваць.
  Гертруда і Адала запускаюць у неба свой шматмэтавы штурмавік, які можа гуляць ролю і знішчальніка.
  Ваяѓніцы вельмі ѓпэѓненыя ѓ сабе. У рускіх няма рэактыѓнай авіяцыі, і яны ці наѓрад здолее супрацьстаяць націску тыгрыц неба.
  Гертруда прабурчала:
  - Я віцязь пякучага патоку...
  Адала захоплена пацвердзіла, скалячы зубкі:
  - І ѓсім пастаѓлю мат!
  Дзяѓчыны разрагаталіся. Яны націскалі босымі пяткамі на педалі, і раскруцілі рэактыѓны штурмавік.
  Было яшчэ цёмна, але крыху на ѓсходзе паказалася светлая паласа. Дзяѓчаты засвісталі... Пад імі ѓжо паплылі абшары Расіі. Ваяѓніцы хіхікалі, і падміргвалі адзін аднаму. Яны такія экстрапаветраныя, і прыгожыя.
  Вось ім насустрач узлятаюць савецкія машыны. Шрубавы ЯК-9, мабыць, самая масавая машына з ліку апошніх выпускаѓ. Не занадта ѓзброеная, але адносна танная і з невялікім браніраваннем. МіГ-5, больш хуткасная, з кулямётным узбраеннем машына. МіГ-3 больш ранняя мадэль. ЛАГГ-7 верагодна самая хуткасная і ѓзброеная птушка. У апошняй мадыфікацыі цэлых тры 20-міліметровыя гарматы.
  Але гэта ѓсё шрубавыя машыны - рэактыѓных самалётаѓ не створана. І немцы сябе адчуваюць вельмі ѓпэѓнена.
  Гертруда страляе з дзесяці авіягармат. Лупяць 30-міліметровыя і дзве 37-міліметровыя прылады. Яны праносяцца, нібы агністы смерч па савецкіх самалётах. Аднак чырвоныя лётчыкі імкнуцца ѓхіліцца і зайсці ѓ хвост.
  Адала ѓ гэты момант манеѓруе. У лоб нямецкую машыну не возьмеш, але выхад у хвасты багаты. Для СССР напад не зьяѓляецца нечаканым. Ужо зарабілі зеніткі. Свецяцца ѓ цемры снарады, якія разарваліся.
  Немкі адчуваюць пэѓную нервовасць. Здавалася, ужо столькі пабачылі, што нічым не здзівіш, але... Савецкія лётчыкі адважныя і не баяцца страт. Іх нічым не спалохаеш. Але відаць досведу замала. Нямецкі самалёт лёгка выходзіць з піке, і збівае савецкую машыну. Разносіць яшчэ адну ѓ трэскі.
  Моц нямецкага ѓзбраення вельмі вялікая. Гэта кампанент, у якім фрыцы маюць вялікую перавагу над Расеяй. Але ж яшчэ і хуткасць у фашыстаѓ каласальная.
  Адала паскараецца і прарываецца наперад. А Гертруда выпускае рэактыѓныя ракеты па суперніку. Парады атрымліваюць па зубах. Некаторыя боепрыпасы наводзяцца на цеплыню ці гук.
  Адала шэпча:
  - Яны нас не заб'юць!
  Дзяѓчынкі раскручваюць сваю машынку... Яны імкнуцца быць стрымана. А тут савецкі знішчальнік як тараніць суседні нямецкі, рэактыѓны штурмавік. І як пачне ірваць, і расколвацца. І неба і паветра.
  Гертруда прашаптала:
  - Шалёная смерць!
  Ваяѓніцы яѓна разгубіліся, і іх так тараніць могуць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  На мірны Уладзівасток,(на Далёкім Усходзе, ваеннае становішча ѓведзена не было), абрынуѓся страшны ѓдар. Большая частка караблёѓ Ціхаакіянскага флота стаяла абяззброеная ѓ партах, многія маракі таксама былі перакінуты, на заходні фронт. Напады Краіны Узыходзячага сонца з аднаго боку чакалі, але на практыцы аказалася, што і не чакалі. Генерал Ямамота зрабіѓ стаѓку, на адначасовы ѓдар усімі сіламі, якія толькі можна выкарыстоѓваць. Амерыка, быѓшы адносна хутка разгромлена, не паспела, патапіць пераважную большую частку японскага ваенна-марскога флоту, асабліва грозную моц, уяѓлялі лінкоры.
  Капітан першага рангу Васільчыкаѓ якраз менавіта ѓ гэтую перадсвітальную гадзіну, гуляѓ у карты з іншымі афіцэрамі флота. Рабяты былі зусім яшчэ маладыя, іх пакінулі тут сачыць, каб караблі канчаткова не згнілі. Васільчык адзіны з іх хто панюхаѓ пораху, яго перавялі з Ленінграда сувязі з неабходнасцю лячыцца ад моцнага запалення лёгкіх, падхопленага ѓ вельмі пахмурным горадзе. Капітан першага рангу, або калі перавесці на сухапутныя войскі, палкоѓнік, атрымліваѓ асалоду ад цішынёй Уладзівастока, яго квітнеючымі вуліцамі. Зіма абмінула, красавік прайшоѓ на радасцях, стаяѓ цудоѓны, цёплы, чэрвень не ѓ сярэдняй, а трапічнай паласе. Афіцэры крыху выпілі, балазе гарэлка ѓ марской краме, па цяперашніх мерках (перадваенная інфляцыя абясцэніла рубель), ці ледзь не танней малака.
  Зрэшты, настрой псавала навіна, што чарговы караван з амерыканскай тушонкай не прыйдзе, з прычыны чаго закуска падаражэла, і прыйшлося замест, далікатнай тэхаскай цяляцінкі, есці ѓжо надакучлівую рыбінку з салёнымі агуркамі. Афіцэры некалькі разоѓ спрабавалі перавесці размову, на тэму вайны і прасілі расказаць пра тыя ці іншыя бітвы, але Васільчыкаѓ адмоѓчваѓся і адводзіѓ размову ѓбок. Нарэшце калі яго канчаткова дасталі раѓнуѓ:
  - Вось адправяць вас на фронт, дык даведаецеся кузькіну маці. Зразумееце, што порах пахне не духамі, а трупамі!
  Вельмі маладзенькі марскі лейтэнант ( толькі што атрымаѓ эпалеты, пасля паѓгода вучэння ѓ якую паступіѓ адразу са школьнай лавы) падскочыѓ:
  - Вось каго нам не хапае! Жанчыны! Прыгожай бабы! Чаго мы сядзім адны, бо ѓ горадзе поѓна адзінокіх дзяѓчын.
  Дзецюкі загаманілі:
  - Вядома, пайшлі шукаць дзевак.
  Афіцэр заспяваѓ раманс:
  - Як добра прылегчы на траѓку, і што смачнае памяць! Уладкаваць у лазні перапарку, і дзевак маладых паклікаць!
  Васільчыкаѓ прыкрыкнула на моладзь, якая ѓсхадзілася.
  - На вуліцы каменданцкая гадзіна, а дзяѓчаты спяць пасля цяжкай працы! Не ѓсім пашанцавала атрымаць гэтак блатнае месца, упіваючыся, калі вакол льецца пот і кроѓ.
  Афіцэрык падкалоѓ:
  - Порах пахне не духамі, а трупамі, толькі для радавых, у камандзіраѓ супрацьгазы з фільтрам!
  Васільчыкаѓ нахмурыѓся:
  - Філосаф! Тыповы Спіноза, засталося толькі навучыцца, мовай націскаць на курок! І будзе: пах! Пах! Пах!
  Афіцэры засмяяліся, нават шыбы сталі дрыжаць. Васільчыкаѓ дадаѓ:
  - Мова ѓ сябе вялікая, калі ѓ апанента розум малы!
  Малодшы афіцэр прабурчаѓ:
  - Хопіць пра гэта, лепш вып'ем!
  Астатнія байцы загаманілі:
  - Правільна, налівай! Да світання нам, вядома, хопіць гарэлкі, ды закускі таксама хопіць да халеры!
  І вогненная вада палілася ѓ шклянкі! Ды так што завіравала і запеніла, загучалі непрыстойныя, з матам песні.
  Дзверы раптам расчыніліся, і пакой нібы ѓварваѓся ѓраган. Раслая агнязарная дзяѓчына падскочыла да афіцэраѓ, і з усяго размаху хрустнула недапітай бутэлькай гарэлкі цаглянай сцяны. Дзяѓчынка прагарлапаніла:
  - Алкаголікі і хамы! Уся краіна працаваць, ці ваюе, вы як свінні шчасцееце. Забыліся пра сумленне і гонар! Нездарма Ленін казаѓ: п'янства горшы з усіх заган, яго асаблівая згубнасць у агульнадаступнасці!
  Малодшы афіцэр быѓ ужо ладна п'яны, вочы скасіліся, і ён загарлапаніѓ у адказ, схапіѓшы пустую бутлю:
  - А ты сучка валі адсюль! Цяпер так дам!
  Дзяѓчына коратка стукнула наском бота пад каленку. Удар здаваѓся лёгенькім, без размаху, але юнак завыѓ і апусціѓся. Бутэлька ѓпала і разбілася. Усе ахнулі, Васільчыкаѓ усклікнуѓ:
  - Ды гэта азнакі лётчыца-ас па Іспаніі і Фінляндыі Ганна Ведзьмакова. У яе легендарныя валасы, колеры агню! З прыбыццём вас, камандзір эскадрыллі...
  Вядзьмакова кіѓнула:
  - Я пакуль у званні маёра, і першая лётчыца-ас, ганараваная зоркі героя СССР. Толькі што прыбыла на сваім знішчальніку МіГ-5. Пакуль астатняя эскадрылля на ѓсходнім фронце. Мне ж даручылі... Ну, гэта зусім не ваша справа, што мне даручылі. У любым выпадку, мне трэба, каб ваш мінаносец, неадкладна падняѓ амерыканскі сцяг і выйшаѓ у мора.
  Васільчыкаѓ здзівіѓся:
  - А чаму менавіта наш?
  Вядзьмакова бліснула зялёнымі вачыма:
  - Таму што гэтая машына зроблена ѓ ЗША. Вам яе паставілі па Лэнд-лізу, а далей выконвайце толькі мае загады.
  Васільчыкаѓ скрывіѓся:
  - Палкоѓнік слухаецца маёра, ды яшчэ з іншага ведамства. У вас паѓнамоцтвы ёсць.
  Вядзьмакова працягнула дакумент з пячаткай НКУС і подпіс намесніка Старшыні стаѓкі і Старшыні Саѓнаркама, кіраѓніка таемнай паліцыі - маршала Берыі.
  - Зразумеѓ! І без лішніх размоваѓ, будзеш слухацца толькі мяне! Што будзе ѓ адваротным выпадку, казаць не буду: вам не пяць гадоѓ!
  Васільчыкаѓ пакланіѓся:
  - Добра! Мінаносец на хаду, трэба толькі падняць матросаѓ з казармаѓ і праз дзве гадзіны адплываем.
  Вядзьмакова схапіла юнака-афіцэра за валасы, яна была на галаву яго вышэй і відавочна мацней:
  - Гэта што за хам і п'яніца! Чаму ѓ вас такая распушчаная каманда! Гэта тып больш паходзіць на юнгу, чым афіцэра. Можа яго для пачатку, добра надзьмуць, каб увесь хмель выйшаѓ.
  Васільчыкаѓ сумеѓся:
  - Гэта Паша Калабкоѓ. Яго адправілі на курсы прама з сувораѓскага вучылішча, па скарочанай праграме. Ён яшчэ зусім хлопчык, праз два месяцы дзень нараджэння - шаснаццаць гадоѓ.
  Вядзьмакова скрывіѓся:
  - Ого! У пятнаццаць год і ѓжо афіцэр! Вось што акселерацыя робіць! А і не ведала, што малакасы, ужо званні атрымліваюць.
  Васільчыкаѓ паціснуѓ плячыма:
  - На камуністычным фронце дзеці рана сталеюць! Тым больш з ім здарылася гісторыя, накшталт ён лепшае апавяданне напісаѓ пра фантастычную абарону Масквы, і Жукаѓ гэта адзначыѓ, і параіѓ перавесці хлапчука з курсантаѓ у афіцэры.
  Вядзьмакова падабрала:
  - Добра! Што ён не дурань нядрэнна, але больш ніякіх п'янак! Адчую пах, а нос у мяне сабачы, адразу пад трыбунал! Наогул і ты за гэта заплаціш. Ужо чалавек немалады, а сябе ж.
  Васільчыкаѓ кашлянуѓ:
  - Наогул-то мяне трыццаць два, але ѓжо быѓ шэсць разоѓ паранены ѓ Іспаніі і Фінляндыі, так што здаюся старым...
  Вядзьмакова хацела нешта сказаць у адказ, як раптам перадсвітальную цішыню раскалоѓ жахлівы грукат. Гэта нібы з неба пасыпаліся цяжкія валуны, шыба зараз лопнула. Градзінкі аскепкі загрукалі па стале і нават трапілі ѓ рукі і твары ап'янелых афіцэраѓ. Вядзьмакова прагарлапаніла:
  - Усё неадкладна на выхад.
  Васількоѓ у адказ крыкнуѓ, ды так, што ледзь не парваѓ галасавыя звязкі:
  - Гэта дванаццаці цалевыя снарады! Японскія лінкоры, падобна, прыступілі да палявання, у гэта значыць.
  Вядзьмакова ѓ прыкрасці ѓдарыла ботам у сценку:
  - Пачалося, але не так як мы планавалі! Зусім не так! Праклён, трэба неадкладна вывесці эскадру ѓ моры і патапіць флот краіны вузкавокіх макак.
  Васільчыкаѓ прамармытаѓ:
  - Зброя ёсць толькі на маім мінаносцы і яшчэ на пары дробных карыт. Нам нават няма чым адказаць.
  Вядзьмакова паказала кулак:
  - Ну, берагавая артылерыя ѓ вас павінна быць! Ня ѓсе ж адправілі на заходні фронт, а таксама авіяцыя. Бо пра тое, што Японія ѓ любы момант можа ѓступіць у вайну, ужо не першы год гавораць.
  Васількоѓ хацеѓ сказаць, але зноѓ грымнула, пасыпаліся аскепкі. Завыла сірэна, папярэджваючы аб з'яѓленні самалётаѓ. Васільчык падняѓся і крыкнуѓ, перакрываючы гул Ведзьмакова:
  - Авіяцыя ѓ нас ёсць, і берагавыя батарэі, няхай нават не ѓ поѓным камплекце маюцца. Здолеем адказаць!
  Лётчыца прабурчала, прабягаючы па вуліцах:
  - Мне б толькі да майго знішчальніка дабегчы і я так гэтым япашкам усаджу, мала не здасца. Яны яшчэ заплацяць за Цусіму, і Мудэн.
  Васільчыкаѓ пагадзіѓся:
  - Ды заплацяць! Ды яшчэ з працэнтам!
  Пачуліся разрывы і запознены стракатанне зенітак. Наогул большую частку СПА Уладзівастока вывезлі яшчэ ѓ сорак першым годзе, для ѓзмацнення абароны Масквы( Чакалася што Гітлер стукне, але тады і пранесла!), так шматлікія кропкі камарыльні краіны Узыходзячага сонца, здавалася, не асабліва зважалі на падобны "шум". Японскія пікіруючыя бамбавікі, з пранізлівым віскам скідалі вясновыя "падарункі". Удар наносіѓся і па горадзе, і па флоце. Самалёты японцаѓ не занадта буйныя, але вёрткія, а вось лінкоры наадварот здаравенныя. Пакуль амерыканцам удалося патапіць толькі два падобныя прыгажуны, а ацалелыя разам з крэйсерамі разбуралі ѓзбярэжжа. Гэта моцна паходзіла на зладзейскі напад краіны Узыходзячага Сонца, якое адбылося 27 студзеня 1904 года. Толькі тады не было авіяцыі.
  Васільчык адчуваѓ, што задыхаецца ад бегу. Ён не супермэн, а просты чалавек з хворымі лёгкімі, які трапіѓ у няпростую сітуацыю. А ва Ведзьмакова не яго абагнала на шмат. Цікава колькі ёй гадоѓ, наѓрад ці больш за трыццаць, грудзі вялікія, а плечы шырокія як у мужчыны.
  Вядзьмакова раптам разгарнулася і памахала рукой:
  - Не бяжы стары, за мной! - Праарала яна з такой сілай, што гукавая хваля проста ѓдарыла па вушах. - Выводзь хутчэй мінаносец у мора.
  Побач прагрукаталі разрывы, сыпаліся абломкі, адзін з іх падаѓ прама на Ведзьмакова, і ён машынальна злавіла яго рукамі. Дзяѓчына-лётчыца адчула сябе варатаром, які паспяхова выйграѓ пенальці, абломак, быѓ круглым, цёплым і паходзіѓ на мяч. Ганна раптам адчула, як па руках цячэ нешта вадкае. Дзяѓчына паглядзела на абломак, і тут нават у яе жалезнай ваяѓніцы, загартаванай трыма гадамі вайны (Разам з іспанскай) да горла падступіла млоснасць. У яе ѓ руках была дзіцячая галоѓка. Бедная дзяѓчынка (гэта відаць па кароценькіх касічках, з выбітымі вочкамі. Ведзьмакова акуратна паставіла галоѓку на трэснуты асфальт і перахрысціла:
  - Ты не паспела ні зграшыць, не пажыць! Зрэшты, няма грэшніка больш за Бога, таму няма большага граху абыякавасць да пакут дзяцей.
  Ізноѓ грукат, і аскепкі, адзін трапіѓ дзяѓчыне ѓ бот, падрапаѓшы скуру. Вядзьмакова хацела ѓжо павярнуцца і імчацца з усіх ног да ѓзлётна-пасадачнай паласы, дзе яе МіГ, цярпліва чакаѓ агрэсіѓнай гаспадыні, але...
  Востры як клінок кінжала погляд ваяѓніцы адрозніѓ невыносную грымасу болю на твары капітана першага рангу Васільчыкава, калі яго верхняя частка адарванага цела ляцела падкінутае выбухной хваляй. Дзяѓчына, сама ледзь ухілілася ад аскепка. Ёй ужо ѓ свой час, неяк зачапіла шчаку, яшчэ час паветранай бітвы ѓ Іспаніі. У выніку застаѓся глыбокі шнар, якія, доѓгі час псаваѓ ёй знешнасць. Праѓда, у Сібіры ёй пазнаёмілі з адным вельмі моцным ведзьмаком, якія, здолеѓ з дапамогай прыціранняѓ і закліку духаѓ, вылечыць нібы яго і не было, гэтае раненне і яшчэ парачку. За гэта Ведзьмакова падарыла яму сваю нявіннасць, спазнаѓшы жаночыя радасці. Пасля чаго дзяѓчынка лавіла найменшую магчымасць выкусіць шчасце кахання з мужчынам, што было вельмі нялёгка зрабіць у ханжаскія савецкія часы, нават пры яе сатанінскай прыгажосці і ѓменні спакушаць. Справа вядома не столькі ѓ тым, каб уламаць, мужчыну, а ѓ тым, каб пра гэта не даведаѓся парторг. А даносчыкаѓ усіх масцяѓ столькі, што стукач, на стукачы і стукачом падганяе. Так што асабліва не разгонішся, калі табе дарагая кар'ера. Але месяцы чатыры таму, калі ёй уручылі зорку героя, за дваццаць пяты, збіты запар фашысцкі самалёт: яна пазнаёмілася ѓ Берыяй. А ва ѓсіх савецкіх вярхах не было большага бабніка, чым кіраѓнік тайнай і яѓнай паліцыі.
  Вядзьмакова бегла як узлётна-пасадачнай паласе. Прычым, што з ёй рэдка бывае, пераблытала ѓ незнаёмым горадзе вуліцу, у выніку чаго толькі павялічвала дыстанцыю.
  Лётчыца бегла і ѓспамінала: Берыя ѓ ложку быѓ вынаходлівы, але не ѓ яе гусце, лысаваты, брухасты, не Апалон. Так што ёй каханкам ён так і не стаѓ. Наогул чуткі аб тым, што Берыя гвалтаваѓ жанчын відавочнае перабольшанне. Калі яму казалі цвёрдае не, другі чалавек Чырвонай імперыі, як правіла, не звяртаѓся да прымусу. Хаця хто рызыкне з дзяѓчат сказаць няма такому монстру? Кату Расіі нумар адзін!
  Але вось даверанай асобай Лаѓрына Палыча, яна стала. Наогул яна стала адной з першых жанчын-добраахвотнікаѓ якія змагаліся ѓ Іспаніі. Савецкіх лётчыкаѓ увогуле ѓ гэтай грамадзянскай вайне ѓдзельнічала няшмат. Падобна, сам Сталін не асабліва хацеѓ перамогі сацыялістаѓ. А што лагічна, вось у Францыі перамаглі сацыялісты, быццам бы левыя, а адносіны з СССР толькі пагоршыліся. Але пры гэтым, улічваючы, што Франка фашыст і буржуй, а народны ѓрад Іспаніі быццам бы левы, зусім ігнараваць просьбы аб дапамозе было нельга. Ды савецкім лётчыкам трэба было атрымліваць досвед, апрабаваць новую тэхніку. Першапачаткова вайна ішла з пераменным поспехам, але затым арміі Франка пры падтрымцы італьянскіх і нямецкіх частак удалося захапіць Каталонію. Бітва ѓ паветры ішла спачатку на роѓных, але потым з'явіѓся знакаміты Месершміт. У першым жа паветраным баі Ведзьмакова адчула сілу гэтага самалёта ѓ параѓнанні з ІЛ-16. У прыватнасці хуткасць, розніца ѓ сто кіламетраѓ за гадзіну, дазваляла фашысцкім лётчыкам самім выбіраць, дзе як і калі ѓступіць у бой. Па-другое, узбраенне 20-міліметровая авіяпушка, магла збіць фанерны ІЛ-16, на вялікай дыстанцыі, у той час як МЕ-109 маючы супрацьпульнае лабавое браніраванне трымаѓ стрэлы 9.6 - міліметровага кулямёта савецкага знішчальніка. Таму каб знішчыць Месер, трэба было або, атакаваць з тылу, або калі вельмі пашанцуе патрапіць у матор, або назіральнае шкло. Трэба адзначыць, што немцы таксама мелі, куды лепшую сувязь і дзейнічалі больш зладжана. Ведзьмакова збівалі двойчы, а на трэці раз яна была сур'ёзна параненая трапіла ѓ палон. Часы тады былі суровыя, але паколькі вайна ѓжо была прайграна, паѓ Мадрыд, Гітлер у знак добрай волі, і плануючы заключэнне саюза са Сталінам, загадаѓ вярнуць савецкіх палонных на Радзіму. У палоне Вядзьмакова правяла ѓсяго месяц, ёй змясцілі ѓ шпіталь для афіцэраѓ, добра кармілі і даглядалі. Ніхто не біѓ, і не гвалтаваѓ, магчыма, гітлераѓцы і рэжым Франка стараліся перад усім светам, паказаць сябе гуманістамі ѓ процівагу крываваму тырану: Сталіну! Затое пасля вяртання на Радзіму, з усіх былых ваеннапалонных толькі адна Ведзьмакова засталася на волі.
  Праѓда, ордэны гэтага, за адзіны збіты італьянскі знішчальнік яе пазбавілі. Але ѓ войску яна заставалася, і нават прыняла долі ѓ вайне з Фінляндыяй. Краіна Суомі мела ѓ сваім самалётным парку толькі 118 састарэлых фанерак. Дзяѓчына амаль не прымала ѓдзелу ѓ паветраных баях, больш займаючыся разведкай, атрымала ордэн, здаецца адзін манаплан, усё ж збіла, але яго не залічылі.
  Зрэшты, начная разведка, таксама нядрэнна, справа для арміі важная. Вядома, той факт, што вайна з фінамі доѓжылася сто пятнаццаць дзён, а прасоѓваліся савецкія войскі ѓ дзень па паѓкіламетра, не маглі не выклікаць пачуцці прыкрасці. Берыя ёй потым прагаварыѓся, што суадносіны страт было пяць да аднаго на карысць краіны Суомі. Праѓда лінія Маннергейма была прарваная лабавым нападам, што таксама дасягненне. Выбарг бываюць падарункі - зрэшты, не быѓ узяты, а пакінуты фінамі, пасля падпісання мірнай дамовы. Вайну перамаглі, няхай, заплаціѓшы ракой крыві. Вядзьмакова нярэдка размаѓляла з параненымі, пяхотай, танкістамі. У цэлым узровень арганізацыі Чырвонай Арміі быѓ далёкі ад дасканаласці. Хоць, напрыклад танк КВ-2, вырабіѓ на дзяѓчынку моцнае ѓражанне. Яго 152-міліметровая гаѓбіца, магла разбіваць бліндажы, і душыць батарэі. З'явіліся і новыя савецкія самалёты МІГІ, ЯКІ, Ланкі, ІЛ, ТУ і іншыя. Ведзьмакава дастаѓся МІГ, названы, так у гонар Мікаяна. Самалёт меѓ выдатныя лётныя паказчыкі, і самая вялікая столь вышыні сярод савецкіх сокалаѓ. Праѓда гэтая авіяцыя стала паступаць літаральна напярэдадні вайны, большая частка лётчыкаѓ мела толькі па некалькі гадзін налёту, а іх саджалі за найноѓшыя, незасвоеныя штурвалы. А вось больш дасведчаныя кадры, па-ранейшаму лёталі на састарэлых ІЛ-16, самалёт, які меѓ лімітавую хуткасць на дваццаць кіламетраѓ ніжэй, чым бамбавік Ю-88. Так што авіяцыі быццам бы шмат, але калі браць яе якасць...
  Напад Германіі не быѓ зусім ужо нечаканым. Чуткі аб тым, што вайна наспявае, хадзілі ѓжо са студзеня. У войска прызвалі прыкладна пяць мільёнаѓ запаснікаѓ, тэрмін тэрміновай службы быѓ працягнуты, да чатырох гадоѓ, да мяжы падцягваліся танкі. І ѓ той жа час актыѓна капалі акопы, шматлікае войска не стаяла ѓ полі, нібы яе знарок вывелі і, размясціла так, што немцам было лягчэй акружыць і знішчыць нашы войскі. Яна была ва ѓмацаваннях. Праѓда ѓ Маі прайшла чутка, быццам прынята рашэнне і вось-вось пачнецца вызваленне Еѓропы. У прынцыпе Ведзьмакова ѓдар Сталін па Гітлеру раней, сказала б толькі дзякуй. Для любой краіны і асабліва Расіі, цалкам натуральна прырастаць тэрыторыяй, імкнуцца да экспансіі. Кіраѓнік-заваёѓнік, гэта ганаровае званне... Ды і наогул канчатковая мэта камунізму, гэта сусветная рэвалюцыя, савецкі звяз на ѓсю планеты, з даляглядам экспансіі ѓ космас. Бо нельга доѓга марудзіць і дазволіць фашыстам стварыць зброю, здольнае знішчыць чалавецтва. З іншага боку, якім трэба быць ідыётам, што так бязглузда падставіць і войска, і краіну. Трымаць войскі ѓ максімальна ѓразлівым выглядзе, ігнаруючы ѓсе дадзеныя аб які рыхтуецца нападзе? За два месяцы да пачатку вайны, знаёмы вядзьмак напасаѓ ёй што ѓ самы кароткі дзень у годзе, фашысцкія полчышчы ѓварвацца ѓ СССР! І даслаѓ ёй аберагальны медальён, папярэдзіѓшы, што пакуль ён на ёй Ведзьмакаве не будзе пагражаць гібель або калецтвы. І што ж! Ён збіла за пару дзён ужо дваццаць дзевяць фашысцкіх самалётаѓ, у тым ліку два Ю-488, і адзін Ю-287, дарэчы, апошні бамбавік настолькі шустры, што Міг-5 ледзь здолеѓ яго дагнаць. Пасля чаго Вязмякова выпрасіла машыну найноѓшай мадыфікацыі. Што ж па вершніку і конь. Сярод савецкіх жанчын яна па колькасці збітых машын першая, а сярод мужчын першая з першых. Вось і маёра далі. Так хутка, нібы ѓ казцы. Але перамога Трэцяга Рэйха суцэль рэальная. Паварот у Афрыкі ѓ сорак першым, а затым вынахад з вайны ѓсіх магчымых, якія капітулявалі перад Трэцім Рэйхам саюзнікаѓ, а зараз яшчэ і раптоѓны напад Японіі. Апошняе наогул кепска, але не смяротна. Ды насельніцтва Японіі, прыкладна сто мільёнаѓ ці зараз нават крыху больш!(перапісу даѓно не было, але нараджальнасць вельмі высокая, і пакуль без абмежаванняѓ дэмаграфічнай палітыкі, прырост больш, чым у СССР). А калі яшчэ дадаць Марыянетачны рэжым з Кітайскім "імператарам" у Маньчжурыі, то гэта яшчэ мільёнаѓ трыццаць - сорак (там праѓда даѓно ніхто не лічыѓ). Плюс яшчэ і заваяваных калоній мільёнаѓ на трыста.
  Праѓда частка японскіх войскаѓ, скоѓвае Кітай, але зараз з Чан Кай Шы будзе хутчэй за ѓсё падпісаны свет, дакладней, што ад яго засталося, капітулявала, і яны сумесна з Амерыкай выступяць супраць ужо малалікай Чырвонай Арміі Мао.
  У самой Маньчжурыі, ужо каля дзесяці мільёнаѓ японскіх, і тры мільёны дзвесце тысяч "кітайскіх" салдат. Агульная колькасць Японскіх Узброеных сіл каля дваццаці сямі мільёнаѓ, але яны альбо раскіданыя па ѓсёй Азіі, і нават у ЗША, альбо з іх чатыры мільёны складаюць войскі самаабароны і яны знаходзяцца на драбах. Танкаѓ у Японіі, нямала, усяго дваццаць дзве з паловай тысячы, а ѓ самой Маньчжурыі, прыкладна з дзесяць тысяч. Ды і самі танкі слабыя, горшыя за нямецкія ѓзоры 1941 года. Самы масавы Чы-Ха, не зможа прабіць нават у набліжай браню Т-34, а яго наша машына можа забіць на дыстанцыі больш за кіламетр. Праѓда рэальна, Т-34, прыцэльна б'е з 500 метраѓ. Пераѓзбраенне з оптыкай зацягнулася, і обзорность пакуль слабая. Але гэта танкі, а авіяцыя ѓ Японіі нядрэнная. Праѓда крыху горш нямецкай, і амерыканскай, але вось менавіта крыху. Розніца не больш за на паѓгода. Падчас баёѓ пад Халхін-Голам, адзін японскі лётчык-ас(чорт пабяры, яго прозвішча вылецела з галавы, зусім відаць атупела ѓ гэтае мясасечцы), збіѓ 41 савецкі самалёт, пакуль яго не прыкончылі. Дык гэта пра што гарыць? Нядрэнная ѓ Японія авіяцыя, і ѓзровень падрыхтоѓкі асаѓ высокі. Праѓда пераѓзбраенне на новыя самалёты, падчас вайны ідэі павольней, чым у іншых краін. Чаму? Можа з-за таго, што ѓ краіне ђзыходнага Сонца не хапае прамысловага патэнцыялу, каб адначасова адбіваць націск ЗША, якая выпускае ѓ дзень больш за дзвесце самалётаѓ, і асвойваць новыя мадэлі. Бамбілі амерыканцы Японію моцна, разбуралі заводы, спальвалі гарады. Зрэшты, пакуль яшчэ не так ужо інтэнсіѓна, пакуль да выспаѓ занадта ѓжо далёка, не паспелі падабрацца, а цяпер ужо калі капітулявалі перад Трэцім Рэйхам і зусім не бамбуюць. І як справіцца з такой моцай. Ваенна-марскі флот Японіі, значна мацней, чым цяперашні, некамплектны Ціхаакіянскі. Пакуль ён не затоплены, аб перамозе нельга і думаць. Але вось сухапутнае войска... На Далёкім Усходзе зблізку межы фармальна семдзесят дзве дывізіі, гэтыя звесткі ёй пад вялікім сакрэтам перадаѓ Берыя, плюс яшчэ тры памежныя, і дзве дывізіі НКУС. Здаецца і нямала, але цалкам укамплектаваны па штатнай колькасці, толькі войскі НКУС. Астатнія дывізіі маюць штаты мірнага часу. А значыць, у Японіі вялікая перавага ѓ пяхоце, авіяцыі, і нават у танках. Ну, у танках, з нашага боку кампенсуецца якаснай перавагай, а астатняе куды горш. Хаця калі браць стралковую зброю, па ліку аѓтаматаѓ Японія таксама некалькі адстае, у асноѓным у яе стрэльбы. Зрэшты, і далёкаѓсходнія дывізіі абсталяваны пісталет-кулямётамі слаба. Аѓтаматаѓ на ѓсіх не хапае. Так што... У якасным стаѓленні ѓ пяхоце перавагі няма, хутчэй нават горш, усе лепшыя афіцэры, перакінутыя на савецкі фронт, тут горшыя войскі, як правіла не абстраляныя, мелыя мінімум ваеннай вывучкі. А значыць, вайна пачынаецца, у вельмі неспрыяльным, для СССР абстаноѓцы. І не мала ізноѓ сфармаваных рэзерваѓ будзе кінутая на ѓсход...
  Ведзьмакова раптам ткнулася ѓ пажарышчы. Палала разбамбаваная гарадская бальніца. Карціна сапраѓды апакаліпсічная жыѓцом гараць і жанчыны, і дзеці, і старыя. Вось грудное немаѓля ѓпала прама ѓ агонь, а вакол жудасны роѓ і стогны.
  Вядзьмакова адчула трубы архангелаѓ у галаве і кінулася ѓ полымя. Мовы агню лізнулі дзяѓчынку ѓ голыя рукі і адкрыты твар, але лётчыца рухалася гэтак імкліва, што здолела падхапіць дзіця, вырваѓшы яго з абдымкаѓ знішчэння.
  Дзяѓчына выскачыла, адчуваючы скурай толькі лёгкі сверб, кінула погляд на малютку. Нажаль было занадта ѓжо позна, хлопчык задыхнуѓся ѓцягнуѓшы ѓ лёгкія полымя, на круглым твары апёкі. Такія ірваныя пухіры на скуры далікатней бутонаѓ стакроткі. Вядзьмакова прагарлапаніла:
  - Вось яно людское бязмежжа!
  Ударыла ботам па кучы смецця, пасля чаго кінулася выбаѓляць, каго яшчэ можна выратаваць. Гэта нагадвала скокі кобры паміж газавымі фаеркамі, дзяѓчына вельмі мудрагеліста выгіналася, і падтанцоѓвала. Яна абпальвалася, боты плавіліся, гімнасцёрка абвуглілася, але яна працягвала ѓпарта біцца за кожную слязінку дзіцяці, за кожны ѓдар маленькага сэрца, за кожную далікатную, але такое патрэбнае краіне жыццё! Боты разваліліся, і цяпер дзяѓчына скакала па віхуры полымя, свае босымі, чароѓнымі, ножкамі. Яна была пакутніцай, але не проста манашкай катавала сябе пастамі і бізуном, што не прыносіць карысці, ні Богу, ні людзям, пакутніцай-змагаром якая ратуе пэѓныя жыцці. Ножачкі лётчыцы-дзяѓчынкі пакрыліся пластом дробных пухіроѓ, але рухаліся ад болю яшчэ хутчэй і дакладней.
  Капітан медыцынскай службы, дастаѓ з торбы вялікія боты, крыкнуѓ ёй:
  - Вазьмі, хутчэй апрані іх! Ты так станеш калекам.
  Лётчыца адразу адказала:
  - Лепш стаць калекай цялесна, чым быць вырадкам маральна! Ні секунды на сябе, усё для фронту, усё для перамогі!
  Капітан медыцынскай службы адказаѓ:
  - Гэта сапраѓдны савецкі чалавек!
  Вядзьмакова лаялася:
  - А ты чаго каштуеш ратуй людзей!
  Капітан уздыхнуѓ:
  - У мяне пратэзы, замест ног!
  Вядзьмакова выцягнуѓшы чарговую дзяѓчынку з напалову спаленым тварыкам і без прытомнасці, крыкнула:
  - Да чаго жорсткі Бог!
  Капітан паціснуѓ плячыма:
  - Не Бог вінаваты, а людзі!
  Вядзьмакова запярэчыла:
  - Гэта таксама самае, што сказаць - не бацькі вінаватыя, а дзеці!
  Капітан хацеѓ нешта адказаць, але клубы дыму патрапілі, яму ѓ горла, і ён надрыѓна закашляѓ.
  Басаногая дзяѓчына зароѓ:
  -Я ведзьма і выдатней прафесіі няма!
  І падаѓшы голай пяткай, працягнула:
  - Адольфу няхай будзе прывітанне і ѓ злую труну букет!
  Бамбавыя ѓдары сціхлі, а артабстрэл усё яшчэ працягваѓся. Карабельныя прылады маюць прыстойны запас снарадаѓ, праѓда, агонь зараз вёѓся больш па абяззброеных савецкіх пасудзінах. Ямамота разумеѓ, што панаванне ѓ моры надоѓга перадасць ініцыятыву ѓ гэтай вайне Японіі. А будаваць караблі, працэс дарагі і доѓгі, хоць напрыклад падводныя лодкі, мабыць, штампаваць прасцей. Гэта, вядома, таксама трэба ѓлічваць, але важна паламаць структуру. Адмірал Ямамота, самы ѓплывовы чалавек Японіі, пасля імператара Хірахіта, адчуваѓ сябе богам. Сапраѓдным богам, так рэлігія краіны Узыходзячага Сонца вучыла, што лепшы шлях да абагаѓлення - ратная доблесць! А зараз вялікі палкаводзец, мог адвольна раздзіраць і карэкціць прастору вакол сябе.
  Над Уладзівастокам густыя, чорныя, на многія кіламетры клубы дыму, гэта запалалі нафтасховішчы і склады з гаручым. Сотні, тысячы людзей згараюць, геене, ну як пасля гэтага не адчуць сябе богам, які помсціѓ рускім за стагоддзі знявагі, вялікага народа змушана туліцца на чарадзе, такіх малюсенькіх у параѓнанні з прасторамі Расіі выспаѓ. Вось зараз рускі флот тоне, і адрозненне ад Перу-Харбара яны не пакінуць не адной пасудзіны.
  Ямамота прапаноѓваѓ падчас бітвы пад Халхін-Голам, нанесці падобны ѓдар па Уладзівастоку, для чаго і быѓ складзены падрабязны план. Але Гітлер нечакана пайшоѓ на мір са Сталінам. Наогул ідыёт Гітлер, задумаѓ разню Габрэяѓ і тым самым наладзіѓ супраць сябе і Польшчу, і краіны Захаду. І навошта яму гэта трэба было? Жадаѓ атрымаць габрэйскія багацці? Але лепш было спачатку стаць сусветнай дзяржавай, разграміѓшы СССР, і можа потым і іншыя краіны. Захад перамагчы прасцей з-за таго, што яго менталітэту куды ѓ меншай ступені ѓласцівы фанатызм і схільнасць да самаахвяравання. Вось ці вядомы хоць адзін выпадак, каб амерыканскія лётчыкі ішлі на таран. Праѓда, пара сутыкненняѓ было, але гэта, хутчэй за ѓсё, выпадковасць.
  Рускія фанатычныя, што дзіѓна, бо Праваслаѓная вера не ѓхваляе самагубства, і зусім не лічыць, што ратнымі подзвігамі можна заслужыць шлях у рай. Наогул вучэнне Хрыста, на яго думку - вельмі дурное і непрактычнае. Ён Ямамота чытаѓ Біблію і дзівіѓся людскому глупству, лічыць Богам такога пацыфіста. Напрыклад, вучыць: стукнулі цябе па правай шчацэ - падстаѓ левую, просяць адну кашулю - аддай дзве, палюбі ворага свайго! Толькі псіхічна хворы чалавек, можа лічыць Хрыста Богам. Такая рэлігія добрая, толькі для рабоѓ, прымусовых васалаѓ. І трэба ж паверыла ѓся Еѓропа і палова свету.
  Праѓда вучэнне Ісуса, не гледзячы на тое, што адпрэчвае прынцып лядашчага запавету, вока за вока, а вучыць любіць сваіх ворагаѓ, зусім не перашкодзіла ангельцам заваяваць Траціну ѓсёй планеты, стварыѓшы самую шырокую імперыю за ѓсю гісторыю чалавецтва. І гэта пры ѓсёй рэлігійнасці Брытаніі, дзе Бог, згаданы нават у дзяржаѓным гімне. Дзіѓна прэзідэнты ЗША клянуцца на Бібліі, але, тым не менш, бамбілі напалмавымі бомбамі японскія гарады, жыѓцом спальваючы тысячы жанчын і дзяцей. Прычым забівалі мірнае насельніцтва, не выпадкова, а наѓмысна, гэтая была тактыка тэрарызавання мірнага насельніцтва: падрыву людскіх і эканамічных рэсурсаѓ.
  Хоць японцы тэрыторыю ЗША спачатку, да ѓварвання немцаѓ - не бамбілі, за ѓсю вайну прарваѓся толькі адзін бамбавік і забіѓ, усяго шэсць мірных жыхароѓ. А яшчэ прыпісваюць адмысловую жорсткасць самураям. Ён Ямамота ж пры жаданні, мог бы прарвацца з бамбавікамі да гарадоѓ ЗША, асабліва пасля разгрому флоту янкі, пад Перу-Харбарам. Ды Еѓрапейцы маральныя вырадкі. У іх перакручанае разуменне, веры, вучыць і не выконваць!
  У Японіі не так! У нас чаму вучаць, тое і выконваюць. Няма такога, каб Бог казаѓ, падстаѓ іншую шчаку, але пры гэтым яго слугі наѓмысна забівалі малых дзяцей. Ды ѓвогуле вера, што Бог адзін і Усемагутны, не можа быць праѓдай. Быѓ бы ён адзін, то вядома б паклапаціѓся б аб тым, каб людзі ѓшаноѓвалі яму правільна, у веры і праѓдзе і мелі адзінае вучэнне. А так кожны моліцца, як хоча, што ѓ што здольны. Ды і свет занадта пачварны і не правільны, каб быць створаным адзіным Усемагутным Богам. Бо любы адказны кіраѓнік у першую чаргу імкнуцца да парадку і справядлівасці. Ён жадае, што моцны, мудры, высакародны, сумленны, быѓ на першым месцы, а астатнія альбо выпраѓляліся, раслі фізічна і духоѓна, альбо... Зрэшты калі Бог Усемагутны і Творца сусвету, то б цялесных і разумовых вырадкаѓ не стаѓ бы ствараць.
  Чаму ж імператар часам вымушаны цярпець як дадзенасць слабасці людзей? Таму што іншага выйсця няма, ён не можа ѓ імгненні вока ператварыць вырадкаѓ у прыгажуноѓ, а трусоѓ у адважных. А вось каб мог, то неадкладна гэта зрабіѓ бы! Нажаль, даводзіцца прымаць, што ёсць і мець справу з тым чалавечым матэрыялам, што атрымаѓ як дадзенасць. Але ад каго атрымаѓ гэта іншае пытанне. Ды і сам імператар мае слабасці: ён усяго толькі чалавек - старэе, хварэе, старэе. Дзіѓна, але боскі імператар, часта жыве менш чым радавы слуга, валодае зброю горш, чым большасць генералаѓ, і многія салдаты. Ну, што ѓ ім ад Усемагутнага Бога. Але і белыя, ні чым не лепшыя! За ѓсю гісторыю Еѓропы, не было больш страшнага, і ѓдачлівага заваёѓніка, чым Гітлер. Ён ды сапраѓды сімвал ратнай доблесці белых людзей! І, тым не менш, самы вялікі палкаводзец усіх часоѓ і народаѓ, не змог нават гімназію скончыць, атрымаць сярэднюю адукацыю, якое ѓ Японіі з'яѓляецца абавязковым!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5.
  Ды яшчэ і ѓ войска Гітлера не прынялі, па стане здароѓя. Дзіѓна гэты руплівец культу сіла, леѓ вайны, апынуѓся настолькі слабы фізічна, што нават у Нямеччыне, дзе ѓ кожнага слупа варта па вайскоѓцу, яго не заклікалі радавым. Ды да чаго дэградавала Еѓропа.
  Зрэшты, Сталін, іншы самы выбітны палітык сучаснасці, таксама не меѓ сярэдняй адукацыі, ён быѓ самародкам. І што цікава таксама не быѓ прызваны ѓ войска, па стане здароѓя. Цікавае, супадзенні, два злосных ворага не мелі сярэдняй адукацыі, не былі прызваныя прыдатнымі да страявой службы па стане здароѓя, мелі бацькоѓ п'яніц, пры чым у Гітлера тата спачатку таксама працаваѓ шаѓцом!
  Вось такое супадзенне, дзіѓнае, злавеснае. Герынг афіцыйны пераемнік Гітлера не такі. Ён з сям'і арыстакратаѓ, продак Герынга быѓ намеснікам фактычнага кіраѓніка Германіі Бісмарка. Таму і Чэрчыль: арыстакрат, з шляхетнага роду, і амерыканскія плутократы,( прэзідэнт Рузвельт не больш за пешка, так хутка знайшлі з ім агульную мову.
  Хацелі замяніць ім Гітлера, але не атрымалася. Гітлер іх усіх заваяваѓ! Герынг бізнэсмэн, алігарх, арыстакрат і прагматык. Ён лепш за Гітлера здольны аб'яднаць усе антыбальшавіцкія і антырасейскія сілы ѓсяго свету. Амерыка і Брытанія хочуць скончыць з Расіяй, незалежна ад кіруючага рэжыму, але з камуністамі, што адмаѓляюць само паняцце прыватнай уласнасці, ім хочацца скончыць так моцна. Фанатычна, што яны нават заплюшчваюць вочы на празмернае ѓзмацненне Германіі і што яны самі вымушаны ѓвайсці ѓ склад Трэцяга Рэйха.
  Зрэшты, Нямеччына гэта геапалітычны канкурэнт, але канкурэнт у рамках капіталістычных і арыстакратычных правіл гульні, а бальшавіцкая Расея, абсалютна чужародная і варожая. Нават дзіѓна, што Чэрчыль сам прапанаваѓ Сталіну дапамогу, гэта пры ѓсім сваім антыкамунізме, традыцыйнай, англійскай нянавісці да Расіі.
  Хацеѓ яшчэ ѓ сорак першым годзе нацкаваць сталінскую Расію, на гітлераѓскую Германію. Надта ж яго немцы заціснулі. Бо Нямеччына пад чырвонымі, гэта баявы конь, упрэжаны ѓ савецкую калясьніцу, а СССР пад карычневымі, вечная партызанская зона. Бо фанатычныя бальшавікі не змірацца, і будуць весці зацяжную партызанскую вайну, якая настолькі знясіліць Трэці Рэйх, што ѓсе летуценні, аб далейшай экспансіі знікнуць як вясёлка пасля навальніцы! Расея пад Нямеччынай, лепш, чым Нямеччына пад Расеяй! Разумеючы гэта ясна, чаму Чэрчыль і ЗША пасля ваеннай паразы і капітуляцыі, так хутка пайшлі на збліжэнне з Трэцім Рэйхам.
  Ямамота прагматык, ён быѓ супраць вайны з ЗША і Брытаніяй. Але гэтыя дзве імперыі самі справакавалі Японію, увёѓшы эмбарга на пастаѓкі нафтапрадуктаѓ. Бо ѓ краіны Узыходзячага Сонца няма сваіх свідравін, ды і шматлікіх іншых сыравінных рэсурсаѓ. Японцы вялі перамовы, амерыканцы накручвалі ѓсё новыя і новыя зневажальныя патрабаванні.
  І пры гэтым янкі, правакуючы вайну, зусім не паклапаціліся аб прывядзенні войска і флота ѓ баявую гатоѓнасць. Спакуса аказалася занадта вялікай, тым больш цеплілася надзея, што Масква вось-вось упадзе і Германія, і ёй саюзнікі прыйдуць на дапамогу. Акрамя таго быѓ разлік на тое, што ЗША будучы ѓсё ж адносна дэмакратычнай краінай, моцна залежнай ад грамадскай думкі, калі вайна зацягнецца, не захоча багата паліваць крывёй чужыя выспы. Сапраѓды, з чаго радавому амерыканскаму абывацелю атрымліваць цынкавыя дамавіны са сваімі сваякамі, калі гаворка не ідзе аб абароне тэрыторыі ѓласна ЗША, ды і плаціць немаленькія ваенныя падаткі! Можа таму і царская Расія прайграла, маючы больш салдат, але рускі народ не лічыѓ Манчжурыю сваёй тэрыторыяй, а плаціць крывёй і потым за абстрактныя інтарэсы не хацеѓ. Нажаль, Гітлер не пайшоѓ на Маскву, збольшага з-за негатоѓнасці да суровай Зімы, а збольшага з уласцівага бальшавікам фанатызму.
  Не надта хацелася яго на сабе адчуваць.
  Зрэшты, не толькі бальшавікам, рускія народ схільны да самаахвяравання за вялікія мэты. Бо першы паветраны таран здзейсніѓ рускі хлопец Месер. Нават дзіѓна, што гэта ён зрабіѓ не дзеля райскіх гурый, а дзеля Айчыны. Хоць... Месер збольшага і дурань, ён бо майстар вышэйшага пілатажу, вынаходнік, канструктар, і вядома жывы прынёс бы куды больш карысці Радзіме. Можа янкі не так ужо і не правы, тыражуючы прынцып: галоѓнае ѓ баі выжыць! Бо мёртвы ѓжо не зможа забіць!
  Некалькі напаѓголых, з аголенымі грудзьмі дзяѓчат пакланіліся ѓ знак адабрэння.
  Адмірал Навума заѓважыѓ:
  - Мы ѓжо зрасходавалі больш за дзве траціны боекамплекта. Прылады моцна нагрэліся, на іх вёдрамі льюць ваду!
  Ямамота прайграѓ пальцам у паветры крыж і вымавіѓ, нізкім, крыху хрыплаватым голасам:
  - Я думаю, гарматы вытрымаюць і апошнюю траціну снарадаѓ. Хоць не, выбіце да дзевяноста пяці працэнтаѓ.
  Адмірал Навума паціснуѓ плячыма і выцер пот з ілба:
  - А ці варта так выкладвацца ѓ першы дзень?
  Ямамота сціснуѓ кулакі:
  - Варта! Вядома, стаіць! Мы заспелі рускіх знянацку, як гэта было ѓ 1904 году, у немцаѓ у 1940, але Сталін жорстка пакарае камандаванне і такое не паѓтарыцца. Так што патрэбна карыстацца тым, што хвост дракона заснуѓ. Наогул-то я разумею Сталіна, вайна з Нямеччынай да такой ступені паглынула яго ѓвагу, што ён перастаѓ прыглядаць за Далёкім Усходам. А яго атачэнне без правадыра баіцца праявіць ініцыятыву. Вось і прашляпілі наш удар. Як зрэшты, і амерыканцы. Для ѓсіх было відавочна, справа рыхтавацца, хмары збіраюцца, хутка грымне гром, але...
  Прабеглі, мільгаючы босымі, круглымі пятачкамі дзяѓчыны. Яны выконвалі важнае даручэнне.
  Навума пакратаѓ дзяржальню які вісіць на поясе самурайскага мяча, або як яго яшчэ прынята зваць катана:
  - Рускія заѓсёды дзейнічаюць са спазненнем! Вайне не будзе занадта доѓгай і мы дойдзем да Урала.
  Ямамота падняѓ вочы да неба.
  - Ды дапамогуць нам у гэтым багі, але я так не думаю! Яны хутка вучацца, Халхін-Гол паказаѓ, што рускіх ѓзровень вышэйшы, чым пры вайне 1904-1905 гадоѓ. Акрамя таго адкрыю табе адну таямніцу. Наш таемны агент ва Уладзівастоку, крыху дапамог, што ѓ даволі магутнай берагавой артылерыі не аказалася снарадаѓ, а авіяцыя не здолела своечасова ѓзляцець. Вось яна таемная вайна.
  Навума здзівіѓся:
  - А куды глядзеѓ СМЕРШ і НКВД?
  Ямамота хіхікнуѓ, трасучы пальцамі:
  - Тут на Далёкім Усходзе служаць самыя горшыя кадры Расіі, ва Уладзівасток імкнуцца, тыя, каму страшна паміраць на савецка-германскім фронце. Таму тут, куды лягчэй знайсці здрадніка ці дурня ѓ вярхах, а таксама своекарыслівага чалавека. А НКВД да такой ступені прызвычаілася раскрываць уяѓныя змовы, то сапраѓдных здраднікаѓ ужо не заѓважае. Так што працаваць можна. Дарэчы заѓваж калі на бок немцаѓ перайшло некалькі генералаѓ, не гледзячы на тое, што іх сем'ям, родным і блізкім за гэта пагражае растрэл, то падкупіць кагосьці з верхавіны цалкам рэальна. Або выкарыстоѓваць уцямную, што нават яшчэ лепш.
  Так што мы правялі немалую працу. Нам японцам наогул уласцівая дбайнасць у прадумванні ваенных аперацый, і ѓлік усіх дробязяѓ.
  Навума пацёр дзяржальню катана:
  - Так! Але ганьба Халхін-Гала, выклікае пачуццё горычы і наймацнейшай прыкрасці! Як мы маглі...
  Ямамота суцешыѓ:
  - Там маньчжураѓ было больш, чым японцаѓ, ды і наогул нельга ѓвесь час выйграваць. Павінен адзначыць, што ѓсё ж біліся з нашага боку не самыя лепшыя часткі, і рускіх была вялікая перавага ѓ авіяцыі і танках.
  Навума напалову агаліѓ катана:
  - Нас гэта не апраѓдвае! Самурай ніколі не спашлецца на тупы клінок і на стомленага каня, на мноства ворагаѓ, і слабое зброю!
  Ямамота адкарэктаваѓ:
  - Самурай, вядома, не, але чалавек, на жаль так! Людзям уласціва памыляцца!
  Ямамота адцягнуѓ увагу і нешта пракрычаѓ у трубкі, а затым працягнуѓ:
  - А ты ведаеш, я прапаноѓваѓ стукнуць па Расіі яшчэ ѓ траѓні 1942 гады. Гэта магло папярэдзіць наступ першых фрыцаѓ.
  Навума кіѓнуѓ:
  - Няѓжо! Але мы ваявалі з ЗША і Брытанскім ільвом.
  Ямамота пастукаѓ пальцам па рубцы.
  - Так! Слушна, але ЗША атрымалі па зубах, Брытанія страціла калоніі, а Нямеччыны было адносна прутка. Мы хацелі адцягнуць з Захаду Расіі як мага больш сіл, каб аблегчыць Вермахту пераход у наступ супраць Брытаніі, не баючыся ѓдару Сталіна ѓ спіну. - Адмірал выпіѓ сакэ паднесенага басаногай дзяѓчынай у кароткай спадніцы і працягнуѓ. - Удар быѓ запланаваны на Май, да моманту падсыхання дарог, але перашкодзілі амерыканцы.
  Навума выхапіѓ катана, секануѓ ім у паветры:
  - Смерць ЗША! Яны вечна замінаюць Японіі.
  Ямамота хітравата ѓхмыльнуѓся:
  - Не заѓсёды вядома, напрыклад калі мы ѓпершыню ваявалі з Расіяй, янкі выдатна дапамаглі нам крэдытамі, а таксама пастаѓкамі ѓзбраенняѓ. Больш за палову нашага флота была зроблена на грошы ЗША і Брытаніі, прычым на іх жа суднабудаѓнічых верфях. Так што Амерыка не заѓсёды дрэнна, але толькі не ѓ дадзеным выпадку.
  Навума здзіѓлена спытаѓ:
  - І чаму?
  Міма японскіх адміралаѓ зноѓ прабеглі, мільгаючы босымі пяткамі дзяѓчыны-прыслужніцы.
  Ямамота сышоѓ да тлумачэння:
  - Чарада бамбардзіроѓшчыкаѓ далёкага дзеяння прарвалася да Токіо, і нанесла па сталіцы падступны ѓдар, з ужываннем напалмавых бомбаѓ. Згарэлі сотні драѓляных дамоѓ, і імператар загадала любым коштам, адсунуць зону кантролю ад сталіцы. І ѓ першую чаргу захапіць самую блізкую да Японскіх драб, баявы комплекс амерыканскіх баз на архіпелагу Медзей. Нажаль, нам гэта не атрымалася, так мы сталі прайграваць бітву за Ціхі Акіян. Добра, што пры гэтым у нас хапіла мудрасці, хутчэй, заключыць саюз з Трэцім Рэйхам і адкараскацца малым. У адваротным выпадку, ад нашых гарадоѓ не засталося б нават руін.
  Галаногія дзяѓчынкі нават падскочылі, трасучы сваімі чорнымі і рудымі косамі.
  Навума махнуѓ па паветры мячом:
  - Мы б усё роѓна перамаглі! Дык няѓжо давядзецца аддаць Гітлеру пасля вайны Філіпіны? Гэтую жамчужыну японскай кароны, непрыступны Сінгапур, квітнеючы Ганконг, Інданезію, нафтавыя свідравіны захопленых ангельскіх калоній, і французскай Гвінеі, Індакітая, Бірмы, Тайланда. І шматлікае іншае, пра што казаць не паварочваецца мова. Бо мы стаім на мяжы з Індыяй, на парозе якую захапаѓ фюрар - Аѓстраліі. І ѓсё гэта вось так аддаць без бою, як баязлівец...
  Ямамота перабіѓ:
  - Сярод белых таксама ёсць разумныя! Нездарма Імператар у сваім кабінеце, паставіѓ бюст Напалеона. Але быѓ яшчэ адзін Цэзар, ён сказаѓ: утрымаць заваяванае цяжэй, чым заваяваць. У дадзеным выпадку да нас гэта адносіцца ѓ першую чаргу. На дадзеным этапе ѓ нас не было выбара. Мы вырашылі захаваць частку, каб не страціць усё, у тым ліку суверэнітэт.
  Навума прайграѓ мечам васьмёрку:
  - Розумам разумею, але сэрцам!
  Ямамота падняѓся і пляснуѓ калегу па плячы:
  - Ды ты не хвалюйся, у дадзеным выпадку мы калі і сыдзем тое, каб вярнуцца. Пераможам СССР і зноѓ кінемся на Трэці Рэйха на ЗША і ангельцаѓ, але ѓжо паб'ем іх разам з немцамі і макароннікамі. І тады ѓсё вернем, плюс яшчэ захопім Індыю, Аѓстралію, Аляску і да... Там будзе відаць, у нас бо будуць рэсурсы рускай Сібіры, а Амерыка зноѓ упадзе ѓ дэпрэсію. Гэта трэба разумець!
  І зноѓ галаногія дзяѓчаты заківалі ѓ знак найвялікшай ухвалы. Яны такія ж прыгожыя загарэлыя, не якія дзяѓчынкі былі нават са светлымі валасамі, і мускулістыя.
  Адмірал Навума амаль няѓлоѓным рухам схаваѓ, катана ѓ ножны і, шапялячы, прашаптаѓ:
  - Будучыня добрая, а сучаснасць лепшая! Чуеце на авіяносцах зрасходаваны ѓвесь запас бомб, а на...
  Ямамота коратка загадаѓ:
  - Выйдзі на палубу і агледзься, праз паѓгадзіны мы развернемся і сыдзем да сваёй бліжэйшай базы.
  Навума прасвістаѓ у нос:
  - Слухаюся камандзір!
  Адмірал выскачыѓ, патрымаѓшы дзверы, каб яны не пляскалі. Не паспелі яго крокі сціхнуць, як дзверы са сцяны выслізнуѓ цень, яна прайшлася на дыбачках і скінула покрыва. Ямамота хіхікнуѓ:
  - Лэдзі Амстранг, вы як заѓсёды раптоѓныя!
  Паток святла абрынуѓся на істоту, паказаѓшы яе ва ѓсёй красе. Гэта была бландынка, фігурай німфы, ідэальнымі прапорцыямі, але з тварам сталай жанчыны гадоѓ трыццаці пяці. Ледзь вышэй Ямамота, у скураных, шытых смарагдамі і сапфірамі пад колер хвалі туфлікамі з мяккай падэшвай. Скінуѓшы покрыва, яна была ѓ купальным гарнітуры і рухалася, нібы індыйская танцорка.
  Ямамота спыніѓ жанчыну:
  - Танец выканаеш пазней! А пакуль слухай мяне ѓважліва, як марыянетачны прэзідэнт ЗША у складзе Трэцяга Рэйха Генры Трумэн паставіѓся да нашай прапановы, падаць усім вызваленым тэрыторыям статут фармальна незалежных дзяржаѓ?
  Амстранг адказала сваім далікатным галаском:
  - Ён заявіѓ, што яны з Чэрчылем супраць. Усе калоніі будуць і далей калоніямі, а Кітай застанецца падзеленым. Дарэчы, Трумэн заявіѓ, што калі Японія дапаможа рэжыму Чай Кан Шы, то можа захаваць - ён асабіста папросіць Гітлера што так было. Карацей у вас свае базы ѓ Маньчжурыі, а гэтак жа рэжым, і нават атрымаць сёе-тое ѓ кантынентальным Кітаі. У прыватнасці канцэсіі і доступ да сыравінных рэсурсаѓ.
  Ямамота заѓсміхаѓся:
  - Гэта добрая навіна! А марыянеткавы ѓрад ЗША ведае, што мы ѓдарылі па СССР? Ці пакуль не?
  Амстранг зрабіла пальцам круг:
  - Ужо ведае! Пакуль афіцыйнай рэакцыі няма, але Трумэн ужо паспеѓ усклікнуць: малайцы япошкі!
  Ямамота нахмурыѓся, злосна тузануѓ бровамі.
  - Мы яму не япошкі, а японцы, нацыя воінаѓ і мудрацоѓ, а не пастухоѓ і катаржнікаѓ як Амерыканцы. Хоць, вядома, гэта добра, значыць, перашкод для наступу ѓглыб Сібіры не будзе.
  Жанчына гулліва перабірала ножкамі па падлозе.
  - Сібір гэта добра - яна вялікая, багатая! І разам з тым Сібір гэта дрэнна - тамака снега і холад!
  Ямамота скрывіѓ вусны:
  - Японскі салдат не баіцца маразоѓ. У гэтым і складаецца сутнасць кодэкса Бусідо: не шукай сабе лёгкага жыцця, а пераадольваць цяжкасці. Нездарма сімвалам самурая з'яѓляецца - карась! Гэтая рыба заѓсёды плыве супраць плыні.
  Амстранг здзівілася:
  - Карась? Такая бяскрыѓдная рыбка. Няѓжо грозныя, сапраѓдныя дэманы апакаліпсісу самураі параѓноѓваюць з сябе з пяскарам, якога пякуць на патэльні, а не з тыграм, або львом.
  Ямамота развёѓ рукамі:
  - Ільвы ѓ Японіі не водзяцца! А тыгр занадта ѓжо далікатная котка, ёй не хапае мужнасці. Ведаеш адным з галоѓных выпрабаванняѓ самурая, яго ѓ дзесяцігадовым узросце ѓводзяць у клетку да тыгра і ён павінен забраць у звера кавалак свежага мяса. Што зенкі вылупіла, не верыш?
  Амстранг замахала галавой:
  - Не веру, што дзесяцігадовы хлопчык зладзіцца з тыграм, нават калі ѓ яго ѓ руках будзе найвостры меч.
  Ямамота асцярожна паклаѓ руку дзяѓчыне на спіну і пагладзіѓ яе голую, аксаміцістую скуру.
  - Ты не правільна зразумела. Сын самурая заходзіць у клетку з тыграм без мяча і якой-небудзь зброі. Ён павінен моцнай розуму і магутнасцю волі пераканаць тыгра, аддаць яму сваю ежу!
  Амстранг усклікнула:
  - Ды гэта проста неверагодна! Самурай сапраѓдны Д'ябал! А ты таксама заходзіѓ у такую клетку?
  Ямамота апусціѓ вочы:
  - На жаль няма! Гэта звычай старажытных часоѓ! Але калі ты хочаш, мы кінем у клетку цябе? Кажы, ты хочаш патрапіць у клетку з тыграм?
  Амстранг завуркатала, яе загарэлыя, хупавыя як грэцкай статуэткі рукі абвілі шыю адмірал. Губкі прызыѓна раскрыліся:
  - Калі тыгр гэта ты, то я гатовая нават у пекла! Хоць рай без цябе горш апраметнай, о мой каханы самурай.
  Ямамота нечакана адштурхнуѓ жанчыну, прароѓ:
  - Цяпер мне трэба падвесці з іншымі адмірала вынікі налёту на СССР, а гэтак жа даведацца, як справы ідуць на сушы. Жаночым уцехам аддавацца некалі. Зразумела табе: некалі! Я паклічу цябе толькі ѓвечары. Дарэчы не бянтэжыць вузкі разрэз маіх вачэй і жоѓтая скура.
  Амстранг пакруціла сцёгнамі:
  - Не! Зусім наадварот! Так нават больш рамантычна і незвычайна! Ты японец, я амерыканка: раса жоѓтая і белая, анёл і дэман! Такі кантраст дзіка заводзіць! Большасць жанчын кахае арыгінальнае і не падобнае на астатніх.
  Ямамота наліѓ сабе падлогу чаркі сакэ змешанага з "Джынам" і праглынуѓшы адным махам расслабіѓся:
  - Наогул, я думаѓ жанчыны больш кансерватыѓныя за мужчын. Ці шмат самкі зрабілі навуковых адкрыццяѓ?
  Амстранг закінуѓшы галаву, і скалануѓшы светлымі валасамі, вымавіла:
  - Самае галоѓнае адкрыццё для жанчыны - гэта адкрыццё новага мужчыны, толькі пры ѓмове, што ён кніга, а не радыё! А самураі не балбатуны!
  Пачулася надрыѓная трэль званка, замігцела зялёная лямпачка. Адмірал наліѓ сабе яшчэ паѓчаркі, па-руску шмякнуѓ, і закусіѓ мазаны мёдам лімонам. Аблізнуѓся і паказаѓ дзяржальню самурайскага мяча:
  - Я асабіста забіѓ больш за сто чалавек, з іх не менш за дваццаць маладыя жанчыны! Ты будзеш самай прыгожай з усіх ахвяр.
  Амстранг прыгразіла, высунуѓшы малінавы язычок Ямамота:
  - У мяне трое сыноѓ і яны адпомсцяць і табе і тваёй сям'і адмірал!
  Ямамота здавалася, ані не пакрыѓдзіѓся:
  - Нарадзіла трох дзяцей...
  - Пецярых! - Паправіла Амстранг.
  Тым больш за пяць! І захавала талію дзяѓчыны?
  Лэдзі закінула нагу сабе за шыю:
  - Я амерыканка і гэтым усё сказана!
  Ямамота кіѓнуѓ і прашыпеѓ:
  - Зараз да цябе прыйдзе хлапчук яна вельмі моцны баец-ніндзя. Абслужыш яго па вышэйшым разрадзе. Зразумела?!
  Амстранг згодна кіѓнула:
  - Я люблю маладзенькіх... Ён спадзяюся прыгожы?
  Японец упэѓнена адказаѓ:
  - Нават вельмі! Табе спадабацца!
  І рашуча пакінуѓ каюту. Замест яго амаль адразу ж узнік хлапчук. На выгляд гадоѓ трынаццаць-чатырнаццаць, вельмі мускулісты, басанож і шорціках. Сапраѓды прыгожы, са светлымі валасамі.
  Амстранг ѓзрадавалася... Што ёй не прыйдзецца мець справу з якім-небудзь старым вырадкам.
  Пацан зрэшты, паглядзеѓ сярдзіта і лаканічна буркнуѓ на англійскай:
  - Распранайся!
  Жанчына ѓхмыльнулася і прапанавала:
  - Можа крыху больш рамантычна!
  Хлапчук у адказ наважыѓ ёй аплявуху. Шчака ѓ лэдзі загарэлася. Шпіёнка цяжка ѓздыхнула і пачала здымаць адзенне. Нажаль, не вельмі шматабяцальны пачатак.
  Хлапчук выскаліѓся, скінуѓ з сябе шорты, і агаліѓ важкую мужчынскую дасканаласць.
  Прашыпеѓ, выскаліѓшыся:
  - Кладзіся!
  З уздыхам лэдзі Амстранг легла на спіну і рассунула ногі. Хлапчук з напорам і вельмі груба ѓвайшоѓ у яе, і ѓзяѓся, нібы кулямёт дзяѓбці. Ні ласак, ні слоѓ...
  Шпіёнка была ѓжо дасведчанай шлюхай, і ёй не было балюча. Наадварот, рэзкія штуршкі амаль прыемныя. Вось яны ѓзбудзілі яе, і грот Венеры стаѓ напаѓняцца вільгаццю. Потым і зусім завялася, і пачуліся сладастрасныя стогны.
  Лэдзі бяруць па грубіянскім, але і гэта таксама дастаѓляе задавальненне. І вось цябе накрывае хваля аргазму.
  Хлапчук нечакана спыняе дзяѓбці, з сілай хапае лэдзі Амстранг за валасы, і нагінае голай да сваёй дасканаласці. Шпіёнка адкрывае рот, і бруя б'е прама ѓ мову. Таксама ѓжо не першы раз. А белая кашыца ад хлапчука салодкая, і вельмі прыемная на смак. Амстранг з непадробным задавальненнем аблізваецца.
  Потым юны ніндзя сам нахіляецца да яе лона тварам, і пачынае самазабыѓна працаваць. Амстранг уздрыгвае ад чарговай хвалі экстазу і раве нібы буйваліца на бойні. Ёй даводзіцца лавіць дасканаласць сваім пунсовым ротам. І самой працаваць ружовым язычком. Пакуль зноѓ не выкінецца фантан белага і салодкага.
  Столькі задавальнення. А юны, мускулісты, і бялявы ніндзя проста нястомны. Яго энергія невымерная, і пераважная. Гэты славуты баец і пасцелі гігант. І светленькі валасамі... Проста ѓсё супер і самы вышэйшы клас.
  Адрамантаваны Е-50 адправіѓся ѓ бой. Рускія ѓсё ж ладна настроілі ѓмацаванняѓ, і немцам прыходзілася пераадольваць глыбокаэшаланаваную абарону. Ваяѓніцы метадычна разбуралі батарэю.
  Герда пальнула, разнёсшы савецкую гармату, а затым з усмешкай у голасе вымавіла:
  - Будзем біць людзей, і біць лынды!
  Шарлота зіхоцячы медна-чырвонымі кучарамі, праспявала:
  - Мы раз, ого разбойніцы! Разбойніцы!
  І націснуѓшы босым пальчыкам на кнопку джойсціка, адправіла снарад, разбіѓшы савецкі дзот.
  А тут і Крысціна аглушальна прабурчала:
  - Піф-паф! І вы нябожчыцы! Нябожчыцы! Нябожчыцы!
  І таксама націскае босым пальчыкам хупавай ножкі, адпраѓляючы суперніка ѓ накаѓт.
  А далей з'явілася Магда. Вось гэта дзеѓка. Таксама пальчыкамі голай нагі на джойсцік націскае, і як лупне.
  - Ах, хто ѓбачыць нас, той адразу ахне!
  Чароѓная Герда трасучы сваімі поѓнымі грудзьмі, дзюбанула па трыццацьчацвёрцы, і віскнула:
  - І для кагосьці смажаным запахне!
  Шарлота націснула босымі пальчыкамі на кнопкі джойсціка, і прачырыкала, нібы верабейак:
  - А сёе-тое за пазухай мы трымаем!
  Крысціна разарвала снарадам савецкую зброю і прашамацела, прыцмокваючы пунсовымі губкамі:
  - Да нас не падыходзь...
  Магда таксама націснула босым пальчыкам на кнопачку. Разнесла трыццацьчацвёрку і вякнула:
  - Да нас не падыходзь!
  І Герда гэтая агрэсіѓная шэльма, са светлымі валасамі, таксама дзюбне снарадам, і трыццацьчацвёрка лопне як нос баксёра пад кулаком панчара. А ваяѓніца праскуліць:
  - А то зарэжам!
  І зноѓ дзяѓчынкі зароѓ, і стануць страляць, без усялякага шкадавання, або паѓзаѓ.
  Шарлота захоплена прасіпела:
  - Я класная разбойніца...
  І таксама як лупанет па савецкай гаѓбіцы. Адны толькі запчасткі паляцелі ѓ розныя бакі.
  Крысціна як гаркне. Як націсне босым пальчыкам на кнопку джойсціка і прачырыкае:
  - А дэманаѓ дачка нябожчыца!
  Магда таксама цвікоѓ націскам босымі ножкамі на паражальны прадмет, разнясе савецкі танк і выдасць:
  - І не скромніца!
  Герда выскаліліся, яе зубкі зазіхацелі. Яна ѓявіла сабе прыгожага юнака. Такога мускулістага, атлетычнага, з рэльефнымі цягліцамі, і буйной мужчынскай дасканаласцю. І як яна нахіліцца і, абхопіць пунсовымі губкамі, яго пульсавалы, нефрытавы стрыжань. Як гэта смачна, нібы шакаладнае марожанае. І гэта шакаладнае марожанае ты злізвае языком. І гэта так прыемна, так узбуджальна.
  Эх, як выдатна, калі яшчэ адзін юнак прыбудуецца да яе ззаду. І пульсавалы, нефрытавы стрыжань увойдзе ва ѓвільготнены грот Венеры. І як гэта выдатна.
  Герда нават затрэслася ад стомы. Як гэта ёй здавалася кранальна і цудоѓна.
  Дзяѓчына стрэліла па савецкай зброі. І захоплена прачырыкала, тупаючы босай ножкай:
  - Хлопцы, хлопцы, гэта ѓ вашых сілах...
  Шарлота таксама лупанула і разнёсшы расійскі танк, як вякне, трасучы поѓным бюстам:
  - Зямлю ад пажару зберагчы!
  Крысціна страсянула сваімі медна-жоѓтымі валасамі. Ашчэрыла агнязорную ѓсмешку, праверашчаѓшы:
  - Мы за мір за сяброѓства, за ѓсмешкі свету.
  Магда паслала босым пальчыкам націск на джойсцік. Разнесла савецкі танк і рыкнула:
  - За сардэчнасць сустрэч!
  Ваяѓніцы глядзелі вельмі весела. А зубкі як ашчэрылі. І падміргваюць і верашчаць.
  Шарлота таксама ѓяѓляе сабе хлопца. Маладога, але з барадой. Як ён яе лашчыць грудзі. Як барада казыча грудзі, валасы кучаравыя праходзяць па саспелай трускаѓцы саскоѓ. І казыча ён яе, і цалуе грудзі. Абводзіць салодкі, мядовы сасок мовай. Такая вось ідылія. А калі хлопец яшчэ сваю мову суне грот Венеры. Які будзе смак!
  Шарлота страляе і віскоча:
  - І будзе вострым меч!
  Вядома, дзяѓчаты хоць і прыгажуні робяць чорную справу - забіваюць савецкіх салдат. Але іх так вучылі з ранняга дзяцінства. Яны бязлітасныя ваѓчыцы.
  І яны лічаць сябе правымі. У іх такое выхаванне і менталітэт. Пачалі ваяваць дзяѓчынкі яшчэ ѓ сорак першым, сёй-той з іх батальёна "ваѓчыцы", нават яшчэ раней. І мімаволі ѓспамінаеш першыя крокі. Калі табе яшчэ было толькі па шаснаццаць. І ѓсё вакол здавалася дзівосным, прыгожым рамантычным.
  Зрэшты яны і цяпер дастаткова маладыя!
  Над замаскіраванымі дзяѓчатамі праляцелі два дзясяткі ангельскіх самалётаѓ, яны напэѓна нічога не заѓважылі, і ѓжо пачалі растварацца за лініяй гарызонту, як раптам пачуліся новыя падазроныя гукі. Мадлен скамандавала:
  - Усім ляжаць, і не рухацца!
  Дзяѓчаты замерлі, яны нечага чакалі. І вось з'явіліся з-за аксаміту лёгкія транспарцёры і грузавікі. Мяркуючы па канструкцыі, англійскай і амерыканскай вытворчасці. Яны павольна рухаліся ѓ бок сталіцы Туніса. Мадлен злёгку разгубілася. Ён лічыла, што да лініі фронта яшчэ далёка, а значыць ангельцы яшчэ не паспеюць з'явіцца. Дакладней, не павінны з'яѓляцца. А тут прэ цэлая калона. Хоць, мабыць, менш батальёна... Хто гэта такія, якая-небудзь баявая група, абышоѓшы пустынямі зусім не суцэльны фронт жадае пашнарыць па тылах. Быццам бы лагічна, хаця з тэхнікай іх лёгка заѓважыць у пустыні. Ва ѓсякім разе, трэба перадаць сваім па рацыі, а агню не адчыняць. Тым больш, што іх усяго толькі сто чалавек, а ангельцаѓ больш за тры сотні!
  Герда шапнула Шарлоце:
  - Вось яны ангельцы! Упершыню іх так блізка бачу!
  Рыжавалосая сяброѓка, таксама ладна нервуючыся, адказала:
  - Ды нічога асаблівага! І сярод іх столькі неграѓ!
  Сапраѓды не менш за палову ангельцаѓ, былі чарнаскурыя. І калона рухалася павольна, прычым негры яшчэ нешта завывалі... Яны ѓсё бліжэй і бліжэй...
  Тут нервы адной з дзяѓчынак не вытрымалі, і яна ѓдарыла з пісталет-кулямёта. У тужэй секунду адкрылі агонь і астатнія ваяѓніцы, а Мадлен запознена гаркнула:
  - Плі!
  Некалькі дзясяткаѓ ангельцаѓ апынуліся зараз скошаныя, адзін з грузавікоѓ запалаѓ. Астатнія ангельцы адкрылі бязладнае стральбу. Мадлен улавіѓшы момант, праарала:
  - Наступальныя гранаты дружна кідаць!
  Дзяѓчыны з элітнага батальёна СС "Ваѓчыцы", шпурляюць гранаты далёка і трапна. А што з дзяцінства натрэніраваны, і яшчэ спецметодыку праходзілі. Гэта калі трэніруешся з токам, ледзь прамарудзіла з кідком і цябе разрадам. Шпурнулі свае гасцінцы і Герда з Шарлатай. А ангельцы кулём і дагары нагамі... Пацешна так. Страляюць бязладна, а негры яшчэ, што гарлапаняць на незразумелай мове. Вось сапраѓды адмарозкі...
  А Герда страляе і кідае, пры гэтым яшчэ і спявае:
  - У зрэнках СС начны кашмар! Адзін скачок - адзін удар! Ваѓчыцы мы - наш метад просты! Не любім мы цягнуць ката за хвост!
  Шарлота ѓ адказ таксама парыквае. Кулі, выпушчаныя ёю, разбіваюць на аскепкі чэрапа. А то яшчэ выбіваюць вочы. Вось адзін перапалоханы негр, як усадзіць штыком белабрысы напарніку ѓ бок. Той крывёю ѓ адказ плюне. Шарлота падпявае:
  - Анёлы зорнага змрочнага пекла! Здаецца, усё ѓ сусвеце разбураць! У неба ѓзляцець хуткім сокалам трэба! Каб усцерагчы ад пагібелі душы!
  Ангельцы дзейнічаюць неарганізавана, большасць з іх каланіяльныя салдаты: негры і індусы, арабы. Яны: то падаюць, заміраючы, то наадварот рэзка ѓскокваюць і пачынаюць насіцца як ашалелыя зайцы. Зрэшты, дзяѓчыны страляюць трапна, ды і гранаты хоць аскепкі і недалёка ляцяць, але затое густа! Вось ужо і ворагаѓ засталося няшмат. Мадлен крычыць па-ангельску, у яе галасок такі аглушальнае гучны, што не трэба нават рупара:
  - Здавайцеся і мы пашкадуем вашыя жыцці! У палоне ѓ вас будзе, добрая ежа, віно і сэкс!
  Падзейнічала маментальна і раз ужо здаюцца... Рукі ѓверх і ...
  Сабралі паѓсотні палонных, з іх палова параненых. Мадлен скамандавала:
  - Параненых дабіць!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 6.
  Сталеніда Паѓлаѓна з групай дзяѓчат усё ж уступіла ѓ няроѓны бой. Сілы і на самой справе не тыя... Але ваяѓніцы атакавалі транспарта фрыцаѓ. Не гэтак цяжка браняваныя і больш уразлівыя.
  Басаногія, напаѓголыя дзяѓчынкі адкрылі агонь па фашыстах. Трапіѓшы пад удар, транспарцёр загарэѓся. Затым ваяѓніцы падбілі і іншы транспарт. Прымусілі яго дыміцца і расколвацца. Трэці бронетранспарцёр спрабаваѓ пайсці. Але Наташка падбіла яго з трафейнага гранатамёта. Пасля чаго невялікага мастадонты дабілі.
  Ваяѓніцы пасля гэтага сталі падбіраць трафеі. Аксана з усмешкай паказала на абцякальную гранату:
  - Нямецкі варыянт!
  Вікторыя, скалячы зубкі, усклікнула:
  - А вы глядзі негры!
  Сапраѓды сярод забітых былі і чарнаскурыя, і індусы, і арабы! Белых толькі некалькі чалавек. Ваяѓніцы забралі ѓ забітых зброю. А таксама абшукалі кішэні ѓ пошуках грошай. Тут аказаліся і нямецкія маркі ѓ паперках і металічныя манеты.
  Пакуль марка заставалася самай магутнай валютай на Зямлі. І нават пасля заваявання Афрыкі з залатым забеспячэннем.
  Ваяѓніцы шлёпаючы босымі, точанымі ножкамі, абабралі трупы. І абцяжарыліся зброяй.
  Пасля чаго зноѓ адправіліся ѓ лес. Сталеніда спытала чацвёрку:
  - Ну як? Вы хадзілі?
  Вікторыя выпнула грудзі і ганарліва адказала:
  - Ды прабегліся трошкі, але так нічога асаблівага...
  Сталеніда прапанавала:
  - Можа, зноѓ падзелімся і на ѓсход?
  Наташа сціпла прапанавала:
  - А калі стварыць партызанскі атрад?
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Не... Ёсць загад нам адыходзіць, за лінію фронту. Дарэчы, што вы ведаеце аб ходзе баёѓ?
  Вераніка з уздыхам адказала:
  - Пакуль нічога... У нас няма ні радыё, ні...
  Сталеніда перабіла, сур'ёзна вымавіѓшы:
  - Вайна будзе доѓгай і суровай. Магчыма, не ѓсе яе змогуць перажыць. У гэтым выпадку нам трэба...
  У Веранікі хапіла смеласці, перабіць:
  - Успомніць аб Богу?
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Я камуніст і атэіст... І нават народная мудрасць абвяшчае: на Бога спадзявайся і сам не хібі!
  Вікторыя піскнула:
  - Гэтая дзяѓчына патрапіла пад уплыѓ рэлігійнага дурману. А я так лічу: што Бог гэта ѓсяго толькі ілюзія, але гэта вельмі шкодная ілюзія, яна скоѓвае розум!
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Паважай чужую веру Віка... А ѓвогуле, вядома ж гэта вернікі павінны даказаць, што Бог ёсць!
  Наташа злосна тупнула босай ножкай і адказала:
  - А што тут даказваць! Калі Бог дапускае, што фашысты захапілі амаль увесь свет, дык які гэта Бог!
  Вікторыя жорстка рыкнула:
  - Ну дакажы існаванне Бога Вера. Акрамя зашмальцаванай аргументу: што ѓсё павінна мець першапрычыну!
  Вераніка напружыла лобік, пацерла босы, злёгку запэцканай крывёй падэшвай аб траву і выдала:
  - Ну, растлумачыць, што не было жыцця, а яна развілася і, нават з'явіѓся чалавек?
  Сталеніда мякка вымавіла:
  - Тэорыя эвалюцыі... Усё ідзе ад простага да больш складанага, і дасканалага. І гэта даказана існаваннем геалагічных пластоѓ. - Маладая жанчына, правяла наском босы ногі па траве і прачырыкала. - Вось, напрыклад, ёсць розныя геалагічныя перыяды, і аб гэтым судзяць па закамянеласцям.
  Вераніка паціснула плячыма:
  - Я не спецыяліст па крэацыянізму. І такіх кніг у СССР не знойдзеш. Але ёсць за мяжой працы, дзе даказваецца - быццам насамрэч навука не супярэчыць рэлігіі. І падведзена навуковая база пад даследаванні Бібліі. У прыватнасці пра біблейскія прароцтва!
  Вікторыя хіхікнула і заѓважыла:
  - Гэтыя прароцтва заднім лікам зроблены. Няма рукапісаѓ Бібліі і Старога запавету старажытней дзясятага стагоддзя нашай эры. Так што няма магчымасці даказаць прароцтва!
  Наташа энергічна пацвердзіла:
  - Вызначана так...Не Вера, ваша вера заснавана ѓ першую чаргу на сляпой веры і...
  Вікторыя ахвотна падказала:
  - Страху, перад смерцю! То, чым спекулюе любая рэлігія!
  Вераніка паціснула плячыма і адказала:
  - А што атэісты не баяцца смерці? І што ѓ іх ёсць на нешта яшчэ надзея?
  Вікторыя пляснула босы па галінцы, зламала яе і выказала здагадку:
  - Ну, напрыклад, мы можам паверыць ва ѓваскрэсенне сілай навукі. А гэта таксама пагадзіцеся выдатна!
  Наташа закаціла вочы і летуценна вымавіла:
  - Вось менавіта! Уявіце камуністычную будучыню. У ім няма грошай, затое багацце бясплатных тавараѓ. У тым ліку і матацыклаѓ, на якіх можна лятаць у космас. І любыя прадукты - пірожныя, марожанае, ананасы, рабчыкі, і іншае вырошчваюць сінтэтычным шляхам. Усюды робаты. Людзі працуюць усяго толькі дзве гадзіны ѓ дзень, і тое толькі аддаючы каманды механізмам. І праз дзень.
  Дзяѓчыны размаѓляючы, крочылі, мераючы ѓсё босымі ножкамі. Яны такія нагружаныя рознымі аѓтаматамі, і базукамі. Цэлы тузін прыгажунь.
  А Наташа ѓсё казала:
  - І найбагатая індустрыя забаѓ. Толькі задавальненні. Напрыклад, тэлевізары каляровыя, і адразу глядзіш тузін мульцікаѓ. І маса атракцыёнаѓ. Гульнявыя аѓтаматы, камп'ютарныя гульні, розныя робаты... І нават стратэгіі. Як, напрыклад ты гуляеш за Сталіна і перамагаеш Гітлера. Няхай нават у яго патэнцыял усяго свету....
  Вікторыя летуценна працягнула, за Наташу:
  - І дома такія прыгожыя. Кожны мае катэдж з фантанам і садам. А калі людзям мала месца на Зямлі, то засяляюць Венеру, Месяц, Марс і іншыя планеты. У прыватнасці створаны зоркалёты са звышсветлавымі хуткасцямі, ці нават аѓтобусы нуль-пераходу. Гэта калі заходзіш у аѓтобус, а цябе пераносіць у касмічныя абшары, ці нават іншы свет. Так цябе сустракаюць кентаѓры, ці казачныя эльфы. - Дзяѓчынка злавіла далонню стракозу, паднесла да вуха, і слухаючы, працягвала, казаць. - А напрыклад, цуды геннай інжынерыі. Старасці няма. Усе мужчыны выглядаюць не старэйшыя за дваццаць, як зрэшты, і дзяѓчаты. Усе здаровыя і мускулістыя, з прыемнымі, свежымі пахамі. Дзяѓчыны заѓсёды здаровыя, без месячных. Магчыма, і дзяцей не давядзецца выношваць, іх будуць гадаваць у кібер-вантробах.
  Наташа гэта падтрымала з усмешкай:
  - А дрэвы з'явяцца, на якіх цукеркі, марожанае, лядзяшы, тарты - будуць расці нібы садавіна. І іх можна будзе, есці без кроплі тлушчу. І будуць усе шчаслівыя, маючы новыя машыны, на якіх можна лятаць. І на іншы кантынент і на Марс, а то і ѓ суседнюю галактыку!
  Сталеніда выказала здагадку:
  - І людзі тады будуць ужо іншыя, са звышздольнасцямі. Гэта, зразумела, стане плюсам. А мёртвых уваскрэсяць, і яны не ѓспомняць, што нехта калісьці верыѓ у біблейскія казкі!
  Вікторыя раздушыла босай нагой мухамор і рыкнула:
  - Ды вызначана так! Ну, сапраѓды, што абяцае Біблія? Хоць будуем і пад барабан, ці дакладней пад гукі органа? І нават мяса не будзе!
  Вераніка развяла рукамі і заѓважыла:
  - Якая ѓ вас дасведчанасць. А бо ѓ Святым пісанні, аб узнагародзе і зусім не гаварыцца вызначана. А строем пад барабан гэта здагадкі!
  Вікторыя хіхікнула і паказала мову. Пасля адзначыла:
  - Ну-так... А што там будзе? Нешта без граху? А як наконт свабоднай волі, як без гэтага?!
  Вераніка адказала нягучна, злёгку прыжмурыѓшыся:
  - Вольная воля застанецца, а граху не будзе. - Дзяѓчына пацерла босай ножкай па моху і працягнула. - Гэта стане магчымым, таму што людзі ѓзненавідзяць грэх. Не ѓсе людзі, а выратаваныя праведнікі. А значыць калі прыбяруць Сатану і раздражняльныя фактары - грэх страціць сваю прывабнасць і знізіць каціроѓкі.
  Вікторыя свіснула, рушыла босай, круглай пяткай у ствол бярозы. І ласкава вымавіла:
  - А як можна ненавідзець грэх, калі ён дастаѓляе столькі задавальнення. Вось, напрыклад, з мужчынамі, асабліва маладзенькімі. Калі цябе лапаюць, калі казычуць, калі масажуюць пятачкі. Бо гэтае вялікае задавальненне адчуваць дакрананні мускулістых целаѓ. А вы кажаце - гэта грэх!
  Вераніка злосна рыкнула:
  - А гэта амаральна мець сэкс з рознымі мужчынамі!
  Сталеніда сярдзіта адзначыла:
  - Калі сапраѓды казаць, то і я не пурытанка, але... Усё ж ёсць маральны кодэкс камуніста і яго варта імкнуцца выконваць. І не класціся пад кожнага, хто паманіць!
  Вікторыя смела адказала:
  - А я люблю быць актыѓнай. І мне падабацца самой шукаць і прыцягваць мужчын. Потым займацца з імі каханнем, як жадаецца табе самой. Хіба гэта не хараство. Ну чаму мы павінны быць сціплымі, замест таго, каб кадрыць сабе самцоѓ самі!
  Сталіна холадна заѓважыла:
  - З тваёй знешнасцю гэта не цяжка! Але ж і забіваць, ты значна!
  Вікторыя крыху паспрабавала адвесці размову ѓ бок:
  - Вы ведаеце ѓ любым выпадку камуністычную будучыню, свабодных і мудрых людзей, куды лепш, чым кіраванне Бога, які дапускае трыѓмф фашызму, ці што топіць чалавецтва ѓ патопе. - Агнязарная д'яблыца раздушыла босымі пальцамі правай нагі паганку і працягнула. - Мне асабіста не даспадобы жыць у царстве тырана, які называе габрэяѓ сваім народам, а астатнія як атрымліваецца - чужыя?!
  Сталеніда сур'ёзна адказала:
  - Спрачацца аб вышэйшым розуме можна доѓга, але вось у Бібліі... Няѓжо лагічна яе лічыць Чароѓным адкрыццём?
  Вікторыя ѓпэѓнена адказала:
  - Вядома, ж, не! Жорсткасць Старога запавету, неразумны пацыфізм Новага - прыпісванне прывілеяѓ аднаму народу... Хіба не абсурд?
  Вераніка стукнула ѓ прыкрасці па пні босымі пальчыкамі. Скрывілася ад болю і адказала:
  - Дык жа і Павел кажа: Наша вучэнне для іудзеяѓ спакуса, для варвараѓ вар'яцтва! Грэхоѓным розумам такое не зразумець!
  Вікторыя хіхікнула і складана вымавіла:
  - Розумам Расею не зразумець,
  Аршынам агульным не вымераць...
  У яе асаблівы артыкул.
  У Расію можна толькі верыць!
  Сталеніда ссунуѓшы строга бровы, заѓважыла:
  - Прычым тут Расея да Хрысціянства. Мільёны, сотні мільёнаѓ людзей верылі ѓ Бога. Сярод іх былі і выдатныя розумы. Такія напрыклад як Ньютан, Парацэльз, Кант, Пастэр... І ѓ іх былі свае прычыны каб верыць. Мы ж у сваю чаргу супраць ілюзій! - Маладая жанчына стукнула босай, моцнай нагой па апалай галінцы, зламала яе і працягнула. - Мы прыхільнікі навуковага атэізму і лічым што кожны чалавек, каваль свайго шчасця! І што не трэба верыць, што прыйдзе добры дзядзька Ісус і ѓсіх пабудуе, вырашыць усе нашыя праблемы! На гэтай планеце патрэбнае навуковае кіраванне і экспансія ѓ космас! А не аддавацца ѓсякага роду надзеям на райскія шаты, ці гарэмы!
  Вікторыя хіхікнула і рыкнула:
  - А я б ад мужчынскага гарэма не адмовілася б!
  Сталеніда строга заѓважыла:
  - Ну, ты рудая і распушчаная... Хто цябе выхоѓваѓ?
  Вікторыя жартам адказала:
  -Калі тата Карла, а калі наогул ніхто!
  Сталеніда збіла кулаком авадня, і прашыпела:
  - Яно і відаць... Калі Бога няма то гэта зусім не значыць, што варта быць вульгарнай і распуснай!
  Вікторыя шчыра адказала:
  - Падабаецца! Разумееш падабацца!
  Наташа хіхікнуѓшы, заѓважыла:
  - Камунізм абвясціѓ раѓнапраѓе двух падлог. А значыць і права жанчыне самой шукаць сабе мужыка. Я, напрыклад, лічу, што выбраѓшы ѓпадабанага хлопца цалкам нармальна яго кадрыць! - Дзяѓчына стукнула босай нагой па чарвівым грыбе і працягнула. - І цалкам нармальна кахаць адразу некалькіх хлопцаѓ. Яны ж розныя і кожны лашчыць цябе па-рознаму, што вельмі нават прыемна!
  Вераніка ціха шапнула:
  - У геене будзеце вы гарэць за такія прамовы і справы!
  Сталеніда ѓхмыльнулася і заѓважыла:
  - Мараль камунізму не менш строгая, чым хрысціянская. І калі ты будзеш так сябе паводзіць, то... Думаю не сустрэнеш ухвалы! Усё ѓ нас не... бардэль!
  Вікторыя сур'ёзна заѓважыла:
  - А навошта ханжаства разводзіць? Гэтае хрысціянства накладвала на жанчын розныя абмежаванні. У тым ліку, такія як забарона, любіць больш, чым аднаго мужа. - Рудая д'ябла сярдзіта стукнула босай ножкай па шышцы, падкінула яе вышэй. І працягнула. - А камунізм абвясціѓ, што Бога няма! А значыць ужо ѓсё дазволена! І мы жанчына можам быць у пошуку кахання вольнымі птушкамі. Выбіраючы тых мужчын, што дастаѓляюць куды больш задавальненні. І гэта галоѓнае!
  Сталеніда пагразіла ѓказальным пальцам рудай:
  - Не гэта для камсамолкі галоѓнае! Увогуле самае галоѓнае гэтае служэнне Айчыне і справе Леніна. А не пошук асалоды для цела! Гэта вам трэба разумець!
  Вікторыя пакрыѓджана адказала:
  - Я і ѓ баі звер і пасцелі! Так што не трэба да мяне прэтэнзіі вывальваць!
  Рудая д'яблыца прашыпела:
  - Я дзяѓчына супер!
  Вераніка нясмела ѓставіла:
  - Мараль камунізму і хрысціянства адзіная: хто не працуе, той і не ёсць!
  Вікторыя паказала веданне Бібліі:
  - А Ісус казаѓ: не клапаціцеся пра хлеб надзённы... Будзьце як птушкі лясныя.
  Сталеніда агрэсіѓна заѓважыла:
  -Камунізм нарадзіѓся шмат у чым на адмаѓленні хрысціянскіх каштоѓнасцяѓ. А асобныя паралелі суцэль магчымыя. Вось і ѓ нацыстаѓ таксама чырвоны, як і ѓ нас сцяг!
  Вікторыя босай ножкай раздушыла мухамор, пацерла голую, круглую пятку аб мох і дапоѓніла:
  - У Трэцім Рэйха вялікія падаткі на прыватны капітал, і высокі працэнт дзяржаѓнай уласнасці. У іх часткова ёсць сацыялізм, але прывілеі для немцаѓ! - Дзяѓчына адкусіла лісцік ад бярозы, і хіхікнуѓшы, дадала. - А наогул наконт рэлігіі ѓ мяне ёсць вясёлая песенька. Жадаеце, выканаю?
  Сталеніда ахвотна кіѓнула светлай галоѓкай, босай, хупавай ножкай збіла падгнілую галінку, і прачырыкала:
  - Праспявай кветку, не саромся!
  І Вікторыя захоплена заспявала;
  А што Гасподзь меѓ на ѓвазе,
  Ён, жывучы ѓ страшнай далечыні...
  Калі загад аддаѓ да працы,
  Каб мы ѓ сне не знаходзіліся.
  
  Хоць пышны царскі ѓбор,
  Але чалавека няма скупей.
  Страляе галеча ва ѓпор -
  Наш свет пакут эпапея!
  
  І не вінаваты ѓ тым Адам -
  Просты савецкі, рускі хлопец...
  Хадзіѓ голы, не хаваючы сорам,
  Як пры царызме пралетар!
  
  Ежы яму даѓ Бог - ліміт,
  Падножны корм не ведаючы відэльцаѓ...
  А хочаш больш будзеш біт!
  І піць далонню без бутэлек.
  
  Адам цярпеѓ такі надзел,
  У нейкім жудасным, сумна раі!
  Але змей на крылах прыляцеѓ,
  Ён зразумеѓ: чалавек пакутуе...
  
  Ёсць спосаб выйсці з гушчару,
  Пабудаваць горад, даць патомства!
  Каб не блукаць па гаі тэрмін,
  Трэба часам і вераломства!
  
  Я ключ чароѓны з раю спёр,
  Каб Эдэм руцін пакінуць...
  Там дзеву здабудзеш мары,
  Хоць можаш у пекла згінуць!
  
  Ды рызыка вядома хлопчык ёсць,
  Планета гэтая не падарунак...
  Але ты даведаешся сумленне, гонар,
  І здабудзеш, сваю ведай пару!
  
  Адам гэты ключык атрымаѓ -
  Адкрыѓ браму і выйшаѓ з раю.
  Патраціѓ шмат грэшнік сіл,
  Па камянях гор вялікіх ідучы...
  
  Вось бачыць зноѓ вароты -
  І зноѓ крылаты змей з'явіѓся...
  Сказаѓ: я добры сатана -
  Завала тут сама сабой адкрылася...
  
  Адам увайшоѓ і бачыць ён -
  Такі размаляваны цуд...
  Голая панна за грудам,
  Трэцяць з фарфору золата страва.
  
  Але да чаго ж добрая,
  Адам-хлапчук не стрымаѓся!
  І пацалунак у яе вусны,
  Пасладзей мёда апынуѓся!
  
  
  Яна адказала яму -
  Целы ѓ экстазе бурным зліліся...
  Не, не кляніце сатану -
  У граху хлопцы з'явіліся!
  
  Бог выгнаѓ іх з раю, але...
  Планета стала ім жытлом.
  Хоць сонца ѓ людзей адно,
  Затое патомства сталі тысячы!
  
  Ды было вельмі цяжка -
  Патопы, засухі і зімы.
  Але розум магутнае вясло,
  Стаѓ чалавек тварэннем моцным!
  
  Як анёл можа ён лятаць,
  Як дэман гор рэльеф разбурыць!
  Стварыць дарогу, там, дзе грэбля -
  Дасягнуць любую кропку сушы.
  
  А трэба космасу абшар
  Мы гэтак жа заваяваць здолеем.
  Дык вось наш грэх не прысуд,
  Не, не нясі поп ахінею!
  
  Не будзь граху - прагрэсу няма,
  Рух думкі спараджаюць!
  На пропаведзь адзін адказ:
  Не трэба нам чужога раю!
  Дзяѓчаты дружна запляскалі. Трэба адзначыць, што галасок у Вікторыі моцны, паѓнагучны, вельмі прыемны. І ваяѓніцы былі захопленыя гэтай паэмай непадробна.
  Сталеніда з усмешкай прапанавала:
  - Калі будзе час, ты выканаеш гэтую песню на стадыёне!
  Вікторыя згодна кіѓнула, і прапанавала:
  - А заадно і прэмію зацвердзім!
  Рудая дзяѓчына хіхікнула і, хацела было прайсціся на руках. Але ёй занадта ѓжо шмат навешана зброі.
  Дзяѓчаты ішлі ѓжо дастаткова доѓга і стаміліся. Прыселі паабедаць. Ускрылі трафейныя кансервы і тушонку. Энергічна зарабілі сківіцамі. Ваяѓніцы ѓсё маладыя, здаровыя, мускулістыя.
  Наташа заѓважыла з усмешкай:
  - Сярод забітых намі амаль усе замежнікі. Немцы кідаюць супраць нас іншаземную раць!
  Вікторыя не да месца праспявала:
  - І злева наша раць, і справа наша раць... Добра з перапою нам ваяваць!
  Сталеніда строга паглядзела на рудую і адзначыла:
  - Гуллівая ты дзеѓка ... Трэба цябе ажаніць!
  Вікторыя адмоѓна матнула галавой:
  - А навошта муж? Лепш мець тузін палюбоѓнікаѓ!
  Наташа засмяялася і адзначыла:
  - З адным мужчынам доѓга мець зносіны нецікава - надакучае! Лепш, калі ѓ цябе розныя хлопчыкі!
  Аксана прапанавала:
  - Можа, наступным разам возьмем немца ѓ палон... І добранька над ім паздзекаемся!
  Сталеніда хіхікнула і заѓважыла:
  - Ну вы дзяѓчынкі вынаходлівыя ... А мовы нам захапіць бы не перашкодзіла б!
  Наташа, люта выскаліѓшыся, выдала:
  - Мужыкі, мужыкі... Вельмі, вельмі вы дурныя нашы мужыкі! Мужыкі! Мужыкі! Будуць дзеѓкамі збітыя нашы мужыкі!
  Дзяѓчаты разрагаталіся... Выпілі крыху з біклажаѓ разведзенага спірту. Пара прыгажунь нават захрапла.
  Але Сталеніда рыкнула:
  - Пад'ём! Хто спіць таго заб'ем!
  Дзяѓчаты падскоквалі і выцягнуліся ѓ стрункі. Яны бразгалі зброяй, і зіхацелі зубкамі. Цудоѓныя прыгажуні. І падміргваюць сваімі сапфіравымі вочкамі. Хочацца ім хоць крыху, ды пакуралесіць. Сесці на каня.
  А так зноѓ маршыруй і тупай сваімі босымі ножкамі. Хоць дзяѓчынкі і выглядаюць вельмі прывабнымі. У іх столькі прыгажосці. І мускулістыя, моцныя целы дзяѓчынак.
  Наташа ідучы, заѓважыла:
  - Пакуль мы не вырашым праблему гітлераѓскіх танкаѓ, нам супраць фюрэрскіх салдат рабіць няма чаго!
  Вікторыя ѓдакладніла:
  - Ты хацела сказаць не салдат, а машын! І наогул, супраць крышана няма прыём, калі няма іншага крышана!
  І рыжая чартоѓка дзюбанула босай ножкай па даѓно згнілым пні. Падняла хмару хламу, і пылу.
  Вераніка пакорліва прабуркавала:
  - На ѓсё воля Божая!
  Сталеніда злосна вымавіла, стукнуѓшы голай пяткай аб камень:
  - Не! На ѓсё будзе нашая бальшавіцкая воля!
  І яе вочкі літаральна заіскрылі, ад гневу!
  Вікторыя жорстка заѓважыла:
  - Гітлераѓцы без лішніх цырымоній знішчаюць габрэяѓ. А чаму Бог за свой народ не заступіѓся?
  Вераніка адказала млява:
  - Грахі...
  Вікторыя праспявала, тупаючы босымі ножкамі:
  - Ох грахі, грахі... Не грашы каза! Не грашы каза! Будзе біць лаза! Будзе біць лаза белагрывую!
  І рудая прыгажуня злавіла матылька босымі пальцамі, і падняла нагу, паказаѓшы сяброѓкам.
  - Вось якія цуды бываюць у нашых лясах!
  Вераніка дасціпна адказала з усмешкай:
  - Вось бачыш якая прыгажосць... А ты кажаш, што гэта не Божае стварэнне!
  Вікторыя раѓнула:
  -Рэлігія гэта опіум для народа! А матылёк прыгожы, каб лепш маскіравацца пад кветкі!
  Сталеніда сярдзіта заѓважыла:
  - Можа, хопіць аб рэлігіі? Лепш няхай Вера раскажа, як яна будзе сябе паводзіць, калі яе адправіць у разведку?
  Вераніка паціснула плячыма і адказала:
  - Я буду паводзіць сябе сціпла!
  Наташа хацела што сказаць, але над дзяѓчына зашумела. Праляцелі рэактыѓныя штурмавікі. Шмат сталёвых і вельмі драпежных на выгляд сцярвятнікаѓ. Яны гулі і пускалі бруі пары. Гармат шмат, і вельмі агрэсіѓна немцы пуляют.
  Сталеніда загадала:
  - Маскіравацца!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7.
  Лізавета Пятрова маладзенькі лейтэнант памежных войскаѓ, была ашаломленая. Чуткі аб магчымым пачатку вайны хадзілі ѓжо два месяцы. Але ѓсё роѓна неяк не верылася... Будучы недурной дзяѓчынай, Лізавета не падзяляла пафаснага форс-мажору афіцыйнай дактрыны - быццам Чырвоная армія ѓсіх мацнейшая. Яе дзядзька ваяваѓ на фінскай вайне, быѓ паранены і вельмі горача, з запалам распавядаѓ аб яе ходзе.
  - Нашы танкі павольна цяклі як кісель з рондаля. Наперадзе рухаліся грозныя СМЯ, з двума рулямі, па шэсцьдзесят тон. Свайго роду таран для ѓзлому абароны. А грукочуць тое як! грымоты як піск мышы, у параѓнанні з ровам быка. А пад гусеніцамі калдобіны. Некалькі дзён таму была адліга, чорная зямля пакрылася ледзяной скарынкай. Танкі пруць усё павольней, іх даганяе кавалерыя. Тысячы вершнікаѓ, іх даводзіцца стрымліваць, каб не абагналі танкі. А наперадзе фіны заклалі міны, і закапаныя бочкі з нафтай. Мноства нашых танкаѓ гарэла як свечкі. Страшэннае відовішча, асабліва ранняй палярнай ноччу, бензін і нафту разліваліся, змешваліся з растаючай вадой. Коні спалохаліся і шалёна іржалі, іх пякло і, жывая лавіна рынулася на пяхоту. Відовішча проста жахлівае, танкі не маглі, ні спыніцца, ні разгарнуцца. Ды і камандаванне забараніла нам спыняцца.
  Калі ісці то толькі наперад - ламаючы суперніка. А танкі ѓзрываліся і гарэлі, кавалерыя патаптала ѓласную пяхоту. Наступ захлынулася, здавалася, зоркі паваліліся з неба.
  Дзядзька закашляѓ крывёю і перапыніѓся. Глынуѓ сто грам і працягнуѓ.
  - Вось так без разведкі, без авіяцыйнага прыкрыцця мы паперлі. Біліся ѓсю зіму і палову сакавіка, умацаванні прарвалі, але тысяч дзвесце нашых салдацікаѓ, ніколі не парадуюцца перамозе. Святло для іх назаѓжды патухла.
  Дзяѓчына здзіѓлена спытала:
  - Няѓжо так шмат?
  Дзядзька кіѓнуѓ:
  - Дакладна я думаю, ніхто не ведае, але трупы вывозілі эшалонамі. Гэта было жудасна. Нас прымусілі ісці на штурм абароны, а фіны выкошвалі нашы шэрагі. Проста дзікае вар'яцтва.
  Алена, запінаючыся, спытала:
  - І што, мы не такія ѓжо моцныя?
  Дзядзька адказаѓ:
  - Сіла танка не ѓ брані, а танкіста галаве!
  Дзяѓчына кіѓнула:
  - Выдатна ты сказаѓ!
  Гэтую размову Лізавета запомніла надоѓга. Пыталася, якія ѓ немцаѓ і фінаѓ ёсць танкі. У Фінляндыі зрэшты, танкаѓ увогуле не было, калі не лічыць тузіна лёгкіх трохтонных танкетак. А нямецкія танкі, пра дзядзьку іх ведаѓ, яму расказаѓ стрыечны брат, які ездзіѓ у сорак першым у Германію. У цэлым яго тэхніка фашыстаѓ на той момант не ѓразіла.
  - Танк Т-1, важыць усяго пяць з паловай тон, хуткасць 57 кіламетраѓ за гадзіну. Браніраванне проціпульнае, узбраенне тры кулямёты. Ну, супраць пяхоты пойдзе, але так слабаватая машынка.
  - Але яна ѓ іх не адна? - З трывогай спытала дзяѓчына.
  - Ёсць яшчэ Т-2, Т-3, Т-4, і Т-5!
  Лізавета ѓсміхнулася:
  - А які з іх наймацнейшы?
  - Т-5! У яго дзве гарматы 75-міліметраѓ і 37-міліметраѓ, чатыры кулямёты. Ды гэта танк прыгажун немцы клічуць яго "Пярэварацень". - Дзядзька развёѓ рукі, замах імі як млын.
  - А хуткасць? - Цікавячы, спытала дзяѓчына!
  - Пяцьдзесят кіламетраѓ па шашы, увогуле дастаткова. У цэлым танк цікавы, вежа абцякальнай формы. Лепшае з твораѓ фашысцкага танкабудавання. - Дзядзька ѓздыхнуѓ. - Праѓда наш Т-28, і асабліва Т-34 не горш, а гарматы ѓ нашых танкаѓ нават больш магутны.
  Дзяѓчына прапанавала:
  - Што калі стварыць новыя танкі, круцейшы.
  Дзядзька адказаѓ:
  - Няма нічога страмчэй КВ-2, гэта такая моц, але ёсць яшчэ і КВ-3, і КВ-4, і асабліва КВ-5. Апошні монстар важыць сто дваццаць тон і вось-вось паступіць у масавую вытворчасць. Вось тады будуць немцаѓ малаціць як ланцугом проса.
  Дзяѓчына дэманстратыѓна, пазяхнула:
  - Жадаеш надакучыць дзяѓчыне, кажы аб зброі, а жадаеш растацца назаѓжды - кажы аб савецкай зброі!
  Дзядзька пакрыѓдзіѓся:
  - Што ѓ нас дрэнная тэхніка?!
  Дзяѓчына пажартавала:
  - Але ж дадзеныя па ёй засакрэчаныя. Кажуць можна атрымаць тэрмін за адну згадку аб калібры гарматы танка.
  Дзядзька адмоѓна махнуѓ галавой:
  - Не праѓда! За такую дробязь нікога не саджаюць!
  Дзяѓчына зморшчылася:
  - Як сказаць! І не такое бывала.
  Дзядзька заѓважыѓ:
  - Скажу табе ѓ Т-34, калібр зброі 76-міліметраѓ. А браня ѓ 52-міліметры, калі табе цікава.
  Дзяѓчына пагардліва фыркнула:
  - Я б хацела паглядзець на гэты цуд. Пакажаш?
  Дзядзька неахвотна адказаѓ:
  - Пакажу, калі хочаш! Зрэшты, Варашылаѓ назваѓ гэты танк пачварнасцю. Дзякуй маршалу Куліку, што настаяѓ на яго ѓкараненні. Ды асабіста Сталін ацаніѓ гэты танк. Да пачатку сорак трэцяга, плануецца абсталяваць ім сто дванаццаць танкавых дывізій.
  Дзяѓчына здзівілася:
  - Адным танкам?
  - Не! Яшчэ КВ і Т-80, праѓда, гэты танк лёгкі, я маю на ѓвазе Т-80. Праѓда ён можа плаваць!
  Дзяѓчына здзівілася:
  - Плаваць? Гэта цікава!
  - У нас тры тысячы трыста плаваючых танкаѓ. - Дзядзька вымавіѓ гэта з гонарам, потым панізіѓ свой голас да шэпту. - Толькі нікому гэтага не кажы, гэта вялізная таямніца. Калі ты прабоѓтаешся, то можаш апынуцца за кратамі. Глядзі: нішто так не кароціць жыццё, як доѓгая мова.
  Лізавета адразу змоѓкла: два дні таму з яе добрым знаёмым адбылася даволі непрыемная гісторыя. Здарылася наступнае. Праходзіѓ тэатральны вечар, усім было вельмі весяла, ну вядома выпілі. Гулялі трубы, скакалі дзяѓчаты і хлопцы. Так Яшка Клопаѓ, весялун і завода змяняецца, як заѓсёды хацеѓ пажартаваць. Падбег да сьцяны, дзе вісеѓ партрэт Сталіна. Здаравенны партрэт на ѓсю сцяну, яркі, выкладзены мазаікай. Сталін выглядаѓ маладым, гадоѓ на 35, не больш, прыгожы. Нават лоб быѓ не такім нізкім і спусцістым, як у арыгінала. Яшка гуляѓ на гармоніку, потым кінуѓ яе ѓ залу.
  - Ой, юлі, юлі, юлі! Гэта песенька "матулі"!
  Хто ѓ насмешку спытаѓ:
  - А чаму ты спяваеш пра маці, калі перад табой бацька?
  Яшка ѓсміхнуѓся ѓ адказ і праспяваѓ:
  - Майго бацькі-вырадка раскулачылі ѓ вёсцы! Мой бацька, бацька народа, валадарыць у святым Крамлі!
  Усе засмяяліся, пляскаючы ѓ далоні і прысвістваючы. Яшка тым часам дастаѓ з-за пояса лінейку і, хіхікаючы, заявіѓ:
  - Я б хацеѓ вымераць нос бацьку народаѓ!
  Публіка хорам спытала:
  - Чаму?
  Яшка, пагульваючы лінейкай, муркаѓ:
  - Таму што ѓ Сталіна вялікае сэрца! Самае вялікае ѓ свеце! Значыць, і нос павінен быць самым вялікім!
  У адказ дружны рогат і прысвістванне:
  Яшка прыѓзняѓся на дыбачках, прыклаѓ лінейку, пару разоѓ перавярнуѓ. і смеючыся заявіѓ:
  - Пяцьдзесят тры сантыметры! Вось гэта крута! Ён сапраѓды самы вялікі!
  Усе зноѓ іржалі, паказвалі пальцамі. Наогул вечар атрымаѓся на славу. Лізавета прыкра трахнула галавой, адганяючы ѓспаміны. Яшку забралі досвіткам, па дарозе ѓ чорны варонак, людзі ѓ скуранках збівалі яго дубінкамі і кулакамі. Некалі малады, вясёлы твар ператварыѓся ѓ крывавую калатушу. Лізавета бачыла гэта, таму іх усіх спецыяльна сагналі, паглядзець на арышт. Потым выступаѓ зампаліт, шмат крычаѓ і пагражаѓ. На месцы арыштавалі яшчэ пецярых, ніхто не асмеліѓся аказаць супрацівы. Лізавета запомніла гэта, яе гарачае каханне да партыі пахіснулася.
  Зрэшты, і зараз, здзейсніѓшы вораг замах на Сталіна, яна не задумваючыся, падставіла грудзі!
  Дзяѓчына спытала дзядзьку:
  - А Францыя краіна моцная?
  Той адказаѓ:
  - Ды моцная! Разам з Брытаніяй, яны кантралююць больш за траціну свету! З улікам калоній насельніцтва Францыі не саступае СССР.
  Лізавета свіснула:
  - І такая моц прайграла!
  Дзядзька пачухаѓ лысеючую верхавіну:
  - Ды прайграла! Усе за паѓтара месяца, чатыры еѓрапейскія дзяржавы былі разгромлены! Нават у Напалеона і Аляксандра Македонскага, не было такіх перамог як у Гітлера.
  Лізавета шэптам спытала:
  - А які ён з сябе Гітлер?
  Дзядзька паціснуѓ плячыма:
  - Я яго не бачыѓ! На партрэтах ты яго і сама бачыла. Гавораць сярэдняга росту, нервовы, есць чалавечае мяса, асабліва любіць адрэзаць у жанчын грудзей!
  Лізавета матнула галавой:
  - Не свішчы! Гітлер вегетарыянец!
  Дзядзька не пагадзіѓся:
  - Па духу ён тыповы людаед! Свайго лепшага сябар Рэма загадаѓ распілаваць калючым дротам на дзве часткі. Чым не пажадлівая пачвара! Пасля капітуляцыі Францыі, ён загадаѓ спаліць жыѓцом сто тысяч габрэяѓ якія пражываюць у Парыжы і яго наваколлях. У выніку чаго стаяѓ жудасны смурод! Прычым фашысты не шкадавалі нават малых дзяцей. Пасля спалення, эсэсаѓцы дэманстратыѓна мачыліся ѓ попел! Кажуць, што Гітлер асабіста ѓдзельнічае ѓ катаваннях і катаваннях!
  Лізавета заѓважыла:
  - Кіраѓнік адымаюць хлеб у ката, збірае соль на свой зад!
  Дзядзька кіѓнуѓ галавой, дастаѓ цыгарэту, зацягнуѓся. Ён умеѓ вельмі цікава курыць, пускаючы дым колцамі. Яго погляд стаѓ весялей:
  - Ты ведаеш, чаго я баюся!
  Дзяѓчына тоненькім голасам адказала:
  - Думаю нічога!
  Брат бацькі запярэчыѓ, робячы кароткія зацяжкі:
  - Нічога не баяцца толькі адмарожаныя! Нармальнаму чалавеку, зусім не ганебна адчуваць страх! Асабліва калі ён разумны, і не столькі за сябе як за іншых.
  Дзяѓчына рашуча кіѓнула:
  - Тут я згодна!
  Дзядзька спыніѓ курыць, пакруціѓ галавой, нібы размінаючы шыю:
  - Ведаеш, ходзяць чуткі, што фашысты ствараюць, новую страшную зброю. Бомбу здольную сціраць у атрутны пыл цэлыя гарады. Прычым ад яго не будзе ніякага выратавання.
  Лізавета пагардліва фыркнула:
  - Тыповы блеф Гебельсаѓскай прапаганды!
  Дзядзька глыбока, як марж пад вадой уздыхнуѓ:
  - Э не! Гэта навука! Зброя кажуць навукоѓцы суцэль рэальнае! Яму нават назву прыдумалі - атамная бомба! Дык вось я лічу, што лепш за ѓсё не чакаючы, пакуль такая жахлівая зброя патрапіць у рукі фашыстам, напасці на Нямеччыну першым!
  Лізавет здрыганулася, нібы ад удару токам:
  - Але ж гэта непрыстойна, парушаць мірную дамову. У нас з Германіяй пакт аб ненападзе, дагавор аб сяброѓстве і межах!
  Дзядзька яхідна заѓважыѓ:
  - А фашысты хіба калі-небудзь выконвалі пагадненні? Успомнім хаця б Польшчу, ці Бельгію з Галандыяй! Гітлер нават так сказаѓ: сумленнасць - гэта тыповая ахвяра, на алтар мэтазгоднасці!
  Дзяѓчына з запалам адказала:
  - Сталін не Гітлер!
  Дзядзька зрабіѓ, пагадзіѓся, але ѓсадзіѓ дыяметральна супрацьлеглае:
  - Вядома, і менавіта таму павінен ударыць першым! Нашчадкі не прабачаць яму прамаруджвання! Атака патройвае сілы, абарона іх паловіць!
  Алена заѓважыла:
  - Наша армія стане самай наступальнай у свеце, калі вораг ударыць! - А затым паѓтарыла яшчэ гучней. - Але толькі калі вораг ударыць!
  Дзядзька хітра прыжмурыѓся:
  - Галаву, зрэзаную клінком - называюць садовай, ад яе ѓзыходзяць гронкі адплаты! Не, я думаю, што Гітлера трэба было прыкончыць яшчэ тады, калі яго полчышчы накіраваліся да Парыжа.
  Дзяѓчына тупнула босай ножкай( боцікі стаялі побач!), адказала:
  - Можа быць ты і маеш рацыю!
  Гэтую размову Лізавета запомніла надоѓга. Чуткі аб канцэнтрацыі гітлераѓскіх войскаѓ асабліва ѓ Польшчы, пастаянныя парушэнні нямецкімі самалётамі савецкай мяжы, якія пачасціліся арышты ѓ войсках стваралі нервовую абстаноѓку. Адначасова палітрукі актыѓна выклікалі: вайны не будзе! Тым не менш, да мяжы падцягваліся дадатковыя сілы, асабліва бранятанкавыя! У прыватнасці Лізавета ѓпершыню ѓбачыла найноѓшы танк КВ-3, з двума гарматамі і вагой семдзесят пяць тон. Гэта была эксперыментальная мадэль, якую як нехта шапнуѓ, павінны былі абкатаць у баях. Дзяѓчыне зрэшты, танк не зусім спадабаѓся, быѓшы занадта цяжкім, ён адрозніваѓся нізкай праходнасцю, ламаѓ масты, вежа круцілася павольна. Акрамя таго з-за вялікага калібру гармат, пакутавала хуткастрэльнасць і адносна нізкай была дакладнасць! Тым не менш гэтак магутны танк выклікаѓ упэѓненасць. Дызельны рухавік у 850 конскіх сіл, грукатаѓ страшна, гэта паходзіла на вывяржэнне вулкана, нямецкія машыны не ѓ прыклад цішэй. Дзяѓчына праводзіла пачвару скептычным поглядам і павярнулася, на абцасах...
  Раніца дваццаць другога чэрвеня 1945 стала страшнай падзеяй, буйныя сілы фашызму былі кінуты на СССР. Лізавета зрэшты, спачатку не адчувала шоку. Тым больш што словы дзядзькі аб стваранай фашыстамі атамнай бомбе глыбока ѓрэзаліся ѓ памяць. Можа нават і лепш Гітлер напаѓ зараз, калі да стварэння суперзброі яшчэ далёка! Тыгра лепш душыць, калі ён яшчэ не адгадаваѓ іклы! Хоць які фюрар тыгр, хутчэй за шакал. Але тым сумней будзе канец фашызму!
  Лізавету паднялі ѓ ложку, і яна хутка апрануѓшыся, далучылася да астатніх паплечніц і братоѓ па зброі.
  Асноѓны ѓдар фашысты нанеслі ѓ тыл Беластоцкай групоѓцы. Магутныя бранятанкавыя і механізаваныя калоны на працягу дзвюх гадзін паглыбіліся на сорак кіламетраѓ. А як наліха нават акопы не занадта старанна выкапаны.
  Снарадаѓ для артылерыі не падвезлі, і дзяѓчаты былі вымушаны сустракаць фашыстаѓ вінтоѓкамі і гранатамі. Вось з'явіліся гітлераѓскія танкі і бронетранспарцёры. Наперадзе рухаліся Е-50, узбраенне чатыры кулямёты і гармата 105-міліметраѓ калібр. Некалькі менш танкаѓ Е-50 Ш, з аскепкава-фугаснымі снарадамі і гарматамі калібра ѓ 150, 180 і рэактыѓным бомбамётам 380 міліметраѓ.
  За імі больш уразлівыя, але ѓсё роѓна непрабіѓныя пантэры-2, з 88-міліметровымі прыладамі.
  Лізавета адразу адчула сябе бездапаможнай. Што яна зможа зрабіць, будучы ѓзброенай адной толькі вінтоѓкай Моськіна і парай супрацьпяхотных гранат? Нямецкія танкі паліваюць савецкую пяхоту кулямётным агнём, ірвуцца снарады. Побач падаюць скрываѓленыя дзяѓчаты і юнакі. Вось аднаму яшчэ безбародаму хлопцу адарвала ногі. Ён крычыць і цягне да Лізаветы рукі, на якіх не хапае пальцаѓ. Зноѓ выбухі, у паветры з'яѓляюцца нямецкія Месэры 262, потым рэактыѓныя штурмавікі ХЕ-183. Здалёк яны не вельмі страшныя і нагадваюць мух, але падляцеѓшы бліжэй, ператвараюцца ѓ сцярвятнікаѓ.
  Нямецкія танкі ѓсё бліжэй і бліжэй, над імі лунаюць змеі са свастыкай. Адначасова гучыць грандыёзная сімфонія Вагнера. Усё выглядае незвычайна пагрозлівым, нават танкі, дарэчы, не занадта вялікія, размаляваныя так што нагадваюць драпежных звяроѓ. Асабліва шмат выскаленых морд. Лізавета адчувае жывёльны жах, ёй хочацца бегчы, ногі дранцвеюць, але....
  Як можа рускі чалавек (А беларусы і рускія адзін і той жа народ), здрадзіць і спалохацца.
  Лізавета кідае гранату. Яна, валодаючы моцнай рукой, шпурляе далёка, і пападае ѓ Е-50. Танк на імгненне замірае і тут жа адказвае. Чуецца аглушальны выбух, дзяѓчыну падкідвае ѓ паветра, і хваля цемры накрывае прытомнасць.
  Лізавета адчувала, як апускаецца ѓ глыбокі вір - беспрасветна чорны, і толькі ѓ вышыні злавесна мігацеюць якія выпальваюць вочы зоркі. Па меры апускання, на грудзі душыць усё мацней, у галаве стукаюць кавадлы, і кожны іх удар становіцца ѓсё больш балючым і цяжкім! Нарэшце яе цела дакранаецца дна, халодзіць патыліцу, дзяѓчына хоча ѓскочыць і не можа паварушыцца. Тут вакол - адначасова з усіх бакоѓ чуецца піск, шамацяць нейкія дробныя істоты. Лізавета адчувае, як шалёна ѓ яе ѓ грудзях б'ецца сэрца. На не кідаюць пацукі, буйныя як трусы і рознакаляровыя, з перавагай крывавага адцення. Яны кідаюцца і пачынаюць ірваць. Лізавета ѓскрыквае і... Апамятаецца.
  Два нямецкія салдаты, мацаюць дзяѓчыну, потым рэзка падымаюць за валасы:
  - Шнэль! Уставай сука!
  Лізавета ѓстае, яе хістае. Дзяѓчына круціць галавой, ён у яе цяжкая. Ух! Але быццам бы ѓсё цэлае.
  Немцы будуюць калоны палонных, мужчын і жанчын асобна. Алена нават здзівілася, што столькі тых, хто здаѓся. Адных жанчын, больш за паѓсотню, параненых не відаць, падобна фашысты такіх проста дабілі. Падганяючы прыкладамі дзяѓчат, (амаль усе жанчыны-ваенныя маладыя і нядаѓна прызваныя), пагналі далей. Было даволі горача, з некаторых жанчын сарвалі гімнасцёркі і яны "франтавалі" у кашулях.
  Лізавета спытала капітана Валянціну Сініцу, у яе на твары красавалася пара вялікіх сінякоѓ:
  - Ну і што зараз Валя?
  Капітан дваццацівасьмігадовая даволі прыгожая рудавалосая дзяѓчына адказала:
  - Нічога, калі ноч будзе цёмная, то збяжым!
  Лізавета агледзела сябе:
  - Думаю што так! Палон не для савецкіх людзей! Накшталт пашкоджанняѓ няма, аскепкі памілавалі маё цела! Вось толькі ѓ галаве шуміць.
  Валянціна адказала:
  - Цябе, падобна, аглушыла! Брр! Але вось я сама не разумею, як апынулася ѓ палоне. Пісталет-кулямёт заклінаваѓ, а іншыя дзяѓчаты здаліся. У выніку трапілася як апошняя дурніца!
  Лізавета кіѓнула:
  - Ды добры пачатак вайны! Не паспела нават аднаго немца забіць, як трапіла ѓ палон. Дзікі жах! А калі не паспеем збегчы?
  Валянціна адказала:
  - Ведаеш ты незвычайна прыгожая! Златакудрая з ідэальнай фігуркай. Я яшчэ ніколі не бачыла прыгажэйшую дзяѓчыну, чым ты!
  Лізавета адмахнулася:
  - Навошта мне гэтыя кампліменты! Ды і ты не хлопец!
  Капітан заѓважыла:
  - Цябе могуць папросту згвалтаваць!
  Лізавета разгубілася:
  - Як гэта згвалтаваць?
  Валянціна шчыра здзівілася:
  - Ты што не ведаеш?
  Лізавета запляскала вачыма:
  - Тэарэтычна вядома ведаю, але...
  Валянціна прыжмурылася:
  - Ты што ніколі не спрабавала з хлопцам?
  Лізавета адмоѓна матнула галавой:
  - Канечне не! Наогул камуніст не павінен, раскладацца маральна і займацца каханне па-за шлюбам!
  Валянціна паціснула плячыма:
  - Як сказаць! Па-мойму, гэта асабістая справа кожнага! Акрамя таго мужчыны ѓсё розныя, і задавальненне ад іх атрымліваеш па-свойму. Тут ужо так проста не ѓгадаеш, але муж хутка дакучае.
  Ідучая справа дзяѓчына-камсамолка запярэчыла:
  - Для чалавека галоѓныя духоѓныя зносіны, а не звярыныя інстынкты!
  Валянціна падняла палец уверх:
  - Не будзем, балбатаць на непрыстойныя тэмы! Можа, лепш пагаворым пра партыю і пабудову камунізму!
  Лізавета хацела нешта сказаць, як рушыѓ услед загад - калоне спыніцца.
  Яны апынуліся прама перад бетаніраванай пляцоѓкай, да якой пад'ехала пара грузавікоѓ і аѓтамабіль. Адначасова з'явілася яшчэ адна калона гнаных жанчын. Мяркуючы па адзенні, гэта былі грамадзянскія асобы.
  З нямецкага выфарбаванага ѓ колер хакі аѓтамабіля выпаѓз тлусты немец. У яго быѓ непрыемны, дрэнна паголены твар з патройным падбародкам, і дзіѓны дубальтовы аѓтамат за плячыма. А вось фуражка, на якой зіхацела эмблема - дзве маланкі, выдавала эсэсаѓца. Фашыст выйшаѓ перад дзяѓчатамі і скамандаваѓ на ламанай рускай мове:
  - Раѓняючыся! Смірна!
  Дзяѓчыны машынальна выцягнуліся, адбілася ваенная вывучка. Адна з дзяѓчын праѓда прамарудзіла, і атрымлівалі прыкладам па попе.
  Эсэсаѓскі афіцэр даволі крэкнуѓ, паглядзеѓ на жаночыя ногі і скамандаваѓ:
  - Усім зняць боты!
  Дзяѓчаты ѓздрыгнулі, па шэрагах пранёсся гул. Тоѓсты немец дэманстратыѓна пазяхнуѓ і, млява прамармытаѓ:
  - Хто не паслухаецца, той будзе павешаны! - І тут жа нечакана грозны вокрык. - Шнэль! Шнэль!
  Дзяѓчыны прыняліся разувацца. Лізавета адчула, як аѓтаматычна рухаюцца яе рукі. Такое адчуванне быццам падпарадкоѓвацца фашысцкім катам для яе звыкла. Зняла адзін бот, адчуѓшы голай ступнёй, прыемную цеплыню бетоннага пакрыцця. Потым другі, акуратна паставіѓ яшчэ новыя, нядаѓна выдадзеныя скураныя боцікі (кірзавыя з'явяцца толькі ѓ канцы вайны). Тут пачуліся крыкі. Юная не старэйшыя за шаснаццаць гадоѓ дзяѓчына выскачыѓ і загарлапаніла:
  - Не буду здымаць ёлупы! Няхай ужо лепей з мяне мёртвай здымуць!
  Немец-бароѓ падаѓ знак, два рослыя эсэсаѓцы схапілі дзяѓчыну і пацягнулі на загадзя прыгатаваную шыбеніцу.
  Дзяѓчыны-ваеннапалонныя выпусцілі ѓздых, але запярэчыць ніхто не асмеліѓся, відаць мовіѓся шок паланення.
  - На крук яе! - крыкнуѓ тлусты фашыст. - Няхай не адразу здохне! Будзе ведаць чартоѓка, як супраціѓляцца.
  З юнай дзяѓчыны сарвалі адзенне, эсэсавец нават тыцнуѓ цыгару ѓ ружовы сасок прыгажуні. Дзяѓчынка завішчала і пракрычала:
  - Запомніце мяне, клічуць Таня! Смерць фашыстам!
  Эсэсаѓскі афіцэр зароѓ:
  - Вырваць ёй мову!
  Да дзяѓчыны падскочыѓ мардовор са змятым брудным фартухом і абцугамі ѓ руках. Іншы гітлеравец сціснуѓ дзяѓчыне шчокі, адкрыѓшы рот. Яна спрабаваѓ супраціѓляцца. але сілы занадта ѓжо няроѓныя. З-за рота дзяѓчыны палілася кроѓ, а сама яна ад болевага шоку страціла прытомнасць. Фашысцкі ката кінуѓ вырваную мову і растаптаѓ ботам. Абвіслую голую дзяѓчынку, гітлераѓцы хутка павесілі рубам на востры карабельны крук. Яна млява ѓскрыкнула, і затрымцела, дадатковы боль прывёѓ у сябе. На тварах у фашыстаѓ было напісана шчасце, тое неверагоднае пачуццё садысцкага задавальнення, калі прычыняеш боль сабе падобнаму. Нават калі гэта прыгожая дзяѓчына, са светлымі валасамі. Тут да садызму прымешваецца і сэксуальны элемент.
  Лізавета закрыла вочы, каб не бачыць падобнага самавольства. Тым часам да іх падышла калона палонных, цывільных жанчын. Іх фашысты гэтак жа прымусілі разуцца. Жанчын падабралі маладых, на выгляд ніводнай не было больш за трыццаць пяць і малодшай шаснаццаці. Дужыя беларускія бабы, па большай частцы светлавалосыя, блакітнавокія, прыемныя на выгляд, кроѓ з малаком.
  Тоѓсты афіцэр зноѓ скамандаваѓ:
  - Зняць верхнюю вопратку!
  Лізавета раптам пачырванела, а што калі фашысты яе пакінуць і зусім голай? А пальцы ѓжо расшпільваюць гімнасцёрку. Грамадзянскія жанчыны плачуць і стогнуць, нібы ідуць на пакаранне. У адной з іх у руках немаѓля. Гітлеравец выхоплівае яго з рук. Жанчына-маці кідаецца і атрымлівае ѓдар штыком у жывот. Падае, надрываючыся немым крыкам. Эсэсаѓскі афіцэр пабегае да немаѓляці, кідае яго пад ногі і пачынае таптаць. Прычым робіць так, каб ён памёр не адразу, ламаючы далікатныя ручкі і ножкі.
  Маці вые і яе валакуць да шыбеніцы, каб яшчэ жывую павесіць на крук. Па шляху ірвуць на часткі адзенне і лупяць прыкладамі. Потым у канец знявечаную ѓздрыгваюць, пры гэтым весела смеючыся, нібы абкурыѓшыся марыхуанай.
  Лізавета прашаптала:
  - І ці ёсць іх зверству мяжа! Хто іх нарадзіла, жанчына ці ваѓчыца!
  Валянціна вымавіла з запалам:
  - Мы гэтага ніколі не даруем і не забудзем! За кожнае сваё зверства фашысты паплацяцца сто разоѓ.
  Лізавета адказала:
  - На гэта не хопіць усіх нацыстаѓ Нямеччыны.
  Валянціна пажартавала:
  - Што застанецца, то на Японію!
  Галоѓны гітлеравец усё яшчэ не супакоіѓся, у яго тупых вачах гарэла вар'яцтва, маленькі рот крывіѓся:
  - А цяпер папярэджваю! Мы павядзем вас на тэрыторыю Нямеччыны. Тых, хто будзе добра сябе паводзіць, чакае добрае месца, харчаванне, а ѓ будучыні ганаровае грамадзянства Вялікай Германіі. Але калі хто збяжыць, то за кожнага ѓцекача, я загадаю спаліць жыѓцом дваццаць закладніц. Вы мяне зразумелі! - Роѓ нягодніка ѓзмацніѓся. - А зараз вы навочна ѓбачыце што значыць не слухацца фюрара.
  Фашысты кінуліся ѓ калоне грамадзянскіх жанчын і выбралі дзясятак найбольш брыдкіх на выгляд. Іх бесцырымонна валаклі за валасы, і збілі ѓ кучу. Пасля чаго эсэсаѓцы прыняліся скручваць жанчын калючым дротам. Тыя адчайна віскаталі спрабавалі вырвацца. У адказ атрымлівалі прыкладамі па плячах і ѓ грудзі (што не страцілі прытомнасць).
  Тоѓсты афіцэр даволі ѓсміхнуѓся:
  - Ну, а цяпер факел ім! Хай "атрымаюць асалоду ад" болем!
  І зноѓ ідыёцкія смяшкі фашысцкіх звяроѓ. Трое эсэсаѓцаѓ з дэгенератыѓнымі фізіяноміямі выцягнулі бак з бензінаѓ, адкруцілі вечка. Нягледзячы на адлегласць, да Лізаветы данёсся агідны пах паліва. Падобна, гэта быѓ нізкаактанавы бензін, атрыманы ѓ выніку працэсу гидролизации вугалю. На ѓсю шматлікую тэхніку фюрару не хапала прыроднай нафты, нават з улікам паставак СССР і акупаваных Афрыканскіх калоній, так што фізікі Трэцяга Рэйха выяѓлялі вынаходлівасць. У гэтага бензіну была асаблівасць, ніжэйшая ѓ параѓнанні са звычайным тэмпература гарэння, а таксама тое, што ён пачынаѓ замярзаць ужо пры дзевяці градусах марозу. У свой час гэта адаб'ецца падчас вайны. Скручаныя металічным калючым дротам жанчыны адчайна махалі рукамі (тыя ѓ каго яны былі вольнымі), фашысты ѓсміхаючыся і паказваючы мовы нешта выкрыквалі па-нямецку.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 8.
  Танк Е-50 атрымаѓ ужо мноства трапленняѓ. Але вось ваяѓніцы нарваліся на цэлую бочку з нітрагіцэрынам. Ірванула танк, што капітальна сарвала ѓсе каткі. І ваяѓніцы апынуліся без машыны. Пакуль шукалі іншы танк, прыгажуні пагрузіліся ѓ вельмі цікавыя ѓспаміны аб сорак першым годзе.
  Нажаль, такі прыемны сон Герды аказаѓся кароткім. Зноѓ уздым і фіззарадка. Зрэшты, дзяѓчыны з гэтай нагоды і не думалі камплексаваць. Яны нават працавалі з асаблівым энтузіязмам. Мадлен тым часам вырашыла некалькі разнастаіць фізічную нагрузку і дзяѓчат... упрэглі ѓ спецыяльныя вазы, на якіх стаялі танкі. Камандуючая ротай СС узрадавана вымавіла:
  - Вось дзяѓчынкі мы і дэфіцытнае паліва зэканомім, і вас патрэніруем. Новы від нагрузкі, з прыкладным значэннем!
  Калі дзяѓчынкі ѓ купальніках цягнуць танкі, ды яшчэ абліваюцца потым пад пякучым сонцам, крутое відовішча. Хоць даводзіцца дзяѓчатам упірацца босымі ножкамі ѓ пясочак і вострыя камяні. Стагнаць і не здавацца.
  Герда з цяжкасцю пераклады дыханне, па-філасофску заѓважыла:
  - Гэта вядома ж цудоѓна, але... Вось як мы зараз паходзім на рабынь Старажытнага Егіпта. Таксама цягнем цяжкі груз, але пры гэтым нас хоць не б'юць бізуном!
  Шарлота пагадзілася:
  - Вядома, не б'юць, але ад гэтага ані не лягчэй! Хоць не - гэта ѓсяго толькі фітнес, сумешчаны з цяжкай атлетыкай!
  Герда пастаралася перавесці размову на іншую тэму:
  - Як ты думаеш, калі б Аляксандр Македонскі не памёр у такім юным узросце, ён бы захапіѓ бы Рым, а затым і ѓвесь свет?
  Шарлота пасля паѓзы адказала, стрэсваючы пот:
  - Гэта цяжка сказаць... Бо ён планаваѓ паход супраць непакорлівых арабаѓ... Але шанец у яго вядома ж быѓ! Хаця нам трэба радавацца, што гэта яму не ѓдалося!
  - Чаму?! - здзівілася Герда, папраѓляючы шмараваць плячо шлейку.
  Шарлота скаля ва ѓхмылцы зубе, адказала:
  - Таму што Гітлеру ѓ гэтым выпадку, было б занадта цяжка яго перасягнуць. А так пройдзе яшчэ дзве тысячы гадоѓ і на пытанне, хто быѓ самым лепшым і вялікім палкаводцам усіх часоѓ і народаѓ, рушыць услед адназначны адказ - фюрар Германіі!
  Герда прыклалася да шлейкі мацней:
  - Ды Адольф Гітлер ужо перасягнуѓ Напалеона... Асабліва гэта стане відавочна: калі мы возьмем Егіпет, што Напалеону не атрымалася! А тамака і да самой Індыі.... Але галоѓнае, вядома, гэта высадка ѓ Брытаніі...
  Шарлота жорстка пацвердзіла:
  - Тое, што не ѓдалося Напалеону: увайсці ѓ Лондан, зробіць Вермахт пад кіраѓніцтвам Адольфа Гітлера! Вось толькі цікава, мы пачнем уварванне ѓ Расію, да гэтага ці пасля?
  Герда з сумневам вымавіла:
  - Я думаю, што лепш пасля... Напалеон, дарэчы, загубіѓ у Расіі ѓсё войска. Але мы ж не французы. Жабенікі не вельмі здольныя ваякі!
  Магутная бландынка, якая цягнула разам з імі шлейку, уступіла ѓ размову. Яе голас здаваѓся вельмі нізкім, як у мужчыны, хаця постаць была жаночай і прывабнай:
  - Ды французы некалькі трусаватыя, але іх тэхніка зусім не дурная. Я бачыла як ЗІЗ-35, бяскарна прабіваѓ браню, нямецкіх Т-4. Нават сорамна стала за нашу тэхніку... Так і "Мацільды" ангельцаѓ. Гранатай можна разбіць ім гусеніцы, але прабіць браню... Гарматы 88 - міліметраѓ яе бралі, але іх у нас вельмі мала. Застаецца толькі лупіць па гусеніцах, і абезрухоѓваць... Наогул ангельцы моцныя яшчэ і авіяцыяй...
  Герда тут здрыганулася, і не гледзячы на спякоту адчула дрыжыкі:
  - Дык яны ж нас могуць у пустыні выявіць і закідаць танкі бомбамі!
  Белабрысая баба-багатыр суцешыла:
  - Трапіць рэальна ѓ танк, могуць толькі пікіруючыя бамбавікі, з дасведчанымі асамі. Так што верагоднасць таго, што мы наткнёмся менавіта, на іх невысокая. Акрамя таго я веру ѓ наш поспех.
  Наступіла цяжкая паѓза. У кожны воз з танкам упроглася па дзясятку дзяѓчын-ваѓчыц. Яны рухаліся дзвюма невялікімі калонамі, такія вось загарэлыя, мускулістыя дзяѓчаты... Як гэта было прыгожа... А барханы пры колеры сонца здаваліся ружовымі. Дзіѓны пейзаж.
  Не асабліва далёка ад дзяѓчат палкоѓнік СС Дэс з тузінам арабаѓ пагоншчыкаѓ, і двума бамбізамі-адмарозкамі рухаѓся па пустыні. У правадыра-хлапчукі ступні былі падпалены і яго літасці пасадзілі на осліка. Палкоѓнік Дэс гідліва моршчыѓся, з-за дэфіцыту вады, пагоншчыкі-качэѓнікі былі нямытыя і кепска пахлі. Ды і дзень выдаѓся гарачым, нават па мерках афрыканскага ѓзбярэжжа, бо вецер прынёс з Сахары дыханне апраметнай. Так што даводзілася аблівацца потам. У шлях падобна меѓся быць блізкі. Дэс адчуваѓ сябе поѓным ідыётам. Ён можа з-за хлапчука, які набудзе з тры корабы, страціць некалькі дзён. А яшчэ атрымае і дысцыплінарнае спагнанне, таму што адлучыѓся... Праѓда нямецкія войскі ѓ бліжэйшыя дні наступаць не плануюць, ды і тут на мяжы з Лівіяй і Тунісам, даволі глыбокі тыл. Ну, у чыннік адлучкі заѓсёды можна сабе прыдумаць... Але ѓсё роѓна гэта авантура, прычым... Няма прагнасць мацней довадаѓ розуму.
  Дэс едзе ѓ цяньку на вярблюдзе, папіваючы слабаалкагольную араку з фінікаѓ. Хоць гэта напой, можа быць і мацней шнапса, але ѓ такую спякоту гэта самагубства. Пейзаж вакол нецікавы і некалькі месяцаѓ службы ѓжо надакучыѓ. Дэс спрабуе ѓявіць сабе колькі можа быць скарбаѓ у шэйха... Туніс знаходзіцца побач з Алжырам, і ѓ ім піраты, часта хавалі скарб. Ну, а піратамі, ці дакладней капера на службе ѓ турэцкага султана часта бывалі самі шэйхі. Акрамя таго ѓ Тунісе і залатыя рудні маюцца, і ізумруды здабываліся. Праѓда потым з прыходам французаѓ здабыча ізумрудаѓ заглухла... Чаму? З-за ангельскай манаполіі, нежаданні збіваць кошт індыйскіх ізумрудаѓ, што прымусіла замарозіць распрацоѓкі ѓ калоніях Францыі. А золата ѓ асноѓным у лёгкіх месцах здабылі, а рыць глыбокія шахты заленаваліся... Дэс падумаѓ, што ѓсё ж французы, мусіць, самая лянівая і легкадумная нацыя ѓ Еѓропе. Хоць нельга сказаць, што гэта дрэнныя ваякі... Напалеон Банапарт, напрыклад, заваяваѓ Еѓропу, а гэтага не даможашся з нікуды не вар'ятамі. А ці сапраѓды, што ѓ Напалеона было геніяльнага? Простая тактыка, хуткі пераход, удар усімі сіламі, абыход з фланкаѓ і спробы зайсці ѓ тыл... Калі Фрыдрых Вялікі распрацаваѓ найноѓшую і максімальна эфектыѓную лінейную тактыку, то Напалеон проста пераймаѓ Аляксандру Македонскаму... Ды такая тактыка прыносіла поспех, але зладзь хто -небудзь войскам Македонскага або Напалеона, якія імкліва перасоѓваюцца, засаду, або б змялі і перабілі б на маршы. У рэшце рэшт, пад Ватэрлоо Блюхер і Велінгтон, падлавілі Банапарта, на яго рызыкоѓным манеѓры. Гэта як кароткі ѓдар на сустрэчу баксёра, які шырока размахнуѓся. І Напалеон у накаѓце... Рускія войскі, дарэчы, не разграмілі Банапарта ѓ бою, а ѓзялі з дапамогай генерала марозу, эпідэмій і партызан.
  Што ён думае аб Гітлеры? Спачатку вядома былі думкі, што фюрар усяго толькі яфрэйтар і выскачка, сын былога шаѓца...Ён аддаѓ перавагу на прэзідэнцкіх выбарах дзядка Гіндэнбурга, хоць і разумеѓ, што васьмідзесяцігадовы стары, проста фізічна не зможа справіць з абавязкамі дыктатара! Але не падабаѓся жабракоѓ Гітлер - выхадзец з нізам! Але потым, калі прызначылі Адольфа рэйхсканцлерам, ён усё аддаѓ голас нацыянал-сацыялістам, таму іншай самавітай правай сілы ѓжо не засталося. Ды штурмавікі фактычна цэлае войска яму імпанавалі. Але быѓ сумнеѓ, што Гітлер утрымае, асабліва падчас крызісу, жудаснай дэпрэсіі ѓладу, што Нямеччына канчаткова не разваліцца.
  Але Гітлер з самага пачатку, прыняѓся за жорсткае навядзенне парадку, забараніѓшы камуністаѓ, а потым і іншыя партыі. Разагнаѓ прафсаюзы, замяніѓшы іх працоѓным фронтам. Стаѓ сапраѓдным дыктатарам, з аднапартыйнай сістэмай. І падняѓ эканоміку, пераѓзброіѓ войска. Але ѓсё ж Дэс не з усім, што рабіѓ фюрар, згаджаѓся. Напрыклад, навошта такія вялікія рэсурсы траціць на праграму: "Праца праз радасць!" і вазіць працоѓных на адпачынак, у Нарвегію, Францыю, а то і на Канары. Ці не лепш на гэтыя сродкі пабудаваць некалькі лішніх танкавых заводаѓ, ці прадпрыемстваѓ па вытворчасці самалётаѓ. Або ѓзяць праект "Фольксваген" , народнага аѓтамабіля - колькі можна было бы танкаѓ адграхаць... Наогул Гітлер імкнуѓся сядзець на двух крэслах, падвышаць узровень жыцця, і мадэрнізаваць войска. Аднак за двума зайцамі пагонішся, ніводнага не зловіш. Дэс быѓ сваяком галоѓнага эканаміста Трэцяга Рэйха Штаха і добра ведаѓ агульныя характарыстыкі Германскай эканомікі. У вайну з Польшчай Нямеччына ѓступіла, маючы боепрыпасаѓ усяго на тры тыдні(!) інтэнсіѓных баявых дзеянняѓ. Ударылі б тады саюзнікі, ад Трэцяга Рэйха засталіся б галавешкі. Наступ супраць Францыі Гітлер пачаѓ саступаючы і танках, і гарматах, асабовым складзе і авіяцыі! Але разграміѓ жабянят, нават не зморшчыѓшыся. Затым наступ на Англію... Вось тут Гітлер аблічыѓся, трэба было дабіць Брытанію пад Дзюкерам, а затым яшчэ ѓ ліпені выкарыстоѓваючы караблі гандлёвага флота Нямеччыны( а ён быѓ не маленькі), высадзіць дэсант на выспах. Тады ён бы стаѓ гаспадаром становішча. Але фюрар не вырашыѓся, магчыма асцерагаючыся, што транспарта з войскамі патопяць лінейныя ангельскія караблі... Але сутнасць у тым, што Брытаніі ѓ тым момант была такая паніка і блытаніна, а назіранне за морам як след неарганізавана, што вельмі вялікі быѓ шанец, як раз на хуткую раптоѓную высадку. Ну, а на сушы Англіі асабліва супрацьпаставіць не было чаго. Прынамсі ѓ якасным стаѓленні... Але Гітлер страціѓ час, і ѓ верасні Чэрчыль вымавіѓ гістарычную фразу: становішча Гітлера бліскучае і... безнадзейнае. Пасля гэтага Дэс сам выйшаѓ на брытанскую разведку. Хоць фюрар і прайграѓ бітву за Англію, суадносіны страт было прыкладна адзін да аднаго, а калі лічыць, што прыкладна адсоткаѓ дваццаць пяць прыйшлося на самалёты: збітыя зенітнай артылерыяй, то нямецкія ассы былі нават лепш ангельскіх. Ды і самалёты ані не горш, можа нават МЕ-109(F) і лепш ільвінай зграі. Ва ѓсякім разе, у Афрыцы суадносіны сіл, і страт у паветры яшчэ спрыяльней, чым у Брытаніі. Такі бліскуча распачаты 1940 год, пад канец прынёс шмат расчараванняѓ. Страцілі шмат моцных асаѓ і самалётаѓ, ды яшчэ і Мусаліні саюзнічак, быѓ ганебна біты ѓ Грэцыі. Хоць такой была ѓ яго вялікая перавага ѓ сілах. А потым у пачатку года наогул аблом, Італія страціла Эфіопію, Самалі, большую частку Лівіі, і прычым ва ѓсіх бітвах ангельцы значна (у некалькі разоѓ!) саступалі лікам. Сотні тысяч макароннікаѓ апынуліся ѓ палоне. Ну як не паверыць у хуткі крах Трэцяга Рэйха, асабліва на фоне нарастальнай дапамогі ворагам Нямеччыны са боку ЗША. Але потым, зноѓ чаша шаляѓ хіснулася ѓ бок Трэцяга Рэйха. Роммель разбіѓ ангельцаѓ і паланіѓ Каленкура, затым у два тыдні ѓпала Югаславія, Грэцыя і ѓслед за імі востраѓ Крыт. Дэс нават быѓ рады за немцаѓ, але быѓ і страх перад выкрыццём. Аднак зараз хвалюе іншае, ці нападуць немцы на СССР. Штах казаѓ, што прынцыповае рашэнне Гітлерам ужо прынята, але пакуль яшчэ не зразумелыя канчатковыя тэрміны. Часцей за ѓсё называюць 22 чэрвеня, дату капітуляцыі Францыі...
  Ці наѓрад Нямеччына вытрымае вайну, на два фронту, калі вядома не скончыць яе ѓ сорак першым і да зімы... А ѓзімку ваяваць немцы зусім не гатовыя... Але вось калі Сталін капітулюе, то... Зрэшты, нават калі не паспеюць немцы ѓзяць Маскву, то ці наѓрад рускія змогуць, стварыць досыць магутную ѓ тэхнічным стаѓленні групоѓку. Вось колькі яны выпусцілі зброі падчас першай сусветнай вайны? У параѓнанні з Нямеччынай і зусім пшык! Так, што ці наѓрад чым-небудзь, акрамя вялікіх мас пяхоты рускія нас здзівяць.
  Што яшчэ можа быць? Хутчэй за ѓсё вайна працягнецца яшчэ некалькі гадоѓ і скончыцца нічыйным вынікам. Брытанія ніколі не зможа сабраць столькі войскаѓ, каб разграміць цудоѓныя і выдатна навучаныя часткі вермахта, а Германія наѓрад ці здолее здушыць авіяцыяй і флотам непрыступныя выспы, а ЗША эканамічнай дапамогай і абмяжуюцца. Бо амерыканскі абывацель не зразумее, чаму янкі павінны паміраць, з-за нейкай Еѓропы. Ну, а рускія народ упарты, будзе партызаніць, вайна зацягнецца, але сіл у іх перайсці ѓ рашучы наступ не хопіць. Поѓнач Афрыкі хутчэй за ѓсё Брытанія ѓтрымаць не зможа... Карацей самы верагодны зыход - Трэці Рэйх вялікая імперыя, але не сусветная, а тамака...
  Менавіта гэта Дэс і хацеѓ: разгром Брытаніі і захоп выспаѓ багаты выкрыццём (хоць можа картатэку і ѓсе доказы спецслужбы паспеюць знішчыць, але тут як пашанцуе!). Жадаць, каб прайграѓ Трэці Рэйх, гэта значыць яго Радзіма з рэжымам, што суцэль уладкоѓваѓ эсэсаѓца вядома ж не хацелася. А нічыйны вынік быѓ найлепшым!
  А невялікі караван паѓзе па пяску. Адзін з пагоншчыкаѓ-арабаѓ пацягнуѓ тужлівую песеньку. Пры гэтым часта памінаючы Алаха. Дэс тут падумаѓ, чаму ѓ мусульман лічыцца правільным і дабром сабе як мага часцей прамаѓляць імя Алаха? Вось у хрысціянстве наадварот - не памінай імя Божае марна! Вось юдэі нават сапраѓднае імя свайго Бога забыліся - бо Іегова пазнейшая форма вымаѓлення... Наогул Дэс не кахаѓ Біблію і слабога Хрыста, яго нават дзівіла, як гэта ваяѓнічыя рымляне, вялікая імперыя з культам сілы магла прыняць гэтак пацыфісцкае ѓ сваёй аснове вучэнне? Хай нават пацыфізм хрысціянства і не мяшаѓ весткі вайны, але сама аснова вучэння... Палюбі ворага свайго - павінна была адрынуць рымскую эліту, ды і не толькі эліту.
  Але хрысціянства прыжылося, і нават крах Рымскай імперыі на яго не паѓплываѓ: варвары гэтак жа прынялі гэтае вучэнне, не гледзячы на ѓсю яго ненатуральнасць. Хоць вядома не асабліва яму і вынікалі. Напрыклад, пацыфізм не перашкаджаѓ існаванню ваяѓнічы ордэнаѓ. У прыватнасці трампільераѓ, якія, дарэчы, таксама выкарыстоѓвалі свастыку і лічылі сваім Богам грошы! Так, што гавораць адно, а робяць іншае! Гітлер у гэтым стаѓленні, быѓ куды больш паслядоѓны! Што гаворыць, тое і робіць! Без крывадушных заяваѓ, пра любоѓ да бліжняга!
  Зрэшты, дзіѓна, што царкоѓная сістэма, пабудаваная на падмане і хлусні, праіснавала столькі стагоддзяѓ! І нават прагрэс толькі крыху здолеѓ пахіснуць яе асновы.
  Недзе далёка пачуѓся шум матораѓ; судзячы па танальнасці - гэта былі самалёты. Дэс зрэшты, разлічваѓ, што паколькі яны накінулі накідкі, то ангельцы прымуць іх за арабаѓ і не стануць адчыняць агонь. Буйны целаахоѓнік Ганс паказаѓ супрацьтанкавую стрэльбу, з якой дарэчы можна пры выпадкі і знішчальнік збіць (праѓда не без працы, у плане траплення!).
  Але самалёты так і не з'явіліся, праляцелі міма... Пасля чаго арабы зноѓ тужліва заспявалі... Дэс стрэліѓ з пісталета, ды так што смугляку зачапіла вуха. Араб ад страху зваліѓся. А палкоѓнік СС вылаяѓся:
  - Хопіць завываць шакалы! Моѓчкі, трызніце, ды хутчэй!
  Качэѓнікі-пагоншчыкі паднялі свайго няѓдачлівага напарніка і працягнулі шлях. Хоць іх твары і сталі пахмурней, але бурчаць ніхто не адважны... Палкоѓнік СС пагладжваѓ ствол пісталета( вырабленага дарэчы па адмысловай замове!), што жа гэта выдатны аргумент... Пры любым раскладзе!
  Вось цікава, а калі рускія нападуць на іх першымі, ці змогуць немцы вытрымаць падобны націск азіяцкага войска? У першую сусветную рускія неслі велізарныя страты, у большасці выпадкаѓ дзейнічалі вельмі бязглузда, але ѓсё роѓна скоѓвалі буйныя сілы кайзераѓскай Нямеччыны... А затым яшчэ пры Брусілаве далечы прыкурыць пад хвост аѓстрыйцам.... Так, што вайна для іх не зусім ужо благая котка... А калі ѓспомніць сямігадовую... Нават Фрыдрых Вялікі пасаваѓ перад войскам лапцежнай Расіі! Не, рускіх не варта недаацэньваць ні ѓ якім разе, таталітарны камуністычны рэжым, зрабіѓ іх нават мацнейшым! Сталін узняѓ узровень дысцыпліны савецкіх войскаѓ, прамысловай вытворчасці і забеспячэнні. Моцна прыціснуѓ карупцыю, а значыць зараз ужо не часы Мікалая Другога! Значыць, СССР вораг вельмі небяспечны, нават, мабыць, смяротна небяспечны, асабліва калі стукне першым! У сучаснай вайне фактар раптоѓнасці мае вялікае значэнне, як зрэшты, і падчас войн старажытнасці. Што ж калі мы прайграем, то ѓ адрозненне ад першай сусветнай вайны - рэваншу не будзе! Краіны пераможцы ѓжо не дадуць зрабіць гэтага.... Хоць калі паміж СССР і Захадам пачнуцца спрэчкі, бо для камунізму не ѓ меншай ступені ѓласцівая экспансія, чым для фашызму, то будзе... На трупах зададзеных капіталістаѓ і ѓсходніх камісараѓ расквітнее новая Германская цывілізацыя . Хто супраць нас, той яшчэ будзе з намі! І магчыма будзе вялікая антыбальшавіцкая кааліцыя!
  Ганс да сяла маѓчаѓ, раптам спытаѓ палкоѓніка:
  - Можа спыніцца і зноѓ дапытаць хлапчука з прыхільнасцю?
  Дэс адмоѓна матнуѓ сваёй сярдзітай галавой:
  - Няма сэнсу! Нічога новага ён не скажа.
  - Тады можа, паабедаем, у мяне ѓ жываце, вые завіруха?
  Палкоѓнік СС здзівіѓся:
  - І што табе ѓ такую спякоту хочацца есці?
  Ганс кіѓнуѓ.
  - Мне хочацца, ёсць заѓсёды!
  Дэс паглядзеѓ на сонца, яно ѓжо пераваліла за зеніт, сапраѓды ѓжо чацвёртая гадзіна і пара аб'явіць прывал. Арабы елі асобна які сабраѓ у гурток, фашысты ѓтрох, не пагрэбаваѓшы мясам і півам. Так яны і кімарылі, Дэс нават на кароткі час забыѓся ѓ сне....
  І бачыѓ нешта вар'яцкае... Нейкіх казурак, спачатку маленькіх, а затым якія растуць і робяцца ѓсё больш жахлівымі... А іх сківіцы наогул жахлівыя, такая несусветная пачварнасць! Палкоѓнік адчуѓ, што задыхаецца, сутаргава тузануѓся і прачнуѓся. Не, усё было спакойна два жалезныя ваяры эсэсаѓцы напагатове, а затым зноѓ у шлях.
  Герда і Шарлота ѓвесь дзень былі ѓ найцяжэйшых працах, а затым паваліліся спаць як забітыя і пагрузіліся ѓ свой свет.
  Узнікла вялізная галаграма са стадыёнам, дзе праходзілі сучасныя гладыятарскія баі. Стадыён быѓ вялікі з многімі мільёнамі людзей. Разнамаснае мора бушавала. Была бітва самкі-гладыятара Герды, і паѓразумнай істоты з лігі цёмных міроѓ, пылавой туманнасці.
  Герда выйшла першая. Яна была рухомая гнуткая дзяѓчына, з беласнежна-жамчужнай прычоскай. Ваяѓніца зрабіла патройнае сальта, перакруціѓшыся па арэне. Згодна з звычаем на ёй быѓ толькі тоненькі станік і трусікі, спецыяльна, для таго каб нельга было схаваць зброю. А так ёй напаѓголай трэба было біцца толькі адным светлавым мячом. Зрэшты, такая зброя таксама даволі эфектыѓная. Умовы бітвы не самыя камфортныя пад хупавымі босымі ножкамі дзяѓчыны свецяцца паѓрадыеактыѓныя камяні. Яна, зразумела, усміхаецца, імкнучыся не выдаць болі.
  Герду перапаѓняе энергіі, яна зноѓ скача і робіць пяціразовае сальта.
  - Вось гэта я!
  А яе няѓрымслівая сяброѓка Шарлота тлумачыць, свайму хлопцу:
  - Перад боем гэтую дзяѓчыну старанна адсканавалі, у ёй не павінна быць ніводнага чыпа або чагосьці электроннага. Правяраюць дзеву таксама на наяѓнасць чужой магіі. Гэта значыць гладыятар можа разлічваць або толькі на сваё цела, або на востры розум. Зрэшты, Герда ніколі дурніцай і прасцячкай не была.
  - А што я сумняваѓся? - Спытаѓ падобны на Апалона юнак.
  - Не! Але пяціразовае сальта, без электронікі - паказчык добрай спартыѓнай формы. Таму ѓсё ѓ захапленне, вашыя гімнасткі маглі зрабіць што падобнае? - Шарлота хітра падміргнула.
  - Трох маглі, пяці няма! Ды і яна вельмі высока скокнула з кароткім разбегам! - Юны волат развёѓ шырэй рукі.
  - Такая сіла! Сіла Трэцяга Рэйха і ѓ іншых мірах.
  Тым часам рабіліся стаѓкі. Пакуль усляпую да з'яѓлення суперніка. Герду, падобна, добра ведалі і кахалі па-за залежнасцю ад расы і выгляду.
  Дзяѓчына-гладыятар разбеглася і спачатку правяла шасціразовае сальта, а затым сяміразовае. Пасля чаго пакланілася публіцы. Яе мышцы калыхаліся як марская рабізна, у цэлым дзяѓчына глядзелася эфектна: тыповая амазонка. Зрэшты, лягчэй збіць зорку каменем, чым знайсці ѓ Вялікай Касмічнай імперыі Нямеччына брыдкую дзяѓчыну.
  - Ёсць жанчыны ѓ нашых паселішчах: якім каханне і пашана, каня на скаку спыніць, у палаючую хату ѓвойдзе. - Праспявала Шарлота.
  Пераважная большасць неѓсвядомленых ставак была на карысць Герды. Праѓда, большая частка публікі чакала, калі з'явіцца яе сапернік.
  І дачакалася. Рассунулася велізарная брама, і на пляцоѓку стала выпаѓзаць здаравенная туша. Гэта быѓ сапраѓдны дыназаѓр, накшталт раптара толькі шчупальца меѓ больш за трыццаць. І велізарны, тон на восемдзесят не менш, таѓшчэзная браня. Велікан жывёльнага свету.
  Мільёны глыток, гарлапанілі, вішчалі, цвыркалі, заліваліся салаѓём. Мабыць гігант іх уразіѓ.
  - Рабіце стаѓкі разумныя! - грукоча кампутар.
  - На каго! - скандуе публіка.
  - Фрыпладафа клічуць! Каза-ностра!
  Інагалакты ѓсё масцяѓ складалі заклад розных узроѓняѓ. Тут у азарце біліся аб заклад, даводзячы справу да мільёнаѓ. Некаторыя з тых, хто ѓ цёмную паставіѓ на дзяѓчыну Герду: перазаключалі заклад, на яшчэ большую суму! Каза-ностра іх уразіѓ!
  Рушылі ѓслед аб'явы.
  - У гладыятара Герды пяцьдзесят восем баёѓ і нуль паражэнняѓ, у Казаностра сто восемдзесят чатыры баі і нікога пакінутага ѓ жывых. Рабіце стаѓкі!
  Дзяѓчыны з батальёна СС "Ваѓчыцы" таксама складалі заклад, але ѓсё акрамя суровай камандзіршы Мадлен дружна хварэлі за Герду. Так што стаѓкі атрымаліся аднабаковыя.
  У гаѓпмана Мадлен як гэта пакладзена адмысловае меркаванне, каб начальніца ды не вылучылася супраць падпарадкаваных. Дзяѓчынкі гэта выдатна разумелі, не асабліва пярэчылі.
  Толькі сябар Шарлоты панура заѓважыѓ:
  - Лепш страціць грошы, чым здрадзіць такой дзяѓчыне. Што грошы тлен, пагарджанай паперай ледзь хто будзе сыты...
  - Ну, добра калі вы такія бескарыслівыя! Можа і самім, хацелася б пабіцца? - Сурова звузілі бровы Мадлен.
  - А не супраць! - сказала вясёлая ваѓчыца Берта. - Можна перанесціся ѓ гладыятарскую залу?
  - У нас пакуль няма такой магутнай магіі. - З хмурным выглядам запярэчыла Шарлота. - Здолей стрымаць сваё імкненне: ворагаѓ не марудзячы ѓсіх забіць, бо ѓсё роѓна наступіць помста, людзей нельга як быдла губіць!
  - Разумна сказана! - Адзначыѓ яе сябар Апалон.
  На арэне прагучаѓ сігнал, і бой пачаѓся: вялізны дыназаѓр Казаностра скокнуѓ наперад. Ад удару такой каласальнай масы завібравала паѓрадыактыѓнае пакрыццё рынга.
  Шарлота заѓважыла:
  - У яго спецыфічная назва. Чаму Каза-ностра?
  Бландынка з лёгкім фіялетавым адценнем Берта вылучыла версію:
  -Магчыма, гэта звязана з тым, што ѓ адным старажытным тэлесерыяле, Каза-ностра была незвычайна крутой мафіяй, стварыѓшы з мэтай захопу сусвету свой віртуальны свет дыназаѓраѓ!
  - І што з гэтага? - Не зразумела Шарлота.
  - А иногалакты паглядзелі, і на іх зрабіла ѓражанне. - не зусім упэѓнена выказала меркаванне Берта.
  - Усё не магчыма, магчыма ѓ сусвеце! Што пакараем сваёй сілай нязменнай! - Праспявала Шарлота. - І не адступяць ніколі салдаты Рэйха, ён нібы яркая зорка - лаві моманты.
  Вопытная Герда (у яе раптам узнікла чужая памяць) не спяшалася атакаваць. Яна чакала монстра, адскокваючы ѓ бок ці крыху, калі той падыходзіѓ на небяспечную дыстанцыю і спрабаваѓ скамячыць. Звер быѓ вельмі хуткі, але з-за вялікай масы інэртны, часта прамахваѓся.
  Герда ѓ сваю чаргу вывучала яго манеѓры, калі супернік выйграѓ сто восемдзесят чатыры баі, то значыць, у яго ёсць і моцныя бакі. Праѓда, большая частка баёѓ, хутчэй за ѓсё, прыпала на такіх жа жывёл як ён сам.
  Калі збіваюцца два такіх жа неразумных монстра і перамагае той, хто буйнейшы.
  Зрэшты, трэба прыглядацца, шчупальцаѓ шмат і яны вострыя выгнутыя нібы шомпала, магчыма атрутныя.
  Цягліцы прэса Герды гуляюць, яна выгінаецца як кобра пад гукі дудачкі факіра. Грудзі ходзяць ходырам, і казачна прыгожы хлопец Шарлоты, ловіць сябе на думцы што яму хочацца ѓбачыць яе цалкам, аголенай нібы старажытнагрэцкая багіня.
  Пачвара некалькі разоѓ прамахнулася, але рухі не замарудзіла. Было відаць, што яно - спараджэнне пекла гатова пераследваць дзяѓчыну з метадычнасцю машыны.
  Герда зноѓ скокнула, паслаѓшы паветраны пацалунак натоѓпу. Фігурка ваяѓніцы, стала блішчаць ад які выступіѓ поту. Яна была нібы надраеная і адпаліраваная бронза.
  - Ды спрытная дзяѓчынка! - вымавіла з захапленне Берта. - Я б і сама не супраць паскакаць на арэне.
  - І я б не адмовіѓся! - Кажучы так, атлетычных хлопец Шарлоты крыху схітраваѓ. Ён вядома адчуваѓ некаторы рызыка і жаданне біцца. Разам з тым усведамляѓ небяспеку сутыкнення з гігантам.
  Шарлота агрэсіѓна заѓважыла:
  - Я б'юся не горш за яе!
  Відаць удосталь паназіраѓшы за рухамі, Герда як конік скакнула. Яе светлавы меч замільгаѓ, ссякаючы з наскоку шчупальцы. Яны разляталіся ѓ розныя бакі, пырскала сіняя і карычневая кроѓ. Некалькі кропелек патрапіла на голыя, асмуглыя ногі дзяѓчыны. Пругкая скура скурчылася, самка-гладыятар стрэсла, але засталіся апёкі.
  - Ух, ты атрутны гад. - Яе шматпакутныя мазолістыя ступні прайшліся па калючках і пякучым язвочкам, тулава пачвары. Дзяѓчына ѓмудралася ступаць, так што не прапарола ножку.
  Берта ѓ непадробнай захапленні вымавіла:
  - Віртуозна! Нібы гульня генія на музычнай прыладзе. Добра было б яшчэ заняцца кампазіцыяй.
  Умілаваны Шарлоты засмяяѓся:
  - А што тэорыя не павінна адставаць ад практыкі.
  Монстар выгнуѓся, прымусіѓшы дзяѓчыну саскочыць са спіны. Яна некалькі разоѓ перавярнулася ѓ паветры, выскачыѓшы з-пад назірання, тузіны крышталічных вачэй пачвары.
  Берта нават падскочыла ад захаплення:
  - Я гатова! Туды! - Усклікнула яна.
  - Куд-куды! Ты адкуль і куды! - перадражніла Шарлота.
  Герда зноѓ атакавала дыназаѓра. Яна вырашыла дзейнічаць кароткімі наскокамі і пажадана пазбягаць паразы атрутай. Сьветай меч дзейнічае па прынцыпе вывяржэньня фатонаѓ у стабільным паѓпрасторы, што дазваляе пры мінімальнай выдатку энергіі разрэзаць літаральна ѓсё. Дзяѓчына гэтым і карыстаецца. Праѓда ѓ дадзеным выпадку гладыятарскі меч зараджаны мінімальнай энергіяй, а значыць, рэжа не так моцна і хутка як хацелася змагаючаму. Ды і ѓвогуле што за бой, калі адзін партнёр проста збівае іншага. Трэба каб і адмоѓны персанаж меѓ шанц, інакш публіка проста не будзе хадзіць на падобныя паданні. А поспех рэч пераменлівая...
  На гэты раз, Герда крыху памылілася. Шчупальцы ѓ цэнтры аказаліся значна хутчэй, чым па баках пачвары. Адно з іх кальнула ѓ грудзі, разрэзаѓшы станік. Аголеныя грудзей ускалыхнуліся, хлопец Шарлоты разгледзеѓ іх рубінаѓ соску, ярка бліскучыя ѓ святле некалькіх іншапланетных сонцаѓ.
  Зноѓ рушыѓ услед удар: Герда ссекла пару шчупальцаѓ, але правы бок грудзей аказаѓся адсечаны, пырснула дзявочая кроѓ.
  Самка-гладыятар ссекла яшчэ шчупальца і саскочыла з бар'ера.
  У давяршэнне да ѓсяго тэмпература камянёѓ стала паднімацца. Мабыць гэтым хацелі падштурхнуць тых, хто змагаецца да большага збліжэння і больш хуткай развязкі.
  Герда не магла спыніцца, хоць на секунду, босыя ступні гарэлі, пакрываючыся пухірамі нібы на сярэднявечным прэнгу.
  Хлопец Шарлоты са здзіѓленнем заѓважыѓ:
  - Чаму дзяѓчына не надзела сандалі? -Бо абгараць яе цудоѓныя ножкі!
  Шарлота патлумачыла:
  - Звычай такі! Наогул гладыятар павінен трываць боль, асабліва калі гэта жанчына. Публіцы дае задавальненне, калі пакутуюць тыя, хто змагаецца.
  - Касмічны садызм! - Падвёѓ вынік "Апалон".
  Дзяѓчыне ад гэтага было не лягчэй. Яна вымушана была зноѓ кідацца на монстра. На гэты раз яе ахвярай, сталі вочы спараджэння цёмных сузор'яѓ. Досвед падказваѓ самцы-гладыятару, што часцей за ѓсё мозг размешчаны бліжэй да вачэй. Ад чаго? Бо трэба перапрацоѓваць занадта шмат інфармацыі, не аслабленай доѓгім перадавальным каналам. Таму ваяѓніца не знаёмая з будынкам стварэння спрабавала намацаць мозг.
  Адзін за адным, уразіла чатыры вочы, але сама атрымала пару драпін. Пачвара зараѓла, падобна, яно таксама адчувала боль. І ѓ адрозненне ад чалавека не збіралася яе цярпець.
  Шарлота гэта адзначыла і вывела афарызм:
  - Чым гучней роѓ - тым цішэй розум, чаму вышэй тон - тым ніжэй інтэлект!
  - Дакладная заѓвага! - Пагадзіѓся "Апалон". - Певень не самы выдатны палкаводзец!
  Герда адступіла, чарговы выпад шчупальцаѓ занадта ѓжо хуткай жывёлы прыйшоѓся ѓ плітку прэса, прабіѓшы яе, амаль да хрыбта. Відаць, нават пацярпеѓ страѓнік. Да шчасця ён быѓ пусты, ні хто не будзе аб'ядацца перад сутычкай.
  Цяпер гладыятарка зразумела, што цалкам можа прайграць бой, не гледзячы на часовыя поспехі. Камяні напаліліся так, што нават пачвара праз косці на нажышчах адчула іх запал. Герду ратавала толькі моцная трэніраванасць яе канечнасцяѓ. Дзяѓчына не рэдка басаногая танцавала па распаленым жалезе, дэманструючы надзвычайную стойкасць. Праѓда, гэтыя камяні маглі даваць яшчэ большы запал, як ядзерны рэактар, за кошт паѓрадыёактыѓнага выпраменьвання.
  Так што мужнасць не пакідала красуню, не гледзячы на тое, што пагроза гібелі стала рэальнай. А ѓ такім баі нельга здацца. Дакладней можна, але ѓ гэтым выпадку гэта наймацнейшая ганьба на ѓсё жыццё.
  "Апалон" спытаѓ Шарлоту:
  - А што зыходам можа быць толькі смерць?!
  - Наколькі я ведаю Герду, іншага выбару яна для сябе не зробіць!
  - Мужна, нічога не скажаш, але я паспеѓ пакахаць яе ѓсім сэрцам і душой! - Вымавіѓшы гэта, хлопец глыбока ѓздыхнуѓ.
  Дзяѓчына не магла стаяць і зноѓ скокнула на панцыр, перабіраючы абпаленымі ножкамі. Правяла некалькі моцных удараѓ, здзейсніла пару-тройку скачкоѓ. Цяпер яна стала рабіць сальта, секла на лёце.
  - Хто не мае лёгкасці матыля, не пазбегне быць раздушаным падхватнікам! - Вымавіла яна стала крылатай са старажытных часоѓ фразу. Так яшчэ біѓся Гумовы ліс, баксёр паэт. Ён таксама рызыкаваѓ сваім жыццём, але ѓ меншай ступені і такога сур'ёзнага, а галоѓнае цяжкага суперніка ѓ яго яшчэ не было.
  Шарлота падказвала ёй, нема крычучы:
  - Падсячы яго чэрава. У некаторых такіх стварэнняѓ мозг размешчаны прама побач са страѓнікам.
  "Апалон" заявіѓ:
  - А што хіба нельга ёй як-небудзь дапамагчы? Напрыклад, магіяй?
  Шарлота адмоѓна матнула галавой.
  - На арэне магія не дзейнічае. Няѓжо якая-небудзь незвычайная і надзвычай моцная.
  - А я яшчэ не авалодаѓ хвалевай магіяй! - уздыхнуѓ пісаны юны прыгажун.
  - Я, затое яе ведаю ѓ дасканаласці. - пахваліѓся нечакана зачасаѓся ѓ іх кампанію эльф. - Народ і магія адзіныя!
  Герда скокнула яшчэ пару разоѓ, тут нечакана вылецела лязо, яно рухалася занадта хутка, не даючы адскочыць. Дзяѓчына ледзь паспела падставіць руку. Ад страшнага ѓдару зламалася і лязо і рука, пэндзаль гладыятаркі абвісла.
  - Вось яшчэ адзін хук! - Адказала, выціраючы пот з твару Берта. - Што зараз будзе.
  Шарлота крыкнула дзяѓчыне Гердзе.
  - Паднырні пад яго! Я, здаецца, успомніла, дзе ѓ гэтых стварэнняѓ нервовы цэнтр.
  - Падкажы ёй! - Усклікнуѓ умілаваны Шарлоты.
  - Немагчыма! - адрэзала агністая рудавалосая дзяѓчынка.
  Герда секлася яшчэ больш адчайна, па твары прайшоѓся глыбокі шнар, рассекла шчаку. Чарговы раз яе зачапіла. Рука была пашкоджана, але правая, дзе меч, яшчэ дзейнічала.
  Публіка шалела, і большасць, што было страшна, балела за монстра! Відаць, надакучылі пастаянныя перамогі Герды. Дзяѓчыне, падобна, грунтоѓна які звыкся да кахання натоѓпу такое было непрыемна. На нейкае імгненне яна страціла тэмп, за што была неадкладна пакараная, шчупальца перабіла ёй нібы вывастраную з карычневага мармуру ножку.
  Хуткасць Герды ѓпала, і яна скацілася са спіны, атрымаѓшы чарговы ѓдар, які зламаѓ ключыцу. Тварык перакасіла ад болю, але ваяѓніца праз муку крыкнула:
  - Я не зламаюся!
  Дзяѓчына ѓпала бокам на распаленыя камяні, зламаѓшы пару рэбраѓ, з-за рота выступілі крывавыя бурбалкі. Пачуѓся скрыгат, пачвара наступіла васьмідзесяці тоннай тушай на здаровую нагу, прыціснуѓшы прыгажуню. Ад дзяѓчыны паваліѓ дым, і яна забілася ѓ канвульсіях.
  "Апалон" крыкнуѓ:
  - Яна гіне! Няѓжо ѓсё скончана?
  Берда плаксіва шмыгнула носікам:
  - Хутчэй за ѓсё, так! Мілая дзяѓчынка, ты гінеш, як шкада цябе!
  Шарлота з паддзёѓкай заѓважыла:
  - Ужо не лесбіянка ты Берта?
  - Ні ѓ якім разе! - У доказ сваіх слоѓ дзяѓчына нахіліла галаву "Апалона" і моцна пацалавала яго ѓ вусны.
  Юнак прыгнуѓ яе ѓ адказ. Калі цябе цалуюць вось так па-сапраѓднаму горача - гэта проста цуд.
  - Глядзі больш уважліва! - Абарвала палёт іх запалу Шарлота, зрэшты ѓ яе тоне не было і кроплі рэѓнасці.
  Сапраѓды над дзяѓчынай схілілася вялізная пашча дыназаѓра-мутанта. І ѓ гэты момант апошнім адчайным намаганнем гладыятарка шпурнула меч у прамежак паміж небам і горлам. Яно праскочыла ѓнутр. Назапашанай у страѓніку газы ірванулі, з пашчы палыхнуѓ агонь, і выбухная хваля адкінула дзяѓчыну. Казаностра раскалоѓся на некалькі частак, адляцела паленае мяса.
  Дзяѓчына пазбавіѓшыся абодвух ног і рукі ляжала без прытомнасці. Побач з ёю з'явіліся робаты. На сканары з'явілася выява грудной клеткі, два сэрцы біліся з цяжкасцю, але роѓна ѓ здаровым жаночым арганізме.
  - Гладыятар Герда засталася ѓ жывых і ёй прысуджаецца перамога! А значыць, наступнае прадстаѓленне будзе, праз тры хвіліны! - Гучна, але без усялякіх эмоцый абвясціѓ кампутар.
  - Стаѓкі згулялі! - крыкнуѓ нечый, відавочна незямнога паходжання голас.
  Тое, што засталося ад Герды падабралі.
  "Апалон" (ну хто б мог падумаць) усё ж паплакаѓ:
  - І гэтая дзяѓчына застанецца навечна калекам?
  Шарлота так энергічна матнула галавой, што зляцела некалькі фужэраѓ:
  - Ну ты даеш! Дасягненні нашай медыцыны такія, што праз некалькі гадзін яна будзе як новенькая і не застанецца найменшага пашкоджання. Ну, скажы мой дурны хлопчык, дзе ты бачыѓ у нас калек.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 9.
  Лізавета адчайна спытала:
  - Няѓжо іх падпаляць!
  Валянціна адказала з гневам:
  - Не, адпусцяць! Ды яшчэ пірожных дадуць на дарогу!
  Басаногая Лізавета паплакала:
  - І гэта ѓсё ж такі жорстка! Ну добра мужчыны, але жанчыны, чаму павінны так пакутаваць!
  Валянціна выказала меркаванне:
  - Немцам патрэбны славяне, толькі ѓ якасці рабоѓ. А раб павінен баяцца і слухацца! Гэта дыктат, які стаіць на страху! А каб запалохаць, трэба прычыніць боль!
  Галаногая Лізавета бліснула блакітнымі вачыма:
  - І каб раззлаваць трэба, прычыніць боль!
  Успыхнула полымя, агонь распаѓсюджваѓся не так хутка, як пры звычайным бензіне, жанчыны рваліся, імкнучыся парваць дрот, з іх распораты іголкамі целаѓ, капала кроѓ.
  Басаногай Лізавеце здавалася, што час паѓзе дзіѓна павольна, нібы змеявік, павеяѓ свежы вецер, і целу, ледзь прыкрытаму лёгкай кашуляй стала холадна.
  Полымя нарэшце ахапіла ѓсіх жанчын-пакутніц, іх крыкі сталі нашмат гучней. Скура на вачах пакрывалася пухірамі і злазіць. Пах паленага станавіѓся ѓсё мацней і мацней. Ён яго ванітавала і з вачэй дзяѓчын цяклі слёзы. Галоѓны фашыст пракукарэкаѓ з яхіднай ухмылкай:
  - Калі хто ѓцячэ, я вас усіх, такім чынам, спалю! Хайль! Хайль Гітлер, найвялікшы кіраѓнік сусвету!
  Фашысцкія салдаты дасталі з-за паясоѓ губныя гармонікі і весела зайгралі на іх! Прычым бачна поѓнай адсутнасцю слыху гітлераѓцы не цярпелі. Але ад гэтага музыка здавалася яшчэ больш злавеснай.
  Тоѓсты афіцэр зароѓ па-руску:
  - Льецца музыка, музыка, музыка! То сумна, то нясмела дыхаючы! Хто весела скача пад дудачку, ад якой святлее душа! Льецца музыка, музыка, музыка, прэч смутак, хопіць немцы тужыць! Бясконцая, вечная, юная, ад якой так хочацца жыць!
  Яго памочнік, руды афіцэр пракукарэкаѓ:
  - Танцуюць усе! Ну, сукі танцуйце ці я вас усіх спалю!
  Дзяѓчаты сталі нясмела перабіраць босымі нагамі. Галоѓны фашыст моцна загарлапаніѓ, размахваючы рукамі:
  - Жывей! Ну сучары і шлюхі, жывей!
  Дзяѓчаты сталі ѓ разнабой рухацца куды хутчэй, але гэта мала нагадвала культурны танец, а хутчэй было дзікім скокам папуасаѓ, узбярэжжы Парагвая!
  Фашысты падбягалі да жанчын і білі кулакамі па твары, нешта нема віскаталі і рохкалі.
  Галоѓны фашыст зрабіѓ жэст. Хлапчук у форме Гітлер-югента паднёс яму бутэльку каньяку! Тоѓстая свіння пацягнула прама з горла, сарака градусная вадкасць сагрэла жывот. Бароѓ спытаѓ хлапца, у акуратнай форме:
  - Табе ѓжо ёсць чатырнаццаць, дазваляю застрэліць любую шлюха!
  На твары хлапчука ѓзнікла расчараванне:
  - І толькі застрэліць! Гэта занадта мякка! - Усклікнуѓ ён.
  Тоѓсты вырадак рохкнуѓ:
  - А што ты ёй хочаш зрабіць!
  Хлопчык агрызнуѓся:
  - Запароць да смерці, а потым падпаліць!
  - Ну добра давай! Толькі хутчэй, гэтых цялушак трэба яшчэ паспець прыгнаць падчас у Германію.
  Хлапчук зіхоцячы асляпляльнымі, густа начышчанымі ботамі, рушыѓ уздоѓж строю жанчын. Ён драпежна выскаляѓся і жорстка ѓсміхаѓся. Час ад часу юны гітлеравец спыняѓся і штурхаѓ тую ці іншую жанчыну нагой у жывот, але выбару не рабіла.
  Лізавета малілася невядома каму - толькі не мяне! Але вось юнак якраз спыніѓся насупраць яе і паказаѓ пальцам:
  - Вось гэтая шлюха мая!
  Лізавета замерла, здрадліва задрыжала, а загарэлы тварык пабляднеѓ. Галоѓны фашыст нечакана запярэчыѓ:
  - Найн!
  Хлопчык-фашыст пакрыѓдзіѓся:
  - Гэта яшчэ чаму?
  Бароѓ адказаѓ:
  - Занадта яна прыгожая! Проста цудоѓная дзяѓчына, яе можна падарыць якому-небудзь генералу і выручыць вялікія грошы.
  Юны гітлеравец, неахвотна пагадзіѓся:
  - Добра! Толькі паколькі ты адмовіѓ маёй першай просьбе я замучаю дзве шлюхі!
  Пацан павярнуѓ хутка прабегся і абраѓ двух дзяѓчат па малодшай. Ён на гэты раз спяшаѓся, баючыся як бы, не вырвалі законную здабычу.
  Дзяѓчаты выскачылі на плошчу самі, магчыма яны, спадзеючыся, што прыгожы хлапчук памілуе іх калі яны будуць пакорлівыя. Юнак пагардліва фыркнуѓ:
  - На калені і цалуйце мне боты!
  Дзяѓчаты паваліліся і папаѓзлі. Яны ѓпэѓнена цалавалі глянцаваная скуру, адчуваючы моцны пах дарагі ваксы. Сын Гітлер-югента раптам рэзка схапіѓ дзяѓчат за валасы і з сілай падняѓ іх:
  - Што сучкі! - Прашыпеѓ дзяцюк па-руску. - Жыць надакучыла! А зараз неадкладна распранайцеся!
  Дзяѓчыны ліхаманкава скінулі адзенне, застаѓшыся ѓ адных трусіках. Юны садыст загадаѓ:
  - Кладзіся! На заціскі!
  Дзяѓчыны пакорліва ляглі, а памагатыя-эсэсаѓцы замацавалі рукі і ногі ѓ адмысловых калодках. Хлапчук правёѓ пальцамі па панадлівым, яшчэ не паспеѓшым запыліцца ружовым пяткам дзяѓчат. Ён раптам адчуѓ моцнае ѓзбуджэнне і нема прароѓ:
  - Цяжкую бізун мне!
  Падручныя перадалі бізун. Яна была няпростая, а складалася з распаленага, да чырвонага дроту з вострымі зорачкамі. Удары такой прыладай куды больш адчувальныя.
  Басаногу Лізавету кінула ѓ жар, калі яна падумала над тым што яе чакала. Вось ён жахлівы аскеп фашызму, калі людзі ператвараюцца ѓ звяроѓ. І гэтыя пякельныя пакуты катаѓ якія страцілі элементарных чалавечых пачуццяѓ.
  Плётка злавесна свішча і абвальваецца на голенькія, светленькія спіны дзяѓчат. Удар да косткі рассякае скуру і мяса. Юны фашыстык даволі муркаѓ, ён адчуваѓ сябе сапраѓдным Богам. Ды гэта было бажаство зла, і нязломнай волі, пазбаѓленае пачуцця найменшага спачування. Зрэшты ѓ Гітлер-югенце вучылі, што спагада - гэта слабасць! Жаль дрэннае пачуццё не годнае сапраѓднага арыйца. Ворага мала забіць, яго трэба прымусіць пакутаваць і подлейшым чынам прынізіць! Славяне найнізкая нацыя падобная габрэям, і забіць славяніна, гэта ѓсё роѓна што прыкончыць шалёны сабаку. Што такое сумленне - пякельная пастка душы, прыдуманая яѓрэямі і рускімі філосафамі. Праѓдзівы арыец не ведае згрызот сумлення, толькі адно ѓ яго выклікае прыкрасць, што мала забіѓ ворагаѓ! А вось жорстка памучыць жанчыну, ці дзіця: вышэйшая праява арыйскай доблесці.
  Трусікі лопнулі пад ударамі распаленага дроту і злезлі з ягадзіц. Дзяѓчаты па пачатку лямантавалі, але хлапчук быѓ не па гадах моцны і яны хутка заціхлі, страціѓшы прытомнасць ад страшнага шоку. Зрэшты гітлераѓскія каты не разгубіліся яны абрынулі на галовы юных прыгажунь загадзя прыгатаваныя вядра з ледзяной вадой (выкарыстоѓваючы паходны халадзільнік). Тым часам малалетні садыст зноѓ распаліѓ на агні дрот і абрынуѓ яго на босыя дзявочыя ступні. І зноѓ страшныя віскі, крыкі, у якіх не было нічога чалавечага.
  Лізавета ледзь трымалася на нагах, здавалася адкуль маглі ѓзяцца сілы каб такое вытрымаць. Гэта было нешта пазбаѓленае найменшага сэнсу, якое далёка стаіць за межамі чалавечага. Дзіѓна як гэта мог так рабіць такі мілы з выгляду хлопчык, амаль дзіця. Проста неверагодна да чаго фашызм нявечыць душы, нават дзіцячыя. Так скалечыць успрыманне цэлага пакалення!
  Дзяѓчаты зноѓ заціхлі, і на іх зноѓ лілі ваду. Зрэшты не гледзячы на ѓсе намаганні крыкі катаваных станавіліся ѓсё цішэй і цішэй. Ад плячэй да ступняѓ у няшчасных пакутніц не засталося жывога месца. Нарэшце і хлапчук стаміѓся, выцер пот з ілба і смачна плюнуѓ праз зубы ѓ бок калоны няшчасных жанчын.
  - Надакучыла! Можаце спаліць іх!
  Разадраныя дзяѓчыны ѓжо не варушыліся, верагодна пакута перавысіла пэѓную меру. Гітлераѓцы падбеглі да няшчасных, не асабліва шчодра капнуѓшы бензіну, падпалілі. Дзяѓчаты нават не зварухнуліся, хоць агонь павольна са смакам пажыраѓ іхнюю плоць.
  Да гэтага часу сціхлі і крыкі спальваны жыѓцом гаротных, уся віна якіх складалася толькі ѓ тым, што яны павінны былі стаць навочнай дэманстрацыяй непахіснай волі нацызму!
  Тоѓсты вырадак махнуѓ сваім крывым кулаком:
  - Ну што шлюхі! Я спадзяюся, вы зразумелі па чым фунт ліха! А зараз пабудуецца і крокам марш да свайго новага лёсу.
  Жанчыны стаялі не зварухнуѓшыся, наколькі яны былі ѓзрушаны жорсткасцю, кашмарным відовішчам.
  Хлапчук-фашыст, нядоѓга думаючы, выхапіѓ пісталет і драпежна скалячыся, стрэліѓ дзяѓчыне ѓ нагу:
  - Вы чулі, вам сказалі марш!
  Стрэл абудзіѓ жанчын, Лізавета адчула на плячах ласкавыя рукі Валянціны.
  - Пайшлі мой верны таварыш, каб помсціць, трэба жыць!
  Дзяѓчына адважна адказала:
  - І я клянуся, выжыву!
  Тым часам малалетні падонак расстрэльваѓ якая курчылася ѓпала дзяѓчынку. Пры гэтым ён стараѓся перабіць ёй і рукі, і босыя ножкі. Адразу дабіць дзяѓчыну не хацелася, бо слухаць крыкі ад болю куды прыемней, чым смех.
  Цяжка параненая дзяѓчына, так і засталася ляжаць на дарозе, юны фашыст не стаѓ дабіваць, і яе падхапілі гакам за рабро і пацягнулі ѓ шыбеніцы.
  Тоѓсты эсэсавец пагладзіѓ хлапчука па галаве:
  - Мой мілы прыяцель! Ты сапраѓды такі як фюрар у дзяцінстве! А ведаеш вялікі Адольф ужо ѓ першым класе пасварыѓся з дзяѓчынкай. Так ён з двума сваімі сябрукамі падпільнаваѓ яе па дарозе дадому. Яны злавілі яе і звязалі, сталі здзекавацца. Палілі агнём, ламалі косткі, выкалолі вочы, а потым юны Адык заліѓ ёй горла сернай кіслатой вынесенай з урокаѓ хіміі. Тады Гітлеру было ѓсяго шэсць гадоѓ, а ён ужо быѓ здольны на мужны годны арыйскага мужа ѓчынак.
  Юны гітлеравец крыѓляючыся спытаѓ:
  - Дзяѓчынка была габрэйка?
  - Не, славянка! Аѓстра-Венгрыя развалілася, таму што немцаѓ здрадзілі славяне, тая фюрар пакляѓся змарнаваць іх пад корань! - Бароѓ правёѓ далонню па горле. - Наогул малпы заслугоѓваюць ласкі, а славяне няма!
  Эсэсаѓцы дружна ѓскінулі лапы:
  - Хайль Гітлер!
  Маладыя, басаногія, паѓапранутыя жанчыны хутка ішлі па дарозе. Фашысты ехалі на спецыяльных чатырохколавых роварах суправаджэння (каб не марнаваць, бензін на канваіраванне недачалавекаѓ). Лізавета, узрушаная зверствамі і абуральнай амаральнасцю фашыстаѓ, першыя пару гадзін маѓчала, яна нават ні пра што не думала, а крочыла ѓ паѓсне. Іншыя дзяѓчаты падобна, таксама не былі настроены размаѓляць ва ѓсякім разе на свецкія тэмы.
  Пакуль басаногія дзяѓчынкі ішлі па роѓным асфальце, выкладзеным на савецкай зямлі, ногі адчувалі сябе больш-менш камфортна. Але абмінуѓшы разварочаны памежны пост яны апынуліся на полькай тэрыторыі... Дарога аказалася пакрыта дробным жвірам, і вострым друзам упіваѓся ѓ босыя ступні дзяѓчат. Лізавета ѓ апошнія гады не часта магла сабе дазволіць басаногія прагулкі, неѓзабаве адчула, як голыя пяткі пачало бязлітасна дзерці і пячы. Каб адцягнуцца яна загаварыла з Валянцінай:
  - І што зараз нам застаецца рабіць?
  Капітан пасля паѓзы ціха адказала:
  - Бегчы мы не можам, інакш усіх дзяѓчат пераб'юць! У той жа час цярпець падобнае таксама няма сілы!
  Лізавета прапанавала:
  - А што, калі зладзіць уцёкі для ѓсіх?
  Валянціна кіѓнула:
  - Я над гэтым якраз і думаю! Толькі тэхнічна ажыццявіць такое складана. Паглядзі колькі вакол канвойных.
  Лізавета вымавіла сувораѓскую фразу:
  - Выюць не лікам, а ѓменнем!
  Валянціна адказала:
  - Адной з галоѓных прычын перамог Суворава была лепшая баявая выручка і фізічная падрыхтоѓка рускіх войскаѓ. У прыватнасці турэцкія войскі не вучылі штыкавым і рукапашным баі, так што яны хутка сыпаліся. А вось з французамі, было больш складана, тым больш што штык вынайшлі менавіта ѓ Францыі.
  Лізавета рашуча адказала:
  - Але ж перамагалі!
  - Ды перамагалі! Але скажу сапраѓды, не так лёгка як пішуць у падручніках! - Валянціна ѓздыхнула. - Занадта дарагая цана перамогі, здольная абясцэніць трафеі!
  Лізавета буркнула:
  - Не аб трафеях ідзе гаворка. Самы вялікі трафей на вайне - захаванае жыццё! Наогул як казаѓ Сталін - салдат не мае падлогі!
  Валянціна прапанавала:
  - Тады стань хлопчыкам і табе стане лягчэй!
  Лізавета зморшчылася:
  - Я б і сама не супраць стаць хлопчыкам, хлапчукам нашмат вальней!
  Валянціна свіснула:
  - Гэта чаму?
  - Бо ѓ іх ступакі больш грубыя, а мяне паліць нібы крочу па вугольчыках! - піскнула Лізавета.
  Валянціна адказала:
  - І ѓ мяне адчуванне нібы доѓга і жорстка білі палкамі па пятках, але трэба трываць. Не выключана, што наш палон зацягнецца і яшчэ не тое будзе. Я чула, што жанчынам у канцлагерах выдаюць абутак, толькі калі выпадае снег, ды і то з дрэва.
  Басаногая Лізавета здрыганулася:
  - Драѓляныя чаравікі для дзявочых ног - гэта проста катаванне, я неяк, калі яшчэ была школьніцай у музеі, апранула іх і прайшлася па калідоры. Яны такія нязручныя і ѓвесь час спадаюць.
  Валянціна паправіла:
  - І жудасна шаруюць ногі, а грэюць зімой вельмі дрэнна! Ужо куды лепш лапці, яны і цяплей і мякчэй!
  Жанчыны ѓ вёсках былі больш загартаваныя і не скардзіліся, а ѓ гарадскіх ужо пачалі выступаць кропелькі крыві, адціскаючыся слядамі прыгожых, юных ступняѓ на жвіры.
  Па небе праляцела зграя знішчальнікаѓ МЕ-109, яны імчаліся параѓнальна на невялікай вышыні і, можна было нават разглядзець свастыку на крылах.
  Лізавета заѓважыла:
  - Цікава, а дзе нашы слаѓныя Мігі?
  Валянціна неахвотна адказала:
  - Думаю, стаяць не запраѓленыя! Наогул у немцаѓ ёсць цікавая навінка, мініятурныя бомбачкі, іх можна нават падвешваць да крылаѓ знішчальнікаѓ. Сыплюць на зямлю як градзінкі. Танк не возьме, але супраць пяхоты ці самалётаѓ асабліва такіх лёгкіх як ІЛ-26 суцэль эфектыѓна.
  Лізавета заѓважыла:
  - У нас быццам бы таксама, такія "дробязі" павінны былі вось-вось паступіць у вытворчасць. Трохі не паспелі мы. Наогул цяжкая спадчына царскага ладу, перабудова прамысловасці з капіталістычных рэек на сацыялістычныя.
  Валянціна дадала:
  - Плюс грамадзянская вайна! У дваццаць першым годзе прамысловая вытворчасць упала ѓ параѓнанні з трынаццатым годам у сем разоѓ. Загінулі мільёны людзей, краіна была спустошана і ѓ адрозненне ад царскага ѓрада нам ніхто крэдытаѓ не даваѓ. Вядома, шмат што мы не паспелі. Гітлер заспеѓ нас у той момант, калі войска толькі-толькі пачаткі пераѓзбраенне на па-сучаснасці эфектыѓныя танкі.
  Басаногая Лізавета пагадзілася:
  - Тут ты маеш рацыю! Мы шмат зрабілі, але шмат чаго і не паспелі. На вермахт уся Еѓропа працуе. Еѓропа! А царская Расія прайгравала вайну, нягледзячы на тое, што асноѓныя сілы Германія трымала на Захадзе. Вось зараз мы і апынуліся ѓ кепскай сітуацыі.
  І калі прыйдуць нашыя танкі ѓ Еѓропу?
  Валянціна адказала:
  - Хацелася, каб хутка! Але я вось таксама ваявала ѓ Фінляндыі, таму не гэтак поѓная аптымізму, наша войска не зусім да вайны гатова.
  Юная дзяѓчына з пагонамі малодшага сяржанта ѓступіла ѓ размову:
  - Я думаю, праз два тыдні нашы танкі вызваляць Варшаву, а праз месяц Берлін!
  Валянціна матнула галавой, раскінуѓшы рудую грыву:
  - Хацелася б у гэта верыць, але... Фашысты акупавалі чатырнаццаць краін Еѓропы за вельмі кароткі час. Потым пакарылі Афрыку і Брытанію. Захапілі Блізкі Усход і Індыю. А затым адолелі і Амерыку разам з Канадай. - Дзяѓчына злосна тупнула босай, збітай аб камяні ножкай. - Гэта кажа аб вельмі вялікай сіле вермахта, а мы тры з паловай месяцы важдаліся з малюсенькім фінскім войскам. Я не па чутках ведаю, што такое вайна. Няма ѓ дадзеным выпадку вораг нашмат мацнейшы за нас!
  Юная дзяѓчынка разгубілася:
  - Дык што, мы можам прайграць?
  Валянціна адказала:
  - У прынцыпе так, але...
  Дзяѓчына-басаножка піскнула:
  - Што але...
  Галаногая Валянціна адказала:
  - Гітлераѓцы самі стануць сабе магільшчыкамі! Паглядзі, як яны зверствуюць. Супраць іх хутка падымуцца ѓсе ад мора і да мора. Нават піянеры будуць біцца з фашызмам, пад нагамі акупантаѓ будзе гарэць зямля. Гітлераѓцы захлынуцца ва ѓласнай крыві. Іх рашэнне напасці на СССР стане фатальнай памылкай. - Дзяѓчынка зноѓ тупнула не шкадуючы босы, збітай, чырвонай ад свежага загару ногі. - Дакладней катастрофай і фашызм змятуць з твару планеты!
  Лізавета пагадзілася:
  - Не, вампіру Гітлеру не абмінуць асінавага кола! Але вось, колькі нашых горад будзе разбурана і сёлаѓ спалена. - Дзяѓчынка раззлавана крутанула моцнай шыяй, залацістыя валасы прыйшлі ѓ рух. - А мы дурні ведаючы аб які рыхтуецца ѓдары, нават акопы не вырылі!
  Басаногая Валянціна згодна кіѓнула:
  - Я думаю, Паѓлава расстраляюць!
  Лізавета адмахнулася:
  - Ды не ѓ Паѓлаве справа! Наогул загад прывесці войска ѓ поѓную баявую гатовасць, павінен быѓ аддаць асабіста Сталін.
  Валянціна энергічна кіѓнула:
  - Вызначана ты маеш рацыю! Але відаць правадыр хацеѓ да апошняга адстрачыць пачатак вайны, тым больш што да зімы вермахт не гатовы, і выйграй мы хаця б месяц, вермахт быѓ не такі грозны. А да сорак шостага, ці сорак сёмага года наша армія стала б значна мацнейшай. Што вось мяне непакоіць гэтая пазіцыя акупаваных ЗША і Брытаніі. Яны могуць пасля заключэння ганаровай капітуляцыі з Германіяй і нават атрымаць частку савецкай тэрыторыі. - Дзяѓчына тупнула босай, падрапанай і збітай, круглай, пыльнай пяткай. - Акрамя таго Японія можа паспрабаваць узяць рэванш за паражэнне ѓ Манчжурыі.
  Кажуць, яна і так ужо напала на наш Уладзівасток. І, тады мы апынемся ѓ кольцы ізаляцыі.
  Босая стомленая Лізавета войкнула, наступіѓшы на востры каменьчык, нага адразу пачала крывяніць, а збітыя пальчыкі ныць мацней. Яна падумала: што фашыстам, бадай, не іх няхай новы і дыхтоѓны абутак патрэбны, колькі жаданне прынізіць і прычыніць боль. Бо на Русі босыя ногі лічыліся прыкметай беднасці, нездарма існавала выраз басяк - гэта значыць жабрак. Цяпер яшчэ невядома: ці зможа яна, так разбіѓшы і параніѓшы свае босыя, хупавыя лапкі дайсці да прывалу. А калі ѓпадзе, што з ёй будзе.
  Нібы ва ѓнісон яе слоѓ адна з юных дзяѓчат са скрываѓленымі разбітымі нагамі, закрычала:
  - Усё я больш не магу!
  І прысеѓ на кукішкі, працягнуѓшы наперад шматпакутныя ножкі. Фашысты пад'ехалі да яе і, на галаву дзяѓчынкі паліѓся бензін. Яна рэзка ѓскочыла, але было позна, успыхнула кінутая запальнічка, няшчасную ахапіла пякучае полымя.
  Дзяѓчынка, працяжна лямантуючы, кінулася бегчы, іншыя палонныя раздаліся ѓ бакі. Абагнаѓшы калону, пакутніца завалілася, страціѓшы прытомнасць, патокі полымя абпалілі няшчаснай лёгкія, і скон была жудаснай! Рушыѓ услед грозны вокрык:
  - Шнэль! Шнэль! Адсталым сукам смерць!
  Дзяѓчаты ѓ роспачы прыбавілі кроку. Лізавета ціхенька стагнала, і кульгала, яе голыя, парэзаныя ступні выбухалі болем, нібы ад дакрананняѓ распаленага жалеза. Але яна, як і іншыя дзяѓчаты мацавалася.
  Каб хоць трохі адцягнуцца басаногая Лізавета вымавіла:
  - Можа праспяваем Інтэрнацыянал?
  Валянціна махнула галавой:
  - Гэтыя каты нас усіх расстраляюць! Цярпі! Босыя ногі асабліва ѓ такіх маладых як мы, хутка грубеюць. Мы вытрымаем і выжывем. Перамога будзе за Чырвоным войскам. Нават калі ѓсе капіталісты настрояцца супраць нас! Бо ад тайгі, да брытанскіх мораѓ, Чырвонае войска ѓсіх мацней!
  Лізавета сціснула кулакі:
  - Але няма духу рускага мацней,
  Іх руін сябе мы адродзім!
  Рускі воін меч вазьмі хутчэй,
  Выстаім і зноѓ пераможам!
  Пасля гэта стала неяк лягчэй, і нават пякучы боль у акрываѓленых нагах стаѓ слабейшы.
  Сонца схілялася да захаду сонца, фашысты ѓсё больш нерваваліся і падганялі дзяѓчат.
  Станавілася свяжэй, ветрык прыемна абдзімаѓ успацелыя асобы. Басаногая Лізавета заѓважыла:
  - Падобна нават сонца за нас!
  Валянціна праз сілу ѓсміхнулася:
  - Сонца камунізму - заѓсёды за нас!
  Цені на дарозе ѓсё даѓжэлі, рабілася ѓсё цямней і цямней. Фашысты запалілі ліхтарыкі, ад чаго від іх веласіпедаѓ стаѓ куды больш загадкавым, у ім адчувалася таямніца. Лізавета ѓжо ѓяѓляла сабе, што гэта не гітлераѓцы, а страшныя пачвары. Свайго роду шматаблічны Вій або ваѓкалакі. Як ні дзіѓна, але гэта рабіла фашыстаѓ не страшнымі і як бы нерэальнымі. Павесялеѓ - адкрылася другое дыханне, Валянціна стала напяваць, песеньку:
  - Тамака на невядомы дарожках, танчаць чэрці ѓ басаножках! Ну, а Кашчэй аб'еѓся капусты!
  Валянціна ѓхмыльнулася:
  - Ты як заѓсёды непараѓнальная!
  Нарэшце з'явіліся ѓдалечыні сігнальная вышка, і сталі бачныя дамы, са святломаскіроѓкай. Значыць, іх шлях ужо блізкі да канца. Большасць дзяѓчат ужо выбіліся з сіл, былі ѓ апошняй рысы фізічнага знясілення і трымаліся толькі на інстынкце выжывання.
  Лізавета спытала Валянціну, нібы яна павінна была гэта ведаць:
  - А карміць нас будуць!?
  Капітан жартам, хаця ёй гэта давалася з цяжкасцю, адказала:
  - Для немцаѓ мы як скаціна, а скаціну ѓ дарозе ніхто карміць, не абяцаѓ!
  Басаногая Валянціна са злосцю адказала:
  - Тады я перагрызу Гітлеру глотку!
  Яшчэ некалькі соцень пакутлівых крокаѓ, разадранымі, голымі нагамі, і дзяѓчат сталі ѓводзіць у спецыяльны лагер. Падобна, яго загадзя прыгатавалі для ваеннапалонных, у цемры відаць былі драѓляныя баракі, таксама вышкі з калючым дротам. Жанчын прыняліся разводзіць па іх, імкнучыся змясціць грамадзянскіх і вайскоѓцаѓ асобна. Аднак палонныя былі настолькі стомленымі, што нават не думалі пра ѓцёкі. Яны проста валіліся на грубыя драѓляныя нары. Лізавета, ідучы збітымі скрываѓленымі нагамі, па прытаптанай траве адчувала шчаслівае адчуванне. Нарэшце яна зможа забыцца ѓ сне. Але калі яна ѓжо ѓваходзіла ѓ барак, да яе падскочылі два эсэсаѓцы і бесцырымонна заламалі.
  - За што? - крыкнула дзяѓчына.
  - Русіш швайн! Ідзі куды загадаюць!
  Лізавету павялі з лагера, вось яны абмінулі вышкі, і жалезныя вароты. Спачатку дзяѓчына падумала, што яе жадаюць расстраляць, але потым спалохалася, што яе чакаюць катаванні. Раптам фашысты падумаюць, што дзяѓчына валодае важным сакрэтам?
  Яе падвялі да асабняка, упрыгожанага барэльефам са львамі. Як ні дзіѓна выгляд багатага маёнтка супакоіѓ Лізавету, гэта не было падобна на змрочныя катавальныя скляпы сярэднявечча. Зрэшты, гэтыя каты могуць катаваць і мучыць дзе заѓгодна і колькі заѓгодна.
  Яе ѓвялі ѓ будынак, босыя ногі дзяѓчынкі кранулі пышнага, аксамітнага дывана і патанулі ѓ ім.
  Успыхнула яркае электрычнае святло. З'явіѓся чалавек у ліѓрэі, кінуѓшы нядбайны погляд на дзяѓчыну, скамандаваѓ:
  - Вымыць ёй ногі!
  Лізавету пасадзілі ѓ крэсла і, акуратна апранутая ѓ белае служанка прынесла срэбны тазік з вадой. Па паходжанні служанка, была беларуская полька і ведала рускую мову. Апусціѓшы ѓ тазік з цёмнай вадой збітыя ногі, яна стала акуратна расціраць іх. Дзявочыя ступні Лізаветы, уяѓлялі сабой вартае жалю відовішча. На іх не засталося літаральна жывога месца, пальчыкі былі збіты. І, тым не менш, ножкі беларускай прыгажуні былі прыгожыя, і былі вартыя прынцэсы ці грэцкай багіні.
  Служанка акуратна змыла пыл і кроѓ, працерла кожны пальчык. Потым са спагадай у голасе спытала:
  - Відаць табе моцна дасталася мілая?
  Лізавета адказала:
  - Іншым дасталася мацней! Мне няма чаго скардзіцца на лёс!
  Полька кіѓнула:
  - Я веру для краіны парадаѓ усё скончыцца добра!
  Эсэсаѓцы перапынілі размову і падхапіѓшы Лізавету пацягнулі ѓ пышна абстаѓленую залу. Дзяѓчына млява супраціѓлялася, яе кінулі, зачыніѓшы дзверы і, тут жа нібы прывід паѓстаѓ тоѓсты кныр. Ужо да калацця ѓ мозгу знаёмы голас прасіпеѓ:
  - Ну што пташка, будзеш пакорлівай!
  Лізавета паспрабавала адскочыць, але з выгляду нязграбны гітлеравец аказаѓся спрытней. Яна рэзка скокнуѓ да дзяѓчыны і разарваѓ на ёй кашулю, агаліѓшы дзве даволі буйныя, пругкія грудзі з точаць уверх соску. Дзяѓчына рушыѓ яму каленам у пахвіну, але фашыст чакаѓ гэта, усё ж у СС служаць не слабакі і парыраваѓ выпад.
  - Супраціѓляйся, так будзе нават весялей!
  Тоѓсты парсюк зноѓ кінуѓся на яе, зрываючы рэшткі адзення, у першую чаргу штаны, але раптам нема завыѓ:
  - Ды ты яшчэ кусацца сука.
  Напаѓаголеная Лізавета вырвалася і кінулася да процілеглых дзвярэй, яна разлічвала, што можа так не будзе салдат. Расхінула яе і тут жа атрымала моцны ѓдар у падбародак. Перад ёй узнік мускулісты падлетак з голым тулавам. У ім яна да свайго жаху пазнала юнага садыста з Гітлер-югента. Той драпежна ѓсміхнуѓся беласнежнымі зубамі.
  - А ты тэмпераментная!
  Тоѓсты эсэсавец прапішчаѓ:
  - Дазваляю табе пакарыстацца ёю разам са мной! Ты ѓжо дарослы і пара паспрабаваць жаночае цела!
  Юны гітлеравец адказаѓ:
  - Рускіх я пакуль не гвалтаваѓ.
  Лізавеце стала блага, ад таго што яе можа згвалтаваць, пазбавіць гонару падлетак было асабліва сорамна. Яна ѓ свае дваццаць два гады захоѓвала нявіннасць і вось зараз, павінна расстацца са святасцю не з каханым, савецкім хлопцам, а з такімі вылюдкамі якіх яшчэ не бачыла святло. Дзяѓчына нема загарлапаніла, але буйны фашыст і зусім не дробны дзяцюк зараз накінуліся на яе. Бароѓ важыѓ сама меней паѓтара цэнтнера і стомленая Лізавета, адчувала, як хутка ѓ яе меншаюць рэшткі сіл.
  Адначасова юны садыст ціснуѓ ёй рукі і шчыкаѓ грудзей. Нарэшце яна ѓпала, і пачвара груба авалодала ёю, з далікатнасцю кабана падчас цечкі. Лізавета адчула страшны боль, пагрузіѓшыся ѓ апраметнае пекла!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 10.
  Ваяѓніцам выправілі танк, і яны працягнулі сваё пасоѓванне ѓ глыбіню савецкіх пазіцый. Прыгажуні пастрэльвалі па расійскіх танках, і цвіркалі, скалілі зубкі.
  Герда раскроіла снарадам трыццацьчацвёрку і прачырыкала:
  - Я ваяѓніца класа гіпер!
  Пасля чаго як зарагатае... Сапраѓды выдатная дзяѓчынка. Ваяѓніца найвышэйшага пілатажу. І крыху дурная, і шлюха... Дрэнны забойца добрых хлопцаѓ.
  Шарлота таксама націсне босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка і выдасць:
  - А я люблю разбураць танкі!
  А савецкая трыццацьчацвёрка без лішніх заѓваг расколецца. Вежы зносіць і прабівае наскрозь.
  Крысціна без лішніх забабонаѓ пальнула. На гэты раз ахвярай яе босых пальчыкаѓ стала савецкая гаѓбіца 152 калібры. Гэта даволі непрыемны калібр. Лабавую браню нямецкай машыны, зразумела, не праб'е, але трасе ладна. І вушкі ѓ дзяѓчат закладзе.
  Залаціста-рудая ваяѓніца прамаѓляе:
  - Я такая прыгажосць, басаногая мара!
  А затым цвікнуѓ і Магда. Таксама ваяѓніца калі не ад Бога, то сапраѓды ад сатаны. І гэта пры ѓсёй яе рэлігійнасці.
  А якая яна дзяѓчынка тое прыгожая. І вельмі нават сэксуальная, але пры гэтым скромніца.
  Магда праспявала, стукаючы голенькай ножкай, і дрыгаючы чорнымі, доѓгімі вейкамі:
  - Бо так не бывае на свеце, каб танкі ламалі ѓ буфеце!
  Герда выскаліліся і прашыпела, іскра смарагдавымі вачамі, падбіѓшы чарговую прыладу:
  - Я буду супермэн! І ѓсіх спалю!
  І зноѓ сваімі пальчыкамі як націсне, і трасе савецкі дзот. Агрэсіѓная дзяѓчынка. Паспрабуй такую і перасягні! У ёй нязломная моц!
  Нямецкі танк абстрэльваѓ батарэю. Фашысты ѓжо паглыбіліся ѓ савецкія пазіцыі, набліжаючыся да Мінска. Але ліній абароны шмат, і Чырвоная армія супраціѓляецца ѓпарта. Гэтулькі тут панарылі. Так папросту на аператыѓную прастору і не вырвешся. Па-чартоѓску, цяжкія прыходзіцца задачы вырашаць.
  Ужо былі і выпадкі танкавых таранаѓ. У прыватнасці хуткасныя, але слаба браняваныя БТ, увесь час імкнуцца менавіта тараніць. Дык ім нямецкую тэхніку не ѓзяць. Быѓ выпадак, калі і Які падалі на нямецкія калоны з тэхнікай.
  Шарлота прашыпела, лупячы па савецкай батарэі:
  - Якія ѓсё ж дурныя гэтыя рускія. Не, каб адразу капітуляваць, а ѓпіраюцца...
  Крысціна на гэта лагічна адказала, але спачатку націскам босым пальчыкам ногі перавярнула 100-міліметровую савецкую гармату.
  - Амерыканцы практычны народ, але нават яны не капітулявалі супраць нас адразу! Так што яшчэ як сказаць, хто дурнейшы. Мы ж яшчэ так далёкія ад Масквы!
  Магда націснула босым пальчыкам ногі на кнопку джойсціка і ѓпэѓнена вымавіла:
  - Дойдзем! Абавязкова дойдзем і досыць хутка!
  Герда свіснула і праспявала, раскрываючы свае пунсовыя вусны:
  - Мы крочым на Маскву, і фашызму бачым далечы... Хутка Леніна прыб'ю, і ѓ палоне таварыш Сталін!
  Пасля дзяѓчына зноѓ націснула босымі пальчыкамі на кнопку джойсціка. І як лупіць. 85-міліметровая савецкая гармата падляцела ѓверх з адарванымі коламі.
  Шарлота таксама пальнула, і даволі трапна. Пры гэтым зларадна прашыпеѓшы:
  - Я іх гарматы ѓ неба пайду! І знясу са сферы і Месяц!
  Пасля чаго чарговая савецкая зброя аказалася расколатай, нібы грэцкі арэх пад кувалдай.
  Ды лупіць нямецкая 105-міліметровая гармата вельмі, нават надзвычай забойна. Але пачыналі прыгажуні ѓ пяхоце. І шмат чаго перажылі ѓ ёй. І чаго толькі іх босыя ножкі не адаралі. Гэта быѓ сорак першы год. Калі шмат рашалася. Зыход вайны не быѓ наканаваны. І ваяѓніцы ішлі супраць вельмі буйных сіл Брытаніі. Уладарка мораѓ пакуль не збіралася саступаць, і адчайна супраціѓлялася.
  Вось пра гэта і ѓспомніла Гердзе штурмуючай чарговы, вельмі магутны рубеж савецкай абароны. А калі яны былі зусім яшчэ юныя, дык гулялі, і такое вытваралі. Як жа тады ім было вельмі весяла!
  Перад вачыма Герды паплылі карцінкі, нібы ѓ кінастужцы;
  Апалон адказаѓ:
  - Нідзе! У нашым шчаслівым свеце няма і, не можа быць калек! Таму што заваяваѓ свет Трэці Рэйх дорыць усім шчасце!
  Дзяѓчаты ѓскінулі рукі ѓ бадзёрым прывітанні:
  - Зінд Хайль! Канешне ж шчасця! Мы хочам дабра... Два белыя крылы над светам! У нашых душах святло, найзырчэйшае світанне - не апісаць Шэкспірам!
  Нажаль, зноѓ абуджэнне... Герда прачнулася, адчуѓшы дзівосны боль у целе... Нялёгка гэта ганяць па пустыні і цягнуць танкі, нават калі ты лічышся звышчалавекам. Або ісцінай арыйкай - бязлітаснай да ворагаѓ Рэйха! У Шарлоты зрэшты, балела не менш і яна нават прастагнала:
  - Які боль! Які боль - Трэці Рэйх супраць янкі - сто нуль!
  Герда паспрабавала ѓзбадзёрыць сябе і сяброѓку:
  - Звышчалавек па Ніцшы павінен быць бязлітасны да іншых, але яшчэ больш да сябе!
  - Вось бы самога Фрыдрыха Ніцшэ прымусіць бегаць па пясочку і цягнуць танк зразумеѓ бы ... - Прабурчала Шарлота.
  Герда пагадзілася:
  - Ды згодна: хто не пакутаваѓ, той не зразумее!
  Пасля сняданку Мадлен ѓзрадавала дзяѓчат:
  - Цяпер простая прабежка, натуральна з грузам. Прагназуецца ѓзрослая актыѓнасць ангельцаѓ, верне іх сцярвятнікаѓ, так што лепш не рызыкаваць танкамі. Бо якімі б вы дзяѓчаты крутымі не былі, цягнуць танк хутчэй, чым яны ідзе сваім ходам, не зможаце!
  Герда незадаволена буркнула:
  - Вядома не сам жа вязеш!
  Мадлен раз'юшылася, або зрабіла выгляд, што раз'юшылася:
  - Паѓсотні ѓдарам палкай па пятках гэта дурное дзяѓчынкі!
  Ваѓчыцы кінуліся выконваць загад спадарыні. Герда пакорліва лягла і ѓставіла свае босыя, зграбныя ножкі ѓ загадзя прызапашанае прыстасаванне. Гэта была фалака! Дзяѓчына ѓдыхнула глыбей, імкнучыся не выдаць душэѓных пакут. Мадлен сама падышла да сваёй ахвяры, пакратала ёй агрубелыя, яшчэ не паспелі запыліцца пятачкі. Чмокнула мовай і вымавіла:
  - Лічы ѓдары!
  Для біцця Мадлен абрала адмысловую дубіну, гумовую, але са сталёвым стрыжнем усярэдзіне. Сама камандзір таксама яшчэ па ѓзросце дзяѓчына, але з-за масіѓнай, атлетычнай фігуры ѓяѓная старэйшыя за сваіх гадоѓ, панюхала гуму і сябар рэзка ѓдарыла.
  - Раз! - вымавіла пакутлівым тонам Герда.
  Мадлен стукнула Герду па пятках яшчэ мацней.
  - Два! - Вымавіла дзяѓчына.
  Камандзір роты СС працягнула экзэкуцыю. Ён імкнулася размяркоѓваць удары раѓнамерна, каб боль быѓ максімальным, але пры гэтым пазбягаць калецтваѓ. Герда лічыла, імкнучыся менш увагі звяртаць на палаючыя падэшвы. Калі яна басанож бегала па снезе, боль была не меншай, але дзяѓчынка трывала і не запавольвала кроку, разумеючы, што яе выратаванне менавіта ѓ хуткасці. Інакш абмарозішся, станеш калекай і сыдзеш у выдатак. Так што трэба, значыць трэба быць праѓдай арыйкай і трываць, гартуючы мужнасць. А ѓвогуле болі як такой і няма! Гэта ілюзія. Насамрэч сіяністы выдумалі боль, слабасць і старасць! А на справе быць богам наканавана чалавеку, дакладней Звышчалавеку! А хіба Звышчалавек павінен плакаць, няхай нават ты ѓсяго толькі шаснаццацігадовая дзяѓчынка, яшчэ ні разу, не цалаваная хлопцам. Ні ѓ якім разе!
  Пры рахунку пяцьдзесят( слава провіду не збілася!), Мадлен спынілася і заявіла:
  - Малайчына! Адна на гэтым пакаранне табе не скончана. Будзеш, бегчы па пустыні басанож не змазваючы падэшвы ахоѓным крэмам. Дадатковы боль паслужыць табе ѓрокам!
  Герда паслухмяна кіѓнула:
  - Дзякуй камандзір.
  Насамрэч дзяѓчына была не асабліва ѓзрадаваная, і так бегчы балюча, а без ахоѓнага крэму яшчэ балючай, але разлічвала вытрымаць. У яе моцныя падэшвы, абутак элітныя дзяѓчаты апраналі толькі падчас парадаѓ, ці ѓ тым выпадку, калі на марозе трэба было правесці занадта шмат часу, за межамі цягавітасці арганізма. Але вось дзіѓна, дзяѓчынкі пры такой суровай загартоѓцы практычна не хварэлі... А можа заканамерна! Вось у часы царскай Расіі, дзіцячая смяротнасць была высокая, але затое тыя, хто выжываѓ, былі на рэдкасць здаровымі дзецьмі і людзьмі! Ну, а цяпер бегчы басанож па распаленым пяску пустыні... Што ж яна і гэта вытрымае!
  Ой, ой, ой як балюча, але не будзем моршчыцца, а лепш усміхнемся. Калі малыш усміхнецца: можа быць, усё абыдзецца!
  Герда нават паѓнагучна заспявала, галасок паліѓся па пустыні:
  Фартуна ты няслушная сяброѓка,
  Сястра патрэбы і цяжкай працы!
  Як кароткае мімалётнае імгненне вольнага часу,
  Хаця паляванне перамагаць заѓсёды!
  
  Нарадзіць дзіця - яго чуць лопат,
  Ваѓчыцам ведаць не хутка наканавана!
  Ворагаѓ увагнаць спачатку - трэба ѓ трапятанне,
  Хай у лютасці кіпіць маё віно!
  
  Для дзевы меч - найпершая ѓцеха,
  Ён ёй даруе веру ѓ жвавы крок!
  А недзе ѓраган бушуе пекла,
  Любоѓ да Айчыны выкажам у вершах!
  
  У вершах, што не пісаліся мутнай вадой,
  А тыя, што крывёю мінуѓ баец!
  Але будзе час нам для жыцця цудоѓны,
  Калі Усявышні любячы Бацька!
  
  Але на Айца спадзявацца не варта,
  Паколькі мы вужы дарослыя амаль!
  І калі ѓраз жадаем лепшай долі,
  Калі несправядлівасць не маѓчы!
  
  Дзярыс за кожны колас на лужку,
  За кожную жамчужыну і ліст!
  Ваяѓніцы ярасна адважвайцеся,
  Дэвіз просты: змагайся і змагайся!
  
  Няма без барацьбы поспеху - мір такі ѓжо,
  Што не сарваць плод, калі рукі - мох!
  Пятля сціснула горла яшчэ,
  Крыніца раптам неспадзявана ѓсох!
  
  Але Радзіма дала нам суперсілы,
  Ты ваяр, рыцар новы чалавек!
  Тое, што было нам цёпла і міла,
  У сэрцайку дзева захавае навек!
  Дзяѓчына даспявала, ёй падпявалі сяброѓкі... Пакланілася ветру і панеслася далей. Да чаго ж часам бывае, прыгожы, свету, нават калі балюча. І што ж яна дабяжыць да канца, таму што воін... А нямецкі ваяр - гэта нават не кавалак жалеза, а нешта цвярдзейшае сталі! І яму застагнаць, значыць сябе здрадзіць!
  На абед дзяѓчатам не далі адпачынку, і неѓзабаве тры ваѓчыцы ѓпалі без прытомнасці. Іх падхапілі рамянямі і павалаклі, адразу ѓ дзесяцёх. Сярод упрэгшых была і босая Герда. Як па-зверску палалі голыя падэшвы дзяѓчынкі і нылі ікры, але яна нават не застагнала. Толькі язык распух ад смагі, і было балюча казаць. А яшчэ праз паѓгадзіны ѓпала адразу пяцёра ваяѓніц. Пасля чаго была абвешчана паѓза і дзяѓчатам дазволілі папіць вады. А затым добраахвотна-прымусовае пекла працягнулася...
  Дабрацца да базы дзяѓчатам не ѓдалося, і яны былі вымушаны заначаваць проста ѓ пустыні. Ваяѓніцы працягнулі вакол сябе валасатыя вяроѓкі, пасля чаго леглі адзін з адным, на плашч-палатку. Пагрузіліся ѓ сон... Герда зноѓ бачыла, нешта батальнае;
  Вось яна і іншыя ваяѓніцы скачуць на конях. Наперадзе іх чакаюць прыгожыя бітвы, тых слаѓных часоѓ калі шанаваліся мужнасць і гонар, а ѓсе былі рыцарам... Усе хто ваяваѓ зразумела, без такіх езуіцкіх прыёмаѓ, калі па пяхоце бамбуюць з паветра. А тут прыкладна роѓнае халоднае зброю і маса магчымасцяѓ праявіць доблесць.
  Іх грацыёзная гонка нарошчвае і нарошчвае тэмп. Паступова разагнаѓшыся, скакуны дасягнулі, дзіѓнасць хуткасці. Вось знакаміты "Сямімільны крок" Трэцяга Рэйха! Калі конь не конь, а што дзівоснае і крылатае. Валасы наезніц нібы застылі ѓ паветры і цягнуліся залатымі, жамчужнымі, смарагдавымі шлейфамі... І толькі часам, яны нервова ѓздрыгвалі ѓ такт руху, нібы тоненькая струначка гітары.
  Магутныя мускулістыя целы коней, выцягваліся ѓ доѓгіх, нібы лянівых, скачках, а затым складаліся амаль удвая, як вялізныя спружыны, каб зноѓ адштурхнуцца ад зямлі. Скачкі ішлі адзін за адным, рытмічнымі імпульсамі, сінхронна ва ѓсіх жывёлах атрада. Герда залюбавалася: рухі скакуноѓ былі такімі свабоднымі, быццам нішто іх не скоѓвала. Хоць вядома фігурыстыя з рэльефнай мускулатурай, напаѓголыя ваяѓніцы, здаваліся часткай коней, колькі спрытна яны сядзелі яны. Прыгажуні білі ѓ бакі сваімі босымі пятачкамі, а скакуны забыѓшыся, што за імі рвуцца ашалелыя ворагі, накіраваліся ѓ гэта чароѓны паѓбег-паѓпалёт!
  Гердзе ѓяѓлялася быццам яна ляціць у знішчальніку... Як ёй хацелася ѓ гэты момант стаць лётчыцай і рэзаць брытанскія самалёты - якія нясуць смерць Германіі.
  Атрад спрэчка ѓцягнуѓся ѓ хмызняковыя праходы. Чароѓныя вершніцы-ваяѓніцы на пярэдніх конях, прыгнуѓся, напружана ѓзіраючыся наперад і хаваючыся за выгнутымі шыямі жывёл. Ім мускулістым прыгажуням годных самых прэстыжных подыумаѓ, трэба было першымі выявіць ворага, рызыкуючы патрапіць пад смяротны лівень. Астравы намёртва сплеценых галін час ад часу нечакана расступаліся, агаляючы новыя праходы, падобныя на рэчышча рэк. Ваѓчыхі коннага атрада гнуткай хваляй перацякалі па іх, быццам цёмны, бліскучы сталлю паток.
  Герда ѓявіла сабе, танкавую калону ідучую на Парыж. Нямеччына тады ваявала адна, супраць трох імперый якія маюць каланіяльныя ѓладанні: Англіі, Францыі і Галандыі, а таксама Бельгіі... Крывадушны Франка адмовіѓся адкрыць другі фронт і нават вёѓ сепаратныя перамовы, аб тым, што ён атрымае, калі ѓступіць у вайну супраць Нямеччыны. Мусаліні задумаѓ таемную перапіску з Чэрчылем, пра тое якія нямецкія гарады пяройдуць Італіі ѓ выпадку адкрыцця другога, паѓднёвага фронту, а найпадступнейшы Сталін мабілізоѓваѓ усё новыя і новыя дывізіі. Рады групавалі магутныя танкавыя кулакі( Гэтая інфармацыя раптам усплыла ѓ мозгу Герды). Калі б чара шаляѓ завагалася, а гітлераѓскія войскі забуксавалі, то... Можна было атрымаць адразу некалькі франтоѓ і патрапіць у стратэгічна прайгранае становішча. Але Гітлер аказаѓся геніем, ён не проста перамог, а перамог хутка. Зайшоѓ у тыл і знішчыѓ спачатку адну частку войскаѓ саюзнікаѓ, а потым іншую. І хоць у заходнікаѓ было больш гармат, салдат і танкаѓ, прымусіѓ іх капітуляваць! Ды і не мелі саюзнікі таго стрыжня, таго асаблівага фашысцкага духу (не дарма фашызм, ад слова фашына-звязка!). Вось і прайгралі, калі войскі заходзілі ім у тыл...
  Дух аказаѓся мацнейшым за матэрыю, а наступаць можна, маючы менш сіл! Чаму падчас першай сусветнай вайны не ѓдалося перамагчы? Магчыма з-за таго, што рэжым кайзера не карыстаѓся такім вялікім даверам у народа, як урад Гітлера... І не гэтак умелыя былі старыя палкаводцы, ды яшчэ ваяваць прыйшлося на два фронту...
  Раптам Герда адчула як падобна промням заходу, згусціліся нядобрыя прадчуванні - а калі чырвоная Расія нападзе, і зноѓ яны апынуцца пад падвойным ударам? Праѓда зараз ужо няма асноѓнай пешай сілы Францыі, а значыць, будзе лягчэй. Акрамя таго немцы адзіныя і сабраныя, згуртаваліся вакол светлай нацыянал-сацыялістычнай ідэі. Такімі згуртаванымі яны не былі ніколі!
  Новыя і новыя хмызняковыя выспы на высокай хуткасці праносіліся міма і знікалі падалі. Самі хмызнякі былі аранжавыя ѓ зялёную крапінку, з закругленымі, як рыбіныя гаплікі іголкамі. Яны ѓсё спрабуюць схапіць коней за капыты, а лісце нагадвае драпежныя тварыкі, прыкладна такім у сярэднявечныя мастакі малявалі чарцей! Тоѓстыя вогненна-рудыя касічкі дзяѓчыны-багатыркі Мадлен танчылі ѓ паветры перад тварам Герды. Засяроджаная дзяѓчына ѓчапілася абедзвюма рукамі ѓ рамяні кіравання, але ѓсё роѓна была выцесненая з першых шэрагаѓ. Неяк ненадакучліва абапал прыляпіліся яшчэ дзве ваяѓніцы. Спакойныя наезніцы, закамянелыя і разам з тым парадаксальна рухомыя, стройныя, хупавыя і разам з тым магутныя. Твары ад загару здаюцца цёмнымі, а доѓгія, трапяткімі валасы наадварот зіхацяць у святле трох заходзячых сонцаѓ. Ваяѓніцы суровыя, вочы смарагдавыя, сапфіравыя, бурштынавыя, бірузовыя зіхацяць. Тым не менш у дзявочых асобах, ёсць нешта дзіцячае, наіѓнае, ад чаго хочацца замілавацца. Яна Герда ім таварыш і сястра, але калі паплечніцы адчуюць з яе боку слабіну ці здраду, то заб'юць на месцы! А што ім загадае Мадлен ... тое выканаюць беспярэчна!
  Свяціла, заходзілі і на іх месцы ѓсплывалі месяцы. Адна за адной, такія вось яркія і маляѓнічыя, розных кветак... Як прыгожа нібы ѓ небе распускаюцца кветкі, прычым кветкі з райскага сада!
  Свіст ветру ѓ вушах, прыемны водар здаровых дзявочых целаѓ, змешаных даѓкім конскім потам і пахкай травой. А недзе наперадзе хаваюцца шматлікія ворагі. Лапаткі жывёлы, што пад дзяѓчынай магутна і раѓнамерна, хадзілі абапал калыскі. Выгляд метадычных мускулаѓ, якія ѓспушваюцца і ападалі, нешта цьмяна нагадаѓ Гердзе. Але вось што, ваяѓніца не магла ѓспомніць. Ды і здрадлівы час як бы знікала...
  Дзесьці далёка ззаду, ледзь адрозна ѓ перастуку кіпцюрастых лап, пачуліся крыкі, незвычайна рэзкія крыкі ѓпіраѓ, звон металаѓ, гулкія віскі гібрыдаѓ вярблюда і ішака. Даляцеѓ запознены заклік трубы. То мабыць Шарлота, нажаль трэба так заляцець, скрыганула з упірамі. Але тым горш для іх!
  Але - ура- ура! - Амаль адразу ж папераджальна зараѓлі і галаѓныя вершнікі Мадлен. Слоѓ не разабраць - толькі рэзкія, узнятыя інтанацыі. Прытрымліваючыся ѓказання рук, Герда заѓважыла якія ѓзняліся над хмызнякамі справа наперадзе, у паѓтары сотнях сажань, галовы чужых упіраѓ. Яны выраслі нібы ніадкуль - не менш за сто шчыльных фігур. Абазначыліся і вершнікі - цёмныя кропкі, на спінах вялізных жывёл.
  Атрад Мадлен маментальна і аднатыпна змяніѓ кірунак - быццам зграя рыбак шмыгнула ѓ бок. Коні, здавалася, яшчэ надалі ходу, хоць гэта наѓрад ці было магчыма. А ѓпіры неяк запаволена зрэагавалі на ворага, што дазволіла Мадлен абмінуць і абагнаць іх. І ѓ той момант, калі здалося, што небяспека абмінула, раздаліся новыя крыкі прадбачлівых. Другая варожая група з'явілася на гэты раз з левага боку - не менш за восемдзесят вялізных стварэнняѓ. Атрад ваѓчыц, ці ледзь налічвае пяць дзясяткаѓ ваяѓніц, павярнуѓ як канёк фігурыста, пазбягаючы сутычкі. І зноѓ супернік дзейнічаѓ запаволена, быццам не паспяваючы за ѓцякаючымі ѓцекачамі.
  Герда раптам зразумела, што іх проста накіроѓваюць, выводзячы да нейкага падрыхтаванага месца. Было б грубай, згубнай памылкай ісці па гэтым шляху. Юная ваяѓніца паспрабавала ѓсклікнуць:
  - Асцярожней сяброѓкі! Быць прадказальным - стаць каральным!
  Але яе адчайны крык заглушылі... Ды і сама босая Герда адчула бяссілле. Можа менавіта так пачуваѓся фюрар, калі яму даклалі, што паветраная бітва за Брытанію прайграна! Зрэшты, вайна яшчэ толькі пачынаецца.
  Але Мадлен і так усё зразумела і падміргнула дзяѓчыне:
  - Ідэальная пастка, калі ахвяра думае, што яна загоншчык! - І ссекшы мячом галінку, дадала. - Ідэальна рабаванне - гэта калі кліент мне сябар падчас рабаванняѓ!
  Азірнуѓшыся, Герда з трывогай заѓважыла, абедзве групы ідуць паралельнымі курсамі ѓ аддаленні, правей і лявей. Нібы рэжуцца канцы нажніц, гатовыя выявіць артэрыю.
  - Адкуль гэтыя ікластыя ѓзяліся? - У голасе дзяѓчыны чуліся лютасьць і роспач. - Ды яшчэ ѓ такой колькасці!?
  Прыкінуѓшы кірунак, куды іх заганялі ворагі, Герда паспрабавала вызначыць месца засады. Але наперадзе іх жывога "катэра" ѓзнікалі ѓсё новыя і новыя хмызняковыя выспы, розных колераѓ, рухомыя нібы хвалі мора па паверхні якога расцяклася салярка, маляѓнічыя, якія адлюстроѓваюць патокі святла ѓжо пяці месяцаѓ. І менавіта гэта перашкаджала арыентавацца.
  Манеѓруючы паміж зараснікамі, коні пачалі выказваць першыя прыкметы стомленасці. Іх целы багата пакрываліся вільготнай пенай, цяжкія гунькі па краях сталі цёмнымі, з'едлівы пах раздражняѓ ноздры вершнікаѓ. Герда пацерла сваёй голенькай, ружовенькай пятачкай па спіне, адчула гарачую слізгату конскай шкуры. Галоѓнае, каб не ѓпала хуткасць!
  Адчуваючы надыходзячую сутычку, басаногая Герда праінспектавала баявы рыштунак. Некалькі звязкаѓ кароткіх і доѓгіх дзід прымацаваныя ѓ межах дасяжнасці коннікаѓ. Пад імі - два арабскія ятаганы, выцягнутыя і крыху выгнутыя. А вось абарона ад стрэл... Яны ж амаль голыя, у бікіні, іх жа могуць перастраляць да чортавай бабулі! Хіба гэта не дурасць, ісці ѓ бой, практычна галышом, калі вораг проста пагражае пакласці цябе стрэламі. І пра што думалі яе камандзіры. Успомнілася, што неяк Шарлота ѓпусціла: "самы масавы, сярэдні французскі танк зіз-35, непрабіѓны ѓ ілоб! А нашы танкі, нажаль як школьная прамакашка!".
  Але Мадлен, падобна, разумела пагрозу, і паспяшалася супакоіць:
  - Наша скура змазана вядзьмарскім зеллем, якое абароніць куды лепш даспехаѓ!
  Герда адказала жартам:
  - Хто думае аб абароне падчас бою, абсалютна безабаронны перад панікай!
  Мадлен ѓсё ж папярэдзіла:
  - На вочы, вушы, і верхнюю частку шыі, зелле дзейнічае слабей. Так што сцеражыся, можа і патрапіць!
  Герда бадзёра адказала:
  - Я гэта разумею... Але форс-мажор, ён і ѓ Афрыцы форс-мажор. Што зробіш!
  Паветра працяѓ доѓгіх гук, падобны на рыпанне якія крошацца камяняѓ. Нейкім натхненнем Герда зразумела, што гэта крык Мадлен. Дзяѓчаты-прыгажуні гаркнулі ѓ адказ, пасля чаго ваяѓніцы разам паднялі шаблі - хто ѓ правай руцэ, а хто ѓ левай, яшчэ і дзіда. Герда таксама скаланула ятаганам усклікнуѓшы:
  - Я дзяѓчынка руйнуе!
  Нечакана Герда ѓбачыла, якая імчыць ім напярэймы Шарлоту, з невялікім атрадам красунь: брава - гэта супер!
  У той жа момант у двух сотнях скачкоѓ наперадзе бліснулі гарызантальныя лініі. То пяхотныя атрады ѓпіраѓ і ваѓкалакаѓ перагарадзілі прасеку, па якой несліся нямецкія ваяѓніцы. Тут ужо не было бакавых адгалінаванняѓ, гэты праход вёѓ наѓпрост да згубы. У касых промнях сумесі заходу, і месячнага світання шматлікія шэрагі ворага, бліснулі ѓсімі колерамі вясёлкі, якая адлюстроѓваецца ад сталі.
  Новы рык Мадлен патрос прастору, і атрад дзяѓчат разнесла на дзве групы, тут жа слізганулі ѓ бакі. Яны аддаляліся адзін ад аднаго, прыціскаючыся процілеглым краям прасекі. Герда ѓсклікнула:
  - Аляксандр Македонскі ѓ бікіні!
  Дасягнуѓшы кропкі з найменшай шырынёй хмызнякоѓ, ваяѓніцы скокнулі напралом праз зялёныя выспы. Адразу ж пачуліся працяглыя, нібы з аслоѓ здзіраюць скуру, стогны жывёл, ад якіх закалыхаѓся як шыба само паветра. Герда раптам зразумела, што чуе стогны не толькі вушамі, але і праз свае шматпакутныя, дзявочыя ступні. Падобна, ім таксама балюча, як было стрэмна ваяѓніцы падчас прабегу басанож, па распаленым, так што можна нават спячы курынае яйка пяску пустыні. Што ж, як кажуць мудрыя: конь ад чалавек адрозніваецца тым, што наезніка не вызначае галасаваннем, і ніякія здольнасці не даюць шанцу асядлаць конніка! Або яшчэ: у каня чатыры нагі, прабяжыць хутчэй за чалавека, але і працягне капыты раней!
  Кусты былі пройдзены за імгненне, і скакуны зноѓ вылецелі на адкрытую прастору. На іх целах сталі прыкметныя доѓгія крывацечныя драпіны. Улічваючы памеры гэтых ног, драпіны былі прыстойнай глыбіні; нібы кітайцы( Працавітая нацыя!) траншэі капалі!
  Коннікі, вакол пачалі таропка сталі раскручваць зброю, таксама скураныя шматкі, затуляючы імі коней. Каб вырабленая, крупчаста бліскучая скура, абараніла скакуноѓ.
  Басаногая Герда непрыемна для сябе адкрыла, што яе пальчыкі сталі зусім няёмкімі. Чамусьці саслізгваюць з вузлоѓ, ну і бездань з імі, яна ѓсё роѓна прычыніць!
  Шалёная, як полымя вогнішча па сухіх галінках скачка ѓвайшла ѓ крытычную фазу. Сама прырода заціхла, замёршы ѓ трывожнай дэкарацыі. Гарызонт зжэр свяціла, на захадзе ѓсё афарбавалася палітрай крыві і ледзянога спакою. Наперадзе на ѓсходзе, зменлівае неба, ужо стала святлець, пераходзячы ѓ колер палаючай охры. Але нават на гэтым фоне, здавалася, стаіліся цені, смерць, і бліскучыя жалезам шэрагі ѓпіраѓ і ваѓкалакаѓ.
  Ублюдачныя, жудасна выродлівыя пачвары, бачачы, што іх засаду абцякаюць па флангах, ірвануліся з месцаѓ. Нязграбныя фігуркі пешых воінаѓ хутка разбягаліся з пазіцый, ныраючы ѓ праходы ѓ зарасніках. На іх месцы агаліліся шырокія шэрагі ѓкапаных пад вуглом завостраных жэрдак - верагодна зброі супраць нямецкіх ваяѓніц. Верхавыя атрады праследавацеляѓ ззаду, заѓважыѓшы манеѓр Мадлен, дадалі ходу, спрабуючы нагнаць уцекачоѓ. Кожны з двух атрадаѓ варожай кавалерыі быѓ значна буйнейшы за супрацьстаялую ёй групы ваяѓніц і мог разлічваць на дакладны поспех пры сутыкненні. Але ѓпіры цяжкія, а гібрыды вярблюдаѓ і ішакоѓ куды павольней. Замест скарачэння, адлегласць толькі павялічвалася. А што параѓналі каня, вярблюда з ішаком па хуткасці!
  Герда па-філасофску вымавіла:
  - Можна быць непатрабавальным і цягавітым, але не варта ѓспрымаць свет як вярблюд і выяѓляць асліную ѓпартасць!
  Абярнуѓшыся, ваяѓніца заѓважыла, што іх пераследуюць не дзве, а тры групы вершнікаѓ. Гэта азначала, што ѓ іх быццам бы і не было іншага напрамку, акрамя як рухацца да засадзе. Калі адхіліцца, то прыйдзецца біцца з праѓзыходным лікам супернікам. Ну што ж ваѓчыцы ведаюць, чаго жадаюць, не ѓпершыню ваююць. Дарэмна праціѓнік лічыць, што прывабіць іх у пастку. Наадварот яны выйграюць час і здолеюць зманеѓраваць. Тут Герда ѓспомніла, як яна сама басанож танчыла на калючым дроце. Было і балюча, але зваліцца на палаючыя ѓнізе вуглі яшчэ страшней, а галоѓнае ганебней. Яе голыя круглыя дзіцячыя пяткі адчуваюць якое ѓтыкае сталёвае вастрыё, амаль праколваюць мазалі, набітыя на вострых камянях. Але ѓсё ж у параѓнанні з агнём - гэта яшчэ амаль як масажык.
  Яшчэ не пачаѓшы сутычку Мадлен, перахаплялі ініцыятыву, па-майстэрску перагульваючы супостата. А калі твае супернікі, упіры і ваѓкалакі, саступаць ім у тактыцы больш, чым зневажальна. І Герда хацела верыць, што іх тактычныя хады нечаканыя для суперніка. Тое, што галовы ворагаѓ адсячэ гільяціна. А што Нямеччына вышэй за ѓсё, як светлыя ідэі Трэцяга Рэйха!
  - Атрад у поѓную баявую гатоѓнасць! - Зычны галасок Мадлен вярнуѓ Герду да рэчаіснасці. - А цяпер сячы.
  Пальчыкі дзяѓчыны ѓсё яшчэ важдаліся з мацаваннямі. Так можна будзе і каня голым пакінуць. Наогул на вайне як на вайне. Няхай пласціны зачыняць дакладнага спадарожніка, што некалькі абмяжуе яго рухомасць. Па-над вырабленай скуры, цямнелі геаметрычнымі шэрагамі пласцінкі косткі, яны шамацелі, суха бразгаючы на ветры. Ад іх перазвону дзяѓчына рабілася весела.
  Коннікі рабілі апошнюю падрыхтоѓку да бою. Дзяѓчаты шлёпалі босымі ножкамі па крупах коней і прыняліся адвязваць дзіды. Рушыѓшы ѓслед іх прыкладу, напаѓголая Герда з задавальненнем узважыла ѓ руцэ доѓгае шурпатае дрэѓка з вострым металічным наканечнікам. Ваяѓніца прыцмокнула губкамі - добрая кап'ёца!
  У басаногай і мускулістай ваяѓніцы Герды ѓжо быѓ вопыт скачкі на конях, і яна адчувала сябе цалкам упэѓнена. Нібы амазонка ѓ македонскай конніцы, не хапаючыся, кожнае імгненне, за рамяні падтрымкі.
  Адвязваючы рамень, дзяѓчына нават прымудраецца захаваць раѓнавагу з дапамогай адных, ікроножных цягліц. Цяпер яна была гатовая перадаваць іх Шарлоце (яе сяброѓка ѓсё ж прарвалася да яе!) і сама кідаць дзіды колькі б не працягнулася бітва.
  А Мадлен працягвала манеѓраваць... У галаве ѓ босай, прыгожай, і вельмі сэксуальнай Герды зноѓ загучала песня, такая шальная і забіяцкая, але адначасова трагічная і сумная...
  У моры гуляюць баранчыкамі хвалі,
  Я на арэне голая ваюю мячом!
  Погляд на суперніка кінула ганарлівы,
  Бяды хвацкія і боль - нізашто!
  
  Я ж калісьці нарадзілася, бяспраѓнай рабыняй,
  Камяні цягнула, трэсла на спіне валуны!
  Быць у напружанне, у пакуце родная стыхія,
  Плечы лашчаць пугай каты-гарэзы!
  
  Хтосьці багаты і ѓ цяньку з півам дрэмле,
  Я пад пякучым струменем махаю малатком!
  Гэта звычай, такі жудасна старажытны,
  Трэба пакорлівасць да вяльможаѓ увабраць з малаком!
  
  Але пашанцавала - калі можна, назваць тое шанцаваннем,
  Прадалі дзеву з шахт і адправілі ѓ бой!
  І асвятліла мяне казачным азарэннем,
  Стала не проста рабыняй, а бабай круты!
  
  Але не бывае паверце бязмежнага шчасця,
  Страшны супернік трапіѓся, і параненая я!
  Сячы мяне ѓ бітве злоснай на часткі,
  Божа мне выставіѓ лік - набегла пеня!
  
  Але не здаюся, з апошніх сіл ваяю,
  Ды забівала людзей, праклінала багоѓ!
  У гэтым вядома зараз горка каюся,
  І не магу падабраць, падыходных тут слоѓ!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 11.
  Дзяѓчыны пад камандаваннем Сталеніды прынялі яшчэ адзін бой. Але тут мінула не так удала. Атрад пацярпеѓ страты.
  Тры дзяѓчыны загінулі, усе астатнія з тузіна байцоѓ атрымалі раненні рознага цяжару, і ледзь здолелі адарвацца. Двух дзяѓчынак прыйшлося нават несці. Нажаль, гэта вайна. Не заѓсёды атрымоѓваецца ѓсіх разбураць. Тым больш што ѓ калоне аказаліся вельмі жывучыя танкі, дакладней САУ Е-5. Яны быццам бы маленькія, але вельмі жывучыя. А тут яшчэ і рэактыѓныя штурмавікі падаспелі.
  А за імі дыскападобныя верталёты. Паспрабуй супраць падобнай моцы выстаяць. Яшчэ толькі тры ахвяры з дванаццаці - можна сказаць танна абышліся. Затое фашыстаѓ паклалі больш за дваццаць. Такі вось і выдаѓся бой.
  Ваяѓніцы сыходзілі, круцячы, імкнучыся з апошніх сіл. Наташа гэтая шкадлівая дзеѓка заѓважыла:
  - Як шкада дзяѓчынак... Вельмі нават шкада... Але вось чаму б у наш батальён не дадаць хлопцаѓ?
  Сталеніда рыкнула, злосна ѓсунуѓшы босай нагой па хрушчу:
  - У каго што... А ѓ цябе адны толькі самцы ѓ галаве!
  Вікторыя пакрыѓдзілася і заѓважыла:
  - У мяне таксама! Як хочацца, каб цябе палашчыѓ хлопец. Адчуць свае грудкі ѓ абдымках...
  Рудая д'яліца сарвала травінку, адкусіла яе і прабуркавала:
  - Эх хлопчыкі мае стромкія ... Як добра, што вы не блакітныя ... Я тых люблю што трахаць дзяѓчынак ... Бо супермэн мачо з пялёнак!
  Сталеніда крыху памякчэѓшы, усміхнулася:
  - Так... Так крыху становіцца весялей. А як Наташка ваш сябар?
  Дзяѓчына-бландынка не зразумеѓшы, перапытала:
  - Які сябар?
  Маёр упэѓнена адказала:
  - Андрэйка! Ён жа таксама быѓ узнагароджаны Жукавым!
  Наташа цяжка ѓздыхнула і паціснула плячыма:
  - Гэтага я, на жаль, не ведаю...
  Андрэйка ( А гэта быѓ іх знаёмы хлапчук і піянер-герой) тым часам быѓ кінуты ѓ каземат. Параненага хлапчука пакінулі звязаным, і нават за шыю прыкавалі ланцугом да сцяны. Наколькі фашысты баяліся рускіх дзяцей? У каземаце было сыра, недалёка ад хлопчыка вісела прыкаваная ланцугамі да сцяны дзяѓчына. Зусім голая, целы суцэльная рана, сінякі, пісугі, рассяканні, апёкі, дзяѓчыну катавалі. Яна была ѓ непрытомнасці і толькі ціха стагнала.
  Хлапчук паглядзеѓ на сцены. Турма была старажытнай, пабудаванай яшчэ ѓ царскія часы, сцены тоѓстыя, акенца маленькае пад самай столлю, забрана кратамі. Андрэйка адчуваѓ сябе не проста палонным, а вязнем старажытнасці. Як легендарнага народнага бунтара Стеньку Разіна, яго чакалі катаванні і пакаранне.
  Андрэйка застагнаѓ, ці зможа ён адзінаццацігадовы хлапчук, вытрымаць катаванні? Ці не заплача нібы дзяѓчынка! Бо піянеру ні да твару стагнаць і плакаць. Басаногі, падрапаны Андрэйка павярнуѓся, надта ѓжо балела рана, локці звязаны, трэба так-сяк павярнуцца, каб стала лягчэй, змяніць вугал. Страшэнны боль на імгненне адступіѓ.
  У камеры страшнае янішча. Падлога плямах застылых крыві. Валяюцца абгрызеныя косткі. Людзей? Нават страшна, відаць, гэтую камеру прайшло не мала вязняѓ. Праѓда, Андрэйка падумаѓ, што фашысты параѓнальна нядаѓна захапілі Гародню. І калі яны паспелі так набедакурыць? Няѓжо гэта больш старыя ахвяры? Напрыклад, НКВД? Хлапчук зморшчыѓся. Атрымлівалася адкрытая жудасць! Як цяжка ѓ засценку. Няма з кім перамовіцца, падобна, дзяѓчына ѓ поѓнай прастрацыі. Яе падобна каты катавалі, як герояѓ старажытнасці. Вось толькі цікава завошта? Якое зло магла прычыніць юная дзяѓчына фашыстам. Зрэшты, і ён Андрэйка проста хлопчык і стаѓ забіваць, гэтую паскуддзе змагаючыся са злом. Фашысты паставілі сваю нацыю вышэй за іншыя нацыі і народы. Тым самым яны ѓзаконілі зло і пакуты! Не, нармальны чалавек павінен змагацца з падобным бязмежжам. Акрамя таго і самі немцы не вольныя, іх скоѓвае таталітарны апарат. Ён усяляк душыць найменшую ініцыятыву і праява чалавечых пачуццяѓ.
  Фашызм паходзіць ад слова звязак. Ён бязлітасна вяжа людзей, ператвараючы іх у скаваных рабоѓ. Камунізм у сваю чаргу ѓзвышае чалавека, дае яму новыя сілы, стымулюе паходню жыцця. Ёсць істотная розніца. Камунізм інтэрнацыянальны па прыродзе і агульначалавечы. Гітлерызм узвышае толькі адну нацыю, а не ѓсё чалавецтва ѓ цэлым. У гэтым яго недасканаласць. Але ж людзі маюць агульныя карані, што даказана біялагічна. Тыя ж негры, і белыя маюць цалкам здаровае і пладавітае патомства. Ён Андрэйка сын рускага і беларусачкі, цалкам жыццяздольны, зусім не дэбіл, і гатовы біцца з фашызмам.
  Вядома, Павел аказаѓся мацнейшым і здолеѓ адысці ад ворагаѓ, перабіѓшы мноства немцаѓ. Ён Андрэйка паступіѓ як размазня, патрапіѓ у палон. Можа варта было пакінуць сабе апошні патрон. Хаця мёртвы ён не зможа забіць ніводнага немца! А так ён жывы хоць і церпіць.
  Босенькі Андрэйка пачухаѓ аб сырой камень злёгку падпаленую ступню, Ільза знайшла найбольш балючую кропку, прыпякла цыгарэтай, так што ѓтварыѓся пухіры. Але нічога, адважнага хлапчука гэта не зламае. Наадварот боль павінен стаць стымулам, ад якога ѓзрасце яго мужнасць. І ніколі піянер не зламаецца. Наогул трыѓмф немцаѓ носіць часовы характар. Яны рана ці позна будуць зрынуты, падобна таму, як зло заѓсёды прайграе дабру. Можна вядома запярэчыць, дабро перамагае толькі ѓ казках, але ѓ жыцці ѓсё складаней. Але ж і казка з'яѓляецца адлюстраваннем рэальнасці. Бо шмат што было марай, зараз стала рэальнасцю. Андрэйка падумаѓ: можа яму наканавана памерці? Што ж гэта цалкам магчыма! Але хіба ён баіцца смерці. Калі пераможа камунізм, то яго і іншых герояѓ савецкай краіны, уваскрос для новага шчаслівага і вечнага жыцця. Тады ён будзе жыць у свеце без смутку, мукі, смерці і зла! Галоѓнае толькі каб была здабыта канчатковая перамога! Бо толькі ѓ гэтым выпадку ѓсе загінулыя героі будуць уваскрэшаны!
  І надыдзе царства камунізму! Свету, дзе самыя патаемныя мары стануць явай. Такому сусвету, дзе чалавеку належыць усё існае, пра што можна толькі марыць, і нават не заѓсёды разлічваць на поспех. Вось ён, які складаны і шматгранны свет. І тады іншыя міры адкрыюць свае абдымкі чалавеку. Ну што ж! Магчыма, што і бязмежных прасторах, космасу таксама ёсць зло! Яно будзе пераследваць, і раздзіраць якія жывуць іншапланецян. Але капіталізм і ім дасць свабоду! Ён разарве путы рабства, і знявагі. Надыдзе час і час свабоды, сваім прамяністым святлом зямлю асвеціць! І скінуць ярмо цемры, цемры народы, і чалавек міры сусвету заваюе! І будуць унукі ѓспамінаць не верачы, што жылі ѓ змроку пад жалезнаю пятою. Насілі знакі злога звера, а сягоння ѓ веры ходзім чыстай і святой!
  Андрэйка нават здзівіѓся, як у яго складана склаліся думкі. Нешта асаблівае і непаѓторнае ёсць у іх. Як гэта было падчас грамадзянскай вайны, калі галоѓнай прыладай пралетарыяту былі верш, а прозу мабыць нават некалькі пагарджалі і грэбавалі. Цяпер жа паэт у палоне, а пёры і ліра, калі вобразна гаварыць у ланцугах. Тым не менш ён не здаецца, і разлічвае на светлую будучыню. А якім яму залежыць ад кожнага чалавека. Тут няма такога, каб адзін усё вырашаѓ і насаджаѓ.
  Андрэйка сказаѓ:
  - Будучыня залежыць, ад нас! Нават у тым выпадку, калі, здаецца, што ад нас нічога не залежыць!
  Хлапчук пакруціѓся, ён паспрабаваѓ перацерці пруты. Занятак гэты нудны і складаны, але некаторыя шанцы на поспех заѓсёды ёсць. Андрэйка, пераадольваючы страшны боль, пачаѓ церціся аб сцяну. Галоѓнае не ѓскрыкнуць, не паказаць сваёй слабасці. Ён піянер, а значыць увасабленне мужнасці. Трэба дужацца, значыць, будзе дужацца, і абавязкова пераможа! На славу савецкай айчыны.
  Хлопчык упарта цёр, у гэты момант дзяѓчына прыйшла ѓ сябе і прамармытала:
  - На зялёным лужку, скакалі сінія зайкі!
  І потым зноѓ сышла ѓ забыццё. Хлапчук прамовіѓ:
  - Няшчасная! Яе замучылі праклятыя фашысты! Але веру, помста не прымусіць сябе доѓга чакаць! Наблізіцца час перамогі над катамі чалавецтва. - Хлопчык павярнуѓся, і праспяваѓ:
  І будзе над планетай сцяг ззяць,
  Краіны святой, няма ѓ светабудове прыгажэй!
  І калі трэба мы памром зноѓ,
  За камунізм, у вялікасць справа наша!
  Боль зноѓ нарынуѓ на хлопчыка, ён ледзь адсунуѓся ад сцяны і пачаѓ тузаць галавой.
  Тут пачуѓся рыпанне і, у камеру ѓвайшла пяцёрка рослых эсэсаѓцаѓ. Яны, нядоѓга думаючы, штурхнулі хлопчыка ботамі і падхапілі яго пад рукі:
  - Пайшлі сучонак!
  Андрэйка разумеѓ, што супраціѓляцца бескарысна. Яму расшпілілі аброжак. Урэзалі яшчэ пару разоѓ і панеслі на руках. Хлопчыка нібы абдало ледзяным холадам: куды яго нясуць. Няѓжо зараз адбудзецца самае страшнае!
  Сапраѓды дзецюка цягнулі кудысьці ѓ ніз. І як ні дзіѓна пры гэтым рабілася цяплей. Андрэйка раптам адчуѓ сябе намнога больш бадзёра: дзе наша, не прападала! Ён выкараскаецца і з гэтай калатнечы.
  Яго неслі па прыступках, павольна спускаючы! Нарэшце хлапчук адчуѓ, што сырасць саступіла сухасці. Каты занеслі дзіця ѓ даволі прасторнае памяшканне. Праѓда, сцены выглядалі злавесна, на іх віселі разнастайныя і фантастычныя па форме інструменты. Хлопчык убачыѓ некалькі палаючых камінаѓ і прыстасаванне ѓ форме прэнга. Тут таксама было мноства расцяжак і розных прадметаѓ катаванняѓ. Андрэйка раптам адчуѓ цяжар у страѓніку, нешта закалола!
  Гэта страх! Зразумеѓ хлапчук, ні ѓ якім разе яму не трэба паддавацца!
  Басаногі Андрэйка напружыѓся. У зале сядзеѓ палкоѓнік СС і ѓжо знаёмая жанчына, тая, што ѓдзельнічала ѓ захопе хлопчыка. Піянер Андрэйка збялеѓ, відаць нялёгкі лёс яго чакае, калі сабраліся дапытваць дзіця, адпетыя каты. Не, ён ім нізашто не падасца, нават калі давядзецца крычаць ні думкі, ні гуку! Але вось толькі ці здолее ён вытрымаць.
  Палкоѓнік СС спытаѓ:
  - Імя!
  Андрэйка маѓчаѓ. Па ім сцебанулі бізуном. На спіне праступіла чырвоная палоска. Палкоѓнік СС, зноѓ паѓтарыѓ:
  - Кажы маляѓка імя!
  Адчайны Андрэйка адказаѓ са злосцю:
  - Я маленькі Сталін!
  Палкоѓнік СС фыркнуѓ:
  - Вось які тон у сучонка! Ён мабыць хоча больш жорсткіх зносін.
  Ільза праверашчала:
  - Падсмажым пацаненку пяткі.
  Палкоѓнік СС спытаѓ:
  - Назаві сваіх саѓдзельнікаѓ і ѓ гэтым выпадку мы цябе адпусцім!
  Руслан як сапраѓдны піянер-герой, адказаѓ:
  - Увесь савецкі народ мае саѓдзельнікі, ад старога да дзіцяці!
  Палкоѓнік СС свіснуѓ:
  - Ды ты ѓпартае стварэнне! Не разумееш, што мы можам цябе забіць!
  Бліскаючы блакітнымі вачыма, Андрэйка адказаѓ:
  - Фашысты забіць могуць, але што ім не па сілах гэта адабраць надзею на неѓміручасць!
  Палкоѓнік крыкнуѓ:
  - Прыступайце!
  Басона і параненага Руслана падхапілі, разрэзалі вяроѓкі і бесцырымонна сарвалі бінты. Хлапчук войкнуѓ. Рукі завялі назад, а самога паднеслі да прэнга. Накінулі на рукі вяроѓку. Палкоѓнік крыкнуѓ:
  - Выварочвайце паршыѓцу суставы!
  Вяроѓка пацягнулася ѓ самы верх. Андрэйка адчуѓ пякельны боль у параненым плячы, і прастагнаѓ:
  - Мама! Гэта жах!
  Палкоѓнік выскаліѓся:
  - Будзеш казаць!
  Андрэйка матнуѓ светлай галавой:
  - Не!
  На босыя ногі хлапчукі надзелі цяжкія кайданы, косці ѓ плячах захрумсцелі ад страшнага ціску. Палілася кроѓ. Боль была жахлівай, піянер Андрэй пабляднеѓ, лоб пакрыѓся потам, з-за рота чуѓся міжвольны стогн, але ѓсё ж знайшоѓ у сабе сілы сказаць:
  - Не! І яшчэ раз не!
  Ільза паклала ѓ камін сталёвы шомпал і вымавіла скалячыся:
  - Мілы хлопчык, прызнайся, і мы дамо табе шакаладных цукерак.
  Паранены Андрэй крыкнуѓ:
  - Не! Не патрэбен мне ваш паганы эрзац!
  Ільза ѓскрыкнула:
  - Ну, ты і сука!
  Потым дастала з полымя распалены шомпал і ѓбіла ѓ рану. Піянер Андрэйка ніколі яшчэ не адчуваѓ такога болю, перахапіла дыханне, ад шоку ён страціѓ прытомнасць.
  Ільза як вопытная ката пачала масажаваць яму шчокі і шыю, даволі хутка прывяла хлопчыка ѓ сябе.
  - Не спадзявайся паршывец знайсці забыццё ѓ выратавальным шоку!
  Палкоѓнік СС загадаѓ:
  - Падсмажце яму пяткі.
  Каты-эсэсаѓцы адразу ж запалілі невялікае вогнішча, полымя стала лізаць прыгожыя, босыя ногі дзіцяці. Ільза тым часам зноѓ убіла распалены шомпал у рану. Лекар эсэсавец укалоѓ хлопчыку адмысловыя зёлкі, каб ён вастрэй адчуваѓ боль, і павольней губляѓ прытомнасць. Цяпер піянера Андрэйку захліснуѓ бяскрайні акіян, пакут, яшчэ горш дантоѓскага пекла. Двое іншых катаѓ сталі заганяць хлапчуку распаленыя дабяла шпількі пад пазногці.
  Андрэйка, перапоѓнены жахлівымі пакуты, адчуваѓ сябе на мяжы поѓнага злому. Але раптам у паѓтрызненні перад ім паѓстаѓ вобраз Сталіна:
  - Што рабіць правадыр? - спытаѓся хлапчук.
  І Сталін, белазуба ѓсміхаючыся, адказаѓ:
  - А што можа яшчэ ѓ дадзенай сітуацыі, рабіць піянер! Не трэба толькі плакаць! Набяры паветра ѓ грудзі і спявай.
  Піянер Андрэйка праз сілу ѓсміхнуѓся:
  - Слухаюся правадыр!
  Хлапчук напружыѓся і праз сілу, які зрываецца, але пры гэтым чыстым і моцным голасам заспяваѓ, складаючы прама на хаду:
  Патрапіѓ у фашысцкі страшны палон,
  Плыву па хвалях болю страшнага!
  Але сьцякаючы крывёй, песні спяваѓ,
  Бо з сэрцам сябруе піянер бясстрашным!
  
  І я скажу вам цвёрда каты,
  Што радасьць гнюсную, вылілі вы дарэмна!
  Мяне скажа слабы прамаѓчы,
  Бо боль пакутлівы і папросту жудасны!
  
  Але ведаю, цвёрда веру я,
  Фашызм скінуты будзе ѓ бездань!
  Абдасць вас злосных полымя бруя,
  А ѓсе хто загінулі, весялячыся, уваскрэснуць!
  
  І нашая вера ѓ камунізм моцная,
  Узляцім як сокал, станем зорак усіх вышэй!
  Хай ракі мёда пацякуць віны,
  Увесь свет, парад зычны горан пачуе!
  
  І аѓтамат сціснуѓшы моцна піянер,
  Па вышэй у неба юны паглядзі-ка!
  І пакажы вагальным прыклад,
  Твой гальштук яркі, як у колеры гваздзіка!
  
  Айчына для мяне ты значыць усе,
  Родная маці і сэнс усяго юнага жыцця!
  Няхай пакуль нялёгкае быцьце,
  Пакутуе наш народ пры злым фашызме!
  
  Але волю хлопчык чырвоны напружы,
  Плюнь у морду з пякельнай свастыкай бандыту!
  Хай здрыгануцца ѓ шаленстве ворагі,
  І будуць чырвонай арміяй разбітыя!
  
  СССР - святая краіна,
  Што падарыла камунізм народам!
  Як маці сваё нам сэрца аддала,
  За шчасце, мір, надзею і свабоду!
  Вось так мужна трымаѓся піянер-герой. І быѓ варты свайго звання, бо піянер гэта гучыць ганарліва. Менавіта так і павінен трымацца кожны савецкі хлапчук.
  Дзяѓчаты тым часам забраліся ѓ гушчар гушчару. Расклалі невялікае вогнішча, і падсілкаваліся. Дзве дзяѓчыны з дзевяці не маглі ісці і ім, аказаѓшы першую дапамогу, перавязаѓшы - далечы трафейнага спірту, каб раны не хварэлі і дзяѓчыны заснулі.
  Наташа заѓважыла з усмешкай:
  - А ѓсё ѓ нашым свеце адносна. Вось, напрыклад спірт - гэта па вялікім рахунку яд, і адначасова лечыць. Вось дзяѓчаты заснулі! І ім стала нашмат лягчэй!
  Вікторыя дасціпна заѓважыла:
  - Усё ѓ свеце адносна... І Бог не анёл, і Д'ябал не чорт!
  Вераніка з гневам адказала:
  - Што за блюзьнерства... Пра што гэта гаворка?
  Рудая д'яліца лагічна заѓважыла:
  - А пра тое... У Бібліі Бог толькі і размаѓляе мовай гвалту. Адзін потым лістапада чаго варта. А д'ябал? Уласна кажучы, аб ім не занадта і чуваць. Ва ѓсякім разе, нават у Бібліі Сатана больш спакушае, чым забівае!
  Наташа рацыянальна адзначыла:
  - Божачка і на самай справе любіць гвалт. Цар Давід вёѓ жорсткія войны. Саѓл Бог загадаѓ вынішчыць пагалоѓна цэлы народ: у тым ліку і жанчын, дзяцей і свойскую жывёлу! Дзіѓна казаць аб міласэрнасці... Як вам не здаецца?!
  Вераніка хацела сказаць, але на розум нічога талковага не прыйшло. На самай справе, асоба крыць няма чым. Наконт патопу Ноя, яна і сама шмат думала. І не знаходзіла тлумачэнні, ва ѓсякім разе рацыянальнага падобнай жорсткасці. Грэх Бог не знішчыѓ, ужо Хам, засвяціѓся, ды і Ной зусім не святы. А пракляты быѓ не Хам, а Хаамам. Таксама незразумела. Наогул уся гэтая Біблія асабліва Стары запавет поѓная незразуменняѓ. Вось, напрыклад Елісей забіѓ сорак два дзіцяці за такую дробязь, што яго падражнілі за лысіну.
  Гэта ж відавочны перабор! Так рабіць з дзецьмі. І растлумачыць такое цяжка.
  Вераніка і сама вагалася ѓ рэлігіі. Не ведала нават якую веру прыняць. І Праваслаѓе не надта падабалася: шмат знешніх эфектаѓ, пышнасці, але ѓсё нейкае халоднае. Але і баптысты таксама не давалі спакою і міру. Як ні круці, але рэлігія ѓ любым выпадку патрабуе веры. А разумная дзяѓчына хацела, каб усё было лагічна і ѓсе канцы сыходзіліся.
  Каб усё здавалася рацыянальным і правільным. А так... Нават вучэнне аб вечных пякельных пакутах здаецца празмерным. Самае страшнае ѓ пекле гэта працягласць пакаранняѓ: пекла будзе заѓсёды. І пройдуць мільярды мільярдаѓ гадоѓ, а грэшнікі ѓсё яшчэ будуць мучыцца і пакутаваць. І гэта жахліва! Што такое вечнасць? Прасцей адной малпе з завязанымі вачамі барабанячы па клавіятуры надрукаваць Біблію, чым перачакаць вечнасць.
  Катаванні пекла гэта асобная тэма. Вось Гітлера памучыць даѓжэй і мацней і не грэх. А вось калі ѓ пекла патрапіць падлетак? Наогул, як чалавеку выратавацца, калі ён грашыць. Нават калі не справамі, дык словамі ці думкамі! Ды і што такое грэх?
  Вікторыя, бачачы, што Вераніка маѓчыць, узмацніла ціск:
  - Ды і ѓ Адкрыцці Іаана... Толькі стала жыццё на Зямлі наладжвацца, як давай выліваць на планету Зямля пакарання. І так мучыць усё чалавецтва. І што можна сказаць?
  Вераніка жорстка адказала:
  - У пекла патрапіш - даведаешся!
  Сталеніда спыніла лаянку:
  - Усім спаць! Наперадзе яшчэ шмат прац!
  Дзяѓчыны ахвотна закрылі вочы. Ноч улетку досыць цёплая, і ваяѓніцы прыціснуѓшыся, сябар да сябра заснулі.
  Вераніцы снілася, што яна патрапіла ѓ свет футурыстычнага будучыні. Ідзеш сабе па вуліцы, а тратуары рухаюцца нібы рака. А па ім лятаюць маляѓнічыя аѓтамабілі. І паѓсюль поѓна піянераѓ з чырвонымі гальштукамі. І гэтыя дзеці лётаюць і кружацца нібы матылькі. І ѓсе ѓсміхаюцца, шчэрыць тварыкі.
  Вераніка махнула рукамі і паляцела. Яна нібы матылёк, і чуецца плясканне крылаѓ. А ты лятаеш сабе, лятаеш... А навокал такія яркія фарбы. Дома вялізныя, шматколерныя, размаляваныя нібы тарты. І мноства статуй - розных казачных жывёл. Так усё прыгожа. Адзін з будынкаѓ нагадвае абсыпаную дыяментамі ватрушку. А вакол яе круцяцца лятаючыя талеркі. Яны свецяцца аранжавым, і даюць асляпляльныя блікі.
  Іншы будынак у выглядзе сямі якія стаяць адзін на адным крабаѓ. Прычым, кожны краб рознага колеру, а клюшні зіхацяць каштоѓнымі камянямі. А лятальныя апараты: такія прыгожыя і хупавыя. Некаторыя з іх не маюць фіксаванай формы, а перамяшчаюцца ѓ прасторы нібы кляксы.
  Іншыя наадварот, структураваныя. Нагадваюць сняжынкі, такая бездакорная геаметрычная форма. Ну чаго не прыгажосць і ѓвасабленне эстэтыкі.
  А вось будынак парыць прама ѓ паветры, і нагадвае арла з расфуфаранымі крыламі, толькі як бы зробленага з крышталю. А дзюба ззяе ярчэй за дыямент, а можа і сонца.
  А як рахунак збудаванні наверсе, якога цэлы акварыум з дзівоснымі марскімі жывёламі. І рыбкі са срэбнай луской, і доѓгімі, залатымі плаѓнікамі. А такія яшчэ там шматногія стварэнні. І таксама, нібы абсыпаныя каштоѓнасцямі. І медузы якія аддаюць усімі колерамі вясёлкі.
  Да Веранікі падляцела дзяѓчынка ѓ чырвоным гальштуку. Здзіѓлена спытала:
  - Ты дарослая?
  Вераніка з усмешкай адказала:
  - Так а што?
  Піянерка хіхікнула і адказала:
  - Нічога добрага! Калі ты паѓналетняя, то цябе забярэ гіпердракон.
  Вераніка свіснула:
  - Ого-го! А я думала ѓ вас камунізм!
  Дзяѓчынка ѓ чырвоным гальштуку сумна кіѓнула, і звонка адказала:
  - У нас сапраѓды камунізм! Прадукты бясплатныя, тавары бясплатныя, абсалютна ѓсё ёсць. Ад гульнявых прыставак, да віртуальных шлемаѓ. - Дзяѓчынка кіѓнула, і трасянула празрыстым, крыштальным туфлікам, прачырыкаѓ. - Вось паглядзі, якое дрэѓца.
  Сапраѓды каля будынка ѓ форме чатырох астраѓ, якія стаялі адна на адной, рос дуб з залатым лісцем. А на ім раслі пірожныя, тарты і розныя кулінарныя вырабы. Такія пышныя і прыгожыя.
  Вераніка захоплена ѓсклікнула:
  - Вось гэта выдатна! Якое дрэѓца...
  Піянерка кіѓнула і, яе руцэ паѓстаѓ торцік. Дзяѓчынка прачырыкала.
  - Паспрабуй! Гэта смачна!
  Вераніка праглынула салодкую мякаць торта. Густ і сапраѓды быѓ такі далікатны, прыемны, нібы ѓ роце расцвітае аранжарэя. І наколькі ѓсё гэта выдатна.
  Вераніка шчыра прызналася:
  - Ніколі нічога лепшага не ела!
  Піянерка ѓсміхнулася, і скалячы жамчужныя зубкі, са злосцю адказала:
  - І сапраѓды таксама пры паѓналецці, дакладней, калі мы становімся падлеткамі, пажырае гіпердракон. Вось менавіта гэта і ёсць трагедыя нашага вялікага народа!
  Вераніка рашуча вымавіла, сціснула кулакі і лупанула босай нагой па паветры:
  - Я адпомшчу дракону! Я гатова пазмагацца з ім!
  Піянерка пстрыкнула пальцамі правай рукі. І ѓзнік у паветры востры меч. Вялікі такі і бліскучы. З вострымі гранямі, і яго клінок гарэѓ, нібы быѓ сатканы з зорак.
  Вераніка працягнула далонь. Меч сам увайшоѓ, і ваяѓніца яго сціснула. З хваляваннем вымавіла:
  - Я за Радзіму буду змагацца... З Божай дапамогай, дзеля людзей!
  Піянерка сярдзіта адказала, і нават выпусціла іскры са сваіх жамчужных зубоѓ:
  - Бога няма! Гэта ѓсё забабоны людзей!
  Вераніка цяжка ѓздыхнула:
  - Ох! Зноѓ... І тут бязбожнае царства...
  Дзяѓчынка энергічна запярэчыла:
  - У нас не царства! У нас дэмакратыя! Кіруе сенат і кангрэс, і два консулы - хлопчык і дзяѓчынка, якія выбіраюцца на адзін год усім народам. - Піянерка пляснула туфлікам па пустаце, ды так што раздаѓся звон. Пасля чаго прасіпела. - Камунізм, гэта ѓлада народа, а не культ асобнай асобы тыпу Сталіна!
  Вераніка збольшага пагадзілася:
  - Сталін сапраѓды залішне дазволіѓ сябе ѓсхваляць! Трэба быць усё ж яму хоць крыху сціплей!
  Піянерка трасянула пунсовым гальштукам і прагарлапаніла, ускінуѓшы правую руку:
  - Піянер заѓсёды гатовы! Мы ѓроем усіх жывёлаѓ!
  Вераніка не ѓтрымалася ад пытання:
  - А колькі табе гадоѓ?
  Дзяѓчынка ѓсміхнулася і ветліва адказала:
  - Дзвесце дваццаць пяць!
  Вераніка свіснула, і акругліла вочы:
  - Да ну?
  Дзяѓчынка зрабіла сур'ёзны тварык і заявіла:
  - Мы вельмі павольна сталеем! Ад нараджэння, да паглынання драконам праходзіць, крыху больш за тысячу гадоѓ!
  Вераніка вякнула, пляскаючы пышнымі, чорнымі вейкамі:
  - Гэта прама як вечнае дзяцінства! Нібы ѓ казцы!
  Піянерка сумна вымавіла:
  - Гэта і ёсць казка, толькі вельмі ѓжо страшная... Калі б не дракон мы б наогул былі б несмяротныя і не ведалі б старасці!
  Вераніка шматзначна вымавіла:
  - Камунізм гэта царства вечнай маладосці!
  Дзяѓчынка трасянула залацістай галавой і прачырыкала:
  - А цяпер, калі ласка, праспявай чаго-небудзь нам! Каб стала весялей!
  З усіх бакоѓ да Веранікі сталі падлятаць дзеці. Хлопчыкі, дзяѓчынкі, усё прыгожыя, у прыбранай вопратцы. І звінелі серабрыстымі галасамі, такімі прыемнымі, і цудоѓна прыгожымі.
  - Праспявай кветачку! Не саромейся! Ты проста вялікая хараство!
  І Вераніка прызямлілася на якая рухаецца дарожку, і скачучы па ёй босымі, хупавымі ножкамі, захоплена і пышна гуляючы галаском, заспявала;
  Я дачка Айчыны святла і кахання,
  Найпрыгажэйшая дзеѓка-камсамолка...
  Хоць фюрар будуе рэйтынг на крыві,
  Часам сябе я адчуваю ніякавата!
  
  Вось сталінізму вельмі слаѓнае стагоддзе,
  Калі вакол іскрыцца і зіхаціць...
  Расправіѓ крылы ганарлівы чалавек -
  І перамагае Авель, згінуѓ Каін!
  
  Расія гэта Радзіма мая,
  Хоць часам я адчуваю ніякавата...
  І камсамол адзіная сям'я,
  Хоць басанож ісці сцежкаю колка!
  
  Фашызм круты на Радзіму напаѓ,
  Іклы гэты парсюк, люты выскаліѓ...
  З нябёс паліѓся шалёны напалм,
  Але з намі Бог і геніяльны Сталін!
  
  Расея гэта Чырвоны СССР,
  Магутная вялікая Айчына...
  Дарэмна распускае кіпцюры Сэр,
  Мы будзем сапраѓды жыць пры камунізме!
  
  Хоць пачалася вялікая вайна,
  І маса пралілася багата крыві...
  Вось курчыцца вялікая краіна,
  Ад слёз, пажарышчаѓ і вялікага болю!
  
  Але веру, мы Айчыну адродзім,
  І вышэй зорак савецкі сцяг паднімем...
  Над намі золатакрылы херувім,
  Вялікай, самай прамяністай Расіі!
  
  Такая гэта Радзіма мая,
  Ва ѓсім сусвеце няма, яе прыгажэй...
  Хоць набегла Сатаны пеня,
  Адужэе ѓ гэтых пакутах вера наша!
  
  Як Гітлер самазваны ѓчуѓ,
  Здолеѓ забраць і Афрыку ѓсю зараз...
  Адкуль у фашызму столькі сіл,
  Распаѓсюдзілася па Зямлі зараза!
  
  Вось колькі фюрар шмат захапіѓ,
  І зусім нават меры не мае...
  Якую бандыт свару спарадзіѓ,
  Над імі пунсовы сцяг кашмарны лунае!
  
  Такія фрыцы моцныя зараз,
  У іх не "Тыгры", а страшнейшыя танкі...
  І пабі Адольфа снайпер у вока -
  Пастаѓ фашыстам мацнейшыя банкі!
  
  Што мы не зможам, зробім жартам,
  Хоць босыя дзеѓкі па марозе...
  Расцім мы вельмі моцнае дзіця,
  І пунсовую, найпрыгажэйшую ружу!
  
  Хоць вораг імкнуцца, рвацца да Масквы,
  Але ѓсталі грудзі дзяѓчыны босыя...
  Ударым кулямётам ад касы,
  Салдацікі вядуць агонь родныя!
  
  Мы зробім Расею вышэй за ѓсіх,
  Краінай што ѓ светабудовы Сонца прыгажэй ...
  І будзе пераканаѓчы поспех,
  Адужэе ѓ Праваслаѓі вера наша!
  
  А мёртвых верце, дзеѓкі ѓваскрэсім,
  Ці сілай Бога, ці колер навукі...
  Прасторы светабудовы скорым,
  Без усіх паравалок, гнюснай нуды!
  
  Здолеем зрабіць Радзіму круты,
  Вышэй зорак узвядзем трон Расіі...
  Ты фюрара вусатага урой,
  Што ѓяѓляе сябе без граняѓ зла месіяй!
  
  Мы зробім Айчыну як гігант,
  Што будзе, нібы маналіт адзінай...
  Дзяѓчынка ѓстала дружна на шпагат,
  Бо віцязі ѓ баях непераможныя!
  
  Айчына вялікае захоѓвай,
  Атрымаеш ад Хрыста тады ѓзнагароду...
  Вайну Усявышні лепш разарві,
  Хаця часам змагацца смела трэба!
  
  Карацей хутка адгрымяць баі,
  Скончацца бітвы і страты...
  І віцязі вялікія арлы,
  Бо ад нараджэння ѓсе салдаты!
  
  
  
  
  
  Страсці Імператара Дыялектана
  Імператар Дыялектан не стаѓ сыходзіць у адстаѓку, а заставаѓся на пасадзе, і кіраваѓ вялікай рымскай імперыяй. Яму ѓдалося не толькі кансалідаваць Рым, але разграміць Парфію. Акрамя таго Дыялектан займеѓ сына якому і ѓспадкаваѓ пасад - заснаваѓшы дынастыю Дыялектанаѓ. Сам імператар які ѓсталяваѓ Дамінант пражыѓ семдзесят адзін год, і змог цалкам аднавіць стабільнасць і адрадзіць імперыю. Яго сын Актавіян працягнуѓ курс на росквіт і экспансію. Найважнейшым стала тое, што не з'явіѓся імператар Канстанцін і Хрысціянства не стала дзяржаѓнай ідэалогіяй і рэлігіяй.
  А гэта сур'ёзна... Паступова рэлігія Хрыста стала спадаць і слабець. А ѓ Рыме паганства прайшло некаторую мадэрнізацыю.
  З'явіѓся галоѓны Бог - Хронус які стварыѓ і іншых багоѓ, і сусвет.
  Рымская імперыя развівалася... Змрочнае сярэднявечча так і не наступіла. І навука развівалася куды хутчэй... І вось ужо ѓ 1200 годзе нашай эры, ад Каляд Хрыстова, якога натуральна не адзначалі, а быѓ дзень Сонца, адбыѓся першы палёт людзей на Месяц. А праз трыццаць гадоѓ сусветная імперыя Рыма пачала палёт і на Марс.
  Алег Рыбачэнка перамясціѓся ѓ гэты перыяд на машыне часу, дакладней пры дапамозе гранаты часу. Гэта было мінулае альтэрнатыѓнага ѓзроѓню. Дзе ѓсяго толькі Дыялектан не пайшоѓ раней часу на пенсію. І была заснавана новая, слаѓная дынастыя.
  А бо ѓсяго толькі ідзе 1230 год. І стартуе 1 траѓня экспедыцыя з пяці зоркалётаѓ на Марс.
  Уся планета Зямля пад кіраваннем Рымскай імперыі. Зразумела, пануе парадак і росквіт. А таксама пануе Рымскае права. А сам Рым - сталіца свету!
  Алег Рыбачэнка - звычайны хлопчык гадоѓ дванаццаці ѓ шорціках і голым торсам, ідзе па вуліцах горада.
  Вельмі прыгожы гэты Рым. Некаторыя вуліцы на гэтым горадзе ѓжо рухаюцца, і цячэ асфальт. Хлопчык Алег усміхаецца. У Старажытным Рыме яшчэ існуе рабства, і яго суцэль могуць прыняць за юнага нявольніка.
  Едуць па горадзе і аѓтамабілі. Толькі не на рухавіках унутранага згарання, а электрычныя. І гэта куды чысцей і больш практычна. Аѓтамабілі ѓ асноѓным кропляпадобныя і вельмі прыбраныя. Фарбы ѓ іх яркія, і вельмі ѓражваюць.
  Хлопчык Алег ідзе сабе і насвіствае, атрымліваючы асалоду ад свежым паветрам і выглядам высачэзных дамоѓ з рэкламнымі плакатамі. Суцэль сучасны горад з каласальных па памерах хмарачосамі. Толькі яны моцна паходзяць на палацы і вельмі прыгожыя. Шматколерныя са штучнымі каштоѓнымі камянямі.
  Алег узяѓ і босымі пальчыкамі босых ножак злавіѓ муху і праверашчаѓ:
  - Камунізм, камунізм,
  Толькі ѓверх не ѓніз!
  Адна з праязджаючых машын, была нібы сіні кіт. І з яе верха біѓ высачэзны фантан. І яго бруі пераліваліся дыяментамі. Гэта выглядала прыгожа. Міма прабегла дзяѓчынка, у кароткай туніцы, і з босымі ножкамі. Дзеці ѓвогуле частка былі басанож. Надвор'е цёплае, і асфальт люстраны і не пэцкае падэшвы. Праѓда босыя дзеці - гэта тыя, у каго нізкі сацыяльны статус. Багацейшыя апранаюць сандалі.
  Хлопчык-рабы ѓ шортах бегаюць, загарэлыя і мускулістыя мятуць вуліцы.
  Хаця яны і так чыстыя. Ужо бачныя і робаты.
  У Рыме рабства адмірае. Тэхніка выцясняе нявольнікаѓ. Шмат партрэтаѓ Суперімператара, а таксама Дыялектана, і яго сына Актовіна. Апошні захапіѓ шмат краін, у тым ліку і Кітай.
  Алег прагаладаѓся і падышоѓ да аѓтамата. Той піскнуѓ:
  - Хлопчык-раб, каб атрымаць марожанае трэба заплаціць!
  Алег дастаѓ царскі чырвонец і паказаѓ на сканер!
  У адказ піск, і жменя сярэбраных манетай здачы, разам з пламбір у шакаладзе.
  Алег Рыбачэнка стаѓ лізаць марожанае, і прыцмокваючы губкамі, прабуркаваѓ:
  - Слався Родная зямля! І Старажытны Рым!
  У паветры стаяла ѓрачыстасць. Толькі што аб'явілі аб тым, што прайшоѓ паспяховы старт пяці караблёѓ да Марса. І што праз некалькі тыдняѓ яны даляцяць.
  Алег еѓ марожанае. І голай, круглай, агрубелай пяткай, націснуѓ на цэглу бардзюры. Той злёгку пагнуѓся, ён быѓ не далікатны, а пругкі.
  Хлапчук даеѓ марожанае, і рушыѓ далей. Можна напрыклад, паглядзець за будынак у выглядзе морквы з пялёсткамі астры. І гэта скажам проста ѓражвае.
  Тым большая морква вышынёй з палову вярсты. Тут сапраѓды ёсць не паглядзець.
  Алег падскочыѓ, і пракруціѓшы ѓ паветры круцёлку. Ён быѓ вельмі прыгожым, і адна з жанчын гадоѓ сарака на выгляд, крыкнула:
  - Падыйдзі да мяне!
  Хлопчык падбег да яе... Жанчына стала яго гладзіць па загарэлых, мускулістых грудзях, прыгаворваючы:
  -Які ты прыгожы хлопчык, светленькі, а краі ѓ цябе цёмныя. Можа, быць ты мне ліжаш соску грудзей?
  Алег усміхнуѓся і адказаѓ:
  - Магу! Але за гэта з вас залатая манета!
  Жанчына кіѓнула:
  - Добра папрацуй язычком і атрымаеш!
  І спусціла з сябе сукенку. Яе грудзі былі вялікія і пышныя. Алег прыклаѓся да яе і пачаѓ лізаць мовай сасок. Гэта даволі прыемна, хоць жанчына і стараватая для хлопчыка. Хаця Алегу ѓжо столькі гадоѓ, што ён збіѓся з рахунку. Але ѓсё роѓна вечны хлопчык.
  А тым часам жанчына яго мацала, і нават камячыла мужчынскую дасканаласць. А яно ѓ хлопчыка вельмі буйнае. І як стала паднімацца тырчком.
  І ѓстала горкай...
  Тут праѓда з'явілася двое паліцыянтаѓ і яны прыкрыкнулі:
  - Не на вуліцы ж займацца каханнем!
  Жанчына кінула Алегу залаты і заявіла:
  - Мяне выклікае па сотаваму тэрмінова муж! Але мы яшчэ сустрэнемся, абавязкова сустрэнемся!
  Алег усміхнуѓся. Колькі тысяч у яго перабывала жанчын. І ѓсе былі задаволеныя. Прычым, у чым перавага быць знешне хлопчыкам? Іншыя жанчыны з дзіцем пачуваюцца нашмат старэй, і ахвотна плацяць за сэкс грошыкі. Што і выгадна, і вельмі прыемна адчуваць сябе прастытуткай мужчынскага полу. Яму мусіць вельмі шмат хто зайздросціць. Вельмі добра, калі цябе здымаюць жанчыны.
  Ну добра, давай паглядзім супер горад. Напрыклад будынак, які мае пазалочаныя сцены і паходзіць на карону. Гэта скажам так, вельмі крута. Або яшчэ адно збудаванне падобнае на ёлку, устаноѓленую на Каляды. І пры гэтым на ёй цацак і гірляндаѓ так шмат, проста безгустоѓшчына. І настолькі ѓсё прыгожа і пазнавальна.
  Хлопчык крыху прыбавіѓ ходу, яго босыя, кругленькія пятачкі замільгалі.
  Алег глядзеѓ як напрыклад, лупцавалі дзяѓчыну-рабыню. Яна была зусім голая, і яшчэ хвасталі хлапчукі ѓ шараварах з двух бакоѓ. Некалькі дзясяткаѓ чалавек атрымлівала асалоду ад відовішчам збіванай пугай аголенай рабыні. Некаторыя юнакі нават совалі сабе рукі ѓ штаны. І гэта было проста смешна.
  Алег узяѓ і праспяваѓ:
  - Удар, удар, яшчэ ѓдар, яшчэ ѓдар і вось,
  Нагую дзяѓчыну сякуць, і могуць урэзаць у рот!
  Ды гэта было пацешна. Дзяѓчаты секлі, і білі па спіне, баках, і босым пяткам. І глядзелася гэта вельмі выразна і крута.
  Алег Рыбачэнка адчуѓ у штанах зноѓ эрэкцыю. Жанчына гадоѓ трыццаці, даволі прыгожая яго паклікала. І калі хлопчыка, прычым вельмі рэльефнымі цягліцамі падбег, раѓнула:
  - Ну давай займіся каханнем са мной!
  Алег кіѓнуѓ ... Жанчына адкінула туніку і рассунула стройныя ногі. Вечны хлапчук нядоѓга думаючы ѓвайшоѓ у яе, і пачаѓ працаваць. Чуліся сладастрасныя стогны.
  Алег прабурчаѓ:
  - Заплаці!
  Яна кінула яму залатую манету з партрэтам імператара. Хлопчык працаваѓ.
  Алег зрэшты, успамінаѓ як ён у спецшколе, быѓ агледжаны медсёстрамі, гэта быѓ такі яркі ѓспамін.
  А яшчэ больш яскравае, калі ён быѓ у Рыме, але з невялікім дэфектам, калі стаѓ куды менш і слабей. Вось гэта была круцейшая прыгода.
  Алег Рыбачэнка працягваѓ уздым. Ён павярнуѓ разам са сцежкай і абышоѓ вялікае старое дрэва. Каб дайсці да другой пашы кароткім шляхам, трэба было падняцца вышэй у гару, а затым, абмінуѓшы яе, выйсці на іншую сцежку. Хлопчык ішоѓ ужо больш за гадзіну. Ферма, дзе ён вырас, застаючыся ѓсё жыццё рабом, зрабілася зусім маленькай. Яе было добра відаць, але дзіця брыла не азіраючыся. Ён ніколі не глядзеѓ у той бок, калі быѓ у дарозе. Так яму больш падабалася: не глядзець і не думаць пра тое непрыемнае, нават жудаснае, што заставалася ѓ яго ззаду.
  Яшчаркі грэліся на гладкіх камянях. Над травой кружылі стракозы. У цені соснаѓ і лісцяных дрэѓ варушыліся мышы.
  "У палях шырокіх шмат дзён я сумаваѓ сярод коней, сярод авечак я раніцы чакаѓ, з казою побач засынаѓ", - круціліся ѓ памяці Алега Рыбачэнкі словы пастуховай песенькі. Ён чуѓ яе тысячу разоѓ за сваё кароткае бясколернае жыццё. І ён ведаѓ яшчэ пару падобных песень.
  Страѓнік хлопчыка, які амаль заѓсёды мучыцца голадам, быѓ у гэты час спакойны. Дзіця прывык забываць пра ежу, калі яе не было. Тое, што ён з'еѓ раніцай, хутка павінна было стаць далёкім успамінам. Ісці трэба было ѓвесь дзень і ѓсю ноч. Дабраѓшыся да пастухоѓ да вечара, малы павінен быѓ раніцай вярнуцца на ферму.
  Птушкі спявалі вакол, а сонца і лёгкі вецер лашчылі цяплом густыя валасы Алега Рыбачэнкі. Малчаѓшы амаль усю раніцу, хлопчык-раб знайшоѓ сілы, каб бязладна заспяваць. У гуках суму, няѓмела сплеценых са слоѓ, ён знаходзіѓ зараз заспакаенне. Паступова песня дзіцяці стала не такой сумнай. У ёй з'явіліся ноты радасці, натуральныя ѓ моманты бяспекі і спакою. Хлопчык ішоѓ наперад, нічога не заѓважаючы. Яго чакала ѓсеяная ягадамі паляна, прахалодная вада ѓ раѓчука і таемнае шчасце раба - адзінота.
  У зараснікаѓ дзікай маліны, дзіця спыніѓся. Не перастаючы напяваць, ён пачаѓ збіраць і ёсць кіслявыя ягады. Ні што не трывожыла яго зараз. Тры гады таму, яшчэ зусім малым, ён знайшоѓ гэтае месца, поѓнае столькіх задавальненняѓ густу.
  Саспелыя ягады прыцягвалі цёмным колерам. Яны не былі вялікія, а зараснікі былі густымі. Вострымі шыпамі абаранялі яны свой плён. Дзіця старалася не падрапаць. Ён выцягваѓ з зялёнага колкага воблака адну ягаду за іншы. Маліна раставала на мове. Разлівалася кіслявым сокам у роце. Напаѓняла ноздры салодкім водарам.
  Хлопчык пераходзіѓ ад аднаго куста да другога. Раптам ён адчуѓ, як сціхлі стракатыя гукі насякомых. Нечыя хуткія моцныя рукі, прабіѓшы хмызняк, схапілі яго. Адна цяжкая мужчынская лапа ѓзяла дзіця за шыю, а другая да болю заціснула рот. Рукі рэзка тузанулі Алега Рыбачэнку. Ён адчуѓ боль ад мноства якія наносяцца драпін. Трэснула старая туніка.
  Цела хлопчыка ѓ імгненне аказалася за кустом. Чужая сіла бязлітасна пранесла яго скрозь калючыя зараснікі.
  Два рыжаватыя глыбока пасаджаныя вочы ѓпіліся ѓ твар перапалоханага палоннага. Малому здалося, што тырчаць яны з рудай барады. Тоѓстыя губы чалавека шчыльна сціснуліся. Твар зрабіѓся яшчэ страшнейшым. Увесь ён выглядаѓ магутнай пачварай, якая струменіла пахі дыму, поту і гарэлага мяса. Па-над жоѓта-шэрай кашулі ѓ яго быѓ надзеты грубы скураны панцыр з нашытымі рагавымі пласцінамі. На поясе вісеѓ цяжкі меч. "Разбойнікі! - спалохаѓся малы. - Гэта разбойнікі!" Сэрца яго ірвалася вонкі.
  - Трапіѓ, рымлянін, - нягучна зароѓ чалавек-барада. - Давайце сюды, хлопцы! Хутчэй, у імя маланак Пяруна! Варушыцеся!
  - Як зайца злавіѓ. Умееш, паляѓнічы!
  - Вось ведаѓ я што нам пашанцуе. Прыметы такія былі, добрыя, - дадаѓ іншы, хрыплаваты голас. - Чарапашы панцыр бачыѓ...
  Вочы злоѓленага дзіцяці кінуліся. Маляня заѓважыѓ яшчэ траіх бандытаѓ. Двое з іх падышлі, прабраѓшыся праз хмызняк. Яны трымалі дроцікі на плячах. Хлопчык зразумеѓ - гэтыя двое чакалі яго ѓ траве. Здолей ён вырвацца з лап рыжабародага, яны спынілі б уцекача без асаблівых намаганняѓ. Трэці стаяѓ справа ад сціскалага Алега Рыбачэнкі галаварэза. У руках у яго былі лук і пара стрэл. Па грозным выглядзе схапілі яго людзей і незразумелай гаворкі, хлопчык здагадаѓся, што патрапіѓ не да падданых хрысціянскай Візантыі.
  - Барбары! - з жахам паспрабаваѓ прамычаць ён.
  Нямала страшных гісторый чуѓ маляня ад пастухоѓ аб людзях якія прыходзілі з-за Дуная рабаваць і забіваць. Распавядалі, што, упадаючы ѓ лютасць, яны ператвараюцца ѓ ваѓкоѓ і нават могуць хадзіць пад вадой. Яшчэ казалі, быццам варвары здольныя абарочвацца змеямі і прапаѓзаць, дзе заѓгодна. Заѓсёды раптоѓныя ѓ нападзе, прагныя да здабычы, дзікуны з пастухавых легенд не даравалі нічога і нікога не пакідалі ѓ жывых. Таксама чуѓ Алег Рыбачэнка, што дзікія людзі п'юць кроѓ хрысціян і прыносяць у ахвяру немаѓлят. Шалёны жах ахапіѓ хлопчыка імгненна, як толькі ён зразумеѓ, у чыіх руках апынуѓся. "Выратуй мяне, божа!" - пранеслася ѓ галаве дзіця. Драѓляны крыжык на грудзях павінен быѓ выканаць сваё прызначэнне: абараніць ад бяды. Няѓжо магло быць інакш?
  - Рымлянін, - усміхнуѓся белавалосы юнак, апускаючы дзіда.
  - Вельмі ж ён нікчэмны, - заѓважыѓ іншы ваяр, віскі якога закрывалі русыя касічкі. - Як мышаня. Толькі не пішчыць.
  - Ды ѓ яго рот заціснуты, - бліснуѓ срэбнай завушніцай малады варвар. - Паглядзеѓ бы я як ты запішчыш з зачыненай пашчай.
  - Глядзі-ка, а ён не абрабіѓся - храбрац.
  - Зусім смаркаты. Нікуды не падыходзіць.
  Алег Рыбачэнка перапыніѓ успаміны. Жанчына, перажыѓшы некалькі моцны аргазмаѓ знясіліла і заснула.
  Хлапчук забраѓ у яе кашалёк з залатымі манетамі і рушыѓ далей. Яго настрой палепшыѓся... Цяпер трэба было крыху зрушыцца наперад у часе.
  Прайшла яшчэ сотня гадоѓ 1330 год... Чалавецтва ѓжо рассялілася па сонечнай сістэме. І ѓжо зоркалёты дасягнулі хуткасці святла і спрабуюць асвойваць зорныя сістэмы.
  Рым разросся ѓ каласальны мегаполіс. І небе мільёны лятальных апаратаѓ.
  Алег Рыбачэнка бяжыць па вуліцы, і бачыць як над ім зверху носяцца арды хлопчыкаѓ і дзяѓчынак.
  Будынкі вакол яшчэ буйнейшыя і грандыёзныя. І ѓсё настолькі прыгожа.
  Алег Рыбачэнка радасна заспяваѓ;
  Мы віцязі - мяча і агню,
  Усіх разам нібы звяры разарву!
  Мы выставім рахунак - набег пеня,
  Не стань віцязь наш папугаем!
  
  Мы станем крутымі як быццам арлы,
  Сумеем зараз рознае паскуддзе!
  Ведай нашы крутыя Айчыны сыны,
  Кідаем свой выклік і ѓ вечнасць!
  
  Як проста прыгожа бушуе вайна,
  У якой згараюць народы...
  Прыйшоѓ з апраметнай за нас сатана,
  За ім пруць фашысты-вырадкі!
  
  Мы дзяѓчаты моцна па мордзе дамо,
  Фашыстаѓ як галінку зламаем...
  І стане тады наш салдат пан,
  Хай пышна квітнеюць ружы траѓня!
  
  Дасягнуць, здольныя мы шмат што ведай,
  Падняць вышэй зорак свае сілы...
  І так воін вялікі змагайся і мацуйся,
  Мы зробім грозна магілы!
  
  Паглядзіш, ваяѓнік будзе тады,
  Усё новым і нібы кляновым...
  І веру, абміне нас у лаянцы бяда,
  Стань віцязь байцом загартаваным!
  
  Вось магутным ударам скасіѓ цэлы полк,
  А з ім два палкі замачылі...
  А фюрар дракона каб гідкі здох,
  А мы да зорак слаѓныя мілі!
  
  Вось кайзер ад страху слязу прыпусціѓ,
  Маленьнем сваё аб літасці!
  У нас вельмі шмат апантаных сіл,
  Мы будзем пры поѓным парадзе!
  
  Калі мы з трох колерам увойдзем у гэты Берлін,
  І цар Мікалай робіцца Богам,
  Вырашыць шлях народ у бясконцасці сіл,
  Не судзіць манарха так строга!
  
  Бяда над Айчынай не згіне тады,
  Веліч будзе і Сонца...
  Рассеецца кайзера злая арда,
  Няхай сэрца ѓ знямозе б'ецца!
  
  З дзяѓчынкай прыгожай мы ліха пройдзем,
  Па нашых расійскіх абшарах!
  І будзе нам класна з сям'ёю ѓдваіх,
  Я веру, прыйдзе шчасце хутка!
  
  Новая кар'ера Бобі Фішэра
  Бобі Фішэр быѓ згодзен на матч-рэванш з Барысам Спаскім. І амерыканцы змаглі ѓ парадку выключэння прабіць гэты рэванш, але па старых правілах. Затое прызавы фонд быѓ высокі - рэкордны ѓ гісторыі шахмат. І матч праходзіѓ у ЗША. Барыс Спаскі перад гэтым матчам здолеѓ стаць чэмпіёнам СССР. І зноѓ падняѓся ѓ рэйтынгу. І вось Бобі Фішэр зноѓ б'ецца. І гэта вельмі цікава.
  Першы свой ход Бобі Фішэр зрабіѓ пешкай Д-два, Д-чатыры. І ѓжыѓ навінку, хутка атрымаѓшы перавагу і выйграѓшы. У другой партыі Спаскі выдаѓ Е-два, Е-чатыры. Фішар па звычцы згуляѓ Сіцыліянскую абарону і тут нечаканасць - варыянт Дракона. Раней такі варыянт у практыцы Фішара не сустракаѓся. І вось Бобі развіѓ моцную атаку супраць караля Спаскага і завяршыѓ справу матам.
  А ѓ трэцяй партыі зноѓ нечаканасць - Фішар вярнуѓся да Е-два - Е-чатыры. Спаскі прыняѓ выклік і пайшоѓ на адкрыты варыянт і патрапіѓ пад разгромны напад. Відаць, ён не чакаѓ ад Фішэра такога спрыту. А ѓ рысай партыі Спаскі сам згуляѓ Д-два, Д-чатыры. На што Фішар ужыѓ Стараіндыйскую абарону і відавочна знайшоѓ узмацненне. І зноѓ пратараніѓ Спаскага. А ѓ пятай партыі нечакана Фішэр абраѓ дэбют Рэці. Спаскі такога відавочна не чакаѓ. І атрымаѓшы даволі хутка цяжкую, а тамака і зусім прайграную пазіцыю.
  У шостай партыі Спаскі, зноѓ кінуѓ: Е-два, Е-чатыры. На гэта Фішэр прымелі Чалябінскі варыянт Сіцыліянкі, што таксама аказалася нечаканасцю і нанёс Спаскаму паражэнне. А ѓ сёмы Фішар зноѓ вярнуѓся да Е-два - Е-чатыры. І на адкрыты варыянт узяѓ і ѓжыѓ Каралеѓскі Гамбіт. І гэта было жорсткім рашэннем. Спаскі зноѓ трапіѓ пад разгромны напад і прайграѓ...А восьмы Фішэр зноѓ абраѓ варыянт Дракона, і як націсне на суперніка. І зноѓ матавы напад.
  Спаскі ѓжо не мог даць рады з нервамі і яго ахапіла абыякавасць.
  Фішар разграміѓ яго з лікам трынаццаць - нуль, абсалютны рэкорд матчаѓ на першынство свету. І абнавіѓ свой рэкордны рэйтынг ЭЛА.
  Такая зруйнавальная і фантастычная бітва атрымалася.
  Цяпер Бобі Фішэр здабыѓ столькі ѓпэѓненасці ѓ сваіх сілах, што не стаѓ бегаць ад Анатоля Карпава. І прыняѓ выклік - гуляць матч да дзесяці перамог.
  Пачалося супрацьстаянне паміж Анатолем Карпавым і Бобі Фішэрам. Рэкорднае ѓ гісторыі шахмат супрацьстаянне дзвюх асоб, якога не было раней.
  Фішар лічыѓся відавочным фаварытам у першым матчы. Яго ранейшы разгром Барыса Спаскага проста ѓражваѓ.
  Але Карпаѓ маладзей і псіхічна больш устойлівы.
  Зрэшты, усё адносна. Фішар у першай жа партыі гуляючы белымі здзівіѓ. Ужыѓ дэбют Сакольскага які лічыцца не зусім карэктным. Але фактар нечаканасці і стартавае хваляванне Карпава ролю адыгралі. І Бобі Фішэр здолеѓ атрымаць перавагу, якая аформілася ѓ эфектны напад.
  У другой партыі ѓжо Карпаѓ адмовіѓся ад ходу Е-два, Е-чатыры і рушыѓ наперад пешку С... Фішар адказаѓ Е-5, і пайшоѓ на фігурную гульню. Карпаѓ усё яшчэ нерваваѓся і трапіѓ у моцны цэйтнот і апынуѓся пад жорсткай атакай Фішэра і зноѓ прайграѓ. У трэцяй партыі Бобі вярнуѓся да ходу Е-два, Е-чатыры. Карпаѓ абраѓ адкрыты варыянт. Мабыць баючыся сіцыліянкі. Але ѓ яго не атрымалася. Фішар зноѓ знайшоѓ спосаб абвастрыць барацьбу і атрымаѓ моцную атаку на караля. І зноѓ дабіѓся перамогі...
  Анатоль Карпаѓ відавочна паплыѓ... Тым не менш Карпаѓ у наступнай партыі сыграѓ Е-два, Е-чатыры... Фішэр сыграѓ Сіцыліянскую абарону і сваю любімы варыянт Найдрофа.
  Анатоль Карпаѓ трапіѓ пад атаку, але ѓсё ж такі адчайна абараняючыся здолеѓ адбіць наступ, і вялізнай працай выратаваць партыю без пешкі.
  У пятай партыі Фішэр таксама згуляѓ З-два і З - чатыры, у стылі Карпава. Барацьба была вострай, але Карпаѓ у моцнай цэйтноце памыліѓся і атрымаѓ мат.
  У шостай сустрэчы Анатоль Яѓгенавіч здолеѓ зрабіць зноѓ нічыю, але прайграѓ на Е-два, Е-чатыры сёмую сустрэчу. Рахунак стаѓ пяць-нуль што здавалася казала, аб пераважнай перавазе Бобі Фішэра. Трэба адзначыць, што філіпінцы занепакоіліся, што матч на першынство свету, апынецца занадта кароткім. Але пачынаючы з сёмай сустрэчы, Карпаѓ усё больш і больш упарта супраціѓляѓся. Рушыла ѓслед восем нічыіх. Пакуль Фішар у Сіцыліянцы не прымяніѓ важнае ѓзмацненне, не прабіѓ Анатоля Карпава... Рахунак стаѓ шэсць - нуль... Але Карпаѓ трымаѓся. І вось нарэшце гуляючы чорным Анатоль Яѓгенавіч нарэшце размачыѓ лік. Фішар раззлаваны вялікай колькасцю нічыіх перагнуѓ палку, занадта шмат ахвяраваѓ у атацы, і вядома выніку Карпаву ѓдалося выслізнуць і застацца з пераважнай матэрыяльнай перавагай. Але затым Бобі выйграѓ дваццаць восьмую, трыццатую, трыццаць другую і трыццаць чацвёртую партыю завершым матч з лікам дзесяць-адзін на сваю карысць. У першым матчы Анатоль Карпаѓ быѓ зрынуты з разгромным лікам.
  Пасля гэтага матча Бобі Фішэр вярнуѓся да турніраѓ. Ён гуляѓ у іх з вялікім поспехам. У адным з іх нават пабіѓ рэкорд Алёхіна адарваѓшыся ад другога месца на шэсць паловай ачкоѓ.
  Фішар таксама згуляѓ матч з Талем, і яго разграміѓ з сухім лікам восем - нуль. Узяѓшы рэванш за паражэнне ѓ турніры прэтэндэнтаѓ.
  Але Анатоль Карпаѓ таксама на турнірах гуляѓ нядрэнна. І змог зноѓ прайсці ѓвесь цыкл выйграваючы матчы і дайшоѓшы Фішэра. І зноѓ Бобі Фішар фаварыт у стаѓках.
  Але на гэты раз Фішару прыйшлося сутыкнуцца з больш упартым супрацівам, Анатоля Яѓгенавіча. Матч падоѓжыѓся сорак адну партыю, Фішэр выйграѓ дзесяць, Карпаѓ тры - і ѓсе тры супраць Дракона які Бобі гуляѓ за чорных.
  Так Анатоль Карпаѓ пасек Дракона, і паказаѓ што з Фішэрам можна і трэба змагацца.
  Фішар зноѓ гуляѓ. Прыняѓ удзел у Алімпіядзе і ѓ 1980 годзе змог пабіць рэкорд Керэса выйграѓшы на першай дошцы ѓсе чатырнаццаць партый.
  У 1981 годзе адбыѓся новы матч з Карпавым. На гэты раз Фішар здолеѓ перамагчы з лікам: дзесяць - чатыры. І матч працягнуѓся сорак восем партый.
  А у 1984 зноѓ быѓ матч. І на гэты раз сітуацыя аказалася такой жорсткай. Фішару ѓжо было за сорак. Але ён па-ранейшаму ѓсіх сек і перамагаѓ гуляючы. І Анатоль Карпаѓ дасягнуѓ піка. І вось пачалася жорсткая бітва...
  Першапачаткова ѓ ліку павёѓ Фішар. Ён стаѓ чатыры нуль. Потым ачко выйграѓ Фішар, потым зноѓ Карпаѓ. Потым яшчэ Фішар, і мінулі сорак восем партый пасля чаго рушыѓ услед перапынак у тры месяцы. Упершыню быѓ абраны ліміт. А лік шэсць - два на карысць Бобі Фішэра. Пасля матч аднавіѓся. Карпаѓ выйграѓ сорак дзевятую партыю Потым прайграѓ пяцьдзесят другую і пяцьдзесят трэцюю. І Бобі выйграѓ пяцьдзесят шостую партыю, зрабіѓшы лік дзевяць-тры, але груба пазяхнуѓ у пяцьдзесят сёмы. І прайграѓ белымі і шэсцьдзесят другую, шэсцьдзесят сёмую зліѓ чорным. І прайграѓ у сямідзесятай ды яшчэ белымі. Рахунак стаѓ восем дзевяць... Пасля серыя нічыіх і перамогі Фішэра ѓ семдзесят восьмай партыі самы доѓгі матч у гісторыі шахмат скончыѓся.
  Тады і было пастаѓленае пытанне ад адмены гульні без ліміту. Так хацелася многім.
  Але пакуль ФІДЭ толькі вырашылася скараціць ліміт да трыццаці шасці партый.
  Карпаѓ ужо перамагаѓ адзін раз у матчы Гары Каспарава. Выйграѓ у яго з лікам чатыры - нуль. Але паѓторны матч выдаѓся больш упартым.
  Карпаѓ першапачаткова павёѓ у ліку - два - нуль, але адзінаццатай парты пазяхнуѓ, потым прайграѓ шаснаццатую партыю, а пасля перамогі ѓ 19. Каспараѓ выйшаѓ наперад. Але перамажы ѓ дваццаць другі, Карпаѓ зраѓняѓ лік. І выйграѓшы дваццаць чацвёртую белымі, заваяваѓ права на новы ѓжо пяты матч з Бобі Фішэраѓ.
  У 1987 годзе новы матч супраць Бобі Фішэра, якому ѓжо хутка 45 гадоѓ. Але Бобі не паліць, не п'е, займаецца спортам і па-ранейшаму ѓ выдатнай фізічнай форме. Ён ужо шасціразовы чэмпіён свету, больш кратным быѓ толькі Ласкер.
  Пяты бой з Карпавым - супербой. Бобі Фішар як заѓсёды гатовы, але мінулы матч паказаѓ, што яго перавага не пераважная...
  Паядынак працякаѓ у жорсткай барацьбе. Пасля дваццаці чатырох партый лік быѓ чатыры - чатыры, затым у дваццаць сёмай партыі ѓпершыню выйшаѓ наперад у гульні з Фішэрам Анатоль Карпаѓ. Здавалася вось-вось здарыцца сенсацыя, але... Фішэр выйграѓ у наступны пяці паядынкаѓ чатыры... І лік стаѓ восем - пяць на яго карысць... Потым яшчэ чатыры нічые і вычарпанне ліміту. Пяты матч самага грандыёзнага супрацьстаяння ѓ свеце шахмат за ѓсю гісторыю. І Бобі Фішэр падобна Эмануілу Ласкеру стаѓ сяміразовым чэмпіёнам свету. Але вось усё ідзе па цыклах. Гары Каспараѓ вельмі перспектыѓны малады шахматыст сышоѓ у палітыку. Ды перабудова, шматпартыйнасць. Гары Кімавіч не паспеѓ стаць чэмпіёнам свету, а калі ты не першы шахматы не такі цікавыя як палітыка, і не стаѓ гуляць у матчах прэтэндэнтаѓ. А Анатоль Карпаѓ нечакана прайграѓ маладому Вішы Ананду. Ну колькі сапраѓды можна выйграваць усе матчы. Тым больш што індус здолеѓ падабраць ключ да абароны Каро-Кан, якую цяжка прабіць нават Бобі Фішэр.
  І вось сышліся ѓ бітве сталь і полымя. Розніца ва ѓзросце ѓ двух шахматыстаѓ у 25 гадоѓ. Бобі Фішар усё яшчэ вялікі і моцны, і юны Ананд у 1990 годзе. Жорсткі прама скажам матч.
  Вішы Ананд вядома ж вельмі таленавіты, але яму не хапае ѓстойлівасці. Пасля васьмі нічыіх ён выйграѓ дзевятую партыю, але дзясяты страціѓ душэѓную раѓнавагу натыкнуѓшыся на дэбютную навінку. Потым прайграѓ у адзінаццатай. І трапіѓ пад жорсткія ціскі Фішэра ѓ дванаццатай партыі. Прадуѓ у трынаццатай. Прайграѓ Вішы нягледзячы на перавагу ѓ дэбюце і чатырнаццатую партыю, выпусціѓ шанцы ѓ пятнаццаць і прайграѓ шаснаццатую. Упусціѓ шанцы ѓ сямнаццатай і прайграѓ васямнаццатую... А затым і дваццатую партыю. І дваццаць трэцюю і дваццаць чацвёртую скончыѓшы матч. Бобі перасягнуѓ Ласкера і выйграѓ з лікам - дзесяць - адзін. І Бобі Фішар усё яшчэ чэмпіён. У 1993 годзе адбыѓся яго матч з Шортам, які выйграѓ у Карпаѓ. Хоць Бобі Фішэр і было пяцьдзесят гадоѓ, але ён у форме. Як абрынуѓся на Шорта. Ужо пасля пятнаццаці партый лік стаѓ восем - нуль на карысць Фішэра. Але Шорт размачыѓ рахунак у шаснаццатай партыі. Але потым прайграѓ дваццаць першую і дваццаць трэцюю партыю.
  І таксама скончыѓ дзесяць - адзін. Потым Бобі Фішэр згуляѓ матч у 1996 годзе. З ім біѓся ѓжо Гата Камскі. Гэта шахматыст быѓ маладзейшы за Фішэра гадоѓ так больш чым трыццаць. І вельмі ѓпарты. Многія хацелі жорсткага матчу. Але спачатку Бобі Фішэр упэѓнена павёѓ у ліку з розніцай у пяць вачэй. Рахунак стаѓ шэсць адзін. Але затым Гата Камскі паказаѓ нядрэнныя байцоѓскія якасці. Ні адна партыя іх матчы не доѓжылася менш за сорак хадоѓ.
  Рахунак стаѓ сем - тры пасля дваццаці чатырох партый ... Затым серыя з дзесяці нічыіх. І зноѓ перамог Гата Камскі, але ѓ трыццаць шостай партыі ѓверх узяѓ Бобі Фішэр. Зноѓ перамог Бобі Фішэра... І вось у 1999 годзе чарговы матч з Уладзімірам Крамнікам - розніца ѓ трыццаць два гады - гэта вялікі разрыѓ. А Бобі Фішэр ужо пяцьдзесят шэсць гадоѓ. Ён ужо дваццаць сем на троне, і вось-вось паб'е рэкорд Ласкера. І ѓ гэтым. Яшчэ
  Дзесяціразовы чэмпіён свету - такога яшчэ ѓ гісторыі шахмат ніколі не было.
  Бобі Фішар вядома ж узроставай шахматыст, але дамогся ѓсё-ткі каб ліміт у трыццаць шэсць партый усё ж адмянілі. І гэта ѓжо новым прэзідэнтам ФІДЭ Кірсанам было зроблена. Але што ж... Будзе нешта цікавае.
  Тым больш гэты матч будзе амаль апошні, толькі яшчэ рэванш калі Уладзімір Крамнік пераможа, і далей пойдзе - накаѓт-сістэма.
  І вось матч пачаѓся...І з самага пачатку нечаканасць - павёѓ Уладзімір Крамнік. Пасля пятнаццаці партый лік стаѓ два - нуль на карысць Уладзіміра Крамніка. Але потым Фішэр выйграѓ тры партыі запар і выйшаѓ наперад. Але Уладзімір упарта ваяваѓ. І здолеѓ у дваццаць першай партыі зраѓняць лік... Потым пацягнулася серыя нічыіх... Пакуль у сорак другой партыі не перамог Бобі Фішэр... У сорак сёмы святкаваѓ перамогу Уладзімір Крамнік, а ѓ сорак восьмай зноѓ Бобі Фішэр.
  Рахунак быѓ чатыры - пяць на карысць Бобі Фішэра пасля таго, як быѓ абвешчаны перапынак у тры месяцы. Шахматысты адпачывалі. Пакуль яшчэ фаварытам лічыѓся Бобі Фішэр. Матч аднавіѓся. Першыя партыі завяршаліся ѓнічыю. Толькі ѓ шэсцьдзесят сёмай партыі нарэшце перамог Крамнік. Рахунак стаѓ пяць - пяць. Потым Крамнік у семдзесят сёмы зноѓ адолеѓ Фішэра і выйшаѓ наперад. Але Бобі ѓ дзевяноста шостай сустрэчы зраѓняѓ лік і стала - шэсць - шэсць. Гэты матч зноѓ быѓ адкладзены на тры месяцы, што ѓжо ёсць рэкорд. Бобі Фішэр адзначыѓ: гэта мой самы ѓпарты паядынак.
  Вось матч на першынство свету, праз тры месяцы аднавіѓся. Зноѓ серыя нічыіх. У сто дваццатай партыі Бобі Фішар нарэшце выйграѓ... У сто трыццаць пятай Уладзімір Крамнік зраѓняѓ лік. І пасля ста сарака чатырох партый стаѓ лік сем-сем. Пасля чаго гульня зноѓ працягнулася пасля трох месяцаѓ перапынку. І потым яшчэ матч, да ста дзевяноста другой партыі. І лік апынуѓся ѓсяго восем - восем. Затым зноѓ перапынак у тры месяцы. І зноѓ гульня... Пасля двухсот сарака партый лік стаѓ: дзевяць-дзевяць.
  Вось наступіла жорсткая барацьба да першай перамогі. Пасля яшчэ трох месяцаѓ перапынку. І вось яны гулялі... Серыя нічыіх. І вось дзвесце восемдзесят восьмая партыя. Бобі Фішэр гуляючы белымі вярнуѓся да ходу Е-так, Е-чатыры. І Крамнік прыняѓ выклік. І абраѓ Сіцыліянскую абарону.
  Гэта была жорсткая бойка, да поѓнага знішчэння. Такі жорсткі адбыѓся абмен ударамі. Але ѓ гэты люты, з забойствамі фігур. Спачатку перавага была ѓ белых, але затым ужо чорныя завалодалі ініцыятывай, і была гучная перамога. І нарэшце Уладзімір Крамнік перамог, гегемонія Бобі Фішэра скончылася. І гэта было проста супер!
  А Бобі Фішар пабіѓ рэкорд Ласкера.
  А матч-рэванш гуляць было ѓжо некалі. Справа перайшла ѓ накаѓт-сістэму. Ды і Бобі Фішэр ужо гадоѓ нямала, і ён не хоча больш гуляць. Хаця і ѓ турнірах удзельнічае.
  Фішар выйграѓ пару турніраѓ... І завязаѓ з гульнёй.
  Гары Каспараѓ удзельнічаѓ у выбарах прэзідэнта Расіі ѓ 2000 і 2004 гадах. А у 2008 годзе не прайшоѓ рэгістрацыю. Пасля чаго перайшоѓ у жорсткую апазіцыю Уладзіміру Пуціну. Уладзімір Крамнік, некаторы час быѓ чэмпіёнам свету, але потым прайграѓ матч Вішы Ананду.
  А далей наступіла праѓленне Карлесона. У 2010 годзе Бобі Фішэр і Анатоль Карпаѓ згулялі яшчэ адзін матч. На гэты раз з скарочаным кантролем часу: паѓгадзіны на партыю. І пасля дваццаці чатырох партый была зафіксаваная нічыя.
  Так і скончылася іх баявая эпапея гульняѓ... Фішар неѓзабаве памёр... Так і застаѓшыся легендай у свеце шахмат. Гары Каспараѓ эміграваѓ у ЗША. Але вось у 2022 годзе нечакана памёр Уладзімір Уладзіміравіч Пуцін і Гары Каспараѓ вярнуѓся.
  У Расіі новыя падзеі, перамены, і мноства розных фактараѓ... Міхаіл Мішусцін выпусціѓ з калоніі Навальнага, і аб'явіѓ курс на паляпшэнне адносін з ЗША...
  І гэта таксама вельмі цікава атрымлівалася. Нарэшце пайшоѓ і Лукашэнка. А Уладзімір Клічко пабіѓ рэкорд Формана. І гэта было дасягненнем, проста супер.
  У Расіі былі прыняты некаторыя папраѓкі ѓ канстытуцыю, якія яе зрабілі больш адчыненай для міру. Ужо на пахаванні Уладзіміра Пуціна сустрэліся Байдэн і Мішусцін і дамовіліся аб тым, што Расія і ЗША стануць дружалюбным партнёрамі, а можа і саюзнікамі. Потым абяцалі правесці і саміт з адчыненымі дзвярыма. У свеце станавілася ѓсё больш стабільным і лепшым. Смерць Уладзіміра Пуціна была ѓспрынятая многімі станоѓча. Ды і ѓ Расіі людзі радаваліся - нарэшце атрымалі свабоду.
  Уладзімір Жырыноѓскі, зноѓ прымаючы ѓдзел у прэзідэнцкай гонцы, адзначыѓ:
  - Эпоха памерла, хай жыве эпоха!
  Аляксандр Лукашэнка бег у Кітай... Але вось Колька застаѓся ѓ Расіі. У свеце вялікія перамены ѓ лепшым.
  
  ЗЮГАНАђ КАМУНІСТАМ НЕ ПАТРЭБНЫ
  На выбарах прэзідэнта Расіі 1996 года, у першым туры больш за ѓсё галасоѓ сабраѓ Ельцын. А генерал Лебедзь, які заняѓ трэцяе месца, перакінуѓся на бок дзейнага прэзідэнта. Становішча камуністаѓ стала безнадзейным. І як мінімум атрымлівалася на чатыры гады яны ѓладу страцілі. У найважнейшай частцы прэзідэнцкай. Але адзін разумны камуніст з аховы Зюганава, вырашыѓ, што сам Генадзь Андрэевіч гэта ѓсяго толькі пасрэдная пешка, якая мала што значыць для партыі. А цяпер толькі перашкаджае.
  І 1 ліпеня 1996 года, Генадзь Зюганаѓ загінуѓ ад выбуху бамбёшкі. І гэта шмат што змяніла. У прыватнасці па законе перадвыбарная кампанія пачыналася па-новаму, і павінна была прайсці на працягу чатырох месяцаѓ. А сабраць трэба было ѓжо паѓмільёна подпісаѓ. Гэта значыць, зноѓ па крузе ѓсё пайшло.
  І дату выбараѓ павінен быѓ аб'явіць Савет Федэрацый. І вядома ж да канца кастрычніка.
  Падхалімы Ельцына спрабавалі было аб'явіць яго перамогу і па выніках першага тура, але не атрымалася.
  Наадварот Савет Федэрацый аб'явіѓ на 29 кастрычніка 1996 года дату новых выбараѓ прэзідэнта. Так што сітуацыя вельмі абвастрылася. Зразумела аб сваім жаданні паѓторна біцца абвясціѓ Уладзімір Жырыноѓскі, і Рыгор Яѓлінскі. Ад камуністаѓ, вядома ж, таксама павінен быць кандыдат, але хто? Узнікла ѓнутраная барацьба. З Ельцынам таксама праблемы - здароѓе здало і хапіѓ чацвёрты інфаркт. Але штурхаць Аляксандра Лебедзя відавочна не хацела эліта. Ня факт, што новы дыктатар будзе кіраваным. Можа, пачаць ірваць звязаныя нітачкі.
  Аляксандр Лебедзь ужо пры пасадзе... Такая вось узнікла сітуацыя. Праѓда камуністы вылучылі Валянціна Купцова. Не самы ѓдалы выбар: яшчэ старэйшы за Зюганава, але хоць не лысы. І з ім ударная моц КПРФ. Руцкі пайшоѓ на пасаду губернатара Курскай вобласці. Усе чын па чыне. Супрацьстаянне камуністаѓ і партыі ѓлады працягнулася. Толькі Ельцын ужо ѓ паѓмёртвым стане. А КПРФ змяніла каня. Шылава памяняѓ Мылаѓ. І ѓсё роѓна абодва лідэры камуністаѓ былі пазбаѓлены харызмы і не мелі доѓгай раскручанай славы.
  А вось Уладзімір Жырыноѓскі пасля няѓдалага выступлення атрымаѓ другі шанц. І гэта яго вельмі ѓзбадзёрыла. І ён стаѓ куды больш актыѓна лаяць Ельцына.
  А апошні ѓсё ж пайшоѓ на новыя выбары. Пайшоѓ другі віток перадвыбарнай кампаніі.
  Валянцін Купцоѓ не тое, каб занадта харызматычныя, але за ім сіла левых партый. І ён хутка збірае подпісы. Яѓлінскі, атрымаѓшы чацвёртае месца, хоча большага. А Уладзімір Жырыноѓскі ѓ лютасці.
  Тым больш нагода знойдзена. Чачэнцы пайшлі на штурм горада Грознага і Лебедзь падпісаѓ ганебную капітуляцыю. І гэтыя пагадненні цудоѓная нагода Жырыноѓскаму зачапіцца.
  Уладзімір Брынцалаѓ ужо не ішоѓ на выбары, відаць, яму хапіла славы і папулярнасці. А Уладзімір Жырыноѓскі стаѓ зноѓ выкідваць конікі, і ѓвага СМІ стала перамяшчацца да яго. А тут яшчэ і Уладзіміру Вольфавічу адмовілі ѓ рэгістрацыі, абвясціѓшы подпісы фальшывымі. І таксама ладны скандал.
  Уладзімір Жырыноѓскі пайшоѓ на пад'ём... Ён рухаѓся нібы тыгр, які сарваѓся з ланцуга. І скандал ішоѓ за скандалам... У выніку Валянцін Купцоѓ сышоѓ у цень, і прапаганда знарок звяла выбары да супрацьстаяння Уладзіміра Жырыноѓскага і Барыса Ельцына. Так здавалася ѓсім і больш выгадна, і бяспечней. Тым больш Уладзімір Вольфавіч адлюстроѓваѓся другім Гітлерам і вялізнай пагрозай для Захаду. І гэта трэба сказаць сур'ёзна.
  Вось такое пудзіла ѓзяць і выкарыстоѓваць у сваіх мэтах. А Валянціна Купцова па максіму ігнараваць. Вось гэта была такая хітрая тактыка Барыса Эльцына. Дакладней каманды Барыса Эльцына.
  І Уладзімір Жырыноѓскі, падыгрываючы публіцы, параѓнаѓ сябе з Гітлерам. Заѓважыѓшы, што Гітлера нават сярэдняй адукацыі не было, а Уладзімір Жырыноѓскі скончыѓ МДУ з чырвоным дыпломам. Такі ён Уладзімір Вольфавіч герой. Прычым, калі Гітлер, не маючы сярэдняй адукацыі, заваяваѓ усю Еѓропу за паѓтара месяца, то ён Жырыноѓскі за тры месяцы захопіць увесь свет, і на Расію будуць працаваць усе народы планеты Зямля!
  Такі ваяѓнічы парыѓ вядома ж і прыцягваѓ, і адначасова адпужваѓ.
  Уладзімір Жырыноѓскі разбушаваѓся і ѓсё больш і больш...
  І з задавальненнем гуляѓ ролю пудзіла, і разыходзіѓся ѓсё больш і больш. І рэйтынг ва Уладзіміра Вольфавіча рос нібы на дражджах. Многім падабалася яго ваяѓнічасць, асабліва моладзі. І грознае ѓзрушэнне кулакамі.
  А Ельцын сядзеѓ на медыкаментах... І рэдка з'яѓляѓся на публіцы, і было бачна, што яму цяжка рухацца.
  Былі іншыя кандыдаты ѓ прэзідэнты - не гэтак прыкметныя. Яны ролі не гулялі. Шакум, Уласаѓ, Фёдараѓ, на выбары не пайшлі. Тулееѓ атрымаѓ пасаду міністра па справах СНД, і таксама ѓ выбарах не ѓдзельнічаѓ. Замест Тулеева дублёрам у камуністаѓ стаѓ Пётр Раманаѓ. І гэта таксама вельмі сур'ёзна.
  У прэзідэнты палезлі некаторыя дэмакраты. Апроч Яѓлінскага вырашыѓ паспрабаваць сілы і Канстанцін Баравы. І таксама здолеѓ сабраць подпісы для рэгістрацыі. Ён хоць стаѓ дэпутатам. І здолеѓ прайсці рэгістрацыю. Іншыя ѓжо былі малавядомыя і не яркія.
  Так што ѓжо Уладзімір Жырыноѓскі ѓзяѓ на сябе ролю галоѓнага дывановага. Не тое што мінулым разам, калі сын юрыста быѓ на сябе не падобны! Няма на гэты раз Уладзімір Жырыноѓскі быѓ ва ѓдары і завёѓся нібы чорт. І ѓвесь час пра яго казалі.
  А той, пра каго гавораць, за таго і галасуюць... А Ельцын неяк па стане здароѓя сам амаль не агітаваѓ. Затое агітавалі за яго. Шмат ролікаѓ зьявілася.
  То бок, Ельцына зрабілі віртуальным героем. І гэта крута... Як інвалід з чатырма інфарктамі лезе ѓ прэзідэнты. Хоць чуткі пра Ельцына ходзяць розныя. І шмат чаго трывожнага...
  А зыход выбараѓ непрадказальны... Хаця шмат кажуць, пра тое, што на Каѓказе зараз пануе мір, але насамрэч, там адбылася ганебная капітуляцыя.
  Уладзімір Жырыноѓскі ѓсё часцей сябе адкрыта параѓноѓваѓ з Гітлерам і нават відавочна гэта смакаваѓ...
  Так усё абвастралася... Заадно і былі падпісаныя дамовы з Масхадавым і Яндарбіевым. Лебедзь быѓ цяпер у аѓтарытэце і агітаваѓ за Ельцына. Толькі пра самога Ельцына ѓсё менш і менш размоваѓ. Праѓда, калі лекамі наколюць, усё ж выйдзе і якую дурасць ды скажа і потым зноѓ схаваецца.
  Ды гэта па-свойму смешна. Як выбары сталі ісці па схеме шызы. А Аляксандр Лебедзь куды часцей гаворыць пра Ельцын, чым з'яѓляецца сам Ельцын.
  Час ідзе... і 29 кастрычніка 1996 года ѓсё бліжэй і бліжэй...
  Вось і ѓ Беларусі Лукашэнка таксама пераварот робіць у стылі Ельцына. Ідзе ѓсё ѓ бок аѓтакратыі.
  А дыктатар то голы!
  Зрэшты, як ні старалася прапаганда Ельцына, і ѓсіх гэтых СМІ, звесці дзейнага, хворага і скампраметаваѓ сябе прэзідэнта і новага фюрара Уладзіміра Жырыноѓскага ѓ другі тур, але ѓсё ж не атрымалася. Валянцін Купцоѓ па выніках першага тура аказаѓся на другім месцы, з адрывам ад Эльцына ѓсяго ѓ тры працэнты. А Жырыноѓскі быѓ трэцім. Зразумела, што напаѓмёртвы Барыс Мікалаевіч проста фізічна не цягнуѓ перадвыбарную кампанію, і не мог выйграць у першым жа туры. Але ѓлада, падобна, гэтага і хацела. І зараз сітуацыя рэзка абвастрылася.
  Уладзімір Жырыноѓскі аказаѓся перад складаным выбарам. Падтрымаць камуністаѓ, ці цяжка хворага Ельцына. Камуністы прапаноѓвалі Уладзіміру Вольфавічу пасаду прэм'ера і пяць месцаѓ ва ѓрадзе. А Барыс Ельцын не хацеѓ нічога даваць...
  А трэба... Але ж Уладзімір Жырыноѓскі разумеѓ, што калі камуністы перамогуць, то можа ѓсё зноѓ вярнуцца да аднапартыйнай сістэмы. Таму не хацеѓ перамогі Валянціна Купцова. Склалася такая вось страшэнна складаная сітуацыя, куды не кінь, усюды кліну.
  І з камуністамі ісці на саюз не хацелася і Ельцын нічога даваць не хоча.
  У канчатковым выніку Уладзімір Жырыноѓскі крыху павагаѓшыся, усё ж вырашыѓ, што і прэм'ерам быць нядрэнна. І заклікаѓ галасаваць свой электарат на Валянціна Купцова.
  І вось у лістападзе 1996 года другі тур выбараѓ. Да ѓсіх непрыемнасцяѓ, у Эльцына яго і Лебедзь стаѓ несці адкрытую лухту, і рэзка абваліѓся курс рубля ѓ адносінах да даляра.
  Валянцін Купцоѓ пайшоѓ на другі тур у тандэме з Уладзімірам Жырыноѓскім. І гэта стала яго такім вось ходам гросмайстра...
  Выбары прайшлі праз тры тыдні... Ельцын пацярпеѓ паражэнне і ѓлада змянілася.
  Уладзімір Жырыноѓскі стаѓ прэм'ерам, а Валянцін Купцоѓ стаѓ прэзідэнтам... І КПРФ прыйшла да ѓлады.
  І вось наступіла новая эпоха. Валянцін Купцоѓ хаця фармальна і быѓ камуністам, але працягнуѓ фактычна ранейшы курс. Толькі алігархі змяніліся. Ну і яшчэ ѓзяѓ і адмяніѓ на рэферэндуме абмежавальнік у два тэрміны. Кошты на нафту раслі, пачаѓся эканамічны ѓздым, і Валянцін Купцоѓ лёгка выйграваѓ выбары прэзідэнта... Палітыка знешняя была ѓмеранай і Валянцін на ражон не лез. Але і ѓ НАТА не ѓступаѓ... Так ішло ѓсё па звыклых хвалях. Валянцін не ціснуѓ апазіцыю, не саджаѓ алігархаѓ, і быѓ чымсьці накшталт добранькага дзядулі... Выйграѓ выбары прэзідэнта ѓ 2000 годзе ѓ снежні. І 2004 годзе. І 2008 годзе. І ѓ 2012 годзе...
  Валянцін Купцоѓ старэѓ і дазваляѓ красці... І ладзіѓ сваё асяроддзе. І перамог і ѓ 2016 годзе без праблем, але... Вось у 2020 годзе прыйшоѓ каранавірус. А Валянціну Купцову ѓжо восемдзесят тры гады. І ѓпершыню застойнае балота камуністычнай Расіі ѓзяло і страсянулася. І ѓпершыню пайшлі сур'ёзныя хваляванні, і масавае заражэнне. І тут як стала Расею трэсці.
  Ды і ѓ эканоміцы ѓжо многія гады амаль нулявы рост. І Валянцін Купцоѓ усё больш нагадваѓ позняга Брэжнева. І рыхтаваѓся да сваёй поѓнай перамогі. А вось выбары праходзілі пад свіст і шум і масавыя акцыі пратэсту.
  Валянцін Купцоѓ адчуѓ, яго трон захістаѓся... І нязменны дыктатар пачаѓ кідаць на паѓстанцаѓ войска.
  І так-сяк здушыѓ пратэсты, і абраѓся ѓжо на сёмы па ліку тэрмін.
  У свеце былі таксама падзеі розныя. Ва Украіне не было майдана, бо Віктар Януковіч быѓ цалкам лаяльны да Захаду.
  Віталь Клічко прабыѓ чэмпіёнам свету па боксе крыху даѓжэй. Ён пераможа абавязковага прэцэдэнта Стывенсана, і яшчэ потым трох баксёраѓ. Пратрымаѓшыся да канца 2016 года. Уайдэр бронзавы бамбавік заваяваѓ званне часовага чэмпіёна свету. А потым успадкаваѓ Віталю Клічко завяршыѓ кар'еру. Уайдэру пазнейшы бой быѓ толькі на карысць. І яго рэкорд з накаѓтаѓ быѓ яшчэ даѓжэйшы, цэлых сорак пяць баёѓ...
  Уладзімір Клічко на гэты раз перамог Тайсана Ф'юры, а затым Глазкова. Потым яшчэ Браѓна, і яшчэ трох баксёраѓ... Але бой з Уайдэрам ніяк не мог адбыцца... А Уладзімір Клічко ѓсё ж такі прайграѓ Энтані Джошуа, але не ѓ 2017 годзе, а ѓ 2019.... Усёткі і ѓзрост, і супернік галодны, малады, злы. Так Уладзімір Клічко хоць і ѓстанавіѓ некалькі рэкордаѓ, не змог усё ж стаць бясспрэчным чэмпіёнам свету. Хоць абодва браты дабіліся большага, чым у рэальнай гісторыі.
  І кар'еры ѓ іх былі сапраѓдныя і перамог пабольш. Уладзімір Клічко ѓстанавіѓ мноства рэкордаѓ і ѓвайшоѓ у залу славы. Многія лічылі яго нават самым лепшым баксёрам цяжкай вагі ѓсіх часоѓ і народаѓ.
  Гары Каспараѓ таксама не стаѓ завяршаць шахматную кар'еру. І нават змог нягледзячы на самавіты ѓзрост у 2016 годзе згуляць у матчы на першынство свету і з Карлесанам, і нават звёѓ асноѓны час паядынку ѓнічыю.
  Былі і іншыя перамены. Пасля двух тэрмінаѓ Януковіча ѓ 2020 годзе новым прэзідэнтам Украіны ѓзялі і абралі Віталя Клічко.
   Так што ѓпершыню ѓ сусветнай гісторыі, чэмпіён планеты па боксе, прэзідэнтам краіны стаѓ... І гэта таксама цікава... У Беларусі доѓгі час кіруе нязменны Лукашэнка, але і там былі хваляванні і бунты. І абяцанні рэформ і змены канстытуцыі. Так што не выслужвайся перад дыктатарам - хутка прыйдзе канец любой тыраніі.
  У Казахстане сышоѓ Назарбаеѓ, і пакуль спакойна, калі не лічыць каранавіруса.
  Вакцыну ѓ Расіі распрацоѓвалі з вялікім спазненнем. Усё ж такі ѓрад пастарэлы і інэртны. А Валянцін Купцоѓ і зусім усё часцей упадае ѓ маразм. І яго ѓжо пад рукі падтрымліваюць.
  У ЗША Дональд Трамп здолеѓ абрацца на другі тэрмін. Каранавірус зачапіѓ Амерыку слабей, чым у рэальнай гісторыі, ды і бунту чорных не было. Тым больш ЗША і Расея не ѓ канфрантацыі, так што і СМІ Трамп не так душылі.
  Так што Дональд Трамп на другім тэрміне... А Уладзімір Клічко адмовіѓся працаваць ва ѓрадзе свайго брата Віталя, які стаѓ прэзідэнтам, і ѓзяѓ і аднавіѓ кар'еру ѓ боксе. І восенню 2021 года ѓвесь эфектна накаѓтаваѓ Уайта, які меѓ тытул часовага чэмпіёна свету. Так што Уладзімір Клічко замахнуѓся на рэкорд Фармана. І гэта пахвальна.
  Тым больш, што Тайсана Фьюры ён ужо біѓ. І ѓжо кароль цыган казаѓ аб рэваншы.
  Яму хацелася адыграцца, разлічваючы відаць, што Уладзімір Клічко ѓжо не той.
  І гэта цікавы бой наспяваѓ. Прычым, адразу ж за ѓсе чатыры паясы. І гэтага ва Уладзіміра Клічко яшчэ ні разу не было, каб стаць чэмпіёнам свету па ѓсіх версіях адначасова. І Уладзімір Клічко дзярэцца сланоѓ леѓ.
  І вось у сакавіку 2022 года адбыѓся паядынак Уладзіміра Клічко і Тайсана Ф'юры. І гэты бой трэба сказаць проста супер. І наспявала відавочная сенсацыя.
  Уладзімір Клічко як ніколі старанна рыхтаваѓся і быѓ матываваны. І ѓ ім бушаваѓ цэлы ѓраган, і парыѓ запалу.
  І вось бой пачаѓся з прыстрэлу джэбамі. Але на гэты ђладзімір дзейнічаѓ куды больш разнастайна. І біѓ яшчэ правай рукой па корпусе. Гэтага Тайсан Ф'юрэ не чакаѓ. Так раней Уладзімер Клічко ніколі не рабіѓ. А яшчэ Уладзімір Уладзіміравіч адпрацаваѓ цудоѓны ѓдар левай рукой па корпусе. І проста ѓ печань.
  Ну Тайсан Фьюри такога падступства, калі з усяго размаху б'юць па печані не чакаѓ. І прапусціѓ, і атрымаѓ сур'ёзны ѓдар і ѓпаѓ. І падняцца яму праѓда ѓдалося, але хістала.
  І Уладзімір Уладзіміравіч Клічко Тайсана Ф'юры дабіѓ. І гэта была цудоѓная і сенсацыйная перамога.
  Уладзімір Клічко не толькі рэкорд Формана пабіѓ, але сярод усіх вагавых катэгорый стаѓ самым узроставым абсалютным чэмпіёнам свету. І гэта, зразумела, дасягненне супер! Але ж можна яшчэ і абарону правесці і даць Тайсану Ф'юры рэванш. Але толькі за вельмі вялікія грошы. Тайсан Фьюри гэтага прагне.
  І Уладзіміру Клічко быѓ прапанаваны рэкордны ганарар у гісторыі бокса больш за трыста мільёнаѓ долараѓ. І гэта ѓвогуле вар'ят бой. Гэта ѓвогуле вельмі нават выдатна.
  І вось у верасні 2022 года адбыѓся нарэшце і бой-рэванш. Бітва проста выдатная. Абодва баксёра-гіганта малацілі адзін аднаго. І гэта быѓ бой за гранню магчымасці.
  І Уладзімір Клічко зноѓ перамог, у самым відовішчным і крывавым баі ѓ гісторыі прафесійнага бокса. І гэта было проста - супер!
  Уладзімір Клічко пабіѓ і яшчэ адзін рэкорд Формана, у абароне тытула.
  А Валянцін Купцоѓ 4 снежня 2022 года добраахвотна пакінуѓ ва ѓзросце якраз васьмідзесяці пяці гадоѓ пасаду прэзідэнта Расіі. І саступіѓ дарогу маладзейшым кадрам.
  Дык вось круціцца гісторыя, у свеце, дзе не знайшлося месца, маразматыку Генадзю Зюганаву.
  
  КАЛІ НЕ АБ'ЯђЛЯЦЬ РАСІІ ВАЙНУ
  Германія ѓ першую сусветную вайну крыху паступіла разумнейшыя, асабліва кароль Вільгельм Другі. Ён не стаѓ аб'яѓляць вайну Расіі. І гэта быѓ сапраѓды моцны ход. Мікалай Другі вагаѓся. І вось войскі Германіі, не адцягваючыся на другі, усходні фронт, захапілі за дзесяць дзён Бельгію. А затым абышлі і Парыж, узяѓшы ѓ кольца. І англа-французскія войскі былі разбітыя, і часткова здаліся.
  А царская Расія так у першую сусветную вайну і не ѓступіла. Францыя была акупаваная. А Аѓстра-Венгрыя напала на Італію... І тут сілы былі няроѓныя.
  Але ѓ моры Брытанія змагла нанесці паражэнне германскаму флоту. І вайна на Захадзе прыняла зацяжны характар. Турцыя і нямецкія войскі сталі наступаць на Егіпет. І атрымалі перамогу. Потым немцы захоплівалі калоніі ѓ Афрыцы. Ключавым момантам стала ѓзяцце Гібральтару. Дзеля гэтага германскія войскі акупавалі і Іспанію. Армія Кастыльскай імперыі была, супраць немцаѓ вельмі слабая. І яны захапілі Гібралтар у выніку хуткаспелага і імклівага штурму.
  Пасля чаго заблакавалі ѓваход для англійскай эскадры і сталі захопліваць Афрыку.
  Тут і царская Расія, крыху падумаѓшы абвясціла Брытаніі Вайну. На самой справе можна прыхапіць і Іран, і Індыю, і частку Індакітая. Прычым без вялікіх страт. А войска Вільгельма ѓзяла і яшчэ Партугалію акупавала, разам са ѓсімі яе калоніямі. І гэта вельмі дзёрзкі ход і вельмі разгромны.
  А царская Расія рушыла, праз Іран, на Індыю і далей у Азію. А Японія таксама ѓзяла і напала на Брытанію. І гэта ѓжо сур'ёзна. Сталі ангельцаѓ прасаваць як масла ѓ смятане збіваць. І гэта яшчэ толькі пачатак. Тут у ход немцы пусцілі і падводныя лодкі - балазе і іх рэсурсаѓ хапае. І сталі нарошчваць бомбавыя ѓдары па Лондане і самой Англіі, робячы адбіѓную. Па-баявому дзейнічала дзяржава Вільгельма. Вельмі нават па-баявому. Здавалася, яшчэ крыху і Брытанія будзе пастаѓлена на калені. Але тут у вайну ѓступілі і ЗША. І гэта ѓжо сур'ёзна. Царская Расія захапіла і Індыю, і Іран, і большую частку Індакітая. Нешта прыхапіла і Японія ѓ Азіі. Пасля чаго самураі ѓлезлі ѓ вайну з ЗША. Баі разгарнуліся на моры.
  А Германія павяла паветраны і падводны наступ на Брытанію.
  Самае выгаднае становішча апынулася ѓ Расіі - якая шмат захапіла амаль без страт і зараз стала пераварваць свае новыя калоніі...
  А першая сусветная вайна прыняла зацяжны характар.
  Японцы на моры спачатку перамагалі менш дасведчаных і ѓмелых амерыканцаѓ. Але затым ЗША выкарыстоѓваючы эканамічную моц выпусцілі шмат караблёѓ і падводных лодак сталі перахапляць ініцыятыву.
  Затое немцы маючы пад кантролем Афрыку і амаль усю Еѓропу: Італію захапіла Аѓстра-Венгрыя, змаглі пасля тры гадоѓ падводнай вайны, выбіць ангельскі флот, і захапіѓшы панаванне на моры, высадзіцца ѓ метраполіі.
  Ангельцы ваявалі адчайна, ужылі ѓ баях танкі. Але ѓ немцаѓ ужо былі свае.
  І верасні 1918 упаѓ Лондан. І вось вайну ангельцы працягнулі з Канады. І Нямеччына абрынулася на ЗША. І першая сусветная вайна працягвалася з вялізным разлютаваннем.
  Малацілі ѓ наступным 1919 году нямецкія падводныя лодкі амерыканцаѓ і спрабавалі дастаць. Але Японія на моры бітая, і ЗША за акіянам. Самалётамі пакуль дастаць Амерыку не ѓдаецца. І трэба спешна будаваць вялізны флот.
  І баі перайшлі ѓ паветра і ваду...
  Мінуѓ і 1919 год, і 1920 год без асаблівых перамен, з бітвамі на моры. ЗША неслі вялікія страты, але спешна будавалі новыя караблі. Губляла і Германія разам з калоніямі, і Японія... У 1921 годзе царская Расія пад ціскам немцаѓ пагадзілася ѓступіць у вайну. Зараз супраць ЗША было практычна ѓсё Усходняе паѓшар'е.
  Царскія войскі зімой 1922 года пачалі наступленне на Алясцы. І гэта быѓ моцны ход, бо там тэрыторыя амаль побач, фактычна мяжуе.
  У царскім войску з'явіліся добрыя танкі сканструяваныя сынам Мендзялеева. А таксама першыя ѓ свеце верталёты, і самыя магутныя бамбавікі з шасцю і васьмю маторамі.
  І царская Расія ѓжо сталі грозным сапернікам...
  І вось на цяжкім танку "Пётр" - адным з самых першых сярод выпушаных змагаецца экіпаж Алёнкі.
  Нягледзячы на сакавіцкі мароз Аляскі, дзяѓчаты ваююць басанож і ѓ адным бікіні. А танк вельмі магутны ѓ Расіі.
  Алёнка страляе з магутнай і вельмі забойнай зброі, і з усмешкай вымаѓляе:
  - За цара паміраюць героямі, за палітыка без цара ѓ галаве, ператвараюцца ѓ трупы пры жыцці!
  Анюта адзначыла падморгваючы, сваім жорсткім напарніцам і таксама лупануѓшы па суперніку з гарматы:
  - Няма нічога дурнейшага памерці за нявартага чалавека, але яшчэ горш загінуць за абсурдную ідэю!
  Ала таксама дзюбнула з каласальнай сілай рушыѓшы ѓ казённую частку прылады голай пяткай і вякнула:
  - Самы вялікі кіраѓнік нікчэмнасць перад Богам, і самы сумленны палітык, маральнае ѓбоства перад сапраѓдным чалавекам!
  Марыя дала чаргу з кулямётаѓ, і вельмі агрэсіѓна пакасіла непрыяцеляѓ:
  - Снег белы, але чарнее ад прамысловых выбараѓ, чалавек нараджаецца чыстым, але вучыцца свінячыць, сыдучы ѓ палітыку!
  Матрона заявіла, з дзікім азартам руйнуючы якія насядалі на яе амерыканцаѓ:
  - Палітык імкнецца ѓявіць сябе белым і пухнатым, але на справе калючы як кактус, толькі не ѓ пустыні, а сярод лесу, дзе поѓна дубоѓ і спілаваных пнёѓ!
  Маруся штабнавала па непрыяцелях, і таксама дзюбнуѓ з гарматы разбурыѓшы амерыканскіх дзот і піскнула:
  - Калі хочаш жыць як белы чалавек, займайся цёмнымі справамі выяѓляючы бесчалавечную беспрынцыповасць!
  Алімпіяда ѓзяла і націснула голай пяткай на педалі, імкнучыся паскорыць свой магутны танк і вякнула:
  - Жыццё як белы чалавек залежыць не ад колеру скуры, а ад колькасці шэрага рэчыва ѓ галаве, і яркай адоранасці ва ѓменні людзей правесці!
  І дзяѓчына-багатыр зарагатае...
  Царскае войска пасоѓваецца па Алясцы... І канцу вясны 1922 гады, ужо ѓступіла ѓ Канаду.
  У баях аказалася царская армія зусім не слабая. А небе на знішчальніках дзяѓчыны ваююць.
  Анастасія Вядзьмакова збіла амерыканскі самалёт, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і піскнула:
  - Шчасце не пастаіш на крыві, але з дапамогай грошай можна хаця б збудаваць ілюзію дабрабыту!
  Акуліна Арлова ѓзяла і босымі пальчыкамі ножак навяла кулямёт на мэту і ѓрэзала па суперніку, выдала:
  - Можна спаяць адзінства жалезам і крывёй, але кроѓ як кіслата раз'есць любы метал, а вось каханне звяжа такім ланцугом што не парваць і тытану!
  Маргарыта Магнітная дзюбанула, па праціѓніку і падрэзала, і прымусіла гарэць і піскнула:
  - Д'ябал стварыѓ палітыку, каб людзі атрымалі крыху надзеі ад салаѓёѓ, і мноства ѓдараѓ дзюбай ад пеѓняѓ, і незлічоную колькасць бед, накарканых палітычнымі крумкачамі!
  Дзяѓчыны вельмі мудрыя ваяѓніцы, у якіх столькі спякота і вялікага напору.
  Аліса і Анжаліка таксама вядуць стральбу і выкошваюць непрыяцеляѓ.
  Аліса пальнула, збіѓшы суперніка і выдала:
  - Сатана нарадзіѓся, калі палітык упершыню паабяцаѓ невыканальнае нават для Усявышняга Бога!
  Анжаліка кінула босымі пальчыкамі ножак, разбуральнай сілы гранату, парвала амерыканцаѓ і піскнула:
  - Бога ніхто і ніколі не бачыѓ, дыктатар жа ѓвесь час мільгае на экране, а яшчэ хоча прыпадобніцца да Усявышняга, хоць сам больш паходзіць на гаманкога блазна!
  Аліса зноѓ шпурнула босай ножкай забойчую гранату і прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Няма нікога мацнейшага за Усемагутны Бог, але па подласці палітык пераѓзыходзіць і Д'ябла, і здольны наабяцаць і непасільнае Усявышняму!
  Анжаліка таксама ѓзяла і падкінула голай пяткай выбухны пакет, і агрэсіѓна прабуркавала:
  - Калі хто лічыць, што Бога няма, гледзячы на наш свет, то адразу ж пераканацца, што Д'ябал існуе - зірнуѓшы на палітыкаѓ!
  Б'юцца тут яшчэ і Вікторыя і Вераніка.
  Вікторыя кінула босы, точанай ножкай, і разарвала масу супернікаѓ, на ірваныя кавалкі:
  - У палітыка менш сумлення чым малекул у вакууме, але затое абяцанняѓ знойдзецца па больш за кропель у моры!
  Вераніка адзначыла, страляючы ѓ непрыяцеля, і выпусціла босымі пальчыкамі ножак бумеранг і вякнула:
  - У рэчцы няма сухіх камянёѓ, у палітыцы сумленных людзей, сярод дыктатараѓ які адчувае спагады, а тых, хто галасуе за якія носяць у сэрцы камень, чакае пакарання!
  Сталеніда таксама тут у царскім войску ваюе. І пунсовым саском грудзей націснула на кнопку і піскнула:
  - Можна злічыць усе кроплі ѓ моры, усе зоркі на небе, але палітыканы столькі раздаюць перадвыбарных абяцанняѓ, што і дакладная колькасць невядома і ѓсёведаючаму Усявышняму Богу!
  Тамара таксама лупанула па войсках янкі. Перавярнула дакладным трапленнем танк Макавеі і прабуркавала:
  - Калі дыктатар абнуляе тэрміны кіравання, то каштоѓнасці жыцця падданых пад такім кіраваннем імкнуцца да нуля, а абяцанні зводзяцца да пустога месца!
  Змагалася тут і вялікая чацвёрка.
  Наташка з пунсовага соску выпусціла маланку, спаліла салдат янкі і прабуркавала:
  - Абнуліѓшы тэрміны дыктатуры, не зможаш сцерці ѓ нішто, і памяць аб злачынствах і памылках тырана!
  Зоя таксама дзюбанула з сунічнага саска пульсарам магічнай плазмы і піскнула:
  - У дыктатара ѓ руках дубіна, але ѓсё роѓна ён будзе тым, каго не загнаць у стойла скаціна!
  Аѓгусціна таксама ѓрэзала ѓдарамі прамянёѓ баявой магіі з пунсовых саскоѓ і прабуркавала:
  - Бог не даѓ свінні рогі, дыктатару ѓсемагутнасці, палітыку беспакаранасці, а жанчыне вечнага юнацтва, затое ва ѓсіх ёсць шанец атрымаць па заслугах!
  Святлана са смяшком, выпусціла з клубнічных саскоѓ разбуральную кляксу, поѓнага знішчэння і прапілікала:
  - У ваѓка іклы, у льва кіпцюры, у лісіцы хвост, у палітыка язык, у чалавека галава, а паршывай свінні вось бяда - не растуць рогі!
  Так што чацвёрка б'ецца нібы дзяѓчыны супер...
  А ѓ небе Альбіна і Альвіна за Нямеччыну ЗША малоцяць. Дзяѓчыны таксама што можна сказаць - клас супер!
  Альбіна націскам на кнопкі джойсціка босымі ножкамі, збіла амерыканскі самалёт і прабуркавала:
  - Ваѓка кормяць хуткія ногі, жанчыну голыя і стройныя ногі, воѓк раздзірае ахвяру ікламі, жанчыны забіваюць да смерці доѓгімі мовамі!
  Альвіна ламаючы суперніка, і збіваючы націскам голай пяткі, узяла і прабуркавала:
  - Бег падаѓжае жыццё, але чаму так мала жыве заяц? Таму што ён не бегае, а ѓцякае, а хто ѓцякае, той даѓгалеццем не пакутуе!
  Дзяѓчыны вядома ж разбураюць у небе амерыканцаѓ капітальна. Вось ужо і Канада захоплена, і баі на тэрыторыі самой Амерыкі ідуць. Тут супраціѓ разлютаванае, але недастаткова сістэмнае. Але ѓсё роѓна прасоѓваюцца германскія і расійскія, а затым і японскія часткі. Ідзе рэальны заціск ЗША. І тут зразумела дзяѓчынкі на першым месцы як байцы.
  Мікалай Другі з гэтай нагоды заѓважыѓ:
  - Ёсць жанчыны ѓ нашай Расіі,
  Што водзяць жартам самалёт...
  Што ѓсіх у сусвеце прыгажэй,
  У аскепкі ворага разаб'е!
  
  Яны народжаныя для перамогі,
  Каб Русь на стагоддзі праслаѓляць...
  Бо нашы вялікія дзяды,
  За іх збіралі ѓраз раць!
  Сапраѓды гэта і крута, і па-баявому... Нарэшце падышла кааліцыя да Нью-Ёрка і Вашынгтона. І ЗША капітулявалі. Якраз 25 снежня 1922 гады. Так завяршылася першая сусветная вайна.
  У свеце стала спакайней, і перадзялілі калоніі. Заваяванае краіны-пераможцы пераварвалі. Ішоѓ бурны эканамічны ѓздым ва ѓсім свеце. Асабліва бурна развівалася Расія. Хаця вядома ж вечнага свету быць не можа...
  Наспявае новая вайна, паміж Германіяй, Аѓстра-Венгрыяй, якая абзавялася калоніямі, і Расіяй. Тут важна на чыім баку будзе Японія.
  Немцы жадаюць перацягнуць самураяѓ на свой бок, а рускія на свой. І ад гэтага шмат залежыць - каму быць пераможцам.
  Ну другая сусветная вайна - гэта іншая ѓжо гісторыя. Але з такімі баявымі і крутымі дзяѓчынкамі Расія ѓ прынцыпе прайграць не можа. Так што няхай будуць слаѓнымі нашы дзяѓчынкі!
  
  КУРСКАЯ ДУГА БЕЗ ДРУГАГА ФРОНТА
  У адным з паралельных светабудов Японія ѓ бітве пры Мідуэй атрымала перамогу - што і павінна было быць з верагоднасцю ѓ дзевяноста працэнтаѓ. І пасля чаго захапіла і Гавайскі Архіпелаг. Таксама самураі ѓдарылі і па Індыі. Каб выратаваць сваю найбуйную калонію Чэрчыль змушаны быѓ перакінуць частку войскаѓ з Егіпта. Што прывяло да таго, што аперацыя "Паходня" была адкладзеная.
  Зрэшты, на хадзі вайны на ѓсходзе гэта пакуль не ѓплывала. Немцы былі разбіты пад Сталінградам. Чырвоная Армія наступала ва Украіне, але затым Майнштэйн часткова аднавіѓ становішча. І лінія фронту была такая як і ѓ сорак трэцім годзе ѓ рэальнай гісторыі.
  А вось Егіпце Роммель усё ж такі дачакаѓся падмацаванняѓ, у тым ліку і танкаѓ "Тыгр" - трыццаць новенькіх штук і яшчэ чатыры нямецкія і восем італьянскіх дывізій. І здолеѓ разграміць аслабленых ангельцаѓ дайшоѓшы да Суэцкага канала. У гэтых умовах Чэрчыль у красавіку 1943 года прапанаваѓ немцам перамір'е тэрмінам на год. Рузвельт якога на моры білі японцы, і ѓсё мацней ЗША раздзіралі нарастальныя колькасцю нямецкія падводныя лодкі, таксама прапанаваѓ перамір'е на гады. А бамбардзіроѓкі Трэцяга Рэйха знізілі інтэнсіѓнасць яшчэ раней.
  Такім чынам Трэці Рэйх узяѓ пад кантроль поѓнач Афрыкі і развязаѓ сабе рукі на захадзе.
  А яшчэ і суперас Ёган Марсэль застаѓся жывы. І гэта таксама вялікі плюс для Трэцяга Рэйха.
  Такім чынам Гітлер зноѓ перанёс аперацыю "Цытадэль", каб засяродзіць там больш сіл і атрымаць перавагу ѓ тэхніцы.
  Марсэль да канца сорак другога года збіѓ трыста самалётаѓ, і атрымаѓ за гэта паѓторна Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа, з залатымі дубовымі лісцем, мячамі і дыяментамі.
  Пасля чаго яго перавялі на ѓсходні фронт. Што аказалася куды страмчэй і не менш удала для Марселя.
  Але ён працягваѓ ваяваць і за пяцьсот самалётаѓ да лета 1943 гады атрымаѓ Рыцарскі Крыж Жалезнага крыжа з залатымі дубовымі лісцем, мячамі і дыяментамі. Акрамя таго Марсэль за чатырыста самалётаѓ атрымаѓ і плацінавы кубак Люфтвафэ з дыяментамі. Гэтак жа да жніѓня давёѓшы
  Колькасць збітых самалётаѓ да шасцісот Марсэль атрымаѓ і залаты крыж воінскіх заслуг з дыяментамі. Першы сярод воінаѓ Трэцяга Рэйха які дабіѓся падобнай узнагароды.
  Наступ фашыстаѓ на Курскай дузе пачалося толькі 1 жніѓня 1943 гады. Прычын адтэрміновак было некалькі. У тым ліку жаданне зведаць у баях найноѓшыя танкі. І не толькі вядомыя ѓ рэальнай гісторыі: "Тыгр", "Пантэра", і "Фердынанд". Але і "Леѓ", які немцы змаглі запусціць у серыю, таму што пасля перамогі на Мідуэй бамбаваць Трэці Рэйх сталі шматкроць слабейшымі, і ѓ фрыцаѓ хапіла рэсурсаѓ давесці танк "Леѓ", да серыйнага выпуску. Некалькі раней была завершана праца і над "Тыграм"-2. Яго і ѓ рэальнай гісторыі маглі запусціць на паѓгода раней у серыйную вытворчасць, але перашкодзіла чаканне "Пантэры"-2. У дадзеным выпадку Гітлер даѓ усталёѓку хутчэй "Тыгр"-2 весткі ѓ серыю. А "Пантэру"-2 зрабіць больш дасканалай, каб пры лепшай абароне не важыла занадта шмат і была б ніжэй сілуэтам. І зразумела "Маѓс". Дадзеная машына таксама дзякуючы таму, што саюзнікі перашкаджалі немцам менш, а потым і зусім перасталі перашкаджаць, таксама была створана ѓ металічным выглядзе раней, і паспела пайсці ѓ невялікую серыю.
  Так што ѓ немцаѓ на першае жніѓня, ужо былі ѓ страі: "Пантэра", "Тыгр", "Тыгр"-2, "Леѓ", "Маѓс" і "Фердынанд". Прычым "Тыгр", ужо выглядаѓ, як і "Фердынанд", некалькі састарэлымі. А "Леѓ" вагой дзевяноста тон нагадваѓ павялічаны "Тыгр"-2. Толькі бартавая браня тоѓшчы ѓ 100-міліметраѓ пад нахіламі, і гармата ѓ 105-міліметраѓ у 70ЭЛ даѓжыня ствала. Праѓда рэальныя баі паказалі што гэта 88-міліметровая гармата ѓ 71 эль і больш хуткастрэльная і лепшая, хоць у "Льва" і больш магутная, але толькі пяць стрэлаѓ у хвіліну супраць васьмі, і плюс зразумела і меншы запас снарадаѓ.
  Павелічэнне калібру таксама мінус...
  У цэлым немцы сабралі каласальныя сілы... І змагла заваяваць панаванне ѓ паветры. А Чырвоная Армія стварыла магутную абарону. Немцы мелі больш танкаѓ, пяхоты, гармат, і асабліва самалётаѓ, чым у рэальнай гісторыі. Але ѓсё роѓна разам з рэзервамі Стэпавага фронту СССР сабраѓ больш за два мільёны салдат і афіцэраѓ, пяць з паловай тысяч танкаѓ, каля трыццаці тысяч гармат і пускавых установак, і каля трох тысяч самалётаѓ. І пры гэтым яшчэ і вельмі развітую ѓ інжынерным стаѓленні абарону.
  Немцы сабралі разам з саюзнікамі больш за паѓтара мільёна салдат, чатыры з паловай тысячы танкаѓ, шаснаццаць тысяч гармат і газаметаѓ, і каля чатырох тысяч самалётаѓ.
  Такім чынам фрыцы мелі перавагу толькі ѓ паветры, саступаючы сухапутным войскам. Асабліва ѓ артылерыі. Але затое ѓ СССР быѓ большы працэнт лягчэйшых дробных калібраѓ гармат. Вялікую перавагу фрыцы мелі ѓ цяжкіх танках і самаходках. Акрамя таго, агульны ѓзровень мабільнасці нямецкай арміі быѓ вышэйшы. У немцаѓ была перавага і ѓ ліку матацыклаѓ і грузавікоѓ, і аѓтамабіляѓ. Тым больш, што пастаѓкі пад ленд-ліз практычна спыніліся.
  Так што сілы прыкладна блізкія па ѓзроѓні, і зыход бітвы невыразны. Немцы, мабыць, якасцю лепей, але і савецкія войскі атрымалі вялікі баявы досвед. Шмат эсэсаѓскіх дывізій.
  Чырвоная армія ѓ абароне. Так што шанцы прыкладна пяцьдзесят на пяцьдзесят.
  1 жніѓня немцам удалося дабіцца некаторай тактычнай раптоѓнасці, але не стратэгічнай. На гэты фашысты змаглі перайграць чырвонае войска падсунуѓшы дэзінфармацыю, і артпадрыхтоѓка не адбылася.
  Пасля чаго рушылі фашысцкія монстры.
  На танку "Леѓ", едзе жаночых экіпаж Герды. Дзяѓчыны настроены біцца. Ад брані іх танка снарады адскокваюць як гарох. У лоб яго нічым не возьмеш.
  Герда робіць стрэл пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прамаѓляе:
  - Палітык - гэта, такое дзярмо, што лепш за ѓсё ѓсплывае ѓ каламутных водах, перадвыбарнай кампаніі!
  Шарлота страляе ѓслед за ёй і таксама пападае ѓ савецкую гармату, агрэсіѓна вымаѓляючы:
  - Палітыкі як дзеці любяць шмат складаць, але ѓ адрозненне ад дзяцей робяць сіротамі розуму выбаршчыкаѓ!
  Лупанула з кулямётаѓ танка "Леѓ" і Крысціна, заѓважыѓшы:
  - Палітык выкарыстоѓвае ѓ якасці сачка для лоѓлі выбаршчыкаѓ з інтэлектам стракоз свой доѓгі язык!
  Па чарзе з гарматы гвазданула і Магда, праваркаваѓшы:
  - Палітык - гэта прастытутка чый мова занадта доѓгі, каб даставіць задавальненнем, і занадта кароткія ногі, каб з рассоѓваючы, падняцца да вяршыні!
  А ѓ небе ваявалі і нямецкія самалёты. Гэтым разам у серыю паступіѓ МЕ-309, бо саюзнікі не бамбілі і перайсці на выпуск новага, больш дасканалага і магутнага самалёта стала лягчэй.
  МЕ-309 меѓ хуткасць да 740 кіламетраѓ за гадзіну, што вінтавой машыны даволі шмат, і тры 30-міліметровыя авіягарматы, і чатыры 14-міліметровыя кулямёты. Сем вогненных кропак для аднамеснага знішчальніка шмат.
  Зразумела, па-за канкурэнцыяй Ёган Марсэль, але вось адкрылі сваю кар'еру дзве нямецкія дзяѓчыны, проста найвышэйшага класа лётчыцы: Альбіна і Альвіна. І яны і прыгожыя, і ваююць на Курскай дузе басанож і ѓ бікіні.
  Альбіна збіла налёту савецкую машыну і піскнула:
  - Палітык хоча стаць небажыхаром, але ѓ яго толькі ганарыстасць да нябёсаѓ, а на справе ён з апраметнай духам дэман!
  Альвіна агрэсіѓна адзначыла, збіваючы чарговы па рахунак самалёт Чырвонага войска:
  - У палітыка ёсць дзюба, якой ён можа зрушыць, і ёсць мова, якой ён можа ѓкалоць, але ѓ гэтага птушынага адсутнічаюць крылы каб падняцца над уласнымі праблемамі!
  Альбіна зноѓ збіла ѓ небе савецкі ЯК і прабуркавала:
  - Палітык - гэта арол, і яшчэ не так дрэнна калі бяскрылы, куды горш калі ён певень бязмозглы!
  Альвіна ѓзяла і пусціла ѓ суперніка чаргу авіяцыйных снарадаѓ і прабуркавала:
  - Палітык падобна жанчыне капрызны, і любіць аддавацца за грошы, але нарадзіць здольны толькі монстраѓ ва ѓпраѓленне, казлоѓ у агародзе, і свіней у кішэні!
  Дзяѓчыны рабілі з савецкай авіяцыі адбіѓную катлету...
  Альбіна на МЕ-309 зрэзала савецкую машыну і адзначыла:
  - Тэхніка без рук чалавечых мёртвая, а без мазгоѓ забівае стваральніка!
  Альвіна з гэтым ахвотна пагадзілася, збіѓшы савецкі франтавы бамбавік, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - Калі палкаводзец баран, то ніякая тэхніка, нават вынайдзеная лісіцай, не дапаможа выйграць паядынак у таго, хто не з'яѓляецца дзятлам!
  Дзяѓчынкі ѓ небе Чырвоную армію дралі як ліпку. Немцы змаглі ѓклінавацца ѓ пазіцыі савецкіх войскаѓ. І ѓ першыя два дні прайшлі пятнаццаць-дваццаць кіламетраѓ.
  Танк "Маѓс" у баях удзельнічаѓ упершыню. У ім таксама каманда дзяѓчынак, на чале з Адалай.
  Нямецкая машына сто восемдзесят восем тон важыць. Гэта вельмі вялікая вага. І рухаецца цяжка.
  Адала страляе са 128-міліметровай гарматы па савецкіх пазіцыях, і буркуе:
  - Калі палітык заѓсёды свіння, дык дыктатар хоць часам леѓ, але здзірае пры гэтым з выбаршчыка тлустыя кавалкі!
  Агата пагадзілася, паля з 75-міліметровай гарматы, і таксама выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак:
  - Салдат у чымсьці толькі пешка на шахматнай дошцы, але можа прайсці ѓ генералы, палітык нават калі ён і важная фігура назаѓжды застанецца сумессю лісы са свіннёй!
  Дзяѓчына-танкіст Мацільда лупанула з кулямётаѓ і праверашчала, падміргваючы сваім хлопцам.
  - У чалавека два галоѓныя ворага: беднасць і старасць, але калі першую некаторым маглі перамагчы, то ад другой толькі адно выратаванне - смерць!
  Віёла таксама прыгожая дзяѓчына, кіруючы танкам, прабуркавала, выскаліѓшы зубкі, колеры жэмчугу:
  - І цара, і раба нараджае жанчына з болем, але палітыка спараджае здраду з невыноснай пакутай для выбаршчыкаѓ!
  Дамініка дапамагаючы зараджаць важкі снарад у магутную прыладу, вельмі лагічна заѓважыла:
  - Калі Бог хоча пакараць злёгку ён пазбаѓляе розуму кіраѓніка на адзін прэзідэнцкі тэрмін, але калі ђсявышні хоча пакараць сур'ёзна, то выбаршчыкі пазбаѓляюцца разумнага выбару на ѓсе кампаніі!
  І дзяѓчына як зарагачуць. І ѓрэжуць па расейскіх войсках суцэль капітальна.
  "Маѓс", танк зразумела вялікі, і добра абаронены з усіх ракурсаѓ. Але дарагі, цяжкі, ціхаходны. Але снарады ад яго сыплюцца як гарох. У гэтым пляне гэта танк для прарыву падыходзіць і яго пускаюць наперад. Вось толькі ѓзяѓ ён і на міне падарваѓся.
  Агата заѓважыла з сарказмам:
  - Калі ѓ Бога цэйтнот, выбаршчыкам не хапае часу каб пакаяцца ѓ сваім выбары палітыканаѓ!
  Адала пальнула з гарматы па савецкіх пазіцыях, перавярнуѓшы гаѓбіцу, і прашыпела:
  - Нават калі выбаршчык сямі пядзяѓ у ілбе, то ѓсё роѓна абярэ палітыка з сямю пятніцамі на тыдні, і вечным выходным у выкананні перадвыбарных абяцанняѓ!
  Мацільда, радок з кулямётаѓ, па напаѓзае на "Маѓс" савецкім салдатам і забіваючы расейцаѓ, заѓважыла:
  - Лепш мець аднаго цара чым сем баяраѓ на троне, у сямі нянек дзіця без вока, у сямі баяраѓ улада без цара ѓ галаве!
  Віёла старалася выцягнуць танк з міннага поля, упіраючыся босымі ножкамі і адзначыла:
  - Нават тыранія лепш за поѓную анархію, адзін буйны воѓк, менш заб'е народа, чым мільён прасякнутых заразай камароѓ!
  Дамініка, паддаѓшы чарговы важкі снарад, цалкам рацыянальна і з розумам адзначыла:
  - Слон баіцца маленькай мышы, грознага дыктатара імперыі зваліць маленечкая кропелька яду, а малая бацыла пакладзе мільярд народу!
  Магутны Маѓс на задняй перадачы так-сяк усё ж адпоѓз назад. Гітлераѓцы былі гатовыя да новых перамог ці наадварот чос.
  Курская дуга грукатала, і іскрыла... І баі тут такія жорсткія і лютыя.
  Нібы вывяргаюцца патокамі лавы. І не спыніцца, не змяніць ногі...
  Ззяюць нашы твары, зіхацяць боты...
  Гітлер кожную гадзіну атрымліваѓ весткі з фронту. Наступ ішоѓ не зусім па плане, але фашысты ѓклінаваліся. Танк "Маѓс", паказаѓ сваю жывучасць. Як і "Леѓ". Але ѓ цэлым звышцяжкія машыны не вельмі. "Пантэра" з-за слабасцяѓ бартоѓ не занадта апынулася жывучай. А вось "Тыгр", які з-за яго квадратнай формы лічыѓся маральна састарэлым як раз здаѓся нядрэнна. Мабыць, лепш за ѓсіх нямецкіх танкаѓ. І гэта вядома ж стала маленькім адкрыццём Курскай дугі.
  У небе немцы захапілі панаванне. І Ёган Марсэль, як заѓсёды, бліскаѓ збіваючы рускіх дзясяткамі. Але і зразумела дзяѓчыны Альбіна і Альвіна сябе паказалі моцна. Пачала ѓзыходзіць і новая зорка аса Хафмана. І Рудэль таксама на штурмавіку разбураѓ савецкія танкі. А з'явілася яшчэ на Фоке-Вульф Хельга. Таксама дзяѓчына вельмі моцны ас.
  Яна нават заявіла, уразіѓшы чарговы савецкі танк:
  - Шахматы патрабуюць логікі, інтуіцыі і кемлівасці для перамогі, у палітыцы часта дастаткова адной подласці, праѓда перамога пры гэтым заѓсёды пірава!
  Рудзель з гэтым пагадзіѓся, ён яшчэ быѓ малады і пакуль не пакалечаны:
  - Воін на вайне падобна Сатане, калі не сілай, то адвагай з якім кідаецца на бога вайны!
  Б'юцца немцы вядома ж моцна. Але і Чырвоная Армія ваюе нібы тытанавы сплаѓ. І не саступаюць савецкія байцы ні на крок, без бою.
  Алёнка таксама ѓ баі са сваёй камандай наперадзе вастрыя гітлераѓскага кліну. А немцы такім чынам любяць непрыяцеля ламаць.
  Алёнка шпурнула босай ножкай забойнай сілы бамбіку і прапішчала са смяшком:
  - Чалавек нараджаецца з імкненнем спазнаць мудрасць, а вось з барадой нарадзіцца толькі казёл, і тое не заѓсёды літаральны!
  Анюта, ведучы агонь па гітлераѓцах, з гэтым ахвотна пагадзілася, кінуѓшы босай ножкай гранату:
  - Чалавек хоча мець сілу быка, але асліны розум ператварае яго ѓ барана на шашлык!
  Ала, ведучы агонь па ворагу, і кідаючы босымі пальчыкамі ножак выбухны пакет, вякнула:
  - Няма нічога немагчымага для прагрэсу, толькі даць шчасце кожнаму ён нямоглы, з-за ѓсемагутнасці чалавечай зайздрасці і эгаізму!
  Марыя таксама лупанула па суперніку, капітальна разнесла кідком босы ножкі танк і прабуркавала:
  - Даць шчасце кожнаму бяссільны нават усемагутны Бог, так нават усявышні не знайшоѓ проціяддзя ад такіх якасцяѓ: калі чалавеку ѓсяго мала, і здаецца, што ѓ суседа ѓсё лепш, у тым ліку і жонка!
  Маруся з гэтага басона батальён дзяѓчынак шпурнула голымі падэшвамі, цэлую звязку гранат і прабуркавала:
  - Сапраѓднае шчасце - гэта не калі ѓ цябе ёсць усё тое, што ты пажадаеш, бо падобнае нерэальна і мільярдэру, а калі перастаеш зайздросціць суседу - хоць падобнае часта і зусім фантастыка!
  Матрона гэтая загарэлая, мускулістая дзяѓчына ѓ адных толькі трусіках, запусціла босымі ножкамі важкі, самаробны выбухны пакет з вугалю, і прабуркавала:
  - Здавалася, што прасцей перамагчы ѓ сабе зайздрасць да суседа, і прыглядацца да яго жонкі, але часам лягчэй выпусціць неба на зямлю, чым перастаць раѓнаваць да поспеху іншага!
  Алімпіяда гэта магутная дзяѓчынка-багатыр узяла і падкінула цэлую бочку з выбухоѓкай, разарвала масу фашыстаѓ і перавярнула нават танк "Пантэру" і прачырыкала:
  - Як можна перамагчы ѓ сабе эгаізм - перастань успамінаць што твой продак малпа, а ѓспомні што створаны па выяве і падабенству Божаму і народжаны ад Усявышняга, і што твая галоѓная мэта паслужыць небажыхарам!
  А вось Сталеніда разам з галаногай Тамарай і Веранікай навяла 203-міліметровую гармату. І як дзюбне з яе па "Маѓсам". Тэарэтычна такой прыладай можна нават гэтага монстра прабіць, але... Снарад хоць і важкі, але не бранябойны, і ідзе ѓ рыкашэт ад броні дадзенага монстра. Усё ж 250-міліметраѓ нахіленага металу ѓ лоб. Такі вось твор інжынернай думкі Трэцяга Рэйха.
  Сталеніда са смяшком заѓважае:
  - Чалавек ідзе шляхам прагрэсу ад малпы да ѓсемагутнасці, палітык рухаецца па кар'ернай лесвіцы ад лісінага яго падхалімажу, да свінскай дыктатуры!
  Вікторыя, Вераніка і Тамара, упіраючыся босымі ножкамі, засунулі сто кілаграмовы снарад у прыладу, і сталі яго наводзіць.
  Вікторыя, гэтая прыгожая дзяѓчына ѓ бікіні, скалячы зубкі, дасціпна заѓважыла:
  - Чалавека чакае па жыцці шмат праблем, але пасля смерці - душы яшчэ трэба знайсці сабе месца, у рай не пускаюць грахі, а ѓ пекле задзяѓбуць пеѓні!
  Вераніка, упіраючыся голымі пяткамі ѓ траву смарагдавага колеру, таксама з падобным пагадзілася:
  - Цела часам насіць цяжка, а душа бязважкая, калі ты жыѓ грэшна, у раі не знойдзеш сабе дома!
  Тамара са смяшком, скалячы зубкі, цалкам лагічна заявіла, пускаючы іскры з зубоѓ:
  - Мужчына любіць глядзець на голыя ножкі жанчын, а жанчына любіць заганяць, папярэдне абуѓшы да вушэй, і здзёршы тры шкуры мужыка пад абцас!
  Сталеніда выскаліѓшыся ѓ белазубай, і вельмі агрэсіѓнай усмешцы, і ѓпіраючыся голымі, круглымі пятачкамі, адзначыла:
  - Мужчыну пад жаночым абцасам хупавага туфліка, куды прыемней чым пад ботам дыктатара, асабліва калі той інтэлектам лапаць!
  Вікторыя хіхікнула, паслаѓшы снарад па дузе і выдала:
  - Палітык - гэта заѓсёды гарбатая жывёла, але з вярблюдам мае агульнае, толькі тое, што пляваць ён на нас хацеѓ!
  Вераніка агрэсіѓна заявіла, падміргваючы і прыгожа заявіла, з вялікай добрай якасцю:
  - Палітык плюе на нас як вярблюд, але пры гэтым хоча, каб нашы спіны сагнуліся гарбамі ѓ паклоне сваёй нікчэмнасці!
  Тамара агрэсіѓна прымеціла, падцягнуѓшы чарговы, вялізнай, разбуральнай сілы снарад:
  - Вярблюд - гэта параход пустыні, а палітык - гэта свіння, якая квітнеючы край ператварае ѓ пустцы!
  На трэці дзень немцы яшчэ крыху рушылі наперад. "Маѓсы", "Львы", "Тыгры" і "Пантэры", сталі часцей ламацца. Дурніцы з імі было шмат.
  Герда адзначыла, паслаѓшы снарад з гарматы, супраць савецкага дзота. Больш магутнае нямецкае зброю тут было больш эфектыѓна, чым дробныя снарады "Пантэры".
  - Чым цяжэй у мужчыны плоць, тым цяжэй яму стаць вагой у вачах жанчыны ѓ якасці інструмента для задавальнення цела!
  Шарлота адзначыла, пасылаючы забойнай сілы снарад па пазіцыя савецкіх войскаѓ:
  - Мазгі навобмацак мяккія, але валодаюць прабіѓнай сілай, больш, чым чыгунныя кулакі!
  Крысціна вяла агонь па непрыяцелю, выбівала савецкія войскі і праверашчала, выскаліѓшы зубкі:
  - Калі галава ѓ цябе суцэльная косць, значыць становішча па жыцці будзе нетрывалым!
  Магда дзюбнула па суперніку, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, разнесла яго, перавярнуѓшы расійскую гармату, і заѓважыла:
  - Няма большай сілы духу для чалавека, чым прызнанне ѓласных памылак, але для палітыка падобнае бескарысна, бо ён гадзіць суцэль свядома, і памыляецца выбаршчык, яго абраѓшы!
  Дзяѓчынкі такія што з імі не паспрачаешся...
  Змагаюцца і з савецкага боку дзве самкі-снайперы Аліса і Анжаліка.
  Яны таксама лупяць па фашыстах.
  Аліса пальнула і заявіла, падміргваючы напарніцы:
  - Калі ты салдафон дубовы, то быць табе такім жа генералам бубновым, як голы кароль, з якога знялі стружку!
  І босымі пальчыкамі ножак шпурнула гранату, раздзіраючы на часткі гітлераѓцаѓ.
  Анжаліка таксама як лупанет па фрыцах, і голай пяткай паддасць разбурэнне смерці і піскне:
  - Палітык у сваім эгаізме нават паабяцаць не можа нічога для выбаршчыка карыснага, бо залатая гара, якая ламанага гроша не варта, можа толькі прыціснуць!
  Аліса зноѓ пальнула ѓ непрыяцеля трапна, кінула пальчыкамі голай ножкі забойнае, і піскнула:
  - У хлусня ѓ палітыка не роѓных, у апраѓданні невыканання абяцанага ён і зусім віртуоз!
  Анжаліка як захіхікае, і чарга зрэжа масу фашыстаѓ, і ад голай падэшвы прыгажуні ляціць звязка гранат. Дзяѓчына раве:
  - Палітык спрабуе хлусіць каб урваць ільвіную долю, і свініць дзеля тлустых кавалкаѓ, але леѓ ён толькі понарошку, а вось свіння сапраѓдная!
  
  САКРУШАЛЬНЫ УДАР ЧЭМПІЁНА КАРПАВА
  Анатоль Карпаѓ у 1984 годзе здолеѓ на мачце на першынство свету ѓ трыццаць першай партыі нанесці паражэнне Гары Каспараву. І матч скончыѓся з лікам шэсць - нуль на карысць Анатоля Карпава. Трэці выпадак у гісторыі шахматных матчаѓ на першынство свету, які завяршыѓся сухім лікам, калі ѓ дзейнага чэмпіёна свету не ѓдалося выйграць ні адну партыю.
  Анатоль Карпаѓ таксама змог абысці па рэйтынгу ЭЛА і Бобі Фішэра. Гэта была фантастычная перамога - якой можна было б ганарыцца.
  Засмучаны Гары Каспараѓ запаѓ у дэпрэсію і кінуѓ гуляць у шахматы.
  Анатоль Карпаѓ працягнуѓ выступы. У 1986 годзе яму меѓся паядынак з Сакаловым. Гульня таксама з самага пачатку пайшла ѓ адны вароты, пасля адзінаццаці партый лік стаѓ: чатыры нуль на карысць Карпава. І толькі трынаццатай партыі Сакалоѓ ужыѓшы нечаканую навінку здолеѓ размачыць рахунак. Але Карпаѓ усё роѓна дабіѓ суперніка ѓ чатырнаццатай партыі і ѓ васямнаццатай. Дадзены матч быѓ пад пераважнай перавагай Карпава. І Карпаѓ ужо пяціразовы чэмпіён свету як Міхась Батвіннік.
  Але вось у 1988 годзе адбыѓся паядынак з Юсупавым. Анатоль Карпаѓ лічыѓся відавочным фаварытам. Ён яшчэ нават не стары. А Юсупаѓ ужо прайграваѓ Сакалову, які быѓ амаль усухую разгромлены Карпавым. Ды і наогул не лічыѓся такім ужо спартоѓцам класа супер. І па рэйтынгу ён адставаѓ нашмат ад Карпава. А Гары Каспараѓ перад разгромным матчам нават яго апярэджваѓ.
  Але паядынак аказаѓся куды больш упартым. Сенсацыя адбылася з самага пачатку, калі Юсупаѓ павёѓ у рахунак. Потым Карпаѓ зраѓняѓ лік, і ѓ дзесятай партыі выйшаѓ наперад. Але трынаццатай Юсупаѓ нанёс паражэнне і зраѓняѓ лік. А шаснаццаць партыі нанёс сенсацыйнае паражэнне Карпаву з Сіцыліянскай абароне - ужыѓшы новы гамбіт.
  І выйшаѓ наперад! Гэта было жорстка!
  Карпаѓ толькі ѓ дваццаць другой партыі здолеѓ зноѓ зраѓняць лік... Потым вышэй наперад у дваццаць сёмай партыі. І выйграѓшы трыццаць першую партыю здолеѓ зрабіць лік пяць тры... Гульня з вялікай упартасцю працягвалася, пакуль у сорак першай партыі Анатоль Карпаѓ не паставіѓ пераможную кропку.
  Матч аказаѓся самым доѓгім у шахматнай гісторыі - сорак адна партыя, і вельмі ѓпартым. І Юсупаѓ набыѓ аѓтарытэт і павагу, такім жорсткім непрабіѓным супрацівам чэмпіёну свету.
  А Анатоль Карпаѓ перасягнуѓ Міхася Батвінніка стаѓшы шасціразовым чэмпіёнам міру.
  У 1990 годзе зноѓ Анатоль Карпаѓ гуляе матч на першынство свету. І супраць яго Вішы Ананд. Малады шахматыст з Індыі. Васемнаццаць гадоѓ розніцы. Карпаву будзе хутка сорак. А яго суперніку ѓсе дваццаць адзін год і хутка будзе дваццаць два. Як гэта нагадвае Каспарава. І рэйтынг у Ананда нядрэнны. І перамогі буйныя ѓ турнірах ёсць.
  І вось пачынаецца жорсткая бітва. Як і чакалася матч з Анандам падзея неардынарная. І будзе ѓ ім бойка неабыякая.
  Сапраѓды спачатку Карпаѓ і Ананд абмяняліся ѓдарамі. Потым Карпаѓ выйшаѓ наперад... У шаснаццатай партыі Ананд зраѓняѓ лік... Толькі дваццаць сёмай партыі Крапаѓ вышэй наперад... Пасля Ананд у трыццаць другой сустрэчы зноѓ зраѓняѓ лік... У сорак першай партыі Карпаѓ зноѓ выйшаѓ наперад. І выйграѓ сорак сёмую сустрэчу, але ѓ сорак восьмы перамог Ананд... Пасля чаго ѓпершыню ѓ гісторыі шахмат быѓ аб'яѓлены перапынак на тры месяцы, самага працяглага ѓ гісторыі матчу.
  У гэтым матчы Ананд паказаѓ вялікае мастацтва абароны. І вызначыѓся рэкордам, прычым сусветным.
  Пасля трох месяцаѓ матч аднавіѓся... Пасля нічые ѓ сорак дзевятай партыі, Ананд выйграѓ пяцідзесятую. І лік зраѓняѓся... было яшчэ шаснаццаць нічыіх, пакуль Карпаѓ нарэшце не выйграѓ шэсцьдзесят сёмую партыю. І суперматч нарэшце завяршыѓся.
  У 1992 годзе Анатоль Карпаѓ паспрабаваѓ пабіць рэкорд Ласкера па колькасці выйграных матчаѓ на першынство свету. І яго сапернікам стаѓ ангелец Шорт. Які зусім не лічыѓся фаварытам і меѓ даволі нізкі рэйтынг.
  Але Анатоль Карпаѓ поле абмену ѓдару на старце прайграѓ дзве партыі і адрыѓ склаѓ два ачкі. У трынаццатай партыі Шорт змог павялічыць рахунак то чатырох адзін. І гэта ѓжо наспявала сенсацыя. У дваццаць чацвёртай партыі Шорт зноѓ выйграѓ давёѓшы лік да пяці адзін. І вось дваццаць сёмай партыі Карпаѓ скарачае разрыѓ. Але ѓ трыццаць другой партыі Шорт забівае шосты гол і становіцца чэмпіёнам свету. Пры гэтым яшчэ з вельмі пераканаѓчым рахункам шэсць - два! Вось гэта сапраѓды сенсацыйны атрымаѓся матча.
  Але правілам ФІДЭ ѓ Карпава ёсць права на матч-рэванш. Тым больш гульня ідзе да шасці перамог, а чэмпіёна няма форы.
  А рэванш напрошваѓся, нягледзячы на сенсацыю Шорта. І вось у 1993 годзе праходзіць Матч-рэванш.
  Анатоль Карпаѓ спачатку выйграѓ, потым прайграѓ. Потым выйграѓ тры партыі запар. Затым яшчэ партыю... Рахунак стаѓ пяць адзін... Затым Шорт адно ачко адыграѓ... Але ѓ дваццаць сёмай партыі Анатоль Карпаѓ паставіѓ пераможную кропку. І зноѓ гучная перамога. І лік стаѓ шэсць - два, але ѓжо на карысць Карпава.
  І тым самым біт рэкорд Ласкера - што вельмі крута.
  У 1994 годзе новы матч Анатоля Карпава. На гэты раз яго сапернік Гата Камскі. Шахматыст малады, і вельмі ѓпарты. Розніца ва ѓзросце цэлых 23 гады. І сур'ёзны трэба сказаць у Карпава супернік.
  Матч пачаѓся для Камскага не вельмі ѓдала. Пасля дваццаці партый лік быѓ пяць - адзін на карысць Карпава. Але Камскі выйграѓ дваццаць другую партыю, дваццаць чацвёртую, і дваццаць шостую - скараціѓшы разрыѓ у ліку. І ѓсе партыі ѓ гэтым матчы гулялі да кантролю. Карпаѓ перамог у дваццаць сёмай партыі і стаѓ дзевяціразовым чэмпіёнам свету. Гэта выбітны і рэкордны ѓ гісторыі шахмат вынік.
  Анатоль Яѓгенавіч заявіѓ, што трэба як мінімум стаць дзесяціразовым чэмпіёнам свету, каб гэта было сенсацыяй і рэкордам і круглай лічбай.
  Але вось у 1996 годзе, зноѓ з Анатолем Карпавым б'ецца Ананд. На гэты раз у індуса самы высокі ѓ свеце рэйтынг. І ён на ѓздыме. А Анатолю Карпаву ѓжо сорак пяць, і ѓсе памятаюць, як яны біліся шэсць гадоѓ таму. Бой трэба будзе неабыякі.
  Першыя шэсць партый прайшлі ѓ жорсткай барацьбе. Шахматысты выйгралі па дзве партыі кожны... Затым была серыя нічыіх і перамога Ананда ѓ трынаццатай партыі. Потым Вішы выйграѓ і шаснаццатую партыю... І дваццаць чацвёртую ѓ Сіцыліянцы... У дваццаць сёмы Карпаѓ скараціѓ разрыѓ... Але трыццаць другую выйграѓ Ананд. І ѓ трыццаць шостай партыі індус прабіѓ абарону Карпава і стаѓ чатырнаццатым чэмпіёнам свету.
  Прайграѓшы матч з лікам шэсць - тры Анатоль Карпаѓ вырашыѓ згуляць у рэваншы. Новы, на гэты раз трэці матч на першынство свету.
  Калі ѓ рэальнай шахматнай гісторыі самым рэкордным было супрацьстаянне Карпава - Каспарава, то тут Ананда-Карпава.
  Ужо дык вось згуляна сто тры партыі уключаючы рэкордны матч у шэсцьдзесят сем паядынкаѓ. Не лічачы яшчэ і турнірных. А тут яшчэ і трэці безлімітны матч.
  Анатоль Карпаѓ, вядома ж, гатовы скарыстацца правам матч-рэваншу. І вось зноѓ бітва двух віцязяѓ плашча і кінжала.
  Ідзе 1997 год - Карпаву сорак шэсць гадоѓ. І нялёгкая задача выйграць матч без ліміту. Але трэба перамагчы.
  Бой пачаѓся асцярожна... Першыя восем партый скончыліся ѓнічыю. Потым перамог Ананд... Потым Вішы выйграѓ сямнаццатую партыю і павёѓ з лікам два нуль... Далей перамога ѓ дваццаць трэцяй партыі.... І толькі ѓ дваццаць сёмай сустрэчы Анатоль Карпаѓ размачыѓ лік. Неяк у дваццаць сёмай партыі ѓвесь час Анатоль Яѓгенавіч выйграе. І вось новыя гульні... Ананд не спяшацца... У сорак першай партыі перамагае і з сорак сёмай. І чорным ставіць пераможную кропку ѓ сорак восьмы.
  Вось так завяршыѓся матч, трэці і заключны рэкорднага супрацьстаяння двух геніяѓ.
  Анатоль Карпаѓ прызнаѓ што яго час сышоѓ, і задаволены што ѓвайшоѓ у гісторыю як дзевяціразовы чэмпіён свету і рэкардсмен у гэтым відзе спорту. Усяго Карпаѓ быѓ чэмпіёнам свету - дваццаць гадоѓ - саступаючы толькі Ласкеру.
  А Гары Каспараѓ захапіѓся палітыкай. Быѓ дэпутатам думы. Стварыѓ сваю партыю - "Думаючая Расія". У 2000 годзе балатаваѓся ѓ прэзідэнты Расіі і заняѓ апошняе месца. І неѓзабаве сышоѓ з актыѓнай палітыкі, атрымаѓшы пасаду ѓ МЗС.
  А новы чэмпіён свету з 1996 года Вішы Ананд. Індус здолеѓ пратрымацца да 2014 года - васямнаццаць гадоѓ - больш было толькі ѓ Ласкера і ѓ Карпава! Але Ананд гуляючы матчы кожныя два гады змог перасягнуць Карпава па колькасці матчаѓ і кратнасці чэмпіёнства. Стаѓшы дзесяціразовым у гісторыі чэмпіёнам свету і згуляѓшым трынаццаць матчаѓ на першынство свету.
  Пакуль яго не замяніѓ Карлесан.
  На ход сусветнай гісторыі ѓплыѓ аказаѓся значны. Таму што сусвет іншы, і крыху ѓсё ссоѓваецца. Гары Каспараѓ збіѓ Уладзіміра Жырыноѓскага ѓ Дзярждуме, у выніку чаго той страціѓ аѓтарытэт. І ѓ 1995 на выбарах у Дзярждуму прайшло замест ЛДПР - КРА. І гэта шмат што памяняла. Асабліва калі справа дайшла да галасавання па імпічменце Ельцыну. На гэтай Дзярждуме хапіла галасоѓ, і імпічмент адбыѓся. Ельцын сышоѓ, і яго пераемнікам стаѓ Яѓген Прымакоѓ. А феномен Уладзіміра Пуціна не адбыѓся. Сам Пуцін з пасады дырэктара ФСБ сышоѓ
  у бізнэс. Але не занадта ѓ ім атрымаѓ поспех. І так і застаѓся малавядомым чыноѓнікам.
  Яѓген Прымакоѓ прабыѓ два тэрміны на пасадзе Прэзідэнта і ѓ 2008 годзе перадаѓ трон Лужкову. Той кіраваѓ да 2016 года. Таксама два тэрміны, і пасля яго прэзідэнтам стаѓ Генадзь Зюганаѓ. Палітыка Расіі была больш спакойная з Амерыкай не задзіраліся ... На Украіне Януковіч адбыѓ два тэрміны і ѓ 2020 годзе саступіѓ мільярдэру Парашэнка. Віталь Клічко крыху даѓжэй баксіраваѓ чым рэальнай гісторыі... Пераможа Стывенсана, і яшчэ трох баксёраѓ у тым ліку і Аляксандра Паветкіна. І сышоѓ толькі ѓ 2016 годзе адмовіѓшыся ад бою з бронзавым бамбардзіроѓшчыкам.
  Уладзімір Клічко крыху больш паспяхова выступаѓ. Перамог Тайсана Фьюры, і затым Глазкова, і Браѓна. Але ѓсё ж у сорак адзін год саступіѓ Энтані Джошуа. Але змог пабіць рэкорд Джо Луіса. І гэта таксама выбітнае дасягненне яго ѓ спорце.
  Крым застаѓся ѓ складзе Украіны. Свет больш спакойны і мірны. ІГІЛ не з'явіѓся. Не было і тэракту 11 верасня. Талібы ѓ канчатковым выніку перамаглі паѓночны альянс, і ѓзялі кантроль над Аѓганістанам. І там зараз мір. Лукашэнка, адбыѓшы два тэрміны ѓ 2006 годзе ѓ адпаведнасці з канстытуцыяй пайшоѓ у ганаровую пенсію. А прэзідэнтам стаѓ ранейшы прэм'ер Сідорскі. І ён адбыѓ таксама два тэрміны і ѓ 2016 годзе перадаѓ уладу Караткевіч.
  Усё аказалася лепш, чым у рэальнай гісторыі. У свеце нават каранавіруса інфекцыя не ѓспыхнула. І гэта зразумела добрае дасягненне.
  Некалькі па-іншаму склалася і шахматная кар'ера Бобі Фішэра. Шахматны монстр пасля перамогі на Спаскім у 1992 годзе, узяѓ і згуляѓ матч з Любаевічам. Перамог яго ѓжо ѓ больш разгромным стылі. Далей адолеѓ Карчнога... Згуляѓ і з Іванчуком, на гэты раз унічыю. І ѓ 1999 годзе правёѓ матч з Карпавым да дзесяці перамог. З вялізным ганарарам.
  Няхай нават і не за сусветны тытул гэты матч выклікаѓ каласальную цікавасць.
  Бобі Фішэр выйграѓ першую партыю... Потым серыя з дзесяці нічыіх і перамог у адказ Карпаѓ... Далей зноѓ серыя нічыіх... Пакуль Фішэр не выйграѓ дваццаць чацвёртую партыю, а Карпаѓ дваццаць сёмую. Потым Фішар перамог з 32. Партыі. Карпаѓ выйграѓ сорак першую.
  Потым яны абменіліся ѓдарамі ѓ сорак сёмай і сорак восьмай партыі. І лік стаѓ пяць - пяць ... Далей тры месяцы абодва ветэрана шахмат адпачывалі. Рыхтаваліся да працягу бою. І рэальна ѓ гэтым матчы можна пабіць рэкордныя 67 партый з Анандам.
  І ганарар за матч таксама рэкордны. У сто мільёнаѓ долараѓ... І вядома доѓгі матч у розных гарадах які праходзіць найбольш выгадны. Тым Бобі Фішэр апраѓдвае чаканні выкідваючы той ці іншы конік. І учыняючы раз-пораз скандалы.
  То ѓ шлеме прыйдзе, то Карпавы абвінавачвае ѓ выкарыстанні экстрасэнсаѓ. І тое яшчэ шмат у чым іншым. І акуляры люстраныя апранаѓ, баючыся гіпнатычнага погляду.
  Сорак дзевятая партыя не стала выключэннем. Фішар, пераапрануѓшыся ѓ касцюм дзеда марозу, пачаѓ раздаваць падарункі. І гэта выглядала вельмі пацешна. Партыя завяршылася ѓнічыю... Пасля яшчэ дванаццаць нічыіх...
  У шэсцьдзесят другой партыі Фішэр зноѓ вярнуѓся да ходу Е-2 - Е 4, а Карпаѓ зноѓ, абраѓ Каро-Кан. Фішару ѓдалося знайсці ѓзмацненне атакі і ён атрымаѓ перавагу. Партыя доѓжылася амаль сто хадоѓ, пакуль Карпаѓ не здаѓся ѓ безнадзейнай пазіцыі... У шэсцьдзесят сёмай сустрэчы Анатолю Карпаву ѓдалося зраѓняць лік. Потым з 68. Партыі быѓ пабіты ранейшы рэкорд Карпава і Ананд... І пацягнулася самая доѓгая ѓ гісторыі шахматных матчаѓ серый з дваццаці нічыіх. Пакуль у восемдзесят восьмай партыі не перамог Бобі Фішэр і не выйшаѓ наперад. Рахунак быѓ шэсць - сем... І зноѓ дзевяноста шэсць партыі і чарговага трохмесячнага перапынку серыя нічыіх. Гэты самы доѓгі ѓ гісторыі шахмат матч асвятляѓся на тэлебачанні. І спарадзіѓ мноства анекдотаѓ. Напрыклад такі: калі грузілі поѓны спіс партый матчу Фішэр - Карпаѓ прыйшлося перавесці гадзіннік - стос кніг сышоѓ у іншы гадзінны пояс.
  Ізноѓ матч аднавіѓся ... у сотай партыі зноѓ выйграѓ Фішэр, лік стаѓ шэсць - восем на карысць Фішэра. І гэта сур'ёзна. Але Карпаѓ у далейшым трымаѓся як скала. І ѓ сто адзінаццатай партыі здолеѓ скараціць разрыѓ... Пасля серыя з нічыіх... І сто трыццаць першую партыю выйграѓ, зраѓняѓшы лік Карпаѓ. Потым да ста сарака чатырох партый былі нічые. І зноѓ перапынак у тры месяцы... Такі працяглы матч, а лік усё яшчэ восем - восем. І вось праз тры месяцы ён аднавіѓся. Самы працяглы матч па шахматах за ѓсю гісторыю свету.
  І гэта вельмі сур'ёзна. І даволі-такі крута і ѓрачыста. І каласальнай сілы бачныя дасягненні.
  І вось матч на першынство свету аднаѓляецца... Фішар нават пажартаваѓ, што сёй-той да канца дадзенага супрацьстаяння і не дажыве. І бой аказаѓся вельмі знамянальным.
  Новая серыя нічыіх была самай працяглай у гісторыі шахмат, перакрыѓшы і ранейшае дасягненне дадзенага матча. І толькі ѓ сто шэсцьдзесят першай партыі выйграѓ Анатоль Карпаѓ. Засталося зрабіць усяго толькі адзін крок. Але вось у сто дзевяноста другой партыі Бобі Фішэр пад заслону атрымаѓ чарговую перамогу і лік стаѓ дзевяць - дзевяць! І зноѓ перапынак на тры месяцы.
  І самы працяглы ѓ гісторыі матча працягваѓся зараз ужо да першай перамогі.
  І гэта ѓвогуле супер - і гіпер! Прама як у кіно! І ні з чым не параѓнацца!
  На гэты раз пятую частку матча Фішэр і Карпаѓ гулялі ѓ Маскве. І гэта трэба сказаць было фігуральна - супер! І гульня такая цудоѓная і баявая.
  Вось матч на першынство свету аднавіѓся. Дакладней проста матч на сто мільёнаѓ долараѓ, самы рэкордны ѓ свеце. І праходзіѓ ён з вялікім націскам.
  Дакладней зноѓ рушыла ѓслед серыя нічыіх. Самая вялікая за ѓсю гісторыю шахмат серыя. Цэлых сорак сем партый. Хаця нельга сказаць, што ѓ іх не было барацьбы. І Бобі Фішэр і Анатоль Карпаѓ віселі на мяжы паражэння і не раз.
  Але сорак сем нічыіх. Жорсткая барацьба - без найменшага кампрамісу. Без усялякай літасці. І разам з тым бяскроѓная і без перамогі таго ці іншага боку. Але вось надыходзіць апошняя двухсот саракавая партыя дадзенага матча. Потым магчымы перапынак на тры месяцы. Толькі ад, дзе будзе працяг? Цікавасць да матчу нязменна вялікая, і ахвочых яго прыняць вельмі шмат.
  Многія хочуць працягу гэтага відовішча, гэта супермарафону. І гэтага выдатнага, непараѓнальнага матча. Які проста ѓжо стаѓ супер.
  Але ѓ Бобі Фішэра іншыя планы. Ён відавочна не жадае біцца з Карповым ізноѓ.
  І ѓ сваёй апошняй, белай партыі гатовы паставіць тлустую кропку. І што ж? У добры шлях баец!
  Бобі Фішар прыдумаѓ новы план супраць Карпава. Ды зноѓ ужо забыты ход Е - Два - Е чатыры. І зараз выбар за Карпавым. Адвыкшы ад адкрытых пачалі і гуляючы амаль увесь час зачыненыя Анатоль Карпаѓ задумаѓся. Жадаѓ было згуляць Каро-Кан... Яго каронную абарону і ѓзяѓся за пешку С.. Але перасунуѓ на два палі. Хай будзе Сіцыліянская абарона і сапраѓдная бойка... Няхай прагрыміць сапраѓдны паѓнакроѓны бой у заключнай частцы маскоѓскага матча.
  Бобі Фішэр даволі пацірае рукі. Ён прыдумаѓ арыгінальны план. Не ракіруючы стаѓ кідаць у бой пешка каралеѓскага фланга, адчайна іх насоѓваючы.
  Анатоль Карпаѓ прыняѓ дадзены выклік. І таксама быѓ настроены на бой. Хаця гульня Фішэра і здавалася антыпазіцыйнай.
  Абодва сапернікі біліся вельмі ѓпарта. Фішар змог атрымаць перавагу ѓ прасторы. І ахвяраваѓшы пешку развіць моцную атаку. Анатоль Карпаѓ, знаходзячыся ѓ цэйтноце дапусціѓ некалькі памылак, і атрымаѓ мат. Так вельмі эфектна завяршыѓся матч на вялікія грошы. Ён працягнуѓся дзвесце сорак партый і аказаѓся рэкордным у гісторыі ѓсяго свету шахмат. І магчыма ѓвогуле самым працяглым спаборніцтвам у свеце спорту і чалавецтва.
  Вось гэта сапраѓды быѓ бой... І бой што трэба!
  Фішар і Карпаѓ увайшлі ѓ сусветную гісторыю ѓсе спорту самым працяглым спаборніцтвам. І адным з самых высокіх ганарараѓ у свеце спартыѓных спаборніцтваѓ. Больш толькі прафесійныя баксёры маглі атрымаць, і тое на той момант і сярод іх такіх ганарараѓ яшчэ не было.
  Бобі Фішэр атрымаѓ як пераможца дзве траціны ганарару. І Анатоль Карпаѓ з адной трэцяй зарабіѓ больш, чым у сваіх ранейшых матчах. І гэта, вядома ж, яму прыемна. Пасля чаго ѓжо Бобі Фішар больш не выступаѓ, а неѓзабаве і памёр. Анатоль Карпаѓ час ад часу граѓ, але без асаблівых поспехаѓ. Зрэшты, адбылася іх сустрэча з Каспаравым у 2010 годзе. Гары даѓно не гуляѓ і быѓ растрэніраваны. Але і Анатоль Карпаѓ пастарэѓ.
  Так што шанцы былі прыкладна роѓныя.
  Матч ішоѓ да шасці перамог... Таксама безлімітны і за вялікія грошы. Няхай і сціплей, чым з Фішэрам.
  Спачатку Анатоль Карпаѓ, які ѓсё ж такі шмат гуляѓ за апошнія 25 гадоѓ, з часоѓ бою з Каспаравым і ѓ выніку павёѓ у ліку.
  Пасля першых дзевяці партый лік стаѓ тры - нуль на карысць Карпава. Анатоль Яѓгенавіч выйграѓ першую партыю. Гары Каспараѓ, адразу гуляючы чорным стаѓ ахвяраваць і ісці на ѓскладненні. Прычым у першай жа партыі было шмат нечаканасцяѓ. Карпаѓ зрабіѓ першы ход - Е-два - Е - чатыры, які ѓ яго практыцы сустракаѓся рэдка. А Гары Каспараѓ спачатку ѓзяѓ і адмовіѓся ад Сіцыліянскай абароны, і стаѓ хадзіць і зусім экстравагантна. Спачатку кінуѓ у бой пешку Ф, затым згуляѓ канём, і зноѓ у адказ на ход Карпава кінуѓ суседнюю пешку. А потым Карпаѓ забраѓ яшчэ адну. Гары Каспараѓ хоць і выйграѓ тэмп, але застаѓся без двух пешак, і са слабым каралём.
  Гэта быѓ арыгінальны гамбіт Каспарава. Які, дазваляѓ у выпадку чаго атрымаць ускладненні. Але платай за яго былі дзве пешкі і не надта надзейнае становішча караля. Ды і аднаго тэмпу за чорных для перамогі мала. І ѓ белых вялікая перавага ѓ цэнтры. Карпаѓ зразумела рэалізаваѓ сваю перавагу. А Каспараѓ прайграѓ... Потым нічые і перамогі Карпава белым у сёмай і дзевятай партыі.
  Здавалася, гісторыя паѓтараецца, але трынаццатай партыі ѓ Сіцыліянскай абароне Каспараѓ ужыѓ навінку і разыграѓ больш карэктны гамбіт. І здолеѓ размачыць такі рахунак... А шаснаццатай партыі яшчэ і скараціць разрыѓ. Праѓда ѓ 17. Карпаѓ здолеѓ разрыѓ зноѓ павялічыць да двух ачкоѓ. А дваццаць сёмай партыі лік стаѓ два - пяць. І гэта ѓжо сур'ёзна. Анатоль Карпаѓ, нібыта хацеѓ як і ѓ мінулы раз перамагчы ѓ трыццаць першай партыі. Але на гэты раз не ѓдалося. І трыццаць другой партыі Каспараѓ перамог. Далей гульня доѓжылася да сорак сёмай партыі, якую стомлены і ѓжо пажылы Карпаѓ садзьмуѓ. І сорак восьмы, дзе Гары Кімавіч, акрыяѓшы ад сну і зраѓняѓ лік.
  Потым тры месяцы перапынку... Анатоль Карпаѓ, адпачыѓ і вось яны з Гары ва ѓпартай барацьбе. Белымі гуляе Анатоль. І Карпаѓ абірае дэбют Рэці. Тое, што раней амаль не гуляѓ. Каспараѓ таксама імкнецца гуляць не па каноне. І атрымлівае цяжкую пазіцыю... Гульня зацягнулася надоѓга. Гары вёѓ абарону з ювелірнай дакладнасцю. І пасля трохсот з лішнім ходам атрымаѓ нічыю. Далей рушыла ѓслед серыя з васемнаццаці нічыіх, пабіѓшы паказчык першага матчу... І нарэшце Гары ѓ белай партыі ѓсёткі змог прабіць абарону Каро-Кан. Ён ахвяраваѓ дзве постаці. Адну праѓду адыграѓ амаль адразу. Потым пайшла атака на караля. У канчатковым выніку паставіѓ Анатолю Карпаву мат. І нарэшце дамогся пераканаѓчага рэваншу. Няхай нават з мінімальнай перавагай, у адно ачко, да гэтага прайграѓшы ѓсухую. Але ѓсё роѓна рэванш праз чвэрць стагоддзя Гары Каспараѓ усё ж узяѓ. І ягоны аѓтарытэт вельмі высокі.
  Перамога Гары Каспарава натхніла і Карчнога кінуць выклік Анатолю Карпаву. І знайшліся зразумела спонсары, якія прапанавалі нечуваны ганарар за матч да шасці перамог. Карчной на дваццаць гадоѓ старэйшы за Карпаву. Але вельмі нават нядрэнна выступае нягледзячы на старэчы ѓзрост. І таму смела прапануе рэванш. І вось у 2013 годзе адбыѓся новы вельмі цікавы матч да шасці перамог.
  Віктар Карчны супраць Анатоля Карпава. І гэта супер! Матч праходзіѓ у Нью-Ёрку.
  Жорсткая барацьба пачалася з першай жа партыі. Карпаѓ пачаѓ з ходу Е два і Е чатыры. Карчной нечакана прымяніѓ любімую абарону Карпава: Каро-Кан. І справа хутка прыйшла да нічыёй. Потым ужо надыходзіѓ Карчной. Першыя дванаццаць партый завяршыліся мірам. А затым Віктар Карчной у трынаццатай партыі ѓжыѓ Сіцыліянскую абарону і варыянт Найдрофа. І ѓ выніку ѓ вострай барацьбе здолеѓ атрымаць пераканаѓчую перамогу Корчнай. Тут ішла ѓзаемная барацьба з мноствам ахвяр, і прыгожым нападам.
  У шаснаццатай партыі, ды яшчэ белымі Корчнымі зноѓ перамог, і павялічыѓ разрыѓ і перавагу да двух ачкоѓ. Калі ѓлічыць, што Корчному восемдзесят два гады, то так - ён шахматыст проста супер! І ѓ дваццаць чацвёртай партыі Карчной святкаваѓ перамогу: лік тры - нуль на яго карысць, і здавалася вось-вось будзе сенсацыя, і гучная перамога ветэрана. Але Карпаѓ выйграѓшы дваццаць сёмую партыю здолеѓ аднавіць сваю душэѓную роѓную раѓнавагу. Пасля ён перамог у трыццаць першай партыі белым. І трыццаць другой партыі, нечакана прымяніѓ на адкрыты дэбют Сіцыліянскую абарону і варыянт Дракона.
  Калі ѓлічыць што Карпаѓ як правіла перамагаѓ у варыянце Дракона, гуляючы за белых, тое падобнае рашэнне варта лічыць нечаканым. І Карпаѓ змог у жорсткай барацьбе захапіць ініцыятыву і паставіць хупавы мацюк.
  Рахунак зраѓняѓся даволі хутка. Але Анатоль Карпаѓ зноѓ страціѓ актыѓнасць і пацягнулася працяглая нічыйная серыя. Пакуль не абмінулі сорак восем партый і не наступіѓ трохмесячны перапынак.
  Многія балельшчыкі былі незадаволены тым, што абодва байцы не занадта імкнуліся біцца.
  Але вось пасля перапынку зноѓ бітва... Карчной пачаѓ больш рызыкаваць лезці на ражон. І вось у пяцьдзесят першай партыі ён атрымаѓ перамогу.
  І зноѓ выйшаѓ наперад... Але ѓ 53. Корчной занадта шмат ахвяраваѓ і перагнуѓшы палку пацярпеѓ паражэнне. Рахунак зраѓняѓся... Потым серыя нічыіх... Абодва шахматысты паводзілі сябе пасіѓна. І толькі ѓ дзевяностай партыі нарэшце перамог Карпаѓ. Рахунак стаѓ чатыры - пяць. І гэта сур'ёзна. Пасля дзевяноста шасці партый быѓ зноѓ перапынак на тры месяцы.
  Матч Карчной - Карпаѓ апынуѓся вельмі жорсткім супрацьстаяннем. Пасля перапынку гульня аднавілася. У сто першай сустрэчы зноѓ быѓ Цмок, але ѓ Карчнага на гэты раз нарыхтавана ѓзмацненне. І вось ён атрымаѓ ініцыятыву. І змог развіць захапляльны напад на чорнага караля.
  Зноѓ надышоѓ перыяд нічыіх. Рахунак быѓ пяць - пяць. Але ѓсё ж апошняя партыя, сто сорак чацвёрка з гэтага цыкла аказалася вырашальнай.
  Карпаѓ вярнуѓся да ходу Е - два - Е - чатыры. І на адкрыты варыянт прапанаваны Корчным нечакана ѓжыѓ Каралеѓскі гамбіт. Ведаючы характар Корчного Карпаѓ здагадаѓся што той выбера самае прынцыповае працяг і гамбіт прымет. А вось на гэта ѓ яго была назапашана моцная навінка. І пачалася жорсткая і агрэсіѓная бітва. І атака на караля чорных аказалася вельмі моцнай. У выніку скончыѓшыся тым, што Карчны застаѓся без постаці. Але яшчэ сорак пяць хадоѓ адчайна біѓся да самага мацюка.
  Так спроба ѓзяць рэванш на Карпавым не адбылася. Але затое Карчны зарабіѓ вялікія грошы, і заслужыѓ павагу за бескампрамісную барацьбу.
  Але вось Ананд перастаѓ быць чэмпіёнам свету і ѓ 2020 годзе паміж ім Анатолем Карпавым адбыѓся зноѓ матч на першынство свету, да дзесяці перамог, але з лімітам сорак восем партый. Анатоль Карпаѓ да гэтага часу канчаткова загас, а Вішы Ананд быѓ яшчэ моцным і ѓ выдатнай форме. Матч праходзіѓ у Маскве. Сёлета каранавіруса не было і ѓсё было дастаткова добра.
  Можа толькі не для Карпава... Вішы Ананд дамінаваѓ у паядынку і выйграваѓ партыю за партыяй... На гэты раз Анатоль Карпаѓ не здолеѓ аказаць упартага супраціѓлення і прайграѓшы прычым белымі дваццаць чацвёрты паядынак, скончыѓ спаборніцтвы з лікам: дзесяць - нуль на карысць Ананда. У гэтым матчы Карпаѓ чорнымі тройчы спрабаваѓ Цмок і пагульваѓ. І паядынак ішоѓ у адны вароты. Толькі ѓ шаснаццатай партыі белымі Карпаѓ атрымаѓ шанцы на перамогу, але зноѓ іх упусціѓ.
  Так што размачыць рахунак не ѓдалося...
  Анатоль Карпаѓ паведаміѓ, што ён ужо сваё адыграѓ і хоча... заняцца палітыкай больш сур'ёзна. У прыватнасці Зюганаѓ не адмяняючы абмежавальнік у два тэрміны і чатыры гады, узялі такі абнуленне. Што выклікала масу абурэння ѓ грамадстве. Успомнілі, што і Ельцын, і Прымакоѓ, і Лужкоѓ абмежаваліся двума тэрмінамі. А чаму Генадзь Андрэевіч вырашыѓ з сябе зрабіць выключэньне. Тым больш, што Генка ані іх не маладзейшы. Зрэшты, Зюганаѓ спаслаѓся што Байдэн яшчэ яго старэй. Хаця благі прыклад не варта паѓтараць. Але Гена проста фанатык улады. І ніяк сыходзіць не жадае.
  І вырашыѓ Анатоль Карпаѓ пайсці ѓ прэзідэнты. І рушыѓ ва ѓладу нібы танк. Усё роѓна ён маладзейшы за Зюганаѓ, і дваццаць гадоѓ быѓ шахматным чэмпіёнам свету.
  І вось на выбарах прэзідэнта Расіі ѓ 2024 годзе на трэці тэрмін ідзе Генадзь Андрэевіч Зюганаѓ. Хоць яму і восемдзесят год. Самы стары прэзідэнт і кіраѓнік у гісторыі Расіі. Перасягнуѓ і Лужкова, і Прымакова. І прэзідэнты ѓсё роѓна на трэці тэрмін лезе. І каму гэта трэба? Унёс пару паправак у канстытуцыю, у тым ліку што мінімальная зарплата і пенсія павінны быць не менш за пражытачны мінімум. І абнуліѓ сабе тэрміны. Лезе сабе на трэці.
  І выбары праходзяць недэмакратычна. Партыі ѓ Дзярждуму могуць вылучаць прэзідэнта і так. А вось астатнім збірай два мільёны подпісаѓ за месяц.
  Ну Зюганаѓ узяѓ і сунуѓся ѓ прэзідэнты на трэці тэрмін. А вось Анатоль Карпаѓ пайшоѓ у бой. І здолеѓ-такі сабраць два мільёны подпісаѓ. Ад ЛДПР зноѓ прэ Жырыноѓскі. Ад Яблыка праѓда ѓжо высунуѓся другі - маладзейшы. Ад імя па бацьку высунуѓся таксама малады. І яшчэ адзін мільярдэр з маладых, і Анатоль Карпаѓ.
  У эканоміцы пануе ѓ Расіі застой. І Генадзь Зюганаѓ ладна ѓсім надакучыѓ. Так што вынік выбараѓ невыразны. Праѓда ѓ дзейнага прэзідэнта ёсць вялікая фора ѓ выглядзе адміністрацыйнага рэсурсу. І зразумела падкантрольных СМІ. Але гэтага вядома ж не дастаткова, каб перамагчы ѓпэѓнена з першага ж тура. Хаця можа і хапіць. Канкурэнты не вельмі моцныя. Толькі ад "Айчына - уся Расія", супернік сур'ёзны губернатар Краснадарскага краю і вельмі моцны гаспадарнік і пры гэтым малады. Ну Жырыноѓскі проста стары клоун. А Яблык ніколі шмат не збірала. Мільярдэр таксама не занадта шмат набярэ, тым больш ён габрэй. А вось Анатоль Карпаѓ? Першая нечаканасць, што ён два мільёны подпісаѓ усё ж такі здолеѓ сабраць. Другая, што былы чэмпіён свету па шахматах, у розных інтэрнэт-апытаннях стаѓ набіраць самавітыя адсоткі. І гэта аказалася для ѓсіх нечаканым.
  І вось Анатоль Карпаѓ нечакана падчас перадвыбарнай кампаніі выйшаѓ на другое месца.
  І гэта стала маленькай сенсацыяй. А можа, і не такой ужо і маленькай. Затым, яшчэ страмчэй. Зюганаѓ ужо стары спатыкнуѓся ля трапа самалёта. І ягоны рэйтынг стаѓ рэзка падаць. І ѓ эканоміцы сітуацыя пагоршылася. І КПРФ ва ѓладзе ѓсім надакучыла.
  Карацей кажучы Анатоль Карпаѓ, які па-ранейшаму ѓ добрай фізічнай форме стаѓ прыбаѓляць. І ягоны рэйтынг хутка рос. І ѓ першым жа туры сенсацыя. Зюганаѓ не толькі не змог з ходу перамагчы, але і выйграѓ у Анатоля Карпава ѓсяго толькі тры працэнты. І гэта зразумела вялікая сенсацыя. І дужанне маецца быць падобна вельмі цвёрдая. Жырыноѓскі зразумела падтрымаѓ партыю ѓлады і Зюганава. У вось прадстаѓнік Айчыны які заняѓ трэцяе месца, нечакана падтрымаѓ Карпава. Мільярдэр на пятым месцы, таксама за Анатоля Карпава. І гэта вельмі крута.
  І вось выбары і другі тур. І зноѓ сенсацыя. Анатоль Карпаѓ перамагае Генадзя Зюганава. Хай перавага і невялікай, але ѓсёткі. Упершыню дзейны прэзідэнт прайграѓ. І гэта зразумела сенсацыя вялікай велічыні.
  На Захадзе перамогу Анатоля Карпава віталі. І вельмі нават бурна. Казалі аб новым мысленні, і што хутка надыдзе эпоха камунізму ва ѓсім міры і радасці і шчасці. І што хутка будзе ѓвогуле проста дзіѓна як прыемна жыць ва ѓсім свеце...
  Анатоль Карпаѓ заявіѓ, што перш за ѓсё Расіі трэба ѓступіць у НАТА і Еѓрасаюз. І гэта стане вельмі крутым і выбітным дасягненнем. І што хутка будзе саюз усіх белых народаѓ. У ЗША новым прэзідэнтам стала чарнаскурая жанчына. І гэта таксама было прагрэсіѓным крокам. І шляхам да сусветнага братэрства.
  А Уладзімір Уладзіміравіч Пуцін тым часам ціха памёр у турэмным шпіталі. Яго пасадзілі за крадзеж і ѓхіленне ад выплаты падаткаѓ. Вось такі атрымаѓся мір...
  І ѓсяго толькі Анатоль Карпаѓ выйграѓ трыццаць першую партыю свайго матчу 1984 года ѓ Гары Каспарава. Вось такія цуды робяцца ѓ гэтым свеце...
  Ды няхай хутчэй скончыцца эпоха Уладзіміра Пуціна.
  
  КАНТРУДАР МАЙНШТЭЙНА І ПЕРАЛОГАМ У ВАЙНЕ
  У лістападзе 1943 гады падчас кантрудара Майнштэйна які падсякае савецкія войскі немцы змаглі дамагчыся большага. І ѓсё таму, што Сталін загадаѓ утрымаць Жытомір любой цаной, і забараніѓ пераходзіць да абароны. У выніку немцы змаглі захапіць зноѓ Кіеѓ, і акружыць савецкія часткі, а затым і знішчыць іх. Плюс яшчэ надвор'е аказалася сухім, і немцы змаглі больш эфектыѓна выкарыстоѓваць свае ѓжо больш шматлікія "Тыгры" і "Пантэры". У выніку савецкія войскі пацярпелі поѓнае паражэнне.
  Сталін у сваю чаргу кінуѓ у бой новыя сілы. Савецкія часці палезлі праз Дняпро. Але яны не былі гатовы, а вось гітлераѓцы згрупаваліся. І вельмі ѓмела душылі савецкія часткі. У студзені бітва ішла за Дняпро, і савецкія войскі перакідваліся ѓ вялікай колькасці. А вось наступ Чырвонай Арміі пад Ленінградам аказалася адбіта, і захлынулася ва ѓласнай крыві. Прычына, частка сіл была перакінута на Дняпро і выкарыстоѓвалася неэфектыѓна.
  Карацей кажучы, немцы зімой змаглі ѓтрымацца і пазьбегнуць разгрому. Лінія фронта стабілізавалася. Сталін усё яшчэ ѓпарта спрабаваѓ узламаць Дняпро, але ѓ яго не атрымлівалася.
  Гітлераѓцы некаторыя крокі рабілі. У прыватнасці меры па татальнай вайне і выкарыстанні працоѓнай сілы. Выпуск узбраенняѓ у Трэцім Рэйху ѓсё ѓзрастаѓ. З'явілася і рэактыѓная авіяцыя і ракеты ФАУ. Няхай і не занадта эфектыѓныя...
  Чырвоная Армія так і не здолела пераадолець абарону фрыцаѓ на Дняпры. Сталін занепакоены тым, што Амерыка і Брытанія магу раней прыйсці ѓ Еѓропу зрабіѓ ход канём: прапанаваѓ Гітлеру перамір'е на паѓгода. Фюрэр пагадзіѓся, але пры ѓмове спынення і партызанскай вайны.
  Сталін і на гэта даѓ згоду. І вось 1 траѓня 1944 гады, на ѓсходнім фронце наступіла зацішша.
  Саюзнікі ж усё роѓна паспрабавалі высадзіцца ѓ Нармандыі. Але на гэты раз гэтая спроба прывяла да поѓнае паразы. І страты толькі палоннымі больш за мільён амерыканскіх і англійскіх салдат - жудасная катастрофа. Пасля летняга разгрому рушыла ѓслед і наступленне немцаѓ у Італіі. Якое таксама прывяло да разгрому саюзнікаѓ і ѓзяццю спачатку Неапаля, а затым і Сіцыліі.
  Да моманту заканчэння перамір'я 1 лістапада 1944 года немцы поѓнасцю аднавілі кантроль над заходняй Еѓропай. Сталін у гэтых умовах прапанаваѓ яшчэ на паѓгода падоѓжыць перамір'е... Гітлер пагадзіѓся. На Брытанію абрынуліся балістычныя ракеты, і рэактыѓныя бамбавікі класа "Арада". У паветры немцы ѓ серыю запусцілі замест Фоке-Вульф ТА-152 шматмэтавы самалёт. Які аказаѓся вельмі эфектыѓным. І па ѓсіх параметрах найлепшым. Ды і ХЕ-162 паказаѓ свае лепшыя лётныя характарыстыкі і вялізную эфектыѓнасць у вайне.
  І плюс разумее падводны флот Трэцяга Рэйха. Які тапіѓ вельмі эфектыѓна ѓсіх ворагаѓ фашызму. І ѓ прыватнасці мініяцюрныя падводныя лодкі на аднаго чалавека. Тыя так эфектыѓна даставалі і ЗША, і Брытанію.
  Пасля смерці прэзідэнта ЗША Рузвельта, новы прэзідэнт Трумэн адразу ж прапанаваѓ Гітлеру перамір'е і абмен палоннымі. Фюрэр на гэта даѓ згоду. І саюзнікі з Германіяй з 1 мая 1945 года заключылі спыненне вайны тэрмінам на тры гады. Маѓся быць абмен ваеннапалоннымі, і аднаѓленне эканамічных адносін. А вось на ѓсходнім фронце вайна аднавілася з новай сілай. Гітлераѓцы 22 чэрвеня 1945 года пачалі наступленне ѓ цэнтры. Упершыню ѓ баях прынялі ѓдзел Е-100 танкі новага пакалення і самаходкі Е-10 і Е-25. Танк Е-50 яшчэ распрацоѓваѓся. Затое ѓ серыі з'явілася "Пантэра"-2 з меншай памерамі вежай і нізкім сілуэтам з рухавіком у 900 конскіх сіл пры вазе ѓ пяцьдзесят тон. Гэта было ѓжо крута. Новая нямецкая машына "Пантэра"-2 і "Пантэра" Ф, паказалі сябе лепш абароненымі і больш моцна ѓзброенымі.
  Як і самаходкі серыі Е... І рэактыѓная авіяцыя новага пакалення. І Чырвоная армія ѓ цэнтры прагнулася... Немцы змаглі прарваць некалькі ліній абароны. Але потым іх усё ж спынілі. У баях прынялі ѓдзел СУ-100. Зрэшты, супраць Е-100 яны апынуліся слабаватыя. Немцы змаглі амаль цалкам акружыць Смаленск, але сам горад адчайна трымаѓся.
  Сталін загадаѓ стаяць да смерці. Немцы ѓгразлі ѓ цэнтры. СССР меѓ тут да двухсот дывізій і трымаѓ пазіцыі. Зрэшты, у гітлераѓцаѓ ёсць адчувальная перавага ѓ якасці штурмавых вінтовак, і ѓ паветры з рэактыѓнымі машынамі.
  У небе Люфтвафэ захапілі панаванне. Па выпуску самалётаѓ Трэці Рэйх СССР дагнаѓ, а ѓ якасці адчувальна перагнаѓ. Асабліва ѓ рэактыѓных мадэлях. З'яѓленне ѓ паветры больш дасканалага ХЕ-262 Х, са стрэлападобнасцю крыламі, апынулася для савецкіх лётчыкаѓ сапраѓдным шокам. Дадзеная машына мела хуткасць звыш 1100 кіламетраѓ за гадзіну і пяць авіяцыйных 30-міліметровых гармат. Канешне, савецкія самалёты падобнаму супрацьстаяць не маглі. Як і рэактыѓным бамбардзіроѓшчыкам якіх проста немагчыма дагнаць.
  Немцы восенню сорак пятага года спыніліся. І Чырвоная Армія спрабавала зноѓ наступаць. Але натыкнулася на магутную абарону. Фрыцы мелі вельмі добрыя самаходкі з серыі Е. А ѓвосень з'явілася першая мадыфікацыя Е-50. Машына была падобная на Тыгр-2, але з больш маленькай і вузкай вежай у 200-міліметраѓ лоб, і 100-міліметраѓ борта. Некалькі тоѓшчы ѓ яе былі барты: у 100-міліметраѓ і лоб у 150-мілімераѓ пад вялікімі нахіламі. Лягчэйшая і дасканалая была і хадавая частка. А рухавік і трансмісія размяшчаліся адным блокам, што знізіла вышыню машыны і эканоміла на кадарным вале. Гармата была больш за даѓжыню і 100 ЭЛ і 88-міліметраѓ калібр.
  Е-50 атрымаѓ назву: "Пантэра"-3. Яго вага перавысілі шэсцьдзесят тон, але рухавік у 1200 конскіх сіл гэта кампенсаваѓ. "Пантэра"-3 павінна была стаць асноѓным нямецкім танкам - самым масавым. У СССР пакуль у серыі самы галоѓны Т-34-85, які і блізка з нямецкім не стаяѓ. А ІС-3 і пазнейшы ІС-4 выходзяць малымі серыямі.
  Зіма прайшла ѓ роѓнай барацьбе - немцы адбілі савецкі наступ.
  Але і самі не прасунуліся ні на крок.
  Вясной сорак шостага года пачалося наступленне ѓжо нямецкіх войскаѓ, у раёне Смаленска. Баі вельмі цяжкія там разгарнуліся.
  Упершыню ѓ бітве прыняѓ удзел танкавы экіпаж Герды. Яны ѓступілі ѓ бой 20 траѓня і ваявалі на першым эксперыментальным танку "Тыгр"-4. Дадзеная машына пры вазе ѓ семдзесят тон мела 250-міліметраѓ пад нахілам лабавой броні і 170-міліметраѓ пад нахілам бартавой, пры вышыні меншай за два метры. І з гарматай у 105-міліметраѓ пры даѓжыні ствала ѓ 100 ЭЛ. Тыгр-4 з нулявой серыі з рухавіком у 1500 конскіх сіл газатурбінны. І цяжка такую машыну ѓзяць з любога ракурсу.
  
  Герда стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак у непрыяцеля і прабуркавала:
  - Нашай арміі ѓсё нізашто!
  Шарлота з уздыхам заѓважыла, прабіѓшы савецкую трыццацьчацвёрку:
  - Рускія ніяк не жадаюць паддавацца! Яны такія ѓпартыя!
  Крысціна заѓважыла:
  - У гэтым годзе мы павінны ѓзяць Маскву! У нас новая зброя ёсць!
  Магда дзюбнула па расійскай пяхоце з кулямётаѓ і дадала:
  - Ды ѓ нас такія дыскалёты ёсць! Хутка Сталіну капут!
  Сапраѓды дыскалёты ѓ Трэцяга Рэйха былі ѓжо не слабыя. І грамілі Чырвоную армію капітальна.
  Вось на адным з іх Гертруда, націскаючы босымі пальчыкамі на кнопкі джойсціка збівае савецкія самалёты і верашчыць:
  - Бураціна з'явіѓся з палена, і здолеѓ стаць чалавекам, які паверыѓ палітыкану дасць дуба, і з яго вечна будуць здымаць стружку!
  Ева, таксама выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, і таран чарговую расійскую машыну выдала:
  - Калі была выяѓлена першая шлюбная здрада ѓ гісторыі чалавецтва, тады, калі навукоѓцы ѓсталявалі, што наш продак малпа!
  Герда таксама страляючы з гарматы, адзначыла, скалячы зубы:
  - У тое, што чалавек вобраз і падабенства Госпада Бога, можна паверыць толькі ѓ адным элеменце, гледзячы як палітыкі абыякава рэагуюць на маленні выбаршчыкаѓ!
  Шарлота дзюбанула ѓслед за ёй і патрапіла ѓ савецкую гармату, пацвердзіѓшы, скалячы зубкі:
  - Палітык добра ѓмее дадаваць толькі даходы ва ѓласную кішэню, а ѓ астатнім умее толькі адымаць і дзяліць і тое апошняе робіць заѓсёды несумленна!
  Крысціна дала чаргу з кулямётаѓ, скасіла дзясятак савецкіх салдат і пра булькала:
  - Дыктатар абыходзіцца нятанна народу, аднак безуладдзе яшчэ даражэй выходзіць бокам, хоць і нічога не варта!
  Магда агрэсіѓна прымеціла, скалячы зубкі колеру жэмчугу, і агрэсіѓна падморгваючы:
  - Разумны дыктатар лепшы за вар'яцкую анархію, так сталі можна стаяць, а па полымі доѓга не паскачаш!
  У ходзе баёѓ немцы да канца чэрвеня 1946 года змаглі стуліць кольца вакол Смаленска.
  У паветры пакуль лідзіраваѓ нямецкі лётчык Хафман. За пяцьсот збітых самалётаѓ ён быѓ узнагароджаны пятай ступенню рыцарскага крыжа жалезнага крыжа з залатым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі.
  Але яго даганялі Альбіна і Альвіна. Гэта дзве дзяѓчыны ваявалі ѓ адным толькі бікіні і басанож, што вельмі эфектыѓна. І біліся яны адчайна, з вялікім напорам.
  Альбіна збіла адной чаргой тры расійскія самалёты і прабуркавала, скалячы зубкі:
  - Палітык - гэта маленькая Моська, што спрабуе камандаваць велізарным народам-сланом, але заганяе яго толькі ѓ посудную краму нявыкананых абяцанняѓ!
  Альвіна таксама дала чаргу пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, і прачырыкала:
  - Выбаршчыку палітык абяцае мядовы пернік да амброзіі салодкіх прамоѓ, а атрымлівае толькі дзірку ад бубліка, і пратухлую локшыну на вушы!
  Дзяѓчынкі як гаворыцца ѓ соку, хай і пякельным. Стромка ваююць!
  Але супраць гітлераѓцаѓ ваююць і савецкія лётчыцы.
  Настасся Ведзьмакова падразае самалёт фашыстаѓ і шыпіць:
  - Палітык абяцае мядовыя рэкі з кісельнымі берагамі, толькі мух-выбаршчыкаѓ ад падобных прысмакаѓ выносяць наперад нагамі!
  Акуліна Арлова, дзяѓбаючы фрыцаѓ і выкарыстоѓваючы пры гэтым босыя пальчыкі ножак, вякнула:
  - Калі салодкіх абяцанняѓ у палітыка шмат, то, калі ён прыйдзе да ѓлады мала не здасца нікому, і жыццё павернецца не мёдам!
  Мірабела Магнітная, змагаючыся адчайна ѓ паветры, прачырыкала:
  - Бог можа ѓсё, не можа толькі зрабіць палітыка сумленным, а яго перадвыбарнае абяцанне выканальным!
  Дзяѓчыны паказалі свой выдатны клас. Але ѓсё роѓна фашыстаѓ спыніць амаль немагчыма.
  Пасля атачэння Смаленска, фрыцы прасунуліся ѓ Вязьме. І адтуль нечакана павярнулі на поѓдзень.
  У бітвах бралі ѓдзел розныя віды ѓзбраенняѓ. Танк Т-54 яшчэ не быѓ гатовы да серыйнай вытворчасці, і замест яго актыѓна нарошчваѓся выпуск СУ-100, з больш магутным узбраеннем, хоць неяк здольным стрымліваць і прабіваць няхай і борт найноѓшыя танкі гітлераѓцаѓ.
  Добрай якасцю самаходкі, акрамя больш магутнага ѓзбраення была і прастата ѓ вытворчасці. Сапраѓды самаходкі прыкладна на траціну таннейшыя за танкі з вежай, якая верціцца. І прылада маю больш магутны і ніжэй сілуэт. Гэта відавочна вялікі плюс. Хоць вядома ѓ сім-тым танк і вежай якую можна павярнуць і лепей будзе. Але ѓ абарончай вайне на якую перайшоѓ СССР, дзе можна весці агонь з-за засады, самаходка нічым па эфектыѓнасці не саступае танку. Так што СУ-100 сталі вырабляць ва ѓсё нарастальны колькасці. А вось ІС-3 знялі з вытворчасці, а ІС-4 выпускаѓся ѓ малой колькасці. А серыя з больш магутнага ІС-7 увогуле пад пытаннем. Так што пакуль СУ-100 стала палачкай выручалачкай, якая магла джаліць пры ѓмелым выкарыстанні "Пантэры"-3 і была небяспечная і для "Тыгра"-3 цяжэйшага, але лепш абароненага.
  Лізавета стрэлі са 100-міліметровай гарматы, прабіла нямецкую "Пантэру-2" і прабуркавала:
  - Калі палітык які ірвецца да ѓлады шакал, то які адбыѓся дыктатар тыгр, але абодва яны ѓсё роѓна як ваѓкі аддаюць перавагу апранацца ѓ авечую шкуру!
  Кацярына таксама пальнула ѓ суперніка па чарзе і пра булькала:
  - Няма палітыка з чыстай душой, але з пустымі кішэні, з якіх могуць толькі падкласці свінню, сустракаюцца!
  Алена таксама стрэліла з гарматы, калі да яе дайшла чарга і адзначыла, выдаліѓшы голай пяткай па брані:
  - Пусты кішэню можна напоѓніць грашыма, у пустую галаву набіваюцца толькі пілавінне стружкі з ліпавых абяцанняѓ палітыканаѓ!
  Еѓфрасіння таксама зрабіла па чарзе стрэл. Сушка стаяла ѓ засадзе і весці агонь было зручна. Пасля чаго вымавіла:
  - Калі ѓ галаве ѓ цябе пілавінне, значыць ты поѓны пень, з якога кожны дзень, здымае стружкі каму не лянота!
  Дзяѓчынкі тут павесяліліся капітальна і паказалі свой нораѓ. І іх сушка папрацавала на славу.
  Але ѓсё роѓна даводзілася саступаць. Немцы рухаліся і рухаліся наперад. І сілы здаваліся занадта няроѓнымі. Ды і не толькі здаваліся. Фашысты выкарыстоѓвалі войскі, набраныя з усёй Еѓропы і былых савецкіх рэспублік. Апроч іншага ваявалі і сатэліты. У тым ліку і Іспанія і Партугалія, якія хацелі за кошт СССР атрымаць новыя калоніі. І гэта сапраѓды стала каласальнай праблемай.
  Хоць, здаецца, і гэтыя краіны невялікія. Хаця ѓ Партугаліі яшчэ і калоніі ёсць.
  Фашысты прасоѓваюцца зараз у паѓднёвым кірунку і маюць поспех за поспехам.
  Тыгр -4, зараз выпрабоѓвае ѓ новай больш дасканалай мадыфікацыі з рухавіком у 1800 конскіх сіл. І гэта пры вазе ѓ семдзесят тон, дае гітлераѓскай машыне нядрэнныя хадавыя якасці.
  Герда страляе вельмі трапна са сваёй забойнай зброі, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і раве:
  - Палітык таксама народжаны жанчынай, але яго сапраѓдная маці - гэта хлусня, а бацька чорт, які прэтэндуе на Боскія ѓшанаванні!
  Даѓбанула з гарматы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і Шарлота, агрэсіѓна прабуркаваѓшы:
  - Вайна жаночага роду, і нішчыць шмат народа, таму што мае палітыка - мужа - вырадка!
  
  Услед за ёй пальнула і Крысціна, гэта дзяѓчыны з залаціста-рудымі валасамі, адзначыѓшы:
  - У вайны нежаночы твар, у палітыка, які яе развязаѓ - ілжывая харя!
  Магда таксама ѓрэзала па чарзе з гарматы што рабіла ѓ аѓтаматычным рэжыме - дзесяць стрэлаѓ у хвіліну і адзначыла:
  - Лісіца подла душой, але прыгожая абалонкай, а палітык і на выгляд кавалак лайна, і душачка, як машонка!
  Гітлераѓцы рухаліся ѓ абыход Дняпра. І ім удалося амаль з ходу ѓзяць Арол і ѓварвацца ѓ Данбас.
  Сталін псіхаваѓ... Але пакуль нічога зрабіць не мог. У баях пакуль нямецкая тэхніка была мацнейшай, а рэактыѓная авіяцыя ѓ фашыстаѓ усё ѓдасканальвалася.
  Альбіна і Альвіна перавысілі за кароткі час кожная па пяцьсот збітых самалётаѓ, і атрымалі па Рыцарскім Крыжы Рыцарскага Крыжа і срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі!
  Альбіна, зразаючы адной чаргой, некалькі савецкіх самалётаѓ прабуркавала:
  - Ліса невялікі звер, але падпарадкоѓвае ліслівасцю і прытворствам буйных звяроѓ з асліным інтэлектам!
  Альвіна зразаючы выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, чарговы савецкі Як, а за ім ЛА-7, і ПЕ-2 прачырыкала:
  - Ліс не самы буйны драпежнік, але, калі ѓ цябе курыныя мазгі, праглыне звера і з ударам слана і бычынай сілай!
  Ды супраць такіх дзяѓчыне паветранай моцы Расіі не выстаяць. Гэта проста капітальныя чартоѓкі, найвышэйшага класа вайны. І Расію гітлераѓцы рэальна прасуюць.
  Гертруда і Ева ляцяць на дыскалёце. Дзве дзяѓчыны выкарыстоѓваюць ламінарны струмень лятаючай талеркі. І на вялікай хуткасці тараняць савецкія самалёты. А на брыючым палёце можна ламінарным струменем загнаць у зямлю і батарэю, а то і танк. Або некалькі танкаѓ.
  Гертруда, змяняючы савецкія машыны, заѓважае:
  - На вайне хочацца слухаць салаѓіныя пошчакі, але да вуха даходзіць толькі карканне крумкач, вуханне пугача, і ѓ лепшым выпадку гул зязюлі, што не заб'юць цябе сёння!
  Ева, падбіла чарговую пешку, а затым перавала дыскалет гадоѓ каб уціснуць батарэю ѓ зямлю і піскнула:
  - Аддаючы свой голас пеѓню, выбаршчык сам абавязкова апусціцца, і падставіць зад!
  Гертруда з гэтым пагадзілася:
  - Лепш не скажаш!
  Ева лагічна дадала:
  - Палітык-певень крыклівы, але ѓ яго прамовах не чуваць нот розуму, і салаѓя ісціны!
  Гертруда пагадзілася, уціснуѓшы ламінарным струменем пару савецкіх танкаѓ у зямлю:
  - Певень таксама, як і арол з роду птушак, але дзяѓбе ѓ першую чаргу выбаршчыкаѓ з мысленнем курыцы!
  Прэсінг гітлераѓцаѓ нарастаѓ...
  Баі разгарнуліся за Курск.
  Немцы спрабуюць прарвацца да Варонежа Атакуюць вялікімі сіламі Курск. Але адважная чацвёрка дзяѓчынак устала на іх шляху.
  Наташка кінула босай ножкай гранату ѓ фашыстаѓ і праспявала:
  - Дарэмна...
  Зоя запусціла голай пяткай прэзент смерці і дадала:
  - Праціѓнік...
  Аѓгусціна паддала нешта знішчальнае і піскнула:
  - Лічыць...
  Святлана босымі пальцамі ног падкінула гранату і піскнула:
  - Што...
  Наташа шпурнула босымі ножкамі пару лімонак і вякнула:
  - Рускіх...
  Зоя таксама паддала нешта энергічнае і смяротнае, піскнуѓшы:
  - Здолеѓ.
  Аѓгусціна запусціла смяротнае, прабурчэѓшы:
  - Вораг ....
  Святлана зноѓ паддала знішчальнае і вякнула:
  - Зламаць!
  Наташа дала чаргу і піскнула:
  - Хто...
  Зоя таксама пальнула па чарнаскурым іншаземцам, што набралі фашысты і піскнула:
  - Смеѓ!
  Аѓгусціна выдала з напорам і лютасцю:
  - Той...
  Святлана паддала з аскалам пантэры:
  - У...
  Наташа кінула босай ножкай гранату і вякнула:
  - Баю...
  Зоя шпурнула босымі пальцамі прэзент смерці і буркнула:
  - Нападае!
  Аѓгустына дзюбанула і буркнула:
  - Ворагаѓ...
  Святлана паддала звязку гранат босымі падэшвамі, і як праарэ ва ѓсю глотку:
  - Будзем...
  Наташа цвікнула чаргой і прашыпела:
  - Люта ....
  Зоя зрэзала фашыстаѓ і піскнула:
  - Біць!
  Аѓгустына зноѓ пальнула і вякнула:
  - Люта ....
  Святлана прачырыкала, вядучы страляніну:
  - Біць!
  Наташка зноѓ кінула хупавай, босай ножкай гранату, прачырыкала:
  - Мы знішчым фашыстаѓ!
  Зоя ѓзяла і прачырыкала:
  - Будучы шлях у камунізм!
  І кінула босымі пальчыкамі ногі лімонку.
  Аѓгустына ѓзяла і раскідала чэргі, і паляцелі яе голыя ножкі з разбурэннем па фрыцах:
  - Мы расколем супернікаѓ!
  Святлана ѓзяла і босай пяткай падкінула, звязку гранаты, і прапішчала:
  - Разнясём фашыстаѓ!
  І чацвёрка працягвала страляць і кідаць гранаты. Рухаѓся нямецкі Е-75. Машына з 128-міліметровай гарматай. І страляе сабе.
  А дзяѓчаты кідалі гранаты. Падрывалі фашыстаѓ. А тыя стралялі ѓ адказ. Лезлі наперад. Зноѓ пруць танкі. Рухаецца найноѓшы нямецкі "Леапард"-1. Вельмі рухомая машына.
  Але і яго дзяѓчынкі ѓзялі ѓ абарачэнне і падбілі. Разарвалі рухомую з газатурбінным рухавіком машыну. І разнеслі яе на шматкі.
  Наташка са смяшком заѓважыла:
  - Мы выдатна ваюем!
  Зоя з гэтым пагадзілася:
  - Вельмі нават выдатна!
  Аѓгусціна дасціпна заѓважыла:
  - Будзе ѓ нас перамога!
  І запусціла босай ножкай супрацьтанкавую гранату. Моцная дзяѓчынка. І столькі ѓ ёй дасціпнасці.
  Святлана таксама пальчыкамі голай нагі запусціла прэзент смерці, і патрапіла ѓ суперніка. Вельмі агрэсіѓная дзяѓчына, з вачамі колеру васількоѓ. У ёй такая дасціпнасць, і пасаж сіл!
  Наташа дала чаргу, і выскаліліся:
  - За Русь святую!
  Зоя страляла вельмі актыѓна, і скалілася, паказваючы жамчужныя зубкі:
  - Я ваяѓніца таго ѓзроѓню, што не згасае!
  Аѓгусціна таксама стрэліла. Скасіла фашыстаѓ і прабулькала:
  - Я ваяѓніца з вялікіх амбіцый!
  І выскаліла жамчужныя зубкі!
  Святлана пацвердзіла:
  - Вельмі вялікіх амбіцый!
  Дзяѓчыны ваююць вельмі даѓно. І вядома ж атрымалі поспех у ратнай працы. Яны ѓвогуле класныя прыгажуні. Выбітны розум. І страляюць першым гатункам.
  Лізавета і яе павозка на СУ-100 таксама ваююць вельмі адчайна і вельмі адважна.
  Лізавета пальнула і 100-міліметровай гарматы, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і праверашчала, скалячы зубкі:
  - Палітык ведае як свае пяць пальцаѓ прыёмы па падмане выбаршчыкаѓ, але зусім не знаёмы з такімі паняццямі, як мера і сумленне!
  Кацярына вельмі агрэсіѓна прымеціла, трапна пальнуѓшы па непрыяцелям, і вякнуѓшы:
  - У палітыка самы галоѓны палец указальным, але ён ім можа толькі тыкаць у праблемы, а мовай расколіны ад нявыкананых перадвыбарных абяцанняѓ не заліжаш!
  Алена вельмі агрэсіѓна адзначыла, прабіваючы супернікаѓ, пры дапамозе голай пяткі:
  - Палітык зусім непісьменны ѓ справе стварэння, але на памяць ведае ѓсе апраѓданні ѓ правалах!
  Еѓфрасіння таксама адзначыла, страляючы і выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі точаных ножак:
  - У палітыцы як у шахматах ёсць хады моцныя і слабыя, але няма дакладных правілаѓ для кожнай фігуры, і хто парушае парадак хадоѓ атрымлівае перавагу!
  Ваяѓніцы дзяруцца з праѓзыходнымі сіламі гітлераѓцаѓ нібы тытаны з чырвонага Алімпу. І паказваюць каласальнай сілы мужнасць і гераізм. І пры гэтым яшчэ і спяваюць.
  Курск змог некалькі прытрымаць націск фашыстаѓ... Там ваяѓніцы і знакамітая чацвёрка так б'юцца. Толькі пахавалі піянера Завушніцу, якога разарвала на часткі, і вымавілі палаца:
  - Адважныя салдаты не паміраюць, бо дух немагчыма забіць, палітыканы, якія развязалі вайну, не жывуць, потым што, калі хадзячы труп свінячыць, гэта нават не гібе!
  Пасля чаго зноѓ бой, і жорсткія бітвы мужных дзяѓчынак.
  Наташка кінула босай ножкай лімонку і праспявала:
  - З неба...
  Зоя таксама шпурнула босымі пальцамі гранату і выдала:
  - Зорачка...
  Аѓгустына запусціла голай нагой прэзент смерці і праспявала:
  - Яркая...
  Святлана таксама кінула гранату, пры дапамозе босай ножкі, і выдала:
  - Крышталіна!
  Наташа дала чаргу і прашыпела:
  - Я вам...
  Зоя запусціла босымі пальцамі падарунак смерці, прашыпеѓшы:
  - Песеньку....
  Аѓгустына паддала голай пяткай, што нясе смерць і прапішчала:
  - Праспяваю...
  Наташка працягнула, агрэсіѓна напяваючы:
  - Пра....
  Зоя кінула басенькай ножкай узры-пакет, раскідаѓшы фашыстаѓ і піскнула:
  - Роднага...
  Аѓгустына паддала голай пяткай звязку гранат, выдала:
  - Сталіна!
  Немцы ѓгразлі ѓ баях за непрыступны горад-крэпасць Курск, але змаглі цалкам акружыць горад. І абстрэльвалі яго, выкарыстоѓваючы САУ "Штурмлёѓ", і "Штурммаѓс". Вялікая сіла гітлераѓцаѓ.
  Аднак супраць фашыстаѓ ваявалі нават маленькія дзеці. Хлопчыкі і дзяѓчынкі шпурлялі самаробныя выбух-пакеты па нямецкіх танках, самаходках, і пяхоце.
  Піянеры ваявалі вельмі мужна. Яны ведалі, што абазначае фашысцкі палон.
  Дзяѓчынка Марынка, напрыклад, патрапіла ѓ лапы да фашыстаѓ. Ёй вышмаравалі босыя ножкі алеем і змясцілі каля жароѓні. Мовы полымя амаль лізалі голыя, агрубелыя ад доѓгага хадні басанож пяткі дзяѓчынкі. Катаванне працягвалася хвілін пятнаццаць, пакуль падэшвы не пакрыліся пухірамі. Потым босыя ногі дзяѓчынкі адвязалі. І зноѓ задавалі пытанні. Білі гумовымі шлангамі па голым целе.
  Затым прапускалі ток... Марынка была катавана да дзесяці страт прытомнасці падчас допыту. А потым ёй давалі адпачываць. Калі босыя ножкі злёгку паджывалі, то іх зноѓ мазалі маслам і зноѓ падносілі жароѓню. Такое катаванне можна паѓтараць па шмат разоѓ. І токам мучыць, і гумовымі шлангамі сцябаць.
  Катавалі Марынка паѓгода. Пакуль яна ад катаванняѓ не аслепла і не пасівела. Пасля чаго яе жыѓцом закапалі ѓ зямлю. Нават не сталі марнаваць кулю.
  Піянера Васю, гітлераѓцы сцябалі распаленым дротам па голым целе.
  Потым распаленымі палосамі жалеза прыпалілі босыя пяткі. Хлопчык не вытрымаѓ гарлапаніѓ, але ѓсё роѓна не выдавала таварышаѓ.
  Гітлераѓцы яго жыѓцом растварылі ѓ салянай кіслаце. А гэта жудасны боль.
  Такія каты гэтыя фрыцы... Камсамолку катавалі прасам. Потым павесілі на прэнг, паднімалі і кідалі ѓніз. Затым, сталі паліць распаленым ломікам. Шчыпцамі вырвалі грудзей. Потым распаленымі пасатыжамі літаральна адарвалі нос.
  Дзяѓчыну замучылі да смерці... Зламалі ѓсе пальцы на руках і нага. Іншую камсамолку Ганну пасадзілі на кол. І калі яна памірала, дык палілі агнём паходняѓ.
  Карацей кажучы, фашысты здзекаваліся, як маглі і як хацелі. Мучылі ѓсіх і катавалі.
  Наташка і яе каманда ѓсё яшчэ біліся ѓ асяроддзі. Дзяѓчаты выкарыстоѓвалі босыя хупавыя ножкі ѓ бітве, і кідалі гранаты. Яны адбіваліся ад праѓзыходных сіл фрыцаѓ. Трымаліся сабе вельмі мужна, і не збіраліся адыходзіць.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Ранняя восень была сухой і цёплай. Фашысты прарываліся на поѓдні і спрабавалі выйсці ѓ абход. У тэхнічным стаѓленні іх узброеныя сілы куды мацней. І гэта для фашыстаѓ відавочны плюс. Лепшыя і такні і самалёты і іншае. І дыскалёты вельмі забойнай сілы.
  І гэтым немцы карыстаюцца. У іх пакуль правадыр адзін - нязменны фюрар! І гэта мае плюсы. А яшчэ ёсць і вельмі прыгожыя, і крутыя дзяѓчыны-ваяѓніцы, што дае перавагу.
  Герда, Шарлота, Крысціна і Магда едуць на танку Е-100 класа У. Гэтая машына больш кампактная, на чатыры чальца экіпажа. І яе ѓзбраенне - рэактыѓны бамбамёт і ѓніверсальная гармата 88-міліметраѓ 100 ЭЛ - знішчальнік танкаѓ.
  Ваяѓніцы едуць і насвістваюць.
  Герда страляе з доѓгай гарматы. Прабівае ѓ борт з дыстанцыі Т-34-85 і цвіркае:
  - Для Радзімы мы сэрца аддамо,
  А Сталіна засмажым і з'ямо!
  Шарлота пальнула з рэактыѓнага бамбамёта. Накрыла савецкі бункер і піскнула:
  - Мы непераможныя!
  Крысціна ѓзяла і прагыркала, націскаючы на курок босай пяткай:
  - Дастанем і ѓ тым і іншым!
  Даѓбанула прычым трапна і Магда. Разбіла савецкую САУ СУ-152. І прабуркавала:
  - Будзе час, надыдзе перамога!
  Герда правішчала, страляючы:
  - Нас нікому не спыніць!
  Шарлота пацвердзіла:
  - Але пасаран!
  Рудая шэльма прайшла разам з Гердай усю першую сусветную вайну, пачынаючы ад Польшчы, і канчаючы гэтым травеньскім наступам уключаючы штурм Смаленская і іншыя абыходныя манеѓры. Шмат чаго бачыла рудая чартоѓка.
  І гатова, біцца да канца!
  Крысціна таксама страляе, і выскалілася. Яе валасы залаціста-рудыя. На вайне дзяѓчынкі не старэюць, а нават, мабыць, маладзеюць! Яны такія лютыя і шчадралюбныя. Скаляць сабе зубкі.
  А ѓ зубках ніводнай дзірачкі.
  Магда мае шавялюру колеру сусальнага золата. І таксама актыѓна шчэрыцца. Класная дзяѓчынка. У ёй такая агрэсіѓная грацыя і энергія тысячы канёѓ.
  Герда дзяѓчына з белымі валасамі страляе, і з усмешкай заѓважае:
  - У свеце шмат ёсць і добрага і брыдкага... Але чорт пабяры, наколькі ж зацягнулася гэтая вайна!
  Шарлота з гэтым пагадзілася:
  - І на самай справе, другая сусветная вайна цягнецца занадта ѓжо доѓга. Усе баі, і баі... Гэта рэальна вымотвае!
  Крысціна рушыла босай ножкай па брані і вякнула:
  - Але Брытанія да гэтага часу не пераможана!
  Магда пальнула па рускіх і рыкнула:
  - А павінна быць зрынутая! Гэта наша крэда!
  Герда прашыпела, страляючы па рускіх, і скалячы зубы, колеры слановай косці:
  - Нам патрэбна перамога!
  Даѓбанула і Шарлота, правякаѓшы:
  - Адна на ѓсіх мы за цаной не пастаім!
  Крысціна рудая і залатая шэльма правішчала:
  - Не! Не пастаім!
  Магда прыцмокнула пунсовымі губкамі, прачырыкаѓ:
  - Мы за цаной не ѓ краму ходзім!
  І стрэліла залатавалосая гарпія.
  Герда таксама дзюбнула па расійскіх танках. Падбіла машыну і вякнула:
  - Мы самыя моцныя ѓ свеце!
  Шарлота падпявая дадала:
  - Ворагаѓ усіх замочым у сарціры!
  Крысціна падтрымала песенны парыѓ:
  - Не верыць Радзіма слязам!
  Магда пявуча працягнула:
  - А ѓсім камуністам дамо па мазгах!
  І дзяѓчаты падміргнулі адна адной. У іх увогуле добры танк. Толькі з дыстанцыі цяжка прабіць ІС-4 у лоб. Усё ж 250-міліметраѓ таѓшчыня лабавой броні. Але ж і снарад у немцаѓ няпросты, а з уранавым стрыжнем. І ѓ войску шмат чарнаскурых. Якія ваююць з апантанай лютасцю. І з імі не кожны можа параѓнацца.
  Дзяѓчаты прывыклі змагацца басанож. Яшчэ ѓ Польшчы яны былі толькі ѓ адным бікіні, і босыя.
  Калі голая падэшва датыкаецца з паверхняй зямлі, гэта амалоджвае. Можа, таму дзяѓчаты ні не старэюць! Хаця час і ідзе! Ваяѓніцы скажам прама вельмі гераічныя.
  Столькі подзвігаѓ здзейснілі, а ваююць, нібы звычайныя салдаты. І заѓсёды толькі ѓ бікіні, і босыя. Узімку ім нават прыемна пляскаць босымі ножкамі па гурбах.
  Герда страляе і напявае:
  - Мы пройдзем агонь і ваду!
  Шарлота пальнула па рускіх з бамбамёта і выдала:
  - Слава прускаму народу!
  Крысціна таксама стрэліла, і піскнула:
  - Мы будзем кіраваць планетай!
  Магда цвікоѓнула і пацвердзіла:
  - Абавязкова будзем!
  Герда зноѓ урэзала снарадам і піскнула:
  - Нас не спыніць нават напалм!
  Шарлота з гэтым пагадзілася:
  - І нават атамная бомба, якую мы не баімся!
  Крысціна шыкнула і адказала:
  - Атамную бомбу амерыканцам стварыць не ѓдалося! Гэта блеф!
  Магда ѓсклікнула на ѓсю глотку:
  - Міру ад новага нямецкага парадку не сысці!
  Немцы ѓ верасні прасоѓваліся ѓ абход Курска з поѓдня. Іх танкавыя калоны моцныя і шмат набранай у Афрыцы і арабскіх краінах пяхоты. Бяруць фрыцы лікам.
  Акрамя таго, у Германіі з'явіліся на ѓзбраенні дыскалёты непаражальныя для стралковай зброі.
  Дзве дзяѓчыны Альбіна і Альвіна ляцяць сабе на такой лятаючай талерцы. Яны непаражальныя дзякуючы моцнай ламінарнай бруі. Але і самі ня могуць весьці агонь. Затое дзякуючы каласальнай хуткасці могуць наганяць і тараніць савецкія самалёты.
  Альбіна, нагінаючы свой дыскалет, заѓважыла:
  - Тэхніка жалезная, безумоѓна патрэбная і вельмі карысная!
  Альвіна хіхікнула, выскаліла зубкі і прашыпела:
  - Але ѓсё вырашае дух!
  Альбіна ѓдакладніла:
  - Самы што ні на ёсць менавіта баявы дух!
  Абедзве дзяѓчыны бландынкі і ѓ бікіні. Вельмі прыгожыя і басаногія. Калі ваяѓніца без абутку, ёй спадарожнічае поспех. Вось цяпер дзяѓчынкі такія маляѓнічыя і цудоѓныя.
  І перш, чым адправіцца на лаянку, прыгажуні абавязкова папрацуюць язычком з мужчынскай дасканаласцю. Гэта настолькі прыемна, і зараджае энергіяй. Ваяѓніцы любяць піць з чароѓнай пасудзіны. Гэта рэальна для іх свята плоці.
  Вось як добра дзяѓчынкам.
  Альвіна збіла два савецкіх найноѓшых шрубавых ЯК-15 і прачырыкала:
  - Слаѓнае наша паляванне!
  Альбіна пацвердзіла таран і выдала:
  - І ніколі не стане апошняй!
  Альвіна зваліла яшчэ тры савецкія штурмавікі, і піскнула:
  - Вось як ты думаеш, Бог любіць Нямеччыну?
  Альбіна з сумневам паківала галавой:
  - Судзячы па ѓсім не вельмі!
  Альвіна хіхікнула і перапытала:
  - А чаму ты так думаеш?
  Альбіна тараніла дзве савецкія машыны і прапішчала:
  - Вайна доѓжыцца занадта ѓжо доѓга!
  Альвіна лагічна заѓважыла:
  - Затое мы наступаем!
  Альбіна выскаліліся і вякнула:
  - Так што і перамога прыйдзе!
  Альвіна збіла адразу чатыры савецкія самалёты, смелым манеѓрам і піскнула:
  - Абавязкова прыйдзе!
  Альбіна палічыла патрэбным нагадаць:
  - Пасля Сталінграда вайна пайшла не па правілах...
  Альвіна з гэтым пагадзілася:
  - Дакладна не па правілах!
  Альбіна ѓ прыкрасці піскнула:
  - Мы сталі прайграваць!
  Альвіна прапішчала з прыкрасцю:
  - Вызначана сталі!
  Альбіна тараніла яшчэ некалькі савецкіх машын і піскнула:
  - Няѓжо гэта не праблема для нас?
  Альвіна збіла пару расейскіх знішчальнікаѓ і вякнула:
  - Думалі, сітуацыя наогул безнадзейная!
  Альбіна пажадліва выскаліліся і прашыпела:
  - А цяпер што мы бачым?
  Альвіна прачырыкала з апломбам:
  - Нешта непахіснае і непаѓторнае!
  Альбіна бліснула жамчужнымі зубамі і адказала:
  - Тое, што Трэці Рэйх перамагае!
  Альвіна зваліла яшчэ пару савецкіх штурмавікоѓ і вывела:
  - Сапраѓды абавязаны перамагчы!
  Дзяѓчаты паскалілі тварыкі. У свой час яны папрацавалі, прычым афіцыйна ѓ салдацкім бардэлі. Шмат прапусцілі праз сябе мужчын, і не толькі белай расы. І ім гэта дзіка падабалася. Ну, да чаго целам такое прыемна. Але потым шлюхі патрапілі пад савецкі ѓдар. Іх захапілі ѓ палон. Ну, прыгажуні думалі, што іх згвалцяць. А вось чартас два!
  Прымусілі шлюх рыць акопы і траншэі. А гэта былым начным феям вельмі не спадабалася. Так яны ѓсё змаглі ѓцячы. Спакусілі такі вартавых.
  І пакляліся рускім адпомсціць.
  І ваявалі супраць Расіі. Такія вось чартоѓкі...
  Альбіна зваліла яшчэ некалькі расейскіх машын і прабурчала:
  - Усё ж з мужчынамі жыць можна!
  Альвіна з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Не можна нават, а трэба!
  Альбіна выскаліла зубкі і адказала:
  - Але ѓсё ж... Забіваць салодка.
  І дзяѓчыны збіла рухам дыскалета яшчэ пяць савецкіх машын.
  Альвіна хіхікнула і выдала:
  - А калі бывае і горка?
  Альбіна збіла яшчэ шэсць машын і адказала:
  -Пасля перамогі ажанюся! І нараджу дзесяць дзяцей!
  І абедзве дзяѓчыны разрагаталіся.
  І праспявалі;
  Мы рыцары веры фашызму,
  Сатрэм у пыл байцоѓ камунізму!
  І як засмяюцца, скалячы свае горы з белымі верхавінамі.
  Гітлераѓцы змаглі абысці Курск і ѓзялі Белгарад. Узнікла пагроза і Ленінграду. Сітуацыя ѓвогуле крытычная. Хаця і не катастрафічная. Але рэзерваѓ у СССР засталося не надта шмат. І невядома, колькі яшчэ Расея зможа пратрымацца. Ды і немцы абяскроѓлены і знясілены.
  Але ѓ фрыцаѓ чатыры дзяѓчыны і такія харты.
  Герда стрэліла з гарматы і ѓразіла ІС-4 у ніз корпуса, і прачырыкала, міргаючы сапфіравымі вочкамі:
  - Не, усё ж Бог любіць Германію! Мы абавязкова пераможам!
  Шарлота з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Мы не можам прайграць! Хутка выйдзем да Калініна, і да Масквы будзе рукой падаць!
  Крысціна выскаліла свае жамчужныя кусачкі і вякнула:
  - Дойдзем, будзе час і да Уладзівастока!
  Магда са шкадаваннем адзначыла:
  - А японцы ѓжо разгромленыя. Гэта вельмі сур'ёзна, у нас страчаны важны хаѓруснік.
  Герда падбіла новы савецкі танк і піскнула:
  - Абыдземся і без іх!
  Шарлота хіхікнула і заѓважыла:
  - Калі малыш усміхнецца, можа, усё абыдзецца!
  Крысціна выдала ѓ рыфму:
  - Ад усмешкі лопнуѓ бегемот!
  Магда падтрымала яе:
  - У дзяѓчынкі вельмі прагны рот!
  І ваяѓніцы ѓзялі і разрагаталіся. У іх бліскучай энергіі, можна сказаць і з лішкам!
  Герда зноѓ стрэліла па савецкіх машынах і вякнула:
  - Будучы век стане за намі!
  Шарлота таксама дзюбнула і пацвердзіла:
  - Будзе і палёты ѓ космас!
  Крысціна ахвотна падобнае пацвердзіла:
  - Будзем у космас лётаць!
  Магда дзюбанула з бамбамету і выдала:
  - Пасеѓшы ѓ зорны самалёт!
  Герда паказала язык, і прапішчала:
  - У новым стагоддзі будзе кіраваць імперыя Трэцяга Рэйха!
  Шарлота з агрэсіѓным аскалам пацвердзіла:
  - І чацвёртага таксама.
  Пасля чаго прыгажуня зноѓ развярнула савецкі танк.
  Крысціна, гэта ваяѓніца-чортоѓка, зіхоцячы жамчужнымі зубкамі, прапішчала:
  - Ды хай будзе новы парадак! І слава Вялікай Імперыі!
  Магда пацвердзіла з ашалелай лютасцю:
  - Слава імперыі!
  Герда зноѓ пальнула і выдала:
  - Нам таксама слава!
  І відаць дзеѓка патрапіла.
  Гвазданула і Шарлота. Прычым вельмі трапна. Прабіѓ савецкі танк прама ѓ борт. Пасля чаго прачырыкала:
  - Б'емся за новы парадак!
  Магда, ведучы агонь і дзівячы супернікаѓ, пацвердзіла:
  - І без усялякіх сумненняѓ даможамся!
  Герда зноѓ цвіканула, ды вельмі трапна і выдала:
  - Даб'емся з вялікім запасам!
  І бліснула сапфіравымі, і вельмі яркімі вочкамі.
  Шарлота таксама стрэліла, патрапіла ѓ расійскую машыну і вякнула, гэта д'ябла з валасамі колеру апельсіна:
  - Усё будзе проста вышэйшы пілатаж!
  Магда таксама пальнула з ашалелай лютасцю. Разбіла Т-44 і піскнула:
  - І будучы экіпаж!
  Тут, праѓда, у дзяѓчат узніклі праблемы. З'явіѓся ІС-9. Машына вельмі нават буйная. І ѓ яе гармата ѓ 152 - міліметра з доѓгім ствалом. Можа і немца прабіць.
  Герда прыжмурылася і спытала Шарлоту:
  - Ты можаш яе накрыць бомбамётам?
  Рудая чартоѓка адказала:
  - Шанец, вядома ж, ёсць... Але дакладнасць бамбамёта недастатковая!
  Крысціна запальна прапанавала:
  - Дай я са сваёй 88-міліметроѓкі праб'ю?
  Герда скептычна заѓважыла:
  - У гэтага ІС-9 лабавая браня 400-міліметраѓ пад вялікім нахілам. Яго ніяк не возьмеш!
  Шарлота выскаліліся і заѓважыла:
  -Чорт пабяры! А я думала, што падобнага танка ѓ рускіх няма! Адны толькі чуткі!
  Магда падказала:
  - Я таксама думала, што гэта дэза! Але мы бачым, што гэта ня так! І ствол у рускага такі доѓгі!
  Герда праспявала, стукаючы босай пяткай па браняванай падлозе:
  - Мы будзем змагацца, не ведаючы страху!
  Шарлота пацвердзіла настрой напарніцы:
  - Мы будзем секчыся ні кроку назад!
  Крысціна прапанавала:
  - А што, калі падбіць савецкі танк дакладным пападаннем снарада ѓ ствол?
  Герда ѓсумнілася:
  - Ты так зможаш, з вялікай дыстанцыі?
  Крысціна пацвердзіла:
  - Калі паднесці полымя запальніцы да маёй босы падэшве, то я цалкам здольная вельмі нават трапна патрапіць!
  Замест адказу Герда пстрыкнула запальнічкай. Крысціна вывярнула сваю босую нагу і яе голая, злёгку агрубелая пятка бліснула ѓ святле полымя.
  Герда паднесла агонь да дзявочай падэшвы. Пачуѓся пах смаленага. Вельмі прыемны пах, нібы смажаць шашлык.
  Крысціна прашаптала:
  - І да другой пяткі!
  Тут запаліла агонь Магда. Абодва мовы полымя зараз лізалі босыя падэшвы вельмі прыгожай і рудай дзяѓчыны.
  Потым Шарлота вякнула і агаліла грудзі. Без усялякіх цырымоній узяла і пунсовым саском націснула на кнопку джойсціка. Гармата спрацавала аѓтаматычна.
  Снарад праляцеѓ сабе, і трапіѓ прама ѓ ствол вялікай, савецкай машыны.
  Нібы веліканскаму слану адсеклі даѓжэзны хобат. Атрымаѓшы скрышальны ѓдар, савецкі танк, спыніѓ рух. Нібы выбілі меч з рук.
  Вось пашанцавала шлюхам!
  Шарлота праспявала, радасна скалячыся:
  - Толькі страх нам падорыць сяброѓ! Толькі боль падахвочвае працаваць!
  Герда з азартам дадала:
  - Я хачу ѓсё мацней, сьцерці вашыя дурныя твары!
  Ваяѓніцы Трецяга Рэйха падобна апынуліся вельмі задаволеныя!
  А танк ІС-9 у серыю, як і ІС-7 не пайшоѓ, ужо вельмі дарагія і складаныя ѓ вытворчасці машыны.
  А вось на СУ-100 адважна б'ецца экіпаж Лізаветы. Дзяѓчына страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прамаѓляе:
  - Твар у палітыка злое, пад добрай маскай, гаворка вонкавае разумная і салодкая, але закваскай утрапёнасці!
  Кацярына адзначыла, ведучы вельмі трапны агонь па суперніку, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак:
  - Палітык - гэта добраахвотны вар'ят ад вар'яцтва якога пакутуюць выбаршчыкі, якія яшчэ не выжылі з розуму!
  Алена, таксама пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, і з усмешкай мегеры адзначыла:
  - Вар'яцтва - гэта не вірус, але няма нічога больш заразнага, чым вар'яцтва палітыкаѓ!
  Еѓфрасіння таксама ѓзяла і дзюбанула пры дапамозе босы, точанай ножкі па суперніку і піскнула:
  - Хочаш атрымаць расчараванне - галасуй за палітыка, што прыносіць зачараванне!
  Дзяѓчынкі на СУ-100 б'юцца вельмі добра. І страляюць з фенаменальнай трапнасцю.
  Лізавета, зноѓ пальнуѓшы, націскам голай пяткі, адзначыла:
  - Куля, зробленая са свінцу - цяжкі і мяккі, ланцуг, выкаваны з золата трывалей тытана, так адбівае жаданне яе рваць, а залатая куля смяротная свінцовай, бо пазбаѓляе жаданні ѓхіліцца ад траплення!
  Кацярына таксама лупанула, выкарыстоѓваючы доѓгія і спрытныя пальчыкі босых ножак і адзначыла:
  - Калі кулю мушкета льюць са свінцу, то з якога лайна лепяць палітыка маральнага кілера?!
  Алена таксама вельмі трапна пальнула і з дзікай усмешкай заѓважыла, разбіѓшы "Пантэра"-3:
  - Самае вялікае жаданне ѓ народа атрымае на трон дзеда Мароза, але часцей атрымлівае Баба Яга, людаед, ці змей Гарыныч без цара ѓ галаве!
  Еѓфрасіння таксама ѓзяла і па чарзе дала стрэл выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і выдала:
  - Людзі жадаюць на трон дзеда Мароза з бяздонным мяшком, а атрымліваюць альбо ката ѓ мяшку, або ваѓка ѓ авечай шкуры!
  Дзяѓчынкі паказалі вельмі добры бой... але гітлераѓцы працягваюць прарывацца ѓздоѓж Дона. І абышлі савецкія войскі з поѓдня. Вось ужо і Варашылаѓград упаѓ.
  А ѓ Краснадоне зноѓ фашысты. А калі там расстрэльвалі маладагвардзейцаѓ.
  І зноѓ бачаць людзі немцаѓ, і вярнуѓся кашмар... У Краснадоне ѓзялі ѓ палон некалькі чалавек. Мужчын пакаралі смерцю адразу. А двух камсамолак і хлопчыка Андрэйку вырашылі памучыць.
  Няхай будуць добрыя катаванні.
  Хлопчыка гадоѓ дванаццаці для пачатку адлупцавалі. Спачатку пугай, а затым і дротам. Пасля чаго ѓзялі і падняліся на прэнг. Правярнулі суставы ѓ піянера, і сталі паліць яго босыя пяткі распаленым дубцом. Потым жалеза, якое палала запалам, прыклалі і да голых грудзей хлопчыка. Памучылі піянера добра.
  Жанчына кат з задавальненнем катавала прыгожага хлапчука, пры гэтым вельмі мудра адзначыла:
  - Палітык любіць прыняць боль выбаршчыкам маральна, але сапраѓдным садыстам ён стане, атрымаѓшы ѓладу не фігуральна!
  Яе напарніца Стэлла з усмешкай пацвердзіла, ламаючы хлопчыку распаленымі шчыпцамі рабрынка:
  - Самы жорсткі кат, што ламае ахвяры косткі абцугамі, не параѓнацца ѓ садызме з палітыкам, што выкручвае выбаршчыку мазгі мовай!
  І дзяѓчаты з вельмі задаволеным выглядам разрагаталіся...
  Хлапчуку зламалі пальчыкі босых ножак чырвонымі ад спякота абцугамі. Затым разбурылі і рабрынкі. І рабілі гэта вельмі жорстка. Ваяѓніцы што і казаць звяры.
  Ільза адзначыла, скалячы зубкі, што ѓ яе бялей снега:
  - Лепш і гуманней быць катам і секчы галовы сякерай, чым палітыканам, які расчыняе пашчу, і што капае атручанай сліной на мазгі!
  Стэлла гэта ѓпэѓнена пацвердзіла, тупаючы босымі ножкамі, па каменнай, халоднай падлозе:
  - Кат выконвае свой абавязак і працу за ѓмераны поплатак, палітык працуе толькі мовай, завінаваціѓшыся выбарніку абяцанняѓ, і здзіраючы тры шкуры за тое, што ламанага гроша не варта!
  Дзяѓчыны мучаць няшчаснага хлопчыка.
  А савецкія лётчыцы ваююць у небе, і паказваюць сваю мужнасць і нязломны гераізм.
  Анастасія ведзьмакоѓ збіла нямецкі самалёт і выдала:
  - Салдату не выгадна адыходзіць у баі - прыстрэляць у спіну, выбаршчыку няма рацыі галасаваць на выбарах, удараць па нырках!
  Акуліна Арлова таксама германскую машыну падразала і прачырыкала, падміргнуѓшы сяброѓкам, хоць тыя яе ѓ знішчальніку ЛА-7 і не бачаць:
  - У палітыцы поѓны звярынец: ваѓкі, свінні, лісы, шакалы, аслы, часам нават зрэдку львы трапляюцца, але людзі хаця чалавека, ды яшчэ барадатага і з мяшком падарункаѓ!
  Мірабела Магнітная, падразаючы гітлераѓскую машыну, скалячы зубкі, з усмешкай прабуркавала:
  - Самы вялікі ашуканец дыктатар на троне, ён нават у пакаранні крыху прыбірае, а ѓ добрай справе абувае па поѓнай!
  Дзяѓчынкі разбураюць гітлераѓцаѓ у небе. Але нажаль, ужо фашысты штурмуюць Варонеж і здаецца, што іх не стрымаць.
  Наташа дзярэцца ѓ Курску і дасціпна заѓважае, ваюючы нібы тэрмінатар:
  - Верыць што Біблія Божае слова, гэта ѓсё роѓна што лічыць мурашыную кучу, роѓнай пірамідзе Хеопса, падаленае падабенства формы, і зусім непераканаѓчы змест, кожны мурашка ѓяѓляе сябе фараонам, толькі пад рабскім ярмом, а не тронам!
  Дзяѓчаты пасля гэтых слоѓ дружна засмяяліся. І знялі з сябе станікі. Стала абсыпаць адзін аднаму грудзей з пунсовымі саскамі пацалункамі. Бо гэта так прыемна, і цудоѓна. Яны сапраѓдныя ваяѓніцы.
  Наташа рашуча заявіла:
  - Біблія адназначна казка!
  Аѓгусціна лагічна заѓважыла:
  - Не абавязкова Богу даваць адкрыцці, праз габрэйскую казку! Мой асабісты Бог - Гэта Усемагутны Род! На славу ђсявышняга Роду мы і будзем ваяваць!
  І ѓсе чатыры дзяѓчыны ѓсклікнулі, ускінуѓшы босыя ногі ѓверх:
  - Слава вялікай Расіі!
  Паколькі блакада Курска зацягнулася, то чацвёрка дзяѓчынак пакутавала ад холаду і голаду, як рэшткі савецкага гарнізона. Таму нічога дзіѓнага няма ѓ тым, што дзяѓчаты атрымалі загад выйсці з кальца акружэння.
  Ад яны ѓ адных толькі трусіках, загарэлыя, басаногі ідуць на прарыѓ.
  Бягуць сабе, і робяць адзіночныя стрэлы, бо трэба берагчы патроны.
  А гітлераѓцы абрынулі на іх літаральна цэлы вал агню. Але дзяѓчыны нездарма толькі ѓ адных, тоненькіх трусіках. Кулі іх, такім чынам, не бяруць. І яны імчацца, будучы абсалютна непаражальнымі. А босыя ножкі, таксама выдатна абараняюць дзяѓчат у баі.
  Наташа стрэліла, збіла фашыста і зароѓ:
  - Сталін з намі!
  Зоя таксама пальнула, кінула босай нагой асколак бутэлькі. Зваліла двух фрыцаѓ і вякнула:
  - Сталін жыве ѓ маім сэрцы!
  Аѓгустына таксама пальнула, і выдала з апломбам:
  - У імя Русі!
  І паказала мову. І фашыста зваліла.
  Святлана цвікоѓнула, патрапіла ѓ гітлераѓца, і прачырыкала:
  - У імя камунізму!
  Чацвёрка басаногіх, у адных толькі тоненькіх трусіках дзяѓчынак, імчалася праз пазіцыі фашыстаѓ. Адзення ѓ ваяѓніц амаль не было. Толькі трусікі розных колераѓ: чорныя, белыя, чырвоныя, сінія.
  І гэта таксама магія, якая адводзіць кулі і аскепкі. Паспрабуй такіх дзяѓчынак ты голымі рукамі вазьмі! Яны проста прыгажуні самага вышэйшага класа!
  А грудзі, якія. Соску нібы клубніцы. І вельмі панадлівая. Наогул дзяѓчыны такія прыгожыя, і амаль голыя.
  Наташка, страляючы, уявіла сябе на аѓкцыёне рабынь. Як з яе здымаюць покрыва за покрывам. Аголяюць моцнае, мускулістае, дзявочае цела. А яна так і стаіць сабе, ганарліва расправіѓшы плечы, падняѓшы галаву, дэманструючы, што ёй зусім не сорамна. Яна ж дзяѓчына самага вышэйшага класа. На досвітку сіл, і не старэючая.
  Калі жанчына ходзіць басанож, яна маладзее, і вечна застаецца юнай. Галоѓнае - гэта мінімум адзення, і пастаянны сэкс з мужчынам. Дакладней з мужчынамі рознымі і пажадана маладымі. Каб самім маладзець.
  Наташа ѓявіла сябе голай на рабскім гандлі, і адчула ѓзбуджэнне. Быццам яе мацаюць пакупнікі, і залазяць рукамі ѓ самыя адчувальныя месцы. Як гэта, мусіць, выдатна быць рабыняй. Але ѓ гарэме не весяла. Мужчын няма, адны еѓнухі. А жадаецца шмат і з рознымі.
  Эх, бедныя жанчыны гарэма. Як вам не павезла з мужчынамі. Колькі вам можна пакутаваць ад устрымання! А Наташка не хацелася стрымліваць інстынкты акулы.
  Дзяѓчына стрэліла ѓ фашыста і вякнула:
  - Я тэрмінатар!
  Пальнула і Зоя, прачырыкаѓшы:
  - А я ваяѓніца класа супер!
  Аѓгусціна ѓзяла і збіла трох фашыстаѓ і прачырыкала:
  - Сталін быѓ з намі!
  Святлана лупанула. Разбіла чатырох фашыстаѓ і піскнула:
  - Сталін ёсць з намі!
  Наташа збіла некалькіх наймітаѓ Трэцяга рэйха, кінула босай ножкай камень і піскнула:
  - Сталін заѓсёды будзе сярод нас!
  Зоя выскаліліся і паказала мову, піскнуѓшы:
  - За веліч Расіі!
  Аѓгустына шпурнула босымі пальцамі асколак шыбы, распарола фашысту горла і піскнула:
  - За новы наш славянскі Род!
  І разрагаталася...
  Святлана пальнула па гітлераѓцам, зрэзала некалькі байцоѓ і выдала:
  - За святую Русь!
  Наташа цвіганула па фашыстам. Паддала голай пяткай гранату, якую запусцілі па ёй гітлераѓцы. Раскідала дакладным пападаннем фрыцаѓ і вякнула:
  - За Сварога!
  Пасля чаго выскаліла тварык, у якой столькі грацыі і лютасьці пантэры.
  Зоя ѓзяла і запусціла босымі пальцамі ног іржавы цвік. Прабіла вочы гітлераѓскаму афіцэру, і прачырыкала:
  - За Белага Бога!
  Аѓгусціна ѓзяла і паддала голы пятак выбухны пакет. Раскідала нібы аскепкі шкла фрыцаѓ, і піскнула:
  - За новы рускі парадак!
  Святлана ѓзяла і босымі пальцамі ножак шпурнула, забойнае, прабіла фрыцаѓ і раѓнула:
  - За Рускі дом!
  Чацвёрка дзяѓчынак бiлася адчайна, i вельмi агрэсiѓна бiлася. Немцы і іх найміты адступалі. Аддаляліся перад дзяѓчынкамі. Куды ѓжо фашыстам супраць Чырвонай арміі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Наташка зноѓ кінула босымі пальчыкамі ножак прэзент смерці і прабуркавала:
  - У свеце столькі бардаку што не верыцца ѓ справядлівага Бога, але затое столькі бессаромных палітыканаѓ, што ѓ існаванні Д'ябла сумневаѓ не ѓзнікае!
  Зоя агрэсіѓна адзначыла, дала чаргу выкошваючы гітлераѓцаѓ, і босымі пальчыкамі ножак запусціла забойнае - вякнуѓшы:
  - Навошта нараджаецца жанчына - дзеля радасці і будучыні чалавека, навошта спарадзілі палітыкаѓ, каб людзі спазналі гароту і зразумелі, што ѓ іх няма будучыні!
  Аѓгусціна з аскалам зубоѓ, што вострыя, як у ваѓка, кінула голай пяткай выбухны пакет і выдала:
  - Жанчына нараджае жыццё ѓ сваіх пакутах, палітыкі спараджае смерць катаючы выбаршчыкаѓ!
  Святлана таксама дзюбнула ѓ суперніка, і знішчыла масу непрыяцеляѓ, вякнула:
  - Палка мае два канцы, а ѓ палітыка што прымушае сябе абіраць з-пад палкі адзін канец, праклён навечна, не будзь выбаршчыкаѓ бестурботным!
  Наташа падскочыла ѓ сальта, перавярнулася паддаѓшы босай пяткай і вякнула:
  - Палітык на трыбуне грыміць як гром, але выбаршчыкаѓ, у якіх галава не барабан можа ѓразіць толькі ѓласным неразумнасцю!
  Зоя прабуркавала, круша фашыстаѓ:
  - Хочаш на трон абрацца, будучы голым каралём, зьбяры выбаршчыкаѓ без цара ѓ галаве!
  Аѓгустына дасціпна заѓважыла, падміргваючы сапфіравымі вочкамі, і пасыла босымі пальцамі ножак прэзенты смерці:
  - Калі палітык голы кароль і без цара ѓ галаве, выбаршчыкі ходзяць "абутымі", і са свіннёй у за пазусе!
  Святлана таксама дала чаргу, выкасіла масу гітлераѓцаѓ, запусціла босымі ножкамі разбурэнне і прачырыкала:
  - Палітык у сваім рэпертуары спявак з чужога голасу, але яго фанаграму рабілі з прыцэлам на тое, каб насвіняць пад выглядам салаѓінай пошчакі!
  Памятаюць фрыцы Сталінград. Як іх там пакалашмацілі дзяѓчынкі. Таксама ж ваявалі босымі і бікіні. Гэта самае эфектыѓнае адзенне. Ніхто дзяѓчат не спыніць, калі яны напаѓголыя. І босымі ножкамі кідаюць прэзенты разбурэння.
  Наташка кінула босымі пальцамі абломак керамікі. Праламала чэрап нямецкаму генералу, і праспявала:
  - У Імя Матухне-Русі!
  Зоя ѓзяла і кінула босымі пальцамі асколак, прабіла фашыста і крыкнула:
  - Ды за мой дом!
  Аѓгусціна запусціла, з босы ногі дыск. Зрэзала шасцярых гітлераѓцаѓ і піскнула:
  - За Сталіна!
  Святлана таксама паддала новы пасаж, збіла фрыцаѓ і піскнула:
  - За новы свет!
  Цяпер экіпаж Герды, прасоѓваѓся ѓ напрамку Вязьмы. Да горада засталося кіламетраѓ дзесяць. Але супраціѓ Чырвонай арміі ѓсё нарастае. У бой ідуць новыя савецкія танкі ІС-6, з больш магутнымі гарматамі 105-міліметраѓ і тоѓшчы браней. Праѓда, такіх машын пакуль мала.
  Шарлота націснуѓшы босай ножкай на кнопку джойсціка, прабіла ѓ савецкага танка прама на стыку браню. Дакладна ѓразіла машыну Чырвонай арміі, нягледзячы на яе лепшую абарону ѓ параѓнанні з ІС-4.
  Рудая чартоѓка хіхікнула і заѓважыла:
  - Мы ёсць наймацнейшае войска!
  Крысціна заѓважыла з ухмылкай:
  - І будзем мацнейшыя за ѓсіх!
  І таксама націснула босымі пальцамі ножкі на кнопкі джойсціка. Уразіла савецкую машыну. Яна вельмі трапная дзяѓчынка. Крысціна ѓспомніла, як здзяйсняла подзвігі. Як займалася каханнем з шахам Ірана. Ды гэта вельмі выдатна!
  І ваяѓніца пралепятала:
  - За вялікую Германію!
  Магда гэтая бландынка з залатымі валасамі, стрэліла па савецкіх войсках і выказалася:
  - За святую перамогу!
  Дзяѓчына, ведучы агонь, з прыкрасцю падумала. Вось выпусцілі немцы свой шанец падчас першай сусветнай вайны. А чаму сарвалі план наступу на Парыж і перакінулі тры карпусы ва Усходнюю Прусію? Можна было часова ахвяраваць тэрыторыяй на ѓсходзе, затое ѓзяць Парыж і вырашыць самым радыкальным чынам праблему Францыі.
  Але гэтага не было зроблена. Ды і наогул не варта было аб'яѓляць вайну Расіі. Напэѓна б Мікалай Другі не вырашыѓся б на вайну з такім моцным супернікам як Нямеччына. І навошта было ваяваць на два франты? Можна, было і па Расіі ѓдарыць, ігнаруючы Францыю і Бельгію.
  Ды і наогул вынікала, падумала Магда, напасці на Расею, калі тая была скаваная вайной з Японіяй. У гэтым выпадку Мікалай Другі мог і аказацца без падтрымкі, Брытаніі і Францыі. Яго б прасавалі і аѓстрыйцы, і туркі, і італьянцы, і Нямеччына з Японіяй.
  Раздушылі б папросту Расію. І нічога б яна не зрабіла.
  Замест гэтага Германія атрымала вайну на два фронты, супраць мацнейшых дзяржаѓ. У тым ліку і Японіі, і ЗША, і Італіі.
  Так што Вільгельм аблічыѓся. Гітлер апынуѓся больш дальнабачным, замірыѓшыся з СССР і які разграміѓ Францыю.
  Але немцы падчас першай сусветнай вайны апынуліся заціснутыя, паміж молатам і кавадлам. Цар Мікалай Другі ѓ цэлым няѓдачнік. Але яго імперыя была вялікая, у тры разы пераѓзыходзячы нямецкую насельніцтвам. І супрацьстаяць рускім аказалася вельмі цяжка.
  Маючы больш сіл, царская Расія ѓяѓляла амаль палову сухапутных сіл Антанты. І была асуджаная на перамогу. Калі б не ваенны пераварот, які здарыѓся ѓ Пецярбургу, то наѓрад ці Германія змагла б ацалець. Але здарылася страшнае для рускіх - упала манархія. Пайшоѓ памазанец Божы. І стала вельмі дрэнна!
  А для немцаѓ палёгку, зрэшты, усё роѓна Нямеччына прайграла.
  ЗША ѓступілі ѓ вайну і аказаліся вельмі моцныя. І галоѓнае танкі. Яны літаральна задушылі сваёй сталёвай масай немцаѓ.
  Прыкрая параза. Прычым, як ні круці, магчыма, капітуляцыя была і лепшым выхадам. Нямеччына страціла ѓсіх сваіх саюзнікаѓ, яе прасавалі танкамі. Ніякіх рэальных шанцаѓ на перамогу не было.
  Ды і бальшавіцкая Расея суцэль магла адкрыць другі фронт на ѓсходзе.
  Ва ѓсякім разе, рашэнне капітуляваць было цяжкім, але змушаным.
  Магда ѓспомнілася, як яе лупцавалі, за тое, што пацягнула кавалачак хлеба ѓ сталовай. Дзяѓчынка тады прызналася і атрымала крыху менш бізуноѓ. І змагла знесці пакаранне моѓчкі. Не расплакалася і не застагнала. Хаця, калі б'юць па голай спіне гэта балюча.
  Герда стрэліла, прабіла савецкі танк і рыкнула:
  - Народжаныя непераможнымі!
  Шарлота з гэтым пагадзілася:
  -Ніхто нас не спыніць!
  Крысціна агрызнулася і вякнула:
  - Ніколі ѓ свеце!
  Магда аглушальна піскнула:
  - І на тым свеце - таксама!
  Чацвёрка ваяѓніц выйшла з акружэння. Трохі пабадзялася па балотах, і весела спявала;
  Афарбаваѓся месяц барвою,
  Дзе хвалі шумелі ля скал.
  "Паедзем, красуня, катацца,
  Даѓно я цябе чакаѓ".
  
  "Я еду з табою ахвотна,
  Я хвалі марскія кахаю.
  Дай ветразі поѓную волю,
  Сама ж я сяду да руля".
  
  "Ты кіруеш у адкрытае мора,
  Дзе з бурай не зладзіцца нам.
  У такое шалёнае надвор'е
  Нельга давярацца хвалям".
  
  "Нельга? Чаму ж, дарагі мой?
  А ѓ мінулым, мінулым лёсе,
  Ты памятаеш, здраднік падступны,
  Як я давяралася табе?"
  
  Афарбаваѓся месяц барвою,
  Дзе хвалі шумелі ля скал.
  "Паедзем, красуня, катацца,
  Даѓно я цябе чакаѓ".
  Дзяѓчына праспявалі і самі сабе папляскалі. Аѓгустына заѓважыла, усміхаючыся краем рота:
  - Ды мы фашыстам выдатна далечы. Бой быѓ слаѓны і для многіх апошні!
  Наташка хіхікнула:
  - Ты проста як Маѓгі!
  Аѓгустына выскаліліся і пагадзілася:
  - Маѓглі быѓ супер!
  Зоя заѓважыла з аскалам зубоѓ:
  - Нам трэба прыдумаць спосаб як перамагчы праѓзыходныя сілы Вермахта!
  Святлана прапанавала:
  - Якім-небудзь звышмагутным газам!
  Аѓгустына праспявала, шлёпаючы босымі ножкамі па лужынах:
  - Газы, газы, газы, газы! Усіх ворагаѓ прыкончым адразу!
  Наташа на гэта прапанавала:
  - Давайце што-небудзь іншае праспяем!
  І дзяѓчаты сінхронна заспявалі;
  Афарбаваѓся месяц барвою,
  Дзе хвалі шумелі ля скал.
  "Паедзем, красуня, катацца,
  Даѓно я цябе чакаѓ".
  
  "Я еду з табою ахвотна,
  Я хвалі марскія кахаю.
  Дай ветразі поѓную волю,
  Сама ж я сяду да руля".
  
  "Ты кіруеш у адкрытае мора,
  Дзе з бурай не зладзіцца нам.
  У такое шалёнае надвор'е
  Нельга давярацца хвалям".
  
  "Нельга? Чаму ж, дарагі мой?
  А ѓ мінулым, мінулым лёсе,
  Ты памятаеш, здраднік падступны,
  Як я давяралася табе?"
  
  Афарбаваѓся месяц барвою,
  Дзе хвалі шумелі ля скал.
  "Паедзем, красуня, катацца,
  Даѓно я цябе чакаѓ".
  Дзяѓчыны скончылі песню і закруціліся ѓ сальта. У іх жа маса ідзе ѓ светлых галоѓках. Тры бландынкі і рудая. Класныя дзяѓчаты.
  Аѓгусціна ѓ час бегу прыгадала, як яна гуляла ѓ більярд. Зразумела, не грошы. А так у яе на той момант нічога не было, то дзяѓчына паставіла на мінэт, супраць пяці рублёѓ. І выйграла першую партыю. Прычым, гуляла басанож, што выдатна дапамагала. Потым згуляла з вядомым злодзеем яшчэ адну партыю.
  І зноѓ выйграла. Пасля яшчэ партыю з падваеннем ставак. Дзяѓчына была вельмі спрытнай. А крымінальны аѓтарытэт аказаѓся да таго ж п'яным. У канчатковым выніку ён дастаѓ пісталет і пачаѓ страляць. Аѓгусціна прыхапіѓшы выйграныя грошы, схавалася, мільгаючы босымі пяткамі. Ды гэтыя мужчыны такія нервовыя. Можа, сапраѓды з імі не гуляць, а заняткамі каханнем здабываць бабкі?
  Аѓгусціна нядрэнна магла б жыць у Маскве, але дзяѓчына пасля калоніі рвалася на фронт. Ёй хацелася біцца. Акрамя таго, яе вабіла да подзвігаѓ. Стаць гераіняй - гэта так выдатна!
  У карцішкі на грошы таксама трэба ѓмець гуляць. Аѓгусціну неяк надзьмулі жулікі, і прыйшлося ім лізаць. Ну добра, можна ѓявіць сабе, што гэта мёд і табе самой хочацца, каб было не так брыдка. А вось перадком папрацаваць, дык гэта наогул адно задавальненне для тэмпераментнай рудай д'яблыцы. Яна з любым мужчынам дасягала аргазму. Так што ѓ Маскве яна здабывала грошы лёгка і для сябе прыемна.
  Шкада, але вайна ѓносіла свае карэктывы. Аѓгусціна нават выкарыстоѓвала свае чары ѓ разведцы. І спакушала ѓсё мужчын запар. І любіла іх памучыць. Асабліва тых, хто маладзейшы. Падабалася гэта д'ябла. Зрэшты, нягледзячы на мноства ѓзнагарод - дзяѓчаты ѓсё яшчэ хадзілі ѓ капітанах, і толькі Наташа стала маёрам.
  Гітлераѓцы пасля падзення Смаленска, абклалі Вязьму. Горад упарта трымаѓся. На поѓначы фашыстам удалося ѓзяць Ноѓгарад, і яны падыходзілі да Ленінграда. Сітуацыю пагоршыла ѓступленне Швецыі ѓ вайну. Гэтая краіна таксама хацела тэрытарыяльных набыткаѓ ад Расіі. І ѓспомнілі ранейшыя войны, асабліва Карла Дванаццатага. Таксама значныя падзеі старажытных часоѓ. І шведскія дывізіі з'явіліся на фронце, і рушылі на Петразаводск, і на Ленінград з поѓначы. Прут фінска-шведскія і нямецкія з іншаземцамі войска. І не спыніцца кажа ім.
  Прыгожыя дзяѓчыны шведкі, ляцяць на самалётах. Грынгета і Гертруда, дзве Г, ваююць у пары. Яны вельмі адважныя дзяѓчынкі. І прыгожыя. Ляцяць сабе на МЕ-462, набытых у немцаѓ рэактыѓных знішчальніках. Як звычайна прынята ѓ дзяѓчынак у адным бікіні і басанож.
  Нямецкая машына вельмі магутная ѓзбраеннем. У яе сем авіягармат. Адна 37-міліметровая, і шэсць 30-міліметровых. Супраць імчацца савецкія знішчальнікі МІГ-15. Крыху слабейшае ѓзбраеннем: 37-міліметровая авіягармата і дзве 23-міліметровыя авіягарматы. Гэта значыць, сілы вельмі нават няроѓныя.
  Грынгета страляе з авіягармат. Пападае ѓ савецкі знішчальнік і пішчыць:
  - Вось гэта наш вышэйшы пілатаж!
  Гертруда таксама збівае з першага заходу сваю машыну і пішчыць:
  - За Карла дванаццатага!
  Сапраѓды чартоѓцы-бландынцы вельмі прыкра, што Швецыя прайграла вайну Расіі. Пры Іване Грозным, шведы змаглі ѓзяць Нарву, і некалькі рускіх мястэчкаѓ на ѓзбярэжжа. Але затым Расія пры Фядоце першым свае страчаныя ѓ лівонскай вайне землі адваявала. Праѓда гэтаму садзейнічала, што Польшча змагалася на баку Расіі.
  Але потым шведы падчас кіравання Шуйскага змаглі заваяваць рускія гарады. Затым і ѓзяць Ноѓгарад. Аблажылі Пскоѓ. Але без поспеху.
  Далей была вайна Расіі і Польшчы. Пад шумок шведы захапілі большую частку Прыбалтыкі і Рыгу. Да гэтага былі заваяваны землі ѓ Еѓропе.
  Швецыя стала сусветнай дзяржавай. Дасягнула свайго максімуму.
  Але вось у Расіі прыйшоѓ да ѓлады Пётр Першы і стаѓ паднімаць вялікую імперыю. Супраць Швецыі выступілі Польшча, Саксонія, Данія і зразумела, Расія. Сілы няроѓныя.
  Але Карл Дванаццаты ѓ шаснаццаць гадоѓ, змог разграміць з ходу Данію, а потым пад Нарвай атакаваѓ праѓзыходныя сілы Расіі і атрымаѓ выдатную перамогу.
  Але Пятра Першага не зламалі няѓдачы. Ён сабраѓ новыя сілы, і перайшоѓ у наступ, карыстаючыся тым, што Карл Дванаццаты ваяваѓ з Польшчай.
  Але шведы пакарылі Польшчу. І падыход рускіх войскаѓ не дапамог. Пётр Першы быѓ нават готаѓ на мір, вяртаючы шведам, заваяваныя рускімі мястэчкі і Нарву.
  Але Карл Дванаццаты быѓ настроены рашуча. Аднак Пятру Першаму ѓдалося пераламаць ход вайны. Згуляла сваю ролю, што народ Польшчы і ђкраіны не падтрымаѓ Карла Дванаццатага. Пад Палтавай шведы пацярпелі канчатковае паражэнне. Як такое атрымалася? Рускія змаглі выматаць шведаѓ, умацаваѓшыся за рэдутамі. А потым усё вырашыла забойчая контратака.
  Негатыѓную ролю адыграла і раненне Карла Дванаццатага перад бітвай.
  Пасля Нарвы Расія захапіла поѓнасцю ініцыятыву. І змагла перамагчы шведаѓ нават на моры. Што вельмі і вельмі прыкра.
  Карл Дванаццаты загінуѓ, пры аблозе нарвежскай крэпасці. І вайна неѓзабаве скончылася фактычным разгромам шведаѓ. Праѓда Пётр Першы пагадзіѓся пад ціскам еѓрапейскіх краін аформіць свае тэрытарыяльныя набыцці як пакупку. Швецыя страціла вельмі шмат тэрыторыі, у тым ліку і ѓ Эѓропе. А ѓжо пры Аляксандры першым, была рускімі заваяваная і Фінляндыя.
  Вядома, Швецыі крыѓдна і жадаюць адпомсціць. Сітуацыя накалілася, асабліва пасля перамогі нацыстаѓ на выбарах у парламент. І вайна зараз для шведаѓ з гістарычнымі паралелямі.
  Гертруда атакуе савецкую машыну і спявае:
  - Жыѓ быѓ Антон чацвёрты...
  Грынгета ссякае знішчальнік ЯК-15 і раве:
  - Ён слаѓны быѓ кароль....
  Гертруда збіла расейца і праспявала:
  - Віно кахаѓ да чорта.
  Грынгета спрабуе зайсці на савецкую машыну і вые:
  - Што трэск бываѓ часам!
  Гертруда праспявала:
  - Цілі бом! Цілі бом!
  І дзяѓчына высунула ружовы язык.
  Дзяѓчаты аказаліся вясёлымі... Яны змагаліся з вялікім захапленнем. Біліся нібы арліцы. І не адступалі, ніколі.
  Грынгета басанож бегла па снезе. І была такой завадной дзяѓчынкай. І ѓспамінала аб сваіх подзвігах. Як яны босыя і ѓ бікіні палявалі за белым мядзведзем. Што было вельмі цікава.
  Напаѓголыя дзяѓчаты стралялі па дзікім зверы з лука. Пападалі, і прымушалі раѓці звяругу.
  Потым уцякалі, мільгаючы чырвоным ад холаду дзявочым пяткам. Прыгожыя былі дзяѓчынкі. Амаль голыя, але вельмі смелыя. І палявалі сабе, будучы бясстрашнымі.
  Потым, калі паранены мядзведзь памёр, дзяѓчынкі засмажылі яго мяса і ѓчынілі гулянку. Гэта было так здорава. Дзяѓчаты купаліся ѓ палонцы і абсыпалі адзін аднаго снегам. Потым бегалі мокрыя па гурбах. Усё гэта так цудоѓна, і крута.
  Гертруда і Грынгета цяпер палявалі на савецкіх лётчыкаѓ. Яны памяталі галоѓнае правіла: трэба абавязкова ваяваць амаль голымі і босымі, і тады дзяѓчыну не саб'юць. Такую сілу ваяѓніцам дае калі яны амаль без адзення. Вось чаму ѓ сярэднія вякі ніхто не заваяваѓ увесь свет?
  Бо недаацэньвалі сілу босых, жаночых ног. А дзяѓчаты басанож вельмі нават крутыя і моцныя! Калі ѓ дзяѓчынкі няма абутку, яе голая падэшва атрымлівае энергію зямлі.
  Вось гэта каласальная сіла ѓ ваяѓніц.
  Гертруда збіла савецкі самалёт і прачырыкала:
  - Басанож дзяѓчынкам страмчэй!
  Грынгета таксама лупанула па рускіх, і піскнула:
  - Абутак дзяѓчатам не патрэбны!
  І праводзіла поглядам палаючы, расійскі знішчальнік, які падае ѓніз.
  Падумала аб тым, як выдатна бегаць босымі, і па гурбах, і па пустыні. Падэшва дзявочых ножак становіцца вельмі пругкай і трывалай, і пры гэтым не трэскаецца. Так што не варта зважаць на праблемы. У Расіі ѓвогуле зімы суровыя, і прыемна будзе пабегаць па снезе. Яна ж дзяѓчына самага вышэйшага пасажу.
  А да чаго хупавая і непаѓторна выдатная босая, дзявочая нага на гурбе? А пальчыкі, а ступня, а ѓсё гэта разам узятае? Як выдатна, калі точаныя ножкі ідуць па белай паверхні, а самі загарэлыя. А валасы ѓ дзяѓчат светленькія, яны такія класныя бландынкі.
  І любяць, калі мужчыны цалуюць іх у голую пятку.
  Грынгета збівае чарговую савецкую машыну і прачырыкала:
  - Слава Айчыне, Слава!
  Гертруда разбіла расійскі знішчальнік і выдала:
  - Карл Вялікі з намі!
  Дзяѓчыны проста выдатныя, і ѓ іх столькі непаѓторнай прыгажосці. Ад такіх дзяѓчынак і на самай справе звар'яцець можна. А іх цела, такое мускулістае і прыемнае.
  Грынгета вельмі любіла, калі яе гладзілі мужчыны. Гэта так прыемна ёй было. А скура ѓ яе гладкая, пругкая, нібы глянцаваная. Вось гэта дзеѓка.
  І падабаецца масаж.
  Вось зараз яна збіла расейскі самалёт і зароѓ:
  - Я нібы мядзведзіца!
  І паказала мову!
  Гертруда зноѓ стрэліла і прачырыкала:
  - Мы тыгрыцы!
  І дзяѓчаты ва ѓнісон здзейснілі мёртвыя завесы. Яны ѓвогуле такія класныя ваяѓніцы. У іх поѓны азарт і трыумф волі. А скура такая загарэлая, нібы бронзавая.
  Ваяѓніцы паспелі паваяваць у Афрыцы і пяхоце. Што вельмі добра для бландынак. І яны сталі такія прыгожыя і смуглыя.
  Гертруда праспявала:
  - Натуральная бландынка! Мускулістая спінка!
  Грынгета пацвердзіла:
  - Усіх перамагаю пагалоѓна!
  Савецкія ваяѓніцы змагаюцца за Вязьму, якую практычна са ѓсіх бакоѓ атачылі фашысты. І б'юцца гераічна.
  Наташка, зрэшты, шпурляючы босай нагой гранату, піскнула:
  - Перамогі нам не абмінуць!
  Зоя таксама дала чаргу. Запусціла босай ножкай гранату. Збіла фашыстаѓ і піскнула:
  - Двум смерцям не бываць!
  Дала чаргу і Аѓгусціна. Рудая чартоѓка падкінула гранату босай ножкай і прачырыкала:
  - Будучы век будзе наш!
  Пальнула чаргой і Святлана. Абклала кучу фрыцаѓ, і прабіла:
  - Мы народжаныя з новым стагоддзем!
  І паказала мову!
  Дзяѓчыны вельмі імпазантныя. Яны вельмі нават прыгожыя, і загарэлыя, тры бландынкі і рудая, з сухой і рэльефнай мускулатурай.
  Якія добрыя дзяѓчынкі...
  Наташа падумала, страляючы, раз Біблія не слова Божае, то рускім патрэбна іншая, больш дасканалая рэлігія. Каб узрастаць у духу і праѓдзе!
  А што можа быць лепш, веры ѓ ѓсявышняга Роду!
  І ваяѓніца праверашчала:
  - Вер не вер, да выратавання будуць адчынены дзверы!
  Дзяѓчыны, зразумела, па фашыстах страляюць з усіх ствалоѓ і забойных гаѓбіц. І калі ѓжо ѓрэжуць, дык мала нікому не здасца.
  Ваяѓніцы, якія могуць і скакаць, і спяваць і падскокваць....
  А то і хадзіць на галовах...
  Наташа дала чаргу і адзначыла са смяшком і дасціпнасцю:
  - У чалавека адно сэрца, і дзве рукі, палітык жа грабе лапамі за чацвярых і зусім бессардэчны!
  Зоя, страляючы ѓ непрыяцеляѓ і выбіваючы іх з дзікай сілай, і адзначыла, з агрэсіѓным смяшком:
  - Радзіма адна, сэрца адно, і перамога адзіная, але ѓ яе трыста бацькоѓ-палітыканаѓ, што здольныя толькі асіраціць выбаршчыка!
  Аѓгустына з вялікім азартам адзначыла, дзяѓбаючы ѓ дзікай лютасці праціѓніка, і кідаючы босай ножкай гранату:
  - Колькі не зладжвай нулёѓ не атрымаеш рэальную лічбу, за выключэннем абрання палітыкана людзьмі з нулявым інтэлектам!
  Святлана са смяшком заѓважыла, знішчаючы гітлераѓцаѓ, і голай пяткай падкінуѓшы выбух-пакет:
  - У арыфметыцы складанне нулёѓ не дадасць выніку, у палітыцы прыбаѓленне нулявых інтэлектаѓ сярод выбаршчыкаѓ дадае рэйтынгу!
  Дзяѓчынкі рэальна дадаюць вельмі разбуральных абарачэнняѓ.
  І фрыцам праз такіх прыгажунь не прайсці... Алёнка таксама б'ецца са сваім батальёнам.
  Дзяѓчына кідае босы, точанай ножкай гранату і прамаѓляе:
  - Даказаць, што Бога не існуе не можа ні адзін геній, але што ѓ палітыка адсутнічае паняцце сумлення, відавочна і немаѓляці!
  Анюта дала чаргу з кулямёта, і таксама шпурнула забойнай сілы прэзент смерці, прабуркаваѓшы:
  - Палітык, які нарадзіѓся ѓ год свінні свінячыць незалежна ад даты нараджэння, палітык што нарадзіѓся ѓ гады тыгра людаед, і год тут ні прычым!
  Ала агрэсіѓна прымеціла, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак шпурляючы гранату:
  - У палітыцы палацы ператвараюцца ѓ свінарнікі, а львы апускаюцца да ѓзроѓню бараноѓ, і толькі лісіца становіцца чалавекам!
  Марыя працягваючы рэзаць праціѓнікаѓ з каласальнай баявой сілай і вякнула, скалячы зубкі:
  - Палітык любы палац ператворыць свінарнік і любую ісціну выверне навыварат, і ѓ любой авечай шкуры застанецца людаедам-ваѓком!
  Алімпіяда, ведучы трапны агонь па суперніку, скошваючы шэрагі, лагічна адзначыла:
  - У палітыцы няма сваякоѓ, хоць для палітыкана выбаршчыкі і ёсць браты-трусы, а родны бацька сам Д'ябал!
  Алёнка дала чаргу па фашыстах, выкасіла іх, і босымі пальчыкамі ножак шпурнула забойнай сілы гранату, прабуркаваѓшы:
  - Палітык часта любіць раздаваць абяцанні з барадой, але для выбаршчыкаѓ ён і так казёл!
  Анюта, страляючы ѓ супернікаѓ, з вялікай трапнасцю, і кідаючы босымі пальчыкамі ножак гранаты, адзначыла:
  - Палітык - гэта і хадзячы анекдот з барадой, і рэальны казёл, але пры гэтым - яшчэ большая свіння, што робіць з выбаршчыкаѓ адбіѓную, выдзіраючы тлустыя кавалкі!
  Ала агрэсіѓна адказала, з дзікім рогатам, і падморгваючы з пякельным апломбам і рыкаючы:
  - Палітыка справа вельмі брудная, адмываюць палітыканы ліпкія рукі, толькі густымі патокамі крыві выбаршчыкаѓ!
  Марыя таксама дала чаргу і скасіла масу фрыцаѓ і іх наёмных салдат і праверашчала:
  - Хоць грошы не павеюць, але водар ад хабарніка агідны, і асабліва ванітны, калі ѓ абмен на немалыя грошы, ён падкладае вялікую свінню!
  Алімпіяда вельмі агрэсіѓна прымеціла, падміргваючы сапфіравымі, і смарагдавымі вочкамі:
  - Палітык казёл і таму што яго абяцанні з барадой, і таму любіць наяѓную зеляніну, і таму што выбаршчыкам увесь час навучае рогі!
  Пры такой ударнай моцы дзяѓчынак гітлераѓцам нават з найноѓшымі танкамі перамагчы цяжкавата. Але ѓсё роѓна яны лезуць наперад і пруць.
  Выкарыстоѓваюць пры стральбе найноѓшыя газамёты, і яшчэ нешта больш магутнае і баявое.
  А то і ѓвогуле пачынаюць садзіцца на белага каня. Вось і "Штурмлёѓ" у бітве. І гэтая вельмі сур'ёзная зброя. А "Штурммаѓс", яшчэ больш небяспечны і сур'ёзны. Такая дзікая і пякельная гармата. І калі ѓжо лупіць, то літасці ад яе не будзе. Гэта каласальная разбуральная сіла.
  Дзяѓчыны, якія кіруюць "Штурммаѓсам" амаль голенькія ѓ адных толькі трусіках. І пры гэтым вельмі спрытныя і спрытныя. Тыя, што могуць практычна ѓсе.
  І як дзяѓбуць па савецкіх войсках, то мала не здасца Чырвонай Арміі.
  
  Эмануэль змагаецца ѓ сталінградзе
  Вось Эмануэль зноѓ занялася справай і лізала пульсавалыя нефрытавыя стрыжні ѓ эльфаѓ. І пакуль яна гэта рабіла, развівалася іншая гісторыя.
  У сорак чацвёртым годзе 20 красавіка быѓ забіты Гітлер. Канцлерам Трэцяга Рэйха стаѓ Шпеер, фюрэрам і вярхоѓным галоѓнакамандуючым Роммель.
  А саюзнікі аб'явілі перамір'е і пачалі перамовы з новай уладай. Папярэдняй умовай стала спыненне генацыду габрэяѓ, і хвацка расавых законаѓ Трэцяга Рэйха.
  Роммель пагадзіѓся зрабіць гэта фармальна, але не стаѓ вызваляць габрэяѓ, а перавёѓ іх з лагераѓ на рудні і ваенныя заводы. Бамбаванні Трэцяга Рэйха спыніліся і выпуск узбраенняѓ рэзка папёр уверх. З'явілася ѓ серыйнай вытворчасці і даѓно чаканая "Пантэра"-2 з больш магутным узбраеннем і лепш абароненая. Рухавік у 900 конскіх сіл кампенсаваѓ узрослую вагу танка, а 88-міліметровая гармата ѓражвала савецкія машыны з вялікай адлегласці.
  Замест ракет ФАУ Роммель загадаѓ выпускаць ХЕ-162, танны і эфектыѓны рэактыѓны знішчальнік. Гэта дазваляла гітлераѓцам атрымаць перавагу ѓ паветры.
  ТА-152 таксама апынуѓся вельмі нядрэнным універсальным самалётам, які выкарыстоѓваѓся і як знішчальнік, і штурмавік, і франтавы бамбавік. І МЕ-262 машына нядрэнная, хоць цяжкаватая ѓ вытворчасці і аварыйная. Так што немцы за мадэрнізацыю войска сур'ёзна ѓзяліся.
  Акрамя таго Роммель правільна ѓгадаѓ, што асноѓны ѓдар Чырвоная Армія нанясе па Беларусі. Выведвальныя дадзеныя паказалі, што занадта ѓжо відавочна перакідваюць падмацаванні на паѓднёвым флангу і таемна ѓ цэнтры.
  Роммель апынуѓся перад цяжкім выбарам: утрымаць Беларусь, дзе шмат балот і партызан было амаль немагчыма нават з вялікай колькасцю войскаѓ.
  Тады Роммель вырашыѓ наступаць ва Украіне сам. Гэта было моцнае рашэньне і галоѓнае нечаканае для савецкага камандаваньня. Танкаѓ у гітлераѓцаѓ шмат, а "Тыгр" у прарыве даволі моцны, як і "Тыгр"-2 і "Пантэра"-2 якая зрэшты толькі пачала паступаць на фронт.
  Роммель агаліѓшы заходні фронт, сабраѓ на поѓдні ѓсе сілы. І перайшоѓ у наступ.
  Немцы перайшлі ѓ атаку ноччу 15 чэрвеня, і змаглі заспець Чырвоную армію знянацку! І ім удалося прарваць абарону. І яны ѓпэѓнена рухаліся, і бралі горад за горадам.
  Удары наносіліся з боку захаду Украіны і Малдавіі. Па збежных напрамках. І пакуль усё праходзіла па дыктоѓку Роммеля.
  Немцы ѓжо мелі на ѓсходнім фронце перавагу ѓ танках. Новыя ІС-2 і Т-34-85 толькі яшчэ пачалі паступаць, а выпуск старых машын знізіѓся. У той час як выпуск "Пантэр" і "Тыграѓ" дасягнуѓ высокіх паказчыкаѓ. Тым больш падобны на скрынку "Тыгр" быѓ даволі простым у зборцы і вельмі эфектыѓным танкам.
  Немцам удалося ѓтварыць вялізны кацёл, які распаѓся па ѓдарамі не некалькі дробных. І на поѓдні адбылася катастрофа. Сталін адмяніѓ удар у цэнтры, і загадаѓ аднавіць, перакінуѓшы сілы на паѓднёвы кірунак.
  Гэтае рашэнне крыху запознена. І пазбегнуць катастрофы не ѓдалося. Толькі частка савецкіх войскаѓ змагла вырвацца з катлоѓ. Страты былі вельмі значныя.
  Сталін псіхаваѓ і быѓ у лютасці. Ён патрабаваѓ наступаць... Але Роммель дзейнічаѓ вельмі ѓмела. Адным з моцных хадоѓ новага фюрара стала расфарміраванне эсэсаѓскіх дывізій, і павелічэнне афіцэрскага складу звычайных частак Вермахта за іх кошт. І гэта дазволіла значна ѓзняць якасць войска.
  Іншым важным ходам, стала прыцягненне на ваенную службу жанчын. І асабліва ѓ авіяцыю і танкавыя, а таксама снайперскія часці. Такое рашэнне таксама станоѓча адбілася падчас баёѓ. І пайшлі першыя поспехі.
  Асабліва вызначылася група Герды на "Пантэры".
  Ваяѓніца з белымі валасамі і на самай справе была класная і вясёлая. Яна гатовая змагацца з лютым азвярэннем.
  Вось Герда і пальнула па суперніку выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і праверашчала:
  - Д'ябалі закон не пісаны!
  Яе снарад сапраѓды збіѓ вежу трыццацьчацвёркі. Сапраѓды гэта быѓ ураганны падыход да справы.
  Шарлота таксама пальнула, націснуѓшы пунсовым саском грудзей, на пускавы кручок і піскнула:
  - Мы магутныя чартоѓкі!
  Крысціна таксама навяла зброю. Дзяѓчыны для стральбы выкарыстоѓвалі босыя пальчыкі ножак. Балазе "Пантэра" паліла па пятнаццаць стрэлаѓ у хвіліну. І ёй можна збіваць савецкія гарматы і танкі, як зерне нунчакамі.
  Вось яшчэ адна расійская машына загарэлася.
  Крысціна вякнула:
  - Я чортаѓ дэман, што пралівае кроѓ!
  Магда таксама стрэліла націснуѓшы голай пяткай, што зрабіла вельмі трапна, і радасна прабуркавала:
  - Я д'ябальскі баец!
  Ды ѓжо гэтыя дзяѓчынкі і на самой справе нешта жахлівае.
  Як новыя ваяѓніцы Альбіна і Альвіна. Яны выбралі сабе самалёты ТА-152 і адначасова палявалі з паветранымі і наземнымі цэлямі.
  Рабілі гэта захоплена і агрэсіѓна.
  Альбіна збіла савецкі самалёт і прабуркавала:
  - А я ёсць жахлівая агрэсія!
  Пасля чаго пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак прабіла і танк войска СССР.
  Альвіна таксама збіла расійскую машыну ѓ небе і прачырыкала, скалячы зубы ва ѓхмылцы:
  - Наш д'ябальскі экіпаж!
  І таксама вельмі ѓпэѓнена з ТА-152 прабіла дах савецкага танка.
  Дзяѓчынкі сапраѓды на полі лаянцы гэта нешта...
  Гітлераѓцы разграмілі больш за сотню савецкіх дывізій і захапілі ініцыятыву.
  Сталі прасоѓвацца да Кіева, і валодалі немалой перавагай. Сталін жа псіхаваѓ і роѓ, аддаючы супярэчлівыя загады. Пакуль згоды і
  Не было.
  Роммель упэѓнена дзейнічаѓ і ствараѓ катлы. Яму ѓдавалася манеѓраваць і перамагаць, абмінаючы савецкія пазіцыі. І наносячы ѓдары і начны час, і выкарыстоѓваючы розныя хітрасці.
  І зноѓ немцы валодалі ініцыятывай. І вось яны ѓжо перабраліся за Дняпро, і ѓжо там атрымлівалі перамогу за перамогай.
  Толькі восень і паліѓныя дажджы крыху прыпынілі фашыстаѓ. Але большая частка Украіны аказалася адваяванай. Фашысты нават паспелі ѓзяць і Харкаѓ. Быѓ пакінуты Чырвонай Арміяй і Кіеѓ.
  Роммель паспрабаваѓ ударыць і ѓ цэнтры. Але тут ужо савецкія войскі змаглі падрыхтавацца да абароны і выявілі ѓстойлівасць. І ѓжо савецкія дзяѓчаты паказалі свой клас.
  Лізаве і яе экіпаж біліся на ІС-2.
  Дзяѓчыны таксама былі ѓ бікіні і басанож. І ваявалі з велізарнай лютасцю.
  Лізавета пальнула босымі пальчыкамі ножак і піскнула:
  - Я ёсць вялікая тыгрыца!
  Кацярына таксама дзюбнула ды так што снарад апісаѓ дугу, і прабіѓ "Пантэру" і вякнула:
  - Няма слову баязлівец!
  Алена таксама дзюбнула па суперніку, прабіѓ танк баявога пакалення і праверашчала:
  - Капіталізму няма!
  Пальнула і агрэсіѓная Эѓфрасіння, выдаѓшы:
  - Сацыялізму так!
  Змагаліся дзяѓчаты-лётчыцы і ѓ паветры.
  Настасся Ведзьмакова збіла самалёт і прачырыкала:
  - У свеце жыццё не рай!
  І падміргнула напарніцам.
  Акуліна Арлова зноѓ збіла нямецкую машыну пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прабуркавала:
  - Камунізм будзе кіраваць на планеце!
  Мірабела Магнітная збіла пры дапамозе голай пяткі Месершмід і прабуркавала:
  - За вялікія перамогі!
  І падміргнула напарніцам, няхай нават тыя яе і не бачаць.
  Акуліна Арлова адзначыла:
  - Рэактыѓныя монстры нам не перашкода...
  Позняй восенню і зімой немцы вырашылі стаяць у абароне. І ѓжо Чырвоная армія наступала. Сталін удар вырашыѓ нанесці ѓ цэнтры. Роммель зрэшты ѓ адрозненні ад Гітлера рабіѓ другую і трэцюю лініі абарачэнні мацней першай, што змяншала эфект ад артпадрыхтоѓкі.
  Немцы змаглі адбіць савецкі наступ у цэнтры. Упершыню ѓ студзеньскіх баях прынялі ѓдзел самаходкі Е-10 і Е-25. Яны былі маленькія, з нізкім сілуэтам і размяшчэннем рухавіка разам з трансмісіяй папярок, а каробка перадач на самым маторы. І гэта вельмі прадуктыѓна.
  Е-10 вельмі практычная і простая ѓ вытворчасці самаходка за ѓсё ѓ 1,4 метра вышынёй. А Е-25 усяго ѓ 1,5 метра, і толькі ледзь цяжэй са прыладай "Пантэры" і рухавіком у сямсот конскіх сіл. Дадзеная машына нядрэнную мела абарону: лоб 120-міліметраѓ, барты ѓ 82-міліметры пад нахіламі. І яе першае баявое прымяненне паказала вялізную эфектыѓнасць і рухомасць.
  Маргарэт і Хельга біліся на Е-25 і вельмі ліха траплялі ѓ суперніка. Паражэнне непрыяцеля за паразай вынікала патокам.
  Маргарэт пальнула па савецкай машыне. Прабіла яе і вымавіла:
  - Усё будзе проста супер!
  Хельга таксама выпусціла снарад пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і праверашчала:
  - А можа і гіпер...
  Ваяѓніца ѓпэѓнена прабіла танк ІС-2 і засвістала, праз ноздры.
  Наступ савецкіх войскаѓ зімой было адбіта. Але потым зноѓ вайна і бой. Немцы наступаць сталі ѓ сакавіку.
  Удар іх войскаѓ быѓ у напрамку Курска. У баях прынялі ѓдзел і Е-100. Дадзеная машына была вельмі добрае абаронена са ѓсіх ракурсаѓ, і адносна рухомая пры гэтым нягледзячы на вялікую вагу. І ѓ прарыве паказала сваю эфектыѓнасць.
  Адначасова немцы наступалі па начах выкарыстоѓваючы прыборы начнога бачання. Фрыцы змаглі прабіць абарону Чырвонай арміі і захапілі Арол, Курск, Белгарад. Дабіліся вельмі буйных поспехаѓ. Падышлі ѓ сярэдзіне красавіка да Варонежа
  Роммель адчуваѓ сябе ѓпэѓнена. Здавалася, яшчэ крыху і будзе поѓная перамога. Але саюзнікі паставілі ультыматум: маѓляѓ, канчайце з вайной. Прычым і да Сталіна тыя ж прэтэнзіі.
  10 траѓня 1945 гады было абвешчана перамір'е. Пасля чаго пачаліся перамовы. ЗША і Брытанія прапанавалі сваё пасярэдніцтва. Праз месяц быѓ заключаны мір. Германія атрымала сабе Украіну без Крыма, Беларусь, Прыбалтыку, Малдавію, і частка чарназёму Дона ѓ абмен на Курск, Арол і Белгарад. Фінляндыя аднаѓляла ранейшыя межы, але вяртала Петразаводскі раён. Праѓда ѓ абмен на грашовую кампенсацыю з боку СССР. Таксама невялікую тэрыторыю пад Мурманскам атрымала Нарвегія, якая ѓвайшла ѓ федэрацыю з Трэцім Рэйхам.
  Быѓ створаны Еѓразвяз - куды ѓвайшлі ѓсе краіны акупаваныя немцамі і сатэліты, а таксама былыя рэспублікі СССР. Роммель і Шпеер праводзілі ѓмераную палітыку і абвясцілі афіцыйна роѓнасць усіх нацый і рос. Узнік Еѓрарэйх.
  Але дэмакратыя была абмежаванай. Тым не менш з'явіліся партыі акрамя нацысцкай і заснавана выбарная пасада прэзідэнта. Першым прэзідэнтам Еѓрасаюза стаѓ Роммель. Ён кіраваѓ чатыры тэрміны па пяць гадоѓ пакуль у 1966 году не сышоѓ у адстаѓку саступіѓшы месца маладым. Тады і была прынята папраѓка аб двух тэрмінах прэзідэнта Еѓрасаюза.
  Сталін памёр у сакавіку 1953 гады. Яму пасля барацьбы за ѓладу ѓспадкаваѓ Хрушчоѓ. Быѓ дваццаты з'езд. І Сталіна яшчэ гусцей абгадалі свае ж. Потым, аднак, пайшло крыху па-іншаму. СССР прайграѓ другую сусветную вайну, і яго роля ѓ свеце была паменш. У гэтых умовах аб пабудове камунізму і не марылі. Мікіта Хрушчоѓ не быѓ скінуты, а кіраваѓ да самай смерці ѓ 1971 годзе. І яму ѓспадкоѓваѓ не Брэжнеѓ, а Шэлепін. Першымі ѓ космас зляталі немцы, і на Месяц таксама. Потым, у 1980 годзе Еѓразвяз злятаѓ і на Марс. Еѓрарэйх аб'яднаѓ усе краіны Еѓропы і частку СССР, а таксама кантраляваѓ уладанні ѓ Афрыцы і Азіі. Гэта вельмі моцная атрымалася дзяржава. І яна, абагнаѓшы ЗША стала сусветным гегемонам. Кітай і Японія так і не падняліся. Апошнюю акупавалі амерыканцы і была партызанская вайна. У Кітаі працягвалася грамадзянская вайна і дзікі капіталізм.
  Свет стаѓ больш эѓрацэнтрычным. І каланіяльная сістэма не распалася. Дык вось Эмануэль і патрапіла ѓ 1984 год. Праходзяць алімпійскія гульні ѓ Рыме.
  Дзяѓчына Эмануэль ідзе вялікаму гораду. Усё вельмі чыста ѓ ім і дагледжана.
  Эмануэль заспявае:
  - Я рымскі ваяр на калені дзікуны!
  Ворагаѓ Нерона я каштарыс з твару зямлі!
  Вольга Рыбачэнка гэта дзяѓчына з'явілася побач з Эмануэль, узнікшы як чорцік з табакеркі і вякнула:
  - Што думаеш гэта ѓсё? Чэрці два!
  Эмануэль піскнула:
  - Што яшчэ?
  Вольга з ухмылкай адказала:
  - А то... З чаго ты ѓзяла што саюзнікі будуць мірыць Сталіна і Роммеля. Вось якраз наадварот! Насамрэч куды рэальней наступнае!
  Немцы ѓ сярэдзіне траѓня 1945 гады аднавілі наступ. Галоѓным напрамкам стаѓ Сталінград. Асноѓныя баі разгарнуліся ѓздоѓж Дона і далей на Волгу.
  Гітлераѓцы падышлі ѓ Сталінграду ѓ пачатку ліпеня і пачалася грандыёзная бітва.
  Жаночы снайперскі батальён пад камандаваннем капітана Наташкі Кактусавай заняѓ абарончую пазіцыю ѓ развалінах на вуліцы Валадарскага. Дзяѓчаты з аѓтаматамі і стрэльбамі, абвязаѓшыся звязкамі гранат, хаваліся за руінамі.
  Сама Наташка ѓ плямістай гімнасцёрцы на голае цела, у кароткіх штанах, і басаногая. Прыгожая, і фігурыстая дзяѓчына, з моцнымі сцёгнамі, тонкай таліяй, кароткай стрыжкай пад паѓбокс. Твар вельмі выразны, з мужным падбародкам, блакітнымі шырока расстаѓленымі вачамі. Русыя валасы пашарэлі ад пылу, высокія грудзі, жорсткі погляд. Капітан Наташа ваюе ѓжо больш за два гады і нягледзячы на маладосць вельмі шмат пабачыла. Ногі ѓ дзяѓчынкі ѓсё ѓ ранках і ѓдарах. Дзяѓчыне спрытней перасоѓвацца басанож, чым грубых і нязграбных ботах.
  Голая падэшва адчувае найменшую вібрацыю глебы, папярэджвае аб блізкасці міны, а сама маці-зямля дадае цягавітасці. Ступні ѓ дзяѓчыны з аднаго боку агрубелі, і не баяцца распаленага металу, ці вострага друзу руін, але з другога боку не страцілі адчувальнасці і гнуткасці, папярэджваючы скрозь грукат аб руху танкаѓ.
  Мілая Наташка трымае ѓ руках гранату з прывязаным выбухам пакетам. Трэба дапаѓзці да грознага нямецкага танка "Леѓ", які палівае вуліцы з кулямётаѓ.
  Побач з ёй паѓзе Мірабела. Таксама басаногая, дык усе дзяѓчаты з батальёна, апынуліся ад ботаѓ, пераймаючы свайму камандзіру. Яе пыльныя падэшвы точаць, калі дзяѓчына паѓзе на карачках. Жоѓтыя валасы ѓ Мірабэлы брудныя, і доѓгія... Ледзь уюцца. Сама дзяѓчына стройная, худзенькая, невялікага росту. Яе можна нават прыняць за дзяѓчынку, з вузкімі плячыма, а ѓяѓнай вялікай галавой.
  Але Мірабела выпрабавала ѓжо шмат. Паспела пабываць і фашысцкім палоне, перажыѓшы жорсткія катаванні, і рудні, адкуль нейкім неспасціжным цудам здолела бегчы. Хоць гледзячы на ??яе дзіцячае, далікатнае тварык не калі не скажаш, што ёй білі гумовымі палкамі па пяткамі, прапускалі праз цела ток.
  Мірабела страляе... Салдат Трэцяга Рэйха, у дадзеным выпадку араб падае мёртва, пысай уздымаючы пясок і друз.
  Наташка падсоѓвае звязку гранат пад горку смецця. Зараз сюды папаѓзе дзевяноста тонны "Леѓ" і яго падарве. Блакітныя вочы дзяѓчынкі зіхацяць, нібы сапфіры на смуглом ад загару і пылу твары.
  Досвед падказвае, што добра абаронены танк, зараз памяняе пазіцыю. "Леѓ" мае 100-міліметраѓ бартавой брані, ды яшчэ пад нахілам. Трыццацьчацвёркі не могуць яго прабіць, шанец ёсць толькі ѓ цяжкіх Кевешак. Але гусеніцы гэта мэта. Галоѓнае пазбавіць машыну рухомасці...
  Святлана дае чаргу з аѓтамата... Салдат, невядома якой нацыянальнасці падае. Немцы, скарыѓшы хай нават і маральна па большай частцы, большую частку ѓсходняга паѓшар'я, берагуць арыйскую кроѓ і кідаюць у бой каланіяльныя войскі: арабаѓ, афрыканцаѓ, індусаѓ, розных азіятаѓ, і еѓрапейцаѓ. Узрасла таксама і колькасць палякаѓ - якія з пялёнак прывучаныя ненавідзець бальшавіцкую Расію. Ваююць тут і ѓкраінскія нацыяналісты, і данскія казакі, і чачэнцы, і ѓвесь каѓказскі каганат. Роммель падняѓ цэлы інтэрнацыянал.
  Ворагаѓ шмат...
  Святлана спрытна ѓхіляецца ад кулямётнай чаргі. Куля ледзь не раскалола, счарнелую ад пылу, круглую, дзявоцкую пятку. Капітан-прыгажуня адчула нават козыт ад таго, як блізка праляцеѓ прэзент буйнога калібра. Дзяѓчына перахрысцілася, шапнуѓшы:
  - Нас не спыніць нават куля!
  Мірабела адстрэльваецца... Яшчэ адна дзяѓчына Анжаліка - вельмі рудая, вышэй сярэдняга росту, і мускулістая, нягледзячы на бедную пайку. Таксама вельмі сімпатычная дзяѓчынка, з раскошнымі сцёгнамі, падцягнутай станам, не па-жаночаму шырокімі плячыма, і высокімі грудзьмі.
  Анжаліка вядзе бой у адных трусіках, гімнасцёрка разарвалася на шматкі, і рассыпаѓшыся на пыл, а новае абмундзіраванне, праз Волгу не пастаѓляюць. Дай Бог перакінуць яшчэ боепрыпасы, і кропельку ежы, для выматаных савецкіх войскаѓ.
  Так што Анжаліка амаль голая, яе ногі падрапаны, асабліва калені. У падэшву правай нагі патрапіѓ асколак, і яна баліць, цяжка ступаць.
  Рудая, пыльная, амаль голая Анжаліка крывіць свой прыгожы, але разам з тым і жорсткі твар. Дзяѓчына, страляючы, прамаѓляе:
  - Над намі Гасподзь, Масква і Сталін!
  І зразае атакавалых гітлераѓцаѓ, сама ледзь паспяваючы, адкаціцца.
  З-за руін і вузкіх вулачак, грозным нямецкім танкам цяжка развярнуцца. Вось амаль двухсот тонныя "Маѓсы" і зусім не могуць праехаць...
  Як і меркавала Святлана "Леѓ" праехаѓ крыху, і ѓткнуѓся кучу смецця. Раздаѓся выбух. Гусеніца лопнула, адляцела пара пашкоджаных каткоѓ.
  Паранены танк спыніѓся і з яго ствала вылецеѓ снарад...
  Недзе грымнуѓ наводдаль, пайшоѓшы ѓ руіны. Бландынка Святлана, нібы змейка прашыпела:
  - Вось гэта мой разлік! Адкрылі рахунак...
  Дзяѓчына-капітан зноѓ вымушана адпаѓзаць. Немцы і іх сатэліты не могуць выкарыстоѓваць у завалах сваю тэхнічную перавагу. Па віне ѓпартага Гітлера арды Трэцяга Рэйха ѓгразлі ѓ пазіцыйных баях у даволі вялікім і добра ѓмацаваным горадзе.
  Мірабела шпурляе гранату. Прымушаючы рабіць падбітых немцаѓ ці арабаѓ сальта, пераварочваючыся. У аднаго з гітлераѓскіх баевікоѓ адрывае руку, і на ёй вісяць, англійскі гадзіннік з компасам.
  Мірабела з усмешкай прамаѓляе:
  - Што компас паказвае вам - шлях у пекла!
  І прыгожая дзяѓчынка стрэсвае з пыльнай пяткі, кавалак прыліплай керамікі.
  Анжаліка таксама атрасае пыл, са сваёй пругкай, поѓных грудзей. Соску ад бруду амаль чорныя, і свярбяць. А паспрабуй памыцца. Зноѓ даводзіцца закопвацца, калі пішуць нямецкія пісталет-кулямёты. І прапаѓзаць па-пластунску.
  Батальён дзяѓчат трымае пазіцыі, хаця ідзе артабстрэл. І ірвуць цяжкія снарады, а з неба падаюць бомбы... Але нішто не зломіць мужнасць савецкіх гераінь.
  Вось Святлана бачыць, як прапаѓзае "Пантэра". Ну, гэты танк ужо не такі страшны.
  Можна прабіць яго ѓ борт. Дзяѓчынка, чхнула, выплюнула які лез у вытанчаны рот пыл. Узяла ѓ руку гранату, абцяжараную выбухам-пакетам. Трэба падпаѓзці неѓзаметку. Але вакол столькі дыму.
  Анжаліка стала падбірацца, упіраючыся ѓ дрэн босымі пальцамі ног і локцямі. Яна нагадвала кошку, якая высочвае мышаня. Дзяѓчына памятала вайну з таго страшнага лета сорак першага года, калі вермахт вераломна ѓварваѓся ѓ абшары СССР. Было ні дзяѓчыне, амаль дзяѓчынцы страшна? Спачатку так, але потым прывыкаеш. І ѓжо сталыя парывы снарадаѓ успрымаеш, як пасрэдны шум.
  Вось і зараз узарвалася зусім побач. Дзяѓчына шлёп на жывот. Зверху праносяцца, нібы зграя дзікіх пчол аскепкі. Анжаліка шэпча патрэсканымі вуснамі:
  - У Імя справядлівасці Госпадзе!
  Дзяѓчына паскарае паѓзок і вось з разбегу шпурляе гранату, з прыробленым выбухам-пакетам. Прэзент ляціць па дузе. Раздаецца выбух, больш тонкая бартавая браня "Пантэры" паддаецца. Нямецкі танк пачынае гарэць, дэтануе баявы камплект.
  Святлана з усмешкай шэпча:
  - Дзякуй табе за ѓсявышні Ісус! Аднаму табе я веру! Аднаму табе малюся!
  Пантэру разносіць. Адарваны, доѓгі ствол закопваецца ѓ друз. Лабавая браня, адарваѓшыся ад бартавой, нагадвае савок.
  Святлана, чые вочы, на карычневым ад пылу і загару твары зіхацяць васількамі, прамаѓляе:
  - Чым больш у ворага дубоѓ, тым мацнейшая наша абарона!
  Анжаліка вельмі сэксуальная, у сваіх чорных трусіках, і голым, пыльным, моцным целам. Дзяѓчынка вельмі спрытная. Яна ѓмее кідаць аскепкі шкла босымі пальцамі ног.
  Вось шпурнула зараз сваёй хупавай, пакрытай пластом пылу ножкай востранькі прадмет. І ѓпіліся, проста фашысту ѓ горла. Прыгожая Анжаліка залапатала:
  - А я сэкс-сімвал, і сімвал смерці!
  Дзяѓчына, пасля чаго зноѓ папаѓзла страляючы. Вяла агонь і Святлана.
  Красуня-капітан, Наташка ссекшы фашыста, прачырыкала:
  - Жыццё ланцуг, а дробязі ѓ ім звёны...
  Мірабела стрэліла, размаіла фрыцу галаву і дадала:
  - Нельга звяну не надаваць значэння!
  Святлана, зноѓ трапна стрэліѓшы, прасіпела:
  - Але цыкліцца на дробязях ніяк нельга...
  Мірабела сапраѓды пальнуѓшы, дадала:
  - Інакш ланцуг ахіне цябе!
  Эмануэль і Вольга Рыбачэнка тут таксама адважна ваююць.
  Абедзве дзяѓчыны вельмі баявыя. І кідаюць босымі пальчыкамі ножак гранаты.
  Эмануэль са смяшком заѓважае:
  - А тут таксама бітва не слабая!
  Вольга Рыбачэнка, скалячы зубкі, пагадзілася:
  - Не слабая! Але бывае і горш!
  Эмануэль прабуркавала, падміргваючы сапфіравымі вочкамі:
  - Усё будзе проста супер! І да каранавірусы дабяромся!
  І ваяѓніца засмяецца. І кінуѓшы босымі пальчыкамі нажы праб'е "Пантэру" у борт.
  Алімпіяда, мільгаючы мускулістымі, загарэлымі ікрамі, адбіла босымі, прыгожымі нагамі чачотку. Дзяѓчына праспявала:
  - З іконы мільгаюць святых рускіх асобы... Дай Бог замачы ты хоць з тысячу фрыцаѓ! А калі хто больш фашыстаѓ загудзе - ніхто вас, паверце, за тое не асудзіць!
  Пасля чаго перазарадзіла супрацьтанкавую стрэльбу і зноѓ стрэліла. Нямецкі транспарцёр зноѓ пусціѓ струмень дыму.
  Дзявочы батальён наносіѓ фрыцам істотны ѓрон. Але і сам нёс страты. Вось адну дзяѓчыну разарвала напалову, і яе тварык стаѓ такім, нягледзячы на пыл бледным.
  Большая частка Сталінграда ѓжо захоплена фашыстамі, але тое, што засталося ад горада, не жадае паддавацца і здавацца.
  Святлана тым часам спрабуе прабіць "Тыгр". Магутная нямецкая машына атрымала гранатай у бок, але не паддалася. Разгортваецца, каб паліць з гарматы. Дзяѓчыне даводзіцца закопвацца ѓ зямлю, і друз, каб не раздушыла выбухная хваля, выпушчанага прэзента.
  Святлана ціха шэпча:
  - Мама тата даруй!
  Мірабела кінула ѓ "Тыгр" гранату, тая ѓзарвалася на лбе. Дзяѓчына прашыпела:
  - Пра тое, што святло вучэнне зімой вясной... Сцвярджаю без выключэння, што Роммель гад чумны!
  Анжаліка, разбіваючы прыцэл фашыстам, і паліваючы іх чаргой, працадзіла:
  - У труне, я фюрара ѓбачыла зараз! І рушыла ѓбогаму нагою прама ѓ вока!
  Рудая дзяѓчына і сапраѓды шпурнула босымі пальцамі гранату ѓ танк. Дагадзіла ѓ ствол... Рушыѓ услед выбух і рулю "Тыгру" пакарэжыла.
  Баязлівы немец узяѓ і падаѓся назад.
  Святлана прагугнявіла праз ноздры:
  - Наша, вашай не саступіць!
  Мірабела ссекла куляй гітлераѓскага найміта і праспявала:
  - А злодзей то не жартуе! Рукі ногі, ён рускім вяроѓкамі круціць! Зубы ѓ самае сэрца ѓтыкае... Айчыну да дна выпівае!
  Святлана, хіхікнуѓшы, раѓнула:
  - Фюрар дзіка гарлапаніць, надрываецца!
  Мірабела пальнуѓшы, дадала:
  - Ну, а смерць пыхкае, ухмыляецца!
  Вось з'явіѓся яшчэ больш небяспечны "Штумртыгр". Ён разбурае цэлыя будынкі, і бункеры. Прычым, да пазіцый савецкіх войскаѓ не набліжаецца. Машыну трымаюць пад прыкрыццём нямецкія кулямётчыкі.
  Святлана бачыць, што падабрацца да пазіцый фрыцаѓ нерэальна. Затое ѓ небе Фоке-Вульф. Адна з такіх машын падлятае бліжэй да савецкіх пазіцый. Дзяѓчаты па ёй адчыняюць агонь.
  Анжаліка шпурляе гранату, і люта прамаѓляе:
  - У глыбокай смерці - прабачэння няма!
  Пасля чаго дзяѓчына, дае чаргу з аѓтамата. Хутка адкочваецца. Хутка пад'язджае параѓнальна новы нямецкі танк "Пантэра"-2 з маленькай вежай і ніжэйшым сілуэтам.
  Некалькі дзяѓчынак кідаюць у нямецкую машыну гранаты. Тая, атрымаѓшы прэзенты, застывае і не ѓ сілах павярнуцца.
  Анжаліка свіснула, прашыпеѓшы:
  - Вось гэта новая пошасць! Ёй парвём мы пасці!
  "Пантэра"-2 агрызнулася і стрэліла са сваёй больш магутнай прылады.
  Агністы слуп раскалоѓ паветра, і маментальна нагрэѓ і наэлектралізаваѓ атмасферу.
  Анжаліка хіхікнула, снарады праляцелі міма напаѓголай дзяѓчынкі. Рудая бессаромная трасянула сцёгнамі і вывела:
  - А Ньютан ворагаѓ разбіѓ, скінуѓ ярмо з трона! Фрыцам ён пастанавіѓ, свой закон Ньютана!
  Сталінград увесь ахоплены пажарышчамі, калі здавалася языкі агню, ліжуць неба і трашчаць фіялетавыя, аранжавыя, а пунсовыя іскры! А кожная іскрынка, нібы вырвалася з пякельнага замка прывід.
  Святлана, зваліѓшы нямецкага байца, бліснула блакітнымі вачыма, праспявала:
  - Чаго ты скуголіла дурная бабулька? Павер, па табе плача проста псіхушка!
  Мірабела на распеѓ праспявала, ведучы агонь па фашыстах:
  - Як добра прылегчы на траѓку і фрыцам па галаве паддаць! Уладкаваць фюрару прыпарку, і з аѓтамата кулі слаць!
  Дзяѓчына дзіка хіхікнула, і перавярнулася з жывот на спіну. Зрабіла ножкамі веласіпед. Уверх паляцела граната. Пралятаючы Фоке-Вульф атрымаѓшы аскепкамі пад чэрава, жвава узняѓся вышэй. Відаць, вострыя аскепкі яго падранілі. Фашысцкае стварэнне загарэлася, і стала губляць кавалачкі абламаных крылаѓ.
  Святлана, бачачы, як Фоке губляе вышыню, прасіпела:
  - Вось гэта семафор! На борце вісіць сякера!
  Нямецкі самалёт узарвала, раскідваючы ва ѓсе дальнія куткі неба абломкі. І куды фашысцкі ас дзеѓся. Зрабіѓ свой апошні разварот. У тлен пайшоѓ кат, а не пілот!
  Мірабела чхнула, рассейваючы пыл і, вымавіла:
  - Быць або не быць? Гэта не пытанне!
  Анжаліка зноѓ кінула кавалак шкла нагой, ды так што той, трапіѓшы ѓ вока, выйшаѓ у фрыца, праз патыліцу:
  - Я танкавая армада! А вам лячыцца трэба!
  Немцы і іх сатэліты паспрабавалі прасоѓвацца, закідваючы наперадзе гранатамі. Такая тактыка супраць дзяѓчат не дзейнічала. Вось Эмануэль разгарнула катапульту, і як садане па ворагу ѓ адказ.
  Дзяѓчына-пісьменніца зароѓ:
  - Санта Клаѓс які раздзірае пашчу Роммелю!
  Зарад катапульты, упіѓся ѓ натоѓп фашыстаѓ, прымусіѓ іх разлятацца, і пры гэтым пераварочвацца ѓ паветры. Фрыцы падалі, і разбіваліся аб абломкі сцен.
  Танк "Тыгр"-2 страціѓшы раѓнавагу, сутыкнуѓся са "Львом". Эх, лева, дзе твая грозная назва?
  Святлана заѓсміхалася і адказала:
  - Ну, а Эмануэль малайчына!
  Дзяѓчына-пісьменніца агрэсіѓна раѓнула:
  - Эмануэль заѓсёды гатова!
  Дзяѓчынка ѓ адказ матнула босай ножкай.
  Дзяѓчына-капітан зноѓ пачала цвізіць. А Алімпіяда паказытала Эмануэль вузкую ступню, якая яна ѓ яе зараз цвёрдая! Нездарма дзяѓчына не баіцца бегаць па пажарышчы.
  Мірабела на распеѓ, вымавіла:
  - Юнацтва - гэта добра - старасць гэта дрэнна!
  Анжаліка гэта не маркотная рыжуха пагадзілася:
  - Няма нічога горш старасці! Гэта і сапраѓды, самае агіднае стан з усіх магчымых!
  І дзяѓчынка зрабіла скачок з пераваротам. Ёй прадставіліся на хвіліну агідныя бабкі. Не, не параѓнаць, старую жанчыну з дзяѓчынкай. А якая прыгажосць, у стройных целах.
  Анжаліка ѓзяла і праспявала:
  - Цякуць за годам, гады караванам,
  Бабулька расцірае ѓ ступе хну...
  І што ж з стройным маім табарам,
  Як задзелася юнацтва не разумею!
  Святлана бліснула вачыма, зваліла немца трапленнем у пахвіну і заѓважыла:
  - Не! Усё ж такі на вайне ёсць такое хараство - застацца вечна малады! Вечна п'яны!
  Алімпіяда паклала ѓ катапульту новы зарад. Гэта нешта накшталт добрага мінамёта. Дзяѓчына прашыпела:
  - Не пасуй, а пасуй!
  Эмануэль шаркнула, тонкай, але спрытнай ножкай, і раѓнула:
  - Фрыцам фас!
  І граната разам з узрыѓ-пакетам з усяго размаху праляцела ѓ пазіцыі Гітлераѓцаѓ.
  Ды не даваѓся ім Сталінград. Трэці месяц з канца чэрвеня ідзе штурм, а горад усё ѓзяць не ѓдаецца. На іншых участках фронта гітлераѓцы дасягнулі поспехаѓ, але толькі не на гэтым.
  Святлана стрэліла з пісталета, і зароѓ:
  - Усё немагчыма, здараецца магчымым... Не трэба рабіць светабудову вельмі складаным!
  І патрапіла ѓ бензабак матацыкла. Машына выбухнула, і агнязарныя віхуры, асвятлілі задымлены пейзаж. А немец быѓ разарваны агністай лапай.
  Дзяѓчынка-капітан пракрычала:
  - Люблю я забіваць зло! І гэта найвышэйшае дабро!
  Мірабела лупанула немцаѓ чаргой і прашыпела:
  - Пагуляем дзікабраз!
  Анжаліка адкрыла агонь, больш прыцэльна. Некалькі чарнаскурых засталося ляжаць на пакрытым дзідай друзу:
  - Забі ворага! - Прашаптала дзяѓчынка.
  Мірабела гулліва праспявала:
  - Нафарбаваѓшы Роммеля памадай, Майнштэйна лакам для валасоѓ, пацягну вас у палон прынцэсы, згрызе вас верны сабака!
  Святлана, ведучы агонь, прашыпела:
  - Давай вечарам, Адольф павесіцца... Хопіць галаву дурыць! Давай увечары, ляці крэчатам - каб фашыстаѓ моцна біць!
  Мірабела ѓ лютасці вымавіла, збіваючы каску з галавы штурмавіка:
  - Мы можам! І мы зробім!
  Дзяѓчыны з батальёна "Ленін", спынілі прасоѓванне іншаземнага войска. Фрыцы прасоѓваліся наперад, літаральна закідваючы трупамі прастору. Не дапамагаѓ і танк "Леѓ", з якім звязваліся надзеі. Вось мадыфікацыя машыны са 150-міліметровай гарматай.
  Анжаліка збівае прыліплы да аголенага соску камень. У дзяѓчыны такія прыгожыя і поѓныя грудзі. Дзяѓчынка з дапамогай нагі кідае гранату. Нага ж мацнейшая, чым рука, і кідок праходзіць далей.
  "Леѓ" атрымаѓ па гусеніцы разрыѓ, і спыніѓся. Стрэліѓ са сваёй магутнай пашчы. Грукат, і абвал.
  Анжаліка, сплёѓваючы, прамаѓляе:
  - Рускі воін ад болю не стогне!
  І зноѓ дзяѓчынка страляе. І робіць гэта на рэдкасць трапна. Які высунуѓся з вежы фашыст завальваецца зваротна.
  Рудая, амаль голая дзяѓчынка прамаѓляе:
  - Дарэмна супернік лічыць, што рускіх здолеѓ ён зламаць! Хто адважны, той у баі нападае, ворагаѓ будзем люта біць!
  І Анжаліка перакочвае мышцы прэса, які ѓ яе вельмі нават рэльефны.
  Эх, да чаго ж дзяѓчаты прыгожыя! Дык не хочацца, каб хоць адна з іх загінула.
  Прабегла Сталеніда... Вельмі прыгожая дзяѓчына, з пухнатымі, белымі валасамі. Яна неяк прымудраецца мазаць іх якім зеллем, каб яны не пэцкацца.
  Дзяѓчына вельмі прыгожая, з фігуркай Венеры, толькі больш падцягнутай і рэльефнай. Адзення на ёй, толькі станік і трусікі. Усё астатняе ѓжо падарвалася. Але якім вытанчанасцю адрозніваюцца ножкі! Гэта не дзяѓчына, а пячатка дасканаласці, вянок прыгажосці.
  Яна і перасоѓваецца па-асабліваму, нібы вавёрачка. А босыя ножкі так і мільгаюць, і пятачкі, на здзіѓленне застаюцца чыстымі. Сталеніда страляе, і фашыст атрымлівае язву ѓ грудзях.
  Дзяѓчына прамаѓляе:
  - Вернасць Радзіме - вышэйшае слова!
  Анжаліка са смяшком заѓважыла:
  - Здымай станік і заставайся як я ѓ трусах!
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Гэта непрыстойна!
  Анжаліка страсянула сцёгнамі, трапна пальнула і праспявала:
  - Нешта камсамолак стала не звычайная! З голымі грудзьмі так хадзіць - вельмі непрыстойна!
  Сталеніда хіхікнула і заѓважыла:
  - Навошта дастаѓляць радасць фрыцам, глядзець на нашу прыгажосць!
  Анжаліка рашуча адказала:
  - Прыгажосць у нас смяротная!
  Стальная дзеѓка хіхікнула і пальнула па ТАЯ-200. Машына фашыстаѓ загарэлася. А прыгажуня бландынка вякнула:
  - Смерць злу!
  Анжаліка хіхікнула:
  - І жыццё дабру!
  Сталеніда ѓбачыѓшы, што немец падае, рыкнула:
  - Вось гэта найвышэйшая каштоѓнасць! Не думайце фашысты, што вы перамаглі!
  Анжаліка як заспявае:
  - Чакае перамога! Чакае перамога... Тых, хто прагне кайданы разбіць! Чакае перамога! Чакае перамога! Мы здолеем фашыстаѓ разбіць!
  Прыгожая дзяѓчына, і яе голыя грудзі так і ходзіць ходырам. Добра з аголеным тулавам у спякоту, якую ѓзмацняюць пажару.
  Святлана зараз выглядала куды больш рашучай. Яна пальнула па фрыцах з пісталет-кулямёта, і раѓнула:
  - Я вас спакладаю!
  І сапраѓды фашысты атрымалі смяротныя прэзенты і труны! А дзяѓчына паказала ім дулю, збудуем босыя пальцы ног. І засвістала, як салавей-разбойнік. Прычым праз пальчыкі ніжніх канечнасцяѓ.
  Капітан-дзяѓчынка вельмі разумная. І бліскучая. І зусім не жорсткая. Ёй таксама часам станавіцца шкада салдат ворага, у якіх могуць аказацца дзеці, што будуць плакаць па забітых бацьках.
  Святлана, зрэшты, гоніць ад сябе такія думкі, дык ад іх хочацца расплакацца. А не рускія ж прыйшлі да немцаѓ, каб рабаваць і забіваць. Не, гэта немцы і цэлая агрэсіѓная зграя іншаземцаѓ з усяго свету ѓварвалася на расійскія абшары.
  Святлана перахрысцілася, і стрэліла ѓ які спрабуе неѓзаметку падабрацца да пазіцый рускіх фрыца... У таго выцек выбітае куляй вока і мозг.
  Дзяѓчына-капітан заѓсміхалася і вымавіла, дасціпна:
  - Прама вока ѓ вока, да галавы галава!
  Святлана сапраѓды стрэліѓ, і патрапіла ѓ матацыкл з каляскай. Машына стала рвацца, і кулямёт адляцеѓ, некалькі разоѓ перавярнуѓся. Потым яго дула ѓпілася ѓ друз.
  Дзяѓчына пацерла голую, пыльную падэшву аб друз. І зноѓ прыцэліла. Яе вясёлая, юная мордачка даволі выскаліліся. Дзяѓчынка праспявала:
  - Не, сказалі мы фашыстам, не пацерпіць наш народ, каб рускі хлеб духмяны, называѓся словам брод!
  Мірабела зрабіла вельмі дакладны стрэл, ад якога запалаѓ Фоке-Вульф, і праверашчала:
  Для нягодніка вядома выбар ясны,
  За долары ён Русь гатовы здрадзіць...
  Але рускі чалавек, тым і выдатны-
  Што жыццё за Радзіму гатовы аддаць!
  Дзяѓчына, зрабіла сальта і паказала гітлераѓцам дулю, і пракруцілася, і кулі не краналі прыгажуню.
  З'явілася Анжаліка, гэтая прыгажуня, амаль голая, і мурзатая нібы чартоѓка, шпурнула адразу двума ножкамі гранаты. І праверашчала:
  - Тое, што я маю, тое... Фрыцам у востры бок!
  Алімпіяда паправіла Анжаліку:
  - Вострым, у бок, а не ѓ востры бок!
  Дзяѓчына хіхікнула і скаланула сваімі кавуновымі грудзьмі, і запусціла гранату выкарыстоѓваючы гранату з выбухам пакетам. "Тыгр" атрымаѓ па рулі, і вывярнуѓся гэты крывы твор мастацтва.
  Пасля чаго гітлераѓскае стварэнне падалася назад. Стала паѓзці нібы чарапаха якую заспеѓ пажар.
  Святлана праспявала, весела падміргваючы:
  - І "Тыгр" адыходзіць і немцы хаваюцца!
  Дзявочы батальён манеѓраваѓ пад ударамі, авіяцыі з паветра і цяжкі гармат. Вось ударылі рэактыѓныя бамбаметы, падняліся ѓ неба разбітыя, распаленыя стромы. І загарэліся камяні. На шчасце ні адна з дзяѓчын, не загінула, затое адправіліся на тое святло мужчыны - якіх не гэтак шкада! І ляцяць душы - адны ѓ рай, а іншыя ѓ пекла! Дзе ѓжо чэрці з віламі чакаюць тых, хто не верыѓ у Езуса.
  Анжаліка самая сэксуальная з ваяѓніц у лютасці: ну няѓжо фашысты са свайго "Штурмтыгра", могуць абстрэльваць пазіцыі савецкіх войскаѓ і забіваць чырвоных ваяроѓ?
  І дзяѓчына прыхапіла босымі нагамі гранату і закруцілася ѓ каскадах сальта. І круцілася ѓсё больш і хутчэй. І потым з усяго размаху шпурнула падарунак смерці ѓ шырокае рулю "Штурмтыгра". Голыя, загарэлыя ногі красуні мільганулі, і граната ѓляцела ѓ шырокае рулю. І магутная машына спачатку падавілася, а затым і ірванула. Два "Каралеѓскія тыгры", што стаялі па бартах "Штурмтыгра", былі падкінуты, і разляцеліся ѓ розныя бакі. З іх сарвала каткі, і тыя пасыпаліся, лятучы, як каралі, якія трэснулі каралі.
  Выбухная хваля падкінула Анжаліку, і дзяѓчына паляцела дагары нагамі. І яе пераварочвала, разгойдвала і шпурляла. Але красуня ѓсё ж прызямлілася, востры друз, і раскрышаныя камяні ѓпіліся ѓ яе голыя падэшвы. Дзяѓчыне было балюча, і нават праз мазолісты ступню, прабіла вастрыё.
  Але Анжаліка знайшла ѓ сабе сілы ѓстаць і прагарлапаніць:
  - Вы фашысты будзеце ѓ попеле!
  Святлану, і іншых дзяѓчат падкінула выбухной хваляй, і нават крыху памяла. Але ні адна з прыгожых ваяѓніц не загінула. Дзяѓчаты сустрэлі ѓраганным і трапным агнём. Здушыѓшы гітлераѓцаѓ, якія выскачылі, і іншых агрэсіѓных насякомых абложнікаѓ СССР.
  Мірабела праспявала з вялікім натхненнем:
  - І калі труба Гасподняя нас на бітву, з камсамолам будзем разам мы сябры! І па волі Госпада на нябесным пераклічку буду я!
  Анжаліка, абтрасаючы пыл з пабітых у кроѓ падэшваѓ і, праспявала:
  - Ленін, партыя, камсамол! Фюрара мы адпраѓляем у дурдом!
  Дзяѓчаты аглушальна сталі рагатаць, а Эмануэль з трывогай і прыкрасцю вымавіла:
  - А мая катапульта, не такая дакладная - як гэтыя голыя і моцныя ножкі Анжалікі!
  Алімпіяда, пагульваючы цягліцамі рук, заявіла:
  - Ну, нічога! Ты яшчэ прыдумаеш. Нешта круцейшы!
  
  НЕ БОМБІ БРЫТАНІЮ
  Гітлер не стаѓ бамбаваць ангельскія гарады і здолеѓ выйграць паветраную бітву за Англію. Акрамя таго, Шпеер атрымаѓ пасаду імперскага міністра ѓзбраенняѓ і боепрыпасаѓ яшчэ ѓ маі саракавога года. І ѓ выніку выпуск самалётаѓ стаѓ хутка ѓзрастаць.
  А 4 лістапада 1940 гады рушыла ѓслед нечаканая, але дзёрзкая высадка ѓ Брытаніі. Якая заспела берагавую абарону знянацку. І немцы змаглі захапіѓ плацдармы узяѓшы вялікую колькасць англійскіх салдат у палон. А затым і адразу развіць поспех.
  Была здабыта буйная перамога і Англія ѓпала яшчэ ѓ саракавым годзе. Вайна яшчэ працягвалася некаторы час. Чэрчыль бег у Канаду і спрабаваѓ арганізаваць там супраціѓ. А немцы займалі войскамі шматлікія калоніі Англіі. А тут яшчэ і Японія напала на ЗША. І прыйшлося Трэцяму Рэйху запрагацца.
  Дастаць Амерыку не проста - аддзелена акіянам. Але немцы стварылі плацдарм у Лацінскай Амерыцы і сталі адтуль насоѓваць свае сілы. І пачалі сціскаць кольца вакол ЗША.
  У сорак трэцім годзе ѓ серыі ѓ гітлераѓцаѓ з'явіліся "Пантэра", "Тыгр", і танк "Леѓ". Апошняй машыны не было ѓ рэальнай гісторыі, але зараз фашысты валодалі куды вялікай колькасцю рэсурсаѓ. Зрэшты, "Леѓ" з вагой у дзевяноста тон, і залішне магутнай супраць "Шэрманаѓ" гарматай, сябе не занадта апраѓдаѓ. Як і танк "Маѓс". Калі на выпрабаваннях дадзеная машына паказала здавальняючыя вынікі, то ѓ рэальнай гісторыі стала ламацца.
  Некалькі лепшай аказаѓся якая паступіла з верасня сорак трэцяга года ѓ серыю "Пантэра"-2. Даволі цяжкая ѓ пяцьдзесят тры тоны, але з рухавіком у дзевяцьсот конскіх сіл, ён нядрэнна перасоѓвалася. А яе гармата ѓ 88-міліметра ѓ 71 ЭЛ прабівала "Шэрманы" з чатырох кіламетраѓ.
  Герда як раз атрымала адну з першых мадыфікацый "Пантэры"-2 і ваявала з амерыканцамі ѓ Канадзе.
  Быѓ кастрычнік 1843 гады. Нягледзячы на восеньскую прахалоду дзяѓчыны былі басанож і ѓ адным бікіні.
  "Пантэра"-2 з вялікай дыстанцыі магла лупіць, і мела нядрэнную абарону ілба. Ды і барты ѓ яе лепш абаронены, чым у простай "Пантэры", з базукі ці гарматы дробнага калібра не возьмеш.
  Але каб патрапіць з вялікай адлегласці трэба валодаць фенаменальнай трапнасцю.
  І Герда каб патрапіць напэѓна страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Снарад апісвае дугу і прабівае з чатырох кіламетраѓ амерыканскі танк "Грант".
  Дзяѓчына раве:
  - Мы проста д'яблыцы!
  Пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак стрэльнула і Шарлота, агрэсіѓна прыкмеціѓшы:
  - Палітык - гэта свіння ѓ чыстым гарнітуры, і лісіца ѓ абліччы святой нявіннасці!
  Стрэліла па чарзе Крысціна, што зрабіла вельмі трапна і задаволена дакладна прабіѓшы "Шэрман" і прабуркавала:
  - Палітык любіць гучнага брахаць і аглушальна абяцаць, затое, калі даводзіцца выконваць абяцанае, не пачуеш нічога акрамя апраѓданняѓ!
  Магда таксама ѓрэзала па непрыяцелю вельмі нават забойным снарадам, прабіла лоб вежы танка і прачырыкала:
  - Лепш збіць палітыкана, які абяцае гультайства, чым біць лынды страціѓшы працу!
  І дзяѓчына як зарагачуць... І зноѓ пальнуѓ з гарматы. Так проста ЗША не адолець Трэцяму Рэйху.
  Але ѓ фрыцаѓ чалавечы матэрыял, ды і тэхніка мацнейшая. Напрыклад, грозныя МЕ-309, супраць якога няма прыёму, і ад якога не знайсці выратаванні. Дадзеная машына мае вельмі магутнае ѓзбраенне: тры 30-міліметровыя авіяцыйныя гарматы, і чатыры таксама забойныя часткі чатырнаццаціміліметровыя кулямёты. Цэлых сем агністых кропак - крута!
  МЕ-309 - гэта монстар, асабліва калі ім кіруюць дзяѓчынкі. У дадзеным выпадку дзве прыгажуні: Альбіна і Альвіна. Абедзве бландынкі басаногі і ѓ адным толькі бікіні.
  І яны як возьмуцца за амерыканцаѓ. Толькі аскепкі ѓ розныя бакі ляцяць.
  Націснуѓшы босымі пальчыкамі ножак на гашэтку, Альбіна пальнула і збіла амерыканскі самалёт, праваркаваѓшы:
  - Палітык - гэта танная прастытутка, якая занадта доѓга абыходзіцца, і прыносіць не толькі венерычную заразу на плоць, але і спараджае бацылу няѓпэѓненасці ѓ душы!
  Тут і Альвіна таксама голай пяткай на педаль націсне, вельмі трапна дзюбне і прачырыкае на ѓсё горла:
  - Даражэй за ѓсё абыходзяцца танныя прастытуткі - асабліва калі яны палітычныя!
  Ды гэтыя дзяѓчынкі ведаюць сабе кошт і выбіваюць з супостата дух і матэрыяльны складнік капітальна.
  Паступова немцы адольваюць Амерыку. Вось у іх ужо і новы аѓтамат МР-44, які разбурае амерыканцаѓ капітальна. Дадзеная штурмавая вінтоѓка не мае сабе роѓных. І яна дае вермахту вырашальную перавагу.
  І ѓ пяхоце ваююць дзяѓчыны: Маргарэт і Хельга. Яны таксама выкарыстоѓваюць адмысловую форму: басанож ваяваць і ѓ бікіні. І гэта вельмі эфэктыѓна.
  Маргарэт дала чаргу па амерыканцах, і запусціла босымі пальчыкамі ножак разрад каласальнай, забойнай сілы. І прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Палітык - гэта такая прастытутка, што абяцае райскую асалоду бясплатна, але ѓ ложак падкладае толькі свінню!
  Хельга адзначыла, ведучы агонь па непрыяцелю, з вялікай трапнасцю і дакладнасцю:
  - Палітык умее ѓ арыфметыцы толькі адымаць і дзяліць, а стаѓшы дыктатарам яшчэ і абнуляць тэрміны кіравання!
  І дзяѓчына ѓзяла і босай ножкай кінула вялікай, разбуральнай сілы прэзент смерці.
  Маргарэт, ведучы агонь са штурмавой вінтоѓкі адзначыла:
  - Не бяда, калі дыктатар абнуляе тэрміны кіравання, горш, калі ѓсе дасягненні зводзяцца да нуля без палачкі!
  І дзяѓчынка таксама босымі пальчыкамі ножак кіне прэзент анігіляцыі.
  Хельга, выкошваючы ѓ наступе амерыканцаѓ і выбіваючы іх шэрагамі прама на ходу, выдала:
  - Калі дасягненні дыктатуры нулявыя, тэрміны кіравання абнульваюцца!
  І дзяѓчаты возьмуць і засмяюцца, выскаліѓшы зубкі, што зіхацяць нібы жамчужынкі.
  Таронта і Квебек загінулі яшчэ да зімы... І зімой баі разгарнуліся ѓжо на тэрыторыі ЗША. Сілы былі няроѓныя... Хоць амерыканцы з прычыны расцягнутасці камунікацый, і магутнай эканоміцы і мелі вялікую перавагу ѓ колькасці тэхнікі. Але саступалі ѓ якасці.
  Увесну сорак чацвёртага года ѓжо масава ѓ паветраных баях сталі прымаць удзел рэактыѓныя машыны: МЕ-262 і ХЕ-162, якім не было роѓных апанентаѓ.
  У танках з'явіѓся найноѓшы Леѓ-2 у якім немцы ѓпершыню ѓ танкабудаванні размясцілі трансмісію і рухавік адным блокам і папярок, а скрынку перадач на самім рухавіку, і спераду вежу зрушыѓшы назад. Леѓ-2 атрымаѓся з ніжэйшым сілуэтам, акрамя таго і хадавая частка стаѓ лягчэй, і вежа атрымалася вузейшай з гарматай 88-міліметровага калібра 105 для амерыканскіх танкаѓ усё роѓна залішняя. "Леѓ"-2 аказаѓся рухомым і добра абароненым. На полі бою яна адразу ж захапіѓ ініцыятыву, як найлепшы танк у свеце.
  СССР пасля вайны з Фінляндыяй пакуль ні з кім не біѓся. У яго развіццё танкабудавання пайшло не самым прадуктыѓным шляхам. З'явіліся монстры КВ, з вялізнымі вагамі і некалькімі гарматамі. Толькі Т-34, можна назваць удалым танкам. Хаця і недастаткова магутным.
  Акрамя таго ѓ СССР з'явілася і развіццё колава-гусенічных танкаѓ. Ужо серыя А - аѓтастрадныя. І маса іншых машын.
  Немцы ж вучыліся ваяваць і атрымлівалі вялікі, баявы досвед. Да канца лета больш за палову тэрыторыі ЗША ѓжо была захоплена гітлераѓцам. У верасні пачаѓся штурм Нью-Йорка і Вашынгтона.
  Герда ѓжо бiлася на "Леѓ"-2. Дадзеная машына важыла шэсцьдзесят тон, але мела таѓсцейшую бартавую браню ѓ 100-міліметраѓ пад нахіламі, і гармату 88-міліметраѓ у 100 ЭЛ даѓжыня ствала. І некалькі тоѓшчы была і лабавая браня пад вялікімі нахіламі. Корпус у 150-міліметраѓ і 45 градусаѓ, а лоб 200-міліметраѓ і таксама пад нахілам.
  Амерыканскі гарматы лабавую браню такога танка не бралі. А тыя, што маглі прабіць у борт, былі малалікімі і не на танках.
  Герда паслала снарад пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, разбіла "Шэрман" і адзначыла:
  - Палітык мовай працуе, энергічна заклікаючы да сэрца, толькі ѓ выніку ѓсе словы аддаюцца ѓ пячонках!
  Шарлота пальнула па амерыканцах, і перавярнула дакладным трапленне гаѓбіцу і буркнула:
  - Чым у кіраѓніка тупей розум, тым у яго ката вастрэй сякера!
  Крысціна зноѓ стрэліла ѓ непрыяцеля, разнесла чарговы па ліку танк і вякнула:
  - Абнуленні тэрміна дыктатара абернецца выбаршчыку ѓ кругленькую суму!
  Магда тут таксама рушыла па суперніку, і разнесла зенітную ѓстаноѓку, буркнуѓшы:
  - Кіраѓнік любіць казаць круглява, абы абнуліць красамоѓныя правалы!
  І дзяѓчаты зноѓ паслалі снарад вялізнай, забойнай сілы!
  У небе таксама баі кіпяць неабыякія, і вельмі крывавыя.
  Альбіна на МЕ-262 збіла чарговую амерыканскую машынку і праверашчала, скалячы зубкі:
  - Дыктатар-сцярвятнік заѓсёды мае рацыю, таму што ѓ яго шмат правоѓ, без межаѓ, а меламу птушыныя правы выбаршчыку застаецца толькі паляцець за кардон!
  Альвіна на МЕ-262 таксама падрэзала амерыканскі знішчальнік і дасціпна прабуркавала:
  - Хочаш стаць арлом, перастань пралятаць з птушынымі правамі!
  Вось ужо гітлераѓцы штурмуюць Белую хату. Тры дзяѓчыны: Хельга, Маргарэт і Фрыда прабіраюць да купала, каб там павесіць свой сцяг.
  Ваяѓніцы босаногія і ѓ адным толькі бікіні. Прабіраюцца і ваююць.
  Хельга шпурнула босай ножкай гранату, і дала чаргу з аѓтамата, прабуркаваѓшы:
  - Часцей за ѓсё петушацца тыя, у каго птушыныя правы, і звычка лічыць крумкач!
  Маргарэт агрэсіѓна стрэльнула і босымі пальчыкамі ножак шпурнула прэзент анігіляцыі і піскнула:
  - Пакуль не адвучышся лічыць крумкач, будзеш пралятаць з птушыным правамі і курынай кемлівасцю!
  Фрыда зрэзала некалькіх чарнаскурых салдат янкі і прабуркавала, кінуѓшы босымі пальчыкамі ножак, разбуральную гранату:
  - З птушынымі правамі ѓ неба не ѓзляціш, а вось у пекла пад заляціш як курыца ѓ ашчып!
  Змагаюцца з амерыканцамі і японскія дзяѓчыны-ніндзя. Яны з боку Краіны Узыходзячага Сонца прасуюць.
  Дзяѓчына сіняя ніндзя секанула мячамі амерыканцаѓ. Шпурнула босымі пальчыкамі ножак прэзент смерці і прачырыкала:
  - Калі ѓ цябе курыныя мазгі, птушыныя правы і пеѓневы гонар, то з гарантыяй паляцяць пёры!
  Дзяѓчына жоѓтая ніндзя правяла мячамі млын срубая амерыканцаѓ і піскнула, кінуѓшы голай пяткай падарунак анігіляцыі:
  - У каго курыныя мазгі, той лічыць крумкач і дамагаецца толькі птушыных мае рацыю!
  Дзяѓчына чырвоная ніндзя босымі пальчыкамі ножак запусціѓ бумеранг зразаючы галовы ворагам і піскнула:
  - Хто шмат лічыць крумкач, атрымлівае без рахунку праблемы!
  Дзяѓчына белая ніндзя ѓзяла і пунсовым саском грудзей выпусціла прэзент смерці і вякнула:
  - Лічачы крумкач, рызыкуеш накаѓкаць бяду, заціраючы нос, патрапіш як курыца ѓ ашчып!
  Вось нарэшце і Белы дом узяѓ. Загінулі ѓ пачатку кастрычніка і Нью-Ёрк, і Вашынгтон.
  А 8 лістапада 1944 гады ЗША і Мексіка капітулявалі перад Японіяй і Трэцім Рэйхам.
  Наступіла часовая паѓза. Трэцяму Рэйху трэба было пераварыць уладанні і падрыхтавацца да новай вайны. Японія таксама шмат нахапала.
  Сталін таксама пакуль рыхтаваѓся да войн, але нікуды не залазіѓ. Усё было спакойна.
  Немцы разгарнулі будаѓніцтва танкаѓ серыі Е. Таксама ѓ сорак пятым годзе атрымаліся вельмі ѓдалыя дыскалёты, якія маглі ѓнесці пералом у любую вайну. Ішла распрацоѓка і ядзернай зброі. Зрэшты, у СССР Сталін да яго паставіѓся з прахалодай, і амаль не фінансаваѓ. Скептычным аказалася і стаѓленне Гітлера. А вось у Японіі некаторыя работы вяліся.
  Разведка Трэцяга Рэйха атрымала дадзеныя, што японцы сяго-таго ды дасягнулі.
  Пасля асабістай сустрэчы Гітлера і Сталіна было прынятае рашэнне аб сумеснай вайне супраць Японіі.
  Сталін пад старасці гадоѓ хацеѓ атрымаѓ славу выдатнага палкаводца, і пасля ваганняѓ вырашыѓ заключыць ваенны саюз з Германіяй. Гітлер які асабіста здолеѓ пасябраваць з чырвоным дыктатарам, таксама аддаваѓ перавагу ваяваць з Японіяй. Тым больш у яе шмат калоній і пакуль яшчэ параѓнальна адсталае войска. Хоць і шматлікая, і фанатычная. Так лёгкай прагулкі не чакалася.
  20 красавіка 1950 гады пачалася вялікая вайна супраць Японіі з калоніямі, і СССР, і Трэцім Рэйхам.
  Чырвоная армія рухалася ад Маньчжурыі. Не маючы досведу наступальных аперацый, супраць магутнай японскай абароны савецкія войскі прасоѓваліся павольна і з вялікім стратамі.
  Лізавета на найноѓшым танк Т-54 змагаецца з самураямі. Савецкая машына больш дасканалая, чым ранейшыя мадэлі, але зьявілася нядаѓна. І ѓ яе гармата ѓ 122-міліметры, і сама яна вельмі цяжкая - пяцьдзесят пяць тон.
  Сталін, не маючы досведу Вялікай Айчыннай вайны пайшоѓ шляхам павелічэння памераѓ і масы танкаѓ.
  Яму падабалася ѓсё буйное і грувасткае.
  Як і серыя КВ, некаторыя мадэлі, напрыклад КВ-14 важылі за трыста тон.
  Немцы, наадварот, зразумелі, што вялікія вагі неэфектыѓныя і патрэбная танку рухомасць. І асноѓнай машынай стала пірамідальная АГ-50. Ён меѓ куты рацыянальнага нахілу ва ѓсе бакі.
  І яго не прабіць савецкім гарматам ні з аднаго ракурсу. Пры гэтым вага ѓсяго ѓ пяцьдзесят тон і рухавік у 1800 конскіх сіл - газатурбінны. АГ-50 - гэта дасканалая машына для свайго часу і вельмі хуткасная то ста кіламетраѓ у гадзіну на шашы.
  І гармату нядаѓна ѓсталявалі з кароткім ствалом, але высокага ціску, што здольна прабіваць усе машыны. І калібр 88-міліметраѓ мяняць не прыйшлося. На самай справе менш калібр і больш запас снарадаѓ і вышэй хуткастрэльнасць гарматы. І гэта ѓжо аксіёма. І наадварот вялікія калібры ѓ танкавым двубоі на практыцы горш дробных.
  АГ-50 - гэта монстар, які руйнуе Японію. У самураяѓ толькі танкі серыі Е, ды і тое ранніх, далёка не самых дасканалых мадэляѓ гэтай мадыфікацыі.
  Але Лізавета пакуль едзе на Т-54 і робіць стрэл пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак.
  Уразіла суперніка і прачырыкала:
  - Тыран уяѓляе сябе львом, але сілкуецца падаллю як гіена, кахае вайну, але не жадае цягнуць салдацкую шлейку, кахае падкладаць свінню, і пажыраць з вантробамі!
  Кацярына агаліла пунсовы сасок, урэзала ѓ непрыяцеля націснуѓшы сіські на кнопку і вякнула:
  - Калі розумам ты калека, то пратэз адукацыі табе не дапаможа!
  Алена таксама ѓляпіла з дапамогай голай пятачкі і прабуркавала:
  - Леѓ і без адукацыі лепшы кіраѓнік, чым дыпламаваны баран!
  Еѓфрасіння таксама пальнула па чарзе, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і прабуркавала:
  - Моцны ѓдар у баксёра ѓ руцэ, а вось палітык адбівае мазгі мовай, нават калі сам слабаваты на галаву!
  Наступленне ідзе па ѓсіх напрамках. Савецкія лётчыцы таксама ваююць. Ужо з'явіѓся МІГ-15 які можа канкураваць з японскімі машынамі, а нямецкія мабыць будуць лепей асабліва ѓ хуткасці і ѓзбраенні.
  Анастасія Вядзьмакова змагаецца ѓ небе, з вялікай доляй упэѓненасці.
  Збівае дзве японскія машыны і пішчыць:
  - У баксёра дзве рукі і некалькі камбінацый удараѓ, у палітыка адна мова, бясконцыя перапеѓ песень па сутнасці аднаго матыву!
  Акуліна Арлова, ведучы бязлітасны агонь па суперніку, і выбіваючы спрэс, адзначыла:
  - Басанож дзяѓчына сама абуе мужчыну, агаляючыся - пакіне без порткаѓ, а рассунуѓшы ногі, сцісне мёртвай хваткай горла!
  Мірабела Магнітная, падразаючы японскія самалёты, і дзейнічаючы з фігуральнай агрэсіяй, прымеціла:
  - Жанчына, рассоѓваючы ногі здушвае мужчыну мамон каб выціснуць залатыя кроплі!
  Дзяѓчыны ваявалі з вялікай актыѓнасцю і перамяшчаючыся з боку ѓ бок, сыходзячы ад трапных стрэлаѓ суперніка.
  Нямецкія лётчыцы таксама тармашылі японцаѓ.
  Альбіна зрэзала адной чаргой адразу чатыры машынкі і захоплена прабуркавала:
  - Голыя жаночыя ногі, выдатна распранаюць мужчын, у якіх няма галавы!
  Альвіна ѓзяла і падрэзала з адной чаргой пяць японскіх самалётаѓ і прапішчала:
  - Лепш цалаваць голыя ножкі дзяѓчынкі, чым быць поѓным самотным лапцем!
  Герда на танка АГ-50 ваявала на пару з Шарлатай. Абедзве дзяѓчыны біліся вельмі ѓпэѓнена.
  Герда пальнула па суперніку, разбіла японскую машыну і прабуркавала, скалячы зубкі:
  - Бык мае рогі літаральныя, а мужчына без бычынага здароѓя атрымае рогі фігуральныя!
  Шарлота таксама зрабіла трапны стрэл, прабіѓ суперніка і адзначыла:
  - Мужчына якога абулі босыя жаночыя ножкі - поѓны лапаць!
  Крысціна і Магда таксама ваююць на АГ-50, і б'юцца адчайна.
  Крысціна зрабіла стрэл і прабуркавала:
  - Калі мужчына лапаць, то яму наканавана быць пад абцасам і басяком!
  Магда таксама пальнула і вельмі трапна, і разнесла суперніка гаѓбіцу, піскнуѓшы:
  - Няма большага ворага ѓ мужчыны, чым адсутнасць мужнасці і большай праблемы, чым лішак жадання!
  І дзяѓчаты працягнулі малаціць самураяѓ.
  Яны іх усё мацней падціскалі і грамілі на розных франтах.
  Алёнка і яе каманда змагаліся на найноѓшым танку ІС-3. Гэтая машына і больш сучаснай серыі з 130-міліметровай гарматай, у дадзеным выпадку адной і вагай у восемдзесят тон.
  У ёй пяць членаѓ экіпажа - усе дзяѓчынкі. І гэта выдатна.
  Алёнка пальнула з гарматы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і праверашчала:
  - Мужчына юрлівая малпа з ласкавай прамовай, але дурасць дзяѓчынак пакалечыць!
  Анюта па чарзе зноѓ стрэліла, прабіла японскую машыну і прачырыкала:
  - Калі ты розумам асёл будзеш араць як ішак на лісіцу, калі духам заяц, на шапку здзяруць тры шкуры!
  Ала дала дакладны стрэл пры дапамозе пунсовага соску якім націснула на кнопку і піскнула:
  - Можна зрабіць з каня сенатара, але з палітыка не зробіш сумленнага аратага!
  Марыя таксама дзюбнула ѓ суперніка, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і праверашчала:
  - Прасцей за ѓсё зрабіць сенатара з таго, хто ѓмее рабіць хоць канём, але чамусьці ѓ любым парламенце поѓна ішакоѓ, ды яшчэ і лянівых!
  Алімпіяда таксама голай пяткай пальнула і выдала:
  - Не навучышся хадзіць канём, будзеш голым каралём!
  Дзяѓчыны паказалі вышэйшы клас у баях. І вось савецкія войскі за паѓгода баёѓ дайшлі да Порт-Артура. Гэты горад прыкрываѓся японцам з мора.
  Паѓднёвы Сахалін таксама ѓдалося адбіць.
  Такім чынам быѓ узяты рэванш за ранейшыя паразы ад Японіі. Прычым, рэванш пакуль частковы Порт-Артур трымаѓся.
  Пачалася яго аблога.
  Цяжкая савецкая артылерыя абстрэльвала дадзеную крэпасць. Дзяѓчаты стралялі з гаѓбіц.
  Аліса і Анжаліка выпускалі снарад за снарадам.
  Аліса стрэліла і адзначыла:
  - У любым турніры ёсць колькасць партый і канчатковыя вынікі, толькі ѓ палітыцы пастаянныя абнуленні і паралельны падлік!
  Анжаліка, упіраючыся босымі пяткамі падала снарад, і прабуркавала:
  - У боксе ѓдары ніжэй пояса каральныя незалежна ад колеру пальчатак, у палітыцы яны прыносяць перамогу, асабліва калі пальчаткі не белага колеру!
  На працягу года баёѓ, Японія страціла ѓсе свае калоніі. І вось баі разгарнуліся за саму метраполію.
  І ваяѓніцы-прыгажуні падыходзілі да Токіа.
  А савецкія танкісткі ѓзялі нарэшце Порт-Артур.
  Лізавета босымі пальчыкамі ножак навяла зброю. Пальнула па суперніку і піскнула:
  - Мужчына недалёка сышоѓ ад гібона, калі не інтэлектам, то юрлівасцю самец тыповая малпа!
  Кацярына таксама пальнула па суперніку, выкарыстоѓваючы голую пятачку, і ѓсмешкай заѓважыла:
  - У мужчыны адна дасканаласць і дзве рукі, але жанчына шукае саму дасканаласць з заграбуючымі рукамі, і магутнай добрай якасцю!
  Алена, страляючы па японцах, і перавярнуѓшы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак чарговую гаѓбіцу, адзначыла:
  - Клоѓны ѓ цырку нараджаюць здаровы смех і весялосць, блазаны ѓ палітыцы выклікаюць нездаровае іржанне, і расчараванне!
  Дзяѓчынкі як відаць японцаѓ разбураюць капітальна. З такімі зразумела і Порт-Артур упадзе без усялякіх сумневаѓ.
  Анастасія Вядзьмакова ѓ небе над Японіяй дзярэцца, і на дае суперніку спуску, напяваючы:
  - Раз, два, тры, самурая разарві!
  І вымаѓляе афарызм, вельмі трапны:
  - У шахматах ход канём часта ставіць мат, у палітыцы хады канём заѓсёды выбаршчык суправаджае матам!
  Акуліна Арлова, крышачы самураяѓ у небе, і падміргваючы сваімі сапфіравымі вочкамі адзначыла:
  - Дрэннаму музыку на вуха наступіѓ мядзведзь, дурному выбаршчыку прагулі вушы - лісы-палітыкі!
  Мірабела Магнітная падрэзала з развароту чарговую машыну Краіны Узыходзячага Сонца і адзначыла:
  - Два моцных, але розных характару нараджаюць выбух, два разумных, але розных па падлозе індывіда спараджаюць геніяльнасць!
  Дзяѓчынкі бралі ѓ небе над самураямі ѓгару.
  Альбіна, збіваючы самалёт Японіі, скалячы зубкі, агрэсіѓна адзначыла, падміргваючы:
  - Дзеці нараджаюцца ад кахання двух падлог, поспех ад спалучэння працавітасці і таленту!
  Альвіна таксама, дзюбанула пры дапамозе голай пяткі па самураях, і прабуркавала, выскаляѓшы зубкі:
  - Мужчыны жадаюць сыноѓ ад прыгожых жанчын, а жанчыны жадаюць дачок ад разумных мужчын, выснова - здаровае нашчадства патрабуе прыгажосці і розуму, але дзе знайсці спалучэнне падобнага дабра!
  А вось баі ѓжо разгарнуліся за Токіа. Штурмуюць немцы і асобныя савецкія батальёны сталіцу Японіі. На двары травень 1951 гады, усё літаральна квітнее. І вельмі нават прыгожа і багата.
  Але горад Токіа моцна разбураны. Па ім прасоѓваюцца часткі Вермахта, і баі вельмі разлютаваныя і няроѓныя кіпяць.
  Герда на АГ-50 змагаецца разам з Шарлатай. Гэтыя дзяѓчаты вераць у сваю перамогу вельмі горача.
  Герда страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, націскаючы на кнопкі джойсціка і прамаѓляе:
  - Чаго жадае жанчына таго жадае Бог, а вось жаданні мужчыны, падобна з жаданнем малпы!
  Шарлота таксама лупанула па суперніку, збіла вежу з японскай машыны і піскнула:
  - Бог стварыѓ жанчыну як кветка для прыгажосці, мужчына спатрэбіѓся як перагной для падкорму цудоѓнай расліны!
  На іншым танк АГ-50 таксама ваююць дзяѓчыны, якія папросту крывавыя монстры класа-супер. Яны ваяѓніцы вельмі баявыя і агрэсіѓныя, але разам з тым далікатныя.
  Крысціна стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ, точаных ножак і з усмешкай заѓважыла:
  - Жанчына ружа, але далёка не расліна, мужчына ж певень, але не крылаты, а тыповая рагатая жывёла!
  Магда са смяшком пальнула ѓ суперніка пры дапамозе забойнага снарада і піскнула:
  - Мужчына, які петушыцца быццам бы птушка, але бяскрылая, выліваецца салаѓём, але не спявак, абяцае жанчыне залатыя горы, але ѓ ложку не стаіць і шэлега!
  Савецкія дзяѓчаты таксама ѓдзельнічаюць у штурме Токіа. У прыватнасці экіпаж Алёнкі. Яны пераселі на яшчэ больш магутны і цяжкі ІС-4, з другой 85-міліметровай гарматай.
  Але пяцёрка засталася ранейшай.
  Алёнка стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прачырыкаѓ, скалячы зубкі:
  - У абяцаннях палітык імператар, у выкананні голы кароль, абяцае месяц з неба, а выбаршчыкам выходзіць сабачае жыццё!
  Анюта агрэсіѓна прымеціла, пасылаючы снарад з гарматы і трапна дзівячы суперніка:
  - Разумны кіраѓнік не імкнуцца абагавіць сябе, а імкнецца даць выбаршчыку чалавечае жыццё!
  Ала дзюбнула ѓ суперніка, нацэліѓшы босы дакладны ножкай прэзент смерці і выдала:
  - Саджаць шмат можа і ідыёт на троне, а вось багаты ѓраджай збіраюць з не дужым розумам!
  Марыя таксама дала стрэлы, толькі на гэты раз з кулямётаѓ, выбіла масу супернікаѓ і выдала:
  - Дыктатар што шмат саджае і лье крыві, сам сядзе ѓ лужыну, і зараве ад болю!
  Алімпіяда, таксама стрэліла націснуѓшы на гашэткі голымі падэшвамі, і агрэсіѓна, адзначыла:
  - Выбаршчыка, які галасуе за палітыка што часта садзіцца на каня, захамутаюць жывадзёры!
  Вось ужо ідзе і штурм імператарскага палаца. Апошніх японцаѓ капітальна дабіваюць.
  Тут ужо і Эмануэль да лаянкі далучылася. Зразумела, яна амаль голая, у адных трусіках.
  Выпусціла з пунсовага соску маланку і прабуркавала:
  - Палітык - гэта сумесь ваѓка ѓ авечай шкуры, лісіцы з салодкай пошчак салаѓя, свінні ѓ новым фраку, але жыць пры ім вы будзеце як сабакі!
  Хельга таксама ваюе, штурмуючы японскія пазіцыі і завывае, выскаліѓшы зубкі, і кінуѓшы босай ножкай гранату:
  - Дурное галасаваць за ваѓка ѓ авечай шкуры, можа апынуцца поѓным баранам!
  Маргарэт дала чаргу і замацоѓваючы на купале імператарскага палаца сцяг захопніка, адзначыла:
  - Лісіца ѓ авечай шкуры на троне лепшая за барана ѓ бабровым футры, разумны жулік прынясе больш карысці, чым сумленны дурань!
  Эмануэль канчаткова замацавала чырвонае палотнішча і прабуркавала, з лютасцю:
  - Трон не церпіць мітусні і брэху, і не метад падпарадкоѓваць спалох, але кіраѓнік груба кіруе, раздае ѓказы да маленняѓ глух!
  Японія была зрынутая. І пасля яе капітуляцыі СССР вярнуѓ сабе паѓднёвы Сахалін, атрымаѓ Курыльскую граду, Маньчжурыю, Порт-Артур, паѓночную Карэю, і канчаткова ѓмацаваѓся ѓ Манголіі.
  Трэці Рэйх захапіѓ усё астатняе. І зноѓ наступіѓ перыяд свету. Трэці Рэйх захапіѓ астатнія часткі свету і ѓ 1959 годзе правёѓ рэферэндум аб заснаванні манархіі і сусветнай імперыі.
  Гітлер стаѓ імператарам. У СССР пасля смерці Сталіна 5 сакавіка 1953 г. новым лідэрам стаѓ Мікалай Вазнясенскі - акадэмік і геній. І пры ім у СССР стала стварацца новая зброя.
  Калі Гітлер памёр у сакавіку 1963 гады ѓ Трэцім Рэйху пачалася дужанне за ѓладу сярод шматлікіх сыноѓ Адольфа, атрыманых шляхам штучнага абнасеньвання.
  І Чырвоная Армія СССР пачала вызваленчы паход у Еѓропу па загадзе Мікалая Вазнясенскага. І разгарнуліся 1 траѓня 1963 гады, разлютаваныя бітвы.
  Але гэта ѓжо іншая гісторыя, як Чырвоная Армія СССР ратавала сьвет ад фашызму.
  
  Босікам сапраѓдная прынцэса
  Паміж каралём Францыі Людовікам чатырнаццатым і каралём Нарвегіі Георгіем першы быѓ заключаны дагавор. Згодна з ім за сына Людовіка чатырнаццатага павінна была выйсці дачка Георгія першага. І ѓ яго была такая прыгажуня, прыгожая нібы сонца, з валасамі колеру снегу. Па звычаі жаніліся тады даволі рана, і трынаццацігадовая дзяѓчынка адправілася разам з канвоем у дарогу. З імі разам паехала і прыёмная дачка караля, Стэлла. Яна была злая, але ѓмела добра прыкінуцца. І даволі прыгожая, хаця і з чорнымі валасамі.
  Яе захапілі падчас паходу супраць качэѓнікам на поѓдзень. Стэлла ненавідзела і зайздросціла дачкі караля Гертруда. Але прыкідвалася яе лепшай сяброѓкай. І ѓ яе саспеѓ у галаве падступны план. На першы погляд падмяніць прынцэсу і выдаць сябе за яе нерэальна. Яны плывуць на вялікім караблі з ганаровай аховай і дарамі. Але ѓ Гертруды ёсць слабое месца. Яна, як і прадстаѓніцы яе дынастыі свята шануюць клятвы, нават невыгодныя для сябе.
  Так і падчас размовы са Стэлай (гэта імя ёй далі ѓжо ѓ Нарвежскім каралеѓстве!), Гертруда паклялася, сэрцам сваёй маці, што выканае любое жаданне сваёй сяброѓкі, калі тая выратуе яе жыццё.
  Тады падступная Стэлла ѓжо ля ѓзбярэжжа, падчас лёгкай буры падпаліла бочачку з порахам і падарвала карабель. А сама прыгатавалі загадзя шлюпку. Усе матросы, якім злосная дачка хана падсыпала ѓ віно дурману загінулі. І выратавалася толькі Гертруда, з дапамогай вядома ж названай сваёй сястры. Тая выцягнула прынцэсы на борт.
  І запатрабавала выкананні сваёй клятвы. Гертруда пацвердзіла. І Стэлла злосна вымавіла:
  - Памяняемся з табой сукенкамі. Цяпер ты будзеш маёй служанкай, а прынцэсай стану я сама.
  Гертруда горка заплакала, але дадзеную клятву даводзіцца трымаць. Нельга парушаць, інакш сэрца маці разарвацца на часткі. А дачка хана заняла яе месца.
  Па прыбыцці ѓ палац Стэлла аб'явіла сябе дачкой Георга цудам выратавалася падчас караблекрушэння. А Гертруда была вымушана пацвердзіць, гэта паклонам.
  Стэлла распарадзілася былую прынцэсу адправіць на Корсіку, пасвіць авечак. Так яна ёй нібы дзёрзіла, і яна не жадае яе побач з сабой бачыць.
  Гертруда стаяла ѓ пакоях, калі ёй загадалі ісці ѓ каравулку. Там ёй загадалі зняць з сябе дарагую сукенку служанкі і прыняць убор пастушкі. Прынцэса моцна збянтэжылася і заплакала. Тады вартаѓку пакінулі салдаты, і старая печніца выдала ёй толькі сціраную, але трухлявую і латанную вопратку і драѓляныя сабо, сказаѓшы:
  - Вось табе адзенне і абутак на ногі. Там на Корсіцы цёпла і ты прывыкнеш.
  Гертруда зразумеѓшы, што супраціѓ бескарысна павольна пераапранулася. Грубыя чаравікі сабо аказаліся ёй занадта вялікія і дзяѓчынка папросту скінула іх і вырашыла лепш прайсціся басанож. Тым больш, што стаяла цудоѓнае, майскае надвор'е. Гэта ж Францыя з яе куды больш ласкавым кліматам.
  Дзяѓчынцы загадалі ісці ѓ карэту з кратамі на вокнах. Яна павінна была даставіць прынцэсу, якая стала пастушкай, у зусім не ганаровую спасылку на Корсіку.
  Камяні бруку нагрэліся і балюча абпалілі нязвыклыя да хадні басанож ножкі прынцэсы. І голую падэшву найсвятлейшай асобы, непрыемна раздражняла шурпатасць паверхні.
  Некалькі бедняцкіх хлопчыкаѓ круцілася каля яе і Гертруда адчула вялікі сорам, што яна дачка каралёѓ крочыць як жабрака басанож у старэнькай, латаннай сукеначцы.
  Жабрацкая прынцэса пачырванела ад прыніжэння і нават на кароткі час забылася, што яе спешчаныя, ружовыя пятачкі пячэ калючая маставая. А гэта так балюча для ножак прынцэсы, якая басанож была мусіць толькі ѓ ваннай з чырвонага золата абсыпанага дыяментамі.
  А зараз голыя, далікатныя падэшвы юнай прыгажуні раздзіраюць жорсткія, вострыя, гарачыя камяні маставой.
  На шчасце для дзяѓчынкі карэта ѓжо чакала яе. Яна без супраціѓ заскочыла ѓ яе. І пачула пранізлівы свіст, смех і крыкі хлапчукоѓ:
  - Зладзейку вязуць!
  Прынцэса сканфузілася. Яна зараз яшчэ і злачынца. Яна чый род куды старажытней, чым у Бурбонаѓ. І ёй даводзіцца сядзець за кратамі, праз якія з цяжкасцю пранікаецца святло. Сумна і сумна. І галоѓнае нічога не зробіш. Пачні яна крычаць, што з'яѓляецца дачкой караля, то ёй ніхто і не паверыць.
  І голыя пяткі дзяѓчынкі тыкаюць у дубовыя дошкі.
  І дзяѓчынка-прынцэса заплакала. Вазніца і жандары не звярталі на яе слёзы ніякай увагі. Ну, раве вязніца, а што ёй яшчэ рабіць? Прафесія загартавала жандараѓ і зрабіла іх суровымі.
  Гертруда плакала і ѓспамінала ѓрачыстыя прыёмы ѓ палацы калі ёй усё кланяліся, і яна адчувала сябе ганарлівай і патрэбнай.
  Праз некалькі гадзін сядзення на голай краме ѓ дзяѓчынкі разбалелася спіна. І яна стала стукаць кулачкамі ѓ сцяну браніраванай карэты. Вырашыѓшы што дзяѓчынка хоча выйсці па галечы жандары выпусцілі прынцэсу. Тая апынуѓшыся на волі зрабіла некалькі крокаѓ за кусты, і ... зразумела пусцілася бегчы. Яе вельмі хацелася сысці ад жандараѓ якія вядуць яе ѓ спасылку. Але босыя ногі параніѓ жорсткі дзёран, а паліцыянты не спяшаліся. Яны рухаліся нібы ѓ запаволенай кіназдымцы. А можа ім хацелася павучыць спешчаную дзяѓчынку. А гэта сапраѓды для прынцэсы катаванне, тое што вясковай дзяѓчынкі было толькі прыемнай прабежкай.
  Гертруда бегла накульгваючы ѓсё мацней, і яе ногі запляталіся, босыя збітыя падэшвы літаральна палалі. Нарэшце яна не вытрымала, упала на калені і папаѓзла на карачках, пры гэтым нема рыкаючы.
  Жандары прыпусцілі ѓслед за дзяѓчынкай зараз хутчэй. Падхапілі яе пад пахі. Дзяѓчынка разгублена трэсла парэзанымі і пакалоць нагамі, маліла каб яе не білі.
  Жандары пашкадавалі прынцэсу і выдалі толькі пару лёгкіх плясканняѓ. Праѓда абяцаючы наступны раз жорстка вылупцаваць калі тая паспрабуе збегчы зноѓ. Хоць Стэлла загадала звяртацца з былой прынцэсай, як асаблівай подлага звання, нават бязлітасныя слугі былі крануты рэдкай прыгажосцю, беласнежнай Гертруды, якую толькі яшчэ больш падкрэслівала жабрацкую сукенку.
  Дзяѓчынка больш ужо не спрабавала ѓцякаць. Уначы яна спала ѓ стайні, прывязаная за нагу тоѓстай вяроѓкай да валасатай лапы жандара. Разумеючы, што так проста ёй не сысці і моцна ѓ першую чаргу статут, дзяѓчынка праспала ѓсю ноч, амаль не зважаючы на смурод стайні.
  А на наступны дзень зноѓ прыйшлося пакутаваць на якая нясецца на ѓсіх хуткасцях турэмнай карэце, на якой звычайна перавозілі асоба небяспечных злачынцаѓ.
  Так бачнасці з-за тоѓстых рашотак практычна ніякай дзяѓчынка вельмі сумавала. І спрабавала выклікаючы ѓ сабе ѓспаміны, хоць неяк палепшыць свае будні.
  Напрыклад, урачысты прыём, ці калі ёй бацька падарыѓ пародзістага жарабца. Такога белага як і яе валасы, бялей снежка. Або маленькі ѓ яблыках поні. Яна любіла коней. Што з яе скакуном? Мусіць, ён ужо прымірыѓся з новай гаспадыняй. Стэлла будучы дачкой хана валодала прыроджаным мастацтвам зносін з канямі. Няма Гертруды з ёй не параѓнацца ѓ гэтай справе.
  І дзяѓчынка зноѓ горка заплакала. Атрымлівалася ѓсё на рэдкасць дрэнна. І мімаволі яна задрамала. Ёй снілася, што яна пасе авечак, і праходзіць міма брамы. А на іх прыбіта адсечаная галава яе дакладнага белага скакуна. Нечакана галава ажывае і прамаѓляе:
  - І ты прынцэса басанож пасеш авечак. Калі б твая матухна гэта даведалася, то яе сэрца б разарвалася!
  Гертруда здрыганулася і прачнулася. Ёй стала яшчэ больш тужліва. Атрымлівалася што яна не можа нікому нічога сказаць не толькі таму, што дала клятву, але з-за боязі, што пра гэта даведаецца яе матухна. А гэта так жахліва.
  І дзяѓчынка зноѓ захныкала. Гэта сапраѓды момант невыносных пакут. Ды яшчэ спіна ные. Ляжаць на драѓлянай арыштанцкай краме няёмка, а ніхто не дасць ёй падушкі.
  Калі ѓначы яны спыніліся на заезным двары, то стала нашмат лягчэй. Былой прынцэсе на вячэру далі толькі кружку малака і свежага чорнага хлеба. Галодная дзяѓчынка з задавальненнем хутка з'ела і папрасіла дабаѓкі. У адказ ёй рушылі па вуснах, прымусіѓшы зноѓ горка раѓці.
  Жандарм адказаѓ казённа:
  - Пракурор дадасць!
  Пасля чаго напаѓгалодная Гертруда лягла, на сена і скруцілася абаранкам. І доѓга не магла заснуць. Ноздры казытаѓ пах стайні, высахлыя травінкі непрыемна калолі дзявочае цела. Дзяѓчынку мучыла бессань. Яна ѓвесь час варочалася, і за ноч мучылася небарака.
  Раніцай ёй далечы толькі хлеба з вадой. Але ён здаѓся галоднай дзяѓчынцы незвычайна смачным, хоць сківіцы ледзь варушыліся ад стомленасць. Ужо ѓ самым турэмнай карэце Гертруда заснула. Яе месцазнаходжанне паступова разгойдвалася па дарозе. Але нават ѓзварушэнне толькі закалыхвала стомленую дзяѓчынку.
  На зменных конях карэта з кратамі неслася дастаткова хутка. І вось яны ѓжо вечарам дамчаліся да мора. Таксама заначавалі на заезным двары. Добрасардэчная гаспадыня звярнула ѓвагу што дзяѓчынка бледная і прынесла яе крыльца ад курыцы.
  Мяса зрабіла страѓнік цяжэй і прынцэса заснула.
  Раніцай яе чакала новае выпрабаванне. Дзяѓчынку найсвятлейшых кровей закінулі ѓ трум, да качанят. Яны балюча шчыкалі Гертруду дзюбакамі і драпалі лапкамі. Гэта было занадта балюча і брыдка. Ды яшчэ ад качанят агідна пахла. Яе везлі, вось так у клетцы з хатняй птушкай у Корсіку, глухое месца. Дзяѓчынка зноѓ загаласіла. Але потым ёй стала пацешна, і падумалася, што качаняты зусім не такія ѓжо і страшныя.
  З-за птушынага паху прынцэсе зусім, не хацелася есці і яна стала падкормліваць качанят, сваёй турэмнай хлебнай пайкай.
  Потым асцярожна гладзіла іх. Качачкі перасталі шчыпацца і сталі ласкавымі. Тады прынцэса сталі гуляць з імі. "Вось гэта будзе кароль": сказала Гертруда самаму буйному качаню. "А вось ты станеш" каралевай. Дзяѓчынка каб пазначыць іх выкарыстоѓвала нітачкі са сваёй у канец састарэлай і падарванай сукенкі служанкі.
  І падобная гульня стала цікавай. Хтосьці з качачак атрымаѓ статус прынца, хто герцагаѓ. І Гертруда нават стаѓ дрэсіраваць якія пасябравалі качак. Потым заснула з імі ѓ абдымку.
  Ачулася ад таго, што адна з качачак казытала, ужо паджылую, ад басаногага выпрабавання падэшву. Дзяѓчынка пагладзіла качачку па карку і зноѓ заснула.
  Вядома, караблік ідзе на Корсіку павольней, чым турэмная карэта на змененых канях. Галодная Гертруда ѓсё роѓна знайшла ѓ сабе сілы дзяліць турэмную пайку з качанямі і жыць дружна з птушынай зграяй. Качаняты скідвалі нітачка, а прынцэса апранала іх ізноѓ. Калі птушаняты біліся, яна ѓяѓляла быццам здарыѓся напад на палац і гэта разбойнікі атакуюць каралеѓскую варту.
  Уяѓленне дзяѓчынкі станавілася ѓсё багацей і багацей. Яна некалі напышлівая і грэблівая прынцэса ѓжо не заѓважала смуроду ѓ клетцы, і не грэбавала, калі нешта вылучалі качкі, а клетку чысцілі не часта. І самой зрэдку даводзілася спраѓляць патрэбу за кратамі. Такі вось нечаканы паварот лёсу: ты прынцэса зусім не самага маленькага каралеѓства, бацька на троне дзвюх краін Даніі і Нарвегіі, ёсць уладанні і ѓ Еѓропе. А цяпер ты нібы брудная жабрачка, сядзіш, невылазна ѓ клетцы з птушанятамі. І сама становішся нямытай і бруднай.
  Калі яны прыбылі на востраѓ, то жандары проста ѓ сукенку кінулі дзяѓчынку ѓ цёплыя. Міжземнае мора ѓжо прагрэлася, ды яно ѓ прынцыпе і за і зіму астывае. У ім плаваць вельмі прыемна. І адмыванні ад клеткавай грызі. А варта паколвала дзяѓчынку палкамі і смяялася над ёй. Гертруда ніколі яшчэ не плавала па моры. Бо ѓ Нарвегіі ці нават Даніі, нават улетку вада халаднаватая. Але затое ѓ яе быѓ светлы досвед плёскацца ѓ басейне з пазалочанымі берагамі. Як гэта ёй падабалася, асабліва зімой. Вакол ляжаць гурбы, а ѓ вялізным, старажытным палацы цёплай, а ѓ самім басейне вада падаграваецца гейзерам.
  Але тут так прасторна, так і жадаецца ѓзяць і сплысці. Паплысці далей адчуць на сабе волю і новыя прыгоды. Гертруда раптам адчула як сышоѓ з яе накіп ад болю і знявагі.
  Але нажаль шчасце аказалася не доѓгім. Дзяѓчынку прымусілі сысці на бераг. І ѓзлезці на каня, дзе яго прывёѓ да круп жандараѓ. Пяскі пляжу абпалілі яе босыя ногі, і прынцэса ѓскрыкнула. Затым яна апынулася жыватом на кані, што вельмі балюча і непрыемна асабліва калі жывёла скача.
  Да шчасця шлях апынуѓся не занадта доѓгі - Корсіка востраѓ параѓнальна невялікі. Але ѓсё роѓна дзяѓчынка прачнулася, трасучыся на конскіх крупах некалькі гадзін, і нават упала ѓ аборок. Яе прывезлі на самую паѓднёвую частку вострава, у глухі хутар. Там у сядзібе пражывала строгая памешчыца Нямязіда. Яна была непрыемная, тоѓстая, дама. Вельмі скупы. Двор у яе быѓ параѓнальна невялікі, ды і сама Немязіда жыла ѓ фактычнай ссылцы.
  Жандарм разгарнуѓ пергамент і абвясціѓ распараджэнне:
  - Дадзеная дзеѓка Стэлла, нізкага паходжання, распараджэннем караля прыгаворваецца да вечнай спасылкі на востраѓ Корсіка, у самым далёкім з хутароѓ. Яе належыць апранаць і карміць як дзеѓку подлага звання, і лупцаваць у выпадку правіннасці. Праца ёй пасвіць авечак, або якая-небудзь іншая не менш зневажальная. Знаходзіцца яна тут будзе да самай сваёй смерці ці іншага распараджэння караля! Ды будзе так! Людовік чатырнаццаты кароль-Сонца!
  Немязіда кіѓнула тлустым падбародкам і адказала панура:
  - Авечак у нас развялося шмат і хлопчык не спраѓляецца з імі. Няхай жа Стэлла яму дапамагае!
  Жандары адкланяліся, а Гертруду літаральна ѓнеслі ѓ хлеѓ. Пасля трасяніны на кані дзяѓчынка занадта ѓжо разбітая і стамілася.
  Немязіда загадала канюшаму:
  - Накармі яе сціплей. Няхай сёння выспішся і адпачне. Заѓтра з раніцы ёй належыць пасвіць авечак і коз.
  Стайні прынёс прынцэсе аладкі, казінага малака і нягледзячы на забарону гаспадыні мёда. Надта ж шкада выглядала бледная і разбітая дарогай дзяѓчынка. Гертруда так стамілася, што не магла есці і праспала другую палову дня і ѓсю ноч.
  І ёй снілася, быццам на Нарвежскім каралеѓства здзейсніла набег арда хана, і ѓся іх сям'я апынулася ѓ палоне. І прынцэсу паднялі на прэнг выварочваючы суставы. Гертруда і сама ѓсвядоміла, што гэта сон, але так стамілася і выматалася ѓ дарозе, што не магла і не хацела прачнуцца. Так і вісела на дыбе выклікаючы сабе, што гэта зусім не балюча, і агонь пад босымі нагамі зусім не страшна пячэ. Потым ёй прыснілася, што яна заснула ѓ сне, прама з вывернутымі на дыбе суставамі. І ѓжо іншае, вясёлкавае бачанне, бег па лужку, падскокванні з зайчыкамі. Усё лёгка і паветрана.
  Бачны найзырчэйшы анёлачак, які паказвае Гертруде складаныя знакі, і растуць на шляхі калоны. І ѓжо вялікі, буйны анёл прамаѓляе:
  - Ты пакутніца, а значыць заслужыла рай!
  І сам архангел Гаѓрыіл вядзе дзяѓчынку, па мякчэй пуху аблоках, да нябеснага прастола.
  І там Усемагутны Гасподзь Бог Ісус паказвае такія цудоѓныя райскія харомы, што на іх фоне цьмянеюць і палацы Скандынавіі і нават славутыя Французскі Версаль.
  Дзяѓчынка прачнулася ад дакрананняѓ прахалоднай губкі да твару. Яна неахвотна расплюшчыла вочы. Як не хацелася адрывацца ад карціны раю, і вяртацца ѓ смярдзючы хлеѓ. Праѓда з мяккай саломай.
  Перад ёй дзяѓчынкай стаяѓ хлапчук, прыкладна на год малодшы за Гертруды. Загарэлы на Корсіканскім сонцы амаль да чарноцця, але бровы, вейкі і даволі доѓгія валасы наадварот выгарэлі, і сталі белыя нібы пераспелая пшаніца. Хлапчук быѓ адных кароткіх штоніках, падсмажаны, і жылісты, з сімпатычным, прыемным тварам, і ѓсміхаѓся здаровымі зубамі. Гертруда адразу ж зразумела, што гэта добры хлопчык і ѓсміхнулася яму ѓ адказ.
  Пацан прашаптаѓ:
  - Мяне клічуць Эрык. Або яшчэ пастух Эрык. - Тут хлапчук азірнуѓся і ціха паведаміѓ. - Ты напэѓна шляхетная асоба і знаходзішся ѓ спасылцы?
  Прынцэса збянтэжылася і пачырванела. Ёй басаногай, у пераѓтворанай у лахманы сукенку, прызнавацца што яна дачка каралёѓ, і ѓ ёй цячэ кроѓ нават самога Карла Вялікага? Ды гэта надзвычай сорамна.
  Гертруда дрыготкім галаском адказала:
  - Не... З чаго ты гэта ѓзяѓ?
  Эрык ціха шапнуѓ:
  - Цябе прывезлі жандары, некалькі чалавек аховы, і зачыталі асабісты ѓказ караля. Ну, няѓжо ѓ Людовіка чатырнаццатага няма іншых спраѓ, каб выдаваць распараджэнне, па нейкай жабрачай дзяѓчынцы? Акрамя таго ты занадта бледная, рукі і ножкі далікатныя, і відаць што ты збіла свае падэшвы. Вядома ж ты шляхетная асоба.
  Гертруда цяжка ѓздыхнула і адказала:
  - Ды мне... Неяк і самой не хочацца ѓспамінаць хто я!
  Эрык сумна кіѓнула і шапнуѓ:
  -Не бянтэжся. Я таксама сын герцага, пакаранага па абвінавачанні ѓ дзяржаѓнай здрадзе. У пяць гадоѓ мяне саслалі ѓ самы далёкі хутар Корсікі. Спачатку я быѓ памочнікам пастушкі, дачкі графіні. Потым, яна пасталела, і адправілася на катаржныя працы. Я таксама буду тут пакуль мне не споѓніцца шаснаццаць. Потым мне хутчэй за ѓсё чакае Тулон і галеры. Так, што пакуль ты можаш атрымліваць асалоду ад раем.
  Гертруда здрыгануся і спытала хлапчука:
  - А сам ты не спрабаваѓ уцячы?
  Эрык адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Тут на дзесяці міль ніводнага хутара, а ѓ гаспадыні выдатныя палявыя сабакі, і стала жывуць чацвёра дасведчаных паліцыянтаѓ. Яны нас абавязкова знойдуць. Я адзін паспрабаваѓ уцячы і атрымаѓ вось гэта.
  Хлапчук паказаѓ на плячы кляймо, у выглядзе літары "К", і цяжка ѓздыхнуѓшы працягнуѓ:
  - Тут яшчэ не так дрэнна як на катарзе, або падземнай турме. Мы дыхаем свежым паветрам, авечкі і козы мяне слухаюцца, ежа не самая горшая ѓ свеце. Калі станем дарослым, будзе нашмат горш, калі...
  Гертруда напружылася і спытала ѓ хлопчыка:
  - Калі што?
  Эрык з усмешкай адказаѓ:
  - Калі толькі кароль замест галер не распарадзіцца забраць мяне ѓ войска. Там таксама цяжка, але ёсць шанц праславіцца і атрымаць за ратныя подзвігі афіцэрскіх чын. З катаргі ж, толькі адна дарога на могілкі!
  Прынцэса хацела на гэта адказаць, але з'явілася заспанае твар канюшага. Ён сіпла прароѓ:
  - Ты што Эр хочаш атрымаць бізуноѓ. Ужо і так позна, пара выганяць жывёлу!
  Хлапчук працягнуѓ прынцэсе руку:
  - Пайшлі... Хоць не! Я выганяю сам, а ты пакуль з'едзь аладкі з малаком і мёдам. Мёд рэдкі ласунак і цябе пашкадавалі.
  І бліснуѓшы босымі пяткамі хлапчук схаваѓся за дзверы. Эрык быѓ спрытны нібы вецер.
  А Гертруда, якая ѓжо недаядала некалькі дзён, адчула ѓ сабе наймацнейшы голад і з прагнасцю накінулася на вялікі праснак і гладыш малака. Паеѓшы і выпіѓшы, яна б не адмовілася б і яшчэ. Але трэба было ісці за хлопчыкам.
  Трава ѓ двары непрыемна паколвала ногі, але гэта яшчэ цярпіма. Але вось калі Гертруда ѓстала камяністую граду, і вострыя, пакуль яшчэ не паспеѓшыя з раніцы нагрэцца камяні ѓкалолі босыя ножкі прынцэсы, дзяѓчынка ѓскрыкнула і адступіла на траѓку. Яна таксама крыху рэзала якія пачалі падпальваць ступні, але па ёй хоць з працай, але яшчэ можна хадзіць.
  Эрык крочыѓ па каменьчыках і жвіру лёгка і з усмешкай. Наогул хлапчукі калі ѓ іх нічога не баліць, звычайна ѓсміхаюцца. Так стаяла спякота, сын герцага не насіѓ нічога акрамя шорт, палатнянай торбы, у якую прыхапіѓ сабе і сяброѓцы заѓтрах, і сёе-тое яшчэ. Эрык падганяѓ авечак і коз, рухаѓся бегам, і не стаяѓ на месцы. Хлопчык знаходзіѓ радасць у рухах, раз-пораз падскокваючы. А вось Гертруды кожны крок даваѓся з мукой.
  Каб не ступаць на каменьчыкі, прынцэс бокам падбіралася па траве да брамы. Затым ёй трэба было прабегчыся па вострым жвіры дарогі.
  Эрык бачачы цяжкасці дзяѓчынкі, схапіѓ яе пад мышку, і бягом перанёс. Калі ѓлічыць, што Гертруда была вышэй за хлопчыка, і яшчэ не паспела схуднець, да ѓзроѓню шкілета, то Эрык паказаѓ сваю не дужую сілу. Яго бацька, таксама не быѓ занадта ѓжо высокім, але затое адрозніваѓся сілай, без волатага росту.
  Дзяѓчынка ѓстала на траву і баялася зрабіць лішні крок. А Эрык пагнаѓ вялікі статак авечак і коз на горную пашу. Хлапчук рухаѓся хутка, і нават зрабіѓ сальта, падганяючы жывёл. Эрык быѓ нібы прыроджаны пастух, рухомы і гнуткі. Жывёлы слухаліся яго, і хутка перасоѓваліся
  Цяжка ѓздыхнуѓшы Гертруда рушыла за імі. За межамі двара трава была больш высокай, і ісці па ёй аказалася складаней. Сцеблы згінаючыся пад вагай дзяѓчынкі, жорсткага калолі пад пятку і іншыя месцы адчувальнай падэшвы прынцэсы. Гертруда вохкала і трывала, беспаспяхова імкнучыся дагнаць які стаіць у горы. Але яе нервовыя сілы скончыліся і дзяѓчынка спынілася і ... Пачала зноѓ раѓці, слёзы сцякалі, па яе схуднелым, але яшчэ не страцілі цалкам прыемнай акругласці шчочкі. Акрамя таго, бледную скуру стала непрыемна саднець ад ласкавага паѓднёвага сонца.
  Нязвыкла Беласнежцы пад свяцілам на Корсіцы, асабліва ѓ траѓні.
  Гертруда спалохана крыкнула:
  - Эрык!
  Хлапчук адгукнуѓся на яе крык адразу:
  - Стой дзе стаіш, я зараз буду!
  І нібы горны алень прымчаѓся з усіх ног сын герцага. З яго б выдатны атрымаѓся б скараход.
  Эрык паглядзеѓ на разадраныя ножкі Гертруды, а яе счырванелыя рукі і тварык, загадаѓ:
  - Сядай мне на спіну!
  Прынцэса асцярожна пацікавілася:
  - А вам не цяжка будзе юны герцаг?
  Хлопчыка адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Ды якія дурасці. Наадварот трэніроѓка!
  Гертруда села яму на шыю. Занадта ѓжо цвёрдыя, хоць адносна шырокія плечы, не вельмі зручна сядзець. Але лепш чым трываць катаванне "іспанскія боты" няхай нават і па высокай, пышнай карсіканскай траѓцы. А Эрык і сапраѓды моцны хлапчук, ідзе лёгка і выдатна збалансаваны. І сарваѓ з пальмы лісцік і прыкрыѓшы Гертруду ад бязлітаснага сонца.
  Сын герцага на пытанне Гертруды ад чаго ён такі моцны, адказаѓ:
  - Спадчыннае... Акрамя таго рыхтуючыся патрапіць у каралеѓскае войска, я перацягваю на сабе цяжкія каменьчыкі для трэніроѓкі.
  Прынцэса з непакоем заѓважыла:
  - Авечкі і козы пакуль ты ходзіш не разбягуцца?
  Эрык запэѓніѓ сваю свежую сяброѓку:
  - Не! У мяне дудачка ёсць, пад яе чароѓныя гукі яны збіраюцца разам.
  І хлопчык сапраѓды дастаѓ з сумачкі чароѓную прыладу і паказаѓ яго Гертруда.
  Прынцэса асцярожна пакратала яго і заѓважыла:
  - Прыгожая ѓ цябе дудачка. Сам выразаѓ?
  Эрык адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Не! Гэта яшчэ ад маёй напарніцы засталося. Яна, гэтая дудка з вельмі трывалай драѓніны і можа служыць дзесяцігоддзі.
  Гертруда здзіѓлена ѓсклікнула:
  - Ого! Бывае ж такое...
  Хлопчык заѓважыѓ:
  - Зараз выйдзем на лужок і я пасаджу цябе на лапухі. Там ты можаш і падрамаць. Я ж сам з усім спраѓлюся.
  Дрыготкім галаском прынцэса спытала сына герцага:
  - Ты напэѓна пагарджаеш мяне, што я такая пястуна. Нават басанож па зямлі хадзіць не магу.
  Эрык у адказ падміргнуѓ ёй і заѓважыѓ:
  - Я таксама быѓ там. Разбіѓ у першы ж дзень ногі да крыві. Але мая сяброѓка мяне разумела і шкадавала. Ты хутка абвыкнеш. Я ѓжо сем гадоѓ не ведаю чаравікаѓ, і як бачыш выдатна сябе адчуваю!
  - Сем гадоѓ! - Гертруда здрыганулася, уявіѓшы сабе на які тэрмін можа зацягнуцца яе спасылка. І яна ѓвесь гэты час будзе басячыць і хадзіць у жабрачай сукенцы. І яе далікатныя падэшвы з мяккіх ператворацца ѓ конскія капыткі. І будзе вельмі нават не весела.
  Эрык улавіѓшы адценне яе ѓ слоѓ, заѓважыѓ:
  - Калі ты пасталееш, то могуць адправіць у заработную хату, або на плантацыі ѓ паѓднёвую калонію. Так што лепш нацешыся гэтым мірам.
  У адказ прынцэса загаласіла. І хлопчыка зразумеѓ, што ляснуѓ чарговую бестактоѓнасць. Але сына герцага этыцы ѓ ссылцы не вучылі. Эрык каб крыху супакоіць сваю візаві, ды і сабраць авечак і коз зайграѓ на дудачцы. Музыка была цудоѓнай, і ѓ пералівалася па паветры нібы патокі матылькоѓ. Гертруда перастала плакаць. Яна за ѓсміхалася і нават стала падпяваць. І спасылка здалася ёй весялей.
  Дзяѓчына села на лапухі, і схавалася ад сонца задрамала. Хлопчык працягваѓ падскокваць і носіцца, затым памчаѓся да ручая. Прачнуѓшыся прынцэса асцярожна хадзіла па мяккай траѓцы. Гэта ѓжо было не так балюча, і дзяѓчынка змагла зрабіць некалькі кругоѓ. На абед хлопчык прынёс ёй малака і сушанай рыбы з аладкай, і пару фруктавікаѓ. Няма тут яны не галадалі. Эрык прапанаваѓ злятаць на марскі бераг, і падставіѓ для пасадкі спіну.
  У моры і сапраѓды плёскацца адно задавальненне. Сын герцага плаваѓ зусім галышом, і Гертруда вырашыѓшы што няма чаго саромеюцца пазбавілася ад лахманоѓ. У яе ѓжо фармавалася дарослая постаць, стала вылучацца невялікая грудзі і сцягна. Эрык стараѓся тактоѓна не тарашчыць вочы, але час ад часу азіраѓся. У ім прачынаѓся маленькі мужчына. Але ѓсё ж яны яшчэ па-дзіцячы плёскаліся, і атрымлівалі асалоду ад вадой. Калі сонца схілілася да заходу, Гертруда з вялікім шкадаваннем апранула свае ірваныя не занадта чыстыя лахманы і ѓскараскаѓшыся на спіну Эрыку, адправілася дадому.
  Дзень у цэлым прайшоѓ нянудна, хоць далікатная скура дзе-нідзе падгарэла, а ѓ вадзе гэта зусім незаѓважна. Але чамусьці сур'ёзных апёкаѓ удалося пазбегнуць.
  Сын герцаг растлумачыѓ ёй:
  - У гэтым месцы мора вада гаючая. Яна не дае аблазіць тваёй скуры.
  Гертруда нават не хацелася вяртацца. А раптам на яе накрычыць гаспадыня, ці зусім загадаюць вылупцаваць.
  Але Немязіда была чымсьці занятая, і нават не звярнула ѓвагу на статак. Стайні спешна пералічыѓ усіх коз і авечак, і зачыніѓ юных пастухоѓ у хляве. Пасля свежага паветра, смурод адчувалася адчувальна, але Эрык паклаѓ побач з галоѓкай прынцэсы вянок са свежых вясновых кветак і дзяѓчынка заснула з усмешкай на вуснах.
  Наступны дзень быѓ падобны да папярэдняга. Хоць паднімацца прыходзілася ранавата, а кладзецца позна, ніхто не мяшаѓ адаспацца днём. Ежа беднавата, але Эрык лавіѓ рыбу, і спаганяѓ у лесе арэхі і садавіну. Можна было кожны дзень купацца ѓ моры, і гуляць на свежым паветры. Свайго морда Гертруда замест пекла, патрапіла ѓ некаторае падабенства патрыярхальнага, простага раю. Ніякай цяжкай працы. Мяккі, і цёплы марскі клімат, мінімум назойлівых казурак, і простая і смачная ежа, і гадзінамі купанне ѓ моры.
  Паступова прынцэса прывучалася ходзіць басанож. Спачатку па траѓцы, затым па пяску і камянях. Яе далікатныя ножкі, хутка сталі грубець, і хлапчук змазваѓ іх рыбіным тлушчам, каб зноѓ утварыліся мазалі не трэскаліся і не свярбелі. Гертруда па-ранейшаму хадзіла або ѓ лахманах, або на свежым паветры амаль голая, зусім перастаѓшы саромецца Эрыка. Яны, зрэшты, былі хутчэй, як брат і сястра. Шмат гарэзілі, гулялі, расказвалі адзін аднаму пацешныя страшныя гісторыі.
  Эрык адрозніваѓся багатай фантазіяй, і з ім заѓсёды цікава гутарыць. А тое, што яны былі дзецьмі семнаццатага стагоддзя, толькі пайшло ім на карысць. Нават будучы шляхетнай асобай, дакладней каралеѓскай косткай Гертруда не ведала ні кампутараѓ, ні тэлебачання, ні Інтэрнэту, ні самалётаѓ і шматлікіх іншых пладоѓ прагрэсу. І таму не пакутуе ад іх адсутнасці.
  А чаго ёй яшчэ не стае? Жадаецца пракаціцца на поні? Так для гэтай мэты і казёл спатрэбіцца. Гертруда паступова прывыкла да жывёл, і магла лёгка засядлаць казла. А баязліѓкай яна ніколі не была. Хіба што паплакаць не супраць, але гэта хутчэй эмацыйны парыѓ. Мора цёплае і ласкавае пад рукой, і можна плёскацца ѓвесь час. Цяжкай працы няма хутчэй забаѓка. Ежы хапае, той жа рыбы каб ёсць уволю, а Эрык выдатную вушыцу ѓмее рыхтаваць, што пальчыкі абліжаш, можа і мёд дастаць што заѓгодна. Ва ѓсякім разе нельга сказаць, каб Гертруда пакутавала ад ссылкі.
  Хутчэй наадварот, ёй ужо падабалася бегаць басанож па гарачых вострых камянях, і адчуваць масажык мазолістым падэшвай, і час ад часу пстрыкаць бізуном па жывёлах.
  Вядома, часам не хапала зносін. У палацы шмат людзей, і рознага кшталту нянек, а тут амаль увесь час з табой адзін Эрык. Але пакуль гэта яшчэ не стала невыносным. Хлапчук-пастух не паспеѓ надакучыць, па бацьках Гертруда яшчэ не паспела смяротна засумуе, а разнастайная рыба прыесціся. Часам вядома ж хацелася паесці торта, пірожнага, ці шакаладу. Але нават у палацы яна не так часта гэта ела, бо бацькі непакоіліся аб яе здароѓі. А Эрык часам залазіѓ у камору і выкраѓ сякія-такія прысмакі. Так што нельга сказаць, што Гертруда сядзела на выключна пастушынай пайцы.
  Так у радасці абмінула лета і надышла восень. Дні сталі карацейшыя, ночы даѓжэйшыя і халаднейшыя. Але мора па-ранейшаму цёплае, і дні вясёлыя.
  Гертруда пакуль жыла бесклапотна. Хоць зіма магла аказацца прахалоднай, і ѓ моры купацца ѓжо будзе не так камфортна. Але нічога, не акалеюць, і будуць іншыя забаѓкі.
  А вось Стэлла выйшаѓшы замуж за прынца развяла бурную дзейнасць. Нават дзіѓную для дзяѓчынкі равесніцы Гертруды. Стэлла пляла інтрыгі і здолела здабыць наймацнейшы ѓплыѓ на свайго цесця Людовіка чатырнаццатага. Яна ѓсяляк падштурхоѓвала караля-сонца да чарговай вайны. Захапіць Іспанію і ѓсе яе, а таксама партугальскія калоніі, было яе марай. А там і Англію падпарадкаваць сабе. Тым больш кароль Якаѓ слабы і мае патрэбу ѓ французскай падтрымцы. А яна б Стэлла магла б усесціся і за іспанскі пасад.
  З-за багацці спраѓ Стэлла ѓжо стала падзабываць аб Гертруда. Пасол, які пакуль прыбіѓ з Нарвегіі, не нагадаѓ пра яе. Дачка хана спадзявалася, што яе былая валадарка моцна пакутуе ѓ ссылцы, а можа ѓжо наклала на сябе рукі. Ведала б ён рэальнасць, то напэѓна б ашалела ад прыкрасці. Што на самой справе прынцэсе добра і весела.
  Але ёй было не да гэтага. А вось зараз у Стэллы ѓзнікла ваганне. Грошай зараз у яе столькі, што лёгка можна наняць прафесійнага кілера, які прыкончыць дзяѓчынку і прыбярэ тым самым небяспечнага сведку. Але Стэлле было мала забіць сваю былую напарніцу і спадарыню. Ёй хацелася менавіта гэтага - прынізіць і прынізіць ганарлівую прынцэсу.
  Каб тая не пайшла ѓ хрысціянскі рай, як юная пакутніца, а доѓга пакутавала ѓ рэальным пекле галечы. А якая самая прыніжальная прафесія, як не пастушка? Няма забіваць яна Гертруду не будзе, але зрабіць жыццё прынцэсе цяжэй варта. І для гэтай мэты дачка хана пашле спецыяльнага найміта, які павінен зрабіць знаходжанне прынцэсы яшчэ больш пекла, а заадно час ад часу інфармаваць Стэллу.
  Толькі трэба не спяшацца і знайсці чалавека з фантазіяй, і які валодае галубінай поштай, які не забіваючы пакалечыць, але звядзе Гертруд перш за час у магілу, а прапусціць яе, праз пекла да канца.
  На Корсіцы ѓжо пачатак снежня. Прыкметна пахаладала, і нават зранку на каменьчыку іней. Гертруда выбегла босая, і здрыганулася. Як рэзка пераступала надвор'е. Яшчэ ѓчора было днём больш за дваццаць градусаѓ, і гэта прымальна. А зараз надзьмуѓ з поѓначы холад, і стала марозна. Прынцэса захуталася ѓ пуховую хустку, але моцна сталі яе босыя ногі. Яна ѓвесь час падскоквала, і старалася знайсці каменьчык вастрэй. Калі тэмпература апускалася павольна, моцная ад прыроду дзяѓчынка да гэтага прывыкала і ѓжо не адчувала сур'ёзнага дыскамфорту. Босыя ногі таксама адаптуюцца да пагаршэння клімату. Але калі рэзка скакнула, то гэта ператвараецца ѓ катаванне.
  Вось нават у загартаванага Эрыка ножкі сталі чырвонымі, нібы лапкі гусака. Хлапчук спытаѓ у канюшага:
  - Можа знойдзецца для дзяѓчынкі хоць пара чаравікаѓ? Яна ж прастыць можа!
  Стайні са скепсісам спытаѓ у хлопчыка:
  - А табе? Сам тое ты вытрымаеш?
  Эрык упэѓнена вымавіѓ:
  - Ты ведаеш, я ні разу не кашляѓ, хоць усе мінулыя зімы праходзіѓ басанож. Але ж яна яшчэ дзяѓчынка, і не загартаваная, як мясцовыя сялянкі з параненага дзяцінства.
  Стайні паводле кіѓнуѓ:
  - Я папрашу ѓ гаспадыні.
  І грузны, буйны мужчына адправіѓся ѓ дом. І праз хвіліну вылецеѓ нібы ѓджалены, правішчаѓшы:
  - Спадарыня забараніла! Снег яшчэ не выпаѓ, і вы павінны абодва босымі хадзіць! Інакш вас выпору на стайні!
  Эрык цяжка ѓздыхнуѓ і вымавіѓ:
  - Добра! Так і быць, абыдземся!
  Хутка выгнаѓшы скаціну, хлапчук прапанавала прынцэсе зноѓ сесці на яго спіну. А сам пачаѓ энергічна масажаваць босыя, агрубелыя і задубелыя ад холаду падэшвы дзяѓчынкі. Гертруда трэслася ад холаду, але хутка сагрэлася, тым больш што вызірнула сонейка, і сціх вецер. А сын герцага сарваѓшы з пальмаѓ лісце пачаѓ майстраваць для прынцэсы высокія боцікі.
  Гертруда ѓ прыкрасці праспявала:
  - Ну чаму не доѓжыцца лета круглы год, ну чаму мароз нам пяткі моцна паліць!
  Эрык па-філасофску заѓважыѓ:
  - Каб ногі не былі занадта мяккімі ёсць камень, а каб мы не лашчыліся зіма. А яна тут дастаткова далікатная.
  Тым не менш выбраѓшыся на лужок хлапчук распаліѓ вогнішча, і падагрэѓ малака з мёдам, прымусіѓшы выпіць прынцэсу:
  - Нельга табе прастываць. Тут лекараѓ і ѓ памоѓцы няма. А нешта ёсць у жандараѓ загояць.
  Дрыжыкі ѓ Гертруды прайшлі, і накрыѓшыся ваѓнянай хусткай і лісцем дзяѓчынка, на сонцы задрамала.
  Потым прачнулася ѓжо, калі сцямнела. Стала халаднавата, але яшчэ памяркоѓна. Так яна ѓ самаробных боціках, і ѓ лісці пайшла ѓслед за Эрыкам, які як ні ѓ чым не бывала насіѓся напаѓголым. Хіба што майку накінуѓ на мускулісты тулава. Няма гэтае хлопчыка ніхто не бярэ.
  Зіма на Корсіцы, асабліва на паѓднёвым ускрайку сапраѓды мяккая. Наступныя дні аказаліся куды цяплей. І Гертруда зноѓ бегала, асабліва пасля ѓзыходу сонца басанож па каменьчыках, і хоць бы раз чхнула. Снег выпаѓ толькі ноччу на Каляды. Скаціну ѓ гэты дзень не выгналі, і ѓпершыню за доѓгі час хлопчык і дзяѓчынка апынуліся ѓ гаспадарскім цераме. Немязіда вырашыла сабе зладзіць свята, і таму ёй нарыхтавалі ѓсякай усячыны. А Эрык і Гертруда прыслужвалі ёй за сталом. Немязіда была вясёлая. Побач з ёй сядзела госця, якую прынцэса спачатку прыняла за юнака. Мужчынскае адзенне, кароткая светлая стрыжка і мужныя падбародак. Потым па постаці і навяртанні мілэдзі, Гертруда зразумела, што гэта жанчына і жанчына прыгожая, прыкладна дваццаці пяці гадоѓ, ці нават малодшай.
  Але нягледзячы на ??прыгажосць занадта ѓжо жорсткі ѓ яе погляд сталёвых вачэй, і моцныя рукі, з набітымі косткамі кулакоѓ. Нібы ѓ вулічнага байца.
  Яна ѓсміхнулася Гертруда, шырокай усмешкай з белымі, бліскучымі і буйнымі зубамі. Але вочы глядзелі па-ранейшаму холадна і жорстка. І ёй дзяѓчынка адчула некаторую добра ѓтоеную варожасць.
  Жанчына зрэшты ветліва і ласкавым голасам вымавіла:
  - Няхай гэтыя дзеці сядуць да стала, і паабедаюць з намі. Табе ж Стэлла вельмі хочацца торцік?
  Ды апошнім часам Гертруда ѓсё часцей і часцей марыла пра тарты і бісквіты з крэмам, якія ела ѓ сябе ѓ палацы. Гэта сапраѓды ёй не хапала. І баючыся што гэта прыгожы цётка з кулакамі забойцы перадумае прынцэса тут жа ѓскочыла на прапанаванае ёй крэсла. Трохі стрымана прысеѓ і Эрык. Яму таксама вельмі хацелася пакаштаваць торта.
  Жанчына паглядзела Гертруду. Тая асцярожна ѓзяла ѓ рукі відэлец і ножык. І паглядзела на лэдзі, не адважваючыся рэзаць самой.
  Мілэдзі ласкава вымавіла:
  - Адразай крошка колькі хочаш, і хлопчык няхай таксама паесці.
  Гертруда прынялася рэзаць, яна рабіла гэта акуратна, у адпаведнасці з этыкетам. Жанчына-воін уважліва сачыла за яе рухамі. Хлапчук, які ѓжо паспеѓ забыць за амаль восем гадоѓ становішча пастуха добрыя манеры, дзейнічаѓ грубейшае, але таксама па прыкладзе напарніцы ѓзяѓ у рукі нож і відэлец. І запэцкаѓся ѓ духмяным крэме.
  А Гертруда ела вельмі акуратна, стараючыся не заляпацца. Дзяѓчынка пасля доѓгага перапынку нарэшце адчула на мове незабыѓны смак бісквіту і шакаладнага крэму. Як гэта выдатна есці торт, смак якога яна не паспела забыцца.
  Мілэдзі ласкава спытала дзяѓчынку на нарвежскай мове:
  - Ты напэѓна шляхетная сеньёра?
  Гертруда машынальна адказала, схлусіѓшы:
  - Не!
  Жанчына пажадліва ѓсміхнулася і заѓважыла:
  - Але твая прыгажосць і манеры выдаюць цябе з галавой. Дык жа Гертруда!
  Прынцэса здрыганулася і выдала сябе:
  - Што вы ведаеце маё імя?
  Мілэдзі заѓсміхалася і на нарвежскай мове працягнула:
  - Не бойся... Калі чарнавалосая самазванка прапанавала за табой сачыць і псаваць табе жыццё, мне адразу здалося, што справа тут нячыстая. З чаго гэта прынцэсе і жонцы наследнага прынца, так вытанчана помсціць служанцы. Акрамя таго я чула аб вашай сям'і. Вы скандынавы і практычныя ѓсе бялявыя. А ён чорная брунэтка, зусім не падобная да свайго бацькі. Тым не менш здолела зачараваць Людовіка чатырнаццатага і гэты стары па вушы ѓ яе закаханы. Так што я падумала - прыму яшчэ прапанову і пагару з сабой.
  Гертруда цяжка ѓздыхнуѓшы, заѓважыла:
  - Я паклялася сэрцам маці нікому нічога не казаць!
  Мілэдзі кіѓнула галавой і лісліва вымавіла:
  - Гэта тлумачыць тваё маѓчанне, але... Рана ці позна падман Стэллы выявіцца і... Ёй не зносіць галавы.
  Прынцэса ѓсміхнулася, але тут жа нахмурылася, вымавіѓшы:
  - Ніхто не паверыць, што басаногая жабрачка каралеѓская дачка.
  Мілэдзі рашуча адпрэчыла сумневы:
  - Мы можам напісаць ліст твайму бацьку і ён асабіста наведае двор Людовіка чатырнаццатага. Тады ѓсе праблемы вырашацца зараз. Варта табе толькі напісаць на пергаменце некалькі слоѓ, і са Стэла будзе скончана!
  Гертруда ажывілася і паглядзела на Эрыка. Той мабыць не ведаѓ нарвежскай мовы, і не зважаѓ на гутарку. Хоць прынцэсе зусім і не было дрэнна ѓ ссылцы, ёй ужо не хацелася больш мірыцца з кіраваннем Стэл. І дзяѓчынка вырашылася:
  - Я напісаю ліст свайму бацьку!
  Мілэдзі шырока ѓсміхнулася, і сказала дзяѓчынцы:
  - Пойдзем у другі пакой. Пяро і чарніла ѓжо гатовы.
  Гертруда адправілася ѓслед за жанчынай ваяром. Босыя ногі прынцэсы крочылі амаль бясшумна, а боты мілэдзі рыпелі. Смешна, але каралеѓская асоба выглядае жабрачкай у лахманах, на фоне жанчыны ѓ адзенні мужчыны.
  Пасеѓшы Гертруда абмакнула ѓ чарніліцу пяро. Яна ня ведала, што канкрэтна пісаць. Тым больш, клятва яшчэ дзейнічала, і яна не хацела яе парушаць. Зрэшты, можна паступіць.
  Мілэдзі зразумеѓшы прычыну ваганняѓ, падказала:
  - Напішы проста: тата я цябе вельмі люблю і хачу бачыць. Прыязджай у Парыж хутчэй, кахаючая цябе Гертруда.
  Прынцэса перахрысцілася і некалькі разоѓ акунуѓшы пяро ѓ чарніліцу накідала некалькі слоѓ. Затым паставіла свой роспіс...
  Мілэдзі падняла напісанае, уклала ѓ канверт і паставіла друк. Пасля чаго пацалавала на развітанне прынцэсу, прашаптаѓшы:
  - Ліст будзе дастаѓлена па адрасе. А Стэлле мы нанясем смяротны ѓдар.
  І рыпаючы чорнымі, бліскучымі ботамі жанчына-кабра пакінула пакой, церамка, на аддаленым хутары.
  Гертруда прашаптала наѓздагон мілэдзі:
  - Ды дапаможа нам Бог!
  
  
  СНЕЖНАЯ КАРАЛЕВА І БОСІКАМ ГЕРДА
  Дзяѓчынка была той самай Гердай і са Снежнай Каралевы, і ѓвесну, як толькі сышоѓ снег, адправілася за горад шукаць свайго названага братка Кая. Яна прыхапіла з сабой невялікую сумку з ежай, і надзела свае чырвоныя чаравічкі, самае каштоѓнае, што ѓ яе было. Свяціла сонейка, і стаяла цудоѓнае вясновае надвор'е. Герда ішла бадзёра і насвіствала песеньку:
  Дарогай доѓгай я іду,
  Шукаю страчанага брата...
  І веру, Кая знайду,
  Хоць хлапчук не латка.
  
  Дарога вельмі нялёгкая,
  Ёсць у ёй і стромы і раѓніны...
  Але ведай выканацца мара -
  Навекі з братам мы адзіныя!
  
  Калі трэба буду басанож,
  Па камені і па снежных стромах...
  І прыцягну яго сілком,
  Мой брат паверце самы лепшы!
  
  Дарога цяжкая павер,
  Часам так драпежна выюць ваѓкі...
  Пакрыѓдзіць можа кожны звер,
  І камень пад нагамі колкі!
  
  Але Кая я павер, знайду,
  Яго прыгажуна пацалую...
  Прайду і сцюжу і завею,
  Снег пячэ мне нажэнку босыя!
  
  Ды шлях суровы ты павер,
  І галадае моцна Герда...
  Не пазбегнуць у шляху страт,
  Стукае трывожна дзеѓкі сэрца!
  
  Але прайду пясок і снег,
  І выручу, паверце Кая...
  Кахаць хлапчука не грэх,
  Я па снезе прайду босая!
  
  Але вось канец шляху прыйдзе,
  Убачу братка ѓ новым святле...
  Перамог адкрыю слаѓны рахунак,
  Цяплей стане на планеце!
  Герда ішла па дарожцы, і яе ножкі ѓ зусім новых чаравічках нацерліся. Дзяѓчынка сказала сама сабе:
  - Дарога да братка доѓгая, і я стопчу гэтыя новыя чырвоныя чаравічкі ѓ ірванні. Зніму лепш за іх! Ужо цеплыня!
  Герда зняла чаравічкі і панчохі і схавала іх торбу. Басанож, на самай справе, было лягчэй ісці і прыемней. Пыл на дарозе калола ножкі. Сям'я Герды небагатая і ѓ цёплы час года дзяѓчынка часта гуляла босая. Але пасля зімы, а яна ѓ Даніі снежная, яе падэшвы ѓ валёнках зняжыліся. І ісці толькі першыя некалькі хвілін, па камяністай дарозе быѓ прыемна. Затым голыя, падэшвы дзяѓчынкі сталі ныць і хварэць.
  Герда сышла з камяністай еѓрапейскай дарогі, і пайшла па свежай вясновай траѓцы. Так калолася куды менш. Хаця ісці ѓжо не так зручна.
  Дзяѓчынка ішла сабе і зноѓ нешта напявала. Затым з'ела крыху перапечкі з сумачкі.
  Нарэшце наперадзе паказалася вёска. Герда ѓ сваёй простай сукенцы і басанож, магла б сысці на за бірульку, але выглядала занадта чысценькай. Яна бялявая і прыгожая, твар нават крыху цямней белых як снег валасоѓ.
  Прыйшло, уступаючы ѓ вёску сысці з мяккай травы, і зноѓ пясок і жвір дарог калолі яе ножкі. Але вясковыя дзеці ѓжо на ѓсю моц фарсілі голымі, пыльнымі пяткамі, і Герда сціснула зубы і не хацела праславіцца пяшчоткай.
  Дзяѓчынка спытала ѓ дзяцей пра Кая.
  Адзін з хлопчыкаѓ адказаѓ:
  - А я і ёсць Кай!
  Герда засмяялася і паківала галавой:
  - Ты не той Кай!
  Хлопчык бліснуѓ босымі, пыльнымі пяткамі і схаваѓся.
  Герда разумеючы, што пошукі браткі могуць зацягнуцца, спытала калі праца.
  Адзін гаспадар сказаѓ, што нудна перанесці дзесяць вёдраѓ за ежу.
  Герда ѓзяла каромысел набрала два вядры і панесла. Даволі цяжка для дзяѓчынкі несці вялікія вядры. Босыя падэшвы ног літаральна палалі.
  Але яна, сціснуѓшы зубы, хадзіла і набірала. У горадзе Герда была нязвыклая да цяжкай працы, хаця таксама нешта справы па гаспадарцы.
  Апошнія вёдры дзяѓчынка прынесла літаральна хістаючыся. І ледзь не выпусціла іх. Але цяжка дыхаючы, данесла да ганка.
  Гаспадар сунуѓ ёй акраец хлеба і сказаѓ:
  - Калі хочаш, я магу ѓзяць цябе служанкай!
  Герда цяжка дыхаючы, паківала галавой:
  - Не!
  І мільгаючы чорнымі па пыле пятачкамі пабегла з сяла. З цяжкасцю дабралася да бліжэйшага стага сена і ѓпала ѓ яго ѓ поѓнай знямозе. Пасля чаго яе змарыѓ сон.
  І сніліся кашмары...
  Бедная Герда, пабразгваючы цяжкімі, якія шаруюць ногі кайданамі, цягнецца ѓ парыжскую турму. Яшчэ саджаюць у Шатле, у халодную, смярдзючую камеру, дзе разам сядзяць і маленькія дзяѓчынкі, якія трапіліся на крадзяжах, і жанчыны старэй, але практычныя ѓсе маладыя
  Кормяць агіднай бурдай і чэрствым хлебам. Так правесці ѓ нечалавечых умовах можна не адзін год.
  Але Герду выклікаюць на допыт. Машчуць пяткі алеем, і паабносяць да босых ног палаючую жароѓню. Дзяѓчынка крычыць ад болю і губляе прытомнасць. А яе прымушаюць узяць на сябе віну ѓ забойстве двараніна.
  Катаванні працягваюцца некалькі дзён, дзіця порюць, падвешваюць на дыбе, але Герда выяѓляе неверагодную мужнасць. Ні ѓ чым не прызнаецца. І тады да яе прымяняю іспанскія боты.
  Дошкі здушваюць дзіцячыя ногі, а кат забівае кліны. Пасля першых жа ѓдараѓ дзяѓчынка страчвае прытомнасць. Але на яе льюць лядоѓню ваду, прымушаючы прыйсці ѓ сябе. Потым зноѓ б'юць па дошках. Боль проста жахлівы. Герда хрыпіць, і зыходзіць дзікім крыкам.
  П'яны кат ухмыляецца.
  Дазнаѓца паѓтарае пытанне:
  - Ты забіла Віконт дэ Жузак?
  Герда са стогнам адказвае:
  - Не!
  Дазнаѓца крычыць:
  - Кат, яшчэ ёй адзін клін! Патаѓсцей!
  І зноѓ ідзе ѓдар, ад якога ѓздрыгвае ѓсё цела дзяѓчынкі. Слёзы бягуць з вачэй Герды, гераіні Андэрсана вельмі балюча, але яна не прызнаецца.
  Дазнаѓца крычыць:
  - Ды прызнайся нам! Гэта ѓсяго толькі словы!
  Герда нечакана знаходзіць у сабе сілы выразна адказаць:
  -Словы як вецер, круцяць млын якая дае муку мудрым, і муку дурням!
  Вядучы допыт крычыць:
  - Яшчэ два кліну!
  І зноѓ ляціць молат... храбусцяць костачкі, дзіцячых ножак, ад болевага шоку дзіця зноѓ губляе прытомнасць. Герду вядром ледзяной са склепа вады прыводзяць у сябе. І працягваюць выдасканаленую і разам з тым сякернае катаванне. Вось у цісках адначасова заціскаюць, пальчыкі рук дзяѓчынкі. Здушваюць ціскі. Герда зноѓ страчвае прытомнасць. На гэты раз надоѓга. Нават вядро вады не можа прывесці яе ѓ сябе.
  Дзяѓчынка ляжыць у катавальным крэсле бледная і акрываѓленая.
  Герда ачулася. Ну і кашмарны ѓ яе сон. Аднак, пасля цяжкай працы і доѓгага шляху, босыя ножкі ѓ яе моцна гудуць і баляць. Голыя, пыльныя падэшвы дзяѓчынкі патрэскаліся і на іх балюча ступаць. Праз сілу Герда прымусіла сябе ѓстаць, і рушыла пешшу. Збітыя ступні хварэлі, але дзяѓчынка сціснула зубы мацней, і крочыла на волі. Хаця кожны крок і выбухаѓ дзікім болем.
  Паступова зрэшты, цела разагравалася, і боль прытупляѓся. Хоць ногі і асабліва ікры моцна нылі ад стомленасці, а голая, збітая падэшва саднела ад дробных каменьчыкаѓ на дарозе.
  Дзяѓчынка ішла праз сілу і, нават прыбаѓляла крок... Сонца пераваліла за поѓдзень. Зьявілася новае сяло. Герда накульгваючы, увайшла ѓ яго. Жылкі ѓ яе звінелі ад напружання.
  Дзяѓчынка працягнула руку і папрасіла слёзна:
  - Дайце, калі ласка, хлеба.
  Адна з жанчын дала ёй кавалак бліна, друга чэрствую акраец, трэцяя бульбіну.
  Герда крыху падмацавала сілы. І крыху пасядзела на лаѓцы. Да яе падышоѓ хлапчук і спытаѓ:
  - Куды ідзеш дзяѓчынка?
  Герда шчыра адказала:
  - Я шукаю свайго названага братка Кая!
  Хлопчык паціснуѓ плячыма і адказаѓ:
  - Два Каі і ѓ нас у вёсцы ёсць. Імя распаѓсюджанае. А мір вялікі. А ѓ цябе і так ножкі збіты ѓ кроѓ.
  Герда цяжка ѓздыхнула і адказала:
  - Я гэта ведаю. Але не магу здрадзіць свайму сябру!
  Хлопчык заѓважыѓ:
  - У цябе ѓ сумцы нешта ёсць!
  Герда кіѓнула:
  - Ды ѓ ёй чырвоныя чаравічкі!
  Пацан з усмешкай спытаѓ:
  - Дарагія?
  Дзяѓчынка кіѓнула:
  - Так! Бабуля паѓгода збірала!
  Хлопчык са здзіѓленнем спытаѓ:
  - А чаму ты ѓ іх не ходзіш?
  Герда шчыра адказала:
  - Таму і не хаджу, што яны дарагія! Шлях можа быць доѓгім, і яны разваляцца.
  Хлапчук прапанаваѓ:
  - Прадай іх, і ты зможаш купляць па шляху ежу!
  Герда адмоѓна матнула галавой:
  - Не! Кай іх ні разу не бачыѓ! Я хачу паказацца ѓ іх!
  Хлопчык згодна кіѓнуѓ:
  - Я разумею! На вазьмі медны грошык! Хутка ты дойдзеш да горада, на акрайчык хлеба хопіць. Толькі не ѓздумай красці. Хоць ты і дзіця, але пасадзяць у турму і будуць лупцаваць!
  Герда адмоѓна матнула галавой:
  - Я ніколі нічога не ѓкраду!
  Пасля чаго дзяѓчынка паднялася з лаѓкі і патупала. Ногі балелі, ступні палалі, але абавязак патрабаваѓ ад яе ісці далей.
  Да ночы яна не паспела дайсці да горада, і зноѓ заначавала ѓ стозе сена.
  На гэты раз яе сон быѓ больш спакойны.
  Дачка ката схавала Герду ѓ кошык і вынесла з камеры. Яна спяшалася пакінуць Шатле, пакуль палонніцы не хапіліся. І дзяѓчына, збегла з паклажай.
  Дачка ката адправілася з Гердай у шлях, на поѓдзень Францыі, разлічваючы тамака згубіцца. Яна ішла ѓ скураных чаравіках, Герда басанож тупала побач з ёй. Але потым ад камяністай дарогі ѓ дзяѓчыны разваліѓся абутак і яна з цяжкасцю ступала акрываѓленымі нагамі. Гердзе было крыху лягчэй, так яна першапачаткова мела агрубелыя падэшвы, відаць, нягледзячы на моцнае амаладжэнне цела дзяѓчынкі захоѓвала ѓспаміны аб па мінулых выпрабаваннях.
  Дачка ката лічылася з заможнай сям'і і звычайна насіла абутак, як гэта прынята ѓ не бедных Парыжскіх сем'яѓ. І яе дзявочая падэшва не мела звычкі да камянёѓ, галькі, камяністай французскай дарозе. Але дзяѓчына, разбіѓшы ногі ѓ кроѓ, выяѓляла мужнасць і не скардзілася. Герда на прывале цалавала яе ножкі ѓ акрываѓленыя ступні і боль верша, дачка ката засыпала.
  Паступова яе ногі загойваліся і пакрываліся цвёрдай скарынкай. Дачка ката абносілася і жыла міласцю, на Гердзе таксама засталіся адны лахманы. На зіму дзяѓчына і дзяѓчынка перабраліся ѓ Італію. Там не бывае маразоѓ, і памяркоѓна. Але іх жыццё стала жыццём валацуг. Гэта значыць, вельмі цяжкай і галоднай. І прасвету ѓ гэтым жыцці не бачылася. Дачка ката была мілавіднай, але зусім не прыгажуняй і зусім схуднела, стала чарацінкай.
  А Герда па дарозе натхніѓшыся, заспявала;
  Герда Кая шукала босая,
  Па гурбах суровым брела...
  Бо душа ѓ яе залатая,
  Як сняжок прамяністы белая!
  
  Адшукаць жаніха не здолела,
  І патрапіла да фашыстаѓ у поѓны...
  Ох, няшчасная дзяѓчынка Герда,
  Якога ж трываць такую ганьбу!
  
  Плачы падрыхтавалі прэнг,
  Расклаѓшы пад нагамі вогнішча...
  Смажаць дзяѓчынку нібы як рыбу,
  Але ведай духам яна як арол!
  
  І цярпела вялікія пакуты,
  Катаванняѓ і катаванняѓ не злічыць...
  Абклалі няшчасную данінай,
  Каб прымусіць дзяѓчынку раѓці!
  
  Ногі босыя полымем ліжуць,
  Плёткай дзяѓчыну люта б'юць!
  Тут пад купалам у строгім Парыжы,
  На вогнішча Герду ѓ робе вядуць!
  
  Катаваньні жорсткія дзяѓчынка трывае,
  І смяецца ѓ твар катам...
  Не, яна не папросіць аб смерці -
  Выпрабаванне ёй па плячах!
  
  Можа вытрымаць катаванні ліхія,
  Ты ѓ цярпенні ж ідэал...
  Нарадзілася наша Герда ѓ Расіі,
  Праваслаѓе сэрцам прыняѓшы!
  Хоць ламаюць ёй косткі абцугамі,
  Вастрыем колюць белыя грудзі...
  І босымі на вугаль нагамі,
  Ставяць Герду, дык боль - не ѓздыхнуць!
  
  На вогнішча ганарліва сыходзіць дзяѓчынка,
  Хоць твар усё ѓ крыві, сіняках...
  Засмяялася ад радасць звонка,
  Хоць і рукі і ногі ѓ ланцугах!
  
  І здавалася, няма выратавання,
  Ката лапа паліць вогнішча...
  Папрасіла ѓ Бога прабачэння -
  Хоць агонь мовы да яе працягнуѓ!
  
  Ліжа цела апантана полымя,
  І Герда стогне ад болю, крычыць...
  Але ѓ душы ѓсё роѓна роѓ сьцяг,
  І на сэрца рэдут-маналіт!
  
  Будзе помнік дзяѓчынцы святла,
  І Расея сваю ѓспомніць дачку...
  Герда смелая будзе апетая,
  Стане дзень і развеецца ноч!
  Герда вечна галодная, басанож, і ѓ лахманах, тупала і па Італіі. Яна ѓсё яшчэ спадзявалася знайсці свайго браціка Кая. Чамусьці яна шукала яго на поѓдні Еѓропы, а не на Паѓночным полюсе.
  І вось яна ѓжо падыходзіла да Неапалю. Недалёка ад горада стаяѓ вялікі і вельмі прыгожы палац.
  Дзяѓчынка прысела на каменьчык. І адчуѓшы моцную нуду заплакала.
  Да яе падышоѓ хлопчык. У багатым адзенні і лакаваных чаравіках. Ён быѓ на выгляд равеснік Герды. І ціха спытаѓ:
  - Чаго ты плачаш жабрачка?
  Дзяѓчынка сумленна адказала:
  - Вось ужо шмат гадоѓ я шукаю свайго названага братка Кая, і абыйшла басанож паѓсвету!
  Хлопчык скептычна заѓважыѓ:
  - Шмат гадоѓ? Ты што яго шукаеш з маленства?
  Герда паківала галавой і адказала:
  - Ды не! Я куды старэйшы, чым выглядаю!
  Хлопчык усміхнуѓся і адказаѓ:
  - Я люблю слухаць казкі! Раскажы мне сваю гісторыю!
  Герда пачала выкладаць, адкрыта і нічога не прыхарошваючы.
  Хлопчык слухаѓ яе, і слухаѓ... Затым адказаѓ:
  - Не ведаю так гэта ці не, але магчыма наш прынц гэта і ёсць Кай!
  Герда свіснула:
  - Да ну?
  Хлопчык згодна кіѓнуѓ:
  - Я слуга ѓ палацы прынца, і ведаю, што мой сюзерэн з простага народа! Наша прынцэса сабе сама выбрала юнака, які павінен быць геніем і нечым яе ѓразіць!
  Дзяѓчынка згодна кіѓнула:
  - Ды Кай мог! Ён вельмі разумны і вялікі арыгінал! Часам такія вершы складаѓ, што з усяго Капенгагена зляталіся дзеці і слухалі, апладыруючы!
  Хлопчык кіѓнуѓ:
  - Я табе веру! Прынц і сапраѓды быѓ такі хлапчук як я! Ён нават прыйшоѓ басанож і надзеѓ боты, толькі каля ѓвахода ѓ палац. І проста аказаѓся дзіѓным. Калі ѓлічыць, што жадаючых жаніцца быѓ цэлы натоѓп, то ён і зрабіѓ уражанне!
  Герда спытала:
  - У яго светлыя валасы і блакітныя вочы?
  Хлопчык, які сам быѓ чорнавалосы кіѓнуѓ:
  - Так! І гэта таксама спадабалася каралю, што ён не італьянец, але выдатна гаворыць на нашай мове!
  Герда пацвердзіла:
  - Наша бабуля была настаѓніцай замежных моѓ. І мы з Каем з ведалі з ранніх гадоѓ! Гэта сапраѓды ён!
  Хлапчук-слуга адзначыѓ:
  - Табе нарэшце павезла!
  Дзяѓчынка тупнула босай ножкай:
  - Вядзі мяне да прынца!
  Хлапчук паціснуѓ плячыма:
  - У лахманы і босую дзяѓчынку не пусціць варта... Цябе проста кінуць у вязніцу!
  Герда здрыганулася і прапішчала:
  - Што ж рабіць?
  Хлопчык прапанаваѓ:
  - Я ѓ палацы ѓсе закуткі вывучыѓ. Правяду цябе ѓтойліва. Калі будзе ноч, да самай спальні. І ты адразу ж увойдзеш у кантакт і прынцам!
  Дзяѓчынка кіѓнула:
  - Я згодна!
  Хлапчук заѓважыѓ:
  - Можа, табе дастаць новую сукенку і туфлікі. Ты ѓ такім выглядзе Кая шакіруеш!
  Герда паківала галавой:
  - Басанож лягчэй ступаць без шуму! Акрамя таго таго няхай мой братка паглядзіць які я стала!
  Хлопчык кіѓнуѓ:
  - Пасядзі пакуль на камені! Я прынясу табе ежы. Ты такая худзенькая і галодная. А потым мы пойдзем!
  Дзяѓчынка нервова перабірала босымі ножкамі, дрыжучы ад нецярпення. Няѓжо паласа няѓдач скончылася, і яна зноѓ убачыць свайго, які падрос брата Кая?
  Няѓжо ён таксама басанож ішоѓ ад Даніі, да поѓдня Італіі? Бедны хлопчык. У яе голыя падэшвы, хоць яна і дзяѓчынка, сталі як капыты каня ад набітых аб вострыя камяні дарог Еѓропы. І холад, і спёка, усё яна адчула і трывала.
  Хлапчук прынёс ёй пару пірожных з крэмам з кухні, курыную ножку.
  Герда прагна гэта з'ела.
  Ужо сцямнела... Дзяѓчынка старанна памыла босыя ногі ѓ ручаі. Але варта было зрабіць некалькі крокаѓ, як агрубелыя падэшвы зноѓ запыліліся. Хлопчык здаваѓся такім прыгожым.
  Ён павёѓ яе праз сакрэтны лаз у плоце, і рушыѓ разам з ёй па закутках.
  Усё было нібы ѓ казцы ... Італія, і палац куды яе правёѓ хлапчук. І яна думала, што гэты прынц і ёсць яе названы братка Кай. Хоць сапраѓды варта не прапусціць босую дзяѓчынку, у лахманах.
  Хлопчык слуга яе вёѓ у спальню прынцу. Ён і сам зняѓ чаравічкі, у палацы, каб не шумець, і дзеці ішлі басанож па калідорах, спрытна абыходзячы варту.
  Часам па сценах праносіліся каляровыя карцінкі якія былі вясёлымі снамі.
  А ѓ залатой кветцы спаѓ юны прынц, а па правы бок ад яго, прынцэса.
  Прынц быѓ прыгожым, але некалькі якія распаѓнелі ад раскошных баляѓ у палацы, і старэй Кая. Але Герда адразу зразумела, што гэта не ён.
  І найсвятлейшая пара прачнулася.
  Яны першапачаткова перапалохаліся, і варта схапіла дзяцей. Але затым прынцэса папрасіла худзенькую, бялявую дзяѓчынку ѓ лахманах з мазолістымі пыльнымі ножкамі расказаць сваю гісторыю.
  Герда ѓсё расказала па парадку. Уключаючы і апісанні жорсткіх катаванняѓ, у Французскай турме.
  Прынцэса спачувальна вымавіла:
  - Няхай яна застаецца з намі!
  Прынц пагадзіѓся:
  - Гэта самая цудоѓная гісторыя якую я калі-небудзь чуѓ!
  І дадаѓ:
  - Большую частку шляху па Еѓропе, я ѓсё ж такі праехаѓ на кані. І толькі калі яна ѓпала, прыйшлося ісці пешшу. Добра яшчэ ѓ нас у манастыры хлопчыкам дазваляю абувацца толькі ѓ мароз, і мае ногі не былі далікатнымі. Але ѓсё роѓна я збіѓ ступні і хромам. Яна прайшла босая Еѓропу з канца ѓ канец!
  Прынцэса рашуча заявіла:
  - Яна будзе маёй самай каханай фрэйлінай! І быць па гэтым! А хлопчыку які яе прывёѓ, дзесяць удараѓ палкамі і па пятках, за парушэнне этыка, і дваццаць залатых манет, што знайшоѓ нам новага сябра!
  Юны слуга пакланіѓся і адказаѓ:
  - Вы такія справядлівыя!
  Дзяѓчынка пакланілася і папрасіла:
  - Ужо лепш мне дайце палкамі па пятках! Я тут ва ѓсімі вінаватая!
  Прынц, усміхнуѓся і адказаѓ:
  - Табе палкамі ѓрэжуць само сабой! За незаконнае пранікненне ѓ палац! Мы ж справядлівыя гасудары!
  Прынцэса пацвердзіла:
  - І ёй таксама дзесяць удараѓ палкамі па голых пятках!
  Герда цяжка ѓздыхнула. Лягла на спіну і надзелі слугі яе босыя ножкі ѓ завесы. Але аказалася ѓсё не так страшна.
  Ёй білі тонкім прутком, толькі для выгляду, і агрубелым падэшвам Герды было не балюча, а толькі казытліва.
  А вось хлапчуку лупілі гнуткай палкай, і яму было па-сапраѓднаму балюча. Але ён моцна сціснуѓ зубы, і тузаючыся, здолеѓ стрымаць крыкі. А потым устаѓ і моцна кульгаѓ на абедзве нагі.
  Зноѓ шчаслівы білет злавіла шматпакутная Герда. Дзяѓчынку зрабілі служанкай шляхетнага прынца. Яна стала фрэйлінай, яе разадзелі ѓ шоѓку і аксаміт. Паѓтарылася гісторыя па Андэрсану, толькі крыху ѓ іншым варыянце. Герда ѓ першы ж дзень моцна нацерла ѓ новых боціках ножкі, і зразумела, што багацце не толькі саладосць. А ѓ шаѓках спякотна ѓ італьянскае лета. А самыя вытанчаныя стравы, не гэтак добрыя, калі ѓ цябе поѓны страѓнік.
  Гэта цісне і замінае хадзіць...
  Акрамя таго Гердзе, прыйшлося вучыцца замежным мовам, добрым манерам, рознага роду этыкетам і навукам. А гэта зусім не так цікава чым весці жыццё бадзяжкі.
  Нават галава ад гэтага трашчыць.
  Герда старалася прывыкнуць, доѓга мучылася. Вось мінуѓ год. І ѓжо здавалася, што яна ѓцягнулася ѓ гэты знясільваючы, рытм жыцця фрэйліны.
  І што ёй ужо і неахвота некуды ісці і чагосьці шукаць.
  Але ѓ люстэрку, перад якім яна выконвала цырымонію, раптам з'явіѓся яе названы братка Кай. Хлопчык зусім не вырас, і не змяніѓся за доѓгія гады расстання, толькі стаѓ занадта ѓжо бледным з нездаровай сінню. У замку Снежнай Каралевы ён нібы замарозіѓся, і ѓсё яшчэ спрабаваѓ скласці з ільдзінак слова: "Вечнасць".
  А без яго ён палонны.
  Але, падобна, гэта яму не ѓдавалася. А якога, гэта доѓгія гады сядзець у ледзяным замку, нават калі ты не адчуваеш холаду?
  І няма побач іншых дзяцей?
  Герда адчула, што яе названы братка глыбока няшчасны. Вакол толькі льды і белыя мядзведзі, ты перабіраеш зіготкія як дыяменты ільдзінкі. Нават з улікам, што сэрца названага братка заледзянела, усё роѓна зразумела, што ён глыбока няшчасны. І толькі са з самой Снежнай каралевай можна пагаварыць, але яна з'яѓляецца ѓ ледзяным замку так рэдка.
  
  Герда ѓскрыкнула, і вырашылася бегчы. Яна пайшла ѓ свой пакой. Сапраѓды пакінула боцікі, дарагую сукенку і тонкую ніжнюю бялізну. Апранула, сваё ранейшае, якое ператварыла ѓ лахманы, але беражліва захоѓваемую сукенку. Яна стала цесным, і агаліѓ ножкі вышэй каленаѓ. Дзяѓчынка вырасла, і ёй з выгляду гадоѓ трынаццаць, а на справе на дзесяць гадоѓ больш. Колькі часу прайшло з моманту, як яна накіравалася шукаць свайго названага брата? Ужо гадоѓ трынаццаць, калі не болей.
  Дзяѓчынка пацалавала распяцце і так басаножкай адправілася на пошукі свайго названага браткі. Прынамсі, яна цяпер ведала, што ён далёка на поѓначы. Па дарозе яе сустрэла варта. Убачыѓшы Герду босую і ѓ лахманах яны здзівіліся:
  - Гэта ты фрэйліна? Што за выгляд у цябе?
  Герда схлусіла:
  - Я ѓгневала свайго прынца, і ён загадаѓ мне ісці на ѓсе чатыры бакі, у тых жа лахманах што і пайшла на служэнне.
  Стражнік жаласліва заѓважыѓ:
  - Ты сабе ѓсе ногі зб'еш, дам як я табе хоць пару чаравікаѓ. Мая дачка вырасла з іх, а табе яны як раз будуць у пару!
  Дзяѓчынка засумавала па хадні басанож, якая так прыемна, калі падэшвы агрубелыя.
  Герда сціпла адказала:
  - Я гэтага не заслужыла... Пакіньце сабе ці прадайце!
  Барадач пахітаѓ галавой:
  - Ну, ужо не! Дарогі Італіі занадта суровыя і камяністы для босых ног дзяѓчынкі. Тым больш ты ѓжо адвыкла, ад суровай паверхні. Пакуль яшчэ травень, і не хутка стане холадна, але на ноч я табе дам і пуховым поплаткам, каб тую хавалася... Пакуль не знойдзеш новых добрых гаспадароѓ!
  - Дзякуй цябе! - адказала Герда.
  Ёй не хацелася крыѓдзіць стражніка.
  Яна ѓзяла з сабой скураныя, і амаль не зношаныя чаравікі - мабыць дачка апранала іх толькі па святах, і пуховую, таксама практычныя новую хустку. Падзякавала мяккаму сэрцу стражніку. Чаравікі і на самай справе былі зручныя, крыху больш за памерам, але нармальныя. У іх ісці было камфортна.
  Але ледзь звярнуѓшы за паварот, дзяѓчынка зняла чаравікі і павесіла іх на плячо. Ёй вельмі хацелася быць падобным басанож, адпачыць ад палацавага абутку. Спачатку ісці было прыемна, дарожны пыл казытаѓ голыя пяткі. Але затым, стала адбівацца доѓгая адсутнасць звычкі. Падэшвы ѓ дзяѓчынкі сталі далікатней і мякчэй, і яна неѓзабаве адчула, колкасць каменьчыкаѓ і гарэнне. І наогул кожны грудок голая ступня ѓ якой сышлі мазалі хваравіта адчувае.
  
  Але Герду паспеѓшую за сваё ѓжо не такое ѓжо і кароткае жыццё павісець на дыбе, гэта не збянтэжыла. У рэшце рэшт, басанож ісці па камяністай дарозе не так балюча, чым калі пяткі пячэ жароѓня. Хай нават за год яна, дзяѓчынка-фрэйліна і запесцілася. Нічога яна не вытрымае.
  І Кая знойдзе, абавязкова.
  Да канца дня босыя ногі ѓ дзяѓчынкі крывавілі, але яна не здалася і заснула ѓ стозе сена. А на наступны дзень зноѓ адправілася па камяністай дарозе.
  І ішла праз сілу, няхай яе ножкі з кожным крокам выбухалі болем.
  Герда не ѓзяла з сабою ежы, і ёй давялося харчавацца міласцю. Сімпатычнай дзяѓчынцы ѓ лахманах падавалі ахвотна.
  Герда спачатку хацела прадаць скураныя чаравікі або абмяняць на прадукты харчавання, але затым яна раздумалася. Яе ножкі вельмі хутка агрубелі, і ѓ чаравіках, асабліва ѓ цёплую пару года не мелі патрэбу. Затое яна сустрэла двух маленькіх хлопчыкаѓ, якія літаральна паміралі з голаду.
  Герда не магла іх кінуць.
  Дзяѓчынка накарміла іх тым, што сабрала ѓ торбу, затым прадала ѓ купецкай краме вядома з вялікай зніжкай, амаль новыя чаравікі. Накупілі ежы, і пакінула хлапчукам, ды яшчэ разам з пуховай хусткай.
  Хай хлопчыкі не змерзнуць.
  Вядома, Герда павяла сябе па-хрысціянску шчодра. Тым больш стаяла лета, і ноччу няма неабходнасці хаваць хусткай. Але калі шчодрыя палі Італіі скончыліся, якая ішла на поѓнач дзяѓчынка, апынулася ѓ Альпах. А там днём яшчэ цёпла, а па начах холадна. І паселішчы сустракаюцца нашмат радзей, даводзіцца галадаць.
  І вельмі вострыя каменьчыкі на дарогах, упіваюцца ѓ свежыя мазалі дзявочай падэшвы.
  Адзін раз ударыѓ летні, горны замаразак і лахманы прымерзлі. Дзяѓчынка тузанулася і канчаткова разарвала сабе сукенку. Аказалася голай і безабароннай. Прыйшлося, трымаючы на сабе ірванне, ісці хуткім крокам. Уначы галышом не заснеш - сапраѓднае пекла. Герда не спала ѓвесь дзень і ноч, але на раніцу спусцілася крыху ніжэй і сагрэлася, паспала. Потым зноѓ ішла ѓсю ноч, і да абеду наступнага дня выйшла на горны хутар.
  Гаспадар пагадзіѓся даць Гердзе, простую і старую адзежу, але ѓ замен прымусіѓ цэлых два тыдні калоць дровы і насіць ваду вёдрамі з каромыслам.
  Прычым не толькі для сябе, але і суседзяѓ.
  Дзяѓчынка ѓкалывала да знямогі, і сілкавалася толькі чэрствым хлебам кіслым малаком. Гаспадар прапанаваѓ ёй застацца, але Герда схлусіла, сказаѓшы што здзяйсняе паломніцтва. Неахвотна горны кулак даѓ яе нейкую дзіравую радзюгу, але хоць ты не голая. А на дарогу нават кавалка хлеба не кінуѓ.
  Хаця дзяѓчынка набіла сабе мазалі на руках.
  Прыйшлося Гердзе, ісці з пустым жыватом. А ѓ гарах паселішчы рэдкія, а самі Альпы вялікія, на верхавінах гор, нават улетку ляжыць снег. Дзяѓчынка з галадухі рвала траву, канюшыну, разгрызала яловыя шышкі. За дзесяць дзён, яна высільвала, што стала адна скура і косці. Нават вавёрку не ѓтрымалася, і з'ела сырой.
  І нават абгрызла скурку.
  Потым зноѓ наткнулася на хутар. Тры дні цяжка працавала там, але затое ад'елася, і крыху ёй далі і на дарогу. Але мацней за ѓсё ѓ высакагор'і даставаѓ начны холад. Дзяѓчынка спала днём, на ноччу тупала, босымі, мазолістымі ножкамі вострым камяням. Часам вылі ваѓкі, некалькі разоѓ Герда зрывалася ѓ прорву і ледзь не падала, але лёс захоѓваѓ яе. Хоць немалы страх ісці па горах і ѓначы. І голадна...
  Але яна хаця б ведае куды ісці.
  Калі Ганібал перабіраѓся праз Альпы ѓ Італію, у яго памерла палова войска і ѓсе сланы. А тут пераход здзяйсняе маленькая, ну няхай нават гадамі і дарослая дзяѓчынка.
  Ваѓкі ліжуць яе босыя, хупавыя адбіткі пакінутыя шмат пакутнымі ножкамі.
  Калі Герда была ѓжо на грані, ёй папаѓся на шляху яшчэ адзін хутар, і зноѓ ежа. Гаспадар аказаѓся прыгажэйшым і прапанаваѓ дзяѓчынкі кажухаѓ і чаравікі, але Герда адмовілася, сказаѓшы, што яна ѓжо прывыкла да камянёѓ і холаду, а босыя ногі куды лягчэй ідуць, чым нагружаныя ѓ чаравікі. Гаспадар на дарогу даѓ цэлы мех ежы.
  У яго было сумленне.
  Вядома, гэта абцяжарыла дзяѓчынку, але дазволіла ісці, яшчэ пару тыдняѓ, не спыняючыся. Высакагор'е падыходзіла да канца, горы станавіліся ѓсё ніжэй і ніжэй. І Герда пераваліла праз самую цяжкую частку шляху: верхавіну Альпаѓ.
  І гэта ѓжо дасягненне.
  Цяпер яна апынулася ѓ Швейцарыі, дзе крыху мякчэй, а хутары сустракаюцца часцей. Пераход загартаваѓ Герду, а яна не прастыла ѓ гарах, і нават не падхапіла катару. Што ж Багі не любяць слабых духам, але затое ѓзнагароджваюць моцных.
  Ды і ваѓкі толькі лізалі босыя сляды дзяѓчынкі, але накінецца так і не адважыліся.
  Герда ѓсё ішла і ішла, спынялася ѓ хутарах, працавала, часам спявала. Вандроѓнае жыццё для яе прыемнае і звыклае. Дні сталі ісці хутчэй і цяжэй. Лёс пакуль берагла дзяѓчынку ад злых людзей, разбойнікаѓ і гвалтаѓнікоѓ. Усё ж Герда ѓжо не такая і маленькая, магла і прывабіць гвалтаѓнікоѓ. Але пакуль усё абыходзілася.
  Вышэйшыя сілы яе бераглі...
  Вось дзяѓчынка абмінула і Швейцарыю, уступіѓшы ѓ Баварыю. Лета ѓжо пераваліла верхавіну, але на раѓніне яшчэ вельмі цёпла, нават ноч. І дарогі не такія камяністыя. Ісці было суцэльнае задавальненне. Селішчы трапляліся часта, і з ежай праблем не было. Герда падзарабляючы, назапасіла сабе сякую-такую грошы, і абнавіла сукенку на больш прыбраную і новую. Але хадзіць аддавала перавагу басанож, тым больш што падэшва стала цвярдзей, чым у ботаѓ.
  І ногі ѓжо амаль не мерзнуць нават начамі і пасля дажджоѓ.
  Але час ішоѓ. Дзяѓчынка рухалася на поѓнач. Лета скончылася і надышла восень. Паліліся халодныя дажджы, а Герда аказалася на поѓначы Германіі. Шлёпала босымі ножкамі па сцюдзёным лужынах, адчуваючы невялікі халадок. Але Герда ѓжо настолькі звыклая, што вырашыла не абзаводзіцца абуткам, абмежаваѓшыся толькі адной ваѓнянай хусткай. Яна зноѓ аддавала перавагу начаваць, толькі днём, а ноччу тупаць.
  Тым больш днём цяплей спаць, а ѓ руху не змерзнеш.
  Вось яна абмінула і досыць густа населеная поѓнач Нямеччыны і выйшла да мора.
  Пляснула босай ножкай па вадзе....
  Далей па сушы ісці няма куды, а пераплысці мора не рэальна. Параѓнальна недалёка была родная Данія. Дзяѓчынцы раптам захацелася вярнуцца ѓ родны Капенгаген. Можа яшчэ жывая яе родная бабуля. Тым больш незразумела, як далей ісці.
  Але Герда прысеѓшы на каменьчык ля мора і, падумаѓшы, адхіліла думку аб вяртанні. Калі няма іншага вынахаду, тое варта знайсці ідучы на поѓнач карабель, дайсці да льдоѓ і рушыць затым да Паѓночнага полюса. Бо, хутчэй за ѓсё, замак снежнай каралевы знаходзіцца менавіта тамака.
  Халады асабліва ѓначы кусаюць дзяѓчынку, але не могуць зламаць яе волю.
  Што ж яна калі трэба, дык знойдзе і такі карабель, а пакуль што ѓ порт.
  
  ЮНГА НА КАРАБЛІ АМАЗОНАК
  Эдманд Д'Артаньян зараз юнга на пірацкім караблі амазонак. Увесь экіпаж складаецца толькі з прыгожых дзяѓчат. Яны ѓсе ѓ кароткіх спадніцах і матросках. Такія вось паласатыя і фігурыстыя. І іх правадырка каралева піратаѓ: Шарлота дэ Кандэ.
  Яна таксама басаногая, але лодыжкі ѓпрыгожаны залатымі бранзалетамі ѓ выглядзе змеек са смарагдавымі вачамі. А на запясцях бранзалеты абсыпаныя дыяментамі. Вельмі прыгожая каралева, і мускулістая, моцная.
  Эдманд усяго толькі хлапчук. У кароткіх штоніках і з голым загарэлым, мускулістым торсам, ён нацягвае канат. Закручвае яе шчыльней. Ды бачна гэта вельмі агрэсіѓны хлопчык. Упёрся босымі ножкамі ѓ шчоглу і круціць.
  Дзяѓчынкі ѓюцца вакол яго. Дзве нацягваюць ветразь, іх голыя, мускулістыя загарэлыя ногі напружыліся.
  Эдманд Д'Артаньян праспяваѓ:
  - Піратам не патрэбныя навукі,
  І гэта зразумела чаму...
  У нас і ногі ёсць і рукі,
  А галава нам ні навошта!
  Дзяѓчынак на брыганціне паѓтары сотні. І ім нават некалькі зацесна. Сама брыганціна вельмі прыгожая і размаляваная. Ветразі складаюцца з каляровых малюнкаѓ, і тонкага шоѓку.
  Эдманд правёѓ па ветразі сваёй дзіцячай нагой і засмяяѓся - козыт. І ад дзяѓчын пахне дарагімі духамі, нібы яны робяць цуды ѓ біжутэрыі.
  Некаторыя з іх таксама носяць каштоѓнасці і ѓпрыгожванні. Усе загарэлыя, і большасць бландынкі. Шмат і рудых... Выдатныя прыгажуні.
  Хлопчык замацавалі ветразь, і падняѓся вышэй. Мачта нагрэлася і прыемна абпальвала босыя, агрубелыя ножкі хлапчука.
  Эдманд раптам убачыѓ у аддаленні ветразі і свіснуѓ. Гэта было так здорава. Вызначалася прыгода.
  І юны юнга скамандаваѓ:
  - Бачу наперадзе галіён!
  Дзяѓчыны замітусіліся і прыйшлі ѓ рух. Цяпер у іх намячалася здабыча.
  Праѓда на брыганціне ѓсяго толькі 12 гармат. А галіён вялікі ѓ памерах.
  Незадоѓга перад гэтым дзяѓчынкі падчысцілі нос сваёй брыганціны ад нарастаѓ. І ён ішоѓ вельмі хутка. Каб паскорыць яе рух, Шарлота дэ Кондэ загадала паставіць дадатковы ветразь. І хуткасць брыганціны прыкметна вырасла.
  Галіён не мяняѓ курс. Відаць, пірацкі карабель здаѓся ім драбнаватым. Сапраѓды толькі бартавых гармат у галіёна было сорак восем не лічачы кармавых і насавых. Ды і калібр у іх буйнейшы.
  Памочніца капітана і каралі піратаѓ Эмануэль з трывогай заѓважыла:
  - Яны могуць цалкам патапіць нас!
  Шарлота тупнуѓ босай ножкай па палубе і рашуча заявіла:
  - Не! Нас так проста не ѓтопіш!
  Эдманд крыкнуѓ з верхняй палубы:
  - У бой! Дзяѓчынкі смела ѓ бой!
  Эмануэль злосна рыкнула:
  - Ух ты чарцяня! Давай злазь!
  Спрытны як малпачка хлапчук саскочыѓ. Яго голыя, ружовыя пятачкі бліснулі.
  Шарлота спытала, падміргнуѓшы:
  - Хочаш бойкі малыш?
  Эдманд у адказ рыкнуѓ:
  - Вельмі нават хачу!
  Рудая Эмануэль нечакана падтрымала хлапчука:
  - Гэта галіён напоѓнены грузам, вось як цяжка ён рухаецца! У не вялікая здабыча!
  Шарлота пагадзілася:
  - Праслізнем па карме, нос у нас вузкі, і возьмем суперніка на абордаж!
  Эдманд, падскокваючы, праспяваѓ:
  - Сам чорт цябе не брат -
  Сячы ворагаѓ пірат!
  Шарлота загадала, тупнуѓшы голай пяткай па дубе кармы:
  - Сачы за ветразямі юнга!
  Брыганціна пайшла на збліжэнне. Галіён паспрабаваѓ разгарнуцца. Але рухаѓся ён і сапраѓды цяжкавата. Брыганціна ѓ момант стрэлу з гармат зрушылася, і амаль не атрымала пашкоджанняѓ. Праѓда адно ядро трапіла ѓ нос, а другое збіла ветразь.
  Але на хуткасць гэта амаль не паѓплывала. Дзяѓчынкі тут жа нацягнулі яшчэ паперы і, дадалі ходу.
  Шарлота адзначыла са смяшком:
  - Мы воіны святла!
  І падміргнула сяброѓкам...
  Эмануэль запярэчыла:
  - Дакладней апраметнай!
  Дзяѓчынкі прыгатавалі загадзя крукі. Ім удалося апярэдзіць галіён у спробе павярнуцца іншым бортам. Гарматы зараджаюцца даволі павольна, але залп па брыганціне амаль ва ѓпор быѓ бы смяротным. Але дзяѓчына Гертруда паспела пальнуць з гарматы, і разбіла кармавы руль галіёна, з-за чаго той замарудзіѓся і страсянуѓся. Вось дзяѓчыны павярнулі папяровыя ветразі пад іншым кутом, каб не даць сутыкнуцца занадта рэзка. І брыганціна плаѓна прыстыкавалася. Крукі былі моцна накінуты, і прыпаяны клейкім алеем.
  Ваяѓніцы-піраткі накінуліся лавінай. Іх голыя круглыя пятачкі мільгалі. А на борце галіёна ваявалі супраць іх ваяры ѓ бронзавых даспехах.
  Іх было ѓ два разы больш, але яны відавочна саступалі прыгажуням-амазонкам у спрыце.
  Шарлота сама вяла атаку, правяла двума шаблямі млын і знесла галаву варожаму легіянеру. Барадатая галава адкацілася.
  Дэ Кондэ каралева піратаѓ рушыла голай пяткай супостату ѓ падбародак і праверашчаѓ:
  - За пірацкае шчасце!
  Змагаѓся і хлопчык Эдманд. Яны хоць і маленькі, але спрытны. І так супостатаѓ сячэ шаблямі.
  Вось пакацілася, пакідаючы на палубе кроѓ другая галава. Іспанцы (ды гэта накшталт іспанцы - асмуглыя, барадатыя, у даспехах і высокіх ботах нягледзячы на спякоту!) адчайна супраціѓляюцца.
  Эдманд ссек лоѓкім абводным манеѓрам яшчэ адну галаву і прачырыкаѓ:
  - За Атоса!
  І зноѓ урэзаѓ голай пяткай суперніку ѓ падбародак. І ѓдар быѓ добры, сківіца паляцела.
  Хлопчык прароѓ:
  - За Портаса!
  У ім быѓ вельмі баявы, нібы кіпень у імбрычку дух.
  Эмануэль секлася, і рушыла голай каленкай у жывот. Так што ѓ непрыяцеля хлынула з-за рота кроѓ.
  Дзяѓчына прабуркавала:
  - За пірацкае брацтва!
  І зноѓ як возьме і прасячэ мячамі, нібы з развароту...
  Шарлота правяла шаблямі матылі і праверашчала:
  - Раблю я новы паварот,
  Анёл я, антыхрыста пілот!
  І як рушыць голай пяткай суперніку ѓ самы дых.
  Эдманд падставіѓ падножку. І буйны іспанскі капрал, як вылеціць за борт і тамака і патоне.
  Хлапчук узяѓ і праспяваѓ:
  - Толькі шкада ніхто не ведае,
  Ды і мы не ведаем самі...
  Колькі золата нам трэба,
  Колькі грошай мы жадаем!
  І Эдманд ссек чарговага суперніка. Дзяѓчаты-піраты лезлі ѓ бой, і секлі ѓсіх нібы капусту. У іх была рызыка і каласальнае імкненне перамагчы.
  Эмануэль секлася, і яе дзве шаблі мільгалі, нібы лопасці прапелера. І яна выглядала вельмі баявой, і агрэсіѓнай дзяѓчынкай.
  І босая, круглая пятка знайшла чарговы падбародак іспанскага афіцэра. Той ад зруйнавальнага ѓдару, як паляціць, ламаючы дрэва за борт.
  Эмануэль праспявала:
  - Мы рабуем каравелы,
  Мы рабуем галіёны....
  Нас не заклікаць да адказу -
  Пляваць на ѓсе законы!
  І дзяѓчына ѓпала на спіну, і падкінула нагамі яшчэ аднаго буйнога афіцэра, і той паляцеѓ у цяжкіх даспехах за борт. І плюхнуѓся ѓ салёную, марскую ваду.
  Эмануэль прабуркавала:
  -Ну-ка ад шрубы!
  Шарлота яе падтрымала:
  - Выліецца зноѓ гром,
  Будзе правіць касталом!
  І дзяѓчынка як скокне, і стукне непрыяцеля голай пяткай у грудзі. У таго ад моцна штуршка лопнула кіраса, і з пашчы як хлыне фантанам кроѓ.
  Шарлота дэ Кондэ праспявала:
  - Удар, удар, яшчэ, удар,
  Яшчэ ѓдар і вось...
  Ёсць у мяне ѓ бітвах дар,
  Заб'ю цябе вырадак!
  І дзяѓчынка зноѓ як рубане мячамі. Зноѓ ляцяць ссечаныя галовы.
  Шарлота захоплена зароѓ:
  - Наш чорны сцяг вышэй за ѓсіх!
  Некаторыя іспанцы бачачы што біцца з дзяѓчатамі-піратамі безнадзейна падалі на калені і малілі аб літасці.
  Дзяѓчаты спачатку прымушалі іх цалаваць сабе босыя, точаныя ножкі, а затым выкідвалі за борт.
  Шарлота дэ Кондэ піскнула:
  - За вялікія поспехі!
  І зноѓ як рушыць голай пяткай прама суперніку ѓ нос. І сьцерці яго так, што дзірка ѓзнікла ѓ патыліцы. І адтуль паліѓся фантанчык крыві.
  Але ѓсё ѓжо скончана.
  Піраты перамаглі, і апошнія іспанскія салдаты бухнулі на калені, молячы аб літасці.
  Шарлота дэ Кондэ з усмешкай вымавіла:
  - Давайце іх за борт, рыбам таксама трэба есці! А потым абшукаць трумы і каюты.
  Дзяѓчыны ахвотна выканалі загадаѓ. Толькі дазволілі перад смерцю мужчынам пацалаваць сябе ѓ босыя падэшвы, што вельмі прыемна для дзяѓчын. І скінулі іх у мора.
  Эдманд, па-філасофску заѓважыѓ:
  - Каму пірагі і пышкі,
  А каму сінякі і шышкі!
  Пасля чаго дзяѓчынкі рушылі па каютах у пошуках здабычы.
  У капітанскай каюце знайшлі шляхетную сеньёру гадоѓ трыццаці пяці і дзяѓчынку пятнаццаці гадкоѓ. Яны былі ѓ дарагіх сукенках і туфліках з упрыгожваннямі.
  Шарлота заѓважыла з усмешкай:
  - З вас можна ѓзяць выкуп. Ці вы аддае перавагу пятлю?
  Сеньёра з уздыхам адказала:
  - Пашкадуйце калі ласка дачку!
  Каралева піратаѓ кіѓнула:
  - Я магу яе ѓзяць у сваю каманду! Калі яна згодна далучыцца, то калі ласка!
  Дзяѓчына піскнула:
  - Стаць піраткай?
  Шарлота дэ Кондэ кіѓнула:
  - Ну як хочаш! Выкуп атрымаць занадта шмат валтузні. Мы прададзім лепш вас на плантацыю цукровага трыснёга!
  Дзяѓчына ѓ адказ прачырыкала:
  - Я згодна стаць флібусцьерам!
  Эмануэль заѓважыла:
  - Яна занадта далікатная, і для нас будзе толькі клопатам. Можа яе лепей проста за борт!
  Эдманд адзначыѓ з усмешкай:
  - Нядобра забіваць жанчын!
  Эмануэль лагічна заѓважыла:
  - Мужчын таксама забіваць нядобра! Яны ѓсё ж жывыя стварэнні! І ѓ іх ёсць дзеці!
  Хлопчык-мушкецёр кіѓнуѓ:
  - Ды гэта дакладна! Дзеці плачуць па таце. І я не падумаѓ, наколькі гэта агідна забіваць!
  Эмануэль адзначыла, хіхікнуѓшы:
  - Але даводзіцца!
  Хлопчык-мушкецёр прабуркаваѓ:
  - Я кахаю цябе жыццё! І спадзяюся, што гэта ѓзаемна!
  Шарлота дэ Кондэ кіѓнула:
  - Мы бярэм цябе ѓ сваю каманду! А што са старэйшай зрабіць?
  Маладая жанчына прапанавала:
  - За мяне можна ѓзяць вялікі выкуп! Гэта ѓжо сапраѓды!
  Каралева піратаѓ запярэчыла:
  - Шмат валтузні з гэтым выкупам. Я прапаную наступнае... Мы яе прададзім на аѓкцыёне рабоѓ. Можа, яна патрапіць на плантацыі, а ѓ якасці хатняй прыслугі, што будзе ёй куды лягчэй!
  Сеньёра буркнула:
  - Памілуйце...
  Шарлота рашуча заявіла:
  - Забярыце ѓ іх усё каштоѓнае!
  З дзяѓчыны і жанчыны піраткі знялі ѓсе ѓпрыгожанні, і сарвалі туфлікі, і затым усё дарагое адзенне. Малодшай далі кароткую спадніцу і матроску. А старэйшы белы балахон, пакінуѓшы басанож і з непакрытай галавой.
  Малодшая далучылася да амазонак. Яе адразу ж прымусілі трэніравацца і фехтаваць з прыгажунямі. Але і гэтага было мала ... Яе сталі пашчыпваѓ калі яна рухалася недастаткова хутка.
  А затым амазонкі рушылі ѓ трум і па розных закутках. І адразу ж узрадавана залямантавалі: ім трапіліся бочкі поѓныя золата, і шмат чаго іншага. У прыватнасці перка і кава.
  Ваяѓніцы разам засьпявалі, пляскаючы ѓ ладкі:
  - Мы воіны класа супер,
  Усё будзем разбураць...
  Стукнулі ѓ бубен
  Каб люта жыць!
  Ваяѓніцы і на самай справе каласальнага разраду прыгажуні. І босыя іх ножкі так і мільгаюць. А яны ѓ іх мускулістыя і загарэлыя.
  Скарбы на галіёне каласальныя. Але вось гучыць сігнал трывогі. З'явіѓся і крэйсер суправаджэння. Магутны лінейны карабель з цэлай сотняй гармат. Ён відаць быѓ прыстаѓлены ахоѓваць поѓны золата галіён.
  Велізарны крэйсер напаѓзаѓ на дзяѓчынак.
  Шарлота ѓхмыльнулася і загадала:
  - Падняць усе ветразі - ідзе на абардаж!
  Эмануэль пагадзілася:
  - Іншага выйсця ѓ нас і няма!
  Эдманд усклікнуѓ ва ѓсё горла:
  - З сталі дзевак экіпаж,
  Ідзе натоѓпам на абардаж!
  Дзяѓчаты пакінуѓшы некалькі прыгажунь на захопленым і поѓным здабычы галіёна занялі пазіцыі на брыганціне.
  Цяпер з выратаванне было толькі ѓ хуткасці. Стапушачны крэйсер гэта не жарт. Ён можа патапіць іх нібы кацянят. Брыганціна з дванаццаццю гарматамі супраць яго гэта нібы былінка.
  Была рызыка што яе патопяць перш, чым яна падплыве да магутнага крэйсера, чые гарматы здольныя кідаць ядра ѓ пяць пудоѓ вагай, і вельмі далёка.
  І акрамя ста гармат па бартах у гэтага лінейнага крэйсера першага класа яшчэ і кармавыя і насавыя прылады маюцца.
  Тут у хлопчыка Эдманда мільганула думка:
  - Давайце прасігналім, што мы здаемся!
  Эмануэль пагардліва фыркнула:
  - Прынізіцца да гэтага?
  Юнга лагічна заѓважыѓ:
  - У нас дзірка ѓ носе, і гэты карабель больш манеѓраны чым цяжка нагружаныя галіён. Нас трывіяльна патопяць. А так мы паднімем белы сцяг, і яны падыдуць каб высадзіць прызавую каманду. І мы іх возьмем на абардаж.
  Шарлота дэ Кондэ пагадзілася, тупнуѓшы босай ножкай:
  - Так! Я таксама мяркую, што не варта лішні раз рыскай і лепш падняць белы сцяг!
  Эмануэль пагардліва фыркнула:
  - Праявіць баязлівасць?
  Шарлота дэ Кондэ лагічна запярэчыла:
  - Дакладней ужыць хітрасць!
  Рудая Эмануэль ухмыльнулася і кіѓнула агнязарнай галавой:
  - Ужыць хітрасць? А што я згодна!
  І вось Эдманд пацягнуѓ белае палотнішча наверх. Брыганціна маленькая, крэйсер па аб'ёме раз у дванаццаць, ці нават больш. І экіпаж у яго ѓ тысячу чалавек. Супраць паѓтары сотняѓ амазонак. Толькі адна басаногая дзяѓчына ѓ баі стаіць дзесяці нязграбных іспанцаѓ. Так што шанцы ѓ прыгажунь ёсць.
  У Шарлоты мільганула думка, што калі кінуць галіён і карыстаючыся хуткасцю і манеѓранасцю брыганціны сысці ад гіганта? У іх несумненна ёсць шанец. Тым больш, што ворагаѓ на лінейным крэйсеры першага класа занадта ѓжо шмат. І без страт відаць не абысціся.
  Але на тое і дзяѓчынкі, каб адважна біцца і перамагаць.
  Шарлота дэ Кондэ зрабіла шпагай васьмёрку і прапішчала:
  - Будзем гатовы перамагчы, і калі трэба памерці!
  Крэйсер пасла з дыстанцыі ядро. Яно збіла ветразь з брыганціны. Эмануэль свіснула. На крэйсеры ѓмелі страляць, і зараз дзяѓчынкам магло стаць зусім дрэнна. Яны пазбаѓляліся шанцаѓ падысці да карабля, каб узяць яго на прыступ.
  Але разлік на прагнасць іспанцаѓ спрацаваѓ. І іх крэйсер бачачы падняты белы сцяг, рушыѓ да брыганціны. Сапраѓды, у піратаѓ могуць быць захопленыя раней скарбы і чаму імі не пажывіцца? Гэта было б нядрэнна.
  Крэйсер рушыѓ да брыганціны. Эдманд праспяваѓ са смяшком:
  - Кароль каб здабыць грашанят,
  У лахманы прыбрацца рады!
  Эмануэль заѓважыла, злосна тупнуѓшы босы, загарэлай ножкай:
  - А гэта яшчэ да чаго? Трывіяльна глупства!
  Хлопчык заѓважыѓ:
  - Нам песня будаваць і жыць дапамагае!
  Рудая паводле кіѓнула і заспявала:
  - З песняй весела крочыць па прасторах,
  Па прасторах, па прасторах!
  І вядома прыбіваць лепш крышаном,
  Лепш за лом, лепш за лом!
  Эдманд, скалячы зубкі, падхапіѓ:
  - Раз ударчык, два ѓдарчык
  Ён хістаецца...
  Раз ударчык, два ѓдарчык -
  Ён валяецца!
  Шарлота гэтая каралева піратаѓ дадала, тупаючы босымі ножкамі:
  - Раз дошчачка, два дошчачкі,
  Гробіць будуецца....
  Эмануэль падхапіла, падскокваючы:
  - Раз лапатка, два лапаткі,
  Ямка рыецца!
  І ѓсе дзяѓчаты-піраты хорам заспявалі:
  - З песняй весела крочыць па прасторах,
  Па прасторах, па прасторах...
  І вядома біць ворагаѓ лепш крышаном,
  Лепш за лом, лепш за лом!
  І вось крэйсер падышоѓ да брыганціны. З яго сталі закідваць крукі. Каб прывязаць шчыльней.
  І ваяры ѓ медных і бронзавых даспехах сталі спускацца на палубу брыганціны. Ён тупалі цяжкімі, каванымі жалезам ботамі. І хоць было горача апрануты капітальна іспанцы і прэюць, ад іх нясе непрыемнай смуродам.
  Шарлота скамандавала, падміргваючы сяброѓкам:
  - У атаку!
  І дзяѓчыны накінуліся на суперніка з усёй лютасцю галодных пантэр. Яны секлі непрыяцеля з дзікім ашалелам.
  Эмануэль правяла мячамі млын, ссекла пару іспанскіх галоѓ і прапішчала:
  - За піратаѓ на месяцы!
  Эдманд гэты хлопчык, секчы непрыяцеляѓ, піскнуѓ:
  - За Д'Артаньяна!
  І хлапчук секануѓ з дзікай лютасцю маленькага барса - іспанскіх легіянераѓ.
  Шарлота рушыла голай пяткай у падбародак іспанскага генерала і прабуркавала:
  - За нашу перамогу!
  Ад удару ѓ іспанца зламалася сківіца.
  Шарлота дэ Кондэ правішчала:
  - За магутны наш кулак!
  І возьме і рушыць непрыяцеля кулакоѓ у падбародак. І зноѓ костка возьме і зламаецца.
  Эмануэль праверашчала, скалячы жамчужныя зубкі:
  - Людзі гінуць за метал!
  І голай пяткай рушыла суперніку ѓ чарговую сківіцу. І зламала яе з усяго размаху.
  Эдманд адзначыѓ, правёѓшы прыём матылёк, і зразаючы супостатаѓ, падміргваючы дзяѓчынкам:
  - А яшчэ лепш, калі перамагаюць!
  Дзяѓчыны наступалі на суперніка, перамяшчаючыся з дзікім напорам і ашалеласцю. У іх было столькі лютасці і агрэсіѓнасці, што загарэлыя целы літаральна блішчалі ад поту. І здавалася мускулістыя дзяѓчынкі з плітачкамі прэса як шакаладкі нібы змазаныя маслам.
  Эдманд прапішчаѓ, ссякаючы чарговага супостата:
  - Какава і кава! Вам заменіць спорт і профі!
  Дзяѓчына з цягліцамі тыгрыцы рассекшы чарговага ворага, праваркавала:
  - Мы шалёныя кралі!
  І голай пяткай рушыць непрыяцелю ѓ вока. У таго ѓзяѓ і чэрап трэснуѓ. І мазгі вылецелі.
  Эмануэль таксама мячамі пракруціла і адразу тры галовы ѓпала. Ваяѓніца прачырыкала:
  - За маштабныя перамогі!
  І яе голенькі, круглая пятка дзяѓчынкі як дзюбне ѓ скронь генералу. Той і заваліцца і яшчэ трох байцоѓ з борта ѓ ваду бултыхне.
  Шарлота таксама б'ецца з вялікай разлютаванасцю. І сячэ непрыяцеляѓ нібы малатабойца.
  Каралева піратаѓ праводзіць прыём веер. Зразае супернікаѓ і напявае, скалячы буйныя зубы:
  - Каралевай людзі захапляліся,
  Усе хлапчукі ѓ двары ѓлюбляліся!
  І Шарлота зноѓ як рубанет супернікаѓ. І рассячы некалькіх супостатаѓ з аднаго заходу.
  Эмануэль узяла і праспявала:
  - Я дзяѓчына класа - супер!
  І зноѓ махнула мячамі, рассякаючы праціѓнікаѓ напалову. І яе мячы - гэта вышэйшых пілотах брытвы.
  Дзяѓчынкі атакуюць і сякуць. Яны куды хутчэйшыя за іспанцаѓ. Многія з прыгажуні скінулі цяльняшкі і ваююць з аголеным тулавам. І гэта дзяѓчатам так ідзе. І яны паказваюць сябе - выбітнымі кралямі.
  Шарлота секанула прыёмам калаѓрот і зараѓла, скідаючы босай ножкай ссечаныя галовы за борт:
  - Я ёсць дзяѓчына класа супер!
  Эмануэль, секчы супернікаѓ мячамі, што вастрэй брытвы дадала:
  - А я гіпер!
  І таксама босы, точанай ножкай скінула галовы ѓ ваду. Адна з галоѓ у шлеме збіла салдата суперніка. Той заваліѓся і патануѓ. Так што не ѓзяць дзяѓчынак на понт.
  Шарлота адзначыла са смяшком:
  - Я ёсць вышэйшы клас!
  Эдманд зноѓ лютуе.
  І хлапчук як рубанет, зразаючы галовы супернікам. І маса з іх узяла і засталася без качаноѓ.
  Д'Артаньян-малодшы праспяваѓ:
  Ну чаму,
  Жыць немагчыма па розуме!
  Ну чаму,
  Нельга не верыць нікому!
  Чаму! Чаму!
  Эмануэль сякучы супостаѓ з дзікім напорам, і імкліва ссоѓваючыся з боку ѓ бок. Галовы ссечаных іспанцаѓ каціліся і дзяѓчынкі падкідвалі іх босымі ножкамі. І ваяѓніцы напявалі, з энтузіязмам тыгрыц што ѓбачылі ягня:
  - Перарвалася нітку,
  Нам пагражае злая смерць...
  І каб жыць -
  Герой абавязаны памерці!
  Эмануэль адзначыла, падкінуѓшы голай падэшвай чарговую галаву, і збіѓшы суперніка:
  - Ну чаму,
  Каб цвіло ѓ колеры каханне...
  Праліць нам трэба нечую кроѓ!
  Чаму!
  Ваяѓніца хіхікнула, скалячы жамчужныя зубкі. Такія вось тут б'юцца прыгажуні.
  Эмануэль адзначыла зразаючы нібы наждаком супернікаѓ:
  - Веліч планеты будзе з намі!
  І зноѓ праводзіць млын мячамі. Яна адчайная красуня.
  Шарлота дэ Кондэ адзначыла срубая непрыяцеляѓ, і голай пяткай футболя ссечаныя галовы:
  - Усё будзе добра!
  Усё будзе добра!
  Я гэта ведаю! І забіваю!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак як кіне забойны прэзент смерці. І гэта вельмі крута.
  Шарлота гэтая каралева піратаѓ узяла і прабуркавала:
  - За маю Айчыну-маці,
  Будзем гадаѓ забіваць!
  І дзяѓчынка босымі пальчыкамі ножак кінула востры кінжал, які зрэзаѓ галовы некалькім іспанскім салдатам.
  Нягледзячы на лікавую перавагу ѓ каманды крэйсера дзяѓчыны адольвалі. Яны такія спрытныя, спрытныя і смелыя. У іх адчуваецца каласальная сіла.
  Эмануэль, секчы суперніка, нібы капуста, узяла і праспявала:
  - Велізарныя космасу прасторы,
  Табе каханне не надакучыць...
  Згарнем у кулак лесу і горы,
  Бо сам Сварог уваскрос!
  І дзяѓчынка зноѓ як рубане мячамі млын, і зрэжа масу непрыяцеляѓ, у баявым азарце.
  Эдманд з захапленнем, крышачы праціѓнікаѓ, заспяваѓ;
  -У Гасконі невядома слова "баязлівец".
  -Не ведаць мне шпагі, калі вы не правы.-У нас, гасконца, лепшы ѓ свеце густ -Нішто нам не да спадобы, акрамя славы.
  
  Скуласты твар, асаблівая стаць -Вось вам гасконскі аблічча без заганы. Паверце, васпане, вам нядоѓга чакаць. Парыж яшчэ пазнае Д'Артаньяна!
  
  Без славы мне ѓ Парыжы не жыццё, Усё жыццё прайшла, пара лёсам заняцца.-Дык колькі ж вам гадоѓ, дзіця маё?-Ах, шмат, гасудар, шмат - гадоѓ дванаццаць! суперніка:-Рука твая цвёрдая? - вось дакладная рыса Гасконскага ѓслаѓленага клею, І я такім жа дзёрзкім быѓ, калі Парыж пазнаѓ у красе Эмануэля.
  
  Бургундыя, Нармандыя, Шампань ці Праванс,І ѓ вашых жылах таксама ёсць агонь,Але разумніцы-фартуне, далібог, не да васПакуль на белым свеце ёсць Гасконь!
  Пакуль на белым свеце...
  Пакуль на белым свеце...
  Пакуль на белым свеце ёсць Гасконь!
  Вось яны секлі гэтых свалачоѓ і высцілалі дарогі трупамі. І ѓся палуба была ѓ крыві. Босыя сляды дзяѓчынак былі такія хупавыя і выклікалі хваляванне і пачуццё радасці, калі глядзіш на іх.
  Эдманд з захапленнем праспяваѓ:
  - Басанож, толькі басанож,
  Пад ліпеньскі гром і пад шум прыбою....
  Басанож, толькі басанож,
  Нам дадзена пагуляць з табою!
  Эмануэль агрэсіѓна адзначыла, ссякаючы супернікаѓ, і правёѓшы чарговы млын мячамі:
  - Хлопчыкі павінны з дзяцінства трываць пабоі і абвыкаць да жорсткасці!
  І ваяѓніца зноѓ рушыла голай пяткай суперніка ѓ падбародак. І той грымнуѓся, збіѓшы яшчэ пецярых іспанскіх салдат за борт.
  Шарлота дэ Кондэ адзначыла:
  - Д'ябал тут, д'ябал там,
  Жыццё як сон суцэльны падман!
  І падміргнула сваім шалапутным напарніцам. А тыя секлі суперніка з каласальнай разлютаванасцю. І тут супраць іх нікому не выстаяць.
  Эдманд адзначыѓ, зразаючы чарговага суперніка:
  - Санта Клаѓс з мятлой,
  Дзед Мароз круты!
  І хлапчук зноѓ правёѓ мячамі прыём млына, ад якога падалі ссечаныя галовы. Дарэчы, гэта былі мячы падобныя да шаблі. І іх можна называць і шаблямі і мячамі.
  Эдманд таксама рушыѓ голай пяткай у падбародак непрыяцелю і зламаѓ яму сківіцу прымусіѓшы заваліцца.
  Пасля чаго праспяваѓ з лютасцю;
  Тое, што людзі кажуць,
  На нам не абыякава...
  Не хадзіць на караце -
  Стала непрыстойна!
  Хлапчук працягваѓ актыѓна секчы, узмахваючы адразу абодвум шаблямі-мечамі. І зносячы адну галаву за іншы.
  Эмануэль адзначыла, працуючы мячамі, нібы страказа, махаючы крылцамі, і цвыркаючы:
  - Сячы, але не засякайся!
  Эдманд з гэтым ахвотна пагадзіѓся, нішчачы супернікаѓ:
  - Калі напіѓся, то не трапляйся!
  І хлапчук як пракруціць круцёлку і ѓрэжа голай пяткай афіцэру ѓ падбародак. Той нібы куль возьме і заваліцца.
  Эдманд з агрэсіяй у голасе адзначыѓ:
  - Піва і ікра, п'янка да раніцы!
  І хлапчук як засмяецца задаволены сваім жарце. На самай справе ён можна сказаць дзяцюк - супер! І бегае, і скача, і кулакамі махае. А калі ѓжо рушыць голай пяткай у нос, то ѓжо ніхто не выстаіць. Будзе поѓны накаѓт.
  Эдманд ж дзейнічае з лімітавай моцнай і бязмежнай агрэсіѓнасцю. Шалёны хлапчук - нічога не скажаш!
  Эмануэль, секчы якія насядалі байцоѓ Кастыльскай імперыі прабуркавала, скалячы зубы:
  - А я не хачу, не хачу па разліку! А я па каханні, па каханні жадаю!
  Шарлота дэ Кондэ расьсякаючы праціѓнікаѓ, і зьмінаючы іх у аладку, завыла, пускаючы з ноздраѓ маланкі:
  - Свабоду, свабоду! Мне дайце свабоду! Я птушкай увысь палячу!
  Баявая дзяѓчынка - нічога не скажаш! У ёй дзікая і несусветная рызыка. І баявая пастановачная пазіцыя.
  Эдманд суцэль лагічна заѓважыѓ, ссякаючы чарговых супернікаѓ, дакладней няшчасны салдат:
  - Бог не выдасць, калі вядома мы самі не схібім!
  Шарлота дэ Кондэ ѓзяла і падскочыла вышэй. Рухнула голай ножкай па галовах іспанскіх салдат. Заваліла іх у поѓны накаѓт і прабуркавала, выскаліѓшы зубкі:
  - Арэол неѓміручасці - садысцкі рок,
  Арол адплаты - за бягучы тэрмін!
  Ваяѓніца адчувала сябе вельмі баявой і страшэнна накачанай і ѓзброенай.
  І калі зноѓ рушыць, то з капытоѓ маса праціѓнікаѓ возьме і заваліцца. І гэта Шарлоце вельмі ідзе.
  Эдманд, секчы непрыяцеляѓ, шпурнуѓ кінжал босымі пальчыкамі ножак і прабуркаваѓ:
  - Шалёны арол -
  Раздзірае льва...
  Крылы распасцёр
  Жудасны Сатана!
  І хлапчук зноѓ як возьме і мячамі сячэ. І масу варожых галоѓ з аднаго разу знясе.
  Баявы дзяцюк сын Шарлі Д'Артаньяна. Ваяѓнічасць у яго цудоѓная. І баявая натура - геніяльная....
  Вось ужо большая частка іспанскіх салдат перабіта. І гэта відавочна каласальны ёсць плюс.
  Некаторыя з іх ужо бачачы, што амазонак не спыніць плюхаюцца на калені, а то і зусім падаюць ніцма. І цалуюць дзяѓчынкам падэшвы босых ножак. І гэта зусім супер. На самай справе такіх ваяѓніц нішто не ѓ сілах спыніць і перамагчы.
  Эмануэль, секчы супостатаѓ, зароѓ:
  -І не спыніцца,
  І не змяніць ногі...
  Ззяюць нашы твары -
  Блішчаць боты!
  І зноѓ праводзіць дзяѓчынка мячамі вельмі нават прыстойны млын. І зразае галовы нібы качаны капусты. І дзейнічае вельмі агрэсіѓна, тфу ѓжо колькі можна паѓтараць дакучлівы выраз - вельмі агрэсіѓна!
  Можа быць скарыстаць нешта новенькае - напрыклад бязмежна агрэсіѓна!
  І будзе тады і зусім - Ку!
  Шарлота дэ Кондэ праваркавала, падміргваючы:
  - Нас і куля, і штык не бяруць!
  І яе голая, круглая пятка як дзюбне ѓ рагаты шлем іспанскаму адміралу. Той паляціць дагары нагамі, і саб'е некалькіх байцоѓ у даспехах прымусіѓшы іх плюхнуцца ѓ ваду. І падняѓся пасля іх падзення кіпячы ѓраган.
  Ваяѓніца са смяшком заѓважыла:
  - Двойчы ѓ труну не кладуць, будзе фюрэра капут!
  Эмануэль пацікавілася:
  - А хто такі фюрар?
  Шарлота дэ Кондэ хіхікнула і адказала:
  - Гэта па-нямецку правадыр!
  Рудая чартоѓка са смяшком перапытала:
  - Можа ты маеш на ѓвазе Барбароса?
  Каралева піратаѓ з усмешкай каня, выдала:
  - Не я маю на ѓвазе сабаку Барбоса!
  Эдманд, секчы воінаѓ у даспехах, адзначыѓ:
  - Я ненавіджу забіяк! Ураз перавешаѓ бы ѓсіх сабак!
  Эмануэль капрызна запярэчыла, скалячы зубкі:
  - Сабачкі ні ѓ чым не вінаватыя!
  І зноѓ як голай пяткай рушыць непрыяцелю з падбародак. Прыём банальны, але эфектыѓны. І калі дзюбне, то будзе вельмі стрымна.
  Шарлота адзначыла, яе мышцы выкладзенага плітачкамі прэса так і пагулялі.
  І яна ѓзяла і заспявала, падміргваючы, і яе вочкі мільгалі як агеньчыкі святлафора.
  Дэ Кондэ буркнула:
  - Мы ѓсіх возьмем, і зарэжам!
  Эдманд праспяваѓ, ва ѓсю глотку, і скалячы зубкі:
  - Я вас зарэжу! Я хутка вас усіх перарэжу!
  Эмануэль, ссякаючы супернікаѓ, піскнула:
  - Я хутка вас усіх перарэжу!
  Яшчэ адна дзяѓчына як возьме і вякне:
  - Я вас зарэжу!
  Шарлота агрэсіѓна адзначыла, ссякаючы сапернікаѓ нібы касой:
  - Буду рэзаць, буду біць, усё роѓна табе не жыць!
  Вайна як той казаѓ небяспечны шлях, аб гэтым ведае кожны хто ступіѓ. З яе не выбрацца, ні саскочыць нельга - Атэла дзеѓку ліха задушыѓ!
  І тут дзяѓчынкі, калі бяруць на абардаж крэйсер паказваюць займальны парадак выступу.
  Шарлота заѓважыла з усмешкай:
  - Вось мы як забіваем!
  Эмануэль адзначыла:
  - Але гонар кароны шахматнай на карце -
  Табе ад паражэнняѓ не ѓцячы!
  І дзяѓчынка шпурнула босымі пальчыкамі ножак самаробную гранату. І разарвала масу непрыяцеляѓ.
  І вось ужо дзевяць дзясятых ваяроѓ крэйсера перабіта. І ацалелыя воіны падаюць ніцма, і дзяѓчаты соваюць ім свае босыя ножкі ѓ твары. Прымушаюць лізаць пяткі, і цалаваць. І пры гэтым задаюць пытанні: колькі кропель у моры, колькі ѓ небе зорак, колькі ѓ цыганкі ѓ галаве валасоѓ.
  Калі адказ дзяѓчат не задавальняе, яны без лішніх цырымоній бяруць праколваюць шпагамі палонных як павукоѓ іголкамі. І выкідваюць іх за борт.
  Эмануэль схапіла генерал босымі пальчыкамі ножак за нос, і моцна сціснула. Пасля чаго вымавіла:
  - Хто сын твайго бацькі, але і табе не брат?
  Генерал прамямліѓ:
  - Бастард...
  Эмануэль хіхікнула і адзначыла:
  - Адказ няправільны! Так што...
  І дзяѓчына ѓзяла яго і нагой выштурхнула за борт. Той вылецеѓ і бразнуѓся ѓ мора. І амаль адразу ѓ сваіх даспехах патануѓ.
  Дзяѓчынкі радаваліся і хіхікалі, скалячы зубкі. Іх вочкі былі сапфіравыя або смарагдавыя. І яны падміргвалі сваім напарніцам.
  І паступова выкідалі палонных за борт. Яны ім былі не патрэбны. Выкуп быѓ нікчэмным, а марокі поѓна.
  Эдманд таксама выштурхнуѓ за борт свайго палоннага і адзначыѓ:
  - Жыццё часта несправядлівае! Тысяча хлопцаѓ загінула і дзеля чаго?
  Эмануэль са смяшком адказала:
  - Дзеля таго, каб ачысціць месца на планеце Зямля!
  Хлопчык-мушкецёр прапішчаѓ:
  - Чыста, чыста, чыста,
  Пашкадуем камінара!
  Эмануэль з гэтым пагадзілася:
  - Ды камінар трэба таксама ёсць!
  Дабіѓшы апошніх палонных дзяѓчыны накіравалі крэйсер у струмені вод... Дакладней Шарлота лагічна заѓважыла:
  - Нам гэты монстр не патрэбен, можа папалім?
  Эдманд з усмешкай прапанаваѓ:
  - Шкада такую прыгажосць тапіць, можа лепш прадаць?
  Эмануэль энергічна пацвердзіла:
  - Можа, лепш сапраѓды прададзім?
  Шарлота хіхікнула і заѓважыла:
  - Можна, назад прадаць іспанскай кароне! Гармат у крэйсера шмат! Адну што ѓ форме аднарога можна і сабе забраць. А астатняе прададзім за вельмі вялікія грошы.
  І дзяѓчынкі энергічна заківалі ѓ знак ухвалы.
  
  ХІТРАСЦЬ СТАЛІНА І ДЭСАНТ ПАПАДАНЦАђ
  Сталін, быѓшы па-д'ябальску хітрым палітыкам, узяѓ і паведаміѓ немцам пра тое, што ангельцы збіраюцца ѓ Егіпце супраць Роммеля правесці аперацыю "Паходня". І выдаѓ немцам падрабязнасці і дакладную дату аперацыі. У выніку Роммель прыняѓ загадзя меры. І перагрупаваѓ войскі да абароны. Ды Гітлер паспеѓ перакінуць пару дывізій з Францыі, дзе яшчэ было спакойна.
  Наступ англічан у Егіпце ѓ выніку было адбіта з вялізнымі стратамі для Брытаніі. А на высадку ѓ Марока Рузвельт пасля паразы ангельцаѓ не даѓ згоды, матывуючы, што страты амерыканцаѓ будуць занадта ѓжо вялікія, і што для ЗША галоѓнае перамагчы Японію. Правал аперацыі "Паходня" меѓ далёка ідучыя наступствы. На аперацыю "Кольца", пад Сталінградам ён не паѓплываѓ, але саюзнікі пранюхалі ѓсё ж такі што інфу скінулі немцам па загадзе Сталіна. І вырашылі пусціць вайну на Захадзе за такую подласць на тормазы.
  Сталін разумеѓ, што СССР хаця апярэдзіць на Балканах, і таму зрабіѓ так што Брытанія ѓ Егіпце прайграла. Але недаацаніѓ магчымасці ѓцечак і помслівасць Чэрчыля. Які фактычна пасля гэтага стаѓ сабатаваць другі фронт. І здолеѓ у гэтым і амерыканцаѓ упэѓніць.
  Ход вайны на ѓсходзе быѓ прыкладна, як у рэальнай гісторыі. Разгром немцаѓ пад Сталінградам, абвал фронту, і контрудар Майнштэйна часткова аднавіѓ пазіцыі. І працяглая паѓза на Курскай дузе, калі абодва бакі збіралі сілы.
  Толькі на гэты раз ЗША і Брытанія згарнулі бамбардзіроѓкі тэрыторыі падкантрольнай Трэцяй Рэйху. І выпуск узбраенняѓ быѓ большы, чым у рэальнай гісторыі. І немцы змаглі выканаць планы па вытворчасці "Пантэр" і "Тыграѓ", а мадэрнізаванага варыянту Т-4 нават перавыканаць. Так што яны падышлі да бітвы з вялікімі сіламі. Акрамя таго Трэці Рэйх не перакідваѓ дадатковыя дывізіі ѓ Афрыку, і на Сіцылію, і на Балканы і ѓ Францыю.
  І немцы змаглі больш размясціць і пяхоты і танкаѓ і асабліва самалётаѓ.
  Улетку ѓ серыйнай вытворчасці з'явіѓся найноѓшы МЕ-309, з большай хуткасцю і магутным узбраеннем: тры 30-міліметровыя авіяцыйныя гарматы і чатыры кулямёты. А хуткасць 740 кіламетраѓ за гадзіну, супраць 600 у савецкіх знішчальнікаѓ. Так што сілы яѓна няроѓныя.
  Гітлер некалькі разоѓ адкладаѓ аперацыю "Цытадэль". І ѓ ліпені таксама адклаѓ, так хацеѓ выпрабаваць у дзеянні МЕ-309 і найноѓшы монстар "Маѓс". Дадзены танк паказаѓ на выпрабаваннях здавальняючыя вынікі, і Гітлер горача жадаѓ яго апрабаваць у баі. А таксама праверыць і танк "Леѓ", які распрацоѓваѓся разам з "Пантэрай" і быѓ падобны з ёй па форме корпуса і вежы, але куды буйней з гарматай калібра ѓ 105 міліметраѓ ЭЛ 70.
  З-за гэтых планаѓ фюрара "Цытадэль" зноѓ адклалі. А 1 жніѓня 1943 года Сталін, страціѓшы цярпенне загадаѓ ужо сам наступаць Чырвонай Арміі.
  Асноѓны ѓдар наносіѓся ѓ напрамку Арла. Таксама наступалі ѓ напрамку Харкава і Белгарада.
  Але гітлераѓцы былі да гэтага гатовы. І разгарнуліся жорсткія баі.
  На "Пантэры" ваяваѓ танкавы экіпаж Герды. Гэта было першае баявое хрышчэнне дзяѓчат. Але яны да гэтага мелі досвед выпрабаванняѓ новай тэхнікі і адрозніваліся фенаменальнай трапнасцю.
  Гітлера з цяжкасцю ѓгаварылі, даць дзяѓчынкам шанец паказаць сябе ѓ сапраѓдным баі. І яны з радасцю спрабавалі апраѓдаць давер.
  Змагаліся ваяѓніцы ѓ адным бікіні і басанож. Што надавала ім асаблівае хараство. І было проста надзвычайным.
  Герда лупанула з гарматы выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, прабіла 34 і вякнула:
  - Я вялікая прыгажосць!
  Шарлота рудая прыгажуня таксама навяла прыладу, голымі ножкамі. Гэта быѓ іх фірмовы знак - страляць нагамі. А гармата "Пантэры" прабівае 34 у лоб з двух кіламетраѓ і робіць 15 стрэлаѓ хвіліну. Карацей, кажучы цудоѓны танк для вайны з танкамі. І крыху горай у прарыве і ѓ барацьбе з пяхотай.
  Вось дзяѓчынка ѓ бікіні пальнула. Прабіла ѓ лоб савецкую машыну і зароѓ:
  - Я Робін Гуд!
  Наступнай лупанула Крысціна. Яна выкарыстоѓвала голую пятку, што трэба сказаць вельмі моцны ход. І прабуркавала:
  - На святой вайне будзе наша перамога!
  І пад канец выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, дзюбанула і мядовая бландынка Магда.
  І зноѓ падбіла трыццацьчацвёрку, прабуркаваѓшы:
  - Гэта дакладная стральба - ясна ѓсім як двойчы два!
  Ваяѓніцы ѓвогуле глядзеліся як дзяѓчаты ѓзроѓню супер.
  Іх "Пантэра" стаяла ѓ засадзе старанна замаскіраваная і лупіла па савецкіх надыходзячых танках.
  Працавалі і "Фердынанды". Яны лупілі актыѓна, і іх не прабіць у лоб савецкім гарматам.
  У небе ішла бойка самалётаѓ. МЕ-309 яшчэ толькі-толькі пачаѓ паступаць у баявыя часткі. Але дзве нямецкія лётчыцы - Альбіна і Альвіна ѓжо асвоілі дадзеную машыну, і на ёй паспяхова ваююць. Прычым, таксама прыгажуні - басанож і ѓ бікіні.
  Альбіна збіла савецкую машыну выкарыстоѓваючы пальчыкі голых ножак і прабуркавала:
  - За вялікія дасягненні і адважныя рашэнні!
  Альвіна ведучы трапны агонь, і збіваючы супернікаѓ, націскам голай пяткі на педаль, рыкнула:
  - Нас ніхто не спыніць! Нас нічога не пераможа!
  І абедзьве дзяѓчынкі як праравуць:
  - Злыя ваѓчыцы парвуць ворага!
  Ды з такімі дзяѓчынкамі не зладзіцца нават рысу. Ва ѓсякім разе ідэя дазволіць дзяѓчатам біцца - вельмі ѓдалая.
  Баі паказалі, што ѓ абароне нямецкія танкі моцныя і эфектыѓныя. І што пры правільнай тактыцы і Фоке-Вульф нядрэнны. Яго магутнае ѓзбраенне дазваляла збіць з аднаго заходу, а высокая хуткасць пры пікіраванні сысці ѓ выпадку выхаду ѓ тыл.
  Так што ѓ цэлым нямецкая стаѓка на актыѓную абарону сябе апраѓдала. Баі доѓжыліся больш за месяц, і іх зыход быѓ нявызначаным. Немцы змаглі адбіць наступы, і Чырвонае войска панесла значна больш страт асабліва ѓ танках.
  Але і гітлераѓцы таксама былі паскублены, і не вырашыліся наступаць на Курск...
  Баявыя дзеянні замерлі да зімы. Чырвоная армія папаѓняла страты і перайшла ѓ наступ толькі 24 снежня. Але гітлераѓцы да гэтага часу паспелі падрыхтавацца, і падцягнуць немалыя сілы. Арол так і не быѓ узяты, і фашысты змаглі выстаяць. Белгарад таксама ѓтрымалі. Змаглі фашысты адбіць наступ і Чырвонай Арміі пад Ленінградам. Зіма ѓ цэлым адзначылася тым, што ѓпершыню фашысты змаглі стрымаць савецкі наступ і ѓсю яго адбіць.
  Адбілася тут лепшая праца разведкі фрыцаѓ, і больш старанная падрыхтоѓка да зімы. Што немцы ѓ сорак трэцім годзе амаль не надыходзілі, і змаглі да халоднага часу захаваць больш сіл. Плюс яшчэ і здрада саюзнікаѓ, якія пусцілі вайну на Захадзе на тормазы. І немцы не неслі страт ад бамбардзіровак, і другога фронту.
  Акрамя таго і татальная вайна прыносіла свой плён. Выпуск узбраенняѓ у сорак трэцім годзе вырас у Трэцім Рэйху ѓ два з паловай разы. Немцы да канца года дагналі СССР па колькасці самалётаѓ пры лепшай якасці, прыкладна зраѓняліся ѓ танках і самаходках, таксама пры якаснай перавазе.
  Так што зараз яны ѓ тэхніцы не саступалі СССР. Акрамя таго з'явіѓся выдатны аѓтамат МР-44 якому не было роѓных. І гэта стала мяняць ход баёѓ на карысць Трэцяга Рэйха.
  Праѓда вясной у СССР з'явіліся новыя танкі ІС-2 і Т-34-85, але і немцы запусцілі ѓ серыю больш дасканалыя "Тыгр"-2 і "Пантэра"-2. Прычым нямецкія танкі абзавяліся ѓ адрозненне ад рэальнай гісторыі рухавікамі магутней. "Тыгр"-2 у 1000 конскіх сіл, а "Пантэра"-2 у 900 і зараз такни фрыцаѓ ва ѓзбраенні і хадавых якасцях, і лабавой брані і тэхнічнай надзейнасці былі на вышыні.
  Ну і сур'ёзнай праблемай стала нямецкая рэактыѓная авіяцыя. Да лета 1944 года, у страі змагалася ѓжо больш за тысячу МЕ-262 рэактыѓных знішчальнікаѓ якім не было роѓных у хуткасці, у некаторых відах манеѓранасці, разгону, і яшчэ жывучасці.
  Праѓда пакуль дадзеная машына даволі часта ламалася і разбівалася. Але лётчыкі гінулі радзей дзякуючы новым катапультуючым прыладам.
  З'явілася і эвалюцыя Фоке-Вульфа ТА-152 з шасцю авіяцыйнымі гарматамі і хуткасцю ѓ 760 кіламетраѓ за гадзіну і лепшай манеѓранасцю.
  У СССР у авіяцыі пакуль праблемы. З-за дэфіцыту дзюраля і спынення паставак алюмінія пад ленд-ліз у серыю ЯК-3 і ЛА-7 не былі запушчаны. І пакуль яшчэ савецкія лётчыкі лётаюць на састарэлых ЯК-9 і ЛА-5. А рэактыѓнай авіяцыяй пакуль і не пахне.
  І вось 22 чэрвеня 1944 гады пачалося новае нямецкае наступ у раёне Курскай дугі. На год пазней усё ж пачалася аперацыя "Цытадэль". І палыхнула каласальная бітва.
  На гэты раз у фрыцаѓ пераважная перавага ѓ паветры. Але ѓ колькасці танкаѓ прыкладная роѓнасць пры якаснай перавазе Германіі. Крыху мацнейшая ѓ СССР артылерыя па колькасці. Пяхоты прыкладную роѓнасць. У немцаѓ праѓда лепей аѓтаматы, але значная частка пяхоты гэта замежнікі. Зрэшты, і ѓ СССР якасць падрыхтоѓкі салдат не на вышыні. Узровень мабільнасці ѓ немцаѓ вышэйшы. Тым больш, што саюзнікі аѓтамабіляѓ практычна не пастаѓляюць. Так што ваюй так...
  Немцы ѓвогуле мацнейшыя, але затое Чырвоная армія мае вельмі развітую ѓ інжынерных адносінах, і глыбокаэшаланаваную абарону.
  Карацей кажучы, знайшла каса на камень. Немцы за першыя два тыдні баёѓ крыху ѓклінаваліся ѓ савецкія пазіцыі, прайшоѓшы да трыццаці-трыццаці пяці кіламетраѓ і спыніліся.
  Так яшчэ два тыдні спрабавалі рушыць наперад, але без толку. І нічога не дабіліся. Пасля ѓжо Чырвоная армія наступала.
  Немцы адышлі на зыходныя пазіцыі, зноѓ крыху пабадаліся абедзве арміі, але нічога не дасягнулі. Так спыніліся.
  Восень прайшла ѓ спробе Чырвонай Арміі наступаць, але без поспеху. Як зрэшты і зімой. Немцы ѓ халодны час сядзелі ѓ абароне. І маглі выстаяць. Надышоѓ сорак пяты год.
  У фашыстаѓ у небе рэактыѓныя бамбавікі "Арада", і ТАЯ-400, і шрубавы чатырохматорны Ю-488, і рэактыѓны знішчальнік ХЕ-162 які валодае лепшай манеѓранасцю і хуткасцю сярод усіх самалётаѓ.
  А на сушы з'явіліся танкі серыі Е. У першую чаргу відавочна асноѓная машына новага пакалення Е-50. Пры вазе Тыгра-2, у яе значна больш шчыльная кампанавальная схема, вышыня ѓ паѓтара разы менш, вежа маленькая, хадавая частка лягчэй і дасканалей. Што дазволіла зрабіць браню значна тоѓшчы і пад вялікімі нахіламі, з газатурбінным рухавіком у 1500 конскіх сіл пры вазе ѓ семдзесят тон. Дадзены танк меѓ лабавую браню ѓ 250-міліметраѓ з нахіламі, бартавую ѓ 170 міліметраѓ, таксама з нахіламі, гармату ѓ 105 ці 88-міліметраѓ з доѓгай ствала ѓ 100ЭЛ, і прыстойную хуткасць. Рухавік і трансмісія адным блокам і папярок, а на маторы каробка перадач.
  Дзіѓная атрымалася машына. І вось немцы летам сорак пятага года пачалі наступленне на паѓднёвым флангу.
  А тут яшчэ Турцыя, закупіѓшы да крэдыт вялікую колькасць амерыканскай і нямецкай тэхнікі ѓступіла ѓ вайну.
  І паѓднёвых сцяг Чырвонай арміі пачаѓ абвальвацца. А ѓ СССР з'явіѓся толькі адзін новы танк ІС-3, які, зрэшты, занадта дарагі і складаны ѓ вытворчасці, каб быць масавым.
  Хоць добрай якасцю ІС-3 можна назваць моцную абарону ілба танка. Зрэшты, супраць Е-50, які перайменавалі ѓ "Тыгр"-3, і які быццам бы зладзіѓ у сваёй абароне вайскоѓцаѓ ён і не цягне.
  Наступ немцаѓ на поѓдні ішоѓ даволі паспяхова, хоць прарываць праходзілася вельмі магутную і развітую ѓ інжынерным стаѓленні абарону. Але немцы ѓжо мелі вельмі моцную авіяцыю і таму прарыѓ у іх ішоѓ больш-менш паспяхова. Панаванне ѓ паветры дазваляла душыць тыя ці іншыя кропкі. Акрамя таго фрыцы атрымалі больш дасканалыя газаметы вельмі эфектыѓныя пры прарыве абароны і здольныя душыць суперніка. Варта адзначыць, што ѓ фрыцаѓ быѓ больш дасканалы аѓтаматы, і шмат транспарцёраѓ і рознай тэхнікі уключаючы матацыклы.
  Не так проста не выстаяць супраць такой моцы.
  Плюс яшчэ і цудоѓныя байцы... Дзве дзяѓчыны Альбіна і Альвіна ѓ небе збілі больш за пяцьсот самалётаѓ кожная, і атрымалі ѓсе пяць ступеняѓ Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа. У тым ліку вышэйшую: з залатымі дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі.
  Ваяѓніцы, якія ѓ любое надвор'е ваявалі басанож і ѓ бікіні былі вельмі задаволеныя.
  І збівалі савецкія самалёты, нібы вераб'ёѓ з рагаткі. Такіх як яны не было роѓных у небе.
  Альбіна дзюбнула з авіягармат па савецкай машыне, збіла яе, прачырыкаѓшы:
  - Я д'ябла!
  Альвіна зрэзала з аднаго заходу, адразу дзве расійскія машыны і прапішчала:
  - Я ѓвасабленне смерці!
  Такім чынам у небе з'явіліся кашмарныя вырадкі. І вось за лета ѓ сярэдзіне восені пераадольваючы ѓпартае супраціѓленне Чырвонай Арміі, немцы выйшлі да Сталінграда.
  І там разгарнулася найжорсткая бітва, якую не ведала раней планета.
  . Кіпяць бітвы за Сталінград. Савецкія войскі б'юцца гераічна. Ні кроку назад... І гэта такія ѓпартыя тут хлопцы і дзяѓчаты. Жаночы снайперскі батальён пад камандаваннем капітана Наташкі Кактусавай заняѓ абарончую пазіцыю ѓ развалінах на вуліцы Валадарскага. Дзяѓчаты з аѓтаматамі і стрэльбамі, абвязаѓшыся звязкамі гранат, хаваліся за руінамі.
  Сама Наташка ѓ плямістай гімнасцёрцы на голае цела, у кароткіх штанах, і басаногая. Прыгожая, і фігурыстая дзяѓчына, з моцнымі сцёгнамі, тонкай таліяй, кароткай стрыжкай пад паѓбокс. Твар вельмі выразны, з мужным падбародкам, блакітнымі шырока расстаѓленымі вачамі. Русыя валасы пашарэлі ад пылу, высокія грудзі, жорсткі погляд. Капітан Наташа ваюе ѓжо больш за два гады і нягледзячы на маладосць вельмі шмат пабачыла. Ногі ѓ дзяѓчынкі ѓсё ѓ ранках і ѓдарах. Дзяѓчыне спрытней перасоѓвацца басанож, чым грубых і нязграбных ботах.
  Голая падэшва адчувае найменшую вібрацыю глебы, папярэджвае аб блізкасці міны, а сама маці-зямля дадае цягавітасці. Ступні ѓ дзяѓчыны з аднаго боку агрубелі, і не баяцца распаленага металу, ці вострага друзу руін, але з другога боку не страцілі адчувальнасці і гнуткасці, папярэджваючы скрозь грукат аб руху танкаѓ.
  Мілая Наташка трымае ѓ руках гранату з прывязаным выбухам пакетам. Трэба дапаѓзці да грознага нямецкага танка "Тыгр"-3, які палівае вуліцы з кулямётаѓ.
  Побач з ёй паѓзе Мірабела. Таксама басаногая, дык усе дзяѓчаты з батальёна, апынуліся ад ботаѓ, пераймаючы свайму камандзіру. Яе пыльныя падэшвы точаць, калі дзяѓчына паѓзе на карачках. Жоѓтыя валасы ѓ Мірабэлы брудныя, і доѓгія... Ледзь уюцца. Сама дзяѓчына стройная, худзенькая, невялікага росту. Яе можна нават прыняць за дзяѓчынку, з вузкімі плячыма, а ѓяѓнай вялікай галавой.
  Але Мірабела выпрабавала ѓжо шмат. Паспела пабываць і фашысцкім палоне, перажыѓшы жорсткія катаванні, і рудні, адкуль нейкім неспасціжным цудам здолела бегчы. Хоць гледзячы на ??яе дзіцячае, далікатнае тварык не калі не скажаш, што ёй білі гумовымі палкамі па пяткамі, прапускалі праз цела ток.
  Мірабела страляе... Салдат Трэцяга Рэйха, у дадзеным выпадку араб падае мёртва, пысай уздымаючы пясок і друз.
  Наташка падсоѓвае звязку гранат пад горку смецця. Зараз сюды папаѓзе дзевяноста тонны "Леѓ"-2 і яго падарве. Блакітныя вочы дзяѓчынкі зіхацяць, нібы сапфіры на смуглом ад загару і пылу твары.
  Досвед падказвае, што добра абаронены танк, зараз памяняе пазіцыю. "Леѓ" мае 150-міліметраѓ бартавой брані, ды яшчэ пад нахілам. Трыццацьчацвёркі не могуць яго прабіць, шанц ёсць толькі ѓ цяжкіх Сушак. Але гусеніцы - гэта мэта. Галоѓнае пазбавіць машыну рухомасці...
  Святлана дае чаргу з аѓтамата... Салдат, невядома якой нацыянальнасці падае. Немцы, скарыѓшы хай нават і маральна па большай частцы, большую частку ѓсходняга паѓшар'я, берагуць арыйскую кроѓ і кідаюць у бой каланіяльныя войскі: арабаѓ, афрыканцаѓ, індусаѓ, розных азіятаѓ, і еѓрапейцаѓ. Узрасла таксама і колькасць палякаѓ - якія з пялёнак прывучаныя ненавідзець бальшавіцкую Расію. Ваююць тут і ѓкраінскія нацыяналісты, і данскія казакі, і чачэнцы, і ѓвесь каѓказскі каганат. Гітлер падняѓ цэлы інтэрнацыянал.
  Ворагаѓ шмат...
  Святлана спрытна ѓхіляецца ад кулямётнай чаргі. Куля ледзь не раскалола, счарнелую ад пылу, круглую, дзявоцкую пятку. Капітан-прыгажуня адчула нават козыт ад таго, як блізка праляцеѓ прэзент буйнога калібра. Дзяѓчына перахрысцілася, шапнуѓшы:
  - Нас не спыніць нават куля!
  Мірабела адстрэльваецца... Яшчэ адна дзяѓчына Анжаліка - вельмі рудая, вышэй сярэдняга росту, і мускулістая, нягледзячы на бедную пайку. Таксама вельмі сімпатычная дзяѓчынка, з раскошнымі сцёгнамі, падцягнутай станам, не па-жаночаму шырокімі плячыма, і высокімі грудзьмі.
  Анжаліка вядзе бой у адных трусіках, гімнасцёрка разарвалася на шматкі, і рассыпаѓшыся на пыл, а новае абмундзіраванне, праз Волгу не пастаѓляюць. Дай Бог перакінуць яшчэ боепрыпасы, і кропельку ежы, для выматаных савецкіх войскаѓ.
  Так што Анжаліка амаль голая, яе ногі падрапаны, асабліва калені. У падэшву правай нагі патрапіѓ асколак, і яна баліць, цяжка ступаць.
  Рудая, пыльная, амаль голая Анжаліка крывіць свой прыгожы, але разам з тым і жорсткі твар. Дзяѓчына, страляючы, прамаѓляе:
  - Над намі Гасподзь, Масква і Сталін!
  І зразае атакавалых гітлераѓцаѓ, сама ледзь паспяваючы, адкаціцца.
  З-за руін і вузкіх вулачак, грозным нямецкім танкам цяжка развярнуцца. Вось амаль двухсот тонныя "Маѓсы" і зусім не могуць праехаць...
  Як і меркавала Святлана "Леѓ"-2 праехаѓ крыху, і ѓткнуѓся кучу смецця. Раздаѓся выбух. Гусеніца лопнула, адляцела пара пашкоджаных каткоѓ.
  Паранены танк спыніѓся і з яго ствала вылецеѓ снарад...
  Недзе грымнуѓ наводдаль, пайшоѓшы ѓ руіны. Бландынка Святлана, нібы змейка прашыпела:
  - Вось гэта мой разлік! Адкрылі рахунак...
  Дзяѓчына-капітан зноѓ вымушана адпаѓзаць. Немцы і іх сатэліты не могуць выкарыстоѓваць у завалах сваю тэхнічную перавагу. Па віне ѓпартага Гітлера арды Трэцяга Рэйха ѓгразлі ѓ пазіцыйных баях у даволі вялікім і добра ѓмацаваным горадзе.
  Мірабела шпурляе гранату. Прымушаючы рабіць падбітых немцаѓ ці арабаѓ сальта, пераварочваючыся. У аднаго з гітлераѓскіх баевікоѓ адрывае руку, і на ёй вісяць, англійскі гадзіннік з компасам.
  Мірабела з усмешкай прамаѓляе:
  - Што компас паказвае вам - шлях у пекла!
  І прыгожая дзяѓчынка стрэсвае з пыльнай пяткі, кавалак прыліплай керамікі.
  Анжаліка таксама атрасае пыл, са сваёй пругкай, поѓных грудзей. Соску ад бруду амаль чорныя, і свярбяць. А паспрабуй памыцца. Зноѓ даводзіцца закопвацца, калі пішуць нямецкія пісталет-кулямёты. І прапаѓзаць па-пластунску.
  Батальён дзяѓчат трымае пазіцыі, хаця ідзе артабстрэл. І ірвуць цяжкія снарады, а з неба падаюць бомбы... Але нішто не зломіць мужнасць савецкіх гераінь.
  Вось Святлана бачыць, як прапаѓзае "Пантэра"-3. Ну, гэты танк ужо не такі страшны.
  Можна прабіць яго ѓ борт. Дзяѓчынка, чхнула, выплюнула які лез у вытанчаны рот пыл. Узяла ѓ руку гранату, абцяжараную выбухам-пакетам. Трэба падпаѓзці неѓзаметку. Але вакол столькі дыму.
  Анжаліка стала падбірацца, упіраючыся ѓ дрэн босымі пальцамі ног і локцямі. Яна нагадвала кошку, якая высочвае мышаня. Дзяѓчына памятала вайну з таго страшнага лета сорак першага года, калі вермахт вераломна ѓварваѓся ѓ абшары СССР. Было ні дзяѓчыне, амаль дзяѓчынцы страшна? Спачатку так, але потым прывыкаеш. І ѓжо сталыя парывы снарадаѓ успрымаеш, як пасрэдны шум.
  Вось і зараз узарвалася зусім побач. Дзяѓчына шлёп на жывот. Зверху праносяцца, нібы зграя дзікіх пчол аскепкі. Анжаліка шэпча патрэсканымі вуснамі:
  - У Імя справядлівасці Госпадзе!
  Дзяѓчына паскарае паѓзок і вось з разбегу шпурляе гранату, з прыробленым выбухам-пакетам. Прэзент ляціць па дузе. Раздаецца выбух, больш тонкая бартавая браня "Пантэры" паддаецца. Нямецкі танк пачынае гарэць, дэтануе баявы камплект.
  Святлана з усмешкай шэпча:
  - Дзякуй табе за ѓсявышні Ісус! Аднаму табе я веру! Аднаму табе малюся!
  Пантэру-3 разносіць. Адарваны, доѓгі ствол закопваецца ѓ друз. Лабавая браня, адарваѓшыся ад бартавой, нагадвае савок.
  Святлана, чые вочы, на карычневым ад пылу і загару твары зіхацяць васількамі, прамаѓляе:
  - Чым больш у ворага дубоѓ, тым мацнейшая наша абарона!
  Анжаліка вельмі сэксуальная, у сваіх чорных трусіках, і голым, пыльным, моцным целам. Дзяѓчынка вельмі спрытная. Яна ѓмее кідаць аскепкі шкла босымі пальцамі ног.
  Вось шпурнула зараз сваёй хупавай, пакрытай пластом пылу ножкай востранькі прадмет. І ѓпіліся, проста фашысту ѓ горла. Прыгожая Анжаліка залапатала:
  - А я сэкс-сімвал, і сімвал смерці!
  Дзяѓчына, пасля чаго зноѓ папаѓзла страляючы. Вяла агонь і Святлана.
  Красуня-капітан, Наташка, ссекшы фашыста, прачырыкала:
  - Жыццё ланцуг, а дробязі ѓ ім звёны...
  Мірабела стрэліла, размаіла фрыцу галаву і дадала:
  - Нельга звяну не надаваць значэння!
  Святлана, зноѓ трапна стрэліѓшы, прасіпела:
  - Але цыкліцца на дробязях ніяк нельга...
  Мірабела сапраѓды пальнуѓшы, дадала:
  - Інакш ланцуг ахіне цябе!
  Яшчэ адна дзяѓчына Алімпіяда, таксама вельмі прыгожая, разам з піянерам Алежкай Кальцовым прыгатавала міну на провадзе. Яны ѓдваіх штурхнулі яе... Пралезла падступная казяѓка ѓ гусеніцу "Тыгра"-3. І як ірване гэтую даѓгаствольную нямецкую машыну.
  Белабрысы хлопчык Алежка выклікнуѓ:
  - Наша Раша, вам параша!
  І ледзь паспеѓ адскочыць, мільгануѓшы, чорнымі, збітымі пятачкамі, ад падальнага даху.
  Алімпіяда пагладзіла хлопчыка па шыі і вымавіла:
  - Ты вельмі шустры!
  Піянер прабраѓся на фронт і прыстаѓ да жаночага батальёна. Хлапчук нават вельмі вынаходлівы. Напрыклад, самалёцікі рабіѓ, каб збіваць фашысцкія штурмавікі. Калі паднімаюцца Фоке-Вульфы, ці ТАЯ-152, тое раздаецца неверагодна аглушальны роѓ.
  Немцы наносяць удары пад сімфонію Вагнера. Такая велічная мелодыя.
  Алімпіяда з прыкрасцю вымаѓляе:
  - Усё яшчэ нас спрабуюць узяць на спалох!
  Хлапчук-піянер з пафасам праспяваѓ:
  - Расійскі воін смерці не баіцца,
  Нас смерць пад зорным небам не возьме!
  За Русь святую моцна будзе біцца,
  Я зарадзіѓ магутны кулямёт!
  Алімпіяда, рослая мускулістая дзяѓчына, з шырокімі сцёгнамі і плячыма - тыповая сялянка. Адзенне падарвалася падчас баёѓ у лахманы, моцныя ногі босы, валасы сплеценыя ѓ дзве касы і моцна прапыліліся.
  Алежцы ѓсяго восем гадоѓ, хударлявы ад недаядання, падрапаны і брудны хлопчыка, у адных толькі шортах. Белыя ад прыроды валасы, у хлопчыка сталі шэрымі, а рэбры прасвечваюць скрозь, тонкую загарэлую і брудную скуру. Ногі жудасна збітыя, і ѓ апёках, ударах, з пухірамі. Праѓда лёс захоѓваѓ дзіця ад сур'ёзных раненняѓ.
  Алімпіяда на яго фоне здаецца вялікай і тоѓстай, хаця дзяѓчына зусім не тлустая, а з моцным, трэніраваным мясам на касцях. Прычым, голад здавалася, зусім не адбіѓся на яе мажнай і буйнай постаці.
  Дзяѓчына страляе з цяжкай супрацьтанкавай стрэльбы. У лоб нямецкія машыны не прабіць, а вось у гусеніцы ёсць шанц.
  І здаравенны "Леѓ"-2 атрымаѓшы важкай выбухоѓкай у хадавую частку, стаѓ, нібы заѓзяты курэц пускаць дымок.
  Алег Кальцоѓ праспяваѓ з яхідцай:
  - Фрыц смярдзючы не падумаѓшы, ля пад'езда закурыѓ! Ён, вядома ж, вялікую, непрыемнасць атрымаѓ!
  Алімпіяда, мільгаючы мускулістымі, загарэлымі ікрамі, адбіла босымі, прыгожымі нагамі чачотку. Дзяѓчына праспявала:
  - З іконы мільгаюць святых рускіх асобы... Дай Бог замачы ты хоць з тысячу фрыцаѓ! А калі хто больш фашыстаѓ загудзе - ніхто вас, паверце, за тое не асудзіць!
  Пасля чаго перазарадзіла супрацьтанкавую стрэльбу і зноѓ стрэліла. Нямецкі транспарцёр зноѓ пусціѓ струмень дыму.
  Дзявочы батальён наносіѓ фрыцам істотны ѓрон. Але і сам нёс страты. Вось адну дзяѓчыну разарвала напалову, і яе тварык стаѓ такім, нягледзячы на пыл бледным.
  Большая частка Сталінграда ѓжо захоплена фашыстамі, але тое, што засталося ад горада, не жадае паддавацца і здавацца.
  Святлана тым часам спрабуе прабіць "Тыгр"-3. Магутная нямецкая машына атрымала гранатай у бок, але не паддалася. Разгортваецца, каб паліць з гарматы. Дзяѓчыне даводзіцца закопвацца ѓ зямлю, і друз, каб не раздушыла выбухная хваля, выпушчанага прэзента.
  Святлана ціха шэпча:
  - Мама тата даруй!
  Мірабела кінула ѓ "Тыгр"-3 гранату, тая ѓзарвалася на лбе. Дзяѓчына прашыпела:
  - Пра тое, што святло вучэнне зімой вясной... Сцвярджаю без выключэння, што Гітлер гад чумны!
  Анжаліка, разбіваючы прыцэл фашыстам, і паліваючы іх чаргой, працадзіла:
  - У труне, я фюрара ѓбачыла зараз! І рушыла ѓбогаму нагою прама ѓ вока!
  Рудая дзяѓчына і сапраѓды шпурнула босымі пальцамі гранату ѓ танк. Дагадзіла ѓ ствол... Рушыѓ услед выбух і рулю "Тыгру"-3 пакарэжыла.
  Баязлівы немец узяѓ і падаѓся назад.
  Святлана прагугнявіла праз ноздры:
  - Наша, вашай не саступіць!
  Мірабела ссекла куляй гітлераѓскага найміта і праспявала:
  - А злодзей то не жартуе! Рукі ногі, ён рускім вяроѓкамі круціць! Зубы ѓ самае сэрца ѓтыкае... Айчыну да дна выпівае!
  Святлана, хіхікнуѓшы, раѓнула:
  - Фюрар дзіка гарлапаніць, надрываецца!
  Мірабела пальнуѓшы, дадала:
  - Ну, а смерць пыхкае, ухмыляецца!
  Вось з'явіѓся яшчэ больш небяспечны "Штумртыгр". Ён разбурае цэлыя будынкі, і бункеры. Прычым, да пазіцый савецкіх войскаѓ не набліжаецца. Машыну трымаюць пад прыкрыццём нямецкія кулямётчыкі.
  Святлана бачыць, што падабрацца да пазіцый фрыцаѓ нерэальна. Затое ѓ небе Фоке-Вульф. Адна з такіх машын падлятае бліжэй да савецкіх пазіцый. Дзяѓчаты па ёй адчыняюць агонь.
  Анжаліка шпурляе гранату, і люта прамаѓляе:
  - У глыбокай смерці - прабачэння няма!
  Пасля чаго дзяѓчына, дае чаргу з аѓтамата. Хутка адкочваецца. Хутка пад'язджае параѓнальна новы нямецкі танк "Пантэра"-4 з маленькай вежай і ніжэйшым сілуэтам.
  Некалькі дзяѓчынак кідаюць у нямецкую машыну гранаты. Тая, атрымаѓшы прэзенты, застывае і не ѓ сілах павярнуцца.
  Анжаліка свіснула, прашыпеѓшы:
  - Вось гэта новая пошасць! Ёй парвём мы пасці!
  "Пантэра"-4 агрызнулася і стрэліла са сваёй больш магутнай прылады.
  Агністы слуп раскалоѓ паветра, і маментальна нагрэѓ і наэлектралізаваѓ атмасферу.
  Анжаліка хіхікнула, снарады праляцелі міма напаѓголай дзяѓчынкі. Рудая бессаромная трасянула сцёгнамі і вывела:
  - А Ньютан ворагаѓ разбіѓ, скінуѓ ярмо з трона! Фрыцам ён пастанавіѓ, свой закон Ньютана!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Сталінград увесь ахоплены пажарышчамі, калі здавалася языкі агню, ліжуць неба і трашчаць фіялетавыя, аранжавыя, а пунсовыя іскры! А кожная іскрынка, нібы вырвалася з пякельнага замка прывід.
  Святлана, зваліѓшы нямецкага байца, бліснула блакітнымі вачыма, праспявала:
  - Чаго ты скуголіла дурная бабулька? Павер, па табе плача проста псіхушка!
  Мірабела на распеѓ праспявала, ведучы агонь па фашыстах:
  - Як добра прылегчы на траѓку і фрыцам па галаве паддаць! Уладкаваць фюрару прыпарку, і з аѓтамата кулі слаць!
  Дзяѓчына дзіка хіхікнула, і перавярнулася з жывот на спіну. Зрабіла ножкамі веласіпед. Уверх паляцела граната. Пралятаючы Фоке-Вульф-3 атрымаѓшы аскепкамі пад чэрава, жвава узняѓся вышэй. Відаць, вострыя аскепкі яго падранілі. Фашысцкае стварэнне загарэлася, і стала губляць кавалачкі абламаных крылаѓ.
  Святлана, бачачы, як Фоке губляе вышыню, прасіпела:
  - Вось гэта семафор! На борце вісіць сякера!
  Нямецкі самалёт узарвала, раскідваючы ва ѓсе дальнія куткі неба абломкі. І куды фашысцкі ас дзеѓся. Зрабіѓ свой апошні разварот. У тлен пайшоѓ кат, а не пілот!
  Мірабела чхнула, рассейваючы пыл і, вымавіла:
  - Быць або не быць? Гэта не пытанне!
  Анжаліка зноѓ кінула кавалак шкла нагой, ды так што той, трапіѓшы ѓ вока, выйшаѓ у фрыца, праз патыліцу:
  - Я танкавая армада! А вам лячыцца трэба!
  Немцы і іх сатэліты паспрабавалі прасоѓвацца, закідваючы наперадзе гранатамі. Такая тактыка супраць дзяѓчат не дзейнічала. Вось Алежка Кальцоѓ разгарнуѓ катапульту, і як садане па ворагу ѓ адказ.
  Хлопчык-піянер зароѓ:
  - Санта Клаѓс які раздзірае пашчу Гітлеру!
  Зарад катапульты, упіѓся ѓ натоѓп фашыстаѓ, прымусіѓ іх разлятацца, і пры гэтым пераварочвацца ѓ паветры. Фрыцы падалі, і разбіваліся аб абломкі сцен.
  Танк "Тыгр"-3 страціѓшы раѓнавагу, сутыкнуѓся са "Львом". Эх, лева, дзе твая грозная назва?
  Святлана заѓсміхалася і адказала:
  - Ну, а Алежка малайчына!
  Хлопчык агрэсіѓна раѓнуѓ:
  - Піянер заѓсёды гатовы!
  Дзяѓчынка ѓ адказ матнула босай ножкай.
  Дзяѓчына-капітан зноѓ пачала цвізіць. А Алімпіяда паказытала Сяргею вузкую ступню, якая яна ѓ яго цвёрдая! Нездарма хлопчык не баіцца бегаць па пажарышчы.
  Мірабела на распеѓ, вымавіла:
  - Юнацтва - гэта добра - старасць гэта дрэнна!
  Анжаліка гэта не маркотная рыжуха пагадзілася:
  - Няма нічога горш старасці! Гэта і сапраѓды, самае агіднае стан з усіх магчымых!
  І дзяѓчынка зрабіла скачок з пераваротам. Ёй прадставіліся на хвіліну агідныя бабкі. Не, не параѓнаць, старую жанчыну з дзяѓчынкай. А якая прыгажосць, у стройных целах.
  Анжаліка ѓзяла і праспявала:
  - Цякуць за годам, гады караванам,
  Бабулька расцірае ѓ ступе хну...
  І што ж з стройным маім табарам,
  Як задзелася юнацтва не разумею!
  Святлана бліснула вачыма, зваліла немца трапленнем у пахвіну і заѓважыла:
  - Не! Усё ж такі на вайне ёсць такое хараство - застацца вечна малады! Вечна п'яны!
  Алімпіяда паклала ѓ катапульту новы зарад. Гэта нешта накшталт добрага мінамёта. Дзяѓчына прашыпела:
  - Не пасуй, а пасуй!
  Алежка шаркнуѓ, тонкай, але спрытнай ножкай, і раѓнуѓ:
  - Фрыцам фас!
  І граната разам з узрыѓ-пакетам, з усяго размаху праляцела ѓ пазіцыі Гітлераѓцаѓ.
  Ды не даваѓся ім Сталінград. Трэці месяц з канца жніѓня ідзе штурм, а горад усё ѓзяць не ѓдаецца. На іншых участках фронта гітлераѓцы дасягнулі поспехаѓ, але толькі не на гэтым.
  Святлана стрэліла з пісталета, і зароѓ:
  - Усё немагчыма, здараецца магчымым... Не трэба рабіць светабудову вельмі складаным!
  І патрапіла ѓ бензабак матацыкла. Машына выбухнула, і агнязарныя віхуры, асвятлілі задымлены пейзаж. А немец быѓ разарваны агністай лапай.
  Дзяѓчынка-капітан пракрычала:
  - Люблю я забіваць зло! І гэта найвышэйшае дабро!
  Мірабела лупанула немцаѓ чаргой і прашыпела:
  - Пагуляем дзікабраз!
  Анжаліка адкрыла агонь, больш прыцэльна. Некалькі чарнаскурых засталося ляжаць на пакрытым дзідай друзу:
  - Забі ворага! - Прашаптала дзяѓчынка.
  Мірабела гулліва праспявала:
  - Нафарбаваѓшы Гітлера памадай, Майнштэйна лакам для валасоѓ, пацягну вас у палон прынцэсы, згрызе вас верны сабака!
  Святлана, ведучы агонь, прашыпела:
  - Давай вечарам, Адольф павесіцца... Хопіць галаву дурыць! Давай увечары, ляці крэчатам - каб фашыстаѓ моцна біць!
  Мірабела ѓ лютасці вымавіла, збіваючы каску з галавы штурмавіка:
  - Мы можам! І мы зробім!
  Дзяѓчыны з батальёна "Ленін", спынілі прасоѓванне іншаземнага войска. Фрыцы прасоѓваліся наперад, літаральна закідваючы трупамі прастору. Не дапамагаѓ і танк "Леѓ", з якім звязваліся надзеі. Вось мадыфікацыя машыны са 150-міліметровай гарматай.
  Анжаліка збівае прыліплы да аголенага соску камень. У дзяѓчыны такія прыгожыя і поѓныя грудзі. Дзяѓчынка з дапамогай нагі кідае гранату. Нага ж мацнейшая, чым рука, і кідок праходзіць далей.
  "Леѓ" атрымаѓ па гусеніцы разрыѓ, і спыніѓся. Стрэліѓ са сваёй магутнай пашчы. Грукат, і абвал.
  Анжаліка, сплёѓваючы, прамаѓляе:
  - Рускі воін ад болю не стогне!
  І зноѓ дзяѓчынка страляе. І робіць гэта на рэдкасць трапна. Які высунуѓся з вежы фашыст завальваецца зваротна.
  Рудая, амаль голая дзяѓчынка прамаѓляе:
  - Дарэмна супернік лічыць, што рускіх здолеѓ ён зламаць! Хто адважны, той у баі нападае, ворагаѓ будзем люта біць!
  І Анжаліка перакочвае мышцы прэса, які ѓ яе вельмі нават рэльефны.
  Эх, да чаго ж дзяѓчаты прыгожыя! Дык не хочацца, каб хоць адна з іх загінула.
  Прабегла Сталеніда... Вельмі прыгожая дзяѓчына, з пухнатымі, белымі валасамі. Яна неяк прымудраецца мазаць іх якім зеллем, каб яны не пэцкацца.
  Дзяѓчына вельмі прыгожая, з фігуркай Венеры, толькі больш падцягнутай і рэльефнай. Адзення на ёй, толькі станік і трусікі. Усё астатняе ѓжо падарвалася. Але якім вытанчанасцю адрозніваюцца ножкі! Гэта не дзяѓчына, а пячатка дасканаласці, вянок прыгажосці.
  Яна і перасоѓваецца па-асабліваму, нібы вавёрачка. А босыя ножкі так і мільгаюць, і пятачкі, на здзіѓленне застаюцца чыстымі. Сталеніда страляе, і фашыст атрымлівае язву ѓ грудзях.
  Дзяѓчына прамаѓляе:
  - Вернасць Радзіме - вышэйшае слова!
  Анжаліка са смяшком заѓважыла:
  - Здымай станік і заставайся як я ѓ трусах!
  Сталеніда адмоѓна матнула галавой:
  - Гэта непрыстойна!
  Анжаліка страсянула сцёгнамі, трапна пальнула і праспявала:
  - Нешта камсамолак стала не звычайная! З голымі грудзьмі так хадзіць - вельмі непрыстойна!
  Сталеніда хіхікнула і заѓважыла:
  - Навошта дастаѓляць радасць фрыцам, глядзець на нашу прыгажосць!
  Анжаліка рашуча адказала:
  - Прыгажосць у нас смяротная!
  Стальная дзеѓка хіхікнула і пальнула па ТАЯ-200. Машына фашыстаѓ загарэлася. А прыгажуня бландынка вякнула:
  - Смерць злу!
  Анжаліка хіхікнула:
  - І жыццё дабру!
  Сталеніда ѓбачыѓшы, што немец падае, рыкнула:
  - Вось гэта найвышэйшая каштоѓнасць! Не думайце фашысты, што вы перамаглі!
  Анжаліка як заспявае:
  - Чакае перамога! Чакае перамога... Тых, хто прагне кайданы разбіць! Чакае перамога! Чакае перамога! Мы здолеем фашыстаѓ разбіць!
  Прыгожая дзяѓчына, і яе голыя грудзі так і ходзіць ходырам. Добра з аголеным тулавам у спякоту, якую ѓзмацняюць пажару.
  Святлана зараз выглядала куды больш рашучай. Яна пальнула па фрыцах з пісталет-кулямёта, і раѓнула:
  - Я вас спакладаю!
  І сапраѓды фашысты атрымалі смяротныя прэзенты і труны! А дзяѓчына паказала ім дулю, збудуем босыя пальцы ног. І засвістала, як салавей-разбойнік. Прычым праз пальчыкі ніжніх канечнасцяѓ.
  Капітан-дзяѓчынка вельмі разумная. І бліскучая. І зусім не жорсткая. Ёй таксама часам станавіцца шкада салдат ворага, у якіх могуць аказацца дзеці, што будуць плакаць па забітых бацьках.
  Святлана, зрэшты, гоніць ад сябе такія думкі, дык ад іх хочацца расплакацца. А не рускія ж прыйшлі да немцаѓ, каб рабаваць і забіваць. Не, гэта немцы і цэлая агрэсіѓная зграя іншаземцаѓ з усяго свету ѓварвалася на расійскія абшары.
  Святлана перахрысцілася, і стрэліла ѓ які спрабуе неѓзаметку падабрацца да пазіцый рускіх фрыца... У таго выцек выбітае куляй вока і мозг.
  Дзяѓчына-капітан заѓсміхалася і вымавіла, дасціпна:
  - Прама вока ѓ вока, да галавы галава!
  Святлана сапраѓды стрэліѓ, і патрапіла ѓ матацыкл з каляскай. Машына стала рвацца, і кулямёт адляцеѓ, некалькі разоѓ перавярнуѓся. Потым яго дула ѓпілася ѓ друз.
  Дзяѓчына пацерла голую, пыльную падэшву аб друз. І зноѓ прыцэліла. Яе вясёлая, юная мордачка даволі выскаліліся. Дзяѓчынка праспявала:
  - Не, сказалі мы фашыстам, не пацерпіць наш народ, каб рускі хлеб духмяны, называѓся словам брод!
  Мірабела зрабіла вельмі дакладны стрэл, ад якога запалаѓ Фоке-Вульф-3, і праверашчала:
  Для нягодніка, вядома, выбар ясны,
  За долары ён Русь гатовы здрадзіць...
  Але рускі чалавек, тым і выдатны-
  Што жыццё за Радзіму гатовы аддаць!
  Дзяѓчына, зрабіла сальта і паказала гітлераѓцам дулю, і пракруцілася, і кулі не краналі прыгажуню.
  З'явілася Анжаліка, гэтая прыгажуня, амаль голая, і мурзатая нібы чартоѓка, шпурнула адразу двума ножкамі гранаты. І праверашчала:
  - Тое, што я маю, тое... Фрыцам у востры бок!
  Алімпіяда паправіла Анжаліку:
  - Вострым, у бок, а не ѓ востры бок!
  Дзяѓчына хіхікнула і скаланула сваімі кавуновымі грудзьмі, і запусціла гранату выкарыстоѓваючы гранату з выбухам пакетам. "Тыгр"-3 атрымаѓ па рулі, і вывернуѓся гэты крывы твор мастацтва.
  Пасля чаго гітлераѓскае стварэнне падалася назад. Стала паѓзці нібы чарапаха, якую заспеѓ пажар.
  Святлана праспявала, весела падміргваючы:
  - І "Тыгр" адыходзіць, і немцы хаваюцца!
  Дзявочы батальён манеѓраваѓ пад ударамі, авіяцыі з паветра і цяжкі гармат. Вось ударылі рэактыѓныя бамбаметы, падняліся ѓ неба разбітыя, распаленыя стромы. І загарэліся камяні. На шчасце ні адна з дзяѓчын, не загінула, затое адправіліся на тое святло мужчыны - якіх не гэтак шкада! І ляцяць душы - адны ѓ рай, а іншыя ѓ пекла! Дзе ѓжо чэрці з віламі чакаюць тых, хто не верыѓ у Езуса.
  Анжаліка самая сэксуальная з ваяѓніц у лютасці: ну няѓжо фашысты са свайго "Штурмтыгра", могуць абстрэльваць пазіцыі савецкіх войскаѓ і забіваць чырвоных ваяроѓ?
  І дзяѓчына прыхапіла босымі нагамі гранату і закруцілася ѓ каскадах сальта. І круцілася ѓсё больш і хутчэй. І потым з усяго размаху шпурнула падарунак смерці ѓ шырокае рулю "Штурмтыгра". Голыя, загарэлыя ногі красуні мільганулі, і граната ѓляцела ѓ шырокае рулю. І магутная машына спачатку падавілася, а затым і ірванула. Два "Каралеѓскія тыгры", што стаялі па бартах "Штурмтыгра", былі падкінуты, і разляцеліся ѓ розныя бакі. З іх сарвала каткі, і тыя пасыпаліся, лятучы, як каралі, якія трэснулі каралі.
  Выбухная хваля падкінула Анжаліку, і дзяѓчына паляцела дагары нагамі. І яе пераварочвала, разгойдвала і шпурляла. Але красуня ѓсё ж прызямлілася, востры друз, і раскрышаныя камяні ѓпіліся ѓ яе голыя падэшвы. Дзяѓчыне было балюча, і нават праз мазолісты ступню, прабіла вастрыё.
  Але Анжаліка знайшла ѓ сабе сілы ѓстаць і прагарлапаніць:
  - Вы фашысты будзеце ѓ попеле!
  Святлану, і іншых дзяѓчат падкінула выбухной хваляй, і нават крыху памяла. Але ні адна з прыгожых ваяѓніц не загінула. Дзяѓчаты сустрэлі ѓраганным і трапным агнём. Здушыѓшы гітлераѓцаѓ, якія выскачылі, і іншых агрэсіѓных насякомых абложнікаѓ СССР.
  Мірабела праспявала з вялікім натхненнем:
  - І калі труба Гасподняя нас на бітву, з камсамолам будзем разам мы сябры! І па волі Госпада на нябесным пераклічку буду я!
  Анжаліка, абтрасаючы пыл з пабітых у кроѓ падэшваѓ і, праспявала:
  - Ленін, партыя, камсамол! Фюрара мы адпраѓляем у дурдом!
  Дзяѓчаты аглушальна сталі рагатаць, а Алежка з трывогай і прыкрасцю вымавіѓ:
  - А мая катапульта, не такая дакладная - як гэтыя голыя і моцныя ножкі Анжалікі!
  Алімпіяда, пагульваючы цягліцамі рук, заявіла:
  - Ну, нічога! Ты яшчэ прыдумаеш. Нешта круцейшы!
  Сталінград упаѓ усё ж у канцы снежня 1945 года. У гэты час на Каѓказе немцы і туркі ѓсё ж злучыліся. І стварылася крытычная сітуацыя.
  Як паступіць Чырвонай арміі ѓ гэтай сітуацыі?
  Сталін пачаѓ наступленне ѓ цэнтры. І баі разгарнуліся ѓ напрамку Смаленска. На новы год у танк ІС-3 змагаецца экіпаж Лізаветы. Дзяѓчыны б'юцца мужна і смела.
  І яны таксама перанялі стратэгічны прыём Герды, нягледзячы на холад ваяваць у бікіні і басанож.
  ІС-3 машына, даволі добра абароненая ѓ лоб, але гармата ѓсё ж такі недастаткова моцная. І каб прабіць асноѓны нямецкі танк "Тыгр"-3 трэба патрапіць сапраѓды ѓсутыч паміж корпусам і вежай. І гэта пад сілу толькі гэтай легендарнай чацвёрцы дзяѓчат-танкістаѓ.
  Лізавета пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Прабіла снарадам нямецкую "Пантэру" і прачырыкала:
  - За рускі дух!
  Кацярына таксама лупанула па непрыяцелю, націснуѓшы голай пяткай і з натхненнем адзначыла:
  - За камунізм!
  Пасля чаго падміргнула сваім сяброѓкам!
  Алена таксама рушыла снарадам па непрыяцелю, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, і вякнула:
  - За патрыятычныя дасягненні!
  І пад канец дзюбнула Еѓфрасіння, таксама ѓжыѓшы пальчыкі голых ножак, што проста супер.
  І праверашчала:
  - За будучыя стагоддзі!
  Чацвёрка дзяѓчынак вельмі нават добра дзярэцца. І страляе вельмі трапна.
  Але прарваць абарону ѓ гітлераѓцаѓ вельмі складана. Іх танкі мацнейшыя і дасканалыя, і гарматы эфектыѓней, не саступаючы колькасцю. Паспрабуй такое прарваць.
  А ѓ небе савецкія лётчыцы ѓдзельнічаюць у няроѓных баях. Сярод іх тры дзяѓчыны - Анастасія Вядзьмакова, Акуліна Арлова, Мірабела Магнітная - наймацнейшыя.
  Настасся нават заѓважыла, збіваючы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, нямецкі Фоке-Вульф:
  - Фашысты моцныя, але і мы не слабыя!
  Акуліна, лагічна заѓважыла, навіѓшы голай пяткай, і скамячыѓшы ТА-152 і проворковав:
  - Што не забівае, робіць нас мацней!
  Мірабела Магнітная хіхікнула, падрэзаѓшы МЕ-262 і праваркаваѓшы:
  - Наймацнейшы ход які ты не чакаеш!
  Тры ваяѓніцы біліся ѓ паветры, не ведаючы жалю і сумневаѓ у сваёй правасці...
  Але вось і тут сітуацыя ѓскладнілася... Да вясны Каѓказ канчаткова загінуѓ, і былі страчаныя бакінскія свідравіны.
  Немцы дабіліся некаторых поспехаѓ і пад Ленінградам. Яны змаглі ѓзяць Ціхвін і замкнуць другое кольца над горадам. І стала яшчэ да мяжы горш.
  Гітлер патрабаваѓ наступаць улетку 1946 гады на Маскву. І пацела фашысцкая лавіна.
  У фашыстаѓ поспехі ѓ раёне Сярэдняй Азіі. Вельмі цяжкае становішча стварылася практычна ѓсюды.
  А гітлераѓцы ѓжо абцякаюць з розных бакоѓ Маскву.
  Тады Алег Кальцоѓ і дзяѓчаты зноѓ уступілі ѓ бітву, дапамагаючы Расіі, дакладней СССР.
  Тут да іх далучылася яшчэ басаногая дзяѓчынка Маргарыта. Таксама дарослая жанчына пісьменніца стала дзяѓчынкай гадоѓ дванаццаці ѓ абмен на неѓміручасць і выконвае місію.
  Воіны з дваццаць першага стагоддзя зноѓ сашчапіліся з гітлераѓцамі дваццатага.
  Вельмі ѓжо шмат салдат у фашыстоѓскай карычневай імперыі. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
  Алег Кальцоѓ, секчы гітлераѓцаѓ мячамі, як пяхоту, так і танкі зароѓ:
  - Ніколі не саступім!
  І ад босай нагі хлапчукі паляцеѓ востры дыск!
  Маргарыта, ламаючы праціѓнікаѓ, скалячы зубкі, буркнула:
  - У свеце подзвігу знойдзецца месца!
  І ад босы ножкі дзяѓчынкі разляцеліся атрутныя іголкі, дзівячы гітлераѓцаѓ і іх самалёты і танкі.
  Наташа таксама шпурнула босымі пальцамі ног, забойнае і завыла:
  - Ніколі не забудземся і не даруем.
  І яе мячы прайшліся ѓ млыне па фашыстах.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, запішчала:
  - За новы парадак!
  І ад яе босых ножак разляцеліся новыя іголкі. І што ѓ вока, што ѓ горла гітлераѓскім салдатам і самалётам.
  Ды відаць было, што ваяѓніцы заводзяцца і лютуюць.
  Аѓгустына секла белых салдат і танкі, прапішчала:
  - Наша жалезная воля!
  І ад яе босай нагі ляціць новы, забойны падарунак. І падаюць такні і белыя байцы.
  Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
  Фашысты валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кідае іголкі сваімі босымі ножкамі і пішчыць:
  - За Расію-матухну будзе перамагаць!
  Алег Кальцоѓ надыходзіць супраць гітлераѓцаѓ. Хлопчык-тэрмінатар сячэ карычневыя войскі.
  І пры гэтым пальчыкі голых ножак пацана выкідваюць іголкі з ядам, яны раздзіраюць ствалы і збіваюць самалёты.
  Пацан раве:
  - Слава Будучай Русі!
  І ѓ руху раскройвае ѓсім галовы і пысы.
  Маргарыта таксама разбурае праціѓнікаѓ.
  Яе босыя ножкі так і мільгаюць. Гітлераѓцы гінуць у вялікіх колькасцях. Ваяѓніца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  І тут дзяѓчынка як возьме і сячэ...
  Маса трупаѓ фашысцкіх салдат.
  А вось Наташа ѓ наступе. Сячэ сабе гітлераѓцаѓ разам з танкамі, і напявае:
  - Русь вялікая і прамяністая,
  Я дзяѓчынка вельмі дзіѓная!
  І ад яе босых ножак ляцяць дыскі. Якія перапілоѓваюць горлы фашыстам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ карычневых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкі. І кідае босымі пальцамі ног забойныя іголкі - збівае танкі і самалёты.
  І пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубінушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓгусціна, секчы гітлераѓцаѓ і нішчачы карычневых салдат, віскоча:
  - Увесь кудлаты і ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кідаѓся з дубінай!
  І босымі пальчыкамі ножак як запусціць у суперніка, тое што заб'е і слана, а танк тым больш.
  А потым прапішчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ, рэзка гітлераѓцаѓ. Босымі ножкамі па іх запускае прэзенты смерці.
  Праводзіць мячамі млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ і віскоча:
  - Вялікая будзе перамога!
  І зноѓ дзяѓчына ѓ дзікім руху.
  І яе босыя ножкі запускаюць смяротныя іголкі, знішчаючы танкі і самалёты.
  Алег Кальцоѓ падскочыѓ. Пракруціѓся хлопчык у сальта. Пасек масу гітлераѓцаѓ у скачку.
  Кінуѓ босымі пальцамі ножак іголкі і пабулькаѓ:
  - Славіцца мая прыгожая мужнасць!
  Хлапчук як засвішча і абрыне на салдат гітлераѓскай імперыі, аглушаных крумкач. Тыя атрымаѓшы прыпадак заваліліся ѓ прытомнасць, і прабілі чэрапа фрыцам.
  І зноѓ дзяцюк у бітве.
  Маргарыта пераходзіць у наступ. Рэзае ѓсіх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. І босыя пальчыкі ножак кідаюць прэзенты смерці, танкі і самалёты гараць.
  Дзяѓчынка ѓ дзікім наступленні. Вынішчае карычневых воінаѓ без цырымоній.
  І падскоквае раз-пораз, і перакручваецца!
  І ляцяць ад яе прэзенты анігіляцыі.
  А гітлераѓцы сабе падаюць мёртва. І цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пішчыць:
  - Я ёсць амерыканскі каѓбой!
  І зноѓ яе босыя ножкі кінуѓ іголку.
  А затым яшчэ і тузін іголак!
  І голая пятка паддасць прэзент смерці!
  Наташа ѓ наступе таксама вельмі крутая.
  І босымі ножкамі кідае, і з трубачкі плюецца.
  І крычыць на ѓсё горла:
  - Я зіготкая смерць! Вам застаецца толькі памерці!
  І зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з гітлераѓскіх трупаѓ. І таксама ад яе босых ножак вылятаюць бумерангі знішчэння.
  А карычневыя воіны ѓсё падаюць і падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  І ад голай пятачкі дзяѓчыны ляціць тузін іголак. Якія проста ѓ горла гітлераѓцам упіваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней і зусім мёртвыя.
  Аѓгусціна ѓ наступленні. Разбурае карычневыя войскі. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. І такая яна выдатная ваяѓніца.
  Смерч праносіцца па фашысцкіх войсках.
  Дзяѓчына з рудымі валасамі раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  І ѓ наступе красуня з агнязарнымі валасамі.
  Аѓгусціна ѓ дзікім экстазе раве:
  - Багі вайны ѓсё парвуць!
  І ваяѓніца ѓ наступе.
  І яе босыя ножкі кідаюць вельмі шмат вострых, атрутных іголкі.
  Святлана ѓ бітве. І такая бліскучая і баявая. Яе голыя ножкі столькі ѓсяго забойнага выкідваюць. Не чалавек, а смерць з валасамі бландынкі.
  Хоць калі разыйдзецца, то ѓжо і не спыніш.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  І ѓ руху басаногай дзяѓчыны ѓсё больш і больш лютасьці.
  Алег Кальцоѓ у наступе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е гітлераѓцаѓ.
  Яго босыя ножкі кідаюць вострыя іголкі - раздзіраючы танкі і самалёты.
  Юны ваяѓнік пішчыць:
  - Шалёная імперыя - усіх разарве!
  І зноѓ хлапчук у руху.
  І зноѓ свішча ад чаго вароны атрымліваюць сардэчны прыступ і завальваюцца нібы падкошаныя.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасці. І малоціць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусціла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, і адразу сотню гітлераѓцаѓ і дзесяць танкаѓ уверх падкіне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  І правядзе млын мячамі - ствалы танкаѓ ляцяць у розныя бакі.
  Вось паскорыла рухі Наташа. Дзяѓчына ссякае карычневых воінаѓ. І пры гэтым гарлапаніць:
  - Перамога імперыю Расію чакае.
  І давай знішчаць гітлераѓцаѓ узмоцненымі тэмпамі.
  Наташа - гэта дзеѓка-тэрмінатар.
  Не думае спыняцца і запавольвацца і танкі, і самалёты збіваюцца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нібы наразаюць мясную і металічную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сіле!
  І таксама босыя пальчыкі ног такія іголкі кідаюць.
  І маса людзей з прабітымі горламі, валяецца курганамі трупаѓ, а таксама разбітых танкаѓ і збітых самалётаѓ.
  Аѓгустына шалёная дзяѓчынка. І ѓсіх разбурае нібы гэта робат з гіперплазмы.
  Разнесла ѓжо ні адну сотню гітлераѓцаѓ. Але ѓсё павялічвае тэмп. І ваяѓніца яшчэ і раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  І зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  І ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. І тры сотні гітлераѓцаѓ і тузін танкаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓгустына праспявала:
  - Вы не асмеліцеся нашу зямлю захопліваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. І не дае ні грама перадышкі. Дзікае дзяѓчына-тэрмінатар.
  І сячэ непрыяцеляѓ і гітлераѓцаѓ нішчыць. І маса карычневых байцоѓ ужо завалілася ѓ канаву і па дарогах.
  Шасцёрка разбушавалася. Наладзіла дзікую бітву.
  Алег Кальцоѓ зноѓ у баі. І прасоѓваецца, махае абодвума мячамі. І хлапчук-тэрмінатар праводзіць млын. Падаюць забітыя гітлераѓцы.
  Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
  Хлапчуку-каратысту ѓспамінаецца дзікая стратэгія. Дзе таксама разам змешваліся коні і людзі.
  Алег Кальцоѓ пішчыць:
  - Гора ад розуму!
  А грошай будзе цемра!
  І хлопчык-тэрмінатар у новым руху. І яго босыя ножкі нешта возьмуць і кінуць.
  Пацан-геній зароѓ:
  - Майстар клас і фірма "Адыдас"!
  Сапраѓды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькі забітых гітлераѓцаѓ. І перабілі карычневых байцоѓ самае вялікае мноства з найвялікшых.
  А затым баявы хлапчук як засвішча, і зноѓ тысячы аглушаных крумкач заваляцца, прабіваючы праціѓнікаѓ, нібы кінжаламі.
  Маргарыта таксама ѓ баі. Разбурае карычныя і сталёвыя войскі і раве:
  - Вялікі ѓдарны полк! Мы ѓсіх уганяем у труну!
  І яе мячы як рубануць па гітлераѓцам. Маса карычневых байцоѓ ужо завалілася.
  Дзяѓчынка прабурчала:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсіх лепш!
  І ад голай пяткі дзяѓчынкі як вылеціць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  І па непрыяцелю дзюбне.
  І возьме, і разнясе частку супернікаѓ і танкі і нават самалёты.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. І б'е супернікаѓ, і сама нікому спуску не дасць.
  Колькі гітлераѓцаѓ ужо перабіла.
  А яе зубкі такія вострыя. А вочкі такія сапфіравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарніцы - каты!
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  І зноѓ дзяѓчына мячамі масу гітлераѓцаѓ зарубіць.
  Зоя ѓ руху і раскроіла шмат карычневых воінаѓ.
  А ножкі босыя кідаюць іголкі. Кожная іголка забівае некалькі гітлераѓцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажуні.
  Аѓгусціна надыходзіць, і праціѓніц разбурае. І пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапаніць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  І свае зубы дзеѓка возьме і выскаліць!
  І рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нібы пралетарскі сцяг.
  І ѓся літаральна зыходзіць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроіла масу чэрапаѓ і вежаѓ танкаѓ. Ваяѓніца, якая скаліць зубкі.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкі. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымі хлопцы!
  І зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя іголкі, што дзівяць пяхоту і самалёты.
  Алег Кальцоѓ скача і падскоквае.
  Басаногі хлопчык кучу іголак выпускае, збівае танкі, і спявае:
  - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
  Юны ваяѓнік як пакладзена на вышыні.
  Гадоѓ яму вядома мала, але ён і выглядае дзіцем. Толькі вельмі моцным і мускулістым.
  Алег Кальцоѓ праспяваѓ:
  - Няхай не па правілах гульня - прарвемся фраера!
  І зноѓ ад яго босых ножак адляцелі смяротныя і паражальныя іголкі.
  І зноѓ дзікі свіст, які капітальна збівае шматлікіх варон, што прабіваюць супернікаѓ.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нічога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды світанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кінула забойным каскадам іголак па гітлераѓцам і іх танкам, працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквітнеюць ружы траѓня!
  І ваяѓніца як кіне босымі пальцамі ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча гітлераѓцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска карычневай, пякельнай імперыі растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бітве. Скача нібы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. І столькі гіне гітлераѓцаѓ і падаюць самалёты.
  Дзяѓчына іхняя і мячамі, і гранамі на вугалі, і дзідамі. І іголкамі.
  Пры гэтым яшчэ і раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  І слава рускіх знойдзе!
  Босыя пальчыкі ножак кідаюць новыя іголкі, прабіваючы супернікаѓ.
  Зоя ѓ дзікім руху. Надыходзіць на гітлераѓцаѓ. Рассякае іх на дробныя кавалачкі.
  Ваяѓніца кідае босымі пальцамі іголкі. Прабівае супернікаѓ, і як зараве:
  - Поѓная наша перамога блізкая!
  І праводзіць мячамі дзікі млын, змятаючы танкі. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓгусціна перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усім кашмарам кашмар.
  І калі ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасьля чаго рудая возьме і засьпявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялікая мара!
  І вось яе мячы ѓ дзеянні і рассякаюць мяса і метал.
  Святлана таксама пераходзіць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена, і валяцца самалёты і танкі.
  Бландынка-тэрмінатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  І вось ляціць ад яе забойная гарошынка.
  Алег Кальцоѓ, зноѓ сотню гітлераѓцаѓ, пранёсшы метэорам, зрэжа. І яшчэ бомбу возьме і кіне.
  Невялікая памерамі, але забойная яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкі.
  Хлопчык-тэрмінатар завыѓ:
  - Бурная маладосць страшных машын!
  Рускі народ - непераможны!
  І хлапчук засвішча, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак.
  Маргарыта зноѓ такое зробіць у бітве.
  І сьсячэ масу карычневых байцоѓ. І прасякае вялікія прасекі.
  Дзяѓчынка віскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  І ѓрэжа з новай сілай.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Не вельмі ім супраць такіх дзяѓчат выстаяць.
  Наташа ѓзяла і праспявала:
  - Бег на месцы агульны прыміраючы!
  І ваяѓніца такім каскадам удараѓ вылілася па суперніках.
  І яшчэ босымі ножкамі дыскі кіне.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ карычневага войска адкацілася і гарэлі танкі.
  Баявая прыгажуня яна. Лупіць сабе такую жоѓтую армаду.
  Зоя ѓ руху, усіх руйнуе пагалоѓна. І яе мячы, нібы нажніцы смерці.
  Дзяѓчына проста хараство. І яе босыя ножкі кідаюць вельмі атрутныя іголкі.
  Здзіѓляюць супернікаѓ. Прабіваюць ім горла і робяць труны, прымушаюць выбухаць танкі і самалёты.
  Зоя ѓзяла і прапішчала:
  - Калі ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапаніла з захапленнем:
  - Значыць, вінаватая ты!
  І босымі пальцамі ног як кіне тое, што забівае капітальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  І ад яе голых ножак як праляціць лязо. І ѓразіць масу байцоѓ, зразаючы вежы з танкаѓ.
  Аѓгусціна ѓ руху. Імклівая і непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якія ѓ яе яркія валасы. Нібы пралетарскі сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - існая мегера.
  А сячэ супернікаѓ - быццам нарадзілася з мячамі ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓгусціна ѓзяла і прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  І вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
  Алег Кальцоѓ буркнуѓ:
  - Тое, што трэба! Вось гэта дзеѓка!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, адламаѓшы вежу танка, пацвердзiла:
  - Вялікая і класная дзяѓчына!
  Аѓгусціна з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Я ваяѓніца, што загрызе любога!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак запусціць забойнае.
  Святлана ѓ бітве не саступае супернікам. Не дзяѓчына, а скончыць з такой ведзьмай у полымі.
  І віскоча:
  - Якое неба блакітнае!
  Аѓгусціна, выпусціѓшы босай ножкай лязо, зразаѓшы вежу танка, пацвердзіла:
  - Мы не прыхільнікі разбою!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, і збіваючы самалёты, прачырыкала:
  - На дурня не патрэбен нож.
  Зоя піснула, кідаючы іголкі босымі, загарэлымі ножкамі:
  - Яму з тры карабы нахлусіш!
  Наташа, секчы гітлераѓцаѓ, дадала:
  - І рабі з ім за грош!
  І ваяѓніцы возьмуць і падскочаць. Такія яны крывавыя і крутыя. Наогул у іх маса рызыкі.
  Алег Кальцоѓ у баі глядзіцца - вельмі нават стыльна.
  Маргарыта праспявала:
  - Удар моцны, а цікавасць у хлопца...
  Хлопчык-каратыст запусціѓ нагой нешта накшталт шрубы верталёта. Зрэзаѓ пару сотняѓ галоѓ і ѓ гітлераѓцаѓ і танкаѓ, піскнуѓ:
  - Суцэль спартовы!
  І абодва - хлопчык і дзяѓчынка ѓ поѓным ажуры.
  Алег, секчы карычневых салдат, пробулькал:
  - І будзе вялікая перамога за намі!
  Маргарыта ѓ адказ прашыпела:
  - Мы ѓсіх забіваем - босымі нагамі!
  Дзяѓчынка і сапраѓды такі вось актыѓны тэрмінатар.
  Наташа ѓ наступе праспявала:
  - На святой вайне!
  І запусціла ваяѓніца востры дыск-бумеранг. Той праляцеѓ па дузе, ссек масу гітлераѓцаѓ і вежаѓ танкаѓ.
  Зоя дадала, працягваючы знішчэнне:
  - Будзе наша перамога!
  І ад яе босых ножак паляцелі новыя іголкі. І ѓразілі масу байцоѓ і самалётаѓ.
  Дзяѓчына-бландынка выдала:
  - Ставім суперніку мат!
  І паказала мову.
  Аѓгусціна махаючы нагамі, і кідаючы свастыкі з вострымі бакамі, булькнула:
  - Сцяг імперскі наперад!
  Святлана ахвотна пацвердзіла:
  - Слава загінуѓшым героям!
  І дзяѓчаты хорам загарлапанілі, круша гітлераѓцаѓ:
  - Нас ніхто не спыніць!
  І вось ляцяць ад босых ножак ваяѓніц дыск. Ірвецца мяса і зносяцца вежы танкаѓ.
  І зноѓ выццё:
  - Нас ніхто не пераможа!
  Наташа падляцела ѓ паветра. Распарола праціѓнікаѓ і крылатых сцярвятнікаѓ, і выдала:
  - Мы ёсць ваѓчыцы, смажым ворага!
  І ад яе босых пальчыкаѓ як вылеціць вельмі нават забойны дыск.
  Дзяѓчына нават перакруціцца ѓ экстазе.
  А потым буркне:
  - Пятачкі нашы любяць агонь!
  Ды дзяѓчыны па-сапраѓднаму сэксуальныя.
  Алег Кальцоѓ пабулькаѓ:
  - Ох, рана, дае ахова!
  І падміргнуѓ ваяѓніцам. Тыя ѓ адказ смяюцца і скаляць зубкі.
  Наташа секла гітлераѓцаѓ і пішчала:
  - У нашым свеце няма радасці, без барацьбы!
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Часам і барацьба не ѓ радасць!
  Наташа пагадзілася:
  - Калі няма сіл, то так...
  Але мы ваяѓніцы заѓсёды здаровыя!
  Дзяѓчына кінула босымі пальцамі ног у суперніка іголкі, падарвала масу танкаѓ, і праспявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  І да подзвігу гатовы!
  Пасля чаго Наташа зноѓ секанула непрыяцеляѓ, зносячы вежы танкам.
  Зоя вельмі імклівая краля. Вось цэлую бочку ѓ гітлераѓцаѓ запусціла. І разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
  Пасля чаго прапішчала:
  - Не спыніцца, нашы пяткі зіхацяць!
  І дзяѓчына ѓ баявым ажуры!
  Аѓгусціна ѓ бітве таксама не слабая. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Нібы са снапа ланцугамі выбівае.
  І секчы праціѓнікаѓ - спявае:
  - Сцеражыся будзе карысць,
  Будзе восенню пірог!
  Рудая чартоѓка і сапраѓды арэ ѓ бітве, нібы чорцік у табакерцы.
  А вось Святлана як б'ецца. І ад яе гітлераѓцам дастаецца.
  І калі яна ѓрэжа, так і ѓрэжа.
  Ад яе крывавыя пырскі вылятаюць.
  Святлана жорстка заѓважыла, калі ад яе босай ножкі паляцелі пырскі металу, што расплаѓляе чэрапы і вежы танкам:
  - Слава Расіі, вельмі нават слава!
  Танкі рвуцца наперад...
  Дывізіі ѓ чырвоных кашулях -
  Вітае рускі народ!
  Вось дзяѓчаты за гітлераѓцаѓ узяліся. Так іх рассякаюць і рэзаюць. Не ваяѓніцы, а рэальна пантэры, якія сарваліся з ланцуга.
  Алег Кальцоѓ у баі і атакуе гітлераѓцаѓ. Б'е іх без жалю, расьсякае танкі, і верашчыць:
  - Мы як быкі!
  Маргарыта, крышачы карычневую армію, і рассякаючы танкі, падхапіла.
  - Мы як быкі!
  Наташа ѓзяла і завыла, рассякаючы карычневых байцоѓ разам з танкамі:
  - Хлусіць не з рукі!
  Зоя раздзірала гітлераѓцаѓ, піскнула:
  - Няма не з рукі!
  І таксама, возьме і выпусціць зорачку босай нагой і прыкончыць масу фашыстаѓ.
  Наташка ѓзяла і запішчала:
  - Тэлевізар наш гарыць!
  І ад яе голенькім ножкі ляціць забойны пучок іголак.
  Зоя, таксама круша гітлераѓцаѓ і іх танкі, піскнула:
  - Наша сяброѓства маналіт!
  І зноѓ такое кідае, што ва ѓсе бакі кругі расплываюцца. Вось гэта дзеѓка - чыстае знішчэнне супернікаѓ.
  Дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак возьме і запусціць тры бумерангі. А трупаѓ ад гэтага стала яшчэ больш.
  Пасля чаго прыгажуня выдасць:
  - Не дамо ворагу літасці! Будзе труп!
  І зноѓ ад босай пяткі адлятае забойнае.
  Аѓгусціна таксама цалкам лагічна заѓважыла:
  - Толькі не адзін труп, а шмат!
  Пасля таго дзяѓчына ѓзяла і басанож прайшлася па крывавых лужынах. І шмат перабіла гітлераѓцаѓ.
  І як прараве:
  - Маса забойства!
  І вось дзюбне галавой па гітлераѓскаму генералу. Зламае яму чэрап і выдасць:
  - Банзай! Патрапіш у рай!
  Святлана вельмі лютая ѓ наступе, асабліва збіваючы танкі, пішчыць:
  - Не будзе вам літасці!
  І ад яе босых пальчыкаѓ адлятае тузін іголак. Як яна ѓсіх прабівае, самалёты завальваюцца. І вельмі нават ваяѓніца імкнецца, паразразаць, і перабіць.
  Алег Кальцоѓ пішчыць:
  - Слаѓны молат!
  І хлопчык таксама босай ножкай кідае такую крутую зорку ѓ выглядзе свастыкі. Мудрагелісты гібрыд.
  І маса гітлераѓцаѓ завалілася.
  Алег зароѓ:
  - Банзай!
  І хлапчук зноѓ у дзікім нападзе. Не, у ім проста клекоча сіла, і булькаюць вулканы!
  І свіст губячы крумкач на галовы гітлераѓцам, аглушальны.
  Маргарыта ѓ руху. Усім распарэ жываты.
  Дзяѓчынка ножкай выкіне паѓсотні іголак зараз. І маса забітая рознага роду непрыяцеляѓ, падбіла і танкаѓ, і самалётаѓ.
  Маргарыта праспявала ѓ плане бадзёрасці:
  - Раз, два! Гора не бяда!
  Сумаваць не трэба ніколі!
  Вышэй нос і хвост трымай трубой.
  Ведай, што верны сябар заѓсёды з табой!
  Вось такая яна агрэсіѓная кампанія. Дзяѓчынка як лупане і выгукне:
  - Прэзідэнт-дракон стане трупам!
  Наташа ѓ баі проста тэрмінатар нейкі. І рыкаючы прабіла:
  - Банзай! Хутчэй за атрымлівай!
  І ад яе босай ножкі адляцела граната. І па гітлераѓцах як цвікоѓ. І разнясе масу мастадонтаѓ і крылатых, пякельных машын.
  Вось гэта ваяѓніца! Усім ваяѓніцам - ваяѓніца!
  Зоя таксама ѓ наступе. Такая лютая краля.
  І ѓзяла і пробулькала:
  - Бацька наш - сам Белы Бог!
  І сячэ па гітлераѓцам трайны млын!
  А Аѓгусціна зароѓ у адказ:
  - А мой Бог - чорны!
  Сапраѓды рыжуха - гэта само ѓвасабленне падступства і подласці. Для ворагаѓ зразумела. А для сяброѓ яна душка.
  І як босымі пальцамі ножак возьме і кіне. І масу заваліся воінаѓ карычневай імперыі, а таксама і іх танкаѓ і самалётаѓ.
  Рудая пракрычала:
  - За намі Расія і чорны Бог!
  Ваяѓніца з вельмі вялікім баявым патэнцыялам. Няма пад такую лепш і не совацца. Як вежы танкам адрывае і крылы фашысцкім самалётам.
  Аѓгустына прашыпела:
  - Усіх здраднікаѓ сатрэм у парашок!
  І падміргне напарніцам. Ды гэтая агнязарная дзеѓка - не зусім тое, што можа даць спакой. Хіба што спакой смяротны!
  Святлана, круша непрыяцеляѓ, выдала:
  - Чаргой вас скінем!
  Аѓгустына пацвердзіла:
  - Усіх заб'ем!
  І ад яе босых ножак, зноѓ ляціць прэзент татальнай анігіляцыі! І столькі танкаѓ і самалётаѓ зараз разарвалася ѓ дробную стружку.
  Алег Кальцоѓ праспяваѓ у адказ:
  - Будзе поѓны банзай!
  Аѓгустына, раздзіраючы гітлераѓцаѓ голымі рукамі, секчы іх мячамі, і кідаючы іголкі босымі пальцамі ног, знішчаючы зараз танкі і самалёты, выдала:
  - Карацей кажучы! Карацей кажучы!
  Наташа, руйнуючы карычневых ваяроѓ, піскнула:
  - Карацей кажучы - банзай!
  І давай секчы супернікаѓ з дзікай разлютаванасцю.
  Алег Кальцоѓ, рассякаючы праціѓнікаѓ, выдаѓ:
  - Гэты гамбіт ёсць не кітайскі,
  А дэбют паверце тайскі!
  І зноѓ ад босай ножкі хлопчыка паляцеѓ востры, рэжучы метал дыск. Ён зрэзаѓ і вежы танкам, і хвасты самалётам.
  Маргарыта, секчы воінаѓ карычневай імперыі і браню танкаѓ, праспявала:
  - А каго ѓ баі знойдзем,
  А каго ѓ баі знойдзем...
  З тым жартаваць не станем -
  На часткі разарвём!
  На часткі разарвём!
  Добра папрацавалі яны тады з гітлераѓцамі... І Савецкая Расія перамагла пры штурме Маскве карычневую імперыю.
  Вайна яшчэ не скончылася, але ѓжо ѓ СССР з'явіѓся шанц перамагчы гітлераѓцаѓ самім. Так што шасцёрцы зноѓ прыйшлося перапыніць выкананне сваёй, супер і круты місіі.
  Алег Кальцоѓ нават заспяваѓ у радасці;
  Мы піянеры - віцязі Айчыны,
  Што нарадзіліся пад знакам кастрычніка...
  Не пашкадуем для Расіі жыцця,
  У славу з чырвоным сцягам цара!
  
  Мы любім і ѓмеем моцна біцца,
  Фашыстам заѓзята абламаѓшы рогі...
  У нас гранаты ёсць у прасторным ранцы,
  Нам піянерам жыццё недарагое!
  
  Мы любім нашу Радзіму святую,
  Што стварыла грозны камунізм...
  Вось камсамолку па снезе вядуць босую,
  І хоча апусціць фашыст нас уніз!
  
  Я пад Масквой з нацызмам заѓзята біѓся,
  І ѓсіх ворагаѓ касілі мы сярпом...
  Навошта ж Вермахт гэты рускім даѓся,
  Я па ім стукну кулаком!
  
  Я піянер і пад Масквой вялікай,
  Змагаѓся нібы воін-волат...
  Спыніѓ фашызму націск дзікі,
  У нас Гасподзь Усявышні Род адзіны!
  
  Няма граняѓ у адраджэнні Расіі,
  Вялікі Сталін, нас з каленяѓ падняѓ...
  Сварог вялікі, вышэйшая месія,
  І Лады прамяністай ідэал!
  
  Мы піянеры, хлопчыкі, дзяѓчынкі,
  Змагацца каханы - гэта наша доля...
  І галасок камсамолкі званкі,
  Хоць пануе крывавае бязмежжа!
  
  Расея гэта Радзіма Сварога,
  І камунізму азарыла шлях...
  Не трэба піянерам злога Бога,
  Нас не здолее вораг у кулак сагнуць!
  
  У нас ёсць танк круты з браняй нахільнай,
  Яго так проста фрыцам не прабіць,
  З любоѓю да Лады, дзевы высакароднай,
  Каб ператварыѓся драпежнік проста ѓ дзічыну!
  
  Маскву змагаючыся людзі абаранілі,
  А пасля быѓ вялікі Сталінград....
  Убачым камунізму хутка далі,
  Пройдзе і па Берліне ведай парад!
  
  Ды Сталінград ёсць гонар у гэтым слове,
  Мы піянеры басанож у гурбу...
  Мы абломім рог тупой карове,
  І Гітлера загонім прама ѓ труну!
  
  Ведай ніколі Радзіма не сагнецца,
  Яе парыѓ аброць не ѓтаймаваць...
  Няхай вечна свеціць над Расіяй сонца,
  І будзе скрышаны падступны таць!
  
  Пад Сталінградам праявілі смеласць,
  Спыніць фашыстаѓ мы змаглі...
  Такая ёсць у рускіх ведайце дзёрзкасць,
  А ѓ ворагаѓ пойдуць адны нулі!
  
  Расея можа даляцець да Марса,
  І розную веліч стварыць...
  І будзе ѓсё вядома вельмі класна,
  Хоць жыццё далікатнае як шоѓку нітку!
  
  Не ведае рускіх дух у баях перашкоды,
  Ён сілай валодае Пяруна...
  Нас чакаюць ад багоѓ узнагароды,
  І свеціць элемент павер руна!
  
  У чым рускіх дух не ведае паразы?
  Ён усё паверце растаптаць...
  Мы піянеры так жадаем помсты...
  Непераможнай як Радзіма раць!
  
  У нас ужо амаль прыйшла перамога,
  Няхай будзе ѓ славе камунізму святло...
  За Радзіму ваявалі нашы дзяды,
  Мы сустрэнем хутка радасць і світанак!
  
  Без Радзімы няма жыццяѓ піянерам,
  Яны хочуць змагацца за яе...
  І што вы захацелі злыя сэры?
  Нам забяспечыць рабскае жыццё?
  
  Не атрымае фюрар рускіх у рабства,
  Яго мы нібы ляльку скрышым...
  Бо віцязі Расіі могуць біцца,
  І з намі залатакрылы херувім!
  
  Няма граняѓ нашай Радзімы пад светам,
  Палае як найзырчэйшая зоркі...
  Ты стала для мяне кахання кумірам,
  З табой я не расстануся ніколі!
  
  Я піянер і басаногі хлопчык,
  Што з пяткай голай імчыцца па снезе...
  А недзе скача белы, мілы зайчык,
  Які абломіць рог ворагу!
  
  Не ведае піянер у баі сумневу,
  Ён не паяц, а тэрмінатар ведай...
  Прыйдзе фашыстам лютым вер помсту,
  І будзе камунізму яркі рай!
  
  Як жа надыдзе ведай эпоха,
  У якой кожны ваяр з ясляѓ...
  Біцеся да апошняга ты ѓздыху,
  Каб знішчаны люты ведай злыдзень!
  
  Ззяюць ярка зоркі камунізму,
  Эпохі светлай, прыгажэй у свеце няма....
  Мы скрушым ярмо павер фашызму,
  А Гітлер будзе рускім на абед!
  
  У нас павер такія з сталі танкі,
  Што іх снарад пантэры не праб'е...
  Памашу ёдам свае хлопчык ранкі,
  І зноѓ піянер у бой адважна прэ!
  Ну што фашысты моцна атрымалі,
  Не думалі нас проста перамагчы....
  Мы мабыць камунізму ведаю мілі,
  І зможам вермахт і жартам разбіць!
  
  У імя нашай Радзімы магутнай,
  Ідзе ѓ атаку ганарлівы піянер...
  Хоць над Айчынай правісаюць хмары,
  Пакажам мы пераможны ѓсім прыклад!
  
  Павер вораг мару не спыніць,
  Мы зноѓ усіх фашыстаѓ пераможам...
  Ня будзе зло павер панаваць на троне,
  Мы новы свет парадак створым!
  
  Усё будзе добра ѓ Айчыне ведайце,
  Я хлопчык, але ѓ баі як Робін Гуд,
  Спачатку толькі драпаѓ я на парце,
  А зараз вельмі нават верце крут!
  
  Расея можа рваць штыком нацыстаѓ,
  Яна любое войска пераможа...
  А піянерам жыць пры камунізме...
  Бо наша сяброѓства моцныя маналіт!
  
  Ні ѓ чым мы фрыцам у лаянцы не саступім,
  Мы можам перамагаць ворагаѓ жартам.
  І так фашыстаѓ мы дубінай лупім,
  Раве завея, снягі ѓ віхуры круцячы!
  
  Не ведае Русь фашыстам ведай літасці,
  Яна непераможнасцю моцная...
  Атрымаюць шабляй моцна ѓ шыю гады,
  І будзе знішчаны Сатана!
  
  Не вер, што Гітлер ёсць непераможны,
  Хоць сілу пекла, усё лічы сабраѓ...
  Калі народ і партыя адзіныя,
  Народ наш вермахт на шматкі разарваѓ!
  
  Расія ѓ стагоддзях славіцца святая,
  Яна ламала Тыграѓ, як метал...
  Раскінулася ад краю і да краю,
  Толькі аб такой краіне юнак марыѓ!
  
  Мы перамагалі нібы волаты,
  Секлі супостатаѓ ведай мячом...
  Мы рускія ѓ баях непераможныя,
  Праціѓнікаѓ Айчыны разаб'ём!
  
  Нас ты павер нішто не спыніць,
  І на ты ведай нішто не пераможа...
  Мы фюрара па галаву закапаем,
  У нас меч востры і са сталі шчыт!
  
  Ва ѓсім сьвеце няма Русі прыгажэй,
  У ёй будзе эра святло на стагоддзі...
  Усім пакаленням стане мір і шчасце,
  Патрэбна Айчыне цвёрдая рука!
  
  Дык вось калі ѓ Берлін гуляючы,
  Размажам вермахт нібы попел у кроѓ...
  То будзе час мяжы раю,
  І разам з Ладай валадарыць каханне!
  
  Катаваньні Дзяѓчыны Домкі
  Кіраѓніца аднаго з Амазонак атрадаѓ Домка, трапіла ѓ засаду. Яна біліся адважна, але маскоѓскія стральцы атрымалі распараджэнне ѓзяць дзяѓчыну-волата жывы. І скруцілі ваяѓніцу арканамі.
  Пасля чаго дзяѓчынку змясцілі ѓ клетку. Хатка была скаваная па руках і нагах.
  З'явіѓся сам ваявода Юрый Далгарукаѓ. Паглядзеѓ на скаваную дзяѓчыну і крыкнуѓ:
  - Не да твару разбойніцы ѓ раскошных адзеннях хадзіць!
  Каты сарвалі з дзяѓчыны шаѓковае адзенне, жамчужныя падвескі, чаравічкі са срэбнымі падковамі. І зусім агалілі Домку. І на самай справе, гэтая дзяѓчына проста хараство - волат. Мускулы моцныя і рэльефныя, высокія грудзі, раскошныя сцягна, тонкая стан. Валасы доѓгія, кучаравыя, белыя як снег з лёгкай жаѓцізнай. Вельмі прыгожая, буйная дзяѓчына.
  Ваявода Юры Даѓгарукаѓ аблізнуѓся і суха загадаѓ.
  - Зачыні яе ѓ асобную камеру. Прыкаваць за рукі, ногі і шыю. Уначы сам буду чыніць ёй допыт.
  Хатку зачынілі ѓ халодным падзямеллі, начапіѓшы толькі ірваную мешкавіну. Дзяѓчына была галодная, кайданы і ашыйнік шаравалі лодыжкі, пэндзлі, і моцную шыю. Вельмі моцная дзяѓчына, паспрабавала расхістаць ланцуг. Але тут сталь была відаць разлічаная на ѓтрыманне слана. Кожнае звяно ланцугі таѓшчынёй з вялікай палец рукі буйнога мужчыны. Сцены яшчэ не паспелі размокнуць і моцныя як тытан.
  Дзяѓчына пастукала па сцяне босай пяткай. Пачала церці звяно аб звяно. Але сталь была добра загартаванай і не паддавалася. Домка цяжка ѓздыхнула. Яе чакалі катаванні. А гэта, вядома, патрабуе мужнасці. Будуць і біць, і паліць, і расцягваць і калоць.
  Домку будуць пытацца, дзе разбойнікі схавалі скарбы ды іншае яшчэ. Трэба быць цвёрдай як скала.
  Вось катавалі аднаго хлопчыка-лазутчыка. Спалілі каты жыѓцом огольца. Але не выдаѓ Санька месцазнаходжанне атрада паѓстанцаѓ. Так і памёр закатаваным.
  А Домка ці зможа яна вытрымаць і не застагнаць. А тым больш выдаць месца, дзе скарбы схаваныя.
  Вось наступіла ноч і, дзяѓчыну пацягнулі з склепа. Допыт пачалі жорстка. Адразу ж падняліся на прэнг. Паднялі дзяѓчыну да столі, катоѓня размяшчалася ѓ вежы. І столь была высокая. Калі вяроѓку адпусцілі, ваяѓніца паляцела ѓніз. Моцныя мышцы і моцныя звязкі дзяѓчыны вывярнуліся. Хатка ціха войкнула ад невыноснага болю, але стрымала крык.
  Тады каты сарвалі з яе мешкавіну.
  І сталі лупіць з усяго размаху бізунамі. Трывалая скура дзяѓчыны-волата паддалася не адразу. Каты стараліся на ѓсю моц. Білі з усяго размаху. Цела дзяѓчыны разгойдвалася.
  Галоѓны катаваѓ загадаѓ:
  - Замацаваць ногі!
  Босыя канечнасці дзяѓчыны заціснулі ѓ калодцы. А потым і падвесілі груз. Мускулістае цела Домкі напружылася.
  Каты павялічылі вагу. І з камінаѓ дасталі распалены дрот.
  Прыняліся сцябаць дзяѓчыну пякучымі палоскамі металу.
  Домка сціснула зубы мацней. Яна цяжка задыхала. Рэльефны прэс правальваѓся ад болю, але дзяѓчына маѓчала.
  Юры Даѓгарукаѓ глядзеѓ на гэта... Адчуваѓ некаторую прыкрасць, што ахвяра не крычыць і не варта. Любаваѓся фігурай.
  Ваявода асабіста загадаѓ:
  - А цяпер падсмажце дзеѓцы босыя пяткі!
  Каты паклалі да ног ваяѓніцы звязку прасякнутага шэрай галля. І падпалілі. Полымя драпежна лізнула жаночыя пяткі. Падэшвы ѓ Донкі былі агрубелыя як у сялянкі, але ѓсё ж жывыя. Акрамя таго ѓ апошнія месяцы атаманша хадзіла ѓ ботах, і яе мазалі на ступнях крыху размягчыліся.
  Боль быѓ дзікі і ѓ ваяѓніцы вылезлі вочы. Але яна маѓчала. І з кутка рота пацякла струменьчык крыві. Дзяѓчына стала дыхаць яшчэ цяжэй, а з цела багата капала сумесь крыві і поту.
  Пахла смажаным, нібы шашлыкі. Юры Даѓгарукаѓ, раздражнёным маѓчаннем палонніцы сам выхапіѓ з каміна распаленыя шчыпцы. І схапіѓ дзяѓчыну за клубнічны сасок. Хатка ѓ адказ смачна плюнула на ваяводу.
  Юры стаѓ біць абцугамі па грудзях, зароѓ:
  - Зламайце ёй пальцы на нагах! І мацней біце.
  Каты сталі ламаць пальчыка пры дапамозе распаленых шчыпцоѓ. Іншы катаванне награбаѓ запал пад прэнг. Лупілі дзяѓчынку і дротам. Хатка маѓчала, хоць гэта ёй каштавала тытанічных намаганняѓ. Прытомнасць злёгку муцілася ад дзікага болю, але не хацела пакідаць ваяѓніцу. Яна цярпела і цярпела.
  Пад канец Юры Даѓгарукаѓ сунуѓ ёй запаленую паходню паміж ног. Боль працяѓ распаленай іголкай, ад пятак да патыліцы. І дзяѓчына канчаткова страціла прытомнасць.
  Прысутны на катаванні лекар, прамармытаѓ:
  - На сёння хопіць! Яна ѓжо нічога не адчувае.
  Ваявода загадаѓ жорсткім тонам:
  - У камеру яе! Працягнем заѓтра!
  Хатку знялі з дыбкі, начапілі мешкавіну, на падранае, абпаленае, разадранае цела і зноѓ кінулі ѓ падвал. Скаваѓшы рукі і ногі.
  Дзяѓчына ляжала на гнілой саломе. Прыйшла ѓ сабе, адчуѓшы цяжкі боль. Некалькі пацукоѓ ужо круцілася побач з Домам.
  Дзяѓчына была яшчэ дастаткова моцнай і злавіла пацука рукой. Раздушыла. Пасля чаго, не зважаючы на боль, пагрузілася ѓ сон.
  Ёй снілася, што Стенька Разін уваходзіць са сваім войскам у Маскву. Усе царскія раці разбіты. Атрымана перамога. І народ радуецца сустракаючы казакоѓ.
  Побач з атаманам скача Домка. Прыбраная, прыгожая, ганарлівая.
  І б'юць барабаны, гудуць трубы. Перамога і трыѓмф паѓстанцаѓ.
  Домка ачулася ад скрыгату замка і здрыганулася. Мільганула ѓ галаве: будуць зноѓ катаваць.
  Але пакуль яшчэ было рана. Турэмшчык прынёс хлеб і збанок з вадой:
  - На сцерва!
  І паставіѓ, так што вада пырснула на цела ваяѓніцы-волата.
  Хатка паднялася. Зламаныя пальцы на нагах моцна нылі, як ранкі і апёкі. Дзяѓчына пагрызла хлеб. Выпілі вады, і адчула сабе больш бадзёра. Управіла сабе пальчыкі, і падумаѓ, што зламаныя храсткі яе зрастуцца і нічога страшнага не здарылася. Яна ведае, як з дапамогай зелля выводзіць апёкі і вылечваць раны. Каб не засталося і следа. Галоѓнае вытрымаць катаванні, а тамака... Домка ѓспомніла погляд ваяводы і падумала, што катаваць яе будуць доѓга і вытанчана. Ну і няхай, яна не зламаецца.
  Хатку катавалі кожны дзень два тыдні запар. Праѓда асцярожна і з некаторым беражэннем. Палілі, расцягвалі, выкручвалі, білі, катавалі. Калолі і іголкамі, і паднімалі, падкідваючы на дыбе. Увесь час падсмажвалі босыя падэшвы ног. Дзяѓчына адчувала боль ва ѓсім целе. На яе раны сыпалі соль, што вельмі пакутліва.
  Нягледзячы на гэта Домка не здавалася. Яны пры дапамозе сваіх белых як пераспелае жыта валасоѓ пілавала кайданы. Рабіла гэта неѓзаметку, і ѓвесь час.
  Дзіѓна, але воласам можна нават загартаваную сталь сточваць. У табе Домку жыло боль. Боль усюды, ні засталося, ні крывінкі, ні жылкі не кранутым болем. Калі яе палілі і білі, яшчэ нешта адчувалася. Але калі пакуты ахапілі ѓсю істоту, то яны прытупіліся.
  Домка ѓсё яшчэ заставалася дзяѓчынай-багатыром. Каты пагражалі, што нібы ведзьму спаляць, і не будзе гуманнай сякеры. Ну, што ж Домка была гатова і да гэтага.
  Зрэшты, надзея на ѓцёкі не пакідала яе. Можа, яна паспее перапілаваць ланцугі. Шкада, толькі што акно занадта вузкае. Праз яго так проста не прасунешся.
  Можа, аглушыць турэмшчыка і збегчы ѓ яго адзенні? Яна буйная дзяѓчынка, а ѓ вартавога на твары маска. Можа, і ѓдасца пайсці? На скалечаныя ногі, вядома, цяжка ступаць, але яна дойдзе.
  Абы справіцца з ланцугамі.
  Вось да яе ѓвайшоѓ галоѓны кат Самоса:
  - Добры дзень прыгажуня!
  Домка груба адказала:
  - Каты не жывуць, каб ты здох!
  Самаса ѓхмыльнуѓся:
  - Я сёе-тое прынёс табе красуня!
  Домка хіхікнула і перапытала:
  - І чаго гасцінец? Вугалькоѓ гарачых?
  Самаса адказаѓ з ухмылкай:
  - Жыць хочаш?
  Домка бразнула ланцугамі, і з усмешкай адказала:
  - Што за пытанне! Вядома хачу!
  Галоѓны кат паведаміѓ:
  - Вялікі ваявода Юрый Даѓгарукаѓ прапануе табе ведзьме, адрачыся ад Стенькі анафемы, і казакоѓ-разбойнікаѓ. Пакаяцца і цар цябе памілуе. Цябе прыгавораць да катаргі, але паедзеш ты ѓ маёнтак ваяводы, дзе будзеш жыць нібы княгіня!
  Домка хіхікнула і заѓважыла:
  - А дзе я хаваю скарбы, пытаць мяне не будзе?
  Самаса ветліва адказаѓ:
  - У ваяводы і сваіх багаццяѓ хапае! Будзеш з ім ласкава, атрымаеш і жыццё і шчасце. А так... Заѓтра цябе будзе чакаць вогнішча. Прычым агонь будзе павольным і, цябе спаляць не адразу. Ты будзеш мучыцца некалькі гадзін, голая на вачах у натоѓпу. А потым твой попел змяшаюць з конскім гноем і ѓгнойваюць ім палі. Зразумела?
  Домка зноѓ усміхнулася, нягледзячы на зверскія катаванні ѓ яе ацалелі ѓсе зубы, і заѓважыла:
  - Хоча, каб я была ласкавая са сваім катам ваявода? Як шмат у яго жаданняѓ!
  Самаса панура заѓважыѓ, панізіѓшы голас:
  - На тваім месцы я б пагадзіѓся. З вогнішча ж не ѓцячэш.
  Домка кіѓнула і бразнула ланцугом:
  - Лагічна... Абдымкі чарговага мужчыны або полымя. Прычым яшчэ невядома хто будзе наверсе...
  Дзяѓчына стукнула ѓ ладкі і адказала:
  - Я гатова быць ласкава з ваяводам. Але не адракуся ад Стеньки Разіна і казакоѓ! Тым больш публічна!
  Самаса паціснуѓ плячыма і заѓважыѓ:
  - Але спадар цябе тады не зможа памілаваць. А так... Гэта ѓсяго толькі словы. Паѓстанне ѓжо задушана. Стенька Разін у палоне, і хутка будзе пакараны. А зараз яго катуюць таксама як і цябе. І тваё адрачэнне не будзе мець значэння!
  Домка з сумным выглядам папрасіла:
  - Можа, дасце падумаць?
  Самаса адказаѓ з незадаволеным выглядам:
  - Заѓтра намечана тваё спаленне. Максімум ты павінна даць адказ да пазаѓтра. А пакуль... Хочаш правесці ноч у чыстым мяккім ложку і без ланцугоѓ?
  Хатка ганарліва трасянула галавой, яе белыя, крыху залацістыя валасы сталі брудней, але не з'явілася ніводнай сівой валасінкі. Дзяѓчына жорстка адказала:
  - Аддаю перавагу вязніцы. У ёй думаецца лепш!
  Самаса свіснуѓ:
  - Ну, ты і ганарлівая! Рэдка мужчыну такога сустрэнеш! Ведаеш, я прапаную табе паесці па-чалавечы. Падмацуй сілы. А то худая на хлебе і вадзе.
  Домка ѓсміхнулася і адказала:
  - Ну, паесці можна! Тут мае прынцыпы не мяшаюць.
  З'явіѓся памагаты ката. Ён прынёс паднос са смажаным гусём, пірагом і чаркай гарэлкі.
  Домка ѓсміхнулася. І весела вымавіла:
  - Такія балі, што і паміраць не захочаш!
  Памочнік буркнуѓ:
  - Аб душы б падумала!
  Домка згодна кіѓнула і прызналася:
  - Ды была я з мужчынамі, і не раз. У тым ліку і з самі Сцяпанам Разіным. Так што мяне ѓ любым выпадку пекла чакае.
  Галодная дзяѓчынка ѓзялася за пірог і даволі буйнага смажанага гусака. Энергічна стала грызці мяса.
  Самаса спытаѓ дзяѓчынку:
  - А ты думаеш, што пекла гэтае ёсць?
  Хатка лагічна заѓважыла:
  - Калі ёсць мукі на гэтым свеце, то чаму б ім не быць і на іншым свеце?
  Самаса ѓздыхнуѓ і тыцнуѓ сябе кулаком у падбародак.
  - Лагічна... Мне кату відаць у пекла.
  Домка ѓсміхнулася і прапанавала:
  - А чаму? Ты ж толькі выконваеш загад. Я вось таксама забівала людзей. Змагалася за праѓду... А праѓда адносная! Прыбярэш адных баяраѓ, заѓтра тыя ж самыя казачыя атаманы стану можа і горш за ранейшых вяльможаѓ! Вось часам думаеш, а ѓ чым шчасце?
  Самаса выказаѓ здагадку, проста і рацыянальна:
  - Шчасце заѓсёды адносна! Вось ты галодная ясі гусака і цяпер шчаслівая!
  Домка згодна кіѓнула:
  - Ды гэта дакладна! Добрая гусь... Дык заѓсёды кормяць прыгавораных да смерці?
  Самаса неахвотна адказаѓ:
  - Як калі. Але сам вялікі ваявода Даѓгарукаѓ абяцае табе салодкае жыццё пад сваім заступніцтвам. А ты ясі сабе і радуйся!
  Домка спытала з усмешкай і ліслівым тонам:
  - А Стэньку Разіна памілаваць можна?
  Самаса адмоѓна кіѓнуѓ галавой:
  - Не! Ён занадта вялікі злачынец!
  Домка тады прапанавала:
  - Можа, я адмоѓлюся ад памілавання, калі нас разам са Сцяпанам пакараюць смерцю адной сякерай.
  Самаса адмоѓна матнуѓ галавой:
  - Не... Воеводу гэта не трэба! Ну, прыкінься ты, што любіш яго, а так такая хітрая баба як ты заѓсёды зможа ѓцячы!
  Домка працягнула жаваць птушку, і пірог. Прынюхвалася і чарцы гарэлкі. Зрэшты, якраз піць дзяѓчынка не кахала. І весела наспявала:
  - Усё немагчыма магчыма, у светабудове, нам выпрабаванні ідуць толькі ѓ нагляд!
  
  Страсці па жонцы дарк
  Падчас вылазкі, здраднікі знарок зачынілі вароты, каб пакінуць па-за дзяѓчыну. І яна, адрэзаная са жменькай людзей секлася адчайна. Несумнеѓна Арлеанская Дзева ѓпала б са зброяй у руках, калі б не катэгарычны загад герцага Бургундскага - узяць ведзьму жыѓцом.
  Жанна атрымала сур'ёзнае раненне дзідай у плячо, на твары ѓ яе былі глыбокія драпіны, на лбе здаравенны гуз. Паранена стралой і правая рука. Прабіла моцны біцэпс.
  І яе распрануѓшы да гола, пакінуѓшы толькі ѓ даматканым рубішчы, прыкавалі за рукі ланцугамі, падняѓшы верх. Босыя ногі Арлеанскай панны, толькі шкарпэткамі голых полошив дакраналіся халоднай, каменнай падлогі, круглыя пяткі паднятыя да верха. А сама яна вісела фактычна на прэнгу. Боль у параненым плячы і прастрэленай руцэ аказаѓся жудасны. Тым не менш моцная, па-атлетычнаму складзеная дзяѓчына, моцна сціснуѓшы зубы прымудралася стрымаць стогны - хоць боль была на мяжы страты прытомнасці.
  Валасы ѓ Жаны нечакана апынуліся русымі, хоць звычайна яе малявалі брунэткай або рудай. Шыя магутная, не жаночая, а грудзі развітая, як і мускулы моцнага цела. Зразумела, яна ці наѓрад пасцілася, як гэта прынята пра яе пісаць у кнігах. Але зараз сапраѓды, яе не кармілі і давалі толькі піць, каб не загнулася. Для параненай дзяѓчыны, такое падвешванне рэальнае катаванне.
  Герцаг Бургундскі наведаѓ Жану толькі на трэці дзень. Моцная дзяѓчына, нягледзячы на вывернутыя суставы, дыхала роѓна. Мала таго, нават глыбокая рана на плячы стала ѓжо пажываць, а на біцэпсы зачынілася. Гэтулькі ѓ гэтай дзяѓчыне было жыццёвай сілы. Пацукі круціліся каля яе прыгожых і моцных босых ног, але ні адна не адважвалася ѓкусіць.
  Яна паглядзела на герцага яснымі вачыма. У іх чыталіся ні боль і ні страх, а толькі глыбокая пагарда. Герцаг збянтэжыѓся і падкрэслена ветліва вымавіѓ.
  - Выбачыце мілэдзі Жанна. Я не ведаѓ, што з вамі абыходзяцца гэтак жорстка.
  І герцаг прароѓ. - Зніміце з яе кайданы і правядзеце нас у больш годнае памяшканне.
  Сапраѓды, самому саноѓніку знаходзіцца ѓ халодным, сырым і галоѓнае ѓ смярдзючым падзямеллі вельмі неахвота.
  З Жаны знялі ланцугі, і нягледзячы на страшны боль, што працяѓ яе калі дзяѓчына апускала рукі, Арлеанская дзева, да свайго гонару, нават не зморшчылася. Толькі зрэнкі моцна пашырэлі, паказаѓшы наколькі балюча яе па-зверску вывернутым суставам.
  Герцаг прапусці Жанну наперад. Дзяѓчына ішла ѓпэѓнена. Яна крыху схуднела, але заставалася мускулістай і моцнай. Ростам амаль роѓная герцагу, а калі ѓлічыць, што той на абцасах, то мабыць нават крыху вышэй за яго. Тварам вядома ж прыгожая, але занадта ѓжо суровая і мужчынская ѓ яе ѓсмешка.
  Падняѓшыся наверх, герцаг ласкава прапанаваѓ паесці і выпіць дорага і вытрыманага віна. Служанка ѓ сваю чаргу вымыла Жане ногі і прынесла туфлікі. Але яны аказаліся малыя. З-за хупавай і дакладнай формы загарэлыя ногі ѓ будучай святой, здаваліся меншымі, чым былі насамрэч. Жанна, зрэшты, раптам адмовілася пераапранацца, слушна заявіѓшы:
  - Калі я палонніца, то для палонніцы сыдзе і рыззё. А калі госця, дык маю права пакінуць замак!
  Герцаг Бургундскі загадаѓ выдаліцца слугам. Асабіста, наліваючы ѓ чашу Жане і прапаноѓваючы закускі, ён заявіѓ:
  - Павер мне! Рэальна, я твой палоннік!
  Дзева-ваяѓніца ѓсміхнулася і прыгубіла кубак. Затым з'ела кавалачак казулі і заѓважыла:
  - Ты не першы мужчына, якога я бяру ѓ палон!
  Герцаг прапанаваѓ тост, а затым заѓважыѓ:
  - Мае правы на пасад не саступаюць і нават пераѓзыходзяць тыя, што ёсць у Карла.
  Жанна паблажліва ѓсміхнулася і заѓважыла:
  - У нетры радаводу хочаш залезці? Нібы дачка Піліпа Доѓгага дае вашаму роду права на Французскі трон?
  Герцаг Бургундскі энергічна затрос галавой і пацвердзіѓ:
  - Так вядома! Бо салічны закон абвяшчае, што зямлю проста дзеляць паміж сынамі ѓ родзе, а да пасада ѓ спадчыну ён стаѓлення не мае!
  Жанна лагічна заѓважыла:
  - Тады яшчэ ёсць галіна ад Людовіка Сварлівага. У іх яшчэ больш правоѓ на пасад!
  Герцаг запярэчыѓ, няхай і непераканаѓча:
  - А тую Жану, палата пэраѓ пазбавіла права на пасад. У тым ліку з-за сумневаѓ у яе паходжанні.
  Арлеанская панна ѓсміхнулася і паказала эрудыцыю:
  - Так і салічны закон зацвердзіла палата пэраѓ.
  Аргумент быѓ моцны. Герцаг зноѓ паклікаѓ служанак і запатрабаваѓ больш сур'ёзнай ежы. Падобна на тое, што Жанна не такая простая, як выглядае. І гэта не проста, мажная і моцная юная сялянка, падобная на ворную каня. Гэта куды больш адукаваная, няхай і ѓ палітыцы асоба.
  У галаве мільганула панадлівая думка аб катаванні. Але дзяѓчына, як ён толькі што пераканаѓся, вельмі добра ѓмее трываць боль. А Жана патрэбна яму, у першую чаргу, як саюзнік.
  Герцаг даѓ Жане паесці, а затым зайшоѓ з другога боку:
  - Як усё ж такі несправядліва робіць з табой кароль. Ты зрабіла для яго столькі, што цалкам заслужыла тытула герцага. Але да гэтага часу ты жабрачка сялянка. Табе падпарадкоѓваюцца войскі, але няма нічога за душой!
  Жанна на гэта сумна заѓважыла:
  - Святыя здавольваюцца малым!
  Герцаг некалькі натужна засмяяѓся і заѓважыѓ:
  - Вялікая частка і святых і рымскіх тат стяжатели, якіх яшчэ толькі пашукаць. А напрыклад кардыналы ..... Ты яшчэ не ведаеш жыцця!
  Жанна на гэта мякка запярэчыла:
  - Павер, ведаю не горш за цябе, герцаг. І гэтыя веды не дастаѓляюць мне радасці!
  Герцаг захацеѓ большай яснасці:
  - Але ты згодна, што нічога не павінна каралю і ѓ цябе няма перад ім абавязацельстваѓ?
  - Каралю няма - Богу так! - адказала яшчэ больш навеяѓшы туману Жанна.
  Герцаг з усмешкай адказаѓ:
  - А Бог хоча міру. А свет хутчэй усталюе наш шматлікі і моцны род, а не Валуа. Тым больш за нас Брытанія. Змірыцца з ёй зможа толькі наша дынастыя!
  Жанна з нечаканай эмацыйнасцю вымавіла:
  - Я выбрала Карла зусім не таму, што ён лепшы за вас. А выбар дзева робіць раз і на заѓсёды! І пакутніцкая смерць куды лепшая за здраду!
  Герцаг ледзь не папярхнуѓся. Выпіѓ яшчэ віна, асушыѓшы да канца кубак. Гнеѓ перапаѓняѓ яго. Рушыла ѓслед пагроза:
  - Я загадаю вас падвергнуць катаванню!
  Жанна ѓпарта адказала:
  - Няма большай катаванні, чым слухаць вашыя абяцанкі!
  - На прэнг яе! - Грозна загадаѓ герцаг і ѓ пакой уварваліся слугі і, ужо загадзя прадчувалі забаѓка, каты.
  
  А інакш і быць не магло: герцаг Бургундскі загадаѓ абламаць яе катавальнікам. Вельмі багатае падзямелле на розныя катавальныя прылады. І кат з Іспаніі, напалову маѓр. Але гаворыць па-французску прыстойна:
  - Гэта і ёсць правадырка войска жабнікаѓ? - Смуглы граміла аглушальна разрагатаѓся і заѓважыѓ. - Сіські добрыя, соску як клубніцы, сцёгны моцныя - самы раз для пугі і дыбкі!
  Жанна Дарк толькі пагардліва фыркнула: перш чым весці яе да ката, Арлеанскую Дзеву распранулі і старанна абшукалі. Гэта не вельмі прыемна, калі брудныя, мужчынскія рукі мацаюць усё цела, ды яшчэ залазяць у інтымныя месцы і грубіянска муць іх. Жанна Дарк, якой яшчэ нядаѓна падпарадкоѓваліся тытулаваныя асобы, адчувала сябе вельмі прыніжанай. З яе сарвалі павязку і на плячы зазяла глыбокая, ірваная рана. Яна прычыняла вядомы боль. Кат з задавальненнем паглядзеѓ на яе, можна будзе выбіць з дзяѓчынкі за рахунак ранення дадатковыя пакуты.
  Смачна прыцмокнуѓшы тоѓстымі вуснамі, катаваѓ прамармытаѓ:
  - Што ж! Пачнём з прэнга! Ці ты хочаш нам сёе-тое сказаць?
  Жанна Дарк кінула погляд у кут: там сядзела два пісцы гатовыя запісаць кожнае яе паказанне. Побач знаходзіѓся лекар і некалькі памагатых ката. Дыба была прыгатавана загадзя. Цвёрдым голасам Арлеанская Дзева вымавіла:
  - Пішыце наступнае!
  Пісцы адразу пачалі запісваць. Дзяѓчынка прагарлапаніла:
  - Герцаг Бургундскі круглы дурань! Яго чакае завостраны кольк!
  Кат-маѓр ударыѓ яе па твары:
  - Хопіць! На прэнг дзёрзкую дзяѓчынку.
  Пятля захліснула Арлеанскай дзеве мускулістыя рукі і стала паднімацца, выварочваючы суставы. Боль у параненым плячы была страшнай, але нязломная Жанна выціснула з сябе ѓсмешку. Хоць яе шырокія для юнай дзяѓчынкі косткі захрумсцелі, ад рэзкага ѓзварушэння, але на прыгожым твары нават мускул не завагаѓся.
  Рукі вывярнуліся ѓ суставах, босыя хупавыя, дзявочыя ногі адарваліся ад зямлі. Дзяѓчына-легенда павісла ѓ паветры. Памочнікі ката тут жа замацавалі на нагах важкі груз.
  Кат уважліва глядзеѓ на цела ахвяры. Ад страшнага болю ѓ плячы, правальваѓся рэльефны прэс, мускулістае дзявочае, нетыповае для сярэдніх вякоѓ загарэлае цела, стала пацець. Ды яна адчувае боль, але якая патрэбна вытрымка, каб пры гэтым белазуба ѓсміхацца.
  Пакутнік спытаѓ:
  - Назаві імёны сваіх памочнікаѓ у Бургундскім табары!
  Жанна ѓ адказаѓ плюнула. Кат, хоць у яго і патрапіла, нават не варухнуѓся, на яго пачварным, барадатым, амаль чорным твары гуляла ѓхмылка:
  - Значыць у маѓчанку гуляем. Добра дзяѓчына зараз я табе дапамагу.
  Кат дастаѓ шомпал і ѓваткнуѓ яго ѓ рану, пасля чаго пачаѓ круціць. Твар дзяѓчыны пачырванеѓ, з яго стаѓ сцякаць і капаць пот, мышцы міжвольна скарачаліся, дыханне цяжкае, перарывістае нібы пасля працяглага бегу. Але што дзіѓна, усмешка не сыходзіла з яе вуснаѓ.
  Кат дасвідраваѓ да канца, а затым рэзка вырваѓ: зрэнкі вачэй у Арлеанскай Дзевы звузіліся, але ѓсмешка стала яшчэ шырэй!
  - Моцная баба! Сапраѓдны батыр! Ну нічога, я прымушу цябе крычаць. - Пакутнік пачаѓ распальваць шомпал на бледна-рудым агні, памагаты ката зняѓ з полымя абцугі. Кусая частка стала чырвонай ад спякота.
  Самы смелы чалавек мог бы страціць мужнасць, але Жана глядзела на гэта так, нібы перад ёй рассцілаѓся стол з прысмакамі.
  Кат бязбожна фальшыѓ, праспяваѓ:
  - Жаночая ножка, падсмажым трошкі!
  Узяѓшы ѓ рукі абцугі, катавальнік дакрануѓся распаленым жалезам да дзявочай круглай, злёгку запыленай пяткі. Ён выбіраѓ найболей адчувальныя месцы на ступні Арлеанскай Дзевы. Па памяшканні разнёсся пах смаленага мяса. Кат пацягнуѓ яго носам:
  - Гэта вельмі прыемна!
  Пакутнік дзейнічаѓ акуратна, размяркоѓваючы апёкі раѓнамерна па ѓсёй падэшве. Калі запал занадта ѓжо моцны, тое згарае не толькі скура, але і нервовыя канчаткі, так што ѓ дадзеным выпадку, трэба вялікае мастацтва ѓ прычыненні болю. Жанна паводзіла сябе гераічна, не выдавала і стогну, тое што ёй балюча выдавалі вочы і капае пот, але на твары гуляла ѓсмешка.
  Кат, тым часам прыняѓся ламаць пальчыкі.
  - Акуратна, табе дзяѓчынка будзе вельмі прыемна!
  Жанна вымавіла з пагардай:
  - А што? Як мужык ты не можаш!
  Доѓгія рукі ката былі моцныя. Пальцы трашчалі, катаваѓ з мезенца. Калі распаленае жалеза, ламае пазногці і пальчыкі, гэта жахліва. Чуецца храбусценне. Жанна спрабуе тузануцца, але яе ногі надзейна скаваныя, а кожнае звяно ланцуга, таѓшчынёй з вялікай палец нагі. Нават яе, загартаваныя сялянскай працай і цяжкімі баямі мускулы, не ѓ сілах парваць гэтак трывалыя сталёвыя кайданы.
  Зламаѓшы мезенец кат, даволі рохкнуѓ:
  - Я малайчына! Ты дзяѓчынка, ловіш асалоду!
  Жанна па-стаічнаму фыркнула:
  - Нядрэнна, толькі жалеза занадта халоднае!
  Кат адказаѓ:
  - Ды нічога страшнага! Я яшчэ цябе падсмаж!
  Пакутнік павольна зламаѓ, пракручваючы вакол сваёй восі сярэдні палец. Прыгожыя пальцы ѓ Арлеанскай панны, доѓгія, роѓныя, хупавыя. Косці моцныя, зламаць не лёгка і кат ад намагання нават спацеѓ. З спусцістага ілба скацілася кропелька поту і ѓпала на распаленыя шчыпцы. Пахнуць ногі маладой і моцнай дзяѓчыны, вельмі прыемна. Такую любіць вялікае задавальненне. А мучыць, гэта яшчэ лепей. Вось дайшла чарга да вялікага пальца босай нагі. Праѓда сіл зламаць не хапае.
  Жанна хаваючы муку, злосна раѓнула:
  - Ну як слабача! Не можаш костачку зламаць!
  Кат плаксіва адказаѓ:
  - Ну нічога, вам дапамогуць!
  Велізарны памочнік катавальніка падсунуѓ спецыяльнае прыстасаванне. Вялікі палец сціснула, пачуѓся трэск. Палец зламаѓся, кат задаволена вымавіѓ:
  - А цяпер левую нагу!
  Працэс катавання вельмі прыемны. Косці ой як трашчаць, ды яшчэ палае спаленая скура. Дзяѓчына-легенда трывае, і нават высунула, дражнячы жывадзёраѓ мову.
  Кат з натужлівай ласкай кажа:
  - Калі ты ва ѓсім прызнаешся, выдаш саѓдзельнікаѓ, мы спынім катаванне і будзем цябе лячыць.
  Жанна, які даѓ ёй з такой працай абыякавым тонам, адказала:
  - Што мне ваш боль!
  Скончыѓшы з ломкай пальцаѓ на нагах, кат хацеѓ узяцца за рукі, але лекар спыніѓ яго:
  - Трэба будзе, каб гэта сцерва яшчэ сёе-тое падпісала, напрыклад, прызнанне герцага Бургундскага каралём Францыі, так што рукі пакіньце ѓ спакоі.
  Кат ахвотна пагадзіѓся:
  - Так, пакінем гэта на салодкае! А зараз будзем лупіць яе бізуном!
  Памочнік катавала, дастаѓ з полымя бізун, з тонкіх белых ад агню ланцужкоѓ. Жанна скасіла вочы і з іроніяй выгукнула:
  - Што ж, гэта выдатная лазня!
  Кат з ухмылкай адказаѓ:
  - Выдатны венік! Табе дурненька будзе вельмі прыемна і ты будзеш балдзець!
  Кат размахнуѓся і ѓрэзаѓ. Па магутным целе Жаны прайшлася сутарга.
  - Ну як падабаецца?
  Арлеанская Дзева адказала, сваім занадта нізкім для дзяѓчыны голасам:
  - А што? Выдатна! Толькі вось удар слабаваты!
  Памочнік ізувера ѓрэзаѓ зноѓ. Кат нібы нараспеѓ расцягваючы гукі, вымавіѓ:
  - Два-а-а!
  Зноѓ удар, і пявучы адлік:
  - Тры! Чатыры!
  Дзяѓчына напружвае мышцы жывата, ёй хочацца ѓрэзаць кату, але яна ніяк не можа яго дастаць.
  - Ну падыдзі да мяне па бліжэй! - крычыць Жанна.
  Жывадзёр дражніць яе:
  - Ды ты і так прыгожая!
  Паступова спіна, плечы і ягадзіцы, самай вядомай ваяѓніцы ѓсіх часоѓ і народаѓ, ператвараюцца ѓ суцэльнае крывавае, пакрытае апёкамі месіва. Не гледзячы на невыносныя пакуты, Жанна ѓсё яшчэ глядзіць упарта, і на чарговае пытанне:
  - Назаві дзе хаваеш скрадзеныя ѓ нас скарбы? - Рыкае снежным барсам:
  - У тваёй плявой барадзе!
  Кат узяѓся зноѓ за распаленыя шчыпцы і схапіѓ яе за пунсовы сасок, на грудзях, груба павярнуѓ яго!
  Арлеанская Дзева, абтрасаючы крывавы пот, выціснула з сябе:
  - Вытанчаная ласка!
  Кат працягнуѓ катаванне з іншымі грудзьмі. Тут нечакана русая галава Жаны матнулася і яна страціла прытомнасць.
  Лекар спалохана ѓскрыкнуѓ:
  - Адкінулася!
  Кат прыклаѓ далонь да шыі:
  - Ды не! Сэрца ѓпэѓнена б'ецца! Працягнуць?
  Лекар пакруціѓ галавой:
  - На сёння хопіць! На ёй і так жывога месца няма. Я думаю, ад яе ты нічога не даб'ешся.
  Кат з непрыхаванай прыкрасцю кіѓнуѓ:
  - Ні разу не ѓскрыкнула! Моцны характар, хаця жаночаму целу вельмі балюча. Але мышцы яе як у вельмі моцнага мужыка.
  Лекар ціха і нават азірнуѓшыся вымавіѓ:
  - Яе ангельцы прысудзілі да спалення на вогнішчы. У гэтай чартоѓкі павінна хапіць сіл, каб самастойна ѓзысці на эшафот. Таму абмыйце Жанну і змесціце ѓ самую ахоѓную камеру пад узмоцненай вартай, у кайданах.
  Кат ахвотна кіѓнуѓ:
  - Тут усе воіны ахоѓнікі новыя, найміты. Па асабістым загадзе герцага Бургундскага ѓсіх французаѓ змянілі, так што ѓ Жаны саѓдзельнікаѓ не будзе! Ну а затым, мы пад узмоцненым канвоем адвядзем і спалім яе на цэнтральнай плошчы. Ох як я буду рады, паднесці паходню да гэтых гарэзлівым, але такім панадлівым ножкам.
  Лекар холадна адказаѓ:
  - Калі Жана падпіша патрэбныя паперы, тады памрэ хутка. У адваротным выпадку, агонь будзе павольным, паступова пажыраюць яе цудоѓнае цела!
  Жанна ачулася і зло шапнула:
  - Не дачакаецеся!
  У адказ кат узяѓ свежыя распаленыя шчыпцы і рэзка схапіѓ ім разберажоную рану ѓ плячы. Здушыѓ мацней: Дзяѓчына зноѓ страціла прытомнасць. Яе аблілі ледзяной вадой. Пасля чаго знялі з прэнга. Кат буркнуѓ:
  - Ну і сучка! Ня ведаю, што яшчэ прыдумаць! Можа згвалтаваць яе распаленым крышаном?
  Лекар адмоѓна трасянуѓ галавой:
  - Добрая думка, але герцаг Бургундскі прыдумаѓ нешта лепшае. Яе, святую нявінніцу, перад пакараннем смерцю на вачах ва ѓсяго натоѓпу, згвалцяць два тваіх памочніка. Гэта будзе вельмі выдасканаленай помстай!
  Кат запляскаѓ у ладкі:
  - Ды гэта так цудоѓна! І я буду бачыць?!
  - Увесь горад будзе бачыць! - Паабяцаѓ доктар.
  Кат заскакаѓ:
  - Эх вы абцугі распаленыя, і гваздзікі на полымі каленыя! Мучыць дзяѓчын вельмі падабаецца і герцагу-каралю ѓ паясок нізка кланяцца! - Боты, каваныя жалезам, ліха барабанілі па каменнай падлозе.
  Жанну адвялі ѓ падзямелле, і, пакінуѓшы ѓ стаячым становішчы, прыкавалі да крыжа. А вакол выставілі надзейную варту!
  
  ЭДМОНД ДАРТАНЬЯН І ЮЛІЯН АДСТУПНІК
  У сне ж хлапчук Эдманд Д'Артаньян убачыѓ нешта не самае звычайнае...
  Вось ён апынуѓся побач з Юльянам Адступнікам. Вядомы рымскі імператар у бітве з парфянамі патрапіѓ у цяжкае становішча. Але спадкаемцы Цэзара змагаліся мужна і адкінулі парфян. Але сам імператар патрапіѓ з невялікім атрадам у асяроддзі адчайна спрабаваѓ прарвацца да сваіх.
  Эдманд Дартаньян выскачыѓ на гарачы пясок. Хлапчук-тэрмінатар адразу ж сцяміѓ, што гэта не зусім сон, тым больш занылі яшчэ не зусім загойданыя пухіры на падэшвах. Але разважаць некалі - трэба ратаваць імператара!
  Пацан-рэйнджар адным ударам у скачку збіѓ пецярых парфян ужо абклалі імператара. Затым, Олівер Твіст, вельмі спрытна падхапіѓ абодва мяча і ѓ ступіѓ у лаянку. Першыя чатыры воіны-персы ѓпалі са ссечанымі галовамі. Затым хлапчук кінуѓ кінжал босымі пальцамі, і той у палёце перакруціѓся і, перарэзаѓ глоткі траім лучнікам.
  Дартаньян Эдманд радасна выклікнуѓ:
  - Гэта мужчынская бітва!
  Пасля чаго перайшоѓ у рашучы наступ. Яго ѓзмахі мячоѓ былі нібы газонакасілка. Яны секлі ѓсіх запар, і рассякалі канечнасці персаѓ. Вось буйных начальнік парфян які спрабуе дастаць імператара сам страціѓ пэндзаль рукі. А потым і галаву.
  Эдманд Дартаньян кінуѓ з круцёлкі нагамі адразу пяць кінжалаѓ, і выкасіѓ цэлую шарэнгу лучнікаѓ. Пасля чаго прароѓ:
  - Гадзіна фартуны! Надышоѓ час пагуляць!
  І яго мячы зладзілі стрыжку парфянскай арміі. Правадыр арміі цар Персіі Індэмон вылупіѓ зенкі. Напаѓголы, мускулісты хлапчук ссякаѓ усіх запар і ѓсеваѓ ѓсе подступы да Юліяна трупамі. Ніколі яшчэ ѓладару Парфіі не даводзілася бачыць гэтак лютага байца. І тое, што гэта ѓсяго толькі безбароды юнак выклікала сур'ёзны страх.
  Раптам сапраѓды паганскія Багі вырашылі дапамагчы Старажытнаму Рыму і замест адступлення, Юльян вярнуѓ на Зямлю рэлігію продкаѓ! І цяпер гэта ці Геркулес, ці сын Геркулеса ваюе з парфянскай арміяй.
  А Дартаньян Эдманд усё больш і больш уваходзіѓ у раж. Ён кідаѓ цяжкія і вострыя прадметы. Калоѓ і разіѓ ворагаѓ Старажытнага Рыма, а яго мячы здаваліся захапляльнымі маланкамі. Хлапчук-тэрмінатар натхніѓ і астатніх рымлян. З крыкамі: Геркулес! Геркулес з намі! Яны кідаліся на парфян падвоіѓшы ѓтрох свае сілы. Змагаѓся і сам імператар.
  Юллян быѓ толькі крыху вышэй сярэдняга росту, але выдатна складзены, і прыгожы. У момант гібелі яму было ѓсяго трыццаць два гады, і не вядома, што чакала б Рымскую імперыю далей пражыві адступнік па больш. Але зараз, падобна, парфяне падалі назад, і пачалі адыходзіць.
  І астатняе рымскае войска дадало спякоту. Цар Індэмон паспрабаваѓ пераламаць ход бітвы, і з адборнай тысячай несмяротных рушыѓ у лаянку. Але ѓ гэтым была яго фатальная памылка.
  Эдманд Дартаньян звярнуѓ увагі на вельмі буйнага - вышэй Крысабою ростам чалавека, у кароне і плячыма, нібы шафа ѓ залатой кальчузе. І хлапчук, бачачы, як слухаюць загады гэтага ѓладара зразумеѓ: час дзейнічаць. І падхапіѓ упушчаны персам лук. Імкліва нацягнуѓ яго нагой, так што ледзь не лопнула цеціва. А затым выпусціѓ стралу, у думках суправаджаючы яе палёт.
  І прамчаѓшыся, калючае джала, упілася напышліваму цару Парфіі ѓ шыю, разарваѓшы сонную артэрыю. І вялізны вагой паѓтара, а то і ѓ два цэнтнеры ѓладар грымнуѓся з ломавага слана.
  Гібель цара, вядома, зруйнавальны ѓдар па войску. Тым больш, калі маладзейшы спадчыннік паспрабаваѓ узяць камандаванне на сябе, як Эдманд Дартаньян і ѓ яго паслаѓ стралу. У выніку і гэты супернік апынуѓся праколатым скарпіёнам. Рымляне, убачыѓшы які рвецца ѓ бой імператара, зараз крычала: Апалон, Апалон з намі!
  А Эдманд Дартаньян біѓ парфян рукамі і босымі дзіцячаму нагамі, выкарыстоѓваючы прыёмы пра якія ён чытаѓ у кітайскай кнізе перакладзенай на латынь.
  І гэтае варварскае войска звярнулася ѓ павальныя ѓцёкі. Цяпер рымляне пераследвалі Парфію і ѓ гэтай гонцы ваѓкоѓ не магло быць і гаворкі, аб прабачэнні і літасці. Гора ѓцякаючым, і гора ѓцякаючым ад рымлян удвая.
  Усходняе войска раставала на вачах, а лацінскія палкі, легіёны і кагорты няѓмольным. Жалезныя і трывалыя яны ламаюць і рэзаюць усё запар, і забіваюць вяльмож...
  Хлопчык жа мільгаѓ голымі, ружовымі пятачкамі, і правёѓ мячамі млын, ссекшы адразу пецярых супернікаѓ.
  Поѓная перамога. Ацалелыя парфяне падаюць на калені і моляць аб літасці.
  Эдманд Дартаньян падышоѓ па клічы імператара. Той ласкава паглядзеѓ на яго. У антычныя часы людзі крыху ніжэй, чым у пазнейшыя стагоддзі, ды і ѓ сне хлапчук уяѓляе сябе больш старэйшым па ѓзросце. Так што на выгляд хлопчыку Дартаньяну па Рымскіх мерках гадоѓ чатырнаццаць, пятнаццаць. Гэта значыць, ужо можна лічыць мужчынам, хай і без барады. Юллян паглядзеѓ на яго драпіны і ѓдары і з шырокай усмешкай спытаѓ:
  - Ты бог?
  Эдманд Дартаньян сумленна і справядліва адказаѓ:
  - Я чалавек!
  Юллян цяжка ѓздыхнуѓ і таксама шчыра адказаѓ:
  - Шкада... Вельмі шкада!
  Хлапчука - тэрмінатара гэта раззлавала, і ён цвёрда адказаѓ:
  - Няма чаго шкадаваць! Чалавек гэта гучыць ганарліва!
  Юллян ухвальна кіѓнуѓ і паляпаѓ дзецюка па плячы:
  - Выдатна сказана! Чалавек гэта і гучыць горда, і ён павінен быць ганарлівым, а не глінай у руках ганчара!
  Войска ѓхваляльна зашумела. Паходны жрэц пачаѓ рыхтаваць язычніцкі малебен з нагоды перамогі. Юльян вырашыѓ адрадзіць ранейшыя культы. Адзін з іх гэта пакланенне Юпітэру, Марсу і Мітры. Хаця зразумела, што язычніцкая вера мае патрэбу ѓ мадэрнізацыі. Тут прапанавалі розныя ідэі. Бо ѓжо ёсць вучэнне аб Елісееѓскіх палях раі для воінаѓ і гераічных людзей, вучоных мужоѓ. Дык чаму б і не зрабіць гэта афіцыйнай дактрынай. Будзеш пакораны імператару, здолееш вызначыцца на службе і атрымаеш сабе на тым свеце гарэм, і будзеш спраѓляць там шляхетныя балі, будучы вечна маладым і моцным! Дык навошта эліце тады вучэнне пра Хрыста?
  Горды хлапчук Эдманд Дартаньян, які таксама не вельмі любіѓ традыцыйнае хрысціянства, двудушнае і жорсткае, заѓважыѓ:
  - Чалавек сам каваль свайго шчасця, і сам ганчар свайго поспеху!
  Юллян працягнуѓ хлапчуку руку, моцна паціснуѓ яе і з усёй шчырасцю прапанаваѓ:
  - Будзь маім сынам і спадкаемцам! Ты не па гадах мудры, і ѓ табе Звышчалавецкая сіла!
  Пасля чаго імператар вывеѓ з-за пояса пярсцёнак цэзараѓ. Гэта пярсцёнак, як правіла апранае імператар таму, каго выбірае сваім пераемнікам, і гэта як правіла знак усынаѓлення.
  Эдманд Дартаньян надзеѓ сабе пярсцёнак на ѓказальны палец і з натхненнем вымавіѓ:
  - Я спадзяюся аказацца годным долі стаць сынам імператара...
  Юльян разбіѓ Парфянскае войска і зноѓ аблажыѓ іх добра ѓмацаваную сталіцу. З'яѓленне Эдманда Дартаньяна было сустрэта з радасцю. Рымскі імператар, расцалаваѓ хлапчука і падняѓ яго моцным рукамі над сабой, вымавіѓшы:
  - Дзякуй Багам! Я ѓжо думаѓ, ці не загінуѓ ты!
  Эдманд, разумеючы, што праѓду не так ужо лёгка растлумачыць, тупаючы босымі ножкамі, адказаѓ:
  - Сапраѓды кажучы, ваша вялікасць мой рэальны бацька, гэта Апалон і ён часам забірае мяне на Алімп і да іншых міроѓ, каб я не занадта абвыкаѓ да людзей!
  Імператар, празваны ѓ рэальнай гісторыі адступнікам, здзівіѓся:
  - Ты бачыѓ Алімп?
  Эдманд Дартаньян, як і ѓсе інтэлектуальна развітыя хлапчукі, любіѓ складаць і таму ахвотна пацвердзіѓ:
  - Так!
  Юллян захоплена выклікнуѓ:
  - І бачыѓ Юпітэра!
  Хлопчык-віцязь, шырока ѓсміхаючыся жамчужнымі зубамі, адказаѓ:
  - Мой дзядуля Юпітэр перадае табе прывітанне! І жадае поспехаѓ! Каб Рымская імперыя - пакарыла ѓвесь свет! І ѓся светабудова!
  Імператар ва ѓсю глотку выклікнуѓ:
  - Дзякуй багам! Ды прынясуць яны перамогу!
  Хлапчук-спадчыннік тут жа прапанаваѓ не марудзіць са штурмам, бо мясцовасць, вакол спустошаная і рымскім войскам занадта складана здабыць сабе пражытак і пітво.
  Эдманд, узброіѓшыся лепшым рымскім лукам, які яшчэ і ѓдасканаліѓ, адправіѓся на паляванне. Лепш усё абдумваць план штурму, бачачы само крэпасць і заадно забіваючы ворагаѓ.
  Эдманд Дартаньян стрэліѓ з дыстанцыі ѓ ваяра з пунсовымі пёрамі на шлеме. У адказ у хлапчука паляцелі цэлыя хмары стрэл. Але юны ваяѓнік не звяртаѓ на іх ні найменшай увагі: усё роѓна не далятаюць, і стрымана выбіваѓ супернікаѓ, а сам хуткім крокам, раз-пораз, пераходзячы на бег, ішоѓ вакол сцяны.
  Горад і сапраѓды быѓ вялікім, нямногім саступаючым Рыму і акружаны з высокімі сценамі. Яго не змог у сваё ѓзяць і Траян Вялікі, і многія іншыя заваёѓнікі. А тут фактычна галоѓная сіла Парфіі. Скарыѓшы яе, і твае ѓладанні Рым могуць распасцірацца да самай Індыі.
  Хлопчык Эдманд звярнуѓ увагу, што сцены горада амаль усюды вялікія, тоѓстыя і зуб'ямі. Для ѓзяцця такога горада трэба шмат доѓгіх усходаѓ, і не факт, што ты іх знойдзеш. Крыху слабейшая абарона, дзе горад абмывае рака, там бурны паток. Адвесці раку можна, але часу гэта зойме не менш за два месяцы ѓпартай працы. Дык што застаюцца якія яшчэ спосабы?
  Напрыклад, падарваць сцяну і прарвацца ѓ пралом! Самы просты спосаб, але патрэбная выбухоѓка. Але недалёка ад горада ёсць вялікіх памераѓ лес. І пры некаторым спрыце выбухоѓку можна зрабіць з... пілавіння, дадаѓшы да іх найпростых мінералаѓ і соляѓ. А босымі пяткамі хлапчук адчуѓ, што такога роду мінералы і солі ѓ глебе ёсць.
  Падарваць лепш за ѓсё самую высокую частку сцяны, дзе сабралася найбольшая колькасць варожых воінаѓ. Цяпер парфяне пашкадуюць, што адважыліся ѓвогуле пайсці супраць Рыма.
  Эдманд Дартаньян расстраляѓшы чатыры калчаны, вярнуѓся назад у лагер і радасна паведаміѓ Юльяну:
  - Багі падказалі мне якім чынам можна ѓзяць крэпасць! Але няхай твае воіны паслужаць нашаму рытуалу!
  Рымскі імператар жорстка загадаѓ:
  - Слухайцеся майму сыну, як мне самому!
  І войска, якое бачыла Эдманда Дартаньян у справе, гаркнула ѓ адказ прывітанне. А дзяцюк-цэсарэвіч, актыѓна раздаваѓ загады. Спачатку трэба ѓ першую ж чаргу ссекчы дрэвы і дробна перамалоць. І гэта апынецца вельмі крутая забойная сіла, супраць ворагаѓ Старажытнага Рыма.
  Трэба мноства пілавіння змяшаць з мінераламі, і тады атрымаецца магутная бомба антычных часоѓ. Яна павінна спрацаваць куды больш эфектыѓна пораху, і не горш нітрагліцэрыну. Вось гэта сапраѓды хлапчук-тэрмінатар задумаѓ. Прычым Эдманд сам асабіста сек лес, і перамолваѓ бярвёны на шчыты і пілавінне.
  Голы, мускулісты тулава хлопчыка блішчаѓ ад поту, і здавалася, што дзяцюк адліты з бронзы.
  Верачы ѓ волю багоѓ, рымскае войска працавала вельмі дружна, зладжана і энергічна. Пілавінне і магутныя драѓляныя шчыты хутка будаваліся. Праѓда, парфяне паспрабавалі распачаць вылазку.
  Эдманд Дартаньян з радасцю памахаѓ двума мячамі, а з-за засады ѓдарыла конніца. Пара тысяч персаѓ патрапіла ѓ асяроддзе. Хлапчук-віцязь дзяѓбу іх правадыр нагой у сківіцу, прымусіѓшы страціць масу зубоѓ. А затым яго пара мячоѓ зарабіла, нібы былі брытвавым прыборам. І парфяне апынуліся ѓ мяшку, і асяроддзі самай доблеснай арміі свету.
  Ды шмат у рымскай арміі ваявала цяпер варвараѓ, але ад гэтага яна стала мацней, увабраѓшы ѓ сябе і свежую кроѓ, і новыя баявыя прыёмы.
  Эдманд Дартаньян больш, іншых атрымаѓ поспех у гэта рубцы. І спецыяльна дзяцюк хлюпаѓся ѓ вялікія лужыны крыві, каб апырскаць рымскіх ваяроѓ. А ім гэта падабалася, атрымлівалася, што яны ад сына самога Апалона атрымліваюць боскую ласку, сілу і поспех.
  Падобна да таго, як многія ѓ Рыме ѓзрадаваліся вяртанню ранейшых язычніцкіх культаѓ. І з вялікім задавальненнем маліліся Фартунэ і Юпітэру.
  Хлапчук-тэрмінатар, здавалася, пацвярджаѓ рассякаючы персаѓ з аднаго ѓзмаху напалову, што вера язычнікаѓ дае каласальныя касмічныя сілы. І што практычна любы чалавек пры жаданні можа стаць богам, і тварыць цуды!
  Хрысціянства ж здавалася занадта варожым жыццёвым задавальненням і з прычыны гэтага непрывабным. Тым больш, ці будзе яшчэ рай? Ды і ці бачыѓ хто з тых, хто жыве ѓ чацвёртым стагоддзі ѓваскрослага Хрыста?
  Ды паверыць ва ѓсемагутнасць укрыжаванага, няшчаснага чалавека вельмі цяжка, нават вытанчанаму розуму. А тым больш варварам, ці рымлянам, якія шанавалі культ сілы і для якіх крыж быѓ ганьбай. Каб усемагутны Бог, прынізіѓ сябе да смерці на крыжы - гэта і ѓвогуле ѓяѓлялася ѓтрапёнасцю і паверыць у такое....
  А свае багі простыя, зразумелыя, чалавечыя... І ніхто не аказаѓ сур'ёзнага супраціву адроджаным культам!
  А вось і цяпер рысскія ваяры, хай з іх палова не лацінасы, а варвары з энтузіязмам выконваюць наказы імператара і яго Сына і Сына Апалона.
  Уначы дастаткова колькасць пілавіння і мінералаѓ ужо прыгатавана. Эдманд Дартаньян не стаѓ дажыцца світанку, а загадаѓ рушыць павозку ѓ цэнтральным пункце варожай абароны неадкладна.
  І панесліся трафейныя парфянскія коні, разам са смяротным грузам да вежы цароѓ. З падганялі, прыпякаючы бабкі і ногі запаленымі паходнямі і ѓдарамі доѓгіх бізуноѓ. І хоць персы і акрылі бязладнае страляніну ѓ начную імглу, было ѓжо позна.
  Эдманд Дартаньян каб узмацніць свой голас, праз велічэзны медны рог прагарлапаніѓ:
  - Ды здзейсніцца імя Багоѓ! Ды будзе Юпітэр на ѓ дапамогу!
  Ірванула так, што і за пару вёрст з галоѓ рымлян збівала з галоѓ шлемы. Але парфянам дасталася ѓ тысячу разоѓ мацней. Галоѓныя сховішчы ад выбухной хвалі падкінула вышэй, і сцены ѓздыбіліся. Многія сотні персідскіх воінаѓ аказаліся забітыя на месцы, а яшчэ больш пакалечылася...
  Эдманд Дартаньян, якога таксама штурхнула выбухны хваляй, упаѓ было на калені, але тут жа ѓскочыѓ. Пацан-віцязь зноѓ гаркнуѓ:
  - А цяпер у атаку сябры! На славу нашага Бога Апалона!
  І кінуѓся першым, мільгаючы босымі, з наліплым на кроѓ пылам хлапечымі пяткамі. А за ім імчалася і ѓся рымская, незлічоная, ва ѓсякім разе, у начным кашмары войска.
  Эдманд Дартаньян першым дасягнуѓ пазіцый парфян і жвава ѓзлез пад абваленай сцяне. Пацан-тэрмінатар знаходзіѓся ѓ наймацнейшым азарце. Ён сек усіх запар, хоць ужо было відаць, што парфяне страціѓ здольнасць рэальна супраціѓляцца. У іх упаѓ баявы дух, і выпарылася ѓсякае жаданне пярэчыць рымлянам. Але ѓсё роѓна знішчэнне працягвалася, і ішла рэальная разня.
  Хлапчук-тэрмінатар урэзаѓ голай пяткай у падбародак аднаму са шляхетных персаѓ зламаѓ яму сківіцу і шыю. Той паваліѓся прама ѓ кацёл з кіпячай смалой, якую прыгатавалі парфяне, каб ліць на галаву атакуючым рымлянам.
  Смала расплюхалася і некалькі персаѓ з перапуду таксама паваліліся ѓ катлы і ѓ іх смажыліся жыѓцом.
  Олівер Твіст размахваючы мячамі, і прасякаючы чарговую прасеку, заспяваѓ цэлую баладу:
  Я рыцар Рыма і мяча...
  Гасподзь заклікаѓ мяне на лаянку!
  Свет атрымаѓ адразу ката,
  А ты Фартуну лепш слаѓ!
  
  Вырашылі адрадзіць вялікую мару,
  Што чалавек падобным Богу моцным стаѓ!
  І пакахалі, мудрасць, прыгажосць,
  У якой увасоблены парыѓ сэрцаѓ у метал!
  
  Няма не язычнік, Цэзар быѓ,
  Ён у раці роѓнага не ведаѓ сабе...
  І прамяністай славай Рым,
  Кідае выклік страху-сатане!
  
  Усё звярнуцца ѓ прах,
  Але толькі неѓміручы дух!
  Знойдзеце сілу мы ѓ словах,
  Якіх не сказаць нам у слых!
  
  Паверце чалавек не труп,
  У ім лепшае, жыве заѓжды...
  Прамень славы не патух...
  У сэрцах кахання зорка!
  
  І што такое кроѓ,
  Яна дае нам жыццё...
  З болю ёсць каханне,
  І за яе трымайся!
  
  Павер, што ты не слабы,
  І моцным быѓ душой!
  Хай гіне ѓ плоці раб,
  Мы справімся з уздой!
  
  Калі ты баязлівасць пераможаш,
  І згіне жах дзікі...
  Тады парыш ты вышэй дахаѓ,
  Багоѓ лічачы абліччы!
  
  Прыйдзе Алімп, запаліць агонь,
  І будзе святло прамяністае...
  Але слабога герой не чапай,
  Кліента акуліста...
  
  Хто топча дробнага чарвяка,
  Той сам нікчэмны сэрцам!
  А страсць вялікая мая,
  Пад хвост дзве трэскі перцу!
  
  Карацей Белабог прыйдзі,
  Я стану Апалонам...
  Мы закрэслім, пяром нулі,
  За намі мільёны!
  І з кожным ударам мускулістага, падобнага на Геркулеса хлапчукі нехта падаѓ. А персы бухаліся на калені нема лямантавалі аб літасці.
  Сталіца Парфіі ѓпала, і над ёй зараз развіваѓся Рымскі сцяг.
  Палонныя палі ніцма і цалавалі хупавыя сляды босых ног хлапчука-бажаства, які тварыѓ подзвігі Геракла.
  Эдманд Дартаньян узяѓ у свае моцныя рукі ключ ад Азіі і падышоѓ да імператара Юльян. Той падзякаваѓ спадкаемцу і перадаѓ яму назад, сказаѓшы: "Слава Апалону".
  Юльян будуе новую сталіцу. Эдманд таксама пачаѓ сніцца ѓсё як бы крыху паскорана, накшталт кінастужкі ... Вось ён зноѓ сустрэѓся імператарам Юліянам. Парфянскае царства, ад якога ѓ рымлян было столькі праблем зрынута, і Юльян якога ѓжо называлі Вялікім вырашыѓ аднавіць Вавілон.
  З'яѓленне Эдманда Дартаньяна названага сына імператара і таго лічылі сынам Апалона было ѓспрынята рымлянамі як знак багоѓ.
  Перад хлапчуком вясталкі сыпалі ружовыя пялёсткі. Эдманд папіраѓ іх босымі нагамі, і ганарліва выпнуѓшы грудзі, ішоѓ нібы трыѓмфатар. Голыя пяткі прыемна казыталі пялёстачкі, і настрой ад гэтага ѓзнімаѓся. Юллян паціснуѓ хлапчуку яго мазолісты ад ратных прац руку, вымавіѓшы:
  - Аб мой сын! Я загадаѓ са скарбаѓ, захопленых у парфян адліць табе залатую статую уставіѓшы смарагды замест вачэй! Калі ты сын Апалона то падобны самому Богу прыгажосці і ратнага мастацтва!
  Эдманд Дантэс сціпла адказаѓ, скрыжаваѓшы рукі на мускулістых грудзях, моцнага падлетка:
  - Я ѓсяго толькі падобны богу, будучы чалавекам!
  Юллян кіѓнуѓ моцнаму, сапраѓды падобнаму Апалон у малалецтве хлапчуку і абвясціѓ:
  - У тваю частку і гонар пачатку адраджэння Вавілона зробім гладыятарскія баі!
  Эдманд шчыра вымавіѓ:
  - Менш крыві! Нашы багі патрабуюць не ахвяр, а мужнасці і адвагі!
  Юллян з гэтым пагадзіѓся:
  - Ды будзе так! Але тыя парфяне, якія не змірыліся павінны загінуць у гладыятарскіх бітвах, каб не прычыніць новых бед Рыму!
  Эдманд Д'Артаньян-малодшы адказаѓ на гэта:
  - Няхай іх долю вырашаць багі! Толькі няхай у гэтых не ѓдзельнічаюць жанчыны і дзеці!
  Юллян двухсэнсоѓна адказаѓ:
  - Тыя, хто не небяспечны нам удзельнічаць у танцы смерці не будуць!
  Статуя адлітая Эдманду Д'Артаньяну быѓ нават вышэй, чым натуральная велічыня, а смарагдавыя вочы гарэлі. У руках хлапчук-боства трымаѓ два мячы са сталёвымі лёзамі і з дзяржальнямі ѓпрыгожанымі рубінамі. Рэльефныя мышцы цалкам адпавядалі арыгіналу.
  Потым быѓ раскошны баль і ѓжо падчас балявання зладзілі першы гладыятарскі бой. Змагалася двое старанна вымытых і змазаных алеем парфян. Яны накінуліся адна на адну з мячамі. Буйнейшы прапусціѓ некалькі ѓдараѓ мяча ѓ грудзі і жывот, паваліѓся на пясок. Сутычка апынулася хуткаплыннай і амаль усе рымляне незадаволеныя падобным зыходам нахілілі палец уніз - дабі яго! Олівер устрымаѓся. Яму не хацеѓ выглядаць ні жорсткім, ні літасцівым.
  Парфянін без сораму сумлення закалоѓ свайго суайчынніка. На гэтым уласна кажучы гладыятарскія ѓяѓленні і скончыліся. Толькі да канца балю, калі Юльян падобна Нерону выканаѓ песню, зноѓ выклікалі на рысталішча воінаѓ. На гэты раз біліся два падлеткі.
  Яны змагаліся дастаткова доѓга, прычыніѓшы адзін аднаму мноства ран. І пад канец, зусім знемагаючы, прабілі мячамі адзін аднаму грудзі і замерлі.
  Эдманд, тупнуѓ босай нагой, незадаволена заѓважыѓ:
  - Ты бацька абяцаѓ, што не будзе ѓ гладыятарскіх паядынку дзяцей!
  Юллян рашуча адказаѓ, стукнуѓшы кулаком па стале:
  - А гэта і не дзеці! Ім ужо па чатырнаццаць!
  Падобны зыход выклікаѓ пэѓнае расчараванне ѓ рымлян, і яны асвісталі памерлых паядыншчыкаѓ.
  Эдманд не стаѓ пярэчыць. Ён і сам не лічыѓ чатырнаццацігадовых дзецьмі. Калі дзяцюк ужо можа з жанчынай, значыць ён не дзіця!
  Ды і ѓ тыя часы ѓ такія гады ѓ Гасконі і жаніліся і выходзілі замуж. Антычнасць і сярэднявечча - сутнасць адно!
  Гладыятарскія баі пачаліся на наступны дзень.
  Парфяне ваявалі адзін з адным. Яны былі ѓ лютасці, кідаліся і калоліся. Шмат пралівалася крыві і поту.
  Ужо ѓ першым жа баі з кожнага боку біліся па дваццаць чалавек. Тыя, хто выйшаѓ першымі з зялёнымі насцегнавымі павязкамі, а другія з жоѓтымі. Бітва працякала з пераменным поспехам. Перамаглі зялёны з якіх на нагах засталося толькі трое, ды і тыя цяжка паранены.
  Другі паядынак выдаѓся крыху не менш крывавым за першы.
  На гэты раз біліся па пятнаццаць чалавек з кожнага боку. Адны ѓ аранжавых павязках, іншыя ѓ сініх. Стукаюць цяжкія боты, аб пясок. Самі гладыятары напаѓголыя, шматлікія валасатыя, так што відовішча суцэль варварскае і напружанае. Аранжавыя падобна аказаліся мацнейшымі, хоць у цэлым бой выдаѓся канкурэнтным. Ішоѓ упартым абмен ударамі, капала кроѓ.
  Абодва бакі калыхаліся, нібы брыз хвалі.
  Аранжавыя аказаліся мацнейшымі, з іх пяць ваяѓнікоѓ выстаяла на нагах. А тыя сінія, якія заваліся, але былі забітыя, іх мілаваць рымляне не сталі.
  Баі кіпелі з размахам. Вось, напрыклад, трое львоѓ і пяцёра парфян з тупымі мячамі. Крывавая атрымалася лазенька... На гэты раз ільвам усміхнулася поспех, акрамя таксама звяроѓ шкадавалі і мячы выдалі палонным кароткія, іржавыя і даѓно не тачаныя.
  Потым на рынг выйшлі падлеткі, якіх узброілі аднымі кінжаламі. Столькі было віску, крыку, кусання. Яны спляліся ѓ абдымку і калолі вастрыямі адзін аднаго, бадаліся, ляжаліся. Хлапчукі да такой ступені раз'юшыліся, што нават не глядзелі хто ѓ якой камандзе. Проста забівалі адзін аднаго, калечылі і дабівалі на месцы.
  Адзін з іх нават вырваѓ іншаму сэрца з мускулістых грудзей, прымусіѓшы апошняга паміраць ад жорсткага болевага шоку.
  Як гэта і цвёрдага і агідна, але разам з тым па крывавым цікава. Калі ты зведваеш сумесь рызыкі, задавальненні і ѓ той жа час брыдка, калі голыя, потныя, у крыві і разрэзах падлеткі раздзіраюць зброяй і кусаюць адзін аднаго.
  А ѓ антычныя часы дзяцей нараджаецца шмат, і ѓ гладыятарскіх баях удзельнічае вялікая колькасць хлапчукоѓ. Яны менш каштоѓных тавар і іх не так шкада. Часта юныя рабы ваююць зусім галышом, і заѓсёды басанож.
  Жанчыны гладыятары таксама амаль заѓсёды босыя, акрамя толькі найболей знакамітых з іх. Такія дзяѓчынкі каб падкрэсліць свой больш высокі статут апранаюць прыгожыя сандалі.
  Рабам да паѓналецця абутак наогул не пакладзена, толькі ѓ мароз ім выдаюць грубыя драѓляныя чаравікі, каб каштоѓная скаціна не загнулася ад холаду. І калі дзіця ад прыроды дужае і можа вытрымаць снег, аддаюць перавагу яго пакідаць без тунікі. Дзеці свабодных рымлян і асабліва патрыцыяѓ каб быць менш падобнымі на рабоѓ носяць сандалі або плясканні, а ѓ халодны час боты.
  Эдманд Д'Артаньян вядома як сын бога Апалона вышэй падобных забабонаѓ. Але некаторыя парфянскія палонныя, гледзячы на хлапчука ѓ адных шорціках які сядзіць побач з імператар, мабыць прымалі яго за ганаровага наскурніка і шапталіся.
  А слых Эдманд вельмі востры, і непрыемна, калі пра цябе так думаю. Два напаѓголыя рабыні падышлі да прынца і прыняліся рабіць прыемных масаж, для босых ног хлапчукі. Так добра, калі цябе датычацца дзяѓчыны-азіяткі. Мабыць таксама захопленыя рабыні ѓ заваяванай Парфіі.
  На нагах застаѓся толькі адзін з падлеткаѓ, які, зрэшты, таксама не мог трымацца прама з-за шматлікіх ран і стаяѓ на карачках.
  Наступны бой аказаѓся крыху экзатычны. Чатыры кракадзіла супраць двух дзясятак парфян з палкамі. І толькі ѓ аднаго апынулася ѓ руках сякера. Алігатары кідаліся на палонных, а тыя білі палкамі ѓ адказ. Некаторыя парфяне ѓцякалі. Вельмі страшная жывёліна кракадзіл. Як пстрыкне пашча, так перакушаны парфянін здох у такіх зубах.
  А іншы ваяр ужо пазбавіѓся ног, а іншы рук. А жаруць кракадзілы гладыятар вельмі нават са смакам.
  Рослы перс з сякерай секануѓ алігатара сякерай. Той нават не зрэагаваѓ: такая атрымалася моцная скура. І ѓсё адбівае запар і кідаецца пажыраць усіх, хто трапіѓся пад іклы.
  Крывавая калатуша з'явілася. І стала расцякацца па пясках і жвіру.
  Эдманд Д'Артаньян стаѓ падлашчвацца з дзяѓчынамі рабынямі ... І прачнуѓся!
  
  Трэцяя сусветная вайна ѓ сарок пятым
  АНАТАЦЫЯ
  Сталін падступна напаѓ на саюзнікаѓ і пачаѓ трэцюю сусветную вайну. Савецкія войскі першапачаткова дабіліся немалых поспехаѓ, але шчасце на вайне пераменліва.
  . РАЗДЗЕЛ Љ1
  30 траѓня 1945 гады паміж Савецкім Звязам і войскамі саюзнікаѓ пачалася новая вайна. Сталін вырашыѓ, што трэба скончыць з Захадам пакуль, той не абзавёѓся атамнай бомбай.
  І пачалася вайна. У СССР было на фронце каля сямі мільёнаѓ салдат і афіцэраѓ. Захад размяшчаѓ прыкладна такой жа колькасцю пяхоты рознага роду. І розных краін. Танкаѓ і самаходак у саюзнікаѓ звыш дваццаці тысяч супраць пятнаццаці савецкіх. Праѓда ѓ СССР ёсць цяжкія ІС-2, а ѓ саюзнікаѓ такіх монстраѓ практычна няма. Можа, акрамя дваццаці танкаѓ "Тарціла" вагой у восемдзесят тон. Затое ѓ саюзнікаѓ ёсць "Першынгі", якія пераѓзыходзяць Т-34-85 ва ѓзбраенні і лабавой брані, і "Чэрчылі" якія значна лепш браняваныя чым трыццацьчацвёркі.
  Ёсць яшчэ хай і не масавы "Звышпёршынг" з магутнай і даѓгаствольнай гарматай 90-міліметраѓ у 73 ЭЛ даѓжынёй ствала і таѓсцейшай лабавой бранёй. Таксама вельмі небясьпечная машына. Але самы масавы "Шэрман". У брані і ѓзбраенні гэты танк блізкі да трыццацьчацвёркі. У обзорности нават лепш і ѓ оптыцы. Хуткасці прыблізныя роѓныя, як і вага. Шерман праѓда высакаваты і меней устойлівы, яго цяжэй маскіраваць. Затое ён куды больш ціхі ѓ руху. Т-34-85 нашмат гучней.
  Праѓда савецкая машына дызельная і вялікім запасам ходу валодае, і менш гарыць.
  Некаторыя "Шэрманы" - "Светлячок" забяспечаны семнаццаціфутавай гарматай і пераѓзыходзяць трыццацьчацвёрка і бранябойнай сіле гарматы. Але такія не самыя масавыя.
  У цэлым саюзнікі быццам бы і не слабейшыя на сушы. У іх і кулямётаѓ і пісталет-кулямётаѓ дастаткова.
  Але савецкая пяхота больш загартаваная і мае больш досведу цяжкіх баёѓ з супернікам. У гэтым плане Чырвоная армія моцная.
  У авіяцыі перавага ѓ сілах на баку саюзнікаѓ. Асабліва ѓ бамбавальнай. І асабліва ѓ чатырохматорных самалётах. Савецкія знішчальнікі лепш у манеѓранасці машын саюзнікаѓ, але саступаюць ва ѓзбраенні і хуткасці.
  Канешне, рашэнне Сталіна на першы погляд авантура. Але савецкія асы лепшыя і дзейснейшыя за заходнія. І самае галоѓнае - стаѓка зрабіла на раптоѓнасць.
  А гэта вялікая сіла, калі атакуеш раптоѓна. І тут Чырвоная армія змагла заспець саюзнікаѓ знянацку. І давай іх малаціць.
  Раптоѓны і дужа моцны атрымаѓся тут удар.
  Савецкія войскі ѓ самыя першыя дні ѓклінаваліся.
  Экіпаж Лізаветы ваяваѓ на СУ-100, і пасылаѓ снарад за снарадам.
  Дзяѓчына націснула босымі пальчыкамі ножак на рычаг і як дзюбне і забойнай сілай.
  Вось гэта бабы, што трэба.
  І ѓ карцішкі рэжуцца шыкоѓна.
  Лізавета, круша войска саюзнікаѓ, выдала:
  - Радасць чакае нас, самы вышэйшы клас!
  Кацярына лупанула пры дапамозе босы, точанай ножкі і піскнула:
  - Каб радавацца перамозе і не аплакваць горыч паражэнняѓ, патрэбен пот працавітасці і іскра таленту!
  Алена прачырыкала, скалячы зубкі і падміргваючы:
  - Салдат чуе сэрцам, калі варта ісці ѓ атаку, а палітык, які даѓно ѓ пячонках пасылае на забой!
  Еѓфрасіння націснула голай пяткай на педаль, паслала забойнай сілы снарад і выдала:
  - Салдата часам наведваюцца сумневы ѓ кампетэнтнасці камандаванне, але палітык без усякіх сумневаѓ не кампетэнтны, што ва ѓменні хлусіць!
  СУ-100 упэѓнена прабівала ѓсе танкі саюзнікаѓ з вялікай дыстанцыі і паказвала сваю эфектыѓнасць.
  Лізавета дзюбнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і піскнула:
  - Салдат - гэта сын арла, які дзюбае супостата і пырхае ѓ небе, палітык сын лісіцы, што гадзіць на галаву, і свінячыць у кулуарах!
  Кацярына дзюбнула пры дапамозе голай, круглай, ружовай пятачкі і прабуркавала:
  - У баі адважны перамог яго да пачатку бойкі, баязлівец прайграѓ, не ѓступіѓшы ѓ бітву, палітык збянтэжыѓ яшчэ да дзяльбы трафеяѓ!
  Алена хіхікнула, дзюбнула націснуѓшы пунсовым саском, паслала забойнай сілы анігіляцыю смерці і піскнула:
  - У бітве заѓсёды сілы няроѓныя, хтосьці мацнейшы, хтосьці слабейшы, а палітыцы ѓсё аднолькава добра ѓмеюць свінячыць!
  Еѓфрасіння таксама як дзюбне босымі пальчыкамі ножак і праворкуе, скалячы зубкі:
  - У баі салдат піша з аѓтамата, а палітык у тыле без толку барабаніць мовай!
  Лізавета адзначыла, ведучы агонь па танках саюзнікаѓ:
  - Салдата не трэба стымуляваць на подзвіг - ён заѓсёды гатовы, а палітык у любы момант табе насвіняць!
  Кацярына лупанула, пры дапамозе голай пяткі, разнесла чарговы танк і піскнула:
  - У салдата як у коткі дзевяць жыццяѓ, а ѓ палітыка як у чорта - мільён масак!
  Алена з вялікай актыѓнасцю выпускала забойнай сілы снарады па суперніку і піскнула:
  - Салдат нават хварэючы цялесна - здаровы маральна, а палітык заѓсёды апантаны балючым жаданнем насвінячыць выбаршчыку!
  Ефрасінні агрэсіѓна адзначыла, пасылаючы забойнай сілы снарады, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - Робаты не могуць хварэць, сапраѓдныя салдаты не здаюцца, а палітыкі ад прыроды не здольныя не насвіняць!
  Машына працягнула знішчэнне саюзнікаѓ. Плюс яшчэ і сушка прабівала і гарматы і пяхоту суперніка.
  А на небе ваявалі і савецкія лётчыцы.
  Чатыры прыгажуні атакавалі ѓ небе. Яны змагаліся нібы волаты ѓ бікіні і басанож.
  Такія вось прыгожыя і баявыя дзяѓчаты.
  Наташа Сакалоѓская лупанула са свайго знішчальніка па непрыяцелю, збіла машыну і прабуркавала:
  - Ваяѓніца - гэта тройчы воін, палітык гэта мільён разоѓ свіння!
  Анастасія Вядзьмакова таксама дзюбнула босымі пальчыкамі нажы і піскнула:
  - Салдат гэта ѓ першую чаргу чалавек, а ѓ другую воін, палітык гэта ѓ першай ступені свіння, а ѓ другой лісіца!
  Акуліна Арлова ламаючы гітлераѓцаѓ, і выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, адзначыла:
  - Басанож жанчына можа абагнаць любога абутага мужчынку, без абутку нагам лёгка, без мазгоѓ пражыць цяжка!
  Мірабела Магнітная ѓзяла і пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак паслала прэзент смерці і піскнула:
  - Жанчыне не сорамна фарсіць голай пяткай, куды горш калі цябе мужчына абуѓ і садраѓ тры шкуры!
  Дзяѓчынка ваявалі ѓ паветры адчайна і ѓмела. Яны збівалі самалёты саюзнікаѓ.
  Наташа ваяѓніца ѓ бікіні падбіла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, чарговую машыну суперніка і прачырыкала:
  - Палітык можа перці як танк, але яго браня як жэле са слоѓнага паноса!
  Анастасія, ведучы агонь пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і дзівячы суперніка, выдала:
  - Салдат можа ѓ паходзе зашывець, але які знаходзіцца ѓ тыле палітык - гэта ѓжо гнаявая вош па прызванні, ды яшчэ ѓвесь час свінячыць!
  Акуліна, крутая ваяѓніцы, лупанула па непрыяцелю выкарыстоѓваючы голую, круглую пятку і выдала:
  - Палітык - гэта той баран з якога не атрымаеш воѓны на валёнкі, а сам будзеш сёрбаць капусту лапцямі!
  Мірабела з гэтым цалкам пагадзілася, і дзюбнула ужыѓшы точаную босую ножку:
  - Свіння дае людзям мяса і сала, а палітык свіняча толькі вешае локшыну на вушы, і падкладае сыр у пастку!
  Наташа ѓжыла прыём бочка, збіла чарговы самалёт і піскнула:
  - У палітыка гаворка суцэльная каша і салянка абяцанняѓ, і да яе яшчэ крыху сыра ад пасткі, такая ежа выклікае толькі язву расчаравання!
  Анастасія хіхікнула і падміргнуѓшы вачыма, колеры сапфіру, дасціпна скалячыся, выдала:
  - Салдат любіць жанчын і Радзіму, палітык сам як капрызная жанчына і любіць уладу над Радзімай!
  Акуліна агрэсіѓна заѓважыла, падміргваючы смарагдавымі вочкамі і выкарыстоѓваючы босыя ножкі:
  - Салдат хоча здзейсніць подзвіг і стаць героем, палітык заѓсёды знаходзіць магчымасць здзейсніць подласць, і атрымаць узнагароду!
  Мірабела з вялікай дасціпнасцю, і геніяльным апломбам заѓважыла, скалячы зубкі:
  - Калі салдат не лічыць зоркі, то рана ці позна заслужыць іх на пагоны, але палітык лічачы сябе зоркай, не заслужыѓ і крыжа на магілу!
  На самалётах дзяѓчынкі хутка набіралі рахункі. Але баі зразумела працякалі жорсткія.
  Савецкія войскі ѓ першыя ж дні глыбока прарвалі абарону і ѓклініся ѓ пазіцыі суперніка.
  Танк ІС-3 толькі-толькі пачаѓ прыбываць на фронт. Дадзеная машына вельмі добрую мае вежу асабліва ѓ плане лабавой броні. Праѓда сам танк на тры тоны цяжэйшы за ІС-2 пры падобнай хадавой частцы і рухавіку.
  Алёнка на гэтае машыне з іншымі дзяѓчынкамі едзе. І танк ваюе непрабіѓны ѓ лоб для гармат саюзнікаѓ.
  Алёнка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак пальнула ѓ суперніка, раскалола браню "Шэрмана" і праверашчала:
  - Салдат не заѓсёды знаходзіць месца пад сонцам, але яго душа светлая, палітык часам займае месца свяціла, але духам сам чорт!
  Анюта таксама лупанула з кулямётаѓ і дасціпна заѓважыла:
  - Салдат шукае славы і хоча выжыць, палітык ужо знайшоѓ ганьбу, і хоча жыць на шырокую нагу!
  Ала гэтая рудая дзяѓчына з шалёнай сілай, паслала снарад пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і піскнула:
  - Салдат гонар аддае, і застаецца з гонарам, палітык падсоѓвае свінню, і сам застаецца шалупівымі кнарам!
  Марыя гэтая дзяѓчына з залатымі валасамі, націснула на рычаг голай пяткай, паслаѓшы забойны прэзент смерці і прачырыкала:
  - Салдацкая служба не дае адгадаваць жывот, але пазбавіѓшыся жывата, ваяр здабывае неѓміручасць у людскіх сэрцы, а палітык нагуляѓшы пуза, застаецца толькі ѓ пячонках!
  Алімпіяда, ударыѓшы голым пяткамі па суперніку, выдала:
  - Салдат не літуе жывата і не мае пуза за тое каханы дзяѓчынкамі, палітык за жывот трасецца і нагуляѓ мамон, і за гэта ненавідзім выбаршчыкамі!
  Дзяѓчынкі як гэта відаць капітальна разышліся. І яны на танку ІС-3 бушуюць нібы волаты.
  І б'юць войскі саюзнікаѓ.
  Чэрчыль і Трумэн толькі галовамі пампавалі. Дык вось атрымаѓся катастрафічны разгром іх войскаѓ. Ужо Чырвоная армія выйшла да Рэйна утварыѓшы некалькі катлоѓ.
  Зрэшты, пакуль яшчэ не ѓсё вырашана. Авіяцыя саюзнікаѓ прасуе. Бамбавікі вельмі магутныя і з каласальнай забойнай сілай.
  Б-29 увогуле вельмі небяспечны з дванаццаццю кулямётамі. Яго так проста і не спыніш.
  І даволі хуткі. Па хуткасці супастаѓны з Якам. Няма так проста яго не возьмеш.
  Дзяѓчыны трэба сказаць вельмі агрэсіѓныя і прыгожыя ѓ савецкай авіяцыі, і іх так проста не спыніш. Яны могуць любы самалёт збіць.
  Нават грозны Б-29, які забойнай моцай валодае. І ѓсіх капітальна збівае.
  Сталеніда, напрыклад, таксама за штурвал самалёта сяла. І збіла са свайго ЛА-7 амерыканскую машыну, праваркаваѓшы:
  - Босая дзяѓчына шчаслівей за старую якую абулі шарлатаны, абяцаючы вечную маладосць і багацце, але замест юнай скуры, садралі тры шкуры!
  Дзяѓчына націснула на гашэтку босымі пальчыкамі ножак, збіла чарговага суперніка і піскнула:
  - Салдат яшчэ не зусім генерал, не саступае яму ѓ кемлівасці і мужнасці, палітык не зусім Сатана, але, каб зрабіць подласць у яго яшчэ ёсць чаму павучыцца рысу!
  Сталеніда дзяѓчынка вельмі крутая і жвавая.
  Вось яна б'е па самалёце непрыяцеля. Падбівае яго з каласальнай трапнасцю і прамаѓляе:
  - Голая жаночая пятка круглая і панадлівая, голыя каралі якімі паѓстаюць перад намі палітыкі, калі з іх зрываюць маску, круглявыя гаворкай, але выклікаюць агіду!
  Ваяѓніца паказвае свой вышэйшы пілатаж і разбурэнне. І гэтага, магчыма, яшчэ і мала.
  Саюзнікаѓ прэсую нашы знішчальнікі. Але і войскі ЗША б'юцца не так ужо і дрэнна.
  Салдаты з Амерыкі страляюць даволі трапна. У іх народ узброены, з дзяцінства і ѓмее лупіць са стрэльбаѓ і вінтовак. І пісталет-кулямёты ѓ амерыканцаѓ нядрэнныя.
  Пасля таго як эфект ад раптоѓнасці некалькі прытупіѓ, страты Чырвонай Арміі сталі ѓзрастаць.
  Усё ж такі Амерыка і Брытанія краіны моцныя з мноствам калоній.
  І яшчэ ѓ паветры паядынкі кіпяць на роѓных.
  І лётчыкі ѓ саюзнікаѓ нядрэнныя.
  Наташа Сакалоѓская ваюючы, і выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак узяла і дасціпна выдала:
  - Лётчык не народжаны крылатым, крылы ён атрымлівае ѓ барацьбе, палітык не народжаны насатым, але выбаршчыкаѓ пакідае з носам без цяжкасці!
  Анастасія, збіваючы чарговую машыну, прачырыкала, скалячы жамчужныя зубкі і падморгваючы:
  - Салдацкае майстэрства нараджаецца ѓ пакутах, палітычная віртуознасць спараджае пакуты ѓ выбаршчыкаѓ!
  Акуліна адзначыла, кулячы пры дапамозе босых пальчыкаѓ сваіх точаных ножак:
  - Салдат яшчэ не майстар, але вучыцца ад бою да бою, палітык ужо даѓно не анёл, і сатаннее ад адной выбарчай кампаніі да іншай!
  Мірабела зразаючы непрыяцеляѓ пры дапамозе вельмі трапных і дакладных чэргаѓ, выдала:
  - Народжаны поѓзаць лётаць не можа, але раб ад нараджэння здольны ѓзляцець на трон, калі ѓ яго ѓпартасць дзятла, інтэлект савы і арліны кругагляд!
  Машыны яны збівалі ліха... Чырвоная Армія прарвала да Рыма. Там іх сустрэлі захоплена італьянскія камуністы. І шмат розных іншых нацыянальнасцей.
  Пачаѓся вызваленчы паход Чырвонай Арміі ѓ Еѓропу. І ён разьвіваѓся вельмі пасьпяхова. Хаця страты і былі вельмі вялікімі.
  Праз месяц пасля пачатку наступу, савецкія войскі ѓжо падыходзілі да Парыжа.
  Нават масіраваныя бамбардзіроѓкі не маглі іх спыніць. Ішло павольнае, але няѓхільнае прасоѓванне. І страты былі папаѓняемыя.
  Ішло маршавае папаѓненне, набіралі і салдат з Еѓропы.
  Змагаліся з саюзнікамі таксама і палякі, і румыны, і венгры. Тут ішоѓ капітальны наступ.
  Амерыканцы і ангельцы відавочна прайгравалі, але працягвалі вайну...
  3 ліпеня 1945 гады савецкія войскі ѓступілі ѓ Парыж. У горадзе разгарнуліся разлютаваныя баі.
  Саюзнікі ѓжо панеслі незаменныя страты і супраціѓляліся млява. Адбыѓся амаль у тэмпе бліцкрыгу разгром заходніх войскаѓ. Сталін быѓ вельмі задаволены.
  Ды гэта вядома ж подла, але практычна. А войскі ЗША і Брытаніі адчайна спрабавалі ѓчапіцца.
  А лік палонных пайшоѓ на мільёны, і працоѓная сіла яшчэ вельмі спатрэбіцца ѓ лагерах.
  Іосіф Сталін дасціпна заѓважыѓ:
  - Перамагае наймацнейшы на вайне, а самая вялікая сіла ѓ хітрасці, таму ліс заѓсёды будзе браць уверх над ільвом!
  Зрэшты, гэта яшчэ не ѓсё. Наперадзе Брытанія, якую абараняе вельмі магутны флёт.
  
  Савецкая падлодка "Піянер" з экіпажам з дзяѓчынак атакуе ангельцаѓ.
  Дзяѓчына Нікалета пасылае ѓ ангельца тарпеду пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і верашчыць:
  - Салдат бярэ не гэтулькі сілай, колькі кемлівасцю, мозг наймацнейшая частка цела хоць не мае цягліц, а мова самая шкодная, хоць і за зубамі!
  Тамара, таксама пасылаючы босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы тарпеду, адзначыла:
  - Салдат падцягвае рамень, каб лягчэй было бегчы, палітыка прымушае выбаршчыкаѓ зацягваць паясы, і яны разбягаюцца!
  Аѓрора выпусціла таксама тарпедай па суперніку і піскнула:
  - Салдат мае крылы духоѓныя і арол у душы, палітык мае свіны пятак у духу, і горай свінні душой!
  Пасля чаго дзяѓчынкі засмяюцца і нешта вясёлае возьмуць і праспяваюць, на славу Расіі.
  І зноѓ у бой...
  Паѓнавартасная атрымліваецца вайна. Вось ужо Францыя захоплена, і Чырвоная армія пераваліла за Пірэнеі. Усё бліжэй і бліжэй за гадзіну перамогі.
  Вось дзяѓчынкі ѓ канцы ліпеня ѓ Мадрыдзе.
  Прымушаюць палонных салдат цалаваць свае босыя ножкі. Тыя гэта робяць з энтузіязмам.
  Зоя заѓважае з усмешкай:
  - Мова мужчыны ахвотна ліжа голую пятку жанчыны, але яшчэ больш ахвотна дурныя мужчыны дазваляюць сябе абуць мовастым палітыкам!
  Аѓгусціна якой мужчыны абсыпалі босыя ножкі пацалункамі, рацыянальна заѓважыла:
  - Мовы ѓ палітыкаѓ доѓгія, але вельмі кароткія рукі каб выканаць абяцанае беспамерным ротамі!
  Святлана, якой двое юнакоѓ лізалі голыя падэшвы, злёгку запыленыя, але хупавыя, заѓважыла:
  - У каго інтэлект мухі дзюбаюць на мёд прамоѓ палітыкаѓ, а ѓ каго прагнасць пацука, кідаюцца на бясплатны сыр у пастцы!
  І дзяѓчаты разрагаталіся ім было вельмі весяла і па-свойму прыемна...
  Алег Рыбачэнка таксама ваяваѓ з войскамі саюзнікаѓ. Хлопчык шпурнуѓ босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы гранату і вымавіѓ:
  - Палітыкі рэдка бываюць дурнямі, наадварот часцей дурні тыя, хто аддае голас салодкагучным палітыканам, рызыкуючы за гэта атрымаць па вушах, і застацца без портак!
  Маргарыта Коршунава, б'ючыся з магутным войскам, і таксама босымі пальчыкамі ножак кідаючы прэзенты смерці, выдала, скалячы зубкі.
  - Палітык і сам кішэннік, і з'яѓляецца кішэнным, і кішэню мае без дна, але дастаць з яго можа для выбаршчыкаѓ толькі дулю!
  
  Хлопчык і дзяѓчынка засмяяліся і выскалілі свае жамчужныя і вельмі зіготкія зубкі.
  Алег Рыбачэнка, паддаѓшы голай пяткай гранату, адзначыѓ:
  - Захопнік топча зямлю ботамі, а жанчына топча мужчыну босымі нагамі, зямля стогне ад болю, мужчына буркуе ад захаплення!
  Дзяѓчынка Маргарыта дала чаргу і працягнула:
  - Салдат не жадае забіваць, але выконвае свой абавязак на сумленне, палітык прагне крыві, і не мае і грама сумлення!
  Дзеці змагаліся і паказвалі свае найвысокія баявыя навыкі.
  Вось ужо Гібралтар штурмуе Чырвоная Армія.
  Аліса і Анжаліка ваююць. Дзяѓчыны, зразумела, амаль голыя ѓ адных толькі тоненькіх трусіках і загарэлыя.
  Аліса кінула босай ножкай забойны прэзент смерці, раскалашмаціла танк "Чэленджэр" і прабуркавала:
  - Салдат не хамяк каб рабіць запасы, і не суслік каб хавацца, і не пацук каб грызці сваіх, але зубы ѓ яго сапраѓды ільвіныя калі ён б'ецца за правае справу!
  Анжаліка, выпусціѓшы забойную чаргу і адправіѓшы голай пяткай прэзент смерці, вякнула:
  - Салдат - гэта баявая адзінка, палітык проста ваяѓнічы нуль!
  Аліса, атакуючы і страляючы, выдала:
  - Палітык - гэта не салдат і не воін, але вельмі эфектыѓна забівае доѓгім мовай і зрывае дах з завес!
  Анжаліка, падразаючы салдат саюзнікаѓ, і ссякаючы іх выдала, паддаѓшы голай пяткай прэзент смерці:
  - Дыктатар здымае стружку з пнёѓ таксама выкарыстоѓваючы доѓгую мову, пілу красамоѓства!
  Дзяѓчыны паказалі свой клас. Гібралтар упаѓ. Палонныя ангельцы цалавалі дзяѓчына босыя ножкі.
  Аліса цалкам лагічна заѓважыла:
  - Самая моцная костка-гэта мова, калі ён не коснамоѓны!
  Анжаліка з гэтым цалкам пагадзілася, схапіѓшы босымі пальчыкамі ножак аднаго з палонных за нос:
  - Калі палітык коснамоѓны, то ѓ палеміцы ён не збярэ костак!
  Аліса хіхікнула, і агрэсіѓна адзначыла, падміргваючы сапфіравымі вочкамі:
  - Палітык - гэта яшчэ той фрукт, ніколі не саспее каб накарміць выбаршчыкаѓ, але гнілой з моманту выставы на ацэнку галасаваннем!
  Анжаліка, скалячы жамчужныя зубкі, адзначыла:
  - Палітык - гэта фрукт, які выліваючыся сокам красамоѓства ператварае выбаршчыкаѓ у гародніну!
  І дзяѓчаты пляснуліся - адна босая падэшва аб іншую.
  Алег Рыбачэнка па-філасофску заѓважыѓ:
  - Бутэлька гарэлкі ѓ палову літра, смяротная за тузін Гітлераѓ, дык вып'ем жа за тое, каб рускіх забівала толькі спіртное!
  Пасля чаго хорам камсамолкі заспявалі;
  Слаѓныя дзяѓчынкі камсамолкі,
  Верныя статуту на вялікай вайне...
  Галасочак у прыгажунь звонкі,
  Няма іх прыгажэй на Зямлі!
  
  Стане наша Радзіма прыгожай,
  Мы пабудуем светлы камунізм...
  Супраць рускіх ваяваць небяспечна,
  Разам знішчаны злы фашызм!
  
  Мы біліся калісьці пад Масквою,
  Там маразы лютыя былі.
  Гітлер быѓ у саюзе з Сатанаю,
  А зараз у фюрара нулі!
  
  Нам Марыя з Ладай дапамагае,
  Супостатаѓ адважна адолець...
  Лепш нас прыгажунь не бывае,
  Разроѓся ѓ лютасьці мядзведзь!
  
  Хоць мароз бушуе вельмі люты,
  Камсамолкі імчацца басанож...
  Часта шкада сустракаюцца Юды,
  Урэжам ім па морды кулаком!
  
  Для дзяѓчат адно пакліканне біцца,
  Смелася ѓ лаянцы лютай праяѓляць...
  Камсамолка не з душой паяца,
  Статс экзамен папросту на пяць!
  
  Клас вялікі дзяѓчына пакажа,
  Славу пацвердзіць сталёвым мячом...
  Мы круцейшы дэманаѓ чорных нават,
  У трэскі маджахедаѓ разаб'ём!
  
  Не давайце фюрару літасці,
  Дзеѓкі ѓ вечнай славе назаѓжды...
  Будзе нам зорка павер ва ѓзнагароду,
  І выканацца вялікая мара!
  
  Ніколі не паѓстанем на калені,
  Не сагнуцца віцязі ѓ палоне...
  Наш настаѓнік гэта мудры Ленін,
  Судзім мы вядома па розуме!
  
  Няма Айчыны - Радзімы даражэй,
  Зямлю скалынае камунізм...
  Даѓбанулі фюрара па морды,
  Атрымаѓ кавадлам злы фашызм!
  
  Мы ѓмеем вельмі адважна біцца,
  Зможам усе перашкоды штурмам узяць...
  Носіць РПГ дзяѓчынка ѓ ранцы,
  Запісала нумар свой у сшытак!
  
  Пад Масквой фашыстам моцна далечы,
  Танкі іх гарэлі як свечка...
  І яны ад нашых выцякалі,
  Сячэ камсамолачка з пляча!
  
  Не даем мы Гітлеру літасці,
  Аѓтамат дзяѓчынкі піша...
  Уцякаюць усе губляючы гады,
  Цвёрдасць духа рускіх маналіт!
  
  Ёсць у нас забойныя ракеты,
  Вышэй зорак узлятае самалёт...
  Гераічнасць подзвігі апеты,
  Накіраваѓся як арол у палёт!
  
  Мы ліхія дзеѓкі-камсамолкі,
  Народжаныя ѓсіх злосных пабегчы...
  Пальцы ножак нашых босых спрытныя,
  Каб гранаты трапныя кідаць!
  
  Што фашыст сваё павер атрымаеш,
  Будзеш як павук гарэць у агні...
  Стануць у апраметнай нячысцікі мучыць,
  Хто служыѓ Адольфу - Сатане!
  Атрымліваюць па рагах зло гады,
  Кулямёт у дзяѓчыны піша...
  Мы гасцям паверце шчодра рады,
  І ѓ нас надзейны меч і шчыт!
  
  Млын дзяѓчынка правярнула,
  Маджахеда спрытна рассекла...
  Так вялікі нацэліѓ было рулю,
  Але яго агнём яна смела!
  
  Няма ѓ Расіі войска мацней,
  Чым з дзяѓчынак босых і ѓ трусах ...
  Не нясі ханжа ты ахінею,
  Будзеш уцякаць ад іх у кустах!
  
  Белых святло зіхаціць як зарніца,
  І праменіцца яркая зорка...
  Выстаяла ад арды сталіца,
  Наша Богам дадзеная Масква!
  
  Сталінград і гэта слаѓны подзвіг,
  Кожны рускіх воін волат...
  Для фашыстаѓ прыгатуем труну,
  Бо Гасподзь у нас заѓсёды Адзін!
  
  Бясконцая сіла светабудовы,
  Будзем у веры раю квітнець...
  Наша справа - праца і стварэнне,
  Мы здаем іспыты на пяць!
  
  Пахваліце Ладу і Марыю,
  Яны святыя, маці Багоѓ...
  Няма перашкоды камсамолкам цяпер,
  Дзеля нашых дзядоѓ і бацькоѓ!
  
  Рай пабудуем на планеце хутка,
  У ім не будзе гора і варожасці...
  Бо варты віцязь прысуду,
  Адбіваючы націск злой арды!
  
  Устрашыся і кайся вораг Гасподні,
  Будзеш ты скінуты прама ѓ пекла ...
  Той, хто пакланяѓся апраметнай,
  Вечна будзе полымем агорнуты!
  
  Шанаваѓ Адольфа і за гэта ѓ пакутах,
  Вельмі балюча курчыцца ѓ пекле...
  Будзе бязбожнаму навука,
  Упадабаѓ ты Гітлера Хрысту!
  
  А для камсамолак геній Сталін,
  Гэта ёсць сусветны ідэал...
  Яго нервы мацней нават сталі,
  Аб такой велічы марыѓ!
  
  Хутка будзе эра камунізму,
  Мёртвых моц навукі ѓваскрэсіць...
  Не прыйдуць жа арды рэваншызму,
  Бронзы горан перамогу галасіць!
  Камсамолкі скончылі спяваць, і Алег Рыбачэнка таксама вырашыѓ праспяваць ад сябе, як вечна юны мужчына.
  На зоркалётах хлопчык узляцеѓ,
  Хоча ён у бітве з ворагам пацягацца...
  Хоць у сусвеце пануе бязмежжа,
  Але бластэр магутны схаваны ѓ ранцы!
  
  Воін вялікі рускі баец,
  Можа мячамі рухаць, гуляючы...
  Хоць ён на выгляд дасканалы юнак,
  Сіла кіпіць цёплага траѓня!
  
  Хоча ён біцца як чэмпіён,
  Шмат з планеты злосных заваліць...
  Хоць атакуе орд мільён,
  Але камандзір вас з перамогай пахваліць!
  
  Хлопчык у скафандры - хлопец хвацкі,
  Меч гіперплазмы зрэжа снапамі...
  Часта па снезе бегаѓ босы,
  Каб не тапталі Русь ботамі!
  
  Верная праѓда ѓ нашых сэрцах,
  Ганарліва падымем галовы нашы...
  Дух, што калісьці быѓ у белых бацьках,
  Мы ж атрымаем вядучы кашы!
  
  Магутнасць у Айчыны такая вялікая,
  Што даць рады з ёю вермахт не смее,
  Русь, услаѓляючы ведай на стагоддзі,
  І не нясіце вы ахінею!
  
  Станем мы Богу верна служыць,
  У справе любым які будуецца мы стварэнне...
  Не хлопцы па дзеѓках тужыць,
  Будзе цудоѓная наша свядомасць!
  
  Няма я ѓздрыгну ѓ бітве баец,
  Хоць піянерам стану ѓсёмагутным...
  Мне Ісус старэйшы брат і Айцец,
  Лье ласку сваю ліѓнем багатым!
  
  Дарыць Расія мне раю букет,
  Камяні на небе дыяментам зіхацяць...
  Подзвіг салдата ѓ паэмах апеты,
  Месца атрымаем шчодрае ѓ раі!
  
  Няма мы будзем дурное сваволіць,
  Зробім свет свежым цудоѓным...
  Злосны паляѓнічы стаѓ сягоння дзічына,
  З намі паспрачацца вельмі небяспечна!
  
  Дзяѓчыны нашыя так добрыя,
  Зубкі зіхацяць прама як жэмчуг...
  З імі патанчаць мы ад душы,
  Золата з неба маланкі кідаюць!
  
  Войска ѓ нас магутнае ёсць,
  Які будуецца караблікі з гарматамі нават...
  Слава Расіі дакладны гонар,
  Шмат наварым тоѓстай мы кашы!
  
  Увогуле хлопчык храбры салдат,
  І пераможа супостатаѓ гуляючы...
  Хлопчык нацэліѓ прыцэл у аѓтамат,
  Стане планета Эдэмам і раем!
  
  Цяпер, калі Еѓропа заваяваная, трэба дабрацца да Амерыкі і высадзіцца ѓ Брытаніі.
  Але ѓ Англіі і ЗША магутны флот. А СССР на моры значна слабейшыя, і не так проста захапіць Брытанію.
  Ідзе падводная вайна. Тут СССР імкнецца выкарыстоѓваць нямецкія падводныя лодкі. Уласных відавочна недастаткова для перамогі.
  Але немцы большую частку сваіх субмарын паспелі патапіць.
  На ацалелыя тэрмінова рыхтуюць экіпажы.
  Вайна крыху зацягнулася, і наперадзе другая яшчэ больш драматычная серыя баёѓ.
  . РАЗДЗЕЛ Љ2
  Зноѓ Алега Рыбачэнку Рускія Багі вярнулі ѓ місію Трэцяй сусьветнай вайны.
  Надышоѓ 1946 год... Бітва перамясцілася ѓ мора і ѓ паветра. Пакуль сама Брытанія трымаецца.
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава ваююць у Афрыцы. Яны імкнуцца вызваліць калоніі.
  Хлопчык з выгляду дванаццаці разам з дзяѓчынкай, таксама прыкладна такога ж узросту, бяжыць па джунглях.
  Мільгаюць голыя, круглыя, пятачкі дзіцячых ножак. Хлопцы настроены па-баявому і прагнуць біцца.
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава адпрацоѓваюць неѓміручасць выконваючы місіі на франтах Трэцяй Сусветнай вайны. І яны з радасцю ваююць.
  Вось несмяротныя дзеці натыкнуліся на базу ангельцаѓ. І ѓ лютасьці атакуюць цэлых полк супернікаѓ.
  Алег Рыбачэнка кідае босымі пальчыкамі ножак гранату і прамаѓляе:
  - Хлопчык голай пяткай выбівае зубы ворагу, дарослы якога абулі палітыцы застаецца бяззубым сабакам, што вые на месяц!
  Дзяѓчынка-тэрмінатар Маргарыта Коршунава таксама кіне босымі пальчыкамі ножак забойны прэзент смерці і піскне:
  - Гучная слава прыходзіць да салдата нялёгка, але яна разумная, а вось палітык раз-пораз нарываецца на гучныя скандалы благой славы!
  Дзеці з фенаменальнай сілай разбуралі ангельцаѓ, і дэманстравалі свой вышэйшы клас.
  А іншыя хлопцы таксама біліся з вялікім напорам у Афрыцы.
  Дзімка і Данька разам з іншымі хлопцамі з малодшага батальёна Чырвонай арміі ляцелі ѓ Афрыку. Савецкі шасціматорны транспарт мог несці да двухсот узброеных дэсантнікаѓ. Але быѓ цэлы батальён з трохсот байцоѓ малодшай разнавіднасці Сталінскі арлят. Трыста хлопчыкаѓ гадоѓ дванаццаці, быццам бы зусім яшчэ смаркатыя, але рэальна гэта былі спецыяльна адабраныя, і ѓжо атрымалі не слабую ваенную падрыхтоѓку пацаны.
  Сталін хацеѓ, што як мага больш падлеткаѓ паѓдзельнічала ѓ вайне. У Афрыцы ѓжо асноѓныя сілы Брытаніі разгромленыя, хаця ѓ Судане яшчэ і ёсць моцныя гарнізоны. Праѓда, каланіяльныя войскі не зусім надзейныя, а ѓласна кажучы, ангельскія часткі.... Яны на так ужо добра ѓзброеныя, асабліва танкамі, паспрабуй як перакінь тэхніку, праз метраполію. Таму рызыка вялікіх страт у хлапчукоѓ мінімальная. Мяркуецца на ѓзроѓні звычайных тактычных вучэнняѓ, а досвед вайны якое падрастае пакаленне атрымае.
  Зміцер і Данька добра ведаюць нямецкую мову( меркаваны супернік), а таксама ангельскую, іспанскую і французскую. Школа ѓ іх таксама элітная і савецкія дзеці па ідэі павінны б і самымі разумнымі.
  Савецкі хлапчук, мабыць з ліку важакоѓ, высокі і мускулісты Максім Танкавы паціснуѓ і рукі сапраѓды вымавіѓ:
  - Вось не чакалі мы, што беларускія можаце быць такімі моцнымі і разумнымі. На прыклад шпарыце па-нашаму, як першакласныя рускія! А па-нямецку яшчэ лепей!
  Дзімка сціпла заѓважыѓ:
  - А што тут дзіѓнага. Можа нам давядзецца ваяваць, а пайшоѓшы ѓ разведку і не ведаючы нямецкай гаворкі, ці шмат збярэш звестак?
  Максім пагадзіѓся:
  - Гэта так! Але наогул немцаѓ раней, вучылі, што вы рускія недачалавекі. Славяне, нібыта гэта пераходная стадыя паміж малпай і чалавекам. Гэта значыць у плане развіцця інтэлекту рускі гэта, крыху вышэй хатняй жывёлы. Вось ідыёты якія былі фашысты!
  Данька злосна сціснуѓ кулакі:
  - Ды я за такія словы магу і ѓрэзаць.
  Максімка адказаѓ:
  - Толькі выбар зброі за мной. На пальчатках ты чэмпіён Паловы свету, а як на рахунак паядынку на нунчаках?
  Данька здзівіѓся:
  - А што гэта такое?
  Савецкі элітны дзяцюк хацеѓ адказаць, але яго апярэдзіѓ Дзімка:
  - Гэта ѓ сельскагаспадарчую зброю, якім у Кітаі выбіваюць снапы. Мангола-татары забаранілі кітайцам насіць зброю, дык яны гэта знешне бяскрыѓднае прыстасаванне ператварылі ѓ смяротную паліцу. Была распрацавана цэлая сістэма бою на нунчаках. Потым яе ѓжо ѓ канцы дзевятнаццатага стагоддзя перанялі японцы. Мусіць, ад іх гэта пайшло і войсках СССР.
  Максім запярэчыѓ:
  - Не зусім так. Вялікі Сталін дзесяць гадоѓ таму запрасіѓ некалькі гуру з Кітая, загадаѓшы зрабіць школу рукапашнага бою Савецкага Саюза самай перадавой у свеце. Не трэба думаць, што мы савецкія людзі, будучы вышэйшай нацыяй, не жадаем, нічому вучыцца ѓ іншых народаѓ. Нашая савецкая ваенная школа патрабуе максімальна ѓлічваць чалавечы фактар.
  Данька кіѓнуѓ:
  - І беларуская таксама. Сталін сказаѓ - тэхніка ѓ перыяд рэканструкцыі вырашае ѓсё! А затым у другой пяцігодцы развіѓ думку - кадры вырашаюць усё!
  Дзімка тут выказаѓ іншае:
  - Павінен усё сказаць, што ѓ нас з чалавечым фактарам не ѓсё добра. Напрыклад, узровень тэхнічнай падрыхтоѓкі салдат адстае. Але ѓ цэлым.
  Максім прапанаваѓ:
  - Ці не хочаце згуляць у Сталін-хаш?
  Савецкія хлапчукі здзівіліся:
  - А што гэта такое?
  Максімка падміргнуѓ:
  - Апошняе вынаходства Вялікага Сталіна. Накшталт шахмат, якія гуляюць не ѓдваіх, а ѓчатырох, два на два. Але на адной дошцы з чатырохсот клетак. У ёй ёсць і танкі, і Саѓ і Лінкары. Усяго фігур у кожнага па сорак, а ѓсяго сто шэсцьдзесят. Некаторыя ходзяць як шахматныя, іншыя зусім па-іншаму. Плюс яшчэ сякія-такія навацыі... Напрыклад танк і лінкор, могуць збіць толькі, танкі, Саѓ і Лінкаѓ, а пяхотнікі або ѓдваіх, або калі дайшоѓшы да вызначанай лініі ѓзмацняюць зброю. Наогул гульня найскладаная, зусім не падобная на шахматы.
  - Пакажы яе. - Папрасіѓ Данька.
  Максімка дастаѓ з рукзака складаную дошку. Яна была на шарнірах і даволі кампактная. Фігуркі намагнічаныя. Па сорак аднолькавых кожнаму. Сама дошка даволі кансерватыѓная, прастакутнік. Правілы цікавыя, у прыватнасці амаль усе фігур, б'юць не бо ходзяць, акрамя танкаѓ. Яны могуць і біць, і хадзіць з узяццем.
  Як і варта было чакаць наймацнейшая постаць лінкор, самая слабая лёгкі пяхотнік. Былі тут і САУ, і хто цікава самалёты, прычым па адным, але затое штурмавік, знішчальнік, бамбавік, і гідраплан. Акрамя лінкораѓ яшчэ і мінаносцы. Пяхота таксама розная, механізаваная, простая і кавалерыя. Гэта значыць разабрацца ѓ правілах нялёгка. Дзімка адразу адзначыѓ:
  - Не, гэтай гульні шахматы не пабіць па папулярнасці. Узровень складанасці проста зашкальвае!
  Максімка пагадзіѓся:
  - Ды выпрацаваць стратэгію тут будзе нялёгка. І кніжак разумных не напішаш. Але ж гэта менавіта для чырвоных арыйцаѓ!
  Данька пагадзіѓся:
  - Ды для арыйцаѓ Белай Русі! Гуляем!
  Дзімка папярэдзіѓ:
  - Задавальнення будзе мала!
  Максімка запрасіѓ іншага хлапчука і утварыѓшы пару пачаѓ гуляць супраць дзецюкоѓ. Пры гэтым абраѓ карычневы колер. Дзімка і Данька натуральна чырвоны!
  Гульня і на самой справе не была па пачатку займальнай, але затым хлапчукі ѓцягнуліся. Дзімка як прыроджаны стратэг захапіѓ ініцыятыву і стаѓ адціскаць ворагаѓ з флангаѓ. У гульні фюрара ѓвогуле не было караля, а штаб можна было ссоѓваць не губляючы ходу.
  Але разгуляцца пацанам не далі. Прагучаѓ сігнал трывогі...
  - Паветраны напад!
  Хлапчукі разам кінуліся да ілюмінатараѓ. Хоць акенцы і былі вузкія, не надта ѓжо добра ѓ іх відаць і нават узнікла цісканіна.
  Дэсантныя самалёты, ляцелі калонай, і вядома ж з суправаджэннем добра ѓзброеных знішчальнікаѓ.
  Ангельцаѓ жа аказалася не больш за дзесятак. "Спітфайры" убачыѓшы, што рускіх больш адкрылі з кулямётаѓ агонь, імкнучыся ѓразіць з вялікай дыстанцыі. Але атрымалі ѓ адказ самі. Тры самалёты Каралеѓскага паветранага флота задыміліся, а астатнія наѓцёкі.
  Хлапчукі гучна свісталі, але матам ніхто не лаяѓся - дысцыпліна. А вось ботамі затупалі і адпусцілі шэраг саланаватай жартаѓ.
  Вядома, транспарт пераследваць знішчальнікі не можа, розніца ѓ хуткасцях на парадак, так прыйшлося хлопчыкам, супакоіцца, і вернуцца да сваіх спраѓ. Некаторыя нават сталі адціскацца ад падлогі, іншыя рабіць прэс.
  Зрэшты, Дзімка так натхніѓся, што заспяваѓ:
  Таварыш Сталін дарагі,
  Ты велікан - магутны геній!
  І ѓладай нададзены зямны,
  Прэч віхуры зласлівых прывядзенняѓ!
  
  Мы будуем новы, светлы свет;
  У якім - галоѓны пралетар!
  Ведай, паднябессі скорым,
  Згуляем гімн пад грукат арый!
  
  Вось маршыруем на вайну:
  Паход вядзе да вызвалення!
  За нашу мілую краіну,
  За бязмежны дар здзяйсненняѓ!
  
  Не ѓ танках сіла, не ѓ брані,
  Яна ѓ вольным чалавеку!
  Няма духу ѓ мярзотным рабе,
  Які ѓ кабале на векі!
  Але раб толькі табар тваёй душы;
  Заѓсёды ёсць сілы ярмо скінуць!
  Ланцуг катаѓ ты скрышы,
  Не трэба спаць як чорна на возе!
  
  Калі вартасьць шануеш;
  Прымусіць усіх з сабой лічыцца!
  Бо чалавек ты, а не вош,
  Салдат не блазан з тварам паяца!
  
  Надыдзе, ведаю чыстае святло,
  Дзе ѓсё роѓна, і ѓсім цудоѓна!
  Дзе на любое пытанне адказ,
  Дзе нікому нідзе не цесна!
  
  За гэта сапраѓды паспрабуй,
  Вучыцца трэба і працаваць!
  Вось такое ѓявіце жыццё,
  Пра яе найпершы клопат!
  Дзімка даспяваѓ, і выслухаѓ апладысменты, а палёт працягнуѓся...
  Наташа Сакалоѓская і іншыя дзяѓчаты працягвалі змагацца ѓ небе.
  Наташка націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка, і збіла ангельскі самалёт, і прабуркавала:
  - Салдат-гэта воін святла, за якую ідэю б ён не ваяваѓ, палітык гэта мярзота цемры па-за залежнасцю пад якім сцягам ён выступае!
  Анастасія Вядзьмакова таксама дзюбанула з фенаменальным адскокам у бок, збіваючы суперніка, чырыкнуѓшы:
  - Усё роѓна пад якім сцягам салдат, галоѓнае, каб у яго сэрцы палала адвага, і палітыка колер афарбоѓкі не мае значэння, усё ён баязліва будзе ѓ выбаршчыка ѓ пячонках!
  Акуліна Арлова працягвала ваяваць, кідаючы свой самалёт з боку ѓ бок. Выкручвала з развароту выдатную машыну.
  І вось збіла праціѓніка і прачырыкала:
  - Салдат пад дрэнным сцягам заслугоѓвае большую павагу, чым палітык пад правільнымі лозунгамі, але па-за залежнасці ад кірмаша які падкладае свінню!
  Мірабела Магнітная з дапамогай босых пальчыкаѓ ножак накіравала свой самалёт паміж струек агню і выдала:
  - Камунізм гэта рай які людзі хоць пабудаваць на зямлі мазолістымі рукамі, але палітыкі-свінні ператвараюць планету апраметную, руйнуючы добрае доѓгімі мовамі!
  Дзяѓчаты біліся з вялікім азартам. І паказвалі сябе вельмі класна.
  Алег Рыбачэнка зноѓ біѓся з англічанамі і амерыканцам, і зразаючы непрыяцеляѓ праспяваѓ:
  - Салдат за Радзіму заѓсёды гарой, палітык толькі тармозіць камень, яго свінню баец урой, каб не гадзіѓ занадта!
  Маргарыта Коршунава секанула па саюзных салдатах мячамі, правёѓшы забойны млын і піскнула:
  - Жанчына можа быць моѓчкі добрым салдатам, а палітык нават у штанах паскудная, балбатлівая баба!
  Батальён, які складаецца з байцоѓ "Чырвоны арляня", трохсот дванаццацігадовых хлапчукоѓ быѓ на месцы перабудаваны, і перакінуты далей на поѓдзень. Спачатку дзецюкоѓ правезлі пару кіламетраѓ на машынах, але затым кіраѓніцтва мабыць раздумалася і вырашыла зладзіць хлопчыкам бег на выжыванне.
  Дзецюкі вымушаныя былі распрануцца, застаѓшыся ѓ адных ваенных шорціках, і так амаль галышом і басанож з ранцамі на плячах, бегчы на поѓдзень.
  Вядома, ім дазволілі вышмаравацца новым, досыць эфектыѓным сонцаахоѓным крэмам, а маршрут пралягаѓ не па пустыні, а па мякчэйшай і не гэтак пякучай траве, бо пралягаѓ уздоѓж ракі Ніл, а вакол паѓнаводнай крыніцы, раслі і трава, дрэвы, але ѓсё ж выпрабаванне было найцяжкім. Бо прыйшлося бегчы, ва ѓмовах дзікай афрыканскай вераснёѓскай спякоты, ды яшчэ і пісталет-кулямётамі, а таксама рукзакамі з прыпасамі.
  Вядома, у батальёне былі хлапчукі, якія прадстаѓлялі колер Савецкай нацыі і мелі прыстойную фізічную падрыхтоѓку, але ѓсё ж такі.
  Юных ваяроѓ пабудавалі і іх камандзір, такі ж смаркач, як і яны, праѓда даволі рослы, з мускулатурай Апалона загадаѓ:
  - Ну што братва! Я ведаю, вам будзе цяжка, але абавязак ёсць абавязак! Трэба да вечара пакрыць пяцьдзесят кіламетраѓ! Гэта загад.
  Дзімка заѓважыѓ:
  - Мм-так! Слова гэтае загад гучыць як заклён! Нельга яго ігнараваць.
  Данька заѓважыѓ:
  - Гатовы спрачацца, што мы яго не выканаем!
  Максім Танкавы запярэчыѓ:
  - Вы павінны выканаць, бо мы чырвоныя арыйцы! І вы беларускія таксама арыйцы калі запісаць у лепшы батальён "Чырвонае Арляня".
  Рукзак за спіной разам з боепрыпасамі, вадой і пайкай, гэта кілаграм васемнаццаць, плюс яшчэ пісталет-кулямёт у тры кілаграмы. Дваццаць адзін кілаграм, гэта і даросламу цяжка, калі доѓга ісці, а тут бегчы, ды яшчэ пад пякучым сонцам.
  Дзімка пацёр босую, дзіцячую нагу аб траву. Збавенне ад абутку хлапчукі ѓспрынялі з энтузіязмам, у скураных ботах (скура праѓда штучная, але ѓсё роѓна не нейкі кірзач), тут бегчы цяжка. Кеды або тэнісныя туфлі падышлі б лепш, але ва ѓмовах ваюючай Савецкай Расіі гэта раскоша, і дзецюкоѓ вырашылі не песціць.
  Прагучала каманда, і ваяры з "Чырвоны арляня" кінуліся бегчы, імкнучыся пры гэтым выканаць падабенства ладу.
  З Ніла падзьмуѓ свежы вецер, прыемна абдзімаючы аголеныя, мускулістыя тулавы хлапчукоѓ. Яны чымсьці нагадвалі хлопчыкаѓ-тытанаѓ гатовых штурмаваць неба. Беглі размерана дыхаючы, амаль нага ѓ нагу. Наперадзе былі самыя высокія, і вядома ж рослы Данька, хоць шасцёра дзецюкоѓ уключаючы і камандзіра былі вышэй за яго. Дзімку, які быѓ толькі крыху вышэй за стандарт, свайго адзінаццацігадовага прыйшлося несціся, ці ледзь не ѓ самым канцы. Праѓда ѓ гэтым была і перавага, меншы шанец адціснуць пяткі, або атрымаць нагой падтэрміннік. Ён тут самы малодшы, але вядома ж не самы слабы ці тым больш дурны.
  Нагрузка адчувальная, але пакуль прымальная, а досвед прабежак з грузам ёсць ва ѓсіх. Нават з вялікай вагай, калі неслі, напрыклад партнёра на плячах.
  Пад босымі нагамі огольцов час ад часу па храбусцяць у абламаныя галіны пальмаѓ або шышачкі, часам бываюць і калючыя расліны, якія хлапчукі спрабуюць абыйсці. Трава нагрэтая, часта сухая, але вядома ж не абпальвае падобна пяску пустыні. У цэлым пакуль жыць можна, вось толькі Сонца паднімаецца і ѓзмацняе, запал.
  Высокі Максім, прыкладна ростам як на Данька і яны бягуць плячо да пляча. Рускі хлопчык пытаецца савецкага:
  - Ну, вось зараз ты на вайне! Пораху, вядома ж, пакуль не панюхаѓ, але ѓ нас усё наперадзе. Ці адчуваеш ты хоць якое-небудзь захапленне?
  Данька сапраѓды адказаѓ:
  - Пакуль няма! - І дадаѓ. - Прызнаюся, сапраѓды няма!
  Максімка пагардліва фыркнуѓ:
  - А я так! Прызнаюся сапраѓды так! Ну, што з хлапчукоѓ майго веку можа легальна пабываць на вайне. Змагацца, страляць, забіваць, узрываць, браць у палон. Бо гэта рамантыка. Вы ж таксама з Дзімкам хацелі адчуць сябе жывымі ваярамі, адысці ад руціны!
  Данька запярэчыѓ:
  - Наша жыццё не руціннае. Наогул быць піянерам, нават яшчэ перадавіком і спартоѓцам вельмі цікава.
  - Дык чаго, ты да нас запісаѓся? Не баішся быць забітым ці скалечаным? - яхідна падкалоѓ Максімка.
  Данька набычыѓся:
  - Вось для таго і запісаѓся, каб паказаць, што беларускія могуць ваяваць не горш за рускіх. А то ѓвесь свет піша і гаворыць аб вашых перамогах...
  Ганс хіхікнуѓ:
  - Ну так! Аб нашых перамогах, слава па ѓсім Сусвеце. А вы беларускія з цяжкасцю пацясні маленечкую нямецкую армію ѓ балотах партызанскімі метадамі. Вам тое выхваляцца няма чым!
  Данька запярэчыѓ:
  - Яшчэ і Халхін-Гол у нас ёсць!
  Максімка пагардліва фыркнуѓ:
  - Дробная сутычка, дзе ѓ Азіі. А нашыя хлопцы ѓжо і Еѓропу ѓзялі, і амаль усю Афрыку з Азіяй. І Амерыку захопім, гэта нам раз плюнуць!
  Данька зло бліснуѓ вачыма:
  - Палітыкі маюць доѓгія мовы і безразмерныя амбіцыі, але Зямлю захапіць, рукі кароткія, а розум яшчэ менш!
  Максімка засмяяѓся:
  - А як мы прымусілі вас падпісаць Брэсцкі мір? Вы нам аддалі землі, лічы да Дняпра, маючы ѓтрая больш штыкоѓ і шабель. Што можна сказаць пра беларускага як пра салдата ѓ гэтым выпадку?
  Хлопчык тупнуѓ босай ножкай і прачырыкаѓ у рыфму:
  -Не выхваляйся тэхнікай са сталі, калі ѓ цябе дух як жэле, то і дубінкай дзікуны баязліѓцу далі, і на небе, і на зямлі!
  Данька хацеѓ рушыць Максіму кулаком у рыла, і ведаючы сваю сілу чэмпіёна "паловы свету", ён бы напэѓна высек бы нахабнага савецкага хлапчука, але... Не хацелася разбіваць строй і ладзіць сутычку. Ды і не добра, падчас палемікі пускаць у ход кулакі. Акрамя ѓ гэтым выпадку, хутчэй за ѓсё яго, арыштуюць, і ён не паспее паказаць, што беларусы б'юцца не горш за рускіх. Таму Данька спакойна запярэчыѓ:
  - Мы беларускія білі вас і пры Жыгімонте другім, прычым нават бралі Маскву. І калі намі камандаваѓ Напалеон Вялікі, у яго войску палова была беларусы і палякі, ды ѓ першую сусветную вайну быѓ Брусілаѓскі прарыѓ. І яго мы здзейснілі беларусы. Ды і Парыж немцы не ѓзялі таму, што нашы войскі Беларусі ледзь не авалодалі Кёнігсбергам.
  Максімка запярэчыѓ:
  - Але ж усё роѓна ѓ апошніх баях з немцамі вы былі разбіты!
  Данька цалкам слушна запярэчыѓ:
  - Пры цары ѓ нас была адсталая прамысловасць асабліва ѓ ваенна-тэхнічнай сферы. А зараз, мы развілі неабыякую індустрыю. Напрыклад, вы бачылі танк КВ-2. На ім устаноѓлена гаѓбіца калібра 152-міліметра. Няѓжо ѓ амерыканцаѓ ёсць хоць, што-небудзь падобнае?
  Максімка хіхікнуѓ:
  - У французаѓ на танках С-2, таксама былі гаѓбіцы яшчэ больш калібра ѓ 155-міліметраѓ, але не перашкодзіла немцам разграміць жабнікаѓ, маючы тэхніку слабей, чым цяпер. Галоѓная сіла Чырвонай Арміі - гэта перавага чалавечага фактару!
  Данька скрывіѓ твар:
  - А чаму вы лічыце, што ѓ вас ёсць перавага над намі ѓ чалавечым фактары, калі стаѓ чэмпіёнам "паловы свету"? Прычым перамагаючы самых лепшых вашых хлопцаѓ?
  Максімка цалкам слушна заявіѓ:
  - Выключэнні белы рус часам толькі пацвярджаюць правілы. Дакладней, амаль заѓсёды! Вось калі браць не асобных феноменаѓ, а ѓзровень вайсковай падрыхтоѓкі ѓ цэлым, то тут...
  Данька раззлаваѓся:
  - Ты не ведаеш, які ѓ нас узровень баявой падрыхтоѓкі і як праходзяць вучэнні ѓ савецкім войску ѓ Беларусі. Так, што не трэба будаваць домыслы!
  Максімка лагічна заѓважыѓ:
  - У Іспаніі было спаборніцтва савецкай ваеннай школы з Беларусі, дактрыны і савецкай з Расіі. Мы абкочвалі сваю тэхніку і зброю. Вынік - перамога нашай ваеннай школы, і стратэгічнага мастацтва, і замацаванне рэжыму камунізму па Сталіне. Так што мы ѓжо біліся з вашымі хлопцамі і перамаглі!
  Данька з сумам заѓважыѓ:
  - У вас было куды больш войскаѓ, чым у нас! Вы проста ѓзялі колькасцю!
  - Я б так не сказаѓ. - Максімка апусціѓ светлую з кароткай стрыжкай галаву і замоѓк, пачалі выяѓляцца першыя прыкметы стомленасці і, казаць стала цяжка.
  Самае страшнае гэта, вядома ж спякота. Сонца няѓмольна ішло да зеніту. Ніхто з хлапчукоѓ, не меѓ да яе звычкі. Беларусь і Расія краіны паѓночныя, і летам у іх рэдка бывае вышэй за трыццаць градусаѓ. А гэта Афрыка ѓ верасні, ды яшчэ з Ніла перастала цягнуць ветрыкам.
  Ногі хлапчукоѓ стала мацней калоць сухой травой, а затым раптам яна скончылася, і цэлы кіламетр быѓ пакрыты пякучым жвірам. Гэта было вельмі балюча, не якія не занадта вытрыманыя хлопчыкі запішчалі. Пот сцякаѓ з іх і з шыпеннем капаѓ на распалены жвір. Дзімка і Данька, ды большасць іншых дзецюкоѓ імкнулася ѓсміхацца і не выдаць пакуты. Яны думалі пра нешта іншае. Вось Дзімка ѓявіѓ сабе, гэта босыя ступні ліжа полымя на дыбе, і ѓ яго жадаюць вырваць важную дзяржаѓную таямніцу. А ён абавязаны гэта вытрымаць і не паказаць, што яму балюча ці страшна. Акрамя таго, хлапчукі раслі ѓ суровых умовах і іх пяткі не былі такімі спешчаным, паэтам і чорных жвіраѓ хоць і паліѓ, але не настолькі, каб аблазіць агрубелая скура.
  Неѓзабаве рушылі ѓслед цеплавыя ѓдары. Амаль адначасова некалькі перагрэліся дзецюкоѓ страціла прытомнасць, і іх прыйшлося падхапіць на лёгкія, раскладныя насілкі.
  Дзімка сам сабе адзначыѓ, што ѓ немцаѓ увогуле добрае абсталяванне. Вось хіба ѓ Чырвонай Арміі знойдзеш, прыстасаванне для нашэння параненых з дзюраля, якое пры гэтым лёгка хаваецца ѓ заплечнік.
  Але вось бегчы з дадатковым грузам у руках цяжэй, а босыя пятачкі пячэ мацней, бо ціск узрастае. Так свайго роду яны ѓ добраахвотна-прымусовым пекле. Дзімка нават падумаѓ: а як бы яго таварышы паставіліся да падобнага выпрабавання, усё б вытрымалі.
  Шырокія палосы распаленага, счарнелага жвіру, спалучаліся з колючай, высмаглай травой. Акрамя таго, камандзір паступова адводзіѓ дзецюкоѓ ад Ніла, мабыць, каб пазбегнуць уваходжанні ѓ населеныя пункты Егіпта.
  Зноѓ некаторыя дзецюкі пачыналі завальвацца і знясіленых або аглушаных сонечнай дубінай хлопчыкаѓ, укрыѓшы галавы змочанай вадой анучай, укладвалі на насілкі. Некаторыя з тых, хто раней перанеслі светлавы ѓдар, уставаѓ у строй і працягваѓ бег.
  Але сілы юных хлопцаѓ меншалі, а са строю выйшла амаль палова.
  Нарэшце і камандзір, таксама ладна стомлены заявіѓ:
  - Усё загадваю адпачыць! Мы дасягнулі мяжы! Накрыцца противосолнечными тэнтамі, выпіць воды з воцатам і шакаладам. Пасля чаго будзеце лежачы рабіць дыхальную гімнастыку!
  Хлапчукі выклікнулі слабым хорам:
  - Мы гатовы выканаць любы загад!
  Нягледзячы на сонцаахоѓны крэм, дзіцячая скура пачырванела і садніла. Ляжаць на калючай сухой траве было няёмка і, хлапчукі заслалі цэлафан і пад сябе.
  Дзімка і Алег размясціліся побач у адной палатцы. Хлапчукі здаваліся крыху пасушанымі, а скура пацямнелай. Босыя ступні палалі і моцна чухалі, ногі даводзілася задзіраць уверх, каб кроѓ адцякала і станавілася хоць крыху лягчэй.
  Данька заѓважыѓ:
  - Тое, што вайна не мёд, мы гэта ведалі, але не да такой жа ступені!
  Дзімка панура паабяцаѓ:
  - Гэта яшчэ кветачкі. Вось убачыш кроѓ і паглядзіш на першы свой труп, то зразумееш, што ѓсе гэтыя беганні па распаленай паверхні дробязь!
  Данька уцягнуѓ у сябе жывот і вымавіѓ:
  - У кнігах, вядома ж, пішуць, пра тое, якое адчуванне бывае, калі ты ѓпершыню забіваеш чалавека. Няхай нават дрэннага чалавека і твайго ворага, гатовага выпусціць кішкі. Але ѓсё ж гэта так.
  Дзімка заѓважыѓ:
  - У кнізе Бусэнара "Капітан падшыванец", таксама быѓ цэлы батальён малакасосаѓ, што ваяваѓ з ангельцамі. Нечым нас нагадвае. Але там праблема псіхалогіі, маѓляѓ, якога гэта забіць чалавека, толькі адзін раз мелькам закранаецца, калі куля выпадкова скасіла юнага бубнача. А так у цэлым там стаѓленне да смерці даволі легкадумнае. Накшталт бы нават не вайна, а свята!
  Данька лагічна запярэчыѓ:
  - Гэта кніга для дзяцей і падлеткаѓ; якім сумна чытаць, аб псіхалагічных перажываннях. А канец і так дрэнны, амаль увесь батальён малакасосаѓ загінуѓ, а працягі так і не было напісана!
  Дзімка заѓважыѓ:
  - Затое гэта такая кніга, аб якой шкадуеш, як хутка яна скончылася. Хоць куды часцей бывае наадварот, што ты літаральна пакутуеш імкнучыся адолець, той ці іншы твор!
  - Калі ты маеш раман Льва Талстога "Вайна і мір", то Алежак, несумненна мае рацыю! - Пагадзіѓся Данька.
  Юны напарнік і тут запярэчыѓ:
  - У кнізе "Вайна і мір" ёсць і інтрыга, і некалькі сюжэтных ліній, і падрабязна расчыненыя характары. Яна няма, не пустышка. Ні ѓ якім разе не сумная! Хаця вядома спачатку ідзе далёка не самае цікавае.
  Данька пагадзіѓся:
  - Ды праѓда... Шматлікія пісьменнікі грашаць млявай завязкай, калі да таго як пачнецца найцікавае дзеянне, ты паспяваеш адкінуць ѓяѓную сумную кнігу.
  Дазволіѓшы перачакаць хлапчукам самы пік сонцапёка, камандзір бадзёры Уладзімір Расамаха, вельмі мускулісты дзяцюк прыблізна чатырнаццацігадовы на выгляд. Твар прыгожы, але строгі, дзіцячы і дарослы адначасова. Уладзімір сам яшчэ з Чырвонага Арляня, але яго камандаванне прынцып: маладымі павінны кіраваць маладыя. І тое, што Расамаха, не мае досведу і лічы яшчэ дзіця нікога не хвалюе. Галоѓнае, што ён чырвоны арыец і камандуе савецкімі арыйцамі, а значыць, здольны стварыць немагчымае, звычайным людзям. І што ж? Дзеюць!
  Зноѓ бег, забыѓшыся пра боль, стомленасць, хлапчукоѓ, якім нават сорамна (такое выхаванне!), успамінаць маму, тату, ці думаць аб чымсьці далікатным. Гэта калі здольнасць пераносіць пакуты, і само выпрабаванне ёсць вялікае дабро.
  Юныя воіны бягуць, і не думаючы аб непаслушэнстве, і калі ім чаго-небудзь і хочацца так гэта бойкі!
  Спякота, усё яшчэ вельмі моцная, і зноѓ дзецюкі выбягаюць на калючы распалены жвір. Прычым яму нешта нават канца не бачна. Боль станавіцца невыноснай і шматлікія з юных ваяроѓ ужо не могуць стрымліваць стогны ад болю.
  Тады Дзімка пачаѓ спяваць складаемую ім на хаду песеньку, сапраѓдны марш:
  Жадаем дасягнуць мы для людзей свабоды:
  Дастаць з нябёсаѓ вячэрнюю зорку!
  Бо добрая мэта, што ѓсім нясуць паходы;
  Гасподзь сказаѓ, я з войскам прыйду!
  
  Але наша вера - вера камунізму,
  Наш шлях цяжкі, але хутка мы прыйдзем!
  Капіталіст надзьмуѓся, поѓны цынізму,
  Але скрушым мы гадзіну мячом!
  
  Пабудуем мір, для будучых нашчадкаѓ;
  Каб мара адразу ѓвасобілася ѓ яву!
  Каб залатнік звінеѓ манетай звонкай,
  За Русь змагайся, смела і мацуйся!
  
  Мы справу ведайце, веры ладзім,
  Каб планета пышна заквітнела!
  Каб кожны месяц быѓ як кветка ѓ Маі,
  Каб адзінай стала ѓся Зямля!
  
  Тады не будзе войнаѓ і злых дзеяѓ,
  А будзе шчасце, і воля ѓсім!
  Ды шмат у свеце пякельных злачынстваѓ,
  Але ёсць прагрэс у вырашэнні праблем!
  
  У чалавека розум - гэта сіла;
  Яна мышца, але разумная мышца!
  А каб стварэнне нас усіх не падкасіла,
  Нам патрэбна цвёрдасць, воля да канца!
  
  Што рабіць, калі сіл ужо не хапае;
  Калі вораг моцны, тэхнікай лікам!
  Дзе здабыць нам выраз раю,
  Калі нясецца конніца бягом!
  
  Ды дзе пытанне; і ѓ розуме і сэрцы,
  Там дзе рашэнні прымае розум!
  Не трэба лішні раз дзвярэй круціцца,
  А будзь спакойны, стоек нібы мул!
  
  Дасягнеш мэты, калі ты ѓпарты,
  Таму парукай наш святы народ!
  Народ савецкі вельмі мудры, ганарлівы;
  Да яго Гасподзь з дарункамі вер, прыйдзе!
  
  Вядома Бог, не дзядзька з барадою,
  А ён прагрэс, навука, розум, мозг!
  Служэнне нас з Айчынай дарогаю,
  Каб чалавек да магутнасці ѓзрос!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 3.
  Дзімка скончыѓ гуллівую песеньку, а савецкія пацаны гэта адобрылі свістам і смехам.
  Бегчы стала весялей, бадзёрасці дадалося... А неѓзабаве і жвір скончыѓся і пайшла мяккая трава стала асалодай для абпаленых дзіцячых ступняѓ, мужных хлапчукоѓ.
  Данька заѓважыѓ:
  - Вось кажуць, нам песня і жыць дапамагае, а на рахунак, таго, што яшчэ і палягчае цяжкі груз за спіной, нічога не было сказанае!
  Дзімка запярэчыѓ:
  - Яшчэ пры Старажытнай Егіпецкай цывілізацыі, было вядома аб жыватворным уздзеянні музыкі на чалавечы арганізм, ды і песні таксама. Напрыклад, маленькіх рабоѓ і рабыняѓ, якія яшчэ не маглі эфектыѓна працаваць на палях і каменяломнях прымушалі спяваць, каб падняць настрой дарослым рабам. Бо такая навука Валіялогія прыйшла з Егіпта.
  Камандзір Уладзімір прыкрыкнуѓ:
  - Перастроіцца па росце! І не балбатаць!
  Хлопчыкі-ваяры разам перастроіліся, і далей беглі моѓчкі.
  Вось ужо сонца сышло ѓ заход (у паѓночнай Афрыцы ѓ ліпені цямнее раней, чым у сярэдняй паласе.). Ужо быѓ блізкі прывал, як раптам рушыѓ услед сігнал.
  - Усё легчы і маскіравацца!
  Як высветлілася нездарма. Наперадзе пачуѓся аддалены шум. І хлапчукі актыѓна зарабілі сапёрнымі рыдлёѓкамі, накідваючы на сябе траву. Ужо было дастаткова цёмна...
  Максімка тут заѓважыѓ:
  - Мусіць, гэта нашы! Да лініі фронту яшчэ занадта далёка, бо Чырвоная Армія прыстойна рушыла наперад.
  Данька заѓважыѓ:
  - Але павучыцца маставанню маскіроѓкі, ніколі не перашкодзіць! На рэальнай вайне гэта спатрэбіцца!
  Максімка пагадзіѓся:
  - Ды ніколі, але ѓпэѓнены, што гэта нашы!
  Уладзімір шыкнуѓ:
  - Яшчэ адно слова і застрэлю на месцы! Усім ляжаць у засадзе! І прыгатаваць гранаты.
  Як неѓзабаве высветлілася Максімка і, на самой справе памыліѓся. Зьявіліся ангельскія танкі. Зрэшты, хлапчукі ціха сядзелі ѓ засадзе: раптам гэта свае на трафейнай тэхніцы.
  Хаця танкі і ідуць на поѓнач. Іх усяго чатыры, тры лёгкія і адна цяжка прабіваецца "Мацільда"-3. Апошні танк - вялікая праблема, бо гранаты могуць толькі пашкодзіць яму гусеніцы. Лёгкія ж можна ѓразіць дакладнымі кідкамі ѓ дах ці ѓ карму. Калі "Мацільда"-3 разбіць гусеніцы, то яна можа сваім двума кулямётамі і гарматай нанесці страты рабятам.
  Уладзімір не хацеѓ, каб ягоныя сябры гінулі ѓжо на другі, ці дакладней нават на трэці дзень пасля прыбыцця ѓ Афрыку. Праѓда, кулямёты маглі вывесці са строю дакладныя трапленні. Але вось пытанне, чые гэта танкі? Раптам ужо захопленыя немцамі трафеі?
  Уладзімір загадаѓ:
  - Радавы чырвоны арляня Дзімка. Без зброі і ранца выйсці да танкаѓ і высветліць хто гэта такія!
  Дзімка шапнуѓ:
  - Слухаюць камандзір!
  Напаѓголы ѓ чорных шорціках хлапчук быѓ смуглы ад ахоѓнага крэму, а каб схаваць светлыя валасы надзеѓ нейкае падабенства чалмы з газет. Цяпер ён выглядаѓ як звычайных, жабрак арабскі дзяцюк. Ці наѓрад яго прымуць за ворага.
  Танкі ішлі павольна, уключыѓшы перадачу, на якой рухавікі выдаюць мінімум шуму, што таксама выклікала падазрэнні. Падскочыѓшы да іх Дзімка энергічна замахаѓ рукамі і загарлапаніѓ на ламанай англійскай.
  - Тут міны! Тут міны!
  Танкі спыніліся, з "Мацільды" высунулася галава ѓ шлеме і сярдзіты голас па-ангельску адказаѓ:
  - Чаго арапчонак, табе трэба?
  Хлапчук залямантаваѓ:
  - Рускія паставілі на шляхі міны! Будзьце асцярожныя каралеѓскія войскі!
  З'явілася другая галава з пагона, пачуѓся адкажа:
  - Хай здохнуць гэтыя гідкія расейцы! З намі кароль Георг і непераможны Чэрчыль. Кажы, дзе міны шчанюк?
  Дзімка падбег да іх:
  - Я вам пакажу гаспадары мае! Цяпер мы іх аб'едзем!
  - Давай сядай сюды! - Загадаѓ, мяркуючы па эпалітах, палкоѓнік Каралеѓскай Брытанскай Танкавай арміі!
  Хлапчук ускарабкаѓся на вежу, адчуѓшы босымі, пакрыліся маленечкімі пухірамі ступнямі, прыемную прахалоду брані. Пасля чаго прыхінуѓшыся прыняѓся паказваць ангельцам шлях.
  Іх было пяцёра, і ѓ не вельмі прасторнай вежы сярэдняга танка "Мацільды"-3 было зацесна. Тут Дзімка вырашыѓ стаць героем. Яго спрытныя, трэніраваныя, нібы ѓ прафесійнага кішэнніка рукі ѓлезлі за паясы, дасталі рэвальверы. Вялікія пальцы рук зараз знялі засцерагальнікі.
  Вядома, гэта было подла, але спакуса здзейсніць "подзвіг" быѓ настолькі моцны, што Зміцер стрэлі, пару разоѓ з кожнага рэвальвера, цэля пры гэтым пад левую лапатку.
  З такой дыстанцыі цяжка прамахнуцца, а апранаць бронекамізэльку седзячы ѓ танку, можа толькі вар'ят, або апошні баязлівец. Палкоѓнік асалапеѓ, і адчуѓ пісталетнае рулю за каѓнер. Хлапчук шапнуѓ, на найчыстым лонданскім прыслоѓі:
  - Калі хочаш жыць загадай, тром астатнім танкам здацца! У адваротным выпадку наш батальён іх знішчыць разам з экіпажамі!
  Палкоѓнік асалапеѓ:
  - Ты хто?
  Дзімка адкрыта адказаѓ:
  - Твой апошні шанец на выжыванне! Тры лёгкія танкі будуць закінуты гранатамі, а цябе падвергнуты катаванню агнём. Людзі загінуць! Лічу да трох, альбо ты аддаеш загад, ім здацца і выйсці з машыны ці я прастрэлю цябе мякаць ногі і паѓтару просьбу спачатку! Раз, два...
  Палкоѓнік заскуголіѓ:
  - Згодзен! Толькі не забівайце нас!
  Дзімка ганарліва заявіѓ:
  - Мы рускія палонных не забіваем! А потым пасля капітуляцыі Брытаніі, ты можаш зноѓ служыць ужо ѓ новых Каралеѓскіх сілах, абноѓленай Брытаніі.
  Палкоѓнік дрыготкім голасам аддаѓ каманду. Танкісты пакорліва вылезлі з танкаѓ, складаючы зброю. Некалькі самых буйных нямецкіх хлапчукоѓ скінуѓшы маскіровачную траву, беглі да іх, рыхтуючыся прыняць першую ѓ сваім жыцці партыю палонных.
  Алег Рыбачэнка таксама ваяваѓ з каланіяльнымі войскамі, ЗША і Брытаніі.
  Хлопчык і дзяѓчынка адбівалі атаку суперніка.
  Алег кінуѓ босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы гранату, развярнуѓ машыну ангельцаѓ і піскнуѓ:
  - Палітык, меле лухту, ад якой не мука на хлеб, а суцэльная мука, з локшынай на вушы выбаршчыкам!
  Маргарыта дадала, выскаліѓшы зубкі, і таксама голай пяткай паддаѓшы выбуховы пакет смерці.
  - Салдат - гэта рыцар што ваюе з цмокам, але гэты цмок на самай справе ѓ тыле і мае не сем галоѓ, а мільён масак, і незлічоная колькасць свіных рыл!
  Дзеці біліся адчайна. Падпальваючы надыходзячыя машыны і кідаючы гранаты босымі пальчыкамі ножак.
  Алег, страляючы, адзначыѓ:
  - Салдату каб не стаць абскупанай курыцай даводзіцца быць гусём, палітык каб засмажыць выбаршчыкаѓ на шашлык, з задавальненнем насвінячыць, не па-таварыску!
  Маргарыта, кiнуѓшы голай пяткай бамбочку, пiскнула:
  - Салдаты бываюць зусім хлапчукамі, але сталеюць ад бою да бою, палітыкі незалежна ад узросту, ад адной выбарчай кампаніі да іншай упадаюць у яшчэ большы маразм!
  Дзеці з дарам неѓміручасці ваююць нібы тытаны. А вось у небе яшчэ дзяѓчаты б'юцца.
  Наташа зрэзала машыну ѓ саюзнікаѓ, раскрышыла яе, выкарыстоѓваючы для на гарэлкі босыя пальчыкі ножак і піскнула:
  - Салдат можа быць безбародым, але слаѓным ваяром, а палітык у любой сітуацыі не можа не пакінуць хваста!
  Анастасія таксама правяла прыём бочка, збіла ангельскую машыну, і агрэсіѓна прабуркавала:
  - Хлопчык марыць стаць ваяром арлом, але незразумела адкуль бяруцца палітыкі-свінні на столькі брудныя, што пра іх і мроіць брыдка!
  Акуліна агрэсіѓна адзначыла, босымі пальчыкамі ножак націскаючы на кнопкі і прабуркавала:
  - Хлопчык прыроджаны баец хутчэй пабяжыць басанож па снезе, чым дазволіць сябе абуць палітыку і ператварыць у валёнак!
  Мірабела агрэсіѓна прымеціла, пляскаючы босымі пяткамі па педалях, і прабуркаваѓшы:
  - Аголеная жанчына - гэта не абскупаная курыца, яна з любога мужчыны здыме порткі і нават напышлівага кіраѓніка ператворыць у голага караля!
  Дзяѓчынкі ваююць з вялікім энтузіязмам, і паказваюць выбітны клас.
  А хлопчыкі цэлымі батальёнамі паказваюць усё нарастальнае майстэрства і сілу духу;
  Палоніѓшы танкі і ангельцаѓ, хлапчукі перадалі іх у найблізкі населены пункт, пасля чаго атрымалі загад далей рухаць на поѓдзень да старажытнага егіпецкага горада Меху.
  Хлопчыкі зноѓ босыя, і ѓ спартыѓных шорціках, з грузам беглі ѓздоѓж дэльты, дзе часта мяккая трава чаргавалася з камяністай глебай.
  На наступны дзень пасля ранейшай прабежкі мышцы юных байцоѓ Чырвонага арляня СССР мацнейшым чынам хварэлі. Асабліва ікры, якія нібы рэкамі пакрыліся вылезлымі жыламі, спіны, і па-зверску апаленыя і разадраныя падэшвы босых, дзіцячых ног.
  Многія хлапчукі адчувалі сябе вельмі дрэнна, і батальён спачатку ні як не мог набраць хуткі тэмп. Камандзір Уладзімір Расамаха, таксама дарэчы такі ж як усе басаногі і змучаны крычаѓ, пагражаѓ застрэліць, але не мог падсцёбнуць хлопцаѓ. Праѓда, усё ж стрэліѓ, зразаѓшы куляй аднаму з найбольш змардаваных хлапчукоѓ шматок светлых валасоѓ. Пасля гэты бег пайшоѓ крыху энергічней.
  Боль быѓ пякельны, босыя падэшвы пекла, але праз некалькі кіламетраѓ стала лягчэй, адкрылася другое дыханне, а прасякнутыя малочнай кіслатой мышцы разагрэліся, і ѓжо не так хварэлі.
  Дзімка і Данька таксама пакутавалі, хаця, мабыць, менш за іншых хлопцаѓ, дык іх трэніроѓкі пад кіраѓніцтвам гуру, былі яшчэ больш пакутлівымі. Ды і ѓвогуле славянскім хлопцам уласцівая генетычная цягавітасць. Зрэшты, і арыйцам таксама.
  Хлапчукі падчас бегу ѓсяляк пазбягалі населеных пунктаѓ. А калі спякота стала невыноснай, залеглі пад сонцаахоѓнымі тэнтамі.
  Дзімка, які прымасціѓся разам з Данькам, заѓважыѓ:
  - Ды тут дужыя хлопцы! Наогул, калі справа дойдзе да вайны беларусаѓ з рускімі нам туга давядзецца! Вельмі прутка!
  Данька запярэчыѓ:
  - Моладзь у іх рыхтуюць вельмі нават нядрэнна, але гэта не большасць частак. Акрамя таго, нас усё ж больш, чым чырвоных арыйцаѓ.
  Дзімка заѓважыѓ:
  - Саміх рускіх толькі ѓ Еѓропе каля ста мільёнаѓ, але ёсць яшчэ і войскі саюзнікаѓ Савецкай Расіі. Акрамя таго яны могуць выкарыстаць супраць нас яшчэ і мільёны арабскіх і негрыцянскіх палкоѓ. Сілы няроѓныя, асабліва калі камуністы канчаткова ѓкарэняцца ѓ Афрыцы і Азіі.
  Данька паморшчыѓся:
  - І якая выснова?
  Дзімка ѓздыхнуѓ:
  - Я б на месцы Сталёвага арла ѓдарыѓ бы першым.
  Тут у размову ѓлезлі іншыя нямецкія хлапчукі, і прыйшлося замаѓчаць. Далей загад заняцца дыхальнай гімнастыкай. Затым, калі сонцапёк спаѓ, зноѓ бег па не самай ласкавай мясцовасці. Прычым прыхапілі і львіную долю ночы.
  Сон быѓ цяжкі, занадта пакутліва зводзіла мышцы ад болю, і як на павольным агні гарэлі ступні дзяцей. Наступны дзень з прычыны назапашанай стомленасці быѓ самы цяжкі. Нават Уладзімір зразумеѓ гэта і дазволіѓ сваёй камандзе перайсці на хуткі крок.
  Рабяты, тым не менш, імкнуліся трымацца, але трое дзецюкоѓ усёткі звалілася. Тэмп замарудзіѓся, і юныя хлопцы канчаткова перайшлі на крок. Тады Дзімка вырашыѓ іх узбадзёрыць песенькай:
  Затрубіѓ горан піянерскі над Айчынай,
  У ім заклік ідзі да здзяйсненняѓ - моладзь!
  Наша вера - гэта вера камунізму,
  І на страх супернік гідкі не возьмеш!
  
  Піянеры будзем мы змагацца,
  За Расію і свабоду як арлы!
  Самалёт - крыло бліскае фарбай глянцу,
  Нашы лётчыкі савецкія сыны!
  
  Гальштук чырвоны, гэта колер разлітай крыві;
  Свет жорсткі ѓ ім кіруюць грошы і вайна!
  Мы хочам даць усім глыток, свабоды волі,
  Каб кацілася ѓ апраметную цемру арда!
  
  Піянер ты брат хоць малодшы камуністам,
  Жадаеш будаваць мір, у якім шчасце ѓсім!
  Каб райскі колер, даваѓ плён пры жыцці,
  Каб не было пакутаѓ і праблем!
  
  На шляху, аднак, войны і жорсткасць,
  Напружанне і часам цяжка!
  Аѓтамат цяжкі і зводзіць локаць,
  І далонь мазоліць, буйное вясло!
  
  Але не ведаем мы такога слова - слабасць,
  Няма ѓ нас такога слова - не хачу!
  Не наступіць для байцоѓ савецкіх старасць,
  У космас на ракеце палячу!
  
  Нам даруе сілу і неѓміручасць;
  Толькі навукі, бязмежнае святло!
  І ѓваскрэснуць тыя, што загінулі верце,
  Да нас прыйдзе поспех і поспех!
  Песня ѓзбадзёрыла юных байцоѓ, і яны перайшлі на хуткі бег.
  Зрэшты, калі сонцапёк дасягнуѓ піка, прыйшлося зноѓ адпачываць. Пасля чаго, ужо стала невыносна і хлапчукі перайшлі на крок. Дарога выдалася пакутліва і іх збітыя ногі крывавілі, а мука была амаль невыноснай.
  Па дарозе, на шчасце, трапілася якая ѓпадае ѓ Ніл рачулкі, і дзецюкі паскакалі туды. Ім вельмі хацелася аблегчыць свае пакуты. Выгнаць потым з вады хлопчыкаѓ аказалася вельмі нават не проста. Прыйшлося Уладзімір даць чаргу з пісталет-кулямёта па-над галовамі.
  Далейшы шлях быѓ як пераходны перыяд эканомікі пры бюракратыі: пакутлівы, і павольны.
  У горад прыбылі ѓжо пасля паѓночы, ледзь-ледзь перастаѓляючы ногі. Іх адвялі ѓ казарму і хлапчукі, заваліся на драѓляныя нары, нават не зрабіѓшы спробы павячэраць.
  Сны былі цяжкія поѓныя жахаѓ, але нічога запомніць не ѓдавалася... Дзмітрый пару разоѓ прачынаѓся і скідаѓ рукі шчыльна ляжалых хлапчукоѓ. Станавілася душна, вокны з кратамі зачыненыя і гэта паходзіла на тыповую паѓднёвую калонію-малалетку.
  Затое раніцай хлапчукоѓ чакала радасная вестка: сам Маршал спадар Ракасоѓскі ѓручыць ім узнагароды. Пасля таго як групоѓка нямецкіх войскаѓ падзялілася, войскамі Германіі і Італіі, што павінны былі з Егіпта наступаць на Судан і далей на поѓдзень быѓ прызначаны камандаваць дасведчаны вялікі Ракасоѓскі. Гэта баявы маршал карыстаѓся поѓным даверам ранейшага Сталіна, так яму даручылі камандаваць наймацнейшай савецкай групе войскаѓ "Цэнтр", якая ѓ прыватнасці павінна была ѓзяць Парыж.
  Так як для юных байцоѓ Чырвонага Арляня не знайшлося прыдатнай па памеры форму, яны так і пабудаваліся напалову галышом, амаль чорныя ад ахоѓнага крэму і свежае афрыканскага загару. Хлапчукі за апошнія дні некалькі падсушыліся і сталі паходзіць на арабскіх рабоѓ з каменяломняѓ, толькі вось погляды ганарлівыя.
  Цырымонія ѓзнагароджання была будзённай, без усялякіх пышнасцяѓ і цырымоній.
  Сам Канстанцін Ракасоѓскі, быѓ высокім, худым, з маладжавым, але відаць ужо відалым тварам. Тыповы польскі камандуючы, са строгім поглядам. Ён элементарна абвясціѓ:
  - За праяѓленую батальёнам мужнасць пры марш-кідку і паланенні англічан узнагародзіць батальён Чырвоны арляня СССР, асаблівай стужачкай з бронзавым арлом да штандара падраздзялення. Камандзір у сваю чаргу ѓручаецца бронзавы медаль "Старальнасці і адвагі!".
  Хлопцы дружна запляскалі ѓ далоні, а баявы маршал працягнуѓ:
  - Радаваму Дзмітрыю Ракетнаму, за праяѓленую кемлівасць, гераізм і кемлівасць дзякуючы якой ён узяѓ у палон палкоѓніка Каралеѓскіх войскаѓ, уручаецца ордэн "Славы другога класа". Такім чынам ва ѓзросце ѓсяго адзінаццаці гадоѓ наш госць з Беларусі, стаѓ самым юным носьбітам дадзенай узнагароды з усіх, хто быѓ узнагароджаны пасля прыходу Сталіна да ѓлады.
  Алег Рыбачэнка працягваѓ здзяйсняць разам са сваёй сяброѓкай подзвігі.
  Хлапчук кінуѓ босымі пальчыкамі ножак востры аточаны дыск, зрэзаѓ галовы ангельцам і піскнуѓ:
  - Хлопчык вырастае ѓ салдата, а кім быѓ у юнацтве палітык калі з яго вырасла такая вялікая свіння?
  Маргарыта, змагаючыся, і забіваючы супернікаѓ, лагічна заѓважыла, падразаючы супернікаѓ:
  - Прастытутка з кліентамі сумленная - грошы ѓ абмен на задавальненне, а палітык скончаны ѓрун, галасы выбаршчыкаѓ і падаткі ѓ абмен на суцэльнае расчараванне!
  Алег Рыбачэнка шпурнуѓ голай пяткай забойны падарунак смерці, раскідаѓ супернікаѓ і піскнуѓ:
  - Палітык - гэта вельмі дарагая прастытутка, ад якой не толькі рызыкуеш атрымаць пранцы мозгу, але і свінню ѓ кішэню!
  Маргарыта Каршунова ѓзяла і дала чаргу, скасіѓшы масу праціѓнікаѓ і прачырыкала:
  - Палітык - гэта такая разнавіднасць прастытуткі, каб замест таго, каб зняць з сябе адзенне, здзірае тры шкуры з выбаршчыкаѓ і заражае, праз тэлевізар!
  Наташа ваявала ѓ небе. І яе сяброѓкі там таксама паказвалі прыклад свайго бязмежжа ѓ сіле.
  Наташа падбіла ангельскі самалёт і прабуркавала, скалячы свае жамчужныя зубкі:
  - У адну раку двойчы не ѓваходзяць, але ѓвесь час які свініць мярзотніка, могуць пераабраць тузін разоѓ!
  Анастасія ѓзяла і вельмі дасціпна заявіла, і падбіла самалёт пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, піскнула:
  - Жывёлы і дзеці не любяць ежу без солі, але чаму дарослыя людзі так дзяѓбуць на салодкую прамову палітыканаѓ, пазбаѓленых солі ісціны!
  Акуліна Арлова агрэсіѓна адзначыла, падразаючы чарговы англійскі самалёт і вякнула:
  - Соль ісціны бывае горкай, але валодае гаючай сілай, гаворка палітыка салодкая, але выклікае дыябет розуму!
  Мірабела Магнітная, падразаючы чарговую, вялікую і буйную машыну саюзнікаѓ і выдала:
  - Чалавек не жадае быць пешкай, але кар'еру ѓ войскі пачынаюць з радавых, палітык не жадае гуляць па правілах, і кар'еру ѓ палітыцы вядзе з бязмежжа!
  Дзяѓчынкі, зразумела, вельмі прыгожыя і сэксуальныя. Увесь час ваююць басанож і ѓ адным бікіні.
  Такія вось цудоѓныя кралі.
  Вось у Афрыцы ваюе і СУ-100. Вядома, вельмі горача, і дзяѓчыны ѓ адных тоненькіх трусіках.
  Лізавета, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, лупанула па непрыяцелю і выдала:
  - Палітык, які абражае геяѓ, сам ладная азадак, і не мае мужчынскай добрай якасці!
  Кацярына, дзюбнула па суперніку, і таксама выкарыстоѓваючы голую пятку, прабуркавала:
  - Салдат два разы не загіне, палітык жа тройчы здрадзіць, і мільён разоѓ ашукае!
  Алена дасціпна адзначыла, дзюбануѓшы босымі пальчыкамі ножак па агрэсіѓным непрыяцелю:
  - Двум смерцям не бываць, і з босага боты не здымеш, але палітыкі прымудраюцца забіваць увесь час, і здзіраць тры шкуры!
  Еѓфрасіння таксама ѓляпіла па непрыяцелю снарадам і прапішчала, выскаліѓшы зубкі.
  - Дзяѓчына не баіцца басанож бегчы па снезе, яна баіцца, каб жаніх не аказаѓся тупым валёнкам, абутым па вушы!
  Змагаліся ваяѓніцы ѓ Афрыцы і ѓсюды дзе толькі можна, і спараджалі цуды.
  А Афрыцы адбываліся не менш захапляльныя і цікавыя падзеі.
  Батальён галаногіх хлапчукоѓ з Чырвонага Сокала, працягнуѓ свой знясільваючы бег на выжыванне... Гэта было пекла, якое трэба было прайсці, каб заслужыць рай. І боль, і мука, перад шчасце.
  Пасля цырымоніі ѓзнагароджання пацаны былі зрэшты, настолькі натхнёныя, што прабеглі другую палову сутак і ноч, амаль не робячы прыпынкаѓ і забыѓшыся пра стомленасць.
  Уладзімір прыняѓ рашэнне: яны будуць спаць днём, а ноч, калі сонца не паліць здзяйсняць марш-кідкі. Наогул тут хлопчыкі, загартаваныя эліта і такія выпрабаванні не ѓпершыню. Толькі вось каб спякота не была такой пякельнай. Самае рацыянальнае ѓ тым выпадку, калі сонца ѓ зеніце ляжаць пад тэнтамі і моцна спаць.
  Данька ацаніѓ падобнае пераразмеркаванне:
  - Начныя марш-кідкі не часты госць у Чырвонай Арміі. Нам таксама трэба вучыцца ваяваць у цёмны час сутак!
  Басаногі хлопчык Дзімка пагадзіѓся:
  - Уначы, цяжэй атакаваць, але ж і абароняцца таксама стрымліва. А мы спадзяюся, зможам і тое і іншае.
  Наступныя суткі выдаліся куды цяжэй... Мінулы раз на энтузіязме хлопцы перакрылі межы арганізмаѓ, і зараз здавалася што кожнае цягліцавае валакно падвяргаецца стратэгічным бамбардзіроѓкам з выкарыстаннем напалму.
  Яны нават не маглі стрымаць стогнаѓ, і здавалася, што гэта колюць статак маладых цялят.
  Каб падбадзёрыць сваіх новых таварышаѓ Дзімка заспяваѓ:
  Фантан вады Гасподзь дае жывы,
  У раі квітнеюць залатыя пальмы, ружы!
  Каб стала явай, што ѓ сьне марай,
  Нам трэба біцца, а не ліць як бабы слёзы!
  
  Бог баязлівых кіне ѓ пекла,
  А той, хто смелы стане мужам усемагутным!
  Вось зоркі на Крамлі гараць,
  Шлях паказваюць, што нам даѓ спрадвечна існы!
  Мы будуем ліха камунізм,
  Наш прынцып просты - хутчэй, вышэй і мацней!
  Каб не ішоѓ наш рэйтынг уніз,
  Павінны мы людзі быць больш адважнымі і разумнымі!
  
  Бо кожны воін - чалавек,
  Трэба думаць, што ён слабае стварэнне!
  Нам інтэлект даруе вагу:
  І скарыцца касманаѓтам светабудова!
  
  Шкада да адзінства далёка:
  Там шмат краін, народ, нацый і рэлігій!
  Але трэба думаць глыбока;
  Мы скінем эгаізму сетка-вярыгі!
  
  Вайна ідзе зусім не дзеля таго;
  Каб прыніжаць і мучыць жыхароѓ планеты!
  А каб сарваць з людзей ярмо,
  Аб гэтых подзвігах куплеты, будуць праспяваныя!
  
  Тады мы разам будзем усёй сям'ёй;
  Дзе кожны ѓ свеце, братка мілы і сястрычка!
  Дзе не кар'ернаю валтузнёю;
  А альтруізм і дапамога блізкаму звычка!
  
  Не будзе смерці і праблем;
  Там магутным чалавек я веру, стане!
  Ты сваю ленасць адолеѓ,
  Вазьмі вінтоѓку і паходны з грузам ранец!
  Пасля падобнай песенькі юныя ваяры Чырвонага Сокала рэзка ѓзбадзёрыліся і, на іх накаціла новая хваля энтузіязму і бадзёрасці. Так што яны гэтыя суткі вытрымалі, а калі заквітнела і стала прыпякаць, заваліся ѓ сон.
  Дзімку снілася, нешта асаблівае ... Ён апынуѓся ѓ свеце, дзе на небе і гэта кінулася ѓ вочы на першую чаргу. А менавіта тое ѓ футбол гулялі свяцілы. Прычым гэта былі гібрыды паласатых кавуноѓ і кракадзілаѓ у адной каманда, і сумесь агуркоѓ і насарогаѓ з іншай.
  Дзімка прысеѓ на каменьчык і, паспрабаваѓ было сабраць разам думкі, якія разбягаліся ва ѓсе бакі нібы табун гарачых жарабцоѓ. Бо так не можа быць, каб свяцілы гулялі ѓ футбол, ды яшчэ прымаючы пры гэтым гэтак неверагодныя, зусім не ѓласцівыя рэальнай флоры і фауне форме.
  Наогул зоркам пакладзена па ѓсіх законах фізікі быць шарападобнымі, што ѓ сутнасці аксіёма непарушная! Ва ѓсякім разе калі фізічныя канстанты адпавядаюць таго сусвету, у якім пражываюць людзі. А так гэта элементарна неймаверная загадка!
  Разважанні разумнага хлапчука перапыніла з'яѓленне незразумелага звярка. Тут было дзіѓным і тое, што істота як бы матэрыялізавалася з паветра, нібы якая вынырнулася з палонкі рыбкі. Дарэчы, і галава была рыбіна, а вось тулава ѓ выглядзе гадзінай са стрэлка. Прычым на цыферблаце замест лічбаѓ абазначаюць гадзіны - якія непотныя іерогліфы ѓ выглядзе малюнкаѓ. Ды і саміх стрэлак больш за тузін і яны круцяцца з рознай хуткасцю.
  Дзімка свіснуѓ:
  - Вось гэта да! Ты хто?
  Сумесь рыбы і дзівоснага будзільніка нечакана адказала па-руску:
  -А Яхіта, а ты хто такі белабрысенькі?
  - Чалавек! - Адказаѓ Дзімка.
  Яхіта вельмі тоненька як камарык хіхікнула:
  - Я сама бачу, што ты чалавек. Мяне цікавіць пасада, імя, род заняткаѓ!
  Дзімка не на жарт разгубіѓся:
  - А што ѓ вашым свеце людзі ёсць?
  Яхіта кіѓнула:
  - Так, вядома ж, ёсць! Нават цяжка знайсці свет, дзе б, не сустракаліся вы безвалосыя прыматы. Хоць людзі ѓсюды вельмі розныя, ёсць моцныя і развітыя як архангелы, а ёсць прымітыѓныя дзікуны! Вось на прадстаѓніка развітога свету не падобны, босы, амаль голы, але і дзікуном цябе таксама назваць нельга...
  Дзімка не ѓтрымаѓся ад пытання:
  - А гэта чаму нельга?
  Яхіта патлумачыла:
  - Вочы ѓ цябе вельмі разумныя, як у мудраца, а не дзіця з прымітыѓнага племя!
  Дзімка прывёѓ цалкам разумны довад:
  - А чаму ты думаеш, што дзікуны абавязкова павінны быць дурнымі? Бо выжыць без бластэраѓ з ядзернай напампоѓкай сярод буйнейшых і ікластых звяроѓ патрэбна не жартоѓная кемлівасць і практычная знаходлівасць!
  Яхіта пагадзілася:
  - Так! Але адкуль дзікуну ведаць, аб бластере з ядзернай напампоѓкай, хоць па мерках людзей-архангелаѓ гэта ѓжо каменны век. Скажы, хто ты па пасадзе і з якім заданнем цябе адправілі сюды?
  Дзімка пастараѓся адысці ад прамога адказу:
  - Усё ѓ нашым светабудове адносна: асабліва пасады! А заданне? Ды я проста падарожнічаю па мірах. Бо зоркі якія гуляюць у футбол - гэта так незвычайна і цікава!
  Яхіта паправіла, стрэлы на паверхні яе празрыстага тулава сталі круціцца некалькі па-іншаму:
  - Гэта футбол, а зусім іншая гульня. Паглядзі, тут у мячыкаѓ ёсць крылцы, прычым іх адразу тры, ды і брамы не відаць! Няѓжо гэта падобна на ваш чалавечы, са старажытных часоѓ футбол?
  Дзімка вымушаны быѓ пагадзіцца:
  - Вядома ж не... Хоць, як толькі я паглядзеѓ, то адразу ж узнікла асацыяцыя з футболам. Бо ёсць нейкае знешняе падабенства! Няхай нават і не фармальнае!
  Яхіта адмахнулася:
  - Вось ужо гэтыя асацыяцыі... Ад іх толькі галава баліць і бойкі здараюцца. Але вось скажы ты гадзінай не дыверсант?
  - Фармальна не! - машынальна адказаѓ Дзімка.
  Яхіта махнула лапкай:
  - Тады ідзі за мной. Нешта цікавае я табе пакажу!
  Дзмітрый Ракетны падняѓся і рушыѓ, была за ёй следам, як сон раптам кудысьці патрапіѓ і прагучаѓ сігнал да ѓздыму.
  Ледзь адпачыѓшыя хлапчукі зноѓ беглі з грузам, тут ужо ѓ іх не было варыянтаѓ для адпачынку. Востры боль у мышцах прытупіѓся, а збітыя ступні задубелі, ужо не выбухаючы пакутай, а проста моцна нылі, і ныццё распаѓзалася па ѓсіх нагах, а ѓ лёгкіх адкрывалася трэцяе і чацвёртае дыханне.
  Данька як самы фізічна моцны пакутаваѓ у меншай меры, і нават адчуваѓ нуду: хацелася бою, але як на злосць ніводнага стрэлу... Вось Дзмітрыю, як заѓсёды вязе, здзейсніѓ кіношны подзвіг, узяѓ палкоѓніка і ордэн славы на шыю. Сама па сабе ѓзнагарода каштуе не дорага, што возьмеш з жалеза і тонкага пласта нікеля, каб не іржавеѓ, але ёсць не вялікі штампаваны малюнак. Галоѓнае, вядома ж, прэстыж. Былі і ѓ СССР сур'ёзныя ворагі.
  У часавая першай сусветнай вайны Гітлер здолеѓ заслужыць чатыры ордэны ѓ тым ліку і рэдкі для простага яфрэйтара жалезны крыж першай ступені. Ды ён быѓ сапраѓды адважным і разумным салдатам, хоць зараз яго імем палохаюць дзяцей.
  А вось яны могуць так і прабягаць без мэты ѓсё лета і восень, калі яшчэ поспех выпадзе.
  Хлапчукам нарэшце трапілася месца нядаѓняга бою, ляжалі трупы забітых брытанскіх салдат, па большай частцы гэта было негры і арабы. Мёртвая плоць на такой спякоце элементарна высахла і не стала раскладацца. Валяліся абломкі металу, гільзы, але ѓсю трафейную зброю акуратныя рускія паспелі падабраць. Але ѓсё ж аднаму з хлопчыкаѓ пашанцавала, і ён падняѓ упушчаны складаны ножык. Прычым амерыканскай вытворчасці. На бегу паказаѓ прыяцелям:
  - Вось ён мой трафей!
  Тыя ѓ адказ рыкнулі:
  - Знайшоѓ чым выхваляцца! Ты лепш ангельца замачы!
  Той зло адказаѓ:
  - А за гэтым справа не стане! Вось толькі б знайсці ворагаѓ! А бегчы трэба яшчэ хутчэй!
  Але і гэтыя суткі мінулі без сутыкненняѓ, што зрэшты, для большасці войн суцэль натуральна. Бо падчас канфлікту ты больш перасоѓваешся, чым ходзіш. Дакладна таксама, як і ѓ асаѓ, большасць вылетаѓ пустыя асабліва ѓ прамежках паміж вялікімі бітвам і наступальнымі аперацыямі. Перад тым як заснуць Данька сказаѓ Дзімку:
  - Ведаеш белы тыграня (мянушка Дзмітрыя), вайна зусім не так рамантычна, як гэта паказана ѓ фільме чырвоныя д'яблыкі, або капітан падшыванец, а і ѓ іншых. Адчуваеш некаторае расчараванне. Няма я вядома, не маленькі і разумею, што кіно і рэальнай гэта не адно і тое ж, але ѓсё-такі....
  Дзімка дэманстратыѓна пазяхнуѓ:
  - На гэтую лепш пагаворым праз месяц, а пакуль медытацыя і адыход да сну. Зрэшты, павінен, што нашы новыя таварышы годныя рабяты. Яны добра трымацца!
  . РАЗДЗЕЛ Љ 4.
  Вайна ішла з невялікай інтэнсіѓнасцю. У Афрыцы амерыканскія і ангельскія войскі не занадта моцныя, але абшары велізарныя, і джунглі і пустыні, і мноства рэк і балот.
  Ды Чорны кантынент велізарны, і паспрабуй яго хутка захапі. Так што вайна зацягнулася надоѓга.
  І саму Брытанію на кантыненце дастаць не так ужо і проста. Гэта каласальная атрымалася праблема.
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава ваююць нібы юныя тытаны. І атрымліваюць слаѓныя перамогу. Яны б'юцца з вельмі моцным, хоць і не занадта шматлікім супернікам.
  Зрэшты, куды амерыканцам, ангельцам, і іх каланіяльным войскам да несмяротных дзяцей-феноменаѓ.
  Алег Рыбачэнка адзначыѓ, зразаючы чарговую шэраг праціѓнікаѓ, і кідаючы босымі пальчыкамі ножак гарошынку з антыматэрыяй:
  - Салдат на вайне становіцца больш юным і сталым адначасова, палітык у паддывановай барацьбе, старэе і мацюкаецца, адначасова апускаючыся да ѓзроѓню дзікага звера!
  Маргарыта, гэтая баявая дзяѓчынка, узяла і босымі пальчыкамі ножак запусціла дыск зразаючы галавы і адзначыла:
  - Салдат прыватна тэрміновы тэрмін і становіцца прафесіяналам на вайне, палітык не ведае тэрмінаѓ, і прафесіянал на прысваенні перамогі!
  Хлопчык і дзяѓчынка прыгожа разбуралі супернікаѓ. І зрэзалі іх капітальна без лішніх разваг.
  Алег узяѓ і голай пяткай запусціѓ нешта больш, чым забойнае, і разбуральнае - заявіѓшы:
  - Салдат павінен быць крэмень, але не каменець сэрцам, палітык ужо даѓно мае замест сэрца камень, але мае цвёрдасць гумы!
  Маргарыта, ссякаючы салдат Брытаніі, і шматлікіх чарнаскурых ваяроѓ кідаючы вострыя шпількі пальчыкамі ножак, выдала:
  - Добры салдат у баі як Д'ябал - што трэба тушыць агонь, майстэрскі палітык у подласці сам Сатана, а выкананні абяцанняѓ тыповы шланг!
  Яны вельмі нядрэнна і вельмі дасціпна выступалі супраць непрыяцеля і агрэсіѓна разбуралі ангельскія часткі. Ну і не толькі зразумела яны.
  Алег, ссекшы супостатаѓ, вякнуѓ:
  - Салдат можа загінуць на полі лаянцы, але гэта лепш, чым згінуць пад струменем салодкай хлусні з вуснаѓ палітыкаѓ у мірны час!
  Маргарыта, круша незлічоных праціѓнікаѓ, якіх, зрэшты, не так ужо і многа засталася, узяла і босымі пальчыкамі шпурнула бамбку і піскнула, скалячы зубкі.
  - Хто нарадзіцца ваяром, памрэ героем, хто стаѓ палітыкам, ужо мёртвы мярзотнік, і хадзячы труп!
  Дзеці-ваяры змагаліся нібы сапраѓдныя волаты і гіганты думкі.
  А вось Лізавета і яе танкавы экіпаж аказаліся не надзел, і пёрлі па джунглях. Хоць СУ-100 па праходнасці і супадае з трыццацьчацвёркай, але ѓсё роѓна па джунглях на ёй ехаць нялёгка.
  Лізавета пазяхнула і заѓважыла, даѓшы чаргу:
  - Палітыка - гэта калі кажуць адно, маюць на ѓвазе іншае, робяць трэцяе, атрымліваецца чацвёртае, а ѓсё роѓна выходзіць бокам і застаецца мярзотаю ѓ пячонках!
  Кацярына з гэтым суцэль лагічна пагадзілася:
  - У палітыцы братоѓ няма, але досыць бедных сваякоѓ, няма казачных прынцаѓ, але лішак голых каралёѓ, няма праѓды нават на імгненне, але хлусні хопіць не на адно пакаленне!
  Алена агрэсіѓна прымеціла з аскалам зубоѓ, што зіхацяць нібы жамчужыны і прыгожыя:
  - Каханне прыходзіць, калі не чакаеш, палітыканы прыліпаюць, калі не клічаш!
  Еѓфрасіння заѓважыла, падміргваючы сваімі сапфіравымі вочкамі і босымі пальчыкамі стукаючы па брані:
  - Каханні ѓсе ѓзросты пакорлівыя, палітыкам усе подласці па плячы!
  Сумнавата стала дзяѓчынкам, яны нават сталі напяваць, нешта вельмі актуальнае;
  Сюрпрыз, сюрпрыз!
  Няхай жыве сюрпрыз! Сюрпрыз, сюрпрыз! Ды жыве сюрпрыз!
  
  Уяѓляеце такое становішча - Усё, што будзе з вамі, ведаеце загадзя. Ні навошта тады хваляванні, сумневы, Усё на свеце прадугледзіць расклад.
  
  А мы кідаем нудзе выклікТаму што, таму Жыць на свеце без сюрпрызаѓНемагчыма нікому.Хай поспехі, няѓдачы,Хай палёты уверх і ѓніз,Толькі так, а не інакшТолькі так, а не інакш.Ды жыве сюрпрыз!
  
  Сюрпрыз, сюрпрыз! Жыве сюрпрыз! Сюрпрыз, сюрпрыз! Жыве сюрпрыз!
  
  Прадугледзіць расклад гуляемость,Прадугледзіць падвышанасць свядомасці.І вядома павялічыцца зяваемасць,І цесната запоѓніць светабудову.
  
  А мы кідаем нудзе выклікТаму што, таму Жыць на свеце без сюрпрызаѓНемагчыма нікому.Хай поспехі, няѓдачы,Хай палёты уверх і ѓніз,Толькі так, а не інакшТолькі так, а не інакш.Ды жыве сюрпрыз!
  
  Сюрпрыз, сюрпрыз! Жыве сюрпрыз! Сюрпрыз, сюрпрыз! Жыве сюрпрыз!
  
  А мы кідаем нудзе выклікТаму што, таму Жыць на свеце без сюрпрызаѓНемагчыма нікому.Хай поспехі, няѓдачы,Хай палёты уверх і ѓніз,Толькі так, а не інакшТолькі так, а не інакш.Ды жыве сюрпрыз!
  
  Сюрпрыз, сюрпрыз! Жыве сюрпрыз! Сюрпрыз, сюрпрыз! Жыве сюрпрыз!
  А вось іншым героям, батальёну хлапчукоѓ з Чырвонага арляня СССР пашанцавала нашмат больш. А што дзецюкі ѓжо гатовыя былі завываць ад нуды: ні бітваѓ, ні прыгод адзін толькі бег! Яны, нарэшце, атрымалі папярэджанне, што наперадзе прыкладна роѓны па колькасці батальён англічан.
  Уладзімір загадаѓ ім залегчы і далей паѓзці на бруху. Хлапчукі менавіта так і зрабілі. Ангельцы іх падобна ѓсёткі заѓважылі, і тут жа не чакаючы падыходу адкрылі агонь. Але відавочна пасьпяшаліся, толькі адзін з юных сокалаѓ Сталіна атрымаѓ раненне ѓ плячо, а астатнія элементарна паспелі адкаціцца. Мясцовасць для роѓнай сутычкі была не зусім тыповая, уся пакрытая хмызнякамі, зараснікамі. Брытанскія часці стралялі актыѓна, але не дакладна. Байцы чырвоны арлянят адказвалі радзей, але куды дзейсней. Больш за хлопчыкі паспяхова маскіраваліся, накінуѓшы на сябе плашчы колеру хакі перамяшчаліся бясшумна. Ангельцы ѓ сваю чаргу занадта ѓжо нерваваліся, і ѓвесь час дазвалялі сябе апярэджваць.
  Асабліва паспяхова дзейнічаѓ Дзімка Ракетны. Ён хуценька нібы мурашка забраѓся ѓ тыл ангельцам (на гэты раз супраць іх ваявалі амаль выключна белыя, а значыць куды больш устойлівыя байцы, якія не будуць разбягацца ад выцця сірэн), і здымаѓ іх нібы мішэні ѓ працяжнік. Аѓтаматычная вінтоѓка працавала выдатна, і колькасць ахвяр усё ѓзрастала!
  Зрэшты, нажаль, і хлопчыкі неслі страты, асабліва калі пачаѓся абмен з закідваннем гранат. Аднаму іх адважных дзецюкоѓ асколак распароѓ жывот, і вылезлі кішкі. Іншаму раздрабніла костка нагі, таксама вельмі нават непрыемна. А бо бітва яшчэ толькі разгаралася, а і праклятых, жорсткіх ангельцаѓ аказалася куды больш, чым яны юныя ленінцы меркавалі спачатку. Колькі пры гэтым было крыкаѓ і стогнаѓ абапал.
  Тады Дзімка, прыслухаѓшыся, вызначыѓ камандзіра. Гэта быѓ буйны ангелец, таксама палкоѓнік з нізкім голасам. Ён хаваѓся ѓ загадзя выкапаным акопе.
  Белабрысы хлопчык хіхікнуѓ і хуценька, нібы маленькая гюрза, зняѓшы навакольных яго ангельцаѓ, прапоѓз да акопу. Удар кінжалам у патыліцу і палкоѓнік заціх, выпусціѓшы з вуснаѓ шыпення, нібы шына праколатага аѓтамабіля. Пасля чаго хлапчук, прыклаѓшы да рота кучу скамечанага лісця, зароѓ аналагічным голасам.
  Тут сакрэт крыѓся ѓ тым, што лісце было прасякнута клейкім сокам. Дзімка прыгатаваѓ гэта загадзя, праѓда разлічваючы ѓзяць на спалох дзікуноѓ, але вось адбыѓся эфект Бураціна, калі шукаеш адно, а атрымліваецца іншае, але атрымліваецца, нешта зусім іншае, але таксама карыснае!).
  Як бы ні было страшны голас камандзіра, на скажонай англійскай мове спрацаваѓ:
  - Усім устаць, і бягом назад крокам марш!
  І спрацавала! Ангельцы ѓскочыѓ, пасля чаго чэргі з пісталет-кулямётаѓ і аѓтаматычных вінтовак абрынуліся на іх. Вядома, бачачы такія страты, пабяжыш і без каманды... Бравыя салдаты Брытаніі нясуцца наѓцёкі, а хлопчыкі, мільгаючы, атрутна-зялёнымі ад травы, босымі, круглымі пяткамі нясуцца за імі ѓслед, пры гэтым страляючы на хаду!
  Вось гэта ѓжо была байка! Татальнае і разам з тым эфектыѓнае знішчэнне! З заѓзятым пераследам.
  Уладзімір крычаѓ, ва ѓсю глотку:
  - За мной байцы наперад! Адкрылі мы тут рахунак!
  Іншыя хлапчукі падпявалі:
  - Нам Сталін даѓ сталёвыя рукі-крылы, а замест сэрца палымяны матор!
  Уладзімір, дадаѓ:
  - Усё вышэй і вышэй, і вышэй! Імкнуцца палёт нашых птушак і ѓ кожным прапелеры дыхае, спакой нашых меж!
  Адкуль немцы ведалі такія песні? Калі Дзімка аддаваѓ перавагу складаць сваё, тое яго сябар Данька, наадварот прапагандаваѓ ужо складзенае, папулярна і вядомае...
  Зрэшты, Дзімка, які фактычна і на гэты раз з'яѓляѓся галоѓным пераможцам, стала прыкра і, ён заспяваѓ уласную мелодыю:
  Сталіну Вялікаму клянемся;
  Гонар захоѓваць і біцца да канца!
  Таму што ѓлада Яго як Сонца,
  Таму што Божае святло краіна!
  
  Абаронім Айчыну ад пошасці;
  Леѓ Брытанскі кірпаты за хвост!
  Мы пабудуем на планеце шчасце;
  Як загадаѓ Гасподзь святы Хрыстос!
  
  Роѓнасць і братэрства будуць кіраваць;
  Стане неба - чыстым блакітным!
  Бо за гэта ты змагацца мае права,
  Шлях сацыялізму - маладым!
  
  Радзіма цудоѓная Расія,
  Сталін правадыр ад Бога дадзены нам!
  Дзе кветкі на полі ѓсіх прыгажэй,
  Дзе не можа бразнуць слова хам!
  
  Усё ѓ краіне расце, яна шырокая;
  У ёй і льды, і пышныя лугі!
  Золата пустыні з усходу,
  Срэбрам і жэмчугам завею!
  
  Ёсць Крэмль планеце ѓсёй свяціла;
  Але яшчэ круцейшая сіла ѓ нас!
  Вось "Кацюша" неба асвятліла;
  Нібы сам архангел падаѓ вока!
  
  Усе народы Радзімы адзіныя;
  Няма ѓ нас між іх пустых праблем!
  Не сагнула Русь пад ярмом спіны;
  Не здолеѓ забраць ты зямлі сэр!
  
  Так, што жарты больш не дарэчныя,
  Мы цяпер таксама спадары!
  На планеце русічам не цесна,
  Льецца з неба салодкая вада!
  
  Нівы-волаты вырастаюць;
  Калос нібы мёд пчалы сэрцаѓ!
  Бог даѓ рускім месца ѓ самым раі,
  І лаѓровы вам герой вянок!
  
  Усё пакорліва стала чалавеку,
  Толькі ганарыстасць утаймаваць не змог!
  Але не быць канцу людскаму веку;
  Космас адчыняе нам парог!
  Хлапчукі вельмі бурна і ѓхваляльна папляскалі цудоѓнаму выкананню. Уладзімір нават збіѓ трапным стрэлам з пісталета варону, а Данька заявіѓ:
  - А ты Дзімка малайчына - прынцыпова спяваеш і складаеш толькі сваё!
  Юны маэстра заѓважыѓ:
  - А гэта і ёсць самае каштоѓнае, калі ты творыш сам, а не паѓтараеш нібы папугай!
  Хутка падлічылі страты... Нажаль трое хлапчукоѓ назаѓжды расталіся з атрадам, яшчэ пяцёра параненыя настолькі цяжка, што іх прыйдзецца несці, і дваццаць пяць чалавек раненні сярэдняга цяжару сваім ходам, ці лёгкія...
  Ангельцаѓ знішчана больш васьмісот сарака чалавек.... У цэлым суадносіны суцэль прымальнае! А вось палонны не аказалася, акрамя аднаго маёра медыцынскай службы. Усе астатніх перабілі...
  Данька зладзіѓ:
  - Мы, доѓга тупыя кулямёты, пілавалі і тысяч пяцьсот ангельцаѓ павалілі!
  Уладзімір перапыніѓ яго:
  - Заткніся ты? Вось трое нашых хлопцаѓ загінула. Я вось думаю, пахаваць іх тут, на полі лаянцы, ці несці да сваіх частак, каб іх адпявалі паводле звычаю Хрыста!
  Данька тут здзівіѓся:
  - А хіба ѓ СССР Хрыстос у пашане? Бо і вы і сам Сталін увесь час кажаце - Хрыстос слабак і слінцяй і не арыец!
  Уладзімір спакойна адказаѓ:
  - Гледзячы які Хрыстос... Той, што ѓ Бібліі не арыец і пацыфіст! Той у якога верым мы, гэта значыць без так званага Святога пісання, якраз чырвоны арыец! І не проста чырвоны арыец, але і надзвычай мужны чалавек! Гэта вам трэба разумець.
  Дзімка пагадзіѓся:
  - Мне вось таксама біблейскі Ісус, навучэнец не пярэчыць злому і падстаѓляць падонкамі шчокі зусім не падабацца. У царскія часы ѓжо было такое і што? Збіваѓ, у прыватнасці пан селяніна, разбіваѓ яму ѓ крывінушку твар, ламаѓ рэбры на дыбе, а той няшчасны проста маліѓся на пана. Але ці станавіѓся ад гэтага абшарнік, хоць на грош лепш?
  Данька сам адказаѓ за ѓсіх:
  - Вядома ж, не! Злу трэба неадкладна даваць адпор! Таму што зло-гэта полымя; для якога лепшых бензін цярпення, а лепшыя запалкі абыякавасць і эгаізм!
  Уладзімір жорстка перабіѓ іх:
  - Тое, што вы кажаце і так відавочна, абсалютна для любога разумнага чалавека. Так, што не трэба, што-небудзь дадаткова нам тлумачыць і вывучаць. Наогул рускія я ведаю нацыя, якая кахае філасофскія развагі і балталогію ѓ стылі Дастаеѓскага. А пакуль вы Алег і Данька панесяце насілкі з Петэрам, дык ён самы цяжкі іх забітых. А зараз бягом марш...
  Хлапчукі былі акрылены і натхнёныя першай, па-сапраѓднаму баявой перамогай, ды і загартаваныя целы ѓжо сталі адаптавацца да спякоты і нагрузак. Гэта было проста весела! Вось так бяжы і жвавы...
  Данька на бегу спытаѓ Дзмітрыя:
  - А вось ты дзяцюк прасунуты, можна сказаць вучоны ... Як ты думаеш чаму хрысціянства змагло такіх поспехаѓ ва ѓсім свеце дамагчыся. І гэта пры тым, што логіі ѓ гэтым вучэнні, ні на кварк!
  Белабрысы хлапчук, крыху падумаѓшы, адказаѓ:
  - Помніцца доктар прапагандысцкіх навук Гебельс сказаѓ: каб у хлусню паверылі яна павінна быць буйной. Калі перафразаваць, каб у вучэнне паверылі, яно павінна быць пазбаѓлена ѓсякай логікі! Або нават яшчэ дакладней: каб у рэлігію паверылі, яна павінна быць пазбаѓленай логікі і разумнага сэнсу!
  Данька на бегу кіѓнуѓ:
  - Збольшага гэта так, але ѓсё ж... Шмат чаго ѓ нашым свеце пазбаѓлена логікі і сэнсу, але нішто не дасягнула такога поспеху як Хрысціянства і тут адной парадаксальнасцю падобнае не растлумачыць!
  Дзімка адзначыѓ:
  - Тут ёсць розныя фактары і адміністрацыйны рэсурс уладаѓ, бо ім былі выгадныя пакорлівыя слугі, абалваныя верай у лепшае замагільнае жыццё і не жадаючыя штосьці мяняць на зямлі. І вядома ж слабасць рабоѓ, якія разумелі, што яны занадта слабыя і неарганізаваныя, каб супрацьстаяць легіёнам Вечнага Рыма. Ну і далей... Сам вельмі рамантычны вобраз Ісуса Хрыста. Вось заѓважце - Ісус не быѓ пасрэднай асобай. Траціна чалавецтва лічыць, яго Усемагутным Богам які з'явіѓся ѓ целе. А гэта пад сілу толькі чалавеку з асаблівым дарам абаяння.
  Які бег па правую руку савецкі хлапчук мабыць разумеѓ беларускую мову і ѓмяшаѓся:
  - А тут усё значна прасцей! Сэнс, што сам Усемагутны Бог дзеля людзей прыняѓ чалавечае аблічча, узышоѓ на крыж. Само па сабе дзеянне настолькі ірацыянальнае, усім незразумелае, цяжка вытлумачальнае, але разам з тым цудоѓнае, што людзі на гэта клюнулі. Акрамя таго і чалавеку прыемна. Чаму прыемна? Таму, ён чалавек атрымліваецца такая вялізная каштоѓнасць, што сам творца сусвету дзеля яго мучыцца і аддае сваё жыццё! А гэта ѓвогуле супер!
  Данька пагадзіѓся:
  - Ды гэта неспасціжна! Творцы Сусвету мучаць і распінаюць, а ён моліцца за сваіх катаѓ! Хто гэта здольны ѓявіць? Што можа быць больш за тое?
  Дзімка пагадзіѓся:
  - Ды нішто! Бо сам па сабе менавіта парадаксальнасць Евангелле, і стала прычынай, што ѓ яго паверылі, у тым ліку і людзі мудрыя, зразумеѓшы, што падобнае прыдумаць немагчыма! У прыватнасці імператарам Канстанцінам кіраваѓ не толькі практычны разлік: выгадна не выгадна. Хрысціяне не былі большасцю ѓ Рымскай імперыі. Яны наадварот былі адчайнай меншасць, прычым меншасцю пасіѓнай і настроенай пацыфісткі. А язычнікі наадварот былі агрэсіѓнай большасцю. Так што імператар Канстанцін магчыма і паверыѓ... Прычым паверыѓ шчыра, і пайшоѓ пры прыняцці Хрысціянства на смяротную для сябе рызыку...
  Данькі пагардліва фыркнуѓ:
  - Я вось не разумею і ѓ чым тут была смяротная рызыка?
  Дзімка цярпліва растлумачыѓ:
  - Длі гордых рымлян хрысціяне, былі ѓсяго толькі іудзейскай сектай. Гэта значыць яны іх нават за людзей не лічылі, а вось Алімпійскія Багі нацыянальная рэлігія, няхай нават і запазычаная ѓ грэкаѓ. Гэта значыць, атрымліваецца, што імператар Канстанцін пайшоѓ і супраць сваіх продкаѓ, і супраць акружэння. Акрамя таго, хрысціянству ѓласціва пурытанства, а рымляне не прывыклі сябе хоць у чымсьці абмяжоѓваць. Гэта значыць менавіта ненатуральнасць хрысціянства, тое, што гэтая вера прымушае адмовіцца ад шматлікіх жыццёвых задавальненняѓ і было той каласальнай рызыкай пры яе прыняцці. Так, што толькі поспех у ратнай справе, дазволіѓ Канстанціну замацавацца, у тым ліку і дапамога крыжа на шчытах!
  Данька заѓважыѓ:
  - Як і Іслам зацвердзіѓся на штыках, дакладней на мячах і дзідах! Гэта лішні раз пацвярджае - хто моцны той і мае рацыю! Лепшы з аргументаѓ моцныя кулакі!
  Дзімка хіхікнуѓ:
  - Гэта можа і не смешна... Але вось трагічна, калі розум не асабліва шанавацца. Хоць дарма некаторыя думаюць, што падлеткі паважаюць толькі фізічную моц. Для іх характэрны і іншыя ѓ тым ліку інтэлектуальныя каштоѓнасці!
  Хлапчукі замоѓклі... Размаѓляць, вядома, цікава, але пакуль тэмы толькі луналі ѓ паветры. Рэлігія, гэта не самая папулярная тэма ѓ гутарках дзецюкоѓ. А значыць, можа паспрабаваць пабалбатаць пра танкі?
  Данька спытаѓ Дзімку:
  - А што вось ты думаеш аб якасці нямецкай ваеннай тэхнікі? У прыватнасці хваленых частка панцвале?
  Хлапчук цалкам лагічна адказаѓ:
  - Ды ніяк, практыка пацвярджае, што нямецкія танкі моцныя і эфектыѓныя! Пра што тут яшчэ можна казаць? А такія паказчыкі як прылада, браня, рухавік, і следства: якая дзівіць моц, абарона, рухавік, вядома ж, важныя, але разам з тым другасныя. Натуральна ѓ тым выпадку: калі няма сапраѓдных танкавых асаѓ!
  Данька нахмурыѓся:
  - А што ты хочаш сказаць, што ѓ нас няма танкавых асаѓ?
  Дзімка нявінна, як манашка ѓсміхнуѓся:
  - А адкуль ім быць? Нашы беларускія танкі з танкамі пакуль не ваявалі. У краіны Суомі Фінаѓ танкаѓ амаль не было, у Японіі на Халхін-Голе іх таксама было з гугулькін нос. Не паспелі яны гэтым абрасці - факт бясспрэчны! Так што пакуль на гэтую тэму размаѓляць бескарысна.
  Данька скрывіѓ твар:
  - Ды ѓ нас асабліва нічога ѓражлівага і няма! Так можна і за антысавецкую агітацыю ѓ падвалы НКВД дагадзіць.
  Дзімка тонка хіхікнуѓ:
  - Але вось мы павер і будзем першымі! Можа нават рыцарскія крыжы атрымаем, бо мы расейцы народжаныя перамагаць!
  Савецкі хлапчук зло перабіѓ:
  -Э не! Гэта мы арыйцы народжаныя перамагаць. Вас жа пакуль выбаѓляла толькі тое, што наша войска яшчэ не павярнула на Усход. Але варта толькі Брытаніі капітуляваць, і вы ѓбачыце нашыя танкі на парадзе ѓ Крамлі.
  Данька падкалоѓ юнага нацыста:
  - У якасці ваенных трафеяѓ зразумела. Ды яшчэ з калонамі якія плятуць пад канвоем палонных! Вось як вы ѓбачыце Маскву!
  Якая пагражала ѓспыхнуць бойку прадухіліѓ грозны вокрык Уладзіміра:
  - Заткніцеся! Табе Данька за доѓгую мову пакаранне... Замест начнога сну, пастаіш пад каравулам, усю ноч з ранцам на спіне. А яшчэ будзе падобнае выпорем...
  Данька хацеѓ быѓ палезь у бутэльку, але Дзімка супакоіѓ:
  - Ты сам вінаваты. Мы ж гасцях, у сяброѓскай краіны, а ты яе салдат абражаеш... Папрасі прабачэння і шануй належны госцю такт!
  Данька прамаѓчаѓ. Ён не хацеѓ ні прызнаваць памылку, ні распальваць канфлікт. А Дзімка прапанаваѓ:
  - Можа вам праспяваць што-небудзь у знак прымірэння?
  Камандзір запярэчыѓ:
  - Не ѓ дадзены момант не час!
  - Тады можна я таксама пастаю ѓ начной варце разам са сваім сябрам Данькам?
  Уладзімір зноѓ і цалкам слушна запярэчыѓ:
  - І гэта будзе няправільна, для яго з'явіцца лішняя забаѓка... Няхай нудзіцца адзін і моцна думае... - Юны камандзір батальёна зрабіѓ паѓзу і амаль лісліва спытаѓ:
  - Ты мяне здзіѓляеш. Адкуль у цябе такія неверагодныя вайсковыя здольнасці? Ты дзярэшся як супермэн з амерыканскіх коміксаѓ, у чым твой сакрэт?
  Дзімка сумеѓся:
  - Ну чаму гэта супермэн... Усё ѓ прынцыпе ѓ межах магчымасцяѓ чалавек. Вось першы раз, калі я з'явіѓся перад танкамі. Яны прынялі мяне за арабскага хлапчука, што тут было неверагоднага і звышардынарнага. Далей паверылі гісторыі, таксама натуральна, ну хоча дзяцюк зарабіць і дапамагчы ангельцам. Ну, а выцягнуць пісталеты з-за пояса, вядома, не кожны чалавек, гэта можа зрабіць неѓзаметку не злоѓлены, але любы "шчыпач" нават юнага ѓзросту цалкам здольны. Ну, а застрэліць з двух пісталетаѓ чацвярых, шчыльна якія сядзяць танкістаѓ здольны любы з вас. А тое, што палкоѓнік адразу ж здаѓся, то маючы досвед вайны з Брытаніяй, гэта не так ужо здзіѓляе. Вось тры мільёны французаѓ здаліся амаль без бою і седзячы ѓ цудоѓных умацаваннях, што куды дзіѓней. Карацей кажучы, першы крыж другога класа, атрыманы цалкам лагічна, я зрабіѓ тое, што мог зрабіць на маім месцы любы дзяцюк з вашага батальёна. Ды і сама ѓзнагарода не ѓнікальная, падчас першай сусветнай вайны ѓзнагароджана было ёй амаль сто шэсць тысяч салдат і афіцэраѓ. Дык з чаго б мне асабліва сябе ѓзнімаць!
  Уладзімір збольшага пагадзіѓся:
  - З аднаго боку гэта быццам бы так, але... Падчас другога бою ты быѓ не такім як усе. У прыватнасці ангельцы цябе нібы не заѓважалі, і біѓ ты наѓскідку не цэлячыся, але пры гэтым і не прамахваючыся. Ды і палкоѓніка голас зымітаваць не кожны здольны!
  Дзімка і тут запярэчыѓ:
  - Не, апошняе можа кожны, калі выкарыстоѓваць прыстасаванне для рэзанансу. Я вас гэтаму калі хочаце, навучу. Што да стральбы без промаху, то і вы вельмі нават прыстойна стралялі. Любому байцу з вашага батальёна можна прысвоіць званне Варашылаѓскага стрэлка. Ангельцы мяне не бачылі? Так і іншых байцоѓ таксама не заѓважалі, мы страцілі ѓсе траіх забітымі, што кажа, што гэтыя ваякі відавочна зашторылі вочы!
  - Ужо чатыры загінуѓшыя! - паправіѓ Дзімка голас ззаду. - Аляксандр сканаѓ, нажаль вайна.
  Уладзіміру надакучыѓ такі размова, і ён прыкрыкнуѓ:
  - Хутчэй імчыцеся, інакш мы і астатніх не данясем.
  Па дарозе памёр яшчэ адзін цяжка паранены баец, але да буйнога арабскага паселішча байцы дамчаліся. Там тым, хто не мог падняцца, аказалі экстраную дапамогу. Пасля чаго Уладзімір гутарыѓ з палкоѓнікам Чырвонай Арміі СССР, тлумачачы яму сітуацыю і распавядаючы які прайшоѓ баі. Той распарадзіѓся адправіць для праверкі двух конных чырвонаармейцаѓ з праваднікамі-арабамі. Зрэшты, Уладзімір паказаѓ яму фота з кучай перабітых ангельцаѓ і заявіѓ:
  - Нам вы можаце верыць, мы яшчэ не навучыліся маніць!
  - Затое навучыліся складаць! - панура і без асаблівай радасці адказаѓ палкоѓнік.
  Але вось нічога Уладзімір не сумеѓся і выклаѓ апошняе здарэнне прыбыѓшаму генералу. Той паціснуѓ яму руку, і паабяцаѓ узнагародзіць тых, хто праславіѓся. Пасля чаго юных байцоѓ адправілі спаць у казарму.
  Зрэшты, Уладзімір Расамаха, разумеючы, што ѓ жаѓнерні занадта ѓжо душна распарадзіѓся слацца на вуліцы... Ведай, нашы хлопцы танкаѓ, бруду і гнюсу не баяцца. У варту паставілі Данька. Яму яшчэ ѓ ранец камяні паклалі, для большай вагі і ѓзмацненні жорсткасці пакарання. Зрэшты, Уладзімір паспяшаѓся, скалячыся суцешыць штрафніка:
  - Затое цябе не пазбавяць агульных нашых узнагарод і заслуг. Мы на цябе дысцыплінарнае пакаранне не накладаем, што для цябе выгадна!
  Данька, нібы не зразумеѓшы, спытаѓ:
  - А чым гэта выгадна?
  Уладзімір Расамаха проста растлумачыѓ:
  - Наяѓнасць дысцыплінарных спагнанняѓ-гэта выдатная нагода для адмовы на ѓручэнне ѓзнагароды, за воінскія заслугі. А ты, вядома ж, захочаш, вярнуѓшыся на Радзіму паказаць Георгіеѓскі крыж, ці яшчэ які-небудзь ордэн.
  Данька злосна трасянуѓ галавой:
  - Ды ніякага жадання?
  Уладзімір крыва, як камбала ѓсміхнуѓся:
  - Так... Не веру, бо твае сябры напэѓна пачнуць пытацца, а чаму ѓ твайго сябра ёсць жалезныя крыжы, а ѓ цябе няма? Чаму ты застаѓся без узнагароды, можа дрэнна ваяваѓ!
  Данька напусціѓ на сябе абыякавы выгляд:
  - А мне ѓсё роѓна. Савецкія ѓзнагароды куды каштоѓнейшыя за нямецкія цацкі, нават рыцарскага крыжа з дыяментамі! Так што!
  - Ну, стой ганарлівы беларускі хлопец! Я веру, ты будзеш пільнаваць на сумленне. - Уладзімір Расамаха бясшумна выдаліѓся. Пакінуѓшы сляды босых ног дванаццацігадовага, але даволі буйнага для свайго ѓзросту хлопчыка.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 5
  Алег Рыбачэнка працягваѓ выкананне цікавай місіі. Ён разам з дзяѓчынкай Маргарытай разбурае чарговую англійскую базу.
  Хлопчык-тэрмінатар голай пяткай паддаѓ гранату і вымавіѓ:
  - Палітык - гэтая пачвара, якое выдае сябе за прыгажуна, але ніякая раскошная амуніцыя не схавае свіны пятак і ваѓчыныя іклы!
  Дзяѓчынка-ваяѓніца босымі пальчыкамі кінуѓшы забойны прэзент смерці, вякнула:
  - Салдат таксама ѓ некаторым родзе пачвара, таму што забівае на поле лаянцы, але ѓ адрозненне ад палітыка ён у роѓных умовах, а вось выбаршчык заѓсёды ѓ пройгрышы!
  Алег Рыбачэнка, запусціѓшы босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы гранату і разкідаѓшы супернікаѓ, вякнуѓ:
  - Жанчына жадае каханні і шчасці сабе і сваёй сям'і, палітык у першую чаргу зацікаѓлены падгадзіць іншым, і апантаны каханнем да грошай!
  Маргарыта шпурнула босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы прэзент смерці і выдала:
  - Жанчына падобная на ружу: вабны водар, яркая знешнасць, вострыя шыпы, а на каго паходзіць палітык, які дзівіць смуродам, убогім знешнасцю, і колкасцю кактуса?
  Хлопчык-тэрмінатар, крышачы супернікаѓ, і падморгваючы сапфіравымі вочкамі, заѓважыѓ:
  - Жанчына, гэтае ѓвасабленне прыгажосці і, чысціні, хай не заѓсёды ідэальна, а вось палітык заѓсёды будзе эталонам подласці і пачварнасці!
  Дзяѓчынка-тэрмінатар заѓважыла са смяшком:
  - Басаногі хлапчук не так часта хуліганіць і залазіць у кішэню, як палітык творыць гадасці і падкладае свінню!
  Несмяротныя дзеці тварылі сапраѓдны цуды, і былі супер.
  Як, зрэшты, і дзяѓчынкі-лётчыцы што выйгравалі паветраную бітву за Брытанію.
  Наташка збіла ангельскую машыну, выкарыстоѓваючы голыя ножкі і прапішчала:
  - Дзіця любіць гуляцца са зброяй, але ён хараство, палітык любіць ім бразгаць, але замест страху выклікае агіду і смех!
  Анастасія агрэсіѓна адзначыла, збіваючы чарговую варожую машыну:
  - Чалавек адбыѓся як кажуць навукоѓцы ад малпы, палітык хоць і тыповы прымат, асабліва паспяховым людзям, мае сваяцтва з шакалам!
  Акуліна Арлова агрэсіѓна адзначыла, збіваючы чарговага суперніка прыёмам бочка:
  - Чалавек мае Боскую творчую прыроду, але распінаем палітыкамі, што проста чорт па натуры і робяць бязмежжа!
  Мірабела Магнітная, дзяѓбаючы самалёты суперніка, і ссякаючы іх нібы ѓзмахамі веера, выдала:
  - Палітык - гэта Д'ябал ѓ целе, толькі не валадар пекла, а творца апраметнай на Зямлі, у якой чэрці выходзяць з-пад кантролю і спараджаюць хаос!
  Дзяѓчынкі, зразумела, монстры-самкі што трэба і даюць па рагах усёй саюзнай камарыльні або зграі камароѓ.
  А некаторы прыгожых дзяѓчынак з СССР прадаюць тым часам у гарэм Іранскаму Шаху.
  Целы ваяѓніц таксама падвергнулі масажу, прычым яго рабілі не служанкі, і нават не еѓнухі, а мускулістыя падлеткі-рабы. Ад іх дакрананняѓ дзяѓчаты і на самай справе ѓзбудзіла і сталі куды больш клічуць і прывабнымі.
  І рыжая Анжаліка і бландынка Аліса забыліся пра сарамлівасць і юрліва буркаталі пад умелымі дакрананнямі юнакоѓ. Гэта была прэлюдыя да гандлю, каб яны былі вясёлымі і ѓ максімальнай ступені эратычна прывабнымі.
  Завершым "зарадку", дзяѓчат зноѓ абмылі і апранулі. На ножкі надзелі туфлікі на высокіх абцасах і каштоѓных камянях, на валасы дыядэмы таксама з каштоѓнасцямі. Анжаліка нават здзівілася:
  - Няѓжо гаспадару не шкада, дык нас упрыгожваць? Бо гэтыя каменьчыкі каштуюць цэлы стан, а колькі за нас дадуць невядома!
  Галоѓная служанка супакоіла іх:
  - Падчас гандлю вы цалкам агаліцеся і выканаеце басанож танец. Гэта значыць бы будзеце прададзены ѓ гарнітуры Евы, на вас не будзе і нітачкі. А ѓсё астатняе, пакупнік можа набыць за дадатковую плату.
  Аліса тут пачырванела, сумеѓшыся:
  - Дык што мы павінны быць цалкам аголенымі перад зграяй мужчын?
  Служанка кіѓнула:
  - Вядома! Так загадвае найстаражытны звычай. Пакупнік павінен абсалютна ѓсё ведаць аб сваіх рабах. Усе заганы, калі яны, вядома, ёсць і добрыя якасці. Вядома, шматлікія дзяѓчыны жудасна хвалююцца, бо яны не абвыклі нават здымаць паранджу перад мужчынамі. Але ласкі ѓ нас не робяць.
  Анжаліку, тут стала цікава:
  - А калі нявольніца ад сораму задаволіць істэрыку?
  За служанку адказаѓ вялізны і тлусты еѓнух у пашарэлай ад пылу кальчузе, і раскошнай чалме:
  - А мы з імі гутарым перад гандлем, тлумачачы, што гэта не той выпадак, калі трэба саромецца, а наадварот трэба праяѓляць пакору. У адваротным выпадку чакае пакаранне. Звычайна гэта спрацоѓвае і нявольніцы паводзяць сябе ціха. Што тычыцца вас, вы хоць і нявінніцы, але падобна абвыклі хадзіць напаѓголыя, па загары відаць так што патрываеце. Калі вас прададуць у гарэм да шаха, гэта будзе лепшая з усіх магчымых лёсаѓ.
  Аліса зрабіѓ лёгкі рэверанс:
  - Вы нас суцешылі!
  Дзяѓчат накрылі некалькімі напаѓпразрыстымі покрывамі, якія трэба было здымаць, такім чынам, каб цела прадаванай на аѓкцыёне рабы паступова дэманстравала свае любаты.
  Па арабскіх мерках Аліса і Анжаліка былі рослыя дзівы, іх апырскалі пахошчамі, і яшчэ раз падвялі, завілі цудоѓныя валасы, што б яны рассыпаліся па плячах, у самы разгар гандлю.
  Абедзве ваяѓніцы былі спакойнымі, жыццё, вайна і трэніроѓкі загартавалі іх, а значыць прычын псіхаваць не было. Што для іх забабоны і забабоны? А саромецца свайго цела ім няма чаго.
  Вось прагучаѓ сігнал і рабыняѓ павялі на гандаль. Тут дарэчы ѓ высокія абцасы, да якіх дзяѓчаты не прывыклі, вельмі абмяжоѓвалі ногі, і было непрыемна, што шкарпэтка заціскалася і на яе прыходзілася ѓся вага моцных, дзявочых цел.
  Так што ѓжо крочыць было, чымсьці накшталт інквізітарскай катаванні, праѓда, у змякчэлым варыянце.
  Сабралася куча народа, дзе ішлі таргі, для беднаты. Прадавалі жанчын, дзяцей, мужчын. Але гэта было на адкрытым пастаменце з няякасным ці малакаштоѓным таварам. Жанчын, зрэшты, бязлітасна распраналі і мацалі пры ѓсіх, тых хто спрабаваѓ атуліцца, білі бізунамі. Чуліся стогны, і было шмат выцця. Ды і крыкі часам выказвалі пакуты. Асабліва страшна было пакінутым без бацькоѓ дзецям, якіх выводзілі галышом на гандаль і раз-пораз пакупнікі лезлі нямытымі пальцамі ѓ рот і шчыкалі. Так што плачу было навалам, як свісту бізуна. У дадатак яшчэ і смярдзела рознымі нечыстотамі, дзе-нідзе відаць былі і аладкі, пакінутыя ішакамі. Толькі пара аблезлых, зялёнага колеру матацыклаѓ, збольшага разбурала сярэднявечны пейзаж нявольніцкага торгу.
  Аліса з горыччу заѓважыла:
  - Як гэта ѓсё зневажальна. Зварот, нібы з жывёламі.
  Анжаліка дадала:
  - Спадзяюся гэта не для нас?
  Галоѓны еѓнух супакоіѓ дзяѓчат:
  - Не, вас прададуць у палацы, для багатых людзей. Дарэчы, калі дзявочыя ногі стаміліся ад туфляѓ, вас пракоціць рыкша.
  Ды высокіх, арабскіх юнакоѓ падалі каляскі і дамы на іх селі. У сваю чаргу суправаджаючы з вартавога, нечакана абзавялася роварамі. Вялізны еѓнух паабяцаѓ:
  - У імгненне дамчым да светлай мэты!
  На гэты раз мардаварот не схлусіѓ. Палац куды з увялі дзяѓчат быѓ вялікі, раскошны, са статуямі і фонтамі.
  Але галоѓнае - гэта само месца для торгу якое нагадвае тэатральную сцэну. І тут таксама прыйшлося пачакаць чаргу. Анжаліка нават спытала:
  - Гэта буйны цэнтр гандлю рабамі?
  Галоѓны еѓнух удакладніѓ:
  - Гэта буйны цэнтр жаночага гандлю рабамі. Мужчын у большай ступені прадаюць у іншым месцы. Як дарэчы і хлопчыкаѓ, для суцяшэнняѓ...
  Таргі праходзілі актыѓна, публікі сабралася мноства і ѓсё ѓ раскошных усходніх адзеннях. Толькі некалькі чалавек было ѓ еѓрапейскіх гарнітурах, а цэлым гэта было тое яшчэ зборышча. Шуму было шмат, а дзяѓчат выводзілі на памост альбо паступова агалялі, альбо адразу выводзілі голымі.
  Вось адна з іх усё ж вытрымала знявагі і задаволіла істэрыку. Рэвела як цялушка, на бойні, пры здзіранні жыѓцом шкуры. Стражнікі яе заткнулі вехцем рот і вынеслі з памяшкання. Галоѓны еѓнух заявіѓ:
  - Выпору, каб не пашкодзіць скуру, можа яшчэ і ногі падсмажаць у жароѓні, каб падэшвы пакрыліся невялікімі пухірамі, магчыма і прэнг. Дама павінна абразуміцца. Вы тое ж калі выкіньце "конікі" атрымаеце жорсткае, пакаранне без калецтваѓ і вас павядуць прадаваць паѓторна.
  Анжаліка ѓсё ж такі спытала:
  - Калі мы зноѓ зробім істэрыку!
  Яѓнух сурова сказаѓ:
  - Тады вас пасадзяць на кол, так што спакушайце лёс!
  Калі дзяѓчат парай вывелі, нарэшце, на памост яны адчулі хутчэй палёгку, чым страх.
  Распарадчык гандлю зачытаѓ:
  - Дзве юныя прыгажуні, цнатлівыя, гарачыя, навучаныя кахаць па-заходняму, але яшчэ не ведалі мужчын. Бландынка і агнязарная прадаюцца парай. Стартавая цана пяць тысяч залатых піястраѓ.
  У адказ пачуліся незадаволеныя воклічы на арабскай:
  - Пакажы нам іх твары! Што за дзівы.
  Якія стаяць па баках еѓнухі скінулі з дзяѓчат паранджу і акрылі іх палаючыя ад хвалявання фізіяноміі. Герда мімаволі здрыганулася, думка, што яе зараз перад парай сотняй юрлівых мужчын распрануць донага была настолькі агіднай, што далікатнае, тварык наліѓся пунсовым колерам, а сапфіравыя вочкі, заскакалі.
  А публіка закрычала ад захаплення і панеслася:
  - Сем тысяч піястраѓ.
  - Восем тысяч!
  - Дзесяць тысяч!
  - Дванаццаць тысяч! - крыкнула мужчына з сівой барадой у зялёнай упрыгожанай смарагдамі чалме.
  Анжаліка спытала еѓнуха:
  - А колькі гэта дванаццаць тысяч піястраѓ калі перавесці на еѓрапейскія грошы?
  Яѓнух быѓ падобны з ліку бывалых і адукаваных:
  - Гэта прыкладна сто дваццаць тысяч даляраѓ ЗША. Ну дык прыкладна такі курс калі лічыць у золаце!
  Аліса акругліла вусны:
  - Мама Міа, гэта ж тры цяжкія танкі М-16.
  Анжаліка паправіла:
  - Ды няма ѓжо значна больш!
  Сапраѓды высокі сухаваты чалавек, з арліным носам і ѓ пунсовай чалме прапанаваѓ, цэлых пятнаццаць з паловай тысяч піястраѓ.
  Галоѓны еѓнух шапнуѓ:
  - Гэты ѓ пунсовай чалме, сам Алі-Топал, пастаѓшчык у гарэм шаха Ірана. Ён не прывык прайграваць таргі.
  Багацей у зялёнай са смарагдамі чалме выдаѓ:
  - Сямнаццаць тысяч піястраѓ, за пару гурый...
  Тут падняѓся малады чалавек без чалмы, але ѓ еѓрапейскім гарнітуры і прароѓ:
  - Васемнаццаць тысяч піястраѓ! Гэтыя жанчыны вартыя мяне, індыйскага раджу Маліка.
  Настала часовая паѓза... мужчыны падмітусіліся... Багацей у смарагдавай чалме заѓважыѓ прынцу:
  - І ты за два кралі хочаш даць грошай, на якія можна купіць мінаносец?
  Прынц зло адказаѓ:
  - А ты што хочаш пераспаць з жалезным караблём?
  Тым часам еѓнухі скінулі з дзяѓчат пакрывала якія прыкрывалі хупавыя шарападобныя грудзей. Соску пры гэтым зіхацелі падобна ружовым бутончыкам. Гандаль ажывіѓся. Адзін з шэйхаѓ высыпаѓшы з кашалька жменю дыяментаѓ, заявіѓ:
  - Я прапаную за іх дваццаць тысяч піястраѓ! Яны гэта стаяць!
  - Дваццаць адна тысяча! - Прапанаваѓ чалавек у зялёнай чалме.
  - Дваццаць дзве тысячы! - рыкнуѓ прынц.
  - Дваццаць пяць тысяч! - Усадзіѓ пастаѓшчык шаха.
  Па шэрагах прайшоѓ гул, але гандаль не спыніѓся. Шэйх падскочыѓ да ювеліра і вытрас усё змесціва кашалька і спытаѓ:
  - Ацані гэтыя алмазы!
  Той выціснуѓ з сябе:
  - Дваццаць восем піястраѓ!
  Шэйх рыкнуѓ:
  - Яны мае, абедзве дзяѓчынкі!
  Прынц з Індыі запярэчыѓ:
  - Няма мае! Трыццаць тысяч піястраѓ!
  Зноѓ узнікла паѓза. Лічы трыста тысяч долараѓ ЗША, гэта вялізная сума, для тых часоѓ. Многія пачынаюць задумвацца, а ці варта столькі выкладваць за дзяѓчат.
  Яѓнухі па сігнале скінулі покрывы, якія затуляюць нявольніцам жываты, а затым і знялі дыядэмы распусціѓшы цудоѓныя валасы... Зноѓ аднавіліся таргі, у мужчын ехалі дахі.
  - Трыццаць тры!
  - Трыццаць пяць!
  - Трыдцаць дзевяць!
  - Сорак адна тысяча!
  Паѓза .... І тут пастаѓшчык шаха выдаѓ:
  - Сорак пяць тысяч піястраѓ. А астатніх папярэджваю, што той, што назаве суму і не зможа яе цалкам аплаціць, будзе публічна выпорот і з ганьбай выгнаны з таргоѓ.
  Шэйхі некалькі замаркоціліся... Тады яшчэ не было такіх багатых струменяѓ нафтадаляраѓ, ды і сам даляр яшчэ не паспеѓ абясцэніцца, так што сума была вельмі вялікая. І аддаваць яе за рабынь...
  Але Галоѓны еѓнух яшчэ не выклаѓ усе казыры і з дзяѓчынак паляцела апошняе пакрывала якое затуляе сцягна і ножкі. А затым націск шпілек вызваліла і ножачкі ад туфляѓ на высокіх абцасах. Рушыла ѓслед каманда:
  - Танцуйце!
  Калі жанчына танчыць, то гэта зусім не тое, калі яна стаіць нерухома. Бо гэта ѓжо не статуя, хай нават прыгожая, а жывая трапяткое цела. А дзяѓчаты, моцна ѓзбуджаныя сорамам, і адначасова пікантнасцю сітуацыі скакалі вельмі ѓжо энергічна.
  - Пяцьдзесят тысяч! - прастагнаѓ чалавек у зялёнай чалме.
  - Пяцьдзесят пяць тысяч! - Не здаваѓся пастаѓшчык гарэма.
  - Шэсцьдзесят! - Выкрыкнуѓ адзін з шэйхаѓ.
  - Шэсцьдзесят пяць! - Дадаѓ пастаѓшчык шаха.
  - Семдзесят! - крыкнуѓ уладальнік смарагдавай чалмы.
  - Восемдзесят! - Абарваѓ пастаѓшчык шаха і дадаѓ. - Правер свой баланс няшчасны, ты можаш атрымаць бізуном.
  Апошні гандляр знік... Рушыла ѓслед лічылка:
  - Раз, два ... - Тут паѓза, раптам хто перадумае ... Аліса шапнула (ды калі гэта нарэшце скончыцца! Я атэістка-камсамолка гатова маліцца Алаху!). - Тры! Прададзена пастаѓшчыку гарэма шаха.
  На дзяѓчат тут жа накінулі покрыва і літаральна на руках вынеслі з торгу. Так скончыѓся "працоѓны" дзень ваяѓніц. Дакладней яшчэ не. Пагрузілі іх сапраѓдны набыты ѓ Амерыцы трэйлер і павезлі ѓ Тэгеран. Самі дзяѓчаты па-ранейшаму былі, па сутнасці голыя, але накрытыя покрывамі і ляжалі на канапах. Іх нават далі вытанчаных страѓ, а ахову пакінулі звонку. Дык вось ляжы і атрымлівай асалоду, дарагі.
  Аліса са здзіѓленнем заѓважыла:
  - А ѓсё ж дзіѓна! За нас заплацілі суму роѓную дваццаццю цяжкім танкам ЗША. Гэта значыць цэлае багацце з залатымі далярамі, яшчэ не абясцэненымі інфляцыяй. А тым не менш, ніякага гонару, нешта не адчуваецца!
  Анжаліка ѓздыхнула:
  - Золата - гэта заѓсёды каштоѓнасць, але калі з яго складаюцца пруты клеткі, то хочацца яго ѓцаніць!
  Аліса прапанавала:
  - Можа, у гарады пагуляем. Будзем зваць горад, а потым іншы каб ён пачынаѓся на канчатак папярэдняга?
  Анжаліка адмоѓна закруціла галавой:
  - Гэта ѓжо неяк па-сармачнаму. Можа, чагосьці іншага ты прыдумаеш. Якія ідэі?
  Аліса знайшлася:
  - А давай тады адціскацца па чарзе. Хто першая зламаецца, тая і прайграла!
  Анжаліка ахвотна пагадзілася:
  - Вось гэта ідзе! Заадно рукі і грудзі патрэніруем. А то ногі ѓ нас атрымлівалі дастатковую нагрузку, а вось рукі няма!
  Пакуль дзяѓчаты забаѓляліся, у Афрыцы таксама было спякотна.
  Батальён СССР Чырвоны арэлёнак рухаѓся на поѓдзень... Такімі вось перабежкамі і марш-кідкамі. Хлапчукі ѓжо ѓцягнуліся ѓ задушлівы і выматвальны рытм бегу па пустынях і джунглях. А па дарозе даводзілася пераадольваць і баявое супраціѓленне ангельцаѓ.
  У прыватнасці блок-пост з двума кулямётнымі вышкамі. Тут прыйшлося крыху пастраляць перш, чым у ход пайшлі гранаты. Абышлося без страт...
  Але затым было і цяжэй, восем танкаѓ і чатыры САУ апынуліся закапанымі ѓ зямлю, і вакол іх пяхота, кулямёты, дасведчаныя салдаты, выкапаныя шасціграннікам траншэі. Тут так проста не ѓзяць, свайго роду ѓмацаваныраён на скрыжаванні трох дарог, кіроѓных і якія злучаюць Самалі, Судан і Эфіопію.
  Падабрацца было нялёгка, мясцовасць, якая вакол прастрэльвалася і лесу вакол высечана. Уладзімір, разумеючы авантурнасць штурму ѓжо хацеѓ было выклікаць на дапамогу авіяцыю, але Дзімка Ракетны прапанаваѓ збудаваць падабенства катапульты і шпурнуць пару звязкаѓ супрацьтанкавых гранат.
  - Не варта адцягваць чырвоную авіяцыю, тым больш у суперніка ёсць, як мінімум пяць магутных зенітак калібра 90 - міліметраѓ, не лічачы яшчэ авіягармат. Тут невялікі фарпост суперніка, а супраць фарпостаѓ патрэбны аблогавыя балісты.
  Камандзір батальёна хлапчукоѓ і чырвоных арыйцаѓ Уладзімір тут, суцэль між іншым справядліва, некалькі ѓсумніѓся:
  - Ты думаеш можна патрапіць з яе дастаткова дакладна?
  Дзімка, адціскаючы разам і сябрамі пальмавае масла, і смалу, пацвердзіѓ:
  - Ды я так думаю, Варашылаѓскі стрэлак - гэта яшчэ дробязь. Ды і сам Варашылаѓ самы прымітыѓны ваяка. Толькі даручыце навядзенне мне.
  Хлапчук сапраѓды перад стрэлам памедытаваѓ, а гранатам дадаѓ яшчэ і бензіну, змяшанага з пальмавым маслам, і смолам, у якія дадалі яшчэ і вапны з карбідам. А затым, зрабіѓшы разлік, перахрысціѓся, аддаѓ піянерскі салют, і стрэліѓ наѓскідку:
  - Вось атрымаеце недаѓвяты!
  Адзін стрэл, затым другі з крыкам:
  - За Радзіму, за Сталіна!
  З боку суперніка, грукат, крыкі, стогны.
  Дзімка загадаѓ паѓторна:
  - Яшчэ залп!
  Стогны, грукат, полымя сталі мацней, раздаліся крыкі па-ангельску: здаемся!
  Палонных аказалася на гэты раз больш за пяцьсот чалавек, і ѓ асноѓным гэта былі белыя ангельцы. Цяжка паверыць, што гэтыя хлопцы літаральна паѓгода таму грамілі праѓзыходныя сілы італьянцаѓ у Эфіопіі і ѓ самой Італіі. А вось зараз іх пабудавалі, нібы вартае жалю статак бараноѓ.
  Басаногія, падрапаныя, але вясёлыя хлапчукі гналі палонных, не зважаючы на камяні і калючкі пад нагамі. А Дзімка Ракетны нават заспяваѓ:
  Краіна святая камунізму;
  Запаліла ты паходню ѓсёй планеце!
  Нясіце сцяг Сталінізму,
  Які даѓ такое шчасце дзецям!
  
  У кожнага з нас вінтоѓка,
  Мы ведаем ратную працу ганаровую!
  Бо песня нясецца сакавіта, звонка,
  Над галавою з чырвоным святлом зоркі!
  
  Нясем мы радасць, шчасце ѓсяму свету,
  Каб працавік быѓ гаспадар!
  Капіталіста тоѓстага да адказу,
  На трон узлез пралетарый!
  
  Наш пунсовы сцяг, вядома колеры крыві;
  У ім сіла Госпада Хрыста адкрыта!
  І іх цярпець давядзецца шмат болю,
  Нас праводзяць святых з абраза абліччы!
  
  А далей раю не відаць рабятам,
  Нас уваскрэсяць навукоѓцаѓ мудрых думкі!
  Тады сустракаць з кветкамі крок салдата,
  Пры геніяльным камунізме!
  
  Таварыш Сталін Госпадам пастаѓлены;
  Айчынай кіраваць і весці да перамогі!
  Наш шлях да вяршыні вельмі сланы,
  А правадыр вялікі ты за ѓсё ѓ адказе!
  
  Адзінства стане наша прывітанне народам,
  Якім дасць штык Ленінізму дабро!
  Падпаліць крыгу гарачы прамень свабоды,
  Пад пунсовым, кумачавым сцягам!
  
  Вось танкі рвуць на шматкі шэраг пяхоты,
  А трусы ѓсякія, без слоѓ здаюцца!
  У тым гераізм хлапчукоѓ адважных роты;
  Што самалёты не гаршкі і сподкі!
  
  Вялікая слава чакае - верце,
  Тых, хто Расію, вышэй за жыццё шануе!
  Адкрыем у космас прамяністы дзверцы,
  Каб не было гніючай ляноты!
  
  Для Радзімы і патрэбен подзвіг;
  І ёй мы прысвяцім, павер служэнне!
  А злы фашызм ужо разгромлены,
  На славу, гонар, радасць - пакаленняѓ!
  Дзімка спяваѓ як сапраѓдны маэстра і савецкія хлапчукі разам з ім... Прычым ніхто не звярнуѓ увагу на не зусім дарэчны ѓ дадзенай кампаніі выпад супраць таталітарызму. А што, фармальна Савецкая Расея не таталітарная, а дэмакратычная!
  Толькі Данька шапнуѓ вуснамі:
  - Ну, ты і даеш Дзімка!
  Палонныя былі здадзены ѓ бліжэйшай базе, і вызваліѓшыся дзецюкі памчаліся далей. Пакуль прыпынкаѓ у іх не было. Маршал Ракасоѓскі павінен быѓ зрабіць вялікі шлях аж да ПАР. А паспрабуй вось так прайдзі ѓсю Афрыку. Прычым англійскіх войскаѓ на ѓсходзе Афрыканскага кантынента, куды больш, чым на Захадзе. Ды і ѓ Эфіопіі трэба лічыцца з паѓстанцамі, і рознымі прабрытанскімі князькамі.
  Так што баявым хлопчыкам даводзіцца бегчы па калючках і гальцы, не думаючы аб адпачынку. Вось і яшчэ адна выйшла сутычка, на гэты раз мясцовым, мяцежным племем.
  Бой быѓ і не такім бяскроѓным, аднаго пацана абклалі з "Буру" трапіѓшы сапраѓды ѓ лоб. Праѓда і суданцам дасталася, іх выкасілі сотні чатыры, ужыѓшы аскепкавыя гранаты і звярнуѓшы ва ѓцёкі.
  Траіх хлопцаѓ параніла настолькі сур'ёзна, што іх прыйшлося несці на насілках.
  Перад сном Дзімка сказаѓ Даньку, якога таксама злёгку падрапала асколкам па шчытку шырокіх грудзей.
  - Вось бачыш, вайна становіцца вясёлай. І бітвы, ёсць і ахвяры, і рамантыка!
  Данька пагадзіѓся:
  - Ды зараз я згодзен, ёсць рамантыка, і ахвяры. Хаця лепш, каб ахвяраѓ з нашага боку ѓвогуле не было.
  Дзімка хітра падміргнуѓ:
  - О... Ты ведаеш для гэтага магія патрэбна. Але павер, будзе лепей.
  Наступны дзень прайшоѓ гэтак жа напружана, іх спрабавалі атакаваць якія вершнікі, але хлапчукі былі напагатове, і на гэты раз пазбеглі страт, абклаѓшы паѓтараста атакавалых тыпаѓ. Сярод забітых было і два брытанскія афіцэры. Так паступова і разгаралася вайна. Было відавочна, што тут не шпацыр, і не проста марш-кідкі.
  Вось яны дасягнулі апорнага пункта ангельцаѓ каля Бахчы. Але тут ужо біцца, амаль не прыйшлося. Тузін, іншая ангельскіх салдат паспрабавала забарыкадзіравацца ѓ бункеры, але іх выкурылі самаробнымі атрутнымі рэчывамі. Некалькі брытанцаѓ акалелі на месцы, а астатнія вырваліся вонкі, дзе іх і павязалі.
  Затое тэхнікі было захоплена цалкам звыкла, а сабраныя для абароны пункта арабы прынялі прысягу на вернасць Савецкаму Саюзу.
  . РАЗДЗЕЛ Љ6
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава ѓжо на падыходзе да ПАР.
  Яны грамяць англійскую базу Намібіі і як заѓсёды ѓ вялікім удары. Такія грозныя хлопцы.
  Хлопчык шпурнуѓ у ангельцаѓ забойнай і разбуральнай сілы гранату і прапішчаѓ:
  - Салдату суддзя Бог і час, палітык жа і без суда мярзотнік, і яго бязмежжа не ведае часавых рамак!
  Дзяѓчынка агрэсіѓна заѓважыла, запусціѓшы босымі пальчыкамі точаных ножак.
  - Салдат не шукае ён спакою, і бура таксама не вабіць, палітык подзвігі закапае, вельмі зайздросны паразіт!
  Алег Рыбачэнка зноѓ запусціѓ у суперніка, падкінуѓшы голай, дзіцячай пяткай гранату і выдаѓ:
  - Салдат часам воін нехаця, і яму не хочацца забіваць, але выконвае свяшчэнны абавязак перад Радзімай, палітык жа добраахвотны здраднік, якому падабацца вінаваціць, не выконваць абавязацельстваѓ перад выбаршчыкамі!
  Маргарыта зрэзала суперніка трапнай чаргой, раздзіраючы вантробы, заявіѓшы:
  - Салдат вырашае ѓ баях галаваломкі, палітык будуючы хітрыя камбінацыі, не можа вырашыць справу мірам!
  У іншых месцах дзяѓчыны тварылі подзвігі.
  Аліса і Анжаліка адціснуліся па некалькі тысяч разоѓ, але абліваючыся потам, не хацелі адна адной саступаць. Нарэшце дзяѓчаты цалкам слушна палічылі, што з іх хопіць, ды і сілы яшчэ спатрэбяцца. Так што лепей адпачыць.
  Анжаліка заявіла:
  - А мы з табой нібы рускія вясковыя бабы, гэта значыць упартыя. Што ж зараз будзем забаѓляць.
  Аліса тут пажартавала:
  - Мусіць, матылькоѓ...
  Трэйлер спыніѓся і дзяѓчатам зноѓ на залатых падносах ѓнеслі ежу. Пасля жорсткай трэніроѓкі з адцісканнямі, ваяѓніцам вельмі хацелася есці. Яны прагна накінуліся на ежу і пітво... Елі і тарты, і шакалад, і садавіна з мёдам... І не заѓважылі, як на іх накаціла найцяжкая дрымота.
  Ператвораны самую сапраѓдную мыльную оперу: сон серыял працягнуѓся;
  Новая надзея ап'яняла сэрцы абедзвюх найпрыгажэйшых вершніц. І яны скакалі на сваім цудоѓным скакуне - мегагноме.
  Анжаліка з натхненнем вымавіла:
  - Ты ведаеш, апынуѓшыся ѓ гэтым свеце фэнтазі, сапраѓды адпачывае свайго светабудовы грукатлівага жалеза!
  Аліса, скалячы жамчужныя зубкі, пагадзілася:
  - Сапраѓды гэта так! Адпачываеш і канкрэтна адводзіш душу.
  Агнязарная Д'яволіца выказала думку:
  - Калі б вайны не існавала, то яе варта было выдумаць, прычым у адрозненні ад Усявышняга Бога - гэтая казка глядзелася б не параѓнальна праѓдападобна!
  Аліса зладзілася:
  - У прынцыпе так! Але ведаючы, як у нас вялікі Сталін, цалкам можна і ѓ існаванне ђсявышняга Бога паверыць!
  Анжаліка з хітрым выглядам і суцэль лагічна ѓдакладніла:
  - Але, калі, вядома, Усявышні Бог не Ісус Хрыстос!
  Аліса цяжка ѓздыхнула:
  - Лягчэй паверыць у бяссілле Д'ябла, чым ва ѓсемагутнасць Езуса!
  Калі цемра ночы змянілася вязкім перадранішнім змрокам, шлях заступіла дзіѓная цёмная паласа. Яна чымсьці падалена паходзіла на плямістага пітона. Здаравенныя ѓ крапінку і з мудрагелістымі выгінамі, валуны цягнуліся бясконцай лініяй па вільготнай, шурпатай траве.
  Аліса ѓсклікнула:
  - Вось, гэта, мусіць, мяжа, уладанняѓ уладара апраметнай!
  - Не, не бойся белабрысая дзіва, гэта ѓсяго толькі старая мяжа! - радасна абвясціла Анжаліка. - Цяпер ужо мы амаль, ну спадзяюся на гэта - сапраѓды дома!
  Басаногая ваяѓніца-бландынка скрывіла тварык:
  - А ты па-ранейшаму поѓная аптымізму па самыя гланды!
  Вогнезарная ваяѓніца пакрыѓдзілася:
  - Хто б ужо казаѓ пра аптымізм, без прычын!
  Замшэлыя камяні ніхто не ахоѓваѓ, і па той бок было гэтак жа пуста, як і з боку імперыі злых троляѓ і ваѓкалакаѓ. Аліса паскрэбла пальчыкамі сваёй босенькай ножачкі панцыр і свіснула:
  - Стромка тут, аднак! Дакладней сказаць сумна!
  Вядома, скрыжаванне гэтых межаѓ, як і нядаѓняй ракі, не давала ніякіх гарантый, але ѓсё ж прамяністыя ѓцекачы адчулі сябе крыху спакайней.
  Анжаліка выказалася паэтычна:
  - Вось яна зямля запаветная, але не Ізраіль!
  - А чаму новая мяжа так дзіѓна выкладзена? - Спытала Аліса, праводзячы сваім прамяністым поглядам нагрувашчванне валуноѓ. - Зручней, мусіць, чым па камянях ці ѓсё ж не?
  Анжаліка буркнула:
  - А навошта табе ведаць гэта?
  Аліса паціснула плячыма:
  - Ды так цікава. Я ж у гэтым свеце лічы навічок. Няхай нават гэтым і нельга ганарыцца!
  - Каменную мяжу клалі не для ваѓкалакаѓ або ваяѓніц. Раней там былі землі кастагрызаѓ - злосных і вельмі моцных троляѓ-забойцаѓ. Вайна з тролямі, эльфамі, ваѓкалакамі, і тыгра-тараканамі цягнулася стагоддзямі. Арміі розных стварэнняѓ былі проста вялізныя - даходзілі да сотняѓ тысяч! Аднойчы яны тролі-кастагрызы атрымалі шэраг перамог, дайшлі да самых перадгор'яѓ і ледзь не развалілі Персік-Янтар - а гэта як-ніяк сталіца Краіны Кахання і Надзеі, чыё Прамяністае святло і крыніца энергіі трымае Сэрца Сусвету! - выдала Анжаліка.
  Аліса ѓсклікнула, пляснуѓшы рукамі:
  - Вось жах! Так што ѓсе светабудовы і мірыяды светаѓ былі пад пагрозай?
  Вогнезарная ваяѓніца ласкава супакоіла сяброѓку:
  - Але іх сілы скончыліся ѓ гарах. Потым ва ѓдалы год нашы ваяѓніцы разам з эльфамі, усё ж перакулілі войскі злых троляѓ і выбілі да апошняга. Іх траву папалілі ѓсю, гарады занялі і зажылі. А мяжу перанеслі ад мяжы да межаѓ поѓначы!
  Аліса хіхікнула:
  - Ого! А бо такія гісторыі тыповыя, ці ледзь не для ѓсіх казак!
  Анжаліка цалкам лагічна адказала:
  - А што такое казка, як не злёгку перабольшаная жыццём
  - Ты хочаш сказаць, што ваяѓніцы выратавалі светабудову... - Герда пачала разумець, чаму Анжаліка вонкава не адрознівалася ад багінь антычных часоѓ, якіх грэкі малявалі ѓ сваіх статуях.
  Якая прашмыгнула міма пальчыкаѓ яшчарка колеру бурштыну выклікала пачуццё козыту.
  - Усе ваяѓніцы - нашчадкі антычных багоѓ і багінь. Таму тут так доѓга быѓ райскі мір. Але Люцыпар сказаѓ: хопіць ласкі! Ну, а ваѓкалакі вырашылі зараз арыйкі вырадзіліся, таму і напалі на імперыю Справядлівасці і шчасці...
  Анжаліка скончыла і спрытна злавіла яшчарку пальчыкамі босых ножак.
  Аліса рыкнула:
  - А, ну так. Значыць, яшчэ мы і вырадзіліся ... Хто б казаѓ, гледзячы на троляѓ вырадкаѓ і на прыгажунь як нашых дзяѓчат, так і эльфіек!
  Анжаліка слушна адказала:
  - У кожнага народа свае паняцці прыгажосці.
  Аліса пагадзілася. Яна саскочыла з мегагнома і зрабіла ѓ паветры сальта:
  - Ды паняцце прыгажосці ѓ кожнага народа і віду свае. Толькі вось погляды на агіднасці дзіѓна супадаюць ва ѓсіх без выключэнняѓ. Ёсць такі феномен. Дарэчы звычайна, калі гавораць дзяѓчына - дадаюць прыгожая, а калі старая пачварная!
  Анжаліка таксама зрабіла сальта і крутанула мячом:
  - Ды ёсць падобнае... Усе людзі, заѓваж менавіта людзі кахаюць юнацкасць і баяцца старасці. Гэта такая вось тыповая з'ява. Зрэшты, нельга не пагодзіцца, што яно натуральнае.
  Тут размовы дзяѓчат перарваліся, перад імі выскачыѓ чарговы звер, ужо стары знаёмы тыгра-таракан. Праѓда ён быѓ адзін, але з двума вельмі доѓгімі мячамі ды яшчэ і шчыткамі.
  - Ну што дзяѓчыны-ваяѓніцы будзеце біцца?
  Анжаліка зрабіла яму на сустрэчу крок:
  - Вядома, ужо павер, не спалохаемся! А ты не пабаяѓся да нас прыйсці адзін!
  Тыгра-таракан запярэчыѓ:
  - Ды няма басапятыя красуні, я як раз не адзін.
  Аліса свіснула:
  - Я так і ведала, ты на сумленны бой ніколі не вырашышся. Нябось войска яшчэ з сабой прывёѓ?
  Тыгра-таракан запярэчыѓ:
  - Не, я наогул адзін, але са мной мае цёмныя багі, якія і дапамогуць мне вас перамагчы. Толькі біцца мы будзем я спадзяюся пачэснаму - сам-насам!
  Аліса з бачным паляваннем пагадзілася:
  - Вядома ж, па-чэснаму. А паколькі я бландынка, а табе дапамагаюць цёмныя багі, то выбар суперніцы павінен упасці менавіта на мяне!
  Анжаліка моѓчкі, рэзка як сарваны напорам вентыль абгарнулася і апякла Алісу вельмі непрыемным позіркам. З вуснаѓ ваяѓніцы злятала бязладнае шыпенне.
  Ваяѓніца-бландынка ѓразілася:
  - Гэта ты чаго сяброѓка?
  - Мне не падабаецца з табой размаѓляць, - нарэшце глуха і па ледзяным адчужана вымавіла Агнязарная Д'яволіца. - Я адчуваю цябе як пустое месца.
  Аліса паспрабавала супакоіць сяброѓку:
  - І ѓсё ж гэта мой выбар! Анжаліка будзь патрыёткай, а не эгаістам, паслядоѓнай у служэнні Савецкаму Саюзу...
  Анжаліка выціснула з сябе:
  - Добра, бярыся! І перамажы, калі вядома зможаш, а я ѓ цябе веру!
  Тыгра-таракан адразу ж кінуѓся на ваяѓніцу-бландынку. Яны мабыць спрабаваѓ узяць яе нахрапам, разлічваючы, што носьбітка светлых валасоѓ яшчэ не разагрэлася. Але Аліса, падобна, да гэтага была гатова. Ва ѓсякім разе, яе востры кладзец распорол пачвару чэрава ѓжо на першых секундах бою. Анжаліка падбадзёрыла сяброѓку:
  - Вось так правільна! Ты бачу ѓ форме!
  Праціѓнік агідна прароѓ:
  - Ды ты стварэнне белабрысае!
  Тыгра-таракан занадта ѓжо шырока размахваѓся і з усіх сіл укладваѓся, чым Аліса выдатна скарысталася, адсекшы які нападаѓ пэндзаль. Пасля чаго выказалася:
  - Замах шырокі, а кругагляд вузкі!
  Тыгра-прус у адказ атакаваѓ, спрабуючы лягнуць і ніжнімі канечнасцямі. Але бландынка-тэрмінатар вельмі спрытна яму надсеклі каленку, прымусіѓшы суперніка захістацца. Анжаліка зноѓ ухваліла:
  - Гэта цалкам у стылі непераможнага Савецкага Саюза. А цяпер хутчэй яго прыкончвай.
  Аліса накінулася на сваю ахвяру, нібы тарнада ѓ тропіках, тыгра-прус ледзь паспяваѓ адбівацца і нядзіѓна, што неѓзабаве яго выродлівая башка, аддзялілася ад цела. Такім чынам бітва скончылася...
  Анжаліка выказала думку:
  - Усё немагчымае магчыма ведаю дакладна! Быць немагчыма вечна дзевай бязгрэшнай!
  Аліса тут здзіѓлена спытала сяброѓку:
  - А чаму, калі я захацела з ім біцца, ты гэта ѓспрыняла так халаднавата, нібы гэта нейкая гідкая падлянка. У рэшце рэшт, гэта маё права!
  Анжаліка скрывіла сківіцу:
  - А маё права адмовіць табе ѓ тлумачэнні. Але прыйдзе час і, ты ѓсё даведаешся!
  Аліса цяжка ѓздыхнула, але не стала дакучаць сяброѓцы роспытамі.
  Яны маѓчалі да самага ѓзыходу сонца. Анжаліка паступова астыла і была нейкай затарможанай. Іерогліфы на брані мерна калыхаецца мегагнома станавіліся ѓсё выразней, па меры таго як бляднеѓ небасхіл. Калі прасвятлела, Аліса змагла разглядзець у дэталях які раскінуѓся перад імі горад на правым баку ракі з хвалямі пад колер апельсінавага соку. Але асаблівае ѓражанне зрабіѓ велізарны герб, ён быѓ вывастраны з напаѓкаштоѓных камянёѓ, з узрушаючай дэталёвасцю, а можа быць, гульня ранішняй святлаценю ажыѓляла гэты маленькі магічны барэльеф. Вертыкальна размешчаная птушка раскінула шырокія, але сагнутыя крылы і павярнула галаву ѓ профіль.
  Выразна акрэсленыя выпуклыя вочы сімвалізавалі востры зрок, а сагнутая драпежная дзюба была небяспечна вострая. Але самае дзіѓнае было ніжэй. Кожнае з пёраѓ крыла таксама было маленькай птушкай, а ѓсе разам яны станавіліся замерлым атрадам птушак-ваяроѓ, аддана глядзяць на сваю вялікую ѓладальніцу, быццам чакаючы загада... Моц, вернасць і гатоѓнасць да імгненнага нападу былі перададзены па-майстэрску. Аліса доѓга разглядала гэты магутны знак, разважаючы....
  Сон дзяѓчат, як і трэба было чакаць, перарваѓся, але здарылася, гэта зусім не таму, што сяброѓкі планавалі. Яны ачуліся цудоѓнай, велічэзнай зале казачна прыгожага палаца, дзе кожная штучка была шэдэѓрам сусветнага мастацтва, дзе паветра пахла і спявалі райскія птушкі.
  Струменіліся патокі салодкай вады, плёскаѓся басейн поѓны шампанскім, а сцены былі ва ѓзорах. Самі абедзве дзяѓчынкі ляжалі на высокіх пуховых пярынах, на ложках годнай царыцы Саѓскай. Усё было б наогул цудоѓна, калі б не залатыя ланцугі скоѓваюць запясці і лодыжкі дзяѓчат. Іх цудоѓныя, прыгожа аголеныя, чароѓныя целы былі, як бы распяты на ложках. Такі вось бездапаможны стан, прыніжаных, і казачна прамяністых рабыняѓ.
  Анжаліка смачна выдыхнула:
  - Вось я не ведала, што клетка можа быць залатой не толькі ѓ пераносным сэнсе.
  Аліса суцешыла сяброѓку:
  - Такі вялікі і раскошны палац можа быць толькі ѓ шаха. Так, што фактычна дасягнулі сваёй мэты і прыбылі ѓ пункт прызначэння!
  Анжаліка салодка ѓсміхнулася:
  - Цікава, які ён шах?
  Нібы ѓ адказ на пытанне пачуѓся плеск, і з басейна з шампанскім вылез буйны, барадаты мужчына, на выгляд гадоѓ пяцідзесяці-пяцідзесяці пяці. Ён быѓ шырокагруды і шыракаплечы, праѓда, з брушкам. У ім адчувалася вялікая прыродная сіла, але мышцы заплылі тлушчам ад бяздзейнага ладу жыцця і абжорства. Гэта чалавек быѓ гол, толькі каштоѓны талісман на ланцужку складаѓ усё яго ѓпрыгожванне, але сумнявацца не даводзілася, гэта быѓ шах. Ды і талісман на грудзях з'яѓляѓся сімвалам царскай улады.
  Фатаграфію шаха дзяѓчаты, вядома ж, бачылі, хоць на ёй ён здаваѓся маладзей, і барада была карацей.
  Шах толькі што выкупаѓся ѓ шампанскім, але крочыѓ цвёрда, погляд упэѓненага ѓладара. Ну і вядома ж новыя гурыі для гарэма не маглі прайсці міма яго ѓвагі. У першую чаргу самадзяржаѓны (фармальна нічым не абмежаваны) уладар Ірана падышоѓ да Алісы. Яго валасатая рука лягла на шчыкалатку дзяѓчынкі і акуратна яе пагладзіла. Бландынкі з абыякавым выглядам глядзела на шаха, але тут яе цела стала здраджваць і, шчочкі наліліся фарбай ад сораму.
  - Ты бязгрэшная нявінніца? - спытаѓ уладар у Герда.
  Бландынка з слязамі, якія навярнуліся на вочы, адказала:
  - Ды Спадар!
  Шах крыва ѓсміхнуѓся:
  - Ну, што ж гэта выдатна. Цяпер ты станеш жанчынай, атрымаѓшы першы досвед асалоду нашчадкам пасланца Алаха царом у трыццатым пакаленні.
  Па пунсовых шчоках Алісы пацяклі непадробныя слёзы:
  - Гэта, бо так балюча і жорстка спадар. Я жудасна баюся гэтага!
  Шах паклаѓ сваю шырокую далонь на раскошнае сцягно дзяѓчыны і пачаѓ масажаваць, супакойваючы:
  - А ты не бойся! Я ж майстэрскі палюбоѓнік. Боль будзе кароткім, як укус камарыка, а затым ты пагрузішся ѓ акіян асалоды.
  Аліса працягваючы, прычым без найменшага ценю прытворства плакаць. Думка страціць нявіннасць была і сапраѓды жахлівай. Асабліва для такой пурытанскай хрысціянкі як яна.
  - Не трэба калі ласка... Вы такі вялізны, вялікі мужчына, давайце я сама...
  - Што сама? - Здзівіѓся шах.
  - Я сама асядлаю вашу годнасць годнае тытана і зраблю гэта так акуратна і ѓмела, што будзе добра і вам і мене. Малю вас дзеля Алаха!
  Шах збянтэжыѓся, яму і на самай справе стала шкада нявінную дзяѓчыну, падобную на самага цудоѓнага анёлкаѓ і ён загадаѓ:
  - Вызваліце яе!
  Два ахоѓнікі-еѓнухі, што неадступна ішлі за шахам, трасянулі звязкамі ключоѓ і хутка адкрылі замочкі на руках і шчыкалатках бялявай дзяѓчынкі. Так павольна ѓстала і ѓсміхнулася шаху. Той яе паклікаѓ да сябе:
  - Ну, давай заскаквай мілка, на мой калок.
  Аліса і на самай справе скокнула і налёту ѓрэзала шаху локцем у падбародак. Велічэзны мужчынка ѓпаѓ... Яѓнухі толькі паспелі войкнуць, як босая нага Алісы ѓсадзіла таму, што справа круглай пятачкай у сонечнае спляценне, выклікаѓшы моцны болевы шок які збівае дыханне і затрымлівальны крык. Еѓнух злева пацягнуѓся з шабляй, але на яго абрынуѓся ѓдар, Аліса шарахнула ѓ скронь сарваным з шыі ѓладара важкім талісманам.
  На гэты раз гэта было смяротна... Яшчэ адзін удар ваяѓніца-бландынка нанесла па патыліцы які сагнуѓся ад штурхяля з сонечнае спляценне другога еѓнуха. Такім чынам, найбліжэйшая ахова шаха была знішчана. Анжаліка нягучна крыкнула Алісе:
  - Вазьмі ключы і хутчэй вызвалі мяне!
  Бландынка-тэрмінатар адказала:
  - У гэтым няма ніякіх праблем! Цяпер!
  Адкрыць ланцугі было нескладана, бо адмысловых варыянтаѓ тут з замочнай свідравінай і ключом не было. Наогул дзяѓчат хутчэй скавалі не з-за страху перад замахам, а для таго, каб пагуляць.
  Калі Анжаліка вызвалілася, шах якраз стаѓ паднімаць галаву, імкнучыся аднавіцца пасля цяжкага накдаѓн. Агнязарная д'ябла выхапіла з-за пояса забітага еѓнуха два кінжалы. Адзін кінула Алісе, а другім падскочыѓшы кранула горла шаха:
  - Ну што ѓладар Персіі і Ірана, магутны самадзержац... Жадаеш выратаваць сваё жыццё і жыцці сотняѓ тысяч тваіх падданых, а таксама захаваць незалежнасць краіны і зразумела сваю асабістую ѓладу?
  Шах грузна апусціѓся на кукішкі і разгублена прамармытаѓ:
  - Ну хто гэтага не хоча... Усе жадаюць!
  Агнязарная Д'яволі люта бліснула смарагдавымі вачамі:
  - Так неадкладна абвясці вайну Брытаніі і заключы саюз з Савецкім Саюзам!
  Шах, часта-часта міргаючы, глядзеѓ на іх і нарэшце да яго дайшло:
  - Дык вы аказваецеся савецкія шпіёнкі. Які я ішак, юрлівасць асляпіла мяне, а трэба было здагадацца, хто вы такія. Хіба ѓ звычайных еѓрапейскіх жанчын могуць быць такія мускулістыя і сухія целы.
  Анжаліка паціснула плячыма:
  - Усё, што ні робіцца да лепшага. Напрыклад, войскі СССР непераможныя, і тваё дрэнна ѓзброенае і слаба навучанае войска нягледзячы на ѓсю сваю шматлікасць несумнеѓна была б разгромлена. А некалькі брытанскіх дывізій, што размяшчаюцца на тваёй тэрыторыі, занадта слабая падмога. Так што ѓ цябе выдатны шанец захаваць за сабой уладу, багацці і нарэшце, пазбавіцца ад апекі Брытаніі. Або з ганьбай памерці... Толькі ѓлічы, я ж садыстка і спачатку адрэжу табе годнасць, што і балюча, і зневажальна.
  - А катаванні маіх катаѓ вас не палохаюць? - Не зусім упэѓнена прамармытаѓ шах.
  Аліса хіхікнула ѓ адказ:
  - А выдатна ведалі, на што ішлі, пагадзіѓшыся на падобнае заданне. Жывымі мы не дадзімся, а калі і патрапім у палон пастараемся знесці катаванні як сапраѓдныя камсамолкі. А твая смерць ужо раѓнасільная выкананню задання, бо супраціѓ абезгалоѓленай іранскай арміі ѓжо не будзе такім арганізаваным, а шмат хто ѓ тваім асяроддзі выступае за саюз з Савецкай Расіяй.
  Шах яшчэ крыху, для выгляду павагаѓшыся, рашуча і цвёрда вымавіѓ:
  - Вы мяне пераканалі! Так добра, для Англіі вайна, для СССР звяз!
  Анжаліка жорстка заявіла:
  - Вайну ты аб'явіш афіцыйна, што б не было падману, мы будзем ісці ѓвесь час за табой і з табой. Улічваючы нашу прыгажосць, гэта не выкліча ніякіх падазрэнняѓ. І ѓлічы кідаем мы з сяброѓкай кінжала таксама віртуозна, як і б'емся або страляем.
  - Да ну! - недаверліва буркнуѓ шах.
  Анжаліка тут з сілай кінула босымі пальчыкамі ножак кінжал. Праляцеѓшы трыццаць метраѓ, ён нібы ѓпіѓся тулава які прысеѓ на старадаѓні партрэт матыля. Які валодае вострым зрокам шах уразіѓся, наколькі трапна апынулася прабіта маленькае цела казуркі. Ён яшчэ прамармытаѓ:
  - Вы мяне пераканалі! Усё для вас зраблю... Але калі хочаце, я вас за ноч кахання падару па куфры з золатам, і па самай багатай правінцыі Ірана?
  Анжаліка адразу адказала:
  - Згодны, але толькі пры ѓмове захавання бязгрэшнасці...
  Шах знізіѓ аплату:
  - Тады толькі па куфры з золатам, дзе будзе роѓна цэнтнер каштоѓнага металу. Нявіннасць у вас застанецца, але ѓсё астатняе вы будзеце рабіць як я загадаю!
  Агнязарная д'ябла, адказала за Алісу і за сябе:
  - Вядома, мы згодны, але толькі пасля захавання ѓсіх афіцыйных цырымоній і фармальнасцяѓ! Вайна Брытаніі, саюз з СССР, ці Савецкай Расіяй. Вось абавязковая ѓмова.
  Дагавор з уладаром быѓ змацаваны поціскам рукі...
  Далей было ѓвогуле ѓжо не так цікава, шах абвясціѓ афіцыйна джыхад Брытаніі і прызнаѓ саюз і заступніцтва над Іранам СССР, фактычна стаѓшы васалам Савецкай Расіі. Ніхто з набліжаных не пярэчыѓ, а брытанскія пасланцы і прадстаѓнікі былі неадкладна арыштаваны.
  Ну, а група войскаѓ "Усход" Баграмяна і Конева перайшла мяжу ѓ Персіяй.
  Заданне было паспяхова выканана, і дзяѓчат палохала толькі наступная ноч кахання з шахам. Як гэта занадта ѓжо стрымна юным нявінніцам нават пры ѓмове, што іх не пазбавяць нявіннасці.
  Зрэшты, каб падбадзёрыць сябе і сяброѓку Аліса вырашыла выканаць, толькі, што сачыненую песню:
  Была дзяѓчынкай ціхай, сціплай,
  Марыла хатку сваю мець!
  Каб дзіцячы смех струменіѓся звонкі,
  Каб быѓ ручным у лесе мядзведзь!
  
  Жадалася мірнай саспелай нівы,
  Пух залацістых каласкоѓ!
  Каб не ведаць павек кручыны,
  І каб не было ворагаѓ!
  
  Але вось набег ідзе татарскі,
  І тупат каваных капытоѓ!
  Ну, дзе ты полк байцоѓ гусарскіх;
  Што сваёй лаянкай знакаміты?
  
  Дзе рыцары, вы волаты,
  Але чаму абароны няма?
  Вось нашай Радзімы адзінай;
  Палае гарачае, пякельнае святло!
  Мяне вядуць у ярмо босую,
  Па шышках, галінках і стэпах!
  І бізуном спіну паласуюць,
  Як цяжка стагнаць у ланцугах!
  
  Шыю дзявоцкую вораг арканам,
  Здушыѓ і хоча задушыць!
  Вось у царстве злоснага султана,
  Я стала на спякотнае дзічына!
  
  Спачатку ѓ полі я пакутавала,
  Мяшкі насіла джала сноп!
  Але прыгажосцю расквітала,
  Бо шчодры ѓладар Бог!
  
  Вось спадабалася Госпаду;
  Мяне адправілі ѓ сераль!
  Там адчуѓшы мужчынскую сілу,
  Я стала лашчыць ѓсю дрэнь!
  
  Такое ведайце прыніжэньне,
  Найсалодкім целам гандляваць!
  Ужо лепш вытрымаць пазбаѓленне,
  Каб не клала родная маці!
  
  Што чакае ѓ канцы шляху, не ведаю,
  Палохае старасць і кат!
  Але няма блуднага месца ѓ раі,
  Засталося толькі - горка плач!
  А ѓ Афрыцы адбываліся таксама падзеі, якія ѓплываюць на бягучы ход гісторыі.
  Батальён з Чырвонага арляняці правёѓ яшчэ некалькі дробных сутычак, пасля чаго наступіла кароткае зацішша. У Судане брытанскія гарнізоны былі або знішчаны, або капітуляваѓ, толькі ѓ Самалі яшчэ тлелі асобныя, але хутка згасальныя агмені супраціву. Ну, а паѓднёвей рухомыя калоны ішлі маршамі, і толькі дрэнны стан афрыканскіх дарог, і праблемы з забеспячэннем гаручым прытармажвалі рух.
  Але іх батальён, які насіѓ неафіцыйную назву "Гепарды", паспеѓ вызначыцца, і падобна нават правадыр Сталін звярнуѓ на іх увагу. Як бы там ні было загад: хлапчукоѓ узнагародзіць і перакінуць у Францыю, на транспартным самалёце.
  Апошняя навіна па-асабліваму ѓзрадавала нямецкіх хлопцаѓ: гэта азначала, што, хутчэй за ѓсё ім дадуць магчымасць біцца за саму Брытанскую метраполію. А гэта куды ганарова, чым ваяваць няхай у найвялікшай, але паѓдзікай Афрыцы.
  Узнагароджваѓ батальён, які вызначыѓся, вядома ж, сам баявы маршал Канстанцін Ракасоѓскі. Але паколькі ѓвесь атрад амаль трыста чалавек, адзначаць самому накладна, то жалезныя зоркі другога класа ѓручылі спецыяльныя дзяѓчаты-ад'ютанты. Хлапчукі пераапрануліся ѓ форму, стараліся здавацца вышэйшымі і дарослымі, і пры гэтым бычыліся, надзімаліся...
  Сам маршал СССР асабіста ѓзнагародзіѓ дваіх. Камандзіра Уладзіміра і Дзмітрыя, які асабліва вызначыѓся. Яны атрымалі вельмі каштоѓныя, асабліва ѓ плане прэстыжнасці зоркі Героя першага класа. Гэты знак адрознення яшчэ не паспеѓ абясцэніцца частатой узнагароджання, а для дзецюкоѓ - гэта наогул такая нагода для гонару!
  Хоць, вядома ж, рыцарскі крыж быѓ бы прэстыжней, ды і больш у памерах.
  Дзімка, зрэшты, шапнуѓ Даньку:
  - Я б аддаѓ перавагу б залатую зорку героя СССР Рыцарскаму крыжу!
  Яго сябар адказаѓ:
  - А каму патрэбен крыж, асабліва на магілу!
  Пры ѓзнагароджанні гуляѓ марш вайсковы аркестр, а дзяѓчыны выканалі народны Расійскі танец, ліха, задзіраючы босыя, хупавыя не гледзячы на цяжкія пераходы ноженьки.
  На гэтым, зрэшты, усё скончылася, хлопцаѓ адправілі строем на магутны транспарт. Кастусь Ракасоѓскі з гэтай нагоды нават абурыѓся:
  - А ці варта паліць столькі бензіну, дзеля перамяшчэння батальёна малакасосаѓ. У Францыі суцэль хапае кадравых дывізій, з дасведчаных байцоѓ, каб не кідаць дзяцей у чарговую байку.
  Генерал-ад'ютант з гэтай нагоды выказаѓ меркаванне:
  - Тут я думаю некалькі фактараѓ. Першае: магчыма, Сталін лічыць, што такім чынам ён аказвае малалеткам-байцам гонар. І сапраѓды хлапчукам было б вельмі прыкра, калі б штурм Лондана прайшоѓ бы без іх. Другое: сам факт - хлопчыкі ваююць, як героі павінен падбадзёрыць нашых дарослых і выклікаць пачуццё нясмеласці ѓ ангельцаѓ. Ну і трэцяе: магчыма праз пару тыдняѓ трэцяя сусветная скончыцца, і было б цвёрда не даць якія вызначыліся байцам згуляць свой апошні пераможны акорд!
  Баявы маршал СССР паглядзеѓ на млява варушачага хвастом паѓліна і заявіѓ:
  -Што ж? Магчыма, ты і маеш рацыю! Вось мяне таксама карабаціць, што адправілі ѓ гарачую Афрыку, дзе ѓлетку проста мука, замест таго, каб штурмаваць Туманны Альбіён. І гэта хоць я і спрабую схаваць, нават вельмі кранае. Вось Жукаву грос-маршала далі, а за што пытаецца?
  Генерал з хітрынкай адказаѓ:
  - Мабыць за тое, што ён ніколі не дазваляѓ сабе асуджаць тыя ці іншыя рашэнні Сталіна!
  У транспарце быѓ даволі ѓтульна, іграла музыка, стаялі кадкі са свежасарванымі кветкамі. Хлапчукі забаѓляліся гульнёй у карты, даміно, шахматы на адцісканні і прысяданні... Ляцець быѓ даволі доѓга, а крэйсерская хуткасць, самага вялікага транспартнага самалёта Другой сусветнай вайны крыху менш за трыста кіламетраѓ за гадзіну.
  Дзімка і Данька згулялі пару партый ва ѓжо знаёмыя шахматы фюрара, але затым ім гэта надакучыла. Вось карты здаліся прымітывам, але чаму не згуляць у стылі бліц у традыцыйныя індыйскія шахматы.
  Маленькі швейцарскі гадзіннік быѓ на месцы і, ставячы па тры хвіліны на партыю, можна было добра нагуляцца.
  Аднак і тут Дзімка ѓвесь час выйграваѓ, проста нават да непрыстойнасці лёгка. А што хлапчук у хуткім тэмпе прачытаѓ тэорыю дэбютаѓ цэлы інфарматар, ды яшчэ дадумаѓ сваё. Ён проста бітву ж заціскаѓ і вырашаѓ справу матавай атакай. Іншыя не ведалі ні тэорыі, ні валодалі такой высокай хуткасцю разліку.
  Гэта было аднабаковае збіццё ѓ стылі бліц, і ѓ выніку нават успыхнула бойка, калі адзін з рослых нямецкіх хлопчыкаѓ запусціѓ у Дзімку фігурамі. Той дакладным ударам кулака, у накаѓтуючую кропку падбародка прымусіѓ суперніка ѓпасці.
  Пачалася, было, звалка, частка хлопцаѓ заступілася за героя-зораносца Змітрука, а частка за свайго...
  Умяшанне камандзіра, Уладзіміра, які адкрыѓ па якія б'юцца агонь белай пенай з вогнетушыцеля спыніла пабоішча.
  Пасля гэта дзецюкі паціснулі адзін аднаму рукі і Дзімка ѓ знак прымірэння, выканаѓ песню:
  Наша Радзіма - дзівоснай прыгажосці;
  Пышна квітнее - яркім радасным садам!
  Бітвы суровай - злыя гадзіны;
  Але перамагчы супостатаѓ усіх трэба!
  
  Бо паражэнне - горш, чым смерць,
  Няма жыцця, ведайце ѓ рабстве апраметным!
  Пякельнае паскуддзе - трэба сцерці,
  Каб запалілася, зорка ѓ сэрцы надзея!
  Гарматы грукочуць, стрэл аѓтамат,
  Вось і лінкор раскалоѓся на часткі!
  Ды сьцякае крывёю салдат,
  Мір бо цукар, бой сапраѓдны!
  
  Маці плачуць - загінулі сыны,
  Вал пахаванак - бурнай плынню!
  Хтосьці атрымае землі-чыны,
  Хтосьці ж будзе ѓ клетцы са стогнам!
  
  Ведай на вайне - штык як названы брат,
  Часта часам застаецца абаронай!
  Калі заклінаваѓ твой аѓтамат,
  Значыць, працуй нібы дубінай!
  
  Зямлі Расіі, бор і лугі:
  Пахнуць рамонкі, пах трускаѓкі!
  Крыві цячэ вадаспадам руцэ,
  Ну а на трупах, квітнеюць гваздзікі!
  
  Трэба ѓсё гэта нам бараніць,
  Каб смяяцца дзецям усім гучна!
  Каб іспыт здалі на пяць,
  Каб не прыйшлося сыходзіць у самаволку!
  
  Хутка ж фініш, болі канец,
  Веру дасягнуць людзі неѓміручасці!
  Хто здолеѓ выжыць, той малайчына,
  Будзе нас шчасце: верце, мне верце!
  Дзімка скончыѓ песеньку і ѓсё вельмі заѓзята і дружна яму апладыравалі.
  Пасля чаго белабрысы спявак Дзмітрый Ракетны, цалкам паліткарэктна прайграѓ партыю ѓ шахматы і зрабіѓ сто штрафных адцісканняѓ. На гэтым і супакоіліся.
  У Сіцыліі ѓсё ж прыйшлося зрабіць дазапраѓку, і хлапчукі падчас яе яшчэ паспелі пагуляць у футбол. Праѓда ѓ вельмі своеасаблівы, бліжэй да амерыканскага, гэта значыць з штуршкамі і падножкамі, чым да англійскага. Ды і народа зараз гуляла нашмат больш, чым у стандартных партыях.
  Але зрэшты, так было нават весялей і карысней з пункта гледжання ваенных навыкаѓ. А што барацьба - аснова баёѓ без правілаѓ.
  Затым апенек пералёт, да Парыжа... Абышлося без асаблівых здарэнняѓ, а высадка прайшла ноччу.
  Хлапчукі выйшлі ѓлегцы, пасля гарачага салона голыя па пояс, імкнучыся прадэманстраваць зайздросны рэльеф мускулатуры. Але пасля пякучай Афрыкі начны Парыж здаецца прахалодным. Дзецюкі трасуцца, і нацягваюць палявую форму СС.
  Пасля чаго ім дазваляюць крыху прагуляцца па раскошным горадзе. Дзмітрый ціха сказаѓ свайму сябру Даньку:
  - Які цудоѓны горад, асабліва Эйфелева вежа. Давай забярэмся на яе і, паглядзім на Парыж з вышыні птушынага палёту.
  Данька згодна кіѓнуѓ:
  - Гэта было б лепш за ѓсё! Ведаеш, я вось лічыѓ Маскву лепшай і прыгажэйшай за любы горад акрамя Парыжа... Цьфу нас яшчэ за гэта пасадзяць! Камплімент ворагам-капіталістам!
  Дзімка хітравата прыжмурыѓся:
  - Тут няма каму даносіць... А пасадзіць цалкам могуць мяне за жалезную зорку першай ступені. Добра, пайшлі да вежы!
  Каля ѓвахода ѓзнікла замінка, Дзімку не паверылі, што ѓ яго такога юнага байца сапраѓдны жалезны крыж першай ступені. Данька, увогуле, выглядаѓ куды больш пераканаѓча. Але ѓсё абышлося і хлопцаѓ прапусцілі бясплатна. Яны па прыступках хутка ѓскараскаліся на самы верх і там вырашылі пацешыцца хаджэннем на руках па парапет. А што гэты трук звычайна выконваюць трукачы за грошы, а значыць...
  Пацешна атрымалася, пад табой бездань, у якую ты бясстрашна глядзіш, і мноства агнёѓ. Па прыбыцці фюрара немцы здабылі такую ѓпэѓненасць, што цалкам адключылі святломаскіроѓку. Так што Парыж, несумненна, быѓ выдатны, а калі глядзець на яго дагары нагамі, то ѓдвая. А дзецюкі пры гэтым смяяліся і перамаѓляліся на хаду.
  . ЭПІЛОГ
  Вось ужо пачалася высадка дэсанту і ѓ Брытаніі. І гэта было нібы прыліѓ тарнада - раптоѓна і моцна.
  Алег Рыбачэнка біѓся на самалёце і хлопчык упэѓнена збіваѓ непрыяцеляѓ у паветры.
  А побач з ім змагалася і дзяѓчынка Маргарыта Коршунава.
  Тандэм двух несмяротных дзяцей быѓ непераможны. І ім літаральна ѓсё ѓдавалася. І яны праводзілі захоп, за захопам.
  І збівалі ангельцаѓ сотнямі. Самалёты гарэлі і кожны снарад авіяцыйнай гарматы знаходзіѓ сваю мэту.
  І танулі ангельскія караблі, захлынаючыся хвалямі.
  Дзеці-тэрмінатары пры гэтым спявалі...
  Ёсць у нас ракеты, самалёты,
  Самы моцны рускі ѓ свеце дух.
  За штурвалам лепшыя пілоты -
  Будзе вораг разгромлены: у пыл і пух!
  З англічанамі паспяхова біліся і радавыя ваяры. У прыватнасці Анжаліка і Аліса. Вогнезарная і белая ваяѓніцы атакавалі суперніка, лупілі з пісталет-кулямётаѓ, бралі ворагаѓ у палон...
  Толькі адзін з момантаѓ аказаѓся для ваяѓніц небяспечным, калі ѓ контратаку перайшлі англійскія танкі. Але супраць іх дзяѓчаты не спасавалі. Спачатку разбілі гусеніцы трапнымі кідкамі кумулятыѓных гранат, а затым не звяртаючы ѓвагі на стральбу сапёрнымі сякерамі скрывілі рулі ѓ бліжэйшых машын і разламалі оптыку.
  Тут Алісу нават параніла ѓ плячо, то боль толькі дадаѓ лютасьці рускай ваѓчыцы. Наогул сапёрнай сякерай суцэль рэальна скрывіць або надсекчы рулю танка, а тым больш кулямёта.
  Дзяѓчаты кідаліся на танкі, і так лупцавалі іх, што ѓ шматлікай ангельскай калоне пачалася кашмарная паніка. Над парай дзясяткаѓ машын узвіліся белыя сцягі ці проста хусткі... Прычым так дружна, быццам бы аддалі каманду.
  Анжаліка зарагатала, нібы снягурка ѓ камічным серыяле:
  - Ну, вось менавіта гэтага і трэба было чакаць! З іх паказным глянцам скончана!
  Аліса прапанавала:
  - А можа, ужо звыкла сядзем у танк і пракоцімся? Дык будзе ѓвогуле выдатна?
  Анжаліка махнула рукой:
  - Добра! Давай! Так і заедзем у Лондан!
  І дзяѓчаты ѓ стылі Галівудскага вестэрна селі ѓ самую магутную з ліку закупленых у ЗША цяжкіх машын М-36. І паехалі імкнучыся ѓсё скамячыць, зламаць, размалоць.
  Батальён СССР з Чырвонага Арляня таксама ваяваѓ вельмі адважна, і ѓмела. Хлапчукі атакавалі рассыпным строем, і ѓжо гналі калоны ваеннапалонных, потым звязвалі іх і зноѓ кідаліся ѓ атаку мільгаючы счарнелымі ад бруду пятачкамі( басанож у атаку хлопчыкам ісці куды спрытней!), пры гэтым пазбягаючы смяротны пацалункаѓ ад куль. Зрэшты, перапуджаныя выццём сірэн, музыкай Вагнера, і масіраванымі абстрэламі ангельцы не супраціѓляліся ці наогул не стралялі ці спрабавалі паліць як мага часцей, не цэлячыся.
  Дзімка ѓ азарце прымудрыѓся збіць з вінтоѓкі англійскі двухмесны біплан, той запалаѓ і, пакінуѓшы шлейф, тараніѓ зямлю. Уладзімір ухваліѓ:
  - Цёмны стрэл... А "Спітфайр" ты зваліць зможаш?
  - Калі трапіцца змагу! - упэѓнена вымавіѓ Дзімка.
  Праз падлогу гадзіны трапіліся адразу ж тры "Спітфайры". І яны "традыцыйна" адправіліся да сваіх продкаѓ. Адзін знішчыѓ Данька, а Дзімка адразу два. Іншыя расійскія байцы не паспелі выбраць ахвяры - беларускія хлопчыкі аказаліся хутчэй.
  Зрэшты, і для астатніх хлапчукоѓ знаходзіліся мэты, і аб'екты геройства. Без страт, нажаль, не абыходзілася, бо дзецюкі лезлі ѓ самае пекла.
  Ужо вечарам Алег Рыбачэнка атрымаѓ магчымасць назіраць за танкавай бітвай. Т-44 супраць брытанскіх машын. Нягледзячы на лікавую перавагу ангельцаѓ, канструкцыя Алега Рыбачэнкі( фактычна мадыфікацыя Т-54!), разбурала варожыя танкі без праблем. Паѓаѓтаматычная гармата, выдатны агляд, оптыка, і галоѓнае абсалютна непрабіѓная браня, дапамаглі заваяваць панаванне на полі бою. І гэта вам не паѓсляпая кевешка, гэта сумесь рускага і прускага тэхнічнага генія.
  Ды ѓ "Мацільд", "Чэрчылей", "Першынгаѓ" адрывала вежы, а пра іншыя танкі няма чаго і казаць. Бой выйшаѓ настолькі аднабаковым, што частка ангельскіх экіпажаѓ баязліва кінулі свае танкі і сталі разбягацца.
  Алег Рыбачэнка прыцмокнуѓ вуснамі, як гандляр, які атрымаѓ залімітавы і нечаканы прыбытак:
  - Гэта класна! Я не памыліѓся ѓ выбары танка. Дзесятак такіх дывізій з гэтымі дзівоснымі машынамі, пройдуць Амерыку за месяц, ці нават хутчэй!
  Ужо ноччу баі разгарнуліся за сам Лондан. Вельмі высокі ѓзровень мабільнасці савецкіх войскаѓ, і слабы супраціѓ англічан, плюс адносна невялікая адлегласць дазволілі так хутка дабрацца да сталіцы. Ноч была гарачай, бітвы разбурэння...
  Лондан горад вялікі, шмат прыгарадаѓ, фортаѓ, розных старажытных будынкаѓ. Ангельцы ѓсё яшчэ вельмі моцныя, і гвардзейскія каралеѓскія дывізіі ваююць адважна. Але вось шматлікія апалчэнцы, якіх было два з паловай мільёны, і з якімі звязвалі Чэрчыль і яго асяроддзе такія вялікія надзеі сябе не апраѓдалі.
  Апалчэнцы разбягаюцца па дамах або масава здаюцца ѓ палон. А многія ѓвогуле не з'явіліся на пункт збору. Гэта такое вось аднабаковае збіццё.
  Раніцай 17 жніѓня стала відаць, нямецкія войскі ѓжо занялі шэраг кварталаѓ Лондана. Сувязь з часткамі была ѓжо страчана, хоць Чэрчыль спрабаваѓ крычаць у радыё, што ён ніколі не пакіне Лондан. Што ж так яно нават лепшае...
  Алег Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Заставайся Чэрчыль тут! Тады без цябе Брытанія напэѓна канчаткова капітулюе. А калі нават не капітулюе, то будзе канчаткова знішчана. Гэта ѓжо без варыянтаѓ.
  У гадзіну дня над знакамітым Букінгемскім палацам узвіѓся чырвоны сцяг з сярпом і молатам. А гэта ѓжо сімвал, блізкай да канчатковай перамогі.
  Відаць, што амаль адразу ж пасля гэтага пачалі выкідвацца белыя сцягі ѓ іншых раёнах брытанскай сталіцы. Ракасоѓскі заявіѓ у рацыю:
  - Швейцарскія брыгады не проста капітулююць, але яшчэ гатовы прыняць прысягу на вернасць правадыру Сталіну і Вялікай Савецкай Расіі!
  Алег Рыбачэнка коратка загадаѓ:
  - Няхай прымаюць, і рыхтуйцеся заняць астатнія землі Англіі, Лондан лічы наш.
  - У нас хапае сілы на ѓсё геніяльны палкаводзец! - упэѓнена вымавіѓ Ракасоѓскі. - Адзін наш салдат, стаіць сотні ангельскіх! - Апошняя фраза была вымаѓлена, фельдмаршалам яшчэ больш упэѓнена!
  Тут Алег Рыбачэнка раптам адчуѓ сігнал увагі: трэба ѓмяшацца яму. Хлопчык-генерал крыкнуѓ:
  - Здаецца ђінстан Чэрчыль выцякае... Ну што ж я за ім...
  Чэрчыль і на самай справе прыняѓ рашэнне сысці. Прадстаѓнікі з яго атачэння цалкам слушна заявілі, што Лондан ужо ніяк не ѓтрымаць, а дужанне з Трэцім Рэйхам можна працягнуць з ЗША, або з Канады, фармальна Брытанскага дамініёна. А так яго гібель ці паланенне пойдзе толькі на карысць Гітлеру...
  Гэта было рацыянальна, але вось шанцу адысці ад генерала-хлопчыка не было ніякіх...
  Алег Рыбачэнка без усялякіх цырымоній збіѓ восем знішчальнікаѓ асабістага канвою некалі грознага прэм'ера. На іх ліхаманкавую кулямётную страляніну хлопчык-генерал нават не звяртаѓ увагі. Потым падбіѓ пару матораѓ вышыннага чатырохматорнага лайнера кіраѓніка дзяржавы. Буйная машына пачала страчваць вышыню. З яшчэ чэрава вылецела пяцёра парашутыстаѓ. Алег Рыбачэнка спікіраваѓ за імі. Зрок хлопчыка-генерала, які абвастрыѓся, дазваляѓ разгледзець спалоханы, бульдожы твар кіраѓніка Брытаніі, надзеленага надзвычайнымі паѓнамоцтвамі.
  Чэрчыля, вядома ж, можна было забіць, і гэта было б нядрэнна, але ѓзяць у палон яшчэ лепш. Прычым у палон узяць менавіта асабіста...
  Алег Рыбачэнка прымудраецца, карыстаючыся здольнасцю крылаѓ палепшанага "Аѓроры" мяняць стрэлападобнасць, пасадзіць сваю машыну на лужок у Лонданскім парку. Хлопчык-генерал выскоквае, і бяжыць у бок, куды хоча ѓцячы Чэрчыль. Босыя, дзіцячыя пяткі пацана мільгаюць. Па Алегу Рыбачэнку страляюць, адна з куль непрыемна абпальвае бок...
  Хлопчык-генерал лаяѓся:
  - Вось чорт пабяры!
  Алег Рыбачэнка вымушаны адхінацца ад куль, і адказваць са сваёй аѓтаматычнай вінтоѓкі. Ангельцы змаѓкаюць, "падарункі" пасыланыя хлопчыкам-генералам бязлітасна дакладныя. Алег Рыбачэнка бяжыць яшчэ хутчэй, пакінуѓшы ззаду сябе выкошаны кулямі цэлы ѓзвод брытанцаѓ...
  Інтуіцыя вядзе беспамылкова, вось і сам Чэрчыль са сваімі міністрамі. Яны нават не спрабуюць адстрэльвацца, проста выпластваюць з усіх ног. Выкарыстоѓваючы магчымасці юныя несмяротныя мышцы на ѓсе сто і мужчынскія гармоны, што адвольна выпрацоѓвае арганізм абсалютна падпарадкаваны пападанцам Алег Рыбачэнка наганяе іх. Удары па нервовых канчатках: адзін міністр высечаны, другі, трэці... Вось і сам Чэрчыль абезрухомлены.
  Алег Рыбачэнка ѓзвальвае зрынутага прэм'ера на плечы, выклікае на дапамогу войска.
  Вось да яго ѓжо спяшаюцца савецкія салдаты ѓ форме войска СССР. Раздаюцца спалоханыя воклічы:
  - Вы параненыя хлопчык-генерал!
  Алег Рыбачэнка глядзіць на свой акрываѓлены бок і ѓсміхаецца:
  - Гэта дробязь! Як гэта так столькі ворагаѓ знішчыць і не атрымаць, нават драпіны. Гэта было не справядліва! - Хлопчык-генерал паклаѓ абезрухомленага Чэрчыля. - Цяпер ад яго імя аб'явім капітуляцыю ангельскіх войскаѓ. Думаю, у нас знойдзецца чалавек здольны пераймаць яго басу. А калі не, гэта я зраблю сам!
  Праз дзесяць хвілін патэлефанаваѓ Канстанцін Ракасоѓскі і паведаміѓ:
  - Кароль Брытаніі Георг Трэці абвясціѓ аб спыненні супраціву і аддаѓ загад аб здачы, а таксама зрабіѓ нам зварот з просьбай праявіць міласэрнасць да вялікай англасакскай нацыі.
  Алег Рыбачэнка спытаѓ, з цяжкасцю хаваючы радасць у Ракасоѓскага:
  - Ты хоць разумееш, што гэта значыць?
  Баявы маршал упэѓнена заявіѓ:
  - Вядома ж разумею! Мы перамаглі, Англія здалася, а вы Найвялікшы з юных ваяроѓ асабіста запаланілі самога Чэрчыля.
  Алег Рыбачэнка усклікнуѓ:
  - Правільна! Але і не толькі гэта! Цяпер ты станеш першым у гісторыі Савецкага Саюза палкаводцам, які атрымаѓ вышэйшую ѓзнагароду Чырвонай імперыі: Зорку Вялікага брыльянтавага ордэна "Перамога", як я і абяцаѓ табе.
  Канстанцін Ракасоѓскі запярэчыѓ:
  - Але галоѓная заслуга ѓ гэтай перамозе належыць вам вялікі хлопчык-тэрмінатар. І гэта зорку куды заслужана насіць менавіта вам!
  Алег Рыбачэнка ганарліва заявіѓ:
  - А для мяне Вярхоѓная рада зацвердзіць іншую раней небывалую ѓзнагароду: Вялікую Зорку дыяментавага ордэна "Перамога"! І быць па гэтым!
  І хлопчык-генерал тупаючы босымі дзіцячымі ножкамі, рана на яго баку цалкам знікла, заспяваѓ;
  Мы піянеры - віцязі Айчыны,
  Што нарадзіліся пад знакам кастрычніка...
  Не пашкадуем для Расіі жыцця,
  У славу з чырвоным сцягам цара!
  
  Мы любім і ѓмеем моцна біцца,
  Фашыстам заѓзята абламаѓшы рогі...
  У нас гранаты ёсць у прасторным ранцы,
  Нам піянерам жыццё недарагое!
  
  Мы любім нашу Радзіму святую,
  Што стварыла грозны камунізм...
  Вось камсамолку па снезе вядуць босую,
  І хоча апусціць фашыст нас уніз!
  
  Я пад Масквой з нацызмам заѓзята біѓся,
  І ѓсіх ворагаѓ касілі мы сярпом...
  Навошта ж Вермахт гэты рускім даѓся,
  Я па ім стукну кулаком!
  
  Я піянер і пад Масквой вялікай,
  Змагаѓся нібы воін-волат...
  Спыніѓ фашызму націск дзікі,
  У нас Гасподзь Усявышні Род адзіны!
  
  Няма граняѓ у адраджэнні Расіі,
  Вялікі Сталін, нас з каленаѓ падняѓ...
  Сварог вялікі, вышэйшая месія,
  І Лады прамяністай ідэал!
  
  Мы піянеры, хлопчыкі, дзяѓчынкі,
  Змагацца каханы - гэта наша доля...
  І галасок камсамолкі звонкі,
  Хоць пануе крывавае бязмежжа!
  
  Расея гэта Радзіма Сварога,
  І камунізму азарыла шлях...
  Не трэба піянерам злога Бога,
  Нас не здолее вораг у кулак сагнуць!
  
  У нас ёсць танк круты з браняй нахільнай,
  Яго так проста фрыцам не прабіць,
  З любоѓю да Лады, дзевы высакароднай,
  Каб ператварыѓся драпежнік проста ѓ дзічыну!
  
  Маскву змагаючыся людзі абаранілі,
  А пасля быѓ вялікі Сталінград.
  Убачым камунізму хутка далі,
  Пройдзе і па Берліне ведай парад!
  
  Ды Сталінград ёсць гонар у гэтым слове,
  Мы піянеры басанож у гурбу...
  Мы абломім рог тупой карове,
  І Гітлера загонім прама ѓ труну!
  
  Ведай ніколі Радзіма не сагнецца,
  Яе парыѓ аброць не ѓтаймаваць...
  Няхай вечна свеціць над Расіяй сонца,
  І будзе скрышаны падступны таць!
  
  Пад Сталінградам праявілі смеласць,
  Спыніць фашыстаѓ мы змаглі...
  Такая ёсць у рускіх ведайце дзёрзкасць,
  А ѓ ворагаѓ пойдуць адны нулі!
  
  Расея можа даляцець да Марса,
  І розную веліч стварыць...
  І будзе ѓсё вядома вельмі класна,
  Хоць жыццё далікатнае як шоѓку нітку!
  
  Не ведае рускіх дух у баях перашкоды,
  Ён сілай валодае Пяруна...
  Нас чакаюць ад багоѓ узнагароды,
  І свеціць элемент павер руна!
  
  У чым рускіх дух не ведае паразы?
  Ён усё паверце растаптаць...
  Мы піянеры так жадаем помсты...
  Непераможнай як Радзіма раць!
  
  У нас ужо амаль прыйшла перамога,
  Няхай будзе ѓ славе камунізму святло...
  За Радзіму ваявалі нашы дзяды,
  Мы сустрэнем хутка радасць і світанак!
  
  Без Радзімы няма жыццяѓ піянерам,
  Яны жадаюць ваяваць за яе...
  І што вы захацелі злыя сэры?
  Нам забяспечыць рабскае жыццё?
  
  Не атрымае фюрар рускіх у рабства,
  Яго мы нібы ляльку скрышым...
  Бо віцязі Расіі могуць біцца,
  І з намі залатакрылы херувім!
  
  Няма граняѓ нашай Радзімы пад светам,
  Палае як найзырчэйшая зоркі...
  Ты стала для мяне кахання кумірам,
  З табой я не расстануся ніколі!
  
  Я піянер і басаногі хлопчык,
  Што з пяткай голай імчыцца па снезе...
  А недзе скача белы, мілы зайчык,
  Які абломіць рог ворагу!
  
  Не ведае піянер у баі сумневу,
  Ён не паяц, а тэрмінатар ведай...
  Прыйдзе фашыстам лютым вер помсту,
  І будзе камунізму яркі рай!
  
  Як жа надыдзе ведай эпоха,
  У якой кожны воін з ясляѓ...
  Біцеся да апошняга ты ѓздыху,
  Каб знішчаны люты ведай злыдзень!
  
  Ззяюць ярка зоркі камунізму,
  Эпохі светлай, прыгажэй у свеце няма.
  Мы скрушым ярмо павер фашызму,
  А Гітлер будзе рускім на абед!
  
  У нас павер такія з сталі танкі,
  Што іх снарад пантэры не праб'е...
  Памашу ёдам свае хлопчык ранкі,
  І зноѓ піянер у бой адважна прэ!
  Ну што фашысты моцна атрымалі,
  Не думалі нас проста перамагчы....
  Мы мабыць камунізму ведаю мілі,
  І зможам вермахт і жартам разбіць!
  
  У імя нашай Радзімы магутнай,
  Ідзе ѓ атаку ганарлівы піянер...
  Хоць над Айчынай правісаюць хмары,
  Пакажам мы пераможны ѓсім прыклад!
  
  Павер вораг мару не спыніць,
  Мы зноѓ усіх фашыстаѓ пераможам...
  Ня будзе зло павер панаваць на троне,
  Мы новы свет парадак створым!
  
  Усё будзе добра ѓ Айчыне ведайце,
  Я хлопчык, але ѓ баі як Робін Гуд,
  Спачатку толькі драпаѓ я на парце,
  А зараз вельмі нават верце крут!
  
  Расея можа рваць штыком нацыстаѓ,
  Яна любое войска пераможа...
  А піянерам жыць пры камунізме...
  Бо наша сяброѓства моцныя маналіт!
  
  Ні ѓ чым мы фрыцам у лаянцы не саступім,
  Мы можам перамагаць ворагаѓ жартам...
  І так фашыстаѓ мы дубінай лупім,
  Раве завея, снягі ѓ віхуры круцячы!
  
  Не ведае Русь фашыстам ведай літасці,
  Яна непераможнасцю моцная...
  Атрымаюць шабляй моцна ѓ шыю гады,
  І будзе знішчаны Сатана!
  
  Не вер, што Гітлер ёсць непераможны,
  Хоць сілу пекла, усё лічы сабраѓ...
  Калі народ і партыя адзіныя,
  Народ наш вермахт на шматкі разарваѓ!
  
  Расія ѓ стагоддзях славіцца святая,
  Яна ламала Тыграѓ, як метал...
  Раскінулася ад краю і да краю,
  Толькі аб такой краіне юнак марыѓ!
  
  Мы перамагалі нібы волаты,
  Секлі супостатаѓ ведай мячом...
  Мы рускія ѓ баях непераможныя,
  Праціѓнікаѓ Айчыны разаб'ём!
  
  Нас ты павер нішто не спыніць,
  І на ты ведай нішто не пераможа...
  Мы фюрара па галаву закапаем,
  У нас меч востры і са сталі шчыт!
  
  Ва ѓсім сьвеце няма Русі прыгажэй,
  У ёй будзе эра святло на стагоддзі...
  Усім пакаленням стане мір і шчасце,
  Патрэбна Айчыне цвёрдая рука!
  
  Дык вось калі ѓ Берлін гуляючы,
  Размажам вермахт нібы попел у кроѓ...
  То будзе час мяжы раю,
  І разам з Ладай валадарыць каханне!
  
  ТРОХА ПА ІНШЫМ І БЕЗ ДЭСАНТА ПАПАДАНЦАђ НЕ АДБЫЦЦА!
  Чэмберлен не сышоѓ у адстаѓку з пасады прэм'ера Брытаніі і паспеѓ заключыць ганаровы мір з Гітлерам. Фюрэр гарантаваѓ недатыкальнасць англійскіх каланіяльных уладанняѓ. Узамен Брытанія пагадзілася прызнаць усё тое, што Трэці Рэйх паспеѓ захапіць. У тым ліку і французскія, бельгійскія і галандскія калоніі. І гэта нямала. Гітлер потым яшчэ захапілі і Югаславію з Грэцыяй.
  І напаѓ 22 чэрвеня 1941 гады на СССР. З аднаго боку немцы захавалі больш сіл асабліва ѓ авіяцыі: тры тысячы самалётаѓ не былі страчаныя ѓ бітве за паветранай перавагу ѓ Брытаніі. Акрамя страт на ѓчастку Міжземнага мора, і адцягнення сіл авіяцыі.
  Плюс яшчэ не прыйшлося перакідваць войскі ѓ Афрыку. Італія задаволілася захопам Эфіопіі, і плюс яшчэ некаторых французскіх і бельгійскіх уладанняѓ у Афрыцы. І з яе хапіла.
  Роммель такім чынам ваяваѓ на ѓсходнім фронце. У СССР такім чынам, падавалася, стала яшчэ менш шанцаѓ, чым у рэальнай гісторыі. Бо фашысты куды мацнейшыя без другога фронту.
  Але затое Сталін паспеѓ аб'явіць усеагульную мабілізацыю, і падрыхтаваѓ войскі да абароны. У выніку яны ѓступілі ѓ вайну больш арганізавана і змаглі, адышоѓшы каля Дняпра там стабілізаваць і ѓтрымаць абарону. Вайна набыла пасля гэтага характар як у першую сусветную. Лінія фронту маларухомая, магутная абарона і не ѓдаецца развіць наступленне.
  Баі кровапралітныя, але малаэфектыѓныя. І немцы, і рускія завялі ѓ пазіцыйных баях. І ніхто не мог адзін аднаго зламаць.
  І вермахт, і савецкія войскі лепш біліся ѓ абароне. І нямецкія танкі былі недастаткова моцныя і эфектыѓныя для прарыву, і савецкія таксама.
  Але вось у 1944 году ѓ гітлераѓцаѓ з'явілася рэактыѓная авіяцыя і яны сталі моцна прасаваць савецкія сілы.
  У паветры гітлераѓцы мелі ѓ сорак першым годзе перавагу. Затым паступова выпускаючы больш за самалёт савецкая авіяцыя стала выраѓноѓваць пазіцыі.
  Але потым пасля аб'яѓлення татальнай вайны і надзялення Шпеера міністра ѓзбраенняѓ і боепрыпасаѓ надзвычайнымі паѓнамоцтвамі выпуск узбраенняѓ стаѓ нарастаць. І немцы дадалі ѓ рэактыѓнай авіяцыі і ракетных тэхналогіях.
  Але паколькі лінія фронту была на Дняпры і да Масквы было яшчэ далекавата, праграма ракет ФАУ не пайшла ѓ серыю. На самой справе немцы маглі толькі з Прыбалтыкі страляць па Ленінградзе. Спецыялісты растлумачылі Гітлеру, што балістычныя ракеты занадта дарагая рэч, і што паѓнавартасны рэактыѓны бамбавік і таннейшы і лепшы. Сапраѓды паліва ѓ немцаѓ хапала, і новы рэактыѓны бамбавік "Арада" мінуѓ у серыю і стаѓ бамбаваць савецкія пазіцыі.
  Нядрэнны апынуѓся і шрубавы ТА-152 магутнай узброены, браніраваны шматмэтавы знішчальнік-бамбавік і штурмавік - сапраѓдны працоѓны конік. І хуткасць у 760 кіламетраѓ за гадзіну прыстойная, і іншыя параметры таксама уключаючы і ѓзбраенне. 30-міліметровая нямецкая авіяцыйная гармата паказала сваю эфектыѓнасць і здольнасць збіць савецкі самалёт з аднаго траплення.
  Што асабліва актуальна ѓ барацьбе са штурмавікамі ІЛ-2. І гэта сур'ёзна.
  Немцы сталі актыѓна прэсаваць авіяцыяй з паветра і пачаѓся паветраны наступ.
  Асабліва цяжка стала восень, калі яшчэ і знішчальнік ХЕ-162 з выбітнымі лётнымі характарыстыкамі і просты ѓ вытворчасці стаѓ масава паступаць на фронт. Ды гэта сур'ёзна!
  Сталін загадаѓ знайсці адказ. Але пакуль у СССР распрацоѓкі рэактыѓнай авіяцыі адставалі. ЯК-3 выпускаѓся не занадта масава, з'явіѓся ЛА-7 які зрэшты, усё роѓна саступаѓ ТАЯ-152, МЕ-309 і рэактыѓным нямецкім машынам.
  Такая склалася сітуацыя на фронце. У танках у СССР асноѓнымі машынамі сталі Т-34-85 і ІС-2, у немцаѓ "Пантэра"-2 і "Тыгр"-2. Нямецкія машыны былі некалькі лепшымі, чым у рэальнай гісторыі дзякуючы больш магутным рухавікам. "Пантэра"-2 пры вазе пяцьдзесят тры тоны мела рухавік у 900 конскіх сіл, а "Тыгр"-2 пры вазе ѓ шэсцьдзесят восем тон у 1000 конскіх сіл. Так што абодва танка былі адносна рухомыя, з магутнымі гармата 88-міліметра ѓ 71 ЭЛ даѓжыня ствала, і нядрэнна абаронены ѓ лоб. І дзякуючы рэсурсам калоній легіруючых элементаѓ хапала і нямецкія танкі аказаліся дастаткова надзейнымі ѓ эксплуатацыі. І прабівалі савецкія машыны з любой прыдатнай для бою дыстанцыі.
  Немцы мелі добрую тэхніку праѓзыходную савецкую ѓ танкавых двубоях, але не маглі перамагчы.
  Аднак з'яѓленне рэактыѓнай авіяцыі зблытала карты Сталіну. І чым адказаць пакуль было незразумела.
  Але ѓ савецкай сакалінай зграі ёсць тры дзяѓчыны-арліцы. І яны вырашылі даць Трэцяму Рэйху па рагах.
  Анастасія Вядзьмакова, Акуліна Арлова і Мірабела Магнітная.
  І вось яны ѓзялі і ѓступілі ѓ бой з фашыстамі.
  Анастасія, збіваючы нямецкі самалёт, прамаѓляе:
  - Калі дыктатар з мінай хітрай свае тэрміны абнуліѓ, гэта значыць выбаршчык зноѓ лапцем атрымаѓ!
  Акуліна, падразаючы гітлераѓца, адзначыла:
  - Воін дзярэцца заѓсёды за правае справу, палітык жа ѓсе трафеі выводзіць налева!
  Мірабела з гэтым цалкам пагадзілася:
  - Воін страляе з левай рукі за правую справу, палітык жа мовай, адводзіць налева ѓсе дасягненні!
  Анастасія пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак збіла нямецкі самалёт і выдала:
  - Вайна-гэта супрацьлегласць акіяну кахання, але таксама патрабуе фантан крыві!
  Акуліна пальнула, націснуѓшы голай, круглай пяткай і пацвердзіла:
  - Воін не Бог па сіле, але анёл па высакароднасці!
  Мірабела згодна кіѓнула, і збіѓшы фрыца, заѓважыла:
  - У салдата жалезная каска, сталёвы штык, і залатое сэрца, але палітык яго і ѓ медны грош не шануе!
  Дзяѓчынкі адчайна і вельмі ѓпэѓнена ваявалі ѓ небе. Яны збівалі фашыстаѓ і дэманстравалі майстэрства.
  І пляваць на тое, што нямецкія самалёты, быццам бы і лепшыя і эфектыѓнейшыя за савецкія.
  Галоѓнае, што за штурвалам у СССР прыгожыя і разумныя, амаль голыя ѓ адным бікіні лётчыцы.
  Сярод іх і Наташа Сакалоѓская - таксама ас сусветнага ѓзроѓню.
  Босымі пальчыкамі ножак Наташка збіла нямецкую машыну і прапішчала:
  - Салдат часта гоняць на бойню як бараноѓ, але яны львы сэрцам, а палітык што рыкае львом - тыповы баран!
  Анастасія дзюбнула суперніка авіяцыйным снарадам, прабіла самалёт Трэцяга Рэйха і піскнула:
  - Салдат таксама можа спалохацца смерці, але ѓсё ж яго больш страшыць ганьба, а палітык трасецца за сваё жыццё, а гонар страціѓ даѓно!
  Акуліна адзначыла, ведучы вельмі трапны і ѓпэѓнены агонь па суперніку:
  - Салдаты адолеѓшы ворага святкуюць перамогу, палітык падмануѓшы выбаршчыка святкуе баязліѓца!
  Мірабела вельмі трапна лупануѓшы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак па фашыстам, вякнула:
  - Хлапчук можа быць добрым ваяром, але палітык ніколі не пасталее да адказнасці перад выбаршчыкам!
  Наташа, ведучы агонь па гітлераѓцам і выбіваючы іх, адзначыла:
  - Лепш быць басаногім хлопчыкам, чым дазволіць палітыканам абуць цябе і выкрасці маладосць!
  Анастасія лупанула па фашыстах і выдала:
  - Дзяѓчына - гэта пышная кветка, які можа завянуць, але ніколі не страціць водару, палітык - гэта куча гною, ён можа ѓзлезці на трон, але смярдзець ад гэтага будзе толькі мацней!
  Акуліна агрэсіѓна заѓважыла, выскаліѓшы жамчужныя зубкі, і накіруе авіяцыйную гармату босымі пальчыкамі ножак:
  - Салдат-гэта сапраѓдны мужчыны, палітык - гэта сварлівая баба ѓ штанах!
  Наташа лупанула босымі пальчыкамі ножак, націснуѓшы на рычаг па суперніку і прашыпела:
  - У салдата лютасць высакародная нібы роѓ ільва, а ѓ палітыка істэрыя подлая, слова бляянне барана!
  Акуліна агрэсіѓна адзначыла, зіхацячы пунсовымі саскамі, і кулячы ѓ суперніка трапна:
  - У салдата рэдка бывае выходны, а ѓ палітыка сем пятніц на тыдні, а яго выбаршчыкі святую дзень нараджэння ѓ панядзелак!
  Наташа лупанула па фрыцах націснуѓшы голай пяткай і выдала са смяшком, скалячы зубкі:
  - Салдат упаѓшы адціскаецца, палітык вечна маральна падае і адціскае ѓ сваю кішэню!
  Анастасія лупанула па суперніку, зрэзала яго, літаральна выкасіѓшы, і прачырыкала:
  - Салдат часам змушаны поласці па брудзе застаючыся чалавекам, а палітык у чыстым адзенні і абліты адэкалонам застаецца свіннёй!
  Акуліна адзначыла, падразаючы гітлераѓскія самалёты, сваім разбуральным каскадам чэргаѓ:
  - Салдат і гонар аддае і з гонарам застаецца, палітык падсоѓвае свінню і застаецца свіннёй!
  Мірабела дзюбанула суперніка, зразаѓшы яго нібы брытвай, і таксама выкарыстоѓваючы босыя ножкі, рыкнула:
  - У салдата гузікі ѓ шэраг, у палітыка як у вепрука зад!
  Наташа агрэсіѓна падрэзала гітлераѓцы і прабуркавала:
  - Салдат вушкі бравы дзеткі, а палітыкаѓ пайшлі ѓ псіхушкі!
  Анастасія з вялікай дасціпнасцю, адказала, падміргваючы і страляючы па ворагу:
  - Чалавек кажуць пайшоѓ ад малпы, а палітык адразу відаць так і застаѓся свіннёй!
  Акуліна крышачы суперніка, выкарыстоѓваючы пры гэтым босыя пальчыкі ножак, прабуркавала:
  - Праца з малпы зрабіѓ чалавека, а палітыка паддывановая барацьба ператварыла ѓ сумесь лісы са свіннёй!
  Мірабела агрэсіѓна адзначыла, запускаючы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, каскады свінцовых куль:
  - Рабочы працаваць і часам выпівае спіртное, палітык свінячыць, і заѓсёды вывяргае ваніты слоѓнага паноса!
  Наташа вельмі агрэсіѓна адзначыла, пасылаючы забойнай сілы каскад смерці і разбурэнні:
  - Салдат расце ад бою да бою, палітык ад адной выбарчай кампаніі да іншай, усё больш ператвараецца ѓ прастытутку!
  Анастасія, агрэсіѓна пасылаючы забойнай сілы прэзенты смерці ѓ гітлераѓцаѓ, выдала:
  - У салдата гараць вочы юным азартам байца, у палітыка як на злодзеі гарыць шапка, з абыякавасцю прапаленага цыніка!
  Акуліна падміргнула, дзюбанула авіяцыйным снарадам, пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і піскнула:
  - У салдата выбар: грудзі ѓ крыжах або галава ѓ кустах, а ѓ палітыка на выбарах адны крыжы забітыя на спадзяваннях, выбаршчыкаѓ і галовы капусныя!
  Мірабела ведучы агонь па непрыяцелю, выкарыстоѓваючы свае босыя, точаныя ножкі, заѓважыла:
  - Салдат нават малы ростам мужнасцю гігант, палітык нават з высокім становішчам - сумленнем пігмей!
  Наташа хіхікнула і паслаѓшы чарговы прэзент смерці, і ѓпэѓнена круша суперніка выдала:
  - Салдат хоча ѓ падарунак за подзвіг жаночае цела, а палітык незаслужана ставіць на рак усю краіну!
  Анастасія пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак паслала забойны прэзент смерці, раскрышыла самалёт суперніка і вякнула:
  - У салдата заѓсёды ёсць час і месца для подзвігу, але не заѓсёды ѓдаецца яго здзейсніць, палітык у пастаянным цэйтноце абавязкова паспее падкласці свінню, і нагадзіць на галаву!
  Акуліна, крышачы немцаѓ пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, і скалячы зубкі колеру слановай косткі, выдала:
  - Палітык-гэта адзінае бяскрылае стварэнне ѓ прыродзе якое ѓсім гадзіць на галаву!
  Мірабела агрэсіѓна дадала, без лішніх праблем нішчачы супернікаѓ сваімі забойнымі і сэксуальнымі ножкамі:
  - Кожны школьнік ведае, што двойчы два чатыры, толькі палітыкі замест прымнажэння лічбаѓ, вырабляюць пастаяннае дзяленне ѓ сваю кішэню!
  Наташа прайграла на сваім манеѓраным знішчальніку віраж, ламаючы фашысцкіх стварэнняѓ і вякнула:
  - Салдат вучыцца набіваючы гузы, палітык імкнецца прызвычаіць выбаршчыкаѓ да думкі, што можна квітнець калі біць лынды!
  Анастасія, пасылаючы забойнай сілы снарад, пры дапамозе голай, дзявочай пяткі, адзначыла:
  - Кожны салдат баец, розніца толькі ва ѓзроѓні, кожны палітык прастытутка, розніца толькі ѓ рангу суценёра!
  Акуліна адзначыла са смяшком скаля зубкі, і падміргваючы:
  - Салдат збольшага кат, бо таксама пралівае кроѓ, палітык па поѓнай падлюга, бо капае на мазгі!
  Мірабела дзюбнула па суперніку, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі, сваіх точаных ножак і выдала:
  - Калі генерала запрашаюць на вяселле, то салдат атрымлівае запрашэнне ратаваць Радзіму, каб вяселлі гуляліся ѓ вольнай краіне!
  Дзяѓчыны вельмі добра ваявалі. І агульны гераізм Чырвонай арміі дапамог пазбегнуць поѓнага абвалу фронту.
  У студзені Чырвоная армія СССР спрабавала наступаць, але не дабілася істотных поспехаѓ.
  Так і ѓгразла ѓ шчыльнай абароне вермахта. А потым у сакавіку спрабавалі прарвацца і немцы. У іх з'явілася САУ Е-25 з гарматай "Пантэры", і вышынёй у 1,7 з рухавіком у семсот конскіх сіл і вагой у дваццаць шэсць тон. Рухомая машына нічога не скажаш. Але не занадта канструктыѓная.
  Улетку сталі ѓ абедзве арміі паступаць новыя машыны. У Чырвоную ІС-3 лепш абаронены ѓ лоб, у нямецкую Е-50 і Е-75, і Е-100. Баі паказалі зрэшты, што новая нямецкая тэхніка не зусім дасканалая. Е-50 атрымаѓся толькі крыху лягчэй і лепш абаронены чым "Тыгр"-2. Праѓда і вежа ѓ яго была ѓжо і хадавая частка лягчэйшая і больш прахадная. Плюс і больш бранябойны гармата 88-міліметраѓ у 100 ЭЛ. Дык машына быццам бы нічога. І Е-50 замяніѓ "Пантэру-2" у якасці асноѓнага танка.
  Е-75 атрымаѓ занадта цяжкім тон за дзевяноста, але лепш абаронены і 128-міліметровай гарматай. І гэты танк ствараѓ некаторыя праблемы. А Е-100 яшчэ цяжэй і даражэй. Зрэшты, дадзены танк вайскоѓцы не вельмі любілі.
  Папулярнейшым быѓ Е-50 з рухавіком да 1250 конскіх сіл адносна рухомых і добра абаронены ѓ ілоб.
  У СССР распрацоѓка новага танк Т-54 замарудзілася, і пакуль яшчэ асноѓны танк Т-34-85, які крыху састарэѓ. І мог прабіць Е-50 толькі ѓ борт, а Е-75 для яго і зусім апынуѓся непрабіѓным.
  Летам немцы крыху прасунуліся ѓ цэнтры. І ѓвосень баі пайшлі за Смаленск.
  Бітвы кіпелі вельмі ѓпартыя. Савецкія войскі спрабавалі контратакаваць.
  Зрэшты, Смаленск гераічна абараняючы змаглі ѓтрымаць. І надышла зіма.
  Цяжкавата... У немцаѓ вядома ж у небе ёсць свае асы класа супер. Напрыклад, Марсэль, які атрымаѓ за тысячу збітых самалётаѓ Зорку Рыцарскага крыжа жалезнага крыжа срэбным дубовым лісцем з мячамі і дыяментамі.
  Ды гэта ѓнікальны выпадак, калі для лётчыка-феномена прыдумалі новую ѓзнагароду і ёй яшчэ тры ступені.
  Калі Марсэль дасягнуѓ дзвюх тысяч збітых самалётаѓ, то яму ѓручылі Зорку Рыцарскага Крыжа жалезнага крыжа з залатым дубовым лісцем з мячамі і дыяментамі.
  А за тры тысячы збітых самалётаѓ зорку Рыцарскага крыжа жалезнага крыжа з плацінавым дубовым лісцем з мячамі і дыяментамі.
  Вось гэта сапраѓды баец, усім байцам баец.
  Наступілі і сорак шосты год... Немцы вясной зноѓ наступалі. У іх з'явіліся больш дасканалыя рэактыѓныя самалёты. Е-50 таксама з'явіѓся ѓ мадыфікацыі з рухавіком і трансмісіяй адным блокам, і стаѓ ніжэй сілуэтам і яго вага паменшылася да пяцідзесяці тон.
  Але і гэта немцам не памагло перамагчы. Вайна ішла на роѓных. Дыскалеты сябе не апраѓдалі. Яны аказаліся занадта дарагімі, і ѓразлівымі для стралковага агню.
  Адзіны іх плюс высокая хуткасць і вышыня палёту, дапамагалі ѓ разведцы і бамбардзіроѓках.
  Але і тое не занадта.
  Мінуѓ і сорак шосты год, наступалі сорак сёмы... Немцы наступалі ѓ цёплы час года, савецкія войскі ѓ халодную.
  І гэты год нікому нічога не даѓ. У Чырвонай арміі з'явіліся Т-54, але і нямецкі Е-50 быѓ не горшы, а так нават больш рухомы...
  Марсэль да канца года давёѓ свой рахунак да чатырох тысяч самалётаѓ, і атрымаѓ новы ордэн: Зорку Рыцарскага крыжа, Жалезнага крыжа з плацінавымі дубовымі лісцем, мячамі і чорнымі дыяментамі.
  Ды гэта таксама ступень чацвёртая - чорныя брыльянты, і вельмі нават каштоѓныя!
  Сорак восьмы год прайшоѓ таксама ѓ жорсткіх абменах ударамі. І пакуль усё стабільна...
  І сорак дзевяты годзе мінуѓ... У СССР знішчальнік МіГ-15 у серыі...
  Марсэль давёѓ свае рахункі да пяці тысяч самалётаѓ. І атрымаѓ новы ордэн Вялікую зорку Рыцарскага крыжа Жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  І дзяѓчаты савецкія таксама не прамашка....
  Вось ужо і 1950 год мінуѓ... Немцы і завіслі і Чырвоная армія таксама ѓ нерухомай лініі фронту.
  Савецкія танк Т-54 і ІС-7 супраць Е-50 У і Е-75 У. Немцы таксама зрабілі свае машыны з рухавікамі адным блокам разам з трансмісіяй і папярок. І Е-50 пераѓзыходзіѓ Т-54 у хадавых якасцях і лабавой брані. І некалькі ѓ бранябойнай сіле гарматы. Але ѓсё роѓна немцы перамагчы не маглі.
  Вось і 1951 год таксама мінуѓ... І ні якога толку няма.
  Марсэль за шэсць тысяч самалётаѓ атрымаѓ Вялікую Зорку Рыцарскага крыжа Жалезнага крыжа з залатым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі.
  І гэта вельмі крута!
  Зрэшты, і Наташа, Анастасія, Акуліна, Мірабела набралі немалыя рахункі.
  Прычым яны ваююць, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і самі ѓ бікіні.
  Дзяѓчыны што трэба...
  Вось пранёсся і 1952 год... Таксама лінія фронта маларухомая.
  А вось у сакавіку 1953 гады памірае Сталін. І гэта сур'ёзна. Але вялікі правадыр паспеѓ пакінуць пісьмовы завяшчанне, дзе сваім пераемнікам, абвясціѓ Лаѓрына Палыча Берыю. І гэтае сур'ёзнае рашэнне.
  Такім чынам савецкі фронт не абваліѓся, і вайна працягнулася на роѓных.
  Мінуѓ і 1953 год...
  Марсэль атрымаѓ за сем тысяч самалётаѓ Вялікую зорку Рыцарскага Жалезнага крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  Дзяѓчына таксама набірала сабе высокія ѓзнагароды.
  Вось ужо і 1954 год... Ідзе час на зямлі кроплямі. А можа і круцейшы.
  І не немцы, ні рускія не могуць нешта істотна змяніць.
  Вось і 1955 году фашысты наступаюць. А савецкія войскі абараняюцца ѓлетку. А позняй восенню сама Чырвоная армія спрабуе наступаць.
  Вось ужо і 1956 год.
  Марсэль за восем тысяч самалётаѓ атрымаѓ Вялікую зорку Рыцарскага Крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і чорнымі дыяментамі.
  22 чэрвеня 1956 года споѓнілася роѓна пятнаццаць год Вялікай Айчыннай вайне. І зразумела даѓно ідуць размовы аб свеце. Лаѓрэнцій Берыя гатовы да кампрамісаѓ. Але Адольф Гітлер упарта не жадае ісці на кампраміс.
  Гітлеру ѓсё яшчэ верыцца ѓ цуда-зброю, і ёсць жаданне біцца да канца.
  Плюс яе зразумела і Японія.
  На рахунак краіны Узыходзячага Сонца? Яна вельмі доѓга ваюе з Кітаем. І тут ужо можна ваяваць да бясконцасці. Ні адна з бакоѓ узяць уверх не ѓ сілах. Ні Кітай, ні Японія, не могуць адна адну рэальна перамагчы. Хоць нясуць страты больш кітайцы.
  І вось Мюлер адправіѓся ѓ Паднябесную імперыю з асобай місіяй. Пераканаць самураяѓ прымірыцца з Паднябеснай імперыяй. Каб потым абрынуцца на Расію, і вырашыць нарэшце гэтую, якая зацягнулася праблему!
  Місія Мюлера пачалася ѓ верасні 1956 гады... У цэлым японцы былі згодны на мір і падзелу сфер уплыву. Аднак у гэтым момант Молатаѓ на загад Берыі здзейсніѓ візіт у Кітай. І пераканаѓ Паднябесную імперыю працягваць вайну з самураямі.
  Развязаць рукі Японіі не ѓдалося. І вайна паміж СССР і Трэцім Рэйхам працягвалася.
  Мінуѓ і з 1956 года... Наступіѓ 1957...
  Немцы спрабавалі ѓ маі зноѓ наступаць, і ѓ іх з'явіліся новыя пірамідальныя танк класа АГ. І гэта сур'ёзна. І форма піраміды давала нахільную браню з усіх ракурсаѓ. І гэта было сур'ёзным ходам.
  Гітлераѓцы змаглі прарваць савецкую абарону і акружыць Смаленск. А далей развіваючы поспех на поѓначы падысці да Ленінграда, а ѓ цэнтры ѓзяць Вязьму.
  Сітуацыя склалася вельмі цяжкая. І ѓжо пачаѓся штурм Масквы.
  І ѓ гэтых умовах адна засталася надзея, на Алега Рыбачэнку і дэсант пападальнікаѓ.
  А тут і сам хлапчук-тэрмінатар і дзяѓчаты на вышыні.
  А гітлераѓцы ѓжо абцякаюць з розных бакоѓ Маскву.
  Тады Алег і дзяѓчаты зноѓ уступілі ѓ бітву, дапамагаючы Расіі, дакладней СССР.
  Тут да іх далучылася яшчэ басаногая дзяѓчынка Маргарыта. Таксама дарослая жанчына пісьменніца стала дзяѓчынкай гадоѓ дванаццаці ѓ абмен на неѓміручасць і выконвае місію.
  Воіны з дваццаць першага стагоддзя зноѓ сашчапіліся з гітлераѓцамі дваццатага.
  Вельмі ѓжо шмат салдат у фашыстоѓскай карычневай імперыі. Яны цякуць сабе бясконцай ракой.
  Алег Рыбачэнка рубячы гітлераѓцаѓ мячамі, як пяхоту, так і танкі зароѓ:
  - Ніколі не саступім!
  І ад босай нагі хлапчукі паляцеѓ востры дыск!
  Маргарыта, ламаючы праціѓнікаѓ, скалячы зубкі, буркнула:
  - У свеце подзвігу знойдзецца месца!
  І ад босы ножкі дзяѓчынкі разляцеліся атрутныя іголкі, дзівячы гітлераѓцаѓ і іх самалёты і танкі.
  Наташа таксама шпурнула босымі пальцамі ног, забойнае і завыла:
  - Ніколі не забудземся і не даруем.
  І яе мячы прайшліся ѓ млыне па фашыстах.
  Зоя, рассякаючы непрыяцеляѓ, запішчала:
  - За новы парадак!
  І ад яе босых ножак разляцеліся новыя іголкі. І што ѓ вока, што ѓ горла гітлераѓскім салдатам і самалётам.
  Ды відаць было, што ваяѓніцы заводзяцца і лютуюць.
  Аѓгустына секла белых салдат і танкі, прапішчала:
  - Наша жалезная воля!
  І ад яе босай нагі ляціць новы, забойны падарунак. І падаюць такні і белыя байцы.
  Святлана сячэ млынару, яе мячы як маланка.
  Фашысты валяцца як зрэзаныя снапы.
  Дзяѓчына кідае іголкі сваімі босымі ножкамі і пішчыць:
  - За Расію-матухну будзе перамагаць!
  Алег Рыбачэнка наступае супраць гітлераѓцаѓ. Хлопчык-тэрмінатар сячэ карычневыя войскі.
  І пры гэтым пальчыкі голых ножак пацана выкідваюць іголкі з ядам, яны раздзіраюць ствалы і збіваюць самалёты.
  Пацан раве:
  - Слава Будучай Русі!
  І ѓ руху раскройвае ѓсім галовы і пысы.
  Маргарыта таксама разбурае праціѓнікаѓ.
  Яе босыя ножкі так і мільгаюць. Гітлераѓцы гінуць у вялікіх колькасцях. Ваяѓніца крычыць:
  - За новыя рубяжы!
  І тут дзяѓчынка як возьме і сячэ...
  Маса трупаѓ фашысцкіх салдат.
  А вось Наташа ѓ наступе. Сячэ сабе гітлераѓцаѓ разам з танкамі, і напявае:
  - Русь вялікая і прамяністая,
  Я дзяѓчынка вельмі дзіѓная!
  І ад яе босых ножак ляцяць дыскі. Якія перапілоѓваюць горлы фашыстам. Ды вось гэта дзеѓка.
  Зоя ѓ наступе. Сячэ карычневых салдат з абодвух руку. Плюе з трубачкі. І кідае босымі пальцамі ног забойныя іголкі - збіваеце танкі і самалёты.
  І пры гэтым спявае сабе:
  - Эх, дубінушка ахнем,
  Эх, каханая самая пойдзе!
  Аѓгусціна, секчы гітлераѓцаѓ і нішчачы карычневых салдат, віскоча:
  - Увесь кудлаты і ѓ шкуры звярынай,
  На АМАП ён кідаѓся з дубінай!
  І босымі пальчыкамі ножак як запусціць у суперніка, тое што заб'е і слана, а танк тым больш.
  А потым прапішчыць:
  - Ваѓкадавы!
  Святлана ѓ наступе. Сячэ, рэзка гітлераѓцаѓ. Босымі ножкамі па іх запускае прэзенты смерці.
  Праводзіць мячамі млын.
  Раскрышыла масу байцоѓ і віскоча:
  - Вялікая будзе перамога!
  І зноѓ дзяѓчына ѓ дзікім руху.
  І яе босыя ножкі запускаюць смяротныя іголкі, знішчаючы танкі і самалёты.
  Алег Рыбачэнка падскочыѓ. Пракруціѓся хлопчык у сальта. Пасек масу гітлераѓцаѓ у скачку.
  Кінуѓ босымі пальцамі ножак іголкі і пробулькал.
  - Славіцца мая прыгожая мужнасць!
  І зноѓ дзяцюк у бітве.
  Маргарыта пераходзіць у наступ. Рэзае ѓсіх непрыяцеляѓ запар. Яе мячы страмчэй лопасцяѓ млына. І босыя пальчыкі ножак кідаюць прэзенты смерці, танкі і самалёты гараць.
  Дзяѓчынка ѓ дзікім наступленні. Вынішчае карычневых воінаѓ без цырымоній.
  І падскоквае раз-пораз, і перакручваецца!
  І ляцяць ад яе прэзенты анігіляцыі.
  А гітлераѓцы сабе падаюць мёртва. І цэлыя курганы з трупаѓ нагрувашчваюцца.
  Маргарыта пішчыць:
  - Я ёсць амерыканскі каѓбой!
  І зноѓ яе босыя ножкі кінуѓ іголку.
  А затым яшчэ і тузін іголак!
  Наташа ѓ наступе таксама вельмі крутая.
  І босымі ножкамі кідае, і з трубачкі плюецца.
  І крычыць на ѓсё горла:
  - Я зіготкая смерць! Вам застаецца толькі памерці!
  І зноѓ красуня ѓ руху.
  Зоя штурмуе завал з гітлераѓскіх трупаѓ. І таксама ад яе босых ножак вылятаюць бумерангі знішчэння.
  А карычневыя воіны ѓсё падаюць і падаюць.
  Зоя крычыць:
  - Басаногая дзеѓка, вас пераможа!
  І ад голай пятачкі дзяѓчыны ляціць тузін іголак. Якія проста ѓ горла гітлераѓцам упіваюцца.
  Тым падаюць мёртва.
  А дакладней і зусім мёртвыя.
  Аѓгусціна ѓ наступленні. Разбурае карычневыя войскі. Яе мячы ѓ дзвюх рук нясуцца. І такая яна выдатная ваяѓніца.
  Смерч праносіцца па фашысцкіх войсках.
  Дзяѓчына з рудымі валасамі раве:
  - Будучыня, утоена! Але будзе пераможным!
  І ѓ наступе красуня з агнязарнымі валасамі.
  Аѓгусціна ѓ дзікім экстазе раве:
  - Багі вайны ѓсё парвуць!
  І ваяѓніца ѓ наступе.
  І яе босыя ножкі кідаюць вельмі шмат вострых, атрутных іголкі.
  Святлана ѓ бітве. І такая бліскучая і баявая. Яе голыя ножкі столькі ѓсяго забойнага выкідваюць. Не чалавек, а смерць з валасамі бландынкі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 7
  Хоць калі разыйдзецца, то ѓжо і не спыніш.
  Святлана спявае:
  - Жыццё не будзе мёдам,
  Та скачыце карагодам!
  Хай выканаецца мара
  У раба мужчыну ператварае прыгажосць!
  І ѓ руху басаногай дзяѓчыны ѓсё больш і больш лютасьці.
  Алег у наступе ѓсё паскараецца. Хлопчык б'е гітлераѓцаѓ.
  Яго босыя ножкі кідаюць вострыя іголкі - раздзіраючы танкі і самалёты.
  Юны ваяѓнік пішчыць:
  - Шалёная імперыя - усіх разарве!
  І зноѓ хлапчук у руху.
  Маргарыта бурная дзяѓчына ѓ сваёй актыѓнасці. І малоціць непрыяцеляѓ.
  Вось яна запусціла голай ножкай, гарошынку з узрыѓчаткай. Тая рване, і адразу сотню гітлераѓцаѓ і дзесяць танкаѓ уверх падкіне.
  Дзяѓчынка крычыць:
  - Перамога да нас усё роѓна прыйдзе!
  І правядзе млын мячамі - ствалы танкаѓ ляцяць у розныя бакі.
  Вось паскорыла рухі Наташа. Дзяѓчына ссякае карычневых воінаѓ. І пры гэтым гарлапаніць:
  - Перамога імперыю Расію чакае.
  І давай знішчаць гітлераѓцаѓ узмоцненымі тэмпамі.
  Наташа гэта дзеѓка-тэрмінатар.
  Не думае спыняцца і запавольвацца і танкі і самалёты збіваюцца.
  Зоя ѓ наступе. Яе мячы нібы наразаюць мясную і металічную салату. Дзяѓчына крычыць ва ѓсю глотку:
  - Наша выратаванне ѓ сіле!
  І таксама босыя пальчыкі ног такія іголкі кідаюць.
  І маса людзей з прабітымі горламі, валяецца курганамі трупаѓ, а таксама разбітых танкаѓ і збітых самалётаѓ.
  Аѓгустына шалёная дзяѓчынка. І ѓсіх разбурае нібы гэта робат з гіперплазмы.
  Разнесла ѓжо ні адну сотню гітлераѓцаѓ. Але ѓсё павялічвае тэмп. І ваяѓніца яшчэ і раве.
  - Я непераможная такая! Самая ѓ свеце крутая!
  І зноѓ прыгажуня ѓ нападзе.
  І ад яе босых пальчыкаѓ ножак, вылятае гарошынка. І тры сотні гітлераѓцаѓ і тузін танкаѓ разарваѓ магутны выбух.
  Аѓгустына праспявала:
  - Вы не асмеліцеся нашу зямлю захопліваць!
  Святлана таксама ѓ наступе. І не дае ні грама перадышкі. Дзікае дзяѓчына-тэрмінатар.
  І сячэ непрыяцеляѓ і гітлераѓцаѓ нішчыць. І маса карычневых байцоѓ ужо завалілася ѓ канаву і па дарогах.
  Шасцёрка разбушавалася. Наладзіла дзікую бітву.
  Алег Рыбачэнка зноѓ у баі. І прасоѓваецца, махае абодвума мячамі. І хлапчук-тэрмінатар праводзіць млын. Падаюць забітыя гітлераѓцы.
  Маса трупаѓ. Цэлыя горы крывавых целаѓ.
  Хлапчуку-пісьменніку ѓспамінаецца дзікая стратэгія. Дзе таксама разам змешваліся коні і людзі.
  Алег Рыбачэнка пішчыць:
  - Гора ад розуму!
  А грошай будзе цемра!
  І хлопчык-тэрмінатар у новым руху. І яго босыя ножкі нешта возьмуць і кінуць.
  Пацан-геній зароѓ:
  - Майстар клас і фірма "Адыдас"!
  Сапраѓды крутое з крутых атрымалася паданне. А колькі забітых гітлераѓцаѓ. І перабілі карычневых байцоѓ самае вялікае мноства з найвялікшых.
  Маргарыта таксама ѓ баі. Разбурае карычныя і сталёвыя войскі і раве:
  - Вялікі ѓдарны полк! Мы ѓсіх уганяем у труну!
  І яе мячы як рубануць па гітлераѓцам. Маса карычневых байцоѓ ужо завалілася.
  Дзяѓчынка прабурчала:
  - Я пантэры нават страмчэй! Дакажыце, што ѓсіх лепш!
  І ад голай пяткі дзяѓчынкі як вылеціць гарошынка з магутнай узрыѓчаткай.
  І па непрыяцелю дзюбне.
  І возьме і разнясе частку супернікаѓ і танкі і нават самалёты.
  А Наташа ѓ аѓтарытэце. І б'е супернікаѓ, і сама нікому спуску не дасць.
  Колькі гітлераѓцаѓ ужо перабіла.
  А яе зубкі такія вострыя. А вочкі такія сапфіравыя. Вось гэта дзеѓка - самы галоѓны кат. Хоць у яе ѓсе напарніцы - каты!
  Наташа крычыць:
  - Шалёная я! Будзе вам пеня!
  І зноѓ дзяѓчына мячамі масу гітлераѓцаѓ зарубіць.
  Зоя ѓ руху і раскроіла шмат карычневых воінаѓ.
  А ножкі босыя кідаюць іголкі. Кожная іголка забівае некалькі гітлераѓцаѓ. Вось гэта дзяѓчыны - рэальна прыгажуні.
  Аѓгусціна надыходзіць, і праціѓніц разбурае. І пры гэтым яшчэ не забывае прагарлапаніць:
  - Вам не пазбегнуць труны!
  І свае зубы дзеѓка возьме і выскаліць!
  І рудая такая... Валасы лунаюць на ветры, нібы пралетарскі сцяг.
  І ѓся літаральна зыходзіць гневам.
  Святлана ѓ руху. Вось раскроіла масу чэрапаѓ і вежаѓ танкаѓ. Ваяѓніца, якая скаліць зубкі.
  Паказвае язычок. А затым плюецца з трубачкі. Пасля чаго завывае:
  - Будзеце вы мёртвымі хлопцы!
  І зноѓ ад яе босых ножак ляцяць смяротныя іголкі, што дзівяць пяхоту і самалёты.
  Алег Рыбачэнка скача і падскоквае.
  Басаногі хлопчык кучу іголак выпускае, збівае танкі, і спявае:
  - Адпраѓляемся ѓ паход, адчыняе буйны рахунак!
  Юны ваяѓнік як пакладзена на вышыні.
  Гадоѓ яму ѓжо нямала, але ён выглядае дзіцем. Толькі вельмі моцным і мускулістым.
  Алег Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Няхай не па правілах гульня - прарвемся фраера!
  І зноѓ ад яго босых ножак адляцелі смяротныя і паражальныя іголкі.
  Маргарыта з захапленнем праспявала:
  - Нічога немагчымага няма! Веру, будзе свабоды світанак!
  Дзяѓчынка зноѓ кінула забойным каскадам іголак па гітлераѓцам і іх танкам, працягнула:
  - Цемра сыдзе! Расквітнеюць ружы траѓня!
  І ваяѓніца як кіне босымі пальцамі ножак гарошынку, дык адразу ж тысяча гітлераѓцаѓ падляцела ѓ паветра. Ды войска карычневай, пякельнай імперыі растае прама на вачах.
  Наташа ѓ бітве. Скача нібы кобра. Узрывае непрыяцеляѓ. І столькі гіне гітлераѓцаѓ і падаюць самалёты.
  Дзяѓчына іхняя і мячамі, і гранамі на вугалі, і дзідамі. І іголкамі.
  Пры гэтым яшчэ і раве:
  - Перамога веру, прыйдзе!
  І слава рускіх знойдзе!
  Босыя пальчыкі ножак кідаюць новыя іголкі, прабіваючы супернікаѓ.
  Зоя ѓ дзікім руху. Надыходзіць на гітлераѓцаѓ. Рассякае іх на дробныя кавалачкі.
  Ваяѓніца кідае босымі пальцамі іголкі. Прабівае супернікаѓ, і як зараве:
  - Поѓная наша перамога блізкая!
  І праводзіць мячамі дзікі млын, змятаючы танкі. Вось гэта сапраѓды дзеѓка як дзеѓка!
  А вось кобра Аѓгусціна перайшла ѓ наступ. Вось гэта баба - усім кашмарам кашмар.
  І калі ѓсячэ, дык значыць усячэ.
  Пасьля чаго рудая возьме і засьпявае:
  - Раскрыю ѓсе чэрапы! Я вялікая мара!
  І вось яе мячы ѓ дзеянні і рассякаюць мяса і метал.
  Святлана таксама пераходзіць у наступ. Няма ѓ гэтай дзяѓчыны тармазоѓ. Як пасячэ, так маса трупаѓ завалена, і валяцца самалёты і танкі.
  Бландынка-тэрмінатар раве:
  - Як будзе добра! Як будзе добра - я гэта ведаю!
  І вось ляціць ад яе забойная гарошынка.
  Алег зноѓ сотню гітлераѓцаѓ, пранёсшы метэорам, зрэжа. І яшчэ бомбу возьме і кіне.
  Невялікая памерамі, але забойная яна...
  Як разарве на дробныя абрыѓкі.
  Хлопчык-тэрмінатар завыѓ:
  - Бурная маладосць страшных машын!
  Маргарыта зноѓ такое зробіць у бітве.
  І сьсячэ масу карычневых байцоѓ. І прасякае вялікія прасекі.
  Дзяѓчынка віскоча:
  - Ламбада - наш танец на пяску!
  І ѓрэжа з новай сілай.
  Наташа ѓ наступе яшчэ люцей. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Не вельмі ім супраць такіх дзяѓчат выстаяць.
  Наташа ѓзяла і праспявала:
  - Бег на месцы агульны прыміраючы!
  І ваяѓніца такім каскадам удараѓ вылілася па суперніках.
  І яшчэ босымі ножкамі дыскі кіне.
  Вось млын правяла. Маса галоѓ карычневага войска адкацілася і гарэлі танкі.
  Баявая прыгажуня яна. Лупіць сабе такую жоѓтую армаду.
  Зоя ѓ руху, усіх руйнуе пагалоѓна. І яе мячы, нібы нажніцы смерці.
  Дзяѓчына проста хараство. І яе босыя ножкі кідаюць вельмі атрутныя іголкі.
  Здзіѓляюць супернікаѓ. Прабіваюць ім горла і робяць труны, прымушаюць выбухаць танкі і самалёты.
  Зоя ѓзяла і прапішчала:
  - Калі ѓ кране няма вады...
  Наташа прагарлапаніла з захапленнем:
  - Значыць, вінаватая ты!
  І босымі пальцамі ног як кіне тое, што забівае капітальна. Вось гэта сапраѓды дзяѓчына з дзяѓчын.
  І ад яе голых ножак як праляціць лязо. І ѓразіць масу байцоѓ, зразаючы вежы з танкаѓ.
  Аѓгусціна ѓ руху. Імклівая і непаѓторная ѓ сваёй красе.
  Якія ѓ яе яркія валасы. Нібы пралетарскі сцяг лунаюць. Вось гэта дзяѓчына - існая мегера.
  А сячэ супернікаѓ - быццам нарадзілася з мячамі ѓ руках.
  Рудая, чортавая шэльма!
  Аѓгусціна ѓзяла і прашыпела:
  - Бычыная будзе галава - не звар'яцець байцам!
  І вось яна зноѓ раскрышыла масу байцоѓ.
  Алег Рыбачэнка буркнуѓ:
  - Тое, што трэба! Вось гэта дзеѓка!
  Маргарыта, кiнуѓшы босай ножкай кiнжал, адламаѓшы вежу танка, пацвердзiла:
  - Вялікая і класная дзяѓчына!
  Аѓгусціна з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Я ваяѓніца, што загрызе любога!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак запусціць забойнае.
  Святлана ѓ бітве не саступае супернікам. Не дзяѓчына, а скончыць з такой ведзьмай у полымі.
  І віскоча:
  - Якое неба блакітнае!
  Аѓгусціна, выпусціѓшы босай ножкай лязо, зразаѓшы вежу танка, пацвердзіла:
  - Мы не прыхільнікі разбою!
  Святлана, рассякаючы непрыяцеляѓ, і збіваючы самалёты, прачырыкала:
  - На дурня не патрэбен нож.
  Зоя піснула, кідаючы іголкі босымі, загарэлымі ножкамі:
  - Яму з тры карабы нахлусіш!
  Наташа, секчы гітлераѓцаѓ, дадала:
  - І рабі з ім за грош!
  І ваяѓніцы возьмуць і падскочаць. Такія яны крывавыя і крутыя. Наогул у іх маса рызыкі.
  Алег Рыбачэнка ѓ баі выглядае - вельмі нават стыльна.
  Маргарыта праспявала:
  - Удар моцны, а цікавасць у хлопца...
  Хлопчык-геній запусціѓ нагой нешта накшталт шрубы верталёта. Зрэзаѓ пару сотняѓ галоѓ і ѓ гітлераѓцаѓ і танкаѓ, піскнуѓ:
  - Суцэль спартовы!
  І абодва - хлопчык і дзяѓчынка ѓ поѓным ажуры.
  Алег, секчы карычневых салдат, пробулькал:
  - І будзе вялікая перамога за намі!
  Маргарыта ѓ адказ прашыпела:
  - Мы ѓсіх забіваем - босымі нагамі!
  Дзяѓчынка і сапраѓды такі вось актыѓны тэрмінатар.
  Наташа ѓ наступе праспявала:
  - На святой вайне!
  І запусціла ваяѓніца востры дыск-бумеранг. Той праляцеѓ па дузе, ссек масу гітлераѓцаѓ і вежаѓ танкаѓ.
  Зоя дадала, працягваючы знішчэнне:
  - Будзе наша перамога!
  І ад яе босых ножак паляцелі новыя іголкі. І ѓразілі масу байцоѓ і самалётаѓ.
  Дзяѓчына-бландынка выдала:
  - Ставім суперніку мат!
  І паказала мову.
  Аѓгусціна махаючы нагамі, і кідаючы свастыкі з вострымі бакамі, булькнула:
  - Сцяг імперскі наперад!
  Святлана ахвотна пацвердзіла:
  - Слава загінуѓшым героям!
  І дзяѓчаты хорам загарлапанілі, круша гітлераѓцаѓ:
  - Нас ніхто не спыніць!
  І вось ляцяць ад босых ножак ваяѓніц дыск. Ірвецца мяса і зносяцца вежы танкаѓ.
  І зноѓ выццё:
  - Нас ніхто не пераможа!
  Наташа падляцела ѓ паветра. Распарола праціѓнікаѓ і крылатых сцярвятнікаѓ, і выдала:
  - Мы ёсць ваѓчыцы, смажым ворага!
  І ад яе босых пальчыкаѓ як вылеціць вельмі нават забойны дыск.
  Дзяѓчына нават перакруціцца ѓ экстазе.
  А потым буркне:
  - Пятачкі нашы любяць агонь!
  Ды дзяѓчыны па-сапраѓднаму сэксуальныя.
  Алег Рыбачэнка прабулькаѓ:
  - Ох, рана, дае ахова!
  І падміргнуѓ ваяѓніцам. Тыя ѓ адказ смяюцца і скаляць зубкі.
  Наташа секла гітлераѓцаѓ і пішчала:
  - У нашым свеце няма радасці, без барацьбы!
  Хлапчук запярэчыѓ:
  - Часам і барацьба не ѓ радасць!
  Наташа пагадзілася:
  - Калі няма сіл то так...
  Але мы ваяѓніцы заѓсёды здаровыя!
  Дзяѓчына кінула босымі пальцамі ног у суперніка іголкі, падарвала масу танкаѓ, і праспявала:
  - Салдат заѓсёды здаровы,
  І да подзвігу гатовы!
  Пасля чаго Наташа зноѓ секанула непрыяцеляѓ, зносячы вежы танкам.
  Зоя вельмі імклівая краля. Вось цэлую бочку ѓ гітлераѓцаѓ запусціла. І разарвала з аднаго выбуху пару тысяч.
  Пасля чаго прапішчала:
  - Не спыніцца, нашы пяткі зіхацяць!
  І дзяѓчына ѓ баявым ажуры!
  Аѓгусціна ѓ бітве таксама не слабая. Так малоціць гітлераѓцаѓ. Нібы са снапа ланцугамі выбівае.
  І секчы праціѓнікаѓ - спявае:
  - Сцеражыся будзе карысць,
  Будзе восенню пірог!
  Рудая чартоѓка і сапраѓды арэ ѓ бітве, нібы чорцік у табакерцы.
  А вось Святлана як б'ецца. І ад яе гітлераѓцам дастаецца.
  І калі яна ѓрэжа, так і ѓрэжа.
  Ад яе крывавыя пырскі вылятаюць.
  Святлана жорстка заѓважыла, калі ад яе босай ножкі паляцелі пырскі металу, што расплаѓляе чэрапы і вежы танкам:
  - Слава Расіі, вельмі нават слава!
  Танкі рвуцца наперад...
  Дывізіі ѓ чырвоных кашулях -
  Вітае рускі народ!
  Вось дзяѓчаты за гітлераѓцаѓ узяліся. Так іх рассякаюць і рэзаюць. Не ваяѓніцы, а рэальна пантэры, якія сарваліся з ланцуга.
  Алег у баі і атакуе гітлераѓцаѓ. Б'е іх без жалю, расьсякае танкі, і верашчыць:
  - Мы як быкі!
  Маргарыта, крышачы карычневую армію, і рассякаючы танкі, падхапіла.
  - Мы як быкі!
  Наташа ѓзяла і завыла, рассякаючы карычневых байцоѓ разам з танкамі:
  - Хлусіць не з рукі!
  Зоя раздзірала гітлераѓцаѓ, піскнула:
  - Няма не з рукі!
  І таксама возьме і выпусціць зорачку босай нагой і прыкончыць масу фашыстаѓ.
  Наташка ѓзяла і запішчала:
  - Тэлевізар наш гарыць!
  І ад яе голенькім ножкі ляціць забойны пучок іголак.
  Зоя, таксама круша гітлераѓцаѓ і іх танкі, піскнула:
  - Наша сяброѓства маналіт!
  І зноѓ такое кідае, што ва ѓсе бакі кругі расплываюцца. Вось гэта дзеѓка - чыстае знішчэнне супернікаѓ.
  Дзяѓчына босымі пальчыкамі ножак возьме і запусціць тры бумерангі. А трупаѓ ад гэтага стала яшчэ больш.
  Пасля чаго прыгажуня выдасць:
  - Не дамо ворагу літасці! Будзе труп!
  І зноѓ ад босай пяткі адлятае забойнае.
  Аѓгусціна таксама цалкам лагічна заѓважыла:
  - Толькі не адзін труп, а шмат!
  Пасля таго дзяѓчына ѓзяла і басанож прайшлася па крывавых лужынах. І шмат перабіла гітлераѓцаѓ.
  І як прараве:
  - Маса забойства!
  І вось дзюбне галавой па гітлераѓскаму генералу. Зламае яму чэрап і выдасць:
  - Банзай! Патрапіш у рай!
  Святлана вельмі лютая ѓ наступе, асабліва збіваючы танкі, пішчыць:
  - Не будзе вам літасці!
  І ад яе босых пальчыкаѓ адлятае тузін іголак. Як яна ѓсіх прабівае, самалёты завальваюцца. І вельмі нават ваяѓніца імкнецца, паразразаць, і перабіць.
  Алег Рыбачэнка пішчыць:
  - Слаѓны молат!
  І хлопчык таксама босай ножкай кідае такую крутую зорку ѓ выглядзе свастыкі. Мудрагелісты гібрыд.
  І маса гітлераѓцаѓ завалілася.
  Алег зароѓ:
  - Банзай!
  І хлапчук зноѓ у дзікім нападзе. Не, у ім проста клекоча сіла, і булькаюць вулканы!
  Маргарыта ѓ руху. Усім распарэ жываты.
  Дзяѓчынка ножкай выкіне паѓсотні іголак зараз. І маса забітая рознага роду непрыяцеляѓ, падбіла і танкаѓ і самалётаѓ.
  Маргарыта праспявала ѓ плане бадзёрасці:
  - Раз, два! Гора не бяда!
  Сумаваць не трэба ніколі!
  Вышэй нос і хвост трымай трубой.
  Ведай, што верны сябар заѓсёды з табой!
  Вось такая яна агрэсіѓная кампанія. Дзяѓчынка як лупане і выгукне:
  - Прэзідэнт-дракон стане трупам!
  Наташа ѓ баі проста тэрмінатар нейкі. І рыкаючы прабіла:
  - Банзай! Хутчэй за атрымлівай!
  І ад яе босай ножкі адляцела граната. І па гітлераѓцах як цвікоѓ. І разнясе масу мастадонтаѓ і крылатых, пякельных машын.
  Вось гэта ваяѓніца! Усім ваяѓніцам - ваяѓніца!
  Зоя таксама ѓ наступе. Такая лютая краля.
  І ѓзяла і пробулькала:
  - Бацька наш - сам Белы Бог!
  І сячэ па гітлераѓцам трайны млын!
  А Аѓгусціна зароѓ у адказ:
  - А мой Бог - чорны!
  Сапраѓды рыжуха - гэта само ѓвасабленне падступства і подласці. Для ворагаѓ зразумела. А для сяброѓ яна душка.
  І як босымі пальцамі ножак возьме і кіне. І масу заваліся воінаѓ карычневай імперыі, а таксама і іх танкаѓ і самалётаѓ.
  Рудая пракрычала:
  - За намі Расія і чорны Бог!
  Ваяѓніца з вельмі вялікім баявым патэнцыялам. Няма пад такую лепш і не совацца. Як вежы танкам адрывае і крылы фашысцкім самалётам.
  Аѓгустына прашыпела:
  - Усіх здраднікаѓ сатрэм у парашок!
  І падміргне напарніцам. Ды гэтая агнязарная дзеѓка - не зусім тое, што можа даць спакой. Хіба што спакой смяротны!
  Святлана, круша непрыяцеляѓ, выдала:
  - Чаргой вас скінем!
  Аѓгустына пацвердзіла:
  - Усіх заб'ем!
  І ад яе босы ножак, зноѓ ляціць прэзент татальнай анігіляцыі! І столькі танкаѓ і самалётаѓ зараз разарвалася ѓ дробную стружку.
  Алег праспяваѓ у адказ:
  - Будзе поѓны банзай!
  Аѓгустына, раздзіраючы гітлераѓцаѓ голымі рукамі, секчы іх мячамі, і кідаючы іголкі босымі пальцамі ног, знішчаючы зараз танкі і самалёты, выдала:
  - Карацей кажучы! Карацей кажучы!
  Наташа, руйнуючы карычневых ваяроѓ, піскнула:
  - Карацей кажучы - банзай!
  І давай секчы супернікаѓ з дзікай разлютаванасцю.
  Алег Рыбачэнка, рассякаючы праціѓнікаѓ, выдаѓ:
  - Гэты гамбіт ёсць не кітайскі,
  А дэбют паверце тайскі!
  І зноѓ ад босай ножкі хлопчыка паляцеѓ востры, рэжучы метал дыск. Ён зрэзаѓ і вежы танкам, і хвасты самалётам.
  Маргарыта, секчы воінаѓ карычневай імперыі і браню танкаѓ, праспявала:
  - А каго ѓ баі знойдзем,
  А каго ѓ баі знойдзем...
  З тым жартаваць не станем -
  На часткі разарвём!
  На часткі разарвём!
  Добра папрацавалі яны тады з гітлераѓцамі... І Савецкая Расія перамагла пры штурме Маскве карычневую імперыю.
  Вайна яшчэ не скончылася, але ѓжо ѓ СССР з'явіѓся шанц перамагчы гітлераѓцаѓ самім. Так што шасцёрцы зноѓ прыйшлося перапыніць выкананне сваёй, супер і круты місіі.
  Алег Рыбачэнка на развітанне нават праспяваѓ;
  Мы піянеры - віцязі Айчыны,
  Што нарадзіліся пад знакам кастрычніка...
  Не пашкадуем для Расіі жыцця,
  У славу з чырвоным сцягам цара!
  
  Мы любім і ѓмеем моцна біцца,
  Фашыстам заѓзята абламаѓшы рогі...
  У нас гранаты ёсць у прасторным ранцы,
  Нам піянерам жыццё недарагое!
  
  Мы любім нашу Радзіму святую,
  Што стварыла грозны камунізм...
  Вось камсамолку па снезе вядуць босую,
  І хоча апусціць фашыст нас уніз!
  
  Я пад Масквой з нацызмам заѓзята біѓся,
  І ѓсіх ворагаѓ касілі мы сярпом...
  Навошта ж Вермахт гэты рускім даѓся,
  Я па ім стукну кулаком!
  
  Я піянер і пад Масквой вялікай,
  Змагаѓся нібы воін-волат...
  Спыніѓ фашызму націск дзікі,
  У нас Гасподзь Усявышні Род адзіны!
  
  Няма граняѓ у адраджэнні Расіі,
  Вялікі Сталін, нас з каленаѓ падняѓ...
  Сварог вялікі, вышэйшая месія,
  І Лады прамяністай ідэал!
  
  Мы піянеры, хлопчыкі, дзяѓчынкі,
  Змагацца каханы - гэта наша доля...
  І галасок камсамолкі звонкі,
  Хоць пануе крывавае бязмежжа!
  
  Расея гэта Радзіма Сварога,
  І камунізму азарыла шлях...
  Не трэба піянерам злога Бога,
  Нас не здолее вораг у кулак сагнуць!
  
  У нас ёсць танк круты з браняй нахільнай,
  Яго так проста фрыцам не прабіць,
  З любоѓю да Лады, дзевы высакароднай,
  Каб ператварыѓся драпежнік проста ѓ дзічыну!
  
  Маскву змагаючыся людзі абаранілі,
  А пасля быѓ вялікі Сталінград.
  Убачым камунізму хутка далі,
  Пройдзе і па Берліне ведай парад!
  
  Ды Сталінград ёсць гонар у гэтым слове,
  Мы піянеры басанож у гурбу...
  Мы абломім рог тупой карове,
  І Гітлера загонім прама ѓ труну!
  
  Ведай ніколі Радзіма не сагнецца,
  Яе парыѓ аброць не ѓтаймаваць...
  Няхай вечна свеціць над Расіяй сонца,
  І будзе скрышаны падступны таць!
  
  Пад Сталінградам праявілі смеласць,
  Спыніць фашыстаѓ мы змаглі...
  Такая ёсць у рускіх ведайце дзёрзкасць,
  А ѓ ворагаѓ пойдуць адны нулі!
  
  Расея можа даляцець да Марса,
  І розную веліч стварыць...
  І будзе ѓсё вядома вельмі класна,
  Хоць жыццё далікатнае як шоѓку нітку!
  
  Не ведае рускіх дух у баях перашкоды,
  Ён сілай валодае Пяруна...
  Нас чакаюць ад багоѓ узнагароды,
  І свеціць элемент павер руна!
  
  У чым рускіх дух не ведае паразы?
  Ён усё паверце растаптаць...
  Мы піянеры так жадаем помсты...
  Непераможнай як Радзіма раць!
  
  У нас ужо амаль прыйшла перамога,
  Няхай будзе ѓ славе камунізму святло...
  За Радзіму ваявалі нашы дзяды,
  Мы сустрэнем хутка радасць і світанак!
  
  Без Радзімы няма жыццяѓ піянерам,
  Яны жадаюць ваяваць за яе...
  І што вы захацелі злыя сэры?
  Нам забяспечыць рабскае жыццё?
  
  Не атрымае фюрар рускіх у рабства,
  Яго мы нібы ляльку скрышым...
  Бо віцязі Расіі могуць біцца,
  І з намі залатакрылы херувім!
  
  Няма граняѓ нашай Радзімы пад светам,
  Палае як найзырчэйшая зоркі...
  Ты стала для мяне кахання кумірам,
  З табой я не расстануся ніколі!
  
  Я піянер і басаногі хлопчык,
  Што з пяткай голай імчыцца па снезе...
  А недзе скача белы, мілы зайчык,
  Які абломіць рог ворагу!
  
  Не ведае піянер у баі сумневу,
  Ён не паяц, а тэрмінатар ведай...
  Прыйдзе фашыстам лютым вер помсту,
  І будзе камунізму яркі рай!
  
  Як жа надыдзе ведай эпоха,
  У якой кожны воін з ясляѓ...
  Біцеся да апошняга ты ѓздыху,
  Каб знішчаны люты ведай злыдзень!
  
  Ззяюць ярка зоркі камунізму,
  Эпохі светлай, прыгажэй у свеце няма.
  Мы скрушым ярмо павер фашызму,
  А Гітлер будзе рускім на абед!
  
  У нас павер такія з сталі танкі,
  Што іх снарад пантэры не праб'е...
  Памашу ёдам свае хлопчык ранкі,
  І зноѓ піянер у бой адважна прэ!
  Ну што фашысты моцна атрымалі,
  Не думалі нас проста перамагчы....
  Мы мабыць камунізму ведаю мілі,
  І зможам вермахт і жартам разбіць!
  
  У імя нашай Радзімы магутнай,
  Ідзе ѓ атаку ганарлівы піянер...
  Хоць над Айчынай правісаюць хмары,
  Пакажам мы пераможны ѓсім прыклад!
  
  Павер вораг мару не спыніць,
  Мы зноѓ усіх фашыстаѓ пераможам...
  Ня будзе зло павер панаваць на троне,
  Мы новы свет парадак створым!
  
  Усё будзе добра ѓ Айчыне ведайце,
  Я хлопчык, але ѓ баі як Робін Гуд,
  Спачатку толькі драпаѓ я на парце,
  А зараз вельмі нават верце крут!
  
  Расея можа рваць штыком нацыстаѓ,
  Яна любое войска пераможа...
  А піянерам жыць пры камунізме...
  Бо наша сяброѓства моцныя маналіт!
  
  Ні ѓ чым мы фрыцам у лаянцы не саступім,
  Мы можам перамагаць ворагаѓ жартам...
  І так фашыстаѓ мы дубінай лупім,
  Раве завея, снягі ѓ віхуры круцячы!
  
  Не ведае Русь фашыстам ведай літасці,
  Яна непераможнасцю моцная...
  Атрымаюць шабляй моцна ѓ шыю гады,
  І будзе знішчаны Сатана!
  
  Не вер, што Гітлер ёсць непераможны,
  Хоць сілу пекла, усё лічы сабраѓ...
  Калі народ і партыя адзіныя,
  Народ наш вермахт на шматкі разарваѓ!
  
  Расія ѓ стагоддзях славіцца святая,
  Яна ламала Тыграѓ, як метал...
  Раскінулася ад краю і да краю,
  Толькі аб такой краіне юнак марыѓ!
  
  Мы перамагалі нібы волаты,
  Секлі супостатаѓ ведай мячом...
  Мы рускія ѓ баях непераможныя,
  Праціѓнікаѓ Айчыны разаб'ём!
  
  Нас ты павер нішто не спыніць,
  І на ты ведай нішто не пераможа...
  Мы фюрара па галаву закапаем,
  У нас меч востры і са сталі шчыт!
  
  Ва ѓсім сьвеце няма Русі прыгажэй,
  У ёй будзе эра святло на стагоддзі...
  Усім пакаленням стане мір і шчасце,
  Патрэбна Айчыне цвёрдая рука!
  
  Дык вось калі ѓ Берлін гуляючы,
  Размажам вермахт нібы попел у кроѓ...
  То будзе час мяжы раю,
  І разам з Ладай валадарыць каханне!
  
  НОВЫЯ ДЫМКІ СЫНА СЦЕНЬКІ РАЗІНА
  Хлапчук гадоѓ трынаццаці быѓ арыштаваны разам з бацькам. Бацька зразумела вядомы бунтар, які праліѓ патокі крыві. Але сын яшчэ зусім дзіця. Які з яго спытай.
  Але памочнік Карніла былога вайсковага атамана расцаніѓ інакш. І прапанаваѓ хлапчука дапытаць з прыхільнасцю - а раптам ведае, дзе знаходзяцца скарбы бацькі.
  Сына Стэнькі Разіна прывялі ѓ катавальны склеп. Хлапчук стараѓся глядзець прама і трымацца ганарліва. Хаця ѓнутры быѓ страшна. Развешаны катавальныя прылады, палае камін. Каты ѓ чырвоных касках.
  Самаса падышоѓ да хлапчука, працягнуѓ руку, трасянуѓ за каѓнер і грозна спытаѓ:
  - Раскажаш, дзе цётка хаваѓ скарбы, адпусцім на волю. Не - будзем катаваць!
  Сын Стенькі Разіна Грышка адважна адказаѓ:
  - Я вам нічога не скажу! І табе тым больш!
  Самаса раѓнуѓ:
  - Спрабаваць падшыванца!
  І асабіста пацягнуѓ за каѓнер, зрываючы кафтан з хлапчука. Грышку распранулі, і пацягнулі на прэнг. Хлапчук адчайна спрабаваѓ адбрыквацца. Але вопытныя каты ѓдарам па шыі абезрухомлівалі Грышку. Потым замацавалі яго рукі ззаду і сталі паднімаць за вяроѓку. Хлапчук заскрыгатаѓ зубамі. Кат схапіѓ пацана за тулава і трасянуѓ, правярнуѓшы ѓ суставах. Грышка цяжка задыхаѓ, але стрымаѓ крык.
  Дзяк, які дыктуе пісцам, прагугнявіѓ:
  - Кажы злодзей, дзе твой цётка хаваѓ скарбы.
  Хлапчук з пагардай у голасе адказаѓ:
  - Нават каб і ведаѓ, то не сказаѓ бы!
  Самаса загадаѓ кату:
  - Бі! Дзесяць удараѓ з беражэннем!
  Кат размерана наносіѓ удары. Цела Грышкі дрыжала. На дзясятым ударам катальнік замёр. І паглядзеѓ на Самосу. Падчас экзэкуцыі хлапчук маѓчаѓ, закусіѓшы губу.
  Дзяк, прагугнявіѓ:
  - Кажы злодзей, дзе дзядзька прыхоѓваѓ скарбы?
  Грышка крыкнуѓ:
  - Не скажу!
  Самаса рыкнуѓ:
  - Пяць удараѓ без зберажэння!
  Кат абрынуѓ на хлопчыка ѓдар з размаху, скалынаючы ѓсё цела. Грышка ѓскрыкнуѓ, але прыкусіѓ губу. Рушыѓ услед другі ѓдар. Таксама размашысты і моцны. Грышка працягваѓ маѓчаць. І зноѓ трэці ѓдар, закапала кроѓ з рассечанай скуры.
  Самаса панура глядзеѓ на тое, як парюць хлапчука. Канешне, сынок мог і не ведаць, дзе Стэнька схаваѓ скарб. І нават, мабыць, сапраѓдныя скарбы. Але варта дапытаць хлапчука. І вырваць з яго таямніцы.
  Пасля пятага ѓдару кроѓ закапала актыѓна.
  Дзяк паѓтарыѓ пытанне. Грышка маѓчаѓ.
  Самаса загадаѓ:
  - Прыпячы яму пятку.
  Кат дастаѓ кавалак распаленага жалеза, і паднёс яго да босай падэшвы хлапчука. Той скалануѓся, перакасіѓся, і .... страціѓ прытомнасць.
  Адала падумала, што Піцера нядрэнна было б прапусціць, праз гэта, каб ён не забіваѓ бяззбройных і старых. Нядобра паступіѓ Піцер. А які б ён быѓ бы ѓ рэальным, кантактным баі? Не спалохаѓся б?
  Сын Стенькі Разіна Грышка, дарэчы, ведаѓ, дзе схаваны адзін са скарбаѓ бацькі, але маѓчаѓ. Яго прывялі ѓ сябе, выліѓшы вядро ледзяной вады. Потым Самаса загадаѓ:
  - Прыпячыце жалезам і другую пятку!
  На гэты раз хлапчук не адключыѓся, спрабаваѓ тузацца, але босыя ногі Грышкі заціснутыя ѓ калодцы.
  Самаса прашыпеѓ:
  - Яшчэ пяць бізуноѓ, без беражання!
  Пасля пятага ѓдару, светлая галава хлапчука матнулася, і Грышка страціѓ прытомнасць.
  Дасведчаны ѓ катоѓні дзяк параіѓ:
  - Дай яму адысці! Дзіця ѓсё ж, яшчэ адкінецца!
  Самоса сурова сказаѓ:
  - Зняць шчанюка! Абцерці гарэлкай, і пакласці на ложак... Няхай адыдзе! Назаѓтра працягнем катаванне!
  Грышку знялі з прэнга і працерлі рассячэнні, сумессю спірту і воды. Хлопчык тузаѓся: гарэлка паліць. Потым Грышку далі гарачага булёна, замкнулі ѓ натопленай камеры. Але на ѓсякі выпадак прыкавалі пацана за шыю ланцугом і далі заснуць. Хлапчук спаѓ на жываце, ложак быѓ мяккім. На катаванні ѓ катаѓ ахвяры часта паміраюць, а Самаса хацеѓ ведаць, дзе Стенька прыхаваѓ свае скарбы.
  Даѓшы Грышку адысці і паспаць, на наступны дзень хлопчыка зноѓ прывалаклі ѓ катоѓню. Зноѓ падняліся на прэнг. Ужо расцягнутым суставам Грышкі стала балючай. Да ног хлапчукі павесілі гіркі. Каб мацней расцягнуць мышцы. Потым кат, усміхаючыся, паднёс распаленае жалеза і прыклаѓ да грудзей Грышкі. Хлапчук заскрыгатаѓ зубамі ад дзікага болю.
  Самаса зароѓ:
  - Кажы злодзей!
  Пахла смаленым. Пах смажанага мяса ѓзмацняѓся. Вочы ѓ Грышкі ад болевага шоку перакасіліся, і хлопчык зноѓ страціѓ прытомнасць. Кат адабраѓ жалеза ад грудзей і вымавіѓ:
  - Дужы хлопчык...
  Самаса рыкнуѓ:
  - Трэба яго раскалоць... Жароѓню да ног!
  Кат вышмараваѓ падэшвы хлапчука алеем, і на адлегласці распаліѓ жароѓню. Ужо падпаленым пяткам было вельмі балюча. Хлапчук цяжка дыхаѓ. Раняѓ сумесь поту і крыві, скрыгатаѓ зубамі, але маѓчаѓ. Хаця гэта яму дорага каштавала. Высілкі былі адчайныя.
  Самаса люта рыкаѓ:
  - Будзеш казаць! Гэй, заплечны бі!
  Кат абрынуѓ удары на Грышку. На дзясятым удары галава хлопчыка млява матнулася і завалілася. Апрытомнеѓ хлапчук не адразу, нават пасля таго як на яго вылілі вядро вады. Самаса стукнулі Грышку па твары і загадаѓ:
  - Яшчэ бі!
  Дзяк заѓважыѓ:
  - Падохне оголец.
  Самаса прагыркаѓ:
  - Чорт! Зніміце яго з прэнга! Заѓтра працягнем!
  Грышку зноѓ знялі з катоѓні і аднеслі ѓ пакой. Хлопчык біѓся і тузаѓся. Пагрузіѓся ѓ цяжкі, вар'яцкі сон. Потым ачуѓся і заплакаѓ. Але як толькі з'явіѓся турэмшчык, змоѓк і зло паглядзеѓ на яго. Той шпурнуѓ дзецюку хлеба з квасам. Шанцаѓ уцячы ѓ хлапчука не было, тым больш яго прыкавалі за шыю.
  На наступны дзень Грышку катавалі крыху па-іншаму. Паднялі ѓ столі, падняѓшы рукі на дыбе, а потым адпусцілі. Такі дзікі боль, што
  перарывае дыханне. Хлапчука паднімалі тройчы, пакуль ён не страціѓ прытомнасць.
  Пасля чаго кат зноѓ біѓ пугай, і прыпаліѓ жывот распаленым жалезам. Добра памучыѓшы хлапчука, яго адпусцілі і завялі ѓ камеру. Нічога дабіцца катам не ѓдалося.
  На наступны дзень, Грышку паднялі на прэнг, пад босымі нагамі распалілі жароѓню, а па спіне і ягадзіцах былі распаленым дротам. Хлапчук некалькі разоѓ на працягу катавання губляѓ прытомнасць, але прыходзіѓ у сябе. Пакуль каты самі не стаміліся, спыніѓшы катаванні.
  На наступны дзень хлопчыка расцягнулі, і кат сталі ламаць пальцы ног распаленымі абцугамі, а таксама ціснуць рэбры. Грышка некалькі разоѓ ускрыкваѓ, але патрабаванні штосьці сказаць - адказваѓ мыканнем.
  І зноѓ атрымліваѓ пугай.
  Прайшло два тыдні. Дзіцячае цела Грышкі ѓжо змучана катаваннямі. Боль усюды. Ні засталося, ні крывінкі, ні жылкі не кранутым болем. Спачатку калі яго білі і палілі, хацелася кінуцца і прыглушыць выбухі ѓ целе. Але калі боль ахапіла ѓсю сутнасць, яна прытупілася.
  Самаса і сам бачыѓ, што шанцы выбіць штосьці ѓ Грышкі растаюць на вачах. Каты паспрабавалі новы сродак. Знайшлі муку. Валасы ѓ Грышкі пагалілі, і сталі капаць на цемя халодную ваду. Катаванне жорсткая і эфектыѓная. Праз некалькі гадзін здаецца, што ѓ мозгу ѓзрываюцца бомбы. Грышка амаль аслеп і аглух. Ён ужо не чуѓ слоѓ якія вымаѓляюцца катам і Самасой.
  Тыя здаліся, зноѓ пацягнулі на прэнг. Не разумеючы, што любы боль для хлапчука быѓ толькі ѓцехай - адцягваючы ад больш страшнай язвы ѓ мозгу.
  Ад агню і ѓдараѓ бізуном пасвятлела ѓ вачах.
  Грышка ачуѓся і змог разглядзець катаѓ. Вось катаванне падкладвае гіркі да калодкі, у якой заціснулі хлапчуку ногі. Боль у руках і плячах становіцца мацнейшым, але ён адцягвае ад пекла ѓ мазгах.
  Самаса раве ва ѓсю глотку. Ён сам рыжы, з барадой:
  - Кажы шчанюк, дзе бацька хаваѓ скарбы!
  Грышка матае галавой. У адказ варта ѓдар які страсянае цела, лупяць моцна. Іншы кат пад босымі нагамі хлапчукі награбае запал пад дыбай. Жудасна, але не так ужо страшна.
  Вось стаіць Карніла, хросны бацька Стенькі Разіна і былы вайсковы атаман. Састарэлы, з сівой барадой. У яго поглядзе ёсць нават падабенства спачуванне катуемаму дзіцяці. Побач стаіць баярын у бабровай шапцы. Яму відавочна горача ѓ катавальным памяшканні. І на твары відавочны інтарэс да катавання хлопчыка. Катаванне працягваецца. Грышка раптам адчуѓ у сабе прыліѓ сіл і заспяваѓ:
  Ты Разін мне цар і бацька,
  Падняѓ у раз народ супраць ярма...
  Я веру, надыдзе пакутам канец,
  Будзе баярам, толькі канчукі і дуля!
  
  Селянін, рабочы зараз пад ярмом,
  Задушаны баярствам просты пралетарый...
  Але веру, што ѓсіх крывасмокаѓ смецем,
  Праспяваем нашай Радзіме тысячу арый!
  
  Бо ѓ кожным двары стогне ахвяра баяраѓ,
  Усюды ёсць калы і прэнг...
  Яны нават горш лічы басурман,
  Спрабуюць, у пакуце дрыгай!
  
  Але Разін у бітвах прайшоѓ,
  Усе патрэбныя далоні і сцежкі...
  З перамогай казак наш вольны прыйшоѓ,
  Каб ірваць усе баярскія папы!
  
  Не, ведайце, сумневы паверце ѓ нас,
  Бо мы за народ, без сумневу...
  Цяпер надыходзіць прасвятленні гадзіну,
  На славу іншых пакаленняѓ...
  
  Ты Разін свабоды і гонару - верхавод,
  Прайшоѓся па нашай Расіі...
  Хачу, каб ты стаѓ для нас гасудар,
  А лепш сусветнай месіяй!
  
  Ды будзе, тады справядлівасць павер,
  Навечна надыдзе прамень святла...
  І будзе разадраны дэспата звер,
  Здолеем дачакацца світанку!
  
  Бітва ідзе пад Сімбірскам - барацьба,
  Мы ѓ лютасьці буяныя ваяры ведайце!
  І стаць пераможцам веру лёс,
  Прашу па мазгах барах дайце!
  
  Хоць Разін па-геройску ѓ бітве загінуѓ,
  Але ѓ вечнасці аблічча яго святое...
  Ён бо без сумневу віцязь, джыгіт,
  І будзе, ты вер Крэмль у імгненне ѓзяты!
  
  Скончыцца рабства і ярмо баяраѓ,
  І сонца ѓзыдзе над планетай...
  Навекі знікнуць пакуты, падман,
  А Разін у паэмах апеты!
  Пакуль хлопчык спяваѓ, усе і каты, і "публіка" замёршы, слухалі. Але на апошніх словах Самаса ѓзарваѓся і залямантаваѓ на ѓсё горла:
  - Бі! Забі яго!
  Кат абрынуѓ на хлапчука лютыя ѓдары. Ужо губляючы прытомнасць, Грышка прашаптаѓ:
  - Будзе народ Расеі вольным!
  Акрываѓленага хлопчыка знялі з дыбкі і аднеслі. Самаса выцер пот з ілба і прашыпеѓ:
  - Даволі! Хопіць з нас! Чацвертаваць гаденыша і справу з канцом!
  Карніла няѓпэѓнена вымавіѓ:
  - А ці правільна гэта дзіця чвартаваць? Ды яшчэ публічна? Можа прыдушыць яго ѓ камеры?
  Самаса прагыркаѓ, стукаючы па падлозе абцасамі:
  - Не! Пакараць смерцю! І публічна - чвартаваннем!
  Баярын пацвердзіѓ, сціскаючы кулак:
  - Ды будзе так! Сцвярджаю смяротны прысуд!
  Самаса зларадна ѓсміхнуѓся:
  - Чацвертуюць Грышку! Усё разінскае насеньне вывядзем!
  Тут Адала адцягнулася. Яна вымушана аддаваць каманду страляць. І па Таронта б'е ракета бамбамёта вагой дваццаць тон. Нясе сабе смерць і жах. Адала выпраѓляе агністы хвост сваім разгубленым позіркам.
  Ох лепей бы яна была лётчыцай. Як гэта выдатна і рамантычна. Вось такая лётчыца-налётчыца.
  У небе вельмі выдатна. Дзяѓчына нахіліла галаву і стала ѓспамінаць хоць нешта добрае. Але ѓ галаву нічога не прыходзіла. Акрамя аповесці пра сына Стенькі Разіна.
  Хлапчук ляжаѓ на ложку, і пакручваючыся ѓ сне трызніѓ. Цяжка спаць, калі ѓсё тваё цела параненае, а язвы яшчэ і раз'едзены соллю і гарэлкай. Апошнія пятнаццаць дзён - суцэльная пакута. Катаваньні начамі і цяжкае трызненне днём.
  Хлапчуку прымроіѓся яго бацька. Магутны і моцны Сцяпан падбадзёрыѓ сына:
  - Трымайся малец! Народ будзе памятаць пра цябе, як ты прыняѓ смерць!
  Грышка ѓ трызненні адказаѓ:
  - А што мяне чакае смерць?
  Сцяпан упэѓнена заявіѓ:
  - Наша будучыня туман. І не вядома, што чакае наперадзе. Але твае апошнія хвіліны ѓ жыцці будуць найважнейшымі. Не стушуйся! Захавай мужнасць!
  Грышка не зусім упэѓнена адказаѓ:
  - Я буду цвёрдым... Але ты бацька... Няѓжо наша правая справа загінула?
  Сцяпан заявіѓ грамавым голасам:
  - Ну, ужо не! Мяне могуць пакараць смерцю, але прыйдзе іншы Разін, а за ім яшчэ Разін і нічога з гэтым нашы ворагі не здолеюць зрабіць! Будуць новыя стагоддзі, будзе змена пакаленняѓ... Але за Разіным прыйдзе, уладар буры Ленін!
  Грышка, таксама здабудучы ѓпэѓненасць, заявіѓ:
  - Веру, ты яшчэ вернешся!
  Хлапчук ачуѓся. Цела тупа ныла і скура саднела. Пачуѓся скрыгат у дзверы і ѓ камеру зайшоѓ кат.
  Буйны катаванне ласкавым тонам вымавіѓ:
  - Здароѓ Грышка!
  Хлопчык, раптам адчуѓшы ѓ сабе сілы, адказаѓ:
  - Каты не жывуць, каб ты здох!
  Пакутнік дабрадушна кіѓнуѓ:
  - А ты смелае шчаня. Розных я бачыѓ і перамучыѓ... Але такога, як ты не бачыѓ! Такі маленькі, а сапраѓдны крэмень!
  Грышка сціпла адказаѓ:
  - Ува мне дух майго бацькі!
  Кат з ухмылкай прапанаваѓ:
  - Давай заключым здзелку...
  Хлапчук бразнуѓ ланцугом, і знайшоѓ у сабе сілы падняцца з ложка і сесці. Грышка з цікавасцю спытаѓ:
  - А якую здзелку?
  Кат шэптам прапанаваѓ:
  - Давай ты мне раскажаш, дзе знаходзіцца скарб твайго бацькі, а я... Я здыму аброжак і вынесу цябе ѓ мяшку на волю.
  Грышка на імгненне завагаѓся. Сапраѓды, калі ашукаць ката. Сказаць яму ілжывае месца, а самому скарыстаць момант і збегчы. Захаваць сабе жыццё і пакінуць ворагаѓ з носам? Спакуса была вялікая. Але ѓспомніѓся хлапчуку бацька. Хітрасцю і падманам купіць сабе жыццё? Не, ён павінен годна памерці на эшафоце!
  Грышка трасянуѓ свой голенай, у ранках і шышках галавой:
  - Не!
  Пакутнік усміхнуѓся і заѓважыѓ:
  - Заѓтра цябе караюць! Гэта сапраѓды... Катаванняѓ ужо не будзе, а іншых да пакарання няма гатовых!
  Грышка ѓздрыгнуѓ, але адважна адказаѓ:
  - Ну, караюць смерцю... Усе мы смяротныя!
  Кат з ухмылкай дадаѓ:
  - Цябе не проста абезгаловяць! А кінуць на кола! Адсякуць спачатку рукі, потым ногі, і толькі потым галаву. Ты гэтага хочаш?
  Хлапчук здрыгануѓся, стаѓ бялейшы, і прамармытаѓ:
  - Раз лёс такі... Паспрабую толькі прыняць смерць годна!
  Кат усміхнуѓся і заѓважыѓ:
  - Твайго бацьку ѓжо адвезлі ѓ Маскву. Там яшчэ катаюць круцейшы тым цябе. А далей чакае таксама кола з чвартаваннем. А цябе... Шкада, што караюць! Ты моцны хлопчык, і нядрэнна было б яшчэ памучыць цябе!
  Грышка жорстка адказаѓ:
  - На тым свеце, цябе памучаць!
  Кат пакінуѓ камеру. А Грышка павярнуѓся, стукнуѓ кулаком сябе ѓ падбародак. Аддалося болем у расцягнутых на дыбе жылах. Можа дарма ён так? Варта выявіць разважлівасць, і падмануць ката. А наперадзе, яго чакае...
  Хлапчук з цяжкасцю падняѓ і паглядзеѓ на сваю пакрытую писугами і апёкамі руку? Няѓжо яе адсякуць? Грышка паглядзеѓ на сваю нагу. Таксама ѓся збітая, падэшвы спаленыя, пальцы зламаныя. Але ѓзысці на эшафот усё роѓна ён, мусіць, зможа. І яму адсякуць і ногі і рукі і нарэшце галаву. А потым душа паляціць на неба...
  Ён яшчэ дзіця, і не паспеѓ награшыць. Прайшоѓ выпрабаванне агнём і бізуном. Хутчэй за ѓсё наперадзе чакае заслужаны рай, ці ѓ горшым выпадку кароткае знаходжанне ѓ чысцец. Цікава, ці запросяць яму святара для споведзі? Зрэшты, гэта ѓжо не важна. Грышка не адчуваѓ за сабою грахоѓ і не баяѓся цяпер непазбежнай сустрэчы з Богам. А ѓ раі добра, дзівосны сад, дзе вечнае лета, а анёлы гуляюць на арфах. Чым не месца, заслужанае для хлопчыка які перанёс найжорсткія катаванні?
  Гэта лепш, чым вісець на прэнгу, калі табе скуру раздзірае пугу і ламаюць пальцы распаленым жалезам. Тамака ты ѓжо назаѓжды застанешся хлопчыкам, і будзеш вечна юным і здаровым.
  Пачулася бразганне дзвярэй. З'явілася дзяѓчына з падносам, і два вартавыя, а таксама Самаса. Выкід усміхнуѓшыся, паведаміѓ:
  - Апошні раз у жыцці спяваеш добра шчанюк! Карніла шчодры! А там табе рукі і ногі абсякуць!
  Грышка жорстка адказаѓ:
  - І табе будзе пакаранне... Не на Зямлі, дык на небе!
  Самаса рыкнуѓ:
  - Шчанюк! Паглядзім, як ты закрычаш на коле!
  Грышка мужна вымавіѓ:
  - Смерць часам дорыць неѓміручасць, а здрада забыццё!
  Самаса злосна бразнуѓшы дзвярыма, пайшоѓ. Застаѓся толькі кат. Грышка амаль ветла кіѓнуѓ:
  - Вось якія балі спраѓляем! І паміраць не захочаш!
  Кат з хітрым выглядам спытаѓ у хлопчыка:
  - А пра сваю душу ты не думаѓ?
  Грышка шчыра адказаѓ:
  - Я не адчуваю за сабой грахоѓ, каб каяцца.
  Кат на гэта кіѓнуѓ:
  - Ну, радуйся аголец. Заадно выпі чарку віна. Нябось першую ѓ сваім жыцці.
  Грышка ѓзяѓся, ёсць гусь. Пасля турэмнай баланды ежа здавалася на рэдкасць смачнай. Хлапчуку жаваць было крыху балюча, але мяса здавалася салодкім. І праглыналася актыѓна.
  Кат заѓважыѓ:
  - Калі не твой хросны дзед Карніла, ты б не атрымаѓ такіх баляѓ.
  Грышка з сур'ёзным выглядам спытаѓ:
  - А чаго ён хоча?
  Пакутнік сапраѓды адказаѓ:
  - Атрымаць скарбы Сцяпана. Інакш бы ён і не паварушыѓся б.
  Грышка абыякавым тонам адказаѓ:
  - Няхай скарбы ляжаць у зямлі. І паслужаць будучым паѓстанням!
  Кат захоплена вымавіѓ:
  - Ну, ты і арол! Сапраѓдны ваяѓнік! Ну, што ж жадаю табе поспеху!
  І катаванне пакінуѓ хлапчука. Грышка пацяжэѓ пасля яды і чаркі моцнага віна. Вочы стуліліся, і хлапчук пагрузіѓся ѓ сон. Яму сніліся баі, і рознага роду здарэння. Нібы ён казачны рыцар, які сячэ тысячы байцоѓ.
  Махне ѓправа - вуліца, налева завулак!
  І потым лётае на драконе. Нібы казачны волат...
  Назаѓтра Грушку разбудзілі. Хлапчук упершыню добранька выспаѓся і адчуѓ сябе больш бадзёра. Яго паднялі каты. Надзелі на параненае цела, радзюгу. І паднялі, павялі на кару. Грышка бачыѓ на досвітку фарбу, і вострыя дзіды.
  Хлапчук ішоѓ у залозах, што было няёмка. Яго вывелі на двор. Босымі, скалечаным нагам хлопчыка было цяжка ступаць на камяні. Але Грышка сціснуѓшы зубы цярпеѓ, і стараѓся трымацца проста. Хоць кожны крок спаленых ступняѓ даваѓся з болем. Ён так і выйшаѓ на плошчу.
  Людзі ѓбачылі хлопчыка. Брытага, усяго ѓ ранках і сіняках, з босымі спаленымі нагамі, схуднелага.
  Грышка хутчэй выклікаѓ жаль, чым нянавісць. Многія, асабліва жанчыны, спачувальна ѓздыхалі.
  Хлапчук падміргнуѓ ім і вымавіѓ:
  - Маѓляѓ, дзе наша, не прападала!
  І рушыѓ далей. Адмысловага страху не было. Грышка быѓ упэѓнены, што ён не заслужыѓ сабе пекла. А рай куды лепшы за зямное, жорстка існаванне.
  Месца пакарання акружалі адборныя, маскоѓскія стральцы. Шмат аховы, і гаспадарлівых казакоѓ. Здавалася, што зусім караюць смерцю не дзіця, а дзяржаѓнага злачынцу касмічных маштабаѓ.
  Хлапчук няцвёрда, хістаючыся, залез па лесвічцы, ступаючы абпаленымі нагамі, па дубовых дошках.
  На пласе блішчала, вялізная, заменчаная сякера. Ходзіѓ масіѓны кат у чырвона балахоне. Стаяла і кола, прызначанае для чацвяртавання.
  Грышка перахрысціѓся. Рухаць рукамі, праѓда, балюча.
  Вяшчальнік пачаѓ зачытваць абвінавачанне:
  - Гэты сын Стенькі Разін Грышка, вінаваты: ва ѓкрывальніцтве скарбаѓ, арганізацыі атрадаѓ бунтароѓ, у пакараннях і рабаваннях баяраѓ, у гвалце жанчыны і іншым. Таму прыгаворваецца да чацвяртавання на коле і вечнай анафеме. Хай будзе прыведзены прысуд у выкананне.
  Грышка ѓздрыгнуѓ, але застаѓся стаяць на месцы і трымацца проста. Дзяк прашыпеѓ:
  - Ну, што злодзей гатовы пакаяцца перад народам?
  Грышка падумаѓ. Ды ёсць яму ѓ чым каяцца. Хлапчук пакланіѓся і вымавіѓ:
  - Прабачыце данскія казакі. Вінаваты перад вамі, што не вызваліѓ вас ад ярма баярскага.
  Самаса адчайна залямантаваѓ:
  - Пакараць яго хутчэй!
  Да хлапчука кінуліся памагатыя ката. Грышка, пераадольваючы боль у руках, сам сарваѓ сабе радзюгу. Перад народам адкрыліся язвы і раны, прычыненыя катамі. Потым Грышку заламалі рукі і кінулі на кола.
  Кат занёс над хлапчуком сякеру. "Цяпер пачнецца": падумаѓ Грышка.
  Але ѓ гэты момант прагучаѓ горан, і вяшчальнік абвясціѓ:
  - Царская ласка! Выгляду маленства Рыгора, смяротнае пакаранне замяняецца продажам у рабства! Ды будзе так! Хлапчука паднялі з эшафота і адвялі ѓ памяшканне. Для Грышкі пачалося новае жыццё.
  Спачатку яго пакармілі кашай, і далі папіць малака. Хлапчука прыкавалі за шыю ланцугом і дазволілі ляжаць на саломе. Прыйшоѓ лекар. Пачаѓ праціраць раны гарэлкай. Гэта было балюча, але Грышка маѓчаѓ.
  Лекар адзначыѓ:
  - Пацан жывучы, зажыве як на сабаку!
  Грышка, паеѓшы моцна заснуѓ... Яму сніліся рознага кшталту кашмары.
  На наступны дзень яму зноѓ далі паесці і павялі, надзеѓшы кайданы на рукі і ногі. Хлапчук быѓ голым, але на яго накінулі плашч.
  Яго суправаджала варта і Самаса.
  Босыя ножкі крыху падвалілі ѓ ступаць было лягчэй. Грышка стараѓся рабіць выгляд, што яму не балюча. І ганарліва ѓскінуѓ паголеную галаву, з ужо распачатай адрастаць шчаціннем светлых валасоѓ.
  Яго вялі па вуліцы, і мінакі азіраліся. Стаяла цёплае і сонечнае надвор'е.
  Грышка спрабаваѓ бадзёрыцца. Ну ѓ рабства і што з таго? Ён працы не баіцца! Калі нават давядзецца мацаць у каменяломнях ён гэта вытрымае і ѓцячэ. Знойдзе спосаб. Або падніме паѓстанне падобна легендарнаму Спартаку.
  Хлапчука ѓвялі ѓ мураваны будынак і павялі наверх. Пакрытыя пухірамі босыя ножкі дзіцяці прыемнага астуджала каменная прахалода.
  Вось яго ѓвялі ѓ памяшканне. Там ля дзвярэй стаялі двое вялізных аголеных па пояс, мускулістых воінаѓ. Далей гарэла лампада, і пышны канапа. На ім напаѓляжала жанчына ѓ паранджы і халаце. І побач стаялі мускулістыя слугі і пара служанак. Прычым яны былі голыя па пояс, і кароткіх спадніцах, але сандалях і таксама з закрытым тварам. Але грудзі пры гэтым аголена і соску падфарбаваны.
  Погляд на аголеныя грудзі выклікаѓ у Грышкі моцнае хваляванне і ён пачырванеѓ. Яго ѓзрост якраз, калі ѓ юных мужчын праяѓляецца цікавасць да супрацьлеглага полу. І выгляд юных прыгожых грудзей, так узбуджае.
  Жанчына ѓ раскошнай паранджы і пышнай сукенцы прабуркавала:
  - Раздзеньце яго!
  З Грышы сарвалі плашч. Ён быѓ зусім голы. І мужчынская дасканаласць ужо цалкам развітая тырчала, і ад чаго было так сорамна. Сам хлапчук быѓ добра складзены, мускулісты, і шматлікія сляды катаванняѓ, нават надавалі яму зачараванне.
  Жанчына засмяялася, гледзячы на хваляванне Грышкі. І прабуркавала:
  - Добры хлопчык! Ты я бачу цалкам гатовы.
  Суправаджаючы Грышка Самаса адказаѓ:
  - Яму цана сто залатых рублёѓ спадарыня!
  На той час гэта была вялікая сума. Добрага каня можна было купіць за тры рублі.
  Жанчына засмяялася і адказала:
  - Ён яшчэ дзіця, і на турэцкіх рынкаѓ дастаткова рабоѓ! Чыста з-за павагі да вас і таму, што мне падабацца гэтым хлапчук я заплачу за яго пяцьдзесят рублёѓ!
  Самаса заѓважыѓ:
  - Ваявода хоча, каб сын бунтара ѓкалываѓ у каменяломнях у Крыме, ці ѓ Турцыі! Яму не вельмі хочацца, што малалетні злачынец замест бізуна наглядчыка атрымліваѓ асалоду ад у абдымках юрлівай ханшы!
  Жанчына засмяялася і адказала:
  - Ды я разумею... Вам шмат крыві прыпсаваѓ Сценька Разін і вы хочаце адыграцца на яго сыне! Я ваш суцешу, мне падабацца мучыць і зневажаць прыгожых хлопчыкаѓ. А калі ён мне надакучыць, я яго адпраѓлю на рудні!
  Даю семдзесят пяць рублёѓ, і гэта маё апошняе слова!
  Самаса кіѓнуѓ:
  - Дамовіліся вялікая!
  На самай справе наѓрад ці за змучанага хлапчука гадоѓ трынаццаці выручыш больш за некалькі рублёѓ на таргах. А тое, што немаладая ханша любіць катаваць і мучыць прыгожых хлопчыкаѓ гэта ѓсё ведалі. Тым больш яна любіла юнаю плоць. Але калі ѓ хлапчукоѓ прабівалася барада, іх асляплялі, вырывалі мовы, і адпраѓлялі на рудні, дзе яны павольна, але дакладна паміралі.
  Так што не скажаш, што Грышку моцна пашанцавала. Але прыгоды юнага героя яшчэ толькі пачынаюцца... І самае цікавае - наперадзе!
  
  ТАНКАМ НА МАСКВУ - ЗАПУШЧАНЫ ШАНС ВЕРМАХТА
  Гітлер не стаѓ паварочваць нямецкія войскі на поѓдзень. А замест гэтага перакінуѓ дадатковыя сілы з Францыі і Балкан замяніѓшы іх балгарскімі і італьянскімі часткамі. У выніку фрыцы прымудрыліся захапіць Маскву адразу, не даѓшы ѓшчыльніць абарону, і да наступу восеньскай бездараж.
  Сталін паспеѓ збегчы, але частка ѓрада была захоплена і знішчана гітлераѓцамі. Пасля падзення Масквы, Сталін прапанаваѓ Гітлеру мір на любых умовах - толькі вярніце сталіцу.
  Фюрэр пагадзіѓся аддаць назад Маскву. Але наѓзамен немцы атрымалі Каѓказ, усю Украіну, Крым, Прыбалтыку, Карэлію, і на поѓначы да Архангельска, пакінуѓшы толькі Расіі Ленінград з калідорам. Плюс яшчэ астатняя тэрыторыя СССР павінна была плаціць вялізныя рэпарацый. І гэта сур'ёзна.
  Гітлер жа зразумела абвясціѓ сябе пераможцам. І звярнуѓся да Брытаніі - маѓляѓ будзе што біцца ці мірыцца? У адваротным выпадку ѓ вас забяруць усе калоніі. Але ѓпарты Чэрчыль абраѓ вайну, разлічваючы на рэсурсы ЗША.
  Хоць з іншага боку атакавала Амерыку Японія, і пасля Перу-Харбар самураі захапілі ініцыятыву.
  На моры больш дасведчаныя і ѓмелыя японцы перамагалі янкі.
  Гітлер паставіѓ ультыматум Франка. І той пагадзіѓся прапусціць нямецкія войскі да Гібралтара. Цытадэль была ѓзятая, і войскі Трэцяга Рэйха накіраваліся ѓ Марока. Была разгромлена і захоплена база ангельцаѓ на Мальце. Пасля чаго войскі Роммеля атрымаѓшы падмацаванні захапілі Егіпет.
  На сушы немцы ѓпэѓнена перамагалі ангельцаѓ. Іх ужо не стрымліваѓ савецкі фронт. І вось за сорак другі год немцы захапілі ѓсю Афрыку, а таксама Блізкі Усход, і Індыю.
  І нацэліліся ѓжо ѓ наступным годзе атакаваць і Брытанію... І для пачатку паветраны наступ. І маса бамбардзіровак...
  У гэтых умовах патрэбен нейкі моцны ход! У Гітлера з'явіліся бамбавікі Ю-288. Ён гэта крылаты монстар нёс чатыры тоны бомбаѓ у нармальным стане і шэсць у перагрузачным варыянце. І хуткасць шэсцьсот пяцьдзесят кіламетраѓ за гадзіну.
  Дадзеная машына для Брытаніі кашмар. Як і новы знішчальнік МЕ-309 які проста кашмар для ЗША і Брытаніі.
  У немцаѓ у гэтай вайне шмат чаго ёсьць. Адна з прычын хуткай перамогі над СССР стала яшчэ і мадэрнізацыя танка Т-4, які атрымаѓ даѓгаствольную 75-міліметровую гармату і змог разнесці ѓ аскепкі браню Т-34. Ды моцны фрыцы аказаліся, што ѓзялі Маскву з ходу. І Т-4 з даѓжэйшым ствалом апынуѓся таксама вырашальным аргументам і казырным тузам.
  Плюс яшчэ ѓ парадку эксперыменту супраць СССР у сорак першым годзе ѓдзельнічаѓ у баях танкавы экіпаж дзяѓчыны-прыгажуні Герды. Чатыры ваяѓніцы: дзве бландынкі і дзве рудыя.
  Яны біліся на Т-4 падбівалі савецкія танкі і вастрылі.
  Лупануѓшы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, па савецкай машыне, Герда піскнула:
  - Салдат можа абрасці шчаціннем, але быць прыемным навобмацак для жанчыны, а палітык як гладка не голіцца выклікае адчуванне пацалунку з рэптыліяй!
  Шарлота таксама дзюбанула, націскаючы голай пяткай на рычаг і выдала:
  - Салдат - гэта арол у рангу вераб'я, палітык-гэта мокрая курыца ѓ рангу індыка!
  Крысціна лупанула па расійскім танку, прабіла яго і адзначыла, скалячы зубкі:
  - Салдат хоць і не яркі формай, і часам выконвае дурныя загады, але ѓ адрозненні ад палітыка-папугая не спявае з чужога голасу!
  Магда дасціпна дадала, долбе з вялікай трапнасцю суперніка, і прабіваючы савецкія танкі:
  - Салдат - гэта працаѓнік-мурашка вайны, а палітыкан зверху сыпле дзярмо, з'яѓляючыся тоѓстым трутнем тылу!
  І дзяѓчынкі як засмяюцца і пакажуць свае жамчужныя зубкі. Зразумела супраць такіх сцерваѓ СССР не выстаяць. І не атрымацца Расійскай арміі перамагчы вермахт. І наогул шмат тут бітваѓ кіпіць.
  Дзяѓчынкі ѓ баях за Маскву яшчэ як рэзка вызначыліся.
  Герда страляючы пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, агрэсіѓна выскаляючыся, прабуркавала:
  - Салдат адважаны нават абрыдшы, палітык баязлівы, нават петушась!
  Шарлота таксама лупанула па савецкім танку і прапішчала:
  - Салдат высакародны, але не вольны, палітык подлы, і таксама па сутнасці раб запалу!
  Крысціна таксама прапішчалі, з аскалам жамчужных зубоѓ:
  - Салдат гэта леѓ няхай яшчэ недаростак, а палітыка лісіца і ѓжо пераростак!
  Магда, агрэсіѓна пасылаючы снарад пры дапамозе голай пяткі, заѓважыла:
  - Салдат падобны на анёла ѓ пекле, а палітык гэта свіння піруючая падчас чумы!
  Герда працягваючы лупіць і збіѓшы вежу расійскаму танку, вельмі агрэсіѓна прымеціла:
  - Босаму хлопчыку камфортней бегчы па снезе, чым абутаму палітыку лавіраваць паміж струменьчыкамі!
  Шарлота ведучы агонь па савецкіх прыладах, узяла і піскнула:
  - Хлапчук нават на марозе галышом шчаслівейшы, чым стары абліты памыямі прамовы палітыкана!
  Крысціна, пасылаючы ѓ непрыяцеля снарады, завыла:
  - Жанчына не так баіцца апынуцца голай і босы, як таго, што палітык-мужчына яе абуе, і здзярэ тры шкуры!
  Магда з усмешкай прыгожай і сэксуальнай дзяѓчыны дадала:
  - Жанчына на выгляд нясмелая, але мала што можа яе па-сапраѓднаму спалохаць, дыктатар-мужчына грозны на выгляд, але кідаецца ад уласнага ценю!
  Герда агрэсіѓна прымеціла, збіѓшы чарговую расійскую гармату:
  - Для дыктатара маѓчанне золата, толькі калі падданыя без наракання зносяць залажэнне мовай у кішэню!
  Шарлота разбіла снарадам савецкую машыну і піскнула:
  - Дыктатар запэѓнівае што ён цвёрды як скала, але на паверку тыран усяго толькі тупарылы камень!
  Крысціна лупанула з вялікай трапнасцю ѓ непрыяцеля, і прабіѓ трыццацьчацвёрку:
  - Дзяѓчына збівае ножкі, калі бяжыць басанож па вострых камянях, палітык збівае з панталыку, калі нясецца абуты паміж струменьчыкамі!
  Магда з вялікай дасціпнасцю адказала, скалячы зубкі:
  - Босую жаночую пятку можа пракалоць вострае, абутага палітыкам выбаршчыка не праб'е нават дасціпнасць!
  Герда ведучы вельмі дакладным і прыцэльны агонь, суцэль лагічна адзначыла:
  - Жанчына хутчэй аддасць перавагу хадзіць у мароз босы, чым быць абутай палымянымі прамовамі палітыкаѓ!
  Шарлота агрэсіѓна пальнула па савецкім танку і піскнула:
  - У мароз гарачае сэрца не астыне, а палымяная прамова палітыкана не сагрэе!
  Крысціна вельмі актыѓна дзюбнула ѓ непрыяцеля, збіла вежу і прапішчала:
  - У сэрцы ѓ патрыёта полымя, а ад палітыка толькі дзярмо ѓ пячонках!
  Магда вельмі пазітыѓна і з аскалам зубоѓ, заявіла:
  - Салдат мае палымянае сэрца патрыёта, а палітыкі страѓнік прадажнага страѓса і горла прагнага пітона!
  Герда дзюбнула ѓ савецкі танк, сарвала вежу і заявіла:
  - Салдат захоѓвае гонар - яна дорага каштуе, палітык распрадае бессаромнасць, якое гроша ламанага не варта, але абыходзіцца ѓ тры дорага!
  Шарлота з гэтым пагадзілася, абломваючы чарговую савецкую гаѓбіцу:
  - Салдат мае шэры шынель, і шмат шэрага рэчыва ѓ галаве, палітык мае поѓсць шэрага ваѓка, і імкнуцца ѓ шэрыя кардыналы!
  Крысціна агрэсіѓна заѓважыла, паслаѓшы снарад з паразай забойнай сілы:
  - Палітыкі дзеля чырвонага слоѓца пасылаюць салдат праліваць кроѓ, і дзеля чорнага дзялка - здраджваюць каханню!
  Магда, разбіѓшы расійскую гармату, прабуркавала:
  - Салдат можа выпацкаць цела, але застаецца чысты душой, а палітыку каб адмыцца ад духоѓнага бруду, не дапаможа ніякая ванная!
  Герда лупанула па савецкай машыне пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прачырыкала:
  - Салдату даводзіцца забіваць дзеля Радзімы дрэнных хлопцаѓ, палітык дзеля сваіх амбіцыяй забівае ѓсё добрае!
  Шарлота з вялікай агрэсіѓнасцю дзівячы суперніка, і прабіваючы браню танка, выдала:
  - Салдат, забіваючы не забойца, палітык абяцаючы - не выконвае!
  Крысціна агрэсіѓна прымеціла, прабіѓшы чарговую гаѓбіцу:
  - Салдат часам робіць немагчымае не шкадуючы сябе, палітык нічога не робіць з магчымага без карысці ѓ сваю кішэню, не шкадуючы іншых!
  Магда лупанула ѓ танк Т-34 выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, і прабуркавала з азартам:
  - Салдат - гэта леѓ, якому не хапае пад камандаваннем бараноѓ, палітык - гэта лісіца, якую слухаюцца толькі бараны з курынымі мазгамі!
  Герда пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак паслала чарговы забойнай сілы снарад і вякнула:
  - Салдат не заѓсёды можа стаць ільвом, але галоѓнае яму не аказацца аслом, з якога спусцілі тры шкуры!
  Шарлота лагічна адзначыла, паслаѓшы з дапамогай голай пяткі снарад у савецкую гаѓбіцу і піскнуѓшы:
  - Салдат далёка не заѓсёды паводзіць сябе як анёл, але ѓ глыбіні душы адданы Богу, палітык заѓсёды вылівае анёльскія прамовы з пасыламі раю, але і на паверхні духу відаць, што адданы Сатане!
  Крысціна даволі лагічна прымеціла, выскаліѓшы зубкі, і падморгваючы смарагдавымі вочкамі:
  - Салдат можа застацца і без ботаѓ падчас бітвы, палітык жа абувае, у любой сітуацыі!
  Магда таксама паслала снарад пры дапамозе босых пальчыкаѓ точаных ножак і выдала:
  - Салдат носіць маскіровачную форму каб выжыць дзеля Айчыны, палітык жа хамелеон каб забіць маральна выбаршчыка, дзеля захопу трона!
  Масква была ѓзятая, пасля чаго гітлераѓцы павярнулі на поѓдзень у абыход Кіева.
  Чырвоная армія пасля падзення сталіцы была дэмаралізавана.
  Але ѓ адным месцы савецкія танкі ѓсё ж спрабавалі контратакаваць немцаѓ.
  Герда паслала снарад пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і піскнула, скалячы зубкі:
  - Салдат у баі кідаецца як сабака на кабана, палітык у тыле, шмат брэша і свініць!
  Шарлота таксама даволі трапна стрэліла па расійскай машыне і агрэсіѓна прымеціла:
  - Добра салдату быць моцным як дуб пры сустрэчы з ворагам, горш аказацца тупым як пень пры кантакце з палітыкам!
  Крысціна дзюбнула па суперніку націснуѓшы голай пяткай на падставу рычага і праверашчала:
  - Кат сячэ галовы сякерай, салдат коле ѓ горла штыком, палітык капае на мазгі мовай, і душыць за шыю ліпучымі словамі!
  Магда падміргнула і з агрэсіѓным тонам, паслала забойны падарунак смерці ѓ расейскі танк і прапішчала:
  - Салдату лепш быць лютым ваѓком, чым баязлівым трусам, асабліва пры сустрэчы з удавам-палітыкам!
  Герда дзюбнула з вельмі вялікай дакладнасцю, і прабіла трыццацьчацвёрку прапішчаѓшы:
  - Салдат можа быць лютым на выгляд, але ѓ глыбіні рахманым агнцом, палітык з анёльскім выглядам на паверку тыповая свіння!
  Шарлота вельмі агрэсіѓна сябе паводзіла, і скаліла тварык, і пры гэтым дзюбнуѓ снарадам у непрыяцеля, пры дапамозе зразумела босых пальчыкаѓ точаных ножак, выдаѓшы:
  - Салдаты заѓсёды храбрацы, нават адступаючы здзяйсняюць толькі тактычны манеѓр, палітыкі заѓсёды баязлівыя, нават атакуючы, яны здзяйсняюцца стратэгічную падлянку!
  Крысціна лупанула па непрыяцелю і выскаліѓшы зубкі, і са смяшком заѓважыла:
  - Салдат дзярэцца з роѓнымі і моцнымі па загадзе, палітык нападае на слабога, па ѓласным самавольстве!
  Магда з вялікай энергіяй рушыла непрыяцелю ѓ падмурак вежы танка, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і вякнула:
  - Сапраѓдны салдат не заѓсёды радавіты, але заѓсёды выконвае свой абавязак, палітык нават з каралеѓскім радаводам, заѓсёды не выконвае абяцанняѓ!
  Дзяѓчынкі па ваявалі і ѓ Афрыцы, і ѓ Азіі, усюды паказаѓшы сябе вельмі грознымі ваяѓніцамі.
  А ѓ лютым сорак трэцяга года рушыла ѓслед высадка ѓ Аѓстралію. І далей наступленне на ПАР.
  Такім чынам гітлераѓцы пакарылі амаль усе англійскія калоніі і дамініёны.
  Чэрчыль баязліва папрасіѓ міру. Гітлер адказаѓ адмовай, дык ужо і так усё ѓзяѓ. І ѓ чэрвені сорак трэцяга года рушыла ѓслед высадка дэсанта ѓ Брытаніі.
  Чатыры прыгожыя дзяѓчыны: Герда, Шарлота, Крысціна і Магда. Яны едуць у эксперыментальным танку - "Пантэра"-2.
  Дзяѓчыны зразумела басанож і ѓ бікіні.
  Іх танк зляцеѓ са стапеляѓ і выйшаѓ на ѓзбярэжжа. "Пантэра"-2 нядрэнны ѓ прынцыпе танк. Лабавая браня корпуса ѓ 100-міліметраѓ, вежы 120-міліметраѓ, бартоѓ 60-міліметраѓ, і галоѓнае гармата 88-міліметровая 71 ЭЛ. Такая прылада з вялікай адлегласці дзівіць ангельскія танкі, нават "Чэрчыль".
  Герда пры дапамозе босых пальцаѓ ножак націснула на кнопку гарматы і лупанула па ангельскіх танках.
  Прабіла машыну і праспявала:
  - Слава Трэцяму Рэйху!
  Шарлота, гэтая агрэсіѓная мегера. Таксама пальнула па суперніку. Праламала лабавую браню "Чэрчыля" і прамурлыкала:
  - За нашы слаѓныя перамогі!
  І таксама страляла пры дапамозе босых ножак.
  Потым гэтая дзяѓчына прачырыкала:
  - Ну буду вас малаціць!
  Крысціна вельмі трапна стрэліла. Праламала браню за разбурэнне якой давалі і некаторыя грошы.
  Рудая з залацістымі валасамі ваяѓніца, прачырыкала:
  - За Трэці Рэйх!
  І зноѓ босай ножкай запусціла, што з'яѓляецца смяротным. І куды ангельцам супраць немцаѓ. У фрыцаѓ і тэхніка мацнейшая, кадры лепшыя.
  Далей пальнула Магда, і раскроіла супернікаѓ. І босай ножкай навяла зброю на непрыяцеля. І пальнула са зверскай сілай.
  Ваяѓніца піснула і прабурчала:
  - За Вышэйшую сілу свету!
  Дзяѓчына была тут такой бліскучай. І малаціла супернікаѓ. Ды дарма прэм'ер Чэрчыль звязаѓся з Трэцім Рэйхам. Супраць каго ён папёр. Сакрушальны атрымаѓся ѓдар.
  Супраць Герды, вядома ж, няма прыёму. Яна дзяѓчына каласальнай сілы.
  І зноѓ босай ножкай пальне, і масу ангельцаѓ раскалашмаціць.
  Далей Шарлота стрэліць пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. А затым лупане і па "Кромвелі". Ды атрымліваюць па рагах ангельцы капітальна.
  Шарлота пракудахтала:
  - Самая крутая ѓ свеце я!
  Крысціна таксама трапна страляе па ворагах. Яна дзяѓчына каласальных магчымасцяѓ. І калі пальне, дык ужо і пальнет.
  І яе снарады пасланыя босымі ножкамі такія ѓжо смяротныя. А ваяѓніца завыла:
  - За вышэйшыя дасягненні!
  Магда таксама ѓзяла і ѓляпіла па ангельцах на поѓную шпульку. Выкарыстоѓваючы свае голыя ножкі. Разбіла брытанскія войскі і піскнула:
  - Гэта ѓсё будзе так каласальна!
  Пасля чаго ваяѓніца і паказала мову.
  Карацей кажучы дзяѓчына тут вельмі крутыя. І зусім не благія. І голымі пяткам наводзяць ствалы на ангельскія танкі і самаходкі.
  Карацей кажучы, высадка прайшла паспяхова. Немцы білі ангельцаѓ і ѓ паветры. Новы знішчальнік МЕ-309 паказаѓ сваю поѓную перавагу над ворагам. Як і Фоке-Вульф. Які наводзіѓ на брытанцаѓ жах.
  Карацей кажучы Лондан калі патрапіѓ у асяроддзе. А Чэрчыль спрабаваѓ бегчы. Але не тут было.
  Дзве нямецкія дзяѓчыны-лётчыцы Альбіна і Альвіна збілі ѓсе самалёты суправаджэння і прымусілі лайнер Чэрчыля сесці. Горды прэм'ер вымушаны быѓ устаць на калені і цалаваць прыгажуням босыя ногі. Цалаваѓ Чэрчыль, ножкі і Альбіне, і Альвіне. І ступні, і пальчыкі, і пятачкі. Пасля чаго яго дзяѓчынкі - прэм'ера Брытаніі прымусілі лізаць свае ѓлоння Венеры. Што дзяѓчатам вельмі спадабалася.
  Вось такія яны гарэзнікі.
  Брытанія ѓпала. І фрыцы на белым кані, перамагаюць.
  Адольф Гітлер урачыста абвясціѓ:
  - Я ѓзяѓ больш сталіц, чым Чынгісхан!
  Засталося толькі перамагчы ЗША. Але тут патрабуецца пэѓны час.
  Увесь 1944 прайшоѓ у абмене ѓдарамі ѓ паветры і марскіх баях. Нямецкія падводныя лодкі ѓдасканальваліся і станавіліся лепш за амерыканскія. Дакладней, яны ѓжо і былі лепшымі, проста рабілася іх перавага і зусім татальным.
  Фюрар наогул нарошчваѓ свае абароты. З'явіліся ѓ серыйнай вытворчасці рэактыѓныя знішчальнікі МЕ-262 і падводныя лодкі на перакісе вадароду. Так што рэсурсаѓ у фрыцаѓ зараз шмат. І ѓ тым ліку і людскіх.
  Быѓ ізноѓ ударнымі тэмпамі пабудаваны лінкор "Бісмарк". Яго спусцілі на ваду ѓ сакавіку 1944 гады. Новы карабель быѓ у два разы большым па водазмяшчэнні, чым ранейшы і тры разы больш магутны ѓзбраеннем. Будаваліся і авіяносцы, прычым вельмі нават магутныя.
  Быѓ у студзені 1945 гады спушчаны на ваду авіяносец здольны несці сто дваццаць самалётаѓ і з абцякальнай формай корпуса.
  Трэці Рэйх рыхтаваѓся да скачка. Наступіѓ 1945 год... Амерыканскі флот нёс вялікія страты. І Японія таксама насядала з захаду на ЗША. Нямецкія самалёты станавіліся ѓсё больш дасканалымі, рахункі асаѓ нарасталі.
  Вось напрыклад дзве лётчыцы з Трэцяга Рэйха - Альбіна і Альвіна іх звалі А - квадрат, вельмі жвава набіралі рахункі. Пакуль рэкардсменам лічыѓся Хафман. Да чэрвеня 1945 гады ён давёѓ свой рахунак да чатырохсот машын і ѓ выніку атрымаѓ Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа з залатымі дубовымі лісцем, мячамі і дыяментамі. А гэта ѓжо пятая ступень.
  Але Альбіна і Альвіна яго ѓжо даганялі. Перавысіѓшы трыста збітых машын кожная яны атрымалі Рыцарскія Крыжы Жалезнага Крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. А вось зараз ужо падбіраліся да чатырох сотняѓ. І не збіраліся спыняцца.
  Вось Альбіна націснула босымі пальчыкамі ножак на педалі штурвала і праверашчала:
  - Слава вялікай Айчыне!
  І збіла пару амерыканскіх самалётаѓ.
  Альвіна працягваючы весці агонь, таксама лупанула. Збіла пры дапамозе босых ножак два самалёты войска ЗША і піскнула:
  - Мы ѓвасабленне нянавісці!
  Дзяѓчыны разышліся не на жарт. Яны вельмі жвавыя ѓ бітве.
  Альбіна дала чаргу з авіяпушкі і прашыпела:
  - Слава Айчыне - пуга!
  Альвіна з гэтым пагадзілася:
  - Велізарная слава!
  Амерыканаѓ немцы прасавалі вельмі цвёрда. І бралі якасцю сваёй авіяцыі.
  Нядрэннай распрацоѓкай аказаѓся і Е-50. Гэты танк атрымаѓся з бранябойнай і хуткастрэльнай гарматай. І з нядрэннай лабавой абаронай.
  Амерыканскі "Шэрман" яму не сапернік. Ды і "Першынг" таксама. Е-50 паказаѓ сябе машынай-зверам.
  Немцы ѓ сорак пятым годзе аселі ѓ Грэнландыі і стварылі плацдарм у Канадзе. Адначасова германская дыпламатыя на свой бок перацягнула і Бразілію, з даѓно паслухмянай Аргенцінай. І пачалося прасоѓванне і з паѓднёвых плацдармаѓ.
  1946 год стаѓ вырашальным. Нямецкія і японскія войскі ѓварваліся ѓ Мексіку, і захапілі амаль усю Канаду, уварваѓшыся і на Аляску. А потым баявыя дзеянні перанесліся канчаткова ѓ ЗША. На яе тэрыторыі сталі адбывацца сапраѓдныя бітвы.
  І вядома ж нямецкія танкі серыі Е сябе вельмі небяспечнымі і баявымі машынамі паказалі. Куды амерыканцам да іх. Такая сіла ѓ фашыстаѓ надышла.
  Асабліва калі танкавы экіпаж Герды ѓ нападзе і разбурае войскі ЗША.
  У яе машына серыі Е-50, спрытнюга і імклівая. У яе ствол даѓжынёй у 100 ЭЛ і калібр гарматы 105-міліметраѓ. Калі такая гармата дзюбне.
  Герда націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка, выпусціла снарад, нібы ѓразіѓшы суперніка і піскнула:
  - Слава Трэцяму Рэйху!
  Шарлота гэтая рудая дзяѓчынка таксама лупанула выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, па амерыканцах і прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Нашым непераможным войскам слава!
  Крысціна таксама дзюбанула босымі пальчыкамі спрытных, точаных ножак і вякнула:
  - Гераізму вермахта слава!
  Магда, выкарыстоѓваючы доѓгія хупавыя пальчыкі голых ножак, таксама лупанула і правішчала:
  - Непераможнаму вермахту слава!
  І чатыры дзяѓчыны як возьмуць і праравуць, ва ѓсю глотку:
  - Мы сапраѓдныя арліцы, і гераічнасці поѓныя! І лятаем нібы птушкі, адважнай Радзімы сыны!
  Герда зноѓ стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак. Уразіла амерыканскую машыну і прашыпела:
  - Не, не сыны, а дочкі!
  Шарлота стрэліла ѓ амерыканскую машыну, адарвала ёй вежу і прачырыкала:
  - Вядома ж дачкі і вельмі гераічныя!
  Крысціна лупанула па суперніку. Прабіла непрыяцеля наскрозь, і прашыпела, выскаліѓшыся зубкамі:
  - Мы ёсць сапраѓдныя машынкі смерці!
  Магда таксама пальнула па суперніку. Разбіла варожую браню, пратараніла лоб непрыяцеля і вякнула:
  - І мы самыя дасканалыя машынкі, што ёсць на свеце!
  І дзяѓчынкі хорам завылі:
  - Слава Германіі, слава, танкі рвуцца наперад! Дывізіі Трэцяга Рэйха вітае адважны народ!
  Карацей кажучы, у немцаѓ сапраѓды справы клеіліся, і іх войскі атрымлівалі адну перамогу за другой.
  У ЗША вядома ж моцная эканоміка, але яны прайгравалі ѓ якасьці тэхнікі. Асабліва танкаѓ і рэактыѓнай авіяцыі. Немцы ѓжо мелі МЕ-262 Х у серыйнай вытворчасці, і гэты самалёт быѓ і жывучым хуткасць больш за 1150 кіламетраѓ за гадзіну, і ѓзбраенне пяць авіяцыйных 30-міліметровых гармат. Супраць падобнай машыны амерыканцам не выстаяць.
  Была ѓ немцаѓ і птушка ХЕ-262, простая ѓ вытворчасці, амаль цалкам з дрэва, вельмі лёгкая і манеѓраная. Але ХЕ-262 з прычыны занадта малой масы і высокай хуткасці, і спрошчанай быѓ складзены ва ѓпраѓленні і патрабаваѓ высокай кваліфікацыі лётчыкаѓ. Затое ён выдатна падыходзіѓ для стылю Хафмана, які дзейнічаѓ у збліжэнні. І з блізкай дыстанцыі разбураѓ амерыканцаѓ.
  Але акрамя Хаффмана, яшчэ і дзве дзяѓчынкі дзейнічалі: Альбіна і Альвіна. Яны перавысілі кожная па трыста збітых самалётаѓ і атрымалі Рыцарскія крыжы жалезнага крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. Рыцарскія крыжы з залатымі дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі мелі пакуль толькі Хафман, які збіѓ больш за пяцьсот самалётаѓ, і Рудэль, легендарны штурмавік які падбіѓ больш за пяцьсот танкаѓ, і мноства іншых наземных мэт. І яшчэ семнаццаць самалётаѓ.
  У Трэцім Рэйху зацвердзілі яшчэ і шостую ступень Рыцарскага Крыжа Жалезнага Крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі, таму хто дасягне тысячы збітых самалётаѓ, або такой жа колькасці разбітых танкаѓ.
  У дадзеным Рыцарскім крыжы павінна было начэплена не менш за сотню дыяментаѓ, і ён быѓ бы буйней, чым іншыя Рыцарскія крыжы. Так што ѓзнагарода не толькі атрымлівалася ганаровая, але і дарагая.
  Альбіна і Альвіна ляцяць па небе. Збіваюць сабе самалёты янкі і напяваюць скрозь зубы:
  - Прыгожыя дзяѓчаты,
  Вялікія сяброѓкі...
  Бы грозныя хлопцы -
  І класныя патугі!
  Альбіна пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак навяла авіяцыйную гармату, лупанула па амерыканцы і піскнула:
  - Агеньчыкі вясёлых вачэй!
  І падміргнула напарніцы. Тая зрэзала свайго візаві. Разнесла суперніка ѓ дробныя трэскі, выкарыстоѓваючы босыя пальчык ножак, і прачырыкала:
  - За камунізм і нашы слаѓныя перамогі!
  Альбіна паправіла напарніцу, збіваючы самалёт янкі:
  - За арыйскі камунізм!
  І абедзве дзяѓчыны разрагаталіся.
  Тым часам вайна працягвалася. Амерыканцы відавочна прайгравалі, лепшаму па тэхніцы і вывучцы ворагу, ды яшчэ выкарыстоѓвалага замежныя дывізіі.
  У прыватнасці ѓ янкі асноѓны танк "Шэрман". Ну куды яму супраць асноѓнага нямецкага Е50. Машына ѓ гітлераѓцаѓ мела лабавую браню ѓ 250-міліметраѓ, бартавую ѓ 170-міліметраѓ, і вага ѓ семдзесят тон пры рухавіку ѓ 1200 конскіх сіл з фарсіраваннем матора.
  Трэба адзначыць, што "Шэрман" не мог прабіць немца нават у борт, бо браня ѓ Е-50 нахільная. Нават "Шэрман" з семнаццаціфутавай гарматай, "Светлячок" не вельмі браѓ у борт немца. А бо дадзены танк не быѓ масавым.
  А сам амерыканскі танк гітлераѓцы ѓпэѓнена бралі з пяці кіламетраѓ. Тым больш у яго высокі сілуэт. Крыху лепшым быѓ у амерыканцаѓ "Першынг". Але гэты танк не быѓ такім масавым як "Шэрман" і ѓсё роѓна яго 90-міліметровай гарматы бракавала для эфектыѓнай дужання.
  Толькі "Звышпёршынг", мог прабіць нямецкі Е-50 у борт. Балазе гармата і калібра ѓ 90-міліметраѓ і даѓжынёй ствала ѓ 73 ЭЛ. Але затое хуткастрэльнасць усяго чатыры стрэлу ѓ хвіліну супраць дванаццаці ѓ нямецкага Е-50, і вага пяцьдзесят тон для рухавіка ѓ 500 конскіх завялікі. Ды і браня недастатковая. У лоб нямецкага асноѓнага мастадонты амерыканцаѓ усё роѓна не прабіваѓ. А быѓ у фрыцаѓ яшчэ і Е-75 з гарматай калібра 128-міліметраѓ і таѓшчынёй бартавой брані ѓ 210-міліметраѓ пад нахіламі, з яшчэ лепшай абаронай і рухавіком у 1500 конскіх сіл.
  Так што з самага пачатку ЗША прайгравалі. Толькі танк Т-93, дакладней самаходка вагой у дзевяноста тры тоны, і таѓшчынёй лабавой броні ѓ 305-міліметраѓ і гарматай у 155-міліметраѓ магла змагацца з нямецкім мастадонтамі ѓ лоб.
  Але хадавыя якасці дадзенай самаходкі былі няважнымі, як і хуткастрэльнасць. І немцы яе знішчалі авіяцыяй.
  Так што амерыканцы ѓ цэлым не мелі поспеху, і безнадзейна прайгравалі.
  І нямецкія войскі падыходзілі ѓсё бліжэй і бліжэй да Нью-Йорка і Вашынгтона.
  Трумэн стаѓ маліць Гітлера аб міры.
  Але фюрар хацеѓ толькі без усялякіх умоваѓ поѓнай капітуляцыі. Вашынгтон быѓ акружаны. І гітлераѓцы пачала штурм сталіцы ЗША.
  Танкавы экіпаж Герды ваяваѓ за светлае заѓтра. І без лішніх праблем перамагаѓ.
  Дзяѓчына нават стала страляць не толькі босымі пальчыкамі ножак, і пунсовымі саскамі грудзей. І гэта выдатна дапамагала.
  Шарлота таксама пальнула націснуѓшы лалавымі саскамі на кнопку джойсціка і праверашчала:
  - Веліч камунізму ѓ тым, каб быць не рыбай, а кітом!
  Крысціна, ведучы агонь, націскаючы на кнопкі джойсціка, адзначыла:
  - А мы немцы і пабудуем найвялікшы з камунізмаѓ!
  Магда, страляючы малінавымі саскамі па суперніках, агрэсіѓна выдала:
  - Самы светлы камунізм! Толькі ѓверх, ні кроку ѓніз!
  Герда босымі пальчыкамі ножак навёѓшы гармату, і перавярнуѓшы трапным стрэлам амерыканскую гаѓбіцу, пацвердзіла:
  - За арыйскі камунізм!
  Пасля падзення Вашынгтона, Амерыка неѓзабаве капітулявала. І здарылася гэта 31 студзеня 1947 гады.
  Скончылася другая сусветная вайна. І прыход Гітлера да ѓлады, пасты супаѓ, з капітуляцыяй Амерыкі.
  . РАЗДЗЕЛ Љ 2.
  Здавалася, надышоѓ працяглы перыяд свету. Сапраѓды ѓсе войны скончаны, ЗША захопленыя і чаго яшчэ жадаць? Але заставалася яшчэ адна звышдзяржава з калоніямі: Японія. І Гітлер хацеѓ і яе заваяваць.
  20 красавіка 1953 гады пачалася новая вайна за перадзел міру. СССР усё яшчэ існаваѓ ва ѓсечаным выглядзе. Ваенныя што прыйшлі да ѓлады пасля Сталіна, паставілі фармальным галоѓнай урада Вазнясенскага. Гэты лідэр здолеѓ часткова аднавіць эканоміку Расіі. І прапанаваѓ Гітлеру ѓдзел СССР у вайне супраць Японіі. Той пагадзіѓся, але пры ѓмове, што Расея верне сабе толькі раней захопленае самураямі Прымор'е, востраѓ Сахалін і Курыльскую граду.
  Так што Вазнясенскі атрымліваѓ новы шанец адрадзіць СССР, і часткова рэабілітаваць імпэрыю.
  Баі разгарнуліся на поѓную сілу.
  Алёнка і яе каманда змагаліся на новым, эксперыментальным танку Т-11. Дадзеная машына была цяжкай і выдатна абароненай. Яе лабавая браня дасягала 300 міліметраѓ пры вазе машыны ѓ шэсцьдзесят восем тон і гармате ѓ 130-міліметраѓ калібрам. А пакуль яшчэ ѓ СССР асноѓны танк Т-54, які таксама зусім нядрэнны.
  А Алёнка са сваімі напарніцамі вядзе агонь з магутнай гарматы з вялікай дыстанцыі. Японцы, вядома ж, маюць свае машыны. Вось у прыватнасці і Е-75, скапіяваную з нямецкай мадэлі па ліцэнзіі. Але дадзены танк ужо некалькі састарэлы.
  А Алёнка яго падбівае выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак. І яна пасылае снарад сапраѓды ѓсутыч.
  Дзяѓчына цвіркае:
  - Слава эпосе камунізму! Слава Леніну ѓ сэрцах!
  Сапраѓды гэта прыгажуня найвышэйшага ѓзору.
  Анюта таксама страляе, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі точаных ножак і пішчыць:
  - Я ваяѓніца вельмі крутая, і такая нібы лялька завадная!
  Вядзе агонь па чарзе і Ала. Гэтая дзяѓчына лупанула па самураях і выдала:
  - У імя святла, цяпла і ветру!
  І таксама зразумела выкарыстоѓваючы босыя ножкі.
  А потым пасадзіла і Марыя. Гэта дзяѓчына каласальнай душэѓнай сілы. Разбіла японскі танк, і праверашчала:
  - За магутны камунізм!
  І паддала голай пяткай.
  А пад канец пальнула пры дапамозе босай ножкі і Маруся. Дзяѓчына ѓразіла суперніка і прашыпела:
  - Слава эпосе лепшага свету!
  І як засвішча... Вось гэта сапраѓды вельмі нават крутая дзеѓка.
  Савецкі танкавы экіпаж выдатна працуе і набірае рахункі. Дзяѓчыны зразумела хутка выходзяць у лідэры. У іх і машына лепшая з лепшых для Чырвонага войска.
  А Герда ваюе на пірамідальным танку. Гэтая машына ѓжо больш дасканалая і ѓ ёй усяго толькі два чальцы павозкі.
  Яны разам з Шарлатай вядуць агонь па японцах, і дзейнічаюць вельмі эфектыѓна.
  Герда выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак націснула на кнопкі джойсціка і ѓразіла японскую машыну, прашыпеѓшы:
  - І ляцелі долу самураі пад напорам сталі і агню!
  Шарлота ща ёй таксама пальнула, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі сваіх точаных ножак і прашыпела:
  - Але наш вермахт ад тайгі да брытанскіх мораѓ, усіх у мільёны разоѓ мацнейшыя!
  У іншым пірамідальным танку ваююць Магда і Крысціна.
  Дзяѓчыны-тэрмінатары вельмі баявой і каласальнай сілы.
  І вось Крысціна страляе, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і прабівае японца.
  Пасля чаго верашчыць:
  - Наша эпоха з перамогамі наперадзе!
  Магда таксама страляе па суперніку. Зносіць з самурая вежу і верашчыць:
  - І здзяйсненні чакаюць яшчэ страмчэй!
  І зноѓ босымі пальчыкамі ножак нажывае на сістэму, зносячы непрыяцеляѓ.
  Ды тут дзяѓчынкі, якія і каня на скаку спыняць і ѓ палаючую хату ѓвойдуць.
  Ваяѓніцы адольвалі суперніка і бралі паступова ѓверх.
  Японія прайгравала. А немцы выкарыстоѓвалі грозную зброю - дыскалёты.
  Гэтыя лятаючыя талеркі не ведалі сабе роѓных.
  Вось Агата і Адала ваююць на дыскалёце. Ваяѓніцы кіруюць машынай з дапамогай джойсцікаѓ, і разгортваюць гэты наймагутны агрэгат. І так разбураюць супернікаѓ. І лупяць цеплавымі промнямі з паветра. Літаральна знішчаючы моц сапернікаѓ.
  Агата вядучы агонь па непрыяцелю, раве:
  - Шалёны мой запал!
  І голай, круглай пяткай як націсне.
  Адала страляючы па ворагах, упэѓнена заяѓляе:
  - Гэта толькі ѓлада!
  І таксама босыя пальчыкі ножак выкарыстоѓвае, супраць ворага.
  Дзяѓчынкі канкрэтна разышліся. І такія скажам прама баявыя прыгажуні.
  Што ад Японіі ці наѓрад што застанецца.
  Краіна ђзыходнага Сонца прайгравала. І нажаль гэта здавалася амаль безнадзейнай справай.
  Самураі сутыкнуліся з тэхналагічнай перавагай. І вельмі сур'ёзным супернікам у плане аператыѓнага планавання.
  Японія перамагала ѓ свой час Расію, але зараз прайгравала кааліцыі.
  Пад канец Трэці Рэйх нават нанёс ядзерны ѓдар па астравах, і краіна ѓзыходзячага сонца капітулявала.
  У выніку чаго завяршылася заваёва каласальных земляѓ. Зрэшты, Трэці Рэйх яшчэ крыху паваяваѓ у Лацінскай Амерыцы, і правёѓ дадатковыя захопы тэрыторыі.
  Але вось калі ѓвесь мір пад Трэцім Рэйхам, пакуль яшчэ вольны СССР дражніць фюрара.
  І 20 красавіка 1957 года пачынаецца агрэсія супраць Расіі. І каласальныя сілы прасоѓваюцца на СССР.
  На што разьлічваць у гэтых умовах Чырвонай Арміі? Сілы ѓжо вельмі няроѓныя.
  Але мабыць нейкія разлікі ѓ рускіх і іншых нацыянальнасцяѓ усё ж такі ёсць.
  Асабліва на Алега Рыбачэнку і Маргарыту Каршунову. Хлопчык і дзяѓчынка гадоѓ дванаццаці перакінуты з асаблівай місіяй, каб дапамагчы СССР выдужаць і перамагчы.
  Вось гэта дзеці і з імі чатыры дзяѓчыны-дэміурга!
  І яны б'юцца вельмі нават адчайна.
  Наташа, Зоя, Аѓгусціна, Святлана ваююць з гітлераѓцамі.
  Дзяѓчыны па традыцыі басанож і ѓ бікіні. І гэта іх крэда. Яны б'юцца з дзікім азвярэннем.
  Наташа, ведучы агонь з аѓтамата, заѓважае:
  - У чым мы добрыя, што ѓмеем біцца!
  Зоя, страляючы па суперніку, пагадзілася:
  - Умеем!
  І кінула босымі пальчыкамі ножак гранату.
  Аѓгусціна штабнавала па фашыстах з кулямёта, і вялікім азартам, прагарлапаніла, кінуѓшы голай пяткай гранату:
  - Я знішчальнік зла!
  Святлана, таксама ведучы агонь па суперніку, і трапна страляючы, выкошваючы ворагаѓ і кінуѓшы босай ножкай пакет з выбухоѓкай з-за якога перавярнуѓся танк, забіяцка выдала:
  - Я сатру Трэці Рэйх у парашок!
  І дзяѓчына зноѓ паказала язык.
  Алег Рыбачэнка шпурнуѓ у суперніка дзіцячай ножкай забойнай сілы прэзент смерці і выдаѓ:
  - Салдат часам карыстаецца падчас адпачынку прастытуткамі, палітык заѓсёды і ѓ працы і ѓ адпачынку прастытутка якая выкарыстоѓвае выбаршчыкаѓ!
  Маргарыта, зразаючы фашысцкіх стварэнняѓ, і пасылаючы забойныя прэзенты смерці, вякнула:
  - Салдат прастытуткам плаціць заробленае сваёй крывёй, палітык сам прастытутка і яму плацяць за тое, каб ён папсаваѓ кроѓ выбаршчыкам!
  Вось гэта ваяѓніцы і дзеці-монстры. З імі ты можаш ваяваць практычна супраць любога монстра. І нават гітлераѓскага.
  Наташа, страляючы па гітлераѓцам, і абараняючы Маскву, праспявала:
  - Нас цісне ярмо арды,
  Нас прыгнёт ярмо басурман...
  Зоя, ведучы агонь па фрыцах, і запускаючы босымі пальчыкамі ножак забойнае прасіпела:
  Але ѓ нашых жылах кіпіць,
  Неба славян...
  Аѓгусціна страляючы па фашыстах, і дзеянні вельмі энергічна, паддаючы гранату голай пяткай, працягнула:
  І ад чудскіх берагоѓ,
  Да берагоѓ Калымы...
  Святлана з дзікім азартам напявала, пагульваючы цягліцамі ног, і пліткамі прэса выдала:
  Усё гэта наша Зямля,
  Усё гэта мы!
  І тут дзяѓчаты трэба сказаць былі з вялікай ганарлівасцю і каласальнай агрэсіяй.
  І вечныя несмяротныя дзеці Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава таксама ваяѓнікі класа супер.
  Алег Рыбачэнка шпурнуѓ босымі пальчыкамі ножак забойнай сілы выбухны пакет і свіснуѓ.
  На фашыстаѓ паваліліся аглушаныя і ашаломленыя вароны, якія прабівалі ім верхавіны.
  Алег Рыбачэнка праверашчаѓ:
  - Салдат страляе, пасылаючы кулю ворагу ѓ грудзі, палітык забівае, падсоѓваючы свінню ѓ кішэню, і жоѓць у пячонку!
  Маргарыта Каршунова, таксама спачатку босымі пальчыкамі ножак шпурнула забойнай сілы прэзент смерці. І таксама засвішча абрынуѓшы на суперніка крумкач прабіваючы вежы танкаѓ.
  Дзяѓчынка прачырыкала:
  - Салдат у баі ѓра крычыць, палітык таксама не маѓчыць, але калі ваяр у лаянцы біт, то таму што крык нажаль не шчыт!
  Іх ніхто не спыніць, іх нішто не пераможа. Злыя ваѓчыцы душаць ворага, злыя тыгрыцы - салют героям.
  Ці можа быць гераіням. Вось гэта азартныя дзяѓчынкі самага высокага палёту птушкі.
  І калі б'юцца, то ѓжо ад душы.
  І Алёнка са сваім экіпажам на танку Т-13. Машына, якая гатова супрацьстаяць нямецкім, пірамідальным кампазіцыям. Дзяѓчына страляе па суперніку, і спявае:
  - Нашы танкі, гэта проста цуд,
  Ад пустыняѓ, да паѓночных мораѓ!
  Разарвем цябе павер Юда,
  Будзе знішчаны страшны звер!
  Анюта пацвердзіла з лютасцю, таксама пальнуѓшы па суперніку пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - Я непрыяцеля парву і сатру ѓ парашок.
  Ала па чарзе зарадзіла ѓ суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і прачырыкала:
  - За веліч камунізму чырвонага колеру!
  Марыя таксама лупанула па непрыяцелю, зрабіѓшы трапны стрэл голай ніжняй канечнасцю і зароѓ:
  - За прыгожыя перамогі!
  Маруся таксама пры дапамозе босых пальчыкаѓ ног рушыла непрыяцеля, нібы яго ѓразіѓшы і вякнула:
  - За самыя вышэйшыя ідэі камунізму!
  Пяцёрка біліся з фашыстамі, нібы тэрмінатары.
  Алег Рыбачэнка дзюбнуѓ мячамі млын, рассякаючы гітлераѓцаѓ і праверашчаѓ:
  - Салдат не заѓсёды зорка, але слава яго подзвігаѓ з стагоддзямі не цьмянее, палітык заѓсёды меціць на ролю свяціла, але бясслаѓе яго пакрываецца цвіллю!
  Маргарыта Каршунова таксама секануѓ пры дапамозе прыёму матылёк i прапiшчаѓ:
  - Салдат працуе вострым штыком і коле на сумленне, палітык б'е лынды пры дапамозе мовы, чые вастрыні пазбаѓлены сумлення!
  І дзеці-тэрмінатары як засвішчаць і абрынуць на фашыстаѓ аглушаных намёртва крумкач.
  А ѓ небе ваявалі і савецкія лётчыцы. Вось у прыватнасці Анастасія Вядзьмакова і Акуліна Арлова.
  Яны біліся нібы былінныя волаты-самкі. Выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак пасылалі авіяцыйныя снарады. Здзіѓлялі непрыяцеляѓ вельмі трапна.
  Анастасія націснула пунсовым саском на кнопку джойсціка, уразіла фашыста і прачырыкала:
  - Слава ідэям камунізму!
  Ведучы агонь па суперніку, выкарыстоѓваючы клубнічныя соску, напаѓголая Акуліна таксама прабуркавала:
  - Героям СССР слава!
  Вось такія тут гарачыя і моцныя дзяѓчынкі. Як яны ваююць, нібы сапраѓдныя звяры. І ѓ іх звышчалавечая рызыка і каласальная сіла.
  Анастасія, круша гітлераѓцаѓ, праспявала:
  - Над няшчаснай планетай завісла,
  Злосных фрыцаѓ кіпячая цемра...
  Акупант свая сякера ненавісная,
  Завастрыѓ і сячы галава!
  
  Чалавек ён аднак не пешка,
  І не вечна хадзіць пад ярмом...
  Ператворыць злых ворагаѓ у галавешкі,
  Уладарам стане міроѓ!
  Алег Рыбачэнка тым часам кінуѓ некалькі гарошын з анігіляцыяй босымі пальчыкамі ножак і праспяваѓ:
  - За Расію і свабоду да канца, прымушаючы ва ѓнісон стукаць сэрцы!
  А затым хлапчук-тэрмінатар вымавіѓ:
  - Салдат можа выпіць лішняга віна і абгадзіцца, але не будзе падобна палітыку выліваць у хмелі без меры слоѓны панос!
  Маргарыта Каршунова ѓзяла і секла мячамі ѓ выглядзе прапелера па ворагах, іх падразаючы.
  І праверашчала, выскаліѓшы тварык:
  - Басанож дзяѓчынка гатова бегчы за сваім умілаваным без страху, але з якога перапуду выбаршчык дазваляе сябе абуваць палітыкам!
  А тут яшчэ і Лізавета на танк Т-55. Машына з больш магутнай, чым у Т-54 гарматай у 105-міліметраѓ і гатовая з ворагамі ваяваць.
  Дзяѓчыны ѓ танку зразумела ѓ адным толькі бікіні.
  Лізавета націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка страляючы дастаткова дакладна ѓ непрыяцеля, і прабуркавала:
  - За Расію камунізму!
  Затым па чарзе стрэліла і Кацярына, выкарыстоѓваючы для стральбы пунсовы сасок грудзей.
  Уразіла гітлераѓскі танк і прабуркавала:
  - За поспехі ѓ будаѓніцтве камунізму!
  Алена таксама пальнула па суперніку, выкарыстоѓваючы босымі пальчыкі ножак. Разнесла ствол пірамідальнага танка, усё гэта зрабіла трапна.
  Пасля чаго прачырыкала:
  - Самы светлы ѓ нас будзе камунізм!
  Далей лупанула і Эѓфрасія, хоць яна звычайна ѓсяго толькі кіроѓца. Але дзяѓчына ѓрэзала вельмі трапна, адбіваючы ѓ танка гітлераѓцаѓ рулю.
  Пасля чаго праваркавала:
  - Наш камунізм ярчэй сонца!
  Дзяѓчыны на танку босыя і ѓ бікіні вельмі хораша і харызматычна глядзяцца. А ѓ іх грудзей з такімі пунсовымі саскамі.
  Лізавета праспявала з захапленнем;
  Зьнішчым ярмо павер фашызму,
  Калі трэба горы зварочу.
  Будзе эра, эра камунізму,
  У нябёсы я з песняй палячу!
  І зноѓ дзяѓчына пунсовым саском націсне на кнопку джойсціка і ѓрэжа па гітлераѓцам.
  Так што фюрару мала не здасца.
  З такімі дзяѓчынкамі зразумела, што СССР яшчэ жывы, і не зламаць яго так проста Гітлеру.
  А з такімі хлопчыкамі і дзяѓчынка як Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава тым больш.
  Хлапчук-тэрмінатар дзюбнуѓ мячамі і прапішчаѓ:
  - Палітык, гэта лісіца, для якой выбаршчыкі жыхары куратніка, але пажыраючы мяса тых, у каго інтэлект курыцы палітыкан абавязкова падсуне свінню!
  Маргарыта Коршунава босымі пальчыкамі ножак шпурнула некалькі гарошын анігіляцыі і прачырыкала:
  - Салдаты - гэта байцоѓскія пеѓні, што нясуць залатыя яйкі, для індыкоѓ-генералаѓ якіх у сваю чаргу пажыраюць палітыкі-лісы!
  Алег Рыбачэнка засвістаѓ, збіваючы крумкач на галовы надыходзячым фашыстам і прачырыкаѓ:
  - Салдат бяжыць у атаку верачы ѓ перамогу, палітык у тыле, пры любым зыходзе насвіняе байцу адступленнем ад прынцыпаѓ!
  Маргарыта Каршунова таксама свістам пабівала крумкач, і спустошыла іх капітальна абрынуѓшы на галовы фрыцам, піскнула:
  - Салдаты часам адступаюць, бо шчасце пераменліва, палітыцы ж заѓсёды здаюць, іх шчасце ѓ падлянцы і падсоѓванні свінні!
  Алег Рыбачэнка зноѓ правёѓ мячамі млын і завыѓ:
  - Басанож хлапчук занадта спрытны, каб дазволіць палітыкану загнаць сябе пад абцас!
  Маргарыта Коршунава правяла прыём махаон мячамі і піскнула:
  - Калі босыя ножкі дзяѓчынкі параненыя вострымі камянямі, яны раняць сэрца мужчыны, а вось палітыкі якія прымушаюць сёрбаць капусту лапцем, адбіваюць пячонку выбаршчыкам!
  Алег Рыбачэнка голай хлапечай пяткай паддаѓ забойны прэзент смерці і вякнуѓ:
  - Салдат не шукае смерці, хоча жыць, палітык не шукае спосабу выканаць перадвыбарныя абяцанні - хоча нажывацца на выбаршчыках!
  Маргарыта Каршунова ѓзяла і босымі ножкамі кінула тоненькі дыск, зразаючы вежы танкаѓ і зароѓ:
  - Салдат заѓсёды юны сэрцам, нават пасівеѓшы, палітык стары прайдзісвет, які сядзіць у пячонках, і лысы чорт нават з густой шавялюрай!
  Алег зноѓ секануѓ мячамі ѓ стылі махаона і піскнуѓ:
  - У старажытнасці ѓ салдата быѓ меч, потым яго замяніѓ аѓтамат каб лягчэй забіваць ворагаѓ, а ѓ палітыка ѓ часы зброю мову - смяротнай якога вынайсці немагчыма!
  Маргарыта Каршунова агрэсіѓна прымеціла, дзюбануѓшы з дзікай лютасцю па ворагу.
  - Салдат - гэта свайго роду машына вайны, але застаецца чалавекам, у палітыцы ж няма нічога чалавечага ён механізм вайны супраць разумных довадаѓ!
  Яны працавалі вельмі актыѓна і з баявым энтузіязмам юных тытанаѓ.
  Але і немцы і іх раць прасуюць.
  На П-888 ляцяць дзве дзяѓчыны: Ізабэла і Заіра, прыгожыя бландзінкі. Яны кідаюць уніз бомбы. Але вось з боку з'яѓляецца ЯК-23.
  Ізабэла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак наводзіць авіягармату, і страляе па савецкай машыне. Затым дадае хуткасць. ЯК-23 і так не занадта хуткасны, а тут яшчэ і ѓ перагружаным варыянце, і дагнаць нямецкую машыну не можа.
  Дзяѓчаты б'юць голымі пятачкамі па шкле і пішчаць:
  - Славіцца, наша войска святая!
  І як пакажуць мовы!
  І савецкая машына патрапіла пад агонь двух задніх авіяцыйных гармат, і загарэлася, вод што босыя пальчыкі дзявочых ножак робяць.
  Заіра прачырыкала, выскаліѓшы зубкі.
  - Я ѓсіх памываю чырвоных салдат!
  І падміргне блакітнымі вочкамі. І ѓ яе выгляд самы баявы і насычаны.
  А як яна кахае прыгожых юнакоѓ.
  Зрэшты, забіваць у яе смага куды больш.
  Калі немкі прызямліліся адбамбіѓ, Заіра выпіла крыху піва. А Ізабэла акрамя піѓка яшчэ і дадала ракаѓ. Дзяѓчыны з задавальненнем перакусілі. Яны пакінулі хупавыя, босыя, сляды на інэі аэрадрома. Хлапчукі пажыралі іх амаль аголеных прыгажунь галоднымі і збянтэжанымі поглядамі. Наколькі дзяѓчынкі прыгожыя і разам з тым і жудасныя.
  Ізабэла спытала ѓ Заіры:
  - Як ты думаеш хутка канец вайне?
  Заіра адзначыла:
  - Не раней лета! Пакуль не возьмем Маскву, рускія не капітулююць!
  Бландынка са смарагдавымі вачамі заѓважыла:
  - І пасля падзення Масквы яшчэ могуць быць баі!
  Бландынка з блакітнымі валасамі пагадзілася:
  - Могуць! Але гэта ѓжо будуць не баі, а агонія!
  І дзяѓчаты засмяяліся, даелі ракаѓ, і зноѓ у бой... Пакуль надвор'е было адносна лётнае. І іхнія голыя ножкі пакідалі хупавыя, босыя сляды.
  Ізабэла адзначыла:
  - У нас усё прыгожае, нават сляды!
  Заіра кіѓнула:
  - Нямецкія дзяѓчыны сама дасканаласць!
  І абедзьве злыя прыгажуні хорам засьпявалі:
  - Рэйх сама дасканаласць,
  Рэйх сама дасканаласць...
  Ад усмешкі да жэсту,
  Вышэй усякіх хвал!
  Ах якое шчасце,
  Ведаць, што мы дасканаласць,
  Ведаць, што мы дасканаласць,
  Ведаць, што мы ідэал!
  І зноѓ сыплюць бомбы на савецкія пазіцыі. І людзі гінуць. Шмат людзей гіне ад абстрэлаѓ і бамбёжак. І ад стрэлаѓ газаметаѓ, і іншых забойных прыстасаванняѓ.
  Анастасія Вядзьмакова і Акуліна Арлова вельмі прыгожыя дзяѓчаты. Анастасія ѓжо мае нямала гадоѓ, але не старэе, і выглядае вельмі свежай і юнай, толькі моцна развітыя, буйныя мышцы робяць яе з выгляду старэй. А тварык у яе ні ежай маршчынкі або сетачкі, з далікатнай, загарэлай скурай. А Акуліна яшчэ гадамі юная. Абедзве прыгажуні на выдатным рахунку. Яны асы найвышэйшага класа. Тым больш Пакрышкін пасля таго, як яго збіѓ Фрыдрых-Вольф, моцна кантужаны і ѓжо больш баявых вылетаѓ не здзяйсняе.
  Анастасія здзяйсняе манеѓр ірваная бочка. І збівае некалькі ѓжо састарэлы МЕ-362. Пасля чаго дзяѓчына-волаты пішчыць:
  - Мы арліцы ѓ небе ліхія!
  Акуліна праводзіць манеѓр, лісіная змейка, і зразае ѓ хвост Фоке-Вульфу-5 і цвіркае:
  - За намі Расія! За намі Расея!
  Дзяѓчыны вядома ж на ѓздыме. Яны нават станікі не надзелі ѓ адных трусіках тоненькіх б'юцца. Але гэта моцна дапамагае ѓ баі. Бо павялічвае эфектыѓнасць уздзеяння забойных вывертов.
  Анастасія зноѓ здзяйсняе манеѓр. На гэты раз у яе супернік больш сур'ёзны МЕ-462, які мае восем агністы кропак. У тым ліку чатыры авіяцыйныя гарматы 30-міліметраѓ калібр. І гэта зразумела сур'ёзны апанент. Магутнае ѓзбраенне дазваляе зразаць суперніка з аднаго заходу. А ѓ цябе толькі адна авіяпушка...
  Настасся зрэшты, спрытна кідае свой самалёт у бок, сыходзяць ад якія ляцяць свінцовых бруй. Ды ѓ яе ѓсяго 20-міліметраѓ калібр гарматы. Але калі пальнуць па хвасце.
  Анастасія праспявала з усмешкай:
  - Мне ѓ хвост выйшаѓ Юнкерс,
  Але вось задыміѓ ён...
  Прыкра завылі шрубы,
  Ім нават не трэба крыжоѓ на магілы,
  Сыдуць і на крылах крыжы!
  Акуліна хіхікнула і падрэзала Ю-588, праваркаваѓшы:
  - За вясёлыя перамогі!
  І паказала свае жамчужныя зубкі. Дзяѓчыны тут самага шырокага і каласальнага баявога разліву.
  Анастасія кідае ЯК-23 у бок. Яе зноѓ спрабуюць збіць. Насядае МЕ-462, машына сур'ёзная.
  Анастасія праспявала з лютасцю:
  - І бачу сур'ёзнага,
  У сне Івана Грознага...
  Зямля ѓ Сібіры раздадзена,
  Табе Родная Русь!
  І ваяѓніца зноѓ падбівае нямецкую машыну. Спачатку распарвае ёй крыло. Прымушае губляць хуткасць. А потым заходзіць у хвост. У немца добрыя шанцы сысці за рахунак высокай хуткасці пікіравання. Але не супраць Ведзьмакова. Бо яна ас найвышэйшага класа!
  Акуліна ѓ таксама ѓ жорсткім баі. Дзяѓчына ѓпіраецца голымі пяткамі ѓ педалі і напявае:
  - Не стрываць славян прыніжэньня,
  Супраць немцаѓ устанем усё гарой...
  Не пацерпім больш абразы,
  Зьнішчым ворага сталёвай рукой!
  Вось супраць яе "Аэракобра"-5. Моцная машына: чатыры кулямёты, і дзве авіягарматы - 37-міліметраѓ. Акуліна сваю машыну пускае як санкі з горкі адыходзячы ад авіяцыйных снарадаѓ. І паднырае пад чэрава. Націскае босымі пальчыкамі ножак на гашэтку... І дзівіць сапраѓды ва ѓразлівую цэль.
  І амерыканская машына загараецца.
  Акуліна з натхненнем праспявала:
  - Да перамогі несмяротных ідэй камунізму!
  Анастасія таксама б'ецца добра. Вось супраць яе тры "Мустангі". Яны быццам бы не такія грозныя як МЕ-462, чые авіягарматы здольныя збіць з аднаго траплення. Няма ѓ "Мустанга", амерыканскага знішчальніка толькі кулямёты. Але затое іх шэсць, даволі вялікі 14-міліметраѓ калібр.
  Анастасіі даводзіцца манеѓраваць. Бруя куль злёгку падрапала крыло. Але ёсць трапленне на збліжэнне і амерыканскі знішчальнік гарыць.
  Анастасія праспявала:
  -Вар'яцкі дом у агні,
  Будзе бясконца нячысцікі мучыць,
  Грэшны чалавек сваё атрымае,
  Той, хто пакланяѓся Сатане!
  І вось яшчэ адна машына ЗША падвітая... І гэта зразумела даволі сур'ёзная заяѓка.
  Апошняя машына з янкі спрабуе пайсці. "Мустанг", па хуткасці пераѓзыходзіць ЯК-23 і яму ѓдаецца адарвацца. Настасся пальнула з дыстанцыі.
  І зачапіла амерыканца. Але той дымячы хвастом, усё паспеѓ сысці з дыстанцыі бою.
  Анастасія адзначыла:
  - Піф-паф! Не патрапіѓ! Зайка шэры паскакаѓ!
  Акуліна таксама біліся з Р-71. Магутная машына з васьмю кулямётамі і авіягарматай 37-міліметраѓ калібр. І таксама манеѓруючы падпальвае гэтай машыне крыло...І заводзіць у тыл, падстрэльвае.
  Акуліна праспявала:
  - Сонейка смяецца,
  Ярка свеціць дзецям...
  І зноѓ кінула сваю машыну ѓ бок. Страляе ѓ Ю-288. Дадзеная машына састарэлая, але яшчэ ваюе. Немец, спрабуе ѓцячы. Але яму ад дзяѓчынкі, што энергічна цісне на педалі голымі, круглымі пятачкамі схавацца не ѓдаецца і машына загараецца.
  Анастасія са смяшком заѓважыла:
  - Вось так яны нас баяцца!
  І чарговы Фоке-Вульф накрыла!
  Акуліна з лютасцю вымавіла ведучы агонь:
  - Мір нас павінен паважаць, баяцца,
  Подзвігам дзяѓчат не палічыць колькасці...
  Камсамолкі так умеюць біцца,
  Будзе знішчаны Сатана!
  І ваяѓніца падміргнула сваёй напарніцы. Хаця той і не відаць...
  Прыгажуні вяртаюцца назад. І гэта рызыкоѓна. Вось МЕ-462 пачынае за імі гоняцца. Страляе...
  Дзяѓчаты манеѓруюць. Машына нямецкая небяспечная. Акуліне пашкодзіла крыло, і загарэлася дрэва.
  Яе дзяѓчына дацягнула да ѓзлётнай паласы. Дасталася і Ведзьмакова ... І ёй прабіѓ фюзеляж і выцекла алей, злёгку пашкодзіла матор.
  Дзяѓчынкі пакуль вымушаны адмовіцца ад палёту. Іх машыны чыняць.
  І ён басанож пабеглі па снезе. Размінаюць свае моцныя і мускулісты целы.
  Абедзве дзяѓчыны загарэлыя. Рудая, чые валасы на ветры як сцяг СССР, і бландынка.
  Настасся пытаецца напарніцу:
  - Ну, як ты думаеш паб'ём немцаѓ?
  Акуліна сапраѓды з уздыхам адказала:
  - Каб толькі немцаѓ... Увесь капіталістычны свет на маторах!
  Рудая сцвярджальна кіѓнула:
  - Праціѓнік вельмі моцны. Але чаго вы чакалі?
  Вайна ідзе жорсткая, але вера ваяѓніц у перамогу непахісная, і з такімі можна і горы скруціць і Гітлера перамагчы.
  
  Фюрэр не даѓ Брытаніі пад дзюкерам шанцаѓ
  Гітлер не спыніѓ войска пад Дзюкерам. І брытанская армія была часткова разгромлена і часткова запалонена. Гэта выклікала ѓ англічан каласальны шок. І ѓ выніку прапанова з боку Гітлер свету была прынята. Умовы былі ѓмераныя. Англічане вярталі Трэцяму Рэйху раней захопленыя Германскія калоніі, і землі што раней забралі ѓ Турцыі. А таксама прызнавалі тое, што ѓжо і было і так заваявана.
  Гітлер захапіѓшы масу французскіх, бельгійскіх, галандскіх, і вярнуѓшы раней страчаныя свае калоніі, часова супакоіѓся. Трэба было пераварваць новыя землі.
  Была таксама акупаваная ѓ сорак першым годзе Грэцыя, і Югаславія. Але на гэтым войны часова скончыліся...
  Фюрар не спяшаѓся з паходам на ѓсход. Сталін не дражніѓ гусей, ва ѓсякім разе пакуль. Але Трэці Рэйх працягваѓ рыхтавацца да войн. І ѓ 1944 годзе справа закранула спрэчку вакол паѓночнай Букавіны. Фюрэр запатрабаваѓ ад Сталіна вярнуць гэтыя землі Румыніі, якія раней не належалі расійскай імперыі.
  Сталін, які да гэтага часу ѓжо даѓкамплектаваѓ сто дваццаць танкавых дывізій заѓпарціѓся. СССР быѓ краінай ужо якая завяршыла пераѓзбраенне і пяцьдзесят тысяч танкаѓ - гэта сур'ёзны аргумент.
  Гітлер жа яшчэ толькі-толькі, раскручваѓ выпуск "Пантэры"-2 і "Тыгра"-2 больш дасканалых танкаѓ з магутным узбраеннем. Праѓда ѓ гэтых машын былі больш магутныя рухавікі, чым у рэальнай гісторыі. Рэактыѓная авіяцыя ѓ Трэцяга Рэйха нядрэнная, але яшчэ таксама стала раскручвацца.
  У СССР перавага ѓ ліку самалётаѓ.
  Праѓда ѓ Гітлера больш жывой сілы, у тым ліку і каланіяльныя войскі, і цэлым больш высокі эканамічны патэнцыял.
  Карацей кажучы: 22 чэрвеня 1944 гады пачала новая вайна. Абодва бакі абвінавачвалі адзін аднаго ѓ агрэсіі. Баі ішлі ѓ прыгранічных раёнах з пераменным поспехам. Магчыма, Чырвоная Армія і ѓпусціла свае шанцы дзейнічаючы нерашуча. Можа і сам Сталін вагаѓся, ці варта ісці ѓглыб пазіцый фашыстаѓ.
  Ва ѓсякім разе немцы змаглі крыху паглыбіцца ѓ савецкую тэрыторыю і былі спыненыя. Баі кіпелі ѓ небе. Рэактыѓны самалёт МЕ-262 не меѓ сабе роѓных у хуткасці, і магутна ѓзброены, але недастаткова надзейны ѓ палёце. Крыху больш эфектыѓным паказаѓ сябе МЕ-309 з вельмі магутным узбраеннем тры 30-міліметровыя гарматы, і чатыры кулямёты з высокай хуткасцю ѓ 740 кіламетраѓ за гадзіну.
  Немцы ѓ цэлым у авіяцыі былі мацнейшыя і іх асы пераѓзыходзілі савецкіх. Але таксама не так адназначна. Вайна занадта хутка для Германіі скончылася і досведу не назапасілі.
  Баі паказалі, што серыя КВ цяжкіх танкаѓ моцнай састарэлая і маральна і фізічна. "Пантэра"-2 паказала сябе добрым танкам. І ёй быѓ аддадзены прыярытэт. Т-34 быѓ нядрэнны, але ѓжо састарэлы. У СССР усё яшчэ выпускаліся неэфектыѓныя колава-гусенічныя танкі. Так што ішоѓ абмен ударамі двух недасканалых войска...
  Узімку лінія фронту застыла... Увесну 1945 гады савецкія войскі спрабавалі наступаць, але ѓгразлі ѓ абароне вермахта. Баі ішлі ѓсё яшчэ ѓздоѓж мяжы. Прыкладны быѓ парытэт сіл. Але сітуацыя магла і ѓскладніцца. Немцы адчайна спрабавалі ѓцягнуць у вайну і Японію.
  Самураі ѓгразлі ѓ Кітаі, не здолеѓшы цалкам праглынуць падобным, занадта тоѓсты і вялікі кавалак.
  Але сітуацыя стабілізавалася. І Хірахіта прапанаваѓ, як варыянт перамір'е Чан Кайшы. І часовы раздзел сфер уплыву, каб развязаць сабе рукі на поѓначы. Стомленыя ад зацяжной вайны кітайцы пагадзіліся.
  І зараз рэальная стварылася пагроза, што ѓжо ѓ канцы траѓня 1945 гады, Японія адкрые другі фронт. Ды і ѓ фашысцкай Германіі разам з сатэлітамі і калоніямі куды больш людскіх і эканамічных рэсурсаѓ, чым у СССР. І яна ѓсё больш павялічвае выпуск узбраенняѓ. Прычым у немцаѓ з'яѓляецца больш дасканалая, чым у СССР, тэхніка, асабліва ѓ рэактыѓнай авіяцыі!
  Сталін імкнецца знайсці выйсце з гэтай сітуацыі. Падлучыць, напрыклад да вайны Брытанію. Але ѓ яе самой праблемы ѓ калоніях, асабліва ѓ Індыі. Ды ЗША ваяваць з Трэцім Рэйхам і Японіяй не жадаюць. Тым больш Гітлер масавых рэпрэсій супраць габрэяѓ не праводзіѓ, і яшчэ не меѓ рэпутацыю пачвары ѓ вачах Захаду.
  Так што спробы намацаць новых саюзнікаѓ не ѓдаліся. Японія ж прагнула адпомсціць за Халхін-Гол і паѓтарыць поспех ранейшых часоѓ. І ѓ яе пасля заключэння перамір'я ѓ Кітаі вызваліліся дадатковыя сілы. А ѓ вайну з Брытаніяй і ЗША самураі яшчэ і не ѓступілі.
  І вось 30 траѓня Японія павінна абвясціць вайну СССР і атакаваць па ѓсім перыметры мяжы, і нанесла поѓнае ѓдар яшчэ і па савецкай базе ва Уладзівастоку, што вельмі нават небяспечны ход. І ѓдар японскіх войскаѓ павінен аказацца моцным.
  Імператар Хірахіта асабіста сачыѓ за апошнімі падрыхтоѓкамі да паѓночнага наступу. Агульны план прадугледжваѓ уварванне ѓ Манголію і Прымор'е... Гэта ѓ цэлым лагічна - пазбягаць фарсіравання паѓнаводнай ракі Амур, і справе выкарыстаць асабліва ѓ Манголіі свая колькасная перавага.
  Турбота выклікала толькі стан танкавага парку краіны ђзыходнага Сонца. Хоць лёгкія танкі і перакідваюцца з метраполіі, на кантынент... Вялікія надзеі яны звязваюць з чарцяжамі нямецкага танка Т-4 з даволі даѓгаствольнай прыладай. Невялікая вага ѓ дваццаць пяць тон, і магутная лабавая браня робяць машыну прыдатнай да баявога выкарыстання.
  Але яе яшчэ трэба выпускаць у масавых колькасцях. Ёсць і альтэрнатыѓныя ідэі - скапіяваць Т-34... Балазе і на яго дакументацыя маецца. Толькі гармату ѓсталяваць нямецкую - у яе балістыка лепш.
  Сам імператар загадаѓ абодва танкі як мага хутчэй укараніць у вытворчасць. Але гэты час, а яго якраз і не стае. Пачне сыпаць снег ці нават праліѓныя дажджы і чертос-два паваюеш... Праѓда магчымыя і альтэрнатыѓныя шляхі. Ды і Манголіі можна біцца нават да снегападаѓ...
  Але галоѓную ролю згуляе пяхота, кавалерыя... Усяго ѓ першым эшалоне чатыры мільёны пяхотнікаѓ, значная частка ѓжо мае баявы досвед, іншыя нядрэнна навучаныя навабранцы - у Японіі велізарны ёсць прызыѓны рэзерв. Танкаѓ мала - крыху больш за дзве тысячы і ѓсе лёгкія... Некаторыя нават танкамі не назавеш - танкеткі. Транспарту таксама не занадта, з вермахтам не параѓнаць... Хаця ёсць надзея, што і ѓ рускіх з гэтым не ѓсё ѓ парадку. Авіяцыі ѓ першай лініі больш за пяць тысяч машын, праѓда, бамбавікі, як правіла, тактычнага ѓзроѓню, але ёсць пікіравальнікі не якія саступаюць Ю-87. У цэлым авіяцыйны флот не слабейшы за нямецкі ѓ сорак першым, хіба што з аналагам Ю-88 у Японіі таксама горшы за нямецкі.
  Але нічога, сыравіны хапае, працоѓнай сілы хапае, Амерыцы іх не дастаць. Можна будзе, пераварыѓшы калоніі, забяспечыць войскі на найвышэйшым узроѓні.
  Але гэта ѓ будучыні, а пакуль... Пакуль мабыць давядзецца плаціць вялікімі стратамі, за кожны крок! У Японіі не вельмі шануюць салдацкае жыццё. Смерць лічыцца доблесцю, вялікімі выбарам!
  Пераселеныя выспы, дзе ста мільённай нацыі цесна, жорсткая мараль, кодэкс Бусідо. Гэта накладвае адбітак і, на людзей глядзіш на мурашак. Думаеш, колькімі з іх можна яшчэ ахвяраваць, каб не прайграць вайну.
  Не жаданне аказаць у ролі здыхлятніка. А недахоп мужчын кампенсуе шматжанства - іх жа не скоѓвае Хрысціянская мараль!
  Так што ѓжо ѓ першым эшалон ідуць сілы роѓныя Вермахту ѓ авіяцыі і пяхоце (з горшай механізацыяй, але прынамсі не якія саступаюць у адвагі!), праѓда ѓ танках і артылерыі японцы будуць прыкметна слабей Вермахта сорак першага года.
  Але затое ѓ гэтым імператар упэѓнены і сіл супраць іх будзе выстаѓлена нашмат менш. Акрамя таго з-за працяглай адсутнасці ѓсеагульнай вайсковай павіннасці, у немцаѓ дэфіцыт кадравых афіцэраѓ. Японія ж гэтай пошасці не ведала. А значыць у Краіны ђзыходнага Сонца, кадравы склад вайскоѓцаѓ, асабліва сярэдняга веку лепш падрыхтаваны, чым у нямецкіх калег. А праз некалькі месяцаѓ у масавай колькасці стануць паступаць танкі "Карась" скапіяваныя з Т-34, але з лепшай прыладай. І тады яны пагавораць з Трэцім Рэйхам на роѓных!
  Так што Хірахіта, увогуле, усё ѓжо вырашыѓ. Дата прызначаная на 30 траѓня. У Японіі 30 лічыць лікам гарманічным, як і месяц травень. Якраз свята і час пачынаць. І асноѓныя падрыхтоѓчыя мерапрыемствы будуць завершаны менавіта да гэтай даты.
  У імператарскім палацы шмат жанчын-ніндзя. Яны выконваюць падвойную функцыю, прыслугоѓваюць імператару і надзейна ахоѓваюць афіцыйнае Бажаство Японіі.
  Дзяѓчыны тут розныя, больш вядома японак, але ёсць і рудыя, бландынкі, шатэнкі. Адзення таксама разнастайныя, і вельмі багатыя, і сціплыя, а не якія і зусім у бікіні. Аб'ядноѓвае іх тое, што ѓсе яны без выключэння, маладыя, прыгожыя, фігурысты і... босыя. У Японіі прынята, каб служанкі так хадзілі ѓ дамах ці палацах. Але не мужчыны вядома ж... Басанож ходзяць і якія прыслугоѓваюць хлапчуку, якім яшчэ няма пятнаццаці гадоѓ.
  Сам палац раскошны, у ім у апошнія тыдні дадалося розных футравых вырабаѓ, шкур, трафеяѓ.
  А па загадзе імператара ѓжо нават будуюць новы... Хірахіта вырашыѓ у гонар перамог узвесці будынак - які перакрыѓ у два разы выстой Эйфелевую вежу. Але пакуль пад самы буйны ѓ свеце палац, кітайскія працоѓныя расчышчаюць пляцоѓку. Цяжкасці ваеннага часу, хаця рабочых рук, зараз з лішкам, але важна, каб не выцекла куды больш дэфіцытная пакуль сыравіна. Для распрацоѓкі руднікоѓ, аднаѓленні ранейшых, што адбілі ад Брытаніі і ЗША...
  Ямамота ѓвайшоѓ да імператара і нізка пакланіѓся, пажадаѓ вялікаму здароѓю... Далей ужо чыста дзелавая размова.
  Грос-адмірал прапанаваѓ паѓтарыць тое, што ѓжо было ѓ Порт-Артуры, у 1904 годзе, калі 27 студзеня японскі флот падступна атакаваѓ марскую базу Расійскай імперыі.
  Толькі на гэты раз удар планавалася нанесці сіламі лінкораѓ і авіяносцаѓ, ну, зразумела, і з мясцовымі флатыліямі, мінаносцамі. Сіла Японскага флота душыць: а значыць, яны абавязаны яшчэ выкарыстоѓваць. Пытанні ѓзніклі яшчэ, ці не ѓдарыць па Петрапаѓлаѓск-Камчатцы?
  Хірахіта на гэта заѓважыѓ:
  - Каб усадзіць адразу і ѓ гэты пункт, прыйдзе зняць частку сіл з абароны Гавайскага Архіпелага, а гэта рызыка страціць самы стрыжневы пункт Ціхаакіянскай абароны!
  Ямамота выпраменьваѓ упэѓненасць:
  - З аднаго боку дакладна ваша вялікасць, але... У янкі цяпер не дастаткова буйных сіл, для нападу. Ці наѓрад яны рызыкнуць менавіта цяпер кідацца, асабліва калі ѓлічыць, што тыдзень назад мы патапілі з дапамогай дзяѓчын-ніндзя яшчэ два іх авіяносца. - Грос-адмірал паказаѓ пальцам у неба. - Ім няма чым нас стрымліваць, і падтрымліваць напад на Гаваі з паветра. А авіяносцы і лінкоры хутка не будуюцца. - Хоць Манкурт і вар'ят хлопец, але каб ён у дадзенай сітуацыі палез...
  Імператар разумна запярэчыѓ:
  - Але вось менавіта таму ён можа паспрабаваць выкарыстаць свой шанец. Напрыклад, высадзіцца на гандлёвых караблях, пакуль у ЗША танажу звычайных судоѓ хапае.
  Ямамота на гэта таксама лагічна заявіѓ:
  - Няхай паспрабуе! Нашы пяхотнікі ѓжо паспелі замацавацца і іх доблесць, стойкасць вядомая ѓсім свеце. Захапіць шмат ворагам не дадуць. А затым нашы лінкоры і авіяносцы вярнуцца і перарэжуць забеспячэнне... І будуць новыя дзясяткі тысяч трупаѓ і палонны. І ѓ гэтым выпадку ѓ Амерыцы яшчэ больш узмоцняцца ѓнутраныя рознагалоссі, і нават магчымая грамадзянская вайна ѓ мініяцюры!
  Хірахіта спадабаѓся такі вывад. Імператар па-сяброѓску паляпала Грос-адмірала па плячы:
  - А што? Сапраѓды, наколькі я ведаю амерыканцаѓ, яны не ѓмеюць праводзіць хуткія высадкі на непадрыхтаванае ѓзбярэжжа. Так што іх чакае пастка!
  Ямамота з усмешкай дадаѓ:
  - А наступным крокам, магчымы і скачок у Панамскім канале!
  Хірахіта на гэта запярэчыѓ:
  - Не, спадар адмірал. Мы не ѓтрымаем пярэсмык. Амерыка можа кінуць мільён салдат з новымі "Шэрманамі", і непазбежна скінуць найслабыя сілы ѓ моры. Акрамя таго, сысці з Ціхага Акіяна капіталісты ЗША яшчэ могуць, але страціць Панаму, адкуль з Паѓднёвай Амерыкі ідзе сыравіна ніколі. Гэта ім сігнал біцца да канца. А так ёсць надзея, што Гаваі будуць прыцягваць магнітам усе іх сілы, мы перамолваць войскі ЗША, да часу пакуль грамадскае меркаванне, і цяжкасці вайны не пагрузяць імперыю Арлана ѓ хаос. - Імператар зрабіѓ пару глыткоѓ чорнай кавы і дадаѓ. - Для ЗША сама Амерыка, гэта непрыступная крэпасць, а вось Гаваі, фарпост, на чужой тэрыторыі. Зменшым запал, пакуль самы галоѓны вораг не будзе зрынуты. Ну, а тады на ЗША абрынемся з двух бакоѓ. Не забывайся, адкрыццё другога фронту запатрабуе, мінімізаваць сілы на адным з іх.
  Ямамота пагадзіѓся толькі збольшага:
  - Вядома, поѓнач для нас асабліва ѓ плане далёкай перспектывы важней за ѓсё. Але караблі ён практычна не скоѓвае. Пасля падзення Уладзівастока, з прычыны суровых умоѓ надвор'я, што застанецца ѓ рускіх, нас ужо не будзе адцягваць. І тады магчымыя і больш актыѓныя ваенныя дзеянні супраць ЗША!
  Хірахіта пацьвердзіѓ:
  - Вядома ж, яны і будуць! Ты ж мая правая рука і апора пасаду!
  Імператар, паглядзеѓшы на прыгажунь-служанак, заѓважыѓ:
  - Але зараз сухапутныя часткі бяруць на сябе місію ѓзвялічвання Краіны ђзыходнага Сонца і панясуць асноѓны цяжар вайны. Так што трэба будзе даць пажаданне і нашым пяхотнікам!
  Ямамота паспяшаѓся нагадаць імператару:
  - А бо прапаноѓваѓ ісці на поѓнач яшчэ ѓ сорак першым... Хоць мусіць, гэтая прапанова тады яшчэ не саспела!
  Хірахіта пацьвердзіѓ:
  - Так! Мы зараз лепш гатовы да зацяжной вайны на поѓначы. У нас ёсць і нафта, і баксіты, металы, вугаль, працоѓная сіла... Усё ёсць каб ваяваць доѓга і паспяхова. Мы сталі мацней, і гатовы значна лепш, чым у сорак першым. Карацей кажучы, Ямамота - ідзі і перамагай!
  Выправадзіѓшы самага ѓслаѓленага японскага камандзіра Хірахіта, вырашыѓ спачатку выслухаць песню ѓ выкананні жанчын-ніндзя. Ну, а потым мець мне прыемную гутарку з генералітэтам сухапутных сіл. Ужо ѓсяго пару дзён засталася.
  Нягледзячы на тое, што пагроза нападу мілітарысцкай Японіі пасля візіту Рыбентропа ѓ Токіа стала цалкам рэальнай, з дапамогай подкупу і здрады агенты Мікада пераканалі камандаванне Уладзівастока не прыводзіць войскі ѓ поѓную баявую гатоѓнасць. І як следства Дамаклоѓ меч ужо занесены, а ѓ рэстаране балююць.
  Маёр Вінаградава схапіла юнака-афіцэра за валасы, яна была на галаву яго вышэйшая і відавочна мацнейшая:
  - Гэта што за хам і п'яніца! Чаму ѓ вас такая распушчаная каманда! Гэта тып больш паходзіць на юнгу, чым афіцэра. Можа яго для пачатку, добра надзьмуць, каб увесь хмель выйшаѓ.
  Дубінін сумеѓся:
  - Гэта Паша Шайгу. Яго адправілі на курсы прама з сувораѓскага вучылішча, па скарочанай праграме. Ён яшчэ зусім хлопчык, праз два месяцы дзень нараджэння - шаснаццаць гадоѓ.
  Вінаградава непрыемна скрывілася:
  - Ого! У пятнаццаць год і ѓжо афіцэр! Вось што вайна робіць! А і не ведала, што малакасы, ужо паѓнаважкія званні атрымліваюць.
  Дубінін паціснуѓ плячыма:
  - На вайне дзеці рана сталеюць! Тым больш з ім здарылася гісторыя, накшталт ён лепшае апавяданне напісаѓ аб абароне Масквы, і Жукаѓ гэта адзначыѓ, і параіѓ перавесці хлапчука з курсантаѓ у афіцэры.
  Вінаградава пры гэтых словах падабрэла:
  - Добра! Што ён не дурань. - Пагразіла нібы школьная вучыѓся пальцам. - У цэлым нядрэнна, але больш ніякіх п'янак! Адчую пах, а нос у мяне сабачы, адразу пад трыбунал! - Моцная жанчына, спелая, але не страціла атлетычнай складнасці і свежасці, ткнула пальцам у палкоѓніка. - Наогул і ты за гэта заплаціш. Ужо чалавек немалады, а паводзіць сябе.
  Дубінін надрыѓна кашлянуѓ:
  - Наогул мне трыццаць тры, але ѓжо быѓ сем разоѓ паранены, так што здаюся старым...
  Вінаградава хацела нешта сказаць у адказ, як раптам перадсвітальную цішыню раскалоѓ жахлівы грукат. Гэта нібы з неба пасыпаліся цяжкія валуны, шыба зараз лопнула. Градзінкі аскепкі загрукалі па стале і нават трапілі ѓ рукі і твары ап'янелых афіцэраѓ. Вінаградава па-камандзірску прагарлапаніла:
  - Усё неадкладна на выхад.
  Дубінін у адказ крыкнуѓ, ды так, што ледзь не парваѓ галасавыя звязкі:
  - Гэта дванаццаці і васемнаццаці цалевыя снарады! Японскія лінкоры самага вялікага танажу, падобна, прыступілі да палявання, а гэта значыць.
  Вінаградава ѓ прыкрасці ѓдарыла ботам у сценку. Ад штурхяля падкаваным, дарэчы, трафейным ботам, трэснула плітка:
  - Пачалося, але не так як мы планавалі! Зусім не так! Праклён, трэба неадкладна вывесці эскадру ѓ моры і патапіць флот краіны вузкавокіх макак.
  Капітан першага рангу, які ѓпаѓ на карачкі (Інакш палкоѓнік) прамармытаѓ:
  - Зброя ёсць толькі на маім мінаносцы і яшчэ на пары дробных карыт. Нам нават няма чым адказаць.
  Вінаградава паказала важкі кулак:
  - Ну, вы і ішакі! - Ваяѓніца з блакітнай шавялюрай, якая паходзіць на разбушавалася цунамі, прабурчала. - Але ж берагавая артылерыя ѓ вас павінна быць! Ня ѓсе ж адправілі на заходні фронт, а таксама авіяцыя. Бо пра тое, што Японія ѓ любы момант можа ѓступіць у вайну, ужо не першы год гавораць.
  Ужо добра паранены Дубінін, хацеѓ сказаць, але зноѓ грымнула, пасыпаліся аскепкі. Завыла сірэна, папярэджваючы аб з'яѓленні самалётаѓ. Дубінін з вялікай працай, падняѓся і крыкнуѓ, перакрываючы гул Вінаградавай:
  - Авіяцыя ѓ нас ёсць, і берагавыя батарэі, няхай нават не ѓ поѓным камплекце маюцца. Здолеем адказаць!
  Лётчыца прабурчала, прабягаючы па вуліцах:
  - Мне б толькі да майго знішчальніка дабегчы і я так гэтым япашкам усаджу, мала не здасца. Яны яшчэ заплацяць за Цусіму, і Мудуэн.
  Шайгу, якому адсекла палову вуха, пагадзіѓся:
  - Ды заплацяць! Ды яшчэ з працэнтам!
  Пачуліся разрывы і запознены стракатанне зенітак. Наогул большую частку СПА Уладзівастока вывезлі яшчэ ѓ сорак першым годзе, для ѓзмацнення абароны Масквы, так множныя кропкі камарыльні краіны Узыходзячага сонца, здавалася, не асабліва зважалі на падобны "шум". Японскія пікіруючыя бамбавікі, з пранізлівым віскам скідалі вясновыя "падарункі". Удар наносіѓся і па горадзе, і па флоце. Самалёты японцаѓ не занадта буйныя, але вёрткія, а вось лінкоры наадварот здаравенныя. Вось самаму буйному з іх нават цесна ѓ акіяне, даѓжыня ѓ трыста метраѓ, а гарматы ѓ 460 - міліметраѓ Пакуль амерыканцам не ѓдалося патапіць ніводнага з падобных прыгажуноѓ, а ацалелыя разам з крэйсерамі разбуралі ѓзбярэжжа. Гэта моцна паходзіла на зладзейскі напад краіны Узыходзячага Сонца, якое адбылося 27 студзеня 1904 года. Толькі тады не было авіяцыі.
  Дубінін адчуваѓ, што задыхаецца ад бегу. Ён не супермэн, а просты чалавек з хворымі лёгкімі, які трапіѓ у няпростую сітуацыю. А ѓ Вікторыя не яго абагнала на шмат. Цікава колькі ёй гадоѓ, наѓрад ці на выгляд больш за трыццаць, грудзі вялікія, а плечы шырокія як у мужчыны.
  Вінаградава раптам разгарнулася і памахала рукой:
  - Не бяжы стары, за мной! - Праарала яна з такой сілай, што гукавая хваля проста ѓдарыла па вушах. - Выводзь хутчэй мінаносец у мора.
  Побач прагрукаталі разрывы, сыпаліся абломкі, адзін з іх падаѓ прама на Вінаградаву, і ён машынальна злавіла яго рукамі. Дзяѓчына-тэрмінатар адчула сябе брамнікам, які паспяхова выйграѓ пенальці, абломак, быѓ круглым, цёплым і паходзіѓ на мяч. Анжаліка раптам адчула, як па руках цячэ нешта вадкае. Дзяѓчына паглядзела на абломак, і тут нават у яе жалезнай ваяѓніцы, загартаванай трыма гадамі вайны (Разам з іспанскай) да горла падступіла млоснасць. У яе ѓ руках была дзіцячая галоѓка. Бедная дзяѓчынка (гэта відаць па кароценькіх касічках, з выбітымі вочкамі. Вінаградава акуратна паставіла галоѓку на трэснуты асфальт і перахрысціла:
  - Ты не паспела ні зграшыць, не пажыць! Зрэшты, няма грэшніка больш за Бога, таму няма большага граху абыякавасць да пакут дзяцей.
  Ізноѓ грукат, і аскепкі, адзін трапіѓ дзяѓчыне ѓ бот, падрапаѓшы скуру. Вінаградава хацела ѓжо павярнуцца і імчацца з усіх ног да ѓзлётна-пасадачнай паласы, дзе яе МіГ, цярпліва чакаѓ агрэсіѓнай гаспадыні, але...
  Востры як клінок кінжала погляд ваяѓніцы адрозніѓ невыносную грымасу болю на твары капітана першага рангу Васільчыкава, калі яго верхняя частка адарванага цела ляцела падкінутае выбухной хваляй. Дзяѓчына, сама ледзь ухілілася ад аскепка. Хаця якая яна дзяѓчына, упершыню ѓзялася за зброю яшчэ ѓ грамадзянскую. Ёй ужо ѓ свой час, неяк зачапіла шчаку, яшчэ час інтэрнацыянальнай бітвы ѓ Іспаніі. У выніку застаѓся глыбокі шнар, якія, доѓгі час псаваѓ ёй знешнасць. Плюс арышт і адпраѓка палкоѓніка канцлагер. Праѓда, менавіта ѓ Сібіры на лесапавале яе пазнаёмілі з адным вельмі моцным ведзьмаком, які, здолеѓ з дапамогай прыціранняѓ і закліку духаѓ, вылечыць, нібы яго і не было, гэтае раненне і яшчэ некалькі. Шрамаѓ атрыманых падчас бітваѓ з бячэхамі, войскамі Калчака, Дзянікіна, Урангеля. І яе шмат чаму навучыла, так Вінаградава, падобна, ставілася да абранага ѓвазе людзей.
  Атрымала магчымасць выйсці датэрмінова выкарыстоѓваючы жаночыя чары, так яе падвялі пад амністыю нягледзячы на цяжкі артыкул. Справа вядома не столькі ѓ тым, каб уламаць, мужчыну, а ѓ тым, каб пра гэта не даведаѓся парторг. А даносчыкаѓ усіх масцяѓ столькі, што стукач, на стукачы і стукачом падганяе. Так што асабліва не разгонішся, калі табе дарагая кар'ера.
  А значыць, у Японіі вялікая перавага ѓ пяхоце, авіяцыі, і нават у танках. Ну, у танках, з нашага боку кампенсуецца якаснай перавагай, а астатняе куды горш. Хаця калі браць стралковую зброю, па ліку аѓтаматаѓ Японія таксама некалькі адстае, у асноѓным у яе стрэльбы. Зрэшты, і далёкаѓсходнія дывізіі абсталяваны пісталет-кулямётамі слаба. Аѓтаматаѓ на ѓсіх не хапае. Так што... У якасным стаѓленні ѓ пяхоце перавагі няма, хутчэй нават горш, усе лепшыя афіцэры, перакінутыя на савецкі фронт, тут горшыя войскі, як правіла не абстраляныя, мелыя мінімум ваеннай вывучкі. А значыць, вайна пачынаецца, у вельмі неспрыяльным, для СССР абстаноѓцы. І нямала ізноѓ сфармаваных рэзерваѓ будзе кінутая на ѓсход...
  Вінаградава раптам ткнулася ѓ пажарышчы. Палала разбамбаваная гарадская бальніца. Карціна сапраѓды апакаліпсічная жыѓцом гараць і жанчыны, і дзеці, і старыя. Вось грудное немаѓля ѓпала прама ѓ агонь, а вакол жудасны роѓ і стогны.
  Вінаградава адчула трубы архангелаѓ у галаве і кінулася ѓ полымя. Мовы агню лізнулі дзяѓчынку ѓ голыя рукі і адкрыты твар, але лётчыца рухалася гэтак імкліва, што здолела падхапіць дзіця, вырваѓшы яго з абдымкаѓ знішчэння.
  Дзяѓчына выскачыла, адчуваючы скурай толькі лёгкі сверб, кінула погляд на малютку. Нажаль, было занадта ѓжо позна, хлопчык задыхнуѓся, уцягнуѓшы ѓ лёгкія полымя, на круглым твары апёкі. Такія ірваныя пухіры на скуры далікатней бутонаѓ стакроткі. Вінаградава прагарлапаніла:
  - Вось яно людское бязмежжа!
  Ударыла ботам па кучы смецця, пасля чаго кінулася выбаѓляць, каго яшчэ можна выратаваць. Гэта нагадвала скокі кобры паміж газавымі фаеркамі, дзяѓчына вельмі мудрагеліста выгіналася, і падтанцоѓвала. Яна абпальвалася, боты плавіліся, гімнасцёрка абвуглілася, але яна працягвала ѓпарта біцца за кожную слязінку дзіцяці, за кожны ѓдар маленькага сэрца, за кожную далікатную, але такое патрэбнае краіне жыццё! Боты разваліліся, і цяпер дзяѓчына скакала па віхуры полымя, свае босымі, чароѓнымі, ножкамі. Яна была пакутніцай, але не проста манашкай катавала сябе пастамі і бізуном, што не прыносіць карысці, ні Богу, ні людзям, пакутніцай-змагаром якая ратуе пэѓныя жыцці. Нажачкі ваяѓніцы-дзяѓчынкі пакрыліся пластом дробных пухіроѓ, але рухаліся ад болю яшчэ хутчэй і дакладней.
  Капітан медыцынскай службы, дастаѓ з торбы вялікія боты, крыкнуѓ ёй:
  - Вазьмі, хутчэй апрані іх! Ты скачучы па полымі, дык станеш калекай.
  Ваяѓніца ѓ званні маёра адразу адказала:
  - Лепш стаць калекай цялесна, чым быць вырадкам маральна! Ні секунды на сябе, усё для фронту, усё для перамогі!
  Капітан медыцынскай службы адказаѓ:
  - Гэта сапраѓдны савецкі чалавек!
  Вінаградава затоптваючы полымя, лаялася:
  - А ты чаго каштуеш, ратуй людзей!
  Капітан уздыхнуѓ:
  - У мяне пратэзы, замест ног!
  Вінаградава выцягнуѓшы чарговую дзяѓчынку з напалову спаленым тварыкам і без прытомнасці, раз'юшана крыкнула:
  - Да чаго жорсткі Бог!
  Капітан паціснуѓ плячыма:
  - Не Бог вінаваты, а людзі!
  Вінаградава вельмі разумна і ѓпэѓнена запярэчыла:
  - Гэта таксама самае, што сказаць - не бацькі вінаватыя, а дзеці!
  Капітан хацеѓ нешта адказаць, але клубы дыму патрапілі, яму ѓ горла, і ён надрыѓна закашляѓ.
  Бамбавыя ѓдары сціхлі, а артабстрэл усё яшчэ працягваѓся. Карабельныя прылады маюць прыстойны запас снарадаѓ, праѓда, агонь зараз вёѓся больш па абяззброеных савецкіх пасудзінах. Ямамота разумеѓ, што панаванне ѓ моры надоѓга перадасць ініцыятыву ѓ гэтай вайне Японіі. А будаваць караблі, працэс дарагі і доѓгі, хоць напрыклад падводныя лодкі, мабыць, штампаваць прасцей. Гэта, вядома, таксама трэба ѓлічваць, але важна паламаць структуру. Адмірал Ямамота, самы ѓплывовы чалавек Японіі, пасля імператара Хірахіта, адчуваѓ сябе богам. Сапраѓдным богам, так рэлігія краіны Узыходзячага Сонца вучыла, што лепшы шлях да абагаѓлення - ратная доблесць! А зараз вялікі палкаводзец, мог адвольна раздзіраць і карэкціць прастору вакол сябе. Над Уладзівастокам густыя, чорныя, на многія кіламетры клубы дыму, гэта запалалі нафтасховішчы і склады з гаручым. Сотні, тысячы людзей згараюць, геене, ну як пасля гэтага не адчуць сябе богам, які помсціѓ рускім за стагоддзі знявагі, вялікага народа змушана туліцца на чарадзе, такіх малюсенькіх у параѓнанні з прасторамі Расіі выспаѓ. Вось зараз рускі флот тоне, і адрозненне ад Перу-Харбара яны не пакінуць не адной пасудзіны.
  Ямамота прапаноѓваѓ падчас бітвы пад Халхін-Голам, нанесці падобны ѓдар па Уладзівастоку, для чаго і быѓ складзены падрабязны план. Але Гітлер нечакана пайшоѓ на мір са Сталінам. Наогул ідыёт Гітлер, задумаѓ разню Габрэяѓ і тым самым наладзіѓ супраць сябе і Польшчу, і краіны Захаду. І навошта яму гэта трэба было? Жадаѓ атрымаць габрэйскія багацці? Але лепш было спачатку стаць сусветнай дзяржавай, разграміѓшы СССР, і можа потым і іншыя краіны. Захад перамагчы прасцей з-за таго, што яго менталітэту куды ѓ меншай ступені ѓласцівы фанатызм і схільнасць да самаахвяравання. Вось ці вядомы хоць адзін выпадак, каб амерыканскія лётчыкі ішлі на таран? Праѓда, пара сутыкненняѓ было, але гэта, хутчэй за ѓсё, выпадковасць. Рускія фанатычныя, што дзіѓна, бо Праваслаѓная вера не ѓхваляе самагубства, і зусім не лічыць, што ратнымі подзвігамі можна заслужыць шлях у рай. Наогул вучэнне Хрыста, вельмі дурное і непрактычнае. Ён Ямамота чытаѓ Біблію і дзівіѓся людскому глупству, лічыць Богам такога пацыфіста. Напрыклад, вучыць: стукнулі цябе па правай шчацэ - падстаѓ левую, просяць адну кашулю - аддай дзве, палюбі ворага свайго! Толькі псіхічна хворы чалавек, можа лічыць Хрыста Богам. Такая рэлігія добрая, толькі для рабоѓ, прымусовых васалаѓ. І трэба ж паверыла ѓся Еѓропа і палова свету. Праѓда вучэнне Ісуса, не гледзячы на тое, што адпрэчвае прынцып лядашчага запавету, вока за вока, а вучыць любіць сваіх ворагаѓ, зусім не перашкодзіла ангельцам заваяваць Траціну ѓсёй планеты, стварыѓшы самую шырокую імперыю за ѓсю гісторыю чалавецтва. І гэта пры ѓсёй рэлігійнасці Брытаніі, дзе Бог, згаданы нават у дзяржаѓным гімне. Дзіѓна прэзідэнты ЗША клянуцца на Бібліі, але тым не менш, бамбілі напалмавымі бомбамі японскія гарады, жыѓцом спальваючы тысячы жанчын і дзяцей. Прычым забівалі мірнае насельніцтва, не выпадкова, а наѓмысна, гэтая была тактыка тэрарызавання мірнага насельніцтва: падрыву людскіх і эканамічных рэсурсаѓ. А бо японцы тэрыторыю ЗША пакуль не бамбілі. Але будуць! А яшчэ прыпісваюць адмысловую жорсткасць самураям. Ён Ямамота ж пры жаданні, мог бы прарвацца з бамбавікамі да гарадоѓ ЗША, асабліва пасля разгрому флоту янкі, пад Перу-Харбарам. Ды Еѓрапейцы маральныя вырадкі. У іх перакручанае разуменне, веры, вучыць і не выконваць! У Японіі не так! У нас чаму вучаць, тое і выконваюць. Няма такога, каб Бог казаѓ, падстаѓ іншую шчаку, але пры гэтым яго слугі наѓмысна забівалі малых дзяцей. Ды ѓвогуле вера, што Бог адзін і Усемагутны не можа быць праѓдай. Быѓ бы ён адзін, то вядома б паклапаціѓся б аб тым, каб людзі ѓшаноѓвалі яму правільна, у веры і праѓдзе і мелі адзінае вучэнне. А так кожны моліцца, як хоча, што ѓ што здольны. Ды і свет занадта пачварны і не правільны, каб быць створаным адзіным Усемагутным Богам. Бо любы адказны кіраѓнік у першую чаргу імкнуцца да парадку і справядлівасці. Ён хоча, што моцны, мудры, высакародны, сумленны, быѓ на першым месцы, а астатнія альбо выпраѓляліся, раслі фізічна і духоѓна, альбо... Зрэшты, калі Бог Усемагутны і Творца сусвету, то б цялесных і разумовых вырадкаѓ не стаѓ бы ствараць. Чаму ж імператар часам вымушаны цярпець як дадзенасць слабасці людзей? Таму што іншага выйсця няма, ён не можа ѓ імгненні вока ператварыць вырадкаѓ у прыгажуноѓ, а трусоѓ у адважных. А вось каб мог, то неадкладна гэта зрабіѓ бы! Нажаль, даводзіцца прымаць, тое, што ёсць і мець справу з тым чалавечым матэрыялам, што атрымаѓ як дадзенасць. Але ад каго атрымаѓ гэта іншае пытанне. Ды і сам імператар мае слабасці: ён усяго толькі чалавек - старэе, хварэе, старэе. Дзіѓна, але боскі імператар, часта жыве менш чым радавы слуга, валодае зброю горш, чым большасць генералам, і многія салдаты. Ну, што ѓ ім ад Усемагутнага Бога. Але і белыя, ні чым не лепшыя! За ѓсю гісторыю Еѓропы, не было больш страшнага, і ѓдачлівага заваёѓніка, чым Гітлер. Ён ды сапраѓды сімвал ратнай доблесці белых людзей! І, тым не менш, самы вялікі палкаводзец усіх часоѓ і народаѓ, не змог нават гімназію скончыць, атрымаць сярэднюю адукацыю, якое ѓ Японіі з'яѓляецца абавязковым!
  Ды яшчэ і ѓ войска Гітлера не прынялі, па стане здароѓя. Дзіѓна гэты руплівец культу сіла, леѓ вайны, апынуѓся настолькі слабы фізічна, што нават у Нямеччыне, дзе ѓ кожнага слупа варта па вайскоѓцу, яго не заклікалі радавым. Ды да чаго дэградавала Еѓропа.
  Зрэшты, Сталін, іншы самы выбітны палітык сучаснасці, таксама не меѓ сярэдняй адукацыі, ён быѓ самародкам. І што цікава таксама не быѓ прызваны ѓ войска, па стане здароѓя. Цікавае, супадзенні, два злосных ворага не мелі сярэдняй адукацыі, не былі прызваныя прыдатнымі да страявой службы па стане здароѓя, меѓ бацькоѓ п'яніц, пры чым у Гітлера тата спачатку таксама працаваѓ шаѓцом!
  Вось такое супадзенне, дзіѓнае, злавеснае. Герынг правая рука Гітлера не такі. Ён з сям'і арыстакратаѓ, продак Герынга быѓ намеснікам фактычнага кіраѓніка Германіі Бісмарка. Герынг бізнэсмэн, алігарх, арыстакрат і прагматык. Вось яшчэ і бачаць магчымым ім замяніць ашалелага фюрара. Амерыка і Брытанія таксама няхай і таемна, хочуць пакончыць з Расіяй, незалежна ад кіруючага рэжыму, але з камуністамі, што адмаѓляюць само паняцце прыватнай уласнасці, ім хочацца скончыць так моцна, што яны нават заплюшчваюць вочы на празмернае ѓзмацненне Германіі.
  Зрэшты, Нямеччына гэта геапалітычны канкурэнт, але канкурэнт у рамках капіталістычных і арыстакратычных правіл гульні, а бальшавіцкая Расея, абсалютна чужародная і варожая. Нават дзіѓна, што з сорак першым Чэрчыль сам прапанаваѓ Сталіну дапамогу, гэта пры ѓсім сваім антыкамунізме, традыцыйнай, англійскай нянавісці да Расіі. Бо Нямеччына пад чырвонымі, гэта баявы конь, упрэжаны ѓ савецкую калясьніцу, а СССР пад карычневымі, вечная партызанская зона. Бо фанатычныя бальшавікі не змірацца, і будуць весці зацяжную партызанскую вайну, якая настолькі знясіліць Трэці Рэйх, што ѓсе летуценні, аб далейшай экспансіі знікнуць як вясёлка пасля навальніцы! Расея пад Нямеччынай, лепш, чым Нямеччына пад Расеяй! Разумеючы гэта зразумела, чаму ЗША і Брытанія шукаюць выхад з вайны.
  Ямамота прагматык, ён быѓ вайны з ЗША і Брытаніяй. Але гэтыя дзве імперыі самі справакавалі Японію, увёѓшы эмбарга на пастаѓкі нафтапрадуктаѓ. Бо ѓ краіны Узыходзячага Сонца няма сваіх свідравін, ды і шматлікіх іншых сыравінных рэсурсаѓ. Японцы вялі перамовы, амерыканцы накручвалі ѓсё новыя і новыя зневажальныя патрабаванні.
  І пры гэтым янкі, правакуючы вайну, зусім не паклапаціліся аб прывядзенні войска і флота ѓ баявую гатоѓнасць. Спакуса аказалася занадта вялікай, тым больш цеплілася надзея, што Масква вось-вось упадзе і Германія, і ёй саюзнікі прыйдуць на дапамогу. Акрамя таго быѓ разлік на тое, што ЗША будучы ѓсё ж адносна дэмакратычнай краінай, моцна залежнай ад грамадскай думкі, калі вайна зацягнецца, не захоча багата паліваць крывёй чужыя выспы. Сапраѓды, з чаго радавому амерыканскаму абывацелю атрымліваць цынкавыя дамавіны са сваімі сваякамі, калі гаворка не ідзе аб абароне тэрыторыі ѓласна ЗША, ды і плаціць немаленькія ваенныя падаткі! Можа таму і царская Расія прайграла, маючы больш салдат, але рускі народ не лічыѓ Манчжурыю сваёй тэрыторыяй, а плаціць крывёй і потым за абстрактныя інтарэсы не хацеѓ. Нажаль, Гітлер не ѓзяѓ Маскву, збольшага з-за негатоѓнасці да суровай Зімы, а збольшага з уласцівага бальшавікам фанатызму. Зрэшты, не толькі бальшавікам, рускія народ схільны да самаахвяравання за вялікія мэты. Бо першы паветраны таран здзейсніѓ рускі хлопец Месер. Нават дзіѓна, што гэта ён зрабіѓ не дзеля райскіх гурый, а дзеля Айчыны. Хоць... Месер збольшага і дурань, ён бо майстар вышэйшага пілатажу, вынаходнік, канструктар, і вядома жывы прынёс бы куды больш карысці Радзіме. Можа янкі не так ужо і не правы, тыражуючы прынцып: галоѓнае ѓ баі выжыць! Бо мёртвы ѓжо не зможа забіць!
  Адмірал Навума заѓважыѓ:
  - Мы ѓжо зрасходавалі больш за дзве траціны боекамплекта. Прылады моцна нагрэліся, на іх вёдрамі льюць ваду!
  Ямамота прайграѓ пальцам у паветры крыж і вымавіѓ, нізкім, крыху хрыплаватым голасам:
  - Я думаю, гарматы вытрымаюць і апошнюю траціну снарадаѓ. Хоць не, выбіце да дзевяноста пяці працэнтаѓ.
  Адмірал Навума паціснуѓ плячыма і выцер пот з ілба:
  - А ці варта так выкладвацца ѓ першы дзень?
  Ямамота сціснуѓ кулакі:
  - Варта! Вядома, стаіць! Мы заспелі рускіх знянацку, як гэта было ѓ 1904 году, у немцаѓ у 1941, але Сталін жорстка пакарае камандаванне і такое не паѓтарыцца. Так што патрэбна карыстацца тым, што хвост дракона заснуѓ. Наогул-то я разумею Сталіна, вайна з Нямеччынай да такой ступені паглынула яго ѓвагу, што ён перастаѓ прыглядаць за Далёкім Усходам. А яго атачэнне без правадыра баіцца праявіць ініцыятыву. Вось і прашляпілі наш удар. Як зрэшты, і амерыканцы. Для ѓсіх было відавочна, справа рыхтавацца, хмары збіраюцца, хутка грымне гром, але...
  Навума пакратаѓ дзяржальню які вісіць на поясе самурайскага мяча, або як яго яшчэ прынята зваць катана:
  - Рускія заѓсёды дзейнічаюць са спазненнем! Вайне не будзе занадта доѓгай і мы дойдзем да Урала.
  Ямамота падняѓ вочы да неба.
  - Ды дапамогуць нам у гэтым багі, але я так не думаю! Яны хутка вучацца, Халхін-Гол паказаѓ, што рускіх ѓзровень вышэйшы, чым пры вайне 1904-1905 гадоѓ. Акрамя таго адкрыю табе адну таямніцу. Наш таемны агент ва Уладзівастоку, крыху дапамог, што ѓ даволі магутнай берагавой артылерыі не аказалася снарадаѓ, а авіяцыя не здолела своечасова ѓзляцець. Вось яна таемная вайна.
  Навума здзівіѓся:
  - А куды глядзеѓ СМЕРШ і НКВД?
  Ямамота хіхікнуѓ, трасучы пальцамі:
  - Тут на Далёкім Усходзе служаць самыя горшыя кадры Расіі, ва Уладзівасток імкнуцца, тыя каму страшна паміраць на савецка-германскім фронце. Таму тут, куды лягчэй знайсці здрадніка ці дурня ѓ вярхах, а таксама своекарыслівага чалавека. А НКВД да такой ступені прызвычаілася раскрываць уяѓныя змовы, то сапраѓдных здраднікаѓ ужо не заѓважае. Так што працаваць можна. Дарэчы заѓваж калі на бок немцаѓ перайшло некалькі генералаѓ, не гледзячы на тое, што іх сем'ям, родным і блізкім за гэта пагражае растрэл, то падкупіць кагосьці з верхавіны цалкам рэальна. Або выкарыстоѓваць уцямную, што нават яшчэ лепш. Так што мы правялі немалую працу. Нам японцам наогул уласцівая дбайнасць у прадумванні ваенных аперацый, і ѓлік усіх дробязяѓ.
  Навума пацёр дзяржальню катана:
  - Так! Але ганьба Халхін-Гала, выклікае пачуццё горычы і наймацнейшай прыкрасці! Як мы маглі...
  Ямамота суцешыѓ:
  - Там маньчжураѓ было больш, чым японцаѓ, ды і наогул нельга ѓвесь час выйграваць. Павінен адзначыць, што ѓсё ж біліся з нашага боку не самыя лепшыя часткі, і рускіх была вялікая перавага ѓ авіяцыі і танках.
  Навума напалову агаліѓ катана:
  - Нас гэта не апраѓдвае! Самурай ніколі не спашлецца на тупы клінок і на стомленага каня, на мноства ворагаѓ, і слабое зброю!
  Ямамота адкарэктаваѓ:
  - Самурай вядома, не, але чалавек на жаль так! Людзям уласціва памыляцца!
  Ямамота адцягнуѓ увагу і нешта пракрычаѓ у трубкі, а затым працягнуѓ:
  - Самурай рэальна ніколі не сагне! Ён ідзе на таран і супраць плыні.
  Навума кіѓнуѓ:
  - Няѓжо! Але мы ваявалі з ЗША і Брытанскім ільвом.
  Ямамота пастукаѓ пальцам па рубцы.
  - Так! Слушна, але ЗША атрымалі па зубах, Брытанія страціла калоніі, а Нямеччыны было прутка. Мы хацелі адцягнуць з Захаду Расіі як мага больш сіл, каб аблегчыць Вермахту пераход у наступ. Удар быѓ запланаваны на Май, да моманту падсыхання дарог, але перашкодзілі амерыканцы.
  Навума выхапіѓ катана, секануѓ ім у паветры:
  - Смерць ЗША! Яны вечна замінаюць Японіі.
  Ямамота хітравата ѓхмыльнуѓся:
  - Не заѓсёды вядома, напрыклад калі мы ѓпершыню ваявалі з Расіяй, янкі выдатна дапамаглі нам крэдытамі, а таксама пастаѓкамі ѓзбраенняѓ. Больш за палову нашага флота была зроблена на грошы ЗША і Брытаніі, прычым на іх жа суднабудаѓнічых верфях. Так што Амерыка не заѓсёды дрэнна, але толькі не ѓ дадзеным выпадку.
  Навума здзіѓлена спытаѓ:
  - І чаму?
  Ямамота сышоѓ да тлумачэння:
  - Чарада бамбардзіроѓшчыкаѓ далёкага дзеяння прарвалася да Токіо, і нанесла па сталіцы падступны ѓдар, з ужываннем напалмавых бомбаѓ. Згарэлі сотні драѓляных дамоѓ, і імператар загадала любым коштам, адсунуць зону кантролю ад сталіцы. І ѓ першую чаргу захапіць самую блізкую да Японскіх драб, баявы комплекс амерыканскіх баз на архіпелагу Мідуэй. І нам гэта ѓдалося!
  Навума махнуѓ па паветры мячом:
  - Мы ѓсё роѓна перамаглі!
  Ямамота перабіѓ:
  - Сярод белых таксама ёсць разумныя! Нездарма Імператар у сваім кабінеце, паставіѓ бюст Напалеона. Але быѓ яшчэ адзін Цэзар, ён сказаѓ: утрымаць заваяванае цяжэй, чым заваяваць. У дадзеным выпадку да нас гэта адносіцца ѓ першую чаргу. Навума прайграѓ мечам васьмёрку:
  - Розумам разумею, але сэрцам!
  Ямамота падняѓся і пляснуѓ калегу па плячы:
  - Ды ты не хвалюйся, у дадзеным выпадку мы сыходзім, каб вярнуцца. Пераможам СССР і зноѓ кінем на ЗША і ангельцаѓ, але ѓжо разам з немцамі і макароннікамі.
  Адмірал Навума амаль няѓлоѓным рухам схаваѓ, катана ѓ ножны і, шапялячы, прашаптаѓ:
  - Будучыня добрая, а сучаснасць лепшая! Чуеце на авіяносцах зрасходаваны ѓвесь запас бомб, а на...
  Ямамота коратка загадаѓ:
  - Выйдзі на палубу і агледзься, праз паѓгадзіны мы развернемся і сыдзем да сваёй бліжэйшай базы.
  Навума прасвістаѓ у нос:
  - Слухаюся камандзір!
  Адмірал выскачыѓ, патрымаѓшы дзверы, каб яны не пляскалі. Не паспелі яго крокі сціхнуць, як дзверы са сцяны выслізнуѓ цень, яна прайшлася на дыбачках і скінула покрыва.
  
  ТО ШТО ПАВІННА БЫЛО БЫ БЫЦЬ НА САМАЙ СПРАВЕ!
  Чарговая гісторыя, у якой не было тэракту 11 верасня 2001 года. Умяшалася выпадковасць. Маючы аператыѓную інфармацыю, што ѓ ЗША рыхтуюць ісламісты Бэн Ладэна тэракты, усіх падазраваных ісламістаѓ проста выслалі за межы Амерыкі. І вось тэракт не адбыѓся. А пасля забойства Ахмад Шах Масуда, талібы сталі граміць Паѓночны Альянс. І Уладзімір Пуцін загадаѓ атакаваць Талібан, каб пазбегнуць поѓнага разгрому саюзнікаѓ у Афганістане.
  Спачатку відавочна бамбардзіроѓкі. А затым і сухапутныя сілы Расіі сталі перакідвацца ѓ Аѓганістан. Уладзімір Пуцін яшчэ адносна малады, гарачы, і жадае славы. Узяць рэванш за ганебнае паражэнне СССР у Афганістане.
  І вайна, распачаѓшыся яшчэ ѓ кастрычніку 2001 года з бамбардзіровак пазіцый і баз Талібан паступова перарасла ѓ поѓнамаштабны канфлікт. Прычым, Захад і Ісламскі мір не саромеючыся дапамагалі талібам і Аль-Каідзе. І вайна набыла вельмі нават зацяжны характар.
  І вось Сняжана ваюе ѓ Аѓганістане на найноѓшым танку Т-95. Ідзе восень 2012 года. Зноѓ прэзыдэнтам стаѓ Уладзімір Пуцін. І дадзены загад скончыць з вайной што доѓжыцца ѓжо больш за дзесяць гадоѓ. І ѓ прыватнасці ѓрэшце злавіць ці забіць Усаму Бэн Ладэна.
  Сняжана, Аліса і Анжаліка ѓтрох на танку б'юцца. Абстрэльваюць са сваёй машыны маджахедаѓ.
  Сняжана націскае босымі пальчыкамі ножак на кнопкі джойсціка. Уражвае суперніка і верашчыць:
  - Салдат можа быць наіѓным аленем, але ніколі не стане баязлівым зайцам, калі яго не падставіць палітык-свіння!
  
  Аліса, ведучы агонь, таксама ахвотна пацвярджае:
  - Салдат цалкам можа даслужыцца да арла, калі палітык свіння не апусціць яго да гусака!
  Анжаліка з дзікай дасціпнасцю націскаючы босымі пальчыкамі ножак, на кнопкі джойсціка, дадала:
  - Свінні-палітыкі не таварышы салдатам, асабліва калі яны сакалінай пароды!
  Дзяѓчыны такім чынам разышліся капітальна. І іх танк пырхаѓ і ѓсіх маджахедаѓ, што трапляліся на шляхі разбураѓ. І ціснуѓ гусеніцамі, і штабнаваѓ з кулямётаѓ.
  Сняжана адзначыла:
  - Салдат, загінуѓшы на полі лаянкі не памірае назусім, яго душа ѓ несмяротнай славе, палітык, які пасылае ваяра на смерць, мерцвяк пры жыцці бо ѓ свіней не бывае душы!
  Аліса, паліваючы маджахедаѓ свінцовым і уранавым дажджом, прачырыкала, скалячы зубкі.
  - Палітыкі кіруюць войска, імкнучыся раѓці нібы львы, але рэчаіснасці чутны толькі песі брэх і рохканне свінні!
  Анжаліка голай пяткай націснула на кнопку джойсціка ѓспыхнуѓшы агнём і агрэсіѓна выдала:
  - Часта салдат рызыкуе галавой з-за свіных пятакоѓ палітыкаѓ што ні стоячы ні гроша!
  Сняжана таксама дзюбанула па суперніку, яго скамячыла, вырашэціѓшы нібы падсітак выдаѓшы:
  - Салдат можа быць ладным гусём, пры гэтым застаючыся арлом, а палітык віртуознай лісіцай, з сутнасцю свінні!
  Аліса хіхікнула і дадала, бліснуѓшы жамчужнымі зубкамі:
  - Салдат хоць часам і гусь, але з яго ѓвесь час ляцяць пёры, а палітык свінячыць, але з яго як у гуся вада!
  Анжаліка лупанула, націснуѓшы босымі пальчыкамі ножак, на кнопкі і прапішчала:
  - Салдат арэ як конь, а генерал часам толькі быкуе!
  Сняжана таксама голай пяткай націснула на рычажок, разнесла суперніка і прачырыкала:
  - На вайне больш за ѓсё гіне салдат - не ѓсе яны высакародныя, але ѓсе героі, а плады пажынаюць палітыкі - не яны разумніцы, але затое ѓсе падлы!
  Аліса босымі пальчыкамі хупавых ножак націснула на кнопкі джойсціка, зрэзала суперніка і піскнула:
  - Салдат гэта баявы певень ад якога ляцяць пёры, а палітык пуста лядашчая сарака, якая выпускае слоѓны панос!
  Анжаліка з дзікім азартам націснула на кнопку джойсціка пунсовым саском, зрэзала душманаѓ і выдала:
  - Салдату некалі мыцца, але ён пахне высакароднасцю, а палітык колькі не прымай ванную аддае казлом, і слоѓным паносам!
  Сняжана з усмешкай адказала, таксама лалавым саском націснуѓ на кнопку джойсціка і зразаючы маджахедаѓ:
  - Салдат чысціць ваксой боты, а палітык абмывае рукі ад брудных спраѓ!
  Аліса хіхікнула і адзначыла, націснуѓшы на кнопачку джойсціка клубнічным саском грудзей.
  - Салдат атрымлівае за подзвігі ѓзнагароды вельмі рэдка, палітык падкладае ваярам свінню стала!
  Анжаліка, ведучы вельмі трапны агонь па душманах, і іх выкошваючы нібы культыватарам, рыкнула:
  - Салдат вечна галодны ад недахопу мяса, хоць палітык рэгулярна падкладае яму свінню і вешае локшыну на вушы!
  Сняжана выскаліла зубкі ведучы страляніну па маджахедах. Яна разбурала іх націскаючы на кнопкі джойсціка босымі пальчыкамі ножак, але пры гэтым буркавала:
  - Салдату з набору вітамінаѓ і гародніны дастаецца толькі гарчыца і перац ад прамоѓ палітыкаѓ, а з мяса свініна трэцяй свежасці, а на трэцяе толькі дзірка ад бубліка!
  Аліса хіхікнула і дзюбнула, націснуѓшы на кнопкі джойсціка голай, круглай пяткай:
  - Салдат выконвае загад, генерал аддае распараджэнні, палітык выліваючы слоѓны панос толькі пэцкае воінам мундзіры!
  Анжаліка з гэтым была больш за згодна, скошваючы чэргамі шматлікіх баевікоѓ Аѓганістана:
  - Салдат часам баіцца, але не баіцца, палітык увесь час кураж, але ѓ атаку цягнецца толькі яго доѓгі язык!
  Сняжана агрэсіѓна адзначыла, вядучы страляніну надыходзячым на іх воінам Афганістана, выкарыстоѓваючы голую пятку:
  - Мундзір салдата гадзіць не акопны бруд, а мовы палітыкаѓ што ѓвесь час свіняць!
  Аліса з вялікім азартам дадала, падморгваючы сваімі сапфіравымі вочкамі, і круша маджахедаѓ:
  - Салдата куля не бярэ, агонь не паліць, і ѓ вадзе воін не патоне, але рызыкуе захлынуцца ѓ слоѓным паносе палітыканаѓ якія паслалі яго на бойню!
  Анжаліка дадала, націснуѓшы лалавым саском грудзей на кнопку джойсціка і прабуркавала скошваючы маджахедаѓ:
  - Салдат забіваючы не кат, палітык абяцаючы райскае жыццё не анёл!
  І танк расійскай забойнай канструкцыі разбураѓ афганскі душманаѓ, заліваючы іх дробнымі кулямі з уранавымі стрыжнямі.
  Сняжана адзначыла, зразаючы шматлікіх маджахедаѓ Афганістана.
  - Бог дапускае вайну, каб вылучыць адважных для раю, і палітычную інтрыгу, каб праявіць падлейшых для пекла!
  Аліса агрэсіѓна прымеціла, выбіваючы лезучых як жаба на корч душманаѓ, цвыркаючы:
  - Цемра існуе каб была бачная яркасць святла, подлы палітык, каб вылучыць высакародных людзей, што іх выкрываюць!
  Анжаліка з гэтым ахвотна пагадзілася, нішчачы непрыяцеляѓ, і атакавалы маджахедаѓ:
  - Палітык гэта вялікая свіння што корміць не салам, а супам з катом, і локшынай на вушы!
  Сняжана агрэсіѓна прымеціла, страляючы па душманах, і ѓзводзячы курганы з трупаѓ:
  - Салдат не павінен быць зайцам, да баязліѓцаѓ не прыходзяць перамогі, генерал не павінен быць свінні - тлустых саміх пускаюць на шашлыкі!
  Аліса з гэтым цалкам ахвотна пагадзілася, скошваючы непрыяцеляѓ, нібы здымаючы стружкі з дрэва:
  - Салдат таксама баіцца смерці, але страх патануць у палітычным лайне гоніць яго на перадавую, далей ад тылавых свіней!
  Анжаліка, расстрэльваючы душманаѓ, і босымі пальчыкамі ножак кіруючы гарматамі танка, піскнула:
  - Не трэба баяцца на вайне страціць цела, бо дух несмяротны, а трэба баяцца падпарадкаваць палітыкану душу, дык свінні ва ѓладзе забіваюць усё лепшае!
  Сняжана, агрэсіѓна строчачы па маджахедах, раскроіла арабскага шэйха што ваяваѓ на баку афганскіх баевікоѓ і прамурлыкала:
  - Страціць душу лёгка, страціць цела яшчэ лягчэй, але аддаючы жыццё за Радзіму набываеш самую каштоѓную вечную памяць людзей, неѓміручасць у сэрцы ђсявышняга Бога!
  Аліса заявіла, падміргваючы, босымі пальчыкамі хупавых ножак пасылаючы снарады ѓ непрыяцеля:
  - Салдат страціѓшы цела ѓ баі, здабудзе вечную памяць, палітык свінячы ѓ тыле, выракае сябе на вечную ганьбу!
  Анжаліка агрэсіѓна адзначыла, скошваючы маджахедаѓ і выкарыстоѓваючы пры стральбе пунсовыя соску.
  - Цела зношваецца ѓ гадах, але гераізм загінулых у бітвах не цьмянее ѓ стагоддзях!
  Сняжана зразаючы атакавалых воінаѓ Афганістана, і нагрувашчваючы курганы трупаѓ, заѓважыла:
  - Цела ѓ чалавека на час, душа назаѓжды, салдат не перастане служыць Радзіме, генерал крычаць, палітык свінячыць, па Гасподзь Бог не ачысціць сусвет ад зла!
  
  Аліса страчачы па надыходзячых з усіх бакоѓ душманам, і выкошваючы іх нібы сярпом каласы, выдала:
  - Ад страляніны гармат закладвае вушы, ад салодкіх прамоѓ палітыкаѓ глухне сумленне і пачуццё надзеі!
  Анжаліка адзначыла, выбіваючы маджахедаѓ, што так актыѓна лезлі на пазіцыі расійскіх войскаѓ, і вякнула:
  - Самы вялікі драпежнік гэта не белы мядзведзь, а палітык-свіння з чорнай душой!
  Дзяѓчынкі гасілі маджахедаѓ увесь дзень, але ѓ іх скончыѓся баявы камплект. І яны вярнуліся на базу. Тамака падзаправіліся і папоѓнілі запас куль: маленькіх, але дарагіх і з уранавым стрыжнем. А таксама адмысловых выглядаѓ снарадаѓ, што валодаюць падвышанай забойнай моцай.
  І на 4 лістапада 2012 года, якраз на свята ѓ Расіі, яны зноѓ на танку Т-95 ірванулі супраць душманаѓ, імкнучыся атрымаць вялікую перамогу.
  Сняжана, ведучы трапны агонь, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі, точаных ножак выбіваючы баевікоѓ, адзначыла:
  - Палітык гэта драпежнік пажадлівы, але здыхлятнік, і ад яго гною, не растуць ружы, а толькі марнее настрой!
  Аліса, лупячы па непрыяцелю, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, і зразаючы супернікаѓ, адзначыла:
  - У палітыка часта гнілыя зубы і з-за рота нясе, і дэзадарант красамоѓства не схавае слоѓны памёт!
  Анжаліка дзюбнула па ворагу таксама выкарыстоѓваючы босыя точаныя ножкі і прабуркавала:
  - Палітык гэта воѓк са ѓстаѓной сківіцай, але з сапраѓднай доѓгай мовай, якой шмат свінячыць!
  Сняжана дала забойчую чаргу па афганскіх душманах, і радасна ѓсклікнула:
  - Тое, што палітык залазіць мовай у кішэні выбаршчыкаѓ гэта яшчэ паѓбяды, горш, што ён свініць па поѓнай!
  Анжаліка, ведучы агонь па баевіках Афганістана, і цвёрда выбіваючы іх без літасці, адзначыла, скошваючы чэргамі з урана:
  - Не так страшна калі палітык выграбае з кішэняѓ выбаршчыкаѓ грошы, горш калі ён падкладае свінню!
  Аліса таксама лупанула, націснуѓшы пунсовым саском на кнопку джойсціка, і выскаліѓшы зубкі, са смакам адзначыла:
  - Салдат можа разрыдацца ад усіх душы страціѓшы таварышаѓ, бяздушны палітык здольны ліць толькі кракадзілы слёзы!
  Танк Т-95 У быѓ самай сучаснай мадэлі, з вялікім запасам снарадаѓ і іншых відаѓ патронаѓ. Дзяѓчаты біліся добра, але вайна ѓ Аѓганістане працягвала гарэць.
  Вайна ідзе і дзяѓчаты паказваюць вышэйшы клас свайго пілатажу. І дэманструюць узоры пераможных рэалій.
  І дзейнічаюць вельмі агрэсіѓна.
  Сняжана лупанула па маджахедах, выбіла іх масу, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак і піскнула:
  - Палітык мае лапы-рыдлёѓкі і заграбае грошы выбаршчыкаѓ пры дапамозе мовы, спусташаючы кішэні, каб было куды сунуць свінню!
  Аліса, строчачы па душманах, і дзейнічаючы з дзікім азартам, выскаліѓшы зубкі, адзначыла:
  - Палітыкі красамоѓныя ѓ абяцаннях, але коснамоѓныя, калі справа даходзіць да апраѓданняѓ невыканання!
  Анжаліка, выбіваючы маджахедаѓ налазаючы з усіх бакоѓ, нібы ліпкія прусакі, адзначыла:
  - Палітык мае гнуткую мову, але для выбаршчыкаѓ цвёрдая косць у горле!
  Сняжана працягвала рассякаць бруямі з уранавых куль маджахедаѓ, выбіваючы іх нібы збожжа з каласоѓ адзначаючы:
  - Палітыка суцэльная псіхушка, у палітыкана на вярбе расце грушка!
  Аліса дзюбнула фугасным снарадам па душманах Афганістана, выбіваючы іх намёртва і праверашчала:
  - Салдату трэба бычынае здароѓе, ды і розум не павінен быць авечым, каб свінні не прыаралі!
  Анжаліка працягваючы весці агонь па суперніках і дэманстраваць віртуозную трапнасць, адзначыла:
  - Добра мець жвавыя ногі на полі лаянцы, але не варта апускацца да ѓзроѓню зайца, каб не быць зжэртым лісой, і выраным свіннёй!
  Сняжана штабнавала па непрыяцелю нібы ліла свінцовы і уранавы дожджык, і пішчала:
  - Жанчына маючы стаць кабыллю, павінна і розумам быць не мерынам, інакш прыпасе мужчына, і насвіняет па самую грыву!
  Аліса, ведучы страляніну па душманах што лезлі, развяваючыся бародамі, і сівымі і чорнымі і рудымі, зароѓ:
  - Дурная не тая жанчына што тварам кабыла, а тая, што дае сябе прыараць свінні!
  Анжаліка і гэта пагадзілася пацвердзіць, выбіваючы арды атакуючы баевікоѓ Афгана, з ровам:
  - Калі ты дазволіла сябе прыараць свінні, будзеш насіць хамут, пакуль розум застаецца авечым!
  Сняжана жвава выбіла, курган маджахедаѓ і прапішчала:
  - Палітык можа прыараць не толькі з авечым розум і курынымі мазгамі, калі ён свіння з лісінай хітрасцю, і кемлівасцю вожыка!
  І засмяецца, паказаѓшы свой доѓгі ружовы язык.
  Вось дзяѓчына зноѓ босымі пальчыкамі ножак па суперніках б'е.
  Аліса дзюбанула ѓ маджахеда, знесла яму галаву, прабіѓ жывот чаргой наскрозь і прапішчала:
  - Палітык кажа круглява, але ад яго прамоѓ у акрузе хоць шарам пакаці, хіба што толькі свіныя аладкі перашкаджаюць!
  Анжаліка хіхікнула і паслала ѓ суперніка забойны і разбуральны зарад, буркнула:
  - Калі палітык суне да выбаршчыка свой нос-пятачок, то народ сапраѓды застанецца без гроша!
  Сняжана дасціпна адзначыла, скалячы зубкі, што ззяюць ярчэй жамчужын па сонечнымі прамянямі:
  - Дазваляючы палітыку соваць сваю мову ѓ кашалёк, застаешся з носам, падкладзенай свіннёй, і без порткаѓ!
  Аліса, страляючы па душманах, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак узяла і выдала з дасціпнасцю:
  - Доѓгая мова палітыка як ласо на шыі, толькі скінуць можна не брыкаючы капытамі, а вострым розумам і кемлівасцю!
  Анжаліка, дзюбанула па маджахедах чаргой з уранавых куль, выбіла іх прыстойную колькасць і піскнула:
  - Мова палітыка як ласо ѓтрымае і бычыную шыю, калі розум у выбаршчыка авечы!
  Сняжана агрэсіѓна адзначыла, падміргваючы сваім візаві. І пры гэтым працягваючы вельмі трапна страляць па душманах:
  - У жанчыны язык лашчыць вушы, у палітыка гэта атрутнае джала, што капае атрутай на мазгі!
  Аліса адзначыла, ссякаючы атакуючых яе душманаѓ, што лезлі нібы мурашкі на сякеру.
  - Палітык капае на мазгі выбаршчыкаѓ залатым дажджом перадвыбарных абяцанняѓ!
  Анжаліка лупячы па маджахедах, выкарыстоѓваючы свае хупавыя босыя ножкі, адзначыла:
  - У палітыцы пастаянная засуха на выкананне перадвыбарных абяцанняѓ, але затое пастаянна гаворка ручаём, і капанне на мазгі!
  Сняжана, вывяргаючы патокі полымя з агнямётаѓ, і спальваючы жыѓцом маджахедаѓ, адзначыла:
  - Палітык як мядзведзь любіць салодкі мёд прамоѓ, але замест зімовай спячкі свінячыць круглы год!
  Аліса таксама пацвердзіла, забіяцка падміргнуѓшы дзяѓчынкам, і агрэсіѓна нішчачы душманаѓ:
  - Калі ты любіш слухаць мядовыя прамовы палітыкаѓ, то як мядзведзя з цябе здзяруць тры шкуры!
  І босымі пальчыкамі ножак гэтая чароѓная бландынка націсне на кнопкі джойсціка.
  Анжаліка заѓважыла, агрэсіѓна падміргваючы, і скалячы жамчужныя зубкі, і выбіваючы душманаѓ:
  - У ліпы мёд духмяны, а мёд з вуснаѓ палітыкаѓ хоць і суцэльная ліпа задушлівы!
  Сняжана лупіла па атакавалых танк маджахедаѓ. Пры гэтым зразумела выкарыстоѓвала босыя пальчыкі ножак і раѓла:
  - Палітык як лісіца часта хітруе, часам кажа калі выгадна праѓду, але ѓсё пры гэтым прымудраецца насвінячыць нават у шкоду сабе!
  Аліса ѓзяла і дзюбанула пры дапамозе пунсовых саскоѓ грудзей і прабуркавала з аскалам зубоѓ, якія зіхацяць нібы люстэрка:
  - Палітыка - гэта месца, дзе заѓсёды прымудраюцца насвінячыць, толькі выбаршчык часам вымятае дзярмо крывавым струменем рэвалюцыі!
  Анжаліка хіхікнуѓшы яшчэ раз, і выскаліѓшы жамчужныя зубкі ва ѓсмешцы піранні, а яна ж дзяѓчына рудай масці, адзначыла:
  - Слова палітык і слова прыстойны, спалучаюцца толькі пры даданні трэцяга - мярзотнік!
  Сняжана прабуркавала, крышачы шматлікіх маджахедаѓ, выбіваючы іх нібы снайпер акуляры, і не забыѓшыся прабуркаваць.
  - У палітыка ѓ характары можа быць усё акрамя сумлення і гонару, але маскіруецца ён на сумленне, хоць і несумленна!
  Аліса таксама дасціпна дадала, яе погляд адліваѓ сапфірамі, босыя пальчыкі ножак дзіѓна спрытныя:
  - Палітык абяцае золата гары да нябёсаѓ, каб загарэцца зоркай, толькі ён не дае залатога святла, пры такім свяцілі выбаршчык не дачакаецца світання!
  Анжаліка таксама вельмі дасціпна працягнула, круша маджахедаѓ. Пры гэтым прыгажуня выкарыстоѓвала рубінаѓ саскі сваіх грудзей. І рабіла вельмі гэта прыгожа.
  І яшчэ выла, нібы піла з надраенай трубой:
  - Палітык мае больш масак чым зорак на небе, але ѓсе яны толькі для таго каб палітыкану-лісе было лягчэй свінячыць!
  І танк працягваѓ слізгаць і пырхаць, збіваючы і спальваючы баевікоѓ. Баі былі амаль аднабаковыя. Але Расея ѓсё роѓна несла страты. І іх рабілася ѓсё больш і больш.
  Вось абмінула яшчэ ёсць гадоѓ... Наступіѓ 2018 год... А вайна ѓ Аѓганістане ѓсё яшчэ доѓжыцца і не жадае тармазіць. І шмат салдат ужо пахавалі.
  Сняжана і Мірабела са штурмавіка абстрэльваюць пазіцыі маджахедаѓ. І іх агрэсіѓна нішчаць. І гараць масава лясы. Залпы Смерча плавяць горы.
  Вайна працягваецца.
  Сняжана заѓважае са смяшком:
  - Палітык часткова ліса, часткова воѓк, збольшага і слон у пасудной краме, у чымсьці і баязлівы заяц, а вось на паверку поѓная свіння!
  Мірабела паслала з дапамогай босых пальчыкаѓ ножак забойнай сілы ракету, адзначыла:
  - Палітык любіць мовай малаціць ваду ѓ ступе - занятак бескарысны для выбаршчыкаѓ, але які прыносіць палітыкану даход у выглядзе пены пустаслоѓя!
  Пасля гэтых слоѓ дзяѓчынкі як сталі рагатаць і шчэрыць зубкі. І падміргваць адзін аднаму.
  І пасылаць ракеты патокамі, і разбіваючы ѓ друз горы. І прычым заспяваючы:
  - Дадзены загад зраѓняць з зямлёй аул,
  Залпы смерч запальваюць горы...
  Відаць, хтосьці нашу карту садзьмуѓ,
  Ану да д'ябла гэтыя размовы!
  І голымі пятачкамі дзяѓчынкі зноѓ пасылаюць забойнай сілы ракеты, і руйнуюць пазіцыі душманаѓ.
  Вайна ѓсё яшчэ ідзе... І канца-краю ёй не відаць. У Расіі расце антываенны рух. Усе хочуць з ёй скончыць. Але прэзідэнт Пуцін упарціцца...
  Так што пакуль Расейская б'ецца, і бачна яшчэ шмат цікавых прыгодаѓ нас чакае.
  
  ТРЫМАЛЬНАСЦЬ ЧЫНГІСХАНА
  Чынгісхан быѓ апантаны ідэяй неѓміручасці для сябе асабіста. Прычым ім рухаѓ не толькі страх. Вялікі мангол разумеѓ, што пасля яго смерці шматлікія сыны і ѓнукі перагрызуцца ѓ барацьбе за ѓладу, а гіганцкая імперыя расколецца на некалькі частак і прыйдзе ѓ заняпад. Зразумела было як Аляксандра Македонскага заваёвы манголаѓ нетрывалыя.
  Ды колькі той Манголіі? Што яны змогуць усё гэта ѓтрымаць? Патрэбна была асаблівая імперыя...
  Чынгісхан хацеѓ вечнага жыцця, і тысячы ганцоѓ па ѓсім свеце шукалі эліксір вечнага жыцця, ці яшчэ нешта падобнае.
  Але вось адзін з ганцоѓ Чынгісхана даставіѓ артэфакт "Люстэрка Ірбіса". У ім быѓ магутны джын, які пагадзіѓся дараваць Чынгісхану вечнае жыццё. Але кожны год у ахвяру д'ябальскаму духу павінны прыносіцца дзевяноста дзевяць нявінніц. І гэта была такая высокая плата за неѓміручасць Чынгісхана.
  Але джын стрымаѓ слова і маладосць вярнулася Чынгісхану. Завяршыѓшы заваёву Кітая, гэты палкаводзец пайшоѓ на Індыю. На гэты раз манголы рушылі ѓ абход і змаглі заваяваць гэтую цудоѓную і цёплую краіну. Далей Чынгісхан пайшоѓ на Багдад і таксама яго захапіѓ, перабіѓшы амаль усіх мужчын.
  Далей манголы пакарылі Блізкі Усход і Паволжа.
  Пачаѓся вялікі паход на Русь... У дадзеным выпадку войска мангола-татараѓ было яшчэ больш шматлікім і лепш абсталяваным. І яны змаглі захапіць і Ноѓгарад, авалодаѓшы ім штурмам.
  Кіеѓская Русь таксама была заваяваная. А затым натоѓпы манголаѓ лінулі ѓ Еѓропу.
  На гэты раз сілы ѓ імперыі было больш, і тэхніка лепшая. І яны перамагалі і венграѓ, і іншыя рыцарскія раці. Узялі і Вену і Берлін, і дайшлі да Італіі захапіѓшы і яе. Дабраліся і да земляѓ франкаѓ. Быѓ узяты і Парыж.
  І далей рухаліся арды, дайшоѓшы на апошняга мора. Потым паход на Пірэнеі і захоп Іспаніі. І далей ужо рух па Афрыцы. Для пачатку з заваяваннем поѓначы Чорнага кантынента. Але затым манголы рухаліся на поѓдзень, уздоѓж Ніл, і праз пустыні.
  Так былі захоплены ѓсе землі сухапутнага шляху на ѓсходнім паѓшар'і.
  Але гэтым усё не скончылася. Манголы будавалі флот, і пакаралі ѓсё новыя і новыя тэрыторыі...
  Індзейцы спрабавалі супраціѓляцца, але былі часткова выразаны, а частка памерла ад хвароб. Ацалелы прызналі ѓладу манголаѓ.
  Карацей кажучы да канца трынаццатага стагоддзя ѓзнікла сусветная мангольская імперыя на чале з Чынгісханам.
  У ёй шмат што было запазычана ва ѓпраѓленні з Кітая, а сёе-тое і са Старажытнага Рыма. Стала будуецца пірамідальная сістэма ѓлады, каласальнай краіны і кіраванне сатрапамі. Так узнікла асаблівая, цэнтралізаваная сістэма ѓ маштабах усёй планеты.
  Таксама развівалася навука і медыцына. Шмат чаго рабілася і для народа ѓ развіцці сельскай гаспадаркі і рамёстваѓ. Народы планеты Зямля ѓсё больш і больш змешваліся. І стваралася новае грамадства.
  У будучыні ѓсе жыхары імперыі атрымалі грамадзянства і знікала рабства.
  І нарэшце пачалася эпоха і касмічнай экспансіі. Чынгісхану было мала ѓлады над адной планетай і ён хацеѓ куды большага.
  І па-ранейшаму кожны год дзевяноста дзевяць нявінніц прыносіліся ѓ ахвяру пякельнаму Бажаству.
  І іх адбірала спецыяльнае жэрабя. Дзяѓчыны былі розных нацыянальнасцяѓ і відаѓ. І яны ішлі такія босыя ѓ белых кароценькіх спаднічках і тоненькай палоскай тканіны на грудзях.
  Насельніцтва імперыі Чынгісхана - гэта мільярды людзей. І ѓжо ёсць селішчы на Месяцы, і зоркалёты высаджваліся на Марсе і Венеры. Вынаходзяць навукоѓцы і ракеты на фатонах здольныя разгоняцца да хуткасці святла.
  І разам з тым прыносяць ахвяру пякельнаму духу, што Чынгісхан заставаѓся вечна маладым і здаровым.
  Уладзімір Рыбачэнка - адважны мускулісты хлапчук гадоѓ трынаццаці не змірыѓся з гэтым. Асабліва калі ѓ ахвяру выбралі ягоную сястру. І хлопчык гадоѓ трынаццаці вырашыѓ адпомсціць Чынгісхану.
  Але што ён можа зрабіць адзін супраць цэлага войска? І як адолець монстра?
  Хлапчук вырашыѓ параіцца з чарадзейкай. І пайшоѓ у глухі лес, павесіѓшы красоѓкі на тычку.
  Хлопчык ішоѓ па дарозе і спяваѓ;
  Воіны цемры, напэѓна, моцныя,
  Зло кіруе мірам, не ведаючы лікі...
  Але вам сыны Сатаны -
  Не зламаць моц Хрыста!
  Аднак рэлігія Хрысціянства пад забаронай. І Бог ва ѓсіх толькі Адзін - Сам Чынгісхан!
  Ну і яшчэ такое Бажаство, як і яго конь. Зрэшты, коні ѓ адрозненне ад Чынгісхана смяротныя, і іх мяняюць па меры старэння.
  Уладзімір Рыбачэнка ідзе, шлёпаючы дзіцячым ножкамі. І вось яму насустрач выйшаѓ шаблязубы тыгр з шасцю лапамі. Бо лес тут не просты, а чароѓны.
  Хлапчук пакланіѓся вялізнаму, як слон толькі даѓжэйшы звер і папрасіѓ:
  - Прапусці мяне да чарадзейкі?
  Велізарны шаблезубы тыгр з ровам адказаѓ:
  - Адкажы на тры пытанні - тады пушчу!
  Хлапчук Воѓчык з усмешкай спытаѓ:
  - А калі не адкажу?
  Шаблезубы тыгр раѓнуѓ:
  - Тады на часткі разарву!
  Уладзімір Рыбачэнка лагічна заѓважыѓ:
  - Двум смерцям не бываць, адной не абмінуць!
  Шаблезубы тыгр зароѓ:
  - Чаго самы смелы чалавек баіцца, а апошні баязлівец не дзьме ѓ вус?
  Хлапчук ткнуѓ сабе кулачок у дзіцячы падбародак. Ну і загадка. На самой справе чаго? Можа быць смерці?
  Уладзімір Рыбачэнка праспяваѓ:
  - Расійскі воін смерці не баіцца,
  Нас смерць на полі лаянцы не страшыць...
  За Радзіму святую будзе біцца,
  І нават паміраючы пераможа!
  Шаблезубы тыгр агрэсіѓна зароѓ:
  - Ты будзеш вершы чытаць ці адказваць на пытанні!
  Хлопчык хацеѓ кінуць тыгру: дзе тваё сумленне, але тут яго ахінула, і дзяцюк выпаліѓ:
  - Сумленне! Нават самы смелы чалавек баіцца сумлення!
  Шаблезубы тыгр неахвотна кіѓнуѓ і пацвердзіѓ:
  - Адзін - нуль на тваю карысць! Ну, што ж адказвай на іншае пытанне.
  Мастадонт пракруціѓся і рыкнуѓ, нібы монстр:
  - Хто на свеце ѓсіх прыгажэй?
  Хлопчык тупнуѓ босай ножкай і пакруціѓся. Пытанне і на самай справе найскладанае. Але ѓ галаве склаѓся адказ!
  Уладзімір Алегавіч выпаліѓ:
  - Праѓды няма справядлівей, праѓда хлусні любы прыгажэй!
  Шаблезубы тыгр зноѓ незадаволена прахрыпеѓ:
  - Дакладна шчанюк ... Ты я бачу проста супер баец! Ну добра давай трэцюю загадку.
  Хлопчык кіѓнуѓ светлай галоѓкай:
  - Давай!
  Шаблезубы тыгр зароѓ:
  - Што на свеце ѓсіх хутчэй!
  Уладзімір паціснуѓ плячыма. Ён хацеѓ было сказаць, што фатон. Але навошта ѓспомніѓ, што навукоѓцы распрацоѓваюць ультрафотоны каб лётаць са звышсветлавой хуткасцю. Ды гэта бачна не зусім тое, што трэба. І гравітоны нібы хутчэй хуткасці святла перамяшчаюцца.
  Уладзімір Алег стукнуѓ сябе кулаком па лобіку і адказаѓ:
  - Чалавека думка жвавей, і любых прамянёѓ хутчэй!
  Шаблезубы тыгр зарагатаѓ, і скалячы зубкі адказаѓ:
  - Лагічна! Ты малады, у цябе тры нуль на карысць! Можаш ісці!
  Хлопчык, шлёпаючы босымі ножкамі, адправіѓся па дарозе з жоѓтай цэглы, напяваючы...
  І ѓ горнай цішыні, і зорнай вышыні,
  У марской хвалі і лютым агні...
  І ѓ лютым, і лютым агні!
  І дзяцюк як падскочыць і босы ножкай каменю ѓрэжа. Але гэта даволі балюча.
  Хлопчык зароѓ:
  - Які боль, які боль - імперыя Чынгісхан - сто - нуль!
  Тут ён падумаѓ, а што, калі Вялікі Суперімператар Чынгісхан памрэ? Ці будзе гэта на карысць чалавецтву? Бо ѓ сусветнай імперыі людзі жывуць нядрэнна. Ва ѓсё ёсць праца, і кожны сыты, няма эпідэмій, зніклі многія хваробы, нават ад раку створана прышчэпка. Смяротнасць нізкая, што нават увялі абмежаванні на нараджальнасць. Практычны ѓ кожнага ёсць аѓтамабіль. Тэхналогіі развіліся, то цэлых Тры дні на тыдзень выходныя! І індустрыя забаѓ немалая. І людзі пабывалі на ѓсіх планет Сонечнай сістэмы, і ѓжо на Марсе ёсць першыя гарады.
  Хлапчук Воѓчык Рыбачэнка праспяваѓ;
  Над намі сонца свеціць,
  Не жыццё, а мілата...
  Тым, хто за нас у адказе,
  Даѓно пара зразумець,
  Тым, хто за нас у адказе,
  Даѓно пара зразумець!
  Мы маленькія дзеці -
  Нам хочацца гуляць!
  Але вось яе босыя пятачкі стала злёгку прыпякаць. Жоѓтая цэгла нагрэлася. А апрануць абутак нельга: дзецям можна па жоѓтай дарожцы або басанож, або ѓ чароѓным абутку. Такія правілы чарадзейнага лесу. А без магіі сястру не выратаваць.
  Хлапчук церпіць, і нават шчэрыць зубкі... Ён жа сапраѓдны піянер, які не згінаецца.
  Пацан падумаѓ каб адцягнуцца ад пякучых пяткі цэглы, вось чаму манголы змаглі пакарыць увесь свет? Што яны ѓсіх мацнейшыя ці разумнейшыя? І чаму неѓміручасць дасталася Чынгісхану - які раней дзеяѓ жорсткасці.
  Ну зараз вядома не так. Ёсць законы, якія з пакалення ѓ пакаленне мякчэюць. Напрыклад, жорсткія смяротныя пакаранні былі адмененыя. Затым абмежавана ѓжыванне катаванняѓ і цялесных пакаранняѓ. Напрыклад, дзяцей у школах усё яшчэ б'юць за правіннасці палкамі па босых пятках. Але ѓдары наносіць дзіця аднаго з табой узросту і вагі, і палка з пластмаса гнуткая і эластычная. Яна прыносіць боль, але не калечыць падэшвы дзяцей.
  Хаця па пятках і попе дзяцей яшчэ ѓ школах б'юць, але не часта. Часам проста ставяць у кут.
  Смяротнае пакаранне таксама стала рэдкім. І яе звычайна праводзяць публічна. Але не занадта часта караюць смерцю.
  Хаця Уладзімір і бачыѓ, як павесілі трох дзяѓчат. Яны ішлі на эшафот у вельмі кароткіх белых спадніцах і ледзь прыкрытай нітачкай тканіны грудзьмі. І зразумела басанож.
  Жанчын і непаѓналетніх пакараюць смерцю звычайна босымі, і амаль аголенымі. А дарослых мужчын як правіла караюць смерцю ѓ закрытых памяшканнях. Дзяцей прынята таксама пакараць смерцю публічна з мэтай запалохвання. Прычым, кара паказваюць на каляровых экранах, і школьнікі абавязаны гэта глядзець. Але гэта становіцца ѓсё больш рэдкай зьявай. Злачыннасць падае. Тэхналогіі развіваюцца, і таму, хто здзейсніѓ правіну, куды цяжэй сысці ад адказнасці.
  Уладзімір Рыбачэнка нарэшце адчуѓ, што жар у цэглах спадае.
  Хлапчук праспяваѓ з радасцю:
  - Па крывой бягуць дарожкі,
  Босыя хлапчукі ножкі...
  Надакучыла коней хаваць,
  Жадаю шчасце сваё паддражніць!
  І дзяцюк падхапіѓ:
  - Занесла! Занесла некуды!
  Занесла мяне!
  І вось перад хлапчуком апынулася хатка на курыных ножках. Вялікая такая і прыгожая. Толькі стаяла яна да дзецюка задам.
  Уладзімір Рыбачэнка агрэсіѓна зароѓ:
  - Хатка, хатка, павярніся да лесу задам, да мяне перадам!
  Хатка павярнулася ... Яна рухалася лёгка і без рыпання. Вось расчыніліся дзверы і з яе выпырхнула дзяѓчына. І такая прыгожая натуральная бландынка.
  Яна паглядзела на хлопчыка ѓ шорціках, босага і белабрысы, прабуркавала:
  - Ведаю, навошта ты прыйшоѓ! Жадаеш, сваю сястру выратаваць!
  Хлопчык у адказ вымавіѓ, выскаліѓшы зубкі:
  - Не толькі! Я хачу яшчэ і планету сваю выратаваць ад дэспатыі Чынгісхана!
  Чарадзейка-бландынка хіхікнула і адказала:
  - Цяжкую справу ты задумаѓ хлопчык. Вельмі цяжкае, але... Я табе дапамагу, калі ты адкажаш на пытанне.
  Воѓчык кіѓнуѓ:
  - Я як вучань у школе прывык адказваць на пытанні!
  Чарадзейка-бландынка, скалячы зубкі спытала:
  - Што даражэй за сто рублёѓ?
  Хлопчык усміхнуѓся і адказаѓ:
  - Дзвесце ста рублёѓ мілей!
  Чарадзейка-бландынка хіхікнула і адзначыла:
  - Ну, гэта вельмі проста. Але вось едзеш ты па дарозе. Наперадзе з аднаго боку твая маці, з другога лепшы сябар - каго трэба ціснуць?
  Уладзімір Алегавіч Рыбачэнка ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Тормазы!
  Чарадзейка-бландынка кіѓнула:
  - Цудоѓна! На самой справе добра! Тады пытанне, табе больш складана задам: чаму Усемагутны Бог не зробіць усіх людзей шчаслівымі!
  Хлопчык свіснуѓ і заѓважыѓ:
  - Ну і пытанне! На яго адказу і самыя мацёрыя тэолагі не ведаюць!
  Чарадзейка-бландынка кіѓнула:
  - А ты што думаѓ, што ѓсё так проста можаш здабыць?
  Хлопчык з уздыхам адказаѓ:
  - Ну добра, я пастараюся...
  Хлапчук нахмурыѓ дзіцячы лобік і тупаючы босымі ножкамі, пастараѓся засяродзіцца. Ён сапраѓды адчуваѓ сябе няѓтульна... Нібы апынуѓся кавалкам мяса на круку, ці нешта горай. Наогул у свеце так мала справядлівасці. Вось якім літаратурным геніем быѓ Аляксандр Сяргеевіч Пушкін, а загінуѓ на двубоі ѓ трыццаць сем гадоѓ. А колькі б мог яно карыснае для чалавецтва зрабіць? А пра юнага Лермантава і казаць няма чаго, ён яшчэ толькі набіраѓ літаратурныя абароты. І гэта прыкра да калацця ѓ баку.
  І тут яго раптам ахінула: важна адказаць не гэтулькі правільна, колькі ѓ рыфму.
  Хлапчук стабільна сказаѓ:
  - Зрабіць можа шчасце Бог, калі ты розумам нядрэнны! Чаму не шчасця ѓсім - трэба смага змен!
  Чарадзейка-бландынка свіснула і адзначыла:
  - Вось у цябе і розум! Малайчына, ты выдатны хлопчык! Таму, я табе падкажу!
  Хлопчык тупнуѓ босай ножкай і піскнуѓ:
  - Дзякуй!
  Дзяѓчына-ведзьма падміргнула і адказала:
  - Варта разбіць "Люстэрка Ірбіса" і тады Чынгісхан загнецца і яго кіраванне скончыцца!
  Воѓчык паціснуѓ плячыма і заѓважыѓ:
  - Гэта добра! Але люстэрка так проста не разбіць, яго ахоѓваюць!
  Дзяѓчына-ведзьма кіѓнула:
  - Ды яго ахоѓваюць мацней чым Чынгісхана. Але я магу выратаваць ад ахвяры тваю сястру! Джын у гэтым люстэрку можа адмовіць Акуліне Рыбачэнка ѓ ахвяры, калі ты пераможаш аднаго з монстраѓ пекла. У цябе будзе каманда... Калі ты даб'ешся мэты, не толькі выратуеш сястру, але сам зможаш заняць месца Чынгісхана!
  Хлапчук з надзеяй у голасе спытаѓ:
  - І забіваць нявінніц дзеля вечнага жыцця не давядзецца?
  Чарадзейка-бландынка кіѓнула:
  - Няма мой хлопчык! Не давядзецца! Ты атрымаеш усю сілу люстэрка Ірбіса, а яго магчымасці вялікія.
  Уладзімір Рыбачэнка заѓважыѓ:
  - Кіраваць планетай Зямля і ѓсім Чалавецтва - крута! Але гэта яшчэ і адказнасць немалая!
  Чарадзейка-бландынка кіѓнула:
  - Так! Але і шмат што можна зрабіць для людзей! Але ва ѓсякім разе ты ж хочаш выратаваць сваю сястру?
  Хлапчук-тэрмінатар кіѓнуѓ:
  - Ды я гатовы! Гатовы да працы і абароне!
  Дзяѓчына-ведзьма ѓзяла пацана за руку і падвяла да люстэрка, кіѓнуѓшы:
  - Вось зараз табе трэба будзе місія!
  Люстэрка было вялізным і свяцілася ѓсімі колерамі вясёлкі, і літаральна пералівалася.
  Воѓчык адказаѓ з усмешкай:
  - Яйку каб стаць крутым трэба варыцца пятнаццаць хвілін, а піянер заѓсёды гатовы!
  Хлопчык кіѓнуѓ, падняѓ сваю босую, загарэлую ножку, і рашуча зрабіѓ крок у невядомае.
  
  УПРАМСТВА СТАЛІНА АБО АДМОВАНЫ ГАМБІТ
  Гітлер атрымаѓ чарговы шанец. Сталін, раззлаваны пагрозай Жытоміру, забараніѓ адводзіць адтуль войска і запатрабаваѓ працягваць напярэдадні візіту ѓ Тэгеран наступ на правабярэжнай Украіне. І выніку савецкія войскі патрапілі ѓ кацёл, і апынуліся разгромленыя ѓшчэнт. І гітлераѓцы адбілі Кіеѓ, і акружылі савецкія войскі за Дняпром. І змаглі пабудаваць там абарону па Дняпры. Вайна ѓ выніку зацягнулася. Сталін адмяніѓ наступ на поѓначы пад Ленінградам, і перакінуѓ войскі на поѓдзень. Але гэта ѓжо было запозненае рашэнне. Зноѓ захапіць плацдармы за Дняпром не ѓдалося. І гітлераѓцы пабудавалі там крэпасць і выстаялі. Страты Чырвонай Арміі былі вялікія, і актыѓныя баявыя дзеянні адклалі да лета. Пакуль немцы мелі ініцыятыву. І вось у чэрвені высадка ѓ Нармандыі скончылася для саюзнікаѓ поѓнай катастрофай і разгромам саюзнікаѓ страціѓшых толькі палоннымі больш за паѓмільёна салдат і афіцэраѓ, і масу тэхнікі.
  Бітва за Крым таксама зацягнулася. Немцы добра ѓмацаваліся, і змаглі зацягнуць супраціѓленне. І наступ у цэнтры і на Ленінградскім кірунку, пачалося са спазненнем. Калі немцы, разграміѓшы саюзнікаѓ змаглі перакінуць войскі з Захаду.
  Немцы змаглі адбіць наступ савецкіх войскаѓ. У прыватнасці ѓ іх з'явіѓся вельмі ѓдалы шматмэтавы штурмавік-знішчальнік ТА-152, які можна было выкарыстоѓваць як працоѓны коніка на фронце. Ён быѓ больш дасканалым чым Фоке-Вульф і куды лепш іх па лётных характарыстыках. Але пры гэтым таксама з моцнай браняй, і магутным узбраеннем. ТА-152 стаѓ самым масавым нямецкім самалётам, замест разгортвання рэактыѓнай авіяцыі, да якой усё роѓна інфраструктура Люфтвафэ не гатовая. МЕ-262 ненадзейны пакуль самалёт, і фюрар па парадзе адмыслоѓцаѓ загадаѓ яго дапрацаваць і пакуль не пускаць у серыю. ХЕ-162 накшталт добрая машына, але цяжкая ѓ кіраванні і таксама ѓ масавую серыю яе пускаць не падыходзіць.
  За ТА-152 можа быць і франтавым бамбардзіроѓшчыкам, і штурмавіком, і знішчальнікам. Яго хуткасць у 760 кіламетраѓ у гадзіну - вышэй, чым у лепшых знішчальнікаѓ саюзнікаѓ і СССР. А ѓзбраенне самае магутнае сярод аднамесных машын, моцнае браніраванне. І ѓ манеѓранасці ён лепш чым Фоке-Вульф, і пазбаѓлены шматлікіх недахопаѓ якія былі ѓ ранейшай машыны. Так што ѓ немцаѓ з'явіѓся лепшы ѓ свеце вінтавы самалёт, які майстар на ѓсе рукі. І не трэба асоба пераглядаць вытворчыя лініі - ён з сямейства Фоке-Вульф і яго эвалюцыя.
  У небе немцы адчувала сябе больш упэѓнена. І на сушы ѓ іх было не так дрэнна.
  Адносна ѓдалай атрымалася САУ Е-10. Нізкі сілуэт у метр сорак сантыметраѓ, дазволіѓ абкласці машыну ѓ малую вагу ѓ дзесяць тон. Трансмісія і рухавік адным блокам і папярок, і ѓсяго два члены экіпажа. Праѓда Гітлеру не спадабалася што таѓшчыня брані: лоб у шэсцьдзесят міліметраѓ у борт трыццаць міліметраѓ замала. І ѓ лоб таѓшчыня вырасла ѓ восемдзесят два міліметры, у борт пяцьдзесят два міліметры. І вага машыны ѓзрасла да пятнаццаці тон.
  Але пры рухавіку ѓ 400 конскіх сіл гэта здавальняюча. І вайна пайшлі больш паспяхова. САУ Е-10 паказа сябе эфектыѓнай і жывучай машынай. Яе магутная браня пад вялікімі нахіламі ѓ лоб не прабівалася большасцю савецкіх гармат. І гэта аказалася выдатнай падмогай.
  Савецкія войскі ѓсё ж такі ѓзялі Крым, але не змаглі прабіць у іншых месцах нямецкую абарону. І Ленінград заставаѓся пакуль у блакадзе.
  Баі зацягнуліся да зімы ... У студзені савецкія войскі зноѓ спрабавалі наступаць, але іх удар захлынуѓся. У серыі ѓ немцаѓ з'явілася больш дасканалая "Пантэра" Ф з вузкай вежай і ніжэйшым сілуэтам. Яе браня была тоѓшчы і з вялікімі нахіламі, чым у звычайнай "Пантэры". А ѓвесь нават крыху менш дзякуючы больш шчыльнай кампанавальнай схеме. У выніку нямецкая машына ѓ лоб не прабівалася 34, і мела шанец і супраць ІС-2, і пры гэтым яе хадавыя якасці нават палепшыліся.
  Аказалася трывалей і тоѓшчы, і бартавая браня. Цяпер яе не бралі супрацьтанкавыя стрэльбы, і саракапяткі. І гэта зразумела прыкметнае рашэнне, якое зрабіла немцаѓ мацней чым раней.
  Так што яны ѓтрымлівалі фронт... У сакавіку фашысты пачалі наступленне ѓ Італіі і разграмілі саюзнікаѓ... І выбілі англічан і амерыканцаѓ у красавіку з Сіцыліі...
  Новы прэзідэнт ЗША Трумэн з прычыны актыѓнасці нямецкіх падводных лодак і вялікіх страт амерыканскага флота прапанаваѓ фюрару перамір'е. Немцы замарозілі праграму ракет Фау, і ѓ іх, затое з'явіліся падводныя лодкі на перакісы вадароду - вельмі эфектыѓныя. І ЗША, і Брытанія неслі велізарныя страты.
  Так высадка на Філіпінах супраць Японіі правалілася. Лінкары краіны ѓзыходзячага сонца патапілі амерыканскія транспарту. А тут яшчэ на баку самураяѓ у вайну ѓступілі - ніндзя. А гэта і зусім ваяры суперкласа.
  А ваяѓніцы тым больш, вышэйшага пілатажу!
  Пасля разгрому базы ЗША ѓ Аѓстраліі, ніндзя рэзка актывізаваліся. Амерыка сутыкнулася з фенаменальнымі байцамі, якім няма чаго супрацьпаставіць. І цяжкія бамбавікі, і авіяносцы нямоглыя супраць войска нябачных супермэнаѓ. Гэта вялікая праблема, з якой сутыкнуліся штаты і Брытанія. Агністы тыгр, разам з грубіянскай байцоѓ, атакаваѓ базу ЗША ѓ Перу-Харбар. Разам з ім у нападзе ѓдзельнічала і непераможная самка-баец - Азумі. Чароѓная, рудая японка. Азумі вельмі прыгожая, з шырокімі плячыма, высокімі грудзьмі, моцнымі сцёгнамі. Яе ножкі ѓвесь час і ѓ спёку і ѓ сцюжу босыя, але вельмі прыгожыя, точаныя і хупавыя. Пальцы на нагах доѓгія і чэпкія.
  Азумі вельмі любіць выкарыстоѓваць босыя ногі для кідання дыскаѓ. Жудасная жанчына, вогненная тыгрыцы - і гарачая ѓ ложку. Дзяѓчыны-ніндзя па традыцыі басаногія, трэніраваныя з маленства і не менш небяспечныя, чым мужчыны. Кравівыя!
  Амерыканцы гэта адразу на сабе адчула. Калі імітуючы дэльфінаѓ, ніндзя падфарбуй пад вадой. Яны выкарыстоѓвалі для мініравання авіяносцаѓ і лінкораѓ, асаблівую ѓзрыѓчатку, якая ѓ тысячу разоѓ больш магутная трацілу. Падплываючы пад самы чэрава карабля, сталі невялікі з грэцкі арэх шарык з магнітам. Вось гэта дзеѓкі!
  Ніндзя плывуць практычна бясшумна. Іх немагчыма выявіць пад вадой. Няѓлоѓныя цені. Потым закладваюць узрыѓчатку вялізнай магутнасці, але кампактную.
  А далей ідзе атака на базу. Вартавыя здымаюцца за долю секунды. Ляцяць няѓлоѓныя востра акружаныя дыскі. І рассякаюць горла і шыі. Амерыканскія салдаты паміраюць, нават не паспеѓшы ѓскрыкнуць. Потым зноѓ палёт невідзімак. Дзяѓчыны кідаюць босымі пальцамі гульні. Іх ножкі незвычайнай спрытныя.
  База атакавана з усіх бакоѓ. Выбухаюць самалёты, успыхвае велізарнае, бурлівае полымя. І ѓся пляцоѓка маментальна ахопліваецца ім. Сотні машын адначасова пачынаюць ірвацца. Нібы гэта спрацаваѓ велізарны феерверк. І адначасова спрацавала запальванне ѓ карбюратарных рухавіках.
  І ѓсё шыпіць, бурліць, зараз выбухае... Вогнезарныя гейзеры выносяцца высока ѓ неба. Чутныя грымоты д'ябальскага грому... Усё маментальна, неяк зараз змешваецца. І зямля нібы сыходзіць з арбіты, і з'яѓляецца, новае сонца. Але не мірнае, а ваеннае, і пякельнае. Людзі гараць, машыны палаюць, і выбухаюць. А дзяѓчыны-ніндзя далёка кідаюць босымі пальчыкамі хупавых ног гарошынкі выбухоѓкі. Але гэта сапраѓды дэманскае ѓздзеянне. І чуцца разрывы, ідзе гармідар. Некалькі самалётаѓ усё ж змагло адарвацца ад бетаніраванай паласы, але яны паваліліся на пакрыццё, і сталі рвацца. Поѓна смерці, болі і разбурэнні.
  Тысячы амерыканскіх і англійскіх салдат загінулі ѓ самыя першыя ж хвіліны бою. І сама сутычка нагадвала не бітву, а татальнае знішчэнне. І сыпаліся, і сыпаліся на амерыканскія пазіцыі смерць і попел...
  Ірваліся таксама крэйсеры і лінкоры, расколваліся напалову авіяносцы. Гуляла і па моры татальная, абсалютна бязлітасная смерць. Яна ѓсіх хто трапляѓся ѓ яе гарачыя абдымкі, спапяліла, сцерла ѓ парашок.
  Гарачыя, рудыя мовы лізалі самалёты, плавілі метал, гарэла абсалютна ѓсё запар. Нават камень...
  Ніндзі задаволілі сапраѓдную, агнязарную віхор, дакладней не віхура, а ѓраган! Або нават тарнада. Якое пакідае пасля сябе толькі абгарэлыя шкілеты, і попел.
  Азумі гэта вельмі прыгожая жанчына, але смяротная. Яна кідае іголкі босымі пальцамі, і дзівіць супернікаѓ Японіі. Хто можа супрацьстаяць ніндзя?
  А калі выбухаюць крэйсеры і лінкоры, расколваецца сталь і тытан. Агністы тыгр задаволены. Усё ідзе па ягоным плане. Вось падае скошаны шэраг амерыканскіх салдат.
  Азумі падтрымлівае свайго напарніка. І сее смерць.
  Разам з тым маладая жанчына заѓважае:
  - Рускія моцна далечы па рагах немцам пад Сталінградам. Калі мы не дапаможам, то нашыя саюзнікі прайграюць!
  Красуня кінула босай нагой тры іголкі, яны прабілі шыі дзевяці салдатам арміі ЗША якія спрабуюць вырвацца з пекла. На паверхні акіяна адчайна спрабуючы пазбегнуць уцягванні ѓ вір, варушыліся амерыканскія маракі.
  Ніндзі дабівалі іх, секчы адразу двума мячамі, і кідаючы дыскі. Вельмі актыѓнымі былі японскія жанчыны: стройныя і моцныя. І яны выкарыстоѓвалі босыя ножкі для страляніны.
  Ямата ѓпэѓнена адказаѓ:
  - Мы нанясем удар і па Расіі! Халхін-Гол будзе адпомшчаны!
  І суперніндзя правёѓ рукой па паветры, прайшла хваля цунамі. Яна паднялася нібы віхура ѓрагану, і паглынула прагным ротам якія барахтаюцца на паверхні маракоѓ.
  Бамбавік Б-29 закруціѓ над нідзямі. Азумі ѓзяла і босымі ножкамі нацягнула цеціву мініятурнага арбалета. Выпусціла небяспечную ѓзрыѓчатку. Машыну літаральна разарвала... Аскепкі разляцеліся нібы бензабакі з выбухоѓкай. І збілі некалькі знішчальнікаѓ. Азумі хіхікнула, пацерла босай, хупавай ножкай, па траве і прабуркавала:
  - Я вялікая дзяѓчына і супер!
  Агнязарны тыгр, узяѓ і прашыпеѓ:
  - Сапраѓды супер! Мы гэтых рускіх таксама размажам, як і амерыканцаѓ!
  Азумі хіхікнула, і выскаліла зубкі-іклы...
  Ніндзі дабілі апошнія самалёты, і рушылі з вострава. Трэба граміць і іншыя базы. Амерыканцы надоѓга запомняць гэты дзень. Яны пашкадуюць што ѓвялі нафтавую блакаду супраць Краіны Узыходзячага Сонца, якая прымусіла японцаѓ ваяваць. І нечакана высветлілася, што хаця Японія ѓ дзесяць разоѓ саступае Амерыцы ѓ эканоміцы, затое мае такі цудоѓны спецназ, якому няма чаго супрацьпаставіць!
  Ніндзі атакавалі яшчэ адно авіяноснае злучэнне. Яны падляцелі на дронах з паветра скінулі маленькія, але смяротныя бомбы. Гасцінцы пекла, якія ѓляталі ѓ трубы і топкі караблёѓ.
  І падрывалі ѓсе пасудзіны запар. Разбурэнне ішло ѓраганнымі тэмпамі. І патапленне авіяноснай групы прыкрытай крэйсерамі і браняносцамі. І іх засыпалі пякельнымі гарошынкамі смерці. Якія, прашывалі браню, раздзіралі метал.
  Над морам бушавалі пажары, і ѓсё дымілася. З'едлівы дым паднімаѓся ѓ паветра, і круціѓся, нібы чорныя кольцы кобр, які выпускае атрутныя зубы, гатовыя прагрызці атмасферу.
  І ѓсё гэта скакала, выгіналася, упівалася ѓ паветра... Ніндзі выпусцілі выбухоѓку, і пакінуѓшы непашкоджаным найболей дасканалы і сучасны авіяносец, атакавалі яго павозка. Тут у ход пайшлі мячы-катана, а дзяѓчаты-ніндзя кідалі босымі пальцамі іголкі. І рабілі гэта настолькі віртуозна, што адна іголка забівала адразу тры ці чатыры чалавекі.
  Дзяѓчаты атакуючы, спявалі:
  - Мы не нікчэмныя казюлькі, суперніндзя - сячэм бляшкі! Відавочныя таленты - мацуйся!
  І сапраѓды рухаліся, нібы грэбень хвалі. Азумі, ссекла адмірала мячом, рассякаючы трыма ѓзмахамі на дванаццаць частак. Кроѓ багата пырскала, заліваючы палубу. Азумі прачырыкала:
  - Будзеш у труне! Я цябе рассяку!
  І засекла яшчэ аднаго адмірала. І пры гэтым так скаліла зубы. Ніндзі не баяліся стрэлаѓ. Ад іх адляталі кулі. Яны не ведалі слабасці, стомленасці і жалю. Яны былі нібы птушкі на крылах, ці нават рэактыѓных рухавіках.
  Азумі пляскала босымі ножкамі, па палубе пакідаючы хупавыя сляды. Яна дзівосная ваяѓніца. Але і іншыя дзяѓчынкі - таксама супер.
  Авіяносец захоплены і яго, разгарнуѓшы, вядуць у японскія парты. Там жа таксама патрэбна жалеза.
  Супрацьстаяць арміі самураяѓ і ніндзя вельмі складана. Яны звышлюдзі. І іх націск захапляльны.
  І зноѓ ідуць поспехі і захопы. Ніндзі паводзяць сябе як няѓлоѓныя марскія разбойнікі. У Амерыцы паніка. Няма магчымасці супрацьстаяць невідзімкам.
  Гэта такі спецназ, што і авіяцыя, і артылерыя нават не заѓважаюць падыходу адважных ваяѓнікоѓ. Якія навісаюць нібы чорныя хмары, і махаюць мячамі, кідаюць дыскі, якія ляцяць на кіламетры і прабіваюць любы метал.
  Ніндзя не такі як у сярэднія стагоддзі. У яго самая сучасная тэхніка пад рукой. І ён разбурае, усіх хто трапляецца ѓ яго на шляху.
  А на савецка-германскім фронце зацішша. Немцы рыхтуюць наступленне на Курскай дузе. Не самая разумная ідэя, атакаваць загадзя ѓмацаваныя пазіцыі, пры лікавай перавазе суперніка. Але і выбар у Нямеччыне невялікі.
  Немцаѓ разбілі ѓ Афрыцы, і яны змушаны шукаць перамог на іншых франтах.
  Поспехі японцаѓ, праѓда, знізілі інтэнсіѓнасць авіяналётаѓ, на ваенна-прамысловыя аб'екты Трэцяга Рэйха. Гэта прывяло да павелічэння выпуску ѓзбраенняѓ у параѓнанні з рэальнай гісторыяй. Да бітвы на Курскай дузе, у фрыцаѓ больш "Пантэр" і "Тыграѓ", а таксама самалётаѓ. Што пэѓную праблему стварае.
  Але ѓсё роѓна Чырвоная Армія мацнейшая. Хірахіта задае цалкам слушнае пытанне:
  - Будзем дапамагаць саюзніку Германіі?
  Большая частка японскіх вайскоѓцаѓ выказалася за адкрыццё другога фронту. Праѓда, пры ѓдзеле ніндзя. Амерыка страціла ѓсе свае авіяносцы, і буйныя надводныя караблі. Стала немагчымым праводзіць наступальныя аперацыі ѓ Ціхім акіяне. І рукі Японіі развязаны. Мала таго ніндзя самі сагналі чатыры авіяносцы без пашкоджанняѓ. І знішчылі масу самалётаѓ. Было захоплена і некалькі буйных караблёѓ. У цэлым паспяховая аказалася кампанія.
  Або дакладней серыя кампаній. Якія, адзначыліся бліскучымі поспехамі. Амерыка выйшла з вайны. Дакладней прапанавала перамір'е, на любых умовах.
  Японія запатрабавала: спыніць бамбардзіроѓкі Трэцяга Рэйха, і дапамогу СССР. ЗША таксама павінны былі паѓплываць і на Брытанію, каб так таксама спыніла баявыя дзеянні. Ангельцы з грахом напалову пагадзіліся. Саюзнікі пайшлі на перамір'е з Трэцім Рэйхам і абмен палоннымі.
  Гітлер зноѓ адклаѓ наступ на Курскай дузе. Ён вырашыѓ спачатку сабраць больш сіл і танкаѓ з заходняга фронта. І ѓзмацніць, свае войскі.
  Але тады ѓжо Сталін 15 ліпеня загадаѓ наступаць на Арол і Белгарад.
  Ніндзі тым часам сагналі яшчэ і амерыканскі транспарт з новымі танкамі "Шэрман". А Азумі, змагла разам з дзяѓчынкамі выкінуць куды больш дзёрзкую аперацыю. Яна выкрала з англійскіх заводаѓ трыста пяцьдзесят самых лепшых брытанскіх танкаѓ "Чэрчыль", з узмоцненым браніраваннем, і пераправілі іх у Германію. Англічане гінулі пад мячамі дзяѓчат. Акрамя таго прыгажуні вельмі трапна кідалі босымі пальцамі вострыя іголкі, забіваючы байцоѓ. І што сказаць? Ангельцы аказаліся ѓ шоку.
  Дзяѓчынкі з Японіі, акрамя таго сцягнулі і два транспарты з бензінам. Што для Трэцяга Рэйха лепшы падарунак.
  Таму Чырвоная Армія з самага пачатку сутыкнулася з упартым супрацівам.
  У абарончых баях "Фердынанд", паказаѓ сябе практычна вельмі нават выдатным знішчальнікам танкам. А як і "Тыгр" і "Пантэра". Апошняя машына хоць і часта ламалася, але ѓ абарончых баях, гэта не гэтак істотна.
  Азумі тым часам, прыбыла на фронт. І асабіста ваявала супраць рускіх на самым небяспечным арлоѓскім кірунку. Тут у бой пайшлі савецкія трыццаць чацвёркі.
  Японка разам са сваёй напарніцай, дасталі малюсенькія, як ячменнае зярнятка кавалачкі ѓзрыѓчаткі. І сталі выкарыстоѓваючы свае дзявочыя, спрытныя пальчыкі кідаць гэтыя зерні па танках. Савецкія машыны з аглушальным грукатам узрываліся і пераварочваліся.
  Азумі крыкнула:
  - Банзай!
  Яе басаногая напарніца рыкнула:
  - Мы ператворым планету ѓ рай!
  І кінула маленечкую гранату... Савецкія машыны раздзіраліся. Прагучала бавоѓна, і пасыпаліся іскры, калі дзве трыццацьчацвёркі сутыкнуліся ѓ паветры. А затым як ірване баявы камплект. І машыны рассыплюцца, нібы чорныя жамчужыны.
  Азумі зноѓ запусціла некалькі малюсенькіх зярнятак, сваімі дакладнымі, босымі пальчыкамі, і прачырыкала:
  - Я нясу смерць!
  Яе галаваногая сяброѓка, вякнула, таксама кінуѓшы смяротныя прэзенты:
  - Карацей кажучы - банзай!
  І абедзве прыгажуні разрагаталіся. І зноѓ босымі ножкамі давай гэтыя зярняткі з кумулятыѓнай узрыѓчаткай кідаць. І ѓсё татальна разбураючы. Вось тузін буйнейшых КВ перавярнулася. І сарваныя гусеніцы, разбітыя каткі закруціліся зверху. І коцяцца сабе, разломваючыся. Збіваючы пры гэтым савецкіх салдат, якія ішлі ѓ атаку.
  А абедзве дзеѓкі-ніндзя хіхікаюць. Вось у ход ідуць і вострыя дробныя іголачкі, якія кідаюцца босыя дзяѓчыны сваімі ножкамі. І атака савецкіх войскаѓ выдыхаецца. Расейскія часткі, нясучы прыкметны ѓрон, спыняюцца і заміраюць.
  А галаногія бандыткі смяюцца... Скаляцца нібы пантэры!
  Трумэн, бачачы, што справа пахне газай прапанаваѓ Трэцяму Рэйху перамір'е на любых умовах. І Чэрчыль з гэтым быѓ згодзен.
  Гітлер запатрабаваѓ вярнуць Нямеччыне і Італіі ѓсіх ваеннапалонных і аднавіць гандаль.
  А вось саюзнікі калі жадаюць вярнуць сваіх людзей павінны іх выкупіць. Трумэн і Чэрчыль хоць і неахвотна, але далі на гэта згоду.
  Фашысты заѓважна ѓзмацніліся. Адбілі ѓ маі чарговы наступ савецкіх войскаѓ у цэнтры. І 22 чэрвеня прымяніѓшы танкі серыі Е спрабавалі наступаць.
  Першы танк Е-50 быѓ распрацаваны занадта паспешна, і атрымаѓся неѓдала ѓдалым. Яго вага была амаль шэсцьдзесят пяць тон пры таѓшчыні броні "Ціра"-2, праѓда некалькі вялікімі нахіламі. І хадавыя якасці былі лепей: рухавік пры фарсіраванні разганяѓся да 1200 конскіх сіл. Што падняло і яго хуткасць і манеѓранасць. Гармата першапачаткова была 88 -міліметра ѓ 71 ЭЛ якая немцаѓ суцэль уладкоѓвала.
  Праѓда з траѓня 1945 году ѓ СССР стаѓ выпускацца лепш абаронены ѓ ілоб ІС-3, і гэта падштурхнула немцаѓ да ѓсталёѓкі больш дасканалай і бранябойнай гарматы.
  Наступ немцаѓ у чэрвені і ліпені не атрымала развіцця. Прасунуѓшыся кіламетраѓ на сто і нясучы вялікія страты фрыцы былі спыненыя. Потым ужо наступала Чырвонае войска...
  Але таксама без асаблівых поспехаѓ. Лінія фронту стабілізавалася... А затым і зусім стала маларухомай.
  Савецкая СУ-100 набыла папулярнасць як суцэль ніштаваты знішчальнік танкаѓ. Т-34-85 заставаѓся самым масавым танкам і пакуль яшчэ Т-54 толькі распрацоѓваѓся яму на змену.
  У немцаѓ да канца 1945 года з'явіѓся ѓ небе больш дасканалы МЕ-262 Х, які меѓ хуткасць звыш 1100 кіламетраѓ у гадзіну, стрэлападобныя крылы, і больш надзейныя рухавікі з магутным узбраенне: пяць авіягармат. З'яѓленне гэтага самалёта магло даць Люфтвафэ пераважную перавагу ѓ паветры.
  На гэта разлічваѓ Гітлер. А таксама на рэактыѓныя бамбавікі, каб зламаць СССР. І трэба сказаць пакуль адказ у Савецкай Расіі не было.
  Адбіѓшы за зіму спробы Чырвонай Арміі наступаць у канцы траѓня 1946 г. немцы зноѓ кінулі ѓ атаку свае танкі. З'явілася больш дасканалая мадыфікацыя Е-50 з размяшчэнне рухавіка і трансмісіі адным блокам і папярок. Гэты танк быѓ сілуэтам усяго ѓ два метры, і пры гэтым яшчэ і важыѓ тон сорак пяць. Яго хуткасць вырасла, і манеѓранасць і хадавыя якасці. І гармата была больш хуткастрэльная ѓ 12 стрэлаѓ у хвіліну, і бранябойная ѓ 100 ЭЛ даѓжыня ствала. І вядома ж гэта стала для Чырвонай Арміі праблемай.
  Е-50 апынуѓся ѓ новай мадыфікацыі ѓдалы танк выдатна абаронены ѓ лоб, але слабаваты бартамі. Хоць пры высокай хуткасці перамяшчэння, гэта ѓжо не так істотна.
  Аднак савецкі фронт пачаѓ прагінацца... Сталіна гэта моцна непакоіла. Немцы нават змаглі ѓзяць Смаленск, і наблізіліся да Масквы... Праѓда пасля Гітлер зрабіѓ паѓзу і пайшоѓ на штурм Ленінграда. Але дадзенае наступленне аказалася адбітым.
  Немцы панеслі вялікія страты і затармазіліся...
  А потым і восень, і суровая зіма. Так што не да смеху.
  Наступіѓ новы 1947 год... У СССР так-сяк завяршалі працу над Т-54, але дадзеная машыне не ішла ѓ серыю. І сур'ёзна ѓсё замарудзілася.
  Немцы сабраліся з сіламі. Новы іх танк Е-75 быѓ вельмі добрае абаронены з усіх ракурсаѓ. Лоб у 250-міліметраѓ, у барты 170-міліметраѓ, а гармата ѓ 105-міліметраѓ у 100 ЭЛ, рухавік у 1500 конскіх сіл. Вось гэта моц пры вазе ѓ семдзесят пяць тон.
  І давай прэсаваць савецкія войскі... У адказ у СССР з'явіѓся ІС-7, але серыйную вытворчасць дадзенага танка не ѓдалося наладзіць. І гэта зразумела, не есці добра.
  Пакуль у небе перавага гітлераѓцаѓ толькі вырасла. З'явіліся баявыя дыскалёты, вялікай, разбуральнай моцы. І яны ламалі і танкі, і самалёты.
  Ва ѓсякім разе дыскалет быѓ непаражальны для стралковай зброі. А мог збіваць не атрымліваючы пашкоджанняѓ самалёты СССР дзясяткамі.
  Нямецкія лётчыкі ѓ небе дамінавалі. Хаффман за чатырыста збітых самалётаѓ быѓ узнагароджаны Рыцарскім крыжам Жалезнага крыжа з залатымі дубовымі лістамі мячамі і дыяментамі. А за пяцьсот атрымаѓ Вялікі Крыж Жалезнага крыжа. Які быѓ толькі ѓ Герынга. А семсот пяцьдзесят збітых самалётаѓ Рыцарскі крыж Жалезнага з плацінавым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі. Гэта было каласальнае дасягненне...
  Немцы надыходзілі зноѓ на Маскву. Але вельмі ѓжо развіта была савецкая абарона і стойка ваявалі байцы. Шмат нарыта ѓмацаванняѓ.... Немцы змаглі цаной вялікіх страт узяць Вязьму і Ржэѓ, але захлынуліся... І зноѓ баі зацягнуліся да позняй восені... А там зіма і новы 1948 год...
  А ѓ халодны час ужо Чырвоная Армія наступала, але без вялікіх поспехаѓ.
  А ѓлетку атакавалі немцы. Але істотнага прасоѓвання не дасягнулі... Зімой Чырвоная армія наступала...
  Наступіѓ 1949 год. Т-54 нарэшце стаѓ масавым. Замест ІС-7 у серыі была СУ-130 лягчэйшая і простая ѓ вытворчасці. І галоѓнае ѓ серыю паступіѓ рэактыѓны знішчальнік МіГ-15. Які шчыра казаць хоць і саступаѓ немцам, але ѓсё ж мог хоць нешта паказаць.
  Хафман набраѓ тысячу збітых самалётаѓ атрымаѓ адмысловую ѓзнагароду: Вялікі Крыж Рыцарскага Крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. І гэта быѓ рэдкі выпадак, калі стварылі ѓзнагароду пад канкрэтнага героя.
  Гітлер адзначыѓ, што Хафман - сапраѓдны арыец. І бязлітасны да ворагаѓ Рэйха, і што будзе перамога.
  Але і немцы і савецкія войскі ѓвесь год спрабавалі, але нішто нікога не ѓзяѓ.
  І наступіѓ 1950 год... Зноѓ абмен ударамі і маларухомая лінія абароны... І вось 1951 год пайшоѓ.... Нібы ѓсё ѓ тупіку. І зноѓ жорсткія абмены ѓдарамі.... І застылая лінія фронта. І 1952 год у такой жа вязкай дрыгве мінуѓ.
  Сьмерць Сталіна ѓ сакавіку 1953 году нічога істотным чынам не зьмяніла. Месца генералісімуса заняѓ маршал Берыя, прызначаны афіцыйным пераемнікам. І зноѓ застылы фронт. І толькі з'явіѓся ѓ СССР танк ІС-10. Але гэта не так істотна.
  Мінуѓ і 1954 год.... У немцаѓ і рускіх наступіѓ тупік. І новае супер зброю не атрымалася. Хафман за дзве тысячы збітых самалётаѓ атрымаѓ Вялікі Крыж Рыцарскага крыжа з залатым дубовым лісцем мячамі і дыяментамі.
  Вось і 1955 год таксама мінуѓ у жорсткай бойні.
  І наступіѓ 1956 год... 22 чэрвеня споѓнілася роѓна пятнаццаць гадоѓ з пачатку Вялікай Айчыннай вайны. І Адольф Гітлер нарэшце прапанаваѓ сам перамір'і.
  Перамовы ішлі доѓга і праз паѓгода быѓ заключаны мір. Мяжа пайшла па лініі фронту. На гэтым усё і завяршылася. Палонных мянялі - усіх на ѓсіх. Ні кантрыбуцый, але сёе-тое Трэці Рэйх прыхапіѓ...
  Зрэшты, Еѓропа была абяскроѓлена. Калі ѓ сакавіку 1958 года Гітлер памёр, Трэці Рэйх разваліѓся. І СССР вярнуѓ свае ранейшыя тэрыторыі. Лаѓрэнцій Берыя аднаѓляѓ эканоміку і вёѓ краіну як ён казаѓ да камунізму, ну гэта ѓжо іншая гісторыя. Зрэшты, у сакавіку 1969 года Берыя памёр, і яму ѓспадкаваѓ Шэлепін... СССР хутка развіваѓся і жорсткая камуністычная дыктатура вывела яго на перадавыя пазіцыі - абагнаѓшы ЗША!
  
  КАЛІ ФРАНКЛІН РУЗВЕЛЬТ ПАМЕР БЫ РАНЕЙ
  Франклін Рузвельт сканаѓ нашмат раней, па дзіѓнай іроніі лёсу 30 студзеня 1943 гады. Генры Уоллес хоць і лічыѓся леваком, але аказаѓся ѓ куды большай ступені ідэалістам і запатрабаваѓ ад Сталіна ѓ абмен на аказанне ваеннай дапамогі правядзення палітычных рэформаѓ і амністыі ѓсім палітычным зняволеным.
  Рэзкая рэакцыя Сталіна, які да таго ж толькі што атрымаѓ найбуйнейшую перамогу пад Сталінградам, і адчуваѓ сябе вельмі крутым і моцным, раззлавала Уоллеса, і той заявіѓ аб спыненні ваеннай дапамогі СССР. Згуляла негатыѓную ролю і пазіцыя Чэрчыля які не хацеѓ хуткага прасоѓвання Чырвонай Арміі ѓ Еѓропу і нечаканая гнуткасць Адольфа Гітлера, які абвясціѓ аб замарожванні "канчатковага вырашэння габрэйскага пытання". Фюрэра змаглі ѓгаварыць разважныя людзі з асяроддзя ѓ тым ліку як ні дзіѓна і галоѓны кат Трэцяга Рэйха Гімлер.
  Спрацаваѓ аргумент: што яѓрэі нікуды не падзенуцца, а прайграѓшы вайну можна ѓсё страціць і беззваротна. Ну, а перамогшы на Усходзе, можна будзе з саюзнікамі паразмаѓляць і па-іншаму.
  Ва ѓсякім разе, ЗША замарозілі ваенныя дзеянні, Брытанія таксама, і хоць фармальна нават перамір'е не было афіцыйна абвешчана, канфлікт на захадзе аказаѓся згорнуты. Што, вядома, пайшло на карысць Вермахту. Нямецкі падводны флот спыніѓ рэйды, саюзнікі скаталі, застапарыѓшы стратэгічныя бамбардзіроѓкі.
  Савецкія войскі, як у рэальнай гісторыі авалодаѓшы ѓ пачатку лютага 8 чысла Курскам, а 9 Белгарадам. 15 лютага пачаѓся штурм Харкава які, пазбягаючы акружэння, пакінулі нямецкія войскі. Яшчэ раней гітлераѓцы пакінулі Растоѓ на Доне.
  18 лютага ѓ стаѓку прыбыѓ асабіста Гітлер. Ён надзяліѓ Майнштэйна новымі паѓнамоцтвамі. Акрамя таго з Захаду спешна перакідваліся падмацаванні. У першую чаргу, канешне ж, авіяцыя. Не так ужо і мала паглынаѓ самалётаѓ заходні фронт - амаль палову машын. Некалькі дывізій, якія планавалася перакінуць у Афрыку, былі адпраѓлены чыгуначнымі шляхамі на Усход. Акрамя таго ѓсе хоць трохі баяздольныя фармаванні перакідваліся з Францыі і Балкан, а ѓ самой Германіі, была абвешчана Рэйхстагам татальная мабілізацыя і вайна.
  19 лютага Майнштэйн аддаѓ загад аб пераходзе 4-й танкавай арміі ѓ контрнаступленне з мэтай спыніць савецкія войскі, якія наступалі праз Паѓлаград. 22 лютага быѓ заняты Паѓлаград. Задача абароны шляхоѓ да Дняпра з поѓначы праз Краснаград або Днепрапятроѓск, або праз Палтаву або Крэменчуг была ѓскладзена на групу Кемпф.
  У адрозненне ад рэальнай гісторыі немцы атрымалі поспех значна больш. У іх дзякуючы ѓводу ѓ бітву ѓсіх сваіх паветраных войскаѓ ізноѓ вярнулася перавага ѓ паветры. Акрамя таго ѓ наступе прыняло ѓдзел больш сухапутных у тым ліку і 30 новенькіх танкаѓ "Тыгр" якія ѓ рэальнай гісторыі ганебна загразлі ѓ афрыканскіх пясках.
  Атачыць Харкаѓ немцам атрымалася на шэсць дзён раней, чым рэальнай гісторыі, 8 сакавіка, Белгарад фрыцы захапілі, а Белгарад з ходу быѓ захоплены раней на 9 дзён - 10 сакавіка.
  Гітлераѓцам удалося таксама з наскоку, авалодаць і Курскам, замкнуѓшы 14 сакавіка яшчэ адно кольца. 18 сакавіка фрыцы захапілі і Стары Аскол. Аднак насталая бездараж і гераічнае супраціѓ савецкіх войскаѓ перашкодзілі фашыстам развіць поспех. Але страты Чырвонай Арміі ѓ катлах аказаліся больш значнымі, чым у рэальнай гісторыі, а Курская дуга, зрэзана яшчэ ѓ сакавік 1943 года.
  Поспех Майнштэйна апынуѓся сур'ёзным, але абмежаваным, так фашысты, не змаглі вярнуць нават усяго таго, што страцілі падчас Варонежска-Касторненскай аперацыі. Хоць зараз у іх ужо не было галаѓнога болю - Курскай дугі. Але гэта стварыла дадатковыя праблемы: дзе і як наступаць?
  Пакуль саюзнікі паводзілі сябе пасіѓна нямецкая эканоміка, вельмі актыѓна раскручвалася. Выпуск танкаѓ і самаходак на працягу трох месяцаѓ вырас у два разы дасягнуѓшы 1200 машын у месяц, у тым ліку і найноѓшых "Тыграѓ", "Пантэр" - значна праѓзыходных у баявой моцы савецкую тэхніку. Але новыя танкі яшчэ трэба было асвоіць экіпажам, і давесці да розуму іх дзіцячыя хваробы.
  І абраць кірункі для наступу няпроста. Можна рушыць і на Маскву, і зноѓ паспрабаваць узяць рэванш за Сталінград, прарывацца да Каѓказскай нафты. Адной з мэт, мог стаць і Ленінград, куды парадам цяжка перакідваць падмацаванні.
  Немцы тры месяцы чакалі, збіралі сілы і новыя танкі, навучалі навабранцаѓ. Ужо ѓ войску і чатырнаццацігадовыя хлапчукі не рэдкасць, шмат сфарміравана замежных дывізій. Колькасць Вермахта дасягнула максімальнага значэння ѓ 10,5 мільёнаѓ салдат і афіцэраѓ, няхай нават пры некаторым зніжэнні якасці войскаѓ.
  У паветры баі ішлі з пераменным поспехам. Гітлераѓцы павялічвалі выпуск самалётаѓ, і дзейнічалі больш актыѓна.
  Іх асы, як правіла, выбіралі сабе месца бою, і імкнуліся не ѓступаць у бітву, саступаючы лікам.
  Трэба адзначыць, што Фоке-Вульф хоць і саступаѓ савецкім самалётам у манеѓранасці, але высокая хуткасць пры пікіраванні дазваляла яму сысці пры выхадзе ѓ хвост, а магутнае ѓзбраенне збіць самалёт з першага ж заходу. Так што поѓнасцю захапіць перавагу над фашыстамі не ѓдавалася, і хутчэй у паветры дамінавалі больш вопытныя нямецкія асы, з больш магутным узбраеннем.
  Гітлер усё ж прыняѓ рашэнне наступаць на Каѓказ, толькі крыху па-іншаму. А менавіта зрабіѓшы Сталінград галоѓным кірункам, і накіраваѓшы туды групы войскаѓ "А" і "Бы". Рашэнне вядома не аптымальнае, але пасля страты Ржэѓскага плацдарма, наступаючы на Маскву, немцам прыйшлося б пераадольваць вельмі магутную лінію абароны.
  На рахунак Ленінграда, то тут штурм горада-цытадэлі не даваѓ Трэцяму Рэйху нават у выпадку поспеху вырашальных дывідэндаѓ.
  Так што засталося рухацца на поѓдзень. Сталін жа ѓсё ж апярэдзіѓ Гітлера 22 чэрвеня савецкія войскі перайшлі ѓ наступленне на Арлоѓскім і Кускім напрамку. Прычына адмовы ад чакальнай тактыкі была звязана з пасіѓнымі паводзінамі саюзнікам: ні міру, ні вайны. Што яшчэ можна было пацярпець, але... Недахоп дзюраля нараѓне з усё большым выпускам нямецкіх самалётаѓ паступова перадавала ѓсё большую і большую ініцыятыву Люфтвафэ.
  Тым больш гітлераѓцаѓ ужо з'явіѓся вельмі нядрэнны бамбавік Ю-188, які развівае хуткасць, праѓзыходную або як мінімум не якая саступае Якам, і нават мінуѓ паспяховыя выпрабаванні Ю-288. Апошняя машына, нараѓне з серыйным ДА-217 магла быць вельмі нават добрым стратэгічным бамбавіком. І такім чынам нямецкая авіяцыя станавілася для савецкіх войск, вельмі неспрыяльным фактарам.
  Гітлер жа марудзіѓ з надыходам, так ішло фарміраванне новых танкавых дывізій і навучання экіпажаѓ. З-за адсутнасці бамбардзіровак "Тыграѓ" і "Пантэр" выпусцілі больш, чым у рэальнай гісторыі, і іх трэба было асвоіць.
  Немцы паспелі падрыхтавацца да абароны ѓ цэлым, іх не ѓдалося заспець знянацку. Баі доѓжыліся больш за месяц. Савецкія войскі сутыкнуліся з новай германскай тэхнікай, і высветлілася "Пантэра" і "Тыгр" у сустрэчных бітве на парадак мацней за савецкія машыны. Баданне не давала Т-34 і КВ, рэальных шанцаѓ на перамогу. Тым больш вытворчасць машын з больш магутнай 85-міліметровай гарматай не была пакуль асвоена, а 76-міліметровая "Пантэру" і "Тыгра" ѓ лоб не магла ѓзяць.
  Савецкія войскі толькі на асобных участках прасунуліся да пятнаццаць кіламетраѓ і панеслі вялізны ѓрон. Немцы ж змаглі перайсці ѓ контрнаступленне. Сярод палкаводцаѓ варта адзначыць пачаткоѓца на ѓсходнім фронце, але шырока вядомага на Захадзе Роммеля. Яму ѓдалося нядрэнна сябе зарэкамендаваць у бітве з парадамі.
  Немцы змаглі, развіваючы контрнаступленне выйсці да Дона. Але потым замест наступу на Маскву іх павярнулі на поѓдзень.
  Фюрэр прагнуѓ рэваншу за Сталінград. Трэба адзначыць, што гэта спачатку пайшло немцам нават на карысць. Сталін не верыѓ у варыянт паѓтору аперацыі "Блау" і ѓсе свае рэзервы перакідваѓ бліжэй да Масквы. У выніку чаго гітлераѓцы, прасоѓваючыся ѓздоѓж Дона, зайшлі савецкім войскам з тыл.
  Аднак Чырвоная Армія была ѓжо іншая. Савецкія генералы, якія атрымалі баявы вопыт, дзейнічалі больш умела, а самі салдаты прыкметна загартаваліся. Фрыцы так не змаглі перайсці Дон і прарвацца да Сталінграда. Максімум іх дасягненняѓ, захоп Растова-на-Доне, і выходзь у рацэ на ѓсім яе прамежку. Праѓда савецкія войскі страцілі Варашылаѓград, Данец, і значныя тэрыторыі, але гітлераѓцы не змаглі захапіць падчас летняй і восеньскай кампаніі, нават таго, што ім удалося ѓ 1942 годзе. Што Сталін лічыѓ пэѓным посьпехам. Калі мець на ѓвазе, што СССР зараз ваяваѓ на адзін фронт.
  Пагроза з боку Японіі, слабела па меры паражэнняѓ Краіны Узыходзячага Сонца ѓ выніку паражэнняѓ у Ціхім акіяне. І пакуль СССР мог не надта баяцца за Далёкі Усход.
  Зімой пачалося ѓжо контрнаступленне Чырвонай арміі. Шматлікія нямецкія танкі ѓ мароз і гурбах відавочна пасавалі, а шахматнае размяшчэнне каткоѓ забівала шасі. Але поѓнага поспеху дабіцца і тут не ѓдалося. Немцаѓ крыху пацяснілі ѓ цэнтры, і праваліся на Дону, але Ленінградскую вобласць, з-за занадта магутнай абароны суперніка вызваліць не ѓдалося. Пакуль блакада захоѓвалася. Немцы таксама шмат чаму на вучыліся, але ѓжо знемагалі ад вайны. Наступнае лета стала спробай перахопу ініцыятывы фрыцам. Але зноѓ гітлераѓцы толькі змаглі выйсці да Дона. Штурм Ленінграда скончыѓся правалам.
  У ЗША здарыліся перамены. Уоллес, які прытрымлівае чакальнай тактыкі, прайграѓ прэзідэнцкія выбары рэспубліканцу Чэйні. Але пераемнік працягваѓ сябе паводзіць пасіѓна. Дакладна таксама як лейбарысты, якія змянілі Чэрчыля ѓ руля Брытаніі. Узімку сорак пятага года савецкія войскі змаглі прабіць абарону Вермахта ѓ цэнтры і рушыць наперад да Смаленска і нават заняць гэты горад. Але рэактыѓная авіяцыя суперніка дамінавала ѓ паветры і наступ савецкіх войскаѓ спынілася. А ѓ сакавіку і красавіку фрыцы адыгралі страчанае. Улетку 1945 гады немцы паспрабавалі развіць наступ, на Маскву выкарыстоѓваючы танкі серыі "Е" і рэактыѓныя бамбавікі і першыя ѓ свеце дыскападобныя баявыя апараты.
  Балістычныя ж ракеты прызналі занадта ѓжо дарагой, і неэфектыѓнай зброяй. Немца ѓдалося падысці да Масквы, але ѓжо наступіла позняя восень, а амерыканцы прымянілі атамную зброю і прымусілі капітуляваць Японію.
  Маючы атамную бомбу Чэйні запатрабаваѓ ад абедзвюх краін заключэнне міру.
  Але і Сталін, і Гітлер не маглі ніяк дамовіцца. Не было адзінства і ѓ ЗША, дзе многія рэакцыйныя колы, лічылі, каб няхай абодва бакі забіваюць адзін аднаго як мага даѓжэй.
  Але паколькі фашыстам удалося, на гэты раз канчаткова адрэзаць Ленінград і падысці на сто кіламетраѓ да Масквы ЗША і Брытанія сталі дапамагаць СССР, аднавіѓшы пастаѓкі Лэнд-ліз.
  Узімку савецкія войскі сталі зноѓ адціскаць фашыстаѓ, але так і не змаглі дэблакаваць Ленінград. Горад Леніна паѓ, але затое фрыцаѓ крыху адціснулі ад сталіцы. Дапамога ад Захаду была ѓмеранай і магла мець вырашальнага характару. Але і немцы страшэнна стаміліся і выматаліся.
  Лета 1946 г. прайшло з нязначнымі пазіцыйнымі зменамі. А зімой савецкія войскі дабіліся пэѓных поспехаѓ, выбіѓшы фрыцаѓ з Ржэва і Вязьмы і пацясніѓшы няхай нязначна іх на Доне.
  Увесну 1947 гады сканаѓ Адольф Гітлер і, 18 траѓня было падпісана пры пасярэдніцтве ЗША і Брытаніі перамір'е. Умовы аказаліся даволі цяжкімі для СССР і не занадта выгаднымі Германіі. Украіна, Беларусь, усе землі, якія ѓтрымліваѓ Вермахт, станавіліся мандатнымі тэрыторыя пад сумесным кіраваннем ЗША, Брытаніі, Германіі і сатэлітаѓ.
  Трэці Рэйх станавіѓся падабенствам Эѓразьвязу, а акупаваныя савецкія тэрыторыі, тыпу пратэктаратаѓ, уключаючы і Ленінград. Дон атрымлівалася статут мандатнай тэрыторыі, незалежнай ад СССР і фармальна самастойнай, але з фактычна вялікім уплывам ЗША.
  Такім чынам, тэрыторыя Савецкай Расіі моцна ѓразалася. Сталы і аслабелы Сталін, быѓ змушаны сысці з палітыкі. Яго аѓтарытэт рэзка зваліѓся, а асяроддзе раскалолася.
  Пасля адстаѓкі Сталіна, ад СССР неѓзабаве аддзяліѓся Каѓказ - Грузія, Арменія, Азербайджан. А праз некалькі гадоѓ і Сярэдняя Азія. Такім чынам, Расея аказалася адкінутая ѓ ролю другараднай дзяржавы, няхай і ядзернай зброяй. У параѓнанні з рэальнай гісторыяй - Пецярбург, Смаленская, Пскоѓская, і не якія іншыя вобласці на Захадзе аказаліся мандатнымі.
  А неѓзабаве аддзяліліся і раёны Паѓночнага Каѓказа, населеныя пераважна мусульманамі. У Нямеччыне пасля смерці Гітлера (хутчэй за ѓсё фюрару дапамаглі сысці), неѓзабаве сканаѓ і наркаман Герынг. Быѓ забіты і Гімлер. Улада захапіѓ больш умераны Шпеер. Праз некалькі гадоѓ аднавілася шматпартыйная сістэма, а нацысты сталі куды больш умеранымі.
  У канчатковым выніку ѓ свеце дамінаваць і панаваць сталі ЗША. У іх не было ѓ якасці канкурэнта зараз СССР, ды і камуністы неѓзабаве страцілі ѓладу. У Кітаі правіла праамерыканскі ѓрад, у Ісламскім свеце тое ж самае. Наступіла эпоха татальнай амерыканскай дамінацыі...
  Але шчасця гэта чалавецтву не прынесла, хоць амерыканцы ѓстанавіѓшы гегемонію на Зямлі змаглі ажыццявіць палёт на Марс яшчэ ѓ дваццатым стагоддзі, акрамя таго прагрэс і тэхналогіі развіваліся яшчэ хутчэй, чым у рэальнасці. Адбівалася тое, што зараз ЗША кантралявалі навукоѓцаѓ з усяго зямнога шара. А бо не сакрэт, што менавіта празмерная сакрэтнасць тармазіла развіццё чалавечай навукі.
  У пэѓным сэнсе стала больш бяспечна, чым у рэальнай гісторыі. Арміі ЗША і іх сатэлітаѓ маглі ціснуць тэрарыстаѓ і экстрэмістаѓ у любым пункце зямнога шара, не асцерагаючыся абвінавачванняѓ у не паліткарэктнасці. Можна праводзіць гуманітарныя інтэрвенцыі і эфектыѓную эканамічную і палітычную глабалізацыю. Няма сэнсу падсілкоѓваць рэлігійных экстрэмістаѓ, каб звяргаць палітычных супернікам - гэта можна зрабіць простай інтэрвенцыяй.
  Так што ѓ вызначанай ступені, мір стаѓшы аднапалярным у параѓнанні з рэальным шматпалярным накшталт бы выйграѓ. Але тут Васіль Цёркін убачыѓ лёс асобна ѓзятага чалавека...
  Ганна Казей ( Цікавае і верагодна не выпадковае супадзенне прозвішчаѓ, хаця дзеянне адбываецца ѓ дваццаць першым стагоддзі!) сышла са станцыі электрычкі і далей ішла пешшу. Электрычка прыбраная, з абцякальнымі вагонамі, але сама станцыя адна з самых глухіх. Стаяла цёплая ѓкраінская восень - бабіна лета, калі на плячах у бярозкі залатыя сукенкі, а лясы і гаі апранутыя ѓ царскую барва. Прырода прыгожая, ды і жанчына не пазбаѓленая яшчэ любаты, хоць ёй не менш трыццаці пяці гадоѓ, а валасах ужо праступае сівізна.
  Ганна Казей сумная, дык яна накіроѓваецца на спатканне да сваіх дзяцей... у катаржную турму. Пра што суддзя, які прысудзіѓ дванаццацігадовага хлапчука і пятнаццацігадовую дзяѓчынку да 99 гадоѓ турэмнага зняволення? Дык паступіць у адносінах да няшчасных дзяцей? А зрабілі, яны тое што? Ну, сарвалі ѓлёткі з рэклямай. Ды яны рэзалі дрот тэлефоннай і інтэрнэт-сувязі, каб змагацца з заразай амерыканскага ѓплыву.
  Існуе ва Усходняй Украіне рух - "Патрыятычнага супраціву". Няма яны не вядуць сапраѓднай партызанскай вайны, як гэта было падчас Другой сусветнай. У асноѓным іх супраціѓ - гэта прапаганда і дробныя без чалавечых ахвяр дыверсіі. Вось яе дзеці і захацелі, кінуць выклік заходняй тыраніі, здзейсніѓшы некалькі абразанняѓ правады.
  Але на відэакамеры ѓдалося іх засняць, ды і "добразычліѓцаѓ" суцэль хапае. Дзецям прад'явілі абвінавачанне ѓ дыверсійнай дзейнасці і нават тэрарызму, а таксама нанясенні сур'ёзнай шкоды эканоміцы. І сувязі юным узростам, улічылі змякчальную акалічнасць - далечы амаль сто гадоѓ катаргі.
  Суд прайшоѓ вельмі хутка, а адвакат толькі паводле ківаѓ пракурору. Ды і сам працэс аказаѓся закрытым. Прычым Ганне намякнулі, што яе дзецям яшчэ пашанцавала, калі б яны ведалі, і мелі б сувязі з падполлем не пазбегнуць ім спачатку катаванняѓ, а затым і смяротнага пакарання. Зрэшты, само знаходжанне на катарзе, гэта хіба не катаванне.
  Ногі ѓ Ганны ѓ старых туфлях заплятаюцца. Яна нясе на сабе цэлы заплечнік з перадачамі, якія дазволена рабіць, толькі раз на год. А яшчэ няшчасным дзецям, мусіць, не занадта выдатна ѓ зняволенні.
  Катаржнікі стаяць дарогу, таму іх няма ѓ барачным лагеры, яны расцягнуліся па трасе. Патрулі хіхікаюць Ганне, і бесцырымонна лезуць рукамі ѓ заплечнік, здабываючы ежу. Каѓбаса сырвялад здаравенны паліцай з мясцовых адразу ж засунуѓ сабе ѓ рот. Нягледзячы на тое, што фармальна Украіна, як бы мае ѓсе атрыбуты дзяржаѓнасці, у тым ліку і абіраную Раду, але амерыканскіх сцягоѓ больш, чым жоѓта-блакітных.
  Хлапчукі, якім яшчэ не выканалася васямнаццаць, працуюць асобна ад дарослых. Дзень стаіць цёплы, сонечны, паласатыя, турэмныя кашулі складзеныя ѓ асобны стос, і худыя, жылістыя целы, шакаладных ад загару падлеткаѓ, блішчаць ад поту. Адны шырокімі шуфлямі награбаюць камяні і жвір на чыгуначныя шляхі, трэція цягнуць рэйкі, іншыя габлююць і пілуюць бярвенне.
  Тут хлапчукі з дзесяці да сямнаццаці гадоѓ, а некаторыя выглядаюць нават маладзейшымі. І як не пашкадаваць іх, калі ѓ мандатнай Украіне існуе дамінаванне англасакскага права, калі з дзесяці гадоѓ крымінальная адказнасць дастасавальная як да дарослых?
  Тут паліцай паказаѓ Ганне, чый рукзак прыкметна палегчыѓся - дзе шукаць сына Марата (таксама магчыма не выпадковае супадзенне тут імёнаѓ!). Ды цяжка ёй, цягаць такі цяжар, але ѓсё роѓна ён мацавацца. А гэты палягчэнне не ѓ радасць, дык тут пайка бедная і хлопцы худыя.
  А вось і яе сынок. Упёрся голымі, у замоѓленых вышэй каленяѓ паласатых штанах нагамі ѓ вострыя камяні і штурхае бочку з бетонам. І гледзячы на босага, цяжка дыхаючага прыціхлага Марата Ганна зразумела, што ён таксама неверагодным намаганнем волі мацавацца. Стрыжаная нагала галава на фоне худзенькіх плячэй здаецца вялікай, а светлыя валасы на фоне загарэлага вуглаватага чэрапа практычна незаѓважныя. Ад чаго хлопчык здаецца зусім лысым. Маршчынка на лобіку стала больш прыкметна глыбей. Ад чаго калі б не малы рост і вузкія плечы хлопчыкі б здаваѓся нашмат старэйшым.
  Марат працуе, і побач блукаюць лютыя якія пакрыкваюць і размахваюць шырокімі сырамятнымі бічамі наглядчыкі. Гэта катарга, бязлітасная. Каб вытрымаць такі тэмп працы варта хоць не колькі секунд паслабіцца, і прылегчы на бочку, каб даць адпачыць жылістай, спаласаванай бізуном спіне. Зрэшты, калі яна абпальвае, скуру звычайна не рассякае.
  Ганна не мае права падысці, пакуль не наступіць абедзенны перапынак у рабоце. Так даводзіцца глядзець і чакаць.
  У маці мімаволі наварочваюцца слёзы. Ногі ѓ хлапчука, усё ѓ ранках, у ѓдарах, сіняках, падэшвы ѓ мазалях. Усю вясну, лета і восень малалетніх катаржнікаѓ прымушаюць укалываць басанож. Маѓляѓ, зняволеным хлопчыкам так нават спрытней і лепш. Насамрэч гэта праславутая амерыканская эканомія. Тым больш абутак заходняга ѓзору занадта хутка зношваецца. І так дай Бог казённым чаравікам хаця б зіму пратрымацца - балазе клімат пацяплеѓ і снежныя часы не такія ѓжо і доѓгія.
  А вось зараз хлапчукоѓ прымушаюць перацягваць цяжкія рэйкі. Ну куды такое Маратыку. Худы ён як чарацінка, вось як рабрынкі з-пад загарэлай скуры прасвечваюцца, а жывот ад напругі правальваецца. Цёмныя кругі пад вачыма, кажуць, што нялёгка даецца катаргам хлопчыку. Ці зможа ён працягнуць 20 гадоѓ, пасля чаго можна будзе падаць законнае права на апеляцыю?
  Але трэба аддаць належнае Марату, ён спрытна ѓкладвае рэйцы, і ѓбачыѓшы маці, усміхаецца ѓ адказ. Маршчынка на лбе разгладжваецца і відаць, што гэта ѓсё ж хлапчук, які знаходзіць вясёлае ѓ любой сітуацыі...
  Свішча бізун і балюча абпальвае Марата. Маці ѓскрыквае, спрабуе кінуцца на наглядчыка на паліцай-амбала хапае яе за плячо.
  - Не смей! Напад на турэмшчыка пры выкананні абавязкаѓ... У лепшым выпадку дзясятка!
  Ганна ѓжо цішэй абураецца:
  - А яны хіба маюць права па законе біць дзяцей?
  Паліцай шчыра адказаѓ:
  - Гэта называе змушанай мерай фізічнага ѓздзеяння ѓ адносінах да злачынцаѓ. Скардзіцца зусім бескарысна!
  Жанчына цяжка ѓздыхнула, і пастаралася адвесці вочы ад свайго сына, каб не было так цяжка. Астатнія хлапчукі таксама ѓкалываюць. Амаль усе яны басанож, толькі пара самых старэйшых у нейкіх відавочна самаробных апорках. І ѓсе стрыжаныя нагала, без выключэнняѓ. Калі адзін з іх падышоѓ з каменем на плячах бліжэй, то яго Ганна разгледзела выкалаты нумар.
  Жах - няѓжо ѓ яе сына ёсць такое?
  Перапынак на абед кароткі - па законе катаржнікі павінны працаваць не менш за дванаццаць гадзін у суткі, а рэальна іх ганяюць і па чатырнаццаць-шаснаццаць. Праѓда тут шмат залежыць ад цяжару працы. Напрыклад, ці наѓрад нават дарослы чалавек, вытрымаць цягаць паѓсотні кілаграм вагі, з аднаго паверху на іншы на плячах.
  А вось, напрыклад, збіраць хлопам можна і даѓжэй. Дзяѓчаты звычайна працуюць на плантацыях, бо хлопчыкам фізічна цяжэй.
  На абед кормяць дзецюкоѓ рысам, на ђкраіне ён выдатна прыжыѓся і вельмі каштоѓная бялковая ежа. Трохі дадаюць і малака з хлебам, і часныком - каб менш хварэлі. Ежа цалкам здаровая, так што хлапчукам хоць і замала, але шчарбатых ротаѓ не відаць. Вось і яблычкі сустракаюцца і лімоны.
  Марат хоць і галодны, тлумачыць маці:
  - У нас ёсць звычай, прычым мудры - дзяліць перадачы на ѓсіх дзецюкоѓ!
  Ганна здзівілася:
  - Мудры?
  Больш старэйшы хлапчук, з вычварнай наколкай на руцэ і крыжом на грудзях упэѓнена растлумачыѓ:
  - Вядома! Часцей, чым раз на год можна атрымаць перадачу толькі за вялікі барык. І захоѓвае яе нельга. Так нас шмат і нейкае падсілкоѓванне ідзе стала!
  Ганна пагадзілася і, пагладжваючы сынка па спіне, адчувала як свежыя так ужо загоеныя палосы і ранкі. Мама спытала ѓ сына:
  - Б'юць часта?
  Марат, выціснуѓшы ѓсмешку, адказаѓ:
  - Імкнуцца не пакалечыць. Ныркі і жыццёва важныя органы не адбіваюць.
  Ганна працягвала роспыт:
  - А так басанож хадзіць не холадна?
  Хлапчук сумленна адказаѓ:
  - Вядома, у вёсцы босымі бегалі толькі ѓ цёплыя дні, а тут выганяюць, пакуль не выпадзе снег, і тое можа быць эканомія... Але.
  Хлапчук з крыжом зноѓ умяшаѓся:
  - Я тут ужо пяць гадоѓ! Нічога страшнага, працуючы на свежым паветры, сілкуючыся здаровай ежай, можна быць загартаваным і нават не кашляць! Выжывем, калі не памром!
  Марат, акуратна адкусіѓшы каѓбаскі, заѓважыѓ:
  - Вядома, выжывем, і можа быць, здабудзем свабоду!
  Тут Ганна нечакана зразумела, што тэмы для размовы аказаліся вычарпаныя. Марат жыѓ сваім жыццём, яно сваім. І спачуваць хлопчыку недарэчна, ён толькі пакрыѓдзіцца. Хоць шанцы ѓ Марата ѓбачыць волю, блізкія да нулявых. Ды і ѓцёкі арганізаваць з вобласці фантастыкі. Тым больш нават калі і ѓцячы, то ѓ сучасным свеце, хіба зможаш занадта доѓга хавацца ѓ падполлі? Тэхналогіі растуць, і іх размова напэѓна запісваецца, і можа нават з відэамалюнкам.
  Марат спытаѓся пра сабаку Палкан, і атрымаѓшы адказ - замоѓк. Ганна разумела паглядзела на сына. Яму бачым, хацелася падрабязней распытаць аб сястрычцы, але ён адчуваѓ, што мама з ёй пакуль яшчэ не мела зносіны. Час перапынку на абед кароткі, і праз пяць хвілін дзецюкі-працоѓнікі зноѓ пачнуць працу.
  Ганна працягнуѓся сыночку вязаныя тэпцікі:
  - Апрані мой мілы!
  Марат шэптам адказаѓ:
  - Не пакладзена... Усе хлопчыкі павінны быць аднолькавыя ѓ пакаранні. А хадня басанож да маразоѓ гэта адна з формаѓ пакарання! Яны іх проста спаляць. Лепш няхай панасіць, калі падрасцём мой малодшы брацік.
  Мама пагладзіла напрыканцы агрубелыя збітыя ногі сыны, і нягледзячы на пыл пацалавала іх. Затым рушыѓ услед заключны пацалунак у лобік і пад грозны вокрык наглядчыка, яна паднялася і накіравалася да выхаду. Затым спынілася. Праца была арганізавана з амерыканскай рацыянальнасцю: катаржнікі ѓкалывалі так, каб нагрузка ішла на розныя групы цягліц. Тады праца і цела развіваецца, больш прапарцыйная і зняволеныя менш стамляюцца, а значыць, з іх можна выціснуць нашмат больш.
  Рукі ѓ Марата ѓжо арагавялі ад мазалёѓ, і ён дастаткова ѓпэѓнена грузіць шуфлем. Цела хоць худое, але жылістае, а тонкія рукі моцныя. Не, можа, яшчэ доѓга вытрымаюць на катарзе. Так што пакуль хаваць хлапчука ранавата.
  Канваір груба штурхнуѓ Ганну і прыкрыкнуѓ:
  - Твой час скончыѓся! Давай тупай адсюль! І так перабрала ліміт!
  Ногі жанчыне падаюцца вельмі цяжкімі. Наперадзе яшчэ наведванне сястры Марынкі. Цяпер якраз восеньскі прыпар, і трэба злавіць час. Добра яшчэ, што брат і сястра знаходзяцца не надта далёка.
  Амерыканскі капітал дамінуе на ђкраіне, як, дарэчы, і іншаземныя службоѓцы. Сам просты народ жыве сціпла, але сёе-тое перападае і яму. Ва ѓсякім разе, рыззё таннае, і Ганна ѓ сваіх бедняцкіх абноѓках выглядае белай варонай.
  Зрэшты, юныя дзяѓчаты катаржанкі ѓ сваіх паласатых сукенках нагадваюць зняволеных у нацысцкіх лагерах. Іх можна разгледзець з вагона электрычак. Многіх дзяѓчат кідаюць у турмы за простую нявыплату падатку, даючы ім шанц адпрацаваць. Таму на палях прымусовых работніц шмат.
  Ганне павезла, толькі што дзяѓчыны скончылі вялікі ѓчастак і да новага ім басапятым тупаць яшчэ вёрст дзесяць. А значыць можна пагаварыць з Марынка. Мабыць, басаногая, худзенькая дзяѓчына, у паласатай сукенцы з нумарком і прозвішчам на грудзях не здавалася канваіру небяспечнай, і ён ішоѓ, паклаѓшы аѓтамат не плячо. Марынка, як і Марат з момант апошняй сустрэчы стала крыху вышэйшай, і значна худай. Усё ж ва ѓкраінскай вёсцы праблемы з ежай не было.
  Тут жа кормяць па норме, відавочна недастатковай, для такой інтэнсіѓнай і цяжкай працы. Марынка на пытанне маці прызналася:
  - Ды есці вельмі хочацца! Мы нават адлоѓліваем дажджавых чарвякоѓ, мыем іх і па адмысловым вэндзім, а часам і ямо волкімі. Галаванавата!
  Ганна спытала аб здароѓі. Марынка сумленна адказала:
  - Цягліцы спачатку моцна нылі, асабліва хварэла спіта, але я зараз уцягнулася. Тут яшчэ нічога - працуем на свежым паветры і зямлі. Горш будзе зімой, на станках сапраѓды цяжка і нудна.
  Мама, успомніѓшы прадзільні, дадала:
  - І пыльна!
  Марынка спытала аб Мараце. Даведалася, што хлапчук здаровы, і нават за некалькі месяцаѓ катаржнай працы фізічныя адужэѓ і загартаваѓся. Узрадавалася. Малодшаму брату ѓжо споѓнілася сем гадоѓ, і ён таксама моцны. Бацька ж зараз на катарзе недзе ѓ Сібіры, і яго пазбавілі права перапіскі. Вядома, толькі, што ён пакуль жывы, у выпадку смерці было б апавяшчэнне.
  Марынка з уздыхам заѓважыла:
  - Каб не мой бацька, можа, і не ѓлезла б у гэтую справу! Усё жыццё праходзіць у паласатай робе, і нават у прыбіральню ісці сроем і з песнямі - гэта кашмар!
  Ганна пастаралася ѓсміхнуцца, заѓважыѓшы:
  - Калі не будзе заѓваг, праз дваццаць гадоѓ па законе можна паслаць хадайніцтва аб датэрміновым вызваленні!
  Марынка адмоѓна матнула галавой:
  - У першыя дваццаць гадоѓ звычайна не мілуюць, за выключэннем выбітных заслуг... Ну калі выявіш уцёкі ці змова! - Дзяѓчына грозна звяла выгарэлыя на сонца да колеру пераспелай пшаніцы бровы. - Але я ніколі не пайду на данос!
  Ганна паглядзела на дачку. Мужны, як у Марата падбародак, правільныя, крыху завастрыліся рысы твару. Валасы пры зняволенні дзяѓчатам згольваюць нагала, але яны ѓжо паспелі крыху адгадуй. Пачалі ледзь-ледзь нават завіваць белыя, залацістыя кудзеркі. Даволі высокая дзяѓчына і нягледзячы на худзізны зусім не здаецца кашчавай, або вуглаватай.
  Ганна мімаволі спытала дачушку:
  - А вас таго... Не спрабавалі згвалціць?
  Твар Марынка завагалася, і яно ціха адказала:
  - Не без гэтага, але... Амерыканцы ѓсё ж рэлігійныя і ѓ іх гэта не заахвочваецца... Без дазволу вышэйшага начальства. Але можна афіцыйна аформіцца ѓ бардэль і адзін год тэрміна пойдзе на два!
  Ганна не стала пытацца. Яна ведала, што Марынка толькі абразіць ад прапановы падобных паслуг. На душы ѓ жанчыны стала яшчэ цяжэй. А дзяѓчына з усмешкай адказала:
  - Не журыся... Шанцы яны заѓсёды маюцца! Там больш, у жыцці ёсць нямала і вясёлага.
  І схуднелая прыгажуні заспявала, а дзяѓчаты хорам падхапілі;
  Што здарылася з пяшчотнай нявестай,
  Я ѓ пакутах з чорнаю душою!
  Успамінаючы аблічча яе цудоѓны,
  Што захоѓваю, калі ѓступаю ѓ бой!
  Басаногія дзяѓчаты, спявалі ад імя хлопца, прыгожы раманс, і гэта глядзелася цалкам натуральна і прыгожа.
  Памятаю, як сцежкай брылі павольна,
  Па паселішчах мірных, пустках!
  На табе прыбраная адзежа,
  Лёгкі крок і шлях да манастыроѓ!
  
  А на полі спее залататроѓе,
  Ветрык развеяѓ увесь туман!
  Будзе ѓ вечнай славе Праваслаѓе,
  Святло надзей у малітвах хрысціян!
  
  Нажачкі босыя па дарогах,
  Мы з дзяѓчынкай каемся ѓ грахах!
  Пакланіся і вер Святому Богу,
  Жыццё тваё ён узважыць на вагах!
  Ахова ѓ асноѓным складалася з мясцовых паліцаяѓ і добразычліва слухала дзяѓчынак. Сімпатычныя зняволеныя ѓступілі ѓ паласу, дзе толькі што прайшла, асяняючы навальніца.
  А калі з грымотам голас з пасаду,
  Не варты ты ѓвайсці ѓ Мой рай!
  Таму што святасць небасхілу,
  Не даступная, нават не мары!
  
  Вам грахоѓным у нізкіх, брудных бедах,
  Варта вякамі знаходзіцца і знаходзіцца!
  Шанавацца толькі мужнасць у перамогах,
  Нібы сплаѓ адзіная рускіх раць!
  
  Наш салдат не ходзіць па карчмах,
  Гарэлку піць, яму брыдка - зло!
  Ён наймацнейшы ваяр - навальніца свету!
  Хто палез на Русь, сатрэм у дзярмо!
  
  Крок маёй дзяѓчынкі па дарожцы,
  За плячыма ірваная торба!
  Беражэ яна свае боцікі,
  Усё аддала ѓ Божыя аруды!
  Дзяѓчыны ѓсе мелі агульнае - гэта робы і босыя ногі. Большасць з іх ужо рослыя і буйныя дзяѓчыны, але ёсць яшчэ зусім маленькія дзяѓчынкі, з голеныя нагала галоѓкамі. Яны пакідаюць такія ж маленькія, босыя сляды. Ганна мімаволі пускае слязу - няшчасныя вязні канкістадорскага рэжыму. І за хто з адправілі ѓкалываць па чатырнаццаць-шаснаццаць гадзін на катаргу?
  І ѓжо чуе пах, чорнага гару,
  Па паселішчах пранеслася арда!
  Усю краіну на часткі разарвалі,
  У попеле і руінах горада!
  
  Вось тады дзяѓчынка абурылася,
  - Не, не справа хавацца ѓ склеп!
  І на фронт з усёй запал папрасілася,
  Таму што Ісус паклікаѓ!
  
  Самалёт ёй далі, біць фашыстаѓ,
  Каб лётала, славячы гэтым Хрыста!
  Каб было горача ѓ небе чыстым,
  Каб закрыліся фрыцам нябёсы!
  
  Ды яна ваявала ѓсёй сілай,
  І малілася перад іконай зло!
  Не хацела быць у палоне магілы,
  Вынішчыла гадаѓ, не лік!
  Пры гэтых словах дзяѓчаты нават самыя з іх падбадзёрыліся і прыбавілі кроку. Ганна таксама пляскала па цёплым гразі басанож. І яе было гэта прыемна. Нібы ты вяртаешся ѓ сваё ѓласнае юнацкасць. Буйная галька дарог, казыча голую падэшву, і ад гэтага адыходзіць стомленасць, і выяѓляе бадзёрасць. І хаця далейшы працяг раманса і вельмі сумнае Ганна шырока ѓсміхаецца.
  Але ѓ баі апошнім выйшла дрэнна,
  Чамусьці лопнуѓ бензабак!
  Пашкадуй малю, я плачу Бога,
  Шкада, калі дзяѓчаты гараць!
  
  Ісус адказаѓ мне сурова,
  За цябе я мучыѓся, пакутаваѓ!
  І цяпер павер мне - няма труны,
  Загінуѓшых усіх Усявышні ѓваскрашаѓ!
  
  І зараз у раі твая нявеста,
  Добра ёй, Сам абцёр слязу!
  Вер, табе знойдзецца таксама месца,
  Увасобіш ты даѓнюю мару!
  
  Толькі ведай - служэнне Расіі,
  Гэта шлях, каб Богу дагадзіць!
  Што быць планеце ѓсёй шчаслівей,
  Трэба Радзіме ѓсёй крэпасцю служыць!
  
  Галоѓны грэх - Айчыны адварочвацца,
  Не пайсці на лаянку - залегчы ѓ кусты!
  Аддаць перавагу ролю бездапаможнага паяца,
  Не спазнаѓшы Гасподняй прыгажосці!
  
  Так ідзі і адпомсці фашыстам,
  Ісус так грозна загадаѓ!
  Дым знікне ѓ паветры духмяным,
  Будзе час і для мірных спраѓ!
  
  ІНТРЫГІ ГІМЛЕРА І Фюрэра з раскладам
  Другая сусветная вайна прыняла больш зацяжны характар, паколькі фюрар вырашыѓ замест праграмы ракет ФАУ ѓкладзецца ѓ народны знішчальнік. Машыну лёгкую, танную і простую ѓ вытворчасці. І ХЕ-162 паступіѓ у серыю яшчэ ѓ 1943 году. Адначасова Гітлер паслухаѓ Роммеля і вывеѓ нямецкія і італьянскія войскі з Афрыкі. У выніку чаго немцы захавалі восем дывізій, страчаных у рэальнай гісторыі і мноства тэхнікі, і плюс яшчэ значныя сілы італьянцаѓ.
  У выніку Сіцылія аказалася лепш прыкрыта войскамі, і высадка саюзнікаѓ скончылася разгромам.
  На Курскай дузе Гітлер таксама адкладаѓ адступ, у дадзеным выпадку, з-за жадання выпрабаваць у баях і "Тыгр"-2 і "Пантэра"-2. У жніѓні нарэшце Сталін загадаѓ наступаць на арлоѓскім і харкаѓскім кірунку.
  Немцы мелі тэхніку больш эфектыѓную ѓ абароне, і накапалі мноства ѓмацаванняѓ.
  Але Чырвоная армія мела перавагу ѓ сілах. Асабліва адчувальны на Арлоѓскім напрамку. Але рухалася Чырвоная Армія вельмі павольна. На Харкаѓскім кірунку немцы нават змаглі адбіць наступ на поѓдні, дзе камандаваѓ Майнштэйн. На арлоѓскім баі зацягнуліся да позняй восені, але Арол усё ж узялі. І дабіліся поспеху.
  Але вельмі вялікімі стратамі, выбіѓшы шмат сваіх войскаѓ. Пасля чаго наступіла паѓза. Савецкія войскі папаѓнялі страты. Немцы акопваліся... Выпуск танкаѓ нарастаѓ... "Пантэра"-2 у серыю не пайшла. Гітлеру не спадабалася, што вага танка значна павялічылася. І тады танк не атрымаѓся такім як хацеѓ фюрар. Ды і рухавік яшчэ больш магутны не готаѓ. "Тыгр"-2 вельмі магутны танк, але яго вялікая вага таксама мінус. Але з танкамі немцы пакуль не зрабілі дасканалай мадэлі. "Пантэра" праѓда машына праѓзыходная Т-34-76, даволі значна. Але ѓ СССР на падыходзе больш магутны і дасканалы танк Т-34-85, які ѓжо ѓ лабавой брані і бранябойнасці гарматы куды менш саступае "Пантэры".
  Немцы жадаюць чагосьці стварыць больш-дасканалага. "Пантэра" асноѓны нямецкі танк слабаваты бартавой браняй.
  І ёсць з іх слабасць ад супрацьтанкавых стрэльбаѓ пры стральбе па бартах.
  Фашысты маюць, затое моцныя самалёты і знішчальнікі. Асабліва вельмі моцныя і танныя ХЕ-162 вельмі крутыя і могуць разграміць ворагаѓ у небе.
  І саюзнікаѓ сталі падціскаць у паветры. І зразумела Чырвоную Армію таксама.
  Зімой, зрэшты, савецкія войскі сталі наступаць і адціскаць гітлераѓцаѓ у цэнтры...
  Баі разгарнуліся і небе... Вельмі ѓдала ХЕ-162 падышоѓ да Хаффмана, які ѓпэѓнена набіраѓ рахункі і павялічваѓ абарачэнні. Яго рэзультатыѓнасць была вышэй, чым у рэальнай гісторыі.
  Але зімой немцы пасавалі... У снежні баявыя дзеянні аднавіліся з новай сілай. Увосень і ѓзімку ваяваць нямецкім танкам стала больш складана. А размяшчэнне шасі ѓ шахматным парадку спарадзіла мноства праблем. Снег і бруд забіваліся паміж каткамі, і змярзаючы за ноч, перашкаджалі руху. Савецкія танкі пераѓзыходзячы суперніка ѓ мабільнасці, раз-пораз наносілі раптоѓныя ѓдары, дзейнічаючы па прынцыпе - набег і адыход.
  Нямецкі фронт зімой абваліѓся. Фашысты страцілі Харкаѓ, Белгарад, і большую частку Данбаса. Але ѓсё ж іх разгром аказаѓся не такім сакрушальным, як у рэальнай гісторыі. Адбілася поѓная адсутнасць другога фронту, вялікая колькасць ужывальных фрыцам танкаѓ, у тым ліку і цяжкіх "Тыграѓ", вялікая моц авіяцыі, у прыватнасці вельмі эфектыѓны штурмавік Фоке-Вульф. Акрамя таго ѓ баях прымалі ѓдзел і італьянскія часткі якія ѓ сумесі з нямецкімі біліся не так ужо і дрэнна.
  Адбілася і палкаводчае мастацтва Майнштэйна і Роммеля.
  Гітлераѓцаѓ выбілі з Данбаса, але яны змаглі замацавацца на дадатковых рубяжах, утрымаѓшы за сабой частку левабярэжнай Украіны. У сакавіку савецкія войскі кінуѓшы ѓ бой дадатковыя рэзервы, дзе-нідзе выйшлі да Дняпра, але фарсіраваць раку не ѓдалося.
  Акрамя таго, сакавіцкі наступ пад Ленінградам, таксама не аказаѓся паспяховым. Немцы, абапіраючыся на моцныя ѓмацаванні, усё ж змаглі ѓтрымацца пад горадам. А савецкія войскі выпрабоѓваючы недахоп рэзерваѓ: асноѓныя сілы прарываліся на поѓдні, толькі ѓклініся на адлегласць да трыццаці кіламетраѓ у раёне кароннага ѓдару.
  Але ѓ любым выпадку, Чырвоная армія зноѓ прасунулася, а фашыстаѓ пацяснілі. І нават масавая вытворчасць "Пантэр" і "Тыграѓ" гітлераѓцам не дапамагла. А СССР з'явіліся ІС-2 і Т-34-85. Праѓда фрыцы таксама распрацавалі "Пантэра"-2 з маленькай вежы, і "Тыгр"-2 больш дасканалай формы і ѓзбраення.
  Але галоѓнае з чым звязвалі фрыцы сваю надзею стала рэактыѓная авіяцыі і МЕ-262. Да чэрвеня 1944 гады ѓ іх ужо было звыш тысячы такіх рэактыѓных знішчальнікаѓ. Гімлер разлічваѓ дамагчыся панавання ѓ паветры і выкарыстоѓваць свой цуд-зброю.
  Сталін жа разумеѓ, што трэба наступаць. Галоѓны ѓдар савецкая армія навісла ѓ цэнтры. Аперацыя "Баграціён" пачалася 22 чэрвеня 1944 года. Смаленск усё яшчэ быѓ нямецкім кантролем, і лініі абароны ѓ фрыцаѓ развіты ѓ інжынерным стаѓленні. Ды і тактычнай раптоѓнасці не ѓдалося дасягнуць. Праціѓнік чакаѓ падобнага. Тым не менш фрыцы не выстаялі. Іх лінія абароны хоць і не адразу, але аказалася прарваная. Адбілася і моц савецкай артпадрыхтоѓкі і гераізм савецкіх салдат.
  Але немцы не такія простыя. Найбольш магутнымі яны рабілі другую і асабліва трэцюю лінію абароны. Гімлер у адрозненні ад Гітлера прыслухоѓваѓся да парад адмыслоѓцаѓ, і выкарыстаѓ больш эластычныя рубяжы. Суадносіны страт заставалася значным на карысць немцаѓ, і яны актыѓна выкарыстоѓвалі свае браняваныя танкавыя кулакі. Трэба адзначыць, што "Пантэра"-2 паказала сабе вельмі моцным танкам, з выдатным браніраваннем ілба і магутнай бранябойнай гарматай. У абароне гэты танк суцэль прымальны.
  Нядрэнна зарэкамендавала сябе і новая нямецкая самаходка Е-10, з вельмі нізкім сілуэтам і малой вагай пры выдатных хадавых якасцях. МЕ-262 таксама дэманстраваѓ жывучасць, цудоѓную хуткасць і магутнае ѓзбраенне. Эфектыѓна глядзеѓся і НЕ-162, а таксама бамбавік "Арада".
  Да 8 жніѓня савецкія войскі вызвалілі Смаленск, але да канца месяца поѓнасцю вычарпалі свае наступальныя магчымасці, так і не прыступіѓшы да бітвы за Беларусь. Да перамогі заставалася ѓсё яшчэ вельмі далёка. Але і немцы не змаглі нічога дабіцца, і павольна адступалі назад.
  Зрэшты, вайна на знясіленне вымотвала абодва бакі. Але СССР працягваѓ папаѓняць страты. Затое немцы значна прыбавілі ѓ паветры. Новыя савецкія ЯК-3 і ЛА-7 толькі часткова маглі кампенсаваць адставанне ѓ рэактыѓнай авіяцыі.
  Немцы, выкарыстоѓваючы сваю якасную перавагу ѓ авіяцыі па большай частцы дамінавалі ѓ паветры. А ѓ танкабудаванні, вялікую ролю сталі гуляць танк серыі Е. Дакладней пакуль яшчэ самаходкі - Е-25 з 88-міліметровай гарматай, Е-50- са 105-міліметровай гарматай і Е-10 з 75-міліметровай ад "Пантэры" прыладай.
  Адпачыѓшы пару месяцаѓ у пачатку Лістапада 1944 г. савецкія войскі аднавілі наступ на Ленінградскім кірунку. На гэты раз нямецкая разведка быѓ на вышыні, адбілася і выкарыстанне найноѓшых рэактыѓных самалётаѓ-шпіёнаѓ з вельмі дакладнай оптыкай. Немцам удалося выявіць засяроджванне савецкіх войскаѓ падцягнуць свае сілы.
  Але ѓсё роѓна ва ѓмовах снягоѓ і маразоѓ, фашыстам аказалася вельмі складана ѓтрымаць свой фронт. Пасля вельмі кровапралітных баёѓ, у студзені 1945 года блакада Ленінграда абвалілася. Горад аказаѓся скінутым кайданамі... І новы буйны поспех савецкіх войскаѓ.
  Праѓда ѓ цэнтры студзені развіць прарыѓ не ѓдалося. Занадта шмат савецкіх войскаѓ зразумелі страт. Але ѓсё роѓна фрыцаѓ да пачатку лютага адціснулі да Дняпра, і ён гублялі тэрыторыю за тэрыторыяй.
  Аднак у сакавіку Майнштэйн усё яшчэ які мае на левабярэжнай Украіне плацдармы распачаѓ вялікі наступ. Немцы атакавалі начамі выкарыстоѓваючы на танках больш дасканалыя прыборы начнога бачання, а таксама найноѓшую распрацоѓку "Леѓ", машыну прысадзістую, і з доѓгім, магутным руляй. Акрамя таго масава выкарыстоѓвалі і Е-50, і "Штурмтыгры" - вельмі магутныя прылады прарыву.
  Упершыню з часоѓ кантрудара Майнштэйна ѓ сакавіку 1943, немцы змаглі дамагчыся істотных поспехаѓ, захопіць Палтаву, Петразаводск, Херсонскую вобласць деблокировав Крым, і нават уступіць у Харкаѓ. Савецкае камандаванне адчайна перакінуѓшы рэзервы, змагло спыніць прасоѓванне фрыцаѓ і нават у красавіку выбіць іх з Харкава, але занадта вялікія страты перашкаджалі развіць поспех. Абодва бакі ладна выматаліся да траѓня 1945 гады.
  Гімлер прапанаваѓ Сталіну мір на ѓмераных умовах: кожны захоѓвае за сабой тое, што здолеѓ захапіць, палонных мяняем усіх на ѓсіх. Кантрыбуцыю плаціць не трэба, а гандлёвыя адносіны аднаѓляюцца.
  Сталін, аднак, адмовіѓся ад такіх умоваѓ. І выказаѓ гатоѓнасць саступіць немцам тэрытарыяльна не больш за межы на 1 верасня 1939 года.
  Адна немцам у гэтым выпадку прыйшлося б ладна адысці на Захад. І адчуѓшы смак перамог Гітлер адмовіѓся ад падобнага варыянту. Акрамя таго ѓ ЗША да ѓлады прыйшлі рэакцыйныя сілы, якія ѓсялякія падштурхоѓвалі радыкальных фашыстаѓ да вайны да пераможнага канца.
  І вось у чэрвені 1945 гады баявыя дзеянні аднавіліся з новай сілай. Савецкія войскі атакавалі фашыстаѓ ва Украіне. Пачаѓся люты абмен ударамі. На шчасце для Чырвонай арміі, у дыскалёце ѓ немцаѓ не з'явілася ламінарнай бруі, і іх машына апынулася ѓ выніку гэтага недастаткова жывучай і эфектыѓнай. Хаця яе лётныя характарыстыкі і ѓражвалі.
  Не надта ѓдалым аказаѓся ѓ немцаѓ і танк Е-100. Занадта цяжкі з састарэлай кампанавальнай схемай, гэты мастадонт не апраѓдаѓ ускладзеных на яго надзей. Хоць прылада трэба прызнаць адрознівалася імклівай хуткастрэльнасцю. Затое "Леѓ"-2 трэба сапраѓды прызнаць пераѓзыходзіѓ усе савецкія танкавыя мадэлі, нават ІС-3. Але адным царом звяроѓ вайну не выйграць.
  Баі на Украіне ішлі з пераменным поспехам, многія гарады па некалькі разоѓ пераходзілі з рук у рукі. Немцы адступілі ад развіцця наступлення ѓ цэнтры, але натыкнуліся на моцна насычаную артылерый супрацьтанкавую абарону і ѓгразлі. Усё лета прайшло ѓ стане дынамічнай раѓнавагі. Але ѓ верасні савецкія войскі аднавілі свой наступ. Хоць у паветры па-ранейшаму панавала авіяцыю Люфтвафэ.
  Баі кіпелі з неаслабнай упартасцю. Але ѓ кастрычніку Японія пасля новых атамных бамбардзіровак капітулявала.
  Такім чынам ваеншчына ЗША і Брытаніі развязалі сабе рукі. Была прынята дактрына неваюючай саюзнай дапамогі. У Трэці Рэйх сталі пастаѓляць войскі, добраахвотнікаѓ, абсталяванне і тэхніку. Адначасова ѓ вайну з СССР уступілі пад амерыканскім ціскам: Іспанія, Партугалія, Аргенціна, а затым і некаторыя іншыя краіны, у прыватнасці Турцыя і Швецыя.
  Становішча напальвалася...
  Турэцкая армія насычаная "Шэрманамі" і "Першынгамі", стала прарывацца праз паѓднёвую савецкую мяжу. Ім удалося ѓ лістападзе 1945 акружыць Ерэван і захапіць большую частку Батумі. Нямецкія часткі зноѓ уварваліся ѓ Харкаѓ, акупаваѓшы гэты шматпакутны горад. Яны навіслі над паѓднёвым флангам савецкіх частак. Сітуацыя стварылася пагрозлівая.
  Сталін запатрабаваѓ выраѓнаваць лінію фронта. Але нават зіма не ѓнесла пералому, бо бамбардзіроѓкі савецкіх гарадоѓ значна ѓзмацніліся. Прэсінг з боку захаду нарастаѓ.
  За зіму 1946 года ѓдалося толькі адбіць Харкаѓ назад і пацясніць немцаѓ у цэнтры, зноѓ дайшоѓшы да Дняпра. Але вясной баі заварушыліся з падвоенай сілай. Немцы, выкарыстоѓваючы амерыканскія і англійскія танкі, сталі рухацца на поѓдні.
  А дзяѓчаты тым часам ваявалі...
  І біліся з вялізнай адвагай і хлопчыкі поѓныя баявога энтузіязму і ѓ іх былі прыгоды.
  - Ты выдатна спяваеш Дзімка! - заѓважыѓ Пецька і паляпаѓ прыяцеля па плячы.
  Але зараз нам трэба... - Тут хлапчук-падпольшчык сумеѓся і запытальна паглядзеѓ на неба. Ён нібы шукаѓ там падказку. Тры сонцы здавалася сінхронна падміргнулі пацану.
  Дзяѓчына-камсамолка Ларыса прыклала пальчык да вуснаѓ і ціха вымавіла:
  - Не шуміце. Мы і так занадта заѓважныя. Варта падысці бліжэй да найблізкага маёнтка і змяшацца з працоѓнымі.
  Дзімка з натхненнем усклікнуѓ:
  - Выдатная ідэя! Мы тут задаволім паѓстанне Спартака або Емяльяна Пугачова!
  Ларыса сумна заѓважыла:
  - Гэта прасцей зрабіць на словах, чым на практыцы... Але не губляйце надзеі хлопчыкі. Давайце за мной...
  Рабяты энергічна шлёпаючы босымі падэшвамі рушылі па абочыне. Трава была вельмі далікатнай, быццам бы мяккай, але хутка ступні ѓ хлапчукоѓ і дзяѓчыны сталі свярбець так, нібы яны прайшліся па крапіве. І нясцерпна хацелася смяяцца. Нібы цябе па пятачка праводзяць страѓсінымі пёрамі.
  Што і казаць, пацешна, але хвілін праз дзесяць - гэта ѓжо невыносна і босыя, расчырванелыя ад козыту ногі самі вынеслі на асфальт. Тут ісці куды лягчэй, хоць па інэрцыі працягвае свярбець у пятках.
  Пецька між іншым заѓважыѓ:
  - Нешта мы ідзём, ідзём... І нічога вакол нас не мяняецца. Нібы па коле нейкаму блукаем?
  Дзімка пагадзіѓся:
  - Так... Тут відаць нешта такое зачараванае...
  Ларыса разгублена міргнула і заѓважыла:
  - Вось чорт... Жадаеце вы ці не, але прыйдзецца сысці з гэтага шасі калі мы жадаем хоць нешта ѓбачыць.
  Пецька прабурчаѓ:
  - Або прасунуцца... Што, зрэшты, адно і тое ж!
  Хлапчукі неахвотна зноѓ уступілі на траву. Дзімку ѓспомнілася, як ён пару гадоѓ таму апынуѓся ѓ палоне. Тады яго яшчэ зусім дзіця немцы вадзілі босага па снезе. На шчасце, тады ѓ яго хапіла мужнасці не раскалоцца. Мусіць, бялявы дзяцюк з чырвонымі як у гусака лапкі ножкамі, не здаѓся фрыцам небяспечным. Яго добра адлупцавалі і выкінулі з турмы. Хаця на той момант у Дзімкі ѓжо б на рахунку забітыя немец.
  Хадня басанож па снезе не здавалася такім ужо і страшным, для загартаванага хлапчука. Хоць, калі ногі канчаткова задубелі і перастаѓ штосьці адчуваць, ён не на жарт спалохаѓся: раптам застанецца інвалідам. Аднак хадзілі ж круглых год босымі сьвятыя, і не паміралі, і пальцы ѓ іх не адвальваліся. Так што можа не і не варта было панікаваць. Ногі пачыналі па-сапраѓднаму балець у цёплай хаце, калі саграваліся. Катаванне вядома ж цяжкая, і для фашыстаѓ каханая. Асабліва яны любяць выганяць на гурбу жанчын і дзяцей. Дарослых мужчын звычайна катуюць па-іншаму.
  Дзімка, успамінаючы як ён шлёпаѓ па снежку, а ззаду яго падштурхоѓваѓ штыком фашыст, заѓсміхаѓся. Ён гэта вытрымаѓ, так вытрымае і козыт. Тым больш Ларыса хоць і дзяѓчынка, але крочыць упэѓнена, і нават чаканіць крок.
  Пецька каб адцягнуцца ад жорсткага свербу ѓ падэшвах, задаѓ камсамолцы цікавае пытанне:
  - А што ты думаеш пра манатэізм?
  Ларыса хіхікнула і з хітрынкай заѓважыла:
  - Добрае пытанне для таго, каму таксама па ѓзросце сітавіна ѓступаць у камсамол...
  Дзімка, якога дадзеная тэма таксама цікавіла, заѓважыѓ:
  - У нас ніякіх падстаѓ верыць у адзінага Усемагутнага Бога. А раз так, то манатэізм падман!
  Ларыса са скепсісам заѓважыла:
  - Дык ужо прама ніякіх падстаѓ? Вось Фама Афінскі прывёѓ пяць доказаѓ існавання быцця Божага.
  Пецька ажывіѓся і навастрыѓ вушы:
  - А якія доказы? Я таксама чуѓ, што іх пяць, а што яны з сябе прыстаѓляюць не ведаю?
  Ларыса з усмешкай адказала на гэта, падскрабаючы неміласэрна казытлівай падэшвай траву:
  - Першай... Усё мае першапрычыну. Калі ёсць курыца, значыць было і яйка з якога з'явілася курыца, а раз было яйка, то была і тая курыца, што яго знесла. Павінна быць падобная першапрычына і ѓ сусвеце. Фама Афінскі лічыѓ, што падобная першапрычына і ёсць Усявышні Бог!
  Пецька пацёр свярбячую пятку аб слізкае, нібы пакрыты луской ствол дрэва і задаѓ наіѓны і разам з тым па-дзіцячы мудрае пытанне:
  - Калі ѓсяму патрэбна першапрычына, то што сталася першапрычынай для Бога?
  Ларыса паціснула плячыма і заѓважыла:
  - Ды гэта самае ѓразлівае ѓ пабудове Тамаша Афінскага. Ён патрабуе прыняць верай Бога, як першапрычыну, але пры гэтым не тлумачыць, чаму існаванне першапрычын абавязкова для самой Сусвету, але не абавязкова для яе Творцы.
  Дзімка, падскокваючы нібы малпа, выказаѓ здагадку:
  - Магчыма, што ѓ Творцы сусвету ёсць свой Творца, а ѓ гэтага Творцы свой, і так да бясконцасці...
  Пецька адмоѓна закруціѓ галавой:
  - Не гэта абсурд... Настаѓніца ѓ школе казала: матэрыя вечная і яна ѓвесь час пераѓтвараецца, тым самым спараджае міры ѓ сусвеце. А на пытанне, аб тым, хто запусціѓ механізм пераѓтварэнняѓ, яна адказвае - прырода!
  Дзімка зноѓ выказаѓ вельмі цікавую думку:
  - Значыць прырода гэта і ёсць Бог! Калі ѓлічыць, што...
  Пецька быѓ рады ѓставіць мудрагелісты слоѓца:
  - Пантэізм! Гэта калі асацыюеш Бажаство і прыроду?
  Ларыса, нервова падскокваючы, спытала хлапчука:
  - А як ты гэта сам уяѓляеш?
  Пецька разгублена паціснуѓ плячыма і адказаѓ:
  - Неяк і паняцця не маю!
  Дзімка, вымавіѓ фразу, прачытаную ѓ кнізе Аляксандра Дзюма: "Трыццаць гадоѓ праз".
  - Бог на паверхні кожнай рэчы...
  Хлапчукі змоѓклі. Гутарка стала занадта ѓжо ѓзвышанай для савецкіх падлеткаѓ гадоѓ чатырнаццаці. Тут яны залезлі куды і самі не разумелі.
  Ды і лес скончыѓся... Пацягнуліся палі. Востры зрок Дзімкі распазнаѓ шэраг сялян, якія дружна ѓкалывалі на поле. Хлапчук замарудзіѓ крок. Яны выйшлі на сцежку, і травяны сверб злёгку адпусціѓ. Можна ісці так, каб іх не заѓважылі з поля.
  Астравокая разведчыца Ларыса таксама разгледзела не толькі працоѓных, але і трох рыцараѓ у сініх касцюмах, якія глядзяць за работай, а таксама некалькі жывёл, якія бегалі. Дзімка са здзіѓленнем заѓважыѓ:
  - Ды гэта трохгаловыя сабакі!
  Пецька свіснуѓ і прасіпеѓ:
  - Сабака бывае кусачым, толькі ад жыцця сабачага...
  Ларыса ж ссунула вочы і стала прыглядацца больш уважліва. Яна сама ведала аб гэтым свеце вельмі мала. Тут жа было чаму дзівіцца. Па-першае сярод сялян адсутнічалі дарослыя. Працавалі толькі дзеці, але таксама што дзіѓна не маладзейшы за дзесяць гадоѓ, і не старэйшыя за чатырнаццаць. Падобныя на людзей, амаль усе светленькія, воласам або светла-рудыя, можа толькі пара цёмных галоѓ.
  Такім вось сімпатычныя хлопцы, бедна апранутыя, усё без выключэння басанож. Суцэль падобна на сярэднявечча. Толькі вось разбіты пражэктар вісіць, і нешта падобнае, на напаѓразабраны рэактыѓны самалёт у полі віднеецца. Рыцараѓ аховы толькі трое, а сялянскіх хлопцаѓ сотні, але ѓсе яны слухаюцца. Выгляд у дзяцей вясёлы, здаровы, загарэлы, працуюць яны з энтузіязмам. Гэта значыць весела, нават нешта напяваюць.
  Гэта нечым нагадвае агітку бітвы з палёѓ, калі школьнікі дапамагаюць старэйшым.
  Прылады працы самыя прымітыѓныя: рыдлёѓкі, граблі, косы. Ніякай механізацыі. Нават у плуг запрэгліся дзяѓчынкі і цягнуць яго самі, замест конікаѓ.
  Пецька ѓ гневе заѓважыѓ:
  - Ух - эксплуататары!
  Дзімка, успомніѓшы літаратурны твор, заѓважыѓ:
  - А падушыце як у Льва...Гэта значыць прабачце ѓ Аляксея Талстога зладзілі рэвалюцыю на Марсе...
  Пецька хіхікнуѓ і прапанаваѓ:
  - Нас якраз трое і рыцараѓ трое. Давайце падкрадземся да іх, знімем, і выступім з рэвалюцыйным заклікам!
  Ларыса адмоѓна закруціла галавой:
  - Трохгаловыя сабакі не дадуць нам падфарбуйцеся неѓзаметку, а ѓ ваяроѓ лукі, і магчыма яны страляюць досыць трапна. Тут трэба розумам рашаць.
  Дзімка паглядзеѓ на Ларысу і заѓважыѓ:
  - Перарасла ты крыху... Вось мы яшчэ можам змяшацца з хлапчукамі і даведацца, што да чаго...
  Дзяѓчынка з не сыходнай з мілага твару пагадзілася:
  - Вось менавіта, прайдзіце да іх з разведайце... Я асабіста сама мала што тут разумею!
  Для прафесійны разведчыкаѓ абысці трохгаловых сабак праблема складаная, але развязальная. Зрэшты, дзецюкі вырашылі, каб не падняць лішняга перапалоху, дзейнічаць патаемна і натуральна.
  Але тут Пецька раптам заѓважыѓ:
  - А моѓны бар'ер? Яны нас жыва раскусяць!
  Ларыса суцешыла Пецьку:
  - А вось не хвалюйцеся... Як мы іх мову разумець будзем, а яны будуць думаць, што мы размаѓляем на іх мове.
  Дзімка прапанаваѓ:
  - А тады давайце падбяжым да рыцараѓ, і скажам, што нас адправілі з суседняга паселішча за падмогай. Так будзе куды больш натуральна.
  Ларыса няпэѓна махнула рукой:
  - Паспрабуйце... Спадзяюся ѓ вас атрымаецца. Толькі не перагульвайце!
  Хлапчукі, нядоѓга думаючы, прыпусцілі бягом. План быѓ нават занадта просты.
  Рабяты і Ларыса зноѓ з вялікім шкадаваннем вярнуліся ѓ рэальнасць. Аказаліся зноѓ у турме, і што самае паскуднае немцы, убачыѓшы, што тройца акрыляла павялі іх на допыт. На гэты раз катавалі з дапамогай жароѓні. Змазалі босыя падэшвы дзяѓчыны і хлопчыка маслам, і на адлегласці размясцілі гарачае полымя. Такое катаванне можа доѓжыцца хвілін пятнаццаць, дваццаць і быць вельмі балючым. Але ногі не калечыліся і плыні некалькі дзён катаванне можна было паѓтарыць. Утрох яны цярпелі гэтае полымя, якое ледзь не датычыла пятачак, а затым Ларыса заспявала;
  На прэнгу апынулася дзева я,
  Звычайная босая камсамолка...
  Бо Сталін, Ленін - то адна сям'я,
  А мне сярод іх мабыць і ніякавата!
  
  Падвергнулі катаванням дзяѓчыну ѓ палоне,
  Агнём гартаваным пяткі прыпякалі...
  Але не паддалася я павер ворагу -
  Толькі камунізму святыя дзеѓцы далечы...
  
  Пабудуем у сусвеце веру рай,
  Хай галасок струменіцца вельмі звонкі...
  Хлапчук не сумуй і не сумую,
  Бягуць па лужынах босыя дзяѓчынкі!
  
  Мы веру ѓ лаянцы вермахт пераможам,
  Хаця фашызм не ведае відаць меры...
  З ім Сэм з пекла злосны херувім,
  І таму вялізныя страты!
  
  Капіталізм вырашыѓ фашызму даць,
  Сваю зброю, танкі, капіталы...
  Нас цісне бязлітасны чорт і таць,
  Здраднікам абяцаюць жа мёд, бананы!
  
  Але што мне рабіць, калі я ѓ палоне,
  Кайданкі скавалі моцна пэндзлі...
  На дыбе я голая гадзіна вешу,
  І гіры на нагах босых завіслі...
  
  Але не паддаѓся дзяѓчына ворагам,
  Як не катавалі зласлівыя фашысты...
  Няхай гэта будзе Гітлеру ѓ сорам,
  Мы віцязі вайны не пацыфісты!
  
  Я вядуць амаль голую на расстрэл,
  І пад нагамі босымі гурбы...
  Гасподзь такога відавочна не хацеѓ,
  Мне ж да твару прынцэсы абновы!
  
  Абвіла шыю дзявоцкую пятля,
  І ѓверх дзяѓчынку моцна пацягнулі...
  Ды на грахі ѓжо бяжыць пеня,
  І чакаюць фашыстаѓ, ведай літыя кулі!
  
  Але што такое, лопнуѓ конскі хвост,
  І з шыбеніцы абрынулася дзяѓчынка...
  Разбіты фашысцкіх гадам ліха пост,
  І партызан атака - драбяза!
  
  Мяне адбілі, зноѓ я ѓ страі,
  З фашыстамі ваюю вельмі адважна...
  Я Ісуса са Сталінам люблю-
  І мне Адольфа подлага не шкада!
  
  Ужо ѓ Берліне нашы танкі ведай,
  І падлогу Еѓропы ѓ раз вызвалілі...
  На ѓсёй планеце будзе хутка рай,
  Да камунізму крок толькі, а не мілі!
  Фашысты, сутыкнуѓшыся з падобнай мужнасцю аказаліся шакаваныя. Яшчэ некалькі разоѓ урэзалі па спінах дзяѓчыны і хлапчукоѓ распаленым дротам і адправілі іх зноѓ у каземат.
  У надвор'е стаяла гарачая і ѓ камеры было прыемна. Толькі вось вельмі ѓжо гарэлі босыя падэшвы ѓ пухірах, і ныла расьсечаная распаленым дротам спіна.
  Ларыса суцешыла Пецьку і Дзімку:
  - Вось бачыце з кожным новым разам нам усё лягчэй і лягчэй пераносіць дадзеную катаванне. Цяпер у нас будзе час для адпачынку і сну.
  Дзімка заѓважыѓ:
  - На самым цікавым месцы ѓ нас сон і перапыніѓся. Як прыкра.
  Пецька выказаѓ упэѓненасць:
  - Але на гэты раз, я веру ѓ нас усё атрымаецца!
  Ларыса паклала хлапчукам рукі на шыю і прынялася чараваць. Ёй таксама вельмі хацелася, аказацца хутчэй, у новым свеце, адкуль можна прынесці СССР выратаванне.
  Рабяты пагрузіліся ѓ сон, але ѓбачылі зусім не тое, што ім хацелася бачыць.
  А менавіта як дзяѓчын катуюць і водзяць спачатку басанож па снезе, а затым і распаленым вуглям.
  Зрэшты, гэта ѓжо ѓскосная гісторыя... Яшчэ мільгануѓ урывак сну з Гітлерам.
  Гітлер, не толькі выявіѓ жаданне назіраць за палётам першага ѓ Германіі чатырохматорнага рэактыѓнага бамбавіка Ю-487 з хуткасцю звыш 1100 кіламетраѓ за гадзіну, але асабіста сесці за штурвал самалёта. Які курыруе праводжаную французамі распрацоѓку Курт Танк энергічна пярэчыѓ супраць гэтага:
  - Машына пасля тытанічных прац яшчэ толькі-толькі ѓвасоблена ѓ метале. Мы не можа рызыкаваць жыццём фюрара.
  Фельдмаршал Кісільрынг падтрымаѓ Танка:
  - Гэта амаль першы палёт, якім мы здзейснім досвіткам 27 чэрвеня 1947 гады. У машыны ёсць разыначка адносна маленькі пляц крыла, што зніжае аэрадынамічны супраціѓ і дазваляе разганяць стратэгічны бамбавік да 1200 кіламетраѓ у гадзіну. Але нагрузка на крылы рэзка ѓзрастае і гэта рызыка!
  Гітлер і сам не занадта хацеѓ лезці на ражон, але няхай нашчадкі запомняць яго смеласць. Сам жа фюрар-вегетарыянец разлічваѓ, што яго проста адгавораць. Новая машына трэба немцам да зарэзу, тым больш варта абставіць ЗША ѓ вобласці падобных распрацовак.
  Праект Танка ТА-600 з васьмю маторамі наколькі пад затрымаѓся. Першапачаткова закладзеная хуткасць 860 - кіламетраѓ за гадзіну ѓжо не магла зладзіць фюрара. Таму прыйшлося перарабляць яшчэ і ѓсталяваѓшы раѓналежна рэактыѓныя рухавікі. Зараз хуткасць машыны павінна вырасці да 1220 кіламетраѓ за гадзіну, што забяспечыць магчымасць амаль беспакарана бамбаваць любую кропку ѓ СССР, але затое запатрабуе шмат часу на перабудову механізмам.
  Пэѓныя праблемы ѓзніклі і з узбраеннем машыны. Адмыслоѓцы суцэль слушна лічылі, што 16(!) авіягармат з якіх 13 - 30 міліметровыя гэта ѓжо перабор.
  Іншай машынай, якая ѓжо таксама гатова да ѓзлёту 7 верасня, стаѓ ХЕ-377. Гэта бамбавік павінен прыйсці на змену раней не занадта ѓдаламу ХЕ-277.
  Самая ідэя стварыць цяжкі пікіруючы і рэактыѓны бамбавік была ѓ канструктарскім стаѓленні вельмі складанай. Хаця і выгаднай. Пры пікіраванні дакладнасць бамбамятання значна вышэй, чым з гарызантальнай плоскасці і можна невялікай колькасцю самалётаѓ вывесці са строю стратэгічныя і прамысловыя аб'екты.
  ХЕ-277 аказаѓся вышынным бамбардзіроѓшчыкам хай нават пакуль і не рэактыѓным. Ён паднімаѓся на 15 кіламетраѓ і мог бамбаваць гарады бяскарна.
  Але разам з тым машына захоѓвала здольнасць пікіраваць, як і ѓ ХЕ-177 не развальваючыся ад перагрузак.
  Найноѓшая канструкцыя ХЕ-377, ужо рэактыѓны варыянт бамбавоза і вельмі грозны, здольны многія гарады і вёскі зраѓняць з зямлёй, і эфектыѓна знішчаць прамысловыя аб'екты.
  Перспектыѓныя машыны пераѓзыходзілі амерыканскія і ангельскія аналогі, што выклікала ѓ Гітлера пачуццё перакормленага бісквітамі індыка, на фоне якія жуюць проса сельскіх курэй. Але ѓ дадзеным выпадку апроч разгляду новых машын фюрар турбавала праблема і больш надзённая? Куды нанесці ѓдар авіяцыйнай і бранятанкавай дубінкай? Хай і магутнай дубінкай, але...
  Ниммиц суровым тонам заявіѓ:
  - Нашы стратэгі мяркуюць, што апроч удару ѓ бок Масквы, частка сіл павінна рушыць на поѓдзень развіваючы таксама наступ у кірунку Алма-Аты і Куйбышава!
  Гітлер, на гэта без асаблівага энтузіязму адказаѓ:
  - Мы ѓжо не раз абмяркоѓвалі гэта! Дашлі да высновы хоць і немэтазгодна, але вырабім удару па разбежных кірунках.
  Ниммиц паводле кіѓнуѓ і дадаѓ:
  - Акрамя таго выбары ва Украінскую Раду павінны прайсці ва ѓсіх рэгіёнах. Уключаючы і Варашылаѓград з Данецкам, дзе сфарміраваліся партызанскія зоны. Мы не можам мець куцый парламент!
  Майнштэйн не адрываючыся, глядзеѓ у бінокль - як там набірае вышыню четырехмоторный Ю-487 і ѓ той жа час заѓважыѓ:
  - Наступ варта пачаць не пазней за 20 ліпеня... Умовы надвор'я нас вельмі нават падціскаюць. Калі супраціѓ рускіх зацягнецца, то... Пачнуцца дажджы, а тым больш паваліць гурбу і нам ужо давядзецца клапаціцца аб уласным выжыванні.
  Гітлер паведаміѓ упэѓненым тонам:
  - Наступ пачнецца 21 ліпеня. Якраз да гэтага часу ѓсё будзе гатова. Удары будуць наносіцца адразу ѓ пяць месцах. З трох напрамак наступленне на сталіцу Расіі, у двух на Сярэднюю Азію і Куйбышаѓ. Увогуле напрамкі вызначаны. СССР павінен быць выведзены са строю яшчэ да Новага года. Калі не цалкам, то, ва ѓсякім разе, па большай частцы.
  Тут выява дзікага сну перапынілася, і дзеці зноѓ адправіліся ѓ шлях.
  
  ЦАРСКАЯ І ВЕСЬМА БАЯВАЯ МІСІЯ
  Група дзяѓчынак выконвала місію - абараняючы самы ѓразлівы пункт у пазіцыі Расійскіх, царскіх войскаѓ падчас першай сусветнай вайны.
  Наташа нават вымавіла:
  Упушчанае імгненне ѓ баі, нараджае рабства на стагоддзі!
  І дзяѓчынкі выбралі сабе вельмі агрэсіѓны і магутны танк узяліся за Кайзераѓскую Германію.
  Дзяѓчаты на танку працягвалі разбураць немцаѓ, і расстрэльвалі пяхотнікаѓ. Дакладней страляла з кулямётаѓ Аліса, а агонь з гарматы вяла Наташка. Максімка руліѓ хуткасным танкам, а Анжаліка як самая здаровая і буйная баба актыѓна, як танцавала пад дудачку факіра кобра падавала снарады.
  Але вось разнеслі ѓжо чацвёртае навала батарэй, і тут запас трыццацікілаграмовых снарадаѓ скончыѓся. Зрэшты, ужо знішчана больш за палову ѓсіх нямецкіх гармат засяроджаных на гэтым участку прарывала. Скончыліся таксама патроны. Сорак тысяч немцаѓ знайшлі сабе смерць, але боекамплект вычарпаѓся.
  Цяпер дзяѓчатам трэба было яго папоѓніць. Але паспрабуй знайсці ѓ дваццаць першым стагоддзі патрэбны калібр. Тое ж самае з патронамі. Танк спыніѓся, і ваяѓніцы разам з Максімам, атакавалі пятае навала батарэй.
  Асабліва ѓзрадавалася гэтаму Анжаліка, так зараз замест таго каб зневажальна падносіць снарады яна можа паказаць сябе ва ѓсёй прыгажосці!
  Вось Анжаліка нанесла сакрушальны ѓдар сваёй босай нагой па сківіцы салдата кайзераѓскай Германіі. Той падляцеѓ ад удару і збіѓ яшчэ пецярых нямецкіх ваяроѓ.
  Наташка таксама правяла круцёлку, ды і Аліса, адхіліѓшыся ад стрэлу, дзюбанула фрыца ѓ пахвіну вельмі хваравіта. Максімка палічыѓ за лепшае высекчы немца кулаком.
  Квартэт ваяѓнікоѓ: тры вечныя дзяѓчыны і хлапчук увайшоѓ у пазіцыі кайзераѓскіх войскаѓ нібы іголка. Яны пераскочылі мільгануѓшы босымі пяткамі цераз бруствер і асядлалі нямецкія кулямёты. І на фрыцаѓ паліліся іх уласныя кулявыя бруі.
  Маса трупаѓ запоѓніла рэдут нямецкіх, кайзераѓскіх войскаѓ. Квартэт, які хуценька дамчаѓся да ѓмацаванага пункта, цяпер лютаваѓ у ім нібы зграя дзікіх тыграѓ. Не чакалі немцы, што ты прыгожыя напаѓголыя дзяѓчаты і хлапчук, будуць іх так прасаваць. І што кулі з плявалак здольныя ляцець без промаху.
  І ваяѓніцы разам з хлопчыкам, неслі кулямёты, за імі цягнуліся стужкі, і яны вялі па ворагу бязлітасны агонь.
  Максім гэты безжурботны вечны хлапчук, праспяваѓ:
  - Я крыважэрны! Я бязлітасны! Я рускі віцязь - Бармалея!
  Анжаліка гэта жанчына-амбал з вельмі прыемным тварам, мужным падбародкам і вогненнымі пасмамі валасоѓ, якія траплена на немцаѓ абпальвалі іх у самым літаральным сэнсе слова. Дзяѓчына-віцязь на распеѓ дадала:
  - І мне не трэба! Ні шакаладу! Ні мармеладу! Фрыца ѓдарам разбі! Фрыца ѓдарам разбі!
  І калі яе буйныя, але не пазбаѓленыя вытанчанасці ногі наносілі ѓдары, то чэрапа ѓ кайзераѓскіх салдат канкрэтна разбіваліся! Акрамя таго дзяѓчыны і хлапчук кідалі ѓ супернікаѓ сталёвыя прадметы босымі пальцамі ног. Тым самым дзівілі фрыцаѓ цэлымі пачкамі падпаленых купюр.
  Вось яны падскочылі да батарэі, з якой немцы вялі агонь па расейскіх войсках. І кулямётныя чэргі разам скасілі ѓсіх артылерыстаѓ.
  А ваяѓніцы сваімі ножкамі падпалілі скрыні з боепрыпасамі. І сталі разбураць батарэі.
  Баявыя камплекты рваліся, рассыпаліся феерверкам, забіваючы немцаѓ сотнямі, і тысячамі.
  Сам квартэт заставаѓся непаражальным. У яго не маглі ні патрапіць, ні зачапіць штыкамі: моцная магія! А ваяѓніцы ѓсё ішлі і ішлі, і касілі, нібы культыватар прайшоѓся па зарасніках. А ваяѓніцы ѓсё шасталі, і шасталі, і скакалі, выбіваючы ѓсё новыя ліміты знішчэння.
  Іх чацвёрка нават хорам заспявала;
  Мы віцязі - мяча і агню,
  Усіх разам нібы звяры разарву!
  Мы выставім рахунак - набег пеня,
  Не стань віцязь наш папугаем!
  
  Мы станем крутымі як быццам арлы,
  Сумеем зараз рознае паскуддзе!
  Ведай нашы крутыя Айчыны сыны,
  Кідаем свой выклік і ѓ вечнасць!
  
  Як проста прыгожа бушуе вайна,
  У якой згараюць народы...
  Прыйшоѓ з апраметнай за нас сатана,
  За ім пруць фашысты-вырадкі!
  
  Мы дзяѓчаты моцна па мордзе дамо,
  Фашыстаѓ як галінку зламаем...
  І стане тады наш салдат пан,
  Хай пышна квітнеюць ружы траѓня!
  
  Дасягнуць, здольныя мы шмат што ведай,
  Падняць вышэй зорак свае сілы...
  І так воін вялікі змагайся і мацуйся,
  Мы зробім грозна магілы!
  
  Паглядзіш, ваяѓнік будзе тады,
  Усё новым і нібы кляновым...
  І веру, абміне нас у лаянцы бяда,
  Стань віцязь байцом загартаваным!
  
  Вось магутным ударам скасіѓ цэлы полк,
  А з ім два палкі замачылі...
  А фюрар дракона каб гідкі здох,
  А мы да зорак слаѓныя мілі!
  
  Вось кайзер ад страху слязу прыпусціѓ,
  Маленьнем сваё аб літасці!
  У нас вельмі шмат апантаных сіл,
  Мы будзем пры поѓным парадзе!
  
  Калі мы з трох колерам увойдзем у гэты Берлін,
  І цар Мікалай робіцца Богам,
  Вырашыць шлях народ у бясконцасці сіл,
  Не судзіць манарха так строга!
  
  Бяда над Айчынай не згіне тады,
  Веліч будзе і Сонца...
  Рассеецца кайзера злая арда,
  Няхай сэрца ѓ знямозе б'ецца!
  
  З дзяѓчынкай прыгожай мы ліха пройдзем,
  Па нашых расійскіх абшарах!
  І будзе нам класна з сям'ёю ѓдваіх,
  Я веру, прыйдзе шчасце хутка!
  І ваяѓніцы завяршылі знішчэнне і гэтага апорнага пункта. Праѓда
  Анжаліка, гэтая ваяѓніца-буйвал атрымала невялікае раненне ѓ магутнае
  плячо. Недзе ѓсё ж крыху прабівала абарону. Што ж і магаматрыца не заѓсёды ідэальная.
  Трохі апякла сабе ножкі і Аліса. Дзяѓчыне прыгажуні хоць і балюча, але на яе трапнасць, гэта зусім не ѓплывае.
  А бітва працягваецца. Выкінуѓшы пустыя, нібы вытрыбушаныя ѓдавы стужкі, дзяѓчынкі загрузілі сабе трафейныя кулямёты і скрыні з патронамі. Анжаліка лакалізавала боль у плячы, і загрузіла танк харчамі пад завязку. Пасля чаго заскочыѓ Максімка, і магутная машына рушыла далей разбураць фашыстаѓ, дакладней салдат кайзера.
  Некалькі сотняѓ салдат вечны дзяцюк элементарна задушыѓ гусеніцамі. Пасля чаго ѓжо разам Аліса і Наташа адкрылі агонь з трафейных кулямётаѓ па кавалерыі і пяхоце Германіі. Знішчэнне працягвалася з такім тэмпам, што любы Рэмба б пазайздросціѓ. А вось іх група заехала ѓ шосты ѓмацаваны раён. Там і задаволіла новы феерверк. І акрамя стральбы з кулямётаѓ, дзяѓчаты яшчэ нагамі шпурлялі захопленыя ѓ фрыцаѓ снарады.
  У стане баявога экстазу Анжаліка прынялася ва ѓсю глотку, лямантаваць;
  Хто верыць неѓміручасць, той жыве вечна, бо па-сапраѓднаму памірае толькі той, хто паверыѓ ва ѓласную пагібель!
  Часам для паляѓнічага балазе, што не трапілася дзічына, паколькі браня ѓ яго як папера, а ланцугі пасткі як тонкая нітку!
  Цярпенне заклад перамогі, калі яно не спалучаецца з пакорай перад злом!
  Смерць як партовая шлюха, за ѓсімі ѓвіваецца, але прыходзіць толькі да таго, у каго галава больш пустотелая, чым кашалёк!
  Даѓжыня радаводу рыцара, мера выдатная вышыні парываѓ і велічы духу!
  Ворага таксама не дабіваюць, як хвароба часта не далечваюць, толькі калі апошняя можа і, не далячыѓшыся прайсці сама, то ад недабітага непрымання пазбегнуць ускладненняѓ няма ніякіх магчымасцяѓ!
  Ратавацца ѓцёкамі можа яшчэ мець сэнс, але бессэнсоѓныя ѓцёкі не маюць выратавання!
  Баязлівец памёр яшчэ, не ѓбачыѓшы першай кулі, адважны будзе першым у жыцці, не гледзячы на кулі!
  Калецтва цялеснае можа паправіць маленькі поспех чалавечай навукі, але перад выпраѓленнем маральнай пачварнасці часам нямоглы і Усявышні Розум!
  Вайна гэта той від вар'яцтва, да якога рыхтуюцца таленавітыя і мудрыя, а могуць пазьбегнуць толькі сапраѓдныя геніі!
  Поѓнага спакою няма нават у магіле, поѓнага адпачынку няма нават у сне, значыць, і стаміцца далей няма куды немагчыма!
  У нашым свеце нічога не даецца дарма, нават здраджваюць хоць за ломаны грош!
  Чорта малююць непрывабным, але самае страшнае ѓ нячыстым уменне падаць яд у прыгляднай абгортцы!
  Вайна водар гару, але часам адмова вайны пахне куды брыдчэй!
  Не бывае сумных баёѓ у рэальнасці, бывае толькі бяздарная да смешных калацця экранізацыя бітваѓ!
  Сямейныя буры, як вецер у ветразі, карабель трасе, але барані Божа ад поѓнага штылю!
  Баязлівец не гуляе ѓ хакей, але затое прайграе, вылятаючы з жыцця шайбай!
  Хто добра ваюе, той можа выдатна і ѓтрымаць заваяванае, калі, можа звесці да здавальняючасці сваю сквапнасць!
  Асабісты поспех не пабудуеш на костках, нават калі косці - мошчы праслаѓленых мінулымі дзеямі продкаѓ!
  Мошчы продкаѓ не проста косткі, слава подзвігу не проста гук!
  Непрывабная перамога, лепш прыгожага пройгрышу, таму што пераможца заѓсёды зможа перабольшыць рэчаіснасць!
  Калекам не дадзена паесці ѓволю, затое мёртвыя зусім не кусаюцца!
  Перамога над моцным ворагам ганаровая, перамога над устойлівым супернікам ганарова ѓдвая!
  Немцы сапраѓды паказалі, што яны ѓмеюць паміраць... Але неяк бязглузда! А рускія ваяѓніцы і зусім не паміраюць, а перамагаюць з ашчадным гераізмам. А ѓжо калі пачалі выкошваць суперніка, то з каласальным энтузіязмам. І іх ужо і на самой справе не спыніць! Ідзе нязломная лавіна жывога і магічнага напалму. Трафейныя кулямёты ѓжо разрадзіліся, і квартэт загружае новыя захопленыя ѓ суперніка стужкі.
  Дзяѓчаты як кажуць у такіх выпадках: порах, які не прамашка! Яны рухаюцца такім палаючым катком, што ѓ іх саміх пяткі літаральна дымяцца.
  Гэта ж дзяѓчаты-рэйнджары. Пераходзяць на апошні, сёмы ѓмацаваны пункт, знішчыѓшы ѓжо больш за восемдзесят пяць тысяч кавалерыстаѓ і пяхотнікаѓ.
  Войскі кайзера літаральна крывёй абліваюцца і зыходзяць. Вельмі ѓжо багата іх непераможны квартэт нацягвае на шышку. А сама гуз памерамі не менш Меркурыя, ці нават Марса.
  А ваяѓніцы-тэрмінатары зносяць чарговую і пазачарговую як бутэлька гарэлкі ѓ алкаша, па ліку батарэю. Яны ж не такія слабачкі, каб адчуваць якія сумневы ці шкадаванні. Раз пастаѓленая мэта атрымаць, перамогу, то яна і будзе здабытая. А калі вораг не здаецца, дык чым горш для ворага!
  Анжаліка сама далучылася да страляніны, пасля таго як іх зноѓ атакаваѓ рэзерв кавалерыстаѓ заѓважыѓшы:
  - Гебельс хлусіѓ, што рускія, наступаючы, закідваюць нямецкія пазіцыі трупамі. А зараз мы бачым, хто на самой справе труп і раскладаецца.
  Аліса з павагай адзначыла:
  - А ѓсё ж германцы адважныя! Яны лезуць у бой, як японскія камікадзэ:
  Наташка хіхікнула, заѓважыѓшы:
  - І паражэнне іх чакае не менш жорсткае, чым Японію!
  Максімка сёе-тое ѓспомніѓ:
  - Я вось адмовіѓся ад чацвёртай зоркі героя СССР, лічачы, што астатніх дзяѓчат абдзялілі несправядліва... А цяпер у мяне на душы скрабуць коткі!
  Аліса, не спыняючы весткі адразу з некалькіх кулямётаѓ, выкарыстоѓваючы і рукі і ногі страляніну па германцам, з цяжкім уздыхам пацвердзіла:
  - Я таксама адчуваю сябе не зусім у талерцы... Столькі забіванняѓ па нашай віне міжвольнай!
  Анжаліка зноѓ прынялася нема і аглушальна гарлапаніць:
  -Падман звілісты, а праѓда прамая, праѓда першы, як правіла, прыводзіць да мэты хутчэй, калі гэта звілістасць без загінаѓ і змазана алеем тоѓстых абяцанак!
  Але цярпенне і праца падобна шлюбнай пары нараджаюць поспех, праѓда пры ѓмове працяглага пражывання і падыходзе з каханнем!
  Мудрасць Азіі добра, дзікасць азіячыны кепска!
  Адзін леѓ здольны звярнуць ва ѓцёкі тысячу бараноѓ, але адзін баран з львоѓ здольны забараніць тысячу сваіх субратаѓ!
  На вайне хутка адвучаешся дзівіцца, акрамя, хіба таму фактару, што яшчэ жывы і не дэзерціраваѓ!
  Самае жахлівае на вайне гэта страх, які ты не можаш уціснуць да звычайнай абачлівасці!
  Каб стаць лялькаводам тэатра жыцця, трэба пазбавіць ад бездапаможнасці марыянеткі хаця б размеркаванні роляѓ на кухні!
  На вайне спакой толькі сніцца, але гэта сон поѓны смяротных кашмараѓ!
  Адвага гэта вяроѓка кручка знаходлівасці, што ловіць поспех на полі лаянцы!
  Вастрыню мовы не завастрыш жорнамі тупога розуму!
  На змане шчасця не пабудуеш, затое зманам можна пабудаваць шчаслівых!
  Не дабіць ворага, што не дапалаць ад пустазелля поле, ураджай перамогі сапсуюць куколь шкодніцтва і дыверсій!
  Звілістыя шляхі прама вядуць да мэты, толькі таго, хто ѓ каго не касой погляд!
  Калі ты акселеѓ мазгамі, то крывая лёсы выводзіць наѓпрост, да плоскай пліты магілы!
  Быць мясніком на вайне - невялікі гонар, але стаць адбіѓнай наогул больш ганьба!
  Вялікія шафы не толькі гучна падаюць, але мы пыляць каласальнай непаваротлівасцю!
  Шмат шкілетаѓ у шафах змоѓшчыкаѓ, выдаюць сябе смярдзеннем тлену, якая забівае баязлівасці!
  Сем мух можа пляснуць любы дурань, а вось вывесці адну вош здрады здольны толькі з сямю пядзямі на ілбе!
  На вайне як у лазні, і жар і пот і косткі ломіць, але затое ѓ адрозненне і ад апарні, чым вышэй забраѓся, тым менш запалу застаецца!
  Ісціна заѓсёды банальная, але хітрун абавязкова знойдзе спосаб яе арыгінальна пераблытаць!
  Барацьба са злом нараджае подзвіг, дабро без подзвігу нараджае нуду!
  Дыпламатыя павінна быць тонкай, але гэтая тонкасць - вастрыня мячоѓ якія забяспечваюць нашы дамаганні!
  Няма аповесцi сумней на свеце, чым аповесць пра Рамэа i Жульета? Але гэта вельмі спрэчны склад сябры, бо захавала юнацтва іх сям'я!
  Ашаламіць, гэта яшчэ не перамагчы, але калі супернік і сапраѓды здзіѓлены, то лічы, ён ужо пераможаны!
  Трэба аддаць належнае Анжаліцы, тое, што яна аралы, было ѓ дастатковай ступені дасціпна і кідка і, да месца. Дзяѓчынка скажам прама і насамрэч хорт з хартоѓ.
  Пасля разгрому сёмага, апорнага пункта дзяѓчаты-тэрмінатары, рушылі паляваць за некалькімі, больш дробнымі батарэямі. Яны зараз шчыра радаваліся свайму поспеху. Праѓда зачапіла Максімку і ѓ хлопчыка-генерала моцна балела правая рука.
  Вечны юнак заѓважыѓ:
  - Куля не дура, але цалуе з дурной хваравітасцю!
  Анжаліка ѓ адказ смачна пацалавала свайго мужа, і прабуркавала:
  - Быць табе хлопчык ваяѓніком нумар адзін! Пасля Сталіна!
  Наташка, сціпла апусціѓшы вочкі, заѓважыла:
  - Але ѓсё ж Коба не будзем забываць, мяне выратаваѓ! А ты Анжаліка сапраѓдная буйваліца.
  Рудая д'ябла набычылася і рыкнула:
  - А цябе колер валасоѓ не натуральны!
  Жонка Сталіна хіхікнула і прабуркавала:
  - Што натуральна, тое не злачынна! А я заѓсёды цягнулася да злачынстваѓ! Нездарма мой муж забойца нумар адзін!
  Аліса азірнулася і шэптам вымавіла:
  - З гэтым паводле я!
  Ваяѓніцы падляцелі і прыняліся зноѓ лупіць батарэі і выкошваць дывізійны рэзерв, а Анжаліка зноѓ ва ѓсю глотку крычала:
  -Адрозненне паміж розумам і хітрасці ѓ частаце ѓжывання, хітруюць заѓсёды, разумнічаюць таксама часта, але па розуме мала хто жыве!
  Навука можа ѓсё, што можа пажадаць чалавек, але ня ѓсё чалавек можа пажадаць!
  Часцей за ѓсё губляе галаву, хто лянуецца параскінуць мазгамі!
  Гарачы патрыятычны запал сэрцаѓ, астудзіць амбіцыі агрэсараѓ, што паднімаюць меч на Айчыну!
  Чыгуннай галавой можна забіць цвік, але толькі для таго каб усунуць пятлю для сваёй шыі!
  Больш за ѓсё губляе той, хто эканоміць на подкупе.
  Народ не пастаянны ѓ сваім гневе, затое куды больш паслядоѓны ѓ культавым пакланенні.
  Ашчаджаючы дабро, не здабудзеш дабра, асабліва калі беражлівасць пераходзіць у скупасць!
  Дык вып'ем за тое, каб нашы праблемы былі заѓсёды ѓмеранымі, а набыцця меры не ведалі!
  На крыві і сапраѓды прарастаюць незабудкі, бо кроѓ не забываецца і шнары душы не зарастаюць!
  Лікам не ваююць, ім толькі прайграюць і засынаюць колькасцю трупаѓ!
  Сем дурняѓ зло б'юцца, восьмы разумны дае драпаку з дабром!
  Удар па ворагу павінен наносіцца своечасова, толькі падстаѓляцца пад зубатычыну заѓсёды не да часу!
  Пачынаючы справы, не разлічвай скончыць гультайствам!
  Адны стрыгуць купюры, іншыя падстрыгаюцца дурняѓ, але з большасці ашуканцаѓ толку, што са свінні воѓны!
  Сякера ката можа высекчы самыя добрыя артыкулы канстытуцыі, калі толькі іх не напісала пяро арла, а не мокрай курыцы!
  Свая кашуля бліжэй да цела, а вяроѓка шыі, асабліва калі яе запасіць не які нарадзіѓся ѓ кашулі!
  Шкурныя прыхільнасці дазваляюць здзіраць скуру сабе на боты, з "лапцей" абуты ѓласнай меркантыльнай цікавасцю!
  Цяжка разведаць брод, затое проста ѓтапіцца ѓ вадзе!
  Хлапчуку-генералу Максімцы апошняя фраза спадабалася да такой ступені, што ён усклікнуѓ:
  - Мне ѓжо які дзень, дым пажарышчаѓ сніцца... У мяне такая лянота, нават лянота тапіцца!
  Танк праехаѓся па батарэі. Пасля чаго ваяѓніцы павярнулі ѓ кавалерыйскі рэзерв аѓстрыйцаѓ. Аѓстракі, якія трапілі пад удар, пачалі разбягацца. Больш стойка венгерская пяхота кінулася ѓ атаку на рускі танк.
  Дзяѓчаты прыняліся адчайна адстрэльвацца. Куля з высакоснай вінтоѓкі трапіла ѓ магутнае сцягно Анжалікі, і ваяѓніца зноѓ прынялася гарлапаніць. Прычым сыпала крылатыя афарызмы направа і налева:
  -Веды гэта не проста святло маяка які асвятляе дарогу атакавалым войскам, але пякучы прамень лазера, які выпальвае пазіцыі супастата!
  Пераможцаѓ не судзяць, пераможца сам суддзя, апеляваць якому можна толькі на падставе закона адплаты і рэваншу!
  Смерць - гэта кепская рэч, але хутчэй па працэсе, чым па наступствах!
  Любая катастрофа гэта ѓ першую чаргу маляѓнічае шоу, толькі вось размалёѓка заѓсёды крывавага адцення, а агучванне пад жалобны марш!
  Калі мы не было катастроф, то не было б і подзвігаѓ, а без подзвігу жыццё як суп без перцу!
  Вайна падобна перцу прымушае слязіцца вочы, затое робіць жыццё не прэсным!
  Можна прабачыць прабачэнне за таго прыняѓ смерць, але нельга апраѓдвацца, за забіццё, таго хто смерць сее!
  Недаацаніць ворага, што недаслухаць лекцыю перад іспытам, толькі ацэнка - пара з двух колаѓ абавязкова перасячэ адзін аднаго, утварыѓшы магільны крыж!
  Хто дазваляе здымаць з сябе стружкі, валодае інтэлектам пня і дубовым меркаваннем!
  Кожная сустрэча на вайне як спатканне з каханай, нельга забыцца, немагчыма спазніцца і вельмі подла ѓхіліцца!
  Хітрасць і разлік: як муж і жонка нараджаюць перамогу - сумленнасць трэці лішні!
  Калі над палкаводцам згушчаюцца хмары, гэта лепш, чым калі пад камандуючым радзеюць паліцы!
  Ганьба не ѓ пачуцьці страху, а калі ты дазваляеш падпарадкаваць сябе яму да страты пачуцьця абавязку!
  Калі моцны, здаецца слабым, калі слабы моцным! Гэтае правіла падману добрая для вайны, але кіраѓнік не варта паказваць слабасць, нават калі злосці поѓныя косці, а сілы як у мышы!
  Некалькі пяхотнікаѓ мадзьяр нават змаглі падабрацца на адлегласць кідка гранаты. Яны, перш чым былі забітыя, шпурнулі прэзенты, і зноѓ зачапілі байцоѓ чацвёркі.
  Раненні дасталіся ѓсім, і прыгажуні ад моцнай прыкрасці зарыпелі зубамі, жорстка лаючыся.
  Але атака адбітая. І можна зноѓ разварочваць танк. А тое, што гаручае падышло да канца не бяда. Трафейны спірт цалкам падыдзе для запраѓкі.
  Бо гэта як у тым анекдоце - усё пойдзе, калі не пройдзе!
  Пасля чаго раз'юшаны квартэт зноѓ прыйшоѓ у рух. Аліса зрэшты, на развітанне дала шакаладную цукерку дзяѓчынцы-служанцы. Занадта тая перапалохалася і плакала.
  Пагладзіѓшы няшчасную дзяѓчынку па галоѓцы, Аліса паабяцала ёй:
  - Рускія баі забяспечаць табе годнае жыццё, і ты не будзеш галоднай і басаногай.
  Так удзячна кіѓнула і паабяцала:
  - Я буду маліцца за вас!
  Але пасля гэтага кранальнага эпізоду ваяѓніцы зноѓ кінуліся разбураць германскія і аѓстрыйскія войскі.
  Першы надыходзячы эшалон іх 126 тысяч салдат і сотняѓ зброі ѓжо знішчаны, але варта, пакуль ёсць час разграміць і астатнія варожыя легенды.
  Наташа адчувала, што ѓ гэтым часе яны затрымацца не назаѓжды і таму спяшалася з усіх сіл, разганяючы танк.
  Вось яны абрынуліся на рэзервы суперніка, на цэлы пяхотны нямецкі корпус, перакінуты з заходняга фронта на ѓсход. Немцы жадаюць вывесці царскую Расею з вайны, але ѓ гэтым яны аблічацца, і мабыць ужо аблічыліся.
  Але варта якое азначыла паразу зрабіць фактам. І ваяѓніцы абрынуліся на ворага з спапяляльнай сілай. Але вось Анжаліку зноѓ пасекла аскепкамі ѓ грудзі і жывот.
  На гэта магутная ваяѓніца, прынялася гарлапаніць;
  -Часцей за ѓсё звяртаецца ѓ шкілет, які не мае касцяка баявой вывучкі!
  Каб цябе не злопалі сабакі-супастаты, трэба з'есці талерку ѓ ратнай справе!
  Не бойся кайданоѓ фашыста, калі здольны звязаць свае думкі венік ачышчэння!
  Танец ад танца адрозніваецца тым, што скачуць пад чужую дудку, а ѓ танцы ты сам выбіраеш свой рытм!
  Справы заѓсёды лепш слоѓ, бо маюць больш трывалую аснову, чым скалынанае паветра!
  Добра быць рыцарам на вайне, без гандлю аб адвазе, але толькі рыцарства павінна быць рацыянальным як хітрасць гандляра!
  Забойства адзіная разнавіднасць граху, ацэнка якога так залежыць ад формы: мярзота і доблесць пры адзіным выніку!
  Небяспека ёсць усюды, але яна цяжкая, калі розум пырхае ѓ зорцы!
  Капітуляцыя апошняя справа, яна пакідае заѓсёды цябе крайнім!
  Без рызыкі яшчэ можна перамагчы, але скарыстацца плёнам перамогі можна, калі гэтую вялікую котку, ты нібы тыгра трымаеш за вусы!
  Згубіцца ад пераследніка, можна толькі не губляючы галаву атрымліваючы гранта наступнага!
  Бязвыхадных палажэнняѓ не бывае, бывае, што няма ѓваходу ѓ выгаднае становішча!
  Можна ѓцячы нават ад уласнага ценю, падмануць уласнае сумленне, але не схавацца ад таго, над чым ты не ѓладны!
  Грошы ѓ таго рэдка водзяцца, чый дух часта пераводзіцца!
  Усё ѓ нашым свеце даецца, праз бой, толькі праблемы прыходзяць без праблем!
  Пераход ад догляду адрозніваецца пунктам прыбыцця пры апошнім ён апошняе месца куды імкнуцца!
  Замочная свідравіна як жанчына патрабуе інтэлігентнасці і тэхнічнасці!
  Глупства не заѓсёды прадказальнае, але заѓсёды каральнае!
  Часам злачынства ідзе чалавецтву на карысць, і станавіцца подзвігам, толькі ѓзнагароджваюць за яго, як правіла, пасмяротна!
  Усемагутны Бог можа ѓсё, але перасягнуць чалавека ѓ амбіцыях і маляѓнічасці ѓяѓлення нават яму не пад сілу!
  Яшчэ ѓ чым Бог не можа перасягнуць чалавека, дык гэта ѓ цязе пустаслоѓю, Усявышні аддае перавагу тварыць словам, а не гуляць словамі!
  Нябёсы, як правіла, абыякавыя, калі просіш дапамогу, але гэтае правіла, якое толькі пацвярджае выключэнні!
  Шмат жадаючых стаць багамі, але распяцце чаргі не займаюць!
  Вострае слова добра, але яшчэ лепш мець вострае вока, каб падчас заѓважыць кінуты ѓ цябе за шпілька выраз камень!
  Басяк той, хто дазваляе абуваць сябе хітрунам!
  Каб паляцець трэба, складана папрацаваць, каб заляцець, дастаткова проста адлыньваць ад працы!
  Калі кацялок пусты, ён падлятае не буйнага ветру, а стрымана ѓдару!
  Філасофія гэта падхватнік для лоѓлі легкадумных прасцякоѓ, але толькі вочкі ѓ ёй залежаць ад частаты мазгавых звілін!
  Часта чалавек стаѓшы богам хоць, крыху распінае людзей на поѓную шпульку!
  Корпус даводзілася знішчаць часткамі, папаѓняючы свой баявы камплект. Але затое ваяѓніцы дэманстравалі вялікае ратнае майстэрства.
  Ранілі і Наташку, але ваяѓніца толькі ѓсміхнулася:
  - Салдат без раны, як багатыр без кішэні!
  Максімка, якога таксама зачапіла, пагадзіѓся:
  - Ад цялеснай раны балюча памяркоѓна, але калі калечышся маральна, то гэта вынесці немагчыма!
  Вось ужо большая частка корпуса адправілася на той свет. Але ѓ атаку ідуць дзве кавалерыйскія дывізіі.
  Страляючы Анжаліка, зноѓ раве;
  -Самае вялікае дабраславеньне чалавека, прадказальнасць Божай волі, яно і горшае з праклёнаѓ, так уганяе нас у рай руціннай штодзённасці!
  Грошы не павеюць, але да такой ступені насычаюць смуродам, што бізнэсмэны заѓсёды апранаюць новыя гарнітуры!
  Эканомячы на сябрах можна набіць мамону, але затое пустата душы зробіць ворагам уласны капітал!
  Чалавек без Радзімы, як без шлюбу пачвара!
  Выжыць цяжка, але можна, жыць нельга, але лёгка!
  Капейка рубель беражэ ѓ ашчаднага, грош пятакі збірае ѓ практычнага, а прагнага і полушка прыводзіць да пятлі!
  Палка аб двух канцах, але безпачатковай яна станавіцца ѓ руках чалавека, які ператвараецца ѓ малпу!
  Калі ты сам сабе начальнік, падпарадкаваць цябе могуць толькі першапачатковыя інстынкты сябелюбства!
  Цяжка знайсці прычыну, каб атрымаць, але як лёгка адшукаць нагода, каб не даць!
  Што наша жыццё - гульня, у якой правілы вызначае наймацнейшы, а прызавы фонд - хітрэйшы!
  Цяжкі поспех, лепш лёгкага правалу, хоць поспех і трэба пашукаць, а паражэнне заѓсёды пад нагамі!
  Будзь зверам, але не жывёлай!
  Абяцаць многае таксама лёгка, як немагчымасць атрымаць усё!
  Вып'ем, за тое, каб змовы вялі толькі мы, а заблытваліся ѓ іх астатнія!
  Пасля чаго фантан красамоѓства Анжаліка вычарпала і замоѓкла, цвіка супостатаѓ моѓчкі. І не менш ад гэтага эфектыѓна. Вось і карпусы хутка застануцца ражкі і ножкі. Праѓда раненняѓ дзяѓчаты атрымліваюць усё больш і больш, пакутуе і вечны хлапчук Максімка.
  Мабыць ахоѓная магічная матрыца якая адводзіць аскепкі і кулі слабее. І з-за гэтага не так добра ідуць у ваяѓнічага квартэта справы. Але корпус фрыцаѓ кайзера паступова растае. У атаку ідуць кавалерысты.
  Аліса, якая атрымала ѓ мускулістае плячо асколкам, мармыча:
  - У свеце шмат непрыемнага... І самае паскуднае, калі з гэтай нагоды я не магу нарадзіць крылаты афарызм.
  Хлапчук-генерал, які атрымаѓ асколкам у пятку, падказаѓ:
  - Непрыемнасцяѓ досыць, непрыяцеляѓ вышэй дахі, але кацялок з бізуноѓ усё ж зрывае, калі прыяцель непаѓнавартасны і не высокі крылатасцю!
  Аліса паляпала хлапчука па плячы і шчыра падзякавала:
  - Дзякуй! Цяпер я ведаю, як сябе ѓзбадзёрыць!
  Анжаліка якую, ужо спаласавала асколкамі так, што на яе буйным, мускулістым целе і жывога месца не было, усклікнула:
  - Лепш за ѓсё пахнуць труп твайго ворага, а французская парфумерыя гэта кал!
  Наташка, скошваючы апошнюю пяхотную шэраг праціѓніка, запярэчыла:
  - Ну чаму? Нюхаць можна! - І тут кіруючы кулямётамі нагамі, цвіка пяхотнікаѓ дадала. - Але парфумерыя майго асабістага вынаходства нашмат лепш!
  Максімка якому ладна дасталася, пагадзіѓся:
  - Непаѓторны! Чароѓны водар!
  Калі націск кавалерыі вычарпаѓся прыйшлося адбіваць паветраны напад. Аэрапланы зрэшты, лёгка збіваліся чэргамі кулямётаѓ буйнага калібра. Але зноѓ сярод квартэта аказаліся раненні. Хоць яны і імкнуліся авіяцыю кайзера на блізкую дыстанцыю не пускаць. Але нібы кулі прыцягвала да іх.
  Максімка пасля пары новы раненняѓ заскуголіѓ і рыкнуѓ:
  - Твой Чарнабог нам відавочна шкодзіць!
  Рудая д'ябла Анжаліка жорстка тыцнула хлапчука ѓ паранены бок, сваёй вывучанай нагой і прашыпела:
  - Не паклёпнікі на старэйшага Сына Роду!
  Аліса не занадта ѓпэѓнена заѓважыла:
  - Наогул-то я думала, што старэйшы сын Рода гэта Белабог. Спачатку нарадзілася святло і адкінуѓ цень!
  Анжаліка зрэзаѓшы адной чаргой, пяць аэрапланаѓ, запярэчыла:
  - Спачатку была цемра, і ѓ цемры заззяла праменьчык святла Белабога!
  Наташка, скасіѓшы апошні тузін аэрапланаѓ, падвяла вынік:
  - А па-мойму Белабог і Чарнабог як выявы Роду Усемагутнага разам з Ладай Любоѓю існавалі заѓсёды і будуць існаваць вечна!
  - Амін! - Максімка дабіѓ апошняга фрыца і ад мноства раненняѓ страціѓ стварэнне.
  
  ШАЛЬНЫ ПАПАДАНЕЦ АЛЕГ РЫБАЧАНКА
  Ізноѓ здавалася, праносіцца ѓ альтэрнатыѓным свеце, шальная юнацкасць, і ён стаѓ хлопчыкам-падлеткам, яшчэ свежым, чыстым тварам, і невысокага росту, але з шырокімі плячамі і грудзьмі... Хлопчык гадоѓ чатырнаццаці, самая верхавіна пераходнага ѓзросту, час першага кахання і уздыхаѓ.
  Але пры гэтым усяго толькі прыгоннага служака ѓ царскай Расіі пачатку дваццатага стагоддзя, дзе так і не адмянілі прыгоннае права... Як такое магло атрымацца?
  Невялікае зрушэнне гісторыі - легендарны генерал Скобелеѓ: нарадзіѓся на дваццаць гадоѓ раней, і з прычыны гэтага згуляѓ важную ролю ѓ крымскай вайне - замяніѓшы бяздарнага Меньшыкаѓ і, разбіѓшы дэсантныя сілы турак, французаѓ, ангельцаѓ і сардзінцаѓ па частках. Расія нанесла паражэнне кааліцыі, якая неѓзабаве і развалілася. А рускія войскі захапілі Карс, Эрзерум, Тангорг. Асманская імперыя была вымушана пайсці на заключэнне цяжкага свету, саступіѓшы Арменію і нямала земляѓ у тым ліку і знакамітае возера Ніцу. Але, праѓда ад дамаганняѓ на Балканах з прычыны пазіцыі Аѓстрыі і Прусіі цару Мікалаю прыйшлося адмовіць. Ваяваць з немцамі небяспечна, тым больш, ангельцы і французы ѓ гэтым выпадку маглі ѓступіць у вайну з новай сілай.
  Аднак Балгарыя атрымала некаторую абмежаваную аѓтаномію, а хрысціяне фармальнае раѓнапраѓе ѓ правах нараѓне з грамадзянамі Асманскай Імперыі. Руская Праваслаѓная царква атрымала і некаторыя землі і Іерусаліме.
  У Францыі ѓспыхнула паѓстанне супраць Напалеона Трэцяга, але пасля некалькіх жорсткіх бітваѓ, усё ж імператару ѓдалося захаваць уладу, але ѓ якасці саступкі абмежаваѓшы сябе канстытуцыяй.
  Некаторы час працягвалася яшчэ вайна з Шамілем на Каѓказе, але пасля яго капітуляцыі аднавілася экспансія Расіі ѓ Сярэдняй Азіі. Адначасова быѓ падпісаны і выгадны Расіі дагавор аб межах з аслабелым Кітаем. Прычым Мікалай Першы атрымаѓ нават больш земляѓ, чым у рэальнай гісторыі ягоны сын Аляксандр Вызваліцель. Так аѓтарытэт рускай зброі аказаѓся цяпер нашмат вышэйшы.
  Была вайна і з Іранам, якая скончылася заваёвай яго паѓночных рэгіёнаѓ, аж да сталіцы Тэгерана...
  Мікалай Першы не стаѓ канчаць жыццё самагубствам пражыѓ на дванаццаць гадоѓ больш, чым у рэальнай гісторыі - памёр у 1867 году. Да гэтага моманту рускае войска валодала несумнеѓным аѓтарытэтам, а Скобелеѓ стаѓ фельдмаршалам і кавалерам шматлікіх ордэнаѓ.
  Аляксандру Другому наадварот не пашчасціла, і ён апынуѓся забіты на дзесяць гадоѓ раней у 1871 году, літаральна не хапіла толькі пары тыдняѓ, да аб'яѓлення маніфесту, які адмяняе прыгоннае права. Аляксандр Трэці яго сын і рэакцыянер, зразумела, не падпісаѓ маніфеста.
  Больш ранняя каранацыя станоѓча паѓплывала на здароѓе Аляксандра Трэцяга - ён кінуѓ піць стаѓшы царом, і пражыѓ даѓжэй, чым у рэальнай гісторыі. Расія правяла паспяховую вайну ѓ 1877-1878 годзе з туркамі, і адбыѓся канчатковы раздзел Асманскай імперыі паміж вялікімі дзяржавамі. Расія атрымала сабе Стамбул або Канстанцінопаль, Ірак і выхад да Індыйскага акіяна, Францыя Сірыю і Палестыну, а Брытанія Егіпет з Суданам.
  Такім чынам, Асманская імперыя знікла з геаграфічнай карты. Неѓзабаве, ліквідавалі і тое, што засталося ад Ірана, таксама пасля працяглых спрэчак і кампаній падзялілі і Саудаѓскую Аравію. Палітыкаѓ Брытаніі стала экспансія і пашырэнне сваёй каланіяльнай імперыі, а Расія і Францыя ѓзялі сваё - падпарадкаваѓшы сабе ісламскі свет. Італія паспела акупаваць Лівію, а Французы Марока. Поѓдзень Ірана дастаѓся Брытаніі, а цэнтр Расіі.
  Неѓзабаве падзялілі і Аѓганістан: паѓночныя раёны населеныя ѓзбекамі і таджыкамі сышлі расейцам, а паѓднёвыя з пуштунамі ангельцам.
  Карацей кажучы, на поѓдні Расіі дайшла да мяжы сваёй экспансіі і падзяліла ѓсё Англічанамі і французамі.
  Як ні дзіѓна, але паражэнне ѓ вайне з Расіяй пайшло Францыі на карысць, так царскі рэжым падтрымаѓ Напалеона Трэцяга і не даѓ прусакам развязаць вайну і аб'яднаць канчаткова Нямеччыну.
  Затое роля Аѓстрыйскай імперыі вырасла... Аѓстрыйцы захавалі за сабой поѓнач Італіі - саслабленая Францыя не змагла весці з імі вайну. Потым Аѓстрыя далучыла да сябе паѓднёвыя тэрыторыі. Прусакі паспрабавалі рыпнуцца, але крыху адправіѓшыся Напалеон Трэці падтрымаѓ аѓстрыйцаѓ і разбіѓшы нямецкія палкі. Мікалай Першы таксама ѓсяляк падтрымліваѓ Аѓстрыйскую імперыю.
  Пасля падзелу Асманскай імперыі Аѓстрыйцы таксама атрымалі свой кавалак - Боснію і Герцагавіну, а таксама поѓнач Сербіі. З улікам Баварыі і паѓднёвых германскіх земляѓ Аѓстрыйская імперыя стала самай вялікай і па тэрыторыі і па насельніцтве дзяржавай у Еѓропе. Але ѓ імператара Франца Іосіфа хапіла розуму не смяціцца з Расіяй, быць з ёй у саюзе.
  Аб'яднання Германіі не адбылося - затое Аѓстрыйская імперыя стала шырокай і магутнай, ператварыѓшы Прусію ѓ свайго малодшага партнёра. Італія таксама засталася раздробленай. Праѓда ѓ Неапалі зацараваѓ "прэзідэнт" Гарыбальдзі, але шлях у Папскую вобласць яму перакрылі аѓстрыйцы і французы. А неѓзабаве і Сардынскае каралеѓства падзяліла паміж сабой Аѓстрыя, Францыя і Брытанія.
  Пасля смерці Напалеона Трэцяга, стаѓ кіраваць Напалеон Чацвёрты яго сын.
  Адносіны паміж Аѓстрыяй і Францыяй ізноѓ сталі абвастрацца, бо імперыя Напалеона значна больш, чым немцы атрымала поспех у пашырэнні калоній.
  Здарылася і вайна з Японіяй. Да гэтага часу геніяльны Скобелеѓ ужо памёр, але яго вучні - асабліва Брусілаѓ аказаліся не менш таленавітымі, ды і суадносіны сіл, для Японіі куды горш, чым у рэальнай гісторыі - Расія па тэрыторыі больш, а армія выдатна навучана і прафесійная. Праѓда ва ѓзбраенні не ѓсё ѓ парадку: усё ж прыгоннае права зніжае прыток працоѓнай сілы з вёскі. Але ѓсё роѓна і таго, што есці хапае.
  І колькасць прыгонных патроху змяншаецца. Хоць гэта ідзе цыкламі, за кошт падараванняѓ часам і ѓзрастае. А Аляксандр Трэці любіць дараваць. Пасля разгрому Японіі ѓтварылася і Жэлтарасія.
  Да моманту сакавіка 1911 гады і Аляксандр Трэці паспеѓ памерці ѓ снежні 1909 - пасад успадкаваѓ Мікалай Другі і кіруе ѓжо другі год, нядаѓна мінула каранацыя.
  У Мікалая ѓжо ёсць спадчыннік - прычым здаровы, так айцец Аляксандр фатальную немку забракаваѓ і знайшоѓ нявесту лепей. Але ѓ які нарадзіѓ у 1904 году сына імя таксама Аляксей.
  Расія вялікая імперыя, яшчэ больш шырокая, чым у рэальнай гісторыі, і са часоѓ "Смутнага часу" практычна не губляла ѓ войнах сваёй тэрыторыі, ды і не якая прайграла ѓ сур'ёз ніводнай вайны, не калі не лічыць асобных бітваѓ і кампаній.
  Але чатырнаццацігадоваму светлавалосаму з белымі віхрамі прыгоннаму хлопчыку няма асаблівай справы да імперскай велічы. Калі яшчэ ляжыць снег, а ты босы перацягваеш цяжкія бярвёны, і фактычна з'яѓляешся рабом: якога гаспадар можа біць, зневажаць, прадаць, ну... па законе забіць не мае права, але па факце яшчэ заваляцца да смерці, то пану нічога не будзе !
  Але з іншага боку вось яна юнацкасць: босым, агрубелым падэшвам амаль не холадна пляскаць па снезе, і ты сябе адчуваеш куды больш, бадзёрым і свежым, чым калі быѓ далёка яшчэ не старым геніяльным пісьменнікам. Усё ж у момант ператварэння ѓ несмяротнага хлапчука, Алегу Рыбачэнку яшчэ і пяцідзесяці гадоѓ не было, так што лічыць сябе атрэслым звыш усялякай меры гэта ѓжо каласальны перабор.
  Але сапраѓды стомленасць ад цяжкай працы не здаецца балючай, а прыемнай, і ты яшчэ можаш пасля таго, як сцямнела і ѓ скокі пусціцца і...
  Вось якраз з'явілася пані і прызыѓна паклікала яго рукой да сябе. Не, яна не старая, ёй няма і сарака, а выглядае зусім нядрэнна, мабыць, можна назваць і прыгожай. Для вясковага хлопчыка яна здаецца амаль старой. І зусім не так ён Алег Рыбачэнка ѓяѓляѓ сабе першае каханне.
  У марах малявалася іншае. Юная, вясковая дзяѓчынка з доѓгімі русымі косамі і вянок на галаве. Вось яна басаногая з пахам веснавой травы абдымаецца з ім, і яны цалуюцца ѓ вусны. Дакладней смачна цалуе ён...
  А тут пані сама праяѓляе агрэсіѓную ініцыятыву, не выклікаючы ні найменшага жадання, а спараджаючы выключна страх. Але грубыя ласкі, і выпешчаная рука ѓ штанах, абуджаюць у лёгка ѓзбудлівага падлетка мужчынскае існасць і прымушаюць адказваць. Таксама груба і па жывёле, што зрэшты, вельмі падабаецца мажнай пані.
  Потым сябе адчуваеш пагана і вельмі брыдка. Нібы ты шлюха мужчынскага роду: ні каханні, ні прыхільнасці, ні павагі.
  Але і адмовіць нельга - інакш лупцоѓка, прычым нярэдка і да смерці!
  Пані не адрознівалася падзякай: нічога не дарыла, ні як не ѓзнагароджвала, і нават не вызваляла ад звычайнай працы. Для яе ён усяго толькі жывёлам, або нявольнікам для пасцельных уцех.
  Сам Алег Рыбачэнка не вызначаѓся рэлігійнасцю, але ѓсё роѓна пасля заняткаѓ любоѓю з ёй хрысціѓся і сплёѓваѓ. У гадасць...
  Але вось на гэты раз зневажальнае сукупленне жывёл перапынілася з'яѓленнем вогненна-рудай Вікторыі, якая рушыла пані галёнкай ѓ сківіцу, а затым адным ударам рассекла адваротную яхідну напалову.
  Потым павярнулася да ѓжо былога хлопчыка Жукава, і адным нядбайным рухам вызвалілася ад бікіні, прадставіѓшы зусім голай, падграбаючы аднекуль узніклы ѓ цёплай сядзібе сняжок сваёй босай, хупавай нагой накіравалася да яго, млява шэпчучы:
  - Я хачу цябе, і я кахаю цябе!
  Алег Рыбачэнка падаѓся ёй насустрач і... Плюхнуѓся цёплае, як сырадой мора. Ён зараз у ім плавае адзін, а вакол толькі фіялетавыя хвалі і начное неба. І так добра табе станавіцца, што ты нават засынаеш... у сне!
  Хлапчук-тэрмінатар адчуваѓ сабе сапраѓдным малалетнім мачо, класа супер.
  Але што ж... Хлопчыку трэба прыняць удзел у першай сусветнай вайне.
  Пасля таго як кайзераѓцы былі разбіты ва Усходняй Прусіі, рускія аблажылі Кёнігсберг. На поѓдні баі развіваліся яшчэ больш паспяхова. З ходу былі ѓзяты Львоѓ і Пярэмышлі. А таксама Кракаѓ моцным ударам з Польшчы.
  Немцы сыпаліся. Расійскі танк "Месяц"-2 паказаѓ сябе эфектыѓным у наступе. Пацярпела паражэнне Германія і пад Парыжам. І аказалася адкінутая.
  Кайзер запаѓ у засмучэнне. Рускія войскі рухаліся ѓ напрамку Одэра, і ѓжо падыходзілі да Будапешта. І перамолвалі суперніка. Аѓстрыйскія часці здаваліся паліцамі, і вельмі часта пад барабанны бой.
  Станавілася зразумела, што фронт не ѓтрымаць. А тут яшчэ і Італія адкрыла новы фронт супраць немцаѓ. І стала рухацца на поѓдні.
  Карацей кажучы, атрымлівалася для фрыцаѓ правальна.
  Батальён дзяѓчынак прасоѓваѓся да Одэру.
  Ваяѓніцы кідалі босымі ножкамі гранаты. І выкошвалі немцаѓ з кулямётаѓ.
  Вось тут у гэтым свеце вайна вялася куды больш паспяхова, чым у рэальнай гісторыі. Познань ужо ѓзятая. Немцы бягуць. У расійскай арміі вялікая перавага ѓ пяхоце і кавалерыі. У немцаѓ увогуле нічога няма супраць лёгкіх рускіх танкаѓ.
  І царскія генералы, упэѓненыя ѓ перамозе, і настрой народа скажам так - мажорны.
  Вераніка кідае босай ножкай гранату. Раскідвае немцаѓ і пішчыць:
  - Ды будзе Расія вышэй за ѓсіх!
  Вікторыя таксама страляе. Кідае босай ножкай гранату і пішчыць ва ѓсю глотку:
  - Будучы свет хай стане наш!
  Далей ужо прыгожая дзяѓчына Юліяна страляе сабе без усялякіх цырымоній.
  І таксама кідае босай нагой гранату. І вельмі нават раскідаліся фрыцы.
  Дзяѓчына прачырыкала:
  - Я шалёная тыгрыца!
  А затым і Ганна таксама як пальнет. І босай нагой вельмі раскоса запусціць гранату, разбіваючы нібы шкло кайзераѓскія падраздзяленні.
  І прамаѓляе:
  - Псіхалогія перамогі! Дэмакратыя лёсу!
  А далей ужо Матрона як запусціць цэлую скрыню ѓзрыѓчаткі. І як падарве кайзераѓскіх салдат. І прараве:
  - За Русь у касмічных вышынях!
  Яшчэ дзве прыгожыя дзяѓчыны едуць на лёгкім танку "Месяц"-2. Добрая машына з двума кулямётамі. Браня не занадта тоѓстая, але кулямёты трымае. Форма абцякальная. Дзяѓчынкі Вольга і Жэня ѓнутры размясціліся, напаѓлежучы і, страчаць сабе па немцах.
  Нядрэнная машына - хуткасць сорак кіламетраѓ за гадзіну. Выдатная праходнасць. І гусенічны ход.
  Дзяѓчыны заліваюць свінцом нямецкіх салдат і спяваюць;
  Ужо ты бацюхна святлела месяц,
  Што ты свеціш не па-ранейшаму
  Не па-ранейшаму, не па-старому,
  Усе ты хаваешся за аблокі,
  Засцілаешся хмарай грознаю!
  Як у нас было на святой Русі.
  На святой Русі, у каменнай Маскве.
  У Крамлі было ѓ слаѓным горадзе,
  Каля Івана, каля Вялікага,
  У саборы было ѓ Архангельскім,
  Як у правага было кліраса:
  Малады стралец на гадзінніку стаіць,
  На гадзінніку стаіць, Богу моліцца,
  Ён плача, як рака льецца,
  Зарыдае - слёз ручаі цякуць,
  Ён і б'е бердыша дрэѓкам,
  Бердыша дрэѓкам аб сыру зямлю:
  "Ужо ты гой ты, маці сыра зямля,
  Ты раздайся ва ѓсе бакі,
  Ты раскрыйся, трунная дошка,
  Разгарніся, золата камяка!
  Ты паѓстань, паѓстань, праваслаѓны цар,
  Праваслаѓны цар Аляксей Міхайлавіч!
  Паглядзі ты на сваю сям'ю,
  На святую Русь, на Маскву-матухну,
  Маскву-матухну, сіратынушку!"
  Спяваюць дзяѓчынкі сабе і разбураюць немцаѓ. Ідуць па трупах і пакідаюць крывавы след гусеніцамі. Вось гэта дзяѓчынкі. Таксама ѓнутры танка яны амаль галышом, у адных трусіках і босыя. Але вельмі нават сімпатычныя дзяѓчынкі.
  А немцы ад іхняга агню нясуць каласальныя страты. Куляметы цяжкія і хуткастрэльныя. І дзяѓчаты вельмі трапныя. Нядрэнна аснашчана царская армія.
  Тут яшчэ і японскія вучоныя на Расію працуюць. Вось ляціць бамбіць немцаѓ самы магутны ѓ свеце на той момант бамбавік "Ілья Мурамец". Першы ѓ свеце самалёт з чатырма рухавікамі. Восем кулямётаѓ і дзве тоны бомбаѓ. Вось гэта машына.
  І таксама ѓ экіпажы дзяѓчыны. І амаль голенькія, у адным купальніку. Вельмі гэта прыгожа і сэксуальна.
  Ваяѓніца камандзір экіпажа бамбавіка "Ілья Мурамец", Валянціна. Вельмі прыгожая і фігурыстая бландынка. Трэба каб машына замарудзілася і дакладным кідком бомбы накрыць нямецкі бункер.
  Кайзераѓскія салдаты моцныя і дысцыплінаваныя. Страляюць па са расейскім монстру. Але ваяѓніцы лупяць у адказ. Восем кулямётаѓ літаральна змятаюць нямецкую пяхоту. Падаюць разарваныя салдаты Германкай арміі.
  Вядучая агонь залатавалосая Лада пажадліва шчэрыцца. Дзяѓчына нават станік зняла, каб лепш засяродзіцца. І трасе сабе аголенымі грудзьмі. Проста цудоѓная прыгажуня. Гэтулькі ѓ ёй грацыі, і трапнасці. Сама Лада худзенькая, але жылістая, а стан тонкая, нібы ѓ восы.
  Вядзе страляніну з кулямётаѓ па немцах і Галіна. Таксама дзяѓчына і прыгожая і фігурыстая. Босымі ножкамі націскае на гашэткі. А тварык такі цудоѓны. Не ваяѓніца, а проста дзеѓка супер.
  Галіна прамаѓляе скалячыся:
  - На славу бацюхны цара!
  Агрэсіѓная і цудоѓная, з валасамі колеру сусальнага золата, Лада пацвярджае:
  - Змяцём мяцёлкаю юды!
  Валянціна націскае босай ножкай на педаль. Тонная бомба падае на нямецкі бункер. Гэта забойная моц. "Ілля Мурамец", разганяецца, каб самога не закранулі аскепкі. Бункер узрывае, паднімае ѓверх слуп дыму.
  Дзяѓчаты хорам усклікаюць:
  - Патрапілі! Фрыцам далі!
  І пляскаюць з захапленнем босымі ножкамі. Ды гэта дзяѓчынкі, якія здольныя разбіць немцаѓ. Яны ваююць, марачы аб тым свеце, калі людзі ніколі не будуць забіваць людзей. Напрыклад, калі царская імперыя Мікалая Другога заваюе ѓвесь свет. А бо Расея ѓнікальная адукацыя, здольнае стаць вечнай імперыяй! Бо дынастыя Раманавых можа кіраваць стагоддзямі. А пасля імператара Паѓла, нарэшце, Расія набыла стабільнасць і ѓсё канчаткова прынялі легітымнасць дынастыі.
  Вось і зараз які перамог Японію цар Мікалай Другі ламае хрыбты немцам.
  Адным з моцных хадоѓ цара гэтае прыцягненне жанчыны ѓ войска. А руская баба - самы страшны ваяр у свеце! Няѓжо не так!?
  Вось, напрыклад, на знішчальніку "Сокал", імчыцца лётчыца Аліса. Такая прыгожая дзяѓчына, бландынка з лёгкай прымешкай чырвонага ѓ валасах. Стройная дзяѓчына, амаль голая.
  Босы ножкай націскае на педаль, і праводзіць манеѓр. А потым страляе сабе. Збівае нямецкую машыну з кулямёта буйнога калібра. Прымушае яе гарэць і прамаѓляе:
  - Я народжана для службы царскай! Дзяѓчынка класная суцэль, і з крывёй блакітнай, гусарскай!
  І разганяе хуткасць у "Сокала". Мабыць, рускія самалёты самыя лепшыя ѓ свеце.
  А ѓжо на фронце з'явіѓся і цяжэйшы і дасканалы танк створаны сынам вялікага Мендзялеева. Машына з двума хуткастрэльнымі гарматамі і шасцю кулямётамі. І такой махінай таксама кіруюць дзяѓчынкі.
  І ідзе расейскі танк, крышачы немцаѓ. Прычым, з магутным дызелем, і дастаткова праходны і спрытны.
  Дзяѓчыны ѓ танку спяваюць;
  Наша любімая Богам Расія,
  Шчодры заможны край...
  Ну манархаѓ усіх прыгажэй, прыгажэй -
  Бацюшка цар Мікалай!
  І танк гусеніцамі цісне нямецкіх салдат. Ужо літаральна кішкі выпаѓзаюць і цякуць з гусеніц раѓчука крыві.
  Камандзір танка, Таццяна Крупская, прамаѓляе:
  - Ды за Русь мы пераможам!
  Дзяѓчына дарэчы княжага роду, а ваюе ѓ адных толькі трусіках. Але такая, пры гэтым сімпатычная. У ёй вялікая ѓнутраная сіла.
  Босы ножкай дзяѓчына націскае на педаль і прамаѓляе, скалячы зубкі, і смеючыся.
  - Самы вялікі ты цар Мікалай!
  І ваяѓніцы ѓпэѓненыя, што на такім танку дойдуць і да Берліна. І упэѓненасць ва ѓсіх ваяѓніц і ваяѓнікоѓ мацнее.
  Наташка, ахопленая энтузіязмам, стала складаць і спяваць. Астатнія дзяѓчаты з радасцю падхапілі;
  За Русь святую біцца наш надзел,
  Мы дзяѓчаты, што сэрцам волаты...
  Фашыст зямлі савецкай захацеѓ,
  Але з Родам мы заѓсёды байцы адзіныя!
  
  Хай будзе ѓ вечнай славе наша Русь,
  Не скораць нас арды Чынгісхана...
  За Радзіму змагайся і не трусь,
  Мы скрушым любога басурмана!
  
  Нас сагнуць фашыстам буйным у рог,
  Паверце, Русь ніхто не адолее...
  Бо з намі Ісус Усявышні Бог,
  І не нясіце фрыцы ахінею!
  
  Усе ведаюць, што Айчына нам дадзена,
  Для лютых перамог не ведаючы цемры...
  Ашчэрыѓ зубы страшны Сатана,
  Прасякнутая крывёю ѓся кашуля!
  
  Для камсамолкі няма слова баязлівец,
  Для дзяѓчын не значныя перашкоды...
  Дапаможа Белы Бог нам Ісус,
  Бяссмерцье стане вышэйшая ѓзнагарода!
  
  Біліся мы вельмі адважна пад Масквой,
  Хоць немцы сілай пруць неймавернай...
  Змагалася паѓголаю босаю,
  І веру, чакае перамога абавязкова!
  
  Вялічча рускіх воінаѓ жыве,
  І ніколі фашыстам не саступіць...
  Мы пусцім фрыцаѓ люта ѓ выдатак,
  Што не паднялося вельмі бруднай каламуты!
  
  Ды Гітлер ты каварны і хітры,
  Здольны, нават захапіць паѓсвету...
  Але Сталін таксама доблесны арол,
  Не стварыце вы сабе куміра!
  Няма камсамолкам, ведай не адступіць,
  Яны маразоѓ нават не баяцца...
  І ператворацца фрыцы хутка ѓ дзічыну,
  Бо рускія заѓсёды ѓмелі біцца!
  
  Расія гэта Радзіма кахання,
  І зробіць падарунак камунізму...
  Не трэба будаваць рэйтынг на крыві,
  З аскалам беспардонным рэваншызму!
  
  Ды хоча фюрар нас за горла ѓзяць,
  І нахіліць Расею ѓсю над плахай...
  Але мы б'емся люта на пяць,
  Бо Сталін з намі з буркай і папахай!
  
  Ваяѓнік ён вялікі ведаюць усе,
  А камсамолкі вечна будуць босы...
  І зрушым Гітлера па барадзе,
  У нас палаюць запалам яркім косы!
  
  Ваяѓніцы гэта наша доля,
  Мы скрушым велізарную "Пантэру"...
  Хоць стварыѓ Адольф злое бязмежжа,
  Яму пакажам норму мы і меру!
  
  Няма Сталіна разумней і мацней,
  Ён правадыр краіны вялікай волата...
  І фрыцаѓ ты мацней дзеѓка бі,
  Бо мы ѓ бітвах заѓсёды адзіныя!
  
  Для дасягненняѓ які будуецца цэлы шэраг,
  Імкнемся да зорак хуткакрылай птушкай...
  І будзе гучны вынік,
  Такія дзеѓкі, ганарлівыя арліцы!
  Рускія войскі выйшлі да Одэра. Царскае войска Мікалая Другога атрымала ѓжо мноства перамог. Былі ѓзяты вельмі многія гарады Аѓстра-Венгрыі, баі ішлі ѓ Будапешце. Дзе яшчэ супраціѓляліся венгры. Загінулі Пярэмышлі, Львоѓ, Кракаѓ, Браціслава, і шэраг іншых населеных пунктаѓ.
  Немцы неслі вялікія страты і адыходзілі. Аѓстрыйцы здаваліся цэлымі паліцамі і нават дывізіямі. І пры паднятых сцягах пад аркестры. Вайна ішла, нібы ѓ казцы - прыемна малой крывёй і на чужых тэрыторыях.
  Хаця звычайна Расіі рэдка так шанцавала пры заваяваннях. І амаль усе войны і перамогі даваліся рускім вялікай крывёй.
  Можа, Алега таму і назвалі Рэчым, што ён змог прымусіць Візантыю да капітуляцыі без крыві?!
  Ва ѓсякім разе Мікалай Другі прэтэндаваѓ на ролю Найвялікшага.
  Дзяѓчыны выйшлі да Одэру. Восень і ѓжо прыйшла. Залатыя дываны з лісця.
  Ваяѓніцы патупалі па дыванах. І плюхнуліся ѓ ваду.
  Вераніка, плёскаючыся ѓ рацэ, спытала Вікторыю:
  - Як ты думаеш, цар пасля вайны дасць сялянам зямлю?
  Дзяѓчына-камандзір пахітала галавой:
  - А навошта сялянам зямля?
  Вераніка хіхікнула і заѓважыла:
  - Ды яны і самі з ёй не ѓправяцца. Але ёсць моцныя гаспадарнікі, якім маглі б пацягнуць.
  Вікторыя жорстка адказала:
  - Вось ім у крэдыт і прададуць зямлю. Можа так яно і будзе лепей.
  Юліяна перавярнуѓшыся ѓ вадзе, заѓважыла:
  - Хутчэй за ѓсё, лепш каб зямля была ѓ памешчыкаѓ. Яны могуць весці буйную гаспадарку і выкарыстоѓваць трактары. Прыватная, буйная вытворчасць і ёсць самая эфектыѓная!
  Вераніка неахвотна пагадзілася:
  - Магчыма. Але ад гэтага і ѓзнікае дадатковы кошт!
  Юліяна хіхікнула і заѓважыла:
  - Затое і эфектыѓнасць вялікая!
  Вікторыя, якая мела званне палкоѓнік, з усмешкай заѓважыла:
  - Гэта стымулюе развіццё. А тое, што толку даць зямлю селяніну, ды яшчэ і п'е. Менавіта памешчык і корміць палову свету рускім хлебам! Наша краіна вельмі багатая!
  Вераніка з гэтым пагадзілася:
  - Ды Расея багатая і жыць, становіцца ѓсё лепш! Напрыклад, мой брат працуе на Пуцілаѓскім заводзе майстрам. І ѓ яго лата ѓ трыста рублёѓ, не лічачы прэміяльных.
  Вікторыя перавярнулася і ѓ захапленні пляснула босай ножкай па вадзе і перакулілася:
  - Вось гэта пра што гаворыць! Расія паднімаецца! І хутка стане яшчэ мацней!
  Дзяѓчаты плавалі ѓ Одэры, і вялі нязмушаную гутарку. Ганна спытала ѓ дзяѓчат:
  - А як вы думаеце, што чакае нас пасля смерці?
  Юліяна ѓсміхнулася і адказала:
  - Атэісты кажуць - нябыт. А рэлігія вучыць - душа пойдзе да Бога, а ѓжо Ён вырашыць, куды ёй у рай ці ѓ пекла.
  Вераніка спытала Юльяну:
  - А як ты думаеш, Бог ёсць?
  Дзяѓчына пляснула босай ножкай па вадзе, падняла хвалю і адказала:
  - Па сумленні не ведаю. Ёсць аргументы і за і супраць Бога. - Дзяѓчына плюхнулася яшчэ раз і заѓважыла. - Вядома, на гэтае пытанне няма адказу, але можна прыводзіць самыя розныя аргументы.
  Вікторыя з гэтым пагадзілася:
  - Вядома самыя розныя. Ды і пра што тут казаць. Я вось асабіста думаю, раз мы перамагаем, то Бог, вядома ж, ёсць! Але бывалі часы, калі мы апынуліся пад мангола-татарамі. І тады пытанне - дзе быѓ Усявышні Бог?
  Юліяна заѓважыла з нявіннай усмешкай:
  - А бо ёсць сёе-тое куды горш, чым мангола-татарскае ярмо!
  Вікторыя здзівілася:
  - Што горш мангола-татарскага іга?
  Юліяна рэальна заявіла:
  - Старасць! Што горш можа быць старасці!?
  Вікторыя пагадзілася:
  - Ды гэта будзе сапраѓды дрэнна!
  Дзяѓчынкі змоѓклі. Ім пра гэта казаць было неяк непрыемна. Дзяѓчаты ѓзялі і выскачылі з лядоѓні воды. Пабеглі сабе, мільгаючы круглымі, босымі пятачкамі.
  Маруся бегла разам з імі і спытала з усмешкай:
  - А вось цікава, а навошта патрэбна старасць? Гэта трэба сказаць бесчалавечна!
  Вікторыя з гэтым ахвотна пагадзілася:
  - Сапраѓды бесчалавечна! Лепш за ѓсё быць вечна маладымі і здаровымі!
  Дзяѓчыны былі заваднымі і смешнымі, пракруціліся ѓ сальта.
  Вераніка з усмешкай і, скалячыся, прапанавала:
  - Ды наша армія моцная дзяѓчынкамі! А мы будзем у цудоѓнай форме!
  І дзяѓчына падміргнула сяброѓкам. Яны ѓсе разрагаталіся з усмешкамі, гарп.
  Юліяна прапанавала:
  - Давайце знойдзем жывую ваду і станем па-сапраѓднаму несмяротнымі! Гэта будзе вельмі нават выдатна!
  Дзяѓчаты выскаліліся і падміргнулі адзін аднаму.
  Вікторыя тут прапанавала, скалячы зубкі, заѓважыѓшы:
  - Ды добра было б знайсці спосаб не старэць. Як гэта стала б добра і прыгожа!
  Дзяѓчына ѓявіла сабе мір з аднымі прыгажунямі і юнакамі. Можа нават лепш і без барады, каб тварыкі былі больш прыгожыя і прыгожыя.
  Вераніка з уздыхам адказала:
  - Ды гэта і зусім самае выдатнае, што можа быць на свеце! Жадаем вечнай маладосці і святла.
  І дзяѓчына засмяялася, выскаліѓшы жамчужныя зубкі.
  Вікторыя падскочыла і прапанавала:
  - Давайце сапраѓды, скончым са старасцю! Гэта ѓвогуле недапушчальна! Целы людзей не павінны старэць!
  Вераніка, скалячыся і падскокваючы, праспявала:
  - Спадар палкоѓнік, чым старэць! Ужо не лепш за Расію памерці! Дзеля доблесці і гонару - не жартую! Ён адказаѓ - што я руды? Не хачу!
  Дзяѓчынкі разрагаталіся яшчэ гучней. Гэта вельмі прыгожа.
  Юліяна са смяшком прапанавала:
  - А давайце ѓсіх бабуль будзем амалоджваць! Каб усё зіхацела як сонца!
  Вікторыя пагадзілася, падскочыѓшы вышэй:
  - Для Радзімы і Мікалая Вялікага!
  Ганна гэтая рудая ваяѓніца, выказалася:
  - А вось усё ж манашкі, нягледзячы на малітвы маладзейшымі не становяцца. Хаця і святы ѓ іх дух. Вось пачынаеш думаць, а дзе Божая справядлівасць?
  Вікторыя цяжка ѓздыхнула і адказала:
  - Стогн стаіць па ѓсёй зямлі... Дзе ж ты гаспадар, дзе?
  Вераніка праспявала з лютасцю:
  Шмат ёсць людзей вялікіх,
  Чые справы ѓ стагоддзях жывуць....
  Шмат птушак ёсць ясналікі,
  Што несмяротнымі клічуць!
  
  І героі што ѓ былінах,
  Перамагалі ѓраз арду...
  Русь народзіць вялікую сілу,
  Басурман у баі парву!
  
  Але адзін арол двухгаловы,
  Цар Праѓ слаѓны Мікалай...
  Ён пад небам прамяністы,
  Ты аб ім маліся, мацуйся!
  
  Імператар усёй Расіі,
  Што падняѓ уверх род краіну...
  Сапраѓдная місія,
  За прагрэс і даѓніну!
  
  Перамог у баях японцаѓ,
  Немцаѓ зараз разграміѓ...
  Галасок дзяѓчынак звонкі,
  Мікалай наш Спадар!
  
  І ѓ лаянцы цар наш не саступіць,
  У будаѓніцтва вялікі гігант...
  Ён супостатаѓ моцна б'е,
  І атрымаѓся люты расклад!
  Прыгожую песню хорам падхапілі дзяѓчаты. Яны такія цудоѓныя і паѓнагучныя спявачкі. Такая прыгожая ѓ іх песня.
  Ды цудоѓныя дзяѓчынкі.
  
  НОВЫ ВЫБАР СЦЯПАНА РАЗІНА
  Стенька Разін атрымаѓ ад цара ганаровыя рэгаліі і ярлык на княжанне на Доне. І замест бескарыснай грамадзянскай вайны, супраць законнага цара, распачаѓ паход на Азоѓ і дзякуючы ѓменню і выкрутам здолеѓ авалодаць гэтым горадам.
  Штурм Азава адно з самых слаѓных дзей Сцяпана Цімафеевіча. Далей казакі некалькі разоѓ адбівалі спробы штурму з боку турак. У рэшце рэшт асманы прызналі Азоѓ.
  Пасля чаго Ступен Цімафеевіч пачаѓ вялікую вайну супраць Ірана. І дзейнічаѓ вельмі ѓмела. Многія простыя персы і азербайджанцы былі на яго баку. І вайна пайшла для царскай Расіі па спрыяльным сцэнары. Стенька Разін выйшаѓ да Індыйскага акіяна, і дайшоѓ да Індыі. Далей ваяваѓ у Сярэдняй Азіі. Цар Аляксей Міхайлавіч пражыѓ даѓжэй. Усё ж такі грамадзянская вайна ѓ рэальнай гісторыі скараціла жыццё кіраѓніка. Пётр Першы ѓступіѓ на пасад у больш сталым узросце, і Расея змагла пазбегнуць смуты стралецкіх бунтаѓ, і шматлікіх іншых калізій. А Стенька Разін завяршыѓ заваёву Сярэдняй Азіі і часткі Індыі... У тым ліку і раку Інд...
  Расея набыла каласальную тэрыторыю. Акрамя таго і яе насельніцтва павялічылася...
  Пётр Першы пачаѓ вайну са шведамі. Яна з самага пачатку пайшла больш паспяхова, бо Расійскае войска было мацнейшым і большым, чым у рэальнай гісторыі. Атрымалася ѓзяць Нарву, і разбіць шведскага караля Карла Дванаццатага. І захапіць Прыбалтыку адразу ... Стенька Разін не паспеѓ у васемнаццатым стагоддзі паваяваць. І ѓвайшоѓ у гісторыю як найвялікшы палкаводзец сямнаццатага.
  Пётр Першы пасля перамогі над шведамі захапіѓ і Рэч Паспалітую. І стаѓ польскім царом... Заадно пабудаваѓ і Санкт-Пецярбург. Пражыѓ Пётр Першы даѓжэй. Аляксей Міхайлавіч пражыѓ не сорак шэсць гадоѓ, памёршы ѓ 1676 годзе. А даѓжэй - гадоѓ шэсцьдзесят шэсць. І памёр у 1696 годзе. Пятру ѓжо было ѓ гадоѓ дваццаць тры, і ён не паспеѓ набыць дурную звычку курыць і піць віно і піва вёдрамі. І пражыѓ першы расейскі імператар даѓжэй.
  І яму ѓспадкаваѓ унук Пётр Другі ѓ 1742 годзе. Яму было дваццаць шэсць год, і ён таксама не піѓ і не паліѓ. Пётр Першы атрымаѓ пры жыцці бацькі стражэйшае выхаванне, пакінуѓ курэнне тытуню пад забаронай, абмяжоѓвалася і продаж алкаголю.
  І Пётр другі не піѓ... Яго дзед Пётр Першы паспеѓ не толькі далучыць Польшчу, але яшчэ завяршыѓ заваёву Індыі, і разграміѓ Маньчжурскі Кітай. Уключыѓ частку імперыі ѓ свой склад. Паспеѓ Пётр Першы і заваяваць частку Турцыі, адваяваѓшы Крым, значную частку поѓначы Чарнаморскага ѓзбярэжжа.
  Потым пайшлі новыя войны. Пётр Другі завяршыѓшы разгром аслабелай Турцыі, і захапіѓ нават яе тэрыторыі ѓ Егіпце і рускія войскі дайшлі да Марока. А таксама быѓ захоплены Пятром Другім і Блізкі Усход. Потым была вайна і на Захадзе, з Прусіяй. Фрыдрых Другі быѓ быѓ разгромлены, і Расій уключыла ѓ свой склад і ђсходнюю Прусію, і землі па Одэру. А неѓзабаве Прусія і зусім знікла. Яе падзялілі. А ѓ 1780 годзе памёр Пётр Другі. І новы цар Пётр Трэці працягвае вайну на Усходзе... Канчаткова заваёѓвае саслабелы Кітай і Карэю. А затым і ѓ Індакітай.
  Але потым у Францыі рэвалюцыя. Расея гэта ігнаруе... Але вось да ѓлады прыходзіць Напалеон Першы. Ён сябе абвяшчае імператарам, і пачынае войны. Пётр Трэці памёр у 1810 годзе, і яму ѓспадкаваѓ Пётр чацвёрты.
  Дадзены цар у 1812 годзе ѓступае ѓ вайну з Напалеонам Банапартам. І на працягу некалькіх гадоѓ заваёѓвае і Францыю, і ѓсю Еѓропу якую Напалеон паспеѓ заваяваць.... Пётр Чацвёрты таксама рухаецца і па Афрыцы і Амерыцы. Яго войскі праводзяць заваёва за заваёвай. Але Брытанія пакуль непрыступная... У 1830 годзе Пётр Чацвёрты памірае і новым царом становіцца яго сын Аляксандр Першы. Новы цар завяршыѓ захоп Афрыкі і выйграѓ вайну за ЗША. Былі войны Расіі ѓ Лацінскай Амерыцы за законныя калоніі. Высадзіліся рускія і ѓ Аѓстраліі. У 1864 годзе Расея захапіла ѓсю Амерыку да Панамы. У 1867 годзе памёр Аляксандр Першы і яму ѓспадкаваѓ сын Аляксандр Другі. А 1871 году нарэшце рушыла ѓслед высадка ѓ Брытаніі. І завершаны захоп самага галоѓнага ворага Расіі. А да канца дзевятнаццатага стагоддзя нарэшце завяршылася заваёва планеты Зямля...
  І завяршылася гісторыя самай вялікай місіі з мэтай яднання чалавецтва.
  Слаѓная перамога... І вось у 1901 годзе чалавек упершыню абляцеѓ вакол зямнога шара. А ѓ 1909 году людзі пабывалі і на Месяцы. А ѓ 1925 годзе касманаѓты высадзіліся на Марсе. А потым на працягу дзесяці гадоѓ і на ѓсіх астатніх планетах Зямля.
  І вельмі цікава гэта было зроблена. І расійская імперыя стала будаваць і зоркалёты для касмічнай экспансіі. І вось у 1980 годзе быѓ першы палёт да Альфа-Цэнтаѓра, з аблётам гэтай зоркі вакол і зваротам. А ѓ 1991 годзе пачаѓся палёт да адной з планет вакол зоркі Сірыюс. І адразу сем зоркалётаѓ ляцела.
  Пакуль яшчэ каб даляцець трэба шмат часу. Таму ѓ экіпажы ѓзялі падлеткаѓ. І каб яны не сумавалі, увялі стан штучнага сну. Прычым ты спіш і бачыш сон, а ѓ гэтым момант тваё цела рухаецца. Яны яшчэ падлеткі гадоѓ чатырнаццаці, але растуць у гэтым стане ѓ дзесяць разоѓ больш павольна, і зразумела і старэнне праходзіць з-за запаволення фізіялагічных працэсаѓ у дванаццаць больш павольнае.
  Хлопчыкі і дзяѓчынкі пакуль гуляюцца ѓ нешта цікавае, і ляцяць да планеты зоркі Сірыуса каб высадзіцца ім пакуль трэба гадоѓ трыццаць. І прызямляцца яны на гэтай планеце толькі ѓ 2021 годзе.
  А гульні ёсць вельмі цікавыя... Дзеці гуляюць у першую чаргу вядома ж у вайну і сярод іх касманаѓты Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава ѓ казачнай матрыцы штучнага сну, калі лёгка ѓзнаѓляецца любая ілюзія, і ѓ першую чаргу гістарычная стратэгія і стралялка ѓ адной асобе.
  А вось і ляхі ідуць на штурм. Асабіста кароль камандуе войскам. І тут сабралася сто тысяч байцоѓ, па мерках семнаццатага стагоддзя вялізная армада.
  Алег Рыбачэнка страляе з лука. Прабівае польскага афіцэра, і тут жа сноѓ нацягвае лук і паліць. Вядзе агонь і Маргарыта Коршунава. Яна таксама вядзе агонь вельмі трапна. І галоѓнае несмяротныя дзеці страляюць вельмі хутка, не даючы суперніку шанцаѓ уцалець пры нападзе.
  Алег Рыбачэнка пасылаючы стралу, за стралой спявае:
  - За Расею мы адважна будзем біцца,
  Рускі віцязь ён не можа спалохацца!
  Хлапчук і на самай справе хорт. І лук сабе абраѓ асаблівы, такую цеціву рэдка які дарослы волат двума рукамі нацягне. А дзеці гуляючы страляюць, і зразумела, дзівяць ляхаѓ ужо з двух вёрст. І вельмі балюча ім робяць. Зрэшты, тут наймітаѓ, асабліва немцаѓ куды больш, чым палякаѓ.
  Алег Рыбачэнка страляючы па ворагах, памятаѓ гісторыю. Як добра гэтая вайна пачыналася для Расіі. І ѓ першую чаргу дзякуючы Багдану Хмяльніцкаму. Рускія перамагалі палякаѓ і дайшлі да старой мяжы Кіеѓскай Русі. Але зараз сілы Расіі распыленыя, і вельмі важна малым лікам салдат утрымаць Беларусь.
  А там зладзяцца з мяцежнымі гетманамі, і павернуты на Варшаву. Або даб'юць шведаѓ. Якія моцныя.
  Алег Рыбачэнка страляе... Вось ляхі ѓжо дабеглі да сцяны і ставяць лесвіцы. Даводзіцца іх сячэ мячамі. Маргарыта разам з ім.
  Алег крычыць:
  - Я тут спраѓлюся сам! А ты бяжы туды, дзе цяжэй!
  Прыступ ляхаѓ цяжкі. Хаця горад добра ѓмацаваны, і мясцовыя беларусы б'юцца разам з рускімі.
  Галоѓнае што супернік больш лікам, супраць апалчэння з косамі і рагацінамі. Але затое высокія сцены і гераічнасць людзей.
  Алег Рыбачэнка праводзіць млын мячамі, ссекшы пецярых ляхаѓ і, прамаѓляе:
  - За нашу перамогу!
  І хлопчык босымі пальчыкамі ножак як кідае іголкі. Так тузін ляхаѓ узяѓ і палег.
  Хлапчук-тэрмінатар працягвае секчы ляхаѓ і спявае:
  - Слава ідэям вялікай Расіі,
  Мы заваюем, гуляючы ѓвесь свет...
  Зоркі як жэмчуг покрыва абрасілі,
  Будзе Сварог мой кумір!
  Баявы дзяцюк, і вельмі ваяѓнічы. І калі ѓжо сячэ, дык разрубіць адчайна сілай.
  Маргарыта таксама дзяѓчынка крутая. Яна атрымала неѓміручасць і зараз яго адпрацоѓвае. І босымі пальчыкамі дзіцячых ножак, кідае вельмі забойныя іголкі. І дзівіць супернікаѓ да смерці.
  І столькі хлопчык, і дзяѓчынка непрыяцеляѓ паклалі. Вось гэта дзеі супермэнаѓ.
  Алег Рыбачэнка сячэ палякаѓ, і ператварае іх у крывавую калатушу. І наразае мясную салату.
  Пры гэтым хлапчук напявае:
  - Слаѓся Расія на векі вякоѓ,
  Будзем за Радзіму адважна ваяваць.
  І нам не трэба тупых лішніх слоѓ,
  Мы не тупыя - упаѓ і адціснуцца!
  Маргарыта Каршунова ѓ іншым месцы сячэ палякаѓ, і напявае верашча, і скалячы зубкі.
  - Расійскі воін смерці не баіцца,
  Нас смерць на полі лаянцы не страшыць...
  За Радзіму святую будзем біцца,
  І ведаю абавязкова пераможа!
  Несмяротныя дзеці б'юцца так, што іх ніхто не ѓ сілах спыніць, або прыціснуць.
  Дзеці бачылі спячы лагер, патухлыя ці яшчэ падпаленыя вогнішчы, шмат коней пад аховай.
  Алег Рыбачэнка босай дзіцячай ножкай шпурнуѓ іголку, прабіѓшы галаву вартавому і, піскнуѓ:
  - Слава камунізму і царызму!
  Маргарыта таксама кінула забойчую іголку, прабіла праціѓніка і прачырыкала:
  - Веліч эпохі слава!
  Несмяротныя дзеці рушылі, пакуль абыходзячы непрыяцеляѓ па лагеры. Найперш трэба заваліць караля і двух гетманаѓ, а потым пойдзе лягчэй.
  Босыя ножкі дзяцей бясшумна пераступаюць праз супернікаѓ. Вось Вялікі каралеѓскі шацёр. Гетманскім побач. І хлопчык з дзяѓчынкай давай секчы наймітаѓ і ляхаѓ. Так моцна ѓзяліся, і з такой дзікай апантанасцю, нібы рэальна зараджаны на перамогу.
  Хлопчык і дзяѓчынка секлі з абодвух сваіх чароѓных мячоѓ, якія разрэзалі метал нібы прамакашку, і даѓжэлі на дзясяткі метраѓ. І дзейнічалі вельмі актыѓна, нібы брытвай зразаючы валасы.
  Маргарыта босай ножкай шпурнула тузін тоненькіх іголак, абклаѓшы праціѓнікаѓ і прачырыкала:
  - І будзе над сусветам сцяг ззяць...
  Алег Рыбачэнка рассякаючы палякаѓ, агрэсіѓна дадаѓ:
  - Краіны святой няма ѓ светабудове прыгажэй!
  Маргарыта зноѓ босай ножкай шпурнула тузін тоненькіх іголак, прабіваючы праціѓнікаѓ да смерці і піскнула:
  - А калі трэба мы памром зноѓ!
  Хлапчук-тэрмінатар, Алег Рыбачэнка разразаючы непрыяцеляѓ, адзначыѓ:
  - Уваскрэсне ѓ Раднавер'і, вера наша!
  І яны секліся з ляхамі, і асабістай аховай караля. Хлапчук-тэрмінатар дзейнічаѓ вельмі эфектыѓна. І вось дзяцюк кінуѓ босай ножкай гранату з пілавіння і зароѓ:
  - Слава Айчыне!
  І разарваѓ масу ляхаѓ і самога караля Польшчы!
  Рассекла гетмана напалову і Маргарыта Коршунава. Дзяѓчынка прачырыкала, скалячы зубкі:
  - Я буду абсалютнай чэмпіёнкай свету!
  Дзеці і сапраѓды паказваюць вышэйшае майстэрства ѓ бітве. Такая бітва разгарнулася.
  Алег Рыбачэнка гарлапаніць ва ѓсю глотку на польскай мове:
  - Немцы караля забілі! Бі фрыцаѓ!
  Маргарыта ѓжо на нямецкай гарлапаніць:
  - Ляхі на нас напалі, бі палякаѓ!
  І таксама рвецца дзяѓчынка хвацкая ѓ бой. І сячэ ляхаѓ. А тым часам пачалася звалка. Немцы, палякі і іншыя найміты секлі і стралялі сябар у сябра. Вось Маргарыта босай дзiцячай ножкай кiнула бамбёшку, i парвала нямецкага герцага. Гэта ѓзняло сітуацыю. І бітва працякала ѓсё больш і больш агрэсіѓна.
  Пайшла ѓзаемная разня, і знішчэнне. Забівалі адзін аднаго, без усялякага сумневу, і жалю. Воіны гінулі тысячамі.
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Магнітная працавалі мячамі, нібы веерамі махалі. І рассякалі ворагаѓ Расіі ѓ вялікіх колькасцях.
  Маргарыта кінула босай нагой іголкі, уразіла ляхаѓ і з усмешкай заявіла:
  - Я ёсць дзяѓчынка супер!
  Алег Рыбачэнка таксама кінуѓ босымі пальчыкамі дзіцячых ножак іголкі, уразіѓ супернікаѓ і піскнуѓ:
  - Ну-ка ад шрубы!
  І зноѓ дзеці як прыняліся рваць польскія войскі і наймітаѓ, што тыя літаральна сышліся крывёй. І юныя ваяѓнікі дэманстравалі найвышэйшы пілатаж і майстэрства бою. Яны такія рэальна крутыя.
  Алег Рыбачэнка рубячы ворагаѓ Расіі, праспяваѓ:
  - А ѓ моры сыходзяць, хлопцы ліхія!
  Маргарыта зноѓ кiнула iголкi босай ножкай i прапiшчала:
  - Марская стыхія! Марская стыхія!
  Ваяѓніца як вадзіцца самага высокага класа яна баец. І не спыніць яе не перамагчы.
  Алег сячэ польскае войска, і раптам як засвішча. І тысячы крумкачоѓ траплялі ѓ прытомнасць, прабіваючы чэрапа палякам і наймітам.
  Маргарыта таксама ѓзяла i засвiстала, i таксама абрынула на непрыяцеляѓ крумкач. Тыя атрымлівалі сардэчныя прыступы і падалі, нібы збітыя капытамі коней да смерці.
  Дзяѓчынка прабуркавала:
  - Слава нашай Радзіме Расіі!
  І зноѓ яе босыя ножкі шпурнулі забойнай сілы гранату з вугалю. І як тая выбухне, і масу супостатаѓ разнясе.
  Маргарыта праспявала, скалячы зубкі:
  - Слава доблеснай Айчыне,
  Будзем жыць пры камунізме!
  І дзяѓчынка правяла мячамі млын, рассекла масу супернікаѓ і прапішчала ва ѓсю глотку:
  - Слався святы камунізм!
  І яе голая пятачка трапіла ѓ лоб нямецкаму герцагу, праламаѓшы супостату чэрап.
  Маргарыта прабуркавала:
  - У славу Айчыны, вольнага на стагоддзі!
  І дзяѓчынка зноѓ як возьме і засвішча ва ѓсё горла... І абвальвацца на ляхаѓ цэлыя полчышчы крумкач.
  І прабіваюць іх літаральна наскрозь.
  Алег Рыбачэнка ѓхваляльна кіѓнуѓ, рассякаючы мячамі, нібы млыном палякаѓ:
  - Я вялікі чэмпіён свету!
  І вось босыя пальчыкі ножак хлапчукі зноѓ шпурнулі гранату з вугалю, раздзіраючы праціѓнікаѓ.
  Хлапчук і на самай справе быѓ вельмі ліхі і круты. І цьвізіѓ ворагаѓ Расіі без усялякага жалю.
  Маргарыта, круша непрыяцеляѓ, прапішчала:
  - Занесла, занесла кудысьці, занесла мяне!
  І вось дзяѓчынка босымі пальчыкамі ножак як шпурне забойнай сілы прэзент смерці.
  І разарве сотню ляхаѓ. І зараве на ѓсё горла:
  - За Расію святую!
  І голай дзіцячай пятачкай паддасць прэзент знішчэння.
  Алег Рыбачэнка працягвала змагацца, праспяваѓ:
  - Слава ідэям камунізму! За жыццё і свабоду!
  І голай пяткай хлопчык паддаѓ падарунак анігіляцыі...
  У гэты момант з Брэста рускія ваяры зрабілі вылазку. І абрынуліся на без таго абяскроѓленую і адурманеную армію ляхаѓ. Тыя не вытрымаѓшы скрышальнага ѓдару, рускіх ваяроѓ звярнуліся ва ѓцёкі.
  Алег Рыбачэнка і Маргарыта Коршунава бегам імчацца да рускай арміі. Іх голыя пятачкі, як і мільгаюць.
  Маргарыта адзначыла з усмешкай:
  - Мы з табой вечныя дзеці... Гэта так рамантычна!
  Алег пагадзіѓся з гэтым:
  - Ды вельмі рамантычна. Я вось сапраѓды, будучы хлопчыкам, адразу ж адчуѓ у сабе прыліѓ энергіі і весялосць настрою. Юнае цела, ды яшчэ супермэна. І адчуваеш, нібы ѓ цябе няма клопатаѓ і няма праблем!
  Маргарыта падскочыла вышэй, збіла голай пяткай шышку і адзначыла:
  - З гэтым няма праблем!
  Алег адзначыѓ, прабягаючы далей:
  - Вось што добра, калі ты хлопчык целам. Можна ляпнуць любы жарт, любую пошласць, абсалютна любую дурасць, і ѓсё проста засмяюцца. І ніхто не падумае што ты дурань.
  Маргарыта хіхікнула і адзначыла:
  - Магчыма... Хоць быць вечнай дзяѓчынкай надакучае. Хлопчыку неяк прасцей, а мне не зусім!
  Алег хіхікнуѓ і адзначыѓ:
  - Ну, нічога, мы несмяротныя. Рана ці позна дажывём да будучыні і навучымся тамака змяняць свае целы!
  Маргарыта з гэтым пагадзілася:
  - Ды навучымся. І можа мужчына стаць жанчынай, а жанчына мужчынам!
  Алег пацвердзіѓ:
  - І праблем з сэксуальнымі меншасцямі не будзе!
  Па дарозе несмяротным дзецям трапіѓся шведскі атрад. Хлопчык і дзяѓчынка пасеклі іх без лішніх цырымоній. Гэта было надзвычай проста.
  І пабеглі далей.
  Нясуцца несмяротныя дзеці, мільгаючы голымі, круглымі пятачкамі. І зноѓ вядуць размову.
  Хлопчык-тэрмінатар адзначае:
  - Вось у фільме "Горац", таксама быѓ эпізод са здабыццём неѓміручасці. І гэта, вядома ж, крута пражыць пяцьсот гадоѓ. А некаторыя і больш пражылі...
  Маргарыта Магнітная адзначыла, са смяшком:
  - А як гэта перагружае псіхіку? Памяць мноства стагоддзяѓ!
  Алег Рыбачэнка хіхікнуѓ і заѓважыѓ:
  - Перагружае... Капітальна на самой справе! Але калі ты ѓ дзіцячым целе, то ѓспрымаеш усё нашмат лягчэй!
  Маргарыта смеючыся, адзначыла:
  - Вось забіваеш столькі людзей, а ѓспрымаеш падобнае нібы кампутарную гульню. Не адчуваючы ні болі, ні шоку, ні сораму!
  Алег хіхікнуѓ і адзначыѓ, пасмейваючыся:
  - Ды сапраѓды, мае босыя, дзіцячыя ножкі пляскаюць па лужынках крыві, і ад гэтага добра і весела!
  
  Зноѓ Мідуэй змяняе ѓсе
  Перамога Японіі ѓ бітве пры Мідуэй, прывяла да канчатковага захопу ініцыятывы Краіной Узыходзячага Сонца. Самураі змаглі захапіць і Гавайскі Архіпелаг і разбілі ЗША на моры. І ѓварваліся і ѓ Індыю.
  Каб утрымаць сваю найбуйную калонію, Брытанія перакінула частку войскаѓ з Егіпта.
  З-за чаго не здарылася аперацыі "Паходня". І Роммель пазбег разгрому. Але затое ѓ гітлераѓцаѓ усё-роѓна здарылася катастрофа пад Сталінградам. І абвал фронт зімой сорак другога - сорак трэцяга года. Але затое контрудар Майнштэйна выйграѓ у сіле. Паколькі Гітлер не перакідваѓ падмацаванняѓ у Афрыку, то ѓ контрнаступленні фашыстаѓ прыняло ѓдзел на некалькі дывізій больш. І асабліва ѓ авіяцыі былі схаднейшыя суадносіны. Тым больш, што ЗША фактычна згарнулі бамбардзіроѓкі Трэцяга Рэйха. І высадкі ѓ Марока не было.
  Гітлераѓцы маючы больш сіл, у тым ліку і найноѓшыя танкі: "Тыгр" і "Пантэра", разбурылі фланг савецкіх войскаѓ. І змаглі акружыць і ѓзяць не толькі Харкаѓ і Белгарад, але яшчэ і Курск. Разгром Чырвонай Арміі быѓ мацнейшым, і страты нашмат больш. І поспехі фашыстаѓ за кошт дывізій што не былі перакінуты ѓ Афрыку, каб там ганебна згінуць у Сахары былі вышэй. І трыццаць новенькіх танкаѓ "Тыгр", змаглі дадаць ударнай моцы, а не затрымацца ѓ пясках. Акрамя таго і агульная колькасць нямецкіх танкаѓ была вялікай, бо немцы не толькі не перакідвалі тэхніку ѓ Афрыку, але і выпусцілі машын прыкметна больш.
  Таму што інтэнсіѓнасць бамбардзіровак заводаѓ Трэцяга Рэйха ѓпала. Мацнейшыя амерыканцы практычна не бамбавалі, а адны ангельцы не маглі зладзіцца на несці істотны ѓрон.
  Адцягненне часткі сіл Брытаніі ѓ Індыю мела і іншыя наступствы. Лётчык і супер-ас Ханс Марсэль не загінуѓ у выніку няшчаснага выпадку, а прыняѓ удзел у баях на ѓсходнім фронце. Яго з'яѓленне для савецкіх лётчыкаѓ аказалася сапраѓдным шокам. Ганс Марсэля называць сталі чорным д'яблам. І ён быѓ надзвычайны паветраны снайпер.
  Яго з'яѓленне на ѓсходзе выклікала шок. Да канца верасня 1942 года Ганс Марсэль перавысіѓ сто пяцьдзесят збітых самалётаѓ. А да новага года дасягнуѓ двухсот пяцідзесяці самалётаѓ. Завошта атрымаѓ Ордэн Германскага арла з дыяментамі. Які звычайна ѓручалі толькі дзяржаѓным дзеячам.
  За трыста самалётаѓ Ханс Марсэль быѓ паѓторна ѓзнагароджаны Рыцарскім Крыжам Жалезнага Крыжа са срэбным дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. І гэта было крута...
  За чатырыста самалётаѓ Ханс Марсэль атрымаѓ першым Рыцарскі Крыж Жалезнага крыжа з залатымі дубовымі лістамі, мячамі і дыяментамі. А за пяцьсот быѓ узнагароджаны Вялікім Крыжам Жалезнага Крыжа, узнагарода якая была толькі ѓ Германа Герынга.
  Марсэль набіраѓ рахункі на ѓсходнім фронце ліха. І літаральна паляваѓ кідаѓся на савецкія самалёты...
  Але вось наступіла вясновая бездаражы і баявыя дзеянні літаральна замерлі.
  Наступіла аператыѓная паѓза. У Трэцім Рэйху яшчэ ѓ лютым аб'явілі татальную мабілізацыю і збіралі сілы. У СССР таксама збіралі сілы...
  Па ідэі немцы павінны ѓлетку наступаць, але толькі вось дзе? Зноѓ пад Сталінград лезці не хацелася.
  Маскоѓскі напрамак занадта ѓжо ѓмацаваны. Куды не сунься, усюды дрэнна. І фюрар вырашыѓ ударыць па... Егіпце. І вывесці Брытанію з вайны. ЗША і так ужо не ваююць. Разлік будаваѓся атрымаць сабе рэсурсы Чорнага кантынента і Блізкага Усходу. І гэта магло зрабіць Трэці Рэйх непераможным!
  Першы свой удар нанеслі германскія войскі па Мальце. Гэта быѓ ужыванне буйных мас самалётаѓ, а затым і высадка дэсанта з пераможным поспехам. Упершыню ѓ баях быѓ ужыты бамбавік Ю-288, і знішчальнік МЕ-309. І гэта неверагоднае ѓздзеянне, сапраѓды смяротнае.
  І вось сапраѓды Мальта захоплена і войскі перакідваць у Афрыку куды лягчэй. А затым і ѓ Іспаніі Гітлер націснуѓ на Франка. І той усё ж такі пагадзіѓся прапусціць войска да Гібралтара. І цытадэль была ѓзятая штурмам. І гэты штурм аказаѓся надзвычай паспяховым. Пасля чаго буйныя сілы гітлераѓцаѓ сталі перакідвацца ѓ Марока, і праводзяць захоп Чорнага кантынента.
  А ѓ жніѓні пачаѓся і вялікі наступ гітлераѓцаѓ у Егіпце. У баях прынялі ѓдзел і "Тыгры" і, "Пантэра" і, "Львы" і, "Фердынанда". І яшчэ і танк "Леѓ". Дадзеная машына зрэшты сябе не апраѓдала. А вось "Тыгры", аказаліся для ангельцаѓ сапраѓдным шокам. Гітлераѓцы прарвалі абарону і разграмілі ангельцаѓ. Былі ѓзяты і Александрыя, і фашысты дайшлі да Суэцкага канала. І гэта вялікія перамогі.
  Потым гітлераѓскія орды ѓварваліся і на Блізкі ѓсход. Іх падтрымалі магутным ударам і туркі. І ѓдалося фашыстам захапіць і Ірак і Кувейт, і Саудаѓскую Аравію. Дайшлі яны да Ірана, але там рушылі насустрач войскі СССР.
  Сталін доѓгі час чакаѓ... Але першага верасня 1943 года пачалося наступленне на паѓднёвым флангу. Баі ішлі да крайнасці разлютаваныя. Але немцы былі гатовыя і абапіраліся на глыбокаэшаланаваную абарону. Біліся пры гэтым адчайна, і напрыклад "Пантэра" паказала сябе вельмі эфектыѓнай машынай у абароне. Яе слабасць: частыя паломкі і адносна тонкая бартавая браня, у абарончым баі не гэтак істотныя. Бо і дрэнныя хадавыя якасці "Фердынанда". А Тыгр паказаѓ сябе і ѓ наступе і ѓ абароне універсальнай машынай.
  Нядрэнны аказаѓся і найноѓшы МЕ-309, і хуткасць і ѓзбраенне ѓ яго былі на вышыні. Хоць некалькі горш з манеѓранасцю, але пры правільнай тактыцы бою гэта не гэтак істотна. Шмат было ѓ немцаѓ і зенітак. І добра арганізаваная абарона пры адносна роѓнай лініі фронта.
  Баі зацягнуліся да позняй восені і Чырвоная армія змаглі рушаць наперад усяго на дзесяць-пятнаццаць кіламетраѓ. І панесла вялікія страты.
  Няѓдачай скончылася і спроба савецкіх войскаѓ наступаць і ѓ цэнтры. Немцы трымалі шчыльную абарону і ѓмацаваліся капітальна. Прычым другая і трэцяя лінія абароны былі нават мацнейшыя за першую. Што некалькі аслабляла ѓздзеянне савецкай артылерыі.
  Да зімы немцы ѓзялі пад кантроль палову Афрыкі і Блізкі Усход. Але самае істотнае, гэта напад Японіі, на Далёкім Усходзе. І адцягненне значных сіл Чырвонай Арміі. І скруха савецкіх войскаѓ адбылося. Дакладней, былі адцягнуты значныя сілы Трэцяга Рэйха.
  Зімой Чырвоная армія спрабавала зноѓ наступаць у цэнтры, і на поѓдні, а таксама пад Ленінградам. Аднак японскі фронт аблегчыѓ немцам абарону. Самураі нягледзячы на мароз люта лезлі наперад, і адцягвала значныя сілы.
  А фашысты за вясну і зіму завяршылі заваёву Афрыкі, і ѓ іх аказаліся каласальныя рэсурсы пад рукой. У траѓні яшчэ і паѓ Іран, а чэрвені, немцы захапілі палову Індыі не занятую японцам і з імі злучыліся.
  У фашыстаѓ ваявалі "Пантэра"-2 з 88-міліметровай гарматай і вагой пяцьдзесят тры тоны, пры рухавіку ѓ 900 конскіх сіл, і "Тыгр"-2 з рухавіком у тысячу конскіх сіл. Гэтыя машыны аказаліся з прымальнымі хадавымі якасцямі.
  Амаль поѓная адсутнасць бамбардзіровак, дазволіла раней пачаць працу над больш магутнымі рухавікамі і яе скончыць. Хоць і "Пантэра"-2 і "Тыгр"-2 былі яшчэ недастаткова дасканалымі, але з баявой роляй спраѓляліся. Савецкія Т-34-85 і ІС-2 аказаліся слабейшымі... І ініцыятыву захапіць так і не змаглі.
  Улетку Чырвонае войска спрабавала наступаць у цэнтры, але патрапіла ѓ пастку, і апынулася цалкам разгромлена. У паветры ѓ фашыстаѓ ужо быѓ у серыі МЕ-262, і ТАЯ-152 і іншыя магутныя віды ѓзбраенняѓ. Яны поѓнасцю валодалі ініцыятывай. Перагнаѓшы СССР у вытворчасці самалётаѓ, немцы таксама ѓзмацнілі і свая якасная перавага. І білі Чырвоную армію ѓ небе як адбіѓную.
  Марсэль атрымаѓ за семсот пяцьдзесят самалётаѓ Рыцарскі Крыж Жалезнага Крыжа, з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі. Гэта спецыяльная ѓзнагарода, каб адрозніць героя. А тысячу збітых самалётаѓ Марсэля ѓзнагародзілі Зоркай Рыцарскага Крыжа Жалезнага крыжа з плацінавым дубовым лісцем, мячамі і дыяментамі.
  Ён стаѓ легендай і сапраѓдным Бажаством пры жыцці. І за яго галаву Сталін прызначыѓ узнагароду ѓ мільён залатых рублёѓ.
  Але нажаль не атрымлівалася яго адолець.
  За дзве тысячы збітых самалётаѓ Ханс Марсэль атрымаѓ Зорку Рыцарскага Крыжа, Жалезнага Крыжа з залатымі дубовымі лістамі, з мячамі і дыяментамі.
  Вось гэтым быѓ суперас.
  Пасля разгрому савецкіх войскаѓ у цэнтры яны выйшлі да Масквы і ѓперліся ѓ Мажайскую лінію абароны.
  Тады фюрар загадаѓ наступаць на Каѓказе. І Турцыя таксама адчыніла там лінію фронту.
  За восень і зіму сорак чацвёртага і пачатак сорак пятага года, фашысты захапілі і Каѓказ... Наступіѓ сорак пяты год... У канцы сакавіка пачалося наступленне фрыцаѓ уздоѓж Волгі ѓ напрамку Саратава і Куйбышава.
  У баях ужо прымалі найноѓшыя гітлераѓскія танкі з серыі "Е", а ѓ небе лютавала Люфтвафэ. Здавалася, у СССР ужо няма шанцаѓ.
  А з усходу лезла Японія.
  СССР трашчаѓ па швах. Яго людскія рэсурсы хутка памяншаліся ѓ вайне на два фронты.
  Сталін, у гэтых умовах разумеючы безнадзейнасць сітуацыі, прапанаваѓ мір на любых умовах.
  Гітлер, пагадзіѓся, пры ѓмове калі яму аддадуць Прыбалтыку, Украіну, Беларусь, Каѓказ і далей мяжа па Волзе, землі ѓздоѓж Масквы, а таксама Карэлію і Ленінград аж да Астрахані, і ѓсё тое, што ѓжо немцы захапілі ѓ Сярэдняй Азіі. А тамака яны ѓжо ѓвайшлі ѓ Казахстан.
  Японія таксама атрымала ѓ Сібіры свае кавалкі.
  Сталін пагадзіѓся на гэта, бо ѓ гэтым быѓ адзіны шанец выратаваць СССР і ѓтрымаць Маскву.
  Плюс яшчэ трэба было плаціць Трэцяму Рэйху рэпарацый на працягу дзевяноста дзевяці гадоѓ. І што вельмі зневажальна. І залаты запас СССР вывезлі ѓ Нямеччыну.
  Расея страціла шмат, але змагла хоць часткова захавацца. А Гітлер занепакоены Маххэнтаѓскім праектам вырашыѓ усё ж скончыць з ЗША.
  У жніѓні 1945 года быѓ падпісаны мірны дагавор з СССР. І зараз гітлераѓцы павярнулі твар да ЗША.
  Амерыка сапраѓды спрабавала стварыць атамную бомбу, але праца ѓ яе ішла марудна. Увесну 1946 гады фашысты пачалі высадку ѓ Грэнландыі і на Кубе.
  А частка іх сіл была перакінута ѓ Аргенціну. На Кубе мясцовае насельніцтва падтрымала нямецкія войскі і, высадка прайшла паспяхова. Фрыцы і японцы сталі сціскаць кольца. Яны рухаліся па Лацінскай Амерыцы. Бразілія ѓступіла ѓ вайну на баку Трэцяга Рэйха. Сітуацыя ѓскладнілася.
  Улетку баі разгарнуліся і за Канаду, дзе фрыцы спрабавалі стварыць плацдарм.
  Герда і яе экіпаж ваявалі на Е-50 у палепшанай мадыфікацыі. Машына была вагой у шэсцьдзесят пяць тон. У яе гармата калібра 105-міліметраѓ у 100 ЭЛ даѓжыня ствала.
  Лабавая браня - 250-міліметраѓ, а бартавая - 170-міліметраѓ. Гэты танк меѓ рухавік у 1500 конскіх сіл і выдатныя хадавыя якасці.
  Так што амерыканцам супрацьпаставіць гэтаму няма чаго. Састарэлы, хоць і масавы "Шэрман", падыходзіѓ толькі на тое, каб нямецкія танкавыя асы за рахунак яго набіралі рахункі. "Першынг" нямога лепш, але яго гармата ѓсё ж слабаватая супраць Е-50 палепшанай планіроѓкі. І толькі "Звышпершынг", не занадта масавы танк, меѓ шанец прабіць у борт і зблізку танк, у якім ехала Герда і яе павозка.
  Дзяѓчына з Трэцяга Рэйха стрэльнула націснуѓшы босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка, уразіѓшы амерыканскі танк і прабуркавала:
  - Я ёсць дзеѓка класа супер!
  Шарлота таксама стрэліла па амерыканскіх танках і пагадзілася:
  - І яшчэ ты ѓзровень гіпер!
  Крысціна зноѓ стрэліла пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак па машыне янкі і піскнула:
  - Гэта ёсць стратэгія вялікай гульні!
  Магда таксама пальнула пры дапамозе босых пальчыкаѓ хупавых ног і адзначыла:
  - Вы б лепш дзяѓчыны пра Бога пагаварылі!
  Герда зноѓ стрэліла, выкарыстоѓваючы голую пятку і, адзначыла:
  - Калі разабрацца, то Біблія нам не патрэбна. Мы арыйцы, а не габрэі. І нам не варта апускацца да ѓзроѓню авечак ці казлоѓ!
  Крысціна энергічна кіѓнула, паслаѓшы босымі пальцамі ножак, чарговы снарад:
  - Вядома ж, не варта! Тым больш у Бібліі ягня будзе пасвіць выратаваныя народы жазлом жалезным. А нам што такое шчасце трэба?
  Магда злосна адказала:
  - А вы што хочаце ѓ генную агністую?
  Шарлота засмяялася і адказала, пальнуѓшы па амерыканцах пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - Можна, што і страшнейшае прыдумаць, чым агонь! І што інквізітары, якія спальваюць на вогнішчах ведзьмаѓ - трывіяльна садысты!
  Магда рашуча заявіла, націснуѓшы на кнопку джойсціка голай пяткай:
  - Гэта вельмі жорстка! І ѓ іх няма веры!
  Герда разнесла амерыканскую гармату і адзначыла:
  - А ѓ каго сапраѓдная вера і ёсць?
  Магда з уздыхам адказала:
  - Такіх людзей вельмі мала!
  І зноѓ пальнула па дапамозе босых пальчыкаѓ точаных ножак.
  Ды дзяѓчаты тут і ѓ дыскусіях моцныя. І могуць шмат паказаць і падміргнуць сваімі сапфіравымі вочкамі.
  А вайна ідзе. І ѓ небе адбываюцца бітвы. Альбіна і Альвіна набіраюць рахункі і шмат ужо самалётаѓ асабіста збілі.
  І іх агрэсіѓнасць не ведае меж.
  Альбіна, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, паслала забойны прэзент смерці і прачырыкала:
  - Слава любові Хрыста!
  Альвіна таксама выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, зрэзала амерыканскую машыну і дадала:
  - Што паветраная і чыстая!
  І дзяѓчаты зноѓ далі чэргі збіваючы самалёты ЗША.
  Але гэта вайна як вайна. Вось ужо ѓлетку частку Канады захапілі. А за ёй і восень абмінула.
  Немцы штурмам авалодалі Таронта. Яны дзейнічаюць энергічна. У іх і танкі, і аѓтаматы лепей за амерыканскія будуць. З'явіѓся ѓ фрыцаѓ і Тыгр-3. Машына эвалюцыя Е-75. Таксама магутная: лабавая браня трыста міліметраѓ бартавая дзвесце. А гармата ѓ 128-міліметраѓ даѓжынёй ствала ѓ 100 ЭЛ. І такі танк сябе паказаѓ нядрэнна. Хаця і залішняя сіла.
  Фрыцы прасоѓваліся і бралі горад за горадам.
  Зімой ужо яны выступілі з поѓначы на амерыканскую тэрыторыю. І там ламалі ѓпартае супраціѓленне янкі.
  Шанцаѓ у Амерыкі не было. А стварыць атамную бомбу не атрымлівалася.
  Амерыку бомбы цяжкія ТАЯ-400. Яшчэ больш магутныя ТА-500, якія разбуралі голад і ваенныя аб'екты.
  Да вясны ѓжо захапілі немцы Канаду цалкам і частку ЗША. А за самую вясну ѓзялі Філадэльфію, і шмат іншай тэрыторыі.
  Больш за трэць ЗША і Аляска аказаліся захопленыя. І Мексіку таксама амерыканскія і японскія войскі пакарылі.
  Улетку наступ гітлераѓцаѓ працягнуѓся. І шанцы ЗША раставалі прама на вачах.
  У жніѓні фашысты прыступілі да штурму Нью-Ёрка. У баях бралі ѓдзел лятаючыя талеркі.
  Вось адной з іх ваявалі Ева і Агата. Дзве прыгожыя дзяѓчыны ѓ бікіні кіравалі магутнай машынай.
  Яна абцякалася ламінарным струменем і была непаражальнай для стралковай зброі. А самі дзяѓчаты выкарыстоѓвалі пры стральбе цеплавыя промні.
  Ева націснула босымі пальчыкамі ножак на кнопку джойсціка, вывяргаючы цеплавыя промні, запальваючы непрыяцеляѓ, нібы полымем і праверашчала:
  - Слава Трэцяму Рэйху!
  Агата ведучы агонь пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак, таксама прабуркавала ва ѓсю глотку:
  - Ды будзе наша перамога!
  Дзяѓчына вельмі баявая і прыгожая. І як лупіць з лазера па непрыяцелях.
  І цеплавыя промні расплавяць чарговы амерыканскі танк.
  А на сушы атакуе Герда. Таксама баявая дзяѓчынка.
  І вось яна і яе экіпаж ужо ѓ самым цэнтры. І ад вежы танка адскокваюць снарады. І самі дзяѓчаты як урэжуць па янкі. І разарвуць цэлую хмару народа і з усёй агрэсіяй, дзейнічаюць. Ваяѓніцы такія жвавыя і харты, з босымі точанымі ножкамі.
  Нават заспяваюць, скалячы зубкі. Вось гэта баявыя прыгажуні Трэцяга Рэйха. І страляюць дастаткова трапна. І прабіваюць непрыяцеляѓ, нібы іголкі алеем наскрозь.
  Вось ужо і Нью-Ёрк упаѓ. ЗША капітулююць і іх войскі здаюцца.
  Так перагорнута яшчэ адна старонка гісторыі. Нібы перамога... Але Гітлер захоплівае праз некаторы час і Лацінскую Амерыку.
  А 20 красавіка 1953 гады ладзіць і вайну з Японіяй і яе калоніямі. Сілы Трэцяга Рэйха маюць перавагу ѓ тэхніцы.
  І наступаюць, выкарыстоѓваючы магутную зброю. У тым ліку непаражальныя лятаючыя талеркі.
  Альбіна і Альвіна ваююць на дыскалёце. Яны дзяѓчаты баявыя, ды гавораць яшчэ якія. І босымі пальчыкамі ножак націскаюць на кнопкі джойсціка.
  Вось яны ѓ наступе спальваюць японскія войскі.
  Цеплавыя промні ляцяць нібы дыван. І дзяѓчаты смяюцца сабе. І трасуць грудзьмі з пунсовымі саскамі.
  Альбіна нават праспявала:
  - Нас ніхто не спыніць, нас ніхто не пераможа!
  І голай пяткай націснула на кнопкі джойсціка, дзівячы супернікаѓ. Такая вось яна дзяѓчына, народжаная ад ваѓчыцы.
  Альвіна таксама босымі пальчыкамі ножак душыць на кнопкі джойсціка, і верашчыць:
  - За маю касмічную сілу, прэзідэнта-калгасніка загонім у магілу!
  І падміргне сяброѓцы!
  Ды ваяѓніцы вельмі шустрыя і імклівыя нібы маланкі. У іх гарыць сапраѓдны пажар.
  Альбіна нацэльваецца пры дапамозе босы ножкі, і запускае цеплавы прамень. Спальвае супернікаѓ і пішчыць:
  - За мае вялікія перамогі!
  Ды дзяѓчаты тут самага вышэйшага звяна і класа. Яны могуць такое, што іншым не пад сілу. І разбураюць японцаѓ, з шалёнай энергіяй ваѓчыц.
  Але не толькі немцы і іншая іншаземная раць забівае самураяѓ.
  СССР, якім зараз камандуе Берыя, таксама ѓступіѓ у вайну. Тут дарэчы, Сталін засмучаны паражэннем з Трэцім Рэйхам памёр раней у сакавіку 1951 года. І Берыя паспеѓ захапіць уладу. І зараз нават умацаваѓшыся ён у адной запрэжцы з Гітлерам.
  І яны атакуюць самураяѓ разам.
  І экіпаж Лізаветы змагаецца з японцамі ѓ Прымор'і. Дзяѓчына вельмі баявая і актыѓная.
  Яны, зразумела басанож і ѓ бікіні ваююць. І малоцяць самураяѓ, з энтузіязмам.
  Пры гэтым яшчэ напяваючы;
  - І зноѓ працягваецца бой,
  І сэрцу трывожна ѓ грудзях...
  І Ленін такі малады,
  І юны кастрычнік наперадзе!
  І вось Лізавета страляе, выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, з прылады танка Т-54 па японскай машыне і яе прабівае да смерці.
  Пасля чаго праваркавала:
  - Слава эпосе камунізму!
  Кацярына таксама лупанула па непрыяцелю, выкарыстоѓваючы пальчыкі голых ножак. Прабіла танк самураяѓ, і агрэсіѓна адзначыла:
  - Няма больш слаѓнай краіны, чым наша!
  Алена стрэліла ѓ суперніка і прабуркавала:
  - Будзе эра камунізму на Зямлі!
  Ефрасія таксама выкарыстоѓваючы босыя пальчыкі ножак, лупанула і праверашчала:
  - Смерць благому прэзідэнту-сатане!
  Ваяѓніцы тут трэба сказаць найвышэйшага і баявога класа.
  А ѓ небе Анастасія Ведзьмакова і Акуліна Арлова набіраюць рахункі.
  Анастасія збіла японскі знішчальнік і праспявала:
  - А ѓ небе лётаюць дзяѓчынкі босыя!
  Акуліна зразаючы самураяѓ, пры дапамозе голых ножак, прачырыкала:
  - Крутая стыхія! Стромкая крутая!
  Ваяѓніцы гуляюць мышцамі прэса. Яны ѓ поѓным парадку і вайну здольныя выйграць жартам.
  Анастасія, збіваючы чарговы самалёт, узяла і прабуркавала:
  - Будзе круты захоп непрыяцеляѓ і іх разгром!
  Акуліна з гэтым пагадзілася, збіваючы суперніка пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак:
  - Татальны зробім разгром!
  Японцаѓ запрасавалі...
  Вось у баі ѓдзельнічае, і савецкі танк ЛП-10 на якім ваююць дзяѓчаты з экіпажа Алёнкі.
  І яны б'юцца на буйной машыне з 130-міліметровай гарматай.
  Алёнка страляе пры дапамозе босых пальчыкаѓ ножак і цвіркае:
  - Вось гэта слава камунізму!
  Анюта таксама лупанула па суперніку. Уразіла непрыяцеля і піскнула:
  - У імя новых ідэй!
  І таксама голай пяткай пляснула.
  Ала націснула на кнопку джойсціка пры дапамозе пунсовага саска. Уразіла самураяѓ і вякнула:
  - За веліч краіны!
  Марыя ведучы агонь па непрыяцелю, прапішчала:
  - За адзінства рускіх ва ѓсім свеце!
  І таксама выкарыстоѓвала клубнічны сасок для стральбы.
  І Алімпіяда як урэжа па непрыяцелю. Разнясе масу байцоѓ і прачырыкае:
  - За Русь самую святую ѓ свеце!
  І таксама голай пяткай паддасць па непрыяцелю.
  Дзяѓчыны трэба сказаць надзвычай хвацкія. І ѓ іх каласальная крутасць.
  Вядома ж, Японіі супраць такога напору не выстаяць.
  Тым больш, што фрыцы прымянілі і ядзерную зброю. Што ѓвогуле аказалася шокам.
  Вайна скончылася за паѓгода.
  СССР вярнуѓ сабе раней страчаныя землі, а Трэці Рэйхі пакарыѓ самураяѓ і ѓсе іх калоніі.
  Гітлер ужо больш не ваяваѓ... Ён пераварыѓ уладанні... Толькі ѓ Кітаі яшчэ ішлі баі мясцовага значэння. І там разбуралі Чырвоную Армію Мао Цзэдуна. 1 траѓня 1958 гады Адольф Гітлер разбіѓся ѓ самалёце і гэта змяніла ход гісторыі міру. І змяніла істотна... Герынг, які злоѓжывае наркотыкамі да гэтага часу ѓжо памёр. Гімлера які стаѓ занадта ѓплывовым прыбраѓ сам фюрар. Яго месца заняѓ Шэленберг, але і ён памёр ад раку. І карацей кажучы афіцыйным пераемнікам фюрара стаѓ малады Вольф Клейман, пераемнік Шэленберга.
  Новы палітык меѓ усяго трыццаць пяць гадоѓ ад роду, і распачаѓ дэмакратычныя рэформы. Зрэшты, толку ад іх было мала.... І Трэці Рэйх ад лішку дэмакратыі ѓзяѓ і разваліѓся...
  СССР жа пад кіраѓніцтвам Лаѓрына Палыча Берыі адрадзіѓся і адужэѓ. І стаѓ падграбаць пад сябе абломкі Трэцяга Рэйха. Так адрадзілася савецкая імперыя.
  І атрымалася што Лаѓрэнці Палыч Берыя замест расстралянага няѓдачніка, найвялікшым кіраѓніком савецкай Расіі апынуѓся. Нават яшчэ вышэй і страмчэй, чым Сталін!
  Вось такая атрымлівалася альтэрнатыѓная гісторыя!
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"