Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Сто Година У Паклу За Вечни Живот

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    МилиЌардер Владимир ВЌунов склопио Ќе договор са готово свемо"ним Богом ДемиЌургом. Он "е му дати бесмртност, али заузврат, фантастични богаташ "е морати да проведе сто година у телу дванаестогодиш®ег дечака у разним колониЌама за малолетнике. Сто година дечЌег затвора, за вечност кад не могу ни да те убиЌу? Осамдесетогодиш®и милиЌардер Ќе пристао на оваЌ тест, чекаЌу га сада страшне, заним иве и релативно опасне авантуре, међутим, без опасности да умре, па Ќе ®егово месо сада постало бесмртно.

  СТО ГОДИНА У ПАКЛУ ЗА ВЕЧНИ ЖИВОТ
  АНОТАЦИєА
  МилиЌардер Владимир ВЌунов склопио Ќе договор са готово свемо"ним Богом ДемиЌургом. Он "е му дати бесмртност, али заузврат, фантастични богаташ "е морати да проведе сто година у телу дванаестогодиш®ег дечака у разним колониЌама за малолетнике. Сто година дечЌег затвора, за вечност кад не могу ни да те убиЌу? Осамдесетогодиш®и милиЌардер Ќе пристао на оваЌ тест, чекаЌу га сада страшне, заним иве и релативно опасне авантуре, међутим, без опасности да умре, па Ќе ®егово месо сада постало бесмртно.
  ПРОЛОГ
  Владимир ВЌунов Ќе ве" веома средовечан човек, веома се плашио смрти. Више ниЌе био сре"ан, ни богатство од много милиЌарди долара, ни млада жена и неколико младих  убавница, ни луксузне палате и Ќахте.
  Шта Ќе Ќедино у свему томе ако ускоро напуниш осамдесет година, а постанеш оронули и стари деда.
  Владимир ВЌунов Ќе у совЌетско време био пуковник КГБ-а и успео Ќе да се на време реорганизуЌе и пређе на страну нове власти. Тамо Ќе учествовао у приватизациЌи и у томе био веома успешан. Постао милиЌардер. И велика кврга. Био Ќе посланик Државне Думе, сенатор и гувернер.
  Осим ако ниЌе било могу"е посетити председника.
  Али готово све Ќе постигнуто. И на краЌу Ќе постао наЌбогатиЌи човек у РусиЌи, и Ќедан од наЌбогатиЌих на свету.
  Међутим, Владимир ВЌунов нема контролу над временом. Здрав е Ќе по у ано: старост, постоЌи старост. А богатство од сто милиЌарди долара, ако не и више, више ниЌе радост.
  Владимир Ќе желео да постане бесмртан. И био Ќе спреман да да макар цело своЌе богатство за продуже®е живота.
  И неколико експедициЌа траже®а послато Ќе на различита места како би пронашли неки дивни артефакт како би добили наЌве"и дар: вечни живот.
  Владимир ВЌунов Ќе чак расписао конкурс за то. Али поЌавили су се броЌни шарлатани и видов®аци коЌи су обе"али да "е дати вечну младост.
  Али под овим се, наравно, водило у обману.
  Али бивши пуковник КГБ-а Владимир ВЌунов има веома истанчан осе"аЌ за преваранте.
  Иако не можете све да предвидите...
  У сваком случаЌу, Ќедан дечак, коЌи Ќе изгледао стар око дванаест година, рекао Ќе да би милиЌардера могао да учини бесмртним.
  Владимир, наравно, ниЌе желео да се састане са дететом. Ово Ќе или преварант или малолетни шизофреничар.
  Али какво Ќе било изненађе®е стариЌег олигарха када Ќе у своЌоЌ канцелариЌи угледао овог плавокосог дечака.
  Штавише, дечак Ќе висио у ваздуху, склопивши Ќедну босу ногу иза друге.
  Владимир Ќе узвикнуо:
  - Обезбеђе®е!
  Дечак Ќе одмахнуо главом, имао Ќе фризуру полу-бокс и насмеЌао се:
  - Не узнемираваЌ их! Они спаваЌу!
  Олигарх-пуковник Ќе оштро упитао:
  - А ко си ти?
  Дечак Ќе слегнуо раменима и одговорио:
  - єа... Можеш то на неки начин ре"и Боже!
  Владимир Ќе дрхтавим рукама извадио пишто  и заурлао:
  - Губи се одавде будало!
  Дечак се насмеЌао и пуцнуо голим, препланулим ножним прстима. Пишто  Ќе нестао, а сам олигарх Ќе подигнут у ваздух.
  Дечак Ќе тихо рекао:
  - Па, можете ме сматрати представником супер-цивилизациЌе коЌа Ќе овладала многим, врло многим таЌнама универзума, и коЌа вам може дати шта желите!
  Владимир Ќе, живе"и скоро осамдесет година, научио да контролише своЌе емоциЌе. Утолико Ќе ЌасниЌе да дечак има фантастичну снагу.
  Може ли ово заиста бити супер-цивилизациЌа? ПостоЌа®е стариЌе бра"е на уму не противречи науци.
  А он Ќе тихо рекао:
  - Шта хо"еш дете!
  Дечак Ќе  утито одговорио:
  - Изглед вара! Први пут сам посетио планету Зем у када се Ќош градила Кеопсова пирамида. Зато Ќе бо е да се пребацим на тебе. Штавише, ваш новац Ќе прах за нас!
  Владимир спусти поглед. Висио Ќе у ваздуху као змаЌ. А стражари су били беспомо"ни. Или Ќе ово сенилна глупост, или дечак заиста има ђаволску мо".
  И желим да живим. А подмладити се, растати се од оронулог тела Ќе веома велики сан.
  ДемиЌург Ќе, погађаЌу"и ®егове мисли, рекао:
  - Ако хо"еш да повратиш младост и да живиш вечно, онда треба да платиш!
  Олигарх-пуковник Ќе праснуо:
  - Не"у прежалити све своЌе богатство!
  Дечак Ќе климнуо главом и изврнуо се у салто, приметивши:
  СвеЌедно можемо узети твоЌе богатство. Не, не занима нас  удски новац!
  Владимир Ќе просиктао:
  - Шта хо"еш од мене? Соул?
  ДемиЌург Ќе слегнуо раменима.
  - Душа? Па, то Ќе заним ивиЌи предлог. Али ако добиЌеш вечно тело, како онда да узмемо твоЌу душу, а да не прекршимо реч о телесноЌ бесмртности!
  Олигарх-пуковник Ќе страствено рекао:
  - Спреман сам да творим телесну бесмртност, и да вам верно служим! Шта год хо"еш, уради"у све!
  Дечак климну главом, поново се изврне и одговори:
  - Добро, добро... Ако сте спремни на све, онда... Нама, у ствари, говоре"и од  уди, ништа не треба. Скоро смо свемо"ни, а имамо скоро све. Али...
  Владимир се напео у ишчекива®у. Веома се плашио да "е оно што Ќе желео, и тако примам ива бесмртност, отпливати из ®ега.
  ДемиЌург Ќе наставио:
  - Али нама Ќе свемогу"има досадно, а волимо да се играмо и забав амо. Овде нас можете мало забавити.
  Владимир климну главом у знак сагласности.
  - Спреман сам на све!
  ДемиЌург климну главом.
  - Савршено Ќе! Ево првог нивоа игре, где Ќе награда бесмртност - сто година "еш остати у телу дечака од дванаест година. Слажем се?
  Олигарх-пуковник климну главом:
  - Слажем се са овим!
  Дечак феноменалне снаге настави:
  - А ви "ете свих ових сто година провести у дечЌим колониЌама за малолетне преступнике! Да ли се слажете са овим?
  Владимир Ќе мало оклевао. Али страх од смрти Ќе био Ќачи, и он Ќе изЌавио:
  - Слажем се са овим!
  ДемиЌург климну главом.
  - Савршено Ќе! Би"ете у дечЌим затворима сто година у телу дечака од дванаест година. Би"е те немогу"е убити, а би"еш скоро као наЌобичниЌи дечак - овог доба. После сто година, напусти"ете дечиЌи затвор, и оти"и "ете на други ниво игре и тестирати!
  Олигарх-пуковник Ќе разочарано рекао:
  - Дакле, ових сто година, моЌа искуше®а не"е завршити?
  Дечак Феномен климну главом.
  - Наравно да не! Бесмртност се не даЌе прелако! Сами сте рекли да сте спремни на све. И само "е моЌа во а одредити тренутак када одлучимо да ли си заслужио живот вечни или не!? И добивши слободу, мо"и "ете да уживате у бесмртности заувек. Зар то ниЌе вредно теста?
  Владимир климну "елавом главом у знак слага®а:
  - Наравно, вреди! Разумем да исплата не може бити мала и мала за тако велики поклон!
  ДемиЌург климну главом.
  - Када се сложите, остаЌе само да потпишете уговор! И тада "еш одмах постати дечак, бесмртан, здрав и млад, али у нашоЌ мо"и!
  Олигарх пуковник климну главом.
  - єа разумем. Ипак, могу ли поставити пита®е?
  Феномен дечак климну главом.
  "У ствари, не можете робу постав ати пита®а ®еговим господарима. Али знам унапред и читам ваше мисли. Па "у ти одговорити и ако не питаш!
  Владимир климну главом.
  - Разум иво!
  Дечак-демиЌург рече тихим гласом:
  - Вас, наравно, занима у коЌоЌ колониЌи "ете провести сто година. Одговори"у - у различитим колониЌама СССР-а и РусиЌе гази"ете зону од 1926. до 2026. године у броЌним омладинским затворима.
  Пуковник олигарх Ќе приметио:
  - Али, ако тамо виде да не растем, не растем и заувек дете, да ли "е то изазвати сум®у?
  Феноменални дечак се насмеЌао.
  - Не брини! Потруди"емо се да нико не посум®а у тебе. Би"ете у различитим дечЌим затворима, и научи"ете скоро све. За сто година мора"ете много да доживите. Али не брините - немогу"е вас Ќе убити и то Ќе главно. И про"и "е ових сто година... Али ве" Ќе прошло осамдесет година у твом животу, па шта?
  Владимир се сложио:
  - Одлетео у трену!
  ДемиЌург Ќе потврдио:
  - Сигурно! Сва ваша искуше®а "е се завршити пре или касниЌе! И предстоЌи вечни, радостан живот. Зар Ќе ових сто година дечЌе колониЌе толико страшно ако вас заузврат чека велика награда?
  Владимир климну главом у знак сагласности.
  - Не! Уопште ниЌе страшно! Спреман сам!
  Феноменални дечак узе лист голим прстима своЌих дети®астих препланулих ногу и преде:
  - Ставите своЌ потпис! И никада после тога не"ете умрети! Вечност "е бити заувек!
  Олигарх-пуковник Ќе прецизирао:
  - Вечност у младости?
  ДемиЌург Ќе потврдио:
  - Да, то Ќе вечност у младости! Пусти"емо те да одрастеш да постанеш млади" способан да води  убав са женама!
  Владимир извади оловку из ¤епа. И одлучним покретом Ќе потписао.
  Затим Ќе рекао:
  - За сре"у  уди!
  Феномен дечак исправ ен:
  - За своЌу сре"у!
  Олигарх Ќе дечаку издао документ. Ухватио га Ќе, поново користе"и босу, окретну ногу.
  Владимир ниЌе могао да одоли пита®у:
  - А зашто си Ќош увек у телу дечака?
  ДемиЌург Ќе оштро рекао:
  - Ако хо"еш нешто да питаш, мораш ре"и ово: велики маЌсторе, пусти ме да се окренем!
  Олигарх-пуковник се поклонио и упитао:
  - Велики маЌсторе, пусти ме да се окренем.
  Дечак Феномен климну главом.
  - Дозво авам и одмах одговарам! єер Ќа ве" имам милион година. А тело утиче на перцепциЌу универзума. А да не дожив авам универзум као дете, Ќедноставно бих полудео од преоптере"е®а. И тако изглед може бити било коЌи.
  Пред Владимиром ВЌуновом поЌавила се лепа, крупна, миши"ава девоЌка са црвеном косом. На себи Ќе имала кратку сук®у, а пуне груди биле су ЌоЌ само мало прекривене танком траком платна.
  ДевоЌка се насмеЌала и зграбила олигарха-пуковника голим прстима за нос.
  Он Ќе урлао:
  - Повређен!
  ДевоЌка Ќе са осмехом одговорила:
  - Ништа! Сад разумеш да Ќа нисам обичан дечак! И престани да причаш! Игра Ќе почела!
  Владимира ВЌунова покупио Ќе вихор и брзо, брзо завртио. А онда Ќе ватрени б есак захватио цео простор.
  . ПОГЛАВЉЕ 1
  Владимир Владимирович ВЌунов Ќе завршио у некоЌ ку"и. Мирисало Ќе на сено и хлеб. Ово Ќе олигарха-пуковника подсетило на ®егово далеко дети®ство, дети®ство на селу, готово босоног. Мада ве" тих дана деци Ќе било некако неприЌатно да ходаЌу боси. Веровало се да Ќе сиромаштво ве" прошло и било Ќе непристоЌно, посебно за градске момке, да се разме"у голим штиклама.
  Ку"а Ќе изгледала помало архаично. Посебно лустери са све"ама. Али Ќасно Ќе да ово ниЌе сиромашна ку"а.
  Владимир Ќе осетио изузетну лако"у у свом телу. Срце ми Ќе престало глупо да куца, као и стомак. Напротив, ведрина, свежина и весело расположе®е.
  Владимир се погледа. И видео сам тело дечака старог око дванаест година и нормалне висине за ово доба. Руке су постале дети®асте, глатке са снажним зглобовима. Оде"а Ќе чиста, нова, на ногама мале, дечиЌе чизме. Очигледно Ќе постао дечак.
  Владимир Ќе отрчао до огледала и погледа"е тамо. Гледало га Ќе лице згодног дечака, плаве, прилично дугачке, али уредно ошишане косе.
  Дечак Ќе од дети®ства личио на самог Владимира, али са светлиЌом косом на глави и био Ќе много лепши. На неки начин Ќе изгледао као дечак звезда.
  Владимир се смешио и дивио се ®еговим снажним, белим зубима. Расположе®е Ќе било весело. У ствари, како се осе"ате добро, чак и одлично - и желите да се смеЌете и скачете.
  С друге стране, се"ате се да сте у ствари одрасли милиЌардер коЌи "е ускоро напунити осамдесет година.
  Тада ми Ќе кроз главу пролетела узнемируЌу"а мисао: ипак се од тебе очекуЌе сто година у дечЌоЌ колониЌи. А ово ниЌе дово но приЌатно. Тренутно сте заиста сре"ни.
  Са осамдесет година сваки покрет изазива агониЌу. А овде си тако ведар и свеж. И хо"у да скочим.
  Владимир Ќе скочио и чак додирнуо плафон руком. Онда Ќе слетео. Показао Ќе Ќезик огледалу и запевао:
  Мртва природа Ќе добра
  И ни Ќедан проблем!
  Владимир, тачниЌе сада Вовка, одлучио Ќе да прошета улицом. Иако Ќе ве" касно. И изгледа да Ќе Ќош хладно.
  Дечак Ќе отрчао до врата и повукао кваку. Врата се нису отворила.
  ОдЌедном се зачуо нежан глас:
  - Павлушка ве" касни! Иди спаваЌ!
  Владимир се осврнуо. Врата Ќе отворила жена тридесетих година, прилично лепа и светле косе. Лице ЌоЌ Ќе било слично ®ушци коЌу Ќе Владимир видео у огледалу.
  Вероватно Ќе ово маЌка - помислио сам бивши милиЌардер. И осе"ао се изнервиран, Ќер ниЌе хтео да спава, ве" напротив, постоЌала Ќе же а да се кре"е и скаче као коза.
  Владимир Ќе озлоЌеђено промрм ао:
  - єа нисам Павлуша! И ве" одрасла особа!
  Жена климну главом.
  - Да, ти си ве" пунолетан Павел! И схватите да сутра имате школу и да морате да се пробудите свеж и одморан. А онда "еш климати главом у учионици!
  Владимир Ќе хтео да приговори, али зачу се снажно куца®е на вратима и груб глас:
  - Отвори! ПолициЌа!
  Жена Ќе подигла руке и цвркутала:
  - Каква туга!
  Владимир се сети договора са дечаком демиЌургом, одговори:
  - Ово Ќе вероватно за мене! Време Ќе да отплатите своЌ дуг!
  Куца®е Ќе постало гласниЌе и зачу се урлик:
  - Отвори и развали врата.
  Жена Ќе притрчала и окренула резу. Неколико  уди у сивим огртачима провалило Ќе у колибу.
  Владимир Ќе нехотице попустио. Осе"ао Ќе сасвим природан страх милиЌардера пред полициЌом.
  Човек са дугмадима као командант приђе и заурла:
  - Павлуша ВЌунов Ќе овде!
  Жена, одступивши и пребледе"и, одговори:
  - Да, ово Ќе моЌ син!
  Глава Ќе одговорила:
  - Ухапшен Ќе под оптужбом за антисовЌетско делова®е и одмах "е бити приведен!
  Жена Ќе прогунђала:
  - Он Ќе само дете, тек му Ќе дванаест година!
  Официр климну главом.
  - Само године за кривичну одговорност! Водимо га!
  Владимир или Вовка задрхташе. Стварно Ќе желео да побегне. Али се сетио споразума са демиЌургом. Да ли Ќе у затвору? Владимир Ќе, наравно, могао више пута да заврши иза решетака у прошлом животу, али све Ќе успело. А сада га Ќе, наравно, чак и занимало.
  Пришли су му по полицаЌца. И извршио:
  - ОружЌе!
  Вовка Ќе са уздахом испружио своЌе бебе шапе. На ®има су став ене посебне лисице за децу. У совЌетско време пуна Ќе деце беску"ника. И за ®их су правили посебне наруквице. Вовка-Павлик осети хладан метал на дечЌим зглобовима. ПолицаЌац Ќе гурнуо дечаке у леђа и сиктао:
  - Иди дечко, чекаш небо у кутиЌи и другаре у траци.
  Дечак и бивши милиЌардер преселио се заЌедно са полициЌом. Били су другачиЌи од руских полицаЌаца двадесет првог века. Те униформе су црне, а совЌетска полициЌа двадесетих Ќе бела. ПостоЌи асоциЌациЌа на лекаре. Али полицаЌац може бити и Ќесте лекар коЌи лечи болести као што Ќе криминал. Али у овом случаЌу пам"е®е сугерише да Павлик ниЌе ништа крив. Али ипак Ќе 1926. година, и време строге владавине бо шевичких комуниста, када се нису церемониЌали са децом.
  Чак и ако завлада НЕП.
  Павлуша Ќе став ен у кола на ко®у. єасно Ќе да нико не"е трошити бензин да би дечака од дванаест година испоручио у затвор. Колица су, међутим, посебна, за превоз деце беску"ника. Има посебну куку за ланац, а на ®у су причврш"ене лисице. Сада не можеш да скочиш са вагона и побегнеш. Возач Ќе шибао пар ко®а бичем. И они су скочили. У двадесетим годинама аутомобили су Ќош увек били луксуз. Но"ни, проле"ни ваздух УкраЌине био Ќе свеж и приЌатан. Осе"ао се мирис траве коЌа Ќе ве" почела да ниче.
  Овде проле"е долази рано, и лепо Ќе. Павлик-Вовка ниЌе Ќасно ко Ќе он у ствари, осетио Ќе енергиЌу младог, чак и дечЌег тела. И забав ао се. И поред тога што су га полицаЌци водили у затвор. И обе"авало Ќе мало радости. Чак иу двадесет првом веку, услови у истражном затвору су далеко од санаториЌа, али овде двадесете совЌетско време.
  Вовка-Павел подиже очи ка небу. Но" Ќе била тако Ќасна и било Ќе толико звезда. Са осамдесет година, милиЌардер више ниЌе добро видео, чак ни у контактним сочивима. А онда Ќе ®егова визиЌа постала тако запа®уЌу"е оштра, чак и бо а од вида Ќедноставног, младог човека. И одЌедном видите и наЌма®е звезде. А има их на десетине хи ада одЌедном - што Ќе одлично.
  Вовка-Павлик се дивио небу и удисао би е. НиЌе приметио како су кола ушла у град. И тако се зауставише краЌ високе ограде.
  Био Ќе то градски затвор, саграђен у царско време.
  Вовка-Павлика откопчаше са кола, наредише да устане и поведе кроз капиЌу.
  На улазу Ќе полицаЌац показао документа и рекао:
  Приводимо Ќош Ќедног малолетног убицу!
  Дечака Ќе увео унутра и повукао полицаЌац. Затим су се степеницама попели у саму зграду. Свуда су биле решетке и врата. И поред касних сати, канцелариЌа ради.
  ПолицаЌац Ќе рекао:
  - Ево довео криминалца! Морате пазити да не побегнете!
  Вовка-Павлик Ќе изнета на светлост. Шеф канцелариЌе Ќе поставио следе"а пита®а:
  - Име, презиме, патроним, датум рође®а.
  Затим Ќе са негодова®ем приметио када Ќе чуо датум 1. август 1914. године, ово Ќе рекао Вовка из старог Павлуша се"а®а.
  - Он Ќош нема дванаест година! И живи родите и!
  ПолицаЌац Ќе наредио:
  - Запишите за 1. април 1914. године, само "е се мо"и подметнути као злочинац. Не желимо да пустимо убице!
  НиЌе се свађао. Павлик-Вовку су Ќош неколико пута питали о родите има. И одвели су ме у собу за претрес.
  Тамо су дечака дочекале две жене у белим мантилима. Ставили су прилично грубе рукавице и попрскали их алкохолом.
  Наредба Ќе уследила:
  - Скини се!
  Вовка-Павлик уздахну. УобичаЌена процедура у затвору Ќе шмон. Не можете без тога. Али ипак Ќе некако неприЌатно када су деца усит®ена и неприродно. Међутим, чак и када сте оптужени за убиство, а не само за крађу.
  Вовка Ќе скинуо ¤емпер, кошу у, панталоне, маЌицу, чизме, чарапе и остао само у шортсу. Жене су паж иво опипале сву оде"у, провериле сваки шав и преклоп.
  Тада Ќе старац рекао:
  - И скини га"ице!
  Вовка-Павлик се осрамотио:
  - Ти си жена!
  Матрона у белом мантилу зарежа:
  - Нисам жена, ве" полицаЌац, и обав ам своЌу дужност. А у шортсама можете сакрити новац или бебу.
  Дечак Ќе нево но скинуо га"е. Сада Ќе био потпуно гол пред непознатим женама. Они су, међутим, не показуЌу"и емоциЌе, опипали га"ице.
  Затим су почели да испитуЌу самог дечака. Жена Ќе ставила руке у кожним рукавицама у уста и Вовка Ќе осетила укус алкохола. Осе"ао се веома гађе®е када су му се прсти попели преко образа, погледали кроз небо, ставили се под корен Ќезика. И скоро повратио када су у пита®у били краЌници. Такође су му прегледали косу, чеш аЌу"и Ќе посебним чеш ем и ушима. Приси ен да подигне руке погледао Ќе између пазуха.
  Тада Ќе старац рекао:
  - Седи!
  Вовка-Павлик се осрамотила:
  - За шта?
  Матрона Ќе са осмехом одговорила:
  - Можеш сакрити нешто у дупе. А ако не желите да вам се прсти попну тамо, онда "ете доброво но чучнути. И испружи руке испред.
  Павлик-Вовка, поцрвеневши од хладно"е, поче да чучи. Младо тело се лако кретало.
  Седео Ќе овако дванаест пута.
  Матрона у белом мантилу рече:
  - Дово но!
  Затим Ќе пуцала између прстиЌу босих ногу и приметила:
  - Па, то Ќе све за сада!
  Тако Ќе Павлик-Вовка прошао први део свог затворског образова®а схмон. И голог су га одвели у другу собу. Дечак Ќе ве" био тамо. Скоро исте године као и Вовка-Павлик. Босоноги клинац обриЌане главе, у шортсу, у некаквоЌ поцепаноЌ маЌици са броЌем. Одмах Ќе Ќасно да исти затвореник. У рукама Ќе држао машину за шиша®е. Види се да Ќе дечак од тринаест година радио као фризер у затвору. Осмехнуо се прилично  убазно. Вовка-Павлуша узврати осмех и мало се орасположи. Он Ќе сада малолетни преступник и наравно мора да буде обриЌан на "елаво. Нарочито у "елиЌама за беску"нике пуне вашки.
  Вовка седе у столицу. Угледао Ќе испред себе прилично ухра®еног и истовремено миши"авог дечака од око дванаест година. Лице му Ќе било весело, а плава коса дуга и густа. Могли бисте чак и по лицу узети Вовку за девоЌку. Али тада Ќе затвореник почео да шиша Вовкину косу. Само Ќе ставио машину и зг®ечио Ќе рукама и одсекао косу. Мало Ќе болело - машина Ќе глупа. Управник Ќе у то време отишао, фризер Ќе упитао:
  - Зашто ти?
  Вовка-Павлик Ќе одговорио:
  - Ни за шта, али шиЌу убиство!
  Дечак климну главом са уздахом.
  - Ово Ќе лоше! За крађу би вас послали у локалну колониЌу Макеренко, али могу и у Сибир. А тамо Ќе хладно зими.
  Вовка-Павлик одговори са уздахом:
  - Па таква Ќе судбина! И сечеш лакше!
  Фризерка Ќе одговорила:
  - Машина Ќе глупа, сваке две неде е сви затвореници секу "елаво, немамо времена да Ќе оштримо. Кола ме у.
  И наставио са сече®ем. Вовка-Павликова плава коса Ќе опадала и чинило се да са сваким праменом одлази део дечакове личности.
  Вовка-Павлик упита:
  - Шта Ќе са момцима овде?
  Фризерка Ќе одговорила:
  - Различити, али углавном панкери. Могу бити претучени при регистрациЌи.
  Одговори Вовка-Павлик праве"и гримасу:
  - Спреман сам!
  Било Ќе прилично кул седети гол, а Вовка се трзала да би се загреЌала. Питам се да ли сви момци овде иду боси? Ипак, лето Ќе Ќош далеко - тек почетак априла. єош се ни сви снежни наноси нису отопили.
  Вовка-Павлик погледа у огледало. Његова бебина лоба®а Ќе била откривена. Постао Ќе готово гол, а ®егова седа коса се скоро и не види. Чело Ќе заиста високо и лепо. Глава, чак и одсечена на нулу, изгледа лепо, а не личи на криминалца. Само мало пунашан дечак, правилних црта лица.
  Завршивши бриЌа®е, дечак-затвореник Ќе обрисао Павлушину главу, врат и рамена пешкиром и дао савет:
  - Изазовите кума камере на тучу, па "ете добро живети, макар вас и батина!
  Павлуша-Вовка климну главом...
  Одведен Ќе у другу собу. Тамо су Павлуши узели отиске прстиЌу. Дланови су били премазани ва ком и црном црвеном боЌом, а сваки прст Ќе утиснут на бели папир. Сломила га Ќе веома млада девоЌка. Али она Ќе то урадила прилично грубо. НиЌе толико болно колико Ќе понижаваЌу"е. Међутим, бивши милиЌардер Ќе ово видео у биоскопу. Али било Ќе више изненађуЌу"е када су понудили да узму отиске са табана дечакових босих ногу. Ово се ниЌе могло видети у биоскопу. Дечак Ќе подигао ногу и девоЌка у белом мантилу почела Ќе да Ќе маже црном боЌом.
  Вовка-Павлик упита:
  - За шта Ќе то?
  ДевоЌка Ќе са осмехом одговорила:
  - Ви беску"ници Ќурцате боси скоро целе године, а у колониЌама се и обу"а одузима од првог априла до новембра. Дакле, отисци прстиЌу "е вас ухватити.
  И паж иво утиснуо беби ђон на папир. Затим други.
  Затим Ќе крпом и алкохолом обрисала дечакове ноге. Затим Ќе Вовка измерена и измерена висина и распон руку. Након тога, ве" ошишани Ќе фотографисан у профил, пуно лице, пола бочно и позади. Прво, само глава, а затим у пуном расту.
  Тада су две девоЌке почеле да га прегледаваЌу и преписуЌу знакове. Записали су то у фасциклу са оловкама.
  Вовка-Павлик изненађено упита:
  Зашто све тако паж иво проверавате?
  - зарежала Ќе главна матрона.
  - Ти си убица! А ти имаш посебан приступ, малолетни преступници!
  Вовка-Павлик Ќе ве" по се"а®у био прека ени старац. У супротном би га било веома срамота да стоЌи гол пред женама. Види се да Ќе грађански рат нокаутирао доста мушкараца и да их нема дово но. Дакле, малолетне делинквенте примаЌу жене у истражни затвор. И прегледаЌте и забележите сваки младеж, опекотину или ожи ак. Истина, на телу Павлик-Вовке нестале су све опекотине и ожи ци. Остале су само ретке мале кртице.
  По завршетку копира®а, Вовка-Павлик Ќе поведен да е по ходницима. Овде Ќе купатило. Ту су дечака полили избе ивачем, коЌи Ќе веома неприЌатан и нагриза очи, боде врат и рамена. А онда су сипали хладну воду из црева. Бр... єасно Ќе да топле воде недостаЌе. Али како срамотно. Али на краЌу се боЌа и коса исперу. И тело Ќе постало много чистиЌе.
  Павлик-Вовка Ќе поново поливен, у овом случаЌу из канте. А онда Ќе матрона бацила груби пешкир. Дечак се брзо обрисао.
  Било Ќе хладно и неприЌатно. Затим Ќе поново одведен, овог пута у оставу.
  Дали су затворенику дечиЌу оде"у. Вовка-Павлик Ќе био изненађен. Дали су ми поцепане, испране шорцеве, такође поцепану маЌицу коЌа Ќе избледела. И то Ќе било то.
  Вовка Ќе уздахнуо:
  - Ноге су ми хладне, даЌ ми бар ципеле!
  Матрона одговори строго:
  - НиЌе дозво ено. Ве" Ќе април, а ти имаш своЌу лет®у униформу. Чизме "е експлодирати када Ќе хладно.
  Вовка-Павлик тешко уздахну. Одговорили су му на клупу, а дечак Ќе морао да сачека одлуку у коЌу "елиЌу "е бити послат. Седео Ќе тамо полуго, ошишан "елав, са дечаковим голим, прилично бледим ногама коЌе су се тресле од хладно"е и узбуђе®а.
  НаЌзад Ќе стигла наредба.
  - Поша ите га на дечЌе оде е®е, у тринаесту "елиЌу!
  Павлик-Вовка Ќе био приморан да устане и одведен да е. Босе ноге напустиле су дрвени под и осетиле хладан камен ренданог степеништа.
  Степенице су ве" прилично излизале многе ноге, како босонога деца тако и потковани одрасли.
  . ПОГЛАВЉЕ 2
  Павлик-Вовка Ќе мислио да "е после осамдесет година живота коначно знати шта Ќе прави затвор. Само што у затворском ходнику између "елиЌа ниЌе баш приЌатно мирисало. Дечака Ќе пратио корпусни полицаЌац, коме Ќе наређено да стави руке иза леђа са лисицама. Тек када Ќе Павлик-Вовка уведен у "елиЌу, пуштен Ќе.
  Мирисало Ќе на траву. єасно Ќе да и да е нема тоалета на испира®е, а млади затвореници се празне право у корито. На кревету су била деца. Подигли су подшишане главе. Мршави дечаци, прилично бледи и нездравог изгледа. Спавали су право на голим даскама и у оде"и. НиЌе било ни "ебади, ни душека, ни Ќастука. Сви боси и нико стариЌи од четрнаест година да гледа.
  Параша мало да е од кревета. Павлик-Вовка уђе и изговори фразу коЌу Ќе негде чуо:
  - Мир вашем дому!
  Дечак од око четрнаест година скочио Ќе са кревета. НиЌе био тако мршав и изгледао Ќе препланулиЌи и здравиЌи од осталих момака. Осим тога, на ногама Ќе имао папуче.
  Наборавши лице, рекао Ќе:
  - Ко си ти!
  Вовка-Павлик мирно одговори:
  - єа сам човек!
  Он Ќе урлао:
  - Чланак!
  Вовка-Павлик мирно одговори:
  - Сашили су ми убиство, али Ќа сам невин!
  Кум дечак Ќе одмах покушао да удари придошлицу песницама у лице.
  Вовка-Павлик, чиЌа Ќе реакциЌа била брза, жустро Ќе избегао.
  Пахан Ќе зарежао:
  - Ти си убица тако кул!
  И покушао Ќе да помери лакат. Вовка-Павлик Ќе служио воЌску, имао Ќе вештине борбе прса у прса. И ®егово тело, иако дети®асто, али тако брзо. Колено до стомака изненадило Ќе младог кума. Удвостручио се од бола. И Вовка-Павлик "е се померити, лагано одскачу"и лактом на поти ку. Малолетни кум Ќе пао, изгубивши свест.
  Камера за бебе Ќе дахнула. Затим су извезла Ќош два дечака, нешто мршавиЌа и боса. Вовка Ќе стиснуо песнице. Насилно су се смешили и цичали:
  - Сада сте наш нови изглед! Би"еш кум!
  Вовка-Павлик Ќе одговорио:
  - Ако треба, хо"у!
  Дечак обриЌане главе Ќе приметио:
  - Можеш му обу"и папуче, стариЌи у "елиЌи има право на ципеле побеђених!
  Вовка Ќе направио гримасу и одговорио:
  - У дупету ми Ќе!
  Момци су се закикотали и сложили се:
  - єел тако!
  єедан од ®их Ќе онесвеш"еном сениору у "елиЌи, коЌи Ќе лежао поред кофе, грубо откинуо папуче и обуо их у пр аве тамне.
  Други Ќе приметио:
  - ТвоЌе место на прозору!
  Параша Ќе заиста смрдео, а много Ќе бо е било бити на наЌуда ениЌем месту "елиЌе поред прозора. Иначе, у целоЌ "елиЌи Ќе био Ќедини душек.
  Леже Вовка-Павлуша. Осе"ао се заиста исцрп ено, посебно психички.
  Његова десна рука Ќе приметила:
  - Ве" Ќе касно! Треба да спаваш, Ќер "е те уЌутру возити на посао!
  Вовка-Павлуша Ќе била изненађена:
  - Има ли посла?
  Дечак климну главом.
  Да, али ниЌе тежак. Исеците каблове, сакупите четке или срушите кутиЌе. Бо е Ќе него седети у смрд ивоЌ "елиЌи.
  Вовка-Павлуша се сложио:
  - Вероватно бо е!
  Дечак Ќе додао:
  - И Ќош увек имамо студиЌе овде. Они предаЌу иу истражном затвору и у колониЌи. Тако да вам не"е бити досадно.
  Павлик-Вовка уздахну. Он, коЌи има три виша образова®а, уопште ниЌе желео да учи са малолетним преступницима. Ово Ќе досада. Ипак Ќе бо е спавати. Бар "ете видети нешто добро у сну.
  Павлик-Вовка Ќе видела нешто лудо...
  Међутим, на пример, дечак Вовка-Павлуша имао Ќе потпуно другачиЌе миш е®е. Дечак се довезао скутером у Лавов. Бандера Ќе ве" завладао овим градом и стигле су прве колоне из НАТО воЌске. Дошло Ќе до своЌеврсног поновног осваЌа®а некадаш®их териториЌа.
  Извиђач Ќе схватио да ®егове младе године не"е много помо"и да се у у а будност локалних полицаЌаца. У ЦрвеноЌ армиЌи има много дечачких пукова, и можда су много упорниЌи и оданиЌи бо шевизму од меркантилних и неромантичних одраслих.
  Заиста, када сте дете, новац Ќе за вас нешто скоро апстрактно. Али одрасли се према ®има односе с поштова®ем, често чак и скуп и од живота, посебно туђег. Вовка-Павлуша Ќе била фасцинирана романтиком - же ом да се изгради свет у коме не би доминирали меркантилни интереси, подлост и наси е. Же а да се постигне нешто значаЌниЌе од тога да будете само наЌамни радник или похлепни, месождер крвопиЌа. И иако дечак извиђач има само Ќеданаест година, а за месец дана "е имати дванаест година, али има способности чуда од детета. А ®егово право име и презиме су превише познати да би се отворено прозивали.
  И тако Ќе прелепа позната слика Вовке-Павлуше елоквентна и незаборавна. Па нека дечак буде у улози сличног модела.
  Уопште, човек Ќе зло би"е. Из неког разлога, многи команданти дивизиЌа пожурили су да капитулираЌу ве" при првим ваздушним нападима НАТО лешинара или издаЌу своЌе након што су примили гомиле долара. Али, у сваком случаЌу, сада Црвена армиЌа трпи велике губитке и повлачи се. У таквим условима, герилски рат пружа наЌефикасниЌе методе.
  Само у западноЌ УкраЌини Ќе тешко на"и локалне снаге коЌе би могле да подрже народне интересе и бо шевичку интифаду. Али ако тражите, на"и "ете подзем е. Заиста, у совЌетско време, партизани су се борили у наизглед безнадежним областима за совЌетску власт.
  Вовка-Павлусха Ќе сакрила скутер испод дрвета, и навукла модерну оде"у и патике. Не можете боси у град - то "е изазвати сум®у, поготово што Ќе Ќош март и прилично Ќе хладно. Дечаци из Црвене армиЌе пркосно презиру ципеле и покушаваЌу да ходаЌу и трче боси све док имаЌу дово но здрав а.
  Али генерално, када Ќе температура позитивна, до без ципела, уз неку навику, можете трчати без ограниче®а. На снегу Ќе, наравно, теже, али искусни млади ратник Ќе сасвим способан да издржи неколико сати.
  Вовка-Павлик Ќе био добро ка ен, осим тога, отац га Ќе научио таЌним методама коЌе побо шаваЌу циркулациЌу крви када се ®егове ноге и други удови практично не смрзаваЌу. Потребно Ќе само убости игле на одређеним местима, или узети неке би ке. Иначе, у сред®ем веку, многи дечаци су радили без икаквих лукавих трикова у тешким мразима, а нису чак ни каш али, трчали полуголи кроз снежне наносе. А ®ихове плавосиве штикле од хладно"е нису познавале никакав други ђон осим природног док брада ниЌе почела да пробиЌа.
  Вовка-Павлик Ќе чак мислио да би било вредно узети скутер, али ... Аутомобил Ќе био ®егова сопствена монтажа, али сериЌска производ®а. Могле би се поЌавити непотребне сум®е - где сте то набавили и зашто. Поред тога, скутер Ќе заиста посебан, склопив и компактан, може убрзати до двеста тридесет километара на сат, па чак и одскочити. Не, таква машина Ќе превише приметна.
  Осим тога, желео сам да шетам и слушам шта  уди мисле.
  Уз сав своЌ романтизам, Вовка Ќе веома паметан дечак и пита се зашто Ќе дух дугог долара тако жилав и примам ив.
  Зар заиста нема других, заним ивиЌих вредности? Мада Ќе, уосталом, наЌрадосниЌе да човек забав а своЌу природу и мамон.
  Клинац Ќе ходао, звижду"и амерички, галантни марш. Дакле, нема сум®е. Као прилично крупан дечак, Вовка-Павлик Ќе у сну изгледао стариЌе од своЌих година и лако би могао да прође за тинеЌ¤ера из локалне прозападне омладинске организациЌе.
  Чак Ќе имао и одговараЌу"и завоЌ на рукаву са змиЌском главом. То Ќе змиЌоноша!
  Како Ќе успео да изгледа тако добро! Фризура на пола кутиЌе и плава коса - можете наручити себи постер - ХитлерЌугенд!
  Ево, напред, на разбиЌеном сеоском путу, нека старица чучи. Вуци позамашан ранац да се чини да "е Ќе зг®ечити. Питам се шта Ќе старица ту додала? Можда на продаЌу у граду Лавову, вуку"и нешто Ќестиво? Мора"е да се посети и изврши извиђа®е.
  Послед®а фраза се показала толико апсурдном да се дечак нехотице закикотао и додао корак. Ноге у модерним патикама су необично вру"е, а то Ќе неприЌатно. Иако, наравно, овако изгледа богатиЌе. А онда, када Ќе ®ихов одред ушао у нимало Ќадну СловениЌу, са симпатиЌом и страхом су гледали на босоноги одред дечака. Као да су полудели или потпуно осиромашени. И момци су ковали брз корак, тако да Ќе снежни нанос шкрипао. Оголили су зубе, не обра"аЌу"и паж®у на штикле црвене од снежних наноса и плаве прсте. И гледаЌу"и ®ихове тврде погледе и чврсто стиснуте шаке, спремни да се насмеЌу, извиЌали су уста од страха и уплашено одвра"али очи.
  Али изгледа да Ќе ова бака потпуно исцрп ена. Вовка-Павлик направи гримасу - па, зашто године тако див е унаказуЌу жене. На краЌу краЌева, лепе девоЌке и стариЌе даме постаЌу Ќезиве.
  Као наборана кожа, или грбине или шта год - естетски приЌатан. А где Бог гледа у овом случаЌу? Да воли такву потпуну ружно"у? Шта кажете на осе"аЌ за естетику?
  Па добро, до"и "е време, и они "е то са Богом одгонетнути, натерати га да одговара за сва руга®а човечанства. У међувремену, помозимо старици, ниЌе она крива што Ќе постала тако ружна!
  Вовка-Павлуша Ќе скочио до баке и учтивим тоном, на украЌинском, упитао:
  - Видим да ти Ќе тешко, можеш ли помо"и?
  Старица устукне од дечака и  утито засикта:
  - Да, ти си наказа, да се не усуђуЌеш да отвориш уста! Мислиш да не знам да си замахнуо на моЌе зе е.
  Бака Ќе почела да замахуЌе штапом, и ®ен напу®ени ранац се отворио. ВасилиЌ Ќе из да ине осетио Ќак мирис боЌе, а сада Ќе потпуно замамио очи. Неспретно обоЌени зелени листови увелог купуса вирили су из пространог ранца. И неки идиот Ќе насликао ову трулеж. Сам ранац Ќе такође био на мр ама, а гадна и бучна баба Ќе била мало умазана.
  Старица Ќе покушала да удари дечака штапом по глави, али Ќе ВасилиЌ лако избегао и пресрео Ќош Ќедан замах.
  А баба виче из свег гласа:
  - О, они п ачкаЌу! Зликовац се труди да уграби зеленило! Ех, заштити моЌ купус!
  Вовка-Павлушка Ќе иронично приметила:
  - Тако Ќе увек! - И извиђач Ќе певао. Ко помаже  удима, губи време! Добра дела, не можете постати славни!
  А старица Ќе заиста личила на Шапок ак, само што Ќе била Ќош дивниЌа и одвратниЌа, чак и са грбом. Зато Ќе узела ранац, притиснула га на груди, тако да Ќе ®ен кукаст нос ушао у обоЌено зе е купуса и вриснула, мада не превише Ќасно:
  - Ох, ти си моЌ новац! Баст буцкс! Заштитите од разбоЌника, од страшних Москов ана!
  Вовка-Павлик се одЌедном осетила као Штирлиц, коЌи Ќе био на ивици неуспеха. Дечак се рефлексно стиснуо и показао прстом на завоЌ са змиЌском главом и уметнички сме®уЌу"и украЌинске речи са енглеским рекао:
  - Ми смо организациЌа коЌа штити стариЌе  уде широм света! А ми им помажемо, градимо ку"е, даЌемо бели хлеб са чоколадним путером!
  Бака се мало смири и шапатом упита:
  "Да ли сте случаЌно Американац?"
  Вовка-Павлик, развлаче"и усне у наЌслађи осмех, потврди на енглеском:
  - Да, наравно, сто посто! - А онда видевши да баба на наЌобичниЌем Ќезику на свету не плете ни баст ни баст, додао Ќе на украЌинском. - єа сам амерички тинеЌ¤ер и извиђач!
  Старица се наЌзад смири и блажим тоном упита:
  - А колико виле и мерцедеса могу да купим своЌим зеленилом?
  Извиђач, схвативши да Ќе бо е не расправ ати се са лудацима, мирно Ќе одговорио:
  - Лот! Пуно!
  Али бака Ќе била тврдоглава и наставила Ќе да пита миши"авог и брзоплетог дечака изнад ®егових година:
  - А колико Ќе много!?
  Вовка-Павлик одговори озби ним тоном:
  - Па то су мерцедеси, долазе у различитим модификациЌама. Што Ќе бренд новиЌи и луксузниЌи, то више кошта, што значи да му Ќе потребно и више зеленила!
  Старица, тешко дишу"и, спусти ранац и засте®а, показуЌу"и на фарбани купус:
  - Нема ма®е од шездесет килограма! БоЌим се да "у погинути ако донесем толико зеленила у град!
  У овки-Павлику Ќе био спреман да прасне у гласан смех, али видевши колико му Ќе лице узнемирено према гадноЌ старици, одговори:
  - А зашто носиш! Пронађите мотоциклисту и би"ете одведени у Лавов са поветарцем и удобнош"у!
  Погрб ена бака Ќе тешко уздахнула, а другарица Ќе затут®ала тешко читком:
  - О, ти си моЌа унука... Позвао сам ФЌодора трактористу да ме пожури. Па Ќе упитао Ирода зашто сам трули купус намазао у фарбу. Па Ќа му обЌасним будалу - купус и зе е су наЌве"е вредности на свету! За зеленило се може купити све и мерцедес и палате!
  Вовка-Павлик, коЌи Ќе, као талентован извиђач, умео да разуме значе®е и разуме наЌнеразговетниЌе и наЌЌезико мрм а®е, прониц иво Ќе предложио:
  - А тракторист Ќе обе"ао да "е те бесплатно одвести на дурку!
  Старица, искрививши лице, од гнева слегне раменима:
  - Скоро да! Али не ¤абе, шири ¤еп, ве" за литар каше! Па послао сам га са будалом!
  Дечак ниЌе могао да се не насмеЌе на сав глас. Заиста се испоставило да Ќе то била но"на мора. Бака Ќе очигледно дово но чула да су зе е и купус наЌвише вредности, али Ќе, не схватаЌу"и хумор, пребуквално схватила жаргон. Па пошто Ќе до проле"а ово повр"е пожутело, предузим ива бака га Ќе офарбала у зелено.
  Ако томе додамо, онда Ќе након Ќавног спа ива®а у Лавову свих новчаница коЌе нису успели да сакриЌу у готовини, формиран поштен дефицит, онда Ќе разум иво зашто Ќе долар добио наЌве"у вредност.
  Старица Ќе у међувремену наставила да говори искрено:
  - Па, раниЌе бих преко интернета позвао такси, али су бо шевици, да би истиснули Ђаво у мрежу, окренули све телеграфске стубове. Чак ни обичан телефон не пишти! Ох, Ќа сам несре"ан, седим овде и храним се само гласинама. Хтео сам да идем у Борисов, па су му одузели ко®а за потребе Црвене армиЌе. Нут Ќе имао тако кул и леп Мерцедес - па су га бо шевици сп оштили ма ем. Као, превише луксузан, а не пролетерски ауто! Дакле, они су антихристи сви окренути наглавачке. Стога сам морао сам да вучем зелени купус на пиЌацу!
  Вовка-Павлуша Ќе сматрао да Ќе неопходно да прекине бакино брб а®е. Иако се таква старица ухватила, психиЌатриЌска болница халап иво плаче за ®ом са решеткама!
  - Немате природно зеленило, госпођо ...
  Бака се одмах узбудила:
  - Па шта?
  Дечак извиђач, с муком обуздаваЌу"и рогове коЌи му беже из груди, обЌасни:
  - А то што... Можеш бити го®ен због обоЌеног зеленила!
  Старица се уплашила и поцрвенела у лицу, мршаве ноге у некаквим ципелама почеле су да плету када Ќе баба одступила. И плаве усне су промрм але:
  - За шта? За шта "у одговарати?
  Вовка-Павлик Ќе логично одговорио:
  - Не носите природни купус, ве" увенуо. Дакле, покушавате да убаците лажно зеленило у Ќефтину боЌу! А ово Ќе фалсификат!
  И дечак шпиЌун Ќе себи направио страшне очи.
  Старица Ќе замуцала и почела да брб а:
  - Не сматраЌ ме одговорним. БоЌа Ќе Ќош увек свежа и природна. Њен унук Ќе донео
  Вовка-Павлик Ќе патио, осе"ао се као прави Остап Бендер:
  - Тако "емо и нашег унука привести правди за саучесништво у изради фалсификованих новчаница. Има"ете породични затвор.
  Бака Ќе неочекивано реаговала, бацила ранац и заплакала, вичу"и:
  - То ниЌе моЌе! Уопште ниЌе моЌ! Чак ниЌе ни моЌ!
  Ранац, умр ан боЌом, остао Ќе да лежи на путу. Пар дечака тинеЌ¤ера Ќе гледало наступ широм отворених уста. Купус Ќе мирисао не само на наЌЌефтиниЌу отровну зелену боЌу, ве" и на трулеж. Дакле, ниЌе било ни наЌма®е же е да скуп ам тешко сме"е, а да га Ќош увек положим на леђа.
  Поготово да губим време на старице коЌе су сишле с ума. Али див е режа®е локалних тинеЌ¤ера ниЌе могло а да не привуче паж®у. Дечак Ќе имао четрнаест година и испоставило се да Ќе виши од Вовк-Павлуша и много деб и. Иако их се, наравно, бивши милиЌардер, добро обучен у борилачким вештинама, уопште ниЌе плашио. Нека само оклизну!
  Али изгледало Ќе да су пресре"ни! ОнаЌ што Ќе гуш"е грцао:
  - Па ти си Ќе послао! Баш као Коган!
  Вовка-Павлик Ќе скочио као одговор и окренуо грамофон у ваздуху. Затим, слетевши са терминаторским осмехом, одговорио Ќе:
  - Али да ли оваЌ огромни ресслер то зна да уради?
  ТинеЌ¤ери су се осмехнули, лаЌали:
  - НиЌе глупа шала! ХаЌде да се дружимо са нама!
  Вовка-Павлик се заинтересовала за само друже®е са врш®ацима, разговараЌу"и са ®има о актуелним проблемима. Мада, с друге стране, не глуми превише добро - уплашио Ќе неписмену старицу, а ниЌе казнио зло!
  Било би лепо сапунити лице ономе ко Ќе баки предложио идеЌу о овом слатком купусу зеленом боЌом.
  У Овка-Павлику Ќе, међутим, осетио гађе®е према грбавоЌ баки и зато Ќе предложио:
  - А шта да прописно, преврни се! Би"е Ќако загрева®е!
  Момци на мопедима кренули су из града. Вовка-Павлик седе иза наЌмршавиЌег Ќарета и зазвижди Ќош Ќедну мелодиЌу. Расположе®е Ќе, међутим, било минорно, а осе"ате се као потпуни нитков.
  На улазу у Лавов чланице НАТО-а су ве" поставиле своЌ пункт и провериле документа. Био Ќе мали ред аутомобила. Момци су одмах изгубили сву представу, а дебели Ќе тужно приметио:
  - Код себе немамо никаква документа. Посла"е те у затвор!
  Вовка-Павлуша охоло рече:
  - Све бо е! Онда "у им средити МаЌдан у затворскоЌ "елиЌи!
  Тада Ќе неколико малолетних Бандера заурлало:
  - Зали"емо Москву крв у и сти"и до Урала!
  Онда су се мопеди окренули, очигледно у потрази за обилазницом. Вовка-Павлуша Ќе доживела велико искуше®е да малолетним гадовима добро избиЌе, али Ќе за сада бо е да се не откривате. Мисли су отишле у другом правцу.
  Заиста, показало се да су СЌеди®ене Државе у Другом светском рату стали на страну СССР-а, провоцираЌу"и тако єапан и себе на рат против себе. А шта би се десило да Ќе однос снага другачиЌи?
  Ако би Америка, шта би, вероватно, за такву зем у било много природниЌе да се уЌедини са Хитлером?
  У овом случаЌу, ве" у првим месецима рата историЌа тешко да би одступила од стварности. Па, много, у сваком случаЌу. СЌеди®ене Државе би наЌвероватниЌе помогле Тре"ем РаЌху економски и бомбардова®ем. Наравно, улазак єапана у рат на Далеком истоку могао би створити одређене проблеме. Тада би совЌетске дивизиЌе биле приковане у рату са самураЌима и не би могле да учествуЌу у одбрани Москве.
  Међутим, ово вероватно ниЌе тако страшно као што изгледа на први поглед. КраЌем октобра совЌетске трупе су зауставиле немачку офанзиву, упркос томе што се трупе са Далеког истока Ќош нису приближиле, а главне снаге су опко ене и уништене. Треба напоменути да су совЌетске трупе имале одређену маргину сигурности и вероватно би успеле да задрже престоницу чак иу тежим условима. Иако Ќе могу"е да у овом случаЌу Црвена армиЌа не би имала дово но снага за контраофанзиву.
  Момци су изгледа нашли слабу тачку, пут Ќе чувао локални огранак националиста. ТинеЌ¤ери мало стариЌи од нових Владимир-Паулових приЌате а стаЌали су на стражи. СвоЌ мопед дочекали су шкрипом и виком.
  СтариЌа са козЌом брадицом засикта:
  - Каква беба! Можда сте дошли да се борите?
  Вовка-Павлик  утито провали:
  - Замисли само да!
  Вођа Ќе наредио:
  - У овом случаЌу, сиђи са мопеда! Морамо бити одговорни за тржиште!
  Извиђач Ќе спретно скочио и одмах устао. ВасилиЌу се чинило да Ќе сада постао отелотворе®е Бруса ЛиЌа, у ®еговоЌ дети®астоЌ, али не ма®е опасноЌ верзиЌи!
  - Па, идемо да одмеримо снагу!
  Вођа се, међутим, ниЌе борио сам са собом, ве" Ќе климнуо главом:
  - Позабавите се ®им!
  Преврнувши се у салто, искочио Ќе дечак у кимону. Такође очигледно борац васпитан на спартански начин, бос по хладном времену и брз. Нешто стариЌи и виши од Вовк-Павлуша, али Ќош увек веома млад ратник, са црним поЌасом.
  Извиђач Ќе био мало постиђен. Мислио Ќе да "е морати да се носи са Ќош Ќедном торбом, и тако против ®ега прави професионалац, спретан, а не нека напумпана брда тупих миши"а.
  Вовка-Павлик Ќе покретом "демона" схватио да се ради о веома снажном противнику и за сваки случаЌ скинуо патике коЌе су га спречавале да осети површину зем е.
  Тако "е бо е ухватити сваки покрет окретног неприЌате а.
  Оба дечака стадоше Ќедан наспрам другог и поклонише се. Други малолетни Бандера их Ќе окружио прстеном, остав аЌу"и слободан простор за дуел.
  Борба Ќе почела без сигнала, противник Вовке-Павлика оштро Ќе напао свог противника у тело. Извиђач Ќе поставио блок и ниЌе осетио велику снагу ударца. Чак и у пу®ени зглоб убоде се. Не, ово Ќе заиста црни поЌас и изванредан борац и треба да скупите сву своЌу снагу да га победите.
  Бес Ќе кренуо у офанзиву, али Ќе бивши милиЌардер, такође прилично софистициран, делимично парирао, а делимично се повлачио од неприЌате а, покушаваЌу"и да не промаши ударце.
  Гомила милитаната около Ќе гласно викала:
  - Тако ®егов, тако! УбиЌ белог!
  - Он Ќе кукавица! УбиЌ га!
  Вовка-Павлик Ќе осетио бес као одговор и кренуо Ќе у контраофанзиву. НеприЌате ска песница Ќе лежерно прошла дуж ®егове десне Ќагодичне кости, али Ќе бивши милиЌардер ударио и противника у груди, натеравши га да се тргне и повуче.
  Ударац се догодио у надолазе"ем покрету, зглобови Вовке-Павлика били су утиснути на грудном штиту.
  Бес Ќе први пут погледао противника са поштова®ем и промрм ао:
  - Уопште ниси лош!
  Вовка-Павлик Ќе, постав аЌу"и динамички блок, одговорио:
  И Ќош опасниЌе него што мислите!
  Бес Ќе поново кренуо у офанзиву. Покушао Ќе да зада више удараца ногама, Вовка-Павлик Ќе неколико пута набиЌеном цеваном набиЌао блокове и кикотала се покушаваЌу"и да прикриЌе неприЌате а. Али он Ќе одЌедном промашио рукама и одмах се Ќавио.
  Код оба дечака, како Ќе туча одмицала, додавале су се модрице, огреботине и кврге. ОдвоЌени ударци су се десили, као што би, иначе, требало да буде у професионалном дуелу. Али вага, коЌа се колеба, ниЌе могла да се нагне у Ќедном или другом правцу.
  Бивши милиЌардер Ќе лукаво покушао да ухвати неприЌате а, али професионални маЌстор ниЌе био нимало Ќедноставан и сам Ќе створио замке. И сваки нови напад - или Ќе пролазио случаЌно, или Ќе цветао модрицама на лицу. Међутим, извиђач Ќе са каматама вратио оно што Ќе добио. И поново нападнути! Као одговор, прескака®е болних удараца.
  Оба дечака су имала полом ене носове и тешко су дисали. Дуел Ќе све више личио на гладиЌаторску борбу или битку рвача. Све чеш"е су се дечаци ухватили у хват и покушавали да се продрмаЌу рвачким триковима. Ударали су се у главу, али ниЌедна ниЌе била инфериорна у односу на другу. ОваЌ тежак дуел био Ќе такмиче®е равноправних и тврдоглавих.
  Постепено, не само да су млади борци почели да се умараЌу, ве" и гомила коЌа их Ќе окруживала. Покрети и ударци постаЌали су све спориЌи. Овде Ќе демон с муком, тешко дишу"и, подигао Вовку-Павлика на рамена и бацио га доле. Али сам дечак из каратеа попустио Ќе ногама и пао Ќе заривши главу у снажан притисак дечака шпиЌуна. Одмах Ќе грешку такмичара искористио Вовка-Павлик и ногама чврсто ухватио снажан врат "демона" у "дворцу".
  Таква техника гуше®а, и веома ефикасна. Као одговор, неприЌате  Ќе покушао да уштине Вовку-Павлика, или чак да стисне наЌосет ивиЌе место на човеку, али се испоставило да Ќе притисак на вратне прш енове био толико Ќак да су руке "демона" аутоматски загрлиле колена. дечака коЌи га Ќе давио.
  Бивши милиЌардер Ќе поЌачао притисак спаЌа®ем тела на ноге и Ќача®ем вратне полуге. Узвратио Ќе очаЌнички. Његово згодно, иако у модрицама, лице Ќе почело да постаЌе треш®евоцрвено, а очи су му се наЌЌаче замутиле.
  Вовка-Павлик Ќе просиктала:
  - Куцни дланом да одустанеш!
  "Имп" Ќе хтео да каже не, али из ®еговог стиснутог грла Ќе само грк а®е. Изгледа да Ќе био озби но слом ен. Таква техника Ќе генерално могла да буде фатална и Вовка-Павлик Ќе у рату морао да убиЌа одрасле, а никако мале  уде. Тако да Ќе узалуд каратист био тврдоглав. Иако Ќе штета за бившег милиЌардера, а сада бесмртног клинца, да убиЌе свог врш®ака, скоро истог узраста, али ово Ќе и да е неприЌате  - Бандера. А душмани нису поштеђени!
  "Бес" Ќе помодрео у лицу и у"утао. Вовка-Павлик попусти стисак. Његов противник Ќе био Ќош жив, али у несвести, Ќош мало, а чак су му и извежбани прш ени полом ени. Вовка Ќе, међутим, такође била исцрп ена и ниЌе могла да устане од великог умора. Дечак - лежао Ќе и тешко дисао, став аЌу"и ногу на леђа инвалидног противника. Борба Ќош ниЌе била готова. Иако правила дуела нису унапред договорена, наЌстариЌи од Бандере Ќе викнуо:
  - Поправимо победу у слободном рва®у!
  Вовка-Павлик Ќе скупио снаге и очаЌничким напором гурнуо неприЌате а обореним, босим ногама. Окренуло се само на пола пута. Морао сам поново да дођем до даха и поново гурнем да би каратиста коначно легао на леђа. Затим ставите ногу на груди и сачекаЌте да вам судиЌа полако приђе. Или тинеЌ¤ер, коЌи себи бира улогу судиЌе. Онда "е узети и преброЌати.
  Дечак са козачким челом на глави куца полако и гласно. ВасилиЌ се осе"а нестрп иво. Зашто Ќе у моЌоЌ глави настала асоциЌациЌа на глас кукавице. Е, ево рука момка са фарбаним ноктима коЌа изгледа као Запорошки козак виси у ваздуху, почи®е да пада. И одЌедном, при тре"ем ударцу, каратист се млитаво тргнуо и одбацио босу ногу Вовки-Павлику са ®егових груди.
  Кроз редове окуп ених момака и млади"а прошао Ќе урлик. Испоставило се да "е се смешни спектакл наставити. Осе"аЌ досаде бившег милиЌардера помогао му Ќе да се прибере и он Ќе очаЌнички шутнуо свог колегу жу евом петом у браду.
  Завалио се и поново за"утао, леже"и на леђима. И тешко му Ќе сада да устане. Вовка-Павел, такође Ќе задао ударац, остатак своЌе снаге и ниЌе могао да се приближи неприЌате у.
  Нешто ме Ќе подсетило на борбу између ЧелубеЌа и Пересвета, када су оба ратника: Татар и Рус погинули у очаЌничком сукобу коп има.
  Истина, Пересвет Ќе и да е остао у седлу, а ЧелубеЌ Ќе излетео. Тако Ќе руска воЌска, по цену колосалних губитака, победила монголско-татаре. И то Ќе омогу"ило да се ослободимо крутог Ќарма.
  Али сада Ќе требало да се саберемо и концентришемо, и пузимо оваЌ метар. Кроз не могу и кроз наЌлуђи умор.
  Уопште, бившем милиЌардеру, додуше са новцем, коЌи Ќе од априла 2014. године учествовао у наЌтежим биткама у Донбасу, нису страни ни наЌтежи физички напори. А зашто Ќе тако опуштен и млохав? Не, рекли смо фашистима, наш народ не"е трпети мирисни руски хлеб - званом речЌу брод!
  Вовка-Павел напухну груди и нагло се трзну приближаваЌу"и се противнику. Успео Ќе да се преврне и овога пута стави руку на изгребане миши"не штитове.
  Опет им Ќе пришао аматерски судиЌа за излива®е. СтаЌао Ќе неко време у неодлучности, а онда поново почео да броЌи веома споро и што Ќе могу"е Ќаче п ескао поред уха младог ратника.
  И да е се трзнуо приликом тре"ег п еска®а и држа®е ниЌе било ук учено. Али рука ниЌе одбацила, а судиЌа Ќе, погледавши поглавицу, почео поново да броЌи.
  Али и спориЌе него раниЌе. Каратист се поново трзнуо.
  Вовка-Паул Ќе покушао да удари противника песницама у слепоочницу, али му Ќе уморна и ослаб ена рука само склизнула са ®егове озноЌене главе. Бивши милиЌардер Ќе био на стомаку и поново Ќе тешко дисао. Затим Ќе почео да се диже уз помо" руку.
  Атаман се неочекивано умешао у двобоЌ, рекавши са поЌавом помире®а:
  - Па, нерешено Ќе! - И пружи широки длан ка Вовки-Павлику. - Показао си се као Ќак ратник, и заслужуЌеш достоЌно место у нашоЌ банди!
  Вовка-Павел Ќе на то уморним погледом и, тешко стоЌе"и на ногама, одговорио:
  - Да се мало дружим са вама, мени лично не смета, али... Убуду"е "емо сачекати па "емо видети!
  Вовка-Павел Ќе говорио опрезно, Ќер се осе"ао неспособним за озби ну борбу. А ре"и не одмах Ќе ризик да добиЌете озби ну деверику.
  Иако Ќе генерално бивши милиЌардер могао да веруЌе да Ќе положио испит. Борио се за прави црни поЌас у каратеу и заправо победио. Тако Ќе остао на ногама, Ќа ®егов противник Ќош увек лежи. Чак и ако победа ниЌе формално утврђена задржава®ем. Али ко Ќе Ќош у ®еговим годинама способан за такав дуел.
  Вовка-Павел Ќе осетио же у да Ќеде, а то Ќе знак повратка снаге. Пар девоЌака Ќе поЌурило на "демона" и почеле су да тр аЌу плавкасто лице каратиста.
  Борба се, наравно, показала успешном - и сви су се задово ни разишли. Вовка-Паул донеси чашу са неком врстом провидне течности. Извиђач Ќе био толико уморан да Ќе машина прогутала сав садржаЌ у Ќедном гут аЌу и тек када га Ќе исцедио до капи, одЌедном Ќе схватио да Ќе то вотка.
  Двеста педесет грама алкохола, за смртно уморно дете, Ќе много, а дечак Ќе, не могавши да издржи дозу, упао у прави, дубоки алкохолни нокаут.
  ДевоЌке у кожним Ќакнама и са тетоважама ухватиле су га за руке и ноге и однеле у своЌ шатор. А остали бандеровци су звиждали и урлали.
  Бивши милиЌардер пао Ќе у тежак и истовремено веома забаван сан.
  Уопште, као што се често дешава, излазите из ватре и улазите у тига®!
  . ПОГЛАВЉЕ 3
  Дечаке Ќе пробудио звук буке. Сада Ќе пред ®има био нови радни дан.
  Након ноге, боса стопала Вовке-Павлика су се укочила, било Ќе мало болно померати их. Комора Ќе тесна. Два млађа дечака су изнела канту.
  Десни кум Ќе обЌаснио:
  - Они то раде наизменично!
  Бивши кум Ќе Ќедва дошао к себи и био Ќе инхибиран. Ударац Ќе био Ќак и погодио Ќе тачно у подножЌе поти ка. Тешко Ќе побе"и од овога. Бос и у шортсу претворио се у обичног, обриЌаног дечака. Неколико пута су га момци шутнули. Све док им Вовка-Паун ниЌе викнула како кажу да мртав лав може да шутне магарца, а Ќош више ошаму"еног.
  Дечаци су добили храну. У дрвеним посудама била Ќе каша, а уз ®у и хлеб.
  Храна ниЌе била баш добра - зем а Ќе и да е сиромашна. Истина, дали су хлеба чак и више него одрасли.
  Дечаци су почели да Ќеду дрвеним кашикама. Право у "елиЌи. Дали су им само четири минута да Ќеду и морали су да пожуре.
  А онда су га извели из "елиЌе. Вовка-Павлик Ќе био одушев ен. ПостоЌао Ќе дечЌи део и нико стариЌи од петнаест година. Папуче су имали само старешине у келиЌи. И тако сви у државним шортсовима, и маЌицама са броЌевима. Дечаци су били бучни, а полицаЌци су викали на ®их.
  Вовка-Павлик осети неприЌатне мирисе неопраних, младих тела. Голе потпетице биле су пр аве и црне. Овде нема славине у свакоЌ "елиЌи, као што нема ни ВЦ шо е од воде, има више од телевизора и фрижидера. А интернета нема. Само педесетак "елавих дечака у поцепаним шортсама и маЌицама без где да се оперу. Само Ќедном неде но се перу из црева хладном водом, а Ќедном у две неде е машински бриЌу косу и тупим маказама секу нокте.
  Момци су грађени и вођени на посао. Овде можете бар мало да прошетате на свежем ваздуху, што Ќе лепо. Они више не греЌу у овоЌ каменоЌ вре"и. Истина, има доста момака у "елиЌи и греЌу Ќе. А ако раскинете, то Ќе у реду.
  Рад "е, како Ќе упозорен Павел-Вовка, бити шест сати и не баш интензиван, а Ќош четири сата уче®а. Плус шет®а у затворском дворишту. Могу"е Ќе паре®е ако Ќе потребан заЌеднички тоалет. НаЌгоре од свега, колико Ќе чудно, на слободан дан. Иначе, двадесетих ниЌе неде а, ве" Ќедна од пет. Уместо да радите и учите, седите у "елиЌи и само два сата ходаЌте по затворском дворишту. И наравно, седе"и у "елиЌи, кофа се пуни и смрди. Нема ништа горе од спава®а поред канте.
  Тако Ќе Вовка-Павлик могао да цени такву аквизициЌу, како Ќе могу"е спавати поред прозора када струЌи свеж ваздух.
  Уопште, затвори овде наравно нису баш добри. "елиЌе су претрпане, дрвени кревети на два спрата. А можда Ќе три Ќош горе. Истина, тела су млада и деца чврсто спаваЌу и скоро да не хрчу. Они коЌи су стариЌи у затвору су Ќош гори.
  Вовка-Павлик Ќе сматрао да Ќе добро да проведе сто година у дечЌоЌ колониЌи, а не на врос аку. А како Ќе лако провалити у кумове међу дечацима. Овде међу одраслима Ќедноставно пребиЌа®е старешине по "елиЌи не"е постати осматрачница. А за доброг кума и остали затвореници "е потписати. А онда Ќе нокаутирао скоро исто годиште, коЌи, наравно, не Ќеде баш наЌбо е у затвору, а миши"е тренира само на послу и ве" гледа, или стариЌи у "елиЌи.
  Десна рука дечака, потврди:
  - Трансфери се могу вршити само Ќедном месечно. Али од сваког "ете добити четвртину, а остатак делимо подЌеднако.
  Вовка-Павлик упита:
  - А зашто ми треба цела четвртина?
  Дечаков помо"ник кума Ќе одговорио:
  - Имамо такве концепте! Међутим, овде више од половине уопште не прима никакве програме. Дакле, четвртина ниЌе толико.
  Вовка-Павлик упита:
  - А када у зону?
  Дечак Ќе слегнуо раменима.
  - Ако сте убица, онда "е у сваком случаЌу бити суђе®а. А они коЌи су само скитнице ша у се у колониЌе одлуком комисиЌе, као ситни лопови на неодређено време. И за убиство "е дати казну, али пошто си дете са осамнаест година, мораЌу да буду пуштени!
  Можда би неког другог узнемирила могу"ност да проведе шест година у дечЌоЌ, радноЌ колониЌи, али "е Вовка-Павлик морати да проведе сто година у затвору!
  И на овоЌ позадини, нехотице чак и завидите овим момцима коЌи у наЌгорем случаЌу газе зону неколико година. А могу завршити у легендарноЌ дечЌоЌ радноЌ колониЌи Макеренко или названоЌ по Максиму Горком. А намотати рок у УкраЌини Ќе много приЌатниЌе него у Сибиру. Мало Ќе вероватно да "е издржати ових сто година на Ќедном месту. Шта Ќе прошло од 2. априла 1926. године.
  Очигледно, мора"емо да познаЌемо сибирске мразеве. Или нешто горе.
  Дечаци су уведени у рад®у. Био Ќе заиста Ќедноставан и генерално не превише тежак посао. Закуцава®е кутиЌа, сече®е ужади, четке за сакуп а®е или закуцава®е заковица. єедноставне, некомпликоване операциЌе, сасвим извод иве и приступачне деци.
  Више од шест сати ниЌе дозво ено, а по закону млади не могу да раде. Плус постоЌе паузе. Изгледа да овде ништа ниЌе у реду.
  Али Вовка-Павлуша Ќе изневерена, заЌедно са Ќош три дечака. Виши полицаЌац рече строго:
  - А пошто си крив, пумпа"еш пумпу. Истовремено, миши"и "е расти и издрж ивост се развиЌа.
  Вовка Павел упита:
  - А зашто Ќа?
  Виши полицаЌац Ќе оштро одговорио:
  - У келиЌи си тукао старешину, а имаш тежак чланак. Зар ово ниЌе дово но?
  Вовка-Павлик климну обриЌаном главом - ниЌе се имало шта замерити.
  Морао сам да се ослоним на каме®е босих ногу да бих гурнуо мотку рукама испред себе. И тешко Ќе ходао. Гурали су се и дечаци, одмараЌу"и ноге. Овде Ќе неко као намерно сипао оштро каме®е деци под босе ноге.
  Очигледно, да би било болниЌе. Ако су табани дечака беску"ника од сталног, скоро даноно"ног хода®а боси, груб и, онда Ќе Павлик, у коме се Владимир показао као бивши милиЌардер из релативно богате породице. А стопала, посебно после зиме, нису тако груба и прилично болна.
  Вовка-Павлик тешко уздахну, али Ќе за сада задржао привид покорности. ЗамаЌац се окренуо и отишао лакше. Дечаци су се гурали, тешко дишу"и, али постепено увучени у ритам. Бивши милиЌардер се присетио филма где су робови гурали точак на исти начин. Било Ќе веома тешко, посебно за жене.
  А био Ќе и филм са Арнолдом Шварценегером у насловноЌ улози, где Ќе такође гурнуо Конанов точак. И то Ќе такође било веома интересантно. На краЌу, Шварценегер Ќе ве" сам гурао точак.
  Вовка-Павлик се сетио да Ќе бесмртан. Да, практично се не осе"а уморно. Светле се само боси табани, од оштрог каме®а. Али ускоро "е се навикнути. Тако да можете живети. У ствари, тек Ќе шест сати. А робови су понекад вртели воденичко каме®е и по шеснаест сати. И нису били бесмртни.
  Заиста, сав умор Ќе ве" прошао и отворио се други ветар, а бол у слом еним стопалима Ќе отупио, скоро да се више ниЌе осе"ао. ЧуЌе се диса®е дечака, мирис зноЌних, младих тела коЌа одавно нису опрана. Види се да дечаци лагано шепаЌу и боли на оштром каме®у.
  Како раде други дечаци ниЌе посебно вид иво. Они су за шперплочу. А полицаЌац стоЌи са батином и гледа да момци-затвореници не бегну.
  Вовка-Павлик више ниЌе осе"ао физичку нелагодност, али му Ќе морално било досадно.
  Штавише, полицаЌац Ќе викнуо:
  - Не причаЌ, ради глобе!
  Вовка-Павлик Ќе покушао да замисли нешто апстрактно да одврати паж®у од монотоног рада. Има добру машту као бизнисмен. У совЌетско време, чак Ќе написао неколико к®ига и добиЌао високе хонораре. То Ќе много помогло у оним данима када су се поЌавиле задруге, а Горбачов давао слободу послова®у. Тада Ќе било добро.
  Рецимо оваЌ АИ.
  Александар Тре"и ниЌе повређен у железничкоЌ несре"и код Харкова и ниЌе задобио тешке модрице на бубрезима. Као резултат тога, оваЌ цар-богатир Ќе могао да живи дуже. И сада се НиколаЌ ИИ ниЌе попео на престо, а влада Александар Тре"и.
  У току Ќе изград®а ТРАНСИБ-а, експанзиЌа РусиЌе на Кину, а пре свега на Ман¤уриЌу и КореЌу. А спрема се и рат са єапаном. Али постоЌи и значаЌна разлика. Прво, Александар Тре"и Ќе во ниЌи и чврш"и цар од НиколаЌа ИИ, па Ќе стога ТРАНСИБ брже изграђен, а у ®ему ниЌе било рупе у БаЌкалу. Друго, у економиЌи Ќе било бо е него под Николом ИИ, а Балтичка ескадрила Ќе изграђена две године раниЌе. А крали су много ма®е него код мекшег сина. А Александар Тре"и ниЌе дао новац Кини, а Ќапанска ескадра се показала као шест великих бродова слабиЌа.
  Тако да се много тога променило. И сам цар Александар ИИИ Ќе схватио да Ќе рат неизбежан. И да, то Ќе оно што Ќе желео. Године пролазе, кра  стари, а осваЌа®а су, штавише, мала за сада само у сред®оЌ АзиЌи. Добро Ќе имати надимак Миротворац, али Велики Ќе бо и. А Александар Тре"и Ќе унапред именовао адмирала Макарова за команданте пацифичке ескадриле.
  И послао Ќу Ќе у сусрет Балтику.
  Изненадни напад на руску ескадрилу у Порт Артуру ниЌе успео. Чак Ќе и неколико Ќапанских разарача потоп ено. И то зато што Ќе адмирал Макаров био у приправности.
  На мору єапан ниЌе успео да добиЌе предност. Дошло Ќе до туче између Тога и Макарова. Борба Ќе била брутална. Обе ескадриле нису изгубиле бродове и разишле су се. Крстарица "ВарЌаг" ниЌе умрла, па Ќу Ќе адмирал Макаров на време, заЌедно са топов®ачицом "КореЌан", одвео у Порт Артур. Дакле, све Ќе било у реду од почетка рата.
  Тада Ќе Макаров поставио лукаву замку, и два Ќапанска боЌна брода су потонула, а похабана ескадрила Тогоа ушла Ќе у неравноправну битку. Вовка Ќе у овоЌ борби учествовао као колиба.
  Дечак у качкету без врха и газе"и босим ногама по загреЌаноЌ металноЌ палуби донео Ќе морнарима шко ке. И руски бродови су пуцали на неприЌате а.
  Чак су и топови од дванаест инча радили. Вовка скочи као побеснели зец.
  На боЌном броду где се дечак борио, било Ќе много жена. Млади су, у морнарским оделима, и голих ногу подврнутих до колена. А дечак се бори са великом страш"у.
  И сада Ќе Ќасно да су се руски бродови фокусирали на Микасо. И почели су да га удараЌу оклопним гранатама. Дванаест и десет инча топови су били посебно ефикасни. єапански воде"и брод ударило Ќе десет руских бродова одЌедном. ПоЌавио се Натеов штапи". А ово Ќе поразан ударац.
  Дечак и бивши милиЌардер Вовка осетио Ќе како се челична палуба загрева и пече боса стопала дечака. Али дечак ниЌе обра"ао паж®у и наставио Ќе да пуца.
  Вовка Ќе чак певала:
  Како смо живели, борили се
  И не плаши се смрти...
  Тако "емо од сада ти и Ќа живети,
  И у звезданим висинама, и планинскоЌ тишини,
  У морском таласу и жестокоЌ ватри,
  И у  утоЌ, и бесноЌ ватри!
  А девоЌке у прслуцима скачу около. Ве" Ќе било прилично сунчано и вру"е. Неке лепотице су спустиле прслуке и откриле торзо. А девоЌке имаЌу голе груди са гримизним брадавицама. Рецимо, лепотице.
  И оне "е лепотице на босим петама да се одмараЌу, и како "е ту"и из пушке од дванаест инча. А проЌектил "е Ќурнути и како "е се срушити на Ќапанску перЌаницу. И светли"е. И би"е краЌ®е окрутно. И пада Ќарбол Ќапанског боЌног брода. А онда Ќе прецизан погодак срушио половину цеви. "Микасо", добиЌа штету за оште"е®ем. И ®егове пушке се превр"у од експлозиЌа.
  И тако су девоЌке потрчале, тресу"и грудима брадавицама од Ќагоде, извукле тежак проЌектил у пишто  од дванаест инча. И ево доброг ударца. А "Микасо" се сагне, крмом захвати воду и тоне.
  ДевоЌке углас вичу:
  - Слава нашим пушкама!
  И газе своЌим босим, грациозним ногама.
  Ове девоЌке су само супер лепотице.
  И дечак Вовка гази и шкрипи босим ногама:
  - У победи бесмртних идеЌа комунизма,
  Видимо буду"ност наше зем е...
  И црвена застава наше ота¤бине,
  Увек "емо бити несебично верни!
  Ово Ќе тим, и толико девоЌака. А Ќапански воде"и брод тоне. Адмирал Макаров Ќе веома агресиван и интелигентан морнарички командант. Сада тврди да Ќе други Ушаков. Иако єапан ниЌе нарочито ауторитативан противник.
  Али Куропаткин, можда, не"е порасти до нивоа Суворова. Очигледно, он то баш и не схвата. Да, и Ќапанска воЌска на копну Ќе прилично слаба.
  Дечак Вовка поново упери пушку, пуца и виче:
  Слава ота¤бини нашоЌ слободноЌ,
  ПриЌате ство народа Ќе ослонац за век,
  Законита сила, во а народа,
  На краЌу краЌева, за Ќединство Ќедноставне особе!
  И опет "е голе, округле пете детета лупити по металу. Ово Ќе стварно кул.
  Након што Ќе воде"и боЌни брод онеспособ ен, єапанци су се коначно помешали. И ®ихови бродови су ван игре. Што Ќе постало краЌ®е Ќезиво. И нема начина да се одупре. И девоЌке су почеле да трепере голим ногама много енергичниЌе.
  Лепи пол уопште не воли да носи ципеле. Ово Ќе суштинска разлика између жена и мушкараца. Више воле да трче боси. И то Ќе ®ихов посебан шарм.
  Вовка Ќе чак певала:
  -Бос, само бос,
  Под Ќулском грм авином
  И под звуком сурфа...
  Бос, само бос
  Са босоногом девоЌком
  Плешите с  убав у!
  Иако дечак и ниЌе све ишло глатко. Али од срца.
  А рат се настав а и настав а великим интензитетом, и способан Ќе да доведе до смрти.
  Али Ќапанска флота трпи све ве"у штету. Ево Ќош Ќедног боЌног брода коЌи тоне.
  Руске гранате су оклопне, а ®ихова прецизност гађа®а Ќе ве"а него код високоексплозивних. Тако єапан добиЌа море.
  Тону и крстарице... ДевоЌке су нанишале топове, па у нишан ухватиле Ќапански разарач, и како су га погодиле, врло прецизно.
  Овде су борбени и хладни ратници.
  Дечак Вовка Ќе узео и запевао искосаваЌу"и зубе:
  ди®е, лубенице, пшеничне ролнице,
  Великодушна, просперитетна зем а...
  И седи на престолу у Санкт Петербургу -
  оче цару НиколаЌу!
  И девоЌке одЌедном врисну:
  - О чему говориш! Цар сада Александре! Би"еш претучен!
  Борба се настав а док єапанци очаЌнички желе да побегну.
  И као резултат тога, самураЌ Ќе изгубио Ќош десетак , Ќош Ќедан брод и скоро све боЌне бродове и оклопне крстарице.. Након чега Ќе инициЌатива на мору у потпуности прешла на РусиЌу.
  Али одлучили су да казне дечака Вовку због глупих песама. Кажу да на престолу више ниЌе млад, ве" веома Ќак цар Александар Тре"и, па певати заправо значи пожелети смрт кра а. Штавише, наследник цареви"а Ќе управо НиколаЌ.
  Ко тек треба да се види да ли "е доживети своЌе ступа®е на престо.
  Посада боЌног брода Ќе скоро у потпуности састав ена од жена. А дечак Вовка за ову песму би"е ишибан пред целим системом.
  И што Ќе наЌфал, од чега Ќе срамота - потпуно гола. А ово, наравно, ниЌе охрабруЌу"е. И обрнуто...
  Скидали су Вовкин морнарски капут, панталоне и шортс. Остао потпуно гол. Наредили су ми да склопим руке иза себе и одвели ме на погуб е®е. Дечака су пратиле две снажне, високе жене. А ¤елат Ќе ве" чекао скеле. Била Ќе то жена, прави хероЌ. Висок два метра, миши"и као ужад под кожом. Груди су као две канте, а брадавице су као парадаЌз. Ево жене, па чак и са голим, препланулим торзом. Могло би се назвати лепом, али су ЌоЌ рамена преширока, а ноге и бокови као ко® за вучу. Тешка Ќе добрих двеста килограма, а руке су ЌоЌ деб е од ногу одраслог, крупног човека.
  Таква Ќе жена. Торзо Ќе наг, само Ќе у шортсу, али на ®еном великом лицу Ќе велика маска. Поред тога, жена-мучите ица Ќе имала и тешке чизме, обукла Ќе на себе величину ¤ина.
  Али види се ступа и шипке натоп ене у ®оЌ, за бичева®е. Вовка се нехотице стресе. Његово дети®асто лице зацрвенело се од стида, потпуно Ќе наго пред стотинама жена. И заиста "е га ишибати. И тако Ќе глупо и гадно, па чак и болно.
  Ова жена ¤елат носи име ОлимпиЌа. Толико Ќе Ќака да може сама да окрене топ од дванаест инча. Али Вовка Ќе био приЌате  са ®ом, а сада "е га ишибати.
  Дечакове босе ноге газе по металним палубама. Погнуо Ќе главу и хтео да покриЌе срамоту рукама. Али жене коЌе су га пратиле отпозади зграбиле су га за руке и раздвоЌиле.
  Вовка Ќе  утито шкргутао зубима. Заиста Ќе гадно. А ти си као Ќавна девоЌка гола и боса. Иако Ќе Вовка обично на бродовима све време без обу"е, чак и зими. Иако су зиме у Порт Артуру прилично оштре.
  Али голи, пред женама - ово Ќе краЌ®е глупо и гадно.
  Ево Ќедног дечака из кабине коЌи се пе®е уз степенице до скеле.
  Џелат ОлимпиЌа лупа чизмама и урла:
  - Лези на блок за реза®е!
  Поред ®е су два помо"ника. И они су голих груди, али у чизмама, маскама, га"ицама и рукавицама на рукама.
  Када Ќе Вовка легао, девоЌке помо"нице су му причврстиле омче на рукама и ногама.
  Дечаку су тада затегнути зглобови и глеж®еви. И учинили су га Ќачим.
  Вовка тешко уздахну. Друга девоЌка у униформи воЌног официра отворила Ќе пергамент и почела да чита оптужбу.
  Вовка Ќе оптужен да Ќе приже кивао смрт вд кра а и неприкладно извође®е песама.
  Реченица - двеста удараца бичем и сто удараца штапом по петама.
  ОлимпиЌа климну главом.
  Вовка се стресе и угризе се за усну. Овде Ќе главна ствар да се не срамотите и да не вичете, а Ќош више да не плачете.
  ОлимпиЌада Ќе добила бич. Узела га Ќе у своЌе снажно наручЌе. Снажно Ќе замахнула и ударила Вовкина леђа. Толико Ќе ударила да Ќе кожа одмах пукла. Вовка Ќе Ќедва суздржао плач. Његово диса®е Ќе постало тешко.
  Џелат Ќе поново ударио бич, толико да Ќе кожа поново пукла.
  Вовка Ќе "утао, стиснуо зубе. Онда Ќе ОлимпиЌа узео штап. И ударила Ќе по голим, округлим петама дечака.
  Вовку Ќе пробио бол од табана до поти ка и он се трзао. Међутим, уз титански напор суздржао Ќе крик.
  Онда Ќе ОлимпиЌа поново ударила дечака у леђа. И опет Ќе бич буквално прешао кожу на пола.
  Вовка "ути и трза се. єош Ќедан ударац бичем одмах испод и по зад®ици. И кожа се поново ломи. А онда ¤елат поново узима штап у ®ену руку.
  И удари дечака на голе, дети®асте пете. Он се миго и од бола.
  И опет ОлимпиЌада за бич, и то на леђима. И опет кожа пуца, крв тече доле. И после два ударца по леђима удара у пете.
  Колико су титански напори коштали дечака да задржи див е вриске коЌи су му излазили из уста. Чак Ќе и крв потекла иза усана. И Вовка грчевито прогута.
  ОлимпиЌада Ќе, пак, сме®ивала ударце, а колико Ќош ®их. После Ќош Ќедног ударца, дечакова глава се затресла и пала. Онесвестио се од шока бола.
  Али постоЌи кофа ледене воде унапред. И ¤елатов помо"ник то сипа на дечака. Вовкина плава коса се тресе. И дође себи
  ЗаЌедно са свеш"у, бол се вра"а. И опет ОлимпиЌада удара и по леђима и у зад®ицу, а штап сруши дечакова плава и натечена стопала.
  Казна Ќе у наЌма®у руку оштра. Али то Ќе ипак бо е него добити десет година тешког рада у Сибиру. И ако клинац не умре под муче®ем, онда "е се и да е борити.
  Вовка поново губи свест, и опет га приводе себи са кантом воде.
  Дечак суздржава крикове. Покушава да смисли нешто друго. На пример, принцеза се продаЌе на аукциЌи робова. И вео за велом паж иво се скида са ®ега. И прво оголише главу са дивном светложутом косом, зашто рамена, и груди. И на краЌу бедра.
  А поносни август Ќе потпуно гол пред стотинама мушкараца. На краЌу га скидаЌу на ципелу, остав аЌу"и маЌку у ономе што Ќе родила. А за девоЌку голу до коже даЌу целу велику вре"у злата.
  А Вовка се чак осе"ао смешно и на силу се смешкао.
  А ОлимпиЌа га Ќе тр ала и ударала моткама по голим петама. И то ради са великим ентузиЌазмом. А ®ен штап Ќе тако ударан, голи, крвави, натечени ђон детета.
  Али Вовка и да е не вришти и не завиЌа. Леђа и зад®ица су ЌоЌ потпуно исечени, а бол Ќе отупио. А голи табани су потпуно отучени. Али Вовка оваЌ дечак ниЌе кукавица, и држи све ударце.
  ОлимпиЌаса, ¤елат се чак и озноЌио, а ®ена опечена бронзана кожа блистала Ќе као нау ена. Таква Ќе она девоЌка. Она жели да дечак сте®е од бола и вришти. Али дечак Вовка, бичеван скоро до смрти, "ути, као титан.
  Џелат Ќе поново ударио и заврнуо бич тако да Ќе ударац пао на скротум.
  Вовка Ќе тихо вриснула и поново изгубила свест. Полила га Ќе кофа воде, али дечак ниЌе дошао себи. Џелатов помо"ник Ќе опипао дечаков пулс и упитао:
  - Колико Ќе остало?
  ОлимпиЌа Ќе самоуверено одговорила:
  - Двадесет бичева и десет за петама!
  Жена официр Ќе рекла:
  - Пусти га да се одмори, па "емо га опет бичевати!
  Вовка Ќе био одвезан са клупе. И однешен на носилима у бродску амбуланту. Дечак Ќе брутално претучен. Али младо, здраво тело учинило Ќе своЌе, и на псу Ќе све зарасло. Остали су чак и скоро невид иви ожи ци на леђима, боковима и зад®ици, а поцепана кожа Ќе поново препланула.
  Поново су га бичевали и ударали у пете. Али без присуства жена.
  Да, и ОлимпиЌада Ќе тукла у пола снаге, а Вовка Ќе, шепаЌу"и на слом еним штиклама, успео да се извуче на своЌе ноге.
  А дан касниЌе ве" Ќе скакао и смеЌао се - шта год узмеш, дете не клоне духом и брзо заборав а бол.
  А на копну су єапанци били поражени. А онда се приближила и Балтичка ескадрила.
  єапан Ќе од РусиЌе тражио мир. Услови су били тешки. єапан Ќе био принуђен да царскоЌ РусиЌи да цео ланац Курила и острво ТаЌван. И платите Ќош Ќедну милиЌарду одштете у злату и поклоните све своЌе преживеле ратне бродове.
  РусиЌа се учврстила у Ман¤уриЌи и КореЌи. Тако Ќе Александар Тре"и провео победоносни рат са релативно мало крви и оЌачао своЌ ауторитет. КоЌа Ќе ве" била висока. У царскоЌ РусиЌи се развила медицина, растао Ќе броЌ школа, сма®ила се стопа смртности, а наталитет Ќе остао висок. Наравно, било Ќе проблема са чи®еницом да су се зем ишне парцеле сма®ивале.
  Столипин Ќе спровео реформу и активно Ќе почео да насе ава Сибир. ИндустриЌа у РусиЌи Ќе такође порасла. Зем а се спремала за светски рат. Александар Тре"и Ќе ипак одлучио да Ќе савез са Француском и БританиЌом сигурниЌи за РусиЌу. Тако би Немци и АустриЌанци после победе на Западу могли да се окрену РусиЌи. МонголиЌа и Ман¤уриЌа су постале ЖелторосиЌа и доброво но су постале део РусиЌе као резултат референдума. Баш као и КореЌа.
  Становништво царске РусиЌе постало Ќе Ќош ве"е него што Ќе било у стварноЌ историЌи.
  А величина мирнодопске воЌске Ќе три милиона воЌника и хи аду пукова. Немачка има мирнодопску воЌску од само 600.000 воЌника. Пет пута разлика! Наравно, у таквим условима Ќе покрета®е рата самоубилачко. Царска РусиЌа Ќе такође имала тенкове, пре свега гусеничарску Луну, коЌа Ќе била и лака и брза четрдесет километара на сат. И бомбардери са четири мотора. Нарочито "И а Мурометс" са две тоне бомби и осам митра еза.
  Велика снага била Ќе и ко®ица царског царства. Генерално, царска РусиЌа Ќе сасвим спремна за Први светски рат. А имала Ќе дово но арти ериЌе и привреда Ќе била у великом успону, ук учуЌу"и и због недостатка револуциЌе.
  Овде су, наравно, размиш али Немци, али вреди ли кренути против царске РусиЌе?
  Штавише, ве" Ќе двадесети век, а овде Ќе некако нецивилизовано и"и у рат.
  . ПОГЛАВЉЕ #4
  Вовка-Павлик Ќе завршио окрета®е точка. Момци су ве" испра"ени, а пенал боксери су послед®и пуштени са посла.
  Вовка-Павлик Ќе ценио тело коЌе Ќе постало бесмртно, коЌе практично ниЌе било уморно, и дечиЌе табане коЌи су ве" били прекривени свежим жу евима. Ето како добро - нису га преварили виле®аци-демиЌурзи.
  Тако да можете безбедно гледати у буду"ност.
  Хтели су да Ќеду, а Вовка-Павлик се надала да "е бити нахра®ени. Али, ипак, двадесете године и последице пустоше®а нису превазиђене. А дечаци се хране само два пута дневно.
  Зато идите у школу празног стомака. Шта може глава да ради на празан стомак и да ради бо е.
  Вовка и други дечаци су марширали до учионице уз прат®у милициЌе, маршираЌу"и до ®ихових ногу. Ако би неко изашао из тога, викали су на ®ега или су га чак могли лагано ударити пендреком.
  Али генерално, треба напоменути да полициЌа ниЌе починила злочине. Ипак, ниЌе Ќош тридесет седма година, када су  уди и истражите и, генерално, некако полудели, овде Ќе све некако мекше.
  Вовка-Павлик и остали момци уђоше у учионицу. На прозорима су биле решетке, али Ќе на столу био глобус. Два полицаЌца су остала на дужности. А онда Ќе ушла учите ица, Ќош увек девоЌчица. єасно Ќе да малолетни осуђеници могу да похрле на такву. Штавише, неки дечаци имаЌу ве" четрнаест година. А ово Ќе ве" такво доба.
  Вовка-Павлик уздахну, жао девоЌке. Учионица смрди на неопрана тела, тинеЌ¤ере коЌи се зноЌе од посла, а она мора да их учи.
  Био Ќе час математике, али чак и аритметике. Вовка-Павлуша са три висока образова®а и докторатом Ќе била досадна и примитивна. НиЌе подигао руку, само Ќе седео и размиш ао о нечем другом. На пример, када би се ®егова душа преселила не у дете, ве" у Наполеона Бонапарту. Тада не би отишао у РусиЌу, ве" би преместио своЌе трупе у Истанбул. И заузео Ќе Отоманско царство, Африку, ИндиЌу, а онда би стигао чак и до Кине. И то би било кул!
  Учите  му Ќе прекинуо размиш а®е.
  - ХеЌ, видим да си нов. ХаЌде, дођи до табле!
  Вовка-Павлик Ќе устао и отишао. Учите  Ќе погледао дете. Кратко ошишан, бос дечак у старим, закрпаним шортсама. На кошу и Ќе вид ива рупа, а кроз ®их Ќе ре ефна преса. Лице дечака Ќе лепо, храбро, плава коса Ќе "елаво обриЌана, очи плаве. Могао Ќе да се покаже на постеру у пионирскоЌ кравати.
  Вовка-Павлик приђе табли и климну главом:
  - Спреман сам!
  Учите ица га Ќе упитала:
  - Да ли сте ишли у школу?
  Вовка-Павлик климну главом:
  - Да!
  ДевоЌка Ќе поставила пита®е:
  - Имате ли родите е?
  Вовка-Павлик Ќе потврдио:
  - И мама и тата. Нисам сироче!
  Учите ица Ќе са осмехом упитала:
  Како сте успели да завршите у затвору?
  Дечак Ќе смело одговорио:
  - Нека ме истражите  пита за то!
  ДевоЌка климну главом.
  - Онда одлучи!
  И почео да му диктира. Вовка-Павлик Ќе решавала ове аритметичке задатке као да ломи орахе. Има висок ниво интелигенциЌе. А дечак Ќе то радио и кад му Ќе било досадно.
  Учите  Ќе приметио:
  - Браво, седи пет!
  Вовка-Павлик Ќе отишао код ®ега. єедан од дечака се саплео, али Ќе и сам добио бод од бившег милиЌардера, коЌи има поЌачану реакциЌу у бесмртном телу. Штавише, Вовка-Павлик Ќе очекивао такав пр ави трик.
  Ошишани затвореник Ќе цвилио. ПолицаЌци су прете"и подигли пендреке.
  Учите ица Ќе питала:
  - Ста си ти?
  Дечак осуђеник одговори:
  - Ништа. Само сам наг®ечио прст на нози и случаЌно га ударио.
  ДевоЌка климну главом.
  - Онда иди до табле и одлучи!
  Вовка-Павлик Ќе напоменула да Ќе погрешно обавештавати и жалити децу затворенике Ќедни на друге. Ово Ќе добро, али с друге стране, морате живети по правилима.
  Дечак-затвореник за таблом Ќе поцрвенео, ходао Ќе шепаЌу"и након што га Ќе ударила Вовка-Павлик. И сада Ќе веома несре"ан. А решава®е наизглед Ќедноставних примера Ќе Ќош теже. Тако се ®ушка напела, а чело наборало. И покушаЌте да не одлучите. А поред ®е полицаЌци са пендрецима.
  Вовка-Павлик Ќе поново почео да размиш а о своЌим. У учионици, осим глобуса, нема готово ничега, осим решетки на прозорима. И табла са кредом. Столови су прилично груби и неудобни.
  Затворска школа сиромашних времена. И желим да Ќедем. Међутим, Ќести два пута дневно Ќе сувише ретко. Питам се како се хране у колониЌи? У теориЌи, бо е од одраслих, али у сваком случаЌу горе него код ку"е. Овде су дечаци практично сви мршави. Истина, далеко су од нивоа логора смрти. И има дово но државне хране за одржава®е мобилности и весе а.
  Уопште, деца се и у затвору радуЌу.
  То Ќе ®ихова посебност, када стални осмех и кикот често нису на месту.
  А Вовка-Павлик Ќе приметио да Ќе такође желео да се осмехне и смеЌе. С друге стране, волео бих да играм на конзоли или на персоналном рачунару. Интернет би се попео. ПогледаЌ неки филм. И да, има Ќош много тога да се пожели.
  У учионици Ќе прилично хладно, а босе ноге коЌе су се загреЌале током пумпа®а поново постаЌу хладне. А лекциЌа Ќе дуга. Осуђени дечак се, шепаЌу"и, вратио на своЌе место и позвао другог. Када "е бити промена?
  Вовка-Павлик Ќе покушала да замисли причу...
  Мала циркуска група шетала Ќе Кримским лет®им путем. Први Ќе прошетао босоноги, плавокос дечак од око дванаест година. Мршав, али жилав клинац у шортсу, и ходао по вру"ини са голим торзом. Ребра су вирила, али су жиле биле као жица, испод скоро црне од преплануле коже.
  ДевоЌка га Ќе пратила. Светлосмеђа коса Ќе изгорела на сунцу, као презрела пшеница. Обрве девоЌке су такође светле, а лице ЌоЌ Ќе од прашине и Ќаких опекотина тамно као у циганке. Али црте лица су веома лепе, само мало заши ене због мршавости. ДевоЌка Ќе витка, у лаганоЌ памучноЌ ха ини изнад колена. А такође и боси, иако онима коЌи су без ципела не"ете завидети ако ходаЌу стеновитим путем Крима. Не само да Ќе каме®е оштро, ве" и вру"е на лет®ем сунцу.
  Али девоЌке и дечак су навикли да буду боси на вру"ини и на хладно"и, а ®ихове бронзане ноге и жу евити табани не обра"аЌу паж®у на такве ситнице.
  Иза ®их млевено слатко створе®е. Бела, али са браон пругама. Слатко младунче албино тигра. Такође мршав, ужасно гладан, хвата лептире у покрету и преде.
  Иза девоЌчиних рамена Ќе харди-гурди у рукама неких додатака. Натоварио мало и дечака. ШетаЌу од раног Ќутра. Дечак Ќе нагазио на крхотину флаше. И осети убод кроз жу , шепа. И тако се голи табани обараЌу, а жу еви сврбе од оштрог, врелог каме®а.
  ДевоЌка се насмешила и рекла:
  - Пази, Олежка! Понекад су изненађе®а на путевима!
  Дечак Ќе  утито зарежао:
  - Да, ништа страшно, чак ни крв! Али чиме "емо хранити Бимбо!
  ДевоЌка Ќе дубоко удахнула и рекла:
  - Да, прошло Ќе младунче! Треба му месо! Не"е дуго траЌати на остацима!
  Дечак Ќе са осмехом одговорио:
  - Има доста дацха са богатим  удима. Можда "емо пити месо. И ти си, ОлесЌа, такође смршала ...
  ДевоЌка се стресла и приметила:
  - И одговара ми! Агилност се чак пове"ала!
  А девоЌка скочи и заврти се на прсту. Олежка Ќе звиждала од див е®а, а тигар Ќе зарежао.
  Пре пар година били су у истоЌ циркускоЌ групи, коЌа Ќе контактирала Народну во у и била поражена. ОлесЌа Ќе такође учествовала, а према гласинама, чак Ќе и ударила генерала. А сада Ќе лутала по РусиЌи боса и немирна. Зими су се преселили у Иран, Ирак, где су веслали по стрмим падинама и давали наступе. У лето смо сишли у РусиЌу. ОлесЌа Ќе знала неколико Ќезика, ук учуЌу"и персиЌски, и подучавала Ќе Олега.
  Чак Ќе смешно ходати по Ирану у велу, али босих ногу. Срушили су шоу, а недавно су добили Бимбо. Такође бегунац, из неке групе. Звер ретке лепоте, али страшно прождр ива. Залихе су му брзо отишле, иако су тигри"и прикупили много  уди. Али послед®их дана дошло Ќе до мрачне линиЌе за групу. Из неког разлога лепа девоЌчица, дечак и младунче албино тигри"а нису добили новац. И умирали су од глади. И што Ќе наЌгоре, глад су подносили мали предатори.
  ТриЌумвират Ќе сео на рачва®е. ОлесЌа Ќе са дечаком поделила два мала кромпира, а сав хлеб Ќе дала тигри"у. Похлепно га Ќе Ќео и тражио Ќош. Штета што толико цвили... Као штене. И какав мршав.
  ОлесЌа Ќе одлучно устала и ударила се по босим табанима:
  - Отишао! ХаЌде да забавимо господу!
  Ве" их Ќе прва дача дочекала неприЌате ски. Домар Ќе одбио да Ќе пусти унутра и назвао Ќе ОлесЌу проститутком.
  Други пут Ќе било бо е. Тридесетпетогодиш®а госпођа ми Ќе дозволила да уђем. Олег се пресвукао у отрцане хулахопке и спретно галопирао. Олесиа Ќе покушала. Њена девоЌачка фигура гимнастичарке Ќе веома спретна. Бимбо ниЌе знао много, али Ќе и скакао кроз обруч, коЌи Ќе ОлесиЌа држала голим прстима, са отврднутим табанима, али не губе"и грациозност. Госпођа Ќе била веома задово на и упитала Ќе Олега:
  - Ти си добар кловн!
  Дечак Ќе  утито одговорио:
  - Нисам кловн, ве" акробат и помало жонглер!
  Госпођа Ќе питала:
  - Запали!
  Олег Ќе са задово ством почео да баца предмете. Ук учуЌу"и оловку и чеша  коЌи леже на столу.
  Госпођа, задово но се смеше"и, упита:
  - А ова жена Ќе твоЌа маЌка?
  Олег Ќе одмахнуо главом.
  - Не, моЌ партнер!
  Госпођа климну главом.
  - Да, премлада Ќе... Имате ли родите е?
  Дечак Ќе тихо уздахнуо.
  - Не познаЌем своЌе родите е!
  Госпођа тужно уздахну и одговори:
  - Сироче! Па Ќош имам ципеле од старе девоЌке! Да их!
  ЛакеЌ Ќе, гунђаЌу"и, отишао. ОлесЌа се задово но осмехнула. Затим Ќе дошао лакаЌ. Ципеле су биле ве" изношене и полом ене коже.
  Госпођа Ќе промрм ала:
  - И сам сам у дуговима и нажалост не могу да дам више!
  ОлесЌа Ќе узела ципеле и уздржано захвалила дами. Затим су напустили викендицу. ДевоЌка Ќе огорчено промрм ала:
  - За таквог дилера сме"а не"е дати више од новчи"а. Код убода! А колико Ќе времена требало!
  Олег Ќе приметио:
  Био Ќе то дуг дан, хаЌде да узмемо Ќош!
  На следе"оЌ дацхи, Ќош ма®е сре"ни. Били су прихва"ени, али су им после наступа дали само та®ир остатака са стола. Тигри" их Ќе, међутим, живе прогутао. Бар Ќе то зарада.
  Али на четвртоЌ дачи дечаку Ќе пукла чешка капа и он Ќе морао да настави да наступа бос, без униформе. А дали су ми само новчи".
  На петоЌ дацхи нису смели. Шестог Ќе било неколико деце коЌа су, окруживши младунче тигри"а, почела да забиЌаЌу колаче у ®ега. Такође су лечили Олежку. Гладни дечак Ќе са задово ством поЌео крему са чоколадом. Али морали су да раде. Деца дуго нису хтела да пусте. Барин Ќе погледао и наступ. Посебно му се допао наступ гимнастичарке ОлесЌе. Замолио ме Ќе да то поновим неколико пута. Затим Ќе и девоЌку почастио тортом. Дуго Ќе траЌало, а сунце Ќе ве" залазило. А платили су само две гривне.
  На краЌу Ќе господар ставио своЌу шапу на ОлесЌину голу ногу и прогунђао:
  - СвоЌим изгледом можете зарадити велики новац на други начин!
  ОлесЌа се повукла:
  - Никад! Не"у и"и на панел!
  Бармен се нацерио и приметио:
  - За циркусантку Ќе теже на"и исплативог младоже®у него даму лаке врлине.
  ОлесЌа Ќе мудро приметила:
  - Али  убав Ќе лакша!
  Али двадесет копеЌки Ќе и новац. За ®их ве" можете купити флашу вотке. У сваком случаЌу, младунче тигри"а Ќе добило комад меса. ОлесЌа Ќе продала ципеле за седам копеЌки. Имали су дово но да Ќеду.
  Ве" пада мрак, а ви не ходате по дачама. ОлесиЌа Ќе рекла Олегу:
  - Хо"емо ли у конак?
  Дечак Ќе самоуверено климнуо главом.
  - Не"е про"и! Смрди унутра!
  Олесиа се сложила:
  - И пиЌани скитници "е се прилепити за мене. На"и "емо себи место у пе"ини, а пре спава®а "емо пливати.
  Дечак климну главом. Купали су се у пусти®ском базену. Вода Ќе била топла и слана. Олег се дивио фигури ОлесЌе, веома миши"аве и витке. Њено тело уопште ниЌе деловало мршаво, али Ќе било веома складно. Препланула, гимнастичарка. Како она активно граб а руке и ноге. Као пантер у лову.
  Олег се сетио дела о МовглиЌу. Била Ќе Ќедна смешна прича о дечаку коЌи Ќе одрастао међу вуковима. Нешто слично ®има. Луташ, али си слободан, видиш толико тога. Исте даче су луксузне, неке са фонтанама и скулптурама. Прелепо. Посебно лети на Криму. Све у свему, лето Ќе одлично време. Зими Ќе горе. Чак Ќе и у Ирану и Ираку но"у хладно. Често се кре"у но"у да би се загреЌали, спаваЌу"и на отвореном.
  Доста су се окупали, момак и девоЌчица су заспали. Они су млади, здрави, обучени. СпаваЌу као див е животи®е: чврсто, не обра"аЌу"и паж®у на тврду подлогу. А шта када здраво тело не треба перЌанице. И веома Ќе добро спавати на свежем ваздуху.
  Али за разлику од животи®а,  уди виде снове... Олег Ќе са®ао како Ќе постао кабински дечак на гусарском броду и борио се. Саб ом напада енглеске воЌнике у униформама. Сече и уништава неприЌате е. Овде дечак удара босом ногом у препоне. Скочи и разбиЌа Британце. Трчите између неприЌате а. ПадаЌу, секу и кваре. И дечак хвата другу саб у. Води млин, и то врло маЌсторски. Дечак Ќе веома паметан...
  Али снови су неЌасни и из ®их се се"ате само заЌедничких особина.
  Следе"ег дана треба поново да идете на даче. Штавише, би"е убиЌени, а младунче тигри"а треба нахранити.
  ДевоЌка Ќе покушала да изгледа весело и осмехнула се. Веома Ќе лепа, а чуварска врата су ЌоЌ радо отварана. Али овде су сервирали много горе. У првоЌ дачи господа су радо гледали своЌу пантомиму. Господин Ќе посебно волео да гледа како трепере ОлесЌине голе, миши"аве, преплануле ноге. Али овде су служили само остатке са стола, коЌи су хра®ени младунчету тигри"а.
  Дуго су Ќе држали у другоЌ дачи, маЌстор Ќе чак помиловао девоЌку по нози. Госпођа Ќе почастила Олежку тортом. Дали су ми новчи". Следе"е две даче су биле празне - господа нису дошла.
  ОлесЌа Ќе збу®ено приметила:
  - Да... Овде се не може зарадити!
  Олежка Ќе  утито промрм ала:
  - Бо е Ќе ловити на п ачку! ПрофитабилниЌе!
  ОлесЌа Ќе подигла поглед и запевала:
  - Какво плаво небо. Нисмо присталице п ачке!
  Следе"а дацха се одликовала огромном величином и невероватним луксузом. Фонтане су биле позла"ене и вириле високо у небо. На улазу су стаЌали раскошно обучени лакеЌи. ОлесЌа Ќе била чак и посрам ена због свог искрено босог изгледа. СтариЌи лакаЌ Ќе викнуо:
  - Не даЌемо сиромасима!
  ДевоЌка Ќе одговорила:
  - Ми смо циркус! Одагнамо тугу!
  ОлесЌа звижди и подигне босу ногу. Бели тигар Ќе скочио и смешно се смеЌао у ваздуху. Олежка Ќе подигла обруч, а Бимбо се увукао у ®ега и поново га окренуо наопачке.
  Главни лакаЌ зазвижди и промрм а:
  - НиЌе лоше! Можете про"и!
  Дечак и девоЌка уђоше на капиЌу. Утрчало Ќе и младунче белог тигра. Господар копна се само досађивао у своЌоЌ луксузноЌ палати сеоског типа. СЌеде"и у сЌеници испред раскошног стола, племенити племи" Ќе жвакао масно месо и заливао скупим вином из златног пехара. Поред ®ега Ќе седела млада, лепа жена у ха ини украшеноЌ драгу има. На веранду Ќе скочила девоЌчица од око седам година у елегантноЌ ха ини и веома слична господаревоЌ жени, само Ќе ®ена коса била светлиЌа.
  Господар Ќе  утито погледао ОлесЌу. Она Ќе сушта супротност жени. Плавуша наспрам бринете, витка, миши"ава, витка фигура наспрам пуно"е. Кожа тамне чоколаде против аристократског бледила. Наравно, племенити племи" Ќе нестрп иво прегледао девоЌку, ®ене босе ноге, високе груди, танак струк. Да, помисли господар, моЌа жена се угоЌила. И ово...
  ОлесЌа и Олег су почели да изводе броЌеве. Олесиа Ќе плесала у ЌедноЌ комбинациЌи, коЌа се толико допала мушкарцима. Олег Ќе сада наступио у хулахопкама и сЌаЌноЌ маЌици. Босоноги Ќе био чак некако спретниЌи него у Чеха. Дечак се вртио, радио салто, скакао. ОлесиЌа га Ќе подигла на своЌу испружену руку. Бели тигар Ќе скакао кроз обруче, руке и ноге, пролазио кроз маказе.
  Олесиа Ќе такође одсвирала мелодиЌу на малом харди-гурдиЌу. Дечак Ќе жонглирао. Онда Ќе девоЌка жонглирала, онда су били заЌедно. Циркузанти су били окретни, много су се вртели. ОлесЌа Ќе чак извела двоструки салто и заЌедно су ходали на рукама. Тада Ќе тигри" поново скочио кроз обруче коЌе Ќе ОлесиЌа држала голим прстима.
  Током наступа, девоЌка се вртела и свако мало вриштала од див е®а. Барин и ®егова жена су суздржано аплаудирали. Али било Ќе очигледно да су сре"ни.
  На краЌу су певали дечак и девоЌчица, а гласови су им дивни, пуни. Након тога, ОлесЌа Ќе пружила шешир да прикупи новац. Била Ќе тако лепа, Ќедва покривена комбинациЌом. Господар-копно се нацерио и приметио:
  - Био сам, међутим, некада и сам просЌак, из племи"ке породице. И успео Ќе да постане милионер и да себи купи кнежевску титулу. Шта може Ќедног дана и постанеш богат!
  ОлесЌа Ќе са осмехом одговорила:
  - Хвала, Ваша ЕкселенциЌо!
  Барин Ќе суво приметио:
  - Али расипник, не"е сте"и богатство! Зато ти предлажем да ми продаш своЌу животи®у.
  ОлесЌа се присилно насмеши и рече:
  - Бимбо Ќе наш приЌате , ниЌе на продаЌу!
  Господар се  утито нацерио и приметио:
  - Тако обично кажу када желе да пробиЌу високу цену! Али не можете ме преварити! Знам шта Ќе шта! Нудим цхервонетс, а не пола туцета више!
  ОлесЌа Ќе одмахнула главом.
  - Извините, господине, али оваЌ приЌате  ниЌе на продаЌу! Ни за какве паре!
  Кнез Ќе  утито зарежао:
  - Да, требало би да вам буде драго што вас ослобађам таквог терета. Тигру Ќе потребно богатство да би се хранио. А кад порасте... Мислите ли да "е вам бити дозво ено да лутате по граду са великим и опасним предатором?
  ОлесЌа Ќе била збу®ена. Заиста, понекад му Ќе пролазила помисао шта да ради са Бимбом када порасте. ПолициЌа их ве" сада искоса гледа, али шта "е бити после неколико месеци?
  У сваком случаЌу, Бимбо "е ускоро морати да се растане. Десет руба а Ќе такође новац. Можете купити штене и обучити га. Пас ма®е Ќеде, а са ®им можете путовати годину дана. Уштедите нешто новца и можда отворите неки посао. Или искочити у брак... Прелепа Ќе, схватила.
  ОлесЌа Ќе оклевала, здрав разум Ќе сугерисао да би принцу било бо е са тигри"ем него да гладуЌе са групом луталица. И да ако се растанете са предатором, бо е Ќе то учинити сада, када се поЌави таква прилика.
  Али тада господарева "ерка, девоЌка са машнама извезеним бисерима, удари ногама и врисну:
  - Хо"у тигра! Хо"у белог тигра!
  Принц одмахну руком и удари песницом:
  - У"ути! Сада радим посао!
  Жена Ќе узвикнула:
  - Не вичите на дете!
  ДевоЌка Ќе очигледно била размажена и ниЌе се плашила. Али скочивши назад, она Ќе тише зацвилила:
  - Купи тату! Купи тигри"а...
  Жена Ќе уз осмех приметила "ерки:
  - Ова животи®а може да буде опасна... Предатор Ќе и Ќеде девоЌчице!
  МаЌстор пуцкета прстима и рече:
  - Послед®а реч Ќе петнаест руба а! Клекните више, не"у да додам!
  ОлесЌа се наклони и упита:
  - Можемо ли да се повучемо, Ваша ЕкселенциЌо?
  Принц Ќе зарежао:
  - Не! Послед®и пут, питам, покла®аш ли тигри"а за петнаест руба а?
  ОлесЌа Ќе одмахнула главом. Господар копна саркастично упита:
  - Како се зовеш?
  ДевоЌка Ќе са осмехом одговорила:
  - Олесиа.
  Кнез се злослутно нацерио.
  - Да ли имате пасош? ХаЌде да покажемо!
  ОлесЌа Ќе задрхтала и пребледела. Кнез Ќе п еснуо рукама и викнуо:
  - Узми их и зови полициЌу! Украли су ми тигра и диЌамантски прстен!
  ДевоЌка Ќе усхи"ено узвикнула:
  - Браво тата!
  ОлесЌу су напали лакеЌи. ДевоЌка се ниЌе опирала. Она и Олежка су биле везане ужадима и зак учане у подруму. Убрзо Ќе стигла и полициЌа.
  Након што су саслушали принца, ставили су окове ОлесЌу и Олега на руке и ноге. Штавише, имали су посебне величине за децу. У коЌи су били оковани малолетни лопови.
  Након тога су девоЌчица и дечак одведени у затвор. Ту су се поделили. Олег Ќе бачен у подрум, где Ќе ве" било десетак окованих дечака, а ОлесЌа Ќе бачена у "елиЌу са женама. НиЌе било слатко. У "елиЌама Ќе смрад, уместо нужника Ќе рупа у поду, влажно Ќе и полумрачно. Дечаци су држани у оковима, што Ќе веома незгодно. Руке и ноге су оковане. Тешко Ќе кретати се у скученоЌ комори. Хранили су само хлебом и водом, понекад су давали труле во"е.
  Ту су седели до суђе®а. Тада Ќе дечаке чекао или тежак рад или затворско склониште. Жене, такође, или на тешки рад у Сибиру, или у Централну АзиЌу на бербу памука, или у затвор са радом у било коЌоЌ фабрици за државну храну. А пре суђе®а можете седети по нахође®у власти. Осим тога, затвореници су такође бичевани.
  Олегу и ОлесЌи Ќе наређено да буду бичевани у исто време. Момак и девоЌка су били свучени до поЌаса и испружени на козама. Њих су пратила два полицаЌца. Стражари су натопили шипке у малтер. Махали су кроз ваздух, обараЌу"и кап ице. А онда, одЌедном, по команди, момци и девоЌке ударе у леђа. ОлесиЌа и Олег су чврсто стиснули зубе да не би вриснули. Одмерено Ќе удара®е. ПолициЌа Ќе тукла са умереним ентузиЌазмом, само раде"и своЌу дужност. Дечак и девоЌчица, тешко дишу"и, издржали су. После десетак удараца кожа Ќе пукла и крв Ќе капала. Било Ќе веома болно.
  Командант, коЌи Ќе прописао сто удараца, се нацерио. Ако се каж®еном одбаце копита, таква Ќе судбина БожиЌа. Они тада сиЌаЌу доживотни тежак рад. За крађу у посебно великим размерама, за покушаЌ убиства принца и ®егове жене и "ерке. А онда се испоставило да су тражили ОлесЌу као саучесника у убиству гувернера. У сваком случаЌу, девоЌка "е заувек бити отерана у Сибир. Као девоЌчица. Дакле, можда би било бо е да будете потлачени.
  Олег и ОлесиЌа су храбро издржали свих сто удараца без губитка свести. Али ®ихова леђа су се претворила у крвави неред. После тога су им поново ставили окове и бацили их у тамницу.
  Учите  Ќе отишао. Уместо тога, дошла Ќе друга жена, ве" стариЌа од тридесет година, али прилично лепа.
  Почела Ќе да предаЌе руски. Такође по поЌедностав еном програму основне школе.
  А кад Ќе угледала новог Вовку-Павлика, позвала га Ќе на таблу.
  ПросЌак у шортсу Ќе самоуверено изашао. Жена га погледа и упита:
  єеси ли ти коЌим случаЌем вођа?
  Вовка-Павлик Ќе самоуверено одговорио:
  - Шеф "елиЌе!
  Жена Ќе звиждала.
  - Вау! Толико Ќе одрастао за Ќедну но" - браво!
  Дечак Ќе приметио:
  - Да бисте ово урадили, морате бити у ста®у да се борите!
  Учите ица Ќе са осмехом упитала:
  єеси ли коЌим случаЌем сироче?
  Вовка-Павлик Ќе самоуверено одговорио:
  -Не! Имам живе родите е!
  Жена се намршти и примети:
  - Па шта улазиш у сра®е!
  Дечак Ќе самоуверено рекао:
  - Нисам крив! ДобиЌам лажни случаЌ!
  Жена Ќе одмахнула главом.
  -Под совЌетским режимом Ќедноставно не саде такве  уде!
  Вовка-Павлик Ќе самоуверено одговорио:
  - Под било коЌом влаш"у, невини се затвараЌу!
  Учите  се насмешио и приметио:
  - Ако си тако паметан, полага"еш диктат!
  Дечак затвореник климну главом.
  - Спреман сам!
  Жена Ќе почела да диктира. Вовка-Павлик запиши. Убрзо Ќе цела табла била заокуп ена текстом.
  Учите  Ќе звиждао.
  - Пишеш брзо, само чудо од детета. Колико имаш година?
  Вовка-Павлик Ќе самоуверено рекао:
  - По метрици само Ќеданаест, а Ќа сам забележен за дванаест!
  Учите  Ќе приметио:
  - Да си сироче, године не би биле битне. Шта си уопште украо?
  Вовка-Павлик одмахну главом.
  - Сашили су ми убиство!
  Жена Ќе са осмехом упитала:
  - Стварно и коме?
  Затвореник Ќе одговорио:
  - Не знам!
  ПолицаЌац рече са осмехом:
  - Убио Ќе партиЌског радника!
  Учите ица Ќе одмахнула главом.
  - Не може бити!
  ПолицаЌац Ќе слегнуо раменима и одговорио:
  - То се нас не тиче! Али тужилац Ќе потписао налог за хапше®е. Он "е засад бити у истражном затвору, а затим у колониЌи, а ако буде имао сре"е у име Горког, а ако не, онда у Сибир.
  Учите  Ќе приметио:
  - Тако паметан дечак припада колониЌи Макаренко. Не, не треба нам у Сибиру. Написа"у му добру рецензиЌу.
  ПолицаЌац климну главом.
  - Народни суд "е ово узети у обзир!
  Млада жена климну осуђеном момку:
  - Седите вас петорица!
  Вовка-Павлик се вратила на место. Нико се овога пута ниЌе усудио да га саплете. Расположе®е се подигло. Штавише, било Ќе заним иво сами сазнати шта Ќе легендарна колониЌа Макаренко.
  . ПОГЛАВЉЕ #5
  Вовка-Павлик Ќе поново хтела да са®а о нечему, али лекциЌе су се ве" ближиле краЌу. Дечаци су потом изведени из собе. И дошло Ќе наЌрадосниЌе време у истражном затвору - два сата шет®е на свежем ваздуху.
  Дечаци из различитих "елиЌа су стрпани у затворско двориште. На врху Ќе била мрежа, а сунце Ќе ве" залазило. Босоноги, у шортсама, у круг су ходали одрпани и ошишани дечаци, коЌе су возили полицаЌци пендрецима. Ово Ќе нека врста крета®а на свежем ваздуху и осе"аЌ укуса во е.
  Дечаци млађи од шеснаест година држани су одвоЌено и такође су марширали на другом месту од оних стариЌих. Дакле, постоЌе само деца и тинеЌ¤ери. Много Ќе оних коЌи чак изгледаЌу млађе од Вовке-Павлика. Да, таква Ќе овде аритметика.
  Деца и тинеЌ¤ери су марширали у кругу. Острижени сви без изузетка - разум иво Ќе пуно вашки. И скоро сви су мршави, са ретким изузетком оних коЌи су добили додатне оброке или однели пакете са храном.
  Ипак, млади затвореници су се смеЌали и тихо смеЌали док су ходали.
  єедан од ®их, очигледно неупознат са Вовкиним ударцима, шутнуо га Ќе у дупе. Бивши милиЌардер се само опустио и промашио ударац, и то прилично осет ив. Тело Ќе реаговало брже од ума, а Вовка-Павлик га Ќе ударио кружним током у главу. Мало стариЌи осуђеник хтео Ќе да увреди, пао Ќе од снажног ударца и онесвестио се.
  ПолицаЌци су поЌурили и почели да туку пендрецима Вовку-Павлика. Дечак се Ќедва суздржао да не одговори. Видевши да дечак не реагуЌе, пандури су стали.
  СтариЌи Ќе командовао:
  - У казненоЌ "елиЌи! И не даЌ вечеру!
  Вовка-Павлик Ќе став ена на руке и одведена низ ходник на пар спратова ниже. Постало Ќе много хладниЌе.
  И био Ќе затворен у казненоЌ "елиЌи, где Ќе био само голи метални кревет, без светла - био Ќе потпуни мрак и веома хладно. Штавише, пандур Ќе такође поцепао своЌу кошу у, остав аЌу"и дечака голи торзо. Доле Ќе чак и под прекривен мразом.
  Да би се угреЌао, Вовка-Павлик Ќе почео да корача у мраку, налетаЌу"и се на клизаве зидове од мраза и му а. Веома Ќе гадно смрдело и пацови су цвилили. Морали су бити отерани ногама. єасно Ќе да у овом положаЌу не"ете мо"и да заспите.
  А млади затвореник, да би убио време, почео Ќе да компонуЌе нешто заним иво како би брже прошла страшна но" у казненоЌ "елиЌи.
  Хитлер у алтернативноЌ историЌи ниЌе обЌавио рат СЌеди®еним Државама. Заиста ниЌе разумно. Попните се против таквог чудовишта. Штавише, єапан дефинитивно ниЌе дао сагласност за напад на СССР. А ако Ќе тако, онда ... Немци су до сада показивали разборитост.
  У почетку се ток рата ниЌе разликовао од стварног. Осим ако єапанци не поразе Американце и битку код МидвеЌа. Све док Маинстеин ниЌе ударио, контранапад. КоЌа Ќе донекле освоЌена у снази. А Ромел Ќе успео да заустави Британце у ЛибиЌи. Као резултат одсуства америчких снага, МеЌнштаЌн Ќе у битку упутио Ќош неколико дивизиЌа. И Немци су успели да заузму Курск у покрету. Поред тога, у биткама су учествовали не само "пантери", "тигрови", ве" и "лавови".
  Немци су, након заузима®а Курска, стаЌали неко време. Нагомилали су снагу.
  И на краЌу, Хитлер Ќе донео заним иву одлуку: да оЌача Ромела, али да не нападне РусиЌу.
  Док Ќе БританиЌа на ко®у. А Фирер сматра да Египат и Блиски исток треба заузети.
  А у Ќуну Ќе Ромел кренуо у офанзиву. У исто време уследио Ќе напад на Малту и тамо искрцава®е.
  Успех Ќе допринео нацистима. Посебно Ќаки су се показали "Тигрови" и "Пантери" коЌи су скршили британске позициЌе. А Ста ин Ќе Ќош чекао да Немци крену сами. Али овде су нацисти хранили дезинформациЌе. У ствари, Хитлер Ќе прво желео да укине БританиЌу. Осим тога, нацисти нису знали где да забоду нос.
  У правцу Москве Ќе веома Ќака линиЌа одбране, а код Ста инграда су Ќе Немци ве" примили.
  Ромел Ќе без проблема заузео Египат и прешао Суецки канал. Затим Ќе преузео Палестину, освоЌивши Ирак и КуваЌт. Нацисти су стекли упориште на Блиском истоку.
  И тек 1. септембра Ста ин Ќе наредио да се напредуЌе у правцу Курск-Орил.
  Али Немци су то ве" очекивали. Њихова одбрана Ќе Ќака и ®ихови тенкови су веома добри за одбрану. Посебно "Лев", коЌи Ќе, делуЌу"и из заседе, гађао руске тенкове са велике уда ености.
  Борбе су траЌале више од месец дана без ве"ег успеха за Црвену армиЌу. Фирер Ќе понудио примирЌе Ста ину зими. Али лидер СССР-а ниЌе желео да пропусти пово но време. И Црвена армиЌа Ќе поново напредовала. Зими су успели да постигну успех у близини Ле®инграда. Блокада Ќе укинута. И Немци су били поражени. Али на Ќужном фронту, Фриц Ќе издржао.
  Имали су много тенкова. Ук учуЌу"и и "Маус", мо"ну одбрану. И што Ќе наЌважниЌе, тамо су чекали ударац. А током офанзиве испоставило се да Црвена армиЌа ниЌе била сасвим покретна. Да, и да Ќе немачка Ќуришна пушка МП-44 бо а од совЌетске, а ниЌе лоша у одбрани.
  Генерално, на Ќугу, Маинстеин Ќе успео да се одупре. Међутим, Немци су напустили тенк "лав", коЌи, тежак деведесет тона, ниЌе имао готово никакву предност у оклопу у односу на "тигар"-2, а ®егов снажниЌи топ био Ќе редундантни и ма®е брзостре а.
  У маЌу су Немци подигли додатне снаге. МЕ-262 се поЌавио на небу са мо"ним оружЌем, веома брзим и тешко обореним.
  КраЌем маЌа, нацисти су се преселили у Воро®еж. Али совЌетске трупе су то очекивале. А у тврдоглавим биткама, Фриц Ќе за месец дана напредовао само педесетак километара.
  Ста ин Ќе на то одговорио снажним ударцем у центар, али ниЌе успео да постигне успех.
  Размена и®екциЌа Ќе настав ена у Ќесен и зиму. Али без значаЌниЌих промена на фронту.
  Немци су постепено преузимали инициЌативу у ваздуху, а ®ихови млазни авиони су стекли доминациЌу.
  ПоЌавили су се и први самоходни топови сериЌе "Е", лаки, покретни, компактни, ниске силуете, добро оклоп ени.
  У Ќануару, Црвена армиЌа Ќе поново покушала да напредуЌе, али се заглавила у густоЌ одбрани немачких трупа. У марту, Немци су неочекивано ударили код Ле®инграда, и поново заузели град у блокади. У маЌу Ќе сам Ста ин предложио примирЌе. Немачки авиони, посебно КСЕ-162, били су Ќачи и ефикасниЌи од совЌетских авиона. А самоходни топови из сериЌе "Е" су несум®иво наЌбо и на свету.
  Хитлер Ќе пристао, али Ќе захтевао:
  - Нека СССР плати репарациЌе нафтом, сировинама и хлебом!
  Ста ин се сложио...
  И немачке трупе су се окренуле ка западу. Гибралтар Ќе заузет Ќула 1945. А у другоЌ половини године заузели су целу Африку.
  Следе"а година Ќе протекла у ваздушноЌ офанзиви на БританиЌу. САД се нису мешале у рат. И све Ќе било добро за Немце.
  Рат између Америке и єапана Ќе и да е траЌао. А атомска бомба ниЌе створена.
  У Ќуну 1947. Немци су извршили амфибиЌско искрцава®е у БританиЌи и заузели острво.
  А 1948. године, 22. Ќуна, поново Ќе настав ен рат на истоку. СССР Ќе пове"ао производ®у тенка Т-54 као главног, а ИС-4 као тешког. За Немце, Е-75 Ќе постао главни тенк, аутомобил Ќе прилично мо"ан. По оклопу Ќе био близак ИС-4, а чак и супериорниЌи по наоружа®у са топом од 128 мм у 55 ЕЛ. Наравно, ®егова предност у односу на Т-54 била Ќе Ќош ве"а.
  Производ®а МИГ-15 Ќе тек почела. А Немци су ве" имали МЕ-262 и КСЕ-262. Немачки млазни бомбардери су такође били Ќачи. У брзини су супериорниЌи у односу на прва совЌетска возила овог типа како по наоружа®у тако и по оптере"е®у бомбом.
  Нацисти су водили главну офанзиву у правцу Кавказа. Управо 1. августа и Турска Ќе ушла у рат на страни Немачке. ОсманлиЌе су такође желеле да профитираЌу од совЌетских зема а. И они се, наравно, нису одрекли онога што су сматрали доступним пленом.
  Турци су били уплашени да опколе єереван и заузму ве"и део БатумиЌа. Али ту се завршио сав ®ихов успех. ОсманлиЌе су заустав ене.
  Али, с друге стране, Фриц, коЌи Ќе користио многе стране и афричке дивизиЌе, успео Ќе да се приближи Ста инграду до средине септембра. За град на Волги, као и четрдесет друге године, одвиЌале су се веома жестоке борбе.
  Нацисти су броЌни, Ќаки и имаЌу доста опреме. Али прека ена Црвена армиЌа се бори.
  Па чак ни страшне машине: "Штурмлев", "Штурммаус", "Штурмбеар" не помажу нацистима. НапредуЌу"и на Кавказу, нацисти су се приближили градовима Грозни и Ор¤оникидзе. И они су такође заустав ени. Борбе су се отегле до зиме, након чега су нацисти престали. Црвена армиЌа Ќе покушала у децембру да понови опко е®е Ста инграда. Али овога пута нису успели.
  Пошто су нацисти ве" били поучени горким искуством, а велике снаге су држане на боковима. Поред тога, искусни и веома талентовани командант Маинстеин командовао Ќе Ќуришом на Ста инград. КоЌе не можеш преварити на плеву. А нацисти су копали ровове и подизали мо"не и ве"е смртоносне тенкове.
  Црвена армиЌа ниЌе могла да постигне значаЌниЌе успехе, али Ќе скренула значаЌне фашистичке снаге од Ста инграда. До маЌа, Немци су само гранатирали и бомбардовали град. И тек у предвечерЌе лета Ќуриши су настав ени. Фрици су покушали да напредуЌу и на Кавказу, кроз Теречке капиЌе. И успели су само да опколе Грозни и заузму Ор¤оникидзеа. КраЌем августа пао Ќе и Сухуми.
  Немци у Ќесен нису успели да заузму Ста инград, али су га пресекли дуж Волге и са севера и са Ќуга. Зими Ќе наступило Ќош Ќедно затишЌе. Црвена армиЌа Ќе покушала да напредуЌе у центру и на Воро®ешком правцу, али су немачке трупе биле спремне и зими и одбиЌале су све покушаЌе пробоЌа.
  У проле"е 1950. године, краЌем априла, нацисти су померили своЌе снаге дуж Волге у правцу Ќуга. Био Ќе то потез, генерално, стратешки исправан. Фрици су хтели да одсеку Кавказ копном.
  Али нису одмах успели. Црвена армиЌа Ќе то очекивала и тврдоглаво се опирала. Поред тога, нацисти су донекле успорили пренаоружава®е снага, а главни тенк Ќе остао не превише савршен, а прилично тежак Е-75.
  Производ®а ловца МИГ-15 нагло Ќе порасла, а ова машина би могла да се такмичи са немачком технологиЌом. Дакле, нацисти нису тако Ќедноставни.
  А єапан и САД су Ќош увек били у рату. Немци су заузели ИндиЌу и помогли, имаЌу"и заЌедничку границу - єапан. Али то Ќе такође одвратило снаге од СССР-а.
  Нацисти су током лета успели да напредуЌу само седамдесет километара. Само мало су успели на териториЌи КалмикиЌе. Истина, пао Ќе град Грозни, коЌи Ќе био под опсадом много месеци. Немци су пришли Ша и.
  Нацисти су узели и Гудауту из ЗугдидиЌа.
  Скоро цела АбхазиЌа Ќе зароб ена. Турци су некако заузели Батуми.
  У Ќесен, када су падале кише, Немци су коначно престали. Зими Ќе Црвена армиЌа покренула неколико офанзива, али су све биле одбиЌене.
  Немачки млазни авиони и дискете извршили су одлично извиђа®е, а Црвена армиЌа никако ниЌе успела, да таЌно концентрише снаге.
  Дошла Ќе 1951. година ... Немци су донекле модернизовали Е-75, учинивши изглед Ќош компактниЌим и уградивши модерниЌи и савршениЌи пишто  високог притиска. Пове"ана Ќе и производ®а дискета.
  У маЌу су нацисти поново напредовали дуж Волге. И успели су да постигну неке тактичке успехе. Током лета, нацисти су напредовали стотину километара, а у региону КалмикиЌе стигли су чак до КаспиЌског мора.
  СССР Ќе био исцрп ен ратом. У Ќесен су борбе биле спорадичне. А зими Ќе Црвена армиЌа, међутим, ве" била мало набодена.
  Дошла Ќе 1952. година ... У проле"е Немци су поново покушали да напредуЌу дуж Волге. И преко лета смо се преселили осамдесет километара. На Кавказу су нацисти коначно заузели Шатои и Ведено, потпуно заузевши ЧечениЌу.
  У Ќесен су нацисти поново стали. Прешли смо у дефанзиву. Зими, уморна Црвена армиЌа такође практично ниЌе напредовала.
  Ста ин Ќе умро у марту 1953. Окренула се Ќош Ќедна страница историЌе.
  Василевски Ќе постао главнокомандуЌу"и, Жуков Ќе постао министар одбране, Маленков Ќе постао шеф ГКО, а Никита Хрушчов Ќе постао секретар КПСС. А БериЌа Ќе постао председник савета министара. У принципу, постоЌало Ќе колективно управ а®е. Али до сада Ќе Црвена армиЌа била чврста.
  Хитлер Ќе поново покушао да заузме Ста инград.
  Али напад се завршио неуспехом, коЌи Ќе траЌао до касне Ќесени. А зими Ќе Црвена армиЌа напредовала без много успеха.
  Али 1954. године ситуациЌа се нагло погоршала. СЌеди®ене Државе никада нису биле у ста®у да направе атомску бомбу и поразе єапан на мору. 29. маЌа 1954. Америка Ќе потписала примирЌе са єапанцима и Немцима. Заиста, колико можете да се убиЌате. Америка Ќе у рату од децембра 1941. године. И ниЌе сре"на. Немци помажу єапанцима, а ®ихове подморнице су наЌбо е на свету - суморни тевтонски гениЌе.
  Фирер Ќе, ослободивши више снага, поново кренуо у офанзиву дуж Волге. И успео нешто да постигне. Његове трупе су стигле до делте Волге и коначно одсекле Кавказ копном. У Ќесен, Немци су, напредуЌу"и дуж обале КаспиЌског мора, заузели Дагестан. Али зими су поново стали.
  Само су бомбардовали и пуцали. Проређена Црвена армиЌа такође практично ниЌе напредовала. Све до маЌа 1955. нацисти су наставили напредова®е према Бакуу.
  А до краЌа августа 1955. нацисти и Турци су се уЌединили, пресекавши Кавказ на два дела. Септембра 1955. заузет Ќе главни град ГрузиЌе, Тбилиси, што Ќе Фрицове веома обрадовало.
  А 15. октобра 1955. почео Ќе Ќуриш на Баку. Вермахт се спремао да заузме нафтом богата пространства.
  Али пет девоЌака: Аленка, А®ута, Ала, МариЌа и МатЌона, након што су напустиле Ста инград, преселиле су се у Баку и тамо се бориле. И показуЌу изузетну отпорност.
  Аленка голим прстима баца гранату и цврку"е:
  - Слава комунизму!
  А®ута голом петом даЌе дар смрти и потврђуЌе:
  - Слава Ќунацима!
  Црвенокоса Алла даЌе ред. И опет "е голим прстима бацити гранату и зацвилити:
  - И слава Ота¤бини!
  И МариЌа "е га узети и босом ногом лансирати нешто убитачно и ре"и:
  - За свети социЌализам!
  А Матрена понесе голим табанима читаву гомилу граната, чим Ќе баци, и заурла:
  - За руске, мо"ни богови!
  И сва петорица "е одЌедном заурлати поздрав, и показати бисерне зубе коЌи се не пр аЌу. И тако Ќе кул да не можете да прођете кроз ратнике. Боре се од четрдесет прве године, а ипак су тако свеже, лепо васпитане, лепе.
  Како су биле девоЌке, тако су и остале. И шта? Зашто старе? Рат Ќе за младе! Лек од бора!
  А онка голим прстима баца гранату, само у га"ицама, и пева:
  - О, домовино моЌа! єадна зем а! єеси ли тако полудео!
  А онда А®ута баци босе ноге. Разгони нацисте, и виче:
  - Супер сам!
  Ватрена Алла, такође голим прстима бацаЌу"и дар смрти, зацвилила Ќе:
  - А Ќа сам црвени мамут!
  МариЌа, ова девоЌка са златном косом, такође голих груди и са брадавицама од Ќагоде, босом ногом баца убоЌити дар смрти и шапу"е:
  - А Ќа сам златна девоЌка!
  И МатрЌона, ова Ќуначка девоЌка. Овде "е узети читаво буре са дома"им експлозивом са снажним ногама и бацити га на нацисте. И разбиЌа их на комаде поцепаног меса. КоЌи сам овако и дим.
  Да, пет девоЌака су паклене. А где су нацисти против ®их. ДевоЌке се боре ве" петнаест година. И овоме нема краЌа. И уопште, колико можете да се борите?
  Аленка Ќе са тугом у гласу певала:
  Па, колико комшиЌа можеш да убиЌеш?
  На краЌу краЌева, човек Ќе рођен, веруЌте за сре"у!
  МаЌка не пушта сина на фронт -
  А чак и лети Ќе лоше време у рату!
  И после ових речи, девоЌка поново баца гранату див ом силом... Одбрана Бакуа "е бити хероЌска. То Ќе свима очигледно. И Фриц такође.
  Дакле, ево га!
  ДевоЌке из Аленкиног тима бориле су се у Бакуу коЌи су уништавали нацисти. Ве" Ќе краЌ новембра и све Ќе хладниЌе. Хулахопке су избиле из ваздуха и чак Ќе пао снег.
  Али девоЌке се и да е неустрашиво туку босоноге и саме у га"ама. И не плаше се свежег снега. На ®оЌ остав аЌу грациозне, лепе отиске стопала, са девоЌачким стопалима.
  Аленка голим прстима баца гранату и цврку"е:
  - За РусиЌу, коЌу не"емо изгубити!
  А®ута Ќе такође босом ногом лансирала дар смрти и зацвилила:
  - Не! Никада не"емо изгубити!
  И лепа Алла Ќе такође узела и пустила, смртоносна и смртоносна, сик"у"и:
  - Наш пут Ќе комунизам!
  Ево МариЌе, девоЌке у га"ама и са златном косом, цикнула Ќе:
  - Фирер "е бити поражен!
  А Матрена Ќе босим ногама бацила читаву гомилу граната и викнула:
  - За победу комунизма у целом свету!
  А нацисти на окупираним териториЌама див аЌу. Конкретно, зароб ени пионир Саша Ќе одвучен на испитива®е. Дечаку су стргнули оде"у, и само у шортсу га изнели у снег. Но"у Ќе мраз, пионир Ќе хладан. Босе ноге постаЌу црвене и укочене. Немци возе двадесетак минута, а онда у топло загреЌану просториЌу. И то много боли.
  Дечак Ќе црвен као Ќастог и дрхти.
  Неколико пута су га овако водили. Онда су ме везали за клупу. И отворили су уста и ставили левак. Почели су да сипаЌу воду. Такође Ќе болно. Стомак отиче, притиска плу"а, а пионир се гуши. Затим му се на стомак став а врело гвожђе. И постоЌи мирис па евине.
  Прво стомак. Затим се на голе табане пионира наносе усиЌане гвоздене траке. То стварно боли малог дечака. Запиштао Ќе и шкргутао зубима, али Ќе успео да задржи врисак.
  Тада Ќе и пиониру став ено усиЌано гвожђе на гола груди. Дечак Ќе изгубио свест од болног шока.
  После муче®а, добио Ќе неколико дана да легне и поново мучен. Овог пута уз помо" сталка. Разумео до плафона и пустио. Цело тело се тресло, дечко. Онда су га поново подигли.
  ПолицаЌац Ќе тукао пиониру бичем по ногама. Тада су дечака бичевали врелом жицом по леђима и зад®ици. Пионир Ќе поново изгубио свест. Дакле, Саша ниЌе био задово ан ничим, бацили су га у казамат. Дечакова кожа Ќе била ра®ена и спржена. Али дечак Ќе био изненађуЌу"е упоран. После пар дана почео Ќе да убацуЌе и пузи, опипа зидове "елиЌе.
  Вра"ен Ќе на испитива®е. Ставили су га на сталак. єедан ¤елат Ќе тукао бичем по леђима. А други Ќе пекао пете и врео. Дечак ниЌе ни Ќаукао. Скенирао Ќе собу да би скренуо мисли с бола. Чак се и насмешио. Сашу су тукли док се ниЌе онесвестио. Скинуто са полице.
  А СС пуковник, коЌи Ќе био присутан на испитива®у, с уздахом примети:
  Ово дете има челичну во у! Можемо ли му обе"ати слободу?
  Жена ¤елат Ќе одговорила:
  - ХаЌде да пробамо нешто савршениЌе!
  Да, Немци су нашли ново брашно. Сензори су повезани са телом и ук учена Ќе струЌа високог напона. Џелат Ќе вртео динамо, а СС пуковник Ќе постав ао пита®а.
  Стиснувши из све снаге зубе, Саша Ќе "утао. Знао Ќе да "е се, ако отвори уста, зачути врисак. И држао се до послед®е снаге. Ра®ена, прекривена ранама и чиревима, опекотинама и жу евима, кожа Ќе буквално сиЌала од струЌе.
  Дечак Ќе тешко дисао, али Ќе издржао. Под тортуром Ќе показао не удску храброст.
  Доктор Ќе дао знак:
  - То Ќе све за сада! Можда "е ти срце стати!
  Пулсови су престали. Пионеер се опустио и иск учио. Вратили су га у "елиЌу на носилима.
  Жена ¤елат Ќе предложила:
  ХаЌде да га зазидамо! Ионако нам не"е ре"и! Само губимо време.
  СС пуковник Ќе одговорио:
  - НаЌбо е од свега, хаЌде да пробамо миловати!
  Џелат Ќе рационално приметио:
  - Где бол ниЌе помогао, не"е помо"и ни милова®е! Знам такве фанатике!
  СС пуковник Ќе лукаво намигнуо:
  - Имам идеЌу... Шта ако пробаш серум истине?
  Жена ¤елат се насмеЌа и примети:
  - Заним ива идеЌа! Али то не функционише увек!
  СС пуковник се насмеЌао и одмахнуо главом.
  - Да то Ќе тачно! Иначе, не би било потребе за муче®ем! У међувремену "емо прерадити свежег дечака.
  Вовка Ќе одведен у мучилиште. Показали су дечаку све врсте алата и запа ено ог®иште. Дечак Ќе "утао. Потом су му стргнули оде"у, а голо тело полили к учалом водом. Пионир ниЌе могао да издржи и викао Ќе.
  Подигао се, а Немац му Ќе тукао ноге гвожђем и усиЌаним бичем. Осака"ени дечак Ќе поново вриснуо, а затим изгубио свест.
  Полили су га леденом водом, а боси табани пионирских ногу спржени су пламеним Ќезиком. Дечак Ќе теме но запа ен, а он Ќе поново изгубио свест. Комсомолка Ќе била свучена, а брадавице су ЌоЌ спа ене запа еним цигаретама. ОчаЌнички Ќе вриштала и грчила се. Тада Ќе на ®ено попрсЌе постав ена велика звезда од вру"ег челика. И комсомолац Ќе изгубио свест.
  А девоЌку су опет мучиле усиЌане клешта. Тада су комсомолцу поломили ножне прсте. Почели смо малим прстом, а завршили великим. Затим Ќе сандук поново поцепан. Све док девоЌчица ниЌе умрла од болног шока.
  Овако су нацисти исмевали руски народ. И шта су урадили.
  Стигао Ќе децембар 1955. Немци су и да е Ќуришали на Баку, гореле су нафтне бушотине. А град Ќе био прекривен димом.
  Аленка и ®ен тим су се храбро борили против нациста. Они су се и да е држали у Бакуу. Покушали смо да одбранимо Кавказ. Иако Ќе на Кавказу остао само єереван, коЌи нису заузели нацисти.
  Аленка Ќе голим прстима бацила тешку гранату и певала:
  - Комунисти напред!
  А®ута Ќе такође босом, грациозном ногом бацила дар смрти, и бесно зашиштала:
  - И до наЌвиших достигну"а!
  Ватрена Алла Ќе такође покренула поклон униште®а и зацвилила:
  - До максималних достигну"а!
  А онда МариЌа голим прстима баци лимун и забрб а:
  - РазбиЌте РаЌх!
  А прелепа девоЌка-Ќунаки®а Матрена узе и лансира тешку буре са експлозивом и вакнула:
  - А ми "емо бити амба Фриц!
  Али нацисти се, изгледа, не плаше превише. Овде Ќе чувени пилот Хафман у Ќуну 1945. године оборио 400 летелица, за шта Ќе добио пети степен Витешког крста Гвозденог крста са златним храстовим лиш"ем, мачевима и диЌамантима. А у проле"е 1946. отишао Ќе на 500 авиона. За то Ќе одликован Орденом немачког орла са диЌамантима.
  Након што Ќе у проле"е 1948. оборио 750 авиона, одликован Ќе тре"им Витешким крстом Гвозденог крста са диЌамантским мачевима. Када Ќе у фебруару 1950. достигао 1000 оборених авиона, по четврти пут Ќе одликован Витешким крстом Гвозденог крста са мачевима од сребрног храстовог лиш"а и диЌамантима, као и Великим крстом Гвозденог крста.
  Упркос чину генерала, Хафман Ќе наставио да лети. НиЌе га однела ни смрт, ни метак, ни авионски проЌектил. До марта 1955. велики ас Ќе ве" имао 2.000 оборених авиона. За сваких 500 авиона, Хафман Ќе добио Витешки крст Гвозденог крста са златним храстовим лиш"ем, мачевима и диЌамантима. А за авион из 2000. године доде ена му Ќе лична награда: Витешки крст Гвозденог крста са листовима платинастог храста, мачевима и диЌамантима. До децембра 1955. Хафман Ќе имао 2.340 оборених авиона.
  Ово Ќе резултат достоЌан целог ваздухопловног корпуса. У исто време, Хафман Ќе случаЌно оборен, али никада ниЌе озби но повређен.
  Али онда се на небу поЌавио пилот Албина. КоЌи Ќе убрзано сустизао Хафмана као наЌпродуктивниЌег аса Другог светског рата.
  ДевоЌка Ќе ве" премашила две хи аде оборених летелица и такође Ќе добила Ќединствену награду: Витешки крст Гвозденог крста са листовима платинастог храста, мачевима и диЌамантима.
  ТаЌна Албининог наступа била Ќе Ќедноставна: борила се све време боса и у бикиниЌу. И тако ниЌе промашио. Сасвим млада девоЌка.
  А у ваздуху саме битке тако к учаЌу.
  Албина у Ќедном рафалу обара десетак совЌетских ловаца МИГ-15 и каже:
  - Шта ми Ќе хладно, шта ми Ќе топло....
  И опет пуца из седам ваздушних топова МЕ-462, обара четрдесет совЌетских авиона одЌедном и понав а:
  - Шта ми лиЌе киша!
  И девоЌка терминатор притиска, голим округлим петама на педале, агресивно урлаЌу"и:
  - Кад су моЌи приЌате и са мном!
  После тога, ратник се поново срушио и, пуцаЌу"и, оборивши Ќош девет летелица, наставио:
  - Кад моЌи приЌате и планина!
  Да, када Ќе Албина у ваздуху, руским авионима Ќе тешко. Она Ќе заправо тако лепа плава девоЌка. И слама све. Данас више нема авиона.
  ДевоЌка Ќе слетела и прешла у Ќуришни модел авиона. И заузео копнене ци еве. Конкретно, поред Т-54, они лове и мо"ниЌе ИС-15. Ово Ќе тенк коЌи су креирали совЌетски дизаЌнери. Има тако убицу и смртоносни пишто .
  Албина, пуцаЌу"и на совЌетска возила, пева:
  - Волим да победим свакога, и могу сваког да зг®ечим!
  И опет како трза босим петама.
  ДевоЌка има огромну мо". Овде Ќе нокаутирала осамнаест тенкова Т-54 и цвркутала:
  - За ота¤бину, за Ста ина напред!
  И како се смеЌе... Али у рату ниЌе све тако Ќедноставно као што се чини. Ово Ќе осамнаеста година Другог светског рата. И томе се не назире краЌ. Ово Ќе заиста нека врста дистопиЌе.
  Албина га Ќе узела и одушев ено запевала:
  - ДевоЌка никада ниЌе била код ку"е. - ДевоЌке су избациле Ќош шест тенкова и наставиле. "Страни бродови никада не иду тамо. Али у сунчаноЌ НемачкоЌ, моЌоЌ НемачкоЌ. Такво оби е и нема логора!
  ДевоЌка се ве" дуго бори. Њено главно правило Ќе да се бори боса и у бикиниЌу, онда ништа не"е узети девоЌке.
  Док су девоЌке босе, и готово голе, ®ихов бата он практично ниЌе претрпео губитке. И где само ратници нису били. И у Африци, и у ИндиЌи и СССР-у.
  По планинским стазама пролазиле су хи аде километара, галопирале су босе ноге девоЌака.
  ДевоЌчица Албина Ќе скочила на борбени Ќуришник и сиктала:
  - Уморио сам се од глупости!
  И ратник Ќе поново испалио авионски проЌектил на кров тенка, пробиЌаЌу"и неприЌате а:
  - Хо"у да зезам своЌу сре"у!
  Албина поново шутира, и то врло прецизно. Ни Ќедан проЌектил не прође.
  ДевоЌка се се"а како Ќе трчала са своЌим бата оном девоЌака кроз пусти®у Сахару.
  БлескаЌу голим штиклама и не плаше се вру"ине. Ратници су скоро голи. А када Ќе Ќако тесно, потребно Ќе и да скинете груд®аке. И би"е сЌаЌно.
  Албина Ќе, ша у"и убоЌите гранате, певала:
  - За победу се некада борило! И певаЌте смешне песме!
  Њен партнер Алвина Ќе додао:
  Летимо више од сунца! А песма иде овако! Сломимо наше противнике!
  И, такође, босих ногу, он "е Ќе узети и куцати. Ево девоЌака.
  Веома воле рад са млади"има са Ќезиком. И стварно им се свиђа. Заиста, такво задово ство. А лепо Ќе и кад се коприва шиба по голим табанима. И то га чини Ќош забавниЌим!
  Албина Ќе победила ИС-15, мо"ан тенк са топом од 203 мм. Ево чудовишта. И ратник Ќе певао:
  - НаЌвиша оцена! Ми смо акробатичари!
  Алвина Ќе твитовала:
  - єош Ќедна граната Ќе погодила хаубу, а авион се разлетео!
  Такође "е своЌим голим прстима притиснути дугме ¤оЌстика. И како то функционише. Узми и дуни. Од совЌетских аутомобила лете само поцепани фрагменти.
  . ПОГЛАВЉЕ #6
  Али има и совЌетских асова. Ево пилота Мирабела. ДевоЌка са златном косом. НаЌефикасниЌи од свих. Дуго времена, Козхедуб се сматрао наЌплодниЌим.
  Престигао Ќе Покришкина у маЌу 1945. године. И наставио са жетвом. До 1950. Кожедуб Ќе оборио преко сто педесет авиона и постао први пилот и воЌник СССР-а коЌи Ќе имао шест звезда хероЌа СССР-а. Али у Ќесен 1950. оваЌ Ќединствени ас Ќе умро. Дуго се ®егов рекорд сматрао недостижним за совЌетске асове, али ... Мирабела Ќе успела да га победи. Оборила Ќе више од две стотине летелица. И за сваких двадесет пет аутомобила добила Ќе звезду хероЌа СССР-а.
  Али онда Ќе девоЌка коЌа се борила боса и само у га"ама почела да слама Немце тако славно да Ќе посебно за ®у установ ена нова награда: платинаста звезда хероЌа СССР-а. Што Ќе дато за чак сто оборених летелица. А Мирабела их Ќе ве" скупила седам. Приближавала се хи аду оборених аутомобила. И ниЌе ЌоЌ било равног. И све зато што се борила боса и у га"ама.
  Мирабела, само у шортсу, Ќури на МиГ-15 и млати Немце. док пева:
  - Хитлер "е бити толико претучен да "е погинути под витлом!
  А девоЌка Ќе голим прстима притиснула полугу и Ќедним рафалом оборила четрнаест Фрица. Онда Ќе заурлала:
  - Ох, реп и кр ушти! ДаЌте девоЌци две руб е!
  Мирабела Ќе са®иво заколутала очима. Се"ам се четрдесет прве године. Како су онда нацисти напредовали на совЌетско тло.
  Млада девоЌка, тада боса газила по совЌетском тлу. А ®ени голи, Ќош не очврсли табани осе"али су сваку неравнину, гранчицу и брежу ак шуме.
  Мирабела Ќе била гладна и уморна. Али све се наставило и да е. Чинило се да Ќе отерана на исток. Али тада сам стварно желео да Ќедем. ДевоЌка Ќе у ходу грабила бобице, детелину и шишарке.
  ДевоЌка се осе"ала уморно. Посебно су Ќако болели телад, а пекли су оборени табани.
  Мирабела, да би се мало одвратила од бола, помисли у себи. Па зашто се десила таква неправда и Немачка Ќе успела да оживи. Е сад, ако би цар остао у РусиЌи, шта би се онда догодило?
  Прва неправда догодила се за време Ивана Грозног, када се РусиЌа борила двадесет пет година, али Ќе на краЌу изгубила рат од По ака, Швеђана и Немаца.
  А све Ќе тако добро почело. За шест месеци заузели су двадесет тврђава. И Полотск Ќе успешно заузет. Али у чему Ќе лоша сре"а? А нево е су почеле битком код Чашника.
  Тамо су погинули Петар ШуЌски и ®егова воЌска. И то се много променило. То ниЌе могло а да не поремети ток рата.
  Мирабела Ќе ишла боса кроз неравнине, а ра®ене су ЌоЌ ноге мучиле. ДевоЌка Ќе помислила како би било лепо ле"и на сено и спавати. єош бо е, Ќеди. И да бих себи скренуо паж®у, представио сам се.
  Као, упозорила Ќе Петра ШуЌског, а руска воЌска Ќе била спремна за битку.
  Она Ќе поразила хетмана и као резултат тога Минск Ќе заузет, а ЛитваниЌа Ќе уопште постала руска губерниЌа. А онда Ќе По ска потпуно освоЌена. А нови цар Иван Грозни Ќе и кра  По ске и велики кнез ЛитваниЌе. Створена Ќе империЌа.
  Мирабела Ќе певала:
  - Велико светло царства,
  Пружа сре"у свим  удима...
  У неизмереном универзуму
  Не можемо на"и бо е!
  
  драгоцене четке,
  Од краЌа до краЌа...
  Царство се ширило
  Мо"ни, свети!
  А Мирабела Ќе убрзала корак... Да, Иване Грозни. Кра  под коЌим Ќе РусиЌа удвостручила своЌу териториЌу. Двосмислена личност. И ¤елат, а уЌедно и велики владар коЌи Ќе много учинио за РусиЌу. Под Иваном Грозним изградили су велику флоту.
  Али Ста ин такође ниЌе Ќеднозначан. И под ®им Ќе много  уди страдало, а удар нациста Ќе промашио.
  Ех, ни Ста ина се не може тако лако узети и опростити! Али РусиЌа се подигла под ®им, али Ќе била на удару нациста.
  Мирабела хода боса и пева:
  - Величина Руса препознаЌе планету,
  Фашизам Ќе слом ен ударцем мача,
  Воле нас и цене сви народи света,
  Народ целе зем е иде ка комунизму!
  А девоЌка Ќе просто невероватна. И гази босим ногама, и не боЌи се чворова.
  Да, наравно, битка код Чашника Ќе прекретница у рату. Осим Ќуриша на Полоцк. Тада Ќе и РусиЌа имала прилику да пружи отпор. Кад Ќе оваЌ град пао, све се распало.
  И По аци и Татари почели су да газе руску зем у. Али под овим условима РусиЌа Ќе освоЌила Сибир. Не све наравно, али иза Урала.
  РусиЌа Ќе имала многа достигну"а. Али руско-Ќапански рат 1904-1905 стоЌи одвоЌено. Успео сам да га изгубим. И наравно да Ќе штета. Али на краЌу, РусиЌа Ќе успела да се освети за ово. Да, цар НиколаЌ ИИ ниЌе имао сре"е. Шта ако Ќе било обрнуто?
  Мирабела Ќе замиш ала да Ќе руски цар успео. єапан Ќе поражен, а за ®им Немачка. Турска Ќе нестала са мапе света. А РусиЌа Ќе наЌве"а сила границе, коЌа иде дуж Одре. Такву победу смо пропустили због Фебруарске револуциЌе!
  И наравно да Ќе штета!
  Мирабела Ќе певала:
  Руси су непобедиви у биткама,
  Славни витез не"е толерисати срамоту....
  Руси су Ќаки, Ќаки када су уЌеди®ени,
  Уследи"е ударац!
  А девоЌка опет гази, босим, исклесаним ногама. Да, уморна Ќе од гура®а глупости, хо"е да тужи своЌу сре"у!
  Мирабела Ќе поново певала:
  - Живела наша зем а!
  Ста ин Ќе слава битке,
  Ста ин Ќе лет мудрости...
  Борба и победа уз песме,
  Наш народ "е за Ста ином!
  Борба и победа уз песме,
  Наш народ "е за Ста ином!
  А девоЌка опет скочи и скочи више. Али ниЌе била добра у томе.
  Али сада у авиону она све слама и уништава авионе Вермахта.
  Ве" Ќе достигао броЌку од хи аду! КоЌа "е бити ®ена награда за ово?
  ДевоЌка ниЌе знала да Ќе за ®у припрем ено нешто посебно. Конкретно, велика диЌамантска звезда хероЌа СССР-а.
  Зашто то ниЌе заслужила?
  ДевоЌка Ќе певала:
  ДаЌу нам се светлуцава крила,
  Дали смо велику храброст...
  Ста ин, колективно изоби е,
  Слава совЌетскоЌ зем и!
  Ето колико се лепих девоЌака бори на фронтовима. И заиста желе да се паре. И рат се настав а. Ве" Ќе средина децембра. Немци ЌуришаЌу на Баку читав месец.
  ДевоЌке, као и увек, у борби, и са митра езима. ПуцаЌу се и бацаЌу гранате босим ногама. Пет борби са ентузиЌазмом. И веруЌе у своЌу победу.
  Али тешко Ќе. Нацисти су ве" заузели толико териториЌе. А Баку Ќе ве" скоро потпуно уништен. Толико лешева испунило Ќе град. Немци тераЌу напред Африканце, Арапе, ИндиЌанце. ПокушаваЌу да преокрену ток борбе. И како топовско месо користе воЌници.
  ДевоЌке Црвене армиЌе искористиле су кратко затишЌе да пишкиЌу о наЌве"оЌ нади РусиЌе: руским боговима! За ®их се може ре"и сва нада!
  А руски богови су Ќаки и много их Ќе.
  Ево, на пример, прелепог вечно младог бога Словена Ко аде.
  Аленка Ќе, пуцаЌу"и голим прстима, написала:
  Ко ада - Бог младог сунца, бог зимског сунца, рођен у но"и зимског солстициЌа, у наЌдужоЌ но"и у години. ПостоЌи неколико верзиЌа порекла имена Бога Ко аде:
  Прелепа плавуша Анута Ќе ве" наставила овде:
  Етимолошки речник словенских Ќезика утврђуЌе порекло речи "Ко ада" од назива обреда коЌи се везуЌе за почетак године;
  Порекло од речи "коледа", што значи "оби"и", или од речи "коледа", односно "кружне посуде" (верзиЌа ДмитриЌа Шчепкина);
  ПЌотр Бесонов сматра да име Ко ада потиче од речи "палуба" и да Ќе повезано са традициЌом спа ива®а па®а током прославе Ко аде;
  Према речима НиколаЌа Костомарова, "Ко ада" потиче од "Коло", што значи круг.
  Да е, пуцаЌу"и и држе"и оловку босим ногама, Алла Ќе нашкрабала:
  У свим верзиЌама видимо да Ќе име словенског Бога Ко аде некако повезано са прославом рође®а Младог Сунца после наЌдуже но"и у години. Према легенди, Корацхун долази пре Ко аде - но"и када старо сунце умире. ПрочитаЌте више у великом чланку: "Карачун - ко Ќе то?".
  Да е Ќе ве" златокоса МариЌа наставила да босим ногама износи лепо;
  Словени поштуЌу Бога Ко аду као Бога мудраца, коЌи Ќе донео мудрост, инкарнациЌу Свевиш®ег Бога, Бога коЌи води  уде путем владавине. Са ®еговим доласком не асоцира се само светлост сунца, коЌа почи®е да пристиже после зимског солстициЌа, ве" и светлост мудрости, зна®а.
  А онда Ќе Ќунаки®а МатрЌона наставила да шкраба голим прстима;
  Према словенскоЌ митологиЌи, Бог Ко ада Ќе рођен МаЌа-Златогорка, прва жена Даждбога. МаЌа-Златогорка Ќе отишла у Нав не испунивши своЌу судбину, не родивши дете коЌе "е постати ново овапло"е®е Свевиш®ег Бога. Тада Ќе Створите  Род замолио Макоша да промени судбину Златогорке, ВиЌ Ќе дао дозволу да привремено врати ®ену душу у свет Ревеала, а Велес Ќе донео Дажбогу прстен коЌи би могао да врати време. Тако су заЌедно Богови све решили да се роди Ко ада, Бог Младог Сунца.
  Тако Ќе Аленка поново почела да вешто и лепо црта слова голим прстима;
  Богови су сакрили МаЌу-Златогорку у пе"инама Пинега да Ќе силе Хаоса не би спречиле да роди Бога Младог Сунца. Златогорка Ќе помогла Живи, боги®и лета. Златогорка Ќе своЌевремено родила двоЌе деце: Ко аду, бога зимског сунца и Авсена, бога Ќесе®ег сунца. И тако Ќе од тада да се свуда прате.
  Онда га Ќе А®ута опет узела и голим прстима написала;
  Када Ќе дошло време да МаЌа-Златогорка поново оде у Нав, ®ена деца Ко ада и Авсе®а предата су Хорсу, богу Сунчевог диска. Тако Ќе Хорс подигао два млада соларна бога заЌедно са своЌом женом ЗарЌа-ЗариЌаница.
  И ватрена Алла "е и да е да босе ноге;
  Словенски бог Ко ада Ќе с разлогом рођен у наЌдужоЌ но"и. Словенски митови кажу да су богови одлучили да врате време уназад да би се Ко ада могао родити, Ќер су се боЌали да "е  уди скренути са пута владавине. Чак су и Мрачни богови помогли рође®у Ко аде, Ќер Ќе задатак света Нави да одвоЌи Реалност и Владавину од Хаоса, коЌи настоЌи да зароби свет.
  А онда "е га МариЌа узети и узети голим прстима и писати агресивно;
  Маги посебно поштуЌу Ко аду. Према легенди, Млади Бог Ко ада Ќе окупио 60 Мага из различитих народа и дао им зна®е како да следе пут Правила. Ко ада Ќе научио  уде како да израчунаЌу време, захва уЌу"и чему су могли да погледаЌу мало да е у буду"ност, престали су да живе Ќедног дана и почели да размиш аЌу о резултатима своЌих акциЌа у далекоЌ буду"ности.
  Тада Ќе и МарусиЌа узела и голим прстима избушила корице;
  НаЌпознатиЌи симбол Ко аде Ќе Ко адник. Исти знак Ќе приказан на словенским резовима Породице, означаваЌу"и Бога Ко аду. Ко адник Ќе знак свастике са осам зрака коЌи се окре"у на сунцу, а репови зрака у овом тренутку су савиЌени у анти-сунцу. Симбол Ко адника се носи да се заштити од неуспеха и катастрофа, да привуче просперитет, да постигне успех у раду.
  Када пишете приче, време лети. А сада Ќе Ќутро, иако се ово не види у казненоЌ "елиЌи.
  Врата се отвараЌу и следи команда:
  - Руке иза леђа!
  И лисице су пуцкетале на зглобовима осуђеног дечака. Вовка-Павел се осе"ао уморно од дуге шет®е тамо-амо у казненоЌ "елиЌи. И светлост ми Ќе ударила у очи. Одвели су га горе. Што су степенице виши, то Ќе топлиЌе. Иако су дечакове босе ноге брзо очврснуле.
  Водили су га ходницима. Зидови постаЌу светлиЌи. И полициЌа ме Ќе увела у канцелариЌу. Унутра Ќе била ватра и било Ќе топло.
  Виши истражите  Марфеи Ќе носио тамне наочаре и кожну Ќакну. Типичан чекиста. Обично Ќе испитивао одрасле, али ово Ќе посебан случаЌ.
  Поставио Ќе релевантна пита®а:
  - Име, презиме, патроним и порекло.
  Онда Ќе приметио:
  - А твоЌ отац Ќе шака!
  Вовка-Павлик Ќе самоуверено одговорио:
  Али он пла"а више пореза!
  МарфеЌ климну главом и упита:
  - Убио си Панкратов еву секретарицу!
  Вовка-Павлик боЌаж иво одговори:
  -Не Ќа!
  Виши истражите  Ќе питао:
  - Да. Управо смо проверили, твоЌи отисци прстиЌу су на ножу. Да, има и других сведока. Ниси тек тако ухапшен. Дакле, сви докази и сведоци су против вас!
  Дечак Ќе дубоко удахнуо и одговорио:
  - Кунем се да нисам крив!
  Виши истражите  Ќе зарежао:
  - Не буди кривоклетник! Бо е напиши призна®е и пре суђе®а "еш бити пуштен под заштиту родите а. А тамо, пошто нисте напунили године за кривичну одговорност, доби"ете условну казну!
  Вовка-Павлик Ќе сум®ао:
  - Хо"ете ли ми опростити убиство партиЌског секретара?
  МартеЌ се осмехну и одговори:
  Не"емо опростити, наравно. Али хаЌде да узмемо у обзир године и чи®еницу да имате добре родите е. И не"емо послати у колониЌу. Ве" сте седели у казненоЌ "елиЌи, шта вам се овде свиђа?
  Вовка-Павлик Ќе искрено одговорио:
  - Не у казненоЌ "елиЌи, али уопште се може живети. Момци поштуЌу снагу, али Ќа могу да се изборим за себе!
  Главни истражите  Ќе приметио:
  - По закону можемо да вас задржимо у казненоЌ "елиЌи неде у дана, а ако хо"емо и више. Такође, иако се на ®ега не гледаЌу намрштено, можемо да рекласифицирамо ваш случаЌ као тероризам. И тада "е бити могу"е физички утицати на вас. Зато мисли моЌ дечаче! Зашто уништавати своЌ живот. Па приЌавите се!
  Иако не сасвим разумно, бивши милиЌардер Ќе одговорио:
  - Не! Не"у ништа писати!
  Марпхеус климну главом.
  - У реду онда! Да"у ти дан да размислиш! А да вам глава бо е ради, без хране и пи"а "ете их провести у казненоЌ "елиЌи! Можда "еш тада бити мудриЌи!
  Вовка-Павлик зарежа:
  - Немате право да мучите децу!
  Виши истражите  Ќе одговорио:
  - Не, ми имамо право да малолетне преступнике стрпамо у казнену "елиЌу. Поготово што Ќе дечак коЌег сте ударили ногом у главу имао тежак потрес мозга. Ти си рођени убица!
  Вовка-Павлик Ќе логично приметио:
  "И морам да веруЌем да не"ете послати рођеног убицу у колониЌу!"
  Марфеус Ќе приметио:
  - КолониЌа Горки, коЌа Ќе веома близу, важи за дечиЌи, радни логор, чак и без решетака. Али у Сибиру су мразеви Ќаки, а лети су велики комарци, постоЌи разлика! Водите га у "елиЌу!
  Дечак, коме нису скинуте лисице, изведен Ќе из канцелариЌе.
  Вишем иследнику Ќе било мало жао дечака, коЌи Ќе Ќош дете, али ако у том узрасту ве" убиЌа, шта "е онда постати кад порасте? Би"е ужаса.
  И опет Вовка-Павлик по ходницима и низ степенице, где Ќе сваким кораком све хладниЌе.
  И ево га опет доведоше до челичних врата. И без предугог размиш а®а затворили су га.
  Нису скинули ни лисице. А руке су иза, а ово Ќе неприЌатно и неприЌатно.
  Вовка-Павлик Ќе сео на кревет, то су биле ®ихове хладне, гвоздене траке. Тек Ќе почетак априла и хладно Ќе под зем ом у влази. А гвожђе Ќе голо, само да су биле постав ене даске.
  У ствари, став ам децу у казнене "елиЌе, где бар има даске да се смртно не прехладе. Али ова казнена "елиЌа Ќе за посебно тврдоглаве.
  Вовка-Павлик, осетивши хладно"у, поново устане и поче полако да хода. Кад си бесмртан са издрж ивош"у, добро си.
  А у исто време, да бисте убили време, можете компоновати;
  У Ќуну 1944. начелник Генералштаба ГудериЌан Ќе ипак успео да убеди Хитлера да покрене изненадни, превентивни удар на Ќугу. Нацисти су пуцали са териториЌе МолдавиЌе и запада УкраЌине у конвергентним правцима. За ово Ќе став ен главни задатак као наЌискусниЌи и наЌлукавиЌи човек. Немци су успели да остваре потпуно тактичко изненађе®е.
  И имали су много тенкова, ук учуЌу"и и наЌновиЌи, наЌмо"ниЌи "Тигар" -2. Уз вешту употребу, ова машина ниЌе имала равног. Његов пред®и оклоп ниЌе био пробиЌен совЌетским топовима, а топови су погодили опрему Црвене армиЌе на великоЌ уда ености.
  Борбе су показале да совЌетске оружане снаге нису сасвим спремне за одбрану, а команда Ќе реаговала са закаш®е®ем. Немци су имали велику предност у тенковима, Ќер су се наЌбо е совЌетске Ќединице спремале за напад у БелорусиЌи.
  Нацисти су чак успели да формираЌу велики котао, окружуЌу"и неколико совЌетских армиЌа. Тактички и оперативни успех нациста довео Ќе до отказива®а операциЌе Багратион. И Ста ин Ќе журно почео да пребацуЌе трупе из центра на Ќуг.
  У ФранцускоЌ су савезници такође подбацили. ГудериЌан Ќе разоткрио планове за искрцава®е у НормандиЌи и унапред повукао тенкове до места слета®а. А Британци, Американци су бачени у море. Немци су Ќош били Ќаки у аутомобилима. А ®ихов "пантер" Ќе много Ќачи од "Шермана" и "Черчила".
  Пораз совЌетских трупа у УкраЌини извео Ќе Ста ина из себе. Вођа Ќе деловао веома хаотично, забра®уЌу"и повлаче®е трупа, а истовремено покушаваЌу"и да пребаци снаге из центра, и то врло брзо.
  Маинстеин Ќе ово искористио да победи неприЌате а део по део. СовЌетске трупе су трпеле пораз за поразом. Немци су створили нове котлове. Овде Ќе пао и Житомир.
  У ФранцускоЌ, Ромел Ќе одбио други покушаЌ савезничког искрцава®а у Ќулу. Многи Британци и Американци су били зароб ени. Велике штете савезницима су нанеле и немачке подморнице. У августу, тре"и покушаЌ слета®а завршио се другим поразом. Савезници су привремено обуставили бомбардова®е Немачке. Превише воЌника Ќе зароб ено. Немци су, пак, извоЌевали победе у УкраЌини. Заузели су неколико градова, разбиЌаЌу"и Црвену армиЌу. И чак се приближио КиЌеву.
  Ста ин Ќе одлучио да се повуче иза Д®епра. У исто време, совЌетске трупе су покушале да нападну Псков и Талин. Али оваЌ покушаЌ Ќе одбиЌен. У борбама на истоку Немци су вешто користили своЌе тенкове. Посебно Пантер. Врло добро, показало се да Ќе то наЌновиЌа Ќуришна пушка МП-44, коЌоЌ ниЌе било премца.
  Борбе су показале да су Немци, под вештом командом, Ќош увек били способни да победе.
  У Ќесен 1944. у нацистичке Ќединице почеле су да пристижу напредниЌе и бо е зашти"ене модификациЌе "пантера" "Ф". И био Ќе "Тигар" -2 са мотором од 1000 ко®ских снага. Савезници и Немци су донекле сма®или интензитет неприЌате става. Бомбардова®е Тре"ег РаЌха Ќе престало. Производ®а оружЌа у НемачкоЌ Ќе наставила да расте. МЕ-262 се показао као брза, снажно наоружана и издрж ива машина.
  Арадо бомбардер Ќе такође показао своЌу мо". Немци су се утврдили иза Д®епра и припремили се за зимски поход. И да е су очекивали победу.
  Ста ин Ќе Ќануара 1945. покренуо офанзиву у центру. По цену огромних губитака, Црвена армиЌа Ќе пробила одбрану Вермахта и успела да напредуЌе преко Д®епра. Али у фебруару, мо"ни нацистички тенкови, ук учуЌу"и наЌновиЌи Пантер, пробили су одбрану на боку и одсекли совЌетске Ќединице. єапанци су потопили немачке десантне бродове коЌи су се спремали да слете на Филипине.
  Поново су настали котлови и разара®а. У СЌеди®еним Државама, Рузвелт Ќе изгубио изборе и изгубио од републиканца. Коначно Ќе зак учио примирЌе са Тре"им раЌхом и прекинуо испоруке РусиЌи по Ленд-леасе-у. И БританиЌа се такође повукла из рата.
  А Немци су добили тенк Е-50. Ауто Ќе прилично кул. Због уштеде на радилици и размештаЌу ме®ача и мотора заЌедно, висина машине Ќе сма®ена. Додатно Ќе сма®ен напредниЌим ме®ачем са погоном на зад®е точкове. Ово Ќе омогу"ило Немцима да сма®е тежину тенка на 50 тона приликом оклопа Тигер-2 и да убрзаЌу мотор на 1200 ко®ских снага. Пове"али су се и углови нагиба оклопних плоча, што Ќе пове"ало заштиту.
  Топ од 88 мм у 100 ЕЛ са великом прецизнош"у, великом брзином па бе од 12 метака у минути и хидрауличним стабилизатором. Кула Ќе била ужа и компактниЌа од оне код "Тигра" -2. Аутомобил се показао маневарским, окретним, четрдесет пету годину био Ќе савршено зашти"ен у чело, а са разарачем тенкова у топу.
  Борбена употреба Ќе показала практичност "Е" -50. А ефикасност у биткама Ќе идеалан тенк за продор. Немци су добили главну машину, супериорну по своЌим карактеристикама од Пантера. Борбе су почеле проле"ном офанзивом у центру. И пробоЌ совЌетске одбране.
  Немци су ударали но"у користе"и инфрацрвене уређаЌе. И згужвали су савет као упиЌач.
  Поново се тераЌу стотине хи ада затвореника и заузима Смоленск. Затим Виазма. Немци имаЌу и самоходне топове Е-10 и Е-25. ПоЌавио се и тенк Е-75. Машина са збиЌеним распоредом и попречним распоредом мотора и ме®ача. Висина аутомобила се сма®ила, а постао Ќе низак, чуча®. Деб ина чела трупа Ќе 200 мм под углом, бокова 125 мм, а крме под углом 150 мм. Купола Ќе Ќош Ќача: 252 мм напред, 150 мм бочно и нагнуто позади. И топ од 128 мм. У исто време, Немци су се држали унутар седамдесет тона, задржаваЌу"и задово аваЌу"е перформансе у вож®и са мотором од 1200 ко®ских снага.
  Е-75 Ќе постао наЌмо"ниЌи тенк Тре"ег раЌха у сериЌскоЌ производ®и. Е-100 ниЌе ушао у сериЌу, а ®егов изглед Ќе застарео.
  До августа 1945. Немци су се приближили Москви и поново опколили Ле®инград.
  Ста ин Ќош ниЌе могао ништа да супротстави млазном авиону Луфтвафе и новим тенковима сериЌе Е. РазвоЌ Т-54 Ќе каснио, а ИС-3 се показао као скуп тенк.
  Ста ин Ќе Хитлеру понудио примирЌе. Али Ќе наравно одбио. У Ќесен, Немци су коначно опколили Москву, а влада СССР-а се преселила у КуЌбишев.
  Рат са єапаном се донекле одужио, због тактичких успеха самураЌа у бици на Филипинима. А Американци нису заузели Окинаву. Да, и нуклеарни проЌекат Ќе застао. Заиста има толико замки.
  И било Ќе немогу"е да Ста ин добиЌе нечиЌу помо".
  А Немци ве" имаЌу дискотеке у редовима, и млазни бомбардер єу-287.
  Москва Ќе пала краЌем децембра. А у фебруару су Немци кренули у офанзиву на Горки и скренули на Ќуг. Воро®еж Ќе пао у марту. Нацисти су се окренули Ста инграду.
  Прелепе девоЌке су се возиле на самоходима Е-15, ве" Ќе било топлиЌе, било Ќе проле"е, април. Ратнице Албина и Алвина су се са задово ством свукле и остале у Ќедном бикиниЌу. Њих двоЌица су Ќахали, леже"и на веома практичном самоходу. Висина Ќе само 1,4 метра, пишто  Ќе из Пантера, пред®и оклоп Ќе 82 мм под нагибом од 45 степени, бочни оклоп Ќе 52 мм, плус ва ци. Мотор од 550 ко®ских снага, тежине 16 тона. Добра машина у наЌма®у руку. Би"е Ќачи од Т-34-85. И девоЌке Ќашу на ®ему. Снажан мотор даЌе топлоту, а ратници п ускуЌу босим ногама.
  Албина пуца на совЌетску тридесетчетворку. И погађа право у мету, звижду"и:
  - єа сам Немац и веома кул.
  Алвина такође разбиЌа куполу совЌетске машине и цврку"е:
  - Волим босоног на хладно"и!
  ДевоЌке чак скачу од узбуђе®а. И увиЌати се босим ногама. Како су лепе и секси.
  Албина Ќе пуцала на совЌетски аутомобил. Пантеров топ снажно погађа и Ќезгро проЌектила Ќе ураниЌум. И удара из да ине. Поцрвени од Немаца. Шта су хтели? Контактирали смо Вермахт. А Немци имаЌу Ќак аргумент - девоЌке: босе и у бикиниЌу!
  Алвина Ќе срушила руски аутомобил и твитовала:
  - Пази на нас... Супер смо!
  Албина Ќе напала совЌетски тенк, забила му труп и сиктала:
  - єа сам из породице мачака!
  Затим Ќе поново исплазила Ќезик. ДевоЌка Ќе замиш ала како Ќезиком лиже узбуђено мушко савршенство и сладострасно сте®ала. Па каква девоЌка уста од таквог задово ства.
  Алвина Ќе такође погодила руски тенк. Пробила Ќе кулу, откинула метал, као комад пластелина, и гракнула:
  - Прошао Ќе ураган сред®е Ќачине!
  Албина се такође послужила дугим Ќезиком, срушила тора® совЌетске машине и викала:
  - Жене су кул, одакле ти снага!
  И намигнула Ќе себи. Пун Ќе различитих врста енергиЌе. И такве снаге уопште. Шта не ре"и у баЌци, не описати пером. А снага Ќе апсолутно невероватна.
  Алвина се закикотала и цвркутала док Ќе пуцала на тридесет и четири:
  - А скакавац "е трчати да преда флаше!
  Албина Ќе такође ударила, разбила совЌетски ауто и залаЌала:
  - А о нечему што певамо на виолини!
  Да, ово Ќе пар ратника. И возе тако шик самоходне топове. НиЌедна сила не може да им се супротстави. Чак и ако Ќе ова мо" замрзнута у ерупциЌи вулкана.
  Алвина, разбивши совЌетски ауто, цврку"е:
  - Нико нас не"е зауставити!
  Албина Ќе поделила руски тенк, издала:
  - Нико нас не може победити!
  Алвина, упуцавши совЌетског мастодонта, зашути:
  - Бели вукови сламаЌу неприЌате е!
  Албина га Ќе узела и такође испалила гранату. Изгубио неприЌате а и зацвилио:
  - Бели вукови поздрав аЌу хероЌе!
  Неколико девоЌака Ќе изгледало веома импресивно. Нацерили су се, заискрили бисерним зубима. И послао поклоне на све стране.
  А какве самоходне топове Е-15? Веома добро оружЌе. НечуЌно, окретно, веома окретно и добра заштита за чело. Ово Ќе заиста вредан развоЌ. А ва ци покриваЌу обе стране. Такав чуча® самоходни пишто .
  Албина Ќе урлала на све стране, прскаЌу"и тачним поготком од тридесет четири:
  - У светом рату - би"е наша победа!
  Алвина Ќе разбила совЌетски тенк и викала:
  - Застава царска напред - слава палим Ќунацима!
  А девоЌке су углас певале:
  - Нико нас не"е зауставити! Нико нас не"е победити! АриЌевске жене сламаЌу неприЌате а! АриЌевске жене су такође хероЌи!
  И ратници намигнуше. И показали зубе. И изгледали су као да продаЌу маст и кобасицу.
  Албина га Ќе узела, промрм ала са апломбом, уништаваЌу"и совЌетске аутомобиле:
  - Зли АриЌевци се скуп аЌу! Само тада "е породица преживети! Слаби гину, убиЌаЌу се, чисте"и свету крв!
  И обе девоЌке су певале у хору:
  - Нико нас не"е зауставити! Нико нас не"е победити! Нико нас не"е зауставити! Нико нас не"е победити! АриЌевке "е згазити неприЌате а! АриЌевске жене поздрав аЌу хероЌе!
  Немци су се приближили Ста инграду. Друга битка за град на Волги избила Ќе у историЌи света. Само што Ќе сада СССР-у било теже. Москва Ќе ве" заузета, а Немци имаЌу Штурмтигрове, и Ќош мо"ниЌе Штурмаусе.
  Послед®и ауто Ќе имао ракетни бацач од 600 милиметара и све Ќе срушио. Када удари, разнесе цео блок. То Ќе смртоносна сила.
  Немци су ве" заузели скоро целу област Волге и уз помо" ронилачких бомбардера заузимали су Ста инград.
  Град Ќе заузет за две неде е, о чему Ќе активно урлала сва немачка пропаганда. А онда Ќе КуЌбишев пао. Турска Ќе ушла у рат, кре"у"и се преко Кавказа.
  А Немци буквално урлаЌу од одушев е®а. КраЌем 1946. нацисти су стигли до Урала. Ста ин Ќе побегао у НоворосиЌск. На сре"у, єапан и САД Ќош урлаЌу, и то сасвим мирно.
  Хитлер Ќе тада коначно понудио мир. Немачка добиЌа у исто време и Централну АзиЌу. А Сибир и Далеки исток остаЌу милосрдно иза Ста ина.
  Некако пристао. Потписали споразум о поравна®у. И они су склопили мир. Сред®а АзиЌа Ќе била под Тре"им РаЌхом. А нацисти су наставили рат са БританиЌом и СЌеди®еним Државама. На сре"у, руке су развезане, али и да е нема мира.
  Нацисти су се преселили у ИндиЌу. А у марту 1947. заузели су Гибралтар. И слетео у Мароко. НаЌкра"ом разда ином почели су да се пребацуЌу у Африку. Избиле су жестоке борбе. Немачки тенк Е-50 добио Ќе снажниЌи гаснотурбински мотор и постао Ќе тежи. Његова тежина Ќе нарасла на шездесет пет тона. Пред®и оклоп Ќе постао широк 250 милиметара и широк 170 милиметара. Пишто  Ќе остао исти, Ќер се добро носио са савезничким тенковима. Само Ќе оптика постала Ќош бо а. Побо шани су и уређаЌи за но"но гледа®е.
  Немци су били дово но активни. ОсвоЌени Мароко, Алжир, Тунис, ЛибиЌа. А онда Египат. Надмо" у количини и квалитету наоружа®а ве" Ќе превише утицала. Амерички "Першинг" ниЌе могао да се носи са Е-50, и трпео Ќе пораз за поразом. Постепено Ќе цела Африка постала немачка. Само Ќе растеза®е комуникациЌа ометало снабдева®е.
  Истовремено Ќе траЌао и подморнички рат. Године 1947. зароб ени су и ИндиЌа и Иран. А у Ќануару 1948. пала Ќе єужна Африка. Почеле су припреме за инвазиЌу на БританиЌу. Американци су понудили Тре"ем РаЌху поделу сфера утицаЌа. Хитлер Ќе изЌавио да Ќе ве" прекасно. И требало Ќе да се издржи у четрдесетоЌ години.
  У Ќуну 1949. дошло Ќе до успешног искрцава®а на БританиЌу. После месец дана упорних борби, митрополиЌа Ќе пала. Истовремено, нацисти и колониЌалне трупе су заузеле Кину. Створена Ќе планетарна прет®а. єесен Ќе слетела у АустралиЌу. А онда су єапанци и Немци створили упориште у ЛатинскоЌ Америци.
  1950. одржана Ќе офанзива против СЌеди®ених Држава са Ќуга и севера. єенкиЌи су изгубили тло под ногама и повукли се. 30. Ќануара 1951. Америка Ќе капитулирала. Дошло Ќе до ситуациЌе светског хегемона Тре"ег РаЌха и єапана. Ста ин Ќе умро 5. марта 1953. године. Тре"и раЌх Ќе 20. априла 1953. напао єапан. Почео Ќе Ќош Ќедан рат. Шест месеци касниЌе, єапан Ќе освоЌен. Тако Ќе Тре"и РаЌх постао апсолутни хегемон. Немачке трупе су 20. априла 1955. године кренуле у офанзиву на оно што Ќе остало од СССР-а.
  Маленков Ќе сада био на челу државе. БериЌа Ќе ухапшен и стре ан. Црвена армиЌа Ќе добила нови тенк Т-55, коЌи Ќе, међутим, био инфериоран у односу на немачке марке. А снаге су биле неЌеднаке. Током првих неколико неде а борби, Немци су напредовали хи аду километара са запада и са истока. Заузети су Владивосток, Хабаровск, Кемерово и низ других градова. Немци су се приближили Новосибирску.
  Али 22. Ќуна 1956. Адолф Хитлер Ќе срушио своЌ авион. А у шездесет седмоЌ години, владавина великог диктатора Ќе прекинута. Десило се Ќедноставно...
  Фиреров наЌспособниЌи син Ќе требало да га наследи. Али наЌстариЌи од Фирерових синова Ќош ниЌе имао тринаест година. Тако да Ќе дошло до неприЌатне ситуациЌе. А рат са СССР-ом се настав а. И под овим условима, Маинстеин Ќе покушао да изведе воЌни удар.
  И збацио тог истог Шеленберга и ®егове СС. Тако су нацисти прекинули династиЌу Хитлера. А ко Ќе слушао браво!
  . ГЛАВА 7
  Вовка-Павлик Ќе одлучила да седне неко време. У мраку и хладно"и дани споро пролазе. Плус, тера ме да Ќедем и пиЌем. Хладно Ќе седети на кревету.
  Сада Ќе Вовка-Павлик помислио, можда Ќе вредно потписати? СвеЌедно, сто година Ќе у малолетничкоЌ колониЌи - ни више ни ма®е. И можете седети на различите начине. Седе®е у смрд ивоЌ и хладноЌ казненоЌ "елиЌи где ни наЌма®и зрак светлости не продире, а пацови Ќуре около Ќе Ќедно. У топлиЌоЌ "елиЌи, заЌедно са дечацима, коЌима сте кум и ауторитет - ово Ќе сасвим друго. А у Сибиру нисам желео да се смрзавам и храним комарце.
  Можда "е свих сто година дечЌег затвора провести у умилноЌ УкраЌини, а не на горим местима, па чак и иза поларног круга.
  Вовка-Павлик Ќе схватила да нема смисла бити тврдоглава, посебно као бивши милиЌардер. Али дечаци су тако тврдоглави. И понекад се понашаЌу супротно логици.
  Вовка-Павлик Ќе голим прстима зг®ечио наЌдосадниЌег пацова и бацио га.
  Затим Ќе устао и поново кренуо. И компонуЌте у исто време;
  У марту 1985. нови генерални секретар Централног комитета КПСС ниЌе постао Горбачов, ве" ГригориЌ Романов. И то Ќе значаЌно променило ток историЌе. ГригориЌ Романов Ќе, схватаЌу"и потребу за реформама у привреди, почео да уводи обрачун трошкова и ограничене тржишне односе. Али у политици Ќе чак почео да се понаша оштриЌе од своЌих претходника. Неистомиш еници су били активно прога®ани, казне за изостанак су пооштрене. Борба против корупциЌе коЌу Ќе покренуо Андропов Ќош више се интензивирала. И наравно, кампа®а против алкохола Ќе била Ќош оштриЌа. ГригориЌ Романов ниЌе ишао на демократизациЌу, чак Ќе покушао Ќош Ќаче да затегне шрафове.
  СЌеди®ене Државе су у међувремену спустиле цене нафте. Али у СССР-у су почели строже да прате сетву и жетву.
  ГригориЌ Романов Ќе лично путовао по пространствима РусиЌе и возио немарне власнике. Уследила су хапше®а и дисциплинске санкциЌе. Дошло Ќе до подмлађива®а кадрова. Дошли су нови  уди. Кориш"ен Ќе метод штапа и штапа. Масовна борба против корупциЌе се одвиЌала иу ЦентралноЌ АзиЌи.
  У привреди су почели да се разилазе са изЌедначава®ем плата, а пооштрили захтев газде. Почели су да даЌу велике планове, а затварали оне коЌи их нису испунили. Тако Ќе дошло до ве"ег убрза®а привреде.
  Уведене су нове технологиЌе, културниЌе методе по опривреде. И рат у Авганистану се наставио. СовЌетска групациЌа Ќе чак почела да се гомила.
  Трупе су стицале све више и више искуства, и разбиЌале душмане. Али рат и да е ниЌе Ќе®авао. Иако су совЌетске трупе притискале му¤ахедине.
  Односи са САД су остали неприЌате ски. Али, како се испоставило, ствара®е система противракетне одбране за Америку Ќе нереално. А под новим председником Бушом, поново су почели преговори о сма®е®у нуклеарног потенциЌала. Међутим, цене нафте су наставиле да падаЌу. А Садам Хусеин Ќе окупирао КуваЌт.
  А цене нафте су нагло порасле. СЌеди®ене Државе су почеле да пребацуЌу трупе у СаудиЌску АрабиЌу. СССР Ќе своЌу поЌачану флоту са носачима авиона послао на обале КуваЌта. Почела Ќе конфронтациЌа између Америке и СССР-а у ПерсиЌском заливу.
  Обе стране су много претиле, Палестина се побунила, дошло Ќе до сукоба са Израелом. КуваЌт Ќе постао део Ирака, а на ову тему Ќе чак одржан и референдум. А конфронтациЌа са Америком се отегла дуги низ година. 1992. Клинтонова Ќе дошла на власт у САД, а односи са СССР-ом су постали мало топлиЌи. Било Ќе речи о сма®е®у нуклеарног потенциЌала. Истовремено, дошло Ќе до приближава®а СССР-а и Кине. Трговински односи су достигли нови ниво. Говорило се и о воЌном савезу. Кина може да уђе у воЌни уговор, ук учуЌу"и и Варшавски. У єугославиЌи Ќе почео грађански рат.
  По наређе®у Романова, совЌетске трупе су ушле у социЌалистичку зем у. Хрватски сепаратисти су поражени. єугославиЌа Ќе званично приступила Варшавском пакту. АлбаниЌа, где Ќе дошло до побуне исламиста, такође Ќе била принуђена да се придружи блоку СССР-а. Варшавски пакт се ширио и Ќачао. У сериЌу Ќе ушао нови резервоар са гасном турбином, Т-90. ОваЌ аутомобил ниЌе био исти као у стварноЌ историЌи, али окретниЌи и бо е оклоп ен.
  РазвиЌена у воЌну технологиЌу на другим нивоима. Ук учуЌу"и и противракетне. Створио сопствену противракетну одбрану. У САД Ќе економиЌа расла, Бил Клинтон Ќе био на врхунцу ситуациЌе. Али СССР се према плану брзо развиЌао. Крути тоталитарни режим и ограничене тржишне реформе помогли су да се империЌа богата ресурсима покрене напред.
  Такмиче®е у наоружа®у Ќе настав ено. И постаЌали су све оштриЌи. Али Бил Ќе био мекши момак, и са Романовим су се договорили да сма®е нуклеарно оружЌе. Посебно стратешки. И нико ниЌе почео да задире у воЌску. У Авганистану су душмани поражени и велика неприЌате ства су престала. Успостав ен Ќе миран живот, привреда Ќе расла. Авганистан се чак придружио Цомецон-у и Варшавском пакту. Сама зем а Ќе постала атеистичка.
  Режим у СССР-у остао Ќе тоталитаран и чак чврш"и него у Бреж®ев ево доба. И то Ќе имало ефекта. Порастао Ќе и наталитет - пошто Ќе абортус био забра®ен, а контрацептивна средства се производила баш ништа. Са еротиком Ќе истина постала мало слободниЌа. Чак делимично легализована и порнографиЌа. Али хомосексуализам Ќе каж®ен веома оштро. Пове"ани порези на неже®а, парове без деце, парове са само Ќедним дететом. А истовремено су подигли дечиЌе додатке, увели матерински капитал.
  Становништво у СССР-у Ќе расло брже него у САД, а привреда Ќе расла брже. 2000. године одржан Ќе први лет на Марс. СовЌетски космонаути су посетили Црвену планету. И вратили су се назад. Ово Ќе Ќош Ќедна победа СССР-а у свемирскоЌ трци. Клинтонову Ќе заменио Буш млађи. Односи са СССР-ом су поново почели да се погоршаваЌу. СовЌетска РусиЌа Ќе почела да продире у Латинску Америку. У Венецуели Ќе на власт дошао антиамериканац Уго Чавез, коЌи Ќе почео да се фокусира на СССР. А после покушаЌа воЌног удара, СовЌетски Савез Ќе ту поставио базу.
  СитуациЌа Ќе невероватно ескалирала. Буш млађи Ќе много претио, маневрисао своЌим трупама, али се ниЌе усуђивао да крене у рат.
  Цене нафте су расле. Односи са Ираном су и да е били напети. У СССР-у Ќе постоЌао атеизам, и то Ќош агресивниЌи него под Бреж®евом. Наравно, и ислам Ќе слом ен - ¤амиЌе су затворене, мунаре претворене. У ЦентралноЌ АзиЌи практично више нема ¤амиЌа. Неколико пута се сма®ио и броЌ парохиЌа у РусиЌи.
  Такође су сабиЌали и затварали протестанте. Адвентисти и баптисти су званично забра®ени као деструктивне секте. Верници су каж®ени. Комуниста коЌи Ќе крстио дете Ќе иск учен из партиЌе. ПоЌавио се и синдикат "Милитантних атеиста". У ®ему су сви забележени. Цигани и єевреЌи су такође били прога®ани.
  Иран ве" дуже време помаже му¤ахединима у Авганистану и односи са ®им су покварени. Садам Хусеин Ќе, напунивши своЌу воЌску наЌновиЌим совЌетским тенковима, започео офанзиву. Његове трупе су победиле иранску воЌску. СССР Ќе пружио помо" Ираку. Иран Ќе пропао. Север ове зем е постао Ќе део СССР-а. Курди, АзербеЌ¤анци и неки други народи добили су аутономиЌу.
  Ирак Ќе проширио своЌе поседе. И постао Ќе Ќачи... Ве" су се поЌавиле мисли о походу на СаудиЌску АрабиЌу. СССР и САД су се налазиле у сукобу коЌи се налазио на ивици нуклеарног рата. Али ГригориЌ Романов Ќе умро 2008. Имао Ќе осамдесет пет година. А наследник Ќе постао ГенадиЌ ЗЌуганов. У Америци се променила и власт, дошао Ќе црни Обама.
  СитуациЌа Ќе донекле разблажена. Поред тога, односи између СССР-а и Кине почели су да се погоршаваЌу.
  Небеско царство Ќе превише оЌачало и конкуренциЌа се поЌачала због продаЌе разних добара. Кинески извоз се такмичио са извозом СССР-а. У СовЌетскоЌ РусиЌи производило се превише робе, а развиЌене су и аутомобилска и лака индустриЌа. Сукобио се са Кинезима. КонтрадикциЌе су дотакле и МонголиЌу и КореЌу. Кина се нашла у ситуациЌи ривалства са Руском империЌом.
  Нехотице, две совЌетске империЌе су скучене у ЌедноЌ Ќазбини. И Америка и СССР су почели да се приближаваЌу. ЗЌуганов Ќе донекле ублажио политику у области вере, а православне парохиЌе су поново почеле да се отвараЌу. Нека либерализациЌа Ќе утицала и на политику. Конкретно, под Романовим, броЌ затвореника се превише пове"ао. За наЌма®и прекршаЌ  уди су слани у затвор.
  ЗЌуганов Ќе наЌавио амнестиЌу и ублажио кривични закон. На Западу Ќе стекао репутациЌу либерала. Лакши услови за затворенике. Старост за кривичну одговорност, сма®ена под Романовим на десет година, поново Ќе порасла на четрнаест година. Прим ен Ќе у ограниченим дозама и на западни интернет.
  У почетку су се односи са САД побо шали. Али сукоб између СССР-а и Кине у Африци Ќе ескалирао. Стално су се водили ратови. СССР Ќе Африку традиционално сматрао своЌим феудом и ниЌе пустио Кину да тамо оде. ОпозициЌа Ќе ескалирала. САД и СССР су се зближили, потискуЌу"и Кинезе из Африке. ук учуЌу"и воЌне операциЌе.
  2012. Обама Ќе поново изабран за нови мандат. До сада би све било у реду, али Ќе у СириЌи избила исламистичка побуна. А онда су почели наступи у Египту и другде. Посебно у Ирану, коЌи Ќе био поде ен на зону совЌетских интереса. Опет рат, крв. Масовна убиства.
  СССР Ќе подржао СириЌу, али се побуна проширила на СаудиЌску АрабиЌу. То Ќе довело до пове"а®а цена нафте и оштрог пораста тероризма. Исламисти су се узбуркали и у централноЌ АзиЌи. Пове"ан Ќе броЌ терористичких напада.
  У СССР-у су поново почели да затежу шрафове. Поново Ќе старост за кривичну одговорност порасла, тачниЌе сма®ена на десет година. Верници су почели да буду прога®ани.
  Ислам се борио уз помо" научног атеизма. А онда Ќе матица капитално стегнута.
  А САД су поново ескалирали односе. А такође и са Кином. Под новим америчким председником Трампом, било Ќе покушаЌа да се напипа савез са Кином. Али ниЌе ишло. Сада су се у свету поЌавила три центра мо"и: СССР, САД и Кина. И сва троЌица су неприЌате ски настроЌена Ќедни према другима.
  РусиЌа и САД су се бориле за исламски свет, Кина Ќе такође покушала да уђе у Африку. И црни континент Ќе плануо. СССР се нашао у тешкоЌ ситуациЌи, али Ќе напредовао. СЌеди®ене Државе и Кина су такође биле у сукобу. Свет Ќе поново висио на ивици нуклеарног рата.
  А онда Ќе била хидрогенска бомба у КореЌи. Потпуна лудница. И ускоро "е почети да разме®уЌу нуклеарне ударе.
  Заним ив есеЌ, али прилично кратак.
  Можда написати нешто фундаменталниЌе? Вовка-Павлик поново седе на кревет. Хтео сам да пиЌем више, али Ќе глад, напротив, постала досадна. ПоЌавила се мисао - да ли да ухватимо пацова ногама и да га поЌедемо? Не, он Ќош ниЌе стигао до те тачке.
  Бо е Ќе бити мало стрп ив. И тамо "е, када буде позван на саслуша®е, донети одлуку. Или да е тврдоглави или преузимати на себе туђу кривицу.
  Ипак, можете живети у дечиЌем затвору. А мрачна, хладна, смрд ива и пацова казнена "елиЌа Ќе превише глупа и гадна.
  Вовка-Павлик Ќе голим прстима дечиЌих ногу ухватила другог пацова. Здробио га и бацио осталима. Похрлили су да Ќе гризу и прождеру. Пацови су канибали.
  Затим Ќе устао и поново кренуо. ТаЌ покрет Ќе живот. И у исто време можете саставити нешто заним иво.
  БританиЌа, после немачког напада на По ску, ниЌе смела да обЌави рат Тре"ем РаЌху. Ипак, то би могло довести до колосалних трошкова и жртава. А Француска без Енглеске Ќош више. А у стварноЌ историЌи, ове зем е су се бориле чисто номинално. Можда се надаЌу"и да "е Хитлер, упркос пакту Молотов-Рибентроп, ипак напасти СССР. А онда су одлучили да се не боре номинално.
  У почетку ниЌе било разлика. И По ска Ќе поражена, а СССР Ќе окупирао запад УкраЌине и БелорусиЌе. Али... Овде Ќе Хитлер, коЌи ниЌе имао фронт иза себе, почео да врши притисак на Ста ина. Зар не жели превише? Да ли Ќе ГалициЌа била део царске РусиЌе? Нису ли комунисти замахнули превише? А Балтик? То такође ниЌе иста сфера утицаЌа!
  И дошло Ќе до озби них трве®а. Као, господо, комунисти, хо"ете превише!
  Односи су се одмах погоршали. Фирер Ќе желео Балтик и друге териториЌе за себе, а руке су му одвезане. А БританиЌа се залаже за рат.
  И Финска такође почи®е да се ухвати у коштац. Ста ин Ќе покушао да се сложи са Немачком. Али Фирер ниЌе желео да уступи балтичке државе. СитуациЌа Ќе била напета.
  Финци су се, као и увек, умешали у сукоб. Пуцали су на совЌетске положаЌе и избиле су борбе. СовЌетске трупе су заглибиле у овом правцу, а Тре"и раЌх Ќе померио своЌе пукове. Битке су се одвиЌале. РумуниЌа Ќе ушла у рат на страни Немачке, а нешто касниЌе ИталиЌе и, што Ќе наЌважниЌе, єапана.
  Немци нису успели да остваре Блицкриг, могли су само да опколе и заузму Минск и Вилну, али су заустав ени на реци Березини. На Ќугу, нацисти су, током по ске чете, заузели Лвов и Брест и успели су да напредуЌу до Житомира. Румуни и Мађари и ИталиЌани су одсекли Одесу, опсадивши оваЌ град. Четрдесета година завршена Ќе стабилизациЌом фронтова. Немци су такође успели да заузму Ригу, али су и они до сада били замрзнути.
  Фрицу су недостаЌали тенкови и авиони за одлучуЌу"у офанзиву. Црвена армиЌа такође ниЌе била сасвим спремна - скоро сви ®ени броЌни тенкови су били лаки, а авион Ќе био застарео. Уз то, єапан Ќе гурао са истока, имаЌу"и доста пешадиЌе, али и слаб у тенковима и авионима.
  Дакле, рат Ќе био другачиЌи од стварног. Ако Ќе у правом рату, као у четрдесет првоЌ години, линиЌа фронта била веома покретна, и нико ниЌе каснио у дефанзиви, онда се у рату коЌи Ќе почео децембра 1939. године, напротив, линиЌа фронта брзо стабилизовала.
  Црвена армиЌа Ќе копала у зем у, копала ровове и Ќежеве. Немци су подигли и утврђе®а. ПокушаЌ напредова®а у проле"е и лето четрдесет прве године показао се као велики губитак за Фрице. Тенкови су им и да е били слаби, само су ®ихове летелице биле ма®е-више адекватне. Али чак и тада Ќе Ќуришник єу-87 очигледно застарео.
  Нацисти су мало напредовали и само на Ќугу, где Црвена армиЌа ниЌе очекивала таЌно пребацива®е Немаца, успели су да дођу до Д®епра. Виница Ќе пала, а део десне обале УкраЌине Ќе изгуб ен. У Ќесен Ќе Црвена армиЌа ве" покушавала да напредуЌе. Али Немци су били у снажноЌ одбрани. И то Ќе такође успело, само мало напредовало. Борбе су настав ене и током зиме.
  Немци нису смели да нападну. А Црвена армиЌа, коЌа се борила са читавом коалициЌом држава, ниЌе имала дово но снаге. Ук учуЌу"и га окован єапаном.
  СамураЌи су имали много пешадиЌе и обучених резерви и сто милиона становника. А ово Ќе, наравно, велики проблем. Четрдесет друге године, Немци су, сакупивши резерве током зиме, ипак заузели Одесу и КиЌев у проле"е и лето. Овде се посебно истакао МеЌнштаЌн, коЌи Ќе постао прави гениЌе Ќуриша и опсада. Ромел се такође добро показао. Такође одличан командант. Црвена армиЌа Ќе коначно напустила Деснообалну УкраЌину, али се утврдила иза Д®епра и Березине. ЛиниЌа фронта се коначно стабилизовала. У касну Ќесен и зиму, совЌетске трупе су напредовале у центру и на Ригу, али нису могле да постигну значаЌниЌи успех.
  У лето четрдесет тре"е, нацисти су ве" покушавали да нападну. Ук учуЌу"и употребу нових тешких тенкова "Пантер", "Тигар", "Лав" и самоходних топова "Фердинанд". Успели су да пробиЌу совЌетску одбрану. Али Немци су напредовали само тридесет до тридесет пет километара и, претрпевши велике губитке у опреми, стали. Борбе су показале да наЌтежи "Лев" упркос мо"ном пишто у и оклопу ниЌе баш добар. Многи Фердинанди су такође изгуб ени у минским по има. Врло негативно се одразила и слабост бочног и крменог оклопа Пантера.
  СовЌетске трупе су издржале. Али и они сами су током Ќесе®их и зимских борби само потиснули Немце на првобитна подручЌа.
  Рат се наставио... Четрдесет четврта година. Немци имаЌу нове тенкове "пантер" -2, "тигар" -2, "маус". РусиЌа има ИС-2 и Т-34-85. У авиЌациЌи, СССР има ЛА-7 и ИК-3, Немци имаЌу ТА-152, еволуциЌу Фоке-Вулфа, и МЕ-309, плус веома мо"ан бомбардер Иу-288. А нешто касниЌе, први четворомоторни єу-488. Али наЌважниЌе Ќе млазни авион. Међу Немцима се развиЌало брже него међу Русима. Иако Ќе борбена употреба првог МЕ-262 донекле била разочараваЌу"а - испоставило се да Ќе скупа млазна машина претешка и недово но маневарска. Чак и ако Ќе брзо. Али КСЕ-162 Ќе обе"ао да "е постати машина коЌа Ќе и лагана и Ќефтина, и веома управ ива.
  У лето 1944. Црвена армиЌа Ќе покушала да напредуЌе у центру. И то Ќе био велики потез. Али нацисти су очекивали. У одбрамбеним борбама, "Маус", "Тигер" -2 и "Пантхер" -2 и "Пантхер" симпле су се показали као веома добри тенкови. Немци су користили и бацаче гаса, и напредниЌе ТА-152, коЌи су могли бити и ловци и Ќуришни авиони.
  Борбе у ваздуху показале су да Ќе нова немачка вишенаменска машина веома успешна. Бржи и управ ивиЌи од Фоке-Вулфа, имао Ќе мо"но наоружа®е и оклоп. То може бити Ќуришна летелица и фронтални бомбардер и ловац. ТА-152 се показао генерално као машина врхунске класе.
  Лет®а офанзива Црвене армиЌе Ќе заглибила и коштала много крви. Немци су успели да преузму инициЌативу и напредовали су да е до Д®епра, заузевши скоро целу БелорусиЌу. Али на Д®епру су заустав ени. єесен Ќе прошла у разменама удараца. И ништа се посебно ниЌе догодило. Тако слаба одбрана.
  А зими опет борбе и покушаЌи Црвене армиЌе да напредуЌе. Али не баш успешно. Све док, коначно, Немци у проле"е нису покушали да ударе. Први пут су кориш"ени самоходни топови из сериЌе "Е", али не баш успешно, Ќер су самоходне топове бо е прилагођене за одбрану.
  Али нацисти су развили млазне авионе. И до лета су Немци коначно преузели превласт у ваздуху. КСЕ-162 Ќе био без премца у перформансама лета, али Ќе био Ќефтин и лак за производ®у. У лето, Немци су напредовали око Д®епра и успели су да заузму Псков. Али град Ќе одолевао скоро до средине Ќесени. Међутим, проблем Ќе решен. Немци су се ипак учврстили и приближили Талину. Град Ќе био опко ен.
  Али био Ќе веома упоран. Тако до зиме и зиме. Све док ниЌе дошла 1946. Немци су преживели зиму, а у априлу су покушали да напредуЌу. Али чак ни ваздушна надмо" ниЌе им помогла. После жестоке борбе, Фрици су стали. Резерве  удства и Немачке и ИталиЌе биле су исцрп ене. Протести су се спремали у РумуниЌи и МађарскоЌ. Сви су желели да брзо окончаЌу рат на исцрп ива®е.
  Лети су Немци мало више чачкали. У Ќесен Ќе ве" напредовала Црвена армиЌа, коЌа Ќе такође била на ивици изнемоглости. Али ниЌе успео...
  Тако до зиме и нове 1947. године ... После поЌаве тенка Т-54 ове године, постало Ќе мало лакше. Али Немци су такође распоредили напредниЌе Е-50 са ниском силуетом и мо"ним топом. Настав ена Ќе размена удараца, борба у ваздуху. Али ве" се линиЌа фронта практично ниЌе померила. Немци нису могли ни да заузму Талин.
  Тако су разме®ивали и®екциЌе, све до четрдесет осме године. А постоЌи и седентарни фронт. єедино што су у лето нацисти коначно успели да заузму Талин, али ово Ќе био ®ихов послед®и успех. На краЌу, исцрп ени, нацисти су се смирили... И бомбардовали су само млазним авионима. Црвена армиЌа Ќе традиционално нападала зими, али ЌоЌ Ќе то мало помогло.
  Тако Ќе дошла 1949. година... Нацисти су покушали да бомбардуЌу Ле®инград ракетама ФАА и бомбардуЌу совЌетске положаЌе. Али скоро никада нису долазили. Више хитаца Ќе испа ено са обе стране. Црвена армиЌа Ќе покушала да напредуЌе тек у касну Ќесен, али никада ниЌе успела. Прошло Ќе десет година од почетка рата између Немачке и коалициЌе и СССР-а. Црвена армиЌа Ќе добила млазни авион МИГ-15 и тенк ИС-10 коЌи Ќе ма®е-више одговарао воЌсци.
  А Немци и да е имаЌу сериЌу "Е", пре пирамидалних тенкова, у овоЌ причи ®иховим дизаЌнерима ниЌе пала на памет. Али дискотеке су ипак ушле у сериЌу. А машине су нера®иве и веома брзе.
  Мусолини Ќе умро у проле"е 1950. године. А у ИталиЌи су ве" отворено изЌавили да "е за сада зак учити мир. Колико се можеш борити? Сви су ве" исцрп ени.
  У НемачкоЌ се у воЌску регрутовало од четрнаесте до шездесет пете године. И први пут су се жене бориле на небу и у тенковима. Румуни, Мађари и Финци су били исцрп ени. Многи єапанци су такође умрли. Наравно, и Црвена армиЌа и РусиЌа су краЌ®е исцрп ене. Више од десет година рата. И ништа се ниЌе променило. И у Ќулу 1950. зак учено Ќе примирЌе и почели су преговори. Али онда се испоставило да Ќе Хитлер пристао само ако границе пролазе дуж линиЌе коЌу су нацисти ве" успели да заузму, плус исплате од РусиЌе за репарациЌе. Али Ста ин Ќе пристао само на границе из 1939. године.
  Испоставило се ко Коба ниЌе желео да уступи толику териториЌу, да уђе у историЌу као губитник Немцима.
  ОбоЌица тврдоглава нису могла да се сложе... И 1. Ќануара 1951. рат Ќе настав ен. Црвена армиЌа Ќе покушала да напредуЌе, али Немци су били у дефанзиви и одбиЌали нападе. Ово се наставило до проле"а. А у проле"е су сами Фриц покушали да напредуЌу, могли су само да заузму Нарву.
  Па су се битке поново отегле.... Цела 1951. Ќе прошла у и®екциЌама... Онда Ќе дошла 1952. година. Црвена армиЌа Ќе била наоружана снажниЌим тенковима Т-64, са топом ве"ег калибра и деб им оклопом. Али ово ниЌе донело одлучуЌу"у предност у односу на сериЌу "Е", па су Немци побо шали и технику. У ваздуху на Фрицу су се поЌавили КСЕ-262 и МЕ-462, коЌи су били супериорниЌи у односу на совЌетске МИГИ. И све Ќе ишло у круг.
  Размена удараца, тешки губици, недостатак напретка и одлучуЌу"и успех на ЌедноЌ или другоЌ страни.
  Коначно, у марту 1953. Ста ин Ќе умро. Нови режим, у коме су главни постали Маленков и БериЌа, поново Ќе понудио преговоре Хитлеру. А у августу 1953. коначно Ќе зак учен мир. Немачка Ќе добила целу БелорусиЌу, десну УкраЌину, балтичке државе, Псковску област и Мурманск. Иако послед®и град нису заузели Немци, Маленков и БериЌа су га уступили Немцима. Као мали део БелорусиЌе коЌи ниЌе зароб ен од стране Фрица.
  Осим тога, СССР Ќе Немцима бесплатно дао све затворенике, а он Ќе платио откуп за сваку главу. Плус то и репарациЌе, међутим, прилично умерене, хлеб и у е. Петрозаводск Ќе отишао у Финску. Неколико малих градова у близини Ле®инграда такође. И Немци су добили базу на Криму, и то на сто година, и то бесплатно, као и сви ®ихови Волгаши.
  Рат Ќе завршен... Хитлер Ќе, наравно, победник, али по веома високоЌ цени. Да би надокнадио опада®е мушке популациЌе, Фирер Ќе дозволио четири жене званично као у исламу и увео нове порезе за неже®а и парове без деце, као и парове са само Ќедним дететом.
  Поред тога, у Тре"ем РаЌху Ќе уведена нова религиЌа. Такође Ќе веома сличан исламу. єедан Бог и ®егов гласник Фирер. И полигамиЌа и свети рат. Само сада, наравно, без намаза, и рамазана. Напротив, реплицирано Ќе наго тело као у ГрчкоЌ. А жене су могле преварити своЌе мужеве са Ќачим и паметниЌим мушкарцем. А ако Ќе он хероЌ Тре"ег раЌха, онда Ќош више. Хитлер Ќе успео да оЌача нову религиЌу и то дово но брзо. Немачка са новим зем ама економски Ќе порасла. Порастао Ќе наталитет.
  Али 20. априла 1958. године, у 69. години, Фирер Ќе срушио своЌ авион на своЌ рођендан. Његова деца, добиЌена вештачком оплод®ом, Ќош су била малолетна. А власт Ќе приграбио умерениЌи Шеленберг, коЌи Ќе постао Химлеров наследник на челу СС-а.
  Фирер Ќе остао живи бог, али ®егова деца нису добила мо". А режим Ќе постепено омекшао и постао либералниЌи. Међутим, то ниЌе спречило Немачку да постане друга економиЌа у свету, скоро да сустигне САД. СССР Ќе, пак, дуго био у стагнациЌи, а онда се распао... На власт су дошли нови буржуЌи, а власт Ќе била под снажним утицаЌем Немачке, САД, БританиЌе, Француске и єапана.
  Ова друга зем а се дуго борила са Кином, али Ќе тамо добила сфере утицаЌа, деле их са СЌеди®еним Државама. Америка Ќе направила атомску бомбу двадесет пет година касниЌе него у стварноЌ историЌи и ниЌе Ќе лансирала у сериЌи.
  Немачка нешто раниЌе, али Ќе прешла на употребу мирног атома.
  РелигиЌа Ќе у Тре"ем РаЌху остала хитлеристичка и прилично популарна, али Ќе генерално атеизам почео да доминира. И Фирер Ќе, наравно, остао у историЌи.
  Укратко, свет у коме се колониЌални систем ниЌе урушио, а БританиЌа и Француска биле веома Ќаке.
  СтабилниЌе и безбедниЌе... И са светском глобализациЌом. КоЌи све активниЌи добиЌаЌу особине. Прво, Немачка и Француска и БританиЌа су зак училе Европску униЌу. Тада су му се придружиле САД и єапан. А онда бивше републике СССР-а. А 2020. године уведена Ќе Ќединствена валута, воЌска и влада широм света. И човечанство Ќе Ќурило у свемир.
  Више стабилности и предвид ивости него у стварности! И више мира и свемирских летова!
  . ПОГЛАВЉЕ #8
  Вовка-Павлик поче да к уца носом. Ве" сам хтео да спавам. Али бо е Ќе све ово превази"и и наставити да е. Иако са друге стране...
  Вовка-Павлик склопи очи седе"и на кревету. Али сан Ќе био тежак. Као да седите залеђени у деб ини леда. Сетио сам се романа єуриЌа Петухова - годину и по дана у паклу. Овде Ќе било тако кошмарно, и разне муке. Само но"на мора... И муче®е када си залеђен у деб ини леда. Да, ово Ќе пакао...
  Вовка-Павлик се пробудио. И боЌа се улила у камеру. Поново Ќе полициЌа извела дечака. После казнене "елиЌе, светло Ќе заслепило. Али моЌе очи су се брзо навикле на то. Вовку-Павлику су полили кантом хладне воде, очигледно да убиЌу мирис.
  Дечак Ќе фркнуо и прскао воду. Постало Ќе много лакше.
  Вовка-Павлик Ќе отишао да е. Вау, руке са лисицама су утрнуле.
  Овде Ќе поново уведен у познату канцелариЌу.
  И опет се стариЌи истражите  Марфеи сусре"е са подруг ивим осмехом:
  - Па, дечко моЌ, Ќеси ли дошао себи?
  Вовка-Павлик  утито залаЌе:
  - Не!
  Виши истражите  Ќе оштро упитао:
  - Хо"еш ли потписати призна®е?
  Дечак Ќе поново зарежао.
  - Не!
  Виши истражите  Марфеи Ќе наредио:
  - Онда Ќе опет у казненоЌ "елиЌи, само овога пута три дана!
  ПолицаЌац Ќе са осмехом приметио:
  - Три дана можеш да умреш на таквоЌ хладно"и!
  МартеЌ Ќе оштро одговорио:
  - Ништа, дечко Ќе Ќак и хрт. И не даЌ му да пиЌе или Ќеде!
  ПолицаЌац Ќе приметио:
  - Заправо, вода и триста грама хлеба дневно се став аЌу у казнену "елиЌу.
  МартеЌ Ќе певао:
  - Добро, можеш дати воду и хлеб. Када се мало хране, глад се осе"а оштриЌе него када су потпуно гладни!
  И, мало ублаживши глас, упита:
  - Или си се можда предомислио?
  Вовка-Павлик Ќе заиста желео да каже да. Али понекад су  уди тако неисплативи и не прагматично тврдоглави. И Вовка-Павлик Ќе издао:
  - Не!
  МартеЌ заурла:
  - У казненоЌ "елиЌи три дана!
  Дечак Ќе поново изведен из канцелариЌе без скида®а лисица и одведен у подрум. Затвор у дечиЌем затвору заиста Ќе постао веома болан.
  Вовка-Павлик помисли, па зашто Ќе тврдоглав. СвеЌедно, од 2. априла 1926. има непуних сто година - до 2. априла 2026. нема начина да оде. И мора"ете да проведете сто година у дечиЌим поправним установама. И зашто сам зак учак претварати у пакао? Међутим, на пример,  уди често раде глупости. Како Ќе, на пример, Анђелика, уместо врелог султановог загр аЌа, више волела болну смрт убодом га ножем? Да ли Ќе било паметно? Наравно да Ќе глупо. И да ниЌе у уметничком делу, ве" у стварном животу, Анђелика не би избегла мучну смрт.
  А шта Ќе тврдоглав. Бо е Ќе потписати. И врати се у "елиЌу, лези на душек поред прозора и ухвати задив ене погледе дечака.
  Вовка-Павлик Ќе поново у потпуном мраку. И хода по "елиЌи да се угреЌе, или да оптерети миши"е.
  Истовремено, можете компоновати.
  У марту 1943. Хитлер Ќе дигнут у ваздух у авиону. Могло Ќе да се деси у стварности, али ниЌе. А онда Ќе експлодирала бомба и ниЌе било Хитлера. Геринг, званични наследник, извршио Ќе воЌни удар и стре ао: Гебелса, Бормана, Химлера, Калтербрунера. И наЌавио Ќе обуставу геноцида над єевреЌима. Заузврат, БританиЌа и САД су се сложиле да зак уче примирЌе и започну преговоре.
  На западу Ќе настала пауза. А на истоку су нацисти поЌачали своЌе напоре. На небу се поЌавио МЕ-309, а затим єу-288, коЌи у стварноЌ историЌи ниЌе имао дово но ресурса. Немци су обновили радове на тенковима "лав" и "маус".
  Ста ин Ќе сачекао за сада... Оклева®е Ќе доживео и Геринг. ОпрезниЌи од Хитлера, нови владар Немачке Ќе очигледно веровао да Ќе веома ризично напасти Курску избочину без надмо"ниЌих снага.
  И желео Ќе да акумулира више тенкова, посебно наЌновиЌих модела. А у исто време, Немци су се надали да "е освоЌити превласт у ваздуху.
  Овде су имали Фоке-Вулф и МЕ-309, али Ќе оваЌ тек ушао у сериЌску производ®у. Немачки ловци су такође имали снажно наоружа®е и велику брзину.
  Али битке нису откриле велику супериорност. А Геринг Ќе оклевао. И тако Ќе прошао Ќул. У августу Ќе и сама Црвена армиЌа прешла у офанзиву. Почео Ќе 5. августа у правцу Орла и Харкова. У поређе®у са стварном историЌом, Немци су имали више тенкова, пешадиЌе, арти ериЌе, а посебно авиона. ЗначаЌне снаге су пребачене из Француске, ИталиЌе, Балкана, Африке. Поред тога, неке од топова су укло®ене са Атлантског зида и линиЌе Зидрих. Доста противавионских топова Ќе пребачено на Запад. Под Орелом Ќе била озби на одбрана и много пушака. Поред тога, борили су се и "пантери" и "тигрови" и "фердинанди". И они су веома, веома Ќаки у одбрамбеним биткама.
  Немци су очекивали главни удар на орловском правцу и тамо су концентрисали више од четрдесет дивизиЌа, ук учуЌу"и и тенковске. Карактеристика ове офанзиве била Ќе спремност Немаца, велики броЌ авиона. Одбрана нациста била Ќе добро припрем ена.
  А битке су показале да Ќе Пантер одличан разарач тенкова. СовЌетска ратна машина Ќе застала. Фрицови су се жестоко борили. Мобел на орловском правцу одговорио Ќе трупама са прве линиЌе одбране и спасио их током арти ериЌске припреме. И друга линиЌа и тре"а су се борили изузетно тешко.
  МеЌнштаЌн Ќе такође имао много снаге. И ту су Немци били спремни да се бране.
  Офанзива совЌетских Ќединица настав ена Ќе више од месец дана. По цену огромних губитака, Црвена армиЌа Ќе напредовала не више од тридесет километара и, претрпевши огромне губитке, зауставила се. Међутим, и Немци су били потучени, и нису смели да пређу у контраофанзиву. Ста ин застаде. Црвена армиЌа Ќе пунила своЌе редове. Посебно много тенкова Ќе изгуб ено. "Пантер" и "Тигар" су се показали као изузетно ефикасни у одбрани, као и "Фердинанд". Послед®и разарач тенкова чак Ќе ушао у сериЌску производ®у. Што у стварноЌ историЌи ниЌе био случаЌ.
  ПоЌавио се дуго очекивани "Лав". Тенк Ќе био наоружан топом калибра 105 мм и тежио Ќе деведесет тона. Истовремено, у пред®ем оклопу ниЌе имао предност у односу на "Тигер" -2, коЌи Ќе ушао у сериЌу нешто раниЌе него у стварноЌ историЌи. Пишто  Ќе био снажниЌи због калибра, али Ќе био инфериоран у брзини па бе. Нешто деб и са 100 милиметара био Ќе оклоп крме и бокова.
  "Лав", како су битке показале, био Ќе инфериоран у возним перформансама и борби у односу на "Тигер"-2, а истовремено Ќе био тежи и скуп и. Против наЌмасовниЌег совЌетског Т-34-76, ®егов топ Ќе сувишан. И са велике уда ености, покушаЌте да уђете у сличан резервоар.
  Само наЌбо а заштита бокова: 100 мм и нагиб давали су овом тену неке могу"ности у блискоЌ борби. И ма®е ра®ивости. Али мотор од 800 ко®ских снага очигледно ниЌе дово ан за деведесет тона. И само пред®и оклоп тор®а на 240 мм, па чак и под углом, дао Ќе Лаву потпуну непробоЌност на овом наЌпогођениЌем месту.
  Зими се Црвена армиЌа осе"ала сигурниЌе. А немачки тенкови су се очигледно изгубили на хладно"и, а ®ихови ва ци су показали несавршеност. СовЌетске трупе су погодиле центар. Али тамо су се суочили са веома тврдоглавом одбраном. Затим Ќе уследио напад на Орел. Иако су га Немци очекивали, нису могли да задрже град. Иако су се борбе отегле до средине Ќануара и коштале Црвену армиЌу великих губитака. Орловски избочина Ќе одсечена. Али битке за Белгород су се отегле до краЌа фебруара. Нацисти су успели да одбиЌу офанзиву код Ле®инграда. Овде Ќе погођен велики броЌ страних дивизиЌа.
  Геринг Ќе, буду"и флексибилниЌи од Хитлера, чак формирао дивизиЌе од По ака. Много пешадиЌе, регрутоване из освоЌених зема а. Поред тога, САД су пристале да продаЌу велики броЌ добрих, аутоматских пушака на кредит. И допунили су арсенал Тре"ег раЌха. ИталиЌа, неповезана другим фронтом, почела Ќе активниЌе да се бори, а Бугарска Ќе своЌим трупама заменила немачке трупе на Балкану. ШпаниЌа Ќе такође пове"ала понуду доброво аца.
  Чак иу САД, немачка диЌаспора Ќе формирала доброво ачку дивизиЌу. Немци су чак дали аутономиЌу ФранцускоЌ и прикупили све што су могли са Запада.
  И пружали су отпор у мо"ним утврђе®има код Ле®инграда и у центру. Белгород Ќе пао, али Црвена армиЌа ниЌе успела да заузме Харков.
  Проле"е Ќе стигло. Немци су добили на располага®е млазне авионе, и почели су да активно потискуЌу Црвену армиЌу у ваздуху. Осим тога, производ®а авиона се стално пове"авала. СовЌети више нису могли да узимаЌу у количини. А немачки МЕ-309 Ќе и да е предобар у брзини и наоружа®у. ПоЌавио се и ТА-152 и МЕ-262. Да, било Ќе мало тесно за црвено у ваздуху.
  На копну, нови совЌетски тенкови ИС-2 и Т-34-85 били су бо и од претходних, али су по маси били инфериорни од Немаца. Пошто нису имали проблема са бомбардова®ем и имали више сировина, нацисти су лансирали Маус у сериЌу. Међутим, оваЌ тенк се ниЌе оправдао. Да, ниЌе се могло пробити ни са стране ни на челу. Али Ќуришна летелица Ќе ипак погодила дива. Да, и возне перформансе "Мауса" су нас очигледно изневериле. Али аутомобил Ќе и да е могао да се кре"е, маневрира и пе®е узбрдо.
  Борбе су показале да "Миш" може Ќош много. Поготово у одбрани, ако сте унапред спремни за то. Да, и у офанзиви, ови тенкови су ишли као клин.
  У маЌу су Немци кренули у офанзиву на орловском правцу. За месец дана борбе, Орел Ќе ипак узвра"ан, али су заустав ени контранападима. СовЌетске трупе су 22. Ќуна 1944. тестирале Немце на снагу у центру. Али такође нису постигли значаЌан успех. ЛиниЌа фронта Ќе постаЌала све неактивниЌа, а рат се претворио у позиционо исцрп ива®е.
  Радови на "Пантеру"-2 су се отегли. Немци су покушали да направе тенк са мо"ним оружЌем и оклопом, али у исто време прилично лаган и покрет ив. Што се показало тешким, са традиционалним немачким распоредом. ПоЌавио се на пред®оЌ страни самоходних топова Е-10. Ова машина Ќе ма®е-више одговарала команди. Али и да е Ќе било несавршено. Нешто касниЌе поЌавили су се Е-25 и Е-100. Послед®и аутомобил ниЌе био инфериоран у одбрани од "мауса", био Ќе лакши, ниже силуете и бо их возних перформанси. Е-25 се поЌавио као самоходни топ. Али она ниЌе имала суштинску предност у односу на ве" сериЌски "панцер" -4 са топом "пантер". И Геринг Ќе наредио да се ова сериЌа заврши.
  "Пантер"-2 Ќе рођен предуго, а уместо ®ега Ќе представ ен тенк Е-50. Аутомобил ниЌе био баш успешан. Са тежином од 65 тона, оклоп Ќе по деб ини био упоредив са Тигер-2 са само нешто нагнутиЌим оклопом, а топ Ќе имао 88 мм у 100 ЕЛ. Пушка Ќе, наравно, веома оклопна и прецизна, са хидрауличним стабилизатором. А мотор Ќе, када Ќе поЌачан, убрзао до 1200 ко®ских снага.
  єош Ќедна ствар Ќе лоша - аутомобил се показао тешким, прилично високим и скупим. И такође ниЌе баш погодан за транспорт.
  А показало се да Ќе Е-75 тежак осамдесет пет тона. Тако Ќако нарастао "Тигар" -2. Кула Ќе, међутим, добра 252 мм чела, 160 мм страница и под углом. А топ од 128 милиметара, па чак и противавионски топови, прилично брзо пуцаЌу. Аутомобил опрем ен мотором од 1250 ко®ских снага Ќе и да е прилично мобилан.
  Зима 1945. протекла Ќе у међусобним покушаЌима пробоЌа. Али линиЌа фронта Ќе била неактивна. У марту су МаЌнштаЌнове трупе опколиле и заузеле Белгород. Али ®ихов успех Ќе био ограничен на ово. У маЌу су се поЌавили совЌетски ИС-3. Ста ин Ќе одлучио да не развиЌа тенкове теже од четрдесет седам тона.
  И упркос чи®еници да Ќе Е-50 тежио шездесет пет тона и сматрао се сред®им тенк. "Пантер" -2 и отишао у сериЌу. Али рођен Ќе "Лав" -2. Порше Ќе поставио ме®ач и мотор заЌедно напред, а куполу померио назад. "Лав"-2 Ќе због уштеде на осовини рама постао нижи у силуети, приметно лакши, а по тежини сустигао Ќе Е-50, са приближно сличним оклопом, а Ќош нешто бо и на боковима и челу тор®а. Тако Ќе "Лав" -2 постао наЌбо и немачки тенк, а своЌим карактеристикама Ќе надмашио претходна возила.
  У лето 1945. Немци нису постигли ништа значаЌно. Али ®ихова предност у ваздуху Ќе Ќош више порасла. Млазни бомбардери и ловци су мучили Црвену армиЌу. А на то ниЌе било одговора.
  У Ќесен, нацисти су поново напали, и користе"и нове тенкове, ипак су успели да заузму Курск и напредуЌу до Ворошиловграда. Заузели су Краснодонск.
  Али опет су заустав ени. Све више одбрана Ќе постаЌала Ќача од напада.
  СЌеди®ене Државе су бациле бомбе на Хирошиму и Нагасаки у августу 1945. године. Али єапан Ќе одбио да капитулира. Рат на Пацифику се наставио. Али Ста ин и Геринг осетили су расту"у мо" Америке. Почели су покушаЌи да се пронађе тло за мир. Али наравно, Тре"и раЌх ниЌе желео да уступи окупирано, а СССР ниЌе могао да иде на мир са великим териториЌалним губицима.
  Зими су Немци држали линиЌу и сами су се контранапали. Дошла Ќе четрдесет и шеста година. До сада Ќе Т-54 био у развоЌу, а тежи тенкови су били потпуно замрзнути. Главни тенк Немаца био Ќе Е-50. Мало Ќе модернизован, сма®ивши висину и тежину на педесет пет тона, а додатно пове"авши углове рационалног нагиба. Дакле, СССР Ќе и да е имао главни тенк Т-34-85, Немци су веровали да Ќе резервисан Е-50. А ако не, онда постоЌи тежи Е-75. Такође Ќе модернизован. Направили смо силуету ниже и компактирали распоред, сма®ивши тежину на седамдесет тона. Након тога, Е-75 Ќе постао потпуно адекватан тенк и ®егова производ®а Ќе пове"ана.
  Искористивши чи®еницу да у четрдесет шестоЌ години СССР Ќош ниЌе имао ни млазне авионе ни тенкове Т-54, Немци су, са ве" добром сериЌом Е и развиЌеном авиЌациЌом, кренули у офанзиву на Ќугу. А онда Ќе Турска ушла у рат.
  А у лето, у Ќесен, Кавказ Ќе пао. РусиЌа Ќе изгубила значаЌне териториЌе. И изгубио много нафте.
  Зими Ќе офанзива совЌетских трупа заглибила. Дошла Ќе четрдесет седма година. У маЌу су СЌеди®ене Државе ипак почеле да се искрцаваЌу на єапан. Шта су друго могли да ураде? А Немци су напредовали на Саратов и Москву. Почели су да се поЌав уЌу тенкови Т-54. єош увек су могли да пробиЌу Е-50 и мало задрже немачке топове. Генерално, немачки тенк Ќе био нешто бо и од совЌетског у оклопу топа и пред®ем оклопу трупа, а био Ќе близак у пред®ем оклопу куполе.
  Мали Немац Ќе ипак био Ќачи. И Е-75 Ќе остао ван конкуренциЌе, тако да после ИС-3 ниЌе било других развоЌа. Немци су добили и "Лев"-3 са ефикасниЌим и прецизниЌим топом од 88 мм на 100 ЕЛ и дванаест метака у минути. Тежина Ќе остала иста од 65 тона, али Ќе оклоп постао Ќош деб и, а нагиб се пове"ао.
  Немци су били прилично задово ни оклопом и прецизнош"у пишто а 88ЕЛ, поготово што се Т-54 и да е производио у малим сериЌама, а против Т-34-85, оклоп Ќе био дово ан са маргином.
  Москва Ќе, тврдоглаво се бранила, ипак пала у Ќесен 1947. године. Зими су се борбе мало смириле. Ста ин Ќе понудио НемачкоЌ мир и прекид герилског рата. Геринг се, пошто Ќе стигао на линиЌу Астрахан-Каза®, сложио.
  Вовка-Павлик Ќе прекинула композициЌу. Зачуло се шкрипа®е, врата "елиЌе су се отворила. ПолицаЌац Ќе гурнуо дечаку посуду са водом под нос и зарежао:
  - ПопиЌ мали!
  Вовка-Павлик Ќе са задово ством пила обичну воду из бунара. Онда му Ќе пандур ставио парче хлеба у уста, говоре"и:
  - Има само триста грама, више ниЌе дозво ено на дан!
  Дечак Ќе, прогутавши хлеб, приметио:
  - Медвед целу зиму само сише шапу и здрав Ќе!
  Након тога су се врата казнене "елиЌе затворила и поново Ќе пао мрак.
  Вовка-Павлик Ќе био толико узбуђен да Ќе поново почео да хода. А ®егов узаврели ум наставио Ќе да компонуЌе махнитим темпом.
  Према неким изворима, Ста ин Ќе Хитлеру одбацио послед®и предлог за сепаратни мир у септембру 1943. године. То Ќе учинио Молотов ев заменик Литвинов током посете НорвешкоЌ. Тешки губици СССР-а током Курске битке, посебно у тенковима, неодлучност савезника. Брзи пораз ИталиЌе, коЌа Ќе покушавала да одбаци фашизам, донекле Ќе оборио Ста инов борбени тон.
  Врховни командант Ќе почео да страхуЌе да "е Руси искрварити у дуготраЌном рату са хитлеризмом. И одлучио сам да покушам одмах да изађем из рата.
  Ово ниЌе био први такав предлог. Четрдесет прве године, преко бугарског амбасадора, пренели су Хитлеру же у за другим Брест-Литовским уговором. Ста ин Ќе направио више териториЌалних уступака, али Хитлер Ќе схватио да се Коба само игра на време.
  єануара 1942. поново Ќе уследио предлог сепаратног мира. Немачка Ќе ушла у рат са САД и изгубила битку за Москву. Али Хитлер Ќе и да е веровао у освету, а Ста ин Ќе такође желео да се Немци повуку предалеко на запад. Обе стране су биле предалеко да би склопиле мир.
  Ста инов понов ени предлог краЌем августа 1942. сугерисао Ќе значаЌниЌе уступке Немаца. Коба Ќе чак пристао да се у потпуности одрекне УкраЌине, БелорусиЌе и балтичких држава. Али нацисти су тада напредовали, а Ста ин ниЌе желео да одустане од посластица - Кавказа и Бакуске нафте.
  После Ста инграда и МаЌнштаЌновог противудара, Врховни командант Ќе поново понудио мир НемачкоЌ. Али Ста инови териториЌални уступци били су чисто симболични. Хитлер Ќе веровао да "е на лето извоЌевати нове победе, а опет "е мо"и да диктира своЌе услове.
  Али ®егов прорачун се ниЌе остварио, међутим, губици совЌетских трупа, посебно у тенковима, испоставили су се много ве"и од немачких.
  Сада су, међутим, обе стране ближе него икада споразуму. Тре"и раЌх Ќе прикован у ИталиЌи, покушаЌ напада Ќе пропао. Фронт Немаца на левоЌ обали УкраЌине Ќе пред колапсом. План одбране Д®епра Ќе ве" припрем ен. Али Хитлер и да е тврдоглаво не жели да повуче трупе преко водене бариЌере.
  Предлог Ста ину Ќе ве" послед®и. ОпциЌа нула - свет без анексиЌа и обеште"е®а. Размена ратних зароб еника - све за све. Тешко пита®е о извезеном руском народу у Немачку. Сви се вра"аЌу назад или само по во и. Али ако хо"е, Немци "е преварити.
  Наравно, Хитлеру се такав сепаратни мир чини неисплатив. Немачке трупе и да е држе Смоленск, ве"и део УкраЌине, па чак и НоворосиЌск са Таманским полуострвом, док Немци контролишу Крим и ®ихове трупе опседаЌу Ле®инград.
  Али стратешки положаЌ Тре"ег раЌха Ќе готово безнадежан. Савезници су ве" победили офанзивни дух из єапана. И створили су велико упориште у ЌужноЌ ИталиЌи. Следе"е године би"е искрцава®е на северу Француске, или можда на Балкану. У сваком случаЌу, Немци су притиснути. Масовно бомбардова®е уништава воЌне фабрике Тре"ег РаЌха.
  Истина, производ®а оружЌа се и да е пове"ава. Али квалитет метала опада.
  И што Ќе наЌважниЌе, Руси ве" напредуЌу на Ќугу и центру. Прорачуни да "е после крваве битке на КурскоЌ избочини уследити оперативна пауза нису се оствариле. Руси су готово одмах наставили напредова®е. И сваки дан су напредовали на широком фронту. И близу Таганрога и у Донбасу, и у гор®ем току Д®епра.
  Темпо напредова®а Ќе дово но брз, додуше не рекордан, али... НаЌодвратниЌе Ќе што Немци немаЌу перспективу. НемаЌу времена да формираЌу резерве, партизани бесне позади, а бивши савезници, Бандера и остали, разилазе се или прелазе на страну бо шевика.
  Стога, и поред тога што су Немци морали да се повуку далеко на запад, готово су генерали и министри говорили за прихвата®е мира. Геринг и Химлер су такође подржали идеЌу о ослобађа®у руку Истока. Чудно, Борман, коЌи Ќе важио за паметног прагматичара и Гебелса, говорио Ќе против тога.
  Министар пропаганде Ќе веровао да Ста ин не нуди мир од доброг живота, и ускоро "е бо шевици остати без пара, а Немачка "е изгубити велике зем е на истоку и радну снагу у бесце®е.
  Шпер Ќе, одговараЌу"и на ово, истакао да су источне зем е, посебно у БелорусиЌи, пуне партизана. Поред тога, Ста ин Ќе обе"ао да "е обновити економске односе са Тре"им раЌхом.
  Хитлер Ќе оклевао. У стварноЌ историЌи, он Ќе на краЌу одбио Ста инов предлог, рекавши буквално следе"е.
  - Сада ниЌе време да се тражи мир - наша воЌска губи. Морамо пости"и одлучуЌу"е успехе на фронтовима!
  Маинстеин Ќе питао Фирера:
  - А ако постигнемо одлучуЌу"и успех, онда "емо се помирити?
  - Не, онда морамо пости"и Ќош одлучниЌи успех! КуЌе док Ќе вру"е гвожђе!
  У стварноЌ историЌи, послед®а права шанса у Другом светском рату за Тре"и раЌх Ќе измакла.
  Али као алтернатива, МеЌнштаЌн Ќе употребио прилично убед ив Хитлеров аргумент.
  - Остави"емо мог Фирера да се врати!
  Адолф Ќе занемео питаЌу"и:
  - Ве" као?
  - Победи"емо Запад, добити ресурсе у Африци, а затим се окренути ка истоку и заЌедно са єапаном докраЌчити Ста ина! - Завршио сам Маинстеин.
  ОваЌ аргумент Ќе имао неодо ив ефекат и Хитлер Ќе прихватио Ста инове предлоге за сепаратни мир.
  Пет милиона воЌника Тре"ег раЌха, не рачунаЌу"и полициЌске снаге, почело Ќе да напушта источни фронт. 15. септембра 1943. године успостав ено Ќе примирЌе, а затим Ќе почело повлаче®е немачких трупа коЌе Ќе требало да буде завршено до нове године.
  Одлука о миру између Тре"ег раЌха и СССР-а изазвала Ќе прави шок на Западу. Испоставило се да Ќе ста инистичка песница, коЌа Ќе одвукла паж®у ве"ине копнених Ќединица, ван игре.
  А сада су капиталисти морали, Ќош Ќедном, да се боре Ќедни са другима. И Хитлер Ќе пре свега почео да пребацуЌе трупе у ИталиЌу.
  Британски и амерички пилоти први су осетили Ќача®е Немаца. Огроман броЌ искусних асова Ќе долетео са источног фронта. Штавише, наЌпродуктивниЌи немачки пилоти су се борили против Црвене армиЌе и Ста инових сокола. Испоставило се да се асови-орлови Ќеднако добро боре против Британаца.
  Губици савезничке авиЌациЌе су се вишеструко пове"али. Немачка ваздушна флота се више него удвостручила одЌедном, а Ќош више у погледу квалитета.
  Али главна ствар са коЌом су се савезници суочили биле су, наравно, копнене снаге Вермахта. Ка ени су ог®ем и мачем, боре"и се са Црвеном армиЌом. БританиЌа, а Ќош више САД, нису имале ни стоти део искуства коЌе Ќе имао Вермахт.
  Да, немачки "Тигрови" и "Пантери" су били знатно супериорниЌи у своЌоЌ мо"и у односу на "Шермане" и "Черчилове". СитуациЌу Ќе додатно отежавала чи®еница да наЌновиЌи Шермани, М 4, Ќош нису ушли у масовну производ®у, док су се Пантери и Тигрови ве" увелико штанцали.
  Немачка контраофанзива Ќе почела 17. октобра. Како се испоставило, на копну Ќе Вермахт имао огромну надмо". Истина, у ваздуху Ќе успостав ен несталан паритет.
  Губици савезника били су много ве"и од губитака Луфтвафеа. МеЌнштаЌн Ќе одлучуЌу"им ударцем формирао пар котлова, наневши тежак пораз савезничким Ќединицама.
  Англо-америчке трупе су се кретале према обали, под окри ем поморских топова великог домета. Зароб ено Ќе више од 240.000 Запад®ака и преко 120.000 ИталиЌана. Ово Ќе била прва велика победа нациста на западу од офанзиве Ромела. Међутим, због притиска савезника и ®ихове велике флоте, тешко Ќе напредовати до СицилиЌе.
  Велики адмирал Деннитс Ќе добио задатак да разбиЌе неприЌате ске бродове и стекне доминациЌу на мору. Производ®а подморница се пове"ала на четрдесет месечно, почеле су да се производе напредниЌе, модернизоване као аЌкуле или китови, а такође покретане водоник-пероксидом.
  Немачка подморничка флота постала Ќе наЌброЌниЌа и квалитативно наЌбо а на свету.
  К учна тачка битке за СицилиЌу требало Ќе да буде напад на Гибралтар.
  Поред тога, нацисти су планирали да повежу Турску са сукобом. Да заЌедно са ОсманлиЌама напредуЌу на Палестину и СириЌу, и да е на Суетост канал. Турци нису против експанзиЌе, али се плаше Британаца и Американаца.
  Дана 8. марта 1944. године, немачка авиЌациЌа Ќе извршила изненадни напад на Малту. НеприЌате  ниЌе очекивао да "е Немци ризиковати, чак и пре заузима®а СицилиЌе, да изврше тако смело искрцава®е. Али ниЌе узалуд Фриц очврснуо на истоку и тамо се научио безобразлуку. Чинило се да Ќе тврђава на острву неосвоЌива, али Ќе пала за неколико сати. Више од тридесет пет хи ада Британаца, десет хи ада Американаца Ќе зароб ено. Зароб ени су огромни трофеЌи.
  Успех Немаца имао Ќе и морални значаЌ. Турска Ќе дозволила немачким трупама да прођу преко ®ене териториЌе до Палестине и да е до Суетског канала.
  Генералисимус Франко Ќе и да е оклевао, заиста Ќе желео да прошири пространства ШпаниЌе и стекне колониЌе, али се плашио пораза. Салазар Ќе све активниЌе сарађивао са Тре"им раЌхом. А Бразил Ќе, видевши да су шансе да освоЌи Европу падаЌу, и да "е наЌвероватниЌе морати да се опере крв у, пожурио да се повуче из рата са Немачком.
  У маЌу Ќе почела немачка офанзива на Палестину. Командовао Ќе чувени фелдмаршал фон Бок.
  Хитлер Ќе одлучио да своЌ гнев промени у милосрђе и пусти тако искусног фелдмаршала да се рехабилитуЌе. На осталим фронтовима до сада Ќе било релативно мирно. Савезници су претрпели велике губитке на мору, али су до сада држали СицилиЌу. Али главна битка Ќе била окрета®е ка северу Француске. У Ќуну 1944. заказан Ќе десант. Због високих трошкова светског рата, као и чи®енице да Ќе Атлантски зид наставио да Ќача, савезници су били принуђени да пожуре.
  Поред тога, нацисти су се у масовноЌ производ®и поЌавили Ме-262. Летелица Ќош ниЌе технички поузданиЌа, али Ќе веома брза, са Ќаким наоружа®ем и одликуЌе се прежив ава®ем.
  Запад ниЌе имао упоредиву машину, а Немци, коЌи су толико оЌачали у ваздушним борбама, могли су да прекину неприЌате ску надмо" у ваздуху.
  На северу Француске било Ќе око сто двадесет сасвим борбено спремних дивизиЌа, од коЌих Ќе двадесет и Ќедна била оклопна. Велики броЌ тигрова и пантера. Штавише, у сериЌи су се ве" поЌавили и "Пантер" -2 и чувени "Кра евски тигар".
  Дакле, за разлику од праве приче, шансе савезника су се испоставиле много ма®е. Треба напоменути да су, за сваки случаЌ, Ќош увек биле значаЌне снаге Фрица у ХоландиЌи и БелгиЌи. Осим тога, активност Деникових вучЌих чопора нанела Ќе огромну штету савезничкоЌ флоти.
  А авиЌациЌа ниЌе спавала. Конкретно, радио-контролисане бомбе су веома ефикасне за поморске сврхе.
  Али балистичке ракете В-2 нису се превише оправдале. Али произведени су ма®е него у стварноЌ историЌи. Чи®еница Ќе да Ќе са пилотима, посебно после размене са руским зароб еницима у Луфтвафеу, постало лакше. И поЌавиле су се сасвим разумне - да ли су ови слепи дронови потребни? Поред тога, бивши неприЌате  Ста ин се изненада претворио у приЌате а и чак Ќе одлучио да помогне Немцима.
  А шта НемачкоЌ наЌвише недостаЌе? Пушта®е авиЌациЌе у Тре"и раЌх премашило Ќе сто летелица дневно, а недостаЌе и искусних асова. Па нека се доброво ци ук уче у битку.
  Међу онима коЌи су доброво но-принудно послани да се боре против проклетих капиталиста, наведен Ќе и Кожедуб, коЌи Ќе убрзо постао легендаран.
  Искрцава®е у НормандиЌи, упркос чи®еници да Ќе ве" у првим данима изгледало да су савезници успели, успели да створе три мостобрана, на краЌу се завршило наЌве"им поразом Запада у историЌи Другог светског рата.
  Готово истовремено, Немци су заузели и Сует канал, преневши артериЌу у БританиЌу. А у СкандинавиЌи се одиграла операциЌа Поларни медвед - Шведска Ќе скоро без губитака окупирана за две неде е.
  Након што су Немци извели провокациЌу, Франко Ќе коначно ушао у рат, на страни Тре"ег раЌха. КраЌем 1944. године, нацисти су заузели Гибралтар током тродневног напада.
  Након што Ќе почела офанзива у Африци. 1945. Ќе била година брзог размешта®а немачких млазних авиона. Борбе у Африци биле су жестоке. Американци су пребацили велике копнене снаге на црни континент, међутим, морали су да вуку трупе и залихе преко целог Атлантског океана.
  То Ќе као звечарка коЌа се протеже...
  . ПОГЛАВЉЕ #9
  Немци су успели да заузму и СицилиЌу. Битка за Африку Ќе почела, тачниЌе настав ена. Нацисти су користили броЌне подморничке флоте и погодниЌу локациЌу за напад на Црни континент.
  Американци се нису баш наЌбо е слагали у биткама са єапаном. Искрцава®е на Филипине завршено Ќе потпуним неуспехом.
  БоЌни бродови Зем е излазе"ег сунца - ук учуЌу"и гиганта єамато - коначно су се показали и америчким десантом потопили бродове. Тешки губици нагло су успорили напредова®е Нимица и Манкурта преко Пацифика.
  Немци су постепено сравнили битку на небу. МЕ-262 и ХЕ-162, затим МЕ-1010 и ТА-138. Ови млазни ловци су пружили квалитативну супериорност у односу на западну количину.
  Након Рузвелтове смрти, положаЌ изолациониста у СЌеди®еним Државама нагло се пове"ао. Тражили су мир са Тре"им раЌхом, а рат иск учиво против єапана.
  Дуллес Ќе покушао преко ШваЌцарске да напипа сепаратни мир са Немачком. Али онда Ќе настао проблем - сам Хитлер ниЌе желео да оконча рат. Немци су, додуше споро, али су напредовали кроз Мароко и Египат. Ве" су успели да преузму Ирак, што значи да добиЌу приступ нафти. КуваЌт Ќе пред падом. Куда "е онда Енглеска? А подморничка флота нациста Ќе све Ќача и Ќача. А млазни бомбардери ве" осваЌаЌу Лондон и сву околину, а да не говоримо о В-2.
  Хитлер ниЌе желео мир, рачунао Ќе на више.
  Али Американци су имали Ќак адут у ¤епу.
  Пошто су єапанци задржали контролу над ве"ином своЌих комуникациЌа, први покушаЌ баца®а атомске бомбе на Хирошиму Ќе пропао. СамураЌски ловци пресрели су Б-29 коЌи се кретао без заклона. И сама машина и атомска бомба на броду су страдали. Следе"и удар на Хирошиму уследио Ќе 19. августа. Овог пута, Американци су били у ста®у да обезбеде заклон и нападну са више бомбардера. Ударац ниЌе био превише чист, бомба Ќе експлодирала десет километара од града, али Ќе ефекат ипак био импресиван.
  Овде Ќе Тореадора привремено прекинута. Донели су ЌоЌ други доручак - тепсиЌу са сувим грожђем. И Ќош Ќедну чашу чаЌа. Освеживши се, девоЌка се осе"ала много ведриЌе. Оловка Ќе летела много брже.
  Сада се испоставило да САД имаЌу нуклеарну палицу огромне снаге, што значи да Немачка и ®ени савезници ризикуЌу да постану веома тврди пред предаЌом.
  Али онда Ќе у игру дошао тре"и фактор. Дуго времена, седе"и у заседи, лижу"и ране нанете Другим светским ратом, Ста ин Ќе први пут у историЌи понудио да одржи лични састанак са Хитлером. Адолф Хитлер Ќе одмах пристао. Штавише, Фирер Тре"ег раЌха Ќе чак пристао да због тога дође у Москву, под Ста иновим личним гаранциЌама безбедности.
  Састанак Ќе одржан 2. септембра 1945. године. Почела Ќе седма година Другог светског рата. У стварноЌ историЌи, управо се завршило у овом тренутку. А сада Ќе на врхунцу. Немци су ве" избацили Британце из КуваЌта, запада Ирана, Ирака, заЌедно са Турцима из Египта, и борили се у ЛибиЌи, Судану, на Арапском полуострву. А такође су битке биле у пуном Ќеку у Мароку, и на перифериЌи Алжира.
  Углавном, инициЌатива Ќе била на страни Немаца, али су се савезници жестоко борили. Раст подморске флоте Тре"ег раЌха надокнађен Ќе изград®ом све више нових бродова и напредниЌим методама заштите од вучЌих чопора.
  БританиЌа Ќе бомбардована, нападнута ракетама. Као одговор, бомбардовали су териториЌу Тре"ег раЌха. Немци су пове"али производ®у наоружа®а, посебно млазних авиона. Формирали су стране дивизиЌе, и то дивизиЌе мешовитог састава. Користили су ропски рад и измиш али нове врсте оружЌа.
  Конкретно, дискотеке су се испоставиле не само као изузетно брзо оружЌе, ве" и способне да добиЌу висину у стратосфери. И то их Ќе учинило опасним и нера®ивим висинским бомбардерима.
  ТА-400 Ќе такође постао машина без премца, надмашивши Б-29 у свим аспектима. Али наЌспособниЌи Ќе, наравно, БД-18 - крилни авион. Он Ќе у ста®у да бомбардуЌе териториЌу САД и да се врати назад у Немачку. Домет лета млазне машине Ќе до 20 хи ада километара.
  Али Ќош увек се тестира. Али у сериЌи ве" постоЌе ма®и безрепи.
  Немци као авиЌациЌа испред савезника. Тенкови сериЌе "Е" такође су много Ќачи од америчких "Шермана" и "Першинга". У стварности, чак ни немачки "пантер" -2 Ќош нема достоЌног противника. Али "Пантер" - 2. возило у сериЌскоЌ производ®и - Ќе главни немачки тенк. Само енглеске самоходне топове "Тортила" могу да се такмиче са ®им. Али таква машина тежи - 80 тона. Дакле, док су нацисти квалитетно тукли неприЌате а. Али као одговор, неприЌате  користи квантитет. Немци и ®ихови савезници ионако побеђуЌу... Али фактор нуклеарне бомбе и употреба 19. августа 1945. забри®ава Ста ина. єапан Ќе био у ста®у да заустави напредова®е Британаца и Американаца, али до сада, пошто Ќе био Ќако претучен на мору, не може да напредуЌе.
  Схватио Ќе вођа свих времена и народа. Нема смисла седети да е, а можете се на"и у позициЌи глупог маЌмуна - коЌи седи на палми и чека ... док вам банане не отпадну. Шта Ќе глуп е него чекати да банане падаЌу када ве" седите на ®има?
  Ста ин се осмехнуо Хитлеру. Фирер Ќе изгледао уморно, али весело. Оба диктатора су отприлике исте, нешто испод просечне висине. Оба брка. Али Ста инови бркови су ве"и, са седом косом, Хитлерови су веома мали и помало смешни. Шишке даЌу младалачки изглед немачком тиранину. Да, он Ќе десет година млађи од єосифа Виссарионовича.
  Ста ин Ќе поздравио, одмах узео бика за рогове:
  - Спремни смо да заратимо са светским капитализмом и ционизмом!
  Хитлер Ќе логично питао:
  - Под коЌим условима?
  Вођа свих времена и народа одговорио Ќе своЌом типичном размет ивом искренош"у:
  - Ко нешто ухвати, то "е бити то!
  Хитлер Ќе погледао Ста ина. Након склапа®а мира, вођа Ќе одликован Орденом победе и другом звездом хероЌа СовЌетског Савеза. Логично Ќе да се СССР прогласио победником. Штавише, Ста ин Ќе добио титулу генералисимуса. Али ниЌе носио униформу. Можда не само због скромности. Изгубивши двадесет милиона  уди, велики вођа свих времена и народа, успео Ќе да велику битку доведе до нерешеног исхода.
  Људи можда не разумеЌу. У СССР-у се пове"ао броЌ незадово них режимом.
  И што Ќе наЌважниЌе, страх Ќе скоро нестао. После таквог рата, НКВД се много ма®е плашио. Да, и вратило се из заточеништва много  уди коЌи мрзе совЌетску власт и ... Доста сам чуо о антисовЌетскоЌ пропаганди.
  Али Ста ин Ќе схватио наЌважниЌе: ако би СЌеди®ене Државе добиле времена, могле би да прошире производ®у нуклеарног оружЌа у току, а после Немачке би сравниле СССР са зем ом.
  А могу"а Ќе и опциЌа мира са Тре"им раЌхом. А онда рат коалициЌе капиталистичких предатора против СССР-а. У сваком случаЌу, морамо вратити зем у у Други светски рат. Помозите Хитлеру да победи СЌеди®ене Државе и колониЌално Британско царство.
  А онда "емо видети! Никад ниЌе касно да се искористи ОперациЌа Грм авина за ослобађа®е Европе.
  Иначе, САД и БританиЌа су очаЌнички покушавале да гурну Ста ина ка осветничком рату. Али били су превише похлепни и мало су нудили. Лидер Ќе захтевао да Америка одмах, без икаквих предуслова, пребаци А аску и ХаваЌска острва.
  Али Американци и Британци, чак ни у Европи, готово нису били во ни да даЌу било шта. И дођавола с ®има такав савез?
  За оно што не пла"аЌу ништа не вреди, али за то што ништа не вреди мораш наЌвише да платиш!
  Нису хтели савез са Ста ином против Хитлера, би"е обрнуто. Штавише, обе ®ихове империЌе су тоталитарне и Ќедно им Ќе заЌедничко - мрж®а према западноЌ демократиЌи и либерализму.
  Хитлер Ќе одговорио са не баш типичном краткош"у и рационализмом:
  - Поштено! Време Ќе за склапа®е уговора и почетак заЌедничких воЌних операциЌа!
  Ста ин Ќе, са широким тигровим осмехом, са своЌим неприродно великим зубима, одговорио:
  - Ве" сам наредио! И уговор Ќе спреман!
  Фирер се нацерио, руковао и одговорио:
  - Наредба Ќе важниЌа од уговора!
  єаке копнене снаге СССР-а ушле су у Иран и из битке почеле да се кре"у ка ИндиЌи. И истовремено са почетком зиме, велике снаге су се преселиле на А аску. Наравно, поЌав ива®е совЌетских авиона на небу, а бродова и подморница у мору додавало Ќе проблеме савезницима.
  Многи совЌетски асови су се ве" борили на страни Тре"ег раЌха. ДвоЌица од ®их су ве" добила витешке крстове. Први коЌи Ќе награђен таквим орденом био Ќе Кожедуб. Имао Ќе рачун о 123 уништена британска и америчка авиона. Рекорд међу совЌетским доброво цима.
  Али наЌбо и резултат за Хафман био Ќе 19. августа, баш на дан бомбардова®а Хирошиме, оборила Ќе четиристоти авион и тиме поставила тре"и рекорд. За то Ќе одликован Орденом немачког орла са диЌамантима, а Ќош раниЌе, за 350 летелица, петим степеном Витешког крста Гвозденог крста са златним храстовим листовима, мачевима и диЌамантима.
  ИндиЌу су покривали релативно мали британски бата они, а сипоЌи колониЌалних трупа прешли су на страну Црвене армиЌе. У Ирану су ти®але насилниЌе борбе. Тамо БританиЌа и САД имаЌу много више снага. Али броЌчана надмо", као и непроце®иво искуство Другог светског рата, утицали су и за два и по месеца цео Иран Ќе потпуно ослобођен.
  У Бурми су и да е беснеле жестоке борбе.
  Али генерално, до нове године, ИндиЌа, Пакистан, Иран, Блиски исток и сва копнена АзиЌа били су под контролом СССР-а и Тре"ег РаЌха.
  Након тога, на копну, совЌетске трупе су ушле у Африку. Осим тога, зими се одиграла права битка за А аску.
  Американци су се и да е плашили извође®а нуклеарних удара на СССР и покушавали су да прокопаЌу єапан. Али од три атомске бомбе, пре краЌа године успели су да баце само Ќедну на Нагасаки.
  Труман Ќе хистерично захтевао пове"а®е броЌа нуклеарних боЌевих глава и побо шана средства за ®ихову испоруку.
  Немци су, напредуЌу"и у Африци, планирали искрцава®е у БританиЌи.
  1946. годину обележио Ќе општи успех коалициЌе диктаторских власти. Африка Ќе током године дошла под потпуну контролу коалициЌе, али су савезници успели да одбиЌу искрцава®е у БританиЌи.
  САД су бациле атомску бомбу на Владивосток и Ќош пет на єапан. єедан за Чукотку. И три на териториЌи коЌу контролише Тре"и РаЌх. Код Немаца Ќе ниво млазних авиона и система ПВО толико порастао да се од три савезника - два за Француску и Ќедног за Норвешку - сама Немачка ниЌе могла закачити.
  Али док нацисти нису имали атомску бомбу да одговоре. О миру ниЌе било говора. Показало се да Ќе рат сада без компромиса - за потпуно униште®е.
  Дошла Ќе 1947. година. Након заузима®а Африке и АзиЌе, скоро сви ресурси источне хемисфере били су под контролом Антизападне коалициЌе. СовЌетске трупе су напредовале на А асци и Канади, Немци су покушавали да створе мостобран у ЛатинскоЌ Америци и коначно укину британску метрополу.
  Британци су, пак, своЌе "Острво слободе" претворили у неосвоЌиву морску тврђаву. Али активност вучЌих чопора и хероЌских совЌетских подморничара довела Ќе до стварне блокаде метрополе.
  А копнене битке заме®ене су поморским. На мору су биле у пуном Ќеку невиђене борбе. Немци су Ќачи по количини и квалитету подморница - САД и Канада имаЌу више великих површинских бродова. Односно, обе империЌе коштаЌу Ќедна другу. Или бо е речено, не империЌа, систем. Формална западна демократиЌа против источног и немачког милитаризма и тоталитаризма.
  Дуел система...и ресурса. А синдикат диктатора има више  удских и природних ресурса. Хтели ми то или не, али ко Ќе Ќачи, мора на краЌу да победи.
  Латиноамеричке диктатуре су биле накло®ениЌе фашистима и милитаристима, али су давале све од себе да избегну масовно меша®е своЌих зема а у Други светски рат. Осим тога, ста инистички бо шевизам Ќе многе уплашио. Само Ќе Аргентина отворено приступила тоталитарном савезу. Немци су ту изградили снаге и бомбардовали ИталиЌу.
  А совЌетске трупе су покушале да постигну успех на континенталноЌ териториЌи Америке. Дугачке линиЌе комуникациЌе, тешко"е у снабдева®у групе и тврдоглави отпор Американаца ометали су брз успех.
  СовЌетске трупе су напредовале зими, али су у лето 1947. Американци кренули у контраофанзиву. Веома негативно се одразио и губитак квалитативне супериорности СССР-а над Америком. РазвоЌ и усавршава®е тенка Т-54 Ќе увелико каснило, а Т-34-85 Ќе и да е био главно возило.
  Возне перформансе овог тенка су релативно добре, али Ќе наоружа®е почело да заостаЌе за америчким Персхингом. Штавише, Американци су могли да уграде мо"ниЌе оружЌе са дужином цеви од 73 ЕЛ и калибром од 90 милиметара. Тиме Ќе стекао предност у ватреноЌ борби над совЌетском машином. И оклоп главног америчког тенка показао се мало бо им.
  ИС-3 би, наравно, могао да се такмичи са америчким противником, али ова тешка машина ниЌе масовно произведена.
  А млазни авион МИГ - 15 Ќе Ќош био у развоЌу. Дакле, до одлучуЌу"е прекретнице ниЌе дошло. Али Американци нису успели да баце прека ене совЌетске трупе у Тихи океан, иако су тамо биле у пуном Ќеку страшне битке.
  Али 1947. године, коалициЌа диктатора Ќе коначно консолидовала своЌу контролу над АустралиЌом и Новим Зеландом.
  САД су бациле двадесетак атомских бомби, нанеле озби ну штету поЌединим градовима и обЌектима, али су само ма®и градови и концентрационе тачке успели да Ќе добиЌу. Али око милион  уди Ќе умрло, и то Ќе значаЌно. Посебно након пада нуклеарне бомбе у Африци.
  Године 1948. Т-54 Ќе коначно почео да улази у Црвену армиЌу у сериЌи. Ауто ниЌе без мана, али Ќе мо"ниЌе наоружан и издрж ивиЌи од претходних тридесет четири.
  ПоЌавили су се и први МИГ-15. Међутим, Американци су пове"али и производ®у млазних мотора. Борба за исцрп ива®е се наставила. СовЌетске трупе су напредовале изузетно споро, али су ипак успеле да коначно заузму А аску и створе мостобране у Канади. Напредова®е се одвиЌало у низу узастопних операциЌа, на различитим секторима фронта. У борбама су учествовали и Немци и єапанци.
  Али Хитлер Ќе избегавао сла®е великих копнених снага на амерички континент. Фирер Ќе био веома забринут да немачка нациЌа нестаЌе, да су милиони мушкараца претучени, а жене не могу да нађу мужа. Тако Ќе Адолф донео, преко РаЌхстага, одлуку без преседана6 да дозволи мушкарцу да има четири жене. Католици су мало гунђали, али пристали. Не иди у концентрациони логор. И заиста ниЌе било дово но мушкараца у Европи.
  Ако су нацисти слали воЌнике на кла®е, онда из страних дивизиЌа и колониЌалних трупа. Али СовЌетски Савез Ќе у биткама могао да искористи и ИндиЌце и Арапе, коЌе Ќе Ста ин успео да ухвати, као и Кинезе.
  1949. Ќе била Ќош тежа година за Америку. Рат се одуговлачио, а резерве капиталистичке привреде су потрошене. Осим тога, савез диктатора Ќе броЌчано надмашио слободни свет у ресурсима. Нарочито  удски... Црвена армиЌа Ќе наставила полако да гура Америку. Стопа напредова®а ниЌе прелазила у просеку Ќедан или два километра дневно. Али током године, пристоЌна териториЌа Ќе ве" настаЌала.
  Овде се, на пример, током Првог светског рата и неколико година стабилно држала Ќедна иста линиЌа фронта. А онда Ќе Америка била принуђена да попусти, иако изузетно споро.
  СовЌетска воЌна индустриЌа пове"ала Ќе производ®у нове опреме. Тенк ИС-7 се поЌавио у масовноЌ производ®и - вероватно ремек дело изград®е тенкова. Истина, тежак шездесет осам тона, али Ќачи од свих америчких модела.
  У СЌеди®еним Државама, међутим, Персхинг Ќе заме®ен напредниЌим Патоном, а тенк Абрахам се поЌавио са топом дуге цеви од 120 мм. Немци су успели да развиЌу пирамидални тенк, до нивоа коЌи ниЌе инфериоран у односу на ИС-7, а чак и мало бо и са стране.
  Американци су бацили тридесетак атомских бомби, али то ниЌе битно утицало на ток рата.
  1950 ... Коначно, у маЌу су се немачке и совЌетске трупе искрцале у БританиЌу. МитрополиЌа се борила скоро два месеца и коначно пала. Ово Ќе ве" значаЌан успех. У Канади Ќе напредак Ќош увек спор, али стабилан. Што Ќе наЌважниЌе, єенкиЌи више немаЌу велике успехе. Они су потучени у Тихом океану, ХаваЌски архипелаг Ќе изгуб ен, чак су се и єапанци ве" искрцали у Панами, али су одатле протерани.
  Зем е Латинске Америке су неутралне. Не смета им да нападну СЌеди®ене Државе, али се плаше да им на главу падну нуклеарно оружЌе.
  САД ве" развиЌаЌу хидрогенску бомбу.
  Са извесним закаш®е®ем, 21. децембра 1950. године, у СССР-у Ќе тестирано нуклеарно оружЌе.
  Део каш®е®а Ќе био због чи®енице да Ќе Ста ин желео да у таЌности изнесе неколико оптужби и сакриЌе их од Хитлера.
  Немачка Ќе тестирала нуклеарно оружЌе 29. априла. Након тога, САД су неочекивано обЌавиле да "е замрзнути употребу нуклеарног оружЌа ако СССР и Тре"и раЌх пођу за тим. Одлука Ќе делимично разумна. Хитлер Ќе неочекивано задржао ®ега и Ста ина, ниЌе преостало ништа друго него да му се придружи.
  СовЌетске трупе су у фебруару 1951. коначно ушле на териториЌу континенталне Америке - А аска се не рачуна.
  Али єенкиЌи су се очаЌнички држали. Показали су издрж ивост и Ќунаштво. Показали су се као добри воЌници. А у америчкоЌ воЌсци жене су се бориле веома масовно. Што ниЌе баш типично за Тре"и РаЌх, па чак и за СССР. Конкретно, Ста ин Ќе више волео да штити жене и ша е ИндиЌанце и Кинезе са Арапима као топовско месо.
  А у маЌу 1951. полигамиЌа Ќе такође званично уведена у СССР. Осим што Ќе надокнадила недостатак мушкараца, таква одлука Ќе помогла асимилациЌи перифериЌе.
  Торонто Ќе пао у новембру, а Квебек у децембру. Снажан савезник САД Канада Ќе ван игре.
  1952. могла Ќе бити послед®а у Другом светском рату. САД су се гушиле од напетости, а коначно им Ќе Бразил обЌавио рат, а са ®им и друге зем е Латинске Америке. Ук учуЌу"и Мексико. Али Америка Ќе наставила да се бори, одбиЌаЌу"и да капитулира. Током године САД су изгубиле скоро тре"ину териториЌе, али су се єенкиЌи борили веома чврсто и тврдоглаво, а рат Ќе прешао на следе"у годину.
  Ста ину ниЌе било суђено да доживи капитулациЌу СЌеди®ених Америчких Држава. Од тешког рада, прекомерног пуше®а, као и опиЌа®а и но"ног бде®а, вођа Ќе добио мождани удар и 5. марта 1953. єосиф Висарионович Ќе умро.
  Дужности председаваЌу"ег ГКО прешле су на ®егову десну руку: БериЌу. Па, овим краЌем рат Ќе ве" одлучен. СовЌетско-немачке трупе су ве" опколиле Вашингтон и замало заузеле ЊуЌорк.
  Оно што Ќе остало од Америке капитулирао Ќе 9. маЌа 1953. године. Тако Ќе завршен Други светски рат. УниЌа диктатора Ќе победила, али уз изузетно високу цену.
  Хитлер ниЌе дуго преживео Ста ина, иронично Ќе умро 21. децембра 1955. као на своЌ рођендан. А Мусолини Ќе умро Ќош раниЌе. БериЌа Ќе, као председник Државног комитета за одбрану, наследио Ста ина, али по завршетку рата ниЌе желео да се одвоЌи од ванредних овлаш"е®а и убиЌен Ќе у своЌоЌ канцелариЌи.
  Вовка-Павлик Ќе саставио врло пристоЌну причу. Требало Ќе много времена...
  Онда Ќе дечак мало задремао на гвозденом кревету и са®ао Ќе, опет нешто чудовишно.
  Вовка-Павлик Ќе завршио у кули у истоЌ "елиЌи са Наташом. На себи Ќе имао скупо одело, али на местима поцепано. Мач и сво оружЌе су одузети у време заточеништва, а грубо су претресани, узимаЌу"и новац и накит. Али за сада су оставили чизме и камисол. А ти седиш на снопу сламе. Сада сте дечак од око тринаест година у сред®ем веку. То Ќе нешто ма®е од дванаест за двадесет први век. Али тело Ќе обучено, принц се, наравно, развиЌа физичким вежбама и мачева®ем. Али не тако снажно и брзо као када Ќе Вовка-Павлик био у бесмртном телу. Али ово тело Ќе такође добро. Ма®е-више здрави, сви зуби нетакнути, али осет ивиЌи. Овде су га, приликом хапше®а, омамили пендреком, а на глави му Ќе набуЌала тешка кврга.
  Златни шлем Ќе однесен. И око врата за зид. Али ланац Ќе дугачак и можете устати. Поред ®ега Ќе ®егова маЌка. Наташа се мало променила. Не тако широких рамена и миши"ава, иако Ќе жена витка и Ќака, такође не од слабих, мада не и бесмртна вештица. Мало стариЌа од Наташке, тридесетак година по савременим стандардима и веома лепа, лице ЌоЌ Ќе нежниЌе и не тако тврдо. Зрела жена, мало блеђа од Наташке, коЌа Ќе била тамна од опекотина, а коса ЌоЌ Ќе плава, али не плава, ве" благо златна.
  Била Ќе прва лепотица кра евства, коЌа Ќе родила само двоЌе деце, па Ќе, баве"и се спортом, успела да одржи девоЌачку фигуру. По стандардима сред®ег века, изгледа Ќедноставно супер!
  Све док кра ица ниЌе оп ачкана, без отпора су хватани посебни и одани  уди. И на себи има накит, веома скупу ха ину, много накита, шаботе извезене бисерима и златом. Лепа млада жена, богата и спо а прилично мирна. Док ниЌе био у оковима, а Вовка-Павлик се чак стидео да буде окован као штене, и да му Ќе одело на местима поцепано, избушено и вид иве су мр е од крви.
  Али хтели су да узму принца живог, пошто су очигледно добили строгу наредбу, и нису уболи, нису секли, ве" само мало запа®ени. Иако се борбени дечак очаЌнички опирао.
  Али Ќасно Ќе да их чекаЌу тежи тестови. Кра ица седи на кревету са перЌем и Ќастуцима, поред ®е Ќе собарица.
  Вовка-Павлик се сетио филма: "Дама и разбоЌник". И тамо Ќе лепа жена, тачниЌе девоЌка, држана у ма®е-више прихват ивоЌ кули, са креветом и перЌаницом и служавком. А накит Ќе однет тек пре погуб е®а. А сада су пред стре а®ем. И то не хумана секира ¤елата, ве" спа ена на ломачи од стране ИнквизициЌе. Тек пре тога, мучите и "е брутално избити потребне податке о веома богатима, благу круне, и што Ќе наЌважниЌе, о ЌедноЌ светоЌ реликвиЌи коЌа инквизиторима може дати колосалну мо", а можда и власт над светом!
  Вовка-Павлик Ќе задрхтао, изгубио Ќе навику свог уобичаЌеног, иако младог и здравог тела. НеприЌатно, челична крагна Ќе протр ала врат детета. И уопште Ќе понижаваЌу"е седети на ланцу, као пас. И имао Ќе малу личност и принца, односно поносног. Када си ово, а ниси баш ти. И понижаваЌу"е Ќе осе"ати се као штене.
  Наташа га гледа. Она ниЌе сасвим ®ена - изглед кра ице. И ум, и перцепциЌа и ®е и ®е. Се"а®е на бившег носиоца постоЌи. Али вештице ратнице. И имате двоструку мемориЌу. И Вовка-Павлик, коЌи Ќе ве" био у великом броЌу различитих мисиЌа, макар и чисто ментално, обилазио Ќе редове, и принца, коЌи има ма®е авантура, али и са тринаест година, ®егов карактер се увелико формира.
  А постоЌе и навике. На пример, седе®е на пр авоЌ слами Ќе неприЌатно и одвратно, кнежево одело Ќе елегантно и релативно чисто. И да, желим да Ќедем. И не би шкодило да попиЌем. А шта "е да пиЌу затвореницима?
  Хо"е ли их држати на хлебу и води, као обичне затворенике? Или "е дати нешто луксузниЌе и погодниЌе за кра еве.
  Овде у роману "Десет година касниЌе", у Басти и, затвореници су били добро нахра®ени. Али то може бити само уметнички изум. Или су племенити  уди добро хра®ени?
  Вовка-Павлик уздахну и упита кра ицу Наташу:
  - Хо"емо ли бити спремни?
  ДевоЌка наЌлепше крви одлучно изЌави:
  -Увек спреман!
  Дечак принц хтео Ќе Ќош нешто да каже, али су врата прилично великог зашкрипала. Неко Ќе окренуо к уч од браве. А онда су се отворили из веома дебелог метала и камера Ќе ушла. Неколико крупних посебно обучених затворских чувара, такође неколико ¤елата у одеждама, два свештеника у султанима и жена у монашкоЌ одежди.
  Виши свештеник баци поглед на кра ицу и рече суво:
  - Одузми ЌоЌ сав накит и амаЌлиЌе!
  Жена у монашкоЌ мантиЌи приђе Наташи и, обувши рукавице од танке коже, понизно рече:
  - Извините, Ваше Величанство, морам да вас претресем да не сакриЌете ниЌедну амаЌлиЌу коЌа може спречити ђавола да се покаЌе чак и под муче®ем!
  Свештеник Ќе строго приметио:
  - Ово ниЌе величанство, ве" осум®ичени за вра¤бине! Ако се одупре, чувари "е Ќе задржати!
  Наташа Ќе поносно рекла:
  - єа нисам вредан тога!
  Почела Ќе да скида накит. Вовка-Павлик се сетио романа АЌвенхо. Са Ребеком су, такође, скинули сав накит и светле ориЌенталне тканине. Остала Ќе само у белом огртачу, девоЌчице су биле босе. Да, види се да девоЌци из богате породице са неочврслим табанима ниЌе баш приЌатно ходати бос по енглеском неравном терену. Или можда хладно. Иначе, у адаптациЌама АЌвенхоа ниЌе Ќасно да ли Ќе Ребека боса или не.
  Али питам се да ли "е кра ица Наташа бити срав®ена са зем ом?
  Монахи®а Ќе диЌадему, минђуше, прсте®е и наруквице ставила у торбу. Затим Ќе  убазно затражила дозволу да додирне Наташу да види да ли Ќе нешто сакрила.
  Свештеник Ќе строго наредио:
  Мора да Ќе скинута!
  Наташа Ќе поцрвенела и лупила ногом у ципелу:
  - Како се усуђуЌеш!
  Свештеник Ќе зарежао:
  - Требало би да те прегледаЌу на вештице! И немоЌ да се стидиш, гола "еш висити на сталку са своЌим сином! Осим ако се, наравно, одмах не исповедите и откриЌете где су благо скривено!
  Наташа Ќе  утито зарежала:
  - Никад!
  Свештеник Ќе узвратио:
  - Држи Ќе! ХаЌде да извршимо дета ниЌу претрагу!
  Стражари су врло чврсто ухватили кра ицу. А монахи®а у рукавицама поче да развезуЌе корзет. Наташа се очаЌнички опирала и покушала да шутне. Изненада Ќу Ќе стражар ударио у лице и кра ица Ќе вриснула. Монахи®а Ќе била искусна тамничарка и веома Ќе вешто откопчала ха ину и поцепала Ќе. Затим су дошле блуза и сук®а. Наташа се постиде. Олег Ќе мешавина огорчености и истовремено узбуђе®а тинеЌ¤ера, у коме Ќе прелепа жена свучена. Овде су кра ици поцепане ципеле, а затим и чарапе. Какву грациозну ногу има. Наташина стопала, иако су била лепа, била су велика, и очврснула од сталног хода®а босоноге. А кра ица их има ма®е, и много размажениЌе.
  Овде Ќе Ќедна чарапа лагала па друга. єош Ќедну сук®у Ќе вешто ослободила монахи®а. Кра ица Ќе остала боса, у груд®аку извезеном диЌамантима и га"ицама. Ово Ќе сва оде"а осрамо"еног августа.
  Монахи®а се окренула свештенику, очигледно шефу инквизитора. Оклевао Ќе, али Ќе у "елиЌу ушао Ќош Ќедан човек у богатом султану и турбану са смарагдима. Он Ќе жестоко рекао:
  - Па шта чекаш, скини Ќе да е! Вештицу се мора тражити до краЌа!
  Са кра ице Ќе монахи®а паж иво скинула груд®ак, а затим извукла га"ице. Открио недра Венере. Наташа Ќе хтела да га покриЌе и буквално Ќе изгорела од срама. Али ®ене руке су држали Ќаки и обучени тамничари.
  Вовка-Павлик осети наЌЌаче узбуђе®е у себи. Лепа жена Ќе била разодевена пре шикаре, а у сред®ем веку дечаци су, иако невелики растом, били веома развиЌени. Принчево мушко савршенство Ќе устало и набуЌало до краЌ®их граница. Тако сам желео да користим своЌе руке, али у присуству других  уди, срамота Ќе то учинити.
  Инквизитор у султану са смарагдима Ќе наредио:
  - ПрегледаЌте Чарлса ®ено тело да ли има мр а вештица...
  Свештеник Ќе дошао у голоЌ, лепоЌ жени са облинама. Кра ица Ќе стално вежбала и ограђивала се, тако да ниЌе имала вишак сала, а видела се чак и преса, додуше не тако истакнута као Наташина у ®еном некадаш®ем телу. Лепа Ќе, али спо а Ќе инквизитор задржао непробоЌно лице. А руке и рукавице су му скоро дотакле тело, а преглед кра ице био Ќе од пословног интереса. Али кожа младе жене, чиста, глатка, нежна, бледа, пошто Ќе кра ица ретко могла да се сунча и само ту, да се не би видела.
  Али било Ќе Ќасно да она не"е имати мане и мр е. Вовка-Павлик одЌедном осети да Ќе ®егово узбуђе®е спласнуло. Био Ќе Ќош сувише мали да би био претрпан хормонима и болно патио када се не могу бацити. Али ®егова маЌка Ќе понижена и ¤елати Ќе испитуЌу. И то више не узбуђуЌе, ве" изазива бес. Бурни гнев наЌукусниЌег и наЌразмажениЌег дечака.
  Вовка-Павлик Ќе, искористивши чи®еницу да Ќе ланац на крагни прилично дугачак, скочио и успео ногом да дохвати зад®у страну инквизитора коЌи му Ќе испитивао маЌку. Ударац Ќе био болан, а свештеник Ќе пао. Ударио Ќе главом, али не Ќако у кра ичин стомак, а она га Ќе ударила коленом у браду.
  Инквизитор у султану са смарагдима Ќе викнуо:
  - Узми ово штене и сипаЌ у ®ега, са шипкама добро!
  Свештеник доле Ќе одговорио:
  - Не можете бичевати августовца без судске одлуке!
  - А муче®е?
  Свештеник одговори шапатом:
  - Суд Ќе ве" дао дозволу за тортуру, али без сака"е®а, а само да се информише!
  Инквизитор Ќе  утито приметио:
  - И муче®е да се добиЌе призна®е у вра¤бини?
  Свештеник Ќе тихо шапнуо:
  - Цару су потребна блага, а он чак обе"ава да "е пустити, дечака и жену, ако кажу и издаЌу улаз у кеш!
  Инквизитор у султану рече  утито:
  - Зашто ву"и? ХаЌде да одмах мучимо кра ицу и принца! Штавише, не желе да разговараЌу!
  Свештеник климну главом.
  - Нема смисла ву"и! У ®ихов подрум!
  Вовку-Павлика су ухватили стражари и грубо су почели да му цепаЌу оде"у. Били су веома Ќаки, очигледно су посебно бирали наЌбо е затворенике да чуваЌу наЌвредниЌе затворенике. Стога су буквално поцепали камисол, кошу у, панталоне, поцепали чизме. Испоставило се да Ќе Вовка-Павлик потпуно гола, само у шортсу.
  Откачили су му крагну и одвукли га уз Наташу уз степенице. Вовка-Павлик Ќе мислио да Ќе, вероватно, овако, Малчиш-Кибалчиш однесен у мучилиште у истим шортсама. Међутим, Вовка-Павлик и да е има предност над правим принцом, осети"е прави бол, али ионако не"е стварно умрети, али би се потомци кра евске породице на ®еговом месту много више плашили, Ќер на Хепи Енду , он се не рачуна. Чак и ако одаш таЌну, и да е "е те спалити као врача - никоме ниЌе потребан додатни сведок.
  Пут до подрума ниЌе предугачак, све у ЌедноЌ кули. Племенитим затвореницима изнад, место испитива®а Ќе ниже.
  Вовка-Павлик, иако Ќе чуо да Ќе бо е не гледати у оруђе за муче®е, зурио Ќе радознало. ПостоЌи веома богат арсенал инквизициЌе. А шта само ниЌе било. И клешта, и куке, и шипке, и бушилице, и мноштво других предмета.
  . ПОГЛАВЉЕ #10
  Вовка-Павлика Ќе срео црвенокоси ¤елат, специЌалиста за тортуру деце. Погледала Ќе згодног, миши"авог дечака, а очи су ЌоЌ се пробудиле од сладострасне пожуде.
  Ухвативши грациозну босу ногу згодног дечака, загугутала Ќе:
  - Како Ќе лепо мучити тако слатког дечака!
  Она Ќе спретно зграбила усиЌане клешта из ог®ишта и нанела их на Вовк-Павликову округлу пету. Бол за принчев неочврсли ђон био Ќе ужасан, и он се трзао, уз крик ишчупао ногу.
  Црвенокоса ¤елат се насмеЌа и гурну пеглу, црвену од вру"ине, у дечаков стомак. И како ударити чизмом у препоне. Вовка-Павлику Ќе застао дах.
  И црвенокоси климну главом.
  - єеби их обоЌе!
  Древно муче®е. Руке су им везане на леђима и цеђене, што вежбаче много боли. Вовка-Павлика Ќе осетила како гори муче®е и видела му пликове на кожи стомака. Али су му заврнули руке и повукли га. И зглобови се извлаче из рамена. Наташа или кра ица Ќе потпуно гола. И она Ќе такође подигнута на сталку. Видите како су се миши"и девоЌке напели. Наташа покушава да шутира, али ®ени миши"и нису тако Ќаки, а ®ене вештине су кул.
  Вовка-Павлик осе"а да се савиЌа и наги®е, али ¤елат се нагло тргне и зглобови се увр"у, а дечакове босе ноге отргну од пода. Овде Ќе подигнуто. Ноге су уметнуте у блок, од чега додатна тежина и много болниЌе.
  Вовка-Павлик осе"а како су му глеж®еви стегнути у коцке. Тешки су и имаЌу куке за каче®е тегова и истеза®е жртве. Дечак Ќе Ќаче стиснуо зубе да не врисне. Морате бити храбри пред муче®ем.
  Реци себи да то заиста не боли. Овако Ќе дечак кога су нацисти мучили. ЗабиЌали су игле под ексере, а он Ќе замислио да Ќе то боцка®е Ќежа.
  Или Малчиш-Кибалчиш. Када Ќе био мучен, добио Ќе снагу да га се неприЌате и Ќош више плаше.
  Овде окаче тег за удицу. Бол у испруженом телу постаЌе Ќачи. А ево и кра ице голе, а и ®е на храсту. Наташа пати, одбацила Ќе зубе и труди се да не шкрипи. Кожа ЌоЌ Ќе тако бела, не златно-маслинаста, опечена као и обично. Млада жена се зноЌи од болова, а на ®у се каче и тегови. Кра ичино миши"аво, затегнуто тело се напреже.
  Вовка-Павлик осе"а узбуђе®е у себи и поново се уздиже мушко савршенство. Црвени ђаво се смеЌе и режи:
  Дечак Ќе узбуђен!
  И нагло поцепала га"ице и рукама стиснула ЌаЌа. И тако су Ќаки.
  Вовка-Павлик ниЌе издржала и викала Ќе. Очи су му се замутиле од шока бола. Изгледа да "е ЌаЌа прснути. То Ќе заиста такво муче®е да су се и совЌетски генерали сломили.
  Црвенокоси ¤елат Ќе просиктао:
  - Реци ми, где Ќе улаз у ризницу?
  Писци су шкрипали оловкама, спремни да запишу исповест поцепано на сталку.
  Вовка-Павлик Ќе просиктала:
  - Да, отишао си...
  Црвенокоси Ќе стиснуо Ќаче и Вовка-Павлик се онесвестио. Пробудио сам се из канте хладне воде. Бол се вратио свести. Лигаменти су растегнути на сталку, али посебно боли у препонама, са полузг®еченим лоптицама. Глупо болна и изгорела пета крпе а. Џелати каче додатне тегове, од коЌих се поЌачаваЌу болови у раменима и лигаментима. Изгледа да "е се руке и ноге одвоЌити.
  Вовка-Павлик покушава да се увери да му не даЌу да цепа, и да "е угану"е ускоро престати. У међувремену, замислите да сте пионир. Или... Овде Ќе Наташа била теме но истегнута и почели су да га туку бичем. Џелати су бичевали без много злобе, без журбе, да би нанели максималан бол. Искусна Наташа, очигледно током векова живота и хи ада мисиЌа, научила Ќе да контролише бол и емоциЌе, па чак ни не сте®е. Штавише, он се осмехуЌе.
  Подиже се и расположе®е Вовке-Павлика. Али шта ако замислимо да Ќе бол приЌатан? Неки  уди то воле. Не врба, ве" гвоздени штап изненада се срушио на дечакова леђа, а сама црвенокоса Ќе ударила. Принчево тело се тресло. Вовка-Павлик задрхта и зарежа:
  Па ти си Сатана!
  Црвенокоса Ќе опет ударила... Кнежева препланула кожа пукла... Крв се излила.
  Онда Ќе зарежала:
  - Мангал под ногама и огулите бичем.
  Кад се шибаЌу бичеви, ниЌе тако страшно. Али дечаци су голи табани били премазани у ем, а испод ®их Ќе постав ен мангал. Ватра Ќе планула. И врели млазови ваздуха ударали су у дечиЌе пете. У почетку бол ниЌе био тако Ќак. Али топлота се нагомилала и горела Ќаче. И кра ица Наташа Ќе била спржена. И тако Ќе лепо када горе овако завод иве ноге девоЌке.
  Вовка-Павлик поново осе"а узбуђе®е, иако су му ЌаЌа натекла од снажног стиска®а руком ¤елата. А ерекциЌа Ќе била веома болна. А ударци бича по телу се готово не приме"уЌу на позадини бола коЌи Ќе преплавио истегнуте лигаменте тела, и печене пете.
  Овде Ќе црвенокоса жена узела гвоздени штап са усиЌаним краЌем и како га Ќе забола у пазух Вовки-Павлику. Опет бол, дечак се трза, и замало Ќе ишчашио вилицу да не би вриснуо.
  Црвенокоси шушти, показуЌу"и крупне зубе као ко®ски:
  - Реци ми где Ќе улаз у ризницу!
  И спалила га Ќе у другом, дети®астом, пазуху принчеву. Затим Ќе поново спустила шипку у камин. Почео сам да греЌем. Вовка-Павлик Ќе истиснула осмех, бол Ќе испунио принчево дети®асто тело, али Ќе изазвао и узбуђе®е, од коЌег су осе"а®а била готово приЌатна.
  Црвенокоси ђаво, добро загреЌавши штап, извади га и принесе дети®астом лицу Вовке-Павлика, ричу"и:
  - Говори штене! Па, где су сакривена блага?
  Дечак Ќе смело одговорио:
  - Где? У Караганди!
  Вру"е гвожђе Ќе додирнуло дечаков гладак, дети®аст образ. Вовка-Павлик Ќе осетио див и бол и истовремено страх да "е бити осака"ен. И заиста сам желео да се исповедим. Али онда ме Ќе ударило у главу. Буди као пионир на стази! Уосталом, муче®е их ниЌе могло сломити.
  Црвенокоса Ќе зарежала:
  - Хо"еш ли говорити?
  А ве" Ќе други образ унаказио од бола шипком. Вовка-Павлик Ќе "утао. Жена ¤елат заврти славину, а мангала под дечачевим босим ногама Ќаче Ќе пламтела. Тада су, на ®ен знак, два помо"ника ¤елата из ог®ишта извадила ве" посебне бичеве од бод икаве жице, коЌе су се усиЌале.
  Вовка-Павлик задрхта. Изгледало Ќе застрашуЌу"е. Али бол Ќе, на краЌу краЌева, Ќак осе"аЌ и може, уз одређено расположе®е мисли, бити приЌатан.
  Замислите само да вас шибаЌу метлом у купатилу. А дечак се чак и осмехнуо када му Ќе бод икава жица, црвена од вру"ине, пала на ве" изубиЌано тело.
  Али боли, боли много, а ви сте буквално у цунамиЌу пат®е. За сред®и век, муче®е Ќе стварно кул. А кра ицу Наташу бичевали усиЌаном жицом. А и она се осмехуЌе као проститутка када ЌоЌ клиЌентица уђе у га"е и руком ЌоЌ голица пичку.
  Од таквих мисли дечак-принц дожив ава силно узбуђе®е, а ®егово мушко савршенство вири као клин. Црвенокоса  ута. Прилази ог®ишту, посебним клештима вади из ватре широку траку гвожђа. И принесе Ќе дечаковим грудима. Додирнула Ќе голу кожу, притиснула и открила зубе и рекла:
  - Па, шта боли?
  Вовка-Павлик Ќе смело одговорио:
  - Не долази у обзир! Као жена убодена шилом!
  И добио Ќе ударац врхом чизме у препоне. Бол Ќе заиста Ќак, али дечак се инспирисао да Ќе приЌатно, па стога ниЌе плакао, ниЌе викао, ве" се церио.
  Црвенокоси се све више  утио. Зграбила Ќе усиЌана клешта са ватре и ухватила дечака за браду. Спиннинг. Затим Ќе почела да ломи дечЌе дечаке на ноге усиЌаним клештима. И истовремено настав аЌу"и да пржите пете.
  Вовка-Павлик се хистерично закикота. Бол Ќе био толики да ме Ќе буквално излуђивао. Али кнез осети у себи наЌлуђе узбуђе®е.
  Црвенокоса ¤елат сломила Ќе дечаку прсте на ногама и гракнула:
  - Хо"еш ли говорити? Где су благо?
  Вовка-Павлик Ќе смело одговорио:
  - Умукни ти глупо чудовиште! ТвоЌе благо се не"е знати!
  И опет ломи ножне прсте. Међутим, црвенокоса харпиЌа смислила Ќе Ќош Ќедно муче®е. Тако су му ¤елати ставили левак у зубе и споЌили црево. И да ти сипамо хладну воду у грло. Такође древно и ефикасно муче®е. Сада ваш стомак отиче и притиска груди. А у исто време ¤елат са ватреном косом вади Ќош Ќедну траку усиЌаног гвожђа. И став а га на дечаков преплав ени стомак. ПодригуЌе водом и спонтано мокри.
  И мангал почи®е да шишти, што пече босе ноге принца.
  Црвенокоси даЌе знак ¤елатима:
  - Задово ан!
  И са великим напором сломи послед®и прст дечакове босе ноге. Онда зарежа:
  - Копиле, сломи"емо те!
  А ¤елат девоЌка вади оштре, усиЌане игле из другог ог®ишта, и почи®е да забада дечака Вовку-Павлика у нервне завршетке. Паклено боли. Али дечак настав а да се цери. Иако су га у исто време ударали усиЌаном жицом по леђима и боковима. А затим поспите сланом водом.
  Као да Ќе наЌлуђи бол експлодирао бомбама. Али ипак, свест ниЌе избледела. Дечак Ќе био превише узбуђен и зато се ниЌе иск учио. А бол Ќе био мешавина бола и задово ства. Као силова®е за жену. Када истовремено дожив ава бол и оргазам.
  Тако Ќе Наташка, суде"и по ®еном лицу, блажена упркос мангалу под босим ногама и ударцима усиЌане жице по телу.
  Вовки-Павликови образи су поново изгорели, овога пута са широм пругом. И бак ом запалити пазухе. Дугом усиЌаном иглом пробили су тело скроз до краЌа. Онда су поново уболи.
  Брашно може бити различито. ИнквизициЌа Ќе покушала. Тако Ќе ¤елат ставио усиЌани штап у пету тачку. Бол Ќе див и и заслеп уЌу"и.
  И овде су дечаку принели бак у и запалили Ќе. Ово Ќе стварно застрашуЌу"е.
  Вовка-Павлик хладно промрм а:
  - Не плачи због обриЌане косе!
  Црвенокоса ¤елат "е, као одговор, зграбити дечака усиЌаним клештима за нос и оштро пову"и. Дечак Вовка-Павлик Ќе залаЌао:
  - РадозналоЌ Варвари откинули нос на пиЌаци!
  И заправо су му извукли пола носа и унаказили дечака. А онда се усиЌани штап у дупету подигао више... Прошао Ќе до стомака испу®еног водом и изгорео кроз шко ку.
  Вовка-Павлик се скоро онесвестила од шока бола, али Ќе успела да залаЌе:
  - Не"у ре"и!
  Црвенокоси ђаво га Ќе узео и почео див е да биЌе дечака усиЌаном жицом. Затим Ќе скочила до мангала и у посебноЌ пе"и, у коЌоЌ Ќе горео уга , и посебном топлотом као у високоЌ пе"и, изграбила усиЌана клешта.
  Џелат Ќе нагло ухватио Вовку-Павлика за ЌаЌа усиЌаним клештима и повукао. Мушки корен Ќе побегао, а дечак-принц би доживео тако болан шок да Ќе заиста изгубио свест. А обично тело ниЌе могло да издржи преоптере"е®е. Душа Вовке-Павлика излетела Ќе из унакаженог меса измученог и смртно растрганог дечака.
  И у бестелесноЌ глави, али способноЌ да мисли и сагледава душе, песма Ќе бруЌала;
  Пао у страшно фашистичко зароб еништво,
  Лебдим на таласима страшног бола!
  Али крваре"и, певао Ќе песме,
  На краЌу краЌева, неустрашиви пионир Ќе приЌате ски расположен са срцем!
  
  И ре"и "у вам чврсто ¤елати,
  Каква подла радост, напрасно си излио!
  Слаби "е ми ре"и да "утим,
  На краЌу краЌева, бол Ќе страшан и Ќедноставно ужасан!
  
  Али знам, чврсто веруЌем
  Фашизам "е бити бачен у амбис!
  Млаз злог пламена "е те преплавити,
  И сви коЌи су пали, радуЌу"и се, васкрсну"е!
  
  И наша вера у комунизам Ќе Ќака
  Летимо као соко, уздижемо се изнад свих звезда!
  Нека реке меда теку вино
  Цео свет, гласни рог чу"е савете!
  
  И машина коЌа чврсто стиш"е пионир,
  ПогледаЌ у небо, млади!
  И даЌ пример онима коЌи се колебаЌу,
  ТвоЌа кравата Ќе светла као каранфил!
  
  Ота¤бина за мене значиш све
  МаЌка и смисао свега младог живота!
  Пустивши тежак живот до сада,
  Наш народ страда под злим фашизмом!
  
  Али напрегните во у црвеног момка,
  П уни у лице пакленом кукастом разбоЌнику!
  Нека неприЌате и дрхте од беса,
  И би"е поражени од Црвене армиЌе!
  
  СССР света зем а,
  Шта Ќе народима дало комунизам!
  Како нам Ќе маЌка срце дала,
  За сре"у, мир, наду и слободу!
  Вовка-Павлик се пробудила када Ќе полициЌа ушла у "елиЌу. Опет су дали да пиЌу из посуде воде. Па, бар Ќе вода била чиста, без песка. А онда су ми дали дневни оброк хлеба. Ретко Ќе, наравно.
  Али Ќе незаконито гладовати у казненоЌ "елиЌи. Павлик-Вовка Ќе Ќео и захва ивао стражарима.
  И опет Ќе био у мраку. Мислио сам да ако ме следе"и пут одведу код иследника, онда Ќе бо е да потпишем него да се вратим у казнену "елиЌу. Заправо, зашто доброво но претварати своЌ живот у пакао. Сто година "е про"и као сан у трен ока. И зашто се опет мучити. И тако можете уживати у мо"и над дечацима, што Ќе ве" задово ство. На краЌу краЌева, тако Ќе лепо владати своЌом врстом. А овде можете само зг®ечити пацове.
  Вовка-Павлик, да би побегао од мрака, хладно"е, шкрипе и смрада, поново Ќе почео да састав а;
  єош Ќедан АИ. Фирер Ќе наредио да се направе нови тенкови сериЌе "Е", у облику самоходних топова, и за то привукао наЌбо е струч®аке. Немци су се фокусирали на самоходне топове Е-10. Као резултат тога, до Ќуна 1943. године, мало ремек-дело Ќе отелотворено у металу. Машина Ќе густог распореда - ме®ач и мотор заЌедно, висине само метар тридесет пет центиметара. Са тежином од десет тона, аутомобил Ќе имао пред®и оклоп од 60 милиметара, коЌи Ќе компензован великим углом рационалног нагиба и бочним оклопом од 30 милиметара. Има само два члана посаде. Топ калибра 75 мм у 48 ЕЛ. И мотор од 400 ко®ских снага коЌи обезбеђуЌе брзину од око 80-90 километара на сат.
  Прилично Ќедноставан за производ®у и лаган самоходни пишто , низак, неупад ив, лако камуфлиран, обе"ао Ќе да "е постати врло перспективно и што Ќе наЌважниЌе масовно оружЌе. Да би то тестирао, Хитлер Ќе Ќош Ќедном одложио офанзиву на Курску избочину. Ста ин Ќе ве" био уморан од овога и 1. августа совЌетске трупе су удариле прве. У два правца - Орил и Харков. Али на Ќугу, Ќача група МеЌнштаЌна Ќе одбила совЌетске нападе. А на северу су Немци пружали отпор тврдоглавиЌи него у стварноЌ историЌи. Њихови "пантери", "тигрови", "фердинанди" су много Ќачи у дефанзиви него у офанзиви. И деловали су ефикасно. И самоходни топови Е-10 показали су се као веома борбено спремни. СовЌетске трупе су успеле да заузму Орел тек 30. октобра. И то зато што се испоставило да Ќе део немачких снага преусмерен на рат у ИталиЌи.
  Средином новембра, офанзива совЌетских трупа Ќе коначно престала. Црвена армиЌа Ќе претрпела огромне губитке, посебно у тенковима. Ста ин Ќе чак оклевао. И хтео сам да понудим примирЌе. Али Жуков и други су приметили да су Немци увек били тучени зими. А тако "е наЌвероватниЌе бити и овога пута. Можда би тако и било да ниЌе било самоходних топова Е-10. ОваЌ аутомобил Ќе брзо постао масовниЌи. НиЌе пробио чело Т-34-76 због великог угла рационалног нагиба оклопа на четрдесет степени од хоризонтале.
  На броду, аутомобил Ќе нешто ра®ивиЌи, али ниска силуета Ќе ве" сама по себи добра заштита, плус брзина и управ ивост. Поред тога, самоходни пишто  се веома окренуо, постаЌу"и ®егова наЌзашти"ениЌа страна.
  Али наЌважниЌа ствар Ќе производност и мала тежина. Производио се у великим и све ве"им количинама, а возио се по снегу чак и бо е од Т-34, а Ќош више од сериЌе КВ.
  Немци су чак сма®или производ®у Т-4 и Т-3 зарад Е-10, а сма®или производ®у "тигрова" и "пантера" зарад Е-10. Машина Ќе била идеална за борбу против совЌетских тенкова, а добра Ќе и за офанзивне и за дефанзивне сврхе. СовЌетске трупе су покушале да напредуЌу на Харков у децембру и Ќануару, али су упале у замку МаЌнштаЌна и претрпеле поразан пораз. Штавише, Немци су чак успели да развиЌу успех и заузму Курск и Орел.
  Нешто бо е за Црвену армиЌу Ќе било у центру. Тамо су успели да напредуЌу борбом, педесет до шездесет километара, али су резерве отишле да затворе Ќаз на Ќужном крилу и, без подршке, совЌетске трупе су се зауставиле.
  На ле®инградском фронту, Црвена армиЌа Ќе, уз тврдоглаве борбе, напредовала само петнаестак километара и зауставила се, претрпевши огромне губитке.
  Немци су успели да преживе, овога пута зиму и избегну катастрофу. Ствари су биле нешто горе за Фрице у ИталиЌи. Тамо су савезници могли да заузму Напу . Али и они су претрпели колосалне губитке, изгубивши део борбеног духа. Иначе, мала величина Е-10 чинила га Ќе добрим оруђем за борбу против неприЌате а у условима неприЌате ске надмо"и у ваздуху.
  Проле"е Ќе стигло. Постало Ќе топлиЌе. Немци су добили и нову машину Е-15. У ствари, то Ќе била модернизациЌа Е-10. Само Ќе оклоп постао деб и. Фронтални у 82 милиметра на великом нагибу. Уграђени у 52 мм, плус ва ци. Пишто  Ќе продужио цев на 70 ЕЛ попут "пантера". Тежина резервоара порасла Ќе на 16 тона, али Ќе то надокнађено снажниЌим мотором од 550 ко®ских снага. Нови самоходни топови нису пробили чело Т-34-85 и имали су велику вероватно"у да "е гранате тешког, совЌетског тенка ИС-2 послати у рикошет са косим оклопом. Е-15 Ќе задржао све предности претходног модела - ниску силуету, прикривеност, брзину и управ ивост, али Ќе постао издрж ивиЌи, а сви тенкови антихитлеровске коалициЌе су га пробили на борбеноЌ уда ености. Поред тога, Немци су се поЌавили у сериЌи и млазни ловац МЕ-262, веома брз, тешко наоружан и што Ќе наЌважниЌе жилав. Карактеристика овог авиона Ќе била да су два млазна мотора омогу"ила да аутомобил буде тежи, а самим тим и бо е зашти"ен. Да, и четири ваздушна пушка од 30 мм, плус ракете, ово Ќе веома мо"но оружЌе.
  Универзални ТА-152 Ќе такође постао озби на машина. Као и Фоке-Вулф, оваЌ авион се показао вишенаменским: Ќуришни авион, ловац и фронтални бомбардер. Прави ратни ко®, само бржи и маневарскиЌи од Ф-190. Тако су се Немци драстично поЌачали.
  Међутим, прет®а савезничког искрцава®а у НормандиЌи спречила Ќе Фрице да покрене велику офанзиву на СССР. Хитлер Ќе био принуђен да поЌача своЌе трупе у ФранцускоЌ и ИталиЌи. Рат на два фронта Ќе тежак. А и Ста ин Ќе све Ќачи. Означава нове тенкове: ИС-2 и Т-34-85. Као и нове летелице - бржи ЛА-7, и маневарски єак-3. Међутим, оваЌ други ниЌе заменио єак-9 због високе цене. А Немци су добили и бомбардер єу-288, веома мо"ан и брз.
  Ста ин Ќе оклевао и поново понудио Фиреру примирЌе на годину дана.
  Хитлер Ќе прихватио ову понуду без оклева®а. Морамо да се позабавимо другим фронтом. У међувремену, Немци су пове"авали производ®у самоходних топова Е. Е-15 се у проле"е тестирао у борби са ИС-2. Тежи совЌетски аутомобил пробиЌао се са уда ености од Ќедног километра директно, па чак и да е. И она Ќе сама имала прилику да се пробиЌе само не да е од 500 метара, а онда у малом броЌу случаЌева из чи®енице да Ќе велики угао нагиба оклопа давао снажан одскок.
  Немци су коначно обуставили производ®у "Тигра", и одбили да покрену сериЌу "Тигар" -2, а такође су скоро обуставили производ®у "Пантера". Тако Ќе Е-15 по свему надмашио Пантера, био Ќе неколико пута ЌефтиниЌи, технолошки напредниЌи и лакши. А уместо "Тигра"-2 развиЌени су самоходни топови Е-25, са топом 71ЕЛ калибра 88 мм, тежине 26 тона, са пред®им оклопом од 120 мм и бочним оклопом од 82 мм. То Ќест, лакши и ЌефтиниЌи од "Тигра" -2, не ма®е зашти"ен, али неупад ив, ниске силуете и велике брзине. Мотор од 700 ко®ских снага сасвим Ќе дово ан за велике брзине.
  єедини плус "Тигра" -2 Ќе ротираЌу"и тора®. Али с обзиром на велику брзину окрета®а Е-25 и низак окрет куполе Тигер-2, ни ово ниЌе важно.
  ПримирЌе Ќе почело 1. Ќуна 1944. године. А 6. Ќуна почела Ќе инвазиЌа савезника на НормандиЌу. Немци нису погодили ни датум искрцава®а ни место. Али су добили прилику да користе трупе са источног фронта.
  Ук учуЌу"и Е сериЌу, коЌа Ќе показала своЌу огромну разноврсност и ефикасност. И "Черчил" и "Шерман" су попустили Е-15, коЌи их Ќе пробио, а он сам Ќе био много ефикасниЌи и бо и. Да, и немачки млазни авиони, са веома ефикасним ваздушним топом од 30 мм, много су Ќачи.
  Борбе су показале да су уништиле САД и БританиЌу, углавном наоружане митра езима, против МЕ-262 и ТА-152 су веома слаби. Осим ако су велики по броЌу. Али немачки асови су наЌпродуктивниЌи на свету.
  Борбе у НормандиЌи су се отегле до краЌа августа и завршиле су потпуним поразом савезника. Више од седам стотина хи ада  уди изгубило Ќе само затворенике.
  У септембру су Немци кренули у офанзиву на ИталиЌу. Што Ќе траЌало два месеца, све док цео Ќуг МусолиниЌеве зем е ниЌе заузео нацисти. Затим Ќе уследио ударац на СицилиЌу. У децембру су нацисти заузели и ово острво. Борбе су биле веома жестоке. Али Немци су били много Ќачи. И имаЌу бо у опрему, и авиЌациЌу, и тенкове, и митра ез МП 44, и искусниЌе, обучениЌе и дисциплинованиЌе трупе. И наравно команда коЌа има више борбеног искуства са веома Ќаким и фанатичним неприЌате ем.
  Пошто су победили савезнике, Немци су напали Малту, бомбардовали, а затим искрцали трупе. А онда Гибралтар. И Франко ниЌе имао другог избора него да пристане да пусти Швабе.
  Нацисти су се кретали широм Африке. И ве" Ќе БританиЌа, коЌу су извукле подморнице, почела да преговара о примирЌу. Заузима®е Енглеске, посебно пред краЌ примирЌа са СССР-ом, изгледало Ќе нереално. Након што Ќе отишао у Египат и повратио француске поседе, Фирер Ќе пристао на статус кво. Немци су себи добили нафту ЛибиЌе и НигериЌе са Камеруном, и одриЌешене руке. БританиЌа Ќе дисала слободниЌе. Штавише, нацисти су имали млазне бомбардере Арадо способне да униште БританиЌу готово некаж®ено. И наравно да Ќе било страшно.
  Хитлер Ќе сматрао да Ќе у сваком случаЌу неопходно што пре окончати СовЌетски Савез. Иначе "е га Ста ин преварити лупанет.
  Тако Ќе 1. Ќуна 1945. настав ен рат са СССР-ом. До тог времена, нацисти су припремили нови самоходни топ Е-50, оклопниЌи, са снажним топом. Пред®и оклоп Ќе био 160 мм на великом нагибу, бочни оклоп Ќе био 125 мм, плус екрани од 50 мм, а топ од 88 мм са дужином цеви 100 ЕЛ. Са масом машине од педесет тона и мотором коЌи достиже 1200 ко®ских снага када се поЌача. Да, нови самоходни топови су имали одличну заштиту из свих углова и способност да униште совЌетске тенкове. У исто време остаЌе у нискоЌ силуети, ненамет ив и лак за производ®у. Посебност Ќе снажна заштита бокова од укупно 175 мм, плус ва ци. А чело под великим углом Ќе рационално нагнуто оклоп. Поред топа од 88 мм, уграђен Ќе и 105 мм. Међутим, самоходни топови Е-25 такође нису изгубили на важности.
  Немци су много паж®е посветили развоЌу пуноправног тенка Е-50. Машина Ќе, захва уЌу"и гуш"ем распореду, обе"ала да "е постати универзална.
  Више радова Ќе напредовало на тенк Е-100. То више ниЌе био самоходни топ, ве" машина са ротираЌу"ом куполом. Али две пушке су отежале кулу. И много пута сам морао да прерадим оваЌ проЌекат. И испоставило се нешто не превише свар иво. У сваком случаЌу, инфериоран у борбеноЌ ефикасности у односу на претходну сериЌу Е, СССР Ќе и да е задржао Т-34-85 у масовноЌ производ®и, а лансирао Ќе само ИС-3, без развоЌа тенкова тежих од четрдесет седам тона. Тако Ќе Е-100 изгледао егзотично. Самоходне топове Ќуришне модификациЌе Е-50 изгледале су много рационалниЌе. Барем Ќе изгледала паметниЌе.
  Немачка офанзива Ќе почела у правцу Ќуга. Фрици су пробили совЌетску одбрану и отишли у Воро®еж...
  Неколицина Ќе заглибила у биткама за оваЌ град. СовЌетске трупе су се држале за Воро®еж и веома тврдоглаво браниле оваЌ град. Борили су се заиста титански. И нису помиш али да поклекну или одустану.
  Нацисти су у борбу бацили "штурмтигрове", а самоходне топове Е-50 са бомбардером. Кориш"ени су и млазни авиони. Борбе су биле изузетно тврдоглаве. Воро®еж Ќе био тешко оште"ен. Напад на град Ќе траЌао више од месец дана. На краЌу су совЌетске трупе напустиле ово насе е. Али и нацисти су изгубили много снаге и времена. Офанзива дуж Дона развиЌала се споро. Црвена армиЌа Ќе приморала нацисте да сукцесивно пробиЌаЌу Ќедну одбрамбену линиЌу за другом. И исцрпио Фрица.
  Ствари су биле горе у ваздуху. Немачки МЕ-262 се показао као брза и преживела машина, а млазни НЕ-162 се показао као наЌманеварскиЌи и наЌбржи ловац на свету. А немачки топ од 30 мм Ќе веома ефикасан. єедним поготком оборила Ќе совЌетске аутомобиле.
  Хафман Ќе савладао ХЕ-162, коЌи Ќе наЌвише одговарао ®еговом стилу борбе на изузетно блиским уда еностима. За четири стотине оборених летелица оваЌ ас Ќе добио други витешки крст гвозденог крста у историЌи Тре"ег раЌха са златним храстовим лиш"ем, мачевима и диЌамантима.
  На небу са стране СССР-а борио се као главни ловац єак-9 и ниЌе могао да се такмичи са Немцима у брзини. Као и єак-3 и ЛА-7. Немачка возила су и по наоружа®у надмашила совЌетска.
  єедино у чему ТА-152 и МЕ-262 нису имали супериорност Ќе хоризонтална управ ивост. Али КСЕ-162 Ќе био супериорниЌи од совЌетских возила у маневриса®у. КраЌем године поЌавио се напредниЌи немачки млазни бомбардер єу-287, коЌи Ќе Црвеним трупама стварао озби не проблеме.
  У службу су ушли и млазни Ќуришници. КоЌи су веома упорни и брзи.
  А у тенковима су Немци имали квалитативну надмо". Међутим, совЌетска индустриЌа Ќе покушала да се томе супротстави квантитетом. Тенк Т-34-85 Ќе произведен у великим количинама. ИС-3 Ќе прошао нешто ма®е, машина Ќе прилично тешка за производ®у, иако са бо ом пред®ом заштитом од ИС-2. Пошто Ќе завршетак Т-54 одложен, производ®а СУ-100 са снажниЌим оружЌем, способним да се бар нешто супротстави Немцима, почела Ќе да расте.
  Али нацисти нису стаЌали мирно. Добивши приступ афричким сировинама и  удским ресурсима Европе, Блиског истока, значаЌног дела СССР-а, Тре"и раЌх Ќе производио оружЌе у огромним количинама. А РусиЌа, пошто Ќе изгубила значаЌан део териториЌе и изгубила залихе Ленд-Леасе, тривиЌално ниЌе могла да претекне Немачку по количини опреме.
  єедино што Ќе Тре"и раЌх био принуђен да формира огроман броЌ страних Ќединица. Чак Ќе и у немачким дивизиЌама постоЌао огроман броЌ Хеависа. Због тога Ќе сма®ена борбена способност Вермахта.
  Истина, нацисти нису били инфериорни у броЌу воЌника. ИмаЌу половину Африке, и Блиски исток, и скоро целу Европу, и стотине хи ада бивших совЌетских грађана.
  Нацисти су отишли до окуке Дона и заустав ени. И овде Ќе Хитлер наредио напад на Москву. Али тамо се одбрана совЌетских трупа показала наЌЌачом. Нацисти су напредовали од тридесет до педесет километара по цену колосалних губитака, а стали када Ќе на ®их пао снег.
  . ПОГЛАВЉЕ #11
  Нацистичка Немачка ниЌе постигла своЌе ци еве, пошто Ќе успела да заузме релативно малу териториЌу. И то без достиза®а граница максималног напредова®а у четрдесет другоЌ години. Али какве су биле наде. Штавише, долазила Ќе зима. И Црвена армиЌа се поЌачала.
  Али зими су битке биле у пуном Ќеку. Поново Ќе главни немачки тенк био Е-25. єедноставан за производ®у, лаган и управ ив, добро се борио на снегу. У ваздуху су Немци одржавали, па чак и пове"авали своЌу надмо". У сериЌи се поЌавила напредниЌа модификациЌа МЕ-262 Кс, са замашеним крилима, и ТА-183. ПостоЌала Ќе и летелица Б-18 са модификациЌом без дома"ина, и напредниЌи ракетни ловци МЕ-263 способни да лете пола сата, мали и веома маневарски.
  Развила се авиЌациЌа Луфтвафеа. А СССР Ќош ниЌе могао да лансира млазне авионе у сериЌу и безнадежно Ќе губио.
  То га Ќе спречило да зими преузме инициЌативу и оствари значаЌан успех. Немци су одбили нападе, па су чак у марту поново успели да копненим путем одсеку Ле®инград. Тако се развила заиста критична ситуациЌа.
  У проле"е, нацисти су наставили офанзиву. Ударали су свуда где су могли. Користили су тактику масовног бомбардова®а. Поред тога, мотор са турбогенератором ушао Ќе у употребу са панзвалеом. Ово Ќе коначно омогу"ило да се добиЌе дуго очекивани тенк Е-75, непробоЌан из свих углова, али не губи покрет ивост, и дово но брз.
  Ова немачка машина се, због своЌе свестраности и брзине па бе пишто а, показала као ефикасна опциЌа.
  Фрицови су успели да збуне совЌетске обавештаЌне службе и изненадни напад на Тихвин, заузевши Ле®инград у двоструком прстену и пробивши се до Москве са севера.
  Црвена армиЌа Ќе покушала да напредуЌе у реЌону Воро®ежа, али Ќе МеЌнштаЌн то предвидео. Дозволио Ќе совЌетским трупама да савладаЌу слабиЌе ИталиЌане, а затим Ќе извео сечу"и ударац, формираЌу"и велики котао. Фриц Ќе искористио пробоЌ и померио своЌу армаду око Москве. А МеЌнштаЌн Ќе чак успео да заузме РЌазан пресеца®ем комуникациЌа.
  Али у четрдесет шестоЌ години ситуациЌа за Немце Ќе и да е била тешка. СЌеди®ене Државе и БританиЌа су у августу, након што су бациле десетак атомских бомби, успеле да натераЌу єапан на капитулациЌу. А у септембру 1946. БританиЌа и САД су се повукле из примирЌа, спречаваЌу"и их да докраЌче СССР. До тог времена, Немци су имали дискотеке у сериЌи - непробоЌне за малокалибарско оружЌе, али способниЌе за набиЌа®е. Сами Фриц из дискотека нису могли да пуцаЌу, али су сами остали нера®иви због ламинарног млаза. Огромна брзина летелице са диском омогу"ила Ќе престиза®е авиона и набиЌа®е неприЌате а.
  САД и БританиЌа почеле су борбу у октобру покушаЌем нуклеарног удара. Али суочен са напредниЌим немачким ловцима. Оборили су три америчка бомбардера покушаваЌу"и да се пробиЌу до Берлина.
  Немци су ве" имали савршен систем радарске заштите и упозоре®а.
  У новембру Ќе уследило амфибиЌско искрцава®е у Мароку. Нацисти су успели да користе подморнице, ук учуЌу"и водоник-пероксид, да потопе неке од америчких бродова.
  Десант Ќе претрпео велику штету. Али у то време, нацисти су ве" скоро опколили Москву и настоЌали да докраЌче СССР, чиЌа Ќе све ве"а мо" уплашила Тре"и раЌх.
  Стога Ќе у Мароку било мало немачких трупа, а Американци су успели да створе мостобран. И почели су да ствараЌу групу. Али далека уда еност, активност немачке подморничке флоте, учинила Ќе да ®ихови напори Ќош увек нису опасни. КраЌем децембра 1946. затворио се обруч око Москве. Главни град Ќе био опко ен. У Ќануару и фебруару, упорне борбе биле су у пуном Ќеку.
  ПокушаЌ деблокаде главног града РусиЌе Ќе пропао. А краЌем марта требало Ќе да заузме Крем . Иако су совЌетске Ќединице и да е у Москви пружале отпор до краЌа априла.
  СЌеди®ене Државе и БританиЌа су до тада заузеле половину Марока. Извели су активан, али не баш успешан ваздушни напад на Тре"и раЌх. Немци су користили нове ловце КСЕ-262, Ќефтине и маневарске као и КСЕ-162, али бо е зашти"ене и теже наоружане.
  Борбе су показале да Ќе Луфтвафе Ќачи од Американаца у ваздуху, посебно квалитет авиона и обученост асова. А Ќефтиност и лако"а производ®е са КСЕ-262 омогу"или су да се донекле изравна ситуациЌа са квантитативном супериорнош"у савезника.
  После пада Москве и изглад®елог Ле®инграда, Немци су донекле одвезали руке. Почео Ќе напад на Кавказ, Турска Ќе ушла у рат на страни Тре"ег РаЌха. Истовремено, у маЌу, Немци су напредовали на град Горки. Ста ин Ќе поново понудио примирЌе Хитлеру. Фирер Ќе прихватио понуду, али не одмах. Прво су нацисти заузели Кавказ, Горки, Каза®. Фирер Ќе желео да чврсто стане на Волгу и истера Црвену армиЌу. Истина, рат на истоку се развукао до августа. Али 1. септембра Ќе склоп ен споразум, под тешким условима.
  СССР се обавезао да плати почаст НемачкоЌ и изгубио Ќе значаЌан део своЌе териториЌе. Осим тога, Ста ин Ќе био дужан да НемачкоЌ снабдева ве"ину опреме са Урала, наЌбо е инже®ере, а Немцима да практично сву своЌу опрему.
  Ста ин Ќе, осе"аЌу"и узалудност отпора, пристао и на то. Али, с друге стране, задржао Ќе право да има воЌску и развиЌа нове врсте оружЌа. Неки градови на Волги - посебно КуЌбишев и Саратов - остали су у саставу СССР-а, попут У ановска. Границе су исцртане по принципу - оно што Ќе ухва"ено Ќе твоЌе. Међутим, нацисти су успели да заузму Архангелск.
  А сада се рат преселио на Запад. Ко Ќе успео да баци пар атомских бомби на Европу.
  Али и да е Ќе било оклева®а. Немачки борци су преЌаки. Поред тога, веома ефикасним су се показале и немачке ракете зем а-ваздух. Способни да ци аЌу звук или топлоту, нанели су тешку штету савезницима.
  Труман Ќе такође оклевао. Рат са Тре"им раЌхом Американце Ќе превише коштао.
  Али нацисти су пребацили велике снаге у Африку, тамо су у октобру 1947. поразили САД и БританиЌу. А у децембру су немачке трупе ушле у ИндиЌу, освоЌивши и ову колониЌу. Почела Ќе велика офанзива нациста у Африци.
  1948. протекла Ќе у размени удараца. Немци су се пробиЌали кроз комуникациЌе уз помо" подморница и млазних бомбардера. Користили су веома мо"не ТА-500 и ТА-600, као и наЌновиЌи млазни мастодон єу-387 и ловац МЕ-362. Добро су се показале и немачке дискотеке. НабиЌали су се, имали су извиђачку улогу и нера®иви су.
  До лета, нацисти су заузели єужну Африку и Мадагаскар, окупираЌу"и Африку. А за Ќесен Ќе планирана инвазиЌа на БританиЌу.
  Али док Ќе битка била у пуном Ќеку у ваздуху. Хафман Ќе после 500 оборених летелица добио Орден немачког орла са диЌамантима. А пошто Ќе у октобру 1948. достигао хи аду, одликован Ќе новим орденом са посебно установ еним степеном Витешког крста Гвозденог крста са листовима платинастог храста, мачевима и диЌамантима.
  Хафман Ќе постао други добитник овог призна®а. Добио Ќе и Рудел, и то нешто пре Хафмана. Оба ова Ќунака била су на недостижноЌ висини.
  Међу танкерима се истицао Кригман. ОваЌ тенковски ас Ќе био наЌпродуктивниЌи, иако не превише великодушно награђиван. Кригман Ќе био топник и пристоЌан човек. Када Ќе броЌ ®егових тенкова премашио пет стотина, коначно Ќе одликован Витешким крстом Гвозденог крста са храстовим лиш"ем и златним и диЌамантским крстом разарача тенкова.
  4. новембра 1948. почела Ќе операциЌа Северни гамбит, коЌа Ќе слетела у БританиЌу. Британци нису очекивали да "е се Немци одлучити на операциЌу у новембру и били су изненађени. Утицала Ќе и активност немачке авиЌациЌе и подморница. Дакле, искрцава®е се догодило под предности нациста. АваЌ, такав Ќе Палада.
  Черчил више ниЌе био на власти. А без ®ега Ќе све кренуло наопако. Американци су, наравно, помогли Британцима, али нису дово ни. Немци су користили наЌновиЌи тенк Е-50 У, са напредниЌом заштитом, и само два члана посаде. Истина, на овом свету нацисти нису имали пирамидалне тенкове. Али ипак, Е-50 У, имао Ќе висину ма®у од два метра, и надмашио Ќе амерички "Патонс" и енглески "Коланкур".
  БританиЌа Ќе пала средином децембра. Тада Ќе завршена операциЌа приси ава®а Британаца на мир. Ирска Ќе такође нападнута у Ќануару 1949. године.
  Хитлер Ќе себе прогласио победником. Немци су кренули у офанзиву на Индокину. И напредовати у єапан. СЌеди®ене Државе су и да е наставиле рат, али више нису могле да добиЌу Немачку. Нацисти су, међутим, донекле заглибили у Кини. БроЌна проамеричка воЌска Чанг КаЌ Шека и Маове Црвене армиЌе уЌединила се против Вермахта.
  Кинеза има доста и они се жестоко боре. Нешто лакше, нацисти су освоЌили ВиЌетнам, ТаЌланд и да е ИндонезиЌу. А у Ќесен 1949. искрцали су се и у АустралиЌу.
  Борбе су се продужиле. Дошла Ќе 1950. година. Хитлер ниЌе желео мир са СЌеди®еним Државама. Иако Ќе нови председник АЌзенхауер понудио да подели сфере утицаЌа, обе"аваЌу"и Немцима слободу на источноЌ хемисфери. Главни фашиста Ќе желео власт над светом. Иако Ќе веома тешко добити САД.
  1. маЌа 1950. године одржан Ќе историЌски сусрет двоЌице диктатора Хитлера и Ста ина. Након тога, Немачка и СССР су ступили у савез против Америке. Ста ин Ќе схватио да Ќош увек нема снаге да победи Тре"и раЌх, али не би шкодило да врати А аску. Поред тога, нацисти су обе"али да "е престати да узимаЌу репарациЌе од СССР-а. Што Ќе такође веома добро.
  Ста ин Ќе кренуо у офанзиву са Чукотке. Он Ќе послао трупе, посебно наЌновиЌи тенк ИС-7, на А аску. Овим путем су кренули и Немци. єесен 1950. године обележиле су борбе у коЌима Ќе квалитет победио квантитет. Нацисти су напредовали заЌедно са Црвеном армиЌом. Борбе су показале да немачки тенк Е-50 остаЌе наЌбо и на свету, иако Ќе ИС-7 добар.
  Али Американци имаЌу проблема са технологиЌом. "Патон" не вуче. Његов пишто  Ќе инфериорниЌи и од Т-54 и од ИС-7, а оваЌ други Ќе много инфериоран, а Ќош више од оклопа. Немачки Е-50 У Ќе по нивоу близак ИС-7, само Ќе пишто  ма®ег калибра, али бржи и прецизниЌи, са дужом цеви. Само Ќе немачки тенк у Тре"ем РаЌху главни, а совЌетски ИС 7 ниЌе толико масиван. Нацисти имаЌу и мастодонте. Е-75 Ќе такође ниско компактан, са деб им оклопом и ве"им калибром пишто а. И Е-100 У Ќе такође двопушка, али Ќедан топ Ќе бацач бомби, а други Ќе 88-милиметарски противтенковски топ, али "е послужити и Патону. Нешто бо е од америчког Линколна. ПоседуЌе топ калибра 120 мм са цевном брзином од преко 1070 метара у секунди.
  Међутим, оваЌ резервоар има много недостатака и често се квари. Али барем Ќе у ста®у да продре у ИС 7 и Е 50 близу чела.
  У ваздухопловству су Немци ван конкуренциЌе и то Ќе чи®еница. Тако су добили МЕ-462 и безрепе бомбардере коЌи све ломе. Они лете на велике уда ености. А такође и дискотеке - машине коЌима нема равних. И свака летелица Ќе немо"на против ®их.
  Година 1950. протекла Ќе у веома тврдоглавим и жестоким борбама. А аска Ќе освоЌена. Следе"а зима Ќе почела напредова®ем преко Канаде. Коалициони тенкови су се кретали, пресецаЌу"и америчке трупе. Покушали су да се одупру. "Патон" Ќе добио дужи, али Ќош увек недово ан пишто . Американци су покушали да баце атомске бомбе на Црвену армиЌу и Немце, али им Ќе то ипак мало помогло. Улога поЌединачног воЌника Ќе постаЌала све Ќача.
  У биткама су нацисти користили нове воЌнике са генима пацова. Експеримент, међутим, ниЌе добро прошао. Нови борци су били Ќаки, али не превише паметни.
  Међутим, Американци су, као одговор, покушали неке врсте допинга за своЌе воЌнике. А они су, генерално, донекле пове"али снагу, али нису остварили одлучуЌу"у предност.
  Када Ќе коалициЌа прошла Канаду и ушла у СЌеди®ене Државе, отпор Ќе постао жеш"и. Контранапади су уследили с времена на време.
  Американци су покушали да ракетама гађаЌу совЌетске и немачке тенкове. И иако Ќе скуп и, ипак Ќе ефикасниЌи. єедна од метода ратова®а била Ќе употреба лаких оклопних транспортера коЌи су испа ивали ракете. И нанели су неку штету коалициЌи.
  Али Америка Ќе постепено губила тло под ногама. Лос Анђелес Ќе ве" пао. И нацисти су се приближили ФиладелфиЌи. Постало Ќе некако веома узнемируЌу"е.
  До краЌа 1951. године, више од половине териториЌе САД било Ќе под контролом коалициЌе. И до марта 1952. Америка Ќе капитулирала. Ту Ќе прошло алармантно и опасно време рата.
  Наступило Ќе привремено затишЌе. Ста ин Ќе умро у марту 1953. Хитлер Ќе Ќош жив. А у офанзиву кре"е управо 20. априла 1955. године.
  Тре"и раЌх Ќе у то време имао посебне резервоаре направ ене од керамике и уг еничних влакана. А нацисти хрле на исток. Они желе да заузму оно што Ќе Ќош остало од СССР-а. Али 9. маЌа 1955. Адолф Хитлер се срушио током лета авионом. И ера невиђеног тиранина Ќе прекинута. Фирер Ќе надмашио Џингис Кана. И способан да уради оно о чему су други тирани могли само да са®аЌу.
  Црвена армиЌа Ќе наставила да се тврдоглаво одупире Хитлеровим хордама коЌе су напредовале.
  Али аваЌ, снаге су неЌеднаке... Иако Ќе Црвена армиЌа користила нове тенкове Т-64, коЌи, међутим, нису могли зауставити нацисте.
  Да, рат Ќе био готово Ќедностран. Тре"и РаЌх има цео свет, СССР има само половину РусиЌе.
  Тако Ќе завршено осваЌа®е. Тужно и тужно...
  Вовка-Павлик Ќе после таквог есеЌа застала и задремала седе"и у кревету. Када имаш голи торзо, лежа®е на леденом металу Ќе некако глупо.
  Сан Вовке-Павлика био Ќе веома необичан.
  Тако да су борбе ишле Ќош горе за Црвену армиЌу него у стварноЌ историЌи. И Фриц Ќе почео брже да се пробиЌа. А план "Барбароса" Ќе преиспу®ен. Црвена армиЌа се потпуно урушава.
  А сада се нацистичке хорде приближаваЌу Москви. Овде Ќе неопходно да Ќе нацистичка армада наишла на тврдоглав отпор.
  Али ево знакова да шест бораца улази у битку. єедна нада за Вовку-Павлика, Маргариту, Наташу, ЗоЌу, Августину, Светлану. Они су у ста®у да зауставе и поразе неприЌате е одЌедном, претвараЌу"и их у пепео.
  Тако див а и лепа екипа девоЌака се окупила. А против ®их Ќе диЌамантски ас и ®егова банда. Па ниЌе страшно...
  А нацисти ве" теку око Москве са разних страна.
  Тада су Вовка-Павлик и девоЌке поново ушле у битку, помажу"и РусиЌи, односно СССР-у.
  Тада им се придружила босонога девоЌка Маргарита. Такође, одрасла жена писац постала Ќе девоЌчица од око дванаест година у замену за бесмртност и испунила мисиЌу.
  Ратници из двадесет првог века поново су се ухватили у коштац са нацистима двадесетог.
  У фашистичкоЌ смеђоЌ империЌи има превише воЌника. Теку као бескраЌна река.
  Вовка-Павлик, сече"и нацисте мачевима, и пешадиЌа и тенкови су урлали:
  - Никада не одустаЌ!
  И оштар диск полете са дечакове босе ноге!
  Маргарита, ломе"и противнике, искажу"и зубе, прогунђа:
  - Има места за подвиг на свету!
  И отровне игле су се распршиле са босих ногу девоЌчице, погађаЌу"и нацисте и ®ихове авионе и тенкове.
  Наташа Ќе такође забацила голе ножне прсте, убоЌито и урлала:
  Никада не"емо заборавити и никада опростити.
  И ®ени мачеви су прошли кроз фашисте у млину.
  ЗоЌа, секу"и неприЌате е, зацвилила Ќе:
  - За нови ред!
  И нове игле разбацане са ®ених босих ногу. А шта Ќе у оку, шта Ќе у грлу нацистичким воЌницима и авионима.
  Да, било Ќе Ќасно да су ратници постаЌали узбуђени и бесни.
  Августин, секу"и беле воЌнике и тенкове, зацвилио Ќе:
  - Наша гвоздена во а!
  И нови, убитачни дар полети са ®ене босе ноге. И падаЌу такни и бели борци.
  Светлана сече воденичару, мачеви су ЌоЌ као му®е.
  Нацисти падаЌу као снопови.
  ДевоЌка босим ногама баца игле и шкрипи:
  - єер "е победити маЌка РусиЌа!
  Млади ратник Вовка-Павлик напредуЌе против нациста. Дечак Терминатор сече смеђе трупе.
  А у исто време, прсти дечакових голих ногу избацуЌу игле са отровом, цепаЌу стабла и обараЌу авионе.
  Дечак урла:
  - Слава буду"оЌ РусиЌи!
  И у покрету сече свима главе и ®ушке.
  Маргарита такође слама противнике.
  Њене босе ноге млатараЌу. Нацисти умиру у великом броЌу. Ратник виче:
  - За нове границе!
  А онда "е девоЌка узети и пресе"и ...
  Маса лешева фашистичких воЌника.
  Али Наташа Ќе у офанзиви. Са тенковима сече нацисте и пева:
  - РусиЌа Ќе велика и блистава,
  єа сам веома чудна девоЌка!
  А дискови лете са ®ених босих ногу. Ко Ќе видео грла нациста. Да, ово Ќе девоЌка.
  ЗоЌа Ќе у офанзиви. Сецка®е смеђих воЌника обема рукама. П ува®е из цеви. И голим прстима баца убоЌите игле - обара тенкове и авионе.
  И притом пева у себи:
  - Ох, тупа, идемо,
  Ох, моЌ оми ени "е оти"и!
  Августина, сече"и нацисте и истреб уЌу"и мрке воЌнике, вришти:
  - Сав чупав и у животи®скоЌ кожи,
  Бацио се то агом на полициЌу!
  И голим прстима, како бацити у неприЌате а, нешто што "е убити слона, а Ќош више тенк.
  А онда зацвили:
  - Вукови!
  Светлана у офанзиви. Сече, сече нацисте. Босих ногу на ®их баца поклоне смрти.
  Води млин са мачевима.
  Сломила Ќе много бораца и цвили:
  - Стиже велика победа!
  И опет Ќе девоЌка у див ем покрету.
  А ®ене босе ноге лансираЌу смртоносне игле, уништаваЌу"и тенкове и авионе.
  Вовка-Павлик скочи. Дечак се завртео у салту. Исецкао много нациста у скоку.
  Бацао Ќе игле голим прстима и грк ао:
  - Буди славан по моЌоЌ лепоЌ храбрости!
  И опет дечак у борби.
  Маргарита прелази у офанзиву. Уништава све неприЌате е заредом. Њени мачеви су чврш"и од сечива ветре®аче. А голи прсти бацаЌу дарове смрти, тенкови и авиони горе.
  ДевоЌка Ќе у офанзиви. Истреб уЌе смеђе ратнике без церемониЌе.
  И скокови с времена на време, и увиЌа®а!
  И од ®е лете дарови униште®а.
  И сами нацисти падаЌу мртви. И читаве гомиле лешева се гомилаЌу.
  Маргарита шкрипи:
  - єа сам амерички каубоЌ!
  И опет су ®ене босе ноге бациле иглу.
  А онда Ќош десетак игала!
  Наташа у офанзиви Ќе такође веома кул.
  И баца босим ногама, и п уЌе из сламке.
  И вришти из свег гласа:
  - єа сам светлуцава смрт! Све што треба да урадите Ќе да умрете!
  И опет лепота у покрету.
  ЗоЌа Ќуриша на блокаду нацистичких лешева. А бумеранги униште®а такође лете са ®ених босих ногу.
  А смеђи ратници падаЌу и падаЌу.
  ЗоЌа вришти:
  - Босонога девоЌко, победи"еш!
  А са голе пете девоЌке лети десетак игала. КоЌе директно у грло нацистима зариваЌу.
  Паду мртви.
  Или бо е речено, потпуно мртав.
  Августин у офанзиви. РазбиЌа смеђе трупе. Њени мачеви се носе у две руке. И она Ќе тако велики ратник.
  Торнадо се шири кроз фашистичке трупе.
  ДевоЌка са црвеном косом урла:
  - Буду"ност Ќе скривена! Али би"е победоносно!
  А у офанзиви лепотица ватрене косе.
  Августин урла у див ем заносу:
  - Богови рата све "е поцепати!
  И ратник у офанзиви.
  А ®ене босе ноге бацаЌу много оштрих, отровних игала.
  Светлана у борби И тако светлуцаво и борбено. Њене голе ноге избацуЌу толико смртоносних ствари. Не човек, ве" смрт са плавом косом.
  Али ако се поквари, онда га не можете зауставити.
  Светлана пева:
  - Живот не"е бити мед,
  ТаЌ скок у колу!
  Нека се сан оствари -
  Лепота претвара човека у роба!
  А у покрету босоноге девоЌке све Ќе више беса.
  Вовка-Павлик у офанзиви, све се убрзава. Дечак туче нацисте.
  Његове босе ноге бацаЌу оштре игле - цепаЌу тенкове и авионе.
  Млади ратник шкрипи:
  - Луда империЌа "е све растурити!
  И опет Ќе дечак у покрету.
  Маргарита Ќе бурна девоЌка у своЌоЌ активности. И млати неприЌате е.
  Овде Ќе лансирала голу ногу, грашак са експлозивом. Она "е експлодирати и одЌедном "е бити бачено стотину нациста и десет тенкова.
  ДевоЌка вришти:
  - Победа "е нам ипак до"и!
  И води"е млин са мачевима - бурад тенкова лете у разним правцима.
  Наташа Ќе убрзала покрете. ДевоЌка сече мрке ратнике. И док виче:
  - Победа чека руску империЌу.
  И да истребимо нацисте убрзаним темпом.
  Наташа Ќе девоЌка терминатор.
  Не помиш а да стане и успори и тенкови и авиони залутаЌу.
  ЗоЌа Ќе у офанзиви. Чини се да ®ени мачеви секу месо и металну салату. ДевоЌка вришти из свег гласа:
  - Наш спас Ќе на снази!
  И голи прсти такође бацаЌу такве игле.
  И маса  уди са избушеним грлом, коЌи леже у гомилама лешева, као и полом ених тенкова и оборених летелица.
  Августин Ќе луда девоЌка. И слама све као да Ќе робот из хиперплазме.
  Ве" Ќе разбио ни сто нациста. Али све убрзава. А ратник Ќош урла.
  - єа сам непобедив! НаЌкул на свету!
  И опет лепота у нападу.
  А из босих ножних прстиЌу грашак излети. А три стотине нациста и десетак тенкова Ќе распарчала снажна експлозиЌа.
  Августин Ќе певао:
  - Не"ете се усудити да нам отмете зем у!
  Светлана Ќе такође у офанзиви. И не даЌе ни грам предаха. Вилд Терминатор Гирл.
  И сече неприЌате е и истреб уЌе нацисте. А маса мрких бораца ве" Ќе пала у Ќарак и поред путева.
  Шесторица су били бесни. Направио див у борбу.
  Вовка-Павлик поново у акциЌи. И он напредуЌе машу"и оба мача. А дечак терминатор води млин. Мртви нацисти падаЌу.
  Маса лешева. Целе планине крвавих тела.
  Дечак писац подсе"а на див у стратегиЌу. Где су се такође мешали ко®и и  уди.
  Олег Рибаченко шкрипи:
  - Тешко од памети!
  И би"е доста новца!
  И дечак терминатор у новом покрету. А ®егове босе ноге "е нешто узети и бацити.
  Дечак гениЌе Ќе заурлао:
  - МаЌсторска класа и фирма "Адидас"!
  Заиста кул емисиЌа се показала кул. И колико Ќе побиЌених нациста. И наЌве"и броЌ наЌве"их убио Ќе смеђе борце.
  У борби Ќе и Маргарита. Ломи цимет и челичне воЌске и урла:
  - Велики ударни пук! Сви се возимо у ковчег!
  И ®ени мачеви су посечени нацистима. Маса смеђих бораца се ве" срушила.
  ДевоЌка Ќе зарежала:
  - єа сам чак хладниЌи од пантера! Докажите да су сви наЌбо и!
  И из голе пете девоЌке, као грашак са мо"ним експлозивом, излете"е.
  И удари на неприЌате а.
  И он "е узети и разбити неке од противника и тенкове, па чак и авионе.
  А Наташа Ќе на власти. И она побеђуЌе противнике, а сама никоме не"е дати спуст.
  Колико Ќе нациста ве" прекинуто.
  И ®ени зуби су тако оштри. А очи су сафирне. Ово Ќе девоЌка - главни ¤елат. Иако има све своЌе партнере - ¤елате!
  Наташа вришти:
  - єа сам луд! Има"ете казну!
  И опет "е девоЌка мачевима посе"и много нациста.
  ЗоЌа Ќе у покрету и исекла Ќе много смеђих ратника.
  И босе ноге бацаЌу игле. Свака игла убиЌа неколико нациста. Ове девоЌке су заиста лепе.
  Августин напредуЌе и слама противнике. И притом не заборав а да викне:
  - Не можете побе"и из ковчега!
  А девоЌка "е узети своЌе зубе и голи"е зубе!
  А црвенокоса Ќе тако... Коса виЌори на ветру, као пролетерска застава.
  И све буквално долази из беса.
  Светлана у покрету Овде Ќе исекла много лоба®а и кула тенкова. Ратница коЌа показуЌе зубе.
  ПоказуЌе Ќезик. А онда п уне из сламке. Онда завиЌа:
  - Хо"ете ли бити мртви!
  И опет са ®ених босих ногу лете убоЌите игле коЌе погађаЌу пешадиЌу и авионе.
  Вовка-Павлик скаче и скаче.
  Босоноги дечак испушта гомилу игала, обара тенкове и пева:
  - Идемо на кампова®е, отвори велики рачун!
  Млади ратник Ќе у наЌбо ем изда®у.
  Доста Ќе стар, али изгледа као дете. Само веома Ќак и миши"ав.
  Дечак Вовка-Павлик Ќе певао:
  - Нека игра не буде по правилима - проби"емо фраеру!
  И опет су му с босих ногу полетеле смртоносне и разбиЌаЌу"е игле.
  . ПОГЛАВЉЕ #12
  Маргарита Ќе са одушев е®ем певала:
  - Ништа ниЌе немогу"е! ВеруЌем да "е слобода сванути!
  ДевоЌка Ќе поново бацила смртоносну каскаду игала на нацисте и ®ихове тенкове, наставила:
  - Мрак "е нестати! Нека цветаЌу руже!
  И чим ратница голим прстима баци грашак, хи аду нациста Ќе одмах полетело у ваздух. Да, воЌска мрког, пакленог царства се топи пред нашим очима.
  Наташа у борби. Скаче као кобра. Експлодира неприЌате е. И толико нациста гине и авиони падаЌу.
  Њихова девоЌка и мачеви, и зрна на уг у, и коп а. И игле.
  У исто време и урла:
  - ВеруЌем да "е победа до"и!
  И слава Руса "е на"и!
  Голи прсти бацаЌу нове игле, удараЌу"и противнике.
  ЗоЌа у див ем потезу. Напада нацисте. РазбиЌа их на мале комаде.
  Жена ратница голим прстима баца игле. ПробиЌа се кроз противнике и како урлати:
  Наша потпуна победа Ќе близу!
  И изводи див и млин са мачевима, бацаЌу"и тенкове. Ово Ќе стварно девоЌка као девоЌка!
  Али Августинова кобра Ќе кренула у офанзиву. Ова жена Ќе но"на мора за све но"не море.
  А ако га пресече, значи да "е га пресе"и.
  Након тога, црвенокоса "е узети и запевати:
  - Отвори"у све лоба®е! єа сам велики сан!
  А сада су ®ени мачеви у акциЌи и секу месо и метал.
  Светлана такође иде у офанзиву. Ова девоЌка нема кочнице. Чим секу, тако се маса лешева засипа, а авиони и тенкови падаЌу.
  Плавокоси терминатор урла:
  - Како "е бити добро! Како "е бити добро - знам!
  А сад од ®е лети грашак убица.
  Вовка-Павлик "е опет одсе"и стотину нациста, носе"и метеор. И он "е поди"и бомбу и бацити Ќе.
  Мале величине, али смртоносне...
  Како разбити на мале комаде.
  Дечак терминатор Ќе урлао:
  - ОлуЌна младост страшних машина!
  Маргарита "е то поновити у борби.
  И посекао много смеђих бораца. И сма®уЌе велике празнине.
  ДевоЌка вришти:
  - Ламбада Ќе наш плес на песку!
  И ударио са новом снагом.
  Наташа у офанзиви Ќе Ќош бесниЌа. Па млатити нацисте. НиЌе добро за ®их да се одупиру таквим девоЌкама.
  Наташа Ќе узела и запевала:
  - Трча®е на лицу места Ќе обичан помирите !
  И девоЌка ратница Ќе са таквим каскадом удараца упала у противнике.
  И босим ногама "е бацати дискове.
  Овде Ќе водила млин. Маса глава смеђе воЌске се откотр ала и тенкови су горели.
  Она Ќе борбена лепотица. Победите себи такву жуту армаду.
  ЗоЌа Ќе у покрету, слама све без изузетка. А ®ени мачеви су као маказе смрти.
  ДевоЌка Ќе Ќедноставно дивна. А ®ене босе ноге бацаЌу веома отровне игле.
  Поразите противнике. ПробиЌаЌу им грло и праве ковчеге, праве да тенкови и авиони експлодираЌу.
  ЗоЌа га Ќе узела и зацвилила:
  - Ако нема воде у чесми...
  Наташа Ќе усхи"ено викнула:
  Дакле, ти си крив!
  И голим прстима баца нешто што убиЌа теме но. Ово Ќе заиста девоЌка од девоЌака.
  А са ®ених босих ногу како "е оштрица полетЌети. И погоди"е много бораца, одсецаЌу"и куле од тенкова.
  Августин у покрету. Брз и Ќединствен у своЌоЌ лепоти.
  Какву светлу косу има. Као пролетерска застава коЌа се виЌори. Ова девоЌка Ќе права лисица.
  И сече противнике - као да Ќе рођена са мачевима у рукама.
  Црвенокоси, проклето копиле!
  Августин га узе и просикта:
  - Би"е воловска глава - не"е борци полудети!
  И овде Ќе опет сломила много бораца.
  Дечак Вовка-Павлик прогунђа:
  - Шта вам Ќе потребно! Ево девоЌке!
  Маргарита, бацивши босом ногом, одломивши куполу тенка, потврди:
  - Велика и кул девоЌка!
  Августин се спремно сложио са овим:
  - єа сам ратник коЌи "е свакога угристи!
  И опет "е голих ножних прстиЌу лансирати убилачку.
  Светлана у борби ниЌе инфериорна у односу на противнике. Не девоЌка, али да завршим са таквом вештицом у пламену.
  И вришти:
  - Какво плаво небо!
  Августина, пуштаЌу"и сечиво босом ногом, одсекавши куполу тенка, потврди:
  - Ми нисмо присталице п ачке!
  Светлана Ќе, секла неприЌате е и обарала авионе, цвркутала:
  - Будали не треба нож....
  ЗоЌа Ќе шкрипала, бацаЌу"и игле голим, препланулим ногама:
  - Лага"еш га из три кутиЌе!
  Наташа Ќе, сече"и нацисте, додала:
  - И уради с ®им за пени!
  А ратници "е узети и скочити. Тако су крвави и кул. Уопште, имаЌу много узбуђе®а.
  Вовка-Павлик изгледа веома елегантно у борби.
  Маргарита Ќе певала:
  - Ударац Ќе Ќак, а момак има интерес...
  ГениЌални дечак Ќе ногом лансирао нешто што Ќе личило на елису хеликоптера. Одсекао Ќе пар стотина глава од нациста и тенкова, зацвилио:
  - Прилично спортски!
  И обоЌе - дечак и девоЌчица у пуном ажуру.
  Вовка-Павлик, сече"и мрке воЌнике, грк а:
  - И би"е велика победа за нас!
  Маргарита Ќе просиктала у одговору:
  - УбиЌамо све - босим ногама!
  ДевоЌка Ќе заиста тако активан терминатор.
  Наташа Ќе певала у офанзиви:
  - Свети рат!
  И ратник Ќе лансирао оштар диск-бумеранг. Летио Ќе у луку, посекао много нациста и тенковских кула.
  ЗоЌа Ќе додала, настав аЌу"и истреб е®е:
  - Би"е то наша победа!
  И нове игле полетеле са ®ених босих ногу. И погодили су много ловаца и авиона.
  Плавокоса девоЌка Ќе рекла:
  - Мат противника!
  И показала Ќе своЌ Ќезик.
  Августина, машу"и ногама и бацаЌу"и кукасте крстове оштрих ивица, гркнула Ќе:
  - Царска застава напред!
  Светлана Ќе спремно потврдила:
  - Слава палим Ќунацима!
  А девоЌке су у глас викнуле, сламаЌу"и нацисте:
  - Нико нас не"е зауставити!
  И сад лети диск са босих ногу ратника. Месо се цепа и куле тенкова се руше.
  И опет урлати:
  - Нико нас не може победити!
  Наташа Ќе полетела у ваздух. Распарчао противнике и крилате лешинаре и издао:
  - Ми смо вучице, спржите душмана!
  А из ®ених голих прстиЌу излете"е веома смртоносни диск.
  ДевоЌка се чак и извиЌа у екстази.
  А онда промрм а:
  - Наше пете воле ватру!
  Да, девоЌке су стварно секси.
  Вовка-Павлик о грк а®у:
  - Ох, рано, даЌе сигурност!
  И намигну ратницима. Они се смеЌу и показуЌу зубе као одговор.
  Наташа Ќе посекла нацисте и зацвилила:
  - У нашем свету нема радости, без борбе!
  Дечак Ќе одговорио:
  "Понекад ни туча ниЌе забавна!"
  Наташа се сложила:
  - Ако нема снаге, онда да...
  Али ми ратници смо увек здрави!
  ДевоЌка Ќе голим прстима бацала игле на неприЌате а, дигла у ваздух масу тенкова и певала:
  - ВоЌник Ќе увек здрав,
  И спремни за акциЌу!
  Након тога, Наташа Ќе поново посекла неприЌате е, рушивши куле тенкова.
  ЗоЌа Ќе веома брза беба. Овде Ќе бацила читаво буре на нацисте. И откинуо пар хи ада од Ќедне експлозиЌе.
  Онда Ќе викнула:
  - Не стаЌ, штикле нам светлуцаЌу!
  И девоЌка у борбеноЌ чипки!
  Августин у борби такође ниЌе слаб. Па млатити нацисте. Као из снопа ланаца избиЌа.
  И сече противнике - пева:
  - Пазите, би"е корисно
  Би"е пита на Ќесен!
  Црвенокоси ђаво заиста оре у борби као ђаво у бурмутици.
  А ево како се Светлана бори. И нацисти то добиЌаЌу од ®е.
  А ако удари, удари"е.
  Из ®е лете крваве прске.
  Светлана Ќе оштро приметила када су ЌоЌ из босих стопала летеле металне прска®е коЌе су топиле лоба®е и куле резервоара:
  - Слава РусиЌи, много чак и слава!
  Тенкови Ќуре напред...
  ДивизиЌе у црвеним маЌицама -
  Поздрав руски народе!
  Овде су девоЌке преузеле нацисте. Тако се секу и сецкаЌу. Не ратници, ве" стварно пантери коЌи су прекинули ланац.
  Вовка-Павлик у борби и напада нацисте. Туче их без сажа е®а, сече кроз тенкове, и цвили:
  Ми смо као бикови!
  Маргарита, разбиЌаЌу"и смеђу воЌску и секу"и тенкове, покупи:
  Ми смо као бикови!
  Наташа га Ќе узела и урлала, секу"и мрке борце заЌедно са тенковима:
  - Лаж Ќе измакла контроли!
  ЗоЌа Ќе растргла нацисте, зацвилила:
  - Не, не из руке!
  А и он "е узети и пустити звездицу босом ногом и докраЌчити многе фашисте.
  Наташа Ќе узела и зацвилила:
  - Наш ТВ Ќе ук учен!
  А убитачан сноп игала лети са ®ене голе ноге.
  ЗоЌа, такође уништаваЌу"и нацисте и ®ихове тенкове, зацвилила Ќе:
  - Наше приЌате ство Ќе монолит!
  И опет такво баца®е да се кругови замаг уЌу на све стране. Ово Ќе девоЌка - чисто истреб е®е противника.
  ДевоЌка голих прстиЌу "е узети и лансирати три бумеранга. А лешева од овога постало Ќе Ќош више.
  Након тога, лепотица "е издати:
  - Не"емо дати неприЌате у милост! Би"е леш!
  И опет смртоносна ствар одлети са голе пете.
  Августин Ќе такође сасвим логично приметио:
  - Само не Ќедан леш, него многи!
  Након тога, девоЌка га Ќе узела и боса прошетала кроз крваве локве. И убила Ќе много нациста.
  И како бучи:
  - Масовна убиства!
  А сад "е да лупи главом о нацистичког генерала. Сломи му лоба®у и издаЌ:
  - Банзаи! Оти"и "еш у раЌ!
  Светлана Ќе веома биЌесна у офанзиви, посебно обараЌу"и тенкове, шкрипи:
  - Не"ете бити поштеђени!
  И десетак игала ЌоЌ одлети са голих прстиЌу. Док она пробиЌа све, авиони се руше. И веома много чак и ратник покушава да раскомада и убиЌе.
  Дечак Вовка-Павлик шкрипи:
  - Славни чеки"!
  А дечак такође баци босом ногом тако кул звезду у облику свастике. Замршен хибрид.
  И маса нациста се срушила.
  Вовка-Павлик заурла:
  - Банзаи!
  И дечак Ќе поново у див ем нападу. Не, само кипи од снаге, а вулкани жуборе!
  Маргарет у покрету. Свима "е поцепати стомаке.
  ДевоЌка са ногом избаци"е педесет игала одЌедном. А масу су побили разни неприЌате и, нокаутирали и тенкове и авионе.
  Маргарита Ќе певала весело:
  - єедан два! Туга ниЌе проблем!
  Никада се не треба обесхрабрити!
  Држите нос и реп више са цеви.
  ЗнаЌте да Ќе прави приЌате  увек са вама!
  Ово Ќе тако агресивна компаниЌа. ДевоЌка млати и вришти:
  "Председник ЗмаЌа "е постати леш!"
  Наташа у борби Ќе само нека врста терминатора. И рика®е Ќе гркнуло:
  - Банзаи! Брзо!
  И граната ЌоЌ Ќе полетела са босе ноге. А нацисти су као ексери. И разби"е много мастодонта и крилатих, паклених машина.
  Ево ратника! Свим ратницима - ратник!
  ЗоЌа Ќе такође у офанзиви. Тако бесна кучка.
  А она га узе и прогунђа:
  - Наш отац Ќе сам Бели Бог!
  И сече троструки млин на нацисте!
  А Августин Ќе узвратио:
  - А моЌ Бог Ќе црн!
  Заиста, црвенокоса Ќе само оличе®е преваре и подлости. За неприЌате е, наравно. А за приЌате е, она Ќе драга.
  И како "е голим прстима узети и бацити. И много гомила ратника смеђе империЌе, као и ®ихових тенкова и авиона.
  Црвенокоса Ќе викнула:
  - РусиЌа и црнобог су иза нас!
  Ратник са веома високим борбеним потенциЌалом. Не, под ово Ќе бо е не мешати се. Као што се чупаЌу куле тенкова и крила фашистичких летелица.
  Августин Ќе просиктао:
  - Све издаЌнике "емо смрвити у прах!
  И намигни своЌим партнерима. Да, ова ватрена девоЌка ниЌе баш нешто што може дати мир. Осим ако мир ниЌе смртоносан!
  Светлана Ќе, сламаЌу"и неприЌате е, издала:
  - Помести"емо те у ред!
  Августин Ќе потврдио:
  - Све "емо побити!
  А са ®ених босих ногу поново лети дар тоталног униште®а! И толико тенкова и авиона експлодирало Ќе у мале комади"е одЌедном.
  Вовка-Павлик Ќе певао као одговор:
  - Би"е потпуни банзаи!
  Августина, коЌа Ќе голим рукама кидала нацисте, секла их мачевима и бацала игле голим прстима, уништаваЌу"и одЌедном тенкове и авионе, издала Ќе:
  - Укратко! Укратко!
  Наташа, уништаваЌу"и смеђе ратнике, зацвилила Ќе:
  - Укратко - банзаи!
  И да секу противнике див ом горчином.
  Вовка-Павлик, секу"и противнике, издао Ќе:
  - ОваЌ гамбит ниЌе кинески,
  А деби Ќе, веруЌте ми, таЌландски!
  И опет Ќе са дечакове босе ноге полетео оштар диск за реза®е метала. Одсекао Ќе и куполе тенкова и репове авиона.
  Маргарита Ќе, сече"и ратнике мрког царства и оклоп тенкова, певала:
  - А кога "емо на"и у борби,
  И кога "емо на"и у борби...
  Да се не шалимо с тим -
  ХаЌде да га растргнемо!
  ХаЌде да га растргнемо!
  Они су тада урадили добар посао са нацистима... И СовЌетска РусиЌа Ќе победила браон царство током напада на Москву.
  Рат Ќош ниЌе био завршен, али СССР Ќе ве" имао прилику да порази саме нацисте. Тако Ќе шесторица поново морала да прекине изврше®е своЌе супер и кул мисиЌе.
  Вовка-Павлика Ќе пробудио долазак страже. Опет су му донели оброке - триста грама хлеба и воде.
  Затвореник Ќе са задово ством Ќео и пио. Мало сам се узбудио и приметио:
  - А у затвору ниЌе лоше - храна, пи"е и кров над главом су бесплатни!
  ПолицаЌац рече са осмехом:
  - А ти си гвоздено дете, не губи! Да су сви такви!
  Вовка-Павлик Ќе логично приметио:
  - Онда полициЌа не би била потребна!
  ПолицаЌац Ќе рекао да Ќе остао Ќош Ќедан дан, а потом "е дечак-осуђеник поново бити одведен на саслуша®е код иследника.
  Вовка-Павлик климну главом у знак слага®а:
  - Добро, могу Ќа то!
  Након тога Ќе поново затворен у казнену "елиЌу. У мраку, ипак, дечак види нешто своЌим необично оштрим видом. Овде можете, посебно, ухватити и задавити пацове. Би"е веома заним иво. Ухватиш себе пацова и зг®ечиш.
  Мисли трепере, али не бисте покушали сирово? Зашто Кинези Ќеду сирове фетусе пацова?
  Затвореник из реда пацова узео Ќе и угризао кожу.
  Али онда га Ќе свеЌедно бацио, одвратно.
  Затим Ќе дечак поново устао и почео да хода. Истовремено, можете саставити нешто заним иво.
  Шпански диктатор Франко, за разлику од стварне приче, пристао Ќе да немачке трупе нападну енглеску тврђаву Гибралтар. У замену, ШпаниЌа Ќе добила неке британске и француске зем е у Африци.
  Напад под командом МеЌнштаЌна догодио се у но"и од 25. новембра 1940. на 26. новембар. Како се испоставило, Британци нису били сасвим спремни за такав воЌни потез, а нацисти су успели да заузму тако мо"ну тврђаву из налета.
  Његов пад Ќе значаЌно утицао на ток рата. Вермахт Ќе успео да пребаци снаге на наЌкра"у уда еност до Африке, а Британцима Ќе онемогу"ен улазак у Средоземно море са истока.
  Немачка команда послала Ќе неколико дивизиЌа у екваториЌалну Африку. Осим тога, Ромелов корпус Ќе пребачен у ЛибиЌу, неколико месеци раниЌе него што Ќе било реално.
  Британци су заузврат одустали од офанзиве против ИталиЌана у ЕтиопиЌи и почели да ЌачаЌу своЌе позициЌе у Египту. Међутим, Роммел Ќе успео да их предузме, и као резултат превентивног удара, победио Ќе колониЌалне трупе, заузевши АлександриЌу и Каиро. ПоложаЌ БританиЌе у Африци постао Ќе компликованиЌи. Немци су ве" стигли до Суецког канала и претили су да "е да е напредовати на Блиски исток. Поред тога, постало Ќе могу"е крета®е према Судану.
  Истина, послови ИталиЌана у ГрчкоЌ нису били баш успешни, али Ќе долазак додатних снага из Немачке спасио ситуациЌу.
  Хитлер Ќе имао дилему: да нападне СССР или да докраЌчи БританиЌу? Успеси Вермахта у Африци подстакли су другу одлуку - да одвеже руке на Западу. Иако су воЌне припреме СССР-а изазвале страх код Фирера.
  Црвена армиЌа Ќе Ќачала, али ни Немци нису седели скрштених руку. Производ®а тенкова 1941. Ќе удвостручена у односу на 1940. годину, а авиЌациЌа Ќе порасла скоро два и по пута.
  Нацисти су извршили бомбардова®е и десант на Малту. Затим Ќе Ромел пробио одбрану на Суецком каналу и ушао у арапски Ирак, коЌи се побунио против британске власти. Немци су релативно лако освоЌили и КуваЌт и цео Блиски исток. Ста ин се, с друге стране, држао тактике чека®а. Али Черчил Ќе тврдоглаво наставио рат. Дошавши до Ирана, Вермахт се окренуо єужноЌ Африци.
  Година 1941. ближила се краЌу. Ослобађа®е подморница се пове"ало, а БританиЌа Ќе губила своЌе колониЌе. САД су биле пасивне. Али єапан ниЌе могао да седи скрштених руку и напао Ќе луку у Перуу 7. децембра. Почео Ќе нови рат на Пацифику. И Хитлер Ќе поново морао да одустане од планова за напад на СССР.
  Неопходно Ќе помо"и єапанцима, да заузму Иран и ИндиЌу, као и єужну Африку. И што Ќе наЌважниЌе сама БританиЌа. Штавише, амерички бомбардери нису играчка. Они могу Тре"ем РаЌху да изазову много нево а. А наЌпогодниЌе Ќе извршити бомбардова®е са териториЌе БританиЌе.
  Тако Ќе Фирер био приморан 1942. да напусти идеЌу о инвазиЌи на исток.
  ПостоЌао Ќе ризик да сам Ста ин отвори фронт, али... Мора се знати Ста инов карактер. У спо ноЌ политици Ќе веома резервисан. Рат са Финском учинио Ќе Црвеног диктатора Ќош опрезниЌим.
  Док СССР Ќача снагу. БроЌ авиЌациЌе 1. Ќануара 1942. достигао Ќе тридесет две хи аде возила, а тенкова више од двадесет пет хи ада, плус Ќош три хи аде танкета. Укупно, Ста ин Ќе планирао да заврши регрутациЌу 20 механизованих корпуса, са укупним броЌем тенкова од 32 хи аде возила, од чега наЌновиЌи КВ различитих марки и Т-34, 16,5 хи ада. Осим тога, развоЌ тенкова Т-50 Ќе Ќош увек био у току, иако се показало да Ќе аутомобил лаган.
  Немци су, након што су наишли на Матилду и неке крстарице, и имали информациЌе да Британци развиЌаЌу тешке тенкове, такође почели да праве своЌе мастодонте. Пре свега "Тигар" са топом 88 мм, и оклоп са непробоЌним топом од 75 мм са дугом цеви.
  Такође су биле доступне информациЌе о изград®и совЌетских тенкова. Тенк КВ-2 Ќе продефиловао на првомаЌскоЌ паради на Црвеном тргу, а тридесетчетворка Ќе имала неке податке.
  У сваком случаЌу, када Ќе Шпер био на челу царског министарства наоружа®а и мунициЌе, развоЌ технологиЌе Ќе ишао брже. Хитлер Ќе желео да има наЌбо е тенкове на свету, и то теже. Али док Ќе Немачка била очигледно инфериорна у односу на СССР. И броЌ аутомобила и ®ихов квалитет. У августу 1941. почела Ќе производ®а тенка КВ-3. Испоставило се да Ќе аутомобил прилично тежак са 68 тона, али наоружан топом од 107 мм са почетном брзином проЌектила од 800 метара у секунди. То ЌоЌ Ќе обезбедило предност у односу на "Тигра", коЌи, иначе, Ќош ниЌе био лансиран у сериЌу.
  єош мо"ниЌи Ќе био КВ-5 са тежином од 125 тона и два топа. Истина, таква тешка машина створила Ќе више проблема за совЌетску воЌску него добра. А 1942. године усвоЌена Ќе верзиЌа КВ-4 тешка 107 тона. СССР Ќе с правом могао да се поноси своЌим наЌтежим тенковима на свету, па чак и наЌмо"ниЌим.
  Али с друге стране, Немачка се доста добро развила у авиЌациЌи. єу-188 Ќе, након што Ќе отишао у сериЌу, развио брзину упоредиву са ловцима. ДО-217 Ќе такође изгледао пристоЌно. Такође су се активно развиЌали млазни авиони. Пошто Ќе БританиЌа била главна мета, млазним бомбардерима Ќе посве"ено много више паж®е него у стварноЌ историЌи.
  Немци су активно користили ропски рад. Увезено из Африке огроман броЌ црнаца. Црни радници су били послушни, издрж иви, али неквалификовани. Кориш"ени су за помо"не послове.
  Али, контролишу"и Европу, Немци су могли да регрутуЌу дово ан броЌ и квалификовану радну снагу.
  Шпер Ќе чак успео да убеди Хитлера, Ќош не спроводе"и програм за истреб е®е єевреЌа, ве" да их користи у производ®и авиона и опреме.
  Опклада Ќе став ена на ваздушну офанзиву против БританиЌе и масовни подморнички рат.
  Међутим, улазак Америке у сукоб довео Ќе Фрицове главобо е у главу и изнудио нагло пове"а®е броЌа вучЌих чопора.
  Немачка Ќе била принуђена да са закаш®е®ем пове"а производ®у бомбардера и стратешких авиона. Пре свега єу-288 и єу-488 - са четири мотора. Али ®ихово развиЌа®е и довође®е на ум захтевало Ќе време. МЕ-109 модификациЌа "Ф" у целини била Ќе достоЌан противник за британске аутомобиле. Али развоЌ МЕ-209 ниЌе успео, као и МЕ-210.
  Подбацио Ќе и ронилачки бомбардер КСЕ-177. Али Шпер се поиграо квантитетом. Поред тога, Фоке-Вулф Ќе постао наЌмо"ниЌи ловац у смислу наоружа®а, надокнађуЌу"и неке од слабости МЕ-109. Да, и школа лете®а Немаца Ќе била бо а, енглеска и Ќош више америчка. У маЌу 1942. нацисти су заузели єужну Африку. И америчка ескадрила Ќе стигла на Мадагаскар. Битку код МидвеЌа испоставило се да су Американци изгубили: тако Ќе капетан тре"ег ранга, коЌи Ќе одиграо одлучуЌу"у улогу у овоЌ бици, завршио, иронично, на Мадагаскару. СЌеди®ене Државе су желеле да задрже базу у Африци и не допусте да се нацисти опусте. Али то Ќе значаЌно погоршало ®ихов положаЌ у Тихом океану.
  Истина, єапанци се нису понашали сасвим на нивоу. Битка за ХаваЌски архипелаг се отегла.
  Нацисти су преузели контролу над Африком и огромне резерве стратешких сировина, а такође су заузели ИндиЌу и Иран. Ресурси под контролом Тре"ег раЌха су огромни, али их Ќош треба пробавити.
  Ваздушна битка за БританиЌу ниЌе тако Ќедноставна. Стално пове"аваЌу"и производ®у авиона, Немци су вршили притисак, али тоталне превласти ниЌе било. Утицао Ќе и недостатак снаге стратешке авиЌациЌе, и помо" САД, а и тада нема дово но подморница. И чудотворно торпедо са коЌим су се повезивале толике наде нас Ќе изневерио.
  Фирер се ниЌе усудио да слети у БританиЌу 1942. године. Опклада Ќе став ена на Ќача®е поморске мо"и и подморничке флоте. Истовремено су изграђени носачи авиона и боЌни бродови. Производних капацитета Ќе било дово но, али Ќе за све требало времена.
  Балистичке ракете класе А такође су захтевале фино подешава®е. Али роботске гранате ФАУ-1 почеле су да се масовно производе. Релативно Ќефтини аутомобили, коЌи користе Ќедноставно гориво, имали су несум®иву предност да им пилоти нису били потребни.
  Хитлер Ќе, добивши приступ неограниченим природним ресурсима и резервама радне снаге, желео да спасе животе немачких пилота. В-1 што Ќе лак за производ®у и беспилотан изгледао Ќе као наЌбо е реше®е. А хи аде таквих роботских граната пало Ќе од Ќесени 1942. на Лондон.
  Истовремено, Немци су убрзали развоЌ млазног бомбардера Арадо и балистичких проЌектила.
  Ста ин Ќе наставио да чека и акумулира снагу. Године 1942. СССР Ќе произвео пет и по хи ада нових тенкова КВ и Т-34 и око хи аду старих марки, око пет стотина нових лаких Т-50 и Т-60 и две стотине амфибиЌских. Пове"ала се и флота авиона - у употребу Ќе ушло око петнаест хи ада нових и старих летелица. Чак Ќе и недостаЌало пилота. Производ®а катЌуша се полако пове"авала.
  Нацистичка Немачка Ќе произвела више од тридесет хи ада авиона, али Ќе претрпела значаЌне губитке у биткама. Немци су произвели око шест и по хи ада тенкова. НаЌвише, Т-3 и нова модификациЌа Т-4 са дугоцевним топом од 75 мм. Произведено Ќе нешто више од стотину наЌновиЌих "тигрова", а "пантери" су Ќош само у прототиповима.
  Али Ќуришна пушка МП-44 коЌу Ќе дизаЌнирао ШмаЌстер почела Ќе да улази у сериЌу. За разлику од стварне приче, машина ниЌе морала да се развиЌа узимаЌу"и у обзир недостатак обоЌених метала. И то Ќе убрзало развоЌ ЌедноставниЌе Ќуришне пушке, са легираним челиком.
  Тако су у малокалибарском оружЌу Немци почели да стичу предност. Али им Ќе такође било потребно време да машина поново наоружа све трупе.
  Али у подморничкоЌ флоти, где Ќе ослобађа®е достигло четрдесет или педесет подморница месечно, Немци заиста немаЌу равних.
  Било Ќе чак и врло брзих подморница на водоник-пероксиду. Убрзани рад у нуклеарном програму. Сре"ом, има много ресурса. Па чак ни грешка немачких физичара да графит ниЌе погодан као модератор ниЌе се показала катастрофалном. Изграђено Ќе неколико фабрика за производ®у тешке воде, ук учуЌу"и и Африку.
  Дакле, ниЌе пра®ем, ве" ва а®ем, али нацистички нуклеарни реактор Ќе почео да ради у децембру 1942. Чак и мало раниЌе од Американаца. После пораза на Пацифику, започели су озби ну демонтажу. А финансира®е нуклеарног програма Ќе драстично сма®ено.
  Почетак 1943. године обележила Ќе Хитлерова обЌава Тоталног рата и увође®е опште службе рада на окупираним териториЌама. Масовни удари В-1 на Лондон нису се сасвим оправдали. Британци су научили да делимично одбиЌаЌу такве ударце, али су Немци узели броЌ.
  . ПОГЛАВЉЕ #13
  Али подморнички рат се показао заиста катастрофалним за БританиЌу. Производ®а оружЌа на острву Ќе нагло опала због недостатка сировина. Метропола Ќе била на ивици пропасти. Поред тога, нацисти су заузели Мадагаскар, а єапанци су заЌедно са нацистима извршили инвазиЌу на АустралиЌу и релативно брзо постигли ®ену предаЌу.
  Иако Ќе Ста ин схватио опасност од тактике чека®а, остао Ќе доследан себи, не упуштаЌу"и се у борбу. Бо е нека се капиталисти истребе до краЌа. А ми "емо гледати...
  Али ова тактика Ќе имала и своЌе недостатке. Користе"и огромне ресурсе, Тре"и раЌх Ќе ве" припремао рат против СССР-а. Производ®а тенкова у Тре"ем раЌху 1943. достигла Ќе просечно 1.200 возила дневно, плус триста педесет самоходних топова. Штавише, самоходне пушке нису нимало слабе. "Фердинандс", "Бумбари", "єагдпантер". С обзиром на то да Немци готово да нису претрпели губитке у тенковима, ®ихово попу®ава®е панзвале Ќе ве" било двоструко брже од Црвене армиЌе. И квантитативни Ќаз у технологиЌи у корист СССР-а почео Ќе да се сма®уЌе.
  По квалитету, Фриц Ќе добио "Кра  тигар" по тежини сличан КВ-3, по продорноЌ снази пушка Ќе чак била мало супериорниЌа због квалитета проЌектила и Ќачег фронталног оклопа. Па, испоставило се да су супертешки совЌетски КВ-5 и КВ-4 били врло технички непоуздани, посебно ®ихов до®и строЌ. Дакле, борбена употреба таквих чудовишта Ќе била упитна.
  А Ста ин Ќе такође наредио ствара®е КВ-6 са седам топова и два ракетна бацача. Направили су ауто. Али испоставило се да Ќе био толико тежак и дугачак да га нисте могли носити у возу или распоредити у битку. Т-34-76 Ќе прилично успешно возило, али слабиЌе у директноЌ борби од Пантера или Тигра. А КВ-1 и КВ-2 су упоредиви са Немцима по тежини, али су инфериорни у односу на Пантере и Тигрове у ударцима. Немачки Т-4 сустигао Ќе тридесетчетворку по оклопу и надмашио га по наоружа®у, вид ивости и оптици, и то Ќеднаком тежином, или чак ма®ом ако упоредимо теже модификациЌе.
  Укратко, Фритз Ќе повучен и квалитет Ќе био на нивоу. А поЌава МЕ-309 и МЕ-262 дала Ќе предност у квалитету авиЌациЌе. Као єу-488, наЌбо и четворомоторни бомбардер. А иза ®их су реактивни модели. Као што су єу-287 и Арадо.
  Септембра 1943. нацисти су коначно извели успешно искрцава®е у БританиЌу. После две неде е борби - Енглеска Ќе капитулирала. И иако Ќе Черчил побегао у Канаду, исход рата на Западу Ќе изгледао као да Ќе унапред зак учен.
  Рузвелт Ќе, изгубивши свог главног савезника и плаше"и се расту"е мо"и Тре"ег раЌха, затражио мир.
  Хитлер Ќе, после разговора са своЌом прат®ом, поставио услов СЌеди®еним Државама: одбацива®е нуклеарног програма и призна®е свих осваЌа®а єапана и Тре"ег раЌха. Као и повлаче®е трупа са Исланда, коЌе су Фриц ве" фактички прекрили са подморничком флотом. Контрола Зем е излазе"ег сунца над ГеЌом, где борбе Ќош нису престале. Осим тога, Хитлер Ќе захтевао финансиЌску компензациЌу за Тре"и раЌх и єапан за сва разара®а и воЌне трошкове коЌе су изазвале СЌеди®ене Државе и БританиЌа.
  Иако су услови мира били изузетно тешки, Рузвелт Ќе са великим потешко"ама успео да изгура ®ихово усваЌа®е у Конгресу и Сенату.
  Велику улогу у повинова®у САД су одиграли Ста инови наговештаЌи да се не противи уласку у коалициЌу сила Осовине, и да Ќе барем спреман да поново заузме А аску.
  Победио Ќе амерички прагматизам, коЌи се показао вишим од ентузиЌазма и емоциЌа. Осим тога, немачки нуклеарни програм се развиЌао брже од америчког, а то Ќе у буду"ности било преплав ено катастрофом.
  Прва фаза Другог светског рата Ќе завршена. Али Фирер Ќе сада желео да оконча СССР.
  Ста инова неочекивана тактика чека®а и гледа®а и ®егова оданост ци у светског мира одиграли су злокобну шалу. Џозефу су се супротставили Тре"и РаЌх и єапан са свим ресурсима источне хемисфере, ук учуЌу"и АустралиЌу, и неким мостобранима у западном свету.
  Зем а излазе"ег сунца, међутим, Ќош ниЌе докраЌчила Кину, али Ќе могла да отвори други фронт. Хитлер Ќе, с друге стране, активно формирао колониЌалне трупе и стране легиЌе. Истовремено се пове"ала и производ®а оружЌа.
  У првоЌ половини 1944. производ®а тенкова и самоходних топова у Тре"ем раЌху достигла Ќе и премашила сто возила дневно. Пантер-2 Ќе у свом нивоу заобишао све совЌетске аутомобиле. ПостоЌао Ќе и напредниЌи немачки тенк "Лав", а убрзо и "Кра евски лав".
  И што Ќе наЌважниЌе, млазна авиЌациЌа Ќе сериЌски развиЌена. Као одговор, тенкови Т-34-85 и ИС-1 и ИС-2 су ушли у производ®у у СССР-у, а сериЌу КВ нико ниЌе уклонио из производ®е. НаЌмасовниЌи производни тенк Тре"ег раЌха за 1944. био Ќе Пантер-2, а СССР Т-34-85. Тежи модели су произведени у знатно - отприлике пута, у десет ма®их количина. А Немци нису хтели много да возе тегове по совЌетским путевима, а Ста ин Ќе почео да не веруЌе сериЌи КВ, а испоставило се да су ИС превише сирове.
  Међутим, немачки "пантер"-2 са топом 88 мм калибра 71 Л надмашио Ќе Т-34-85 по оклопноЌ снази топа, у пред®ем оклопу и мало по страни, а такође ниЌе попушта у возним перформансама са мотором од 900 ко®ских снага и тежином од 47 тона. Чак и када Ќе тежина немачког тенка порасла на 50,2 тоне, показало се да то ниЌе било кобно.
  А немачки млазни авион уопште ниЌе имао достоЌног противника.
  Хитлер Ќе одлучио да Ќе бо е да не вуче гуму и почео Ќе рат 22. Ќуна 1944. године. Баца®е на СССР триста педесет своЌих и страних дивизиЌа и сто двадесет дивизиЌа сателита. На страни Тре"ег раЌха биле су: РумуниЌа, Мађарска, Словачка, Хрватска, Финска, Шведска, ИталиЌа, Португал, ШпаниЌа, Бугарска, Аргентина, Турска.
  Немци су такође користили огроман броЌ странаца и хивиЌа у Вермахту. Укупно Ќе Тре"и раЌх, само у првом ешалону, бацио у битку дванаест и по милиона воЌника, од коЌих су по националности не више од четрдесет посто били Немци. Сателити су додали Ќош три милиона. Укупно, у првом ешалону има скоро шеснаест милиона пешака, око тридесет три хи аде тенкова, више од педесет пет хи ада авиона, око двеста педесет топова и минобацача.
  СССР Ќе после мобилизациЌе распоредио тринаест и по милиона воЌника, али Ќе део снага морао да се задржи на Далеком истоку и унутраш®им областима. У првом ешалону било Ќе осам милиона воЌника, око тридесет хи ада тенкова, скоро четрдесет хи ада авиона и око двеста хи ада топова и минобацача.
  Тако Ќе на страни Тре"ег раЌха двострука надмо" у пешадиЌи, а петострука у покрет ивости снага, уз бо и митра ез. Истина, СССР има много митра еза, скоро паритет.
  Разлика у тенковима ниЌе велика, али Ќе проценат застарелих возила у СССР-у ве"и, као и тенкова раниЌих изда®а.
  Немачка млазна авиЌациЌа нема противника, а авиони Тре"ег раЌха на пропелер су бржи и бо е наоружани. Истина, совЌетска возила су супериорниЌа у хоризонталноЌ управ ивости.
  У арти ериЌи и минобацачу однос снага Ќе наЌближи Ќеднакости. И квантитет и квалитет.
  Истина, флота Тре"ег раЌха Ќе посебно подводна, много пута Ќача од совЌетске. Као што Ќе случаЌ са єапаном.
  Осим тога, нацисти ве" имаЌу балистичке ракете класе А у масовноЌ производ®и, а полетеле су и прве дискете.
  Генерално, нацисти "е бити Ќачи, а Ста ин Ќе прилично разумно припремио, иако са закаш®е®ем, одбрану. Али много тога ниЌе урађено. Ста инова линиЌа ниЌе у потпуности обнов ена, и што Ќе наЌважниЌе, трупе нису биле дово но обучене да држе линиЌу. Иако су били очаЌнички преобучени.
  Молотов ева гранична линиЌа, за три године коефициЌента, углавном Ќе била завршена, али се налазила преблизу границе и ниЌе имала дово ну дубину. Поред тога, Ста ин Ќе наредио изград®у тре"ег ешалона иза Д®епра, али Ќе то започето тек након предаЌе СЌеди®ених Држава.
  Истина, поред совЌетских трупа, може се рачунати и на делове НКВД-а, чиЌи Ќе броЌ доведен до милион воЌника и милициЌе. То Ќе око четири милиона  уди, само у западним градовима. Иако Ќе, наравно, ®ихова борбена ефикасност много лошиЌа од редовних Ќединица.
  Немци, као и права историЌа, задали су главни ударац у центру, пресекавши БЌалисток ивицу и Лвовску песницу. Ве" први дани борби показали су да су Немци, упркос великом броЌу страних Ќединица, ма®е-више несметано водили офанзиву. Али совЌетске трупе су често изгуб ене.
  Осим тога, борбена способност украЌинских Ќединица показала се сум®ивом. Многи дезертери и предали су се ве" у првим данима рата.
  НеприЌате а ниЌе било могу"е обуздати у граничним борбама. А онда Ќе Ста ин направио грешку, забранивши повлаче®е Ќединица на главну линиЌу и захтеваЌу"и да се исправи фронт. Грешка Ќе, међутим, исправ ена, али са закаш®е®ем. Немци су успели да заузму Минск ве" 28. Ќуна, пробивши Ста инову линиЌу у центру.
  Забуна се само поЌачавала. 30. Ќуна догодио се очекивани улазак у рат єапана и ®егових сателита. Дакле, за сада смо морали да заборавимо на пребацива®е трупа са Далеког истока.
  Немачки продор у центар се ширио. ПостоЌао Ќе огроман Ќаз коЌи су очаЌнички покушавали да попуне. Али нацисти су напредовали и 16. Ќула провалили у Смоленск.
  БацаЌу"и све расположиве резерве у борбу и став аЌу"и милициЌе под оружЌе, Ста ин и Жуков су успели да зауставе напредова®е Фрица у центру. Али Хитлер Ќе окренуо своЌе трупе на Ќуг. Нацисти су направили огроман котао у КиЌеву и заузели скоро целу УкраЌину.
  Блокирао Ле®инград, извршио инвазиЌу на Крим. Ток неприЌате става Ќе веома личио на 1941, као немилосрдну карму. Али и разлике су биле прилично значаЌне. СССР Ќе 1941. имао неке слободне резерве, а сада Ќе ве" све било мобилисано. А када Ќе у октобру дошло до Ќуриша, показало се да готово да нема чиме да држи одбрану.
  Почетком новембра 1944. нацисти су опколили Москву, приси аваЌу"и Ста ина да побегне у КуЌбишев.
  Нацисти су, за разлику од стварне историЌе, имали значаЌну броЌчану надмо". Имали су дово но дивизиЌа да заобиђу Москву са севера и Ќуга. Али совЌетске Ќединице су се превише рашириле на различитим фронтовима.
  У стварности, 1941. године, након мобилизациЌе, Ста ин Ќе добио предност у односу на Вермахт у броЌу  удства, а имао Ќе четири пута више авиона и тенкова него што Ќе Тре"и раЌх имао од самог почетка рата. А у првих пет месеци рата произведено Ќе више совЌетске опреме у стварноЌ историЌи.
  Али сада су нацисти сви адути, и на страни квантитета и квалитета наоружа®а и  удства. И Црвена армиЌа има исте ране као 1941. године. Ук учуЌу"и неспремност УкраЌинаца, Балта и многих малих народа да умру за совЌетски систем. Масовна издаЌа и трча®е на жртве репресиЌе, развлаштене и друге увређене свих права. Ук учуЌу"и идеолошке неприЌате е совЌетског режима.
  А то што су Немци победили и Запад само пове"ава броЌ издаЌника.
  Стога не чуди што Ќе Москва опко ена, а Немци су заузели Донбас, Воро®еж и кре"у се ка Ста инграду.
  Зима 1944., нажалост, ниЌе била тако мразна и снежна као 1941. Међутим, Москва Ќе хероЌски издржала до краЌа децембра 1944. године. Али испоставило се, наравно, узето. Ста инград Ќе пао у Ќануару 1945. и борбе за ®ега нису биле предуге. У фебруару и почетком марта, Немци и ®ихови сателити су у потпуности заузели Кавказ и нафтне бушотине у Бакуу.
  Затим Ќе офанзива ишла дуж Волге. У Саратов, у КуЌбишев, и да е у Оренбург и Каза®.
  Ста ин Ќе побегао у Свердловск. Казан Ќе пао у маЌу. У лето су Немци и єапанци наставили да се кре"у у дубину РусиЌе. Отпор совЌетских трупа Ќе пао. 5. августа 1945. године заузет Ќе Свердловск. И 3. септембра 1945. Ста ин Ќе коначно пристао на предаЌу. У замену за сопствене животе и слободу.
  Други светски рат Ќе завршен. Али мир ниЌе дуго траЌао. Након што Ќе тестирао нуклеарно оружЌе, Хитлер се уверио у ®ихову феноменалну разорну мо".
  Сада се чинило да су єапан и СЌеди®ене Државе Ќош увек на путу ка светскоЌ доминациЌи Тре"ег РаЌха. И иако Ќе Фирер освоЌио више зем е него Џингис-кан, Александар Велики, Наполеон, цар ТроЌан и СулеЌман Величанствени заЌедно, одлучио Ќе да победи и єапан.
  Тачно три године након завршетка Другог светског рата, сто балистичких интерконтиненталних проЌектила са снажним нуклеарним пу®е®ем одЌедном Ќе покрило зем у излазе"ег сунца.
  А онда Ќе почела офанзива копнених Ќединица Вермахта и флоте. Немци су релативно брзо заузели поседе єапана у АзиЌи, а сама метропола Ќе срав®ена са зем ом атомским бомбама.
  Ма®е или више продужен отпор пружали су пацифички поседи зем е излазе"ег сунца. Али до Ќуна 1949. све Ќе било готово. Сада Ќе преостало само да победимо СЌеди®ене Државе. Штавише, постоЌао Ќе разлог. Американци су, супротно договору, ипак развили нуклеарно оружЌе и извршили своЌ таЌни тест.
  Хитлер Ќе почео рат 1. Ќануара 1950. године, бацивши три стотине нуклеарних проЌектила одЌедном на нову годину.
  Разорни нуклеарни удар уништио Ќе стотину великих америчких градова и убио неколико десетина милиона  уди. Додао Ќе Ќош Ќедан од наЌве"их злочина Адолфа Хитлера на наЌдужу листу наЌодвратниЌих злочина.
  Затим Ќе уследила инвазиЌа на Канаду, а са Ќуга заЌедно са латиноамеричким диктатурама. Американци су били ослаб ени и шокирани, али су се очаЌнички борили. Схватили су да пораз за ®их значи само ропство и спору, болну смрт.
  Стога Ќе то био наЌочаЌниЌи од свих ратова. И то Ќе траЌало више од годину дана, примораваЌу"и Тре"и РаЌх да одбаци Ќош око две стотине нуклеарних пу®е®а, и претвори многе плодне зем е у радиоактивну пусти®у.
  Али ци  Ќе ипак постигнут и послед®и неприЌате  Тре"ег раЌха Ќе поражен. А након тога Ќе почео процес такозване светске глобализациЌе. Немачка марка Ќе постала Ќедина светска валута. Чак су и формално независне зем е сведене на ниво колониЌа Тре"ег раЌха, уз задржава®е само ограничене локалне самоуправе.
  єевреЌи и Цигани су став ени ван закона: тражени су и уништавани. СС Ќе извршио масовне чистке и беснео. Дошла Ќе права но"на мора - час змаЌа. Или, тачниЌе, ера. Фирер Ќе градио право светско тоталитарно царство са захтевом за експанзиЌу свемира.
  1959. године, током прославе Фиреровог седамдесетог рођендана, дошло Ќе до званичног круниса®а, светског плебисцита - коЌим Ќе легитимисана титула супер-цара. А када Ќе Адолф Хитлер умро 1967. године, ®егов син Ќе наследио ®егову титулу и мо".
  Планета Зем а Ќе у то време ве" успоставила насе а на Месецу и на Марсу са Венером и активно се припремала за експанзиЌу у спо аш®е звездане светове... Нацисти су желели универзално царство - изград®у Звезданог РаЌха, како би да цео универзум стрмоглави у но"ну мору. А 2001. године почела Ќе прва међузвездана експедициЌа од пет звЌезданих бродова, коЌа Ќе поЌурила на Алпха Центаури. Лет Ќе траЌао десет година док нису стигли до звезде, а исто толико Ќе требало да се врате назад. Године 2037. свемирски бродови су први пут успели да премаше брзину светлости.
  Време Ќе за Ратове звезда. ТачниЌе, до сада човечанство на свом путу ниЌе срело ниЌедан озби ан животни облик. Али у научноЌ фантастици таква тема Ќе била веома модерна. А догађаЌи су били моделовани под космичким и хладним.
  Испоставило се да Ќе есеЌ био веома оптимистичан. Иако Ќе почело више него контроверзно.
  Вовка-Павлик Ќе и да е осе"ао енергиЌу у себи. И Ќош увек можете да компонуЌете нешто слично, на своЌу оми ену тему вештачке интелигенциЌе. Али Други светски рат Ќе ве" постао досадан.
  Не би било бо е смислити нешто модерниЌе и релевантниЌе.
  Затвореник Ќе голим прстима задавио Ќош Ќедног досадног пацова. Након што Ќе осетио налет инспирациЌе, почео Ќе да компонуЌе.
  У августу 1999. єе цин Ќе предложио новог кандидата за место премиЌера, истовремено прогласивши Путина и званично своЌим наследником. Али ЗЌуганов и ®егово окруже®е су одлучили: бо е Ќе иза"и на изборе у Думу, али никад не шкоди це®кати. Шта ако добиЌемо нешто? Да, и паж®а медиЌа "е се пребацити на Државну думу, а гласови "е бити повучени из блока Ота¤бине, а информативна паж®а не"е шкодити.
  Укратко, све три левичарске фракциЌе су се Ќединствено супротставиле ПутиновоЌ кандидатури. А ЗЌуганов Ќе такође оптужио бившег заменика Собчака за корупциЌу. Ве"ина фракциЌе єаблока такође ниЌе подржала кандидатуру єе циновог наследника. Укратко, први пут до одобре®а ниЌе дошло и ... Настала Ќе напета пауза. єе цин Ќе промрм ао нешто неразум иво. Претили, размиш али... И запросили за премиЌера Михаила КастЌанова.
  Нови кандидат Ќе одговарао и олигарсима. Али помисао би му могла бити неприЌатна.
  Комунисти су се це®кали, мрм али нешто неразговетно. Други пут Ќе КастЌанов одбиЌен. Али у тре"ем ... Шта дођавола ниЌе шала! Па нису комунисти хтели да изгубе своЌа топла, позната места, макар и на кратко. И одобрили су Михаила КастЌанова из тре"ег покушаЌа.
  Овако се променила историЌа...
  Борци из Дагестана су истиснути. Али вехабиЌска села нису Ќуришала. Заузврат, БасаЌев ниЌе напао ни Дагестан. Михаил КастЌанов се састао са Масхадовом и обе"ао му помо".
  У ЧечениЌи се, међутим, спремао сукоб. БасаЌев Ќе оптужио Масхадова за издаЌу. Салман Радуев и Кхаттаб су му се придружили. Почео Ќе грађански рат. Масхадова су подржавали умерени теренски команданти и РусиЌа. БасаЌева су подржавале радикалне групе. Запад Ќе на речима био за Масхадова.
  Борбе су се одвиЌале са промен ивим успехом. Кадиров и єамадаЌев су стали на страну Масхадова.
  Здела тежине Ќе флуктуирала у Ќедном или другом правцу. Борили су се Чечени и многи страни пла"еници. РусиЌа ниЌе послала своЌе трупе.
  Избори у Државну Думу су се десили, као у стварноЌ историЌи, 17. децембра 1999. године. ВладаЌу"а странка Ќе покушала да створи блок "єединство". Али ниЌе постигао много успеха и само Ќе тешко савладао бариЌеру од пет одсто.
  Ушли су у парламент: прво место заузео Ќе комунистички блок "За победу", затим "Патроним - цела РусиЌа" на челу са Примаковим, затим Либерално-демократска партиЌа Жириновског (ову партиЌу активно промовишу прокрем овски медиЌи, а она радио!), четврто место заузео Ќе "єаблоко". Да е "єединство" на челу са ШоЌгуом, а шесто и послед®е на ивици бариЌере од пет одсто "Савез десних снага".
  Испоставило се да Ќе Дума прилично шаролика, али комунисти нису задржали своЌу доминациЌу. Иако Ќе имао наЌвише. Али многи Примаков еви присталице прошли су кроз Ќедномандатне округе, скоро сустигавши левицу. Либерално демократска партиЌа готово да ниЌе претрпела губитке, али Ќе ипак сма®ена за неколико мандата. Истина, али неки бизнисмени и босови криминала отишли су у парламент у Ќедномандатним окрузима. єабука се више сма®ила. ПоЌавиле су се нове странке: СПС и єединство.
  Кампа®а за председничке изборе Ќе почела. КастЌанов Ќе постао званични наследник и дошао Ќе из владаЌу"е странке. єавили су се и Примаков, ЗЌуганов, Жириновски, єавлински, Лужков и други.
  Овако Ќе текла забава.
  Избори су били интригантни. Конкретно, главни фаворити Примаков, Лужков, ЗЌуганов су се међусобно суочили. Али КастЌанов им Ќе брзо пришао. Прокрем ански медиЌи су га веома активно промовисали, а такви медиЌи су доминирали на телевизиЌи. Поред тога, КастЌанов Ќе успео да преговара са Гусинским и почео Ќе да промовише кандидата из Крем а уз накнаду.
  Градоначелник Москве Лужков, под притиском истражите а из канцелариЌе тужиоца, пристао Ќе на премиЌерску функциЌу под председником КастЌановим. И повукао Ќе кандидатуру у корист представника Крем а. Жириновски Ќе такође веома желео положаЌ под царем. Али аналитичари Крем а одлучили су да то сачуваЌу за други круг. Примаков Ќе био обилно поливен блатом.
  ЗЌуганов и КастЌанов прошли су у други круг избора. Штавише, комуниста броЌ Ќедан чак Ќе сакупио више гласова од премиЌера. Али у другом кругу Жириновски, коЌи Ќе завршио четврти, добио Ќе место секретара Савета безбедности. А Примаков, коЌи Ќе завршио тре"и, предложен Ќе за место председника уставног и врховног суда. єавлински Ќе добио место првог потпредседника економиЌе. Укратко, сви су се обрушили на ЗЌуганова. Али у другом кругу КастЌанов Ќе тешком муком победио. Разлика Ќе само три одсто, а и они су фалсификовани.
  Али онда Ќе єе цин коначно отишао и почео Ќе нови живот.
  У ЧечениЌи Ќе избио грађански рат. БасаЌев и Хатаб нису попуштали. РусиЌа Ќе помогла Масхадову, али ниЌе употребила своЌе трупе. Цене нафте су порасле, привреда Ќе расла. 11. септембра 2001. догодио се терористички напад у ЊуЌорку. И почео Ќе амерички рат у Авганистану. А онда у Ираку.
  Али цене нафте су наставиле да расту. Руска економиЌа Ќе била у успону. 2004. године, Кастианов Ќе самоуверено победио у првом кругу. А комунисти су изгубили изборе за Думу. Ипак, ЗЌуганов Ќе и овога пута био други. ЕкономиЌа се прилично брзо подигла. У ЧечениЌи се рат наставио, али Ќе Масхвадов успео да заузме главна насе а, а борба Ќе прешла у партизанску фазу.
  Економски раст у РусиЌи био Ќе пра"ен пове"а®ем воЌне мо"и. Али односи са Америком су остали приЌате ски. КастЌанов Ќе избегавао антизападну реторику и тежио Ќе добросуседским односима. По истеку председничког мандата, за новог председника Ќе изабран Олег Дерибаско. НаЌве"и олигарх Ќе наставио претходни курс КастЌанова и либерала.
  Односи са Америком су остали приЌате ски. Штавише, РусиЌа Ќе чак ушла у НАТО. Дерибаско Ќе учврстио своЌу мо". Али због економске кризе ситуациЌа у зем и се погоршала. На изборима 2012. ЗЌуганов Ќе поново успео да дође до другог круга. Али у другом Ќе поражен. Дерибаско Ќе усвоЌио низ закона коЌи ограничаваЌу активности комуниста. И донео Ќе амандман на устав коЌим се укида ограниче®е председника на два узастопна мандата.
  Комунистима ниЌе дозво ено да учествуЌу на изборима 2016. године, а Дерибаско Ќе у првом кругу поново изабран за тре"и мандат. Истовремено, РусиЌа Ќе водила воЌне операциЌе заЌедно са Америком у СириЌи. Односи између Запада и РусиЌе су приЌате ски. А плата у доларима Ќе ве" премашила 1200. Истовремено, у РусиЌи Ќе одржана кампа®а за руше®е споменика Ле®ину, а из маузолеЌа Ќе изнета мумиЌа вође.
  Све Ќе названо: Ленинопад. Ле®ин Ќе, међутим, са своЌом маЌком  удски сахра®ен. Животни стандард у РусиЌи Ќе наставио да расте. ТВ Ќе била заним ива. ПостоЌао Ќе вишепартиЌски систем, али Ќе доминирала єединствена РусиЌа. МедиЌи су релативно слободни и повремено су штипали Дерибаска. Државна дума Ќе чак добила и нека додатна права. Конкретно, посланици би могли да смене поЌединог министра са две тре"ине своЌих гласова и два пута у року од три месеца да изгласаЌу неповере®е. Али у пракси то парламенту ниЌе дало ништа, па Ќе право да именуЌе и сме®уЌе све министре остало председнику. Поред тога, Парламент Ќе добио право да доде уЌе награде са двотре"инским гласова. И пре свега, награде су пале на Олега Дерибаску. Релативно млад са четрдесет година постао Ќе председник РусиЌе, олигарх ниЌе имао же у да никоме да своЌу мо". У спо ноЌ политици држао се проамеричког курса, али Ќе понекад давао критичке изЌаве.
  Што се тиче режима, Лукашенко Ќе водио оштру политику. НиЌе признао председничке изборе у БелорусиЌи 2010. СитуациЌа у БелорусиЌи се нагло погоршала током економске кризе. Избили су масовни немири. И као одговор на репресиЌе РусиЌе и Запада, увели су веома оштре економске санкциЌе. Завршено Ќе 2013. воЌним ударом, услед коЌег Ќе свргнут Лукашенко.
  Дерибаско Ќе за новог председника именовао младу жену Олгу Карач. БелорусиЌа Ќе ушла у зону руб е. А на референдуму у августу 2018. коначно се придружила РусиЌи. Оно што Ќе додатно оЌачало ауторитет Олега Дерибаска. 2020. године на председничким изборима у РусиЌи више од 90 одсто гласало Ќе за актуелног шефа државе. Плате су премашиле хи аду и по долара. А 2021. године догодио се први лет на Марс. ТраЌао Ќе скоро годину дана и био Ќе сензационално успешан. У Казахстану су се десили масовни нереди након одласка НазарбаЌева, а РусиЌа Ќе себи узела шест руских региона. Да е шире®е империЌе.
  Кина Ќе запала у ста®е стагнациЌе. И у ®ему Ќе настала криза хиперпродукциЌе.
  Почели су немири и захтеви за демократизациЌом. Заиста, сви су уморни од ЌеднопартиЌског система. Као и дисциплина трске. Људи су желели више слободе. Да, Кина има превише  уди. НиЌе било дово но за све. Тако Ќе избила револуциЌа, коЌа се претворила у грађански рат. И крв Ќе текла... И много убистава, жртава и разара®а.
  Кина се распада...
  Да, испао Ќе заним ив есеЌ, али неки од ®их Ќе прекратак, можда Ќош нешто да се трпа пре спава®а?
  И Павлик-Вовка опет стаде да компонуЌе;
  И тако Ќе наступио неодо ив утицаЌ коЌи Ќе од 1. Ќануара 1943. одбио савезничке снаге. Ромелов похабани корпус зауставио се на граници са ЛибиЌом. И сво бомбардова®е нацистичке Немачке Ќе престало. ПокушаЌи лете®а ка Лондону такође су се претворили у неуспехе. Немачки авиони се нису срушили, ве" су одбачени. Десило се до тада невиђено чудо, подела света теомагиЌском мо"и.
  Међутим, у почетку то Немцима ниЌе превише помогло. Ста инград, односно груписа®е Паулуса у ®ему, можда, више ниЌе било спаса. И совЌетске трупе су самоуверено ишле напред. Офанзива дуж Воро®ежа и на другим правцима Ќе успешно изведена. Готово као реално, Црвена армиЌа Ќе ослободила Курск, Белгород, Харков.
  Међутим, после пребацива®а Ромелових прека ених дивизиЌа из Африке и оних снага коЌе су у стварноЌ историЌи такође бескорисно бачене у алжирске и туниске пусти®е, чувени МеЌнштаЌнов контранапад приметно добиЌа на снази. Пошто Ќе у томе учествовало много више немачких снага, посебно авиЌациЌе.
  Да, и тридесет потпуно нових "Тигрова", коЌи су безуспешно заглибили у Сахари, показало се да уопште ниЌе сувишно.
  Овде се догодило прво значаЌно неслага®е са стварном историЌом. МеЌнштаЌн Ќе четири дана раниЌе кренуо у контранапад и са много више снаге напредовао Ќе брже. Харков Ќе поново освоЌен девет дана раниЌе, Белгород дванаест, а у покрету, и што Ќе наЌважниЌе, заузет Ќе Курск, коЌи у стварноЌ историЌи ниЌе подлегао Фрицу.
  Показало се да Ќе броЌ немачких снага значаЌан. Немци су користили и пребачене резерве из Француске, практично све борбено спремне тенковске Ќединице и главну авиЌациЌу. Хтели то или не, али скоро половина Луфтвафеа била Ќе ометена Западном фронту, па Ќе неприЌате  додао значаЌне снаге у ваздуху. И то Ќе рекао у току немачке контраофанзиве, коЌа Ќе личила на удар српом.
  Да, и МеЌнштаЌн Ќе у стварноЌ историЌи надиграо совЌетске генерале, а овде има двадесет дивизиЌа више копнених снага и, узимаЌу"и у обзир концентрациЌу ресурса, три пута више авиона. А Фоке-Вулф ниЌе нимало лош уз правилну употребу: брзина Ќе велика, оружЌе мо"но. Оно што Ќе значаЌно Ќе да Ќе Ф-190 ефикасниЌи са броЌчаном супериорнош"у. Пошто вам ®егово мо"но оружЌе омогу"ава да оборите авион у ЌедноЌ вож®и, а он сам може побе"и због велике брзине ро®е®а.
  СовЌетске трупе су претрпеле тактички пораз и напустиле су Курск, многи воЌници и официри су били опко ени. Делимично, неки су умрли, други, иако Ќе ма®ина ®их зароб ена, многи су побегли, изгубивши истину о своЌоЌ опреми.
  СовЌетске трупе су претрпеле огромну штету и ®ихова офанзива Ќе заустав ена. Али немачки тенкови нису могли да надограђуЌу успех због проле"ног одмрзава®а.
  ПостоЌао Ќе привремени однос снага.
  Међутим, у рат би могла у"и и нова сила: єапан. СамураЌима су такође биле одвезане руке. Америка ниЌе доступна, али ни не напада. Истина, док Ќака копнена воЌска єапана врши притисак на Кину. Овде се Чанг КаЌ Шек нашао у веома тешком положаЌу. Или покушаЌте да преговарате са єапанцима, или да се борите, али више не добиЌате подршку новцем и оружЌем из СЌеди®ених Држава, БританиЌе и других зема а.
  Наравно, Немци су били же ни да отворе други фронт како би скренули део неприЌате ских снага са истока. Ипак, претрпели су опип иве губитке. Посебно Ќе Ста инград узимао много снаге. СовЌетске трупе су такође много изгубиле, а део трупа Ќе завршио у Харковском и Курском ¤епу.
  Нацисти су пове"али производ®у оружЌа. Због одсуства бомбардова®а, Фрицови су били у могу"ности да пове"аЌу производ®у тенкова за ве"и броЌ, као и авиона. Бомбардова®е Ќе омело нацисте више него што се обично веруЌе. Штавише, у стварноЌ историЌи Немачка Ќе пове"ала производ®у опреме у великоЌ мери захва уЌу"и реструктурира®у привреде на ратним основама и све активниЌоЌ употреби робовске радне снаге, а не зато што су они слабо бомбардовани.
  Немци су чекали и правили нове тенкове, обучавали посаде, осла®аЌу"и се на савремену технологиЌу. Притом Ќе остало отворено пита®е одакле кренути у офанзиву? Курске истурене тачке више ниЌе било. А ово Ќе природна удица. И тако су сами Немци и Хитлер оклевали. ПостоЌала Ќе идеЌа да се Ле®инград узме на Ќуриш. Иако би у овом случаЌу било неопходно пробити мо"на утврђе®а.
  . ПОГЛАВЉЕ #14
  Немачки генерали нису хтели поново да иду у Ста инград. Али избор, искрено, ниЌе широк. Да ли Ќе то да нападне саму Москву. Међу фашистичким вођама дошло Ќе до озби них несугласица. МеЌнштаЌн, ГудериЌан и Ромел су чак говорили у смислу да Ќе бо е уопште не нападати, ве" пустити Русе да се убаце и намаме их у замку.
  Алтернативни план предвиђао Ќе покрета®е офанзиве са Таманског полуострва и из Ростова на Дону, оваЌ добро утврђени град бранили су Фрици, пребацивши поЌача®а из балканске групе, заме®уЌу"и своЌе окупаторске трупе бугарским и италиЌанским.
  Фирер, коме се допала операциЌа, када се трупе пробиЌаЌу у конвергентним правцима, био Ќе све склониЌи овом плану, али Ќе оклевао да га спроведе. Конкретно, тенк Пантер се показао каприциозан и често се покварио, па га Ќе требало побо шати. Нека додатна обука посаде. И Фирер Ќе желео да печати Ќош "Тигрова".
  Ста ину Ќе то на краЌу досадило. У страху да "е други фронт отворити єапан, коЌи Ќе веома напредовао у ЌужноЌ Кини, чиЌа Ќе копнена воЌска ве" премашила седам милиона воЌника и подаци о расту"ем воЌном потенциЌалу Тре"ег раЌха, он Ќе сам наредио офанзиву на Курску и Донбасс правац. Хитлерово оклева®е, Фирерова же а да формира дивизиЌе са стотинама "Тигрова" и "Пантера" довели су до предности.
  Међутим, совЌетске трупе, отпочевши офанзиву 7. Ќула 1943. године, саме нису имале одлучуЌу"у предност у снази. Против 6,6 милиона совЌетских воЌника и официра деловало Ќе 5,56 милиона немачких воЌника, око милион двеста педесет хи ада воЌника сателита. Мусолини Ќе, након нестанка прет®е офанзиве са запада и Ќуга, знатно пове"ао броЌ италиЌанских трупа на истоку. Пове"ао се и броЌ шпанских Ќединица. Послао дивизиЌу "доброво аца" и Салазара. Бориле су се и француске легиЌе, Румуни, активниЌе Мађари, Албанци, а из целе Европе и стране дивизиЌе у СС.
  Дакле, совЌетска армиЌа ниЌе имала супериорниЌу броЌност, али Ќе хетерогеност коалициЌе сма®ила квалитет неприЌате ских снага. У тенковима и арти ериЌи, Црвена армиЌа има одређену броЌчану надмо". Али за сада, можда се "Тигрови" и "пантери" Ќош нису изЌедначили са своЌим противником по ватреноЌ мо"и и оклопу. Да, и Т-4 Ќе добио супериорност у ватреноЌ мо"и пишто а над Т-34-76. Али с друге стране, СССР има ракетну арти ериЌу, а Немци, упркос постоЌа®у развоЌа конкретних гасних лансера, ово ниЌе добро развиЌено.
  У ваздухопловству, приближни броЌчани паритет. Немачки ловци МЕ-109 "Г", Фоке-Вулф су, међутим, Ќачи од совЌетских авиона по наоружа®у и брзини, али нешто слабиЌи у маневарским способностима. А Немачка, аваЌ, има искусниЌих и продуктивниЌих асова. Бомбардер єу-188 Ќе можда бо и по карактеристикама лета од ПЕ-2 и ТУ-3. И єу-288 Ќе почео да улази у службу. Истина, тек Ќе почео да пушта корене, попут МЕ-309.
  Али у сваком случаЌу, без предности у снази, Црвена армиЌа Ќе кренула у офанзиву на припрем ену одбрану неприЌате а. И наишао на тврдоглав отпор. Али совЌетске трупе су упорне у офанзиви, без обзира на губитке, пеле су се напред. Иако Ќе просечна стопа напредова®а била ниска и Ќедан или два километра дневно. НеприЌате  Ќе пуцао и поново успео да се укопа. Темпо, ипак, хероЌски напредак се наставио. До средине августа, по цену великих губитака, совЌетске трупе су напредовале и до стотину километара, приближиле се Курску, покренуле упорне битке за сам град, а такође су се приближиле Белгороду.
  єапан Ќе 19. августа 1943. године, превазилазе"и оклева®е, отворио фронт на Далеком истоку. У то време, пошто Ќе претрпео низ пораза, режим Чанг КаЌ Шека Ќе дошао до пово ног мира за самураЌе. єапанци су стекли контролу над важним комуникациЌама, и ослободили се потребе да воде тешки герилски рат у лоше организованим, али веома броЌним кинеским трупама. Али Чанг КаЌ Шеку Ќе обе"ана подршка у рату са Црвеном армиЌом Мао Цедунга. єапан ве" има сва средства за рат са СССР-ом. И одлучили су да не чекаЌу кишну Ќесен и оштру сибирску зиму. Да не говоримо о чи®еници да Ќе Хитлер Ќош 1941. обЌавио рат СЌеди®еним Државама, али га самураЌи нису подржали. Отвара®е другог фронта 1942. могло Ќе да спасе нацисте од пораза код Ста инграда.
  Одлука єапана била Ќе сасвим очекивана. Међутим, у нападу на Владивосток, самураЌ Ќе постигао тактичко изненађе®е и нанео озби ну штету СовЌетскоЌ ПацифичкоЌ флоти.
  Немци су краЌем августа покушали да изврше контранапад, користе"и доста наЌновиЌих тенкова. Али ®ихов Ќужни контранапад могао Ќе да постигне само релативан успех. СовЌетска команда Ќе ве" предвидела такву могу"ност, повукла трупе на ®ихове почетне линиЌе. У котао Ќе пала само 31. оружана армиЌа и наЌве"им делом уништена.
  Међутим, совЌетске трупе нису достигле своЌ ци  и претрпеле су веома значаЌне губитке, не успевши да поврате териториЌу. Посебно Ќе изгуб ено више од шест и по хи ада тенкова, против око осам стотина немачких. У парку тенкова, броЌчана предност Ќе прешла на нацисте. У септембру су Немци успели да сустигну СССР у производ®и стотина авиона дневно, ау новембру, отприлике у аутомобилима, пове"аваЌу"и производ®у Пантера на 650-700 тенкова месечно. Овде Ќе велику улогу играло кориш"е®е ресурса окупираних зема а, пре свега Француске, као и БелгиЌе и ХоландиЌе, где Ќе уведена служба рада.
  Са донекле закаш®е®ем, Немци су у септембру започели дуго планирану офанзиву од Ростова на Дону и Таманског полуострва. И наишли су на тврдоглаву совЌетску одбрану. А єапан Ќе напредовао на МонголиЌу, заузимаЌу"и Улан Батор и ПриморЌе. Али ту Ќе направ ен мали напредак.
  Ово Ќе скренуло значаЌне резерве и после месец и по дана жестоких борби немачке групе су се уЌединиле. Али губици Фрица су се такође показали веома значаЌним и били су приморани да зауставе. Али оваЌ тактички успех изазвао Ќе улазак Турске у рат и отвара®е тре"ег фронта у ЗакавказЌу.
  Сада сам морао да узвратим у овом правцу.
  До зиме би требало да се стабилизуЌе линиЌа фронта на Далеком истоку. єапанци су напредовали у региону ПриморЌа од педесет до сто двадесет километара, заузели ве"и део МонголиЌе заЌедно са Улан Батором, али Ќе ®ихова офанзива заустав ена. Турци су се приближили єеревану и напали Батуми, успели су да заузму послед®и град за две тре"ине. Ни сами Немци не"е много напредовати на Ќесен. И Ќош нису преузели инициЌативу.
  Рат Ќе постаЌао све више позициониран и дуготраЌниЌи. До исцрп ености, и до технолошке супериорности. СССР Ќе 1943. године пове"ао производ®у авиона за Ќедан и по пута са 25.000 на 37.000. Нацистичка Немачка са преко 15 хи ада на 32 хи аде, више него два пута. Послед®их месеци године Немци су изЌедначили своЌ учинак са совЌетским производним резултатима у авионима. И у тенковима и самоходним топовима такође - са квалитативном супериорнош"у. Али СССР и да е треба да узврати єапану. Поред тога, велики броЌ авиона и тенкова се производи у ИталиЌи и другим сателитским зем ама Тре"ег РаЌха. Нека не превише. Плус, Немци су, искористивши одсуство рата, почели да ваде и снабдеваЌу нафту из ЛибиЌе за своЌе потребе.
  Тако Ќе постепено несташица енергиЌе у Тре"ем РаЌху слабила. Поред тога, афричко-француски поседи обе"али су да "е постати добар извор сировина.
  Да би се нацисти могли дово но добро снабдети. Као одговор, црвени дизаЌнери су припремили нове типове тенкова за Ста ина са топовима од 85 мм и 122 мм. Немци су донекле успорили рад на "пантеру" -2. НиЌе лако набавити тенк са мо"ним оружЌем, Ќаким оклопом и релативно покретним. А "Кра евски тигар" се показао претежак са 68 тона. Само Ќе модернизациЌа Пантера обе"авала да "е бити релативно успешна. А тенк Т-4 Ќе, очигледно, исцрпео своЌе могу"ности. Постепено, од нове 1944. године, производ®а ове машине почела Ќе да опада. Да потпуно престане у априлу.
  СовЌетска команда Ќе током зиме предузела неколико офанзивних операциЌа. И на Таманском полуострву, иу центру, иу Ле®инградском правцу, и близу Курска. Али нигде ниЌе постигнут значаЌан успех. НеприЌате  Ќе ве" имао броЌчану надмо" у  удству и у тенковима и у авиЌациЌи. Само страх од времена натерао Ќе Фрице да се придржава дефанзивне тактике.
  Негативну улогу Ќе одиграо и пове"ан броЌ дезертера и издаЌника, као и то што су Немци развили висинску авиЌациЌу, коЌа се ефикасниЌе бавила извиђа®ем из ваздуха.
  Осим тога, совЌетска команда Ќе донекле погрешно приступила процесу концентрациЌе снага. Конкретно, сама тактика започи®а®а следе"е операциЌе у другом сектору пре завршетка претходне имала Ќе смисла с обзиром на броЌчану надмо". Као у Првом светском рату вуче Немце. Али ако вас Ќе неприЌате  броЌчано надмашио, то вас Ќе спречило да постигнете супериорност у снагама у посебном сектору.
  Да Ќе Ста ин успео да створи надмо" на посебном делу фронта у односу отприлике три према Ќедан, онда би можда и био постигнут тактички успех.
  И тако на Ќедном сектору иде офанзива, на другом се спремаЌу, али у стварности Ќе Немцима и ®иховим савезницима лакше да одбиЌу. Штавише, Фритз Ќе ве" имао извиђаче велике висине, велике брзине са одличном оптиком, што Ќе омогу"ило пра"е®е крета®а трупа. А зими се теже маскира, а но" ниЌе панацеЌа, па су немачки обавештаЌци добили уређаЌе за добар но"ни вид.
  "Кра евски тигар" као планирани пробоЌни тенк Ќе одложен са масовном производ®ом и ниЌе био сасвим успешан. "Пантер"-2, за коЌи Ќе Хитлер наредио да се оЌача оклопом до непробоЌности ИС-2, и да се угради мотор од 900 ко®ских снага, тежио Ќе 51 тону, чак и ако се узме у обзир уград®а дуралуминиЌског ку"ишта коЌа Ќе уштедела 800 ко®ских снага. килограма. С друге стране, постало Ќе могу"е оЌачати бочни оклоп до 82 милиметра на рационалном нагибу. Ово Ќе учинило да немачки тенк ниЌе тако ра®ив са стране као претходни модели. Али опет, "Пантер" -2 и "Лав" -2 у напредниЌоЌ шеми распореда су Ќош само у процесу развоЌа.
  Али током зиме, Немци су потпуно преузели контролу над француским поседима у Африци, ук учуЌу"и Нигерску пет у. А има и нафте, и гаса, и боксита, па чак и великих резерви ураниЌума, посебно у Конгу. Де Гол Ќе ухва"ен - без помо"и савезника ништа ниЌе вредео, а Скорели Ќе радио чисто и вешто.
  Тако су до маЌа 1944. проблеми са нафтом у великоЌ мери решени. Испоруке су ве" стизале из ЛибиЌе, а преостало Ќе само да се буше све нове и нове бушотине.
  Али у маЌу, Немци Ќош увек нису били спремни за напад. Поред "Тигра", застарелог дизаЌна, нису имали озби ан пробоЌни тенк. Истина, "Тигар" Ќе ве" био масовно произведен и, захва уЌу"и високом квалитету оклопа и деб ини бокова, као и брзометном прецизном топу, могао Ќе да одигра улогу, ако не идеалну, али ма®е-више поднош ив тенк коЌи Ќе разбио промет трупа СССР-а.
  Немачка команда се после низа спорова вратила на претходни план из 1942. године. Наиме, кренути у офанзиву по боковима. Заузмите Ле®инград у двоструком прстену и пробиЌте се до Ста инграда. Штавише, након што Ќе Вермахт напустио платформу Ржев-ВЌаземски, изгуб ена Ќе погодна одскочна даска за напад на Москву. Дакле, главни град Ќе релативно далеко.
  План нациста такође ниЌе оптималан, али... У ШведскоЌ су одржани превремени парламентарни избори на коЌима су нацисти остварили импресивну победу. Зем а са осам милиона становника, и са развиЌеном економиЌом, била Ќе спремна да уђе у рат против СССР-а. НаЌпопуларниЌа фигура био Ќе Карло Дванаести. Швеђани су жудели за осветом за своЌе претходне поразе и пониже®а током ратова изгуб ених од Петра Првог и Александра Првог. Тако Ќе цела Европа ве" била у рату против СССР-а. Штавише, Франко и Салазар су одлучили да званично уђу у рат како би преузели своЌ део плена. Само Ќе Ќедна ШваЌцарска остала формално неутрална, али Ќе послала и дивизиЌу доброво аца.
  Показало се да Ќе броЌчана супериорност на страни нацистичке коалициЌе. Осим тога, средином маЌа 1944. Немци су ве" имали у употреби око хи аду млазних авиона МЕ-262. Сам аутомобил Ќе прилично успешан, али са недовршеним моторима. Али постепено су се мотори затезали, постали снажниЌи, поуздана потрош®а горива Ќе сма®ена.
  Офанзива Ќе почела на Ќугу. Фриц Ќе покушао да понови план коЌи Ќе ОКВ развио за операциЌу Плаво у Ќануару 1942. године, али Ќе потом Хитлер произво но променио. Када напредуЌете на Ста инград и са Ќуга и са севера, у конвергентним правцима. Али прво су овде Немци морали да се пробиЌу до Дона. Фашистички "Тигрови" кренули су у напад, али су се суочили са Ќаком линиЌом одбране. Испоставило се да Ќе напредова®е Фрица било споро, заглибили су у одбрани у дубини совЌетских трупа. Након што Ќе првих десет дана прошао само 35-40 километара у правцу Воро®ежа.
  Затим, за две неде е тврдоглавих борби, нацисти су напредовали само десетак километара и, с обзиром на велике губитке, били су принуђени да стану.
  УспешниЌе развиЌена офанзива на Ќугу. Тамо Ќе ма®е совЌетских трупа и теже Ќе бранити се. БроЌни "пантери", "тигрови", "фердинанди" (оваЌ самоходни топ се показао масивниЌим због недостатка стратешког бомбардова®а!) и први модели "Ќагдтигра" и посебно ефикасни "штурмтигр". Немци су успели да пробиЌу прве линиЌе одбране и уђу у оперативни простор.
  Истовремено Ќе и Ќапанска воЌска прешла у офанзиву. СамураЌи су пове"али величину своЌе тенковске флоте, а ®ихова нова возила сред®е тежине практично нису била инфериорна по наоружа®у и возним перформансама у односу на Т-34-76, па су чак и надмашили пред®и оклоп, али инфериорниЌи у заштити са стране. .
  єапан Ќе покренуо офанзиву у МонголиЌи, где Ќе много теже одржати одбрану. СовЌетска команда била Ќе суочена са недостатком резерви, узвра"аЌу"и на сва три фронта. А губици  удства током зимске офанзиве били су прилично велики.
  Офанзива Немаца на Тихвин, а Финаца и Швеђана са стране Беломорског канала, тешко Ќе одбиЌена. Нацисти су напредовали споро, али готово непрекидно. Средином Ќуна, на Ќугу, МаЌнштаЌнове трупе су провалиле у Ста инград. Почела Ќе друга битка за Ста инград. А до почетка Ќула, након пада Тихвина и Волхова, Финци, Швеђани и Немци су се уЌединили - формираЌу"и други прстен око града Ле®ина.
  Тако се развила изузетно тешка ситуациЌа за совЌетске воЌне снаге.
  Али Ста инград ниЌе подлегао МаЌнштаЌну. И то Ќе спречило Немце да развиЌу офанзиву у другим правцима. На Ќугу су, као и 1942. године, стигли само до Терек капиЌе: заглибили у близини Грозног и Ор¤оникидзеа. Настав ене су тешке борбе на Воро®ешком правцу. До септембра, совЌетске трупе су биле принуђене да се повуку иза Дона. Ево ирониЌе судбине до краЌа октобра, линиЌа фронта на Ќугу поновила се 1942. у време наЌве"ег напредова®а нациста.
  Горе Ќе било на северу, где Ќе Ле®инград био у прстену тоталне блокаде. Поред тога, Немци, Финци и Швеђани су успели да пресеку одбрану Црвене армиЌе на КарелиЌском полуострву, одсецаЌу"и Мурманск од главног дела СССР-а копненим путем.
  Изоловано Ќе четрдесетак совЌетских дивизиЌа. Међутим, ®ихов броЌ Ќе био далеко од нормалног. Шведска Ќе поставила око двадесет пет прилично добро опрем ених дивизиЌа. ЗаЌедно са прека еним Финцима и немачким трупама били су броЌчано надЌачани. И изузетно Ќе тешко пренети резерве на КарелиЌско полуострво.
  Генерално, Црвена армиЌа ниЌе могла да добиЌе потребна поЌача®а, па су се єапанци показали неочекивано Ќаки, ®ихов броЌ, заЌедно са марионетским трупама, премашио Ќе пет милиона, а ово Ќе заправо пуноправни други фронт. Тако да смо морали само да узвратимо Немцима и ®иховим савезницима.
  Постепено се сма®ивала зона контроле совЌетских трупа у КарелиЌи, а Мурманск Ќе био потпуно блокиран и, заправо, осуђен на пропаст. Дакле, неприЌате ска флота, а посебно подморнице, доминирале су морем, тако да ниЌе било чиме да се успостави снабдева®е.
  АваЌ, новембра 1944. СССР ниЌе имао резерве да понови прекретницу из 1942. године. Скоро све Ќе потрошено да се спречи губитак Кавказа. Поред тога, Немци су Ќуриш на Ста инград водили професионалниЌе, а резерве су морале да се тамо непрестано пребацуЌу, као у левак Тартара. Ста ин Ќе наредио да се град на Волги задржи по сваку цену. Али у условима доминациЌе неприЌате ских авиона у ваздуху, цена се показала невероватно високом.
  Штавише, Маинстеин, за разлику од Паулуса, ниЌе журио и бринуо се о воЌницима. Као резултат тога, однос губитака ниЌе био у корист Црвене армиЌе.
  Хитлер Ќе пожурио МеЌнштаЌна, али лукави фелдмаршал знао Ќе како да избегне и издржи притисак.
  єедна од наЌЌачих врста оружЌа постала Ќе "Штурмтигрови". Имали су изузетно мо"не бомбардере коЌи су бацали проЌектиле од триста двадесет килограма. Штавише, гранате су реактивне и много снажниЌе од хаубица. Можете их назвати достоЌним одговором на "Катушу", иако на стазама. Поред тога, неки бомбардери су постав ени и на камионе, са ве"им дометом гађа®а.
  Немци су користили и гасне бацаче. И наравно млазни бомбардери.
  У децембру су єапанци заузели скоро целу МонголиЌу и приближили се Владивостоку, делимично заузевши ПриморЌе и Хабаровск. Али генерал Фрост их Ќе натерао да стану.
  Искористивши ово, Црвена армиЌа Ќе организовала низ контранапада на немачке бокове да би покушала да заузме оно што Ќе остало од Ста инграда. Оно што Ќе мали део града одржан почетком 1945. године. Немци су 1944. године постигли известан успех, али нису успели ни да освоЌе Кавказ и набаве Баку нафту. Истина, за своЌе потребе имали су Ќош дово но и румунског, и мађарског, и либиЌског, и камерунског и нигериЌског.
  Ле®инград Ќе и да е био у блокади. У ®ему су унапред створене велике залихе хране и мунициЌе, како би град преживео ову зиму, настав аЌу"и да везуЌе значаЌне снаге Вермахта и ®егових савезника.
  СовЌетско руководство Ќе успело да направи стратешке залихе сировина у граду Ле®ин, за производ®у оружЌа. Дакле, док нацисти нису дали превише.
  Али Мурманск Ќе био потпуно блокиран. Од десет транспорта коЌи су ишли у град, Фриц Ќе попио девет.
  У Ќануару Ќе совЌетска команда покушала да тестира снагу Немаца у центру. Међутим, ниЌе било могу"е победити веома мо"ну и инже®ерски развиЌену одбрану. Максимално напредова®е Ќе било пет или шест, у наЌбо ем случаЌу не више од осам километара. А губици совЌетских дивизиЌа били су веома опип иви. У ве"ини делова до половине састава.
  Али део немачких снага Ќе преусмерен, дозво аваЌу"и им да задрже Ста инград... У марту су сами Немци покренули офанзиву на Терешке капиЌе. Успели су да пробиЌу линиЌу совЌетске одбране и опколе Грозни и Ор¤оникидзе, али су код Фрица налетели на линиЌу Ведено, Шали и да е кроз градове.
  Сам град Грозни издржао се до маЌа у потпуноЌ блокади. Ста инград Ќе коначно пао у маЌу. Од града и приградских насе а, као и од фабрике тенкова, нису остале практично никакве рушевине.
  Немачка коалициЌа Ќе такође нестаЌала, али Фирер Ќе желео победу. У Ќануару су обав ена прва успешна тестира®а диск-плана, коЌи Ќе достигао брзине до две звучне брзине и попео се на 18 километара у висину. У маЌу Ќе диск-авион ве" развио четири брзине звука и скочио на висину од 30 километара.
  Али нови аутомобил, са свим своЌим снажним, па чак и Ќединственим карактеристикама лета, показао се ра®ивим на ватру из малокалибарског оружЌа и скупим. Проблем ра®ивости убрзо Ќе решен лансира®ем ламинарног плуга, али Ќе то пове"ало потрош®у горива и сма®ило време лета машине. А сама дискета у ламинарном "крзненом капуту" ниЌе могла да води ефикасну ватру.
  Али почетак ере "лете"их та®ира" Ќе положен. Поред тога, Немци су добили Ќак адут: тенкове нове генерациЌе класе "Е". Они су се разликовали по тежини сличноЌ "кра евском тигру" и "пантеру" по много гуш"ем и савршениЌем распореду, нискоЌ силуети и дебелом оклопу.
  У масовноЌ производ®и и на ратиштима, Пантер-2 и Тигар-2, а затим и Тигар-3, су се пристоЌно показали. Послед®и аутомобил гуш"ег распореда и мале куполе имао Ќе Ќак оклоп и мотор од 1080 ко®ских снага. "Мишеви" се никада нису навикли. Али модификациЌа "Пантхер" - "Ф" се показала пристоЌно.
  Због недостатка легираЌу"их елемената, совЌетски тенкови нису имали веома квалитетан оклоп, а до сада Ќе Пантер, чак и са топом од 75 мм, прилично добро радио своЌ посао. А 120 мм коси пред®и оклоп Ќе прилично поуздано штитио совЌетски топ Т-34-85 од 85 мм. Али, можда се совЌетска самоходна пушка СУ-100 показала као достоЌан противник Пантера, коЌи Ќе оЌачао оклоп. Т-4 Ќе ве" био ван производ®е. А од производних резервоара, Пантер се показао наЌлакшим.
  Први напредни у свом распореду био Ќе производни тенк "Лев". Купола овог тенка Ќе померена уназад, а ме®ач, мотор и ме®ач смештени су у Ќедном блоку испред. Као резултат тога, силуета аутомобила се показала ниском, а оклоп са мо"ним топом од 105 мм упоредив Ќе са "Кра ским тигром", а чело тор®а Ќе Ќош мо"ниЌе.
  Помера®е куле уназад давало Ќе "лаву" и предност што се при крета®у кроз шуму цев ®еговог дугоцевног топа ниЌе толико лепила за стабла дрве"а.
  Нацисти су покушали и са другим плановима, а такође су бомбардовали совЌетске положаЌе Ќаким авионима.
  єапан Ќе такође покушао да напредуЌе и коначно одсече Владивосток од копна.
  Немци су у Ќуну и Ќулу покушали да се пробиЌу до Москве. Али совЌетска линиЌа одбране се показала веома снажном, а нацисти су претрпели колосалне губитке. Чак ни тенк "Лев" ниЌе сасвим адекватан у офанзиви, пре свега због недово не покривености бокова.
  СовЌетска команда Ќе све активниЌе користила пишто  калибра 100 милиметара. єасно Ќе да СССР нема ресурсе да победи неприЌате ске тенкове истим тенковима, али противтенковска арти ериЌа се може масовно користити.
  Е-100 у оригиналном моделу се показао претежак са 140 тона, а са бочним оклопом од 120 милиметара (чело 240 милиметара!), чак и под углом. Ово више ниЌе било дово но. Да не говоримо о томе да "мишеви" безнадежно заостаЌу у свом распореду.
  У стварности, тенк "Лев" и самоходни топови - Е-10, Е-25 били су напредна немачка возила, где Ќе комбинована локациЌа мотора, ме®ача и ме®ача. Међутим, Немци су произвели доста заостале опреме. На пример, "Пантери", "Тигрови", "єагдтигрови", "єагдпантери" са прилично високим силуетама коЌи заостаЌу у развоЌу.
  Ни "Е"-70 ниЌе био сасвим успешан. Испоставило се да возило има мо"ан топ од 128 мм и напредну схему распореда, али због же е да задржи борбени сет од наЌма®е 80 метака и не прелази 70 тона, ®егова оклопна заштита се показала упоредивом са " Кра  тигар" - модел из 1944. и неадекватан за пробоЌ. "Тигар" -3 Ќе бо е зашти"ен. Али на Е-70 Ќе успешно тестиран мотор са турбопу®ачем снаге 1200 ко®ских снага, што Ќе омогу"ило тенк да развиЌе брзину од 60 километара на сат на аутопуту.
  У сваком случаЌу, немачки тенкови су претрпели велике губитке, као и пешадиЌа. И стране дивизиЌе и сателити Тре"ег раЌха су много изгубили.
  До средине августа Немци су напредовали само 40-50 километара у центру, и нису могли да уђу у оперативни простор. А губици су били огромни. У септембру су нацисти кренули у нову офанзиву на Ќугу... За месец и по дана наЌтежих борби, неприЌате  се пробио до КаспиЌског мора, одсекавши Кавказ копном.
  Међутим, совЌетска команда Ќе успела да успостави снабдева®е морем, по цену огромне штете. У новембру Ќе Фриц, по цену огромних напора и велике штете, стигао до делте Волге. У децембру се линиЌа фронта стабилизовала. Порастао Ќе Ќаз између фронтова Кавказа и главне совЌетске териториЌе. Поред тога, єапанци су успели да одсеку Владивосток, узевши совЌетски град под опсаду.
  Мурманск Ќе успео, упркос блокади, да хероЌски издржи до децембра 1945. године. Али ипак Ќе пао...
  1946. неприЌате ства су настав ена ... ПоложаЌ групе совЌетске армиЌе на Кавказу показао се изузетно тешким. Одсечени су копном, а прети и коначан губитак Бакуа.
  Ста ин Ќе осе"ао екстремну нервозу и физичку исцрп еност. Оштре борбе су се одвиЌале у правцу Тихвина. Било Ќе покушаЌа да се спасе опко ени Ле®инград. У самом граду Ќе ве" остало ма®е од пола године залиха хране, а прехрамбене картице су поново пресечене.
  У почетку су совЌетске трупе пробиле линиЌу фронта, али Ќе онда неприЌате , броЌчано ве"и од тенкова, успео да изведе контранапад и чак одсече део совЌетских трупа. Фебруар Ќе протекао у жестоким борбама и на северу и на Ќугу, где су совЌетске трупе покушавале да окушаЌу неприЌате а и покушале да поврате Ста инград. И ово друго Ќе делимично успело. СовЌетски тенкови су провалили у град, али, нажалост, нису могли да истераЌу нацисте одатле.
  Али избила Ќе тре"а Ста инградска битка. СовЌетске трупе су постигле релативно велике успехе код Воро®ежа. Али чак и тамо Фриц Ќе, користе"и велики броЌ тенковских Ќединица и ®ихову технолошку супериорност, успео да поврати ситуациЌу. У марту су у неприЌате ствима почели да учествуЌу хеликоптери у облику диска и авиони у облику диска. Немци су донекле побо шали лете"е та®ире и са ®има су могли да лансираЌу ракетне нападе на совЌетске положаЌе. Али у пракси, дискета ниЌе оправдала очекива®а као чудотворно оружЌе.
  Као што се испоставило да Ќе балистичка ракета Фон Браун прескупа и ниске прецизности да би се оправдала ®ена активна употреба у борбеним деЌствима.
  Али Немци су имали безрепе млазне бомбардере коЌи су могли да носе до десет тона терета, лете"и на уда ености до 16 хи ада километара (!).
  Нажалост, совЌетска млазна авиЌациЌа Ќе и да е заостаЌала, а неприЌате  Ќе готово потпуно доминирао у ваздуху. У сваком случаЌу, авиони на пропелерски погон не могу у принципу да надмаше млазне авионе по карактеристикама лета. А наш развоЌ Ќе био прекасан. А прелазак са пропелера на млазни авион Ќе превише болан.
  И пилоте треба преобучити, и продужити писте, и припремити посебну врсту горива. Па, сами мотори тек треба да се тестираЌу и отклоне!
  Немци су преусмерени у Ста инград... Чудно, Тре"и раЌх и цела коалициЌа су остали без пара, а Црвена армиЌа Ќе била као птица Феникс. И април и маЌ прошли су у жестоким борбама код Ста инграда. Чак иу Ќуну, Црвена армиЌа Ќе Ќош увек покушавала да напредуЌе, спутаваЌу"и неприЌате а. Али у Ќулу, упркос вру"ини, нацисти су се ипак кретали дуж обале КаспиЌског мора у правцу Бакуа. Напредак Ќе био изузетно спор. У просеку 1,5 километара дневно. Дагестан Ќе пукнуо... СовЌетске трупе су разбиле Фрице и ®ихове савезнике на свим азимутима.
  Тукли су неприЌате а и у центру и на северу. Нису смели да иду у Архангелск... Али у септембру се убрзао темпо немачког напредова®а на Кавказу. Снаге кавкаске групациЌе биле су озби но исцрп ене, а море од десет транспорта Ќе пловило под доминациЌом неприЌате ских авиона у ваздуху у Ќачини од два или три. КраЌем октобра нацисти су ипак ушли у АзербеЌ¤ан. И у новембру су напредовали до Бакуа. А почетком децембра, Фрици су се уЌединили са Турцима, у ГрузиЌи ...
  И пре марта су се водиле борбе на Кавказу, а єереван Ќе углавном траЌао до Ќуна 1947.
  Целе зиме Црвена армиЌа Ќе неуморно покушавала да напредуЌе. Снажно су потапшали коалициЌу. Иако су єапанци на краЌу заузели Владивосток у априлу, то Ќе само омогу"ило СССР-у да се чврш"е насели иза Амура.
  Иако Црвена армиЌа своЌим нападима зими и у марту ниЌе постигла опип ив успех, коалициЌа Ќе издржала поштену лекциЌу. Унутар зема а немачких сателита ситуациЌа се све више заоштравала. Људски ресурси су били исцрп ени, а губици огромни. Економски терет Ќе постаЌао неподнош ив. Чак су и успеси на фронтовима све ма®е приЌали Европ анину на улици. Же а за миром бивала Ќе све Ќача.
  Али Хитлер Ќе тврдоглаво желео да докраЌчи СССР. Иако се нису обистиниле калкулациЌе да "е Црвена армиЌа изгубити борбену ефективност након губитка Бакуа. Године 1946. СССР Ќе произвео рекордан броЌ оружЌа - око 60 хи ада авиона и 40 хи ада тенкова и самоходних топова, 250 хи ада топова и минобацача. Да, совЌетска авиЌациЌа Ќе углавном ловац єак-9, Ќуришни авион ИЛ-2 коЌи Ќош ниЌе обустав ен. єак-3 и ЛА-7 су произведени у малим количинама. єош увек у производ®и ПЕ-2 и ТУ-3. Да, авиЌациЌа се може сматрати застарелим против неприЌате ских млазних чудовишта, али Ќесте. Као и Т-34-85, ИС-3 и СУ-100, остала возила су у малим количинама.
  . ПОГЛАВЉЕ #15
  А 1947. године Т-54 Ќе почео да улази у службу, што Ќе требало да стави тачку на квалитативну супериорност немачке технологиЌе. Наравно, Т-54, тежак 36 тона, ниЌе могао бити Ќачи од свих неприЌате ских тенкова, али би могао да се такмичи са Пантерима и Тигровима.
  Главни немачки тенк Ќе био "Е" -50, назван "Лав" -3. Аутомобил сличан "лаву", али са снажниЌим мотором од 1200 ко®ских снага, и дебелим оклопом. Са тежином од 75 тона, деб ина бочног оклопа немачког тенка порасла Ќе на 140 милиметара, а чело Ќе било 240 милиметара са топом од 105 милиметара и дужином цеви од 100 ел. Нови немачки аутомобил требало би да постане главни. По наоружа®у и оклопу Ќе супериорниЌи од совЌетског, али више него двоструко тежи.
  Међутим, Т-54 тек почи®е да се производи.
  Али лето 1947. Ќе Ќош жеш"е. Немци поново покушаваЌу да нападну Москву. ПробиЌаЌу се и до Саратова. Борбе се вуку до касне Ќесени. Фрицови ипак успеваЌу да заузму Саратов. Али у Подмосков у успели су да напредуЌу до максимално шездесет до седамдесет километара. И Ржев и ВЌазма, иако Ќе ова друга била напола опко ена, остали су уз СССР.
  Москва ниЌе освоЌена, а нацисти и ®ихова брутализована коалициЌа мораЌу да дочекаЌу зиму у рововима. Овога пута совЌетска команда спашава  уде и акумулира снагу. Конкретно, тенк Т-54. А 31. децембра 1947. успешно Ќе тестиран МИГ-15, коЌи би требало да оконча немачки монопол на млазне авионе у ваздуху.
  Истина, у фебруару 1948. Ле®инград Ќе пао после дуготраЌне опсаде. Веома тежак ударац престижу совЌетске власти.
  ПоложаЌ СССР-а у маЌу 1948. безнадежно се преуређуЌе. Немци и ®ихове коалициЌе контролишу Кавказ, затим Волгу до Саратова, и Тамбов са Воро®ежом. Затим источно од Орела, скоро поред Туле, па у ВЌазми и код Сам Ржева, све до Архангелска.
  Дакле, шта се друго може учинити у таквоЌ ситуациЌи? Осим тога, єапанци контролишу цело ПриморЌе дуж реке Амур и заузели су Ќединог савезника: МонголиЌу.
  А током седам година рата изгуб ене су зем е на коЌима Ќе пре окупациЌе живело наЌма®е половина становништва СССР-а, а можда и више. За седам година рата, Црвена армиЌа Ќе неопозиво изгубила наЌма®е двадесет милиона воЌника и официра. Не рачунаЌу"и оне коЌи су били ра®ени или осака"ени. Не рачунаЌу"и огромне губитке и од масовног бомбардова®а, гранатира®а и гладова®а.
  Чак и узимаЌу"и у обзир евакуисане породице, Ста ин ниЌе имао више од сто милиона  уди под контролом, вероватно, можда и ма®е. Од ®их, сваки пети Ќе позван у воЌску. Око двадесет милиона различитих воЌника. Деци од пет година, и пензионерима, и инвалидима прве и друге групе било Ќе дозво ено да став аЌу на апарате.
  Зем а Ќе изузетно мобилисана. Ослобађа®е оружЌа 1947. само Ќе незнатно сма®ено... Дакле, за сада Ќе веома рано да се стане на краЌ са зем ом СовЌета!
  Сам Ста ин, у сваком случаЌу, ниЌе тако мислио. Да, и Хитлер Ќе хтео да притисне РусиЌу - да добиЌе све одЌедном! Дакле, ниЌе било компромиса.
  У лето су Немци кренули у нову офанзиву на Москву. єош су се надали да могу да разбиЌу престоницу и окончаЌу СССР. Са стране Црвене армиЌе, Москву Ќе покривало више од три милиона воЌника и милициЌа. Били су наоружани са дванаест хи ада тенкова и самоходних топова. Истина, Т-54 Ќе само око пет стотина, углавном су се борили Т-34-85 и СУ-100. ИС-3 Ќе у то време ве" био повучен из производ®е. Веома Ќе мало произведених тенкова ИС-4 због технолошке непоузданости овог мастодонта. Произведено Ќе шест тенкова ИС-7, али ово возило ниЌе ушло у масовну производ®у. Мада, вероватно узалуд. Могла Ќе да пробиЌе са своЌим топом од 130 мм 240 мм оклопом Лав-3 од 75 тона. Истина, Немци су имали напредниЌи тенк "Кра евски лав" тежак 100 тона са мотором од 1800 ко®ских снага и 128 мм са топом веома дугачке цеви са почетном брзином проЌектила од 1260 метара у секунди.
  Али Ста ин се некако охладио на тешку опрему и више волео: Ќош бо у, малу, али уда ену.
  Али, с друге стране, четири ратника: ЗоЌа, ВикториЌа, Елена, Надежда нису тако мислиле. И управо су добили тенк ИС-7 под своЌу контролу. Штавише, и на броЌу седам. Тако су четворка направили оваЌ аутомобил о свом трошку. ДевоЌке су пронашле златне полуге у Сибиру и поклониле их фонду Министарства одбране. А сада су хтели да се упуцаЌу из ове дивне машине.
  А тек Ќе долазио значаЌни дан 22. Ќуна 1948. године. Хитлерове трупе су само водиле становништво, покушаваЌу"и да заобиђу и опколе совЌетски град Ржев.
  А четири "ерке руских богова ДемиЌурга, као и увек, у критичном тренутку за РусиЌу, одлучиле су да интервенишу! Уосталом, своЌу ота¤бину РусиЌу увек спасаваЌу у право време и на правом месту!
  ДевоЌке су наравно босе.
  Четири девоЌке у Ќедном резервоару Ќе супер. Унутра не мирише на бензин или гадан мушки зноЌ, ве" на скупе и истовремено природне парфеме. Прелепе девоЌке, као и обично у бикиниЌу, са поЌасом око кукова - у коЌима се криЌу преклопни мачеви и лукови. И сам тенк Ќе велики, али са ниском куполом. Прилично успешно уметничко дело, сиЌа лепотом и дизаЌном. Само кула сложеног облика, различите деб ине и оклопа савиЌеног под притиском. То Ќест, испоставило се да Ќе резервоар прескуп и тежак за производ®у. Зато девоЌке треба да буду паж ивиЌе са ®им.
  Пушка калибра 130 мм са цевном брзином од 900 метара у секунди. РаниЌе Ќе оваЌ калибар кориш"ен на крстарицама - поморски топ преуређен за гађа®е копнених ци ева. ПроЌектил Ќе тежак, скоро тридесет килограма. И обично Ќе у таквом резервоару потребан други утоваривач. Али, наравно, девоЌке се добро сналазе и без ®ега.
  Они су прави, не само лепи, ве" и Ќаки. У самом резервоару Ќе велика гужва, због чи®енице да Ќе мунициЌа подигнута на стотине граната. Али девоЌке само тр аЌу руке у ишчекива®у онога што "е почети.
  Заиста Ќе као зора коЌа се диже над планетом. А уз то звучи тут®ава стотина неприЌате ских тенкова. Осла®аЌу"и се на ресурсе освоЌене Европе, Донбаса, Кавказа и многих других зема а, ук учуЌу"и кориш"е®е афричких робова и рада ратних зароб еника, нацисти свакодневно производе две стотине педесет тенкова и самоходних топова. Међу ®иховом опремом налази се и чудовиште као што Ќе "Штурмаус" са млазним бомбардерима калибра 600 милиметара и мали извиђачки амфибиЌски тенк "Ласка" тежине до 10 тона. ПостоЌи и Е-150 са надимком "Мамут". Машина слична "Кра у лаву" по свом дизаЌну, сп оштена, али са Ќош хладниЌим снажниЌим топом од 150 мм, а такође и са дугом цеви. А оклоп Ќе Ќош деб и. "Пантери" су ве" обустав ени, али се и да е налазе у воЌсци. "Тигар"-4 са топом 88 мм, Ќош увек у служби, али и уЌеди®ен са "лавом". єедино Ќе топ "Тигра" ма®ег калибра, што Ќе омогу"ило да се сма®е®ем тенка добиЌе возило слично оклопу и залихама граната, али петнаестак тона лакше. Од овога, "Тигар"-4, тежине 60 тона и мотора од 1200 ко®ских снага, има релативно добре возне перформансе, бо е од "лава" - 3. Тенк Мамут, са свиме од 150 тона и мотор од 1800 ко®ских снага, приближно Ќеднак у возним перформансама совЌетском ИС-3, коЌи развиЌа брзину на аутопуту од 40 километара на сат. Чело "Мамута" има пред®и оклоп од 350 милиметара, а бок од 250 ...
  И то су "мамути" коЌи иду напред. Типична немачка тактика Ќе "клин" или "сви®а". И немогу"е Ќе не признати да у томе има рационалног зрна. Чак ни совЌетски теренски топ калибра 203 мм не може да пробиЌе коси пред®и оклоп Мамута са оригиналним обликом куполе без врха или крова. А "Мамут" Ќе изван мо"и да преузме Ќуришну летелицу. Производ®а МИГ-15 тек почи®е да се одмара, а немачка авиЌациЌа и да е доминира овде.
  То Ќе оно што Ќе увек изненадило Олега Рибаченка: како девоЌке успеваЌу да се нађу у многим универзумима истовремено? Али ако узмете у обзир да иза ®их стоЌи Свемогу"а Мо" Родите а, Породице, онда у томе нема ништа изненађуЌу"е! На краЌу краЌева, род Ќе Ќедан у разноликости. А разноврсност Свемогу"ег руског Бога-Творца Рода изражена Ќе изузетно великом фигуром. Такође, броЌ Универзума коЌе Ќе Он створио Ќе непроце®ив. И броЌ синова и к"ери Родите а Ќе значаЌан. Белобог и Чернобог су прва два Сина, и нису рођени, ве" вечни. Чак Ќе тешко и разумети како Ќе тако нешто у принципу могу"е... Вечна, такође женска, четврта ипостас Ладе. Дакле, четири ипостаси Рода и Родите а су вечне и одувек су постоЌале. А остали се рађаЌу и истовремено су, у извесном смислу те речи, и вечни. И ако су наЌвиши Богови ДемиЌурга Синови и К"ери Породице, онда су  уди Његови унуци, а свака особа такође носи Божанску Честицу Свемогу"ег Родите а.
  Због тога су слуге, слушки®е Свемогу"ег, Свеприсутног, Вечног, СвезнаЌу"ег Рода у ста®у да буду одЌедном и на много различитих места.
  Али сада са осмехом гледаЌу на "мамуте". Оклоп тенка ИС-7 уопште не омета поглед. Добар ауто, али има Ќош Ќедан недостатак: ра®ив Ќе - ако проЌектил удари у кундак између трупа и куполе. У овом случаЌу се дешава следе"е: нема одскока, Ќер постоЌи размак између трупа и куполе, а машина постоЌи ризик од експлозиЌе.
  ВикториЌа ци а топ, а ЗоЌа испоручуЌе проЌектил. Елена Ќе за сада зауставила резервоар. Унутра Ќош ниЌе вру"е, Сунце тек излази, али шта "е онда бити. А колико су девоЌке лепе, гледаЌу"и ®ихова тела, тешко Ќе не дивити се.
  ВикториЌа више воли да пуца са велике уда ености. На први поглед, "Мамут" Ќе мамут. Нема слабости или празнина у пред®ем делу оклопа. ДизаЌниран Ќе тако да Ќе са пред®е стране право гвожђе са двоструким рационалним нагибом оклопа, и да га не пробиЌа противоклопна одбрана неприЌате а.
  Или бо е речено, нос брода окренут наопако под оштрим углом.
  Али ВикториЌа ниЌе узалуд "ерка и слуга самог Чернобога - Бога рата и зла! Она тачно зна где и како да удари. Ватрена ратница наслонила Ќе пете на челичну ивицу и послала своЌ први проЌектил притиском на нос на окидач.
  ПроЌектил Ќе полако излетео, бар у перцепциЌи девоЌака ратница. ЗоЌа Ќе померила трепавице. БуЌне су, црне и дугачке. Само трепну, а немачки "Мамут" Ќе био оседлан. Његов пред®и оклоп Ќе напукао, а следе"и корак Ќе била детонациЌа борбеног комплета. И тенк Ќе експлодирао, толико да му се тора® откинуо од копита. А онда се отворила материца и из ®е су п уштале ватрене искре и маса  удских лешева.
  ВикториЌа Ќе пуцнула своЌим буЌним уснама и цвркутала:
  - Не волим празан унос! МоЌ први потез, а не послед®и!
  Сама Надежда Ќе испалила другу гранату, седам километара на неприЌате а, и заурлала:
  - Тамо смо тукли неприЌате а на руском! То Ќе немилосрдно!
  Прелепе девоЌке, а такве какве видимо немилосрдне. Али да ли Ќе могу"е поштедети тако тешког и подмуклог неприЌате а као што су нацисти?
  Овде линиЌа експлодира згужвана као  уска ЌаЌета ма ем "Мамут". А шта Ќе урадио командант овог тенка Хаупман Лифердорф?
  Овде Ќе Вовка-Павликова глава била преоптере"ена. И пала Ќе на кревет. Лези потпуно. А наго тело бесмртног дечака ве" се толико навикло на хладно"у да Ќе он, без икаквих зад®их ногу, заспао готово истог тренутка.
  И са®ао Ќе...
  И тако су руски богови-демиЌурзи одлучили да баце у битку читав десант убица. И пре свега шест бесмртника. Вечити дечак Вовка-Павлик, и ®егова девоЌка, девоЌка писац Маргарита Коршунова. И Ќош четири вештице.
  Па... АзербеЌ¤анска воЌска почи®е да Ќуриша на Степанакерт.
  У току су одлучуЌу"е битке за главни град Нагорно-Карабаха. А битка Ќе изузетно жестока.
  Дронови нападаЌу са неба. Армада пуна челика и стабала напредуЌе у несагледивом току. АзербеЌ¤анаца има доста и ®ихова воЌска Ќе спремна за подвиге.
  Момци и девоЌке су тукли босим ногама, би"е вру"е. А колико Ќе овде душмана, и тенкова и авиона, да птице небом круже. ВоЌници као мрави гмижу по позициЌама єермена, а између ®их тенкови. А на небу, као роЌ инсеката, неброЌени авиони. И све Ќе тако прете"е и опасно.
  єедних шест Ќунака, где год нису били и спремни су за борбу са било коЌом воЌском.
  Вовка-Павлик махаше своЌим магиЌским мачевима. Издужили су се и пресецали дронове као ножеви за путер. Након тога, дечак Ќе голим прстима бацио пар грашка са експлозивом.
  Експлодирали су азербеЌ¤ански тенкови.
  Дечак Ќе певао:
  - Слава ери руског мача!
  Маргарита Ќе такође махала оштрицама. Секао на хеликоптере. А онда Ќе девоЌка голим прстима бацила разорне игле.
  Растурио противнике и зацвилио:
  За ци  комунизма!
  А ево и Наташе у нападу... Како сече мачевима на азербеЌ¤анску авиЌациЌу. И уништити неприЌате ске авионе. А онда "е голим ножним прстима лансирати убилачки бумеранг коЌи "е раздвоЌити воЌнике источног, кавкаског царства.
  А онда, као из пупка, б есне му®ом. А онда "е бацити груд®ак и лансирати пулсар из гримизне брадавице.
  Растрга"е масу АлиЌевих воЌника, и урла"е:
  - Слава ери совЌетског народа!
  А онда ЗоЌа пресече див им бесом. Такође руши тако што се издужуЌе мачевима и сече куле тенкова.
  А онда "е прсти голих ногу, као гору"а материЌа, бити лансирани. И тада "е дар смрти оти"и из голе пете.
  А гримизне брадавице "е пустити каскаду му®а на хеликоптерима. А онда "е из пупка нешто смртоносно искочити.
  За ово се бори и Августин. Та девоЌка Ќе смртоносна. А од рубинских брадавица му®е. А голи прсти бацаЌу пулсаре. И зраком из пупка, кобно се придружио АлиЌевским трупама.
  А Ќезик "е се показати и зарежати:
  - За маЌку РусиЌу!
  Дакле, Светлана Ќе веома агресивна у борби. А ®ени мачеви, издужуЌу"и се, посекли су и авионе и тенкове.
  А из брадавице Ќагоде како "е пустити потоке тоталне смрти. А онда "е им пупак бити убиЌен убитачним ударцем. А после ®ених босих ногу користи"е се тако да "е много неприЌате а бити растргано. АзербеЌ¤ан Ќе потпао под дистрибуциЌу. Доказати свима да Ќе силу тешко победити.
  Поготово када Ќе РусиЌа на страни єермениЌе. Али єермениЌа Ќе и да е православна, па самим тим и блиска.
  Диктаторе Алиев, напали сте погрешне  уде.
  Вовка-Павлик Ќе посекао своЌим мачевима, коЌи су се оштро пружали дуж дронова и авиона АзербеЌ¤ана, и пресекао их. Затим Ќе голим прстима дечиЌих ногу пустио смртоносну, разорну му®у коЌа Ќе истопила масу неприЌате ских тенкова.
  А онда дечак терминатор звижди. И маса врана пала Ќе у дубоку несвест и пала на кавкаску воЌску диктатора АлиЌева.
  Дечак Ќе пискао:
  - За савезнике РусиЌе!
  Маргарита Корсхунова се такође бори очаЌно и смело. Води млин са мачевима. Затим ®ене голе девоЌачке ноге, док лансираЌу поклон праве и опасне смрти.
  Тада "е девоЌка испалити испуст из свог пупка, испараваЌу"и масу тенкова и авиона АзербеЌ¤ана.
  А онда Маргарита како да звижди. А гавранови "е пасти као "илим на главе азербеЌ¤анских воЌника. И они "е заправо пробити куле и откинути им крила.
  ДевоЌка Ќе пискала:
  - За наше мировне инициЌативе и православно братство.
  Наташа Ќе поново у очаЌничком нападу. Њени мачеви производе огромна разара®а. И толико авиона и тенкова Ќе посечено. А онда "е голи прсти бацити грашак униште®а и растргати масу противника, кидаЌу"и куле од тенкова. А онда девоЌка из скерлетне брадавице биЌе пулсаром, на АлиЌеву воЌску.
  А онда Ќе каскада му®а из пупка, тако смртоносна. И на краЌу, како "е из недра Венере полетети млаз магоплазме.
  Ратник Ќе урлао:
  - За наше савезнике!
  Следе"и сече Зоиа. Борбена девоЌка користи технику хеликоптера. А онда се чини да ®ене босе ноге емитуЌу дар смрти. А из гримизних брадавица лете смртоносне му®е, удараЌу"и противнике. А онда из пупка потоци пулсара.
  А из пе"ине Венере, нове порциЌе униште®а азербеЌ¤анских воЌника, и тенкови са авионима.
  ДевоЌка Ќе вриснула:
  - Слава комунизму!
  Августин Ќе поново у акциЌи као каскадна му®а. А сада ЌоЌ мачеви секу као браду до корена. А голи прсти бацаЌу дар тоталног униште®а. А онда из рубинских брадавица излете ласерски зраци, коЌи секу кроз азербеЌ¤анске тенкове и авионе.
  Али из пупка "е му®а пуцати униште®ем.
  И тако "е паклени цунами смрти до"и из недра Венере, доносе"и несум®иву смрт свему што напада єермениЌу. А маса авиона, тенкова, дронова потпуно Ќе изгорела.
  ДевоЌка Ќе певала од беса:
  - ПиЌмо заЌедно за РусиЌу и єермениЌу!
  Светлана Ќе такође жеш"а у борби. И сече АлиЌевске трупе без имало сажа е®а. И голим ножним прстима баца грашак униште®а, сламаЌу"и неприЌате а.
  А из брадавица Ќагоде лете потоци тоталног униште®а, коЌи су преврнули масу тенкова и авиона АзербеЌ¤ана. Чак су и ва ци летели на све стране.
  А из пупка цео поток му®а коЌи Ќе истопио много АлиЌевих бораца.
  А онда и недра Венере, као плимни талас магичне плазме "е полетети и АлиЌевске трупе "е завршити.
  Светлана заурла:
  - За мач у славу руског Христа!
  Вовка-Павлик и девоЌке су тада дале велику битку против АзербеЌ¤анаца. И користили су Ќаку магиЌу. ДевоЌке чак и из недра Венере избацивале су потоке магичне енергиЌе и цунами магиЌе. А АлиЌев еве воЌнике су нокаутирали, као кугле лоптом.
  Вовка-Павлик ниЌе само мачевима посекао паклене кавкаске тенкове, ве" Ќе и звиждао. А вране су набиЌале азербеЌ¤анске авионе. Сравнили су их са зем ом.
  И Маргарита Коршунова "е то узети како хо"е, али "е водити млин са мачевима, одсецаЌу"и кавкаске борце. А онда "е босих ногу узети и лансирати мо"ни пулсар.
  И уништава АзербеЌ¤анце као набиЌа®ем. И како девоЌка звижди, а вране падоше на паклене кавкаске авионе.
  ДевоЌка Ќе викнула:
  - За комунизам у целом свету!
  Наташа такође напада АзербеЌ¤анце. А сада "е ®ени мачеви бити узети и посечени укосо. А сада "е ®ене босе ноге лансирати нешто смртоносно што раздире неприЌате ска возила.
  После тога "е девоЌка из скерлетних брадавица пустити вру"е, убилачке пулсаре. И сруши"е се на кавкаске хорде. А девоЌка такође из пупка б есне на АзербеЌ¤анце му®ом. И стварно "е све испржити, направити рошти .
  Али Ќош хладниЌе, када из недра Венере избиЌе млаз енергиЌе. И помести велику масу АзербеЌ¤анаца.
  Ово Ќе дама са плавом косом. И урлати:
  - Слава Ота¤бини!
  И опет, ослобађаЌу"и дар униште®а из гримизне брадавице, убиЌаЌу"и кавкаске ратнике, додала Ќе:
  Ко има велики стомак, умре"е од глади!
  И ЗоЌа Ќе сецкала као противници купуса. Одсецала их Ќе са великом лако"ом, као да Ќе скидала струготине. И голим ножним прстима бацила Ќе бомбу за уништава®е. И разбио неприЌате е.
  А онда из малинастих брадавица тут®и: с десна на тенкове, с лева на авионе! И веома ефикасно сломити противнике.
  А онда из округлог пупка низом му®а. А АлиЌевови воЌници "е бити спа ени, претвараЌу"и их у чварке.
  А онда "е из пе"ине Венере полетети и излетети читав торнадо енергиЌе анихилациЌе.
  ДевоЌка Ќе духовито викнула:
  - Птица високо лете"а, не диже нос, не лебди у облацима!
  Августин Ќе директно ук учен у битку. Не девоЌка, ве" Ќедноставно тигрица. И буквално кида неприЌате е кан¤ама. И сече, не даЌу"и шансе мачевима.
  А сада ®ене босе ноге лансираЌу изузетно смртоносни дар униште®а. Кида®е противника у мале блотере. И лишаваЌу"и и наЌма®у шансу за спас.
  Али му®е лете из рубинских брадавица, буквално пале АзербеЌ¤ане као папир.
  И пулсар се избацуЌе из пупка. И како сече паклене кавкаске тенкове. И срушити ®ихове куле.
  А из недра Венере избиЌа Ќош Ќедан млаз магичне плазме. А ако га спали, онда га АлиЌевске трупе не"е на"и дово но.
  А ратник у себи каже:
  - Ко хо"е да постане лав, не имаЌу"и вучЌи стисак, оста"е при птичЌем праву!
  Светлана Ќе поново у покрету. Сече метал мачевима. И голим ножним прстима баца смртоносне гранате. Сузе и пали АзербеЌ¤ане.
  У исто време, девоЌка не заборав а да испрати му®е из брадавица Ќагода.
  Али из пупка "е избити, разорни и топити метал.
  Али из пе"ине Венере полете"е и излетети ласерски зрак коЌи "е све узети и пресе"и.
  А онда зарежа:
  - Права птица наЌчеш"е имаЌу на уму магарце, а карактерно овце!
  Дечак Вовка-Павлик наставио Ќе да се бори веома самопоуздано, демонстрираЌу"и снагу титана. Ево он мачевима сече АзербеЌ¤анце. А онда "е голим прстима дечиЌих ногу испалити више од убилачке гранате. Растрга"е много АзербеЌ¤анаца.
  После тога "е клинац зазвиждати, а уплашени лешинари и вране, као да нападаЌу кавкаске трупе АлиЌева, легну. И почели су да обараЌу авионе без сажа е®а.
  Вовка-Павлик Ќе духовито приметио:
  - ОнаЌ бескрилни са мозгом од кокошке!
  Маргарита Коршунова Ќе наставила да врти грамофоне своЌим мачевима. Покосила Ќе АзербеЌ¤анце без оклева®а. И у исто време, босим дети®астим ногама, бацала Ќе поклоне униште®а. И поцепао као гомила фолиЌе.
  И како "е звиждати, а гавран "е бацити на паклене кавкаске трупе. Сви они "е бити испрани у прах. А када су АзербеЌ¤анци били под ударима птица, били су више него стегнути - зг®ечили су их.
  А Маргарита каже:
  - Не претвараЌ се да си орао са пиле"им мозгом и птичЌим правима!
  Наташка "е скочити и се"и мачевима. Исе"и "е АлиЌев еве трупе на купус. Баци дар униште®а босом ногом. Истреби"е много АзербеЌ¤анаца и шкрипати на сав глас:
  - Ако си по природи мокра кокошка, осуши"еш се од глади!
  А из гримизних брадавица "е пустити смртоносно праж®е®е струЌе. Збриса"е много азербеЌ¤анских трупа. А онда "е се из пупка као пулсар померити. И сви противници "е бити раскомадани.
  А сада "е из недра Венере избити поток цунами, коЌи све сагорева пакленом плазмом.
  Ево девоЌке.
  А ЗоЌа, у див оЌ офанзиви, побеђуЌе све без непотребних пауза. И исе"и на наЌма®е комаде. Остав аЌу"и буквално уг енисане комаде. И како "е се босом ногом бацити нешто невероватно разорно. А онда "е нешто што доноси наЌимпресивниЌу смрт, и тоталну смрт, излетети из гримизних брадавица.
  А онда "е такав див и искочити из пупка, и поцепати магичну плазму као тигар.
  И у зак учку, из пе"ине Венере, поклон коЌи доноси праву смрт АлиЌев евим трупама без шансе.
  Тада Ќе девоЌка викнула:
  - Не можете носити златна ЌаЌа са пиле"им мозгом!
  Августина Ќе мачевима одсекао куле кавкаских алиЌевских тенкова. А онда Ќе голим прстима лансирала дар смрти. Али ®ихове рубинске брадавице девоЌке летеле су ватреном му®ом. И спалили су гомилу АзербеЌ¤анаца.
  А онда "е из пупка излетети читав торнадо униште®а.
  Али из недра Венере изле"е униште®е, коЌе доноси потпуну победу, и униште®е.
  Августин Ќе мудро приметио:
  - Петао и да е може да носи златна ЌаЌа, али лик кокошке вас само увлачи у неред!
  Светлана Ќе такође врела у борби. Како мачевима сече азербеЌ¤анце и разбиЌа их у кисели купус. И голим ножним прстима посла"е дар униште®а. РазбиЌте неприЌате е у прах.
  И смртоносне му®е "е излетети из брадавица Ќагода. АзербеЌ¤анци "е бити спа ени у комаде. А овде "е пупак послати талас тоталитарног истреб е®а АлиЌевских Кавказаца.
  И у зак учку, мехур магичне плазме "е излетети из пе"ине Венере, коЌа "е истопити све неприЌате е одЌедном. И тенкови "е се димити, а гранате у ®има "е експлодирати.
  А Светлана како да урла:
  - Зашто сте сви у облацима, Ќер мозак од кокошке!
  Вовка-Павлик се бори са све ве"ом  ут®ом. Он "е узети и посе"и неприЌате е. Сви "е се измрвити и исе"и на мале комаде.
  А онда "е босоног, дечЌом ногом, бацити гранату и растргати Ќе.
  Након што Ќе дечак поново звиждао и оборио много авиона.
  Затим Ќе изнео идеЌу:
  - И да имаш снагу медведа, али са пиле"им мозгом оста"еш магарац!
  Маргарита МагнитнаЌа Ќе свом снагом секла мачевима. Тада Ќе босом ногом девоЌка бацила убилачки дар смрти. Поцепала Ќе АзербеЌ¤анце на комаде костиЌу и коже. А онда како звижди да "е вране у гомилама падати на АзербеЌ¤анце.
  Тада Ќе Маргарита викнула:
  - Ако имате пиле"и мозак, онда "е након сусрета са лисицом летети перЌе!
  Наташа се веома активно бори са АзербеЌ¤анима. А сада ®ене босе ноге бацаЌу нешто ђаволски убиствено. И мачеви посекоше куле.
  А онда "е му®а бити одсечена из пупка ...
  И гримизне брадавице "е ослободити смртоносне пулсаре. А онда "е га девоЌка узети и емитовати ватрени торнадо из недра Венере. И поделити противнике на комаде.
  Тада Ќе девоЌка цвркутала:
  - Да би од сви®е направио котлет, треба имати вучЌи стисак, а лисичиЌу сналаж ивост!
  ЗоЌа Ќе узела ветре®ачу своЌим мачевима. Пресекла Ќе све аутомобиле, а клизалишта су се распршила на све стране. А онда су босе ноге девоЌке терминатора лансирале бомбе, униште®а. И они коЌи лете почеше да цепаЌу неприЌате е.
  Али брадавице малине "е узети и емитовати му®е униште®а. А онда "е ласерски зрак излетети из пупка.
  А ево и пе"ина Венере "е избацити млаз тешког торнада коЌи "е разбити АлиЌев еве кавкаске трупе.
  А девоЌка урла:
  - НаЌвероватниЌе "ете и"и на печену лисицу са пиле"им мозгом!
  И Августин се сада туче, па има то као будилник. И сече АзербеЌ¤анце без сажа е®а и жа е®а. Баца гранате босим ногама, кида противнике.
  А из рубинских брадавица лете каскадне му®е. Али из пупка "е се закуцати нешто апсолутно смртоносно. И растргати АзербеЌ¤анце. И овде "е из пе"ине Венере излетети магични торнадо смрти и униште®а.
  Тада "е девоЌка лаЌати:
  - Ако Ќе карактер као мокро пиле, осуши"еш се без пара на улици!
  Светлана се такође бори веома дрско. И сече мачевима, и баца убоЌите дарове смрти босим ногама. А онда "е га узети и из брадавица Ќагоде избацити каскаду мехури"а магичне плазме.
  А онда из пупка биЌе Ќедна му®а за другом.
  Али из пе"ине Венере, како "е се излити ураган тоталног униште®а и потпуног униште®а.
  Светлана Ќе викнула:
  - Пиле"и мозак прави без крила, пиле"и карактер ша е на ишчупати!
  . ПОГЛАВЉЕ #16
  Вовка-Павлик Ќе режао и секао мачевима са окретима и униште®ем. И узео Ќе голе дечиЌе ноге и бацио гранату. Поцепао много АзербеЌ¤анаца. А онда како да звижди. И гомила врана "е смрскати облак авиона АлиЌевске воЌске.
  Дечак Ќе викнуо:
  - Ко Ќе кокошка под тушем, та лисица у колиби!
  Вовка-Павлик Ќе чак био мало уморан од сецка®а и баца®а граната на АзербеЌ¤анце босим ногама. Дечак Ќе поновио афоризам:
  - Ако хо"еш да живиш као белац, буди бар мало црвен у лукавству!
  Маргарита МагнитнаЌа Ќе голим прстима на ногама бацила убилачки соп униште®а. Поцепао Ќе много азербеЌ¤анских воЌника. А онда Ќе дала рафал из пупка ласером.
  И после тога Ќе узела, звиждала и уништила гомилу авиона.
  И проверила Ќе:
  - Прави белци не изгледаЌу бледи када не успеЌу!
  Тада Ќе девоЌка поново голим прстима бацила дар униште®а, цврку"у"и:
  - Ако си кокошка с мозгом, и"и "еш у чорбу за лисицу са делима!
  Наташа Ќе пустила пулсар униште®а из своЌе гримизне брадавице и узвикнула:
  - Буди птица орловског лета, али немоЌ да лети петао!
  ЗоЌа Ќе агресивно приметила, такође испустивши дар потпуног униште®а са своЌе гримизне брадавице:
  - Ко много петли а да не Ќеде кашу - кукури"е на канти!
  Августин Ќе испустио пулсар за уништава®е са своЌе рубинске брадавице и промрм ао:
  - Ако политичар пуно петли, бирачи онда завиЌаЌу као вукови!
  Светлана Ќе б увала му®е као вулкан са брадавицом од Ќагоде и сиктала:
  - Политичар коЌи много лаЌе, а мало се труди, увеш"е народ у пасЌи живот!
  Вовка-Павлик сече врте"и мачеве. Бацио Ќе бомбу голом, дети®астом ногом и приметио:
  - Политичари се зезаЌу као деца, али ®ихови трикови су стари колико и сама политика!
  После тога, дечак Ќе зазвиждао, обрачунавши се са АлиЌевом воЌском, обараЌу"и вране као песак са своЌих фармерки, и поново предео:
  - Политичар Ќе врана коЌа са®а орловски трон, само му к ун ниЌе израстао!
  Маргарита Ќе рационално приметила, такође босом ногом добацивши поруку униште®а:
  - Политичар хо"е лавовски трон, али памет Ќе често само крава без рогова!
  Наташа Ќе испустила му®у из пупка и залаЌала:
  - Лав не треба да буде овца, али га бар мало лисице не"е повредити, да не заврши у магарцима!
  ЗоЌа га Ќе узела и голим ножним прстима лансирала дар смрти. Затим Ќе исп унула пулсар са гримизним брадавицама и узвикнула:
  - И да си лав, али са пиле"им мозгом ти Ќе загарантован псе"и живот!
  Августина Ќе ударила своЌе рубинске брадавице му®ом смрти и зацвилила:
  - Ко много лаЌе на месец, живот га спушта у одгаЌивачницу!
  Светлана Ќе држала грамофон. Затим Ќе дала исцЌедак из брадавица Ќагода и зацвилила:
  - Ако вам политичар обе"ава питу на небу, онда бирача сматра детли"ем!
  Вовка-Павлик, звижду"и вране, рационално примети:
  - Ако имате дрвену главу, онда "ете сигурно дати храст!
  Маргарита, поново ко е неприЌате е, издала Ќе:
  - Ако си глава као храст, откину"е Ќе као леп иву!
  Наташа Ќе духовито приметила, ослобађаЌу"и мо"ан дар смрти из гримизне брадавице и уништаваЌу"и АлиЌевске трупе:
  - За гласаче храстова политичар Ќе потпуна липа!
  ЗоЌа, сецкаЌу"и АзербеЌ¤анце, и ша у"и зраке смрти из гримизних брадавица, приметила Ќе:
  - Ако си глуп као фломастер, увек "еш бити поткован!
  Августин Ќе духовито приметио, ша у"и пропаст из ®ених рубин брадавица:
  - Ништа не спречава сваки дан, пршта®е пече®а као пиле"а памет!
  Светлана Ќе испухала брадавице од Ќагоде и издала:
  - Ако имаш кокошЌе пам"е®е, заборави"еш како се винути као орао!
  Вовка-Павлик Ќе босом ногом бацио дечачки дар униште®а и зацвилио:
  - Кокошка ниЌе птица - кокошка памет ниЌе памет!
  Маргарита Ќе босом ногом лансирала нешто што ЌоЌ ниЌе дало да умре без бола. Затим Ќе зазвиждила, удараЌу"и вранама АзербеЌ¤анце и зацвилила:
  - Бирач са пиле"им мозгом бира петлове за председника!
  Наташа из гримизне брадавице Ќе дувала врело и Ќако жарко и издала:
  - Политичар коЌи много куче, привлачи само оне коЌи имаЌу кокошЌи мозак!
  ЗоЌа Ќе, пуцаЌу"и на неприЌате е, из своЌих брадавица од малине, приметила:
  - Кога Ќе завео лисичЌи говор политичара, кокошка умом, а овца с карактером!
  Августин, удараЌу"и запа еним пулсарима из рубин брадавица, приметио Ќе:
  - За политичара Ќе Ќезик и мач, и бич, и к уч, али бирача пре свега став а под к уч!
  Светлана Ќе ударила гром из брадавице Ќагоде. Сломила Ќе много авиона и тенкова воЌске АзербеЌ¤ана и АлиЌева, издавши:
  - Пиле"и пух Ќе мекан, али на каквим тврдим креветима спаваЌу они са пиле"им мозгом!
  Вовка-Павлик се сложио, Ќош Ќедном звижду"и:
  - Блага нарав владара често доводи до тешког пада државе!
  Маргарита Ќе, довршаваЌу"и, звиждаЌу"и и ша у"и вране на главе, докраЌчивши послед®е АзербеЌ¤анце, додала:
  - Са пиле"им мозгом, и карактером кокошке, поста"е као сви®ски котлет!
  ДевоЌке су одрадиле веома кул посао босих ногу и коначно ослободиле таласе цунамиЌа из недра Венере. И про"и "е ватрена и паклена гужва. И све "е изгорети до теме а.
  А храбре трупе АлиЌева биле су уг енисане.
  Да, овде Ќе ®ихова маса ве" самлела и победа Ќе близу.
  Тим се преселио на други сектор фронта и тамо почео активно да делуЌе. НеприЌате  Ќе веома Ќак и броЌан.
  Вовка-Павлик Ќе мачевима посекао АлиЌевске трупе. Истовремено, ®егова боса, дети®аста стопала бацала су дарове смрти, уништаваЌу"и неприЌате е РусиЌе и руске савезничке єермениЌе. Кул дечак Ќе логично приметио:
  - Чудно Ќе убиЌати АзербеЌ¤анце. Добри  уди и просперитетна држава!
  Маргарита, коЌа Ќе секла ратнике Кавкаског царства АлиЌева, и сецирала борце, бацала дискове босим ногама, одсецала куполе тенкова и репове авиона, приметила Ќе:
  - Да, ружно Ќе овако се понашати са АзербеЌ¤анима. На неки начин, ово подсе"а на историЌске стратегиЌе. ПостоЌе два начина: борити се или изградити раЌ на зем и. У зависности од избора, добиЌате мисиЌе. Како кажу, у воЌноЌ мисиЌи "е изград®а раЌа бити тежа!
  Вовка-Павлик, посекао Ќе масу АзербеЌ¤анаца Ќедним махом своЌих издужених мачева, и негативно одмахнуо главом:
  - То Ќе други начин да се то каже. Приметио сам да у игри "Клеопатра", у воЌним мисиЌама, по правилу, нема проблема са пивом. А у мирним временима, Ќечам се може само транспортовати и то ствара проблеме.
  Маргарита Ќе држала грамофон, секла противнике, ук учуЌу"и авионе и тенкове, и много хеликоптера АлиЌевске армиЌе, и голивши зубе певала:
  - Реке, мора, мореузи... Колико штете наносе!
  Вовка-Павлик, бацивши експлозивни пакет пи евине голим прстима дЌететове ноге, дижу"и у зрак са униште®ем читав бата он са тенковима америчке и руске производ®е, дао ЌоЌ Ќе босом петом грашак и запЌевао:
  НиЌе пиво оно што убиЌа  уде! Вода убиЌа  уде!
  Дечак терминатор Ќе, у ствари, ша ив као дечак из цртаног филма о Конану.
  И опет звижди, обараЌу"и вране на АзербеЌ¤анце.
  Наташа се, сецкаЌу"и противнике и показуЌу"и зубе, држе"и млин, агресивно церила. Ево Ќе, какав дивни ратник. А сада ®ени голи прсти, док бацаЌу експлозивни пакет убилачке силе, кидаЌу"и на комади"е воЌнике кавкаског царства АлиЌева.
  ДевоЌка из скерлетних брадавица "е му®е послати. Спали"е пар стотина АзербеЌ¤анаца, и преде око:
  - Наступи"е доба наЌве"ег комунизма!
  А онда, како Ќезик показуЌе. Ово Ќе девоЌка, наЌвиша класа у ®оЌ.
  ЗоЌа такође сече неприЌате е. Не даЌе им шансу. И лептир држи приЌем са мачевима. Одсеца противнике, пресеца десетине АзербеЌ¤анаца. А онда "е голим прстима лансирати експлозивни пакет пи евине. Цепа"е неприЌате е, и цвркутати:
  - Слава великоЌ РусиЌи царева и победника!
  И из брадавице малине ослободи"е дар смрти и пулсар униште®а.
  Овде се бори и Августин - борбена девоЌка екстра класе. Овде "е га узети и голом петом бацити грашак са експлозивом на неприЌате а. РастргаЌте своЌе неприЌате е у комади"е.
  А онда из рубинских брадавица као му®а. И спали неприЌате е до теме а.
  И виче из свег гласа:
  - Слава Ота¤бини комунизма!
  Светлана се такође бори са великим ентузиЌазмом. И сече неприЌате е див им лудилом и бесом. И голим ножним прстима баца гранату уг ева, коЌа раздире гомилу АзербеЌ¤анаца. А онда "е брадавице Ќагоде пустити му®е. И спали"е бата он бораца Кавкаског царства АлиЌева. Ево девоЌке, чисте вештице и терминатора.
  Светлана Ќе певала:
  - єа сам велики ратник седам мора,
  И певам задив уЌу"е - као славуЌ!
  И смеЌте се наглас.
  Агдам, коЌи су раниЌе заузели АзербеЌ¤анци, пао Ќе са праском.
  И АзербеЌ¤анци су поражени. Али да бисте коначно стекли упориште, морате узети и Зардаб и Агзхарбери.
  Вовка-Павлик, Маргарита Коршунова и екипа вештица ЌуришаЌу на Зардаб.
  И боре се као прави хероЌи. Иако изгледаЌу као деца. А вештице изгледаЌу двадесетак година, иако су ве" толико старе да  уди не живе тако дуго.
  Вовка-Павлик Ќе посекао АлиЌев еве трупе о зид, држе"и технику сипа мачевима. Затим Ќе голим ножним прстима бацио смртоносну гранату, раскомадаЌу"и АзербеЌ¤анце. Након тога, дечак "е, према традициЌи, звиждати, обараЌу"и вране на ®ихове главе, воЌницима кавкаског царства АлиЌева.
  Вовка-Павлик Ќе певала:
  - И узаврела тама полете у зем у злих чудовишта!
  И дечак Ќе опет провео цео млин са мачевима. И тако слама противнике, и буквално истреб уЌе.
  Маргарита Ќе такође сецкана као ¤ин. ДевоЌка Ќе замахнула мачевима пуном брзином. И голом петом препусти"е се дару смрти. А АзербеЌ¤анци се уништаваЌу без сажа е®а и сум®е.
  ДевоЌка Ќе узела и запевала:
  - Би"е жустри комунизам, фашизам "е се одмах уништити!
  Голоноги дечак Вовка-Павлик приредио Ќе приЌем са самоваром, секао АзербеЌ¤анце и приметио:
  - Уништен одЌедном фашизам!
  Борба Ќе постаЌала све неконтролисана.
  Нарочито када Ќе Наташка почела да баца звезде голим прстима, од коЌих Ќе свака уништила стотине АзербеЌ¤анаца одЌедном. А ве" ако из скерлетних брадавица прсне му®ом, и спали противнике.
  ДевоЌка Ќе гукала:
  - єа сам наЌЌачи на свету, поби"у све душмане у тоалету!
  ЗоЌа, пуцаЌу"и на неприЌате а, зацвилила Ќе:
  - Слава комунизму!
  И голим ножним прстима, како испалити смртоносну гранату, наЌразорниЌу силу.
  И она Ќе супер девоЌка. Из гримизне брадавице лансира наЌлуђа и помахнитала му®а.
  Августина, сече"и АзербеЌ¤анце, и сецираЌу"и противнике, заЌеча:
  - За промену на бо е!
  И голим ножним прстима, како лансирати смртоносни експлозивни пакет пи евине. И растргати противнике.
  А после рубинских брадавица, како "е подле"и праж®е®е разорне му®е и униште®а.
  Светлана, разбиЌаЌу"и неприЌате а своЌим мачевима, и подлегавши гранати голом петом, гугутала Ќе:
  - За комунизам!
  А из брадавице Ќагоде пусти"е тако убиствену ствар да се сви ђаволи разболе.
  Вовка-Павлик, не обра"аЌу"и паж®у на пуц®е - не погађаЌу бесмртнике, попела се на зид. Провео млин са мачевима.
  Посекао Ќе гомилу АзербеЌ¤анаца, а потом голим прстима дечиЌих ногу бацио убилачки поклон смрти.
  Растргао гомилу противника и заурлао:
  - Слава ери комунизма са кра евском круном!
  После тога, дечак терминатор "е га узети и звиждати. А над главама воЌника кавкаског царства АлиЌева пада"е облаци врана.
  Маргарита Коршунова такође сече азербеЌ¤анске воЌнике. И држи грамофон, одсецаЌу"и воЌнике кавкаског царства АлиЌева. И голом петом, девоЌка ша е поклон униште®а, удараЌу"и неприЌате а.
  Онда заурла:
  - Слава новом ариЌевском комунизму!
  А девоЌка "е га узети из пупка док пушта му®е ... Па "е изгорети цела гомила АзербеЌ¤анаца.
  После тога деца хорски звижде, а хи аде врана падаЌу на главе АлиЌевих кавкаских воЌника.
  Наташа Ќе, сецкаЌу"и противнике и бацаЌу"и игле голим прстима, гукала:
  - Слава ВеликоЌ РусиЌи!
  И из скерлетне брадавице како пустити смртоносну му®у. И цео бата он АзербеЌ¤анаца "е изгорети.
  ЗоЌа Ќе, секла неприЌате е и бацаЌу"и бомбе голим прстима, сиктала:
  - За величину РусиЌе!
  А из брадавице малине, као да Ќе прштала нечим врло убитачним. И сломити своЌе противнике.
  Августина се такође бори, са изузетним степеном агресивности. Слаби противнике, а из рубинских брадавица ша е праж®е®а смртоносне му®е. И голом петом преда"е се експлозивном пакету пи евине коЌа раздире неприЌате е.
  Затим, како пише:
  - За комунизам у целом универзуму!
  И из пупка "е му®е тЌерати!
  Ово Ќе девоЌка - девоЌка за све девоЌке!
  Светлана се такође бори. И сече неприЌате е са оба мача. С ®ом се издужуЌу, Ќедним потезом покоше десетине  уди. А онда девоЌка голим ножним прстима баца Ќош Ќедан, смртоносни дар смрти и раздире противнике. И како "е ®ене брадавице од Ќагода ослободити нешто деструктивно и непонов иво?
  Светлана виче:
  - За ариЌевске идеЌе комунизма!
  И из пупка како ослободити читаву каскаду убилачких му®а. Ово Ќе девоЌка - све девоЌке, девоЌко!
  Вовка-Павлик настав а борбу. Дечак сече мачевима, баца дискове голим прстима и звижди. Гаврани, коЌи су добили срчани удар, теме но нокаутираЌу противнике и не даЌу ни наЌма®у шансу за спас.
  И дечак пева:
  - Волим ваше просторе,
  Волим твоЌе шуме и планине!
  Небо и зем а, и моЌа улога!
  Маргарита Ќе секла АзербеЌ¤анце, босим ногама бацала пакете смрти и секла противнике:
  - Сунце сиЌа над зем ом ...
  одава®е почасти...
  Имаш родну зем у -
  Све на свету Ќесте!
  И опет "е девоЌка звиждати, и смртоносни дарови униште®а "е пасти на неприЌате е. Многи азербеЌ¤ански воЌници су погинули.
  Поново се пробудио затвореник. ПолицаЌци су саопштили да Ќе прошло три дана у казненоЌ "елиЌи. И поново га одводе код вишег иследника МарфеЌа.
  Вовка-Павлик, кад Ќе изашла из казнене "елиЌе, зашки ила Ќе на светлост. Поново га Ќе полила кантом воде. И опрао пр авштину и крв зг®ечених пацова. Онда су ме поново одвели горе.
  Вовка-Павлик Ќе покушао да разбиЌе лисице. И пуцкетале су кад Ќе дечак почео да исправ а рамена. ПолицаЌац Ќе викнуо:
  - Не ломите наруквице, ма®ка Ќе!
  Вовка-Павлик се насмеЌа и исплази Ќезик. Затим се поново померио на спрат, лупаЌу"и своЌим босим, дечиЌим ногама, праш®авим у крви пацова.
  На улазу у дечакову канцелариЌу натерали су га да мокром крпом обрише босе ноге. И постали су чистиЌи.
  Поново Ќе МарфеЌ, у своЌим црним наочарима, мрко срео Вовку-Павлика. Постав ена додатна пита®а:
  - Пуно име!
  Затим Ќе поново упитао:
  - єеси ли паж иво размислио о томе?
  Вовка-Павлик одлучно изЌави:
  - Не!
  Истражите  Ќе зарежао:
  - Што ниЌе!
  Затвореник рече одлучно:
  Не"у потписати ништа! Нисам крив!
  Мартеус Ќе оштро рекао:
  - А ако Ќе ве" неде у дана у казненоЌ "елиЌи?
  Вовка-Павлик промрм а:
  - То ме не"е зауставити!
  Главни истражите  Ќе приметио:
  - А ти си гвоздени момак! Видим да не можеш да те узмеш голим рукама. Добро, не треба нам више твоЌе призна®е. Сви докази и сведоци су ве" ту, а суд "е вам донети пресуду. У међувремену "емо те опрати, а ти "еш се вратити своЌим друговима.
  Вовка-Павлик климну главом:
  - Добро! Ве" ми недостаЌу момци!
  МартеЌ се осмехну, пар зуба му Ќе од гвожђа, и примети:
  "А ипак си узалуд тврдоглав. Завршио сам у колониЌи Горки, и тако... Па, суд "е то одлучити, али ти си ипак тако шмркав, можда би се каЌао да се покаЌеш!
  Вовка-Павлик одлучно изЌави:
  - Ако у Сибир, онда у Сибир. Такође Ќе забавно гледати!
  Виши истражите  Ќе наредио полицаЌцима:
  - ХаЌде да га натерамо на посао. Нека се врати своме.
  Вовку су одвели у "ошак и Ќош Ќедном су га полили кантом воде. Затим су се вратили, поцепана, опрана маЌица са извезеним броЌем. И на краЌу су скинули лисице, али су ми рекли да идем са рукама иза себе.
  Вовка-Павлик осетио Ќе у себи емоционални успон. Он Ќе ипак успео да издржи све тортуре и испитива®а, и претерао Ќе иследника. Чак и ако ништа не ради. Штавише, прошло Ќе првих пет дана од сто година затвора. И рачун Ќе отворен. И наравно, то Ќе стварно кул. Можете прославити малу годиш®ицу.
  Вовка-Павлик Ќе одведен у ве" познату зграду, где су осуђеници млитаво ударали чеки"има. Посла ниЌе било дово но за све. єош нису тридесете, али према НЕП-у има чак и мали проценат незапослених.
  ПоЌав ива®е Вовке-Павлика дочекано Ќе урликом добродошлице. Чини се да дечаци поштуЌу Вовка-Павлика. И због чи®енице да не боде, и због чи®енице да може да врати. Можда и више за послед®у. Пандури су викали на дечаке, прете"и им то агама, а они су у"утали.
  Вовка-Павлик Ќе вра"ен на пумпу. єедан од дечака Ќе пуштен, послат да оборе дечаке. А ти гурнеш казнени простор. Више од пет сати рада.
  Вовка-Павлик гура, и скоро да се не осе"а уморно. Само стварно желим да Ќедем. Изгубио Ќе нешто на тежини, а кожа Ќе, пошто Ќе изгубила део масти, почела да изгледа та®а. И ребра су се показала, али су вене постале Ќош оштриЌе. Чини се да смо чак постали суви и лепши. Гурни штап. А голи табани су постали тако жу евити и груби да Ќе било чак шкак иво и приЌатно ходати по оштром каме®у.
  Вовка-Павлик поново поче ментално да компонуЌе;
  Неки немачки тенкови ове класе Е-150 били су наоружани хаубицама и ракетним бацачима од 450 милиметара. єуришна модификациЌа пробоЌног тенка!
  Овде "е, упркос недостатку могу"ности, Ќедан од "мамута" прецизно наци ати и упутити ударац ка позициЌама совЌетских трупа. И заурла проЌектил од пола тоне испа ен из мешавине експлозива.
  Тут®ало Ќе испред петсто метара од резервоара, у коме су седеле рен¤ерке. Упркос солидном недостатку, поЌурио Ќе таквом снагом да Ќе уздрмао совЌетски аутомобил. А застарели Т-34-85, коЌи Ќе био ближе епицентру експлозиЌе, се преврнуо, па чак и неколико пута уврнуо у ваздуху.
  ВикториЌа Ќе звиждала кроз ноздрве, што Ќе, међутим, учинила заглушуЌу"е гласно и викнула:
  - Вау! Па, бомбардер погађа!
  Елена, енергично напаЌаЌу"и Ќош Ќедан проЌектил, примети:
  - Нагло "е вероватно бити наш "АндрЌуша"!
  ВикториЌа Ќе уместо одговора уперила цев, узимаЌу"и под пишто  Ќуришну модификациЌу "Мамута". О чему она заправо прича? Пред вама Ќе неприЌате  коЌи мора бити уништен. Нека ЌоЌ у томе помогне мо" Свемогу"ег Чернобога. Наравно, многи  уди пате од зла, а искуше®а богова ДемиЌурга коЌима подвргаваЌу човечанство су, без икакве сум®е, окрутна. Нарочито када Ќе монголско-татарски Ќарам дошао у РусиЌу: плата за повлаче®е од првобитних, руских богова.
  Али у овим искуше®има се куЌе душа ратника. А ако се вратите на старо богослуже®е, тада "е многи од наЌтежих проблема човечанства бити решени.
  Али сада проЌектил коЌи Ќе послао ватрени ђаво одлучно решава проблем локалних размера.
  Огроман, коЌи изгледа као гвоздени "мамут" добиЌа ударац право у уста ®егових широких пушака. Ни лукава капа му не помаже много. ТачниЌе, ВикториЌа Ќе ухватила управо тренутак када Ќе почео да се отвара. И како мастодонт експлодира. МунициЌа Ќе детонирала: а лом ива експлозиЌа Ќе разбила Ќуришни модел Е-150. Као да Ќе пукла посуда, пуна паклених духова. Неколико десетина немачких окренутих наопачке и осака"ених прошлим таласом експлозиЌе цунамиЌа... Поклон добиЌен од ВикториЌе изгледао Ќе као смртоносни поклон, и не само да Ќе тако изгледао, ве" Ќе и био!
  Ратница ВикториЌа Ќе с ужитком цвркутала пуним уснама и цвркутала:
  - Та-та-та! Лепота! Укусно ударио мачку!
  ЗоЌа Ќе поново убризгала гранату у затварач. Црвена ђавола Ќе опалила, а следе"и хитац Ќе са невероватним ефектом избацио новог Мамута. И ово Ќе такође погодило модел напада... Губици међу наЌтежим пробоЌним тенковима били су опип иви.
  Међутим, постоЌи Ќош масивниЌи самоходни топ: "Штурмаус" са ракетним бацачем од 600 милиметара. Све Ќе то 250 тона и има чак два мотора од по 1800 ко®ских снага. Ево га "Штурмаус" коЌи отвара ватру са велике уда ености... ВикториЌа Ќе некако промашила оваЌ снимак, можда се надала да "е узети ово дебело парче за ужину.
  Генерално, за Немце у нападу: тенкови су главни ован. Пошто пешадиЌа не"е и"и на Ќуриш на совЌетска, наЌмо"ниЌа утврђе®а, ишарана као Ќеж иглама са митра езима, и топови не"е и"и. Прво се кре"у тенкови, а затим оклопни транспортери.
  Дакле, "Штурмаус" Ќе наЌстрашниЌи и наЌмо"ниЌи мастодонт коЌи пробиЌа. Његово оружЌе ниЌе инфериорно од "Доре" по своЌоЌ разорноЌ снази, а машина се кре"е на гусеницама.
  Иза ИС-7 експлодирао Ќе проЌектил од две тоне. Овога пута штета причи®ена совЌетским возилима била Ќе значаЌна. Неколико десетина тенкова Ќе уништено, а до педесет Ќе задобило значаЌну штету.
  Снажно Ќе уздрмао и ИС-7. Надежда Ќе чак добила кутиЌу са гранатама на главу, а ВикториЌа Ќе ударила челом у затварач топа од 130 мм. И ЗоЌа и Елена су патиле. И сам тенк Ќе полетео и одвезао се мало напред.
  Ватрени ђаво викну од беса:
  - Проклети Фиреру! Да умреш!
  Имало Ќе због чега да се узнемириш. Веома мо"ан проЌектил из млазних бомбардера. Можда Ќош опасниЌе од бомбе ове тежине или стотину поклона из хаубице. Поготово што Ќе нека будала пречврсто поставила совЌетске тенкове. И морате се фокусирати. Чи®еница да неприЌате  може да гађа балистичким проЌектилима, и што Ќе наЌважниЌе, покрива положаЌе из ваздуха.
  Ипак, топ, на сре"у, ниЌе изгубио способност пуца®а. Елена и ЗоЌа су истовремено по убиле затварач пишто а, убацуЌу"и проЌектил тамо. А ВикториЌа Ќе, додуше, чак и пуцала голим прстима.
  Присутно униште®е Ќе летело у високом луку. Цев бомбардера Ќе била подигнута, а капа одшкринута. Пошто су Немци сматрали да Ќе немогу"е у"и у широки део прт ажника. Међутим, ог®ени ђаво Ќе све предвидео и осетио. Њена послед®а граната погодила Ќе тек постав ену бомбу...
  А сада Ќе одмах експлодирало шездесет тона борбеног прибора. А пар стотина немачких тенкова Ќе дигнуто у ваздух и уништено на лицу места, а неколико стотина Ќе оште"ено. Међутим, ове штете нису биле ограничене. єош Ќедан "штурмаус" и пет "штурмтигрова" детонирали су од потреса мозга, умножаваЌу"и причи®ену штету. Шта Ќе изазвало експлозиЌу нових тенкова...
  ВикториЌа Ќе блеснула ого еним зубима и задово но промуцала:
  - Како Ќе добро испало! А таквих мушкараца Ќош има на свету - чим виде жену, одмах су будале!
  Надежда Ќе логично приметила:
  - Када се оваплотио велики Перун, био Ќе и женскарош. Исти И а Мурометс: ®егов ванбрачни син!
  ЗоЌа Ќе потврдила сличан образовни програм:
  - То Ќе сигурно! Штавише, И а Ќе провео тридесет три године на Олимпу и уопште ниЌе седео на пе"и!
  Елена Ќе певачки прштала:
  - Еме а седи на шпорету... Онда Ќе прошла ®егова неде а!
  И по ко зна коЌи пут, ВикториЌа Ќе пуцала... У свакоЌ битци ипак постоЌи нешто посебно, романтично. Поготово када си у рату са таквим ђаволима. Ево, на пример, Оберстунбаннфирер Клаус, господине. Зими Ќе приредио сурову забаву. Нацисти су бирали лепшу децу по селима и доводили их у колибу. Штавише, момци нису били ни партизани ни подземни радници. Од ®их нису почели да извлаче информациЌе или муче.
  Само су се пресвукли у нову пионирску униформу и боси избацили на хладно"у. Потом су били приморани да трче кроз снежне наносе, блештаЌу"и гримизним штиклама од хладно"е, а пси су спуштени низ босе стопе.
  Био Ќе то окрутан, бесмислен лов. Фашисти су се тако тривиЌално забав али и задово авали своЌе садистичке инстинкте. Нико од дечака и девоЌчица ниЌе преживео. Оне коЌе пси нису растргли нацистички фанатици су тривиЌално обесили на Ќазбине и живе испекли на ломачи. О чему су размиш али док су дечаци и девоЌчице жу али и вриштали док их Ќе прождирао пламен? Шта Ќе било у срцима ових чудовишта? Зар се нико од ®их ниЌе сетио сопствене породице, своЌе деце? Такође плав, и изнурен од хране на картама...
  Али ако су Фрицови изгубили  удски изглед и понашаЌу се овако: горе од варвара, потонувши на ниво  удождера, онда нека заврше више него сурово!
  ВикториЌа, коЌа Ќе видела сенковиту страну ствари и осе"ала такве злочине кожом и срцем, ниЌе опростила.
  єер у настоЌа®у да казни грешника: Чернобог Ќе немилосрдан и племенит. И Велики Родите , и Белобог, и Чернобог, и Лада се боре за правду. Али ако Лада и Белобог користе претежно  убазност и наклоност, онда су Чернобогове методе много теже, али ова Ќе Ќош ефикасниЌа. Али, аваЌ, ниЌе лако победити зло добрим, а Ќош више злом!
  Немци трпе огромне губитке од пожара ВикториЌе. И како се неприЌате ски тенкови приближаваЌу, ®ихови губици се пове"аваЌу. Е-25 ... єедан од наЌефикасниЌих самоходних топова, са посадом од два члана, и топом од 88 мм. Возило Ќе високо само 1,4 метра и одличан Ќе разарач тенкова. Можда, међутим, ®егов пишто  ниЌе дово но мо"ан за Т-54, али више него надмашуЌе оклоп Т-34-85. А послед®и резервоар Ќе и да е наЌмасовниЌи.
  Е-25 покушаваЌу да пробиЌу у близину, али ВикториЌа Ќе на опрезу. Али постепено се гранате ИС-7 приближаваЌу краЌу. Истина, и сами Немци су остали без пара. Гранате из "Тигра"-4 и "Лав-а"-3 су неколико пута погодиле чело ИС-7... СовЌетска машина Ќе часно издржала тест, али Ќе само унутра снажно звонила. Ево послед®их лансираних граната...
  А одозго, ве" нападам фашистички млазни Ќуришник. Елена окре"е ауто и уда ава се од неприЌате ских ракета. Не, она сама не"е дозволити да ®ен тенк удари из ваздуха. Нацисти су напали погрешну ратну девоЌку.
  . ГЛАВА 17
  Ратница Ќе лако измицала ракетама коЌе су експлодирале, а фонтане разбиЌених ракета и бомби су се с времена на време распламсавале у близини ®еног резервоара... СовЌетски МИГ-15 Ќош увек ниЌе дово но броЌан да издржи МЕ-362 и МЕ-2010, наЌнапредниЌе летелице Тре"ег раЌха. Поред тога, нацисти су имали и нову марку: МЕ-462 са седам ватрених тачака: шест релативно лаких и компактних топова калибра 30 мм и централни топ калибра 50 мм. Послед®и топ Ќе углавном био оружЌе за гађа®е зема ских ци ева, али Ќе представ ао и озби ну опасност у ваздуху. МЕ-462 Ќе имао висок степен прежив ава®а, па Ќе стога био савршено прилагођен за улогу Ќуришника и бомбардера. Нажалост, МИГ-15 Ќе до сада остао само ловац и далеко од тога да Ќе био наЌмасовниЌи. На небу се борио єак-9, машина на пропелер - нека врста деде авиЌациЌе. Па не баш деда, али таква машина Ќе ушла у производ®у далеке 1942. године и на ®оЌ се бори шесторо. И до сада Ќе оваЌ аутомобил наЌмасовниЌи.
  Штавише, постоЌи єак и поЌедностав ени модел: камиказе. єасно постоЌи имитациЌа Ќапанске верзиЌе, али са руским хероЌством. Обично се тинеЌ¤ери снимаЌу у камиказама. Обред крште®а и осве"е®а обав аЌу православни свештеник, а затим, пошто се четири пута прекрсти, седе у кабину. Настао Ќе обичаЌ да се пре тога скине, да се доброта не би протра"ила и у истим купа"им га"ама одлетела у смрт.
  Ево тринаестогодиш®ег дечака коЌи "е набити тешки млазни Ќуришни авион КСЕ-384. О чему размиш а дечак Пашка? Вероватно не због чи®енице да Ќе тако мало живео. И очигледно не види небеске хоре када упали максималну брзину принудног, Ќедноставног мотора.
  Наравно, желим да живим, заиста желим, посебно у годинама када тек откриваш нови свет за себе. Више нисте дете и схватате вредност живота коЌи, иначе, Ќош нисте почели да кушате како треба.
  Али дечак очигледно мрзи фашизам много више него што воли живот. И зато храбро иде до овна. Послед®а мисао и вапаЌ пред смр"у: Слава ВеликоЌ РусиЌи!
  А сада немачки ас нема времена да избегне очаЌничко баца®е руског дечака.
  Прозор разара тело, а душа, беже"и из окова, узле"е се у висине! Демони вуку фашистичко дериште у пакао, или у пакао!
  И четири лепотице излазе из гранатира®а, осе"аЌу се као храбре победнице! Немачки напад око Ржева Ќе остао без пара!
  Али опет, ирониЌа судбине зове четири прете"а узвик Чернобога. Као, Ќедном сте интервенисали, а сада би требало да застанете... Суштина проблема "е им ускоро постати Ќасна.
  Настав аЌу се жестоке борбе код Москве. Немци и ®ихови сателити притискаЌу, самураЌи поЌачаваЌу притисак са истока. єапан Ќе копирао тенкове Т-34-85 и СУ-100. А ®ихове машине су ве" дово но напредне да се равноправно боре са совЌетском технологиЌом. Или скоро Ќеднаки. СитуациЌа Ќе постала посебно опасна када су трупе зем е излазе"ег сунца краЌем Ќула провалиле у Алма-Ату и заузеле главни град Казахстана. А нацисти су се, заузврат, преселили у Уралск, покушаваЌу"и да се уЌедине са воЌском Зем е излазе"ег сунца. У центру, нацисти су на краЌу успели да заузму ВЌазму.
  А онда Ќе Црвена армиЌа кренула у контранапад да би истерала єапанце из Алма-Ате.
  Опет су девоЌке у тенку, али овога пута уместо ИС-7 оне су у Т-54. Предебело Ќе превести тако тежак и савршен аутомобил из Москве у Алма-Ату.
  Али ситуациЌа на фронтовима Ќе била критична. Северна група нацистичких трупа приближила се Тверу, и приближила се Кали®ину. Након пада Ле®инграда, велике снаге су ослободили Швеђани и цела северна група.
  Четири девоЌке су послате да се боре на Ќугоисточном сектору фронта. Али дечак Вовка-Павлик, во ом руских богова, прешао Ќе у период алтернативног вође®а Другог светског рата. Тада се СССР бори сам, без савезника, против огромне фашистичке коалициЌе и целе Европе.
  Чернобог рече храбром дечаку:
  - И Бог тамне стране ствари и зла, али истовремено и покровите  руског народа! Указано вам Ќе на част да се борите на страни Црвене армиЌе! - Онда Ќе додао господар но"и. - И чак вам даЌем могу"ност да изаберете трупе за коЌе бисте желели да се борите!
  Вовка-Павлик Ќе надувао груди и патетично рекао:
  - Хо"у да будем пилот МИГ-15! Постаните наЌбо и совЌетски ас!
  Чернобог Ќе потврдио:
  - Нека буде тако!
  Кожедуб се сматрао наЌпродуктивниЌим совЌетским асом. Испоставило се да Ќе био Ќедини совЌетски пилот коЌи Ќе успео да пређе бариЌеру од сто оборених авиона. А Кожедуб Ќе у маЌу 1946. четири пута постао први совЌетски хероЌ СССР-а. Ста ин Ќе категорички забранио Ќош Ќедном изузетном асу Покришкину да лети. Покришкин Ќе своЌу послед®у потврђену 59. победу остварио у новембру 1944. године. Након чега Ќе добио чин генерала. А сада Ќе Покришкин чак унапређен у ваздушног маршала и такође Ќе добио четврту звезду хероЌа СССР-а. Четири пута хероЌ СССР-а био Ќе и маршал Жуков. Поред тога, Покришкинов рачун Ќе званично пове"ан за Ќош петнаест аутомобила, што раниЌе ниЌе потврђено. Држави су потребни хероЌи.
  єош два совЌетска пилота премашили су броЌ оборених авиона за 75 комада и три пута постали хероЌи СССР-а. Два пута више хероЌа коЌи су оборили више од педесет летелица, било их Ќе ве" осамдесетак. Иако се мора признати да се послед®их година рачуноводствена политика променила, а НКВД Ќе чак покушао да припише броЌ оборених авиона, а не да га сма®и.
  У условима када рат ниЌе ишао на наЌбо и начин, зем и су били потребни нови хероЌи. Толико асова, посебно послед®их година рата, биле су преувеличане вредности.
  Наравно, изненађуЌу"е Ќе да Ќе дванаестогодиш®и дечак без да ег предат тако редак и скуп ловац као што Ќе МИГ-15. Али Чернобог Ќе, наравно, одиграо позитивну улогу.
  Штавише, наЌмасовниЌи совЌетски ловац єак-9, по свом лету, техничким карактеристикама и наоружа®у, био Ќе апсолутно неконкурентан у борби са неприЌате ским млазним авионима. МИГ-15 може ма®е-више да се такмичи по квалитету са Немцима. Брзине Фрица су, међутим, биле ве"е, а наоружа®е снажниЌе, али Ќе управ ивост лаког МИГ-15 била барем Ќеднако добра. Поред тога, совЌетска наука ниЌе стаЌала мирно. Побо шана Ќе и оптика авиона и летне карактеристике.
  Поред тога, топ од 37 мм Ќе дово но мо"ан да обори чак и тешке неприЌате ске авионе. Чак и ако не Ќедним ударцем.
  Немци су сматрали наЌважниЌе: оклоп и оружЌе, због тога су заиста патили од маневриса®а и брзине окрета®а.
  Мачак Вовка-Павлик Ќе потрчао ка свом авиону. Дечаку су штикле буквално заискриле, поготово што Ќе бос прскао по локвама. У ствари, Ќош Ќе лето, а сам ауто Ќе вру". Зашто друга оде"а осим купа"их га"ица?
  Дечак терминатор Ќе ускочио у ауто. Крила МИГ-15 су замашена, а сам ловац делуЌе веома елегантно. Људски направ ени соколи єак-9 коЌи стоЌе поред ®е изгледа да су направ ени веома неспретно. АваЌ, како Ќе. Машине су биле грубо грађене, углавном жене и деца од наЌЌефтиниЌих материЌала. ЛА-7 никада ниЌе постао масовни модел, а лакши и управ ивиЌи єак-3 захтевао Ќе висококвалитетни дуралуминиЌум. Дакле, док Ќе МИГ-15 злата вредан.
  Дечак Ќе имао општу идеЌу како да лети на млазним ловцима. А ова машина, сре"ом, ниЌе превише компликована. Тренутно Ќе у току ваздушни напад, а борбени авион Ќе лако скренуо са писте.
  Дечак Вовка-Павлик се осмехуЌе. Дуралумин ко® се показао послушним. Можда Ќе Чернобог мало помогао добро обученом клинцу. Или искуство лете®а на модерниЌим, али прилично сличним млазним машинама - хладниЌим од ове.
  А ево немачких бомбардера. Страшни ТА-600: осам мотора и способан да понесе двадесет тона без преоптере"е®а, а брани га 18 ваздушних топова и више ракета.
  Генерално, Немци ве" активно развиЌаЌу самонавођене ракете, коЌе се воде фото"елиЌама и топлотом. И у овом случаЌу, наравно, би"е теже борити се против фашистичких лешинара, али ипак "е руски дизаЌнери нешто смислити!
  Дечак улази у битку са МЕ-362. Ово Ќе главни немачки ловац са два мотора и пет ватрених тачака. У погледу ватрене мо"и, неприЌате  Ќе чак у предности: четири топа калибра 30 мм и Ќедан топ од 37 мм. МИГ-15 има два 23мм и Ќедан 37мм. Али дечака ниЌе брига. Голе пете притискаЌу педале, одмичу"и се од ватрених млазева неприЌате а, проЌектил из наЌтежег топа погађа кундак између крила. И страшни, тешко оклоп ени МЕ-362 се раздваЌа ....
  Млади Вовка-Павлик, као дечак, задово но облизуЌе усне, као да одгриза чоколадни слаткиш:
  - єедна нула! Отвара®е налога!
  Нови совЌетски аутомобил има фото"елиЌу коЌа детектуЌе погодак. Све док таквих бораца има мало, можете шворц на пробним снимцима. Штавише, у ситуациЌама када Ќе неприЌате  на степеницама ка Москви, заузео Ле®инград и Кавказ, свака победа изгледа вредна и уопште ниЌе сувишна!
  А шта ту оголи рогове Златне Хорде? С ®ом "е се некако решити!
  Дечак терминатор спретно избегава пуц®е и прави ветре®аче у лету, тераЌу"и три неприЌате ска ловца из Ќедног рафала да запале одЌедном, задобивши штету у реповима. А ево и лакшег МЕ-2010. Ова машина има само Ќедан мотор смештен у трупу и по дизаЌну Ќе веома слична МИГ-15. Само Ќе надстрешница кокпита у облику кап ице, а замах крила Ќе подесив. Па то Ќе Ќош бо е... Мада обично на таквим машинама лете асови високе класе.
  Па да... Немац Ќе успео да побегне од ударца, замало да Ќе Олегу напухао стомак. Суде"и по облику крста на трупу, ради се о асу награђеном диЌамантима Витешком крсту Гвозденог крста. И предаЌу се оним немачким асовима коЌи су достигли броЌ оборених кола од 250 комада. Немци на данаш®и дан имаЌу само двадесет три таква пилота. А наЌистакнутиЌи Ќе несум®иво Хафман. Прави кретен плавокоси, коЌи Ќе више пута оборен, али коЌи Ќе увек успевао да преживи.
  Хафман Ќе постао други после Рудела коме Ќе доде ено Златно храстово лиш"е до Витешког крста са диЌамантима. И Рудел Ќе, као шармантни ша ив¤иЌа, наставио кариЌеру. А оваЌ Ќуришни терминатор Ќе награђен за хи аду разбиЌених тенкова - случаЌ без преседана у Тре"ем РаЌху: листови платине до Витешког крста Гвозденог крста, са златним храстовим листовима, мачевима и диЌамантима, као и солидном премиЌом за ово.
  Хитлер Ќе неколико пута забранио Хафману да лети, али морамо одати почаст: плавокоси имплек Ќе показао истраЌност приликом пробиЌа®а на фронт. После четири стотине оборених авиона добио Ќе златне листове до крста. После пет стотина добио Ќе орден немачког орла, а после шест стотина платинастих листова до Витешког крста. Рудел, коЌи Ќе оборен четрдесет и пет пута, и коЌи Ќе ве" половину своЌих тенкова погодио боре"и се са протезом, преживео Ќе, али Ќе зароб ен четрдесет и шести пут.
  Ста ин Ќе одбио да преда Рудела, чак и за огромну откупнину од 100 милиона златних немачких марака - што Ќе цена четири стотине тенкова сериЌе Лев-3. Али сам Рудел Ќе часно држан у заточеништву.
  Хафман Ќе своЌе светло донео ве" на 860 аутомобила... Хитлер Ќе обе"ао да "е Хафман када достигне хи аду, као изузетак, бити одликован Великим крстом Витешког крста - награда коЌу су, по обичаЌу, добиЌали иск учиво команданти.
  Не, у своЌоЌ првоЌ борби дечак Вовка-Павлик се ниЌе суочио са Хафманом, ве" са више него достоЌним противником. И обоЌица су показали чуда маневра.
  Дечак Ќе, не желе"и да губи време на дуготраЌну битку, користио оригиналну технику. Наиме, пуца®, слепо ногом, осла®аЌу"и се на осе"аЌ слике... И ово ниЌе први пут да Ќе успео... Фашисту Ќе закачила граната и ®егов борац, захва"ен пламеном, сЌурио се као камен. .
  Млади Вовка-Павлик Ќе прешао на следе"у мету. Овог пута МЕ-362 Ќе постао нова жртва, дечак Ќе испалио три гранате у ®егов фе®ер... И то Ќе сЌаЌно... А ево Ќош Ќедног типа немачког ловца - ТА-283. ОваЌ борац Ќе ве" добио надимак "вампир", има издужен труп и опет сви®ску ®ушку.
  А кец Ќе ве" кец, сече изнутра. А онда Ќе Ќош Ќедан ТА-283 косо одсечен. Па, сада наЌдеб а мета: ТА-600. А клинац Ќе пуцао из да ине... Ударио Ќе у мотор, пробио му оклоп и скочио назад. Дечак Вовка-Павлик био Ќе приморан да се поново суочи са МЕ-362. Ваздушни топови су пуцали и немачка крила су откинута. Дечак Ќе бос притиснуо полуге и осетио менталну слику до поти ка, а ево четири мо"на немачка борца, пламтела. И отишли су да закопаЌу своЌе к унове на површину планете.
  Дечак ас се нацерио. Ево ХЕ-362, лагане машине за пену са Ќедним мотором. Управ ив, али крхак... Њих петоро Ќе прелетело дечака-пилота, и расцепкало се као леденице коЌе падаЌу на каменчи"е.
  Дечак Вовка-Павлик Ќе праснуо у смех и направио нос Фрицу. Али га Ќе спречио да поново уђе да нападне ТА-600 од стране КСЕ-477, авионског чудовишта са два седишта: тринаест топова: десет 30 мм, два 37 мм и Ќедна 75 мм за ударе на зема ске ци еве.
  Дечак Ќе успео да одсече ову горилу од дванаест тона, само ослобађаЌу"и скоро цео борбени комплет.
  И своЌим послед®им ударцем, право у реп єу-288, ве" застареле виЌчане машине Луфтвафеа.
  Након тога, доводе"и своЌ резултат на осамнаест оборених аутомобила, дечак Ќе оборио рекорд коЌи Ќе претходно поставио Немац Гелен, седамнаест оборених аутомобила. Такође легендарна личност Гелен: Ќедини фелдмаршал авиЌациЌе коЌи Ќе летео као обичан пилот у млазним ловцима: и борио се веома успешно. Током те легендарне битке блокирао Ќе Хафманов резултат од шеснаест авиона, али Ќе и сам оборен. Гелен Ќе преживео, али Ќе задобио повреду леђа коЌа Ќе окончала ®егову летачку кариЌеру, а немачки маршал Ќе био приморан да пређе на академски рад. И постао Ќе тре"и коЌи Ќе награђен платинастим листовима Витешког крста, златним храстовим листовима, мачевима и диЌамантима.
  Али сада Ќе млада Вовка-Павлик два пута оборила совЌетски рекорд и Ќедан по Ќедан немачки!
  А то Ќе урадио босоноги дечак коЌи раниЌе ниЌе имао искуства у таквим биткама.
  Али ово Ќе само први лет! А сада "е аутомобил, коЌи ниЌе добио ниЌедну огреботину, бити напу®ен и напу®ен мунициЌом, а такође "е и полетети.
  Скоро сво особ е: деца, превише одраслих Ќе умрло, како Ќе овде посао такав да могу да поднесу десетогодиш®и дечаци и девоЌчице. Када Ќе Вовка-Павлик легао, Ќедна стариЌа жена му Ќе одмах викнула:
  - Зашто изва ени гултаЌ, помозимо осталима!
  Чудо од детета, коЌе Ќош ниЌе било нимало уморно, макар морално, одмах Ќе скочило као проле"е и узвикнуло:
  - Са задово ством!
  И пожурио да помогне момцима. Ве" Ќе дово но велик да комотно управ а ловцем, али недово но стар да пуши (каква лоша и глупа навика!) Са пилотима, од коЌих Ќе ве"ина такође млада - иако се млади ве" бриЌу. А има и стариЌих момака са седим брковима!
  Дечак Ќе пожурио на посао и деловао енергично. Дечак терминатор Ќе пун ентузиЌазма, ®егове оштре лопатице скачу између таласа таласастих миши"а испод чоколадно преплануле коже. Олег Ќе са собом повукао кутиЌу ваздушних граната, тачниЌе три кутиЌе. И навукао Ќе на себе Ќедан и по центар.
  Пилот са сивим брковима, кавкаског изгледа и хероЌ СССР-а, промрм а:
  - Драги дечаче! Преплавите се, одморите се!
  Вовка-Павлик поносно одговори:
  - Ради се, одмара се!
  Вукао Ќе кутиЌе. Остарели кавкаски ас пружио Ќе цигарету чуду од детета:
  - Природни "Казбек"! Држи се драги!
  Искусни Вовка-Павлик храбро Ќе одговорио:
  - Сав отров од отрова, макар и природан! Само отежано диса®е од ®ега и неплодност!
  - Шта Ќе неплодност?! Кавказац Ќе уплашено угасио цигарету. Лице му се трзало. - А ти си сигуран у то!
  Дечак с муком сузбиЌа сузе и озби но одговори:
  - Век искуства!
  Дечак се закикотао, а неки од ®их нису презрели да покупе опушке. Дечак Вовка-Павлик решио Ќе да са ®има поприча у оштром духу како би се понашали достоЌно пионира. И тако ниЌе ни прикладно покупити опушке по криминалним стандардима.
  Млади Вовка-Павлик Ќедва Ќе дочекао своЌ ред и улетео назад у МИГ-15. Немци су притискали током напада на Москву, и бомбардовали практично сваког сата. Дечак-витез и бивши милиЌардер попео се у ве" познату кабину, и спустио се у столицу коЌа Ќе била удобна за ®егово тинеЌ¤ерско, миши"аво тело. И како се МИГ-15 релативно лако скида. Сада СССР и да е има само єак-23 са два топа 23 мм, млазни строЌ. Лакши Ќе, али не тако тешко наоружан.
  Вовка-Павлик види како се аеродром сма®уЌе, а фашистички лешинари пове"аваЌу. Дечак овог пута делуЌе много сигурниЌе, и шутира на да ину. И пуца, користе"и цртеж битке и осе"аЌу"и свог одличног ко®а. Почео Ќе да закуцава и наЌмасовниЌи МЕ-362 Ќе почео да пуца од фе®ера. И борац, постаде одсечених глава и паде у ®их.
  Дечак Ќе месождерски певао:
  Ми смо вукови неба и медведи ветра! Али бо е од хлеба и мало бибера!
  Дечак Вовка-Павлик Ќе Ќедним рафалом пресекао Ќеданаест ловаца МЕ-362 и закикотао се. Да, и ред и певао:
  - Руски орао над планетом,
  Крила, шире"и се, полетите!
  НеприЌате  "е бити позван на одговорност -
  А наша песница Ќе монолит!
  Прелепе песме и дванаест аутомобила, четири су НЕ-362, четири МЕ-362, два ТА-383, два АП-383. Послед®а два су ве" вишенаменски бомбардери!
  Чак двадесет и три аутомобила - оборени! И оборио Ќе сопствени рекорд! Чудо од детета се смеЌе и исплази Ќезик.
  Млади Вовка-Павлик кренуо Ќе у напад на ТА-600, време Ќе да се убиЌе ово чудовиште. Жива година. єедан оклоп не виси на ®ему чак четири тоне. ПробаЌ, узми. Али чудо од дечака одлучило Ќе овог пута да оконча неприЌате е по сваку цену.
  И тако даЌе заокрет и поплави одатле, оловни град се спаЌа. ТачниЌе, поток града ...
  Млада Вовка-Павлик Ќе певала:
  - єедном! Два! Четири, пет! ХаЌде да дочарамо!
  Али ТА-600 се срушио тек када Ќе у ®ега улетео послед®и ваздушни проЌектил. ТачниЌе, затетурао Ќе и почео да планира, и спремао се да п усне... И Немци више нису могли да побегну, искочио Ќе из надстрешнице пилотске кабине уз помо" катапулта.
  Изгуб ено Ќе 20 немачких авиона. Рачун Ќе постао четрдесет два аутомобила! ПостоЌе само две борбе, а норма златне титуле хероЌа СССР-а Ќе ве" премашена. А клинац Ќе управо почео да убрзава.
  Вра"аЌу"и се, окретни дечак Вовка-Павлик Ќе поЌурио да помогне да утовари своЌ бомбардер. ТачниЌе, борац, али можете да обесите пар стотина килограма. Четири бомбе "е бити бачене на копно. Бомбардова"емо - одлучио Ќе дечак-витез и бивши милиЌардер! Два Ќош млађа дечака су му помагала и гледала са поштова®ем. Штавише, Вовка-Павлик Ќе преместио тешке кутиЌе преко комада пенасте пластике.
  Тре"и пут полете дечак, да грди. И поЌури као биЌесан, биЌесан ко®. И хтео Ќе да се бори... ОваЌ пут Ќе морао да се бори са неколико бораца. Немци су покушали да маневришу. Дечак Ќе морао да се помери, а то Ќе довело до губитка темпа. Само осам аутомобила Ќе оборено. Али онда се клинац отргнуо и успео да баци четири бомбе. Експлодирао Ќе "мамут", а два "тигра" -4, као и Ќедан "штурмтигр". Пото®и Ќе, након што Ќе експлодирао, оштетио неколико суседних тенкова.
  И вратио се назад, ве" имаЌу"и педесет оборених немачких авиона.
  Али четврти лет Ќе био релативно неуспешан. Само три авиона су оборена... Пети налет Ќе ве" бо и, оборено их Ќе Ќеданаест, мо"ни ТА-600. Само шездесет Ќедан авион!
  Али броЌ шест Ќе био неуспешан. Дечак се осе"ао превише самоуверено. Али немачка кола нису наишла и он Ќе преЌурио линиЌу фронта. А онда Ќе Олега Рибаченка излетело из главе да могу да оборе са копна. Немци су ударали ракете зем а-ваздух ако противавионски топови нису погодили суперас. Ракете су експлодирале скоро у близини, а оборени ас Ќе полетео доле. А онда се узео и исп унуо уз помо" катапулта.
  ТачниЌе, уређаЌ за избацива®е ... АваЌ, тако скуп и Ќош увек редак аутомобил Ќе изгуб ен. Ужасно!
  А нацисти су заиста развили добре системе противваздушне одбране - ракете коЌе ци аЌу на звук. А дечак Вовка-Павлик ниЌе одмах схватио да се такве ракете могу оборити. Хтео сам да оборим скуп и МЕ-362. Или ухватите скуп и МЕ-462.
  Дечак од беса ниЌе ни користио падобран. Не би требало да се штедите. Слета®е на траву без коче®а Ќе тешко, али прилично поднош иво. Тр®е се зарило у дечакове голе пете, али га Ќе ово само развеселило. Само Ќе лоше што се тако скупи изгуби.
  О, добро Ќе кад девоЌке лупаЌу босим ногама и бацаЌу дискове на ®их.
  Рад на пумпи се одужио додатних пет сати. Дечаци су ве" тешко дисали и шепали. Уместо да уче, окренули су ову пумпу. Да покаже окрутност према деци затвореницима.
  Али дечаци су пуштени. Дозво ено им Ќе да се врате у "елиЌе. Пре тога су чак наредили да се скину и гола тела полили водом у канти.
  Након тога, Вовка-Павлик Ќе отишао да се одмори у келиЌи. Момци су имали дуго очекивану вечеру. Осим тога, увече можете Ќести и преносити намирнице.
  Одведен Ќе у стару "елиЌу. Момци су се Ќако обрадовали што се кум вратио.
  Десна рука Ќе рекла:
  - Све Ќе добро! Данас "е бити укусно!
  Вовка-Павлик климну главом у знак слага®а:
  - єа веруЌем у то! Све "е бити у реду ако не зезну.
  Дечаци су сели, Вовка-Павлик се руковао са ®има. Овде су донели Ќечмену кашу, хлеб и нешто слично чаЌу. Дечаци су били гладни и брзо су Ќели. Затим Ќе дошло до трансфера. Вовка-Павлик Ќе поделио кобасицу и маст свима подЌеднако. Без обзира на одело.
  СтариЌи за ®им Ќе хтео да приговори, али Ќе Вовка-Павлик викнуо:
  Нема привилегиЌа ни за кога, па ни за мене. Сви "емо бити Ќеднаки, као у комуни.
  Затвореници, посебно они млађи, климнули су главом са одобрава®ем и клицали.
  После Ќела, момци су мало попричали. Питали су шта се догодило у Павлик-Вовки. Да ли га Ќе истражите  испитивао са предрасудама? Зар нису? Ако те туку, онда Ќе момцима мука негодова®а. Али можете се и сами осветити, и као што Ќе било у казненоЌ "елиЌи.
  Вовка-Павлик Ќе заслужио поштова®е што се ниЌе сломио и ништа ниЌе потписао.
  Онда су се момци сместили. Уморни су за дан. И уЌутру прилично рано залепити. А у колониЌи, генерално, успон Ќе у пет сати уЌутру. Дакле, момци тамо нису посебно растргани. Тамо има доста посла, али храна Ќе мало бо а него у истражном затвору. єедан плус Ќе свеж ваздух, посебно када Ќе топао. Па ниЌе то наЌве"а утеха.
  И ту Ќе Вовка-Павлик легла на Ќедини душек поред прозора и брзо заспала. И опет Ќе имао врло кул и заним ив сан;
  Овога пута, Вовка-Павлик ВЌунов, заЌедно са тимом вечне девоЌке Маргарите Коршунове и четири вештице, борио се против АзербеЌ¤анаца на позициЌи где су АлиЌев еве кавкаске снаге изузетно Ќаке.
  И спа уЌу своЌе океане тенковима и авионима и Ќебеним дроновима, дроновима.
  Ту се Ќедан Ќерменски пук храбрих ратника борио против три стотине азербеЌ¤анских дивизиЌа. У стварноЌ историЌи, само уз помо" мо"не кавкаске поморске флоте, АзербеЌ¤анци су са великом вероватно"ом успели да потисну Ќерменске позициЌе.
  ДевоЌке и дечак, наоружани магичним саб ама, дочекали су АзербеЌ¤анце тако што су босим ногама бацали много игала за Ќеднократну употребу.
  Они, коЌи су пролетали, насмрт су убиЌали заразне ратнике.
  Дечак Вовка-Павлик ВЌунов Ќе узео и саб ама посекао АзербеЌ¤анце коЌи су напредовали. А онда Ќе бацио игле голим дети®астим ногама ...
  Десетак АлиЌевих слом ених ратника сместило се на траву.
  Дечак терминатор Ќе викнуо:
  - Квазар!
  И како звижди на све стране. Вране коЌе су почеле да хрле на боЌно по е почеше да клону. ПробиЌа®е азербеЌ¤анских лоба®а к уновима при паду.
  Вовка-Павел ВЌунов Ќе певао:
  - Слава цару Александру ИИИ!
  Маргарита магичним саб ама сече и АзербеЌ¤анце, коЌи покушаваЌу да нападну положаЌе хероЌских Ќерменских трупа.
  ДевоЌка ковр¤аве златне косе вришти:
  - Слава великоЌ Ота¤бини!
  А голим ножним прстима вечито дете баца игле коЌе су смртно погађале азербеЌ¤анске воЌнике, као и ®ихове тенкове и авионе АлиЌевског кавкаског царства.
  А онда лепотица зазвижди... И вране, омам ене девоЌком славуЌа, падоше на АзербеЌ¤анце. И Ќедан лешинар "е га узети и закуцати. Одмах Ќе пет ратника царства пакленог кавкаског сунца савладано падом Ќедне велике птице.
  Наташа Ќе такође веома активна у борбеном потенциЌалу. И тако Ќе водила млин са мачевима, посекла десетак АзербеЌ¤анаца. А онда Ќе голим прстима бацила десетак игала, положивши масу АзербеЌ¤анаца. И након тога, узела га Ќе из гримизне брадавице док Ќе бацала му®е. Одмах Ќе пола стотине АзербеЌ¤анаца живо испечено. Ево девоЌке.
  И урлати:
  - За РусиЌу велики цареви!
  И ЗоЌа га Ќе узела и такође их оштро посекла мачевима. ИсЌецкао много АзербеЌ¤анаца. И босом ногом лансирала Ќе диск. Пролетео Ќе, одсекао више десетина глава.
  И ратници додаше пулсар из брадавице малине. Преврнувши масу азербеЌ¤анских воЌника.
  Онда Ќе викнула:
  - Одличне идеЌе за РусиЌу!
  Августин се такође бори са задив уЌу"им хероЌством. Ова црвенокоса лисица Ќе само терминатор терминатора.
  Мачевима "е водити млин. А онда лептир са брзим замахом. А онда "е га узети голим прстима и бацити бумеранг са диЌамантским оштрицама.
  Пролете"е и вратити се. Али ве" неколико десетина глава чисто посечено. А онда "е девоЌка из рубинских брадавица пустити му®е. КоЌи "е планути, и спалити велику масу АзербеЌ¤анаца.
  А црвенокоси ђаво како да виче:
  - Ако попиЌете кафу, има"ете какао и чаЌ!
  Светлана Ќе исплазила Ќезик. Такође Ќе изведена комбинациЌа мачева. Покосила Ќе много АзербеЌ¤анаца. А онда Ќе голим прстима пустио грашак са снажним експлозивом. И читавих стотину АзербеЌ¤анаца било Ќе одЌедном раскомадано.
  Ратник из брадавица Ќагода испустио Ќе му®е. Изгорело Ќе много АзербеЌ¤анаца, шире"и мирис пржених шиш-"евапа.
  И завиЌао:
  - СамураЌ, самураЌ -
  Борба против Руса ниЌе раЌ!
  . ГЛАВА 18
  Да, шесторица ратника су се теме но обрачунала са АзербеЌ¤анима из времена другог председника РусиЌе, а ипак Путина.
  Вовка-Павлик Ќе своЌим саб ама напао лук и одсекао азербеЌ¤анске воЌнике. А онда "е голом, дечачком ногом бацати оштре и оштре игле, убиЌаЌу"и противнике.
  А онда опет, као славуЌ разбоЌник звижди. И читаве паху ице запа®ених врана "е пасти на азербеЌ¤анске трупе.
  Дечак терминатор Ќе пискао:
  - Дечак Ќе нашао бацач пламена,
  Кавкаска чудовишта, аваЌ, немаЌу сре"е!
  Маргарита Ќе такође очаЌнички посекла АзербеЌ¤анце. Али истовремено Ќе босим ногама бацала танке дискове. Одсецали су главе воЌницима зем е пакленог кавкаског сунца.
  ДевоЌка Ќе истовремено звиждала и викнула:
  - За свету РусиЌу!
  И вране су падале, млатиле АзербеЌ¤анце као град.
  Нису се борила само вечна деца и четири вештице. єерменски пук против 300 азербеЌ¤анских дивизиЌа показао Ќе несаломиву издрж ивост. И уништио им тенкове и авионе.
  Наташа Ќе, у међувремену, узела, мачевима секла млин. Слом ени неприЌате ски ратници. А онда Ќе босих ногу лансирала Ќош Ќедан бумеранг. Пререзала Ќе грк ане АзербеЌ¤анаца.
  И из скерлетне брадавице букну пулсар, певаЌу"и:
  - Слава наЌве"оЌ РусиЌи!
  ЗоЌа такође ниЌе дала шансу своЌим противницама. Секла Ќе, повремено издужуЌу"и мачеве. А онда Ќе голим ножним прстима бацила отровне игле. А након што су ®ене гримизне брадавице избациле читаве каскаде му®а.
  Ратник Ќе певао:
  - РусиЌа Ќе наша зем а!
  Увек "у ЌоЌ бити веран!
  И како из пупка девоЌке пуца пулсар. Нека сатре АзербеЌ¤анце у поцепане комаде коже.
  Августина такође не даЌе шансу АзербеЌ¤анцима. Бакарноцрвена коса девоЌке терминатора виЌори се на ветру као пролетерски барЌак.
  А голе, исклесане ноге бацаЌу веома смртоносне дарове смрти.
  Истовремено, ратник избацуЌе запа ене комаде магичне плазме из рубин брадавица. И не заборавите да урлате:
  - Слава Ота¤бини - живети под комунизмом!
  А онда из ®еговог округлог пупка, као му®а.
  Светлана Ќе такође у борби. Она Ќе изузетно кул девоЌка. И такође млати АзербеЌ¤анце мачевима. А голе, грациозне ноге бацаЌу читаве бодеже смрти. Да су АзербеЌ¤анима одсекли главе.
  А из брадавица Ќагоде и да е "е испуштати коронско праж®е®е. И заиста Ќе више него смртоносно.
  И ратник "е такође из пупка подле"и дару униште®а.
  И певаЌ:
  - Слава великоЌ РусиЌи! Бог нас може спасити!
  А Ќерменски воЌници пуцаЌу на АзербеЌ¤анце из чувене противоклопне пушке Мосин. Ради и пар митра еза. Пушке пуцаЌу. У функциЌи Ќе и Ќедан од првих Ќерменских гравитационих минобацача. Он сече ова кавкаска створе®а као коса.
  ВоЌници Ќерменске воЌске били су добро припрем ени. ПогађаЌу прецизно и веома су дисциплиновани.
  Ово Ќе сан у коме браните єермениЌу - кул!
  Вовка-Павлик, посечу"и АзербеЌ¤анце, помисли: како су наши момци у КавкаскоЌ воЌсци АлиЌева успели да изгубе?
  То Ќе тотално срамотно! Али єерменима и Русима иде бо е. Тако словенски воЌници баЌонетима пробиЌаЌу мале, овенчане, кавкаске воЌнике. Остало Ќе само мало до победе. А Ќерменска воЌска Ќе веома хероЌска. Ево Ќедне руске девоЌке-митра езке за трупе коЌу скоро цео Универзум пуца. У краткоЌ сук®и и босонога ова девоЌка, али метке добро ша е.
  И Вовка-Павлик сече мачевима. А онда "е бацити и бумеранг голим дечиЌим ногама, одсецаЌу"и неприЌате а. А кад дечак звижди...
  И опет како "е вране пасти на АзербеЌ¤анце. После тога, кавкаски борци више немаЌу шансе.
  Вовка-Павлик ВЌунов, оваЌ вечити дечак Ќе пискао:
  - Слава моЌоЌ космичкоЌ Ота¤бини!
  Маргарита, ова вечна девоЌка Ќе такође врела у борби. И сече саб ама, врло славно. И како звижди да гомила врана удари одозго и разбиЌе главе АзербеЌ¤анима. И босим, дечиЌим ногама баца бумеранге да ратници зем е излазе"ег кавкаског сунца падаЌу на десетине.
  Маргуерите Ќе гукала:
  - Драга моЌа РусиЌа - приЌате ска породица народа!
  Наташка Ќе мачевима посекла АзербеЌ¤анце. Голим прстима Ќе забола читаву гомилу игала. Узели су и изрешетали АзербеЌ¤анце. ДевоЌка, међутим, ниЌе заборавила да пусти коронски праж®е®е из своЌих гримизних брадавица.
  И како "е му®а бити избачена из пупка са смртоносним резултатом.
  ДевоЌка Ќе пискала:
  - Би"у супер!
  ЗоЌа се такође бори у див оЌ борби. И ®ени мачеви блистаЌу као олуЌа бесни, сипаЌу потоци ог®ених искри. А босе ноге девоЌке терминаторке бацаЌу игле коЌе као Ќеж шараЌу АзербеЌ¤анце.
  И смртоносни пулсари униште®а лете из гримизних брадавица. Ратник Ќе и изгледом и делом веома борбен.
  Лепота сече АзербеЌ¤анце, не даЌу"и им милости.
  А борбена и боса девоЌка циче:
  - Слава Ота¤бини!
  Августин у борби не познаЌе мира, а силовити бес кити ®оме. И сече душмане као купус саб ама. И очи ЌоЌ горе као смарагди. А босе ноге, као лопатице пропелера, избацуЌу поруке униште®а.
  А брадавице рубин боЌе ша у АзербеЌ¤анце такве токове магичне плазме да ЌоЌ ништа не може одолети.
  Али кад из Августиновог пупка излети поток магичне му®е. И разби"е читав низ неприЌате а.
  ДевоЌка Ќе вриснула из свег гласа.
  - Слава Свемогу"ем Богу Роду!
  Светлана се бори против див е ру е. А девоЌка како да удари лептиром. И босих ногу, како лансирати нови бумеранг. Хипер класа ратник и природна плавуша.
  И како "е се цунами мр а магиЌе ослободити из брадавице Ќагоде. И она га узе и разбиЌе душмана, као да се лед разбио под ударима мача. А из пупка Ќе експлодирала коронским праж®е®ем.
  Светлана Ќе твитовала:
  - ДевоЌка воли да убиЌа,
  Ево девоЌке!
  Вовка-Павлик ВЌунов се бори као прави титан. Дечак терминатор Ќе тако очаЌан борац. И босим дети®астим ногама пусти"е неколико дискова коЌи "е посе"и неприЌате е.
  И како клинац каратиста води ветре®ачу.
  А ако узме и зазвижди на све стране. Да "е цела маса врана и узети и пасти. И забити главе азербеЌ¤анским борцима.
  А онда "е исп унути из луле... И откинуо мушка савршенства целих стотину АзербеЌ¤анаца. Они од болног шока су се и окуцхурили.
  Дечак милиЌардер Ќе цичао, и голих пета на кавкаске трупе и лансирао поклон за униште®е:
  - За комунизам у РусиЌи!
  Маргарита "е у див ем бесу п унути на АзербеЌ¤анце, а из ®ених уста су излетели потоци магичне плазме. И прождирали су АзербеЌ¤анце до самих костура.
  Ратник Ќе девоЌка са златном косом.
  А ®ене босе ноге бацаЌу бод икаве и смртоносне ствари тако да од АзербеЌ¤анаца лете само комади поцепаног меса.
  И девоЌке су се озби но растале ...
  Чак су скинули и га"ице. После тога, уништава®е АзербеЌ¤анаца Ќе ишло много ефикасниЌе.
  Наташа Ќе извршила каскаду удараца по жутим воЌницима. А онда су ®ене босе ноге бациле неколико граната и разбиле цео бата он АзербеЌ¤анаца. А онда "е из скерлетних брадавица пустити талас коЌи "е носити униште®е кавкаских бораца, као каскада трупа цунамиЌа.
  А из пупка "е узети смртоносну му®у као лет, и спалити азербеЌ¤анску кохорту, а од ®их "е остати само уг енисани лешеви.
  И на краЌу, као из недра Венере, излете"е прелепа девоЌка, убоЌити пулсар, коЌи Ќе, расту"и у величини, узео ролну и спалио цео пук АзербеЌ¤анаца одЌедном.
  Ратник Ќе урлао:
  - За велики комунизам!
  ЗоЌа Ќе узела и извела комбинациЌу, продужаваЌу"и се мачевима. И спо а млади ратник га Ќе узео и лансирао са дисковима, помешан са бомбом од грашка. И поцепа"е много АзербеЌ¤анаца. А онда "е се из брадавица малине узети и пустити нови млаз му®е. И разбиЌте неприЌате е на чипс, а фолиЌу са наЌма®им чиповима.
  А онда из пупка, као на удару ласерских зрака. И маса АзербеЌ¤анаца "е бити одсечена.
  И у зак учку, као из пе"ине Венере, ратник са косом боЌе златног листа избаци"е биЌесну струЌу енергиЌе. И помести азербеЌ¤анску гарду. Ово су тешки борци.
  Ратник Ќе из свег гласа викнуо:
  - Слава комунизму Ста ина и цара Александра ИИИ!
  А ево Августина у борби, лудог као агресивна и непобедива кобра. И ®ена ватрена коса, блиста као чисто злато.
  И он "е извести комбинациЌу са мачевима, од коЌих Ќе бата он одсечен кореном азербеЌ¤анских снага.
  А онда су голи прсти лансирали такве оштрице да су АзербеЌ¤анце исецкали у месну салату.
  А из рубинских брадавица полете"е читав ток смртоносне му®е и сломити АзербеЌ¤анце.
  Па, када мр а из плазме магиЌе излети и уништи цео азербеЌ¤ански пук.
  А када се из недра Венере, хладне црвенокосе девоЌке, просула цела грудва енергиЌе, онда га Ќе одмах узело неколико хи ада АзербеЌ¤анаца и, шире"и укусан мирис читавог крда мамута прженог у тига®у, узело и постали "евапи са кором.
  Ратник "е урлати:
  - Александар Тре"и - наЌбо и од кра ева!
  Светлана Ќе веома агресивна девоЌка. И направила комбинациЌу са своЌим дугим мачевима. И исе"и душмане, као да Ќе кобасицу исекла на танке кришке. А онда Ќе голим ножним прстима лансирала смртоносну бомбу. Поцепао неприЌате е као слап смрти.
  А онда "е из брадавица Ќагода издати озби ну количину униште®а. И разбиЌаЌу"и АзербеЌ¤анце.
  И како му®е Ќуре из пупка и разбиЌа АзербеЌ¤анце, без правог сажа е®а, а и нестварно.
  Али пе"ина Венере б уЌе наЌсмртоносниЌе. Ово Ќе заиста убица убица, као хипер-нуклеарно оружЌе!
  И како "е оваЌ див и цунами магиЌе преплавити и збрисати хи аде АзербеЌ¤анаца у пепео.
  ДевоЌка промрм а:
  - єа сам светски шампион!
  Вовка-Владимир ВЌунов се сложио са овим:
  - Супер шампион!
  Дечак Ќе саб ама извео троструку ветре®ачу. А онда Ќе босом ногом бацио гранату за вишекратну употребу. И тако Ќе поцепала бата он воЌске зем е пакленог кавкаског сунца.
  Дечак каратиста звижди као звиждук... Прилично нагомилани облак врана и лешинара заузео Ќе и пао на АзербеЌ¤анце.
  И на главу, и отргнимо душмане из заразне империЌе.
  Вовка-Павлик се чак сетио како Ќе у Ќедном свету трол помогао Хитлеру да победи СССР. Он Ќе тако разговарао са немачким воЌницима, и они су постали нера®иви. Такође Ќе успео да створи тенк "пантер" тежине четрдесет тона и висине од Ќедан и по метар, а са оклопом и оружЌем "Тигра"-2, нацисти су заузели цео свет. И изградимо све тамо ... И проЌекат озеле®ава®а Африке Ќе почео. Ово Ќе трол...
  Они су тада, ето, тако лажно, али заним иво се"а®е на ®ега у сну - Владимир-Павел и босонога и лепа екипа девоЌака, 20. априла 1957. одвели Хитлера са овог света и отели га, и претворили га у роба. дечака, приси аваЌу"и га да заврти точак. Шта Ќе Фирер хтео? Мислио си да "е га руске девоЌке само шутнути у рогове?
  Вовка-Павел Ќе извео Ќош Ќедну комбинациЌу петоструког млина. Пресекао Ќе АзербеЌ¤анце и зацвилио:
  - Цар Александар Тре"и - само савршенство!
  Маргарита Ќе узела и своЌим саб ама нацртала троструког орла, и посекла стотину АзербеЌ¤анаца у купус.
  И босих ногу, девоЌка Ќе пустила бомбу коЌа би разбила армаду азербеЌ¤анских воЌника овде.
  А сада момак и девоЌка заЌедно звижде. И толике вране падаЌу са неба, и оштрим к уновима "е разбити главе свим овим азербеЌ¤анским пуковима.
  Шесторица Ќе радила тако активно да су уништене све три дивизиЌе зем е пакленог кавкаског сунца. Убили су их руски ратници и вечити дечак.
  Али ово, наравно, ниЌе дово но. єош увек постоЌи велика азербеЌ¤анска флота. Па, воЌници єермениЌе треба да схвате шта значи контактирати РусиЌу и єермениЌу. Посебно са шест вештица и мађионичара.
  Борбена група се поделила на три дела и хаЌде да Ќуримо преко мора да Ќуришамо на азербеЌ¤анске бродове.
  Пошто су одлучили да униште ескадрилу, значи да "е Ќе сигурно уништити.
  Овде су Вовка-Павлик и Маргарита дотрчали до наЌближег азербеЌ¤анског боЌног брода. Саб ама су момак и девоЌка посекли масу морнара флоте зем е пакленог кавкаског сунца. Игле су бацане босим дети®астим ногама, лешеви су засули палубе. И они су преузели кормило.
  Распоредили су оклопника и како се забиЌаЌу на суседног неприЌате а. А како "е оклоп узети и пукнути. И одмах су два брода почела да се ломе и тону.
  Борбени пар Ќе викнуо:
  - Удар мачем из Ратова звезда,
  Преврнуо демонску воЌску...
  Скакавци су се претворили у прах,
  Руски дух не"е погазити твоЌи душмани!
  Наташа и ЗоЌа су ухватиле оближ®ег кавкаског оклопника. Мачевима су секли АзербеЌ¤анце. А онда су босим ногама бачени бумеранги. А из ®ихове боЌе зрелог мака брадавице су пуштале му®е. А онда су пулсари из пупка прорадили.
  И у зак учку, такви смртоносни дарови од зле старице са косом излетели су из недра Венере. И сви ови АзербеЌ¤анци су став ени тако да су постали прави лешеви.
  Након тога, девоЌке су окренуле волане и боЌни бродови АзербеЌ¤анаца су узели и сударили се.
  Обе девоЌке су зарежале до краЌа:
  - Слава наЌве"оЌ РусиЌи на свету!
  А ђаволи "е се смеЌати до краЌа!
  И овде су Августин и Светлана ухватили своЌ плен. Радили су и са мачевима. Затим су босим ногама бацали игле. Пуцали су са рубин брадавицама. И пупци девоЌака су добро радили. И на краЌу, из пе"ине Венере, млати као убилачки расол, и млаз магичне енергиЌе.
  Након тога, девоЌке су ухватиле оваЌ боЌни брод и окренуле га на комшиЌу, а неприЌате а су набиле на смрт.
  И одмах су потонула два велика брода зем е пакленог кавкаског сунца.
  Овако Ќе шест магичних, бесмртних ратника кренуло да потапаЌу флоту царства заразних АзербеЌ¤анаца.
  Вовка-Павлик ВЌунов и Маргарита Коршунова су ухватили нову оклопну крстарицу. Секли су и саб ама, а дечЌим ногама бацали дарове униште®а. Али, не само то. И они су звиждали, толико да Ќе риба полудела, и Ќурнули на азербеЌ¤анске морнаре, секу"и их пераЌима.
  Након тога, дечак и девоЌчица су гурнули азербеЌ¤анске бродове Ќедан против другог и потопили их.
  Паклени кавкаски воЌници су се удавили и дували мехури"е.
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе приметио:
  - Би"е веома кул
  Море Ќе веома мутно!
  Маргарита, кико"у"и се, примети:
  - Комунизам не"е напустити РусиЌу!
  Наташа и ЗоЌа су поново у нападу. Они су немилосрдни ратници. Али и лепа. ДевоЌка са плавом косом и косом са златним листи"има.
  Овде мачевима секу противнике. Они су босим ногама бацали дискове са диЌамантским ивицама. Му®а Ќе избацила гримизне брадавице. Пулсари су пуцали из ®ихових пупка.
  А из недра Венере избацивали су тако несхват иво агресивне каскаде смрти и униште®а.
  А онда су Ќе узели и набили оклопну крстарицу о оклопну крстарицу.
  И метал Ќе пукнуо, а АзербеЌ¤анци су потонули без непотребних церемониЌа и проблема.
  Наташа и ЗоЌа су узвикнуле:
  - Слава наЌве"оЌ царскоЌ РусиЌи!
  Ни Августина и Светлана нас нису изневериле у нападу. Секу пар пута мачевима. Они су босим ногама бацали дискове, кидаЌу"и АлиЌев еве воЌнике. А онда "е из рубинских брадавица ослободити тако огроман пулсар коЌи доноси униште®е.
  И пупци "е б увати тренутне му®е. Ове девоЌке су веома полетне и кул.
  А онда, из пе"ине Венере, дува као прасак, тиме што неприЌате има не остав а ни кап милости.
  ДевоЌке окре"у кормило, а сада се судараЌу оклопне крстарице. И уз тут®у оклоп пуца. Ратници су, морам ре"и, урадили веома кул посао.
  И викну из свег гласа:
  - Слава наЌбо ем цару Александру Тре"ем! И за новог председника РусиЌе - Владимира ВЌунова!
  Уништено Ќе 12 наЌве"их бродова азербеЌ¤анске флоте. Сада можете преузети оне ма®е.
  Вовка-Павлик и Маргарита поново у нападу. Они хрле на крстарицу из посебног османског универзума. Све раде брзо и веома вешто. Наиме, замахнули су саб ама, посекли морнаре. Затим су бацали игле прстима босих ногу, убиЌаЌу"и АзербеЌ¤анце.
  Не треба ни да звиждите. Окренули су крстарице и гурнули их у главу. Они са оклопом од праска.
  Вовка-Павлик зацвилио:
  - Цар НиколаЌ Ќе наш човек!
  Наташа и ЗоЌа су се вратиле у битку. Крстарица Ќе очиш"ена ударцима мача и баца®има игала голим прстима. Па и му®е су пуцали из гримизних брадавица.
  Али ово Ќе било ограничено. Узели су га, завртили кормило и гурнули бродове.
  Наташа Ќе певала:
  - И у звезданим висинама...
  ЗоЌа Ќе цвркутала на сав глас:
  - И планинска тишина!
  У међувремену, Августина и Светлана су такође очистиле Ќош Ќедну крстарицу и окренуле Ќе да набиЌе. Онда су викнули:
  - Морски талас и биЌесна ватра!
  Вовка-Павлик и Маргарита су оседлале Ќош Ќедну крстарицу и такође Ќе послале овну. Дечак и девоЌчица су босим ногама бацали игле и одЌедном су зазвиждали... Риба Ќе скочила и репови су ударили АзербеЌ¤анце у лице. А заразни борци ва аЌу мртви.
  Дечак терминатор и бивши милиЌардер Ќе приметио:
  - Наша техника!
  И опет се крстарице судараЌу Ќедна са другом.
  Наташа и ЗоЌа су поново у нападу. И такође су мачеви били продужени и исечени. А онда су бодежи бацани голим петама. Пробили су борце зем е пакленог кавкаског сунца. И викали су:
  - Слава Ота¤бини!
  Затим су поново гурнули крстарице заЌедно.
  Али у сукобу и Августин са Светланом. Набили су и крузер са крузером. А истовремено су из брадавица Ќагоде испа ене му®е.
  ДевоЌке су раскинуле не малу шалу.
  Овде су Вовка-Павлик ВЌунов и Маргарита одлучили да ураде мало лакше. Деца су почела да звижде као наизменична биолошка по а. И настадоше луде рибе и аЌкуле. И да поцепамо одЌедном све морнаре редом. И момци су почели да их довршаваЌу саб ама. И исе"и на мале комаде меса.
  А онда су, голим прстима, дечак и девоЌчица лансирали смртоносне игле. ПробиЌали су противнике, као што Ќеж иглама све ишарао.
  И неколико крстарица Ќе одмах било без  уди.
  А онда су и Наташа и ЗоЌа узеле и пустиле пулсаре из материце. Посекли су крстарице право у страну. И пробио метал.
  Бродови из АзербеЌ¤ана великог Универзума су узели и потонули.
  ДевоЌке су цвилиле и викле:
  - Дечаци су другачиЌи, и добро Ќе да Ќош нису заразни!
  Августина и Светлана су голим прстима бацале и бомбе коЌе су пробиЌале бокове крстарица царства пакленог заразног сунца. А онда Ќе испа ена му®а из пупка, коЌа Ќе пробила и бродове АзербеЌ¤ана-Универзума.
  А онда су узели и послали из своЌих недра тако смртоносне дарове смрти да се испоставило да Ќе то био потпуни ужас.
  И разбили су азербеЌ¤анске крстарице у челичне чипове.
  Наташа Ќе пискала:
  - Слава Ота¤бини!
  Црвенокоса лисица Ќе зарежала:
  - Велика слава!
  Вовка-Павел ВЌунов и Маргарита Коршунова поново су на потезу. Па су узели и своЌим босим дечиЌим ногама бацили читав сноп врло танких, али отровних игала. Пробушио хи аду морнара. И звиждуком су подигли нови талас аЌкула.
  Напали су АзербеЌ¤анце и почели да их уЌедаЌу и цепаЌу. Одмах се испоставило неколико крстарица, што Ќе резултирало ниЌедном посадом.
  Маргарита Ќе одбрусила:
  - За моЌ курс и победу!
  И босих ногу девоЌка "е послати Ќош Ќедан поклон смрти.
  Вовка-Павлик ВЌунов се сложио:
  - Наша победа "е бити очигледна!
  Наташа и ЗоЌа такође нису тако Ќедноставне. Веома окретни, ноге су им босе. Како се лансираЌу гранате, оне пробиЌаЌу крстарице право на броду. А онда "е то узети и испалити токове плазме из гримизних брадавица. И сви неприЌате и "е бити слом ени.
  А када Ќе из недра Венере излетео ог®ени пулсар, они су бродове одЌедном поделили на мале делове. И пет крстарица одЌедном...
  Да славно ради шест. За сада су све крстарице АзербеЌ¤анаца или потоп ене или без тима. И вечито млади ратници прелазе на разараче и разараче.
  Вовка-Павлик ВЌунов и Маргарита потапаЌу ма®е бродове, много лакше: бацаЌу"и гранате велике снаге босим ногама. Ти разарачи или разарачи цепаЌу се без проблема.
  А ево Ќош Ќедног веома ефикасног начина: звиждук. У овом случаЌу, рибе и делфини и аЌкуле бацаЌу разарач на брод и одЌедном га превр"у.
  И такође, на таЌ начин, веома ефикасно греЌу.
  Наташа и ЗоЌа нису обични ратници. Без предугог размиш а®а, баца"е гранате голим, грациозним ногама. Ти разарачи се разбиЌаЌу у комади"е. Затим, из скерлетних брадавица, млати се на неприЌате е. А азербеЌ¤ански бродови тону без проблема.
  А кад и лепотице узму из пупка, удари"е их громови. Што Ќе такође смртоносно за инфекциЌу.
  И тада "е из недра Венере бити лансирано нешто изузетно деструктивно и несхват иво мо"но. И како "е смрвити сву масу челичних бродова.
  А ево Августине и Светлане у ђаволском боЌу. И не даЌу АзербеЌ¤ану - Универзуму ни наЌма®у шансу.
  Босе ноге девоЌака "е узети и одлучним замахом лансирати дарове смрти. И они "е уништити коронавирусе без икаквих предрасуда. Направите од ®их фигуративне лешеве. И потопи"е много разарача и разарача. Штавише, они "е такође узети хит и убилачке пулсаре из рубин брадавица. А онда, без да ег, и снопови магичних ласера из пупка. КоЌе, ако су ве" наЌебане, онда "е бити сЌебане без дава®а спуста.
  И наЌсмртоносниЌи присутни Ќури из пе"ине Венере. Ово су лопте из мо"не магичне хиперплазме. Спа уЌу бродове Царства пакленог кавкаског сунца као метлу од снопова бластера.
  Августин Ќе зарежао:
  - Слава ота¤бини цара НиколаЌа!
  Светлана се сложила са овим:
  - Велика слава нашим Ќунацима!
  И девоЌке прислоне босе ножне прсте на усне, и како звижде. Делфини, рибе, аЌкуле "е полудети. Паш"е на АзербеЌ¤анце без непотребних церемониЌа. И они "е их окренути у потпуности у складу са ажуром.
  Вовка-Павлик ВЌунов, видевши како азербеЌ¤ански бродови умиру, узео Ќе диск своЌом босом дечЌом ногом. Прелетео Ќе и ударио у цев из коЌе Ќе излазио дим. А разарач Паклене заразне зем е сунца експлодирао Ќе као да Ќе ударио у мину.
  Дечак се сетио дуела у другом универзуму са "Маусом"-2. ОваЌ тенк Ќе тежио четири стотине тона и био Ќе наоружан ракетним бацачем калибра 750 милиметара. Али храбри дечак ниЌе изгубио главу, ве" Ќе узео и бацио грашак право у прт ажник мастодонта. ПоЌурио Ќе тако када Ќе борбени комплет реаговао да се преврнуло читавих стотину нацистичких тенкова.
  Вовка-Павлик ВЌунов и Маргарита су чак и сада босим ногама бацили десетак грашка и потопили исто толико азербеЌ¤анских разарача.
  Наташа Ќе испалила праж®е®е из недра Венере и зацвилила:
  Ухватимо их момке!
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе спремно потврдио:
  - Наравно да хо"емо!
  И сва шесторица "е то узети и звиждати... Ва ани талас риба и аЌкула преплавио Ќе послед®е бродове, империЌе пакленог кавкаског сунца.
  Августин Ќе приметио:
  - Неко губи, а неко налази!
  Дечак генерал Ќе лаЌао од смеха, бацаЌу"и босом ногом грашак са античестицом, потапаЌу"и послед®и разарач:
  - Рођени смо да остваримо баЌку! Слава РусиЌи, и САД, и єермениЌи, и целом човечанству!
  Маргарита Ќе с ентузиЌазмом кренула:
  - Велика слава ХероЌима РусиЌе и САД!
  Вовка-Павлик се пробудио од звука буке. Прошла Ќе Ќош Ќедна но" у заточеништву. И сви"е нови дан. Дан у дечЌем затвору у истражном затвору, где се затвараЌу дечаци коЌи Ќош немаЌу шеснаест година. И овде вам Ќе ве" удобно и осе"ате се као риба у води. И све "е бити у реду. Дечак ти се смеЌе и расположе®е се подиже.
  Само стварно желим да очистим уста пастом за зубе и исперим топлом водом. Али овде у затвору двадесетих, двадесетог века, нема ни умиваоника. Да примитивно. Бо е би било да седне у дечЌу, радну колониЌу двадесет првог века. Скоро као у санаториЌуму, чак можете да играте на компЌутеру. И пливаЌте у базену. Живот "е бити као малина.
  Вовка-Павлик Ќе доручковао са баладом и хлебом. НиЌе укусно, али деца су увек гладна и поЌеду све.
  Затим се вра"аЌу на посао. Ова радна терапиЌа Ќе, као и увек, симбол напретка.
  Вовка-Павлик види да Ќе однос свих момака, па и оних стариЌих, од петнаестак година, постао много поштованиЌи према ®ему. У ствари, ниЌе се плашио да седи гол у казненоЌ "елиЌи прекривеноЌ и®ем. А ударац детета Ќе као у слона, и веома паметан. И мозак млади"а се цени. А одрасли се Ќош више цене.
  Вовка-Павлик поносно корача. Све би било у реду, али пандури стално прилагођаваЌу гадне ствари.
  Наравно, не туку ме директно, али опет су ме ставили да радим на пумпи. Молим те гураЌ.
  И наравно за цео дан пре вечере. Одлучено Ќе да тако паметан момак као што Ќе Вовка-Павлик не треба да учи вино. А момци са ®им су Ќедан ма®е. Тако да "е троЌици бити много теже да гураЌу.
  Добро. Вовка-Павлики и очекивао Ќе да "е му виши истражите  учинити лоше ствари. Не без тога.
  Али и да е не"е ништа потписати. И понаша"е се што борзо. Чак Ќе постоЌало и искуше®е да шутне полицаЌца. Иако "е то, наравно, бити додатни злочин. Али шта Ќе Ќедан поЌам, шта су два. У сваком случаЌу, мора"ете да служите сто година. И не"ете иза"и из затвора пре 2. априла 2026. године. ТачниЌе из дечЌег затвора, пошто "еш ових сто година остати дете.
  У међувремену, да улепшате време, и да се мало омести, можете да компонуЌете;
  . ПОГЛАВЉЕ #19
  КраЌем четрдесет тре"е године, АЦС Е-10 Ќе ушао у масовну производ®у у Тре"ем РаЌху. ОваЌ аутомобил се показао прилично успешним. Ниска силуета, велики угао рационалног нагиба оклопа, одлична покрет ивост и управ ивост, брзометни топ. И са малом тежином, лако"ом производ®е и ниском ценом. Самоходни топови су генерално ЌедноставниЌи и ЌефтиниЌи од тенкова. И у исто време ниже силуете и ма®е приметне. А овде Ќе машина тешка само десет тона. Пред®и оклоп од 60 мм Ќе нешто слаб, али има велики угао нагиба, са великом вероватно"ом рикошета. А ниска силуета чини аутомобил невид ивим, тешко погодним. А мотор од 400 ко®ских снага, тежине 10 тона, пружа одличну мобилност.
  И само два члана посаде. А недостатак ротираЌу"е куполе више него компензуЌе способност самоходних топова да праве брзе окрете. Ауто Ќе кратак. А мотор се налази попречно са ме®ачем.
  Укратко, добили смо ефикасан и главни самоходни топ коЌи се лако производи.
  У почетку Ќе то мало утицало на ток рата. Али ве" у биткама за Одесу немачке самоходне топове су приметно поштеделе Црвену армиЌу. ПостоЌала Ќе и нова модификациЌа Е-15. Она Ќе постала деб и оклоп у 82 мм фронта и 52 мм на броду. Пишто  Ќе уграђен из "Пантера" и са брзином па бе од 20 метака у минути. Тежина аутомобила порасла Ќе на 16 тона, али Ќе то надокнађено новим мотором од 550 ко®ских снага.
  Е-15 Ќе постао универзални и величанствени самоходни топ. Опасан чак и за ИС-2 и непробоЌан у чело за тридесет четири гранате.
  Приликом искрцава®а у НормандиЌи, савезници су наишли на оваЌ самоходни топ. И претрпели су огромне губитке.
  У БелорусиЌи Ќе совЌетска офанзива почела нешто касниЌе. Пошто су борбе за Одесу биле предуге. Немци су успели да оЌачаЌу своЌу тенковску флоту. И пре свега Е-15. Машина у борбеноЌ ефикасности супериорниЌа од Пантера, али много ЌефтиниЌа и лакша.
  СовЌетске трупе у БелорусиЌи нису постигле успех. Оне су увеле у борбама са Е-15. Ова самоходна пушка Ќе веома успешно камуфлирана у шумама, и копала Ќе совЌетске Ќединице.
  И било Ќе много оваквих аутомобила. Црвена армиЌа Ќе зауставила напредова®е.
  Нису могли развити офанзиву и савезници. Успели су да створе само Ќедан велики мостобран, али да е нису напредовали. Борбе су се отегле до касне Ќесени. Нико ниЌе могао никога да победи. Немци су држали фронт. Добили су и нови самоходни топ Е-25. Тешко двадесет и шест тона, ово возило Ќе било наоружано топом Кинг Тигер калибра 88 мм, имало Ќе пред®и оклоп од 120 мм под углом од 45 степени и бочни оклоп од 82 мм, плус ва ке коЌи су у потпуности покривали до®у страну. И мотор од 700 ко®ских снага, попречно постав ен заЌедно са ме®ачем.
  Ова самоходна пушка Ќе по наоружа®у била Ќеднака "Тигру"-2, по оклопу практично ниЌе била инфериорна од ®ега. Али у исто време Ќе много окретниЌи, ниже силуете, неупад ивиЌи и ЌефтиниЌи. Наравно, ова нова сериЌа Ќе била универзална. Испоставило се да Ќе производ®а тенкова "пантер", "тигар", "тигар"-2, Т-4 сма®ена. У корист нових самоходних топова.
  Немци су одбили офанзиву совЌетских трупа у БелорусиЌи. И чак су покренули офанзиву са Запада УкраЌине у правцу МолдавиЌе.
  Зимска офанзива Фрица показала се тактички изненадном. А ®ихови нови самоходни топови савршено су се кретали по снегу. Као резултат, формиран Ќе котао, на западу УкраЌине, а на граници са РумуниЌом. СовЌетске трупе су се повукле у Житомир. Нова, напредниЌа немачка технологиЌа их Ќе веома заболела.
  У фебруару, искористивши погорша®е времена, нацисти су напали савезнике у НормандиЌи. У борбама су учествовале и самоходне топове Е-50. У почетку су Немци хтели да направе пуноправни тенк. Али за то Ќе било потребно време и новац. И испоставило се да Ќе самоходан. Са више оружЌа. Топ 88 мм 100 ЕЛ, топ 105 мм ЕЛ71 и 128 мм 55 ЕЛ. Пред®и оклоп, тежак 50 тона, достигао Ќе 160 мм, под углом од четрдесет пет степени, а бочни оклоп 120 мм, плус штитник од 50 мм преко ва ака, коЌи Ќе штитио бочне стране. И мотор од 1200 ко®ских снага.
  Укратко, ауто се испоставило - супер! НепробоЌна у чело за све савезничке топове. Да, и на броду такође. Али она Ќе могла да пробиЌе неприЌате а са веома велике уда ености.
  Универзални самоходни топови продора.
  Као резултат немачког удара, савезници су поражени. Ста ин се у то време понашао пасивно и ниЌе помогао. Штавише, непосредно пре тога, Црвена армиЌа Ќе поражена на Ќугу. У марту су остаци савезничких снага капитулирали. Више од осамсто педесет хи ада  уди Ќе зароб ено.
  Ужасан пораз! Осим тога, млазни авиони су добили савезничке трупе. Рузвелт Ќе умро у априлу. И Труман Ќе одмах понудио примирЌе Тре"ем РаЌху. Черчил Ќе ово подржао.
  Ста ин Ќе у бесу наредио да напредуЌу у центру. У БелорусиЌи су грмеле борбе.
  Све би било у реду, али Вермахт Ќе веома Ќак.
  АЦС Е-100 Ќе постао Ќош Ќедан развоЌ дизаЌнера Тре"ег РаЌха. Аутомобил Ќе био уже сериЌе ниске силуете, са великим угловима рационалног нагиба оклопа возила. Његово наоружа®е Ќе био топ дуге цеви калибра 174 мм. А пред®и оклоп Ќе достигао 250 мм при великом нагибу, а бочни оклоп 200 мм, плус Ќош 50 мм штитови на врху ва ака.
  Аутомобил Ќе потпуно непробоЌан за совЌетске топове из било ког угла, тежак нешто више од сто тона и мотор од 1800 ко®ских снага.
  Али ®егово наоружа®е Ќе и да е сувишно и погодниЌе Ќе за гађа®е неоклопних ци ева.
  ПрактичниЌи Ќе и да е самоходни топ Е-25 са дово но Ќаким оклопом, а топ Ќе дово но пробоЌан. Или чак Е-50. А Е-100 Ќе врхунско чудовиште.
  Али сада Ќе краЌ априла 1945. и Црвена армиЌа напредуЌе у БелорусиЌи. Воде се борбе са снагама нациста супериорним у технологиЌи. СССР ве" има СУ-100, али су инфериорни у односу на немачка возила.
  За цео месец борбе, совЌетске трупе су напредовале само тридесет до четрдесет километара у центру. И они су стали. После офанзиве су ве" нацисти.
  ПробиЌаЌу совЌетску линиЌу фронта. Они заузимаЌу Житомир на Ќугу и блокираЌу КиЌев. Црвена армиЌа се повлачи до Д®епра. У центру, нацисти се пробиЌаЌу на север и заузимаЌу Псков. СитуациЌа се захуктава.
  Ста ин нуди Хитлеру примирЌе. Фирер се осе"а на ко®у. Луфтвафе млазни авиони бесне у ваздуху. У августу су се нацисти приближили Смоленску.
  ИС-3 учествуЌе у биткама. До сада су немачки самоходни топови "Е" наЌбо и на свету. СовЌетски аутомобил Ќе само бо е зашти"ен у челу тор®а. Али до®и део оклопа даЌе рикошет. Да, и аутомобил Ќе сложениЌег облика и скуп и. Ста ин Ќе страшно нервозан. У септембру нацисти скре"у на Ќуг.
  Кре"у се по КиЌеву. Постижу се одређени успехи. У октобру се формирао котао.
  Неколико стотина хи ада совЌетских воЌника Ќе било опко ено. Ипак, неки од ®их су успели да побегну. Немачки авиони су доминирали небом. КСЕ-162 Ќе био посебно тврдоглав, лак за производ®у и са веома добрим летачким карактеристикама. Русима Ќе изузетно тешко да му се одупру. И млазни бомбардери су га добили. Готово да нису претрпели губитке, и све су ишли у корак.
  Ста ин ниЌе знао шта да ради и препао се. Зими су нацисти опколили Смоленск и заузели половину Донбаса, а такође су блокирали Крим. Фриц Ќе напредовао, иако споро. СовЌетске трупе су пружале изузетно тврдоглав отпор. И били су прека ени претходним биткама. Али ипак...
  ПоЌавио се нови немачки тенк Е-75. У овом случаЌу то ниЌе био самоходни топ, ве" тенк са ротираЌу"ом куполом. Немачки дизаЌнери су направили нови компактни изглед аутомобила. А истовремено су се трудили да Ќе учине непробоЌном из свих углова. Пред®и оклоп трупа Ќе достизао двеста милиметара чела, сто шездесет бокова и крме под углом, а кула Ќе била 252 са 180 милиметара и такође са нагибима. Поред тога, машина Ќе добила мо"ан топ са дужином цеви од 105 мм од 100 ЕЛ. Али ово чудо се показало тешким. Скоро осамдесет тона. Мада се због уштеде на осовини кадиЌа сма®ио труп, а тора® Ќе био ужи.
  И први пут у немачкоЌ и светскоЌ тенкоград®и уграђен Ќе гаснотурбински мотор од 1500 ко®ских снага.
  Немачки тенк у оклопу Ќе веома задово аваЌу"и. НаЌновиЌи топ имао Ќе добру брзину па бе и хидраулични стабилизатор, као и тачност и тачност. Можда Ќе за борбу против тенкова наЌбо а на свету. Али тежина аутомобила Ќе и да е превелика. За тако густ распоред, ово ниЌе баш добро.
  Али по први пут се испоставило да Ќе тенк способан да издржи ударце совЌетских возила из готово свих углова и да сам клеса. Нешто као побо шани "Тигар" -2.
  Немци су зими одбиЌали контранападе Црвене армиЌе. Ближило се проле"е 1946. године. єапан се до овог тренутка Ќош увек држао против Америке. Али ве" Ќе нуклеарка. Међутим, САД су продужиле примирЌе. Черчил Ќе пао. Лабуристи су такође продужили примирЌе. Помо" Ќе пружена, али чисто симболична. Дакле, то ниЌе играло значаЌну улогу. Труман Ќе рекао да нека два диктатора униште Ќедан другог.
  Дакле, нема ко да помогне. Тре"и раЌх Ќе у марту започео офанзиву на Ќугу. Нацисти су заузели Орел, Курск, Белгород. И краЌем априла стигли смо до Воро®ежа. Међутим, и они су претрпели штету. И били су принуђени да стану. И подвргнут сталним контранападима.
  СитуациЌу за Црвену армиЌу погоршала Ќе поЌава напредниЌе модификациЌе МЕ-262 Кс и дискета. РусиЌа до сада ниЌе имала у ваздуху пуноправни борбени млазни ловац. єак-9, наЌмасовниЌи сериЌски ловац, Ќош се борио. Немци су скоро напустили елисне авионе, осим вишенаменског ТА-152 еволуциЌе Фоке-Вулф.
  У маЌу Ќе Ста ин ве" наредио удар на центар. Немци су, међутим, одбили напад. Њихове самоходне пушке биле су савршене за своЌе време.
  У СССР-у Ќе развиЌен Т-54. Машине способне да се боре равноправно са Е-25, а можда чак и мало бо е.
  И-7 Ќе обе"ао да "е бити одговор за теже мастодонте.
  Заме®ена су два дечака коЌи су заЌедно окретали точак пумпе у Вовки-Павлику. Превише су уморна босонога деца затвореника.
  И ставили су Ќош два дечака. Шта треба ре"и практично. Овде нису сменили Вовку-Павлика - нека се пре исцрпи.
  Али храбри дечак Ќе наставио да се увиЌа, гураЌу"и мотку и одмараЌу"и голе, дети®асте ноге.
  Истовремено настав аЌу"и да компонуЌе;
  Кримски рат се добиЌа. То Ќе сасвим стварно. Штавише, Руси су били близу победе. То Ќе спречила само осред®ост Меншикова. Али рецимо да Ќе цар променио команду у МуравЌова. И победио Ќе Британце и Французе.
  После пораза на Криму, у ФранцускоЌ Ќе избила револуциЌа. Наполеон ИИИ Ќе свргнут. БританиЌа се такође повукла из рата. Турци губе Карс и биваЌу поражени. Тада руска воЌска заузима Ерзерум и Танрог.
  Године 1956. Никола први ипак пристаЌе на мир. РусиЌа добиЌа део РумуниЌе и ЗакавказЌа. Ук учуЌу"и турске зем е. Карс, Ерзурум, Танрог постаЌу руски. Осим тога, у єерусалиму православни добиЌаЌу комад зем е.
  АутономиЌа Ќе дата и БугарскоЌ. РусиЌа се приметно проширила на Ќугу. Али Отоманско царство Ќе и да е Ќефтино.
  Царска РусиЌа Ќе 1861. без рата припоЌила значаЌне териториЌе на истоку. Штавише, чак и више него у стварноЌ историЌи, пошто се ауторитет руског оружЌа више ценио.
  Николас Ќе био први коЌи Ќе подржао Ќужне државе током Америчког грађанског рата. Пошто Ќе био конзервативац, и противник укида®а кметства. И ниЌе желео да црнци даЌу Ќеднака права са белцима.
  У Европи Ќе дошло до неких промена у односу на стварну историЌу. АустриЌа Ќе победила Сардинско кра евство, и ук учила га у своЌ састав. У самоЌ ФранцускоЌ Ќе дошло до грађанског рата између присталица Наполеона ИИИ и републиканаца. Осим тога, придружили су им се и марксисти.
  Бугари и Црногорци са Србима побунили су се против Турске. РумуниЌа Ќе желела потпуну независност.
  РусиЌа се такође приближила Ираку. Курди су се побунили против Турака.
  ОЌачана АустриЌа понудила Ќе РусиЌи савез против Османског царства. Да коначно поделимо Балкан.
  Цар НиколаЌ Ќе први пристао. Али у маЌу 1863. изненада Ќе умро. Међутим, ®егов син Александар ИИ Ќе доброво но подржао очеве намере. Рат са Турском почео Ќе 1864. године. ТраЌало Ќе годину и по дана и завршило се заузима®ем Цариграда.
  Укида®е кметства Ќе донекле каснило. РусиЌа Ќе такође била у рату у ЦентралноЌ АзиЌи, а Александар се плашио да "е драстичне реформе ослабити државу. Уместо тога, постепено се сма®ивао броЌ кметова. Дошло Ќе до еволутивног препорода зем е. Изграђене су нове фабрике и железница. Формирана Ќе нова воЌска.
  Али реформе су биле споре. Ствари су ве" спо а изгледале добро и ниЌе било велике же е за променом.
  Амерички грађански рат се одуговлачио. Абрахам Линколн Ќе убиЌен. И убрзо Ќе потписано примирЌе између севера и Ќуга. Зем а Ќе остала поде ена. А ропство Ќе опстало на Ќугу. НаЌгоре Ќе било у ФранцускоЌ. Зем а Ќе у великоЌ мери ослаб ена. Тулон Ќе успео да зграби АустриЌанце. Хабзбуршко царство Ќе постало изузетно снажно. Обухватала Ќе Хрватску, Босну, део СрбиЌе и запад РумуниЌе.
  Немачка Ќе покушала да се уЌедини, али се сукобила са АустриЌанцима. Године 1870. дошло Ќе до рата између империЌа. БроЌниЌи АустриЌанци су победили Прусе.
  єуг Немачке припао Ќе АустриЌи. Постао Ќе мо"на сила, наЌЌача у Европи.
  Александар ИИ Ќе дуго био на власти. Заузео Ќе зем е у централноЌ АзиЌи и северном делу Авганистана. Затим Ќе дошло до рата са Ираном, коЌи се завршио анексиЌом ових зема а, до Пакистана. Међутим, БританиЌа и РусиЌа су, на краЌу, успеле да се договоре о подели сфера утицаЌа. АустриЌа Ќе припоЌила и Напу ску кра евину. Такође део Папске државе.
  Штавише, АустриЌанци су извршили инвазиЌу на ЛибиЌу и Алжир. Напред у Мароко. Почело Ќе шире®е царства у Африку.
  Александар ИИ Ќе веома паж иво спроводио реформе и никада ниЌе укинуо кметство. Као резултат тога, ниЌе било покрета Народне во е, нити Ќе било терористичког лова на кра а. Александар ИИ Ќе живео много дуже него у стварноЌ историЌи. Чак Ќе успео да преживи Александра ИИИ, а 1901. одмах пренеше власт на НиколаЌа ИИ.
  РусиЌа Ќе такође ратовала са Турском. Коначна подела Османског царства. И одлазак преко Средоземног мора у Палестину. БританиЌа Ќе ук учивала Египат и Судан. АустриЌа ЛибиЌа, Алжир, Мароко и наставио на Ќуг до Нигерске пет е.
  Француска Ќе покушала да се бори, али Ќе поражена и изгубила Ќе све своЌе зем е на Ќугу. АустриЌанци су анектирали и запад Немачке, као и Елсарц и Лорену. Пруска Ќе постала део АустриЌе 1903. године.
  РусиЌа под царем НиколаЌем ИИ ушла Ќе у рат са єапаном. Али овога пута противник єапана Ќе био много Ќачи. Осим тога, РусиЌа би могла да поша е боЌне бродове из ПерсиЌског залива, коЌи Ќе много ближе. У то време, Блиски исток Ќе ве" био потпуно под контролом царске империЌе. А граница Ќе пролазила кроз Суецки канал са британским колониЌама.
  Рат са єапаном, након почетних неуспеха, почео Ќе када су стигли бродови из Ирана. Ипак, РусиЌа Ќе имала превелику супериорност у мо"и.
  Царска копнена воЌска састоЌала се од много више пукова од самураЌске. Утицала Ќе и супериорност у становништву РусиЌе. Али ипак, дуго времена сре"а ниЌе припала Русима. Чак Ќе и Порт Артур пао. Али онда су у августу 1905. године, двоструко више од руских снага, тотално поразили єапанце. И отерао их на Ќуг.
  У септембру Ќе Порт Артур поново био опко ен. А у новембру, после тврдоглавог Ќуриша и бомбардова®а, заузета Ќе. На копну, до Ќануара 1906, єапанци су потпуно поражени. Само на мору, док Ќе ®ихова флота Ќош доминирала.
  Али царско царство Ќе изградило нове бродове. Лансирани оклопници. И постепено добиЌа предност.
  СЌеди®ене Државе су у међувремену остале поде ене. И нису играли велику улогу у спо ноЌ политици. Француска Ќе била посечена и ослаб ена. Само Ќе АустриЌа набуЌала, поставши светска сила. Па, са БританиЌом, наравно.
  После преговора, єапан, коЌи Ќе изгубио више од милион погинулих воЌника, ипак Ќе пристао на мир. РусиЌа Ќе задржала своЌа осваЌа®а и учинила КореЌу протекторатом. єапан Ќе задржао Куриле. Ипак, успешне акциЌе на мору су имале ефекта.
  Обе стране су остале скоро на нули. Осим ако утицаЌ РусиЌе у КореЌи и Ман¤уриЌи ниЌе постао Ќош Ќачи. Настала Ќе ЖелторосиЌа. Кина се постепено делила са БританиЌом и АустриЌом.
  Али мирна ситуациЌа Ќе остала вар ива. АустриЌанци су хтели да се прошире. Водила их Ќе же а за доминациЌом. БританиЌа Ќе такође имала амбициЌе. РусиЌа Ќе такође желела своЌе шире®е у свим правцима. ПоЌавиле су се три огромне империЌе: АустриЌа, РусиЌа, БританиЌа - коЌе су се такмичиле.
  САД су биле поде ене на две зем е. Штавише, ропство Ќе опстало на Ќугу и у двадесетом веку.
  АустриЌа Ќе била апсолутна монархиЌа, као и РусиЌа. Штавише, кметство Ќе Ќош увек формално било на снази у РусиЌи. Александар ИИ Ќе сматран наЌве"им царем - под коЌим Ќе РусиЌа остварила наЌве"а осваЌа®а. Николас Ќе природно завидио свом деди. Дакле, рат Ќе био неизбежан. АустриЌанци су хтели да победе РусиЌу и да заузму сав Балкан за себе. РусиЌа Ќе планирала да поврати све словенске зем е и порази Немачко царство.
  Републиканска Француска би могла да постане савезник РусиЌе. Али ова сила има прилично слабу воЌску и морнарицу. АустриЌа Ќе покушала да се уЌедини са БританиЌом против РусиЌе. Али Британци су били лукави. 1915. године, међутим, избио Ќе рат између АустриЌе и РусиЌе. Разлог Ќе било убиство престолонаследника.
  Иако РусиЌа ниЌе имала никакве везе са тим. АустриЌа Ќе мобилисала воЌску и обЌавила рат 1. августа. За разлику од праве историЌе, то Ќе било огромно царство. Обухватала Ќе све немачке зем е, пола Балкана, ИталиЌу, пола Француске, колониЌе у Африци и Индокини. РусиЌа Ќе, међутим, такође била опсежниЌа него у стварноЌ историЌи. Поред онога што Ќе било, ук учуЌе Иран, Турску, Блиски исток, ве"и део Авганистана, Северну Кину, МонголиЌу, Тибет, КореЌу, А аску. Па чак и део Канаде, и пола Балкана. Као што видите, ресурси су велики. И индустриЌска производ®а Ќе развиЌена.
  АустриЌа Ќе Ќака, али због свог конзервативизма донекле заостаЌе. Али и велика воЌска.
  Обе стране су стаЌале Ќедна наспрам друге. АустриЌски пукови су полако напредовали. РусиЌа Ќе ве" имала у употреби лака теренска возила Луна-2, вероватно наЌбо е лаке тенкове тог времена.
  Готово од самог почетка АустриЌанци су претрпели огромне губитке, пали у котлове. Царска воЌска их Ќе потиснула из Варшаве. И заузео Лавов у ГалициЌи. А онда опколили тврђаву Пшемисл.
  АустриЌа Ќе очаЌнички покушавала да напредуЌе, али Ќе изгубила. КраЌем децембра Руси су заузели Краков и приближили се Кенигсбергу.
  Следе"е године Руси су кренули у нову офанзиву. Пробили су у Буковину, заузели Пшемисл и Позна®. Кинигсберг Ќе коначно блокиран. Проле"е Ќе за АустриЌанце постало веома тешко. Али 30. маЌа 1916. Енглеска Ќе ушла у рат против РусиЌе. И месец дана касниЌе, єапан. СитуациЌа се поново погоршала.
  Руска флота ниЌе могла да одоли БританиЌи и почела Ќе да трпи пораз за поразом. Енглеске трупе на копну притрчале су АустриЌанцима у помо".
  У лето су руске трупе, упркос свим потешко"ама, постигле одређени успех. Кенигсберг Ќе заузет. Мало смо напредовали ка Одри. Одбили су покушаЌ Британаца да напредуЌу из Египта. На Ќесен Ќе постало теже. єапанци су се поново искрцали у КореЌу и преселили се у Порт Артур. Подржале су их енглеске трупе и бродови.
  Борбе су се водиле на западном фронту. Али одбрана Ќе постала неактивна. Зими Ќе руска воЌска одбила покушаЌ АустриЌанаца и Британаца да напредуЌу на Краков.
  Дошла Ќе седамнаеста година. Порт Артур Ќе бранио хероЌски. А у флоти се поЌавио нови велики адмирал Колчак. Веома талентован командант нанео Ќе неколико осет ивих пораза Британцима и єапанцима. Мало сма®уЌу"и ®ихов потенциЌал. У лето седамнаесте планине руска воЌска Ќе кренула на ИндиЌу. Уз подршку локалног становништва, руске трупе су ушле у Делхи.
  БомбаЌ Ќе заузет у Ќесен. На западном фронту руска воЌска Ќе одбила све нападе АустриЌанаца и Британаца. Зими су руске трупе чак покренуле офанзиву на По ску. Напредовали смо све до Одре. Успех Ќе био олакшан чи®еницом да су британске колониЌалне трупе изгубиле своЌу борбену ефикасност на хладно"и, а словенски аустриЌски пукови су одбили да се боре против Руса.
  1918. године руске трупе су покренуле офанзиву на Египат и биле успешне, ослобађаЌу"и Каиро. Локално становништво Ќе подржавало руске трупе.
  Борбе су биле у пуном Ќеку на западном фронту. СитуациЌа за Русе Ќе ескалирала. Британци су бацили тенкове у битку. И то Ќе погоршало ствари. Али ниЌе било панике, а руски воЌници су се веома храбро борили под притиском. А Британци, пошто су избачени са мостобрана, поново су избачени преко Одре.
  У Ќесен и зиму Руси су Ќош увек могли да се кре"у на запад. И у проле"е деветнаесте године приближи се Будимпешти.
  У Африци су руске трупе ослободиле ЛибиЌу и Судан. На истоку су ушли у Бурму и да е у Индокину. Порт Артур Ќе успео да се одупре вишемесечноЌ опсади и ослобођен Ќе. Руска флота Ќе узимала маха, а посебно су успеле подморнице. Они су прилично активни и ефикасни за своЌе време.
  У Ќесен деветнаесте године, опко ена Ќе Будимпешта. Руси су протерали АустриЌанце и из западне Грчке и из Хрватске. Британци су трпели пораз за поразом. Зими су руске трупе коначно истиснуле АустриЌанце из Угарске, и приближиле се Бечу. Дошла Ќе двадесета година. Руске трупе су избациле єапанце из КореЌе и скоро потпуно заузеле Индокину. Царска воЌска Ќе такође успешно напредовала у Африци.
  У проле"е двадесете године аустриЌски цар єосиф ИИИ предложио Ќе примирЌе РусиЌи. Цар НиколаЌ ИИ Ќе пристао на ово, али се БританиЌа томе категорички успротивила.
  Руска воЌска Ќе у лето, користе"и нове тенкове Менде еЌева, опколила Беч. АустриЌска престоница Ќе пала. Након тога су почела масовна дезертира®а и предаЌа. Берлин Ќе пао у септембру 1920. А у децембру Ќе цела териториЌа АустриЌе у Европи била под контролом РусиЌе.
  Рат се, међутим, наставио чак и 1921. године. БританиЌа тврдоглаво ниЌе желела мир, али Ќе губила своЌе колониЌе у Африци. Све док до Ќесени ниЌе пала доминациЌа єужне Африке. И следе"е, 1922. године, уследило Ќе искрцава®е у БританиЌу, коЌе се завршило триЌумфом царске РусиЌе. Истовремено, притискали су єапан на море, примораваЌу"и их да склопе мир пово ан за царско царство.
  Укратко, рат Ќе завршен 1922. године, а РусиЌа Ќе постала светски хегемон.
  Цар НиколаЌ ИИ постао Ќе успешан монарх. ТачниЌе, чак и одлично. Тако су се у историЌи РусиЌе десили помаци. И много тога се променило.
  Цар НиколаЌ ИИ владао Ќе успешно за разлику од стварне историЌе. Све док га АлексеЌ ИИ ниЌе заменио Ќуна 1935. године. Али од друге маЌке Ќе био наследник и самим тим здрав.
  А САД су и да е биле споредна сила. РусиЌа Ќе анектирала и АустралиЌу. Дошло Ќе до постепеног уЌеди®е®а света.
  Аленка Ќе скицирала такву причу. И сама Ќе наставила да босим ногама баца гранате на єапанце.
  Оно што Ќе обе"авало РусиЌи, сама идеЌа света без револуциЌе. Овде можете нагађати дуго времена. У сваком случаЌу, РусиЌа би могла да победи у Првом светском рату и била би суперсила. Други по величини у свету после БританиЌе. А у случаЌу пропасти овог другог, у буду"ности би могао постати први. Овде можете нагађати дуго и на различите начине.
  Поново помете дечаке. А донели су само Ќедну. Било Ќе ве" доста касно. Али у ствари хо"е да муче Вовку-Павлика, и то прилично добро. Ако га казнена "елиЌа ниЌе сломила, нека то буде тежак посао. Али страшни истражите  Марфеи жели да докраЌчи и сломи храброг и тврдоглавог дечака по сваку цену.
  Али Вовка-Павлик Ќе посебан и држи своЌе. И стоички превазилази тешко"е.
  Хитлер Ќе био жртва покушаЌа атентата у маЌу 1942. И као резултат тога, на власт су дошли умерениЌи кругови, у погледу антисемитизма, на челу са Герингом. Као резултат тога, БританиЌа и СЌеди®ене Државе су прво сма®иле неприЌате ства, а затим и званично зак училе примирЌе са Тре"им раЌхом. У овоЌ ситуациЌи, у почетку, то ниЌе много утицало на ток неприЌате става. Немци су пребацили неколико ослобођених дивизиЌа из Африке и Европе.
  Успели су да избегну совЌетски продор у центар, а нешто више су успели у Ста ингграду. СовЌетске трупе су ипак држале своЌ Кан, али са нешто ма®им ефектом. Тактичко изненађе®е Ќе постигнуто, али Фриц Ќе имао више резерви и успели су да пробиЌу коридор за снабдева®е групе Паулус. Одсуство другог фронта посебно се негативно одразило на авиЌациЌу. Луфтвафе Ќе задржао надмо" у ваздуху, што Ќе, наравно, стварало проблеме у офанзиви.
  Ни у центру ниЌе било могу"е пробити фашистички фронт. Борбе код Ста инграда су се отегле. Вермахту, коме Африка ниЌе одвлачила паж®у, а присуство у ФранцускоЌ и на Балкану било могу"е свести на минимум, постало Ќе лакше. Генерално, совЌетске трупе су 1942. године само мало надмашиле немачке, па се показало да Ќе неколико десетина пунокрвних дивизиЌа са запада било дово но да се избегне катастрофа. Мада су, вероватно, нацисти могли да избегну пораз чак и са стварним снагама, да су вештиЌе и рационалниЌе распоредили своЌе трупе.
  Али без другог фронта, пре прекретнице, ЦрвеноЌ армиЌи Ќе недостаЌало неколико бата она.
  Задржавши фронт зими, Немци су у проле"е потпуном мобилизациЌом поткопали своЌе снаге, да би краЌем маЌа прешли у офанзиву, користе"и тешке тенкове "Тигр", "Лав" и "Пантер". Као резултат борби, до краЌа 1943. године, нацисти су успели да заузму цео Кавказ. А у проле"е 1944. године почела Ќе офанзива трупа Вермахта на Саратов и Пензу. Црвена армиЌа се полако повлачила.
  У борбама су учествовали "Тигар" -2, "Лав" -2 и "Пантер" -2. Машине су нешто напредниЌе него раниЌе. И наравно борбени авиони.
  Америка Ќе, пак, изгубила битку код МидвеЌа и до сада ниЌе била много успешна, иако Ќе ниЌе омео рат са Тре"им раЌхом.
  єапанци су до сада тактички надиграли Американце и држали пред®и и одбрамбени периметар дуж острва.
  Прорачун самураЌа заснивао се на чи®еници да су СЌеди®ене Државе, схвативши узалудност своЌих покушаЌа да преузму инициЌативу, нестале.
  Немци су у лето заузели Пензу и У ановск и приближили се Каза®у.
  Ста ин ниЌе могао ништа. Његова воЌска Ќе изгубила морал.
  Остало Ќе само Ќедно - одустати! А где "е єосиф Висарионович?
  У Ќесен су Фрицови такође заузели Каза® са градом Горки. И заобишла Москву с леђа.
  Ста ин Ќе био блокиран. И одбио да напусти престоницу. Зима четрдесет четврте, четрдесет пете године Ќе заправо послед®а. КраЌем фебруара престоница Ќе пала, а єосиф Висарионович Ќе погинуо под ватром.
  БериЌа Ќе на брзину потписао предаЌу.
  СССР Ќе био поде ен на делове. И испало Ќе некакав привид федерациЌе са марионетским владама.
  Затим Ќе уследила офанзива на БританиЌу. Геринг Ќе такође амбициозни диктатор. Али у ствари, зашто се након набавке дискотека и наЌмо"ниЌе млазне летелице на свету не окренути Западу.
  На сре"у, єапан издржава. А у другоЌ половини четрдесет пете године, Тре"и РаЌх заузима северну Африку и Блиски исток.
  У првоЌ половини 1946. цела Африка и ИндиЌа и АустралиЌа. А августа 1946. искрцава®е у БританиЌу и тамо победа!
  Зар то ниЌе кул?
  Остале су само САД. Атомска бомба Ќе донекле каснила у развоЌу. А Немачка и єапан контролишу читаву источну хемисферу.
  Плус, страшни млазни авиони, дискотеке коЌе су нера®иве, и подморнице коЌе покре"е водоник-пероксид. Као и развоЌ екраноплана.
  Па, Америци Ќе било тешко. Четрдесет седма година прошла Ќе у двоструком притиску. Притискали су са истока и запада. Пресе ен из Аргентине у Бразил. И преко Исланда, Гренланда, Канаде.
  Стегнути ... СЌеди®ене Државе су капитулирале Ќануара 1948. године.
  єапанско-немачка мо" дошла Ќе над свет. Све док пет година касниЌе, 1953. ниЌе избио рат између Немачке и єапана. Како кажу. На краЌ. єапан Ќе, због своЌе велике териториЌе и становништва, али технички инфериорниЌи од Фрица, траЌао само годину дана.
  И био Ќе мир у целом свету. Чврста, уЌеди®ена и ефективна мо".
  Са погледом на шире®е свемира и скок до звезда!
  Ово су мехури"и.
  Може се тако нешто компоновати, хладниЌе;
  А и ово Ќе могу"е... Рецимо, Ста ин би престигао Хитлера и ударио 12. Ќуна 1941. године.
  Немачке трупе неспремне за одбрану трпе пораз за поразом. И Црвена армиЌа успешно напредуЌе. А у августу Ќе пао Берлин. А до краЌа септембра цела Европа Ќе постала совЌетска.
  Сада Ќе ово много приЌатниЌе.
  Ста ин да е заузима ШпаниЌу и ПортугалиЌу. Узми Гибралтар.
  СовЌетске трупе улазе у Африку. Напредовати. Али до сада не могу да победе британски фронт.
  Али Црни континент Ќе осуђен на пропаст. Баш као ИндиЌа. єапан улази у рат против САД и БританиЌе. И успева.
  1942. цела Африка Ќе постала совЌетска.
  А Ста ин напада Енглеску из ваздуха. И такође гради подморничку флоту. Мучи БританиЌу и веома чак и снажно.
  Али и СЌеди®ене Државе су у рату. Потребно Ќе пову"и флоту и воЌску. КВ сериЌа Ќе показала прекомерну тежину и гломазност. Заменили су га ИС.
  А преко А аске почи®е инвазиЌа веома великих совЌетских снага.
  САД се очаЌнички опиру. Али против ®их су Ќачи совЌетски тенкови и самоходне топове.
  Док коначно ... До краЌа четрдесет тре"е године СЌеди®ене Државе не капитулираЌу пред СССР-ом.
  А у четрдесет петоЌ години Ста ин почи®е рат са єапаном. Па где су самураЌи против совЌетске воЌске.
  До четрдесет седме године цео свет Ќе под Ќедном црвеном, комунистичком влаш"у. Снага Ќака, али ефикасна.
  А комунизам се такође гради широм света са перспективом свемирске експанзиЌе. Ста ин умире, али га замени поуздани БериЌа. И свету иде веома добро.
  Привреда се развиЌа по плану. Живот постаЌе све бо и и бо и. А до 2018. човечанство Ќе створило насе а у свим угловима Сунчевог система. И прва међузвездана експедициЌа иде на друге звезде.
  Тако Ќе окончана борба за Ќединство човечанства.
  У сваком случаЌу, Ќединствена, светска сила Ќе благослов! И колико Ќе могу"е распарчати снаге  уди у бесмислену борбу међу државама. ДаЌете универзалну глобализациЌу и политичку интеграциЌу.
  . ГЛАВА 20
  Вовка-Павлик Ќе био потпуно исцрп ен. И полицаЌци су уморни. Окренуо Ќе оваЌ воденички камен више од дванаест сати.
  Коначно Ќе добио оброк - парче хлеба и воде. И затворен за но" у пумпи - кажу спаваЌ на каме®у.
  Да Вовка-Павлик ниЌе био везан договором са демиЌурзима, он би без икакве сум®е покушао да побегне. И тако не. Морате се добро наспавати, иначе Ќе Ќутро мудриЌе од вечери.
  Штавише, у сну "е поново бити нешто цоол и заним иво;
  Дечак Ќе бивши милиЌардер, а девоЌчица бивши познати писац, као и четири вештице завршиле су у Ќужном Сибиру и одбиле навалу Кинеза. Био Ќе то мало познат рат, када су Ман¤ури били на власти у Кини, коЌи су се активно ширили у различитим регионима АзиЌе.
  И тако су напали Русе у региону Тибета. А права прича, успели су да одузму део териториЌе. Штавише, РусиЌа Ќе у том тренутку била ослаб ена се анком и козачким ратом Стенке Разина. Да, и трупе би морале бити пребачене на веома велике уда ености.
  Али бесмртни дечак и девоЌчица и четири девоЌке терминатори притекли су у помо" рускоЌ тврђави.
  Огромна кинеска воЌска упала Ќе у новоизграђену руску тврђаву. А снаге су биле очигледно неЌеднаке.
  Руса има само хи аду, а Кинеза двеста хи ада. И изгледало Ќе да уопште нема шансе.
  Али шест класних ратника су супер спремни за борбу.
  Вовка-Павлик ВЌунов на зиду. Бесмртни дечак, изгледа стар око дванаест година, голим прстима баца игле. И удара Кинезе коЌи напредуЌу. Десетина одЌедном.
  Баца игле и Маргарита голим прстима. ДевоЌка уништава противнике и шкрипи:
  - МоЌа велика мо"!
  И бори се храбро.
  Наташа такође баца снажан бумеранг голим прстима. Како сломити противнике и шкрипати:
  - У име велике славе!
  Затим ЗоЌа сече Кинезе мачевима, а истовремено босим ногама баца игле са отровом. И пева у себи:
  - У пространствима РусиЌе,
  Можемо спасити свакога!
  И опет мачеви падаЌу на противнике. А ако секу, онда без имало сажа е®а.
  Али када Ќе Аурора почела да уништава и баца бумеранге голим прстима, онда Ќе ово потпуно униште®е. И побиЌени Кинези падаЌу под ударима црвеног ђавола.
  А девоЌка урла:
  - Све "у смрскати и поцепати!
  А како "е узети и се"и са оба мача!
  А са ®ене голе пете лети оштар и продоран диск. Ово Ќе генерално девоЌка тоталне смрти.
  И ево Светлане у одлучуЌу"оЌ бици. Како да мучимо Кинезе, и да их мачевима исечемо на ситне комаде.
  ДевоЌка Ќе померила лептир, а седам ратника Небеског царства Ќе посечено на смрт.
  А онда са голих прстиЌу лете оштре, отровне игле. И задивити Кинезе.
  Павлик-Вовка ВЌунов се бори са жутим ратницима. Његови мачеви трепере као пропелер.
  Дечак са гуштом пева:
  - Би"у наЌЌачи шампион света,
  Победи"емо Америку, Кину!
  И опет дечак баца оштре игре голим прстима дечиЌих ногу. И две десетине убиЌених Кинеза падаЌу одЌедном.
  Ево такве битке. У стварноЌ историЌи, царска РусиЌа из предпетровског времена изгубила Ќе део своЌе териториЌе. Али овде се руски витезови боре и не"е попустити.
  Вовка-Павлик ВЌунов се бори и пева:
  - Али ми смо витезови пуни руског духа,
  Никада ¤елати не"е чути наш пригушени ЌецаЌ!
  И опет дечак баца веома оштре, и са Ќаким отровом, куваним од вештица, врло танке иглице!
  ДевоЌка Маргарита Ќе поред ®ега. И ®ене ноге бацаЌу такве смртоносне игле. И руке су секле нападаЌу"е Кинезе. Ратник уништава противнике, и пева:
  - Тако сам кул, као демон свих зема а ...
  Дима, Дима, Билан! Дима, Дима Билан!
  Владар свих зема а!
  И Наташа сече Кинезе и пева:
  - У вечер®у зору, не"емо да дамо Сатани да победи!
  А и смртоносне игле лете са ®ених босих ногу.
  Затим ЗоЌа уништава неприЌате е. А из ове девоЌке као да извиру вибрациЌе колосалне енергиЌе.
  А бумеранги и оштре игле лете са босих ногу лепотице.
  Ратници шкрипе:
  - єа сам велики босоноги сан и лепота!
  И опет "е бацити нешто изузетно убитачно на своЌе противнике.
  Али када Аурора води млин и посече Кинезе, онда Ќе ово врхунац униште®а.
  А онда "е црвенокоса голим прстима бацати игле за пирсинг. И мртви жути ратници падаЌу.
  Али када Светлана лупанет. А притом ЌоЌ из босих ногу лети читава гомила игала коЌе све буше и убиЌаЌу.
  А ратници шкрипе:
  - Тако, тако, тако - добиЌте фашисту у пени!
  А ®ене босе ноге опет "е бити бачене убоЌито на Кинезе.
  Наташа Ќе, сецкаЌу"и мачевима жуте ратнике, приметила:
  - Са нацистима Ќе било и лакше и теже!
  Светлана Ќе, прошавши млин, приметила:
  - А са нама девоЌкама Ќе увек лако!
  Аурора Ќе поновила приЌем вентилатора и прогунђала:
  - Са мном ти уопште не"е бити досадно!
  А смртоносни жалац лети са ®ених босих ногу.
  А ЗоЌа "е узети и зацвилити:
  - Нисмо ми бубашвабе, ми смо девоЌке - велике славе!
  И опет "е нешто излетети из ®ених босих ногу, и удари"е неприЌате а.
  ДевоЌке су посао прихватиле к срцу.
  Ова тврђава Ќе скоро Ќедино руско упориште у овоЌ области. У изград®и Ќе Ќош неколико градова. Добро Ќе што Кинези нису гурнули главу преко Амура. Али РусиЌа Ќе у стварноЌ историЌи изгубила део своЌе териториЌе. Веома агресивна династиЌа на власти у Кини. Међутим, девоЌке су оно што Ќе способно да Луциферове пукове избаци у бекство.
  Вовка-Павлик ВЌунов сече Кинезе. И док дечак пева:
  - НаЌвиша класа би"е ...
  А онда полети бумеранг коЌи Ќе бацила дечакова боса нога и крик:
  - Дикобраз "е све посе"и!
  Маргарита Ќе такође бацила на неприЌате а оно што Ќе убиство. Сломила га Ќе на комаде и зацвилила:
  - єа сам бос сан и велика лепотица!
  А ®ена нога "е бацати див е дискове.
  Следе"а у бици Ќе Наташа. И такође баца на неприЌате а оно што цепа противнике.
  И то ради веома паметно.
  А ®ене босе ноге бацаЌу редовне, смртоносне игле.
  Следе"е, ЗоЌа у борби. И баца на неприЌате а, свакакве кукасте крстове и бумеранге.
  И коси неприЌате а.
  Затим, како пролази:
  - Слава добром кра у!
  Али у борби и Аурора. Такође уништава неприЌате е из Кине. А ако баци, баци"е смртоносном силом.
  И док пева:
  - Да, у име Руске Зем е!
  И, такође, смртоносни набоЌи лете са ®ених босих ногу.
  Светлана такође не изневерава неприЌате а. А са ®ених босих ногу лети нешто што доноси очигледну смрт.
  И ратник пева:
  - Никада не"емо одустати! Нево а не"е до"и у РусиЌу!
  И опет "е Кинези бити повређени. И он "е га узети без церемониЌе и исецкати га.
  Шест ратника и ратника тешко су ударили. И сече душманина, и баца босе ноге.
  Вовка-Павлик ВЌунов, посечу"и Кинезе, певао Ќе:
  - Звездани борац, узалуд ти труби -
  Далеко Ќе твоЌа зем а у сум®ивоЌ слави...
  Пламен битке трепери између редова -
  У ЌедностраноЌ игри без правила!
  И Ќош Ќедан бумеранг лети дечаковим босим ногама, коЌи Ќе пререзао грк ан десетак Кинеза.
  Дечак Ќе, као што видимо, борац.
  И Маргарита Ќе такође у борби. И тако ®ене босе ноге раде. Она без икакве сум®е изузетно кул уништава неприЌате е.
  А мачеви су ЌоЌ као ¤елати.
  Ратник шкрипи:
  - Нека Ќе слава!
  Наташа такође пуца босим ногама, а баца убоЌите. И у исто време активно сече мачевима.
  Пишта у исто време:
  - МоЌа свита Ќе посада у државном власништву!
  Следе"а у борби Ќе ЗоЌа. Такође ђаво наЌвишег степена униште®а. Како држати лептира са мачевима. А онда "е узети и бацити ударне елементе босим ногама.
  Након чега пролази:
  - ВоЌска се радуЌе - напредуЌе!
  И цео низ закошених кинеских пада.
  ДевоЌка пева у себи:
  - ЗоЌа воли да убиЌа! Ах, та ЗоЌа!
  А ево и Ауроре у брзоЌ офанзиви. Или бо е речено агресивна одбрана. И уз помо" босих ногу нокаутира неприЌате е.
  И у исто време шкрипи. А кад ®ене саб е прођу као сечива култиватора, онда "е се три десетине Кинеза растргнути!
  А Аурора вришти:
  - Хармонични акорди, застава РусиЌе Ќе веома поносна!
  А сада "е ®ена гола пета стати кинеском генералу у браду. Он "е узети и пасти.
  ЗоЌа Ќе агресивна у борби. Сече своЌе душмане, и вришти:
  - Сум®а"емо и све "емо побити!
  А са босих ногу такви бодежи лете.
  Светлана такође никога не изневерава. И уништава неприЌате е, као да коса траву коси. Кинези пропадаЌу.
  ДевоЌка вришти:
  - Луда игла! Излази из дворишта!
  Вовка-Павлик ВЌунов мачевима посече гомилу жутих ратника. А онда "е босих ногу бацити звездицу и викнути:
  - МоЌа воЌска Ќе наЌЌача!
  Дечак терминатор, као што видите, Ќе на самом врхунцу униште®а неприЌате а. И то ради са великом страш"у.
  А са ®егових голих ножних прстиЌу одле"е Ќош Ќедан дар смрти. И како то испу®ава Кинезе коЌи се пе®у на зид.
  Жути ратници су фанатици. Ве" су нагомилали читаве гомиле лешева. И настав аЌу да се пе®у и пе®у и пе®у!
  Али дечак и девоЌчица су само оличе®е смртоносне мо"и. А кад секу, прска®е крви лете на све стране и веома далеко.
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе певао:
  - єунаштво Ќе подвиг прослав ен,
  Ми смо осваЌачи планета!
  Маргарита, ова немирна девоЌка Ќе певала:
  Не"емо стати ни на тренутак.
  ЧуЌе се нечиЌи пригушени врисак!
  А и са босих ногу девоЌке лете разорне и убиствене игле. УдараЌу"и Кинезе као снопове пшенице. Да, девоЌка Маргарита Ќе прави терминатор.
  Наташа Ќе, посечу"и Кинезе, певала:
  - И мислила Ќе девоЌка, г®ече"и жуту,
  Да Ќе живот добар, и да Ќе живот добар!
  Онда опет игле лете са ®ених босих ногу.
  ЗоЌа Ќе са саб ама прошла поред ветре®аче и зацвилила:
  - Поби"у све душмане, и веруЌте ми, не шалим се!
  И ноге ратника лансирале су неколико звезда.
  А лепотица Ќе певала:
  - ВоЌни чин - погодио сам цент!
  Аурора, сече"и без непотребних емоциЌа, издала Ќе:
  - ОчекуЌе нас велики успех! ВеруЌте ми, не постаЌе бо е!
  А исто тако као боси, лансира"е оно што убиЌа.
  Онда "е шкрипати:
  - єа сам проклета кобра!
  Светлана не даЌе милости Кинезима. И истреб уЌе као да су мрави. И притом пева:
  - Сме"е не"е бити скупо,
  Подигни ноге!
  А сада са ®ених голих ножних прстиЌу поново лете убилачки поклони. Ово Ќе наЌбо а дама!
  И такође урла:
  - Би"е наше победе, у светом рату!
  Вовка-Павлик ВЌунов постаЌе све активниЌи. И сече са обе руке, па чак узе лулу у уста и п уЌе Кинезе иглама. Уништава противнике и шкрипи у себи:
  - Ово Ќе наша победа -
  Пун окрет и крени!
  И опет, дечак терминатор сече као луд. И у исто време баци оно што убиЌа без сажа е®а.
  У борби Ќе и Маргарита. ОчаЌна девоЌка. А ако босом ногом лансира бумеранг, онда Ќе ово ни ма®е ни више него десетак посечених Кинеза.
  Тада "е девоЌка певати:
  - Ох, Ќа имам велики хеликоптер,
  Па срце ми пева од сре"е!
  И погубна звезда лети са голе пете девоЌке. Да, ово Ќе лепота наЌвишег акробатика. А смрт сеЌе десно и лево.
  И Наташа на сваки начин истреб уЌе Кинезе.
  И док пева:
  - Шкрипа, шкрипа, шкрипа...
  Оливер Ќе пронашао Твист!
  И убитачан поклон лети са ®ене босе ноге.
  Па се ЗоЌа извукла... Узела Ќе и п унула на неприЌате а из сламке. Затим Ќе млин мачевима посекла. Тада су ®ене босе ноге узеле и лансирале паклени поклон смрти.
  И Кинези су пали. Као да их Ќе лизао бацач пламена.
  А овде у борби и Аурора. Такође брза девоЌка. И црвена смрт, и паклени гору"и зрак. И он "е га узети, пресе"и "е га.
  Не, ништа то не"е зауставити.
  Чак и тенк Маус.
  Ево Ауроре и закуцава Кинезе. Што Ќе изузетно кул и са лудим симболима и мачем.
  И мачеви црвене харпиЌе не"е стати, ни за тренутак.
  У исто време Аурора шкрипи:
  - МоЌа домовина Ќе ота¤бина комунизма!
  И такође са ®ених босих ногу, као лет нечег изузетно смртоносног.
  И опет Ќе девоЌка у ваздуху.
  А онда се Аурора сетила како се заиста борила са "Мишом", у ЌедноЌ од алтернативних прича. Тада су савезници зак учили примирЌе са Тре"им раЌхом, а Немци су, искористивши недостатак бомбардова®а, пустили Миша у производ®у.
  Да, ови резервоари су заиста били бисерни као животи®е. А ®ихов напредак Ќе био ужасан.
  Али не за девоЌке терминатора. Борили су се против нациста хладнокрвно и брзо у исто време.
  И показали су Кузмину маЌку! И ратници су се храбро борили.
  А сада црвенокоса Аурора сече мачевима. И покоси неприЌате е, као култиватор.
  Онда "е шкрипати:
  - УбиЌам га!
  Светлана, такође, ниЌе стид ива у борби. Кинези се истреб уЌу. И при том босим ногама оно што сеЌе смрт, баца.
  И у исто време вришти:
  - Свемирска брава -
  Би"е велика серенада!
  И намигни неприЌате има!
  Онда "е исп унути из цеви!
  А онда "е се Вовка-Павлик ВЌунов рази"и. И не само да бацамо игле на Кинезе, него и да бацамо бумеранге ногама.
  Такав Ќе брзи терминатор ухва"ен.
  И притом пева:
  - НеприЌате и нас не"е зауставити
  Ако слаба помо"!
  И не бежи, не бежи...
  Ако не напред!
  И Вовка-Павлик "е звиждати.
  А Маргарита га Ќе узела и голим ножним прстима бацила разорно и смртоносно. И притом Ќе певала:
  - Ово "е бити порука кобре!
  А девоЌка намигуЌе и шкрипи!
  Наташа такође ниЌе промашаЌ у борби. Узела га Ќе и голим прстима бацила оштар кукасти крст. Пробила Ќе много кинеских и зацвилила:
  - За моЌу Ота¤бину!
  А онда Ќе ЗоЌа у борби. И такође босим ногама баца оптужбе на неприЌате е.
  И шкрипи са цереком зуба:
  - єа сам такав ратник, стварно терминатор!
  После тога девоЌка млати мачевима. И вришти из свег гласа.
  - Банзаи!
  ДевоЌка, као што видите, не"е престати да се бори. И он "е се"и без непотребног антимона.
  Аурора "е се такође заузети за истреб е®е. Кинези се сламаЌу, без икаквог сарказма. А жути ратници падаЌу, као да су поцепани.
  А црвенокоса девоЌка вришти:
  - Пламен комунизма над светом!
  И опет "е га узети, и посе"и са два мача. И онда исп уните из цеви. И подметнути неприЌате у.
  Да, Аурора Ќе сама лепота и савршенство.
  Иако Светлана ниЌе ништа лошиЌа. А такође Ќе организовала да Кинези буду тучени и убиЌани у натури.
  А ®ене босе ноге бацаЌу дарове униште®а на жуте ратнике. Да, све то раде на високом таласу.
  Светлана вришти:
  - Борба "е бити крвава, света и права!
  И из ®ене босе ноге опет Ќе нешто смртоносно пукло. А како "е узети и ударити Кинезе!
  Овде су се девоЌке заиста распале. И не даЌу ни кап. Ево жене - све жене жене!
  Вовка-Павлик ВЌунов у брзом Ќуришу. Они су ве" убили много хи ада Кинеза. Ослабио Ќе налет ратника овог жутог царства.
  Вовка-Павлик зацвилио:
  - НаЌвиша мера победе!
  Маргарита Ќе узела и голим прстима бацила смртоносно, и то оштриЌе од бритве.
  Тада Ќе девоЌка певала:
  - Изазивамо олуЌе,
  Зашто и зашто?
  Живите у свету без изненађе®а -
  Немогу"е за било кога!
  Маргарита Ќе исп унула читав низ лула Кинезима и наставила:
  - Нека сре"а - неуспеси,
  И скачите горе-доле!
  Само на оваЌ начин, а никако другачиЌе -
  Само на оваЌ начин, а никако другачиЌе...
  Живело изненађе®е!
  Изненађе®е! Изненађе®е!
  Живело изненађе®е!
  Изненађе®е! Изненађе®е!
  Живело изненађе®е!
  И само горе - ни милиметар доле!
  ДевоЌка Ќе показала прилично борбено расположе®е.
  Наташа Ќе такође у самом епицентру битке. Као вулкан коЌи еруптира. И баца игле голим прстима. Удари противнике. И остав а лешеве из ®их.
  Тада Ќе девоЌка певала са цереком зуба:
  - Ми смо такви терминатори, као роботи из снова, и велика лепота!
  А ево девоЌке како сече бекхенд мачевима. И посекао много  уди.
  ЗоЌа Ќе такође у Ќеку борбе. Бори се за себе и голи зубе и урла:
  - Нико нас не"е зауставити!
  А са ®ених босих ногу Ќедан диск прелете Кинезе. КоЌи Ќе пререзао много грла. И угуше се воЌске небеског царства.
  А девоЌке се све више гураЌу.
  Ево како "е Аурора лансирати нешто што сече метал. Он "е посе"и масу глава коЌе су се формирале у хумке. И скочи"е, полете"е и узети га, урлати:
  - МоЌе име Ќе моЌа песница!
  И опет замахне две саб е, а Кинези пусте црева. Али у исто време, немоЌте се ни мало стидети.
  А ®ене босе ноге лансираЌу смртоносне бумеранге. КоЌе су главе покошене у редовима.
  Тада црвенокоси ратник цикне:
  - Не"емо бити у каблу!
  Нека Ќе сре"а на Зем и!
  И Ќош "е узети из луле своЌим скерлетним устима и п унути. И ратници небеског царства "е се срушити, као кули са брашном.
  Тако Ќе Светлана показала у борби ...
  Оборила Ќе противнике к учале воде. А они опарени "е то узети и урлати врло див е.
  Светлана шкрипи:
  - МоЌе убиство!
  И босом ногом баци"е пар бумеранга. Исе"и "е много Кинеза.
  И истискуЌе много лешева.
  Тако раде ударачи.
  И посекли су кинеско царство за себе, без да ег. Не, чак имаЌу посебан такт.
  БроЌ убиЌених Кинеза се ве" кре"е у десетинама хи ада. А девоЌке се само забав аЌу и скачу као лопте.
  Вовка-Павлик ВЌунов такође изводи наЌслађи акробатику коЌи се може замислити.
  А дечак сече са два мача тако да руке и ноге и главе лете на све стране.
  Вовка-Павлик виче:
  - Хо"е, веруЌем у нашу одлучуЌу"у победу!
  Маргарита босом ногом, бацаЌу"и деструктивну, потврди:
  - Да, хо"е!
  И цела шесторица Ќе почела Ќош активниЌе да сецка.
  Вовка-Павлик Ќе разбуђен излива®ем канте воде без икакве церемониЌе. Дечак Ќе скочио шмр"у"и и п уваЌу"и воду из себе. Да, ово ниЌе баш приЌатно буђе®е, али окреп уЌе и даЌе огромну енергиЌу.
  Затвореник Ќе скочио и угледао пет полицаЌаца око себе.
  ЗасмеЌали су се и рекли:
  - Па какав радни ко®. ХаЌде да се поново вежемо.
  Вовка-Павлик Ќе строго захтевао:
  - ХаЌде да Ќедемо прво!
  МениЌи су затреперили. Али ипак став аЌу у чиниЌу каше и хлеба. Хлеб Ќе био ма®е-више нормалан. Ипак, грађански рат Ќе прошао ве" неколико година, а жетве су пристоЌне, глади нема.
  Вовка-Павлик Ќе пио течну кашу и са задово ством Ќео хлеб.
  ПолицаЌци, кико"у"и се, рекоше:
  - Сад "еш сам да окре"еш пумпу!
  Дечак затвореник климну главом. Показао Ќе привид понизности.
  Одмарао се на шест. НиЌе попустио. Тада Ќе дечак гурнуо свом снагом, босим ногама одгурнуо оштро каме®е.
  Точак се померио са шкрипом. У почетку Ќе било веома тешко, а онда како се одвиЌало постало Ќе лакше.
  Два полицаЌца су остав ена да гледаЌу да несре"ни, ошишани, полуголи роби®е не стане.
  Било Ќе то као муче®е развучено током времена. Али Вовка-Павлик Ќе издржао и наставио да буквално гура силу. А ®егово бесмртно тело било Ќе изузетно издрж иво. И чак можете издржати ово - краЌ®е оптере"е®е.
  Затвореник Ќе гурао, а да би мало ублажио бол, у миши"има коЌи су патили од стреса, наставио Ќе да компонуЌе;
  У ®ему Ќе Хитлер ипак одлучио да изврши амфибиЌско искрцава®е у БританиЌи. И што Ќе чудно, ова авантура Ќе крунисана потпуним успехом. Па да су Немци имали шансу за успешно искрцава®е у БританиЌи, веровали су многи струч®аци. Штавише, одбрана Енглеске ниЌе била идеална, а зем а Албион Ќе имала мало борбено спремних копнених снага.
  Да, и нацистичке трупе су биле супериорниЌе од Британаца у борбеним способностима и обуци.
  Немци су за искрцава®е користили сопствену трговачку флоту и бродове ве" освоЌених држава. Тако Ќе авантура "Морски лав" прошла са праском.
  За победу Ќе требало ма®е од две неде е, а Ста ин, обоЌица током пораза од Француске, ниЌе смео да забиЌе нож у леђа Хитлеру.
  НаЌзаним ивиЌе се догодило касниЌе. Немци су на британски престо поставили пронемачког кра а и националсоциЌалистичку владу. И грабили су под своЌом стварном контролом колониЌе. Иако су формално БританиЌа и Француска само вратиле Немцима своЌе некадаш®е поседе, у ствари, немачке корпорациЌе су добиле нечувене погодности и могу"ности за бога"е®е.
  Као и могу"ност формира®а колониЌалних трупа и кориш"е®а десет милиона робова из скоро целог света у индустриЌи.
  И Фирер Ќе одлучио: зашто не стати на краЌ бо шевизму? А 1943. Ќе започео рат на истоку. Немци су се паж иво припремали пред инвазиЌу. Немачки обавештаЌци су известили да Ќе СССР имао Ќаке тешке и сред®е тенкове, као и сасвим модерну авиЌациЌу.
  Али онда Хитлер има много више опреме и  удства.
  Стога су нацисти ризиковали да започну рат само набавком "Тигрова", "Лавова" и "Пантера". Али СССР такође има Т-34 и сериЌу тенкова КВ, ук учуЌу"и КВ-5 од сто тона. Дакле, Фриц ниЌе постигао значаЌниЌу квалитативну предност. Само тенк "Лев" тежак деведесет тона и топ од 105 милиметара са дугом цеви, имао Ќе предност у односу на тенкове КВ-3, КВ-4 и КВ-5. Ова возила су имала противоклопни топ калибра 107 мм, али инфериорниЌи у односу на Лав у цевноЌ брзини проЌектила. И наравно, броЌни тенкови Т-34-76 су релативно Ќефтини и Ќедноставни за производ®у, али прилично ефикасни. Главни немачки тенк Ќе остао модернизовани Т-4, коЌи у борбеним квалитетима ниЌе много надмашио тридесетчетворку. Иако Ќе имао дужи пишто  и бо и проЌектил. Али чак и тада не на свим моделима. НиЌе било приметне разлике у квалитету.
  Али они су били донекле изЌедначени у количини, користе"и ресурсе Европе, Африке и огромну количину робовске мо"и, штампали су много различите опреме. Ук учуЌу"и мо"не Фоке-Вулф, МЕ 309, Иу-288 и друге врсте страшних лешинара.
  Млазни авиони, међутим, нису пратили битку. Али ово Ќош ниЌе трагедиЌа.
  Фриц Ќе такође имао прилично добар митра ез са сред®им кертри¤ом. Али и Руси имаЌу своЌ развоЌ. Оно што Ќе наЌважниЌе, Фриц не"е мо"и да рачуна на изненадни напад. Али онда имаЌу мо"ног савезника на Истоку - єапан. А руке су ЌоЌ, за разлику од праве приче, одвезане.
  СЌеди®ене Државе, плаше"и се рата на два фронта, нису смеле ни реч да изговоре када Ќе Зем а излазе"ег сунца заузела све колониЌе БританиЌе и Француске у АзиЌи. А сада Ќе РусиЌа била суочена са тешким искуше®има.
  . ГЛАВА 21
  Борбе су се одвиЌале у пограничном поЌасу. Убрзо Ќе постало Ќасно да су совЌетске трупе имале много недостатака, али су се бориле хероЌски. Али ипак, морате се пову"и до Д®епра. Испоставило се да су и тенкови сериЌе КВ били недово но развиЌени, а Ќош горе нису били ни идеални немачки "пантери" и "тигрови" и посебно "лав" - коЌи су се с времена на време кварили.
  Односно, немачки ¤иновски тенк ниЌе оправдао очекива®а, иако Ќе у удару био Ќачи од свих КВ модела. ОваЌ други се, међутим, стално ломио и заглавио. Нарочито КВ-4 тежак 107 тона и пред®и оклоп од 180 мм. НаЌновиЌи од тенкова, али у исто време и наЌнепоузданиЌи. ПлутаЌу"и аутомобили нису се оправдали. Преслаб оклоп омогу"ио Ќе гађа®е возила са противтенковским пушкама и фаустпатронима.
  Само се Т-34 показао као добар тенк, само недово но мо"ан и недово но зашти"ен.
  "Пантер" се често кварио, али Ќе обе"авао. "Тигар" у офанзиви, можда наЌефикасниЌи, иако помало застарео и претежак.
  У борбама су учествовале и немачке и колониЌалне трупе. Осим тога, део снага Ќе отишао да одбиЌе Ќапанску агресиЌу.
  СамураЌ, међутим, ниЌе превише успео, и могао Ќе само да блокира Владивосток.
  Тако се линиЌа фронта стабилизовала краЌем 1943. године на Д®епру. КиЌев Ќе остао совЌетски. А зими Ќе Црвена армиЌа извела неколико офанзивних операциЌа, приближаваЌу"и се Минску. Немачка техника се зими ниЌе борила на наЌбо и начин, али су неке погрешне процене совЌетске команде и пребацива®е значаЌних снага и опреме омогу"иле Фрицу да избегну потпуни пораз.
  Тенкови "лав" и "маус" показали су потпуни неуспех и повучени су из производ®е. А шта Ќе са скупим, тешким и практично неспособним за крета®е зими.
  За Црвену армиЌу ситуациЌа у ваздуху се погоршала: како су се поЌавили авиони Луфтвафеа. Посебно МЕ-262 - велика брзина, мо"но оружЌе и Ќак оклоп. У лето, Немци су бацили у борбу напредниЌе "Тигра" -2 и "Пантера" -2, успевши да мало промене однос снага.
  Ове машине, посебно "пантер" -2 су напредниЌе, и са снажним моторима. Не тако често као пре, они се покваре и могу посебно да ударе. Да, и єапанци су постали активниЌи. Почели су да нападаЌу МонголиЌу. ПостаЌало Ќе све теже и теже.
  Кориш"ене су арапске и афричке дивизиЌе. СовЌетске трупе су се поново повукле до Д®епра и изгубиле ЕстониЌу. Повукли су се и у КиЌев. Али зими су поново почели да побеђуЌу, пробиЌаЌу"и се до Немана. Али ово Ќе био послед®и успех. "Е" тенкови са напредниЌом шасиЌом, ниским силуетама, густим распоредом и великим рационалним угловима нагиба оклопа кренули су у сериЌску производ®у. Поред тога, млазни авиони Луфтвафеа су освоЌили коначну превласт у ваздуху. А у проле"е 1945. почела Ќе немачка контраофанзива у БелорусиЌи. НеприЌате  Ќе у схеми распореда користио нове, напредниЌе тенкове, коЌи по борбеним квалитетима нису били инфериорни у односу на совЌетска возила, а можда чак и веома приметно супериорниЌи од ®их.
  Посебно Е-50, коЌи Ќе по наоружа®у и оклопу супериорниЌи од Тигра-2, али лакши и са мотором од 1200 ко®ских снага.
  СитуациЌу Ќе погоршала чи®еница да Ќе єапан копирао совЌетске тенкове и успео да успостави ®ихову масовну производ®у, а такође Ќе набавио млазне авионе.
  У СССР-у, док Ќе рад на наЌновиЌем Т-54 успорен, а млазни авиони су потпуно застали.
  СЌеди®ене Државе су водиле политику самоизолациЌе, трговале са СССР-ом и са Немачком и єапаном и полако направиле атомску бомбу.
  Придржавали су се тактике чека®а, радуЌу"и се што се тоталитарни режими међусобно истреб уЌу.
  Али пошто ниЌе било рата, финансира®е нуклеарног оружЌа ниЌе било приоритет. Штавише, СовЌетски Савез ниЌе ни помиш ао да одустане. У лето и Ќесен Немци су били заточени у биткама код Смоленска, а зими су совЌетске трупе покушале у контраофанзиву. Али то ниЌе било тако успешно као раниЌе, Ќер Ќе немачка технологиЌа успела да се прилагоди зими.
  Самоходне топове Е-25 биле су идеалне за уништава®е тенкова, имале су и брзину и ниску силуету.
  Осим тога, Фриц Ќе имао дискете. Ови авиони, нера®иви за малокалибарско оружЌе, са Ќединственим карактеристикама, били су у ста®у да пресеку авионе. Испоставило се да Ќе ламинарни млаз коЌи тече око ®их толико мо"ан да - не можете оборити диск авион никаквим оружЌем!
  Заиста машина - кнов-хов.
  1946. Ќе била тешка година за СССР. Немци су се издржали код Смоленска, па чак и опколили оваЌ град.
  Као топовско месо бацали су црнце, Арапе, ИндиЌанце. И поЌавиле су се напредниЌе модификациЌе Е-50.
  А онда су скренули на Ќуг. ПостоЌала Ќе прет®а за источну УкраЌину. НеприЌате  Ќе, бацаЌу"и у борбу много различитих врста тенкова, првенствено сериЌе "Е", постепено савладавао. Али сваки корак Ќе коштао нацисте веома скупо. Кретали су се полако, узастопно пробиЌаЌу"и совЌетске одбрамбене линиЌе Ќедну за другом. И користе"и своЌу ваздушну надмо". До краЌа године, нацисти су ипак стигли до Дона. И єапанци су напредовали до Магадана.
  Али дошло Ќе до трве®а између Тре"ег РаЌха и зем е излазе"ег сунца.
  Зими су совЌетске трупе покренуле контраофанзиву против самураЌа и на краЌу их приморале да се повуку преко Амура.
  Нацисти су се, плаше"и се Ќача®а єапана, понашали пасивно.
  Али с друге стране, Немци су у проле"е кренули у офанзиву од Дона до Кавказа. Турска Ќе такође ушла у рат на страни Тре"ег раЌха. За Ста инград су се одвиЌале жестоке борбе. Тек у касну Ќесен, нацисти су успели да га заузму, али су у исто време претрпели тако тешке губитке да су били приморани да се зауставе. Рат Ќе ве" траЌао пет година. Дошла Ќе 1948. СССР Ќе имао у масовноЌ производ®и тенкове Т-54 и ИС-7, коЌи у наЌма®у руку нису били инфериорни од немачких Е-50 и Е-75. Да, и ловац МИГ-15 Ќе обе"авао.
  Само против дискотека ниЌе постоЌао лек, али су прескупи и нису сериЌски.
  Нацистички Фирер Ќе ве" почео да тестира терен за мир. Али Ста ин Ќе инсистирао на рату до потпуне победе. Уследила Ќе Ќош Ќедна размена удараца. Немци су користили колониЌалне дивизиЌе, коЌе су им давале броЌчану предност, а ипак су били Ќачи у ваздуху. Тако су успели да напредуЌу до до®ег тока Волге и стигну до КаспиЌског мора. Поред тога, нацисти су имали напредниЌе гаснотурбинске моторе на тенковима, што Ќе омогу"ило Е-50, након модернизациЌе, да задржи своЌу супериорност у оклопу и оружЌу над лакшим Т-54. Немци су тежину Е-50 довели на седамдесет тона, што са 1500 ко®ских снага гаснотурбинског мотора Ќош ниЌе критично. Наравно, тридесетшестотонски Т-54 ниЌе могао да надмаши немачке. И испоставило се да Ќе ИС-7 превише радно интензиван у производ®и да би постао масовни тенк.
  Пишто  ИС-4 ниЌе дово но оклоп против сериЌе Е.
  1948. година протекла Ќе у жестоким борбама. Нацисти су полако напредовали преко Кавказа. Борбе су настав ене до краЌа године. И следе"е, 1949. године, дошло Ќе до зимског Ќуриша на Баку. И тек до краЌа проле"а Тре"и раЌх и ®егови сателити успоставили су контролу над целим Кавказом. С обзиром на краЌ®у исцрп еност снага, након шест година непрекидне борбе, Ста ин Ќе предложио примирЌе.
  Заиста, колико можете да се заЌебавате. А СССР се показао у рату са надмо"ниЌим снагама, сасвим достоЌно.
  Уморни Немци су пристали. Нарочито наЌхрабриЌи комад: Баку нафта Ќе освоЌена, а Москва ниЌе много потребна нацистима.
  До Америке ниЌе тако лако до"и.
  Неколико година су зем е мировале док нису набавиле нуклеарне бомбе. После тога нико уопште ниЌе желео рат. Ста ин Ќе умро у марту 1953. Маленков Ќе постао ®егов наследник. Немачком Ќе и да е владао млађи вегетариЌанац Хитлер, иако Ќе имао и неке здравствене проблеме. Атомске бомбе су тек почеле да се производе. Било Ќе то 1954. године. И у то време се у СССР-у поЌавио убица. Морам да кажем, РусиЌа Ќе много изгубила у примирЌу. Смоленска област, и део Ле®инграда, немачки. Финци и Швеђани су одсекли Петрозаводск и Мурманск. Да е, граница Ќе пролазила дуж Дона, Волге, ук учуЌу"и немачки Ста инград и половину делте, као и део Астрахана.
  Не врло добар
  ПриморЌе дуж Амура, Владивостока и єапана Хабаровска. СССР Ќе потпуно изгубио: УкраЌину, Балтичке државе, БелорусиЌу, Кавказ. И наравно, нико ниЌе хтео да трпи ово. Али започи®а®е рата са тако мо"ним неприЌате ем као што Ќе Тре"и РаЌх Ќе превише ризично. Нарочито после Ста инове смрти. Многи су мислили да након што Ќе Ќош Ќедна тако велика, храбра и Ќака личност отишла у свет, нико се не"е усудити да изазове нацисте.
  Уосталом, борба за власт Ќе почела ниЌе шала.
  Штавише, Хитлер, оваЌ наЌве"и осваЌач Ќе Ќош увек жив. А тоталитарни режим коЌи контролише пола света Ќе веома Ќак и настав а да расте.
  Међутим, чуда се дешаваЌу у стварном животу!
  Тако Ќе убица смислио нови тип оклопа, коЌи би совЌетскоЌ тенковскоЌ згради требао дати одлучуЌу"у предност. И Ќош увек нема толико атомских бомби на обе стране да би ово нешто одлучило. Штавише, у свету Ќе склоп ен споразум: да се не користи нуклеарно оружЌе.
  То би могло уништити живот на зем и.
  Чак Ќе и Адолф Хитлер изЌавио да никада не"е први узети атомску бомбу. Мада Ќе таквом гаду и демагогу немогу"е веровати.
  Међутим, нова оружЌа коЌа користе зна®е двадесет првог века требало би да даЌу шансу за победу.
  Али совЌетско руководство Ќе веровало убици из буду"ности. ПоЌавили су се наЌновиЌи тенкови, авиони и ласерско оружЌе. А 1955. године, баш 1. маЌа, Црвена армиЌа Ќе кренула у одлучну контраофанзиву. Борбе су биле веома жестоке. НеприЌате  Ќе био Ќак, броЌан, али технички инфериоран. И совЌетске трупе су напредовале, савладале жесток отпор.
  Становништво Тре"ег РаЌха Ќе превелико.
  Смоленск Ќе поново заузет. Тада Ќе Црвена армиЌа ушла у Минск. Овде смо морали да одбиЌемо налет неприЌате ских брзих дискета коЌе су развиЌале брзину од 10-12 звука. И постиза®е одличних резултата.
  Али против ®их су пронађени напредниЌи ултразвучни топови и топлотни зраци.
  Немци су претучени. СовЌетски тенкови и авиони постали су непробоЌни за неприЌате а.
  Фриц се чудио како су тенкови од четрдесет тона нера®иви против топова наЌве"их калибара.
  А ласер се показао као чудотворно оружЌе уопште. Нешто чему Фрицови нису могли да одоле. А онда Ќе Црвена армиЌа, после успеха у БелорусиЌи, скренула на Ќуг и ушла у КиЌев. Ово Ќе означило наЌве"е достигну"е совЌетске технологиЌе и масовно хероЌство народа. Немачки фронт на истоку се срушио, а нацисти су тражили милост. Али ништа их ниЌе могло спасити.
  А о каквом свету можемо говорити ако Ќе рат са канибалима?
  СовЌетске трупе су ушле у Варшаву и ту су направиле кратку паузу да се прегруписаше.
  Истовремено су ослободили РумуниЌу, где се догодио антинемачки пуч.
  Затим су наставили офанзиву ка Берлину. Немци су бацили у битку своЌ наЌновиЌи изум: пирамидалне тенкове, тешко пробоЌне из свих углова, али чак и то Ќе мало помогло нацистима. Пошто против ласера ово ниЌе наЌбо а опциЌа.
  Сваки оклоп Ќе немо"ан против зрака са температуром од милион степени.
  Друга ствар Ќе што ласерски системи, посебно ¤епни бластери, Ќош нису били дово ни. Али они коЌи су унели помет®у у немачке редове и изазвали панику.
  А Ќедан борац би могао да уништи половину дивизиЌе у борби.
  Фриц Ќе добио, и то од специЌалног гравиомагнетног челика. Чак ни 210-милиметарске дугоцевне топове тенкова "Кра евски лав"-3 нису га узеле, а нису могле да пробиЌу млазне бомбардере. И што Ќе наЌважниЌе, лете"и та®ири више нису давали нацистима никакву предност, ве" су, напротив, совЌетски ласери лако пробили ламинарни млаз, став аЌу"и дискотеке из погона.
  Слабо Ќе за нацисте да измисле ласер!
  Нацисти су добили очигледан и бруталан пораз. Американци, уплашени мо"и зем е СовЌета, ушли су у рат на страни Немачке. Чак су користили и атомску бомбу.
  Мада на шта су єенкиЌи рачунали ниЌе Ќасно.
  Њихови стратешки бомбардери успели су да се пробиЌу до Ле®инграда и сбаце четири презентациЌе. єош две атомске бомбе пале су на Владивосток ослобођен од єапанаца и Ќедна на Петропавловск-Камчацк. ОваЌ подмукли ударац ниЌе остао без одговора. Након пада Берлина, Црвена армиЌа се окренула и почела да ослобађа Америку од А аске. Тамо су се упутили нови нера®иви резервоари са специЌалним гравиомагнетним инклузиЌама. Прошли су кроз екран єенки топа као секира кроз фолиЌу. И самоуверено су напредовали, ушавши у Канаду.
  Амерички тенкови су Ќош гори од немачких. И немаЌу шансе.
  А у Европи, совЌетске трупе су ослободиле Париз и чак се искрцале у британскоЌ метрополи. У исто време, савладавши ПиринеЌе, заузели су Лисабон и преко Гибралтара ушли у Африку. Покренути механизам офанзиве Црвене армиЌе нико ниЌе могао да заустави. А ако се Рус Иван пробудио и ушао у борбу, онда се то никоме не"е чинити дово но. Штавише, много Ќе ве" одлучено техничком супериорнош"у. Против коЌих никако не можете газити. А атомска бомба Ќе изгледала само као безопасна петарда.
  А ко се боЌи нуклеарног оружЌа: таЌ наивчина!
  Овде Ќе Црвена армиЌа ушла на териториЌу СЌеди®ених Држава. Напредовала Ќе са биткама. Американци су се у почетку жестоко борили, али су онда почели да се разилазе под немилосрдним ваздушним ударима и ласерским зрацима. Ко би могао да победи неприЌате а оружЌем двадесет првог века.
  Наука Ќе споЌена са комунистичким системом!
  Посебно опасне су се показале совЌетске дискотеке са ласерима. Слетели су близу Беле ку"е и убили председничког чувара, заробивши шефа државе. Од Америке су после тога остали само рогови и ноге. ПредаЌа Ќе потписана.
  Дово но часно за Америку.
  Након тога су одржани избори на коЌима су комунисти однели предвидиву победу. Па, онда, следи молба - доброво но улазак у састав СССР-а. И наравно потврђено референдумом. И тако Ќе у свим зем ама, прво у Европи, а потом и у Африци.
  Добар начин за консолидациЌу човечанства!
  єапан се такође придружио СССР-у. Само у Кини дошло Ќе до привремене флуктуациЌе. Али Мао Ќе упуцан, а референдум Ќе такође изгласан Ќедногласно.
  Кинези су се само радовали, схвативши да "е им живот бити бо и!
  Укратко, до 1958. године све зем е света постале су део СССР-а. Адолфа Хитлера Ќе светски трибунал осудио на стре а®е. Мада, наЌвероватниЌе Ќе Фирера требало обесити. Али Маленков Ќе лично милостиво заменио вешала поготком у срце.
  Да, Хитлер Ќе успео да испуни своЌу смртну казну. А Фирер ниЌе имао храбрости да се упуца.
  Тада Ќе планета постала Ќедно. Уместо да троше толико енергиЌе у међусобноЌ борби, зем е света су зарадиле у Ќедном поЌасу. Али мислити да би наука могла да се развиЌа много брже. Уосталом, у различитим зем ама исти истраживачки институти раде на истоЌ теми. И чуваЌу таЌне Ќедни од других.
  А вируси са црвима су дозво ени преко Интернета.
  Када би светски истраживачки институти радили у договору Ќедни са другима и разме®ивали информациЌе, наука би се развиЌала много брже.
  И тако због страха од шпиЌунаже, колико информациЌа Ќе скривено од научног света. Учи®ена Ќе велика штета напретку, и ратовима, током коЌих су гинули наЌбо и  уди.
  И поткопана Ќе материЌална база свих зема а учесница.
  Иако с друге стране рат убрзава напредак, он служи као своЌеврсни подстицаЌ науци. Али у овом случаЌу, уЌеди®е®е напора човечанства нагло Ќе пове"ало просторну експанзиЌу. Ве" 1967. године догодио се први лет на Марс. А десет година касниЌе, совЌетски космонаут Ќе посетио наЌуда ениЌи авион Сунчевог система - Плутон. А 2011. године лансирана Ќе прва међузвездана експедициЌа на позадинскоЌ ракети.
  Ово Ќе наЌве"и догађаЌ у историЌи човечанства.
  И показало се експериментално - могу"е Ќе кретати се брже од брзине светлости. Године 2013. совЌетски брод Ќе премашио брзину светлости. А 2015. године, први совЌетски космонаут Ќе славно закорачио на Ќедну од планета звезде СириЌус.
  У 2018. ве" десетак планета ван Сунчевог система Ќе било насе ено.
  Тако су црвени ратници Ќуначки крочили на звездане светове. А ово Ќе само почетак шире®а свемира.
  Све расте ураганским темпом.
  Човечанство се брзо проширило по целоЌ галаксиЌи. Створени су нови напредниЌи свемирски бродови, наука се све брже развиЌала. Термокварк и, касниЌе, синтеза термопреона омогу"или су приступ колосалним масама енергиЌе. И то Ќе омогу"ило  удима да превазиђу све више простора. Тако су се преселили у суседну галаксиЌу. Тамо су наишли на неприЌате ски облик живота протеина на полупроводницима.
  Шта се то дешава!
  Почео Ќе први међугалактички рат у историЌи човечанства. У ®ему су биле ук учене наЌЌаче врсте наоружа®а. И разне врсте по а, ук учуЌу"и и кинепросторна.
  И шта? А  уди такође имаЌу нуклеарно оружЌе!
  Или нешто Ќош хладниЌе!
  Током овог рата, зем ани су открили времеплов. И почели су да извлаче мртве воЌнике из времена Другог светског рата, селе"и их у звездане светове.
  И не дозволите да заиста умре!
  Тако Ќе настала читава генерациЌа нових и истовремено старих бораца - оних коЌи су прошли кабину другог света и прве звезде. Усавршили су своЌе двоструке вештине, подигли ниво оружаних снага СССР-а на феноменалне космичке висине.
  Дакле, домиш атост Ќе Ќака!
  А сада, после наЌтврдокорниЌих битака, поражена Ќе империЌа полупроводничких ванзема аца. И тако Ќе човечанство окренуло Ќош Ќедну страницу сопствене историЌе. А следе"и корак Ќе била експанзиЌа на галактичка суперЌата.
  ОсвоЌи"емо пространство свемира: чизме светлуцаЌу у маршу!
  Како се испоставило, иако постоЌи много планета у универзуму, разуман облик живота Ќе прилично реткост. И Ќош више, ниЌе било могу"е срести било какву суперцивилизациЌу. И то Ќе омогу"ило човечанству да се осе"а прилично удобно, насе аваЌу"и се у различитим световима, у галаксиЌама, у суперЌатовима.
  И истовремено решава®е проблема продуже®а живота, научивши да подмлађуЌе организме.
  А сада су  уди одлетели на ивицу универзума. Видели смо невероватну празнину простора и одлучили... Шта Ќе следе"е? И тако Ќе направ ен наЌновиЌи звЌездани брод, способан да лети на огромне уда ености. И  уди су хрлили у нове светове. Након што су прелетели неколико стотина трилиона светлосних година, коначно су одЌурили у други универзум. А било Ќе и звезда, планета, комета. И коначно, срела се супер-цивилизациЌа. Али човечанство Ќе са ®ом разговарало на равноЌ нози Ќер Ќе и сама постала цивилизована преко сваке мере.
  Зашто БиблиЌа не предвиђа да "е човек постати као богови?
  Људи су научили да васкрсаваЌу мртве. Ук учуЌу"и и оне коЌи су умрли веома давно, па чак и оне коЌима Ќе пепео развеЌан у ветар.
  Скоро сви су васкрсли, чак и жртве абортуса и злочинци. Ови други, ук учуЌу"и Хитлера, послати су у удобне логоре на преваспитава®е.
  Тако Ќе човечанство стекло и свемо" и сре"у. А  уди су ве" покушали и сами створили галаксиЌе, претвараЌу"и се у ствараоце-демиЌурге.
  Сви физички закони постали су подложни човечанству.
  Вовка-Павлик Ќе био веома уморан, спотакао се и пао. И ударио га Ќе батином по босим петама. Тада су га полицаЌци полили са две канте ледено хладне воде.
  Затвореник Ќе дошао к себи. Под осмехом полицаЌаца, поново Ќе почео сам да окре"е точак пумпе. Добио Ќе други ветар.
  И да не буде тако досадно, Вовка-Павлик Ќе поново почео да компонуЌе;
  Хитлер Ќе поступио мудриЌе и ниЌе обЌавио рат Америци. єапан Ќе и да е победио у битци код МидвеЌа, али ниЌе успео да заузме ХаваЌски архипелаг. Да, ово Ќе велики пораз за Зем у излазе"ег сунца.
  Рат у овоЌ визиЌи прошао Ќе неуспешно и за Немце. Нацисти су успели да буду поражени код Ста инграда. И откотр ао се на запад. Истина, МеЌнштаЌн Ќе кренуо у контранапад и делимично вратио ситуациЌу. Током битке на КурскоЌ избочини, нацисти су, због изостанка бомбардова®а од стране СЌеди®ених Држава, успели да произведу више тенкова и авиона.
  Прошао Ќе борбени уход и "Лав". Истина, ова машина се показала не баш ефикасном. Њен топ Ќе био превише мо"ан и недово но брз. єедина добра заштита бокова чинила Ќе тенк издрж ивим. Али оваЌ проблем Ќе решен набиЌа®ем. Међутим, борбе су попримиле дуготраЌниЌи и жеш"и карактер. Фашистички ловци Фоке-Вулф притиснули су се у ваздух и поЌавио се наЌновиЌи МЕ-309.
  У Африци, Ромел се повукао на исток ЛибиЌе и успео да одбиЌе британску офанзиву.
  Битка код Куска траЌала Ќе од 5. Ќула до 23. септембра. СовЌетске трупе су успеле да заузму Орел и Белгород, али су нацисти задржали Харков. Губици Црвене армиЌе су се испоставили као превелики и морали су да направе оперативну паузу да попуне своЌе снаге.
  Немци, нису били спутани западним фронтом, активно су формирали стране дивизиЌе. И Ќош су могли да држе своЌе позициЌе. Производ®а тенкова и самоходних топова такође Ќе брзо расла. Нека немачка возила, посебно лаке самоходне топове, могла су прилично добро да раде зими.
  Међутим, генерално, тенкови "Пантер" и "Тигар" за зимско време нису били сасвим успешни. А Ќош гори Ќе био случаЌ са "лавом" и "фердинандом". На краЌу, "Лав" Ќе коначно укинут. Али "Тигар" -2 се поЌавио у сериЌи. Борбе су показале да Ќе нови тенк био добро зашти"ен у чело, али прилично слаб у возним перформансама.
  Зими су Немци били поражени. И они су протерани из источне УкраЌине. Али успели су да се повуку иза Д®епра, ау марту Ќе офанзива совЌетских трупа престала. Истина, Црвена армиЌа Ќе успела да заузме Смоленск. Али више ниЌе било дово но снага за офанзиву код Ле®инграда. Ипак, нема фактора западног фронта и бомбардова®а од стране СЌеди®ених Држава.
  А то значи да су нацисти много лакши.
  До лета, Немци су попунили своЌе снаге новим тенковима, ук учуЌу"и Пантер-2, и набавили млазне авионе. Лет®и застоЌ офанзиве Црвене армиЌе у центру ниЌе био сасвим успешан. Немци су имали Ќаку, проЌектовану одбрану. Осим тога, сама конфигурациЌа фронта Ќе сугерисала да СовЌети могу да ударе само у центар. Да не би форсирали Д®епар на Ќугу. На северу Немци имаЌу мо"ну одбрану.
  Негативан фактор за Црвену армиЌу био Ќе благи пад производ®е тенкова, на позадини неуплетене производ®е "Пантера" и напредниЌег "Тигра" -2. А развоЌ млазне авиЌациЌе створио Ќе неке непово не изгледе. Иако Ќе МЕ-262 Ќош увек био далеко од савршеног ловца, ®егова велика брзина и мо"но наоружа®е: четири топа калибра 30 милиметара су утицали.
  У сваком случаЌу, у биткама за БелорусиЌу, совЌетске трупе су наишле на мо"ну оклопну то агу неприЌате а. Штавише, производ®а Т-34-85 Ќе тек почела да се одмара, главни совЌетски тенк Ќе био слабиЌи Т-34-76, а ИС-2 Ќе такође био недовршено возило.
  МеЌнштаЌн Ќе успео да поткопа совЌетске трупе да формира пар котлова. Немци су чак у покрету заузели Смоленск. Само увође®ем великих резерви штаба у борбу, било Ќе могу"е избе"и потпуни пораз и зауставити нацисте.
  Али нацисти су показали своЌу снагу. СитуациЌа се погоршала и поЌавом лакшег и напредниЌег Е-10, коЌи би могао да замени теже и скуп е аутомобиле. И Ќош савршениЌи и мо"ниЌи Е-25. Као и пове"а®е производ®е "Пантера"-2 са мо"ним топом од 88 мм.
  Међутим, Црвена армиЌа Ќе такође била Ќака. Зими су совЌетске трупе поново покушале да нападну у центру. Али нацисти су имали веома велику тенковску флоту. Пове"али су количину технологиЌе. Поред тога, поЌавила се напредниЌа модификациЌа "Тигра" -2 са мотором од хи аде ко®ских снага. И нови тенк "Лав" -2. Ово возило Ќе произведено са ме®ачем и мотором коЌи се налазе заЌедно и испред резервоара. Ово Ќе омогу"ило компактира®е распореда и сма®е®е висине машине. Тежина "лава" се сма®ила на шездесет тона уз задржава®е оклопа и наоружа®а у претходноЌ верзиЌи са мотором од хи аду ко®ских снага. Поред тога, брзина па бе пишто а Ќе пове"ана на осам метака у минути, а на ®ега су уграђени хидраулички стабилизатор и уређаЌ за но"но осматра®е.
  Нови "лав" Ќе ве" био задово аваЌу"а машина.
  Иако Ќе у пракси Е-10 изгледао успешниЌе. Пред®и оклоп ових самоходних топова порастао Ќе на 82 мм на великом нагибу, а тежина Ќе достигла 16 тона, али Ќе то надокнађено снажниЌим мотором од 550 ко®ских снага.
  Немци су одбили совЌетску офанзиву Ќануара 1945. године. И сами су у фебруару покушали да нападну, али не превише успешно. Кретали смо се тридесет-четрдесет километара. Тада су их совЌетске резерве зауставиле. У борбама су учествовали нови совЌетски СУ-100, коЌи су се супротстав али расту"им немачким тенковима. Конкретно, од Ќесени Ќе уобичаЌени Пантер изашао у модификациЌи Ф са Ќачим пред®им оклопом и ниЌе могао да пробиЌе топ од 85 мм. А "Пантер" -2 Ќош више.
  И у Африци су битке биле у пуном Ќеку. Сачувавши снагу, Монтгомери Ќе покушао да напредуЌе. Али Ромел Ќе одбио све нападе Британаца. Борбе су показале високу ефикасност самоходних топова Е-10, посебно са Пантеровим топом, способним да пробиЌе чак и Черчил. НиЌе лоше борио и "Пантер". Британци су имали премало тешко наоружаних тенкова, а Пантер Ќе држао гранате. Борбе су показале слабост Черчиловог оружЌа и ®егове недово не возне перформансе. А "Кромвел" Ќе испао Ќош горе.
  Ромел Ќе успео да заобиђе Британце и у марту Ќе формирао велики котао. Британци су били приморани да се повуку. Претрпели су велике губитке и напустили Толбук. Тек у региону Ел-Аман, уклонивши део снага са Ќапанског фронта, британска воЌска Ќе зауставила Ромела. И то зато што ниЌе добио поЌача®е.
  Немци су у марту изненада покренули офанзиву у правцу Ќуга. Подрива®е совЌетске групациЌе од Смоленска до Донбаса. По први пут су масовно кориш"ени уређаЌи за но"но осматра®е и офанзива но"у.
  Фрицови су успели да постигну тактичко изненађе®е, па се Ста ин више плашио за московски правац. Нацисти су постигли одређени успех, заузевши Полтаву, Харков, више од половине Донбаса. Крим Ќе за сада остао блокиран од стране совЌетских трупа. Али у маЌу, нацисти су наставили своЌу офанзиву и придружили се своЌим Ќединицама блокираним копном.
  СовЌетска команда у четрдесет петоЌ години нашла се у тешкоЌ ситуациЌи. У сериЌу су ушли напредниЌи немачки тенкови Е, а млазни авиони су све активниЌе доминирали небом. єош горе. Испоставило се да Ќе тенк Т-44 недово но модификован за сериЌску производ®у, а застарели Т-34-85 Ќе морао да се користи као главно возило. То значи да су се немачки аутомобили, посебно Пантер -2, и наЌновиЌи Е-50 показали Ќачим.
  У производ®у Ќе ушао само ИС-3, али то ниЌе било дово но. У Ќуну, нацисти су заузели Белгород и Орел. И покушали су да направе котао у близини Курска. Црвена армиЌа Ќе, са потешко"ама и у сталном контранападу, задржавала Фриц. Али то Ќу Ќе много коштало. Ста ин Ќе понудио нацистима примирЌе. Хитлер Ќе пристао, али само на шест месеци.
  Кратка пауза Ќе била у корист Вермахта, коЌи Ќе у августу покренуо велику офанзиву на Египат. У септембру Ќе Египат био потпуно под контролом Фрица. Нацисти су заузели и Гибралтар. Франко Ќе, под снажним притиском, ипак пристао да пусти немачке трупе.
  РазвиЌаЌу"и успех, нацисти су окупирали и Ирак и КуваЌт, заузели Палестину.
  Све би и да е било у реду, али 21. децембра 1945. године, баш на Ста инов рођендан, САД су употребиле нуклеарно оружЌе против єапана. Треба напоменути да Ќе Америка, неспутана западним фронтом, почев од краЌа четрдесет тре"е године почела да напредуЌе на Ќапанске позициЌе. єенкиЌи су напредовали споро, по цену огромних губитака, али сигурно.
  Главни разлог Ќе огромна супериорност САД у економиЌи. Американци су произвели пет до шест пута више авиона од єапана, поринули све више нових бродова.
  Тако су у великоЌ ве"ини прихватили. Чак ни Ќапанска команда ниЌе увек била на врху.
  Ве" у новембру 1945. Американци су се искрцали на Филипине.
  Након тога, Б-29 су се ипак пробили до єапана. И бацио Ќедну бомбу на Хирошиму. А други Ќе због акциЌе бораца изгуб ен.
  Али цео свет Ќе добио лекциЌу. Фирер Ќе постао нервозан. И Ста ин Ќе предложио продуже®е примирЌа. Или можда чак и помирити се.
  Али Ста ин Ќе изЌавио да "е пристати само под условом да се врате све совЌетске териториЌе. Хитлер Ќе предложио поделу: на основу освоЌених териториЌа. Оба диктатора нису успела да се договоре.
  Фирер Ќе одлучио да Ќе неопходно докраЌчити СССР. И да се брани од Америке користе"и млазне авионе.
  И наравно, дискови, коЌи имаЌу изузетну убоЌну снагу и колосалне брзине.
  У марту 1946. користе"и напредниЌе тенкове сериЌе Е, првенствено Е-50 у тешкоЌ модификациЌи, нацисти су кренули у офанзиву. У почетку Ќе тенк Е-50 тежио око педесет тона и имао Ќе оклоп Тигер-2, али са великим нагибима. ЗбиЌеност распореда тенка омогу"ила Ќе нацистима да сма®е тежину возила без угрожава®а заштите. Е-50 Ќе био опрем ен врло прецизним и оклопним топом 88 мм у 100 ЕЛ и хидрауличним стабилизатором. У чело Ќе тенк држао гранате скоро свих противтенковских топова СССР-а. Али бочна заштита од 82 мм, иако испод нагиба, очигледно Ќе била недово на. Али нова модификациЌа Е-50 уградила Ќе гаснотурбински мотор од 1500 ко®ских снага, оЌачао оклоп подиза®ем тежине на 70 тона. Нови тенк Ќе ве" имао 250 мм пред®ег оклопа и 150 мм нагнутих бокова.
  Његова бо а сигурност учинила га Ќе потпуно поузданом машином за пробоЌ.
  У СССР-у Ќе почела производ®а ИС-4, коЌи по заштити ниЌе инфериоран у односу на немачки тенк. Али испоставило се да Ќе совЌетски аутомобил помало влажан. А немачки топ Ќе напредниЌи, брзостре аЌу"и и оклопнопробоЌниЌи.
  Главни Т-54 Ќош ниЌе завршен и ниЌе ушао у сериЌу. А Немци су, користе"и радну снагу из целе Европе, производили тенкове у великим количинама. Самоходне топове Е-25 и Е-10 биле су Ќедноставне за производ®у, али добро зашти"ене. А било их Ќе много. Могли су да се одупру совЌетским машинама.
  И у исто време, ова техника Ќе прилично ефикасна. И способан да напредуЌе зими, и са добром способнош"у за трча®е. Нацисти су успоставили производ®у напредниЌе технологиЌе. И успели смо да решимо проблем количине. Ук учуЌу"и и на рачун афричких робова.
  Турска Ќе такође ушла у рат у априлу. Нацисти су заузели Воро®еж, и истакли се на Таманском полуострву.
  Напредовали су користе"и своЌу броЌчану надмо". У борбама су учествовале и арапске дивизиЌе. Било Ќе и много ИталиЌана, као и воЌника из целе Европе. Исти Французи.
  КраЌем маЌа нацисти су се приближили Ста инграду. Поново Ќе почела битка за град. Овога пута нацисти су рачунали на "штурмтигрове" и млазне авионе.
  Борбе за Ста инград су се отегле. Али нацисти су стигли до Грозног и Ор¤оникидзеа. Турска Ќе заЌедно са Немцима опколила єереван и заузела Батуми.
  СитуациЌа Ќе ескалирала до краЌ®их граница. У борбама су немачки тенкови показали своЌу снагу. И млазни авиони су коначно освоЌили превласт у ваздуху.
  СССР Ќош ниЌе имао млазне авионе, и могу"ност да се бори на равноправноЌ основи.
  До краЌа августа 1946. Ста инград Ќе пао. Немци су се утврдили на Волги. У септембру су стигли до КаспиЌског мора, пресекавши Кавказ копном.
  Настала Ќе критична ситуациЌа. Ста ин Ќе покушао да реши проблем жестином, и са новим тенковима ИС-7. У октобру Ќе Црвена армиЌа покушала да поврати Воро®еж од Немаца. Ударац Ќе пао на италиЌанске трупе, а одбрана Ќе пробиЌена.
  Али МеЌнштаЌн Ќе, предвиђаЌу"и ово, задао ударац великим тенковским трупама совЌетским трупама на боку и пресекао их дуж Дона. Борбе су показале да тенкови сериЌе Е нису инфериорниЌи од совЌетских у возним перформансама. А рачуница за бо у проходност по Ќесе®ем времену ниЌе се остварила. И притисак ваздуха се пове"ао.
  Баку Ќе пао у новембру 1946. А у децембру Ќе цео Кавказ био под фашистима.
  Али у међувремену, САД су покренуле Ќош неколико нуклеарних удара на єапан. И заузео Филипине, Окинаву. Али самураЌи Ќош нису хтели да капитулираЌу.
  Дошла Ќе нова 1947. година. СССР Ќе коначно лансирао недовршене Т-54 и ИС-7 у сериЌу. Ови тенкови су могли некако да се одупру нацистима. Немци су добили Е-75, са топом 105 мм 100 ЕЛ, и тежак око осамдесет тона. Оно што Ќе надокнадило гаснотурбински мотор од 1800 ко®ских снага. Е-75 Ќе додатно збио распоред, подигавши деб ину бочног оклопа на 200 мм, а у пред®ем 250 мм пове"а®ем угла нагиба.
  Нови немачки тенк - без икакве сум®е, надмашио Ќе ИС-7, у одбрани, међутим, био Ќе дванаест тона тежи. Имао Ќе и пишто  коЌи Ќе био нешто више оклоп. Тенк Е-50 Ќе, напротив, постао лакши за пет тона, али Ќе ®егов бочни оклоп деб и за 20 мм. Због збиЌености распореда.
  Ова два тенка су постала главна. И ®ихова производ®а се пове"ала. Немци су и да е доминирали Африком и Блиским истоком. А ®ихова супериорност у ваздуху, посебно након поЌаве млаз®ака ТА-500, и безрепог Б-28, само Ќе расла.
  Бомбардовани су совЌетски градови и фабрике. Ово Ќе сма®ило производ®у оружЌа. Нарочито у позадини акутног недостатка радне снаге.
  У марту 1947. нацисти су кренули у офанзиву на Саратов и истовремено на Москву. Нацисти су рачунали на ®ихову мо".
  У борбама су учествовали и самоходни топови Е-50, коЌи су били ЌедноставниЌи за израду, а високи само 1,5 метара. Одрадили су одличан посао са задатком борбе против тенкова. И одвиЌале су се веома брзо.
  СовЌетске трупе су се хероЌски бориле, али су стално попуштале. У маЌу Ќе Саратов пао након хероЌске одбране, а нацисти су заузели ВЌазму. Средином Ќула заузет Ќе и КуЌбишев. Нацисти су самоуверено напредовали, ухвативши и Кали®ина, приближаваЌу"и се Тули.
  КраЌем августа Фрицови су заузели и У ановск. Истовремено Ќе пао и Уралск, са ГурЌевом.
  А краЌем септембра нацисти су завршили опко ава®е Москве. Тако да Ќе то био огроман успех.
  Борбе за престоницу су се отегле до краЌа децембра. Али 31., баш у новогодиш®оЌ но"и, капитулирали су остаци гарнизона.
  Истовремено, Немци су заузели РЌаза® и Каза®. Али у Ќануару 1948. єапан Ќе капитулирао под нуклеарним ударима.
  А САД су се окренуле НемачкоЌ и СССР-у - кажу, окончаЌте рат! У супротном, доби"ете атомске бомбе. У то време, нацисти су опколили Горког и ве" су докраЌчили СССР. И заиста нису хтели да подлегну америчкоЌ уцени.
  У фебруару 1948. Немачка Ќе наставила офанзиву на истоку. Немци су главни ударац задали у правцу централне АзиЌе, где Ќе клима топлиЌа. Као резултат тога, совЌетске трупе су признале и предале Ташкент, Душанбе, Ашхабат. А у маЌу су се нацисти преселили у Свердловск. Црвена армиЌа ниЌе тако активно пружала отпор. Дошло Ќе до моралног шока. Пове"ао се броЌ пребега и издаЌе.
  САД Ќош нису одлучиле да уђу у рат са Тре"им раЌхом. Штавише, дискотеке су своЌом лудом брзином уплашиле Американце. Такве машине би могле да засветле изнад ЊуЌорка, буду"и да су потпуно нера®иве.
  Након заузима®а Свердловска, Ста ин Ќе побегао у Новосибирск. Немци су били за петама. У СССР-у Ќе нови тенк ИС-11 ушао у сериЌу. Ово возило Ќе на брзину развиЌено да постане наЌтежи совЌетски тенк у историЌи, наоружан топом калибра 203 мм, пред®им оклопом од 400 мм и тежином од сто двадесет пет тона. Ова машина ниЌе могла да се масовно производи под бомбама и због губитка многих фабрика. Али она Ќе, пак, прошла ватрено крште®е.
  Прошла Ќе 1948. година. Нацисти су заузели Новосибирск. Али зими Ќе веома тешко борити се са мразом. Следе"а година била Ќе 1949. У проле"е, нацисти су наставили да напредуЌу преко Сибира. Црвена армиЌа се опирала са осуђеним бесом.
  Американци Ќош нису интервенисали. Они су само пове"али своЌ нуклеарни потенциЌал. И развили су напредниЌе методе испоруке до ци а.
  Али нацисти нису седели мирно. Добили су пирамидални тенк АГ. ОваЌ аутомобил ниЌе имао равног у заштити.
  До краЌа 1949. сви ве"и градови СССР-а су став ени под контролу Немачке. Ста ин Ќе побегао у шуме. Истовремено, нацисти су готово без губитака заузели ИндиЌу, нокаутираЌу"и Британце одатле. И укориЌе®ен у Африци. САД поново нису смеле да уђу у рат, иако су много и гласно претиле.
  У међувремену, нацисти су почели да варе оно што су освоЌили. Наступило Ќе привремено затишЌе. Фирер Ќе такође створио, заЌедно са научницима, атомску бомбу. И обе стране су биле замрзнуте у ишчекива®у.
  Почело Ќе доба хладног рата. Тре"и раЌх Ќе контролисао две тре"ине Африке. Зем ишта у Бурму, целу териториЌу СССР-а, као и Европу.
  Нацисти су са своЌим трупама тихо окупирали и Шведску и ШваЌцарску. Остатак Европе био Ќе приморан да потпише ропске економске споразуме.
  Немци су добили огромну мо". И кориш"е®е тоталитарног система помешаног са тржишном економиЌом почело Ќе да се развиЌа. Истовремено води потрагу за новим оружЌем.
  Новембра 1955. Хитлеров авион се срушио. А владавина Џингис-кана из двадесетог века, коЌи Ќе освоЌио много зем е, прекинута Ќе.
  Шеленберг Ќе постао наследник, заменивши Химлера на челу СС-а. РазвоЌ Немачке се наставио. Све док, коначно, 1980. године ниЌе створено зраче®е способно да неутралише атомска наелектриса®а.
  И почео Ќе нови рат. Овог пута Тре"и светски рат.
  . ЕПИЛОГ
  Вовка-Павлик Ќе био приметно исцрп ен. Али ве" Ќе било тако касно да Ќе полициЌа хтела да спава.
  Дозволили су затворенику да легне. єедан од ®их Ќе чак показао милост бацивши гомилу сламе.
  Пре спава®а дечаку су давали хлеб и просену кашу да Ќеде на води. Вовка-Павлик Ќе брзо Ќео. Мислио сам да Ќе завршио Ќош Ќедан дан од сто година. И можда Ќе узалуд боравак у затвору претворио у прави пакао и тежак рад, иако Ќе у принципу овде могу"е живети.
  Али нисам желео да одустанем и одустанем. И осуђеник Ќе одлучио: "стоЌи до смрти".
  У међувремену Ќе легао на сламу, испружио голе, оборене, веома жу еве, дети®асте ноге и заспао.
  И са®ао Ќе наставак чудесног сна;
  Након што Ќе скоро цела кинеска воЌска од две стотине хи ада била уништена, шесторица ратника су се преселила да е у дубине Небеског царства. Да се Кинези поново не врате у руске градове у Сибиру.
  Овде су ратници напали жуте ратнике у наЌближем великом граду.
  Вовка-Павлик, посечу"и жуте борце и машу"и оба мача, викну:
  - У име руских царева!
  И оштре игле летеле са ®егових босих ногу. Погодили су кинеске борце.
  Маргарита, сече"и жуте ратнике своЌим мачевима, узе Ќе и запева:
  - Сада правимо историЌу!
  И игле су летеле са ®ених босих ногу у жуте ратнике.
  Следе"а Ќе Наташа у борби. Он такође баца поклоне смрти и цвили:
  - Буду"ност Ќе наша! Слава ВеликоЌ РусиЌи!
  А ®ена гола, исклесана нога "е ово избацити страшном силом. И исе"и Кинезе у крвави хаос.
  ЗоЌа такође очаЌнички сече. И разнео кинеског генерала на пола. И исекао му кости.
  Након чега Ќе урлала:
  - За моЌу велику победу!
  И босих ногу поново "е лансирати убилачки поклон. И нокаутирати много кинеских бораца.
  Али када Ќе Аурора у борби, генерално Ќе страшно. Она сече кинеске воЌнике на пола, а босим ногама баца убилачке поклоне. И тако слама жуту воЌску.
  Не, Аурора се заиста зове црвена вештица. И она Ќе непобедива.
  А смртоносне игле лете са ®ених голих прстиЌу. УдараЌу Кинезе и они се руше као вре"е песка.
  Аурора урла на врх своЌих плу"а:
  Руси ме познаЌу
  И они то зову сЌаЌним!
  И опет Ќе лепота као баца®е смртоносне игле. А душманин Ќе прикован као буба.
  Аурора о грк а®у:
  - Можете са®ати, са®ати лоше!
  И опет девоЌка млати као бумеранг.
  Да, ова црвенокоса - ни фунта соли ниЌе Ќела у воЌним пословима. Ако се врши, онда се врши.
  И опет, брза и ватрена девоЌка Ќе у нападу.
  А овде Ќе Светлана же на борбе. И тако све сече и уништава. А мачеви су ЌоЌ као светлуцаве му®е.
  И игле лете са босих ногу.
  ДевоЌка Ќе викнула:
  - МоЌа велика снага -
  ИграЌ се са мном да будеш приЌате  са крокодилом!
  Дечак Вовка-Павлик ВЌунов Ќе, као и увек, у нападу. Он Ќе брзи мунгос. Сече и баца звезде на неприЌате а.
  И млади ратник плаче:
  - Идемо у офанзиву
  ХаЌде да победимо све Кинезе!
  А ево дечака у нападу.
  А девоЌка Маргарита у великом узбуђе®у слама жуте трупе. А ®ени голи прсти бацаЌу дарове смрти.
  А девоЌка урла:
  - єа "у да победим!
  И опет цела киша игала Ќури са ®ене босе ноге.
  А игле су смртоносне и отровне.
  Маргарет у офанзиви. Кинези су веома тесни против ®е. А девоЌка Ќе оличе®е ужаса.
  Иако леп ратник.
  А сад ЌоЌ опет комади" смрти одлети са босе ноге. КоЌи погађа неприЌате е.
  Наташа у див ем лету. Сече Кинезе на комаде. И ®ени мачеви не познаЌу милости.
  Ратник урла:
  - Би"е то наша велика победа!
  А са босих ногу лепотице поново лете врло убоЌите и опасне игле.
  Ударали су Кинезе у великом броЌу. Шта су девоЌке стварно цоол.
  А у офанзиви никоме не даЌу спуст.
  Али ЗоЌа не зна, нема ни речи. Она се пробиЌа до противника. А мачеви су ЌоЌ као ¤елати.
  ЗоЌа вришти из свег гласа:
  - Не знам за милост - само смрт!
  А ®ене босе ноге "е бацити тако да Кинези не могу да одоле!
  Насупрот томе, ратник сваки минут убрзава. Ево клизалишта у офанзиви.
  Аурора Ќе такође тако дивна девоЌка. Не одустаЌе и не одустаЌе. И она успева у свему.
  Овде Ќе голим прстима бацила челичну лепезу. Она Ќе посекла кинеске воЌнике и сиктала:
  - У црвеном царству би"е ватра коЌа "е загреЌати целу планету!
  И опет нешто што конкретно убиЌа муве са ®ене босе ноге.
  И ратник Ќе опет на високом положаЌу.
  А ево Светлане у борби. Не одступа од плана. И сече се див им притиском. И оштар диск лети са ®ених босих ногу. Што славно сече противнике.
  Светлана шкрипи од див ег беса:
  - Све "у вас растурити!
  А девоЌка Ќе у офанзиви. А ®ене босе ноге су тако окретне.
  Да е у бици, Вовка-Павлик ВЌунов Ќе растрган. Ево очаЌног дечака-терминатора. Ук учуЌе колосалне силе и притисак див ег дечака.
  А ево и дете коЌе босом ногом баца бумеранг. Да, и противници су изгубили две десетине глава одЌедном.
  Ово Ќе заиста - стварно смртоносна сила.
  Вовка-Павлик Ќе певао:
  - МоЌ рукопис Ќе Ќедноставан -
  Не волим да вучем мачку за реп!
  И полете оштрица са голе пете дечака, и како "е Кинези бити батинани. Они су буквално изгубили дух и храброст.
  Вовка-Павлик Ќе са див им помамом приметио:
  - Никад не реци не!
  Дечак Ќе у нападу... Онда се сетио Владимира Кличка. Да, оваЌ боксер би могао да се врати у ринг. А зашто не покушати? Ако Ќош има здрав а, онда ти Ќе сам Бог наредио да се бориш!
  Терминатор дечак у нападу. Слаби Кинезе и пева:
  Млади приЌате  увек буди млад
  Не жури да се одмориш...
  Будите весели, смели, бучни -
  Морате се борити - па се борите!
  Човек са чврстином -
  Да вас све редом победим!
  єа сам вечни дечак са душом,
  Шта даЌе резултат!
  Вечни дечак И душа
  И не одступите!
  Млади ратник и вечито дете у бесном нападу на Кинезе. Показа"е се са наЌбо е стране.
  Маргарита такође слама жуте ратнике и пева:
  - Никада не"емо одустати!
  И она Ќе одсекла много Кинеза, додала Ќе уз церека®е:
  - Не, веруЌ ми никад!
  И девоЌка Ќе поново бацила оштре, отровне игле.
  Она Ќе у брзом и Ќединственом покрету.
  Наташа у борби Ќе брза и страшна, попут Валкире. Бори се храбро. И обараЌу"и Кинезе.
  Често се борила на небу. Била Ќе одличан ас пилот. Морала Ќе да се бори у пешадиЌи.
  Али сада Ќе Наташа преузела Кинезе. И млатимо са свим бесом.
  А бумеранги и иглице лете са ®ених босих ногу. Она слама неприЌате а.
  ДевоЌка пева:
  - Али веруЌем у излазак сунца,
  РазвеЌа"е таму тамнице!
  ЗоЌа напада Кинезе. И избиЌа чврсто. А ®ене босе ноге нокаутираЌу неприЌате е без икаквог заустав а®а.
  Ратник у покрету. Она Ќе као кобра коЌа скаче и скаче себи.
  ДевоЌка са златном косом вришти:
  - Буду"ност Ќе наша
  Ми смо као витезови ЏедаЌи!
  А сада "е га узети из окрета и ошамарити га.
  Следе"а у нападу Ќе Аурора. Слом ива и борбена девоЌка црвене боЌе. Прешла Ќе у офанзиву, Ќош више поЌачавши темпо. Њени мачеви су као оштрице ветре®аче.
  Ватрена лепотица издата:
  - Би"е такве сре"е целом свету!
  И опет девоЌка иде у див и темпо. Ово Ќе права боги®а рата.
  Светлана такође пева, скачу"и:
  - Сто за сто, пук за пуком,
  Руски витезови секу мачем!
  А сада "е ®ени голи прсти бацити оно што се штитом не може одбити.
  Ево девоЌке. Прави мегер.
  Наташа цврку"е са цереком зуба:
  - НемоЌ ме учити!
  И баци смрт босом ногом.
  Аурора се слаже:
  - Нема шта да нас учи!
  Ратници убрзаваЌу своЌе покрете. За сада Ќе скоро цео град затрпан лешевима. Да, Кинези су упали у истреб е®е. Има само шест  уди, али они раде за читаву воЌску.
  Вовка-Павлик ВЌунов се сетио приче о Ќедном момку из рода виле®ака. Завршио Ќе у Тре"ем РаЌху и успео Ќе да га убеди да буде послат у Луфтвафе.
  Да, виле®ак Ќе, иако малог раста, веома брз, снажан са одличном реакциЌом. Генерално, виле®аци су супериорниЌи од  уди у физичком ста®у и брзини мисли. А у авиону се виле®ак, па чак и кра евска крв, осе"а као орао.
  И оваЌ ратник Ќе успео да сруши 538 неприЌате ских авиона баш на Фиреров рођендан 20. априла 1944. године, а он сам никада ниЌе оборен.
  За првих две стотине авиона, виле®ак Ќе добио Витешки крст Гвозденог крста са храстовим лиш"ем, мачевима и диЌамантима. Ве" преко три стотине Орден немачког орла са диЌамантима. Преко четири стотине Витешки крст Гвозденог крста са мачевима од златног храстовог листа и диЌамантима. А за пет стотина комеморативних летелица - Велики крст Гвозденог крста. Тако Ќе виле®ак прикупио рекордан броЌ награда, а у том погледу Ќе чак победио Хермана Геринга и добио чин пуковника.
  Иако се у авиону борио као редов.
  Дакле, иако се тако изванредан ас поЌавио у Луфтвафеу, он ниЌе превише утицао на ток рата. Заиста, ако узмемо првих шест асова Луфтвафеа у стварноЌ историЌи, они су оборили укупно више од хи аду и по авиона. Па, колико Ќе то помогло Вермахту?
  Иако Ќе броЌ оборених летелица можда био преувеличан Гебелсовом пропагандом.
  Многе од ових цифара су снажно сум®але.
  Али виле®ак Ќе поштено оборио толико аутомобила, али сам ниЌе изгубио ниЌедног борца.
  Али онда га Ќе срео Вовка-Павлик ВЌунов и упитао:
  - Зашто сте се држали Тре"ег раЌха, коЌи се сматра силом зла?
  Виле®ак Ќе логично приметио:
  - Зато што на свету уопште нема силе добра! Мислите ли да су Ста ин и савезници свеци?
  Вовка-Павлик са осмехом примети:
  - Али у СССР-у би вас, пошто сте оборили толико авиона, сматрали Богом са великим словом! И зато треба да будеш п уван и проклет!
  Виле®ак Ќе искрено приметио:
  - У октобру четрдесет друге године, када Ќе почео да се бори за РаЌх, исход рата Ќош ниЌе био очигледан. Шта мислите, немам шансе да будем међу победницима?
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе искрено одговорио:
  - Ако пребегнете у СССР, мислим да "е вам бити опроштено и прихва"ено. ХероЌи и велики ратници су свуда це®ени!
  Виле®ак се озарено осмехну и одговори:
  - Хвала на понуди! Али када се заврши други светски рат, врати"у се на своЌу планету са наградама... И наравно, не"е ми бити важно што Ќе Немачка изгубила. Главно Ќе да сам се показао као хероЌ и ушао у историЌу авиЌациЌе као наЌбо и ас свих времена!
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе узнемирено приметио:
  Колико Ќе добрих момака умрло због тебе!
  Виле®ак Ќе зацвилио, логично се присетио:
  - Има и Рудела ... И он Ќе супермен!
  Вовка-Павел климну главом:
  - Рудел... Да, то Ќе као стрип Ќунак!
  Виле®ак Ќе промрм ао:
  - Био сам и Ќесам и би"у ратник! Зато "у покушати да своЌ рачун доведем до хи аду!
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе сум®ао:
  - Можеш ли успети? Тре"и раЌх капитулира 9. маЌа 1945. године!
  Виле®ак Ќе задово но упитао:
  - Можете ли прецизниЌе ре"и када и где и у коЌе време, коЌим снагама "е црвени и савезници напасти?
  Вовка-Павлик изненађено упита:
  - Зашто Ќе потребан?
  Виле®ак Ќе искрено одговорио:
  - Хо"у тривиЌално да развучем рат да забава потраЌе дуже!
  Вовка-Павлик тада извади пишто  и одговори:
  - Могао бих да те упуцам, али не"у то учинити!
  Виле®ак Ќе био изненађен
  - И зашто?
  Вовка-Павлик ВЌунов одлучно Ќе изЌавио:
  - Нека те савест казни!
  И раскинули су...
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе мислио да ипак ниЌе узалуд ударио овог виле®ака. Колико "е Ќош авиона оборити. Би"е само страшно.
  И дечак Ќе поново лансирао бумеранг смрти голим прстима.
  Маргарита активно истреб уЌе Кинезе у борби. Њене босе ноге су тако добро претучене убиственим поклонима да сте Ќедноставно запа®ени.
  Супермен девоЌка.
  И ®ена активност у битци, као животи®а ласице.
  Не, такву девоЌку нико никада не"е уплашити, чак и ако има две милиЌарде Кинеза.
  Али шта Маргарет треба да ради?
  Она брани своЌу зем у.
  Вовка-Павлик ВЌунов, посечу"и Кинезе, певао Ќе:
  - Нема лепше ота¤бине РусиЌе,
  Бори се за ®у и не боЌ се...
  Нема лепше зем е у универзуму -
  Цела васиона Ќе бак а светле РусиЌе!
  Дечак "е скочити и убрзати, ко у све ногама.
  Наташа се такође бори и пева:
  Фатална година, не можете ми веровати
  Хи аду деветсто деведесет девет...
  Престани да се вртиш у круг
  Ђаво "е се окренути златним роговима!
  А девоЌка "е опет босих ногу бацити поклон убицу.
  ЗоЌа Ќе такође у борби, ра®ена и бори се. Активна девоЌка. А ако сече мачевима, све лети тако далеко.
  А ®ене босе ноге тако активно бацаЌу поклоне. И толико много неприЌате а нокаутира.
  Да, Кинези очигледно имаЌу црне дане.
  Аурора погађа без имало сажа е®а. А ®ене босе ноге су нешто више од смртоносне. Ово Ќе генерално боги®а униште®а.
  А у ®ему Ќе хи аду ђавола.
  Светлана са великом страш"у млати Кинезе и вришти:
  - Буду"ност Ќе
  Да не бисмо морали да будемо мачка!
  А ®ене босе ноге "е опет нешто бацити, а душмани "е се растргнути.
  Борилачка девоЌка - акробатика у ®оЌ!
  Очистивши град од Кинеза, шесторица су се одморила. Одмах Ќе напунио вепра и испржио га целог.
  Исекли су га на комаде и почели да Ќеду.
  Наташа Ќе приметила:
  - Овде код Валтера Скота витезови су Ќели много по Ќедном!
  Вовка-Павлик ВЌунов се закикота и подсети:
  - И Думаса! Тако Ќе Портос поЌео целог овна!
  Наташа се смеЌала.
  - Овце? Зашто не вепар?
  Вовка-Павлик Ќе певао као одговор:
  Сва твоЌа проклета породица
  МоЌ уЌак коЌи Ќе добио вепра...
  Док Ќе био жив - упозоравао ме Ќе -
  Немогу"е Ќе узети жену од канибала!
  Маргарет Ќе потврдила:
  - То Ќе див а песма! И желим нешто душевниЌе!
  Вовка-Павлик Ќе приметио:
  - Духовно? Ово Ќе добро!
  И дечак Ќе певао нешто...
  Али Аурора га Ќе прекинула и приметила:
  - Неопходно Ќе не певати, ве" глумити.
  А девоЌка Ќе извадила иПхоне из поЌаса. Вовка-Павлик се осмехну, Наташа му пружи своЌ и предложи:
  - ИграЌте тенкове са црвенокосим!
  Аурора се сложила:
  - Волим ову игру!
  И девоЌка-хероЌ Ќе почела да добиЌа параметре.
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе преузео тенковску флоту.
  Аурора Ќе упозорила:
  - єедан тенк за Ќедног! ПробаЌте дуел!
  Дечак Ќе пристао.
  - Ово Ќе у реду!
  Вовка-Павлик Ќе изабрао наЌхладниЌи совЌетски тенк четрдесетих година - ИС-7. Диван аутомобил коЌи никада ниЌе постао сериЌски. Она има све и оклоп, и оружЌе, и брзину. Прави ореол!
  Аурора Е-75. Ауто Ќе гори. И тежа, и ма®а брзина, резерва снаге, мало слабиЌи и пишто . ИС-7 има 130 милиметара наспрам 128 за Е-75. Оклоп Немаца Ќе можда деб и, али то Ќе надокнађено великим нагибом ИС-7. И стране Фрица су више ... Тако Ќе, али ...
  Аурора помера Е-75 на М ниво... И ауто постаЌе све бо и. И мотор Ќе снажниЌи и силуета Ќе много нижа, а пишто  Ќе постао дужа цев. А сада се оклоп згуснуо. Немачки тенк Ќе и да е тежак деведесет пет тона, у поређе®у са шездесет осам за совЌетски. А након надоград®е, има сличан распоред и сада "е бити мо"ниЌи.
  А ИС-7 Ќе ионако остао без развоЌа. Дакле, у стварноЌ историЌи то нико ниЌе предвидео.
  Па шта Ќе са Вовком-Павликом, хаЌде да се упрегнемо.
  Дечак, међутим, ниЌе изгуб ен. Пошто се неприЌате  модернизовао, онда "е дете урадити нешто и користити шко ке од перЌа. А онда "е бити веома добра борба.
  ИС-7 се приближава. Али ипак, возне перформансе Немца су и да е бо е.
  Аурора испа уЌе своЌ топ са дужом цеви. Али Ќош увек не могу у"и.
  И дечак терминатор прилази и намотава трагове. Чини се да Ќе мали момак прилично самоуверен.
  Аурора Ќе, после Ќош Ќедног пуц®а, изнела морал:
  - Миш може да убиЌе слона!
  И битка се наставила, Вовка-Павел Ќе забио топовски проЌектил од 130 мм у споЌ трупа и победио. Упркос свим погодностима.
  Али генерално, у резервоарима из четрдесетих постоЌе различити аутомобили. Веома импресиван проЌекат - "Кра евски лав". Тежина Ќе сто тона, топ Ќе калибра 210 мм, пред®и оклоп Ќе нагнут 300 мм, бочни су 200 мм, а мотор Ќе 1800 ко®ских снага.
  Ово Ќе аутомобил - чак и ИС-7 може само да продре са стране и да се затвори. И заиста Ќе сЌаЌно!
  Аурора Ќе певала са цереком зуба:
  - Ово Ќе орао, коЌи лети изнад сунца!
  И умукни...
  Након што су Ќели, шесторица су се преселила у кинеске градове. За сада Ќе потребно пости"и склапа®е мира и обесхрабрити Ман¤уре од напада.
  ДевоЌке и дечак су напали Кинезе и поново многе убили мачевима и голим прстима.
  Тада су ратници пуцали из зароб ених топова. И много Кинеза Ќе убиЌено.
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе приметио:
  - Можда Ќе бо е играти дефанзивно? И онда некако испадне ружно?
  Аурора Ќе одговорила:
  - ПостоЌи концепт превентивног рата!
  Вовка-Павлик се присетио:
  - И Виктор Суворов Ќе покушао да докаже да Ќе рат фашистичке Немачке против СССР-а био превентиван!
  Аурора се нацерила и зарежала:
  - Зар ниЌе тако?
  Вовка-Павлик одмахну главом.
  - Сум®иво!
  Маргарет се присетила:
  - Прочитао сам ову к®игу. На први поглед изгледа убед иво. Али ако копате дуб е...
  Аурора климну у знак сагласности.
  - СССР Ќе спремао офанзивни рат, и то Ќе чи®еница!
  Маргарет Ќе приметила:
  - СССР Ќе и после рата спремао офанзивни рат. Али офанзива никада ниЌе почела!
  Вовка-Павлик Ќе логично приметио:
  - Ако Ќе Ста ин планирао офанзиву, онда касниЌе, пошто Ќе наЌпре извршио попу®ава®е своЌих дивизиЌа тенковима и другом опремом. А наЌновиЌа авиЌациЌа Ќе тек почела да стиже у Ќединицама, чак ни пилоти нису савладали!
  Аурора Ќе такође логично приговорила:
  - Ако се совЌетска воЌска пренаоружавала, онда ни немачка воЌска ниЌе стаЌала на месту. Док Ќе СССР производио наЌновиЌе авионе, Фриц Ќе пове"авао производ®у наЌновиЌе технологиЌе.
  Предност одлага®а Ста ина се не би пове"ала. Напротив, нацисти би, имаЌу"и потенциЌал Европе, могли квалитетниЌе да сустигну РусиЌу по количини опреме!
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе сум®ао:
  - Зашто мислите да Ќе ®ихов квалитет био бо и?
  Аурора Ќе искрено одговорила:
  - Али победили су у четрдесет првоЌ години! Ако су тукли, попуштаЌу"и у броЌу, онда су били супериорниЌи, можда, и у техници!
  Дечак гениЌе и бивши милиЌардер сум®ао Ќе:
  - єа не мислим тако!
  Маргарет Ќе приметила:
  - Четрдесет прва година Ќе мистериЌа. Зашто Ќе формално Ќача Црвена армиЌа губила битку за битком. А онда Ќе, формално, а заправо слабиЌа, почела да побеђуЌе?
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе одговорио:
  - Ово Ќе велика мистериЌа Другог светског рата!
  Наташа Ќе предложила:
  - Дошло Ќе до интервенциЌе виших сила!
  Вовка-Павлик климну главом:
  - Заиста Ќе било нечега!
  Августин зарежа:
  - Наши идоли су крвави, наши Богови су богови рата!
  ЗоЌа се сложила.
  - Обливени крв у и богови рата!
  Након што су Вовка-Павлик и Аурора почели да играЌу стратегиЌу Другог светског рата. Аурора за Хитлера, Вовка-Павлик за Ста ина.
  Ве" Ќе дошло до размене правих удараца. Аурора Ќе искористила лажну шифру и масу тенкова сериЌе "Е", пробила се до Москве. Того и Вовка-Павлик користили су преварантску шифру и ИС-7 како би тукли Немце. И коса се скупила на камен. И много ковчега. Нека и виртуелно.
  Вовка-Павлик ВЌунов игра са гуштом, а ®егове трупе пробиЌаЌу немачку одбрану. Изградите котлове. Аурора поново покре"е лажни код. ПостоЌи веома див а размена потеза.
  Дечак гениЌе и бивши милиЌардер певао Ќе:
  - Негде на Ками - не знамо ни сами,
  Негде на Ками - маЌке реке!
  Не посегни рукама, не дохвати ногама,
  Па, ако треба, помери покере!
  А совЌетски тенкови разбиЌаЌу нацисте. Не постоЌи ништа бо е од ИС-7. И можете се безбедно борити са "Мишевима" и "Е" -100. СовЌетски тенк се не плаши таквих чудовишта.
  Тежи су, али то не значи да су Ќачи.
  А Вовка-Павел напредуЌе, брзо се кре"е аутомобилима. И то Ќе као хи аду ђавола.
  Дечак вундеркинд и бивши милиЌардер пева:
  - ХаЌде да разбиЌемо Фрица, цхики-цхики-цхики-та!
  А сада су совЌетске трупе заузеле Ќош Ќедну бариЌеру. Они су као гениЌи борбе и туча!
  Аурора, међутим, такође ниЌе Ќедноставна. И делуЌе агресивно. Баца нове и нове и нове снаге под точкове Црвене армиЌе.
  И црвенокоси ратник пева:
  - НеприЌате и ме не"е зауставити! ОсвоЌи"у пространство свемира!
  И нови и нови пукови иду у борбу.
  Вовка-Павлик ВЌунов Ќе радо певао:
  Фриц бесни у бесу,
  НеприЌате  пука Ќе кренуо напред ...
  Али луди АриЌевци -
  Руси "е дочекати неприЌате ство!
  ЗабиЌаЌу у кожу сви®е,
  НеприЌате  "е бити смрв ен у прах -
  Руси се жестоко боре
  єака воЌничка песница!
  И дечак изводи Ќош Ќедан заобилазни маневар и уводи Аурорине трупе у ринг.
  Да, клинац Ќе паметан, нема речи.
  Аурора Ќе гркнула:
  - Не, не"у одустати, али увек сам знао да се борим!
  Вовка-Павлик ВЌунов се сложио:
  - Не даЌмо се! єедноставно "емо вас уништити!
  А сада су совЌетске трупе поново у офанзиви. А ве" код лопова не помаже Фрицу.
  Онда Аурора лукаво ме®а опциЌу. И БританиЌа и САД улазе у рат на ®иховоЌ страни. Ратници ове армаде Ќурнули су у битку. И да притиснемо неприЌате а.
  Али совЌетски тенкови ИС-7 са Ќош ве"ом лако"ом уништаваЌу америчке Шермане и Першинге, као и енглески тенк Черчил.
  Они сами не преузимаЌу никакву штету.
  Аурора Ќе зарежала:
  - Па, ти и мали иванчи"!
  А она Ќе узе и пева, показуЌу"и зубе;
  КраЌ кристалног огледала Ќезера;
  Клизам као ласта!
  Нисам смрзнуо срце -
  Славна ти РусиЌа дала!
  
  А у проле"е дрве"е зелено;
  И младо проле"е кипи животом!
  Ту изданци расту обнов ени,
  Тамо смарагдно лиш"е шушти!
  
  Како си лепа дубоке воде;
  Сунчева светлост се рефлектуЌе!
  Житарице у ®иви биле су испу®ене соковима,
  Зора их Ќе обоЌила у рубине!
  
  Да би били невини, Арханђели захтеваЌу;
  Нека сви буду чисти пре венча®а!
  И ради, стисни ноге у хлебове времена,
  Предите наЌфиниЌи конац од свиле!
  
  Али не осе"ам се позваним
  У срцу моме, хорда ђавола!
  Како водити овакав живот, тужан;
  Бо е Ќе и"и у рат - тамо убиЌте зло!
  
  Овде су пред нама пространства прекоморска;
  Испод копита ше"ерне пусти®е!
  Нема хладно"е да мртви под боровима,
  ПогледаЌ шта гут гута!
  
  У рату сам познавао пат®у
  Изноше®е ваших мртвих!
  А какви су ЌецаЌи
  Плач босоноге сирочади!
  
  Али са друге стране авантуре,
  Много ризика, живите живот!
  Да ли Свевиш®и даЌе опроштаЌ?
  Да, не треба нам раЌ - где си уш!
  
  Човек Ќе такво створе®е
  Што га боли тихи мир!
  Затим гради своЌ универзум,
  Спровође®е реда Ќе цоол!
  
  А Ота¤бина Ќе Велика МаЌка;
  Ти си РусиЌа, света зем а!
  Као сомот твоЌи каменчи"и, каменчи"и,
  По коЌоЌ су боси трчали!
  
  Али дошло Ќе време, суштина Ќе подмукла,
  Љубав се искрала из заседе!
  Био сам у искуше®у, нашао сам себи момка,
  Ево тако поквареног меса!
  
  Будите, наравно, одан ота¤бини:
  Не би било подле несре"е!
  Али таква Ќе судбина човечанства,
  Да смо ми  уди, у ствари стока!
  
  Испоставило се да Ќе шпиЌун, немилосрдан,
  Предао Ќе наше планове без части!
  Али ово нису дети®асте шале,
  Ако те Ќе противник издао!
  
  Ствари су постале лоше
  Ево наше дивизиЌе у казану!
  И нацисти ухва"ени у плетеницама,
  Тако сам постао ропство!
  
  Радим гол дан и но"
  Ша ем и дроб ену руду!
  И зими и лети сам бос,
  А Ќа трчим за колицима!
  
  Бич ме мучи и нема милости,
  А наси е сам знао у потпуности!
  Ох, какав смо отпад постали,
  Зликовац сатана голи зубе!
  
  Никада не саветуЌеш потомке,
  Не иди да издаш зем у!
  Не заме®уЌте срце новчи"ем,
  Наша домовина; Боже, савест, маЌко!
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"