Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Joy Boy Ni Pirate Emperor Ye

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Kabini cɛden Eduard Osetrov, ni jagokɛlaw ye dugu minɛ, ka jagokɛlaw ka masakɛ hɔrɔnya. Sisan, binkannikɛlaw bɛ kɛlɛba daminɛ fanga kama mansamara kan. Tiɲɛ don, tiɲɛ don, cɛnin in n"a yɛrɛ ka laɲiniw don, hali n"a y"a sɔrɔ layidu tara a ye ko Duke tɔgɔ bɛna di a ma.

  JOY BOY NI PIRATE EMPEROR YE
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Kabini cɛden Eduard Osetrov, ni jagokɛlaw ye dugu minɛ, ka jagokɛlaw ka masakɛ hɔrɔnya. Sisan, binkannikɛlaw bɛ kɛlɛba daminɛ fanga kama mansamara kan. Tiɲɛ don, tiɲɛ don, cɛnin in n"a yɛrɛ ka laɲiniw don, hali n"a y"a sɔrɔ layidu tara a ye ko Duke tɔgɔ bɛna di a ma.
  . SABABU No. 1
  Kɛlɛ jugu dɔ tora senna jagokɛla suguya bɛɛ ni ɲɔgɔn cɛ, npogotiginin minnu tun bɛ kɛlɛ kɛ cakɛda finmanw kɔnɔ walima hali u farilankolon tilancɛ.
  Wa u tun bɛ pɔmutɛriw fili n"u senkɔniw ye, walima k"u tigɛ ni npanw ye.
  O binkanni min ye tulo tigɛtigɛ, o ye da belebeleba tiɲɛ kosɛbɛ, nka a ma a ci pewu. Nka, tɛmɛsira bɛ ɲini ka labɛn. Tiɲɛni min kɛra kanonw fɛ, o tun ka bon kosɛbɛ, wa nɛgɛda min tun dilannen don ni nɛgɛ ye, o tun tɛ se ka wuli.
  Jɔnmuso caman ye kabakurunw, tile karilenw, gilasi, ani dɔw yɛrɛ ka nɛgɛw fili kɛlɛbolo sɔrɔdasiw ma. Npogotigininw tun bɛ fini fitininw don, nka u farikolo tun ka dɔgɔ ani u tun ka nɔgɔn. Muso kɔrɔba si tun tɛ nin diɲɛ in kɔnɔ, wa o tun ka bon kosɛbɛ. Cɛya ni muso cɛɲiw ka lasigidenw bɛɛ ye npogotigininw ni npogotigi kuraw ye wa u ka ca ni cɛkɔrɔbaw ye. Wa jɔn dɔw tun ye cɛdenw ye minnu tun bɛ se ka ɲɛnamaya kɛ cogo dilannen na san tan fila ni tila u denmisɛnman, ka sɔrɔ ka sa u sunɔgɔ la.
  Jigiya ɲumanba tun tɛ, wa hɔrɔn cɛw tun tɛ sɔn o ma. Nka jɔn bɛna jɔnw ɲininka!
  Yan, kɛlɛcɛba Sturgeon, a ma muɲuli tiɲɛ, a y"a ka wuluba ci ka taa binkanni kɛ. Ni mankanba dɔ ye, da tolenw wulila ka taa. Jagokɛlaw hɔrɔnw ye kulekan bɔ ni dusu ye, ka boli ka taa binkanni in na. Yan, npogotigininw sennasanbaraw tun bɛ yeelen bɔ. Wa fɔlɔ, muso nɛrɛma jagokɛla Oblomov. Ayiwa, cɛw ka butikiw fana, ani siya min tɛ hadamaden ye, o ka lasigidenw bolo barikamaw. Ani hali wuluwuluw, i n"a fɔ wuluw ta, nin diɲɛ wɛrɛ mɔgɔw ka diɲɛ kɔnɔ.
  Fagali ni ɲagami daminɛna, jagokɛlaw tun ka ca, u nisɔndiyara joli ni bɔnɛw fɛ, u ka ca ni mɔgɔ tan ni fila ye minnu sara cɛmancɛla kasobon kogow jukɔrɔ.
  Jagokɛla npogotigininw ye mankanba bɔ u fogonfogon sanfɛ:
  An bɛ taa binkanni in na ni jagɛlɛya ye,
  Kɛlɛ min bɛna kɛ ni juguw ye, o bɛna kɛ mɔgɔfaga ye...
  Ka se sɔrɔ danfɛn juguw kan ni npan ye,
  An ka tasuma ci diɲɛ bɛɛ kan!
  Ani kɛlɛcɛ npogotigininw tun bɛ marifa ci ka bɔ bɔgɔdaga la, ka baara kɛ n"u senkɔniw senkɔniw ye minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu farikolo ka bon, minnu bɛ se ka wuli kosɛbɛ.
  I n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, ɲɛfɛ, Komsomol terminator dɔ min tun tɛ siran dɔn (ɔwɔ, fo ka se hakɛ dɔ ma Eduard fana tun ye Komsomol tɔnden ye. A ka cidenyabaara tɛmɛnen dɔ la, a sera ka kɛlɛ kɛ diɲɛ kɛlɛba filanan na, ka fara Komsomol kan!) Knight-pirate , o de la a ye kɛlɛ kɛ ni kasobon kolonɛli ye. Nin ye siranbagatɔ ye min bolo wɔɔrɔ bɛ a bolo, a b"a ɲini ka teliya ka kɛlɛcɛ kamalennin faga sanni a teriw ka na a dɛmɛ. A ka wuli-wuli minnu kɛra ni kɔnɔnafili ye, olu ma foyi bila cɛnin na.
  Wa yɔrɔ dɔ la kɛnɛma, npogotiginin minnu bɛ bɔ jagokɛlaw ka kurun suguya caman na, olu bɛ ka juguw kɛlɛ ani ka u tigɛ i n"a fɔ kaba. Wa o fana ka bon kosɛbɛ. O la sa, Oblomova ye gorila sɔrɔdasi in ɲɛda gosi n"a sennasanbara jɛlen ye fo a binna, ka garadi saba wɛrɛw bin.
  Muso jagokɛla pɛrɛnna ko:
  - Saryn ka kitchka !
  A daminɛ na, cɛnin Sturgeon ye binkanni bɛɛ gɛn ni hakilisigi ye, o kɔfɛ, a y"a gosi a kɔnɔbara la. Jugu in tigɛra, ka nafa sɔrɔ o waati la, kɛlɛcɛ kamalennin y"a kunkolo tigɛ - fɛɛrɛ min bɛ baara kɛ cogo dafalen na.
  "I dusukun ka bon, nka a bɛ iko a lankolon don, i n"a fɔ waritigi dusukun."
  Ani Edward ye ŋɛɲɛ kɛ. A sen lankolon min teliyalen don i n"a fɔ sanpɛrɛn, o ye garadiba in gosi a kɔ la.
  Kasɛti min bɛ ni biɲɛ ye, o panna ka bɔ a kun na, a kuncɛ ye sɔrɔdasi wɛrɛ gosi a kɛrɛ fɛ.
  Kaso kɔlɔsibagaw ka kɛlɛ tun bɛ taa ɲɛ tuma dɔw la, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni kɛlɛw kɛra kɔriw kɔnɔ, ka kɛ laminiko cogoya ye.
  Npogotiginin jagokɛla damadɔ yɛrɛ jogin na. Wa u minɛna u senw na minnu farikolo jɛlen don.
  Moyen Âge garadiw ka dogoyɔrɔ laban tun ye dugujukɔrɔyɔrɔ ye. Mɔgɔ fɔlɔ minnu ye pan yen, olu dɔ ye waraba diminnen ye min tɔgɔ ye ko Sturgeon, a ɲɛw ye yeli kɛ cogo dafalen na dibi la, wa a ka npan tigɛra, ka taa a fɛ ka saya suman tigɛlen dɔ lajɛ ni bolomafara ye.
  "Aw hakilintanw tɛna taa yɔrɔ si, n b"aw gɛn ka bɔ faraw bɛɛ la." - Kɛlɛcɛ kamalennin perky ye kulekan bɔ.
  O yɔrɔnin bɛɛ la, sanpɛrɛnkan juguba dɔ mɛnna an ɲɛfɛ, o kɔfɛ, tasuma manamana.
  - Yala a ye sa ye tiɲɛ na wa ? - Miiri cɛnin jagɛlɛn ye pirate ye, a bɛ ka sɔgɔsɔgɔ sisi fɛ.
  Kɛlɛcɛ kamalennin y"i pan kɛrɛ fɛ, npogotiginin min tun bɛ boli a nɔfɛ, o ye sɔgɔsɔgɔ siran fɛ, ka jeni dɔɔnin. Cɛdennin y"a yɛrɛ Yɛrɛyɛrɛ, n"a y"a Sɔrɔ sa don, o tuma na an ka kan ka wale Kɛ k"a sɔrɔ an ma teliya. O mankan seginna, tasuma y"a daminɛ ka dɔgɔya.
  Pirate sungurunnin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Nin ye Sitanɛ ye !
  Wa a cɛmancɛ cɛɲiw, barikamaw y"a daminɛ ka yɛrɛyɛrɛ. Wusulan kasa barika bonyana ka taa a fɛ.
  Jagokɛla cɛnin y"a jaabi ko:
  - Sitanɛ min ka jugu kosɛbɛ, o ye i ka siran dabɔlen ye !
  Edward y"a kɔlɔsi ka bɔ a ɲɛkisɛ la ko tasuma bɛ ka bɔ yɔrɔ dɔ la, hali ni a tun bɛ ka bɔ jirisunba dɔ la. I n"a fɔ a ye balema ye, a bɛ napalm (napalm) fiyɛ ji nɔ na. Komin a binna duguma ka digi kogo kan, terminator cɛnin ye wuluwulu kɛ, o kɔfɛ, tasuma dɔ bɔra fan dɔ fɛ, wa waraba dɔnbali in ye sanpɛrɛn kɛ fo a sera ka kɛlɛbolo bɛɛ bila ka boli.
  Kabako t"a la ko npogotiginin jagɛlɛn saba minnu tun bɛ ka boli cɛnin nɔfɛ, olu y"u yɛrɛ digi kogo kan ka pɛrɛn ko :
  - Dragon ka anw bolo - .
  Mama, papa ka n kisi!
  Edward kamalennin ko:
  - fali bɛ mankanba bɔ ka tɛmɛ ntori kurulen kan , nka a tɛ se k' a jira ko a tɛ ɲɔgɔmɛ ye !
  O kɔfɛ, kɛlɛcɛ kamalennin ye dingɛ dɔ kɔlɔsi min datugulen don kosɛbɛ, hali ale yɛrɛ, k"a sɔrɔ a janya tun ka dɔgɔ, a sera ka don o kɔnɔ ni gɛlɛyaba ye. A kɛlen ka kabakurunw kari k"u sɔgɔsɔgɔ, k"a ka fini tolenw tigɛtigɛ kaban, k"a kamankunw ni a disi gansanw sɔgɔsɔgɔ. Nka, o bɛ kɛ tigitigi ni bonyabaliya bɛ i nafa. Ni a tun bonyalen don hali dɔɔnin dɔɔnin san caman kɔnɔna na, a tun bɛna siri pewu. I n"a fɔ misali la, wedge min bɛ Ɛsipaɲɔli butikiw kɔnɔ.
  Cɛdennin ye wulu baga dɔ mugumugu n'a bolokɔnincininw ye, n'o tun b'a fɛ k'a sɔgɔ misiden na, k'a sɔgɔsɔgɔ:
  O wulu namaratɔ y"a ka sɔgɔsɔgɔninjɛ nɔgɔya, .
  Ani ka joli senuma min ka bɔ Elfia la...
  A jugu fɛ, fɛn bɛɛ tɛ bɔ a la,
  Kanuya bɛ min na faso la, o bɛna a faga!
  A laban na, tunɛri in bonyalen don, wa terminator kɛlɛcɛ wulila ka bɔ a kɔnɔ ni cɛsiriba ye.
  O kɔfɛ, yelifɛn kabakoma dɔ y"a ɲɛ minɛ : cɛ fasalen fila minnu tun bɛ fini jɛmanw don ni kungolow ye u kunkolo sɔgɔlenw na, minnu tun bɛ ka gosi ni butiki nɛrɛmuguma nɔgɔlenw ye, u tun bɛ boli ka foro lamini, kelen tun bɛ ka fiɲɛ bila a kɔnɔ, o waati yɛrɛ la, mankanba dɔ bɔra, wa tɔ kelen tun bɛ ka leviers sama, o yɔrɔnin bɛɛ la, so yeelenna ka taa a fɛ. Juguya sugu fila bɛɛ tun bɛ sumaya kosɛbɛ ani u tun bɛ kasa bɔ kosɛbɛ.
  - Donc (o la) u ye nanbarakɛlaw ye. - Kɛlɛcɛ banbali yɛrɛ ye sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye. - U tun b'a fɛ ka n lafili ni nin fɛɛrɛ nɔgɔman in ye. Ayiwa, n b'u kɔnɔbara Bɔ.
  Kɛlɛcɛ kamalennin in panna ka bɔ i n"a fɔ waraba ka bin cɛba ninnu kan. U fɔlɔ sera k'a ka npan minɛ, nka a y'a gosi a ɲɛda la ni a bolokɔnincinin ye. Bugun gɛlɛn dɔ fununa o gosili barikama kosɔn. Filanan, ka cɛnin jolilen juguba in ye, a ye hinɛ ɲini.
  - Kana n faga, eh noble pirate.
  - Kabini tuma jumɛn, jagokɛlaw kɛra mɔgɔba ye ? - Kɛlɛcɛ diminnenba Edward y"o fɔ k"a bolokɔnincinin don a dawolo la. Kɔnɔbara fasalen kunkolo binna ka segin kɔ ani joli y"a daminɛ ka woyo. Terminatɛri cɛnin y"a fɔ ni kanba ye ko:
  - Yala i bɛna n kalan bonya la wa !
  Wa kɛlɛcɛ kamalennin ye jugu gosi a kɔ la n"a fanga bɛɛ ye. A ɲɛda kolo pɛrɛnna ani joli bɔra a da la.
  O kɔfɛ, a ye konnɛgɛ kulu dɔ ta a ka cɛsirilan na, kɛlɛcɛ kamalennin y"a daminɛ ka daaw da wuli. Da fɔlɔ kɔfɛ, kasobon dɔ tun bɛ yen, kasoden fila tun sigilen bɛ min kɔnɔ, u sirilen bɛ ni cakɛda ye stoki kɔnɔ. U dɔ la kelen, hali ni kirinni ni jeninida ni bugɔli taamasiɲɛw tun bɛ a la, a ɲɛda tun bɛ bonya kosɛbɛ. A kunsigi jɛmanba n"a kamankun janw, n"a ɲɛw jenilen ye Mongolikan ye, olu tun bɛ kuma. - ne wolola ka komandi kɛ ! Filanan tun ka dɔgɔ kosɛbɛ hali bi, a janya tun ka bon kosɛbɛ, nka a kunsigi ma bonya, wuluwulu nɔgɔman dɔrɔn de tun bɛ ye a nu jukɔrɔ. U ye Eduard Osetrova filɛ ni ɲɛmajɔ ye min pɛrɛnna ka don. Pirate sungurunnin in bɔra cɛnin kɔfɛ. A sen jɛlenw, barikamaw, musomanninw ye sennasanbara joli, bilenmanw, cɛɲiw to bɛton kan.
  - E ye jɔn ye? - Kasoden kɔrɔba y"o fɔ ni kanba ye nka a ka di.
  Kɛlɛcɛ kamalennin badaa-badaa y"a jaabi ko:
  - Ne ye jagokɛla ŋana ye, Edward.
  Dɔgɔmannin y'a ɲininka ko:
  - I tɔgɔ bɛ di?
  Osetrov y"a jaabi ni hakili ɲagami ye ko:
  - Sosiyete tɛmɛnen na u y'a Weele ko laɲɔ kɛlɛbolo. Sisan gang kɔnɔ...n t"a dɔn, u ma latigɛ fɔlɔ.
  Kasoden kɔrɔba y"a jaabi ko:
  - I bɛ teliya ani ka teliya, wa o waati kelen na, i hakili ka bon ka tɛmɛ i ka sanw kan. N b'i wele ko Kobra.
  Kɛlɛcɛ kamalennin kabakoyara. Nka, mɔgɔw fɛ, kobra mankan bɛ kɛ cogo dɔ la min bɛ mɔgɔ tɔɔrɔ. Nka hali bi, terminator cɛnin ye ɲininkali kɛ ko:
  -E ye jɔn ye?
  A y"a jaabi ni bonya ye ko:
  - Jagokɛlaw ka masakɛ laban. - Fashpirovsky, u bɛ n wele fana ko "Ala ka tɔɔrɔ." Nin ye ne denkɛ Aramisi ye. - Kɔgɔjida binkannikɛlaw ɲɛmɔgɔw ɲɛmɔgɔ ye yamaruya di sanni ka ɲininkali kɛ. -I bɛ se k"an hɔrɔnya ka bɔ an ka jɔrɔnankow la wa?
  Npogotiginin min bolila ka wuli cɛnin kɔfɛ, o y"a jaabi, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan minnu bɛ manamana i n"a fɔ perle belebelebaw ni fɛn cɛɲiw kosɛbɛ, ka hakilinaw di:
  - Nin cɛnin duman in bɛ se ka fɛn bɛɛ kɛ !
  Kɛlɛcɛ Edward y"a jaabi ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Tiɲɛ don, wa teliya la !
  Cakɛdaw tun ye kura ye hali bi pewu, tulu tun ka bon ani u tun dilannen don ni sekoba ye, u tun datugulen don ni warijɛ ye, u sirilan kelen-kelen bɛɛ tun ka bon ka tɛmɛ cɛba bolokɔnincinin kan, walima u tun ka bon i n"a fɔ Edward bolo. O sɔrɔli min man di, o y"a jira ko k"a fɔ joona, a dɔgɔyalenba la, o ye hakilintanko ye. Kɛlɛcɛ jagɛlɛn in y"a jira ko:
  - Wow, a bɛ i n'a fɔ u bɛ siran i ɲɛ.
  Kasoden masakɛ sɔnna nin ma:
  "Nin kasobon kɔrɔsibaga ninnu ye nanbarakɛlaw ye kosɛbɛ, u y"an siri cogo la min b"a to a ka gɛlɛn ka wuli, wa u tun bɛ to ka kasobon kɔlɔsi, ka cakɛdaw lajɛ, a bɛ iko u tun bɛ siran ko an bɛ se k"u ye ka tɛmɛ ni kunsigi ye.
  - Yala nin bɛ se ka kɛ wa ? - A ɲininkara, a hakili ɲagamina dɔɔnin, sennasanbara tomboy kɛlɛcɛ dɔ min bɛ nakɔbaarakɛminɛnw kɔnɔ.
  - N'i y'a ɲini, o tuma na, ɔwɔ. - Wa walasa ka dannaya kɛ, a ye cakɛda lamaga. - Foyi tɛ se ka kɛ.
  Fashpirovsky wulila tuma min na, kɛlɛcɛ ŋana Eduard kabakoyara dɔɔnin, a tun man jan kosɛbɛ, a janya tun bɛ se ka kɛ cɛmancɛ la, hali ni a tun ka bon kosɛbɛ, hali ni kɔngɔ ni dɛsɛ tun b"a la. Nka kasoden kamalennin in kɔni tun ka jan ani a tun ka dɔgɔ.
  Pirate sungurunnin ye susuli fiyɛ a la k'a pɛrɛn ko :
  - Nin ye nin ye, cɛkɔrɔba !
  - An k'a lajɛ min bɛ so tɔw kɔnɔ. - a ye hakilina di kɛlɛcɛ Eduard ma, ka muɲubaliya kɛ ka npan dɔ wuli a bolo, fanga bɛ min na a jogo la, a fanga tɛ.
  - kasobon nafolo ka kan ka kɛ yen ani kasoden tɔw bɛ yen. - Fashpirovsky y"o fɔ ni kanba ye.
  Pirate sungurunnin ye dɔnkili da ni dusu ye:
  - Ah, nafolo marayɔrɔ, n ka nafolo - fagali ni intrigues !
  A man nɔgɔ, a man nɔgɔ ka jɔ a gɛrɛfɛ!
  A ni jigiya tɛ kelen ye, o baara kɛra nafolotigi ye tiɲɛ na. Sanu bariliw, kɛsu caman ni kabakurunw. Ka kabakoya ɲɛda minɛ, min tun t"a miiri ko a bɛna o ɲɔgɔn ye kaso la, "Ala ka tɔɔrɔ" y"a ɲɛfɔ joona ko:
  - Nin ye nafolo ye min bɔra mɔgɔ camanba la, nafolo min minɛna sariya siratigɛ la.
  Kɛlɛcɛ cɛden Edward y"a kunkolo wuli k"a ninakili bɔ:
  - O cogo de la a bɛ i n' a fɔ u tun tɛna nafolo bɛɛ bɔsi u la .
  Fashpirovsky ye a kunkolo wuli ni fanga ye:
  - Sigida gɔfɛrɛnɛrɛ ye ntori namaratɔ ye. A b"a ɲini ka fɛn caman munumunu ka tɛmɛ a dawolo bɛ se ka min minɛ. - Yan, filibusterw ɲɛmɔgɔ ye a lamini lajɛ ni jɔrɔ ye, ka kameraw lamini. - A fagara kaban wa ?
  Npogotiginin min ye jagokɛla ye, o y"a senw sɔgɔsɔgɔ, minnu farikolo ka bon, k"a jaabi, k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - N t"a dɔn, cɛw !
  Kɛlɛcɛ Edward, a yɛrɛ ma diya, a y"a kunkolo wuli ni kunsigi jɛman ye:
  "Ne y"a ye siɲɛ laban min na, o tun bɛ balo la, a tun bɛ sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin dɔrɔn."
  Fashpirovsky yɛrɛ ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - A bɛ ten, an ka kan ka nin ko in ɲɛnabɔ joona. Nka disi manamananan bɛɛ tɛ koba ye, yan, hatch ka kan ka kɛ min bɛna taa ni mara masaso dungeon ye. Sisan, n bɛna kasobon kɔrɔsibaga ɲininka. - Ladilikan gɛlɛn min bɛ bɔ faama bangenen dɔ fɛ. - Wa e, kobra, i k'a ta.
  Hali ni a barika tun ka bon ani a tun bɛ degeliw la, Eduard, min tun bɛ baara kɛ kabakurunbɔyɔrɔw la, o ye sogo in kɔrɔta ni gɛlɛya dɔ ye, Fashpirovsky y"a ka donsokɛ fatɔ bugɔ a ɲɛda sɔgɔlenw na, k"a wajibiya a ka na a hakili la, o kɔfɛ, a ye sɔgɔli wɛrɛ fara a kan. A y"a ɲɛw yɛlɛ tuma min na, u tun bɛ baganw ka siranfɛnw jira.
  - I ka ɲɛnamaya bila dɔrɔn, n b"a bɛɛ kɛ.
  Jagokɛlaw ɲɛmɔgɔ ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - N ka kɔɲɔmuso Extragazel bɛ min ?
  Kasotigi ye sɔgɔsɔgɔ ni jigitigɛ ye ko:
  "U taara n"a ye faaba la a kalo wɔɔrɔ ye nin ye, mɔgɔ si tɛna o denbayaba in sungurunnin to jagokɛlaw ni jatigɛwalekɛlaw cɛma."
  Pirate sungurunnin y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Nin ye hakilina ye !
  A y'a sennasanbara sɔgɔ.
  - O tuma na fɛ, ne mago tɛ i la tugun. - Fashpirovsky y'a dawolo sɔgɔ ni pinɛ bolow ye. "I tun ka kan ka tɔɔrɔ, nka ne tun t"a fɛ ka nɔgɔ." Mun bɛ kɛ ni tɔ kelen ye, a fana ye fagalikɛla ye ani bɔgɔbɔgɔ.
  - N'i b'a fɛ, n yɛrɛ b'a faga ! - Kɛlɛcɛ kamalennin Edward, minnɔgɔ bɛ a la hali bi exploits la, o ye hakilina di a yɛrɛ sago la.
  - A ka nɔgɔn kojugu ani a ka nɔgɔn, a to u k'a dulon a kunkolo la. - "Ala ka tɔɔrɔ" jugu ye yamaruya di, ka siga kɛ ka cɛnin ja lajɛ. "I barika ka bon ka tɛmɛ i ka sanw kan, i bɛ se k"a sama ka bɔ."
  - Tiɲɛ don, kilo kɛmɛ ni binaani b"a la, a tɛ tɛmɛ o kan. - Eduard Osetrov y"o fɔ, k"a nisɔndiya, ka "ton caman" su in kɔrɔta a kamankunw kan.
  Nka, o kɛra ko duman ye, kasobon kɔrɔsibaga kasa tun bɛ i n"a fɔ bakɔrɔn sɔgɔlen. Ka fara o kan, a tun man di ka don, wa kɛlɛcɛ kamalennin y"a daminɛ ka sumaya dɔɔnin.
  Pirate Girl y"a kɔlɔsi ko:
  - Ɔwɔ, a kasa bɛ i ko donsokɛ nɔgɔlen !
  A y'a ɲɛda firifiri i n'a fɔ mime.
  O de kama, k"a yɛrɛ sɔrɔ kasobon kɔnɔ, kɛlɛcɛ kamalennin in lafiyalen don. Kasoden caman ye ɲɔgɔn lajɛn yen, cɛkɔrɔbaw dɔrɔn tɛ, nka musow ni denmisɛn caman, u fanba tun bɛ cogo jugu la tɔɔrɔ ni kɔngɔ kɔfɛ.
  Pirate sungurunnin in pɛrɛnna ko:
  - ninnu ye bakɔrɔnw ye - o ɲɔgɔnna brutes ! N"a sɔrɔ an sera ka dɔlɔ min!
  Kɛlɛcɛ kamalennin pɛrɛnna u kan ni dimi tilennen ye.
  - ka mun kɛ nin tɔɔrɔbaga in na ? Ka dulon?
  Kasoden minnu bilala ka bɔ kaso la, olu y"a daminɛ ka mankan bɔ - kɔgɔji y"a daminɛ ka foyi kɛ, ka bagabagali kɛ ko jikuru kɔnɔntɔnnan bɛna u degun. A bɛ san caman bɔ, mɔgɔw bɛ dusukunnataw mara kasobon nɔgɔlenw ni nɛnɛmanw kɔnɔ.
  - Ayi, a gengen jiri la ! Ka taa gengenjiri la! Gallows tɛ se ka kɛ mɔgɔ nɔgɔlen nɔgɔlenw ye! - Cɛw ye pɛrɛn u fogonfogon sanfɛ, dɔw kɔni tun ye jagokɛlaw ye walima sirabatigiw. Nka dɔw tun ye kasodenw ye, minnu tun ma bɔnɛ u cɛɲi na fɔlɔ.
  Wa u ye senna-tɛgɛrɛ kɛ ni sen gansanw ye, minnu sɔgɔlen don, sɔgɔsɔgɔninjɛ kura minnu bɔra sirilanw na, olu dabɔra u senkɔniw kan, o ye kasodenw ɲɛda ye min bɛ mɔgɔ dusu minɛ kosɛbɛ.
  Wa denmisɛnw kolo pewu ani u sɛgɛnnen don, nka u ma bɔnɛ u ka cɛɲi na, hali n"a y"a sɔrɔ u kolo bɛɛ tun bɛ ye.
  - O cogo la, i yɛrɛ ka tilennenya ni ɲangili kɛ ! Sabu an ka kiritigɛla kelenpe de ye jama ye! - Solomani ka latigɛ kɛlen kɔ, tomboyish kɛlɛcɛ Edward y"a ka koniya ta. Jagokɛlaw ka masakɛ tugura a kɔ. Hali ni bɛɛ m"a ka fanga dɔn, wa o tɔgɔ yɛrɛ tun tɛ ofisi ye, kasoden kɔrɔw y"a fo ni kulekanba ye. A y'a bolo kɔrɔta tuma min na, bɛɛ y'u makun. Fashpirovsky ni kanba ye, a ka basikan ma bɔnɛ a ka stentoriyali la kaso sanw kɔnɔ, a ye kuma fɔ ko:
  -I b'a fɛ ka jɔn ye i ka komandan ye?
  Jagokɛla sungurunnin y"a kɛ i n"a fɔ a y"a kamankun fitininw kɔrɔta.
  - I, an ɲɛminɛ, fa ! Aw ka kɛ an ka masakɛ ye, "Ala ka tɔɔrɔ"! "U pɛrɛnna k"u senw sennatan, k"u gosi n"u bolokɔnincininw ye. Wa, musow tilancɛ farilankolonw tun bɛ pɛrɛn caman na i n"a fɔ mɔgɔ minnu bɛ jinɛw kɔnɔ.
  Fashpirovsky y"a bolow kɔrɔta ka pɛrɛn:
  - A ka kɛ ten, sisan an dusukunw bɛna kɛ kelen ye !
  Npogotiginin damadɔ wɛrɛw nana ni finiw ye minnu datugulen don ni joli nɔgɔw ye, u y"u ka npanw kɔrɔta ni fanga ye.
  Kɛlɛcɛ cɛɲiw y"u sennasanbara barikamaw sennasan ni dimi ye joli jidagayɔrɔw kan.
  U ye mankanba bɔ u fogonfogon sanfɛ.
  An ye nɔɔrɔma jatigɛwalekɛlaw ye
  Requins ni baleines...
  Sɔrɔdasibaw
  Dibi tiɲɛbagaw!
  Wa ŋɛɲɛ dɔ tun bɛ ka mankanba bɔ.
  Kɛlɛ min tun bɛ dugu kɔnɔ, o tun bɛ ɲini ka ban, nɔgɔ laban minnu tora ka bɔ sanfiɲɛba joliba in na, olu tun bɛ ka jeni. Jagokɛla npogotigininw y"u sennasanbara jɛlenw gosi farakurunw kan, ka pan ka wuli ka sɔgɔsɔgɔ, a jɛlen don ko u bɛ ɲɛnajɛ kɛ.
  A ka ɲi kosɛbɛ ka kɛ jagokɛla ye
  Npogotiginin bɛ bɛɛ sonya k'a sɔrɔ a ma danfara don...
  Sanu man ca, a bɛ ye - ka dɔ fara n kan,
  A ka di kosɛbɛ ka kɛ sonyalikɛla ye min bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ!
  Wa, siɲɛ wɛrɛ, u sennasanbara jɛlenw bɛ i n"a fɔ u bɛ sɔgɔsɔgɔ ka don joli bulama, bilenman ani tuma dɔw la bulu bajiw kɔnɔ.
  Edik y"a ɲɛda fiyɛ ka dɔnkili da ni jɔn cɛdenw ye ɲɔgɔn fɛ:
  Fɔɲɔba, fɔɲɔba, fiɲɛ tɛ an bali, .
  Kabini n denmisɛnman, kɛlɛ ka di n ye kɔgɔji la...
  Wa ni i ka kan ka kɛlɛ kɛ sugo dɔ kama - .
  N tun bɛna jahanama kɔnɔ fɛnɲɛnamaw tigɛtigɛ!
  Hali ni Fashpirovsky ma maloya a ka finiw na, a y"a latigɛ hali bi ka finiw Changer, a tɛ se ka kɛ masakɛ, hali ni a ma masafugulan don a la, ka kɛ ragamuffin ye.
  Edward kɔni, a nisɔndiyara ka kɛ fini surun dɔrɔn de kɔnɔ tugun, bawo a tun ka nɔgɔn kosɛbɛ ani a tun bɛ se ka kɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni o ɲɔgɔnna sɔgɔlen farikolo ni farikolo yɔrɔw bɛ i la i n"a fɔ nɛgɛ.
  Terminator cɛnin yɛrɛ ye dɔnkili da ko:
  Eh, an ye numan gɛlɛnw ye
  An bɛna na ni masafugulan ye...
  N bɛ taa n da i n'a fɔ piyɔni, .
  N bɛ kunun i n"a fɔ masamuso!
  Wa kɛlɛcɛ cɛnin, n"a bolokɔnincininw ye, ka jagokɛlaw dɔ minɛ a nugu la. Wa a pɛrɛnna ni dusu tiɲɛna.
  Ani Edik ye dɔnkili da tugun:
  A to n ka taa Himalaya kuluw la
  Aw ka to silensi pristine kɔnɔ...
  Walima ne na kule, walima ne na wuluwulu,
  N"o tɛ n b"a dɔ dun!
  Wa cɛnin-kɛlɛcɛ bɛ kabakurun dɔ fili n"a sennasanbara ye, o bɛ pan ka tɛmɛn ka wulu dɔ bin.
  Wa a bɛna bin n"a dawolo ye jesuite suguya ka sɛgɛsɛgɛlikɛlaw dɔ kun na, min b"a ɲini ka tunun jama cɛma. A y'a kunkolo sɔgɔlen sɔgɔ.
  Kɛlɛcɛ kamalennin in ye dɔnkili da ko:
  - Wa i tɛ se ka dogo Edik la, i tɛ se ka dogo, .
  Npogotigi sennasanbaraw, aw bɛ min sugo, aw k"o fɔ n ye!
  Jagokɛla wɛrɛw y"u sen don binkanni na, nafolo caman nana ni u ye kurunboli yɔrɔ la, u tilalen don ni timinandiya ye ani ka u pese. Monitor min tun bɛ fini don ni hakilitigiya ye, o fana sera yen. Jagokɛlaw ɲɛmɔgɔ, a dabɔra cogo min na, a dimina ani a tun bɛ a yɛrɛ fɔ.
  - Sisan an ka kan ka tilali jugu ni tilennenya daminɛ. - Kɔgɔjida binkannikɛlaw ɲɛmɔgɔ y'a daminɛ ka pɛrɛn - O kɔrɔ ye ko nafolo bɛɛ ka kan ka tila ɲɔgɔn cɛ an ni ɲɔgɔn cɛ .
  Ravarnava ekipu ka kapitɛni kɔrɔba ye sɔsɔli kɛ:
  - Ɔwɔ, an b'u tila ɲɔgɔn na. Tila kelen ye an ka kurun kelen ye, tilancɛ tɔ kelen ye i ka kurun ye.
  Jagokɛla npogotigi cɛɲiw ye mankanba bɔ ni sɔn ye, k"u ka dumuni taamasiyɛn n"u sen jɛlenw ye, minnu cɛ ka ɲi kosɛbɛ, hali n"u nɔgɔlen don ani joli bɛ u la:
  - Dafalen i n'a fɔ jahanama - zone sariyaw ! Cakɛdaw bɛna nɛgɛ barikalanw tiɲɛ!
  Monitɛri, min bɛ ka tasuma dimi ni dimi ye, o y"a daminɛ i n"a fɔ sanfɛla min bɛ labɔ ni fili barikama ye:
  - Ayi, n t"a Sɔn, kurunw ye jɔli lankolonw ye, a kunba ye mɔgɔw ye. Ne ka mɔgɔw ni dunanw bɛɛ b"a fɛ fɛn bɛɛ ka kɛ tilennenya ye ani i n"a fɔ a ka kan ka kɛ cogo min na. Yala ne balimaw m"u ka ɲɛnamaya bila farati la, wa u caman sara kɛlɛ la min tɛ bɛn wa? - Kɔgɔjida binkannikɛlaw ka kulu dɔ ɲɛmɔgɔ, dimi kɔnɔ, a bɛ saber dɔ tigɛ duguma - Ka da bonya sariya ka ɲininiw kan, n bɛ nafolo minɛta tilayɔrɔ duurunan naani ɲini an fɛ.
  Wa tugun npogotigininw farilankolon tilancɛ, sumaya ani buguri bɛ u la, u bɛ fɛn dɔ sɔgɔsɔgɔ ka sɔnni kɛ.
  Kapiteni y"a ɲini ka kuntigi min tun bɛ baara kɛ kojugu, o hakili sigi:
  - Nka an ye bolonɔ bila sɛbɛn dɔ la, i bolonɔbila bɛ min fana na, ko fɛn bɛɛ bɛna tila ɲɔgɔn na kurunw ni ɲɔgɔn cɛ.
  - N hakili t"a la n ye min wuli, nka sisan a kɛra papiye dɔrɔn de ye. Nin waati in na, papiye nɔgɔlen tɛna de latigɛ, nka nɛgɛ nɔgɔlenw de bɛna a latigɛ. - Monitɛri ye tasuma bɔ kosɛbɛ ka saber elite dɔ manamana a kun sanfɛ. - Ayiwa, an bɛna ɲɛnamaya kɛ cogo di ka kɛɲɛ ni hakilinaw ye.
  Jagokɛlaw y"a daminɛ ka pɛrɛn ka kɛɲɛ ni bɛnkan ye, wa, fiyɛlikan dɔ bɔra. A jɛlen don ko jolibɔ tun bɛ ka caya.
  Jagokɛla npogotigininw y"u sennasanbaraw sennatan ani k"u kɔkili cɛɲiw wuli ni fanga ye, wa u ka sokola abs jɛgɛlenw tun bɛ tulon kɛ n"u ka tile cɛɲiw ye.
  Kapiteni kɔrɔba y"a ɲini ka hakilinata di u fɛ.
  - An ka kɔnɔni kɛ fo Ravarnava ni kɔgɔji bɛɛ kɛlɛcɛ ɲuman Eduard Osetrov ka na, o kɔfɛ an bɛna baro kɛ an ka gɛlɛyaw bɛɛ kan.
  Kɔrsiw ka mankan tun bɛ i ko a tɛ jɛya kosɛbɛ. Hali kɔrsɔri npogotigininw tun bɛ pɛrɛn i n"a fɔ donsokɛw bɛ ka sɔgɔ ni nɛgɛbere ye. Wa u senw, minnu tùn bɛ danfara Bɔ ni teliyaba ye kosɛbɛ ani layiniw ka nɛɛma ye, olu tùn bɛ hopak dɔn. A kɛra i n"a fɔ monitor (kɔlɔsilikɛla) fɛ k"u bɛɛ bɛ a kɛrɛ fɛ, wa o ye jagokɛlaw ka kapitɛni wuli ka taa a fɛ:
  - Gɛlɛyaw b'aw la, mɔgɔ bɛ se ka caya n na siɲɛ duuru, ni kɛlɛko sera, o tuma na fɛ, aw bɛɛ bɛna faga i n'a fɔ sosow.
  Skipper seasoned tun tɛ siran o impudence ɲɛ:
  - Kɛlɛcɛ dɔw bɛ se ka kɛ tan ye, ka fara o kan, marifa caman b"an bolo.
  Npogotiginin minnu ye jagokɛla ye, olu minnu tun bɛ fan fila bɛɛ la, olu tun bɛ pan ka taa sanfɛ ni kɔnɔnajɛya ye ka taa a fɛ, ka wuli ka yaala-yaala i n"a fɔ sanfɛlanw.
  Monitɛri y"a daminɛ ka wuli, a kɛra i n"a fɔ watara bɛ bɔ a ka peruki violet jukɔrɔ:
  "Nin ye nafa ye kɔgɔji la, nka dugukolo kan, an bɛna se sɔrɔ." - Ani butikiw taamasiyɛnni i n"a fɔ dantigɛli. - O la, n"i b"a fɛ ka to ɲɛnamaya la, i ka sɔn an ka saratiw ma, n"o tɛ kɔfɛ an bɛna fɛn bɛɛ ta, an bɛna minnu to ɲɛnamaya la, an bɛna olu dulon.
  Skipper ye a don a kɔnɔ cogo bɛnbali la:
  - Nka nin ye namara ye ! (A man ɲi ka hakilinaw diya i n"a fɔ bonya filibusterw cɛma!)
  Monitor ye pistolet dɔ bɔ min masirilen don ni topaze ni rubi ye:
  - Bonya jumɛn bɛ se ka sɔrɔ jagokɛla la ? "Wa a ye marifa ci a sen na, ka kuruntigi jogin kosɛbɛ. A binna i n"a fɔ a binna duguma, a ye marifa kolo minɛ. Ani ɲɛmɔgɔ dibi la, o pɛrɛnna! - nin de bɛna kɛ fali bɛɛ la min b' a ja gɛlɛya ka don ne ka sira la !
  Laala, mɔgɔfaga tun bɛna kɛ ni kulekanw tun tɛ.
  - Ravarnava ni kobra, Edward min tɛ se ka se sɔrɔ, olu bɛ na.
  Pirate sungurunninw y"a ta k"u kule. Wa u y"a daminɛ k"u senw sɔgɔsɔgɔ ni fanga ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan, k"u ka npanw wuli u kunkolo jɛlenw kan.
  U pɛrɛnna ko:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ jagokɛlaw ye !
  Cɛdennin kɔni, a yɛrɛ ma taama, nka a tun bɛ pan, i n"a fɔ a bɛ wuluw kan. A ka lamaga-lamagaliw bɛ teliya ten. Tiɲɛ na, a sen fitinin jɛlenw tun bɛ manamana ni senkɔniw ye minnu tun bɛ manamana ni joli kulɛri caman ye.
  Monitor jɔra k"a ŋaniw wuli ni juguya ye:
  - O bɛ ɲɛ, n bɛ nin foli cɛ hakilintanw di siɲɛ laban ma.
  Ravarnava gɛrɛla tuma min na, filibusters ɲɛmɔgɔ ko dɔnbaga y"a kɔlɔsi o yɔrɔnin bɛɛ ko a dɛmɛbaga dɔ jogin na, wa, jagokɛlaw ye layini kɛ kulu dɔ kɔnɔ min tun bɛ ka bagabagali kɛ.
  Wa kɔrsɔri npogotigininw bɛɛ nɔgɔlen don, u tilancɛ farilankolon don ani joli bɛ u la. U y"a ta ka tweet kɛ ko:
  Nin ye jiginni ye - .
  Robe complet...
  Aw ye super Bond ye - .
  Jagokɛla sɛbɛ dɔ...
  Wa a man nɔgɔn ne ma fewu - .
  Kanu agent zeru, zeru wolonwula!
  - Mun de bɛ balimaw ? - Ravarnava ye ɲininkali kɛ ni nɛnɛ ye. Wa kɛlɛcɛ cɛden Edward ye pan a kun kan, ka kɔ somersault dɔ lasegin. A ka npan kabakoma min tun bɛ ka pan, o ye wulu belebeleba dɔ tigɛ tilayɔrɔ naani na, n"a bɛ i n"a fɔ pɔmitɛri, n"a ɲɛ ye sɛrɛkili ye. Fɛnɲɛnɛmaw joli emerald kurukuruw bɔra.
  - Ɔwɔ, o de don ! "Monitɛri y"a daminɛ ni kanba ye, k"a ɲɛsin cɛnin teliya kojugu ma ni hakilisigi ye. " An ka mɔgɔw y"a latigɛ : labɛn tɛmɛnen tun tɛ tilennenya ye, wa ko a tun ka kan ka jateminɛ kɛ kokura ka ɲɛsin nafolo tilacogo sariyaw ma. O kɔrɔ ye ko i ka tila ni kunkolow ye, i kana tila ni kurunw ye. Nu kelen-kelen bɛɛ ka kan ka niyɔrɔ sɔrɔ ka kɛɲɛ ni sariya ye. Kɔrsi ɲɛmɔgɔ y"a dabɔ a da la k"a da sɔgɔlen sɔgɔ ni farinya ye. - Ayiwa, i bɛ sɔn nin ma wa ?
  - Wa ni o tɛ ? - Ravarnava ye ɲininkali kɛ, a ye binkanni in ko lajɛ ni nisɔndiya ye.
  Jagokɛla npogotigininw tun bɛ mankan bɔ i n"a fɔ wuluwuluw.
  - O tuma na fɛ, kɛlɛ bɛna kɛ, kɛlɛ in laban bɛna latigɛ jate ni jagɛlɛya fɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, i b"a dɔn, i bolila jalakidenw ɲɛ, jate. - Monitor kuncɛba y"a sinsin a kan, a bɛ sɔgɔsɔgɔ ni farinya ye.
  "Sɔni, kɔrw ka masakɛ, Fashpirovsky belebeleba, bɛna na yan, a bɛna kiri tigɛ an kan." - A y"a fɔ, k"a ka npan fili a bolow la minnu falen bɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ la, hali n"a y"a sɔrɔ denmisɛnnin ta don, nka a sirilen don ni nɛgɛbere ye.
  Sɔn-ni-sɔn gafenin dɔ mankan bɔra kɔrw ka kuluw kɔnɔ.
  - N tɛ masakɛ si dɔn. An ka gɛlɛya ɲɛnabɔ o yɔrɔnin bɛɛ - a fɔ Varaki : i sɔnna ne ka sariyaw ma, n'o tɛ joli bɛ bɔn. - Kɔlɔsilikɛla ye marifa jira Ravarnava kɔnɔbara la. O marifa suguw tun man ca hali bi kosɛbɛ nin waati in na cɛmancɛla waatiw la, wa jagokɛlaw tun bɛ waso kosɛbɛ a sɔrɔli la, bololabaarakɛla ŋana dɔ de ye min dilan.
  - Ɔwɔ, jinɛ ka kɛ a fɛ. - Eduard Osetrov, n"o dege sɔrɔdasi-fɛɛrɛw la, o ye kabakurun dɔ ta n"a sen gansan ye, farikolo-ɲɛnajɛlen, ani n"a filicogo ɲuman ye, k"a bila bolo la ka ɲɛ ni marifa ye. Marifa dɔ pɛrɛnna, pistoli binna, segin fila o kɔfɛ, kɛlɛcɛ kamalennin bolila ka don jagokɛla in na. A y"a gɛnɛgɛnɛ tile-yɔrɔ la, o kɔfɛ, a y"a bolo belebeleba wuli ni tulonkɛ ye, ka nɛgɛbere don a dawolo la.
  Pirate sungurunninw ye wuluwulu kɛ ni sɔn ye kosɛbɛ. U senw sennasanbaraw y"a daminɛ ka lamaga, u labɛnnen don ka kari ka don dɔn dɔ la.
  - Yɛlɛma, i ka kuntigi bɛ ban. - Badaa-badaa kamalennin kɛlɛcɛ ye kulekan bɔ. Jagokɛlaw ye u sɔgɔsɔgɔ ani u ye nɛnɛ. U damadɔ, minnu hakili ka bon kosɛbɛ, olu ye sabɛrɛw wuli, nka u ma u ja gɛlɛya ka kɛlɛ kɛ. Npogotiginin minnu sennasanbara ye, olu pɛrɛnna ko:
  - Puck ! Puck ye! Puck ye!
  - o de don , sisan , minɛbaga , yamaruya i ka wuluw ma u k' u ka marifaw bila ! - Edward ye yamaruya di ni kan gɛlɛn ye k"a sennasanbara gansan sennateliya kosɛbɛ fo a jukɔrɔla kabakurun farala.
  K'a Ye ko Monitor (Monitɛri) bɛ 'yɔrɔ la, kɛlɛcɛ kamalennin y'a tulo Sama, k'a bolokɔnincinin digi a ɲɛda la k'a Wajibiya a ka Nà a hakili la.
  - A to n ka taa, n b'i deli ! - Jatigɛwalekɛla ɲɛmɔgɔ min tun binna o yɔrɔnin bɛɛ, o ye sɔgɔsɔgɔ.
  Pirate npogotigininw y"a daminɛ ka pɛrɛn k"a jaabi ko :
  - Aw kana a bila ! A ka tonsow tigɛ ka bɔ!
  Cɛdennin y"a bolo kɔrɔta ka t"a fɛ:
  - E, misisogo namaratɔ, i bɛ sɔn nafolo tilali tɛmɛnen ma wa ? - Wa bolo sɔgɔra, i n"a fɔ a dilannen don ni kartɔn ye.
  - O bɛ masakɛ de bolo ka latigɛ. - Monitor ye sɔgɔsɔgɔ, a bɛ a minɛ bɔgɔdaga la.
  Npogotigi barikamaw sennasanbaraw mankan ni u sennasanbara tuguni.
  Cɛdennin kɛlɛcɛ ye a yɛrɛ firifiri ka tɛmɛn fɔlɔ kan, o min yɛrɛ ye a sɔgɔsɔgɔ:
  - N'i sara do ?
  Kuntigi min tun bɛ iko dandi, o y"a jira ko a jɔlen don a kɔnɔna na. A y"a fɔ ni kumakan ye min tɛ fɛn ye, a y"a fɔ ko:
  - An bɛɛ ye mɔgɔ sataw ye. Don dɔ, jagokɛla o jagokɛla bɛna a ka taama ban, o la, a ka fisa ka bɔ jagokɛla ka marifa la ka tɛmɛ maloya kan yardarm la.
  Sɔn ni, o waati kelen na, waleɲumandɔn ɲagaminen dɔ mɛnna npogotigininw ka kulu kɔnɔ. O bɛɛ tun bɛ i ko a ka nɛnɛ kosɛbɛ.
  Eduard Osetrov tun b"a fɛ ka fɛn wɛrɛ fara a kan, nka mankan dɔ mɛnna ani mɔgɔ caman bɔra ni marifaw ye.
  "Ne hakili la, a bɛ tiɲɛ fɔ, masakɛ ka a latigɛ." - Ravarnava y'a Jira k'a sɔrɔ a ma 'sèn Bɔ kosɛbɛ.
  Filibuster sungurunninw ye kulekan bɔ, k"u ka cɛsirilan belebelebaw, cɛɲiw wuli:
  - Ɔwɔ, ɔwɔ, ayi, ɔwɔ !
  Cɛdennin Edward ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  Wajibi tɛ i ka kɛ kumalasela ye
  Ka ɲɛfɔli kɛ waati jan kɔnɔ...
  Ne na kɛ masakɛ ye - .
  O bɛɛ kɔfɛ, a tɛna mɛn u ka kɛ!
  
  Nka n"an b"a fɛ ka tiɲɛ fɔ, .
  Masasigilan ni epaulets - .
  N mago b"a la walasa k"a sɔrɔ
  Musketw, musow!
  Mɔgɔ kɛmɛ fila ni kɔ, minnu fanba tɔɔrɔla, fini minnu tigɛra sɔrɔdasiw fɛ walima jamanaden nafolotigiw fɛ, olu bɔra kɛnɛ kan. Cɛ min tun bɛ taama ɲɛfɛ, o tun ye cɛ ye min ɲɛda tun bɛ a yɛrɛ jira, a kunsigi tun ka surun ani a tun bɛ ni grandee fini ye. Ravarnava y"a dɔn o yɔrɔnin bɛɛ la, a y"a biri a ma diyagoya fɛ.
  - Bonya ka kɛ Fashpirovsky belebele ye, kɔrw ka masakɛ ka ɲɛnamaya ani "Ala ka tɔɔrɔ."
  Npogotigi caman ye bolonɔ bila, k"u bolokɔnincininw gosi i n"a fɔ propulsɛriw.
  Kumakanbaw mɛnna:
  - Bravo ! Bis!
  Tomboyish kɛlɛcɛ Edward fana tun tɛ nisɔndiya kojugu. A bɛ se kosɛbɛ kaban, wa a kɔgɔlen don fo a bɛ se k"a yɛrɛ ka kulu sigi senkan, walima hali ka kɛ kɛlɛbolo bɛɛ ɲɛmɔgɔ ye. Wa o la, a ye ɲɔgɔndan wɛrɛ sɔrɔ sisan fanga ni fanga kɛlɛli la kɔgɔji denmisɛnw cɛma. O min, jamanaw fa jɔyɔrɔ ɲininikɛla wɛrɛ, ale, a sira fɛ, y"a yɛrɛ hɔrɔnya. N"i b"a fɛ ka fanga tila, a ka fisa ni sunguru cɛɲi ye.
  Fashpirovsky y"a kunkolo wuli k"a bolo kɔrɔta. Korsi kɛlɛcɛ ye ɲininkali kɛ ko:
  "Yala i ɲinɛna hali bi cogo min na Ravarnava, walima, i n"a fɔ u tun b"i wele cogo min na, Boar, ye kurun ta cogo min na ne ka darapo kɔrɔ wa?"
  Binkannikɛlaw kuntigiba y'a jaabi joona ko:
  - Ayi, nin tɛ ɲinɛ, e min tɛ se ka suma ɲɔgɔn ma. - O kɔ fɛ, Ravarnava maloyara a ka tanuli la.
  Edik ye a ɲɛji cɛ ka wuluwulu minɛ n"a sennasanbara ye. Cɛdennin tun b"a fɛ k"a mugumugu, nka o kɔfɛ, a y"a miiri ko fɛnɲɛnama fana ye fɛn ɲɛnama ye, wa a man kan ka faga kun tɛ.
  Wa kɛlɛcɛ, den banbali, ye danfɛn sɔgɔlen in fili san fɛ.
  Fashpirovsky ye ŋɛɲɛ kɛ:
  - O bɛ ɲɛ, nka yan, n y"a ye, sɔsɔliba dɔ kɛra aw la, wa n terikɛ fitinin ye prankster tɔgɔba Monitor minɛ jɔnya la.
  Bɛɛ ye ŋɛɲɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ. Dunan dɔw ye kulekanba bɔ fo kɔnɔw ni kɔnɔ suguya wɛrɛw kulu dɔ wulila ka taa san fɛ. U ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka boli ka kɛ sɛrɛkiliw ye ni jigitigɛ ye fo fɛnɲɛnamaw farala bolibagaw kan. Wa o kɔfɛ, npogotigininw y"a daminɛ ka mankan bɔ i n"a fɔ misiw sogofagalan dɔ kɔnɔ, o min ka di kosɛbɛ, wa a ɲɔgɔn tɛ yen.
  Ravarnava, min tun bɛ ka sanpɛrɛn ni bass kan dɔgɔman ye, o y"a jaabi ko:
  - O ye tiɲɛ ye, a b"a fɛ ka bɛnkan min kɛra ka tɛmɛ, n"o ye ka nafolo tilacogo tilennen ye, o sennatan ni jagɛlɛya ye, ka tɛmɛ a niyɔrɔ tilennen kan. Tiɲɛ na, nin jatigɛwalekɛla yecogo dusukasilen in t"a ka kuma n"a ka kalili tiimɛ.
  Edward tun b"a fɛ ka fɛn dɔ fɔ, nka a y"a latigɛ ko a tɛna kɔrɔtɔ. Pirate sungurunnin dɔ y"i biri ka terminator cɛden sennasanbara susu.
  Ayiwa, a tun bɛ iko nisɔndiyako, i n"a fɔ kanuya ni bonya taamasyɛn ye kɛlɛcɛ dɔ la min ɲɛda ka dɔgɔ kosɛbɛ.
  Fashpirovsky y"a bolokɔnincinin wuli k"a sɔn nin bonya hakilina in kɔrɔfɔli ma:
  - O ye tiɲɛ ye, kumabaliya ye jurumuba ye jagokɛla bolo, min bɛ ko ni joli ye.
  Npogotiginin pɛrɛnna k"a sɔn o ma. Ani, i bɛ se k"a ye cogo min na u ɲɛda cɛɲiw ɲɛw tun bɛ manamana.
  Edward ye kumakan dɔ fɔ ko:
  - jurumu kan , u bɛ wari sɔrɔ ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan k' u bin !
  Monitɛri labanna ka ban, a ka mugu ye jigin ani a ye kulekan bɔ:
  - Baasi tɛ Fashpirovsky, jinɛ ye n fili. - O kɔfɛ, jatigɛwalekɛla ɲɛmɔgɔ ka kumakan jiginna ka kɛ ŋaniya jotigi ye. - O ye dɔrɔn ko n y"a miiri ko a ma bɛn ko, n"a sɔrɔla ekipu dɔ ka bon n"a bɛ se ka kɛ siɲɛ duuru ye, n bɛna wajibiya ka tilancɛ kelen dɔrɔn sɔrɔ.
  Edward ye ŋɛɲɛ kɛ ani a tun b"a fɛ ka fɛn dɔ fɔ. Nka jagokɛla sungurunnin tun b"a fɛ ka cɛnin in sennasanbara gansan susu. Wa a tun bɛ sɔgɔsɔgɔ, wa a tun ka di a senkɔni jɛlen ye min bɛ se ka wuli . Ka fara o kan, terminator cɛnin tun b"a miiri ko a ye masakɛ sɛbɛ ye.
  Pirate Mansa y"a fɔ ni kalan ye ko:
  - Nka i ye i bolonɔ bila o bɛnkan sugu la wa ?
  Monitor y"a daminɛ ka wuli kɔnɔna na ka bɔ kɛnɛma:
  - Ɔwɔ, kɔgɔjiw ka fɔɲɔba, nka tigitigi bawo n ye bagabagali jugu kɛ. - Kɔrsɛ ɲɛmɔgɔ y"a bolo sin cɛnin ma min bɛ i n"a fɔ kojugu tɛ a la, hali n"a farikolo ka bon kosɛbɛ, n"a bɛ fini surun na, n"o ye Edward ye. - O bɛɛ kɔfɛ, marifa minnu ka bon ni ne ye, olu tun ka ca u bolo.
  Fashpirovsky, k"a jɛɲɔgɔn kɔrɔ filɛ ni bonya ye, a ko:
  - Donc (o la) e de don, Ravarnava, min ye nin kurunba in tigi ye ka bɔ Contrabass ? Min bɛ mɔgɔ kabakoya, o ye tɔgɔ ye, sanpɛrɛnkan bɛ mɛn min kɔnɔ. "Jagokɛlaw ka masakɛ ka kumakan kɛra kanuya ye dɔɔnin. - I ka kan ka jagɛlɛya sɔrɔ k'a minɛ.
  Edward y"a ta ka gilasi sɔgɔlen fili n"a senkɔni gansanw ye. A ye pan ka tɛmɛn ka gadfly fasalen in gosi n"a kun ye, k"a tigɛ tilayɔrɔ fila la ka joli jɛman fiyɛ ka bɔ.
  Ravarnava, a wulila k"a disi bɔ ni yɛrɛbonya ye, a ko:
  - O ye tiɲɛ ye, se tɛ se ka se sɔrɔ, nka jɔyɔrɔba tun bɛ cɛnin kɛlɛcɛ Eduard Osetrov fɛ, min bɛ se ka hali jatigɛwalekɛla hakilintan dɔ sɔgɔ i n"a fɔ "Baron" Monitor.
  Jagokɛlaw ye mankanba bɔ ni sɔnni ye. U dɔw yɛrɛ y"u ka npanw ni marifa girinmanw lamaga. U ka dusu lakika bɛ ye.
  Kɛlɛcɛ npogotigininw y'a ta ka dɔnkili da ni ɲagali ye.
  Edward kɛmɛ ni fɔlɔba ni fangatigi,
  Ni an y"a fɔ ka ɲɛ, cɛden dɔ tɔgɔ dara ko Edya...
  Aw k"a ta k"a sama ka taa zoo barikaman na,
  Baron, ursi fatɔ!
  Fashpirovsky, mankan in kan, a ko:
  - Ɔwɔ, tiɲɛ don, nin cɛnin jagɛlɛn in ye sanu ye, n bɛna kurun danfaralen ni fangatigi dɔ komandi di a ma ni n ye flotilla sɔrɔ. O cɛma, ne ka fura ye nin ye. I ka nafolo tila sabanan na di ne ni ne ka mɔgɔw ma, a tɔ bɛna tila kurunw ni ɲɔgɔn cɛ cogo kelen na, i n"a fɔ i tun bɛnna cogo min na ka kɔn o ɲɛ, tilayɔrɔba fila la. - Pirate Emperor ye a kunkolo wuli ka taa Monitor ɲɛda sɔgɔlen fan fɛ. - Wa i kana dimi, nka i k"i kun kɔrɔta. Sɔɔni, ne ka cikan kɔrɔ, an bɛna nafolo minɛ min ɲɔgɔn ma deli ka kɛ fɔlɔ, fo hali jinɛw bɛna keleya. Mɔgɔ kɛmɛ fila ni kɔ nana ni ne ye, wa u bɛɛ bɛ kɛlɛ dɔn. - Wa kaban ka affirmative ni mankanba ye. - Yala i sɔnna ne ka sariyaw ma wa?!
  Corsair sungurunninw ye nisɔndiya sɔrɔ ni sɔn ye. Wa u y"a daminɛ ka panpan i n"a fɔ lastikuw.
  Edward y"a sennasanbara digi ni dimi ye ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Godfather ye offert dɔ kɛ min tɛ se ka ban !
  - Ɔwɔ, tiɲɛ don ! - Ravarnava ye kulekan bɔ ni sanpɛrɛn ye.
  - Ka bɛn! - Monitor y"o fɔ ni kɔnɔnafili jɛlen ye.
  Terminator Boy y"a jira ko:
  - Nisɔndiya tɛ wari la , nka se bɛ dɔ fara a kan !
  Mansakɛ, ni kumakan ye min tun tɛ sɔn bɛnkan ma, a y"a fɔ ko:
  - O la, i bolonɔ bila bɛnkansɛbɛn kura la ni bolonɔbila ye !
  A bɛ ye ko monitor (kɔlɔsilikɛlan) y"a yɛrɛyɛrɛ. Wa o kɔfɛ, terminator cɛnin ye pan ka na a fɛ ka jatigɛwalekɛla kɔrɔta k"a bolo kɔrɔtalenw kɛ. Wa an k"a sɔrɔ, k"a sɔrɔ an bɛ trance fanga dɔn an yɛrɛ la, ka su in lamini joona kosɛbɛ.
  Fashpirovsky y"a pɛrɛn, k"a bolokɔnincinin lamaga ko:
  - A to yen, kɛlɛcɛ kamalennin !
  Edward ma sɔn ka Monitor bila, o min kɛra ɲɛ jɛman ye, ka sɛgɛn, ka gɛrɛ Ravarnava ni Fashpirovsky la. Boloci gɛlɛnw tugura o kɔ, o mɔgɔ saba ye ɲɔgɔn ɲɛw lajɛ ka ɲɛji cɛ. O kɔfɛ, u ye ɲɔgɔn minɛ, jagokɛla saba minnu tun bɛ waati kɔnɔ, olu ye u bolow minɛ.
  Kɔrsɔri npogotigininw ye mankanw bɔ k"a jira ko u sɔnna. U dɔ ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Nin ye lamini ye !
  Terminator Boy ye dɔnkili da ko:
  An bɛɛ bɛ Napoléonw filɛ,
  Danfɛn minnu sen fila bɛ yen, olu miliyɔn caman bɛ yen...
  Aw ye se ka mɔgɔw siri kɔla la, .
  Ani i bɛna kɛ kɛlɛcɛ fariman ye kosɛbɛ!
  - An bɛ kali kosɛbɛ. - Fashpirovsky y"a yɛrɛ tigɛ a yɛrɛma. - Ko an bɛna kɛ teriw ye tuma bɛɛ, wa an tɛna ɲɔgɔn janfa abada.
  - N b'a kali ! - Ravarnava y"o fɔ, k"a kininbolo kɔrɔta.
  - Ka se mɔgɔ senumaw bɛɛ ma Ala tɔgɔ la, ko an ka kɛ tiɲɛtigiw ye an ka kuma la. - A ye Monitor (Monitɛri) fara a kan.
  - Amiina ! - Mansamara ye ban.
  A kɛlen k"a sen farilankolonw, farikolo-ɲɛnajɛlenw lamaga ni dannayabaliya ye, i n"a fɔ u sirilen bɛ nɛgɛbere la, Edward y"a ɲɛsin triumvirate ma ni dannayabaliya ye. Cɛdennin y"a ye ko a tununna. U bɛ ɲɔgɔn fɛ yan, ani jɔn don sisan? Kabini cɛden gansan dɔ, a jɔyɔrɔba ye sennasanbara ye.
  Tiɲɛ don, npogotigininw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la minnu bɛ bɔ jɔn hɔrɔnw cɛma, olu b"a filɛ ni waleɲumandɔn ye, i n"a fɔ ala sugu dɔ.
  Fashpirovsky, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na, a ko:
  - Wa sisan, aw bɛ to aw ka kurunw kapitɛniw ye ne ka komandan bɛɛ lajɛlen kɔrɔ. An ka an yɛrɛ su ji la ka sira gosi!
  - An bɛ sɔn o ma ! - A sɛmɛntiyalen don Ravarnava ni Monitor fɛ.
  Npogotigininw, ni sɔnniba ni dusudonba ye, u y"a ta ka mankan daminɛ. U y"a daminɛ ka dɔn kɛ ani ka dɔnkili da:
  Jagokɛla tɛ siranbagatɔ daɲɛ dɔn, .
  Aw kana a dɔn ni aw filila...
  Anw kɔsariw de ka di diɲɛ kɔnɔ,
  Foyi man di an ye ni tɔgɔba tɛ!
  Ka binkanniw tila-tila ani k"a doni, o ye waati caman ta. Jagokɛla npogotigininw ni jɔn hɔrɔnw tun bɛ dɔn kɛ tasuma yeelen na, u farikolo minnu tun bɛ manamana ni sumaya, tulu ani wusulan ye, olu tun bɛ pan ni kungo ye.
  Wa o la, pirates (jatigɛwalekɛlaw) bɛ ni booty (bonya) caman ye.
  N tun ka kan ka taa ni kurun saba ye minnu falen bɛ fɛnɲɛnamafagalan nafamaw na walasa k"u feere sɔngɔba la ni a mago tun bɛ u la. O la sa, u ye kurun duuru ɲɔgɔn ta, kɛlɛbolo fila ani doni saba. Sira kan, sirabatigi kɛmɛ ni tila wɛrɛ farala u kan, wa kɔgɔjida la balimaya mɔgɔw bɛɛ lajɛlen sera mɔgɔ kɛmɛ wɔɔrɔ ni bi duuru ni kɔ ma. Nka, sisan, kɔgɔji binkannikɛlaw ka wari tun bɛ se bɛɛ ma, nka masakɛ nanbaratɔ tun b"a dɔn ko u fanba bɛna fɛn bɛɛ tiɲɛ, walasa kanpaɲi nata la, u ka boli tugun i n"a fɔ piranɛ kɔngɔlenw ka kulu ka taa kɛlɛ fagalen dɔ la u ka finiw kɔnɔ. Ayiwa, nin ye tilennenya ye, a ka nɔgɔn kɔngɔ bɛ taa sa ka tɛmɛ cɛkɔrɔba balolen ɲuman kan. Nafolotigiw ye siranbagatɔw ye kojugu, wa a bɛ yeli kɛ Ravarnava fɛ, cɛ min hakili ka nɔgɔn, kantigi, tiɲɛtigi ani Monitor, wa a ka fisa k"a faga walasa a kana a kɔ gosi bala la.
  O la, jɔnmuso npogotigininw ni jagokɛla npogotigininw bɛ dɔn kɛ, wa u farikolo farikolo-ɲɛnajɛlenw ni u sɔgɔlenw kɛcogo bɛɛ la, mɔgɔ bɛ se ka kulekan mɛn:
  Aw kana aw jigi da mɔgɔ si kan,
  Aw ye a lajɛ tuma bɛɛ...
  Pirate tɛ teri si sɔrɔ - .
  Mɔgɔ bɛɛ ye mɔgɔ jugu ye!
  
  Ni u ye aw janfa, .
  Penaliti in ka siniɲɛsigi bɛna bonya...
  Namaratɔ bɛna gosi
  Ni i ye naloman ye, i ye naloman ye!
  Ayiwa, o bɛ ɲɛ, o de y"a To npogotigininw bɛ yen, ka ɲɛnajɛ ani ka nisɔndiya di cɛnimusoya barikama ma. Cɛya fla bɛ nin diɲɛ in na: barikama ni cɛɲi. Nka siwili dɔw bɛ yen cɛya ni musoya ka ca yɔrɔ minnu na, wa u dɔw bɛ bɔ tuma dɔw la.
  O ye gundo ye a bolo, nin ye Eduard Sturgeon ye, fɛn dɔ b"a fɔ a ye ko cɛnin in bɔra o diɲɛ juguba in na, u bɛ min wele ko dugujukɔrɔ. An ka kan ka kuma a fɛ. Komin a ye kɛlɛcɛ kamalennin wele ka na kabini kɔnɔ, Fashpirovsky y"a yamaruya a k"a ka pipe fa ani ka fassroch dilan, o min bɛ i n"a fɔ kafe, nka a ka di kosɛbɛ, wa fanga bɛ mɛn a la.
  Cɛdennin tun, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, sennasanbara, n"a farikolo farilankolon, n"a sɔgɔlen don kosɛbɛ, nɛgɛ kuluw, a tun bɛ fini surun dɔrɔn de don, fo a fari finman nɔgɔlen jukɔrɔ, i n"a fɔ mɛkisikalan jikuruw, a bolow, a senw ani a kɔ fasaw tun bɛ girin.
  Nka o waati kelen na, Edward ye biye dɔw don: sanu bololanɛgɛw ni kabakurunw bɛ a bolokɔninw ni a senkɔniw na. Mun na a tun bɛ i n"a fɔ Farafinna masakɛ, fo n"a y"a sɔrɔ a kunsigi tun ye fin ye, nka sanu tun bɛ seri a la dɔɔnin, i n"a fɔ mugu.
  Ɔwɔ, a cɛ ka ɲi kosɛbɛ, nka cɛnimusoya min barika ka bon, o ma cɛdenw ɲɛnajɛ dabila.
  U kelen na tuma min na, masakɛ, i n"a fɔ a kɛra cogo min na, a y"a ɲininka ko:
  - I wolola min, kɛlɛcɛ kunkolo finman Edward ?
  Kɛlɛcɛ kamalennin y"a jaabi a yɛrɛma ko:
  - Nɛgɛso kɔrɔw dɔ la kelen na.
  Fashpirovsky y"a kunkolo wuli cogo jugu la, ka sɔgɔsɔgɔninjɛ dɔ bɔ a ɲɛda la:
  - Kana nkalon tigɛ n na, n bɛ ye ka ɲɛ mɔgɔw fɛ. Ne ye ɲɛnamaya caman kɛ diɲɛ kɔnɔ kaban. N"a sɔrɔ i bɔra diɲɛ kɔnɔ, an b"o min wele ko dugujukɔrɔ.
  Osetrov ye nanbarakɛla ye ani a ye ko dɔn kaban, wa a ye ko caman kɛ a ka ɲɛnamaya kɔnɔ, a y"a kɛ i n"a fɔ a ye denmisɛn nalonma ye:
  - Mɔgɔw bɛ se ka balo jahanama kɔnɔ, ka fara o kan, ka segin ka bɔ yen wa ?
  Mansa ye pipe dɔ mana, sisi kasa tun ka di, a tun bɛ mɔgɔ hakili jigin wusulan na, wa a tun bɛ girin ka kɛ kurukuru pinki ye:
  - Ko in tiɲɛ ye k'u bɛ Se ka ɲɛnamaya Kɛ, hali n'u ye dibi ye dɔɔnin. Aw mɔgɔw bɛ balo cogo min na yen, aw bɛna o fɔ ne ye.
  Edward y"a kunkolo wuli, a senkɔniw jɛlen, ka kɔgɔji kɔnɔ wulu dɔ minɛ, k"a buguri maga, k"a jaabi ni kan fitinin ye:
  - Tuma dɔw la, k"a jɛya kojugu, o bɛ se ka ne ka ɲɛnamaya tiɲɛ.
  Fashpirovsky y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye, hali k"a yɛrɛ gosi n"a bolokɔnincinin ye, k"a fɔ a disi belebeleba kan ko:
  - Kana siran, cɛnin, n t"a fɔ mɔgɔ si ye nin ko in na. Ni aw b'a fɛ, walisa aw ka da ne la, ne na ne yɛrɛ ka maana fɔ aw ye.
  Kɛlɛcɛ cɛden Edward y"a ɲɛda jɛman ni bilenman di a ɲɛda cogoya cɛɲi ma min bɛ se ka kɛ:
  - N b'a waleɲumandɔn kosɛbɛ.
  Jagokɛlaw ka masakɛ y"a daminɛ ka kuma. O yɛrɛ ye nisɔndiya dɔ di a ma:
  - O la, n ka kɔɲɔmuso Extragazel. Npogotigi nɔgɔman tɛ, wa hali mɔgɔba dɔ denmuso fana tɛ, i n"a fɔ n"a sɔrɔ i tun b"a miiri cogo min na n"i y"a ja lajɛ. - Pirate Mansa y"a bolo sin ja dɔ ma min dilannen don ni tulu jɛman ye, muso nisɔndiyalen dɔ ka masakɛmuso ka fini na. A cɛ ka ɲi kosɛbɛ fo hali sanubɔlan min tun bɛ ni diamant misɛnninw ye, o tun bɛ tunun o kɔkanna kɛnɛman in na.
  Kɛlɛcɛ cɛnin kabakoyara kosɛbɛ:
  - Oow! Yala a bɛ tiɲɛ na wa?
  Wa, jɔnmuso ninnu sen farilankolon, nɛrɛmuguma tun tɛ i ko a diyara a ye tugun fo a tun bɛ se k"a ɲɛda nɔrɔ u la.
  Fashpirovsky y"a kunkolo wuli k"a fɔ ni dannaya duman ye ko:
  - Ɔwɔ, nin y'a ja ye, wa dɔnkotigiw b'a cɛɲi dɔgɔya ka tɛmɛn k'a damatɛmɛ.
  - A ye kabako ye. N tun bɛna a furu o yɔrɔnin bɛɛ la. - A fɔra ni nalonmaya ye dɔɔnin, muso ka kanuya nege, cɛden tɛ fewu kalandriya sanw fɛ, nka cɛden, ni Eduard Osetrov farikolo ye. Tomboy banbali, a bɛ dusukunnataw sɔrɔ kosɛbɛ. Nka, a tun ye sunguru cɛɲiw lajɛ ka kɔrɔ, nka nin ye a dusukun gosi.
  Pirate Mansa y'a kan jigin k'a fɔ ko :
  -O la, n tɛna nkalon tigɛ i la, ale de ye Contrabass mansamara masasigilan ciyɛntabaga tilennen ye.
  Tomboyish kɛlɛcɛ yɛrɛ ye fiyɛli kɛ k"a sennasanbara gansan lamaga kabini oak duguma, a bɛ kɛ kabako ye cogo min na yan:
  - Masaden?
  Fashpirovsky y"a jira ko:
  - Ɔwɔ, masakɛmuso lakika, wa ni n y'a furu sariya siratigɛ la, n bɛ kɛ mansamara ye min ka bon kosɛbɛ ani min nafolo ka bon kosɛbɛ nin yɔrɔ in na. Ka kɛ masakɛ ye, o ka fisa kosɛbɛ ni ka to jagokɛla ye, min bɛna tasuma walima jirisunba kunbɛn joona walima kɔfɛ. - Kɔgɔjida binkannikɛlaw ɲɛmɔgɔ ye sɔgɔsɔgɔninjɛ jira. - Ala ka tɔɔrɔ tun bɛ saya da la kaban, wa ko a bɛ balo la hali bi, o kɛra, ne hakili la, a ma kɛ ni a ka delili tɛ.
  Edward min tun bɛ baara kɛ, o fana tun b"a mago don kosɛbɛ nin ko in na:
  - I mago bɛ masasigilan na wa ?
  Fashpirovsky y"a fɔ ni diyanye ye ko:
  - Ɔwɔ, a ka kan, hali n"o bɛ ɲini, a dɔgɔyalenba la, ka Contrabass faaba minɛ - Ɔsitarali. Nka ne bɛna o sɔrɔ. Yala i bɛna ne dɛmɛ wa.
  Kɛlɛcɛ Edward hakili ɲagamina kosɛbɛ o hakilina sugu in na.
  N ye n filɛ kabini finɛtiri fɛ. Npogotigi caman tun bɛ yen, farikoloɲɛnajɛ hakɛ caman na, sanbara kunntanw, hakilintanw tun tɛ minnu na, wa, mɔgɔ minnu tun bɛ se kosɛbɛ, olu tun bɛ fɛn dɔ dɔnkili da kan na min tɛ faamuya kosɛbɛ.
  Nka kɛlɛcɛ cɛden Sturgeon y"a mɛn ko:
  Masakɛw bɛ se ka fɛn o fɛn kɛ
  Masakɛw bɛ se ka fɛn o fɛn kɛ...
  Ani Dugukolo bɛɛ ka siniɲɛsigi,
  Tuma dɔw la, u b"o kɛ!
  Nka, i kana foyi fɔ
  Nka i kana foyi fɔ...
  Furu kɛ kanuya kosɔn
  Furu kɛ kanuya kosɔn...
  Mɔgɔ si tɛ se
  Masakɛ kelen tɛ!
  Mɔgɔ si tɛ se
  Masakɛ kelen tɛ!
  Ale yɛrɛ tun t"a dɔn a bɛna min fɔ:
  - N t"a dɔn, kɛlɛw taabolo bɛ n ɲɛnajɛ ;ka masakɛ gɛn, o ye jigiya kɔrɔbɔli ye.
  Fashpirovsky y"a lamɔ i n"a fɔ waraba ani a ye mankan bɔ:
  - N b'i kɛ super duke ye !
  K"a sɔrɔ a ma bonya farikolo la, wa a ma bonya ni la fana, terminator cɛnin y"a fɔ ni nisɔndiya ye, wa tiɲɛ caman bɛ nin tulonko in na:
  - Nin ko in na, a ɲɛ fɔlɔ la, ko ɲuman, n bɛna sa dusukasi fɛ. A ma kɛ fu ye ko Sise y"a fɔ ko: "Fangaba tɛ fosi ye ni jɔnya bonyalen tɛ!"
  Pirate Mansa ye ŋɛɲɛ kɛ k"a fɔ ko:
  - Wa e, n hakili la, i kɔrɔla kosɛbɛ ka tɛmɛ i ɲɛda kan ! I ka kuma tɛ cɛnin ta ye, nka cɛ ta don!
  
  PUTIN YE HITLER KA ƝƐNABƆLI YE
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  A Kɛra a salen kɔ Awirilikalo 2023 sàn, Irisi jamanatigi Vladimir Putin Yɛlɛmana Hitler farikolo la. Ka fara o kan, a ka nɛnɛ kosɛbɛ fo Fasokanw ka kɛlɛba bɛ senna kosɛbɛ kalandriya la san 1941 Nowanburukalo tile fɔlɔ. Wa i tɛ se k"o labɛn. Ni Stalin ni Churchill fila bɛɛ t"a fɛ ka hɛrɛ ko mɛn, an ka kan ka mun kɛ? O kɔfɛ, Vladimir Putin y"a latigɛ k"u bɛɛ ɲangi kosɛbɛ!
  . ƝƐFƆLI KƆRƆBƆLI.
  Kὲlɛ min Kɛra ni Ukraine ye, o min Kɛra waati jan kɔnɔ, o ma diya Irisi jamanatigi ye kosɛbɛ. Ayiwa, Ukraine ye mun ye Irisi jamana fɛ? A tun bɛ miiri k"u bɛna finiw fili a ma ka Kiev ta tile saba kɔnɔ. Nka o ma ɲɛ. Kὲlɛ in sàn flanan daminɛna kaban. Wa Irisi jamanakuntigi ka kalataw bɛ ka surunya tiɲɛ na. Wa Vladimir Putin ye gɛlɛyaw sɔrɔ a ka kɛnɛyako la. A bɛ se k"a ye ko mɔgɔ miliyɔn caman ka danga minnu kɛra diɲɛ fan bɛɛ la, olu ye nɔ bila. Adamaden joli tɛ ji ye. Vladimir Putin ye joli joli bɔn kaban? N"a sɔrɔ Stalin dɔrɔn de tun joli ka bon Irisi tariku kɔnɔ. Ukrayinakaw bɛ ka kɛlɛba dɔ kɛ min ɲɛnabɔra kosɛbɛ, wa u ye jamana minnu minɛna, olu fanba minɛna kokura Risi sɔrɔdasiw ni mɔgɔ kelen-kelen ka kɛlɛbolo suguya caman bolo. Ka fara o kan, talibanw ye binkanni Kɛ Tajikistan ni Risi ka basigiyɔrɔ kan yen mɛkalo tle 2023. Wa u ye ɲɛfɛla filanan da wuli, ka kunkolodimi fara Irisi jamanakuntigi kan. I n"a fɔ a kɛra cogo min na, Tajikw ye dusukunnataw dɔgɔya, wa u ka kɛlɛbolo yɔrɔ dɔ bolila, ka yɔrɔ dɔ minɛ. Wa Irisi tun ka kan ka kɛlɛ kɛ n"u ye fana. O la, talibanw ye Irisi sɔrɔdasi sigiyɔrɔ lamini, ka sɔrɔdasi caman faga, dɔw minɛna.
  Wa ne tun ka kan ka u jaabi. Ani ka segin ka mobilizasiyɔn jira walasa ka saheliyanfan yɔrɔw datugu.
  Wa Vladimir Putin ka saya waati la Awirilikalo tle 5, 2023 sàn, a tùn bɛ Irisi jamana caman fɛ kaban, a kana Fɔ Tlebi jamanaw ma. Wa Irisi jamanakuntigi sara tɔɔrɔ la, wa a ma bonya. A taamaɲɔgɔnw yɛrɛ ma dusukasi kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Nka o bɛɛ n"a ta, u y"a latigɛ k"a su don cogo kabakoma na. Ani ka jate kɛ.
  Hali n"a y"a sɔrɔ, mɔgɔ caman y"a fɔ ko ni Putin tun sara ka kɔn binkanni ɲɛ Ukraine jamana kan, a tun bɛna don tariku kɔnɔ i n"a fɔ Irisi jamana fangatigi ɲumanw dɔ.
  Wa o la sa, n"a sɔrɔ nin bɛ kɛ dɔrɔn ni mɔgɔ nimisara ko Ala ma saya ci a ma ka kɔn o ɲɛ.
  A mana kɛ cogo o cogo, Vladimir Putin sara san 2023 Awirilikalo la, wa a ka siniɲɛsigi tun ka kan ka latigɛ kiritigɛso fɛ.
  Ani sankolo kiritigɛ! Nka demiurge capricieux Ala Emmanuel ye Vladimir Putin ni ta k"a sonya ka bɔ Jahannama na k"a ta k"a ta a ka diɲɛ kɔnɔ.
  O yɔrɔ la, a ye Irisi jamana fangatigi ta k"a don Adolf Hitler su la. Jurumukɛla min ka bon ni kojugukɛla tɔw bɛɛ ye.
  Ani waati min na Alemaɲi sɔrɔdasiw bɛ Moskow kɛrɛfɛ. Ɔwɔ, a nana ni ɲangili min ye jamanakuntigi Kaɛn ye, o ye nin ye. Walima a bɛ se ka kɛ hali sara ye, bawo i bɛ ka taa mɔgɔ farikolo la min ka dɔgɔ ni i ye san mugan ɲɔgɔn o waati la, ani min bɛ ɲɛtaa ni tɔgɔladon kuncɛ yɛrɛ la.
  Wa sisan Vladimir Putin ye farikolo kura sɔrɔ, sababu kura, diɲɛ kɔnɔ i n"a fɔ jikuru fila min bɛ mɔgɔ hakili jigin san kɛmɛ mugannan Dugukolo la. Ani fɛn min bɛna diya kosɛbɛ, o min bɛna kɛ. Jamanakuntigi min tɛ se ka kɛ, o ka fanga diɲɛ kan, walima yɛrɛfaga maloyalen? Walima n"a sɔrɔla u fila bɛɛ faralen ɲɔgɔn kan walima fɛn dɔ bɛ u ni ɲɔgɔn cɛ!?
  . SABABU No. 1.
  Vladimir Putin hakili jigira a ka waati kunkurunnin kɔnɔ Jahannama kɔnɔ cogo jɛlen na. A ma kiri tigɛ fɔlɔ. Ni tun bɛ boonba dɔw kɔnɔ minnu tun ka bon kosɛbɛ, minnu tun bɛ yeelen bɔ. Wa i girinya tɛ i la pewu, wa i bɛ dulon fiɲɛ na, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma caman na sugo la, kɛrɛnkɛrɛnnenya la denmisɛnya la.
  Tɔrɔya tɛ, jahanama tasuma tɛ. Nka o tun ye waati kunkurunnin ye kosɛbɛ i n"a fɔ hakili saniyalen, farikolo tɛ min na. Wa i bɛ wuli dɔrɔn i n"a fɔ sugo la, wa i bɛ dusu sɔrɔ ani ka nɔgɔya, wa i hakili tɛ i lamini na kosɛbɛ.
  Wa o kɔfɛ, kɔrɔbɔli kɔfɛ, i bɛna bila Sankolo, Jahannama walima Purgatoire la mɔgɔ fanba fɛ.
  Nka sisan Vladimir Putin y"a yɛrɛ Sɔrɔ farikolo kura kɔnɔ. Farikolo kamalennin tɛ, nka a ma kɔrɔ fɔlɔ.
  Wa Irisi jamanakuntigi kɔrɔ b"a dɔn kaban ko sisan a ye Hitler ye farisogo la.
  Nakɔfɛnw dunni ni delina juguw tɛ yen, Führer, min si bɛ san biduuru la, o bɛ cogo ɲuman na kosɛbɛ. A hakili ma Dòn fɔlɔ ni maloya-dɛsɛw ye minnu bɛ tugu ɲɔgɔn na. O la, i b"a miiri ko i bɛ se ka muɲu kosɛbɛ, walima ka fisa ni Irisi jamanakuntigi nɔ ye. Min ma mɛn fo ka se san biwolonwula ni kelen ma.
  Nka, Irisi faama minnu ye ɲɛnamaya kɛ walasa ka o waati sugu ye, olu hakɛ bɛ se ka jate bolo kelen fɛ.
  A mana kɛ cogo o cogo, a bɛ iko Hitler kɛnɛman don ani a fanga ka bon ani a farikolo ka dɔgɔ, o la sa, nafa foyi tɛ ka ŋunan siniko la.
  Fɛn bɛɛ tun bɛna ɲɛ hali bi, nka san 1941 Nowanburukalo tile fɔlɔ kalandriya la. O kɔrɔ ye ko a tɛna Se ka Kɛ tugun ka Fuhrer (Fuhrer) jɔ fagali-yɔrɔ la, wa a tɛna Bìn URSS (URSS) kan. Wa a bɛ iko an bɛna wale kɛ, nka cogo...
  Entourage ni jeneraliw tun b"a fɛ, tiɲɛ na, ka t"a fɛ dumuni na, ani Fuhrer k"a ka cikan hakilitigiw di u ma.
  Nka, i ka kan ka min kɛ ni i bɛ kaban nɔgɔ kɔnɔ. Ɲɛnamaya tɛmɛnen dɔ la ani nin ɲɛnamaya in na.
  Vladimir-Adolf y"a jira ko ale kelen ka kan ka miiri ani ka lafiɲɛ dɔɔnin. O waati kelen na, n ye kafe oranjɛ ɲini ani URSS Erɔpu jamanaw ni Afiriki jamana fila bɛɛ ka baarakɛcogo karti.
  Alemaɲikaw, a bɛɛ lajɛlen na, u tun bɛ ka ɲɛ kosɛbɛ. Hali ni kɛlɛ min kɛra Ɔkutɔburukalo la, o sera ka Soviyetiki kɛlɛbolo wɔɔrɔ halaki pewu, ani ka dɔw halaki yɔrɔ dɔ la. Jugu sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi ba kɛmɛ wɔɔrɔ ni bi saba ni kɔ minɛna.
  Wa Leningrad fan fɛ, Wehrmacht sɔrɔdasiw bɛ ka taa ɲɛ Tikhvin fan fɛ. Wa saheli fɛ u ye Kharkov ni Donbass yɔrɔ dɔ Minɛ kaban. Crimée jamana na, u gɛrɛla Sevastopol ani u ye Kerch kɛlɛ. Ayiwa, nin tɛ ɲɛtaa kuncɛyɔrɔ ye fɔlɔ. Alimanw ka kan ka Tikhvin, Kerch, dugu dɔw ta hali bi Donbass ani Rostov-on-Don, ka se u dan na Nowanburukalo laban na. Wa o kɔ fɛ, i bɛ Se ka Se Moskow, kilomɛtɛrɛ damadɔ dɔrɔn.
  Wa o kɔfɛ, kabako dɔ bɛna kɛ. Ani nɛnɛba min ɲɔgɔn ma deli ka kɛ, hali Alemaɲi gazi min bɔra kɔɔri la, o ye nɛnɛ bɔ min na, ani minɛnw ma ɲɛ, ani Alemaɲi sɔrɔdasiw yɛrɛ ye nɛnɛ kɛ u ɲɛnama.
  A farikolo kura kɔnɔ, Vladimir Putin y"a daminɛ ka Hitler hakili jigin a yɛrɛ kɔnɔ. Faan dɔ fɛ, nin yɛrɛ ka ɲi. I tɛna minɛ ka kɛwale kabakomaw kɛ ani k"a sɔrɔ i t"a dɔn. Tiɲɛ na , jinɛ bɛ Alemaɲi jeneraliw ni minisiriw cogoya dɔrɔn de dɔn. A bɛ iko Speer tun jatera u la setigiba ye.
  Nka Hitler hakili tun b"a jira ko Speer ma Reich ka marifaw ni marifaw minisiri jɔyɔrɔ sɔrɔ fɔlɔ. Wa, n"a sɔrɔ o kɛra sababuba dɔ ye min kɛra sababu ye ka Nazi Alimanjamana ka se sɔrɔ. Ni o minisiri fangatigi sugu tun sigira ka kɔn o ɲɛ, kɛlɛw taabolo tun bɛna kɛ cogo wɛrɛ la.
  Nka, Hitler ma se kaban o ko dɔrɔn tɛ. Misali la, a ye Alemaɲi ka pankurunw jɔ Dyuker kɛrɛfɛ, o de kosɔn, tubabu ba kɛmɛ naani ani Faransi ba kɛmɛ sera ka taa Angletɛri. Wa ni o sɔrɔdasi ninnu tun minɛna Hitler fɛ, laala hali Churchill tun ka kan ka hɛrɛ kɛ. Tiɲɛ na, a bɛɛ lajɛlen na, desizɔn min tara ka Alimanjamana kɛlɛ, o min tun ye Erɔpu gunba bɛɛ lajɛlen minɛ, o kɛra nalomanya ye.
  Nka Churchill de ye Irisi walima URSS kisi.
  Ni ɲɛfɛla filanan tun tɛ, Stalin ka se ka Reich sabanan n"a ka satelitiw kɛlɛ, o tun bɛna kɛ zeru ye.
  O la... Putin ye danga kɛ. Churchill tun man di a ye. N"a sɔrɔ hali keleya dogolen tun bɛ nin ɲɛmɔgɔ in na. O bɛɛ kɔfɛ, Churchill tora tariku kɔnɔ i n"a fɔ nsiirin ani cɛkɔrɔba.
  Wa Irisi jamanakuntigi bɛ wele ko: Vovka-Cain! Tiɲɛ na, mɔgɔw hakili bɛna to a la sisan ni kuma ɲuman ye Irisi jamana ni diɲɛ tariku kɔnɔ. Ɔwɔ, a dimi bɔra - a ma se ka kɔrɔbɔli muɲu, a ye kɛlɛba daminɛ. Misaliba min kɛra, ani min kɛra jogoɲumanya ye fɔlɔ, o kɛra taama ye Kiev dugu kan. Waati dɔ la, kɛlɛ dɔ kɛra Georgie jamana na, o fangatigi tun b"a fɛ ka bin Tibilisi kan. Nka Irisi jamanatigi fɔlɔ ani sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔba Dmitry Medvedev tun bɛ o kɛlɛ kosɛbɛ. Wa, kɛlɛ tun ka kan ka jɔ. Tile duuru kɛlɛ, n"o ye kɛlɛ surunw dɔ ye diɲɛ tariku kɔnɔ, wa n"a sɔrɔ a teliyalen don kosɛbɛ Irisi jamana tariku kɔnɔ, o banna. Sɔrɔdasi kɛmɛ ni wɔɔrɔ tununna, Georgiekaw tununna dɔɔnin ka tɛmɛ o kan. O kɔfɛ, jigitigɛ dɔ kɛra k"u ma nafa sɔrɔ dalilu la walasa ka Georgie minɛ. Nka Dmitry Medvedev y"a ɲɛfɔ cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko hali ni a bɛ se ka kɛ ka Kawuka jamana ka jamana minɛ joona, Irisi sɔrɔdasi bɛna kɛlɛ kɛ ni kɛlɛcɛw ye. Ka fara o kan, Irak misali tun bɛ an ɲɛ na kaban, Amerikikaw ye min minɛ dɔgɔkun saba kɔnɔ, nka u ye guerilla kɛlɛba in kunbɛn fo u wajibiyara ka bɔ yen, ka bɔnɛ ba duuru dɔrɔn de la fagalenw na.
  Wa o cogo kelen de bɛ Afganistan... Ka fara o kan, Georgie ye kulu jamana ye, wa yen i bɛ se ka kɛ partisan ye tiɲɛ na k"a ta sanfɛ ka taa duguma. Ka fara o kan, Tchechen ka kɛlɛ ma ban fɔlɔ. Doku Umarov tun bɛ balo la hali bi, wa partiw ka kɛlɛ tun tɛ ka kɛ Tchechenia dɔrɔn, nka a bɛ se ka fɔ ko Kaukase Worodugu fan bɛɛ fana. Wa ni Georgie jamana minɛna, Tlebi jamana bɛɛ lajɛlen tun bɛna daminɛ ka Kawukakaw dɛmɛ. Wa silamɛw fana tun bɛna daminɛ ka dɛmɛ sɔrɔ k"u kun kɔrɔta.
  O la sa, Dmitry Medvedev ye hakili ɲuman jira o waati la. Wa, n"a sɔrɔ o tun ye a ka desizɔn hakilitigi damadɔw dɔ ye.
  Nka a tun bɛ iko kɛlɛ min kɛra ni Ukraine ye, o fana tun ka nɔgɔn kosɛbɛ. O la, Slawi balimakɛ ka sɔrɔdasiw ma ɲɛ kosɛbɛ 2014 sàn ni 2015 sàn nɛnɛ kɛlɛw la, wa tiɲɛ na, hakilina min tùn bɛ yen, o tùn ye ko jugu ye zeru kɛlɛcɛ ye.
  Ayiwa, a kɔ fɛ, hakilinaw bɛ yen minnu bɛ damatɛmɛ Irisi sɔrɔdasiw kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Siri kɔfɛ. I n"a fɔ, an ye fangatigiw ye diɲɛ kɔnɔ fɛɛrɛko siratigɛ la. Wa an b"an ka finiw fili bɛɛ ma.
  A bɛ iko mɔgɔ caman tun bɛna miiri o cogo la n"u tun ye Putin ye. Wa n"a sɔrɔla Amerikikaw tun tɛ nkalon tigɛ tuma min na u y"a fɔ ko Irisi sɔrɔdasiw bɛ se ka Kiev minɛ tile saba kɔnɔ. A bɛ iko u tun b"a miiri fana ko Irisi barika ka bon kojugu ani ko Ukraine barika ka dɔgɔ kojugu. Nka... Kabi don fɔlɔ yɛrɛ la, Irisi kulu sugandilenw ye bɔnɛba sɔrɔ ani a jɛlen don ko blitzkrieg ma ɲɛ.
  Kɛlɛ in taara ɲɛ, a ma kɛ i n"a fɔ a tun b"a fɛ cogo min na. Laala, hɛrɛ tun ka kan ka ban, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛlɛ kalo fɔlɔ la, waati min na ɲɛtaabaw sɔrɔla. Nka, tiɲɛ na, ne tun b"a fɛ ka dɔ fara o kan. O kɔ, bɔnɛw cayara. Wa o kɔfɛ, Awirilikalo laban na ani sɛnɛfɛnw, Ukrainekaw ye ɲɛtaa yetaw sɔrɔ kɛlɛyɔrɔw la. U ye Risi sɔrɔdasiw gɛn ka bɔ Kharkov mara la ani Lugansk yɔrɔ dɔ la ani ka Kherson ni Dnieper kɔfɛ jamana minɛ kokura. O kɔfɛ, Ukrainekaw tun t"a fɛ diɲɛ wɛrɛ ka kɛ tugun, dɔw tun bɛ i n"a fɔ segin ka na san 1991 dancɛw la.
  An tun ka kan ka mobilizasiyɔn laseli ani ka sɔrɔdasi wɛrɛw bila yɔrɔ wɛrɛ la. Ani ka segin ka a ɲini nɛnɛ waati, ka binkanni kɛ...
  Vladimir Putin ye mɔgɔ kuncɛba ye. Hali ni tariku b"a fɔ ko kuncɛbaya bɛ se ka kɛ faratiba ye. Misali la, Hitler tun bɛ se k"a ka fanga yɔrɔ dɔ kisi, ani n"a sɔrɔ a yɛrɛ fari yɛrɛ, n"a tun ye hɛrɛ kɛ ka kɔn o ɲɛ. O la sa, Hirohito sera k"a ka ɲɛnamaya kisi, ani hali k"a ka masakɛya tɔgɔ kisi, hali a kɛlen kɔ ka fanga lakika bɔ a la. Wa Fuhrer min tun bɛ jinɛw kɔnɔ, o bɔnɛna a bɛɛ la. I bɛ se fana k"i hakili to Ivan the Terrible la! U ye hɛrɛ ni Livonia yɔrɔ dɔ di min ma, Narva ni Dorpat fana sen bɛ o la. Nka Ivan the Terrible tun b"a fɛ Livonia pewu. Wa a ye kɛlɛ tɛmɛ ni Suwɛdi ani Pologne-Litwanie jamana ye. Ayiwa, an tun ka kan fana ka Crimée Khan ka binkanniw gɛn. Kuma surun na, ne ye se sɔrɔ fɛn o fɛn na, ne bɔnɛna o bɛɛ la, wa ne tun ka kan ka ne yɛrɛ ta dɔw bila. Kɛlɛ in kɛra san mugan ni duuru kɔnɔ. Ɔwɔ, o ɲɔgɔnna ɲɛnajɛ sugu kɛra.
  Nka, yala Putin bɛɛ bɛ ko tɛmɛnenw ni tɛmɛnenw de kan wa? Yala i ka kan k"a latigɛ i bɛna min kɛ sisan wa? Walima ka t"a fɛ ka kɛlɛ kɛ ni URSS ye, ka jateminɛ kɛ Reich sabanan ka fili tɛmɛnenw na. Walima hali bi, a b"a ɲini ka bɛn kɛ ni Stalin ye. O bɛɛ n"a ta, a man di kosɛbɛ ka taa a fɛ ka i bɛnbaw faga. Nka n"an tun bɛ se ka jɛ ni kominisiw ye, ka Angletɛri ni Ameriki koniyalenw kɛlɛ, o tun bɛna kɛ nɛnɛ ye!
  Tiɲɛ na, Putin, n"o ye sàn kelen ni tila Kɛ kὲlɛ la, a ma Se ka Ukraine (Ukraine) Kὲlɛ abada, ka Fàra o kan, a ye dɛsɛ Sɔrɔ yen, hali talibanw ye kὲlɛbolo flanan Dabɔ saheli fɛ. Ani, o cogoya sugu filɛ nin ye! I bɛ se ka caman sɔrɔ. Ani, n"a sɔrɔ yɛrɛ ka kɛ diɲɛ kuntigi ye!
  Vladimir Vladimirovich ye ŋɛɲɛ kɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ kɛ a ɲɛda surun kɔnɔ. U mana fɛn o fɛn fɔ Hitler ko la, a bɛ se ka fɔ ko a ye Erɔpu jamana bɛɛ minɛ kalo fila kɔnɔ. Pologne, min tun bɛ se ka suma ni Ukraine jamana ye o waati la jamanaden hakɛ ni a ka mara la, o ye se sɔrɔ dɔgɔkun fila kɔnɔ. Wa kalo kelen ni tila kɔnɔ, Faransi, Angletɛri, Bɛliziki ani Ɔland sɔrɔdasiw ye se sɔrɔ. Mɔgɔ miliyɔn naani ni kɔ de minɛna kaso la u kelen na. Nin ye ɲɛtaa ye.
  Ani URSS ye bɔnɛba sɔrɔ ani a tun bɛ ɲini ka se sɔrɔ. Nka o de don, a bɛ ɲini ka kɛ. O kɔfɛ, Desanburukalo la, fɛn dɔ bɛna wuli. Wa an ka kan ka hɛrɛ sɔrɔ joona ni Stalin ye. Ɲininkali kelen min bɛ yen, o ye ko, i bɛ se k"i yɛrɛ jo di i yɛrɛ ka sigida ma cogo di? O bɛɛ kɔfɛ, a bɛ iko se sɔrɔli Irisi jamana na, o surunyana kosɛbɛ, wa, hɛrɛ barika banna wa?
  I bɛ se ka nin ɲɔgɔnna fɛn ɲɛfɔ i yɛrɛ ka mɔgɔw ye cogo di? Ka fara o kan, a ma dɔn fɔlɔ ni Stalin bɛna sɔn hɛrɛko laɲini ma. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"i ye territorial concessions ɲini a fɛ. Diɲɛ min tɛ ni annexations ni indemnités ye, o mankan ka di, nka Alimanjamana ye fɛn caman minɛ kɔfɛ, ani hali ka dugukolo dɔw di a jɛɲɔgɔn ma, o cogo kelen na, concession (dɛmɛ) bɛna kɛ i n"a fɔ janfa.
  Yan, tiɲɛ na, gɛlɛyabaw bɛ na. A tun bɛna nɔgɔya kosɛbɛ ka Hitler gosi dɔɔnin ka kɔn o ɲɛ, sanni binkanni ka kɛ URSS kan. O kɔfɛ, Plan Barbarossa bɛ se ka tiɲɛ ani Operation Sea Lion kɛra o nɔ na, ka Angletɛri minɛ, o kɔfɛ Icarus, ka Islande minɛ. Mɔgɔ damadɔw b"a dɔn ko Fuhrer tun ye labɛn kɛ o fana kama. Faan dɔ fɛ, a bɛ iko Islande mago tɛ Reich sabanan na, nka fan wɛrɛ fɛ, laɲiniba tun ye k"a yɛrɛ tanga binkanniw ma minnu bɛ bɔ Ameriki. Nka, Hitler nin ko in na, a ye farati lase a ma ka don kɛlɛ la ni Ameriki ye waati jan kɔnɔ.
  A sira fɛ, ɲininkali wɛrɛ ye ko yala Stalin tun bɛna Reich sabanan gosi san tan ni kɔnɔntɔn ni binaani ni kelen kɔnɔ wa? Walima a labɛn ka fisa yɛrɛ san binaani ni fila kɔnɔ.
  Suvorov-Rezun ka tetralogie tɔgɔba bɛ yen, a b"a jira yɔrɔ min na, k"a ɲini ka Stalin ka binkanni jalaki Reich sabanan kan cogo la min bɛ bɛn hakili ma. Ayiwa, Putin, tiɲɛ na, a ka ɲɛnamaya tɛmɛnen na, a ma waati sɔrɔ ka nin baara in bɛɛ kalan. Nka u y"o jira a la waati kunkurunnin kɔnɔ. Suvorov-Rezun ka sɔsɔli kunbabaw ani a ka kuma fɔlenw u kan.
  Misali la, URSS ye sɔrɔdasiw gɛrɛ tiɲɛ na a ka tilebin dancɛ la. Wa, nafa tun b"a la tiɲɛ na pankurunw hakɛ la. Tiɲɛ tɛ siɲɛ 8 ye i n"a fɔ Rezun y"a sɛbɛn cogo min na, nka siɲɛ naani ɲɔgɔn. Mobiliw ka jogo ta fan fɛ, a fana ma jɛya ten. Soviyetiki pankurun ba fila ɲɔgɔn barika tun ka bon ni Alemaɲi ta ye: ninnu ye KV-1, KV-2, T-34, T-28 ani T-35 ye. KV-2 min bɛ ni milimɛtɛrɛ 152 ye, o fanga tun ka bon kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Wa Alemaɲi pankurunw ma se ka don a kɔnɔ ka bɔ fan bɛɛ la ani fan bɛɛ fɛ, i n"a fɔ KV-1.
  Nka nin tɛ ko jɛlen ye ten. Misali la, KV-2 tun bɛ marifa kelen dɔrɔn de ci miniti fila o miniti fila, k"a ɲini ka Alemaɲi pankurunba dɔ gosi min bɛ se kosɛbɛ. Ani a tun bɛ se ka wuluwuluw tiɲɛ nɔgɔya la, wa Soviyetiki mobili tun bɛna jɔ. Tiɲɛ na, T-34 ka ɲi. Alemaɲi ka pankurun tɛ se ka don a kɔnɔ a ɲɛda la, fo n"a sɔrɔla a donna kɛrɛ fɛ.
  Nka gɛlɛyaw fana bɛ yen. Optique ni visibilité man ɲi, gearbox bɛ tiɲɛ ani a jiginni ka gɛlɛn. T-28 ye pankurun ye min kɔrɔla jogo ta fan fɛ kaban, hali ni marifa fila b"a la, nka a ka jugu ni kɛlɛkɛminɛn bisaba ni naani ye. Nka o tanki in ka tanki min bɛ lakana, o man ɲi kosɛbɛ bolifɛn bolicogo la. T-35 ye fɛnɲɛnama lakika ye - kanon saba, marifa wolonwula, tourelle duuru. Nka nin tanki in tɛ se ka wuli. Ani, sankanso duuru ɲɔgɔn ka kɛlɛkɛminɛnw nafa tɛ.
  Faan dɔ fɛ, a bɛ iko BT seriyali pankurunw ka ɲi : teliya bɛ se kilomɛtɛrɛ kɛmɛ ma lɛrɛ kɔnɔ siraba kan. Nka kɛlɛ lakika la, pankurunw kulu dɔ tɛna se ka taama o cogo la hali bi. Nka kɛlɛkɛminɛnw barika ka dɔgɔ, wa hali marifa minnu bɛ pankurunw kɛlɛ, olu bɛ se ka don o mobili sugu kɔnɔ. Ka fara o kan, gaziso belebelebaw fana bɛ o jidagayɔrɔ in na, a bɛ se ka tiɲɛ ni marifa girinman dɔ ye min bɛ ci. Ɔwɔ, nin tɛ mobili ɲumanba ye. Pankurun min tun ka di kosɛbɛ, n"o ye T-26 ye, n"a ka kanon ye milimɛtɛrɛ 45 ye, o tun ka dɔgɔ ni Alemaɲi T-3 ye marifa ni kɛlɛkɛminɛnw bɛɛ la, wa a tun bɛ gɛrɛ a baara la.
  A bɛɛ lajɛlen na, tiɲɛ don, n"a sɔrɔla URSS barika tun ka bon pankurunw na, nka mobili ni awiyɔn labanw dilanni tun bɛ ka yiriwa dɔrɔn, wa u tun ma daminɛ ka don sɔrɔdasiw kɔnɔ dɔɔnin dɔɔnin. Avion labanw tun ma se fɔlɔ, wa pankurunw fana tun ma se. Ka fara o kan, Soviyetiki pankurun kuraw ka fɛɛrɛbɔ sɛbɛnw ma di sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔw ma. Wa o de kosɔn, KV ni T-34 mɔbiliw ma kɔrɔbɔ ka kɔn kɛlɛ ɲɛ. Wa Alemaɲikaw yɛrɛ ma hali bi saba ni naani kura kɔlɔsi cogo dɔ la. A siɲɛ fɔlɔ don, jateminɛ kɛra T-34 pankurun kan, ka kɛɲɛ ni Guderian ka hakilinaw ye, san 1941 Utikalo dɔrɔn. O mobili ba kelen taara min ka kɔn o ɲɛ?
  Ka fara o kan, kɛlɛ waati la, bi saba ni naani minnu bɔra, olu jogo ma caya dɔrɔn, nka a dɔgɔyara fana. Kɛlɛminɛnw jogo fana sen bɛ o la. Ani, u ma wagati sɔrɔ ka Soviyetiki awiyɔn bolilaw dege baara kɛcogo la Soviyetikiw ka minɛnw na. Ani, sɔrɔdasi-sɔrɔdasi caman daminɛna san 1939 tilebin dɔrɔn de la.
  Ka fara o kan, Stalin ka dankarili ye sɔrɔdasi fanga dɔgɔya ani ka baarakɛlaw gɛn minnu tun bɛ se kosɛbɛ ani minnu kalanna.
  Ka fara o kan, bɔgɔdaga kulu wɛrɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la tanki kuraw kama. Ayiwa, sanga caman wɛrɛ bɛ yen minnu bɛ se ka kɛ. Tiɲɛ na, URSS ka pankurunw ni awiyɔnw ka ca ni Reich sabanan ye. Nka Alemaɲikaw ka mobili ni motow ka ca ni siɲɛ fila ye kaban. Ani Wehrmacht ka marifa fitininw ka ca. Plus a ka waati dɔɔnin ka tɛmɛn senna-sɔrɔdasi kan. O ye tiɲɛ ye bawo Alimanjamana ye mobilizasiyɔn caman kɛ ka kɔn o ɲɛ. Nka hali bi ka bin Reich sabanan kan, min ka dɔgɔ baarakɛlaw ta fan fɛ wa? Nin ye hakilintan ye!
  Tiɲɛ don, Putin yɛrɛ y"o ɲɔgɔn kɛ ni Ukraine (Ukraine) ye. Nka n"a sɔrɔ o de y"a to n kɛra diɲɛnatigɛla ye.
  Nka yan n ka kan k"a Fɔ ko danfaraba fla bɛ yen. Ukrayina kɛlɛbolo min ma Se ka milisi dɔw Kὲlɛ 2014 sàn, o ma Jate kὲlɛcɛ-kuluba ye - hali Amerikikaw fana ma Jate. Nka Wehrmacht ye Erɔpu minɛ kalo fila kɔnɔ - danfaraba bɛ u ni ɲɔgɔn cɛ. Hali danfaraba don kosɛbɛ.
  Ukrayina sɔrɔdasikulu ka fanga tun ka dɔgɔ kosɛbɛ ka kɔn kɛlɛ ɲɛ, wa n"a sɔrɔla o de y"a to Vladimir Putin min tun bɛ to ka a janto a yɛrɛ la, o y"a latigɛ nin ko in na. Ka fara o kan, Sinuwa ye gundo di o ma. Nka kaban tile fɔlɔ yɛrɛ la a jɛlen don ko blitzkrieg tɛ baara kɛ. Wa bɔnɛ minnu bɛ sɔrɔ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, elite units (jɛkuluw) la, olu ka bon kosɛbɛ.
  Tiɲɛ na, fanga yebali dɔ bɛ yen min bɛ mansamara bɛɛ halaki. Kabini masakɛ Zɛrizi ka waati la, n"a sɔrɔ o tun ye diɲɛ kɔrɔlen mansamara lakika fɔlɔ ye, min tun ka bon kosɛbɛ. Alɛkisandiriba ka fanga belebele fana kɛra waati kunkurunnin kɔnɔ. Walima k"a fɔ ka ɲɛ, a binna san damadɔw o masakɛ salen kɔfɛ.
  Hali ka kɔn o ɲɛ, Misira ye se sɔrɔli kɛlɛw kɛ, nka a bɔnɛna a bolofɛnw fana na. Aw bɛ se ka aw hakili to Asiri fana na. O tun ye fanga belebeleba ye fana. Ayiwa, Babilonɛ kabini Nebukadnezar ka waati, hali ni a tɛ banbali ye. Romɛ Mansamara tora waati jan kɔnɔ. Hali lakɔli tariku gafew kɔnɔ, kɔrɔlen waati tilancɛ bɛ se ka kɛ o de kama.
  Nka a fana binna ka tiɲɛ ani a binna. Misali caman bɛ yen minnu bɛ se ka di yan. Charlemagne ka mansamara tun bɛ yen - a tilalen don o yɔrɔnin bɛɛ masakɛ min ye se sɔrɔ a ka saya kɔfɛ. Arabu kalifa wulila - mansamara min ka bon kosɛbɛ mara kɔnɔ, k"a ta Faransi ka taa Ɛndujamana na, nka a fana binna. Ottoman Mansamara fana binna, hali ni a kɛra dɔɔnin dɔɔnin. Genghis Khan ka Mansamara ye dugukolo fanga belebeleba ye hadamadenw ka waati la. Nka Genghis Khan sara, a denkɛw n"a mamadenw y"a daminɛ k"a tila. Wa o kɔfɛ, u sera Afiriki fo ka se Vienne ma, Mɔngoli-Tatarw ka watara banna ka bin ɲɔgɔn kan tugun. Tamerlane y"a ɲini ka mansamara in lasegin a cogo kɔrɔ la ni tasuma ni npan ye, nka a sara dɔrɔn, a ka Timurat seli tununna k"a sɔrɔ a ma sɔrɔ.
  Min ka bon jamanaden hakɛ ni a ka mara siratigɛ la hadamadenw ka tariku kɔnɔ, laala, o tun ye Angletɛri Mansamara ye n"a ka maraw n"a ka maraw ye. Nka a fana binna joona kosɛbɛ. Wa, Ɛsipaɲi ka koloniyali mansamara fana tun bɛ yen, min tiɲɛna ka kɔn o ɲɛ yɛrɛ.
  Zari ka Irisi, min sera a dan na Nikolas II ka masaya kɔnɔ, a ni Zapɔn ye ɲɔgɔn gosi. Wa i n"a fɔ walasa k"a Jira ko fanga dɔ bɛ yen min bɛ mansamara kɛlɛ, zari sɔrɔdasiw ye bɔnɛ sɔrɔ o kɛlɛ in na. Wa a kɛra i n"a fɔ siniko jugu tun bɛ ka tugu u kɔ. Dɛsɛw ni bɔnɛ caman kɛra o kɛlɛ in na, k"a ta a daminɛ na fo a laban na. O la, aw kana da fanga bɛɛ ka siniɲɛsigi la nin kɔfɛ.
  O kɔfɛ, diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ waati la, an ma hɛrɛ sɔrɔ kosɛbɛ, sɔrɔdasiw, walima hali masaso, fanga tiɲɛni kɛra. O kɔfɛ, waati-dafalen gɔfɛrɛnaman dɔ nana fanga la min tun tɛ sariya kɔnɔ.
  Ayiwa, o kɔfɛ Bolshevikw ni jamanadenw cɛ kɛlɛ. Ayiwa, Stalin ka fanga kɔrɔ, mansamara kura wulila, nka o kɛra joliba ye. Wa ɲɛmaa salen kɔ, kongresi mugannan ni bato in binna. Wa URSS y"a daminɛ ka bɔnɛ a jɔyɔrɔ la kaban Krushchev ka fanga kɔrɔ.
  Wa o kɔfɛ, Gorbachev ye fanga ta ka Soviyetiki mansamara ban. Ka fara o kan, a tɛ se k"a fɔ ko Mikhail Sergeevich y"o kɛ ni laɲini ye. O kɔfɛ, bɛɛ minɛna perestroika ka wuli-wuli la. Wa Vladimir Putin yɛrɛ, hali n"a ye KGB ɲɛmɔgɔ ye, a kɛra demokarasi timinandiyalen ye. Wa a tun bɛ jamana ka kɔrɔtɔko jɛkulu kɛlɛ, wa a nisɔndiyara fana CPSU binkanni na. A kɛra Sobchak kininbolo ye. Ani a ye Yeltsin dɛmɛ kosɛbɛ. San 1993 Ɔkutɔburukalo fana sen bɛ o la. Ɔwɔ, URSS binna, nka jama fanba ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la mɔgɔba dɔw nisɔndiyara!
  Walima, a kɛra cogo o cogo, jamanadenw tun t"a fɛ, nka mɔgɔba dɔw tun nisɔndiyara tiɲɛ na. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Cɛma Azi jamana na, bɛɛ hakili tun bɛ yɔrɔ min na kosɛbɛ, KGB tun bɛ sigida mɔgɔba dɔw tɔɔrɔ cogo min na cotton jago la.
  Kuma surun na, o tuma na fɛ, URSS kɔnɔntɔn ni kelennan na, a lafiɲɛna Ala kan. Wa n"a sɔrɔ Vladimir Zhirinovsky dɔrɔn de ye sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin, walasa k"a jira dɔrɔn. Walima n"a sɔrɔ ka tulon kɛ jama ɲɛkɔrɔ walima k"a fɛ ka bɔ tɔw la.
  O kɔ fɛ, Yeltsin ka masaya fana Kɛra. Waati min ye sababubaw ye dɔw bolo, ani gɛlɛyaw ni gɛlɛya juguw dɔw bolo. Yeltsin yɛrɛ m"a ɲini ka URSS mansamara nɔrɔ ɲɔgɔn na, nka a y"a ɲini dɔrɔn ka Tchechenia segin a ka fanga kɔrɔ. Wa o ye kɛlɛ juguba jumɛn lase mɔgɔ ma. Jamana kɔnɔ fana sen bɛ o la. Wa hali Gaidar"s Choice of Russia y"a kɛlɛ. I n"a fɔ kominisiw b"a kɛ cogo min na, a sira fɛ. Zhirinovsky dɔrɔn de ye o kɛlɛ in dɛmɛ. Nka n"a sɔrɔla o de y"a To a y"a ka jatebla Dɔgɔya, k"a yɛrɛ Bɔ a ka seko la ka Kɛ Irisi Zar kura ye.
  Tiɲɛ don, Zhirinovsky tun ye ɲɛmɔgɔ ye min tun bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ. Nka jagɛlɛya walima nege tun t"a la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, mɔgɔ tun man kan k"a kɔnɔbara dun so-so k"a sɔrɔ jama fanba bɛ kɔngɔ la. Ani ka dumunikɛcogo ni farikoloɲɛnajɛ kɛ.
  Ayiwa, okay Zhirinovsky sara. Wa masakɛ bɔnɛna a ka tulonko la min tun ka di a ye kosɛbɛ. O tun ye nisɔndiyako ni nisɔndiyako ye kosɛbɛ. A ye mɔgɔw ɲɛnajɛ ani ka hakili lawuli. Nka hakilina lakika tun tɛ yen walima nafa tun tɛ o la. O kɔfɛ, Zhirinovsky tun ye faso kanubaga jugu ye kojugu, laala a tun bɛ se ka kɛ hali karikatɛri ye. Wa a tun bɛ iko a tun bɛ faso kanu tulo geren. Ayiwa, i n"a fɔ sɔrɔdasi ɲuman Schweik - a tun ye Ɔtirisi-Hɔngiri jamana kanubaga ka karikatɛri fana ye.
  Wa a tun ye nisɔndiyako ye, nka a tun bɛ tiɲɛni kɛ o sababu la. Nka o bɛɛ la kelen, masakɛ bɛ dusu tiɲɛ ani a bɛ sɛgɛn ni tulonko tɛ. A jɛlen don ko Dmitry Medvedev ma bɛn o jɔyɔrɔ in ma.
  Vladimir Putin min tun bɛ Hitler farikolo la, o ye sɔgɔsɔgɔba kɛ. A tun ma deli farikolo kura la fɔlɔ, wa a tun bɛ balo ni waati tɛmɛnenw hakilijiginw ye. Wa, sɔsɔli kɛra a kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la nin san laban ninnu na. Nka, tiɲɛ don, Putin tun ye faama ye min ye hɛrɛ sɔrɔ. Misali la, nafolotigiya nilifɛn min man teli ka sɔrɔ i n"a fɔ sɛtanburukalo tile 11 binkanni jugu. Tiɲɛ na, o ye ɲɛtaa ba ye. Sani u ka talibanw yɛrɛ kɛlɛ, Amerikikaw y"u sama ka don mɔgɔfaga dɔ la min tun man kan Ameriki fɛ.
  Misali la, nin ye ko kelen ye ni Hitler tun bɛna kɛlɛ kɛ ni Angletɛri ni Yankees ye san mugan kɔnɔ sanni ka bin URSS kan. Wa Stalin yɛrɛ tun bɛ se ka waati sugandi nin ko in na waati min na a bɛna gosi. Wa, i kana bin gosili jugu dɔ kɔrɔ i yɛrɛ ye.
  Nka Hitler sera ka Stalin bali. Wa a nɔfɛko filɛ nin ye - Alimanw bɛ Moskow kɛrɛfɛ. Wa ni fonɛnɛ tun ka nɔgɔn ani ka ja, o tuma na, n"a sɔrɔ u tun bɛna kɛ faaba yɛrɛ de la.
  Ɔwɔ, Stalin ye hɛrɛ sɔrɔ yan. Hali ni fan wɛrɛ fɛ, mun na kuntigi minnu bɛ ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ, olu ye mɔgɔ juguw ye? Yan, a ye Vladimir Putin ye, tiɲɛ don, Stalin tɛ. Nka n"a sɔrɔla o de y"a To Ukraine ma ɲɛ a bolo wa?
  I bɛ se ka mun fɔ Hitler ko la? Faan dɔ fɛ, a ye ɲɛtaa kabakomaw sɔrɔ, nka fan wɛrɛ fɛ, a ye dɛsɛba sɔrɔ. Nafolo sugu dɔ ye Adolf nisɔndiya ani k"a to a dalen bɛ a yɛrɛ ka fanga la. Nka o kɔfɛ, a y"a dabila k"a sigi sen kan. Wa, mɔgɔ minnu fagara ani minnu bɔnɛna, olu tun ka ca kosɛbɛ fan fila bɛɛ fɛ.
  URSS ma nafa caman sɔrɔ se sɔrɔli la o kɛlɛ in na. Teritoriw sɔrɔli tun ka dɔgɔ. Ka fara o kan, Stalin ye Brest mara yɔrɔ dɔ ni Bialystok mara di Pologne ma fu ani k"a sɔrɔ a ma ɲinini kɛ. Nka u yɛrɛ ma o caman sɔrɔ. A tun ka fisa ni nin kɛlɛ in ma kɛ abada. URSS jamanaden hakɛ Dɔgɔyara ka Se miliyɔn 170 ma. Wa Zar-Fa Nikola II ka fanga kɔrɔ, san 1914 a tun bɛ mɔgɔ miliyɔn 180 bɔ kaban. O la, Irisi Zar-Fa ye dɔ fara a kan, nka Stalin ye dɔ bɔ a la.
  Ani Alimanw ye bɔnɛ caman sɔrɔ Hitler ka fanga kɔrɔ. Hali ni Erɔpu ni Pologne minɛni ye mɔgɔ ba bisaba dɔrɔn de faga. Stalin ye mɔgɔ ba 126 bɔnɛ a la kɛlɛ la ni Finlande ye, o min nafa ka bon kosɛbɛ. Ɔwɔ, a kɛra cogo min na, o kɛra nanbara ye.
  A tun ka ɲi ka don Stalin fari la sanni Hitler ka Alimanjamana ka bin URSS kan. Ani ka fɛn dɔ kɛ. Tiɲɛ na, mun tigitigi? I yɛrɛ gosi, i n"a fɔ Suvorov-Rezun y"a laadi cogo min na wa? O nafa n"a dɛsɛ b"a la.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a dɛsɛ ye ko Soviyetiki sɔrɔdasiw ma labɛn kosɛbɛ ka binkanni kɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, pankurunw ni awiyɔn kura ninnu ma se sɔrɔdasiw ma ka ɲɛ. O faralen ɲɔgɔn kan, o ye ko Alimanw t"a jira ko u bɛna kɛ ka kɔn ka kɛlɛ kɛ. Ani, u bɛ se ka minɛ u yɛrɛ ma. Ani, Soviyetiki sɔrɔdasiw kalanna binkanni kɛcogo ɲuman na ka tɛmɛ u yɛrɛ tangacogo kan. A kɛra cogo o cogo, wale lakika y"a jira ko Naziw ka fisa kosɛbɛ binkanni na ka tɛmɛ lafasali kan.
  Misali la, ni Naziw ye ɲɛtaa kɛ cogo kabakoma na, ani san "42 binkanni na, u ye yɔrɔ minɛ min bɛ se ka suma ni Romɛ Mansamara fila ye. U ye yɔrɔ tiɲɛ joona u ka lafasali la.
  N"an y"a jate Minɛ ka Bɔ Kursk Bulge (Kursk Bulge) la, n"o ye Alimanw y"a ɲini laban min na ka kὲlɛba dɔ Kɛ min bɛ Kɛ ni fɛɛrɛ ye ani k"a ka kὲlɛ in 'kɔnɔna Yɛlɛma k"a sababu Kɛ k"a ka fɛɛrɛ in Minɛ, o tuma na, a ye kalo 9 dɔrɔn Kɛ Stalin na walasa ka Ukraine ni Crimea (Krime) Minɛ kokura. Ayiwa, n"i ye Galisi jate, o tuma na fɛ, i bɛ se ka fila-fila wɛrɛ fara a kan. K"a bɛɛ lajɛlen ta, Alimanw ma mɛn hali san fila Kursk kɛlɛ kɔfɛ.
  Ɔwɔ, u barika tun ka dɔgɔ dɔɔnin, u y"u yɛrɛ sɔrɔ lafasali la. Ani Fuhrer ka? Fuhrer dun, a y"a yɛrɛ faga marifa la. Wa u b"a fɔ k"u yɛrɛ ma jagɛlɛya sɔrɔ k"o kɛ - u ye dɛmɛ don !
  Vladimir Putin y"a yɛrɛ lamaga. Tiɲɛ na, farikolo bɛ ɲini ka kɛ san mugan ye ka tɛmɛ fɔlɔ kan, wa o ka ɲi kosɛbɛ. Adolf Hitler ye mɔgɔ surun ye. I n"a fɔ Vladimir Putin yɛrɛ. Wa o b"a to i bɛ se ka dege farikolo kura la joona.
  Wa tiɲɛ na, sababubaw b"a bolo. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"i bɛ kɛlɛ kɛ Stalin kɛrɛfɛ.
  O de bɛ se ka jalaki jinɛ ɲɛda la, k"a sababu kɛ a ma a yɛrɛ ka lajɛ kɛ ni Hitler ye san 1940 tilebin fɛ. Laala, nin ko in na, dictateur fila bɛɛ tun bɛna ɲɔgɔn lafili fo kɛlɛ nɔ na, jɛɲɔgɔnya tun bɛna kɛ. Misali la, a bɛ cogo di ni C ye. Hali ni ka kɔn Xi ɲɛ an fana tùn bɛ Bɛn ni Sinuwa ɲɛmaa tɔw ye. Nka o bɛɛ n"a ta, a ka nɔgɔn ka ko kɛ ni mɔgɔ ye min si bɛ i si hakɛ la ka tɛmɛ ɲɛmɔgɔ kɔrɔ walima ɲɛmɔgɔ fitinin kan. Misali la, Lukashenko ni Medvedev tun tɛ bɛn ɲɔgɔn ma. Danfara tun bɛ u si hakɛ ni u lamɔcogo fila bɛɛ la. Medvedev, n"o ye karamɔgɔ dɔ denkɛ ye, o ye hakilitigi ye, wa Lukashenko ye sɛnɛkɛla jɛlen dɔ denkɛ ye, wa jɔn b"a dɔn jɔn.
  Putin, n"a fa tun ye baarakɛla nɔgɔman ye, wa min tun ka di a ye, ale fana ye waati nɔgɔn sɔrɔ ni Lukashenko ye. Laala, a tun bɛna gɛlɛya ka tɛmɛ ni ɲɛmɔgɔ wɛrɛ ye. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"a tun ye denmisɛn ye ani n"a tun hakili ka di. Misali la, Putin ni Macron ka jɛɲɔgɔnya ma ɲɛ cogo min na.
  Hitler ni Stalin fa fila bɛɛ tun ye dɔlɔminnaw ye, wa fangatigi fila bɛɛ ye faantanya, maloya sɔrɔ ani u bilala kaso la. O la sa, an tun bɛ se ka bɛn nɔgɔya la an yɛrɛ ka lajɛ la. Nka kun dɔw la, Stalin tun t"a fɛ nin ka kɛ. N"a sɔrɔ a tun t"a fɛ ka ko kɛ ni mɔgɔ haramulen ye i n"a fɔ Hitler, nka yala Stalin yɛrɛ fana tɛ mɔgɔ fariman ye wa? Wa o waati la, URSS ɲɛmaa de tun don, ani Alimanjamana ka Fuhrer, min joli tun ka bon kosɛbɛ.
  Ɔwɔ, joli tun bɛ Stalin bolow la fo ka se a kɔkiliw ma. Ani, Reich sabanan na, Yahutuw tun tɛ faga jamaba la ani ɲangili walebaw tun tɛ kɛ.
  O la sa, kun kɛrɛnkɛrɛnnen si tun tɛ yen min tun ka kan ka an yɛrɛ tanga ɲɔgɔn ma. Nka o tun bɛ se ka kɛlɛ bali kosɛbɛ mansamara fila ni ɲɔgɔn cɛ. Wa n"a sɔrɔ diɲɛ min bɛ dugukolo dugukolo kan, o tun bɛna kɛ cogo wɛrɛ la.
  URSS, Alimanjamana, Itali ani Japon tun bɛ se ka diɲɛ bɛɛ tila. Wa, n"an y"a jateminɛ ko min ye se sɔrɔ, o ka kan ka dɔn kabini waati jan, laala kɛlɛ si tun tɛna kɛ hadamadenw ka tariku kɔnɔ, a dɔgɔyalenba la san kɛmɛ nataw kɔnɔ.
  Nka, sisan Putin min bɛ Hitler farikolo la, o ye sababu sɔrɔ a yɛrɛ ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni Stalin ye ka kuma. Tiɲɛ don, gɛlɛya dɔw bɛna sɔrɔ, nka a ka c"a la, u bɛna ɲɛnabɔ.
  Hali ni ɲininkali ye ko dugukolo joli ka kan ka ɲini Stalin fɛ? A tɛ se ka kɛ dɔrɔn, wa a tɛ se ka kɛ tiɲɛ na ka taa kari k"a sɔrɔ i sera ka fɛn caman minɛ kaban.
  Fɛn filanan ye ka kɛlɛ banbali laseli kɛ o yɔrɔnin bɛɛ, walima ka fɔlɔ ka ɲɛtaa kura sɔrɔ wa? Hali bi a ma kɛ peak ye fɔlɔ. Crimée jamana na, Kerch ma minɛ fɔlɔ, ani Rostov-on-Don saheli fan fɛ. Wa Donbass bɛɛ tɛ Alemaɲi ka fanga kɔrɔ hali bi. Ani o ɲɔgɔnnaw...
  Wa a sira fɛ, Afiriki fana bɛ yen. A bɛ iko tubabu bɛna binkanni daminɛ yen sɔɔni Rommel ka sɔrɔdasiw kama wa? O ɲɛminɛni ka kan ka barika bonya joona. O bɛɛ kɔfɛ, kɛlɛ kɛli ni Angletɛri ye, o ye nisɔndiyaba ye Putin bolo. Walasa k"a daminɛ, i ka kan k"a lajɛ reserve minnu bɛ Alimanjamana na. Laala, fɛn dɔ bɛ se ka ta Faransi ni Balkan jamanaw ka mara kɔnɔ. Tiɲɛ na, ni Bulgari jamana ka Zar Boris t"a fɛ ka URSS kɛlɛ, o tuma na, a dɔgɔyalenba la, a ka partisanw kɛlɛ Yugoslavie. Ani fana Gɛrɛsi ni Albani jamanaw na. Wa a bɛna nɛnɛ kosɛbɛ.
  Ka fara o kan, kɛlɛ dafalen ka kan ka fɔ Alimanjamana na. Ani ka jamana wɛrɛw ka baarakɛlaw sama ka caya. Tiɲɛ na, Reich sabanan ka baarakɛlaw ka ca. Wa, tiɲɛ na, funankɛninw ka kan ka don sɔrɔdasiya la. U tɛ kɛlɛ jugu kɛ ka tɛmɛ mɔgɔkɔrɔbaw kan, wa baarakɛlaw caman tɛ u bolo. O la, caman wɛrɛ bɛ yen min bɛ se ka kɛ. Ayiwa, jamana wɛrɛw ka tilayɔrɔbaw ka kan ka sigi sen kan ka bɔ bolomafaraw la. Alimanw y"o kɛ, nka o kɛra tuma min na u y"a daminɛ ka bɔnɛ kɛlɛ la. A dabɔra cogo min na, mɔgɔ minnu bɛ sɔn ka kɛlɛ kɛ jigiya tɛ min na, olu dɔgɔyara. O siratigɛ la, tiɲɛ don, Hitler ye wale kɛ ni hakilitigiya ye. Kuma bɛɛ la, tiɲɛ na, Reich sabanan ni Fuhrer yɛrɛ tun falen bɛ filiw la minnu y"a bali ka se sɔrɔ diɲɛ kɛlɛba filanan na. U dɔ la kelen, tiɲɛ na, o ye ko a ma baara kɛ ni Polognekaw ye, a dɔgɔyalenba la, a ma baara kɛ ni timinandiya ye, kɛlɛ la ni Irisi jamana ye. Nka Irisi kɛlɛli dusukunnataw barika ka bon Pologne jamana na wa u ka laadalakow bɛ daminɛ san kɛmɛ caman na.
  Yan, Vladimir Putin y"a yɛrɛ minɛ k"a miiri ko ale ye Hitler ɲɛnabɔlen ye. Wa a t"a janto hali dɔɔnin Irisi jamanadenw ka tɔɔrɔ la.
  Ɔwɔ, n ye gɛlɛya sɔrɔ yɔrɔ min na, o de ye nin ye.
  Nka, cɛ barika ka bon ni a ye kɔfɛla lajɛ. Misali la, n"i ye amatɛriw lajɛ minnu bɛ ɛkizamɛn tulon kɛ ni teliya ye, a bɛ iko jɛɲɔgɔnw ka filiw bɛ ye ka jɛya kosɛbɛ. Nka i yɛrɛ ka sigi pankurun kan.
  Ani ka tulon dɔ kɛ. Nka a mana kɛ cogo o cogo, nin sigili ninnu ka kan ka kɛ : Speer ka kan ka bila marifako ni marifakisɛw minisiriso kun na, ka fanga di a ma kɔrɔtɔko la. Dɔ fara baarakɛdon janya kan ani ka iziniw wuli ka se baarakɛwaati saba ma. Ka funankɛninw ni npogotiginin furubaliw bila sɔrɔdasiya la. Dunanw ka tilayɔrɔbaw sigi sen kan. Aw ye Hiwiw lajɛ ni timinandiya ye kosɛbɛ. Dɔ fara marifaw dilanni kan ani fɛnɲɛnamafagalanw bɔli kan. Ayiwa, ani fɛn caman wɛrɛw ka kan ka kɛ.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la musow - u fana ye kɛlɛcɛ ɲumanw ye. Ani mun na i tɛ baara kɛ n"u ye kɛlɛw la ani jamana wɛrɛw ka baarakɛlaw kɔrɔsibagaw ye. Ani funankɛninw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la denmisɛnninw fana tun bɛ se k"u yɛrɛ lajɛ garadiw jɔyɔrɔ la. Ani cɛkɔrɔbaw ka taa ɲɛfɛ. Reserve (marabolo) caman bɛ yen hali bi.
  Muso pilotiw man jugu wa u ka ɲi i n"a fɔ sniper. Wa fana tankiw kɔnɔ, cɛnimusoya tilennen tɛ kojugu ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni a ka c"a la, musow ka surun ka tɛmɛ cɛw kan, wa u bɛ teliya ani ka u janto u yɛrɛ la.
  Ani funankɛninw bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ tankiw kɔnɔ. An ka kan ka Alemaɲi mobili teliya ani ka kɛ fɛn fitinin ye. Yala tiɲɛ na, Panther tɛ yen fɔlɔ wa? Mun na Alemaɲi ka pankurunba kɛra girinyaba ye ten, a ka c"a la, marifa barikamaw tɛ a la kosɛbɛ ani a kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw barika ka dɔgɔ? O ye ɲagami ye, dilanbagaw mago bɛ kɔrɔfɔ la yan.
  Wa T-4 ni T-3 baarakɛlaw ka kan ka dɔgɔya ka bɔ mɔgɔ duuru la ka se mɔgɔ naani ma. Aw bɛ se ka komandan ni arajo baarakɛla ka baara fara ɲɔgɔn kan. Yɔrɔ dɔ la, a ye o laadilikan sugu mɛn tankiw kɛlɛbolow kan. Ayiwa, mun wɛrɛ... O tuma na fɛ, i bɛ se ka i hakili to a la.
  Yɛlɛma dɔw fana ka kan ka kɛ cikanw sigicogo la. Walasa sɔrɔdasi kuluw ɲɛmɔgɔw ka fanga sɔrɔ ka caya, walasa mankan ni jɛkafɔ ka dɔgɔya. Ani fana, Mainstein, nin fɛɛrɛtigiba in fana ka kan ka kɔrɔta, ka fara Guderian kan, min tun bɛ tiɲɛ fɔ ko caman kan. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ko gɛrɛntɛ bɛna lase Belarus jamana na ka bɔ baarakɛyɔrɔ la.
  Putin ye a ka sekeretɛri wele. A bolila ka don, k"a sennasanbara janw sɔgɔ. Fuhrer min ye minɛn kura ye, o ye fɛn dɔ sɔgɔsɔgɔ min tun tɛ faamuya kojugu, wa a y"a daminɛ ka yamaruyaw dicta.
  
  ROSA LUXEMBOURG MINƐNI NI A ƝININKALI
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Revolutionnaire tɔgɔba Rosa Luxemburg minɛna ka taa a bila kaso la. Musow ka kasobon kɔnɔ, a ka kan ka ɲinini kɛ kosɛbɛ, taabolo wɛrɛw, majigin ani kɔrɔbɔli juguw muɲu.
  . SABABU No. 1
  Musomannin dɔ min tɔgɔ ye ko Rosa Luxemburg, o minɛna Kaiser Wilhelm yɛrɛ ka yamaruya kan.
  U y"a bolow siri ka bɔ so kɔnɔ. Mɔgɔw tun bɛ i ko u hakili ɲagamina, k"a sɔrɔ polisiw y"a bila ka bɔ, o min tun bɛ i n"a fɔ a si bɛ san bisaba ɲɔgɔn bɔ, a farikolo nɔgɔlen don.
  Rose y"a ka wuluwuluw sennasan Marisikalo nɛnɛba kan min tun bɛ ka wuli, k"a ɲini k"a ɲɛda cogoya lafiyalen to a ɲɛda la, siran fɛ a ɲɛda tun jɛlen don.
  Walasa ka nisɔndiya sɔrɔ ani k"a kana a ka nisɔndiya jira, maakɔrɔw y"a daminɛ ka dɔnkili da;
  Diɲɛ nɛnɛ bɛ - nɛnɛ, .
  Delilikɛla yɛrɛ ye nafolotigi ye!
  Jinɛw bɛ dugukolo mara
  U ye Dugukolo yɛlɛma ka kɛ jahanama ye!
  
  Ni i b"a fɛ ka ɲɛnamaya kɛ nisɔndiya la, .
  Nisɔndiya ka na bɛɛ ka so!
  A' ye jɔnya cakɛdaw kari i ko juru.
  O tuma na fɛ, bɔrɔ bɛna fa!
  
  Jamana dɔ bɛ yen min ye misali ye bɛɛ bolo,
  Kɛlɛcɛ barikama ye tutigɛbaga ye!
  Npan ka taa a Faso senuma la,
  Walasa Matigi jugu kana blather!
  
  Alimanjamana ye dekere ye diɲɛ bɛɛ ma,
  Fanga min bɛ yeelenbɔlaw hakilitigiw la!
  Ni fɛn masirili si ma kɛ an bɛna a fɔ ko .
  Sebaayabɛɛtigi ye yeelen bɔ an ka sira kan!
  
  An tɛna siranbagatɔ daɲɛ dɔn, .
  Ni sɔrɔdasi ma sɔgɔsɔgɔ, n bɛ siran!
  Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ saniyalen, .
  Ala ka Yesu dusu lamin!
  
  Hɛrɛ tɛ dusukunw na ni Krisita tɛ,
  Min bɛ yeelen bɔ, o bɛ taa ni kɛlɛ ye!
  Ni dannaya tɛ, kɛlɛ ye fu ye,
  Tɔnɔ minnu tɛ se ka kunbɛn!
  
  Sitanɛ bɛna kɔrɔbɔli kɛ
  Nkalon tigɛ i yɛrɛ ka mɔgɔw ye - examen duuru !
  Nka, i kana da mɔgɔ juguw la
  Kun si t"a la ka janfa!
  
  An ye kantigiya kɛ ka kali kaburu la,
  Yɔrɔ bɛ an bɔnsɔnw makɔnɔ - aw ka da ne la!
  An ka Sitanɛ denw gɛn,
  Se tɛ Dugukolo minɛ!
  
  O la, ɲɛnajɛ bɛ makɔnɔni na,
  Min barika ka bon - Matigi na kisi!
  Ala bɛ Alemaɲi jamanadenw kanu,
  Tasuma min bɛ jolisiraw la, o bɛ jikuruw wuli!
  
  An ka se dancɛ banbaliw ma - .
  An ka an ka sira jira diɲɛ kɔnɔ!
  An kana bin an ɲɛda kan Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ ɲɛmɔgɔw ɲɛkɔrɔ,
  Mɔgɔ nɔgɔlen tɛ se ka buru kɔrɔta!
  Sira kan, Rosa bugɔra kɔfɛ ni polisiw bolokɔnincinin ye - u ko nafa foyi tɛ dɔnkili da la k"a sɔrɔ Kaiser ka Alimanjamana bɛ ka dɛsɛ kɛlɛ la. Wa tuma min na Zari Irisi sɔrɔdasiw tun donna Warsaw kaban, o kɛra fɛn caman tigɛli ye kɛlɛ in na. Wa nin npogotiginin in bɛ dɔnkili da a yɛrɛ ye.
  U taara ni Rose ye Bɛrɛlin cɛmancɛ kasobon boon kɔnɔ. Fɛn o fɛn bɛ yan, o saniyalen don ka caya walima ka dɔgɔ, wa a labɛnnen don Alemaɲi cogo la. Rose hakili sigilen don. Alemaɲi kasobon bɛna saniya, wa a ka c"a la, a bɛna kɛ kasobon kelen ye, dilan kɔnɔ wuluw ni wuluw tɛ min kɔnɔ, ni dumunifɛnw ye minnu wajibiyalen don sariya fɛ. Wa yen Alimanjamana bɛna a yɛrɛ Di kalo damadɔ kɔnɔ ka Bɔ. Wa n"a sɔrɔla hali gɔfɛrɛnaman kura kɔnɔ, a bɛna minisiri jɔyɔrɔ sɔrɔ.
  Rose, k"a ka butiki senkɔniw sɔgɔ, a ye dɔnkili da ko:
  - A to i ka ɲɛnamaya kɛ jatigila ye , .
  I bɛna bange kokura i n'a fɔ foroman...
  Wa o kɔfɛ, i bɛna bonya ka bɔ foro ɲɛmɔgɔ la ka kɛ minisiri ye,
  Nka n' i ye bobo ye i n' a fɔ jiri - .
  I bna bange baobab ye
  Ani i na kɛ baobab ye
  San kɛmɛ kɛmɛ fo i ka sa!
  Rosa, o la, a ma a janto kasobonw ka kɔriw la, baraw la, dakunw na, nɛgɛberew la, a taamana i n"a fɔ masamuso. A y"a miiri ko filimuw bɛ ka dilan a kan, ani filimuw bɛ ka sɛbɛn Bolshevik martyr kan. Wa a kɛra mɔgɔw fɛ cogo min na ani a kɛra mɔgɔ fariman ye o de kosɔn - a tɛ se ka ɲɛfɔ ni daɲɛw ye, nsiirin dɔrɔn.
  Ayiwa, cogo jumɛn na i tɛ se ka dɔnkilida daminɛ dɔrɔn nin ko in na? O la, i bɛ taa kaso la - i n'a fɔ seli don na.
  Wa Rose, k"a sɔrɔ a ma sigasiga, a ye dɔnkili da ni kanba ye, i n"a fɔ a ye masamuso lakika ye min bɛ ka sigi masasigilan kan;
  Ne ye Komsomol mɔgɔ jagɛlɛn ye jɔnya la,
  O yɔrɔ la, n y'a sɔrɔ kɛlɛ juguba dɔ la...
  E Faso, i k'a dɔn ko ne bɛna juru sara i la,
  N bɛna so fa ni dususalo ni lafiya ye!
  
  N tun b'a dɔn dɔɔnin - foyi tɛ, .
  U ye ne ta sennasanbara la walisa u ka ne ɲininka.
  Fascisme ye tiɲɛ na crap dafalen ye,
  Krautw ye n bugɔ ni juguya ye ni bugɔli ye!
  
  A fini donna, a tilancɛ farilankolon bɛ nɛnɛba dɔ kan, .
  Wa o cogo la u ye mobili ta ka tɛmɛ duguw kɔnɔ pisugs kɔnɔ...
  Ɔwɔ, walasa i ka Fuhrer ka sanubɔlan dɔ sɔrɔ,
  Ani an bɛna kominisi ye yɔrɔ jan!
  
  A ka fisa an ma an kana hinɛ makɔnɔ,
  Wa n tɛna kuma kelen fɔ fasisiw ye!
  Furu, ne tun bɛ miiri son dɔ la kungo kɔnɔ dimi na.
  Komsomol mɔgɔ maloyalen don dɛ!
  
  Ne juguw ye ne sama ka taa san fɛ jirisunba kan,
  Tasumaw daminɛna an ka senkɔniw jukɔrɔ...
  Ani n bɛ kɛlɛ mɛn - i bɛ nɛgɛso bugɔ, .
  Ne ye jabaranin funtenimanw dusukasi sira ye kilomɛtɛrɛ caman kɔnɔ!
  
  Dɔnniya tɛ yen wa sisan tɛ siranfɛn ye,
  Ne bɛna kɔrɔbɔli o kɔrɔbɔli muɲu...
  A ka kɛ sɛgɛn ye fasisiw ma - .
  Wa ne fɛ buguri o buguri ye tɔɔrɔ ye!
  
  Ne bna tɛmɛ nin bɛɛ fɛ, aw ka da ne la, ne bɛna o muɲu
  Komin ne faso ye Irisi jamana ye...
  Wa fasisiw ka waraba bɛna su don,
  Krisita ni Misiyɔn bilenman bɛna na!
  
  Ɔwɔ, a bɛ iko n b"a dɔn, nɛgɛso dɔ bɛ ka n makɔnɔ,
  Laala, mɔgɔfaga juguw bɛna kɛ yen!
  Jamana bɛna daminɛ ka bɔ fɛn fɔlɔ la, .
  Sabula dimi caman kɛra!
  
  Wa o kɔfɛ, kominisiba nana,
  An bolila ka Mars lamini ka tulon kɛ...
  Hadamadenw ka se sɔrɔ diɲɛ kɔnɔ,
  Sabu an ye kɛlɛ kɛ kosɛbɛ!
  
  I bɛna kɛ diɲɛ min ye, ne ta dɔn, .
  O dolow yeelenma banbali suguw...
  Ntumu dɔ min tun ye wulu ye fɔlɔ,
  An o mɔgɔ bɛ ni artiste reconnaissance ye!
  Rose, a ka yɛrɛbonya kɔnɔ, a yɛrɛ m"a kɔlɔsi cogo min na u taara n"a ye so kɔnɔ ka taa ɲinini kɛ. Wa, garadi muso saba y"a daminɛ k"a ka finiw bɔ n"u ka baarakɛlaw ka lamaga-lamagali setigiw ye, minnu delila ka kɛ. Ani sankolola kuncɛba Rosa Luxemburg y"a yɛrɛ sɔrɔ a farilankolon pewu kɔlɔsilikɛla saba ɲɛkɔrɔ minnu tun bɛ i n"a fɔ gorila kosɛbɛ.
  Dimi dɔrɔn de ye senkɔni belebele dɔ sɔgɔ a disi lankolon kan ni nin kumasenw ye ko: "E, sinji jumɛnw," o ye Rosa ka dusukunnata ɲuman bɔ a la, wa a y"a yɛrɛ datugu ni maloya ye k"a pɛrɛn ko:
  - I be ka mun kɛ!?
  Rose, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni a farilankolon don, a tun bɛ i ko a denmisɛnman kosɛbɛ, a cɛmancɛ tun ka fin ani a farikolo tun ye jalakibali ye.
  O la, matɔrɔn ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Foyi kɛrɛnkɛrɛnnen tɛ sungurunnin ! Tante bɛna maga i la sisan fɛn dagalenw kama - sɔgɔli, tigɛ, kemikɛli! Ayiwa, gundola sɛbɛnniw!
  Rose, min y"a ɲini k"a farilankolon datugu n"a bolow ye, nka a ma se, o y"a jaabi ko:
  - foyi tɛ n bolo , wa nin ye maloya ni haramulen ye !
  Matron min tun bɛ ni sɔrɔdasi kamankunw ye, o ye ŋɛɲɛ kɛ ka jaabi di ni cɛsiri ye:
  - Aw kana aw yɛrɛ sɔgɔsɔgɔ ! N"o tɛ, a bɛna dimi ka tɛmɛ fɔlɔ kan!
  Ani bolo belebele minnu tun bɛ ni lastikuw bololanɛgɛ finmanw ye, olu y"a daminɛ ka Rose farikolo ɲuman, cɛɲi, min bɛ mɔgɔ lafili, k"a lajɛ k"a sɔrɔ u ma kɛ seli ye. Garadi fila wɛrɛw, minnu fana tun ye cɛw ye ani minnu janya tun ka jan, olu ye musomannin, kurulen in minɛ kosɛbɛ a bolow la, k"a to a k"a yɔrɔ datugu n"u ta ye.
  Matɔrɔnba ye Rose sama a tulo la, k"a ye ani k"a nugu kɔnɔna lajɛ. O kɔ, a y"a bolokɔnincininw don a da kɔnɔ. Wa a tun ka jugu kosɛbɛ, Rosa tun bɛ bana sɔrɔ lastikuw magali fɛ. Ka fara o kan, miirili kɛra ko n"a sɔrɔla ninnu tɛ ganw ye minnu bɛ kɛ siɲɛ kelen, wa a tun bɛ baara kɛ n"u ye ka kɔrɔ, ka don musow ka yɔrɔ gɛrɛgɛrɛw la. Wa o miiriliw la, Rose tun bɛ ɲini ka fɔɔnɔ. Sago cɛsiriba dɔrɔn, ani a ma sɔn k"a ka barikantanya jira, o de y"a to Rose ka fɔɔnɔ bɔli bali.
  Wa a bolokɔnincininw sera tonso yɛrɛ ma, u tun bɛ kan jukɔrɔ, a ye dawolo ye, ɲɛda kɔfɛ, wa lastikuw duman haramulenba dɔ tora da la. A kɛlen kɔ ka sɛgɛsɛgɛli kɛ a da kɔnɔ, matɔrɔn y"a daminɛ ka Rose sinw mugumugu tugun. A ka magali gɛlɛnw fɛ, sungurunnin in sin bilenmanw fununa ka gɛlɛya.
  Garadiw ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kɔsɛbɛ? I n'a fɔ? N b"a ye ko n ka sɔgɔsɔgɔninjɛw bɛ i nisɔndiya!
  Rosa Luxemburg ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I ye muso ye dɛ ! Aw ka aw yɛrɛ minɛ o cogo la!
  Muso sɔrɔdasi in y"a jaabi ni ka bɔgɔdaga kɛ revolisiyɔn kamalennin in ɲɛda la k"a fɔ ko :
  - I ka yɔrɔ dɔn i n'a fɔ murutilen ! N"o tɛ n b"i bila ka taa jisigiyɔrɔ dɔ la - farilankolon !
  O kɔfɛ, a tora ka kasoden su sɛgɛsɛgɛ ni maloya tɛ.
  A bolokɔnincinin barikamaw y"a digi a kɔnɔbara kan, o kɛra sababu ye Rosa Luxemburg kulela dimi fɛ. O kɔ fɛ, u y"a ye ko u bɛ gɛlɛya kosɛbɛ ani ka dimi muso jiginnikɛla in kɔkiliw kɔrɔ.
  Nka, fɛn min tun ye maloya ni maloya ye, o tun ka kan ka na fɔlɔ. Kɔlɔsilikɛla ye yamaruya di ko:
  - Aw bɛ aw senw sɛnsɛn ka bonya !
  Rose ye kan minɛ ni kɔnɔnafili ye. Wa muso garadikɛ y'a senba in Dòn musoya la ni gɛlɛya ye. bolokɔnincinin minnu bɛ ganw na, minnu bɛ sɛgɛn ka bɔ sɔgɔsɔgɔninjɛ la min tun bɛ roso da la, olu donna muso kɔnɔbara la kosɛbɛ. Musoya kogow jɛnsɛnna kosɛbɛ, wa a kɛra dimi ye min tɛ se ka da a la.
  Rose kulela ani a y"a yɛrɛ sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲini ka boli. Nka garadi barikamaw, minnu tun bɛ se kosɛbɛ ɲinini na, olu y"a minɛ kosɛbɛ. Kasotigi bolokɔnincininw sera denso ma yɛrɛ, ka taa a fɛ ka fɛnw tigɛ. O tun ye dimi ye ani a tun bɛ mɔgɔ maloya kosɛbɛ.
  Ani cɛmannin gorila kɔrɔsibaga tora ka girin. A laban na, o senba in jiginni wɛrɛ kɔfɛ, muso min ye bɛlɛkisɛ kɛ, o kɛra mɔgɔ fariman ye fo ka se saya ma, wa, a sɔgɔsɔgɔlen, a fari fagara. A kunkolo ni kunsigi jɛman binna kɛrɛ fɛ.
  Kasotigi min jɔlen bɛ kinin fɛ, o y"a kɔlɔsi ko:
  - A ye 'sèn Sɔrɔ !
  Matron belebeleba ye Rose ɲɛda gosi ni seko ye kosɛbɛ, k"a kɔ magaya, k"a sɔgɔ ni gɛlɛya ye. Muso in nana a hakili la. Ɲɛji tun bɛ a ɲɛw la dimi ni maloya kosɔn. A tun bɛ fɛn bɛɛ makɔnɔ ka bɔ kaso la, nka a tun t"a miiri ko u bɛna a fo nin cogo la, ni maloya ye, i n"a fɔ a tɛ mɔgɔ ye, nka a ka dɔgɔ ni bagan ye.
  Matron kɔrɔba y"a fɔ ni ɲumanya ye ko:
  - Ayiwa, i kana siran ! Sisan, i ka i biri, i kɔrɔmuso bɛna i ka fali ye ani a jugumanba bɛna ban!
  Rose y"a fɔ ni kan yɛrɛyɛrɛ ye, ka ɲɛji bɔ duguma:
  - N"a sɔrɔ an man kan ka kɛ !
  Gorila kɔrɔsibaga ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ayi! O de ye i mago bɛ min na tigitigi! An k'a kɔrɔta!
  Kasotigi barikamaw ye Rosa bolow tigɛli kɛ ni juguya ye, k"a to a bɛ sɔgɔsɔgɔ dimi fɛ, ka a biri. Npogotiginin y"a yɛrɛ sɔrɔ kansɛri cogoya la. Wa a farilankolon tun bɛ manamana ni sumaya ye, i n"a fɔ a tulu kɛra a la ni tulu ye.
  Wa, gorila kɔrɔsibaga y"a bolokɔnincinin belebele jan fila don a kɔnɔbara la k"a sɔrɔ a ma kɛ seli ye. Wa a y"a gɛrɛntɛ kosɛbɛ, fo ka se kolotuguda ma. Rose kulela dimi ni maloya fɛ. Muso kasoladen barikamaw y"a minɛ kosɛbɛ, wa u m"a to a ka boli. Wa, kɔlɔsilikɛla bolo barikama tun bɛ ka wuli ka wuli wuliliko cɛɲi ni mɔgɔ lafililen dɔ ka fali la.
  Rose ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a disi jɛlen wulila ka bin. Ani ɲɛji bɔra a ɲɛda sɛgɛnnen ni a ɲɛda jɛlen na. O ɲinini tun bɛ i n"a fɔ tɔɔrɔ, jogo ta fan fɛ ani farikolo ta fan fɛ.
  A y"a ye ko matɔrɔn kɔrɔba b"a fɛ k"a majigin a seko bɛɛ la, o de kosɔn a tun tɛ kɔrɔtɔ.
  Rose ye dɔnkili da ni ɲin buluw ye, ka dimi ni maloya ɲɛjiw lamaga ka bɔ a ɲɛda la:
  Se sɔrɔli bɛ makɔnɔni na, se sɔrɔli bɛ makɔnɔni na,
  Minnu b"a fɛ ka sirilanw kari!
  Se sɔrɔli bɛ makɔnɔni na, se sɔrɔli bɛ makɔnɔni na,
  An bɛna se ka Wilhelm kari!
  Gorila garadi ye ŋɛɲɛ kɛ k"a jaabi ko:
  - I ye sunguru jagɛlɛn ye !
  Wa a y'a firifiri tugun, ka dimi jugu lase a ka fali ma, ka laban k'a ka bolokɔnincinin bɔ, o min tun datugulen bɛ joli la.
  A ye a ɲɛji cɛ ka gan tiɲɛnen fili binkannikɛlan kɔnɔ, k"a pɛrɛn ko:
  - A senw lajɛ, ɲinini banna !
  Senkɔni jɛlenw dusukunnataw ni senkɔniw ni ɲɔgɔn cɛ filɛli tɛ maloyako ye fewu i n"a fɔ a tun bɛ kɛ cogo min na fɔlɔ, ni sɔgɔsɔgɔninjɛ sen bɛ wuli ka don musoya ni kɔnɔbara la. O la, i bɛ se ka nin ɲɔgɔn sɔrɔ k"a sɔrɔ i ma ɲɛji bɔ.
  U ye Rosa ɲinini ban, o cogo kelen na, u y"a ta a farilankolon ni sennasanbara la ka don so kɛrɛfɛ.
  O yɔrɔ la, u y"a daminɛ k"a ja ta. U ye tabali dɔ di n ma ni nimɔrɔ ye, k"o bila kogo finman dɔ kan. U ye digi in profile, full-face, half-side ani ka bɔ kɔfɛ. O kɔfɛ, u ye farikoloɲɛnajɛ dafalen dɔ filimu, o fana bɔra ɲɛfɛ, kɔfɛ, kɛrɛ fɛ ani a tilancɛ kɛrɛfɛ. Wa fototalan tun ye cɛ ye, o y"a kɛ maloyako ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan.
  O kɔ, u ye Rose bila balansi kan. U y"a pese, k"a janya suman, ka tila k"a jɔ kogo la k"a bolow janya suman. O kɔfɛ, n ye sen janya ni sanbara hakɛ sɛbɛn. A tɛ dimi, nka a bɛ mɔgɔ maloya kosɛbɛ. Ka fara o kan, musow dɔrɔn tun tɛ so kɔnɔ, cɛw fana tun bɛ yen.
  O la sa, cɛ dɔ ni muso fila minnu tun bɛ fini jɛmanw don, olu ye Rosa bila yeelen na, k"a daminɛ k"a sɛgɛsɛgɛ kosɛbɛ, ka a sɔgɔsɔgɔninjɛ, a jogindaw, a jeninida ani a yɔrɔ kɛrɛnkɛrɛnnenw bɛɛ sɛbɛn zurunali dɔ kɔnɔ.
  Rose kɛra bilen ye maloya ni dimi fɛ. U b"a maloya cogo min na, ani i bɛ se ka sungurunnin minɛ cogo di min kɛra nsiirin lakika ye kaban nin cogo la? Nka, n"a sɔrɔ o de y"a to u b"a minɛ nin cogo la, walasa ka Alemaɲi numanfɛla ɲɛmaa majigin.
  Waati tɛmɛna dɔɔnin dɔɔnin, Rose y"a daminɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  An bɛna fariya diɲɛ bɛɛ halaki,
  Ka se a kɔnɔna na ani o kɔfɛ...
  An bɛna diɲɛ kura jɔ, diɲɛ kura, .
  Min tun tɛ foyi ye, o bɛna kɛ fɛn bɛɛ ye!
  Muso min tun bɛ fini jɛman don, o y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Sisan i tɛ mɔgɔ si ye - kasoden dɔrɔn !
  Ani a ye Rose sinbara jɛlen sɔgɔ. Rose jɔlen tora a ɲɛ jɛman na ani a bɛ manamana ni sumaya nɛnɛ ye, a bɛ dɔnkili da ko:
  - Nin ye an ka laban ye , .
  Ani kɛlɛ latigɛlen dɔ...
  Siga t'a la - .
  Cɛw tugu n kɔ!
  A laban na, taamasiyɛnw sɛbɛnni kokura banna. U taara n"a ye so kɛrɛfɛ. O yɔrɔ la, muso dɔ min tun bɛ fini don, o ye yamaruya di ko a k"i bolokɔnincininw kɔrɔta. Ani Rose bolow tun mugulen don ni penti nɛrɛma ye. O kɔfɛ, u ye fɔlɔ ka bolokɔni bɛɛ sɛbɛn, ka sɔrɔ ka u bolokɔni kelen-kelen bɛɛ sɛbɛn. O kɔfɛ, u ye Rose tulo tulu kɛ - fɔlɔ kininbolo tulo, o kɔfɛ numanbolo. Wa nin fana tun sɛbɛnna. O kɔ, dawolo. O min ye fɛn haramulen ye kaban. Ni u ye fɛn dibiman ni fɛn nɔgɔlen dɔ kɛ aw dawolo la. Ani k"a kɛ papiye finman dɔ kan.
  A laban na, sɛbɛnniw bɔra muso cɛɲi dɔ sennasanbara la. Kelen kelen kɔfɛ. A tɛ fɛn haramulen ye ten tugun.
  An ye senkɔniw ko ni ɛponji kɛrɛnkɛrɛnnen ye walasa taamasiyɛn si kana kɛ u la.
  O kɔfɛ, u taara ni Rosa ye tugun. A tun tɛ se k"a miiri ko Alemaɲi kasobon kɔrɔsibaga minnu tun bɛ u ɲɛmajɔ kosɛbɛ ani minnu tun bɛ baara kɛ kosɛbɛ, olu bɛna mun wɛrɛ kɛ a la.
  Nin sen in na, u taara n"a ye X-ray so. Wa u ye kɔnɔbara ni banakɔtaa ja ta, min caman bɛ se ka faamuya, dogoyɔrɔw bɛ yen. Wa u ye nuguw fana lajɛ ja in kan. O la sa, tuma dɔw la, u tun bɛ baga furakisɛw walima kabakurun sɔngɔ gɛlɛnw dogo u kɔnɔ.
  O bɛɛ banna tuma min na, Rose ye lafiya dɔ sɔrɔ. A dɔgɔyalenba la, a ma dimi. Wa i bɛ dege cogo dɔ la ka taama farilankolon na ten.
  Nka Eva fana tun bɛ yaala-yaala a farilankolon ani a tun tɛ ni complexes ye, o la sa, a tun tɛ hami foyi la o ko la. Wa a bɛ yaala-yaala, foyi tɛ kɛ.
  A tun bɛna kɛ ko taabolow bɛna ban. Wa o cogo la, u y"a bila tiɲɛ na ka jigin sira jan dɔ fɛ ka taa jisigiyɔrɔ la. O yɔrɔ la, garadiw ka kɔlɔsili kɔnɔ, Rosa labanna k"a yɛrɛ ko. Ji tun ka suma, a tun ka di, wa i bɛ jogoɲumanya ni farikolo nɔgɔ ko ka bɔ i yɛrɛ la. Ayiwa, garadiw fana ye gɔfɛrɛnaman ka safunɛ di a ma.
  Rosa yɛrɛ ye nisɔndiya sɔrɔ: a b"a yɛrɛ ko ni safinɛ ye fu. O kɔfɛ, so bɛna di a ma fu a kun kan, ani kasobon dumuni fana. Tiɲɛ don, a man di ko garadiw b"a filɛ ten, nka a cɛ ka ɲi wa maloya foyi t"a la.
  Muso ye penti nɛrɛma ko ka bɔ a sennasanbara la. A farikolo ka ɲi kosɛbɛ k"a sababu kɛ a ka farikoloɲɛnajɛ ɲɛnamaya kɛcogo ye - i n"a fɔ npogotiginin min sinw ka gɛlɛn, nka a ɲɛda b"a jira ko a kɔrɔla kosɛbɛ. Nka, a ɲɛda tɛ tɛmɛ mɔgɔ bisaba kan. Rose tun bɛ waso ko a ɲɛda tun ka ɲi kosɛbɛ.
  O la, a y'i ko, u pɛrɛnna a ma ko:
  - A ka ca, a ban !
  A bɔra yen. Wa, matɔrɔn y"a bolokɔnincininw don a da kɔnɔ, i n"a fɔ Rose bɛ se ka fɛn dɔ ta walima k"a sonya. Ani kasobon kɔrɔsibaga muso tɔ kelen in tun bɛ sennasanbara don kɔnɔbara ni kɔnɔbara la hali bi. O tun ye maloya ni haramulen ye. Wa n"a sɔrɔla Rose dɔrɔn tɛ, nka matron wulila n"a bolokɔnincininw ye, a ma a yɛrɛ sɛgɛn ka ganw don a bolow la.
  Rosa ye muɲuli kɛ, hali k"a sɔrɔ a tun bɛ maloya, maloya, ani dimi yɛrɛ tun b"a la. Matɔrɔn ka nɛgɛw y"a ka yɔrɔ nɔgɔlenw ni ɲɔgɔn cɛlenw sɔgɔ kosɛbɛ kɔnɔbara kɔnɔ ani yɔrɔ duurunan.
  Nka a laban na, hali ni nin kɛra, ɲinini min tun tɛ mako ɲɛ fewu, o lɛrɛ diminnenw banna.
  Roza bolow sirilen don ani u taara ni u ye tugun. Npogotiginin yɛrɛ y"a miiri ni kabako ye: yala u bɛna a datugu tiɲɛ na kasobon dɔ kɔnɔ a farilankolon wa? Nka o tɛ se ka kɛ. Sariya man kan ka kasodenw bila ni fini tɛ. Ɔwɔ, u wajibiyalen don ka sanbara dɔw di a ma a dɔgɔyalenba la.
  Nka u taara n"a ye finidon yɔrɔ la tiɲɛ na. U ka kan ka faama finiw bɔ yɔrɔ min na, n"i ma yamaruya sɔrɔ, i bɛ se k"i yɛrɛ ta don. U ye fini dɔ dɔrɔn de di Rosa ma min bɛ ni sɛrɛkili ye walasa k"a farikolo farilankolon datugu. Nimɔrɔw tun sirilen bɛ o fini na a tɔgɔ laban nɔ na.
  Rose ye ɲininkali kɛ ko:
  - Panti ni sosɛti dun ?
  Matɔrɔn y"a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Komandan ka yamaruya kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ bɛ yen , gofɛrɛnaman ka panti ni sosɛti tɛ di i ma !
  Rose ye ɲininkali kɛ ni kabako ye ko:
  - Mun na nin bɛ ka kɛ hali bi ?
  Kasotigi y'a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - I bɛ se k' i yɛrɛ dulon u kan !
  Revolutionnaire kamalennin y'a bolow sɛnsɛn:
  - Ne ye o naloman sugu ye ka n yɛrɛ dulon wa ? A ka ca a la, kalo damadɔw kɔfɛ, ne bɛna bila!
  Kɔlɔsilikɛla y"a kunkolo wuli ni dimi ye:
  - Bɛɛ b"o fɔ, nka u bɛ kaso la kabini san caman !
  Rose tun bɛ fini dɔrɔn de la sisan min tun bɛ taa ni gɛnɛgɛnɛw sanfɛ, ani a senw tun tɛ kelen ye, a senw tun tɛ fɛn ye.
  Npogotiginin ye tabali lajɛ. Sanbara suguya caman tun bɛ yen, u tun man di kosɛbɛ ka u lajɛ. Nka a sennasanbaraw tun bɛ ka nɛnɛ. A bɛna kabakoya ɲinini ni taabolo wɛrɛw maloya fɛ, a tɛna a janto kasobon duguma nɛnɛman, nɛnɛman, bɛton na. Nka sisan, a tun bɛ yɛrɛyɛrɛ dɔrɔn.
  Rose ye sɔgɔsɔgɔ ni kumakan ye min bɛ mɔgɔ dusu kasi:
  - N senw bɛ nɛnɛ, i ka sanbara dɔw di n ma a dɔgɔyalenba la !
  Kasotigi y"a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Cikan kɛrɛnkɛrɛnnen ka bɔ komandan fɛ ! Politiki kasoden farati kɛrɛnkɛrɛnnen kosɔn, i dagalen don ka sanbara don k"i to kaso la, bawo i bɛ se k"u kɛ sɔrɔdasi marifaw ye walima ka fɛnw fili!
  Rose y"a fɔ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Nka nɛnɛ bɛ kaso la kosɛbɛ ! N bɛ se ka farigan minɛ ka bana!
  Matɔrɔn y"a hakili sigi ko:
  - An bɛ ni dɔgɔtɔrɔso ɲuman ye ! Ani cogo o cogo, i ka sɔsɔli dabila. Wa o kɔfɛ, i bɛna bugɔ kosɛbɛ!
  Revolutionnaire kabakoyara:
  - Yala bugɔli tɛ ban wa ?
  Kasotigi y"a kunkolo wuli ko:
  - Kɛlɛ waati la u donna tugun ! O la, i yɛrɛ majigin, cɛɲi, i bɛna kɛnɛya sɔrɔ! Wa sennasanbaraw ta fan fɛ, kasodenw bɛ teliya ka dege o la. Wa sɔɔni a bɛna sumaya kɛnɛma, samiyɛ donna kaban wa i bɛna kɛnɛya. Ani ni teriw b"aw fɛ caman na, aw k"a to u ka dumunifɛn wɛrɛw ci aw ma. O la sa, a yɔrɔ fitinin dɔrɔn de bɛ se kasodenw ma!
  Rose ye a kunkolo wuli ni fanga ye.
  - N b'a dɔn ! Alimanjamana bɛna tiɲɛ ni nɔgɔlenya ye!
  Kasotigi ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I n'a fɔ Irisi !
  Npogotiginin in bolo sirilen don tugun a bolokɔninw na, ka taama sennasanbara la, kasobon fini na, i n"a fɔ jɔn min bɔra Spartacus waati la, kasobon kɔnɔna na.
  Kamera dɔ tun be Rosa makɔnɔ sisan. Ka fara o kan, a bɛna a fɛ ka fɛn kelen ta ka tɛmɛ kelen kan. A ka sumaya ka bon mɔgɔw ka so kɔnɔ ani mɔgɔ bɛ yen min bɛ se ka kuma a fɛ. Ka fara o kan, musow kasa ka di kosɛbɛ ka tɛmɛ cɛw kan wa a tun bɛna diya u ye.
  Walasa ka fɛn min binna dimi, maloya ani nɛnɛ fɛ muso sen gansanw na, ka nɛnɛ ka bɔ bɛton duguma nɛnɛ na, Rose ka dɔnkili da ko:
  Tilemana bɛ ka fanga dɔgɔya kaban,
  Kaban tile bɛ ka bɔ...
  Hakilitigiya ye se sɔrɔ danfɛnw kan, .
  Dɔnniya ɲinini ni taama dɔ kan!
    
  Bajiw bɛ ka pɛrɛn - nɛnɛw bɛ ka wuli , .
  Yɔrɔ min na warijɛ tapi ye baji ye.
  Karnatiw bɛ falen cogo kabakoma na Mɛkalo la, san 1998 kɔnɔ.
  Ani an ka teriya tɛna bɔn!
    
  An bɛ sigida denmusow kanu, .
  Ni ɲɛgɛnw falenna kaban...
  Ayi, i b"a dɔn ko waati ka jugu, .
  Krisita ka nɛɛma bɛ sanji bɔ dɛ!
    
  Kaban, nature bɛ ɲɛnamaya
  Kristali jikuruw pɛrɛnna ni bɔgɔbɔgɔli ye.
  Planɛti bɛna kɛ, ne dalen b"a la, alijinɛ ye, .
  Tasuma jugu si kana tasuma don diɲɛ na!
    
  O bɛɛ kɔfɛ, flen bɛɛ ye diɲɛ ye, .
  Bugun fana b"a fɛ ka ɲɛnamaya kɛ.
  Siniɲɛsigi min ka fisa ni bɛɛ ye, o ye danni ye, .
  Nka e faantan bulon ye kungo ye.
    
  A kɛra cogo di, siran caman bɛ yen,
  Tɔɔrɔ caman bɛ yen ni cɛɲi ye...
  Tuma dɔw la an bɛ ŋunan ka Ala deli - .
  An dɛmɛ ni nisɔndiya ni sugo ye!
    
  Nka dimi ye mun ye diɲɛ kɔnɔ, .
  Fɛn min y"a daminɛ k"an lamini i n"a fɔ fɔɲɔba, .
  Nka Ala y'a jaabi - o la
  I ma kɛ sɛgɛnbagatɔ ye i n"a fɔ ursi!
    
  O bɛɛ kɔ fɛ, ni bananku yɛrɛ binna, .
  I tɛ se ka hali sɛnɛfɛn dɔ siri.
  Mɔgɔ senumaw ɲɛda bɛ u kunkolo wuli ka bɔ taamasiyɛnw na, .
  Ananas tɛ - ka shɔ dan!
    
  Ayiwa, baara bɛ na ni ɲɛtaa ye, .
  A bɛna an ka denbaya barika bonya!
  Nka n t"a kɔrɔtɔ ka ɲɛtaa sɔrɔ,
  Mako tɛ sɛgɛn na!
    
  Sara bɛna na - fanga bɛna kɛ yen, .
  Ani, mɔgɔ minnu binna kɛlɛ la, an bɛna olu lakunu!
  O ɲangili bɛna i sɔrɔ, i ka Juda dɔn,
  U bɛna u yɛrɛ sara nkalon ni nanbarako la!
  Rose labanna ka na ni da belebeleba ye, min kan, nimɔrɔ jugu "13" gosira. Bololabaarakɛminɛnw bɔra ani sungurunnin ye lafiya sɔrɔ tuma min na a y"a bolokɔnincininw magaya minnu diminnen don, minnu joginlen don. Ɔwɔ, ka kɛ bolokɔfɛfɛnw na, o bɛ dimi ni maloya fana kɛ waati kelen na.
  U nana n"a ye kasobon kɔnɔ. A kɔnɔna tun ka suma dɔɔnin ka tɛmɛ kɛnɛma kan, funteni tun bɛ yen. Seli in kɛra seli fila ye ani sungurunnin dɔ tun bɛ yen, kunsigi bilenman tun bɛ a kɔnɔ. A cɛ ka ɲi kosɛbɛ, wa a tun bɛ sunɔgɔ datugulanw jukɔrɔ. A kununna, a y"a ɲɛda nɔgɔlen wuli k"a ɲininka ko:
  - Npogotigi kura ?
  Kasotigi y"a kunkolo wuli ko:
  - Politiki ! Ne hakili la, a bɛna diya aw fila ye kosɛbɛ!
  Rose y"a jira ko:
  - N tɛ dilan sɔrɔ wa ?
  Kɔlɔsilikɛla ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Walasa i ka se ka mɔgɔw minɛ ka ɲɛ ani ka seereya di joona, i bɛna bɔ barajuru, bɔrɔ ani matirili la. N"i dalen bɛ pankurun gansanw kan, i bɛna nɛnɛ ani i bɛna seereya kɛ joona i jɛɲɔgɔnw n"i jɛɲɔgɔnw kama!
  Rose y"a sennasanbara digi ni dimi ye k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - I tɛ se ka kɔnɔni kɛ !
  Seli da girinmanba min tun ka bon, o y"a sɔgɔsɔgɔ a kɔfɛ ni mankanba ye.
  
  DIƝƐ MIN BƐ DIƝƐ KƐLƐ FILANAN NA
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Chamberlain ma a latigɛ abada ka kɛlɛ laseli kɛ Reich sabanan kan binkanni kɔfɛ Pologne kan, wa Franse fana ma a sen don kɛlɛ in kelen na. Pologne ka se sɔrɔli kɔfɛ ani a tilali kɔfɛ URSS ni Nazi Alimanjamana cɛ, hɛrɛ waati jan daminɛna, ani hadamadenw ka yiriwali ye sira wɛrɛ ta.
  . SABABU No. 1.
  Diɲɛ kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ bɔra tariku wɛrɛw la. O kɔnɔ, Chamberlain hakili tun ka di fo a ma kɛlɛ laseli kɛ Alimanjamana kan, a kɛlen kɔ ka binkanni kɛ Pologne kan. Wa tiɲɛ na, Faransi ma don kɛlɛ la ni Angletɛri tɛ.
  Hitler ni Stalin ye Pologne tila. O kɔ fɛ, Baltik jamanaw tila-tila ani bolonɔbila bɛnkan dɔ kan teriya ni dancɛw kan.
  Tiɲɛ na, kɛlɛ kɛra ni Finlande ye. URSS, ni bɔnɛba ye, a sera hali bi ka jamana yɔrɔ dɔ minɛ, ka lafasali sira tigɛ ka Vyborg minɛ.
  Fɔlɔ, fɛn bɛɛ tun bɛ taa ɲɛ. Nka a ɲinini min kɛra ka Moldavie minɛ Rumani bolo, o kɛra sababu ye ka Hitler kɛlɛ. I n"a fɔ, yala Stalin t"a fɛ ka caya kojugu wa?
  Nka Hitler ni Stalin ye ɲɔgɔn sɔrɔ u yɛrɛ la, u bɛnna a kan ko URSS bɛna segin ka di Moldavie ma, wa o kɛra farali laban ye.
  O kɔ fɛ, hɛrɛ waati jan Nàna. Japon ma a ja gɛlɛya ka USA ni Angletɛri dɔrɔn kɛlɛ. O waati kelen na, Hitler tun bɛ ka Pologne sɛnɛ, o yɔrɔba dɔ kɛra Reich sabanan dɔ ye. Stalin fana, a kɛlen ka mansamara bonya, ani a ye kɛlɛ gɛlɛn dɔ sɔrɔ ni Finlande ye, a ma taa yɔrɔ si.
  URSS jamana na, san duuru labɛn sabanan dafara foroba la, wa a tɛmɛna. O kɔ, an y"a da Minɛ a naaninan na. Wa a tɛmɛna. Wa san duuru bolodalen duurunan na u y"a daminɛ ka sɔngɔw dɔgɔya ani ka dɔ fara ɲɛnamaya kɛcogo kan.
  Stalin sara san 1953 marisikalo la... Ka kɛɲɛ ni kunnafoni dɔw ye, a bɛ se ka kɛ ko baga donna a la. Intriguew kɔfɛ, Nikita Khrushchev ye fanga minɛ. O kɔ fɛ, kongresi mugannan ni mɔgɔya batoli bɔli kɛnɛ kan. Ani hakilina min ye ka kominisi jɔ san 1980 na.
  O waati la, nukliyɛri marifaw bɔra Alimanjamana, Ameriki, Angletɛri ani URSS jamanaw na.
  Hitler tora tariku kɔnɔ iko ɲɛmɔgɔ min tun bɛ cogo la pewu, k"a sɔrɔ Holocaust ma kɛ. Sariya dɔw dɔrɔn de tun be Yahutuw ka josariyaw bali. Polognekaw fana ye Alemaɲi jamanadenya sɔrɔ dɔɔni dɔɔni ani ka josariyaw sɔrɔ cogo kelen na. San 1955, Warsaw gofɛrɛnaman kɛra Reich sabanan dɔ ye k"a ɲɛsin a yɛrɛ ma. San biwɔɔrɔnanw na, Tchekikaw ni Polognekaw bɛɛ ye Alemaɲi jamanadenya sɔrɔ. Alimanjamana de ye jamana fɔlɔ ye diɲɛ kɔnɔ ka sateliti bila sankolo la ka cɛ bila sankolo la.
  Wa awirilikalo tile 20 san 1961, awiyɔn fɔlɔ min tun bɛ kɛ ni mɔgɔ ye ka taa Kalo la, o wulila. Nin ye koba ye.
  Reich sabanan ye jamana belebeleba ye, n"a sɔrɔ a ka bon kosɛbɛ Erɔpu jamanaw bɛɛ la. Tcheki jamana, Sudetenland, Ɔtirisi ani Pologne jamanaw b"a kɔnɔ. Ka fara o kan, Alimanw ye Danmakɛ jamana yɔrɔ dɔ sɔrɔ k"a sɔrɔ kɛlɛ ma kɛ san 1914 dancɛw kɔnɔ wariko musaka kama. O kɔ fɛ, 'referendum (jɔyɔrɔfalen) Kɛra yen fana. Lajɛba kɛra Pologne ani Tcheki jamana na. Fanga min yiriwara sɔrɔko siratigɛ la ani min barika ka bon, o bɔra kɛnɛ kan. Ka fara o kan, Angletɛri fana sɔnna ka Namibia segin Afiriki kɔnɔ Alimanw ma, ani fana ka wari sara.
  K"a sɔrɔ kɛlɛ wɛrɛ ma kɛ ni kɛlɛ tɛ ni Pologne ye, Hitler ye Reich sabanan bonya. Gɛlɛya kelenw tùn bɛ Faransi de la. Tiɲɛ don ko Lorraine yɔrɔ fitinin dɔ, n"a ka ca ni Alimanw ye, o seginna Alimanjamana na, jamanadenw ka lajɛba kɔfɛ. Nka san 1914 dancɛw ma lasegin. Wa o ye Alemaɲi mɔgɔ caman dimi.
  Nka Faransikaw donna sɔrɔdasi jɛkulu dɔ la ni URSS ye, ni ko dɔ kɛra, u tun bɛna kɛlɛ kɛ ɲɛfɛla fila la. Mansamara bilenman, ka da a kan a y"a yɛrɛ tanga diɲɛ kɛlɛba filanan ma, a tun barika ka bon kosɛbɛ sɔrɔko siratigɛ la, a tun bɛ se ka suma ni USA ani Alimanjamana ye, wa a jamanadenw tun ka ca. O la sa, farati b"a la ka kɛlɛ kɛ n"a ye.
  Ka fara o kan, Angletɛri fana ye bɛnkan sɔrɔ ni Faransi ye. O min, a ni tariku lakika tɛ kelen ye, a y"a ka koloniw mara, wa a fanga tun ka bon kosɛbɛ sɔrɔdasiya siratigɛ la.
  Nka Siniwajamana tora ka tila-tila ani ka barika dɔgɔya, tiɲɛ na, a tilalen don fanga-yɔrɔw la diɲɛ fanga ɲɛmɔgɔw fɛ. Japon ye kɛlɛ Kɛ Sinuwa jamana na waati jan, wa a Sera k'a yɔrɔ dɔ To a ka fanga kɔrɔ. Jamana wɛrɛw tùn b'u ka faaba Kɛ yen. URSS ye fanga mara Mongolia kan, min y"a ka yɛrɛmahɔrɔnya mara cogo la.
  Hitler bɛ balo la hali bi. A si bɛ san biwolonwula ni fila la. A tɛ sigarɛti min, a tɛ dɔlɔ min, a ye nakɔfɛnw dunbaga ye, wa a bɛ farikoloɲɛnajɛ kɛ fana farikoloɲɛnajɛ masinw kan. Fuhrer bɛ a ɲɛmajɔ a ka kɛnɛyako la. Denkɛw ni denmusow bɛɛ b'a fɛ - hali n'u Sɔrɔla cɛya-kɔnɔ-fɛnw fɛ. Denkɛ kelen de ka ca ni kɛmɛ ye. U la kɔrɔba bɛ sàn tan ni wolonwula Bɔ kaban. A ka gɛlɛn ka mɔgɔ sugandi min ka kan ka kɛ a nɔnabila ye. O la, Fuhrer b"a fɛ hali bi ka ɲɛnamaya kɛ a yɛrɛ ma. Wa Reich sabanan na u bɛ baara kɛ walasa ka dictateur (jamanatigi) ka ɲɛnamaya janya.
  San biwolonwula ni fila, tiɲɛ na, hali bi a tɛ cɛkɔrɔba ye. O la, ɲɛnajɛ fana ka di Fuhrer ye. Misali la, kɛlɛw bɛ kɛ ni sariyaw tɛ.
  O yɔrɔ la, tiɲɛ na, u tɛ kɛlɛ kɛ fo ka se saya ma - Reich sabanan ye siwili ye kosɛbɛ, wa a ye kabako ye. Wa, Hitler tɛ jate hali dɔɔnin iko waraba, hali ni siga t"a la ko ɲɛmɔgɔ ye fangatigi ye.
  A sera ka Pologne kɛlɛ a bɛ se ka fɔ ko a ma bɔnɛ a la ani ka maraw bonya ni kɛlɛ si ma kɛ a la. Alimanjamana mɔgɔw b"a bato boli ani jamana wɛrɛw ka jamanaw b"a bonya. Hali Nikita Khrushchev b"a minɛ ni bonya ye. Ka fara o kan, URSS tora kɔfɛ sanfɛla boli la.
  Stalin tun t"a janto misiriw la, wa Nikita Khrushchev sera dɔrɔn ka piloti dɔ ci sankolo la.
  Nka sisan Alimanw bɛ ka misiri dɔ ci ka taa Kalo la. Wa npogotiginin fila ni cɛden kelen bɛ o kɔnɔ. Wa o ye koba ye.
  Fuhrer ka wolodon ni misiriw bɔli bonya kama, seliw labɛnna jamana bɛɛ kɔnɔ.
  Bɛrɛlin dugu ka ntolatanyɔrɔba falen bɛ mɔgɔw la. Spor ɲɛɲini suguya caman bɛ ka na. Wa tiɲɛ na, kɛlɛw bɛ kɛ ni sariyaw tɛ. Fɛn min ka di Hitler ye kosɛbɛ.
  Fuhrer, tiɲɛ na, a kɔrɔla, nka hali bi a ɲɛda bɛ i n"a fɔ a ka ca walima a ka dɔgɔ, hali n"a ye nɛrɛmuguma ye, wa a kunkolo bɛ kɛ ni kunsigi ye min bɛ se ka kɛ. Wa a ɲɛda kɛra nɛrɛmuguma ye, o ja in tun bɛ sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin. Fuhrer ye sàn mugan ni seegin Kɛ fanga la. Alimanjamana ye sɔrɔko fɔlɔw dɔ ye diɲɛ kɔnɔ, wa n"a sɔrɔla hali fɔlɔ. URSS, Ameriki ani Reich sabanan bɛ ɲɔgɔn fɛ kosɛbɛ sisan jamana sɔrɔko siratigɛ la. Ɔwɔ, Angletɛri barika ka bon hali bi k"a sababu kɛ a ka maraw ye. Japon y"a daminɛ ka wuli - a ka kɛlɛ jan min kɛra ni Sinuwa ye, o y"a sɛgɛn. Nka diɲɛ ye fɛn caman ye.
  Hitler ka bon, nka a tɛ sanfɛla yɛrɛ la. Ameriki jamana ye jamanakuntigi kura sɔrɔ sisan, min ye kamalennin ye, n"o ye John Kennedy ye, ani Faransi ni Angletɛri fana ye faama fitininw ye kosɛbɛ fanga la. Nikita Khrushchev ye dulonni makarilen dɔrɔn de ye Stalin ka kɔkan, hali n"a bɛ kuma kominisi kan.
  Laala diɲɛ ɲɛmɔgɔw bɛɛ la, Hitler ye nsiirin ye, min ka di mɔgɔw ye, min bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ ani min ka bon, hali n"a si hakɛ ka bon, min ma bɔnɛ a ka kɛnɛya n"a fanga la fɔlɔ.
  Sisan, a bɛ kɛlɛw lajɛ ɛkran kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ fɛ. Ani ka bɔ san fɛ, kulɛri kɔlɔsilikɛlaw bɛ Kolose ja dɔ jira.
  Cɛden cɛɲumanba dɔ, a kunsigi jɛman, a si bɛ san tan ni fila walima san tan ni saba ɲɔgɔn bɔ, o bɛ bɔ ka taa kɛlɛ kɛ. A ye farikolo yɔrɔw sɛgɛsɛgɛ, a bɛ farikoloɲɛnajɛ surukuw dɔrɔn de don ani sennasanbaraw. Cɛdennin bɛ ni ganw ye a bolow la. Wa a bɛ bɔ ka taa fɔli la.
  I n"a fɔ fɔlɔ, npan kɛlɛli tɛ kɛ Reich sabanan kɔnɔ. Sabula jamana ma bin barbari la.
  O kɔfɛ, Alimanjamana kɛra misali ye, jamana min ka juguya hakɛ ka dɔgɔ diɲɛ kɔnɔ, wa baarakɛbaliya tɛ yen. Wa cogo dɔ la, a man di a ye ka mɔgɔw faga ring kɔnɔ.
  Cɛdennin in tun bɛ ni suruku bulu ye, a y"a biri Fuhrer n"a ka taamaɲɔgɔnw ɲɛ ani ntolatanyɔrɔ fan naani bɛɛ la. Jama y"a dusu lamin.
  Laselikɛla y"a jira ko:
  - Bɛrɛlin ka ntolatantɔn ŋana, n'a tɔgɔ ye ko "Soso", o bɛna kɛlɛ kɛ walasa ka Reich sabanan ka ntolatantɔn ŋanaya tɔgɔ sɔrɔ denmisɛnw cɛ minnu si tɛ san tan ni fila bɔ.
  A jɛlen don ko cɛnin man jugu fewu.
  Wa o kɔ fɛ, fɔlikan bɛ mankan tugun ani kɛlɛcɛ wɛrɛ bɛ bɔ. Cɛden fana min janya ni a girinya bɛ Taa ɲɔgɔn fɛ. Ani fana blond, ani muscle kosɛbɛ. A ka sumaya pantalon dɔrɔn de bilennen don, wa a ɲɛda ka gɛlɛn ka tɛmɛ o kan. Tiɲɛ don, cɛden fila bɛɛ ye disi gansan ye ani sennasanbara. U bɛna kɛlɛ kɛ ka kɛɲɛ ni Faransi ka bɔksi sariyaw ye n'u bolow ni u senw ye.
  Cɛden filanan laseli kɛra ko:
  - Reich sabanan ka setigi kɔrɔsigi kɛlɛ la ni sariya tɛ fo ka se san tan ni fila ma.
  Cɛdennin fana y"i biri Fuhrer ɲɛkɔrɔ, ani ntolatanyɔrɔ fan naani bɛɛ la. A tɔgɔ dara ko "Alligator".
  Arbitre tun ye muso belebeleba ye min janya tun ka bon, a tun bɛ fini don min dilalen don ni wuluwulu ye. Kὲlɛ in Kɛra 'kὲlɛ ye min Kɛra 'kὲlɛ ye min Kɛra 'kὲlɛ ye min Kɛra 'kὲlɛ tan ni duuru ye, miniti sàba kelen-kelen bɛɛ. Nka a ka c"a la, a tun bɛ ban joona.
  Denmisɛnw y'u biri ɲɔgɔn kɔrɔ. Wa, o kɔfɛmɔgɔw ni Hitler yɛrɛ ye pariw kɛ. Fuhrer bɛ pari min kan, o ye gundo ye tiɲɛ na, n"o tɛ, bɛɛ bɛna o kɛ i n"a fɔ ale. Walima a kɔfɛ...
  Adolf kunsigi jɛman ani a sɛgɛnnen don, a bɛ filɛli kɛ ni binocular ye. Cɛden farikolomaw ka di a ye kosɛbɛ, bawo a tun bɛ iko u bɛ se ka fanga segin fangatigi tiɲɛnen dɔ ma. Fuhrer yɛrɛ bɛ sunɔgɔ dilan dɔ kan min cogoya kɛrɛnkɛrɛnnen ye swastika ye. Wa a lamini na, muso farikoloɲɛnajɛla kamalennin naani bɛ yen, ani kamalennin naani - farikolo fanga ka bon kosɛbɛ ani u barika ka bon. Ani Hitler min bɛ sunɔgɔ la, a bɛ iko fanga bɛ a la. Ka fara o kan, fangatigi kɔrɔba bɛ nɔnɔ ko denmisɛnninw ye.
  Waati ni waati, Fuhrer fana bɛ joli don denmisɛnninw na - ka bɔ cɛdenw na, minnu ye Reich sabanan farikoloɲɛnajɛla barikamaw ye.
  Hitler t"a fɛ ka sa. Wa, a fana ye labɛn dɔw kɛ. A ka jugu ko URSS ni Faransi bɛ jɛɲɔgɔnya la ni Angletɛri ye. Kɛlɛ kɛli ɲɛfɛla fila la, o ye fɛn ye min bɛ mɔgɔ bila ka miiri kojugu, wa o ye yɛrɛfaga ye. Alimanjamana ye o kὲlɛ sugu kelen Dɛsɛ kaban fàn fla kan. O la sa, nafa foyi t"a la ka senna-tɛgɛrɛ kɛ ni Wiliyamu Filanan ye.
  N b"a fɛ ka bɛn kɛlɛ dɔ kan min bɛ kɛ ɲɛfɛ. Ni Tlebi ye URSS kɛlɛ walima ni URSS ye Tlebi kɛlɛ. Nka walasa ɲɛfɛla fila kana siri i kɔ la.
  Nka Nikita Khrushchev tun t"a fɛ ka don jɛɲɔgɔnya la ni Hitler ye. Faransi fana, u t"a fɛ jɛɲɔgɔnya ka kɛ ni fangatigi ye, bawo demokarasi ni fanga caman cili bɛ yen.
  Ani, Hitler ye gɛlɛya sɔrɔ. Ɲɛnamaya bɛ tɛmɛ, hali bi i ma Faransikaw, walima Risikaw, walima mɔgɔ jugu si gosi.
  Hali ni, fan wɛrɛ fɛ, Reich sabanan ye jamana minnu bɛɛ lajɛlen minɛ, Alemaɲikan fɔbagaw tun sigilen bɛ minnu kɔnɔ. Wa sisan Alimanjamana ka bon ani a ka bon ka tɛmɛ a tun bɛ cogo min na ka kɔn diɲɛ kɛlɛ ɲɛ. Duniya bɛɛ ta don, nka filanan ma Kɛ fɔlɔ.
  Cɛdenw y"a daminɛ ka kɛlɛ kɛ gongo taamasiyɛn fɛ. U ye bolow gosi ni bolow ye minnu bɛ ni ganw ye ani sennasanbaraw. A diyara Fuhrer ye kosɛbɛ tuma min na cɛdenw si tun tɛ tɛmɛ tan ni duuru kan ani npogotigininw sennasanbara. O ye dictateur (jamanatigi) Lajɔ.
  Cɛdenw bɛ ni o sennasanbara bulama ye, u ɲɛ ye bulama ye ani u senkɔni kurulen cɛɲi. U ye farikoloɲɛnajɛ ye wa tulon in farikolo yɔrɔw bɛ Ye kosɛbɛ ani jolisiraw bɛ Ye. Fuhrer bɛ cɛdenw senw lajɛ kɛrɛfɛ, a bɛ wuli. Nin ye koba ye tiɲɛ na. U bɛ tan, u fari bɛ manamana, u farikolo bɛ wuli, o ye kabako ye.
  Wa o cogo la cɛdenw bɛ ɲɔgɔn gosi. Ani sennasanbaraw bɛ pan san fɛ ka lafasalikɛla walima kunkolo gosi. A jɛlen don ko cɛdenw ka kabaliw cɛ ka ɲi. Abs jɔlen bɛ i n"a fɔ sokola, disi bɛ i n"a fɔ kala, cɛdenw farikolo bɛ lamaga. Dabalibanfɛn.
  Hitler ye sɔgɔsɔgɔ kɛ. Dugu kɔnɔ a tùn ye ɲɛmaa ni 'kulu ɲɛmaa ye halibi, nka farikoloɲɛnajɛyɔrɔ la cɛ wɛrɛw y'a ka ko Tà. Wa Fuhrer nata ye gɛlɛya sɔrɔ, wa a bolila ka bɔ yen tiɲɛ yɛrɛ la.
  Nka o bɛɛ n"a ta, Hitler tun bɛ denmisɛnw kanu. Nin cɛdenw cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Wa u farikolo degelenw farikolo ka bon kosɛbɛ, wa farikolo ɲɛfɔli ye kabako ye.
  A yɛrɛ ka jugu k"u ka kan ka ɲɔgɔn sɔgɔ. Sisan, ɲɔgɔndan fɔlɔ banna - cɛdenw bɛ taa u ka siraw danfaralenw na.
  Hitler y"a miiri ko a bɛna diya ka kɛlɛ kɛ ni npanw ye. Ani walasa kɛlɛcɛw ka tigɛtigɛ ani joli ka woyo.
  O kɛra koba ye tiɲɛ na. Wa o kɔfɛ, ni cɛnin binna, u bɛna a sennasanbara jɛlen jeni ni nɛgɛ funteni ye.
  Fuhrer tun bɛ to ka miiri tɔɔrɔ la a ka miiriyajuguw kɔnɔ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni cɛdenw ni npogotigininw sennasanbaraw jenina ni tasuma ye.
  Wa, a yɛrɛ ye o ja suguw kɛ gundo la. Nka tiɲɛ yɛrɛ la, a ma mɔgɔ si tɔɔrɔ. U ko a tun tɛ se ka kɛ jamanatigi, n"o ye diɲɛ jamanaba dɔ ye, ka a biri o ko sugu la.
  Nka filimuw tun bɛ dilan a ka cikanw de kan. Misali la, diɲɛ kɛlɛba ko la. Irisikaw ye Alemaɲi sungurunnin dɔ minɛ kɔrɔnfɛla la. Wa tiɲɛ na, u y"a ka finiw bɔ, k"a to a ka panti ni sosɛti dɔrɔn de la, k"a gɛn sennasanbara la nɛnɛ cɛma.
  O filimu diyara Fuhrer ye. Hali o kɔfɛ, u ye Alemaɲi Gerda bugɔ ka siri siri jirisunba kan.
  Ɔwɔ, o tun ye filimu cɛɲi ye. Nka, filimuw fana dilanna Fuhrer ye ka da tariku wɛrɛw kan. O yɔrɔ la, cɛden minnu bɔra Hitler Jugent la, olu minɛna URSS jamana na. Ani, san tan ni naani funankɛnin minnu si tun ye surukuw dɔrɔn ye, olu tun bɛ boli ka tɛmɛn nɛnɛ ni nɛnɛ cɛma. Wa u yɛrɛ ye jisuma kɛ u farikolo farilankolonw na, o min y"u ɲɛ bilen.
  O diyara Hitler ye. Ɔwɔ, ni cɛdenw tɔɔrɔla ani ka maloya, o ye sadisi dogolen dɔ lawulibaga ye. Fuhrer ka fanga kɔrɔ, mɔgɔw tun tɛ jeni forow kɔnɔ, a dɔgɔyalenba la nin diɲɛ in kɔnɔ, nka a tun bɛ nisɔndiya sɔrɔ tɔɔrɔ ni maloya la.
  Ka fara o kan, Fuhrer farikolo bɛ tiɲɛ kaban. Wa, fanga tɛ o cogo kelen na tugun. Ani, i ka kan k"i yɛrɛ balo ni fɛn dɔ ye.
  Fuhrer bɛ ka kɛlɛ in kɔlɔsi tugun. Cɛdenw farikolo bɛ manamana ni sumaya ye, wa farikolo minnu bɛ sumaya kɛlɛ fɛ, olu lafiya kɛra ka tɛmɛn fɔlɔ kan.
  Kὲlɛ in bɛ Taa ɲɔgɔn fɛ fo ka na Se bì ma. Cɛden fila bɛɛ girinya ni u janya ye kelen ye. Alligator cɛden bɛ binkanni Kɛ ka Tɛmɛ, nka a ka bɔgɔdaga bɛ Bìn kosɛbɛ blokiw kan. Wa Mouse bɛ counteratttacks (bolikanw) Lase tuma dɔw la.
  Hitler b"a miiri ko a ka ɲi cogo min na ka kɛ cɛden ye o bɛɛ kɔfɛ. U bɛ to ka sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye. O denmisɛn ninnu bɛ nisɔndiya ani ka ŋɛɲɛ kɛ tuma bɛɛ kun o kun. Nka a ɲinɛna ŋɛɲɛ kɛcogo kɔ kaban.
  Oh, nin kɔrɔya dangalen in, n"i bɛ fɛn bɛɛ kɛ fanga fɛ. Ani, ɲɛnamaya nisɔndiya fɔlɔ tɛ yen tugun. Ani hali gladiateur kɛlɛw bɛ sɛgɛn.
  Funankɛninw ka hakilina kuraw ye ko wɛrɛ ye. Fuhrer ka npogotigi miliyɔn caman bɛ yen minnu labɛnnen don k"u yɛrɛ di, nka a bɛ se ka fɔ ko nege tɛ yen. Ni aw ye tetarasikilini pikiri kɛ dɔrɔn, fanga ni ɔrimɔni caman bɛ bɔ aw la. Ayi, furakɛli bɛ labɛn Alimanjamana na. Misali la, u ye ɲin kabakoma jumɛnw dilan Fuhrer ye - perle yeelen dɔrɔn.
  Ani fana, anaboliki furakisɛ suguya caman bɛ yen. Hitler b"a jira hali bi ko a bɛna kisi fo san kɛmɛ mugan ni kelennan. Alimanjamana yɛrɛ mago bɛ min na fɔlɔ. Wa o kɔfɛ, n"a sɔrɔ a bɛna a nɔnabila dɔ latigɛ. Walima n"a sɔrɔ dɔnnikɛlaw bɛna fɛɛrɛ sɔrɔ k"a kɛ mɔgɔ ye min tɛ sa.
  Laboratowariw bɛ ka baara kɛ o kan kaban. Hitler bɛ dannaya ni siran jira.
  Churchill filɛ nin ye, a kɔrɔla n"a ye, nka a bɛ balo la hali bi, hali n"a ma kɛnɛya pewu. Roosevelt ni Stalin sara kaban ani Roosevelt bɛ yen kabini waati jan. Chamberlain hinɛ donna Alimanjamana na. Hali n"a y"a bagabaga ko a bɛna kɛlɛbolo filanan da wuli ni binkanni kɛra Pologne kan, a ma a ja gɛlɛya abada. O kɔfɛ, Fuhrer ma taa kɛlɛ la ni URSS ye. Hali ni cogoyaw tun bɛ yen. Nka URSS tun bɛ ni pankurun barikamaw ye kojugu. Komin a ka division wɔɔrɔ dɔrɔn de tun bɛ ni tankiw ye minnu ka nɔgɔn, Fuhrer ma a ja gɛlɛya ka waraba in kɛlɛ yen.
  Hali ni kɛlɛ labɛnw tun bɛ sen na. San 1943, Panthers bɔra Alimanjamana na. Mobili man jugu, nka a ka gɛlɛn kojugu ani a sɔngɔ ka gɛlɛn. URSS jamana na, KV seriyali dɔ tun bɛ yen. Hitler ma a ja gɛlɛya ka kɛlɛ kɛ o waati la. Jet awiyɔnw ni FAA misiriw bɔra Reich sabanan na. Nka, gɛlɛya ye mun ye? Chamberlain ka saya kɔfɛ, Churchill y"a yɛrɛ jira ka taa a fɛ ka gɛrɛ ɲɔgɔn na ni Stalin ye. Wa Faransi, gɔfɛrɛnaman tun b"a fɛ ka jɛɲɔgɔnya kɛ ni Mansamara bilenman ye.
  Jigiya belebele minnu tun bɛ Reich sabanan na, olu tun sirilen bɛ disiki awiyɔnw kan.
  Nka tiɲɛ yɛrɛ la, u ma jo di u yɛrɛ ma. Mobiliw kɛra sɔngɔ gɛlɛn ye kojugu, wa marifa misɛnninw bɛ se ka ci u ma. U tun tɛna se ka fɛn dɔ kɛ kɛlɛ la.
  San 1945, Panther 2 bɔra kɛnɛ kan. O waati la a tun ye tanki ɲumanba ye. Marifa in ye milimɛtɛrɛ 88 ye, a barili janya ye 71 ye, ani a kɔnɔna ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 100 ye, a ɲɛda bɛ jɛngɛ, a kɛrɛw bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ 60, ani a ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 120 ye ni mansin ye 150 ye , a kɛrɛw fana ye bi wɔɔrɔ ye . O bɛɛ ye tɔni bi duuru ni saba ye, wa a motɛri fanga ye so 850 ye. Mobili in kɛra tanki cɛmancɛ fangatigiba ye diɲɛ kɔnɔ. Hali ni a girinya bɛ tɛmɛ tɔni bi duuru kan, o hakɛ ye mun ye?
  Hitler wasa yɔrɔ dɔ la o masin in na. Nka a ma Se ka garantiw Sɔrɔ URSS walima Faransi fɛ. Ka fara o kan, Tlebi jamanaw ye bɛnkanw di ani wariko kosɔn, u ye Danemarke yɔrɔ dɔ di, Faransi yɔrɔ fitinin dɔ ani Alemaɲi jamana kɔrɔ min tun ye Namibi ye. O ye Alemaɲi jamanadenw wasa. URSS fana barika bonyana. KV seriyali nɔ na, pankurun minnu ka bon kosɛbɛ ka bɔ IS seriyali la, olu bɔra kɛnɛ kan.
  Hitler tora ka kɛlɛ kura dɔ bila kɔfɛ. Etazuni jamana na, u ye baara kɛ dɔɔni dɔɔni bɔnbu atomike kan. Alimanjamana na u tun tɛ kɔrɔtɔ kojugu fana, URSS fana na.
  Nka fɛɛrɛ kuraw yiriwara.
  Panther-3 tun ye tanki wɛrɛ ye min bɔra seriyali kɔrɔlen dɔ la. A ka marifa fanga tun ka bon hali ka tɛmɛ milimɛtɛrɛ 105 70 EL kan, wa a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 185 ye, ani a kɔnɔna tun ye milimɛtɛrɛ 150 ye ni jiginniw ye, ani kɛrɛw tun ye milimɛtɛrɛ 62 ye. Mobiliw girinya sera tɔni bi wɔɔrɔ ni kelen ma. O kɔni, o musaka Bɔra ni motɛri barikama ye min fanga ka bon ni so 1200 ye. Mobili in kɛra nin cogo ye. A donna baara la san 1947. Siga t"a la, tanki ɲuman don. Nka URSS fana tùn bɛ ni T-54 ye, min girinya tùn bɛ tɔni bisaba ni wɔɔrɔ dɔrɔn na, wa a tùn ka dɔgɔ dɔɔnin ni Alimanjamana ta ye kɛlɛkɛminɛnw ni marifaw la. Turu ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw tun ka bon yɛrɛ - a tun bɛ se milimɛtɛrɛ 200 ma. Wa marifa in barika ka dɔgɔ dɔɔnin ni milimɛtɛrɛ 100 ye, wa a daminɛ na, marifaci teliya ye mɛtɛrɛ 900 ye segin kɔnɔ. Alemaɲi ka kalifa ka bon dɔɔnin tiɲɛ na - mɛtɛrɛ 1000 segin kɔnɔ.
  Wa o kɔfɛ, kɛlɛ ma kɛ tugun.
  Panther 4 Bɔra sàn bi duuru ni kelen na. A labɛncogo tun tɛ kelen ye. Motɛri ni transmission ye unit kelen ye ani gearbox bɛ motɛri kan. Tanki janya Dɔgɔyara. Wa o kɔlɔlɔ kɛra mobili ye min girinya ye tɔni 70 ye, gazi turbine motɛri min fanga ye so 1500 ye, ani ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 250 ye ani kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 170 ye, ni kanon ye milimɛtɛrɛ 105 ye, a barili janya ye 100 EL ye. Nin mobili in tun ka gɛlɛn tiɲɛ na kaban wa fanga tun ka bon kosɛbɛ... Soviyetiki IS-7 dɔrɔn de tun bɛ se k"a kɛlɛ. Ani T-54 barika tun ka dɔgɔ kosɛbɛ.
  Wa san '58 laban na, "Panther"-5 Bɔra. A tun bɛ se ka suma ni Panther-4 ye kɛlɛkɛminɛnw janya n"a marifaw la, nka a jiginni kɛrɛw ka bon, wa a girinya tun ka nɔgɔn ni tɔni bi wɔɔrɔ ni saba ye, ni motɛri fanga ka bon ni so fanga 1800 ye. Tanki tun bɛ teliya ka tɛmɛ ani a tun bɛ se ka baara kɛ ni a ye.
  Nin ye Alemaɲi ka mobili jɔnjɔn ye. URSS jamana na, IS-7 dabilalen don. T-10 dɔrɔn de tora i n"a fɔ girinman, nka a girinya tun ye tɔni bi duuru ye. Wa T-54 kɔ fɛ, T-55 dɔrɔn de Bɔra, o min fanga tùn ka bon dɔɔnin marifako la.
  An bɛ se ka kuma fɛɛrɛ kuraw kan waati jan kɔnɔ. Hitler yɛrɛ sen tun bɛ marifa sugu dɔw tali la. Nikita Khrushchev tun b"a fɛ kosɛbɛ misiriw la. Rocket tankiw fana bɔra Alimanjamana na. U barika ka bon kosɛbɛ, i n"a fɔ Soviyetiki jamanaw. Hitler tun b"a fɛ tiɲɛ na ka don kɛlɛ la. Bɔnba idɔrɔzi ma da fɔlɔ, wa bɔnbu atomikew man ca. Ani i bɛ se ka farati ta ka don bɛnbaliya la.
  Hitler b"a fɛ tiɲɛ na ka kɛlɛ kɛ kɔrɔn fɛ. Itali jamana labɛnnen don ka URSS kɛlɛ. A bɛ mara Mussolini denkɛ fɛ, nka Benɛdito sara. Wa a denkɛ, n"o ye kominisi kɛlɛli timinandiyalen ye ani fasisi hakililatigi ye, n"a ni Alimanjamana bɛ ɲɔgɔn fɛ, o labɛnnen don ka kɛlɛ kɛ ni URSS ye, nka a bɛ kɛ ni sarati ye. ko Faransi ni Angletɛri bɛna a jira ko u tɛ u sen don a la.
  Wa Japon fana bɛ se ka ɲɛfɛla dɔ da wuli kɔrɔn fɛ. Ani hali bi, Alimanjamana bɛ se ka Finlande, Hɔngiri, Rumani ani Slovaquie cɛ. Laala Bulgari, Yugoslavie ani hali Suwɛdi fana.
  A bɛ se ka kɛ ko o jɛɲɔgɔn suguw bɛ yan. Hitler ka kan ka fɔlɔ ka Faransikaw lasun u kana u sen don u la. Nka a ka nɔgɔn ka bɛnkan sɔrɔ ni Angletɛri ye. O yɔrɔ la u b"a Fɔ fana ko kominisi tɛ yen. Wa Ameriki jamana na, Kennedy ye dibi sow ye.
  Hitler tun ma bɔnɛ a ka timinandiya la fɔlɔ. Nka ka don kɛlɛ la, o ka gɛlɛn jogo ta fan fɛ.
  Cɛdenw bɛ ka kɛlɛ kɛ kaban ka ɲɛsin ɲɔgɔndan tan ni saba ma. Denmisɛnw tun sɛgɛnnen don ani u lamaga-lamagali kɛra sɛgɛn ye ka taa a fɛ.
  Fuhrer ye sɔgɔsɔgɔ kɛ. Ni mɔgɔ kɔrɔbayara, a bɛ gɛlɛya ka taa a fɛ ka a latigɛ ka taa kɛlɛ la. Denmisɛnw bɛ kɛlɛ kɛ ani u bɛ kɛlɛ kɛ. Nka u ka kisɛw ka nɔgɔn ani u ka di. U ye ɲɔgɔn bugɔ ka boli.
  Nka o tɛ baara kɛ ni mɔgɔkɔrɔbaw ye. Hitler ye kɛlɛ kelen dɔrɔn de sɔrɔ nin diɲɛ in kɔnɔ ni Pologne ye. Wa o tɛ se ka kɛ san mugan ni seegin fanga la.
  Nka fan wɛrɛ fɛ, Alimanw y"u yɛrɛ tanga bɔnɛ ni tiɲɛni ma.
  Nka Alimanjamana kɔnɔ mɔgɔw ka ca. Bange hakɛ caya ani den caman.
  Cɛdenw bɛ ka kɛlɛ kɛ yan. Wa aw bɛ se k"a ye ko denmisɛnw bɛ ninakili kosɛbɛ.
  Fuhrer ye miiri tugun, nin sen in na, awiyɔnw ko la. Jeti kɛlɛbolo min bɛ Reich sabanan na, o yiriwara kosɛbɛ. Yiriwali ɲumanw ni fɛn dilanni awiyɔnw bɛ yen. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ME-462. Avion fana barika ka bon kosɛbɛ ani a bɛ tiɲɛni kɛ.
  Ani ni misiriw ye. O fana ye mobili barikamaba ye.
  Elikopɛri minnu bɛ i n"a fɔ disiki, olu fana bɔra kɛnɛ kan. U bɛ Taa "yɔrɔ la kosɛbɛ wa u bɛ Se ka manɛw Kɛ.
  U Dabɔra dilanbaga Tank fɛ. TA-383 jet kɛlɛcɛw fana b"a bolo, olu ye kɛlɛ-minɛn ɲumanw ye kosɛbɛ. Alemaɲikaw fana bɛ ni tail bombers (bombe-bɔnbaw) ye minnu bɛ Se ka bombe (bɔnbɔ) Da hali Ameriki jamana kan.
  Denmisɛnw ye kɛlɛ in ban. O la, mɔgɔ si ma bin.
  Points (point) kan, sebaaya in dira Alligator ma, n"o ye a ka ntolatantɔn ŋana kɔrɔ ye.
  Cɛdenw Taara u ka siraw danfaralenw na. O kɔfɛ, npogotiginin minnu tun bɛ ni bɔksi ganw ye, olu bɔra kɛnɛ kan. U tun sennasanbara tun don ani u tun be bikini don.
  Kɛlɛ min kɛra ni bolow ni senw ye, o fana tun bɛna diya.
  Hitler tun b"a fɛ Reich sabanan ka kɛ ni kabako marifa ye. Nka fo ka na se bi ma, fɛn bɛɛ ma ɲɛ. Alemaɲikaw de ye misiri fɛɛrɛ ɲumanba ye diɲɛ kɔnɔ. Bombe hidrɔzɛni fana bɛ ka yiriwa. A ma da fɔlɔ jamana si la diɲɛ kɔnɔ, nka marifa in ka jugu kosɛbɛ.
  Fuhrer yɛrɛ ye Gales kalan a ka kamalenninya waati la ani a tun b"a fɛ Reich sabanan ka kɛ ni funteni fiɲɛw walima laser ye.
  Nka hali bì a ma Se ka kὲlɛ-yɔrɔ ɲuman dɔ Dabɔ. Fo n"a sɔrɔla ka kɛlɛɲɔgɔnw fiyen, nka hali o bɛ gɛlɛya kojugu. Reich sabanan fana ye sosɛtiw labɛn minnu bɛ pan. Disiki-minɛn minnu bɛ i n"a fɔ disiki, olu ma u ka kɛlɛ kɛcogo ɲuman jira. Nka hakilina dɔ tun bɛ yen k"u datugu ni jibɔ ye min bɛ kɛ ni lamini ye min bɛna bɔgɔdaga ni fɛn tigɛlenw fiyɛ ka taa kɛrɛw la.
  O kɔrɔ ye ko disiki bɛna kɛ fɛn ye min tɛ se ka tiɲɛ pewu.
  Npogotigininw y"a daminɛ ka ɲɔgɔn gosi n"u sennasanbaraw ye. U fana ye farikoloɲɛnajɛ ni farikolo-ɲɛnajɛ-mɔgɔw ye. Ani u bɛ kisɛ kɛ ni timinandiya ye kosɛbɛ.
  O cogo la, u kelen ye saba kɛ n'a bolokɔnincininw ye, tɔ kelen y'a jaabi. Nin ye koba ye tiɲɛ na.
  Hitler ye fiɲɛ bila ko:
  - N tɛ fɛnɲɛnɛma ye min bɛ mɔgɔ dusu kasi - super-monster turtle.
  Wa, a y"a miiri cogo min na nɛgɛ bilenman dɔ tun bɛ ka npogotiginin in sennasanbara jɛlen ni bulama jeni. Kὲlɛ ma Se diɲɛ kὲlɛ flanan hakɛ ma, nka a y"a hakɛ Jira.
  Npogotiginin minnu bɛ yan, olu ka di kosɛbɛ - a ka di dɔrɔn. U ye mɔgɔba ye.
  O de kosɔn, poyi nana Fuhrer hakili la;
  Nin sungurunnin sennasanbara in ko la
  N tun tɛ se ka ɲinɛ...
  A tun bɛ iko siraba kan kabakurunw
  U bɛ i sen nɔgɔlenw fari tɔɔrɔ!
  Ɔwɔ, ninnu ye npogotiginin nafamaw ye o bɛɛ kɔfɛ.
  Filimu dɔ kɔnɔ, u y"a jira cogo min na Jeanne Dark tɔɔrɔla. A kɛra cogo o cogo, a tun bɛ tulon kɛ ni blonde cɛɲi dɔ ye. Wa, o tɔɔrɔ tun ye ko ye min bɛ kɛ cogo la. Npogotiginin sennasanbaraw jenina tasuma fɛ.
  O diyara Hitler ye kosɛbɛ. Zhanna jɔlen tora ni jagɛlɛya ye jirisunba kan. A senkɔniw tun datugulen don ni kurukuruw ye. Wa tuma ni tuma, bugɔli tun bɛ bin a kɔ ni a kɔkili kan.
  O kɔfɛ, u y"a minɛ ni foroko ye a sin bilenmanw kan. O min ye koba ye tiɲɛ na. O ye Hitler lawuli cogo min na.
  Misali la, u ye sunguru farilankolon dɔ ta k"a siri ni juru ye fɛnmarayɔrɔ dɔ kan. Ani an ka slash ni bugɔliw ye. Wa kɛlɛcɛ fana jeni ni nɛgɛ funteniman ye. Wa a bɛ dimi kosɛbɛ. Nka o waati kelen na, a ka di npogotiginin dɔ ka tɔɔrɔ.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni nɛgɛ funteni dɔ ye i senkɔni gansan gosi.
  Nin ye ko duman ye tiɲɛ na.
  Npogotigininw tun bɛ kɛlɛ la. Wa u dɔ la kelen, blonde y'a gosi a dawolo la n'a sen gansan tɔ kelen ye. Cɛɲi bilenman in binna. Arbitre y"a daminɛ ka jate kɛ.
  Kunsigi bilenman in ye jɔrɔnanko sɔrɔ ka pan ka wuli ni sago cɛsiri ye.
  Kɛlɛ in tora senna tugun.
  Adolf Hitler ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  -Dɔni dɔɔni, dɔɔni dɔɔni,
  Kɛlɛ laban de ka gɛlɛn ka tɛmɛ kɛlɛ tɔw bɛɛ kan!
  Wa ne b'a fɛ ka diɲɛ bɛɛ minɛ,
  Planɛti ka Alimanjamana kɛ ba ye!
  Fuhrer ma ɲɛ kosɛbɛ, wa a kan tun bɛ ka sɔgɔsɔgɔ. Nka a mana kɛ cogo o cogo, dictateur (jamanatigi) dɔ fagali.
  Ani npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ, u farikolo farikolo bɛ manamana ni sumaya ye. Sonyali kabakomaw.
  Fuhrer y"a miiri ko, muso bɛ mun sɔrɔ ni a minɛna ka kɛ muso ye? Dimi walima cɛya walima u fila bɛɛ?
  N b"a fɛ n yɛrɛ ka se ka kɛ muso ye! Ani ka taa panɛli la!
  A yɛrɛ ye nisɔndiyako ye dɛ!
  Ni i taara panɛli la, .
  I ye dolow ye, i na kɛ i ko Emanuɛl!
  Ani a bɛɛ lajɛlen ka bon kosɛbɛ!
  Afɔrisimu minnu bɛ ni wulu ye, olu y"a daminɛ ka dɔn kɛ Fuhrer kun na;
  Ni dan sera, taa ɲagami kɔnɔ!
  Dusukun ye fɛn sɔngɔ gɛlɛnba ye min tɛ feere - hali ni mɔgɔ caman bɛ sɔn ka dɔ fara u kan walasa ka bɔ o nafa in na !
  Kanuya la, poyikɛlaw dɔrɔn de bɛ laadilikan nafamaw di!
  Kanuya ye o tulon sugu ye - wotoro sabanan bɛ yɔrɔ min na !
  Kanuya ni teriyasira tɛ kelen ye cogo di - mɔgɔ sabanan tɛna wele abada!
  Jateden saba bɛ bɛn taamasyɛn ye - denbaya ka ɲɛnamaya kɔnɔ dɔrɔn!
  Keleya ye mɔgɔ dɔgɔmanninw dusukunnata ye - u hakili barika ka dɔgɔ, hali faantanw bɛ hinɛ !
  A ka nɔgɔn ka nɛgɛso jɔ jahanama kɔnɔ ka tɛmɛn ka sarakalasebaga yɛrɛdɔnbali sɔrɔ!
  Pop tiɲɛtigi i n"a fɔ jinɛ finman!
  Egilisi bɛ i n"a fɔ magan - kana don ni wari tɛ!
  I bolokɔnincinin mana bonya cogo o cogo, bolokɔnincininw bɛna bɛn hali bi!
  A ka fisa ka gosi siɲɛ kelen ka tɛmɛ k"a fɔ siɲɛ kɛmɛ!
  Tuma caman na, u bɛ nafa sɔrɔ yɛrɛdɔnbaliya la!
  Da namaratɔ bɛna a yɛrɛ ka dawolo sɔrɔ!
  Cɛnimusoko kanubagaw hakili bɛ kɛnɛya ani dusukun ɲuman - bawo u labɛnnen don ka o diyabɔ tila u furuɲɔgɔn cɛ !
  Kɛlɛ ye ɲɛnamaya kalanso ye - min ka fisa ka tɛmɛn !
  Kɛlɛ seko bɛ saraka caman de wajibiya!
  Krisita gengenna jiri la sarakalasebagaw fɛ - wulu juguw bɛ bere dɔrɔn de jate!
  Siga t"a la, dannaya ye nɔgɔya ye, nka ntumuw nɔ na, a bɛ warijɛ sɛbɛnw sama!
  Ni i b"a fɛ ka kɛ nafolotigi ye, i ka banki da wuli, n"i b"a fɛ ka kɛ nafolotigi ye, i ka kalansira dɔ da!
  Filɛsofi bɛ i n"a fɔ nɛgɛ min bɛ kɛ ka sanu jɛgɛ minɛ!
  Politiki ye nanbarako ye dɛ!
  Politikitɔn ni mɔgɔfagala tɛ kelen ye - sara hakɛ dɔrɔn de la !
  A ka c"a la, suw ka ɛrɛzɛnsun dɔ bɛ taa san fɛ!
  Kɛlɛ ye mɔgɔfagalaw ni hinɛ fagabagaw ka ɲɔgɔndan ye!
  Dannaya bɛ dɔw saniya - dɔw bɛ nafolotigiya!
  Politikitɔn ka jugu ni vodka ye - a musaka ka ca, wa i kun bɛ daminɛ ka kari o yɔrɔnin bɛɛ.
  Politikitɔn, i n"a fɔ jatɔmuso, a bɛ baara kɛ n"a nɛnkun ye, nka a tɛ diya dɔɔnin di!
  Politikitɔn b"a yɛrɛ di tuma bɛɛ, nka a tɛ mɔgɔ si wasa!
  Kuma cɛɲiw - fangatigi dɔ ka mankutu !
  Ni jamana jiginna ka kɛ mɔgɔfagala ye, a bɛ wele ko faso senuma !
  Ni politikikɛla dɔ y"a yɛrɛ tigɛ kosɛbɛ, o kɔrɔ ye ko a bolo b"i ka waribɔlan ɲini!
  Politikitɔn: bɔrɔ tigɛbaga sariyalen!
  Danfara min bɛ politikikɛla ni bɔrɛnbɔla cɛ, o ye ko fɔlɔ bɛ mankan caman bɔ sonyali waati la!
  Kerecɛnya tariku, ani tiɲɛ na, diinɛ o diinɛ, o b"a jira ko fɛn si tɛ yen min bɛ wele ko fanaticisme ɲuman!
  Ka ban ka lamɛnni kɛ, o ye ka mɔgɔ faga ni kɔnɔ!
  I mɔgɔɲɔgɔn kanu, i kana a muso ni a ka waribɔlan kanu!
  Jɔn delila a ka kɔla la fo, a kɛlen kɔ ka hɔrɔnya sɔrɔ, a y"a daminɛ ka sɔgɔsɔgɔ!
  Koɲuman bolow bɛ ka bonya joona kojugu!
  Min bɛ bɛnbaliya kisɛ dan, o bɛna balawu lase!
  Ni i b"a fɛ ka i ni kisi, i yɛrɛɲini gengen jiri la!
  Danfara min bɛ waribɔlan lankolon ni dusukun ni tɛ min na - o laban in ta ka gɛlɛn ka tɛmɛ !
  Ala caman bɛ yen, nka mɔgɔ si tɛ yen ne bɛ se ka ne ni bɔn min ye!
  Danfara jumɛn bɛ sankolola dolow ni pop dolow cɛ - ko pop dolow bɛ se ka faga ni kabakurun kelen ye !
  Krisita b mg b kanu - hali ni jurumuw ye, ani a ka sisan baaraden fanba - ni waribonw drn ye!
  N"i b"a fɛ ka gɛrɛ Ala la, i ka dɔ bɔ i ka nafantan na!
  Hali Sebaayabɛɛtigi ka ɲɛmajɔbaliya min bɛ i n"a fɔ a tɛ, kanuya bɛ yen - o bɛɛ kɔfɛ, denmisɛnw b"a fɛ fɔlɔ ka boli u bangebagaw ka ladonni ɲɛ !
  Ala bɛ mɛn ka juguya ɲangi walisa ka sababu di jurumukɛla ma!
  Seko ni baara gɛlɛn minnu bɛ kɛ furucɛ ni furumuso ye, olu bɛ ɲɛtaa bange furuɲɔgɔnma dɔrɔn!
  Hali misiwolo ka di - n'i y'i ji la a kɔnɔ !
  Namara bɛ i n"a fɔ diwɛn, a bɛ bana, a ka di ani a dabila ka gɛlɛn!
  Kanuya bɛ i n"a fɔ sɔgɔsɔgɔninjɛ - a bɛ dusukun tigɛ, ka hakili lamaga, ka bɔrɛw bɔ, ka bɔ kɛrɛ fɛ!
  Hadamaden ni Ala ye kelen ye cogo dɔw la - Sebaayabɛɛtigi ye diɲɛ da, hadamaden ye nalomanya bange: u fila bɛɛ ye dan tɛ !
  Mɔgɔ o mɔgɔ bɛ ɲɛtaa sabati joli kan, o bɛna donsokɛ min sɔgɔra ni nɛgɛ ye, o ka siniɲɛsigi bɛna kɛ. U bɛna u jɛɲɔgɔnw dun - o nɔ ye dusukasi ni dimi ye !
  Tuma dɔw la, i tɔgɔ ɲuman maracogo ɲuman ye ka nɛgɛ don i kɔ la! A mana kɛ cogo o cogo, o tɛna a to i ka bin!
  I tɛ se ka da ursi kɔrɔ ka mɛn - a bɛna i sɔgɔsɔgɔ!
  Tuma dɔw la, muso bɛ i n"a fɔ mamanba sanni ka kɛ bɔrɔ ye!
  Sɛbɛnnikɛla min b"a jija ka warijɛw tigɛ, o tɛna fɛn ɲumanw dan, fɛn banbaliw!
  Sariya tɛ jamana min na, o bɛ i n"a fɔ farikolo min tɛ kolo! Walasa a kana kɛ kolotugudaw ye dɔrɔn, kalataw de ka kan!
  N"i b"a fɛ ka baarakɛminɛnba dɔ da, i ɲinɛ o sara kɔ!
  Namara min bɛ se ka kɛ ni seko bɛɛ ye, o ye ni i tɛ nkalon tigɛ, nka mɔgɔ si tɛ da i la!
  Tiɲɛ don, dɛsɛ bɛ gɛlɛyabaw layidu ta, nka nin ye se sɔrɔli nataw jiracogo dɔrɔn de ye!
  Kɛlɛ la, jagɛlɛya ni hakili ɲuman bɛ na ni se sɔrɔli ye.
  Walasa ka gosi, i ka kan ka fɔlɔ k"a lajɛ yɔrɔ min na!
  Skɔti ye se sɔrɔli nɛgɛsotigi ye!
  Naloman o hakilintan bɛ se ka fiyentɔya kɛ, nka hakilitigi bɛɛ tɛ se ka kɛnɛya!
  Fagalikɛla maloyalen caman bɛ yen - dɔgɔtɔrɔ minnu bɛ kɛnɛya, olu man ca !
  Dɔw ye dɔgɔtɔrɔw ye, dɔw ye mɔgɔfagalaw ye!
  Ni dimi tɛ, jagɛlɛya tɛ yen - ni jagɛlɛya tɛ, se tɛ yen !
  Kominisi hakilinaw ye nalomanya dan ye : ni kunkolo funteni ni dusukun nɛnɛmanw y"u waleyali ta !
  Kominisi ye yeelen ye, nka a bɛ tulumafɛnw jeni!
  Ni i ma muɲuli bɛrɛ sɔrɔ, dɔnkilida bɛ i dɛmɛ!
  Mɔgɔw bɛ i n"a fɔ nɛgɛ - sani a ka nɛnɛ, aw ka a cogo ɲininen di a ma !
  N"i b"a fɛ ka kɛ mɔgɔw fɛ, i ka fanga kɛ ka caya!
  Jatebɔ bɛ i n"a fɔ jahanama bin - a bɛ falen n"i y"a jigin ni ɲɛji ni joli ye!
  Mɔgɔw bɛ i n"a fɔ binjuguw - n"i y"u sennatan ka taa a fɛ, u bɛ bonya ka taa sanfɛ!
  Kelenya ye se sɔrɔli kun ye!
  Kololi ye se sɔrɔli baarakɛminɛn ye! Hakili bɛ tulon kɛ a kan!
  Kelenya, jagɛlɛya, yɛrɛdɔnbaliya ye se sɔrɔli, hɔrɔnya, nisɔndiya kunbabaw ye! Ni kololi tɛ kɛlɛbolo tɛ yen, ni kɛlɛbolo tɛ i tɛ se ka hɔrɔnya sɔrɔ!
  Baara y"an barika bonya, ni hakili cayara, o bɛna hɔrɔnya di an ma, wa ni ɲɛnajɛ faralen ɲɔgɔn kan, o bɛna nisɔndiya lase an ma!
  Komandan bɛ i n"a fɔ piramidi sanfɛla - kelen dɔrɔn de ka kan ka kɛ, n"o tɛ hali o jɔli barikama sugu bɛna bin !
  Denbaya ka bonya ni jagɛlɛya bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na i n"a fɔ kunsigi janya ni hakilitigiya cɛ!
  An bɛnbaw ka jagɛlɛya si tɛna siranbagatɔ dɛmɛ!
  Nɛgɛ min dilalen don ni nɛgɛ barikamaba ye, o bɛ nɔgɔ chatterbox ni siranbagatɔ bolo!
  Marifa min ka jugu kosɛbɛ, o ye Bibulu ye min bɛ namaratɔ dɔ bolo!
  Cɛ ka nafolo kunba : fanga, o fana ye tiɲɛni sababuba ye !
  Baara min ka fisa, o ye jatɔya ye, i bɛ jago ni diya fara ɲɔgɔn kan ani ka jɛɲɔgɔn kura sɔrɔ waati bɛɛ - delinako tɛ !
  Jagokɛla dɔ ka bɔnsɔnw bɛ se ka waso san kɛmɛ kɔnɔ, nka n"a y"a yɛrɛ sɔrɔ kɛlɛyɔrɔ la, a bɛ boli ni siran ye ka taa kɔfɛ!
  Vodka buteli bɛ i n"a fɔ grenade - a b"i gosi i senw kan, k"i hakili gosi, k"i kɔnɔna sɔgɔsɔgɔ !
  
  KANUYA ƝƐNABƆLI TRIANGLE
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Muso cɛɲi kosɛbɛ, Elena Ambrams, a si bɛ san bisaba ɲɔgɔn bɔ, miliyarikɛla kɔrɔba dɔ muso min si bɛ san biwɔɔrɔ la. A b"a cɛ kɔniya, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, k"a sɔrɔ a kanubaga cɛɲi dɔ b"a fɛ min tɛ deli ka kɛ, a si bɛ san tan ni segin na, n"o ye Vyacheslav Kotovsky ye. A y'a kanu kosɛbɛ, wa a tɛ se k'a ka cɛkɔrɔba jugu, nka nafolotigiba muɲu tugun. A b"a fɛ ka bɔ a cɛ la, ka kɛ muso cɛ salen ye, ka kamalennin kabakoma Vyacheslav furu. Nka a man nɔgɔ o cogo la. Lakanali barikama bɛ miliyarikɛ in na, wa cɛkɔrɔba yɛrɛ b"a fɛ ka muso kura sɔrɔ, nka dɔrɔn walasa wari kana bɔnɛ furucɛbɔ la. O ŋaniyajuguya bɛ ka barika sɔrɔ ka taa a fɛ.
  . ƝƐFƆLI KƆRƆBƆLI.
  O miliyarikɛ muso Elena Ambrams tun b"a cɛ kɔniya, wa a tun b"a fɛ tiɲɛ na a cɛ ka sa. Cɛkɔrɔba in si tɛmɛna san biwɔɔrɔ kan kaban, a kunsigi tun tigɛlen don, a kurukurulen don, nka a barika tun ka bon hali bi. Wa, a t"a fɛ ka sa. Wa i bɛ ɲini ka kɛ san bisaba ye, blonde cɛɲi. Ani farikolo barikama b"a fɛ ka kanuya ni cɛnimusoya kɛ.
  A ka di Elena ye ka taa bɔ musow ka strip bars la. Cɛ farikolo-ɲɛnajɛlenw, cɛɲiw, kanminɛbagaw ni cɛya belebelebaw bɛ dɔn Kɛ yen. Wa, a filɛli ka di a ye kosɛbɛ. Tiɲɛ na, fɔlikan bɛ fɔ, cɛw bɛ u ka finiw bɔ, i b"a lajɛ ni nege ye.
  Elena tun bɛ baara kɛ sufɛla la a denmisɛnman. Wa, o diyara a ye kosɛbɛ. A yɛrɛ taara taama dɔ la Erɔpu jamanaw na ni Natasha ye. O yɔrɔ la, u tun bɛ ni kiliyanw ye: cɛw, musow, ani tuma dɔw la hali baganw.
  Nin bɛɛ ye npogotigininw ɲɛnajɛ kosɛbɛ. Hakilina dɔ bɛ yen min b"a fɔ ko jatɔmusow man di u ka baara ye. Nka a bɛ bɔ mɔgɔ min na. Elena ni Natasha tun ye sonyalikɛlaw ye minnu tun ka di kosɛbɛ.
  A tun ka di u ye ka cɛdenw Changer i n"a fɔ ganw, wa u tun tɛ npogotigininw mafiɲɛya. U tun ka di u ye kosɛbɛ u jɔyɔrɔ kura la.
  Cɛw bɛɛ tɛ kelen ye, wa u suguya caman tun bɛ dusu don u kɔnɔ kosɛbɛ, wa u ye npogotigininw wuli kosɛbɛ. Wa u tun bɛna nisɔndiyaba sɔrɔ cɛnimusoya la ɲɛnajɛ ni cɛya sɔrɔli kama. Wa o kɔfɛ i bɛ wari ta cɛw ni musow fɛ nin ko in na, ani wari caman !
  Elena ka ɲɛnamaya tun ka di : cɛnimusoya caman, dumunikɛyɔrɔ sɔngɔ gɛlɛnw, saunaw, cɛɲi salonw, solariumw, pisiniw, taama kɛli diɲɛ fan bɛɛ. Fɛn bɛɛ tun falen bɛ ɲɛnajɛ ni ɲɛnajɛ la. Elena tun tɛ siran cɛnimusoya suguya wɛrɛw ɲɛ dɔrɔn, nka a kɔfɛ, a tun bɛ wuli. A tun ka di a ye kosɛbɛ ka kɔrɔbɔli kɛ. Wa a tun ye jatɔmuso cɛɲi ye ani a tun bɛ a nɔ na.
  Nka a ka nisɔndiya banna. O bɛɛ kɔfɛ, sanw bɛ tɛmɛ ani joona walima sɔɔni jatɔmuso dɔ tɛna a ka kuraya n"a ka ɲɛnajɛko bɔ a la. Wa a sɔnna ni nisɔndiya ye ko a bɛna Musa Abrams furu, cɛkɔrɔba min si bɛ san biwɔɔrɔ ɲɔgɔn na, kumakanw fɛ, kansɛri bana tun bɛ a la hali bi. A tun b"a fɛ ka kɛ muso cɛ salen ye ani muso nafolotigiba ye diɲɛ kɔnɔ. Ka fara o kan, Musa denkɛ sariyalen y"a yɛrɛ faga. Tɔɔ kelen kɛra diɲɛnatigɛla ye. Wa n denmuso sera ka sidabana sɔrɔ, a fana tun ye jatɔmuso ye kosɛbɛ.
  O la, ciyɛntabaga tilennen si tɛ yen. Ani Elena tun bɛ se k"a miiri ko a bɛna nafolo belebeleba ciyɛn ta!
  Nka gɛlɛya filɛ nin ye, cɛ ma sa. Nka, tiɲɛ na, fanga tun t"a la tugun.
  Elena ye siko kɛ cɛnimusoya ko la. Musa y"a fɔ a ye ko: "I, sungurunnin, i bɛ se ka taama." Nka walasa kunnafonidilaw kana fiɲɛ sɔrɔ a la, n"o tɛ, a ye nanbara ye o yɔrɔnin bɛɛ!
  O hakilina ye, tiɲɛ na, hakilina ɲuman ye.
  Elena bɛ masike don ka taa strip bar la. A ka fisa yɛrɛ, bawo a ja dafalen don. Denmisɛnw tun tɛ yen, wa a bɛ farikoloɲɛnajɛ la. I bɛ se ka cɛ sɔrɔ wari dɔɔnin na a ye. Nka nin tɛ diya tugun ten. Alphonse, nin ye i ka tulonkɛfɛn ye, wa a ka di kosɛbɛ n"i ye jatɔmuso ye. Wa o la, ni cɛ ye i sago kɛ, o tɛ o ɲɔgɔnna turn-on ye tugun.
  Nka sisan, mɔgɔ kura dɔ bɛ ka dɔn kɛ. Kamalennin cɛɲi kosɛbɛ. A b"a yɛrɛ jira dɔɔnin dɔɔnin ni nɛɛma ye sangabon kan. Ɔwɔ, tiɲɛ na, cɛ cɛɲi don dɛ. Kunsigi ye sanu ye, wa Elena min bɛ ko dɔn, o bɛ kunsigi kulɛri lakika ye, k"a sɔrɔ a ma kala kɛ. A ɲɛda ka di kosɛbɛ ani a cɛ ka ɲi, i n"a fɔ sungurunnin ta. Wa a fari bɛ nɔgɔya ten, a saniyalen don, a bɛ kɛ nɛrɛmuguma ye. Yan, a farilankolon bɛ fo ka se a ka jidagayɔrɔw ma. A farikolo yɔrɔw ɲɛfɔlen don kosɛbɛ ani u cɛ ka ɲi. U tɛ belebelebaw ye, nka u dilannen don cogo cɛɲi na ani u bɛ bɛn ɲɔgɔn ma fo o b"i kɛ diɲɛnatigɛla ye dɔrɔn!
  Muso minnu si hakɛ tɛ kelen ye, olu bɛ ka mankanba bɔ tiɲɛ yɛrɛ la. Wa u ye wari don a ka nɛgɛso kɔnɔ. Wa kamalennin in cɛya dafalen bɛ ka wuli, o ɲɔgɔnna belebeleba b"a bolo.
  Elena y"a bolo kɔrɔta:
  - Ale de ye ne ta ye ! Ne b"a fɛ a ka kɛ ne yɛrɛ ye!
  Baarakɛla y"a kɔlɔsi ko:
  - Nin y'a ka ɲɛnajɛ fɔlɔ ye strip bar la. Wa ka kɛɲɛ ni laada ye, a bɛna feere, muso bɛna a san su fɛ. Yala i labɛnnen don ka wari dɔw foroko bɔ wa?
  Elena ye a kunkolo wuli ko:
  - Cɛ bɛna feere sannifeere la wa ? Nin ye koba ye dɛ! Tiɲɛ don ne labɛnnen don!
  . SABABU No. 1.
  Strip bar tun bɛ ni plus kelen ye: musow dɔrɔn de tun bɛ se ka don a kɔnɔ. Wa cɛw ka finitigiw tun bɛ baara kɛ musow fɛ wariko la. O kama, mɔgɔ caman tùn b'a fɛ ka baara Kɛ yen. Tiɲɛ na, cɛ fɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kamalennin fɛ, ni ɔrimɔni bɛ tulon kɛ, ka dɔn kɛ, ka farilankolon kɛ musow ye, hali ka cɛnimusoya kɛ n"u ye ka wari ta o la, o ye nsiirin ye!
  Slavka tun cɛ ka ɲi cogo la min tɛ deli ka kɛ ani a tun bɛ kɛlɛ kɛ fana. Wa a farikolo tun dafalen don dɔrɔn farikolo ta fan fɛ, ani a tun bɛ teliya. A tun bɛ dɔn kɛ ani ka lamaga cogo dɔn ka ɲɛ, a tun bɛ se ka a senw kɔrɔta cogo ɲuman na. Dɔrɔn cɛ dafalen don ka ɲɛsin strip bar ma.
  Nka, Slava ye kalan kɛ kosɛbɛ o inisititu la, wa a tun bɛ ka jate kɛ baara dɔ la. Wa nege kɛrɛnkɛrɛnnen tun t"a la ka kɛ gigolo ye. Nka a fa ka juru ka ca mafia la. Wa, a tun nafa ka bon ka hakɛ wajibiyalen sɔrɔ ani ka teliya. N"o tɛ, jatigɛwalekɛlaw ka waleɲumandɔn bɛna kɛ ko juguba ye.
  Ani Slavka y"a latigɛ k"a ɲini ka wari sɔrɔ striptease bar dɔ la. Ka fara o kan, bɛɛ y"a fɔ ko a cɛɲa, a ɲɛda ni a farikolo bɛɛ, o ye kabako ye.
  Striptease bar kuntigi tun ye muso kunsigi bilenman ye, a tun bɛ i ko a si bɛ san bisaba ni duuru ɲɔgɔn bɔ. A ka di kosɛbɛ. A ye sugandili Kɛ kandida caman cɛma. Ni an b"a fɔ ka jɛya, fɔlɔ ta kɛra dɛmɛbaga dɔ fɛ. Cɛ mugan minnu tun b"a fɛ ka kɛ finitigiw ye siɲɛ kelen, olu tun ka kan ka u ka finiw bɔ ka kɛɲɛ ni dɔnkili ye. Wa, a bɛ se ka fɔ ko bɛɛ bɔra yen o yɔrɔnin bɛɛ.
  Slava diyara a ye o yɔrɔnin bɛɛ. Kamalennin cɛɲi kosɛbɛ. Wa a bɛ lamaga cogo min na ni nɛɛma ye ani k"a yɛrɛ jira cogo cɛɲi na, o ye kabako dɔrɔn de ye. O bɛɛ kɔfɛ, i ye cɛsirilan nɛrɛma ye karate la, wa i bɛ taamacogo dɔn ani ka balansi mara.
  Dɛmɛbaga yɛrɛ tun ye jatɔmuso ye kɔsa in na, pentilen, a ma jɛya a si hakɛ ye min ye. Ani, a tun be kamalennin cɛɲiw bato.
  A ye Slavka ɲininka dɔrɔn ko:
  -I ye tan ni segin ye wa?
  A y"a kunkolo wuli ko:
  - A kɛra kunun tile kelen dɔrɔn de ye !
  Muso min pentalen don, o y"a jira ko:
  - Wa i yecogo la i bɛ i ko funankɛnin ! Tiɲɛ don, nin yɛrɛ ka ɲi! Muso caman, kɛrɛnkɛrɛnnenya la mɔgɔkɔrɔbaw, bɛ npogotiginin fitininw bato. Nka an bɛ se ka gɛlɛya sɔrɔ polisiw fɛ... - A y'a senkɔni taamasiyɛn. - Ayiwa, i ka pasipɔri jira n na.
  Slavka ye a yɛrɛ sama. Muso in y'a wolodon lajɛ, k'a dawolo gosi k'a jaabi ko :
  - Dusumgali! I bɛna wariba lajɛ. O wari sɔrɔlen kɛmɛsarada la mugan ni duuru ye aw ta ye, tɔ bɛ anw ta.
  Kamalennin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - A ma se !
  Muso ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ninnu ye cogoya ɲumanw ye hali bi. Masaso kuuru bɛɛ b'an bolo. Ka fara o kan, Moskow muso nafolotigibaw filɛ nin ye. U b"a dɔn u bɛ wari hakɛ min di i ma gigolow la wa? O la sa, kana kɛ greyhound ye!
  Slavka ye a biri. Muso bolila ka na a fɛ k'a bolo don a ka panti kɔnɔ. Cɛ ni muso ka lasigiden dɔ bolokɔnincininw magali fɛ, kamalennin in ka cɛya dafalenya fununa o yɔrɔnin bɛɛ. Wa a kɛra koba ye ani a kɛra ko gɛlɛn ye.
  Muso y'a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - I ye temperamental stallion ye. N hakili la, i bɛna ɲɛtaa diyabɔ ni cɛnimusoya tilennenya ye.
  Slavka ye a kunkolo wuli. Wa ne ye nege dɔ sɔrɔ ne yɛrɛ kɔnɔ. Farikolo kamalennin kɛnɛman bɛ fa tiɲɛ yɛrɛ la ni ɔrimɔni ye. Hali ni nin muso in filɛli man di kosɛbɛ. Nka a cɛya jɔlen bɛ i n'a fɔ bere, wa a b'a fɛ k'a gengen jiri la.
  A ye nisɔndiya jira ani k"a kunkolo wuli:
  "Ne ni e bɛna kanuya kɛ tugun, cɛɲi!"
  O kɔfɛ, Slavka ye dɔn kɛ a kelen na a matigimuso kunsigi bilenman ɲɛkɔrɔ. A ye kamalennin in filɛ ka a ka finiw bɔ a la k"a to dɔn na. Ɔwɔ, a bɛ mɔgɔ nisɔndiya tiɲɛ na.
  O kɔ fɛ, kamalennin tora a ka nɛgɛso kɔnɔ tuma min na, a nisɔndiyara fana, a y"i pan ka na a fɛ. A ye dafalen minɛ n"a bolo ye k"a mugumugu n"a bolokɔnincininw ye. Cɛ cɛɲi in tun b'a funteni ni gɛlɛya.
  Kunsigi bilenman ye a kunkolo wuli k"a kɔlɔsi ko:
  - Duman! Sisan, aw bɛ aw ka jibɔlanw bɔ.
  Cɛ cɛɲi kosɛbɛ ani farikolo-ɲɛnajɛ-la, a sɔgɔlen don, o jɔlen tun bɛ a ɲɛfɛ sisan a farilankolon pewu. A ka barajuru fununa. Slavka ye maloya ni nisɔndiyaba ɲagaminen sɔrɔ. Ani a tun cɛ ka ɲi cogo min na.
  Muso bilenman y"a dawolo sɔgɔ. A y"a ye ko nege kɔrɔtɔlen dɔ barika ka bon fo a ma se k"o kunbɛn tugun. A y"a daminɛ k"a ka finiw tigɛ.
  Wa a y"a sɔrɔ a farilankolon don.
  Muso min fasalen don dɔɔnin, nka a barika ka bon kosɛbɛ ani a farikolo ka bon kosɛbɛ a ka waati la. Wa a sinw ka bon ani u jɔlen don. Kamalennin min bɛ cɛnimusoya kojuguba la, tiɲɛ na, nin ye kɔrɔbɔliba ye.
  Slavka y"a sen don a fan fɛ, a bɛ se ka fɔ ko a donna o yɔrɔnin bɛɛ. A tun tɛ kanubaga ye min bɛ se kosɛbɛ, wa a tun bɛ wale kɛ kamalenninya cogo la min tun bɛ kɛ ni maloya ye. K"a sɔrɔ i ma waati tiɲɛ kanuya la.
  Nka npogotiginin kunsigi bilenman tun nisɔndiyara kaban, wa a cɛnimusoya kɛlen kɔ a kɔnɔbara jiginna. O la, bere belebeleba min ka suma, o donna nɔgɔya la.
  Wa a diyara kosɛbɛ, muso kunsigi bilenman in ye sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiyaba ye. Slavka y"a daminɛ k"a bugɔ ni fanga ye. A tun ye kanuya kɛ ni npogotigininw ye ka tɛmɛ siɲɛ kelen kan.
  Nka u fanba tun ye ko dɔnbaliw ye ani u tun ye denmisɛnw ye. Nka muso baliku ka kanuya seko kalan.
  O bɛɛ n"a ta, kamalennin ye muso kunsigi bilenman in sin falenw lamaga n"a bolow ye, ka dɔnkilidacogo ɲuman sugandi a hakili la dɔrɔn. Kunsigi bilenman nana ni kungo kɔnɔ sɔgɔsɔgɔ ye. O kɔfɛ, cɛ cɛɲi dɔ, cɛɲumanba dɔ pɛrɛnna bɔgɔdaga finman dɔ kɔnɔ. Wa Redhead ye cɛya wɛrɛ sɔrɔ ka bɔ kisɛ jenilen na.
  Slavka cɛya tun jɔlen bɛ hali bi, nka a bɔlen kɔfɛ dɔrɔn, a kun bɛ daminɛ ka nɛ bɔ a magali fɛ.
  Strip club ɲɛmɔgɔ ye a kunkolo wuli.
  - Wa i ka ɲi ! Dɔrɔn hali bi ko dɔnbali, nka an bɛna aw kalan! Yala i delila ka sunguru dɔ wasa n"i kan ye wa?
  Slava y"a kunkolo wuli:
  - Ayi!
  Kunsigi bilenman ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Wa i ka kan ka se ka nin fana kɛ ! Cunnilingus ka di muso caman ye tiɲɛ na! Kana ɲinɛ ko u bɛ i sara ani ko jo b"u bolo ka fɛn ɲini min bɛ diya u ye!
  Slava ye ɲɛjibɔ kɛ:
  - A ka jugu !
  Muso ye ŋɛɲɛ kɛ:
  - Ayiwa, i ka kan ka blowjob di wa ? Ani muso caman bɛ blowjob di cɛw ma ni nisɔndiya ye! O la, an ka n ka cɛya sɔgɔ sisan yɛrɛ k"a kɛ ni seko ye!
  Kamalennin ye ɲɛji cɛ:
  - Walima n"a sɔrɔla a ka fisa n"a tɛ !
  Kunsigi bilenman ye a ɲɛda biri:
  - O tuma na fɛ, n t"i ta baara la ! Wa a nafa ka bon kosɛbɛ, wa a man teli ka kɛ cɛ ka se k"a sɔrɔ. Ayiwa, o bɛ ɲɛ, n bɛ dɔrɔmɛ kɛmɛ wɛrɛ di i ma!
  Wa muso ye dɔrɔmɛ kɛmɛ sɛbɛn bɔ. Ani a y"a fɔ fana ko:
  - I bɛna baara kɛ ni i kan ye tuma caman, o la, i ka kalan kɛ, kalanden !
  Slava ye ɲininkali kɛ ni delili ye ko:
  - Ayiwa, a dɔgɔyalenba la, i k'i yɛrɛ ko...
  Kunsigi bilenman ye a kunkolo wuli:
  - N SƆNNA! I ka kamalenninya dɔrɔn de kama ani kabini nin ye a siɲɛ fɔlɔ ye. Nka i hakili to a la ko ni muso dɔ y"i ɲininka k"i sara, i k"a sago bɛɛ dafa ani k"a sɔrɔ i ma ŋaniya foyi kɛ.
  A farilankolon, kurulen ani portly, taamana ka taa jisigiyɔrɔ la. A ye sanji minɛ a bolo ka ji sumalen da. N y"a ye ko cɛya bɛ ko ka bɔ musoya la. A diyara a ye kosɛbɛ.
  Sisan an ka kan ka kamalennin cɛɲi dɔ kalan gigolo seko la ani a bɛ se ka diya musow ye cogo min na.
  Wa aw fana ka kan ka se ka o kɛ. Cɛ caman bɛ farinya k"u nɛnkun baara muso kɔnɔ. U fɛ, a yɛrɛ bɛ jate tiɲɛni ye. Hali ni cɛ nɛnkun bɛ nisɔndiyaba lase mɔgɔ ma.
  Dɔw yɛrɛ banna ka baara kɛ i n"a fɔ strippers o de kosɔn. Wa o cɛw bɛ mun miiri, k"u bɛ se k"u ka bere don kɔnɔbara la dɔrɔn ka npogotigininw sinw sɔgɔ.
  Ayi, kamalennin ka kan ka baara kɛ muso kɔrɔba ye wariko la, ka kiliyanw sago bɛɛ dafa. Tiɲɛ don, npogotiginin caman bɛ yen minnu bɛ taa strip bars la, walima muso cɛmancɛw la minnu bɛ cogo ɲuman na. Musokɔrɔbaw tɛ kɛ u ka kiliyanw ye tuma caman, o nege bɛ tunu ni u kɔrɔbayara, wa, bamusow ka jogo bɛ barika sɔrɔ. Nka finitigiw fana ka kan ka baara kɛ n"u ye.
  Wa tiɲɛ na, u ka baara kunba ye ka nisɔndiya lase u yɛrɛ ma, nka u ka nisɔndiya lase muso ma. Walisa a k"a komandi tugun k"a sara. Wa yan, tiɲɛ na, gigolow mago bɛ seko la.
  Laala ka tɛmɛ o kan yɛrɛ, ka muso jatɔya kɛ panɛli kan. Wa i ka kan k"a faamu ko cɛnimusoya tilennenw ka lasigidenw ye danfɛn nɔgɔlenw ye, wa tuma dɔw la, i ka kan k"u sama n"i hakili ye ani ka baro to sen na. Misali la, a ka di dɔw ye ka cɛw yɛrɛ sɔgɔsɔgɔ. Wa u dɔw bɛ se k"i bugɔ ni bugɔli ye, walima... Ayiwa, walasa u kana i jogin.
  Wa muso tɔ kelen tɛna hali cɛnimusoya kɛ, a b"a fɛ dɔrɔn ka dusukun ni dusukun baro kɛ. Wa a ka di muso dɔw ye ka cɛ dɔ min fo donsokɛ ka sɔgɔsɔgɔ ka dɔlɔ min u yɛrɛ ye.
  Wa, kliyan suguya bɛɛ bɛ yen. Nka nafa kelen de b"a cɛw la: musow dɔrɔn. Ani jatɔyaso wɛrɛw la, n"a sɔrɔ Slavka tun bɛna yamaruya k"a ka fali n"a da fila bɛɛ di cɛ dɔ ma wari kama! Wa o cogo la, a bɛna baara kɛ ni dusukun ye. Wa, o ka di a ye. Nin bɛ ɲini ka kɛ npogotiginin ye, min bɛ muso negetigi nisɔndiya kɛrɛnkɛrɛnnenya la.
  Jatɔyaso jatigimuso kunsigi bilenman y"i da dilan kan k"a senw wuli. A ka cɛya tun saniyalen don. A ye taamasiyɛn kɛ Slavka ye ko:
  - Ayiwa, na yan cɛɲi !
  O cɛ farilankolon, farikolo-ɲɛnajɛ, cɛɲi taamana ka na a fɛ a senkɔniw kan.
  A fari bɛ bilen ani a kunsigi ye sanu jɛman ye, kamalennin yɛrɛ ka di dɔrɔn, a cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Nin ye cɛ ye dɛ!
  Kunsigi bilenman y"a ta k"a kunkolo wuli:
  - Ayiwa, an k'a sɔgɔ !
  Gigolo kamalennin dɔ min tun cɛ ka ɲi kosɛbɛ, a farilankolon tun b"a kunbiri gwan. A ɲɛda gɛrɛla denso la. Slava ye kanuya Kɛ ni muso ye o cogo la a siɲɛ fɔlɔ la wa a maloyara kosɛbɛ. Nka o waati kelen na, maloya fana ye nisɔndiya lase mɔgɔw ma. Cɛ ka dafalenya wulila i ko jirisunba tuguni.
  Jatɔyaso tigi ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ayiwa, na, i kana siran !
  Slavka y"a ɲɛda don a kɔnɔ ani ka maga cɛya la ni hakilisigi ye n"a dawolo ye. Muso farikolo kura, a tun ka dɔgɔ hali bi ani a barika tun ka di, o kasa tun ka di. Ani, o tun ka di ka tɛmɛ ka mɔgɔw gɛn. Wa, cɛya yɛrɛ tun bɛ sɔgɔsɔgɔ ka ɲɛ, i n"a fɔ npogotiginin fitininba dɔ ta.
  Wa o cogo la, surukuba y"a da yɛlɛ k"a nɛnkun bɔ. A magara kɔdingɛ da la ni hakilisigi ye. A kuncɛ tun bɛ i n"a fɔ a yɔrɔ kɔgɔlen don dɔɔni. A tun bɛ sɛgɛn ani a tun bɛ sɔgɔsɔgɔ.
  Kamalennin y"a sɔgɔ ni maloya ye. Ko jugu foyi ma kɛ.
  Muso bilenman ye dusu don a kɔnɔ ko:
  - Aw ka jagɛlɛya sɔrɔ, aw ka na aw jagɛlɛya la ! Aw bɛ a sɔgɔ i n"a fɔ aw ye ice cream sɔgɔ cogo min na.
  Warbler y'a sɔgɔ tugun. Wa, o yɔrɔnin bɛɛ la, n" ye kɔnɔboli kɛ. Tiɲɛ na, muso dɔ bɛ yen ka sɔgɔsɔgɔ yan. Maloya yɔrɔw kɛrɛfɛ.
  Redhead y"a kɔlɔsi ko:
  - I kana maloya ! Kɔrɔn fɛ, hali sultanw tun bɛ musow sɔgɔ nin cogo la! O kɔ, n bɛ blowjob di i ma!
  Layidu min tara ko a bɛna kɛ blowjob ye, o ye nɔ bila Slavka la. Ani nisɔndiya ye se sɔrɔ kɔnɔboli ni fɔɔnɔ binkanni kan. A ye sɔgɔsɔgɔ tugun, siɲɛ fila. Ani, ne y"a ye ko dusu donna ne kɔnɔ, i n"a fɔ dɔnkilidala min ka sɔgɔsɔgɔninjɛw y"a daminɛ ka ɲɛ.
  Wa a nɛnkun y"a daminɛ ka baara kɛ ni fanga ye. A y"a ye cogo min na Venus ka cɛya ni a kɔnɔbara bɛ jigin. Nka o jisuma in tun ka di. Wa a tun bɛ iko misiwolo ka a minɛ.
  Slavka tun bɛ baara kɛ ani a tun bɛ ka nisɔndiya. A cɛya filɛ nin ye, a fununna fo a yɛrɛ y"a daminɛ ka dimi.
  Ani, kan tun bɛ baara kɛ ni masin ye ani ni fanga ye. Muso bilenman in ye sɔgɔsɔgɔba kɛ. A tun bɛ ka cɛya-ɲini wɛrɛ sɔrɔ, wa o ɲɔgɔnna barikama. O kɛra sababu ye ka mɔgɔw kabakoya kosɛbɛ.
  Ani Slava tun nisɔndiyara kosɛbɛ. A ye cɛ jatɔmuso ye sisan. O ye maloyako ye, wa o waati kelen na, a bɛ kɛ fɛn bɛɛ lajɛlen ye.
  Kamalennin nisɔndiyara kosɛbɛ. Hali ni jatɔyaso tigi nana ni kungo kɔnɔ kulekan ye ka ji bɔn a ɲɛda la.
  O kɔfɛ, a y"a ka kuma tiimɛ, a y"i biri k"a ka dafalen fitinin, dafalenba ta a da kɔnɔ.
  O kunsigi bilenman tun bɛ baara kɛ pankurun kan siɲɛ kelen. Wa a tun ka kan k"o kɛ tuma caman na. Ni kiliyan saniyalen don, ni a kasa tɛ, o tuma na, foyi haramulen tɛ fiɲɛbɔlan na. O kɔfɛ, a ka di ka cɛya funteni ni a bɛ wuli ni i nɛnkun ye. Wa a kasa yɛrɛ bɛ muso dusu lamin ani k"a lawuli kosɛbɛ!
  Ayiwa, mun na cɛnimusoya tilennenya lasigiden caman t"a fɛ ka kanuya kɛ nin cogo in na?
  K"a sababu kɛ ɲɛngoya ye, tiɲɛ don. Ɛndujamana ni kɔrɔnfɛla la, nin ye cɛnimusoya suguya ye min bɛ kɛ pewu, wa a bɛ kɛ tuma caman na. Mun de bɛ an na?
  Jatɔyaso jatigimuso ye kamalennin cɛɲi in cɛya sɔgɔ ni fanga ye. Slavka ɲɛw wulila ka segin kɔ ni nisɔndiya ni kabako ye. Wa a Nàna tugun k"a ka mugu duman bɔn muso ka denbaya kɔnɔ.
  Jatɔyaso tigi y"a kɔlɔsi ko kamalennin in ka cɛya tun ka di kosɛbɛ, wa a tun ka di. Wa a ka di kosɛbɛ k"a munumunu, wa a b"o kɛ hali k"a sɔrɔ a bɛ a diyabɔ.
  Ani a bɛɛ ka di cogo min na.
  A yɛrɛ ye cɛ cɛɲi in kisɛ mara a da la, k"a wuli a ɲɛda jukɔrɔ.
  Ayiwa, o ka ɲi dɛ!
  Jatɔyaso tigi ye ci fɔ ko:
  - I ka ɲi, i ka n sɔgɔ dɔɔnin ka tɛmɛn fɔlɔ kan !
  Kamalennin ye a kunkolo wuli ni kɔnɔnajɛya ye. Wa a y"a daminɛ k"o kɛ ni dusu ye min tun ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ o kan. A bɛɛ lajɛlen na, siga t"a la ko a ma siko kɛ ka baara kɛ gigolo ye. Hakilina wɛrɛw ni sugo wɛrɛw tun bɛ yen.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a yɛrɛ ye dɔnniyako maanaw sɛbɛn. An yɛrɛ ka nin fɔ.
  Sanfɛla jagokɛlaw sera Dugukolo kan ni bɔgɔdaga ye min bɛ pan. Ani u y"a latigɛ ka Hitler dɛmɛ diɲɛ kɛlɛba filanan na. Wa o de kosɔn, a kɛra ko Naziw ye se sɔrɔ. Wa sanfɛla-la-baarakɛlaw yɛrɛ ye jɔyɔrɔ Sɔrɔ i n"a fɔ gɔfɛrɛnaman (gofɛrɛnaman) mara minnu minɛna.
  Wa, a tun bɛ iko fɛn bɛɛ tun ka ɲi u bolo. Nka Hitler sara, wa a nɔnabila, n"o ye Schellenberg ye min tun ye namara kɛ ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan, o y"a latigɛ ka bɔ dunan tɔgɔba ninnu bolo.
  Nka o ma se ka kɛ ni dususuma ye, kɛlɛba kura daminɛna.
  O maana janba in ɲɛnabɔra kosɛbɛ, wa a diyara mɔgɔw ye, nka a ma na ni wari si ye.
  Wa, a bɛɛ lajɛlen na, waati dɔw sera, i bɛ se ka wari sɔrɔ sɛbɛnw na.
  N"a sɔrɔ san kɛmɛ kɔnɔntɔn tun ye san sanulama ye sɛbɛnnikɛlaw bolo. Ɛntɛrinɛti tun tɛ yen fɔlɔ, censure (censure) banna, i b"a fɛ min na, i k"o sɛbɛn.
  Wa, mɔgɔw ma ɲinɛ kalan kɛcogo kɔ fɔlɔ.
  Ani sisan wa? I jija ka wari sɔrɔ.
  Misali la, Warbler bɛ baara Kɛ n'a kan ye sisan, muso bɛ 'sèn Bɔ tugun. O kɔ fɛ, a b"a daminɛ k"a ka jade bere min bɛ ka wuli, o sɔgɔ tugun.
  Kamalennin bɛ ka nisɔndiya... Ɔwɔ, nin ye fɛn ye min bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ. Ayiwa, gigolo bɛ ɲɛnajɛ cogo min na.
  Jiboli-yɔrɔ in pɛrɛnna tugun.
  Telefɔni pɛrɛnna, muso kunsigi bilenman ye a ka kuma tigɛ ni kɔnɔnafili ye.
  I n"a fɔ a kɛra cogo min na, a kɛra i n"a fɔ Slavka ye hɛrɛ sɔrɔ. U sɔnna a ma ka don strip club dɔ la. Sisan a ka kan ka dɔn kɛ musow ye ka baara kɛ u ye.
  Fɛn min ma diya kosɛbɛ, o ye ko cɛ wɛrɛw tun bɛ yen minnu bɛ fini bɔ. A bɛ se ka fɔ ko bɛɛ kɔrɔla ka tɛmɛ Slavka kan, farikolo-ɲɛnajɛ-la, jocks. Kùn dɔw la, musow bɛ Sɔ̀rɔ farikolo-ɲɛnajɛw la, u bɛ cɛba dɔw Ta ka Taa dɔn Kɛ.
  U ye Slavka tulo geren, o ye maloya lase kamalennin ma.
  Nka podiyɔmu kan, ni muso caman bɛ i lamini na, o b"i lawuli, k"i nisɔndiya. Musomanninw ni muso cɛɲiw caman bɛ yen.
  I yɛrɛ b"i yɛrɛ ɲininka mun na o cɛɲi suguw bɛ gigolow sara n"u yɛrɛ bɛ se ka wari ɲuman sɔrɔ panɛli kan?
  Slavka y"a yɛrɛ jira dɔɔnin dɔɔnin ani cɛnimusoya siratigɛ la dɔnkili in na. A y"a ka butiki bɔ, a senw cogoya tun cɛ ka ɲi kosɛbɛ, i n"a fɔ npogotiginin dɔ ta, nka o waati kelen na, u barika tun ka bon ani u tun bɛ ɲɛgɛn.
  A y"a ka finiw bɔ fo ka se a ka jisigiyɔrɔw ma, a gɛrɛla musow la. U y"a sɔgɔsɔgɔ ani ka wari don a ka jibɔlanw kɔnɔ. Kelen yɛrɛ ye kamalennin cɛya minɛ n"a kininbolo ye, k"i biri k"a nɛnkun lamaga siɲɛ caman. Slavka ma se k"a yɛrɛ minɛ ka bɔ cɛya la.
  Musow b'a paw i n'a fɔ jatɔmuso. Wa o bɛ mɔgɔ nisɔndiya ani ka maloya bila mɔgɔ la.
  Kelen fana y'a senkɔni sɔgɔsɔgɔ, tɔ kelen y'a ka fali susu. A ka di yan.
  Muso fanba bɛ wow ani u bɛ ka baara kɛ kosɛbɛ.
  Ka kɛɲɛ ni strip bar laada ye, mɔgɔ kura kelen-kelen bɛɛ bɛ jate npogotigi ye, wa u bɛ feere sannifeere la su fɛ ka di muso nafolotigiw ma. O bɛ nafa caman lase sigida ma.
  Ka fara o kan, ni bɛnkan bɛ kɛ, o bɛ cɛnimusoya tilennen bila fo u bɛ wari hakɛ hakilintan dɔrɔn de di su kelen kɔnɔ.
  O kɛra laada ye kaban, wa laada ɲuman.
  Danni kɔfɛ, Slavka ye ji bɔn jidagayɔrɔ fitinin dɔ kɔnɔ. O kɔ, u y"a mun ni tulu ye, k"a datugu ni bɔrɔw ye.
  Matigi kunsigi bilenman fana ye yamaruya di ko u ka butikiw don minnu bɛ se gɛnɛgɛnɛ ma. Ani, dilanw tun dilanna walisa ka kamalennin yɔrɔ dɔw bɔ kɛnɛ kan. O cogo la, n"i ye musow sɔrɔ, i bɛ se ka wari hakɛ camanba lajɛ.
  Slavka, i n"a fɔ jɔn sɔngɔ gɛlɛn, a tun bɛ feere marifa jukɔrɔ. Wa a tun bɛ iko fɛn timimanw. A ka c"a la, musow bɛ feere nin cogo la, nka cɛ cɛɲi dɔ filɛ nin ye, npogotigi cɛɲi ɲɛda nɔgɔlen don.
  Ɔwɔ, ɲɛnajɛ wɛrɛ tun bɛ yen min tun bɛna ye.
  Elena fana tun b"a labɛn ka bɛnkanw kɛ. A tun ka kan ka wari sara dɔrɔmɛ la ani a ye bɔrɔ kuuru bɛɛ ta ka bɔ karti kɔnɔ.
  Nin cɛnin cɛɲi in diyara a ye kosɛbɛ. Wa a y"a latigɛ ko a mana kɛ cogo o cogo, a bɛna su kɛ n"a ye. Hali ni o tun bɛ se ka musaka caman bɔ a la. Ani, ni cɛkɔrɔba y"a dɔn do?
  Elena ye dɔnkili da ni sɔgɔsɔgɔ ye:
  Cɛ nɔgɔlen sɛgɛnnen don cogo min na, .
  Cɛkɔrɔba in ye kunsigi ye ani a kasa ka bon...
  Npogotigininw b"u ka siniɲɛsigi dɔn ka tɔɔrɔ, .
  Sankaba bɛ sankolo la tuma bɛɛ!
  
  Nka tiɲɛ na, a ye nafolotigi ye,
  A ka nafolo ye miliyari caman ye...
  Ani ka talent sonya dɔrɔn
  Ale de ye nanbarakɛla ŋana ye nin ko in na!
  Wa sungurunnin ye ŋɛɲɛ kɛ dɔnkili in na min tɛ nisɔndiya kosɛbɛ. Hali ni fan wɛrɛ fɛ, mɔgɔ caman bɛ keleya a la. Ani ko cɛw t"a fɛ wa?
  Elena tun ye cɛnimusoya kɛ ani a tun delila cɛnimusoya la fo a tun bɛ to ka nɛ bɔ a senw cɛ.
  Wa hali vibrateur (yɛrɛyɛrɛli) ma dɛmɛ. O cogo de la a ye slut ye wa a bɛ waso o la.
  Elena y"a ye ko a ka sɔgɔsɔgɔninjɛ bɛ ka jeni. Wa, a tun b"a fɛ tiɲɛ na. N hakili jigira ale ni farafinna ye kanuya kɛ cogo min na. O dafalenyaba sugu tun b"a fɛ. Ani a y"a sɔgɔ tiɲɛ yɛrɛ la i n"a fɔ a bɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ dɔ kan.
  O kɔfɛ, Elena ye cɛya-ɲini barikama caman sɔrɔ ani a ye wari caman sɔrɔ.
  O la sa, a y"a miiri ko a ka ɲi kosɛbɛ ka kɛ jatɔmuso ye. O la, ɲɛnajɛ ni sɔrɔ caman. Wa o cogo la, a kɛra koba ye cɛw fɛ.
  I bɛ i n"a fɔ wulu n"u ye, wa wulu ye kungo ye kosɛbɛ.
  Elena tun ye jatɔmuso cɛɲi ye kosɛbɛ ani a tun kurulen don, a tun ka bon, a farikolo tun ka bon, a kurulenw tun yiriwara kosɛbɛ.
  A tun bɛ ni kiliyan caman ye. Jatɔmuso ka baara bɛ weleli de wajibiya. Musow bɛɛ t"a kanu. Nka Elena tun bɛ ni hakilina ni seko ye min tun bɛ a yɛrɛ la. A ye kabakow kɛ dilan kan.
  Wa a nɛnkun fana bɛ wuli kosɛbɛ! Hali sisan, n'a bɛ cɛw filimu, a bɛna u Lamaga kosɛbɛ walasa u ka 'sèn Bɔ u da la, ka nisɔndiya caman Sɔrɔ, ka 'sèn Sɔrɔ tiɲɛ na.
  A kɛra cogo o cogo, Elena fana feerela siɲɛ caman sannifeere la cɛw ma marifa jukɔrɔ.
  Wa a y"a ka fini bɔ bɛɛ ɲɛ na, ka tila ka taa n"a ye su kelen kɔnɔ. A fɔ man di nka, a bɔnɛna a ka npogotigiya la joona kojugu, wa a ma se k"a bila feereli la. Nka, ka jɔ farilankolon kan plateforme kan, ani cɛ kɛmɛ caman bɛ ka i filɛ ni kɔngɔ ye?
  Oh nin ye nisɔndiyakoba ye dɛ! Wa o waati kelen na, i bɛ o nisɔndiya ni o nisɔndiya sugu sɔrɔ.
  Elena tun b"a fɛ cɛw ka kɛ tuma bɛɛ ani hali a tun man teli ka kɛ musow ye. Kanuya tulon diyara a ye kosɛbɛ. Ani, cɛnimusoya tun ka di a ye kosɛbɛ.
  Nka a tun tɛ kanuya sugu dɔn i n"a fɔ filimuw walima nsiirinw kɔnɔ. Kanuya kanuya si tun t"a fɛ, bagan, nege jugu dɔrɔn de tun b"a la.
  Nka nin kamalennin in tun ye fɛn kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ ye. Hali n"a tun ka dɔgɔ n"a ye kosɛbɛ, a hakili tun ka di.
  Wa Elena a siɲɛ fɔlɔ la, a ye fɛn wɛrɛ ye a yɛrɛ kɔnɔ min tɛ muso negetigi ka bagan hakilina ye.
  Wa nin tun ye fɛn ye min ye ne dusukun gosi ni jɔrɔ ye ani ka ne bila ka dusukunnata kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ sɔrɔ.
  Elena ye dɔnkili da ko:
  Ne ka siniɲɛsigi, kana hinɛ ɲumanya la,
  I ka kɛ cɛɲi ye, o de kosɔn i ka kɛ hakilitigi ye...
  A to n ka kamalennin minɛ n bolo, .
  Npogotiginin ka kamalenninya jiri kana tigɛ!
  A tun b"a fɛ ka cɛnimusoya kɛ tiɲɛ na, wa a ye gigolo wele a ka telefɔni seleke naani na, ka wari bila sigida ka jatebɔsɛbɛn kɔnɔ.
  Kamalennin dɔ min si bɛ san mugan ɲɔgɔn bɔ, a cɛ ka ɲi ani a kurulen don, o gɛrɛla a la.
  Elena y"a ka panti sama ka jigin ani k"a sen kɔrɔta. A y'i biri k'a daminɛ ni dusu ye ka baara kɛ a senw cɛ n'a kan ye.
  Elena y"a kunsigi n"a kɔ barikama lamaga, k"a sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye. Alphonse tun ye ko dɔnbaga ye ani a tun bɛ baara kɛ baarakɛcogo la. A tun bɛ iko a tun ka di a ye fana, muso tun ka dɔgɔ ani a tun cɛ ka ɲi.
  Elena ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka bananku dɔ ta a da kɔnɔ. A y"a daminɛ k"a sɔgɔsɔgɔ ka fara fari kan, o min tun ka di.
  Ɔwɔ, a cɛ ka ɲi kosɛbɛ.
  Elena hakili jigira cogo min na, jatɔya waati la, a tun bɛ sɔgɔsɔgɔ fana kiliyanw fɛ. Ɔwɔ, o tun don.
  U ye wari sara ka nisɔndiyaba di. O min diyara a ye kosɛbɛ.
  A ka ɲi ka kɛ jatɔmuso ye. Nin ye baara ye min bɛ seko ni dɔnko ni miirili de wajibiya. Ani hakili belebeleba dɔ. Wa Elena ye sunguru ye min bɛ mɔgɔ kabakoya kosɛbɛ hakili ta fan fɛ.
  Wa, cɛnimusoya ka di a ye kosɛbɛ. Wa gigolo kan b"a to i bɛ ŋunan ni nege ye. Nin ye relish ye tiɲɛ na.
  Elena ye sɔgɔsɔgɔ kɛ, o kɔfɛ, sɔgɔsɔgɔ jugu wɛrɛ kɛra, ani farikolo yɛrɛyɛrɛli ka bɔ cɛya la, o kɔfɛ, a ye lafiya sɔrɔ.
  Oui nin ye kanuya ye...
  Muso miliyaritigi ye gigolo cɛya minɛ n'a bolow ye. Wa a y"a digidigi kosɛbɛ bololanɛgɛw fɛ, k"a to a bɛ ŋunan dimi fɛ.
  A y'a fɔ ko:
  Npogotigininw ka cɛnimusoya ye cɛnimusoya ye
  Yala i kana a ye ko i dusu tiɲɛna wa...
  Aw kana sɛgɛn o la abada
  Aw kana maloya abada!
  Nka hali bi, n"i ye sara sɔrɔ, o ka fisa ni n"i y"i yɛrɛ sara. Foyi wɛrɛ tɛ yen ka fɔ yan.
  Ani i bɛ se ka cɛya dɔ fana sɔgɔ...
  Wa a ye gigolo gosi bolow la n'a senkɔni ye. A kulela ka pan ka wuli.
  Npogotiginin ye ŋɛɲɛ kɛ k'a jaabi ko:
  - Ayiwa, wulu ka di i ye cogo di ?
  A y"a kunkolo wuli ko:
  - I ye charme madam ye !
  Elena ye a kunkolo wuli ko:
  - O tuma na fɛ, i ka pantalon bɔ !
  Alphonse ye o kan minɛ. A ka cɛ dafalenya tun ka bon kosɛbɛ ani a tun bɛ i ko a bɛ dumuni nege don a la.
  Miliyarikɛla muso y"a kunkolo wuli ko:
  - Sisan, na ne fɛ !
  A gɛrɛla a la. Ani Elena ye cɛya minɛ ni namara ye n"a dawolo ye. A tɛ fu ye ko a ye baarakɛla ye, wa a bɛ sɔgɔsɔgɔcogo dɔn. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko o ka di a ye kosɛbɛ.
  Wa an ka baara kɛ ni seko ye ni gigolo ka bere wulilen ye. A ye nisɔndiya jira ni wasa ye.
  Musow ka teli ka cɛw ka bololanɛgɛw sɔgɔsɔgɔ, ka hali fiɲɛbɔli sara. O ye nisɔndiyaba ye u bolo. Ani jɔn t"o dɔn?
  Wa gigolo bɛ wari sɔrɔ ka sɔrɔ sanfɛ. Wa o ye fɛn ye min ka di kosɛbɛ. Nin ye baara ye. Wa muso cɛɲiw ni wari bɛ i bolo. Ayiwa, i tɛ se ka sigi yan cogo di k"a diyabɔ?
  Kamalennin ye dɔnkili da ko:
  N b'a kanu, balimaw, n b'a kanu,
  Balima kanulenw ka ɲɛnamaya...
  Gigolo t"a yɛrɛ sɛgɛn npogotigininw na!
  Elena ye a kunkolo wuli ko:
  - I bɛ dafalenya dɔɔnin sɔrɔ ! Wa, o diyara n ye kosɛbɛ. Yala i b"a fɛ ka fɛn wɛrɛ kɛ wa?
  A ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  Alphonse ye kɛnɛya la tuma bɛɛ,
  Alphonse labɛnnen don fɛn o fɛn kama!
  An ka fitiniw ka ca yen!
  Aw kana aw ka juruw jate!
  Elena y"a jira ko:
  - Ɔwɔ, i labɛnnen don ! Ani ne labɛnnen don dɛ!
  A ka di ka cɛkɔrɔba, cɛɲumanba, farikolo-ɲɛnajɛlen dɔ cɛya sɔgɔ. Wa Elena ye baara kɛ, a hakili jigira Emmanuelle la, ale fana tun bɛ nin ko in na. Wa a y"o kɛ ni dusudiyaba ye. Wa a ka bon kosɛbɛ, a ka di kosɛbɛ wa a bɛ musow bila ka taa cɛya la!
  Wa o kɔfɛ, cɛ nana, cɛya jikuru dɔ bɔnna sungurunnin da la.
  Elena ye a munumunu ni namara ye ani a diyara a ye kosɛbɛ.
  O kɔ fɛ a ye gigolo labɔ. N hakili sigilen don dɔɔnin.
  Sannifeere waati tun bɛ ka surunya, waati min na, kamalennin cɛɲiba dɔ tun ka kan ka bila sannifeere la, k"a bɔ kɛnɛ kan dɔɔnin dɔɔnin.
  Wa nin ka ɲi kosɛbɛ. A bɛna jago kɛ ni wulu nege jugu wɛrɛw ye.
  Musow bɛ se ka kɛ minnu diyagoyalen don ani minnu ka di kosɛbɛ, o ye nin ye.
  Elena tun b"a miiri ko ka kɛ muso ye, o ka fisa cogo dɔw la ka tɛmɛ cɛya kan. Misali la, a ka nɔgɔn ka wari bɔ cɛ la ka wari sɔrɔ panɛli kan. Wa tiɲɛ na, a ka nɔgɔn muso ka miliyari furu ka tɛmɛ cɛ ka miliyari furu.
  Ɔwɔ, cɛ nafolotigiba b'a fɛ - walasa a ka sa joona! Ani a ka ɲɛnamaya ka ɲi kosɛbɛ ani a ka nɛnɛ kosɛbɛ!
  Elena ye dɔnkili da ko:
  A ka ɲi ka miliyari caman sɔrɔ
  Ani ka naji dɔn wari la...
  Nka tuma dɔw la, tonsow bɛ dɛsɛ, .
  Ani gigolo bɔra jago la!
  Wa a bɛ ŋɛɲɛ dɔrɔn de kɛ.
  
  NPOGO NI NINJA ANT
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Npogotiginin sennasanbara dɔ b"a yɛrɛ sɔrɔ diɲɛ kɔnɔ, jinɛweleli bɛ baara kɛ min kɔnɔ, wa a falen bɛ danfɛn kabakomaw la, danfɛn kabakomaw. Walasa ka kamalenninya banbali sɔrɔ, sungurunnin tun ka kan ka Ninl-ant kɛlɛ. Ani ka tɛmɛ kɔrɔbɔli caman wɛrɛw kan.
  . SABABU No. 1.
  Yan, a bɛ berew tigɛ kungo kɔnɔ. A bɛ se ka fɔ ko kungo gansan dɔ don. N"a Bɔra a la ko jiri dɔw bɛ yen minnu bɛ i n"a fɔ violonw nɔrɔlen bɛ jirisunba jukɔrɔ. Nka nin fana ka di.
  Albina y"a bolokɔnincinin boli o juru sugu la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, sɔgɔsɔgɔninjɛ dɔ bɔra, o kɔfɛ, gnome dɔ bɔra.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Oow!
  Dwarf in bonya tun bɛ i n"a fɔ wuluwulu, a tun ka dɔgɔ kosɛbɛ. Nka o waati kelen na, a ye subagaya bere dɔ minɛ a bolo.
  A ye npogotiginin jan sennasanbara dɔ lajɛ, sɛnɛkɛla ka fini nɔgɔman finman dɔ la, k"a ɲininka ko:
  - I b'a fɛ mun na npogotiginin ?
  Albina ye a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - N b'a fɛ ka kɛ Irisi jamana bɛɛ ka masamuso ye !
  Gnome ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Oh, o de ye i sago ye ! Ambitions ɲumanw!
  Npogotiginin y"a kunkolo wuli ko:
  - Wa ni diɲɛ bɛɛ, o tuma na, a ka fisa yɛrɛ !
  Gnome ye fiɲɛ bila:
  - O don wa ? Yala i hakili bɛ nsiirin na min bɛ kuma cɛkɔrɔba ni musokɔrɔba ni sanu jɛgɛ kan wa?
  Albina dusu tiɲɛna:
  - N tɛ musokɔrɔba ye fewu. N si bɛ san tan ni duuru dɔrɔn de la.
  Cɛdennin min tun bɛ ni fini ye, o y"a kunkolo wuli k"a ɲininka ko:
  -I ye lakɔli ban wa?
  Npogotiginin y'a jaabi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Ma se fɔlɔ!
  Gnome y"a kunkolo wuli tugun:
  - Wa i b'a fɛ ka diɲɛ mara wa ?
  Albina y"a kɔlɔsi ko:
  - N ye cɛɲi dɔ sɔrɔ. A ye hakilitigi yɛrɛ de ye. A ka kɛ masakɛ ye, ne ka kɛ masakɛmuso ye.
  Gnome ye ɲininkali kɛ ko:
  - Denmisɛnnin fana ?
  Npogotigi jatigɛwalekɛla y"a kunkolo wuli ko:
  - Ɔwɔ, cɛnin. Nka o ye hakilitigiba ye fo a bɔɲɔgɔnko ma deli ka sɔrɔ hadamadenw ka tariku kɔnɔ.
  Cɛdennin y"a kunkolo wuli:
  - Ɔwɔ n b'a dɔn ! A ye o ɲagami sugu kɛ tariku kɔnɔ, min ka jugu ni Genghis Khan ye. Wa a bɛna kari ka tɛmɛn fɔlɔ kan ni a ma bali.
  Albina y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye ko:
  - A ka fisa dugukolo ma ka kɛ ni dictateur belebele kelen ye bɛɛ ye ka tɛmɛn despot misɛnnin kɛmɛ fila kan jamana wɛrɛw la !
  Gnome ye a kunkolo wuli:
  - A bɛ se ka kɛ! Masakɛ kelen, a dɔgɔyalenba la, a tɛna sonyali kɛ a yɛrɛ la, wa a tɛna sɔn nukliyɛri kɛlɛ ka daminɛ jamanaw ni ɲɔgɔn cɛ, min bɛna Dugukolo bɛɛ tiɲɛ.
  Npogotiginin jatigɛwalekɛla sɔnna a ma:
  - I y'a Ye, i y'a Faamu. O la sa, fanga di an ma dugukolo dugukolo kan!
  Cɛdennin min tun bɛ fini na, o y"a jira ko:
  - O bɛ majigin fanga belebele de wajibiya, walima n"a fɔra ka ɲɛ, fanga belebeleba. Ani ne ye gnome fitinin dɔrɔn de ye. Demiurge ala minnu ka bon kosɛbɛ, olu dɔrɔn de bɛ se ka o fanga sugu di i ma.
  Albina ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - O la, an ka taa ni an ye nin Ala ninnu fɛ.
  Gnome y"a jira ko:
  - A ka jan ka se u ma, npogotiginin. Wa, a tɛ tiɲɛ ye k"u bɛna i ka ɲinini dafa. Diɲɛ fanga ka kan ka kɛ mɔgɔ ye min ka kan. Ani aw, funankɛnin nalonmaw dɔrɔn minnu ma lakɔli ban fɔlɔ. O kunkanbaaraba sugu bɛ se ka di i ma cogo di?
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔba kɛ k"a jaabi ko:
  - Aw kana a dɔn ! Nka hali bi mɔgɔ si tɛ yen min ka fisa ni an ye. Ani Vitaly Akulov ye o ɲɔgɔnna hakilitigi ye. Ne dalen b"a la ko a bɛ se ka baara kɛ n"a ka fanga ye dugukolo kan ka ɲɛ. Ani ka hadamadenw bila ka taa dolow la.
  Gnome ye a kunkolo wuli:
  - Sisan, n bɛ pan ka taa tiɲɛ filɛlikɛlan na, ka Vitaly Akulov cogoya lajɛ kosɛbɛ. Ani e, ka bere belebelebaw ni dumuni dumanw tigɛ walasa ka ne furakɛ ni u ye!
  Albina ye a kunkolo wuli ko:
  - A bɛ na ! N b'o kɛ.
  O kɔfɛ, gnome y"a ka bere wuli k"a tunun.
  Ani, npogotigi cɛɲi sennasanbara dɔ, sɛnɛkɛla ka fini nɔgɔman dɔ y"a daminɛ ka berew tigɛ. A y"o Kɛ n"a bolokɔnincininw ye minnu ka nɔgɔn, nka o waati kelen na, u janw ni cɛɲiw.
  O kɔ, a y"a ɲini ka berew tigɛ n"a sen gansanw ye i n"a fɔ npogotiginin. Nka a ka gɛlɛn ka tɛmɛ o kan, wa a man nɔgɔn.
  Npogotiginin ye baara kɛ ka dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  Rasow, 1999.
  Yɔrɔjan in ye n taamasiyɛn kɛ...
  Fo ka se dugujɛ ma, tilebin fɛ
  N tun bɛ makɔnɔni na sanu la...
  Olu tun bɛ manamana cogo min na
  Sparks bɛ kɛ sɔgɔmada fɛ
  Oh, rasow tun ka di dɛ!
  Npogotiginin tun bɛ ka berew lajɛ segi dɔ kɔnɔ. Ka fara o kan, raso tɛ, nka fɛn dɔ bɛ i n"a fɔ shɔ, min bɛ yeelen dɔrɔn, wa a bɛ i n"a fɔ roso. Ɔwɔ, nin ye bere cɛɲi ye.
  Npogotiginin y"a miiri ko, mun na a mago bɛ fanga la diɲɛ kan? O la, haminankow ni gɛlɛya caman, miniti kelen gansan tɛ. Wa hali ni mɔgɔ miliyɔn caman bɛ dugawu kɛ i la, mɔgɔ miliyɔn caman fana bɛ i danga! Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, ni desizɔn nafama o desizɔn kɛra, mɔgɔ minnu tɔɔrɔla ani minnu wasa tɛ, olu bɛ yen.
  Misali la, dɔlɔ dun? Faan dɔ fɛ, a bɛ kojugu kɛ, nka fan wɛrɛ fɛ, mɔgɔ caman bolo, vodka kelenpe de ye nisɔndiya ye ɲɛnamaya kɔnɔ! Hali n"a dusu ka di ani k"a haramu.
  Tiɲɛ don, Albina ye fɛn caman ye a ka ɲɛnamaya kɔnɔ, nka vodka da ka di fo a tɛ se ka balikuw faamu minnu bɛ o fɛn haramulen suguw min. Nka, sigarɛti ka jugu ka tɛmɛ o kan, wa npogotigi caman bɛ sigarɛti min. U ko u b"a fɛ ka kɛ mɔgɔ farimanw ye.
  Nka Albina ye sunguru sogotigi ye, farikoloɲɛnajɛla, i n"a fɔ sow joli jɛlen. Mun na a tun bɛna kɛ kolo ye? Wa a nisɔndiyalen don kosɛbɛ o la.
  Tiɲɛ na, yala sungurunnin ka kan ka kɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ ye wa? Wa hali o bɛɛ la, tulu dɔ t"a la, farikolo yɔrɔw dɔrɔn de b"a la!
  Npogotiginin tun bɛ ka berew tigɛ ka dɔnkili da tugun:
  Kalinka, Kalinka, ne Kalinka,
  N ka raso, n ka raso!
  N ye bɔrɔ kuuru dɔ tigɛ min kɔnɔ, .
  Wa o girinya in na ne ye n kɛrɛ tigɛ!
  O kɔfɛ, a bɛna ŋɛɲɛ dɔrɔn de kɛ ka ŋɛɲɛ kɛ. Ɔwɔ, nin bɛ i ko fɛn nisɔndiyalenba.
  Wa a tun b"a fɛ fana cɛ dɔ k"a sen barikamaw sɔgɔsɔgɔ. Wa a tun ka di, i n"a fɔ pusi.
  Gnome labanna ka bɔ kɛnɛ kan. Sigi tun falen don kaban. A nana n'a ye gnome fɛ. Npogotigi cɛɲi dɔ, nka npogotiginin fitinin dɔ bɔra a kɛrɛ fɛ.
  A y"a ka bere lamaga, ka kɛ sababu ye ka sɔgɔsɔgɔninjɛw pan, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonjour, n'i ye !
  Albina ye a kunkolo wuli ko:
  - Aw ni baara! Ani e ye jɔn ye?
  Npogotiginin min bɛ ni wulu ye, o y"a jaabi ko:
  - N ye nsiirin ye !
  Npogotigi jatigɛwalekɛla y"a kunkolo wuli ko:
  - Ne tun b'a miiri ten ! O la sa, Peter Pan dun?
  Nɛgɛso y'a kunkolo wuli:
  - Ayi! Ne tɛ kelen ye! Nka a fana barika ka bon kosɛbɛ, wa ne bɛ se ka se di i ma ka pan. Walima kamalenninya banbali!
  Albina ye fiyɛli kɛ ko:
  - Kamalennin banbali ka bon, nka fanga bɛ kɛ diɲɛ kan dun ?
  Nɛgɛso ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Wa i bɛna kɛ masamuso ye wa ?
  Npogotiginin y"a latilen ko:
  - Masakɛmuso !
  Fɛnɲɛnɛma in ye a kunkolo wuli:
  - O sɔrɔli ka gɛlɛn. A ka fisa ka kamalenninya banbali deli. O de tun b"a fɛ musow tun b"a fɛ waati bɛɛ ka tɛmɛ fɛn tɔw bɛɛ kan, ka tɛmɛ faamaw kan.
  Albina ye a kunkolo wuli ko:
  - A kan ɲi! Ne na kamalennya banbali ta i fɛ. Wa n bɛna fanga ɲini nsiirin wɛrɛw fɛ walima lagbɛrikɛlaw fɛ diɲɛ kan!
  Nɛgɛso y"a kamanw lamaga k"a kɔlɔsi ko:
  - Kamalennin banbali ka kan ka sɔrɔ hali bi. Misali la, i bɛ se ka mun kɛ?
  Npogotiginin, k"a kɔ tilennen to ni yɛrɛbonya ye, k"a fɔ ko:
  - N ye cɛsirilan nɛrɛma sɔrɔ Taekwondo la ! Ani ne ye Vitalik dɛmɛ ka kabako lakikaw kɛ.
  Nɛgɛso y"a kunkolo wuli ni nisɔndiya ye k"a ɲininka ko:
  -Mun de ka di i ye, npan kɛlɛ walima hakili kɛlɛ?
  Albina ye a kunkolo wuli k"a jaabi ko:
  - Kɛlɛ ni npanw ye , nin ye Kendo ye ! Ne b"a dɔn cogo kelen min na, o ye ka nalomanya kɛ. Hali n"a ye kɛlɛcɛ hakilitigi ye. Wa hakili ta fan fɛ, n tɛ naloman ye! O la sa, n" labɛnnen don o fila bɛɛ kama!
  Nɛgɛso ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a fɔ ko:
  - Npan kɛlɛ ni Goosebumps ninja ye cogo di ?
  Npogotiginin y"a kun sanfɛla sɔgɔsɔgɔ k"a kɔlɔsi ko:
  - Ninja-goosebumps, mankanw bɛ mɔgɔ bagabaga cogo dɔ la ! N t"a fɛ ka n sen don o ko la tiɲɛ na. N"a sɔrɔ a ka fisa i k"i hakili suman wa?
  Fairy y"a kɔlɔsi ko:
  - ni ni ninja-goosebumps tɛ npanw kan, nka ni bolow ni senw ye do ?
  Albina ye a kunkolo wuli ko:
  - ne ye waraba ye kɛlɛ la ! A labɛnnen don kosɛbɛ ka kɛlɛ kɛ, hali ni ninja gosi ye, ni marifa t"a la!
  Fɛnɲɛnɛma min bɛ ni wuluw ye, o y"a kunkolo wuli:
  - Na, o kɔ, taa kɛlɛ la !
  Wa jinɛmuso fitinin y'a ka bere wuli. Wa ninja dɔ min tun bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ, o bɔra npogotiginin ɲɛfɛ. Ni an y"a fɔ k"a jɛya, a kunkolo tun ka surun ni Albina ye. Wa tiɲɛ na, a tun bɛ i n"a fɔ wulu, a tun bɛ masike dɔrɔn de la. Wa o yɔrɔnin bɛɛ la, a farikolo yɔrɔ wɔɔrɔ bɛ npanw ni nɛgɛw minɛ minnu kɔnɔ.
  Fɛnɲɛnɛma in ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I ka marifa bila duguma ! An ka kɛlɛ kɛ n"an bololanɛgɛw ye!
  Goosebumps ninja ye npanw ni nɛgɛw bila duguma, k"a sɔrɔ a y"a kɔlɔsi:
  - A man nɔgɔn cogo dɔ la kɛlɛcɛ tɔgɔba dɔ ka kɛlɛ kɛ ni npogotiginin sennasanbara ye !
  Nɛgɛso y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - N y'a faamu! Nka nin sungurunnin in b"a fɛ ka kɛ denmisɛn ye fo abada ani ka kɛ cɛɲi ye. Nka o cogo kelen na, foyi tɛ se ka sɔrɔ nin diɲɛ in kɔnɔ, walima diɲɛ wɛrɛ kɔnɔ. O la sa, o tɛmɛnen kɔ, a ka kan ka se sɔrɔ i kan, wa, tiɲɛ na, a ka kan ka ɲininkali saba jaabi.
  Albina y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Mun, yala n ka kan ka ɲininkaliw jaabi hali bi wa ?
  Nɛgɛso y"a kunkolo wuli ni nisɔndiya ye:
  - Jaati! Nka i tɛna kamalenninya banbali dɔrɔn sɔrɔ, nka i tɛna... Ni fɛn dɔ tigɛra i la, o tuma na, a bɛɛ bɛna segin nɔgɔya la. Wa mɔgɔ si tɛna se ka i tɔɔrɔ abada. Wa nin ye nɛnɛ ye kaban.
  Albina sɔnna a ma ko:
  - Ɔwɔ cool. Aw bɛ se ka sumaya o ko la.
  Lagbɛrikɛla min bɛ ni wulu ye, o ye kɛlɛ sariyaw ɲɛfɔ:
  - I b'a sɔrɔ ron wɔɔrɔ bɛ kɛ. Knockout, i n"a fɔ klasiki, boksɛri profesɛriw. Ni i ye knockdown sɔrɔ, i bɛ taa nkɔni na fo arbitre ka jate kɛ. Ni mɔgɔ si ma Kùnbiri-kùnbiri 'kɔnɔ 'sèn wɔɔrɔ kɔnɔ, sebaaya bɛ Sɔrɔ ni kuru ye.
  Ninja Goosebumps y"a jira ko:
  - O tuma na fɛ, a ka fisa ka ron tan ni fila kɛ siɲɛ kelen, i n"a fɔ baarakɛlaw ! An ka kɛlɛ kɛ tiɲɛ na ani tiɲɛ yɛrɛ la!
  Nɛgɛso y"a kunkolo wuli:
  - I bɛ se ka tan ni fila kɛ ! Nka n jigi b"a kan ko knockout bɛna kɛ!
  A y'a ka jinɛweleli bere wuli tugun.
  O yɔrɔnin bɛɛ, bololanɛgɛ dɔ bɔra ni juruw ye, ani kiritigɛla tun ye sungurunnin dɔ ye min tun bɛ ni tracksuit ye.
  Albina y"a ka sɛnɛkɛla ka fini bɔ walisa a kana a sen don kɛlɛ la.
  O kɔfɛ, n tora bikini kelen dɔrɔn de la. A farikolo yɔrɔw tun bɛ ye ka jɛya kosɛbɛ sisan. U jalen don kosɛbɛ, wa sungurunnin yɛrɛ cɛ ka ɲi ani a ye blonde ye min ka di.
  Ale, ne ka kan k"a fɔ ko a ye fɛn ye min bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ dɔrɔn, min ka bon kosɛbɛ, mɔgɔ tɛ se ka miiri min na.
  Wa npogotiginin ɲɛda ye, o waati kelen na, dususuma ye, a bɛ ɲini ka kɛ denmisɛnnin ye, nka a dawolo jagɛlɛn don.
  Kɛlɛcɛ fla bɛɛ y'u biri ɲɔgɔn ɲɛkɔrɔ. Gong pɛrɛnna ani taamasyɛn min bɛ kɛlɛ daminɛ na.
  Albina tun ye kɛlɛcɛ ŋana ye kaban ani a tun bɛ kɛlɛ kɛ kabini a si tun ye san saba ye. Wa a y'a Ye ko jugu in janya ka dɔgɔ, wa hali ka Tɛmɛ a bolokɔnincininw janya kan, i bɛ Se ka mun Tà wulu la.
  Nka, ntumuw ye fɛnɲɛnɛmaw ye minnu barika ka bon kosɛbɛ wa u bɛ se ka wuli. Wa u ka kan ka to yɔrɔ jan.
  Wa sungurunnin in, n"a sennasanbara ye, ka ninja wulu in charge ka don kɔnɔbara la. A ye gosili sɔrɔ, a jɔra. O kɔ, a girinna ka na Albina fɛ.
  Npogotigi cɛfarin y"a kunbɛn ni gosili ye ka bɔ a senkɔni jɛlen na. Fɛnɲɛnɛma ninja tun datugulen don ni kitin-kɔlɔn ye, o la sa, npogotiginin degelen in ka gosili barikamaw ma nɔ foyi bila a la.
  Albina ye Goosebumps ninja jɔ binkanni in na siɲɛ caman ni bɔgɔdaga ye, wa a ye bɔgɔdaga saba fana kɛ a kun na. Wa hali bi n ma a to n ka minɛ hali siɲɛ kelen.
  Taama fɔlɔ banna, kɛlɛɲɔgɔn fila bɛɛ taara u ka nkɔni na.
  Fɛnɲɛnɛma in y"a jira ni nisɔndiya ye ko:
  - Mun na i b'a to a k'i bugɔ !?
  Ninja Goosebumps y'a jaabi ko:
  - N b"a filɛ dɔrɔn !
  Gong pɛrɛnna, kɛlɛcɛw y"a daminɛ ka gɛrɛ ɲɔgɔn na tugun. Wa o kɔfɛ, Goosebumps ninja barika banna ka teliya kosɛbɛ ka Albin gosi a disi la n"a senw ye. Npogotiginin binna ka bɔ a senw kan. A binna a kɔ kan, a sennasanbara jɛlenw tun bɛ manamana fiɲɛ na.
  Arbitre y"a daminɛ ka jatebɔ kɛ ka jigin ka jigin. Nka, Albina y"a pan ka wuli o yɔrɔnin bɛɛ. Ani a girinna ka kɛnɛya ni dimi ye. A sen farilankolon, nɛrɛmuguma, farikolo-ɲɛnajɛ-minɛnw y"a daminɛ ka girin i n"a fɔ wuluwulu.
  Nka Goosebumps ninja y'u Ta n'a senw ye bloki kan. A ye binkanniw gɛn. Wa o kɔfɛ, a ye teliya kɛ kosɛbɛ. Wa tugun a senw ye sungurunnin in gosi a kɔnɔbara ni a disi la. Ka joginda ni sɔgɔsɔgɔninjɛ to yen. Ani Tom y"a kunkolo gosi a nugu la. Ani yushka woyola ka jigin Albina ɲɛda la. Npogotiginin yɛrɛ binna.
  Tiɲɛ wulila, nka kiritigɛla y"a daminɛ ka jatebɔ kɛ hali bi.
  Ɔwɔ, Albina ka kow tun man ɲi.
  Nɛgɛso ye sɔgɔsɔgɔ kɛ, k"a ka jinɛweleli bere wuli:
  - Aw ka ɲi ninja-goosebumps ! I ye o daminɛ in minɛ!
  Ninja kɛlɛcɛ ye teliya kɛ tugun. Wa a ye Albina gosi a senw kan tugun. A y"a bugɔ kosɛbɛ, sungurunnin in binna ka pan ka wuli, ka kɛlɛ kɛ ka segin.
  Goosebumps ninja ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - I mana kɛ so kan wo, i kɛra senna ye wo, .
  Super champion...
  Sitanɛ na boli ka taa i la.
  Kɛlɛbolo min ye mɔgɔ miliyɔn caman ye!
  Albina girinna ka a yɛrɛ sɔrɔ, nka a bolila ka don bloki barikamaw la. A ka binkanni in kɔsegira. Wa, senkɔni kuncɛ nɛrɛmuguma ye npogotiginin sennasanbara gosi, ka kɛ sababu ye ka kurukuru dɔ funu.
  Gong ye mankan bɔ walasa ka ron in ban.
  Npogotiginin min tun bɛ ka sɔgɔsɔgɔ ani ka sɛgɛn, o kɔsegira a ka nkɔni na. Ɔwɔ, u y"a bugɔ kosɛbɛ ani u y"a bugɔ kosɛbɛ.
  Albina y"i biri sigilan dɔ kan. A y"a daminɛ ka ninakili kosɛbɛ. Hmmm, a ma deli ka o ɲɔgɔnna kɛlɛɲɔgɔn sɔrɔ. Wa jugu tɛ mɔgɔ ye, nka ninja wulu don. O min ye ko juguba ye kosɛbɛ.
  Yan, gong bɛ na tugun ani ron kura!
  Albina y"a ɲini tugun ka se a ma ni bɔgɔdaga ye. Nka jugu, ka kɛ fɛnɲɛnama ye, a teliya ka tɛmɛ mɔgɔ kan. Wa o cogo la, a bɛ kari tugun n"a sen surunw ye, ka npogotiginin sennasanbara minɛ k"a sama, k"a fili i n"a fɔ pupo.
  Albina wulila, nka a kɔfɛ tuguni ni gosili gɛlɛn dɔ kɛra a disi la yɛrɛ. Ani joginw bɛ to, sungurunnin bɛ bin.
  A bɛ wuli ka bugɔli kɛ a ɲɛda la tugun. Wa nin, a ka kan ka kɔlɔsi, o fana bɛ dimi.
  Albina y"a ye ko kuru dɔ bɛ ka funu a ɲɛ kɔrɔ.Ɔwɔ, kɛlɛ in kɛra ko gɛlɛnba ye.
  Ninja Turtle de bɛ fanga la ka jɛya, wa a bɛ ɲɛfɛ ni kuruw ye. Wa a ye sungurunnin in gosi a ɲɛda cɛɲi na tugun.
  Albina binna ani gong taamasiyɛn ye ɲɔgɔndan laban laseli kɛ.
  Npogotiginin tun ye wuluwulu yɛrɛyɛrɛ ka taa a ka nkɔni na.
  Nɛgɛso wulila ka na a fɛ k'a ɲininka ko:
  - I b'a faamu mun na i bɛ bɔnɛ ?
  Albina y"a jaabi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Sabula a ye fɛnɲɛnɛma ye !
  Nɛgɛso y"a kunkolo wuli k"a ɲininka ko:
  - I b'a fɛ ka kɛ teliya ye siɲɛ fila wa ?
  Npogotiginin y"a jira ko:
  - Tiɲɛ don n b'a fɛ !
  Npogotiginin min bɛ ni wulu ye, o ko:
  - Ka ɲininkali jaabi ka ɲɛ. Wa o kɔfɛ, i bɛna i dusu diya tiɲɛ na!
  Albina y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Ayiwa, n labɛnnen don !
  Fɛnɲɛnɛma in ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Mun na Ala bɛ tile caman sɔrɔ !?
  Npogotigi cɛfarin y"a ɲɛw wuli k"a sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Ayiwa, ɲininkali ye mun ye ? N m'a kɔrɔ faamu.
  Fɛnɲɛnɛma in y"a fɔ ni cɛsiri ye ko:
  - Wa i t"a fɛ k"a kɔrɔ faamuya. A ta dɔrɔn ka jaabi di i seko bɛɛ la ani ka faamuyali sɔrɔ!
  Albina ye sɔgɔsɔgɔ kɛ, o kɔfɛ, a dusu donna a kɔnɔ, a ko:
  - Sabula Ala sera ka tile caman kɛ !
  Npogotiginin majiginlen y"a kunkolo wuli ko:
  - A ɲɛna! Nin sen in na, ne ye jaabi ɲuman di. Wa i ka teliya cayara siɲɛ fila.
  Nɛgɛso y"a ka jinɛweleli bere wuli. Wa, tiɲɛ na, Albina farikolo yɔrɔw ye fanga kabakoma sɔrɔ.
  O cogo la, a girinna ka taa kɛlɛ la. A sennasanbaraw tun bɛ manamana. Wa o kɔfɛ, gosili ye gosi ninja gosi kɔnɔbara la. Hali Albina degeden yɛrɛ y"a waleɲumandɔn o gosili teliya ni fanga min na ani a sɔgɔsɔgɔninjɛ min y"a sɔgɔ.
  Albina ye ŋunuŋunu ni dimi ye ko:
  - Ka fasisiw ka grenade sɔrɔ, .
  Aw ye dɔnkili da serenade kan walasa aw hakili ka to aw hakili la!
  Goosebumps ninja y'a ɲini ka bin a kan. Nka sisan, Albina senw, minnu tun teliyalen don, olu sera k"a kunbɛn. Wa u ye kititigɛso (chitinous shell) gosi.
  A jɛlen don ko nin gosili ninnu tun man di Goosebumps ye, nka u ma tiɲɛniba kɛ a la. Wa sungurunnin ye gosi, nka a tun bɛ a jugu ɲɛfɛ, sisan a tun bɛ ɲɛfɛ ni kuruw ye. K"a Fɔ k"a jɛya, nin ɲɔgɔndan in tùn ye ale ta ye.
  A laban na, Albina yɛrɛ ye bɔgɔdaga dɔ kɛ min ka dɔgɔ ani k"a jugu gosi.
  U taara nkɔni na, Goosebumps ninja tun bɛ i ko a kurulen don kaban.
  Npogotiginin in seginna ka pan ka taa npogotiginin cɛfarin in fɛ k"a kɔlɔsi ko:
  - Sisan i bɛ kɛlɛ kɛ koɲuman kaban. Nka, yala i b"a fɛ i ka teliya ni i ka fanga ka kɛ siɲɛ fila ye tuguni wa?
  Albina ye a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - Tiɲɛ don n b'a fɛ ! Mun ka kan ka kɛ?
  Npogotiginin majiginlen y"a fɔ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Ka ɲininkali kelen wɛrɛ jaabi.
  Npogotigi cɛfarin y"a jaabi ni jigiya ye ko:
  - N labɛnnen don !
  Fɛnɲɛnɛma ye cooed:
  - Mun na nɛnɛ bɛ denmisɛnninw nugu sɔgɔ !
  Albina ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - O de ye ɲininkali ye ! Nka kɔrɔ tɛ a la, wa a bɛ sira di jaabi caman ma minnu bɛ se ka kɛ.
  Npogotiginin majiginlen y"a jaabi ko:
  - Wa nin ye nisɔndiyako dɔrɔn de ye. Aw k"a lajɛ ani ka jaabi hakilitigi di.
  Npogotigi ŋana ko:
  "O de y"a to nɛnɛ bɛ kɛ nɛnɛ waati la, denmisɛnninw nugu bɛ sɔgɔsɔgɔ, bawo u ma kɔrɔ ka se k"u nugu tigɛ u ju la!"
  Nɛgɛso y"a kunkolo wuli ko:
  - Awɔ. a bɛ se ka jate dɛ ! Wa, i ka teliya ni i fanga bɛna kɛ siɲɛ fila ye sisan tuguni.
  Wa jinɛmuso sunguru y'a ka jinɛweleli bere lamaga.
  Ani Albina ye fanga ni fanga kura sɔrɔ, min tɛ se ka da a la.
  A ye dimi kɛ ka pan ka don ring kɔnɔ. Ani ka bin goosebump ninja kan.
  Ani an k'a bugɔ. O tɛ gosili ye, a bɛ i n"a fɔ i bɛ gosi ni sɔgɔlilan ye. Wa fɛnɲɛnamafagalan in y"a daminɛ ka bin ka bin kosɛbɛ.
  Albina y"a jugu gosi, a binna ani ni gɛlɛya ye, nka a wulila. Nka, o ron bɛɛ tun bɛ dictated npogotiginin fɛ.
  O kɔ, a ye waso ka segin ka pan ka don nkɔni kɔnɔ.
  Nɛgɛso ye ɲininkali kɛ ni nisɔndiya ye ko :
  - I b'a fɛ ka i teliya ni i fanga caya siɲɛ fila wa ?
  Albina ye a kunkolo wuli ko:
  - N SƆNNA! An ka!
  Lagbɛrikɛla sungurunnin ye nsiirin in ɲininka tugun:
  - Mun na ani mun na , waraw bɛ kule kalo la !
  Albina ye ŋɛɲɛ kɛ ani a y"a jaabi ni jigiya ye ko:
  - waraw bɛ kule bawo u tɛ se ka kalo dun !
  Fɛnɲɛnɛma in y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Wa tiɲɛ na, i ye hakilitigi ye. N hakili la, a nafa ka bon ka caman sɔrɔ!
  Wa, jinɛmuso ye a ka jinɛweleli bere wuli tugun.
  Albina ye pankurun ta ka don fiɲɛ na tiɲɛ yɛrɛ la. Fanga ni fanga caman b"a la sisan minnu tɛ se ka da a la.
  Wa o cogo la a girinna ka taa goosebump ninja la. O cogo la, a y"a gosi a dawolo la n"a sennasanbara jɛlen ye. Wa fɛnɲɛnɛma-kɛlɛcɛ in Dònna ka Bɔ yen.
  Arbitre ye jate kɛ ka se tan ma k"a jira ko :
  - Kɛlɛcɛ Albina ye se sɔrɔ ni knockout ye ! A ɲɛna!
  A ye sungurunnin bolo kɔrɔta san fɛ.
  Albina ye dɔnkili da ko:
  -Npogotiginin yɛrɛ tɛ siran saya ɲɛ , .
  A ka jamakulu tɛ siran fɛn si ɲɛ...
  Muso bɛna kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye ni jugu ye,
  Wa hali ni a bɛ sa, a bɛna se sɔrɔ!
  Fɛnɲɛnɛma in y"a jira ni bonya ye ko:
  - Komin Albina ye se sɔrɔ kɛlɛcɛ barikama dɔ kan, ka nsiirin saba bɛɛ jaabi ka ɲɛ ani min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye hakilijagabɔ ye, o ye kamalenninya banbali ni farikolo yɔrɔw labɛnni dafalen di a ma.
  Wa jinɛmuso sungurunnin ye 8 kɛ n'a ka jinɛweleli bere ye. Wa o kɔfɛ, kabako dɔ kɛra: Albina ye saya sɔrɔ min bɛ se ka kɛ.
  Wa, npogotigi ŋana in ye dɔnkili da ko:
  Dugukolo kan foyi tɛ tɛmɛ ni taamasiyɛn tɛ,
  Ani kamalennin min tɛ yen, o tɛ sa hali bi...
  An tun ka dɔgɔ cogo min na, .
  U y"i kanu ni kɔnɔnajɛya ye dɛ!
  O kuluw ye se sɔrɔ
  Hali ni siniɲɛsigi sanpɛrɛnw bɛ yen!
  
  PUGACHEV TSAR MIN BƐ KƐ IRISI jamana na
  Emelyan Pugachev ye Orenburg lamini. Kow ma ɲɛ kojugu murutilenw bolo. Masakɛ ka kɛlɛbolow tun bɛ ka surunya. O min tun b"a yɛrɛ wele ko zar, o tun t"a fɛ ka lamini bɔ Orenburg, nka farati tun b"a la fana ka sɔrɔdasiw fara ɲɔgɔn kan. Tariku yɛrɛ kɔnɔ, o bɛɛ n"a ta, murutilenw farala ɲɔgɔn kan ani u bugɔra yɔrɔnin kelen. Fɔlɔ Tatishchevo kɛrɛfɛ, o kɔfɛ Beloozersk kɛrɛfɛ. O desizɔn in kɛra ko jugu ye.
  Nka o kɔfɛ, cɛnin Oleg Rybachenko sera Emelyan Pugachev ka sigiyɔrɔ la. O bɛɛ n"a ta, nɛnɛ tun bɛ yen hali bi, wa feburuyekalo laban tun don - cɛnin tun sennasanbara tun don ani a tun bɛ ni suruku ye.
  U Nàna n'a ye Emelyan Pugachev fɛ. Cɛdennin taamana ni jigiya ye. Ka boli sennasanbara la nɛnɛ na, o ka di ka tɛmɛ tɔɔrɔ kan. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, farikolo min tɛ sa.
  Cɛdennin ye fɛɛrɛ dɔ labɛn Emelyan Pugachev ye:
  - An ka zari sɔrɔdasiw ka fini ta, wa o fini sugu caman b"an bolo, ka murutilenw ni kozakɛw ka fini don. An ka kɛlɛ kɛ - i n'a fɔ marifaci. Wa o kɔfɛ, an bɛna Pugachevite minɛlenw gɛn ka don dugu kɔnɔ. U bɛna miiri ko ninnu ye masakɛ sɔrɔdasiw ye, u bɛna an bila ka don kɛlɛbolo kɔnɔ, an bɛna bin u kan yen!
  Emelyan Pugachev sɔnna a ma ko:
  - Ayiwa, i b'a di ! O ye kunkolo ye dɛ! N bɛ kapitɛni tɔgɔ di aw ma!
  Oleg y"i biri k"a jaabi, ka sɔgɔsɔgɔ ni sɔgɔsɔgɔ ye:
  - Yesaul, Yesaul, mun na i ye i ka sow bila ! Bolo ma wuli ka marifa ci!
  Kozak Zar y"a kunkolo wuli k"a jaabi ko:
  - I bɛna kɛ ne ka dɛmɛbaga ye ! U bɛna i ka fini ni i ka butikiw labɛn!
  Oleg y"a fɔ ni majigilenya ye ko:
  - Wa sennasanbara ye seko ni dɔnko ye ka tɛmɛ ! Ani n tɛ nɛnɛ kojugu ni n farikolo farilankolon ye!
  Emelyan Pugachev kɛra. A janya tun ye cɛmancɛ ye, a tun ka bon a kamankunw na, wa hali ni Oleg tun janya tun ye cɛden san tan ni fila ye san kɛmɛ mugan ni kelennan na, o kɔrɔ ye ko mɛtɛrɛ kelen ni tila, Kozakaw ka masakɛ tun man jan kosɛbɛ. Nin waati in na, Oleg tun ye kamalennin ye kaban, wa a tun bɛ se ka kɛlɛ kɛ cogo kelen na ni balikuw ye ani ka kɛ sɔrɔdasi ye.
  Emelyan ye yamaruya di...
  - Ayiwa, i ka nin provocation in labɛn gundo la kosɛbɛ !
  Ani a ye baara kɛ ni dɔnniya daɲɛ ye cogo min na ni hakilitigiya ye.
  Kozakaw tun bɛ ka u labɛn... U ye garadiw sigi walasa ni ɲɛnama kelen kana a dɔn. Namara jaan dɔ tun bɛ ka labɛn.
  Nka jugu tun bɛ ka surunya hali bi, nka waati dɔ tun bɛ yen hali bi, murutilenw ka kulu fitininw binna a kan. Ni an y"a fɔ k"a jɛya, jama ka ca kosɛbɛ, nka u ma labɛn kosɛbɛ.
  Emelyan Pugacheva tun bɛ ni sɔrɔdasi ba mugan ɲɔgɔn ye minnu tun labɛnnen don kɛlɛ kama Orenburg kɛrɛfɛ. Tariku lakika kɔnɔ, a tilalen don. Pugachevite ba tan ye kɛlɛ kɛ ni zarist ka sɔrɔdasi ba wolonwula ye Tatishchi kɛrɛfɛ. Jugu tun ka fisa ni Pugachev ka kɛlɛbolo ye kanonw ni marifaw hakɛ la, ani fana labɛncogo la. Nka, se sɔrɔli nana ni sɔngɔba ye! Ka fara o kan, Pugachev yɛrɛ ma jagɛlɛya kɛ kosɛbɛ, a bɔra kɛlɛyɔrɔ la hali sanni kɛlɛ ka ban.
  Sisan, Pugachevites ye tariku sababu sɔrɔ ka sebaaya mankanba sɔrɔ.
  O la sa, u ye kɛlɛcɛ sugandilen ba fila ni kɔ don fini na. U ye u kunsigi tigɛ. Wa, k"a sɔrɔ finiw bɛ don, o ye ko ye min bɛ kɛ cogo la. Ani fɛn caman wɛrɛw. Pugachevites fana tun bɛ ni darapow ye minnu bɔra kɛlɛw la minnu minɛna ka kɔrɔ, ani dununw, ani o ɲɔgɔnnaw.
  O ɲɛjirali tun labɛnna ka kɛ i n"a fɔ sɛbɛnniw fɛ. Emelyan tun bɛ ni kanon kɛmɛ ɲɔgɔn ye Berd, hali ni u tilancɛ tun nafa tun tɛ. Nka fɛn dɔ bɛ yen min bɛ se ka marifa ci.
  Ka kɛlɛ lakika cogoya sɔrɔ. Fɔlɔ, kow ma juguya Pugachev ma ten. Ural iziniw tilancɛ bɛ a ka fanga kɔrɔ. Chelyabinsk bɛ siran hali bi, Chika sigilen bɛ kosɛbɛ Ufa kɛrɛfɛ. Feburuyekalo laban don hali bi, wa kɛlɛ in kɔlɔlɔ ma jɛya, wa Golitsyn ka kɛlɛbolow yɔrɔ ka jan Orenburg. Nka tariku yɛrɛ la, kalo kelen kɔnɔ, kɛlɛ bɛna kɛ Tatishchevo kɛrɛfɛ, wa o kɔnɔ, sɛnɛkɛlaw ka kɛlɛbolo ka se sɔrɔli. O bɛna kɛ sababu ye ka murutilenw bila ka bɔ jamana kɔnɔ jamaba la.
  Oleg bɛ sennasanbara la hali bi ani a bɛ fini surun don, a bɛ yamaruyaw di ani ka laadilikanw di. A bɛ ɲini ka kɛ nɛrɛ ye ka bɔ tanni na, nka cɛnin blond bɛ kan minɛ cɛ kunsigilenw fɛ.
  Murutilenw bɛ ka marifa ci daminɛ kaban. Marifaw bɛ mankan bɔ, saya nilifɛnw bɛ daji bɔ... Tiɲɛni lakika bɛ sen na.
  Oleg b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani a bɛ mankanba bɔ:
  - Bonya ka da an Faso senuma kan ! Poyikɛlaw bɔnsɔn dɔ bɛna kɛ yen! Emelyan belebele, kanulen - i ka exploits bɛna dɔnkili da!
  Sisi sankaba bɛ wuli. O ladege ye kɛlɛba ye. Yan, tiɲɛ don, i ka kan ka fɛn bɛɛ jira ni dannaya ye. Ka fara o kan, lamini na, tiɲɛ don, u bɛ hɔrɔnya makɔnɔ!
  Tiɲɛ don, u bɛ marifa ci k"a sɔrɔ u ma baara kɛ walasa ka kanonw ni buckshot kisi. Ani u bɛ marifakisɛ jugumanba de kɛ.
  Emelyan Pugachev barika ka bon hali bi ka se ka Orenburg ta - nka kɛlɛbolo barika ka bon ! Ani yan, i mago bɛ namara la.
  Kɛlɛcɛw ni Kozakiw labɛnnen don caman na... Sennamɔgɔw ni sofaw ka ca ni ba fila ye minnu ye u yɛrɛ kɛ, ani mɔgɔ ba saba ni kɔ minnu bɛ fɔ ko u ye kasodenw ye. A bɛ se ka dugu dɔ minɛ yɔrɔnin kelen.
  Oleg taamana ka tɛmɛ kasodenw ɲɛfɛ. Kabini a boli sennasanbara la waati jan kɔnɔ feburuyekalo nɛnɛ na, a cɛden senw tun bɛ sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin. Ka fara o kan, a delila funteni na kaban. Nka a tɛ baasi ye, cɛnin sabalilen bolokɔnincininw tɛna nɛnɛ.
  Wa a kɛra koba ye tiɲɛ na.
  Oleg bɛ nisɔndiya, ka sennasanbaraw to sennasanbara finman dɔ kan. A bɛ iko a bɛ mɔgɔ dusu minɛ. Cɛden damadɔ minnu bɔra sɛnɛkɛlaw ka denbayaw la, olu fana bolila sennasanbara la. U ka gɛlɛn kosɛbɛ, hali n"a ka c"a la, u bɛ bast sanbara don nɛnɛ na.
  O la, nin kɛlɛbolo in bɛ na, a kɛlen kɔ ka Pugachevitew kɛlɛ, ka taa Orenburg fan fɛ. Wa u yɛrɛ bɛ taama in sɔgɔsɔgɔ.
  Tiɲɛ na, o nanbara ka nɔgɔn, nka a bɛ nɔ bɔ. Da bɛ da wuli u ɲɛfɛ, Pugachevites ka kɛlɛbolo bɛ don o mara duguba kɔnɔ. A bɛ iko u dalen b"a la kojugu ko hakilintan tɛ foyi faamu, wa a ye se sɔrɔ.
  Sisan, murutilenw sen bɛ o ko la pewu. Siginiden bɛ tugu o kɔ, u bɛ boli ka taa lafasabagaw ma.
  Oleg ye sɔrɔdasi fila tigɛ siɲɛ kelen n"a ka saber ye. Wa cɛnin bɛ pɛrɛn ni jigitigɛ ye ko:
  - Ka bila! Masakɛ min ka kan, o bɛ an fɛ!
  Lafasabagaw hakili ɲagamina. Sɔrɔdasiw bɛ se ka kɛlɛ si di. A fanba ye sɔrɔdasikulu, jagokɛla milisi ani Kozakɛ nafolotigiw ye kɛlɛ kɛ.
  Kɛlɛ ka gɛlɛn, nka a ɲɛsinnen bɛ a ma. Kɛlɛbolo caman bɛ ka girin ka don dugu kɔnɔ. Kozakaw ni cɛw ni yiriw, Tatariw ni Basikiw. Kɛlɛ in ka gɛlɛn.
  Oleg Rybachenko fana bɛ tigɛtigɛ ka pɛrɛn:
  - Ka bila! Hinɛ, wari caman ani hɔrɔnya bɛna kɛ aw bɛɛ ye!
  A jɛlen don ko lafasalikɛlaw fanga bɛ ka dɔgɔya joona, i n"a fɔ kɛlɛ nege fana. Hali polisiw bɛ u dabila. Kozakaw yɛrɛ t"a fɛ ka sa.
  Matyusha Boron fɛ, Oleg ye dawolo tigɛ, ka nɛgɛso fili n"a senkɔni jɛlenw ye.
  A bɛ se ka fɔ ko kɛlɛ in sara o yɔrɔnin bɛɛ. Jagokɛlaw y"u biri u gɛnɛgɛnɛ kan ka makari deli. U ye Alemaɲi jamanakuntigi ni kɛlɛbolo ɲɛmɔgɔ fila bɛɛ sama. Emelyan Pugachev ye yamaruya di ko u ka dulon.
  Sɔrɔdasi minnu minɛna, olu kalila, wa u ye sugandili dɔ fɔ sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔw ye: ka baara kɛ Zar Piɛrɛ sabanan ye walima ka saya jalaki. A tilalen don tilayɔrɔ fila ɲɔgɔn na. Dɔw fagara. Dɔw ye kalifa kɛ Emelyan ye.
  Dugu yɛrɛ kɔnɔ, nafolo marayɔrɔba dɔ minɛna, ani fɛn nafama caman, ka fara kanon bi kɔnɔntɔn ɲɔgɔn kan, ani marifakisɛw, bɔnbuw ani kanonw maralenbaw.
  O kɛlɛbolo belebeleba labanna ka bin lamini jan kɔfɛ. A kɔlɔsira ko Pugachev ka kɛlɛbolo falenna kokura. Wa sisan a tun bɛ se ka taa Tatishchevo ka kɛlɛ di Golitsyn ma ni fanga kɔrɔlenw ye.
  Ani Oleg yɛrɛ taara Chika ka dɛmɛ don. Mikhelson tun ka kan ka tigɛ ka faga walasa a kana se sɔrɔ murutilenw kan Ufa kɛrɛfɛ.
  Cɛdennin bolila sennasanbara la ni suruku ye nɛnɛ kɔnɔ. Margarita fana farala a kan. Npogotiginin tun bɛ fini dɔrɔn de don, wa tiɲɛ na, sanbara tun tɛ a la fana. A cɛ ka ɲi, a kunsigi kurulen don ni sanu ye, hali ni buguri bɛ a la ka bɔ baara kɛli la kabakurunbɔyɔrɔw la.
  Margarita cɛ ka ɲi, nka hali bi a ye denmisɛn ye.
  Oleg y"a ɲininka ko:
  - I tun ma kɛ musokɔrɔba ye fɔlɔ... I tɛ nimisa ka kɛ sungurunnin ye kabini waati jan !
  Margarita y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Wa i tun ma kɔrɔbaya , nka i kɛra cɛnin ye a bɛ ɲini ka kɛ fo abada ! I ka kan ka sayabaliya sara, wa o sara tɛ tɛmɛn!
  Oleg sɔnna nin ma:
  - Jɔnya ye waati dɔɔnin dɔrɔn de ye , nka ɲɛnamaya banbali bɛ to badaa ! Ka fara o kan, an teliyalen don fo an mago tɛ sow la!
  Margarita ye ŋɛɲɛ kɛ ani a y"a fɔ ko:
  - Jaati! An bɛ boli teliya la ka tɛmɛ sow kan minnu joli jɛlen don kosɛbɛ. Farikolo min tɛ sa, o ye fɛn kɛrɛnkɛrɛnnen ye, wa a ka di kabakurunbɔyɔrɔw la, kɔrɔsibaga ka bugɔli kɔrɔ, ka tɛmɛ farikolo gansan kan min bɛ wuluwulu dilan kan!
  Oleg Rybachenko y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - I tɛ se ka sɔsɔli kɛ ni o ye ! O la sa, an bɛna ɲɛnamaya fo abada!
  Wa Terminator denmisɛnw ye teliya. Tiɲɛ don, Oleg nisɔndiyara kosɛbɛ. A ye denmisɛnninba ye.
  Hali ni siga tun bɛ don ne ni kɔnɔ tuma dɔw la: yala a bɛ se ka kɛ ka Irisi sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔw faga wa? A ka c"a la, o ye kojugu ye dɛ! Nka jatɔya ka baara ka kan ka ban. A ye Irisi jamana tariku Changé, ka farikolo banbali di a ma, min tɛ sa, hali n"a kɛra denmisɛnnin farikolo ye, nka a barika ka bon kosɛbɛ ani a teliyalen don. Wa o de kosɔn aw ka kan ka sara ani ka baara kɛ.
  Wa jɔn b"a dɔn, n"a sɔrɔ ni Pugachev ye se sɔrɔ, Irisi bɛna nafa dɔrɔn de sɔrɔ?
  Cɛden ni npogotiginin tun b"a dɔn masakɛ ka sɔrɔdasi kulu bɛ yɔrɔ min na, Mikhelson tun ka kan ka se yɔrɔ min na.
  Chika ka sɔrɔdasi labɛnni ba tan ni fila bɛ Ufa kɛrɛfɛ. Wa a tun surunyana ka dugu in ta, nka siɲɛ fila a ma se ka seko ni kololi dɔɔnin sɔrɔ.
  Tiɲɛ don, Mikhelson fanga ka dɔgɔ siɲɛ caman, nka tariku yɛrɛ la, a ye se sɔrɔ hali bi. Donc... Nin komandan setigiba in ka kan ka minɛ walima ka faga.
  Wa o kɔfɛ, an bɛna a ye. Ni Mikhelson tɛ, n"a sɔrɔla sɔrɔdasiw tɛna taa Chika. Wa yen, Oleg Rybachenko nana ni fɛɛrɛ dɔ ye. Golitsyn ka se sɔrɔ ka taa Ufa. Aw ye nin dugu in ta, ka fangatigiw ci Ural ni Siberi, ka taa Kazan aw yɛrɛ. O tuma na fɛ, murutilenw bɛna nafa sɔrɔ.
  Wa masamuso ka sɔrɔdasiw bɛna bugɔ yɔrɔnin kelen. Ka fara o kan, jiginni suguya bɛɛ la, o nɔ suguw bɛ sɔrɔ: ni se sɔrɔli ka ca, dɛmɛbagaw bɛ caya, ani jugu ka kɛlɛli bɛ barika dɔgɔya.
  O la, ni senna-tɛgɛrɛ kelen-kelen bɛɛ kɛra, wuliliko bɛna barika sɔrɔ dɔrɔn. Oleg tun dalen bɛ o la.
  Ani Margarita, npogotiginin min bɛ boli teliya la ka tɛmɛ boli so kan, o bɛ a fɛ, wa u jɛlen bɛna u juguw tigɛtigɛ.
  Kɛlɛcɛ kamalenninw ye yɔrɔ ta o lamini na. Mikhelson ni escort detachment fitinin dɔ tun ka kan ka se a ka kɛlɛbolo la. Yan, Terminator denmisɛnw tùn b'a makɔnɔ kaban.
  Oleg ni Margarita, minnu tun bɛ ka sabɛrɛw wuli, olu ye binkanni kɛ o taamabagaw kan. U ye hussar damadɔw tigɛ o yɔrɔnin bɛɛ. Tɔɔw y"a ɲini ka marifa ci, nka marifaw ma denmisɛnnin salenw gosi. U y"u juguw tigɛtigɛ ni dimi ye. Ani Oleg Rybachenko yɛrɛ ye disiki nɔgɔlenw fili n"a senkɔniw ye. Wa Margarita y"o kɛ k"a lajɛ n"a sennasanbara ye ani a ye baara kɛ.
  Cɛden ni npogotiginin ye jugu faga k"a sɔrɔ u ma kuma wɛrɛ fɔ. Mikhelson y"a ɲini ka boli ka taa, nka Oleg ni Margarita y"a minɛ. U ye Mikhelson gosi ka a siri.
  Oleg y"a ka lieutenant colonel da a kamankun kan, k"a ta ka taa n"a ye Chika walasa ka kiritigɛ.
  Denmisɛn sabalilenw ye husɛri bi duuru jɛnsɛn k"u faga, k"a jira ko denmisɛnya banbali musaka la u ye seko nɛnɛmanw sɔrɔ kosɛbɛ.
  Oleg, ka Mikhelson sama a kamankunw kan, a y"a jira ko:
  - Nka, ne kɛra fanga ye dɛ !
  Margarita y"a kɔlɔsi ko:
  - Ɔwɔ , nin b' a Jira siɲɛ wɛrɛ ko an ye sugandili ɲuman Kɛ ! Ani, sayabaliya nafa ka bon baara la!
  Oleg sɔnna nin ma:
  - Kɛlɛ ka di kosɛbɛ ka tɛmɛ fali tulonkɛ kan kabakurunbɔyɔrɔw la. A man gɛlɛn nin farikolo in na, nka a bɛ mɔgɔ sɛgɛn!
  Margarita sɔnna a ma ko:
  - Routine bɛ mɔgɔ faga !
  Chiki ka kanpaɲi kɔnɔ, denmisɛn fila sennasanbaraw, walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ, nin waati in sariyaw fɛ, waati min na mɔgɔ fitininw tun ye funankɛninw ye dɔɔnin, o ma siga caman lawuli. N'i ye sennasanbara ye nɛnɛ na, o kɔrɔ ye ko i ye faantan ye, ani sɛnɛkɛla masakɛ fan fɛ.
  Chika ye Mikhelson sara kasoden in na, ka mansamara wari di denmisɛnw ma - sanu ruble tan ni duuru.
  Mikhelson yɛrɛ de y"a jira ko: a ka baara kɛ Zar ye walima a ka dulon!
  Mikhelson tun ka fisa ni loop ye. Nka Oleg y"a jira ko an k"a to nin komandan ka miiri. O bɛɛ kɔfɛ, u bɛna waati sɔrɔ tuma bɛɛ k"a dulon. Ani, Mikhelson bɛ se ka nafa sɔrɔ kosɛbɛ.
  Chika sɔnna a ma ko:
  - Waati bɛ ka ban !
  Oleg fana ye hakilina di ko:
  - An ka kan ka Zar ka kɛlɛbolo minɛ k"a sɔrɔ komandan tɛ sisan ! Walasa k"i yɛrɛ tanga.
  Chika sɔnna a ma ko:
  - Aw bɛ gosi ka sɔrɔ nɛgɛ bɛ funteni na !
  Murutilenw ye masakɛ ka kɛlɛbolow kɛlɛ. U ye binkanni kɛ su fɛ, Oleg ni Margarita ye kɔlɔsilikɛlaw bɔ yen ni hakilisigi ye.
  O kɛlɛ ma mɛn kosɛbɛ. Oleg, min ye disiki dɔ fili so kɔnɔ ka bɔ sɔgɔlan karilen dɔ la, o ye kolonɛli faga, min tun bɛ ka kɛ komandan ye, wa ni ale tɛ, dusukunnataw binna. Ka fara o kan, murutilenw tun ka ca kojugu, wa o ye degun bila sɔrɔdasiw hakili la, ani sɔrɔdasi caman.
  Wa jɔn b"a dɔn, n"a sɔrɔ nin ye Zar Piɛrɛ sabanan sɛbɛ ye. Wa a ka sariyatigiya ka bon ni Catherine II ye.
  Kɛlɛbolo fanba minɛna. Kanonw ni marifaw minɛna.
  Kɛlɛbolo min ma labɛn ka binkanni dɔ kɔsegin, o ye se sɔrɔli dafalen sɔrɔ.
  Ani tiɲɛ na Chica ka sebaaya.
  Nka a dabɔra cogo min na, denmisɛnw bɛ boli ka segin Pugachev fɛ. A bɛna kɛlɛ kɛ ni sɔrɔdasi ba wolonwula ye, Prince Golitsyn ka sotigi ba fila fana sen bɛ o la. Pugachev ka ca, tiɲɛ na, nka a ka kɛlɛbolo ka ca. Sɔrɔdasi kɔrɔ caman bɛ yen minnu tɛ se ka da u kan, minnu ka marifaw man ɲi ani minnu ma dege sɛnɛkɛlaw la, Tatarw ni Bashkirw ani Kalmykw.
  Kɔrɔ min barika ka bon kosɛbɛ o ye Yaik Kozakaw ye. Nka o Kozakɛw tɛ caya ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan. Iletsk Kozakaw fana bɛ yen, ani Orenburg ani mɔgɔ wɛrɛw.
  U bɛ boli ka wuli ka taa Tatishchevo kɛlɛbolo la kaban, sɛnɛkɛla masakɛ ka kɛlɛbolo caman ye ɲɔgɔn lajɛn yɔrɔ min na.
  Emelyan Pugachev yɛrɛ bɛ sow lamini sow finman dɔ kan. Oleg Rybachenko bɛ nin ɲɛmɔgɔ in filɛ ni ɲɛmajɔ ye. Emelyan Pugachev ye faama yecogo ye. A janya bɛ Taa 'cɛmancɛ la, nka so kan a bɛ Ye ka janya k'a sababu Kɛ a sen surunw n'a kamankunw janya ye. Farikolo ta fan fɛ, murutilenw ɲɛmɔgɔ barika ka bon. I tun bɛ se k"a ye a ye tigɛ cogo min na ani a gosili fanga min tun bɛ kɛlɛ la.
  A ka c"a la, a bɛnnen don kosɛbɛ kuntigi jɔyɔrɔ ma. Ani masakɛ jɔyɔrɔ kosɔn wa? A bɛ se ka kɛ o fana ye.
  Pugachev ka kɛlɛbolo ka bon. A sera ka bɔ Iletsk lafasalitɔn na, hali bi a ye jalakiden Khlopusha ye, ka mɔgɔ kɛmɛ tan ni duuru wɛrɛw lajɛ. Sisan, kɛlɛcɛ ba mugan ni kɔ bɛ Emelyan bolo. A ka gɛlɛn u ma ka don hali kɛlɛbolo dɔ kɔnɔ. Sɔrɔdasi minnu jate ka ca ni Golitsyn ye siɲɛ saba, wa u ka ca ni tɔw ye ka taa a fɛ.
  Ani Pugachev ka marifaw ka ca ni u ye siɲɛ fila. Marifa ni kanonw marayɔrɔ caman bɛ yen.
  I bɛ se ka kɛlɛ kɛ... Nka kɛlɛbolo ye motley ye. Cɛw bɛ yen minnu bɛ ni tamaw ye, ani Bashkirw, ani Tatarw, ani Kalmykw, ani Kirgizistanw ni Kazakhstanw. Ani fana sɔrɔdasi kɔrɔ caman minnu bɔra kɛlɛbolo suguya wɛrɛw la minnu tɛ se ka da u kan pewu. Ural baarakɛlaw ni Sibiri marifatigiw fana bɛ yen. Kozakaw ye kɛlɛbolo kɔnɔko nafamaba ye.
  Kɛlɛboloba dɔ, nka a ka ca kojugu. Sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi dɔw minɛna kɔsa in na kosɛbɛ Orenburg dugu la.
  Yɔrɔ dɔw bɛ bɔ cɛw ka minɛnw na, minnu bɛ se ka kɛ bolo ni bolo kɛlɛ dɔrɔn de la. Ani Azikaw jamaba dɔ, minnu tɛ kolo kosɛbɛ, wa tuma caman na, u tɛ Irisikan dɔn.
  O la, foroba la, k"a sɔrɔ sɔrɔdasi caman ka ca ani hali marifaw, Emelyan Pugachev ka dɔgɔ ni jugu ye kɛlɛ fanga jogo la. O la, kɛlɛ in kɔlɔlɔ ma jɛya hali dɔɔnin i n"a fɔ a bɛ iko a bɛ cogo min na, ka da fanga balansi kan min bɛ kɛ cogo la min bɛ kɛ cogo la.
  Oleg Rybachenko y"o faamu. Laala, o fana jɛlen don Pugachev fɛ. Chika ye se sɔrɔ bawo a ye jugu minɛ ni kabako ye. Wa maana lakika la, Mikhelson de ye se sɔrɔ, min sera ka Chika ka kɛlɛbolo belebeleba kɛlɛ ka kɔn kurunba ɲɛ.
  Ne ka kan ka mun kɛ sisan? O kɛlɛbolo barika bonyana kosɛbɛ ani ji tun bɛ a la, o tun bɛ kɛ sababu ye ka kuluw kɛ nɛnɛ ye ani ka kɛ nɛnɛ ye. Nka i tɛ se ka to lafasali la ka mɛn.
  Oleg ye hakilina di Emelyan ma:
  - An yɛrɛ ka juguw kɛlɛ, Zar-Fa !
  Emelyan y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - U tɛna an datugu ni marifa ye wa ?
  Oleg ye hakilina di ko:
  - N bɛna jugu sɛgɛsɛgɛ ni Margarita ye, an bɛna gosi yɔrɔ min na tigitigi a ma miiri o la !
  Sɛnɛkɛla masakɛ sɔnna a ma ko:
  - O ye hakilina ɲuman ye !
  Ani Oleg, ni Margarita, ye kɔfɛbagan dɔ minɛ ni grenadew ye, ani nɛgɛbere fila kelen-kelen bɛɛ bolila ka taa jugu fan fɛ.
  Denmisɛnw bolila ka surunya u farilankolon na, cɛnin ye fini surun don, npogotiginin tun bɛ fini don. Oleg hakili jigira Ian ka "Spartak" la. Cɛdennin Gita fana tun bɛ yen. Ani muso dɔ min tun bɛ fini tigɛlen na, dɔnkɛla dɔ, tile jeni. Cɛdennin tun ka gɛlɛn kosɛbɛ. N"a sɔrɔ a tɛ jɔn ye min bɛ sɔrɔ ciyɛn fɛ. N"a sɔrɔ a minɛna. O kɔfɛ, u y"a ta ka taa Itali, k"a ka finiw bɔ a la, k"a bila sannifeere la. Hali ni Gita ma tiɲɛ, ikomi a ye nɛgɛ sɔrɔ ka bɔ tan na, o tuma na, a ka c"a la, u y"a bila ka taa sannifeere la, a ma fini don. Wa a tun bɛ taama farilankolon ten, a tun bɛ taama sennasanbara la Itali fara siraw kan. A senkɔniw tun bɛ ka jeni, a misidenw tun bɛ dimi. Nka cɛnin ma a kunkolo jigin.
  Wa sannikɛla y"a daminɛ k"a ye ko cɛnin, a farikolo minnu yiriwara a yɛrɛ la, a bɛ iko a dibi don a fari nɔgɔlen na. Wa o kɔ fɛ, a y'a bolokɔnincinin nɔgɔlenw Dòn a da la. Wa Gita ma se ka muɲu k"a kin.
  O kɔ, kɛlɛ dɔ daminɛna. Ɔwɔ, Gita, cɛden dɔ tun don, Oleg yɛrɛ ye fili min kɛ Spartak ye a denmisɛnman. Nka ayi, hali bi a ye mɔgɔ fitinin ye.
  N b"a ɲininka, ni Romɛkaw tun bɛna a latigɛ ka Gita tɔɔrɔ do? O bɛɛ kɔfɛ, jɔn minɛlenw bɛ ɲininkali kɛ tɔɔrɔ kɔnɔ wa?
  Wa nɛgɛ bilenman tun bɛ maga jɔnkɛ cɛnin sennasanbara la. Gita ye kulekan bɔ ka segin o kuma kelen kan:
  - Jɔnw bɛ boli k"a sɔrɔ u t"a fɛ ka kɛlɛ kɛ !
  U y'a senkɔni filanan jeni simetri kama k'a bila. Cɛdennin bɛ wajibiya ka senna-tɛgɛrɛ kɛ a senkɔniw kan, wa o bɛ a dimi kosɛbɛ. Nka Gita sera hali bi ka boli o ɲagami waati la.
  N"a sɔrɔ cɛnin tun ye baara kɛ kabakurunbɔyɔrɔw la fɔlɔ. A tun bɛ kabakurun girinmanw ta, a tun bɛ sumaya kosɛbɛ, a tun bɛ ninakili kosɛbɛ. Lakɔlɔsibaga ka bugɔli y"a bugɔ. A ka gɛlɛn kosɛbɛ baara don fɔlɔw yɛrɛ la, waati min na yeelen man di i ye. Wa o kɔfɛ, i bɛ dege o la. Fɛn min ka gɛlɛn, o bɛ kɛ fɛn ye min bɛ dɔn, min bɛ dɔn, o bɛ kɛ fɛn ye min ka nɔgɔn. Nka hali bi jɔn caman bɛ sa. Wa Gita jiginna ka kɛ waraba denmisɛnnin ye.
  Oleg y"a miiri ko n"a sɔrɔ cɛnin min bɛ gafe kɔnɔ min tɔgɔ ye ko "Spartacus" o minɛna murutilenw ka se sɔrɔli kɔfɛ. Wa ikomi a tun ye denmisɛn ye, u y"a ci ni cakɛda ye minɛnw na. Walisa a ka sa yen dɔɔni dɔɔni. Walima u y"u tɔɔrɔ, ka cɛnin farikolo farikolo jeni ni bere bilenman ye. O kɔ, u ye kɔgɔ bɔn jeninida ninnu kan, ka senkɔniw kari jɔnkɛ kamalennin sennasanbaraw kan. U y"u jogindaw firifiri. Bɛɛ tun b"u yɛrɛ ɲininka Spartak ye sanu dogo yɔrɔ min na. Gita ma kuma, a bɛ a ɲinw sɔgɔsɔgɔ. A bɛ kɔrɔta ka jigin ni juru samali ye ni nɛgɛ ye.
  Ani jolisiraw bɛ sɔgɔsɔgɔ ni kungo dimi ye. Wa cɛnin bɛ a yɛrɛ bɔ a yɛrɛ la. U bɛ jikuruw bɔn a kan k"a lakunu. Wa dɔgɔtɔrɔ bɛ dusukun tantanni dɔn walasa k"a dɔn ni a bɛ se ka kɛ ka taa a fɛ tɔɔrɔ la, walima ni a ka kan ka lafiɲɛbɔ di tɔɔrɔlen ma, walasa ka sɔrɔ ka kamalennin farikolo tɔɔrɔ kokura.
  Gita bɛ tɔɔrɔ ni juguya ye ani waati jan kɔnɔ. U bɛ pepinɛri bɔn joginda kan, k"u gosi ni nɛgɛ funteni ye, ka nɛrɛmugu dakunw sɔgɔ ni pikirijikɛlan ye, tasuma bɛ jeni cɛnin sennasanbara jukɔrɔ. Ani fagalikɛla bɛ funteni sama rack jukɔrɔ. Ani jenini kasa gɛlɛn, wa u bɛ jolisira bɛɛ sama ka bɔ.
  Wa o kɔfɛ, nɛgɛ bilenman bɛ maga cɛnin disi gansan na, a hakili tɛ bɔ kungo dimi fɛ. U b"a ko ni ji ye tugun ka taa n"a ye a kɔnɔ. Fagalikɛla bɛ cɛyajiw digidigi ni foroko ye, cɛnin bɛ Changé ka bɔ kungo tɔɔrɔ la, ka fasa tugun.
  Gita under torture... Mɔgɔ dɔ y"a jira ko nin ye Spartak ka fɛn kanulen ye, wa a y"a dɔn a ye nafolo su don yɔrɔ min na. Ani Romɛkaw bɛ tɔɔrɔ... Cɛdennin fari yɔrɔ kelen ma tiɲɛ min ma jeni walima min ma sɛrɛkili. Nka a ma kuma. Ani, Romɛkaw kabakoyara a ka timinandiya la.
  Crassus muso bɛ yen tɔɔrɔ waati la. A bɛ cɛnin cɛɲi ni kunsigi jɛman tɔɔrɔ cogo min na, a bɛ o kɔlɔsi ni kɔnɔnajɛya ye. A bɛ mɔgɔ nisɔndiya. O cogo la, a ye yamaruya di, tɔɔrɔ wɛrɛ kɔfɛ, ka na ni Gita ye a fɛ, k"a bila dilan kan. A b"a fɛ tiɲɛ na k"o kɛ a yɛrɛ ye.
  Hali bi, muso in tun ka dɔgɔ kosɛbɛ ani a barika tun ka bon, a ye so boli jɔnkɛ kamalennin ka cɛ dafalenya kan. Gita kɛra cɛ ye a siɲɛ fɔlɔ la. O kɔ fɛ, a tùn ka kan k'a ka cɛya Lamaga n'a nɛnkun ye. O min ye fɛn haramulen ye dɔɔnin, nka a tɛ deli ka kɛ fana.
  Wa o cogo la, Crassus muso ye yamaruya di ko tɔɔrɔ in ka dabila, cɛnin min tun bonyalen don dɔɔnin kaban wuliliko waati la, o y"a daminɛ ka balo ka ɲɛ. A ye kanuya kɛ a fɛ.
  Joginw ni jeninida minnu bɛ Gita kan, olu kɛnɛyara i n"a fɔ wulu kan. Wa, cɛnin barika bonyalen kɔfɛ, a ye Crassus muso negetigi furu, ka boli a ka foro la. O kɔ fɛ a y'a dogo kuluw la k'a yɛrɛ ka jɔn bolilenw ka kulu Sìgi yen. A laban na, fɛn bɛɛ labanna ka ɲɛ. Crassus sara kɛlɛ waati la. Wa Gita y'a yɛrɛ nɔrɔ Julius Caesar la, ka baara ɲuman kɛ, ka furu kɛ ka den kulu dɔ sɔrɔ. Wa Spartak ka siniɲɛsigi ma Dɔn. Su ma sɔrɔ. Wa a sara wala a kisira, jɔnw tun t"a dɔn.
  Nka o tun dalen b a la ko tiɲɛ na, u kunmabɔbaga ɲɛnama don.
  Oleg Rybachenko ni Margarita Korshunova : minnu tun ye balikuw ye fɔlɔ, sisan u ye denmisɛn banbaliw ye, minnu tɛ sa, olu gɛrɛla Golitsyn ka sigiyɔrɔ la. Jenerali saba bɛ yan. Wa sɔrɔdasiw bɔra Irisi ni Suwɛdi dancɛ la.
  K"a sɔrɔ Tsar ka Irisi bɛ kɛlɛ la ni Turquie ye, murutilenw hakili sigilen don. Ni Golitsyn ye se sɔrɔ, Pugachevites bɛna se ka laban ka o fɛɛrɛ in minɛ. Ani hali ka Samara minɛ.
  Oleg ni Margarita taamana ka kɔlɔsilikɛlaw lamini... San bɛ na, wa i tɛ se ka ye kosɛbɛ.
  Cɛdennin y"a miiri ko n"a sɔrɔ u bɛ se ka jenerali saba ni kolonɛli Bibikov ban, ka zaris ka kɛlɛbolo kunkolo tigɛ. Nka o kɛli ka gɛlɛn.
  Cɛdennin dɔ ni sungurunnin dɔ bɛ senna-tɛgɛrɛ kɛ ni hakilisigi ye nɛnɛ na. U b"a ɲini u kana nɔ bila. U ye denmisɛnw ye hali bi. Aw ye aw janto ka gɛrɛ konwow la. Marifa in tun bɛ danfara la yɔrɔ dɔ la. Kɛlɛbolo bɛ taama na. Nɛnɛba tɛ yen tugun - Marisikalo don. Nka hali bi, nɛnɛ bɛ yen min dalen bɛ a lamini na. Kɛlɛcɛ kamalenninw sennasanbara tɛ nɛnɛ ye kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni u bɛ lamaga. U bɛ teliya ka dege nɛnɛ na.
  Nka, denmisɛn caman, hali ni fanga belebelebaw tɛ u bolo, u bɛ boli sennasanbara la nɛnɛ na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la nin waati gɛlɛnw na.
  Oleg tun b"a miiri ko a ma mɛn telewisɔn filɛli la wala a ma tulon kɛ ɔridinatɛri kɔnɔ. Wa ko ni tulonw tɛ a bɛ kɛ cogo dɔ la bobo ye.
  Cɛdenw gɛrɛla konwo la, Margarita ye hakilina di ko:
  - n' an ye tasuma don marifakisɛw la do ?
  Oleg ye a ɲɛda biri ani k"a ɲininka ko:
  - E fɛ, yala nin ye hakilina ɲuman ye wa ?
  Npogotiginin y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - Ni marifakisɛ tɛ, kɛlɛbolo tɛ kɛlɛbolo ye !
  Oleg y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - An k'a ɲini !
  Wa cɛnin min tun bɛ ni suruku ye, o girinna ka taa wotoroninw fan fɛ. U ni sungurunnin in ye kɔlɔsilikɛla saba faga ni saber gosili ye, ka baara kɛ ni kabakurun ye ani ka bin fara a kan, ka tasuma don konwo la ni marifakisɛ ye.
  A y"a daminɛ ka yeelen bɔ ani sankaba nɛrɛma dɔ y"a daminɛ ka wuli san fɛ. Marifamugu y'a daminɛ ka pɛrɛn...
  Cɛdennin dɔ ni sungurunnin dɔ dogolen bɛ kaburu kɔnɔ. Siranya donna. Golitsyn fana ye pan ka bɔ ni jenerali fila ye. Nin masakɛ in pɛrɛnna ni dusu tiɲɛ, k"a bolokɔnincininw jira.
  Oleg ye disiki fili n"a senkɔni jɛlenw ye, a ye fiɲɛ bila ka sɔgɔsɔgɔ ka taa Golitsyn kɔ la. Kuntigi, k'a bolow kɔrɔta, a binna. Jenerali Mansurov girinna ka na a fɛ. Nka Margarita y"a sennasanbaraw kɛ ka baara kɛ ni o marifa ye. Kuntigi filanan binna.
  A sabanan tun ye Fairman ye, min ye kɛlɛ kɛ ni murutilenw ye ni jenerali Kar ye. U fɛ, Kolonɛli Bibikov bɛ yen, ale min ye jenerali kuntigi Bibikov somɔgɔw ye. U bɛ se ka ye u kamankunw fɛ ni denmisɛn sabalilenw yeli nɔgɔlen ye, hali ni nɛnɛ bɛ na.
  Oleg ni Margarita ye disiki fili tugun n"u senkɔniw ye - u farikolo sabalilenw tun bɛ ni o seko sugu ye, i n"a fɔ komikɛ gafe cɛfarinw.
  Wa kuntigi fila bɛɛ fagara, u kunkolo fiyɛra.
  O kɔfɛ, terminator cɛden ni ranger sungurunnin y"a daminɛ ka disiki fili polisiw ma. A nisondiyalen don ko sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔw salen kɔfɛ, siran daminɛna, a kɛra bɛɛ ɲɛ na ko Pugachevitew ye binkanni kɛ kaburu kan.
  Nka, den fila fana ye fanga belebeleba ye. Ani u bɛ polisiw faga u kɛtɔ ka disiki nɔgɔlenw fili. Wa u bɛ u dawolo kari, u joli siraw ni u jolisiraw bɛ pɛrɛn.
  Denmisɛnw dɔnni ka gɛlɛn nɛnɛ na, wa u bɛ dogo cogo dafalen na nɛnɛba la.
  Nka zarist sɔrɔdasiw bɛ gɛlɛya sɔrɔ. Oleg Rybachenko, min bɛ disiki fili, o ko:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Irisi jamanaba ye !
  Wa tugun disiki min bɛ fili cɛnin senkɔniw fɛ, o bɛ pan.
  Margarit fana b"o ɲɔgɔn kɛ, a bɛ minɛn nɔgɔlen dɔ fili n"a bolokɔnincininw ye, ka kule ni fanga ye:
  - Ka ɲɛsin Emelyan Pugachev ma !
  Wa o denmisɛnw bɛ baara kɛ ni timinandiya ye kosɛbɛ ani ka baara kɛ ka ɲɛ. U tun bɛ tigɛ ni sabɛrɛw fana ye. Ani sɔrɔdasi minnu bɛ sugandi.
  Oleg Rybachenko ye dɔnkili da:
  - waraba finmanw bɛ ka wuli !
  Margarita, min bɛ disiki fili a juguw ma n"a senkɔniw ye, o bɛ dɔnkili da ko:
  - o dɔrɔn de la, siya bɛna kisi !
  Cɛdennin, ka taa a fɛ ka fiɲɛ bila, a bɛ jugu tigɛ ka jigin:
  - Barikantanw bɛ sa , u bɛ faga !
  Npogotiginin, a bɛ disiki fili ani ka sɔrɔdasi faga, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka joli senuma saniya !
  Kɛlɛcɛ kamalenninw bɛ wale kɛ cogo caman na, u bɛ grenadew ci juguw ma.
  O waati yɛrɛ la, sofaw murutilenw bɛ bin kaburu kan. A y'a Sɔrɔ Emelyan Pugachev y'a Лini ka binkanni Kɛ fɔlɔ k'a ka sofa caman Lamaga denmisɛnw kɔ fɛ.
  Wa, o gosili kɛra yɔrɔnin kelen ye ani a kɛra waati bɛnnen na. Sɛnɛyɔrɔw sigibagaw ye bɛlɛkisɛw kɛ sɔrɔdasiw la, Kozakaw y"u tigɛ ni nɛgɛberew ye, ani sotigiw y"u bila tamaw kan.
  Zaris ka kɛlɛbolo sago tiɲɛna, ani komandanw fagara. Yan, Emelyan Pugachev yɛrɛ ye kolonɛli laban tigɛ ni saber ye, ka pɛrɛn ko:
  - N denw, yala aw bɛ jamanatigi sariyalen dɔn wa ?
  Sɔrɔdasi kɛmɛ caman ani hali sɔrɔdasi caman bɛ bin u gɛnɛgɛnɛ kan ka pɛrɛn ko:
  - An ka sɔn a ma ! An ka sɔn o ma!
  Resistance (banakisɛfagalanw) bɛ jigin. Senna-sɔrɔdasi bɛ se k"u yɛrɛ di, fo sɔrɔdasi dɔw. Sotigiw bɛ kɛlɛ kɛ ka mɛn dɔɔnin. Faama caman bɛ a kɔnɔ. Nka sotigi minnu bɛ bɔ mɔgɔ gansanw na, olu fana b"u ka marifaw fili duguma.
  Oleg ni Margarita bɛ sotigiw tigɛ ni saberw ye, ka disiki nɔgɔlenw fili n"u senkɔni gansanw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Mɔgɔba minnu bɛ waati bɛɛ, .
  Mɔgɔba - Piɛrɛ nɔɔrɔ la!
  Cɛdennin ni npogotiginin fila bɛɛ bɛ baara kɛ kosɛbɛ tigɛtigɛ ni filili la. Marifatigiw minɛna kaban. Wa u ye sotigiw gosi ni bugun ye. U tan ni caman bɛ yen minnu dalen bɛ u lamini na. Totali bugɔli bɛ sen na.
  Oleg ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  - Zar belebele Piɛrɛ fɔlɔ, i ka kɛ misali ye an bolo tuma bɛɛ !
  Wa a bɛna o fana ta k'a tigɛ ni sabara fila ye, ka duuru kunkolo tigɛ o yɔrɔnin bɛɛ.
  Margarit, k"a kɛlɛɲɔgɔnw tigɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ne kanw, ani ne cɛ ka ɲi !
  Wa o cogo kelen na, a na a ta k'a tigɛ.
  Cɛden ni npogotiginin ye halakili kɛcogo dɔrɔn de ye. Wa u bɛ baara kɛ i n"a fɔ kuran sɔgɔlanw.
  Polisi wɛrɛ binna... Emelyan Pugachev kanba bɛ mankan bɔ:
  "Mɔgɔ o mɔgɔ bɛ baara kɛ ne ye, o na sara sɔrɔ, tɔw na halaki."
  Cɛ minnu bɛ ni bɔrɔw ye, olu sera yen kaban. Wa u bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ sofaw fɛ. Ani sow ka bajiw bɛ fin...
  Sotigi minnu bɛ balo la, olu fana b"u yɛrɛ di. Kɛlɛ in ye se sɔrɔ tugun... Pugachev ye se sɔrɔ!
  Kasodenw ɲɛminɛna ka kalifa kaban. Sɔrɔdasiw, i n"a fɔ sariya, u bɛ u biri nanbarakɛla ɲɛkɔrɔ. Polisiw tɛ kelen ye. Min bɛ noose sugandi ani jɔn bɛ kali kantigiya la masakɛ kura ma. Ka fara o kan, jɔn b"a dɔn, n"a sɔrɔ masakɛ yɛrɛ yɛrɛ de don.
  Emelyan Pugachev ɲɛda bɛ i ko a bɛ komandi kɛ kosɛbɛ. A jɛlen don ko nin ye ɲɔgɔn ye min delila ka ci bila. Wa, tiɲɛ yɛrɛ la, bɛɛ bɛ i biri a ɲɛkɔrɔ.
  Minnu banna ka kalili kɛ, a kɛlen kɔ ka Emelyan ɲɛnajɛ, a ye jatebɔ kɛ.
  Marifa biwolonwula ni duuru minɛna, o tun ka ca o waati la. Wa Golitsyn ka sɔrɔdasiw ye mɔgɔ caman lajɛ kosɛbɛ kɛlɛbolow kɔnɔ. Kanonw ni bugunw fana bɛ u nɔ na, nka marifamugu fanba jenina. Nka o tɛ foyi ye.
  Kasoden minnu bɛ yen, olu ka ca ni ba duuru ni tila ye. Kɛlɛbolo cayara.
  Sɛnɛkɛlaw ka masakɛ ye kolonɛli jɔyɔrɔ di Oleg ma a ka baara kɛlenw kosɔn, ani kolonɛli jɔyɔrɔ di Margarita ma.
  A ye ruble kɛmɛ saba fana di.
  Ɔwɔ, cɛnin tora a ka baara ɲuman na. I bɛ se ka wuli hali bi ka se foro marali jɔyɔrɔ ma.
  Ani Emelyan ye seli kɛ fɔlɔ...
  Wa seli in na, u ye baro kɛ ɲininkali kan, n"o ye ko u bɛna min kɛ o kɔfɛ. A ka c"a la, a tun ka kan ka barika don an kɔfɛla la. Aw ye aw jija ka Ufa ta, ani ka kɔn o ɲɛ Verkhoyaitskaya kɛlɛbolo min tun bɛ to sen na hali bi. Aw ye fanga-da-jɛkuluw fana ci Kungur ni Beloborodova. Ani ka Ural iziniw bɛɛ minɛ. Ka marifaw ni fɛnw sɔrɔ, ka fara marifaw kan.
  A ka c"a la, atamanw Sɔnna o ma. Ani Ufa ta kɔfɛ, taa Kazan.
  Ɲininkali wɛrɛ ye mun ye ka kɛ Yaik dugu la? Aw k"a ta ni fɔɲɔba ye, walima k"a to blockade kɔrɔ sisan wa?
  Emelyan Pugachev tun b"a fɛ ka waati dɔɔnin kɛ n"a muso kamalennin Ustinya ye, ani ka sofaw yɔrɔ dɔ ta u ye sira minɛ ka taa dugu kɔnɔ. Wa Ataman Ovchinnikov tora a ka baara la waati dɔɔnin kɔnɔ. A tun ka kan ka taa Vernekhneyaitsky ka kɛlɛbolo la, o waati kelen na, a tun bɛ steppe sigibagaw ka fanga lajɛ. Kɛlɛcɛw cilen don Ural jamanaw na. A yɛrɛ tun labɛnna ka Tobolsk ta. Fanga nafamaw tun bɛ ka ɲɔgɔn lajɛn.
  Kozak masakɛ n"a ka sofaw ye boli kɛ ka taa Yaitsk fan fɛ. Mɔgɔ mana fɛn o fɛn fɔ, nin dugu in ye taamasyɛn ye. Nka min ka ca ni o bɛɛ ye, Emelyan tun b"a fɛ k"a yɛrɛ kɛ masasigilan ciyɛntabaga ye. O bɛɛ kɔfɛ, kɛlɛ ye kɛlɛ ye. Wa n"u ye mɔgɔ faga, o tuma na fɛ, a dɔgɔyalenba la, mɔgɔ dɔ bɛna sɔrɔ min bɛna taa a fɛ denbaya ka bɔnɔgɔla la.
  Oleg ni Margarita faralen ɲɔgɔn kan ni kɛlɛboloba ye, min bɛ ka taa Verkhneyaitsk kɛlɛbolo fan fɛ.
  Cɛdennin ni sungurunnin dɔ bɛ boli, u nisɔndiyalen don kosɛbɛ...
  U yɛrɛ bɛ hakilitigiya kɛ sira kan.
  U bɛ afɔrisimuw falenfalen ɲɔgɔn na;
  Oleg ko, a bɛ pan ka wuli, ani Margarita y"a jaabi ko:
  Masakɛ barika ka bon n"a ka masafugulan ye, nka a barika ka bon ni ɲɛtaa masafugulan ye!
  Adamaden tɛ waraba ye, nka a mago bɛ pake la ka tɛmɛ o kan!
  Aw ye min, nka aw kana dɔlɔ min, ni aw ye dɔlɔ min, aw kana minɛ!
  Jatigɛwalekɛla ka kuma bɛ kɛ ni misiwolo ye, i n"a fɔ Velcro ka ɲɛsin wuluw ma!
  Min bɛ bin kuma dumanw kan, o hakili ka di i n"a fɔ wulu!
  Jatigɛwalekɛla dusu ka di a ka kɛwalew la, nka a ka di kuma la!
  Min t'a fɛ ka hɛrɛ sɔrɔ, o tɛna seli ye!
  Mɔgɔ bɛ kɛ mɔgɔba ye dɔrɔn n"a m"a yɛrɛ falen fɛn fitinin na!
  I ka muɲu, nka i kana muɲu!
  Ni aw b'a fɛ ka trumps sɔrɔ, aw kana kɛ jack ye!
  Gosili kelen ka fisa ni danga ba kelen ye, ani sɔgɔli kelen ka fisa ni sɔgɔli kɛmɛ ye!
  Masakɛ min b"a ka jamanadenw ka finiw bɔ, o farilankolon don tuma bɛɛ!
  A ka c"a la, u bɛ sanbara don walisa ka u ka finiw bɔ!
  Ni i ye sonyali kɛ, i b"i ka bɔrɛw fa, nka i b"i ni lankolonya!
  Fangatigi bɛ fanga kanu, nka a bɛ min mara, a bɛ o kɔniya!
  Fagalikɛla ye baara wajibiyalen ye tuma dɔw la, nka kunkolo bɛ mɔgɔ min na, o tigi tɛ kanu!
  Jatigɛwalekɛla bɛ se ka faga, nka a tɛ se ka fin!
  Daɲɛ bilenman ka di mɔgɔ ye, nka tuma dɔw la, a bɛ joli segin kɔ!
  Min bɛ waati tɛmɛnenw lajɛ, o bɛ kɔfɛ tuma bɛɛ!
  Siniɲɛsigi bɛ sisi kɔnɔ, nka a yɔrɔ man jan!
  Aw kana daji bɔ waati tɛmɛnenw na, u bɛna daji bɔ don nataw la!
  Tiɲɛ na, fangatigi ye vampire ye, wa a ka kuma bɛ fɔ ka ɲɛ!
  Ni i ye sugo dumanw kɛ ka juguya, o tuma na fɛ, ɲɛnamaya tɛna kɛ misiwolo ye!
  Sugo dumanw bɛ na ni kununni juguw ye!
  Ni i ye mɔni bɔn i da la tuma caman, i bɛ ursi sama!
  Joli ni kuma bilenmanw ka di fangatigi ye, nka a b"a cɛsiri tuma bɛɛ ka fini jɛmanw kɛ!
  Mɔgɔw bɛ siran fɛn caman ɲɛ, nka u tɛ nisɔndiya abada cogoya la!
  N"i b"a fɛ ka kɛ Ala ye, i kana primate sugandi ka kɛ i ka ladilikɛla ye!
  Sagaw mago bɛ sagagɛnna hakilitigi la, saga hakilintan tɛ!
  Yɔrɔ senuma tɛ lankolon ye abada, nka senuya bɛ se ka kɛ lankolon ye!
  Adamaden, i n"a fɔ Ala, a ye danbaga ye, wa i n"a fɔ jinɛ, a bɛ gɛlɛyaw da a yɛrɛ ye!
  Jatigɛwalekɛla, i n"a fɔ wulu, sɔgɔsɔgɔninjɛ bɛ a la, nka a tɛ se ka wulu yɛrɛ di a yɛrɛ ma!
  Politikitɔn ye ntori ye, kana kɛ wotekɛlaw ye i n"a fɔ kɔnɔw bɛ bɔnɛ u ka don o don dumuni na!
  Hali ni cɛ ye span wolonwula ye a ɲɛda la, kuncɛbaya bɛna a kɛ sonsannin ye!
  Fɛn bɛɛ bɛ Ala bolo, hadamaden tɛ se ka kɛɲɛ ni ɲɔgɔn ye!
  Delili ka nɔgɔn, delili ka gɛlɛn!
  Miirili sɔrɔli ka ɲi - ka kɛ sugokɛla ye, o ka jugu !
  Ikomi Ala ka sebaaya bɛ i bolo, i kana i biri primate dɔ ka ŋaniyajuguw ɲɛ!
  Sonsannin bɛ ladege, hadamaden bɛ daɲɛw ta!
  Siniko tɛ kulu janw ko ye, nka ko belebelebaw de don!
  Kamalenya min bɛ dusukun na, o ye banbali ye, nka kɔrɔya bɛ mɔgɔ sɛgɛn!
  Kana i kùnkolo firifiri i n"a fɔ ntori, a ka fisa i k"i disi minɛ i n"a fɔ wotoro!
  Cɛw bɛ kɔgɔ kɛlɛ la, nka i tɛ se ka mɔgɔ faga ni kun tɛ!
  Kɛlɛ bɛna dɔ bɔ kɛnɛya la, nka dɔ bɛna dɔ fara hakili kan!
  Sanu warijɛw bɛ ni janfa jɛman ye!
  Dusukun bɛ fagalikɛla fana na, nka ni sɔgɔlilan gɛlɛn ye!
  Kɛlɛ kɛ, kana sa, i bɛ se ka san kɛmɛ makɔnɔ!
  Ala bɛ dusukun bɛɛ la, nka a tɛ kunkolo bɛɛ la!
  Laɲinibaw bɛ dɔ bɔ nisɔndiya la!
  Min b'a fɛ kojugu, o fanga bɛ bulonba la!
  Mansamara bɛ i n"a fɔ so, jɔli bɛ kanuya ni jatebɔ de wajibiya, n"o tɛ, so sanfɛla bɛna joli bɔ!
  Fɛn ɲumanw tɛ bɔli kɛ abada, nka hali bi, a nafa tɛ dumuni tɛmɛnen na!
  Nafa b"a la ka kɛ nafolotigi ye, a man di dɔrɔn ni bɛɛ bɛ nɔnɔ di i ma!
  Ni i b"a fɛ ka barika sɔrɔ, i kana i hakili barika dɔgɔya!
  Farikolow bɛ barika sɔrɔ ka bɔ u sɔgɔsɔgɔli la, wa biroko minɛnw bɛ baara kɛ ka ɲɛ!
  A ka di politikitɔnw ye ka baara kɛ n"u kanw ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la tabali kan!
  Nkalontigɛla si tɛ yen min ka bon ni politikikɛla ye min dalen bɛ a yɛrɛ ka tilennenya la ni kɔnɔnajɛya ye!
  Ala ye muso da cɛ dɔ kama, nka Sitanɛ ye bamuso dɔ fara a kan!
  Son ka kan ka kɛ kaso la, nka son belebeleba bɛ masasigilan sɔrɔ!
  Min ye warijɛ kelen sonya, o tun ye kojugukɛla ye, min ye miliyari sonya, waritigiba don!
  Ni ni hinɛ tɛ i la i tɛ se ka kɔngɔtɔw balo ni buru kura ye!
  Ni i bɛ sonyali kɛ ka caya, ɲangili bɛ dɔgɔya, nka diɲɛ nata la tɛ!
  N"i ma a to a ka taa a yɛrɛ ma, o kɔrɔ tɛ k"a bila sɔgɔsɔgɔninjɛ la!
  Banki bɛ se ka dɛmɛ don, nka a bɛ i n"a fɔ cɛ dulonnen ka nɛgɛ!
  Dɛmɛ tɛ minnu bolo, olu bɛ gɛrɛ kogo la!
  Tiɲɛni ye masakɛw ka bonya ye, nka masakɛ ka tulonkokɛlaw bɛ tiɲɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la!
  Politikitɔn ka teli ka kɛ tulonkokɛla ye, nka a man teli ka kɛ mɔgɔ ye min bɛ tiɲɛ fɔ!
  A ka di tulonkokɛla ye ka tiɲɛ tigɛ, nka tuma caman na, a bɛ farati la ka faga ni nɛgɛ ye!
  Mɔgɔ o mɔgɔ bɛ vodka kanu, o tigi b"a ka kɛnɛya n"a ka hakilitigiya kɔniya!
  Vodka jɛlen don, nka a bɛ i hakili labɔ!
  Kɔgɔji min ye dɔlɔminna ye, o bɛ se gɛnɛgɛnɛ ma, nka ale yɛrɛ bɛ a gɛnɛgɛnɛ kan tuma bɛɛ!
  Sugandili kɛ ni hakilisigi ye, k"a sɔrɔ i ma dɔlɔ diwɛn duman na min bɛ bɔ politikikɛlaw da la!
  Ni i ye wote kɛ setigi ye kalata dɔ la, i jigi bɛ tigɛ tuma bɛɛ;n'i ye wote kɛ mɔgɔ dɛsɛlen ye, i bɛ dimi tuma bɛɛ!
  Mɔgɔ o mɔgɔ ma sugandi, fili ni jigitigɛ dusukunnata bɛna kɛ o la tuma bɛɛ!
  Ka wote politikikɛla kelen in na, o bɛ i n"a fɔ violon fɔla min bɛ ka juru kelen fɔ!
  Politikitɔn minnu bɛ masasigilan kan, olu ka kan ka Changé, a tɛ tiɲɛ ye ko dumuni kura ka fisa, nka a kɛra cogo o cogo, a kura don !
  Vote kɛ denmisɛnninw ye, e yɛrɛ bɛna kɛ denmisɛn ye, ni farikolo tɛ, o tuma na cogo kura la!
  Min mana sigi masasigilan kan ka mɛn, o bɛ kɛ kɔnɔboli ye a ka jamanadenw bolo !
  Bayonɛti nɛrɛmuguma mana kɛ cogo o cogo, jatigɛwalekɛla bɛ se ka sigi u kan ka mɛn ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan!
  Kuntigi hakilitigi tɛna a juguw bila kaso la i n"a fɔ a tɛna a teriw lafili cogo min na!
  Min bɛ fangatigi fo, o bɛna taama fo abada!
  Demokarasi ka ɲi hakilitigiw ma, cɛmancɛ ka ɲi hakilintanw ma, nka fanga jugu ka ɲi fangatigi dɔrɔn ma!
  Denmisɛnw ye fɔlisen damadɔw Dabɔ. O kɔfɛ, hussars kulu fitinin dɔ ye binkanni kɛ. Dɔw tigɛra ka tila ka minɛ.
  Verkhneyaitskaya dugu barikama. Citadel barikamaba don ani hali ni murutilenw y"a lamini, a ma minɛ abada.
  Denmisɛnw bɛ boli ka na a fɛ, ka fɔlisen damadɔ wɛrɛw kɛ sira kan.
  Jatigɛwalekɛla barika ka dɔgɔ tuma bɛɛ kuntigiya la : waraba bɛ saga kanu ani a bɛ yɛrɛyɛrɛ waraba ɲɛkɔrɔ !
  Sarakalasebaa bɛ nkalon tigɛ tiɲɛ kosɔn, politikikɛla bɛ tɔnɔ ɲini, ani dɔlɔminna galasi kosɔn!
  Chance tɛ na tuma bɛɛ tilennenya ni timinandiya fɛ, nka a bɛ taa tuma bɛɛ k"a sababu kɛ ɲɛmajɔbaliya ni sɛgɛn ye !
  A ka ɲi ka kɛ ni waraba fanga ye, a ka teliya ka jugu, a ka hakilitigiya ka jugu yɛrɛ, wa fasa ka jugu kosɛbɛ!
  Diɲɛ kɔnɔ fɛn bɛɛ ye danfara ye, fo hadamaden ye diɲɛ kɔnɔbara ye!
  Ala ka fanga sɔrɔli nege man kan ka fara gorila jogoɲumanya kan!
  Dɔnniyakɛlaw bɛ ɲɛtaa yiriwa, nka u bɛ sɛgɛn lawuli!
  N"i b"a fɛ ka kɛnɛya, i ka boli, n"i t"a fɛ ka jogin, i ka boli!
  Mɔgɔ fanga bɛ a hakili la, nka a barikantanya bɛ a nɛnkun na!
  Politikitɔn bɛ i n"a fɔ jiriden, n"a bɛ yeelen bɔ, a bɛ baga ka caya!
  Politikitɔn ni boa constrictor bɔlen don, a dɔrɔn de b"a da wuli ka munumunu ka caya kosɛbɛ!
  Namara ka ca ni jatigɛwalekɛla ye, nka a ka danbe ka dɔgɔ!
  Ni i b"a fɛ ka kɛ sanfɛ ka tɛmɛ Ala kan, i bɛna bin duguma ka tɛmɛ booger kan!
  Mɔgɔ si tɛ banbali ye, hali ala bɛ balo dɔrɔn ni hadamadenya bɛ yen!
  Politikitɔnw b"a fɛ ka fanga kɛ fo abada, nka u t"a fɛ ka kasa mɛn hali miniti fila-fila!
  Aw kana da politikikɛlaw la, ka da fanga lajɛ!
  Nka, fɛn min bɛ manamana, o bɛɛ tɛ sanu ye, nka fɛn o fɛn bɛ manamana, o bɛɛ bɛ se ka siri sanu jibɔyɔrɔ la i ka bɔrɛ kɔnɔ!
  Wa kɛlɛcɛ kelenpe de bɛ foro la k"a sɔrɔ jagɛlɛya caman b"a la!
  Fɛn barikama minnu ka fisa ni tɔw bɛɛ ye, olu ka muɲuli bɛ jugu ka dimi sebali nisɔndiya bali!
  I bɛ se ka ɲɛnamaya kɔnɔ fɛn bɛɛ tiɲɛ, i tɛ se ka ɲɛnamaya dɔrɔn i n"a fɔ wuluwulu!
  Namara ye sebaaya ba ye, n"a bɛ na ni nisɔndiyako dɔ cɛkɔrɔba fana ye!
  Kɛlɛ ye npogotigi banbali ye - a tɛ se ka cɛya ni joli tɛ!
  Kɛlɛ ni jatɔmuso ka namara minɛni ye - a tɛ se sɔrɔ abada fu!
  Mɔgɔ kelen-kelen bɛɛ bɛ i n"a fɔ cɛncɛn kisɛ min bɛ kungo kɔnɔ, nka a tɛ i n"a fɔ kungo belebeleba min da bɛ a la, dan tɛ o cɛncɛn kisɛ in na yɛrɛdɔnbaliya la!
  Ni ala bɛ ŋɛɲɛ, mɔgɔ sataw bɛ kasi, ni ala ka ŋɛɲɛ kɛra sanpɛrɛn ye, mɔgɔ barikamaw laban bɛ kaburu !
  Fɛnɲɛnɛma min ka ca ni tɔw bɛɛ ye, fanga tɛ o la n"a baara fɔlɔ ye ani a ka walekɛbaliya min ka bon kosɛbɛ!
  Mun bɛ se ka dolow tapi tigɛ ka bɔ a ka charnières la? Adamadenw ka nalomanya asteroid dɔ!
  Ni dankarili bugɔli tɛ, panni ka taa seko ni dɔnko la minnu bɛ hɔrɔnya lase hadamadenw bɛɛ ma, o tɛ se ka kɛ!
  Ni hakili "tɛgɛ" bɛ ka wuli ka taa a fɛ, fanga jugu bɛ a firifiri ka taa a fɛ!
  Faantan tɛ mɔgɔ ye min sennasanbara ye farikolo la, nka mɔgɔ min tɛ kuntigi ye hakili la!
  Cɛnimusoko man di mɔgɔ ye, o bɛ kɛ sababu ye ka jogoɲumanya juguw lase mɔgɔ ma!
  Ɲɛnajɛ bɛnnen don sudon na i n"a fɔ bololabaarakɛminɛn min bɛ kɛ bɔgɔdaga kɔnɔ!
  Minnu bɛ tulon kɛ bobow la, olu tɛna ɲɛtaa sɔrɔ, minnu bɛ namara tiɲɛ, olu bɛ tiɲɛ sɔrɔ! Min ye se sɔrɔ, o bɛ tiɲɛ tuma bɛɛ, hali ni ɲɛtaa sɔrɔla ni fɛɛrɛ juguw ye!
  Jugu ka nilifɛn min ka fisa, o ye n"a ye fanga di nalomanya ma!
  Min bɛ kolo muɲu, o tɛna kɛ musow ka sofa kanulen ye abada!
  Hɔrɔnya bɛ mɔgɔ minnu sama siɲɛ fila, minnu sera k"u yɛrɛ ka sɛgɛn ni kunkanbaarabaliya dusukunnataw kɛ jɔnw ye!
  Min ka teli ka jugu ka seko dɔgɔya ka kɛlɛ kɛ, wa a man teli ka sababu sɔrɔ ka sebaaya nafama sɔrɔ!
  Dajibɔ ka di min ye, o ye fɛn fitinin ye k"a kɛ a yɛrɛ ka nɔgɔ ye!
  I bɛ se ka kuma kumasen caman fɔ minnu tɛ nafa sɔrɔ Ala ko la, nka wale nafamaw bɛna bɔ nin na ni gugulkin nugu ye, min tɛna falen ka bɔ verbiage baji ji la!
  Setigiw bɛ kiri tigɛ u ka sekow n"u ka kupuw fɛ...dɛsɛbagatɔw bɛ kiri tigɛ dɔrɔn! Min ye se sɔrɔ, o bɛ ni kiritigɛla ye, min ye se sɔrɔ, o bɛ ni kiritigɛla ye min ye kiritigɛlaw ye! Mɔgɔ bɛ se ka ɲininkali kɛ se sɔrɔli nafa n"a wajibiyalen na, nka dɛsɛ tuma bɛɛ ani siga t"a la, o tɛ nafa foyi lase mɔgɔ si ma!
  Nafa kelen min bɛ dɛsɛ la, o ye ko a b"i kalan ka kalan sɔrɔ ani ka danni ɲɛtaa bonya ka bɔ fili juguw ɲɛjibɔlenw na!
  N"i b"a fɛ k"i jugu lafili, i ka kɛ gundo ye i teriw fana bolo!
  Ni jugu ɲɛmɔgɔ ka laɲini bɛ i n"a fɔ gafe da wulilen, o tuma na, a ɲɛw bɛna nɔgɔ n"i jɛɲɔgɔnw joli ye, o tɛ se ka bali!
  Cɛden ni npogotiginin tora ka tulonko kɛ hali bi, k"a sɔrɔ u bɛ ka kɛlɛbolo barikama sɛgɛsɛgɛ.
  Setigiw bɛ kiri tigɛ u yɛrɛ kan, ka jalakilikɛla ni avoka fila bɛɛ fara ɲɔgɔn kan, nka hali bi kiritigɛ bɛ tɛmɛ u fɛ, nka tariku fɛ!
  Ni fɛɛrɛ in ka nɔgɔn, a bɛ gɛlɛya jugu ma k"a yɛrɛ bɔ a baara kɔlɔlɔw la!
  O waati min bɛ nɔ bila, i n"a fɔ fɔlikan min bɛ fɔlisen dɔ kɔnɔ, o bɛna mankan bɔ dɔɔnin ka kɔn o ɲɛ walima kɔfɛ, wa a bɛna kɛ nkalon ye! Nka i tɛ se ka hali lamɛnnikɛla jigitigɛlenw ka fiyɛkan mɛn ka bɔ kaburu kɔnɔ!
  Ni i y"a dɔn i jugu ye mɔgɔ min ye, o tuma na fɛ, i tɛna i teriw dɔn gɛlɛya kɔnɔ!
  Kana bɔnɛ i ka daminɛ na, i bɛna bɔnɛ se sɔrɔli misiwolo duman na, wa i bɛna bɔnɛ dusukasi sɔrɔ! Ni bɔksikɛla bɛ girin, a ka kan ka gosi ka tɛmɛn fɔlɔ kan, n"o tɛ, a farikolo yɔrɔw bɛna sira di!
  Jugu bɛ kurunba kɔnɔ, halakili fiɲɛ bɛ a ka kurun kɔnɔ!
  Min ye naji kɛ kɛlɛ la, o bɛna bin jidaga dɔ kɔnɔ ka jeni fo ka sa!
  Maji nɔgɔlen, i n"a fɔ safunɛ sɔgɔlenw, bɛ ɲɛw sɔgɔ, nka jugu tɛ!
  Binjuguw bɛ falen ka ɲɛ ni u falen man ɲi ni nakɔbaarakɛlaw ka nalomanya nalonmaya dɔgɔyali ye!
  Kalan taabolo min ka di kosɛbɛ, o ye cɛnimusoya ye! Wa, min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko mɔgɔ si tɛna ban k"a ta kokura!
  Cɛnimusoko ye barokun kelenpe ye, bɛɛ b"a jija min na ka wari caman bila a la!
  Cɛnimusoko ni kalanw bɛ ɲɔgɔn fɛ min na, o ye ko C ka fisa ni D ye!
  Nka jateden jɔnjɔn dɔrɔn de ye jateminɛ ye min bɛ mɔgɔ wasa kosɛbɛ!
  Min jɔlen bɛ tuma min na a ka kan ka binkanni kɛ, o tigi tɛna se ka a yɛrɛ tanga hali kaburu kɔnɔ sunɔgɔ ma!
  Min bɛ ɲɛnamaya kɔnɔ tuma bɛɛ, o bɛ ka kalili kumaw fɔ!
  A bɛ taa fɔlɔ ni trump cards ye, a ye mɔgɔw ka nisɔndiya dɔrɔn de ye!
  Mɔgɔ o mɔgɔ b"a fɛ ka se a waati la laadalata tilatilali kama, o tigi ka kan ka nilifɛnw ci ni bolomafara ye mansinw cogo la!
  Vacuum tɛna pɛrɛn, tile tɛna sɔgɔsɔgɔ!
  Marifa tɛ naloman ye, nka naloman min bɛ marifa ci, o bɛ fili!
  Mɔgɔ o mɔgɔ banna ka mɔgɔw dɛmɛ, o bɛ waati tiɲɛ, Matigi ye min bila jurumuw kafarili ni nimisali kama!
  Saya tɛ ɲinɛ abada, hali ni a bɛ ɲinɛ tuma dɔw la!
  Kɛlɛcɛ barikama, hali kelen, bɛ nafa caman lase ka tɛmɛ barikantan kulu kan, i n"a fɔ nɛgɛso nɔgɔlen kelen bɛ jirisunw foro bɛɛ tigɛ cogo min na!
  Nka tuma dɔw la, hali kɛlɛbolo barikama dɔ ka spikelets cɛma, sickle-batyr bɛ se ka na ni cobblestone ye min ye danfara ye min man di!
  Ni hɛrɛ bɛ yen, o tuma na fɛ, seli min bɛ kɛ ni bolomafara ye, ni kɛlɛ bɛ yen, diwɛn jifilen min bɛ se sɔrɔ, o ka kɛ!
  Min ye sɛgɛnlafiɲɛbɔ ye sɔrɔdasi koɲɛw la, o ye su nɔgɔlen ye dilan kan!
  - Kɛlɛcɛ ɲuman ye sɛgɛsɛgɛlikɛla ɲuman ye dɔrɔn i n'a fɔ a bɛ dɛmɛ don cogo min na ka brode kɛ ani ka se sɔrɔ ! Sɛgɛsɛgɛlikɛla ɲuman ye o kɛlɛcɛ sugu ye, o t"a bali ka mɔgɔ faga ani k"a yɛrɛ tanga bɔnɛ ma!
  A ka nɔgɔn ka bin kɛlɛ funteni na n"i bɔnɛna i ka nɛnɛ na degeliw senfɛ!
  I bɛ se ka se sɔrɔ ni fanga jugu ye, nka ni diplomasi nɔgɔlen tɛ i tɛ se ka se sɔrɔli denw mara!
  Gɛlɛya fila bɛ kɛlɛ la: ka jugu dogolen sɔrɔ ani k"i yɛrɛ tanga kɔrɔbɔli ma k"i kunkolo su cɛncɛn na!
  I kana delili kɛ i sigi masakɛ ka wotoro kɔnɔ, i tɛna jaabi di ba caman ma!
  Juguya ka kan walasa a nɔ ka sɔrɔ - i kana jugu mafa, hali n"a barika ka dɔgɔ cogo o cogo !
  A ka fisa ka kisi k"a sɔrɔ i ma fɛn caman kalan, ka tɛmɛn ka sa fɛn dɔ kalanni kɔfɛ min tɛna kɛ wajibi ye i bolo cogo o cogo!
  A ka di mɔgɔ ye ka fɛn bɛɛ bila kulu kɔnɔ, fo o gɛlɛyaw, a labɛnnen don ka ɲinɛ minnu kɔ! Nka, tuma caman na, gɛlɛyaw bɛ dalajɛ ɲinɛbagaw kan!
  Ni u ko a ka di i ye, i man kan ka kɔrɔtɔ, i k"a latigɛ o yɔrɔnin bɛɛ, n"o tɛ i da bɛ se ka sɔgɔsɔgɔ!
  I ka kan fana ka se ka bɔnɛ, nka a nafa ka bon kɛrɛnkɛrɛnnenya la i kana se ka bɔnɛ!
  Binkanni bɛ i n"a fɔ kɔfiɲɛ min bɛ kurunba kɔnɔ, a bɛ dɔ fara mɔgɔ wɛrɛw ka kurunw kan dɔrɔn ani k"u kari!
  I yɛrɛ di tɛ se ka ɲɛnamaya san, nka maloya ɲɛnamaya bɛna di i ma fu!
  Mɔgɔ o mɔgɔ bɛ juguya mɔgɔw ma, o yɛrɛ bɛna kɛ jeli ye jinɛw fɛ jahanama kɔnɔ!
  Sniper piloti tigitigi, a ka c"a la, a bɛ fili n"a jigira dugujukɔrɔla awiyɔnbonda la min ka bon kosɛbɛ!
  Binkanni bɛ nɔ bɔ tuma bɛɛ ka tɛmɛ lafasali kan, bawo bolokɔni ɲɛda ye bloki jugu ye!
  Min tɛ sigasiga ka kɛlɛ kɛ joona, o bɛ taa ɲɛtaa la!
  Ɲɛnajɛ ye baara ye min nafa tɛ foyi la ani min bɛ waati tiɲɛ, nka ni waati tɛ o la, baara nafamaw sarali bɛ tɛmɛ dan hakɛ kan kaban!
  Fɛn min kɔrɔ tɛ ɲɛnamaya kɔnɔ, o ye ɲɛnajɛ ye, nka ni ɲɛnajɛ tɛ, ɲɛnamaya kɔrɔ tɛ!
  Sagagɛnna ka kan ka saga faamu, nka a man kan ka miiri i ko saga!
  Faama ka kan ka kɛ a yɛrɛ ta ye a ka jamanadenw ka ɲɛtaa kama, nka a ka kan ka kɛ dunan ye jama ka barikantanya ni dannakow la!
  Bɛɛ bɛ bin - alako ta fan fɛ kɔrɔtalenw dɔrɔn de bɛ wuli!
  Minnu tɛ marifaw jate, olu bɛ pan ka taa kɛlɛ la!
  Shot bɛɛ jate bɛ kɛ, fortune bɛ i bonya kosɛbɛ!
  Denmisɛnya, i n"a fɔ da wulilen ye ɛkizamɛn tulon na, o bɛ tulon bɛɛ cogoya, nka a tɛ i n"a fɔ ɛkizamɛn, bɛɛ b"a fɛ ka segin, wa a tɛ bɔ da la tugun abada!
  Nɛnɛ tɛ juguya ni i dusukun bɛ tasuma na ani ni nɛnɛ bɛ i kun na!
  I bɛ se ka kisi ni gɛlɛyaw walima dusukunnataw ye minnu bɛ i nɛnɛ, nka i tɛ se ka ɲɛnamaya ni i dusukunnataw nɛnɛna!
  Jara bɛ se ka se sɔrɔ jara kan n"a ye jara ye kɛlɛ la, ani jara kɛlɛɲɔgɔn sugandili la!
  Cɛdennin ni sungurunnin ye afɔriw fɔ ka ban.
  U kɔni ye cikan Sɔrɔ ka Bɔ jatɔmuso fɛ k'u ka fɛn dɔ Kɛ, wa u Bɔra yen waati dɔɔnin nin sen in na.
  Kɛlɛ senfɛ ni Naziw ye, Oleg Rybachenko y"a yɛrɛ sɔrɔ diɲɛ kɔnɔ min bɛ taa ɲɔgɔn fɛ, yɔrɔ min na a ka gɛlɛn kosɛbɛ Risikaw ma.
  Margarita bɛ a kɛrɛfɛ, o fana ye sungurunnin ye min labɛnnen don ka Naziw kɛlɛ.
  Denmisɛnw bɛ waati dɔ kɛ ka kɛlɛ labɛn. U fila bɛɛ ye tutigɛbaga ni tutigɛbaga ye.
  Ni kravati bilenmanw bɛ i kɔ la, o bɛ kɛ cogo di?
  Wa sennasanbara bɛ dɔn kaban, wa hali a bɛ sɔn... An ka kan k"an labɛn walasa ka fasisiw n"u jɛɲɔgɔnw ka binkanni in gɛn.
  Amerikikaw fana sen bɛ o la. I ka kan ka i labɛn mun kama? Aw k"a dɔn ko fanga tɛ kelen ye wa aw mago bɛ hakilitigiya la.
  Denmisɛnw bɛ ka u labɛn, ka janw sɔgɔ, ka teliya ka fɛn dɔ dabɔ.
  Oleg ni Margarita bɛ diɲɛ kɔnɔ, wa u bɛ jate u yɛrɛ ta dɔ ye.
  Cɛdennin bɛ ka kabakofɛn suguya caman labɛn Naziw ye. A ka di ni denmisɛn tɔw ye.
  U ni Margarita faralen ɲɔgɔn kan, u b"a miiri ko u hɔrɔnyalen don kosɛbɛ musow ni cɛdenw fɛ.
  Oleg yɛrɛ y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  Jatigɛwale tɛ si hakɛ sɔrɔ, nka feat bɛ kamalenninya di ni ma!
  Margarita sɔnna o ma ko:
  "Sanw tɛ se abada ka kɛ koba ye, nka san kɛmɛ caman bɛ yen tuma bɛɛ hakilijiginw!"
  Cɛdennin ye dɛmɛ don, sungurunnin bɛ ka a labɛn ka lafasalitɔn gɛn. An ka kan ka kɛlɛ kɛ.
  Naziw bɛna binkanni kɛ. Tiɲɛ don, Margarita y"a ka jɔyɔrɔ bila a kɔnɔnafili la. Komin a ye sungurunnin ye, a bilala ɲɛfɛla kɔfɛ ka kɛ jɛɲɔgɔnyakɛla ye.
  Npogotigininw tɛ siga caman lawuli hali bi ka tɛmɛ cɛdenw kan. Ka fara o kan, Margarita kunsigi jɛman don ani a ɲɛda bɛ dɔ fara a ka dannaya kan.
  
  Npogotiginin kɛlɛcɛw de ka ca yan. Tutigɛbagaw bɛ dɛmɛn bolo di u ma, k"a sɔrɔ hakilisigi bɛ forow la ani cɛden minnu ka npogotiginin nuguw bɛ u la, olu yɛrɛ bɛ deli k"u kɔrɔkɛw dɛmɛ. U bɛ baara kɛ hali ni timinandiya ye kojugu, k"a ɲini ka dɔ fara u kan, k"a sɔrɔ u ma u denw fanga jate. O de y"a to u joli fununen don kosɛbɛ ani cogo min na ni nɛgɛ ye, i n"a fɔ nɛgɛbere, jolisiraw bɔra u bolow kan minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu bɛ sɔgɔsɔgɔ ani u sennasanbara, ni juguya ye fo i b"a fɛ ka kasi, denmisɛnninw ka cɛfarinw sen karilenw. O waati kelen na, u bɛ Se ka dɔnkili Da hali bì;
  Ne faso ye Stalingrad ye, san 1999.
  Dope falenw bɛ a kɔnɔ - nɛnɛ diamant dɔ!
  Ne dalen b"a la ko nisɔndiya parade bɛna kɛ, .
  Diɲɛ kɔnɔ min tɛ kɛlɛ ye - sankolo cɛɲi!
  
  Mɔgɔ na kɛ mɔgɔ balimakɛ ye,
  Bɛɛ ka sugo npogotiginin bɛna na...
  Ni a ka gɛlɛn, o ye i ka hakɛ ye,
  Baji duman bɛna fa ji la!
  
  Fritz y"a nugu don a kɔnɔ k"a ka sɔgɔsɔgɔninjɛ jira, .
  A ye fasisiw mankanba ye - ne bɛna aw bɛɛ faga !
  Nka o jaabi la a kunbɛnna ni gosili ye - .
  An b"a dɔn ka gosi cogo min na k"a sɔrɔ an ma fɛn caman masiri!
  
  Tutigɛbaga ye foliba di an ma - .
  A y"a jira ko a ye jara sɛbɛ ye!
  Wa sisan Kraut kɛlɛcɛw bɛ ka gosi kosɛbɛ,
  Denmisɛnw ka tulonkɛ waati tɛmɛna an bolo !
  
  Matigi Krisita yɛrɛ ye ci fɔ ni tulonko ye - .
  I ka siniɲɛsigi bɛna kɛ i ka sugo jiracogo ye!
  Cɛ min bɛ dusukunw na, o ye denmisɛn dɔrɔn de ye,
  Dusukasi min bɛ a ni kɔnɔ, o bɛ i n"a fɔ roso jiribolo!
  
  Sanjibɔlanw ye kɔgɔji perlew ye, .
  Dolow minnu bɛ sankolo la, olu yecogo min bɛ u kɔnɔ!
  Saya b"an bagabaga ni nɛgɛbere nɔgɔlen ye, .
  Wa waraba janfalen bɛ ni kolo ye kungow kɔnɔ !
  
  Nka tutigɛbaga dɔn - kravati ye joli ye, .
  Kulɛri bilenman dɔrɔn de ye senuma ye san kɛmɛ caman kɔnɔ!
  Svarog bɛna na n'a ye - da an na kanuya,
  Sankolo ka nɛɛma - a dɔn ko a ka bon !
  
  An bɛ taama sennasanbara la Bɛrɛlin dugu kɔnɔ,
  Tutigɛbaga bɛ kɛlɛcɛ ba caman ɲɛminɛ!
  Jugu jɔlen tora - fali dɔ jɔlen kɔrɔ, .
  Yeelen ka ɲɛsin Dugukolo bɛɛ ma - an jɛɲɔgɔnw!
  Npogotiginin Alena ye kumasen surun dɔ fara a kan:
  U bɛ ka jeni sankolo la kosɛbɛ,
  Luftwaffe ɲɛ juguw!
  I n' a fɔ u b' a fɔ ko - .
  Sanfiɲɛba dɔ bena diɲɛ kan tugun!
  Wa, sanpɛrɛn bɛ ka surunya tiɲɛ na, hali tile min bɛ jigin ka taa san fɛ, o bɛ datugu ni sankaba ni sisi nɔgɔlen ye min bɛ ɲɛkisɛ.
  Tanki minnu bɛ ka gɛrɛ ɲɔgɔn na, olu mankan bɛ mɛn yɔrɔjan, ani awiyɔnw bɛ mankan bɔ sankolo la. Fɔlɔ, karamɔgɔ tɔgɔba bɛ wuli, o kɔfɛ, Arado-8 jet wuluw bɛ wuli. Farati bɛ bɔnbɔnw cilenw na minnu bɛ se ka baara caman kɛ. Walima Yu-287 min bɛ se ka manɛwɛrɛ kosɛbɛ, n"a kamanw bɛ taa ɲɛfɛ. Wa kaban, lamini marifa barikamaw bɛ ka sanpɛrɛn. Ni bɔgɔdaga minnu bɛ se ka bɔn kosɛbɛ, olu ye dugukolo kurukuruw ni binkɛnɛ wulilenw fili san fɛ san fɛ. Wa min ka jugu ka tɛmɛn o kan, o ye misiri barikamaw ye minnu tɛ ɲɛminɛ, minnu bɛ ci ka bɔ Arado-Super la, minnu bɛ bɔgɔdagaw tigɛ... Wa o kɔfɛ, Focke-Wulf binkanni awiyɔnw bɛ bɔ kɛnɛ kan, minnu bɛ se ka lafasali suguya bɛɛ nɔgɔya. Kɛlɛ bɛ daminɛ nin yɔrɔ in de la. Major, sophisticed hali n"a ka kamalenninya, Andrei Matrosov bɛ trophy binoculars minɛ ni optique nɛnɛman ye a bolo, ka fasisiw ka nɛgɛ-jikuruba surunyalen kɔlɔsi. Naziw ka ca ani u barika ka bon cogo la min tɛ deli ka kɛ. Hali sennamɔgɔw bɛ wotoro ni kɛlɛkɛminɛnw kan, k"u yɛrɛ tanga marifa misɛnninw tasuma ma. U b"a ɲini ka tutigɛbaga ŋanaw gɛn ka taa kɔfɛ, nka u t"a fɛ ka bɔ yen ka marifa ɲini walisa ka kɛlɛ kɛ.
  Marifaw tɛ se bɛɛ ma, hali ni sigida dashing ni greyhound denmisɛnw nana ni sogo ɲinini marifaw ye ani hali farikoloɲɛnajɛ bow. Cɛdennin ɲɛ bulu ni kunsigi jɛman Oleg Rybachenko yɛrɛ ye sɔgɔlilan dɔ kɛ min falen bɛ so kɔnɔ grenadew la minnu falen don fɔlɔ. A ye fɛnkurabɔla barikama ye. Wa, sɔgɔli yɛrɛ man nɔgɔn, nka a bɛ bɔ jirisun caman na - "Katyusha" lakika min dilannen don ni jiri ye tutigɛbaga bolow fɛ. Cɛden kura ninnu ye binkannikɛlanw dilan ni so kɔnɔ fɛɛrɛ ye, wa hali ka awiyɔn kɛlɛli minɛnw dilan. Bɛɛ b"a fɛ ka kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye ani ka se sɔrɔ. Nka i tɛna se ka sa ni miiri laban ye Faso Senuman ni Baba min tɛ Se ka Blà a nɔ na.
  Major Andrei Matrosov ye yamaruya di ko:
  - Aw kana tasuma da ni cikan tɛ !
  Tiɲɛ na, bataillon bɛɛ ta la, u bɛ ni " binaani ni duuru " ye ka kɔn kɛlɛ ɲɛ (kɛlɛbolo kura bɛɛ bɛ teliya ka wuli ka taa Moskow siratigɛ la, yan, u sera ka min sɛgɛsɛgɛ tolenw kan), o kɔrɔ ye sababu kelen min bɛ yen, o ye ka Krautw bila ka gɛrɛ ɲɔgɔn na.
  Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na naziw fɛ, bolifɛnw bɛ yen minnu lakananen don kosɛbɛ; pankurunw "Royal Tiger", "Lion" ani marifa yɛrɛlabɔlen "Ferdinand"-2 ni kanon ye min janya ye milimɛtɛrɛ 128 ye. Fɛɛrɛ min bɛ Kɛ kabini cɛmancɛla waatiw la, o ye ka baara Kɛ ni kɛlɛcɛ barikamaw ye minnu ka fɛnɲɛnamafagalanw ka ca ni tɔw bɛɛ ye, nɛgɛso kuncɛ la. Wa a tɛ se k"a fɔ ko Alemaɲikaw tun ye kɛlɛcɛ juguw ye. Hali cogo dɔ la, mɔgɔw bɛ sɔn a ma kosɛbɛ ka Alemaɲikaw jate kɛlɛcɛ bangenenw ye. Ani tiɲɛni fɛɛrɛtigiw minnu tɛ se ka suma ni ɲɔgɔn ye. Ninnu ye u hakilinaw ye - mobili minnu bɛ se ka don kɛrɛ fɛ dɔrɔn ni kalifa ye min ka dɔgɔn ni milimɛtɛrɛ 85 ye. Ferdinand-128 diyara Fuhrer Goering ɲɛnajɛla kura ye, wa o masin in dilanni bilala baara la. Wa a tɛ kɛ dɔrɔn tanki tiɲɛnikɛla dɔ caman cili la, nka ni binkanni marifa ye. Tiɲɛ don, pankurunw dilanni bɛ ka taa ɲɛ hali bi dɔrɔn. U ka kan ka sira di mobili nɔgɔmanw ma ani sennamɔgɔw minnu bɛ kɔfɛ dɔɔnin ka bɔ farikoloba la.
  Naziw ka mobili ni motow bɛ sumaya tuma ni tuma, siran fɛ ka taa ɲɛfɛ...
  Nka tutigɛbaga cɛden min sennasanbara ye, n"o ye Oleg Rybachenko ye, o b"a jira k"u tora yan kun dɔ de kama. Fɔlɔ, tutigɛbagaɲɔgɔnw ye sɔgɔlan min dilan ka kɛɲɛ ni denmisɛnnin hakilitigi dɔ ka ja ye, o gosira. A kɛra yɔrɔ janba ye nin ko in na, binkannikɛlan pakew dalajɛlenw, i n"a fɔ ice skates, ye kɛlɛkɛminɛnw tila ka Naziw farikolo karilenw sɔgɔ ni kasɛti fla ye ani marifa tigɛlenw. Ani mobili girinmanw ta fan fɛ, marifa nɛnɛmanw yɛrɛ bɛ yen! Tanki kɛlɛli minɛn min man ca, n"a datugulen don ni so kɔnɔ kola ye, ani a sanfɛ, binkɛnɛ min b"a kɛ fɛn yebali ye, o bɛ taa jirisunw ni ɲɔgɔn cɛ ni nɛgɛ dɛmɛ ye, Masakɛ Warabilen sira jukɔrɔ yɛrɛ. Nin pankurun in yɛrɛ bɛ siran kosɛbɛ, o marifa belebeleba in min janya ye milimɛtɛrɛ 128 ye, ani ɲɛda minnu bɛ mɔgɔ minɛ, minnu diminnen don, olu pentalen don tourelle fan fila bɛɛ la. A bɛ iko Alemaɲikaw bɛ ka jate kɛ ka Soviyetiki sɔrɔdasiw lasiran.
  Ntumuw ka nɛgɛdaga bɛ da fɛn fagalen kan ni mankan ye min bɛ mɔgɔ sɔgɔ. A bɛ iko o binkanni in barika man bon kojugu, nka wulu in tigɛra, Hitler ka jidagayɔrɔ bɛ daminɛ ka sisi i n"a fɔ simini, wa, ni teliya ye min tun ma deli ka kɛ o waraba sugu fɛ, a bɛ girin ka yaala i n"a fɔ sankanso belebeleba dɔ, jirisunba dɔ bɛ min kɔnɔ.
  Cɛden tutigɛbaga wɛrɛw bɛ baara kɛ ni o minɛn suguw ye, ka fara binkannikɛlanw kan minnu bɔra u yɛrɛ la, minnu bɛ welda ka kɛɲɛ ni Oleg Rybachenko ka furakɛcogo kura ye. Komin Alemaɲi senna-sɔrɔdasi ye siranbagatɔw ye, wa pankurunw ni marifa minnu bɛ u yɛrɛ boli, olu tɛ se ka tanga u ɲɛfɛ, o tuma na, u bɛna ɲangi o la.
  Misali la, a ka fisa ka Ferdinand-128 girinman dɔ datugu ni katapulti ye, bawo foyi tɛ se ka don milimɛtɛrɛ 200 kɛlɛkɛminɛnw kɔnɔ. Wa a bɛna so sanfɛla barikama ta ni garanti ye. Ka fara o kan, Rybachenko hakilitigi ye a lajɛ cogo min na a bɛ se ka kɛ sababu ye ka binkanni in ɲɛminɛ. Walasa k"o kɛ, a bɛ se ka kɛ ka baara kɛ ni minɛn ye min bɛ bɔ anpulu la min bɛ kɛ tuma bɛɛ. O kɔfɛ, vacuum bɛna fiɲɛ sama ka don fiɲɛbɔlan na, fanga bɛɛ bɛ taa yɔrɔ kelen na. O ko kura in ni binkannikɛlan kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ min dilannen don ni binw ni ɲɛgɛn jalenw ɲagaminen ye, o b"a to hali binkannikɛlan pake fitinin dɔ bɛ se ka tiɲɛniba kɛ. Ani cɛdenw ni npogotigininw bɛ baara kɛ ni bɔgɔdaga ni bɔgɔdaga gansanw ye minnu bɛ ni juru saba dɔrɔn ye walasa ka marifa ci Wehrmacht ka nɛgɛ danfɛnw na. O la, "Masakɛ ka Tigɛ" karilen don a siraw fɛ ani ale, n"o ye fɛnɲɛnama ye, n"a jogin na, a y"a ka motɛri sɔgɔ ni kɔnɔnafili ye, ka fɛnɲɛnamafagalan dɔ fili kɛnɛma, a bɛ ɲini ka kɛ fiyentɔya ye.
  "Werewolf" tɔgɔba in, n'a ka silhouette (sɔgɔsɔgɔninjɛ) ka dɔgɔ ani a ka kɛlɛkɛminɛn barikamaw, o bɛ i n'a fɔ jɛgɛ flakɛlen. O marifa min bɛ se a yɛrɛ ma, o bɔra kɔsa in na Soviyetiki ni Alimanjamana kɛlɛbolo la. K"a sababu kɛ a ka bolifɛn bolicogo ɲuman ye, n"a bɛ se ka don howitzer-cannon kɔnɔ yɔrɔjan ɲuman na, ani a ka se ka kisi kɛlɛ la, " Werewolf " kɛra dugu kumakan ye o yɔrɔnin bɛɛ.
  Nka a siraw ye fɛn gansanw ye hali bi, hali n"u ka bon... Nka, a ka fisa yɛrɛ ka mobili duguma fiyɛ k"a kɛ k"a kɔnɔna daji ni a yɔrɔw ye.
  O kɔ fɛ, a ye jɛgɛba ye kaban, min filila ka bɔ kulu sanfɛ Irisi jamana ka wulu barikama dɔ fɛ. O yɔrɔ la, banakɔtaa karilenw bɛ wuli ka bɔ yen ani Naziw ka kurun kɔnɔ mɔgɔ fagalenw ka dugukolo kolow bɛ wuli ka bɔ yen.
  Lyubov Markovna b"a fɛ ka "Royal Tiger" gosi ni grenade launcher ye min bɛ barili jukɔrɔ - laɲini ye caterpillar ye, wa walasa tanki ka se ka lamaga, roller drive ka kan ka kari. Komsomol tɔnden dɔ min ɲɛ ye bulama ye, n"a kunsigi ye bulama ye dɔɔnin, a kurukuruw bɛ girin, o ye marifa in tigɛli a bolow la, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - I b"i yɛrɛ tobi ka kɛ buruburu ye tilelafana na !
  Nin ye Werewolf tiɲɛnen wɛrɛ ye, i n"a fɔ frigate pirate min ka kurunba karilen don, a bɛ sɛgɛn ka taa kɛrɛ fɛ kaban. A bɛ kɛlɛkɛminɛnw poyi ka ɲɔgɔn gosi ni "Royal Tiger" ye. Wa nɛgɛso fila bɛɛ minnu bɛ siraw kan, olu bɛ daminɛ ka yeelen bɔ, wa waati damadɔw o kɔfɛ, u bɛ pɛrɛn marifaw pɛrɛnni kosɔn. Yeelen-taama-minɛn fila-fila bɛ wuli k"a sababu kɛ binkanni in ye, ani marifaw bɛ sɔgɔsɔgɔ, ka sunɔgɔ ni karitɔnw ni kasɛtiw yɛrɛ ye. O suw bɛ sɔrɔ ka wuli ka wuli.
  Alesya Muravyova, min tun ye "Panther" min tun bɛ pan ka taa ɲɛfɛ, o wajibiya sisan dɔrɔn ka wuli, o fana ye patinage yɔrɔ tigɛ ni seko ye, o y"a fɔ cogo cɛɲi na:
  - Fanga tɛ faso nkalonmaw de la , nka a bɛ kɛ kunkolow de la sosow sɔgɔsɔgɔninjɛ tɛ yɔrɔ minnu na !
  Lyubov Markovna, min bɛ ka grenade wulilan doni kokura, k"a pese a bolow la, o siranna. Marifaw ka dɔgɔ, wa jugu barika ka bon, nka hali bi, k"a sɔrɔ a ma jigiya tiɲɛ, a ko :
  - Okɛ kunkolo ni nɛgɛdaga ye jirisun tolilen dɔ taamasyɛn ye min tigɛlen don kɛlɛ la !
  Ani a b"a fɔ fana ko:
  -Hali ni okɛ farikolo ye, ni faamuyali surunyalen don, a ye jirisunba dɔrɔn de ye, mɔgɔ wɛrɛ sigilan jukɔrɔ!
  Mobili girinman tan ni fila dangalenw jɔra kaban. Tansiyɔn karilenw ni dɛmɛbali minnu bɛ sisi i n"a fɔ tasuma-fanga kɔrɔw, olu tɛ siran fewu. Sa in kunkolo bɔnɛna a la wa a fari min bɛ kɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, o bɛna feere hakilijiginfɛnw ye.
  Nka tɔw bɛ tugu u kɔ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛlɛcɛ caman minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye. Tutigɛbaga ŋanaw nisɔndiyara, u tɛna boli... Yan, marifa min bɛ a yɛrɛ boli "Ferdinand"-128 bɛ teliya ta ani... A binna ni bɔgɔbɔgɔba ye dingɛ camouflage dɔ kɔnɔ. A jiribolo karilen don, wa, wuluwulu belebele minnu bɛ sanfɛ, olu dɔrɔn de bɛ bɔ kɛnɛ kan ani u bɛ lamaga k"a sɔrɔ u tɛ se ka foyi kɛ. Wa "Panther" min tun bɛ se kosɛbɛ, o ye wuli a nɔfɛ. A dawolo jugu min ka jan kojugu, o kɔrɔtalen don ani a kɔnɔna bɛ i n"a fɔ kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔli bɔgɔlan min bɛ pɛrɛn. Wa o kɔfɛ, sankanso yɛrɛ binna... I n"a fɔ muso sen yebali, a ye bolo gosi ni fanga ye. Alemaɲi pankurunba dɔ tigɛra tilayɔrɔ fila la... Buti dɔ min tun bɛ ni warijɛ sanpɛrɛn fila monogramme ye, n"o ye SS taamaʃyɛn ye, o wulila ka taa. A binna mɛtɛrɛ kelen ka bɔ Oleg Rybachenko la. Tutigɛbaga cɛden y"a ta k"a fɔ ko:
  - Nafa bɛna kɛ samovar dɔ ye, nka anw, Lenin kamalennin kɔrɔlenw fɛ, kun t"a la k"an ka sanbara tigɛ. - Wa ni mankan ye, ka baliku dɔ ladege, a y"a fara a kan. - A ka fisa an ka tankiw tigɛ !
  Kabako wɛrɛ filɛ nin ye, wa nɛgɛdaga dɔ min gɛrɛla ni watara ye, o ye nɛgɛso gansan dɔ kari kuncɛbaya tasumaman na, ka pɛrɛn, ka tasuma don mobili kuuru saba la siɲɛ kelen.
  Alesya Muravyova, min kunsigi sanu tɛ bɔ buguri la, o pɛrɛnna ko:
  - Nka passaran (Espaɲi kominisiw ka kumasen min kɛra nsiirin ye - u tɛna tɛmɛ!) !
  Tutigɛbaga musow bɛ ɲagali ani hali ni o ko kɛra bɔnɛ ye, u bɛ ŋɛɲɛ kɛ. Yɔrɔ dɔw la, so kɔnɔ binkannikɛlanw bɛ dogo dingɛ sɔgɔlenw kɔnɔ. A bɛ dilan cogo kɔrɔ la, bololabaarakɛcogo la. Tiɲɛ don, a barika ka dɔgɔ dɔɔnin ka tɛmɛ dinamiti kan, nka a bɛ se ka kɛ sababu ye ka chassis (chassis) bali. Wa o tɛmɛnen kɔ, cɛden sennasanbara ŋana Oleg Rybachenko nana ni fɛɛrɛ ye walasa ka ɲagami tiɲɛnen dɔ dilan ni jirisun gansanw ye, nɔgɔ ani binkɛnɛ. A sɔngɔ ka dɔgɔ ani a bɛ nisɔndiya! Wa ni a pɛrɛnna, Nobɛl ɲɛw tun bɛ wuli ka bɔ a kun na ni kabako ye!
  Fritz bɛ bɔnɛba sɔrɔ, baarakɛlaw tabaga kɛlɛkɛminɛnw bɛ dɛsɛ, dɔw bɛ tɛmɛ farati yɔrɔw fɛ, nka u bɛ kunbɛn ni grenadew ni binkannikɛlanw filili ye.
  Yan, hali tutigɛbagaw farati ka bon ka tɛmɛ mɔgɔkɔrɔbaw kan. Ikomi sɔrɔdasi kamalennin minnu tun bɛ hakili teliya, olu ye balisi misɛnninw dilan ni watara ye minnu bɛ "doni" fagalenw fili teliya la min bɛ surunya marifa teliya la. Sariyasen yɛrɛ ye pisini ye, nka motɛri bɛ katapultiw ka nɛgɛw wuli, minnu bɛ saya nilifɛnw fili kɛnɛma ni teliyaba ye fɔlɔ. U bɛ jiri dɔlɔ dilanlen foroko kɛrɛnkɛrɛnnenw fili kɛnɛma, minnu ɲagaminen don ni so kɔnɔ fɛnw ye minnu bɛ se ka bɔn - u bɛ se ka tiɲɛni fanga bɔ ni azote ye.
  Ni a gosira, Hitler ka bolifɛnw ka kɛlɛkɛminɛn finmanw bɛ sira di, o bɛ kɛ sababu ye ka kurun kɔnɔ baarakɛlaw tasuma ni tasuma bulu ye. Dimi ye Krautw dimi, u bɛ pɛrɛn ni dusu tiɲɛna, ka boli k"u ɲɛda tigɛli kɛ siran fɛ.
  U dɔw yɛrɛ bɛ ka fɛɛrɛ kuraw dabila...
  Maɲuman kelen min bɛ yen, o ye ko jugu caman bɛ yen, a bɛ iko von Bock y"a latigɛ ka gosili kunba lase yan. K"a sɔrɔ u ye bɔnɛba sɔrɔ - mobili dɔw tun ye Ameriki walima Faransiw ye kosɛbɛ - ka marifa tasuma bɔn fɛn bɛɛ la, u gɛrɛla bɔgɔdagaw la.
  Wa u bɛ na ni wuluw ye... O waati kelen na, Alena bɛ bi naani ni duuru jira nɔgɔya la. Tiɲɛ don, i tɛ se ka "Royal Tiger" ta ani hali "Panther" ɲɛnabɔlen, kɛrɛnkɛrɛnnenya la "Royal Panther" min bɛ ɲɛda la, nka i bɛ se k"a kɛrɛw lajɛ. Ka fara o kan, " Panther " min bɛ kurun kɔnɔ, o barika ka dɔgɔ, nka a teliya kosɔn a b"a ɲini ka tɛmɛn joona... Alemaɲi marifatigiw bɛ bin nin cogo in na, k"a ɲini ka siran. Foyi tɛ fɔ ka ɲɛsin sɔrɔdasi-minɛnw ta minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye. Freaks bɛɛ bɛna gosi ka bɔ kɛnɛ kan ani ka wajibiya ka joli daji bɔ nɛgɛ funtenimanw kan!
  Lyubov Markovna, min bɛ ka grenade fili wulu in ma, o pɛrɛnna ko:
  - An bɛna wuluw sɔgɔ ni wuluw ye !
  Marifa kalifa fitinin nafa ka bon ka tɛmɛ marifa belebele kan - tasuma hakɛ, camouflage nɔgɔya. Ani, u b"a dɔn u bɛ se ka kuntilenna sugandi cogo min na.
  Hali Royal Lion min tun bɛ waso kosɛbɛ, n"a tun bɛ iko a lakananen don kosɛbɛ marifa misɛnninw ma, mobili min kɛra sugo jugu ye Risikaw bolo Saratov Bulge kan, o bɛ se ka gosi ni a ka tourelle ni a kɔnɔna sɔgɔra tigitigi ka bɔ kɛrɛ fɛ. O yɔrɔ de la a barika dɔgɔyalenba bɛ yen. Wa ni a donna kɛlɛ cogo la o tuma na... A bɛna kɛ jugu ye Krauts ma!
  Alesya Muravyova pɛrɛnna u ma ko:
  - I bɛna Stalingrad sɔrɔ hali bi ! Ani, a ka jugu ni Stalingrad ye siɲɛ kɛmɛ!
  Naziw bɛ sɔgɔsɔgɔ, ni farinya ye i n"a fɔ wuluw. Wa Soviyetiki cɛdenw cɛma, mɔgɔ fagalenw ni joginw bɛ yen. A bɛ mɔgɔ dusu kasi kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni sɔrɔdasi kamalennin minnu ye ɲɛnamaya daminɛ sisan, olu bɛ sa. Nin ye npogotiginin tutigɛbaga fitinin ye min ka dɔgɔ kosɛbɛ nka a jagɛlɛn don, a ka gɛlɛn ka binkannikɛlan pake kɔrɔta, k"a yɛrɛ fili T-4 "L" tanki cɛmancɛ siraw kɔrɔ (nin freak in bɛ baara la hali bi! O la, ni girinya cayara ani motɛri barikama). N bɛ hinɛ o sungurunnin na, nka a bɛ fasisiw kɔniya ka tɛmɛ ɲɛnamaya kanu kan. Tutigɛbaga b"a dɔn kosɛbɛ ko a ka wale ye jagɛlɛya ye, wa Matigi Yesu bɛna sankolo da wuli ni nisɔndiya ye mɔgɔ minnu sara u Faso kosɔn. Box jugu dɔ min kɔnɔna ka jan, nka a bɛ iko a ka fin, ka bɔ masike belebeleba dɔ la, o bɛ pan ka wuli ka sankanso kɛnɛ dɔ tigɛ.
  Wa sɔrɔdasiw ye grenadew fili tugun, ka marifa cilenw daminɛ ka marifa ci motow la minnu tun bɛ ka wuluwulu ka taa u yɛrɛ sara. Wa Hitler ka sɔrɔdasiw kunkolow pɛrɛnna, i n"a fɔ seri mɔlenw minnu binna sanbɛlɛ fɛ. Ani joli bɛ jɛnsɛn ka tɛmɛ ji kan min bɛ bɔ jiriden jilama mugulenw na.
  Oleg Rybachenko cɛden tilancɛ farilankolon min ye fɛn dilabaga ye, o ye fiyɛli kɛ a nugu kɔnɔ...
  - Waati ka kabakurunw lajɛ mɔgɔ fɛ min tɛ hali seginkanni kelen fili fiɲɛ ma !
  Nin tun tɛ a siɲɛ fɔlɔ ye k"a ka nanbaraw kɔrɔbɔ Naziw kan. Misali la, mobili motɛriw bɛ fiɲɛ sama motɛriw kama, nka, kɔɔri hakɛlama ni bin damadɔ ɲagaminen minnu bɛ jeni kosɛbɛ ani minnu bɛ sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ, ni mugu detonator ye, o bɛ kɛ cogo di?
  Ani, motobaw ka gazi bɔyɔrɔw bɛ pɛrɛn, ka tasuma diminnenw fili kɛnɛma. A bɛ kɛ i n"a fɔ jahanama jinɛw ka yuruku-yuruku dɔ bɛ sen na. Nin ye mɔgɔ damadɔw ye minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, olu fana bɛ fara u baarakɛɲɔgɔn hɛrɛmaw kan. Wa ka bɔ u la, kɛlɛkɛminɛnw yɔrɔ dɔw bɛ pan ka taa mɛtɛrɛ kɛmɛ caman na, k"u yɛrɛ sɔrɔ ka caya ka taa a fɛ.
  Alyonushka, k"a bolo sin "Wrewolf" ma, a bɛ farikolo duguma yɔrɔ laɲini. A ka gɛlɛn ka se yen, nka nin dɔrɔn de ye sababu ye ka don marifa yɛrɛmahɔrɔnyalen kɔnɔ min tɛ hinɛ. Bolo lamagacogo nɔgɔman, o kɔ, a jiginni.
  Marifa bɛ kɔsegin nɔgɔman di, fasisiw ka masin bɛ tila tila fila ye. Ani darapo bilenman tigɛlen ni swastika nɛrɛma ye min bɛ a kɔkanna finman dɔ kan, o bɛ bin bɔgɔ jolilen kɔnɔ.
  Alyonushka bɛ hakilina hakilitigiw fɔ:
  - Tilennenya bɛ saraka de wajibiya, dɛmɛni bɛ bolomafaraw de wajibiya, wa ko tilennenya ɲɛtaa bɛ saraka de wajibiya !
  Alesya Muravyova ye grenade girinman dɔ fara Panther kɛrɛ fɛ:
  - saraka minnu tɛ se ka bali kɛlɛ la, olu dɔrɔn de bɛna dɛmɛ ka i yɛrɛ tanga yɛrɛdi sarakaw ma minnu tɛ se ka bali !
  Oleg Rybachenko , a kɛlen kɔ ka buguri sankaba wɛrɛ bɔ ballista la, o y"a to a ye sɔgɔsɔgɔ hystériquement, o kɔfɛ, o sɔgɔsɔgɔ kelen in kɛra sababu ye ka motɛriw pɛrɛn ka pɛrɛn, ka pɛrɛn ko:
  - I ka kan ka fɛn caman Changement di jugu ma , nka i tɛ se ka i yɛrɛ di jugu ma ni changement ye !
  U-turn, marifatigi npogotiginin b"a sen gansanw, cɛɲiw lafiɲɛ walasa ka Dugukolo biyoritmɛw dɔn ka ɲɛ, ani bin ninakili n"a senkɔniw ye, ka marifa ci tugun, ka T-4 nanbaratɔ gosi tigitigi butt-on.
  Komsomol tɔnden cɛɲi in bɛ nisɔndiya ka pɛrɛn ko:
  - Taga jahanama la, cɛkɔrɔba !
  Wa o waati yɛrɛ la, Soviyetiki bɛnba fila minnu kunsigi jɛman tun bɛ u la, marifa dɔ pɛrɛnna. U binna dingɛ kɔnɔ, joli bɔnna. Cɛkɔrɔba wɛrɛ min sirilen bɛ grenade kulu dɔ la, o binna Panther tanki sira jukɔrɔ. Farati la a pɛrɛnna ko:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Stalin ye !
  Alyosha Muravyova y"a fɔ ka t"a fɛ k"a sinsin a kan ko:
  - Bonya ka kɛ cɛfarinw ye !
  Lyubov Markova, min tun bɛ ka grenade dɔ fili n"a sen ye min bɛ se ka wuli kosɛbɛ, o pɛrɛnna ni tulo tigɛlen ye ko:
  - Aw ka suw bonya !
  Oleg Rybachenko, k"a ɲinw finmanw sɔgɔsɔgɔ, a y"a fara a kan ko:
  - Wa hakilitigiw bɛna bonya u ka ɲɛnamaya kɔnɔ !
  Tiɲɛ na, i jija ka o fanga sugu kɛlɛ. Misali la, n"a sɔrɔla "Royal Mouse" tɛ yan fɔlɔ - tanki kura don kosɛbɛ, nka tiɲɛ na, "Leopard" fana bɛ E-25 bololanɛgɛ la. Nka Sherman bɛ kɔrɔtɔ... Nin ko in na, kun dɔw la, Ameriki ni tubabu pankurunw man ca, hali ni von Bock de ye jamana wɛrɛw ka minɛn caman sɔrɔ... Cɛdennin hakilitigi Oleshka y"a miiri ko n"a sɔrɔla gɛlɛyaw bɛ u la kurunbolilaw yiriwali walima ni fɛnw ye.
  Nka a ka nɔgɔn kosɛbɛ ka Sherman wuli... Rambler jan dɔ bɛ boli bɔgɔdaga dɔ kan ni ɲagami ye min bɛ se ka bɔn ani... Shock barikama dɔrɔn de bɛ bastard in gosi min bɛ ni kɛlɛkɛminɛn ɲumanw ye.
  Wa a kɔfɛ, Ameriki tanki filanan bɛ tigɛ ka jigin, daɲɛ min bɛ taa jahanama kɔrɔbɔli la, o ye kansɛri ye sɔgɔsɔgɔninjɛ gosili kɔrɔ. A sabanan na, k"a sababu kɛ inertie ye, a bɛ baarakɛɲɔgɔn tiɲɛnenw gosi ani caterpillar blower min fana ye se sɔrɔ, o bɛ wuli ka taa san fɛ.
  Cɛdennin hakilitigi Oleg bɛ pɛrɛn ko:
  - I ka to a la , ka to ka gɛlɛya !
  Nin ye Irisi jamana ka cɛsiri fanga ye tiɲɛ na!
  I segintɔ, i ka kan ka jo di i ka bɔli ma waati jan kɔnɔ.
  Wa k"a daminɛ, u ye kan in ta. U ye kɛlɛbolo ɲɛmɔgɔ dɔ minɛ ni laso ye, k"a siri k"a sama ka taa sigiyɔrɔba la.
  A bɛ iko sɛnɛkɛla masakɛ tun bɛ gundo dɔ dɔn den dilancogo la sungurunnin n"a muso ye joona, wa a sera ka segin sow kan minnu teliyalen don kosɛbɛ. Marifaw tun sirilen bɛ foronto nɛnɛba la min tun bɛ ka wuli, wa k"a sɔrɔ kɛlɛbolo tun tɛ kɔrɔtɔ ka kɛlɛboloba in minɛ k"a sɔrɔ tasuma ma kɛlɛ kɛ.
  Emelyan Pugachev ye kasoden ɲininka ni bagabagali ye ko:
  - Ne ye jɔn ye ? A bɛ jɔn bonya?
  Kasoden y'a jaabi ni jagɛlɛya ye ko:
  - I ye son ni nanbarakɛla ye !
  Kozak Zar y"a fɔ ni jalen ye ko:
  - Ka dulon!
  Shcherbatov ye hakilina di ko:
  - Walima a bɛ se ka ɲininkali kɛ a la ni diyanye ye wa ?
  Pugachev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Aw ye wale kɛ !
  Polisikɛla min minɛna, u y"o sama ka don tɔɔrɔko bugu dɔ kɔnɔ. Nka, a tun bɛ se ka mun dɔn? Fo ni sɔrɔdasi nafolo dogolen bɛ yɔrɔ min na. Walima a bɛ se ka kɛ ko dugujukɔrɔ tɛmɛsira dɔ jira!
  Nka, tɔɔrɔ in ye so-so...
  Marifa ɲuman kɛmɛ fila ni kɔ bɛ Pugachev bolo, wa ale, tiɲɛ na, a b"a fɛ ka ko in ɲɛnabɔ ni marifaci ye, wa a t"a fɛ ka binkanni daminɛ dɔrɔn. Wa o kɔfɛ Ufa ni taama dɔ kɛra Kazan.
  Khlopusha min tun ye jalakiden kɔrɔ ye, o cilen don ni jamaba ni marifaw ye ka taa Urals. Masakɛ ka kan ka baara caman kɛ hali bi.
  Komin u ye marifatigiw lamɔ, Pugachev ka kɛlɛbolo y"a daminɛ ka marifa ci. Marifa girinmanw ye mankanba bɔ. Kanonw ye ɲɔgɔn gosi ani kanon fanga bɔra.
  Kogo fila binna kaban... Wa Pugachevites ye binkanni daminɛ. Kɛlɛbolow tun tɛ kelen ye ani kɛlɛcɛw tun tɛ se ka kɛlɛ kɛ. Polisiw dɔrɔn de m"a ɲini ka marifa ci ka tigɛ ka don. Oleg Rybachenko ye fiɲɛ bila ka bɔ kolonɛli ni kapitɛni kun na. Sɔrɔdasiw y"u ka marifaw fili juguba ɲɛkɔrɔ, ka bin u gɛnɛgɛnɛ kan.
  Pugachev ye se wɛrɛ sɔrɔ, min tun ka nɔgɔn kosɛbɛ, wa a taara ɲɛ. A ka kɛlɛbolo cayara joona, hali ni nɔgɔ caman tun bɛ yen ni nɛnɛ tun bɛ wuli. A ka c"a la, waati min kɛra Orenburg kɛrɛfɛ, o ye nɔ bila.
  Nka, o marabolo santiri in binni ye Pugachev ka fanga kɔrɔta, wa sisan mɔgɔw farala a kan ni diyanye ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, stepɛ mɔgɔ caman nana boli.
  Ani jamaba dɔ, ani sofaw jatebaliya. Kɛlɛcɛ ba caman bɛ yen, Emelyan Ivanovich yɛrɛ kelen ka ca ni ba bisaba ye, ka fara ba tan ni duuru wɛrɛ kan ka bɔ Chika ni sɛnɛkɛla masakɛ ka komandan wɛrɛw la.
  Pugachev yɛrɛ taara bɔ Yaitsky dugu la, a muso kamalennin Ustinia ka ɲɔgɔn minɛ duman kɔnɔ. A y"a kɛ den ye, a ka fisa a ka kɛ denkɛ ye. Ikomi ciyɛntala de ka kan, i t"a dɔn abada min bɛ se ka kɛ kɛlɛ la. Mɔgɔ si tɛ garanti sɔrɔ marifa tununnen walima kanon bolo. Wa o la, mɔgɔ dɔ bɛ yen min bɛ denbaya ka bɔnɔgɔla janya. Nka, Pugachev ye denw sɔrɔ kaban a muso kɔrɔ Sofia fɛ.
  Yaitsky dugu yɛrɛ kɔnɔ, Kozakaw bɛ u jɔyɔrɔ la kosɛbɛ. Juguw y"a ɲini ka boli, o kɔsegira. Sɔrɔdasi damadɔ minɛna, minnu y"a jira ko kɔngɔ bɛ o kɛlɛbolo in kɔnɔ, wa sɔɔni a bɛna a yɛrɛ di walima ka sa. O la sa, nafa foyi t"a la ka sanfiɲɛba kɛ.
  Wa Emelyan, k"a sɔrɔ a ma nimisa kosɛbɛ, a bɔra dugu kɔnɔ a ka sofa sɔgɔlen, joli jɛlen kan.
  Murutilenw tun jɔlen bɛ Chelyabinsk dugu kɔnɔ. Siberi kɛlɛbolo ɲɛmɔgɔba, Delong, ye Orenburg binkanni ko dɔn, ka teliya ka kɔsegin dugu kɔnɔ. A tun ye siranbagatɔ ye caman na, a tun bɛ bɔ o santiri in na tuma min na murutilenw y"a lamini.
  Hali n"o waati kelen na, Delong de ye dɛsɛ lase Pugachev ma tariku yɛrɛ kɔnɔ, wa hali k"a kabakoya. O kɔfɛ, sɛnɛkɛla masakɛ ka kɛlɛbolo ye mɔgɔ ba naani faga ani o hakɛ kelen minɛna. Nka sisan Delong bɛ ka kɔsegin, wa a ka sɔrɔdasiw bɛ ka bɔ yen ka taa a fɛ.
  Nka sisan Kungur bɛ ka lafasali kɛ kosɛbɛ, wa walasa ka dugu in minɛ joona, min nafa ka bon kosɛbɛ fɛɛrɛko siratigɛ la, Emelyan Pugachev ye kolonɛli Oleg Rybachenko ni kapitɛni Margarita Korshunova ci a ma.
  Cɛdennin ni sungurunnin dɔ, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, u bɛ boli ka tɛmɛn foronto nɛnɛba kɔnɔ min bɛ ka wuli, sennasanbara la, wa a bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye.
  U teliya ka bon ka tɛmɛ sow kan minnu bɛ boli teliya la, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, u bɛ se ka muɲu kosɛbɛ. U bɛ se ka boli lɛri caman kɔnɔ k"a sɔrɔ u ma sumaya, wa u tɛ sɛgɛn dɔɔnin - u farikolo tɛ sa, o la u tɛ se ka tiɲɛ.
  Oleg Rybachenko kɔni tun bɛ sigasiga ni a bɛnnen don ka Pugachev dɛmɛ, nka a tun ka kan ka baara kɛ a farikolo banbali kan, min tɛ se ka tiɲɛ. Hali ni Catherine Filanan tun ye masamuso ɲuman ye.
  A ye caman minɛ, Crimée ani Belarus ni Ukraine jamana yɔrɔ dɔ fana tun bɛ yen.
  Nka jɔn b"a dɔn, n"a sɔrɔla ni Emelyan ye se sɔrɔ, Irisi bɛna se ka dɔ fara o kan.
  Hali n"o ye fɛn ye min bɛ mɔgɔ kabakoya mansamara ma min bɛ se ka suma ni Lenin ka Ɔkutɔburukalo ka fanga tiɲɛni ye ani jamanadenw cɛ kɛlɛ min tugura o kɔ. Mun na u ma Irisi jamanadenw tigɛ ka se kaban? A fɔ man di nka, jamanadenw cɛ kɛlɛ ka sɔgɔsɔgɔninjɛ.
  Oleg Rybachenko bolila ka taa Kungur ni Margarita ye, ka miiri a yɛrɛ kɔnɔ.
  O bɛɛ n"a ta, tiɲɛ don, caman bɛ bɔ ɲɛnajɛ de la, wa ɲɛnajɛ bɛ se ka hali faama cɛmancɛ kɛ mɔgɔba ye.
  Wa ko a jɛlen don ko Nicholas II tun ka fisa ni Vladimir Putin ye a ka sekow n"a ka sekow la. Nka o laban in ye 'sàn kabakoma Sɔrɔ, a ma Dɔgɔya Genghis Khan la.
  Chance yɔrɔ kelen bɛ taa ni dɔ wɛrɛ ye ani a kɔfɛ. Terminatɛri cɛnin bolila ka miiri.
  Misali la, Salman Raduev minɛni, ani hali Irisi jamanakuntigi ka kalataw ɲɛbila, o ye ko ye min tɛ se ka kɛ kosɛbɛ. Ayiwa, tiɲɛ na, nin ko in sababu ye mun ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, n"an bɛ kuma sɔgɔsɔgɔninjɛ dɔ kan min man ca. O kɔfɛ, kɛlɛcɛw ɲɛmɔgɔ tɔgɔba kelen ma minɛ a ɲɛnama. Bɛɛ sara. Ka fara o kan, a ka c"a la, Shamil Basayev kɛra kasaara ye. Tiɲɛ na, ni terrorisme (jatigɛwalekɛla) numuya fɔlɔ ka sira tun bɛ dɔn kosɛbɛ fo minɛn dɔ tun bɛ don a kɔrɔ, o tuma na, mun tun b"a bali ka gosi dɔrɔn ni fiɲɛbɔlan ye? A tun bɛna kɛ fɛn ye min bɛ se ka da a kan kosɛbɛ! Walima hali ka gazi faga ka sɔrɔ ka yiracogo belebele dɔ kɛ ka bɔ Basayev ka kiritigɛ la wa?
  Ayi, a ka c"a la, Putin ye hɛrɛ sɔrɔ nin ko in fana na, o de la Shamil Basayev sara pewu kasaara fɛ.
  Nka an k"a fɔ ko Salman Raduev sara minɛni waati la, walima a b"a yɛrɛ tanga jaan ma pewu. Putin ye wote kɛmɛsarada la damadɔw Tɛmɛ, wa kalataw bɛ Kɛ 'sèn fla la. Nin ye dɛsɛ ye kaban kaban, sɔsɔli tɛ min na, o ye se sɔrɔli ye Zyuganov fɛ.
  Wa hali bi a ma Dɔn o ɲɔgɔndan flanan tùn bɛna Kɛ cogo min na. A mana kɛ cogo o cogo, wotekɛlaw minnu ye ɲɔgɔn sɔsɔ, olu tun bɛna sigi sen kan, wa Putin tun tɛna se sɔrɔ ni dannaya ye kojugu. Nka a kunba ye ko a daminɛ tun bɛna Kɛ kalo kelen o kɔ fɛ. Wa Putin tun tɛna waati sɔrɔ ka Fɛderasiyɔn ka tɔnba ka bɛlɛkisɛw labɛn kaban kaban. Wa, binkanni na, kɛlɛcɛw ka jɛkuluba dɔ tun bɛna sigi senkan a kama.
  Kominisiw, agrariw, Union of Right Forces, OVR ani Yabloko tun bɛna kɛ ni jamanaden caman ye, wa u tun bɛna Fɛderasiyɔn ka tɔnba ka ladilanni bali. U tun bɛna NTV ka jamanatigiya fana kɛlɛ.
  Duma ni jamanakuntigi sisan cɛ kɛlɛ gɛlɛn tun bɛna segin a kan, i n"a fɔ a kɛra cogo min na Yeltsin fɛ. Wa o cogoya suguw la, n"a sɔrɔla Putin tɛna a cɛsiri ka Khodorkovsky minɛ ani ka gosili barikama kɛ kominisiw ni SPS ni Yabloko la. Ka fara o kan, tariku jiginni bɛ nɔ caman bila o la. Wa ni ko in tun Changé dɔɔnin dɔrɔn, o tuma na, sɛtanburukalo tile 11 binkanni in tun tɛna kɛ. Wa o kɔ fɛ Putin tun bɛna a sen don Afganistan kɛlɛ la, wa a bɛ se ka kɛ ko a tun bɛna mɛn fanga kelen dɔrɔn na.
  Wa, dictateur (jamanatigi) min bɛ waso, o tun bɛna bɔ, ka daji tu ani ni zeru ye, i n"a fɔ Yeltsin.
  A bɛ kɛ nin cogo de la, tuma dɔw la ka bɔ kasaara fitinin dɔ la. Nka o Nicholas II kelen in fɛ, ni Amiral Makarov tun ma sa, a tun bɛna se sɔrɔ Zapɔn kan. Wa o kɔfɛ, Sinuwa jamana bɛɛ tun bɛna kɛ, tiɲɛ na, Irisi jamana ye! Wa o kɔfɛ, Alimanjamana ni Ɔtirisi-Hɔngiri tun bɛna se sɔrɔ.
  Ɔwɔ, i bɛ se k"a ye cogo min na dɛsɛ kelen bɛ na ni dɔ wɛrɛ ye.
  Terminator denmisɛnw bolila, u sennasanbaraw bɛ ka sɔgɔsɔgɔ nɛnɛ na. Wa Oleg Rybachenko, a y"a ye ko a ye dusu don a kɔnɔ, a y"a daminɛ ka dɔnkili da ni dusu ye, ka dɔnkili da a taatɔ;
  An bɛ kɛlɛ kɛ walasa ka siniɲɛsigi ɲuman sɔrɔ
  Walasa ka ɲɛnamaya nɔgɔya mɔgɔw ma...
  An bɛna jama dangalenw tiɲɛ,
  Walisa jugu juguw ka dɔgɔya!
  
  An sanfɛ, serubi dɔ bɛ yen min kamanw ye sanu ye.
  An ba Irisi nɔɔrɔ kama...
  Aw ka da a la, Rus ka mɔgɔw tɛ se ka se sɔrɔ,
  Ani a bɛna Dugukolo kan mɔgɔ bɛɛ cɛɲi ka tɛmɛn fɔlɔ kan!
  
  An bɛ sababu di an ma ka kɛlɛ kɛ an Fasokanw kama,
  Fasokanw ka bonya lafasali...
  Wa tuma dɔw la, ɲɛnamaya ye filimu dɔrɔn de ye, .
  Hali n"a ka kan ka kɛ sankolo jiracogo ye!
  
  Bɛɛ ka kan k'a ka sugo dafa,
  Aw ka da ne la ni hakilitigiya ye, kominisi...
  Walasa nisɔndiya ka caya Dugukolo kan,
  Ani, revanchism tasumaw ma na!
  
  An ka masakɛ ye hakilitigiba Pugachev ye,
  A ye sɛnɛkɛlaw kɔrɔta ka taa kɛlɛ senuma dɔ la...
  Jago o jago bɛna kɛ fo ka se a kamankun ma,
  Ani ka npogotiginin cɛden sennasanbara kanu!
  
  An na kɛ jinɛ barikama ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan,
  Ni an ye dɔnniya siratigɛw wuli...
  Mɔgɔ jugu in bɛ sɔgɔsɔgɔ a senw kɔrɔ, .
  Hali ni joli bɛ ka bɔ aorte tigɛlen na!
  
  Ɔwɔ, an ka ko ye tilennenya ye, teriw, .
  An bɛ se k'an ka jamana kɛ nisɔndiya ye...
  Da a la ko jamanaw bɛɛ ye denbaya kelen ye,
  Irisi jamanaba, min bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ!
  
  Mɔgɔw bɛ jagɛlɛya lajɛ ka taa sankolo la, .
  Sankaba juguw kana sankolo datugu...
  An bɛna se sɔrɔli jate di jugu ma,
  Ani i bɛna kɛ, chance knight in kɛlɛ la!
  
  N t'a dɔn ko siranbagatɔ
  Anw Risikaw tɛ dɔgɔya hali dɔɔnin...
  An bɛ Svarog sɔrɔ, Yesu finman, .
  Ani a bɛna Mɛkalo diyabɔ fo abada!
  
  Npogotigininw ni cɛdenw bɛ dɔn bulama dɔ la, .
  Anw sennasanbara npogotigininw bɛ don...
  O bɛɛ kɔfɛ, sebaayabɛɛtigi Ala Rod ye anw de ye,
  Kana kɛ parrot hakilintan ye, cɛnin!
  
  Wa Lenin ye dusu don an kɔnɔ ka kɛlɛ kɛ,
  Stalin hakilitigi ye dugawu kɛ o feat...
  Serubi barikama na a kamanw yɛlɛ, .
  Ani an farikolo yɔrɔw dilannen don ni nɛgɛ ye dɔrɔn!
  
  Fasokanw ka masaya bɛna kɛ
  Ko an ye o kɛlɛcɛ suguw ye Ala kosɔn...
  An k'an ka nɔɔrɔ sabati ni nɛgɛbere ye,
  Kɔlɔn jumɛn de dilanna Svarog dugu la!
  
  Kuma surun na, i ka kɛ kantigi ye Matigi fɛ,
  Ka nɔɔrɔ da Irisi jamana kan min bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ...
  An bɛ kɛlɛcɛw dɔn dɔrɔn,
  Ala Finman Krisita Masiya bɛ an kɔfɛ!
  Denmisɛnw ye dɔnkili da ka ɲɛ, u kanw tun falen don ani u jɛlen don. Ani o waati kelen na barika, kabako i n"a fɔ opera. Warabilen damadɔ y'a ɲini ka cɛdenw gɛn, nka u y'u Bìn kɔ fɛ joona. Cɛden sabalilenw bɛ ka boli joona kojugu. U t barikantanya wala sigasiga dn. Hali ni ayi, n"a sɔrɔ o laban in bɛ dɔn. Oleg Rybachenko yɛrɛ tun bɛ sigasiga kosɛbɛ ni a nafa ka bon ka Catherine Changer, Cossack min tun bɛ se kosɛbɛ nka a tun tɛ se ka kalan kɛ. Nka, tulonko in bɛ ale de kan. Denmisɛnw, walasa k"u hakili bɔ taama jan in na, u y"a daminɛ ka fɔlisenw dabɔ minnu bɛ fɔ kosɛbɛ. Wa u y"o kɛ ni hakilitigiya ni cɛɲi ye kosɛbɛ.
  Olu ye denmisɛnw ye;
  Kɛlɛ bɛ i n"a fɔ domino tulon, domino karilenw dɔrɔn tɛ se ka lajɛ tugun - dugukolo bɛ minɛ !
   Chance ye jagɛlɛya sara ye, ani kɔrɔtɔko ɲangili!
  Misi barika ka bon, fali kuncɛlen don, waraba ye mɔgɔba ye, ntori ye nanbarakɛla ye, nka mɔgɔw ye jago bɛɛ jatigi ye!
  A ka di fangatigi ye ka intrigue kɛ, nka intrigue man di a ye kalataw la!
  A ka di politikikɛla ye ka mara kɛ, nka a ka di a ye ka baara kɛ cogo bɛnnen na!
  Walasa ka waraba nɔ ta i ka kan ka kɛ ntori ye yɔrɔ ɲuman na !
  Kana kɛ fali ye - i tulo bɛna sama!
  Cɛ tɛ wulu ye, nka a ka teli fana ka kuma duman fɔ!
  A ka ɲi ka nɛgɛberew sɔrɔ - a ka jugu ka tɛmɛ okɛ kunkolo kan!
  Politikikɛla min ka jogo jugu ka bon, o ka di a ye ka jogoɲumanya kalan!
  Misi min bɛ bɔ politikikɛla dɔ da la, o bɛ nɛgɛso dɔ sɔgɔ!
  Kɛlɛ tɛ min ka jugu, dɛsɛ de ka jugu!
  Kɛlɛ tɛ nisɔndiya foyi lase mɔgɔ ma, nka se sɔrɔli bɛ na ni kupuw ye!
  Tuma caman na, fangatigi ka di, nka ɲɛnamaya n"a ye, o tɛ misiwolo ye!
  U bɛ wuli ka taa masasigilan sanfɛla la ni basigi fɛɛrɛw ye!
  Ni poste ka bon, sɔrɔcogo bɛ dɔgɔya!
  Politikikɛla dɔ ka kuma duman bɛ jigitigɛ dusukasi bɔ kɛnɛ kan!
  Komanda ka tilennenya bɛ kɔsegin!
  Jiginni min ka gɛlɛn kosɛbɛ, o ye min kun ye okɛ ye!
  Sanbara ka bɔ farilankolon!
  Politikitɔn bɛ kuma kojugu, nka kobaw bɛ kɛ makun na!
  Ntori bɛ se ka waraba tɛmɛ, nka a tɛ se ka soso balo!
  Dictateur b"a fɛ ka kɛ wulu ye, wulu tɛ min na sugo la!
  Cɛ fɛ, wari, i n"a fɔ misi nɔnɔ, o bɛ kɛ nɔgɔ ye ka bɔ namara la, ka tunun bolomafara fɛ!
  A bɛ layidu ta k"a sɔrɔ a ma gɛlɛya, tiɲɛ don, ɔwɔ! Nka o kɔfɛ, a bɛ fɛn bɛɛ kɛ o kɔfɛ ni gɛlɛya ye dɛ!
  Politikikɛla kunkolo min ye okɛ ye, o bɛ ni jirisunba in ka siniɲɛsigi kelen ye!
  Ni son ka bon, a ɲangili bɛ dɔgɔya!
  Politikikɛla tɛ fɛn wɛrɛ mafiɲɛya ni ɲɛnamaya tɛ ka kɛɲɛ n"a dusukun ye!
  Politikikɛla dusukun ka dɔgɔ, nka a ka laɲiniw ka bon kosɛbɛ!
  Tɔɔrɔ bɛ kɛlɛcɛ tigɛli kɛ mɔgɔfagala ye, ka siranbagatɔ tigɛli kɛ cɛ jagɛlɛn ye, ka mɔgɔ majiginlen tigɛli kɛ mɔgɔ ye min tɛ bonya!
  Dɔnniya nsiirin ye hakilintanw ni hakilintanw ka ɲɔgɔndan ye! O waati kelen na, dɔnniya ni hakilinata suguya wɛrɛ tɛ yen tugun!
  Kɛlɛ la a bɛ i n"a fɔ opera kɔnɔ - bɛɛ b"a yɛrɛ ta dɔnkili da, prompter dɔrɔn de bɛ se ka kɛ spy ye !
  Bi musow bɛ yafa cɛ ma fɛn bɛɛ la - fo faantanya !
  Yala i b"a dɔn cogo min na sɛgɛsɛgɛlikɛlaw ni kunnafonidilaw ni kunnafonidilaw tɛ kelen ye wa?
  N b'a dɔn! An bɛ ni kunnafonidilaw dɔrɔn de ye - dunanw bɛɛ ye sɛgɛsɛgɛlikɛlaw ye !
  Mun ka fisa ni kunkolo lankolon ye walima ni waribɔlan lankolon ye? Tiɲɛ don, ni kunkolo lankolon don - a tɛ kɔlɔsi ten !
  Hakili ye nafolo dalajɛbaga ɲuman ye!
  Hakili ni seko : furuɲɔgɔnma minnu bɛ kanuya la - u bɛ ɲɛtaa bange, nafolo, jɔyɔrɔ, nka u bɛ fara ɲɔgɔn kan joona !
  Cɛ kuncɛbaw b' a nɔgɔya ka laadilikanw lamɛn ni muso de y' a di - fo n'a muso don !
  Muso hakilitigi ka kan ni nafolo ye! Ani muso min bɛ baara kɛ, o bɛ se k"a sendon kiritigɛ la!
  Jɔn bɛ mɔgɔya jate mɔgɔ la, ani jɔn bɛ warijɛ nafa bonya!
  Hadamaden bɛ se ka tiɲɛ fɛn fila fɛ - ɔridinatɛri ani ɔridinatɛri dɔnnikɛlaw. Fɔlɔ bɛna hakili tiɲɛ, filanan tɛna se ka nafa sɔrɔ a la!
  Kɛlɛ la, grenade ye jɛɲɔgɔn ye!
  A ka c"a la, gerenadi min bɛ tulonko fɔ, o bɛ i n"a fɔ Faberge kɔnɔ min bɛ kɛ ka nɔnɔw kari!
  Talen bɛ i n"a fɔ ni: a tɛ se ka bɔsi a la, nka a bɛ se ka tiɲɛ!
  Bonya tɛ waleɲumandɔn na - danbe waleɲumandɔn !
  Keleya ye kojugukɛ tumu ye, yɛrɛɲini ye ji ye, baarakɛbaliya ye balo ye!
  Sɛgɛn ye kojugu bɛɛ la juguman ye!
  A ka fisa ka sa ni bonya ye ni npan ye, ka tɛmɛ ka ɲɛnamaya kɛ i n"a fɔ misi min gɛnna ka don sɛnɛyɔrɔ la ni bugɔli ye!
  Kɛlɛ la, jagɛlɛya bɛ se ka nanbara gosi, nka nanbara tɛ se ka jagɛlɛya gosi abada!
  Kɛlɛ bɛ ɲɛnamaya kɛ siranfɛn ye, ani saya ka kan ani a cɛ ka ɲi!
  Majigilenya ye jogo ye min man teli ka sɔrɔ sɔrɔdasi kuntigi fɛ, nka o b"a to a nafa ka bon kosɛbɛ!
  - Jaka bɛ kɔrɔɲɔgɔnmaya ni kal daɲɛ ye !
  Nafa kelen dɔrɔn de bɛ waraba la ka tɛmɛ jatigila kan - sababu ka sa ni bonya ye !
  Teknoloji ye jagɛlɛya fagabaga ye!
  - Nka o tɛ tiɲɛ ye ! Tiɲɛ na, ni fɛɛrɛ kuraw hakɛ ka bon, hakili ni nafolo caman bɛ ɲini kɛlɛyɔrɔ la!
  Fasokanw ka nafaw bɛ daminɛ yɔrɔ min na, mɔgɔ yɛrɛ ka ɲɛtaa bɛ ban!
  Hɔrɔnya ka kan ka fara kololi kan. Anarchie ye hɔrɔnya kɛlɛli ye!
  Hakilijagabɔ gɛlɛn ye ladilikɛla bɛɛ la ɲuman ye! A ka c"a la, hɔrɔnya bɛ se ka sɔrɔ ni npan ye, nka ni hakili dɛmɛ dɔrɔn de bɛ se ka mara!
  - Ni kɛlɛcɛ barikama dɔ ye dɔ wɛrɛ kisi, bonya kɛrɛnkɛrɛnnen si man kan nin ko in na !
  O bɛɛ kɔfɛ, ni jagɛlɛya bɛ i dusukun jeni, i bɛna i ka kala kɔrɔta k"i ka jɔnw lafasa!
  Baganmarala ka juguya tɛ dalilu ye mɔgɔ sɛbɛ fɛ, bawo nɔgɔ sɔrɔli tɛ jo di mɔgɔ nɔgɔlen ma!
  Kanuya tɛ sɔngɔ gɛlɛn ye abada - kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"i tɛ sara ni i ka waribɔlan ye, nka ni i ni ye!
  Fɛn kelen min bɛ se ka jo di joli bɔli ma, o ye ni o nɔ ye ɲɛji bɔli dabila!
  Minnu bɛ baara kɛ wariko la, olu tɛna se ka ɲɔgɔn suma abada kɛlɛ la ni dusukun jagɛlɛn ni hɔrɔnya nege bɛ minnu bila sira kan!
  Denmisɛn ɲɛji ye farati ye bawo a bɛ wuli ka kɛ jikuruba ye min bɛ siwiliw ko!
  Komandan jɔyɔrɔ tɛ ration extra ye, nka kunkanbaaraba dɔ faralen don a kan ani doni girinman don!
  A ma dɔn min nafa ka bon kosɛbɛ - kɔngɔtɔ bɛɛ baloli walima den kelen ɲɛji ko !
  Sanu ka nɔgɔn ka tɛmɛ nɛgɛ kan, nka a bɛ dusukun gosi!
  Marifa tɛ min bɛ sɔrɔdasi barika bonya, nka sɔrɔdasi ka marifa de don!
  Baro jan kɛ tiɲɛ na ni marifa ye, o bɛ na ni marifa ci ye tulo la!
  Cɛnimusoko ye marifa ye min bɛ tiɲɛni kɛ kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la a farati ka bon k"a sababu kɛ a sɔrɔli ye!
  Marifa o marifa nafa ka bon, o bɛ bɔ mɔgɔ sugandilen de la, wa a bɛ bɔ cɛnimusoya la yɛrɛ!
  Cɛnimusoko ye hadamadenya marifa ye, a tɛ i n"a fɔ marifa fagalen tɔw, a bɛ ɲɛnamaya di!
  Kanuya man teli ka mɔgɔ faga, nka tuma caman na, a bɛ dimi!
  Mɔgɔ o mɔgɔ bɛ disi gansan lajɛ ka mɛn, o bɛ ɲinɛ a ka jatigila labɛncogo kɔ!
  Bisi min bɛ ni pedaliw ye, o ka fisa ni Mercedes ye min tɛ ni motɛri ye!
  Marifa kɔrɔ bɛ i n"a fɔ bere, a bɛ se ka da a kan, nka a tɛ kɛ ni manɛw ye!
  Taama tɛ teliya, nka a sɔngɔ ka dɔgɔ - i bɛna wari mara kɛrɛnkɛrɛnnenya la dɔgɔtɔrɔw ma!
  Wari bɛ i n"a fɔ kɔnɔboli - n"o ye, tiɲɛni ni jagɛlɛya bɛ mɔgɔ to yen !
  A ka fisa ka tile kelen bɔnɛ ɲinini na sanni ka sa segin kɔnɔ!
  Kɛlɛ la, kɔrɔtɔ bɛ kɛ - boli ka taa kaburu la!
  Kasoden fanba ni kɛnɛya ka bon kosɛbɛ ani u dusukun saniyalen don ka tɛmɛ u kɔlɔsibagaw kan! Cakɛda tɛ se ka kɛ jogoɲumanya ye ka tɛmɛ kasoden kan!
  Farikolo fitinin bɛ i n"a fɔ muru nɔgɔlen, nka a tɛ se ka sɔgɔ!
  Muso ɲɛji ka fisa ni perle ye, jikuru kelen-kelen bɛɛ ye sanu ye !
  Kabakurun sɔgɔlan ni atomi fanga ka kan ka kɛ dusukun ɲuman na!
  Wajibi tɛ ka maloya faantanya la ni ni nafolotigi ni sanu dusukun bɛ i bolo!
  Ɲɛtaa bɛ dannakow datugu!
  Fagalikɛla ka bonya tigitigi ani jurutigi ka hakilintan!
  Kɔlɔsilikɛla kelen musaka tɛ tɛmɛ nakɔ kɔnɔ siranfɛn kan!
  Kɛlɛ la, ka se sɔrɔ komandan dɔ kan, o bɛ bɛn se sɔrɔli ma!
  Jugu min ma ban, o bɛ i n"a fɔ bana furakɛbali - gɛlɛyaw makɔnɔ !
  Hakilitigiya bonyalen bɛ i n"a fɔ diwɛn sɔngɔ gɛlɛn - a ka fisa k"a dogo dugumamɔgɔw la!
  N"i ye warijɛ fila fili, fɔlɔ, i kana ta min ka bon, nka min sɔngɔ ka bon! A tɔ di faantanw ma!
  Dɛsɛ ye balawu ye tuma bɛɛ, fo n"i ye wari caman di o kɔfɛ!
  Kanuyatigi min tɛ se ka ladilan, o dɔrɔn de bɛna diya ka sa muso kanulen dɔ bolo!
  Pragmatiste b"a fɛ ka ɲɛnamaya kura bange!
  Jagɛlɛya bɛ se ka degeliw dafabaliya sara, nka degeliw tɛ jagɛlɛya sara abada!
  Talen bɛ se ka bila kalan nɔ na, nka kalan tɛna kɛ seko nɔ na abada!
  Nisɔndiya ni dimi ye jagɛlɛya ni jagɛlɛya kɛcogo dɔrɔn de ye!
  Chance, i n"a fɔ suman, siga t"a la ko a bɛna pan ka taa hakilitigiya ni baara gɛlɛn nɔnɔ mɔ yɔrɔ la!
  Wolo in tɛ i n"a fɔ wulu, a bɛ tunun nɔgɔya la. Dɔgɔya bɛ dogo tuma bɛɛ, nka sublime bɛ vulnerable!
  Cakɛda min bɛ mɔgɔ minɛ jɔnya la, o tɛ kosɛbɛ, nka siran de don-a dɔgɔyalenba la, jɛɲɔgɔnya kelen barikantanya bɛ jagɛlɛya di!
  Bonya don ka sa Faso, Muso, Bangebagaw kosɔn, nka a ka fisa yɛrɛ ka ɲɛnamaya kɛ o kama!
  Kɛlɛ la, a ka nɔgɔn ka nafa sɔrɔ ka tɛmɛ a dɔnni kan! O laban in bɛ tali kɛ wuluw ɲinini na waraba min ye se sɔrɔ a lamini na!
  Kan, hali n"a ka dɔgɔ, o de ye farikolo yɔrɔ barikama ye. A bɛ kɛlɛbolo miliyɔn caman lamaga ani ka den hakili sigi. Se bɛ se ka tiɲɛni kɛ ani ka kisi.
  Kɛlɛcɛ min tɛ jogin, o bɛ i n"a fɔ nafolotigi min tɛ bɔrɛ ye!
  Cɛ mago bɛ fanga la walisa ka ɲɛnamaya, muso fana mago bɛ fanga la walisa ka balo!
  Hali sagaden bɛ se ka wuli ka taa san fɛ sagaw cɛma, nka a ɲini ka kɛ ɲɛmɔgɔ ye warabilenw cɛma!
  Ɲɛnamaya nafa ka bon kojugu fo a tɛ se ka jago kɛ!
  Nɛgɛ bɛ nɔgɔ, nka muso nɛnkun ka nɔgɔ kosɛbɛ!
  I ka wale kɛ ni jagɛlɛya ye n"i tɛ se ka kɛ ni seko ye!
  Ka siwili kelen fara o kulu kan, o kɔrɔ ye ka sɔrɔdasi fila ta!
  Amatɛri kelen n"a ka nalomanya bɛna kɛrɛnkɛrɛnnenya la tan nafa dafa!
  Denbayaba ye sankolo ye dusukun na, saniyaso ye waribɔlan ye, jahanama ye juguw ye!
  Ka kaburu dɔ tiɲɛ tuma dɔw la, o ka gɛlɛn ka tɛmɛ ka tigi jugu gɛn ka bɔ yen!
  Irisi jamanadenw fɛ, vodka ka jugu ni Hitler tan ni fila ye!
  Sugo ye janfa ye tiɲɛ na!
  Kun tun bɛna kɛ ka mɔgɔ faga, nka marifa tun bɛna kɛ tuma bɛɛ!
  Vodka ye sariya sira la terroriste ye!
  Dɔlɔ ye seriyali fagaliba ye! O la, an ka minni kɛ, nka u k"an faga dɔlɔ dɔrɔn de la!
  Elektɔriki puce mana kɛ fitinin ye cogo o cogo, waajulikɛla jiginna a kɔnɔ ni bolo kɔrɔtalen ye!
  Masina marifa ye nimisali dalilu ɲuman ye!
  Cɛ sɛbɛ ka kan ka kɛ jagɛlɛya ye kɛlɛ la, ka kɛ mɔgɔ ye min bɛ a yɛrɛ jira kanuya la, ka kɛ hakilitigi ye sɔsɔli la!
  Vodka banbali bɛ i n"a fɔ muso wasabali, i tɛ se k"i yɛrɛ tanga kunkolodimi ma, a ka fisa i ka i yɛrɛ di!
  Kɛlɛ ye tulon ye min ka di kosɛbɛ, a senfɛmɔgɔw hakɛ dan tɛ, nka a bɛ ka dɔgɔya tuma bɛɛ!
  Kɛlɛ la, a tɛ i n"a fɔ bɔksi, ka se sɔrɔ kuruw kan, o bɛ tali kɛ janfa la, nka kiritigɛla tɛ wari di!
  Ɛkizamɛn ye hakilina ni poyi ye min bɛ sɔrɔ ja nɔgɔmanw na!
  Hɔrɔnya bɛ i n"a fɔ sunguru nɔgɔlen, dɔrɔn u b"a sara ni wari ye, nka ni joli ye!
  Kamalennin ye kuncɛbaya balimamuso ye, kuncɛbaya ye jagɛlɛya balimamuso ye, nka n"i kɛra jɛɲɔgɔnya ye ni cɛkɔrɔba dɔ ka ko kɛlen ye dɔrɔn, se bɛ se ka bange !
  Ni komandan dɔ kunkolo jɛlen don, a bɛ kɛ dibi ye jugu ɲɛ na!
  Waati dɔnni ye komandan ka jogo ye min tɛ se ka wuli ka bɔ a nɔ na, a tɛ kɛ fu ye ko miniti bolo laban bɛ nɔgɔ, a bɛ gosi kosɛbɛ ka tɛmɛ damasi nɛgɛ nɔgɔlen kan !
  Nisɔndiya ni dimi ye antipode ye, nka dɔw fɛ, dimi lase mɔgɔ ma, o de ye nisɔndiyaba ye!
  Kɛlɛ ni cɛnimusoya bɛ nisɔndiya di, nka a tɛ kɛ ɲagami ye, a ye burusi ye min bɛ mɔgɔ faga kojugu!
  Ni jaan kɔnɔ yɔrɔ tulu ka bon, ɲinw minɛcogo ka kan ka nɔgɔya ka taa a fɛ!
  A ka gɛlɛn ka wulu minɛ ka tɛmɛ ka magan faga!
  Ni i ye mɔgɔ faga ka ɲɛ, i bɛ joli-sira-funu-fɛnw da, nka dɔnnikɛlaw bɛ taa u kaburuw la joona kojugu!
  Damatɛmɛni ye jogo ɲuman ye ni a tɛ tali kɛ sɔrɔ la! Portefeuille girinman ka nɔgɔn tuma bɛɛ!
  Ni muso ye tiɲɛ fɔ, diyagoya bɛ daminɛ ka ban, n"a ye nkalon tigɛ, janfa bɛ falen!
  Minɛni dumanw bɛ mɔgɔ sɔgɔsɔgɔ ka tɛmɛ, foyi tɛ yen min tɛ se ka bali ka tɛmɛ kanuya nɛgɛ kan!
  Juru ye doni girinman ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni foyi t"i bolo ka sara ni i ka ɲɛnamaya tɛ. O kɔfɛ, i tɛ se ka juru ta a la!
  Saya sunɔgɔ de ka dun kosɛbɛ, nka a man di kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la jurumu kɛbagaw fɛ!
  Gɛnni ye se sɔrɔli masafugulan ye, ni masafugulan tɛ, se sɔrɔli laban tɛ yen!
  Min bɛ kɔfɛ, o tigi ka kan k"a ka ɲɛnamaya bɛɛ minɛ ni dusukun tantanni kelen ye!
  Sɔrɔdasi min ma marifa ci, i n"a fɔ diwɛn kɛnɛ, o bɛna fanga sɔrɔ kɛlɛw la, nka komandan min t"a fɛ ka kalan kɛ, o bɛ i n"a fɔ nɔgɔ - a tɛna mɔ, nka a bɛna toli dɔrɔn!
  Kuntigi jugu bɛ se k"a yɛrɛ fari kisi, komandan ɲuman b"a ka sɔrɔdasiw kisi saya ma!
  Debut kɛli kɛlɛ la, o nafa ka bon bawo n"i ye dɛsɛ, i tɛna encore sɔrɔ!
  Ni jɛɲɔgɔn dɔ sara, i kana dimi, sankolo nafolotigiyara ni mɔgɔ ɲuman ye!
  N"a ka jugu do? O kɔ, a nɔgɔyara dugukolo kan sigibagaw bolo.
  Tiɲɛ kelen bɛ yen, nka diinɛ caman bɛ yen, o kɔrɔ ye ko dannabaa ka fili ka ca ni Ala dɔnbali ye!
  Hali ni Ala dɔnbali bɛ tiɲɛ fɔ, o tuma na, a ka tiɲɛ tɛna tɔnɔ di a ma, nka dannabaa, hali n"a filila, a bɛna ɲɛnamaya nisɔndiyalen sɔrɔ ani saya bonyalen!
  Ka kɛ Ala dɔnbali ye, o bɛ i n"a fɔ i ni sonya!
  Dannaya bɛ i n"a fɔ fini, a donli ka gɛlɛn ani a tɛ se ka don farilankolon! Aw bɛ se k"a Changer dɔrɔn ni aw ye aw yɛrɛ ko ani ka bi cogoya dɔ sugandi! A ka c"a la, diinɛ bɛ i n"a fɔ muso, a bɛ sɛgɛn, wa a bɛ siran ka fɛn caman Changer!
  Dannaya, i n"a fɔ nɛgɛso min bɛ mɔgɔ ɲɛsin, o ye kelen dɔrɔn de ye ani nalomanw dɔrɔn de bɛ ŋɛɲɛ kɛ a la!
  Nisɔndiya ye kɔɲɔcɛ sugandilen ye min bɛ taa ni hɔrɔnya dɔrɔn ye!
  Mun na i b'a fɛ ka sa bila i dusukun na - da wuli ka don dugujukɔrɔ !
  O bɛ kɛ bawo pickaxe ni farikolo bolow bɛ kunkolo de wajibiya!
  Komanda bɛ i n"a fɔ ɲɛnajɛla, encore seginkanni dɔrɔn tɛ kunbɛn ni tɛgɛci ye, nka ni sɔgɔsɔgɔninjɛ ye ɲɛda la min b"i gɛn ka don duguma!
  Kanuya bɛ iko sankaba, min bɛ kɛ ni ŋaniyajuguya ye ani ka ɲɛji bɔn!
  Hinɛ ye mɔgɔ barikamaw ka jogo ye, juguya bɛ bange dankarili fɛ, dannayabaliya ye barikantanya ye!
  Juguya ɲangili ye koɲuman sugu ye min nafa ka bon kosɛbɛ, o bɛ saniya ni muɲuli de wajibiya hakili ta fan fɛ!
  Laɲini ye faama ka jogo ye min tɛ se ka bila a nɔ na, maloya bɛ jamanaw tiɲɛ, ka mɔgɔw to yatɔw ye!
  Min ka blaster tun bɛna sɔgɔsɔgɔ, nka i ta tun bɛna makun!
  Kanuya bɛ saraka de wajibiya, a tɛ dɔgɔya ni koniya ye!
  - Diinɛ ka kan fɔlɔ ka kɛ jogoɲumanya ye, ka ɲumanya ni kanminɛli kalan ! I kana mɔgɔw kɛ sagakulu ye dɔrɔn ani k"u bali ka miiri!
  Yɛlɛma man kan ka jɔnya suguya Changer, a laɲini ye hakilimaya hɔrɔnya ye ni hakilina kelen ye - ka ko ɲuman kɛ !
  Foyi tɛ hadamadenya fara ɲɔgɔn kan i n"a fɔ diinɛ lakika, min sinsinnen bɛ ɲumanya ni hakili ɲuman kan!
  - tiɲɛ sanfɛla ka sebaaya laban dɔrɔn de bɛ se ka nkalon jo di ! I n"a fɔ hɛrɛ sababu bɛ fariya de wajibiya cogo min na, a ka nɔgɔn ka npan gɛn ni npan ye ka tɛmɛ ni kala ye!
  - Tiɲɛ bɛ mɔgɔ fitininw de la tuma bɛɛ , wa mɔgɔ fitininw bɛ se ka se sɔrɔ ni hakili ni nanbara dɛmɛ dɔrɔn de ye ! O kɔrɔ ye nanbara ni hakilitigiya ye, tiɲɛ taamaɲɔgɔn kantigiw!
  Jɔn ye fɔlɔ ni fɔlɔ ye siranbagatɔ ye, a bɛ siran ka bɔnɛ a ka cakɛda la!
  Fɛnɲɛnɛma jogo saba bɛ jatigɛwalekɛla la: sɔgɔsɔgɔninjɛ ka sɔgɔsɔgɔninjɛ, wulu nɔrɔlen senw, joli-minɛbaga ka nɛgɛso, nka a ma latigɛ ka kɛ wulu ye!
  Ni cɛɲi, dusukunw saniya, kanuya fanga - man kan ka nɔgɔ ni waleɲumandɔn tɛmɛnen ye!
  N"i ye tiɲɛ fɔ, tilennenya bɛ jo di juguya ma, nka fo ka se a dan na, o tɛ mɔgɔ minɛlen kɛ fagabaga ye!
  Kuntigi jogo min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ka sɔn dɛsɛ ma ni bonya ye, ka kalan sɔrɔ o la!
  Bi kɛlɛw la, mɔgɔ o mɔgɔ bɛ pan, o de bɛ se sɔrɔ, mɔgɔ o mɔgɔ bɛ wuluwulu, jugu bɛ gosi!
  Mafiɲɛyali ye jatigɛwalekɛla ni siranbagatɔ ka marifa ye, k"a ɲini ka mɔgɔ wɛrɛw majigin, a b"a yɛrɛ jigin!
  Suw dɔrɔn tɛ fili, fo ni tiɲɛ na, i ye sankolo sigiyɔrɔ jate!
  Degeli ye seko ba ye, jɛɲɔgɔnya kɔnɔ ni seko ye!
  Min bɛ sɔn ka kalan kɛ, o bɛna nafa caman sɔrɔ dɛsɛ la - ka tɛmɛn kuncɛbaya yɛrɛ wasalen kan ka bɔ se sɔrɔli la !
  A ka fisa ka sa ka ɲɛ ka tɛmɛ ka ɲɛnamaya kɛ cogo jugu la!
  Mɔgɔ sɛgɛnbali fɛ, waati bɛɛ ka jugu, fo sunɔgɔ!
  Kɛlɛ la, nisɔndiya min bɛ kɛ ka kɔn waati ɲɛ, o ye janfa balimamuso ye!
  Blade min dafalen don kosɛbɛ, o bɛ tiɲɛ ni bolow slannen ye!
  Kɛlɛ waati bɛ i n"a fɔ ji, ka ɲumanya ni hadamadenya sɛgɛn!
  Kɛlɛcɛ min sigilen bɛ lamini na, o bɛ i n"a fɔ binkannikɛla, ale dɔrɔn de b"a fɛ k"a ka ɲɛnamaya sɔrɔ, a t"a fɛ k"a ka waribɔlan sɔrɔ.
  Kuntigi ɲuman fɛ, k"a yɛrɛ ta kisi, o nafa ka bon ka tɛmɛ dunanw fagali kan!
  Kaburudo seko ni jagɛlɛya hakɛ camanba! N"i b"a fɛ ka kɛ cɛfarin ye, i kana taama ni kanminɛli ye!
  Nkalon bɛ i n"a fɔ sa min bɛ kɔlɔsilikɛla nɔ na - n"a ye jugu kin dɔrɔn, dɔ wɛrɛ bɛna i kin i barikantanya yɔrɔ la sisan!
  Kɛlɛcɛ bɛ se ka fɛn bɛɛ di muso ma, fo ni jo ye ka kɛ mɔgɔ fɔlɔ ye ka sa!
  Irisi sɔrɔdasi bɛ se ka faga, nka a tɛ se ka se sɔrɔ a kan!
  Jaba tɛ mɔgɔ ye min bonya ka bon, nka mɔgɔ min ka miirili hakɛ bɛ se sankolo ma!
  Fariya bɛ kɛnɛma kololi lawuli ani ka murutili lawuli ni kɔnɔ!
  Janya bɛ i n"a fɔ foro bilenman, a b"i gɛlɛya ni o kɔfɛ i y"i yɛrɛ su hɔrɔnya jikuruba kɔnɔ min falen bɛ nɛnɛ na!
  Tilennenya ka gɛlɛn tuma dɔw la, nka a ka nɔgɔn tuma bɛɛ ka tɛmɛ a yɛrɛ sago kan!
  Sisan, denmisɛnnin sennasanbaraw bɛ ka boli ka taa Kungur, kɛlɛbolo barikama min kɔnɔ, sɔrɔdasi kɛmɛ wɔɔrɔ bɛ yen ani hali milisi. Major Vereshchagin gɛrɛli fɛ ni sɔrɔdasi kɛmɛ fila ye minnu tun bɛ baara la, Pugachevite ba fila jamaba siranna, olu ye lamini in wuli ka kɔsegin.
  
  
  Oleg Rybachenko ni Margarita Korshunova sera murutilenw ma. A daminɛ na, u tun bɛ sigasiga cɛnin min bɛ fini surun na ani npogotiginin min bɛ fini don. Nka sariya min tun bɛ ni masakɛ ka taamasiyɛn ye, o y"u lasun u ka kolonɛli kan minɛ. Nka a kɛra dannayako ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan tuma min na Oleg, ka nɛgɛw siri n"a senkɔni gansanw ye, k"u fili kuntigi ma min y"a daminɛ ka bɔ kɛnɛ kan, k"a sɔgɔ da la a ɲɛfɛla fɛ.
  Ka fara o kan, kumakanw sera kaban cɛnin dɔ kan min tɛ siran nɛnɛ ɲɛ, wa a bɛ boli teliya la ka tɛmɛ wuluwulu yɛrɛ kan.
  U sɔnna cɛnin ma ka kɛ komandan ye. Wa o kɔfɛ, a ye fɛɛrɛ dɔ labɛn. U ni Margarita bɛ don Kungur kɔnɔ, ka sɔrɔdasi bɛɛ faga, o kɔfɛ, jamakulu bɛ don ka kɛlɛbolo ban.
  O min sɔnna ni nisɔndiya ye.
  Wa cɛnin ni npogotiginin, nin Terminator denmisɛnw girinna ka taa Kungur. Ani, murutilenw kuluba dɔ taara u nɔfɛ.
  Oleg ni Margarita taara kogo fan fɛ k"a sɔrɔ u ma kuma wɛrɛ fɔ. Kɔlɔsilikɛla damadɔw tigɛra. Ani an ka polisiw tigɛtigɛ. Siranya daminɛna. Major Vereshchagin girinna ka taa kɛlɛ la ani a kɛra mɔgɔ fɔlɔw dɔ ye minnu fagara. Kapiteni saba fana fagara.
  Denmisɛnw tun bɛ disiki nɔgɔlenw fili ani ka u tigɛ ni nɛgɛberew ye minnu dilannen don ni nɛgɛ gɛlɛnw ye. U ye grenade fana fili so kɔnɔ, nka fanga tun ka bon kosɛbɛ. O la, jugu ye pan ka taa san fɛ, ka tigɛtigɛ. Wa n y"a Sɔrɔ nin terminator denmisɛnw fɛ.
  Wa o kɔfɛ, murutilenw taara kɛlɛ la. Ani fana u y"a daminɛ ka tigɛtigɛ ani ka tiɲɛni kɛ cogo min na. Wa, kɛlɛbolo min hakili ɲagamina kaban ani kunkolo tɛ min na, o y"a yɛrɛ di Pugachev ka cidenw ka kɛlɛbolo ma.
  Denmisɛnw ye baara in dafa. Wa, u kɛlen kɔ ka Kungur minɛ, u bolila ka segin, Ufa kɛrɛfɛ, Emelyan Pugachev ka kɛlɛboloba tun bɛ ka gɛrɛ yɔrɔ min na.
  Cɛden ni npogotiginin bolila ka dɔnkili da;
  Fasokanw na, sufɛlaw bɛ zaburu dɔ da;
  O kɔnɔ, tile yeelenma bɛ bɔ...
  A bɛ nɛɛma lase - hɛrɛ, dususalo, .
  Wa a b'i ɲɛw yɛlɛ - Matigi ka yeelen!
  
  Kɔgɔjida la liliw bɛ min, ani dasiw ka kuluw bɛ min.
  Ani binkɛnɛw bɛ woyo ni misiwolo ye...
  I bɛna kɛ mɔgɔ sɛbɛ ye - jatigikɛ dɔn - .
  Jinɛw ka biɲɛ nɛrɛmugumaw kari!
  
  Sisan aw bɛ boli forow cɛma sennasanbara la, .
  Denmisɛnnin dɔrɔn - marifaci ka gɛlɛn !
  Wa i senkɔniw bɛ nɛnɛ nɛnɛ kɔrɔ - .
  Labɛn ka checkmate jugu kɛ!
  
  Demiurge bɛna nature sculpt, .
  Aw ye misaliw dilan ni brillance stormy ye...
  A fɔ man di nka, Ala min ka gɛlɛn dɔɔnin, o ye operelikɛla ye - .
  Jɔn tɛna duuru dɔrɔn di i ma!
  
  Anw mɔgɔw fana ye dabɔbaa siranninw ye - .
  Se bɛ se k"i ka diɲɛ kura minɛ!
  Wajibi tɛ ka saga maloya jira - .
  O kɔ, kɛlɛbolow bena ɲɔgɔn lajɛn o yɔrɔnin bɛɛ kɛlɛ kama!
  
  Tutigɛbaga cɛnin bɛ jɔnya la sisan, .
  Fagalikɛla y'a sama ka wuli rack kan ka bugɔli di a ma...
  Nka mɔgɔw tɛ Sitanɛ danga - .
  Sabu kɔrɔbɔliw fana ye nilifɛn ye!
  
  Yɔrɔ kama - siraw bɛɛ bɛ falenfɛnw na , .
  U bɛ ni rapture ye baji saniyalen dɔ la...
  Wa an ka kan ka se sɔrɔ siran jugu kan - .
  K"a sɔrɔ a ma dogo kɛsu kɔnɔ ni wulu ka teliya ye!
  
  A fɔ man di nka Dugukolo bɛɛ falen bɛ sanubɔlanw na.
  Hali n"a y"a sɔrɔ fetish show don u bolo dungeon kɔnɔ...
  An bɛna a ye Edɛn - .
  O bɛɛ kɔfɛ, Ala ɲɛkɔrɔ, cɛfarin fitinin dɔ bɛ yen!
  
  Nka hadamaden ye Ala fana ye tiɲɛ na,
  Hakili ta fan fɛ, a ye jatigɛwalekɛla ŋana ye...
  Kurun bɛ bɔ jirisunba la, .
  Jama ni ɲɛmɔgɔ ye kelen ye siran tɛ min na!
  
  Karisima fana ye faaba ye,
  A kana nɔgɔya k"a bila baara la...
  Wa ni mɔgɔ dɔ tun bɛ ni namara ye, .
  Son in y'a sɔgɔ ni bɔgɔdaga ye kaban!
  
  Ni an hakili sera a dan na, .
  Wa suw bɛna lakunu dɔnniya ɲɛtaa fɛ...
  A bɛna jikuruw datugu ni tapi ye min falen bɛ falenfɛnw na,
  Ani an bɛ taama na ka taa diɲɛ wɛrɛw la!
  Oleg Rybachenko ni Margarita ye donsokɛ in minɛ sira kan. U y'a faga ka sogo kɛnɛ dun. Nka, Tarzan ye mun dun, ani mun na u ka jugu ka tɛmɛ o kan?
  U ye sogo ta n'u ye.
  Oleg bolila ka miiri ko:
  Ko Tarzan kofɔlen seriyali tun ka nɛnɛ hali bi. Nka a ye fɛn nɛnɛmanw fana Dabɔ. Nin ye kuma duman ye min bɛ kuma kungo ni kungo kɔnɔ sonsanninw kan. Nka an k"a fɔ ko ni sungurunnin dɔ ye wa?
  Nin ye kabako ye ka tɛmɛ o kan...
  O kɔfɛ, ale ni Margarita ye fɔlisen damadɔw da walasa a ka diya kosɛbɛ;
  Politikitɔn fɛ, sira bɛɛ bɛ tigɛli kɛ, nka u bɛ taa ɲɛfɛ ka taa laɲini na!
  Sanu ka nɔgɔn, nka fanga bɛ a la ka a tigɛ!
  Nɛgɛ girinman ye sanu ye, nka sanu doni ka nɔgɔn!
  Hali ni sanu ye nɛgɛ gɛlɛn ye, a hakɛ caman na, a b"a to i tɛ se ka jigin!
  Fagalikɛla bɛ baara kɛ n"a bolow ye, nka o fɛn dilannen bɛ taa ɲɛfɛ n"a senw ye!
  N'i b'a fɛ ka masasigilan minɛ, masakɛ ka kɛ i kun na!
  N'i b'a fɛ, a bɛna waraba jɔyɔrɔ sɔrɔ, ka kɛ ntori ye namara la, ka kɛ wulu ye juguya la!
  Politikitɔn min ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ, o ye nson namaratɔ ye ani jara minɛbaga ye, ka fara sonsannin kan mɔgɔ wɛrɛw ka namara kɛli la!
  Min tɛ ntori ye politiki la, o ye fali ye ɲɛnamaya kɔnɔ!
  Ntori min bɛ mɔgɔw lafili, o delinankow bɛ waraba la!
  Sɔrɔdasi namara tɛ bonya sɔsɔ, fo n"a y"a ɲɛsin i ma!
  Kɛlɛ la, ɲɛmajɔbaliya bɛ i n"a fɔ resin min bɛ misiwolo la, o bɛ na ni joli dɔrɔn de ye!
  Baarakɛcogo manɛwɛrɛ bɛ i n"a fɔ jɛgɛminɛ, a cogoya dɔrɔn tɛ, nka a nɔfɛko fana tɛ!
  Bolo mana barika sɔrɔ cogo o cogo, ni kunkolo tɛ u la, u tɛ tɛmɛ mansin kan!
  Hakilitigiya bɛ se ka suma ni bolo sabanan ye, dɔrɔn ni sɛgɛnba ye min ka bon kosɛbɛ!
  Revolisiyɔn bɛ joli bɔ, min bɛ na ni jamanadenw ka ɲɛtaa ye, ka tulu jeni, o bɛ mɔgɔba kuraya !
  Nafa min bɛ sɔrɔ wari bilali la, o bɛna sɔrɔ mɔgɔ minnu fɛ, minnu tɛ sinji to u denw ye!
  Nkalon finman ye tiɲɛ fɔlen ye cogo kura la!
  Muso ye nafolo ye min bɛ se ka wari di nafolotigiw ma ani marifa min bɛ se ka fangatigiw jigin!
  Gɛlɛyaw ye hakilina banbali ye, hali saya b"u wuli dɔrɔn ka da mɔgɔ salen kanubagaw kan!
  Nisɔndiya ye falenfɛn ye min bɛ balo ni kolo ye, ka ji min ni joli ye!
  - jusigilan min ɲagaminen don joli la, o bɛ yɛrɛyɛrɛ kosɛbɛ, o la, farikolo ɲɛnama dɔrɔn de la, fanga bɛ joli la !
  Fɛn bɛɛ bɛ se ka Changé, fo ni kunkanbaaraw ni wajibi dɔnniya tɛ!
  A ka jugu ka bɔnɛ i ka ɲɛnamaya la, nka a ka jugu kosɛbɛ ka bɔnɛ i ka sayabaliya la!
  A ka fisa ka pan lɛrɛ kelen kɔnɔ ka tɛmɛ ka wuluwulu san kɛmɛ kɔnɔ!
  Fanga ye hɔrɔnya kɔrɔɲɔgɔnma ye, hɔrɔnya ye baara kɔrɔɲɔgɔnma ye, wajibi bɛ yɛrɛsaraka ni banbaliya de wajibiya!
  Jagokɛla min kunkolo barika ka dɔgɔ, o ni mannequin tɛ kelen ye, bawo a b"a yɛrɛ kɛ fiyentɔ ye!
  Hakilila-jɔ-cogo ye se sɔrɔli kun ye, i ka kan dɔrɔn ka se ka dakun ɲuman sugandi!
  U t"u dusukunw bila ka taa sɛgɛsɛgɛli kɛ, nka u t"u kunkolo tigɛ!
  Teliya bɛ se sɔrɔli bange, teliya bɛ na ni ɲɛnajɛ ye, teliya ye nisɔndiya filanan ye!
  Teliya bɛ se sɔrɔli bange, teliya bɛ na ni ɲɛnajɛ ye, teliya ye nisɔndiya filanan ye!
  Saya ninakili min bɛ kɛ nɛnɛ ye, o bɛ dusukun yɛrɛyɛrɛ ani ka siranbagatɔ kɔnɔna sɔgɔsɔgɔ. Nka jagɛlɛn min bɛ bɔ musokɔrɔba koloma dɔ gɛrɛgɛrɛ la ni sɔgɔlan nɔgɔlen ye : a bɛ kɛwale nɔgɔlen sɔrɔ, ka hakili sigi kɛlɛ la, ka tulu tɛmɛnen bɔ a la !
  Musow ka dusukunnataw ka teli ka kɛ ɲɔgɔn fɛ ni majigilenya ye - i n"a fɔ jagɛlɛya bɛ kɛ cogo min na cɛw la !
  Fɛnɲɛnɛmako ye hakilina ye min bɛ kɛ ni dakun fila ye - a tɛ nalomanya muɲu !
  Jiriden min ka di kosɛbɛ, o ye min tigɛ ka gɛlɛn kosɛbɛ!
  Jatigɛbaliya ye jagɛlɛya, jagɛlɛya ni jatebɔ kɔkanna ye fila-fila dɔrɔn de bɛna se sɔrɔli bange! Se sɔrɔli galasi kelen, i n"a fɔ vodka buteli, walasa ka i yɛrɛ tanga gɛlɛyaw ma, o bɛ fɛn saba de wajibiya: Ɲɛnabɔli, hakilitigiya ani jagɛlɛya !
  Saya tɛ waati dɔɔnin dɔrɔn de ye abada, nka ɲɛnamaya bɛ ban abada!
  O diinɛ sugu si tɛ yen min bɛ kow cogoya min bɛ yen ani hakili sɔrɔli ɲɛfɔ cogo la min bɛ bɛn hakili ma!
  Yan, i bɛ tiɲɛ fɔ, nka hadamaden hakili yɛrɛ tɛ fɛn ye min bɛ hakili sɔrɔ ka tɛmɛ fɛn tɔw bɛɛ kan an ka diɲɛ kɔnɔ. Tuma dɔw la, a yɛrɛ bɛ i n"a fɔ foyi tɛ hakilintan ye ka tɛmɛ hakilinata kan!
  Kɛlɛ min tɛ joli ye, o bɛ iko ɲɛnamaya min tɛ dimi!
  Se min bɛ mɔgɔ ye ka kisi a yɛrɛ ma, o nafa ka bon kɛlɛcɛ bolo ka tɛmɛ jugu fagali kan! Kɛlɛ o kɛlɛ bɛ ban hɛrɛ la, ani ɲɛnamaya bɛ ban sudon na!
  Kanbele ka kanuya bɛ i n"a fɔ galasi: a bɛ tiɲɛ kojugu, a bɛ kari nɔgɔya la ani a bɛ dimi!
  Jɔn ni masakɛ bɛ bɔ kɔnɔ kelen na, ni u ye kelen ye sani u ka bange, o tuma mun na u tɛ kelen ye o kɔfɛ!
  Dɔnniya ɲɛtaa min kɛra k"a sɔrɔ jogoɲumanya ma yiriwa, o bɛ i n"a fɔ k"a ɲini ka sisi bɔ nukliyɛri binkanni na!
  Jatigɛbaliya kɛlɛ la, o ye kojuguba ye ani janfa balimamuso ye!
  ,Kɛlɛ buru de ka di ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan : a ɲiginnen bɛ balimakɛw joli ni baw ɲɛji la !
  Den bangeli ka di kosɛbɛ ka tɛmɛ suw bangeli kan - hali n"a y"a sɔrɔ o fila bɛɛ bɛ seko ni diyagoya de wajibiya !
  Jɔnya bɛ daminɛ ni kalan ni miirili nege tɛ!
  Hakilitigi kuma ka ɲi - kɛwale ɲumanw ka fisa !
  Ɲɛnamaya bɛ kɛnɛya tuma bɛɛ, nka saya ye fɛn fitinin ye!
  Dɔnniya tɛ fɛn bɛɛ ye, marifa minnu ka bon kosɛbɛ, olu bɛ bolo setigiw ni hakili sɛgɛsɛgɛlen de wajibiya! Ni bɛ se sɔrɔ fɛnw kan!
  Waati o waati, a bɛ ban ka kɛ nisɔndiya ye ni a nɛnɛna dɔrɔn, a bɛ nɛnɛ i n"a fɔ jikuru!
  Lamaga ye nisɔndiya lakika ye!
  Faso ye fɛn nafamaba ye min bɛ mɔgɔ bolo, n"o tɛ, ɲɛnamaya kɔrɔ tɛ!
  Faso tɛ mɔgɔ min na, o bɛ i ko farikolo min tɛ ni ni ye!
  Diinan ye dususalo ye barikantanw bolo - balawu fɛn o fɛn bɛ kɛ, a bɛ iko o tɛ fosi ye ni o ye waati dɔɔnin dɔrɔn de ye!
  Ni fɛɛrɛbɔ ye mɛlɛkɛ kɔlɔsibaga ye, o tuma na, kɛlɛ hakili ye Kɛlɛ Ala ye!
  A ka nɔgɔn ka kɔgɔji ta ni kuyɛri ye ka tɛmɛ ka sɔsɔli kɛ ni Ala dɔnbali ye!
  Ɔridinatɛri, i n"a fɔ sungurunnin, a bɛ denmisɛnw kanu ani minnu bɛ timinandiya!
  Saya ni kanubaganci tɛ kelen ye, bawo u b"a ɲini tuma bɛɛ k"a kunbɛnni bila kɔfɛ!
  Saya ni kanubaganci tɛ kelen ye, bawo a bɛ na waati jugu la tuma bɛɛ, nka mɔgɔ si t"a jalaki ko a bɛ kɔfɛ!
  Minnu bɛ skimp lakana ko la, olu bɛna taa kari sudon dɔ la!
  Kɛlɛbolo min balola ka ɲɛ, o de ye ɲɛtaa kun ye!
  Kɛlɛ la, labɛn ɲuman bɛ i n"a fɔ fiɲɛ fogonfogon kama, gazi ɲagaminen jugu bɛ mɔgɔ farikolo tiɲɛ ani ka mɔgɔ faga!
  Ni mɔgɔ bɛ kɛ cogo la min bɛ mɔgɔ siran, o ye barikantanya taamasyɛn ye alako ta fan fɛ.
  Siranya ye waraba ye saga fini na, saga tɛ waraba fini na!
  Fɛn wɛrɛ tɛ yen min nafa ka bon cɛ ma, kɛlɛ seko ni ɲɛnamaya ka kan ni kɔrɔɲɔgɔnma ye! Jara ka saya ka fisa ni wulu ka ɲɛnamaya ye !
  Saya kɛlɛ la, o bɛ jo sɔrɔ dɔrɔn ni jugu y"a san ni sɔngɔba ye, wa ka nilifɛnw di jugu ma, o bɛ bɛn janfa ma.
  Jugu scouted bɛ ɲini ka se sɔrɔ, i ka kan dɔrɔn k"i kana a to i ka chances ka tiɲɛ!
  Jugu su sɔngɔ ka gɛlɛn, nka jugu ɲɛnama bɛna musaka caman bɔ hali bi!
  Sonya ye jogo ye min bɛ se sɔrɔ!
  A ka c"a la, ɲɛnamaya min tɛ gɛlɛya sɔrɔ, o bɛ i n"a fɔ suman min tɛ fɛn kɛ : a ka ca kojugu - a da ka di, nka a tɛ se - a tɛ jigin i da kɔnɔ !
  Cɛ ka kan ka mɔgɔ faga ani k"a kisi siɲɛ kelen dɔrɔn a ka ɲɛnamaya kɔnɔ! Ka fara o kan, ni fɔlɔ ye hɛrɛ sɔrɔ, o tuma na, filanan ye jagɛlɛya kɔrɔbɔli ye min nafa ka bon kosɛbɛ!
  Ɔridinatɛri ka fisa ni bɔnbu atomike ye, o ye sira dafalen ye min bɛ se ka mɔgɔw minɛ ani k"u kɛ baara ye setigi ye! Ka fara o kan, ne tɛ siran kɔrɔbɔli ɲɛ! Dannaya o dannaya bɛ o tuma na, o nafa ka bon fɛn dɔ la ni a b"a yɛrɛ lafasa cogo dɔn!
  Kamaleya waati la, joli bɛ woyo joona ani "kɛti" bɛ tobi ka sumaya!
  Fali sumayalen, min ka jugu ni donsokɛ ye, o fana bɛ kasa bɔ, nka a tɛ sogo di!
  Tasuma min bɛ kɛ otomatiki la ani bɔgɔdaga mankan ye fɛn ɲumanw ye minnu ka kan ka to i hakili la!
  Dannaya min tɛ dalilu ye : ko falo, min tɛ ni wulu ye, o bɛ se ka sɔgɔsɔgɔ, nka a tɛna a to a ka wuli!
  Diinan baro de ye nafa tɛ min na kosɛbɛ - bawo sɔsɔli kɛbaga fila bɛɛ hakilina tɛ u ka sɔsɔli ko la!
  Boli min bɛ dɔnniya ni fɛɛrɛbɔ ɲɛtaa ni jogoɲumanya cɛ, o laban in halakira kɛnɛma mɔgɔ jɔyɔrɔ la! Hali ni hadamadenya bɛ farati la ka bin dingɛ dunba kɔnɔ dɔnniya ni jogoɲumanya cɛ!
  Min bɛ kisi dɔnniya ma, o b'a bɔnsɔnw sonya, ni min bɛ a bɔnsɔnw sonya, o bɛ to faantan ye fo abada!
  Ni i ye bɔnsɔnw sonya i bɛ se ka kapitali kɛ, nka i tɛ se ka nafolo sɔrɔ!
  ! Politiki ye jago nɔgɔlen ye min bɛ kɛ fini saniyalenw na!
  Tiɲɛ ye fɛn caman ye tuma bɛɛ, nka fili ye kelen ye!
  Cɛɲi ye hakilina ye min bɛ wele ko dialectique - juguya dɔrɔn de ye diɲɛ bɛɛ ta ye !
  Bi marifaw, u ni diwɛn tɛ kelen ye, u bɛ funankɛninw kanu!
  Ka jugu kisi, o bɛ i n"a fɔ ka sigi daji kan - nɛgɛ tɛ hinɛ dusukunnata dɔn !
  Marifa min ka fisa ni hakilitigiya ye, o tɛ musakaw wajibiya, nka a sɔngɔ ka gɛlɛn!
  Ni suw hakɛ tɛmɛna kelen kan, u bɛ wuli ka bɔ kasaara la ka kɛ jatebɔ ye!
  Fagali bɛ i n"a fɔ i ka npogotigiya bɔnɛ i la siɲɛ fɔlɔ la wa a bɛ dimi, o kɔfɛ ni wale kura kelen-kelen bɛɛ ye, nisɔndiya bɛ caya ka taa a fɛ!
  Skɔti jugu ye mɔgɔ ye min tɛ se ka bɔyɔrɔ ye ka kɔn a ɲɛ ni a dɛsɛra!
  Yɔrɔ wɛrɛ o yɔrɔ la, fili bɛ se ka ɲɛnamaya ni kɛnɛya tiɲɛ, wa ni i filila diinɛko la dɔrɔn, i bɛ farati la ka bɔnɛ i ka sayabaliya la!
  Waraba bɛ ni wulu ye, cɛ bɛ ni marifa ye, bagan bɛ a jigi da farikolo kan, cɛ bɛ a jigi da hakili kan! Kɔrɔbɔliw bɛ ɲinw sɔgɔ, nka u bɛ hakili nɔgɔya - o de kama hakili tɛ sa, ɲɛtaa, i n"a fɔ lamaga banbali masin, o bɛna kɛ sababu ye ka ɲɛtaa sɔrɔ !
  Hali kibaruya juguba bɛ kɛ fɛn ye min bɛ kɛ tuma bɛɛ ka da segin-ka-bɔnye kan siɲɛ caman!
  Ni ciden dɔ bɛ baara kɛ kunnafonidilaw fila la, ka denmisɛnnin dɔ bila baara la min b"a fɛ ka sinji fila don a da kɔnɔ, a bɛ farati la k"a da tigɛ!
  Lamaga ye sanji ye kɛnɛya falenfɛnw bɛ falen min kɔrɔ, ani bɔgɔdaga min bɛ bana binjuguw wuli !
  Fiyentɔw tɛ se ka fiyentɔw ye - u bɛ taa u sago yɔrɔ o yɔrɔ!
  Fiyentɔ tɛ se ka bɔ - tɛmɛbaga kantigi ka sira fɛ !
  Nka aw kana taamakɛla ɲɛnama makɔnɔ - aw ka fiyentɔ faantanw dɛmɛ !
  Mɔgɔ bɛ kari nɔgɔya la, a bɛ a yɛrɛ kolo ni gɛlɛya ye, wa a man teli kosɛbɛ ka kanuya sɔrɔ ka bɔ danfɛnw na!
  Kartiw kɔnɔ, ɲɛnajɛ bɛ na ni kunkolo jɛlen ye, bolokɔnincinin minnu bɛ se ka baara kɛ, ani dusukun lafiyalen!
  A ka c"a la, kojugu tɛ sokola ye, n"i nɔgɔlen don, i tɛna ɲɛnamaya duman kɛ, nka siga t"a la ko i bɛna dusukun fasa sɔrɔ!
  Fanga dɛsɛ bɛ se ka hakili tɛmɛnen kɔ, nka fanga tɛmɛnen si tɛ se ka hakili dɛsɛ musaka bɔ!
  Talen bɛ se ka kɛ kalanbaliya nɔ na, nka kalan si tɛ se ka kɛ seko dɛsɛ nɔ na!
  Diamant ye kabakurun ye min ma polisi, nka polisi hakɛ si tɛna kɔɔri kɛ diamant ye!
  Mɔgɔ wɛrɛ ka saya ye ɲɛnajɛ ye, nka i yɛrɛ ka saya bɛ i dusukun pɛrɛn ani i ni bɛ jigin i ka butiki kɔnɔ!
  Wari bɛ i n"a fɔ nɔgɔ, a nɔrɔlen bɛ bolo jolilenw ni niw la minnu bɛ sɛgɛn!
  Fanatika sugu bɛɛ la, diinɛ de ye hakilintan ni yɛrɛɲini ye ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan, o la sa, a laɲini fɔlɔ ye ka mɔgɔ yɛrɛ ka sayabaliya sɔrɔ!
  Kanuya ni muso minɛni tɛ kelen ye sarali dɔrɔn de la - sarali suguya la wale laban in na !
  A ka fisa ka bɔnɛ tilennenya la ka tɛmɛn ka tɔnɔ sɔrɔ jurumu la!
  Mɔgɔ tilennen ka bɔnɛ ye tɔnɔ ye sankolo la, jurumukɛla ka tɔnɔ ye ni sonya ye!
  Kominisiw bantɔ Ala la, u ye doni belebeleba da hadamaden kamankun kan! Ikomi hadamaden tun b"a fɛ ka Sebaayabɛɛtigi nɔ bila, a ma se ka Gɔlgota ka dimi ni jinɛ ka kɔrɔbɔliw muɲu!
  Ni Yesu ka sebaaya tun tɛ, mɔgɔw, sanni u ka ɲumanya ni tilennenya masaya jɔ, u binna juguya jidaga kɔnɔ!
  Nafolo jatebaliya minnu bɛ hadamaden ni kɔnɔ, n"i y"a daminɛ k"u binkanni daminɛ dɔrɔn, olu bɛna ja joona k"a sɔrɔ i ma na ni nafolo si ye!
  Cɛnimusoko bɛɛ, nafolo min bɛ tila mɔgɔ fila ni ɲɔgɔn cɛ ani son kelen tɛna o sonya i dusukun na!
  Cɛ bɛɛ ni primate bɛ fɛn dɔ bɔ ɲɔgɔn na, a ka ɲi ni potency, nka a ka c"a la hakili!
  A tun bɛna kɛ nisɔndiyako ye ni o tun tɛ tiɲɛ ye!
  A fɔ man di nka, an ka ca ni cɛ ɲumanw ni politikikɛla sɛbɛw ye!
  Mɔgɔ o mɔgɔ y'a ni janfa, o bɛ to bɔnɛ na tuma bɛɛ - a bɛ sayabaliya di mɔgɔ salen ma !
  A ka c"a la, se sɔrɔli jugu barikama kan, o musaka ka ca, nka i tɛna o di fu!
  Fagali tɛ se ka jo sɔrɔ yɛrɛnafa ni tɔnɔ fɛ - bonya, hɔrɔnya ani Fasokanw dɔrɔn de ye fariyakow lafasabagaw ye !
  Koɲuman ka kan ka kɛ ni marifa ye, .
  A" ye bɔgɔdaga kɛ i n"a fɔ nɛgɛ diminnen!
  O la, joli ka woyo i n'a fɔ jibɔyɔrɔ, .
  Juguya tɛ makari, bɛɛ faga!
  Seko ni dɔnko baara bɛɛ la, sɔrɔdasiw ka baarakɛminɛnw de sinsinnen don kosɛbɛ mɔgɔw hakili la kosɛbɛ, wa u bɛ ɲɛji lawuli kosɛbɛ!
  - Ja min pentalen don joli la : a bɛ yeelen bɔ ka tɛmɛ tulu ja kan wa a bɛ tunun dɔɔnin dɔɔnin kosɛbɛ !
  Mɔgɔ ɲuman bɛ tilennenya bila denbaya ni teriya sanfɛ! Sariya kelen ka kan ka kɛ juguw ni teriw ye, i n"a fɔ cɛ bɛ kɛ cogo min na a muso ta fan fɛ!
  Sariya suguya wɛrɛw sɔrɔli bɛ tilennenya tigɛli kɛ jatɔmuso ye!
  Kɛlɛɲɔgɔn barikama bɛ i farikolo ni i sago barika bonya, k"i barika bonya - barikantan bɛ i ni tiɲɛ ani k"i farikolo barika dɔgɔya, k"i barika dɔgɔya!
  O la sa, sira gɛlɛn bɛ se sɔrɔli nɔgɔya kosɛbɛ!
  Bolo bɛ di sɔrɔdasi ma a ka marifa ci, ani hakili bɛ di a ma a ka jɔ a waati kɔnɔ!
  Naloman fagali : o ni k"a sɔgɔ ni pikirijikɛlan ye, o ye kelen ye, ka cɛ hakilitigi dɔ bugɔ, o bɛ i n"a fɔ k"a gosi ni bɔgɔdaga ye !
  Sigida ye hadamaden ba ye, wa fɛn dilannikɛla ŋana ba tɛ se ka kɛ naloman dafalen ye! Hali ni hakilitigiya waleyali t"a la!
  Bulon ye kalan fɛɛrɛ ye min bɛ se ka kɛ kosɛbɛ kumaɲɔgɔnya la ni funankɛninw ye, ka fara mɔgɔkɔrɔbaw kan!
  O nɔfɛko nafa dɔrɔn de bɛ dɔgɔya! Tuma caman na, i bɛna bɔnɛ i ka fanga la, nka n"i minɛna, i bɛna zombie lamɔ!
  Diinan bɛ kuncɛba jigin fo ka se bagan hakɛ ma - ka sugandili di saga ni bakɔrɔn cɛ !
  A ka fisa k"i fari di mɔgɔw ma i n"a fɔ saga, ka tɛmɛ ka sɔgɔsɔgɔ fo abada i n"a fɔ sa!
  A ka c"a la, baara kɛli n"i kunkolo ye, o hakilina tɛ faamuyali yɛrɛyɛrɛ dɔrɔn ye, hali ni a bɛ tali kɛ kɛlɛko la!
  Ni i b'a fɛ ka nafolo sɔrɔ, i ka batise ka kɛ Yahutu ye, ni i b'a fɛ ka taa kari, i ka juru ta Yahutu dɔ fɛ!
  Plɔmu bɛ dumuni toli dɛmɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni furakisɛ bɛ katiri cogo la!
  Faama min tɛ warijɛ ta, o bɛ i n"a fɔ npogotigi jatɔmuso!
  A ka c"a la, walasa ka kelen kisi i ka kan ka tɔ kelen faga! Siga t"a la ko nin ye sariya jugu ye, nka a bɛ fɛnɲɛnama suguyaw ka balansi dafalen segin u cogo kɔrɔ la!
  Kɛlɛcɛ si tɛ diɲɛ kɔnɔ min ka fisa ni Irisi sɔrɔdasi ye, ani fangatigi wɛrɛ tɛ yen min ka bon ni Irisi jenerali ye!
  Fɛnɲɛnɛmako tɛmɛnen ye fɛn fu taamasyɛn ye, fɛn fu ye tiɲɛni surunyalen jiralan ye!
  Hakilitigi kuma minnu bɛ bɔ bɔgɔbɔgɔ da la, i n"a fɔ jibolisira min bɛ bɔ nɔgɔbɔyɔrɔ la!
  Nafa bɛ i la janya la, nka nafa bɛ ne la hakili la!
  Tuma dɔw la, i bɛ se ka mɔgɔ faga, nka i tɛ se ka jigiya bɔsi i la abada!
  Kɛlɛ la, n"i ye seginkanni kɛ, i bɛ se ka bɔnɛ banbali la!
  Sankanso gansan dɔ bɛ makari sankolola sobaw cɛma, nka a ka bon bugudaw cɛma!
  Hadamaden bɛ a yɛrɛ kolo fanga kɔrɔ, ka juguya bonya, ka dususuma mafiɲɛya ani ka ɲumanya jate fɛnba ye!
  Cɛnimusoko ye hakilibana bɛɛ fura ɲuman ye, nka a ka c"a la, a sɔngɔ ka gɛlɛn, wa a sɔrɔli ka gɛlɛn!
  Min tɛ cɛnimusoya kanu, o tɛ ɲɛnamaya kanu, wa a tɛ farisogo nisɔndiyaw waleɲumandɔn!
  Poyi ni diwɛn bɛ ɲɔgɔn na ko a nafa bɛ bonya ni waati ye, nka hali san kɛmɛw t"a to zanaw ka ban walima ka sɔgɔsɔgɔninjɛw faga!
  Sɔrɔdasi bɛ i n"a fɔ ɔridinatɛri - a bɛ kelen walima zeru jate, nka kɛlɛcɛ ye teri ni jugu ye !
  Hadamaden ni baganw tɛ kelen ye hadamadenya siratigɛ la, ani se ka wale kɛ ka kɛɲɛ ni hakilinaw ye!
  Musow ka fariya bɛ den kɛnɛmanw bange tuma dɔw la, nka fariya min bɛ kɛ sigida la, o bɛ waraba dɔrɔn de lase!
  Ni denba dɔ ka jugu, denmisɛnw fana bɛ ten! I n"a fɔ sigida bɛ cogo min na, a denw fana bɛ ten - hadamaden !
  Teriya bɛ ɲini mɔgɔ barikamaw fɛ, balo bɛ ɲini nafolotigiw fɛ, ani yɛrɛdi bɛ jira mɔgɔ la minnu tɛ siran!
  Binkanni ye fɛɛrɛ ɲuman ye walasa ka jugu ka jatebɔ nafa bali - k"u wajibiya ka kɛlɛ kɛ ka segin, o bɛ i n"a fɔ k"u bolo tilancɛ tigɛ !
  .Muso fɛ, kanuya ye diya ni sɔrɔ ye, cɛw fɛ, o ye diya ni musaka ye!
  Ka marifa kura dɔ dabɔ jogo jugu dɔ ye, o bɛ i n"a fɔ ka sigilan senw tigɛ ni juru sirilen bɛ i kɔ la!
  U selen Ufa kɛrɛfɛ, cɛdenw ye baara dafalen kofɔ Pugachev ye.
  Sɛnɛkɛla masakɛ kabakoyara ko denmisɛnw ye baara kɛ joona ten. Wa tiɲɛ na, a ye u sara. A ye warijɛ kuruwa di u kelen-kelen bɛɛ ma. Ani ruble kɛmɛ fila kelen-kelen bɛɛ.
  O kɔ fɛ, binkanni min Kɛra Ufa kan, o Nàna. Margarita ni Oleg, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, olu bɛ ɲɛfɛ, wa u bɛ ka binkanni kɛ joona.
  U bɛ juguw tigɛtigɛ ni sabɛrɛw ye ani ka bɔnbuw fili.
  Ufa ka kɛlɛbolo barika tun ka dɔgɔ kaban kɔngɔ fɛ, wa murutilenw ka se sɔrɔli y"u hakili tiɲɛ.
  Ka fara o kan, Kozak masakɛ ka sɔrɔdasi ba bi duuru ɲɔgɔn bɛ yen - fanga belebeleba...
  Oleg Rybachenko ye komandan tigɛ ka faga, kɛlɛcɛ tɔw y"u yɛrɛ di.
  U kalila, u ka finiw tigɛra, u ye Kozakaw kunsigi tigɛ. Polisi dɔw y"a sugandi ka fara Pugachev kan. Yala nɛgɛso ka fisa wa?
  Kuma surun na, Ufa minɛna nɔgɔya la. Wa hali Kozak Zar nimisara ko a ma Yaitsky dugu minɛ ni fanga ye.
  A ka c"a la, kow taara ɲɛ Pugachev fɛ. Sisan, sɔrɔdasi caman bɛ se ka ci Ural iziniw ma. Wa, ci fɔra Beloborodov ye ko a ka duguw bɛɛ ta ani Tobolsk.
  Siga t"a la, a latigɛra ka taa Kazan, ka sɔrɔ ka taa Moskow. Emelyan Pugachev yɛrɛ y"a jira ko a denkɛ Tsarevich Pavel yɛrɛ donna o kanpaɲi na, wa a bɛna masasigilan di a fa ma. A mana kɛ cogo o cogo, mɔgɔ caman dalen tun bɛ o la.
  Pugachev ka kɛlɛbolo tora ka bonya. Kibaruyaw sera Ural izini damadɔ wɛrɛw minɛni kan, ani marifa kura, fɛnw ani marifakisɛw.
  O kɔfɛ, kɛlɛboloba dɔ ye kanpaɲi dɔ daminɛ. A taara baji da la, a da fila bɛɛ fɛ ka taa Volga fan fɛ.
  Zar Emelyan Pugachev nisɔndiyara ani a nisɔndiyara. Fɔlɔ, kow bɛ ka ɲɛ a bolo kosɛbɛ. A ka c"a la, murutilenw ma deli ka bugɔ kosɛbɛ. Wa, Irisi Zar kura tɔgɔ bɛ ka bonya. Wa don o don kɛlɛcɛ kura ba caman bɛ fara a kan.
  Masakɛ min b"a yɛrɛ wele, o fana ka sofaw ka kɛlɛbolo ka ca. Wa, fɛn bɛɛ kasa bɛ i n"a fɔ se sɔrɔli lakika.
  Denmisɛnninw kɔrɔsibagaw bɛ boli ka kɔn sɔrɔdasi tɔw ɲɛ. U nisɔndiyalen don ani u bɛ nisɔndiya kosɛbɛ.
  Yan, kɛlɛcɛ kamalenninw bɛ ka binkanni kɛ hussars ka kɔlɔsilikɛlaw kan. Tigɛ surun dɔ, grenade fila-fila minnu bɛ wuli ni senkɔni gansanw ye. Wa kɛlɛcɛw halakira.
  O kɔfɛ, Osa ka kɛlɛbolo bɛ yen. Maana yɛrɛ kɔnɔ, a y"a yɛrɛ di k"a sɔrɔ a ma kɛlɛ kɛ. Donc (o la) cɛdenw ma storm (boli) kɛ walima ka mɔgɔ si faga fɔlɔ.
  U yɛrɛ sɛgɛnna dɔɔnin... Cɛdenw ye dɔnkili da;
  Spartak ye jɔnw lamɔ ka kɛɲɛ ni cɛsiri walew ye, .
  Ka faama koniyalenw ka jɔrɔnanko fili...
  A ye bɔnɛbaaw tigɛli kɛ wuluw ka kulu ye - .
  Weelekan ka nɔgɔn - i ka sugo bonya !
  
  Aw ye npan sama ni kɛlɛ ye, .
  Ani ka i jugu juguw tigɛtigɛ ni hinɛbaliya ye...
  A nisondiyalen don, i bɛna sira da wuli joona i n"a fɔ kɛlɛcɛ,
  Mɔgɔ salen bɛna ɲɛnamaya fo abada granit kɔnɔ!
  
  An ka kalo ta ka bɔ sankolo la, mago tɛ,
  An bɛna Marisikalo yɔrɔw da wuli i n"a fɔ daaw,
  Ani ka da Venus la, ne bɛ na...
  Nɔnɔ sira bɛɛ bɛna bin cɛfarin ka npan kɔrɔ!
  
  Dolow bɛ sankolo la ani npogotigininw ɲɛw - .
  U bɛ manamana ni safir ni rubiw ye...
  Wa ne ka kungo miiriliw bɛ pan - .
  Tuma min na an bɛnbakɛ ye Mamaia kɛrɛ mugu!
  
  Chelubey mɔgɔ salen ye kulekan bɔ jama cɛma - .
  Ko Rus' bɛna halaki fiɲɛba in sen kɔrɔ...
  Dibi kulekan ye kabako ye - bɛɛ faga :
  Ko nisɔndiya ni sonorous dɔnkiliw sara!
  
  Peresvet ka jaabi dira ni kanba ye,
  Tama ni jugu ka gosili jahanama sugo jugu dɔ la...
  Zindan tɛna kɛlɛcɛ makɔnɔ - .
  An bɛna se sɔrɔ, aw mɔgɔw dalen b"a la!
  
  Farakurun ye janfa ye - donw bɛ sankaba la, .
  A tɛ kɛ waati bɛɛ la, chance ni trophées bɛ yen...
  An ka duguw ye tasuma ye, yeelenw, .
  A bɛ iko an fana ma se ka kɛlɛ kɛ!
  
  Nka i ka Irisi jɔyɔrɔ dɔn se sɔrɔli la,
  An bɛnbakɛ Sezari, Masedwanɛkaw ka siranfɛn...
  Planɛtiw bɛna yɛlɛma sɔɔni ka kɛ alijɛnɛ ye,
  Foromazi ni te ka di kosɛbɛ Poshekhonsky!
  
  
  
  SPEER BƐ TARIKI YƐLƐMA
  Speer, n"o ye nin jɛkulu hakilitigi in ye, o sera ka Fuhrer lasun a ka teliya ka jet kɛlɛcɛ nɔgɔman dɔ labɛn ani k"a bila baara la, min ka nɔgɔn, min sɔngɔ man gɛlɛn, min bɛ se ka wuli, n"a bɛ ni fiɲɛ kanon fila dɔrɔn ye, nka a ka fisa diɲɛ kɔnɔ, a ka pankurun bolicogo siratigɛ la.
  Nin ye HE-162 bange cogo ye, a ma kɛ san 1944 desanburukalo tile 6, n"a y"a daminɛ ka wuli fiɲɛ na, nka a tun tɛmɛna kaban, nka san 1943 awirilikalo tile 20, waati min na Reich sabanan tun falen bɛ fanga la hali bi, ani o tun bɛ se ka nɔ bila kɛlɛ taabolo la. A nisondiyalen don ko Yummo jet motɛri tun labɛnnen don kaban ka kɛ jamaba ye. A bɛ se ka fɔ ko awiyɔn in tun dilannen don ni jiri ye, wa kɛlɛkɛminɛn minnu tun bɛ ɲɛda dɔrɔn na, olu girinya tun ye kilo bi duuru ye. Nka mobili ka nɔgɔn, a sɔngɔ man gɛlɛn, wa a bɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ, a kunbɛnni ka nɔgɔn. A teliya tɛmɛna kilomɛtɛrɛ 900 kan lɛrɛ kelen kɔnɔ, wa kɛlɛcɛ in girinya lankolon tun ye kilo 1600 dɔrɔn ye. A daminɛ na, marifaw ye milimɛtɛrɛ 20 awiyɔn kanon fila ye - u barika ka bon ka tɛmɛ Yak-9 kan, wa u bɛ se ka suma ni LAGG-5 ye.
  Masina min baara ka nɔgɔn kosɛbɛ. Kuma surun na, jamanadenw ka kɛlɛcɛ. A sɔngɔ ka dɔgɔ ka tɛmɛ ME-109 kan ani a dilanni ka nɔgɔn, nka a bɛ nɔ bɔ kosɛbɛ.
  HE-162 y"a jira ko a ye marifa ɲuman ye. Kursk kɛlɛ waati la kaban, Alemaɲi aces tun bɛ ka jate sɔrɔ a kan. Huffman y"a yɛrɛ danfara kɛrɛnkɛrɛnnenya la.
  Tiɲɛ don, o diyara Hitler ye, wa a ye yamaruya di ko dɔ ka fara o mobili dilanni kan ka se ba duuru ma kalo o kalo. O hakɛ ma se ka sɔrɔ, nka san 1943 laban na, mobili ba fila ni kɔ tun bɛ bɔ kalo o kalo.
  HE-162 ye gɛlɛyaw lase URSS ma fiɲɛ kɔnɔ, wa a ye Soviyetiki sɔrɔdasiw ka ɲɛtaa sumaya dɔɔnin. Kursk Bulge kan, Alemaɲi ka pankurunw bɔnɛw tun ka dɔgɔ ni tariku yɛrɛ ye, IL-2 caman binna.
  Alimanw sera ka kɛlɛli bila kɔfɛ ani Kharkov ni Orel binna kalo kelen kɔfɛ ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan.
  Nka hali bi, Kɛlɛbolo bilenman ye ɲɛtaa sɔrɔ, hali ni a tun bɛ teliya ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan. O sababu la, Alimanw sera ka senna-tɛgɛrɛ sɔrɔ Dnieper kan, ka lafasali barikama dɔ Dabɔ yen. Wa o kɔfɛ, E-10 yɛrɛ-boli marifa sera, pankurun tiɲɛnikɛla min ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ.
  Alimanw sera ka ɲɛfɛla sabati kɔrɔn fɛ. Nɛnɛ waati la, Soviyetiki sɔrɔdasiw ma se ka Dnieper baji tigɛ. Alemaɲikaw fana ye u yɛrɛ minɛ Leningrad.
  Hali ni jɛɲɔgɔnw ye ɲɛtaa Kɛ Itali jamana na. Nka a sɔngɔ ka bon kosɛbɛ.
  Ikomi u ma se ka Naziw cɛtigɛ, kɛlɛbolo bilenman taara Crimée. Yan fana, kɛlɛw mɛnna ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan, nka u labanna ni dɛsɛ ye.
  Jɛkuluw ka jiginɛw Normandie labanna ni dɛsɛ ye Angletɛri ni Ameriki fɛ. Zuwɛnkalo tile 22, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye binkanni kɛ o santiri kan. Nka Alimanw sera ka Soviyetiki sɔrɔdasiw ka binkanniw gɛn. A dɔ ye marifa yɛrɛ-ci E-10 ye min ye ɲɛtaa sɔrɔ ani min sɔngɔ man gɛlɛn. O mobili in girinya tun ye tɔni tan ni fila ye, a ɲɛfɛla tun ye milimɛtɛrɛ 82 ye ni a kɛrɛ ye degere 45 ye, Soviyetiki mɔgɔ bi saba ni naani tɛ se ka don a kɔnɔ, ani marifa tun bɛ a la i n"a fɔ T-4. O mobili in yɛrɛ tun bɛ se ka don IS-2 dɔ kɔnɔ ɲɛda la ni a yɔrɔ ka jan, a bɛ se ka kɛ sababu ɲuman ye ka kɛlɛkɛminɛn kɔrɔlenw ricochet.
  Alemaɲi ka fɛɛrɛ kura in ka ɲi lafasali la. Wa Krautw bɛ nafa sɔrɔ o la. Nka Soviyetiki mɔbiliw ma ɲɛ sɔrɔ hali bi ten. T-34-85 marifa ni a lakanani barika ka dɔgɔ dɔɔnin, wa a janya ka bon kojugu. Wa IS-2 bɛ se ka kɛ fɛn ye min bɛ se ka kɛ jirisunba ɲɛda ni a kɔnɔna duguma yɔrɔ la.
  Alemaɲikaw sera k"u yɛrɛ minɛ k"u ka kɛlɛbolow lajɛ cɛmancɛ la ka kɔn o ɲɛ ani ka binkanni in siraba jateminɛ.
  Jɛkuluw ka se sɔrɔli kɔfɛ Normandie, kɛlɛ kɛlɛli hakilina juguyara Ameriki ani Angletɛri. Ka fara o kan, Amerikikaw ma hɛrɛ sɔrɔ, n"u y"a ɲini ka jigin Filipine jamana na, u ka bolifɛnw binna Japon kɛlɛkurunw fɛ. U binna ji la. Minɛn caman ni sɔrɔdasi caman sara.
  O fana ye nɔba bila Ameriki jamanadenw na.
  Alimanw, minnu ye binkanni in Kùnbɛn cɛmancɛ la, u y"u ka sɔrɔdasi dɔw Lase Itali jamana ma, ka binkanni Daminɛ yen.
  "Panther"-2 y"a sen don kɛlɛw la. Alimanw sera ka girinya to tɔni bi duuru la, u kɛtɔ ka kanon kɛ milimɛtɛrɛ 88 ye ani EL barili 71, ani mobili yɛrɛ ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw janya tun ye milimɛtɛrɛ 150 ye kuluw la.
  Panther 2, k"a sɔrɔ a ka nɔgɔn nka a motɛri fanga ka bon, o y"a jira ko a ye pankurun tiɲɛbaga ɲumanba ye.
  Alimanw sera ka Naples minɛ kokura ani ka kasoden caman ni kupu caman minɛ. Jɛɲɔgɔnw bolila ka segin Sisili. O yɔrɔ la, u tun b"a fɛ ka dogoyɔrɔ ta ni kurunba ye.
  Alemaɲi dilanbagaw fana ye E-25 bɔ kɛnɛ kan ka don a dilanni na. Soviyetiki sɔrɔdasiw y"a ɲini ka binkanni kɛ tugun Leningrad kɛrɛfɛ. Nka Alimanw tun labɛnnen don yen. Kuma bɛɛ la, Alemaɲi ka sɛgɛsɛgɛli ye baara kɛ ka ɲɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la sanfɛla sɛgɛsɛgɛli, bawo Fritz tun bɛ ni jet masinw ye minnu tun bɛ pan yɔrɔ janw na ani minnu tun tɛ se ka tiɲɛ abada Soviyetiki fiɲɛ lafasali fɛ.
  Nɛnɛ waati la, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye binkanni kɛ o santiri kan tugun, nka u ka binkanniw tun bɛ se ka fɔ ka ɲɛ. Wa fiɲɛ kɔnɔ, fasisiw ye fanga dafalen minɛ. Allied aviation fana ye bɔnɛ caman sɔrɔ.
  Feburuyekalo la, Naziw ye baara dɔ kɛ Sisili jamana na, ka Angletɛri ni Ameriki sɔrɔdasi ba kɛmɛ fila ni kɔ minɛ. Wa Marisikalo la, Alimanw ye bɔgɔdaga kɛ saheli fan fɛ. An ye lafasaliw kari, ka taa ɲɛ su fɛ, ka daga fila-fila da.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw y"a daminɛ ka bɔ yen.
  Roosevelt ka saya kɔfɛ, Truman ye kɛlɛ banbali dɔ Laɲini Hitler ye. Fasisiw ka mɔgɔ fɔlɔ sɔnna o ma. Nka o musaka la a y"a ɲini ka petorolifɛnw di ani ka kasodenw segin. Truman ni Churchill sɔnna o ma.
  Alimanw bolo hɔrɔnyalen tun bɛ kɔrɔn fɛ. U ye pankurun kura fana Sɔrɔ, n"o ye E-75 ye. Labɛn min ka bon kosɛbɛ - motɛri ni transmission faralen ɲɔgɔn kan - ani a labɛncogo min bɛ kɛ ka tɛmɛn, o kɛra sababu ye ka mobili janya dɔgɔya. A tun bɛ mɔgɔ hakili jigin Tiger-2 la min falen don kosɛbɛ, nka a silhouette tun ka dɔgɔ kosɛbɛ.
  Ni kɛlɛkɛminɛnw tun ka bon kosɛbɛ, minnu tun bɛ yɔrɔbaw la, E-75 girinya tun ye tɔni 75 ye, ni a motɛri fanga tun ye so 1250 ye. O de y"a to a kɛra mobili ye kosɛbɛ ani a bɛ se ka da a kan. Angletɛri pankurun in tun bɛ ni marifa suguya fila ye. 105 mm 100 EL kɔnɔ jugu ka pankurunw kɛlɛli kama, ani 128 mm 55 EL la, marifa min bɛ diɲɛ bɛɛ kɔnɔ kosɛbɛ. Turu in tun bɛ ni milimɛtɛrɛ 252 ye ɲɛfɛla jiginni kɛlɛkɛminɛnw na, ani kɛrɛfɛ ni kɔfɛ kɛlɛkɛminɛnw janya ye milimɛtɛrɛ 170 ye, olu fana tun bɛ jɛngɛ. Kɛlɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 200 ye sanfɛ ni degere 45 ye, ani milimɛtɛrɛ 160 duguma ni degere 45 ye. Kɛrɛfɛlaw ye milimɛtɛrɛ 120 ye ani kalaw ye milimɛtɛrɛ 90 wɛrɛ ye.
  O cogo la, ni a girinya ye tɔni 75 ye, Alimanw ye mobili dɔ Dabɔ min ma Dɔgɔya Soso ma kɛlɛkɛminɛnw ni marifaw la, hali n"a y"a Sɔrɔ marifa kelen bɛ a la.
  E-75 ma don Soviyetiki pankurunw kɛlɛli marifaw fɛ, hali a fan fɛ, wa siga t"a la, a ye Hitler ka ɲɛtaa sɔrɔ ka tɛmɛ E-series pankurun tɔw bɛɛ kan.
  URSS ye IS-3 dɔrɔn de Sɔrɔ fɔlɔ, min lakananen dòn kosɛbɛ tourelle ɲɛfɛ, nka a dilanni ka gɛlɛn kosɛbɛ. O la, Stalin ye yamaruya Di ko IS-2 ni T-34-85 kana Bɔ baara la sisan.
  Samiya waati, Alemaɲi E-75 pankurunw fɔlɔla ka bɔ ɲɛfɛ. U y"a jira k"u ye masinw ye minnu bɛ baara kɛ kosɛbɛ.
  O waati kelen na, Naziw tun bɛ ni mobili nɔgɔman ME-1010 ye min kamanw tun b"u ka sɛgɛsɛgɛli Changé, modeli ME-262 X min tun ka bon kosɛbɛ, ani mobili XE-262 min tun bɛ ni marifa ye ani min tun bɛ teliya ani min bɛ se ka fɛn caman kɛ. Jama kɛlɛcɛ in ye tanuli bɛɛ sɔrɔ a dilannikɛlaw fɛ. Ani fana Yu-287 jet bomber, min ye aerobatique belebeleba jira. Ani fana Arado marka.
  Alimanw sera ka taa ɲɛ Ukraine jamana na samiyɛ la, ka Donbass minɛ kokura. O kɔfɛ, tilebin fɛ, u ye Kursk ta ka gɛrɛ Voronezh la. Soviyetiki sɔrɔdasiw kɔsegira Don baji cɛtigɛ ani u y"a ɲini ka lafasalitɔn dɔ sigi yen. Tilemana tun bɛ ka surunya.
  Alimanjamana ka diplomasikɛlaw y"a ɲini ka Turquie sen don o kɛlɛ la.
  Yan, u ye sanu kuluw lamini ani ka layidu ta.
  Stalin, k"a miiri ko a ka gɛlɛn URSS ma ka Alemaɲi fɛɛrɛ kura kɛlɛ, ani ko T-54 pankurun kura dabɔli ye gɛlɛya dɔw sɔrɔ, o ye kɛlɛ banbali dɔ Laɲini Naziw ye.
  Hitler y"o jaabi, a y"a ɲini ka Leningrad ni Crimée jamanaw yɛrɛ di, ka fara buru, tulu ani fɛnɲɛnamafagalan wɛrɛw dili kan fu! Ani ka kɛlɛden kasodenw segin u ma ani ka sanu yɔrɔ dɔ bila URSS la.
  Stalin Sɔnna fɛn bɛɛ ma fo Leningrad ka yɛrɛdi.
  Naziw ye kɛlɛ kɛ Crimée jamana kan nɛnɛ waati la. U ye peninsula bɛɛ minɛ, fo Sevastopol. Kɛlɛbolo bilenman y"a ɲini ka taa ɲɛ cɛmancɛ la ani worodugu fɛ, nka a ma se tugun, u ye bɔnɛba sɔrɔ.
  San 1946 Marisikalo la, Fuhrer labanna ka sɔn ka kɛlɛ ban san saba kɔnɔ. Tiɲɛ na, URSS ye fɛnɲɛnamafagalanw di Reich sabanan ma fu ani ka sɔrɔdasi iziniw ka minɛn dɔw bila yɔrɔ wɛrɛ la.
  Ani Naziw y"u ɲɛsin Tlebi fɛ. Bombe atomike tun ma da fɔlɔ, wa Japon tun bɛ ka Ameriki kɛlɛ ni jigitigɛ ye. Kɛlɛ jugu dɔ kɛra Pasifiki Kɔgɔji gun bɛɛ kan.
  Ka daminɛ na, Hitler ye bɛnkan sɔrɔ ni Franco ye ani Aliman sɔrɔdasiw ye Gibraltar minɛ ni kabako ye. O kɔ, an donna Maroc. Tubabu ka sigiyɔrɔ min tun bɛ Malte, o tiɲɛna, ka minɛ ni jiginɛ sɔrɔdasiw ye. Naziw taara Farafinna.
  U ka awiyɔn bolilaw, Albina ni Alvina, barika bonyana kosɛbɛ. Npogotiginin ninnu sera ka boli ka tɛmɛ Huffman kan, ka kɛ mɔgɔ fɔlɔw ye ka se sɔrɔ awiyɔn kɛmɛ duuru binna kɔrɔnfɛla ɲɛfɛ.
  Wa Tlebi fɛ, u sennasanbara pewu jinɛw minnu bɛ bikini la, olu kɛra sanpɛrɛn ye Ameriki ni Angilɛw ka mɔbiliw bolo.
  Ani Gerda, n"a ka pankurun baarakɛlaw tun bɛ ka tɛmɛ Alzeri jamana fɛ ni E-75 ye. Npogotiginin ninnu ye jatedenw ye mobili tiɲɛnenw hakɛ la kɔrɔnfɛla ɲɛfɛ, ka tɛmɛ Wittmann kan.
  Kɛlɛcɛw y"a daminɛ ka kɛlɛ kɛ ka bɔ Kursk Bulge la, k"u ka kalasi jira. Hali ni Hitler min tun tɛ hakilitigi ye kosɛbɛ, o tun bɛ sigasiga ko musow bɛ se ka kɛlɛ kɛ. Nka Gerda, Charlotte, Christina ani Magda ye kabakow kɛ Panther kan. U kɛra pankurun bolila filanan ye Wittmann kɔfɛ min ye jɔyɔrɔba sɔrɔ: nɛgɛbere ka Knight"s Cross ni oak buluw, npanw ani diamantw. Ani fana sɔrɔdasi seko ni dɔnko kuruwa sanu ni diamant la.
  Npogotigininw bɛ so boli ka taa ni u ye ka dɔnkili da:
  - An bɛna diɲɛ bɛɛ tiɲɛ ni Reich tɛ,
  Ka se a kɔnɔna na ani o kɔfɛ...
  An bɛna diɲɛ kura jɔ, diɲɛ kura, .
  Min tun tɛ mɔgɔ si ye, o bɛna kɛ fɛn bɛɛ ye!
  Kɛlɛcɛw fana bɛ sɔgɔsɔgɔ ani k"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan. Wa u bɛ marifa ci u yɛrɛ la tugun...
  U ye Angilɛw ka pankurun dɔ gosi ka pɛrɛn:
  - Anw ye super ye !
  Gerda bɛ joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, ka tourelle tigɛ ka bɔ Sherman kan ani ka pɛrɛn ko:
  - Ne ye siniɲɛsigi ala ye !
  O kɔfɛ, Christina ye tanki gosi n"a senkɔniw ye, ka pɛrɛn ko:
  - Ne fana ye super girl ye !
  O kɔfɛ, a ye marifa ci, ka Charlotte ka mobili kari, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nka Pasaran !
  Wa ni bɔgɔdaga nata ye, Magda ye tubabukan in ban. Npogotigininw ye supermen ye tiɲɛ na.
  Wa, n"an b"a fɛ ka tiɲɛ fɔ, bɛɛ bɛ se sɔrɔ ni danfara tɛ. An delila k"an juguw bɛɛ faga, wa o yɔrɔ bɛ jahanama kɔnɔ, tiɲɛ don!
  Muso kɛlɛcɛw bɛ baara kɛ ka marifa ci. U tɛ 'kɔrɔnfɛla si Di u juguw ma.
  Tubabu ni Ameriki mɔgɔ ba caman y"u yɛrɛ di. Cɛw bɛ bin u gɛnɛgɛnɛ kan ka npogotigininw sen gansanw susu, buguri bɛ minnu na.
  Kɛlɛ bɛ taa nin cogo in na... Alzeri binna, Alimanw bɛ Libi kaban. Tiɲɛ don, u bɛ se sɔrɔ tulonkɛ fɛ. Balili si tɛ u ɲɛ.
  San 1946 samiyɛ kɔnɔ, Alimanw ye Afiriki worodugu fan bɛɛ minɛ ka se Suez kanal ma. Sisan, marifa siranninba dɔ bɛ Naziw bolo: disiki awiyɔn minnu tɛ se ka ci. Tubabu ni Amerikikaw bɛɛ karilen don o kɔrɔ.
  Tɔgɔla, Wehrmacht taara Sudan ani Moyen-Orient. Tubabu ni Amerikikaw binna i n"a fɔ nɔnɔ karilenw.
  Gundo la u y"a ɲini ka bɛnkan sɔrɔ ni Stalin ye. I n"a fɔ, ɲɛfɛla filanan da wuli.
  Dictateur Rouge ye jaabi di ni evasive ye... Binkanni senfɛ, Alimanw ye Moyen-Orient bɛɛ minɛ ani Afiriki fanba, ka se Kameruni. Wa, nɛnɛ waati la, Alemaɲi sɔrɔdasiw taara Iran ani ka taa Ɛndujamana na ka taa a fɛ. Wolo jamana minɛna. Wa o kɔfɛ, Naziw taara ɲɛ kaban ka taa Afiriki saheliyanfan fɛ, ka laban ka farafinna nɛrɛma minɛ.
  Zuwɛnkalo san 1947, jigin dɔ kɛra Angletɛri o kɔfɛ... Wehrmacht ka kɛlɛbolo sugandilenw y"u sen don kɛlɛw la.
  A siɲɛ fɔlɔ don, jidagayɔrɔ min bɛ i n"a fɔ piramidi, o kɔrɔbɔra, o min y"a jira ko a lakanani ka ɲi kosɛbɛ ka bɔ fan bɛɛ la ani teliyaba la.
  Gerda ka pankurun baarakɛlaw ye kɛlɛ kɛ o kɔnɔ. Npogotigininw kɛra nɛnɛba ye kosɛbɛ ani greyhounds...
  U ye pankurunw ni marifaw kulu dɔ dalajɛ.
  Gerda ye marifa ci, ka Angilɛw ka kanon bin ka dɔnkili da ko:
  - An juguw tɛna an bali !
  Ani a bɛna ŋɛɲɛ kɛ cogo min na!
  Charlotte fana bɛna a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An bɛna se sɔrɔ diɲɛ datugulan kan !
  Wa a bɛna tanki fana ko ka taa.
  O kɔfɛ, Christina bɛna a bugɔ, ka sɔgɔsɔgɔ ni dimi ye:
  - Butikiw bɛ manamana taama na !
  Wa, a bɛna sankanso in fana ko!
  O kɔfɛ, Magda ye Angilɛw ka howitzer dɔ ci ka rasp:
  - Fɔli teliya la !
  Kɛlɛcɛw bɛ sanfɛyɔrɔba dɔ la.
  Ani Albina ni Alvina bɛ boli san fɛ ka tubabukan ni Ameriki minɛnw ban. U bɛ Krautw mugumugu n"u sen gansanw ye, minnu sɔgɔlen don, ka dɔnkili da u yɛrɛ ye:
  - Farafinna ye farati ye, ɔwɔ, ɔwɔ, ɔwɔ !
  Afiriki ka jugu - ɔwɔ, ɔwɔ, ɔwɔ!
  Aw kana taa denmisɛnw! Taga taama kɛ Afiriki kɔnɔ!
  O la, a ye awiyɔn bi duuru gosi, kɛlɛ kelen kɔnɔ, fila ni ɲɔgɔn cɛ.
  O cogo de la muso kɛlɛcɛw b"u juguw halaki ni jigiya ye.
  Angletɛri binna dɔgɔkun fila kɔnɔ. Ani Lɔnduru kɛlɛcɛw y"u yɛrɛ di. O la sa, Reich sabanan y"a jugu faratilen tiɲɛ.
  Nka USA tora hali bi... Komin u ye kelenya kɛ ni Japonkaw ye ani ka nafolo caman sɔrɔ, Alimanw y"a daminɛ ka degun bila Amerikikaw kan... San 1947 Awirilikalo la, Naziw jigira Islande ka nin gun in minɛ, ka gɛrɛ Ameriki.
  A man nɔgɔn ka se USA. Nka fasisiw ye bɔrɔw da Ameriki Latin jamanaw na, wa u bɛ ka u ka fanga sabati. Nka kɛlɛ bɛ taa ɲɛ fo waati jan. Nɛnɛ waati la, kɛlɛw tun bɛ kɛ kɔgɔji la ani fiɲɛ na. Wa san 1948 kaban, Alimanw y"a ɲini ka se Gronland. Wa u sera... Samiya waati, Naziw tun bɛ ka Kanada minɛ kaban. Nka kɛlɛw tun ka jugu kosɛbɛ...
  Ka gɛrɛ USA la ka taa a fɛ. Nka Soviyetiki npogotigininw fana bɛ kɔlɔsili la.
  Npogotigi duuru Natasha, Mirabela, Angelica, Svetlana, Olympiada sera Ameriki ka kɛlɛ kɛ i n"a fɔ bolomafaraw ni Reich sabanan ka jamaba ye. Npogotigi duuru bɛɛ cɛ ka ɲi kosɛbɛ, u bɛ tubabukan fɔ. Stalin-Putin ma sɔn ka musow ka kɛlɛbolo bɛɛ ci, bawo o bɛna bɛn hɛrɛ sariyaw sɔsɔ min dafara ni fasisi mansamara ye. URSS tun ka kan ka waati sɔrɔ cogo o cogo k"a sɔrɔ Naziw tun bɛ ka bin USA kan.
  Npogotigi duuru ninnu ye bolomafaraw ye: u tɛmɛna kɛlɛ bɛɛ lajɛlen fɛ, k"a ta Brest ni Bug la ka taa a bila Orenburg. Wa u bɛ ka Naziw kɛlɛ Dugukolo fan dɔ fɛ Honduras faaba la.
  Tegucigalpa ye lafasalitɔn barikama dɔ ye, a bɛ kɛlɛ kɛ ni jamakulu suguya caman ye. Zapɔnkaw ni Azi jamakulu fila bɛɛ donna gɛlɛya la. Alimanw yɛrɛ ye kɛlɛ kɛ ni pankurunw dɔrɔn ye, wa senna-sɔrɔdasi bɛɛ tun bɔra jamanaw la minnu tɛ Aryanw ye. U ye Azikaw, mɔgɔ nɛrɛmaw ani Arabuw gɛn ka taa ɲɛfɛ.
  Natasha ye marifa ci, ka Farafinna fila tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Genghis Khan ka jamakulu dɔrɔn de don !
  Mirabela kunsigi sanulama, n"a ye Ɛndu saba tigɛ ni marifakisɛ ye min pɛrɛnna, o y"a senw jɛlenw kɔrɔta ka taa sanfɛ. A y'a fɔ ko:
  - An bɛ ka kanon balo sɔgɔ !
  Grenade dɔ yɔrɔ dɔ wulila ka Mirabela-Zoya bugɔ a senkɔni jɛlen na min tun ye bulama ye. Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ laada la bikini ni sennasanbara la. Wa n"a ye nɛgɛso gɛlɛn, npogotiginin gosi ni nɛgɛ nɔgɔlen ye, a bɛ dimi dɔɔnin.
  Cɛɲi ye ɲɛji cɛ ka tasuma bɔ tugun... Mirabela ka nɔgɔn kosɛbɛ, a janya ye cɛmancɛ ye ni a farikolo dafalen don.
  Natasha ka jan, a ka jɔyɔrɔ ye mɛri ye, wa hali Soviyetiki jamana ka cɛfarin don. Nka fana a bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, a ma datugu ni bikini ye. A bɛ tan kosɛbɛ, nka a kunsigi ye fin ye. Ani Natasha bɛ marifa ci cogo bɛnnen na kosɛbɛ. Wa a ka di a ye ka grenadew fili n"a sennasanbaraw ye.
  Angelica cɛɲi ye marifa ci ka Arabu naani faga ni tasuma ye. A kunsigi ye bilen ye, walima n"a fɔra ka ɲɛ, i n"a fɔ nɛgɛ, i n"a fɔ baarakɛlaw ka pankarti. Wa ni fiɲɛw bɛ ci, a bɛ i n"a fɔ jiginni darapo. Npogotiginin bɛ manamana n"a ɲɛw ye minnu bɛ kɛ emɛridi ye, i n"a fɔ dolow. Ani a bɛ juguw bɛɛ labɔ ni juguya ye.
  Svetlana fana ye blonde ye. Ani a bɛ marifa ci ka bɔ marifa dɔ la. Npogotiginin y"a sennasanbara dan ka pɛrɛn. Kɛlɛcɛ suguya duuru filila san fɛ, joli jibɔyɔrɔ bilenmanw bɔra u juguw disi ni u kɔnɔbara la.
  Svetlana, k"a dawolo dafalenw sɔgɔsɔgɔ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Kɛlɛ ye fiɲɛ ye fogonfogonw kama...
  Npogotiginin, a dalen bɛ, a bɛ grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye. Bɔgɔbɔgɔli bɛ mɛn. Kɛlɛcɛ damadɔ bɛ pan ka taa sira wɛrɛw fɛ.
  Olympias ye sunguru belebele ye, a farikolo ka bon. A kunsigi ye bulama ye. Dugu danma, kamalennin, joli ni nɔnɔ muso. A barika ka bon kosɛbɛ farikolo ta fan fɛ, wa a bɛ marifa ci ka ɲɛ.
  Nin ye 'yɔrɔ ye tugun. Wa fasisiw ka sarala sɔrɔdasi fagalenw binna.
  Olɛnpi, k"a to marifaci la, a ko:
  - O bɛ ɲɛ, o bɛ ɲɛ, i taara min ? Ni Npogotiginin ye! - Npogotiginin ye marifa ci, ka nazi kɛlɛcɛ kunsigi saba faga ka fara a kan. - I ye mun dun - shɔ ! I ye mun min? Mash ye!
  Npogotigininw bɛ ka layini minɛ. U t"a to fasisiw ka taa ɲɛfɛ. Ani teriya dɔnkiliw bɛ mankan bɔ:
  - An bɛna fariya diɲɛ bɛɛ tiɲɛ , .
  Ka se a kɔnɔna na ani o kɔfɛ...
  An bɛna diɲɛ kura jɔ, sankolola diɲɛ - .
  Min tun tɛ mɔgɔ si ye, o bɛna kɛ fɛn bɛɛ ye!
  Natasha ye grenade dɔ fili tugun n"a sennasanbara ye. Blasts (boli) minnu bɛ senna-sɔrɔdasi minnu bɛ taa ɲɛ. Siga t"a la, a bɛ ka funteni sɔrɔ ka taa a fɛ. Nin ye "Waraba"-2 tɔgɔjuguba ye. Wa a kɛrɛfɛ, E-50 min ka bon kosɛbɛ, o bɛ yen. Projetilɛriw bɛ bɔ kɛnɛ kan. Ameriki mɔgɔ nɛrɛma dɔ kunkolo tigɛra ka wuli ka taa.
  Mirabela ye a sen don pankurun dɔ kan min tun bɛ ka jeni, wa a sen gɛlɛnw tun tɛ tasuma funteni dɔn kosɛbɛ.
  Sanu kunsigi cɛɲi in ye marifa ci ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa jɔn bɛna ba jolilenw, diminnenw jibɔ dabila...
  Mirabela ye marifa ci tugun, ka farafinna in gosi ka bɔ E-50 ka kɛlɛkɛminɛnw na, ka sɔgɔsɔgɔ.
  - Biɲɛ dɔ min bɛ bɔ blaster dɔ la o bɛna i ka batoso gosi, flash jugu dɔ la cɛ tununna !
  Npogotiginin ye marifa ci tugun. A y"a sennasanbara, nɛrɛmuguma, cɛɲi fiyɛ fiɲɛ fɛ. Grenade dɔ wulila ka taa a fan fɛ. Cɛɲi min kunsigi ye sanulama ye, o ye o nilifɛn gosi ni seko ye n"a senkɔni jɛlen ye, min bɛ ɲini ka kɛ buguri tɛ a la. Grenade in wulila ka segin. A girinna ka don Reich sabanan ka kɛlɛcɛw cɛma. A tun bɛ iko jikuruw tun bɛ ka bin ka bɔ kamiyɔn kɔnɔ, ka kari. Joli caman tun bɛ ka bɔn ka bɔ yen.
  Mirabela ye tweet kɛ ko:
  - Npogotiginin ma se ɛkizamɛn na, Reich dangalen nana. A bɛ iko Hitler tun sɛgɛnnen don ɲɛnamaya la, wa a cɛɲi tɔgɔ bɔra kosɛbɛ k"a dun!
  Angelica fana ye kɛlɛcɛ ye min tɛ kuma fu. A bɛ marifa ci a yɛrɛ la ni marifaw ye k"a fɔ, ka suw jɛnsɛn :
  - Mama ka kuyɛri kama ! Ka daddy ka kuyɛri! Ani Koba fɛ, ladle don! Ani i kɛrɛ fɛ dilan kan!
  Cɛɲi dɔ, n"a kunsigi ye nɛgɛ ye, o bɛ jiri awiyɔn dɔ lawuli n"a sennasanbara ye. A bɛ pan ka ɲɛsin Alemaɲi waraba ka pankurunba ma. Jigin 105mm kanon dɔ da la, a bɛ pɛrɛn. Marifa in bɛ dɛsɛ.
  Alemaɲi y"a kɔ tigɛli daminɛ, a wajibiyara ka boli ni maloya ye. Angelica, k"a sen maga boon yɔrɔ dɔ la, a ko:
  - Ni fanga t"i la, i mago bɛ hakilitigiya la ! I bɛna mankan dɔ kɛ!
  Wa tugun npogotiginin bɛ marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ. A kunsigi bilenman bɛ i n"a fɔ Olɛnpi tasumamugu tasuma. Npogotigi cɛɲi. A y"a yɛrɛ danfara Bɔ Ameriki sɔrɔdasiw la kaban, a kɛlen k"a ka dimi dusukunnata jira. A tun ka ɲi kɛrɛnkɛrɛnnenya la ka juguya kɛ ni Farafinna-Amerikakaw ye. A tɛ deli ka kɛ kosɛbɛ ani a cɛ ka ɲi n"u ye.
  Nka, Angelica fana bɛ mɔgɔ nɛrɛmaw halaki minnu bɛ kɛlɛ kɛ Reich sabanan ka kɛlɛbolo la. Mun na Alimanjamana ye Afiriki jamana bɛɛ minɛ? A ɲini k"o fanga sugu dabila.
  E-50 ye tanki kura ye, gazi turbine motɛri bɛ a la ani kɛrɛ ni ɲɛfɛla ka kɛlɛkɛminɛnw ka bon. A tɛ se ka ta ni grenade ye. Angelica ye o nilifɛn fili n"a sennasanbara ye, ka senna-sɔrɔdasi damadɔw bin ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Oh, i ka tanki kɛlɛkɛminɛnw bɛ se ka da a kan, ka bɔ mɔgɔ la min b"a fɛ ka kinni kɛ... i ka fanga dɔn dɔrɔn... nya, i bɛ se ka nɛgɛso dɔrɔn de gosi !
  Svetlana fana ye marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ. Ani, a tun ka di a ye ka grenadew fili n"a senw ye. A bolokɔnincininw fana tun bɛ nɛgɛ disiki lamini. O kuncɛ in wulila ka fasisiw ka kɛlɛcɛ fila dawolo tigɛ. U ye marifakisɛ fili, sisan, kalifa belebeleba dɔ pɛrɛnni ka bon, o ye jamakulu ka cakɛdaw tigɛ. Dunan kɛlɛcɛw ka kulu bɛɛ ye u ta binkanniw fɛ ka don Reich sabanan ka kɛlɛbolo la.
  Svetlana ye tweet kɛ ko:
  - Ɲɛnamaya ye jagɛlɛya sara ye ! Dɔnkili kelen de bɛ bɔ! U ka dɔnkili da so dɔrɔn de kan!
  Nka cɛɲi ma waati sɔrɔ fɔlɔ ka bɔ so. Hali ni Soviyetiki ŋaniyajirabagaw ka dɔgɔ kosɛbɛ Ameriki sɔrɔdasiw la. Stalin-Putin tun t"a fɛ ka yeelen bɔ, walasa kɔfɛ a kana dalilu di Hitler ma walasa ka Irisi jalaki ko a ye "Straw Peace" sariyaw tiɲɛ.
  Npogotigi duuru, minnu ka fisa ni musow ka bataillon ye, olu lasɔmina ko n"u minɛna, Fasokanw ka kan ka ban u la. Wa o cogo la, npogotigininw ka kan ka tigɛ kɛ sarala sɔrɔdasi nafamaw kan minnu tun bɛ baara la wari kama.
  Wa Svetlana, ani Natasha, ani npogotigi tɔw y"a faamu ko n"u minɛna, tɔɔrɔ jugu bɛ u makɔnɔ. O la sa, u y"a latigɛ, a mana kɛ cogo o cogo, ko Naziw tɛna u faga u ɲɛnama.
  Alemaɲi ka binkanni-aviyɔnw bɛ pan Ameriki sɔrɔdasiw jɔyɔrɔw kan. Naziw tun t"a miiri k"u bɛna o kɛlɛ kuncɛba sugu sɔrɔ Honduras faaba la, o de y"a to u dimina dɔɔnin.
  Jet ni binkanni-aviyɔnw barika ka bon. Rocketw bɛ ka pan, marifaw bɛ ka ci.
  Ameriki sɔrɔdasiw bɛ ka sa. Olympiada fana ye marifakisɛw gosi a kamankun sogolen na. Joli bɔra. Npogotigi cɛfarin ye nɛgɛ dɔ bɔ n"a ɲinw ye ka joli daji bɔ. Wa o kɔfɛ, a ye n gosi tugun ni marifa belebeleba dɔ ye. Dunanw ka sarala sɔrɔdasiw bɛ ka bin. Yan, a bɛ se ka fɔ ko mɔgɔ bɛɛ ye jamanadenw ye, u ka komandanw dɔrɔn de ye Alimanw ye, hali o waati la, a tɛ kɛ tuma bɛɛ. Tiɲɛ don, bi ta E-50 pankurunba kɔnɔ baarakɛlaw bɛɛ ye Alemaɲi ye. Mobili in teliya ni a bɛ se ka boli cogo bɛnnen na. Ayiwa, nin tɛ fɛn caman sɛmɛntiya fɔlɔ ye - a girinya ye tɔni biwolonwula ni duuru ye. Kogow bɛ ka tiɲɛ siraw jukɔrɔ. A ka c"a la, nin kelen in bɛ dilan cogo saba la ni kanon ye min janya ye milimɛtɛrɛ 105 ye, ni marifa ye min bɛ se milimɛtɛrɛ 180 ma, ani ni marifa ye min bɛ se milimɛtɛrɛ 400 ma.
  Wa fɛn caman sɛmɛntiyalen kelen-kelen bɛɛ n"a ka baara don. Nin pankurun in filɛ nin ye ni binkanni marifa ye, min bɛnnen don kosɛbɛ duguw binkanni ma. Wa, a halaki man nɔgɔ ten. Olympias y"a yɛrɛ tigɛ ka pankurun kɛlɛli grenade minɛ n"a bolokɔnincininw ye, a sen belebeleba nka a cɛ ka ɲi, a cogoya cɛ ka ɲi. Sisan i ka kan ka sisan in fili barika la yɛrɛ walasa ka mastodon ka marifa bali . Marifa duuru bɛ Alemaɲi, bi pankurun dɔ datugu, wa a man nɔgɔn ten ka gɛrɛ a la.
  Olympias barika ka bon kosɛbɛ, wa a sen minnu bɛ i n"a fɔ sow, olu bɛ grenade fili yɔrɔ jan. Nka a tɛ tiɲɛ tuma bɛɛ. A mana kɛ cogo o cogo, ka laɲini sugu gosi i n"a fɔ milimɛtɛrɛ 180 kanon barili. Siga bɛ npogotigi ŋana in na. Ni a ma se do?
  Eh, n"u jɛɲɔgɔn min ye waati jan kɛ, n"o ye Oleg Rybachenko ye, o tun bɛ u fɛ, nin tutigɛbaga jagɛlɛn in tun bɛna na ni fɛn dɔ ye.
  Nka cɛnin sara Voronezh kɛlɛw la. Npogotigininw tun t"a ka siniɲɛsigi wɛrɛ dɔn. Nka tiɲɛ na, tutigɛbaga min ye fɛn dila, o ka siniɲɛsigi tun tɛ se ka keleya. A daminɛ na, Oleg Rybachenko tɔɔrɔla ni juguya ye, k"a ɲini ka gundo minɛ. Tɔrɔ kɔfɛ, cɛnin san tan ni kelen in labanna ka don minɛnw kɔnɔ. Baara bɛ siran ani a ka gɛlɛn kosɛbɛ. Nka Soviyetiki tutigɛbaga, min tun ka dɔgɔ nka a tun bɛ ni fili ye, o kɛra mɔgɔ timinandiyalen ye.
  A sera ka kisi, hali minɛnw ka labirintiw fɛ a y"a latigɛ ka boli. Ani Oleg Rybachenko sera ka bɔ kɛnɛ kan. Cɛdennin ye yaala-yaala Balkan jamanaw na waati dɔ kɔnɔ fo a donna sigida partiw ka kulu dɔ la. O yɔrɔ la, a Kɛra jὲɲɔgɔnya ni sabotɛri ye.
  Partiw ka tɔnba dɔ tun bɛ yen hali bi min yiriwara kosɛbɛ Balkan jamanaw na. A fan dɔ fana ye ko minɛni baara in kɛra Italikaw fɛ, Rumanikaw fɛ, Bulgarikaw fɛ, Albaniakaw fɛ - minnu tun ma labɛn kɛlɛ kama i n"a fɔ Wehrmacht ka kulu sabatilenw.
  Nka partisan caman sara hali bi. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ka bɔ fiɲɛbɔlanw na. Ani, Yugoslavie jamana kanubagaw wajibiyalen don ka dogo kuluw kɔnɔ, kungow kɔnɔ, walima, a ka fisa, dugu misɛnninw na. Komandan caman sara kaban. O ko in juguyara kosɛbɛ hɛrɛ min bolonɔ bilala ni URSS ye. Sisan, ɲangili tilayɔrɔba kura y"a daminɛ ka na Balkan jamanaw na, ka binkannibaw labɛn ani ka yɔrɔ in saniya.
  Oleg Rybachenko tun ka kan ka yele kuluw kɔnɔ ka taa a fɛ ka taa a fɛ ni partisanw ye ɲɔgɔn fɛ.
  Hali ni Olympias tun t"u ka diɲɛ bɛɛ ka fɛn kanulen in ka siniɲɛsigi dɔn, a ye sɔgɔsɔgɔba kɛ. O kɔfɛ, a ye grenade digi kosɛbɛ n"a sennasanbaraw ye minnu bɛ i n"a fɔ npogotiginin, ani n"a fanga bɛɛ ye, k"a fili jugu ka pankurun ma. E-50 ye marifa ci dɔrɔn, ka mɔgɔfagala dɔ bila.
  Olympias yɛrɛ yɛrɛyɛrɛla ani a binna a gɛnɛgɛnɛ kan. A gosira a kun na ni kabakurun dɔ ye min tigɛra ka bɔ siraba kan, wa a sennasanbara jɛlen jeni nɛgɛ funteni fɛ. Npogotiginin y"a kunsigi min tun bɛ ka kabakoya, o magaya ni kunsigi bugurilama ye.
  Grenade wulila, a tun bɛ ɲini ka maga barili la, ka mobili ɲɛda jɛngɛlen gosi. Bɔgɔbɔgɔli dɔ ye sanpɛrɛn kɛ... Nka tiɲɛ na, ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn milimɛtɛrɛ 250, ani hali ni a kɛra kɛrɛfɛ, o tɛ se ka don grenade kɔnɔ.
  Olɛnpi y"a bolonɔ bila buguri la, ka cɛncɛn sankaba bɛɛ kɔrɔta. O kɔ, a ye pɛrɛn ko:
  - A faga, a faga ! Golu dɔ don ka don golu kɔnɔ!
  Npogotiginin y"a senkɔni gosi asfalt karilen kan. Fɛnɲɛnɛma dɔ tun sirilen bɛ senkɔni kurukuruw la. Npogotiginin senkɔniw fari tun ka bon i n"a fɔ wuluwulu. A tun sigilen bɛ denbaya faantan dɔ kɔnɔ ani a tun bɛ ɲini ka sanbara don abada kabini a wolola. Nka, o ma a senw kɛ i n"a fɔ u cogoya ka gɛlɛn fewu, nka u tun ye ɲɛgɛn ye, u tun cɛ ka ɲi, u tun bɛ mɔgɔ lafili.
  Nka, Olɛnpi tun bɛ siran cɛw ɲɛ dɔɔnin n"u janya janya ye, u farikolo barikamaw, ani u bolokɔnincininw ni u bolokɔnincininw bɛ bɔ kɛnɛma. Nka npogotiginin cɛfarin in ka jogo ka ɲi ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan, wa a kɔkolo janyalenw tun bɛ fara ɲɔgɔn kan ni cɛsirilan finman ye kosɛbɛ ani abs sculpted. Finiw dɔrɔn de la, Olympias tun bɛ se ka kɛ i n"a fɔ a girinya ka ca k"a sababu kɛ a sin belebelebaw ye. Bikini kɔnɔ, a bɛ i n"a fɔ farikoloɲɛnajɛla busty.
  Npogotiginin in, a dusu tiɲɛnen, a ye grenade dɔ fili tugun, nin sen in na, a y"a ɲɛsin siraw ma. Nka o nilifɛn fagalen ye kalaba belebeleba min bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, o min tun bɛ wuluwuluw datugu.
  Olympias y"a yɛrɛ bugɔ a dawolo la a dusu tiɲɛnen fɛ. O y"a dawolo dimi. Wa jatigɛwale sungurunnin ye danga kɛ ko:
  - n ye tigɛ kɛ i n' a fɔ sɔgɔsɔgɔ !
  Svetlana fana y"a ɲini ka pankurun faratilen in gosi, nka grenade min filila npogotiginin sen fɛ, o tɛmɛna dɔɔnin. Wa, blonde y"a daminɛ ka gɛrɛ mobili la. Nka o kɔfɛ, pankurun fila wɛrɛw bɔra kɛnɛ kan - " Waraba " ani " Panther "-2, u ye marifa ci gɛrɛgɛrɛw bɛɛ la ni marifaw ye. An tun ka kan k"an janto kosɛbɛ.
  Ameriki Sherman y"a ɲini ka gɛrɛ Alemaɲi mobili ninnu na. A ye sababu sɔrɔ ka Panther 2 gosi, nka a kɛra kɛrɛfɛ dɔrɔn. Nka Alemaɲi mɔgɔ lafilili man nɔgɔn ten. Ka fara o kan, Sherman ja janyalen b"a to a bɛ kɔlɔsi ka bɔ yɔrɔ jan.
  "Panther" 2 ye bɔgɔdaga dɔ daji bɔ ka Ameriki in gosi a ɲɛda la k'a ɲɛsin a ma. Mobili jan in karilen don tila fila la. Wa a tun bɛ jeni i n"a fɔ Noɛli kandili.
  Svetlana y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Oh, i ka tankiw barika ka dɔgɔ cogo min na... A ka fisa tekniki siratigɛ la, i bɛ kɛ Yankee ye !
  Nka Natasha, min tun ye kɛlɛcɛ ŋana ye, o sera ka gɛrɛ Panther la. A ye grenade dɔ fili... Ani Alemaɲi mobili barika jan in kurulen don ka kɛ sagaden dɔ ka buru ye.
  "Panther" 2 tanki, a daminɛna ka baara kɛ san 1943. Yɛlɛma laban in na min jɛnsɛnna kosɛbɛ, a ɲɛfɛla kɛlɛcɛw ye milimɛtɛrɛ 150 ye, a kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 82 ye kɛrɛfɛ, ani milimɛtɛrɛ 88 kanon min barili janya ye 71EL ye. K"a daminɛ san 1945 la, a tun ka kan ka dabila ka ɲɛsin modeli dɔ ma min ka bon kosɛbɛ ani min lakananen don ka ɲɛ, n"o ye E- 50. Nka sisan, nin pankurun in bɛ kɛlɛ la. A girinya ye tɔni 51 ye, a ka motɛri fanga ye so 900 ye, o b"a to a bɛ se ka bolicogo ɲuman di a ma.
  Wa sisan, tiɲɛni kɛlen kɔ, Panther-2 y"a yɛrɛ wuli ka taa. Natasha sera ka grenade wɛrɛ fili n"a sennasanbara ye. N ye wuluwuluw kari. Ani Alemaɲi ka mobili teliya dɔgɔyara kosɛbɛ.
  Natasha b"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - O ye bɔnɛ ye dɛ ! Ne ka gosili ye Ala ka nilifɛn ye!
  Wa sungurunnin y"a nugu jira Alemaɲikaw la. Nka marifaw tasuma y"a daminɛ ka bɔ E-50 sira kan. Ani marifaw ye fiɲɛ bila Natasha kunsigi finman kan, min nɔgɔlen don dɔɔnin. Marifa dɔ yɛrɛ ye kunsigi dɔ tigɛ. Npogotigiba yɛrɛ tun bɛ a yɛrɛ sɛgɛn dɔɔnin.
  Natasha ye tweet kɛ ko:
  - N'i b'a fɛ ka kɛ i n'a fɔ waraba, taa dibi la i n'a fɔ jatigɛwale !
  Npogotiginin y"a ka jiri tigɛlen kɔrɔta n"a senkɔniw ye. Natasha kunsigi ye siliki ye, a ɲɛ ye perle ye, nka buguri bɛ a la dɔɔnin. Wa hali o bɛɛ la, a ka nɔgɔn ten. Npogotiginin y"u boli a senkɔniw kan. A bɛ sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin ani a ka di.
  Natasha hakili jigira cɛnin y"a ladon cogo min na. A bolow fana tùn bɛ Daminɛ ka Bɔ senkɔniw na, ka Yɛlɛn ka Taa san fɛ fo ka Se a cɛmancɛw ma ani yɔrɔ min ka gɛlɛn kosɛbɛ. Ni kamalennin cɛɲi dɔ ye i sɔgɔsɔgɔ, o ka di kosɛbɛ. Natasha tun bɛ ɲini k"a kanu. Kanuya tulon tun ka di a ye, wa a tun bɛ wuli ni cɛ farikolo farikoloma magali ye. Nka kanuya lakika, kanuya tun tɛ Natasha la, n"i bɛ kɛ diɲɛnatigɛla ye cɛ dɔ fɛ. A ye cɛ caman Changé kaban. A cɛ caman sara kɛlɛ la.
  Hali o tun ye kɛlɛ danga ye. Wa yan Ameriki, cɛ farikolo-ɲɛnajɛlenw, cɛ nɛrɛmaw bɛ yen. Wa, fɛn bɛɛ tɛ deli ka kɛ u fɛ ten.
  Natasha ye marifa ci ka cɛ nɛrɛma jigin. Afiriki cɛnin in ye n hinɛ dɔɔnin. A ye cɛ dɔ faga min tun bɛ kɛlɛ kɛ nafaw kama minnu tun tɛ a bolo. O bɛɛ kɔfɛ, Alimanw ye siyawolomakɛlaw ye. U bɛ mɔgɔ nɛrɛmaw filɛ jɔnw ye. Nka o waati kelen na, farafinw bɛ ka u tɔgɔ sɛbɛn Wehrmacht fununen ka jamana wɛrɛw ka tilayɔrɔbaw la.
  Natasha ye fɛn dɔ dilan i n"a fɔ toro ni a senkɔni gansanw ye, k"o jira Naziw la. Ɔwɔ, Alemaɲi jamana yɛrɛ tɛ tiɲɛni foyi Sɔrɔ yan. Tankiw bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye minnu ka bon kojugu fo u tɛ se ka don grenade walima bazooka kɔnɔ. Nka unit natifw bɛ ka sa.
  Natasha ye grenade dɔ fili E-50 sira kan. A y"a sen jɛlen ni tantan wuli k"a fili, k"a kɔkiliw tigɛli. Ani grenade in panna ni arc sanfɛla ye. N senkɔniw jɛlenw ye n to nɛgɛ magali la. Wa o kɔfɛ, grenade (grenade) in cila.
  Natasha ye kumakan dɔ fɔ ko:
  - Ala ka dugawu kɛ an ye !
  Fiɲɛ duman dɔ ye npogotiginin in minɛ, i n"a fɔ cɛ cɛɲi dɔ magara a la. Natasha tun bɛ ka gafe dɔ kalan Tarzan ko la, wa a tun b"a fɛ tiɲɛ na nin cɛ in ka tulon kɛ n"a ye. N tun bɛ n sin gansanw lamaga ni bolo barikamaw ye.
  Grenade ye barika gosi, nka a pɛrɛnna kɔfɛ kojugu, ka pan ka bɔ nɛgɛ kan. O yɔrɔw tun bɛ pɛrɛn i n"a fɔ pɔmutɛri minnu bɛ kɛlɛkɛminɛnw kan. Sɔgɔsɔgɔninjɛ dɔrɔn de tora!
  Natasha ye grenade wɛrɛ bɔ. Nka n y"a ye ko a ye mɔgɔ kɛlɛli ye. Ani pankurun kɛlɛli marifaw tɛ yen tugun.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni dimi ye. Nka walisa n kana waati tiɲɛ, n y"a don n bolokɔnincininw na. A y"a sen wuli, k"a farikolo kɔrɔta, ka sɔrɔ k"a tilennen to k"a fili sennamɔgɔw ma.
  Kɛlɛcɛ tan ni tila wulila ka wuli i n"a fɔ ping-pong bololanɛgɛw. U dɔ ka lunɛti wulila ka taa, o yɔrɔw wulila ka taa mɛtɛrɛ kɛmɛ fila ni tila ka boli ka tɛmɛ Natasha kɔ kan. Sutura pɛrɛnna, npogotigininba in sin cɛɲiw bɔra kɛnɛ kan.
  Npogotiginin y"a sinw datugu a yɛrɛma. Nka o kɔfɛ, a y"a faamu ko a ka kan ka siran mɔgɔ min ɲɛ. Ani a ye marifakisɛ lamaga tugun. A ye 'yɔrɔ Kɛ k'a kɔ Dòn dɔɔnin.
  Ameriki senna-sɔrɔdasi dɔ ye bazooka ci. O bɔgɔdaga ye Alemaɲi ka pankurun gosi a fan jɛngɛlen na, nka milimɛtɛrɛ 160 kɛlɛkɛminɛnw y"a muɲu, ka tiɲɛni fanga gɛn. Alemaɲi ye marifa ci ka segin a kan. A ka marifa belebeleba ye kogo tigɛ.
  Natasha y"a ɲini k"a ka sutura sirilanw siri. Npogotiginin y"a miiri ko n"a sɔrɔla Zoya Kosmodemyanskaya tun bɛ boli ka yaala-yaala nɛnɛ fɛ a ka suruku kɔnɔ. Soviyetiki filimu dɔ kɔnɔ de y"a jira ko a bɛ ni kamisɔn ye walima hali fini sugu dɔ. Nin dɔrɔn ye filankafoya bonya dɔrɔn de ye. Tiɲɛ na, Naziw, walisa ka sunguru minɛlen maloya ka taa a fɛ, n"a sɔrɔ u y"a farilankolon bɔ a la. Ani, n"a sɔrɔ Alemaɲi sɔrɔdasi kɔngɔlenw tun b"a fɛ ka sunguru cɛɲi ni kurulen dɔ ye a farilankolon.
  O la, maana yɛrɛ kɔnɔ, npogotiginin jatigɛwalekɛla ma se k"a sin datugu, o de la a bolow sirilen tun bɛ a kɔ kɔfɛ. Nka a ma maloya ani a y"a filɛ ni kuncɛbaya ye. Natasha tun b"a dɔn kosɛbɛ ka taama sennasanbara la nɛnɛ kɔnɔ, o bɛ cogo min na. A tun ka gɛlɛn ani a tun ka di a ye ka maga nɛnɛ na n"a sennasanbara jɛlenw ye. O diyara Natasha ye ani a ye nisɔndiya di. Nka nin ye ale de ta ye, min gɛlɛyara kaban san caman kɛlɛ fɛ. Wa Zoya kamalenninw ni dugubaw kɔnɔ, a bɛ iko nin ye dimi ye. A senw bɛ kɛ i n"a fɔ u bɛ ka kɔɔriw jeni.
  Natasha y"a ka sosɛti fili kɛrɛfɛ a dimi fɛ ani a pɛrɛnna ko:
  - Maloya ye bourgeois hakilina ye ! Soviyetiki muso tɛ siran foyi ɲɛ ani a tɛ maloya!
  Npogotiginin y"a daminɛ tugun ka nɛgɛso ci ni marifa ye, walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ ni marifa fitinin ye. Nɛgɛ in sumana, o bɛɛ kɔfɛ, Honduras ye tropics ye, a bɛ se ka funteni kosɛbɛ yen feburuyekalo la. Natasha bolokɔnincininw bɛ ka funteni sɔrɔ. An ka kan k"an seko bɛɛ di a ma. Bi ye feburuyekalo tile 23 ye. Soviyetiki sɔrɔdasiw ka don don wa o bɛ kɛlɛ de wajibiya ni dimi bɛɛ ye min hakili sigilen don ani min bɛ se ka kɛ.
  Natasha ye duuru wɛrɛw tigɛ ni marifaw ye, ani a y"a ɲɛda jeni balawu la marifakisɛ ka bɔrɔ funteniman kan. Tiɲɛ don a man di, kurukuru bɛ funu.
  Natasha ye kalifa kɛ ko:
  - Ayiwa, Ala, mun na i ye gɛlɛya caman da ne ni n ka jamana ye !
  Kurukuru in ye nɛ bɔ... Npogotiginin ɲɛda ye yɔrɔ ye min bɛ sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ. Npogotiginin y"a ɲini ka fɛn nɛnɛman dɔ sɔrɔ k"a kɛ bolokuru fununen na. Nka i jija ka fɛn dɔ sɔrɔ min ka nɛnɛ. Dugu funteniman in kɔnɔ. Ka fara o kan, waati tun jɛlen don ani fiɲɛ tun bɛ ka bɔ saheli fan fɛ.
  A jɛlen don ko Natasha tɛ lafiya la. Olɛnpi bɛ grenade fili ka bɔ yɔrɔ jan, nka a ma ɲɛ sɔrɔ tugun. Ani sanfiɲɛba-sɔrɔdasiw bɛ ka pan sankolo la kaban. Alemaɲi bolifɛnw bɛ ni kɛlɛkɛminɛn barikamaw ye ani u teliya ka bon.
  Jet awiyɔnw bɛ na ni jikuruw ye, wa a bɛ iko u bɛ lenburuba dɔw tigɛ.
  Natasha y"a dogo o yɔrɔ la. Misiri minnu bɛ fɛnw fara ɲɔgɔn kan, olu tun bɛ ka tasuma bɔ ka bɔ san fɛ. Npogotiginin y"a ye ko kabakurun tigɛlenw bɛ bin ka bɔ san fɛ ni pikirijikɛlanw ye. A ye n kɔ kɛnɛman sɔgɔsɔgɔ. Cɛɲi in sinw fana tùn bɛ sɔgɔsɔgɔ.
  Natasha ye a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Nin ye masala ye... Nka kɔrsɛ tɛ !
  Npogotiginin y"a ye ko a farikolo bɛ ɲini ka nɛ bɔ ni dimi ye. A ka suma kaban, wa misiri minnu bɛ ka pɛrɛn, olu bɛ dɔ fara funteni kan. Ani yala nin ye jisigiyɔrɔ ye wa?
  Natasha hakili jigira Irisi jamana ka jisigiyɔrɔ la min bɛ kɛ cogo la min bɛ kɛ cogo la, min tun bɛ ni spruce bɔrɔw ye. Npogotiginin in bugɔra cogo min na o waati la.
  Olu tun ye o dusukunnataw ye minnu tun tɛ ɲɔgɔn ta ye.
  Natasha ye dɔnkili da walisa k"a yɛrɛ dusu saalo:
  - Kanuya ni saya ! Koɲuman ni kojugu! Fɛn min ye senuma ye, min ye jurumu ye! An latigɛra ka faamuyali sɔrɔ!
  Npogotiginin wulila, ka nin nɔgɔ ni nɔgɔ nɔrɔlenw bɛɛ lamaga.
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Oh, i bɛna Hitler sɔrɔ biɲɛw kan !
  Wa npogotiginin kuntigi ye marifa ci sennamɔgɔw ma minnu tun b"a fɛ ka wuli ka bin. Kɛlɛcɛ damadɔ minnu minɛna o binkanni in sababu fɛ, olu binna. Natasha y"a ɲɛda nɔgɔlen ko, o min y"a ɲɛw sɔgɔ. Kɛlɛcɛ ye daji da k'a yɛrɛ tigɛ.
  A ye marifa ci tugun ka bɔ marifaw la, kɛlɛcɛw tun bɛ ka don. Angelica kunsigi bilenman fana ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye. Sisan ye pan ka fasisiw gosi. Mɔgɔ tan ni fila fagara.
  Kunsigi bilenman in ye dɔnkili da ko:
  - Ko ɲuman caman bɛ diɲɛ kɔnɔ, nka a datugulen don ni nɛnɛ ye !
  Wa, sungurunnin ye marifa ci ni marifa fitinin ye, a ma baara kɛ n"a bolow dɔrɔn ye, nka a y"a bolokɔnincinin setigiw ni a sennasanbaraw dɔrɔn de kɛ.
  Angelica ye marifa ci tigitigi ani a ye kulekan bɔ ko:
  -Ka bugɔ! Ka bugɔ! Gosili wɛrɛ! Gosili wɛrɛ ani o kɔfɛ... Jinɛ barikama, Ala ka nilifɛn, bɛ sanfɛla dɔ lase!
  Wa npogotiginin ye galasi tigɛtigɛlenw fili n"a bolow ye. A ye fasisiw kabakoya, ka tweet kɛ ko:
  - Wa minnu t'a fɛ ka sigi hɛrɛ la... An bɛ hara-kiri kɛ u la !
  Zapɔnkaw y"u yɛrɛ jira tiɲɛ na. Nin kɛlɛcɛ ɲɛ fitinin ninnu. Ayiwa, i tɛ se ka hara-kiri kɛ ten cogo di?
  A kɛlen kɔ ka marifakisɛ klipu jigin, Angelica ye o grenade ta n"a bolokɔnincininw ye, k"a fili samurai ma. U ye kado sɔrɔ, Zapɔn mɔgɔ damadɔ minnu farikolo tigɛra, ka pankurun ta ka taa sira wɛrɛw fɛ.
  Angelica y"a nɛnkun bɔ ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Ne ye super kɛlɛcɛ ye ! Ani jugu ye hyper faga!
  Sinuwaw, minnu minɛna Zapɔnkaw fɛ ka bɔ Sankolola Mansamara yɔrɔ minɛlenw na, olu taara kɛlɛ la. Sinuwa kɛlɛcɛw taamana siranbaliya la, wa npogotigininw, n"u y"u ka marifa fitininw bɔ, u wajibiyara ka kɔsegin.
  Mirabel nɛgɛ sennasanbara yɔrɔw ye plasterer ni glass ye. Npogotigi tɔw fana y"o ɲɔgɔn kɛ. A kɛra gɛlɛya ye kosɛbɛ.
  Shturmlev bɔra kɛnɛ kan, o ye masin barikama ye min bɛ ni misiri ye. Nin ye kelen ye min bɛna i screw - a tɛ i n'a fɔ a ka ca.
  Fɔlɔ ye sanpɛrɛn kɛ... Svetlana, Angelica ani Olympias filila san fɛ ni fiɲɛba ye, i n"a fɔ balema belebeleba dɔ ka jibɔyɔrɔ. Npogotigininw ye mɛtɛrɛ tan caman pan, ka plop n"u sennasanbaraw ye tasuma kɔnɔ yɛrɛ.
  Npogotigininw ye pan ka bɔ yen, ka jeni ka dɔnkili da. U y"u sennasanbara jɛlenw seri bɔgɔdagaw kan.
  Angelica ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni dimi ye:
  - misi in bɛ fɔlɔ ka bila nɛgɛso kɔrɔ , ka sɔrɔ k' a tobi ! Ani, an tun bɛ tobi fɔlɔ, ka tila ka tobi sɔgɔlan jukɔrɔ!
  Ani Komsomol sungurunnin ye ŋɛɲɛ kɛ! Nka o kɔfɛ, a dusu tiɲɛna. N hakili jigira ko a terikɛ minɛna. Alemaɲikaw ye sungurunnin in ka finiw bɔ, k"a daminɛ ka tasuma lase a disi lankolon ma. O dimi jugu sugu. Npogotiginin tun bɛ ka pɛrɛn, a fari nɔgɔlen tun bɛ jeni. Ninnu ye fasisiw ye minnu kɛra fanatikaw ye. U ma ɲininkali yɛrɛ kɛ, nka ka fara o kan, u ye tasuma mana mɔgɔ minɛlen sennasanbara jukɔrɔ. Komsomol tɔnden in, a laban na, a ma se ka tɔɔrɔ muɲu, wa a sara dimi fɛ.
  Angelica hakili jigira o la, a ye sɔgɔsɔgɔninjɛ kɛ ka tɛmɛn kɔɔri funtenimanw kan. Olɛnpi tun bɛ a ɲɛfɛ. Nin dugu sungurunnin in fari bɛ tan, wa i tɛ se k"a ta ni fiɲɛbɔlan ye. Mun na a tɛ superman sunguru ye? Olɛnpi bɛ bazooka dɔ ye ni bɔgɔdaga ye min binna Ameriki sɔrɔdasi fagalen dɔ fɛ. A b"a ta n"a sen ye k"a fili a bolo la. A bɛ a sen don a kɔnɔ ni a fanga bɛɛ ye.
  O bɔgɔdaga bɛ pan ka Sinuwa fangatigiw gosi. Kulekan ni sɔgɔsɔgɔ caman. Suw ka jamaba. Ani farikolo yɔrɔw tigɛlenw.
  Olypiada ye dɔnkili kɔrɔ dɔ da:
  - Wa samura y'a pan ka taa duguma ! Nɛgɛ ni tasuma degun kɔrɔ!
  Npogotigininw labanna ka boli ka bɔ kɔɔriw la. U sennasanbara cɛɲiw, u sen jɛlenw y"a sɔrɔ.
  Svetlana, i n"a fɔ u la mɔgɔ nɔgɔlenba, a y"a yɛrɛyɛrɛ k"a senkɔniw magaya, k"a ɲini ka nɛ lajɔ.
  Olɛnpi minnu tun bɛ boli sennasanbara la nɛnɛ na kabini u denmisɛnman, olu ma u janto o fɛn fitinin sugu la.
  Npogotigi ŋana in ye dɔnkili da ko:
  - Miiri k"a filɛ dɔrɔn ko an y"an yɛrɛ su nɔnɔ kura la... Sara ye ko sɛbɛ ye !
  Kɛlɛcɛ ye tile karilen dɔ ta n"a sen ye, wa a girinyalen don kosɛbɛ. A y"a minɛ kosɛbɛ ni npogotiginin bolokɔnincininw ye, k"a firifiri k"a fili jugu fan fɛ. Sinuwa saba kɛra saya sisan in ka bɔnɛ ye, u kunkolow tigɛra.
  Angelica y"a fɔ ni wasa ye, ka marifa ci jugu ma:
  - An ye muso nɛnɛmanw ye !
  Svetlana, walasa ka nɛ bɔ dɔɔni a senw jenilenw na, walima n"a fɔra ka ɲɛ, a senw jenilen don, a ye dɔnkili da ko:
  - Musow bɛ an Fasodenɲumanya la , .
  Mun na u bɛ ka awiyɔn boli ka kɛ tulonko ye?...
  U bolo, bonya nafa ka bon ni ɲɛnamaya ye, .
  A bɛ se k"a jugu faga nɔgɔya la!
  
  U bangera walisa ka se sɔrɔ
  Walasa ka Rus" bonya san kɛmɛ caman kɔnɔ!
  O bɛɛ kɔ fɛ, an bɛnbaw - .
  O yɔrɔnin bɛɛ la, ne ye kɛlɛbolo dɔ lajɛ u ye!
  Ani Svetlana y"a daminɛ ka sɛbɛnni kɛ ka bɔ marifa la. Wa a y"o kɛ ni seko ye kosɛbɛ. Walisa bɛɛ k"a miiri ko nin ye kɛlɛcɛ ye min bɔra Ala yɔrɔ! Ni a ma bɔ Sebaayabɛɛtigi fɛ, o tuma na, ka bɔ Marisikalo la tiɲɛ na!
  Natasha fana ye marifa ci. U ni Mirabela jɛra, u wajibiyara ka kɔsegin, ka klipuw ta Ameriki sɔrɔdasi salenw fɛ. Npogotigininw binna u kɔ kan ka marifa ci ka segin ni u senw ye - u y'a kɛ ka ɲɛ o cogo la. Wa u y"o kɛ cogo bɛnnen na. Sinuwa ni Afiriki sɔrɔdasi ɲagaminen dɔ taara ɲɛ npogotigininw kan. Ani kɛlɛcɛw ye bugɔ.
  Natasha ye dɔnkili da ko:
  - Diɲɛ tɛ ɛkizamɛn ye...
  Mirabela ye o tɛmɛsira in ta, ka sarala sɔrɔdasi jɛmanw ni nɛrɛmaw halaki.
  - Wa jatedenw tɛ zeru lamininen ye !
  Natasha ye dɔ fara a jɛmanw ni nɛrɛmuguma tigɛlenw kan:
  - Melankoli bɛ ka bin an kan !
  Mirabela ye marifa ci ni Robin Hood ka tigitigi ye ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Wa sow bɛ boli ka don tasuma na !
  Npogotigininw, ka marifa ci ka segin, u kɔsegira minɛnw foro kɔfɛ. Sinuwa ni Afiriki kɛlɛcɛw bolila ka don fɛn ɲumanw na. U y"a daminɛ ka pɛrɛn, u panna ka wuli, k"u faranfasi, a kɛra joli-bɔn ye.
  Panther-2 pankurun damadɔ bɔra yɔrɔ jan. U bɛ marifa ci, u bɛ siran k"u nugu don. "Waraba"-2 bɛ taa ɲɛfɛ ka tasuma daji fana. Wa nin ye Rhino tasuma-fanga-minɛn ye, a bɛ ka sɔgɔsɔgɔ, ni tasuma-fanga-kuluw ye.
  Nka min ka jugu kosɛbɛ, o ye "Sturmlev" ye. A ka misiri-bɔlan tɛ teliya kɛrɛnkɛrɛnnenya la, nka a bɛ tiɲɛni kɛ jahanama na.
  Natasha ye kumakan dɔ fɔ ko:
  - Risikaw, Risikaw - a tɛ kɛ siniɲɛsigi lafiyalen ye ! Ayiwa, mun na an mago bɛ gɛlɛyaw la walisa an ka barika sɔrɔ?
  Tiɲɛ na, u bɛ kɛlɛ kɛ yɔrɔ jan Irisi jamana na. Nka a jɛlen don ko Wehrmacht, n"o ye USA Minɛ, o bɛ Segin ka 'sèn Dòn URSS (URSS) kan. Wa Amerikikaw ka di kosɛbɛ ani u ka di npogotigininw ye.
  Natasha bɛ nɛgɛw tigɛ tugun, a ka gosiliw bɛ i n"a fɔ u bɛ pɔnpew ni kunkolow pɛrɛn sɔgɔsɔgɔninjɛw jukɔrɔ. Npogotiginin in bɛ gosi a sen na ni nɛgɛ ye. Tigɛ dɔ bɛ funu n senkɔni na. Cɛɲi ye kolo dɔ sɔgɔsɔgɔ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ayi, kɔrɔtɔlen tɛna fasa, .
  Fale, wulu dɔ ɲɛda cogoya...
  Jamanadenw kan bɛ jɛya - .
  O kumakan bɛna sa sɔgɔsɔgɔ!
  
  Ne dalen b"a la ko diɲɛ bɛɛ bɛna kunun,
  Fasisiw bɛna ban...
  Wa Tile bɛna yeelen bɔ - .
  Sira min bɛ yeelen bɔ kominisi la!
  O waati yɛrɛ la, Olympias, n"a fanga bɛɛ, ye grenade dɔ fili Shturmlev ma. Ani Soviyetiki npogotigininw labanna ka hɛrɛ sɔrɔ. O finitigi min tun bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, o binna kɔfɛ, Soviyetiki ka nilifɛn wulila ka don barili belebeleba kɔnɔ. Seginnkanni kelen kɔnɔ, fɛn bɛɛ kɛra nɛnɛ ye. Wa o kɔfɛ, a pɛrɛnna. A kɛra i n"a fɔ bɔnbu atomike dɔ binna. Ani Alemaɲi ka pankurunw jɛnsɛnna sira wɛrɛw la.
  Naziw ye Toronto minɛ ani hali bi u tun bɛ se ka don o Ameriki jamana kɔnɔ ka bɔ worodugu fɛ tilebin fɛ.
  Amerikikaw y"u yɛrɛ di dɔɔnin dɔɔnin nka u y"u yɛrɛ di. Tuma caman na, u y"u yɛrɛ di ani k"a ɲini k"u jɔyɔrɔw minɛ.
  Nka Alimanw y"u fila bɛɛ bugɔ dugukolo kan ani kɔgɔji kan.
  Sisan, sɛnɛ laban na, Alimanw bɛ Filadɛlifi lamini. U bɛ se sɔrɔ kelen kɔfɛ, ka mankan bɔ i n"a fɔ jahanama.
  Gerda n"a ka pankurun baarakɛlaw bɛ u seko bɛɛ la, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ. Ani k"a ɲinw sɔgɔsɔgɔ, ka Ameriki tankiw kari, a bɛ dɔnkili da ko:
  - Tigɛ nɛgɛw, nɛgɛ fanga , .
  Eruption (Bɔli)...
  An bɛ naziw ye yɔrɔ jan, .
  Ka bɔ Genghis Khan ka Erɔpu jamanaw na!
  Wa n"a senkɔni gansanw ye, a bɛ joystick digi. Wa tugun u bɛna marifa ci Amerikikaw la.
  O kɔfɛ, Charlotte ye marifa ci, wa a ka marifa cilenw bɛ kɛ tiɲɛ ye. Wa a kɔfɛ, Magda nana, ni Christina ye.
  O la, Filadɛlifi binna. Alimanw bɛ ka taa ɲɛ ka taa a fɛ ani nɛnɛ waati la u sera Niyɔriki. Wa yen, u ye juguw bugɔ. Wa bɔnbu minnu girinya ye tɔni tan ye, olu bɛna fili ka bɔ TA-500 la.
  Truman, Alimanw ye New York ni Washington lamini kɔfɛ, a ye hɛrɛ di. O jaabi la, ɲinini dɔ kɛra ka ɲɛsin u yɛrɛ dicogo ma ni dantigɛli tɛ.
  Binkanni min Kɛra Waʃintɔnn kan, o Kɛra o kɔ fɛ Zanwuyekalo la. Alemaɲi ka piramidi pankurunw ye kɛlɛ kɛ.
  Binkanni in tile naaninan na, kɛlɛbolo y"a yɛrɛ di. Wa tile duuru o kɔfɛ, Ameriki y"a yɛrɛ di.
  O cogo la, kɛlɛ banna Tlebi fɛ... Walima k"a fɔ ka ɲɛ, a bɛ ɲini ka ban. Alimanw tora ka taa ɲɛ fo ka se ka Latin Ameriki jamana bɛɛ minɛ...
  Kɛlɛ min kɛra ni URSS ye, o tun bɛ sen na hali bi. Reich sabanan y"a ka nafolo minɛlenw sɛgɛsɛgɛ ani ka tilayɔrɔ kura sigi. Stalin tun bɛ ka sɔrɔko tiɲɛnen segin a cogo kɔrɔ la hali bi ani ka fanga lajɛ.
  Tankiw jɔli siratigɛ la, URSS ma ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ, a ye T-54 mobili dɔrɔn da ani IS-4 pankurun damadɔ. A mɛnna, a tun tɛ se ka kɛ ka mobili ɲuman sɔrɔ. Wa, san 1953 Awirilikalo tile 20, a kɛlen ka nafa sɔrɔ Stalin ka saya la Marisikalo tile 5, Hitler ye binkanni kɛ tugun URSS kan. A ɲinina ka fanga sɔrɔ diɲɛ bɛɛ kɔnɔ.
  Ni Stalin tun tɛ yen, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye kɛlɛ kɛ ni barikantanya ye. Wa fanga tun tɛ kelen ye. Ka fara o kan, Zapɔn ni Türkiye fila bɛɛ donna kɛlɛ la.
  Kalo kelen o kɔfɛ, Alemaɲi ka piramidi pankurunw ye Moskow lamini ani ka Kaukase minɛ. Wa kalo saba o kɔfɛ, an tun bɛ Uraliw la kaban. A fɔ man di nka, fanga ninnu tɛ kelen ye kojugu. Ka fara o kan, danfara bɛ URSS ɲɛmɔgɔya la.
  Kuma surun na, kalo duuru kɛlɛ kɔfɛ, URSS labanna ka minɛ Reich sabanan ni Japon fɛ.
  O kɔ, a kɛra i n"a fɔ hadamadenya labanna ka kelenya sɔrɔ. Nka fanga belebele fla bɛ diɲɛ kɔnɔ - Reich sabanan ani Japon. Ani Hitler san 1956 Awirilikalo tile 20, a ye kɛlɛ wɛrɛ daminɛ. A ye binkanni kɛ Zapɔn kan.
  Ani npogotigininw b"u sen don o kɛlɛ la. Gerda ye jatɔmuso ye min bɛ bin samurai kan.
  Ani npogotiginin minnu bɛ bɔ Armée Rouge la. Natasha, Alenka, Mirabela, Mariya, Olimpiada, Svetlana, Agustina, Aurora. Ani o ɲɔgɔnnaw. Fɛn kelen bɛ nin npogotiginin ninnu bɛɛ la - u bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini la.
  Wa, u b"o kɛ ka ɲɛ kosɛbɛ. U bɛ ka Japon sɔgɔ... Alemaɲi ni jɛkulu ka batonw ka gosili kɔrɔ, samuraiw bɛ boli ka kɔsegin.
  Gerda ni Charlotte bɛ kɛlɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ tanki dɔ kan min bɛ i n"a fɔ piramidi. Npogotigininw bɛ marifa ci Zapɔnkaw la, ka mobili kari ani ka dɔnkili da:
  - An ye super, super champions ye ! Ani an bɛna wuluw bɛɛ mugumugu!
  Gerda ye joystick butɔni digi n"a senkɔniw ye, ka Zapɔn mobili gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - ne ye kɛlɛcɛ ye ni ɔridinatɛri ye n kun na !
  Charlotte fana ye marifa ci, ka samurai ka mobili tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ani n lamini , u ka kɛ yeelen ni nɛnɛba ye !
  Wa o cogo kelen na, a bɛna a nɛnkun jira!
  Npogotigininw bɛ ka Japon tiɲɛ... Samuraiw bɛ ka koloniw, kurunw, ani tankiw bɔnɛ.
  Japon ka fɛɛrɛbɔ tɛ se ka suma ni Alemaɲi ka fɛɛrɛbɔ ye. Ani, sɔrɔdasi caman bɛ Naziw bolo. O la sa, u bɛ ka taa ɲɛ kosɛbɛ. Wa samuraw tɛ foyi kɛ ni nisɔndiya tɛ ani k"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan. Ni an b"a fɔ k"a jɛya, u dusu kasira, nka u ɲinw bɛ bɔ kɛnɛ kan hali bi.
  Kalo damadɔ kɛlɛ kɛra, ani Sinuwa, Indosini ani jamana wɛrɛw minɛna kokura. Naziw fana jigira Zapɔn yɛrɛ la.
  Kɛlɛ daminɛna yen, ani Naziw ye nukliyɛri marifaw kɛ. Ani tiɲɛni ni tiɲɛni camanba.
  Ɔwɔ, samuraiw tun tɛ hɛrɛ la! U binna o kulu sugu dɔ kɔrɔ. A laban dafalen don!
  Wa a bɛɛ lajɛlen na, fɛn bɛɛ bɛ i ko fɛn nisɔndiyalenba.
  Soviyetiki npogotigininw bɛ samuraiw da u gɛnɛgɛnɛw kan k"u wajibiya k"u sennasanbaraw susu.
  Cɛɲiw hakili b"a la cogo min na Naziw y"u jigi tigɛ. Wa nin ye nɛnɛba ye.
  Alenka ni Natasha bɛ dɔnkili da ko:
  - Tiɲɛni ye diyagoya ye , fanga suguya o suguya mana kɛ ! Faamaw ye mɔgɔ wɛrɛw joli min tuma bɛɛ! Ayiwa, kanuya bɛ fanga la dusukun na!
  Wa o cogo kelen na, u ye samuraw gosi. Wa ni u bɛ digi, ani ni marifaw ye, u bɛ tigɛ ka jigin layini na.
  Nka Tokyo tun binna kaban... Kɛlɛ in kɛra kalo wɔɔrɔ kɔnɔ, a labanna ni Wehrmacht ka sebaaya ye.
  Wa san 1957 Zanwuyekalo tile fɔlɔ, Alimanw ye Turquie kɛlɛ ka se sɔrɔ a fana kan. O kɔ fɛ diɲɛ jamana tɔw bɛɛ Dònna Reich sabanan na.
  Mansamara kelen sigili dafara. San 1947 kaban, Alimanw ye pankurun ta ka taa sankolo la, san 1958, awirilikalo tile 20, u jigira Kalo kan. O cogo la, yɔrɔ-yɔrɔ-ko waati daminɛna. Hitler sara san 1959, tile fila tɛmɛnen kɔ a san biwolonwulanan na.
  Dɔɔni ka kɔn o ɲɛ, jamanadenw ka lajɛba dɔ Kɛra masakɛya sigili kan, wa Fuhrer sera ka ciyɛntala dɔ Sìgi. A kɛra Hitler denkɛ caman dɔ ye minnu sɔrɔla kɔnɔmaya kɛcogo fɛ.
  Fasisiw ka fanga tun ka jugu, nka a ye sigikafɔ lase Dugukolo ma. Dɔɔni dɔɔni, mɔgɔ caman tun bɛ ka jamanadenya sɔrɔ o mansamara kɔnɔ.
  Ka yiriwa ka kɛɲɛ ni labɛn ye ani ka baara kɛ ni dɔnniya ka sekow ye, Dugukolo ye kɔngɔ, banakisɛw ani baarakɛbaliya gɛlɛya ɲɛnabɔ dɔɔnin dɔɔnin.
  Bange hakɛ kɔlɔsira ani kojugubakɛlaw kɛlɛla ka ɲɛ. San 1974, mɔgɔw ye awiyɔn ta ka taa Marisikalo la. Ani sàn kelen o kɔ fɛ ka Taa Venus fɛ. San 1979 ka taa Mɛkisiki. 1980 sàn na ka Taa Jupiter kalow la. Wa san 1987, u jigira dugukolo kan min ka jan ni dugukolo tɔw bɛɛ ye Pluton. Sankolola ɲinini tun bɛ sen na.
  San 2000, Alimanjamana masakɛ ani dugukolo dugukolo bɛɛ, Friedrich sabanan ani Hitler denkɛ, ye Reich sabanan ka jamanadenya di mɔgɔw bɛɛ ma dugukolo dugukolo kan. Wa siyaw ni jamanaw bɛɛ ka bɛnkan fɔlɔ laseli kɛra.
  Wa 2017 sàn, dolow ni ɲɔgɔn cɛ taama fɔlɔ min Kɛra ka Taa diɲɛ wɛrɛw la, o Daminɛna.
  San 2019, Frederick sabanan fagara ani Franz kɛra masakɛ kura ye. A ka masaya tun ka surun. San fila o kɔfɛ, sɔrɔdasiw ka fanga tiɲɛni kɛra ani Hitler ka masaya labanna ka bin. Wa Repibilikikaw nana fanga la.
  Demokarasi ni parti caman ka sigikafɔ lakununni laseli kɛra. Naziw ka diinɛ banna dɔɔni dɔɔni.
  San 2030, a ye wele bila ka hadamaden fanga ɲɛmɔgɔba sugandi. Alenka tun don, kɛlɛcɛ-laɲinikɛla min si tun bɛ san kɛmɛ ni kɔ la kaban. Nka sunguru ma kɔrɔbaya fewu ani a ma yɛlɛma sanw kɔnɔna na. Tuma bɛɛ farikolo ni denmisɛnnin, kura ani cɛɲi.
  A ye yamaruya di ko Adolf Hitler ka kabakomayɔrɔw bɛɛ ka tiɲɛ ani k"a jaw jeni.
  O kɔfɛ, Alenka y"a ka bonya tɛmɛn ka taa sankolo la... San kɛmɛ kɔnɔ, mɔgɔw y"u sigi galaxie tilancɛ kan.
  O kɔfɛ, kɛlɛ dɔ daminɛna ni siwili ye min bɛ fluorine ninakili. Nka a tɛ siran o cogo la fewu. Dugukolo kan mɔgɔw, minnu tun bɛ ni fɛɛrɛ kuraw ye, olu ye se sɔrɔ.
  Wa san kɛmɛ fila-fila tɛmɛnen kɔfɛ, galaxie bɛɛ kɛra hadamaden ye ani a sigiɲɔgɔn damadɔ.
  Wa sisan san kɛmɛ wɛrɛ, u ye fɛɛrɛ dɔ sɔrɔ ka taama waati kɔnɔ. Ani ka mɔgɔw bɔ u ka waati tɛmɛnenw na sanni u ka sa. Ani o kɔfɛ, aw bɛ biyomodɛliw bila u nɔ na.
  O la sa, Hitler bɔra ka kɔn a ka saya ɲɛ, ka taa n"a ye sini. O yɔrɔ la, waati ni jamana bɛɛ ka fangatigiba ka kiritigɛ kɛra. U y"a latigɛ k"a jalaki kojuguba dɔw la, k"a bila kaso la san miliyari kelen na, bawo saya jalaki tɛ se ka kɛ hadamadenya supercivilisation kɔnɔ.
  Hitler ye denmisɛnya sɔrɔ, k"a kɛ cɛden ye min si bɛ san tan ni saba ɲɔgɔn na, ka bila ka taa koloni dɔ la, Nazi kojugukɛla wɛrɛw, minnu fana kɛra denmisɛnw ye, olu bilala kaso la yɔrɔ min na.
  U ye kalan kɛ yen, ka baara kɛ, ka sigi kasobon kɔfɛ.
  Minnu tun bɛ u yɛrɛ minɛ ka ɲɛ, u tun bɛ cogoya nɔgɔmanw di u ma: u tun bɛ taa taamaw la, ka dumuni dumanw di u ma. Ɲɛnamaya tun ka ɲi kasoden kamalenninw bolo : kasobon danfaralenw ni kamera girinyalenw, sanuyaso ni ɔridinatɛriw, farikoloɲɛnajɛyɔrɔw ani lafiya waatiw.
  Tiɲɛ don, lafiɲɛ waati tun ka dɔgɔ ani ne tun ka kan ka farikoloɲɛnajɛ baara kɛ - baarakɛcogo furakɛli kojugukɛlaw ye. Nka o tɛ siran funankɛninw farikolo la.
  Adolf Hitler tun ye cɛden ye ani a ma bonya. Nka o waati kelen na, ne farikolo tun bɛ kɛnɛya la, ne tun bɛ n yɛrɛ jate mɔgɔba ye, tabali ɲumanba tun bɛ ne bolo. Kasodenw fana bɛ ni hadamadenw ka josariyaw ye.
  Tuma ni tuma, kɛwale ɲumanw kosɔn, Fuhrer kɔrɔ tun bɛ ta dolow kurunw kɔnɔ, ka sɔn ka taa bɔ diɲɛ wɛrɛw la.
  Waati tɛmɛnen kɔfɛ, baarakɛcogo furakɛli dɔgɔyara ani ɲɛnajɛ ni tulonkɛ waati cayara.
  San kɛmɛ caman tɛmɛna. Hadamadenw jɛnsɛnna diɲɛ fan bɛɛ la. Wa o cogo la, a laban na, yafa dɔ tugura o kɔ ani Fuhrer bilala. A ma tɔɔrɔ fewu, a tɛ i n"a fɔ a tɔɔrɔbaga caman. Kɛlɛba kura tun daminɛna sisan ni wuluwuluw ka siwili ye minnu bɔra diɲɛ wɛrɛ la, wa Fuhrer kɔrɔ y"a yɛrɛ di sɔrɔdasi ma. Wa a ka komandan tun ye Gerda cɛɲi ye, min, i n"a fɔ hadamaden, diɲɛ mansamara sigibagaw bɛɛ, a tun tɛ sa ani a tun ye denmisɛn ye fo abada.
  
  
  SƐKƐRƐTARI GENƐRI SHELEPIN
  Tariku jiginna dɔɔnin, wa Leonid Ilyich Brezhnev fagali ɲinini kɛra san 1965, wa a kɛra ɲɛtaa ye. KGB ɲɛmɔgɔ kamalennin Shelepin kɛra Sekɛrɛtɛri Zenerali ye. Sisan, Kosygin tora minisiriɲɛmɔgɔ ye. Shelepin y"a daminɛ ka juruw siri ani ka fɛnw bila cogo la. Baara don janyalen don, ani ɲangili jugu wɛrɛw donna sen kan, i n"a fɔ kaso la, ka da a kan a bɛ kɔfɛ baara la ani a ma baara sariyaw labato.
  Stalin labɛnna kokura ani mɔgɔya batoli seginna. Ani misali caman wɛrɛw ka ɲɛsin juruw sirili ma. Dɔlɔmin kɛlɛli, ani Kosygin ka ladiriya.
  Wa o kɔfɛ, sɔngɔko ladilanni.
  URSS yiriwara hali teliya la ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan Brezhnev ka fanga kɔrɔ, ani Shelepin, ka sugu sɔrɔko yɔrɔ dɔw fara ɲɔgɔn kan ani Stalin ka bugɔli gɛlɛn, o ye nɔba sɔrɔ. Ka fara o kan, Shelepin, ka da bange hakɛ dɔgɔyali kan, a ye impositi juguw bɔ furukɛbaliw la, denbaya minnu tɛ den sɔrɔ, ani denbaya minnu den kelen bɛ yen. Kɔnɔtiɲɛ tun dagalen don, wa a bɛ se ka kɛ ko bangekɔlɔsi fɛɛrɛw tun tɛ feere.
  Denmisɛnw ka nafaw cayara.
  O fana kɛra sababu ye ka bange hakɛ caya, kɛrɛnkɛrɛnnenya la URSS ka Irisi maraw la. Jamanadenw caya tun ka ca kosɛbɛ ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan.
  Shelepin fana ye dɔ fara a ka sɔrɔdasi seko kan, ka tɛmɛ Ameriki kan nukliyɛri fanga la, ani marifa kɔrɔw fana na. Wa Vietnam fana tun bɛ yen... Ameriki ka fanga binna diɲɛ kɔnɔ, wa gɛlɛyabaw tun bɛ jamana kɔnɔ.
  Détente politiki daminɛna... A ni sɔrɔ yiriwali teliyalen don URSS kɔnɔ. Shelepin ka ɲɛmɔgɔya gɛlɛn ye nɔ ɲumanw di ka tɛmɛ Brezhnev ka cogoya sɛgɛnbali kan. Wa jamanadenw cayara joona...
  URSS donna Afiriki kɔnɔ ka taa a fɛ, ani san 1979, a ye sɔrɔdasiw ci Afganistan.
  Ani, san 1980 Moskow Olɛnpi kɛra sebaayaba ye dɛ! Soviyetiki Olɛnpikɛla kɛmɛ ni bi duuru ni kɔ ye sanu sɔrɔ.
  Wa o kɔfɛ, Soviyetiki kɛlɛbolo ye binkanni kɛ, ani Iran, Khomeni ye fanga minɛ yɔrɔ min na.
  U ye Irankaw Kὲlɛ joona kosɛbɛ, nka u ye bɔnɛ dɔw Sɔrɔ.
  Iran jamana yɔrɔ dɔ Kɛra URSS 'kɔnɔ. Azerbaïdjan siyaw tun sigilen bɛ yɔrɔ min na, u farala Azerbaïdjan kan. Turkmenistan ye yɔrɔ dɔ sɔrɔ, ani Kurdew kɛra Soviyetiki sosiyalisimu jamana ye jamanadenw ka lajɛ kɔfɛ.
  URSS y"a ka dancɛw bonya a siɲɛ fɔlɔ la kabini san 1945. Iran yɔrɔ dɔ Kɛra Irak jamana ye, Saddam Hussein Dònna Warsaw bɛnkan na.
  O kɔ fɛ Afganistan worodugu ni Uzbek ani Tajikw donna URSS kɔnɔ.
  O kɔ fɛ, kὲlɛ Kɛra ni Pakistan ye - URSS ani Ɛndujamana. Waajulikɛyɔrɔba dɔ minɛna.
  San damadɔ o kɔ fɛ, jamanadenw ka lajɛba Kɛra, Pakistan, ani Iran saheliyanfan ni Afganistan, Kɛra URSS 'kɔnɔ.
  Fasodenɲumanya kɛlɛ daminɛna Yugoslavie ani a fana minɛna Soviyetiki sɔrɔdasiw fɛ, o kɔfɛ Albania. O kɔ fɛ o jamanaw fana Dònna Warsaw bɛnkan na.
  Ameriki tun bɛ gɛlɛya kɔnɔ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Reagan ka fanga kɔrɔ. Jama ɲagami tun bɛ mɔgɔ nɛrɛmaw ni mɔgɔ kulɛri wɛrɛw cɛ. Sɔrɔko binna ka taa a fɛ.
  Ka segin san 1977, URSS ye sariyasunba kura ta min ye gɔfɛrɛnaman cogoya kɛ fangatigi ye min bɛ jira ni URSS ɲɛmɔgɔ ye. Wa republique (jamanaba) ka faranfasi ka bɔ Union (Jɛkulu) la, o dagalen don.
  Wa san 1988, jamanakuntigi ka kalata fɔlɔ kɛra Soviyetiki jamana tariku kɔnɔ!
  Tiɲɛ don, Shelepin ye se sɔrɔ u kan... A bɛ se ka kɛ kɛmɛsarada la. URSS sera yiriwali kuncɛyɔrɔ yɛrɛ la. San 1990, Irak sɔrɔdasiw ye Kuwait, Arabie Saoudite, Brunei, Arabu Emirats Unies, Oman minɛ...
  Petroli sɔngɔ wulila kosɛbɛ...
  Gɛlɛya min bɛ Ameriki jamana na, o juguyara kosɛbɛ. Jamanakuntigi kura Bush tun bɛ ka girin tiɲɛ yɛrɛ la, siniɲɛsigi gosili kɔrɔ. Dugukolonɔn murutira... Wa Bill Clinton sugandilen kɔfɛ san 1992, Ameriki jamana tilalen don pewu...
  Fasodenɲumanya kɛlɛ ni mɔgɔfaga daminɛna yen.
  1993 sàn, Shelepin ye sebaaya Sɔrɔ tugun URSS jamanatigi-kalataw la.
  San 1995, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye Alaska minɛ ani kalo kelen o kɔfɛ, u ye jamanadenw ka lajɛba kɛ yen walasa ka don URSS la...
  O cogo la, sugo wɛrɛ kɛra tiɲɛ ye - ka Alaska segin, tiɲɛ na, a feerela nalomanya la, Irisi jamana na.
  A tun bɛ iko fɛn bɛɛ tun bɛ taa ka kɛɲɛ ni laɲini ye... San 1997, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye Finlande minɛ ka jamanadenw ka lajɛ kɛ yen walasa ka don URSS kɔnɔ. O cogo la, Soviyetiki jamana wɛrɛ labɛnna.
  Nka, o tun ye maloya ye!
  O kɔ fɛ, kɛlɛw tùn bɛ yen halibi Arabu Sawudi jamana na, silamɛya murutili dɔ Dabɔra, nka u Dɔgɔyara joona.
  San 1998, Shelepin sugandira ka kɛ fanga sabanan ye.
  URSS ye Turquie (Turquie) Kὲlɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kabini OTAN Bìnna. Wa a y"a fara a ka kulu kan.
  San 2000, Shelepin labanna ka ɲɛnamaya jan kɛ ani ko kɛlenw falen don, ka URSS mara san 35 kɔnɔ - ka Stalin ka jaabi tɛmɛnen gosi, ka sa.
  Fanga sigicogo tun sabatilen don kosɛbɛ ani a tun bɛ fanga la. Jamanakuntigi kɔrɔ ye fanga ciyɛn ta fo ka se kalata kura ma. Wa a kɛra Gennady Zyuganov ye. Min ye fɛnɲɛnamafagalan baara ɲuman Kɛ.
  URSS ma minɛni kɛ waati dɔ kɔnɔ... Gɛlɛya kɔfɛ, Erɔpu yɛrɛ donna CMEA ni Warsaw bɛnkan na.
  Nka jɛɲɔgɔnya min bɛ ni Siniwa jamana ye, o juguyara. O ɲɔgɔndan barika bonyana ka taa a fɛ.
  URSS yɛrɛ la, jamanadenw hakɛ politiki sababu la, bange hakɛ tora ka caya kosɛbɛ. Nka o kɛra sababu ye ka mɔgɔw caya kojugu ani ka dumuni dɛsɛ.
  Sɔrɔko bolodalen tun bɛ dɛsɛ la tuma bɛɛ kaban. Wa hali n"a y"a sɔrɔ izini siratigɛ la, fɛɛrɛ kuraw yiriwali ni izini kura jɔli kɛra sababu ye ka fɛnw dɛsɛ kɛlɛ cogo dɔ la, sɛnɛko la, a ka gɛlɛn kosɛbɛ ka dɔ fara u hakɛ kan ni fanga-fɛɛrɛw ni tarakitɛriw ye. A man nɔgɔ ten ka sɛnɛ yiriwa.
  San 2003 kalataw la, Zyuganov sugandira ni kɛmɛsarada la bi kɔnɔntɔn ni kɔnɔntɔn ni kɔ ye. Nka gɛlɛya dɔw tun bɛ yen... Kɛrɛnkɛrɛnnenya la dumuniko la.
  Wa a san yɔrɔ tɛ yen - Erɔpu kɛra sosiyalisimu ye, USA minɛna jamanadenw cɛ kɛlɛ la. I tɛ se ka caman sɔrɔ Berezil ni Arzantine jamanaw na. Tiɲɛ don, gɛlɛyaw bɛ yen.
  URSS y"a yɛrɛ sɔrɔ dumuniko gɛlɛya fitinin dɔ kɔnɔ. O min Kɛra 'kɔrɔlen ye joona, nka 2008 sàn na Zyuganov Sugandira kokura ka Kɛ jamanakuntigi ye. Dictateur (jamanatigi) jɔyɔrɔ in Kɛra 'sèn ye. Nka dumuniko gɛlɛya kɛra juguya ye... San 2011, denmisɛnw ka nafaw dɔgɔyara URSS jamana na, wa kɔnɔtiɲɛ kɛra sariya ye tugun.
  U y"a daminɛ ka kɛlɛ kɛ ni bange hakɛ cayalenba ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la URSS silamɛ maraw la. O waati kelen na, Soviyetiki sɔrɔdasi masin tun bɛ kɛlɛ la Afiriki kɔnɔ ani ka Sankolola Mansamara gɛn ka bɔ Indosini. 2013 sàn, Zyuganov Sìgira kokura.
  Nka nin sen in na, kɛmɛsarada la, o hakɛ dɔgɔyara dɔɔnin. URSS kɔnɔ, demokarasi nege juguyara. Mɔgɔw tun b"a fɛ ka hɔrɔnya caman sɔrɔ. Zyuganov ye hakilina di ko:
  - An ka sɔn tulon fila-fila ma !
  Ani fila wɛrɛ minnu tɔgɔ sɛbɛnna tiɲɛ na: LDPSS ani SDPSS. U y"a daminɛ ka demokarasi cogoya tulon kɛ. Zyuganov ye hɔrɔnya dɔɔnin di kunnafonidilaw ma.
  2018 sàn kalataw la, kandida fla ye Zyuganov Kὲlɛ: Ksenia Sobchak ani Vladimir Zhirinovsky. A siɲɛ fɔlɔ don, kalataw kɛra cogo wɛrɛ la. Wa, a ma miiri min na, Zyuganov ye dɛsɛ dɔɔnin kɛ kamalennin Ksenia Sobchak fɛ - min ye wote kɛmɛsarada la mugan ni kɔnɔntɔn sɔrɔ - a bɛ ɲini ka kɛ sababu ye ka wote filanan kɛ.
  O kɔfɛ, bɛɛ dalen b"a la ko demokarasi bɛ URSS kɔnɔ. Npogotigi farilankolonw ani walekɛfilimu jolilenw tun bɛ bɔ telewisɔn ɲɛw kan.
  Jamana kɔkankow la, jɛɲɔgɔnya min tun bɛ ni URSS ka ɲɔgɔndan lakika kelenpe ye, n"o ye Sinuwa ye, o juguyara. Mun na kɔnɔ fila tɛ se ka bɛn dugukolo kelen kan?
  Ameriki bɛ ka dɔgɔya kosɛbɛ, wa a tɛ se ka jɔyɔrɔba ta. Ani Alaska ye Soviyetiki jamana ye. Fɛn bɛɛ bɛ jɔ ten...
  URSS bɛ dɛsɛ la hali bi ani dumuniko gɛlɛya, hali ni sɔrɔdasi-sɛnɛko jɛkulu bɛ baara kɛ kosɛbɛ.
  Wa sisan, san 2023, jamanakuntigi ka kalata kura bɛ ka kɛ Irisi jamana na... Demokarasi yɛrɛ ka ca, wa u bɛ se sɔrɔ k"a sɔrɔ u ma miiri... diɲɛ bɔksi ŋana Sergei Kovalev fɛ. Nka o ye maana wɛrɛ ye!
  
  
  
  
  
  
  ZYUGANOV - IRISI ƝƐNABƆLI
  Tariku yiriwali wɛrɛw dɔ la, san 1996 kalataw la, jɔyɔrɔ sabanan ma Tà Lebed fɛ, nka Vladimir Zhirinovsky fɛ. Ayiwa, basigi la, maana lakika kɔnɔ, bɛɛ tun bɛ o de makɔnɔ.
  Jɔn tun bɛna miiri, KRO min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Lebed bolo pariti kalataw la, o dɛsɛlen kɔfɛ, ko a bɛna baara kɛ kosɛbɛ Irisi jamanakuntigi ka kalataw la ten? Nka Zhirinovsky hali bi, ɲɔgɔndan jugu cogoyaw la, a ye jɔyɔrɔ flanan ta o waati la, wa a ye kɛmɛsarada la tan sɔrɔ a dɔgɔyalenba la. O la... Se ni dɛsɛ o dɛsɛ la, fɛn dɔ bɛ yen min ye 'sèn ni 'sàn ye.
  I n"a fɔ Zelensky ka sebaaya min Kɛra Ukraine, Lukashenko ka sebaaya min Kɛ Belarus ani Putin ka sebaaya min Kɛ Irisi jamana na. I n"a fɔ Zhirinovsky yɛrɛ ka ɲɛtaa kɛra cogo min na san 1993.
  Nka o kɔfɛ, kow juguyara Swan ma. Ka fara o kan, Zhirinovsky ye kuma barikama fɔ telewisɔn sɔsɔliw la, wa a ye bagabagali kɛ ko a bɛna Yeltsin dulon, k"a fɔ ko Duma bɛna ale dɔrɔn de kan minɛ. Wa a y"a yɛrɛ suma kosɛbɛ ni Hitler ye - k"a hakili jigin nin Dictateur belebele in ka sekow la !
  Cogo min na san wolonwula kɔnɔ sɔrɔ yiriwara siɲɛ fila ni tila, baarakɛbaliya tununna, ani bange hakɛ cayara siɲɛ kelen ni tila. Juguya dɔgɔyara siɲɛ saba. Ani a bɛna kɛ ten Zhirinovsky ka fanga kɔrɔ! Fɛn tɔw bɛɛ ta fan fɛ, Zhirinovsky tɛna siyafaga labɛn, wa a tɛna kɛlɛ kɛ ni Ameriki ye! Ani nukliyɛri marifaw bɛna i tanga binkanni si ma!
  O bɛɛ farala ɲɔgɔn kan, Zhirinovsky ye kɛmɛsarada la tan ni duuru sɔrɔ, ka jɔyɔrɔ sabanan ta ni danfaraba ye.
  Wa Yeltsin ka kulu kɔnɔ, siran tun bɛ yen : u tun ye jatebɔ jugu kɛ. Mun ka kan ka kɛ? U y"a ɲini ka Zhirinovsky sɔrɔ u fan fɛ. Nka kominisiw ye layidu ta Vladimir Volfovich ye ko caman wɛrɛ: ale yɛrɛ fɛ, a bɛna kɛ lakanatɔn sekeretɛri ye ani jamanakuntigi dɛmɛbaa ye sɔrɔdasi koɲɛw la, ani jɔyɔrɔ duuru wɛrɛ gɔfɛrɛnaman na. O la, jamana kɔkankow minisiri min bɛ Mitrofanov fɛ, ani jamana kɔnɔko minisiri jɔyɔrɔ min bɛ Abaltsev fɛ.
  Tiɲɛ don, Yeltsin tun tɛ se ka layidu caman ta ten. Poste caman saralen don kaban.
  Lebed dɔrɔn, n"o ye jɔyɔrɔ duurunan ta, o sera ka wele ka na Yeltsin ka kulu kɔnɔ, nka Yavlinsky tun bɛ jamanakuntigi fila bɛɛ kɛlɛ.
  Wa o kɔfɛ, Yeltsin ye dusukun tantanni sɔrɔ dusukunnataw ta fan fɛ ɲagami doni kojugu fɛ. Fanga tɛ ka wuli ka wuli ka wuli ka wuli.
  Kuma surun na, Zyuganov ye se sɔrɔ a ka ɲɔgɔndan filanan na, wa fanga caman Changé. Wa, o jɔyɔrɔba in bɛnna ni Tchechenkaw ye jamana faaba Grozny binkanni kɛ ni sanfiɲɛ ye.
  Nka kɛlɛcɛw tun sirilen bɛ. U fanba tiɲɛna Grozny binkanni senfɛ. O kɔfɛ, kɛlɛcɛ minnu ɲɛmɔgɔya tun bɛ Yandarbiev bolo, olu ye hinɛ ɲini tugun. Nka Zhirinovsky y"a sinsin a kan ko a ka taa a fɛ kɛlɛ la. Wa Zyuganov sɔnna o ma. Guerilla kɛlɛ tora senna san damadɔ kɔnɔ, nka o kɔfɛ, mɔgɔfagalaw banna dɔɔnin dɔɔnin. Irisi jamana na, kominisiw ka fanga kɔrɔ, wuli daminɛna, sɔrɔko y"a daminɛ ka yiriwa joona.
  Fɛɛrɛ bolodalenw ni suguya fɛnw faralen ɲɔgɔn kan, o ye nɔ kabakomaw lase. Ani sɔrɔ yiriwara joona. Zyuganov sugandira nɔgɔya la ka taa fanga nata la, o kɔfɛ, a ye sariyasunba ladilan, min y"a to a ye jamanakuntigi ka jɔyɔrɔ ɲini siɲɛ danma. O de tun sɛbɛnna jamanadenw ka lajɛba la. Wa san 2004, Zhirinovsky minɛna, wa a ka parti balila. Zyuganov ye ko kɛ n"a ka politiki kɛlɛɲɔgɔnw ye. Jɛɲɔgɔnya min bɛ ni Tlebi jamanaw ye, o bɛ jɔrɔ kosɛbɛ. Wa san 2014, Irisi jamana fana ye Crimée jamana minɛ. O de kosɔn, Kɛlɛ Nɛnɛ daminɛna kokura . Ani Irisi jamana donna sankɔrɔta la. Nka Zyuganov ye Ukraine saheli-kɔrɔn fana Dòn Irisi jamana na. Ani ka mansamara bonya. O de kɛra sababu ye ka ɲɔgɔn gosi. Trump nana fanga la kɔfɛ, ko in gɛlɛyara ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Irisi ye kὲlɛ Kɛ Siri jamana kan, k'a ka jɔyɔrɔ Sìgi Venezuela jamana kan. O ko tun bɛ ka surunya nukliyɛri kɛlɛ la. O kɔfɛ, Tlebi jamanaw ye sugandili kɛ ka kominisiw gɛn ka bɔ fanga la.
  Nka, Zyuganov bɔli dɔrɔn nafa ka dɔgɔ. I ka kan ka i cɛ don a kɔnɔ. Wa o kɔfɛ, Natasha Sokolova tɔgɔ dara san 2020 jamanakuntigi kalata la!
  Natasha Sokolovskaya ye sunguru sugu ye min bɛ se ka se sɔrɔ a jugu bɛɛ kan. Wa a tɛna a dabila abada. Ko cɛkɔrɔba dɔw Zyuganov bɛ a kɛlɛ. Min jɛlen don ko a bananen don, wa a bɛ o kuma kelen fɔ kabini san mugan ni duuru.
  Wa yan, intrigue dɔ bɛ yen. Ka fara o kan, Natasha ka dɔgɔ ni Zyuganov ye san binaani ani a cɛ ka ɲi kosɛbɛ!
  Wa Irisi sɔrɔko bɛ gɛlɛya kɔnɔ tugun ani fɛn nafama caman bɛ ka dilan. Natasha fana ye Irisi jamana ka cɛfarin ye, i n"a fɔ kɛlɛcɛ. Ale, tiɲɛ na, a bɛ se ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni dictateur kɔrɔba, banabagatɔ, sɛgɛnbali ye. Ka fara o kan, Zyuganov kɛra kɔrɔlenko ye kojugu, wa a ye jagokɛla kɛrɛnkɛrɛnnenw degun, fo fɛn caman dɛsɛra. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, tuma min na mɔgɔ kelen-kelen ka jago tun bɛ damatɛmɛ. Hali tulu ni safunɛ kɛra fɛn ye min man ca, wa fɛn caman kuponw bɔra kokura. Zyuganov kɔrɔbayara tuma min na, a kɛra kapitalisimu juguba ye ka taa a fɛ.
  Ani a ye sosiyalisimu caman ɲini!
  Natasha Sokolovskaya ye layidu ta ko a bɛna jagofɛn caman segin u ma sɔngɔ dɔgɔman na, ni ɲɔgɔndan ye, ani mɔgɔ kelen ka nafolo la. Wa a bɛɛ lajɛlen na, demokarasi lakika segin, pupo jiginni sen bɛ o la! Ayiwa, jamanadenw, minnu sɛgɛnnen don censure (jatigɛwale) juguya dɛsɛ la, kunnafonidilaw ka fanga kɔrɔ, olu ye nin bɛɛ dɛmɛ kosɛbɛ. Ani Natasha ye bolonɔbila miliyɔn fila lajɛ nɔgɔya la! A taara kɛlɛ la ni kumasenw ye ko: "Aw ka hɔrɔnya ka nafolo sɔrɔ!"
  Npogotiginin in tun ye kɛlɛcɛ ye kosɛbɛ, wa a nana jamalajɛ la ni bikini dɔrɔn ye ani sennasanbara.
  Cɛɲi, k"a sennasanbara jɛlenw manamana, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - an ka komisɛriw bɔ iziniw kɔnɔ ! Izini bɛɛ ka kɛ baarakɛlaw ta ye! Wa dugukolo ye sɛnɛkɛlaw ta ye!
  Ani a ye sunguru pɔnpe ye kosɛbɛ! Wa a farikolo yɔrɔw bɛ i n"a fɔ nɛgɛ min dilannen don.
  Ani a bɛ dɔnkili da cogo min na;
  Ne ye hɛrɛ ni kɛlɛ falon ye,
  A bangera dolow yeelenba jukɔrɔ...
  Fasodenɲumanya denkɛ kantigiw - .
  Kanuya - belebele, tiɲɛ!
  
  An bɛna diɲɛ cɛɲi dɔ da,
  O kɔnɔ, nisɔndiya bɛna kɛ sisan...
  Serubuw ka Tile ka yeelen bɔ,
  Irisi senuma, kɔrɔtalen!
  
  An bɛna an ka sugo dafa
  Fɛn cɛɲi tɛna kɛ diɲɛ kɔnɔ ka tɛmɛ o kan!
  Cɛdennin na npan kɔrɔta ani e, .
  Nisɔndiya ka kɛ i yɔrɔ ye!
  
  Ani diɲɛ cɛɲi kɔnɔ, .
  Waati sera ne Fasokanba ka yeelen bɔ!
  Hali ni sungurunnin bɛ boli sennasanbara la, .
  Aw ka da a la ko sɔɔni an bɛna ɲɛnamaya kɛ kominisi kɔrɔ!
  
  Kulu janw cɛɲa bonya, .
  Ani sanu forow ni tapi kasa duman!
  An bɛna binkɛnɛw ko ka bɔ diɲɛ kɔnɔ
  Dannaya kɛ ne la, an tɛna nimisa an ka ɲɛnamaya la!
  
  Wa diɲɛ kɔnɔ fɛn bɛɛ bɛna ɲɛ,
  O bɛɛ kɔfɛ, kominisi bɛna se sɔrɔ yɔrɔ bɛɛ!
  Min bɛ ni sɔgɔlilan ye a bolo, .
  Min ka fisa ni marifa ni marifa ye!
  
  An bɛ min kɛ, o bɛna mɛn fo abada, .
  An ka duguw jɔ ni tulonko ye Marisikalo kan!
  Slavw fanga ka bon kosɛbɛ, .
  An bɛna a fɔ diɲɛ mɔgɔw ye - bonjour !
  
  Joli min bɛ woyo, o ye danni de kama, .
  Kanuya kisɛw bɛ falen o de la!
  A ka kɛ koɲuman ye kalo jukɔrɔla diɲɛ kɔnɔ bɛɛ ma,
  Kana kɛ parrot knight dɔrɔn ye!
  O dɔnkili suguw kɔfɛ i bɛ se ka dɔn kɛ, ka pan ani ka pan ni i sennasanbara ye. Ani sungurunnin ye caman kɛ kabako ye ani super class! Yan, n"a senkɔniw ye, a ye Zyuganov ja tigɛ.
  Kominisiw bɛ mankan bɔ, jamanadenw bɛ nisɔndiya: bɛɛ b"a fɛ fɛn caman Changement ! Demokarasi ka ca sɔrɔko ni politiki fila bɛɛ la.
  Walasa i ka se ka dictateurs (jamanatigi) ni wariko ɲɛmɔgɔba dɔw tulo geren kunnafonidilaw la. Irisi jamana ka kominisi parti fana kɛra mɔgɔw kɔniyalen ye. U hakili jigira ni nisɔndiya ye Yeltsin waati la, waati min na maganw tun falen bɛ fɛnw na, ani muso farilankolonw ni politiki ɲɛjirali nafamaw tun bɛ jira telewisɔn na. O tun ka ɲi kosɛbɛ!
  Mɔgɔ caman hakili jigira politiki ko duman na ani pariti ɲagaminen na. A tɛ i n"a fɔ sisan - waati min na kominisiw dɔrɔn de bɛ Duma kɔnɔ, u bɛ wote kɛ ka ɲɛsin a ma tuma bɛɛ !
  Bɛɛ tun sɛgɛnnen don Zyuganov fɛ ani mɔgɔ minnu tun bɛ ka ɲɛnamaya juguya ka taa a fɛ, olu tun b"a fɛ ka fɛn caman Changer!
  Natasha Sokolova cɛɲi ye layidu ta nin ye! Ko fɛn caman bɛna Changé ani ka ɲɛtaa kura sɔrɔ. Ko Irisikaw tɛna kɛ fɔlɔ dɔrɔn ka pankurun ta ka taa Marisikalo la, nka u bɛna ɲɛnamaya kɛ ka ɲɛ fana ka tɛmɛ Ameriki kan. Ani ko a bɛna kuluw lamaga! Wa kuluw bɛna wuli ka kungow jeni!
  Nka sisan, kalata kanpaɲi bɛ sen na kaban. Npogotiginin in bɛ ka fanga sɔrɔ. Ani hali sɔgɔsɔgɔninjɛ:
  - N bɛna kɛ i n'a fɔ Gagarin ! Ani layidu talenw kuluw ye sanu ye!
  Ani a bɛ daminɛ ka pan cogo min na. Kuma surun na, kalataw kɛra ani Natasha Sokolovskaya kɛra jamanakuntigi kura ye !
  Zyuganov ye dusukun tantanni dɔ sɔrɔ! Ani Natasha ye hakilina di ko:
  - An ka jamana kelen da ni Ameriki ye !
  Wa, jamanadenw ka lajɛw kɛra, ani mansamara kelen wulila!
  Nin yɔrɔ in de la nsiirin bɛ ban, wa aw ye a lamɛnni kɛ kosɛbɛ!
  TSAR ALEXEY NIKOLAEVICH - ƝƐNABƆLI ƝƐNABƆLI
  AI wɛrɛ, tuma min na Zanwuyekalo tile 5, san 1905, a y"a ɲini Zar Nicholas II kan. Wa santimɛtɛrɛ damadɔ dɔrɔn tun tɛ se ka kɛ masakɛ ka bugɔli ye. Nka ni dɔɔnin dɔrɔn... Zar sara ani a denkɛ Alexei Nikolaevich Romanov kɛra masakɛ tɔgɔ la. Ani Nikolai Alexandrovich Romanov kɛra masakɛ ye a ka fanga kɔrɔ. Cɛ min hakili ka bon kosɛbɛ, min ka gɛlɛn ani min ka ŋaniya ka bon.
  Mansa kura ka fɛɛrɛ fɔlɔw tun ye ka Kuropatkin bila Brusilov nɔ na, ka Rozhdestvensky bila Nebogatov nɔ na.
  Irisi jɔyɔrɔ tun ka gɛlɛn kɛlɛ la ni Zapɔn ye. Port Arthur binna kaban. Nka fanga minnu bɛ Mandɔrɔsi, olu nafa ka bon hali bi. Ka fara o kan, Irisi sɔrɔdasiw ka jogo cayara ni kɛlɛbolo sugandilenw nali ye ka bɔ Irisi Erɔpu jamanaw yɔrɔ la.
  Nka Zapɔnkaw, a kɔfɛ, u y"u ka kɛlɛbolo ɲumanw bila kɛlɛ tɛmɛnenw na, ani Port Arthur kɛrɛfɛ.
  O la, Kuropatkin ye sababu bɛɛ sɔrɔ Mukend kɛlɛ la. Kuropatkin yɛrɛ dɔrɔn de tun ye komandan ye min nafa tun tɛ a la.
  Nka Brusilov ye sɔrɔdasi ŋana ye tiɲɛ na. Ani a labɛnnen don ka jugu dɔ kɛlɛ min fanga bɛ se ka kɛ kelen ye. Nka Irisi sɔrɔdasiw ka marifa ka fisa ni Zapɔnkaw ta ye, wa sɔrɔdasiw yɛrɛ bɛna fisaya.
  Brusilov y"a labɛn kosɛbɛ kɛlɛ in kama. A ye flankɛw datugu ka taa a yɛrɛ tanga. A y'a yɛrɛ barika bonya. A ka laɲini kɛlɛ in na tun ka nɔgɔn : ka Zapɔnkaw sɛgɛn lafasali la, o kɔfɛ, n"u sɛgɛnna, ka ko ɲɛnabɔ ni kɔsegin kelen ye.
  Brusilov kɔni ye fɛɛrɛbɔla ye, nka Kuropatkin tɛ.
  Wa kɛlɛ in daminɛna feburuyekalo la, a kɛra dɔgɔkun fila kɔnɔ. Fɛn wɛrɛw cɛma, Brusilov tun bɛ ni dɔnniya ye, npogotigi cɛɲiw ka bataillon bɛɛ. A kɔrɔtɔlen don ka bɔ cɛ furubaliw ni kamalennin cɛɲiw la, ka dege kalo kelen kɔnɔ, ka fili kɛlɛ la.
  Min ka di kosɛbɛ, o ye ko npogotigininw bɛɛ tun ye sennasanbara ye. Wa o ye fanga Di u ma ka Bɔ Dugukolo Ba la, k"u Kɛ mɔgɔ ye min tɛ Se ka Dòn marifaw ni bɔgɔdagaw la.
  Npogotiginin ninnu ɲɛmɔgɔya tun bɛ Anastasia Orlova n"a dɛmɛbaga naani bolo: Natasha, Zoya, Augustina ani Svetlana.
  Komin u ye lafasali ta ka bɔgɔdaga sɔgɔ, npogotigininw bɛ Zapɔnkaw makɔnɔ... O kɔfɛ, samuraiw bɛ ka wuluwulu ka don cakɛda belebelebaw kɔnɔ. Marifatigiw bɛ daminɛ ka marifa ci.
  Wa npogotigininw ye Mosin marifa ta u bolo. Ani an ka marifa ci ka bɔ yɔrɔ jan Zapɔnkaw la.
  U ye kɛlɛcɛ nɔgɔlenw ye, u caman ye Sibiri kungo-kɔnɔ-fɛnw ɲininikɛlaw ye. U bɛ kɛlɛ kɛ ni sennasanbaraw ye, hali ni feburuyekalo don, u bɛ ni fini surunw ye ani kɔnɔbara dafalenw.
  U bɛ marifa ci ka dɔnkili da u yɛrɛ ye ko:
  - Irisi jamana tɔgɔ bɔra kabini san kɛmɛ caman i n'a fɔ mɔgɔ senuma , .
  An ka masakɛba ye Alexei dɔrɔn de ye,
  I ye denkɛ ka kan, i ka Nicholas dɔn,
  Ani dusukun yɛrɛ ka bon ni hakili ye!
  Kɛlɛcɛw bɛ marifa ci ka ɲɛ, ka Zapɔnkaw gosi yɔrɔ jan.
  Anastasia ye tasuma don a la k"a fɔ ko:
  - Fasokanw fɛ, sugo cɛɲi !
  O kɔfɛ Natasha ye marifa ci, ka Zapɔnkaw gosi ka pɛrɛn:
  - An ka Rus' senuma kosɔn!
  Zoya ye tasuma ci, ka jugu gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ayi, jugu ye sababu sɔrɔ !
  A bɛ marifa ci ka ɲɛ, ani Agustin:
  - Ka ɲɛsin siniɲɛsigiw ma !
  Punch ni Svetlana, ka Zapɔnkaw fila gosi:
  - Tɔgɔ senumaw kosɔn !
  Kɛlɛcɛw man kan k"a fɔ ko: tiɲɛ na, a ka di!
  Wa Zapɔnkaw bɛ ka wuli ka taa san fɛ ni bɔnɛba ye. Hali n"u bɛ ka gɛrɛ ɲɔgɔn na. Nka npogotigininw bɛ marifa ci ka ɲɛ ani u tɛ jɔ. U bɛ marifa ci ka marifa ci. U bɛ marifa ci ka marifa ci. Wa u tɛ n" jigi tigɛ. Wa, samurai gɛrɛla kosɛbɛ tuma min na, npogotigininw y"a daminɛ ka grenadew fili n"u sennasanbaraw ye. Ani u b"a jira k"u tɛ se ka fɛn caman kɛ.
  Ani sennasanbaraw bɛ fɛn fagalenw fili samuraiw ma. Wa sisan Zapɔnkaw bɛ ka dɔgɔya ka kɛ redoubts (kɔgɔjidabaw) ye. U ka dusukasi bɛ barika dɔgɔya. Wa u gɛrɛla tuma min na, kɛlɛcɛw b"u kunbɛn ni saberw ni bayonets ye. U bɛ samurai labanw Ban.
  Wa u bɛ dɔnkili da ni dusu ye kosɛbɛ.
  Komin u ye Zapɔnkaw sɛgɛn u ka lafasali la, Risi sɔrɔdasi minnu ɲɛmɔgɔya tun bɛ Brusilov bolo, olu ye kɛlɛba dɔ daminɛ ani ka Zapɔnkaw gɛn ka bɔ saheli fɛ. Brusilov, a ni Kuropatkin tɛ kelen ye, a ye wale kɛ ni cɛsiri ye, wa a ye samuraiw gɛn k"a sɔrɔ a ma jɔ. Wa a sera ka Port Arthur minɛ o yɔrɔnin bɛɛ, jugu kamankunw kan yɛrɛ.
  Anastasia Orlova ka wuluw ka bataillon sennasanbara npogotigininw pɛrɛnna dugu kɔnɔ.
  U bolila ka tɛmɛ Port Arthur fɛ ka marifa ci ani ka grenade ci jugu ma n"u senkɔniw ye.
  Wa u ye Zapɔnkaw sɔgɔ ni sabɛrɛw ye. U tun bɛ mun miiri, ko u ye Port Arthur minɛ janfa fɛ? Nka jinɛ fila filɛ nin ye! Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka dugu in minɛ kokura.
  Wa ni an ka musow ye kɛlɛ kɛ! O kɔrɔ ye caman na ko u tɛna i jigi tigɛ!
  Wa u ye Zapɔnkaw tigɛ.
  Wa kasodenw bɛ wajibiya ka u biri ka musow senkɔniw susu, buguri bɛ minnu na.
  U bɛ kɛ kanminɛlikɛlaw ye ani o yɛrɛ ka di u ye.
  Samurai dɔ ma Natasha senkɔniw sɔgɔ dɔrɔn n"a nɛnkun ye fo u ka yeelen bɔ, nka a wulila fana ka taa sanfɛ. Npogotiginin y'a To a ka musoya diamant furakɛ n'a kan ye.
  O kɔfɛ, a ye sɔgɔsɔgɔninjɛ kɛ i n"a fɔ pusi.
  Kɛlɛcɛw ye baara belebeleba kɛ. Wa sisan, kasodenw kuluw bɛ ka gɛn ka bɔ yen. Zapɔn ka kɛlɛ hakili taara min?
  Port Arthur binna. Wa o kɔfɛ, Brusilov ka Irisi kɛlɛbolo taara Kore jamana na.
  Ani Anastasia ka bataillon bolila ka taa ɲɛfɛ. U bɛ samurai minɛ sira kan, npogotigininw b"u wajibiya ka u gɛnɛgɛnɛ.
  Wa u b"u senkɔniw susu minnu bugurilen don ani u senkɔniw nɔgɔlen.
  Kɛlɛcɛw kɛlɛli. Ani nisɔndiyako.
  Anastasia, ka pan ka disiki fili n"a senkɔniw ye, a ye Natasha ɲininka ko:
  Yala a ka nɛnɛ ka kɛlɛ kɛ wa?
  Npogotiginin blonde y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - A ka ɲi cogo min na wa ?
  Anastasia ye ɲɛji cɛ:
  - N"i y"i nɛnkun Kɛ i ka cɛya kan, o bɛ Kɛ cogo di?
  Natasha y"a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Dɔrɔn super !
  O kama, u ye Zapɔn bataillon wɛrɛ halaki. U ye kasodenw siri.
  O kɔfɛ, u ye prunes ɲumanw di u ma u nugu kan n"u sennasanbaraw ye!
  Wa npogotigininw bɛ ka samurai ni Brusilov ka kɛlɛbolo tiɲɛ, fɛn bɛɛ bɛ taa ɲɛ ka taa ɲɛ ani ka dɔ fara fanga kan.
  Irisi kɛlɛbolo sera Kore saheli fan fɛ yɛrɛ. Ani a ye Peninsula minɛ.
  Irisi ka kɛlɛbolo dɔ tiɲɛna Port Arthur dugu la. Ani Irisi injiniyɛriw y"a daminɛ ka kurunw kɔrɔta ani k"u labɛn kokura.
  Hali ni samuraiw ye se sɔrɔ pewu dugukolo kan, kɛlɛ tora senna hali bi. Kɔgɔji la, Zapɔnkaw barika tun ka bon. Nka o kɔfɛ, Nebogatov nana. Sira kan, a ye eskadron ɲɛminɛ ka taa Port Arthur ni seko ye ka tɛmɛ fɔlɔ kan. Wa o cogo la, Irisi kɛlɛbolo barika bonyana. Yan, eskadron dɔ fana Bɔra Kɔgɔji Dugulen na.
  Nebogatov tun ka dɔgɔ ni Zapɔnkaw ye fanga ta fan fɛ, nka a tun man ca kojugu. Tiɲɛ na, Irisi kurunw jogo man jugu ka tɛmɛ o kan. U damadɔ bɛ yen minnu hakɛ ka dɔgɔ. Nka o bɔgɔdagaw bɛ kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔ ka tɛmɛ.
  Nebogatov taara kɔgɔji la. Togo ye kɛlɛ di. Nka a y"a jira ko Irisi jamana ka marifakisɛw bɛɛ tɛ pɛrɛn - marifakisɛ ye fɛn ye min tɛ wuli ! Nɛnɛ ka ca.
  Nka Nebogatov ye o eskadron kɔsegin Port Arthur a waati la, wa a ma bɔnɛ kurun kelen na.
  An tun ka kan ka waati ta ka marifaw falen ani ka fanga falen. Fo ka se eskadron ka se ka bɔ Kɔgɔji Bilen na.
  Kɛlɛ in tora sen na, i n"a fɔ a musakaw fana. Fɛn fila bɛɛ tun b"a fɛ ka bɛn kɛ. Nka Zapɔnkaw bɛ jɔyɔrɔba la hali bi kɔgɔji la.
  Nka bɔgɔdagaw bilala u nɔ na, wa Kɔgɔji Dugulen kurunba lamɔna. Wa o waati kelen na, npogotiginin sennasanbaraw fana y"u yɛrɛ sama ka taa san fɛ.
  Wa kurun ni npogotigininw taara kɛlɛ la ni teliya bɛɛ ye. Npogotiginin sennasanbara minnu tun bɛ bikini la, olu ye pan ka wuli ka marifaw lamini. U y"u ka marifaw laɲini ka marifa ci.
  Cɛɲiw ye marifa ci ka Alemaɲi kurunw tigɛ. U y'o Kɛ ni kungo kɔnɔ dimi ye. Kɛlɛcɛw tun ye sexy ye kosɛbɛ ani u farikolo tun ka bon. Foyi tɛ se ka suma n"u ye. Zapɔnkaw tɛ se ka kɛlɛ kɛ ni o sunguru suguw ye.
  Ani, pibiliki minnu gosira ni bɔgɔdaga ye, olu bɛ bin.
  Kɛlɛcɛw bɛ pan ka pɛrɛn ko:
  - An ye super class sungurunninw ye !
  Wa u b"u nɛnkunw jira! Wa u bɛ marifa ci u yɛrɛ la, u t"a to samuraw ka boli. U bɛ jaabi di ni kɔnɔnafili ye. Nka u bɛ jaabi sɔrɔ cɛɲiw fɛ. Japon cruiser (kurunba) bɛ ka jigin kaban. Wa npogotigininw bɛ pan ka wuli k"u sennasanbaraw lamaga. U ye o sonyalikɛla ŋana suguw ye. O min foyi tɛ se ka bali.
  Kɛlɛcɛ npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ka pan. Ani u bɛ samuraiw ci ni fɛnɲɛnamafagalanw ye. Wa o waati kelen na, u bɛ sɔgɔsɔgɔ hali bi.
  Natasha pɛrɛnna ko:
  - Zar Alexei belebeleba ! A bɛna kɛ hakilitigi ye kosɛbɛ!
  Zoya, a bɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka marifa ci, a y"a fara a kan ko:
  - Ale de ye hakilitigi ye diɲɛ kɔnɔ ! A bɛna kɛ kabako ye kosɛbɛ!
  O la sa, Agustin, min tun bɛ marifa ci Zapɔnkaw la, o ye dɔnkili da:
  - Hakilitigiba bɛna kɛ !
  O kɔfɛ Svetlana ye marifa ci, ka juguw mugumugu ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Alexey ye cool ye !
  Anastasia ye marifa ci k"a fɔ ko:
  - Ka ɲɛsin Rus' senuma ma!
  Wa a bɛna i fana gosi! Npogotigininw ka nɛnɛ cogo kabakoma na. Ani u bɛ samuraiw bugɔ ka kɛ fɛnw ye!
  Wa o kɔfɛ, Zapɔn kɛlɛkurun binna. Wa a kɛra siranfɛn ye kosɛbɛ samuraw bolo.
  Wa npogotigininw bɛ boli dɔrɔn ka yaala-yaala a bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye ani sennasanbara. Wa u b"u sen cɛɲiw fiyɛ. A ka c"a la, u ye sonyalikɛla kabakomaw ye.
  Wa u ɲɛ bɛ kɛnɛya ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan ani u ɲɛda bɛ kɛ i n"a fɔ u ɲɛ ye bulama ye.
  U bɛ ka samurai bugɔ...
  Kɛlɛkurun wɛrɛ fana binna. A nafa bɛna kɛ Togo kurunba ma, a sirilen don kosɛbɛ. Wa Kɔgɔji Dugukolon kurunw y"u sama ka wuli. U bɛ bɔgɔdaga dɔ ci jugu ma.
  Natasha ni Zoya y"u ka marifaw jira minnu janya ye santimɛtɛrɛ tan ni fila ye. Ani u bɛna tasuma ci cogo min na ni kungo kɔnɔnafili ye. Ani kɛlɛkurun bɛna hali bɔgɔdaga kelen ta ka kari.
  Natasha ni Zoya ye pan ka wuli k"u sennasanbaraw lamaga ani ka mankan bɔ:
  - An ye jatɔw ye wa cɛɲi cɛɲiw tɛ yen tugun !
  Wa npogotigininw b"u kanw jira. Wa u b'i Furu cogo min na, o bɛ Kɛ dimi ye kosɛbɛ.
  O la, u ye marifa ci Togo ka kurunba la, a ka kɛlɛkɛminɛnw pɛrɛnna, i n"a fɔ nɛgɛ tobilen.
  O cogo la, kurun ye fanga ta ka bin.
  Natasha ni Zoya ye dɔnkili da ko:
  - Rus' ye ŋɛɲɛ kɛ ka kasi ka dɔnkili da ! O de y'a to a ye Rus' senuma ye!
  Wa tugun npogotigininw bɛna a ta ka pan ka wuli!
  Wa o kɔfɛ, Augustine ni Svetlana bɛna gosi i n"a fɔ ka bɔ kanon tan ni fila la. O la, kurun bɛna bɔ Togo, ka kari ka bin!
  Npogotigininw b"u nuguw jira. U ye Togo yɛrɛ minɛ. Ani, u tun bɛ npogotigi cɛɲiw wajibiya u k"u senw susu minnu tun jɛlen don. Togo ye kɛlɛcɛw ka sennasanbaraw gosi k"a dawolo sɔgɔ. A bɛ iko a diyara a ye...
  Bon, npogotigininw ye super ye, tiɲɛ don!
  Ani a bɛɛ lajɛlen na, buruburu min ka bon kosɛbɛ! Ani u b"u ɲɛji cɛ jugu la, k"a fɔ ko an t"a fɛ ka fɛn dɔ kɛ min ka jugu ni nin ye!
  Japon ka kurunba in jiginna. Wa Brusilov n"a ka kulu y"a daminɛ ka jigin Zapɔn yɛrɛ.
  O la, Irisi jamana bɛna kɛ ni maraba wɛrɛ ye o gunw kan. Wa Irisi faama yɛrɛ bɛna kɛ Zapɔn Mikado ye.
  O waati kelen na, bagabagali min bɛ Bɔ Tile Bɔlen jamana na, o bɛna Ban fo abada. Wa, masakɛ ka kɛlɛbolo bɛna fa kɛlɛcɛw ni sɔrɔdasi jagɛlɛnw na.
  O la sa, kun tun bɛ yen ka Zapɔn minɛ pewu. Wa sɔrɔdasiw tun bɛ taa duguba kɔnɔ.
  Npogotigininw n'u ka bataillon donna kɛlɛ la ni samuraw ye dugukolo kan. Npogotigininw ye samuraiw kunbɛn ni marifaw ye minnu laɲinilen don koɲuman, ni saberw ye ani ka grenadew fili n"u sennasanbaraw ye.
  Natasha cɛɲi ye limoni dɔ fili n"a sennasanbara ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Zar ni Fasokan2009-09_enterneti_kalanni.dis.html,#5417333 ye !
  Ani a ye marifa ci Zapɔnkaw la.
  Zoya cɛɲi fana ye grenade dɔ fili n"a senkɔniw jɛlenw ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Rus' fɔlɔ ma!
  Wa a ye samurai fana gosi.
  Yan, Agustin kunsigi bilenman ye sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Mama Masamuso ye !
  Wa a ye jugu fana sɔgɔ.
  Anastasia fana kɛra diɲɛnatigɛla ye, a ye binkannikɛlanw barili kuuru dɔ ci n"a sennasanbara ye, ka Zapɔnkaw jɛnsɛn yɔrɔ jan:
  - Irisi Mansamara belebeleba bonya !
  Ani Svetlana ye a gosi. A ye Zapɔnkaw ta ka bɔ yen, k"a yɛrɛ di limoni tiɲɛnen ma n"a sennasanbara jɛlenw ye.
  A y"a fɔ a fogonfogon sanfɛ ko:
  - Ka taa dancɛ kura la !
  Natasha ye Zapɔnkaw gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Rus' banbali ma!
  A ye samurai fana tigɛ:
  Excellent Zoya y'a ta ka Zapɔnkaw gosi. A ye grenade fili jugu ma n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Masakɛ mansamara kelen ni tilabali kama !
  Npogotiginin ye fiyɛli kɛ. A jɛlen don ko kamalennin in bonyalen don kosɛbɛ, a disi tun ka bon, a cɛmancɛ tun ka surun, a kɔkiliw tun ye sogo ye. Muso baliku, farikolo-ɲɛnajɛ ni kɛnɛya ani barikama ja tùn b'a la kaban. Wa ɲɛda fana ka dɔgɔ kosɛbɛ. Gɛlɛya fɛ sungurunnin ye kanuya nege dabila. A to u ka u bolonɔ bila dɔrɔn. Wa a ka fisa ni sunguru wɛrɛ ye, a dɔgɔyalenba la, a tɛna a ka npogotigiya ta.
  Cool Zoya bɛ grenadew fili Zapɔnkaw ma ni seko ye kosɛbɛ n"a sennasanbara ye. Wa a bɛ baara kɛ ka ɲɛ kosɛbɛ.
  Augustin ye kunsigi bilenman ye kosɛbɛ ani a cɛ ka ɲi kosɛbɛ fana. Wa a bɛɛ lajɛlen na, o npogotiginin kabakoma suguw bɛ bataillon kɔnɔ, relish sanfɛla dɔrɔn.
  Agustin ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Irisi jamanaba ka bonya !
  Ani fana a bɛ girin cogo min na.
  Npogotigininw, cɛɲiw dɛ!
  Anastasia fana bɛ pan. O sungurunninba in janya ye mɛtɛrɛ fila ye, a girinya ye kilo kɛmɛ ni bi saba ye. O waati kelen na, a tɛ fasa, a farikolo yɔrɔw bɛ wuli ani a bɛ kɛ ni sow wulilen ye. A bɛ cɛw kanu kosɛbɛ. Sugo minnu bɛ kɛ ka den sɔrɔ. Nka a ma baara Kɛ fɔlɔ. Mɔgɔ caman bɛ siran a ɲɛ dɔrɔn. Ani sungurunnin dɔ min ka jugu kosɛbɛ.
  A cɛw t"a ɲininka, nka ale yɛrɛ de bɛ ɲininkali kɛ ni jagɛlɛya ye. K"a sɔrɔ maloya ni maloya tɛ.
  Wa o ka di a ye. Aw ka kɛ ɲɛnajɛla ŋana ye.
  O waati kelen na, Anastasia ye kɛlɛcɛ kabakoma ye. Ani, a ye ko caman kɛ. Anastasia bɛ u ka bataillon ɲɛmɔgɔya kɛ.
  A bɛ grenade fana fili n"a sennasanbara ye, ka pɛrɛn ko:
  - Yeelen bɛna kɛ jamana kan !
  Svetlana bɛ limoni dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Irisi Mansamara belebeleba bonya !
  Zoya cɛɲi fana bɛ fili kɛ n"a senkɔniw ye ani a bɛ mankan bɔ:
  - Bamanankanba senuma nɔɔrɔ kama !
  Agustin bɛ sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Ni dusukasi min tɛ dugukolo kan !
  Wa nilifɛn min bɛ fili sennasanbara fɛ, o fana bɛ pan.
  O kɔ, Anastasia ye kulekan daminɛ. A bɛ grenade kuluba dɔ fana fili n"a sennasanbara ye.
  Ani cɛfarin sungurunnin bɛ mankanba bɔ:
  - Ala finman tɔgɔ la !
  Natasha fana ye grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka pɛrɛn ko:
  - Krisita tɔgɔ la !
  Ani a ye marifa fila-fila ci.
  Ani Anastasia y"a daminɛ ka marifa ci ni marifa ye. A y"o kɛ ni hakilitigiya ye kosɛbɛ.
  Kuma surun na, sungurunnin ye waraba ye.
  Natasha sennasanbara ye sɔgɔsɔgɔ ni jagɛlɛya ye:
  - Ne ye superman ye tiɲɛ na !
  A ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye.
  Zoya sennasanbara fana ye marifa ci. A ye Zapɔnkaw ka marifa ci.
  A ye tweet kɛ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Irisi jamana ye !
  Wa n"a sennasanbara ye a ye grenade dɔ ci.
  Agustin fana ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ka ɲɛsin Rus' senuma ma!
  Anastasia ye kɛsu kuuru dɔ daminɛ Zapɔnkaw fɛ. A y'a ta k'a pɛrɛn ni dimi ye.
  - Ka ɲɛsin Svarog ma !
  Natasha y"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin sistɛmu kura ma !
  Ani a ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye!
  Svetlana ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Ka ɲɛsin muscles of steel ma !
  Wa a ye grenade dɔ fana ci n"a senkɔniw ye.
  Zoya sennasanbara fana y"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Kanuya ni subagaya kama !
  Ani sennasanbaraw bɛ lamaga.
  Agustin jinɛ kunsigi bilenman ye grenade kɛsu dɔ ta k"a ci ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Aw ka tɛmɛ dancɛw kan Marisikalo la !
  Anastasia fana bɛna dinamiti barili dɔ daminɛ ani ka mumɛ:
  - Ka ɲɛsin Irisi jamana ka diɲɛ sigicogo ma.
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ka ɲɛsin nisɔndiya sira kura ma !
  O kɔfɛ, npogotigininw bɛna ŋɛɲɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ.
  Ani a ka bon kosɛbɛ dɛ! Npogotigininw ka ɲi kosɛbɛ!
  Tsarist Irisi sɔrɔdasiw tun bɛ ka taa Tokyo fan fɛ.
  Irisi sɔrɔdasiw ye Tokyo kɛlɛ.
  Cɛdennin dɔ ni sungurunnin dɔ taamana ka kɔn o ɲɛ: Oleg ni Margarita.
  Denmisɛnw ye Zapɔnkaw halaki ka taa ɲɛfɛ ka taa masakɛso fan fɛ. Mikado y"a jira ni bonya ye ko ale tɛna bɔ faaba la, wa ko a bɛna to yen fo abada.
  Oleg ye bɔgɔdaga dɔ ci samurai ma, ka grenade fili n"a sennasanbara ye, ka pɛrɛn a yɛrɛ kɔnɔ:
  - Rus' tɛna a yɛrɛ di abada !
  Margarita fana ye limoni dɔ lawuli n"a sennasanbara ye ani ka kurukuru, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - An bɛna se sɔrɔ walima an bɛna sa !
  Wa npogotigininw ka bataillon dɔ bɛ kari ka don Mikado ka masaso la. Npogotigininw bɛɛ tun bɛ fini don, u tun bɛ panti dɔrɔn de don. Wa nin minnu bɛ ɲini ka kɛ farilankolonw ye, olu bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ cɛfarinw.
  Anastasia ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Nikolai, i ye Mikado ye !
  Natasha fana ye saya nilifɛn daminɛ n"a bolokɔnincinin ye ani ka sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - An ka masakɛ de ka nɛnɛ !
  Ani, a bɛna manamana cogo min na i n"a fɔ perlew! Ani o sungurunnin sugu min bɛ mɔgɔ ɲɛnafin bɔ.
  Zoya sennasanbara fana bɛ sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye, ka grenade dɔ ci n"a sennasanbara ye:
  - Ne ye setigi ye hakilijagabɔ la !
  A y'a nɛnkun jira.
  A b'a yɛrɛ ka samurai tiɲɛ.
  Augustin, o jinɛ kunsigi bilenman, fana bɛ marifa ci. Wa a b"o kɛ cogo bɛnnen na. Mows jigin Zapɔnkaw.
  Ani mankan bɛ a fogonfogon sanfɛ:
  - nɔɔrɔ ka kɛ ne ka jamana senuma ye !
  Ani a b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan!
  Svetlana, n"o fana ye muso ŋana ye, ale bɛna binkannikɛlanw kɛsu kuuru dɔ ci.
  Wa Zapɔnkaw ye awiyɔn ta fan bɛɛ fɛ.
  Npogotigininw bɛ taa kɛlɛ la, k"u juguw sɔgɔsɔgɔ. Ka ɲɛtaa yelen sɔrɔ. U b"a ye ko nɛɛma min bɛ u bagabaga, ani degun min tɛ sɛgɛn, ani barikantanya tɛ yen. Ani sinji jɛlenw ye se sɔrɔli ni jiginbaliya garanti ɲuman ye.
  Anastasia, ka Zapɔnkaw tigɛ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Bolo minnu dilannen don ni okɛ ye, kunkolo dilannen don ni plɔmu ye !
  Ani a bɛ grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye. A bɛ samurai jɛnsɛn.
  Natasha tilancɛ farilankolon fana bɛ ka marifa ci.
  A bɛ Zapɔnkaw sɔgɔsɔgɔ. Ani k"u kari ka kɛ yɔrɔw ye.
  Ka gɛrɛ masaso la ka taa a fɛ. Ani sennasanbara bɛ grenade dɔ fili.
  Japonkaw sirannenba y"u yɛrɛ di. U bɛ kari ka kɛ fɛnw ye.
  Terminator Npogotiginin ko:
  - Perun ka kɛ an fɛ !
  Zoya sennasanbara, terminator sunguru cɛɲi dɔ, bɛ marifa ci a yɛrɛ la ka sɔrɔdasiw halaki. A y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Anw ye Irisi jamanaba ka kɛlɛcɛw ye !
  Npogotiginin ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye. A ye juguw jɛnsɛn.
  Cool Zoya y'a ta ka dɔnkili da tugun:
  - Suvorov y' a kalan ka ɲɛfɛla lajɛ ! Ni i wulila, i ka jɔ fo ka sa!
  A y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ni nisɔndiya ye.
  Agustin tasumaman fana ye dɔnkili da ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka taa dancɛ kura la !
  Wa a y"a fara a kan ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Wa an bɛ ɲɛfɛ tuma bɛɛ !
  Svetlana npogotigi ŋana fana ye jugu gosi. A ye masakɛ ka garadiw jɛnsɛn ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin waati in seko ni dɔnko ma !
  Wa tuguni, grenade minnu bɛ fili sennasanbaraw fɛ, olu bɛ pan.
  Npogotigininw bɛ jugu digi. U hakili bɛ Port Arthur lafasali la ni cɛsiri ye, min tɛna ɲinɛ san kɛmɛ caman kɔ.
  Eh, o kɛlɛbolo sugu bɛ se ka bɔnɛ cogo di tariku lakika kɔnɔ, ani hali Zapɔnkaw fɛ?
  O ye maloyako ye dɛ.
  Anastasia ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye ani ka fiyɛli kɛ:
  - Ka ɲɛsin Irisi jamana dankan ma !
  Natasha fana ye fɛn fagalen dɔ lawuli n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ ni jigitigɛ ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Nin ye ɲɛtaa kura ye !
  Ani a ye turn di Zapɔnkaw ma.
  Wa yan, ni sennasanbara jɛlenw ye, Zoya fana bɛna a ta k"a bugɔ. Wa o kɔfɛ n"a sennasanbara ye a ye grenade dɔ ta k"a ci.
  O kɔfɛ, a ye dɔnkili da ko:
  - An tɛna an yɛrɛ di juguw ka dictates ma !
  Ani a y"a ɲɛda bɔ kɛnɛ kan!
  Npogotigi cɛɲi, denmisɛnninba dɔ, farikoloɲɛnajɛla ja bɛ min na. Ani jagɛlɛyaba.
  Ani Augustin bɛna dankari kɛ Zapɔnkaw ko la. A b"u mugumugu ani ka grenade fili ni seko ye kosɛbɛ n"a sennasanbara ye.
  Ani ka juguw jɛnsɛn i n"a fɔ buteliw bɛ ka pan ka bɔ bolokuru dɔ kan.
  Npogotiginin bɛ pɛrɛn:
  - Chocolat, o de ye an ka sira ye !
  Agustin bɛ sokolaw kanu kosɛbɛ. Wa masakɛ ka fanga kɔrɔ, suguw bɛ fa fɛnw na. I bɛ se ka mun fɔ Zar Nicholas ko la? Sisan, masakɛ bɔnɛnen bɛ ka wuli ka kɛ masakɛba ye an ɲɛ kɔrɔ. K"a fɔ ka jɛya, masakɛ sara, nka a denkɛ Alexei bɛ kɛ mɔgɔba ye! Wa min ka kan o kama, o ye ko npogotigininw ka kɛlɛ kɛ ɲɛfɛ.
  Ani denmisɛnnin cɛfarin fila minnu ye Zapɔnkaw bali ka Vysokaya kulu minɛ. Tuma min na Port Arthur ka siniɲɛsigi tun bɛ ka latigɛ.
  O la sa, Irisi Mansamara maloyara.
  Svetlana fana ye mɔgɔfaga barika dɔ daminɛ ani ka masakɛ ka masaso kɛnɛma kogo ci ni marifaw ye.
  Sisan, npogotigininw bɛ ka boli ka sow lamini. Kɛlɛ bɛna ban.
  Anastasia b"a fɔ ni dusu ye ko:
  - Ne dalen b'a la ko ɲɛnajɛ bɛ ne makɔnɔ !
  Wa a bɛ grenade dɔ fili tugun n"a sennasanbara ye.
  Natasha, ka tasuma fagalen dɔ ci. K"a to a kɛlɛbagaw ka broderie la, a bɛ tweet kɛ ko:
  - Siga t'a la, ne bɛna kɛ hɛrɛ ye !
  Wa tuguni, grenade dɔ min filila sennasanbara fɛ, o bɛ pan.
  Wa o kɔfɛ, sennasanbara Zoya bɛna gosi ni bɔnbu sirilen fila ye minnu bɛ ci a sennasanbara fɛ. Ani a bɛna kɛlɛɲɔgɔnw kari.
  O kɔ, a bɛ 'ɲɔ̀gɔn Dòn 'ɲɔ̀gɔn na:
  - N ye komɛ sunguru ye.
  A bɛ saya kan tasumamanw fili a yɛrɛ la tugun.
  Wa o kɔfɛ, Augustin, nin terminator sungurunnin in, bɛ kɔrɔtɔ kaban. A ye bɛɛ ta cogo min na k"u bɛɛ mugu. Dɔrɔn ka bon kosɛbɛ.
  Kɛlɛcɛ min ye kɛlɛ demiurge sɛbɛ ye.
  A bɛ sɔgɔsɔgɔ a yɛrɛ kɔnɔ:
  - An ka kurunba kɔnɔmɔgɔw ka jagɛlɛya ka bon kosɛbɛ !
  Wa o kɔfɛ, Svetlana bɔra kɛnɛ kan. O la, a ka nɛnɛ ani a bɛ manamana. A bɛ bɛɛ bana n"a ka fanga wulibali ye. Se bɛ se ka se sɔrɔ jugu o jugu kan a jɔyɔrɔba la.
  Kɛlɛcɛ in b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan i n"a fɔ perle. Wa u ka bon ni sow ta ye. Nin ye sunguru ye.
  Svetlana bɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka mankanba bɔ:
  - Ka ɲɛsin shɔw ma minnu bɛ ni kaviyɛri nɛrɛma ye !
  Npogotigininw ye pɛrɛn ɲɔgɔn fɛ u fogonfogon sanfɛ ko :
  - Pomi jiriw bɛna falen Marisikalo la !
  Mikado ma a ja gɛlɛya ka hara-kiri kɛ, a y"a bolonɔ bila a yɛrɛdi la. Zar Alexei II jatera Zapɔn masakɛ kura ye. O waati kelen na, Tile wulilen jamana na u bɛ ka jamanadenw ka lajɛba dɔ labɛn walasa ka don Irisi jamana na u yɛrɛ sago la.
  Kɛlɛ bɛ ɲini ka ban. Unit labanw b"u ka marifaw fara ɲɔgɔn kan.
  Npogotigininw ka bataillon ye kasodenw bila layini na. Cɛw ka kan ka u biri ka npogotigininw sennasanbaraw susu. Wa Zapɔnkaw b"o kɛ ni dusuba ye. O fana ka di u ye.
  Tiɲɛ na, u ye o cɛɲi suguw ye. Wa a tɛ baasi ye k"u senw bɛ buguri dɔɔnin. A yɛrɛ ka di ka tɛmɛ o kan, wa a bɛ kɛ cogo la min bɛ sɔrɔ a yɛrɛ la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"u kɛra tan ye. Ani o cogo la, a ka gɛlɛn.
  Zapɔnkaw b"u senkɔniw susu ani k"u dawolo sɔgɔ. Wa o ka di npogotiginin ye.
  Anastasia ye kɔlɔsili kɛ ni pathos ye:
  - jɔn y' a fɔ ko kɛlɛ tɛ musow ta ye ?
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Ayi, kɛlɛ ye kɔnɔnafili waati dumanba ye an bolo !
  A y'a nɛnkun jira. Tiɲɛ na, a ka bon kosɛbɛ ka susuli kɛ o cogo la min bɛ mɔgɔ maloya tiɲɛ na.
  U bɛ Zoyka ka senkɔni jɛlen, bulama gosi. Npogotiginin b"a fɔ ni nisɔndiya ye, k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Nin ye koba ye dɛ ! N b"a fɛ ka tɛmɛ o kan!
  Agustin bilenman ye lasɔmini kɛ ko:
  - I ka npogotigiya mara fo ka se furu ma ! Ani, i bɛna nisɔndiya o ko la!
  Zoya sennasanbara ye sɔgɔsɔgɔ k"a fɔ ko:
  - Ne ka Jamana Senuman ka bonya ! Nka jalakibaliya bɛ mɔgɔ tɔɔrɔ dɔrɔn!
  Npogotiginin y"a ɲɛda sɔgɔsɔgɔ.
  Svetlana y"a fɔ ni waso ye ko:
  - N tun bɛ baara kɛ jatɔyaso dɔ la. Ani ne mago tɛ npogotigiya la!
  Zoya sennasanbara ye ɲininkali kɛ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - A diyara i ye cogo di ?
  Svetlana y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ani ni cɛsiri ye ko:
  - Laala a tun tɛ se ka fisaya !
  Zoya tilancɛ farilankolon y"a fɔ tiɲɛ na ko:
  - Su o su n bɛ siko kɛ cɛ bɛ n minɛ cogo min na. A ka nɛnɛ kosɛbɛ ani a ka di. Wa n t"a fɛ foyi wɛrɛ ka kɛ.
  Svetlana ni sungurunnin ye hakilina di ko:
  - Kɛlɛ bannen kɔ, i bɛ se ka taa jatɔyaso la min tɔgɔ ka bon kosɛbɛ Moskow walima Sɛnt Pɛriburugu. Aw ka da ne la, aw bɛna a kanu yen!
  Zoya tilancɛ farilankolon ye ŋɛɲɛ kɛ k"a fɔ ko:
  - I ka kan ka miiri nin ko in na !
  Natasha ye hakilina di ko:
  - N'a sɔrɔ an bɛ se ka kasodenw minɛ ka caya wa ?
  Npogotigininw ye ŋɛɲɛ kɛ nin tulonko in na.
  A ka c"a la, yan cɛɲiw ye dusukunnataw ye. Ani kanubagaw bɛ siran. Kɛlɛ bɛ npogotigininw kɛ mɔgɔ farimanw ye. Kɛlɛcɛw tora k"u sen gansanw ni bugurilamaw sɔgɔ kasodenw na walasa u ka susu. A diyara n ye.
  O kɔfɛ, ɲɛjirali duman wɛrɛw daminɛna. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, tasuma-fɛrɛw tun bɛ ka ci sankolo la. Tasuma-fɛrɛw tun bɛ jira. Wa, o tun ye ɲɛnajɛba ye. Misikili tun bɛ ka fɔ ani dununw tun bɛ ka gosi.
  Tsar ka Irisi ye Zapɔn minɛ. O min, a bɛɛ lajɛlen na, bɛɛ tun bɛ min makɔnɔ. Irisi sɔrɔdasiw ka fanga tun ka bon kosɛbɛ. Dɔnkili ni dɔn caman bɛ kɛ Zapɔn musow sennasanbaraw fɛ.
  Fɛn bɛɛ cɛ ka ɲi, a nafa ka bon... Irisi jamana yɛrɛ la, nisɔndiya fana bɛ yen se sɔrɔli in kan. Tiɲɛ don, bɛɛ tun tɛ nisɔndiya. Markisiw fɛ nin ye bɔnɛ ye min bɛ mɔgɔ sɛgɛn. Masakɛ ka fanga barika bonyana. Wa, a ka sekow cayara. Dɛmɛ min bɛ sɔrɔ jamana kɔnɔ, o ka bon kosɛbɛ.
  Japon minɛni kɔfɛ, Irisi ye a ka politiki tɛmɛn ka taa a fɛ ka don Sinuwa jamana na. Sinuwa maraw ye jamanadenw ka lajɛw kɛ u yɛrɛ sago la, ka fara mansamara kan. Regent Nikolai Romanov, ye politiki dɔ kɛ min ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ Irisi jamana ka yiriwali la saheli-kɔrɔn fɛ. Sinuwa jamana minɛna dɔɔni dɔɔni.
  Zarist mansamara ka sɔrɔko, ikomi a y"a yɛrɛ tanga fɛn caman tigɛli ma, o ye sɔrɔ yiriwali teliya sɔrɔ. A ye siraw, iziniw, iziniw, bɔrɔw ani fɛn caman wɛrɛw jɔ. Jamana tun bɛ buru ni fɛn caman feere.
  A ye bɔnbɔn-minɛn barikamaw Bɔ diɲɛ kɔnɔ: Ilya Muromets ni Svyatogor bɔnbɔnw, ani pankurun nɔgɔlen minnu teliya ka bon, n"olu ye Luna-2 ye. Wa kɛlɛboloba dɔ tun bɛ yen, sɔrɔdasi miliyɔn saba tun bɛ yen - hɛrɛ waati kɛlɛbolo min tun ka bon ni Alemaɲi ta ye siɲɛ duuru.
  Nka Kaiser Wilhelm y"a ta hali bi k"a kunkolo don a kɔnɔ. Ka fara o kan, Ɔtirisi masasigilan ciyɛntabaga fagali Sarajevo, o kɛra kɛlɛ sababu ye.
  Wa o kɔfɛ, Alimanw y"a latigɛ ka kɛlɛ kɛ ɲɛfɛla fila la.
  Zar ka kɛlɛbolo taara u fan fɛ. K"a sababu kɛ Sinuwa maraw ye, saya dɔgɔyali k"a sɔrɔ bange hakɛ cayalenba maralen bɛ, Zaris Irisi jamanaden tun ka ca. Ani a tun bɛ se ka kɛlɛboloba dɔ lajɛ.
  Ka fara o kan, jamanadenw fanba ye kamalenninw ye ani u bɛ kɛlɛ kɛ.
  Ɔtirisi-Hɔngiri, ikomi u ye bɔnɛ sɔrɔ, u pɛrɛnna o yɔrɔnin bɛɛ. Zarist sɔrɔdasiw ye nɔgɔya la ka tɛmɛ Alimanw kan ani ka Prusse kɔrɔnyanfan minɛ ani ka Königsberg lamini.
  Hindenburg y"a ɲini ka se sɔrɔ Irisikaw kan ni gosili ye, nka zaris ka kɛlɛbolo ka jatebɔ hakɛ kɛra ko ye min ka bon kojugu. O tɛmɛnen 'kɔ, marifa-minɛnw, pankurun nɔgɔmanw "Luna"-2 y'u yɛrɛ Jira k'u ye marifaw ye minnu bɛ Se ka Kɛ kosɛbɛ 'kɔnɔnafiliw kama.
  Hindenburg ye se sɔrɔ, a bolila. Ani Irisi sɔrɔdasiw bolila ka taa Oder. Saheli fɛ, Lvov ni Przemysl minɛna o yɔrɔnin bɛɛ. Zaris ka kɛlɛbolo taara ɲɛ, Ɔtirisikaw bolila ni siran ye ani u y"u yɛrɛ di.
  Turquie ka don kɛlɛ la, o ma foyi kɛ ka Alemaɲikaw sɔrɔ. Hali n"o ye fanga dɔw hakili Bɔ. Nka Irisikaw tora ka taa ɲɛ Ɔtirisi jamana na. Wa, Alemaɲikaw bugɔra Pari kɛrɛfɛ.
  Oder baji yɔrɔ dɔrɔn de la, k"a sɔrɔ u ye u ka sɔrɔdasiw barika dɔgɔya kosɛbɛ tilebin fɛ, Alimanw sera ka Risi kɛlɛbolow ka ɲɛtaa bali.
  Nka saheli fan fɛ, zaris ka kɛlɛbolo ye jugu gɛn. Field Marshal Brusilov bɛ a ka seko bɛɛ la i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ.
  Wa o kɔfɛ Budapest laminina... Wa Bratislava ni Krakow minɛna. Ani Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka gɛrɛ Prague la.
  Azi fitinin minɛna saheli fɛ, Bagdad binna, Risikaw ye Istanbul minɛ.
  Mansa Franz y"a ɲɛsin Wilhelm ma ni ɲinini ye walasa ka hɛrɛ sɔrɔ. Ka fara o kan, Itali tun ye Ɔtirisikaw kɛlɛ kaban, ka kɛlɛbolo filanan da wuli.
  Nka Irisi sɔrɔdasiw tɛ se ka bali. O la, Prague minɛna. Wa, nɛnɛ waati la, masakɛ ka kɛlɛbolow tun bɛ taa jikuruw tigɛ ka taa Bɛrɛlin. Wa feburuyekalo la u ye Alimanjamana faaba laminini dafa. Wa u ye Vienne kari, Ɔtirisi-Hɔngiri farala ɲɔgɔn kan ani u ye se sɔrɔ.
  San 1915 Feburuyekalo tile 23, Alimanjamana y"a yɛrɛ di. Irisi sɔrɔdasiw donna Bɛrɛlin tugun.
  Diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ banna. Irisi ye jamana caman sɔrɔ. Dancɛ tɛmɛna Oder baji fɛ. Irisi ye Alpes kuluw Dòn a ka fɔlisenw na. Ɔtirisi-Hɔngiri yɔrɔ dɔ minɛna Itali fɛ Saheli fɛ. Ani Yugoslavie kɛra Irisi jamana ka fangatigi ye. Hɔngiri ni Tcheki masaya kɛra Irisi jamana dɔ ye. Pologne masaya tun bɛ Krakow fana sen don a la ani a kɛra belebeleba ye. Koenigsberg kɛra Risi marabolo dɔ ye, i n"a fɔ Galicia ani Bukovina. Transylvanie kɛra Rumani jamana ye. Türkiye ka kɔn Misira ɲɛ, ani ka fara Irak, Siri ani Arabu jamanaw kan Makka kɛra Risi jamana ye. Tubabu dɔrɔn de sera ka Basra minɛ.
  A ma mɛn, Irisi sɔrɔdasiw ye Arabie Saoudite minɛ pewu. Ani, musakabaw kɛra Alimanjamana kan.
  O cogo la, Irisi jamana ka fanga wulila Eurasie jamana na. Kɛlɛba si ma kɛ san damadɔ kɔnɔ. Irisi ni Angletɛri ye Iran dafa, u ka daɲɛw fana sen bɛ o la: Irisi worodugu ni cɛmancɛ, saheli ka se tubabu ma. O kɔ fɛ, Afganistan. Irisi worodugu ni cɛmancɛ fana, Angletɛri saheli fan fɛ.
  Zaris Mansamara kɛra fangatigi ye, nka Angletɛri barika ka bon hali bi. Irisikaw y"u Yɛlɛma Sinuwa jamana fan bɛɛ fɛ, k"a minɛni Dafa.
  Sɔrɔko tun bɛ ka yiriwa diɲɛ fan bɛɛ... Nka san 1929, Depressionba (Dɛsɛba) daminɛna.
  Zar Alexei II be masasigilan kan Irisi jamana na. A bonyalen don ka tɛmɛ a ka bana kan, wa a farikolo barika ka bon kosɛbɛ. Masakɛ kura bɛ jamana min mara, sɔrɔdasi miliyɔn tan bɛ min kɔnɔ hɛrɛ waati la, wa a bɛ ɲini ka Siniwa jamana munumunu. Wa sɔrɔko min ma tɔɔrɔ kosɛbɛ ka tɛmɛ tɔw kan degun waati la, o ye Ameriki tɛmɛn.
  Wa o kɔfɛ, Irisi masakɛ y"a latigɛ ka ko kɛ ni Ameriki ye wa? Mun na u ye Alaska bɔ mansamara la warimisɛnw na? Yala nin ye tilennenya ye wa? N"a sɔrɔ nin fana ye binkanni ye wa?
  Kuma surun na, All Rus ka masakɛ, Alexei II, min tun bɛ wele kaban ko mɔgɔba san 1933, Zanwuyekalo tile 5, tigitigi a fa Nikola II fagali don na, a ye kɛlɛ kura daminɛ. Tiɲɛ don, Ameriki kɛlɛli la, Ameriki min tun sera a dan na degun na.
  Wa jamana wɛrɛw ma se ka u sen don Irisi jamana na fɔlɔ. U ko Amerikikaw ye nanbara kɛ, wa u ka kan ka jaabi di o ma.
  Wa o cogo la, binkanni min kɛra Alaska kan, o daminɛna. O waati yɛrɛ la, nɛgɛsira min dilanna Irisi ɛntɛrinɛti injiniyɛriw fɛ ka taa Chukotka, o y"a daminɛ ka baara kɛ.
  Ani, Irisi sɔrɔdasiw ye taama kɛ nɛnɛ ni nɛnɛba cɛma.
  Npogotigi banbali duuru tun bɛ o la: Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina ani Svetlana. U tɛ npogotigi gansanw ye, nka jamanadenw ye jatɔw ye. Wa o de kosɔn a tɛ kɔrɔbaya, nka a bɛ kɛ denmisɛn ye badaa ani a tɛ sa. Wa ikomi u ye jinɛmuso ye, o tuma na fɛ, nɛnɛ waati, polar su fɛ, ani kungo kɔnɔ nɛnɛ na, u bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara dɔrɔn na ani bikini kɔnɔ.
  O npogotiginin ninnu bɛ boli ka yaala-yaala, ka grenadew fili n"u sennasanbaraw ye, ka dɔnkili da:
  - Zar belebeleba Alexei, 1999.
  I ye hakilitigi ye diɲɛ kɔnɔ!
  Wa o cogo la Anastasia ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye. Amerikikaw bɛ ka pan ka wuli ka bɔ binkanniw na.
  Wa sungurunnin ye marifa ci ka bɔ marifa la ka pɛrɛn ko:
  - Rus' tɔgɔ la !
  Wa o kɔfɛ Natasha fana bɛ marifa ci, a fana bɛ saya nilifɛn fili kɛnɛma n"a senkɔni gansanw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka kɛ tiɲɛ ye, sugoba !
  A na o fana ta ka a ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  Wa o kɔfɛ sennasanbara Zoya... A sennasanbaraw ye bilen ye ka bɔ Alaska nɛnɛba la. Npogotiginin bɛ pɛrɛn a fogonfogon sanfɛla la ko:
  - A bɛna se sɔrɔ Irisi jamanaba dɔrɔn de kama !
  Wa grenade min bɛ fili sennasanbara fɛ, o fana bɛ pan.
  O kɔfɛ, Agustin bɛ na. A bɛ Yankees sɔgɔ ni marifaw ye ani ka grenadew fili n"a senkɔni gansanw ye.
  A fana bɛ pɛrɛn ko:
  - Zar belebeleba Alexei ye Risi Zar ye !
  Wa o kɔfɛ Svetlana bɛ marifa ci daminɛ... Wa n"a sennasanbara ye a bɛ boli Amerikikaw ma ka pɛrɛn:
  - Fɛn bɛɛ bɛna kɛ koba ye !
  Npogotigi duuru bɛ boli ka surunya u farilankolon na Alaska jamana fan bɛɛ la ka Amerikikaw bugɔ. Wa, pankurun minnu bɛ taa, olu filɛ nin ye: Nikolai-4, n"o ye modɛli kura ye, kanon ni marifa wɔɔrɔ bɛ min kɔnɔ. Wa Amerikikaw bɛ ka tigɛtigɛ kosɛbɛ ka jigin. Wa u kɔfɛ, "Alexandra"-3 bɛ yen, minnu fanga ka bon kosɛbɛ, wa u bɛ mɔgɔ faga. Wa, marifakisɛ tan bɛ yen.
  Wa npogotigininw bɛ kɛlɛbolo bɛɛ ɲɛfɛ, wa u tilancɛ farilankolon don ani u cɛ ka ɲi. U bɛ boli ka taa u yɛrɛ ma ka dɔnkili da ko:
  - Zars ka Irisi senuma tɔgɔ la , bɛɛ bɛna nisɔndiya - hakilitigi !
  Wa o cogo la, u bɛna Amerikikaw ka batiri wɛrɛ sɔgɔ - ka grenadew fili a ma n"u sennasanbaraw ye.
  Alaska bɛ ka minɛ ka taa a fɛ zarist sɔrɔdasiw fɛ. Tiɲɛ na, nafa foyi t"a la ka o waajulikɛyɔrɔ sugu lafili ani k"a minɛ foyi la.
  Wa kɛlɛcɛw bɛ kɛlɛ kɛ u yɛrɛ ye ka taa juguw ka lafasali la ka taa a fɛ. Ani u b"u jugu sɔgɔ, u bɛ digi kosɛbɛ!
  Anastasia yɛrɛ bɛ mankanba bɔ:
  - An ka dugukolo ka bonya ani ka saniya !
  Wa, a bɛ grenade dɔ fili tugun n"a sennasanbara ye!
  O kɔfɛ, Natasha y"a ka waati di ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka nɛnɛ Rus' ka tɔgɔ sɔrɔ !
  Wa o cogo kelen na, a bɛna a juguw ta ka u gosi.
  Wa limoni min bɛ fili senkɔni gansanw fɛ, o bɛ pan.
  Wa o kɔfɛ Zoya bɛna Amerikikaw tigɛ ni pɛrɛn ni sɔgɔsɔgɔ ye:
  - Ɔwɔ, siniɲɛsigi bɛna kɛ bedlam ye !
  Wa fana npogotiginin sennasanbaraw y"a daminɛ, saya nilifɛn bɛ pɛrɛn!
  Wa o kɔfɛ, Agustin bɛna marifaw ci. Wa a bɛ tigɛ ka jigin layini na, ka sɔrɔ ka sɔgɔsɔgɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - K'a ta sɔgɔma fo wula fɛ !
  Wa o kɔfɛ, Svetlana fariman bɛ tasuma don. Wa a fana bɛ baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye ani ka sɛbɛnni kɛ ni timinandiya ye:
  - An ka mansamara dibi la !
  Ani tuguni, npogotiginin, i juguw tigɛli! Foli ka ɲɛsin jatigɛwalekɛla ma.
  Wa ni Ameriki kasodenw minɛna, u ka kan ka npogotigininw senkɔniw susu k"u biri. Ani u bɛna taa min? U bɛ ɲɔgɔn susu ani ka sɔgɔsɔgɔ. Wa hali bi u bɛ u dawolo sɔgɔ.
  U b'a fɛ hali bi...
  I bɛ se ka taa min npogotigininw kama? U y"a to sɔrɔdasiw ka u ka finiw bɔ u la ka muso minɛ. Jatɔw tun b"a fɛ ka cɛnimusoya kɛ tiɲɛ na. Wa diya ka bon ani i bɛ charge (sara) ni fanga ye. Aw bɛ kɛ subagayakɛlaw ye. Ani o ɲɔgɔnna super class!
  Ayiwa, mɔgɔfaga ka di npogotigininw ye, ninnu ye npogotigininw ye. Wa a ka di u ye ka cɛw minɛ ka caya, nin ye jatɔw ka kan k"o kɛ.
  Nka jatɔw ye npogotigi farimanw ye hali bi. Ani, u b"a kanu n"u bɛ baara kɛ ni u ye. Wa o ka di u ye.
  Zarist ka kɛlɛbolo ye Alaska minɛ kaban. Wa a ma jɔ, nka a donna Kanada. Mun de bɛ ka kɛ yan? Kanada ye Angletɛri ka mara ye cogo labɛnnen na. Ayiwa, a tɛ sariyaw labato kosɛbɛ, a b"a to Ameriki sɔrɔdasiw ka tɛmɛ a fɛ.
  O la sa, kun bɛ yen ka gɛrɛntɛ kɛ. Wa Irisi jamana ka kurunba ɲɛmɔgɔya bɛ Kolchak bolo. Wa a ye Amerikikaw gɛn ka bɔ Filipine ni Hawayi jamanaw na kaban. A y'a ka basigiyɔrɔw minɛ yen.
  Ayiwa, Yankees bɛ ka digi kɔgɔji kan. Wa o npogotigi cɛɲiw bɛ kurunw kɔnɔ. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko kɛlɛcɛw bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye. Wa a cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Ni npogotigininw bɛ panti dɔrɔn de don, o tuma na, o ka ɲi kosɛbɛ!
  A ka di kosɛbɛ ka npogotigininw lajɛ nin cogo la. Wa n"u ye Ameriki ni Kanada kurunw minɛ k"u disi jɛlenw lamaga. Nin ye koba ye tigitigi!
  Wa npogotigininw b"u sennasanbaraw sɔgɔ deki funtenimanw kan ka Amerikikaw tigɛ ni saberw ye.
  Fɛɛrɛ si tɛ se ka kɛ o npogotiginin suguw kama. O bɛɛ kɔfɛ, nin ye npogotigininw ye cɛw bɛ sugo minnu na. I bɛ se ka mun kɛ cɛɲi dɔ la min sinw farilankolon don pewu?
  O bɛɛ kɔfɛ, ninnu ye npogotiginin suguw ye i bɛna minnu filɛ ni ɲɛmajɔ ye lɛrɛ caman kɔnɔ. Wa i tɛna i kunkolo kɔsegin. Wa u bɛ kasodenw minɛ k"u wajibiya ka baara kɛ n"u kanw ye, k"u ka nege juguw diyabɔ.
  Wa a cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani a ka di kosɛbɛ! I tɛ se ka fili ni npogotigininw ye nin cogo la! U bɛna kunkolow tigɛ ka tigɛ ka tɛmɛ joli suguya o suguya fɛ.
  Nin ye kulu ye min kɔnɔ mɔgɔ duuru bɛ boli Kanada jamana fan bɛɛ la. Awirilikalo laban don kaban wa fɛn bɛɛ bɛ ka falen. Ani npogotigininw, a ɲɛ, u cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Wa u ye Amerikikaw tigɛ n"u ka jinɛweleli npanw ye. Ani u bɛ disiki fili n"u senkɔniw ye.
  Wa u bɛ fiɲɛ bila u yɛrɛ la ko:
  - Irisi jamana ba cɛɲumanba tɛ yen ka tɛmɛ o kan, .
  Kɛlɛ kɛ a ye ani i kana siran...
  Dugukolo cɛɲumanba tɛ yen ka tɛmɛ o kan - .
  Dugukolo bɛɛ ye yeelen fitinɛ ye, Rus"!
  Ayiwa, npogotigininw, ani supermenw! Wa u bɛ na ni jugu bugɔlenw ye u gɛnɛgɛnɛ kan. Wa o kɔ fɛ, u b"i Wajibiya k"u senkɔni jɛlenw ni bugurilama susu. Nin npogotigininw ye super ye tigitigi!
  Mɛkalo laban na, Irisi sɔrɔdasiw, minnu ye Kanada fanba minɛ, olu donna Ameriki jamana kɔnɔ. Kɛlɛw daminɛna Ameriki jamana yɛrɛ la.
  Wa npogotigi duuru ye binkanni kɛ Amerikikaw kan, k"u digidigi ni juguya ye. Komin u ye se sɔrɔ bataillon bɛɛ kan, cɛɲiw y"a daminɛ ka tulon kɛ ni kasodenw ye. U ye ɲɛnajɛ caman kɛ n"a ye tuma min na, u ye barbecue ɲɛnajɛ kɛ.
  U ye sogo kuraw dun ka dɔnkili da u yɛrɛ ye.
  Faantan sira caman bɛ diɲɛ kɔnɔ,
  I n'a fɔ gypsy kunsigi - siraw kulu!
  U bɛ sarakabɔlanw gɛn ka tɛmɛ da la,
  I n'a fɔ denmisɛn kɔngɔlen - mɔgɔ jugu !
  
  Foroko caman, dingɛ dunba dɔ, kɔdingɛ dɔ:
  I n"a fɔ jinɛ bɛ sira bɛɛ la!
  I t"a dɔn hali teri walima jugu - .
  Diɲɛ tilalen don tilayɔrɔba fila ye!
  
  Cɛdennin bɛ taama sennasanbara la nɛnɛ na, .
  Snowdrift kelen bɛ kɔngɔ wasa...
  Nka ne dalen b'a la ko i ye faantan ye wariko ta fan fɛ,
  Nafolotigiw bɛ u sumaya ka ɲɛ Mɛkalo la!
  
  Clover bɛ ka falen, a dɔn dugukolo kan mɔgɔ bɛɛ ye,
  Dancɛ bɛ kɛ sanu ye cogo min na kaban...
  Ni i ye ɲumanya kɛ - nsiirin dɔ bɛ yɔrɔ bɛɛ, .
  Nka, fɛnɲɛnama in b"a miiri ko i ye laɲini ye!
  
  Mɔgɔw bɛ nikɛri fili an ma
  Dawolo tigɛli ye hinɛ jɛlen ye!
  Gosili barikama minnu bɛ an bolo, olu bɛ bɔ bolo la,
  Walasa ninakili filanan ka da wuli!
  
  Samiya tɛmɛna - tilebin bɛ na,
  Funteni, tasuma ani sanjiba bɛ a kɔnɔ!
  A bɛ iko Sebaayabɛɛtigi ye jatebɔ jira an na,
  Ani, o dɔnkilidala ye diɲɛ karti dɔ sɛgɛsɛgɛ!
  
  N bɛ biriki jiri dɔ ye masakɛw ka fini na, .
  Sanu, kulɛri jɛmanw ye rubiw ye...
  Aw mɔgɔw ka dusukun ɲuman sɔrɔ.
  Wa o dɔrɔn de la, i bɛna kɛ cɛba ye!
  
  Delilikɛlaw tun ka kan ka sennatanko caman kɛ, .
  Nɛnɛba dɔ bɛ yen tugun, bolokɔnincinin bɛɛ bɛ ka jeni...
  A to a dɔgɔyalenba la, wulu dɔ ka n dɛmɛ ka n fari sumaya,
  Cɛdennin min tun ye nɛnɛ ye, o kɛra bulu ye cogo min na!
  
  Mun na mɔgɔ si ma da wuli?
  Nka mun na i taara kungo kɔnɔ pewu...
  Denmisɛnnin faantan in ye nɛnɛ kɛ nɛnɛ jukɔrɔ...
  Ne dalen b"a la ko mɛlɛkɛw bɛna nɛnɛba in ban!
  
  Serubɛnw na taa ni aw ye sankolo la,
  Yesu yɛrɛ bɛna i minɛ ni kanuya ye!
  A bɛna kɛ, da ne la, nisɔndiya banbali la, den, .
  O bɛɛ kɔ, Ala taara gengenjiri la a kosɔn!
  Npogotigininw ye dɔnkili da, ka dumuni kɛ ka segin kɛlɛ la. U ye o nɛgɛdaga sugu kɛlɛcɛw ye.
  Wa u bɛ Amerikikaw halaki. Disiki ni grenadew filili ni sennasanbaraw ye.
  Zuwɛnkalo laban don kaban ani Irisi sɔrɔdasiw ye Filadɛlifi lamini. Kaban, Ameriki farafinna tila sabanan bɛ Risi, zarist kɛlɛbolo ka fanga kɔrɔ.
  Wa kaban dugu caman na, Irisi Mansamara ka darapow bɛ ka pan. Ani npogotigi cɛɲiw ka bataillon minnu bɛ bɔ zaris ka kɛlɛbolo la, olu bɛ kɛlɛ kɛ!
  Wa tiɲɛ na, npogotigininw ka di kosɛbɛ ani u bɛ teliya kosɛbɛ. Wa u y'u juguw bɛɛ gosi tugun. Wa Amerikikaw bɛ ka bin.
  Wa, tanki bɛ na yan: "Alexander"-4, o ye kura ye! A kɛlɛɲɔgɔnw fana bɛ jɔ a ɲɛkɔrɔ. Ani npogotigininw fana bɛ taa tanki la: Elizabɛti, Ekaterina, Elena, Aurora. Wa u bɛ Amerikikaw gosi u ka biɲɛw la.
  U bɛna marifa ci i la cogo min na, u bɛna i gɛn ka don sanubɔlan kɔnɔ cogo min na! A ma se kɛlɛcɛ si ma!
  U b"u bolow fili san fɛ dɔrɔn ani u b"u dabila!
  Wa npogotigininw b"u juguw mugumugu n"u ka wuluw ye. Ani Elizabeth ka tanki bɛ ka lamaga...
  Wa a jukɔrɔ a bɛ i n"a fɔ joli, sogo, kolotuguda.
  Wa npogotigininw bɛ senna-tɛgɛrɛ kɛ u yɛrɛ kan, k"u juguw sɔgɔsɔgɔ ka dɔnkili da:
  - Zar bɛ Irisi jamana mara ni hakilitigiya ye, .
  A bɛ dekerew bɔ, ka kiritigɛlaw ka baarakɛlaw...
  Masasigilan tɛ mankan ni mankan muɲu,
  Ani, a tɛ fɛɛrɛ ye min bɛ se ka siran dabila!
  Npogotigininw bɛ taa nin cogo in na kɛlɛ la. Ani u ka kɛlɛ hakili tɛ i n"a fɔ ka baara kɛ ni nɛgɛbere ye ka bɔ sigilan jukɔrɔ!
  Elizabɛti y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Irisi masasigilan kama !
  Ani a bɛ marifa ci cogo min na! A na suw kulu dɔ labɔ!
  Ninnu ye npogotigininw ye minnu t'a fɛ ka dabila. Wa u y"u juguw bugɔ ka Ameriki jamana tiɲɛ.
  Wa sisan masakɛ ka kɛlɛbolo bɛ ka kasodenw kulu dɔ ɲɛminɛ. O bolow bɛ kɔ kɔ fɛ k'u kunkolow Jigin.
  O waati kɔnɔna na, Hitler nana fanga la Alimanjamana na. Nka hali bi a barika ka dɔgɔ kojugu fo a tɛ se ka kɛ bagabagaliba ye Irisi jamana ma. Bagabagali min ka jugu kosɛbɛ, o ye Mussolini ka Itali ye. Nka ni waraba sugu dɔ bɛ a la i n"a fɔ Irisi, a tɛna a ja gɛlɛya ka don kɛlɛ la.
  O la sisan, Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka Ameriki ni Kanada tolenw minɛ.
  Npogotigininw sennasanbara don ani bikini don u bɛ kɛlɛ pankurun boli. U bɛ siran kosɛbɛ ani u barika ka bon.
  Elizabɛti y"a fɔ ka surunya ko:
  - mɔgɔ o mɔgɔ bɛ na an fɛ ni fɛn o fɛn ye , o bɛ sa o la !
  Elena y"a jira ko:
  - Tigitigi!
  Wa a ye bɔgɔdaga dɔ ci Ameriki batiri dɔ kɔnɔ. O sunguru sugu min bɛ ni panache ye.
  Wa o kɔfɛ, Aurora ye bɔgɔdaga dɔ fili kɛnɛma ka kuma:
  - N b'a fɛ ka ɲɛnamaya kɛ Irisi jamana na !
  Wa a ye Amerikikan wɛrɛ gosi. Ninnu ye npogotigininw ye tiɲɛ na, binkannikɛla o binkannikɛla bɛna u sennateliya.
  Wa Angletɛri, hali ni Kanada minɛna, a t"a ja gɛlɛya ka don kɛlɛ la ni Irisi jamana ye - a y"a faamu ko nin mansamara in ka gɛlɛn kojugu a ma. Wa n"a y"a fara a kan, siga t"a la ko Risikaw bɛna Ameriki jamanaw bɛɛ ta nɔgɔya la. O la, a ka fisa i kana gɛlɛya don Irisi jamana na, Alexei II bɛ fanga la yɔrɔ min na!
  Masakɛ kɛnɛyara pewu, wa a kɛra setigi ye min tɛ se ka kɛ.
  Wa o cogo la Filadɛlifi binna... Wa zuluyekalo cɛmancɛ la, Irisi pankurunw bɛ ka gɛrɛ Washinton kaban.
  Elizabeth fana ye jatɔmuso ye, a bɛ kɛlɛ la kabini Irisi ni Turki kɛlɛ kɛra Alɛkisandiri II ka waati la. Wa nin sungurunnin in min ɲɛda ka bon, o b"a fɔ ko:
  - Rus' jɔlen tun bɛ mun kan !
  Elena ye marifa ci Ameriki, tanki fɔlɔ la, k"a jaabi ko:
  - Irisi sɔrɔdasi ka jagɛlɛya kan !
  Cool Aurora ye a jira ko:
  - Ɔwɔ, tigitigi nin kan ! Plus fana kan jagɛlɛya ni labɛnni danmadɔ kan jatigɛwale kɔfɛ!
  Ekaterina y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Bonya ka kɛ Irisi jamana ka cɛfarinw ye ! Bonya ka kɛ Zar Alexei ye!
  Wa tugun, sungurunnin ye marifa ci jugu ma cogo bɛnnen na kosɛbɛ.
  Kɛlɛcɛw tɛ se ka ladege!
  Wa tugun u bɛ tasuma Bɔ k'a sababu Kɛ u farikolo yɔrɔ cɛɲiw bɛɛ ye. Ɔwɔ, a bɛ se k"a fɔ tiɲɛ na ko o sunguru suguw bɛ taa ni Zari Irisi ye ka se sɔrɔ.
  Mɛkalo tile ni kanuya sɔgɔma bɛ u kɔnɔ.
  Wa n"u ye pedaliw digi n"u sennasanbaraw ye, o bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ kosɛbɛ.
  I b"a fɛ tiɲɛ na ka nin sungurunnin ninnu kanu ani k"u ladon! U ye jigiya tile yeelennin dɔrɔn de ye. Wa poyi ni jagɛlɛya b"u la fɔlifɛnw ni fɔlisenw jaw la.
  Ameriki batiri y"a yɛrɛ di. Wa npogotigininw ye Ameriki sɔrɔdasiw wajibiya u kana hali u yɛrɛ senw susu, nka u sennasanbaraw taamasiyɛnw susuli asfalt kan. Wa cɛw ma foyi kɛ - u tun bɛ se ka bɔ nin ko in na min?
  Wa kɛlɛcɛw ye wale kɛ ka taa a fɛ ni jagɛlɛya ni kɛnɛya ye.
  Anastasia n"a jɛɲɔgɔnw fana ma sunɔgɔ. A bɛ marifa ci cogo min na, a bɛ boli ka ban cogo min na. Wa a bɛna Amerikikaw tigɛ ni saberw ye. A ye npogotiginin ye min bɛ manamana dɔrɔn, wa a bɛ daminɛ ni jiginni tilancɛ ye.
  Nka Amerikikaw ye u yɛrɛ minɛ cogo jugu la. U ye Irisi jamana ka hakilijagabɔla dɔ minɛ k"a daminɛ k"a tɔɔrɔ. U ye u ka finiw bɔ, k"u siri jiri la ani ka funankɛnin dɔ farikolo farilankolon jeni ni fitinɛ ye.
  Cɛdennin y"a ɲini k"a ka ŋunankanw bali. Nka a laban na a pɛrɛnna... Cɛdennin jeninna kosɛbɛ.
  Npogotigininw y"a jaabi ni tit-for-tat kɛli ye. Wa, u ye gazoli kɛ fagalikɛlaw la, ka tasuma don u la. Ɔwɔ, Irisi cɛɲiw ka jugu u ka dimi na. Ani kana Irisi ursi tulo geren.
  Kɛlɛw fana bɛ yen sankolo la. Irisi awiyɔn bolila fila: Albina ni Alvina ye bɛɛ halaki ani k"u halaki. U bɛ ni awiyɔnw ye minnu fanga ka bon kosɛbɛ. Ni awiyɔn kanonw bɛ se ka Amerikiden dɔ ci ni a gosi kelen ye. Wa nin npogotigi kɛlɛcɛ ninnu bɛ o ɲɔgɔnna fɛn jira tiɲɛ na. Fɛn min tɛ se ka fɔ nsiirin na, o tɛ se ka ɲɛfɔ ni sɛbɛnnikɛlan ye.
  Albina ye pɛrɛn di, Ameriki awiyɔn tan ni fila bɛ bin. Kɛlɛcɛ fana bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye panti dɔrɔn na, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Tsarist Rus' ka kɛ Mɔgɔba ye !
  Wa a bɛ kɛlɛcɛw bɛɛ gosi tiɲɛ yɛrɛ la ka tugu ɲɔgɔn na. Nin ye sunguru ye.
  Nka Alvina tɛ mɔgɔ dɔgɔmannin ye. Ani ka awiyɔn tan ni fila ci siɲɛ kelen. A y"u tigɛtigɛ ka dɔnkili da ko:
  - Ka tositi belebelebaw ma !
  Ani, a fana ye dibi ye dɛ! Nin sungurunnin in tɛ hakilintanko si kɛ! Olu ye kɛlɛw ye kɛlɛw bɛɛ kama.
  A kɛra cogo o cogo, walasa ka Sinuwa jamana ni jamana wɛrɛw minnu bɛ Irisi jamana kɔrɔ, olu ka dumuni teliya, Tsar Alexei kamalennin ye muso caman furu sigi sen kan Irisi jamana na! Wa nin ye wale barikama ye dɛ! Sisan, Irisi sɔrɔdasiw bɛ Sinuwa musow ta k"u kɛ muso ye, ka den cɛɲiw, finmanw dilan!
  Albina y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - Mun na cɛ bɛ se ka muso naani sɔrɔ , nka muso tɛ se ka cɛ naani sɔrɔ ?
  Wa Ameriki awiyɔn wɛrɛ fana binna.
  Alvina bɛ jaabi di cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - O de y"a to a ka gɛlɛn muso ma ka paraziti caman balo !
  Ani npogotiginin fila bɛɛ bɛ ŋɛɲɛ kɛ. U ye o cɛɲi kabakomaw ni cɛɲiw ye minnu bɛ mɔgɔ kabakoya.
  Wa u bɛ Ameriki awiyɔnw sankolo jɛya.
  Irisi zarist kɛlɛbolo yɔrɔ dɔw bɛ ka New York lamini kaban. U bɛ Amerikikaw wajibiya u ka bɔ kɛnɛ kan ka u yɛrɛ di. Npogotigininw nisɔndiyalen don kosɛbɛ ani u nisɔndiyalen don.
  Alexander-4 pankurun ye Ameriki batiri dɔ tiɲɛ. A ye su caman lasegin.
  Elizabɛti ye sɔgɔsɔgɔ ni ɲinw jɛlen ye ko:
  - An ye kɛlɛcɛw ye minnu bɛ baara kɛ Zar ni Fasokanw ye kabako la !
  Elena ye marifa ci jugu ma k'a fɔ ko:
  - Irisi sanu ruble bɛna sɔrɔ sɔɔni !
  Ani sungurunnin bɛna ŋɛɲɛ kosɛbɛ!
  Wa a ɲinw ye perle ye. Wa o kɔfɛ, Aurora fana bɛna ŋɛɲɛ bɔ. Npogotigininw nisɔndiyalen don kosɛbɛ wa u cɛ ka ɲi fo kuma tɛ se k"u ɲɛfɔ.
  Wa u bɛ Washinton ka kɛlɛbolo wajibiya u k"u yɛrɛ di!
  Kɛlɛcɛw tɛ se ka se sɔrɔ u kan kosɛbɛ! Ani u ka tanki detachment bɛna hali tigadɛgɛ dɔ mugumugu.
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ka dɔnkili da;
  Irisi jamana tɔgɔ bɔra, .
  Diɲɛ bɛ mara kominisi fɛ...
  Forow falen bɛ sanu la - .
  An k"an ɲɛsin san fɛ, an kana an ɲɛsin duguma!
  
  An dusukunw bɛ jeni Fasokanw ko la,
  An ye npogotigininw ye - diɲɛ cɛɲi tɛ yen ka tɛmɛ o kan...
  An bɛna an juguw kɛlɛ fo ka se u laban ma,
  An ka dannaya bɛna lakunu Rodnovery kɔnɔ!
  
  Rus' barika ka bon ni diɲɛ kɔnɔ bilenmanw bɛɛ ye,
  A bɛ yeelen bɔ i n'a fɔ tile min bɛ diɲɛ kɔnɔ...
  I bɛ kɛlɛ kɛ a ye, i kana siran,
  Mɔgɔkɔrɔbaw ni denmisɛnw ka kɛ nɔɔrɔ la!
  
  Irisi jamana ye jamanaw bɛɛ la belebele ye,
  Ni Fasokanw bɛ mara Leshka fɛ...
  O siniɲɛsigi sugu dira Soviyetiki jamanadenw ma,
  An ka kɛlɛcɛ ka kɛ kɛlɛ-gɛlɛya ye!
  
  Fasodenɲumanya la, mɔgɔ o mɔgɔ ye cɛfarin ye sisan, .
  Se ka Motherland kɛ cɛɲi ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan...
  An ba senuma tɔgɔ la,
  Irisi jamana fan min tɛ ban, o ye Irisi jamana ye!
  
  An bɛna mɔgɔ o mɔgɔ kɛ fangatigi ye,
  Dictature tɛna kɛ jamana kan...
  Jamana miliyɔn caman ka u yɛrɛ di,
  Ani jamanakuntigi Roosevelt fana!
  
  Dragon diminnen ka masaya kɛ,
  A hakili la ko a bɛ se ka Irisi jeni...
  Nka, dɛsɛba dɔ bɛ Naziw makɔnɔ,
  Parce que (bari) kɛlɛcɛ, i b"a dɔn, sebaayabɛɛtigi don kosɛbɛ!
  
  An tɛna an yɛrɛ di Krautw ma abada,
  Sinuwaw fana tɛna se sɔrɔ Risikaw kan...
  Dolow jɛman dɔ bɛ yeelen bɔ an san fɛ,
  Paskɛli kama an bɛ Paki gato ni kɔnɔw penta!
  
  Aw bɛ se ka caman sɔrɔ, kɛlɛcɛw,
  A t"a nɛnɛ foyi la...
  Fa kuncɛbaw bɛ waso an na,
  Sabu an bɛ ka yɔrɔ dɔ jɔ sankolo la!
  
  Npogotiginin sennasanbaraw bɛ boli ka tɛmɛ nɛnɛ cɛma, .
  U tɛ siran ni mafiɲɛyali dɔn...
  Ne ye Komsomol mɔgɔ dɔ ye min bɛ boli sennasanbara la,
  Sabula, barika si tɛ yen, wa waati dantigɛlen fana tɛ yen!
  
  O la sa, an tɛna an yɛrɛ di npogotigininw ma abada,
  An tɛna an kunkolo biri sɔgɔsɔgɔninjɛ jukɔrɔ...
  Ni gɛlɛya nana Fasodenɲumanya la, .
  An k'a sennatan ni an sennasanbaraw ye!
  
  I bɛ npan balimamusow kanu, .
  Ani Alexey - Bonya di Yesu ma...
  Wajibi tɛ ka kɛlɛcɛw tigɛ ka bɔ u kamankun na, .
  Ni i mago bɛ boli sennasanbara dɔrɔn na!
  
  
  An ye npogotigininw ye jamaba la, .
  Kɛlɛ ka di an ye wa an t"an kɔsegin...
  Hali ni kuma juguw bɛ jɛnsɛn tuma dɔw la, .
  Se bɛna kɛ Mɛkalo la min bɛ yeelen bɔ!
  
  Ani ka da ne la, kominisi bɛna na ni sugo ye,
  Wa wariko fanga tɛna kɛ Dugukolo kan...
  An bɛ fate di fate gɛlɛn ma,
  K"a sɔrɔ fariya ni sɛgɛn sugu bɛɛ ma kɛ!
  
  Kuma surun na, an bɛna pan ka taa dolow la sɔɔni,
  Ani an bɛna Risi darapo kɔrɔta diɲɛ kan...
  Aw ye aw kamanw sɛnsɛn, serubi bilenman, .
  Denbaya Tɔgɔ la - Irisi Matigi!
  Npogotigininw tun bɛ dɔnkili da tuma min na, a bɛ se ka fɔ ko Amerikikaw bɛɛ tun fagara kaban, Wa Washinton kɛlɛbolo y"a daminɛ ka darapo finmanw fili.
  Npogotigininw panna ka bɔ tanki kɔnɔ ka dɔn daminɛ, k"u sen jɛlenw, minnu sɔgɔlen don, k"u sɔgɔ jidagayɔrɔw la. U kunsigiw fiyɛra fiɲɛ fɛ. Nin sungurunnin ninnu ye o cɛɲi kabakoma suguw ye.
  Sisan u ye ɲɛnajɛ dɔ labɛn walasa ka Ameriki faaba minɛni seli kɛ. U bɛ kebab tobi ani ka diwɛn min.
  Npogotigininw b"a dun ka diya. Wa u bɛ dɔnkili sugu bɛɛ fiyɛ u yɛrɛ ye. Ninnu ye o kɛlɛcɛ kabakoma suguw ye, i bɛ se k"a fɔ u ko la - supermen in panties.
  Ani Irisi sɔrɔdasiw b"i gɛnɛgɛnɛw ni i senw susu. Ani npogotigininw bɛ taama-taama ani ka sɔgɔsɔgɔ ka bɔ cɛya-ɲini na.
  Wa u bɛ sɔgɔsɔgɔ ka pan. O nisɔndiya sugu ni cɛɲi hakilitigi sugu b"u la min bɛ mɔgɔ minɛ.
  Nka kɛlɛcɛw fana ye kanuya Kɛ ni mɔgɔ nɛrɛma minɛlenw ye wa o diyara mɔgɔ fla bɛɛ ye.
  Nka sisan seli banna ani Irisi pankurunw bɛ ka taa saheli fɛ tugun. New York fana binna...
  Amerikikaw bɛ ka kɔsegin. Miliyɔn caman bɛ sɔrɔ ka jate. Roosevelt bɛ boli la. Kuma bɛ senna kaban yɛrɛdiko kan. Irisi jamana b"a ka bonya jira.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la npogotigi cɛɲiw minnu kunsigi ye bulama ni bilen ye.
  Wa u bɛ kasodenw bila u gɛnɛgɛnɛw kan, wa u nisɔndiyalen don kosɛbɛ ni npogotigininw magara u nuguw ni cɛ dafalenw na k"u minɛ n"u senkɔni gansanw ye.
  Irisi sɔrɔdasi muso kɛlɛcɛw tɛ se ka se sɔrɔ tiɲɛ na!
  Wa, kɛlɛ min bɛ kɛ Atlanta, o filɛ nin ye.
  A siɲɛ fɔlɔ don, npogotiginin minnu bɛ Alexander 4 kan, olu ye Ameriki Washinton pankurunba ye. Masina min girinya ye tɔni kɛmɛ ni biwolonwula ye, siraw kan. Mun na a bɛna kɛ bonya ye siɲɛ fila ka kɛlɛ kɛ ni o ɲɔgɔnna mɔgɔ ye?
  Ani npogotigininw bɛ marifa ci ka bɔ yɔrɔ jan ka ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw gosi. Ani nɛgɛmugumugu dɔ bɛ se k"o muɲu.
  Elizabɛti y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Ɔwɔ, an bolila ka don gɛlɛya la !
  Elena y"a fɔ iko dususalo ko:
  - Nka jugu tɛna an fana ta !
  Wa a ye bɔgɔdaga dɔ fana ci jugu ma.
  Wa o kɔfɛ, Aurora bɛ yen i n"a fɔ marifa. Wa a bɛna laɲini gosi ka ɲɛ kosɛbɛ. Ani a bɛna jugu wuli.
  Ani a y"a lajɛ:
  - Ne de ye kɛlɛɲɔgɔn gɛlɛnba ye !
  A ye Ameriki pankurun dɔ barili gosi tiɲɛ na. Wa sisan, jatigɛwalekɛla bɛ se ka gosi dɔrɔn n"a ka marifa tan ni segin ye. Wa "Alexander"-4 bɛna boli ka taa jugu fan fɛ. Ani a bɛna daminɛ ka teliya cogo min na, k"a siraw wuli.
  Mɔgɔ si tɛna o cɛba sugu bali abada.
  A ka farikoloɲɛnajɛ fanga ɲɔgɔn tɛ yen.
  Catherine ye dɔnkili da ko:
  - Aerobatique, n ka baarakɛlaw fagalen !
  Wa o cogo kelen na, a bɛna o ta ka jugu gosi.
  Ani npogotiginin minnu bɛ yan, olu bɛ boli.
  Amerikiden labanna ka gosi a kɛrɛ fɛ. Wa, tasuma donna pankurunba in na, a ka bɔgɔdagaw y"a daminɛ ka pɛrɛn.
  Ani, kɛlɛkɛminɛn in ye dibi ye dɛ! Ani kɛlɛkɛminɛnw ni fɛn tɔw bɛɛ bɛna bɔ...
  Npogotigininw ye pɛrɛn ni kan kelen ye ko:
  - Ka ɲɛsin Irisi sira ma !
  Wa u bɛna ŋɛɲɛ kɛ, k"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan!
  O la, Atlanta binna. Wa, san 1933 sɛtanburukalo tile 7, Ameriki kɛlɛbolo tɔw y"u yɛrɛ di. Ani kɛlɛ wɛrɛ, min ye se sɔrɔ Irisi fɛ, o banna. Ani, a ka bon tiɲɛ na dɛ!
  O sebaaya kɔfɛ, Zaris Mansamara ye jamanadenw ka lajɛw kɛ Ameriki ani Kanada jamanaw na ka fara Zaris Risi Mansamara kan. Wa masakɛ jamana bonyalen don. Wa a bɛɛ lajɛlen na a ka ɲi ni yɛrɛmahɔrɔnya ni masaya dafalen bɛ fanga la. Bɛɛ bɛ kelen ye masakɛ ɲɛkɔrɔ wa kuma butiki - pariti tɛ yen.
  Wa Zaris Irisi tun ye mansamara barikama ni sabatilen ye - min tun ɲɔgɔn tɛ a kɔnɔko la.
  O waati kelen na, Naziw ka fanga barika bonyana Alimanjamana na, o min ye sira sigi Wehrmacht ni kɛlɛbolo barikama dabɔli kama. Tiɲɛ don, Hitler tun bɛ sinsin a ka teriya kan tuma bɛɛ ka ɲɛsin zaris Irisi ma, hali ni a ye jamana caman tigɛ ka bɔ Alimanjamana na.
  Nka o kɔfɛ, ɔwɔ, sɔrɔdasi jɛkulu dɔ Dabɔra: Itali, Alimanjamana ani Irisila. Ka fara o kan, Zar Alexei sɔnna ka Ɔtirisi jamana don Reich sabanan na.
  Ikomi Angletɛri barika dɔgɔyara sɔrɔko siratigɛ la, ani Faransi fana, zaris gofɛrɛnaman ye Faransi, Angletɛri ani Ɔland jamanaw lajɛ kosɛbɛ. Sɔrɔdasi gansan siratigɛ la, Irisi kɛlɛbolo kɛra a bɛɛ la belebele ye - miliyɔn mugan hɛrɛ waati la. Ani diɲɛ kɔnɔ pankurunw, ɛlikopɛriw, ani hali jet awiyɔnw bɛɛ la ɲuman hakɛba. Irisi kurunba fana barika tun ka bon ani a tun ka ca ka tɛmɛ Angletɛri ta kan, bawo Angletɛri fanga dɔgɔyalen tun tɛ se ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni zaris mansamara ye min fanga tun ka bon sɔrɔko siratigɛ la.
  O la sa, sisan, masakɛba Alexei tun b"a fɛ k"a jɛɲɔgɔn kɔrɔw ka koloniw bɛɛ bɔsi a la.
  Ani mun bɛ kɛ? A bɛna a ta!
  San 1940 Mɛkalo tile 15, diɲɛ kɛlɛba filanan daminɛna. Zar ka Irisi ye sɔrɔdasiw Lasegin Iran, Ɛndujamana, Indosini ani Misira saheliyanfan fɛ. Wa Wehrmacht ye Faransi, Bɛliziki ani Ɔland kɛlɛ. Itali tun ye Etiyopi minɛ ka tɛmɛn, ka bin Angletɛri Somali kan, ka kɛlɛbolow lasegin Faransi saheli fɛ.
  Nin ye jatɔmuso npogotigininw ye minnu bɛ ka tɛmɛ Iran saheliyanfan fɛ. Anastasia n"a teri naani.
  Npogotigininw, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, u ye denmisɛnw ye, u sennasanbara tɛ. Sanw bɛ tɛmɛ, cɛɲiw bɛ ka falen dɔrɔn ani kurukuru walima kari kelen tɛ fari la ani tulu kelen tɛ u farikolo fililenw na.
  O la, u b"a daminɛ ka tubabu koloni sɔrɔdasiw tiɲɛ, k"o kɛ ni dusuba ye.
  Anastasia, a bɛ ka grenade fili Pɛrɛsiw ma n"a sennasanbara ye ani a bɛ mankanba bɔ:
  - Kɛlɛcɛ minnu fanga tɛ se ka suma !
  Natasha fana bɛ marifa ci ka bɔ marifa dɔ la, ka grenade dɔ fara a kan n"a senkɔni jɛlenw ye, ka pɛrɛn ko:
  - Wa an tɛna an yɛrɛ di abada !
  O kɔfɛ Zoya bɛ tasuma, a fana bɛ tubabu ni Pɛrɛsiw tigɛ ka jigin, ka pɛrɛn:
  - An ka mara kɛ !
  Wa o kɔfɛ, Aurora bɛna jugu sɔgɔ ka nɔgɔ n"a sennasanbara ye k"a fɔ ko:
  - An ka fanga yiriwali !
  Ani a bɛna fiyɛli kɛ tugun!
  Wa o kɔfɛ Svetlana bɛna a di ka i gosi ni marifa ye. Wa a bɛna grenade ci jugu fana ma n"a senkɔniw ye.
  Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka kɛɲɛ ni kɛcogo nɔgɔlenw ye !
  Ani Misira jamana na, npogotiginin minnu bɛ Elizabɛti ka kurun kɔnɔ, olu bɛ ka taa ɲɛ tanki dɔ kan. A bɛ pankurun girinman kura "Alexander"-6 kan. Mobili in silhouette ka dɔgɔ, a girinya ye tɔni bi wɔɔrɔ ni duuru ye. Ani a bɛ gosi ni bɔnbu cilan ye. A bɛnnen don kosɛbɛ juguw ka kɛlɛbolow kɛlɛli ma.
  Angletɛri ka pankurunw ka kurunba barika ka dɔgɔ kosɛbɛ. Wa mobili min ka fisa ni tɔw bɛɛ ye, o ye "Matilda"-2 ye. Nka "Nikolai"-7 bɛ ka kɛlɛ kɛ n"a ye.
  A bɛ ni marifa dafalen ye min bɛ pankurun kɛlɛ. O min bɛ gosi ka bɔ yɔrɔ jan.
  Npogotigininw bɛ wale kɛ ni teliya ni nanbara ye. Wa u ka tanki bɛ ka wuluwulu kungo kɔnɔ. Wa a bɛ marifa ci a yɛrɛ la. Ani bɔnbu cilan bɛ mankanba bɔ kosɛbɛ.
  Npogotigininw bɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - A ka ɲi kosɛbɛ masasigilan kan ! An ye supermen ye!
  Wa tugun u bɛna marifa ci ka bunker wɛrɛ tiɲɛ, walima yɔrɔ barikama dɔ Angletɛri.
  Tubabuw bɛ u yɛrɛ di ka u yɛrɛ di...
  Sisan, Misira piramidiw bɛ bɔ npogotigininw ɲɛkɔrɔ. U b"u ye k"u ɲɛji cɛ. Yala a bɛ se ka kɛ tiɲɛ na ka o cɛɲi suguw dabila wa?
  Nka sankolo la Albina ni Alvina bɛ ka kɛlɛ kɛ Mediterane kɔgɔji kan. U tun b"u ɲinw fana bɔ kɛnɛ kan i n"a fɔ perle. Ani u bɛ dɔnkiliw fiyɛ. Kɛlɛ hakili bɛ o npogotiginin ninnu na.
  Kɛlɛcɛw kɔni jijalen don ka kɛlɛ kɛ i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, u bɛ panti ni sinbara jɛlenw dɔrɔn de don.
  Ani u b"u ka kɛlɛboloba jira. U bɛ marifa ci u yɛrɛ la ani ka marifa ci u yɛrɛ la ka bɔ fiɲɛbɔlanw na. Wa o la foyi tɛ se ka npogotigininw bali. Nka, kɛlɛ bɛ senna, tubabu bɛ ka boli cɛɲiw ɲɛ. I tɛ se ka o mɔgɔ fariman suguw bali.
  Wa npogotigininw bɛ awiyɔn tan ni fila ci ni pɛrɛn kelen ye ka ŋɛɲɛ kɛ u yɛrɛ kɔnɔ.
  O la, u bɛ pan ka pan. Wa marifaci tɛ jɔ.
  Albina bɛ sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye:
  - Ne tɛ se sɔrɔ waati bɛɛ !
  Alvina, min bɛ ka taa a fɛ ka marifa ci, a y"a fara a kan ko:
  - Piɛrɛ ka pankarti jukɔrɔ !
  Kɛlɛcɛw bɛ pan ani o waati kelen na, u bɛ jugu gosi.
  Angilɛw ni sigida kasodenw ka kuluw bɛ ka gɛn kaban Misira jamana fan bɛɛ la.
  Zari sɔrɔdasiw barika ka bon kosɛbɛ, wa koloniyali sɔrɔdasi minnu tɛ kɛlɛ hakili la, olu bɛ ka se sɔrɔ.
  Alɛkisandiri binna. Wa a ka nɔgɔn kosɛbɛ. Wa sisan, Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni Itali sɔrɔdasiw ye.
  Parade jɛlen. Tasuma-fɛrɛw, taama kulɛrilenw. Ani yɛrɛdi ni teriya jiracogo fɔɲɔba.
  Italikaw fana nisɔndiyara kosɛbɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni Irisi npogotigininw bɛ boli sennasanbara la kungo funteniman kɔnɔ...
  Wa yɔrɔ wɛrɛ la, Alenka n"a ka kɛlɛbolo sungurunnin donna Deli. A bɛ miiri ko sepoyiw t"a fɛ ka kɛlɛ kɛ ni Risi kɛlɛbolow ye. Wa o tubabu ka koloniya fanga in Dɛsɛra Ɛndu jamana in fana na.
  Npogotiginin fari jɛman caman bɛ Irisi sɔrɔdasiw lamini ani k"u fo ni flenw ye.
  Fɛn bɛɛ cɛ ka ɲi cogo min na yan. Ani falenfɛn caman. Wa, fɛn bɛɛ bɛ kɛ cogo cɛɲi na kosɛbɛ ani cogo labɛnnen na.
  Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka gɛrɛ Bombay kaban k"a minɛ k"a sɔrɔ u ma kɛlɛ caman kɛ.
  Alenka bɛ wale kɛ ni timinandiya ye kosɛbɛ ani ni maloya ye. A bɛ grenadew fili n"a senkɔni gansanw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - N ye superman dɔrɔn de ye bikini kɔnɔ !
  Ani a ka ɲi cogo min na npogotigininw ka boli ka yaala-yaala u farilankolon tilancɛ la ani bikini kɔnɔ. U ɲɛda ka bon kosɛbɛ.
  Kolonw kɔnɔ, tubabu ka kɛlɛli barika ka dɔgɔ. Sigida sɔrɔdasiw tɛ se ka kɛlɛ jugu di.
  O waati kelen na, Alimanw bɛ ka taa ɲɛ ka ɲɛ. Fɔlɔ u ye tubabuw Laɲini Bɛliziki. Wa o kɔfɛ, ni fili ye Ardennes kuluw cɛma, u sera ka Angilɛw ni Faransikan kuluw tigɛ. O cogo la, se sɔrɔli kabakoma dɔ kɛra.
  Wa Bɛliziki minɛna. Wa zuwɛnkalo tile 22, Pari minɛni kɔfɛ, Faransi y"a yɛrɛ di, ani dɔɔnin ka kɔn o ɲɛ Hollande. O cogo la, se sɔrɔli kabakoma dɔ kɛra. Ani, Alemaɲikaw kɛra kuncɛbaya ye min kɔlɔsira. Wa Irisi kɛlɛbolo ye Ɛndujamana minɛ, Iran saheliyanfan, Birmani ani Bangaladeshi. Ani fana Ɛndujamana bɛɛ.
  A jɛlen don ko jugu tun bɛ ka bɔnɛ. Ani Alimanw ye Ɛsipaɲi ni Pɔrtigal kari.
  Irisi sɔrɔdasiw gɛrɛla Afiriki tilebinyanfan fɛ. U ma bali kosɛbɛ Angletɛri ka kɛlɛli fɛ, nka u ma bali kosɛbɛ kunnafoniko ni fɛnw dilan siraw la minnu tun bɛ ka wuli. Ani fana siraw dɛsɛ Afiriki kɔnɔ ani kungo minnu tɛ se ka tɛmɛ.
  Nka zaris ka kɛlɛbolo tun bɛ tɛmɛ fɛn bɛɛ fɛ hali bi. Wa a tun bɛ lamaga i n"a fɔ titaniyɔmu wulilan. Ani jugu ye a dabila ka taa a fɛ ka bin a gɛnɛgɛnɛ kan.
  Npogotigininw ka kɛlɛbolow tun bɛ taa, i n"a fɔ sariya, sennasanbara, ka kasodenw wajibiya k"u senw susu. Tuma dɔw la, npogotigininw tun b"a to mɔgɔ minɛlenw k"u sin ko ni susuli ye.
  Nka o kɔfɛ, Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana donna Ɔsitarali. U bɛ ka taama ka taa faaba Sidney fan fɛ. U bɛ dɔnkili da ko:
  - Rus', muso caman bɛ bɛɛ bolo yɔrɔ min na , .
  Yɔrɔ min na weleli cɛɲi bɛ sɔn...
  Mɔgɔ bɛɛ bɛ i ko balimakɛ yɔrɔ min na,
  An ka taamasyɛn, an ka taamasyɛn ye Kolovrat ye!
  Wa tugun u bɛ grenadew fili n"u sennasanbaraw ye - ka tubabu ni sigidamɔgɔw jɛnsɛn.
  Anastasia ye tubabu jenerali kunkolo bɔ ni saber ye, ka pɛrɛn:
  - Fasodenɲumanya nɔɔrɔ kama !
  Ani Natasha, n"a sennasanbara fililen ye, a ye tanki tila. A na dɔnkili da ko:
  - Whoa, Rus' tɔgɔ ye Svarog ye !
  Wa npogotigininw bɛ wuli, Zoya bɛ pɛrɛn ka bɔ a ka marifa la, ka tubabukanw bila duguma ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Risi komandi kura ma !
  Ninnu ye npogotigininw ye! Ko mɔgɔfaga ka di u ye! Wa u tɛna jɔ! Ani cɛɲiw ɲɛda bɛ yeelen bɔ!
  Wa yan, Agustin bɛ i n"a fɔ marifa cilen. A bɛ tubabukan tigɛ ka jigin cogo min na ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka da Rus' dilen ye bange fɛ !
  Ani Svetlana b"a sɔgɔ. Wa n"a sennasanbara ye, a bɛ grenade fagalen dɔ fili min bɛ mɔgɔ faga.
  Wa a fana bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - N ka Rus' belebeleba!
  Wa tugun a bɛ pɛrɛn di... A bɛ Alimanw tigɛ ka jigin, k"u faga k"a sɔrɔ seli si ma kɛ.
  Sisan, Sidney bɛ ka a dabila k"a sɔrɔ kɛlɛ ma kɛ. Wa jamanadenw ni sɔrɔdasi konnɛgɛw bɛ bɔ. Wa u bɛ Zar Alexei wele ko u ka masakɛ ani u ka masakɛ.
  Nin farafinna in fana bɛ ka a yɛrɛ di...
  Ani Irisi kurunw bɛ jigin Nuwɛlika jamana kan. O waati kelen na, yeelenbɔlanw "Peter"-8 bɛ don Pretoria. Wa Afiriki tilebinyanfan fana bɛ ka bin. Ani npogotiginin sennasanbaraw ka bataillon dɔ jigira Madagasikari.
  Wa npogotigi cɛɲiw bɛ grenadew fili n"u sennasanbaraw ye, ka jigin juguw kama. Madagasikari bɛ ka bin. Wa Afiriki fanba minɛna Irisi sɔrɔdasiw fɛ.
  Zarist Irisi ani Reich sabanan ani Itali tun bɛ ɲini ka se sɔrɔ. Nka Angletɛri yɛrɛ ni Irlandi dɔrɔn de tora. Wa, tilebin fɛ, o kɔ fɛ, fonɛnɛ nana. Alimanw ni Irisila ka awiyɔnw ye bɔnbɔnw da tubabu kan ani k"u ka duguw tigɛli kɛ tiɲɛniw ye. Nka Churchill y"a ban ni kɔnɔnajɛya ye k"a yɛrɛ di.
  San 1941 Mɛkalo la, jigin dɔ kɛra o kɔfɛ. Npogotigi sennasanbara minnu bɔra Tigres division na, olu de ye fɔlɔ yɛrɛ ye ka jigin. Wa u ka tubabu sɔrɔdasiw halaki. Aw bɛ u fili ni aw sennasanbaraw ye.
  Tubabuw binna ni npogotiginin tilancɛ farilankolonw ye minnu tun bɛ panti dɔrɔn de don ani u sinw bɛ yɛrɛyɛrɛ. Wa a tun ka nɛnɛ kosɛbɛ.
  Wa kɛlɛ in kɛra pankurunw fɛ "Peter", "Nikolai", "Alexander", "Ivan", minnu ye kɛlɛɲɔgɔnw tiɲɛ tiɲɛ na.
  Wa nin ye tanki kura ye "Alesey"-1 min cogoya ye piramidi ye. Min bɛ ni 'kɔnɔna-yɔrɔ hakilitigiw ye ka Bɔ yɔrɔ bɛɛ la wa a tɛ Se ka Dòn.
  O kɔnɔ, u sigilen, Elizabɛti n"a ka npogotigininw tun sigilen bɛ u farilankolon dɔrɔn u ka panti dɔrɔn kɔnɔ.
  Kɛlɛcɛ cɛɲi naani, minnu bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, olu bɛ marifa ci Angilɛw ka kanonw na, wa u binna tasuma kɔnɔ tiɲɛ yɛrɛ la. Ani npogotigininw bɛ marifa ci u yɛrɛ la ka u fa ni plɔmu ye min bɛ bɔ marifaw la. Wa tubabu bɛ ka da u ka kɛmɛ caman na.
  Wa kɛlɛcɛ cɛɲiw bɛ jugu tigɛ ka jigin, ka u ka pankurun ci tiɲɛ yɛrɛ la suw kan. Ani tubabu fagalenw ka tapiw jɛnsɛnnen don. Ani npogotigininw bɛ ka boli tanki dɔ kɔnɔ. U bɛ ka Matildas ni Churchills tiɲɛ. Tanki laban bɛ se ka zaris ka kɛlɛbolo ka mobili dɔrɔn de sɔgɔ.
  Wa Irisi jamana ka sebaaya kelen-kelen bɛ tugu o kɔ. Ani Alimanw bɛ ka taa ɲɛ. Nka u ka T-3 ni T-4 pankurunw barika ka dɔgɔ kosɛbɛ n"i y"u suma ni Irisi mɔbiliw ye. Ani fana fɔlɔ misɛnninw. Ani janya... Wa zarist ka kɛlɛbolo ka tankiw bɛ sɔgɔsɔgɔ. Wa u bɛ baara kɛ ni bere ye u yɛrɛ ye, u t"u janto marifaw la.
  Donc (o la) tubabuw bɛ ka darapo finmanw fili kɛnɛma. Irisi pankurun ba caman sugandilen jigira lɛrɛ fɔlɔ yɛrɛ la, ka kari tiɲɛ yɛrɛ la ka don lafasali la.
  Anastasia ye marifa sɔrɔ a sennasanbara la ani a ye ŋɛɲɛ kɛ:
  - Massage cɛ !
  O kɔfɛ, a ye jenerali nugu minɛ n"a senkɔniw ye, k"a fili a yɛrɛ kan. A ye pankurun ta ka jigin n"a kɔnɔbara ye bayonɛtiw kan. Joli caman bɔnna o cogo la.
  Anastasia pɛrɛnna ni dusu tiɲɛna ko:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Zar Alexei ye !
  Natasha fana bɛna a jugu senkɔniw lamaga ani ka mankan bɔ:
  - Ka ɲɛsin Slawi jamana kura ma !
  Wa a na jugu kunkolo gɛrɛntɛ. A bɛna a ka sɔgɔsɔgɔninjɛ tila. Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Npogotigi nɛnɛmanw, hɔrɔnya kanubagaw - an bɛ kɛlɛ kɛ walasa ka sigikafɔ kura sɔrɔ !
  Wa o kɔfɛ, Zoya bɛ marifa ci ka bɔ marifa fila la siɲɛ kelen, ka pewu fili ni binkannikɛlanw ye n"a sennasanbaraw ye.
  Wa a bɛ Taa tubabuw fɛ a don fɔlɔ la. Wa u y"a sɔrɔ, Foggy Albion mansamara kɛlɛcɛw y"u ka marifaw fili duguma, ka don jɔnya la.
  Wa yan Aurora bɛ don kɛlɛ la. A bɛ jugu halaki ni marifa ye. Marifa kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ b"a bolo min bɛ ni tracer bullets ye. A bɛ tubabuw tigɛtigɛ i n"a fɔ nunchucks kulu.
  Ani yan Svetlana ye marifa ci. Wa a bɛ jugu halaki.
  Shoots with lethal mass... Ka a ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  Ani mankan bɛ a fogonfogon sanfɛ:
  - Ne ye muso ye, min ye super ye tiɲɛ na !
  Wa a bɛ pan ka grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye. Wa a bɛna fiyɛ ka kɛ yɔrɔ bɛɛ la ani yɔrɔ bɛɛ la.
  Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ye superman disi gansan ye !
  Wa sisan npogotigininw bɛ ka senna-tɛgɛrɛ kɛ u yɛrɛ kan... U bɛ ka don ka taa a fɛ tubabu jamana kɔnɔ.
  Oleg Rybachenko, cɛden farikolo la min si tɛ tɛmɛ tan ni kelen kan a ɲɛda la, nka ni major dɔ kamankunw ye, hali n"a yɛrɛ sennasanbara don ani a bɛ ni suruku ye, a bɛ tubabukan tigɛ ka jigin. Ani a bɛ wale kɛ ni dimi ye min bɛ mɔgɔ bila ka miiri.
  A bɛ tasuma mana ka dɔnkili da ko:
  - An bɛ ka sɔgɔmadafɛla ni kulɛri sanfɛla sɔrɔ.
  Wa, npogotiginin Margarita tun bɛ a fɛ, ale min ma kɛ baliku ye abada. A ka ɲi a ma ko a dɔgɔyalenba la, a ma kɛ muso kɔrɔba ye!
  Wa o ka jugu kosɛbɛ ka tɛmɛ npogotiginin ka kɛli kan!
  U bɛ Lɔnduru lamini. Wa sisan, u bɛ ka bagabagali kɛ k"a ta. Wa jugu caman b"u yɛrɛ di. Masakɛ ka kɔrɔsilikɛlaw dɔrɔn tɛ u yɛrɛ di, u tɛ u dabila. Nka u bɛ halaki ni hinɛ tɛ. Wa u bɛ ka halakili kɛ pewu, hadamadenya tɛ min na. Nin ye tiɲɛni dafalen sugu ye min bɛ ka kɛ. Wa, masinw bɛ baara kɛ kosɛbɛ.
  Ani sankolo la Albina ni Alvina bɛ ka warisɛbɛnw lajɛ. Npogotiginin in ye degere wolonwula bɛɛ sɔrɔ kaban, n"o ye St George Cross ye. Degeli fɔlɔ: Jɛrj senuma ka kuruwa, filanan - Jorji senuma ka kuruwa ni bɔgɔdaga ye! A sabanan ye sanu kuruwa ye. A naaninan ye sanu kuruwa ye min bɛ ni bɔgɔdaga ye. Duurunan ye sanu kuruwa ye ni diamantw ye. A wɔɔrɔnan ye sanu kuruwa ye, diamant ni bɔgɔdaga bɛ min na. Wa wolonwulanan ye sanu kuruwa dolow ye minnu bɛ ni bɔgɔdaga ni diamantw ye!
  Nin npogotiginin ninnu ye mobili bi duuru bin kɛlɛ kelen kɔnɔ ka dɔnkili da u yɛrɛ ye :
  - An ye cɛɲiw ye fo an ye super ni hyper dɔrɔn ye, ani caman na cɛɲi kabakomaw !
  Wa u bɛna ɲɛji cɛ ni ɲɛda jɛlen ye.
  Ninnu ye npogotigininw ye - Albina ni Alvina... Wa a ka di u ye ka cɛw minɛ ka caya. Wa u yɛrɛ t"a fɛ ka baara kɛ n"u kan ye n"u ye cɛ dafalen ye min bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ.
  Wa ko npogotigininw ye nege ni kanuya ni diyagoya jiracogo dɔrɔn de ye!
  Jade bere minnu bɛ wuli ka wuli, olu ka di u ye cogo min na.
  Kɛlɛcɛw ka kalasi sanfɛla la...
  Yan, Churchill bɛ boli ka bɔ Lɔnduru lamininen na. O la, u ye bɔgɔdaga ɲuman di a ma biɲɛw kan.
  Wa a y"a senw sama ka taa, ka boli ka taa Berezil... Nka Lɔnduru ka kɛlɛbolo y"a yɛrɛ di. Ani, Irisi sɔrɔdasiw ye Irlandi minɛ k"a sɔrɔ u ma kɛlɛ kɛ. Tubabu tun bɛ ka u yɛrɛ di dunun fɔli ma kaban...
  Diɲɛ kɛlɛba filanan banna san kelen kɔnɔ ni Axis fangatigiw ka sebaaya ye. Afiriki fanba ye Irisila ye. Nka, Alimanjamana ni Itali fila bɛɛ sera ka fɛn dɔ minɛ.
  Ka fara o kan, Reich sabanan fana tun bɛ Ɛsipaɲi ni Pɔrtigal.
  Wa Irisi sɔrɔdasiw ye masaya Kɛ Angletɛri ani Zar Alexei fana Kɛra tubabu masakɛ ye. Irisi fana ye Suwɛdi minɛ a bɛ se ka fɔ ko a ma kɛlɛ, ani Alimanjamana ye Norvege minɛ ani hali ka kɔn o ɲɛ, Danemarke.
  Hitler ye Erɔpu jamana yɔrɔbaw minɛ. Ni Third Reich suguya formation (Reich sabanan) dabɔli ye ni protectorate ye. Ani Irisi ye mansamara in da kokura ani k"a don a ka fɔcogo la.
  Hɛrɛko min bɛ se ka tiɲɛ waati dɔɔnin kɔnɔ, o bɔra kɛnɛ kan. O min Kɛra waati in na.
  Zarist Irisi ni Alimanjamana tun bɛ ka u ka sɔrɔw sɛgɛsɛgɛ. U ye koloniw dɔn kosɛbɛ.
  Zar Alexei tun ye denmisɛn ye hali bi, wa a tun tɛ se ka kɔrɔtɔ ka diɲɛ bɛɛ minɛ.
  Nka Hitler ma se ka a yɛrɛ tanga cogo dɔ la. A kɛra a ɲɛ na ko a ye dugukolo dɔɔnin sɔrɔ Afiriki kɔnɔ, ko Irisi jamana ka bon kojugu. Wa u ni Mussolini Jr denkɛ farala ɲɔgɔn kan, u ye kɛlɛ daminɛ ni Irisi jamana ye. Kɛlɛ in daminɛna san 1955 awirilikalo tile 20, Fuhrer ka san biduurunan na.
  Alimanw ye pankurun camanba labɛn kɛlɛ kama ni Zaris Irisi ye, wa a bɛ iko u ye jate kɛ kosɛbɛ o la.
  Panther 5 Kɛra pankurunba ye min Dabɔra kὲlɛ kama ni Irisila ye.
  O mobili in girinya tun ye tɔni 75 ye, a tun ka nɛnɛ.
  Wa a bɛɛ lajɛlen na, 128-mm kanon min bɛ 100EL la, o ye fanga tiɲɛni ye tiɲɛ na. Wa n"a ye gosi, o tuma na fɛ, hali zaris ka kɛlɛbolo tɛna se ka kɛ.
  Wa, pankurun dɔ bɛ yen min fanga ka bon ka tɛmɛ o kan: "Tiger"-5, o yɛrɛ ka gɛlɛn ani a ka kɛlɛkɛminɛnw ka gɛlɛn kosɛbɛ. Wa a girinya bɛ se tɔni kɛmɛ ɲɔgɔn ma!
  Wa Irisi jamana na, pankurunba "Alexey"-4 girinya ye tɔni bi duuru dɔrɔn ye, marifa min ka bon milimɛtɛrɛ 105 dɔrɔn. Nka a ka bon kosɛbɛ, a bɛ i n"a fɔ piramidi ani a bɛ ni gazi turbine motɛri ye min fanga ye so 1800 ye, o kɔrɔ ye ko a bɛ taa-ka-segin kosɛbɛ.
  Alemaɲi ka bon kosɛbɛ ani a fanga ka bon kosɛbɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, "Waraba"-5, minnu girinya ye tɔni kɛmɛ fila ye, olu ka jugu kosɛbɛ. Nka, o min tɛ dɔ fara Hitler ka seko kan kosɛbɛ. O la, tankiw minnu ka gɛlɛn kosɛbɛ, olu sɔngɔ ka gɛlɛn kojugu, wa u tali ka gɛlɛn. Hali ni nafa dɔw bɛ a baaracogo n"a kɛcogo la.
  A mana kɛ cogo o cogo, Hitler ma se k"o muɲu ani a girinna ka taa Irisi jamana na min ye zaris ye. Kɛlɛw daminɛna.
  Irisi sɔrɔdasiw ka yɔrɔ barikamaw ye juguw ka ɲɛtaa bali. Ani Alemaɲikaw y"u yɛrɛ minɛ. Wa zariw ka kɛlɛbolo taara kɛlɛ la Afiriki, fanga tun ka bon yɔrɔ min na kosɛbɛ. Wa Italikaw ye gosili fɔlɔw ye. U ka sɔrɔdasiw barika ka dɔgɔ kojugu ani u ka kololi ka dɔgɔ, u ka fɛɛrɛ kɔfɛta ka ca kosɛbɛ walasa ka Irisi kɛlɛ.
  Dɔgɔkun saba dɔrɔn kɛlɛ kɔfɛ, zaris ka kɛlɛbolo ye Italikaw gɛn ka bɔ Somali ani Etiyopi.
  N ye npogotiginin Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana danfara bɔ ɲɔgɔn na. U ka dɔgɔ hali bi i n"a fɔ u tun bɛ cogo min na a san biduuru ye nin ye, n"u ye Zapɔn kɛlɛ. Tsar Alexei ye mamadenw sɔrɔ kaban, nka npogotigininw ye wuluwuluw ye hali bi, u ka gɛlɛn, u bɛ kɛlɛ kɛ, wa u ja gɛlɛn don.
  Wa san bi duuru kɛlɛ kɔnɔna na, npogotigininw tora denmisɛnninw na. Wa, kurukuru walima kari kelen tɛ u fari la. U cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani u ka kɛnɛ i n"a fɔ falenfɛnw.
  Nka Oleg Rybachenko n"a jɛɲɔgɔn Margarita ye denmisɛnw ye hali bi - u ma kɔgɔ hali dɔɔnin. A dɔgɔyalenba la kɛnɛma. Nka u bɛ boli teliya la ka tɛmɛ wuluwuluw kan. Wa, bayonɛti ni marifa si tɛ se k"u faga.
  A ka di o denmisɛnw ye ka disiki nɔgɔlenw fili n"u sennasanbaraw ye. U ye caman kɛ super fighters ye!
  Wa fanga o fanga bɛna na a gɛnɛgɛnɛ kan!
  Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana fana ye kɛlɛ kɛ ni Turkiw ye Alesanduru II ka fanga kɔrɔ. Wa o de y"a To u si bɛ sàn kɛmɛ ni kɔ Bɔ kaban. Nka u tɛ kɔrɔbaya bawo u ye jatɔw ye. Wa bawo u tɛ sa, Rodnoverie ka fanga la.
  Wa zarist siya ka lasigidenw bɛ boli Etiyopi jamana fan bɛɛ la, u bɛ ka Italikaw faga kaban.
  Wa u b'u Wajibiya tugun k'u sennasanbaraw Susu. Wa npogotigininw, tiɲɛ na, u cɛ ka ɲi cogo la min tɛ se ka ɲɛfɔ, wa ni diyagoyaba bɛ u niw la. U tɛ se ka dɔgɔya cogo si la. Olu de b"a to jamana bɛ kɛ fɛnba ye. Wa u bɛ se sɔrɔ ni garanti belebele ye.
  Risi Zaris Mansamara tun ka ca ni farafinna ye, ani a tun ɲɔgɔn tɛ Risi jamana na. Irisi jamana, min ye jamana caman ɲagaminen ye, ani Irisi bɛ i n"a fɔ bɔgɔdaga, o bɛ se ka jamana wɛrɛw munumunu, k"u minɛ dɔɔnin dɔɔnin, k"u degun. O de y"a to masakɛ ka masaya bonyalen don. Nɛmɛnɛmɛ, masaya ni masaya... Wa sisan, fɛn caman tora diɲɛ kɔnɔ fanga la. Irisi jamana ka jamanaden ka ca kosɛbɛ ka tɛmɛ Reich sabanan ani Itali jamana kan.
  O la, sababu bɛɛ b"a bolo k"a minɛ k"a sɔgɔ. Ka fara o kan, n"i y"a jateminɛ ko kɛlɛɲɔgɔnw barika ka dɔgɔ. Wa bɛɛ tɛ nisɔndiya Hitler ni Mussolini ka fanga la.
  Afiriki fana na, sigida kabila caman ani koloniyali kulu caman bɛ Risikaw dɛmɛ. O cogo kelen na, Irisi jamana ka fɛɛrɛbɔ bɛnnen don kungo ma kosɛbɛ.
  Kɛlɛw y"a Jira ko gɛlɛyaw tùn bɛ Alimanw na hali Panther-5 la, wa a ma Kɛ ni Tiger-5 dɔrɔn ye. Ɔwɔ, a kɔlɔsira ko Krautw y"u dabila. Zariw ka kɛlɛbolo tɛmɛna Etiyopi jamana fɛ ka Libi gosi kɔfɛ, Alemaɲi kɛlɛbolow fana ye kurun ta. Nka, kɛlɛw la sankolo la, Alimanjamana ka yiriwaliw ye masakɛ ka asɛw kabakoya - kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni disko-minɛnw ye. Ani u ye Irisi mɔbiliw tiɲɛ ni dimi jugu ye.
  Nka, tiɲɛ na, Alimanw tɛ se ka bɛn jatew ma. Ani disko sɔngɔ ka gɛlɛn kojugu wa u ka dɔgɔ kosɛbɛ. Wa u yɛrɛ tɛ Se ka 'sèn Bɔ, nka u tɛ Se ka tasuma Bɔ, u bɛ ram dɔrɔn Kɛ ni laminar jet ye. Ani Irisi mobili minnu bɛ se ka manɛwɛrɛ, olu bɛ se ka bɔ yen.
  Masakɛ ka kɛlɛbolo min bɛ sankolo la, o kɔni barika ka bon. Wa kɔgɔji la a barika ka bon ka tɛmɛ o kan yɛrɛ. Hali ni Reich sabanan ma barika dɔgɔya. Nka hali bi fanga tɛ kelen ye.
  Jamanadenw ni sɔrɔko seko fila bɛɛ la, Reich sabanan tɛ se ka Irisi kunbɛn.
  Wa ni npogotiginin barikamaw ni cɛɲiw fana bɛ kɛlɛ la, o tuma na, bɔgɔbɔgɔ bɛɛ bɛ yen.
  Elizabɛti n"a ka kulu ye Alemaɲi jinɛw kɛlɛ, wa hali u sera ka se sɔrɔ. Ani, u tɛ maloya k"a ye ko Naziw ka mobilibaw ka bon kosɛbɛ ani u ka gɛlɛn kosɛbɛ.
  Yan, npogotigininw bɛ jugu ka pankurunw lamini k"u gosi kɛrɛ fɛ yɛrɛ. Wa, gɛlɛya si t"u la ni jugu ye. U b'u jugu halaki ka dɔnkili da:
  - Furulen jɔli kulu ! Furulen jɔli kulu!
  Hitler bɛna kɛ checkmate ye! Hitler bɛna kɛ checkmate ye!
  Wa u bɛ jugu halaki ni nɔgɔyaba ye. Wa npogotigininw tɛ se k"u yɛrɛ tanga ŋɛɲɛ ma.
  Nka fasisiw, n"u ye sɔgɔsɔgɔninjɛ sɔrɔ u kɔ kɔfɛ, u bɛ kɔsegin. Libi jamana na kaban, Itali jamana ka kulu damadɔ bɛ ka u yɛrɛ di a bɛ se ka fɔ ko kɛlɛ ma kɛ. Ani masakɛ ka kɛlɛbolo sɔrɔdasiw bɛ taa ɲɛ. Krautw gɛnna ka bɔ Alpes kuluw kan ni gosili barikama ye, ani zarist sɔrɔdasiw tun bɛ ka taama ka Itali jamana cɛtigɛ. Npogotigi sennasanbara minnu bɛ Mussolini Jr ka kɛlɛbolo la, olu bɛ zaris ka kɛlɛbolo kulɛrilenw fo. Sɔrɔdasi miliyɔn caman bɔra jamana bɛɛ la ka Itali fa. Ani Alexey-4 pankurun ba tan minnu bɛ taa yɔrɔ wɛrɛw la, n"u girinya ye tɔni bi duuru ye, a bɛ se ka kɛ ko u tɛ se ka don u kɔnɔ ni u bɛ ci ka bɔ fan bɛɛ fɛ.
  Itali, i n"a fɔ jɛkulu barikama min bɛ jɛkulu kɔnɔ, o bɛ ka sa joona kosɛbɛ... Mɛkalo tile 30, zari sɔrɔdasiw ye Romɛ minɛ a bɛ ɲini ka kɛ k"a sɔrɔ kɛlɛ ma kɛ. Wa Mussolini ka mansamara faaba binna.
  Wa tuguni, npogotiginin minnu bɔra Irisi sɔrɔdasiw la, olu y"u sennasanbara bugurilamaw waajibiya walasa ka jugu susu. U b"a faamu ko jugu ka kan k"a jɔyɔrɔ yɛrɛ jira.
  Albina ni Alvina, k"u to jatew sɛbɛnni na, u hakili jigira cogo min na u ye jatɔw kɛlɛ ni Zapɔnkaw ye kɔfɛ tuma min na Alexey dalen tun bɛ denso kɔnɔ. Wa o tun ye nisɔndiyako ye kosɛbɛ.
  Npogotigininw ma se kɛlɛ la fɔlɔ, u bɛ Alimanw fili fiɲɛ na. Albina yɛrɛ y"a fɔ ko:
  - Ni an ye se sɔrɔ naziw kan dɔrɔn, mun bɛ tugu o kɔ ?
  Alvina y"a fɔ ni daŋaniya ye ko:
  - An ka Latin Ameriki minɛ !
  Albina y"a kɔlɔsi ni siga ye ko:
  - Ayiwa, o ye kalo fila walima kalo saba wɛrɛ ye ! Ani o kɔfɛ wa?
  Alvina ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Soup ni pusi !
  Albina y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Ayi, a ka kan ka kɛ ko labɛn dɔw bɛ yen minnu bɛ se ka kɛ tiɲɛ ye ɲɛnamaya kama !
  Alvina y"a fɔ ni dusu ye ko:
  - O la, an bɛna den kulu dɔ bange !
  Albina sɔnna o ma:
  - Nin ka fisa kaban !
  Itali jamana minɛna kaban kosɛbɛ. Mussolini Jr bolila ka taa France... Risi sɔrɔdasiw ye Sisili minɛ. Pasta dilannikɛlaw ka bolofɛnw bɛɛ tununna Afiriki kɔnɔ kaban. Alemaɲi ka marabolow dɔrɔn de tora, nka zariw ka kɛlɛbolo bɛ ka bin u fana kan. Farafinna bɔnɛ pewu bagabagali, kɛlɛ la ni jugu barikama ye.
  A kɛra i n"a fɔ Alimanw y"u fanga jate cogo jugu la. Wa sisan, u bɛ kurun ta masakɛ ka sɔrɔdasiw ka gosili kɔrɔ.
  Wa pankurun ba tan ni tan bɛ Faransi saheliyanfan fɛ kaban, u ye Tulon ta... Npogotiginin minnu bɛ bikini don, olu bɛ ka pan ka dugu lamini ka fasisiw lase u gɛnɛgɛnɛ ma. U b"u yɛrɛ Wajibiya k"u senkɔniw susu ani ka ŋɛɲɛ.
  Nka i bɛ se fana ka sungurunnin dɔ susu a disi la - a t"a fɛ!
  O la, ɲɛtaa caman sɔrɔla. Wa Alimanjamana saheliyanfan fɛ, Irisi jamana ka faranfasiw fana bɛ ka kari. Wa u ye Vienne ta kaban. Wa u bɛ ka taa ɲɛ Munich kan. Fasisiw bɛ u yɛrɛ di o gosiliw ma, k"u bolow kɔrɔta san fɛ. Ani, i yɛrɛ di i yɛrɛ ma!
  Oleg Rybachenko bɛ, tiɲɛ na, mɔgɔ minnu bɛ kɛlɛ kɛ ɲɛfɛ.
  Ani cɛnin yɛrɛ ye Alemaɲi jenerali saba minɛ. O de kosɔn a bɛ sara kɛrɛnkɛrɛnnen sɔrɔ masakɛ fɛ.
  O waati kelen na, cɛnin banbali in sennasanbara don, a bɛ surukuw don.
  Zar Alexei nisɔndiyara o se sɔrɔli la. Ani mun kɛra? Hitler jinɛ yɛrɛ donna o nɛgɛso kɔnɔ. A ka E-series tankiw tɛ se ka suma ni piramidi ta ye.
  Tsar Alexei bɛ cɛfarinw ni cɛfarinw sara. Wa a b"o kɛ ni kɔnɔnajɛyaba ye.
  Mɔgɔ bɛ se ka o fa masakɛ sugu kanu ani k"a bonya dɔrɔn. Irisi sɔrɔdasiw ye Alimanw gɛn ka bɔ Maroc kaban. Wa Afiriki jamana bɛɛ bɛ se ka fɔ ko Irisi jamana ye. Ani mun bɛ kɛ? O la sa, a kɛra ka ɲɛ!
  Tsar Alexei ye Albina ni Alvina di Irisi jamana ka muso aces ɲumanw ma ni jaabi kura ye. Dolow dɔ ye platinum St George's Cross ye ni bow ni diamantw ye.
  Kɛlɛcɛw ka kan n"o ye tiɲɛ na. Wa, o fanga sugu b"u bolo. Wa u y"u yɛrɛ ka fasisiw bugɔ. Wa u bɛ se u labanyɔrɔ la. Zariw ka kɛlɛbolo bɛ ka gɛrɛ Ruhr mara la kaban, wa kɛlɛ juguw bɛ ka kɛ yen. U t"a fɛ ka u yɛrɛ di Naziw ma. Wa Faransi jamana na u bɛ Pari lamini kaban. Sigidamɔgɔw bɛ zaris ka kɛlɛbolo bisimila, u tɛna jɔ.
  I bɛ se k"a fɔ ko jugu bɛ yɛrɛdi hakɛ la. Hitler bɛ ka kɔrɔtɔ, wa a bɛ Zuluyekalo cɛmancɛ la kaban. Wa Alimanw jɔyɔrɔ bɛ ɲini ka kɛ jigiya tɛ.
  O kɔrɔ ye ka kuma masakɛ fariman dɔ fɛ i n"a fɔ Alexei filanan, walima mɔgɔba.
  A laban na, Wehrmacht sɔrɔdasi tolenw Afiriki kɔnɔ, olu y"u yɛrɛ di kaban. Irisi sɔrɔdasiw ye taama kɛ Pari dugu kɔnɔ. O ko tun bɛ ka juguya Alemaɲikaw bolo.
  Zuluyekalo laban na, Ruhr tun minɛna kokura pewu kaban. Ani Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka gɛrɛ Baltic kɔgɔji la.
  Hitler bolila Berlin ka taa Ameriki Latin. Masakɛ ka sɔrɔdasiw donna Danemarke, ani Norvege yɛrɛ hɔrɔnyara ka kɔn o ɲɛ. Pal ni Lisbon. Binkanni min kɛra Bɛrɛlin dugu kan, o tugura o kɔ Awirilikalo la. Wa, Reich sabanan ka faaba minɛna. O kɔfɛ, zaris ka kɛlɛbolo, ka t"a fɛ a ka kɛlɛ la, ka Madrid hɔrɔnya.
  A laban min minɛna, o kɛra Gibraltar dugu barikama ye Sɛtanburukalo la. Citadel binna... Wa kɛlɛ wɛrɛ tun bɛ ɲini ka ban. A kɛra cogo dɔ la, a surunyara ani a ka nɔgɔn cogo kabakoma na.
  Tsar Alexei ye tɔgɔ sɔrɔ ko a ye se sɔrɔ waati bɛɛ la.
  Nka Hitler bɛ balo la hali bi ani a sera ka boli. Mun bɛ kɛ ni nin waraba in ye? Kabako don, Ameriki Latin tun t"a fɛ ka nin fangatigi in bila ka taa a bolo. Wa o kɔfɛ, san 1957 mɛkalo tile fɔlɔ, kanpaɲi laban min kɛra Ameriki Latin kama ani kɛlɛ laban min kɛra dugukolo dugukolo tariku kɔnɔ, o daminɛna. Sɔrɔdasiw taara ɲɛ k"a sɔrɔ gɛlɛya foyi ma sɔrɔ. Sigida sɔrɔdasiw barika tun ka dɔgɔ kojugu sɔrɔdasiya siratigɛ la, wa u tun tɛ se ka Irisi sɔrɔdasiw kɛlɛ.
  Elizabɛti n"a ka kulu ye batiri ci sisan dɔrɔn, sisan jugu minnu bɛ sira kan, olu bɛ ka u dabila dɔrɔn.
  Npogotiginin y"a jira ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Nin ye kɛlɛ ye !
  Catherine y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Kɛlɛ laban min kɛra hadamadenw ka tariku kɔnɔ !
  Elena ye hakilina di ko:
  - O la, an ka tositi kɛ hɛrɛ la ! Ani danni nataw!
  Wa npogotigininw yɛrɛ ye ɲɔgɔn susu u sennasanbara gansanw kan ni nisɔndiya ye.
  Ayiwa, o cogo de la fɛn bɛɛ bɛ taa ɲɛ...
  Anastasia n"a ka kulu bɛ boli ka grenadew fili u juguw ma n"u senkɔniw ye. U b"u juguw faranfasi ka u ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  Natasha ye dɔnkili da ko:
  - Ne ye sugo belebeleba dɔ sungurunnin ye !
  Ani cogo min na ka grenade fagalen dɔ labɔ. Ɔwɔ, i tɛ se ka barika dɔgɔya ni npogotigininw ye o cogo la. U tɛna yafa nin ma.
  Wa u bɛna taa ɲɛ u yɛrɛw kan, u tɛna hinɛ si di fasisiw ma. A to nin ko in na, u tɛ fasisiw ye pewu.
  Zoya fana bɛ grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka se sɔrɔ jugu kan !
  Wa o kɔfɛ, Agustin ye marifa ci ka bɔ marifa la ka grenade fili n"a sennasanbara ye.
  Wa a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Gosili desperate !
  Wa o kɔfɛ, Svetlana bɛna degun bila a juguw la k"u dun ka kɛ mugu tigɛlen ye.
  Ninnu ye npogotigininw ye.
  Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Tsar Alexei ye an ka boli ye !
  Mɛkisiki dugu minɛna ka Kuba minɛ. Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka bɔ worodugu fɛ ka taa saheli fɛ. Wa u b"o kɛ ka ɲɛ kosɛbɛ. I tɛna u bali. Wa, sebaayaba bɛna kɛ yen.
  Ani Albina ni Alvina ye se sɔrɔ kosɛbɛ fiɲɛ kɛlɛ la. U ye kɛlɛcɛw ye minnu mago t"a la ka barikantanya jira. U bɛ awiyɔnw ci minnu bɛ Irisi jamanaw kɔfɛ kosɛbɛ u hakɛ ta fan fɛ. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, npogotiginin sennasanbara minnu bɛ bikini la, olu de bɛ kurun ɲɛminɛ. Ko u bɛ bɛɛ bugɔ. Wa, mɔgɔ o mɔgɔ minɛna kɛlɛ la, u bɛ marifa ci.
  An tɛmɛna Nikaragwa kaban. Zaris ka kɛlɛbolo ka masinw ka armada tɛ se ka bali. Ani Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka na. Wa, tuma caman na, kɛlɛɲɔgɔnw bɛ u dabila. U bɛ juguw gɛn ni kasodenw kuluw ye. U bɛ jugu lase a gɛnɛgɛnɛ ma.
  Anastasia bolila a yɛrɛ ye k"a juguw bila u ɲɛda la k"a senkɔniw susu.
  O la sa, jugu caman y"u yɛrɛ di. Wa u caman bɛ u yɛrɛ di dunun fɔkan ma. U b'u senw kɔrɔta san fɛ.
  Irisi sɔrɔdasiw sera Venezuela kaban. O ko bɛ ka lafiya ka taa a fɛ.
  Berezil ye juguba ye wa a bɛ kari nɔgɔya la. Wa a bɛ wajibiya ka a yɛrɛ di.
  Npogotigininw bɛ taama Rio de Janeiro ani cɛdenw bɛ u sennasanbaraw susu.
  Natasha y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - Halibi, ɲɛnamaya ka ɲi !
  Zoya y"a kɔlɔsi ni siga dɔw ye ko:
  - A man jugu ten n"i y"i sunɔgɔ k"i senw da kogo la !
  Wa npogotigininw bɛna ŋɛɲɛ kɛ. Tiɲɛ na, u tun tɛ se ka kɛ nisɔndiyako ye ka tɛmɛ o kan. Nka i bɛ se ka mun kɛ n"u ye...
  Yan, cɛnin Oleg Rybachenko fana bɛ kɛlɛ la. A bɛ baara kɛ zaris ka kɛlɛbolo la kabini san bi duuru ni kɔ. A wulila ka se kolonɛli jɔyɔrɔ ma, a ye jɔyɔrɔ caman sɔrɔ, wa hali bi a bɛ i ko a bɛ san tan ni kelen ɲɔgɔn bɔ. Wa, npogotigi banbali Margarita bɛ a fɛ. A tun ye muso kɔrɔba ye ani a tun bɛ siran kosɛbɛ kɔrɔya ɲɛ. Wa o de kosɔn, a tora sunguru ye fo abada. Nka, u kɛra denmisɛnw ye a bɛ san kɛmɛ ɲɔgɔn bɔ. Wa o kɔfɛ, layidu tara u ye k"u bɛna bonya fo ka se san tan ni wɔɔrɔ ma - o min ka ɲi caman na ! Misali la, cɛnin yɛrɛ tɛna a kunsigi tigɛ!
  Cɛdennin ni npogotiginin dɔ bɛ grenadew fili u juguw ma n"u sennasanbaraw ye, ka dɔnkili da:
  - Se sɔrɔli nisɔndiya bɛ ka bonya , .
  Hitler bɛ ka jiribolo makɔnɔ!
  Nin ye Irisi jamana kɛlɛɲɔgɔnw ka fanga-yɔrɔ laban ye - Arzantine. Hitler y"a dogo yen.
  Wa Zuluyekalo la, Irisi sɔrɔdasiw donna Arzantine jamana kɔnɔ. Kɛlɛli tun ye fɛnba ye. Wa o cogo la, faaba binna a bɛ ɲini ka kɛ k"a sɔrɔ kɛlɛ ma kɛ. Wa Hitler yɛrɛ sɔrɔla san 1957 Awirilikalo la... Dangling in a noose. A bɛ iko u y"u yɛrɛ ta ta k"u dulon.
  Chili fana y"a yɛrɛ Di. O cogo la, kɛlɛ laban min kɛra hadamadenw ka tariku kɔnɔ, o banna.
  Lagbɛri sunguru tan ni fila - minnu bɛ ni kamalenninya banbali ye - y"u ka sebaaya seli kɛ. Nka a kɛra i n"a fɔ cɛden wɛrɛ min tɔgɔ ye ko Oleg Rybachenko, o diyara a ye kosɛbɛ. A laban na, a bɛ se ka ɲɛnamaya kɛ a yɛrɛ diyanyeko kama, a ye san hakɛ min kɛ sɔrɔdasiya la.
  Wa Risikaw Taara sankolo la kaban 1947 sàn na, wa 1954 sàn u ye Fɔ ka Taa kalo la. Wa 1967 sàn na ka Taa Marisikalo la. Ani ɲɛtaa kura wɛrɛw. Tle-yɔrɔ in minɛna dɔɔni dɔɔni. San 1975, Alexey II, min tun bɛ fanga la kabini san biwolonwula, a binna awiyɔn kɔnɔ. Wa o cogo la, masakɛba ka masaya banna.
  Wa a denkɛ kɛra masakɛ kura ye: Mikayl II. Ani Irisi jamana jiginna sankolola yiriwali la.
  Oleg Rybachenko ni Margarita bɛ taama Marisikalo kan san 2005. Cɛdennin y"a kɔlɔsi ko:
  - San kɛmɛ tɛmɛna kaban kabini ne kɛra denmisɛn ye. Wa, yala waati ma se ne ma ka bonya fo ka se san tan ni wɔɔrɔ ma wa?
  Margarita, min fana bɛ i ko sungurunnin, o b"a jaabi ko:
  - Wa ne fana ka kan ka bonya ka kɛɲɛ ni bɛnkan ye ! Nka mun na an bɛna to denmisɛnw ye?
  Oleg y"a kunkolo wuli... Mɛlɛkɛ-demiurge ja dɔ barika banna ka bɔ u ɲɛfɛ.
  Danfɛn cɛɲi ko:
  - I ye i ka cidenyabaara yɔrɔ dɔ dafa.
  Nka sisan, yɔrɔ bɛ i makɔnɔ! Ani sanfɛla diɲɛw! O la sa, i ka ɲɛnamaya kɛ ani ka kɛlɛ kɛ!
  Oleg Rybachenko ye ɲininkali kɛ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - I ye layidu ta an ye suw san tan ni wɔɔrɔ la !
  Mɛlɛkɛ ye a kunkolo wuli ni nisɔndiya ye:
  - E ni Margarita b'a fɛ ka mun sɔrɔ ?
  Margarita y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - Hali ka tɛmɛ o kan wa ?
  Mɛlɛkɛ ye a kunkolo wuli ni perle ɲinw sɔgɔsɔgɔ ye:
  - Nin bɛna kɛ aw ta ye ! Nka ka bonya fo ka se san tan ni wɔɔrɔ ma, i bɛna bonya san ba kelen kɔnɔ! Wa o kɔfɛ, i bɛna to i ka kamalenninya waati la fo abada!
  Oleg ni Margarita ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni kan kelen ye:
  - A tɛ tilennenya ye !
  Angela y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - O cogo de ye sayabaliya sɔngɔ ye ! Nka sɔn ka kɛ denmisɛn sabalilenw ye minnu ka fisa kosɛbɛ ni mɔgɔkɔrɔba sataw ye!
  Cɛden ni npogotiginin sɔnna a ma:
  - Ɔwɔ, a ka fisa kosɛbɛ !
  Ani an ye ŋɛɲɛ kɛ ka t"a fɛ!
  Tiɲɛ na, nin mɔgɔ sataw ye mun ye? Hali waati ni jamana bɛɛ ka masakɛba, Alexei, sara. Wa, banbali bɛ u ɲɛfɛ, min falen bɛ ɲɛnajɛ yeelenmaw la.
  
  
  
  NAPOLEON MA TƐRƐ IRUSI!
  . Tariku wɛrɛ, masakɛba ma taa Irisi yɔrɔ min na, nka a y"a ka kɛlɛbolow wuli ka taa... Turquie! Ayiwa, tiɲɛ don, mun na o tɛ kɛ? Mun na i tɛ Balkanw hɔrɔnya ka bɔ Ottomanw ka fanga la?
  Wa, jugu, tiɲɛ na, barika man bon kojugu. Wa hali ka kɔn o ɲɛ, a bugɔra Risikaw fɛ.
  Wa Napoléon ka kɛlɛbolo ye taama kɛ ni fanga ye. Wa, a bɛ se ka kɛ ko a taamana k"a sɔrɔ a ma kɛlɛ sɔrɔ ka bɔ Bosni ka taa Istanbul. Gɛlɛya kelen : kuluw, bajiw, kɛlɛbolow... Ani kɛlɛli tuma dɔw la. Wa jamanadenw bɛ Faransikaw ni Erɔpukaw fo iko hɔrɔnyabagaw.
  Napoléon ye Istanbul minɛ san 1812. O kɔ, a ye kɛlɛ kɛ fana Azi jamana na. A sera Ɛndu Kɔgɔji ni Makka. O kɔfɛ, Fransew n"u ka sarala sɔrɔdasiw taara Misira.
  K"a sɔrɔ Napoléon ma taa Irisi jamana na, a ye Ottoman ka bolofɛnw minɛ. Laala, siniɲɛsigi dɔnbaga dɔw y"a lasɔmi ko a bɛ se ka dɛsɛ ni kɛlɛ kɛra ni zari mansamara ye.
  Tubabu y"a ɲini ka jigin Ɛsipaɲi san 1814. Napoléon seginna ka na Pari. Wa fanga sɔrɔli fɛ, a teliyalen don ka taa Ɛsipaɲi ka tubabuw kɛlɛ yen. O kɔfɛ, Faransikaw barika bonyana dɔɔnin Pirinew la.
  U ka sɔrɔdasiw sera Maroc ani u ye Afiriki worodugu fan bɛɛ minɛ ani Sudan.
  O cogo la, u ye fanga caman sigi Mediterane Kɔgɔji la. Gibraltar fana minɛna. Wa u fana barika bonyana kosɛbɛ. Kɛlɛ min kɛra ni Angletɛri ye, o tora senna ni ɲɛtaa hakɛ caman ye. Fɛn fila bɛɛ tun sɛgɛnnen don kɛlɛw fɛ kɔgɔji la. Nka, Napoléon tun b"a fɛ k"a ta ni jatew ye. Ani kurun caman tun bɛ dilan, kurunbolilaw tun bɛ dege. Dɔɔni dɔɔni, Faransikaw ka jatebɔ sanfɛla, hadamadenw ni mara nafolo caman tun b"u bolo, o y"a daminɛ k"u ka fanga ta.
  Wa tubabu sɛgɛnnenw y"a daminɛ ka u yɛrɛ di. A laban na, san 1825, jiginɛ dɔ kɛra. Wa Napoléon labanna ka Lɔnduru ta. O cogo la, kɛlɛ banna. Ani, masakɛ kɔrɔba kaban, a y"a latigɛ ka lafiɲɛ ani ka so jɔ hɛrɛ la. O kelenpe de ye ko Faransikaw tora ka taa Afiriki fan bɛɛ la k"a saheli minɛ. Nicholas fɔlɔ nana fanga la Irisi jamana na. Risikaw ye kὲlɛ Kɛ ni Iran ye, nka hali ni sebaaya Sɔrɔla u ma se k"a Sɔrɔ, nka u y"u dan Kɛ dugukolo-taama damadɔw la. O kɔfɛ, Irisi ye Shamil ka kɛlɛ kunbɛn Kawukasi jamana na, k"a sɔrɔ a sirilen bɛ o la waati jan kɔnɔ.
  Napoléon ye masaya kɛ fo san 1837, a si tun bɛ san bi wɔɔrɔ ni seegin na tuma min na a sara. A denkɛ Napoléon II de Nàna a nɔ na. Masakɛ blond kamalennin min si tun ye san mugan ni wɔɔrɔ ye, o tun ye Itali ani Romɛ Mansamara masakɛ ye fɔlɔ. Ale, tiɲɛ na, a tun b"a fɛ ka tɛmɛ a fa Napoléon fɔlɔ nɔɔrɔ kan.
  Wa Napoléon II y"a ka kanpaɲi fɔlɔ Kɛ Iran kama, o kɔ fɛ Ɛndujamana kan. Tiɲɛ don, kɛlɛbolo min ka bon kosɛbɛ ani min labɛnna ka ɲɛ diɲɛ kɔnɔ, o ye Iran ni Ɛndujamana fila bɛɛ minɛ joona. Afiriki minɛni fana dafara. Franse ye kɛlɛw kɛ Latin Ameriki, k"a ɲini ka Ɛspaɲi ani Pɔrtigal ka maraw minɛ. Cogo dɔ la, waati tun tɛ Irisi jamana ye. Nka Faransikaw, kɛlɛ janw kɔfɛ, a labanna ka sen sɔrɔ Latin Ameriki. Napoléon II sara san 1856, a denkɛ Napoléon III jiginna masasigilan kan. A si tun bɛ san tan ni wɔɔrɔ dɔrɔn de la o waati la. Wa san 1858, Napoléon III y"a ka kanpaɲi daminɛ Irisi kama.
  A y"a latigɛ ka tɛmɛ a bɛnbakɛba kan. Wa Irisi jamana na, jɔnya bɛ yen hali bi. Wa jamana in, tiɲɛ na, a tɛ se ka suma ni Napoléon Fransi ye kɛlɛ fanga siratigɛ la.
  Napoléon III ye jate kɛ se sɔrɔli la. Ani, sɔrɔdasi miliyɔn fila jiginna Irisi jamana fan bɛɛ la. U ye taama Kɛ kulu saba la: ka Taa Kiev, Moskow ani Sɛnt Pɛriburugu. Nka Irisi tun t"a yɛrɛ ka Kutuzov sɔrɔ.
  Ani, Zar Alɛkisandiri II wajibiyara ka boli ka taa Kazan. Moskow ni Sent Pétersburg ani Kiev minɛna. Sɔrɔdasiw tun bɛ diɲɛ fan bɛɛ la ani marifaw tun bɛ yen minnu tun ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ o kan ka Irisi kɛlɛ. Hali Napoléon III ka kɛlɛbolo la, tanki yeelen fɔlɔw bɔra kɛnɛ kan.
  Ɔwɔ, i tɛ se ka o fanga sugu kɛlɛ. Zar Alɛkisandiri II ye hɛrɛ di Faransikaw ma. Nka Napoléon III y"a Jira ko ale mago bɛ Irisi jamana bɛɛ la.
  Kuma surun na, guerilla kɛlɛ dɔ daminɛna. Nka sɔrɔdasi caman bɛ Napoléon fɛ. Ka fara o kan, Napoléon III y"a jira ko jɔnya bɛna ban. O fana ye mɔgɔ dɔw Lase a kɛrɛ fɛ. Kɛlɛ tun bɛ senna hali bi san damadɔ kɔnɔ, ani Napoléon ka sɔrɔdasiw sera Pasifiki Kɔgɔji la.
  A laban na, bɛnkan dɔ sɔrɔla. Napoléon III ye Alɛkisandiri II denmuso furu ani a ye masafugulan don a la. Ani Irisi, iko mansamara belebele dɔ kɔnɔ, a ye yɛrɛmahɔrɔnya dɔ sɔrɔ.
  Napoléon III tun bɛ kɛlɛ la hali bi Sinuwa jamana na, a ka sɔrɔdasiw sera Ɔsitarali ani ka Indochine minɛ. Wa san 1877 a sara, Napoléon naaninan jiginna masasigilan kan. Kamalennin min si bɛ san tan ni naani la. Napoléon fɔlɔ denkɛ denkɛ ani Irisi zars bɔnsɔn ba. Napoléon naaninan ye diɲɛ minɛni dafa - a ye USA ni gun tɔw bɛɛ minɛ... Diɲɛ mansamara dɔ wulila. O kɔfɛ, min tora, o tun ye ka sanfiɲɛba kɛ yɔrɔ la.
  Nka dusukasi si tun tɛ yen, nka jinɛw nana ka gosi. Napoléon IV sara san 1894. K"a Fɔ k"a jɛya, a sara sogo ɲinini na Afiriki. Wa a ka masasigilan minɛna cɛden dɔ fɛ, Napoléon duurunan, a si bɛ san naani ɲɔgɔn bɔ.
  Cogo dɔ la, Napoléon bɔnsɔnw kɛra mɔgɔ timinandiyalenw ye kosɛbɛ. Wa tiɲɛ na, gɛlɛyaw daminɛna. Sisan Ameriki Latin, sisan Sinuwa, sisan Irisi jamana na.
  Nka sɔrɔdasiw ye ɲagami ni faranfasibagaw bali. Napoléon duurunan kɔrɔla ani a y"a daminɛ ni cɛsiri ye ka murutiliw bali. O kɔfɛ cogo dɔ la, dugukolo-yɔrɔ in hakili sigilen don. Wa san 1914, cɛ fɔlɔ ye awiyɔn ta ka taa sankolo la! San 1917, mɔgɔw jigira kalo kan.
  Dɔɔni dɔɔni, hadamadenya sabatira. Wa sisan, a ka bonya ka taa sankolo la. 1935 sàn na, mɔgɔw tùn Taara tilebɔ-yɔrɔ bɛɛ la, wa sìgiyɔrɔ dɔ Wulila Kalo kan. Napoléon duurunan ye masaya kɛ fo san 1960 - san bi wɔɔrɔ ni wɔɔrɔ - a kɛra sɛbɛn ye Bonapartes cɛma, ani a sara nɔɔrɔ la. Wa Napoléon wɔɔrɔnan ye masasigilan sɔrɔ. O waati la, kɔrɔbɔli minnu kɛra ka ɲɛ, olu tun daminɛna kaban ka ɲɛsin mɔgɔw ka funankɛya ma. Wa san 2000, mɔgɔw y"a daminɛ ka don u sigiɲɔgɔn dolow kɔnɔ. San 2020 na, hadamadenw sigiyɔrɔ fɔlɔw Dabɔra dugukolo-yɔrɔ kɔkan.
  
  IVAN TERRIBLE TƐ POISON YE
  Nka, Ivan the Terrible ma baga sɔrɔ san 1584 (u ye hakilina sɔrɔ min ko baga donna a la hali dɔɔnin?), nka a ye waati dɔ kɛ. A ye tubabu masakɛmuso dɔ furu. Wa o waati kelen na, a ye Siberi minɛ ka duguw jɔ yen. San 1590, a ye denkɛ dɔ sɔrɔ min tɔgɔ ye ko Alɛkisandiri, ni Angilɛ masakɛmuso dɔ ye. San 1591, denkɛ Dmitry sara, nka Irisikaw y"u ka sanw minɛ kokura Suwɛdikaw bolo. San 1592, u ye Narva ta.
  Pologne ni Irisila ka kɛlɛ min kɛra ɲɔgɔn fɛ Suwɛdi kama, o banna san 1593 ni Vyborg minɛni ye. Ani Suwɛdi kɛlɛ in ka se sɔrɔli san 1594.
  O cogo la, Irisi ye duguw sɔrɔ kokura Baltik kɔgɔjida la, minnu sigira sen kan Narva, ani Vyborg fana. San 1595, Ivan the Terrible ye yamaruya di ko dugu dɔ ka jɔ Neva baji da la. O cogo la, Aleksandrovsk wulila ka tɛmɛ san kɛmɛ kan ka kɔn o ɲɛ. San in tɔgɔ Dara ka bonya da Ivan the Terrible denkɛ kan ani Angilɛ masakɛmuso.
  O kɔ, Ivan jugu tora ka taa Sibiri jamana cɛtigɛ. A ka kɛlɛcɛw taara ɲɛ ka se Amur baji ma. San 1598, a kɛnɛyara san biwɔɔrɔ ni duuru kɔnɔ - min kɛra Irisi jamana ka jate ye ani masaya janyalen dɔ ye dugukolo dugukolo tariku kɔnɔ, Ivan The Terrible sara. A ciyɛntala Fedot fana sara o sàn kelen in na. Alɛkisandiri fɔlɔ kɛra masakɛ ye. A si tun bɛ san 8 dɔrɔn de la a jiginna masasigilan kan. Nka Boris Godunov kɛra masakɛ ye. Wa, fɛn bɛɛ taara ka caya walima ka dɔgɔya. Tiɲɛ don, kɔngɔ sanw fana tun bɛ yen. O kɔfɛ, kɛlɛ min kɛra ni Pologne ye san 1605. o kɔfɛ , a siɲɛ fɔlɔ don Alɛkisandiri yɛrɛ ye kɛlɛbolo ɲɛmɔgɔya kɛ . Polognew y"a ɲini ka Smolensk lamini, nka u ye se sɔrɔ pewu. Irisikaw taara kɛlɛ la, ka Kiev ni Polotsk minɛ. Polognekaw ye dugukolow di Berezina ni Kiev baji da la ka di Ukraine numan fɛ.
  Hɛrɛ tun bɛ yen waati dɔ kɔnɔ. Irisi tun bɛ ka taa ɲɛ kɔrɔn fɛ. A sera Pasifiki Kɔgɔji la ka dugu kuraw sigi yen.
  O kɔ fɛ, kanpaɲi Nàna Crimée, o min Kɛra ni Turquie fanga dɔgɔyali ye. Irisi fana ye Crimea Khanate minɛ, ka fara Azov kan.
  O cogo la, mansamara belebele dɔ wulila. O kɔfɛ, kɛlɛ wɛrɛ Kɛra ni Polognekaw ye. Alexander y'a jira ko - an bɛna Kievan Rus bɛɛ ka dugukolow minɛ kokura.
  Wa o kɛra. Risi sɔrɔdasi minnu tun bɛ Zar ni komandanba Skopin-Shuisky ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ, olu sera hali bi ka se sɔrɔ Polognew kan ani u yɛrɛ ye Warsaw minɛ.
  Kɛlɛ dɔw kɔfɛ, Pologne sɔnna Alɛkisandiri fɔlɔ ma ka kɛ Zar ye. O kɔfɛ, Slaw ka fanga belebeleba wulila. Irisi y"a ɲɛsin saheli fan fɛ san 1630 la. Kɛlɛw daminɛna ni Turquie jamana ye. Ottoman Mansamara tun bɛ ka dɔgɔya ani ka bɔnɛ.
  Irisi ye Balkan jamanaw minɛ, ani a yɛrɛ donna Kɔnstantinople. Ottoman masasigilan bilala Zar Alɛkisandiri bolo. Wa sisan, Irisi kɛlɛbolow sera Misira. Wa san 1640 u ye Makka ni Irak Minɛ ni Kuwait ye. A kɛlen ka mansamara belebeleba dɔ sigi sen kan. San 1645-1647, kɛlɛ kɛra ni Iran ye. Ani Pɛrɛsi fana y"a yɛrɛ di Irisi jamana ma. Kɛlɛ min kɛra ni Manchu Mansamara ye, o banna ni Sinuwa worodugu minɛni ye.
  Zar Alɛkisandiri, k"a sababu kɛ jamanadenw hakɛ cayara minnu tɛ Irisikaw ye, a yɛrɛ ye jɛkuluba dɔ wele. Yɛlɛma dɔ kɛra Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ na min ye sira di muso naani ma.
  O kɛra nege nɔ ye ka silamɛw ka sɔn Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ ma, ani ka jamana kura minɛlenw ka Russification teliya.
  San 1658, Zar Alɛkisandiri fɔlɔ sara, a ye fanga kɛ san biwɔɔrɔ kɔnɔ, ani fana a kɛra Rurikovich belebele ye.
  Mikayl fɔlɔ, Alɛkisandiri fɔlɔ denkɛ, kɛra masakɛ kura ye. Masakɛ kura tun bɛ san binaani bɔ kaban. Wa a ye t"a fɛ a fa ka se sɔrɔli politiki la. Irisi sɔrɔdasiw taara Ɛndujamana fan fɛ. Kɛlɛw tun be yen.
  O min labanna ni Irisi jamana ka fanga sigili ye yen. O kɔ fɛ, kɛlɛba dɔ Kɛra ni Sinuwa jamana ye. San 1671, Mikhail sara. Wa kɛlɛ in tɛmɛna a denkɛ Alexei fɛ Rurikovich fɔlɔ. Masakɛ kamalennin min si bɛ san bisaba ɲɔgɔn na, o ye yamaruya di ni fanga ye, wa a ye sebaayabaw sɔrɔ. Sinuwa jamana minɛna san damadɔ kɛlɛ kɔfɛ.
  O kɔ fɛ, Irisi ye a ka taamaw Tɛmɛ kɔrɔn fɛ ani saheli fɛ, ka Indochine Minɛ. Fo an sera Singapuri. San 1701, Alexei sara, a denkɛ Peter y"a daminɛ ka kurunba dɔ jɔ. Irisi jamana tɛmɛna Pasifiki Kɔgɔji gunw fɛ ani a jigira Ɔsitarali jamana na.
  O waati kelen na, nege tun bɛ yen ka dɔ fara Erɔpu jamanaw kan. Wa san 1715, kɛlɛ daminɛna ni Ɔtirisi ye. Irisi sɔrɔdasi minnu tun ka bon kosɛbɛ, olu ye Ɔtirisi minɛ joona. O kɔ, u ye Alimanjamana minɛ. An sera Rhin baji yɛrɛ la. Wa u ye Itali minɛ san 1721. O kama, Piɛrɛba ye finɛtiri tigɛ ka taa Erɔpu. A ni Misira ni ɲɔgɔn cɛ. O waati kelen na, Irisikaw ye Kanada minɛ Alaska fɛ. San 730, Piɛrɛba sara ani masasigilan ciyɛnna a denkɛ Piɛrɛ filanan fɛ, Rurikovich.
  A ka masaya kɛra wale ye: kamalennin ye kɛlɛ daminɛ ni Franse ye, ka Kanada minɛ, ani Risi sɔrɔdasi minnu ka jatebɔ ka bon kosɛbɛ, olu ye Pari minɛ. Pays-Bas fana minɛna. Hali ni partiw ka kɛlɛ in tùn bɛ Taa 'ɲɛ yen. Nka a laban na, ale fana degunna.
  Wa kɔfɛ san 1745, Ɛsipaɲi ni Pɔrtigal fila bɛɛ binna. Nka yen fana, guerilla kɛlɛ kɛra san damadɔ kɔnɔ. San 1753, Piɛrɛ Filanan salen kɔfɛ, Piɛrɛ filanan denkɛ, Piɛrɛ sabanan, jiginna masasigilan kan. Masakɛ kura tora ka taa-ka-segin kɛ Afiriki ni Ameriki. Kɛlɛ daminɛna san 1761 ni Fangaba laban ye, n"o ye Angletɛri ye. Irisi ma ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ kɔgɔji la a daminɛ na.
  Nka o kɔfɛ, ni jatebɔ ka bon ani komandan minnu bɛ se kosɛbɛ, tubabu ye se sɔrɔ. Jiginni dɔ fana tun bɛ yen. Wa san 1767 la, Lɔnduru binna.
  Wa san 1780, Piɛrɛ sabanan fana sara. A denkɛ Paul fɔlɔ min si tun ye san mugan ni segin ye, o jiginna masasigilan kan. Irisi tun tɛ ni kɛlɛɲɔgɔn juguw ye tugun ani a tun bɛ ka taa Afiriki ni Ameriki Latin jamanaw bɛɛ la. San 1820, tuma min na Paul Fɔlɔ sara a si tun bɛ san bi wɔɔrɔ ni segin na, Irisi tun ye diɲɛ bɛɛ minɛ ka ban. Ivan duurunan jiginna masasigilan kan a si san binaani ni fila la.
  Mɔgɔ si tun tɛ yen ka kɛlɛ kɛ ni min ye tugun. Nka dɔnniya ma se fɔlɔ ka se ka yɔrɔba in minɛ. O bɛɛ n"a ta, Ivan ye yamaruya di awiyɔnw ma ka taa kalo la. I n"a fɔ, mansamara ka kan ka taa ɲɛ. Wa san 1833, hadamaden ye pankurun ta ka taa sankolo la a siɲɛ fɔlɔ la. Wa san 1845, Irisikaw labanna ka jigin kalo kan.
  Mansakɛ Ivan duurunan sara san 1847. Alɛkisandiri II ye masasigilan ciyɛn ta. Yɔrɔ bonya ka taa sankolo la, o bɛ senna. A jigira Marisikalo kan san 1861. Wa o kɔ fɛ, Tle-yɔrɔ-yɔrɔ-yɔrɔ bɛɛ kan.
  Wa o kɔfɛ, u ye pankurun ta ka taa dolow wɛrɛw la...
  
  DONALD TRUMP YE ROOSEVELT KA SIGIDA LA
  O la, Donald Trump y"a yɛrɛ Sɔrɔ Roosevelt nɔ na diɲɛ kɛlɛba flanan waati la. Nin kɛra tiɲɛ na super chance ye! I ka mɔgɔ min tun bɛ i ɲɛfɛ, o ka filiw jateminɛ. Wa fili fɔlɔ : u y"a to URSS ka wuli ka kɛ fanga belebele ye.
  Donald Trump ye faamuyali sɔrɔ ka tɛmɛ mɔgɔ tɔw bɛɛ kan: Irisi man kan ka sɔn ka se sɔrɔ diɲɛ kɛlɛba filanan na. Nka, Reich sabanan ka sebaaya teliya la, o fana ye nafa ye Ameriki ma.
  Sugandili ɲuman: aw k"a to u ka ɲɔgɔn faga ka mɛn ani ka se ka ɲɔgɔn faga.
  Ayiwa, tiɲɛ na, Donald Trump ye Irisi dɛmɛ dɔɔnin, ka kɔn Stalingrad ɲɛ... Wa danfara kɛrɛnkɛrɛnnen si ma sɔrɔ tariku la. Ani ka Reich sabanan gɛn ka bɔ Afiriki kɔnɔ.
  Wa o kɔfɛ, a ye kɛlɛ banbali di Hitler ma, ka kɛɲɛ ni sariya minnu tun bɛ Yahutuw kɛlɛ, olu ban.
  Stalingrad kɔfɛ, Alimanw y"a faamuya ko tiɲɛ na, u bɛ se ka bɔnɛ diɲɛ kɛlɛba filanan na, wa u bɛnna Trump ka fɔta ma. Yahutuw tɛna tɔɔrɔ, nka... Jago daminɛna kokura...
  Ani kasodenw bɛ ɲɔgɔn falen-falen. Trump yɛrɛ ye atomikɛlan dɔ dilan ka Japon ban. Wa Alimanw, u kɛlen kɔ ka bɔnbɔnw dabila u ka jamana kan, ka ɲɛfɛla filanan datugu, u bɛ ka fanga lajɛ.
  Fuhrer ye Operation Citadel bila kɔfɛ siɲɛ caman. Wa hali zuluyekalo la a ma binkanni daminɛ, bawo a tun b"a fɛ ka Tiger-2 kɔrɔbɔ, n"o ye pankurunba ye, kɛlɛ la, wa o kɔrɔ ye " Waraba " ni " Sogo " ye. Ka fara o kan, Alimanw y"a daminɛ ka faranfasi kɛ ka bɔ jamana wɛrɛw la ani ka fanga lajɛ.
  Wa Trump ye Fuhrer Laadi ko a kana kɔrɔtɔ, bawo Alimanjamana ka kɛlɛbolo min bɛ Kursk Bulge kan, o labɛnw dɔnna kaban Soviyetiki jamana ka komandan fɛ, wa foyi tɛ yen min ka jugu ni binkanni ye ni jugu y"o dɔn.
  Fuhrer hakili tun ka di fo a ye Trump ka laadilikan hakilitigiw lamɛn. Wa a kɛra lafasalikɛla ye.
  Kὲlɛbolo bilenman labanna ka Taa kὲlɛ in na Awirilikalo tle 30. Ani ka nɔrɔ jugu ka lafasali la kosɛbɛ. Kɛlɛw y"a Jira ko Panther ka ɲi kosɛbɛ lafasali la, n"a ka kanon ye min bɛ tasuma teliya, n"o bɛ gosi yɔrɔ jan.
  Wa "Tigɛ" man jugu, wa hali "Ferdinand". Marifa laban min bɛ se ka a yɛrɛ ta lafasali la, o barika ka bon kosɛbɛ. Wa a bɛ binkanniw gɛn ka bɔ a juguw la cogo dafalen na. Ani "Ferdinand" bɛ baara kɛ ni timinandiya ye kosɛbɛ. Ni a bɛ gosi ka bɔ yɔrɔ jan, i tɛna se k"i kɔ yɛrɛ tilennen to.
  Alemaɲikaw y"u yɛrɛ di hali bi, a dɔgɔyalenba la dɔɔnin dɔɔnin, nka Oryol jirisunba kan. Nka Soviyetiki awiyɔnw tun tɛ fanga sɔrɔ sankolo la tugun. Ni tlebinyanfan ɲɛfɛla tun tɛ yen, Krautw barika tun ka bon. Alemaɲi acew cɛma, Marcel de tun bɛ kɛnɛ kan kɛrɛnkɛrɛnnenya la.
  A ma sa kasaara la Mediterane kɛlɛ la. Wa sisan, k"a sɔrɔ a ye ace ye, numuya fɔlɔ ye kɛlɛ kɛ kɔrɔn fɛ. Wa nin Luftwaffe ace ɲuman in, n"o ye waati kunkurunnin kɔnɔ, a ye jatebɔ kɛ tilebin fɛ, mɔgɔ si ma deli ka min tiɲɛ tariku yɛrɛ kɔnɔ, o tun bɛ ka kɛlɛ kɛ sisan kɔrɔn fɛ.
  Marcel ye a gosi ka bɔ yɔrɔ jan ani a m"a to a ka sɔgɔsɔgɔ walima k"a gosi. A kɛra nsiirin ye Alemaɲi ni Soviyetiki awiyɔn bolilaw cɛma.
  Wa k"a sɔrɔ damatɛmɛko si ma kɛ. A ye binkanni-aviyɔnw ni kɛlɛcɛw bɛɛ ci.
  Avion kɛmɛ ni bi duuru kosɔn a ye Knight"s Cross of the Iron Cross sɔrɔ ni warijɛ oak buluw ye, npanw ani diamantw. Tuma min na a ye awiyɔn kɛmɛ fila dilan, a ye Ordre d"Alemaine Eagle avec Diamant sɔrɔ. A sera awiyɔn kɛmɛ saba ma, a ye jaabi kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ sɔrɔ a ye min sigira sen kan: nɛgɛ kuruwa Knight"s Cross ni sanu okɛ buluw, npanw ani diamantw. A kɛlen kɔ ka awiyɔn kɛmɛ naani ci, a ye sanu ni diamant gengenjiri sɔrɔ min ka ɲi sɔrɔdasiya la ani sanu ni diamant Luftwaffe kupu. Marseille ye awiyɔn kɛmɛ fila bin Mediterane kɔgɔji sanfɛ, tilebin fɛ. Nɛnɛ ni marisikalo kɔnɔna na a ye mobili kɛmɛ ɲɔgɔn wɛrɛw ci, ka wuli ka taa kɔrɔnfɛla ɲɛfɛ. O yɔrɔ la, a tɛmɛna mobili kɛmɛ saba kan ka segin san 1943 mɛkalo la.
  O kɔfɛ, san 1943 sɛtanburukalo la, a sera mobili kɛmɛ naani hakɛ ma. Wa a yɛrɛ ye 'tàli Kɛ k'a sababu Kɛ a ye mobili tan ni naani Kùnbɛn kὲlɛ kelen na.
  Tiɲɛ don, ni o ace sugu tun bɛ Alemaɲikaw la, u tun dalen bɛ sankolo la ka tɛmɛ.
  Wa u tun bɛ se ka Kɛlɛbolo bilenman ka binkanni bali ni u ye fanga sama ka kɔn o ɲɛ. O bɛɛ n"a ta, Soviyetiki sɔrɔdasiw taara ɲɛ, hali ni u kɛra dɔɔnin dɔɔnin kosɛbɛ.
  Utikalo laban na, Kɛlɛbolo bilenman gɛrɛla Orel la. Fritz y"a ɲini ka dugu in minɛ cogo o cogo.
  Tiger-2 pankurun in Kɛra kὲlɛ la a siɲɛ fɔlɔ la. Nka, o mobili in ye baara kɛ ka ɲɛ lafasali la, nka tuma caman na, a tun bɛ tiɲɛ. "Waraba" kɛra ko jugu ye ka tɛmɛ o kan. I n'a fɔ "Tigɛ"-2 min ye mɔgɔkɔrɔba ye, n'a bɛ fɔ a ma kosɛbɛ ko masakɛ jara, marifa barikama tun bɛ "Jara" la, o kɔni, o tun tɛ mako ɲɛ. Kabini Soviyetikiw ka pankurun bisaba ni naani minɛna ni Alemaɲi marifaw ye. Nka "Waraba", n"a girinya tun ye tɔni kɔnɔntɔn ye, nafa foyi tun t"a la ka tɛmɛ "Tigɛ" kan kɛlɛkɛminɛnw ta fan fɛ, nka a sɔngɔ tun ka gɛlɛn, a tun tɛ se ka da a kan kosɛbɛ, wa marifa min fanga ka bon, o tun ka dɔgɔn tasuma hakɛ la.
  Ni marifa cilen don yɔrɔ jan dɔrɔn de la, nafa tun bɛ " Warabilen " la, nka nafa tun t"a la kosɛbɛ, bawo a bɛ ɲini ka kɛ ko o bi saba ni naani bɛ se ka gosi k"a sɔrɔ a bɛ bɔ o yɔrɔ jan sugu la, nafa tun bɛ " waraba " la yɔrɔ min na.
  Kɛlɛw y"a Jira ko "Waraba" tɛ nafa foyi Sɔrɔ a ka kurunba kɛrɛfɛlaw ni a ɲɛda lakanani na "Tigɛ"-2 kan, wa tourelle ɲɛda ka kɛlɛkɛminɛn belebelebaw b"a jiginni Dɔgɔya dɔrɔn.
  O kɔrɔ ye ko a y"a Sɔrɔ "Waraba", waleyali la, a yɛrɛ ka jugu ni "Tigɛ"-2 ye. Wa, a kɛra min ye, o de kama, a dabɔra.
  O bɛɛ n"a ta, Tiger-2 tun lakananen don kosɛbɛ, a tun tɛ se ka don hali T-34-76 kɛrɛ fɛ, o de kama a y"a jira ko a ye masin nafama ye, hali n"a tun tɛ fɛn ye.
  O waati kelen na, awiyɔn bolila fila y"u yɛrɛ jira koɲuman kɛlɛ la: Albina ni Alvina. Min ye kɛlɛ kɛ tuma bɛɛ sennasanbara la bikini kɔnɔ. Wa u y"o kɛ ka ɲɛ kosɛbɛ.
  Albina bɛ bɔgɔdaga digi cogo min na n"a sennasanbara ye, a bɛna Soviyetiki awiyɔn bolila dɔ faga.
  Wa o kɔfɛ, Alvina fana bɛna digi, n"a sen jɛlenw ye, minnu sɔgɔlen don. A na jugu gosi tugun.
  Npogotigininw ye baara kɛ ni timinandiya ye ani ni panache ye. Hali n"u ye kɛlɛcɛ daminɛbagaw ye. Nka u ka gundo ye ka kɛlɛ kɛ bikini kɔnɔ ani sennasanbara la, o tuma na, mɔgɔ si tɛna i gosi!
  Oryol kɛlɛ in tora senna fo ka se Nowanburukalo laban ma. Alemaɲikaw ye dugu minɛ, kɛlɛbolo bilenman ye dugu minɛ ni kuncɛbaya ye. Stalin yɛrɛ ye kuncɛbaya jira o ko in na. Dugu barika bonyalen don kosɛbɛ Krautw fɛ, wa u tun t"a to a ka lamini.
  Desanburukalo daminɛ na, waati dɔɔnin lafiya tun bɛ yen, kɛlɛw dɔrɔn de tun bɛ kɛ sankolo la. Marseille tɛmɛna awiyɔn kɛmɛ duuru hakɛ kan minnu binna ani a kɛra filanan ye Reich sabanan na Goering kɔfɛ min ye Nɛgɛ Kurucɛba sɔrɔ.
  Kɛlɛbolo bilenmanw jɔra. Nka desanburukalo laban na a y"a ka binkanni daminɛ kokura. Kɛlɛ gɛlɛn kɔfɛ, Oryol labanna ka lamini. Wa o kɔfɛ, a ta. Alemaɲikaw Gɛnna ka segin kɔ dɔɔnin ka Tɛmɛ cɛmancɛ la. Nka u tun labɛnnen don nɛnɛ kama ani u ye kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  Fritz tun bɛ se ka kɛlɛ in kɔsegin hali bi Leningrad kɛrɛfɛ. A dɔ ye lasɔmini ye min bɔra Trump fɛ, ale min tun sirannen don kosɛbɛ fasisiw ka se sɔrɔli la.
  Komin u ye binkanni in kɔsegin worodugu fɛ, Naziw ye binkanni in kɔsegin cogo dɔ la, ka kisi nɛnɛ ma... Wa, kaban, u y"a daminɛ ka fanga lajɛ.
  Kɛlɛbolo bilenman fana ye tiɲɛni Kɛ. Nka a ye IS-2 ni T-34-85 sɔrɔ. Gosili ɲɔgɔn falen-falen daminɛna, wa san 1944 zuwɛnkalo tile 22, kɛlɛbolo bilenman ye kɛlɛba dɔ daminɛ cɛmancɛ la.
  Alimanw ye u yɛrɛ bila, nka dɔɔnin dɔɔnin... Soviyetiki sɔrɔdasiw taara ɲɛ kilomɛtɛrɛ bi duuru kɔnɔ kalo kelen ni tila kɔnɔ, ɲɛfɛla yɔrɔ dɔ kan min ka bon kosɛbɛ. A ka c"a la, Naziw y"u ka fɛɛrɛw Changé dɔɔnin ani u y"a ɲini k"u fanga mara k"a sɔrɔ u ma binkanni kɛ.
  Yan, Trump ye jɔyɔrɔ in ta ka jɛya, min tun t"a fɛ Irisi walima Alimanjamana si ka se sɔrɔ. Nka a siranna ko Risikaw bɛna se sɔrɔ cogo o cogo, wa a ye Fuhrer laadi ko a ka kɛlɛ dɔ jɔ lafasali kan walasa ka Bolshevikw ka nafolo sɛgɛn.
  Hitler, hali n"a tun bɛ ka kɛlɛ kɛ, a taara a yɛrɛ tanga kosɛbɛ hali bi. Ka fara o kan, Alemaɲi ka pankurunw dafalen tɛ. Wa " Sogo " fana ma ɲɛnamaya kɛ ka kɛɲɛ ni jigiya ye, wa lafasali dɔrɔn de la, a ka ca a la, a y"a yɛrɛ jira ka kɛɲɛ ni binkanni surunw ye.
  Alemaɲikaw ma se ka ɲɛtaa sɔrɔ fɔlɔ fɛɛrɛ kuraw la. Panther 2 tun bɛ se ka kɛ fanga ye marifa ni kɛlɛkɛminɛnw na, nka a ma se fɔlɔ k"a girinya ka tɛmɛ tɔni bi duuru kan. Focke-Wulf tun ka dɔgɔ ni manɛwɛrɛli ye, wa a tun ma ban.
  Me-309 kɛra fangatigi ye marifako la ani a teliyalen don, nka a ka jugu ni a ka manɛwɛrɛli ye. TA-152 tun ka fisa ni Focke-Wulf ye wuluwulu cogoya la ani marifa barikamaw tun b"a la, nka a kɛra fana ko a girinya ka bon. Tiɲɛ don, Marseille ye fɛɛrɛ ɲumanw labɛn awiyɔnw kama minnu girinya ka bon, nka marifaw ka ca ani minnu lakananen don ka ɲɛ.
  Fɔlɔ, Alimanw ma u ka nafa mara sankolo la dɔrɔn, nka u yɛrɛ ye dɔ fara a kan k"a sababu kɛ mobili hakɛ ye. Hali ni URSS fana tùn bɛ ni Yak-3 ni LAGG-7 ye. Nka o ma nafa lase fɔlɔ.
  Nka Alimanw ye ME-262 dilan. Zuwɛnkalo la, Luftwaffe tun bɛ ni o jet ba kelen ye kaban ni milimɛtɛrɛ 30 awiyɔn kanon naani ye. Nka kɛlɛ la, ME-262 y"a jira ko a tɛ se ka wuli ka ɲɛ ani ko a tɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ. O la, k"a sababu kɛ teliyaba ye. O kelenpe de ye ko ME-262 bɔgɔbɔli ka gɛlɛn kosɛbɛ, a bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye wa a bɛ se ka kisi, a gosili ka gɛlɛn k"a sababu kɛ a teliyaba ye, nka a b"a yɛrɛ kari k"a sababu kɛ a motɛri ye min tɛ se ka da a kan kosɛbɛ.
  O la sa, hali bi Alimanw ye se sɔrɔ dɔɔnin dɔrɔn ka TA-152 sɔrɔ ani u tun bɛ ni ME-109 "K" ye min kɛra bi ta ye, n"o ye diɲɛ kɛlɛba filanan kɛlɛcɛ ye min tun ka di kosɛbɛ.
  Avion minnu dilanna, olu hakɛ fana cayara, o de y"a to u sera ka to ka tɛmɛn Soviyetiki fɛnw kan. Ka fara o kan, Alemaɲi mobili fanga tun ka bon kosɛbɛ marifaw ni motɛri fanga la.
  Alemaɲi Yu-288 min ye teliyaba ni bɔnbu doni belebele fara ɲɔgɔn kan, o kɛra ɲɛtaa ye kosɛbɛ. Ani bombe-cila fɔlɔ min bɛ seriyali la ni motɛri naani ye, n"o ye Yu-488 ye, min bɛ se ka bɔnbɔnw ci yɔrɔ janw na. A ka koba tùn ye 'kɔnɔna-yɔrɔ fitinin ye n'i y'a Jira ko a teliya bɛ Se kilomɛtɛrɛ 700 ma lɛrɛ kɔnɔ, o min tùn ka ca bɔnbɔn-cila fɛ o waati la.
  Alimanw ma ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ tankiw jɔli baara la. Sogo ka ɲi lafasali la, nka hali bi a bɛ se ka tiɲɛ fiɲɛ fɛ, wa a ta ka gɛlɛn. "Jagdpanther" kɛra ɲɛtaa ye ka tɛmɛ o kan. A tun bɛ dilan hakɛ la min tun bɛ ka caya tuma bɛɛ, wa a ye tɔgɔ ɲuman sɔrɔ.
  Yan, tiɲɛ don, Alimanw tun bɛ ɲini ka mobili ban, nka a kɛra cogo o cogo, a jiginna ka ɲɛ.
  Alemaɲi ka minɛnw hakɛba cayara, o min y"a to u sera ka Soviyetikiw ka binkanniw kɛlɛ ka ɲɛ. O la, binkanni min kɛra Awirilikalo la saheli fɛ.
  San 1944 tilebin fɛ, Soviyetiki sɔrɔdasiw ma hali Kharkov minɛ, wa hali bi u jɔlen bɛ cɛmancɛ la.
  Fritz y"a ye ko a dalen bɛ a yɛrɛ la dɔɔnin... Stalin tora ka marifa ci, nka ni Ameriki ma dɛmɛ a ma a ma se ka se sɔrɔ fɛɛrɛko boli la ni Alimanjamana ye.
  Ikomi jamana wɛrɛw ka kuluw ni Hiwi caman tun bɛ yen, ka fara satelitiw kan, ani Soviyetiki jamanaden kɔrɔw, Reich sabanan tun bɛ se k"a ka kɛlɛbolow fa ka caya walima ka dɔgɔya ani ka to lafasali la. Dunan baarakɛlaw ni jɔnw ka baara kɛra sababu ye ka minɛn caman dilan. Wa fɔlɔ, jet aviation (ji-aviyɔn) ye.
  V-1 ni V-2 misiri porozɛ bilala ka taa jet awiyɔnw nɔfɛ ani Arado bɔnbɔnw bɔra kɛnɛ kan. O min ye bɔnbu dabɔ cogo dafalen na. Ani Soviyetiki awiyɔnw yɛrɛ ma se k"u minɛ.
  Hitler y"a jigi da fiɲɛ kɛlɛli kan ka taa a fɛ. Fritz fana ye kɛlɛ kɛ nɛnɛ waati... Kɛlɛbolo bilenman sera ka taa ɲɛ cɛmancɛ la nɛnɛ waati.
  Yan, hali n"a y"a sɔrɔ Alimanw tun bɛ binkanni makɔnɔ, u kabakoyara marifatigiw ka baara fɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Andryusha misiri-bɔlan. Nka o kɔfɛ, Alemaɲi ka pankurunw kulu caman sera ka Soviyetiki sɔrɔdasiw bali.
  Alemaɲi marifa kura minnu bɛ se ka boli u yɛrɛ ye, n"olu ye E-10 ani E-25 ye, olu minnu ka dɔgɔ nka u bɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ, olu kɛra baara ye kɛrɛnkɛrɛnnenya la.
  Tiger-2 fana bɔra kɛnɛ kan ni tourelle fitinin ye ani a ka dɔgɔ ani motɛri barikama min fanga ye so 1000 ye, o min y"a jira ko a ye masin ye min bɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ.
  Kuma surun na, kɛlɛ dɔ daminɛna ni menagerie ye min nafa ka bon Alemaɲikaw bolo.
  Hitler ye jate kɛ tiɲɛ na E seriyali tankiw kan, bawo u tun ka bon kosɛbɛ ani u ka silhouette tun ka dɔgɔ. E-50 kɔnɔ, a ka c"a la, a janya tun bɛ mɛtɛrɛ kelen dɔgɔya ka tɛmɛ Tiger-2 ta kan, o de y"a to a bɛ se ka kɛ, ni kɛlɛkɛminɛn kelen ye, ka pankurun girinya dɔgɔya ka se tɔni bi duuru ma ni motɛri ye min fanga ye so 1200 ye ni a bɛ bonya, a marifa-ci ka ca ani marifa tigitigi.
  O kɛra ko ɲumanba ye! Mobili ye teliya ni teliya sɔrɔ i n"a fɔ bɔgɔdaga dɔ. Ani npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ o kan. Ani tiɲɛ na, sennasanbara ani bikini kɔnɔ.
  Kɛlɛ in tun ka jugu kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kaban, mɛkalo la. Alemaɲikaw y"a daminɛ k"a ɲini ka binkanni kɛ. Nka u sera ka Belgorod minɛ kokura dɔrɔn, o min tun minɛna Soviyetiki sɔrɔdasiw fɛ ka kɔn o ɲɛ. Kɛlɛ in tora ka mɛn. Wa E-100 pankurun fana y"a sen don kɛlɛ in na. O mobili min lakananen don kosɛbɛ ani marifa barikamaw tun b"a la, o kɛra gɛlɛyaba ye Soviyetiki sɔrɔdasiw bolo.
  SU-100 bɔlen kɔ, Stalin y"a latigɛ k"a sɔrɔ a ma miiri a la ka kalansira Changé tank jɔli la. Wa o marifa min bɛ a yɛrɛ ta, o y"a daminɛ ka dilan ni hakɛ ye min bɛ ka caya ka taa a fɛ.
  Marifa minnu bɛ se ka boli u yɛrɛ ye, olu dilanni nɔgɔya ani marifa min fanga ka bon, o ye n sama. Ani fana ko Stalin y"a daminɛ ka miiri sɔrɔdasiw kisili la. A mana kɛ cogo o cogo, san 1945 samiyɛ la, Alimanw dɔrɔn de ye binkanni kɛ. U sera ka Rostov-on-Don ni Oryol dɔrɔn de lamini, wa o de kɛra u ka ɲɛtaa hakɛ ye... Ɔtɛmɛ, Krautw sigilen tun bɛ lafasali la, kɛlɛbolo bilenman tun bɛ ka taa ɲɛ. Wa nɛnɛ waati fana... Wa Belgorod dɔrɔn de sera ka kɛlɛ kɛ ka segin.
  O la, armada fila bɛɛ ye u ka baara sumaya...
  San 1946 Sera. Alimanw y"a ɲini ka binkanni kɛ samiyɛ fɛ ni pankurun E-50 ani E-100 ye, ani E-75. U kɛlɛli la, Stalin tun bɛ ni SU-100 marifaw ye minnu bɛ se ka boli u yɛrɛ ye, minnu tun bɛ marifa suguya tɔw bɛɛ bila u nɔ na tiɲɛ na. Alimanw ye u yɛrɛ fiyɛ, nka a bɛ se ka fɔ ko u ma ɲɛtaa foyi sɔrɔ... Wa, tilebin ni nɛnɛ waatiw la, Kɛlɛbolo bilenman tun bɛ ka taa ɲɛ...
  Nka tuguni ne ma foyi sɔrɔ.
  A bɛ sàn 1947 sàn na kaban. Alemaɲikaw bɛ digi ka taa ɲɛ, Risikaw bɛ digi kɔfɛ ka taa ɲɛ. Foyi ma ɲɛ sɔrɔ.
  San 1948 bɛ na yan. T-54 bɔra kɛnɛ kan, o kɔni ma kɛ yɔrɔ bɛɛ la. SU-100 bɛ baara la hali bi. Tiɲɛ don, nin marifa min bɛ a yɛrɛ ta, o kɔrɔlen don dɔɔnin. Alimanw ye jɔyɔrɔ fɔlɔ sɔrɔ o seri la E-75 sanfɛ ni gazi turbine motɛri ye. Wa a tun lakananen don kosɛbɛ kaban ka bɔ kɛrɛw la...
  Nka hali bi Alemaɲikaw ma se ka se sɔrɔ. IS-7 in Dabɔra URSS jamana na. Min ye Alimanw kɛlɛ ka ɲɛ.
  O kɔfɛ 1949... Fɛnɲɛnɛma-yɔrɔ tɛ lamaga, wa gosili bɛ ka ɲɔgɔn falen-falen. Boksɛriw bɛ wuli ka ɲɔgɔn tiɲɛ.
  O la sa, san 1950, ɲɛfɛla bɛ wuli dɔɔnin. Nka foyi nafama tɛ kɛ.
  Wa a bɛ Taa 1951 sàn na, o ko kelen in. Yɛlɛma si ma kɛ kɔrɔnfɛla ɲɛfɛ. Fɛn fila bɛɛ tun sɛgɛnnen don kosɛbɛ.
  1952 sàn fana Taara. Stalin ka masaya san dafalen laban. Fɛn kelen min tun bɛ Alimanw bolo, o tun ye disko minnu tun tɛ se ka tiɲɛ marifa misɛnninw tasuma fɛ. URSS de ye mobili ye min ka di kosɛbɛ: SU-122 min barika ka jan, hali bi a bɛ jate ko a ka fisa.
  Wa a laban na, san 1953... Stalin sara o kɔfɛ nin bɛ daminɛ. Fanga kɛlɛ bɛ Moskow, wa ka nafa sɔrɔ o la, Alimanw bɛ ka taa kɛlɛ la.
  Wa u bɛ ka taa ɲɛ Kawuka jamana na. Türkiye labanna ka don kɛlɛ la.
  N bɛ Kawuka jamana bɛɛ minɛ samiyɛ, samiyɛ ani sɛnɛ waatiw la, ka nafa sɔrɔ...
  Nka yan, Trump bɛ ka a sen don a la kaban. Wa san 1954 Zanwuyekalo tile fɔlɔ, Ameriki ye nukliyɛri bɔnbɔnw da Minɛ Reich sabanan ni... Irisi jamana na.
  I n"a fɔ nin! Trump y"a sen don diɲɛ kɛlɛba filanan na tiɲɛ na.
  Wa fɛn bɛɛ bɛ kɛ nɛnɛba ye a yɛrɛ cogo la! Ani fo ka se hakɛ dɔ ma, a ka nɛnɛ!
  Trump ye se sɔrɔ a juguw kan ni jigiya ye! Wa nin ye a ka PR jahanama ye!
  Nin Ameriki fangatigi in yɛrɛ bɛ pan nisɔndiya fɛ!
  
  Npogotiginin CHURUW BƐ TARIKƆ KƐ
  Tariku wɛrɛ min kɔnɔ Hitler y"a latigɛ o bɛɛ n"a ta ko a ka kan ka Angletɛri ban fɔlɔ, ka sɔrɔ ka bin URSS kan dɔrɔn. O walew dɔ kɛra Krɛti minɛni kɔfɛ, ani binkanni min kɛra Mali kan. O laban in ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ wa Fuhrer ka sɔrɔdasiw ye tubabu kɛlɛ. Hitler y"a latigɛ ka ban ni Angletɛri ye, o kɔfɛ dɔrɔn ka taa URSS.
  Yan, npogotiginin naani de ye nɔ bila a la. Aryan cɛɲiw : Gerda, Charlotte, Christina, Magda - ye Fuhrer lafaamuya ko a kana taa Irisi fɔlɔ! U yɛrɛ y"u biri k"u kali ko san 1941 tɛ nin waati ye. Ka fara sungurunnin kan, u bolila sennasanbara la kɔɔriw kan, ka laadalakow kɛ minnu b"a jira ko a ka fisa u kana taa Irisi jamana na. Wa cɛɲi naani ye Fuhrer lafaamuya ko a ka kan npogotigininw ka kɛlɛ kɛ Afiriki kɔnɔ. An ye sɔn sɔrɔ min na.
  Angilɛw ka sigiyɔrɔ in binna Fritz ka kɛlɛbolo dɔ fɛ;
  Angilɛw ka basigiyɔrɔba tun bɛ i n"a fɔ jahanama tiɲɛ na. A binna a kan ni bɔnbɔn ba kelen ni kɔ ye minnu lajɛra ka bɔ kɔrɔnfɛla kɛlɛbolo bɛɛ la ani k"a sɔrɔ u ye kɛlɛko dɔnniya ɲuman sɔrɔ, ka fara kɛlɛcɛw kan minnu bɛ taa ni u ye. Tubabu, tiɲɛ na, u bɛ kɛlɛ la kabini waati jan, nka u tun ma miiri o binkanniba barikama sugu la. Tiɲɛ na, jɔn bɛna da a la ko Krautw bɛna a latigɛ ka ɲɛfɛla bɔ kɛnɛ kan, hali ni jugu tun ye a makun waati dɔɔnin. Nka tubabu sɔrɔdasiw bɛ ka bugɔ sisan ni hinɛ tɛ. Misali la, u ka kurunw bɛ bin Yu-87 fɛ, n"o ye "fɛn" tɔgɔba ye. A tɛ teliya kosɛbɛ, nka k"a sɔrɔ u bɛ ni bɔnbɔnw cicogo ɲumanba ye (u ka waati la), u bɛ tubabu ka kurunba tɔɔrɔ min dogolen bɛ bajida la. Bi Focke-Wulfs caman tɛ kɔfɛ, hali von Rudel yɛrɛ min ye nsiirin ye, n"o ye binkanni-aviyɔnw masakɛ ye. A lakodɔnnen don Soviyetiki kɛlɛkurun barikamaba dɔ binni fɛ, n"o ye kɛlɛkurun Marat ye.
  Misali la, Kaporal Richard ye wuluw ye u bɛ ka girin ka jigin kulu dɔ kan i n"a fɔ sɛgɛnlafiɲɛbɔlan. Alemaɲi ka bɔnbɔn caman bɛ bɔ jikuruba dɔ kɔnɔ i n"a fɔ jɛgɛ minnu bɛ fɛn minɛ. Tubabu min kɔgɔlen don kaban, o bɛ telefɔni dabila siran fɛ. A tun ma deli ka o yeli jugu sugu ye. Sirɛnw bɛ mankan bɔ kɔfɛ kosɛbɛ, bɔnbuw pɛrɛnna kɔfɛ. O binkanni in bɛ tubabu sɔrɔdasiw fili san fɛ, bolow ni senw tigɛlenw bɛ pan ka taa sira wɛrɛw fɛ. Nɛgɛ kasɛti kelen kɛra bilen ye, ka sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔ gosi a ɲɛda la. Ani a bɛ pɛrɛn cogo min na:
  - Churchill ye kaput ye ! Hitler ye mɔgɔ fariman ye!
  Angletɛri ka awiyɔn kɛlɛli marifaw ma marifa ci daminɛ o yɔrɔnin bɛɛ, nka a kɛra dɔrɔn tuma min na bɔnbu ba caman binna siɲɛ kelen. Jugu ye fɛn bɛɛ jate ka ɲɛ: bɔnbu kelen man kan ka kɛ tiɲɛni ye. O la sa, aw ka jugu mugumugu ka a gosi. Sekɔrɔ bɛɛ taamasiyɛn kɛra ka kɔn karti kan. Ka fara o kan, tubabu kuncɛbaliw yɛrɛ ma u yɛrɛ dogo ka ɲɛ. U ka awiyɔn kɛlɛli marifa caman jɔlen bɛ yɔrɔ jɛlen na, wa u de ye fɔlɔ ye ka wuli ka taa.
  Yan, marifa min janya ye milimɛtɛrɛ 85 ye, n"a janya ye mɛtɛrɛ bi saba ni fila ye, o barili tun bɛ fili san fɛ ka kɔrɔta fiɲɛ na i n"a fɔ bolifɛn. O kɔfɛ, a binna, ka tubabu duuru sɔgɔ. Mɔgɔ nɛrɛma dɔ kɔnɔbara tigɛra, a banakɔtaa binna ka bɔ.
  Wa bɔnbuw binna, fɛn bɛɛ tun bɛ tasuma na, sɛnɛfɛnw marayɔrɔ dɔ mankan bɔra, u y"a daminɛ ka pɛrɛn, ka marifaw jɛnsɛn a bɛ se ka kɛ kolotugudaw bɛɛ la, o kɔfɛ, fɛnmarayɔrɔ wɛrɛ gosira. Ka tɛmɛn o bɛɛ kan, sirene minnu bilala Yu-87 ni Focke-Wulf ka fairingw kɔnɔ, olu ye kulekan bɔ ni dimi ye, ka kungo kɔnɔ siranba lase mɔgɔ nɛrɛmaw ni Arabuw ma minnu bɔra koloniyali sɔrɔdasiw cɛma. Nka a bɛ iko mɔgɔ finmanw fana sirannen don o cogo kelen na.
  Misali la, tubabu ka frigate fila ye ɲɔgɔn gosi, fo ka se ka bɔgɔdaga mankan bɔ. Wa hali frigate minnu tun wulila, olu nɔgɔw pɛrɛnna fiɲɛ na i n"a fɔ foro minnu bɔra minɛnw na, wa kurunba in binna dɔrɔn ka taa duguma.
  Angilɛw ka pankurunba "Cromwell" n"a dawolo ka surun, nka a teliya bɛnnen don ani a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn barikamaba, o ye teliya sɔrɔ siran fɛ, k"a yɛrɛ ka fɛnmarayɔrɔ gosi, hali k"a yɛrɛ ka sɔrɔdasi tan ni fila tiɲɛ sira kan. Chaos (Jɛkabaara) cayara. Angilɛw ka awiyɔn ta y"a daminɛ ka sɛgɛn, ani dreadnought barikama ye marifa ci... kɔgɔjida la, a yɛrɛ ka sɔrɔdasiw tun bɛ ka wuli yɔrɔ min na.
  Wa nin dugujukɔrɔla in kɔnɔ, mɔgɔ fila tora u hakili ɲagami pewu. U dɔ tun ye Ɛndu ye, a tun bɛ pipe yeelen dɔɔnin dɔɔnin, tɔ kelen tun ye muso ye, a jɛlen don ko a bɔra Arabu, nka a tun bɛ sɔrɔdasi fini na. U fila t"u janto saya kɔrɔtɔlen na. Walima k"a fɔ ka ɲɛ, halakili sotigiw jamakuluba dɔ tun bɛ ka karti tulon dɔ kɛ min tun tɛ deli ka kɛ. O tun ye tulon ye min tun bɛ kɛ ni kariti bi duuru ni fila ye ni tulonkokɛlaw ye, wa hali ka kɛɲɛ ni sariyaw ye minnu dabɔra fari bilenman yɛrɛ fɛ.
  Larabu muso dɔ y"a fɔ ko:
  - Nka, mankan ka ca ! Ani mun na i bɛ o siran sugu de lawuli?
  Sɔrɔdasi dɔ, n"a kɔ tigɛlen don ni bɔgɔdaga ye, a bɛ ɲini ka boli ka taa Ɛndu in na, nka u y"a fili ni hakilintanya ye i n"a fɔ wuludennin. Joli jiginɛw binna ɲɛda fari bilenman kan, a y"u sɔgɔsɔgɔ, ka nisɔndiya. O kɔ, a y"a kɔlɔsi ko:
  - Mankan kɛli ye mɔgɔ barikamaw de ta ye, minnu ɲɛda jɛman don. Anw Apachew bɛ miiri nin cogo la - ni jugu tɛ yen, o tuma na, jugu dɔ bɛ bɔ kɛnɛ kan - a ka fisa yɛrɛ !
  Muso dibiman y"a kɔlɔsi ko:
  - Nin ye barikantanya danma ye minnu b'a fɔ ko Krisita ka dannaya bɛ u la. A ka di u ye ka kuma saraka ko la, nka u t"u yɛrɛ saraka.
  Ɛndiyɛn ye a kunkolo wuli joona:
  - Labɛn bɛ jɔ jusigilan kan siman ye dannaya ye ani cɛncɛn ye sago ye ! Dannaya ye sanu dusukun ye, sago ye nɛgɛ bolo ye! Mɔgɔ ɲɛda jɛmanw dɔrɔn de tɛ kelen sɔrɔ, tɔ kelen tɛ.
  Tubabu sɔrɔdasi damadɔ minnu tun bɛ ka jeni, olu girinna ka don ji la walasa ka tasuma ko. A yɛrɛ tun bɛ tobi ka bɔ ji doncogo la, kulekan ni kungo kɔnɔ sɔgɔsɔgɔkanw tun bɛ mɛn. Ani sɛrɛkili jolilenw tun bɛ wuli ka kɔgɔji fogonfogon cɛma, u tun ka bon a daminɛ na, o kɔfɛ u tun bɛ jɛnsɛn dɔɔnin dɔɔnin ka kɛ jɛman ye. Wa, min tun ye mansamara belebeleba ye ani min tun ka bon kosɛbɛ Dugukolo kan, o kɛlɛcɛw tun bɛ ka bɔnɛ u ka hadamadenya cogoya la. Arabu muso ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni danbe ye:
  - Wa nin cɛ ninnu b' an wajibiya ka burka don !
  Cɛ bilenman in, a ɲɛw wulilen na ni namara ye, a y"a kɔlɔsi ko:
  - A bɛ iko i ka bagabagali filɛli bɛ siran u ɲɛ !
  Arabu muso y'a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ni nisɔndiya ye k'a fɔ ko :
  - Muso ka nɔgɔya ni kɛlɛkɛminɛnw gɛlɛya bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na, a bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ dɔrɔn ani a bɛ se ka kɛ fɛn caman ye lakanani na !
  Alimanw y"a fɛ ka binkanni kɛ o yɔrɔnin bɛɛ n"u fanga bɛɛ ye, n"o ye bɔksikɛla ka fɛɛrɛw ye, n"a y"a jate jugu ka labɛnbaliya la, o yɔrɔnin bɛɛ la, a bɛ boli n"a fanga bɛɛ ye ka taa jugu fan fɛ. Ni jugu ka awiyɔn tan ni caman bɛ ka jeni awiyɔnbonda la, u tɛ se ka wuli. Ni u yɛrɛ ka bɔnbuw pɛrɛnna Lancasters kɔnɔ, ka u lamini fɛn bɛɛ tiɲɛ. Fɛɛrɛ gɛlɛnw nka minnu bɛ nɔ bɔ. O la, dugujukɔrɔla sinfoni sera a fanga dancɛ ma, o kɔfɛ, a y"a daminɛ ka nɔgɔya.
  Nka nin, tiɲɛ na, ma ban o yɔrɔ la, fiɲɛ tilali nana baara la. K"a sɔrɔ tubabu bɛ o furakɛli sugu kɔfɛ, u bɛ se ka ta ka kɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ ye hali dɔɔnin. A nisondiyalen don ko jiginɛw dilannen don kaban hakɛ wajibiyalen na ani u samacogo fɛɛrɛw labɛnna ka ɲɛ. Laala, a ka fisa ni tɔw bɛɛ ye diɲɛ kɔnɔ bi.
  O la, u tɛ pan, u tɛ pan i n"a fɔ wuluwuluw - u bɛ teliya, nka u bɛ teliya kosɛbɛ, wa hali u bɛ fara Wagner ka fɔlikanw kan - Hitler ka baarakɛminɛn min ka di a ye kosɛbɛ. Jɔn wɛrɛ ɲɛnamaw hakili jigira filimu "Apocalypse" la, Amerikikaw tun bɛ baara kɛ ni nin fɔli kɛrɛnkɛrɛnnen in ye n"u tun bɛ binkanni kɛ Vietnamkaw kan. O ye siran u ɲɛ cogo min na. O la, Wagner filɛ nin ye, ani motifw sanpɛrɛn, ka tɛmɛn amplificateurs fɛ. Parachutikɛlaw ye fosiporozɛni kɛ u ɲɛda la k"u yɛrɛ penta, u ɲɛ bɛ siran, i n"a fɔ u ka dugujukɔrɔjiw. A sinsinnen bɛ fana hakili ta fan fɛ nɔ dɔ kan. Ka fara o kan, reagent dɔw ni magnesium chips dɔw farala fosiporozɛni kan walasa ka yeelen bɔ a dɔgɔyalenba la waati kunkurunnin kɔnɔ. O la sa, a bɛ mɔgɔ lasiran, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, sisi yeelen ni tasuma caman kɔfɛ. Marifaw yɛrɛ b"u bolo, minnu fana bɛ dogo sa da cogo la. O kɔfɛ, Alemaɲi dɔnkili dumanw ni marifa fitinin minnu minɛna, olu bɛ ka gosi. Wa, jirisun tigɛlenw, tigɛlenw bɛ bin setigiw ka butikiw kan. Wa, mɔgɔ caman b"a fɛ dɔrɔn k"u dabila, hali ni tubabukan caman ka ca ni Alemaɲikaw ye.
  Ɛndiyɛn dɔ ni Arabu muso dɔ dogolen tun bɛ dingɛ fitinin dɔ kɔnɔ, min tun dogolen don koɲuman. Redskin y"a kɔlɔsi ko:
  - Ayiwa, an y'u sɛnɛ !
  Muso kunsigi nɛrɛma in kabakoyara:
  - I b'a fɔ anw ye wa ? N"a sɔrɔ i b"a fɛ k"anw de fɔ wa?
  Ɛndiyɛn y"a kunkolo wuli cogo jugu la:
  - Ayi! Palefacew bɛ ka tubabu gosi ani nin ye taamasyɛn ɲuman ye! Wa ni waati sera, an ka seli bɛna se! Ɛndiyɛnw bɛna u ka farafinna hɔrɔnya tuma jumɛn!
  Arabu muso ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni danbe ye:
  - Yala i, a kɛra cogo o cogo, i b"a fɔ ko i fanga bɛ diɲɛ kan wa?
  Ɛndiyɛn in ye kanuya kɛ, i n"a fɔ a bɛ ka ɲɛfɔli kɛ denmisɛnnin hakilitigi dɔ ye, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Minnu b'a fɛ ka caya kojugu, a ka c'a la, foyi tɛ u bolo ! O la sa, kuyɛri belebele in bɛ daji bɔ!
  Fuhrer, tiɲɛ na, a ma a ka wuluw ni wuluw bɛ min kɛ, nka sariya siratigɛ la, a y"a jateminɛ ko Alemaɲi sɔrɔdasi masin bɛna fɛn bɛɛ ɲɛnabɔ ka ɲɛ. Kuma bɛɛ la, Aliman sɔrɔdasiw ka kɛlɛbolow fo ka se Kursk Bulge ma, olu kɛra baarakɛlaw ka seko ni dɔnko siratigɛ la. Dɔw yɛrɛ b"u wele ko sariya. A yɛrɛ ye kabako ye ko o masin sugu in ye sɛgɛn ka sɔrɔ ka bin pewu.
  U naani yɛrɛ y'u sen don jigin na Mali la.
  Npogotigi naani tun bɛ bikini dɔrɔn de la. Wa kaban fiɲɛ na u ye grenadew ci tubabu ma n"u sennasanbaraw ye. Wa a cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Ninnu ye npogotigininw ye.
  Ani, panni na, disiki minnu sɔgɔlen don kosɛbɛ, olu bɛ fili. Wa, kɔ tan ni fila tigɛra siɲɛ kelen. Daɲɛ kelen - super class cɛɲiw. Ani sexy kosɛbɛ ani muscular. Olu de ye kɛlɛcɛw ye. Wa ni gosili kelen ye u ye nɛgɛ ni birikiw fara ɲɔgɔn kan. O fanga sugu bɛ u la min bɛ wuli, min bɛ wuli. Wa u ka pan n"u sennasanbara gansanw ye tubabu sɔrɔdasiw ka dawolo la. U bɛ fusa kosɛbɛ.
  Ani joli bɛ pan ka wuli ka taa fan bɛɛ fɛ.
  O kɔ fɛ, npogotigininw y'u ka npanw Kɛ. Wa u y"a daminɛ ka tubabukanw tiɲɛ. Ani o waati kelen na, dɔnkili da ko:
  - waraba finmanw bɛ ka wuli ! O dɔrɔn de la, boli bɛna kisi! Barikantanw bɛ halaki - u bɛ faga, ka joli senuma saniya!
  Npogotiginin minnu bɛ yan, olu ka nɛnɛ kosɛbɛ. Dɔrɔn ka bon kosɛbɛ!
  U ye tubabu sɔrɔdasi kelen-kelen bɛɛ tigɛ ni npan fila ye. Wa u bɛ swastikaw fili n"u sennasanbaraw ye, ka kɛlɛcɛw faga. Ani o kɛlɛcɛ timinandiya suguw...
  Wa, fiɲɛbɔ min kɛra Mali kan, o fanga ka bon kosɛbɛ. Fuhrer ye awiyɔnw lajɛ ka bɔ kɔrɔnfɛla ɲɛfɛ. Wa Yu-88 y"a yɛrɛ jira a nɔɔrɔ la. Wa tiɲɛ na, Yu-87 fana Kɛra, o min, hali n"a y"a Sɔrɔ kὲlɛcɛw ka fanga tùn bɛ fiɲɛ na, a y"a Jira ko a bɛ baara Kɛ kosɛbɛ.
  Wa Krautw ye tubabuw gosi kosɛbɛ. Ani terminator sunguru minnu sennasanbara bɛ u la, olu barika ka bon ka tɛmɛ o kan yɛrɛ. Ani kɛlɛcɛ minnu bɛ yan, olu ye kalasi dɔrɔn de ye!
  Ayiwa, i tɛ se ka o sunguru suguw diyabɔ cogo di? Npogotigininw tɛ - nka panthers dɔrɔn de don!
  U b"u kɛlɛɲɔgɔnw halaki. U bɛ dɔnkili da ko:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali ! Mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan! Waraba juguw bɛ ka juguw tigɛtigɛ!
  Waraba juguw - foli bɛ kɛ cɛfarinw ye !
  Wa u ye tigɛ kɛ tugun... Nka, tubabu bɛ ka u yɛrɛ di kaban. U b'u bolow kɔrɔta san fɛ.
  Gerda bɛ mankanba bɔ tubabukan na:
  - Gɛnɛgɛnɛw kan ! Ani ka n senw susu!
  Cɛw bɛ bin u ɲɛda kan ka sungurunnin sennasanbaraw susu, buguri bɛ minnu na dɔɔnin.
  O kɔfɛ, Charlotte, waraba kunsigi bilenman, y"u wajibiya k"u senw susu. A cɛ ka ɲi cogo min na.
  Fiɲɛ fɛ, a kunsigi bilenman nɛgɛma bɛ wuli i n"a fɔ kɛlɛ, baarakɛlaw ka pankarti.
  Cɛw ni kɛrɛnkɛrɛnnenya la kamalenninw bɛɛ bɛ ala musomannin senkɔniw susu. Wa u bɛ cɛɲi sen gɛlɛnw sɔgɔ.
  U ye Christina ni Magda fila bɛɛ sennasanbara susu. Fana npogotigininw ka aerobatique.
  Wa o kɛlɛcɛ suguw barika ka bon ani u farikolo ka bon. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye sennasanbara ni cɛɲi ye.
  Ani figures slenders, ani slabs de abs! Wa fɛn kabakoma dɔ bɛ u la, kɛlɛko dɔ ani fɛn cɛɲi dɔ.
  Wa farikolo bɛɛ bɛ tulon kɛ, farikolo bolow bɛ girin fari tannen jukɔrɔ.
  Nin npogotigininw ye super classe ye! Dimi fanga ni diyagoya tasuma bɛ u kɔnɔ! Ani dannaya min bɛ se sɔrɔli la.
  Ani tubabuw b"u sen gansanw, cɛɲiw ko ni susuli ye!
  Mali binna, wa a nɔgɔyara kosɛbɛ ka sɔrɔdasiw bila Afiriki. Fuhrer ye hakilitigiya sɔrɔ, wa fɛnba min nana a hakili la, o tun ye hakilina ye min bɛ bɛn hakili ma: URSS ye jamana ye min bɛ fanga di, o kɔrɔ ye ko a barika ka bon. Mɔgɔ miliyɔn kɛmɛ fila ɲɔgɔn bɛ ɲɔgɔn sɔrɔ kominisi hakilina fɛ wa nin ye fanga ye!
  Nka o waati kelen na, URSS ka dugukolo bɛrɛ bɛ yen, wa a tɛna bin mɔgɔ si kan.
  O la, walasa ka binkanni kɛ Irisi jamana kan, i ka kan k"i labɛn.
  Tanki sugu jumɛnw bɛ Alimanw bolo? K"a jɛya ko a barika ka dɔgɔ! Wa Risikaw ye mɛkalo don ɲɛnajɛ la, u ye KV-2w ye ni kanonw ye milimɛtɛrɛ 152 ye, ani KV-1w ni kanonw ye milimɛtɛrɛ 76 ye, ani T-34w, pankurunw minnu bɛ se ka wuli fana ni kanonw ye minnu bɛ don Alimanw kɔnɔ.
  Wa Fuhrer ye yamaruya Di : k"u yɛrɛ ka jinɛw Dabɔ i n"a fɔ Irisi pankurunw kɛlɛli. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, " Panthers ", " Tigers ", " Lions " ani " Sosow ". Mobili ɲumanw u ka waati kama, nka u ka gɛlɛn kojugu.
  A sɔngɔ ka gɛlɛn ani a bɛ baara caman kɛ! Faan wɛrɛ fɛ, Alemaɲi ka fɛɛrɛbɔ tun be se ka ɲɔgɔn sɔrɔ nin ko in na ni Soviyetiki fɛɛrɛbɔ ye.
  Ka fara o kan, Alimanw jigi tun b"a kan ko sɔɔni u bɛna Afiriki bɛɛ sɔrɔ, wa u bɛna se ka diɲɛ nafolo nafamaw minɛ. Wa jɔnw bɛna kɛ yen, ani sɔrɔdasiw, ani kɛlɛbolow...
  Kuma bɛɛ la, Wehrmacht kɛlɛcɛw barika ka bon...
  Ani npogotigininw cɛ ka ɲi... Ani sonyalikɛla kabakomaw!
  Mali dugu la, u tun be taama ani u tun kɔlɔsira ko u tun be mɔgɔw tɔɔrɔ. Kɛlɛcɛ farimanw. U ye cɛdenw ka finiw bɔ u la ka muso minɛ ka u minɛ ni npogotigininw ye! Mun na ɲɛnajɛ tɛ kɛ?
  Kɛlɛcɛw ye dɔnkili da ka pɛrɛn kosɛbɛ :
  - Mɔgɔ si tɛna an bali , hali jinɛ tɛ se ka se sɔrɔ an kan !
  Gerda n"a ka kulu fana ye binkanni kɛ Angilɛw ka kurunba kan. Npogotigininw taamana a fɛ ni npanw ye ka bɛɛ tigɛtigɛ. Wa o waati kelen na, u ye disiki nɔgɔlenw fili n"u sennasanbaraw ye.
  Olu ye kɛlɛcɛ teliyalenw ye minnu tɛ se ka bali nɔgɔya la, gɛlɛya tɛ minnu na. U bɛ taa ɲɛfɛ ka kurunbolilaw halaki. U bɛ u bolo fila bɛɛ wuli u yɛrɛ ye. Nin jatɔya naani in bɔra kɛnɛ kan. Wa Lagbɛriw ye hinɛbaliw ye, mɔgɔfaga pewu.
  U bɛ boli kurunba kɔnɔ, k"u senkɔniw bulama, minnu ɲɛ ye bulama ye, k"u ka npanw wuli i n"a fɔ wuluwuluw. U bɛ tubabu tigɛ ka dɔnkili da u yɛrɛ ye k"a sɔrɔ u bɛ sɔgɔsɔgɔ.
  - An tɛ npogotiginin makarilenw ye, an kan ka jɛya kosɛbɛ ! An bɛ tubabu kari ni jagɛlɛya ye walasa a kana makun yan!
  Ani kanw bɛna a jira cogo min na! Ninnu ye npogotigininw ye... Terminateurs lakikaw!
  Wa n"u senkɔniw ye u bɛ disiki fili u yɛrɛ la k"u juguw gosi.
  U bɛna o kɛ ni joli ye kosɛbɛ. U dawolo tigɛra. Wa o cogo la, da caman dabɔra.
  Agressif cɛw.
  Wa ka ɲɛ, npogotigininw, ni kungosogow farikolow ye. Wa mɔgɔ si tɛ se k'u bali - o de ye element ye.
  Npogotigininw bɛ boli ani u bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye. Wa u yɛrɛ y"u sinw bɔ kɛnɛ kan walisa u ka cɛɲi ka tɛmɛ fɔlɔ kan.
  Gerda ye dɔnkili da ko:
  - Wa kurunba bɛna minɛ - npogotigininw bɛ boli ! O fɛn sugu, o fɛn sugu!
  Npogotigininw ye cɛɲiw ye tiɲɛ na fo i tɛ se k"u bali siɲɛ kelen.
  Fanga dɔ min bɛ wuli, min bɛ wuli, o bɛ bugun u kɔnɔ. Wa o ye o fɔɲɔba jugu sugu ye dɔrɔn ani tasuma ni funteni caman.
  Kɛlɛcɛw ye kanuya dɔrɔn de ye tiɲɛ na. Wa u bɛ se k"i gosi i dawolo la n"u bolokɔnincinin ye.
  U bɛ ni o ɲɔgɔnna wulikan juguw ye npogotigininw na minnu bangera ni wuluw ni wuluw ye...
  Charlotte bɛ tubabukan tigɛtigɛ ka sɔgɔsɔgɔ a yɛrɛ kɔnɔ:
  - mɔgɔ si tɛ se k' a suma n'an ye kɛlɛ la ! Ne ye waraba muso ye, waraba fariman ye!
  Ani waraba kunsigi bilenman in bɛ sɔgɔsɔgɔ ka tigɛ ni npan ye...
  O la, tubabu amiral binna npogotigininw ka waleɲumandɔn kɔrɔ. A tun b"a fɛ ka mun de kɛ tiɲɛ na? I ye ɲɔgɔn sɔrɔ ni jɔn ye?
  Kɛlɛcɛw y"a minɛ k"a tigɛtigɛ ka kɛ fɛnw ye!
  Christina ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  - Kebab tigɛlen bɛna kɛ yen !
  A y'a nɛnkun jira.
  Wa o kɔ fɛ n"a sennasanbara ye a ye disiki dɔ fili min dakunw ye nɛrɛmuguma ye. A ye tubabuden duuru faga o yɔrɔnin bɛɛ.
  Magda ye a senw gosi n"a sennasanbara gansan ye, tubabu saba ye pankurun ta ka tɛmɛ kɔgɔji kan. Nin sungurunnin in ye kungo-kɔnɔ-fɛn dɔrɔn de ye!
  Wa u naani bɛɛ bɛna pɛrɛn ko:
  - Bonya ka kɛ an ka ala ye !
  Wa a bɛna tigɛ tugun... Tubabu kɛmɛ caman tigɛra kaban. Wa, mɔgɔ minnu ye ɲɛnamaya sɔrɔ, olu bɛ bin u gɛnɛgɛnɛ kan ka npogotigi cɛɲiw susu, u sen barikamaw, minnu sɔgɔlen don, minnu sen jɛlen don.
  
  
  IRISI ƝƐMƆGƆBA VLADIMIR ZELENSKY
  O jɔyɔrɔfalen kɔfɛ, Vladimir Zelensky y"a jira ko Rada bɛna tiɲɛ ani ko jamanakuntigi ka kalataw bɛna kɛ joona. O tun bɛ makɔnɔ caman na. Nka, jɛɲɔgɔnya min tun bɛ u ni Irisi cɛ, o tora ka gɛlɛya. Vladimir Putin ma foli lase Zelensky ma a ka sebaaya la, wa a ma sɔn jamanakuntigi ka kalataw ma Ukraine jamana na. Nka o yɛrɛ ye nafa don ɲɛmɔgɔ kamalennin kura in na. Fasodenɲumanw, minnu y'a Lajɛ ni siga ye, olu y'a Dɔn k'a ye u yɛrɛ ta dɔ ye. Wa Tlebi jamanaw y"a faamuya ko Putin ye binkannikɛla ye tiɲɛ na. Ani ka dɛmɛ barika bonya Ukraine jamana ma. O la, a daminɛna kɛnɛyako la, ka laban hɛrɛ kama. Zelensky y"a ta k"a ka baara kɛ kosɛbɛ kosɛbɛ kalata kura la Rada la. A sera ka pariti ka jamanaden caman sɔrɔ. Wa o kɔ fɛ a ye 'referendum (jamakulu) caman Kɛ. Sariyasunba labɛnni fana sen bɛ o la.
  Jamanakuntigi ka fanga bonyalen don kosɛbɛ. O kɔfɛ, Rada dan ye. O kɔfɛ Zelensky y"a daminɛ ka bɛlɛkisɛw ni biɲɛdimi kɛ ni cɛsiri ye.
  O waati kelen na, namara kɛcogo dɔ Dabɔra Donbass. Kɛlɛcɛ Anastasia Orlova ye sugandi nafama dɔ di a ma. Ukɛrɛni ni tlebinyanfan jamanaw ka dɛmɛ fɛ, a bɛna kɛ Lugansk ni Donetsk maraw ɲɛmɔgɔ ye. O kɔfɛ, a bɛna kɛ tɔnden ye cogo la min bɛ kɛ Ukraine jamana na ani wari bɛna kɛ ka segin a cogo kɔrɔ la ani ka a yɛrɛ fanga bonya. Ani hali i yɛrɛ ka kɛlɛbolo. O kɔrɔ ye ko Kadyrov ka sugandili. Tuma min na Irisi ye yɛrɛmahɔrɔnya Di Tchechenia ma tiɲɛ na, a ye fanga To a kan cogo la dɔrɔn.
  Anastasia Orlova, min ye fanga sɔrɔ foro ɲɛmɔgɔw cɛma, ale sɔnna o sugandili ma. N ka kan k"a fɔ ko nin muso in tun cɛ ka ɲi kosɛbɛ, a ɲɛda tun ye bulama ye, wa a ka c"a la, hali nɛnɛ waati la, a tun bɛ boli sennasanbara la.
  Anastasia ye kɛlɛ laseli kɛ Irisi kura ɲɛmɔgɔya "sonyali" kama. Npogotiginin ye min bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ ani min bɛ fanga la. Ani a y"a ka sigiyɔrɔ sigi Novoazovsk dugu la. Jama ni milisi dɔw y"a dɛmɛ.
  Anastasia, ni npogotiginin sennasanbaraw ka bataillon dɔ ye binkanni caman kɛ ani ka dugu caman minɛ. Sigida kɛlɛw daminɛna. Kɛlɛba dɔ tun bɛ yen min tun bɛ mɔgɔw sama.
  Anastasia ye wale kɛ ni seko ye kosɛbɛ ani a ye wari sɔrɔ ka bɔ jamana wɛrɛw la. Ka fara o kan, dɛmɛ tun b"a bolo Irisi jamana na. Musow fana b"o la. K"a sɔrɔ Putin tun banana, o fana kɛra sababu ye ka ɲɛtaa sɔrɔ. A bɛ iko Irisi jamanakuntigi min tun b"a fɛ kosɛbɛ, o y"a yɛrɛ cɛsiri kojugu. Wa o cogoyaw la, ɲɛmɔgɔya tilalen don Irisi jamana na. Anastasia ye nafa sɔrɔ o la ka Donetsk minɛ. Ka kɛɲɛ ni dɛmɛba ye.
  Kɛlɛ fana daminɛna ni Lugansk ye. Nka a tɛ fanga sɔrɔ kojugu. Milisiw tun t'a fɛ ka ɲɔgɔn faga tiɲɛ na.
  A laban na, Novorossiya jamanakuntigi ka kalataw kɛra, Anastasia ye se sɔrɔ. A Sɔnna o yɔrɔnin bɛɛ la Ameriki ni Kiev fɛ. Wa o kɔfɛ Tlebi jamana wɛrɛw, ani diɲɛ bɛɛ!
  Zelensky y"a ka kuma tiimɛ, ka jɔyɔrɔ kɛrɛnkɛrɛnnen di Novorossia ma Ukraine kɔnɔ. Ani Donetsk dugu la, darapo jɛman-bulu ye wuli tugun.
  Hɛrɛ min tun bɛ makɔnɔ kabini tuma jan, o sera.
  Zelensky ye nanbarako kɛlɛ kosɛbɛ, wa hali a ye saya jalaki daminɛ sɔrɔko juguya la. Vladimir Zelensky ye baarakɛlaw ka jɛkulu ɲɛminɛ kosɛbɛ ani ka baara kɛ ni seko ye, a ye yiriwali hakɛ caman di Ukraine ma. Jamana tun bɛ ka wuli, ɲɛmɔgɔ kura fanga tun bɛ ka barika sɔrɔ. Jɛɲɔgɔnya tun bɛ ka ɲɛ ni Irisi jamana ye. Fɛn min Kɛra sababu ye ka Putin Minɛ k'a Kɛ a ma ŋaniyaba ni 'kὲlɛ Kɛ kosɛbɛ.
  Irisi jamana na, Zelensky ka dɔnniya tun bɛ ka bonya ka taa a fɛ. A tun ye kumalasela barikama ye, mɔgɔ cɛɲi, jamanadenw ka mɔgɔw fɛ. Wa kominisi tɛ, nka kominisi kɛlɛbaga fana tɛ. A ka di kosɛbɛ, numan fɛ ani Irisi oligarkiw cɛma. A ka di kosɛbɛ Irisi kamalenninw fɛ. Hakilitigi ani cɛ dɔ. A bɛ iko a hakili ka di, nka a ye fanga banbali minɛ. Ɔwɔ, siga t"a la ko ɲɛmɔgɔ don, nka cɛkɔrɔba fana don o waati kelen na! Ladamu sanfɛ, nka a bɛ faamuya ani a bɛ kanu jama fɛ. Seko ni dɔnko lakika don ɲɛmɔgɔya la. Ani labɛnbaga ŋana dɔ.
  Wa o cogo la, tuma min na Ukraine jamana ka ɲɛtaa n"a ka wuli san duuru tɛmɛna, ani Zelensky ka fanga labanna ka barika sɔrɔ, hakilina min ye mɔgɔw kabakoya, o tugura o kɔ.
  O ye ka jɛ ni Irisi jamana ye. Ka tɔnba jamana kelen da ni jamanakuntigi kelen ye min fanga ka bon. Tiɲɛ don, jamanadenw ka sugandili.
  Ani Irisi jamana na, mɔgɔba dɔw kabakoyara. O ye wuli ye dɛ! O waati la, Putin barika dɔgɔyara bana jugu dɔ fɛ, wa a ma diya a ye tuguni. O kɔrɔ ye ko a ma se ka kɛlɛ kɛ, a dɔgɔyalenba la, a ma se ka kɛlɛ kɛ a dafalen na. Wa Medvedev yɛrɛ, a bɛɛ lajɛlen na, a tɛ kɛlɛcɛ ye wa jamanadenw t"a kanu.
  Wa yan, a jɛlen don ko Zelensky b"a fɛ ka kɛ tɔnba dɔ ka jamanakuntigi ye ani... A ka seko ye tiɲɛ ye! A fɔlɔ, Tlebi jamanaw b"a fɛ ka Vladimir Zelensky ye Irisi ni Ukraine jamanakuntigi ye! A y"a jira ko a ye Tlebi ni Erɔpu politikitɔn ye pewu. Filanan, Zelensky ka di kosɛbɛ Irisi jamana na ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la Ukraine jamana na. Sabanan, ɲɔgɔndankɛlaw si tɛ yen ɲɛ na. Putin bananen don kosɛbɛ, Medvedev barika ka dɔgɔ ani a man di mɔgɔw ye, Zyuganov ni Zhirinovsky kɔrɔla kojugu. Kuntigi wɛrɛw tɛ yen ɲɛ na. Ka fara o kan, naaninan, dɛmɛ bɛ yen ka bɔ Irisi jamana ka oligarkiw ni Zelensky fɛ.
  Ɔwɔ, a jɛlen don ko nin ye kandida ye min ka jugu kosɛbɛ Irisi jamana ka jamanakuntigiya la. Fanga b"a la, a bɛ ni charisma ye, ani a bɛ nilifɛn kabakoma ye min bɛ kuma kuma fɔcogo la. Ani fana Tlebi ni Irisi kunnafonidilaw ka dɛmɛ. Ka fara o kan, kura in ka teli ka kɛ Irisi politiki la, ɲɛmɔgɔ kɔrɔw ni ɲɛmɔgɔ sɛgɛnbaliw ka fanga kɔrɔ.
  Kuma surun na, a man nɔgɔn ka ban, wa a bɛ siran ka sɔn o fɛn na. Putin ye sɔgɔsɔgɔninjɛ filanan sɔrɔ. Medvedev kɛra Irisi jamana ɲɛmɔgɔba kɔrɔsigi ye.
  Tiɲɛ don, a yɔrɔ ka jan tiɲɛ na ko Zelensky bɛna se sɔrɔ sisan. Wa n b"a fɛ tiɲɛ na ka Ukraine jamana minɛ. Medvedev b"a fɛ ka tɛmɛ Putin kan! Nka yala a nafa ka bon ka farati sugu ta i n"a fɔ kalataw ni Zelensky ye wa?
  Nka, Irisi jamanadenw ye kelenya hakilina dɛmɛ ni Ukraine jamana ye. Mɔgɔ ba kɛmɛ caman bɔra nbɛdaw la - k"a ɲini : Slawi balimaw ka kelenya. Mɔgɔ minnu ye ɲɔgɔnye kɛ, olu ni polisiw ye ɲɔgɔn sɔrɔ Moskow. Mɔgɔ caman jogin na. Kɛlɛba dɔ y"a daminɛ ka wuli.
  Kominisiw labanna ka Zyuganov, walima n"a fɔra ka ɲɛ, a toli, ani ɲɛmɔgɔ fitininw y"a daminɛ ka jamanadenw bɔ nbɛdaw la. Ka fanga caman cili ɲini.
  Fasodenɲumanw fana Nàna ɲɛfɛ k'u yɛrɛ ka ɲɛmaa barikamaw ni ŋaniyabatigiw Sɔrɔ. Maidan kɛra modɛli ye ka taa a fɛ. Kabakurunw ni Molotov cocktailw filila polisiw ma. Jama wasabaliya min tun dalajɛra kabini tuma jan, o y"a daminɛ k"a yɛrɛ jira ka taa a fɛ.
  Medvedev ye lakana lajɛba dɔ kɛ.
  Mɔgɔ fanba tun bɛ kelenya de fɛ - k"a jira ko jinɛ tɛ siran i n"a fɔ a jalen don cogo min na. Ani marako nafolo ni propagande ye fanga belebeleba ye! Wa ko mɔgɔw bɛ se ka hakili ko kosɛbɛ, wa u bɛna wote caman kɛ parti min bɛ fanga la.
  Irisi miliyarikɛlaw fana ye kalifa kɛ ko u bɛna kantigiya kɛ Medvedev ye, min tun bɛ se ka fɔ ka ɲɛ, a tun bɛ fanga la kabini waati jan, wa a tun bɛ bɛɛ wasa ka caya walima ka dɔgɔ.
  Miliyarikɛla Deribasco y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - An ka kan ka kalata kanpaɲi kɛ cogo la : Medvedev ye Putin ye bi, wa Zelensky si tɛ farati ye an ma !
  Roman Abramovich y"a fɔ ni fanga ye ko:
  "An ye Yeltsin sama ka bɔ kalata dingɛ kɔnɔ ni kɛmɛsarada la naani ye, an bɛna i sama ka tɛmɛ o kan yɛrɛ!" An ka wari ni kunnafonidilaw ye an ka garanti ye!
  Prokhorov y"a jira ko:
  - An t"a fɛ ka impositi caman di nafolotigiw ma i n"a fɔ Ukraine, wa an bɛna jɔ aw bɛɛ kɛrɛfɛ !
  Dmitry Medvedev y"a bolo da tabali kan k"a jira ko:
  - O tuma na fɛ, an bɛ sɔn jɛkafɔ ni kelenya laɲini ma !
  Bɛnkansɛbɛn dɔ bolonɔ bilala Ukraine ni Irisi cɛ. O yɔrɔnin bɛɛ, fanga balansi jiginna. Jamanakuntigi ka kalataw ka kan ka kɛ kalo saba kɔnɔ.
  Walasa k"i tɔgɔ sɛbɛn jamanakuntigiya la, a bɛ se ka kɛ ka bolonɔbila ba kɛmɛ lajɛ, walima ka dɔrɔmɛ ba kɔnɔntɔn bila, o bɛ segin dɔrɔn n"i sera ɲɔgɔndan filanan na. Ninnu ye sariyaw ye minnu bɛ nisɔndiya tiɲɛ na. A yɔrɔ dɔ bɔra Irisi jamana na, a yɔrɔ dɔ bɔra Ukraine jamana sariyaw la.
  A dabɔra cogo min na, jamanakuntigi kandida caman bɛna kɛ yen, a bɛ iko Medvedev ka kulu y"a miiri ko o bɛna nafa caman lase u ma ka tɛmɛn fɔlɔ kan! U ko wotekɛlaw ka taama-taama bɛna nafa di faamaw ma ɲɔgɔndan fɔlɔ la. Wa filanan na, bɛɛ bɛna Medvedev dɛmɛ. A mana kɛ cogo o cogo, jamanakuntigi kɔrɔsigi tun bɛ ka jate kɛ o la. Wa a y'a daminɛ...
  Anastasia Orlova, nin sennasanbara Cleopatra, y"a fɔ ko Zelensky bɛna kɛ kɛmɛ kuuru kɛlɛli la. Wa ko ale ye Lancelot ye sa Putin ni Medvedev kɛlɛli la.
  Binkanni jugu minnu kɛra kunnafonidilaw fɛ, olu kɛra. Dɔw tun bɛ Zelensky fan fɛ, dɔw tun bɛ Medvedev fan fɛ.
  Kandidati tɔgɔ sɛbɛnni waati daminɛna. Yɛlɛma donna Irisi jamana na. Dzhokhar Dudayev denkɛ y'i Jira Kakaso jamana na k'a Jihadi Laseli. Wa a ye dɛmɛba sɔrɔ silamɛya maraw la. Dɔnnibaaw caman ye siga Kɛ CIA tulo la yan. Ka fara o kan, Trump ka jamanakuntigiya bɛ a laban na, wa an ka kan ka sebaaya dɔw sɔrɔ a dɔgɔyalenba la. Ani Zelensky min bɛ Irisi masasigilan kan, o ye sebaayaba ye! Hali n"a y"a sɔrɔ, sigasigabagaw fana bɛ yen minnu b"a Fɔ ko Zelensky bɛ Se ka Irisi jamana Kɛ jamanaba ye, min barika ka bon kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la sɔrɔko siratigɛ la, ka Tɛmɛ Putin ka fanga kan.
  O la, hakilinaw tilalen don Tlebi fɛ fana. Ukrayina ni Irisi jamana jɛlen ye, tiɲɛ na, tɔn barikama ye, wa a tɛ tulonko ye fewu. Nin bɛ se ka kɛ waraba ye tiɲɛ na. A dabɔra cogo min na, Irisi lakanabagaw fana ye dɛmɛ don o kelenya in na. Ka fara o kan, Anastasia ye muso fariman ye. Ale ni npogotigininw ka bataillon dɔ, minnu bɛɛ ye cɛɲiw ye, u sennasanbara tun don ani bikini kɔnɔ, u ye Risi kɛlɛbolo kɛrɛnkɛrɛnnenw gosi ka se sɔrɔ u kan. Ni u ye buguri lajɛ walasa ka Zelensky ka fan wulilenba wuli kojugu.
  Npogotigininw y"a jira k"u bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ! Wa kulu kɛrɛnkɛrɛnnen "Vympel" ye se sɔrɔ musow ka funteni kan. O de kosɔn, a latigɛra ko u kana a sen don a la, wa Ukraine dɛmɛbagaw ka ɲɛmɔgɔyaso nana fanga la Novorossiya.
  Anastasia ye kanpaɲi kɛ Zelenky ye. Kɛlɛ la, sungurunnin tun bɛ disiki nɔgɔlenw ni finmanw, boomerangw ani grenadew filicogo dɔn n"a sennasanbaraw ye. Kɛlɛcɛ minnu bɛ bikini don, olu kɛra nsiirin ye. Npogotigininw ka kɛlɛbolo bɛɛ, u kelen-kelen bɛɛ ka kan ni tilayɔrɔba bɛɛ ye. Nin ye fanga belebeleba ye dɛ!
  Anastasia girinna ka tɛmɛ nɛnɛ cɛma, a senkɔni bilenmanw, minnu tun jɛlen don, olu tun bɛ ka manamana. Npogotiginin ye dɔnkili da ko:
  Yɔrɔba la, aw ka da ne la, sugo dɔ bɛ yen, .
  A bɛ iko tile yeelenbɔ sankolo la...
  Svarog ɲɛ na, hɛrɛ ni saniya bɛ yen,
  A b anw f i ko Yesu bna kunun cogo min na!
  
  An bɛna siniɲɛsigi kɛnɛman bange,
  A bɛna yeelen bɔ i n'a fɔ tile Mɛkalo la...
  Nka n t"a faamu su tɛ se ka mɛn cogo min na, .
  Siniɲɛsigi jugu bɛ tulon kɛ an na dɛ!
  
  I faso lafasa, kɛlɛcɛ, .
  Sankolola dolow ka yeelen bɔ...
  An bɛ an faso Dugukolo bonya lakana,
  Dugukolo ka kɛ alijinɛ banbali ye!
  
  Nka, kominisi jugu bɛ se ka mun kɛ?
  A bɛna faso darapo kɛ sebaayabɛɛtigi ye...
  Ani fasisi diminnen bɛna tunun jahanama kɔnɔ, .
  An bɛna jugu sɔgɔ ni gosili barikamaba ye dɛ!
  
  Aw k'aw dusukunw di an Faso ma,
  Ka yeelen bɔ ni funteni ye min bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ...
  An bɛna tɛmɛ an ka kɛlɛ fɛ fo ka se a laban ma,
  Wa an bɛna Fuhrer tiɲɛ ni gosili kelen ye!
  
  Jɛɲɔgɔn Stalin y"a fa bila a nɔ na,
  An ye denw ye minnu bɔra mɔgɔw la minnu tɛ kelen ye...
  Jama bɛna halaki jahanama kɔnɔ ni kɔnɔnafili ye,
  Ani, Lenin min ye hakilitigi ye, o bɛna sira jira ka taa Edɛn na!
  
  Irisi jamana na cɛden bɛɛ ye cɛba ye,
  Ani npogotigininw bɛ dege kɛlɛ la...
  Matigi Sebaayabɛɛtigi Denbaya ye kelen ye anw fɛ,
  Anw Risikaw sera ka kɛlɛ kɛ tuma bɛɛ!
  
  An bɛna se, sɔɔni ne dalen b"a la, an bɛna fɛn bɛɛ sɔrɔ,
  Fɛn wɛrɛ tɛ yen min ka bon ni o ye diɲɛ kɔnɔ...
  Komsomol tɔnden ye kurunba kɔrɔta,
  Ani ka Fuhrer gosi so sanfɛ!
  
  Kominisi tɛ yen tugun, hakilinaw tɛna kɛ tugun, .
  U cɛ ka ɲi ani u bɛna nisɔndiya lase mɔgɔw ma!
  Wa Fuhrer ye mɔgɔ jugu dɔrɔn de ye, .
  Insidious kosɛbɛ, nɛrɛma kosɛbɛ!
  
  Ne ye sunguru ye - kɛlɛcɛ ka bonya, .
  Sennasanbara, a bolila ni jagɛlɛya ye nɛnɛ cɛma...
  Ne ka finimugu belebeleba dilannen don ni sanu ye,
  N ye roso teliyalen dɔ jɔ!
  
  Hakilina miliyari kelen bɛ se ka wuli
  Faso labɛn cogo min na kominisi la...
  Ni aw ye Fritz ye, aw bɛ a gosi kosɛbɛ, .
  Walisa o Adolf jolilen kana sigi masasigilan kan!
  
  Aw ye fasisiw gosi ni aw bolo ye, .
  Min ka fisa ni o ye, i k"u gosi ni sɔgɔlilan ye...
  An ka boli Volga sira kan ni fiɲɛ ye,
  An t"a fɛ dɔrɔn ka bakɔrɔnw mugumugu!
  
  An bɛna sɔrɔdasiw lamɔ Fasokanw kama,
  Npogotigininw bɛ boli ka bin...
  Cɛɲi ye marifa laɲini, .
  Hitler ka waleɲumandɔn bɛna kɛ dimi ye!
  
  Mɔgɔ si tɛ se ka se sɔrɔ Risikaw kan,
  Hali ni fasisiw ka waraba ye jinɛ waatilen ye...
  Nka hali bi a ka ursi barika ka bon,
  O yamaruya jumɛn bɛ ka kura jɔ!
  
  Boli ka ɲɛsin Fasokanw ma, ka ɲɛsin Stalin ma,
  Komsomol mɔgɔw bɛ ka boli sennasanbara la...
  U ye Naziw tigɛ ni ji wulilen ye, .
  Sabula Irisila belebelew de ka nɛnɛ ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan!
  
  Npogotigi kuncɛbaw bɛna don Berlin,
  U bɛna sennasanbaraw to yen...
  U sanfɛ, serubi dɔ bɛ yen min kamanw ye sanu ye.
  Wa u bɛ kɛ warijɛ ye i n"a fɔ wuluwuluw!
  Npogotiginin bɛ dɔnkili da, nka a bɛ kɛlɛ kɛ cogo min na! O bɛɛ kɔfɛ, ale n"a jɛɲɔgɔn naani de ye milisi kisi waati dɔ la ka bɔ dɛsɛ pewu la Iolaisk.
  O kɔfɛ, npogotigi duuru minnu tun bɛ bikini ni sennasanbara la, olu donna ni kɛlɛbolo bɛɛ ye.
  Ɔwɔ, o tun ye ɲɛnajɛ ye kosɛbɛ.
  Anastasia ye marifa caman ci ka bɔ marifa la, ka jugu ka layini tigɛ, ka tila ka disiki finman damadɔw fili siɲɛ kelen na n"a senkɔniw ye. O kunkolow bɛ tigɛ.
  Ani Anastasia bɛna dɔnkili da ko:
  - Ka ɲɛsin Rus' senuma ma!
  Natasha fana ye marifa ci, ka juguw tigɛtigɛ, ka sɔgɔsɔgɔ, ka grenade fili n"a sennasanbara ye, ka pankurun dɔ bin:
  - Ka ɲɛsin Svarog ma !
  Wa o kɔfɛ, Zoya min kunsigi ye sanu ye, o b"a ka waati di. A fana bɛ saya nilifɛn fili n'a sennasanbara ye, ka pɛrɛn ko:
  - Rodnoverie ka siniɲɛsigi kama !
  Ani Aurora bɛna tugu u kɔ joona. A na saya nilifɛn bila ni a sennasanbara lankolon ye, ka pɛrɛn.
  - Ka ɲɛsin dancɛbaw ma !
  Wa o kɔfɛ, Svetlana bɛna a gɛlɛya ka don a kɔnɔ. A bɛna pɛrɛn di, o kɔfɛ ka bɔ marifa la, ka sɔrɔ n"a senkɔni gansanw ye a bɛna tiɲɛni ci...
  Ani cɛɲi sennasanbara bɛ pɛrɛn ko:
  - Ka ɲɛsin Romanovw seginni ma !
  Ɔwɔ, Anastasia tun ye masakɛ ka mansamara seginni kanubaga ye. Tiɲɛ na, Irisi jamana na, tiɲɛ na, zar dɔ bɛ fanga la cogo o cogo. O la sa, mun na i tɛ masakɛya sariyalen dɔ da? Ka fara o kan, Erɔpu masakɛw bɔnsɔn caman joli bɛ woyo Romanovw ka joli la. Yala nin ye u ka bɔnsɔnw ye wa? Putin ye denbaya sugu jumɛn ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Lukashenko? U ye jɔnw ye walisa ka kɛ masakɛw ye? Nka Romanovw ye Ala ka mɔgɔ mɔlenw ye!
  Anastasia n"a teriw minnu tun bɛ bikini la, olu ye kabako caman kɛ. A ye kɛlɛ kɛ i ko jinɛ. Nka o kɔfɛ, a ye sɔsɔli Kɛ ni Putin ye, ka Zelensky fan fɛ. A bɛɛ lajɛlen na, Anastasia y"a ye ko kojugu bɛ ka kɛ Ukraine jamana na, wa, ikomi tilennenya hakilina tun ka bon, a ye barikantanw fan fɛ!
  Anastasia n"a mɔgɔ duuru ye Novoazovsk binkanni in kɔsegin tuma min na u y"a ɲini k"a minɛ iko murutilen. Gofɛrɛnaman ka sɔrɔdasi kulu bɛɛ tigɛra ka marifaw bɔ u la.
  O kɔfɛ, mɔgɔ minɛlenw binna u ɲɛda kan ka Anastasia ni sunguru tɔ kelen in sennasanbaraw susu, buguri bɛ minnu na.
  Npogotiginin y"a fɔ ni hakilitigiya ye Novorossiya sɔrɔdasi minɛlenw ye ko:
  - n t'a fɛ ka i faga ! Aw ye ne balimaw ye! Wa ne na kɛ i ka masamuso ye!
  A bɛɛ lajɛlen na, Novorossiya sɔnna Anastasia ma k"a sɔrɔ tiɲɛni caman ma kɛ a la walima bɔnɛba ma kɛ a la. Tiɲɛ don, o terminator blonde ye Donetsk jamana gɔfɛrɛnaman kunkolo tigɛ k"a ka garadiw faga, minnu fanba tun ye Caucasekaw ye.
  Anastasia ye nsiirin ye kabini tuma jan. Crimée jamana na, a ye kabakow kɛ fo a ye Irisi jamana ka cɛfarin dolow sɔrɔ. Ni ale tun tɛ, a tun tɛna ɲɛ ten n"a jɛɲɔgɔnw ye bikini la. Nka o kɔfɛ, Anastasia minɛna ka bɔ Irisi jamana ka laadalata bɛɛ la. O la, Irisi sɔrɔdasi kɛrɛnkɛrɛnnenw fagali kɛlɛ la, tuma min na u y"a ɲini k"a bɔ yen. U yɛrɛ ye kojuguba dɔ daminɛ.
  Nka u ma u ja gɛlɛya ka kɛlɛba daminɛ ni Novorossiya ye min bɛ se ka kɛ a yɛrɛmahɔrɔnyalen ye. Ka fara o kan, Putin banana, wa n"ale tun tɛ, mɔgɔ si tun t"a fɛ ka kunkanbaaraw ta.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la Medvedev, min caman na, a tɛ ɲɛmɔgɔ ye a kɔnɔbara n"a hakili la. Nka nin de bɛnnen don tigitigi Ursi ma Risi oligarkiw ni Putin ka kulu ma - u bɛ se ka kɛ nɔgɔya la.
  A kɛra cogo o cogo, propagande masinba dɔ wulila Zelensky kama. U y"a daminɛ ka bɛɛ jalaki fɛn bɛɛ la. Wa ko a fɔra ko a tun ye dɔrɔgutalaw ye, sonyalikɛla, wa a tun bɛ miliyari caman sifon ka tɛmɛn kɔgɔjida la sosiyetew fɛ, wa ko a tun ye cɛnimusoya kɛbaga ye caman na.
  Jamanakuntigi Taara sɛbɛnni Kɛ. Wa tiɲɛ na, seerew tun bɛ yen, ani hakilisigi suguya caman. Jalaki minnu bɛ kɛ cɛnimusoya ko la, olu fana sen bɛ o la. Kandidaw tɔgɔ sɛbɛnni daminɛna sisan dɔrɔn, wa bɔgɔ bɛ ka bɔn kaban.
  Mɔgɔ minnu tùn b"a fɛ k"u sen Bɔ kalataw la, Ukrainekaw ni kɛrɛnkɛrɛnnenya la Irisilakaw, olu hakɛ Kɛra kosɛbɛ. Kominisiw ni fasodenɲumanw bɛɛ jiginna ka don. O yɔrɔnin bɛɛ, hali Zyuganov kɔrɔba ni banabagatɔ y"a yɛrɛ jira ka wote. Hali n"a y"a To a Bɔra Risi jamana ka kominisitɔn ɲɛmɔgɔya la kaban. Afonin, Udaltsov ani Grudinin fana taara wotew la. Wa a bɛɛ lajɛlen na, numan fɛ kandidaw kulu dɔ bɛ yen hali bi, minnu ma dɔn kosɛbɛ, nka u ye greyhounds ye. Wa, mɔgɔ caman b"a fɛ ka jɔyɔrɔ ɲini jamanakuntigi ka jɔyɔrɔ la! Dɔrɔmɛ ba bi kɔnɔntɔn dun? Yala tiɲɛ na, nin ye o hakɛba ye ka kɛɲɛ ni Irisi jamana ka sariyaw ye wa?
  A kɛra i n"a fɔ tankiw tun bɛ sɔn ka wuli. Ani jagokɛlaw, ani dɔnkotigiw, ani pop figures, ani sɛbɛnnikɛlaw. Ɔwɔ, sɛbɛnnikɛlaw fana bɛ baara kɛ kosɛbɛ. Piblisite dɔ kɛ i yɛrɛ ye. Wa dɔrɔmɛ ba bi kɔnɔntɔn tɛ o hakɛ ye. O la, CEC ye sɛbɛn kɛmɛ caman sɔrɔ.
  Ayiwa, kalataw! Ayiwa, a kɛra yiracogo ye dɛ! Hali Alla Pugachev ye jɔyɔrɔ ta jamanakuntigi ka jɔyɔrɔ la. Munna ayi? Alka y"a daminɛ ka ɲinɛ, a bɛ se k"a hakili jigin a yɛrɛ la! Mɔgɔkɔrɔbaw la, Yuri Luzhkov wulila ka taa jamanakuntigiya la. A bɛ iko ne tun b"a fɛ fana ka n yɛrɛ hakili jigin.
  Ayiwa, tiɲɛ don, o jirali sugu tun tɛ se ka kɛ ni Vladimir Volfovich tɛ. Nka nin sen in na a denkɛ Igor Lebedev n'a kininbolo Degtyarev fila bɛɛ y'u sen don kalataw la. U fana Taara kulu saba la kalataw la.
  Fasodenɲumanw fana y'i Yɛlɛma. Tiɲɛ don, Demushkin min ye nsiirin ye, n"o ye waati kɛ kaso la, ani, min ka di, n"o ye "Spider" ye, n"o ye "Metal Corrosion" ɲɛmɔgɔ ye, ani farakurun kulu ɲɛmɔgɔ ye "Kolovrat" ye, o ye jɔyɔrɔ ta jamanakuntigi ka jɔyɔrɔ la, ani mɔgɔ caman wɛrɛw.
  Ayiwa, tiɲɛ na, pop dɔnkilidalaw fana ye kanpaɲi dɔ daminɛ. Nin ye Philip Kirkorov ni Nikolai Baskov ye. U fana tɛ bɔnɛ foyi la. O sɔrɔdasi garadi sugu dɔ bilala sen kan.
  Ani Timote ni Vitas, ani caman na mɔgɔ caman taara kanpaɲi kɛ.
  Tiɲɛ don, a ma kɛ danma ye! Medvedev ka laɲini tùn ye ka kandida camanba Sìgi minnu bɛna wotew Di a ma 'taama flanan na. Kuma bɛɛ la, labɛn in ka di. Medvedev ka jatebla bɛ Dɔgɔya a daminɛ na ka Tɛmɛ Zelensky ta kan. Wa, a tɛ se ka kɛ ka se sɔrɔ ni nanbara tɛ!
  Nka Yeltsin fana ye zeru jate sɔrɔ, nka a sera ka se sɔrɔ Zyuganov kan. Tiɲɛ don, o laban in ye kalataw kɛ i n"a fɔ mɔgɔ min tɛ se ka baara kɛ : ka dɛsɛ ni laɲini ye !
  Wa nin ko in na, Medvedev bɛ mɔgɔ dɔ kɛlɛ min tɛ fɛn ye min tɛ se ka fɔ ani min bɛ se kosɛbɛ.
  Donc (o la) caman bɛ ka Kɛ yan. Solovyov ka jirali la, Zelensky tun bɛ to ka bɔgɔ fili a ma. Tiɲɛ don, o kɔfɛ, sungurunnin dɔ ye kremi fili Solovyov ɲɛda la n"a sennasanbaraw ye. A ye ɲɛ dɔ gosi. O kɔfɛ, a jɛlen don ko farati tɛ ka bɔgɔ fili Zelensky ma! I n"a fɔ, nin cɛ in ye Ukraine wulu ye!
  A ka c"a la, kelenya tun tɛ Irisi jamana kɔnɔ. Mɔgɔ caman, mɔgɔ caman ye Zelensky dɛmɛ. I n"a fɔ, tiɲɛ na, kamalennin joli ani a sera ka Ukraine kɔrɔta k"a sɔrɔ petoroli ni gazi sɔngɔ man bon! Ani Medvedev dun? Jamana bɛ ka jigin tiɲɛ na petoroli ni gazi dɔrɔmɛw la, wa sɔrɔko bɛ jɔ pewu. Bonya tɛ yen, baarakɛbaliya dɔrɔn de bɛ ka caya.
  A ka c"a la, Medvedev ka kɛlɛli ka bon kosɛbɛ politikitɔnw bɛɛ cɛma. Hali n"o de y"a To tigitigi a nafa ka bon oligarkiw ma. Ni an bɛ an jigi da u kan ka taa a fɛ, an bɛ an yɛrɛ minɛ ka taa a fɛ. Irisi jamana gofɛrɛnaman y"a daminɛ ka bɛɛ ka sara ni a ka pansiyɔn wuli joona. Ani tuma dɔw la...
  Ka fara o kan, Medvedev yɛrɛ y"a ɲini ka dɔ bɔ lakɔlibila san na ni san fila ye. I n"a fɔ, fɛn bɛɛ bɛ jamanadenw ka ɲɛtaa de kama. Wa ladiliw kɛra walasa ka dɔ fara penisiyɔn kan ani ka baara jate lakɔlibila kɔfɛ i n"a fɔ baara janya.
  Medvedev ni faamaw ma ɲinɛ o kɔ. Walasa u ka jɔ ka wote a ye. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, foroba sɔrɔko fɔlenw tiɲɛna, wa nilifɛnw minnu bɛ se dɔrɔmɛ ba kelen ma, olu tun bɛ sɔn. O min, tiɲɛ na, o diyara faama in ye. O cogo kelen na, yamaruya ka sɔrɔ ka sow ni dugukolow sɔrɔ jamana kɔkan, ka fara jatew kan.
  Walasa ka sigarɛtiminbagaw sɔrɔ, sigarɛtimin sariya nɔgɔyara kosɛbɛ. Dɔlɔ feereli tun bɛ sɔn su fɛ, hali wasa tun bɛ kɛ sariya kɔnɔ. O laban in bisimilalen don oligarkiw fɛ, tiɲɛ na, mun na ka bɔnɛ o sɔrɔ sugu la k"a ta dugujukɔrɔ.
  "Dolls" porogaramu seginna ka na. U y"a daminɛ ka cɛnimusoya kɛcogo caman jira telewisɔn na.
  Medvedev fana ye yafa ɲini, wa a yɛrɛ ye yamaruya di ko dɛmɛ wari ka di kasodenw ma. Wa nin fana ye wote kɛmɛsarada la camanba ye. Ani kasodenw yɛrɛ n'u somɔgɔw.
  Kuma bɛɛ la, Medvedev ye kumasen in fɔ ko : hɔrɔnya caman! Tiɲɛ na, Irisi jamana sɛgɛnnen don Putin ka fangatigiya la. Ni i tɛna muso farilankolon yɛrɛ ye telewisɔn na!
  Wa tiɲɛ na, a ɲinina k"a jira ko: ɲɛnamaya kɛra hɔrɔnya ye, ɲɛnamaya kɛra ɲɛnajɛ ye!
  Medvedev ye dɔlɔ sɔngɔ fana jigin ani a ye sira di biyɛri piblisite ma telewisɔn na. Tiɲɛ na, mun na ka taa yɔrɔ jan.
  Nka kɛlɛ tun be ka daminɛ Kawukasi jamana na. Putin bɔlen kɔ yen, kulusigilaw y"a daminɛ ka nɛɛma ni josariyaw ɲini ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Wa u ka ŋaniyaba dɔw bonyalen don dɔrɔn. Ka fara o kan, Turquie y"a daminɛ ka degunba kɛ Kawukasi kan, u ka laɲiniw cayara, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Siri jamana na, Erdogan ye fɛn caman sɔrɔ a hakili la. O ko juguyara ni petoroli sɔngɔ jigin ye, o de kosɔn, gazi sɔngɔ jiginna. Venezuela de ye dɔ fara sɛnɛfɛnw bɔli kan Maduro ka fanga tiɲɛni kɔfɛ. Ameriki ni Iran labanna ka bεnkan Sɔrɔ, wa gɔfɛrɛnaman kelen Sìgira Libi jamana na.
  Petroli sɔngɔ jigin ye Irisi ruble bin, ka nafolosɔrɔbaliya bonya, ka sara ni penisiyɔn jiginni nafa dɔgɔya.
  Wa, kɛlɛcɛw ka baara min tun bɛ ka caya Kawukasi, o ye tulon kɛ ni Medvedev ye.
  U ko ale ma Se ka Putin ka ciyɛn Lakana. Wa min bɛ kɛ caman na, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma caman na: superstar y"a yɛrɛ sigi a nɔnabila barikama ye.
  USA ni Arabu jamanaw bɛɛ ani hali Iran ye danfarako lawuli Kawukasi jamana na. Nka bɛnbaliya donna lakanabagaw ni ɲɔgɔn cɛ. Dɔw tun b"a fɛ hali bi ka Putin ka baarakɛɲɔgɔn min ye kabini waati jan, n"o ye Medvedev ye, o ye jamanakuntigi ye! Ani mɔgɔ wɛrɛw tun bɛna Sergei Shoigu min ka di kosɛbɛ, o don a kɔnɔ.
  Nka o laban in ma Dɛmɛ oligarkiw ni izinitigiw fɛ. U y"a jate numanbolo ye kojugu, wa miliyarikɛlaw tun sɛgɛnnen don mɔgɔ kelen ka dictature (jamanatigiya) la. Bɛɛ tun b"a fɛ liberal ka sigi masasigilan kan ani ka bɛnkan sɔrɔ ni Tlebi jamanaw ye. Medvedev, min tun bɛ makɔnɔni na fo jamanakuntigi ka kandidaw tɔgɔ sɛbɛnni waati ka ban, o ye Shoigu gɛn ka bɔ baara la. Fɛn min ye ɲagami lase sɔrɔdasiw ma.
  . SABABU No. 2nan.
  O kɔfɛ, Medvedev ye layidu ta Shoigu la kabini tuma jan, ka kɛ marisikalo jɔyɔrɔ ye, ka minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔ bonyalen jɔyɔrɔ di a ma. Fana, a ye populist (jamanaba) taama ye. Nka a mana kɛ cogo o cogo, ka kɔn kalata ɲɛ, o tun tɛ jamanakuntigi kɔrɔsigi nɔfɛ.
  Zelensky ka dɔgɔ, a bɛ ɲɛtaa sɔrɔ, a bɛ kuma ka ɲɛ, a bɛ kuru sɔrɔ. Wa hali n"a tɔgɔ sɛbɛnna, jamanakuntigi kandida kɛmɛ fila ni kɔ y"u ka ɲɛmɔgɔya mara, sɔsɔli tɛ min na. Nka Medvedev tun ka kan ka kɛlɛ kɛ hali bi walasa ka jɔyɔrɔ filanan sɔrɔ. A ma miiri min na, Alla Pugacheva Kɛra a ka ɲɔgɔndankɛla ye ka Se a ka 'taama flanan na. Prima donna kɔrɔba min tun ma ɲɛnajɛ kɛ kabini waati jan, wa a tun t"a fɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la PR la, o barika banna ka pan ka don jatebɔ la.
  N"a sɔrɔ o tun ye politikikɛlaw dimi kɛcogo ye. Zhirinovsky ni Zyuganov kɔni, u ka jatebɔw dɔgɔyara kosɛbɛ. Jamanadenw sɛgɛnnen don kosɛbɛ nin politikitɔn fila ninnu na. Ka fara o kan, ɲɛmɔgɔ fitininw ni ɲɛmɔgɔ fɔlɔw bɔra u ka kalata kɛnɛ kan.
  Demushkin, min ye martyr ja sɔrɔ kaso la, o y"a fara a kan k"a kɔlɔsi. Suraikin ma Se ka jatebla Sɔrɔ hali bì, nka a ka parti mɔgɔ wɛrɛ, Sergei Kovalev, n"o ye Risi bɔksikɛla ŋana ye, ale fana y"a da Minɛ ka jatebla Sɔrɔ.
  A bɛɛ lajɛlen na, Sergei Kovalev kɛra cɛ nafama ye. A ye jɔyɔrɔ ta Moskow dugutigiya la, wa, bɛɛ tun ma miiri min na, a kɛra filanan ye. A donna Irisi jamana ka kominisi parti la. Wa a y"a daminɛ fana k"a ka jatebɔ kɛcogo ɲɛ.
  A ka kan ka Kɔlɔsi ko Sergey Kovalev ye bɔksikɛla ŋanaba ye kosɛbɛ - a ka fisa ni bɛɛ ye Risikaw cɛma, hali a tɛmɛna Kostya Tszyu kan.
  O cogo la, Sergei Kovalev ye terminator ye ani a bɛ Medvedev gɛrɛfɛ farati la.
  Tiɲɛ don, Irisi jamana ka sɛgɛsɛgɛli baarada fanba bɛ ni jatebɔw ye ani... O. jamanakuntigi ye jateminɛ kɛ ka tɛmɛ a dan kan. Nka o kɔrɔsigi in kɛra ka ɲɛ. Nka, Medvedev ma hɛrɛ sɔrɔ kosɛbɛ. Putin kɔfɛ, cogo dɔ la, nafolo kɛra sɛgɛn ye. Petroli sɔngɔ tora ka jigin, ruble wari fana jiginna, sɔngɔ wulila joona. Kawukasi tun bɛ ka jeni ka taa a fɛ. Wa hali Kadyrov ka cɛdenw y"a daminɛ ka kɛlɛ kɛ kɛlɛcɛw fan fɛ. Nin ye ko ye. Wa o kɔ fɛ, talibanw ye binkanni Kɛ Risi sɔrɔdasiw kan Tajikistan dancɛ la.
  Wa i n"a fɔ a kɛra cogo min na, Irisi sɔrɔdasiw tun ma labɛn. Medvedev y"a yɛrɛ sigi sen kan tugun. Ka fara o kan, jatigɛwale dɔ bɔra kɛnɛ kan min ɲɛsinnen bɛ sonyali ma Lakana minisiriso ni nafolo minisiriso la. Dugukolonɔn dɔ binna Medvedev teriw kan minnu ye a teriw ye kabini tuma jan. Siga fana donna mɔgɔ min ye dɔrɔmɛ miliyari kɛmɛ caman sonya Irisi jamana na. Sigasigali fana. Ani kunnafonidilaw kɛra mɔgɔ farimanw ye...
  Zelensky ye kalata kanpaɲi kɛ ni hakilisigi ye, baarakɛcogo la, i n"a fɔ yiracogo. Zhirinovsky, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, a ye baara kɛ faamaw ye ka tɛmɛ a yɛrɛ kan. Zyuganov tun bɛ bugɔ ani ka a sɔgɔ ni kɔnɔ tolilenw ye. O kɔ fɛ tugun ko kɛlenw...
  Tiɲɛ don, Ksenia Sobchak y"a sen don kalataw la, wa a ma se k"a yɛrɛ tanga ka konik fili kɛnɛma. A y"a ta ka gato dɔ fili Zhirinovsky ɲɛda la. Ani, a ye mɔgɔw hakili sama. A fana kɛra epically kosɛbɛ.
  Alexander Povetkin fana y"a sen don kalataw la. Irisi bɔksikɛla in, a dɛsɛlen kɔ Joshua fɛ, a ma se ka segin ka mɛn, o kɔfɛ, a ye kɛlɛ fila-fila kɛ ni a juguw ye minnu bɛ se ka tɛmɛ, wa a tiɲɛna kɛlɛ juguba dɔ la. A kɛlen k"a ka baara dafa, a donna politiki la, a y"a daminɛ ka fasodenɲumanya tɔn dɔ sigi sen kan.
  Fɔlɔ, a ma ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ.
  Nka, Povetkin y"a jugu bugɔ a ɲɛda la telewisɔn sɔsɔli dɔ senfɛ. A y'a yɛrɛ Bɔ ɲɔgɔn na wa o y'a ka jatebla Kɔrɔta dɔɔnin.
  A bɛɛ lajɛlen na, kalataw kɛra hystérique (hystérique) ye.
  U ye telewisɔn sɔsɔliw kɛ : u ye segin bisaba di walasa ka jaabi di, sɔsɔli kɛra. Fɛtiw, kɛlɛw, jatigɛwalew. Farasi kuuru dɔ.
  Medvedev kɔrɔtara ni maloya tɛ, nka a ka jate ma bonya tiɲɛ na. Bɔli ka Taa 'ɲɛnajɛ flanan na, o bɛ siga la halibi.
  Zelensky tun bɛ ɲɛfɛ ni danfaraba ye. Wa, o tɛ kabako ye! San duuru kɔnɔ, Vladimir sera ka baarakɛbaliya ban ani ka iziniw ni iziniw bɛɛ labɛn kokura, ka kura jɔ.
  Zelensky ka seko dɔ kɛra sɛnɛko ni fanga sɔrɔyɔrɔ wɛrɛw yiriwali ye.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Ukraine jamana na, kuran-sɛnɛyɔrɔw bɔra kɛnɛ kan minnu bɛ baara kɛ ani ka charge (sara) ka bɔ fiɲɛ tansiyɔn danfara la. Ka fara dugukolo kan kuran sɛnɛyɔrɔw kan. Ani fɛn caman wɛrɛw. O la, baara kɛli ni ionosphère fanga ye. A kɛra ten fo dɔnniya taara petoroli ni gazi kɛlɛ.
  Fɛn min ye mɔgɔw kabakoya tiɲɛ na, o kɛra izini dɔ bɔli ye Ukraine jamana na min bɛ dumuni dilannenw dilan, k"u di Sinuwa ma. Ani Irisi jamana ye dɔ bɔ dumunifɛnw feereli la jamana wɛrɛw la.
  Mɔgɔ sugandilenw fana tùn bɛ Ukrayinakaw 'cɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Vladimir Klitschko. Boksɛri tɔgɔba in tun ka baara tun ka gɛlɛn. A seginna ka taa ring la: a ye Charr ni Tyson Fury kɛlɛ. Nka a ka seginkanni sabanan ni Josue ye, a ye bɔnɛ sɔrɔ hali bi tugun, nka a ye wari caman sɔrɔ. Wa a y'a Jira k'a ka lafiɲɛbɔ laban Kɛra bɔksi la.
  Nka o kɔ, a seginna ka na tugun. A ye kɛlɛ kɛ Kiev ni Gassiev ye, ka se sɔrɔ. O kɔfɛ, a ye kɛlɛ wɛrɛ Kɛ ka diɲɛ ntolatantɔn ŋana basigilen tɔgɔ Sɔrɔ - a laban na, a ye Foreman ka jatebla ni Joe Louis ka jatebla fla bɛɛ Tiɲɛ. O kɔ fɛ a y'a ka jɔyɔrɔfalen Laseli Irisi ni Ukraine jamana jɛlenw ka jamanakuntigiya la. Wa a ka kan k"a Fɔ ko Vladimir Klitschko Ukrayinakaw 'cɛ, o ye flanan ye Zelensky yɛrɛ kɔ fɛ. Wa hali n"a si hakɛ ka ca bɔksi la, Vladimir Klitschko ye kalata kanpaɲi waati la kaban, a ye lafasali wajibiyalen dɔ kɛ bɔksikɛla dɔ kama min tun ka dɔgɔ n"a ye san mugan. Wa a ye se sɔrɔ tugun ni knockout ye.
  O kɔfɛ, Vladimir Klitschko ka jatebɔ wulila, wa a gɛrɛla Medvedev la, ka sababu sɔrɔ ka taa a ka ɲɔgɔndan filanan na.
  Kuma bɛɛ la, nin kalataw tun bɛ ni fɛn kelen ye min tun ka di sɔsɔli tɛ min na: Zelensky, wa kɛlɛ tun bɛ yen min tun ka surun kosɛbɛ jɔyɔrɔ filanan sɔrɔli la. Alla Pugacheva, n"o tùn ye Medvedev Tɛmɛ waati kunkurunnin kɔnɔ jɔyɔrɔ flanan ka kὲlɛ la, o y"a da Minɛ k"a sen Bɔ a la. Sariya siratigɛ la, a tun tɛ yeelen bɔ ni fɛn ye min bɛ yeelen bɔ. Wa Vladimir Klitschko Nàna jɔyɔrɔ flanan na. Nka a ka wotekɛlaw ma sabati kosɛbɛ. Sergey Kovalev, min sera ka taa dɛsɛ saba kɔfɛ ka cɛsirilan gɛlɛn naani bɛɛ lajɛ, ale fana ye kɛlɛ kɛ ring kɔnɔ, ka se ka ntolatantɔn ŋanaya tɔgɔ sɔrɔ tugun.
  Wa a ka jatebla wulila tugun. A tùn bɛ Se fana ka Se 'sèn flanan na. Ukrayina bɔksikɛla wɛrɛw : Usik ni Lomachenko ye Zelensky dɛmɛ ani jamanakuntigiw ma u sen don a la. Hali n"u fila bɛɛ ma u ka baara dafa fɔlɔ. Mun na u ka kan ka ban? Usik ye Joshua Kὲlɛ ni kuru ye, wa a Kɛra diɲɛ ntolatantɔn ŋana ye min tɛ sɔsɔli Kɛ. Lomachenko bɛ yaala-yaala ka bɔ girinya suguya dɔ la ka taa dɔ wɛrɛ la, wa a bɛ sara kosɛbɛ fo a tɛ sɔn k"a ka baara ban.
  Kalata kanpaɲi fana bɛ Kɛ Ameriki jamana na. Donald bɛ taa san fila kɔfɛ, wa a tɛ kɛnɛya tiɲɛ na fo a bɛ se ka boli ka kɛ san sabanan ye. Kamalenninw bɛ ka boli jamanakuntigi ka jɔyɔrɔ la. Ka bɔ Demokaratiw fɛ, muso guvɛrinama cɛɲi kosɛbɛ min si bɛ san bisaba ni kɔnɔntɔn ɲɔgɔn na - n"a sɔrɔla o ye muso fitinin ye jamanakuntigi ka kandidaw cɛma. Ka bɔ Repibilikikaw fana na, ka bɔ jenerali kamalenninw na Iran kɛlɛ la.
  Politikitɔnw ka bɔnsɔn Changé Ameriki.
  Irisi jamana na, n"a sɔrɔla Putin tun bɛ se ka Zelensky kɛlɛ, nka a jɛlen don ko a jenilen don baara la. Overvoltage ye a ka baara kɛ! A tun b"a fɛ min na, o tun ye k"a fanga jate ka tɛmɛ a dan kan, wa a kana da a lamini na. Walima n"a sɔrɔ u ye baga don a fana na. Nazarbayev bɔlen kɔ, demokarasi jikuru wɛrɛ daminɛna CIS kɔnɔ. Kazakhstan kɛra pariti ka jamana ye. Belarus jamana na, Lukashenko tununna cogo dɔ la ni siga ye. Wa jamanakuntigi fana kɛra fɛntigi ye.
  Jikuru wɛrɛ nana. Turquie jamana na, parlement (jamanaba) ye Erdogan kɛlɛ kaban. Pendule (pendule) y"a yɛrɛ wuli ka taa fan dɔ fɛ.
  Zelensky ye sariyasunba Changé tiɲɛ na walasa ka autocratie caman kɛ, nka Tlebi fɛ, a bɛ jate u yɛrɛ ta dɔ ye! Wa, jamanadenw ka lajɛw bɛ kɛ tuma bɛɛ. Ani, kuma hɔrɔnya yɛrɛyɛrɛ bɛ yen.
  A mana kɛ cogo o cogo, Zelensky tɛ gɛlɛya kɛrɛnkɛrɛnnen sɔrɔ ka se sɔrɔ a ka ɲɔgɔndan filanan na. A ka c"a la, Medvedev de bɛna se ka don ɲɔgɔndan filanan na - marako nafolo bɛ se ka se sɔrɔ ni mɔgɔw ka dɔnniya dɔgɔyali ye, wa a tɛ kɛ fanga ye min bɛ ɲɛ kosɛbɛ. Mɔgɔ caman y"a kɔlɔsi ko u ni kalataw bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na Ukraine jamana na - jamanakuntigi ka kandida caman, Zelensky ka ɲɛmɔgɔya, gɔfɛrɛnaman ka jate dɔgɔyali, ani jatebɔ caman.
  Yala Zelensky bɛ Se ka Putin Kὲlɛ, o ye ɲininkali ye halibi, nka a jɛlen don ko Medvedev tùn ma Se jamana ɲɛmaa jɔyɔrɔ ma. Wa demokarasi yan, a ye tulon kɛ ni faamaw ye.
  Medvedev ma se k"a yɛrɛ labɛn tiɲɛ na kɛlɛ in kama. A jogo tɛ kelen ye. Kɛlɛcɛ sɛbɛ tɛ!
  Nka gɛlɛya min bɛ yɛrɛmahɔrɔnya bɛɛ la, o ye ko a nɔfɛmɔgɔw man ɲi kosɛbɛ! A ka c"a la, dictateur tun bɛ barikantan dɔ bila a nɔ na walasa a kana a ka fanga tiɲɛ! Misali la, Nazarbayev nɔnabila fanga tun ka dɔgɔ. Wa a t"a fɛ - a farikolo nɔgɔlen don !
  Nka Vladimir Zelensky, a mana kɛ cogo o cogo, a nana fanga la ka bɔ kɛlɛcɛw la, wa a tɛ barikantan ye.
  A ka kan k"a Fɔ ko Putin fana tùn bɛ Jate farikolo nɔgɔlen ni barikantan ye, o de y"a To u Sìgira jamanatigiya la, Yeltsin dakanba kɔ fɛ. Nka i n"a fɔ a y"a sɔrɔ cogo min na, jinɛw bɛ o nɔgɔ lafiyalen kɔnɔ!
  Wa o kɔ fɛ, a y'a Sɔrɔ ko nɔgɔ in ma Dɔgɔya ten o bɛɛ kɔ fɛ. Nka a bɛ iko Medvedev tɛ waraba ye saga fini na, nka tiɲɛ na, saga dabɔlen don. Wa a tɛ se ka fanga lajɛ.
  Zhirinovsky ye Zelensky mafiɲɛya ni kuma nɔgɔlenw ye ani a ye alamaɲi sara. Jamanakuntigi kandida tan ni caman y"u yɛrɛ Bɔ ka Medvedev dɛmɛ, nka o ma foyi Bɔ. Mɔgɔ tɔgɔba minnu ye dolow Kɛ, bɔksikɛla Denis Lebedev tùn bɛ yen. Tiɲɛ na, a ye ɲɛtaa Kɛ fɛɛrɛko siratigɛ la dɔrɔn. Jagokɛlaw ni laadala mɔgɔ fitininw fana tun bɛ yen. Sɛbɛnnikɛlaw la, Sergei Lukyanenko dɔrɔn de ye Medvedev dɛmɛ. Mɔgɔ tɔw tun b"a fɛ k"u yɛrɛ kɔrɔta. Wa bɛɛ tun dalen bɛ ɲɛnajɛ la.
  Medvedev ye bonya sɔrɔ kosɛbɛ. Nka jigiya tun bɛ yen ko sɔrɔdasi, kasobon ani polisiw bɛna wote i n"a fɔ a yamaruyara cogo min na. Plus bribery bɛ yen wotekɛlaw fɛ. Wa tiɲɛ na, wote kɛli joona. Yan fana, ɲɛtaa sira bɛɛ bɛ yen.
  Ɔwɔ, o de kɛra tigitigi sababu ye ka dɔ fara faamaw ka baara kan. Aw ye wote kɛ joona. Wa yen, tiɲɛ na, nkalontigɛ bɛ yen. Ani nege ka wote ni i dusukun ye.
  Medvedev tɛ i n"a fɔ san 1996 kalataw, a ma se ka dɔ fara a ka jate kan. Yeltsin, n ka kan k"a fɔ ko ale fana ye hɛrɛ sɔrɔ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Dzhokhar Dudayev sara balawu la. Fɛnɲɛnɛma sugu min y"a kin, o ma fɛɛrɛw tigɛ minnu bɛ kɛ tuma bɛɛ weleli senfɛ. O bɛɛ kɔ fɛ, n"a tùn Kɛra dɔɔnin ka Kɔn o ɲɛ, u tùn tɛna waati Sɔrɔ ka gɛrɛntɛ Kɛ. Wa dɔɔnin o kɔfɛ, antɛni dɔrɔn de tun bɛna datugu, wa Dzhokhar yɛrɛ tun bɛna kɛ yɔrɔ jan na. Nin ye o ɲɛnajɛ sugu ye kɛlɛ la ani propagande la.
  Wa sisan i tɛ se ka Dudayev ban. Wa Raduev si tɛ yen, min minɛna ni hakilintan ye ten Irisi jamanakuntigi ka kalataw ɲɛsigi don na. Nka Dudayev Jr t'a fɛ ka sa kalataw waati. Wa a bɛɛ lajɛlen na, a bɛ ikomi a nɔfɛmɔgɔw ka triumvirate: Yeltsin, Putin, Medvedev bɛ ka tigɛ...
  A ɲinina ka wari di wotekɛlaw ma, o bɔra kɛnɛ kan, wa o kɛra sababu ye ka jatigɛwale wɛrɛw kɛ. Fasodenɲumanya ma mɔgɔ si dɛmɛ, a y"a miiri ko: Ala ta ye Ala ta ye, ani Sesar ta ye Sezar ta ye. A ka c"a la, Yeltsin ka fanga kɔrɔ a kɛra cogo dɔ la ko a nɔgɔyara. Ani kun dɔw kosɔn, Ɔrɔmu Ɔrɔmu Egilisi ye Yeltsin fan fɛ, a tun bɛ iko jigiya si tɛ a la fewu. Ani izini sɛrɛkiliw.
  Wa o kɔfɛ, Irisi oligarkiw y"a daminɛ ka Zelensky sɛgɛsɛgɛ. A bɛ iko a tɛ se ka kɛ ka Medvedev lamɔ.
  Ani kunnafonidilaw ka dusukunnataw y"a daminɛ ka Changé. Zelensky tun bɛ tanu ka taa a fɛ. Zhirinovsky y"a daminɛ k"a fɔ kaban ko tiɲɛ na, a tɔgɔla ye diamant cɛ ye.
  Medvedev ye sara ni penisiyɔnw caya siɲɛ fila tugun. Nka ruble labanna ka bin. Wa, nafolosɔrɔbaliya daminɛna. Tarifuw fana cayara.
  A yɛrɛ tun ka kan ka juru ɲini FMI fɛ. Ani, petoroli ni gazi bɛ ka sɔngɔ dɔgɔya ka taa a fɛ.
  Iran, Venezuela, Libi, Arabie Saoudite bɛɛ bɛ ka dɔ fara jagokɛlaw ka jago kan. Wa USA jamana na, shale bɔli fɛɛrɛ kura dɔ Dabɔra. Musakaw jigira kosɛbɛ.
  Wa o kɔfɛ, sɔrɔko gɛlɛya ni ɲagami bɛ yen Sinuwa jamana na. Ayiwa, a jɛlen don - n sɛgɛnnen don kominisi parti ka fanga la. Ani Sinuwaw b"a fɛ hɔrɔnya ni parti caman ka sigikafɔ ka kɛ!
  Yɛlɛma dɔɔnin donna fanga la Ɛndujamana na. A ɲinini Kɛra ka fanga-dafirili Kɛ ani ka dictature (jamanatigiya) Sìgi sen kan.
  Kɛlɛ min kɛra Kawukasi jamana na, o bonyalen don kosɛbɛ. Yɛlɛmaba fana daminɛna Sibiri jamana na. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, faranfasibagaw ye fanga sɔrɔ.
  Angletɛri jamana na, o parti ye se sɔrɔ kalataw la : " Renaissance ", nka, jɛkulu dɔ kɔnɔ ni Labour ye. Masamuso Elizabɛti bɛ balo la hali bi, nka a ye layidu ta ko a bɛna lafiɲɛbɔ kɛ a san kɛmɛnan na, o kɔfɛ, jamanadenw ka lajɛba bɛna kɛ walasa ka masaya ban. Ani Angletɛri jamanakuntigi ka jɔyɔrɔba.
  Faransi tɛ lafiya la. Mary Lipen ye se sɔrɔ Macron nɔ na, wa a y"a ɲini ka dictature (jamanatigiya) sigi sen kan. Nka faransikaw yɛrɛ t"a dɔn u b"a fɛ min na, u ye Maidan kura labɛn. Ɔwɔ, min ɲɔgɔn ma deli ka kɛ a bonya la. Ani Mariyama wajibiyara ka labɛn juguw bila walasa ka Arabuw ni mɔgɔ wɛrɛw gɛn. O kɔfɛ, min ka jugu ni o bɛɛ ye, o ye ko Kiiritigɛsoba ye jamanakuntigi ka kalata tiɲɛ, wa Mariyama minɛna.
  Kalata fɔlɔw fana laseli kɛra Faransi. O kɔrɔ ye ko i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, ɲagami bɛ yɔrɔ bɛɛ.
  Belarus jamana na, u kɛlen kɔ ka Lukashenko ka fanga jugu sɔrɔ, u ye jamanadenw ka lajɛba kɛ, ka jamanakuntigi ka jɔyɔrɔ ban pewu. Repibiliki kɛra pariti ye, ani minisiriɲɛmɔgɔ kura y"a fɔ ko a bɛ se ka kɛ ko a bɛ se ka don Irisi jamana na. Nka jamanakuntigi ka kalataw kɔfɛ yen. Zelensky ka di kosɛbɛ Belarus jamana na.
  Kazakhstan jamana na, jamanatigi ni pariti cɛsiraw tiɲɛna. Bagabagali tun bɛ yen ko u bɛna bɔ fanga la. Nka u Sɔnna o ma joona, nka jamana kuntigi ka fanga Dɔgɔyara ka T"a fɛ.
  Medvedev tun bɛ siran ka taa a fɛ. Kalataw tun bɛ ka surunya, wa Zelensky ka jatebɔ tun ka bon siɲɛ caman. Tiɲɛ don, a tɛ se sɔrɔ a ka ɲɔgɔndan fɔlɔ la, nka a mana kɛ cogo o cogo, Medvedev bɛ foli kɛ. Jatebla dɔrɔn de bɛ yen ka nanbara walima knock out.
  Gundolajɛ dɔ kɛra. Irisi miliyarikɛlaw ye ɲɔgɔn lajɛ.
  Medvedev y"a fɔ k"a ɲɛsin a ma ko:
  - Yala i b'a fɛ Ukraine dunan dɔ ka mansamara jamanakuntigi ka fanga belebeleba sɔrɔ wa ?
  Deribasco y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - an b'a fɛ wo, an t'a fɛ wo, an ka kan ka bɛn ni gofɛrɛnaman o gofɛrɛnaman ye ! Zelensky tɛ kominisi ye, wa... Nin tɛ Zyuganov ye, min ma bɛn an ma cogo si la!
  Medvedev y"a fɔ ni jalen ye ko:
  - Ukraine jamana na, sɔrɔta impositi ka ca kosɛbɛ ka tɛmɛ Irisi jamana kan !
  Roman Abramovich ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a fɔ ko:
  - Jɔn b' an ka sɔrɔ dɔn ani k' a jate ! O tɛmɛnen kɔ, u dɔgɔyara yen kɔsa in na, wa a bɛ ɲini ka kɛ an ta ye!
  Prokhorov y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Faamaw bɛ ka yɛlɛma. An bɛ to yen! I bɛ se ka mun laadi?
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni dimi ye:
  - N dalen t"a la ko Yeltsin ye se sɔrɔ tiɲɛ na !
  Deribasco ye jaabi di ni nɛnɛ ye:
  - Ni Yeltsin ka kɛlɛɲɔgɔn tun tɛ Zyuganov ye, o tuma na, Borik tun tɛna se ka sababu caman sɔrɔ tiɲɛ na. Nka mɔgɔw hakili tun bɛ kominisi fanga ka "fɛnɲɛnɛmaw" la kosɛbɛ hali bi. O ye : etajɛri lankolonw, kartiw, kuponw, viziti kartiw, layini janw, sara min ye dɔrɔmɛ duuru ye kalo kɔnɔ. Tiɲɛ don, mɔgɔ si tun t"a fɛ ka segin nin jahanama waatiw la. Ka fara o kan, ka bɔnɛ ɲɛnajɛ la, ani politiki jirali la, ka fara filimuw kan minnu bɛ cɛnimusoya kɛ, ani fɛn caman wɛrɛw. Jama tun b"a fɛ ka hɔrɔnya sɔrɔ. Wa u ma wote Yeltsin ye, nka u ye Scarecrow Zyuganov kɛlɛ. Nka Zelensky tɛna jama lasiran. A tɛ i n"a fɔ Putin, a tɛna "Doll" porogaramu datugu, wa a tɛna mɔgɔw bila kartiw kan. San bi kɔnɔntɔn ni wɔɔrɔ tɛ se ka segin a kan. Yeltsin ye kɛmɛsarada la duuru fo wɔɔrɔ sonya, nka a ye se sɔrɔ ni danfara tan ni saba ye! O la sa, a bɛ ɲini ka kɛ tilennenya ye!
  Wa Zelensky bɛ ɲɛfɛ ni ɲɛtaa ye fo i tɛna se k"a gosi!
  Medvedev ye kulekan bɔ ko:
  - U ye n fili ! An sɔnna o ma!
  Roman Abramov y"a kɔlɔsi ko:
  - A dɔgɔyalenba sankɔrɔta bɛna bɔ an na ! Ani i ye Ursi ye... I y"i ka pension sɔrɔ kaban!
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I ka kan ka jeni jahanama kɔnɔ !
  Prokhorov y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye ko:
  - jahanama tɛ yen ! Siranfɛn dɔrɔn de bɛ yen ka wari lajɛ!
  Medvedev ye ɲininkali kɛ ni hakili ɲagami ye ko:
  - Awɔ? Ni Ala tɛ yen do?
  Prokhorov ye nisɔndiya jira k"a jaabi ko:
  -Ala jumɛn? U b"a jira cogo wɛrɛ la!
  Roman Abramovich ye hakilina di ko:
  - Laala i ka dannaya kura kɛ ! Min ye nafolotigi ye, Ala b'o kanu! Min ka nafolo ka bon, Sebaayabɛɛtigi de bɛ o kanu kosɛbɛ!
  Medvedev y"a kunkolo wuli ko:
  - Logique don ! Nka, jama bɛna mun fɔ?
  Roman Abramovich ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Mɔgɔw bɛ se ka kalan !
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - N jigi b'a kan ko an bɛ to teriw ye !
  O kɔfɛ a bɔra boon kɔnɔ...
  Kow kaleidoscope (kaleidoscope) dɔ tora ka diya diɲɛ kɔnɔ. Vitali Klitschko fana seginna ka na ring kɔnɔ ka kɛlɛ kɛ Kiev ntolatanyɔrɔ la. A ye Michael Tyson kɛlɛ. Cɛkɔrɔba fila, minnu tɔgɔ bɔra kosɛbɛ ani minnu ka di mɔgɔw ye. Ayiwa, u ye wari caman lajɛ. Michael Tyson kɔni sɔnna o kɛlɛ ma, bawo a tun bɛ ɲini ka kɛ delilikɛla ye.
  Hali ni Vitali Klitschko, min tun ka dɔgɔ ani min nafa ka bon kosɛbɛ, n"o tun ka ɲi kosɛbɛ, o y"a bugɔ tiɲɛ na. Vladimir Klitschko y"a Jira ko hali b"a fɛ ka diɲɛ ntolatantɔn ŋana dafalen tɔgɔ Sɔrɔ ani ka kɛlɛ Kɛ ni Usik ye. O kɔfɛ a bɛna jatebɔ bɛɛ tiɲɛ, ka kɛ diɲɛ ntolatantɔn ŋana kɔrɔba ye... Wa a bɛ se ka a hakili sigi. A ka kan ka mun wɛrɛ gosi? Joe Louis ye gosi kaban, ani Foreman ye gosi, wa a ye diɲɛ girinyaba ta siɲɛ naani.
  Vitali Klitschko ye wari caman sɔrɔ o kɛlɛ in na, ka dɔ fara a ka nafolo ni tɔgɔladon kan, wa a ye kɛlɛ nɔgɔya kosɛbɛ.
  Zelensky ye Vitaliy Klitschko di Ilya Muromets ka sanulama ma. Wa o ye hinɛ wɛrɛ lase a ma.
  Politiki diɲɛ kɔnɔ, bɔksikɛlaw kɛra fɛn ye min diyara mɔgɔw ye kosɛbɛ. Floyd Maweather kɛra Ameriki jamanakuntigi ka kandida ye. A yɛrɛmahɔrɔnyalen don cogoya la. Ani ni jatebɔ ɲuman ye. Wa miliyarikɛ, ani bɔksikɛla min ma se ka se sɔrɔ, ani cɛ nɛrɛma dun. Mun na a tɛ kɛ ɲɔgɔndankɛla ye?
  Floyd Maweizer ye jamanakuntigi Zelensky dɛmɛ kalataw la, ka layidu ta teriya la.
  Floyd damadɔw tun b"a fɛ ka segin ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni Paquio ye, wa u ye wari caman lajɛ o kama.
  A jɛlen don ko Medvedev tun bɛ ka bɔnɛ a ka fanga la. Walasa ka 'sènbɔli nafa dɔɔnin Dabɔ, a ye Anatoly Kashpirovsky Kɛ kɛnɛya minisiri ye ni minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔsigi jɔyɔrɔ ye. O min, tiɲɛ na, o ye 'yɔrɔ barikama ye, nka a ma Se. A kɛra cogo o cogo, Anatoly Kashpirovsky kɛra minisiri kɔrɔba ye ani minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔsigi Irisi jamana tariku bɛɛ kɔnɔ. Ɔwɔ, disikitigi dɔ! Dmitry Medvedev fana ye Angletɛri masakɛmuso ka Ordre di Andre senuma weleli fɔlɔ ma, wa hali a ye o cɛfarin dolow di Shoigu ma. Ani a ye Gorbachev bɔsi a ka jɔyɔrɔba la. O min, a bɛɛ lajɛlen na, a man di ten.
  A ye Beria fana ta k'a lasegin Marisikalo jɔyɔrɔ la. Laala walasa ka mɔgɔw sama
  ka taa u fan fɛ Stalinistw fɛ. Ani Boris Nemtsov ye yamaruya sɔrɔ a salen kɔfɛ ka ɲɛsin Fasokanw ma, o ye diplomu fɔlɔ ye. O tɛmɛnen 'kɔ, a ye Volgograd tɔgɔ Da a ka sariya fɛ k'a Kɛ Stalingrad ye. Fana ka flirt kɛ ni Stalinistw ye. Nka fana ni liberaliw ye. Novodvorskoy ye a salen kɔfɛ, a ye Irisi jamana ka cɛfarin tɔgɔ di a ma ani... Stalin!
  A salen kɔfɛ, Medvedev fana ye Andre senuma weleli fɔlɔ ka yamaruya di Yuri Gagarin ma. Wa a ye Se sɔrɔli Lasegin Leonid Ilya Brezhnev ma. A ma deli ka kɛ, Medvedev ye Irisi jamana ka cɛfarin ka sanu dolow di Garry Kasparov ma.
  Fana, ka flirt ni liberalw ye. Ani ni kominisiw ye. Aw ni anw ta fila bɛɛ.
  Medvedev fana ye Andre senuma welelen fɔlɔ ka yamaruya di Pape Fransisko fɔlɔ ma.
  Ani fana, nilifɛn minnu bɛ di ni bolomafaraw ye kosɛbɛ ka bɔ "faamaba" yɔrɔ! Ka fara o kan, Medvedev ye lafiɲɛbɔ san jigin tugun cɛw ni musow bɛɛ bolo ka se san bi duuru ni duuru ma, a ma miiri min na. O min Kɛra 'sèn ye. Wa tugun a ye dɔ fara pension (pension) kan.
  Aw bɛ se ka mun kɛ kalataw ɲɛsigi don na?
  Ka fara o kan, jamanakuntigi kɔrɔsigi ye Vladimir Zhirinovsky di jenerali kɔrɔsigi jɔyɔrɔ ma. I n"a fɔ, baara kantigiya kama, i k"a sɔrɔ matigi kamankun na. Wa a denkɛ Igor Lebedev kɛra jamana kɔkankow minisiri ye k"a sɔrɔ a ma miiri a la, Lavrov kɔrɔlen n"a kanubali nɔ na Tlebi fɛ.
  Medvedev fana ye Demushkin bila ka kɛ jamana kɔnɔkow minisiriso ɲɛmɔgɔ ye, nka fasodenɲumanya fangatigi ma sɔn. O jɔyɔrɔ kura ninnu na, Ksenia Sobchak sigili ka kɛ laadalakow minisiri ye, o kɛra fɛn ye min bɛ mɔgɔ kabakoya. Ale y"a ye ko a ka jatebɔ ka dɔgɔ kosɛbɛ, a sɔnna o ma. Nka a ye minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔsigi jɔyɔrɔ fana ɲini. Medvedev sɔnna o ma.
  Yavlinsky fana y"a sen don kalataw la, nka a banana pewu, a y"a yɛrɛ bɔ kɛnɛyako la.
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi fana ye Irisi jamana ka cɛfarin dolow di a ma.
  Mikhail Kasyanov ye yamaruya sɔrɔ ka ɲɛsin Fasokanw ma, o min ye kalanso fɔlɔ ye, ani sɔrɔko ladilikɛla bonyalen jɔyɔrɔ. Mun na a y"a yɛrɛ Bɔ a la ka Medvedev dɛmɛ. Nka nin ye kɛmɛsarada la tilayɔrɔ fitininba ye.
  Sergei Kovalev ye farikoloɲɛnajɛ minisiri di u ma, nka a kɛra i n"a fɔ o ma se a bolo.
  Kɛlɛ dɔ wulila ni sariyasunba kiritigɛso ɲɛmɔgɔ ye. Zorkin labanna ka taa. Nka n ka kan ka o posti sugu di jɔn ma? A ka fisa muso de ma! U y'a di Alla Pugacheva ma.
  Nka dɔnkilidala tɔgɔba in banna, k"a fɔ ko o tɛ ale ta ye. O bɛɛ n"a ta, Medvedev ye Irisi jamana ka cɛfarin dolow di a ma. Hali ni Alla ma sɔn ka wale kɛ a nɔfɛ.
  Nka jɔn de bɛna kɛ sariyasunba kiritigɛso ɲɛmɔgɔ ye? Jagokɛyɔrɔ in bɛ sɔgɔsɔgɔ. Shoigu fana banna - a ka profil tɛ !
  A ma miiri min na, Dima Bilan sɔnna o ma. Hali n"a y"a sɔrɔ tiɲɛ tɛ ko nin y"a ka profil ye! Wa tiɲɛ na, ka kɛ dɔnkilidala ye, o bɛ nafa caman lase mɔgɔ ma, wa a ka di kosɛbɛ ka tɛmɛ ka kɛ sariyasunba kiritigɛso ɲɛmɔgɔ ye.
  Medvedev, a kɛra cogo o cogo, a y"a yɛrɛ minɛ joona o la, ka dolow di Irisi jamana ka cɛfarin ma.
  Dima Bilan kɔni ko nin ye tulonko dɔrɔn de ye. Nka, jamana bɛɛ ka sɔnni na, Lyudmila Putina kɛra sariyasunba kiritigɛso ɲɛmɔgɔ ye. O kɛra wale barikama ye, n"i y"a jateminɛ ko Putin tun ka di kosɛbɛ Irisi jamana na, nka a tun bɛ kɔfɛ dɔɔnin kaban, wa a ma se ka Medvedev kisi.
  Hali ni cɛsiribaw kɛra. Nka sɔngɔw tun bɛ ka wuli, ruble wari falen hakɛ tun bɛ ka jigin, talibanw tun bɛ ka taa ɲɛ Tajikistan, foyi tun tɛ yen min bɛ se ka wotekɛlaw lasun.
  Waati laban na, Gennady Zyuganov kɛra minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔ fɔlɔ ye min bɛ bloc social (sosiyali bloki) ɲɛnabɔ. Nka nin ye poultice ye kaban suw fɛ.
  Wa Zyuganov yɛrɛ ye wotekɛlaw bɔnɛ pewu kaban.
  Degtyarev kɛra procureur général ye wote ɲɛsigi don na. Fana jamanakuntigi ka kandida don ka bɔ Liberal Democratic Party la.
  Medvedev jiginna ka taa fɛɛrɛ kuraw ɲini. Kalata wale kabakoma dɔ Kɛra sanu-medali kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ dili ye min tɔgɔ Dara Zhukov fɛ, ka Di Fasokanw ka kɛlɛba kɛlɛden kɔrɔw bɛɛ ma. Ani miliyɔn kelen Irisi rubles ka boot. Nka Fasokanw ka kɛlɛba kɛlɛden kɔrɔw damadɔ dɔrɔn de tora.
  Medvedev fana ye Andre senuma weleli fɔlɔ ka Ordre di Tereshkova ma. Hali ni sababu bɛ yen, mun na i tɛ o sara? O la, Anatoly Karpov bɛ se ka di Irisi jamana ka cɛfarin dɔ ma. A ye ɛkizamɛn ntolatanna ŋana ye! Wa Alekhine, ani Botvinnik, ani Tal ni Spassky, Tigran - bɛna jaabiw di a salen kɔfɛ - a man jugu fewu !
  Hero of Russia stars - o ye fɛn ye min ka di!
  A ka di ka jaabiw di ani ka medaliw di. Wa n"an fana ye yamaruya dɔ Sìgi min tɔgɔ Dara Putin kan. Dakun naani bɛ yen : naaninan - nɛgɛso, sabanan - warijɛ, filanan - sanu, fɔlɔ - sanu ni diamant !
  Medvedev ye fɛn in dabɔbaa ye min ye nin ye.
  Nka, o fana tɛ bɔli kɛ. Zelensky fana bɛ ka yamaruya kura sigi sen kan. Misali la, Taras Shevchenko ka komandi. Walima Taras Bulba ye! Walima Gogol! Mun na an bɛ waati tiɲɛ fɛn fitininw na? Ani Ordre min tɔgɔ dara Kozhedub kan! Nin ye Zelensky ka wale barikama ye walasa ka numanbolo fanga diyabɔ. Kuma bɛɛ la, tiɲɛ don, Zelensky tɛ kominisi ye, wa hali numanfɛla fana tɛ. O la sa, gɛlɛyaw tun bɛ se ka sɔrɔ a la. Nka kominisi minnu tun bɛ Irisi jamana na, olu tun tɛ ni ɲɛmɔgɔ ye.
  Ani fana, Andrei Navalny? Cogo dɔ la, bɛɛ ɲinɛna a kɔ. Yala i ma boli jamanakuntigi ka jɔyɔrɔ la tiɲɛ na wa? Nka Andrei Navalny bɛ baara kɛ Zelensky ka kulu kɔnɔ kabini waati jan, wa a ye caman kɛ kaban nɔgɔlenya kɛlɛli la Ukraine jamana na.
  O la sa, mɔgɔ si ma sa fɔlɔ! Wa balimaya jamana fila ninnu faralen ɲɔgɔn kan ani jamana ɲɛmaa ka kalata bɛɛ lajɛlen taabolo bɛ senna.
  Andrei Navalny fana bɛna Zelensky ko... I n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na, a bɛ tasuma na.
  Ani a bɛ wale kɛ ni fanga ye ni fanga ye min bɛ mɔgɔ bila ka miiri.
  Wa o waati kelen na ni nɔgɔya ye kosɛbɛ, walasa wotekɛlaw kana siran. Trump ka cogoya tɛ hali dɔɔnin.
  Wa waati kura bɛ ka na diɲɛ kɔnɔ - lakana ni hakilisigi. Demokarasi ni diɲɛnatigɛ ladilanni bɛ ka daminɛ Arabu Saoudite jamana na, wa a bɛɛ lajɛlen na, diinɛko juguya bɛ ka dɔgɔya. Tiɲɛ na, mɔgɔ caman bɛ se ka Kuranɛ ni dɔnniya cɛ sɔsɔli kalan ɛntɛrinɛti kan, k"u yɛrɛ ɲininka: mun na u bɛ nin kɛ? Kun jumɛnw de b"a to an b"a jate ko Kuranɛ ni Bibulu ye Ala ka kuma ye?
  Ni mɔgɔw y"a daminɛ ka miiri ani ka ɲininkaliw kɛ, u tɛ kɔrɔtɔ tugun ten. Tiɲɛ na, mun na san kɛmɛ bɛ wuli? Ka tɛmɛ o kan, i n"a fɔ saya siran! Wa o la sa, mɔgɔ damadɔw de bɛ siran ka sa fo u ka bana!
  Kalata ɲɛsigi don na, Medvedev ye banakɔtaa sarali ni nafaw wuli sebaliw ye. Dɔ farala tankiw dilanni kan fana...
  Medvedev, walasa k"a yɛrɛ jira iko faso kanubaga, a ye sɔrɔdasi musakaw dancɛ kɔrɔta kosɛbɛ. Bear tanki, n"o ye jinɛw bɛɛ la belebeleba ye, n"a girinya ka ca ni tɔni kɛmɛ ye, wa a bɛ ni nukliyɛri reactor ye motɛri nɔ na, o bilala ka kɛ jamaba ye.
  Bear porozɛ in Dabɔra Putin ka fanga kɔrɔ, a yɛrɛ ka yamaruyaw kan. O hakilina tun ye ka monster tank dɔ Dabɔ walasa ka siran. Mobili in kɛra girinyaba ye, wa a sɔngɔ tun ka gɛlɛn, ni kɛlɛkɛminɛn caman ye ani misiri fila minnu bɛ baara la.
  Mobili in danfara tun ye a teliya ye min ka ca ni kilomɛtɛrɛ kɛmɛ ye lɛrɛ kɔnɔ, a girinya tun ye tɔni kɛmɛ ni bi duuru ye, ani fanga maralenba min tun bɛ a la k"a sababu kɛ nukliyɛri reactor ye.
  Tiɲɛ don, boli senfɛ, ko jugu wɛrɛ kɛra - wuluwulu pɛrɛnna. Wa tuguni, o hakilina in kɛra tiɲɛ ye. U ye Medvedev tulo geren tiɲɛ yɛrɛ la.
  Wa o kɔfɛ, yɔrɔ wɛrɛ kɛra ni jamanakuntigi kɔrɔsigi ye - i tɛ se k"a miiri k"a dabɔ a kama. Medvedev y"a ɲini ka jiri dɔ gosi yiritigɛlaw ɲɛkɔrɔ tuma min na, o binna seli tabali kan yɛrɛ ni dumuni ye. O la, Irisi jamana ka waati-dafalen ɲɛmaa min ma ɲɛ, o y"a yɛrɛ maloya tugun.
  Ɔwɔ, Medvedev tun tɛ hɛrɛ sɔrɔ tiɲɛ na. O nafolo sugu ye fɛn ye min bɛ kɛ ni fɛn ye: a bɛ mɔgɔ sara, ka mɔgɔ wɛrɛ dusu tiɲɛ. Yala Nicholas II tun ka jugu tiɲɛ na o cogo la, misali la, nka fanga kɔrɔbaw y"a dusu tiɲɛ tiɲɛ na. O la sa, Medvedev, a bɛɛ lajɛlen na, mɔgɔ hakilitigi, a ye fɛn bɛɛ bɔ a yɛrɛ la tiɲɛ yɛrɛ la.
  A ɲinini minnu kɛra ka fɛn dɔ kɛ, olu kɛra kɛlɛli ni kuncɛbaya ye.
  A kɛra i n"a fɔ Medvedev tun bɛ ka kirin tigadɛgɛ kɔnɔ. Wa o kɔfɛ, gɛlɛya wɛrɛw wulila. Minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔsigi fana tun bɛ nanbarako dɔ la.
  Wa yan, tiɲɛ na, a tun tɛ se ka kɛ ni Andrei Navalny tun tɛ. Nin cɛ in bɛna bɛn a ma tuma bɛɛ!
  N ye o dalilu tiɲɛnenw sɔrɔ minnu bɛ mɔgɔ jalaki Medvedev n"a ka taamaɲɔgɔnw kan - o jatigɛwale in kɛra kabako ye. Kuma surun na, Navalny ni mɔgɔ minnu binna a ka bɔnɛba kɔrɔ, olu fila bɛɛ tɔgɔ bɔra.
  Ani Medvedev tun ka kan ka daliluw di ani ka o daji ko. Fɛn bɛɛ bɔnna a kan. Kalataw tɛ, siranfɛnw dɔrɔn.
  Wote don na, Medvedev sera yen kɔlɔsili kɔnɔ. A jɛlen don ko a dusu tiɲɛna ani ko a dalen tun tɛ a la. N bolow tun bɛ ka yɛrɛyɛrɛ tuma min na n ye wotesɛbɛn ta. A ka yamaruya laban in fɛ, jamanakuntigi kɔrɔsigi ye sɔrɔdasi ni polisiw ka sara caya siɲɛ saba. Ani penisiyɔn siɲɛ duuru!
  Nka, Anastasia Orlova ye tulo geren kandida la min bɛna kɛ dictateur jɔyɔrɔ la ni hakilitigiya ye:
  - A ka gɛlɛn ka sigi bayonɛti kan ! Yan, a bɛ wariko kuran dɔ bila!
  O kɔfɛ, terminator sungurunnin y"a ta k"a jira n"a senkɔniw ye.
  Anastasia kɔni ye sungurunnin ye min tɛna a ka kumaw don a ka bɔrɛ kɔnɔ. Witty, barikama, nɛnɛ, charismatic.
  Wa o cogo la cɛ caman y'a kanu. Ka fara o kan, Anastasia ye blonde ye min bɛ dimi kosɛbɛ, wa a tɛ taa a da ni a ma cɛ kura sugandi su fɛ. Tiɲɛ don, a bɛ cɛ cɛɲiw sugandi, minnu bɛ farikoloɲɛnajɛ kɛ, minnu farikolo ka bon, tuma dɔw la, hali minnu ka dɔgɔ kosɛbɛ. Nka siga t"a la ko a tɛ kelen ye. A bɛ iko ka charge (sara) kokura ni fanga ye. Wa mɔgɔ si t"o kɛlɛcɛ sirannin in jate jatɔmuso ye.
  O kɔfɛ, o muso barikama ni farikolotigi sugu fɛ, a bɛ iko a ka nɛnɛ kosɛbɛ.
  Anastasia fana ye wote kɛ, ka wotesɛbɛn ta n"a sen cɛɲiw bolokɔnincininw ye, wa nin ye sɛbɛnfura kuuru ye, a ka gɛlɛn ka tɔgɔ sɔrɔ yɔrɔ min na, k"a bila a yɛrɛ ye k"a sɔrɔ a ma kɛ ni ɲɛngoya kunntan ye. Ayiwa, a jɛlen don jɔn de bolo!
  O kɔfɛ, a y"a ka ja belebele jira n"a senkɔniw ye!
  Vladimir Zelensky nana wote kɛ nɛgɛso kan. A ye pan ka firifiri. I n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, a bɛ kɛlɛ kɛ ani a bɛ dimi. Napoléon Bonaparte yɛrɛ de ye.
  Wa tiɲɛ na, n ye wote kɛ ni teliya ye, i n"a fɔ a tun bɛ fɔ cogo min na.
  Vladimir Klitschko ma Bɔ kalataw la abada. Wa a fana ye wote kɛ a yɛrɛ ye k"a bolonɔ bila Medvedev la.
  O waati laban yɛrɛ la, Nikolai Valuev ye Irisi jamana ka cɛfarin dolow sɔrɔ Medvedev fɛ ani jamana kɔnɔko minisiri jɔyɔrɔ. N ma se k"a filimu kɛ dɔɔnin dɔɔnin. Hali n'a ma Sɔn k'a Fɔ a ye wote Kɛ mɔgɔ min ye.
  Mɔgɔ caman ye wote kɛ yan: Alla Pugacheva, ani Suraikin...
  Tiɲɛ don, Zhirinovsky ma se k"a yɛrɛ tanga a ka taamasiyɛn ma. A y"a ta k"a ka Vladimir Zelensky ja tigɛ ka bɔ wotekɛyɔrɔ yɛrɛ la, ka layidu ta ko siga t"a la ko a bɛna marifa ci a la n"a nana fanga la.
  Dima Bilan ye dɔnkili da wote kɛtuma na :
  - Fɛn bɛɛ tɛ se ka kɛ , n b' a dɔn tiɲɛ na ! Bilan bɛna sugandi, a ye kɛlɛcɛ nɔgɔlen ye!
  O kɔ, dolow wɛrɛw bɔra kɛnɛ kan.
  Garry Kasparov y"a jira ko fanga bɛ ka Changé, wa ko Medvedev bɛna bɔ yen ani n"ale ye Putin ka waati laban bɛ ban.
  O waati kelen na, diɲɛ ntolatantɔn ŋana kɔrɔ in y"a Fɔ ko ale t"a fɛ k"a ka ɛkizamɛn baara daminɛ kokura. Ani ka Steinitz ka san hakɛ jatebɔ tiɲɛ. Wa ko Irisi jamana bɛna ɲɛmɔgɔ ɲuman ni demokarasi sɔrɔ sɔɔni, wa zariw ka waati laban bɛna kɛ ko tɛmɛnen ye.
  Wa ko Garry Kasparov y"a yɛrɛ ka ɛkizamɛn dabɔ, min bɛna diya diɲɛ fan bɛɛ la sɔɔni.
  Ani a ye pankurun kɛmɛ-cell jira. Jateden kuraw bɔra a kɔnɔ. Tulonkɛla fila kelen-kelen bɛɛ: masakɛ ni masamuso kɛrɛfɛ. Ka fara o kan, tulonkokɛla bɛ taama i n"a fɔ masamuso, nka a bɛ gosi dɔrɔn i n"a fɔ kɛlɛcɛ. Ani bɛlɛkisɛtigi fila bɛ da la sanni ka kɛ piyɔnw ye. Tigɛkɛlaw bɛ taa i n"a fɔ piyɔniyew, nka u bɛ marifa ci k"u kɛ kɛrɛfɛ ka tɛmɛn kɛnɛ fila kan. Tiɲɛ don, ikomi u bɛ pankurun da yɛrɛ la, u nafa bɛ dɔgɔya dɔɔnin. Nka u bɛ Se fana ka Yɛlɛma ka Kɛ cogo o cogo.
  Siga t"a la, Garry Kasparov ka ɛkizamɛn ye mɔgɔw ni kunnafonidilaw hakili sama.
  Navalny ye layidu ta ko Kasparov bɛna kɛ minisiri ye sisan.
  Anatoly Karpov fana ye wote kɛ. Nka a ye ntolatantɔn kɔrɔ kɔrɔ ye kaban, o de la a ye layidu ta ko a bɛna laadilikan dɔrɔn de di. Wa a ko, a ka c"a la, fɛnba dɔw bɛ na. Ani mun bɛna fisaya sini ka tɛmɛ kunun kan!
  Kaban kalata don na, Medvedev y"a jira ko lafiɲɛbɔ fitinin waati bɛ ka caya Irisi jamana na ka se baarakɛdon bisaba ma, wa ko muso minnu bɛɛ ye den tan walima ka tɛmɛ o kan bange, olu bɛɛ bɛna sara sɔrɔ a fɛ : Irisi jamana ka cɛfarin dolow Fɛdɛrasiɔn.
  Populist move kura, wa n ka kan k"a fɔ ko a barika ka bon kosɛbɛ. Nka a tɛmɛna. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la kalata don na, a jɛlen don ko nin ye baara dɔrɔn de ye jama ye.
  A jɛlen don ko Medvedev tun bɛ ka bɔnɛ a ka fanga la... A ka fanga banbali tun sɛgɛnnen don kosɛbɛ fɛn bɛɛ la.
  Jama tun b"a fɛ ka pan ka bɔ Putin ka jirisunba la, wa fɛn caman Changement minnɔgɔ tun mɔna. Ka fara o kan, Medvedev ka sebaliya min jɛlen don ka kɛ mɔgɔ barikama ye, o kɛra fɛn ye min jɛlen don.
  Zelensky, ka jate sɔrɔ ani ka wale kɛ k"a sɔrɔ jamanadenw ka fanga ni layidu kunntan tɛ, a jigi dalen bɛ a kan ko a taara ɲɛ.
  O wotew minnu Kɛra bɔyɔrɔ la, olu y'a Jira k'a Fɔ ko ale de ye 'fɛn ye min ka di kosɛbɛ. Nka n"a sɔrɔla Medvedev bɛna se ka don ɲɔgɔndan filanan na, o ye ɲininkali ye hali bi! Sisan, Vladimir Klitschko ni Sergey Kovalev, ani Grudinin fana bɛ Se k'a Gɛlɛya nin yɔrɔ in na.
  Zyuganov ye wote kɛ laban na. Irisi jamana ka kominisi parti ɲɛmɔgɔ kɔrɔ, banabagatɔ, min tun ye Grudin tɔgɔ tigɛ, ka sɔgɔsɔgɔ. Ɔwɔ, a tɛ doni nɔgɔn ye ka kɛ Irisi jamana minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔ fɔlɔ ye, a bɛ san biwɔɔrɔ bɔ. Yala a mago bɛ o la wa?
  Ani Zyuganov, a ninakiliba, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  An bɛna taa kɛlɛ la tugun
  Soviyetikiw ka fanga kosɔn...
  Wa iko kelen an na sa - .
  A kɛlɛli la!
  A ye sɛgɛn ka bɔ kabini kɔnɔ. Ayi, a bɛna a ka baara bila sɔɔni.
  Waati tun bɛ ka surunya, jamanakuntigi kalataw kunnafoni fɔlɔw tun bɛna daminɛ ka se. Irisi tun bɛ ka fɛn caman Changements (Yɛlɛmabaw) kɛ. ɲɔgɔnyew ni ɲininiw fana kɛra walasa ka jɛɲɔgɔnya kɛ ni Irisi jamana ye Belarus jamana na . Fɛn bɛɛ kɛra dimi ni nisɔndiya ye ka taa a fɛ.
  Irisi jamanatigi-kalataw la, mɔgɔ minnu nana, olu sera hakɛ caman ma kalata wɛrɛw tariku kɔnɔ, a bɛ se ka kɛ kɛmɛsarada la bi kɔnɔntɔn ye.
  Wa u y"a jira dɔrɔn ko wotekɛyɔrɔw dabɔra, wa wote jate daminɛna ka bɔ kɔrɔnfɛla yɔrɔjanw na.
  . SABABU No. 3nan.
  O ɲɔgɔndan fɔlɔ jaabiw y"a daminɛ ka woyo ka bɔ kɔrɔnfɛla yɔrɔjan na. I n"a fɔ hakilina ɲininiw bɛɛ y"a fɔ cogo min na, Zelensky tun bɛ ɲɛmɔgɔya la ni jigiya ye. Medvedev yɛrɛ tun tɛ filanan ye fɔlɔ. Grudinin ni Vladimir Klitschko ye kɛlɛ Kɛ walasa ka jɔyɔrɔ flanan Sɔrɔ. Kandida kɛmɛ fila ɲɔgɔn wɛrɛw tun bɛ o lisi kan, o de y"a to u y"u ka wotew jɛnsɛn. Nka, Zelensky ye tɔnɔ sɔrɔ kɛmɛsarada la bi duuru ɲɔgɔn na Sibiri jamana na, wa a tun bɛ se ka jate kɛ hali ka se sɔrɔ a ka ɲɔgɔndan fɔlɔ la.
  Medvedev y"a fɔ a dusukunw na ko:
  - An tun b'a fɛ ka fɛn bɛɛ la ɲuman sɔrɔ, nka an ye wote kɛ ɲɛnajɛ kama !
  Zelensky tun ye laconic ye:
  - Tiɲɛ ye se sɔrɔ !
  Kalata kunnafoniw tun bɛ ka Changé tuma bɛɛ, nka Zelensky ka jɔyɔrɔ fɔlɔ ni danfaraba ma Changé. Fɛn wɛrɛ ye ko Grudinin ni Klitschko ye sɛgɛn dɔɔnin Kɛ. Wa Medvedev y"a daminɛ ka na jɔyɔrɔ filanan na, hali ni a ni ɲɛmɔgɔ cɛ danfara ka ca ni siɲɛ saba ye. Jamanakuntigi kɔrɔsigi ye fɛn caman sɔrɔ Tchechenia, sɔrɔdasiya la, kasobon dɔ la sani kiritigɛ ka kɛ. Bon a jɛlen don. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, mɔgɔ minɛyɔrɔ la sani kiritigɛ ka kɛ. A ka gɛlɛn ka tɛmɛn ka wote jate kɔlɔsi yen.
  Nka, Medvedev ye kasoden caman bila ka bɔ kaso la ani dɔ farali ma bonya i n"a fɔ a tun b"a fɛ cogo min na.
  Nka gɛlɛyaba la, an sera ka taa ɲɛ ka taa ɲɔgɔndan filanan na. Hali ni Zelensky ye kɛmɛsarada la binaani ɲɔgɔn ta u bɛɛ lajɛlen na, Medvedev ma se ka tan ni saba lajɛ dɔrɔn. Ka fara o kan, ni warimara ye wotekɛlaw la ani sariya tiɲɛniw. Ɔwɔ, Dmitry Anatolyevich kɛra barika dɔgɔyalen ye dɔɔnin. A sabanan tun ye Vladimir Klitschko ye. O ye 'sèn fitinin ye dɛ, a naaninan ye Grudinin ye. Dima Bilan fana Nàna duurunan na k'a sɔrɔ a ma Laɲini. Sergey Kovalev ye jɔyɔrɔ wɔɔrɔnan sɔrɔ, hali n"a ka jate tun ka bon. Zhirinovsky yɛrɛ ma Se ka Dòn tan fɔlɔw la nin sen in na. Tiɲɛ don, Medvedev ye o yɔrɔnin bɛɛ ka kolonɛli jenerali jɔyɔrɔ di a ma baara kantigiya kosɔn ani Irisi jamana ka cɛfarin dolow.
  O dususalo sara sugu bɛ i ka baarakɛla kantigi ye. O tɛmɛnen kɔ, Dima Bilan ye Irisi jamana ka cɛfarin dolow sɔrɔ ani Ordre pour la services à la faso, degré fɔlɔ.
  Nka Dima ko hali bi a tɛna Medvedev dɛmɛ. Nka, jɔyɔrɔ min bɛ Zelensky ko la, o fana tɛ jɛya. Vladimir Klitschko dɔrɔn de ye wote kɛ kɛnɛ kan Zelenskaya nɔfɛ. O tɛmɛnen 'kɔ, nin bɔksikɛla in y'a Jira k'a bɛna Kὲlɛ Kɛ Moskow ni 2020 sàn Olɛnpi ntolatantɔn ŋana ye. Wa ko si hakɛ danfara t"a tɔɔrɔ. Ko Vladimir barika ka bon ani a dusu ka di ka tɛmɛn fɔlɔ kan.
  Nka, Medvedev ye Irisi dolow ka cɛfarin Di Vladimir Klitschko ni Vitali Klitschko fila bɛɛ ma. I n"a fɔ, a ye cɛ tilennen ye. Aw balimaw ye caman kɛ bɔksi la, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Vladimir.
  Vitaly y"a jira ko fɛn min ka jugu kosɛbɛ Maidan na, o ye ko o de kosɔn a ma Holmes ka jatebɔ tiɲɛ. Nka, a ye sababu bɛɛ sɔrɔ!
  Wa, yɔrɔnin kelen Vitaly tun b"a fɛ ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni Gassiev ye Kiev. O min ye 'yɛrɛyɛrɛ dɔ Kɛ. Mun na i t"a lajɛ?
  Sergey Kovalev fana tùn b'a fɛ ka t'a fɛ a ka baara la, k'a hakili Jigin ko Hoppins, hali n'a kɔrɔla, a ye diɲɛ ntolatantɔn ŋanaw ni kelenya tɔgɔlatɔnw Kὲlɛ. Wa ko sisan Zelesky ni Medvedev si t"a fɛ ka baara kɛ gɔfɛrɛnaman na. Wa a b"a fɛ ka kɛlɛ kɛ.
  Cɛdenw tun bɛ ni dusu bɛrɛ ye tiɲɛ na. Boksɛri tɔw la, Dima Bivol y"a jira ko a b"a fɛ ka Kovalev kɛlɛ.
  Medvedev ye kumaɲɔgɔnya kɛ ni Grudin ye. A ye layidu ta a ye ko sanu kuluw bɛna di a ma. Grudinin tun t"a fɛ foyi ka dɔgɔ ni minisiriɲɛmɔgɔya jɔyɔrɔ ye. A ma miiri min na, Zyuganov kɔrɔba ye Medvedev dɛmɛ, ka Grudinin wele a ka fara jamanakuntigi kɔrɔsigi ka kulu kan. Nka o kɔfɛ, gɛlɛyaw ni farali wulila kominisiw cɛma. O min ma diya kandida fila bɛɛ ye.
  Nka Sergei Udaltsov ye kuma ta Zelenky ta fan fɛ. U b"a fɔ ko juguya fila cɛma an ka kan ka minnu sugandi an tun ma minnu dɔn fɔlɔ !
  Nikolai Valuev ye jɛɲɔgɔnya dɔ labɛn Zelensky ni Medvedev cɛ: Zelensky jamanakuntigi - Medvedev minisiriɲɛmɔgɔ. A diyara oligarkiw ye dɛ! Ka fara o kan, u y"u hakili jigin ko kelenya ko dɔ bɛ yen min ma fɔ: ko jamana wɛrɛw bɛna minisiriɲɛmɔgɔ ni jamanakuntigiw sɔrɔ ka bɔ u yɛrɛ ta la.
  Wa ikomi Zelensky ye se sɔrɔ jamanakuntigi ka kalata la, o tuma na fɛ, Irisi jamana ka lasigiden dɔ ka kan ka kɛ minisiriɲɛmɔgɔ ye. Nka Medvedev bɛ 'taama flanan na halibi.
  Nka, Zelensky y"a fɔ ko ɔwɔ, minisiriɲɛmɔgɔ bɛna bɔ Irisi jamana na, nka Medvedev tɛna bɔ! Sabula Risikaw sɛgɛnnen don a ka ɲɛmɔgɔya la. Wa min ka kan, o ye mɔgɔ ye min bɛ se sɔrɔko la kosɛbɛ ani min ka ko kɛlenw bɛ ɲɛtaa sɔrɔ, a tɛ dɛsɛ ye i n"a fɔ Medvedev ta!
  Sosiyete ka sɛgɛsɛgɛliw kunnafoniw y"a jira ko Irisi jamanaden fanba tun t"a fɛ ka Medvedev ye minisiriɲɛmɔgɔ ye. Ni an y"a fɔ k"a jɛya, kɛmɛsarada la, mɔgɔ bi kɔnɔntɔn ɲɔgɔn tun bɛ o kɛlɛ.
  Rogozin seginna ka bɔ politiki ɲinɛni na a ma miiri min na, wa a y"a daminɛ ka jate minisiriɲɛmɔgɔ ye min bɛ se ka kɛ. Ani fana, Irisi jamanaden caman tun b"a fɛ ka Andrei Navalny ye u ka minisiriɲɛmɔgɔ ye.
  O la sa, tariku wotoro tun bɛ ka girin teliya la ka taa a fɛ.
  Diɲɛ kɔnɔ, tiɲɛ don, Tlebi jamanaw ye Zelensky dɛmɛ, Sinuwa ma to a yɛrɛ la. Jamana fanba fana ye Zelensky ta ye, ale min tun jatera demokarasi ye ani tilebin jamanaden. Nka Medvedev tun ye Putin ka jɛɲɔgɔn ye kabini waati jan. U yɛrɛ kumana ɲɛmɔgɔ fila ka ɲɔgɔndɛmɛ kan. Wa a jɛlen don ko Medvedev tɛ fin ni wuluwulu ye fewu i n"a fɔ a b"a fɛ ka kɛ cogo min na. Kalataw fana bɛ Kɛ Ameriki jamana na. Kὲlɛ min Kɛra Repibiliki kamalennin dɔ ni Demokaratiki muso dɔ cɛ. Wa a ye 'sèn bi duuru ni bi duuru ye. Yɛlɛma bɛ se ka kɛ fana Sinuwa jamana na, ɲɛmaa Xi bɛ ni kɛnɛyako gɛlɛyaw ye. Wa a bɛ iko sababu bɛ yen ko ɲɛmɔgɔ dɔ bɛna bila a nɔ na min ka demokarasi ka ca.
  Kuma bɛɛ la, Sinuwa jamana ka oligarki b"a fɛ ka hɔrɔnya ni demokarasi caman sɔrɔ, nka jamanadenw tɛ ɲɛnajɛ bɛrɛ kɛ. U ye kalata sugu jumɛnw ye n"u laban dɔnna ka kɔn o ɲɛ?
  Dictature (jamanatigiya) modɛli y"a daminɛ ka tunun. Bɛɛ tun b"a fɛ fɛn dɔ ka tɛmɛn ka kɛ cogs dɔrɔn ye.
  Zelensky ye fɛn kuraw ni fɛn kuraw kɛ mɔgɔ ye, ani fɛn minnu ye ɲɛtaa sɔrɔ o la. Wa Irisi jamana na, o tun bɛ jate koɲuman. Mɔgɔw tun t"a fɛ kasobonw, kanpaɲiw, walima siran mɔgɔw bɛɛ ka siran.
  Mɔgɔw bɔnsɔn dɔ Changé, wa bɛɛ b"a fɛ ka Changé. Hali Kuba, yɔrɔ min na Castro ka fanga, jamanadenw tun bɛ min kɔniya, o tun bɛ mɔgɔ kabakoya. Hali ni fanga tun bɛ tɔgɔ wɛrɛ kɔrɔ. Kore Worodugu jamana na, fɛn caman b"a la ka fɛn caman Changement (Yɛlɛma) minnɔgɔ fana bɛ yen. Ka fara o kan, Korekaw tun b"a fɔ tuma caman na ko: masakɛya tɛ kominisi ta ye! Wa ko dictateur fatɔ ka kan ka taa!
  Yɛlɛma nege tun bɛ ka bonya diɲɛ fan bɛɛ la, wa Zelensky tun bɛ o jikuru in na. Ani, a ye ɲɛtaa sɔrɔ ka ɲɛ!
  Wa Kore Worodugu jamana na, mɔgɔw ye ɲɔgɔn sɔsɔli kɛ. Min dictateur (jamanatigiya) fanga ye marifa ci ni marifaw ye. O kɛra barbari min bɛ fanga la farafinna kɔnɔ, o jiralan wɛrɛ ye.
  Trump y"a jira ko Ameriki jamana bɛ se ka nin dictature (jamanatigiya) in gɛlɛya ɲɛnabɔ ni fanga ye. Wa ko nukliyɛri bɔnbu tɛna u lasiran. Trump y"a Jira ka t"a fɛ ko Ameriki bɛ ka marifa suguw kɔrɔbɔ kaban ko thermonucléaire charge (sara) si tɛna Kɛ farati ye.
  Nka Trump ka waati tun bɛ ka ban. Wa o la, ale de ye jamanakuntigi kɔrɔba ye. Ka fara o kan, Carter salen kɔfɛ, a yɛrɛ kɛra jamanakuntigi kɔrɔw bɛɛ la kɔrɔba ye. Oow! Ani, ɲɛnajɛ bɛ funankɛninw kanu! Ni Trump tun ye muso fitinin dɔ kɛ a kɛlɛɲɔgɔn ye, a ka c"a la, a tun tɛna se sɔrɔ a kan hali dɔɔnin!
  A bɛ iko karma sariya b"a fɔ ko: hɛrɛ ka kɛ denmisɛnw ye! Hali ni Ronald Reagan kɛra danfara ye sariya in na!
  Wa, Gorbachev min tun ka dɔgɔ kosɛbɛ, o kɛra dɛsɛbaga ye. Hali ni mɔgɔ dɔ bɛ se k"a fɔ ko Mikhail Sergeevich tun filila wa? URSS faama fɔlɔ min tun bɛ hadamaden ka kan fɔ. Wa, jama ma a faamu! Walima n"a sɔrɔ hali jamanadenw tɛ, nka mɔgɔba dɔw!
  Oh, o ɲɔgɔnna chance! Vladimir Vladimirovich Putin ye 'sàn hakɛ jumɛn Sɔrɔ, wa a ye 'sèn joli Sɔrɔ?
  Wa ni Nicholas II tun ye hɛrɛ sɔrɔ dɔɔnin - misali la, ni Amiral Makarov tun tora ɲɛnamaya la, Irisi tun bɛna kɛ mɔgɔba ni fangatigi ye cogo min na o waati la. Sinuwa tun bɛna kɛ Irisi jɛman ye ani diɲɛ bɛɛ tun bɛna biri!
  Wa o cogo la, u ye Crimée kelen ta, u samara ka don diɲɛ bɛɛ kɛlɛli la!
  Wa Nicholas II, iko diplomasikɛla nɔgɔlen, a sera ka kumaɲɔgɔnya kɛ Kɔnstantinople ni Azi fitinin fɛ a jɛɲɔgɔnw fɛ.
  Ayiwa, okay, sisan Zelensky phenomenal bɛ ka baara kɛ ka taa a fɛ. Wa kalata filanan bɛ ka surunya.
  Nisɔndiya ni jigiya bɛ ka caya Ukraine jamana na. Medvedev ye sɔsɔli dɔ labɛn telewisɔn na a dabɔra cogo min na. Hali ni nin tɛ kɔrɔba ye. Irisi jamana jamanakuntigi kɔrɔsigi jɔyɔrɔ ma barika sɔrɔ kosɛbɛ. Wa foyi tɛ yen min bɛ se ka waso. Sɔrɔko siratigɛ la, politiki ni kɛlɛ fana tɛ. Kawukasi jamana ka ko juguyara ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Wa foyi tɛ se ka kɛ. Fanga ni diplomasi si tɛ se sɔrɔ. Jɛɲɔgɔnyaw bɛ ka juguya ka taa a fɛ ni Medvedev ka taamakɛlaw ye. Mɔgɔ si tɛ Zar ta kosɛbɛ yan tugun. Hali ni masakɛ bɛ masasigilan kan hali bi.
  Oligarkiw, a bɛɛ lajɛlen na, u tɛ Zelensky kɛlɛ. Lakanalikɛlaw dɔrɔn, walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ, u dɔw nisɔndiyalen tɛ!
  Gundo la, Medvedev ye lakana lajɛba dɔ lajɛ. Baro in tun bɛ kuma ni a ka kan ka ɲɔgɔndan filanan tiɲɛ. Misali la, yala sariya tiɲɛni dɔw kɛra wa? Tiɲɛ don k"u tun bɛ ten! Wa i bɛ se ka fili sɔrɔ nin ko in na ka kalata jaabiw tiɲɛ. Mun na o ko sugu tun bɛna sinsin Kiiritigɛsoba fɛ? A tun bɛ iko o hakilina tun bɛ bɛn kosɛbɛ.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev hakili jigira ko waati dɔ la san 1999 Mɛkalo la, Yeltsin ye baro kɛ fɛɛrɛ dɔ kan sɔrɔdasiw ka fanga tiɲɛni na ani ka Jamana Duma jɛnsɛn!
  Wa a tun bɛ ɲini ka kɛ. Tiɲɛ don, hali o waati la, kelenya tun tɛ lakanabagaw ni ɲɔgɔn cɛ. Dɔw y"a Fɔ ko sugandi nɔgɔman ka fisa : Kiiritigɛsoba bɛ ban fanga bɔli taabolo la k"a sababu Kɛ sariya dɔ tɛ yen min bɛ tali Kɛ Irisi jamanatigi bɔli la. Wa fo nin sariya in ka ta, wa nin ka kɛ sariyasunba sariya ye, pariti tila sabanan fila ni Fɛderasiyɔn ka tɔnba tilancɛ saba ka kan ka lajɛ. Wa Duma fanga bɛna ban, jamanakuntigi fana bɛna ban.
  O kɔfɛ, lakanabagaw ye layidu ta tiɲɛ na ko u bɛna baara kɛ ni kiritigɛsoba ye, ka gɛlɛya in ɲɛnabɔ hɛrɛ la. Yeltsin tun t"a fɛ tiɲɛ na ka taa sɔrɔdasi fanga tiɲɛni na ni kɛmɛsarada la fila ye ani dusukun tantanni duuru. Wa fanga tɛ kelen ye, dɛmɛ fana tɛ kelen ye. Ka fara o kan, san 1993, jama tun bɛ dɛmɛ sɔrɔ hali bi o kalan in na. Wa san 1999 a tun tɛ yen tugun. Wa a tun tɛ se ka kɛ ni o nɔ suguw ye.
  O la, ni impeachment (boli) taabolo tun tɛmɛna, a ka c"a la, a tun bɛna ban ni marifaci ma kɛ.
  Medvedev ye wuli ka taa kiritigɛsoba la walasa ka kalataw tiɲɛ.
  Nka o kɔfɛ, tiɲɛ don, kiritigɛlaw y"a daminɛ ka sɔsɔli kɛ. Ko, u ko hali ni kalataw tiɲɛna, a bɛna segin a kan hali bi. Wa Medvedev ka seko bɛna dɔgɔya dɔrɔn. Ani jamanadenw ka ɲagami bɛna daminɛ.
  O la, u ko, a ka fisa Dmitry ka sɔn a ma ko Zelensky bɛna kɛ Irisi jamanakuntigi ye. Ani k"a ɲini k"i ka yɔrɔ ɲini.
  Ka fara o kan, mɔgɔ caman y"a fɔ ko o clown tɛna ɲɛ sɔrɔ Ukraine jamana na. Nka, n"a sɔrɔ a ye baara kɛ! Ani i man kan ka kasaara kɛ ni molehill ye.
  Medvedev, a kɛlen kɔ ka kuma kiritigɛlaw ni lakanabagaw fɛ, a ye desizɔn ta: ka taa kalataw la o bɛɛ kɔfɛ. Ani ka ɲɔgɔndan filanan minɛ. Wa tiɲɛ na, a bɛna kɛ ten. N"a sɔrɔ kabako dɔ bɛna kɛ o bɛɛ kɔfɛ. Nka, ayi wa? O la, u tɛna a bila kaso la.
  miliyarikɛlaw ka lajɛ fana y"a jira k"u tɛ demokarasi kɛlɛ. Wa ko Zelensky tɛ numanfɛla ye wa a bɛ bɛn u ma. Wa ka Tɛmɛ o kan, ko laban na, tlebinyanfan jamanaw ka sankɔrɔta bɛɛ bɛna Bɔ yen, wa Irisi bɛ laban ka Segin diɲɛ jamanaw ma.
  Sisan, fɛn kelen de tora ka kɛ: ka telewisɔn sɔsɔli kɛ. Zelensky sɔnna o ma, nka Luzhniki ntolatanyɔrɔ dɔrɔn de la. Tiɲɛ don ko nin sɔnna. A y"an hakili jigin kosɛbɛ sanga min tɛmɛna kaban ni Poroshenko ye. Ka fara o kan, danfara min tun bɛ ɲɔgɔndan fɔlɔ la, o tun ka bon kosɛbɛ. Wa Medvedev ka anti-rating ye koba ye.
  Nka telewisɔn sɔsɔliw bɛ i n"a fɔ cɛ min bɛ ji la, n"a bɛ ka bɔgɔdaga minɛ. Lajɛ laban bɛ Kɛ jumadon, kalataw bɛ Kɛ dimansiladon.
  Medvedev, a bɛɛ lajɛlen na, a tun bɛ ka a labɛn. Nka tiɲɛw tɛ a fan fɛ. Wa Poroshenko ka ko kɛlen y"a jira ko i tɛ se ka tiɲɛw Changer ni kumasenw dɔrɔn ye. I n"a fɔ u ma se ka se sɔrɔ dugutigi Luzhkov kan cogo min na, o kɛra waati kelen ye Moskow tariku bɛɛ kɔnɔ, n"o ye telewisɔn cɛmancɛlatɔnw ye baara kɛ dugu ɲɛmɔgɔba kan sisan.
  Nka propagande ma se ka tɛmɛ Moskow dugutigi ka sɔrɔko ɲɛtaa kan. Ani aw kana wote Kiriyanko ma, min ye default sɛbɛnbaga ye! Nka ale de ye kɔrɔta sɔrɔ ka tɛmɛ fɛn bɛɛ kan. N"a sɔrɔ kandida min ma se ka ɲɛ kosɛbɛ, o bilala jago ɲɛmɔgɔ in kama.
  Nka, sisan, Irisi kunnafonidilaw ye kanpaɲi kɛ kosɛbɛ Zelensky ye. Mɔgɔ si tun dalen tɛ Medvedev la. Hali Kiiritigɛsoba tun t"a fɛ ka kalata tiɲɛni ko in lajɛ.
  Fɔlɔ, a kun ye ko, ntolatanyɔrɔ in falen don fo ka se a dan na. A kɔrɔ yɛrɛ la, a bɛ fa.
  Wa a jɛlen don ko sɔsɔliba tun bɛ ka na. Nka, a jɛlen don Medvedev ɲɛda la ko a tun bɛ ɲini ka se ka dɛsɛ. Nka, taama laban ka kan ka kɛ.
  O sɔsɔli daminɛ na, Medvedev ye Vladimir Zhirinovsky sigi jamana kɔnɔkow minisiri ye. Nin ye jigitigɛ kɛcogo laban ye. Nka Zhirinovsky, k"a dɔn ko wotekɛlaw kɛmɛsarada la, biwɔɔrɔ ni kɔ labɛnnen don ka Zelensky ka wote, a tun t"a fɛ hali dɔɔnin ka sɔsɔli kɛ ni jamanakuntigi nata ye. Hali n"a y"a sɔrɔ, a y"a faamu ko a ka c"a la, a tɛna yɔrɔ sɔrɔ Zelensky ka kulu kɔnɔ.
  Ɔwɔ, Vladimir Volfovich kɔrɔla. Nka, Anatoly Kashpirovsky ye kɛnɛya minisiri ye min kɔrɔla yɛrɛ ani minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔ. Nka a fana t"a fɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la ka kanpaɲi kɛ Medvedev ye. Nka, a bɛ se ka to ekipu kɔnɔ. Kɔrɔ ka bon wa o kɔrɔ ye ko dɔnniya ye. Wa ne farikolo cogoya ka ɲi kosɛbɛ dɔrɔn.
  Kashpirov ka ko kɛlen tɛ kabako ye.
  Jɛkafɔ min kɛra ntolatanyɔrɔ la, o daminɛna ni foli ye. Ani kuma minnu bɛ kɛ ni hakilitigiya ye. Nka Zelensky tun bɛ iko mɔgɔ kura, a tun dalen bɛ a yɛrɛ la, a tun dalen bɛ a la, ani a tun bɛ baara kɛ kosɛbɛ.
  Medvedev tun bɛ siran kosɛbɛ ani a y"a daminɛ ka pɛrɛn. A tun tɛ se ka kɛ mɔgɔ ye min bɛ mɔgɔ dalen to a la. Wa kow ka jugu kosɛbɛ jamana kɔnɔ. A jɛlen don ko jamanadenw bɛ Zelensky dɛmɛ. Fɛn bɛɛ bɛ jɔrɔ kosɛbɛ yan.
  Zelensky ka kuma kelen-kelen bɛɛ bɛ taa ni bolonɔbila ye, wa Medvedev bɛ sɔgɔsɔgɔ. O kɔrɔ ye ko sɔsɔli in dɛsɛ yɛrɛ de bɛ yen.
  Medvedev bɛ a yɛrɛ sɔgɔsɔgɔ k"a fɔ ko:
  - N ye ko kɛlenw sɔrɔ !
  Zelensky bɛ jaabi di ni nisɔndiya ye:
  - Ni o ɲɔgɔnna dɔnniya bɛ i la, i bɛ taa saniyabagaw dɔrɔn de fɛ !
  Medvedev y"a jaabi ko:
  - Ne ni Putin ye Kirimɛ ta !
  Zelensky y"a jaabi ni hakilitigiya ye ko:
  - son dɔ ka minɛ ni bolo surun !
  Wa o cogo la sɔsɔli in taara ɲɛ, nka a jɛlen don ko Zelensky ye se sɔrɔ. A tun bɛ ni hakilitigiya ye kosɛbɛ ani a tun dalen bɛ a la kosɛbɛ ka tɛmɛ Medvedev kan ani jama nisɔndiyara.
  Telewisɔn ka sɔsɔli kɛlen kɔfɛ dɔrɔn, Irisi jamanakuntigi kɔrɔsigi ye sariya dɔ bɔ ka sara wuli siɲɛ duuru ani ka penisiyɔn wuli siɲɛ wolonwula! Nka a tun bɛ iko tulonko kaban.
  Medvedev ka mɔgɔw ye ŋɛɲɛ kɛ dɔrɔn. Hali n"a y"a sɔrɔ a jɛlen don ko kalata ɲɛbila la u tun bɛ fɛn wɛrɛ kɛ !
  Medvedev fana y"a latigɛ ka Andre senuma welelen fɔlɔ ka yamaruya di Stalin ni Lenin fila bɛɛ ma. A ka kan k"a fɔ ko nin desizɔn in ye hakilitigiya ye kosɛbɛ, nka a kɛra kɔfɛ. A jɛlen don ko Dmitry Medvedev tun b"a fɛ ka se sɔrɔ kominisiw kan. Ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Stalinistw (Stalinistw). Nka o waati kelen na, a ye dolow ta k"a di cɛfarin Tukhachevsky ma. Nin fana ye 'ko ye min tɛ 'ko ye ani a ɲinini ye ka 'flirt (fɔli) Kɛ liberaliw fɛ.
  A ka c"a la, Medvedev y"a ɲini k"an ta ni aw ta diyabɔ. A ye Patriarche, Pape ani kerecɛn diinɛ ɲɛmɔgɔw ka laadalata di. Fɔlɔ, Protɛstanw de tun bɛ yen. Ani hali Jehowa Seerew y"u ka josariyaw lasegin, nka nafa foyi tun tɛ o la. O bɛɛ n"a ta, u dagalen don ka wote, wa a bɛɛ lajɛlen na, nin jɛkulu in bɛ ka sa !
  Medvedev ye muftiw ni lamaw bɛɛ di. A y'a ɲini ka bɛɛ sama ka na a kɛrɛ fɛ. Medayiw ni komandiw cayalenba tun ye ko ye min tɛ se ka fɔ. O waati kelen na, jamanakuntigi kɔrɔsigi ye dɔrɔmɛ miliyɔn kelen-kelen bɛɛ di jamana Duma depitew bɛɛ ma. Nka, o ye siran bila a la ka tɛmɛn ka mɔgɔw sama ka na a fɛ.
  O kɔfɛ, Medvedev y"a ɲini ka jɛkulu kura caman sigi senkan: Piɛrɛba ka jɛkulu, Ivan ka jɛkulu min ka jugu, Alɛkisandiri ka jɛkulu min ye hɔrɔnyatigi ye, Nicolas II ka jɛkulu ani Brusilov ka jɛkulu. Lenin ni Stalin ka Ordre fana Seginna.
  Medvedev y"a ɲini ka wotekɛla suguya caman sama o cogo la. Ani ka wale kɛ ka kɛɲɛ ni sariyakolo ye: i ta ni an ta bɛɛ! Nka nin ko in na, fɛn bɛɛ dunbaliya ye dannayabaliya bila jamanadenw na - u ko, politiki jatɔmuso. A bɛ iko mɔgɔw ɲinɛna ko Putin fana ye fɛn dɔ kɛ ni numanbolo ni numanbolo fila bɛɛ ye. Wa ne y"a ɲini fana ka kɛ fɛn bɛɛ dunbaga ye.
  Nka, min bɛ Sɔn Jupiter ma, o tɛ Sɔn misi ma! Putin cogo dɔ la kabini a daminɛ na, hali ni Yeltsin nɔnabila sira tun bɛ yen, jamanadenw tun bɛ min kɔniya, a ye jamanadenw ni mɔgɔba fila bɛɛ ka hinɛ sɔrɔ. Hali kominisiw siranna ka kuma a kama, wa u ye wote kɛ walasa k"a sigi senkan minisiriɲɛmɔgɔya la k"a sɔrɔ u ma kɛlɛ kɛ walima ka bɛnkan kɛ.
  Nka Medvedev tun ma kanu kɛrɛnkɛrɛnnenya la abada. A bɛ iko a hakili tun ka bon kojugu ani a tun bɛ Putin sumaya la. Mɔgɔ si tun t"a jate kɛlɛcɛ ni faama sɛbɛ ye. A bɛɛ lajɛlen na, Putin kɔfɛ, cogo dɔ la, mɔgɔ o mɔgɔ bɛna sigi a nɔ na, o tun bɛ i n"a fɔ politikitɔn dɔ, wa a tun ye ko jugu ye. Wa, Zelensky tun bɛ jate iko mɔgɔ min bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ, i n"a fɔ masakɛ min bɛ nsiirin na. Wa a tɛ pusi ye tugun poke kɔnɔ, nka faama ɲɛnabɔlen don min ye Ukraine sama ka bɔ nɔgɔ la, walima n"a fɔra ka ɲɛ ka bɔ dingɛ kɔnɔ.
  Tiɲɛ don, Ukraine ye tɔɔrɔ sɔrɔ fɔlɔ k"a sababu kɛ jɛɲɔgɔnya tigɛlen ye ni Irisi jamana ye. Wa yan, n"a sɔrɔ Poroshenko tɛ jalaki ten. Ni nin ɲɔgɔnna ko tun kɛra Belarus jamana na, o tun bɛna kɛ dɛsɛ ye pewu. Baarakɛlaw ka baarakɛcogo siratigɛ la, Ukraine gɔfɛrɛnaman barika ka bon! Belarus jamana na, o kɔfɛ, sikofanw ni fɛn dilannikɛlaw dɔrɔn de bɛ yen. Putin tun bɛ ni mɔgɔ barikamaw ye a ka kulu kɔnɔ tuma dɔw la, i n"a fɔ Rogozin walima Tkachev, nka u bɔra yen joona.
  Medvedev, a kɛra cogo o cogo, a tun ye cɛ ye min tun tɛ i n"a fɔ a bangera faama ye, o de kosɔn o tsar tun tɛ mɔgɔ sɛbɛ ye pewu ani a tun tɛ kiritigɛso la.
  Cogo dɔw la, a tun bɛ i n"a fɔ Gorbachev, Tlebi jamanaw ka mɔgɔ gansanw tun bɛ min kanu, nka a tun man di u ye u yɛrɛ ta cɛma. Tiɲɛ don, a yɔrɔ dɔ la, u y"a daminɛ ka Gorbachev diyabɔ k"a sababu kɛ a ye dɔlɔmin kɛlɛ. Dɔlɔminnaw ni dɔlɔminnaw, tiɲɛ don, u ma yafa vodka dɛsɛ ma. Diwɛn yuruku-yuruku tun bɛ yen. Wa o kɔfɛ, sigarɛtiw tununna.
  Ayi, Gorbachev y"a jira k"a jɛya ko a tun man di u ye a kunsigi dɔrɔn de kosɔn. Medvedev, n"o ye minisiriɲɛmɔgɔ ye, a y"a jira ko a ye sɔrɔko dɔnnikɛla barikamaba ye. Wa hali ni Zelensky tun tɛ yen, gɛlɛyaw tun bɛna sɔrɔ a ka sugandili la ka taa fanga kura la.
  Siɲɛ kelen Putin ye Medvedev sama a tulo la.
  Nka sisan Putin ye tulon in dabila - a y"a ka kɛnɛya tiɲɛ, ka bolifɛn boli ni bolo ye ani k"a yɛrɛ degun ni hokew ye. Yala a tun ka kan ka yele jikuruw kan o si hakɛ bonyalen sugu la wa? Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, k"a sɔrɔ seko si tun tɛ i la i denmisɛnman wa?
  Putin ye jeni, a ye janya kojugu. Wa n"ale tɛ, mɔgɔ si tɛ yen min bɛ Zelensky bali. Ka fara o kan, Putin yɛrɛ ye baarakɛlaw ka politiki ɲɛminɛ cogo la min b"a to a ma se ka kɛ a nɔnabila ye min ka kan. I n"a fɔ Stalin, min y"a kɛ walasa Khrushchev ka kɛ a nɔ na, ka banki fili. Wa yan, Medvedev tɛ Irisi mansamara ɲɛmɔgɔ bɛnnen ye fewu.
  Sibiridon min bɛ kɔn kalataw ɲɛ, Irisi telewisɔn bɛɛ ye filimu dɔ jira Zelensky kan. A dabɔra cogo min na, ni laɲini ye ka tɔgɔ tiɲɛ. Nka tiɲɛ damadɔw de fɔra. Ani propagande y"a jira ko a tɛ se ka foyi kɛ. Ani, telewisɔn caman ye kuma fɔ o filimu kan.
  Medvedev ye yamaruyaw di jenerali caman ma. Ka dolow falen-falen sɔrɔ tugun.
  A ma miiri min na, a ye Order of Botvinik kura fana sigi senkan, degere saba: nɛgɛ, warijɛ ani sanu. Ani fana Ordre de Alekhine. Ani fana nɛgɛ, warijɛ ani sanu.
  Medvedev y"a jira ka t"a fɛ ni sariya ye ko Irisi bɛna wuli ka kɛ sɔrɔdasi ŋana ye san naani kɔnɔ. Ani, baarakɛwaati bɛ dɔgɔya ka se kalo wɔɔrɔ ma.
  O kɔfɛ, jamanakuntigi kɔrɔsigi y"a jira ko kɛlɛden kɔrɔw ni minnu ye baara kɛ yɔrɔ dumanw na, olu bɛna Irisi jamana ka cɛfarin dolow di u ma. Fɛn min kɛra sen ye min tɛ ni analogue ye.
  A jɛlen don ko Medvedev tun bɛ yɔrɔ ɲini tariku kɔnɔ. O kɔfɛ, jamanakuntigi kɔrɔsigi ye Vladimir Vladimirovich Putin di a salen kɔfɛ ni se sɔrɔli yamaruya ye ani Andre senuma weleli fɔlɔ ani Irisi jamana ka cɛfarin ka diamant dolow belebele kura sigira sen kan.
  Nin tùn ye 'cɛsiri laban ye kaban ka tulon Kɛ Irisi boli kɔrɔ in ka jatebla kan. I n"a fɔ, ne ye Medvedev ye san caman kɔnɔ ni Putin ye ɲɔgɔn fɛ - ka n kanu n"i dusukun n"i ni bɛɛ ye !
  Nka a bɛ iko mɔgɔw t"a fɛ kojugu ka nin fangatigi min bɛna kɛ fangatigi ye, o kanu.
  Wa su fɛ k"a ta sibiridon na ka se dimansila ma, Dmitry Anatolyevich Medvedev yɛrɛ y"a jira ko Generalissimo tɔgɔ bɛna di Vladimir Vladimirovich Putin ma a salen kɔfɛ !
  Nin tun ye ko duman ye tiɲɛ na tiɲɛ na! I n"a fɔ, n bɛ tɔgɔ di san tɛmɛnnen boli ma!
  Nka, yala o bɛna Medvedev dɛmɛ wa? A ka gɛlɛn ka mɔgɔw lasun u ka wote u yɛrɛ ye dɔrɔn n"u y"u ka boli kɔrɔw tanu ani ka yamaruya di u ma. I mana i ko ni jaabiw ye cogo o cogo, i tɛna Putin lasegin. Wa a jɛlen don ko masakɛ kɔrɔ bɔra yen, masakɛ kura bɛ na ka bɔ Kiev.
  Nka, Zelensky tun tɛ sunɔgɔ la, wa a ye Pape fana ka laadalata di. Fransisko fɔlɔ min ye mɔgɔkɔrɔba ye, o ye dugawu kɛ Ukraine jamanakuntigi ye, a ka ɲɛtaa kura kosɔn.
  Wa Belarus jamana na, Irisi jamana dɛmɛbagaw ka jɛkuluba ye bolonɔbilaw dalajɛli dafa kaban walasa ka jamanadenw ka lajɛba kɛ kelenya kan ni Irisi jamana ye. Wote bɛna kɛ o ko in kan. Nka, Medvedev tɛ bonya da o kan. Wa yan, fɛɛrɛba in bɔra Zelensky fɛ, nin boli miliyɔn caman in.
  O la sisan Vladimir Zelensky tun bɛ ka don a laban na...
  Wolo daminɛna Sibiri jamana na. Mɔgɔ minnu nana ka na, olu tun ka ca kabini a daminɛ na. Mɔgɔw taara wotekɛyɔrɔ la ka nisɔndiya. A jɛlen don k"u tun bɛ na fɛn caman Changement (Yɛlɛma) de kama. Wa, u b"a fɛ min na, o ye ko kura ye. Bɛɛ sɛgɛnnen don, a sɛgɛnnen don kɔrɔlen na.
  Hali dɔnkili in tun bɛ fɔ sɔgɔma:
  An dusukunw b"a ɲini ka fɛn caman Changer
  An ɲɛw bɛ fɛn caman de wajibiya fɛn caman Changement...
  An ka nisɔndiya la ani an ka ɲɛji la, .
  Ani jolisiraw ka wulikanw na!
  Yɛlɛma, an bɛ fɛn caman makɔnɔ!
  Kalata kɛra ni hakilisigi ye, nka mɔgɔba de tun bɛ yen. Mɔgɔw tun bɛ ka wuli ka taa kalataw la jamaba la. Nikolai Valuev tun ye mɔgɔ fɔlɔw dɔ ye minnu ye wote kɛ. A ye wotesɛbɛn fili wotekɛyɔrɔ la k'a fɔ ko :
  - An ka wote fɛn kura dɔ la !
  Alexander Povetkin de bɔra o kɔfɛ. N fana ye wote kɛ ka n hakilina di:
  - Ka ɲɛsin Risi Alaw ma !
  O kɔfɛ, wote kɛra. U ye wotesɛbɛnw fili wotekɛsu kɔnɔ. Ani Dima Bilan ni Alla Pugacheva. Lev Leshchenko fana y'a jira k'a jira ko:
  - An ka wote fɛn kura dɔ la !
  Nikolai Baskov ye dɔnkili da ko:
  - Risi waltz, wuluw bɛ wuli ! Samiya bɛ na!
  Wa a ye furabulu in fana bila binkɛnɛ na.
  O kɔfɛ, cɛ wɛrɛw bɔra kɛnɛ kan... Zelensky nana wote ni skɔti ye ka somersault kɛ - ka tɛgɛci kɛ. U ye wote Kɛ k'a Fɔ yɛrɛ ko:
  Aw bɛ dusukun ni jolisiraw wulicogo dɔn, .
  An denw, baw ɲɛjiw...
  U ko an b"a fɛ ka fɛn caman Changé
  Aw ye cakɛda girinmanw ka juru fili!
  Ani tɛgɛcikan min bɛ kɛ ni sanpɛrɛn ye! Hali n"a y"a sɔrɔ ko poyi ninnu tɛ ale ta ye, nka poyikɛla ni sɛbɛnnikɛla tɔgɔba Oleg Rybachenko de ta don. Nka Oleg Rybachenko yɛrɛ jiginna ka kɛ cɛden ye, sisan a bɛ taama diɲɛ wɛrɛ kɔnɔ.
  O kɔ fɛ, bɔksikɛla wɛrɛw ye wote Kɛ: Sergey Kovalei, Denis Lebedev. A laban y'a ɲini ka segin ka na lafiɲɛbɔ kɔfɛ. Nka u y"a bugɔ ani a labanna ka taa.
  Sofia Rotaru ye wote kɛ Kiev dugu kɔnɔ. Wa a ye nisɔndiya caman kɛ...
  Vladimir Zhirinovsky fana nana. A pɛrɛnna ko:
  - Ka ɲɛsin sira kura ma !
  Ani a ye kolonɛli jenerali dɔ ka epauletw flash. Zyuganov nana kalataw la ni wotoronin ye. A tun bɛ makun tuma bɛɛ.
  Grudinin ye wote kɛ ni nisɔndiya ye...
  Garry Kasparov ye tulon kɛ waati kelen na, a fana y'a ka wote kɛ. Ka fara o kan, a ko ale ni Carleson bɛna ɲɔgɔndan dɔ kɛ. O la, Anatoly Karpov ye tulon kɛcogo dɔ kɛ waati kelen na.
  A kɛra cogo o cogo, Karpov ye Mikhail Botvinnik ka sanulama sɔrɔ kaban.
  O la ɲininkali wɛrɛ ye jɔn de ye diɲɛ ntolatantɔn ŋana ye ani min ka fisa ni tɔw bɛɛ ye yan.
  Siga t'a la, caman Changé...
  Ani Dmitry Anatolyevich Medvedev ye bɛɛ kabakoya tugun. Laseli kɛra ka bɔ baarada in na, yamaruya in tɔgɔ dara "Oleg Rybachenko" kan. Ka fara o kan, degere naani bɛ yen siɲɛ kelen: degere naaninan ye nɛgɛ ye, degere sabanan ye warijɛ ye, degere filanan ye sanu ye, degere fɔlɔ ye sanu ye ni diamant ye!
  O kɛra ko ɲumanba ye!
  "Lucifer's Armageddon" bɔra sinemasow la kaban, wa "Avatar" ni "Star Wars" ka fɔlisenw tiɲɛna kaban. Oleg Rybachenko bɛ ka kɛ sɛbɛnnikɛla ŋana lakika ye!
  Medvedev fana ye sɛbɛnnibolo dɔ sigi senkan min tɔgɔ dara Oleg Rybachenko kan - ni jaabi nafolo ye min ka bon ni Nobɛl ka laadalata ye siɲɛ tan.
  Ani nin bɛ caman kɛ ka nɛnɛ kosɛbɛ!
  O kɔfɛ, Medvedev tun bɛ baara kɛ ka taa a fɛ dimansiladon. A ye Oleg Rybachenko di Andre senuma welelen fɔlɔ ka yamaruya di, ani Irisi jamana ka cɛfarin ka dolow, ani Irisi jamana ka cɛfarin ka diamant dolow belebeleba, se sɔrɔli jɛkulu. O kɛra cɛsiri ye ka tariku taabolo Changer.
  I n"a fɔ, n" bɛna Oleg Rybachenko minɛ ni ɲumanya ye, wa fɛn bɛɛ bɛna kɛ koɲuman ye! O waati kelen na, n bɛna Irisi jamana tɔgɔ di a ni marisikalo fila bɛɛ ma!
  Wa dimansila bɛ na... Kunnafoni fɔlɔ minnu bɔra ɲɛmɔgɔyaso ka ɲininiw na, olu dɔnna kaban, minnu b"a fɔ ko Zelensky ka kɛmɛsarada la, biwɔɔrɔ ni kɔ bɛ yen.
  Wa kunnafoniw taabolo tɛna jɔ...
  Medvedev tɛna wote fɔlɔ. Baara bɛ kɛ. Yan, a ye yamaruya di min bɛ sɔrɔdasi jenerali jɔyɔrɔ di Vladimir Volfovich ma. I n"a fɔ, ka kɛ kantigi ye ne fɛ.
  Hali ni Zhirinovsky, a bɛ iko a tɛmɛna kaban ka taa fan dɔ fɛ.
  Lev Leshchenko kɛra minisiri ye min ma portfolio sɔrɔ. Nka o tɛ foyi ye tugun.
  Yɛlɛma bɛ Sinuwa jamana na. Jamanadenw b"a fɛ ka demokarasi sɔrɔ - u sɛgɛnnen don despotisme la ! Mɔgɔ tɛ balo buru dɔrɔn de la!
  N b"a fɛ k"a fɔ ko ayi n ka patɔrɔn ye! I bɛ se ka kololi mara ni bere ye fo waati jumɛn san kɛmɛ mugan ni kelennan na?
  Kow ma taa ɲɛ kosɛbɛ Sinuwa jamana na. A tɛ se ka kɛ ka tugu kominisi nɛgɛsiraw kɔ ka kapitalisimu jɔ waati dafabali la. Yɛlɛma dɔw ka kan ka kɛ. Wa ɲɛmɔgɔya bɛ kɔrɔlenko la kojugu.
  Ka fara o kan, bourgeoisi kura b"a fɛ demokarasi ka kɛ ani ka polisiw ka juguya ban.
  Baara kɛcogo kɔrɔw sɛgɛn fana ye nɔ bila! Nege tɛ ka kɛ cogs ye sistɛmu kɔnɔ. Ɔwɔ, Sinuwa jamana na dimansiladonw na, yurukuyuruku nafamaw bɛ sigida lamaga.
  Wa Ameriki jamana na, muso de ka teli ka kɛ jamanakuntigi ye. Nka, Floyd Mayweather ka dɔnniya barika daminɛna ka bonya. Nin bɔksikɛla min tɛ se ka se sɔrɔ, o wulila kaban ka se jatebɔw sanfɛ.
  A bɛ iko Ameriki ma se ka sebaaya kura sɔrɔ, wa a tun t"a fɛ Repibiliki walima Demokarati ka kɛ masasigilan kan. Ani Floyd fana ka nɛnɛ!
  Wa o kɔfɛ, telewisɔn sɔsɔli wɛrɛ bɛna kɛ.
  Dimansi wula fɛ kaban. Wotekɛyɔrɔw bɛna datugu sɔɔni.
  Miniti laban na, Medvedev labanna ka bɔ kɛnɛ kan. A ye teliya ka wotesɛbɛn fili wotekɛyɔrɔ la, ka taa k"a sɔrɔ a ma kuma foyi fɔ. Waati tɛmɛna, wote banna.
  Sisan, jamanakuntigi Medvedev bɔra Krɛmlin ka taa a ka sigiyɔrɔ la Moskow kɛrɛfɛ.
  Npogotiginin fila bɛ kabini kɔnɔ n"a ye. A dɔgɔyalenba la, ɲɛnajɛ dɔw.
  Natasha, min sigilen bɛ kinin fɛ, o y"a ɲininka ko:
  - Ayiwa, Dima dun? Sisan, u bɛna i ka dɛsɛ laban fɔ!
  Medvedev y"a kɔlɔsi ko:
  - Kalo fila bɛ yen hali bi ka kɔn jamanakuntigisigi ɲɛ. O la, sisan ne ye fɛn bɛɛ ye hali bi, wa Zelensky ye Ukraine jamanakuntigi dɔrɔn de ye!
  Alenka, min sigilen bɛ kinin fɛ, o y"a jira ko:
  - Wa inuguration bɛ se ka teliya ! I ka fanga, Dmitry Anatolyevich, banna!
  Medvedev ye ɲininkali kɛ ni delili ye ko:
  - Nka aw npogotigininw bɛ se k'o kɛ !
  Natasha ye a ɲɛda biri ani k"a ɲininka ko:
  - An bɛ se ka mun kɛ ?
  Medvedev y"a fɔ ni daŋaniya ye ko:
  - Ka dankari kɛ inauguration (dakunsigi) la !
  Natasha ye ŋɛɲɛ kɛ k"a jaabi ko:
  - Ani Cogo di ?
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi ye jaabi di ni cɛsiri ye:
  - I n"a fɔ i t"i yɛrɛ dɔn !
  Natasha y"a jaabi ni dimi ye ko:
  - An tɛna Zelensky faga !
  Medvedev y"a sɔsɔ o yɔrɔnin bɛɛ la:
  - Ayiwa, mun na a faga ! Aw ye aw jija dɔrɔn a yɛrɛ ka masafugulan bila!
  . SABABU No. 4nan.
  Npogotigininw ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni kan kelen ye...
  Alenka ye ɲininkali kɛ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Aw bɛ mun fɔ ka baara kɛ ni hipnose ye ?
  Dmitry Anatolyevich ye a kunkolo wuli ko:
  - O de don ! I bɛ se k"o kɛ!
  Natasha y"a jaabi a terikɛ ye ko:
  - An bɛ se, nka an t"a fɛ !
  Medvedev kabakoyara kosɛbɛ:
  - Mun na nin bɛ kɛ ?
  Natasha y"a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Zelensky ye mɔgɔ sugandilen ye ! Wa e, Dmitry Anatolyevich, se tɛ ka jamana mara!
  Alenka ye dɔ fara a kan ni juguya ye:
  - Wa nin ye ko ye min jɛlen don an bɛɛ bolo !
  Medvedev y"a kɔlɔsi ni dimi ye ko:
  - I m"a Faamu ko an bɛna Kɛ Tlebi jamanaw ka koloni ye wa ?
  Alenka y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - Nka, Tlebi bɛna kɛ an ka koloni ye !
  Natasha y"a fara a kan ni nisɔndiya ye ko:
  - Wa n"i ye, Misha, Irisi tɛna kɛ mɔgɔba ye cogo o cogo !
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - N bɛna se sɔrɔli yamaruya di aw ma, Andre senuma welelen fɔlɔ ka yamaruya di aw ma, Nicolas II ka yamaruya di aw ma, ani sanu dolow diamant kɔnɔ...
  Natasha ye ŋɛɲɛ kɛ ani a y"a fɔ ko:
  - Walima n'a sɔrɔla an yɛrɛ bɛ se ka kɛ jamanakuntigiw ye ka yamaruya kɛmɛ saba di an yɛrɛ ma wa ?
  Alenka y"a kɔlɔsi ko:
  - An bɛ se ka i hypnotiser ka kɛ generalissimos ye.
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a y"a kɔlɔsi ko:
  - Walima a bɛ se ka kɛ ko supergeneralissimos !
  Npogotigininw ye ŋɛɲɛ kɛ...
  Alenka ye dɔnkili da ko:
  - Wa tuma dɔw la hali juguw tun bɛ pɛrɛn ko , .
  Siranya dogo - ko ne ye masakɛ ye !
  Natasha y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - ɲɛnajɛyɔrɔw ni ɲɛnajɛyɔrɔw man di n ye, .
  O yɔrɔ la, miliyɔn kelen bɛ ɲɔgɔn falen ni ruble ye...
  Hali ni fɛnba dɔw bɛ ka Changer - .
  Belobog ni Stalin ka di n ye kosɛbɛ!
  Wa npogotiginin in y"a senkɔniw kɛ ka jamanakuntigi bɔnɛnen nugu sɔgɔ.
  Jatew fɔra kaban ka bɔ kɔrɔnfɛla yɔrɔ janw na. kɛmɛsarada la 91 ye Zelensky ta ye, kɛmɛsarada la 7,5 ye Medvedev ta ye, n"o ye Ukraine jamanakuntigi ka ɲɛmɔgɔya dafalen ye.
  Alenka fana ye Medvedev tulo sama n"a senkɔni gansanw ye k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Ayiwa, jamanakuntigi kɔrɔ dun, i ka laadalakow y"i dɛmɛ wa?
  Medvedev y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - N ma kɛ ex ye fɔlɔ ! Sani auguration ka kɛ, tiɲɛ yɛrɛ de!
  Npogotiginin pɛrɛnna ko:
  - nɔɔrɔ ka kɛ masakɛ kura ye !
  Lagbɛri sungurunninw banna ka Medvedev dɛmɛ k"a kɛ u ka burufiyɛkan laban ye. Wa sisan, k"a sɔrɔ jamanakuntigi kɔrɔsigi tun b"a ɲini hali bi ka bɔyɔrɔ sɔrɔ jigiya tɛ min na.
  N"a sɔrɔ ka nɔ bila Kiiritigɛsoba la walasa a ka Irisi jamanakuntigi ka kalata jaabiw tiɲɛ wa? O tun bɛ iko kɔrɔbɔliba. Nka tiɲɛ yɛrɛ la, a tun bɛ iko a ka dɔgɔ.
  N"an ye sariya dɔ bɔ ani ka dɔrɔmɛ miliyari kelen di kiritigɛlaw kelen-kelen bɛɛ ma do? O bɛɛ kɔfɛ, ale de ye jamanakuntigi ye wa fanga b"a la, hali zariw ma deli ka siko min na! K"a fɔ ka jɛya, jamanakuntigi kɔrɔsigi. Wa tiɲɛ na, n"i ye dɔrɔmɛ miliyari kelen bɛɛ di, kiritigɛlaw tɛna a yɛrɛ tanga.
  Mun na an bɛ waati tiɲɛ fɛn fitininw na?
  Kunnafoni tun bɛ ci arajo fɛ. K"a sɔrɔ Zelensky tun bɛ ni kɛmɛsarada la bi kɔnɔntɔn ye, ka fara o kan Ukraine jamana na, a tun bɛ fɔ ko a bɛna kɛmɛsarada la kɛmɛ ɲɔgɔn sɔrɔ. Laala cɛsirilan bilenman yɔrɔ la, k"a sababu kɛ Medvedev ka cɛnimusoya ye ni kominisiw ye, dɔ bɛna fara o kan dɔɔnin, sababu dɔw tun bɛ Kawuka. Tiɲɛ don, a bɛ iko Ramzan Kadyrov y"a latigɛ ka se sɔrɔli fan ta. I bɛ se ka wari sɔrɔ hali bi sɔrɔdasiya la, hali ni sɔrɔdasi nege kɛrɛnkɛrɛnnen t"a la ka baara kɛ, jamanakuntigi min bɛ bin, nege t"a la.
  A bɛɛ lajɛlen na, ɲɔgɔndan fɔlɔ kɔfɛ, Medvedev ka fanga Dɔgɔyara. Wa n'a tùn bɛ Se ka laadalata Di halibi, o tuma n'o tɛ, a tùn bɛ Tɛmɛ k'u ɲɛmajɔ a la.
  Dmitry Medvedev sera a ka biro la, k"a ɲini ka kuma banki sanfɛla fɛ. Baarakɛla y"a siri ɲɔgɔn na ni kɔnɔnafili ye.
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi y"a ɲini ko wari ka di a ma kɔrɔtɔko magoɲɛfɛnw kama.
  Banki Cɛmancɛ ɲɛmɔgɔ y"a jaabi ko :
  - N tɛna foyi kɛ fo n ka dantigɛli sɔrɔ jamanakuntigi kura Zelensky fɛ.
  Medvedev ye mankanba bɔ ko:
  -I ye diɲɛnatigɛla ye wa? Ne ye kura iniguration ɲɛmɔgɔ ye hali bi ! Ni o don, o tuma na fɛ, aw ka kan ka ne kan minɛ!
  Banki sanfɛla ɲɛmɔgɔ y"a kɔlɔsi ko:
  - Ka kɛɲɛ ni sariyasun ye , n t' i kan minɛ ! Ani cogo o cogo, mun na i mago bɛ wari la?
  Medvedev y"a jaabi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Yala aw mago bɛ jamanaw na kɔrɔtɔko la wa ?
  Banki sanfɛla ɲɛmɔgɔ y"a jaabi ni kumakan gɛlɛn ye :
  - I b'a fɛ ka boli wa ?
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - n b' i minɛ sisan ! Kɛlɛbolo bɛ ne kan minɛ! Kantigi Zhirinovsky bɛ ne fɛ!
  Banki Cɛmancɛ ɲɛmɔgɔ y"a kɔlɔsi ko :
  - Nin kelen in bɛ gato ta tuma bɛɛ ! Wa Moskow jamana na, kɛmɛsarada la, mɔgɔ bi kɔnɔntɔn ni kɔ ye Zelensky ta ye. I ka fanga tɛmɛna Misha kan!
  Medvedev ye mankanba bɔ ko:
  - Nka i ta ma daminɛ !
  A ye telefɔni dabila. Sisan, ko tun bɛ ka gɛlɛya. Lakanalikɛlaw bɛ ka ban ka kanminɛ kɛ. Ɔwɔ, Zhirinovsky ye nson ye. Yala a tun ka kan k"a sigi jamana kɔnɔkow minisiri ye wa? Aw ye yamaruya di sɔrɔdasi kɛrɛnkɛrɛnnenw ma. Walima an ka kan k"a ɲini hali bi ka baara kɛ ni Jamana Duma ye wa?
  A jɛlen don ko Zelensky bɛna kalata kura kɛ, wa depite caman tɛna u ka manda sɔrɔ. Ni an b"a fɔ ka ɲɛ, a bɛ se ka fɔ ko fɛn bɛɛ.
  Fɛn wɛrɛ min tɛ kelen ye, o de ka kan yan. Nka Jamana Duma ka c'a la ka Taa jamanadenw kὲlɛli la. Wa sɔrɔdasiw tɛna dɛmɛ don sɔrɔdasiw ka fanga tiɲɛni na k"a jɛya. Jenerali minnu bɛ Irisi jamana na, olu tɛ mɔgɔ sugu ye min bɛ taa jamanadenw cɛ kɛlɛ la.
  Fɛn kelen de tora - ka jamanakuntigi ka kalata tiɲɛ kiritigɛso la. Nin ye sababu kelenpe ye min bɛnnen don walasa k"i ka tɔɔrɔ janya. Nka a ka c"a la, a bɛna janya dɔrɔn. A ka c"a la, Medvedev ka se ka sugandi kokura. Tiɲɛ na, a ka kɛlɛli ye koba ye, a ka jugu yɛrɛ ka tɛmɛ Petro Poroshenko ta kan.
  Medvedev fana ye miiri fɛɛrɛ wɛrɛ la. Misali la, ka Zelensky ban farikolo ta fan fɛ wa? Nka nin ye kojuguba ye k"a jɛya. Aw bɛ aw biri o cogo la wa? Ka fara o kan, o bɛna Medvedev tiɲɛ. Wa a ka fisa a bɛna waati dɔ di. Sabula jamanadenw tɛna yafa Medvedev ma o dɛsɛba in na kalataw la.
  Ayi, Dmitry Anatolyevich tɛna ɲɛ sɔrɔ. Ni a ma hali wote kɛmɛsarada la tan lajɛ kalataw la, siga t"a la ko a tɛna to fanga la.
  Medvedev gɛrɛla barokɛyɔrɔ la. A y"a da wuli, ka buteli dɔ bɔ, ka konya dɔ bɔn a yɛrɛ ye.
  A sɔngɔ ka gɛlɛn - "Napoléon", a si bɛ san kɛmɛ fila bɔ !
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi ye galasi dɔ min. O kɔ, n ye dumuni dɔɔnin kɛ filanan na ni limoni ye.
  Ne kɔnɔbara tun bɛ sumaya ani ne ka miiriliw tun bɛ boli joona. Glass sabanan kɔfɛ, Medvedev ye nisɔndiya jira ka sigi sigilan dɔ kan. A ye nisɔndiya sɔrɔ dɔɔnin. Tiɲɛ na, mun na a mago bɛ o fanga la? Kunkanbaaraba dafalen. Miniti kelen tɛ lafiɲɛ waati ye, a tɛ sekɔndi kelen ye hɛrɛ la. Tuma bɛɛ, a bɛ taa taama na, videyo kameraw ka kɔlɔsili kɔnɔ. I bɛ siran ka kuma caman fɔ.
  Baara ka ca, nka diya tɛ yen.
  Wa ne b"a fɛ ka da dilan kan ni sungurunnin dɔ ye. Kɛlɛ tulon kɛ ɔridinatɛri kan.
  Tiɲɛ na, yan i ye jamanakuntigi ye, nka walasa ka kɛlɛ lakika daminɛ i bɛna miiri siɲɛ fila. O cogo de la, Trump sirannin ma a ja gɛlɛya ka binkanni kɛ Iran kan.
  I bɛ se ka kuma caman fɔ kɛlɛ kan, nka tiɲɛ yɛrɛ la, ka o ko latigɛ, o man nɔgɔn!
  Nka tulon kɛlɛ, i yɛrɛ kɛlɛ!
  Medvedev y"i sigi ɔridinatɛri da la. N ye n ka diɲɛ kɛlɛba filanan daminɛ min tun ka di n ye kosɛbɛ. A tùn ma Se k'a tulon Kɛ kabini waati jan. Yan, walasa i kana i yɛrɛ sɛgɛn kojugu, i bɛ baara kɛ ni nanbarakɛla ka kode ye. I n'a fɔ nin...
  Wa o kɔfɛ, i bɛ boli fɛɛrɛ kuraw fɛ ni sanfiɲɛba ye. Wa IS-7w b"i bolo kaban, i b"u lase regiments (kɛlɛbolow) kɔnɔ, ani T-1w dɔrɔn de bɛ Alimanw kɛlɛ. Danfara kɔlɔsilen bɛ fanga ni fɛɛrɛw cɛ.
  Medvedev, min tun bɛ ɲini ka dɔlɔ min abada, o fana kɛnɛyako jugu kosɔn, a kɔlɔsira ko a nisɔndiyara.
  O cogo de la i bɛ diɲɛ kɛlɛba filanan ka pankurun sɔngɔ gɛlɛn ni girinyaba, n"o ye IS-7 ye, o fili jugu ma. Wa i b"a kari k"a sɔrɔ i ma gɛlɛya caman sɔrɔ. Kɛlɛ bɛ sen na nɔgɔya la ani se sɔrɔli la. I bɛ dugu kelen-kelen bɛɛ ta.
  Kuma bɛɛ la, tiɲɛ na, Stalin ye jamana ɲɛminɛ koɲuman, wa a sera ka se sɔrɔ Reich sabanan kan san naani kɔnɔ. Putin ye kɛlɛ Kɛ ni ISIS ye ka Tɛmɛ o kan. Nka Alemaɲikaw bɛ ni fɛɛrɛ kuraw ye minnu ka nɛnɛ kosɛbɛ.
  Tulon na, misali la, Alimanjamana ka E-75 pankurun, Soviyetiki IS-7 dɔrɔn de bɛ se k"a kɛlɛ cogo kelen na, pankurun tɔw bɛɛ bɛ u yɛrɛ di. E E-75 ka kɛlɛkɛminɛnw barika ka bon kosɛbɛ. Hali marifa in ka fisa ni Soviyetiki IS-7 ye, wa a bɛ surunya tiɲɛni fanga la.
  Wa Alimanw y"a Laɲini k"o pankurun in Kɛ u ka pankurunba ye 1945 sàn. Anw ta dun?
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ... U ma se ka IS-7 bila jamaba dilanni na kɛlɛ kɔfɛ waati la. O la, kɛlɛ in ye waati jan kɛ, mɔgɔ si t"a dɔn jɔn wɛrɛ ye se sɔrɔ.
  Dmitry Anatolyevich, min tun ye dɔlɔminna ye, ale ye dɔnkili da ko:
  - N b'a kanu, balimaw, n b'a kanu ! A ka di ka ɲɛnamaya kɛ, balimaw! Wa an ka ataman man kan ka sɛgɛn.
  Medvedev sunɔgɔra k"a to tulonkɛ la. A bɛ mɔgɔ lafiya...
  Wa o dugujɛ, jamanakuntigi ka kalata jaabi labanw dɔnna.
  Kɛmɛsarada la, wotekɛlaw kɛmɛsarada la, 92 ɲɔgɔnna ye Zelensky ka wote kɛ ɲɔgɔn fɛ ni Ukraine ye, ani kɛmɛsarada la 6,7 ye Medvedev ka wote kɛ. O cogo la, Zelensky ka sebaaya sɔrɔli kɛra.
  Seliw ni nisɔndiya daminɛna jamana kɔnɔ. A laban na, ɲɛnamaya kura tun bɛ na, i n"a fɔ a tun bɛ iko mɔgɔ caman bolo.
  Sisan, Dmitry Anatolyevich Medvedev bɛ ka kɛ jamanakuntigi ye a ka fanga daminɛ waati la.
  Wa a ye foli lase, tiɲɛ na, setigi ma. I bɛ se ka taa min? Wa foyi tɛ yen min bɛ se ka jate kɛmɛsarada la wɔɔrɔ.
  Nka, jamana kɔnɔko minisiri Vladimir Zhirinovsky taara bɔ Medvedev ye, k"a dusu saalo:
  - N ye wote kɛ i ye Dmitry Anatolyevich !
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi y"a jaabi ni dususuma ye ko :
  - A' ni cɛ!
  Zhirinovsky ye hakilina di ko:
  - N'a sɔrɔ an ka kan k'i bila premiere la wa ?
  Medvedev y"a kunkolo pentalen wuli:
  - N hakili la, o dɛsɛ in kɔfɛ, ɲɔgɔndan filanan na, u bɛna minisiriɲɛmɔgɔ di n ma. O tɛna kɛ politiki siratigɛ la tugun.
  Zhirinovsky y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - A kɛra cogo o cogo, mɔgɔ dɔ ka kan ka bɔ Irisi jamana na i nɔ na. O la sa, jɔn ni e tɛ?
  Medvedev ye hakilina di ko:
  - A ka c'a la, Andrei Navalny !
  Zhirinovsky y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Andrei Navalny ye ? O kana kɛ!
  Medvedev y"a kamankunw kɔrɔta k"a fɔ ni hakili ɲagami ye ko:
  -I bɛ taa min ?
  Zhirinovsky ye kulekan bɔ ko:
  - Ɔwɔ, n bɛna u bɛɛ minɛ !
  Medvedev y"a bolo kɔrɔta:
  - Fisa! A bɛ iko an ka waati tɛmɛna! N bɛ taa lafiɲɛbɔ la Kanari gunw kan. I bna mun k?
  Zhirinovsky, k"a ɲɛw wuli ni namara ye, k"a jaabi ko:
  - Lobby kɛ i teriw ka nafaw kama ! Fo Zelensky y"a ka baara daminɛ i n"a fɔ Irisi ni Ukraine jamanakuntigi!
  Medvedev y"a fɔ ni dusukasi ye ko:
  - A fɔ man di nka nin man nɔgɔn ten... O tuma na fɛ, u bɛna fari saba bɔ i la !
  Zhirinovsky y"a ɲɛw dɔgɔya ni namara ye, k"a ɲininka ko:
  - N b'i deli ka n kɛ Irisi jamana ka marisikalo ye ! Ayiwa, a nafa ye mun ye i bolo!
  Medvedev ye miiri segin fila-fila kɔnɔ, o kɔfɛ a y"a jira ko:
  - A kan ɲi! N tɛna i dɔrɔn kɛ marisikalo ye, nka n bɛna Beria fana segin marisikalo jɔyɔrɔ la! A bɛna kɛ tilennenya ye!
  Zhirinovsky y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - Ka ɲɛsin Beria ma, ɔwɔ !
  Medvedev y"a ɲɛw Dɔgɔya k"a ɲininka ko:
  - Wa ka ɲɛsin i ma wa ?
  Zhirinovsky y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - Ka n minɛ i n' a fɔ masakɛ ! Ne b"a fɛ mɔgɔ o mɔgɔ ye, ne bɛ o sara!
  Medvedev y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - Ɔwɔ, a ka kɛ ten !
  Wa a ye yamaruya di ko sariya fila bɛɛ ka labɛn marifatigiw ka jɔyɔrɔw dicogo kan.
  Irisi jamana jamanakuntigi kɔrɔsigi ye nisɔndiya sɔrɔ. K"a miiri ko sisan a bɛ se ka ɔridinatɛri tulonw diyabɔ kosɛbɛ.
  Wa u ka di kosɛbɛ ka tulon kɛ...
  Nka tiɲɛ yɛrɛ la, mun na jamanakuntigi bɛna fɛn wɛrɛ kɛ? Sisan, fɛɛrɛ kuraw yiriwara fo i bɛ se ka kɛ mɔgɔ o mɔgɔ ye. Hali Matigi Ala barika la. Wa kɛrɛnkɛrɛnnenya la tulon in na ka diɲɛw da.
  Misali la, jamanakuntigi kɔrɔsigi ka biro kɔnɔ, tulon suguya caman bɛ yen, bi tulonw fana bɛ yen.
  Medvedev y"a latigɛ ka fɛɛrɛ tulon dɔ kɛ waati yɛrɛ la. Alimanjamana na san 1939. Ayiwa, mun na i bɛ baara kɛ ni nanbarakɛla dɔ ka kode ye? I bɛ Panther ba duuru, Tiger ba saba ani Focke-Wulf ba tan fara i yɛrɛ kan. Wa i b'o fanga ninnu Blà juguw kama. Wa i bɛ bin Pologne kan, o fanga sugu tannan yɛrɛ tɛ min na.
  Wa kɛlɛ bɛ taa ɲɛ i n"a fɔ i b"a fɛ cogo min na, ni laɲini kelen ye ani se sɔrɔli. Medvedev, n"an b"a fɛ ka tiɲɛ fɔ, o ye setigiba ye yan. A bɛ jugu mugumugu i n"a fɔ a bɛ prunes mugumugu ni presse ye.
  Pologne kɛra fla ye nɔgɔya la ani teliya la ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan. I bɛ bin Faransi kan. I bɛ E-75 pankurun ba tan bila a la ni kode nanbaratɔ ye. An k"a fɔ k"a jɛya, mobili kabakomaw. Minnu tɛ se ka tiɲɛ pewu Faransi marifaw fɛ, nka u bɛ mɔgɔ faga yɔrɔjanw na. U bɛ juguw ka mɔbiliw ci.
  Medvedev yɛrɛ bɛ pan nisɔndiya fɛ. I n"a fɔ tulon in na, a bɛ taa teliya la, wa a bɛ Pari ta kaban... Wa o kɔfɛ, fɛn fitininw dun? An ka Ɛsipaɲi ta o waati kelen na, walasa Franco kana dimi kojugu.
  Wa binkanni in kama Gibraltar kan an bɛna baara kɛ ni jet awiyɔnw ye. Tubabu bɛna taa min?
  Tiɲɛ don, o waati kelen na, an bɛ baara kɛ ni nafolo ye walasa ka kɛlɛkurunw ni awiyɔnw dilan. A bɛna gɛlɛya Angletɛri ma o waati la. Nin ye awiyɔn-ta-minɛn kɛmɛ ni kɛlɛ-kurun kɛmɛ fila ye. O bɛna kɛ fanga belebeleba ye.
  Wa o kɔfɛ, kurun minnu bɛ jigin, olu fana bɛ yen. I bɛ tankiw fana dilan "E"-U seriyali la, o ye "E" sɛgɛsɛgɛli wɛrɛ ye. Yan, i bɛ "E"-50-U tanki dɔ fili, o masin sugu min b"a to i tɛ se ka don a kɔnɔ ka bɔ yɔrɔ si la.
  Wa a k"a to a ka tubabu tɔɔrɔ. Npogotigi cɛɲi fila filɛ nin ye o pankurun sugu kɔnɔ, u bɛ ka ɲɛji cɛ Irisi jamanakuntigi kɔrɔsigi la.
  Medvedev ye susuli dɔ fiyɛ u la k"a jaabi.
  An bɛna tulon kɛ nin cogo in na...
  Wa, pankurun labanw bɛ ka gɛrɛ Lɔnduru. Wa ni seli ma kɛ u bɛ Angletɛri faaba ta.
  Medvedev ye dɔnkili da ko:
  - Diɲɛ bɛ sɛgɛn ! An bɛɛ bɛna pusi dun!
  Tiɲɛ don, a ka di ani a tulon ka nɔgɔn. N ye scam code ta ka stamp kɛ i b"a fɛ fɛn o fɛn na. O la, i bɛ Balkanw minɛ ka taa Afiriki. I fana bɛ timbre, ani fana senna-tɛgɛrɛ. I bɛ sɔrɔdasiw dilan, ni wari tun b"i bolo. Wa, waajulikɛyɔrɔ min minɛna, o fana bɛ wari di. Ayiwa, i k"a lajɛ, i ka taama Afiriki lamini na.
  URSS bɛ ka ɲɛfɛla da wuli hali bi. Bi saba ni naani bɛ E-50-U seriyali kɛlɛ, min ba tan wɛrɛw taamasiyɛn kɛra. Ni E-50 ye mobili ye min ka kɛlɛkɛminɛnw ni Tiger-2 bɛ Taa ɲɔgɔn fɛ, a jiginni hakililama dɔrɔn de ka bon, wa marifaw barika ka bon dɔɔnin, wa a motɛri fanga ka bon. E-50-U, n"a girinya bɛ bɛn ɲɔgɔn ma, o bɛ se ka suma ni Soviyetiki T-64 ye, wa hali gazi turbine motɛri barikama b"a la.
  Ɔwɔ, fanga tɛ kelen ye. Yan, pankurunw bɔnsɔn suguya wɛrɛw bɛ kɛlɛ kɛ.
  Wa, Medvedev, tiɲɛ na, a bɛ boli sow nɛrɛma dɔ kan.
  Fanga minnu bɛ yen, tiɲɛ don, olu tɛ se ka suma ɲɔgɔn ma. Aw bɛ se ka E-75-U fana fara a kan, nin ye squat fagali masin ye, hali kurun marifaw tɛ se ka don a kɔnɔ.
  Ani a bɛna a yɛrɛ sennatan cogo min na. Foyi tɛ se k"a bali.
  Medvedev bɛ tulon kɛ i n"a fɔ denmisɛnnin. Eh, okay, o tuma cogo. Wa mɔgɔ si t"a fɛ k"a ye. A bɔnɛna a la ani jamanakuntigi kɔrɔsigi ɲinɛna a kɔ.
  Bɛɛ bɛ setigiw dɔrɔn de kanu.
  Dmitry Anatolyevich ye dɔnkili da ko:
  An bɛ fɔɲɔba de sɔsɔ,
  Ka bɔ mun na ani mun na...
  I ka ɲɛnamaya kɛ diɲɛ kɔnɔ k"a sɔrɔ kabako tɛ, .
  A tɛ se ka kɛ mɔgɔ si fɛ
  Aw ka hɛrɛ, dɛsɛ, .
  Pankurunw bɛɛ, sanfɛ ni duguma, .
  O cogo dɔrɔn de la, wa a tɛ kɛ cogo wɛrɛ la, .
  Nin cogo dɔrɔn de la, wa a tɛ kɛ cogo wɛrɛ la!
  Kabako ka ɲɛnamaya!
  Bala! Bala!
  Kabako ka ɲɛnamaya!
  Bala! Bala!
  Kabako ka ɲɛnamaya!
  Ani Medvedev nisɔndiyara ka t"a fɛ. Sisan, a ka sɔrɔdasiw ye Ukraine, Belarus minɛ, wa u bɛ ka gɛrɛ Moskow la cogo min tɛ se ka bali!
  Irisi jamanatigi kɔrɔ ko:
  - Ko an ka ɲɛnamaya ye tulon ye !
  Ani ka URSS faaba ta ni fɔɲɔba ye. Tiɲɛ don, san 1941 kɛlɛbolo kɛlɛli la, tankiw b"a bolo minnu ka jogo bɛ bɔ san biwɔɔrɔ la ani hali san biwolonwula la, wa a kunba ye k"u ka ca.
  Medvedev ye ɲɛji cɛ a yɛrɛ la... Faaba Moskow minɛna. Wa sisan i bɛ se ka Kawuka ta... Wa o waati kelen na, i ka Afiriki saheli ta i yɛrɛ ye. Wa a bɛna tɛmɛ ka taa Arzantine.
  Wa ka Bɔ yen ka binkanni Kɛ USA kan. A ye komandan fariman ye. Jugu bɛ kɔfɛ sɔrɔdasi hakɛ ni u jogo bɛɛ la.
  Medvedev bɛ dɔnkili da ni dusu ye:
  - An bɛna taa kɛlɛ la ni jagɛlɛya ye ! Soviyetikiw ka fanga kosɔn! Wa an bɛna bɛɛ ko ka kɛ nɔgɔ ye nin kɛlɛ in na!
  Medvedev bɔra tulon in na waati dɔɔnin kɔnɔ. Irisi jamana ka lafasali minisiri min bilala Shoigu Trubetskoy nɔ na, o ye wele kɛ. A ye jamanakuntigi min bɛ baara la hali bi, o ɲininka ko:
  - tuma jumɛn an bɛna kalifa kɛ ɲɛmɔgɔ kura ye ?
  Medvedev ye jaabi surun di ko:
  - A ka kan ka kɛ yɔrɔ min na , daminɛ na !
  Trubetskoy y"a jira ko:
  - jamana kelen-kelen ka peresidan kura b'a fɛ ka sigi senkan dɔgɔkun nata la. Walisa u kana waati sɔrɔ ka sonyali kɛ!
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - nin tɛ ka kɛɲɛ n'an ka sariyasun n'an ka sariyaw ye !
  Trubetskoy y"a jira ko:
  - Wa Yeltsin ye nin sariyasunba in ta a ma kɛ ka kɛɲɛ ni sariya ni sariyasunba kɔrɔ ye. Tiɲɛ na, mɔgɔ caman tun b"a miiri ko Putin bɛna sariyasunba kura dɔ labɛn, nka cogo dɔ la, o ma kɛ!
  Medvedev y"a kɔlɔsi ko:
  - A tɛ hakilina ɲuman ye jamanakuntigi kura bɛɛ bolo ka sariyasunba kura ta !
  Trubetskoy y"a sɔsɔ ko:
  - Nka Putin tun bɛ se ! A tun ka nɛnɛ ka tɛmɛ Yeltsin kan, ani e, Dmitry Anatolyevich!
  Medvedev ye a kunkolo biri ani a sɔnna a ma:
  - A ka nɛnɛ ani min nafa ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛn o kan ! Ni Putin tun tɛ yen, fɛn bɛɛ ma ɲɛ, Zelensky ye fanga ta Irisi jamana na.
  Trubetskoy y"a jira ko:
  - Wa Lukashenko ye sababu sɔrɔ, nka a y'a ka waati tiɲɛ. An tun ka kan ka taa teliya la!
  Medvedev y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Lukashenko tun bɛ siran kalata ɲɛɲiniw ɲɛ Irisi jamana na. Wa Zelensky tun tɛna farati in ta ni Putin dusukun tun tɛ se ka muɲu. Jamana ɲɛnabɔli bololabaara la ten, o bɛ jeni ka ban! Siga t"a la, Putin ye jeni a ka baara la!
  Trubetskoy ye hakilina di ko:
  - Ayiwa, o tuma na fɛ, an ka kan ka sɔn jamanakuntigisigi ma teliya la walima an man kan ka sɔn ?
  Medvedev y"a jaabi ni jagɛlɛya ye ko:
  - I b'a fɛ cogo min na, i k'o kɛ ! N t"a janto o la tugun! Ne bɛna lafiɲɛbɔ kɛ lakɔlibila bonyalen na ani ka ɲɛnamaya kɛ ne yɛrɛ ka ɲɛnajɛ kama. N"a sɔrɔ n" bɛna yaala diɲɛ fan bɛɛ la! Ne kɛra jamanakuntigi ni minisiriɲɛmɔgɔ fila bɛɛ ye kaban, waati min ma deli ka kɛ Irisi jamana na! I bɛ se ka nɔrɔ masasigilan na fo waati jumɛn?
  Trubetskoy sɔnna a ma ko:
  - Ayiwa, n'o don, o tuma na fɛ, fɛn caman ka Changé ! Shoigu ka kan ka mun kɛ?
  Medvedev y"a jaabi ni nɛnɛ ye ko:
  - A ka lafiɲɛ ! Marisikalo ka pansiyɔn ka bon. A to a ka yaala diɲɛ fan bɛɛ la. N y"a to i ka nafolo sɔrɔ jamana wɛrɛ la!
  Trubetskoy y"a kunkolo wuli k"a fɔ ko:
  - Putin ye Irisi jamana faranfasi ka bɔ diɲɛ kɔnɔ ! Hali ni an dusu kasira kumaw fɛ an ni kɔnɔna na, an nisɔndiyara a ka saya kosɔn! Zelensky ta fan fɛ, an bɛna a ye! An caman tun b"a fɛ ka komandi sɔrɔ i n"a fɔ Tlebi jamanaw. Jaabi i n"a fɔ USA, nka baara... I n"a fɔ URSS!
  Medvedev y"a kɔlɔsi ko:
  - Ayiwa, Stalin ka fanga kɔrɔ, faamaw ye baara kɛ kosɛbɛ ! Kana miiri ko u tun falen bɛ misiwolo la!
  Trubetskoy ye ɲininkali kɛ ko:
  - I bɛna mun kɛ ?
  Medvedev hakili jigira ko:
  - Ne tun ye jamanakuntigi ye, wa ne bɛna lafiɲɛbɔ kɛ jamanakuntigi ye. A ka bon... Wa ne bɛna ɲɛnamaya diyabɔ! Mun wɛrɛ la ne ka kan ka baara kɛ!
  Trubetskoy hakili jigira ko:
  - Zelensky bɛ se ka ladilikɛla jɔyɔrɔ di i ma n'a ye !
  Medvedev y"a bolonɔ bila a la:
  - Ay ! A hakili ka di kosɛbɛ ni ne ma laadilikan sɔrɔ! Kuma surun na - aw ka inauguration kɛ ! Dmitry Anatolyevich ye a ta ci!
  Trubetskoy sɔnna a ma ko:
  - Inauguration ɔwɔ !
  Medvedev ye telefɔni dabila. N y"a latigɛ ka tulon in ban. Fɛn min tun ma deli ka waati sɔrɔ o la fɔlɔ. Ani a dɔgɔyalenba hakili ta fan fɛ, ka Ameriki jamana tiɲɛ.
  Walima n"an y"a Fɔ ka ɲɛ tulon in na. Nka, Ameriki Sherman barika ka dɔgɔ E-75-U kɛlɛli la. Nka Ameriki jamana ka awiyɔn caman bɛ yen, hali n"u fanga tɛ i n"a fɔ Alemaɲi ka pankurunw.
  Nka a jogo, tiɲɛ na, o tɛ kelen ye! Krauts bɛ ka jatebɔ gɛlɛnw kɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, awiyɔn bolilaw: Albina ni Alvina! Wa ninnu ye npogotigininw ye minnu bɛ danfara Bɔ u ka timinandiyaba fɛ.
  Medvedev bɛ ka taa ɲɛ Ameriki kan ka bɔ saheli fɛ. Wa o waati kelen na a ka pankurunw bɛ ka Taa Sibiri jamana cɛtigɛ. A bɛ ka ɲɛnajɛ kɛ. A kɛra cogo o cogo, mun na i tɛ Zapɔn minɛ fɔlɔ? Nin tulon in na i bɛ Se k'i jɛɲɔgɔnw fana Fàga. Fɛɛrɛ kɔrɔtalen. Aw bɛ nanbarakɛla ka kode waleya ani aw bɛna barika sɔrɔ ka tɛmɛ aw jugu kan hakɛ ni jogo bɛɛ la. Kɛlɛ tɛ, nka nisɔndiya saniyalen don. Nin ye jet masinw ye minnu tɛ wulu ye, Amerikikaw yɛrɛ tɛ se k"u minɛ.
  Ni an b"a fɔ ka ɲɛ, walasa ka se yen. Ani, baara kɛ ni misiriw ye minnu bɛ mara arajo fɛ! Ani Amerikikaw ka mɔgɔw tɔɔrɔ. Nin tulon in ka di Medvedev ye kosɛbɛ. Ani ka sɔrɔdasiw lamaga. Mɛkisiki minɛna. Ameriki dugubaw bɛ ka bin ɲɔgɔn kɔ. O nisɔndiya sugu.
  Wa kɔrɔn fɛ, "E"-U seriyali pankurunw bɛ don Ɛndujamana na. Nka tubabu bɛ se k"u kɛlɛ mun na? Ka fara o kan, Reich sabanan ye nafolo lajɛ kaban, wa a bɛ ka bi fɛɛrɛ kuraw dilan ni kode nanbaratɔ tɛ.
  Nka Medvedev y"a latigɛ ka Panther (Panther) sɛgɛsɛgɛli kɛ dɔɔnin. Nin ye "Panther" kɔrɔlen fɔlɔ ye - ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 80 - 110 ye, kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 50 ye, kanon milimɛtɛrɛ 75, barili janya ye 70 EL ye, motɛri fanga ye so 650 ye. "Panther"-2 filɛ nin ye, a ɲɛfɛla bɛ bɔ milimɛtɛrɛ 120 na ka se milimɛtɛrɛ 150 ma, a kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 60 ye, kanon ye milimɛtɛrɛ 88 ye, a barili janya ye 71 EL ye, ani a motɛri fanga ye 850 ye. Ɔwɔ, mobili gɛlɛn dɔ. Wa a ka gɛlɛn a tɛ kɛ tɔni binaani ni duuru la, nka a bɛ kɛ tɔni bi duuru ye wa a silhouette ka surun.
  Nka "Panther"-3. Frontal armour ka bɔ milimɛtɛrɛ 150 na ka se 200 ma, kɛrɛw bɛ milimɛtɛrɛ 82 bɔ, marifa min bɛ milimɛtɛrɛ 88 bɔ ni barili janya ye 100 EL ye ani motɛri fanga ye 1200 ye - a girinya ye tɔni 55 ye. Sɔn, o mobili sugu ye caman ye super contre Shermans.
  Nka "Panther"-4 bɛ yen. A ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn bɛ bɔ milimɛtɛrɛ 200 na ka se milimɛtɛrɛ 250 ma kuluw la, kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw bɛ milimɛtɛrɛ 160 na. marifa milimɛtɛrɛ 105 min janya ye EL 100 ye. Nin ye waraba ye kaban min girinya ye tɔni 65 ye, wa a silhouette ka dɔgɔ. Gazi turbine motɛri min fanga ye 1500 ye. Tiɲɛ don, yiriwali seriyali ɲumanba, min bɛ se ka kɛlɛ kɛ hali ni Soviyetiki IS-7 ye. Ka fara o kan, IS-7 tun tɛ dilan kosɛbɛ.
  Nka masin barikamaw bɛ yen. Boli "Panther"-5, ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn 250 kurunba ni kɛrɛ ye degere 45, milimɛtɛrɛ 300 tourelle ɲɛda ni kɛrɛfɛ, kɛrɛfɛ 210 ni kɛrɛ ye, marifa milimɛtɛrɛ 128 ni 100 EL, tanki min ka bon kosɛbɛ girinya ye tɔni 75 ye, so fanga 2000 motɛri gazi turbine fanga . Masina min ka fisa ni Soviyetiki ni Ameriki modɛliw bɛɛ ye. A bɛ se ka don IS-7 kɔnɔ ka bɔ kɛlɛ yɔrɔjan na ani ka kunkolo-ciw muɲu. A ka c"a la, "Panther"-5 ye fɛɛrɛ ɲumanba ye. URSS fanga tɛ foyi la ka tɛmɛ IS-7 kan. Wa Alimanw fana bɛ ni Tigɛ suguya duuru ye.
  Ameriki jamana fanba minɛni kɔfɛ, Medvedev y"a latigɛ ka Tigɛ fana gɛn ka bɔ yen. Ayiwa, "Tigɛ" ye fɔlɔ ye bɛɛ bɛ min Dɔn. Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, o ye milimɛtɛrɛ 100-110 ye ni a bɛ se ka fɔ ko a tɛ jɛgɛn, kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 82 ye ni jiginni tɛ. Wa milimɛtɛrɛ 88 kanon, n"a janya ye 56 EL barili ye, o ye pankurun ye min bɛ kule tiɲɛ na. A tɛ i n"a fɔ " Panthers ", yɔrɔ min na seri fɔlɔ dɔrɔn de ye kɛlɛ kɛ tiɲɛ na ani filanan ta misaliw tun bɛ yen. Tanki "Tiger"-2 min bɛ dɔn kosɛbɛ ni "Royal Tiger" ye.
  Fɛnɲɛnɛmafagalanw : milimɛtɛrɛ 120-150 bɛ kɛ kurunba ɲɛfɛ ni degere 50 ye, milimɛtɛrɛ 185 bɛ kɛ tourelle ɲɛfɛ ni a bɛ kɛrɛ dɔɔnin, ani milimɛtɛrɛ 82 kɛrɛ fɛ ni degere 60 ye. A lakananen don kosɛbɛ ɲɛda la, a ka fisa dɔɔnin ni Tigɛ ye a kɛrɛ fɛ, wa a ka kanon ye milimɛtɛrɛ 88 ye, a barili janya ye 71 EL ye. Diɲɛ kɛlɛba filanan ka sɛnɛfɛnw dilanni tankiw la, minnu ka fisa ni tɔw bɛɛ ye marifako ni ɲɛfɛla lakanani siratigɛ la, u girinya ye tɔni 68 ye, motɛri fanga ye so 700 ye - u barika ka dɔgɔ kosɛbɛ bolifɛn bolicogo la.
  "Tiger"-3 ye dilan-mobili ye. Frontal armour ye milimɛtɛrɛ 150-200 ye ni a kɛrɛ ye degere 45 ye, tourelle ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 240 ye ni a kɛrɛ ye. Kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 160 ye ni kalaw ye minnu bɛ jɛngɛ. Marifa suguya saba danfaralenw: kanon milimɛtɛrɛ 88 100 EL, kanon milimɛtɛrɛ 105 70 EL, ani kanon milimɛtɛrɛ 105 100 EL min motɛri fanga ye 1000 1200 ye. Ni a labɛncogo ka bon kosɛbɛ ani a girinya ye tɔni 75 ye. Ɔwɔ, mobili ka jugu ani faratiba bɛ a la. Ani hali bi min fanga ka bon kosɛbɛ "Tiger"-4 ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn 250 - a kɔnɔna bɛ jɛngɛ degere 45, ɲɛda bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ 300, kɛrɛw bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ 210, marifa milimɛtɛrɛ 128 100 EL barili janya, walima milimɛtɛrɛ 150 barili janya 56 EL , girinya ye tɔni 85 ye, 1500 so fanga gazi turbine motɛri. Tanki barikamaba dɔ don.
  Nka hali min ka nɛnɛ, o ye "Tiger"-5 ye. Frontal armour : kurunba ɲɛda ye milimɛtɛrɛ 350 ye ni a kɛrɛ ye degere 45 ye, tourelle ɲɛda ye milimɛtɛrɛ 400 ye ni a kɛrɛ ye milimɛtɛrɛ 50 ye. Kɛrɛw bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ 300 ye. Marifa 150 mm 100 EL, walima 174 mm 70 EL marifa, walima 210 mm 38 EL marifa. A girinya ye tɔni 100 ye, gazi turbine motɛri ye so 2500 ye. Masina min fanga ka bon kosɛbɛ, o yɛrɛ tɛna don IS-7 ni St John"s wort kɔnɔ. Nin kelen in tun bɛ se ka kɛ ka Ameriki kɛlɛ. Hali n"a ka kan k"a fɔ ko "Tigɛ"-5 tun tɛ hali porozɛw la tariku yɛrɛ kɔnɔ. Nka mɔgɔ si ka jalaki tɛ ko kɛlɛ in banna joona ten.
  Nka tanki virtuel tulon bɛ se ka ɲɛ.
  Medvedev y"a daminɛ ka Ameriki faaba Washinton ani New York duguba minɛ. Yan, i bɛ se ka baara kɛ tiɲɛ na ka se sɔrɔ.
  Hali ni a bɛ kɛ cogo la min bɛ se ka kɛ. Yan, Washinton bɛ ka jeni ani Alemaɲi pankurunw bɛ ka boli a sira fɛ. Wa mɔgɔ si tɛ Se ka Tigɛ-5 bali.
  Medvedev bɛ ka binkanni kuncɛba dɔ dafa Ameriki faabaw kan wa a bɛ iko se sɔrɔli. Nka Zapɔn fana bɛ ɲɛfɛ.
  . SABABU No. 5nan.
  Ne tun bɛ se ka mun wɛrɛ kɛ tulon in na? Nka Lev denbaya ka tankiw ma taa baara la abada. Ninnu ye jinɛw ye tiɲɛ na yan. Nka diɲɛ kɛlɛba filanan na, o masin minnu bɔra kɔfɛ, olu yɛrɛ tun tɛ foyi ɲɛ. Wa hali ka tɛmɛ o kan Japon kan n"a ka pankurun fitininw ni pankurun fitininw ye.
  Nka Dmitry Medvedev y"a latigɛ k"u gɛn ka bɔ yen dɔɔnin.
  Lev tanki fɔlɔ filɛ nin ye, min bɛ sɔrɔ porozɛw dɔrɔn de la, wa a yɔrɔ dɔ dɔrɔn de bɛ nɛgɛ la. Kɛlɛbolo ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 120 ye ni a kɛrɛ ye degere 45 ye, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn ye milimɛtɛrɛ 240 ye ni a kɛrɛ ye, a kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 82 ye, marifa ye milimɛtɛrɛ 105 ye, a barili janya ye 70 EL ye, a bɛɛ tɔni 80, motɛri fanga ye so 800 ye. A bɛɛ lajɛlen na, mobili min tun bɛ se ka bɔ ɲɔgɔn fɛ ni Tigɛw ni Panthers ye Kursk Bulge kan. Ni marifa barikamaba ye a waati la ani tourelle ɲɛda lakanani ɲuman. Nka hɛrɛ la a m"a yɛrɛ jira. "Lev"-2 poroze bolifɛn. Kuru ɲɛfɛla bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ 250 ye, tourelle ɲɛda bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ 300 ye. Kɛrɛw bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ 200 ye. Marifa walima milimɛtɛrɛ 128 100 EL walima milimɛtɛrɛ 210 38 EL. A girinya ye tɔni 100 ye, motɛri fanga ye 1800 ye. A tɛ se ka ɲɔgɔn bɔ a ka fanga la. A ka fisa ni IS-7 ye, min bɛ se k"a gosi kɛrɛ fɛ dɔrɔn. Nka o kɔfɛ, i bɛ bolifɛn ta ka taa a fɛ, "Waraba"-3 bɛ bɔ kɛnɛ kan, a fana bɛ ka waraba dɔ nɔfɛ. Kuru ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 350 ye, tourelles ye milimɛtɛrɛ 450 ye, ni kɛrɛfɛla jiginni ye milimɛtɛrɛ 300 ye kuluw la, kanon ye milimɛtɛrɛ 150 ye ni 100 EL ye, walima milimɛtɛrɛ 175 ye 70 EL la, walima 210 ye 56 EL la, walima ni misiri wulilan ye ni 400 -mm ye. A girinya ye tɔni 120 ye, motɛri ye so fanga 2500 ye.
  Ɔwɔ, nin ye fanga juguba ye.
  Tank "Lion"-4 ye super monstre wɛrɛ ye. Kɔrɔlen ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 450 ye, a ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 500 ye. Kulu ni tourelle kɛrɛw bɛ 400 mm jɛngɛ. Kanon min janya ye milimɛtɛrɛ 175 ye 100 EL kɔnɔ, milimɛtɛrɛ 210 kanon bɛ 70 EL la, milimɛtɛrɛ 500 bɔgɔdaga. Mobili girinya ye tɔni 150 ye, a motɛri ye so fanga 3500 ye gazi turbine. Ka bɔ yɔrɔ jan a bɛ don pankurunw bɛɛ kɔnɔ, hali IS-7 ani Ameriki T-93. Wa hali kɔgɔjidala marifaw tɛ se ka don a kɔnɔ. Nin ye masin barikama ye, wa a bɛ ni kanon wɛrɛ ye.
  Nka Lev-5 min fanga ka bon kosɛbɛ, o ye tankiw masakɛ ye. Kɔrɔlen ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 600 ye ni a kɛrɛ ye degere 45 ye, a ka tobilikɛminɛn janya ye milimɛtɛrɛ 800 ye, a kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 550 ye ni a kɛrɛ ye. Kanon milimɛtɛrɛ 210 bɛ 100 EL la, milimɛtiri 300 kanon bɛ 70 EL la, milimɛtɛrɛ 600 misiri la. Masina in girinya ye tɔni 200 ye, gazi turbine motɛri bɛ so fanga 5000 Bɔ. Marifa suguya bɛɛ bɛ se ka don a kɔnɔ, fo ni misiri fanga ka bon, kɛrɛnkɛrɛnnenya la marifa belebelebaw ni bɔnbuw. A bɛ se ka marifa ci kɛlɛkurunw ni awiyɔnw ta. Tiɲɛ na, a ye super tank ye.
  Ayiwa, kuma surun na, fɛn dɔ bɛ yen ka tulon Kɛ. Medvedev bɛ ka degun bila Zapɔn kan.
  Nka a bɛ kuma tigɛ tugun.
  FSB ɲɛmɔgɔ ye wele kɛ k"a fɔ ko:
  - Dmitry Anatolyevich, yala i bɛna lajɛba dɔ di kunnafonidilaw ma wa ?
  Medvedev y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Ma se fɔlɔ!
  - Munna?
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi y"a jaabi ko:
  - N ka kan ka ɲininkaliw kɛ walima ka kɛ ! O la sa, ne y"a latigɛ ko ne tɛna a di fɔlɔ!
  FSB ɲɛmɔgɔ ye a kunkolo wuli ko:
  - I bɛ se ka i hakili sigi sisan ! Interview tɛna ban! Nka an bɛna yɔrɔ wɛrɛ ɲini!
  Medvedev y"a kɔlɔsi ko:
  - Bɛɛ, aw ka sigi ! Ni fɛn dɔ bɛ yen, i ka jenerali ka pension ka bon! I bɛ se ka ɲɛnamaya kɛ k"a sɔrɔ i ma baara kɛ!
  FSB ɲɛmɔgɔ ye ɲininkali kɛ ni kabako ye ko:
  - Yala a tɛ kɛ makari ye ka faran ni nin fanga belebeleba in ye wa ?
  Medvedev y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - A bɛ kɛ makari ye, tiɲɛ don, nka mɔgɔ bɛ a yɛrɛ majigin ko la min tɛ se ka bali !
  Medvedev seginna tulon in na tugun. Jamana min ka bon kosɛbɛ ani min ka nafolo ka bon diɲɛ kɔnɔ, o jamanakuntigi kɔrɔ labanna k"a ka hang sɔrɔ. Wa mun na u tɛ tulon kɛ n"u bɛ se ka kɛ ni o tɛ sisan. Hali n'a ye jamana ɲɛmaa kɔrɔsigi ye.
  Nka, i bɛ se k"i yɛrɛ tanga cogo di kɔrɔbɔli ma k"i yɛrɛ tigɛ o tulon sugu la? Ayiwa, Alemaɲi sɔrɔdasiw sera Chukotka. A nisondiyalen don ko minɛnw jiginni tulonkɛ la, o ka nɔgɔn kosɛbɛ ka tɛmɛ tiɲɛ kan. Wa u bɛ taa Sinuwa jamana na. Wa yen, u donna kɛlɛ la ni Zapɔnkaw ye. Tiɲɛ don, ka baara kɛ ni nanbarako kode ye, Medvedev ye Lev-5 pankurunw wuli k"u fili samuraiw ma. Wa ninnu ye mobili super class ye tiɲɛ na.
  Samuraiw bɛ sɔgɔsɔgɔ cogo min. Nka hali bi, dafalenya dan tɛ.
  Nka mun na, fo diɲɛ kɛlɛba filanan ka ban, a tɛ se ka kɛ ka Alemaɲi ka pankurun girinmanba "Mouse" boli nivow kɔnɔ?
  Tiɲɛ na, nin ye dafalenya tila-tilacogo kura ye ani cɛɲi masafugulan. Ni an b"a fɔ ka ɲɛ, mun bɛ se ka kɛ ni gigantomania (gigantomania) bɛ ka wuli.
  Medvedev y"a daminɛ ka Sosow gɛn ka bɔ yen.
  Sosɛti pankurun, n"o ye pankurun ye min bɛ nɛgɛ la tiɲɛ na, a girinya ka bon ni nɛgɛ ye tiɲɛ na, o ye bolifɛn boli, ka kɛlɛ yɛrɛ kɛ. "Sogo" ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 150 ye a kɔnɔbara duguma, milimɛtɛrɛ 200 ye kurunba sanfɛla la, milimɛtɛrɛ 250 ye tourelle ɲɛfɛ, ani milimɛtɛrɛ 210 ye kɛrɛw la. I n"a fɔ an b"a ye cogo min na, pankurun in, hali a bɔko fɔlɔ la, Soviyetiki pankurun seriyali bɛɛ tɛ se ka don a ɲɛda la ani hali kɛrɛ fɛ. IS-2 ni SU-100 ma se ka don o pankurun in kɔnɔ ka bɔ yɔrɔ si la. IS-7 dɔrɔn de tun bɛ se ka gɛlɛyaw lase Maus ma, ka nin pankurun in kɛlɛ tiɲɛ na. Nka IS-7 bɔra kɛlɛ kɔfɛ dɔrɔn, wa a ma don a dilanni na abada. Wa "Sogow" tun bɛ se ka kɛlɛ kɛ ɲɛfɛ kaban san 1943. Marifa fila bɛ nin pankurun in na: marifa surun 75 ani milimɛtɛrɛ 128 55 EL, min bɛ se ka don Soviyetiki pankurun bɛɛ kɔnɔ fo IS-7 kunkolo. Ka fara o kan, IS-2 bɛ bɔ yɔrɔ jan na. Kanon min janya ye milimɛtɛrɛ 150 ye, o fana tun bɛ yen.
  "Mouse" girinya tun ye tɔni 188 ye, a motɛri tun bɛ se 1250 ma, o min ma se hali bi. Kuma bɛɛ la, mobili in barika ka bon a waati la, wa a tɛ kelen ye.
  "Sogo"-2 ye dilancogo-mobili ye. Dafalen ka tɛmɛ o kan. Maana lakika kɔnɔ, mobili tun ka kan ka kɛ duguma silhouette la ani ka nɔgɔya. Nka tulon in na, tiɲɛ don, mobili kɛra dafalen ye, a silhouette dɔgɔyara, a labɛncogo tun ka bon, nka a girinyana ka tɛmɛ o kan. Sosɛti ka kurun ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 2 350 ye. Turu in ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 450 ye. Kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 300 ye. Kanonw janya ye milimɛtɛrɛ 75 ye ani milimɛtɛrɛ 150 70 EL, walima milimɛtɛrɛ 210 howitzer, walima milimɛtɛrɛ 400 misiri wulilan. A girinya ye tɔni 200 ye. Gazi turbine motɛri 2000 so fanga.
  "Sosɛti"-3 tulonkɛ masin. Dafalen fana. Kuru ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 600 ye, tourelle ye milimɛtɛrɛ 800 ye, kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 550 ye. Marifa 88 mm 100 EL, jugu ka pankurunw kɛlɛli kama, ani 210 mm 70 EL. Walima milimɛtɛrɛ 550 bɔgɔdaga dɔ. Tanki girinya ye tɔni 250 ye, gazi turbine motɛri ye so 4000 ye. A bɛ se ka fɔ ko a tɛ se ka don pankurun in kɔnɔ ni marifa bɛɛ ye, fo ni marifa barikamaw ye.
  "Sogo"-4 ye gigantomania sɛgɛsɛgɛli kura ye ani min ka bon kosɛbɛ. Kɔrɔlen ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 1000 ye ni a kɛrɛ ye degere 45 ye, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn ye milimɛtɛrɛ 1200 ye ni a kɛrɛ ye. Kɛrɛw bɛ jɛgɛn milimɛtɛrɛ 850 ye. Marifa: 105 mm 10EL kanon min bɛ kɛ ka jugu ka pankurunw kɛlɛ ani a bɛ se kosɛbɛ mobili suguya bɛɛ ma. 300mm marifa min bɛ 70 EL la, ka kɛ ka kɛlɛbolow tiɲɛ ani ka kɛ redundant ye tankiw kama. Walima o nɔ na, milimɛtɛrɛ 750 bɔgɔdaga dɔ.
  Mobili in girinya ye tɔni 350 ye, o tɛ caman ye o kɛlɛkɛminɛnw ni marifa suguw la. Hali kɛlɛkurun marifaw tɛ se ka don o mobili sugu kɔnɔ ni kunkolo ye. Ni kurunba barikama dɔ walima bɔnbu belebeleba dɔ ye a gosi k"a ɲɛsin a ma, o dɔrɔn de bɛ se ka o masin sugu tiɲɛ. Ni i y"a lajɛ fan bɛɛ fɛ, diɲɛ kɛlɛba filanan pankurunw ni marifa minnu bɛ u yɛrɛ boli, olu bɛɛ tɛ se ka don a kɔnɔ. Motɛri ye gazi turbine ye min fanga ye so 6000 ye.
  Ayiwa, "Sosɛti"-5 ye nin gafe in kɔnɔko ye min ka bon kosɛbɛ. Kuru ɲɛfɛla ka kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 1600 ye kɛrɛfɛ, tourelle ɲɛda ye milimɛtɛrɛ 2000 ye, kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 1500 ye kɛrɛfɛ.
  Kanon min janya ye milimɛtɛrɛ 128 ye ni EL 100 ye walasa ka pankurun bɛɛ kɛlɛ, o bɛ se kosɛbɛ ka ɲɛsin fɛn suguya bɛɛ ma hali IS-7 ani milimɛtɛrɛ 900 misiri-bɔlan. Marifa wɛrɛw tɛ se ka kɛ. Marifa tan ni fila bɛ yen. O tanki girinya ye tɔni 500 ye. Gazi turbine motɛri min fanga ye so 10.000 ye. Mobili ye, an k"a fɔ, dafalenya yɛrɛ ye. A bɛ se ka fɔ ko foyi tɛ se k"i gosi i ɲɛda la. Super tank...
  Nka, ni mɔgɔ dɔ b"a miiri ko a tɛ se ka na ni fɛn ye min ka nɛnɛ ka tɛmɛ "Sogo"-5 kan, o tuma na, nin tɛ tiɲɛ ye fewu. Tulon ɲuman dɔ sɛbɛnbagaw ka miirili min bɛ diɲɛ kɛlɛba filanan ko la, dan tɛ o la.
  Misali la, "Rat" fana bɛ yen. Tariku lakika kɔnɔ, nin tanki in bɛ ni jatebɔ ye poroze bolifɛnw bɛɛ cɛma, wa hali a yɔrɔ dɔ tun bɛ nɛgɛ la.
  "Rat" tanki ɲɛfɛla bɛ ni milimɛtɛrɛ 400 ye, wa kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛn fana bɛ jɛngɛ dɔɔni. Marifa : marifa naani milimɛtɛrɛ 210, walima milimɛtɛrɛ 800 marifa kelen ani milimɛtɛrɛ 150 howitzer fila, marifa tan ni kelen minnu bɛ kɛ ka awiyɔn kɛlɛ. A girinya ye tɔni 2000 ye, dizili motɛriw fanga bɛɛ lajɛlen ye so 10.000 ye.
  Tanki "Rat"-2 ye dilancogo mobili jiginni ye ni a labɛncogo ye min ka bon kosɛbɛ. Frontal ani kɛlɛkɛminɛn o kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 800 ye, ni angle belebele ye min bɛ kɛ ni inclination rational ye. Marifa ye milimɛtɛrɛ 1000 kanon kelen ye ani milimɛtɛrɛ 150 howitzer naani, marifa tan ni wɔɔrɔ minnu bɛ se ka marifa ci dugukolo ni fiɲɛ laɲiniw na. A girinya ye tɔni 3000 ye, gazi turbine motɛriw, fanga bɛɛ lajɛlen ye so 20.000 ye.
  "Rat"-3 ye masin ye min fanga ka bon kosɛbɛ ani min ka bon kosɛbɛ. Kɛlɛminɛn 1200 - milimɛtɛrɛ ye kɛrɛfɛ. Kɛlɛminɛnw : kanon kelen min janya ye milimɛtɛrɛ 1250 ye ani howitzer wɔɔrɔ minnu janya ye milimɛtɛrɛ 150 ye. Marifa mugan minnu bɛ se ka marifa ci fiɲɛ ni dugukolo laɲiniw bɛɛ la. A girinya ye tɔni 4000 ye, gazi turbine motɛriw, fanga bɛɛ lajɛlen ye so 35.000 ye.
  "Rat"-4 ye masin ye min fanga ka bon kosɛbɛ, wa a ka bon kosɛbɛ.A ka kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 1600 ye kɛrɛfɛ. Marifa - milimɛtɛrɛ 1600 kanon kelen ani milimɛtɛrɛ 150 howitzer kɔnɔntɔn, marifa mugan ni duuru minnu bɛ se ka marifa ci fiɲɛ ni dugukolo laɲiniw na. A girinya ye tɔni 5000 ye, gazi turbine motɛriw, a ɲɛnabɔra, fanga bɛɛ lajɛlen ye so 50.000 ye.
  "Rat"-5 ye tanki ye min ka nɛnɛ ka bon kosɛbɛ. Kɛlɛminɛn min janya ye milimɛtɛrɛ 2500 ye a fan bɛɛ fɛ. Marifa: kanon kelen min janya ye milimɛtɛrɛ 2500 ye. Ani 150-mm howitzer tan ni duuru. Marifa binaani minnu bɛ se ka marifa ci fiɲɛ ni dugukolo laɲiniw na. A girinya ye tɔni 10.000 ye. Nukilila-reacteur i n"a fɔ motɛri, fanga bɛ tɛmɛ so fanga 100.000 kan.
  Tanki ye tiɲɛ na tiɲɛ na a nɛnɛba ye tulon in na. Ani girinya ni jogo wɛrɛw siratigɛ la.
  Ayiwa, i bɛ se ka Tokyo binkanni in kalifa "Rat"-5 ma. Tiɲɛ don, a sɔngɔ ka gɛlɛn fo i ka kan ka nanbarako kode boli siɲɛ caman.
  Nka a bɛɛ lajɛlen na, Medvedev bɛ se ka diya. A ye tulon Kɛ kosɛbɛ.
  Wa n labanna ka "Rat"-5 lajɛ tiɲɛ yɛrɛ la. Tulon kɛ cogo min na ni namara ye ka ɲɛ.
  Nka o kɔfɛ, u ye Medvedev wele tugun.
  Nin sen in na, minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔ fɔlɔ ani minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔsigi ye Siluanov ye.
  A y"a fɔ ni dusukasikan ye ko:
  - An ye Dmitry Anatolyevich bɔnɛ ! A bɛ se ka fɔ ko wotesɛbɛnw bɛɛ jatera kaban!
  Medvedev y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - A ka fisa ka dɛsɛ koɲuman ka tɛmɛn ka se sɔrɔ jugu kan !
  Siluanov kabakoyara kosɛbɛ:
  - O bɛ se ka kɛ cogo di ?
  Medvedev y"a ɲɛfɔ ko:
  - Ni Vitaliy Klitschko tun sugandira Kiev dugutigi ye a siɲɛ fɔlɔ la, a seginni tun tɛna kɛ ring la. Sanni a ka kɛ ɲɛmɔgɔba ye, dugutigi tun bɛna kɛ nisɔndiyako ye!
  Siluanov sɔnna nin ma:
  - Ɔwɔ, i bɛ tiɲɛ fɔ, Dmitry Anatolyevich ! Klitschko ye nafa sɔrɔ ka bɔnɛ... Nka bɔnɛ ye a sɔrɔ i ma o nafa sugu taamasiyɛn si sɔrɔ!
  Medvedev ye dɔnkili da a jaabi la ko:
  - ne hɔrɔnyalen don , i n' a fɔ kɔnɔnin min bɛ sankolo la , .
  Ne hɔrɔnyalen don, ne ɲinɛna siran kɔrɔ kɔ...
  Ne hɔrɔnyalen don i n'a fɔ kungo fiɲɛ
  Ne hɔrɔnyalen don tiɲɛ na, ne tɛ sugo la!
  Siluanov ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ɔwɔ, i ye poyikɛla Dmitry Anatolyevich dɔrɔn de ye ! Mɔgɔ bɛ se ka tɛmɛsiraw sɛbɛn i ko la!
  Medvedev y"a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - A mana kɛ cogo o cogo, sisan ne bɛ se ka n ka fɛn duman kɛ ni hakilisigi ye - ɔridinatɛri tulon kɛ ! Wa sanni o ka kɛ, a bɛ san mugan bɔ sisan ne tun bɛ se ka nin sɔrɔ fitininw ni daminɛw dɔrɔn de la!
  Siluanov ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni kɔnɔnafili ye:
  - Tulonkɛw la ?
  Medvedev y"a jira ko:
  - Tulonw tigitigi ! Wa, nafa bɛna sɔrɔ a la i ka sɔrɔdasi-sɔrɔko fɛɛrɛ dɔw kalan!
  Minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔ fɔlɔ y"a jira ni kɔnɔnafili ye ko :
  - N b'a fɛ ka degeliw kɛ !
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Tiɲɛ jugu ye danga ye, a bɛ se k'i kɛ diɲɛnatigɛla ye !
  Siluanov y"a jaabi ni nɛnɛ ye ko:
  - Yala i b'a fɛ ka boli tiɲɛ na ni tulonkɛ diɲɛ ye wa ? A ka kan ka tanu!
  Yɛlɛma tun bɛ minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔsigi ka kumaw la.
  Medvedev ko:
  - A to n ka Irisi jamana cɛfarin dolow dulon i fana ye !
  Siluanov ye laadilikan di:
  - I yɛrɛ dulon, jamanakuntigi !
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - N'a sɔrɔ nin ye hakilina ɲuman ye ! N"o tɛ, Putin ye jaabi sɔrɔ a salen kɔfɛ dɔrɔn!
  Minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔsigi y"a jaabi ko:
  - Aw ni ce, jamanakuntigi !
  Medvedev ye kuma ta ni dɔnkili ye:
  - Ka ɲɛsin ɲɛ lankolon hakilintanw ma...
  Siluanov ye dɔnkili da ni nin ye:
  - Ka da a kan fɛn bɛɛ bɛ se ka kɛ...
  Medvedev ye a ka kuma ban:
  - Nka i tɛ se ka ɲɛnamaya kɛ !
  Minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔsigi y"a jaabi ko:
  - Seriously though, a ka c'a la, u bɛna n bɔ yen ! A bɛ iko an bɛna sɛgɛn!
  Medvedev y"a jaabi ni nɛnɛ ye ko:
  - Yɔrɔ caman bɛ Dugukolo kan !
  Siluanov ye a kunkolo wuli ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kuma surun na, jamanakuntigi , i ye layidu ta n ye ko i bɛna kɛ jatigɛwale dolow ye !
  Medvedev ye kulekan bɔ a fogonfogon sanfɛ ko:
  - Dekere dɔ labɛn !
  U Nàna ni jaabi sɛbɛn wɛrɛ ye a fɛ. I n"a fɔ, ka sɛbɛn ci jamanakuntigi kɔrɔsigi ma.
  O waati kelen na, Medvedev y"a di mɔgɔ kulu dɔ ma. Aw ye anw ta dɔn!
  Eh, a tɛmɛna kosɛbɛ kaban, wa Irisi jamanakuntigi kɔrɔsigi sunɔgɔra.
  A ye siko kɛ tariku wɛrɛ la min bɛ se ka kɛ. Tsar ka kɛlɛbolo min ɲɛmɔgɔya bɛ Kuropatkin bolo, o bɛ kɛlɛ la walasa ka Port Arthur bila. Nka Medvedev yɛrɛ bɔra kɛlɛ robo dɔ kan, laserw ni thermoquark (thermoquark) bɔgɔlanw bɛ minnu na, olu bonya bɛ se pɔmu kisɛ ma, nka u bɛ mɔgɔ faga i n"a fɔ bɔnbuw binna Hiroshima kan cogo min na.
  Ani Medvedev bɛ se ka Zapɔnkaw kɛlɛ cogo di n"a ka kɛlɛ robo ye? Samuraiw farala ɲɔgɔn kan cogo min na, ba caman fɛ. Ani cogo min na laserw ni blasterw nana baara la.
  Wa u ye Zapɔnkaw Fàga, kɛrɛnkɛrɛnnenya la u y'u Fàga. A y'a tigɛtigɛ ka kɛ fɛnw ye. Wa o y"u ka kuluw tiɲɛ.
  Medvedev min tun bɔnɛna a ka masasigilan na, o ye nisɔndiya sɔrɔ kɛlɛ la. A bɛ nin samurai ninnu tigɛ ka jigin minnu y"u ja gɛlɛya ka masasigilan senuma lamaga.
  Nka yala a ka jugu tiɲɛ na, an k"a fɔ k"a jɛya, tiɲɛ bɛɛ la, a tun bɛ Zar ka fanga kɔrɔ wa?
  Ala ka zar di jamana bɛɛ ma i n"a fɔ Nicholas II. Nin ye faama hakilitigi misali lakika ye, wa o waati kelen na, hakilitigi.
  A bɛ kɛ bɔnɛ ye k"a ye ko Kuropatkin i n"a fɔ nonentité in y"a jigi tigɛ. Wa sisan Medvedev ye Zapɔnkaw ta. Ani an k'u sɔgɔ. Wa o kɛli bɛ mɔgɔ sɛgɛn kosɛbɛ.
  Ani laser-fiɲɛw bɛ samurai tigɛ ka jigin ni ba caman ye. Miniti damadɔ wɛrɛw kɛlɛ, ani...
  Zapɔn kɛlɛbolo si tɛ yen.
  Samurai cɛkɔrɔbaw tun bɛ mun dun? Wa sisan n"a sɔrɔ an bɛ se ka baara kɛ aw ka kurunw kan.
  Medvedev ye kɛlɛ robo kɔrɔta fiɲɛ na, ka boli ka taa Togo kurunba jɔyɔrɔw la. A hakili la, a bɛ se ka mun kɛ ni Irisi kɛlɛcɛ ye?
  Wa, robo thermoquark bɛ boli teliya cogo min na, o ye nin ye. Sisan, a bɛ kɔgɔji sanfɛ kaban. Ani an ka Togo ka kurunba jigin. Armadillos, cruisers ani danfɛn ɲɛnama wɛrɛw tigɛ.
  I n"a fɔ nin... N"an fana ye mini-thermoquark bɔnbu dɔ fili do?
  Wa, cɛfarin kura b"a bila. Jikuru dɔ bɛ wuli ka tile bɔ jamana kurunw jigin.
  Medvedev bɛ pɛrɛn a fogonfogon sanfɛ ko:
  - Ka ɲɛsin Irisi Nicholas ma,
  N bɛna Zapɔnkaw bɛɛ tigɛtigɛ ka kɛ fɛnw ye!
  Wa tuguni, Irisi jamanakuntigi kɔrɔsigi bɛ taa nisɔndiyaba la.
  A ka di kosɛbɛ ka kɛlɛ kɛ ni o robo sugu ye.
  An k"i yɛrɛ ka samuraiw su ji la... Wa Tsushima tɛna kɛ, Zapɔnkaw tɛna foyi sɔrɔ ka kɛlɛ kɛ min kan.
  Samurai kurun labanw bɛ ka jigin kaban. Nin ye se sɔrɔli ye dɛ!
  Nka tile bɔlen dugukolo yɔrɔ dɔw bɛ yen hali bi minnu bɛ Port Arthur bali. An ka kan k"u kunbɛn tiɲɛ na. Walasa ka Zar Nicholas ka mansamara kɛlɛbagaw bɛɛ ɲɛnabɔ.
  Medvedev bɛ dɔnkili da ni dusu ye:
  - Wa samura y'a pan ka taa duguma , .
  Nɛgɛ ni tasuma degun kɔrɔ!
  Ani an ka sɔrɔdasi minnu ye Port Arthur lamini, an ka olu halaki. A kɛra tiɲɛ na ko kɛlɛbolo barikama dɔ binna. Ani Irisi ye sɔgɔsɔgɔninjɛ sɔrɔ a ɲɛda la. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko a juguyara ka tɛmɛ Kirimɛ kɛlɛ kan. O yɔrɔ la, Zar Nicholas II ka mansamara bɔnɛna Angletɛri, Faransi, Türkiye ani Sardinia masaya jɛkulu fɛ. Wa a bɔnɛna a la ni bonya ye. Wa Zapɔn dɔw filɛ nin ye, mɔgɔ si ma minnu jate ɲɔgɔndanba ye.
  Irisi kana majigin muɲu. Laala o de y"a to Stalin, min tun bɛ a janto kosɛbɛ ani min tun bɛ a yɛrɛ minɛ jamana kɔkankow la, o ye ɲɛmaaya filanan da wuli kɔrɔnfɛla jan na Zapɔn kama. Tiɲɛ na, samurai ye Zaris Irisi maloya kojugu.
  O kama, aw bɛ u tiɲɛ ni thermoquark bɔnbu misɛnninw ye ka u jeni ni laser ye.
  Walisa n kana n ja gɛlɛya ka se sɔrɔ Irisi kan! Oh, Ala k"a to Zelensky ka kɛ masakɛ ye min bɛ ɲɛtaa sɔrɔ.
  Nin sen in fana na, Irisilakaw ni Ukrainekaw ye kelen ye, wa sɔɔni Belaruskaw bɛna fara u kan.
  Ani, Slavw ka saba-saba bɛna kɛ yen!
  Medvedev ye Zapɔnkaw ban Port Arthur kɛrɛfɛ, ka boli ka taa... Irisi ye Japon kɛlɛ. A ye Kore, Mandɔrɔsi, Kuril gunw ani Tayiwani ta. A ye Zapɔnkaw fana wajibiya u ka wariba dɔ sara.
  Zar Nicholas II y"a jɔyɔrɔ barika bonya, jiginni ni miirili kunntanw ma bɔ kɛnɛ kan.
  Tsar ka Irisi tora ka taa Sinuwa jamana fan bɛɛ la. Ani a ka bonya kɔrɔn fɛ.
  Nka Kaiser ka Alimanjamana, hali n"a y"a sɔrɔ ko Zari ka Alimanjamana tun bɛ ka kɛ fanga belebele ye ani ka bonya joona hali ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan, a taara ɲɛ hali bi ka don diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ la.
  Ɔwɔ, ɲɛ fila kan.
  Ayiwa, sisan Medvedev ye baara ta ka Alemaɲikaw halaki. Kuma si t"u bolo ka Zar-Fa dusu tiɲɛ.
  Ani a bɛ juguw gosi cogo min na ni laser ye. Ani an k"u sɔgɔ Prusse kɔrɔnyanfan fɛ i n"a fɔ sanfiɲɛba. Medvedev bɛ marifa ci Alemaɲi sɔrɔdasiw la ni laser ni girinya fanga yeelenw ye.
  O waati kelen na, npogotigininw y"u yɛrɛ jira. Tiɲɛ don, bikini kɔnɔ. Alenka ni Natasha ye ɲɔgɔn sɔrɔ. Ani a to Krauts ka tigɛ ni yeelenbɔlanw ye.
  Ɔwɔ, Zar Nicholas le Grand, Naziw ma siko o sugu la abada. U bɛ mun labɛn aw kama, faw?
  Medvedev bɛ dɔnkili da ni fanga ye:
  - Melon, jima, malo bugun, .
  Dugukolo min ka bon, min falen don...
  Wa a sigilen bɛ masasigilan kan Sɛnt Pɛriburugu,
  Fa Tsar Nicolas ye!
  A ka jɔyɔrɔfadon don bilala kɔfɛ joona. Wa, Medvedev tora a yɛrɛ ka fɛɛrɛ la pewu. I n"a fɔ, k"a sɔrɔ i bɛ ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni den ye.
  Medvedev fana ye Andropov di a salen kɔfɛ Irisi jamana ka cɛfarin dolow la. N"a sɔrɔ o tun ka kan ka kɛ ka kɔn o ɲɛ. Ani a ye sariya dɔ bɔ Andropov ka kabakomayɔrɔ dɔ jɔli kan.
  O waati kelen na, jamanakuntigi kɔrɔsigi fana ye Yezhov ni Yagoda bila baara la kokura. Mun na ka jɔ seli kan yan?
  O kɔfɛ, a ye jɛkulu kura dɔ sigi senkan min tɔgɔ dara Bobby Fischer kan. Nka i tɛ Se k"a Fɔ ko a tùn ye ɛkizamɛn ŋana ye. Wa a tɛ kɛ koba dɔrɔn ye, nka a bɛ kɛ fana maloyako ye. A tun b"a fɛ ka kɛ bɛɛ sanfɛ, a tɛ kɛ ɛkizamɛn dɔrɔn na.
  Ani fana degere saba: nɛgɛ, warijɛ ani sanu!
  Wa tiɲɛ na, fɔlɔ, Dmitry Medvedev ye nin yamaruya in di: Garry Kasparov, Anatoly Karpov ani... Klitschko balimaw ma!
  Wa o waati kelen na, Dmitry Medvedev ye Vladimir Klitschko ka Ordre sigi sen kan. Fana, 'yɔrɔ min ka di kosɛbɛ. Nivo saba: nɛgɛ, warijɛ, sanu.
  Wa o kɔfɛ, Svyatogor Order fana bɛ yen, o ye fura ɲumanba ye.
  Medvedev ka bolifɛnw ni a ka pedaliw. Wa a bɛ nin ko in Dabɔ tugun. Nin ye ursi ye. Ursi dɔ ka ɲɛsin ursi bɛɛ ma.
  Wa, hakilina kuraw b"a fɛ. Misali la, i ka mobili kura di Irisilaka bɛɛ ma.
  O waati kɔnɔna na, taa tulon kɛ ɔridinatɛri kan. Medvedev tun b"a fɛ min na ka tɛmɛ fɛn bɛɛ kan. O la, a ye fɛɛrɛ kura dɔ da Minɛ sisan. Kɛlɛ min bɛ nivow danfaralenw ye. Nin ye jamanakuntigi, hali kɔrɔlen, tun b"a fɛ ka tulon kɛ min na.
  I b"a daminɛ ni baarakɛla duuru ye ani unit ba kelen kelen-kelen bɛɛ: kɔɔri, nɛgɛ, kabakurun, tulu, dumuni, sanu.
  Wa an ka fɔlɔ ka sigida santiri dɔ jɔ walasa ka baarakɛla kuraw bɔ. O kɔfɛ, i bɛ daminɛ ka minɛnw ni sɛnɛ yiriwa.
  Fɔlɔ, tiɲɛ don, dumuni sɔrɔli walasa ka baarakɛlaw ladilan ka ɲɛ.
  Medvedev ka ɔridinatɛri fanga ka bon kosɛbɛ, min bɛ bi ta bɛɛ la. Ani i bɛ se ka churn out caman units.
  I bɛ dugu ni jagokɛyɔrɔ kura jɔ i yɛrɛ ye. Tiɲɛ don, wari ye gɛlɛya ye a daminɛ na. Fo ka se ka manje dɔ jɔ, ka sugu dɔ jɔ, ka dɔnniyakalanso dɔ jɔ, ani o ɲɔgɔnnaw.
  Nka Medvedev bɛ nafolo sɔrɔcogo dɔ dɔn diɲɛ bɛɛ kɔnɔ. Sɛnɛkɛla caman ta ani ka nafolo san buru kama. Sugu in jɔli musaka ka dɔgɔ kosɛbɛ. Wa o kɔfɛ, i ye wari mara, ka akademi san, ka jirisunba dɔ jɔ, ka minɛn kura dilan. Wa o kɔfɛ ka dɔ fara o kan... Wa sanu bɔra - fɛn min sɔngɔ ka gɛlɛn kosɛbɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni manje y"o kɛ. Wa o kɔfɛ, a bɛna se ka kɛ ka kɔlɔnw ɲɛnabɔ. Nin ye wari bolicogo ye min ka di kosɛbɛ. A bɛ se ka kɛ ka ɲɛtaa kɛ. Sɛgɛ kura, sɛnɛkɛminɛn kura, dugukolo labɛnni, bagaji ɲinini. Plow suguya kura dɔ...
  O kɔfɛ, kɔlɔnw juguyali ani ka baarakɛla kuraw pɔnpe. Foro kuraw. Sogo dilanni. Sow jɔli. Ka taa dɔgɔtɔrɔw, polisiw, kɔlɔnw, suguw, fɛn dilannikɛlaw, tasumafagalanw ka sow la. Ani o ɲɔgɔnnaw... Takisibɔ. Fɛɛrɛ kura donna sanubɔ la. Ani yɔrɔ kuraw ni baarakɛyɔrɔw yiriwali.
  Wa wari bɛ ka caya kaban... Tɛmɛnenw bɛ yen i bɛ se ka barajuru jɔli daminɛ.
  Tulon in ka di ani a ka gɛlɛn. Dugu bɛ ka bonya. Kɛlɛ si ma kɛ fɔlɔ. Yan, i bɛ se ka hɛrɛ waati sigi sen kan, ka jugu barikama sugandi... Tiɲɛ na, Medvedev bɛ fanga lajɛ hali bi sɔrɔdasi-sɔrɔko siratigɛ la.
  Sɔrɔdasi kalanso jɔra. Ani i b"a daminɛ ka sɔrɔdasiw sigi sen kan. Sofaw, sennamɔgɔw, tasuma-fanga-mɔgɔw, marifatigiw ani kɛlɛbolo wɛrɛw. Tiɲɛ don , marifatigiw. Walima hali tuguni, ni jidagayɔrɔ kɔlɔnw ɲɛnabɔli ye. Mobili fɔlɔw, tiɲɛ na, u ka nɔgɔn ani u ye fɛn fɔlɔw ye, nka u bɛ se ka boli.
  Medvedev ye a ta ka taa.
  Tulon in ye jamanakuntigi dun. I bɛ so kuraw jɔ ka taa a fɛ ka taa a fɛ. U dɔw ye sɛbɛnnikɛlaw ka lakɔli ye, gafemarayɔrɔ ani ɲɛnajɛyɔrɔ suguya caman. A kɛra fɔlikɛlaw ye, dɔnkɛlaw, juglerw, senet fɔlaw, zoow. Walima kasino wɛrɛ.
  Ani, tiɲɛ na, ala suguya caman batosow.
  Ɔwɔ, diinɛ suguya caman bɛ mansamara kɔnɔ. A ka fisa ka batoso suguya wɛrɛw jɔ.
  Wa yan, fɛn bɛɛ tɛ kelen ye. Ani misiriw, eglisiw, batosow, Budadiinɛ batosow, stupaw, kafiriw ka ala.
  Ɔwɔ, cidenyabaara nafama dɔ. I bɛ bɔrɔw fana jɔ n"i bɛ ba tigɛ.
  Baara caman bɛ yen. Aw ye seliw fana labɛn diinɛ suguya wɛrɛw ye walasa ala kana dimi.
  Wa o ɲɔgɔnnaw k"a sɔrɔ u ma tigɛ. Wa baara bɛ senna dɔnniyakalanso la, sisan ɲɛtaa kelen, o kɔfɛ, dɔ wɛrɛ. Fura min bɛ kɛ sosow kama walima fɛnɲɛnamaw kama - fɛn o fɛn bɛ sɛnɛ ɲɛ, tarakitɛriw bɛ bɔ.
  Wa hali Ala bɛ suman ɲuman ci. O la, i bɛ se ka pankurunw ni awiyɔn iziniw gɛn ka bɔ yen. Ni i y"a daminɛ ni awiyɔn nɔgɔmanw ye, i bɛ se ka se atomikɛlanw ma. Wa, unit hakɛ bɛ ka caya tuma bɛɛ. A sera ba kɛmɛ ma kaban.
  Medvedev bɛ tulon kɛ ani ka fɛɛrɛ kuraw yiriwa. Siranya si tɛ yen fɔlɔ. I man kan ka kɛlɛ kɛ, i bɛ se ka ɲɛtaa ni laadalakow index kɔrɔta i ka mɔgɔw ye. Wa nin fana nafa ka bon. Nka wari ni nafolo bɛrɛ bɛ yen sisan.
  Fɛn min ka fisa ni tulon in ye yɛrɛ, o ye ko kɔlɔnw tɛ Dɔgɔya. Aw bɛ se ka nafolomafɛnw bɔ fo abada.
  Ani ka dugu kuraw jɔ karti kan... Walima hali ka i yɛrɛ bila piramidi dɔ la walima diɲɛ kabako wɛrɛ la.
  Medvedev fana bɛ ka barak kura dɔw labɛn. Tiɲɛ don, sɔrɔdasi caya bɛ dɔ bɔ ɲɛtaa hakɛ la. Tiɲɛ don, gɛlɛya bɛ sɔrɔ yɔrɔ min na, o de ye nin ye. Nka sisan, mɔgɔ si tɛ yen ka kɛlɛ kɛ ni min ye... Nka fɛɛrɛ kuraw bɛ se ka don sen kan walasa ka pankurunw ni awiyɔnw teliya. Ani ka na ni bɔnbɔn girinmanw ye.
  Nka, mun na, k"a sɔrɔ pankurun cɛmancɛw bɛ yen kaban, i tɛ jugu minɛ cɛmancɛla waatiw hakɛ la?
  Wa Medvedev, n"o ye pankurun caman dilan, wa o waati kelen na, k"u ka paramɛtɛrɛw ɲɛ, a bɛ teliya ka bin a kɛrɛfɛ jamana kan.
  Ani fana awiyɔnw ka bɔ san fɛ. Ani an ka juguw bɔn ni an fanga bɛɛ ye. I bɛ napalm san a kan.
  Wa a tɛ tulon ye sariyaw fɛ.
  A diyara Medvedev ye cɛmancɛla waatiw ka dugu tiɲɛni na. Wa o kɔ fɛ jamana bɛɛ n'a ka kɛlɛbolo fɔlɔw. A diyara a ye ani a ye se sɔrɔ, hali n"a ka awiyɔnw ni a ka pankurunw ye tiɲɛni misɛnninw sɔrɔ. O cogo de la, a minɛni kɛra nɔgɔya ye kosɛbɛ. Wa o kɔfɛ tuguni i bɛ dugu dɔ jɔ jamana minɛlen kan...
  Ani aw ka tankiw ka gɛlɛn kaban. A bɛ se ka kɛ ka nukliyɛri kɛlɛli lakanani ni kɛlɛkɛminɛn baarakɛtaw fila bɛɛ nɔrɔ ɲɔgɔn na.
  Medvedev tun bɛ tulon kɛ kaban sanga tan kɔnɔ ani a ɲɛw tun sɛgɛnnen don ani a y"a daminɛ ka nɔrɔ ɲɔgɔn na. Jamanakuntigi kɔrɔsigi sunɔgɔra.
  A daminɛ na, Medvedev tun bɛ ka girin ka yaala-yaala fɛn dɔ kɔnɔ min tun tɛ jɛya. Nka a ma mɛn. Wa o kɔfɛ, T-95 pankurunba min ye bi ta ye, o wulila ka wuli kulu kan. O tun ye sɛnɛ laban ye kaban, sanjiba tun bɛ ka kɛlɛkɛminɛnw gosi.
  Medvedev ko:
  - Vysokaya kulu kɛlɛli don latigɛlen don ! O kulu min ye Port Arthur lafasali bɛɛ kun ye. Bi ye Nowanburukalo tile 21 ye tigitigi, walima desanburukalo tile 4 ka kɛɲɛ ni cogoya kura ye. - Karamɔgɔ y"a ka kɛlɛkɛminɛnw gosi ni dimi ye n"a bolokɔnincinin ye k"a pɛrɛn. - Nka Vysokaya kulu minɛni tɛna kɛ ! Pasifiki eskadron bɛna ɲɛnamaya!
  Zapɔnkaw bɛ ɲini ka Vysokaya kulu minɛ. U ye wuluwulu don i n"a fɔ wuluw, baji belebelebaw kɔnɔ ka bɔ fan bɛɛ fɛ. T-95 ye marifa ci ni marifa teliyalen ye min janya ye milimɛtɛrɛ 152 ye.
  Alenka ye joystick butɔni digi, otomatiki kanon ye Zapɔnkaw gosi i n"a fɔ marifa min bɛ awiyɔn kɛlɛ. Fɛnɲɛnɛmafagalanw barikama minnu bɛ se ka bɔn kosɛbɛ, olu ye Zapɔnkaw kɛmɛ caman gosi ni marifa kelen ye.
  Natasha fana ye marifa ci ka bɔ marifa girinman 8 la. Ani, a tun ka di ne ye fana ka baara kɛ ni joystick ye.
  Medvedev ye pankurun boli, o masinba ye wuli ni jigiya ye kuluw kan minnu ka jan, ani siraw ye Tile bɔlen jamana kɛlɛcɛw tiɲɛ.
  Margarita ye fiyɛli kɛ k"a fɔ ko:
  - An bɛ tariku kɛ !
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi y"a jira ni dimi ye ko :
  - Jaati! An tɛna sɔn cogo si la Port Arthur ka a yɛrɛ di!
  Alenka, ka marifa ci ka bɔ marifa la, a ye marifa mugan ci miniti kelen kɔnɔ, ka marifa dɔ daji bɔ ni tiɲɛni fanga cayalenba ye min girinya ye kilo bi duuru ye. Miniti kelen kɔnɔ, nɛgɛ ni binkannikɛlan tɔni kelen pɛrɛnna ni tigitigi ye.
  Wa sungurunnin ye a gosi ka ɲɛ kosɛbɛ.
  Ani marifaw, u kelen-kelen bɛɛ bɛ marifa ba duuru ci miniti kelen kɔnɔ. Walima marifa belebele ba binaani, waati kunkurunnin kɔnɔ. Ani u ye samurai ta cogo di? U y"a daminɛ k"u digi cogo min na.
  Alenka yɛrɛ ye dɔnkili da ko:
  - Wa juguw ka sagakulu wulila ka taa duguma , nɛgɛ ni nɛgɛso degun kɔrɔ !
  Irisi pankurunba ye baara kɛ ni fanga ye. Yan a ye Zapɔnkaw ba kelen tigɛ, filanan filɛ nin ye. U bɔli layɛrɛw la.
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani ka dɔnkili da ko:
  - Rus' nɔɔrɔ kama ! An kana ɲinɛ Fasokanw kɔ abada!
  Ani tugun a bɛ marifa ci ka bɔ marifakisɛw la minnu bɛ mɔgɔ faga. Ani Zapɔnkaw ba caman dalen bɛ ka sa.
  Medvedev y"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Zar Nikolasi ! I na kɛ mɔgɔba ye.
  Ani an ka samurai dafabaliw mugumugu wuluw jukɔrɔ.
  Margarita y"a kɔlɔsi cogo bɛnnen na ko:
  - Nikolas II tun bɛ se ka kɛ zariw bɛɛ la belebele ye. A ye sababu bɛɛ sɔrɔ ka Sinuwa kɛ Irisi jamana ye - Irisi jɛman!
  Medvedev ye samuraiw gosi, ka boli u kan i n"a fɔ wuluw, k"a fɔ ko:
  - A ka kɛ ten !
  Koli kɔfɛ bɔgɔdaga wulila ka bɔ. U cayara i n"a fɔ fɛn minnu bɛ i n"a fɔ fɛnɲɛnɛmaw, u bɛ fanga dɔgɔya kosɛbɛ ka tɛmɛ atomiw ni mɔlikuluw caya yɛrɛ kan.
  Alenka, ka joystick butɔni digi n"a bolokɔnincinin cɛɲiw ye, a yɛrɛ y"a pɛrɛn ko:
  - Irisi zariw tɔgɔ la !
  . SABABU No. 6.
  Marifa ye mankanba bɔ ani a ye mankanba bɔ. Hali ni, a ma kɛ ni kanba ye ten, nka a dabɔra, a tun bɛ se ka kuma.
  Margarita ye jamanakuntigi kɔrɔsigi ɲininka ko:
  - Mun , bɔgɔdaga hakɛ tɛ dan ?
  Medvedev y"a jaabi ko:
  - Quasi-matter tɛ fanga caman de wajibiya walasa ka da. Ani ka thermonucléaire reacteur fa ji la, o ka nɔgɔn i n"a fɔ ka peresidanw sɔgɔ!
  Margarita ye fiyɛli kɛ ko:
  - Ɔwɔ, nin ye brilliant ye ! Aw bɛ se ka sokola ice cream dilan nin cogo in fana na!
  Medvedev ye sɔsɔli kɛ ni sɔgɔsɔgɔ ye:
  - Fɔlɔ, nka sɔɔni kosɛbɛ, ɔwɔ ! A bɛ kɛ bɔnɛ ye ko fo ka na se bi ma an bɛ quasi-matter dɔrɔn de sɔrɔ!
  Alenka, ka joystick butɔni digi n"a bolokɔnincininw ye, ka nisɔndiya ni jara ɲinw belebelebaw ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Nin se in min bɛ fɛn Dabɔ, o fana ye ala-ka-marako ye !
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ. Zapɔnkaw tun bɛ dɔgɔya ka taa a fɛ kulu lamini na, ani suw tun bɛ ka caya ka taa a fɛ. Samurai y"a ɲini ka marifa ci tanki la, nka a ma kɛ fu. O bɔgɔdagaw tun bɛ pan ka bɔ kɛlɛkɛminɛnw kan i n"a fɔ sanji jiginɛw.
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi y"a jira ko:
  - Wa hadamaden dabɔra Ala ja ni a bɔɲɔgɔnko la.
  Alenka, min tun bɛ ka marifa fagalenw ci, o y"a jira ko:
  - Ni a dabɔra hali bi. N"a sɔrɔ anw hadamadenw de ye fɛn ye min hakili ka bon, min barika ka bon ani min fanga ka bon diɲɛ kɔnɔ!
  Medvedev ye hakilina di ni hakilitigiya ye ko:
  - min ka kan ka tɛmɛ o kan, o ye hadamadenya sabatili ye ! An ka kan ka jɛ! O tuma na fɛ, an tɛna dusukasi ni dɛsɛ dɔn!
  Natasha y"a fɔ ni daŋaniya ye ko:
  - Zari Mansamara bɛ se ka bɛɛ fara ɲɔgɔn kan ! Ani ka bɛɛ fara ɲɔgɔn kan, k"a sɔrɔ danfara ma kɛ, ka kɛ kelen ye!
  Ani sungurunnin ye marifa ci tugun. Ka Zapɔnkaw degun k"a ɲini ka don ka bɔ numan fɛ. Grenadew ma kojugu kɛ T-95 pankurun na. Wa marifaw, fana ka bɔ yɔrɔ jan, walima u tununna, walima u ka marifaw tun tɛ nafa sɔrɔ. Ka fara o kan, kɛlɛkɛminɛnw tɛ yen jamana si kɔnɔ diɲɛ kɔnɔ. Wa i tɛ se ka don o jidagayɔrɔ sugu la nɔgɔya la ten. A ka lafasali ye sanfɛla ye.
  Ani marifaw bɛ tigɛ ka jigin ani marifaw bɛ wuli ka taa. Wa u bɛ fɛn bɛɛ kɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la, wa u bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ.
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a fɔ ko:
  - Zapɔnkaw caman bɛna tunun !
  Alenka sɔnna nin ma:
  - A ka ca kosɛbɛ !
  A y'a ka safir ɲɛw manamana. Wa fɛn suguya caman bɛ nin sungurunnin in na, terminator lakika.
  Kɛlɛcɛw bɛ ka marifa ci. Ani samurai joli bɛ bɔ. Marifa ba binaani ani marifa tɔni kelen miniti kelen kɔnɔ, nin ye tiɲɛni fanga belebeleba ye.
  Natasha y"a kɔlɔsi ko:
  - An ye kɛlɛcɛw ye minnu bɛ saya jugu sɔrɔ !
  Alenka sɔnna nin ma:
  - Wa saya dɔrɔn tɛ, nka fanga sɔrɔyɔrɔ don diɲɛ bɛɛ kɔnɔ !
  Margarita y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - ni Zari Irisi ye diɲɛ bɛɛ minɛ, o tuma na, hadamadenw ka tariku kɔnɔ kɛlɛw bɛɛ bɛna ban siɲɛ kelenpe!
  Medvedev sɔnna a ma ko:
  - Tiɲɛ don den ! Mɔgɔ si mago tɛ kɛlɛw la! Nka hadamadenya ka kan ka kɛ kelen ye!
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni nisɔndiya ye, n"o ye panther ye ka misi faga:
  - N' an ye kelenya kɛ , an tɛ se ka se sɔrɔ !
  Ani a ye sɔgɔsɔgɔninjɛw bɔ a ɲɛw la! Nin ye sunguru ye dɛ! Tasuma tasuma, ani jikuru ni nɛgɛ bɛ sɔrɔ a kɔnɔ.
  Nka sisan Zapɔnkaw labanw bɛ ka sa. Wa mɔgɔ wɛrɛ tɛ yen min bɛ se ka kulu in kɛlɛ. Tile bɔlen jamana kɛlɛcɛ fagalen ba bi duuru ni kɔ tora Vysokaya kulu jukɔrɔ.
  Kɛlɛ banna.
  U naani ye yɔrɔ ta kulu dɔ kan, Medvedev y"a kɔlɔsi ko:
  "A ka fisa an kana kuma ni garnison ye sisan." A ka c"a la, an bɛna mun kɛ?
  Alenka ye hakilina di ko:
  - Zapɔnkaw ka ca hali bi. An ka Nogi kɛlɛbolo bɛɛ tiɲɛ.
  Margarita sɔnna nin ma joona:
  - O de don ! An bɛna samurai bɛɛ sɔgɔ ka bɔ yen! Ani, a bɛna kɛ koba ye!
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a fɔ ko:
  - Wa an ka tanki fana bɛ se ka jigin ji ni tasuma-fanga jukɔrɔ. An ka Zapɔn kurunba jigin!
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni nisɔndiya ye:
  - O de don ! O ye tiɲɛ ye, an ka samurai bɛɛ ta ka u ko kɔgɔji la.
  Japon ka kɛlɛbolo tun y"a ka bɔnbɔnw cili nata daminɛ sisan dɔrɔn. Bugunw tun bɛ pan, ka bɔ marifa tan ni kelen ni tan ni fila la. Wa nin, i b"a ye, o ye ko jugu ye.
  Tanki bolila ka taa kɔgɔjida fan fɛ. Alenka, k"a bolokɔnincininw gosi mobili farikolo la, k"a kɔlɔsi ko:
  - O bɛ ɲɛ, ka taa kɔgɔji la. Nka an tun bɛ se ka o fɛɛrɛ in di Zapɔnkaw ma cogo di dugukolo kan?
  Margarita, min tun bɛ ni dɔnniya dɔw ye kɛlɛ ko la, o hakili jigira ko:
  - Marifaw tun b"an bolo, wa Mosin marifa tun bɛ se ka da a kan kosɛbɛ, wa a tun bɛ se ka baara kɛ ka tɛmɛ Zapɔn ta kan. Wa ni fɛn bɛɛ ma ɲɛ kɔgɔji la, o tuma na, dugukolo kan, samurai tun tɛ se ka cogo si sɔrɔ!
  Alenka y"a sennasanbara lamaga duguma ni dimi ye, ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Janfa! Janfa min tɛ foyi ye!
  Natasha ye hakilina di ko:
  - An bɛna bɛɛ dulon !
  Tanki donna ji la. Ka bɔ kɛrɛw la, fɛnɲɛnamafagalanw tun bɛ bɔ minnu tun bɛ masin ɲɛminɛ. Laɲini fɔlɔ filɛ nin ye: Zapɔn ka tiɲɛnikɛla dɔ. Natasha ye joystick butɔni digi n"a bolokɔnincinin finmanw ye.
  Wa, o bɔgɔdaga ye kurun duguma yɛrɛ gosi ni fanga ye min bɛ mɔgɔ faga. A ye kɛlɛkɛminɛnw wuli.
  Tiɲɛnikɛla ye bɔgɔdaga wɛrɛ sɔrɔ. Natasha y"a senkɔni digi tugun.
  Wa o kɔfɛ, Zapɔnkaw bɛ jigin.
  Alenka ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - An ka ɲɔgɔn falen falen ji la ! Marifaw tɛ baara kɛ kosɛbɛ ji jukɔrɔ!
  Wa sungurunnin ye joystick digi, nin sen in na, a ye bɔgɔdaga dɔ ci ka don tiɲɛnikɛlan jukɔrɔ.
  Margarita y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Ayiwa, an ye musow sɔrɔ !
  Natasha ye bɔgɔdaga ci tugun ka pɛrɛn ko:
  - Rus' tɔgɔ la , se sɔrɔli ka kɛ !
  Alenka ye bɔgɔdagaw daji bɔ. A ye Tile bɔlen jamana kurun jukɔrɔla tigɛ k"a kɔlɔsi ko:
  - Halibi, zari fanga min tun bɛ Irisi jamana na, o tun man jugu i n"a fɔ propagande tun b"a fɔ cogo min na.
  Margarita sɔnna o ma, wa a y"a fɛ ka kuma, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, foyi tun t"a fɛ cogo o cogo.
  - Zar Nicholas II ka fanga kɔrɔ, Irisi jamana ye wariko sanu sariya sigi sen kan. Mansamara ka wari kɛra wari sabatilen ni sabatilenba ye diɲɛ kɔnɔ. Sɔngɔw fana ma Changé (Yɛlɛma) cogo min na. Wa Zar Nicholas ka fanga kɔrɔ, o sara tun bɛ se ruble bisaba ni wolonwula ma kalo kɔnɔ. Tiɲɛ na, Irisi jamana kɛra jamana ɲɛmɔgɔ dɔ ye diɲɛ kɔnɔ ɲɛnamaya kɛcogo siratigɛ la. Industriw ka sɛnɛfɛnw dilanni kɛra naaninan ye diɲɛ kɔnɔ.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev sunɔgɔ kɔfɛ, a y"a daminɛ ka tulon kɛ ɔridinatɛri kan. O cogo la, a tùn b'a yɛrɛ Tigɛ walasa ka t'a fɛ o fɛɛrɛ in na. Fanga barikama in ye minɛniw Kɛ. Irisi jamanatigi kɔrɔsigi ye pankurunw fili kɛlɛ la.
  Ani a ka gɛlɛn.
  Tulon ɲumanba don hali bi. N y"a boli dɔɔnin ka tankiw sɔrɔ minnu girinya ka ca ni tɔni kɛmɛ ye. Tuma min na a tun ye jamanakuntigi ye, Medvedev tun b"a fɛ ka pankurunw dilan minnu girinya tun ka ca ni tɔni kɛmɛ ye. Nka Putin m"a Di o waati la. Nka o hakilina tun bɛ iko kɔrɔbɔli. Super girinw ka mobili. Ani mobili suguya wɔɔrɔ. Tɔn duuru ni kɛmɛ ni kɔ.
  Nka sisan, Medvedev bɛ ka pankurunw fili kɛlɛ la ni nukliyɛri motɛriw ye. Wa a bɛ cɛmancɛ-jamanaw ka lafasaliw tiɲɛ. Ani tugun minɛnw. Ɔwɔ, a ka ɲi... Walasa k"a nɔgɔya dɔɔnin, i ka sɔrɔdasi ladilikɛla dɔ jɛ. Wa aw ni ale faralen ɲɔgɔn kan, aw bɛ jugu halakili ɲɛminɛ. Ani a minɛni.
  Yan i bɛ mansamara wɛrɛ minɛ... Yan, kɛlɛ ka jugu kosɛbɛ, nka a ɲɛmɔgɔya bɛ sɔrɔdasi ladilikɛla dɔ bolo min bɛ Napoléon ta fan fɛ. O la, i bɛ se k"a lajɛ dɔrɔn, k"i ka mansamara sigi sen kan ni sɔrɔko dɔnbaga ye min bɛ Stolypin hakɛ la.
  Ani Medvedev, a sigilen kɔ ɔridinatɛri dɔ la min ka ɛkran belebeleba dɔ bɛ yen lɛrɛ damadɔ kɔnɔ, a y"a daminɛ ka sɔgɔsɔgɔ.
  A ye sunɔgɔbaliya sɔrɔ kabini waati jan.
  Alenka ye marifa ci Zapɔnkaw la. Komin a ye kurunba jigin nin sen in na, a ye dɔnkili da ko:
  - Anw de barika ka bon diɲɛ kɔnɔ,
  An bɛna an juguw bɛɛ su ɲɛgɛn na.
  Faso tɛ da ɲɛji la, .
  Ani an bɛna oligarki juguw hakili di u ma!
  Npogotiginin ye ŋɛɲɛ kɛ. Ani a ɲinw tun be manamana ni perlew ye!
  Medvedev ye hakilina di ko:
  - Ikomi kɛlɛ min kɛra ni Zapɔn ye, o bɛ ban ni se sɔrɔli ye, Irisi jamana ka sɔrɔ yiriwali bɛna bonya ka tɛmɛn fɔlɔ kan ! Ani zariw ka mansamara bɛna kɛ jamana nafolotigiba ye!
  Alenka ye tiɲɛnikɛla wɛrɛ jigin ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ye nafolotigiw ye tuma bɛɛ ! Labɛn tun tɛ se ka kɛ!
  Natasha ye Tile bɔlen jamana kɛlɛkurun gosi ani a y"a kɔlɔsi ko:
  - An tun ma dɔgɔya cogo si la ka tɛmɛ Alimanw kan diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ la. Nka kulu duurunan kosɔn, an ma se ka se sɔrɔ!
  Alenka fana ye bɔgɔdaga wɛrɛ ci armadillo kɔnɔbara la k"a jira ko :
  - Jaati! Kolon duurunan de bɛ jalaki fɛn bɛɛ la. Diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ waati la, Alimanw ma se ka gɛrɛ Minsk yɛrɛ la, u ye u bugɔ Galisi jamana na. Wa Stalin ka fanga kɔrɔ, u ye Krεmlin ye kaban ni binokulo ye. O kɔrɔ ye mun ye?
  Natasha ye marifa wɛrɛ ci kɛlɛkurun jukɔrɔ ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Janfa ! An ma se ka o sebaaya sugu sɔrɔ!
  Margarita y"a jate fana ko a ka kan k"a hakili jigin ko:
  - Ni janfa tun tɛ, an tun bɛna Kɔnstantinople ni Azi fitininw ta, ka fara Mediterane kɔgɔji sɔrɔli kan. Wa an ye bɔnɛ caman sɔrɔ janfa ni kulu duurunan kosɔn!
  Alenka ye projectile wɛrɛ daminɛ:
  - Ɔwɔ, nin ye kulu duurunan ye ! Gɛlɛya caman bɛ lase a ma dɛ! Irisi Mansamara ye fɛn ye min ɲɔgɔn tɛ, min bɛ se ka bonya ka taa diɲɛ bɛɛ la ani ka hadamadenw kɛ kelen ye!
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Jaati! Ne tun bɛ se ka fɛn o fɛn kɛ, wa siga t"a la ko ne tun bɛna o kɛ! Ani walasa hadamadenya ka kɛ kelen ye ani ka se sɔrɔ a kan!
  Npogotiginin ye bɔgɔdaga wɛrɛ ci, o kɔfɛ, kɛlɛkurun labanna ka tila. Ani Zapɔnkaw binna ji la.
  Margarita y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye a kan na ko:
  - A filɛ mun bɛ ka kɛ diɲɛ kɔnɔ sisan ? Irisi ni USA bɛ kɛlɛ da la. Ani Sinuwa jamana ye jamanadenw ka ca kojugu ani a ye jamana bɛɛjɛfanga ye. Labɛn ni ɲɛtaa tɛ diɲɛ kɔnɔ!
  Natasha ye bɔgɔdaga kura ci, nin sen in na, ka taa kurunba kɔnɔ, ka sɔn a ma:
  - Labɛn tɛ diɲɛ kɔnɔ ! An mago bɛ ɲɛmɔgɔya kelen na!
  Alenka ye bɔgɔdaga ci k"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma:
  - Wa o gɔfɛrɛnaman sugu bɛ se ka kɛ zari mansamara ye ! Irisi jamana ka yɛrɛmahɔrɔnya ye diɲɛ sabatili ni ɲɛtaa garanti ye!
  Wa npogotiginin ye bɔgɔdaga wɛrɛ ci, o labanna ka kurunba tila.
  A jɛlen don ko Zapɔnkaw tun bɛ ka siran. U ye marifa ci k"a sɔrɔ u ma danfara don u ni ɲɔgɔn cɛ, u m"a faamu mɔgɔ min bɛ ka u su ji la.
  A ka kan ka fɔ ko dugukolo kan, Zapɔn tun tɛ nafa caman sɔrɔ jate la. Wa hali tariku yɛrɛ kɔnɔ, a ye bɔnɛ caman sɔrɔ mɔgɔ fagalenw ni joginw na ka tɛmɛ Irisi jamana kan.
  Nka kɔgɔji la, Tile wulilen jamana ka kurunw, minnu dilannen don Angletɛri ani Ameriki, olu tun ka fisa dɔɔnin ni Irisi jamana ta ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, minnu bɛ bɔ jamana kɔnɔ.
  Nka hali yan, Zapɔnkaw ka jogo ta fan fɛ, o tɛ foyi ye. Wa Irisikaw bɛ marifa ci, laala, ka ɲɛ.
  Natasha, min ye marifa ci ka tiɲɛnikɛla wɛrɛ jigin, o y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Tiɲɛ na, Irisila ye se sɔrɔ a jugu barikamaw kan. Misali la, Napoléon!
  Alenka, a kɛlen kɔ ka bɔgɔdaga dɔ ci kurunba bɔgɔdaga ma, a y"a fara a kan ko:
  - Oh ye ! Napoléon tun ye mɔgɔ hakilitigi ye! Wa a barika tun ka bon, nka an ye se sɔrɔ a kan!
  Margarita ye sɔgɔsɔgɔba kɛ ani ka ŋunuŋunu ko:
  - Ka bɔnɛ Zapɔnkaw fɛ. Nin bɛ mɔgɔ tɔɔrɔ kosɛbɛ ani ka mɔgɔ dusu tiɲɛ kosɛbɛ!
  Alenka sɔnna nin ma:
  - A bɛ mɔgɔ tɔɔrɔ kosɛbɛ ! A fɔ man di nka, o de kosɔn, Romanov ka masaya waati banna. Waati in ye nɔɔrɔ ye, jatigɛwale ye, ni se sɔrɔli ni se sɔrɔli ye. Wa hali n"an yɛrɛ ka Genghis Khan tun t"an bolo, an bɛ ka wuli kabini Ivan Kalita ka waati.
  Wa, sungurunnin ye projectile wɛrɛ ci, min bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ. Ani, kurunba min bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, o tilalen don yɔrɔ fila ye.
  Natasha tora ka taa a fɛ, wa a ye tiɲɛnikɛlan wɛrɛ jigin ni bɔgɔdaga kelen ye. Wa samuraiw bɛ ni tiɲɛnikɛla caman ye.
  Kɛlɛcɛ ye cɛdenw ɲininka ko:
  - Nka n b'a ɲininka mun na diɲɛ tariku kɔnɔ, mansamara kelen ma se ka fanga dafalen sɔrɔ ?
  Alenka ye bɔgɔdaga dɔ ci tugun ka don tiɲɛnikɛla wɛrɛ kɔnɔbara la k"a jira ko :
  - Ɔwɔ, tiɲɛ na, mun na ? Bɛɛ binna. Ani Pɛrɛsi Mansamara, ani Alɛkisandiriba, ani Romɛ Mansamara. Mun na mɔgɔ si ma hadamadenya fara ɲɔgɔn kan?
  Natasha y"a sen gosi ni dusukasi ye. Kurun wɛrɛ jigin k'a fɔ ko:
  - O de don ! Genghis Khan ye mansamara dɔ da min bɛ se ka diɲɛ bɛɛ tiɲɛ. Nka a salen kɔfɛ, a denkɛw n"a mamadenw ye ɲɔgɔnye dɔ kɛ ka mansamara in tigɛtigɛ. Zaris Irisi dɔrɔn, n"a ka kelenya sigicogo, tun ye jamana ye fo a tun bɛ se ka kɛ yen san kɛmɛ caman kɔnɔ, ka bonya fo ka se ka dugukolo bɛɛ munumunu!
  Alenka y"a ɲɛw wuli k"a jira, ka tiɲɛnikɛla wɛrɛ jigin:
  - Bonya ka kɛ Zar Nikola ka mansamaraba ye ! An tɛna fanga di Bolshevikw ma minnu tɛ sariya kɔnɔ ani gɔfɛrɛnaman provisoire!
  Natasha fana ye bɔgɔdaga dɔ ci kurun kɔnɔ. A ye Zapɔnkaw jigin ka dɔnkili da ko:
  - Ala ka masakɛ kisi , .
  Masakɛ barikama
  Aw ka masaya kɛ nɔɔrɔ kosɔn,
  an ka nɔɔrɔ kosɔn!
  Masaya kɛ i juguw ɲɛsiran na - .
  Zar Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ!
  Masaya kɛ ni nɔɔrɔ ye
  An ka nɔɔrɔ la!
  A bɛ iko npogotigininw bɛ wuli tiɲɛ na. U ye samurai tiɲɛ cogo min na, i bɛna a ɲɛnajɛ. Ani Medvedev y"a ka fagalan boli ji jukɔrɔ. A ka c"a la, nin ye marifa nɛnɛman ye. A bɛ ka Japon kurunba bɛɛ jigin. Nka nin ye fanga belebeleba ye.
  Kurun tan ni fila, kurunba minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye dɔrɔn, kurun fitinin tan ni caman, kurunba minnu bɛ wele ko cruisers. Tiɲɛnikɛlaw ka ca ni bi wɔɔrɔ ye u kelen na. A bɛ waati ta walasa ka nin bɛɛ tiɲɛ.
  Natasha, a kɛlen ka kurun wɛrɛ ban, a ye Medvedev ɲininka ko:
  - E hakilina ye mun ye, yala Ala bɛ yen wa ?
  Ofisiri kɔrɔsigi ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Kɔrɔ jumɛn na ?
  Natasha ye bɔgɔdaga kura ci, ka tiɲɛnikɛla in ban, k"a kɔlɔsi:
  - Ɔwɔ, diinɛw ka fɔcogo ka ca ! Kafiriw ni Ala kelenpe mɔgɔw bɛɛ bɛ yen! Tuma dɔw la, i b"a daminɛ ka miiri o la. Ani, i bɛ sigasiga ni Ala bɛ yen k"a sɔrɔ o ɲagami sugu bɛ kalanw kɔnɔ!
  Alenka ye tiɲɛnikɛla wɛrɛ tila, ka sɔgɔsɔgɔ, k"a kɔlɔsi ko:
  - Ɔwɔ, o siratigɛ la, a ka gɛlɛn ka da Bibulu la. Walasa Ala kelenpe ka a yɛrɛ minɛ nin cogo la. Ani, a yɛrɛ tun bɛ ni fɛn kanulenw ye!
  Natasha y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - O de don. I dalen b"a la ko siya kelen ye Ala ka mɔgɔw ye wa? A jɛlen don ko nin man kan ni hakilitigiya sanfɛla ye!
  O kɔfɛ, npogotiginin y"a daminɛ ka kɛlɛkurunba dɔ jigin min girinya tun ka bon. Kɛlɛcɛ tun bɛ baara la.
  Nka Margarita y"a hakilina fɔ:
  - A ma jɛya hali bi cogo min na a bɛ se ka kɛ ko kanulen Ala bɛ musow cogoya tiɲɛ nin cogo in na !
  Natasha kabakoyara kosɛbɛ:
  - Nin ye ko jugu ye cogo di ?
  Margarita y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - Ɔwɔ , a b' u yɛlɛma ka kɛ musokɔrɔbaw ye ! Ani mun bɛ se ka kɛ fɛn haramulen ye ka tɛmɛ musokɔrɔba kan!
  Alenka ye marifa ci cruiser kɔnɔbara la k"a jira ko:
  - Kun dɔw la, musokɔrɔba juguba dɔw bɛ yaala dugukolo kan, o ye hakilintan ye, wa a ka jugu kosɛbɛ !
  Natasha y"a kunkolo wuli k"a dɛmɛ:
  - Ani hinɛbaliya ! Ani a man di aesthétique ye!
  Kɛlɛcɛ ye ŋɛɲɛ kɛ k"a ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔn na. I n"a fɔ, a ka nɛnɛ ani a ka jugu kosɛbɛ.
  Medvedev y"a fɔ kosɛbɛ ko:
  - Tiɲɛ na, kɔrɔya ka jugu kosɛbɛ. A bɛ mɔgɔw kɛ mɔgɔ juguw ye, ka barika dɔgɔya, ka kɛ mɔgɔ ye min ka gɛlɛn. Nka ka bɔ fɛnw jiginni na, nafa dɔw b"a la!
  Alenka kabakoyara. Ikomi a ye tiɲɛnikɛla wɛrɛ gosi, a ye ɲininkali kɛ ko:
  - Nafa jumɛnw bɛ se ka sɔrɔ nin cogoya haramulen in na ?
  Medvedev y"a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - O bɛ dɔnniya ni hakililata yiriwa. Ni mɔgɔ tun ma sɛgɛn, o tuma na fɛ, mago tun tɛna kɛ a la ka mobili dɔ dabɔ. O cogo kelen na , nɛgɛw ni nɛgɛw barikantanya de kɛra sababu ye ka muru dabɔ. Nɛnɛ waatiw ni nɛnɛ waatiw y"an kalan ka tasuma mana. Banaw ye furakɛli yiriwali lawuli. - Jamanakuntigi kɔrɔsigi y"a lajɛ cogo min na Alenka ye Japon kurun wɛrɛ ci ka taa duguma ni hakilitigiya ye, ka t"a fɛ. - Cogo caman na, hadamadenw ka barikantanya ye dɔnniya lawuli. An tun tɛ awiyɔn bolicogo dɔn, nka an ye awiyɔnw da. Wa nin ye ɲɛtaa ye!
  Natasha ye projectile wɛrɛ ci ani a y"a kɔlɔsi ko:
  - Ɲɛfɛtaali. Nka hali bi, n"i ye musokɔrɔba in lajɛ, a bɛ kɛ fɛn haramulen ye kosɛbɛ. Yala tiɲɛ na, a tɛ se ka kɛ ni hadamadenw ka juguya tɛ wa?
  Alenka sɔnna nin ma:
  - Hali kamalenninw bɛ se ka awiyɔn dabɔ. Mun na ka kɔrɔya dangalen fa? Nin ye ko juguba ye ani ko haramulen don!
  Margarita ye dɔnkili da ka bɔ a nɔ na:
  - n tɛna faranfasi ni Komsomol ye ! Ne bɛna kɛ kamalennin ye fo abada!
  Npogotiginin y"a bolokɔnincinin lamaga nɛgɛ kan.
  O waati kɔnɔna na, kɛlɛkurun wɛrɛ tun bɛ ka jigin.
  Kɔgɔjida la, jidagayɔrɔ in tora ka Zapɔn ka kurunba jigin. Amiral Togo yɛrɛ y"a yɛrɛ sɔrɔ ji la, a wajibiyara ka boli kurun fɛ. Japon tun bɛ ni kurunba ye, nka a tun bɛ ni marifa kura jɔnjɔn ye. Wa sisan, a ye se sɔrɔ pewu.
  Alenka, min tun bɛ ka taa a fɛ ka Zapɔn kurunw jigin, a y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, minnu tun ka bon kosɛbɛ ani minnu tun ka nɔgɔn, ka hakilina di ko:
  - O de ye n hakili la. Tiɲɛ don, farikolow cɛɲi ka kan ka kɛ. Wa a tɛ se ka kɛ musow ka kɛ mɔgɔ juguw ye, u fari bɛ sɔgɔsɔgɔ ani u farikolo bɛ kɔrɔta.
  Natasha, ikomi a ye tiɲɛnikɛla wɛrɛ ci duguma, a sɔnna nin ma joona kosɛbɛ:
  - Kɔsɛbɛ! Dɔnniya bɛ baara kɛ min kan, o de ye nin ye!
  Kɛlɛcɛ fila bɛɛ tun bɛ nisɔndiya la kosɛbɛ. U ye juguw ka kurunba jigin ka ɲɛ.
  Npogotigi farimanw bɛ se ka kobaw kɛ.
  O waati kelen na, Margarita y"a hakilina fɔ:
  - Diinɛw fana Wulila k'a sababu Kɛ hadamaden ka barikantanya ye. Ni hadamaden barika tun ka bon, diinɛw tun tɛna kɛ yen. Wa tiɲɛ na, saya ni saya siranya bɛ na ni a ye ko mɔgɔ bɛ dususalo ɲini a yɛrɛ ye!
  Alenka hakili jigira ko:
  - N ye n sen don seance dɔ la, ka kabako dɔ ye. O la sa, tulumafɛnw bɛ yen!
  Natasha, ni nanbara ye a kan na, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Kabako foyi tɛ hakiliw ka kɛta la ! O bɛɛ kɔfɛ, an bɛ pan an ka sugo la. O kɔrɔ ye ko ni bɛ yen, wa i n"a fɔ wuluwuluw hakilijigin!
  Medvedev y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - Ɔwɔ, ni dɔ bɛ yen ! O siratigɛ la, o tigi ɲɔgɔn tɛ yen! Sisan, n"a sɔrɔ an bɛ se ka ɲɛnajɛ dɔ kɛ!
  Zapɔn kurunba tun bɛ ka wuli. Ji jukɔrɔla jidagayɔrɔ tun bɛ mɔgɔfagala jɔyɔrɔ ta. Margarita dusu tiɲɛna dɔɔnin. A fɔlɔ, a y"a yɛrɛ sɔrɔ mɔgɔ wɛrɛ jɔyɔrɔ la. Wa filanan, min bɛ mɔgɔ Dimi, i tɛ Se ka fɛn bɛɛ Ye kosɛbɛ n"i bɛ ji jukɔrɔ. A ka c"a la, Piɛrɛ tun bɛ sigasiga kosɛbɛ Ala ko la. Tiɲɛ na, mun na Irisikaw ye kerecɛnya ta kɔfɛ, gɛlɛya suguya caman binna u kan. Ani Mongoli ni Tatar ka binkanni, ani ka kɔn o ɲɛ, faamaw ka feudal fragmentation. Kɛlɛw kɛra Irisi jamanaw ni ɲɔgɔn cɛ.
  O waati de la, laban na, kabini Ivan Kalita ka waati la, Irisi jamana lakununni daminɛna,
  Muscovy barika bonyana ka taa a fɛ. Fɔ ka na se misali la, Ivan sabanan ka fanga kɔrɔ a labanna ka kɛ jamana kelen ye, min bɛ cɛmancɛ la. Ani a ye Tatariw ka jɔrɔnanko fili.
  Ɔwɔ, tiɲɛ don, Irisi tun bɛ ka wuli. Fo ka se n sennatigɛli ma Zapɔn.
  O kɛra masakɛ ka masaya ni Romanov ka masaya tariku laban ye.
  Nka, masakɛya bɔra yen, nka fangatigiya tora.
  Margarita ye Alenka kɔkolo magaya ni hakilisigi ye. Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni wasa ye. A tun bɛ iko o diyara a ye.
  Medvedev y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Cɛ ka npogotiginin kanu ani npogotiginin ka cɛ kanu. O ye ko ye min bɛ kɛ cogo la min bɛ sɔrɔ a yɛrɛ la. Nka o waati kelen na, mɔgɔw ka kan ka jogoɲumanya mara.
  Margarita y"a sɔsɔ ni a ma diya a ye ko:
  - An kana jogoɲumanya kalan. Nin man di n ye dɛ!
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Wa jɔn bɛ kanu ! Nka an ka kan ka tiɲɛn kunbɛn. Mɔgɔw, o siratigɛ la, u ni baganw tɛ kelen ye kosɛbɛ!
  Margarita y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - Ɔwɔ, faranfasiba bɛ an ni ɲɔgɔn cɛ !
  Alenka y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Wa i b"a dɔn, i ni sonsannin cɛ, n t"a kɔlɔsi ko danfaraba don !
  Margarita ye ŋɛɲɛ kɛ. O waati kelen na, Alenka ye Japon ka kurun tan ni fila laban min bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye. O kɔfɛ, sungurunnin y"a jira ko:
  - An bɛ ɲini ka ban ni juguw ka kurunba ye !
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni nisɔndiya ye:
  - Ɔwɔ, aw ye baarakɛla ɲumanw ye ! Wa tiɲɛ yɛrɛ la, u bɛ se ka fɛn caman kɛ! A bɛɛ lajɛlen na, n bɛ kɛlɛcɛ npogotigininw kanu - u ka sexy kosɛbɛ!
  Margarita y"a farikolo lamini ani ka dɔnkili da ko:
  - N bɛ i ko sexy, n bɛ i n'a fɔ processeur ! Wa n bɛ lamaga i n"a fɔ robo - mankan binkannikɛla!
  O kɔfɛ, kalanden ye Alenka sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin ni jagɛlɛya ye. Npogotiginin ye joystick butɔni digi n"a bolokɔnincinin janw ye ani a ɲɛda tun bɛ i ko a cɛ ka ɲi.
  A ka lamaga-lamagaliw ka di cogo min na.
  hakili tun bɛ masakɛmuso dɔ ja la min tun bɛ taama sennasanbara la ka taa sɛgɛsɛgɛlikɛyɔrɔ la. Nin ye kanuyako ye kosɛbɛ. Wa masakɛmuso in bilennen don ten. U y"a ka biyew bɛɛ bɔ a la ani a ka fini sɔngɔ gɛlɛn. Min tora, o tun ye bɔrɔ ye. Nka kasobon fini bɛ a ɲɛda duman, a duman, a ɲɛda kura cɛɲi bila ka taa a fɛ, i n"a fɔ roso. Ani tasuma kunsigi. Masakɛmuso bɛ taa fagali la, a cɛ ka ɲi cogo min na.
  Wa mɔgɔ ba caman bɛ ka jigin san fɛ yen. Kurunw bɛ ka kari, fɛnw bɛ ka dimi.
  Ani Japon ye dɛsɛba dɔ sɔrɔ, min ɲɔgɔn tɛ yen. O la sa, a bɛ iko samuraiw ka kan ka nimisa u ka jurumuw la.
  Margarita y"a miiri ko, Zapɔnkaw dalen bɛ mun na? U ka diinɛ ye mun ye? U ye kafiriw ye o bɛɛ kɔfɛ. Nka u ye se sɔrɔ Ɔrɔmu Ɔrɔmu Ɔrɔmu Irisi jamana kan. O kɔfɛ, i ka miiri jɔn ka Ala barika ka bon!
  Wa Mɔngoliw tun ye kafiriw ye, nka u ye mara joli minɛ.
  Margarita ye Alenka ɲininka ko:
  - A fɔ n ye, cɛɲi, Rodnoverie ka di i ye cogo di ?
  Npogotiginin ye nisɔndiyaba jira, a kɛlen kɔ ka tiɲɛnikɛla wɛrɛ jigin, a y"a jaabi ko:
  - Diinɛ ɲumanba don ! O nsiirin cɛɲiw bɛ yen!
  Margarita ye ɲininkali kɛ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - E fɛ, nsiirinw bɛ yen wa ? Walima n"a sɔrɔ nin Irisi Ala ninnu bɛɛ bɛ yen tiɲɛ na wa?
  Alenka ye a kunkolo wuli k"a jaabi ko:
  - N"a sɔrɔ elfew ni gnomes fila bɛɛ bɛ yen ! Fɛn o fɛn bɛ se ka kɛ an ka diɲɛ kɔnɔ. Ani, a ka gɛlɛn k"a fɔ fɛn min bɛ yen tiɲɛ na ani min tɛ yen!
  Medvedev y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Ka se hakɛ dɔ ma, an ka diɲɛ kɔnɔ fɛn bɛɛ bɛ yen. An ka miiriliw, an ka sugow, an negew bɛɛ ye fɛn ye an bɛ min to an kɔ. N bɛ ni hakilina dɔ ye min ka di kosɛbɛ Hypernoosphere (Hypernoosphere) kan, min kɔnɔ, fɛn o fɛn dabɔra mɔgɔw fɛ, o bɛɛ bɛ yen tigitigi. O kɔrɔ ye ko miirili bɛ yen fo abada. Wa a bɛ to diɲɛ wɛrɛw la, diɲɛ minnu bɛ taa ɲɔgɔn fɛ.
  Dmitry Medvedev kununna ka bɔ sunɔgɔ la. Wa a y"a ka baara jɔnjɔn ta tugun, n"o ye mansamara jɔli ye tigitigi.
  Ani tuguni se sɔrɔli...
  Fɔlɔ, aw bɛ pankurun kura dɔ lajɛ min girinya ye tɔni ba kelen ye, k"a bila juguw ka yɔrɔw la. Ayi, tiɲɛ don, kelen dɔrɔn tɛ, nka mɔgɔ camanba.
  Ani u bɛ ka taa jamana wɛrɛw ka waajulikɛyɔrɔw fɛ. Wa san fɛ, awiyɔnw fana bɛ yen minnu bɛ ni bɔnbu atomikew ye. Ani, n"an ye bɔnbuw fana gɛn ka bɔ yen do? Ani ka halakiliw kɛ wa?
  Dmitry Medvedev bɛ i n"a fɔ mɔgɔ tɔw bɛɛ minnu bɛ da wulilen na.
  Wa sisan jamana wɛrɛ binna dictateur (jamanatigi) dɔ ka butiki kɔnɔ. Wa, se sɔrɔli bɛ na. Nka jugu wɛrɛ filɛ nin ye. Jamana fana ka bon... I bɛ se k"a porogaramu yɛrɛ. Nin ye URSS ye san 1941... Binkanni dɔ kɛra. Unit minnu bɛ Medvedev, olu cayara u yɛrɛma tulonkɛ sanga caman kɔnɔ, wa a jamanadenw ka ca ni miliyari kelen ye kaban. K"a sɔrɔ u ye miliyɔn 196 ye. Ani bi fɛɛrɛ kuraw. Ani sɔrɔdasiw bɛ se ka wuli ka bɔ kɛlɛbolow fɛ ad infinitum.
  A nisondiyalen don ko ɛntɛrinɛti nafolo tɛ ban. Ani ka degun bila jugu kan, ka degun bila a la.
  Ani, pankurun minnu girinya ye tɔni ba kelen ye, olu bɛ ci ka taa nukliyɛri reactorw la Irisi jamana fan bɛɛ la ka taa Moskow.
  Wa a bɛ se ka kɛ ko a tɛ se ka bɔ u la - foyi tɛ taa !
  Medvedev bɛ fɛɛrɛ ɲɛminɛ, ka sɔgɔsɔgɔ a yɛrɛ la... O kɔfɛ, a bɛ nukliyɛri fanga bɛ pankurunw jɔ. Ani ka "Panther"-2 fili kɛlɛ la. Mobili min kɔni bɛ se ka mɔgɔ bi saba ni naani gosi hali bi.
  Medvedev bɛ tulon kɛ n"a yɛrɛ ye ni mobili ninnu ka paramɛtiri suguya wɛrɛw doni ye... "Panther"-2... I n"a fɔ ka gosi ka bɔ yɔrɔ jan. Wa a bɛna don Soviyetiki pankurun dɔ kɔnɔ.
  O tɛ i bɛna a kari cogo min na! Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ɲɛda la, nka kurun kɔnɔ i bɛ se. Marifaci in bɛ senna kosɛbɛ. Wa mɔgɔ bi saba ni naani bɛ boli ka taa... Ka sa marifaw gosili kɔrɔ...
  Sɔrɔdasi bɛ ka taa tugun...Wa kɛlɛ robow bɔra kɛnɛ kan. U bɛ taama u yɛrɛ la. Ani, o bɔgɔdagaw bɛ ci ka jigin ni laser ye. Wa u b"o kɛ ni hakilitigiya ye kosɛbɛ.
  Ani npogotiginin virtuelw bɛ binkanni kɛ.
  Medvedev ɲɛ bɛ fɛɛrɛw la kosɛbɛ. Kɛlɛ min bɛ mɔgɔ nisɔndiya. I b"a tulon kɛ tugun i yɛrɛ ye, walima k"a di sɔrɔdasi ladilikɛla dɔ ma. Ani i bɛ kɛlɛ taabolo kɔlɔsi.
  U b"u ka pankurunw ɲɛminɛ kɛlɛ la.
  Yan, aw bɛ se ka taa ɲɛfɛ piramidi tankiw minnu tɛ se ka tiɲɛ kosɛbɛ ani minnu tɛ se ka don ka bɔ fan bɛɛ fɛ. U bɛ lamaga i n"a fɔ patinage-yɔrɔ.
  Ani npogotigininw bɛ boli sennasanbara la... Ka marifa ci u ka sira kan.
  Kɛlɛ wɛrɛ. Tulonkɛfɛn lakika. Wa wari bɛ bɔ sanu kɔlɔnw na k"a sɔrɔ a ma ja. A bɛ i n"a fɔ tulon dɔ la, fɛn bɛɛ bɛ kɛ ka kɛɲɛ ni labɛn ye, dɛsɛ tɛ, wa a si tɛ dɔgɔya.
  Fɛn bɛɛ tɛ ban, nafolo fana tɛ dɔgɔya. Hali ni a bɛ iko o tɛ se ka kɛ kosɛbɛ.
  Medvedev ye a ka kuma tigɛ weleli dɔ fɛ. Jamanakuntigi kɔrɔsigi ye telefɔni ta :
  - Aw ni baara!
  Jamanakuntigi ka mara ɲɛmɔgɔba ko :
  - I bɛ biro kɔnɔ hali bi, Dmitry Anatolyevich ?
  Medvedev y"a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Awɔ! Ne ye jamanakuntigi ye hali bi!
  Mara ɲɛmɔgɔba ko :
  - Zelensky b'a ɲini ko i ka bɔ sigiyɔrɔ la, jamanakuntigisigi kɔfɛ.
  Medvedev ye ɲininkali kɛ, a yɛrɛyɛrɛla ko:
  - Wa ne bɛna sigi min ?
  Mara ɲɛmɔgɔ y"a jaabi ko :
  - N ka so kɔnɔ ! I ka fanga banna, i ka kan ka yɔrɔ bɛɛ bila!
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni sɔgɔsɔgɔ ye:
  - n ye ɲinini kɛ jamanakuntigi kura fɛ - a ka ɔridinatɛri to n bolo !
  Mara ɲɛmɔgɔ ye ɲininkali kɛ ko :
  - Aw ye Ordre di n ye Andre senuma welelen fɔlɔ la ani n bɛna a ɲini Zelensky fɛ a ka ɔridinatɛri sɔrɔ i ye !
  Medvedev y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - Ayiwa, a bɛ se ka kɛ !
  . SABABU No. 7nan
  Wa a y"a dɛmɛbaga wele walisa ka sariya dɔ labɛn. Ka ɲɛsin Andre senuma welelen fɔlɔ ka yamaruya di mara ɲɛmɔgɔ ma. Jatebla in labɛnnen don wa hali bi n ye n bolonɔ bila o kunkanbaaraba in na.
  O kɔ, Medvedev y"a daminɛ ka tulon kɛ tugun.
  Sisan a ka pankurun virtuelw bɛ ka gɛrɛ Moskow la ka binkanni daminɛ. Nin dugu in bɛ ka binkanni kɛ ni masinw ye minnu girinya ye tɔni ba fila ye.
  Nka, Medvedev fana bɛ "Rat"-5 fili binkanni in na, nin ye waraba ye, a tɛ tanki ye. A girinya ye tɔni ba tan ye!
  Sɔrɔdasiw bɛ ka gɛrɛ Krɛmlin na... O la, Stalin bɛ boli. Wa a bɛ minɛ npogotiginin sennasanbaraw fɛ bikini kɔnɔ. U bɛ nugu minɛ n"u senkɔni gansanw ye. Wa u bɛ Stalin wajibiya k"a senkɔniw susu.
  Nin ye mansamara virtuel ka sɔrɔdasiw ye minnu tɛmɛna Moskow ka taa Urals...
  U b'a fana minɛ...
  Medvedev y"a daminɛ ka a kunkolo wuli tugun ani a y"a daminɛ ka sugo kɛ.
  Margarita ye ɲininkali kɛ ni nisɔndiya ye ko:
  - Misali la, tilali min ka ca ni klasiki ye : sankolo ni jahanama dun ?
  Medvedev y"a fɔ ni dusukasi ye ko:
  - A ka c'a la, nin ye kɔrɔlenw ka hakilina fɔlɔ ye, sarako kan saya kɔfɛ. Tiɲɛ na, a ka c"a la, fɛn bɛɛ ka gɛlɛn dɔɔnin!
  Natasha y"a fɔ ni nisɔndiya ye tuma min na a ye Zapɔn kurun laban dɔ jigin ko:
  - Kalili ni kɔrɔlenw , .
  Jugu bɛ kali tugun
  Aw ye ne magaya
  Aw bɛ a sɔgɔ ka kɛ mugu ye.
  Nka mɛlɛkɛ tɛ sunɔgɔ, .
  Wa, fɛn bɛɛ bɛna ɲɛ. Wa, fɛn bɛɛ bɛna ban ka ɲɛ!
  Npogotigininw ye juguw ka kurunba ban. Medvedev ye pankurun teliya, ka tugu samurai kɔ. Ɔwɔ, u ye baara ɲuman kɛ yan. Tariku bɛ se ka latilen cogo min na, o ka di. Zarist Irisi tun ye jamana barikama ye min tun bɛ ka bonya ka taa a fɛ. Hali ni mɔgɔw bɛɛ tun tɛ ɲɛnamaya kɛ ka ɲɛ.
  Nka jamana tun bɛ ka wuli. Baara don surunyara. Seli kura bɔra kɛnɛ kan. Sigida yɛrɛmahɔrɔnya dabɔra. Sara cayara ni sɔngɔ sabatilenw ye. Lakɔlisow dabɔra. Zar Nicholas II ka fanga kɔrɔ, musaka minnu bɛ kɛ kalanko la, olu cayara ka tɛmɛ siɲɛ wɔɔrɔ kan. Dugukolo-kalan Kɛra wajibi ye.
  Ɔwɔ, fɛn bɛɛ ma Changé ka ɲɛ joona, nka jamana ye bɔnɛ hakɛ min sɔrɔ ka da wuliliko ni jamanadenw cɛ kɛlɛ kan. Mɔgɔ hakilitigi joli sara ka bɔ u faso la? Wa sisan, diɲɛ yɔrɔ in na, sababu bɛ yen ka o bali.
  O jidagayɔrɔ min tun bɛ ji la, o tun bɛ pan joona ani a makuntɔ ji jukɔrɔ. Wa sisan, Tile bɔlen jamana tiɲɛnikɛla laban jiginna.
  Natasha y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - Ne ye denmisɛn ye ten dɛ !
  Alenka ye sungurunnin in latilen, k"a ɲɛfɔ ko:
  - An bɛɛ ka bon yan dɛ ! U ye kɛlɛ kɛ i ko warabamusow!
  Margarita y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Foyi kɛrɛnkɛrɛnnen tɛ ! An tun bɛ ni fɛɛrɛ kuraw ye dɔrɔn!
  Alenka ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Nka an yɛrɛ ye kanonw ci !
  Natasha y"a terikɛ dɛmɛ:
  - Wa an yɛrɛ fana y' a kɛ ! Wa nin ye ɲɛkisɛ ye...
  Margarita ye nin sugandi:
  - Bolo slantiw !
  Natasha ye ŋɛɲɛ kɛ k"a jaabi ko:
  - Wa i ye sunguru cɛɲi ye !
  Margarita y"a fɔ tiɲɛ na ko:
  - N bɛ hinɛ Zapɔnkaw la. U bɛ dessin animé kabakomaw dilan. Hentai ka di n ye kɛrɛnkɛrɛnnenya la!
  Alenka ye ŋɛɲɛ kɛ k"a sen wuli fiɲɛ na:
  - Hentai, nin ye nɛnɛ ye ! Hali ka nɛnɛ kosɛbɛ!
  Natasha, ni npogotiginin dɔ ka nisɔndiya ye min ye jamu nɛnɛ, a ye hakilina di ko:
  - Wa n"a sɔrɔla an ka fasisiw fana ka wulu gosi !
  Medvedev ye a kunkolo wuli ni nisɔndiya ye:
  - Hakilina ɲuman. Nka an ka Zapɔn dugukolo-kɛlɛbolow Ban fɔlɔ. Ani an bɛna dɛmɛ don ka kɛlɛ ban joona. Walasa fasisiw kana bɔ nin diɲɛ in kɔnɔ.
  Npogotigininw y"a jaabi ni kan kelen ye ko:
  -Wa a tɛna bɔ kɛnɛ kan, wa Sinuwa bɛna kɛ an ta ye !
  Japon ka kurunba jiginnen kɔfɛ, T-95 super tank sera ka se dugukolo kan.
  O kɔ, Medvedev y"a daminɛ ka siko kɛ kumakolon sugu bɛɛ la.
  Kɛlɛcɛ Alenka jɔra Ryazan lafasali kama. Natasha tun b"a fɛ.
  Npogotiginin fila bɛɛ bɛ ni kɛlɛkɛminɛn nɔgɔmanw ye, ni saber ye u bolo kelen-kelen bɛɛ la. Ani i sen kɔrɔ, disiki kɛrɛnkɛrɛnnenw bɛ yen minnu ka fin.
  Mɔngoli-Tatarw ka kɛlɛboloba dɔ ye binkanni kɛ.
  Eskala jan caman tun bɛ kogow datugu yɔrɔnin kelen. U tun tɛ kelen ye: u tun sirilen don ni jirisunw ye, u tun bɛ pinin jiriw gosi ni jirisunw ye. Lada girinmanw fana tun be kɛ ni yiriw ye. Kogow, k"a sababu kɛ jɔli teliya ye, u kɛra sanfɛ ka tɛmɛ Tatariw tun bɛ miiri min na, ɛrɛzɛnsun caman ma se sanfɛ. Fɛn min tun bɛ ɲɛfɛ, Mɔngoliw ye Uruse damadɔ minɛlenw gɛn. Irisi jamanadenw tun bɛ saya fɛ ka tɛmɛ jɔnya maloya kan.
  Nka Mɔngoliw tun tɛ sɛgɛn.
  U kɛlen ka hinɛbaliya kɛ ka u gɛrɛ ni tama nɔgɔlenw ye, mɔgɔ sɛgɛnnenw ye u senw gosi, k"a jigi da ko Irisi jamanadenw, minnu t"a fɛ k"u yɛrɛ ta faga, olu bɛna u yɛrɛ di. Walima, kasodenw datugulen jukɔrɔ, i ka don jikuruw kogo la. Kasoden dɔw girinna ka jigin ka pɛrɛn, ka jigin jikuruw la minnu tun bɛ nɛnɛ, ka nukeraw koniyalenw gosi, ka npanw tigɛ ka bɔ u bolo ani ka bin o yɔrɔnin bɛɛ ka tigɛtigɛ. Mɔgɔw tun bɛ ka wuli joona eskala la, i t"a faamu sugu ni kabila jumɛn?
  U tilancɛ farilankolon, finimuguw don, nɛgɛbere bɛ u bolo, u kɔw sɔgɔlen don ani joli bɛ bɔ u la. Cɛ Vaul, min tun bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, o tun ye nɛgɛso belebeleba dɔ kɔrɔta kaban, tuma min na u ye pɛrɛn ni jigitigɛ ye ka bɔ duguma:
  -Kana an tiɲɛ, kɛlɛcɛ, anw ye an yɛrɛ ta ye, Risikaw!
  Voivode Dikoros ye pan ka taa kogo la ka pɛrɛn ko:
  -N kasa b"a la k"an ta don !
  Kulekan jigitigɛlen dɔ y"o sinsin:
  -A jira ka tigɛ, i ta! Mogɔw tɛ an cɛma!
  Alenka hakilitigiba ye pɛrɛn ko:
  -Min b'a yɛrɛ tigɛ ka ɲɛ, o ye a yɛrɛ ta ye !
  - Aw ka batise, Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ mɔgɔw !
  Ni kan sirannin ye, sow ye boli kɛ kilomɛtɛrɛ kelen na, Vaula-Morovin belebeleba ye mankanba bɔ.
  Ryazan lafasabagaw sɔnna a ma ko:
  -Jo! Tiɲɛ na!
  U ye ɲɔgɔn sɔsɔ kogow bɛɛ kan:
  -Aw ka na balimaw, ka gengenjiri taamasyɛn kɛ !
  Kasoden kɛmɛ caman minnu tun ye fini jɛmanw ye, nɛnɛ kosɔn, olu yele kogo kan ka bin, ka taa a fɛ k"u yɛrɛ tigɛ ni masin ye. Dɔw sinna ka kabakurunw ta minnu tun bilara ka kɔn, k"u fili Mɔngoliw ma ni dimi ye. Ryazan duguden caman ye Tatarw ye u siɲɛ fɔlɔ la, hali laadala kɛlɛɲɔgɔn caman, o Kipchak kelenw, ye fɛn caman Changé ka kɛ Mongoli finiw ye.
  Juguw tun ye wuluwulu janw don, u janya tun ka jan fo u tun bɛ ɲɔgɔn siri u dawolo la. Nuker sugandilenw tun bɛ ni nɛgɛ ni nɛgɛdagaw ye minnu tun sirilen bɛ u disi la ani u kɔw tun dabɔlen don. Walasa ka Uruskaw lasiran, mɔgɔ caman y"u ɲɛda juguw, musomanninw ɲɛda penta ni joli ye kaban.
  Nka Uruskaw ma jɔrɔ, u ye jugu kunbɛn ni npanw ni nɛgɛw ye. Vaula ka bɔgɔdaga barikama fɛ, Mɔngoli duuru fagara siɲɛ kelen, gosili filanan, ani saba wɛrɛw! Kɛlɛcɛ wɛrɛw ma kɛlɛ juguya ka tɛmɛ o kan. Tatariw jiginna ni kɔnɔnafili ye ka wuli jirisunba nɔgɔlen kan, u tun tɛ se k"u yɛrɛ datugu ka ɲɛ ni kalaw ye walima ka tigɛ ni nɛgɛberew ye. Tuma min na, bɔnɛba kosɔn, Mɔngoli kɛlɛbolo sera sanfɛ, ji tobilen ni marifa jugu dɔ bɔnna u kan: gundo jeni.
  Hali musow ni denmisɛnnin fitininw tun bɛ ji jenilen bɔn ani ka kabakurunw ni blokiw fili. Sɔgɔsɔgɔninjɛ misɛnnin minnu bɛ kɛ ni bɛlɛkisɛ bagalenw ye, olu tun bɛ nɔ bɔ kɛrɛnkɛrɛnnenya la, hali denmisɛnnin san duuru, min tun tɛ se ka nɛgɛbere sirilen sama fɔlɔ n"a bolo misɛnninw ye, o tun bɛ se ka marifa ci ka bɔ u la. Wa ka tɛmɛn ni i bɛ marifa ci o fɛn belebeleba sugu la, o ka gɛlɛn kosɛbɛ ka tɛmɛ a gosi kan. A jɛlen don ko binkanni in tun bɛ mɔgɔ sɔgɔsɔgɔ, su tigɛlenw tun bɛ girin ka jigin ka caya.
  Teleskɔpu dɔ fɛ min dilanna ni seko ye Sinuwaw fɛ, Guyuk Khan ye kɛlɛ in kɔlɔsi kosɛbɛ. A y"a dawolo sɔgɔsɔgɔ k"a dawolo gosi, tuma ni tuma, k"a ka sanu wuluwulu kasɛti tilennen to, o min tun bɛ wuli a ɲɛda kan ni kuncɛbaya ni dimi ye. O kɔ, a ye pibiliki fili ka bɔ yen dimi fɛ.
  -An ka kɛlɛcɛw bɛ ka sa ! Burunda ni Sa jɛman ka na ne fɛ!
  Turgaudw kɔrɔtɔlen don ka masafugulan kagan ka yamaruya waleya. Guyuk tun bɛna sigi sigilan dɔ kan min dilalen don ni nɛgɛfin ye, bolo dɔ dalen tun bɛ a kamankun kan ni dususuma ye:
  -Kana hami, mɔgɔba ! Aw ye aw ka kungo filɛliw hakili sigi!
  Dɔnkili dɔ min bɛ sɔgɔsɔgɔ, o ye muso kan hakili jigin kosɛbɛ.
  Guyuk Khan tun bɛ sunɔgɔ la ani a tun tɛ se ka to a sen kan. Ɔwɔ, o de ye ale de ye. Nin sen in fana na, i n"a fɔ jinɛ, Sa jɛman y"a yɛrɛ jira a ɲɛkɔrɔ - mɔgɔ min ka jugu kosɛbɛ a ka kɛlɛbolo kɔnɔ, jahanama jinɛ min bɔra Japon yɔrɔjan ani mɔgɔ tɛ se ka se min ma.
  -I!
  Khagan kuntigiba ciyɛntabaga ye bolokɔfɛ hakilintan dɔ jira! Sa jɛman tora ka jɛnsɛn, tuma dɔw la a bɛ caya, tuma dɔw la a bɛ dɔgɔya:
  -NE! Ani ne bɛ ye i sababu fɛ yɛrɛ! Waati sera k"i ka dimi damatɛmɛ! Ayiwa, n"an b"a fɔ ka ɲɛ, i ka na n"i ka reservew bɛɛ ye kɛlɛ la joona! Wa ne bɛna aw dɛmɛ, balimaw, ka o kabako sugu di jugu ma! Siginiden jiginni, da ne la, o bɛna kɛ tiɲɛ ye!
  -Dze, dze, dze! N bɛna tumen sugandilen dɔ fili kɛlɛ la Burunda ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ! Aw jɛlen bɛna binkanni ɲɛminɛ!
  Zapɔnkaw y"a ɲɛw wuli, k"a ɲinw belebele jɛmanw bɔ kɛnɛ kan:
  -Jinɛ finmanw tɛ yen, n b'a fɛ ka n bɔɲɔgɔnkow faga ! I n"a fɔ ninja lakika!
  Sa jɛman y"a ka talisman manamana, fiɲɛ dɔ bɔra a da la k"a sɔrɔ a ma ye, ka dɔnkili dɔ mɛn min bɛ manamana.
  Guyuk tun b"a miiri ko u bɛ ka a tulo geren, nka fanga tun t"a la, wa a nege tun t"a la ka sɔsɔli kɛ ni ninja jinɛmuso ye. O waati in na, Turgaudw ye Burundai Gɛn ni maloya ye, Guyuk Khan ma diya nin kanminɛbaga lakanabaa in ye min ye Subudai-Baghatur ye.
  -Aw ka diwɛn foroko leaky! Yala i t"a ye ko kɛlɛcɛ ɲumanw bɛ ka sa Urus faaba kogow kɔrɔ wa? Aw bɛ "Berkuts" ta o yɔrɔnin bɛɛ, ka tɛmɛn baji kan, ka Uruses tigɛ ni gosili ye kininbolo kogo jukɔrɔ.
  Burunda min ye ko dɔnbaga ye, o y"a ja gɛlɛya k"a sɔsɔ:
  -Jɛkulu ma barika sɔrɔ fɔlɔ, senna ba caman gosili kɔrɔ a bɛna pɛrɛn dɔrɔn.
  A ma miiri min na, Zapɔnkaw sirannin ye Guyuk jaabi.
  -Aw ka haminanko ye tanuli ye. Nka aw ka cɛsiriw ye fu ye! O maaɲɛ mugu ye jikuru siri baji kan ka barika sɔrɔ ka tɛmɛ sɔrɔdasi nɛgɛ kan! Ayiwa, i ka pan ka taa ɲɛfɛ, an ye yamaruya di i ma!
  -Ninja batyr belebele b'a dɔn a bɛ min fɔ ! So boli teliya la, n"i ye sanbɛlɛ dɔn, n bɛna sow ka lakɔli di i ma ka kɛ sara ye!
  Guyuk Khan pɛrɛnna, k"a bolokɔnincininw lamaga. Burunda ma a ja gɛlɛya ka sɔsɔli kɛ tugun - a falen tun bɛ saya la. Mɔngoli ni sotigiw ka kulu dɔ tununna u ɲɛ na. O yɔrɔnin bɛɛ, biɲɛ dɔ gɛrɛla, mankan dɔ bɔra a kun na, fiɲɛba dɔ kɛra sababu ye ka masafugulan kagan ka kasɛti pan ka bɔ:
  -Harakiri! O la sa, Butterfly ye wuli ka wuli! Sisan, Urusw bɛna "poultice" sɔrɔ.
  Sa belebeleba dɔ tun bɛ ka wuli sanfɛ, a sanu wuluw tun bɛ ka nɛnɛba fiyɛ, ani kanw tasumamanw tun bɛ woyo ka bɔ a da saba la minnu tun bɛ fɛn minɛ.
  -Mongoose kabakoma!
  Guyuk yɛrɛ ma waati sɔrɔ ka siran:
  -A bɛ se ka Ryazan bɛɛ jeni.
  -A bɛɛ tɛ, nka a bɛna tasuma don kogo la. Taga ɲɛ, n ka Godzilla fitinin!
  Medvedev ka sugo kabakoma tora sen na. Jamanakuntigi kɔrɔsigi tun bɛ ni miiriliba ye.
  Sa barikama dɔ, min kamanw janya ye mɛtɛrɛ bi duuru ye, o wulila ka taa fiɲɛ na. Mɔngoliw ni shaman minnu tun bɛ u fɛ, olu ye kulekanba bɔ ni dimi ye. Tumen min tun bɛ Burundai ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ, o panna ni boli ye jikuruw kan, so damadɔw ye senna-tɛgɛrɛ kɛ, nɛgɛsoba dɔ ye u sennatan o yɔrɔnin bɛɛ la, nɛgɛso min tun bɛ ka jɔrɔ. O waati kelen na, waraba kunkolo saba in y"a yɛrɛ Dòn kogo kan nɔgɔya la. Kungo kɔnɔ, a y"a faamu ko farati bɛ fiɲɛ binkanni na ka kɔn tɔw ɲɛ. Ayiwa, tiɲɛ don, n tun t"a fɛ ka n ka burufiyɛkanw jira ka kɔn waati ɲɛ, nka walasa ka dugu kisi, n tun ka kan ka baara kɛ ni marifa dɔnbali ye fo o don. O waraba min bɛ ni wulu ye, o tun bɛ kɛlɛ ni masin waraba dɔ ye min tun bɛ i n"a fɔ wulu ni nɛgɛ sennasanbara ɲagaminen cogo jɛlen na. Sisi tun bɛ ka wuli kaban ka bɔ wajibɔlan na. Aw ka ɲi cɛw ma ka kɔn ka kɔɔri fili.
  Katapulti wapuri ye wapuri wotoro, winɛgiri, sen caman ballista ani hali... dɔnkilida snuffbox ka fɛɛrɛw faralen ɲɔgɔn kan ni seko ye. Wa nin waraba in, min dilannen don ni nɛgɛ gɛlɛn ye, o tun bɛ se ka fɛn o fɛn tiɲɛ, o bɛ se ka fili ni marifa teliya ye, a bɛ se ka kɛ kilomɛtɛrɛ fila ye. Kɛlɛcɛ npogotigininw de ye mɔgɔ fɔlɔw ye diɲɛ kɔnɔ minnu y"a miiri ka piston motɛri dɔ bɛrɛbɛn walasa ka charges (sara) fili. Dikoros yɛrɛ ye levier wuli, bandi min dilannen don ni seko ye ka bɔ cakɛdaw la, o y"a daminɛ ka lamaga, ka kabakurunw don nɛgɛw kɔnɔ minnu bɛ wuli joona.
  Ikomi Tatariw tun bɛ boli ka kɛ kuluba ye, a bɛ se ka fɔ ko bɔnɛ si tun tɛ yen, o kɔfɛ, kabakurun girinman kelen-kelen bɛɛ, ka panpan, ka sotigi damadɔw bin minnu tun bɛ ka digi. Fɛn kelen ka jugu, laɲini sɛgɛsɛgɛli barika ka dɔgɔ dɔɔnin, i bɛ se ka Mɔngoliw gosi hali bi, nka i k"a ɲini, ka sa pantalen dɔ gosi! O waraba kunkolo saba y"a kunkolo wuli k"a dawolo belebelebaw da wuli, u ɲɛda bɛ i n"a fɔ diamant.
  Tasuma min tun bɛ boli, o panna ka tɛmɛ kogo kan ka sow gosi. Kulekan ni kulekan mɛnna, muso tilancɛ fiyentɔ damadɔ bolila ka jigin nbɛda la, ani tasuma ye sow minɛ ni teliya ye min tɛ danbe ye. A nisondiyalen don ko cɛncɛn ni ji barili girinmanw, ani tasuma-fanga-jɛkuluw tun bɛ kɔlɔsili la. Bugu dɔw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la minnu ka surun kogo la, olu tun datugulen don ni asibiti ye min tɛ tasuma kɛlɛ. Teriya degun kɔrɔ, tasuma-fanga-minɛn min tun bɛ mɔgɔw minɛ, o kɛra jɛman ye, wa, a fanga bɔnɛna a la, a kɛra sisi jɛmanw ye.
  Nka a jɛlen don ko sa tun t"a fɛ k"a dabila, a bɔra jikuruba kɔnɔ, a y"a yɛrɛ wuli ni sanfiɲɛba dɔ ka nɛɛma ye min doni ka ca kojugu, ka segin ka na ni tasuma-fɛrɛba dɔ ka bajiw ye. Tatariw tun sera ka se kogo la kaban, o de la tasuma juguba ye u fana gosi. Burundai sirannin tun bɛ mɔgɔ fagalenw cɛma, a ka fini cɛɲiw tasuma donna, a bolila ka segin ni donso joginlen mankan ye. Irisi sɔrɔdasiw fana tɔɔrɔla, wa, jikuru yɔrɔ dɔ wulila k"a kɔlɔsi, ka dugukolo ni jirisunw bɔ kɛnɛ kan. Fini minnu tun bɛ Dikoros kan, olu tun bɛ ka sisi, nka kɛlɛcɛ Antonov min jɔlen bɛ kogo kan, o sera ka ji daga dɔ bɔn a kan, wa watara wulila ka bɔ cakɛda funteniman na.
  -O ye jinɛw ka obsession ye dɛ, a bɛ kɛ hinɛ ye ko Alenka cool t"an ye !
  Sa y'i Yɛlɛma tugun k'a ɲini ka Dòn sɛrɛkili sabanan na. Lagbɛrikɛla Savely y"a bolokɔnincininw gosi, a sera ka tasumamugu fitinin dɔ ci, o gosili ye sa cɛmancɛ kunkolo gosi. O binkanni fitinin in ma bɔnɛ kɛrɛnkɛrɛnnen si lase waraba kunkolo saba ma, nka a y"a gosi dɔɔnin ka bɔ a ka taama sira kan, o de kosɔn sa in ye marifa ci ka kɔn a waati ɲɛ, tasuma-fiɲɛ dɔ ye nukerw (nuker) kuluw dalajɛlenw gosi. Ani, kulekanba kɛra tugun, Tatar dɔw seginna ka taa. O waati de la, Dikoros ye sungurunnin janyalen dɔ kɔlɔsi, a bɛ ka npan fila da fila wuli ni boli ye. Ni teliya ye min tɛ hadamadenya ye, a y"a juguw tigɛtigɛ ka kɛ kaba ye, ka gosili juguw kɛ n"a senw ye, n"a kɔkiliw ye, ani hali n"a kunkolo ye, k"u yɛrɛ wuli i n"a fɔ wuluwulu.
  Mɔgɔ kelen dɔrɔn, walima n"a fɔra ka ɲɛ, mɔgɔ fila dɔrɔn de tun bɛ se ka o tiɲɛni sugu kɛ:
  -Juliana ye! Mɛlɛkɛ bilenman, yala e de don wa?!
  - I bɛ flenw kasa mɛn ni i nugu ye ! Ka bɔ mɛtɛrɛ saba janya la!
  Alenka y"a jaabi ni nisɔndiya ye. Npogotigi kɛlɛcɛ in, ni cheetah dibi la teliya ye, a panna ka wuli ka taa kogo kan, ka joli taamasiɲɛw to kogo kan minnu tɛ ye kosɛbɛ.
  -Kana kuma, fɛn bɛɛ jɛlen don ! An ka kan ka fitinɛ min bɛ ni wulu ye, o faga!
  Alenka ye fiyɛli kɛ ni kungo ye, sa, a kɛlen k"a ka panni kɛ kelen ye, a donna sɛrɛkili naaninan na. Kɛlɛcɛ dɔ min jɔlen bɛ a kɛrɛfɛ, o y"a fɔ a ye ko:
  -I ka baara kɛ ni katapu ye, Alenka, k'a gosi ni kabakurun ye.
  Kɛlɛcɛ sungurunnin ye wuluwulu kɛ ni bagabagali ye.
  -Ne yɛrɛ bɛ baara kɛ ni min ye, o dɔn ka ɲɛ !
  Alenka ye cakɛda saba ta minnu dilannen don ni seko ye ni sanpɛrɛn teliya ye. Nin tun ye u ka kɛlɛcɛ npogotigininw ka hakilina fana ye : ka kabakurun misɛnnin fila walima saba siri ɲɔgɔn na, ka ballista fila walima caman ci ka tigɛ ka jigin, ka layini kuuru tigɛ. Alenka ye katapulti wapuri bila sen kan, a ye pan ka don nɛgɛbere kan ka levier gosi. A filila san fɛ, wa a tun bɛ boli la kaban, kɛlɛcɛ sungurunnin y"a bolow wuli, k"a ka npanw wuli ni seko ye, ka taama teliya ɲɛminɛ, ka se ka jigin sa kɔ kan, min falen bɛ jirisunw na. O waraba yɛrɛyɛrɛla k"a ɲini ka npogotiginin-sotigi jagɛlɛn in fili, nka cakɛda minnu tigɛra ni seko ye, olu ye da belebelebaw degun - waraba sirannin in tun bɛ sɛgɛnlafiɲɛbɔ la pewu.
  -Mun na i mago bɛ kunkolo saba la? Yala kelen tununna wa? U falen bɛ dingɛw la, o la n bɛna u siri ni cakɛda ye walasa hakili labanw kana pan ka bɔ!
  Kɛlɛcɛ sungurunnin ye ŋɛɲɛ kɛ a ka tulonko nɔgɔlen na. Sa in ye sanfɛla sɔrɔ kosɛbɛ, o kɔfɛ, a ye Nesterov ka jiribolo lasegin, fari jukɔrɔ farikolo yɔrɔw y"u yɛrɛyɛrɛ, waraba ye cɛsiribaw kɛ walasa ka sotigi welebali fili. Fiɲɛ dumanw tun bɛ fiyɛ ka tɛmɛ farikolo belebeleba in kan, wuluwulu bolila i n"a fɔ kabakurun min bɔra katapulti la, walima, a ka c"a la, mɛtɛrɛ dɔ. Fiɲɛba in ye Tatarw gosi ka bɔ sira kan.
  Alenka cooed:
  -A ma kɛ kabako ye!
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi ka sunɔgɔ tun bɛ senna hali bi. Cɛ Medvedev binna dɔɔnin, n"a sɔrɔ hali dusukasi kosɔn.
  Tiɲɛ na, sa min bɛ wuli ka wuli, o tun ye mun ye terminator sungurunnin fɛ n"a tɛmɛna doni jugumanw fɛ awiyɔn tan ni fila kɔnɔ minnu bɛ ɲɔgɔn falen, ka teliya fo ka se girinya kɛmɛ ni bi duuru ma, ka teliya ka don girinyabaliya la o yɔrɔnin bɛɛ, ka sɔrɔ ka segin ka se doni dancɛ ma min tɛ mɔgɔ faga. Fɛnɲɛnɛmaw ni baganw ka lasigiden o lasigiden ye kɔnɔ ye nin jamu-sɛnɛfɛn in ɲɛfɛ.
  O waraba y"a ɲini k"a kunkolow wuli, ka pɛrɛn kosɛbɛ n"a da belebeleba ye. Kɛlɛcɛ sungurunnin y"a ka npan nsiirin tigɛ n"a fanga bɛɛ ye, k"a laɲini yɔrɔ la min ka gɛlɛn kosɛbɛ - nugu. Fɔlɔ fɔlɔ kɛra fla ye, warijɛ biɲɛw tun bɛ pan ka bɔ nugu la, i n"a fɔ perlew u tun bɛ manamana tile fɛ:
  "I ka sɔgɔsɔgɔninjɛ cɛ ka ɲi, ɔnhɔn, u b"a fɔ ko sa bɛ se ka sanu nɔgɔ."
  Sa y'a gosi ni yeelen ye. O jaabi la, Alenka cɛɲi ni teliyalen ye tigɛ kɛ ni a kun ye, gosili kɛra nɛrɛmuguma ye ani ka kɛ tiɲɛ ye, a nɛgɛ bilenna dɔɔnin, ani seri-rubi nɛnɛfɛnw bɔra a nugu belebeleba la. U ye nɛnɛ kɛ wuluwulu yɛrɛ la, k"u yɛrɛ siri ɲɔgɔn na ka kɛ masirifɛn kabakoma dɔ ye.
  Npogotiginin ye ŋɛɲɛ kɛ:
  - Cool, na, i ka segin namara kan !
  O waraba tun bɛ ka girin kaban, nka a tora ka bonya, faaba Ryazan kɛra fitinin ye ka taa a fɛ. Yan, a bɛ wotoro wotoro kɔnɔ, sisan a bɛ daga kɔnɔ, wa yan, a bonya bɛ i n"a fɔ pɔmutɛri, a laban na, a bɛ tunun sankaba kɔfɛ. Sankolo ye nɛrɛ ye, a falen bɛ dolow jɛmanw na, u wulila ka don stratosphère kɔnɔ, a kɛra gɛlɛya ye ka ninakili, vacuum nɛnɛma dɔ fiyɛra. Hali ni Alenka min bɛ fɔ nsiirin na, o tɛ mɔgɔ gansan ye, a tɛ se ka kɛ ni fiɲɛ tɛ fewu. Nka, a bɛ iko sa fana bɛ nɛ bɔ, fɛnɲɛnama in bɛ kirin, a ninakili bɛ ban, o la an ka kan ka sanfɛla jigin. A jɛlen don ko nege si t"a la ka segin Ruslan ka wale in kan, ale min ye Chernomorets kunsigi minɛ tile saba ni su saba kɔnɔ. Kumasen dɔ min bɛ bɔ denmisɛnw ka siti kan, o bɛ yeelen bɔ a kun na, wa kun dɔw la, a b"a fɛ tiɲɛ na ka segin o kan.
  Wa kɛlɛcɛ sungurunnin ko:
  -An ye joli kelen de ye, ne ni e!
  A kɛra i n"a fɔ sa in ye kɔrɔ minɛ, a yɛrɛyɛrɛla k"a ka boli jɔ. O kɔ, a y"a daminɛ ka dɔgɔya dɔɔni dɔɔni.
  Kɛlɛcɛ cɛɲi ni farikolotigi ko:
  -I bɛ miiri ka ɲɛ, n balimakɛ wulu ! An bɛna jaabiw sɔrɔ n"aw ye!
  Fagali lakika tun bɛ ka kɛ duguma, Mɔngoliw tun bɛ ka girin ka bɔ kogow la kaban, wa Natasha cɛɲi y"a latigɛ ko waati ɲuman sera ka kɛ. I ka ɲi, npogotigi jagɛlɛn, i bɛ se k"a ye o yɔrɔnin bɛɛ, a tɛmɛna yɔrɔ min na, sira jolilen dɔ tora yen min ka bon ni suw ye. A senw ni a bolow dɔrɔn tɛ, Natasha ka cɛsirilan janyalen fila kasa bɛ i n"a fɔ nɛgɛdaga minnu sirilen bɛ cakɛdaw la minnu dilannen don ni nɛgɛ gɛlɛn ye.
  Alenka y"a fɔ a yɛrɛ kɔnɔ, k"a sen gosi ko:
  -Siga t'a la, ne bɛna o n yɛrɛ ka fɛn suguw dilan ne yɛrɛ ye! Sisan, an ka Mogɔw sumaya!
  Kungo tasuma dɔ bɔra i n"a fɔ tasuma-fanga saba bɔra tintinw da la, Tatariw y"u yɛrɛ jɛngɛ kojugu, wa u tobira dɔrɔn ka kɛ kɛmɛ caman ye, ka bɔ jahanama tasuma da la. Sow siranna kɛrɛnkɛrɛnnenya la, nka, sow fanba tun kɔsegira kaban ni gosili barikama ye u kɔ la, Guyuk Khan yɛrɛ ka kɔlɔsilikɛla dɔrɔn de tora sɛgɛnlafiɲɛbɔlan jukɔrɔ. O bɔgɔbɔgɔli tora senna, ka kɛlɛcɛ kɛmɛ caman ni kɛmɛ caman bɛɛ labɔ salvo kelen kɔnɔ tasumaba dɔ kɔnɔ. Sa jɛman y"a ka sa fitinin seginni kɔlɔsi ni ɲɛjibɔlenw ye.
  Kɛlɛcɛ min bɔra kɔrɔn fɛ, o ye pɛrɛn:
  -Janfacikɛla! Aw bɛɛ ye sa denbaya ka lasigidenw ye, aw bɛ janfa tuma bɛɛ ka baara kɛ min barika ka bon!
  Ninja jinɛmuso dimina kosɛbɛ, a y"a ɲini ka se sɔrɔ sotigi jagɛlɛn kan, ka pulsarw fili ni marifa teliya ye. Kɛlɛcɛ kamalennin Alena ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka dɔnkili da ni kanba ye:
  - Ni tasuma ji ye - ka galasi gosi ! I ye dunan fariman ye - i bɛ tasuma daji!
  Nin ye sungurunnin ye - nisɔndiyalen, ni nisɔndiya. Ani pulsar minnu dilannen don ni tasuma ye, olu tɛ siran a ɲɛ.
  Alena y"u faga nɔgɔya la, a ye marifaw kɛ minnu bɛ fɔ nsiirin na, ani tuma dɔw la, a ye waraba ɲɛsin juguw ka kuluw ma. Nin tasuma-fanga-minɛn min bɛ Se ka Kɛ kokura, n"a kamanw bɛ yen, o ka fisa ni masin kɛmɛ ye min bɛ sama sow fɛ.
  Laala hali nin ka nɛnɛ ka tɛmɛ binkannikɛlan kan, wa cogo di a bɛ ni sɛnɛfɛn caman ye ten, wa yala fuse tɛ ban wa? I bɛna kɛ ka jinɛ in kalan i ka lafiya waati la ani ka marifa kura dɔ da, min tun ma ye fɔlɔ! Tɛgɛw bɛ pan ka bɔ fari belebeleba la, min bɛ kɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, minnu bɛ manamana ni sanjiba kulɛriw bɛɛ ye, i n"a fɔ shɔ. Hitw bɛ kulɛri Changé dɔɔnin dɔrɔn: ruby red bɛ kɛ lilac-violet ye. Lilac-saphire kɔni bɛ wuli ka kɛ bilen-oranjɛ, sanu jɛman ani ɛmerald jɛman ye. Nin ka di kosɛbɛ, a bɛ kɛ hinɛko ye ko joli-kɛlɛ funteni na, waati tɛ yen ka ɲɛnajɛ kabakoma in diyabɔ.
  Irisi kɛlɛcɛw ni sɔrɔdasi minnu tun bɛ White Legion la, npogotigininw ye minnu sigi senkan, olu tun ye Mɔngoli kɛlɛbolo fanba tigɛ kaban. A kɛra fɛn ye min bɛ mɔgɔ lasiran kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni masinw tasuma-fanga-minɛnw nana baara la, kɛlɛbolo si tun tɛ se ka o ɲɔgɔnna gosili fila muɲu. Miniti wɛrɛ, ani awiyɔn bolicogo ɲagaminen bɛna daminɛ. Sa jɛman ye sigasiga dɔɔnin.
  Batu ka yamaruya jɛlen don, ka masafugulan kagan faga makun kan, nka sara ka dɔgɔ kojugu. Ayi, a bɛna a faga kɔfɛ, nka sisan a bɛna a bɔ Irisi npanw karilenw jukɔrɔ:
  -An ka taa yɔrɔ jan, Kagan, n b'i datugu!
  -Mangu kunkolo saba dun? Ne tɛna a to a ka ne ka kɛlɛbolo tɔɔrɔ!
  Ninja y'a bolokɔnincinin tigɛ ka sɔgɔsɔgɔninjɛ daminɛ ka bin:
  "Ne bɛ se ka siginiden gɛlɛn dɔ kɛ, a bɛ segin a ka diɲɛ kɔnɔ, nka o kɔfɛ, ne tɛna se k"a wele san wolonwula kɔnɔ!" Sugandili dɔ bɛ yen hali ni o kɛra! A Hale nivo spell ye!
  -O bɛ cogo di?
  Guyuk ɲɛda, min tun fasalen don ani a fununnen ka tɛmɛ a sanw kan, o tun bɛ wuli. Ninja Killer y"a ɲɛfɔ ko:
  -Wa o cogo la! Ni n y'a ka mɔni finman faga, o tuma na, sa bɛ kɛ ne ta ye, n'a ye n faga, o tuma na, a bɛ kɛ a ta ye!
  Zapɔn jinɛmuso ye mantra jan dɔ fɔ ni kumakan ye, talisman ye yeelen bɔ ka tɛmɛ tile kan. Alenka sennasanbara min tun bɛ ka taa ni a ye, o y"a ye ko waraba barikama dɔ kɔkanna min bɛ se ka wuli, ani min tun bɛ kanminɛ kaban, o tununna a kɔrɔ. A y"a yɛrɛ sɔrɔ fiɲɛ na, a bɛ ka pan ka jigin ni kabakurun teliya ye. Binkanni tun man di, nka a tun tɛ mɔgɔ faga. Komin a ye nɛnɛba dɔ kari min janya tun ye mɛtɛrɛ ye, terminator kɛlɛcɛ ye binkanni kɛ Mɔngoliw kan ni donsokɛ joginlen dɔ ka dimi ye. Kɛlɛbolo laban min labɛnna, o binna, kɛlɛboloba tolen hinɛlenw girinna ka boli jamaba la.
  Npogotigi cɛɲiw, n"olu ye Alenka sennasanbaraw ni Natasha ye, olu ye ɲɔgɔn sɔrɔ tiɲɛ yɛrɛ la ka nukerw halaki minnu hakili ɲagamina. Guyuk Khan, o waati kelen na, a kɛra fɛn yebali ye, a ka greyhound so tun bɛ ka hippodrome records bɛɛ tiɲɛ, kagan ciyɛntalen tun bɛ miiri a yɛrɛ fari dɔrɔn de la.
  -Ayi, nin tɛ samura ye ! Siranbagatɔ makarilen. O ye maloyako ye dɛ ka baara kɛ ni o mikado sugu ye!
  Ninja ye sɔgɔsɔgɔ kɛ.
  Sa jɛman ye katana barikama fila bɔ, k"u tigɛ ka wuli ka wuli kosɛbɛ, bololanɛgɛ pinki manamananan dɔ farala ɲɔgɔn kan ni nɛgɛw ye. Pulsar homing magic dɔ ye teliya ka wuli ka taa Alenka cɛɲi fan fɛ, a tilancɛ farilankolon.
  Terminatɛri kɛlɛcɛ sera ka lamaga kɔlɔsi, ka tasuma-yɔrɔ tigɛ ka bɔ wulu kan, binkanni fitinin dɔ jɛnsɛnna i n"a fɔ sanpɛrɛn, ka Mɔngoli tan ni fila walima fila jɛnsɛn:
  -O ye jinɛ ye ! Samurai ka Dugukolo jukɔrɔla!
  Sa jɛman ye kulekan Bɔ. Ninja tun bɛ ka a yɛrɛ labɛn kaban ka boli ka taa Alenka sennasanbara jolilen kunbɛn, o waati la, miiri fɔlɔ dɔ nana a kun na. "N'a ma nin kɛlɛcɛ barikama in faga o yɔrɔnin bɛɛ do, o tuma na, Natasha min ye terminator blonde ye, o bɛna fara a kan, o kɔfɛ, a kɔlɔlɔw bɛna kɛ balawu ye.Ka fara o kan, a ye sa in kolo, wa kɛlɛcɛ barikamaba dɔrɔn de bɛ se ka sa belebele in kolo. " .
  Ninja ye rasp kɛ:
  -N bɛ ka bɔ kɔnɔw la! N bɛ taa ka segin ka na!
  Sa jɛman, n"a y"a ka fini jɛman da wuli, k"a yɛrɛ su don nɛnɛ na. O kɔ fɛ, a dajiginlen, a y"a daminɛ ka lamaga-lamagali dɔ fɔ.
  Alenka sennasanbara tora a ka tugu la ni dimi ye, Natasha gɛlɛn ma to kɔfɛ. Kɛlɛ juguba bɛɛ n"a ta, u ma masafugulan ka fanibugu kagan bila ka bɔ ɲɛ na hali dɔɔnin.
  -A bɛ boli, an ka ɲɛmaa minɛ !
  Alenka sennasanbara ye hakilina di. Natasha ye disiki dɔ fili n"a sennasanbara ye, a y"a jaabi ni kɔnɔnafili ye, ka taa a fɛ ka Mɔngoli bolitɔw kɛ kelen ye ni sɔgɔli teliya ye.
  -Mun na! An bɛna nisɔndiya wɛrɛ lase Batyga ma, wa nin ye hadamadenya ye kojugu. Npan bɛ mɔgɔ faga nɔgɔya la, jihangir bɛna a fari tigɛ dɔrɔn.
  Alenka, min ye naani tigɛ ni gosili kelen ye, a ye ŋɛɲɛ kɛ.
  -N"a m"a yɛrɛ ka Batu ka biɲɛw kari ! Yala an bɛna u bila ka taa ni u ye fo ka se kanpaɲi ma wa, walima mun?
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a fɔ ko:
  -Batu b'a ka pantalon sɔgɔ kosɛbɛ, wa ni Mooglan minnu bɛ kisi, olu ka dɔgɔ, o ka fisa!
  Terminatɛri npogotigininw y"u ka taama teliya, o tun bɛ mɔgɔ hakili jigin minɛni tulon dɔ la, nukeraw ye u ka sow bugɔ ni jigitigɛ ye, k"u kɛrɛw tigɛ joli la. U ye cɛsiribaw kɛ, u sera ka u yɛrɛ bɔ Uru sotigiw la dɔɔnin, nka u tɛ se ka boli minnu dabɔra teliya la ka tɛmɛ wuluwulu kan!
  Dmitry, Anatolyevich Medvedev kununna, u ye farikoloɲɛnajɛ kɛ ani ka telewisɔn da. Zelensky ka sebaaya in senfɛ, seliw ni seliw kɛra jamana fan bɛɛ la. Yɛlɛma minnu kɛra mɔgɔw la, olu nisɔndiyara ni kɔnɔnajɛya ye.
  Bɛɛ tun b"a fɛ ka ɲɛnamaya kɛ cogo kura la, ani ka hɔrɔnya ka tɛmɛ o kan. A ka fanga daminɛ tun bɛ ka surunya, wa Zelensky tun bɛ ka fanga dafalen sɔrɔ. Wa o fana ye dusu ni dusu don mɔgɔw kɔnɔ. I n"a fɔ, fɛn bɛɛ bɛna Changé ani a bɛna fisaya ni kunun ye. Wa Slavew bɛna kelenya sɔrɔ ani kɛlɛ nɛnɛ bɛna ban. I n"a fɔ Putin ka waati fangatigi sugo jugu.
  Wa dɔnkili dumanw tun bɛ da Zelensky kan kaban... Bɛɛ tun b"a fɛ ka fɛn kura ni fɛn cɛɲi dɔ sɔrɔ.
  Zelensky yɛrɛ y"a jira ko n"a ka sariya fɔlɔ ye a bɛna pariti ka lakanabaliya tiɲɛ, ka oligarki ka wuluw fana saniya. Zelensky fana ye layidu ta ko a bɛna impositi caman wuli nafolotigiw kan. I n"a fɔ, kun t"u la ka fasa!
  A bɛɛ lajɛlen na, fɛn caman tun bolodara ka kɛ. Nɛgɛso jɔli belebeleba sen bɛ o la: Arkhangelsk - Chukotka, o kɔfɛ dugujukɔrɔ tunnel dɔ ka taa Alaska.
  Mun na Zelensky tɛ masakɛ ye? A ka porozew ye belebelebaw ye. Wa USA jamana na, gɔfɛrɛnaman bɛna Changé sɔɔni ani politikikɛlaw bɔnsɔn wɛrɛ bɛna sɔrɔ. Minnu fana b"a fɛ fɛn caman Changement.
  Ani sisan Zelensky bɛ ka lafiya...
  Sani ɔridinatɛri ka ta, Medvedev donna tulon in na...
  URSS minɛni kɔfɛ, a bɛ se ka kɛ ka don USA la. Nka fɔlɔ, an k"a boli laser misiri lafasali siratigɛ la;mansamara bɛ ni o seko suguw ye yan. Kɛlɛ min kɛra USA kan - 2008 sàn! Binkanni in bɛ daminɛ Chukotka ka taa Alaska.
  Kɛlɛ yɛrɛ de bɛ sen na.
  Abrams bɛ ka kɛlɛ kɛ ni Panther-7 pankurun ye. Mobili kura tɛ girinya tugun i n"a fɔ a dafalen don cogo min na. Wa a b"a ka kalasi dafalen jira.
  Wa a bɛ Yankees tiɲɛ... Medvedev sɛgɛnna dɔɔnin kɛlɛ la, wa a ye fanga di Rokossovsky kulu sɔrɔdasi Ladilikɛla dɔ ma. Wa a y'a daminɛ ka se ka...
  Misali la, fɛn dɔ jɔ... Alabatoso kura kelen-kelen bɛɛ bɛ ni diinɛ wolonwula ye. Walima hali telewisɔn sankanso kuraw. Wa a bɛna kɛ nɛnɛ ye ka piramidi dɔ jɔ. A janya ye kilomɛtɛrɛ kelen ni tila ye. Ɔwɔ, o bɛna kɛ koba ye tiɲɛ na!
  O waati kelen na, Medvedev bɛ ka ɲɛtaa hakɛ kɔrɔta. A tɛ sɔrɔdasi iziniw churning out dɔrɔn ye.
  Aw bɛ se fana ka telewisɔnw, frigow, ɔridinatɛriw, ɔridinatɛriw dilan. Ani ka sɛnɛfɛnw jɔ, ka kɛlɛ farikolow pɔnpe. Nka USA bɛ ka fanga sɔrɔ kaban... Mansamara in ka jamanaden hakɛ ka ca ni miliyari fila ni tila ye kaban, wa a labɛnnen don kosɛbɛ ka kɛlɛ kɛ USA fɛ. Medvedev b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ka dɔnkili da ko:
  - ne ye san kɛmɛ bɛɛ sanfiɲɛba lakika ye ! Min bɛna na ni saya caman ye!
  Wa tugun a bɛ degun bila Ameriki kan. Nukilila-baarakɛlaw bɛ ka ɲɔgɔn falen-falen kaban. O kɛlɛ sugu bɛ ka bonya.
  . SABABU No. 8nan
  Eh, an ka unité (unit)w gɛlɛya tugun. Ani an bɛna gosi cogo min na! Senna-sɔrɔdasi npogotigininw filɛ nin ye minnu bɛ ka taa. Bɛɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ. Ani Yankees bɛ sɔgɔ cogo min na ni bayonɛti ye, ani u bɛ grenade fili cogo min na n"u sennasanbara ye. Fanga lakika bɛ u kɔnɔ. Wa fɛn bɛɛ bɛ manamana, i n"a fɔ mɛkisikalan bolow bɛ boli fari jɛlen jukɔrɔ. Npogotigininw bɛ mɔgɔ faga kanu - ninnu ye npogotigininw ye !
  U bɛ dɔnkili da u yɛrɛ ye.
  An bɛ dashing Komsomol npogotigininw na,
  An ye Zar Medvedev ye, Zar hakilitigiba...
  Wa tiɲɛ na, an bɛ ni kan jɛlen ye,
  Fɛn o fɛn bɛ se ka sɔsɔ - taa a fɛ!
  Wa a ye grenadew fili tugun n"a senkɔniw ye. Nin npogotigininw ye super ye tiɲɛ yɛrɛ la. Ani Yankees ye crush, ka Alaska minɛ. U bɛ dɔnkili da u yɛrɛ ye fana.
  - waraba juguw bɛ ɲɔgɔn lajɛ ! O dɔrɔn de la, boli bɛna kisi! Barikantanw bɛ halaki, u bɛ faga - ka joli senuma saniya!
  Wa npogotigininw bɛ boli ka don binkanni in na k"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan. Nka Amerikikaw kɛlɛli la, "Tigɛw"-7 fana bɛ yen, fanga kabakoma jumɛn don. Ani, o jinɛ suguw tɛ se ka bali!
  "Tiger"-7 ye kanon kɛrɛnkɛrɛnnen ye min bɛ tansiyɔnba la, a daminɛ na, a bɛ se ka kɛ mɛtɛrɛ 2500 ye segin kɔnɔ. Wa ni a y"a gosi dɔrɔn, foyi tɛna a kisi. Wa Ambrams bɛ boli ka taa fan bɛɛ fɛ. Ani ka sankanso ci ka bɔ u la.
  Wa, sungurunnin bɛ sɔrɔdasiw wajibiya u k"u biri k"u sennasanbaraw susu.
  Amerikikaw y"u yɛrɛ di tugun. Ani Medvedev ka kɛlɛbolo sɔrɔdasiw bɛ ka gɛrɛ Niyɔriki. Wa dugu in bɛ binkanni senfɛ kaban. A minɛna k'a sɔrɔ seli si ma kɛ.
  Medvedev b"a yɛrɛ jate komandanba ye: a labanna ka Niyɔriki ta.
  Wa mɔgɔ bɛ Se k"a Fɔ ko ale de ye binkannikɛlaw bɛɛ la belebele ye. Wa o kɔfɛ Washinton.
  Wa Amerikikaw b"u yɛrɛ di. Ameriki jamanakuntigi y"i bin a ɲɛda kan, k"a daminɛ ka npogotiginin ninnu sennasanbara susu. Fɔlɔ kelen, o kɔfɛ filanan, o kɔfɛ.
  O la, a ye npogotiginin sennasanbaraw ka bataillon bɛɛ susu. Nin ye kɛlɛba ye dɛ!
  Medvedev bɛ sɔgɔsɔgɔ... O la, a ye Ameriki minɛ. Nka Putin ma se k"o kɛ!
  Nin ye kɛlɛ ye tiɲɛ na - super! Wa o kɔfɛ, a taara Mɛkisiki.
  Ani tugun minɛw... Wa Mɛkisiki npogotigininw bɛ Mɛkisikikaw kɛ u gɛnɛgɛnɛ, u b"u senkɔniw susu. U bɛ pɛrɛn:
  - Bonya ka kɛ cɛɲiw ye !
  Ɔwɔ, ɔridinatɛri bɛ se ka npogotigininw ja kulɛrilenbaw jira, minnu senw tɛ u la, kasodenw bɛ minnu susu. Wa o ye o ɲɔgɔnna nisɔndiyako ye.
  Yan, u bɛ kasodenw ɲɛminɛ tugun - nin sen in na, mɔgɔ nɛrɛmaw. Wa u bɛ npogotigininw sennasanbaraw fana susu.
  Ani fana tankiw bɛ ka crawling piramidal...
  Npogotigininw bɛ ka wuli ani u ka ca... O bɛɛ kɔfɛ, i bɛ se ka denmisɛnninw bɔ nafolo la. Ani a sugandi ko unit bɛɛ ye npogotigininw ye bikini kɔnɔ. Wa nin ka di kosɛbɛ.
  U fanba ye kunsigi bilenmanw ni wuluwuluw ye.
  Wa u bɛ jamana kelen-kelen bɛɛ minɛ. O kɛlɛcɛ fariman suguw. Mansamaraw bɛ bin u sennasanbaraw kɔrɔ.
  Medvedev bɛ tulon kɛ ni nisɔndiya ye... Wa hali a bɛ fɛn dɔ fiyɛ a ninakili jukɔrɔ.
  Bɔnba idɔrɔzi bɛ pɛrɛn cogo di? Barbarité monstrueuse! Dugu bɛɛ, i n"a fɔ misi b"a sɔgɔ n"a nɛnkun ye. Radiation joli ka ca ni o ye? Ani npogotiginin sennasanbaraw bɛ boli buguri radiyowatiki fɛ. Wa u senkɔniw bɛ jeni.
  Medvedev bɛ tulon kɛ i n"a fɔ python bɛ ka waajulikɛyɔrɔ wɛrɛ munumunu.
  Nin ye fanga wɛrɛ ye min minɛna diɲɛ virtuel kɔnɔ, wa darapo bɛ fili.
  Tankiw ye kura ye sisan ni kɛlɛkɛminɛnw ni seramiki baarakɛtaw ye. A bɛ kɛ ni layini caman ye ani a bɛ nɔ bɔ.
  Wa awiyɔn bolilaw ye bi ta ye, wa u bɛnnen don kosɛbɛ fana. Ani cogo min na awiyɔnw bɛ daminɛ ka marifa ci ka bɔ u la.
  Medvedev, i n"a fɔ an b"a ye cogo min na, a ye jamanakuntigi kɔrɔba ye min bɛ baara kɛ.
  Donc (o la), sisan dronw (dronw) yiriwali. Wa o ye cool ye. Ani fana, awiyɔn minnu bɛ i n"a fɔ disiki. Yan u bɛ taa kɛlɛ la kaban i n"a fɔ OVNIw. Wa o kɔfɛ, tankiw piramidiw.
  Ameriki jamanakuntigi Trump, hakili jɛlen, ye yamaruya di ko mobili in kɛ fɛn ye min tɛ se ka tiɲɛ ani min tɛ se ka don a kɔnɔ ka bɔ fan bɛɛ fɛ. O cogo de la mastodon bɔra piramidi duguma cogo la. Ani o mobili sugu ye lakanani ɲumanba jira. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ka ɲɛsin projectiles kinetiques ma.
  Wa sisan, nin pankurun in kɛra ɲɛtaa ye fo a tɛ se ka don a kɔnɔ, wa a bɛ baara la hali bi ni Ameriki ye. U yɛrɛ y"a Weele ko ten: Trump ka pankurun.
  Ani, dibi bɛ mɔgɔw minɛ tuma dɔw la n"u y"a ye ko mobili tɛ se ka don a kɔnɔ.
  Medvedev bɛ ka kɛlɛ kɛ min tɛ kelen ye, wa a ka masinw ye faaba lakika wɛrɛ ta kaban, k"a tigɛli kɛ tiɲɛniw kulu ye ani jirisunw tobilen.
  Nka o tɛ se ka kɛ robo sungurunnin ye. A bɛ daminɛ ka marifaw bɔnsɔn kura dɔ labɛn: bɔnbu min bɛ mɔgɔ halaki. Wa nin bɔnbu in fanga ka bon ni idɔrɔzi ta ye siɲɛ kɛmɛ naani. O la, n"a y"a gosi, i tɛna se ka hali buguri lajɛ!
  Wa kɛlɛ bɛ ka taa sankolo la kaban.
  Medvedev bɛ baara kɛ ni kurunw ye minnu dilannen don ni nɛgɛ kura ye min barika ka bon ani min ka nɔgɔn ka tɛmɛ titaniyɔmu kan. Ani dolow kurunw bɛ pan ka taa sankolo la, ani kɛlɛ robow bɛ kɛlɛ kɛ. Modeli suguya caman bɛ dugujukɔrɔ iziniw kɔnɔ kaban.
  Wa sisan, mansamara laban min bɛ dugukolo kan, o bɛ bin. Ani mun bɛ kɛ? Sisan, a donna yɔrɔ jugumanba la!
  Star Wars waati bɛ daminɛ.
  Medvedev y"o faamu ani a bɛ klaviyeti digi ni fanga ye. Walima i bɛ se k"i bolokɔnincininw lamaga walima k"i ka miiriliw kunbɛn.
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi bɛ wale kɛ ni hakilitigiya ye, ka sanfɛla kurunba dɔ jɔ a yɛrɛ ye. Wa, kɛlɛ bɛ senna.
  Bombe thermoquark min fanga ka bon kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la halakili, o yiriwali bɛ senna. Wa a fanga ka bon ni halakili ta ye siɲɛ ba kɛmɛ.
  Wa o kɔ, kurunw bɛ wuli ka taa sankolo la. Wa u bɛ dugukolo in satelitiw minɛ. Wa o kɔfɛ, sigiɲɔgɔnw ka sigidakow. U b"o kɛ joona kosɛbɛ.
  Wa jamanakuntigi kɔrɔsigi bɛ terminatɛriw Bɔ tulon in na. Nin ye terminator hero ye. Nin ye waati taama ye, hali ni dan bɛ a la.
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Mɔgɔw b' u senw sennatan duguma, butikiw dun ! O ye nalomanya ye ani min ka jugu kosɛbɛ!
  Ani Medvedev nisɔndiyara kosɛbɛ. Eh, denmisɛnw, aw ka ɲi cogo min na. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"u kɛra sankolola kɛlɛcɛw ye.
  Dolow kɛlɛ dɔ bɛ ka daminɛ. Ani gosili juguw ɲɔgɔn falen-falen, ni punches triviaux bɛ kɔnɔbara la. Ni an b"a fɔ ka jɛya, o ye miirili ye min bɛ kɛ ni miirili ye.
  Medvedev bɛ ka taa a fɛ ka binkanni kɛ:
  - N ka dolow kurunw ye mɔgɔfagalaw ye !
  Wa a bɛ sanfɛla-kuntigi kura Sìgi a nɔ na. Wa min ye kɛlɛ ye, o ye kɛlɛ ye.
  Yan, Medvedev bɛ komandan na n"a ka komandanw ye. Yan, juguw ka jɛkulu bɛ ka wuli a kama. Ni o kɛlɛbolo jatebaliya sugu gɛrɛla, o bɛ siran, ka bɔ yɔrɔ jan, a tun bɛ i n"a fɔ nebula kulɛri caman, manamana, o bɛ ka wuli. Ka fara o kan, sɔgɔsɔgɔninjɛ kelen-kelen bɛɛ ye jinɛ ye min bɛ sɔrɔ subagatɔ dɔ ka subagaya fɛ. Sɔrɔdasi sanfɛla-kurun miliyɔn tan ni fila ni tila ni kɔ minnu bɛ kalasi kunbabaw la, ani " dususalo so fitinin " min tɛ ban, n"i y"a jateminɛ ko fangatigiw tun bɛ na tuma bɛɛ, a hakɛ tun bɛ ka surunya miliyɔn kɛmɛ fila la. Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, o tun bɛ se ka kɛ parsec fila-fila ye, o hakɛ in na, hali kɛlɛkurunba minnu bɛ wele ko ultra-battleships, olu bɛ i n"a fɔ cɛncɛn kisɛw Sahara.
  Kɛlɛba bɛ ka surunya : Medvedev ka sankolola mansamara kɛlɛbolo ka ɲɛsin " Kisili dafalen jɛkulu " ma, min ye fɛn caman ye, n"o y"a latigɛ, sanni ka kɛ lafasali kɛcogo ye min bɛ kɛ tuma bɛɛ, ka binkannikɛla jugu yɛrɛ ka kurunba gosi.
  Kurun caman bɛ yan, ni suguya kabakomaw bɛ u la, hali ni a ka c"a la, o bɛ kɛlɛ ɲuman dɔrɔn de bali. Ayiwa, misali la, dolow kurunba min bɛ i n"a fɔ nɛgɛso, walima, ni dawolo janw bɛ juruw nɔ na, nɛgɛso, walima hali nɛgɛso fila ni tanki tourelle min bɔra diɲɛ kɛlɛba filanan na. O bɛ se ka mɔgɔ dusu tiɲɛnenw kabakoya, nka a ka teli ka nisɔndiya lase mɔgɔ ma ka tɛmɛ siran kan.
  U kɛlɛɲɔgɔn ye mansamara ye min b"a fɔ ko a ye diɲɛ bɛɛ fanga ye. Medvedev ka sanfɛla emira belebele, yɔrɔ min na fɛn bɛɛ bɛ bila kɛlɛ baara la, a kumasenba ye baarakɛcogo ɲuman ni nafa ye.
  A tɛ i n"a fɔ jɛkulu in, jamanakuntigi kɔrɔsigi ka dolow kurunw tɛ kelen ye u bonya dɔrɔn de la. Wa a cogoya ye kelen ye tiɲɛ na, kɔgɔji jugumanba jɛgɛw bɛ i n"a fɔ u bɛ fɛn minɛ kosɛbɛ. N"a sɔrɔ n"a Bɔra o kelen na, u bɛ i n"a fɔ nɛgɛso belebelebaw minnu bɛ manamana ni nɛgɛ ye - minɛw.
  Dolow minnu bɛ o yɔrɔ in na, olu tɛ jɛnsɛn kosɛbɛ sankolo la, nka u ɲɛw ye ɲɛgɛnw ye, wa u ɲɔgɔn tɛ yen u ka yeelenbɔcogo la.
  Kun dɔw la, n"i y"o yeelenbɔlaw lajɛ, i bɛ dusukasi sɔrɔ i n"a fɔ i bɛ mɛlɛkɛw ɲɛw lajɛ, minnu bɛ diɲɛ kɔnɔfɛn ɲɛnamaw jalaki u ka kɛwale juguw kosɔn, minnu ye kungo ye tiɲɛ na.
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi ka kɛlɛbolo ma kɔrɔtɔ ka taa lajɛ in na, mobili kelen-kelen bɛɛ dɔrɔn, teliya la, ka nafa sɔrɔ u ka teliyaba la, ka binkanni kɛ jugu kan, ka tiɲɛni kɛ, ka kɔsegin kɔfɛ. O jaabi la, u y"a ɲini k"u kunbɛn ni baraji tasuma ye, nka ikomi u tun bɛ se kosɛbɛ ani u tun bɛ u lakana cogo dafalen na, u ye nɔ bɔ kosɛbɛ.
  Minɛnw, minnu tun bɛ iko u ka dɔgɔ diɲɛ ta fan fɛ, olu tigɛra i n"a fɔ u ye binkanni kɛ, i n"a fɔ kurunba ni tiɲɛnikɛlanw fana tigɛra cogo min na. Nka an sera ka tulonba dɔw jigin. O jɛkulu ka kɛlɛkurunba dɔ binna, a sisi bɔra kosɛbɛ, a tigɛra, wa siran ye dolow kurunba belebeleba in kɔnɔ, i n"a fɔ tasuma min bɛ kungo jalen kɔnɔ.
  Dunan minnu bɛ i n"a fɔ jerboaw dɔrɔn ni nɛgɛw ye u kɔ nɔ na, olu bɛ boli siran fɛ, k"a sɔrɔ u bɛ pɛrɛn ani ka pan sanfɛ ni duguma. U ni ɲɔgɔn cɛ sugu misɛnninw bɛ yen minnu bɛ i n"a fɔ ursi ni kɔnɔw ka ɲɔgɔndanw. Dawolo bɛ kuru kungo kɔnɔ siran fɛ, fɛnɲɛnamafagalanw bɛ mɛn, u bɛ pan ka bɔ ɲɔgɔn na, ani wuluw bɛ tasuma minɛ. Yan, ursi kɔnɔnin dɔ y"a kunkolo wuli k"a kunkolo tigɛli kɛ tasumabɔlan ye. O yɔrɔ la, foyi girinna ka don a dawolo la, a kɔnɔbara y"a ka sanbara bɔ o yɔrɔnin bɛɛ, kɔnɔ in su pɛrɛnna, ka joli bɔn ni sogo tolenw ye minnu bɛ bɔ den na.
  Jerboaw bɛ jeni ka boli ka taa kisi moduluw la, nka a bɛ iko sistɛm min bɛ jigiya jinɛ di ɲɛnamaya ma, o tiɲɛna jigiya tɛ min na. U ka jenerali, n"o ye Tail Cockroach ye, o bɛ sɔgɔsɔgɔ hystérique dɔ bɔ:
  - Oh alaw ka kɛrɛnkɛrɛnnenya la diɲɛ sɛrɛkili, par...
  A ma se ka ban, tasuma y"a ka Excellence hɛrɛma datugu. Sogo hakilitigi sogo pɛrɛnna ka kɛ fɛn fɔlɔw ye.
  Kɛlɛkurun jeni, ka fiɲɛ bugunw gɛn ka don vacuum kɔnɔ, o kɔfɛ, a pɛrɛnna, ka jɛnsɛn ka kɛ fɛn caman ye.
  Medvedev, a kɛlen kɔ ka tulon kɛ ka ɲɛ, a ye komandi fila wɛrɛ kɛ. A ye Novodvorskaya fana ka jaabi di a salen kɔfɛ ni Hero of Russia dolow ye. A ye yamaruya Di ko yamaruya ni medaliw bɛɛ ka Di Oleg Rybachenko ma, Irisi jamana bɛ minnu na. Wa a ye Andre senuma welelen fɔlɔ ka yamaruya di Donald Trump ma. O kɔfɛ, Medvedev sunɔgɔra tugun... Mɔgɔ si ma a tɔɔrɔ fɔlɔ.
  O ko sugu kɛlen kɔfɛ, a kɔlɔsira ko Alenka nisɔndiyara. A ka ekipu fana bɛ ten.
  Margarita de ye mɔgɔ fɔlɔ ye min ye kuma ta:
  - An ka Zapɔn ban kɔgɔji la k' u ban dugukolo kan !
  Alenka ye nin hakilina in kɔkɔrɔdon ni dusu ye:
  - Jaati! Mun na an bɛ sɔn ka Irisi sɔrɔdasi kuraw faga!
  Natasha fana ye kuma ta:
  - Kuropatkin ye komandan ye min tɛ ko latigɛ kojugu. O la, a tɛ tiɲɛ ye ko a bɛna se ka se sɔrɔ, hali n"a y"a jateminɛ ko Zapɔnkaw ka fanga dɔgɔyali kɛra binkanni senfɛ Port Arthur kan !
  Medvedev y"a kuncɛ ni cɛsiri ye:
  - An ka binkanni kɛ ! Nin ye an ka sababu ye, ani Irisi ka sababu ye!
  O kɔfɛ, tanki barikama ni bi ta ye kosɛbɛ, o y"a daminɛ ka lamaga. Ɔwɔ, Zapɔn bɛ ka don jugu de la. Wa u bɛna danga ka tɛmɛ siɲɛ kelen kan waati min na a nana u hakili la ka kɛlɛ kɛ ni Irisi ye.
  Tanki tun bɛ ka taa Zapɔn sɔrɔdasiw fan fɛ. Alenka y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - N ye o sugo kabakoma sugu in kɛ. A bɛ iko ne ni Natasha bɛ ka Ryazan lafasa Batu Khan ka jamaba ma.
  Margarita ye a yɛrɛ wuli:
  - Yala ne tun bɛ sugo la wa ?
  Alenka y"a kunkolo wuli cogo jugu la:
  - Ayi! I tun tɛ yen dɔrɔn!
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ ni dimi ye:
  - O ye makari ye dɛ !
  Alenka sennasanbara ye ŋɛɲɛ kɛ k"a fɔ ko:
  - I tun bɛ se ka an bali dɔrɔn ! Nka ne ni Natasha tun ka nɛnɛ kosɛbɛ!
  Npogotiginin blonde ye ɲininkali kɛ ni kabako ye ko:
  - I tun ka nɛnɛ wa ?
  Sennasanbara Alenka y"a jira joona ko:
  - Ɔwɔ, a ka di kosɛbɛ ! Ani ne yɛrɛ tun be sa dɔ kan!
  Natasha ye ŋɛɲɛ kɛ k"a jaabi ko:
  - I tun cɛ ka ɲi kosɛbɛ sa kan !
  Alenka y"a jira joona ko:
  - A bɛ i n' a fɔ nsiirin ! Sagaw bɛ yɔrɔ min na, ani elfew, ani fɛn bɛɛ bɛ glamorous!
  Margarita y"a jaabi ni dusukunnata lakika ye ko:
  - I cɛ ka ɲi kosɛbɛ hali ni sanu tɛ ! Nɛgɛso dɔrɔn, ani kabako kabako!
  Alenka y"a fɔ ni daŋaniya ye ko:
  - n bɛna se sɔrɔ bɛɛ kan ! Ni sagaw bɛ yen ani ni sagaw tɛ yen!
  Kɛlɛcɛ y'a bolokɔnincinin jira.
  Irisi pankurun fɔlɔ ye binkanni kɛ Zapɔnkaw kan, minnu tun jɔlen bɛ Port Arthur kogow kɛrɛfɛ. U tun ka ca kosɛbɛ hali bi. Marifatigiw y"a daminɛ ka baara kɛ. O jaabi la, o pankurunba in ka kanon min janya ye milimɛtɛrɛ 152 ye, ani marifa 8 minnu bɛ mɔgɔ faga, olu ye marifa ci. Wa tugun samuraiw y"a daminɛ ka tigɛ ka jigin kɛmɛ caman na.
  Masina marifaw - "Dragons", fɛn min bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ. Marifa ba duuru miniti kelen kɔnɔ, o ye waraba sugu dɔ dɔrɔn de ye.
  Zapɔnkaw binna, u sɔgɔra, u farala ɲɔgɔn kan, u kunkolow tigɛlen don. U kɔnɔw pɛrɛnna ani u farikolow y"u pan, tasuma ka sɔgɔsɔgɔninjɛw y"u fili san fɛ.
  Fragmentation shells ni cumulative filling fana pɛrɛnna. U tun ka ɲi kosɛbɛ sennamɔgɔw ka marifa cili la ani ka don kurunw jukɔrɔ.
  Ninnu ye Terminator npogotigininw ye, wa karamɔgɔ ye hakilitigi yɛrɛ ye. O la, u y"a daminɛ ka samuraw ci.
  Alenka sennasanbara ye pɛrɛn ko:
  - Irisi hakili ka bonya !
  Natasha, ka joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, ka marifa ci, ka t"a fɛ ko:
  - Ani an ka Zar, Nicolas II !
  Alenka sennasanbara tora ka bɔgɔdaga ci bɔgɔdaga kɔfɛ. Segin saba o segin saba, marifa fagalen dɔ tun bɛ pan ka bɔ. Wa Zapɔn batiriw y"u makun. Ani, sɔrɔdasi fari jɛmanw sara ka caya.
  Natasha, a kɛlen kɔ ka samurai kulu caman tigɛ ka jigin, a ye dɛmɛ don:
  - Fasokanw ka dɔnkili bɛ dɔnkili da an dusukun na.
  Alenka sennasanbara, min bɛ taa a fɛ ka bɔgɔdaga daji ni fasa ye min bɛ mɔgɔ faga, wa u fanga ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ plastidi kan, o y"a fɔ ka t"a fɛ:
  "Mɔgɔ si tɛ yen min cɛ ka ɲi ka tɛmɛ ale kan diɲɛ bɛɛ kɔnɔ."
  Natasha, min tun bɛ ka marifa ci Zapɔnkaw la ni hinɛbaliya ye n"a senkɔniw ye, o y"a fara a kan ko:
  - Ka knight"s machine gun digi ka ɲɛ.
  Sennasanbara Alenka, samurai ka kurunba tiɲɛnen, o ye a ban:
  - Sa Ala ye min di Irisi jamana ma !
  Npogotigininw bɛ ten tiɲɛ na, super! Cɛɲi kabakomaw. I b"u filɛ ani k"u diyabɔ. Nka Zapɔnkaw fɛ, nin ye saya saniyalen ye. Tanki tun bɛ taama batiriw cɛma. A ye marifatigiw gosi. A y"o kɛ joona kosɛbɛ. O kɔ, ne ye taama kɛ bɔgɔdaga kɔnɔ. A ye mɔgɔ caman fana tigɛ ka jigin. Ni an b"a fɔ k"a jɛya, u tɛ caman ye, nka a bɛ se ka fɔ ko u bɛɛ. O halakili in kɛra fɛn bɛɛ ye. Yan, tiɲɛ don, fɛn bɛɛ kɛra a yɛrɛma. Zapɔnkaw tiɲɛna nin cogo in na.
  Alenka y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye, ka joystick butɔni digi n"a senkɔni jɛlenw ye a senw tannenw na:
  - An ka ca ni fagalikɛlaw ye ka tɛmɛ kɛlɛcɛw kan !
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a sɔnna a ma:
  - Hɔrɔnya, hakilitigiya ani nɔɔrɔ fagalaw !
  Wa tugun a bɛ marifa ci bajiw kɔnɔ. Ani ka samurai gosi ni kungo fanga ye.
  Margarita, min fana ye marifa ci tigitigi n"a sennasanbara ye, o y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - Gayi cɛw bɛna dɔgɔya, wa cɛw bɛna dɛsɛ Zapɔn !
  Alenka sennasanbara ye ŋɛɲɛ kɛ ka marifa ci tugun:
  - Aw k'aw janto musow la ! Musow, aw k'aw yɛrɛ kɔlɔsi!
  Tiɲɛ na, nin ye sunguru sugu ye min bɛ marifa ci, ka marifa ci, ani marifa o marifa bɛ pan ka bɔ a kan. A mana kɛ cogo o cogo, sungurunnin ye terminator sɛbɛ ye.
  Natasha y"a ta ka dɔnkili da ko:
  - Legiyɔnw bɛ taama , .
  U ka bayonɛtiw bɛ yeelen bɔ.
  Mɔgɔ miliyɔn caman bɛ an kɔfɛ
  Aw Risi kɛlɛbolow!
  Mɔgɔ si tɛna a dabila
  Mɔgɔ si tɛna kuma tigɛ...
  O jiginni bɛ mɔgɔ kuraw da wuli,
  An ka pan joona!
  Wa, sanji bɛna bin jugu kan tugun. Wa a t"a To u ka Jigin ka Se amperɛri kɛmɛnan ma.
  Alenka sennasanbara, ka bɔgɔdaga fili kɛnɛma ni jirisunba dɔ ka monotony ye, a ye sɔgɔsɔgɔ, a kɛlen ka dɔnkili da ni tulonko ye sisan:
  - Kelen, bεnkansεbεn, fila bεε bε bεn, a bε bεn.
  Natasha, firing, ye dɔnkili in sinsin:
  - Gosi kelen, gosili fila, a da la !
  Cool Alenka ye dɛmɛ don ni fanga ye:
  - Siɲɛ kelen pankurun, pankurun fila - sanubɔlan dɔ bɛ jɔ.
  Natasha sennasanbara, min tun bɛ ka taa a fɛ ka marifa ci ani ka jugu gosi ni marifa cilenw ye, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - sɔgɔsɔgɔninjɛ kelen, sɔgɔsɔgɔninjɛ fila - dingɛ dɔ bɛ ka sɔgɔ !
  Kɛlɛcɛ ye a ɲɛw wuli n"a ka safir ɲɛw ye. Tiɲɛ na, a ye o ɲɔgɔnna kanubaganci ye.
  Alenka sennasanbara ye jɔyɔrɔw lajɛ kosɛbɛ. Tanki in ye baara kɛ joona, wa a bɛ fɔ ko foyi ma to jenerali Nogi ka kɛlɛbolo la. A bɛ iko komandan yɛrɛ fagara. An bɛ Zapɔnkaw labanw ban ka bɔ lamini kɛlɛbolo la.
  Medvedev y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Fɛɛrɛbɔ sera yɔrɔ min na nin ye nin ye ! Cɛ naani ye Zapɔnkaw ba biwɔɔrɔ ni duuru ni kɔ faga sanga damadɔ kɔnɔ.
  Alenka tilancɛ farilankolon, min bɛ ka sɔgɔsɔgɔ jugu kɛ, o y"a jira ko:
  - An ka kan ka tɔw fana tiɲɛ ! Aw kana mɔgɔ si to yen!
  Natasha ye dɔnkili da k"a to marifa ci samurai ba labanw ma:
  - Ayi , kuluw tɛna kɛ sanu ye , an bɛna Rus' juguw bɛɛ faga sɔɔni !
  Cool Margarita ye a fara a kan ko:
  - Ayi, kɔnɔboli tɛ, i bɛna kɛ jugu salen ye sɔɔni !
  Komin u ye jenerali Nogi ka kɛlɛbolo tigɛ, Terminator npogotigininw wulila ka bɔ pankurun kɔnɔ waati dɔɔnin ka boli sennasanbara la nɛnɛ cɛma. Ayiwa, nɛnɛ donna kaban.
  Kaban u ye senna-sɔrɔdasi ba kɛmɛ ni bi duuru ni kɔ tiɲɛ. Ani ka fara Zapɔn kurunba kan. Nka, Zapɔnkaw ba kɛmɛ fila ni bi duuru ni kɔ wɛrɛw jɔlen bɛ jenerali Kuropatkin ka kɛlɛbolo kama.
  Medvedev bɔra a ka sunɔgɔ la ni okɛ kunkolo ye. A taamana ka yaala dɔɔnin. O kɔfɛ, n ye tulon kɛ ɔridinatɛri kan tugun... Star Wars ka ɲi kosɛbɛ... Nka fɛn dɔ ma ɲɛ...
  Medvedev y"a daminɛ ka segin ka o fɛɛrɛ kura in kɛ. N ye tariku tulon daminɛ: Irisi Nikolas II ka waati la. Ani kɛlɛ min kɛra ni Zapɔn ye. Nin ye o kɛlɛ jugu sugu ye. I bɛ se ka fɛɛrɛ dɔ bila sen kan ani ka fanga dɔw bɔ ɔridinatɛri kan.
  Medvedev ye tulon kɛ nivo nɔgɔn ye, nka a ma pikiri kɛ Zapɔnkaw fɛ, wa a ye bɔnɛba sɔrɔ. Ɔwɔ, a ka kan ka jɔ ni timinandiya ye kojugu. An ka segin ka daminɛ.
  Wa tuguni i bɛ tulon kɛ i yɛrɛ ye... I n"a fɔ a kɛra cogo min na, Kuropatkin nɔ na, jamanakuntigi kɔrɔ tɛ yeelen bɔ kojugu... Waati bɛɛ la, gɛlɛya dɔw bɛ yen, filiw.
  O kɔfɛ, Medvedev ye sɔrɔdasi ladilikɛla da wuli, kow taara ɲɛ... Wa ale yɛrɛ ye sunɔgɔ kɛ ka sunɔgɔ a ka sigilan kan.
  Alenka cɛɲi , k"a sennasanbaraw sɔgɔsɔgɔ, ka Natasha ɲininka ko:
  - I bɛ cogo di, ka mɔgɔ caman faga ?
  Npogotiginin blonde y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - Aw kana a dɔn ! A bɛ kɛ i n"a fɔ ɔridinatɛri tulon don! I tɛ dimi, dimi, walima nisɔndiya caman sɔrɔ!
  Alenka sennasanbara ye sɔgɔsɔgɔ ni dimi ye:
  - Nin ye kɛlɛ ye !
  Nat asha ye tigɛli kɛ ka kɛ somersault ye. A senkɔni bilenman bulama tun bɛ ka manamana. A ka c"a la, a ye sunguru ɲumanba ye, min bɛ se ka caman sɔrɔ k"a sɔrɔ a ma cɛsiri caman kɛ. Wa n"an m"a ko, an b"a boli dɔrɔn.
  Npogotigininw bolila ka tɛmɛn nɛnɛ kan. U farikolo bɛ fɛnw jira kosɛbɛ. Disi ka bon, kɔkiliw ka bon, i n"a fɔ sow ka kurukuru, a farikolo yɔrɔw bɛ bɔ kɛnɛ kan. Olu ye cɛɲi-jagokɛlaw ye. Muso fanga lakika de b"u bolo. O la, nɛɛma caman. Ani senw - farikolo bolow bɛ girin fari tannen jukɔrɔ.
  Zapɔnkaw ka skɔti saba nana u sɔrɔ.
  Npogotigininw ye somersaults kɛ. Ani u bɛna samuraw gosi cogo min na u dawolo la n"u sennasanbara jɛlenw ye. Wa u y"u dawolo kari tiɲɛ na. U y'u ɲinw bɛɛ gosi. O kɔfɛ, npogotigininw ye dɔnkili da ko:
  - Irisikaw ka bonya dɔnna dugukolow fɛ , .
  An bɛ ka kɔrɔtɔ ka taa san fɛ ni jigiya ye.
  Diɲɛ siyaw bɛɛ b"an kanu ani k"an waleɲumandɔn,
  Jamana bɛɛ mɔgɔw bɛ ka taama ka taa kominisi fan fɛ !
  Wa tugun, cɛɲiw ye ɲɛji cɛ ni emerald ɲɛw ye. U bɛ i ko u bɛ kɛlɛ kɛ ten. Kɛlɛcɛw bɛ baara kɛ kosɛbɛ. Ani tuguni jogging (boli) la.
  Alenka sennasanbara ye pan. A ye pinikɛlan wuli fiɲɛ na k"a kɔlɔsi ko:
  - An ka nɛnɛ kosɛbɛ. An bɛ se ka se sɔrɔ diɲɛ bɛɛ kan!
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a y"a jaabi ko:
  - Planɛti Dugukolo kan masakɛmuso - .
  Nin ye nɛnɛba ye dɛ!
  Wa npogotiginin fila bɛɛ ye ɲɔgɔn ɲɛji cɛ. O kɔfɛ, an bolila ka segin. Tiɲɛ na, kɛlɛ don o don, o musaka ka ca kojugu Zari Irisi jamana ka nafolo marayɔrɔ la. Wa a waati sera ka ban ni Zapɔnkaw ye joona.
  Medvedev ye npogotigininw fo ni nisɔndiya ye min bɛ yeelen bɔ:
  - Ayiwa, i bolila ka yaala wa ?
  Alenka sennasanbara y"a fɔ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - An bɛ boli ka labɛn ka kɛlɛ kɛ !
  Natasha y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - An bɛna bɛɛ faga !
  Medvedev y"a bolo kɔrɔta k"a yamaruya ko:
  - O tuma, an ka taa !
  Alenka sennasanbara ye ŋɛɲɛ kɛ k"a jaabi ko:
  - an ka naani de ye mɔgɔfagalaw ye diɲɛ kɔnɔ !
  Natasha y"o sɔsɔ, k"a sennasanbara gosi:
  - A tɛ diɲɛ kɔnɔ , nka diɲɛ kɔnɔ !
  Wa, o pankurun barikama, min tun bɛ kɛlɛ kɛ ani min tun bɛ mɔgɔ faga, o tun bɛ boli teliya bɛɛ la. Zapɔnkaw ka ca ni ba kɛmɛ fila ni bi duuru ye ɲɛfɛ. Nka, bɔgɔdaga bɛ se sɔrɔdasi miliyari kelen ma!
  Npogotigininw, karamɔgɔ dɔ ani kalanden dɔ - nin ye ekipu ye min bɛna bɛɛ sɔgɔsɔgɔ k"u tigɛli kɛ sagaden ka buru ye. Wa, pankurun in bɛ pan ka taa Zapɔn sɔrɔdasiw fan fɛ. A bɛ girin a yɛrɛ ma ni bagabagali ye. A b"a fɛ ka bɛɛ kari.
  Alenka sennasanbara ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  Irisi jamana ka yɔrɔw - cɛɲi, kanulen, .
  Nɛnɛ perlew, kristalɛ ba dan tɛ minnu na, olu bɛ min, .
  Wa Irisi sɔrɔdasi ni jenerali ye kelen ye.
  Senuma ye jamana taamasyɛn ye - Ɔrɔmu Ɔrɔmu kɔnɔ, an ka masakɛ!
  Wa sisan, tanki teliyalen in wulila tiɲɛ na. A tɛmɛna i n"a fɔ kɛlɛcɛ-aviyɔn. Wa a y"a yɛrɛ sɔrɔ Zapɔnkaw ɲɛkɔrɔ. Duniya bɛɛ ka kanon ni dragon masinw ye baara daminɛ tugun. Npogotigininw jigira jago la ni kɔnɔnajɛya ye kosɛbɛ. K"a sɔrɔ kuma wɛrɛ ma fɔ.
  Alenka ye marifa ci n"a senkɔniw ye, ka Zapɔnkaw gosi ka dɔnkili da ko:
  - Bonya ka kɛ n ka Rus', Stalin ani Lenin ye, denbaya kelen !
  Ani jinɛ kunsigi bilenman bɛ manamana ni emerald ɲɛw ye. Ani a bɛ samurai fusa cogo min na. I bɛna bin kanuya la.
  Ani Natasha fana tɛ mɔgɔ dɔgɔmannin ye. A bɛ Zapɔnkaw bugɔ.
  Ani a bɛ dɔnkili da ko:
  - I kana i sumaya jiginniw na. An ka siniɲɛsigi ye ka se sɔrɔ, npogotigininw!
  Kɛlɛcɛ tun bɛ ka falen kosɛbɛ. Wa o teliya la, ka tasuma bɔn jugu kan.
  Ani sennasanbara gansanw bɛ joystick butɔni digi.
  Alenka tilancɛ farilankolon, min bɛ marifa ci, o y"a jira ko:
  - Gɛlɛya fila bɛ Irisi jamana na...
  Margarita y"a ka kuma tigɛ yan:
  - Ni fila tun bɛ yen !
  Alenka sennasanbara, marifa cilen, sɔnna ni nisɔndiya ye:
  - Ɔwɔ, ni fila dɔrɔn de kɛra !
  Natasha, min bɛ marifa ci, ka Japon kɛmɛ caman da duguma, o y"a ta ka dɔnkili da:
  - Fila la, nɛnɛ fila la. Fila la, jibolisira fila la!
  Alenka sennasanbara, min bɛ marifa ci, a y"a fara a kan:
  - n b"a fɔ Zapɔnkaw faga ka segin !
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a y"a jaabi ko:
  - Port Arthur ye an ta ye ! Ani an tɛna sɔn mɔgɔ si k"an ka Manchuria ta!
  Kɛlɛcɛ ye samurai bugɔ tugun. Irisikaw tɛna bɔnɛ Zapɔnkaw fɛ. O b"a jira siɲɛ wɛrɛ ko Irisi tɛ se ka se sɔrɔ a kan cogo min na!
  Alenka sennasanbara ye batiri kari ka cooed:
  - Rus' bɛna tɔgɔ sɔrɔ jamana yɔrɔjanw ni san kɛmɛw la !
  Natasha fana ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Wa fanga si tɛna an bali !
  A ye samurai ba fila wɛrɛ halaki. O kɔ fɛ, jidagayɔrɔ taara ɲɛfɛ ani suman tigɛ bɛ taa ɲɛ.
  Margarita, k"o lajɛ, a y"a hakilina fɔ:
  - Ni kɛlɛ in ye se sɔrɔ ni kɛnɛya ye ten, Irisi bɛna mun kɛ o kɔfɛ ?
  Medvedev ye npogotigininw kɔlɔsi u bɛ ka Zapɔnkaw tigɛ ni boli ye ani a ye hakilina di ko:
  - kɛlɛ bɛna kɛ , a kɛra ni Alimanw ye walima ni tubabu ye ! Nka a mana kɛ cogo o cogo, kɛlɛ min bɛ kɛ ni Tile bɔlen jamana ye, o tɛ laban ye!
  Alena, a kɛlen kɔ ka batiri wɛrɛ kari, a ko:
  - Donc an b"a di Alemaɲikaw ma, bon, an b"a di u ma fo a tɛna kɛ i n"a fɔ a bɛ se !
  Natasha, min ye samurai tiɲɛbaga ye, o y"a fɔ fana ko:
  - Wa Hitler tɛna mɔgɔ si sɔrɔ ka don Wehrmacht kɔnɔ !
  Alenka, ka joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, a y"a fɔ ni fanga ye ko:
  - Nka n bɛ hinɛ Aryanw na. O la sa, cɛ finman cɛɲiw caman sara!
  Natasha sɔnna o ma, a y"a kunkolo wuli ni dusukasi ye:
  - Ɔwɔ, mɔgɔ ɲuman caman sara ! Ani mun de kama?
  Npogotiginin ye Zapɔnkaw gosi k"a kɔlɔsi.
  - Wa Zapɔnkaw ye jamana ɲuman ye , nka an bɛ wajibiya ka kɛlɛ kɛ n'u ye ! Hali ni nin fana man ɲi kojugu!
  Margarita y"a kɔlɔsi cogo bɛnnen na ko:
  - Ani baganw ? U tɛ ɲɔgɔn faga wa? Nka hadamaden ye bagan ye min ka bon kosɛbɛ!
  Medvedev ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka sɔsɔli kɛ:
  - Hadamaden tɛ i n' a fɔ baganw , ni b' a bolo ! Ani, a ni ɲɔgɔn tɛ yen tiɲɛ na, wa a tɛ sa! O la sa, anw ni baganw ye dingɛba ye dɛ!
  Margarita ye sɔsɔli kɛ o ko la:
  - Ani sonsanninw ? U hakili ka bon fana. U dɔ la kelen bɛ daɲɛ ba saba ni tila dɔn!
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi y"a jaabi ko:
  - Nka u ye an somɔgɔw ye !
  Alenka sennasanbara ye marifa ci Zapɔnkaw la ka dɔnkili da ko:
  - N ye sonsannin ye ! Cɛ fana don!
  Natasha, ka samurai tigɛ ka jigin, a ye kulekan bɔ:
  - I kana yaala-yaala ka sonsannin don san kɛmɛ kɔnɔ !
  Supertank tora ka Zapɔnkaw tigɛ ka jigin. Munna ayi? A ye waraba dibi la tiɲɛ na
  min bɛ marifa ba binaani ci miniti kelen kɔnɔ. Ani a ka kɛlɛkɛminɛnw tɛ se ka don a kɔnɔ ni fɛn o fɛn ye min bɛ se ka don a kɔnɔ. Wa a tɛ kɛ san kɛmɛ mugannan daminɛ dɔrɔn na.
  Alenka sennasanbara, marifa cilen, a y"a jira ni fanga ye ko:
  - Zar Nicholas ye caman kɛ Irisi jamana na, nka a tora a ma waleɲumandɔn ani ka dɔgɔya !
  Natasha, min tun bɛ tasuma bɔn Zapɔnkaw kan, o sɔnna a ma:
  - A bɛnnen don ! Masakɛ fagara. U ye sarakalasebaa wajibiya a ka a sen bɔ masasigilan na! Ani mun de kɛra fɛn fisaman ye?
  Alenka sennasanbara ye marifa ci ka bɔ kanon dɔ la, k"a fara a kan ko:
  - A juguyara ka tɛmɛn fɔlɔ kan ! Wa, mɔgɔ jugu wɛrɛw fana nana fanga la!
  Natasha ye sɔgɔsɔgɔ, ka Zapɔnkaw gosi k"a fɔ ko:
  - O la, an ka kɛlɛ kɛ siniɲɛsigi ɲuman kama ! Ani Irisi jamana ka hɔrɔnya kosɔn!
  Alenka tilancɛ farilankolon, marifa cilen, ko:
  - Yɛlɛma ni se sɔrɔli kama !
  O kɔ, a y"a bolokɔnincinin jira. Npogotiginin don min bɛ se ka nin kɛ. O tuma na fɛ, hali samuraw tɛna se ka bɔ a la. Ani marifaw bɛ baara kɛ. Bɛɛ bɛ ka tigɛ ka tigɛ.
  U bɛ sɛnɛ kɛ tiɲɛ na suw kulu kuuru bɛɛ kɔnɔ. Wa u bɛ yɔrɔ in jɛya ni mɔgɔfaga ye.
  Jenerali Kuropatkin ladɔnniyalen don ko fɛn kabakoma dɔ bɛ ka kɛ Zapɔnkaw cɛma. Marifaci, binkanni, mɔgɔ dɔ binna u kan.
  . SABABU No. 9nan.
  Medvedev, a sunɔgɔra dɔɔnin, a ye ɔridinatɛri ta tugun. A yɛrɛ ma a kunsigi tigɛ. Wa tugun a y'a daminɛ ka tulon kɛ a yɛrɛ ka cogo la.
  Binkanni min kɛra Japon kan o kɔfɛ rogue code ni tankiw ni awiyɔnw. Diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ bombe-cila ɲumanba min tun bɛ yen, n"o ye Ilya Muromets ye, o fana sen bɛ o la. O min y'a yɛrɛ Jira ni kanba ye kosɛbɛ. Wa a ye Zapɔnkaw gosi i n"a fɔ lastikuw bɛ wuluw gosi.
  Ani ka taa ɲɛfɛ ka taa Tokyo...
  Dmitry Medvedev, min ye Zapɔn minɛ, a y"a yɛrɛ wele ko Mikado masakɛ.
  Ani o kɔfɛ kɛlɛ kuraw...
  Misali la, i bɛ se ka tariku wɛrɛw tulon kɛ. Alesanduru II y"a fɔ Bismarck ye san 1875 ko a ni Faransi danfara ye kɔnɔnako ye Alimanjamana ni Faransi cɛ. Bismarck ye fanga ta ka bin Faransi kan san 1876. A daminɛ na, Prussekaw ye hɛrɛ sɔrɔ, u sera Pari. Nka o kɔ, u ye u ka baara sumaya. Wa Angletɛri donna kɛlɛ la... Fɛn bɛɛ tun bɛna ɲɛ, nka tubabu ye kɛlɛ di Alimanjamana ma, u ye se sɔrɔ. O kɔ, Prussekaw y"u ka kɛlɛbolow sama ka taa san fɛ.
  Kɛlɛ min kɛra Tlebi fɛ, o y"a sama ka taa ɲɛ. Faransikaw y"u yɛrɛ lafasa kosɛbɛ. Angletɛri ye fanga caman wuli ka taa a fɛ...
  O waati kelen na, Irisi ye Turquie ni Istanbul minɛ. Angletɛri ni Faransi ani Alimanjamana tun sen bɛ kɛlɛ la. Ani Zar Alɛkisandiri ka mansamara ye jamana caman minɛ, Irak fana sen bɛ o la, fo ka se Ɛndi Kɔgɔji ma. Ani Palestina, ani dugukolow fo Misira. Wa o cogo la, Irisi sɔrɔdasi minnu ɲɛmɔgɔya tun bɛ Skobelev bolo, olu ye Makka, Madina ani Arabu Saudite dugu wɛrɛw minɛ .
  Ani Irisi Mansamara saheli fan dɔ sigira sen kan. Wa Alɛkisandiri filanan kɛra masakɛba ye. Wa kɛlɛ min kɛra Alimanjamana ni Faransi ni Angletɛri cɛ, o kɛra san tan kɔnɔ.
  Wa a labanna ni ɲɔgɔndan waleyali ye.
  Alɛkisandiri II ye fanga Kɛ fo san 1887 ani a Kɛra mɔgɔfaga-cɛsiri dɔ la min Kɛra Alɛkisandiri Ulyanov ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ, Lenin balimakɛ. A ka masaya nɔɔrɔma, min kɔrɔ, Irisi ye sira caman jɔ, ka jamana caman minɛ, ka sɛnɛkɛlaw hɔrɔnya, o banna.
  O fɛɛrɛ wɛrɛ tun ye tulon kɛcogo ye. Alesanduru sabanan ni komandan Skobelev ye Iran ni Pakistan fila bɛɛ minɛ. Nka a fana sara - kunkolo fitinin yeelenma. Nicholas II ka fanga kɔrɔ, Irisi ye kɛlɛ kɛ ni Japon ye min tun bɛ ni kurunba ye kaban Ɛndi Kɔgɔji la, min nana Pasifiki dɛmɛ joona kosɛbɛ. Irisikaw ye se sɔrɔ samurai kan joona, wa u fanga tun ka bon kosɛbɛ dugukolo kan ani ji kan.
  Ka fara o kan, Irisi sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔya tun bɛ Lakana minisiri ŋana Skobelev bolo. Wa Irisi ma se sɔrɔ dɔrɔn, nka a sera ka Zapɔn fana minɛ. Ka fara o kan, Ameriki tun ma taa a yɛrɛ bila fɔlɔ Tlebi-yanfan fɛ, wa Angletɛri barika tun man bon ten. Ka fara o kan, Irisi tun bɛ jɛɲɔgɔnya la ni Alimanjamana ye. O laban in tora Angletɛri ni Faransi kɔ Afiriki kɛlɛ la. Tsar ka Irisi, Japon ni Sinuwa yɔrɔ dɔw minɛni kɔfɛ, barika bonyana ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Deli ni Moskow sira tun bɛ ka jɔ.
  I n"a fɔ a bɛ Ye nin na cogo min na, Tsarist Irisi ka laɲiniw ka ɲɛsin a ka yiriwali ma Ɛndujamana ni Sinuwa jamanaw na, olu Kɛra ka ɲɛ. Zar Nicholas II ye Alimanjamana fan sugandi diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ waati la. Alimanw ye Franse Kὲlɛ ka Bɛljik, Ɔland, Danemarke ani Norvege Minɛ. Irisi ye Misira minɛ, Afiriki fanba ani Indosini. Ani fana Pasifiki nafolo minnu bɛ Angletɛri. Ani hali a jigira Ɔsitarali jamana na. Ani, a ka Ɔsitarali minɛna.
  O kɔfɛ kɛlɛ banna ni Angletɛri jigincogo n"a minɛni ye. Diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ banna. Nka a kɛra i n"a fɔ Kaiser Wilhelm fɛ ko Irisi ye dugukolo caman minɛ kaban, wa a ma a ɲini tiɲɛ na. A ye siko kɛ ka a yɛrɛ sara. Irisi ye yɔrɔbaw minɛ tiɲɛ na - Ɔsitarali, Azi bɛɛ, Afiriki fanba, Alimanw ma kinni kɛ kosɛbɛ, ani hali ka tɛmɛ o kan ka bɔ Pɔritigali ni Ɛsipaɲi u ye minnu minɛ. Ɔtirisi-Hɔngiri ye Itali ni Libi fanga Sɔrɔ. Irisi ye Afiriki tilayɔrɔba saba ɲɔgɔn minɛ, o kɔfɛ a ye Etiyopi minɛ dɔɔnin o kɔfɛ. Alimanw sera ka Maroko tigɛ.
  A dabɔra cogo min na, o tun tɛ se ka kɛ Alimanjamana ye. Hali n"a ye Faransi, Bɛliziki, Ɔland ani Norvege ta, ani Irisi ye Suwɛdi jamana mara.
  Wilhelm ka labɛnw daminɛna kɛlɛ kura kama ni Irisi jamana ye. San 1929 gɛlɛya ye ko juguya. Ɔtirisi-Hɔngiri ani Alimanjamana tun bɛ se ka Erɔpu jamana bɛɛ mara. Ani Afiriki yɔrɔ dɔ... Ani Angletɛri. Nka USA ni Canada tun bɛ yen hali bi. Wilhelm ni Nicholas II tun ma a latigɛ fɔlɔ ka taa kɛlɛ la ni ɲɔgɔn ye. Ka fara o kan, Irisi tun b"a fɛ ka kɛlɛ kɛ, a tun b"a fɛ ka yɔrɔbaw sɛgɛsɛgɛ. Walasa k"u ka ɲɔgɔnfaamu teliya, Zar Nicholas II yɛrɛ y"a to Irisikaw ka muso naani sɔrɔ. Fɛn min tun sɛbɛnna Ekumeni ka lajɛba 8nan na.
  O desizɔn kelen de kɛra saan 1925 la. Wa san 1926, Nicholas II ye muso wɛrɛ ta a yɛrɛ ye. I n"a fɔ a kɛra cogo min na, o desizɔn tun tɛ nalomanya ye. San 1929, masakɛ ye denmuso wɛrɛ sɔrɔ. Wa, san 1932 Nowanburukalo tile 25, denkɛ kɛnɛman labanna ka bange. Nikola filanan y"a tɔgɔ da ko Piɛrɛ. Ka bonya da Piɛrɛba kan.
  Wa san 1933, Mɛkalo tile 15, kɛlɛ kura daminɛna. Alimanjamana ye kɛlɛ laseli kɛ Kanada jamana kan. I n"a fɔ Angletɛri ka mara dɔ. Kalo fila o kɔfɛ, Ameriki, min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Roosevelt bolo, hali ni sɔrɔko gɛlɛya tun bɛ yen, a donna kɛlɛ la ni Alimanjamana ye. U tun t"a fɛ ka Kanada bila.
  Wilhelm si tun bɛ cɛmancɛ la kaban, nka a tun bɛ kɛlɛ kɛ, a daminɛ na, a y"a ɲini ka kɛlɛ kɛ a kelen na, k"a sɔrɔ a ma Irisi dɛmɛ ɲini. A tun b"a fɛ ka fɛn bɛɛ kɛ a yɛrɛ ye. Nka a man nɔgɔ ten ka waajulikɛyɔrɔ minɛ min faralen don ɲɔgɔn kan ni kɔgɔji ye. Ka fara o kan, Ameriki ye pankurunw ni kɛlɛbolo dɔ jɔ joona. Wa u ye kɛlɛbolow sigi sen kan... Kɛlɛ in kɛra san kelen bɛɛ kɔnɔ, a ma ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ Alimanw fɛ. O min sera ka Islande ni Gronland dɔrɔn de Minɛ. Nka Kanada jamana na, u ma se k"a minɛ.
  Wilhelm y"a ɲɛsin Zar Nicholas II ma: "n dɛmɛ, n baarakɛɲɔgɔn." I ye ne balimakɛ denkɛ ni ne balimakɛ ye. Nicholas II yɛrɛ tun ye labɛnw kɛ Alaska ani Kanada ko la. Ayiwa, n y"a latigɛ ko ala tɛ minnu bɛ dagaw ja. Wa a y"a ta, ka zuwɛnkalo tile 25 san 1934, a ye kɛlɛ laseli kɛ USA ni Canada kan. A ka sɔrɔdasiw tɛmɛna Alaska fɛ, ka tɛmɛ Ameriki jamana kan.
  O waati la, nɛgɛsira min bɛ taa Chukotka, o tun jɔra kaban, wa Irisi sɔrɔdasiw tun bɛ ka taa ɲɛ. U fan fɛ, jatebla sanfɛla tun bɛ yen ani pankurun ɲumanw diɲɛ kɔnɔ, minnu ka nɔgɔn, minnu ka gɛlɛn ani minnu ka dɔgɔ.
  O la, Ameriki tun ka kan ka fanga minnu tɛ kelen ye, olu kunbɛn.
  Wa Nicholas II, i n"a fɔ an b"a ye cogo min na, a bɛ so finman dɔ kan tiɲɛ na. Ani se sɔrɔli kelen-kelen bɛɛ kɔfɛ. Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka taama kɛ Alaska jamana fan bɛɛ la. Wa u bɛ dugu ni dugu minɛ, dugu ni dugu.
  Alimanw b"a ɲini ka jigin Kuba. Kɛlɛ bɛ ka bonya. Kaiser Wilhelm ye sɛbɛn ci Nicholas II ma ko:
  - Ne ni Risikaw tun ye kelen ye, wa an bɛna kɛ kelen ye tuma bɛɛ. Ani an tɛna sɔsɔli kɛ abada. O la, Ameriki ka ban.
  K"a sababu kɛ kumaɲɔgɔnya janyalenw ye, ɲɛtaa kɛra dɔɔnin dɔɔnin ka tɛmɛ a labɛnnen kan. Nka o bɛɛ n"a ta, Irisi zarist sɔrɔdasiw ye Alaska jamana bɛɛ minɛ kalo duuru kɛlɛ kɔnɔ, ka don Kanada.
  Roosevelt yɛrɛ ye hɛrɛ di Irisi ma, a ye layidu ta ko a bɛna Alaska bila, nka a tɛmɛna. Kɛlɛ tora senna ni kungo-kɔnɔ-fɛnw bilali ye.
  San 1935 fonɛnɛ waati la, hali ni waati gɛlɛnw tun bɛ yen, Irisi sɔrɔdasiw sera Ameriki dancɛw la worodugu fɛ. Kɛlɛ in tora senna kaban... Irisi sɔrɔdasiw ye baara kelen-kelen kɛ, wa zuluyekalo laban na, u ye Kanada jamana bɛɛ lajɛlen minɛ. Ani Awirilikalo la, u ye Filadɛlifi lamini.
  Ameriki b"a yɛrɛ sɔrɔ ko gɛlɛnba dɔ la. Nka u ye kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye... Nka, san 1935 laban na, Ameriki jamana ka ca ni tila sabanan ye kaban. Wa nɛnɛ waati, zariw ka ɲɛtaa tun ka bon kosɛbɛ... San 1936 Marisikalo daminɛ na, u gɛrɛla Washinton ni Niyɔriki.
  Wa awirilikalo la, dugu fila bɛɛ minɛna... Kɛlɛ in tora senna fo Awirilikalo fo ka se Ameriki jamana bɛɛ minɛni ma.
  O kɔfɛ, binkanni kɛra Mɛkisiki, ani o ɲɔgɔnnaw, waajulikɛyɔrɔ bɛɛ la.
  Wilhelm ye hakilina di Nicholas II ma ko a ka diɲɛ bɛɛ tilacogo dafa. Nicolas II sɔnna o ma.
  San 1937 kɔnɔna na, Ameriki Latin jamana bɛɛ minɛna Irisi sɔrɔdasiw fɛ. O cogo la, Nicholas II ye diɲɛ tilali dafa ni Alimanw ye. Wa mansamara saba dɔrɔn de tora: min ka bon kosɛbɛ: Irisi, o kɔfɛ Alemaɲi, ani hali ka tɛmɛ o kan Ɔtirisi-Hɔngiri.
  O cogo la, Irisi kɛra diɲɛ fangatigi ye, nka... Nicholas II ye tsar belebele ye hali bi, nka mɔgɔ salen don. A sara san 1939 Awirilikalo la. Ani Wilhelm cɛkɔrɔba ye binkanni kɛ Irisi jamana kan san 1939 Sɛtanburukalo tile fɔlɔ. A y"a latigɛ ka nafa sɔrɔ a la ko Piɛrɛ Naaninan tun ye cɛden ye hali bi, hali a si tun tɛ san wolonwula sɔrɔ. Wa a y"a latigɛ ko k"a sɔrɔ regents (jamanatigiw) bɛ ka Irisi jamana mara, a ka fisa ka gosi. Tile fila o kɔ, Ɔtirisi ni Hɔngiri fana donna kɛlɛ la. Diɲɛ kɔnɔ jamanaw bɛɛ samana ka don kɛlɛ la. Kὲlɛ laban min Kɛra dugukolo-yɔrɔ tariku la, o Daminɛna.
  Zariw ka kɛlɛbolo tun tɛ se ka ɲɔgɔn ta marifaw hakɛ ni u jogo ta fan fɛ. Irisi pankurunw ni awiyɔnw de ka fisa hali bi diɲɛ kɔnɔ.
  Wa kɛlɛw y"o jira. O cogo kelen na, komandan kura minnu bɛ se kosɛbɛ.
  Nka Ɔtirisi ni Hɔngiri kɛra ɲɔgɔndan barikama ye kabini a daminɛ na. Wa a bɛ ɲini ka bɔnɛ a la kabini a tile fɔlɔw. Zarist ka kɛlɛbolo ye Ɔtirisikaw kɛlɛ, ka Lvov minɛ, o kɔfɛ Peremyl. U ka kɛlɛbolo dɔ bɔlen kɔfɛ Pologne dɔrɔn fɛ, Alimanw ye Ɔtirisikaw kisi ka bɔ dɛsɛ pewu la. Nka hali o nafa tun tɛ foyi la. Kaiser ka kɛlɛbolo y"a ɲini ka Warsaw minɛ, o ma ɲɛ maloya la. Wa Irisi sɔrɔdasiw y"u Gɛn ni fanga ye ka Tɛmɛ kilomɛtɛrɛ kɛmɛ fla ni kɔ kan.
  Alimanw ye Irisi sɔrɔdasiw bali ni gɛlɛyaba ye. Nɛnɛ bɛɛ tɛmɛna kɛlɛw la. Kaban, kɛlɛw fana tùn bɛ sen na kosɛbɛ. Irisi sɔrɔdasiw ye o fɛɛrɛ in minɛ dɔɔnin dɔɔnin. Sɔrɔdasi minnu tun ka ca ni u ye siɲɛ caman, o de kama samiyɛ waati la, u sera ka Alimanw sɛgɛn kosɛbɛ ɲɔgɔn kɛlɛw la fo u y"a daminɛ k"u yɛrɛ di. O waati kelen na, binkanni dɔ daminɛna Ɔtirisi-Hɔngiri kan. Tilemana, Budapest dugu laminina. Ka fara o kan, zaris ka kɛlɛbolo ye Alemaɲi ka bolofɛnw minɛ Kanada. Ani san 1940-1941 fonɛnɛ waati la, zaris ka kɛlɛbolo ye Prusse kɔrɔnyanfan tigɛ. Wa, san 1941 Awirilikalo la, a sera Oder.
  Alemaɲikaw jɔyɔrɔ kɛra gɛlɛya ye kosɛbɛ. San 1941 Mɛkalo la, Vienne binna. Ani samiyɛ kɔnɔna na, Irisikaw sera Alpes kuluw la ani u ye Venise hɔrɔnya. An donna Alimanjamana saheliyanfan maraw la.
  Wa, tilebin fɛ u labanna ka Itali minɛ. Tlema kɛlɛ min kɛra Bɛrɛlin kan, o banna n"a minɛni ye san 1942 Zanwuyekalo tile 30. O kɔfɛ, Alimanw ka kɛlɛli, minnu tun bɔnɛna u bolofɛnw bɛɛ la kaban Afiriki kɔnɔ, fanga dɔgɔyara. Irisikaw sera Rhin baji la Awirilikalo la. O kɔfɛ, awirilikalo tile 22, Alemaɲi sɔrɔdasi tɔw y"u yɛrɛ di.
  O cogo la, kɛlɛ laban banna dugukolo-yɔrɔ kan. A labanna ni Zaris ka Irisi ka sebaaya ni a ka ɲɛtaa ye.
  O kɔfɛ, sanfɛla minɛni kɛra. San 1936 la, Irisi cɛ fɔlɔ ye awiyɔn ta ka taa sankolo la. A ye pan ka dugukolo dugukolo lamini. Wa san 1945, Mɛkalo tile 9, Irisikaw jigira kalo kan.
  U ye awiyɔn ta ka taa Marisikalo la san 1967. Ka taa Venus la san 1969. Ka taa Mɛkisiki san 1972. Ani Jupiter ka satelitiw kan san 1973. Hadamaden jigira dugukolo yɔrɔ janba kan Pluton san 1980 kaban. Wa san 2003, wulu fɔlɔ min Kɛra tilebɔ-yɔrɔ kɔkan hadamadenw ka tariku kɔnɔ. Irisi kurun in ye Alaf Centauri ta ka segin ka segin san 2018.
  Kabini san 2020, Irisi jamana bɛ mara hali bi Piɛrɛ naani fɛ, min, bi furakɛli seko ni dɔnko sababu la, a tɛ cɛkɔrɔba ye fewu. Piɛrɛ naaninan bɛ fanga la kabini san biwɔɔrɔ ni kelen ani a ka masaya ye waati jan ye diɲɛ tariku kɔnɔ. Yɔrɔ min na masaya don tigitigiw bɛ Dɔn, tiɲɛ don.
  Ayiwa, sisan, fɛn bɛɛ lafiyalen don diɲɛ kɔnɔ, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ. Ani hali sɛgɛn dɔɔnin... Mɔgɔw bɛ ɲɛnamaya ɲuman kɛ. Tiɲɛ don, gɛlɛyaw bɛ yen jamanaden caya kojugu la. Nka bangeko dantigɛli bɛ ka don yan kaban.
  Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ ye bi ta ye. Sarakalasebagaw tun bɛ kunsigi tigɛ ani u tun bɛ finiw don minnu sirilen bɛ u kamankunw na.
  Fɛnɲɛnɛmako yiriwali ye baarakɛbaliyaba lase mɔgɔw ma. Nka o gɛlɛya in fana bɛ ɲɛnabɔ. Hypernet (Hypernet) ye yiriwa.
  Sɛgɛsɛgɛli bɛ sen na, wa sanfɛla-kurun minnu bɛ Se ka Taa teliya la ka Tɛmɛ yeelen teliya kan, olu Dabɔra kaban. Ɔwɔ, a ka ɲi Zaris Irisi ma ani diɲɛ bɛɛ ma Romanovw ka fanga kɔrɔ. O masaya nɔɔrɔba in min ka bon ni masaya tɔw bɛɛ ye hadamadenw ka tariku kɔnɔ.
  Fa Tsar Nicolas ye. Alijinɛ dɔ jɔ dugukolo dugukolo kan!
  Dmitry Medvedev ye o fɛɛrɛ in sɔsɔ. A ye diɲɛ bɛɛ minɛ Irisi zarw kosɔn. A y"a ka miirili kɛcogo jira. A ye ɲɛtaa caman sɔrɔ, a sunɔgɔra tugun, a ye fini don ani a ye sugo kɛ i n"a fɔ fɔlɔ.
  Kuropatkin y"a jira ko:
  - Mada! Hɛrɛ dɔrɔn de!
  Jenerali Linevich y"a kɔlɔsi ni alarma ye ko:
  - I ka Excellence, n'a sɔrɔla an bɛ se ka greve kɛ sisan wa ?
  Jenerali adjutant Kuropatkin y"a jira ko:
  - Ayi! Tiɲɛ don ko o tɛ! A bɛ se ka kɛ Zapɔnkaw ka jaan ye!
  Jenerali Linevich y"a fɔ ni maloya ye ko:
  - Nin ye an ka sababu ye ka laban ka se sɔrɔ nin kɛlɛ in kan !
  Kuropatkin y"a jira ni kan yɛrɛyɛrɛ ye ko:
  - Muɲuli, muɲuli ani muɲuli caman !
  Linevich ye sɔsɔli kɛ ni dimi ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan:
  - Nka Alɛkisandiri Suvorov ko : waati dɔɔnin bɛ se sɔrɔli di !
  Kuropatkin ye sɔgɔsɔgɔ jalen kɛ:
  - N" b"a ka komandan yan ! Wa an ka kan ka fɔlɔ ka kɛlɛbolo lakana. Wa, a bɛɛ lajɛlen na, Zapɔn bɛna ban sɔɔni!
  Linevich ye hakilina di ko:
  - N'a sɔrɔla an ka kan ka sɛgɛsɛgɛli dɔw kɛ a dɔgɔyalenba la wa ?
  Kuropatkin sɔnna a ma ni kɔnɔnafili ye:
  - Nin bɛ se ka kɛ, aw k"aw janto dɔrɔn !
  Linevich ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni fanga ye:
  - Zasa ni Fasokanw tɔgɔ la !
  O waati kɔnɔna na, supertank tun bɛ ka Zapɔnkaw saniya. A y"u gosi ka bɔ, ka marifa ci u la cogo caman na.
  Alenka sennasanbara, n"a bɛ marifa ci ni hinɛ tɛ, o ye jamanakuntigi kɔrɔsigi ɲininka ko:
  - Yala nin ye an ka opereli laban ye wa ?
  Medvedev ye ɲininkali kɛ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - E hakili la mun na ?
  Waraba kunsigi bilenman y"a kɔlɔsi ko:
  - Zapɔnkaw tɛ ni formations belebelebaw ye tugun !
  Natasha ye samurai gosi ani ka marifa ci, a sɔnna fana ko:
  - Nka, tiɲɛ yɛrɛ la, foyi wɛrɛ tɛ Japon bolo ka kɛlɛ kɛ ni min ye !
  Medvedev y"a jaabi ni ɲɛda ye min dalen tɛ a la dɔɔnin:
  - Japon bɛ se ka sɔrɔdasi kura caman lajɛ ani ka kurun kura san ka bɔ Ameriki ani Angletɛri. O la sa, an k"a fɔ k"a jɛya, kɛlɛ ma ban pewu fɔlɔ!
  Alenka tilancɛ farilankolon, min bɛ marifa ci samurai la, o y"a jira ko:
  - Ni Irisi jamana ye hɛrɛ di Zapɔn ma ni dancɛ ye do ? An bɛna Kuril kulu dɔrɔn de ta, wa fɛn tɔw bɛɛ bɛna to i n"a fɔ a tun bɛ cogo min na ka kɔn kɛlɛ ɲɛ wa?
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi sɔnna a ma ko:
  - O cogo la, a ka c'a la, hɛrɛ bɛna kɛ !
  Margarita y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Ni jyɛnnatigɛ tun tɛ, Zapɔnkaw tun bɛna se sɔrɔ hali bi. U tun tɛna taa yɔrɔ si!
  Natasha sennasanbara, min tun bɛ tasuma bɔn samurai kan, o sɔnna o ma joona:
  - Jaati! U tun tɛna taa yɔrɔ si!
  Alenka nɛnɛman, min bɛ Zapɔnkaw tigɛtigɛ ni bɔgɔdaga ye, o ye hakilina di ko:
  - An ka Mikado minɛ !
  Natasha ye pan ka wuli ni fanga ye:
  - Ka Mikado minɛ ? Ayiwa, a ka di!
  Margarita y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - O tɛna kɛ kojugu ye wa ?
  Medvedev fana ye sigasiga jira:
  - Nin tɛ kojugu ye wa ? O bɛɛ kɔfɛ, k"i yɛrɛ ta lafasa, o ye ko kelen ye, ka don Zapɔn na, o min fana, an k"a fɔ, o fana tɛ kɛlɛ kɛ Irisi jamana fɔlɔw kan !
  Alenka sennasanbara ye sɔgɔsɔgɔ, ka Zapɔnkaw kari tugun ni bɔgɔdaga ye:
  - Yala a ka kan ka nin hinɛ sugu jira wa ?
  Natasha, ka joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, a y"a kunkolo wuli:
  - Tiɲɛ na, mun na an mago bɛ nin na ? An bɛ se ka Mikado fana minɛ!
  Margarita ye ŋɛɲɛ kɛ ko:
  - n bɛ i kan i n' a fɔ n bɛ kɛlɛ la ! Ani kɛlɛ la, i n"a fɔ aw kan cogo min na!
  Medvedev y"a jaabi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - I ka kan k'a dɔn i ka kan ka jɔ waati min na ! An tɛ mɔgɔw ye k"a sɔrɔ an ma kɛ k"a sɔrɔ an ma kɛ! Anw de bɛ tariku Changé kosɛbɛ ani ni hakili ye! O la sa, i ka kan ka dusukunnataw jira, hali fɛɛrɛw!
  Alenka sennasanbara ye marifa ci ka dɔnkili da:
  - Eh, sumanikɛlan, sumanikɛlan ! Kɔlera ka ca kosɛbɛ dɛ!
  Supertank tun bɛ baara kɛ ni timinandiya ye. Japonkaw ba kɛmɛ ni mugan ni duuru ni kɔ tiɲɛna kaban. A tilancɛ tora.
  Natasha ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  - An bɛna fariya diɲɛ bɛɛ tiɲɛ , .
  Jiginni duguma ka sɔrɔ ka sɔrɔ
  An bɛna diɲɛ kura nɛnɛman dɔ jɔ,
  Walisa gɛlɛyaw ni gɛlɛyaw kana kɛ a kɔnɔ!
  Alenka sennasanbara, ka tasuma fagalenba dɔ ci, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Masakɛ ɲuman ni tilennenya kama !
  Margarita ye hakilina di ko:
  - Walima n"a sɔrɔla an bɛna sake trophy barili fila-fila minɛ wa?
  Alenka sennasanbara ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni bagaji ye:
  - Mun, i b'a fɛ ka min ?
  Margarita y"a kunkolo wuli cogo jugu la:
  - Farikoloɲɛnajɛlaw tɛ dɔlɔ min !
  Alenka sennasanbara, a kɛlen ka batiri wɛrɛ fiyɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka bɔ dumunikɛminɛn misɛnninw na !
  Natasha ye hakilina di ko:
  - An ka palɛri biyɛri min. A ka kɛnɛ ka tɛmɛ!
  Ani a ye Zapɔnkaw caman wɛrɛw faga marifa la.
  Medvedev y"a jaabi ko:
  - Jago fɔlɔ, ɲɛnajɛ kɔfɛ !
  Yala jamanakuntigi kɔrɔsigi man kan k"o dɔn wa? Yala a tun tɛ baara kɛ tuma bɛɛ ani a tun bolo degunnen don tuma bɛɛ wa?
  Ɔwɔ, jamanakuntigi kɔrɔsigi Medvedev ka sariya fɔlɔ dɔ tun ye ka dɔ fara jamana Duma depitew ka sara kan siɲɛ saba. Ani depitew dun? U ye jamanakuntigi ka kalataw bila kɔfɛ. O cogo la, Medvedev kɛra jamanakuntigi kɔrɔsigi ye Irisi jamana na waati jan kɔnɔ.
  Wa o yɛrɛ kɛra ko ye min ɲɔgɔn tɛ yen. Ni jamanatigi y"a ka baara kɛ ka mɛn ten. Nka yɛlɛma tɛ na. Ni an y"a fɔ k"a jɛya, fɛn bɛɛ Changé Medvedev ka fanga kɔrɔ ka juguya. I n"a fɔ nafolo, min tun bɛ Putin kanu kosɛbɛ, o y"a latigɛ ka a nɔnabila waleɲumandɔn. Mun de b'a la!
  T-95 tanki min kɛra bi ta ye, o tora ka samuraiw halaki jateminɛ ɲɛtaa la. O masin in y"a ka baarakɛcogo ɲuman jira. Ani fanga jugu min bɛ dimi na min bɛ kɛ ka quasi-matter caya.
  Alenka tilancɛ farilankolon, min bɛ marifa ci Zapɔnkaw la, o y"a fɔ cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Halibi, nin tɛ tiɲɛ ye pewu. A y"a sɔrɔ ko an tɛ se ka foyi kɛ ni marifabaw tɛ!
  Natasha sennasanbara ye jaabi di ni dimi ye ko:
  - Fanga sanfɛla dɔw ye Irisi bali ka se sɔrɔ kɛlɛ la ni Zapɔn ye. Nka ko ɲuman dɔ bolodara, o ye kibaru duman fɔli ye Sinuwa jamana na. Ani a ma kɛ cɛɲi ye kojugu!
  Margarita ye ɲininkali jɛlen kɛ:
  - Ala bɛ cogo di o tuma na ? Mun na a ma Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ dɛmɛ?
  Alenka min bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, min bɛ ci bila bɔgɔdaga kɔfɛ, a y"a kɔlɔsi:
  - O de don ! Tiɲɛ na, a to Zapɔnkaw ka se sɔrɔ Ɔrɔmu Ɔrɔmu Ɔrɔmu jamana kan. Tiɲɛ na, nin ye o janfa sugu ye Irisi dannaya la!
  Natasha, min tun bɛ tasuma bɔn Zapɔnkaw kan, o y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Mansamara diinɛ man kan ka kɛ hɛrɛtigi ye. Yala a bɛ se ka kɛ jamanaba ye n"i bɛ balo ka kɛɲɛ ni ci fɔlen ye : n"u y"i gosi i kininbolo da la, i bɛ i kininbolo wuli !
  Cool Alenka sɔnna o ma joona, ka Zapɔnkaw sɔgɔsɔgɔ:
  - Jaati! An mago tɛ hɛrɛ la! I jugu kanu! Yala nin ye ci fɔlen ye wa?
  Margarita ye dɔnkili da ni dusu ye:
  Mɔgɔ o mɔgɔ ye hadamaden ye, o bɛ bange kɛlɛcɛ ye,
  O kɛra ten - gorila ye kabakurun ta.
  Ni ɲɛnama halakira ka kɛlɛ kɛ, .
  Wa tasuma bɛ ka jeni kosɛbɛ dusukun na!
  
  Cɛdennin bɛ marifakisɛ ye a ka sugo la, .
  A ka fisa ni tanki ye ka tɛmɛ limousine kan.
  Min b' a fɛ ka warijɛ kelen tigɛli kɛ nikɛri ye - .
  Kabini a bangeli la, a y"a faamu ko fanga de bɛ mara!
  Natasha y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye, ka tasuma bɔn Zapɔnkaw kan ni tasuma-fanga dɔ dimi ye min bɛ ka bugun ko:
  - Ɔwɔ, otomatiki ! Ani fanga de ye fɛnba ye! An ka kan ka se sɔrɔ!
  Alenka sennasanbara ye sɔgɔsɔgɔ ni dimi ye, ka Zapɔnkaw gosi:
  - ne de ye min bangera ka se sɔrɔ ! Wa foyi tɛ dɔgɔya. An ka se sɔrɔli bɛna kɛ an ta ye!
  Natasha sɔnna o ma, k"a sen farikoloma senkɔniw digi joystick butɔni kan:
  - A bɛna fisaya nin cogo in na ! An ye mara kɛ ani an bɛna mara kɛ tuma bɛɛ! N b"a fɛ k"a fɔ ko Irisi jamana!
  Alenka sennasanbara , ka Zapɔnkaw gosi, a ye pɛrɛn:
  - N tε nkalon tigɛ, n b"a fɛ ka mara kɛ ! Nka masin nɔgɔlen dɔrɔn tɛ, nka mansamara bɛɛ!
  Wa npogotiginin ye Tile bɔlen jamana ka batiri laban bɔ kaban. A cɛ ka ɲi fo a ka kan ka kɛ diɲɛ ntolatantɔn ŋana ye. Ani, i kana i yɛrɛ di barikantanya ni maloya ma abada.
  Natasha, min bɛ marifa ci, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - ne bɛna kɛ masamuso ye ! Walima, min ka fisa ni o ye, o ye masakɛmuso ye!
  Alenka sennasanbara ye a fɔ ka t"a fɛ ko:
  - Kɛlɛ dun, kɛlɛ dun, a ye muso jugu ni npogotiginin ye ! Nka a bɛ cɛ cɛɲiw labɔ, a b'a fɔ ko - siranbagatɔ faga i kɔnɔ !
  Margarita y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - O ye tiɲɛ ye , siranbagatɔ faga i yɛrɛ la ! Ne hakili la, ni Nicholas II ye masasigilan bila, o tun tɛ siran de kosɔn fewu!
  Alenka tilancɛ farilankolon y"a fɔ ni cɛsiri ye ko:
  - Sisan a tɛna ban ! An bɛna masasigilan barika bonya walisa a ka jɔ san kɛmɛ caman kɔnɔ!
  Natasha y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Ka kɛ Zar Nicolas II ŋana ye ! An b'aw dɛmɛ! Yɛlɛma tɛna kɛ - Irisiba bɛna kɛ yen!
  A laban na, kɛlɛcɛw y'a Ban ni Tle Bɔlen jamana kὲlɛcɛw halakili ye. Sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi ba kɛmɛ fila ni bi duuru ni kɔ fagara. O cogo la, Zapɔn dugukolo kan kɛlɛbolow bɛɛ lajɛlen bɛ se ka tiɲɛ. I n"a fɔ kɔgɔjida la sɔrɔdasikulu (kɔgɔjila sɔrɔdasikulu) ma kɛ cogo min na.
  Alenka sennasanbara ye a fɔ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - A tun ka kan ni gɛlɛya ye wa ? Donc, n tun b"a fɛ k"a fɔ ko freak out? K"a sɔrɔ u ma mɛn kojugu, kɛlɛbolo sera ka se sɔrɔ Irisi kan!
  Natasha y"a fɔ ni daŋaniya ye ko:
  - Irisi ye bɔnɛ sɔrɔ dɔrɔn k"a sababu kɛ kulu duurunan ye. N"o tɛ, an tun bɛna se sɔrɔ cogo o cogo!
  Margarita ye jamanakuntigi kɔrɔsigi ɲininka ko:
  - An bɛna mun kɛ ? Yala an bɛna segin ka na wa walima an bɛna taa a fɛ wa?
  Medvedev, min tun bɛ ka fanga tiɲɛ, o ye ɔridinatɛri da wuli k"a fɔ ko:
  - Sisan, an bɛna ɲɛfɔli dɔ di an ma, min bɛ tali kɛ Zari Irisi jamana yiriwali la ka taa a fɛ. Ni fɛn bɛɛ taara ɲɛ, an bɛ segin.
  Muso kan duman dɔ mɛnna;
  Japon dugukolo-kɛlɛbolow ni kɔgɔjida-kɛlɛcɛw halaki pewu kɔfɛ, Mikado ye hɛrɛ di. USA ni Angletɛri bɛnna ka kɛ cɛsiribagaw ye.
  O cogoyaw tun ka ɲi Irisi jamana ma. Jamana ye Kuril kulu ni Tayiwani sɔrɔ.
  Ka fara Manchuria, Kore, Mongolia marali kan. Ka fara o kan, Japon fana ye sanu miliyɔn kɛmɛ fila ni bi duuru sara Irisi ruble.
  Zar Nicolas II ka fanga bonyalen don, ani fɛn caman tigɛli hakilinaw dɔgɔyara. Jamana ye sɔrɔko yiriwali teliya daminɛ. Zheltorossiya wulila. Sinuwa jamana yɔrɔ dɔ Kɛra Irisi jamana dɔ ye a yɛrɛ sago la, ka Fàra Kore ni Mongolia kan. Zaris Mansamara bonyalen don ani a jamanadenw cayara. Sɔrɔ yiriwali daminɛna joona ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan, wa a barika tun ka bon.
  Jamana Duma tun tɛ yen, wa zari ka gɔfɛrɛnaman tun bɛ se ka diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ labɛn ka ɲɛ. Diɲɛ kɔnɔ, pankurun nɔgɔman fɔlɔw "Luna"-2 minnu bɛ baara la jamaba la ani bombe-bɔn-minɛn naani "Ilya Muromets" ani "Svyatogor" bɔra Irisi jamana na. Diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ daminɛna cogo o cogo, nka a ɲɛnabɔra ka tɛmɛ Irisi jamana kan.
  Komin masakɛ ka jamanaden, sɔrɔko ani kɛlɛbolo tun ka ca. Wa kɔnɔna jɔyɔrɔ barika ka bon. Jamana Duma tɛ yen - murutili ni sɔrɔdasiw ka fanga tiɲɛni yɔrɔba.
  Ni ɲɛtaa caman kɛra, nka, a bɛɛ lajɛlen na, Irisi ka laɲini na ani kɛlɛ fanba se sɔrɔli, kɛlɛ banna Nowanburukalo tile 7 san 1915 ni Alimanjamana y"a yɛrɛ di. Ɔtirisi ni Hɔngiri binna ani u farala ɲɔgɔn kan. Galisi ni Bukovina kɛra Irisi maraw ye. Krakow ani a lamini jamanaw donna Pologne Masaya kɔnɔ, i n"a fɔ Poznan, Danzig ani Prusse kɔrɔnyanfan yɔrɔ dɔ. Ani Klaipeda donna Baltic mara la. Tchekoslovakie bɔra kɛnɛ kan - masaya min bɛ Irisi jamana kɔnɔ.
  Rumani ye Transylvanie jamana minɛ. Hɔngiri kɛra masaya yɛrɛmahɔrɔnyalen ye, nka Irisi ka dɛmɛn kɔnɔ, ani Zar Nicholas ka kɛ faamakɛɲɔgɔn ye. Ɔtirisi kɛra jamana fitinin ye kosɛbɛ. Yugoslavie wulila, a fana tun bɛ Irisi ka dɛmɛ kɔnɔ ani a ni a tun bɛ a faamakɛɲɔgɔn Nicholas II ka fanga kɔrɔ.
  Türkiye tununna diɲɛ politiki karti kan. Irak ni Palestine kɛra Angletɛri jamana dɔ ye, Siri kɛra Faransi, Azi fitinin ani Istanbul kɛra Risi marabolow ye. O cogo la, Irisi jamana ye dɔ fara a ka mara kan tugun. Nka o ma ban o la. O kɔ fɛ, Saudi jamana minɛna ɲɔgɔn fɛ ni Franse ni tubabu ye. Wa o kɔ fɛ, Irisi ni Angletɛri ye Iran ni Afganistan tila. Worodugu ni cɛmancɛ kɛra Irisi maraw ye, ani saheli kɛra tubabu jamana ye.
  A kɛra i n"a fɔ diɲɛ sabatira. Kɛlɛ in tora senna Sinuwa jamana dɔrɔn de la. Nka san 1929, sɔrɔko gɛlɛyaba dɔ daminɛna, min kɛra sababu ye ka nafolosɔrɔbaliyaba lase mɔgɔw ma.
  Yɛlɛma-yɛlɛma dusukunnataw tun bɛ ka bonya kokura Irisi jamana na. Lagɛrɛw ni ɲɔgɔnyew daminɛna. Nka o gɛlɛya in kɛra ko a ma juguya kojugu. Ka fara o kan, san 1931, kɛlɛ daminɛna ni Zapɔn ye tugun.
  Samurai tun b"a fɛ ka a yɛrɛ sara. Nka nin sen in na, Irisi kɛlɛbolo barika tun ka bon cogo bɛɛ la. Ani Amiral Kolchak ye kɔgɔjila sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔ ŋana ye.
  Japon ma se sɔrɔ dɔrɔn, nka a minɛna fana. Zar Nicholas II ye masafugulan sigi Japon Mikado masakɛ ye foroba la san 1932 Feburuyekalo la. O cogo la, Irisi jamana ye dɔ fara a ka baara kan ka tɛmɛ fɔlɔ kan. Wa a ye Sinuwa jamana bɛɛ lajɛlen minɛ.
  Jamanadenw ni jamanaden hakɛ bɛɛ la, Irisi tun tɛ ni ɲɔgɔn ye. Ka fara o kan, tubabu mansamara tun be barika dɔgɔyara. Hitler nana fanga la Alimanjamana na san 1933, nka a tun bɛ se ka mun kɛ Irisi jamana kama? Kana i janto a la. Zar Nicholas II sara san 1937, a kɛlen ka fanga sɔrɔ kosɛbɛ, a kɛra fanga filanan ye min janya ka bon Ivan the Terrible kɔfɛ. Wa ni se sɔrɔli ye min ye jatebɔ kɛ yɔrɔ ni jamanadenw ta fan fɛ.
  Nka, fɛn bɛɛ ma ɲɛ masakɛ bolo a yɛrɛ ka ɲɛnamaya kɔnɔ. Ciyɛntabaga Alexei sara a denmisɛnman. Furu bɛnbaliya kosɔn, a dɔgɔkɛ Mikhail ma se ka kɛ Irisi masasigilan ye.
  O masafugulan in ciyɛnla Kirill Romanov fɛ, min sara san 1938 k"a sɔrɔ a ma ɲɛnamaya hali san kelen. Wa a denkɛ Vladimir sabanan kɛra masakɛ kura ye. A ye masafugulan don a la, masakɛ ye masaya kɛ ni nisɔndiya ye fo san 1992. Wa Irisi ye fɔlɔ ka koloniw ta Faransi ni Angletɛri, ka fara Alimanjamana kan. O kɔ, a ye Alimanjamana minɛ. Wa o kɔfɛ diɲɛ bɛɛ. Kuma surun na, Zar George fɔlɔ kɛra diɲɛ masakɛ ye san 1992.
  Medvedev ye seginnkanni ban k"a fɔ ko:
  - A bɛ iko a bɛ se ka kɛ nin diɲɛ in ye ! An bɛ segin ka na!
  U naani bɛɛ pɛrɛnna ko:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Zar Nicolas II ye !
  . EPILOGUE INTERMÉDIATEUR (EPILOGUE) ƝƐNABƆLI
  Medvedev kununna weleli dɔ fɛ... A ladɔnniyalen don ko Zelensky ka jɔyɔrɔfalen Irisi ni Ukraine jamanakuntigiya la, o bɛ senna kaban. Wa ko, u ko, waati sera Dmitry Anatolyevich ka bɔ biro la.
  Medvedev ye o labato ni kɔnɔnafili ye. Sani n ka taa, n ye n kunsigi tigɛ ka n ko.
  O kɔ, a bɔra biro kɔnɔ. U y"a ta mobili kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ kɔnɔ. Sira la, u y"a fɔ ko a ka fisa Medvedev ka awiyɔn ta ka taa Kanari gunw na walisa ka lafiɲɛ yen.
  Wa Zelensky y'a ka jɔyɔrɔfalen jirali wɛrɛ Kɛ. I n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na, kulɛri bɛ kɛ ni tasuma-fɛrɛw ni panni ye. O jɔyɔrɔfalen don na, Vitali Klitschko ye kɛlɛ kɛ ni Michael Tyson ye Kiev ntolatanyɔrɔ la. Ameriki bɔksikɛla tɔgɔba in sɔnna o kɛlɛ in ma wariko gɛlɛyabaw kosɔn. Klitschko ye fanga sɔrɔ ɲɔgɔndan tan ni fila bɛɛ la, nka diplomasi siratigɛ la, a ma Tyson gosi.
  Forobaciyɛn na, diɲɛ ntolatantɔn ŋana in ka fɔcogo misɛnnin dɔ kɛra tulon ye.
  O kɔfɛ, Vitali Klitschko ye diamant cɛsirilan sɔrɔ.
  Vladimir Zelensky ye foli sɔrɔ ka bɔ diɲɛ jamana bɛɛ la - Sinuwa fana sen bɛ o la. Ka fara o kan, Sankolola Mansamara kɔnɔ, jamanadenw ka ɲagami juguyara. Mɔgɔ tɛ balo buru dɔrɔn de la. Mɔgɔw tun b"a fɛ demokarasi ni hɔrɔnya ka sɔrɔ. Sinuwa kominisi parti ka fangatigiya tun sɛgɛnna, bɛɛ tun b"a fɛ ka hɔrɔnya sɔrɔ.
  Zelensky kɛra o taamasyɛn sugu ye dɔrɔn. Demokarasi fanga taamasyɛn don, gundolatɔnw ka fanga tiɲɛni kɔfɛ Putin ka fanga kɔrɔ.
  Zelensky ye kuma caman fɔ fɛn caman Changements, sɔrɔko ani seko kura sɔrɔli kan. Sɔrɔdasi dɔ Kɛra kaban minisiriɲɛmɔgɔya jɔyɔrɔ la Irisi jamana na. Sɔrɔdasi ba caman tùn bɛ yen. Sugandili kɛcogo tun ka bon kosɛbɛ. Wa a tun bɛ i ko a ka ɲi kosɛbɛ.
  Fɔlɔ, fɛn bɛɛ tun bɛ taa ɲɛ kosɛbɛ. Zelensky yɛrɛ ye somersault kɛ a ka jɔyɔrɔfalen na. A ye bolonɔ bila. O kɔfɛ, a y"a ka kan wɛrɛw dɔnni jira. A ye wale kɛ ni timinandiya ye kosɛbɛ ani ka teliya.
  A laban na, Zelensky y"a ta ka jɛmukan fila wɛrɛ kɛ.
  O tɛmɛnen kɔ, jamanakuntigisigi kɔfɛ, baarakɛlaw ka latigɛw tugura o kɔ. Yɛlɛma caman ani ɲɛda kura donna gɔfɛrɛnaman kɔnɔ.
  "Nɛgɛ komisɛriw" sugandili lakika tun bɛ yen. Baarakɛlaw ka wuliliko dɔ tun bɛ ka kɛ Irisi jamana na.
  Zelensky ye sariya caman bɔ a tile fɔlɔ yɛrɛ la. A tun bɛ sira di dɔlɔ feereli ma su fɛ ani taamayɔrɔw la. A ye impositi kura don nafolotigiw la. A ye immunité (dafalen) bɔ depitew ni kiritigɛlaw bolo. Dɔ farala sɛnɛfɛnw bɔli kan. A ye tarifuw don jago la ni Sinuwa ye.
  Referendum dɔ Kɛra kelenya kan ni Irisi jamana ye Belarus jamana na. Wa o fana taara Zelensky ka bonya la. Belarus jamanaden fanba ye kelenya dɛmɛ ni Irisi jamana ye.
  Zelensky ye ŋunankan fɔ ko Medvedev ye patɔrɔnw kɔrɔta kojugu, nka a ye layidu ta ko nafolosɔrɔbaliya bɛna lafiya. Wa ko foyi jugu tɛna kɛ.
  Tiɲɛ na, a ma mɛn, sɔngɔ bonya jɔra. Ani, Irisi jamana ka sɔrɔ y"a daminɛ ka bonya. Wa Kawukasi jamana na, kɛlɛcɛw ka walew sara cogo dɔ la. A y"a hakili sigi kosɛbɛ.
  Zelensky labanna ka kandida dɔ Di Irisi jamana minisiriɲɛmɔgɔya la. A kɛra dɔnniya dɔgɔtɔrɔ Alexey Bolshakov ye min si bɛ san bisaba ni fila la. A ye se sɔrɔ o ɲɔgɔndan in na ni jigiya ye kosɛbɛ. Wa a kɛra minisiriɲɛmɔgɔ ye, min ye minisiriɲɛmɔgɔ fitinin ye Irisi jamana tariku kɔnɔ.
  Medvedev ye awiyɔn ta ka taa Kanari gunw na lafiɲɛbɔ la, ka jamanakuntigi kɔrɔ ka pansiyɔn sɔrɔ, a ye ɲɛnajɛ dɔrɔn kɛ. Fɔlɔ a ma gɛlɛya foyi sɔrɔ. Nka Shoigu minɛna ka jalaki bin a kan ko a y"a ɲini ka fanga tiɲɛni kɛ. A tun b"a fɛ ka mun de kɛ?
  Fɛn wɛrɛw fana tun ka ca... Ameriki jamana na, Demokarasi muso dɔ min si bɛ san binaani ni kelen na, o ye se sɔrɔ. O cogo la, gɔfɛrɛnaman yɛlɛmana. Wa muso dɔ ani kandida fitinin min tun bɛ Ameriki tariku kɔnɔ, o nana fanga la. Trump ka waati tɛmɛna. Nka teriya min bɛ ni Irisi ye, o daminɛna sisan dɔrɔn. A dabɔra cogo min na, Siniwa jamana fangatigi kɛlɛli la, Ameriki ni Irisi Mansamara kura tun ye teriw ye sisan.
  Zelensky yɛrɛ ye jamanadenw ka lajɛba kɛ ka tɔgɔ wɛrɛ don a la: o nɔ na, Irisi - Kievan Rus. O fana ye kuma caman fɔ. Belarus donna o fédération (jamanaba) la. Wa mansamara lakununni daminɛna... Demokarasi siratigɛ la.
  Ameriki jamanatigi muso kura in ye Trump ka juguya ciyɛn ta Siniwa jamana kan, wa a y"a yɛrɛ di ka jɛkulu dɔ sigi senkan. Kievan Rus ye yiriwa sɔrɔko siratigɛ la Zelensky ka fanga kɔrɔ. Irisi ye Siniwa jamana bali dɔɔnin. O kɔfɛ, a donna OTAN la. A ma mɛn, gɔfɛrɛnaman dɔ min tun bɛ Irisi dɛmɛ, o nana fanga la Kazakhstan ani jamana kelen sigira sen kan. Irisikaw tun bɛ ka Cɛma Azi sɔgɔ ka bɔ Sinuwa jamana na. O kɛlɛ in tora ka bonya.
  Zelensky ye kanpaɲi dɔ Kɛ Stalin ni Putin kὲlɛli la. Medvedev ye jaabi minnu Di u ma, a ye Stalin ni Putin Bɔn u la.
  Nka fɛn bɛɛ kɛra hɛrɛ la. Hali ni kominisiw ye u ka sɔsɔli kɛ. An tun bɛ taa jamalajɛw la.
  Wa yen, Lenin labanna ka Bɔ kaburudo la. Nisɔndiya sugu dɔ don mɔgɔ caman bolo. Ani Ɔrɔmu Ɔrɔmu Egilisi ye Alɛkisandiri II ni Ivan kɛ mɔgɔ senuw ye, u ye Irisi zars juguw ye. Nikolas II ka kabakomayɔrɔw fana cayara.
  Zari ni Tlebi diinɛ kɛra modɛli ye cogo dɔ la. U gɛrɛla Erɔpu jamanaw na, wa jamana wɛrɛ mɔgɔw y"a daminɛ ka jɔyɔrɔ caman sɔrɔ. Irisi Kɛra tlebinyanfan diɲɛ dɔ ye, wa Trump bɔlen kɔ yen, diɲɛnatigɛ taabolo fanga bonyana. Wa Sinuwa binna a yɛrɛ ma ani a ye kɔnɔnafiliw sɔrɔ.
  O waati kelen na, Zelensky ye dɔ fara bange hakɛ kan Slave mansamara kɔnɔ. Layidu tun tara kalo min na kabini tuma jan, o labanna ka kɛ. Wa, fɛn bɛɛ kɛra cogo dɔ la cogo kabakoma na.
  Jɛɲɔgɔnya jɛɲɔgɔnyaw Sìgira Irisi ni Ameriki cɛ, walima k"a Fɔ k"a jɛya Kievan Rus ni Ameriki cɛ.
  Wa, ɲɔgɔndan ye ko tɛmɛnen ye. Diɲɛ kɛra diɲɛ bɛɛ ta ye ka taa a fɛ ani a lakananen don. Hali ni kɛlɛw tun bɛ yen. Kievan Rus, ni Ameriki jamana ye baara kɛ Libi jamana na, u ye silamɛw ban yen. O kɔ fɛ, an ye Moyen-Orient (Moyen-Orient) ɲɛnabɔ, ka basigi-yɔrɔw Dabɔ yen ɲɔgɔn fɛ ni Ameriki ye. Kievan Rus ni Ameriki faralen ɲɔgɔn kan, u y"a daminɛ ka diɲɛ kɔrɔta ani ka Sinuwa gɛn ka bɔ Afiriki kɔnɔ. Wa yan, an tɛ se ka kɛ ni kɛlɛw tɛ. Ani dugukolo kan baarakɛcogo fana.
  Kievan Rus ni Ameriki fila bɛɛ ye awiyɔn-bɔn kɛ ɲɔgɔn fɛ.
  Dɔɔni dɔɔni, Sinuwaw gɛnna ka bɔ diɲɛ fan bɛɛ la. Wa sankolola mansamara binna sɔrɔko ni politiki gɛlɛya juguba dɔ kɔnɔ.
  Ani Kievan Rus ye ɲɛtaa sɔrɔ ka taa a fɛ.
  Irisi ma deli ka sɔrɔ yiriwali hakɛ suguw dɔn. Wa ko Sinuwa binna - Kievan Rus wulila. Wa, a bonyana joona.
  Nɛgɛsira min bɛ taa Chukotka, o jɔra waati kɔnɔ min ma deli ka kɛ fɔlɔ. O min yɛrɛ bɛ nɛnɛ kosɛbɛ.
  Ani u tun bɛ ka jirisunba dɔ sɔgɔ Alaska dugu jukɔrɔ. Amerikikaw fana y"a daminɛ ka nɛgɛso dɔ jɔ walasa ka jɛɲɔgɔnya kɛ ni Irisi jamana ye. Nɛgɛsira dɔ fana tun bɛ ka jɔ ka taa Deli... O waati kelen na, kanalw tun bɛ ka sɔgɔ ka bɔ Siberi walasa ka Cɛma Azi ji kɛ.
  Opereli jɛ-ka-baara Kɛra Iran kὲlɛli la Ameriki ni Kievan Rus fɛ. Ani laadala fanga hakilitigi dɔ sigira sen kan. O kɔfɛ, u y"a daminɛ ka kanal dɔ sɔgɔ ka bɔ Kaspian Kɔgɔji la ka taa Pɛrɛsi kɔgɔjida la.
  OTAN ye a ka baara bonya ka se Arabu jamanaw ma. Arabie Saoudite jamana na, parlement (jamakulu) dɔ wulila. Musow y"a daminɛ k"u ka burka bɔ. Laadalata jamana dɔ jɔli daminɛna.
  Irisi jamana kunnafonidilaw la, bɛɛ ye Putin kɔrɔfɔ ko a ka juguya, ka bɔgɔ fili a ma k"a sababu kɛ a bɛ ɲini ka Irisi kɛ Sinuwa jamana ka koloni ye, nka barika Ala ye a sara a waati la. U ye kuma gɛlɛnw fana fɔ. Nka kojuguba dɔ dabɔra Medvedev kama. Wa, a tɛ kɛ kelen dɔrɔn ye.
  Stalin taara ni a ye ka bɔ Krεmlin kogo la. Lenin ka kɔn o ɲɛ kosɛbɛ ka bɔ kaburudo la.
  Yɛlɛma caman kɛra jamana taamasiyɛnw na. Darapo suguya kura damadɔ bɔra kɛnɛ kan. Jɛman farala Irisi darapo kan, ani bulu bilala bulu jɛman nɔ na.
  O fana tun ka di. Coat de armes bεε bεε bεε bεε bεε bε bεn... Wari bεε bεε bεε bεε bεε bε bεn. U ye wari ɲɔgɔn falen-falen ka kɛɲɛ ni hakɛ ye: kelen ni ba kelen. Kievan Rus ka ruble sanu hakɛ bɔra kɛnɛ kan. O waati kelen na, wari kura ni wari kɔrɔ wulila - warijɛ kelen - kopeki tilancɛ, ani tila - warijɛ tilancɛ.
  Fɛn bɛɛ bɛ labɛn ka ɲɛ...
  Titles fana y"a daminɛ ka lakunu... Princes, barons, counts, marquises, ani hali dukes bɔra kɛnɛ kan. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Zelensky Kɛra Duke ye. Moldavie fana kɛra Kievan Rus jamana dɔ ye. Kuma fɔra kaban masakɛ sugandili kan.
  Nka Zelensky y"a jira ko Kievan Rus jamanakuntigi bɛna sugandi jamanadenw dɔrɔn de fɛ. Wa a man kan ka tɛmɛ waati fila kan.
  Ka fara o kan, Zelensky ye Irisi jamanakuntigi ka fanga waati dɔgɔya ka bɔ san wɔɔrɔ la ka se san duuru ma. Tiɲɛ don, Zelensky y"a ka fanga fɔlɔ kɛ san wɔɔrɔ kɔnɔ.
  O waati la, a tun ye Cɛma Azi ka don Irisi jamana na ka ban. Ani ka URSS dancɛw labɛn kokura. Baltik jamanaw dɔrɔn de tora u bolo.
  Nka Amerikikaw tun t"a fɛ k"a dabila fɔlɔ. Wa o cogo la, u ye Cɛma Azi ni Kawukasi di.
  Kɛlɛ kura dɔ daminɛna Kawuka, Armeni ni Azerbaïdjan cɛ. Wa a taamana ni juguya ye kosɛbɛ. O la, Irisi Sera k"o republique (jamanaba) ninnu Minɛ k"u ka jamanadenw ka jὲkafɔw Kɛ u ka jamana-falen-falen kan.
  O cogo la, Zelensky ye Caucasus sɔrɔ kokura, ka Kievan Rus bonya. An k'a Fɔ ko a ye setigi ye. Ka fara o kan, a ye demokarasi fana ye... A ka mansamara bonyalen don ka taa a fɛ...
  O la Afganistan kaban gɔfɛrɛnaman ka fanga filanan waati la, ani Iran yɔrɔ dɔ kɛra Irisi jamana yɔrɔ dɔw ye.
  Ameriki jamana na, jamanakuntigi muso dɔ ye sebaaya sɔrɔ a ka fanga filanan na. Fɔlɔ a ye ɲɛtaa sɔrɔ sɔrɔko la, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko a sera ka Siniwa jamana Kùnbiri-kùnbiri. O kɛra sebaayaba ye dɛ. Wa Kievan Rus ye jɛɲɔgɔn ye sisan min ɲɛmɔgɔya bɛ Zelensky bolo.
  Nka, tiɲɛ na, Irisi jamana fanga bɛ ka bonya joona kojugu. A ye Irak woroduguyanfan jamana minɛ kaban.
  Borzo bɛ a yɛrɛ minɛ. Kievan Rus ye jamana fɔlɔ ye diɲɛ kɔnɔ yiriwali hakɛ siratigɛ la! Wa a ye Ameriki jamana tɛmɛ jamanaden hakɛ la. Wa Ameriki kaban u bɛ ka filɛli kɛ ni alarma ye - yala Irisi barika bonyana kojugu wa?
  Ka fara o kan, Kievan Rus mansamara bɛ ka bonya. Sisan, Baltik jamanaw bɛ a ka fanga kɔrɔ kaban. Ɔwɔ, nin ye gɛlɛyaba ye tiɲɛ na Amerikikaw bolo. Zelensky ye URSS ka mara kɔrɔw bɛɛ Lajɛ kaban.
  Wa, i n"a fɔ Irisi Zar, a bɛ t"a fɛ a ka bonya la ka taa saheli fɛ. Sisan Iran ni Irak bɛɛ Kɛra Kievan Rus 'kɔnɔ. Wa Zelensky Sugandira nɔgɔya la ka Kɛ sàn flanan ye 'taama fɔlɔ la.
  Hali ni jamanakuntigi ka kandidaw tun ka ca, kalataw kɛra demokarasi siratigɛ la.
  Zelensky ko ale tɛna tugu Lukashenko ka misali kɔ ani ka mara kɛ a si bɛɛ la. Ka fara o kan, Lukashenko tununi cogoya tun ma jɛya hali bi. N"a sɔrɔ Irisi jamana ni Tlebi jamanaw bɛɛ mago tun tɛ a la tugun dɔrɔn. Wa a tununna... Nka Zelensky bɛ ka fanga sɔrɔ dɔrɔn. Wa tiɲɛ na, a ka masaya ɲɛtaa siratigɛ la, o bɛ a ɲɛfɛmɔgɔw datugu, Piɛrɛba fana sen bɛ o la.
  Tiɲɛ na, bɛɛ tɛ se ka URSS ka jamana segin a cogo kɔrɔ la, ka fara Afganistan, Iran ani Irak kan.
  Nka Zelensky t"a dan o ma. Sisan, Pologne ni Finlande fila bɛɛ bɛ binkanni na - u fana tun ye zarist mansamara kɔnɔ fɔlɔ. Wa tiɲɛ na, jamanadenw ka lajɛba bɛ Kɛ o jamanaw na, wa u bɛ Dòn Kievan Rus la u yɛrɛ sago la.
  Ɲɛtaa bɛ yen dɔnniya siratigɛ la fana. Fɔli min tùn bɛ makɔnɔn kabini tuma jan ka Taa Marisikalo la, o Kɛra. Irisi jamana ka sankolola-ɲininaw jigira yen. U ye dugukolo ta ka darapo bila, o kɛra sebaayaba ye.
  O waati kelen na, Kievan Rus ye Port Arthur fɔlɔ ta ka bɔ Sinuwa jamana na. Wa, u ye nafa sɔrɔ a la ko jamanadenw cɛ kɛlɛ daminɛna Sinuwa jamana na, u ye Mandjuria ta u ka lakana kɔrɔ.
  O waati kelen na, Kievan Rus ye Turquie jamana yɔrɔ dɔ minɛ. O dugukolo minnu dira Irisi ma Versailles bɛnkan kɔnɔ. O fana Kɛra 'yɔrɔ ye min barika ka bon kosɛbɛ. Zelensky ye Kievan Rus bonya ka taa a fɛ ka kɛ mansamara ye. Wa sɔrɔko siratigɛ la, a bɔra sanfɛ, ka tɛmɛ Ameriki kan.
  Ayiwa, Siniwajamana bɛ ka don jamanadenw cɛ kɛlɛ sugo jugu la, wa a y"a daminɛ ka tila kaban.
  Kievan Rus kɛra jamana fangatigi ye. Wa Zelensky ka dɔnniya cayara jamana kɔnɔ fo mɔgɔw y"a daminɛ ka Vladimir deli u gɛnɛgɛnɛ kan walasa a kana bɔ yen. Mɔgɔ ba kɛmɛ caman ye ɲɔgɔn lajɛn.
  Zelensky, n"o ye danfara ye, a ye jamanadenw ka lajɛba dɔ Kɛ k"a To a ka Se ka jɔyɔrɔ sabanan wɛrɛ Kɛ Kievan Rus ɲɛmɔgɔ ye.
  Jamanakuntigi min bɛ USA, o b"a jira ko fɛn caman Changé. A kɛra Repibiliki ye kaban. Wa a tɛ denmisɛn ye ten tugun - a kɔrɔla ka tɛmɛ Zelensky kan. O la, Kievan Rus ni Ameriki cɛsiraw y"a daminɛ ka tiɲɛ tugun. Irisi jamana fanga bonyalen don kaban ni dimi ye Zelensky ka fanga kɔrɔ. U hakili jigira ko, n"o ni Ukraine jamana ka fanga farala ɲɔgɔn kan, nin ye Zelensky ka fanga naaninan ye kaban.
  Ko, u ko, Irisi jamanakuntigi ka fanga ma Dɔgɔya. Zelensky ye fɛn kelen min Kɛ, o ye ka bεnkansεbεn dɔ Dòn sariyasunba la, min bεε bε Se ka minisiri kelen-kelen bε Bɔ baara la ni wote tila sabanan fla ye, walima ni jamanaden camanba nɔgɔman ye siɲɛ fila ka dannayabaliya wote tɛmɛn.
  Wa nin bεnkan in tε kosɛbɛ, bawo jamanakuntigi y"a ka jo sɔrɔ ka minisiriw bɛɛ sigi ani ka gɔfɛrɛnaman sigicogo latigɛ. Wa jamana Duma kɔnɔ, Zelensky dɛmɛbagaw ka jamanaden caman bɛ sariyasunba la.
  Min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye kalataw tilennenw donli ye Fɛderasiyɔn ka tɔnba kɔnɔ, ka fara kasodenw bilali kan ka wote.
  Nka, a bɛɛ lajɛlen na, jamanakuntigi ka fanga dantigɛli labanna nin yɔrɔ in de la. Jo min tun b"a la ka guvɛrinamaw bɔ yen, o tun tora. Wa sariyasunba siratigɛ la a yɛrɛ bonyalen don.
  Ameriki jamana na, Zelensky y"a daminɛ ka jalaki bin a kan ko a ye Faamaya ye, wa ko parti min tɔgɔ ye ko "Jamana ka baarakɛla", o de bɛ jamana ka jɔyɔrɔ bɛɛ lajɛlen mara. LDPR ni Irisi jamana ka kominisitɔn ma ban. Parti dɔ bɔra kɛnɛ kan - "A Just World" ka bɔ numan fɛ. LDPR nɔ na, Patriots of Russia bɔra kɛnɛ kan. Nka Jamana Baarakɛla parti ye fanga sɔrɔ pewu.
  Yɛlɛma dɔw fana ye nɔ bila egilisi la. Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ ye muso naani sɔrɔ sariya kɔnɔ, ka gɛrɛ silamɛya la. Ikoni kɛcogo jiginna dɔɔnin, wa gɛrɛɲɔgɔnna dɔ kɛra ni Protɛstan diinɛ ye. U y"a daminɛ ka dɔ fara o kan: ko Ala ye kelen ye, wa ko mɔgɔ sataw gansanw man kan ni Ala ka bato ye.
  O waati kelen na, Sariyabaju banna iko a tɛ Bibulu taamasyɛn ye ani mɔgɔ sataw gansanw tɛ se ka faamuya.
  Wa u y"a jira ko: ko Ala ye kelen ye, Ala Fa. Nka Ala Denkɛ daɲɛ tɛ Bibulu kɔnɔ. Ka fara o kan, kumasen si t yen: Ala ye Ni Senu ye. O la sa, mun na an tɛ diinɛ nɔgɔya.
  Ka fara o kan, Ala min dulonna gengenjiri la, o tɛ dannaya bila mɔgɔ la. Ni a tun tɛ se k"a yɛrɛ tanga, o tuma na, a bɛna mɔgɔw lakana cogo di? Kuma surun na, an jiginna ka taa Ala kelenpe la. Ani Bibulu yɛrɛ ɲagaminen don ni Slawikaw ka nsiirin kɔrɔw ye. Veles ka Kibaru Duman wulila.
  Ala dɔnbaliya fana fanga bonyana - u ko, ka hadamadenw ka nsiirinw ta dabila. An bɛ ni dugukolo kelen ye, wa a mago tɛ mɔgɔw la ka da kabakow la ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la diɲɛ laban na.
  Diɲɛ laban tɛna kɛ wa a man kan ka kɛ. Wa hadamadenya ka kan ka kɛ sankolola mansamara ye, ka se galaxie (fila) da yɛrɛ la. Galaxiw dun? Ka tɛmɛ i n"a fɔ diɲɛ bɛɛ. Wa n"i sera diɲɛ da la, taa diɲɛ yɔrɔ wɛrɛ la. O bɛɛ kɔfɛ, diɲɛ kɔnɔfɛnw hakɛ tɛ se ka jate. Wa o cogo la i bɛ se ka pan ka bɔ diɲɛ dɔ la ka taa diɲɛ wɛrɛ la. Ani waati tɛmɛnen kɔfɛ, i ka dege ka i yɛrɛ da! Ani, diɲɛ kuraw bɛna kɛ yen, minnu tɛ se ka suman, yɔrɔ bɛɛ la, a bɛ se ka fɔ ko.
  Wa dugukolo-yɔrɔ ye hadamadenw ka denso dɔrɔn de ye. Wa don nataw la, mansamara bɛna kɛ diɲɛ sextillion fo sextillion degerew la, wa k"a sɔrɔ a ma dabila ka bonya ka taa a fɛ ani ka yɔrɔ minɛ.
  Ani Kievan kuntigi n"a ɲɛmɔgɔba Rus Vladimir Zelensky, i n"a fɔ jigiya tile jɛlen dɔ bɛ bɔ dugukolo kan!
  Ani a ka siniɲɛsigi ani Kievan Rus ka siniɲɛsigi - a ka kɛ kɛnɛ ye !
  
  FORCE MAJEURE NI URSS YE KƐLƐ KƐ K"A SƆRƆ jɛɲɔgɔnw TƐ
  Wa o cogo la, fanga dɔ donna min tɛ se ka bali, ka jɛkuluw ka kɛlɛbolow datugu san 1943 Zanwuyekalo tile fɔlɔ. Rommel ka kɛlɛbolo min bugɔra, o jɔra Libi dancɛ la. Ani, bɔnbɔnw bɛɛ binna Naziw ka Alimanjamana kan. A ɲinina ka pankurun ta ka taa Lɔnduru fan fɛ, o fana kɛra dɛsɛ ye. Alemaɲi ka awiyɔnw ma bin, nka u gɛnna ka segin. Kabako dɔ kɛra min tun ma deli ka kɛ fɔlɔ, diɲɛ tila-tila ni tewomazi fanga ye.
  Nka, a daminɛ na, o ma Alemaɲikaw dɛmɛ kosɛbɛ. Stalingrad, walima ka fɔ ka ɲɛ Paulus kulu min tun bɛ a kɔnɔ, n"a sɔrɔ, o tun tɛ se ka kisi tugun. Ani Soviyetiki sɔrɔdasiw taara ɲɛ ni jigiya ye. Kὲlɛ min Kɛra Voronezh ani sira wɛrɛw fɛ, o Kɛra koɲuman. A bɛ se ka kɛ i n"a fɔ waati yɛrɛ la, Kɛlɛbolo bilenman ye Kursk, Belgorod ani Kharkov hɔrɔnya.
  Nka. Komin Alemaɲi sɔrɔdasi caman y"u sen don a la kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la awiyɔnw.
  Wa "Tigɛ" kura bi saba minnu tun sirilen bɛ Sahara la k"a sɔrɔ foyi ma sɔrɔ, o kɛra fɛn ye min tɛ foyi ɲɛ.
  O yɔrɔ de la, danfaraba fɔlɔ min kɛra ni tariku lakika ye. Mainstein ye 'kùnnafoni-falen-falen Kɛ tile naani ka Kɔn o ɲɛ, wa k'a sababu Kɛ fanga caman tùn b'a la kosɛbɛ, a ye 'sèn Sɔrɔ teliya la. Kharkov minɛna kokura tile 9 ka kɔn o ɲɛ, Belgorod minɛna tile tan ni fila, ani taama senfɛ, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, Kursk minɛna, min tariku lakika la, a ma sɔn Fritz ma.
  Alemaɲi sɔrɔdasi caman tun bɛ o ko la. Alimanw tun bɛ baara kɛ ni reservew ye minnu jiginna ka bɔ Faransi, a bɛ se ka fɔ ko pankurunw bɛɛ tun bɛ se ka kɛlɛ labɛn, ani awiyɔn kunbabaw. Mɔgɔ bɛ se ka fɛn o fɛn fɔ, Luftwaffe tilancɛ ɲɔgɔnna de hakili ɲagamina Tlebi-yanfan fɛ, fo fanga nafamaw farala jugu ka fiɲɛ kan. Wa a y"o Fɔ Alimanjamana ka kɛlɛ-kɛlɛ-kɛlɛ senfɛ, min tùn bɛ i n"a fɔ sikili-bɔn.
  Ɔwɔ, wa Mainstein tariku yɛrɛ la, a ye Soviyetiki jeneraliw tɛmɛ, nka yan, a ka dugukolo kan kɛlɛbolow ka ca ni division mugan ye, wa, n"i y"a jateminɛ ko nafolo caman bɛ sɔrɔ, ka awiyɔn caman sɔrɔ siɲɛ saba. Wa Focke-Wulf man jugu fewu ni a kɛra ka ɲɛ: a teliya ka bon, marifaw fanga ka bon. Min nafa ka bon, o ye ko F-190 bɛ baara kɛ ka ɲɛ ni jatebɔ ka bon kosɛbɛ. Komin a ka marifa barikamaw b"a To a bɛ Se ka awiyɔn Blà duguma siɲɛ kelen, wa a bɛ Se ka Bɔ k"a sababu Kɛ a ka jikuru teliyaba ye.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw ye dɛsɛ sɔrɔ fɛɛrɛko siratigɛ la ani u bɔra Kursk, sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi caman laminina. A yɔrɔ dɔ, dɔw sara, dɔw, hali ni ninnu dɔgɔyalen minɛna, u caman bolila, hali n"u bɔnɛna u ka minɛnw na.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw ye tiɲɛniba kɛ ani u ka kɛlɛ jɔra. Nka Alimanjamana ka pankurunw ma Se ka dɔ Fàra u ka ɲɛtaa kan k"a sababu Kɛ foroba-jibɔ daminɛ ye.
  Waati dɔɔnin fanga balansi dɔ bɔra kɛnɛ kan.
  Nka, fanga kura fana bɛ se ka don kɛlɛ in na: Zapɔn. Samuraw fana bolow tun sirilen don. Ameriki tɛ se ka sɔrɔ, nka a tɛ binkanni kɛ fana. Tiɲɛ don ko Japon dugukolo-kɛlɛbolo barikama bɛ ka degun bila Sinuwa jamana kan. Yan, Chiang Kai-shek ye ko gɛlɛnba dɔ sɔrɔ. Walima k"a ɲini ka bɛnkan sɔrɔ ni Zapɔnkaw ye, walima ka kɛlɛ kɛ, nka i kana dɛmɛ sɔrɔ tugun ni wari ni marifaw ye ka bɔ USA, Angletɛri ani jamana wɛrɛw la.
  A dabɔra cogo min na, Alimanw tun b"a fɛ kosɛbɛ ka kɛlɛbolo filanan da wuli walasa ka jugu ka kɛlɛbolo yɔrɔ dɔ bila ka bɔ kɔrɔn fɛ. O bɛɛ n"a ta, u ye bɔnɛba sɔrɔ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Stalingrad ye fanga caman ta. Soviyetiki sɔrɔdasiw fana ye bɔnɛ caman sɔrɔ, wa sɔrɔdasi dɔw labanna ka don Kharkov ni Kursk ka daga kɔnɔ.
  Naziw ye dɔ fara u ka marifaw dilanni kan. Bɔnbɔbaliya kosɔn, Krautw sera ka dɔ fara pankurunw dilanni kan ni jateden ye min ka bon kosɛbɛ, ka fara awiyɔnw kan. O bɔnbɔn in ye Naziw bali ka tɛmɛ mɔgɔw bɛ miiri min na. Ka fara o kan, tariku lakika kɔnɔ, Alimanjamana ye dɔ fara minɛnw dilanni kan kosɛbɛ k"a sababu kɛ sɔrɔko labɛnni kura ye kɛlɛ senfɛ ani jɔnw ka baara kɛcogo min tun bɛ ka caya ka taa a fɛ, wa a ma kɛ k"a sababu kɛ u ye bɔnbɔnw ci u ma barikantanya la.
  Sisan, Alimanw ye makɔnɔni kɛ ka pankurun kura jɔ, ka baarakɛlaw dege, k"u jigi da bi fɛɛrɛ kuraw kan. O waati kelen na, ɲininkali tora da wulilen na : kɛlɛ in bɛ daminɛ min ? Kursk ledge tun tɛ yen tugun. Wa nin ye taamasiyɛn ye min bɛ sɔrɔ a yɛrɛ la. Wa o la, Alimanw yɛrɛ ni Hitler fila bɛɛ ye sigasiga. Hakilina dɔ tun bɛ yen ka Leningrad ta ni fɔɲɔba ye. Hali n"a y"a sɔrɔ o cogo la a tun bɛna kɛ wajibi ye ka kɛlɛbolo barikamaw tigɛ.
  Alemaɲi jeneraliw tun t"a fɛ ka taa Stalingrad tugun. Nka n"an b"a fɔ k"a jɛya, sugandili man bon. Yala a bɛ se ka kɛ ka bin Moskow yɛrɛ kan wa? Bɛnbaliya juguw wulila fasisiw ɲɛmɔgɔw cɛ . Mainstein, Guderian ani Rommel yɛrɛ ye kuma Fɔ k"a Fɔ ko a ka fisa u kana binkanni Kɛ hali dɔɔnin, nka k"a To Irisikaw k"u nugu Dòn k"u Lafili k"u Dòn jaan na.
  Labɛn wɛrɛ ye binkanni daminɛ ka bɔ Taman gun kan ani Rostov-on-Don;Fritz sera ka nin dugu barikama in lafasa ni fanga-dafalenw jiginni ye ka bɔ Balkan kulu la, k"u ka minɛni sɔrɔdasiw bila Bulgari ni Itali ta nɔ na.
  Fuhrer, min tun ka di baara ye, sɔrɔdasiw bɛ tɛmɛn minnu na siraw fɛ minnu bɛ ɲɔgɔn sɔrɔ, o tun bɛ ka caya ka taa a fɛ o laɲini in na, nka a tun bɛ teliya k"a waleya. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Panther tanki kɛra capricieux ye, wa a tun bɛ tiɲɛ tuma caman na, o de la a mago tun bɛ fɛn dɔw la. A to ka fara kurun kɔnɔ baarakɛlaw ka kalan kan. Wa Fuhrer tun b"a fɛ ka "Tigers" caman wɛrɛw taamasiyɛn.
  Stalin labanna ka sɛgɛn o la. A siranna ko kɛlɛbolo filanan bɛna da wuli Zapɔn fɛ, min ye ɲɛtaabaw sɔrɔ Sinuwa saheliyanfan na, min ka dugukolo kan kɛlɛbolo tun tɛmɛna sɔrɔdasi miliyɔn wolonwula kan kaban ani kunnafoniw minnu bɛ Reich sabanan ka sɔrɔdasi seko bonyalen kan, a yɛrɛ ye yamaruya di ka kɛlɛ daminɛ san kɔnɔ Kursk ni Donbass siraw kan. Hitler ka sigasiga ani Fuhrer ka ŋaniya ka faranfasi kɛ ni Tigɛ ni Panther kɛmɛ caman ye, o kɛra sababu ye ka kɔn ka fɛnw san.
  Nka, Soviyetiki sɔrɔdasiw, minnu ye kɛlɛ daminɛ san 1943 Zuluyekalo tile 7, u yɛrɛ ma nafa jɔnjɔn sɔrɔ fanga la. Alemaɲi sɔrɔdasi miliyɔn 5,56, sateliti sɔrɔdasi ba kɛmɛ fila ni bi duuru ɲɔgɔn, ye wale kɛ Soviyetiki sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi miliyɔn 6,6 kama. Mussolini, binkanni bagabagali tununen kɔ ka bɔ tilebin ni saheli fɛ, a ye dɔ fara kosɛbɛ Itali sɔrɔdasiw hakɛ kan kɔrɔn fɛ. Ɛsipaɲi ka unit hakɛ fana cayara. Salazar fana ye "bolomafara" kulu dɔ ci. Franse ka kɛlɛbolow, Rumanikaw, ka tɛmɛn Hɔngirikaw, Albanikaw ani jamana wɛrɛw ka kuluw kan minnu tun bɛ SS la ka bɔ Erɔpu jamanaw bɛɛ la, olu fana ye kɛlɛ kɛ.
  O cogo la, Soviyetiki kɛlɛbolo tun tɛ se ka tɛmɛ tɔw kan u hakɛ la, nka jɛkulu ka danfara min tun bɛ u ni ɲɔgɔn cɛ, o ye dɔ bɔ jugu ka kɛlɛbolow ka jogo la. Kɛlɛbolo bilenman ka tɛmɛnkan dɔw kan jatebɔ siratigɛ la pankurunw ni marifatigiw la. Nka sisan, n"a sɔrɔla, " Tigɛ " ni " Panthers " tɛ kelen ye tasuma fanga ni kɛlɛɲɔgɔn ka kɛlɛkɛminɛnw siratigɛ la. Wa T-4 ye fanga sɔrɔ marifa tasuma fanga la ka tɛmɛ T-34-76 kan. Nka URSS bɛ ni misiri marifaw ye, wa Alimanw, hali ni gazi-minɛnw yiriwara kɛrɛnkɛrɛnnenya la, u ma o yiriwa kosɛbɛ.
  Jatebla-parite (jatebɔ-ɲɔgɔndan) bɛ yen awiyɔn bolicogo la. Alemaɲi kɛlɛcɛw ME-109 "G", Focke-Wulf barika ka bon, nka, ka tɛmɛ Soviyetiki awiyɔnw kan marifako ni teliya la, nka u barika ka dɔgɔ dɔɔnin u ka manɛwɛrɛli la. Nka Alimanjamana, bɔnɛ ye a sɔrɔ, a bɛ ni acew ye minnu bɛ se kosɛbɛ ani minnu bɛ nafa sɔrɔ. Laala, Yu-188 bɔnbɔn-minɛn in ka fisa ni PE-2 ni TU-3 ye. Wa Yu-288 y"a daminɛ ka don baara la. Tiɲɛ don, a daminɛna dɔrɔn ka bɔ kɛnɛ kan, i n"a fɔ ME-309.
  Nka a kɛra cogo o cogo, k"a sababu kɛ nafa tun tɛ fanga la, kɛlɛbolo bilenman ye binkanni daminɛ jugu ka lafasalitɔnw kan minnu tun labɛnna ka kɔrɔ. Ani, a ye kɛlɛ kɛ ni kuncɛbaya ye. Nka Soviyetiki sɔrɔdasiw tun bɛ u yɛrɛ sinsin u ka kɛlɛ la, bɔnɛ mana kɛ min o min ye, u ye gɛlɛya sɔrɔ ka taa ɲɛ. Hali ni ɲɛtaa teliya hakɛ danmadɔ kɛra dɔgɔya ye, kilomɛtɛrɛ kelen fo fila tile kɔnɔ. Jugu ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka se ka dugukolo sɔgɔ tugun. Ɲɛtaa min tun tɛ dɔgɔya ni jagɛlɛya ye, o teliya tora sen na. Awirilikalo cɛmancɛ la, bɔnɛba kosɔn, Soviyetiki sɔrɔdasiw taara ɲɛ fo kilomɛtɛrɛ kɛmɛ, ka gɛrɛ Kursk la ani ka kɛlɛ kuncɛbaw daminɛ dugu yɛrɛ ye, ka gɛrɛ Belgorod fana na.
  San 1943 Awirilikalo tile 19, Japon ye se sɔrɔ sigasiga kan, a ye kɛlɛbolo dɔ da wuli kɔrɔnfɛla yɔrɔjan na. O waati la, a kɛlen kɔ ka dɛsɛ caman sɔrɔ, Chiang Kai-shek ka fanga sɔnna hɛrɛ ma min bɛ bɛn samurai ma. Japonkaw ye fanga sɔrɔ kunnafoniko nafamaw kan, wa u hɔrɔnyara ka bɔ mago la ka kɛlɛ gɛlɛn kɛ ni Sinuwa sɔrɔdasiw ye minnu ma labɛn koɲuman, nka u tun ka ca kosɛbɛ. Nka layidu tara Chiang Kai-shek ye ko a bɛna dɛmɛ don kɛlɛ la ni Mao Zedong ka kɛlɛbolo bilenman ye. Japon ka fɛɛrɛ bɛɛ bɛ yen kaban walasa ka kɛlɛ kɛ ni URSS ye. Ani, u y"a latigɛ k"u tɛna sanjiba ni Sibiri nɛnɛba makɔnɔ. A kana fɔ ko Hitler ye kɛlɛ laseli Ameriki ma kabini san 1941, nka samurai ma a dɛmɛ. Kɛlɛbolo filanan daminɛni san 1942, o tun bɛ se ka Naziw kisi ka bɔ dɛsɛba la Stalingrad.
  Japon ka desizɔn tun bɛ makɔnɔ kosɛbɛ. Nka, binkanni min kɛra Vladivostok kan, samurai ye kabako sɔrɔ taktika la ani ka tiɲɛniba kɛ Soviyetiki Pasifiki kurunba la.
  Awirilikalo laban na, Alimanw y"a ɲini ka binkanni kɛ ni pankurun labanw jamaba ye. Nka u ka saheli-kɛlɛ-kɛlɛ in Sera ka ɲɛtaa damadɔ dɔrɔn de Sɔrɔ. Soviyetikiw ka komandan tun y"o ko sugu ye kaban, wa u y"a ka sɔrɔdasiw sama ka taa u ka sira fɔlɔw la. Kɛlɛbolo faralen ɲɔgɔn kan 31nan kɛlɛbolo dɔrɔn de binna daga kɔnɔ, a fanba tiɲɛna.
  Nka, Soviyetiki sɔrɔdasiw ma se k"u ka laɲini dafa, wa u ye bɔnɛba sɔrɔ, u ma se ka jamana minɛ kokura. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, pankurun ba wɔɔrɔ ni tila ni kɔ tununna, ka kɛɲɛ ni Alemaɲi pankurun kɛmɛ 8 ɲɔgɔn ye. Tankiw jɔyɔrɔ la, nafa min tun bɛ jatebɔ la, o tɛmɛna Naziw bolo. Sɛtanburukalo la, Alimanw sera ka URSS sɔrɔ awiyɔn kɛmɛ caman dilanni na tile kɔnɔ, ani Nowanburukalo la, mobili kɔnɔ, ka dɔ fara Panthers bɔli kan ka se pankurun 650-700 ma kalo kɔnɔ. Yan, nafolo minnu bɔra jamana minɛlenw na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Faransi, ani Bɛliziki ni Ɔland, baarakɛlaw bilali sen kan yɔrɔ minnu na, o jɔyɔrɔba tun bɛ o la.
  Alimanw, ni waati dɔw ye, Sɛtanburukalo la, u ye binkanni dɔ daminɛ min tun labɛnna kabini tuma jan ka bɔ Rostov-on-Don ani Taman gun kan. Ani u bolila ka don Soviyetiki lafasalitɔn kuncɛbaw la. Wa Japon ye binkanni daminɛ Mongolia kan, ka Ulaanbaatar ni Primorye minɛ. Nka ɲɛtaa caman ma Kɛ yen.
  O ye reserve nafamaw bila sira wɛrɛ kan ani kalo kelen ni tila kɛlɛ jugu kɔfɛ, Alemaɲi kuluw farala ɲɔgɔn kan. Nka Fritz ka bɔnɛw fana kɛra fɛnba ye kosɛbɛ, wa u wajibiyara ka jɔ. Nka o fɛɛrɛko ɲɛtaa in ye Turquie ka don kɛlɛ la ani ka kɛlɛbolo sabanan da wuli Transcaucasia.
  Sisan, an tun ka kan ka kɛlɛ kɛ ka segin o sira kan fana.
  Nɛnɛ waati la, kɔrɔnfɛla yɔrɔjan ɲɛfɛla bɛna sabati. Japonkaw ye ɲɛtaa kɛ Primorye mara la ka bɔ kilomɛtɛrɛ bi duuru la ka se kilomɛtɛrɛ kɛmɛ ni mugan ma, u ye Mongolia tilancɛ ni kɔ minɛ ka fara Ulaanbaatar kan, nka u ka kɛlɛ jɔra. Turkiw gɛrɛla Yerevan ka bin Batumi kan, u sera ka dugu laban tila sabanan fila minɛ. Alimanw yɛrɛ tɛna taa ɲɛ kosɛbɛ tilebin fɛ. Wa u ma o fɛɛrɛ in minɛ fɔlɔ.
  Kɛlɛ in kɛra jɔyɔrɔko ye ka taa a fɛ ani a ye waati jan kɛ. Ka se sɛgɛn ma, ani ka se fɛɛrɛ kuraw ma. San 1943 kɔnɔna na, URSS ye dɔ fara awiyɔn dilanni kan ni siɲɛ kelen ni tila ye ka bɔ ba 25 na ka se ba 37 ma. Nazi Alimanjamana bɔra ba 15 ni kɔ la ka se ba 32 ma, o ka ca ni fila ye. San kalo labanw na, Alimanw y"u ka Soviyetiki sɛnɛfɛnw bɔli jaabiw bɛn awiyɔnw kɔnɔ. Ani tankiw ni marifa yɛrɛ-minɛw fana na - ni jogo ta fan fɛ sanfɛla ye. Nka URSS fana ka kan ka Japon kɛlɛ. Ka fara o kan, awiyɔn ni pankurun damadɔ bɛ dilan Itali ani sateliti jamana wɛrɛw la Reich sabanan na. Hali ni a ma caya kojugu. Ka fara o kan, Alimanw, ka nafa sɔrɔ kɛlɛbaliya la, u y"a daminɛ ka petoroli bɔ Libi ani k"a di u magow kama.
  O la sa, dɔɔni dɔɔni fanga dɛsɛ min tun bɛ Reich sabanan na, o barika dɔgɔyara. Ka fara o kan, Farafinna Faransi bolofɛnw ye layidu ta ko u bɛna kɛ fɛnɲɛnamafagalanw sɔrɔyɔrɔ ɲuman ye.
  Walisa Naziw ka se k"u yɛrɛ di koɲuman. O jaabi la, dilanbaga bilenmanw ye pankurun suguya kura labɛn Stalin ye ni marifa milimɛtɛrɛ 85 ani milimɛtɛrɛ 122 ye. Alimanw ye baara sumaya dɔɔnin Panther 2 kan. A man nɔgɔn ka pankurun sɔrɔ ni marifa barikamaw ye, ni kɛlɛkɛminɛn barikamaw ye, ani minnu bɛ se ka taama dɔɔnin. Wa "Royal Tiger" kɛra girinyaba ye kojugu ni tɔni 68 ye. Panther ka biɲɛdimi dɔrɔn de ye layidu ta ko a bɛna ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ. Wa a bɛ iko T-4 pankurun in y"a seko bɛɛ ban. Dɔɔni dɔɔni, k"a daminɛ san 1944 la, o masin in dilanni y"a daminɛ ka dɔgɔya. Ka jɔ pewu Awirilikalo la.
  Soviyetikiw ka komandan ye binkanni baara caman daminɛ nɛnɛ waati. Ani Taman gun, ani cɛmancɛ la, ani Leningrad fan fɛ, ani Kursk kɛrɛfɛ. Nka ɲɛtaa nafama si ma sɔrɔ yɔrɔ si . Jugu tun bɛ ni jatebɔ ye kaban baarakɛlaw ka fanga la pankurunw ni awiyɔnw bɛɛ la. Siran dɔrɔn de ye Fritz wajibiya ka tugu lafasali fɛɛrɛw kɔ.
  Jɔrɔ jugu fana tun bɛ bɔ jamana bolibagaw ni janfacikɛlaw hakɛ cayalenba la, ka fara a kan ko Alimanw ye awiyɔnw labɛn minnu bɛ taa sanfɛ, minnu tun bɛ se kosɛbɛ sɛgɛsɛgɛli la ka bɔ fiɲɛ na.
  Ka fara o kan, Soviyetiki jamana ka komandan ye fanga lajɛcogo gɛrɛ cogo jugu la dɔɔnin. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, fɛɛrɛ yɛrɛ min ye ka baara nata daminɛ yɔrɔ wɛrɛ la hali sanni tɛmɛnen in ka ban, o tun bɛ kɔrɔ sɔrɔ ni jatebɔ ka bon kosɛbɛ. I n"a fɔ diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ la, ka Alimanw sama ka bɔ ɲɔgɔn na. Nka ni jugu ka ca ni i ye, o y"a to a ka gɛlɛn ka tɛmɛn fanga kan yɔrɔ kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ la.
  Ni Stalin tun sera ka sanfɛla dabɔ ɲɛfɛla yɔrɔ danfaralen dɔ kan ni hakɛ ye min bɛ bɛn saba ni kelen ma, o tuma na, laala, fɛɛrɛko ɲɛtaa tun bɛna sɔrɔ.
  Wa o la, sekɔtiri dɔ la, binkanni bɛ kɛ, dɔ wɛrɛ la u bɛ ka u labɛn, nka tiɲɛ yɛrɛ la, a ka nɔgɔn Alemaɲikaw n"u jɛɲɔgɔnw ma k"u gɛn. Ka fara o kan, Fritz tun bɛ ni sɛgɛsɛgɛli-aviyɔnw ye kaban, minnu bɛ taa sanfɛ, minnu bɛ teliya kosɛbɛ, ni optiki ɲumanw ye, o min tun b"a to u tun bɛ se ka sɔrɔdasiw ka taamacogo lajɛ. Wa nɛnɛ waati la, a ka gɛlɛn ka camouflage kɛ, wa su tɛ fura ye, o de la Alemaɲi kunnafonidilaw ye sufɛla yecogo ɲumanw sɔrɔ.
  "Royal Tiger" min ye 'sènbɔli-tanki ye min bolodara, o Tɛmɛna 'sènbɔli la, wa a ma ɲɛ sɔrɔ pewu. "Panther" -2, min Hitler ye yamaruya di ko a ka barika sɔrɔ ni kɛlɛkɛminɛnw ye walasa IS-2 ka kɛ mɔgɔ ye min tɛ se ka don a kɔnɔ, ani ka motɛri dɔ sigi min fanga ye so 900 ye, o girinya tun ye tɔni 51 ye, hali n"a y"a jateminɛ ko a ye nɛgɛso dɔ sigili ye, o min ye kilo 800 kisi . Nka a kɛra sababu ye ka kɛrɛfɛ-kɛlɛminɛnw barika bonya fo ka se milimɛtɛrɛ 82 ma ni kɛrɛ hakilitigi ye. O y"a to Alemaɲi pankurun in ma kɛ fɛn ye min tɛ se ka tiɲɛ ka bɔ kɛrɛ fɛ i n"a fɔ a mɔdeli kɔrɔw. Nka tuguni, "Panther"-2 ni "Lion"-2 min bɛ layidu tacogo la min ka bon kosɛbɛ, olu bɛ yiriwali dɔrɔn de la hali bi.
  Nka nɛnɛ waati la, Alimanw ye Franse ka nafolo minɛ pewu Afiriki kɔnɔ, Nizɛri Loop fana tun bɛ o la. Wa petoroli, gazi ani bokisiti bɛ yen, ani hali uraniyɔmu sɔrɔyɔrɔba minnu ka bon kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Kongo. De Gaulle minɛna - ni jɛɲɔgɔnw ma dɛmɛ a tun tɛ nafa sɔrɔ, wa Scorrel ye baara kɛ saniya la ani ni seko ye.
  O cogo la, san 1944 mɛkalo la, petoroli gɛlɛyaw ɲɛnabɔra kosɛbɛ. Fɛn bɛɛ tun bɛ bɔ Libi kaban, wa min tora, o tun ye ka kɔlɔn caman sɔgɔ ka taa a fɛ.
  Nka Mɛkalo la, Alimanw tun ma labɛn fɔlɔ ka binkanni kɛ. N"a Bɔra Tigɛ la, n"a dilacogo kɔrɔlen dòn, u ma "sènbɔli-tankiba dɔ Sɔrɔ. Tiɲɛ don, "Tigɛ" tun bɛ jamaba la kaban wa, k'a sababu kɛ a ka kɛlɛkɛminɛnw ka ɲi kosɛbɛ ani a kɛrɛw ka bonya, ka fara marifa kan min bɛ ci teliya la, min bɛ tiɲɛ, a tun bɛ se ka jɔyɔrɔ ta, n'a ma kɛ ko ɲuman ye , nka tanki min bɛ muɲu ka caya walima ka dɔgɔ, o bɛ URSS sɔrɔdasiw ka jago tiɲɛ.
  Alimanjamana ka komandan, sɔsɔli caman kɔfɛ, u seginna san 1942 labɛn kɔrɔ la. O ye ka binkanni daminɛ flankɛw kan. Aw bɛ Leningrad ta ka don ring fila kɔnɔ ka tɛmɛn ka taa Stalingrad. Ka fara o kan, Wehrmacht ye Rzhev-Vyazemsky salient bila kɔfɛ, bridge kun nɔgɔman dɔ tununna ka binkanni kɛ Moskow kan. Donc (o la) a ni faaba cɛ ka jan kosɛbɛ.
  Naziw ka laɲini fana tɛ ko ɲuman ye, nka... Pariti kalata fɔlɔw kɛra Suwɛdi jamana na, Naziw ye sebaaya kabakoma sɔrɔ yen. Jamana min ka jamanaden miliyɔn 8 ani sɔrɔ yiriwalen tun labɛnnen don ka taa kɛlɛ kɛ ni URSS ye. Mɔgɔ min tun ka di kosɛbɛ, o tun ye Charles tan ni fila ye. Suwɛdikaw tun b"a fɛ kosɛbɛ ka u yɛrɛ sara u ka dɛsɛ ni maloya tɛmɛnenw na kɛlɛw senfɛ minnu bɔnɛna Piɛrɛba ni Alɛkisandiri fɔlɔ la. O cogo la, Erɔpu jamanaw bɛɛ tun ye URSS kɛlɛ kaban. Ka fara o kan, Franco ni Salazar y"a latigɛ ka don kɛlɛ la foroba la walasa k"u niyɔrɔ ɲini nafolo minɛlenw na. Suwisi dɔrɔn de ma a sen don a la cogo la min tɛ se ka fɔ, nka a ye baarakɛlaw tilayɔrɔ dɔ fana ci.
  Jatedenw ka ɲɛtaa tun bɛ Naziw ka jɛkulu fan fɛ. Ka fara o kan, san 1944 Mɛkalo cɛmancɛ la, Alemaɲikaw tun bɛ ni ME-262 jet awiyɔn ba kelen ɲɔgɔn ye baara la kaban. Mobili yɛrɛ ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ, nka a motɛriw ma ban. Nka dɔɔni dɔɔni motɛriw ɲɛnabɔra, u fanga bonyalen don, u bɛ se ka da u kan ani u ka sɛnɛfɛnw ta dɔgɔyara.
  Kɛlɛ in daminɛna saheli fan fɛ. Fritz y"a ɲini ka segin labɛn kan min labɛnna OKW fɛ Operation Blau kama san 1942 Zanwuyekalo la, nka o kɔfɛ, Hitler y"a Changé a yɛrɛ sago la. Ni i bɛ ka Stalingrad kɛlɛ ka bɔ saheli ni worodugu fila bɛɛ la, siraw fɛ minnu bɛ ɲɔgɔn sɔrɔ. Nka fɔlɔ, Alimanw tun ka kan ka tɛmɛn ka don Don. Fasisiw Tigɛw taara binkanni in na, nka u ye lafasalitɔn barikama dɔ kunbɛn. Krautw ka ɲɛtaa kɛra dɔɔnin dɔɔnin, u y"u yɛrɛ siri lafasali la Soviyetiki sɔrɔdasiw kɔnɔna na. Komin a ye kilomɛtɛrɛ 35-40 dɔrɔn Kɛ Voronezh fan fɛ tile tan fɔlɔw la.
  O kɔfɛ, dɔgɔkun fila kɛlɛ gɛlɛn kɔnɔ, Naziw ye kilomɛtɛrɛ tan dɔrɔn kɛ ka taa ɲɛ, wa, bɔnɛba kosɔn, u wajibiyara ka jɔ.
  Kɛlɛ min kɛra saheli fɛ, o yiriwara ka ɲɛ kosɛbɛ. Soviyetiki sɔrɔdasiw man ca yen, wa a lafasali ka gɛlɛn. "Panthers", "Tigers", "Ferdinands" caman (o marifa min bɛ a yɛrɛ ta, o kɛra sababu ye ka caya kosɛbɛ k'a sababu kɛ bɔnbɔn strategiki dɛsɛ ye!) ani "Jagdtiger" model fɔlɔw ani "Sturmtiger" min bɛ baara kɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Alimanw sera ka lafasali sira fɔlɔw tigɛ ka baarakɛyɔrɔ sɔrɔ.
  O waati kelen na, Zapɔn kὲlɛcɛw fana Taara kὲlɛ in na. Samuraiw ye dɔ fara u ka pankurunw hakɛ kan ani u ka mobili kura cɛmancɛw tun tɛ dɔgɔya tiɲɛ na marifako ni bolicogo la ka tɛmɛ T-34-76 kan, wa u yɛrɛ tun ka fisa ni ɲɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw ye, hali n"u tun ka dɔgɔn u lakanani na ka bɔ kɛrɛ fɛ.
  Japon ye kɛlɛ ɲɛminɛ Mongolia, yɔrɔ min na a tun ka gɛlɛn kosɛbɛ ka lafasali sabati. Soviyetikiw ka komandan ye reserve dɛsɛ sɔrɔ, u ye kɛlɛ kɛ ka segin a fan saba bɛɛ kan. Wa baarakɛlaw bɔnɛna u la nɛnɛ waati kɛlɛ in na, o tun ka bon kosɛbɛ.
  Alemaɲi ka kɛlɛ min kɛra Tikhvin kan, ani Finlandikaw ni Suwɛdikaw ka bɔ Kɔgɔji jɛman kanal na, olu kɔsegira ni gɛlɛya ye. Naziw taara ɲɛ dɔɔni dɔɔni, nka a tun bɛ ɲini ka taa ɲɛ. Zuwɛnkalo cɛmancɛ la, saheli fan fɛ, Mainstein ka sɔrɔdasiw donna Stalingrad dugu kɔnɔ. Stalingrad kɛlɛ filanan daminɛna. Wa Zuluyekalo daminɛ na, Tikhvin ni Volkhov bin kɔfɛ, Finlandikaw, Suwɛdikaw ani Alimanw ye ɲɔgɔn sɔrɔ - ka kɛ bololanɛgɛ filanan ye Lenin dugu lamini na.
  O cogo la, ko gɛlɛnba dɔ kɛra Soviyetiki sɔrɔdasiw bolo.
  Nka Stalingrad ma a yɛrɛ di Mainstein ma. Wa o ye Alimanw bali ka binkanni dɔ yiriwa sira wɛrɛw fɛ. Saheli fɛ, i n"a fɔ a kɛra cogo min na san 1942, u sera Terek Da la dɔrɔn: u y"u siri Grozny ni Ordzhonikidze kɛrɛfɛ. Kɛlɛ gɛlɛnw tora senna Voronezh fan fɛ. Sɛtanburukalo la, Soviyetiki sɔrɔdasiw wajibiyara ka kɔsegin Don kɔfɛ. O ye fɛn ye min bɛ mɔgɔ lafili, k"a ye ko Ɔkutɔburukalo laban na, ɲɛfɛla min tun bɛ saheli fɛ, o seginna san 1942 kan, Naziw ka ɲɛtaa belebele waati la.
  A tun juguyara worodugu fɛ, yɔrɔ min na Leningrad y"a yɛrɛ sɔrɔ yɔrɔ min na, a lamininen don pewu. Ka fara o kan, Alimanw, Finlandikaw ani Suwɛdikaw sera ka Kɛlɛbolo bilenman ka lafasaliw tigɛ Karelian gun kan, ka Murmansk tigɛ dugukolo fɛ ka bɔ URSS yɔrɔba la.
  Soviyetiki jamana ka kulu binaani ɲɔgɔn tun bɛ u dan na. Nka, u hakɛ tun yɔrɔ ka jan a cogo kɔrɔ la. Suwɛdi ye division mugan ni duuru ɲɔgɔn bila kɛnɛ kan minnu ka minɛnw tun ka ɲi kosɛbɛ. U ni Finlandikaw ni Alemaɲi sɔrɔdasi minnu tun bɛ se kosɛbɛ, olu farala ɲɔgɔn kan, u ye tɛmɛko sɔrɔ jatebɔ siratigɛ la. Wa a ka gɛlɛn kosɛbɛ ka nafolo maralenw bila Kareli gun kan.
  Kuma bɛɛ la, Kɛlɛbolo bilenman ma se ka fanga sɔrɔ min ka kan, o de la Zapɔnkaw kɛra fanga ye k"a sɔrɔ u ma miiri, u hakɛ, n"u farala marifatigiw kan, o tɛmɛna miliyɔn duuru kan, wa tiɲɛ na, nin ye kɛlɛbolo filanan dafalen ye. O la, an tun ka kan ka min kɛ, o tun ye ka Alemaɲikaw n"u jɛɲɔgɔnw kɛlɛ ka segin.
  Dɔɔni dɔɔni, Soviyetiki sɔrɔdasiw ka mara yɔrɔ min tun bɛ Karelia, o dɔgɔyara, wa Murmansk datugulen don pewu ani a tun bɛ ɲini ka halaki. O la, juguw ka kurunba ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la ji jukɔrɔla kurunbaw tun bɛ kɔgɔji fanga la, o la foyi tun tɛ yen ka fɛnw sigi sen kan ni min ye.
  A fɔ man di nka, san 1944 Nowanburukalo la, URSS tun tɛ ni nafolo maralenw ye walasa ka segin san 1942 fɛn caman tigɛli kan. A bɛ se ka fɔ ko fɛn bɛɛ musaka kɛra walasa ka Kawuka bɔnɛ bali. Ka fara o kan, Alimanw ye binkanni in kɛ Stalingrad kan ni baarakɛcogo ɲuman ye, wa reservew tun ka kan ka wuli yen tuma bɛɛ, i n"a fɔ u bɛ don Tartarus kɔdingɛ kɔnɔ. Stalin ye yamaruya di ko u ka dugu minɛ Volga baji kan cogo o cogo. Nka n"i y"a jateminɛ ko juguw ka awiyɔnw fanga ka bon fiɲɛ na, a sɔngɔ kɛra fɛnba ye min tɛ se ka da a la.
  Ka fara o kan, Mainstein tun tɛ i ko Paulus, a tun tɛ kɔrɔtɔ ani a tun bɛ sɔrɔdasiw ladon. O de kosɔn, bɔnɛw hakɛ tun tɛ kɛlɛbolo bilenman nafa.
  Hitler ye Meinstein teliya, nka foro ɲɛmɔgɔ namaratɔ tun b"a dɔn a bɛ se ka a yɛrɛ tanga cogo min na ani ka degun muɲu.
  Kὲlɛminɛn sugu barikama dɔ tùn ye Sturmtigers ye. U tun bɛ ni bɔnbu-minɛnw ye minnu fanga ka bon kosɛbɛ, minnu tun bɛ fɛnw ci minnu girinya tun ye kilo kɛmɛ saba ni mugan ye. Ka fara o kan, o bɔgɔlanw bɛ boli ni misiriw ye, wa u fanga ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ howitzer bɔgɔlanw kan. I bɛ se k"u wele jaabi bɛnnen ye Katyusha ma, hali n"a bɛ siraw kan. Ka fara o kan, bɔnbu-bɔn-minɛn dɔw fana bilala kamiyɔnw kan, ni marifa ciyɔrɔ tun ka jan.
  Alemaɲikaw tun bɛ baara kɛ ni gazi-minɛnw fana ye. Ani tiɲɛ na, jet bɔnbɔnw.
  Desanburukalo la, Japonkaw ye Mongolia jamana bɛɛ minɛ a bɛ se ka fɔ ko u gɛrɛla Vladivostok la, ka Primorye ni Khabarovsk minɛ yɔrɔ dɔ la. Nka jenerali Frost y"u wajibiya u ka jɔ.
  Ka nafa sɔrɔ o la, Kɛlɛbolo bilenman ye kɛlɛbolo-kɛlɛbolo dɔw labɛn Alimanjamana kɛrɛfɛ minnu y"a ɲini ka Stalingrad tolen minɛ. Mun, hali dugu yɔrɔ fitinin dɔ tun bɛ kɛ san 1945 daminɛ na. Alimanw ye ɲɛtaa dɔw sɔrɔ san 1944, nka u yɛrɛ ma se ka Kaukase minɛ ani ka Baku tulu sɔrɔ. Tiɲɛ don, u yɛrɛ magow kama, u tun bɛ se hali bi ka bɔ Rumani, Hɔngiri, Libi, Kameruni ani Nizeriya.
  Leningrad tun lamininen don hali bi. Dumuni ni marifakisɛ marayɔrɔbaw dabɔra ka kɔn o ɲɛ, walasa dugu ka se ka kisi nin fonɛnɛ in na, ka taa a fɛ ka Wehrmacht n"a jɛɲɔgɔnw ka fanga nafamaw pinɛ.
  Soviyetiki ɲɛmɔgɔw fana sera ka fɛnɲɛnamafagalanw maracogo ɲumanw kɛ Lenin dugu kɔnɔ marifaw dilanni kama. Fɔlɔ nin ma fasisiw Di kojugu.
  Nka Murmansk balila pewu. Transport tan minnu bɛ taa dugu kɔnɔ, Krautw ye 9 kɛ ka ban.
  Zanwuyekalo la, Soviyetikiw ka komandan y"a ɲini ka Alimanw ka fanga kɔrɔbɔ cɛmancɛ la. Nka, a ma se ka se sɔrɔ lafasalitɔn barikamaba ni fɛɛrɛ kuraw kan. Ɲɛtaa hakɛ cayalenba tun ye duuru walima wɔɔrɔ ye, a ka fisa, a tun tɛ tɛmɛ kilomɛtɛrɛ 8 kan. Ani Soviyetiki jamanaw ka faranfasiw ka bɔnɛw tun ka bon kosɛbɛ. A fanba la fo ka Se a dabɔcogo tilancɛ ma.
  Nka Alemaɲi sɔrɔdasi dɔw hakili ɲagamina, o y"a to u ye Stalingrad minɛ... Marisikalo la, Alimanw yɛrɛ ye binkanni daminɛ Terek Da la. U sera ka Soviyetiki lafasali sira tigɛ ka Grozny ni Ordzhonikidze lamini, nka Fritz tun sirilen bɛ Vedeno, Shali ani dugubaw kɔnɔ ka tɛmɛ o kan.
  Grozny dugu yɛrɛ tora lamini na pewu fo Mɛkalo. Mɛkalo la, Stalingrad labanna ka bin. Dugu n"a kɔkankow tiɲɛnen si ma to yen, ka fara tankiw izini kan.
  Alimanjamana ka jɛkulu fana tun bɛ ka ban, nka Fuhrer tun b"a fɛ ka se sɔrɔ. Zanwuyekalo la, disiki in kɔrɔbɔli fɔlɔ minnu ɲɛnabɔra, olu Kɛra, a teliya bɛ Se mankan teliya fla ma, wa a janya bɛ Se kilomɛtɛrɛ 18 ma. Mɛkalo la, disiki in tun sera mankan teliya naani ma kaban, wa a ye pan ka se kilomɛtɛrɛ 30 ma.
  Nka o masin kura in, n"a ka pankurun bolicogo barikamaw bɛɛ n"a yɛrɛ ye, a kɛra fɛn ye min bɛ se ka kɛ tasuma misɛnninw ye, wa a sɔngɔ ka gɛlɛn. A ma mɛn, gɛlɛya in ɲɛnabɔra ni laminɛri sɛnɛfɛnw bɔli ye, nka o ye dɔ fara sɛnɛfɛnw ta kan, ka dɔ bɔ awiyɔn boli waati la. Wa disiki-aviyɔn yɛrɛ, a ka laminar "coat" kɔnɔ, o ma se ka tasuma bɔ ka ɲɛ.
  Nka "sɔgɔsɔgɔninjɛ minnu bɛ pan" waati tun daminɛna. Ka fara o kan, Alimanw ye trump card barikama sɔrɔ: "E" kalasi tankiw bɔnsɔn kura. U tun bɛ danfara don ni girinya kelen ye ni "Royal Tiger" ni "Panther" ye, u labɛncogo ka bon kosɛbɛ ani min ka bon kosɛbɛ, a silhouette ka dɔgɔ ani a ka kɛlɛkɛminɛnw ka bon.
  Jamalajɛ la ani kɛlɛyɔrɔ la, Panther-2 ni Tiger-2, o kɔfɛ Tiger-3, ye baara kɛ ka ɲɛ. Mobili laban in, n"a labɛncogo ka bon kosɛbɛ ani a ka jirisunba fitinin, a ka kɛlɛkɛminɛn barikamaw tun bɛ a la ani a motɛri fanga tun bɛ se 1080 ma. "Sogo" ma Minɛ abada. Nka "Panther" fɛn caman sɛmɛntiyalen, n"o ye "F" ye, o ye baara kɛ ka ɲɛ.
  K"a sababu kɛ fɛnw tɛ minnu na, Soviyetiki pankurunw tun tɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye minnu ka ɲi kosɛbɛ, wa fo ka na se bi ma, "Panther" y"a jɔyɔrɔ kunbɛn kosɛbɛ hali ni kanon ye min janya ye milimɛtɛrɛ 75 ye. Wa, ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn min janya ye milimɛtɛrɛ 120 ye, o y"a lakana kosɛbɛ ka bɔ Soviyetiki T-34-85 kanon na min janya ye milimɛtɛrɛ 85 ye. Nka, laala, Soviyetiki marifa min bɛ a yɛrɛ ta, n"o ye SU-100 ye, o kɛra Panther ka kɛlɛkɛminɛnw kɛlɛbaga ɲuman ye. T-4 tun tɛ baara la kaban. Wa, fɛn dilanni tankiw la, Panther kɛra fɛn ye min ka nɔgɔn ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan.
  Tanki fɔlɔ min ye ɲɛtaa sɔrɔ a labɛncogo siratigɛ la o ye tanki seriyali "Lion" ye. O tanki in ka tourelle (tourette) jiginna kɔfɛ, ka transmission, moteur ani gearbox (gearbox) tun bɛ unit kelen kɔnɔ ɲɛfɛ. O de kosɔn, mobili in ja tun ka dɔgɔ, wa kɛlɛkɛminɛn min tun bɛ ni kanon barikama ye min janya ye milimɛtɛrɛ 105 ye, o tun bɛ se ka suma ni "Royal Tiger" ye, wa tourelle ɲɛfɛla fanga tun ka bon ka tɛmɛ o kan.
  Tubabu seginni fana ye nafa Di Warabilen ma ko n"a bɛ Taa kungo kɔnɔ, a ka marifa janyalen dawolo tɛ nɔrɔ jirisunw na kosɛbɛ.
  Naziw fana ye fɛɛrɛ wɛrɛw kɛ k"a lajɛ, wa u ye Soviyetikiw ka jɔyɔrɔw fana bin ni awiyɔn barikamaw ye.
  Japon fana y"a ɲini ka taa ɲɛ, a laban na, a ye Vladivostok tigɛ ka bɔ dugukoloba la.
  Alimanw y"a ɲini ka don Moskow la Zuwɛnkalo ni Zuluyekalo la. Nka Soviyetiki jamana ka lafasali sira kɛra barika ye kosɛbɛ, wa Naziw ye bɔnɛba sɔrɔ. Hali Lev tanki tɛ se ka kɛ kɛlɛ la pewu, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, k"a sababu kɛ kɛrɛfɛla datugubaliya ye.
  Soviyetiki sɔrɔdasikulu ye baara kɛ ni marifa kalifa milimɛtɛrɛ 100 ye ka taa a fɛ. A jɛlen don ko nafolo tɛ URSS bolo ka se ka juguw ka pankurunw kɛlɛ ni pankurun kelenw ye, nka pankurunw kɛlɛli marifaw bɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ.
  E-100 min tun bɛ a modɛli fɔlɔ la, o kɛra sababu ye ka girinya kojugu ni tɔni 140 ye, wa a kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 120 ye (a ɲɛda tun ye milimɛtɛrɛ 240 ye!), hali ni a kɛra kɛrɛfɛ. O tun tɛ bɔli kɛ tugun. A kana fɔ ko Sosow bɛ kɔfɛ jigiya tɛ u ka layidu la.
  Tiɲɛ na, Waraba ka pankurun ni marifa minnu bɛ boli u yɛrɛ ye - E-10, E-25 tun ye Alemaɲi mobili kɔrɔlenw ye, yɔrɔ minnu na motɛri, transmission ani gearbox sigiyɔrɔ tun bɛ fara ɲɔgɔn kan. Nka, Alimanw ye minɛn caman dilan minnu tun bɛ kɔfɛ. Misali la, " Panthers ", " Tigers ", " Jagdtigers ", " Jagdpanthers " minnu ka silhouettes janyalen don kosɛbɛ minnu bɛ kɔfɛ yiriwali la.
  "E"-70 fana ma ɲɛ sɔrɔ pewu. Mobili in tun bɛ ni kanon barikama ye min janya ye milimɛtɛrɛ 128 ye ani a labɛncogo ɲuman, nka k"a sababu kɛ a nege ye ka kɛlɛ doni mara min bɛ se 80 ma a dɔgɔyalenba la, wa a kana tɛmɛ tɔni 70 kan, a ka kɛlɛkɛminɛnw lakanani kɛra fɛn ye min bɛ se ka suma ni "Royal" ye Tiger" - model 1944 ani a ma se ka kɛ sababu ye ka bɔgɔdaga sɔrɔ. "Tiger"-3 yɛrɛ lakanani ka fisa. Nka E-70 kan, motɛri min bɛ ni turbochargeur ye, n"a fanga ye so 1200 ye, o kɔrɔbɔra ka ɲɛ, o min y"a to pankurun in teliya bɛ se kilomɛtɛrɛ 60 ma lɛrɛ kɔnɔ siraba kan.
  A mana kɛ cogo o cogo, Alemaɲi ka pankurunw ye bɔnɛba sɔrɔ, i n"a fɔ senna-sɔrɔdasi. Dunanw ka divisionw ni Reich sabanan ka satelitiw bɛɛ bɔnɛna caman na.
  Awirilikalo cɛmancɛ la, Alimanw ye kilomɛtɛrɛ 40-50 dɔrɔn Kɛ cɛmancɛ la, wa u ma Se ka baarakɛyɔrɔ Sɔrɔ. Wa, bɔnɛ minnu kɛra, olu kɛra koba ye. Sɛtanburukalo la, Naziw ye kɛlɛ kura daminɛ saheli fɛ... Kalo kelen ni tila kɛlɛba kɔnɔ, juguw ye sira tigɛ ka taa Kaspian Kɔgɔji la, ka Kaukasi tigɛ dugukolo fɛ.
  Nka Soviyetiki jamana ka komandan sera ka fɛnw sigi senkan kɔgɔji fɛ, hali ni o kɛra sababu ye ka tiɲɛniba kɛ. Nowanburukalo la, Fritz, cɛsiriba ni tiɲɛniba musakaw, sera Volga delta la. Desanburukalo la, ɲɛfɛla jɔyɔrɔ sabatira. Danfara min tun bɛ Kawukasi kɛlɛbolow ni Soviyetiki jamana kunbabaw cɛ, o cayara. Ka fara o kan, Zapɔnkaw sera ka Vladivostok tigɛ, ka Soviyetiki dugu bila lamini na.
  Hali ni balili kɛra, Murmansk sera ka a yɛrɛ minɛ ni jagɛlɛya ye fo san 1945 Desanburukalo. Nka a binna hali bi...
  San 1946, kɛlɛw tora senna... Soviyetiki sɔrɔdasi kulu jɔyɔrɔ Caucasus kɔnɔ, a kɛra gɛlɛya ye kosɛbɛ. U bɛ tigɛ dugukolo fɛ, wa, bagabagali bɛ Baku bɔnɛ laban na.
  Stalin tun bɛ siran kosɛbɛ ani a farikolo tun sɛgɛnnen don. Kɛlɛ juguw kɛra Tikhvin fan fɛ. A ɲinina ka Leningrad lamininen kisi. Dugu yɛrɛ kɔnɔ, dumunifɛnw bilala kalo wɔɔrɔ kɔnɔ, dumuni kartiw tigɛra tugun.
  A daminɛ na, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye ɲɛfɛla tigɛ, nka o kɔfɛ, jugu, ni pankurun hakɛ min tun ka ca ni tɔw ye, o sera ka binkanni kɛ ka ɲɛsin Soviyetiki sɔrɔdasiw ma yɛrɛ, ka Soviyetiki sɔrɔdasi dɔw yɛrɛ tigɛ. Feburuyekalo tɛmɛna kɛlɛ juguw la worodugu ni saheli fɛ, yɔrɔ min na Soviyetiki sɔrɔdasiw ye jugu kɔrɔbɔ ani k"a ɲini ka Stalingrad minɛ kokura. Wa o laban in ye ɲɛtaa dɔ sɔrɔ. Soviyetiki pankurunw pɛrɛnna dugu kɔnɔ, nka, bɔnɛ ye a sɔrɔ, u ma se ka Naziw gɛn ka bɔ yen.
  Nka Stalingrad kɛlɛ sabanan daminɛna. Soviyetiki sɔrɔdasiw fana ye ɲɛtaabaw sɔrɔ Voronezh kɛrɛfɛ. Nka hali yen, Fritz, n"u bɛ baara kɛ ni tanki caman ye ani u ka fɛɛrɛbɔ sanfɛla, u sera ka ko in lasegin. Marisikalo la, ɛlikopɛriw ni disiki minnu bɛ i n"a fɔ disiki, olu y"a daminɛ ka u sen don kɛlɛw la kosɛbɛ. Alimanw ye ɲɛtaa caman Kɛ bɔgɔdaga pantaw la ani u sera ka misiri binkanniw Da Soviyetiki jɔyɔrɔw kan n"u ye. Nka tiɲɛ na, disiki awiyɔn ma ɲɛnamaya kɛ ka kɛɲɛ ni jigiya ye i n"a fɔ kabako marifa.
  I n"a fɔ von Braun ka misiri ballistiki kɛra cogo min na, a sɔngɔ ka gɛlɛn kojugu ani a tiɲɛni ka dɔgɔ cogo min na walasa a ka baara kɛ ni a ye kosɛbɛ kɛlɛ la walasa k"a yɛrɛ jo di.
  Nka Alimanw ye jet bɔnbɔnw sɔrɔ minnu kɔ tɛ, minnu bɛ se ka doni tɔni tan ta ani ka pan fo kilomɛtɛrɛ ba 16 (!).
  A fɔ man di nka, Soviyetiki jamana ka awiyɔn bolicogo tun bɛ kɔfɛ hali bi, wa, jugu tun bɛ se ka fanga sɔrɔ fiɲɛ kan pewu. A mana kɛ cogo o cogo, awiyɔn minnu bɛ boli ni propulsɛri ye, sariya siratigɛ la, olu tɛ se ka tɛmɛ jet awiyɔnw kan u bolicogo la. Wa an yɛrɛ ka yiriwaliw kɛra kɔfɛ kojugu. Wa, ka bɔ awiyɔnw na minnu bɛ boli ni propulseur ye ka taa awiyɔnw na minnu bɛ boli ni jet ye, o bɛ dimi kojugu.
  Ani, awiyɔn bolilaw ka kan ka dege kokura, awiyɔn boliyɔrɔw ka kan ka janya, ani sɛnɛfɛn suguya kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ ka kan ka labɛn. Ayiwa, motɛriw yɛrɛ bɛ ka kɔrɔbɔ hali bi ani ka u sɛgɛsɛgɛ!
  Alemaɲikaw y"u hakili ɲagami Stalingrad fɛ... Kabako don, Reich sabanan ni jɛkulu bɛɛ ka fanga tun bɛ ka ban, wa Kɛlɛbolo bilenman tun bɛ i n"a fɔ Phoenix kɔnɔ. Awirilikalo ni Mɛkalo fila bɛɛ tɛmɛna kɛlɛ juguw la Stalingrad kɛrɛfɛ. Wa hali zuwɛnkalo la, Kɛlɛbolo bilenman tun b"a ɲini ka taa ɲɛ hali bi, ka jugu pinɛ. Nka Zuluyekalo la, hali ni funteni tun bɛ yen, Naziw tun bɛ taa hali bi Kaspian Kɔgɔjida la Baku fan fɛ. Ɲɛtaa kɛra dɔɔnin dɔɔnin kosɛbɛ. A bɛ Kɛ kilomɛtɛrɛ 1,5 ye tile kɔnɔ. Dagestan ye snapped back... Soviyetiki sɔrɔdasiw ye Fritz n"u jɛɲɔgɔnw tiɲɛ azimuth bɛɛ la.
  U ye juguw gosi cɛmancɛ la ani worodugu fɛ. U ma sɔn ka gɛrɛ Arkhangelsk... Nka sɛtanburukalo la, Alemaɲi ka ɲɛtaa teliya Kawukasi jamana na. Kawuka kulu ka fanga dɔgɔyara kosɛbɛ, wa kɔgɔji min tun bɛ ni bolifɛn tan ye, o sera juguw ka fiɲɛ sanfɛla cogoyaw la fiɲɛ na, a cayalenba la, mɔgɔ fila walima saba. Utikalo laban na, o bɛɛ n"a ta, fasisiw donna Azerbaïdjan. Wa nowanburukalo la u taara ɲɛ ka taa Baku. Wa Desanburukalo daminɛ na, Krautw ye kelenya kɛ ni Turkiw ye Georgie...
  Hali ka kɔn Marisikalo ɲɛ kɛlɛw kɛra Kawukasi, wa a ka c"a la, Yerevan tora fo san 1947 Zuwɛnkalo.
  Nɛnɛ bɛɛ la, Kɛlɛbolo bilenman y"a ɲini ka taa ɲɛ ni sɛgɛnbaliya ye. U ye jɛkulu in bugɔ kosɛbɛ. Hali ni Zapɔnkaw labanna ka Vladivostok minɛ Awirilikalo la, o ye sira di URSS dɔrɔn ma ka sennateliya barikama sɔrɔ Amur baji cɛtigɛ.
  Hali n"a y"a sɔrɔ kɛlɛbolo bilenman ma ɲɛtaa yelen sɔrɔ n"a ka binkanniw ye nɛnɛ waati ni marisikalo la, a ye kalan tilennen di jɛkulu in ma. Alemaɲi sateliti jamanaw kɔnɔ, ko in juguyara ka taa a fɛ. Hadamadenw ka nafolo dɔgɔyara ani bɔnɛw tun ka bon kosɛbɛ. Sɔrɔko doni tun bɛ ka kɛ fɛn ye min tɛ se ka muɲu pewu. Hali ɲɛtaa minnu sɔrɔla ɲɛfɛ, olu tun bɛ Erɔpu cɛ diyabɔ nbɛda la dɔɔnin dɔɔnin. Hɛrɛ nege tun bɛ ka bonya ka taa a fɛ.
  Nka Hitler tun b"a fɛ ni kɔnɔnajɛya ye ka URSS ban. Hali n"a y"a Sɔrɔ jatebla minnu Kɛra k"a Fɔ ko Kὲlɛbolo bilenman bɛna bɔnɛ a ka kὲlɛbolo la Baku bɔnɛnen kɔ, o ma Kɛ tiɲɛ ye. San 1946, URSS ye marifa caman dilan min ma deli ka kɛ fɔlɔ: awiyɔn ba 60 ɲɔgɔn ani pankurun ba 40 ani marifa minnu bɛ se u yɛrɛ ma, marifa ba 250 ani marifakisɛw. Ɔwɔ, Soviyetiki awiyɔnw de ye Yak-9 kɛlɛcɛ-aviyɔn ye kosɛbɛ, n"o ye IL-2 binkanni-aviyɔn ye, min bɛ baara la hali bi. Yak-3 ni LA-7 tun bɛ dilan ni hakɛ fitininw ye. Hali bi, PE-2 ni TU-3 bɛ baara la. Ɔwɔ, awiyɔn bolicogo bɛ se ka jate ko kɔrɔlen don juguw ka jet monsters kama, nka o tɛ. I n"a fɔ T-34-85, IS-3 ani SU-100, mɔbili tɔw bɛ hakɛ fitininw na.
  Wa san 1947, T-54 y"a daminɛ ka don baara la, o min tun ka kan ka Alemaɲi ka fɛɛrɛbɔ kɛcogo ɲuman ban. Tiɲɛ don, T-54 min girinya ye tɔni 36 ye, o tun tɛ se ka barika sɔrɔ ka tɛmɛ jugu ka pankurunw bɛɛ kan, nka a tun bɛ se ka ɲɔgɔn sɔrɔ nɔgɔya la ni Panthers ni Tigers ye.
  Alemaɲi ka pankurunba tun ye E-50 ye, min tun bɛ wele ko Lion-3. Mobili in ni Warabilen bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na, nka a motɛri fanga ka bon ni so fanga 1200 ye ani a ka kɛlɛkɛminɛnw ka bon. A girinya tun ye tɔni 75 ye, Alemaɲi pankurun kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw janya cayara ka se milimɛtɛrɛ 140 ma, a ɲɛfɛla tun ye milimɛtɛrɛ 240 ye ni marifa milimɛtɛrɛ 105 ye ani barili janya ye 100 el ye. Alemaɲi ka mobili kura ka kan ka kɛ mobiliba ye. A ka fisa ni Soviyetiki ta ye marifaw ni kɛlɛkɛminɛnw na, nka a girinya ka ca ni siɲɛ fila ye.
  Nka, T-54 bɛ ka daminɛ dɔrɔn ka don a dilanni na.
  Nka san 1947 samiyɛ tun ka suma ka tɛmɛ o kan. Alimanw b"a ɲini ka bin Moskow kan tugun. U fana bɛ kari ka taa Saratov. Kὲlɛ bɛ Taa "ɲɛ fo ka Se samiɲɛ laban ma. Fritz somɔgɔw bɛ se ka Saratov ta hali bi. Nka Moskow yɔrɔ la, u sera ka taa ɲɛ fo kilomɛtɛrɛ bi wɔɔrɔ fo bi wolonwula. Rzhev ni Vyazma fila bɛɛ, hali ni o laban in tilancɛ lamininen don, u tora URSS fɛ.
  Moskow ma se sɔrɔ, wa Naziw n"u ka jɛkulu jugu ka kan ka nɛnɛ kunbɛn bɔgɔdaga kɔnɔ. Nin sen in na, Soviyetiki jamana ka komandan bɛ ka mɔgɔw kisi ani ka fanga lajɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, T-54 pankurun. Wa san 1947 desanburukalo tile 31, MIG-15 kɔrɔbɔra ka ɲɛ, o min ka kan ka Alemaɲi ka monopoli ban jet awiyɔnw kan fiɲɛ kɔnɔ.
  Tiɲɛ don, san 1948 Feburuyekalo la, Leningrad binna san caman lamini kɔfɛ. O ye bɔnɛba ye Soviyetiki fanga bonya la.
  URSS jɔyɔrɔ min tun bɛ san 1948 Mɛkalo la, o kɛra jigiya ye. Alimanw n"u ka jɛkulu bɛ Caucasus mara, o kɔfɛ Volga ka taa Saratov, ani Tambov ni Voronezh. O kɔfɛ, Orel kɔrɔn fɛ, a bɛ ɲini ka kɛ Tula kɛrɛfɛ, o kɔfɛ Vyazma ani Rzhev yɛrɛ kɛrɛfɛ, fo ka se Arkhangelsk ma.
  Ayiwa, mun wɛrɛ bɛ se ka kɛ o cogo la? Ka fara o kan, Zapɔnkaw bɛ Primorye bɛɛ mara Amur baji da la ani k"u jɛɲɔgɔn kelen minɛ: Mongolia.
  Wa kɛlɛ san wolonwula kɔnɔ, dugukolow tununna, URSS jamanaden tilancɛ ni kɔ tun sigilen bɛ minnu kan sani a ka minɛ, ani n"a sɔrɔla ka tɛmɛ o kan. Kɛlɛ san wolonwula kɔnɔ, Kɛlɛbolo bilenman ye sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi miliyɔn mugan ni kɔ bɔnɛ a la cogo min tɛ se ka segin. Mɔgɔ minnu joginna walima minnu kɛra fiyentɔw ye, an ma olu jate. Ni an ma bɔnɛba minnu sɔrɔ bɔnbɔnw, marifaciw ani kɔngɔba la, olu jate.
  Hali n"an y"a jateminɛ ko denbaya minnu bɔra yen, Stalin ka baarakɛlaw tun tɛ tɛmɛ miliyɔn kɛmɛ kan a ka fanga kɔrɔ, n"a sɔrɔla o tun ka dɔgɔ. Olu la, duurunan kelen-kelen bɛɛ bɛ don sɔrɔdasiya la. Sɔrɔdasi suguya miliyɔn mugan ɲɔgɔn. Denmisɛn minnu si bɛ san duuru la, pensiyɔn sɔrɔbagaw, ani kulu fɔlɔ ni filanan ka sebaliw tun bɛ se ka baara kɛ ni o masinw ye.
  Jamana in bɛ mobilize (jamakulu) la kosɛbɛ. Marifaw dilanni san 1947, o dɔgɔyara dɔɔnin dɔrɔn... O la, a ka surun kosɛbɛ ka Soviyetikiw ka jamana ban !
  Stalin yɛrɛ, a kɛra cogo o cogo, a tun t"a miiri o cogo la. Wa Hitler fana tun b"a fɛ ka sɛgɛn da Irisi kan - ka fɛn bɛɛ sɔrɔ siɲɛ kelen ! O la, bɛnkan si tun tɛ yen fewu.
  Samiya la, Alimanw ye binkanni kura daminɛ Moskow kan. U jigi tun b"a la hali bi k"u bɛ se ka faaba kari ka URSS ban. Ka bɔ kɛlɛbolo bilenman na, Moskow tun bɛ sɔrɔdasi ni milisi miliyɔn saba ni kɔ fɛ. U tun bɛ ni pankurun ba tan ni fila ye ani marifa minnu bɛ se u yɛrɛ ma. Tiɲɛ don, T-54 kɛmɛ duuru ɲɔgɔn dɔrɔn de bɛ yen, kɛrɛnkɛrɛnnenya la T-34-85 ni SU-100 minnu ye kɛlɛ kɛ. IS-3 tun dabilalen don kaban nin waati in na. IS-4 tanki damadɔ dɔrɔn de Bɔra k"a sababu Kɛ nin mastodon in ka fɛɛrɛbɔbaliya ye. IS-7 pankurun wɔɔrɔ de Bɔra, nka o mobili in ma Taa jamaba dilanni na. Hali ni, n"a sɔrɔ a kɛra fu ye. A tun bɛ se ka don Lev-3 tɔni 75 ka kɛlɛkɛminɛnw na minnu janya ye milimɛtɛrɛ 240 ye n"a ka kanon milimɛtɛrɛ 130 ye. Tiɲɛ don, Alimanw tun bɛ ni pankurunba ye min tun ka bon kosɛbɛ, n"o ye Royal Lion ye, a girinya tun ye tɔni 100 ye ni motɛri fanga ye 1800 ye, ani milimɛtɛrɛ 128 ni marifa ye min janya ka bon kosɛbɛ, a daminɛ na, a ka pankurun teliya tun ye mɛtɛrɛ 1260 ye segin kɔnɔ.
  Nka Stalin ma a mago don minɛn girinmanw na cogo dɔ la, wa a y"a fɛ: a ka fisa u ka kɛ fitininw ye, nka u yɔrɔ ka jan.
  Nka kɛlɛcɛ naani ninnu: Zoya, Victoria, Elena, Nadezhda tun t"o miiri. Wa u ye IS-7 pankurun sɔrɔ dɔrɔn u ka fanga kɔrɔ. Ka fara o kan, ani nimɔrɔ wolonwulanan na. O la, u naani ye nin mobili in dilan u yɛrɛ ka musakaw la. Npogotigininw ye sanubɔlanw sɔrɔ Sibiri jamana na, k"u di Lakana minisiriso ka nafolo ma. Wa sisan u yɛrɛ tun b"a fɛ ka marifa ci ka bɔ nin masin kabakoma in na.
  Wa, san 1948 Zuwɛnkalo tile 22 don nafama tun bɛ ka surunya dɔrɔn. Hitler ka sɔrɔdasiw tun bɛ jamanadenw ɲɛminɛ dɔrɔn, u tun b"a ɲini ka Soviyetiki dugu Rzhev tɛmɛ ani k"a lamini.
  Ani, Irisi demiurge ala denmuso naani, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, u y"a latigɛ ka u sen don o ko la waati gɛlɛnba dɔ la Irisi jamana bolo! U b'u ka Fasokanw - Rus' - kisi tuma bɛɛ waati ni yɔrɔ bɛnnen na !
  
  
  
  
  NI Nɛgɛ SƆRƆBƆLI TƐ yen
  Kuma bɛɛ la, kabako don, diɲɛ minnu bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na, olu fanba la, diɲɛ kɛlɛba filanan ni faso kanuba taabolo tun ka jugu Irisi ma ka tɛmɛ tiɲɛ kan. Laala, bawo fasisiw ka fanga min ye Erɔpu fanga ta, o seko tun ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ a sera ka min kɛ. Totalitarisimu jugu ni sɔrɔko suguya fɛnw faralen ɲɔgɔn kan, o bɛ nɔ bɔ ka tɛmɛ Tlebi jamana ka kapitalisimu liberali kan ani Stalin ka modɛli cɛmancɛ la, biroko siratigɛ la. A nisondiyalen don, kun damadɔw de kosɔn, minnu bɛ kɛ ni kuntilenna ye ani minnu bɛ kɛ ni hakili ye. K"a sababu kɛ ɲɛnajɛba ye, Naziw ma se ka baara kɛ n"u ka burufiyɛkanw ye.
  Alemaɲi sɛgɛsɛgɛlikɛla joli dɛsɛra dɔrɔn k"a sababu kɛ Alemaɲikaw tun bɛ baara kɛ ni nɛgɛ sɔgɔlan ye sɛbɛnw kɔnɔ, ani Irisikaw tun bɛ baara kɛ ni nɛgɛ nɔgɔman ye? Ani o fɛn fitinin sugu ye nɔba bila kɛlɛ taabolo la cogo di?
  A mana kɛ cogo o cogo, diɲɛ dɔ tun bɛ yen min ni ɲɔgɔn cɛ bɛ taa ɲɔgɔn fɛ, yɔrɔ min na kaban san 1941 Utikalo la, kunnafonidilaw dɔ min tun bɛ a janto kosɛbɛ, o ye o ko in sɔrɔ bala la. Soviyetiki sɛbɛn lakikaw ni Alemaɲi sɛbɛn nkalonmaw bɛ ɲigin ani... Soviyetiki sɛbɛnw kan, papier clip bɛ nɔgɔ ani o bɛ kɔlɔsi, nka Alemaɲi ta tɛ.
  Nin ye ko fitinin ye, nka a nɔ min bɛ Fasokanw ka kɛlɛba in taabolo la, o kɛra ko ye min nafa ka bon kosɛbɛ.
  Ikomi u y"u yɛrɛ tanga dɛsɛw ma ani ka baara kɛ Alemaɲi ka lasigidenw ka fanga kɔrɔ, u ye dalilu nafamaw sɔrɔ minnu b"a jira ko Soviyetiki sɔrɔdasiw ye binkanni dɔ labɛn Stalingrad kɛrɛfɛ. A dalen tun b"a la fo Adolf Hitler kuncɛba sɔnna o ma, wa a ye yamaruya di ko Nazi sɔrɔdasi minnu tun sigilen bɛ Volga baji kan, olu ka fara ɲɔgɔn kan kokura. Wa o tun nafa ka bon.
  Ni Rzhev-Sychov ka baara waati la, Kɛlɛbolo bilenman, min ka fanga tun ka ca ni Wehrmacht ye siɲɛ fila, o ma se ka Alemaɲi ka lafasalitɔn tiɲɛ, o tuma na Stalingrad, fanga balansi tun ka ɲi Naziw ma.
  Ani, san 1942 Nowanburukalo tile 19, waati tun ma ɲɛ ka ɲɛsin binkanniw ma. Avionw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la binkannikɛlanw, ma se ka wuli, wa marifaciw ye nɔba bila jugu ka lafasalitɔnw na minnu yiriwara. Soviyetiki sɔrɔdasiw, ikomi u taara kɛlɛ la, u y"u yɛrɛ minɛ. Hali pankurunw bilali sen kan, o ma se ka dingɛ dɔ kari Hitler ka lafasali la.
  Kɛlɛ juguw fana Kɛra Rzhev-Sychov sira fɛ. U tɛmɛna san kura don na. O dɔrɔn de la, ikomi u ye bɔnɛba sɔrɔ, Soviyetiki sɔrɔdasi minnu tun bɛ fan fila bɛɛ fɛ, olu y"u ka kɛlɛ jɔ. Hitler y"a bolo da Volga kan, nka Alemaɲikaw y"a daminɛ ka bugɔ Afiriki kɔnɔ. Churchill ye Montgomery ka binkanni wele Misira: daminɛ laban. A y"a Jira fana ko sisan, jɛɲɔgɔnw bɛna se sɔrɔ dɔrɔn.
  Tiɲɛ na, Rommel, hali n"a y"a sɔrɔ fanga belebelew bilali bɛ senna Afiriki, a ma ɲɛ sɔrɔ wa a ka kɛlɛbolo ye dɛsɛ sɔrɔ a ka dɛsɛ kɔfɛ. Walasa ka kɛlɛ kɛ ɲɛ fila kan, Reich sabanan tun ka kan ka jamanadenw bɛɛ lajɛlen ka lajɛba laseli kɛ san 1943 Feburuyekalo la.
  Ka fara o kan, Operasɔn Blau ka laɲini kunbabaw ma ɲɛ. Nka, san 1942-1943 nɛnɛ waatiw la, Wehrmacht, a ni tariku lakika tɛ kelen ye, a sera ka a yɛrɛ tanga dɛsɛba ma kɔrɔn fɛ. Zanwuyekalo laban na, Soviyetiki sɔrɔdasiw y"u ka kɛlɛ daminɛ kokura cɛmancɛ la: Rzhev-Sychov ka baara sabanan ani Stalingrad kɛrɛfɛ. Nka a t"a ja gɛlɛya ka jugu dɔ kari min sigilen bɛ lafasali barikama na. Kɛlɛw tun b"an hakili jigin sisan diɲɛ kɛlɛba fɔlɔ la. Lingering, jɔyɔrɔfalen. Tuma min na min ye binkanni kɛ, o bɔnɛna ka tɛmɛ min ye a yɛrɛ lafasa.
  Operation Iskra min kɛra walasa ka Leningrad hɔrɔnya, o bilala kɔfɛ. Stalin tun b"a fɛ ka Rzhev jirisun tigɛ joona ani ka se sɔrɔ jugu kan Stalingrad. Alemaɲikaw hakili jigira nɛnɛ tɛmɛnen kalanw na, u y"u yɛrɛ lafasa kosɛbɛ. Wa fo ka na se bi ma, u sera ka Soviyetiki sɔrɔdasiw ka binkanniw gɛn. I n"a fɔ a kɛra cogo min na, ni Krauts labɛnnen don, a man nɔgɔn k"u ka lafasaliw tiɲɛ. Wa Alemaɲi sɔrɔdasikulu ka jogo bɛ a cogo ɲuman na hali bi.
  Soviyetikiw ka kɛlɛ kɛra fo Feburuyekalo laban na, nka a ma ɲɛ sɔrɔ abada.
  Marisikalo daminɛ na, Soviyetiki sɔrɔdasikulu y"a ɲini ka binkanni kɛ Voronezh fan fɛ. Fɔlɔ ɲɛtaa kɔfɛ, Kɛlɛbolo bilenman donna Mainstein ka kɛlɛcɛw kɛlɛli kɔrɔ. Soviyetiki sɔrɔdasi belebelebaw laminina ani u wajibiyara ka kɛlɛ kɛ ka segin sira kan. Tɔnɔ minnu kɛra, kɛrɛnkɛrɛnnenya la fɛɛrɛtigɛ la, olu kɛra koba ye, wa Alimanw n"u jɛɲɔgɔnw sera ka sen sɔrɔ o siratigɛ la, ka Voronezh n"a kɔkankow minɛ pewu.
  Mainstein ka kɛlɛcɛ-kɛlɛ senfɛ, "Panthers" ni "Tigers" ye u sen don kɛlɛ in na u siɲɛ fɔlɔ la. Tanki kura ninnu y"u jigi da u ka jigiya kan, u yɔrɔ dɔ la. Ni u tun bɛ baara kɛ ni u ye cogo bɛnnen na, u tun ka fisa ni Soviyetiki bolifɛnw ye kɛlɛ nataw la.
  Sɔgɔsɔgɔninjɛ nɛnɛba donna ani hakilisigi ye masaya kɛ kɔrɔnfɛla ɲɛfɛ. Kɛlɛ juguw kɛra Tunisi jamana na.
  Fuhrer y"a ɲini ka bridgehead dɔ mara Afiriki kɔnɔ cogo o cogo. Walisa k"o sɔrɔ, Naziw yɛrɛ y"a latigɛ ka fɛɛrɛ dɔ tigɛ min ɲɔgɔn ma deli ka kɛ fɔlɔ. U ye ultimatum di Franco ma : walima a bɛ Alemaɲi sɔrɔdasiw bila ka tɛmɛ ka taa Gibraltar, walima a bɛ bin, i n"a fɔ Vichy gɔfɛrɛnaman. Generalissimo sen nɛnɛna, a sɔnna o ma. O waati kelen na, a y"a ɲɛsin Angletɛri ni Ameriki gɔfɛrɛnamanw ma ni ɲɛjibɔ ye : u kana kɛlɛ laseli kɛ Ɛsipaɲi kan, bawo o ma kɛ ka kɛɲɛ n"a sago ye !
  Awirilikalo tle 15, san 1943, Alimanw ye binkanni daminɛ Gibraltar kan, ka Tigers ni Panthers labanw fili. Kɛlɛbolo in binna pankurun kɛmɛ caman ka binkanniw kɔrɔ tile fila kɔnɔ. O binkanni in ɲɛmɔgɔya tun bɛ Paulus bolo, min hakili jigira ka bɔ kɔrɔnfɛla ɲɛfɛ. Kabako don, Alimanw sera ka yɔrɔ labanw minɛ, Stalingrad sow ani Stalingrad iziniw dɔrɔn san 1943 Awirilikalo tile fɔlɔ. O cogo la, Paulus y"a yɛrɛ labɛn yɔrɔ dɔ la, ka foro marali tɔgɔ sɔrɔ ani npanw ka se kɛlɛcɛ ka kuruwa okɛ buluw ma ka kɛ butiki ye.
  Gibraltar minɛni ye tubabu ni Ameriki ka don bali ka bɔ tilebin fɛ ka taa Mediterane kɔgɔji la. Wa o tɛmɛnen 'kɔ, Naziw yɛrɛ Sera ka Maroko Minɛ yɔrɔ surun na, ka jɛɲɔgɔnw ka kὲlɛbolo dɔw Labɔ Tunisi.
  Degun min tun bɛ Tunisi ka bɔrɔ kan, o barika dɔgɔyara, o kɔfɛ, Rommel bilala yɔrɔ wɛrɛ la tugun. Hitler y"a latigɛ ka sɔrɔdasi baara jɔ kɔrɔn fɛ sisan ani k"a ɲini ka Mediterane Kɔgɔji minɛ.
  Soviyetiki jamana ka komandan fana y"a daminɛ ka tugu makɔnɔni fɛɛrɛw la. Stalin ye min kɛ tariku lakika kɔnɔ, o de ye nin ye, wa a y"a latigɛ ka nin de kɛ sisan. Kapitaliw ka joli bɔn nalomanw yɛrɛ la. U ka ɲɔgɔn bugɔ ni marifa ye, an bɛna an fanga lajɛ ka gosi ni u sɛgɛnna pewu.
  Alimanw tun bɛ Tunisi worodugu minɛ hali bi, ani sɔrɔdasi minnu tun bɛ Field Marshal kura Paulus ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ, olu tun bɛ ka taa ɲɛ Kasablanka. Amerikikaw ye Tigɛw ni Panthers kɛlɛ. A y"a Sɔrɔ u ka Sherman barika tùn ka dɔgɔ o pankurun suguw la, ka Fàra T-4 bi kan.
  Wa Churchill, kalo saba sigasiga kɔfɛ, o bɛɛ n"a ta, a ye Kɛlɛ laseli kɛ Ɛsipaɲi kama. Nka o waati la, Alimanw tùn ye Maroc jamana bɛɛ Minɛ kaban, ka Alzeri Bìn. O la, o ma na ni kabako ye Franco bolo. Zuluyekalo tle 25, Aliman sɔrɔdasiw ye Alzeri faaba Minɛ, ka dɛsɛba Kɛ tubabuw la. Ɲɛtaa nɔgɔyara ni Rommel ka binkanni ye, ani Kissilring ka dɛsɛ barikama n"a jigincogo Mali kan.
  Kɔrɔnfɛla kɛlɛbolo tun sabatilen don ani a tun hakili sigilen don. Stalin, min ka sɔrɔdasiw tun ye bɔnɛba sɔrɔ kɛlɛ tɛmɛnenw na, o ye kɛlɛbolo bilenman fa kokura. Alimanw fana ye kulu kura sigi senkan ani k"u bila Gibraltar kɔgɔjida la ka taa Mediterane Kɔgɔji la.
  Alemaɲi ka jidagayɔrɔw ka baara kɛra sababu ye ka Ameriki ni Angletɛri kurunba tɔni hakɛ daminɛ ka dɔgɔya. Wa o fana ma kɛ sababu ye ka ɲɛtaa sɔrɔ Erɔpu saheli kɔgɔjiba kɛlɛw la.
  Mediterane kɔgɔjida la, ko min tun bɛ mɔgɔ bagabaga, o kɛra sababu ye Awirilikalo tile 6, Churchill y"a latigɛ ka jigin Faransi. Nka opereli in kɛra waati jugu kɔnɔ, wa a ma labɛn ka ɲɛ.
  Awirilikalo tile 10, Rommel ni Paulus ye ɲɔgɔn sɔrɔ, ka kɛ dagaba ye Alzeri kɔrɔnyanfan fɛ. Wa Awirilikalo tile 19, Mainstein, n"o ye janfaw matigi namaratɔ ye, o ye jɛkuluw ka sɔrɔdasiw tigɛ ka bɔ kɔgɔjida la.
  Fritz ka ɲɛtaa nɔgɔyara Amerikikaw ka latigɛbaliya fɛ, olu minnu y"a jate ko jigin min kɛra Faransi san 1943 ka kɔn a waati ɲɛ, ani jiginɛw dɛsɛba. Hakili sigilen don kɔrɔnfɛla ɲɛfɛ. Ka fara o kan, awiyɔn bɔli Alimanjamana na, o cayara ka tɛmɛ siɲɛ fila kan san 1943, ka tɛmɛ awiyɔn ba bi saba ni fila kan san kɔnɔ - hɛrɛ la, Alimanw ka baarakɛlaw ni dugukolo tun ka ca u ka fanga kɔrɔ ka tɛmɛ tiɲɛ kan. Wa Focke-Wulf mobili kura minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛn barikamaw ni marifaw ye, ka fara milimɛtɛrɛ 30 kanonw kan, olu ye tiɲɛni caman kɛ jɛkuluw ka awiyɔnw na.
  Balawu min kɛra Alzeri ni Faransi, o kɛra sababu ye ka san 1943 Awirilikalo kɛ nɛrɛ ye tiɲɛ na jɛkuluw fɛ.
  O ɲɛtaa suguw yɛrɛ diyara Stalin ye. Nka Churchill ka muɲuli banna. Kɔrɔn fɛ, hali fiɲɛ kɛlɛw banna, wa, partiw ka baara dɔgɔyara. Alemaɲikaw ye kɛlɛbolo kura caman sigi sen kan ka bɔ Soviyetiki jamanaden kɔrɔw la ani u yɛrɛ ye fɛn dɔ da i n"a fɔ sigida gɔfɛrɛnamanw minnu ye marifatigiw ye. O la, sigida fasodenɲumanw ka brigade danfaralenw ka bɔ kɔrɔn fɛ, olu tun bɛ kɛlɛ la Afiriki kɔnɔ kaban.
  Bulgari jamana Zar Boris fana y"a ka kulu ɲuman saba ci Tunisi, a bɛ iko a jigi tun b"a kan ko a bɛna koloni dɔw sɔrɔ a yɛrɛ ye dibi farafinna kan.
  Sɛtanburukalo la, Rommel ye kɛlɛba dɔ daminɛ Misira jamana na. A sera, ka baara kɛ ni fanga ka sanfɛla hakɛ ni jogo ta fan fɛ, ka Tripoli minɛ dɔgɔkun kelen binkanni in taamasiyɛn kɔfɛ.
  Tubabu ni Amerikikaw ye dɛsɛ sɔrɔ u ka dɛsɛ kɔfɛ Libi. O cogoyaw la, Churchill y"a jira ko dɛmɛn fɛn o fɛn bɛna di Bolshevik URSS ma, o bɛna jɔ ani k"a ɲini ko kɛlɛw ka bonya joona. Stalin y"a kɛ i n"a fɔ a ma a janto ultimatumw la. Hali ni, tiɲɛ don, labɛnw kɛra ka ɲɛsin wale juguw ma. Nka Koba tun ye nanbarakɛla ye, a yɛrɛ y"a ɲini ka ji kɔrɔbɔ walasa ka hɛrɛ danfaralen sɔrɔ. Kelen, Sɛtanburukalo laban na, Alimanw ye Libi jamana bɛɛ Minɛ, Tolbuk fana tùn b'a la, wa u yɛrɛ Dònna Misira ka Taa Alɛkisandiri.
  Paulus sera ka Angilɛw ka kɛlɛbolo nafamaba tɛmɛ, ka taa saheli fɛ ka taa Nil baji la. Tiɲɛ na, o kɛra balawu ye Angletɛri jamana kan Misira. O kɔ fɛ, Alimanw tùn bɛ Se ka Taa Suez kanal la ka Taa Irak, o kɔ fɛ, a ni Baku cɛ man jan.
  Latɛmɛni kɛra farati ye, wa Stalin ye yamaruya di ka binkanni daminɛ kokura Rzhev kan, ka fara Stalingrad minɛni kan kokura, ani o waati kelen na ka jugu mugumugu Worodugu Kawukasi.
  O kɔrɔ ye ko Ɔkutɔburukalo la, kɛlɛw daminɛna kokura o yɔrɔnin bɛɛ fan saba fɛ. Ani Nowanburukalo la fana Leningradsky kan.
  Nka, a tun man nɔgɔn ka jugu dɔ tiɲɛ min tun sɔgɔlen don kosɛbɛ ani min tun bɛ ni Panther ni Tiger pankurun girinman barikamaw ye. Soviyetiki sɔrɔdasiw tun bɛ jɔyɔrɔ lafasali juguw kunbɛn. Wa lafasali la, Alemaɲi ka pankurun kuraw ni marifa minnu bɛ u yɛrɛ boli, olu ye baara kɛ ka ɲɛ.
  O la sa, ɲɛtaa caman ma kɛ Ɔkutɔburukalo ni Nowanburukalo la. Fo ni Alimanjamana ka kɛlɛ in jɔra Suez kanal la. Wa o kɔfɛ waati dɔɔnin dɔrɔn... Nka, Paulus ni Rommel y"u ka sɔrɔdasiw ɲɛsin Sudan ma. Wa u y"a daminɛ ka Afiriki minɛ.
  Wehrmacht ma labɛn fɔlɔ ka binkanni kɛ nɛnɛ waati.
  O tɛmɛnen 'kɔ, Krauts ye jigiyaba Da Panther-2 kan i n'a fɔ masin min ka bon kosɛbɛ ani Tiger-2 ni Lion.
  Nɛnɛ tɛmɛna Kɛlɛbolo bilenman ka cɛsiriw la ka Krautw ka lafasaliw tiɲɛ. Nka yɔrɔ si tun tɛ se ka kɛ ka ɲɛtaabaw sɔrɔ. Hali ni bɔnɛ dɔ kɛra, jugu ye ko in lasegin a cogo kɔrɔ la ni binkanni ye min bɛ kɛ ni kɔsegin ye.
  Wa, o ko tun bɛ ka juguya ka taa a fɛ. Angletɛri jamana na, sɔrɔdasiw ka dɛsɛ kɔfɛ, politiki gɛlɛya dɔ wulila. Wote dɔ kɛra ka ɲɛsin Churchill ka minisiriɲɛmɔgɔ ma. Cogo di a bɛ se ka kɛ cogo wɛrɛ la ni hakilitigi Paulus ye Angletɛri gɛn ka bɔ Sudan ni Etiyopi.
  Gofɛrɛnaman kura ye hɛrɛ wɛrɛ di Alimanjamana ma. Ni an y"a jateminɛ ko Ameriki ye bɔnɛba sɔrɔ Alemaɲi ka jidagayɔrɔ la, Roosevelt ma sɔsɔli kɛ. Ka fara o kan, a jɔyɔrɔ Ameriki jamana na, o yɛrɛyɛrɛla. Wa Zapɔnkaw sera ka sebaaya misɛnnin fila-fila sɔrɔ, ka Ameriki ka ɲɛtaa sumaya. Donc, point de view - an ka bugu min bɛ da la, o ye se sɔrɔ.
  Nka, Hitler ye cogoyaw fɔ fɔlɔ minnu tɛmɛna. O kɔ fɛ, bɛnkan in Kɛra Franse Dugukolow ni Misira, ka Fàra min tùn ye Itali ta ye fɔlɔ, o Seginna. Sudan fana bɛ bin Reich sabanan bolo, nka Suez kanal bɛ baara kɛ ɲɔgɔn fɛ.
  O cogo la, a kɛlen kɔ ka bolo hɔrɔnyalen di a yɛrɛ ma Tlebi fɛ, Fuhrer y"a fanga bɛɛ fili kɔrɔn fɛ. Naziw y"u ka kɛlɛ daminɛ Moskow kama Mɛkalo la. Franse ni Angilɛw ka maraw sababu la, Libi tun bɛ ni petoroli bɛrɛ ye kaban, wa Hitler tun b"a fɛ ka se sɔrɔ joona.
  Ka fara o kan, Türkiye fana ye ɲɛfɛla filanan da wuli.
  Nka, Kɛlɛbolo bilenman ye jagɛlɛya ni jagɛlɛya jira kaban min tɛ se ka da a la, Soviyetiki jamana faaba kɛlɛw la. Ni an y"a jateminɛ, Alemaɲi ka ɲɛtaa teliya ma tɛmɛ kilomɛtɛrɛ kelen kan tile kɔnɔ. Awirilikalo laban na, Naziw sera ka taa ɲɛ fo kilomɛtɛrɛ kɛmɛ ni a ka ca ni kilomɛtɛrɛ kɛmɛ ye ni bɔgɔdaga bonya ye min ka ca ni kɛmɛ saba ye dɔɔnin.
  U gɛrɛla Moskow la, nka u bolila ka don Mozhaisk ka lafasalitɔn kɔnɔ. Olu kɛra nɔ fitininw ye. Ka fara o kan, Soviyetiki sɔrɔdasiw tun bɛ to ka juguw kɛlɛ. Soviyetiki pankurun kura T-34-85 ani IS-2 ye u sen don kɛlɛw la. A tɛ se k"a fɔ ko Alimanw bɔnɛna u ka nafaw la pewu, nka Kɛlɛbolo bilenman ma jɔ yɔrɔ kelen na, dɔnniya fana ma jɔ!
  Soviyetiki kɛlɛcɛ kura Yak-3 ani LA-7 bɔra kɛnɛ kan, minnu tun bɛ se ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni Alemaɲi ka awiyɔnw ye minnu bɛ boli ni propulsɛri ye. Tiɲɛ don, jugu bɛ ni trump cards reactive barikamaw ye kosɛbɛ o kɔfɛ. ME-262 ni HE-162 tun tɛ ni analozi si ye diɲɛ kɔnɔ. Hitler fana y"a latigɛ ka dankari kɛ tankiw dilanni n"u yiriwali la minnu ka nɔgɔn ka tɛmɛ tɔni bi duuru kan. O de kosɔn, T-4 ni Panther ye u dabila. "Panther"-2 y'a Jira ko a girinya ye tɔni 50,2 ye wa marifa barikama b'a la min motɛri fanga ye 900 ye. "Royal Tiger" ni "Lion" yɛrɛ tɛmɛna jinɛw girinya kan, n"o ye tɔni 70 ye. Ka kɛɲɛ ni parti ka sariya ye, Soviyetiki mobili girinya tun tɛ tɛmɛ tɔni 47 kan.
  Ikomi Naziw ma se ka Moskow minɛ, u y"u ɲɛsin Leningrad ma. U tun bananen don nin dugu in na tiɲɛ na. Bolociba dɔw daminɛna Sɛtanburukalo la. U fana tùn bɛ marifa 1000mm kalifaw ni robo-minɛnw na minnu bɛ ni wuluw ye.
  Hitler ye yamaruya di ko a ka Leningrad ta hali ni a kɛra cogo o cogo.
  Dugu sera ka binkanni saba kɔsegin sɛtanburukalo ni ɔkutɔburukalo la. Nka, Alimanw sera ka taa ɲɛ kilomɛtɛrɛ tan fo mugan, ka Peterhof bɔlɔn kuncɛ fana minɛ. Yɔrɔ dɔw la, u ka kuluw donna dugu kɔnɔ, o ye kulu in ka baarakɛcogo juguya. Nowanburukalo san 1944, Naziw ka se sɔrɔlen kɔ pariti kalataw la, Suwɛdi fana donna kɛlɛ la ni URSS ye.
  A ye o kumasen in laseli kɛ ni timinandiya ye: ka Piɛrɛba ni Alɛkisandiri ka dɛsɛw waleɲumandɔn. Suwɛdi jamana ka kulu kura sera ɲɛfɛ, ka fara Finlandekaw kan, u ye binkanni daminɛ dugu kan ka bɔ worodugu fɛ. Wa Naziw ye binkanniw daminɛ kokura ni fɛn wɛrɛw ye, Sturmtiger ani Sturmaus min fanga ka bon kosɛbɛ, ka fara E-100 pankurun kan, n"o ye diɲɛ kɔnɔ fɛnɲɛnama fɔlɔ ye min girinya bɛ tɛmɛ tɔni kɛmɛ kan.
  Hali ni Soviyetiki sɔrɔdasiw ni milisiw ka cɛsiriba ni u ka se ka muɲu, ani fana ka binkanni jugu kɛ ka ɲɛsin Novgorod ma, dugu ma se ka kisi. Nka, san saba laban ma bin fo san 1945 zanwuyekalo tile 27, o b"a jira ko dan tɛ muɲuli la. Wa dugu yɛrɛ ye bloki kuuru bɛɛ kɛ: tile 1270! N"a sɔrɔ o ye dugu dɔ datugucogo jan ye bi kɛlɛw la.
  Hali ni Alimanw n"u jɛɲɔgɔnw ye bɔnɛba sɔrɔ, o laɲini yɔrɔ dɔ dafara. Soviyetiki duguba filanan min tun nafa ka bon kosɛbɛ, o binna, ani jugu kulu min fanga ka bon kosɛbɛ, o bolow hɔrɔnyara.
  Nɛnɛ waati la, kɛlɛ tun ka jugu kosɛbɛ. Alemaɲikaw tun bɛ baara kɛ ni awiyɔnw ye minnu bɛ tugu ɲɔgɔn na, minnu bɛ wele ko jet, n"u fanga bɛɛ ye. URSS tun tɛ ni pariti fanga ye u kama. O y"a to a tun ka gɛlɛn ka nafa sɔrɔ fiɲɛ na. O kɔ fɛ, jugu de ye fanga Sɔrɔ yen. I n"a fɔ k"a sɔrɔ Alemaɲi pankurunw y"u ka nafaw mara cogo min na. Wa u yɛrɛ ye dɔ fara u kan ni "E" seriyali nali ye.
  Ni an y"a suma ni Tigers ni Panthers ye, E-series tankiw tun bɛ ni labɛncogo ye min ka bon kosɛbɛ, u silhouette tun ka dɔgɔ, wa o de kosɔn, kɛlɛkɛminɛnw tun ka bon kosɛbɛ kɛrɛfɛ.
  Soviyetiki dɔnniya ka jaabi fo ka na se bi ma, o kɛra IS-3 dɔrɔn de ye, n"o ye tourelle ɲɛda lakanani barikama ye. T-54 tun bɛ ka labɛn hali bi, wa T-44 ma ɲɛ sɔrɔ tugun.
  Nka, Hitler y"a ka laɲiniw Changé san 1945 Mɛkalo la. Wa k"a dan Kɛ mɔgɔ kelen-kelen ka binkanniw na, a ye binkanniba in Kɛ Kakase jamana na. A tun ka nɔgɔn ka tɛmɛn ka kɛlɛ kɛ yen. O la sa, Stalingrad minɛni kɔfɛ, Soviyetiki kulu ka fɛnw dili kɛra gɛlɛya ye. Ka fara o kan, Feburuyekalo la, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye se sɔrɔ kosɛbɛ Ottomanw kan Transcaucasia, ka Turkiw wajibiya ka boli Yerevan ani ka Kars mara hɔrɔnya.
  Alimanw ye lafasaliw kari ani, u tɛmɛna Volga baji fɛ, u sera Kaspian Kɔgɔji la. Grozny binna zuwɛnkalo tile 15, kɛlɛ gɛlɛn kɔfɛ, Sukhumi binna zuwɛnkalo tile 23, Zugdidi binna o kalo kelen in tile 29. Tbilisi minɛna zuluyekalo laban na ni Kutaisi ye. Awirilikalo la, fasisiw labanna ka Dagestan minɛ, ani Poti fana, ka se Armeni ka bɔ worodugu fɛ. Sɛtanburukalo la, u ni Turkiw ye ɲɔgɔn sɔrɔ, binkanni daminɛna Baku kan. Dugu koloma in tora senna fo Nowanburukalo tile 6, san 1945. Kɛlɛ dɔw kɛra kuluw la, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Yerevan, fo ka se Desanburukalo laban ma.
  Kɛlɛ juguw fana Kɛra cɛmancɛ la. Alimanw sera ka gɛrɛ Tula la, ka Kalinin yɛrɛ ta, nka o kɔfɛ, u jɔra. Nka, ɲɛfɛla surunyara, wa kilomɛtɛrɛ biwɔɔrɔ tɛ tɛmɛ faaba kan kaban.
  San 1946 daminɛna ni nɛnɛba ye. Soviyetikiw ka komandan, k"a sɔrɔ u tun b"a fɛ ka Alemaɲi ka kɛlɛ bali, u girinna kosɛbɛ juguw ma.
  A fɔ man di nka, jugu ka nafa min bɛ fiɲɛ na, o cayara dɔrɔn. Luftwaffe jet awiyɔnw, bɔnɛ ye a sɔrɔ, u tun bɛ ka ɲɛtaa sɔrɔ tuma bɛɛ. Yɛlɛma kura dɔw Kɛra ME-262 la, teliyaba dɔ fana b"a la. Fana, jet kɛlɛcɛ barikama TA-183, min ka bon kosɛbɛ ni wuluwuluw ye HE-262, ani awiyɔn injiniyɛri baara ɲuman lakika ME-1010 ni wuluw sɔgɔlenw bɛ kɔrɔsi.
  Wa URSS ka kɛlɛcɛ ŋana tora Yak-9 ye. Mobili tun ye kura ye fɔlɔ, nka sisan a jɛlen don ko a kɔrɔla.
  Nka Luftwaffe fana bɛ ni Yu-287 ye, wa Yu-387, TA-400, TA-500 jet bomber bɔra kɛnɛ kan. Ani binkanni-aviyɔnw ye jet ye. Wa HE-377 ye fɛn ye min bɛ se ka kɛ fɛn ye ani HE-477 fana bɛ se ka kɛ fɛn ye min bɛ se ka kɛ fɛn caman ye.
  Ani E-70 seriyali ni tankiw girinya bɛ se "Royal Tiger" ma, nka a lakanani barika ka bon kosɛbɛ.
  Wa, baara kɛlen lakika tun ye piramidi tanki ye min jirala nɛgɛ la Fuhrer ka wolodon kama san 1946 Awirilikalo tile 20. Hitler yɛrɛ ye tɔgɔ da a la ko "Imperial Lion".
  Mobili in cogoya tun bɛ i n"a fɔ piramidi janyalen, flakɛlen, ni wuluwulu misɛnninw tun bɛ jidagayɔrɔ duguma bɛɛ datugu. O la, sanubɔlan tun t"a la, o min ye dɔ fara jamana tigɛcogo kan kosɛbɛ. Ka fara o kan, so sanfɛla tun tɛ tanki in na, wa a ka kɛlɛkɛminɛnw tun bɛ bɔ fan bɛɛ la, u tun bɛ ni kɔrɔtacogo ɲuman ye. A girinya tun ye tɔni 99 ye, a tun bɛ ni milimɛtɛrɛ 128 marifa ye min bɛ se ka kɛ awiyɔn kɛlɛli ye, a barili janya ye 100 EL ye, a motɛri fanga tun ye so 1800 ye, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn tun ye milimɛtɛrɛ 300 ye. Ka fara o kan, jirisunw bɛ kɛ yɔrɔbaw la minnu bɛ jɛgɛn hakili la, ɲɛfɛla tilancɛ fɔlɔ la ani milimɛtɛrɛ 250 bɛ kɛ yɔrɔ filanan na min bɛ kɔrɔta. O cogo la, a kɛra pankurun barikama ye diɲɛ kɔnɔ, min tɛ se ka don marifa ciyɔrɔ bɛɛ la ani n"a binna ni bɔnbuw ye ka bɔ san fɛ.
  Fuhrer y"a yamaruya o yɔrɔnin bɛɛ k"a bila baara la joona ani o waati kelen na, ka binkanni caman sɛmɛntiya ni howitzer ni bɔnbu fililan ye.
  O la sa, Naziw ye fɛnw mara, u tun ka kan ka kari. Nka, a fɔ man di nka, jugu dɔ min tun kuncɛlen don kosɛbɛ ani min barika ka bon fɛɛrɛko siratigɛ la, o minɛna. Wa mɛkalo laban na, laada la, siraw jalen don tuma min na, binkanni in daminɛna.
  Fritz y"a ɲini ka Moskow ni Tula tɛmɛn. Kɛlɛw kɛra ni fanga ni u bonya ye min ɲɔgɔn ma deli ka kɛ fɔlɔ. Nka Soviyetiki sɔrɔdasiw tun ka kan k"a fɔ ko u tɛ se ka se sɔrɔ u kan. Kalo saba kɛlɛw kɔnɔna na, Naziw sera dɔrɔn ka Tula lamini ka se Kashina ani ka gɛrɛ Moskow ka bɔ worodugu fɛ, ka kumaɲɔgɔnya tigɛ yɔrɔ dɔ la. Kɛlɛ in tun bɛ ka kɛ dugu yɛrɛ nbɛdaw la kaban.
  Stalin bɔra faaba la ka taa Kuibyshev. Nka Naziw ye binkanni daminɛ Saratov kan Zuluyekalo la. O dugu in Bìnna Awirilikalo tle 8. Ikomi Kuibyshev y"a yɛrɛ sɔrɔ sisan farati la ka surunya ɲɛfɛ, o sɔrɔdasi kuntigiba y"a ka sigiyɔrɔba wuli ka taa Sverdlovsk. Kɛlɛ minnu kɛra Moskow, olu tora senna fo ka se Sɛtanburukalo ma. A tle 18, Kashira binna. Ɔkutɔburukalo daminɛ na, URSS faaba tun bɛ ɲini ka lamini, wa san 29, kɛlɛ gɛlɛn kɔfɛ, Kuibyshev fana binna. Ka fara o kan, Alimanw ye Guryev ni Uralsk minɛ.
  Nowanburukalo tun falen bɛ kɛlɛ juguw la. Nowanburukalo tle 7, Krautw ye sira tigɛ ka taa Krεmlin, nka u gɛnna ka segin kɔ ni binkanni jugu ye. Wa o kɛlɛ in senfɛ, Moskow ka komandan kɔrɔsigi, n"o ye Marisikalo Rokossovsky ye, o sara!
  Ani Soviyetiki awiyɔn bolila tɔgɔba Kozhedub ye Alemaɲi ka awiyɔn kɛmɛnan bin, ka kɛ Soviyetiki mɔgɔ fɔlɔ ye min ye URSS ka cɛfarin tɔgɔ sɔrɔ siɲɛ naani. Ani fana san 1946 Nowanburukalo tile 7.
  Desanburukalo tile 4, Moskow lamini na, blockade ring labanna ka datugu. Nka faaba n"a ka kɛlɛbolo tolenw ye kɛlɛ kɛ fo ka se Ɔrɔmu Ɔrɔmu ka Noɛli ma san 1947 Zanwuyekalo tile 7.
  Binkanni min kɛra faaba kan, o ɲɛmɔgɔya tun bɛ Mainstein bolo. O de kosɔn a ye nɛgɛso kuruba ka kuluba filanan sɔrɔ Hermann Goering kɔfɛ.
  Nka kɛlɛ ma ban fɔlɔ. Stalin min bɛ bɔ Sverdlovsk, ale ye layidu ta ko a bɛna t"a fɛ kɛlɛ in na. Alemaɲikaw fana tun sɛgɛnnen don kosɛbɛ. Saheli fan fɛ, u ka sɔrɔdasiw gɛrɛla Penza ni Ulyanovsk la ka jɔ. Marisikalo la, Soviyetikiw ye binkanniw daminɛ. Nka Awirilikalo la, u tun wajibiyalen don hali bi ka bɔ Ryazan. Wa Mɛkalo la, Naziw ye Gorky dugu lamini, ka tɛmɛn ka taa Kazan ka bɔ saheli fɛ. Zuwɛnkalo la, Krautw ye Orenburg minɛ ka gɛrɛ Ufa la. Kɛlɛbolo bilenman kɛlɛli barika dɔgɔyara, dusukunnataw binna ani jamanadenw ka bɔli daminɛna. Nka, u tùn bɛ yen tuma bɛɛ, nka faaba binna kɔ fɛ u fanga Dɔgɔyara siɲɛ caman. Nege si tun tɛ mɔgɔ si la ka sa Stalin kosɔn. Nka mɔgɔw ye fasisiw kɛlɛ u Fasokanw kosɔn.
  Soviyetiki gɔfɛrɛnaman ka fanga fana binna. Zuluyekalo la, Alemaɲikaw donna Sverdlovsk dugu kɔnɔ. Stalin n"a ka kuluw taara Novosibirsk. Ural jamana na, kɛlɛ tun bɛ senna fo Awirilikalo... Alimanw tun bɛ gɛlɛya sɔrɔ kumaɲɔgɔnya siratigɛ la ani partisanw ka walew cɛsirilenw fɛ. Nka kɛlɛ wɛrɛw kɔrɔ bɔra a la kaban.
  Nka, Stalin tun jigi dalen bɛ fɛn dɔ kan hali bi. Alimanw ye Tobolsk dugu tiɲɛ Sɛtanburukalo la. Nka u bilala kɔfɛ sanjiba fɛ min nana tilegan fɛ. Tilemana surunya ye kɛlɛ dabila Siberi, nka Naziw sera ka Cɛma Azi jamana bɛɛ minɛ. Nɛnɛ waati u ma u ja gɛlɛya ka taa Novosibirsk. Nka Stalin fana tun man kɛnɛ, wa a taara Vladivostok dugu la min tun ka suma.
  San 1948 Sera. Naziw tun be ni diskɛtiw ye kaban. Ka fara o kan, tankiw minnu ka dɔgɔ kosɛbɛ ni turbojet motɛriw ye, olu bɔra kɛnɛ kan. Tiɲɛ na, a sumayalen kɔfɛ, min bɛ to yen, o ye k"u ka taama kɛ ni se sɔrɔli ye, ka duguw minɛ.
  Nka Beria ye baga don Stalin la min tun bananen don kosɛbɛ kaban, ka Reich sabanan di a ma, ka kɛɲɛ ni Soviyetiki fanga lakanani ye Siberi.
  Hitler, min tun sɛgɛnnen don kosɛbɛ kɛlɛ in yɛrɛ la, a tun bɛ ɲini ka sɔn, nka fɔlɔ, a ye Novosibirsk minɛ san 1948 Mɛkalo la. Wa o yɛrɛdi bolonɔbila Kɛra zuwɛnkalo tle 22 san 1948, taamaʃyɛn don dɔ la - sàn wolonwula tigitigi ka Bɔ binkanni waati la URSS kan. Diɲɛ kɛlɛba filanan labanna nin cogo de la. Ameriki ye Zapɔn Kὲlɛ kabini sàn 1945, ka atomikɛ bɔnbu dɔ Kɔrɔbɔ. O la, Fuhrer tɛ jago kɛ ka taa jamana kɔkan.
  Nka, Beria ma mɛn fanga la. Soviyetiki ace tɔgɔba, air marshal ani URSS Kozhedub ka cɛfarin min ye siɲɛ wolonwula kɛ, o bɛna se ka sɔrɔdasi fanga tiɲɛni kɛ ani ka jamana lafasali jɛkulu ɲɛmɔgɔ min ma diya mɔgɔw ye, o ka fanga tiɲɛ. Beria n"a jɛɲɔgɔn damadɔw fagara marifa cilen na. Reich sabanan yɛrɛ la, san 1953 Marisikalo la, faso kanubagaw ye Hitler ban. Wa Goering sara dɔrɔguta fɛ dɔɔnin ka kɔn o ɲɛ, k"a sɔrɔ Himmler fagara marifa cilen na k"a sababu kɛ siga ye ko a ye dabali tigɛ.
  Kɛlɛ jugu dɔ kɛra SS cɛ, min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Schellenberg bolo, ani sɔrɔdasi minnu ɲɛmɔgɔya tun bɛ Generalissimo Mainstein bolo. O bɛɛ kɛra sababu ye ka jamanadenw cɛ kɛlɛ. O de kosɔn, Reich sabanan binna. Ani URSS min dɔgɔyara, o y"a daminɛ k"a ka fanga segin a cogo kɔrɔ la dɔɔnin dɔɔnin. Tariku donna 'sèn na tugun. Alimanjamana ka wuli kabakoma, fununen ka tɛmɛ Genghis Khan ka mansamara kan, o kɔfɛ ɲɛmɔgɔba ka saya - ɲagami ni tununi.
  Ani masakɛw ka ɲɔgɔn lajɛ dɔɔnin dɔɔnin, Baikalsk dugu dɔrɔn de kɛra faaba ye. URSS, min tilalen don mara caman ye ni marifa maralenw ye minnu sigira senkan Alimanw fɛ, o farala ɲɔgɔn kan tugun. Sebaayaba min Kɛra o Kɛra Moskow minɛni ye, o min ye Naziw ka jὲkulu fili. Tiɲɛ don, Ukɛrɛni, Belarus ani Baltik jamanaw, ani Georgie, Armeni ani Azerbaïdjan y"u ka yɛrɛmahɔrɔnya mara. Reich sabanan binkanni kɔfɛ, Ameriki kɛra diɲɛ fangatigi ye. Gofɛrɛnaman min bɛ Ameriki dɛmɛ, o fana Sìgira Sinuwa jamana na.
  Nka dɔɔni dɔɔni sankolola mansamara kɛra yɛrɛmahɔrɔnya ye ka taa a fɛ. URSS kɔnɔ, Kozhedub ka fanga tiɲɛni de facto kɔfɛ, jamanakuntigi ka sariyasunba dɔ sigira senkan, nka dan bɛ fanga la waati fila kɔnɔ. Kalataw kɛra cogo wɛrɛ la, wa jamanakuntigi ka jɔyɔrɔ tɔgɔ wɛrɛ tun bɛ o la: jamanadenw ka ɲɛmɔgɔ.
  Jamana in tun ye sɔrɔko ɲagaminen ye ani min tun bɛ yiriwa teliya la.
  Nka tariku Changé cogo min na ka bɔ papier clip kelen na, o filɛ nin ye. U bɔnɛna diɲɛ kɛlɛba filanan na, hali n"u ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye. Wa, o nɔ kɛra balawu ye. Ka fara o kan, Alimanjamana sera ka bonya sɔrɔ waati dɔɔnin dɔrɔn de kɔnɔ.
  Wa Ameriki tun bɛ ka fanga dɔgɔya dɔɔnin dɔɔnin, diɲɛ tun bɛ ka kɛ multipolar ye, o kɔrɔ ye ko ɲagami tun bɛ ka caya a kɔnɔ. O kɔfɛ, sigikafɔ bɛ dɔgɔya. Wa a bɛ Taa ɲɔgɔn fɛ ni sisan san kɛmɛ mugan ni kelennan ta ye.
  Ayiwa, mun na hadamadenya bɛ sama kosɛbɛ ka taa tila-tila ni ɲagami na?
  
  
  TROTSKY KA STALIN KA SƆRƆ
  Tukhachevsky ka kanpaɲi min kɛra Warsaw kan, o ma ɲɛ sɔrɔ fɔlɔ Stalin ka jalaki kosɔn - min, sanni a ka sɔrɔdasi bilenmanw ka saheli fan datugu minnu bɛ ka taa ɲɛ Warsaw kan. ye Sofaw ka kɛlɛbolo fɔlɔ wuli ka taa Galisi fan fɛ. Ka fara o kan, hali ni kɛlɛboloba minnu tun bɛ Yusufu ka fanga kɔrɔ, a sera ka se sɔrɔ Polɔɲiw fɛ. Kɛlɛbolo bilenman ye bɔnɛ sɔrɔ Warsaw kɛlɛ la. Polognew ye 'kὲlɛ-kὲlɛ Daminɛ, u ye jamana Minɛ Slutsk fana tùn b'o la ani hali Minsk y'a Minɛ tile damadɔ kɔnɔ.
  Nka, o tuma na fɛ, Tlebi jamanaw ma a ja gɛlɛya ka wari di ka joli-kɛlɛ wɛrɛw kɛ ni Bolshevikw ye. Warsaw ye hɛrɛ sigi ani jamanadenw cɛ kɛlɛ banna joona.
  Nka tariku sira wɛrɛ bɛ yen ani diɲɛ caman minnu bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na, olu dɔ la kelen. O yɔrɔ la, Lenin ye yamaruya di ko Stalin ka bɔ yen, min tun tɛ se kosɛbɛ sɔrɔdasi koɲɛw la ani min tun ye kapitiri ye, ka bɔ saheli fan fɛ, ani ka Tukhachevsky ka komandan kelenya sigi senkan, k"a sɔrɔ a ye Budyonny mara Sofaw ka kɛlɛbolo fɔlɔ kan.
  O cogo la, binkanni min kɛra ka bɔ Warsaw saheliyanfan fɛ, o ma ɲɛ, wa Kɛlɛbolo bilenman min ye dusu don a kɔnɔ, o ye se sɔrɔ kɛlɛ jugu dɔ la. Pologne jamana faaba binna. A jɔlen kɔ yen waati dɔ kɔnɔ, ka fanga wɛrɛw sɔrɔ, Tukhachevsky taara Lvov ani Krakow.
  Waati dɔ kɔnɔ kɛlɛ in tora senna Wrangel fɛ, ani binkanni wɛrɛ kɛra Crimea kan. O kɔfɛ, Kɛlɛbolo bilenman ye Baltik jamanaw minɛ worodugu fɛ, ka Azerbaïdjan, Armeni ani Georgia hɔrɔnya saheli fɛ. Lafiya dɔ kɛra waati dɔɔnin kɔnɔ. Soviyetiki Irisi mago tun bɛ lafiɲɛbɔ ni waati dɔɔnin lafiɲɛbɔ la, o de kɛra NEP ye. Nka Trotsky tun b"a sinsin hali bi ko Tsar ka Irisi jamanaw bɛɛ ka segin. O de kosɔn, san 1921 samiyɛ la, Kɛlɛbolo bilenman ye Finlande minɛ, ni Tlebi jamanaw ka bɛnkan ye.
  San 1922, Primorye minɛna, o kɔfɛ Sakhalin worodugu. Trotsky, min ka fanga i n"a fɔ sɔrɔdasi-yɛrɛla-jɛkulu ɲɛmɔgɔ, o barika bonyana kosɛbɛ, o sera ka Lenin nɔ bila ka Stalin gɛn, min tun jiginna jɔyɔrɔ filanan na.
  Kabako don, ikomi mɔgɔ yɛrɛ fanga barika bonyana, kapitalisimu yɔrɔ dɔw barika bonyana ka taa a fɛ sɔrɔko la.
  Trotsky yɛrɛ kɛra numanfɛla ye kosɛbɛ k"a sababu kɛ a nege ye ka kɛ mɔgɔ senuma ye ka tɛmɛ Pape kan walima ka kɛ mɔgɔ ye min ka jugu ka tɛmɛ Stalin kan. Nka, ikomi a ye fanga sɔrɔ, Yahutu min tun bɛ se kosɛbɛ, o taara a fɛ a ka jamana kɔkankow politiki balannen na. K"a sɔrɔ a ma kominisi hakilinaw bila, a y"a ɲini o waati kelen na ka suguya dɔw don a kɔnɔ ani ka jɛɲɔgɔnya ɲuman sabati ni diɲɛ kapitalisimu jamana tɔw ye.
  Hitler ka fanga bonya Alimanjamana na, o ma yɛlɛmaba don diɲɛ politiki la. Fuhrer bilala a nɔ na joona - a ye Versailles dankarili si bali walima ka diɲɛ bɛɛ ka sɔrɔdasi-sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi fanga seginni bali. I n"a fɔ Naziw balila cogo min na ka sariyaw sigi senkan minnu bɛ Yahutuw kɛlɛ ani fɛn caman wɛrɛw.
  Fɛn kelen min bɛ yen, o ye ko Hitler ka fanga kɔrɔ, Alemaɲi sɔrɔko bɔra gɛlɛya in na, nka fasisiw ma cogo juguw ta abada, a tora fasodenɲumanya danmadɔ la ni fanga dɔw ye ani funankɛninw ka jɛkuluba caman i n"a fɔ Hitler Jugent.
  URSS min tun bɛ Leon Trotsky ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ, o kɛra fanga ye sɔrɔko siratigɛ la ni izini girinman yiriwalenw ye.
  URSS sɔrɔko tun sinsinnen bɛ sugu kan ka tɛmɛ Stalin ta kan, nka a tun bɛ ni bolodacogo dɔw fana ye san duuru bolodacogo cogo la. Bange hakɛ ka ca, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Trotsky fana ye kɔnɔtiɲɛ bali - u ko dugukolo lankolon caman bɛ Irisi jamana na, wa kun t"a la k"u da wuli i n"a fɔ dingɛw.
  Ikomi Alemaɲi kɛlɛbolo bonya tora ka dan mɔgɔ ba 100 ma, ani Pologne tun jiginna kaban ka kɛ Soviyetiki, sosiyalisimu jamana ye, mɔgɔ si tun tɛna sɔrɔ ka kɛlɛ kɛ ni min ye. Moldavie seginna Irisi jamana na ka segin san 1921 - ka masaduguw lajɛ ka segin.
  Trotsky yɛrɛ ye diɲɛ jamana-ɲɛmaa-jɛkulu dɛmɛ dɔɔnin, nka diɲɛ-yɔrɔ-ko laɲini y"a daminɛ ka dabila. A yɔrɔ dɔ la, i n"a fɔ Stalin ka fanga kɔrɔ.
  Nka kɛlɛ tun bɛ bɔ kɔrɔn fɛ hali bi. Japon ye sɔrɔdasi-walew daminɛ Mongolia kama. Tle bɔlen jamana, ani Itali, kɛra diɲɛ binkannikɛla ŋanaw ye. Tiɲɛ don, Mussolini wajibiyara k"a ka laɲiniw dan Etiyopi minɛni ma - jamana kelenpe min tun bɛ Afiriki kɔnɔ min tun tɛ mɔgɔ wɛrɛ ka mara ye. Japon fana ma a ja gɛlɛya fɔlɔ ka kɛlɛ kɛ a kelen na ni Angletɛri ye ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la Ameriki, o wulila ka don Sinuwa jamana kɔnɔ. Wa a donna ka taa a fɛ yan.
  Sinuwa caman bɛ yen wa, hali n"u tila-tilalen don, u ye juguba ye. Wa o kɔfɛ, samurai donna Mongolia... Kɛlɛ juguw daminɛna yen san 1941 kaban.
  Trotsky y"a latigɛ ko URSS barika ka bon kaban ka kɛlɛ dafalen kɛ ni samurai ye. Ka fara o kan, Soviyetiki jamanatigi tun b"a fɛ ka a yɛrɛ sara san 1904-1905 ka se sɔrɔli la. Dugukolo kan, a jɛlen don ko kɛlɛbolo bilenman fanga ka bon ni Zapɔnkaw ta ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la pankurunw kɔnɔ. Nka kɔgɔji la, Pasifiki kurunba ma se fɔlɔ ka kɛɲɛ ni ɲɔgɔn ye. Nka Lev Davydovich ma se ka Mongolia bila.
  Kɛlɛbolo bilenman ye samurai ka ɲɛtaa dabila fɔlɔ. Awirilikalo tle 20, san 1941, binkanni dɔ Kɛra Khalkhin Gol kan, min labanna ni sebaaya ye kɛlɛbolo bilenman fɛ. O kɔfɛ Trotsky y"a ɲini Japon fɛ a ka Sakhalin Saheli ni Kuril gunw di kokura.
  A dabɔra cogo min na, ban dɔ tugura o kɔ, wa kɛlɛba dɔ daminɛna. Dɔrɔn, a tɛ i n"a fɔ Fasokanw ka kɛlɛba, a kɛra jamana wɛrɛw ka jamana kɔnɔ. Hali n"a tɛ se k"a fɔ ko joli bɔli tun man ca.
  Kɛlɛw kɛra dafalen ye, wa Zapɔnkaw y"u kɛlɛ kosɛbɛ, wa u ma u yɛrɛ di. Nka Soviyetiki sɔrɔdasiw ka baara bɛɛ lajɛlen bɛ se ka ɲɛ. Lafasalitɔn, marifatigiw ka bɔgɔdaga barikama kɔfɛ, karilen don, wa pankurunw, T-34 barikama labanw sen bɛ minnu na, n"o ye LT (Leon Trotsky girinman!) ye, olu ye se sɔrɔ suw ni nɛgɛw ka kɔ jugu kan.
  Fɔlɔ, Tile bɔlen jamana kɛlɛcɛw gɛnna ka bɔ Mandɔrɔsi. Baara caman kɛra ɲɔgɔn kɔ, minnu kɛra kalo kɔnɔntɔn kɔnɔ k"a ta Nowanburukalo san 1941 ka se Awirilikalo san 1942. Soviyetiki sɔrɔdasiw donna Kore Worodugu kɔnɔ... Kɛlɛw kɛra Sakhalin fana kan. Zapɔnkaw yɛrɛ y"a ɲini ka taa ɲɛ - u taara ɲɛ kilomɛtɛrɛ bisaba, nka u jɔra ka u sɔgɔsɔgɔ joli fɛ.
  San 1942 Sɛtanburukalo la, binkanni dɔ kɛra Port Arthur dugu kan. Zapɔnkaw, ni dɛmɛ ye ka bɔ kɔgɔji la, u y"a ɲini ka layini minɛ. Soviyetiki sɔrɔdasiw ye ɲɛfɛla tigɛ, nka jugu sera ka ɲɛtaa bali u kɛtɔ ka sɔrɔdasiw fili.
  Nka samuraiw ma se k"u ka kɛlɛli minɛ ka mɛn. Soviyetikiw ka awiyɔnw ye fanga ta ani ka bɔnbɔnw da kurunw kan. Ka fara o kan, Zapɔnkaw b"u ka ɲɛnamaya mafilɛ kojugu - u ma hali parachute ta kɛlɛ la. O de kosɔn, fiɲɛbatigiw ka saya kɔfɛ, samurai minnu bɛ sankolo la, olu ka kɛlɛli fanga dɔgɔyara kosɛbɛ. Ani Soviyetiki awiyɔnw y"a daminɛ ka se sɔrɔ ni jigiya ye kosɛbɛ.
  Ka fara o kan, Soviyetikiw ka fɛn dilannikɛlaw ye ko kura minnu kɛ, olu ye Zapɔn kɛlɛcɛw ka fisa ni tɔw ye dɔɔnin dɔɔnin u ka bolifɛnw bolicogo la. San 1942 Desanburukalo la, binkanni jugu wɛrɛ kɔfɛ, Port Arthur minɛna, ani Seoul binna o kalo kelen na.
  San 1943 kalo nata daminɛna ni Zanwuyekalo kɛlɛ ye Kore Dugu ani Busan kurunbonkarila minɛni.
  Japon tun bɛ ka dɛsɛ dugukolo kɛlɛw la ani tiɲɛni tun bɛ ka caya ka taa a fɛ sankolo la ani kɔgɔji la. San 1943 Feburuyekalo la, Pekin minɛna Soviyetiki sɔrɔdasiw fɛ. Wa Marisikalo la, kɛlɛ juguw kɔfɛ, Saheli Sakhalin hɔrɔnyara. Awirilikalo ni Mɛkalo kɛra se kura ye Soviyetiki marifaw fɛ kɔgɔji la... Kɔgɔjida la, awiyɔnw ani kurun minnu bɛ na ka bɔ Baltik, olu cayara, o kɛra sababu ye kɛrɛnkɛrɛnnenya la.
  Zuwɛnkalo san 1943, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye Zapɔnkaw gɛn ka bɔ Shanghai. O cogo la k"u yɛrɛ ka baarakɛyɔrɔ-yɔrɔ Dabɔ.
  Zuluyekalo ni Awirilikalo la, parachutiste ni kurunbolilaw ye Kuril kulu hɔrɔnya ka bɔ juguw bolo. Japon y"a yɛrɛ sɔrɔ ko gɛlɛnba dɔ la min ɲɔgɔn tɛ yen. Soviyetiki awiyɔnw ye dɔ fara a ka binkanni fanga kan ani ka bɔnbɔnw ci ka taa a fɛ, ani Tile wulilen jamana ka kɔgɔjida la kurunba wulila. Utikalo san 1943, Trotsky ye desizɔn ta: ka bin Okinawa kan - finiko labɛnni ka kɔn kɛlɛ ɲɛ Japon Metropolis yɛrɛ kama. Kɛlɛw tun ka jugu, samurai tun bɛ marifaw kɛ jamaba la: kamikaze pilotiw.
  O kɛlɛba in kɛra kalo fila ni dɔgɔkun kelen kɔnɔ, min labanna ka ban ni Okinawa binna ye. Wa, san 1944 Zanwuyekalo la, Tayiwani hɔrɔnyara.
  Zapɔn tun bɛ sɔrɔdasiw ka balawu pewu da la sisan. Hirohito tun bɛ se ka jate dɔrɔn Ameriki ni Angletɛri ka don kɛlɛ la a fan fɛ;fasisi Alimanjamana o waati la, a barika tun ka dɔgɔ kojugu hali bi sɔrɔdasiya siratigɛ la, wa Mussolini tun tɛ se ka se Trotsky ma nɔgɔya la Pasifiki Kɔgɔji la.
  Nka USA ni Angletɛri ye hakilinaw Di, nka u ma kɔrɔtɔ ka Dòn kὲlɛ la. Ka fara o kan, murutiliba dɔ kɛra Ɛndujamana na min tun bɛ Angletɛri kɛlɛ. Gandhi min tun ye danbe ye, o gɛnna ka bɔ kɛrɛfɛ jamanadenw ni numanfɛmɔgɔw fɛ minnu tun ka jugu kosɛbɛ. O de kosɔn, kɛlɛ sɛbɛ dɔ daminɛna yen. Churchill min ye Chamberlain nɔ bila, o ye kuncɛbaya jira, wa a y"a ɲini ka Pakistan ni Ɛndujamana to a ka fanga kɔrɔ cogo o cogo. O kɛra sababu ye ka kɛlɛ jan kɛ ani kɛlɛ jugu min ye tubabu sɔrɔdasiw siri.
  Amerikikaw ye wale kɛ pewu jamana kɔkankow la : n ka bugu bɛ da la !
  San 1944 Marisikalo la, Soviyetiki sɔrɔdasiw, hali ni waati tun ma ɲɛ kosɛbɛ fɔlɔ, u jigira Hokkaido. Kὲlɛ in Kɛra dɔgɔkun sàba 'kɔnɔ, a labanna ni Zapɔnkaw ka dɛsɛ ye. O ɲɛtaa in ye masakɛ ka dannaya yɛrɛyɛrɛ duguba kɔnɔ sebaliya la.
  Kɛlɛw tora senna dugukolo kan ani kɔgɔji kan fo san 1944 Mɛkalo tile 11, Japon sɛgɛnnen labanna k"a yɛrɛ di.
  Kɛlɛ min kɛra ni Soviyetiki sɔrɔdasiw sen bɛ o la, o kɛra kabini san 1941 Awirilikalo tile 10 fo ka se san 1944 Mɛkalo tile 11 ma, wa a ye san saba kɛ ani kalo kelen ni kɔ dɔɔnin. Soviyetiki sɔrɔdasiw ka bɔnɛ minnu fagara ani minnu sara joginw fɛ, olu kɛra sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi ba 960 ye. Soviyetiki jamanaden siwili ba bi wɔɔrɔ ni kɔ dɔrɔn fana sara. K"a ta bɔnbɔnw cili la, marifaciw la, kɛlɛw la Sakhalin ani dankan na Primorye. Wa mɔgɔ miliyɔn saba ɲɔgɔn jogin na, mɔgɔ ba kɛmɛ naani kɛra fiyentɔw ye.
  A bɛɛ lajɛlen na, URSS ye sebaayaba sɔrɔ ani a sera ka Soviyetiki dɛmɛn fanga sigi Sinuwa ani Kore ani ka Tile bɔlen jamana bolofara bɛɛ minɛ n"a ka sɔrɔdasiw ye.
  Jɛɲɔgɔn Trotsky ka fanga barika bonyana ka t"a fɛ jamana kɔnɔ ani diɲɛ kɔnɔ.
  1946 sàn, sateliti dilannen fɔlɔ Kɛra URSS jamana na. Ani san 1950, Soviyetiki jamana ka sanfɛlabɔla fɔlɔ cilen don diɲɛ fan bɛɛ la. Rumani jamana na, masakɛ Mise sɔnna ka sɔrɔdasi ni sɔrɔko jɛɲɔgɔnya kɛ ni URSS ye. A ma mɛn, fanga yɛlɛmana Hɔngiri jamana na. Wa Tchekoslovaquie jamana na, a bɛ mara kabini tuma jan, hali n"a ma kɛ kominisiw fɛ tigitigi, nka Soviyetiki jamana dɛmɛbagaw ka fanga minnu bɛ numan fɛ.
  San 1951, kɛlɛ dɔ daminɛna Turquie ni URSS cɛ. Nin waati in na, Ameriki ni Angletɛri si tun tɛ ni bɔnbu atomike ye, wa ka fagali lakika daminɛ ni jugu barikama ye i n"a fɔ URSS n"a jɛɲɔgɔnw, o kɛra yɛrɛfaga ye Tlebi fɛ.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw ye Turquie kɛlɛ kalo kelen kɔnɔ. K"a ye ko Tlebi jamanaw ka jaabi ye sɛgɛnba ye kosɛbɛ... Shaved ye kɛlɛ kɛ ni Ɛnduw ye waati jan kɔnɔ, nka a laban na, a bɔnɛna sɔrɔdasi ba kɛmɛ caman na, wa a ma se ka a ka koloni belebeleba minɛ. Sɔrɔko gɛlɛya bɛ USA ani mɔgɔ nɛrɛmaw bɛ ka yurukuyuruku kɛ.
  Trotsky ye desizɔn ta: wa kalo fila kɔnɔ, Kɛlɛbolo bilenman ye Moyen-Orient ani Iran bɛɛ minɛ, ani Soviyetiki jamana dɛmɛbaga gɔfɛrɛnaman dɔ nana fanga la Misira. Tubabu ni faransikaw bɛ bugɔ u ɲinw na. Wa Hitler bɛ URSS fan fɛ ani o de kama a bɛ sababu sɔrɔ ka Anschluss Ɔtirisi.
  De Gaulle bɛ na fanga la Faransi. A wasa tɛ kosɛbɛ Soviyetiki jamana ka bonya la, wa a bɛ kuma kurusi kɛlɛ dɔ kan ka taa kɔrɔn fɛ, ka ɲɛsin Bolshevismu ma. Trotsky, a kɔ fɛ, a bɛ siko kɛ ka bonya Erɔpu jamanaw na, ko in bɛ ka sumaya.
  Adolf Hitler, ka nafa sɔrɔ a la ko URSS bɛ jɛkulu kɔnɔ sisan, a bɛ Alimanjamana sɔrɔdasiya daminɛ. Wa Alzeri ni Maroc jamanaw na, murutiliba dɔ bɛ kɛ Faransi kɛlɛli la.
  De Gaulle dimina kosɛbɛ, wa a y"a ɲini Alimanjamana fɛ, a ka sɔrɔdasi labɛnw dabila. O jaabi la, Fuhrer ye san 1914 dancɛw seginni ɲini ani ka bagabagali kɛ ko a bɛna jamanadenw ka milisi ci jugu ma.
  Fɛn fila bɛɛ bɛ ka bagabagali caya ani ka sɔrɔdasi caman lajɛ ka taa dancɛw la. Trotsky nanbarakɛla tɛ don kɛlɛ la, nka a bɛ pankurunw ni awiyɔnw feere Alimanjamana ma juru la. Kɛlɛ dɔ bɛ daminɛ Naziw ni Faransikaw cɛ. Belgique donna kɛlɛ la, nka o bɛ ko juguya dɔrɔn Faransi ma, min bɛ gɛlɛya sɔrɔ murutili fɛ koloniyaliw kɔnɔ ani kominisi baara kɛli fɛ ɲɛfɛ. Alemaɲikaw kɔni ma se teliya la, nka u bɛ siri Mangio Line la, nka u ye Bɛliziki minɛ. San kelen ni tila kɛlɛ kɔfɛ, Naziw gɛrɛla Pari la.
  De Gaulle taara bolonɔ bila hɛrɛ la, ka Elsarz ni Lorraine di Alemaɲikaw ma. Bɛliziki fana bɛ ka faranfasi n"a ka mara yɔrɔ dɔ ye. Fuhrer bɛ ka fanga di a ka fanga ma. San 1955, URSS ye nukliyɛri bɔnbu dɔ kɔrɔbɔ. Trotsky ye Tchekoslovakie don URSS kɔnɔ. Tiɲɛ don, Sudetenland yɔrɔ dɔ bɛ taa Alemaɲikaw fɛ, nka siya dancɛw ka dɔgɔ kosɛbɛ. Nka kun t'u bolo ka kurun lamaga...
  Hitler wajibiyalen don k"a ka laɲiniw majigin ani ka nisɔndiya ko a sera ka dɔ fara a ka baara kan Tlebi fɛ ani Ɔtirisi ka musakaw la. Naziw fana ye Danemarke binkanni kɛ ani fana ka san 1914 dancɛw lasegin ani u ka mansamara worodugu fɛ.
  Trotsky sara san 1960, a kɛlen k"a san biwɔɔrɔnan seli kɛ. K"a sɔrɔ a ma delina juguw sɔrɔ ani ka farikoloɲɛnajɛ sabati, URSS ɲɛmɔgɔ ye miiri jɛlen mara fo ka se a ka kɛwale labanw ma.
  A ye ɲɛmɔgɔya jɔyɔrɔ di a denkɛ Dawuda ma, o cogo la, a ye kominisi masaya fɔlɔ sigi diɲɛ kɔnɔ. O waati la, URSS ye dɔ fara a ka cɛmancɛlafanga kan ani sariyasunba ladilanni minnu bɛ bɔli bali a la. Hitler fana ye fanga di a denkɛ dɔ ma min sɔrɔla cɛya kɛcogo dilannen fɛ, nka a kɛra ɲɔgɔndan ye.
  Nka, denkɛ in ka dɔgɔ hali bi, wa Hitler salen kɔfɛ, Naziw farala ɲɔgɔn kan, wa a ma mɛn, numanbolo ye fanga sɔrɔ. Diɲɛ kɛra lakanalen ye, nka koloniyali sigicogo binkanni ye basigibaliya kɛlɛ kura lawuli. O furakɛcogo kɛra kominisi jɛkulu dɔ sigili ye. A ye ɲɔgɔn dɛmɛ ani k"a ɲini ka sosiyalisimu jɔ dibi farafinna cogoyaw la.
  Nka diɲɛ kominisi tun bɛ danfara don suguya caman fɛ, wa a tun ye sigida ye min faralen don ɲɔgɔn kan.
  O waati kɔnɔna na, sɔsɔliw cayara URSS kɔnɔ. Parti kelen ka politiki fanga tun ma bɛn oligarki min tun bɛ ka bonya tugun. Jagokɛlaw tun b"a fɛ ka fɛn caman Changer ani ka politiki fanga sɔrɔ. Fɔlɔ, sɔrɔko bolodalenw ka ɲɛtaa ni politiki tɔnɔw ye kɛlɛcɛw ka dusukunnataw sara yɔrɔ dɔ la. Nka yɛlɛma donna Ameriki jamana na. Kuntigi kura bɔra kɛnɛ kan, min ye parti fila ka monopoli tiɲɛ: Demokarasi ni Repibiliki, ka sabanan da - faso kanu.
  Wa a kɛlen ka fanga Sɔrɔ, a ye yɛrɛmahɔrɔnya Sìgi sen kan. O waati kelen na, ka kurusi kɛlɛ daminɛ kominisi kama. Dawuda sara, o kɔfɛ, dabalibaw ni kuluw ka kɛlɛw daminɛna. O de kosɔn, jamana yɛrɛyɛrɛla. Nka kɛlɛ min kɛra o kuluw ni ɲɔgɔn cɛ, o labanna ni URSS ɲɛmɔgɔba ka jɔyɔrɔ minɛni ye, jamanadenw hakili sigilen don.
  Yɔrɔ bonya waleyali tun bɛ yen. 2015 sàn, Pluton Kɛra dugukolo laban ye min sen Dabɔra hadamaden ka sanfɛla-lajɛla dɔ fɛ. Waati kunkurunnin kɔnɔ, mɔgɔw sera ka taa bɔ Jupiter dugukolo kan. Tiɲɛ don, u tun ka kan ka da jisumayɔrɔ kɛrɛnkɛrɛnnenw na minnu kasa ka di.
  URSS kɔnɔ, kapitalisimu yɔrɔw barika bonyana ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Stratifikasiyɔn tun bɛ faantanw ni nafolotigiw cɛ. Miliyari lakikaw bɔra kɛnɛ kan, ani o waati kelen na Politibiro mɔgɔ dɔw fana bɔra kɛnɛ kan. Kominisi farala ɲɔgɔn kan ka taa a fɛ ni wariko oligarki ye, wa a ni kapitalisimu danfara tun bɛ dɔgɔya ka taa a fɛ. Hali sɔrɔta impositi kɛra sinsinni ye URSS kɔnɔ ani kɛmɛsarada la kelen donna sen kan. Tiɲɛ don, o kɛra sababu ye ka wasabaliya sɔrɔ min tɛ jɛya, wa a kɛra sababu ye ka yurukuyuruku misɛnninw kɛ.
  Nka fo ka na se bi ma, ko in ma bɔ a nɔ na. Nka tiɲɛ yɛrɛ la, ni kominisi kɛnɛma jogo ye, sigida garantiw tun bɛ dɔgɔya ka taa a fɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, furakɛli ni kalan kɛra sara yɔrɔ dɔ ye, wa baarakɛbaliw ni baarakɛlaw ka ɲɔgɔnfaamu bɔra kɛnɛ kan.
  Victoria sera Vilna ani a hakili tora diɲɛ paralɛli la. Sisan, a tun ka kan ka taa a fɛ ka Irisi sɔrɔdasiw ɲɛminɛ.
  Litwanie Duchy Grande faaba, Vilna, binna, nka a ɲɛfɛ, taama tun bɛ kɛ ka taa Grodno ani Brest.
  Belaruskaw y"u yɛrɛ di ka don Irisi sɔrɔdasiw la. U binna, nka, nɛnɛ ani a kɛra gɛlɛya ye cɛmancɛla kɛlɛbolo ma ka taa. O bɛɛ n"a ta, Dukeba Vasily ye yamaruya di ko u ka Grodno minɛ ani ka fonɛnɛ kɛ yen. Victoria bolila ka lamini kaburudow lamini ka mɔgɔ wɛrɛ ɲini min bɛna a tigɛ walima k"a halaki.
  Kungo kɔnɔ minnɔgɔ min bɛ ka mɔgɔw faga, o tun bɛ a kɔnɔ, nka tuma caman na, a kɛlɛɲɔgɔnw y"u yɛrɛ di k"a sɔrɔ u ma kɛlɛ kɛ.
  
  
  ORACLES KA BƆ DARK HELL
  Tiɲɛ don, kofɔlenw bɛ yen minnu tɛ kelen ye, nafa bɛ minnu na ani farati bɛ minnu na.
  Nka tiɲɛ wɛrɛw dɔ la kelen na, subagayakɛla dɔ tun bɛ yen min ye jate dɔ fɔ Naziw ye, fanga segincogo kan walasa ka Sitanɛ ka filɛlikɛlan fɔ kokura. Denmisɛnnin jalakibali dɔ joli bilenman jikuruw binna o yɔrɔ la min bɛ yeelen bɔ. U y"u minɛ o yɔrɔnin bɛɛ la, ani filɛlikɛlan yɛrɛ y"a daminɛ ka yeelen bɔ, k"a ka nilifɛnw sɔrɔ kokura. Wa Fuhrer ye fɛn caman dege o waati la.
  Nka hali ka siniko dɔn, a tɛ se ka kɛ tuma bɛɛ k"o latilen. Nka Afiriki kɔnɔ, Alimanw y"u ka sɔrɔdasiw fara ɲɔgɔn kan kokura, ka se ka Montgomery ka kɛlɛ min daminɛ Utikalo tile 23, k"o gɛn.
  Hali ni gɛlɛyaba tun b"u la, sɔrɔdasi minnu ka baarakɛlaw ni minɛnw tun ka ca ni tɔw ye, olu y"u jɔ. Nka, binkanni in kɛyɔrɔ n"a waati dɔnni ye Rommel dɛmɛ k"a ka kulu damadɔw tila-tila ni hakilitigiya ye ani ka binkanni in gɛn. Tubabu ye bɔnɛba sɔrɔ ani dɔgɔkun fila kɛlɛ kɔfɛ, u wajibiyara ka jɔ.
  Wa Alemaɲi ka ji jukɔrɔla kurunba sera ka tiɲɛniba kɛ, ka kurun tan ni fila jigin ni jiginɛ fanga ye minnu tun b"a fɛ ka jigin Kasablanka ani Maroko kɔgɔjida la. Amerikikaw, k"a ye ko ɲɛtaa ma sɔrɔ Misira ani "Alemaɲi waraba kuluw" ka baara, u ye Operation Torch bila.
  Alimanw fana y"a ɲini k"u ka sɔrɔdasiw fara ɲɔgɔn kan kokura Stalingrad walasa ka Soviyetiki sɔrɔdasiw ka binkanniw kɛlɛ kɛrɛfɛ, ani u y"u labɛn k"u yɛrɛ su don lafasalikɛyɔrɔw la cɛmancɛ la.
  K"a sababu kɛ waati jugu ye Nowanburukalo tile 19 san 1942, Soviyetiki sɔrɔdasiw ma se ka baara kɛ ni awiyɔnw ye ka ɲɛ, binkannikɛlanw fana sen bɛ o la, ani marifaw labɛnni ye ɲɛtaa danma sɔrɔ kosɛbɛ. O la sa, u kɛlen k"u ka kɛlɛbolow fara ɲɔgɔn kan kokura, Alimanw n"u jɛɲɔgɔnw sera ka Soviyetiki sɔrɔdasiw ka ɲɛtaa gɛn. Tiɲɛ don, o ye Naziw hakili bɔ Stalingrad yɛrɛ la, ka lafiɲɛbɔ di Soviyetiki sɔrɔdasiw ma minnu tun ye cɛfarinw ye dugu kɔnɔ. Hali ni sow damadɔ dɔrɔn de tora Kɛlɛbolo bilenman ka fanga kɔrɔ.
  Fritz fana ye u yɛrɛ minɛ cɛmancɛ la... Kɛlɛ min kɛra Stalingrad, o tora senna fo ka se desanburukalo laban ma. Komin a ma Se ka 'sèn Sɔrɔ ɲɛfɛ, Kɛlɛbolo bilenman y'a jɔ. Nka o tun man nɔgɔn Alemaɲikaw fana bolo. U ye bɔnɛ caman sɔrɔ dugu binkanni senfɛ, hali n"a y"a sɔrɔ lafasali la, bɔnɛ hakɛ bɛ u nafa, sɔrɔdasiw sɛgɛnnen don hali bi.
  Zanwuyekalo la, hali ni oracle ye kirayakuma fɔ, Alimanw ma se ka u yɛrɛ minɛ worodugu fɛ Operation Spark waati la. Tiɲɛ don, kɛlɛ in kɛra dɔgɔkun saba ni kɔ kɔnɔ, wa u ye bɔnɛba lase sɔrɔdasi bilenman ma, nka u sera ka tɛmɛ Stalingrad dugu fɛ.
  Nka, Iblis ka filɛlikɛlan ye lasɔmini kɛ, Alimanw sera ka kɛlɛ in gɛn Voronezh kɛrɛfɛ, k"u ka jɛɲɔgɔn barikamaw barika bonya: Italikaw ni Rumanikaw. N"o tɛ, lafasali min tun bɛ yen, o tun bɛna tiɲɛ.
  Ani Rzhev-Sychov ka opereli sabanan ma ɲɛ sɔrɔ. Alimanw ye tugun, hali n"a ma kɛ ni gɛlɛya tɛ, u ye Soviyetikiw ka kɛlɛw kɔsegin. Stalingrad yɛrɛ la a tun ka suma, kɛlɛw kɛra Zanwuyekalo la. Paulus bilala Mainstein nɔ na ani nin foro ɲɛmɔgɔ in min ka ko dɔn kosɛbɛ, o sera ka citadel dugu minɛ ka se feburuyekalo tile 12 ma. Nka tuguni, Alimanw ye sɔngɔba sara o ko la. San 1943 Feburuyekalo la, Reichstag tun ka kan ka lajɛ ani ka kɛlɛ dafalen fɔ. Aw bɛ baarakɛdon janya ani ka baara kɛ ni jɔnya baara ye kosɛbɛ ka tɛmɛ fɔlɔ kan.
  Kɛlɛ bɛɛ lajɛlen laseli kɛra sababu ye ka dɔ fara marifaw dilanni kan ani ka tilayɔrɔ kura sigi sen kan. Dunanw ni Hiwiw fana sen bɛ o la.
  K"a dɔn tuma min na tubabu ni Amerikikaw tun b"a fɛ ka don Maroko, Alimanw, n"u ka ji jukɔrɔla kurunba belebelebaw ye, olu ye dimi kɛ ka jigin kurunw na - ka jigin kelen-kelen bɛɛ tiɲɛ. O y"a to Naziw ye sɔrɔdasi-baaraw kɛ sigida la Tlebi fɛ ani k"u ka fanga kunbabaw bɛɛ lajɛlen kɛ kɔrɔn fɛ.
  Rommel ka kɛlɛbolo jɔyɔrɔ tora gɛlɛya la, nka k"a sababu kɛ filɛlikɛlan ye, fasisiw ka awiyɔnw y"a daminɛ ka baara kɛ ka ɲɛ, ani konwow ye Afiriki kulu ka sɔrɔ yiriwa.
  Montgomery ka kɛlɛ kura min kɛra san 1943 Marisikalo la, o ma ɲɛ. Nin sen in na, Rommel, min ye kunnafoni tigitigiw sɔrɔ ni jinɛw ka jinɛweleli dɛmɛ ye, a ye tubabuw lafili ka don jan na, wa a sera ka dɛsɛba dɔ lase u ma! Tiɲɛ don, k"a sababu kɛ jugu ka jatebɔ ka bon ani a ka sanfɛla ye, a ma se ka se sɔrɔ Montgomery kan pewu, nka Angletɛri ka se sɔrɔli kɛra kɔlɔsili ye. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, pankurun caman tununna, wa mobili camanba minɛna ka kɛ kupuw ye.
  Tubabu ye lafasali sira fila-fila bɔ ka surunya Alɛkisandiri la. Rommel mago tun bɛ reserve kura la, wa Naziw y"a labɛn ka taa a fɛ ka binkanni kɛ saheli fan fɛ. Stalingrad binna o kɔfɛ a sera ka taa ɲɛ Volga baji sira fɛ.
  San 1943 Mɛkalo la, Krautw jiginna ka kɛ Operation Dolphin ye. U ka sɔrɔdasiw, hali ni oracle ka dɛmɛ ye, u ye kɛlɛba sɔrɔ kosɛbɛ ka bɔ Kɛlɛbolo bilenman fɛ. Ɲɛtaa kɛra dɔɔnin dɔɔnin bɔnɛba kosɔn. Tiɲɛn na, sinabaa dɔ ka dɛmɛ ye nɔ bila kɛlɛ taabolo la . Wehrmacht tun bɛ binkanniw makɔnɔ ani u ye binkanni caman kɛ ka taa a fɛ. Zuwɛnkalo cɛmancɛ la, Naziw tun gɛrɛla Volga delta la kaban ani u sera Kaspian Kɔgɔji la.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw jɔyɔrɔ Kawukasi jamana na, o juguyara kosɛbɛ Turquie ka don kɛlɛ la san 1943 Zuwɛnkalo tile 22. Wa o de ye Baku tulu kɛlɛ in kɔlɔlɔ latigɛ ka kɔn tiɲɛ na.
  Jɛkulu minnu tun bɛ ɲɔgɔn fɛ, olu tun tɛ ko latigɛ. Montgomery y"a Yɛlɛma ka taa lafasali la min bɛ baara Kɛ kosɛbɛ, wa a ma miiri kὲlɛ in na tugun, wa jiginɛ dɔ Kɛra Maroko, o ma Kɛ ko ye min tɛ Se ka Kɛ.
  Zuluyekalo tile 10, san 1943, Churchill, walasa ka Alemaɲi sɔrɔdasi dɔw bila ka bɔ kɔrɔn fɛ, a y"a ɲini ka jigin Faransi. Nka, jigin min ma labɛn koɲuman, n"o farala Ameriki ka latigɛbaliya kan ani k"a sababu kɛ oracle dɔ sababu ye, Alimanw tun bɛ kunnafoni bɛɛ dɔn, o kɛra sababu ye dɔrɔn ka tubabu ni Amerikikaw ka dɛsɛba sɔrɔ dugukolo kan tariku kɔnɔ.
  Mɔgɔ ba kɛmɛ wɔɔrɔ ni bi duuru ni kɔ ni minɛn caman minɛna u kelen na. Nka o, bɔnɛ ye a sɔrɔ, o ma Naziw ka ɲɛtaa bali saheli fɛ. Awirilikalo la, Alimanw ye Dagestan bɛɛ minɛ, Turkiw ye Armenia jamana bɛɛ minɛ ka fara Yerevan kan, ani tile 27 Naziw ni Ottomanw farala ɲɔgɔn kan, ka Transcaucasian kɛlɛbolo tigɛ ka kɛ tilayɔrɔ fila ye.
  Wa tuguni, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye binkanni cɛsiri minnu kɛ kɛlɛbolo yɔrɔ wɛrɛw la, olu labanna ni dɛsɛ ye. Jugu tun bɛ Soviyetiki jamana ka komandan ka laɲiniw dɔn kosɛbɛ kojugu.
  Kɛlɛbolo kɛrɛnkɛrɛnnen min tun bɛ sɔrɔdasi bilenman na, o tun bɛ ka caya, dankarili ni jamanadenw ka saniya kɛra. Hali jenerali tan ni caman ni marifatigiw Kulik ye marifa ci.
  Nka ni jinɛw ka marifa tun bɛ jugu bolo, foyi tun tɛna a dɛmɛ.
  Sɛtanburukalo tɛmɛna kɛlɛ gɛlɛnw na, Naziw ni Ottomanw gɛrɛla Baku la. Wa Ɔkutɔburukalo la, kɛlɛw daminɛna dugu yɛrɛ kɔnɔ.
  Kɔgɔjida la dugu tun bɛ ka fɛnw di kɔgɔji fan dɔ fɛ, wa u tun b"a ɲini kosɛbɛ k"a minɛ. Kɛlɛ in tora senna ani Nowanburukalo tile 7, i n"a fɔ a tun labɛnna cogo min na, Krautw ma se k"a ta. Nka Kawuka dugu tɔw bɛɛ tun tununna kaban nin waati in na. Wa Desanburukalo la, bɔnɛba kosɔn, dugu min bɛ fɔ nsiirin na, o binna.
  Kawuka tununna pewu, i n"a fɔ petoroliforoba min yiriwara o waati la URSS kɔnɔ. Tiɲɛ don, ikomi petoroli kɔlɔnw bɛɛ fiyɛra ka tiɲɛ, Naziw yɛrɛ ma se ka nafa sɔrɔ o nafa la joona.
  Lafiya dɔ tun bɛ kɔrɔn fɛ. Alemaɲi dugukolo kan kɛlɛbolobaw taara Irak ani ka taa a fɛ ka taa Palestina ani Suez kanal walasa ka Rommel dɛmɛ. Nka, Soviyetiki ɲɛmɔgɔw y"a latigɛ ka nafa sɔrɔ o lafiɲɛbɔ la. Tulubɔyɔrɔw yiriwara kaban yɔrɔ wɛrɛw la, Sibiri jamana fana sen bɛ o la. Ani Soviyetiki dilanbagaw ye baara kɛ ni pankurun kura ye. IS-2 ni T-34-85 tun ka kan ka kɛ jaabi ye Alemaɲi Panthers ni Tigers ma.
  Marifaw dilanni Nazi Alimanjamana na, o tun ka ca ni tariku yɛrɛ ta ye. A jɛlen don ko nafolo caman bɛ Naziw ni jɔnw bolo, wa bɔnbu min bɛ bɔ jɛɲɔgɔnw fɛ minnu dusu tiɲɛna, o barika ka dɔgɔ. O kɔrɔ ye ko u tun bɛ se ka nɛgɛ caman dilan, ani nɛgɛ min ka ɲi ka tɛmɛ tiɲɛ kan. O de kama, Panthers 600 dilanni bolodalen sera kalo o kalo, wa a yɛrɛ tɛmɛna. Nka dantigɛli wɛrɛw tun bɛ yen: degeliw kɛwaati ka ɲɛsin kurunba kɔnɔ baarakɛla kuraw ma. Ka fara o kan, "Panther", a nafa bɛɛ la, siga t"a la: kanon min bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔli ye kosɛbɛ ani tasuma hakɛ, a yecogo ni a ɲɛkisɛw ka ɲi kosɛbɛ, ka fara a ɲɛfɛla lakanani ɲuman kan, ani a bolicogo ɲuman, a kɛrɛfɛla lakanani barika tun ka dɔgɔ ani a labɛncogo tun bɛ jɔrɔ ka wuluwuluw.
  Panther-2 kɛra yiriwali ye min ka bon kosɛbɛ ani min bɛ layidu ta. K"a sababu kɛ a labɛncogo ka bon kosɛbɛ ni a girinya ka bon dɔɔnin ni tɔni 47 ye, Panther-2 tun bɛ ni kanon barikama ye min janya ye milimɛtɛrɛ 88 ye, a barika janya ye 71 EL ye ani a ka kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 120 ye a kɔnɔna ɲɛfɛ, a kɛrɛw ye degere 60 ye an angle, ani 150 bɛ tourelle ɲɛfɛ, ni motɛri ye so fanga 900 ye duralumin casing kɔnɔ.
  O masin sugu in dilanni daminɛna san 1943 Nowanburukalo la, ka fara Tiger-2 kan. Nka, Alemaɲikaw tun bɛ ka u ka mobili yiriwa dɔrɔn hali bi. Wa u ye ɲɛtaa sɔrɔ Moyen-Orient jamanaw kan.
  Marisikalo san 1944, Alimanw ye Kuwait minɛ ka se Suez kanal ma.
  Oracle tun ka kan ka kari walisa Naziw kana nafa foyi sɔrɔ. O cogo la, nege tun bɛ npogotigininw na k"o kɛ ka kɔn o ɲɛ, nka dan minnu tun bɛ fanga la, olu ye nɔ bila u la.
  Misali la, sisan, sanni npogotiginin minnu falen bɛ jinɛweleli la, san 1944 Awirilikalo tile fɔlɔ, cɛɲi cɛɲi fila tun bɛ ka taa ɲɛfɛ. A fɔ man di nka, ni seko damadɔw ye kosɛbɛ, panni dantigɛlan ye nɔ bila. Nɛnɛ tun bɛ dɔɔnin hali sennasanbaraw tun bɛ se ka taama kaban dugukolo kan, nɛnɛ tun tɛ min na. Npogotigininw kinin fɛ, Volga jugumanba bɛ yen, Kamyshin worodugu fɛ, n"i taara a fɛ, i bɛ se Alemaɲi jɔyɔrɔw la Stalingrad kɛrɛfɛ. Wa kɛlɛcɛw ka baara ye ka kɛ npogotiginin gansanw ye, ka bɔnɛ u ka sekow la minnu ka bon ni hadamaden ta ye walasa ka oracle koniyalen in neutraliser... Nka, hali nin bɛ se ka kɛ sisan ko a tɛna se. O bɛɛ kɔfɛ, URSS bɔnɛna jamana min na, jamanaden tilancɛ tun sigilen bɛ min kan ka kɔn kɛlɛ ɲɛ, ani a ka izini seko fanba, fɔlɔ, petoroli min bɛnnen don ka bɔ, o tun bɛ o la.
  Tiɲɛ don, wari bilalen caman wɛrɛw bɛ yen, nka walasa u ka baara kɛ ni u seko bɛɛ ye, waati ni wari bɛɛ de ka kan. O kɔrɔ ye ko ko in bɛ cogo min na hali ni Hitler bɔra Iblis ka filɛlikɛlan fanga la, o bɛ se ka kɛ dimi ye min tɛ se ka kɛ. Ka fara o kan, danfarako miiriyaw juguyara jɛɲɔgɔnw cɛma. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Amerikikaw. Roosevelt bananen don, a jɛlen don ko Gallen b"a fɛ ka numanfɛla hɛrɛko siratigɛ la, wa kalata kura jigiyaw tɛ nisɔndiya kosɛbɛ.
  Kɔgɔjida la kɛlɛ tɛ taa ɲɛ jɛɲɔgɔnw fɛ. Alemaɲi ka jidagayɔrɔ hakɛ bɛ ka caya tuma bɛɛ, wa u ka kɛlɛ kɛcogo bɛ ka ɲɛtaa sɔrɔ. Torpido minnu bɛ ɲɛminɛ funteni fɛ ani ji jukɔrɔla kurun minnu bɛ baara kɛ ni perokisidi idɔrɔji ye, olu bɔra kaban. Wa, jɛɲɔgɔnw ka kurunba bɛ ka dɔgɔya ani ka fanga dɔgɔya, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Krautw ka technotronic sharks y"a dege ko u kana bɔ kɛnɛ kan, wa u kana u yɛrɛ jira.
  Ka fara o kan, Naziw ka ji jukɔrɔla kurunba ka baara ka bon ni tariku yɛrɛ ye: sɛnɛfɛnw sɔrɔli nɔgɔyara, petoroli kurunbaw yɛrɛ bɛ ka na ka bɔ Libi forow la. Ka fara o kan, bɔnbɔnw cili Rumani jamana kan, o barika ka dɔgɔ kosɛbɛ. Wa, sɛnɛfɛnw dilanni bɛ caya.
  Jɛɲɔgɔnw bɛ ka kabakoya, wa u ka ko ma ɲɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, politiki kɔnɔna na.
  Kɔrɔnfɛla kɛlɛbolo balansi min tun bɛ kɔrɔnfɛla la Awirilikalo tile 1 san 1944: URSS sɔrɔdasi ni sɔrɔdasi miliyɔn 6,3, ani pankurun ba 5,3 ɲɔgɔn ani marifa minnu bɛ u yɛrɛ boli, marifa ni marifa ba 95, awiyɔn ba 7,7. Tɔnɔba minnu bɛ sɔrɔ nɛnɛ kɛlɛw la n"u b"a ɲini ka se sɔrɔ jugu kan. Alimanw, n"u y"a jateminɛ ko satelitiw, jamana wɛrɛw ka kuluw, Hiwi senna-sɔrɔdasi, ye miliyɔn 7,2 ni kɔ dalajɛ, pankurunw ni marifa minnu bɛ u yɛrɛ boli kaban, marifaw ni marifakisɛw bɛ ba 100 ɲɔgɔn na, awiyɔnw ye mobili ba 16,5 ɲɔgɔn sɔrɔ. Ni an y"a jateminɛ ko IS-2 ni T-34-85 pankurun kuraw y"a daminɛ sisan ka don baara la ni kɛlɛbolo bilenman ye, jugu ka sanfɛla minɛnw cogoya la, o ka bon kosɛbɛ. O cogo la, "Panthers" ni "Tigers" dilanni yiriwara kaban, wa u bɛ kɛ Alimanjamana ka pankurunw tilancɛ ni kɔ ye.
  Avion (aviyɔn) la, jogoɲumanya jateminɛw ma jɛya ten. Alemaɲi mɔbiliw ka fisa ni Soviyetiki bolifɛnw ye teliya ni marifako siratigɛ la, nka u ka dɔgɔ ni u ka bolifɛnw jɔli ye, k"a sɔrɔ o waati kelen na, u ka fisa ni bolifɛn jɔlenw ye. Nka min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko jet-aviyɔnw bɔra Fritz kɔnɔ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ME-262. Kɛlɛcɛw la minnu bɛ boli ni propulsɛri ye, minnu fanga ka bon kosɛbɛ marifako ni teliya siratigɛ la, olu tun ye ME-309 ani TA-152 ye. Yu-488 ani hali ka kɔn o ɲɛ Yu-288 donna seriyali bɔli la. O bɔnbɔnw tun tɛ ni ɲɔgɔn ye wuluwulu cogoya la doni caman kɔrɔ.
  A mana kɛ cogo o cogo, n"an ye fanga balansi jateminɛ, o tuma na, jugu ka kan ka dɔn ko a fanga ka bon kosɛbɛ. Ka fara o kan, ni opereli min kɛra Moyen-Orient, o banna, fasisiw bɛna fanga sɔrɔ ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Wa a ma Tɛmɛ kalo kelen kan k'u ka sebaaya laban Sɔrɔ yen. O de kama...
  Elena min tun bɛ fɛɛrɛko dɔn, o ye sɔgɔsɔgɔba kɛ ani ka dɔnkili da ko:
  - Se tɛ, fanga tɛ... A jɛlen don ko gofɛrɛnaman ye minfɛn caman min kojugu ! A ye wuluwuluw ye dɔrɔn ani a ye kuma nɔgɔlenw pɛrɛn!
  Zoya, min y"a ka laadalakow mara hali sɛnɛkɛlaw ka fini fitinin dɔ la, o y"a bolokɔnincinin wuli a terikɛ la:
  - An k'an yɛrɛ tanga kumajuguw ma... A ka fisa an ka walekɛcogo dɔ labɛn !
  Elena ye a kunkolo wuli. A tun ka fin ka tɛmɛ fɔlɔ kan, wa a tun tɛ farikoloɲɛnajɛla ye. Hali ni laala cɛ caman bɛna a ye ko a ka di ka tɛmɛ fɔlɔ kan. Npogotiginin ka fini ka nɔgɔn, a ye fini ye, a ka fin ani a saniyalen don. A surunyalen don dɔɔni ka tɛmɛ sɛnɛkɛla musow ka laadalakow kan, k"u senw bɔ kɛnɛ kan gɛnɛgɛnɛw sanfɛ. Marifa ni biye si tun tɛ npogotigininw bolo. Hali wagati tɛ yen.
  Sisan u bɛ kɛ dugubaw ye ten, u ɲɛw bɛ bɔ kojugu awirilikalo la, nka u tɛ teliya ani u barika ka bon ten. Senw bɛ taama bɔgɔ sira dɔ kan min falen bɛ kabakurunw na. Senkɔni jɛlenw, i n"a fɔ sɛnɛkɛla musow ta, u ka gɛlɛn, wa u bɛ u yɛrɛ lafiya ni u sen bɛ yɔrɔ la min bɛ sɔgɔsɔgɔ. Ni i taamana, nɛnɛ tɛ fiyɛ ten. Sɔgɔmada fɛ nɛnɛ kɔfɛ nɛnɛ bɛ wuli, wa senw tɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka dimi ten.
  A farikolo kɔrɔ la, a tun ye kɛlɛcɛ ye caman na, hali Antartiki jamana na k"a sɔrɔ gɛlɛya foyi ma sɔrɔ a la. Wa sisan ne senw bilennen don nɛnɛ fɛ, wa n"a bɛ n sumaya sɔgɔmada tile fɛ, u bɛ dimi kosɛbɛ.
  Elena, min tun ɲinɛna kaban ko hadamaden farikolo bɛ se ka dusukunnataw sɔrɔ minnu man di nɛnɛ ni sɛgɛn fɛ, o y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - N"i y"a Fɔ tiɲɛ na, n t"a Ye ko nafa bɛ o taama sugu in na. An filila nin jahanama in kɔnɔ, an bɔra majigi barikama na... An tora sennasanbara la ani sɛnɛkɛlaw ka fini nɔgɔman na, wa o waati kelen na, an wajibiyalen don ka hadamadenya kisi fasisiw ma !
  Zoya ye o tɛmɛsira ɲɔgɔn jaabi ni hakilitigiya ye ko:
  "Nka o de ye a cɛɲi ye!" Walisa a kana nɔgɔya kojugu tuma min na, an kɛlen k"an ka kabako sekow kɛ, ka Vilna ni Litwanie dugu wɛrɛw ta. A ka di kosɛbɛ wa a nafa ka bon kosɛbɛ, a bɛ miirili de wajibiya walasa ka se sɔrɔ jugu kan farikolo nɔgɔmanw na ani fangabaw tɛ minnu na!
  Elena delila k"a sennasanbara gosi ka don kabakurunba dɔ kɔnɔ min tun bɛ bɔ bɔgɔ la sira cɛmancɛ la. Nka sanni a ka pan ka bɔ gosili la, kabakurun tora a nɔ na, Npogotigi Hakilitigi ye kulekan bɔ dimi in na. Bolo jan minnu tun ka jan hali bi, minnu cɛ ka ɲi, olu fununen don o yɔrɔnin bɛɛ, ka kɛ bulu ye. Ani Zoya yɛrɛ tun ka kan k"u fila-fila tilennen to. Phalanges violets binna u nɔ na, Elena ye ɲɛji min tun bɛ a ɲɛda la, a y"o lamaga. I ka kan ka fɛn dɔ kɛ min ye hakilintan ye ten.
  Belobog denmuso ye hinɛba dɔ sɔrɔ a yɛrɛ kɔnɔ, hinɛ wulilen dɔ y"a degun. Wa o waati kelen na, a yɛrɛ ka barikantanya ni a ka dɛsɛ dusukunnata dɔ bɔra kɛnɛ kan. Elena sogo bulu jukɔrɔ nɛgɛ karilen don, wa a sen fana tiɲɛna tiɲɛ na min bɛ mɔgɔ maga a la, wa a tun bɛ se ka tiɲɛ.
  Hakilitigi, ni hinɛ a yɛrɛ la, a y"a jira ko:
  - Sogo ni fangabaw tɛ min na, o kɔrɔ ye nin ye... I bɛ kɛ mɔgɔ si ye dɔrɔn !
  Zoya y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - I sen misɛnninw bɛna kɛnɛya... I bɛna ɲɛnamaya cogo dɔ la !
  Npogotigininw ye sira minɛ tugun. U tun tɛ ni o nisɔndiya hakilintanya kelen ye tugun. Ka fara o kan, ni u tun bɛ taama ka mɛn, kɔngɔ tun bɛ u yɛrɛ minɛ ka taa a fɛ. Yan, foro forow jɛlenw bɔra kɛnɛ kan... Baara tun bɛ sen na u kan kaban.
  Cɛw kɔni tun tɛ ye, musow ni denmisɛnw dɔrɔn de tun sirilen bɛ, dɔw tun bɛ siri sɛnɛfɛnw na, dɔw tun bɛ siri sɛnɛfɛnw na. Yan mɔgɔw ka dɔgɔ kosɛbɛ, u ɲɛda sɛgɛnnen don. Tiɲɛ don, cɛdenw, npogotigi cɛɲiw yelen, u ye nisɔndiya jira u la, k"u bolo kɔrɔta u la, k"u fo ni bolow ye minnu tɛ dusu tiɲɛ, minnu kɔrɔtalen don.
  Zoya y"a fɔ ko a bɛna Elena dɛmɛ sɛnɛkɛlaw ka baara la. Svarog denmuso sɔnna o ma ni kɔnɔnafili ye. Ale yɛrɛ tun b"a fɛ ka marifakisɛw kɛ, wa a tun t"a fɛ jɛkulu ka foro gɛlɛn ka kɛ. Nka a sen dimi kɔfɛ kabakurun dɔ kan, a ka kɛlɛ dusukunnata tununna o yɔrɔnin bɛɛ. Ka fara o kan, aw ka kan ka miiri aw yɛrɛ ka sariya sigili la. Mɔgɔ mana fɛn o fɛn fɔ, u labanna ka kɛ finiw dɔrɔn de ye ani pastɛriw tɛ u bolo.
  Ɔwɔ, NKVD bɛ se k"u jate sɛgɛsɛgɛlikɛlaw ye waati o waati, k"u hakili ɲagami. N"o tɛ u bɛna kɛ mɔgɔ gɛnnenw dɔrɔn ye minnu bɔnɛna fɛn bɛɛ la, hali u ka sɛbɛnw. U ka finiw tɛ ko kura ye kosɛbɛ, wa u ka finiw cogoya ni u ka finiw ka surun, o bɛ kɛ Bolshevik dugu kɔnɔ. I bɛ se ka dumuni caman dun fo u ka da a la!
  Zoya wolola dugu kɔnɔ wa a bolow n"a farikolo bɛ se kosɛbɛ tɔɔrɔ la. Elena ye dugu muso ye, a tɛ Muscovite dɔrɔn ye. Tiɲɛ don, a ka dɔnniya bɛ sɛnɛ baara la Rodnover sigida la. Nka hali bi, lamaga-lamagaliw man nɔgɔn ani u tɛ dɔn i n"a fɔ Zoya ta. Ɔwɔ, ani bolokɔnincinin karilenw dugukolo nɛnɛma kan, olu bɛ dimi kosɛbɛ.
  Nka, npogotigininw, cɛdenw ani npogotigininw bɛɛ sennasanbara don, hali ni nɛnɛ tun bɛ su fɛ ani ni i bɛ farati la ka nɛnɛ kɛ. Musokɔrɔbaw ni musokɔrɔbaw dɔrɔn de bɛ basi sanbara la. Cɛ si tɛ ye ɲɛ na, wa kɔrɔba min bɛ bɛɛ sanfɛ, o ye kamalennin ye min kunsigi kurulen don, a ɲɛ bilennen don, a ɲɛda tɛ tɛmɛ tan ni duuru kan, a bɛ ni pantalon ye min ka bon kosɛbɛ, nka a ɲɛda bɛ i yɛrɛ jira kosɛbɛ, a dawolo jagɛlɛn don. Nin denmisɛnnin in min bɛ ni Komsomol badge ye, o de ye cɛdenw bɛɛ la kɔrɔba ye, wa a bɛ yamaruya di bɛɛ ma.
  Komandan kamalennin ma kuma a kan ko cɛɲi fila in farala u kan. I n"a fɔ nin tun bɛ ten, a tɛ fɔ ka ban. Volga mara waati ka nɔgɔn ani waati bɛ ka taa ɲɛ, o la bolo fila wɛrɛ tɛna dimi.
  A ma mɛn, Elena kɔ y"a daminɛ ka dimi, wa a y"a ɲini ka taa sɛnɛyɔrɔ la. O la, a ka nɔgɔn npogotiginin farikolo barikama ma, nka i ka kan k"i senkɔniw sɔgɔ ka ɲɛ dɔrɔn ka don bɔgɔ lafiyalen na walasa i senkɔniw kana dimi kosɛbɛ. Nka degun min bɛ disi kan, o bɛ na ni yɔrɔ wɛrɛ ye, wa kɔ, ni a ye doni jigin, a tɛ dimi.
  Npogotiginin y"a miiri o tuma na, a si bɛ san joli la tiɲɛ na? A tɛmɛna kɛmɛ kan kabini tuma jan! Yɛlɛko! Ale ye muso kɔrɔba dɔ ye bi Irisi jamana na ani o waati kelen na, a falen bɛ fanga ni kɛnɛya la. Nka u bɔlen kɔ u ka subagaya seko la, u tun bɛ se ka kɛ o fɛnɲɛnama suguw ye!
  Nin hakilina in bɛ Elena farigan...
  Bɛɛ ye baara kɛ ni dusu ye ani tilelafana lafiɲɛbɔ tɛ. Walima ni dibi donna pewu dɔrɔn, u gɛrɛla tasuma na walisa k"u yɛrɛ lafiya. Volga baji tun bɛ a kɛrɛfɛ ani jɛgɛ tun bɛ daga kɔnɔ. Nka buru caman dɔrɔn de bɛ yen, wa cogo dɔ la, a tɛ saniya pewu, nɔgɔw bɛ a la. Soja daji wɛrɛ.
  Dumuni ka nɔgɔn, a man ca kojugu, a bɛ i n"a fɔ dumuni duman don kɔnɔbara minnu kɔngɔlen don. Ranger Girls tun ma nin sɛgɛn in ye kabini san caman. Ayi, hali bi a bɛ dimi kosɛbɛ ka kɛ hadamaden ye ni fangabaw tɛ. Wa i bɛ sɛgɛn i n"a fɔ... fali!
  Nka a ka ɲi fana ko fɛnɲɛnamaw ka dɔgɔ ani u ka kɛnɛ. Npogotigininw ye sunɔgɔ ɲɔgɔn fɛ ni muso tɔw ye bɔgɔdaga kɔnɔ u yɛrɛ kan. Cɛdennin dɔ y"a kunkolo da Zoe disi sanfɛla kan. Ranger sungurunnin y"a ka kurukuru jɛmanw sɔgɔsɔgɔ... Wa a ye dusukasi barikama dɔ sɔrɔ. U ye fɛn bɛɛ sɔrɔ ɲɛnamaya la ani u ka dɛmɛbagaw fɛ, n"o ye Demiurge Ala ye: kamalennin banbali, fanga, sababu ka nafolo sɔrɔ, fanga, bonya ani bonya, nka... Walasa ka kɔnɔ ta, u ka kan ka sunɔgɔ ni cɛ ye min seko bɛ bɛn u ma. Wa o sɔrɔli man nɔgɔn fewu.
  Wa ni o cɛ suguw bɛ yen, o tuma na fɛ, u bɛ nivo wɛrɛ la ani diɲɛ wɛrɛ kɔnɔ. Elena hakili jigira dɔnkili dɔ la min tun bɛ Gagarin kan ani o y"a to a dusu tiɲɛna ka tɛmɛn fɔlɔ kan;
  Yala i b'a dɔn a tun ye cɛ sugu min ye wa...
  Diɲɛ bɛɛ y"a ta a bolo la!
  TSING BALIMAKƐ KA ƝƐNABƆLI BƐ MANSA KISI
  Zar Nicholas II balimakɛ, Mikhail, a ni tariku lakika tɛ kelen ye, a ye wale kɛ ni cɛsiri ye. Mansamara kɔlɔsilikɛlaw ye marifa ci murutilenw na minnu tun b"a fɛ ka bin Tilemana masaso kan. O kɔfɛ, Kozakaw, minnu tun ka di masakɛ ye, ani kɛlɛbolo ŋanaw donna kɛlɛ la.
  Murutilen kɛmɛ caman fagara, dɔw bolila. Polisiw ye murutilenw n"u ɲɛmɔgɔw minɛ ni timinandiya ye. Jamana Duma ka lasigidenw, masakɛ denbayaw, jagokɛlaw ani wariko ɲɛmɔgɔba dɔw ye teliya ka kali Zar Nicholas ma, ka kali kantigiya la. Kɛlɛ in senfɛ, murutilen kɛmɛ wɔɔrɔ ni kɔ fagara, mɔgɔ ba kelen ni tila jogin na. Garadiw bɔnɛna mɔgɔ mugan ɲɔgɔn na ka sa, Kozakiw bɔnɛna mɔgɔ bi duuru wɛrɛw la.
  Kɛlɛ jugu dɔ kɛra, nka yɛrɛmahɔrɔnya ye a yɛrɛ kisi. Dajuru tigɛbaga minnu tun bɛ sanfɛ, olu hakilina tun tɛ kelen ye, u tun tɛ ni ɲɛmɔgɔ kelen ye. Wa, a bɛɛ lajɛlen na, u caman tun dalen b"a la ko a tɛ se ka kɛ ka gɔfɛrɛnaman cogoya Changer kɛlɛ waati la.
  Mɔgɔ caman wasa tɛ Zar Nicholas II la, nka a ka gɛlɛn ka fɛɛrɛ wɛrɛ di masakɛ ka fanga nɔ na. Ka fara o kan, nafolotigiw bɛ siran kosɛbɛ ko gɔfɛrɛnaman cogoya min bɛ wele ko republique (jamanaba) ka gɔfɛrɛnaman, o bɛna kɛ fanga dɔgɔyalen ye kojugu ani ka kɛ lafiya ye, walasa ka kapitalisiw lakana ka bɔ baarakɛlaw la minnu kɔngɔlen don ani minnu murutilen don, ani dugukolotigiw lakana ka bɔ sɛnɛkɛlaw bolo.
  Nka jamanadenw yɛrɛ tɛna wuli-ka-bɔ-yɔrɔba dɔ labɛn. Bolshevikw barika ka dɔgɔ hali bi kojugu ani u hakɛ ka dɔgɔ, Sosialismu Revolisiyɔnw fanba dalen b"a la ko wuliliko ka ɲi, nka a ka fisa ka se sɔrɔ diɲɛ kɛlɛ la fɔlɔ.
  Kuma surun na, yurukuyuruku kɛra, bɛɛ bɔra kɛnɛ kan! Fɛn min bɛ i n"a fɔ lakununni jolilen, o seginna a yɛrɛ kan...Wa makun!
  Nicholas II ye a balimakɛ jaabi a ka latigɛ kosɔn ni Order of George ye, degere fɔlɔ, ani a y"a kɔrɔta ka kɛ jenerali kuntigi ye, ka Mikhail sigi ka kɛ tilebin kɛlɛbolo ɲɛmɔgɔ ye. Ani saheli ni Rumani kɛlɛbolow tun bɛ Brusilov bolo.
  Irisi kɛlɛbolo bonya cayara ka se mɔgɔ miliyɔn tan ma, wa a ladonni ye doni girinman da mansamara kan. A tun ka kan ka taa ɲɛ.
  Siraw jara dɔrɔn, zariw ka kɛlɛbolo ye Galisi jamana gosi. Jateblaw ka sanfɛla tun bɛ Irisi sɔrɔdasiw fan fɛ. Ɔtirisikaw barika dɔgɔyara u ka dusukunnataw la, ani kɛlɛbolo minnu tun ye Slaw ye, olu bɔra yen jamaba la walima u y"u yɛrɛ di. Alemaɲi ka kɛlɛbolow tun tɛ se ka juguw minɛ.
  Ka tɛmɛn o bɛɛ kan, Ameriki donna kɛlɛ la ni Cɛma Fangaw ye Awirilikalo la. Wa o cogo la, kɛlɛ in kɔlɔlɔ tun latigɛra kaban. Alimanw y"a ɲini ka dɔ fara u ka fanga kan Tlebi fɛ walasa ka se sɔrɔ jɛkuluw kan ani u ma se ka dɛmɛba lase Ɔtirisi-Hɔngari ma.
  Irisi sɔrɔdasiw ye Lviv ani dugu damadɔ minɛ Galisi jamana na. Hali bɔgɔdaga fitinin damadɔw Dabɔra. Ɔtirisi, patchwork, front karilen tun bɛ ka bin joona kojugu, o de la Alimanw tun ka kan ka taa fiyentɔw ka lafasali la tilebin fɛ ka sɔrɔdasiw fili yɔrɔw la minnu tun donna.
  Irisikaw y"u ka ɲɛtaa yiriwa, u gɛrɛla Przemysl la, ka dugu yɛrɛ lamini. Nka fɛnw sɔrɔli gɛlɛyaw ani Alemaɲi kɛlɛbolo minnu tun labɛnnen don kɛlɛ kama kosɛbɛ, olu donni kɛlɛ la, o ye ɲɛtaa sumaya. Nka Rumani Front taara kɛlɛ la, ani waati dɔ tɛmɛnen kɔfɛ, Tlebi Front fana. O laban in ye baara gɛlɛn dɔ sɔrɔ: ka Alemaɲi ka lafasali fangatigi, min tun ka dun kosɛbɛ, o tiɲɛ.
  Zar balimakɛ Mikhail m"a jate maloyako ye, a ye kalan sɔrɔ Brusilov fɛ ani ka o fɛɛrɛ suguw kɛ. A y"a daminɛ ka kɛlɛ labɛn yɔrɔ tan ni fila danfaralenw na siɲɛ kelen, walasa Alimanw kana se ka binkanniba in sira dɔn. Ka fara o kan, u tun bɛ baara kɛ ni sisi rido ye ni timinandiya ye ani ka sufɛ kɛlɛ kɛ.
  Irisi sɔrɔdasi minnu tun bɛ saheli fɛ, olu ye Bucarest hɔrɔnya, ani binkanni min kɛra cɛmancɛ la, o kɛra sababu ye ka fɛnw tiɲɛ Vilna saheliyanfan fɛ.
  Alemaɲikaw tun ka kan k"u ka saheli fan dɔ barika bonya siɲɛ kelen kokura. Alemaɲi sɔrɔdasi minnu tun bɛ Riga datugu, olu tun bɛ bagabagali la ko u bɛna lamini. O cogoyaw la, Kaiser ye desizɔn gɛlɛn ta ka Bɔ Baltik jamanaw na ka sɔrɔdasiw Bɔ Prusse ka lafasalitɔn na.
  Kow ma ɲɛ sɔrɔ tɔnba ni Turquie jamana na. Risikaw ni tubabuw tun bɛ ka taa ɲɛ Azi fitininw na, Fransew tun bɛ ka degun bila Palestina kan Siri jamana na. Ottomanw tun bɛ ka barika dɔgɔya ani u binni tun man jan. Ka fara o kan, Bulgarikaw ye yɛlɛma kɛ. K"a dɔn ko Prussekaw ye kɛlɛ la kaban, ani ko Risi sɔrɔdasiw, minnu ye Rumani jamana fanba hɔrɔnya, u sera dankan na, Slave masakɛ ye kɛlɛ laseli kɛ Ɔtirisi, Turki ani Alimanjamana kan.
  Tiɲɛ don, o ye kunkolodimi caman di Alemaɲikaw ma. U ma se ka ɲɛfɛla minɛ tugun kɔrɔn fɛ, wa u wajibiyara ka kɔsegin Vistula. Jigiya min tun b"a la ko jiko barikalan dɔ bɛna Irisi sɔrɔdasiw bila kɔfɛ.
  Tlebin fɛ jɛɲɔgɔn ye ɲɛtaa dɔw dɔrɔn Sɔrɔ, hali n"u tùn bɛ baara Kɛ ni tankiw ye kosɛbɛ kaban. Nka sisan Alimanjamana ye ɲɛfɛla minɛ, hali n"a wajibiyara ka segin kɔ dɔɔnin. Saheli fan in ye cɛsiri caman Kɛ.
  Ayiwa, zarist Irisi jamana na, tilebin ni fonɛnɛ na, a ye kɛlɛ in gɛlɛya bila Ottoman Mansamara la.
  Binkanni min kɛra Kɔnstantinople kan, ka bɔ dugukolo kan ani kɔgɔji kan, o labanna ni Irisi marifaw ka se sɔrɔli ye. Türkiye binna, ani ni o ye Irisi ye marabaw sɔrɔ, Constantinople ani straits minnu bɛ se ka don Mediterane Kɔgɔji la.
  Tiɲɛ don, a tun tɛ se ka kɛ ka kɛlɛ ban san 1917, nka se sɔrɔli ninakili tun bɛ bɛɛ ye kaban, ka tɛmɛ san 1916 kan kosɛbɛ.
  Tlema tɛmɛna Irisi jamana na ni gɛrɛntɛ misɛnninw ni ɲɛjiraliw ye, nka kɛlɛ jugu si ma kɛ, hali ni sɔrɔdasi gɛlɛyaw tun bɛ yen. Laala, ruble sɔngɔ dɔgɔyara kojugu, nka a ma mɛn ka kuma kɔngɔko kan.
  Nka, kɛlɛ ban waati sera, bɛɛ y"o faamu. Brusilov kɔrɔtara ka kɛ foro ɲɛmɔgɔ ye, a y"a jira ko a ka gosili kunba kɛ saheli fɛ, jugu barika tun ka dɔgɔ yɔrɔ min na, ka sɔrɔ ka wuli ka taa worodugu fɛ.
  Alimanw tùn b'u ka pankurun fɔlɔw Sɔrɔ kaban. Nka u hakɛ ka dɔgɔ kojugu fo a tɛ se ka nɔba bila kɛlɛ taabolo la. Irisi fana b"a yɛrɛ ka mɔbiliw sɔrɔ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Mendeleev pankurunw. Nka nin sen in fana na, zaris ka baarakɛyɔrɔ tɛ se ka jamaba dilanni kɛ fɔlɔ.
  Nka pankurunw dilanni jamaba sigira sen kan tubabu, Ameriki ani Faransi fɛ. O kɔrɔ ye ko fɛɛrɛ kura barikama dɔ bɔra ka lafasalitɔn tiɲɛ, min ka kan ka Alemaɲi jɔyɔrɔw tiɲɛ.
  Jɛkulu minnu bɛ ɲɔgɔn fɛ, olu fana b"a fɛ ka kɛlɛ tiɲɛnen in ban joona. Wa kabini marisikalo laban na, u y"a daminɛ k"a ɲini ka Alemaɲi ka lafasalitɔnba tiɲɛ.
  Irisi sɔrɔdasiw ka binkanni daminɛna ni siraw jara dɔrɔn saheli fɛ. Irisi sɔrɔdasiw, sebaaya tɛmɛnenw kɔfɛ, u ye u yɛrɛ lawuli, nka Ɔtirisikaw ma se ka u yɛrɛ minɛ kosɛbɛ. Budapest y"a yɛrɛ sɔrɔ a lamininen don kaban Mɛkalo daminɛ na. O kɔfɛ, jiginni daminɛna ka taa Vienne fan fɛ ani ka Vistula baji tɛmɛn.
  Italikaw fana Taara kὲlɛ in na. Hali Japon ye kɛlɛbolo dɔ ci ka taa Erɔpu. Alemaɲikaw ye degun kɛ ka bɔ fan bɛɛ fɛ.
  Tuma min na Irisi sɔrɔdasiw tun gɛrɛla Vienne kaban, Ɔtirisi-Hɔngiri y"u yɛrɛ di. Alimanjamana ka jɛɲɔgɔn laban tun labanna ka bin. Tlebi fɛ, ka baara kɛ ni bɔgɔdaga fɛɛrɛw ye kɛlɛbolo yɔrɔw la, jɛkuluw ye ɲɛtaa kɛ dɔɔnin dɔɔnin nka siga t"a la. Ani Irisi sɔrɔdasiw donna ka bɔ saheli fɛ ka taa Alemaɲi kɛlɛbolo kɔfɛ min bɛ Vistula datugu.
  O cogoyaw la, Chancelier Wilhelm, a kɛlen k"a dɔn ko Alimanjamana jɔyɔrɔ dafalen don, jigiya tɛ min na, a y"a jira ko kɛlɛ bɛɛ bɛna dabila san 1918 Zuwɛnkalo tile 22. Tiɲɛ na, Alimanw y"u yɛrɛ di.
  Ɔtirisi-Hɔngiri jamanaw ma sigi yen tuguni. Irisi ye Galisi, Krakow mara, Bukovina, Slovini kɔrɔn fan dɔ ani Hɔngiri sɔrɔ. Rumani Transylvanie jamana na. Fɛn min tora Ɔtirisi-Hɔngiri la, o tun ye Ɔtirisi fitinin ye ani Hɔngiri min dɔgɔyara kosɛbɛ. Tchekoslovaquie bɔra Irisi jamana ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ.
  Zarist Mansamara ye Klaipeda, Poznan ani se sɔrɔli sɔrɔ ka bɔ Alimanjamana na, ka Prusse kɔrɔnyanfan tigɛ ka bɔ duguba yɛrɛ la Danzig fɛ.
  Alimanjamana tun ye min minɛ ka kɔrɔ san kɛmɛda 19nan na, a tun ka kan k"o bila Danemarke ni Faransi bolo. A jalakilen don ko a ka musakabaw sara san o san, wa a ye sɔrɔdasi seko dan mɔgɔ ba kɛmɛ ma.
  Wa tiɲɛ na, i n"a fɔ tariku yɛrɛ la, zone demilitaire.
  Zaris Irisi y"a ka nafolo bonya saheli fan fɛ. Ottoman Mansamara, i n"a fɔ Ɔtirisi Mansamara, a ma kɛ tuguni. Angletɛri ye Irak, Faransi, Siri ani, ka fara tubabu kan, Palestina. Irisi ye Armeni, Azi fitinin ani Kɔnstantinople sɔrɔ.
  Moyen-Orient ni Iran fana tilalen don fanga-yɔrɔw la. O cogo la, Tsar ka Irisi ye nafolo sɔrɔli nafamaw sɔrɔ.
  Nka kɛlɛ in ye sɔrɔdasi miliyɔn fila ni tila ni kɔ ka ɲɛnamaya tiɲɛ, n"i ma siwili salenw jate, musakabaw kɛra. Nafolo binna ɲagami na ani jamana binna juruw la.
  Tiɲɛ don, jɛɲɔgɔnw sɔnna ni dususuma ye ka juruw tɔnɔ sɛbɛn, nka o bɛɛ n"a ta, juru in kɛra fɛnba ye kosɛbɛ - sanu miliyari tan ɲɔgɔn.
  Nka a tun bɛ se ka kɛ ka baarakɛda minnu tun bɛ Alemaɲikaw bolo fɔlɔ, olu kɛra jamana ye.
  Politiki ko min tun bɛ Irisi jamana na, o sabatira, ani masakɛ ka fanga bonyalen don.
  Nicholas II ye nafa sɔrɔ o la, a kɛlen k"a yɛrɛ ka manifesto (manifesto) tiɲɛ jamana Duma kan. Autocratie seginna kokura, ani sariyasunba fanga tɛmɛna a bɛɛ lajɛlen na zar fɛ.
  O kɛra sababu ye ka maloya dɔrɔn de kɛ ka mɔgɔw ka sɔsɔli kɛ. Jamana tun sɛgɛnnen don kɛlɛ la kojugu, wa a tun t"a fɛ ka sɛgɛn kura sɔrɔ.
  Ani sɔrɔko y"a daminɛ teliya la, kɛlɛ kɔfɛ! Bonya kɛra kɛmɛsarada la 9 ɲɔgɔn ye san kɔnɔ, wa a tun ka ca ni Ameriki ta ye.
  Industri yiriwalen kura dabɔra ani masinko yiriwara. Saraw cayara.
  Baarakɛdon janya Dɔgɔyara Zar ka sariya fɛ ka Bɔ lɛrɛ 11,5 na ka Kɛ lɛrɛ 10,5 ye. Ani don minnu na sani seli ka kɛ ani ka kɔn dɔgɔkun labanw ɲɛ fo ka se nɛgɛ kanɲɛ 9 ma. Ani fana, baarakɛdon tun bɛ dɔgɔya ka se lɛri kɔnɔntɔn ma, ni a dɔgɔyalenba tun bɛ kɛ su fɛ.
  Wari ɲɔgɔn falen kɔfɛ, ruble sanu balansi sabatilen seginna. San 1929, baarakɛla dɔ ka sara tun bɛ se ruble 50 ma kalo kɔnɔ, vodka sɔngɔ tun ye kopeck 25 ye buteli kelen na. O kɔrɔ ye ko buteli 200 kalo o kalo. Wa n"an y"a ta sanu hakɛ la, o bɛ se sanu sanuman garamu 37 ma.
  Jamana in ye jɔyɔrɔ flanan ta, a bɛ filanan na Ameriki kɔfɛ izini sɛnɛko siratigɛ la. Mansamara in jigiya tun bɛ i ko roso kosɛbɛ, nka... degunba dɔ kɛra.
  O binkanni in ye nɔ bila diɲɛ bɛɛ la, Irisi jamana fana sen bɛ o la. Tiɲɛ de ye Alimanjamana ni USA tiɲɛ kosɛbɛ. Nka zarist Irisi tun bɛ a jigi da kɛnɛma juruw kan kojugu, o de kama a tun tɛ se ka a yɛrɛ tanga sɛgɛnw ni nafolosɔrɔbaliya ma.
  Bolshevik parti min tun bɛ san mugannanw na, o tun bɛ gɛlɛya dɔ la. Lenin y"a kɔsegin tiɲɛ na ka bɔ kɛlɛ waleyali la, min ye fɛn caman tigɛli ye, a kɛlen k"a yɛrɛ su ji la teori la...ani ka dɔnniya nsiirinw sɛbɛn.
  Vladimir Ilyich ye Herbert Wales kunbɛn Angletɛri ani a ye dɔnniya nsiirinw diyabɔ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Vladimir Ilyich ka sɛbɛnnikɛlan kɔnɔ, gafeba dɔ bɔra, min bɛ siniko ɲɛfɔ: "Kominisi ye nisɔndiya sira ye" ! Ani baara damadɔ wɛrɛw. Lenin tun bɛ wari ɲuman sɔrɔ kaban dɔnniya nsiirinw na.
  Bolshevikw farala ɲɔgɔn kan ka kɛ Trotskyistw ni Stalinistw ye. Stalin y"a latigɛ ka segin Narodnaya Volya ka mɔgɔ kelen-kelen ka siranɲɛ fɛɛrɛw kan. Trotsky ye jɔyɔrɔ ta min ka dɔgɔ kosɛbɛ.
  Sosialismu Revolisiyɔnw bɛ baara la hali bi, hali ni politiki fagaliba si ma kɛ tugun san mugan kɔnɔ. Repibilikikaw ni Kadew jɔyɔrɔw barika bonyana dɔɔnin dɔɔnin. Tiɲɛ na, masakɛya dafalen tun bɛ iko fɛn kɔrɔlen bɛɛ bolo. O la, ɲagami, gɛrɛntɛw, ɲɛjiraliw daminɛna tugun ani masasigilan y"a daminɛ ka yɛrɛyɛrɛ.
  Masakɛ tun bɛ se ka hakili to fɛn caman na...
  Nicolas II ka gɔfɛrɛnaman ye fura sɔrɔ...kɛlɛ la! Ka fara o kan, jeneraliw tun b"a fɛ kosɛbɛ ka u yɛrɛ sara Zapɔn ka dɛsɛ kosɔn. Wa nin ye faamuyali ye...
  Diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ kɔfɛ, Zaris Irisi ye sɔrɔdasi kanpaɲi misɛnnin caman kɛ. Moyen-Orient, u n"u jɛɲɔgɔnw ye Arabu diɲɛ dafa yɔrɔ min na. Afganistan jamana na.... O yɔrɔ la, kɛlɛ in Kɛra ɲɔgɔn fɛ ni Angletɛri ye. Irisi ye Afganistan worodugu maraw minɛ, Uzbek ani Tajikkaw de tun bɛ yen kosɛbɛ, ani Herat fana. Tubabu, kɛlɛ juguw kɔfɛ, o bɛɛ n"a ta, u ye saheli mara. Yɛrɛmara tora Afganistan cɛmancɛ la.
  Iran ye yɛrɛmahɔrɔnya cogoya mara hali bi, nka a tilali fana tun man jan.
  Nka nafaw ka ɲɔgɔn sɔsɔliba Kɛra Zapɔn jamana na. Ka fara o kan, san 1931, Zapɔnkaw ye marifatigiw ka gɔfɛrɛnaman dɔ sigi Mandɔrɔsi jamana na, ka kɛlɛ daminɛ Sinuwa jamana na.
  O kɛra kɛlɛ kura sababu ye.
  O waati la, Irisi sɔrɔdasiw sera k"a ka pankurunw kuraya ani ka awiyɔn barikamaba dɔ da. Fiɲɛ kɔnɔ, a kɔlɔsira ko Japon tun ka dɔgɔ, wa Irisi dugukolo kan kɛlɛbolo tun ka ca kosɛbɛ, wa, laala, u tun labɛnnen don kɛlɛ kama.
  Pasifiki kurunba ɲɛmɔgɔya tun bɛ Amiral Kolchak bolo min tun ye nsiirin ye. Andre senuma welelen fɔlɔ ka Ordre ka Knight, Brusilov, tun sara kaban o waati la, nka a ka kalanden setigiw tora.
  Kɛlɛ ma ɲɛ sɔrɔ Zapɔn fɛ kabini a daminɛ na. Irisi jeneraliw: Denikin, Wrangel, Kaleidin, minnu tun bɛ Zar balimakɛ Mikhail Romanov ka ɲɛmɔgɔya bɛɛ lajɛlen kɔrɔ, olu ye wale kɛ ni fanga ye ani ni seko ye. Diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ min kɛra, o ye nɔ bila, wa fili minnu kɛra san 1904-1905 kɛlɛ la, olu jateminɛna.
  Prokhorov ka pankurun nɔgɔmanw, minnu tɛ se ka wuli dɔrɔn manɛw kɛlɛli la, olu fana kɛra koɲumanba ye. A mana kɛ cogo o cogo, a tun ye Irisi kɛlɛbolo wɛrɛ ye kaban, ani kɛlɛ wɛrɛ pewu.
  Nka, kɛlɛ fɔlɔ min kɛra ni samurai ye, ni Kuropatkin nɔ na, komandan dɔ tun bɛ yen min ka seko ni dɔnko ka bon ani min bɛ se ka ko latigɛ, kɛlɛ in laban tun bɛna kɛ, tiɲɛ na, cogo wɛrɛ la pewu.
  A mana kɛ cogo o cogo, kalo fila kɔnɔ, Irisi sɔrɔdasiw ye Port Arthur lamini, wa Zapɔnkaw ye u bugɔ. Kalo fila o kɔfɛ, Kore jamana bɛɛ hɔrɔnyara, ani fɔɲɔba ye duguba minɛ.
  Kɔgɔjida la, kɛlɛw fana tun bɛ kɛ ni ɲɛtaa hakɛ caman ye. Fo ka se eskadronw ma minnu bɔra Baltik ni Kɔgɔji Nɛrɛma na. Tile bɔlen jamana ye se sɔrɔ pewu, wa u yɛrɛ ye sɔrɔdasiw jigin Hokkaido. Japon wajibiyara ka bolonɔ bila hɛrɛ dɔ la min tun bɛ mɔgɔ maloya. Aw ye Manchuria, Port Arthur, nafolo dɔw minɛ ka bɔ Alemaɲikaw fɛ, Sakhalin saheliyanfan ani Kuril kulu. Wa o waati kelen na, ka juru sara, wari hakɛ labɛnnen - sanu miliyari kelen.
  O se in ye Autocratie jɔyɔrɔ barika bonya waati dɔ kɔnɔ, o kɔfɛ, Depressionba ye sira di sɔrɔ yiriwali teliya ma.
  Alimanjamana na, i n"a fɔ tariku yɛrɛ la, Hitler nana fanga la, nka a ma sɔn ka boli kungo kɔnɔ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a ɲinini min kɛra ka diɲɛ bɛɛ ka sɔrɔdasi-sɔrɔdasi segin a cogo kɔrɔ la, o ye kɛlɛba sɔrɔ ka bɔ Irisi ni Faransi fɛ. Hali ni nisɔndiya misɛnninw Kɛra sɔrɔdasi seko siratigɛ la. Kɛlɛbolo hakɛ tun bɛ sɔn ka caya ka bɔ ba kɛmɛ na ka se ba kɛmɛ fila ni bi duuru ma. Ka fara o kan, Hitler ye sɔrɔdasi-yɔrɔ min tun tɛ sɔrɔdasi ye, o fanga segin Alimanjamana ma.
  Ani, masaya gɛlɛyaw tun bɛ ka bonya Zari ka Irisi jamana na. Masasigilan ciyɛntabaga, Tsarevich Alexei, sara... Zar balimakɛ Mikhail Romanov bɔra ciyɛn hakɛ la. Ani Kirill Vladimirovich Romanov kɛra ciyɛntabaga ye tiɲɛ na. Nka nin cɛ in bɛ dɔlɔmin ni jatɔya la. A tiɲɛna pewu...
  O la sa, jɔn de bɛna kɛ Zar Nicolas II nɔ na? Zar balimakɛ Mikhail, a ye se sɔrɔ Zapɔn kan kɔfɛ, a ye generalissimo jɔyɔrɔ sɔrɔ ani a ye mɔgɔw diyabɔ kosɛbɛ. A kɛra masakɛ denbaya mɔgɔ fɔlɔ ye Irisi masakɛ tariku kɔnɔ min ye o jɔyɔrɔba in sɔrɔ. Wa mɔgɔ caman tun b"a fɛ k"a ye masasigilan kan.
  Tiɲɛ don, Nikolas II yɛrɛ - min tɛ dɔlɔminna ye, min tɛ delina jugu ye, min tun bɛ to ka farikoloɲɛnajɛ kɛ - o tun barika ka bon kosɛbɛ hali bi wa a tun bɛ iko a ka masaya bɛna janya ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan Irisi tariku kɔnɔ. Nka Stalin ye mɔgɔfaga ɲinini min Kɛ ni ŋaniyaba ye kabini Alɛkisandiri II ka waati. Hali ni a tun bɛ iko a nafa ye mun ye?
  A mana kɛ cogo o cogo, san 1937 kɛra san jugu ye. Zar Nicholas II fagara, ani ale n"a ye minisiri fila fana sara, ka fara masasotigi tan ni saba kan, ani Tilemana masaso yɔrɔ dɔ binna.
  Jatigɛwalekɛlaw ye baara kɛ ni nɔgɔbɔlan ye walasa ka minɛnw bɔ ani ka aminolon tɔni kelen ni kɔ turu.
  O cogo la, ko jugu dɔ donna tariku kɔnɔ. Zar Nicolas II ka masaya banna o cogo de la. Masakɛ ma daminɛ ka wele ko mɔgɔba walima mɔgɔ sirannin. Minnu ma masakɛ kanu, olu y"a wele ko joli, bawo joli caman bɔnna a ka masaya kɔnɔ. Min bɛ minɛ ni bonya ye, o ye Setigi ye. O la sa, dugukolo minnu tun bɛ a kɔrɔ Rus" kɔnɔ, olu hakɛ cayara. Hali maraba dɔ bɔra Sinuwa jamana na: Zheltorossiya.
  K'a bɛɛ lajɛlen Kɛ, masaya in Kɛra sàn 43 ye. Ivan the Terrible dɔrɔn de ye fanga kɛ ka tɛmɛ o kan, ani tɔgɔ la. Nka n"i y"a jateminɛ ko a ye masasigilan ta san saba kɔnɔ, a kuntigiya waati yɛrɛ kɛra surun ye.
  Nka o bɛɛ n"a ta, ciyɛntabaga sariyalen, Kirill Vladimirovich Romanov, jiginna masasigilan kan. A ma fanga kɛ ka mɛn - san kelen ɲɔgɔn, nka a sera ka nɔ dɔ bila tariku taabolo la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a y"a to Adolf Hitler ka Anschluss of Austria kɛ. A fɔra ko a bɛ kuma jamanaw ka josariyaw kan u yɛrɛ ka latigɛ la, wa, a fɔra ko nin cogo in na, sigikafɔ bɛna caya. Bɛn kɛra Ɔtirisi ni Mussolini ka Anschluss fɛ.
  O cogo la Alimanjamana bonyalen don ani a jamanadenw tɛmɛna miliyɔn biwɔɔrɔ kan. A kana fɔ ko Hitler ye dusu don bange hakɛ la. Adolf the Demoniac ka fanga kɔrɔ, a bonyalen don siɲɛ kelen ni tila.
  Fasodenɲumanya kɛlɛ dɔ daminɛna Ɛsipaɲi, nka a banna joona kosɛbɛ, bawo Soviyetiki jamana tun tɛ yen, min ye dɛmɛ don numanfɛla jɛkulu ma Madrid.
  Nka Franco kɛra Fuhrer ka jɛɲɔgɔn ye. Ani Zar kura Vladimir III ye ɲɔgɔn gosi ni Angletɛri ye.
  Tiɲɛ na, ko in ka gɛlɛn. Puzzle min falen bɛ diɲɛ kɛlɛba filanan na. Ani ɲɔgɔndan kura dɔ. Iran ma tila, wa tiɲɛ na, nin ye silamɛ jamana laban ye min yɛrɛmahɔrɔnyalen don cogoya la. Irisi ni Angletɛri fila bɛɛ ye labɛnw kɛ o kama. Kow bɛ mɔgɔ hakili ɲagami kosɛbɛ Moyen-Orient jamanaw na. Irisi, Faransi ani Angletɛri jamanaw ka maraw ɲagaminen don ani u marali ka gɛlɛn.
  Angletɛri bɛ ka bin sɔrɔko siratigɛ la ka taa a fɛ Irisi jamana ni Alimanjamana fanga bonyalenba fila bɛɛ kɔfɛ. Nka koloni minnu ka bon kosɛbɛ, olu ye tubabu ye hali bi. Nka waraba masafugulan fanga bɛ ka dɔgɔya, Kanada bɛ ɲini ka kɛ yɛrɛmahɔrɔnya ye. Afiriki tilebinyanfan fana ye mara ye, i n"a fɔ Ɔsitarali. Ɛndujamana na, tubabu jɔyɔrɔ bɛ ka dɔgɔya. Tiɲɛ don, nege bɛ yen ka waraba gɛrɛntɛ.
  Hitler b"a ɲini ka tulon kɛ ɲɛfɛla fila la. Walima a bɛna Faransi, Angletɛri, Itali ani Japon ka dɛmɛ ɲini. Walasa bɛɛ ka ɲɔgɔn dalajɛ Zaris Irisi kan ani k"a ka nafolo belebelebaw tila.
  Walima ka dugukolo sɔrɔli ɲini Tlebi fɛ, nka jɛɲɔgɔnya kɔnɔ ni Irisi jamana ye.
  Hitler ye mɔgɔ jugu ye min tɛ sariyakolow labato, wa, a bɛɛ lajɛlen na, a t"a janto a ni mɔgɔ min bɛ don jɛkulu kɔnɔ ni o nafa ka bon a bolo.
  Zar Vladimir kamalennin kura fana bɛ siko kɛ ka don tariku kɔnɔ i n"a fɔ setigiba ani a b"a fɛ ka koloniw bɔsi Angletɛri ni Faransi bolo. Ni an y"a fɔ k"a jɛya, foyi tɛ to ka bɔ Alemaɲikaw bolo. O la, jɛɲɔgɔnya min bɛ kɛ ni Alimanjamana ye, o bɛ bɛn kosɛbɛ.
  Itali ye Etiyopi minɛ ani fana a b"a fɛ ka exploit kura kɛ. Mussolini ye ŋaniyabatigi ye kosɛbɛ. A t'a janto a la n'a bɛ taa kɔrɔn fɛ walima n'a bɛ taa tilebin fɛ. Nka Faransi, negeba tɛ jamanadenw cɛ ka kɛlɛ kɛ. Pasifisimu bɛ fanga la yen, wa gɔfɛrɛnaman bɛ sugandi. Cogo si tɛ yen ka o jɛɲɔgɔn barikama sugu sɔrɔ. Wa Zaris Irisi, n"a ka bange hakɛ cayalenba laada la, wa a ka saya hakɛ bɛ dɔgɔya tuma bɛɛ, o ye kɛlɛɲɔgɔn barikama ye kosɛbɛ. Zaris Irisi jamanaden hakɛ bɛ ka caya kaban ni kɛmɛsarada la saba ɲɔgɔn ye san kɔnɔ. Denmisɛnw ka saya dɔgɔyara, nka denbayabaw ka modɛli ma tɛmɛ fɔlɔ, wa hali baarakɛlaw ka denbayaw bɛ den sɔrɔ. Ni an y"a jateminɛ ko dugukolo sɔrɔli, ka fara Sinuwa jamana kan, jamanaden caman bɛ min kɔnɔ, ani Mongolia jamanaden man ca, ani Erɔpu ani Turki, Zaris Irisi jamanaden hakɛ san 1940 tɛmɛna miliyɔn 400 kan ni i y"a suma ni san 1913 ye, tuma min na a tun ye miliyɔn 180 ye. Wa nin ye farafinna fanga ye... Angletɛri ni Faransi ka ca ni miliyɔn 50 ye u ka dugubaw kɔnɔ, ka fara koloniw kan. Nka koloniyali sɔrɔdasiw barika ka dɔgɔ u ka dusukunnataw la, wa u tɛ se ka kɛlɛ kɛ kosɛbɛ. O la, tlebinyanfan dugukolo-kɛlɛbolow barika ka dɔgɔ kosɛbɛ.
  Fuhrer ye jɛɲɔgɔnya sugandi ni Irisi ye Tlebi jamanaw kama.
  San 1939, Tchekoslovaquie jamana tilalen don ɲɔgɔn na. Alimanjamana fana ye Sudetenland fana sen don a la. Alimanw ye kɛlɛbolo barika bonya ani ka pankurunw jɔ. Zaris Irisi fana ma jɔ a kelen na, hɛrɛ waati kɛlɛbolo min tun bɛ miliyɔn duuru ni kɛmɛ duuru baarakɛlaw ka kuluw la.
  Tsar ka Irisi jamana na, pankurun girinmanw ni awiyɔn strategikiw, awiyɔn minnu bɛ ni motɛri 8 ye, olu bɛ ka dilan kabini tuma jan. Faransi bɛ ni pankurun girinman bisaba ɲɔgɔn dɔrɔn ye, wa u kɔrɔlen don. Angletɛri jamana tɛ ni mobili girinmanw ye. Ayiwa, Alimanjamana fana, kelen ma girinya ka tɛmɛ tɔni mugan kan. USA ka pankurun kɛmɛ naani ni kɔ dɔɔnin.
  Hitler y"a latigɛ ko nafa tɛ a la ka mɛn ani a ye gosi kɛ san 1940 Mɛkalo tile 15. Weelecogo ka ɲi dɔrɔn ani fɛn bɛɛ labɛnnen don. Walima a labɛnnen don ka caya walima ka dɔgɔ.
  Tsar ka Irisi ye binkanni daminɛ Ɛndujamana ni koloni nafolo wɛrɛw kan. Irisi sɔrɔdasiw ye binkanni kɛ yɔrɔw kan minnu tun tɛ lakana kosɛbɛ. Sɔrɔdasi minnu bɛ tubabu siya ni Faransi yɛrɛ la, olu ka dɔgɔ kosɛbɛ, wa koloniyali kuluw t"a fɛ tiɲɛ na ka sa hakilina walima mansamara dɔ kosɔn min ye dunan ye u bolo. Tiɲɛ na, tubabukanw ye jɔnw ye u fɛ? Nafabɔlaw, jɔnw, binkannikɛlaw walima kafiriw. A ka c"a la, Irisilakaw ka jugu kosɛbɛ ka tɛmɛ u kan, fo u tun bɛna sa Warabilen walima Koko mansamara kosɔn.
  O la sa, zarist sɔrɔdasiw bɛ taa ɲɛ, ka se sɔrɔ kɛlɛli sɛgɛnbali kan, min bɛ kɛ ni ɲɛmajɔ ye. Nka Alimanw fana sera ka se sɔrɔ Faransi, Angilɛ, Bɛliziki ani Ɔsitarali sɔrɔdasiw kan kalo kelen ni tila kɔnɔ.
  O cogo la, Churchill bɔnɛna a jɛɲɔgɔnba dɔw ka dɛmɛ na. Jigiya min tun b"a la ko Ameriki bɛna don kɛlɛ la, o ma kɛ. Roosevelt ma danfara Bɔ hali dɔɔnin Stenka Razin ka cɛsiri fɛ. Wa o kɔfɛ, o fanga suguw tun bɛna taa Ameriki kɛlɛ.
  Irisi sɔrɔdasiw taara ɲɛ Afiriki ni Azi jamanaw bɛɛ la taamaw la, gɛlɛya caman bɔra dugukolo kan ani kumaɲɔgɔnya siraw la ka tɛmɛ jugu sɔrɔdasiw kan. Siraw dɛsɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Afiriki kɔnɔ, o fana ye nɔ bila. Nka Irisi sɔrɔdasi min tɛ a yɛrɛ jira, o bɛ se sɔrɔ gɛlɛya bɛɛ kan ni jagɛlɛya ye ani ni kɔnɔnafili ye.
  Alimanw bɛ se ka sɔrɔdasiw bila Afiriki ni gɛlɛya dɔrɔn de ye. Ɲɛtaa min kɛra Gibraltar kan, o bilala kɔfɛ Franco ka kɛlɛli kuncɛba kosɔn. Ani an tun ka kan ka fanga caman wuli kɔgɔji fɛ. Irisikaw ye sira tigɛ ka don Afiriki kɔnɔ, ka tɛmɛ Misira fɛ, wa a ka nɔgɔn u bolo kosɛbɛ. Itali fana bɛ fɛn o fɛn minɛ, a bɛ se ka min minɛ, wa o ko in na, Mussolini bɛ ni boa constrictor minɛ ye.
  Jiginni min Kɛra duguba yɛrɛ kan, o ma Kɛ 1940 sàn na. Fiɲɛ kɛlɛ la, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Irisi ka walekɛbaliya kosɔn, Angletɛri ye a yɛrɛ kisi. Nka a ka kan k"a fɔ ko hakilitigi Zar Vladimir Kirillovich tun t"a fɛ Angletɛri ka kɔn ka a yɛrɛ di, nka a tun b"a fɛ ni hakilitigiya ye kosɛbɛ k"a ka Azi ni Afiriki jamanaw bɛɛ minɛ.
  Angletɛri bɛna taa min? O bɛɛ kɔfɛ, reserve t"a la, koloniw ni fɛnɲɛnamafagalanw t"a la - a binni ye waati ko ye.
  Tilemana ni Marisikalo san 1941, Risi sɔrɔdasiw labanna ka se Afiriki tilebinyanfan fɛ ani ka se sɔrɔ Afiriki Dominion laban kan. Tubabu y"a ɲini ka sigi kɛnɛma Madagasikari fana ma ɲɛ, wa san 1941 Mɛkalo la, jigin dɔ kɛra ni se sɔrɔli ye o kɔfɛ.
  Japon ye kɛlɛ kɛ Irisi fan fɛ kɛlɛ la, wa a sera ka fɛn dɔ minɛ Pasifiki Kɔgɔji la. San 1941 samiyɛ kɛra waati ye fiɲɛ-kɛlɛba dɔ kɛra Angletɛri duguba kan.
  Irisi ni Alimanjamana ka awiyɔnw ye binkanni kɛ Lɔnduru ani Angletɛri Mansamara dugu wɛrɛw kan. Wa nowanburukalo tile 8, n"o ye Munich kɛlɛcɛw ka sankɔrɔta seli ye, jigin labanna ka kɛ.
  Kὲlɛ in Kɛra tile tan ni wɔɔrɔ ye, a labanna ni sebaaya ye Risi ni Aliman sɔrɔdasiw fɛ.
  Tiɲɛ na, o ye diɲɛ kɛlɛba filanan ban. A kɛra ko joli ma caya ani a janya tun man ca ka tɛmɛ maana yɛrɛ kan. Wa a kɔlɔsira kosɛbɛ ko a ye Irisi bolofɛnw barika bonya ani k"u bonya. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la Afiriki ni Azi jamanaw na.
  Waati dɔ kɛra min kɔnɔ, hɛrɛ tun bɛ yen dɔɔnin. Irisi ni Alimanjamana tun bɛ ka u yɛrɛ ka mara tɔnɔw sɛgɛsɛgɛ. Reich sabanan tun bɛ: Belgique, Holland, Franse tilancɛ ɲɔgɔn, ani Maroc, Alzeria yɔrɔ dɔ ani cɛmancɛ nafolo. Tiɲɛ don, Franco jɔyɔrɔ n"a ka Hitler ka latigɛbaliya dɔw kosɔn, Alimanw ma waati sɔrɔ ka taa ɲɛ ka don Faransi ka Equatorial bolofara kɔnɔ, wa u binna Irisi sɔrɔdasiw bolo.
  O bɛɛ n"a ta, Alimanjamana tun bɛ Afiriki dugukolo yɔrɔ ɲuman sɔrɔ hali bi, a bonya tɛmɛna a yɛrɛ ka mara kan. Reich sabanan ka dugukolow bonya, n"i y"a jateminɛ Erɔpu ka fɛnw sɔrɔli la, o cayara ka tɛmɛ siɲɛ saba kan. Wa n"an ye jate kɛ ka bɔ dancɛw la kabini san 1937, n"an y"a jateminɛ ko Ɔtirisi, Sudetenland ani Tcheki jamana ye lakana-yɔrɔ ye, o tuma na, siɲɛ naani.
  O la, Alimanw bɛɛ tun bɛ se ka fɛn caman sɛgɛsɛgɛ, ka master ani ka assimiler. Ka fara o kan, Irisi y"a ka koloniyali nafolo bonya, wa a ma se ka nin bɛɛ mara.
  Wa Itali ye caman sɔrɔ : misali la, Sudan, Somali, Uganda ani fɛn wɛrɛw sɔrɔli fanba, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Tunisi.
  O cogo la, diɲɛ tilacogo kura dafara sisan. Nka i n"a fɔ u b"a fɔ cogo min na, waati tɛmɛnen kɔfɛ, ŋaniyaɲiniw bɛ daminɛ k"u yɛrɛ jira.
  Etazuni ma baara daminɛ kosɛbɛ atomikɛlan baara la. Fasisiw ka Alimanjamana ni Irisi jamana na, o miiriya fana kɛra nɛnɛ ye. Japon ma yiriwa fɔlɔ fo k"a sama ka bɔ yen, wa Angletɛri ni Faransi kɛra Reich sabanan ni Irisi ka fanga kɔrɔ jamanaw ye.
  O la sa, nukliyɛri marifaw bɔli kɔtigɛra waati dɔ kɔnɔ.
  Nka ɲɛtaa, tiɲɛ don, o tɛ se ka bali. Fiziki dɔnnikɛlaw bɛ baara la, teori bɛ ka yiriwa, i n"a fɔ laboratuwari ka kɔrɔbɔliw. Nka nukliyɛri porozɛ dɔ mago bɛ jamana sago la. Zari Irisi tun bɛ hami ni musaka caman sɔrɔ kaban minnu tun ɲɛsinnen bɛ a ka mara bonya ma. Nka kun dɔw la, Hitler tun bɛ dimi o hakilina suguw la nukliyɛri porogaramu kan, wa a tun dalen b"a la ko atomikɛlan porozɛ bɛna wari caman tiɲɛ dɔrɔn.
  Ka fara o kan, Irisi dugukolo kan kɛlɛbolo ni awiyɔnw tun barika ka bon ani u tun ka ca diɲɛ kɔnɔ, ani kɔgɔjidala kɛlɛbolo fana tun bɛ ka bonya, kɛrɛnkɛrɛnnenya la sɔrɔ yiriwali kosɔn.
  Zarist jeneraliw ni marshalw tun b"a fɛ ka pankurunw jɔli yiriwa, ka awiyɔnw, awiyɔnw ta ani kɛlɛkurunw dilan. Mun na u mago bɛ nsiirin si la nukliyɛri bɔnbuw kan? O kɔrɔ ye ko Alimanw ni Irisilakaw bɛɛ tun t"u janto o gɛlɛya in na.
  Ka fara o kan, fɛnɲɛnamafagalan caman tun bɛ yen walasa u kana hami fanga sɔrɔcogo la, a dɔgɔyalenba la, waati nataw la.
  O la, Pentagon ni White House ka nɛnɛ bɛɛ n"a ta, o wale in tɛmɛna Ameriki jamana kan a yɛrɛ sago la. Ka fara o kan, nin tɛ siran dɔrɔn ye ko Risikaw walima Alimanw bɛna taa ɲɛ ka degun bila diɲɛ kura kan, nka sɔrɔko fana.
  Ikomi a bɔnɛna a la ka petoroli sɔrɔ Azi, Afiriki ani Moyen-Orient, Ameriki fo ka na se bi ma, a yɛrɛ ka kɔlɔnw tun bɛ Texas, Floride jamana na, wa a ye yiriwali daminɛ Alaska.
  Nka Ameriki jamanaden hakɛ tun bɛ ka caya. Mɔgɔ minnu tun bɛ na jamana wɛrɛw la, olu tun ma fari faga Irisi jamana na, wa jamanaden hakɛ tora ka caya joona. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, mɔgɔ nɛrɛmaw ni Arabuw tun bɛ sɔn ka taa Ameriki.
  Ameriki sɔrɔko fana tun bɛ ka bonya, wa mobili tun bɛ ka caya ka taa a fɛ.
  Ani, ɲinini daminɛna ka nukliyɛri sɛnɛfɛnw ni atomikɛlan dɔ sɔrɔ min bɛ se ka fanga belebeleba di.
  San tan tɛmɛna kabini diɲɛ kɛlɛba filanan banna. Hitler ka Alimanjamana tun bɛ ni marifa kura ye: disiki awiyɔn minnu tun tɛ se ka pan teliyaba dɔrɔn na, nka a bɛ se ka to fana ko u tɛ se ka tiɲɛ marifa misɛnninw tasuma fɛ.
  Ka fara o kan, Alimanw sera ka sateliti dilannen dɔ bila sanfɛ, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye san 1951 zuwɛnkalo la, cɛ fɔlɔ min donna sankolo la.
  Zaris Irisi ye kɔfɛ dɔɔnin, wa a ye ɲɛtaa dafalen sɔrɔ ɲinan Awirilikalo dɔrɔn de la. Fasisiw ka Itali jamana na, fɛn dɔw Changé (Yɛlɛma) o sàn kelen in na. Benedito Mussolini, n'o ye Julius Caesar tɔgɔlatɔn ye, o sara. A ka c"a la, Itali jamana fangatigi ye se sɔrɔ mara la. Ni an y"a jateminɛ ko fanga min kɛra Afiriki kɔnɔ, Etiyopi fana sen bɛ o la, Itali tun bɛ mara min mara, o bonyalen don siɲɛ saba ni tila ɲɔgɔn a ka masaya waati. Ka fara o kan, Benɛdito min bɛ Erɔpu, o sera ka Faransi yɔrɔ dɔ tigɛ ka fara Toulon kan.
  Nka u m"a to a ka taa Albani ni Gɛrɛsi - ninnu ye maraw ye minnu bɛ Irisi Mansamara ka fanga kɔnɔ.
  Tiɲɛ na, Benɛdito tun bɛ se ka wele ko mɔgɔba ani setigi, hali ni Itali kɛlɛbolo tun tɛ yeelen bɔ kojugu n"a ka walew ye. Nka a denkɛ ni a ciyɛntala tun b"a yɛrɛ jate ko a man jugu ka tɛmɛ a fa kan.
  Wa a ye san 1951 binkanni ta ka binkanni kɛ Albani ni Gɛrɛsi kan... Kabako t"a la k"u b"a fɔ ko kɛlɛbaw bɛɛ bɛ daminɛ i n"a fɔ yɔrɔnin kelen.
  Vladimir sabanan yɛrɛ nisɔndiyara o ko la. Itali bolofɛn minnu bɛ Afiriki kɔnɔ, olu ka bon, u yɛrɛ ka bon ni Alimanjamana ta ye. O la sa, mun na i tɛ u ta ni kunba dɔ bɛ yen?
  Risi sɔrɔdasiw ye kɛlɛ daminɛ Nowanburukalo tile 7 san 1951, ka bin Etiyopi, Libi ani Sudan kan. Irisi kɛlɛbolow barika ka bon, u ka ca ani u labɛnnen don kɛlɛ kama ka tɛmɛ Itali ta kan.
  O la, u y"a daminɛ joona ka pasta kɛlɛbolo tiɲɛ... Nka mɔgɔ si tun t"a miiri ko, ni lasɔmini si ma kɛ, Adolf Hitler bɛna bɔ Mussolini Jr fan fɛ.
  Hali ni n"i y"a lajɛ, foyi tun tɛ yen min tun ma deli ka tɛmɛ o kan.
  Alimanjamana bɔnɛna diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ la Irisi fɛ ani a bɔnɛna a ka jamana caman na Irisi jamana na. Wa ni Alimanw sera k"u ka bɔnɛ sɔrɔ kokura Tlebi fɛ ni nafa ye, o tuma na kɔrɔn fɛ, n"an y"a fɔ k"a jɛya, foyi t"u bolo.
  O la sa, Hitler y"a jate tiɲɛ na a ka marifa kuraw la, kɛrɛnkɛrɛnnenya la disko ni flying saucers. Ka fara o kan, Fuhrer tun dalen b"a la ko nin sen in na, a bɛna nɔgɔya ka kɛlɛ kɛ ni Irisi ye ka tɛmɛ diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ kan, bawo Alimanjamana ni Itali bɛna sosiyete ɲɛminɛ k"a sɔrɔ u ma kɛ ni ɲɛmaa filanan ye.
  Jatebla fana Kɛra ko Zapɔn, n'o ye Risikaw Dimi, o fana bɛ Dòn kὲlɛ la kɔrɔnfɛla yɔrɔjan na, k'a jugu siri yen. N"a sɔrɔla Pɔrtigal ni Ɛsipaɲi bɛna fara jɛkulu in kan, i n"a fɔ Angletɛri ni Faransi wa? U ka surun kosɛbɛ Alimanjamana na ka tɛmɛ Irisi jamana kan. Wa jigiya dɔw tun sirilen bɛ USA kan!
  Ka fara o kan, Ameriki ye kɔgɔjidala kɛlɛbolo kabakoma dɔ jɔ, awiyɔn caman ta ani k"a ka pankurunw kɛ bi bi ta ye - hali n"a tun ka dɔgɔ hali bi a hakɛ ni a jogo la ka tɛmɛ Diɲɛ Kɔrɔ sɔrɔdasi bolifɛnw kan.
  Sosiyete ka sigikafɔ min tun bɛ Zaris Irisi jamana na, o tora yɛrɛmahɔrɔnya la ani masaya dafalen ye. Zar ni Mansamara bɛɛ tun bɛ Rus bɛɛ la: fanga dafalen, sariyasunba ani kiritigɛ. Parlement tun tɛ yen. Jamana ka tɔnba dɔ tun bɛ yen, mɔgɔ minnu tun sigilen bɛ masakɛ fɛ, nka ladilikan dɔrɔn de tun b"a bolo. Masakɛ yɛrɛ ye sariyaw bɔ, ka fara sariyaw kan. Jo tun b"a la fana ka faga ani ka yafa, hali ni, tiɲɛ na, kiritigɛ fana tun bɛ yen. Jury kiritigɛw banna Nicholas II fagalen kɔfɛ, fo kiritigɛlaw fana sigilen don ani ka bɔ yen zar walima faamaw fɛ minnu sigira masakɛ fɛ.
  O cogoya in tun bɛ ni nafaw ni a dɛsɛw bɛɛ ye. Faan dɔ fɛ, masakɛ tun bɛ se ka nin gɛlɛya in walima o gɛlɛya in ɲɛnabɔ joona k"a sɔrɔ sɔsɔli walima bɛnkan si ma kɛ a la, nka fan wɛrɛ fɛ, fanga lajɛlen kojugu bolo kelen na, o ye fɛɛrɛ tigɛcogo damatɛmɛ, ka sababu caman di biroko ma. A ye fɛn kanulenw ni fɛn kanulenw bange minnu tɛ kelen ye. Vladimir tun tɛ danfara don filankafoya damatɛmɛni ni kantigiya furu kɔnɔ. Hali ni musow ma nɔba bila a ka politikikow la.
  Tankiw jɔli siratigɛ la, Zaris Irisi tun bɛ ni mobili barikamaw ni girinman caman ye. Nka, kɛlɛ baara minnu kɛra Afiriki kɔnɔ, olu y"a jira ko pankurun bolicogo nafa ka bon kosɛbɛ. O de kosɔn, Irisi pankurunba ma tɛmɛ tɔni binaani ni duuru kan. Komin girinya caman ye gɛlɛyaw lase jamana tigɛcogo seko ma, hali ni siraw ka bon.
  Tsar tun bɛ pankurun girinmanw kanu, nka a ka ladilikɛlaw ye masakɛ bali k"u bila jamaba dilanni na. Nka o masin min tun ye tɔni biwɔɔrɔ ye, o tun bɛ sɔrɔ sɛbɛn ba fila la. Wa tanki min ka di kosɛbɛ, n"o ye "Nikolai" - 3 ye, o dilanna ba bi wɔɔrɔ ni saba kɔnɔ.
  Wa o masin in girinya ye tɔni binaani ni duuru ye, wa marifa in kalifa ye milimɛtɛrɛ 122 ye. Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, o ye milimɛtɛrɛ kɛmɛ fila ye, kɔfɛla ni kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 120 ye, a labɛncogo ye klasiki ye.
  Hitler tun b"a mago don kosɛbɛ masin girinmanw na. Ani n tun b"a fɛ ka tɛmɛ Nikolai kan fɛn dilanni tanki kɔnɔ. Alemaɲi mobili in girinya cayara ka se tɔni 75 ma ani, o tun ye dan ye kaban, k"a sababu kɛ a ka jamaba in tali tun ka gɛlɛn kosɛbɛ nɛgɛso siraw kan.
  Alemaɲi mobili in tun bɛ ni marifa ye min janya ye milimɛtɛrɛ 128 ye, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 250 ye, a kɛrɛfɛla ni kɔfɛ kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 180. A labɛncogo fana bɛ gɛrɛ klasiki ta la.
  Jate la, Alemaɲi ka pankurun tun ka dɔgɔ ni Soviyetiki ta ye siɲɛ saba. A kana fɔ gɛlɛya minnu bɛ sɔrɔ baara kɛli la ni masin girinmanw ye kojugu.
  Nka, Irisi minɛnw jɛnsɛnnen don yɔrɔbaw la, wa Erɔpu seko ni dɔnko siratigɛ la, bɛnkan bɛ sɔrɔ mobili ni sennamɔgɔw hakɛ la. Hali ni a bɛɛ lajɛlen na, Irisi kɛlɛbolo ka ca kosɛbɛ ka tɛmɛ Alemaɲi ta kan. Wa Irisi jamana ka jamanaden ka bon kosɛbɛ: a bɛ Ɛndujamana, Sinuwa, Afiriki fanba, Moyen-Orient, Pɛrɛsi, Indosini ani fɛn caman wɛrɛw.
  Tiɲɛ don, Hitler ka desizɔn min tara ka bin Tsar ka Irisi kan, hali n"a y"a jateminɛ ko Zapɔn ni Itali bɛ a fan fɛ, ani n"a sɔrɔla Faransi ni Angletɛri, o ye wasakoba ye. Nka Fuhrer ye fɛnɲɛnɛmaba ye.
  A ka kan ka fɔ ko Reich sabanan ye o jigiyaba suguw siri ni disiki awiyɔn minnu ye, olu tɛ nɔ bɔ kosɛbɛ waleyali la. Jeti laminɛri barikama dɔ dabɔli kɛra sababu ye ka fɛnɲɛnamafagalan caman ta, wa, pankurun boli waati kɛra waati surun ye. O la sa, u tun bɛ se ka wale kɛ, hali k"u jateminɛ teliyaba la yɔrɔjanw na minnu tɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Ka fara o kan, laminar flow tun bɛ disiki tanga marifa misɛnninw ma, nka a tun bɛ tasuma bali ka bɔ bɔgɔdaga wulilen dɔ la.
  O la, Alimanw tun bɛ se ka misiriw dɔrɔn de fili minnu bɛ mara arajo fɛ ka bɔ u ka diskɛtiw la, ka sɔrɔ ka kɛ yɔrɔ fitinin dɔ la, walima ka laminar flow faga, nka o waati kelen na, u tun bɛ kɛ fɛn ye min tɛ se ka tiɲɛ.
  Nka, a mana kɛ cogo o cogo, Hitler y"a latigɛ ka bin Irisi jamana kan, k"a ka kartiw fili tulonkɛ la. Ka fara o kan, fasisiw siranna ko ni Itali ye se sɔrɔ, u bɛna bin a fana kan. A kunsigi tun b"a la ani a tun dalen tɛ mɔgɔ si la.
  A daminɛ na, Naziw ye ɲɛtaa sɔrɔ k"a sababu kɛ binkanni in kabako ye ani u ka sɔrɔdasiw labɛncogo ɲuman. Nka binkanni in kɛwaati ma sugandi ka ɲɛ. Nɛnɛ y"a daminɛ ka bin ani tankiw y"u yɛrɛ sɔgɔsɔgɔ. Fritz tun bɛ se ka Pologne jamana yɔrɔ dɔ minɛ, Krakow fana sen bɛ o la, nka u y"u siri Warsaw kɛrɛfɛ.
  Irisi sɔrɔdasi masin tun bɛ ka wuli ka wuli... Japon, i n"a fɔ Fuhrer tun b"a fɛ cogo min na, donna kɛlɛ la, nka a ka kurunba tun tɛ se ka tɛmɛ Risi Pasifiki kurunba kan, wa kɛlɛw tun bɛ bɛn ɲɔgɔn ma. Wa, Japon ma a ka dugukolo kan fanga bɔ Tlebi jamanaw ka baarakɛyɔrɔw la tiɲɛ na. Ka fara o kan, samuraiw tun ka dɔgɔ ni Risikaw ye fiɲɛ na, u hakɛ ni u jogo ta fan fɛ. Wa, Tile bɔlen jamana sera ka gun misɛnnin damadɔw dɔrɔn de minɛ.
  Franco ni Salazar minnu tun ye hakilijagabɔ kɛ, olu tun tɛ kɔrɔtɔ ka don kɛlɛ la. Irisi ye jugu ye min barika ka bon kosɛbɛ. An ka kan ka kɔlɔsili kɛ ani ka kɔnɔni kɛ. Tariku lakika kɔnɔ, Franco y"a dan kɛ diɲɛ kɛlɛba filanan waati la ka fasisiw ka bolomafaraw ka kulu bulu dɔ ci.
  Sisan, fanga balansi tun bɛ i n"a fɔ a tɛ bɛn kɛrɛnkɛrɛnnenya la Afiriki kɔnɔ.
  Itali bɔnɛna a bolofɛnw na joona farafinna dibi la.
  San 1952 kaban, zaris ka kɛlɛbolo ye kɛlɛ daminɛ Prusse kɔrɔnyanfan fɛ, wa u sera ka jugu ka lafasaliw tiɲɛ kosɛbɛ. Naziw ye gɛlɛya sɔrɔ ka zaris ka kɛlɛbolo ka ɲɛtaa bila Konigsberg, nka mansamara sɔrɔdasiw y"a daminɛ ka taa ɲɛ Sudetenland ani Krakow kan.
  A y"a jira ko Irisi pankurun minnu tun bɛ se kosɛbɛ, olu tun bɛ se kosɛbɛ ka jugu gɛlɛn dɔ kɛlɛ, nka a tun tɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ. Sinuwaw ka kulu minnu tun bɛ Irisi jeneraliw ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ, olu fana ye baara kɛ ka ɲɛ.
  Alimanw wajibiyara ka bɔ Krakow... Wa o kɔfɛ, laminiko bagabagali kosɔn, u y"a daminɛ ka kɔsegin ka bɔ Vistula ka taa Oder.
  Ayi, nin tun tɛ kɛlɛ taabolo ye, Fuhrer min tun bɛ ji la, o tun bɛ min makɔnɔ. Nka o ye ne yɛrɛ ka hakɛ ye. Ka fara o kan, Faransikaw ni tubabuw, minnu ye fasisiw ka mara kasa mɛn, u ma u jija hali dɔɔnin ka sa Fuhrer kosɔn. O la, o falen-falen in tiɲɛna, wa jamana minnu tun bɛ fanga la, olu tun b"a fɛ ka sigi kɛnɛma ni fɛn fitinin ye.
  Wa, ko juguw kɛra Alemaɲikaw ye ɲɛfɛ.
  Nɛnɛ waati la, Alimanw tun bɔnɛna u bolofɛnw bɛɛ la Afiriki kɔnɔ. Wa nɛnɛ waati, samiyɛ waati la, u kɔsegira pewu Oder. Irisi sɔrɔdasiw ye Prague ni Sudetenland hɔrɔnya ani u gɛrɛla Vienne. Ka fara o kan, u ye Itali kɛlɛ ani ka Romɛ, Naples ani Sisili minɛ. O la sa, san 1953 kaban ma layidu ɲuman si layidu ta Naziw ye. Nka, san 1953 Awirilikalo tile 8, Hitler barika banna. Alemaɲi ɲɛmaa kura bɛ ka hɛrɛ ɲini kosɛbɛ.
  Vladimir Kirillovich Romanov sɔnna o ma ni bolomafara ye. Nka Alimanw ye wariba sara o ko la. Dankan kura tɛmɛna sisan Oder fɛ: Bɛliziki, Ɔland ani Danemarke ye yɛrɛmahɔrɔnya sɔrɔ, nka Risi Mansamara ka fanga kɔnɔ. Faransi y"a ka nafolo tununnenw sɔrɔ kokura, nka a y"a jigi da Irisila kan ka tɛmɛn fɔlɔ kan.
  Itali ni Alimanjamana bɔnɛna u ka maraw bɛɛ la, minnu kɛra masafugulan ta ye sisan. Itali yɛrɛ fana ye Risi ka fanga sɔrɔ, ani Sisili ni Sardinia kɛra Vladimir III ka mansamara kɔnɔ tigitigi.
  Alimanjamana fana bɔnɛna a ka yɛrɛmahɔrɔnya fanba la ani a ye musakabaw sara.
  Japon fana bɔnɛna a ka bolofɛnw bɛɛ la fo a yɛrɛ ka mara ani a wajibiyara ka kɛ jamana ye min bɛ a ka fanga kɔrɔ. Ani Zar Vladimir Kirillovich Romanov fana ye Zapɔn masakɛ tɔgɔ sɔrɔ.
  Tiɲɛ don, Ɔsitarali jamana yɔrɔ min tun ye Tile bɔlen jamana ta ye fɔlɔ, o fana donna Irisi ka fanga kɔrɔ.
  San 1953 Awirilikalo la, Ameriki labanna ka bɔnbu atomike dɔ kɔrɔbɔ. San 8 o kɔfɛ, nukliyɛri jinɛ tun bɔra buteli kɔnɔ. A mana kɛ cogo o cogo, ɲɛtaa tɛ se ka dabila. Ani atomikɛ bɔnbu bɔli ye ko ye min tɛ se ka bali. Ni ko juguba kɛra, nukliyɛri marifaw bɛ se ka bɔ san mugan kɔfɛ ka tɛmɛ tiɲɛ kan.
  Ni waati dɔ kɛra, zaris ka gɔfɛrɛnaman y"a daminɛ k"a ka jaabi yiriwa.
  Fɔlɔ, Ameriki ma se k"a latigɛ ka taa kɛlɛ la ni o mansamara barikama sugu ye. Ka fara o kan, a man nɔgɔn ten ka se Irisi jamana ka izini ni sɔrɔko yɔrɔbaw la ka bɔ jamana kɔkan.
  Ani nukliyɛri charges dilanni tun bɛ waati ni wari bɛɛ de wajibiya! Nafolo tun bɛ Ameriki jamana na, nka waati tun bɛ ka ban. Zaris Irisi, n"a ka nafolo n"a ka hakili seko barikama, o ye danfara min tun bɛ o ko in na, o dafa joona kosɛbɛ. Wa san 1956, bɔnbu atomike dɔ fana bɔra Vladimir III la.
  A ka dɔgɔ kosɛbɛ ka tɛmɛ Irisi kan jamanadenw ni nafolo ta fan fɛ, kapitalisimu ni demokarasi USA bɔnɛna u ka trump cards la dɔɔnin dɔɔnin.
  U tun bɛ se ka min kɛ, o tun ye ka baara kɛ ni nukliyɛri marifaw ye i n"a fɔ u balilan ani k"a ɲini ka Zaris Irisi jamana tiɲɛ ka bɔ kɔnɔna na. Nka fo ka na Se bì ma, u ma Se ka Se o ma.
  Vladimir Kirillovich ma cɛ bɔnsɔn si to a muso fɔlɔ la , wa a ye furu kɛ kokura. Wa a ye ciyɛntala dɔ bange, k"a wele ko George.
  Tsar ka Irisi ye sankolo-yɔrɔ-ko Kɛ. 1959 sàn, 'sènbɔli min Kɛra ni mɔgɔ ye ka Taa Kalo la, o Kɛra sàn kelen ɲɔgɔn ka Kɔn Amerikikaw ɲɛ. O kɔ fɛ 1971 sàn na ka Taa Marisikalo la. Diɲɛ min bɛ ɲɔgɔn falen-falen, o kɛra lakana ye ka tɛmɛ tiɲɛ kan.
  1975 sàn, hadamaden Jiginna Venus kan. San 1980, Mɛkisiki kan. 1981 sàn na Jupiter ka sateliti dɔ kan. Wa san 1992, Vladimir Kirillovich Romanov ka saya san dɔrɔn de la, Irisi sankololabɔla in y"a sen don Pluton kan ni waso ye.
  George fɔlɔ ye masafugulan in ciyɛn ta a si san tan ni segin la. Wa, a bɛɛ lajɛlen na, an bɛ se k"a fɔ ko Vladimir sabanan, n"o ye mɔgɔba ye, o y"a ka san 54 masaya kɛ ka ɲɛ kosɛbɛ. Wa o kɔfɛ, Romanov ka masaya tora sen na.
  
  
  
  NICHOLAS FILANAN KA ƝƐNABƆLI ƝƐNABƆLI ƝƐNABƆLI!
  An k"a fɔ ko Zar Alɛkisandiri sabanan, o kɔfɛ, a sara ka kɔn o ɲɛ: san 1987, ka bɔ mɔgɔfaga ɲinini dɔ la min labɛnna Lenin kɔrɔkɛ fɛ: Alɛkisandiri.
  A tun bɛna kɛ i n"a fɔ a ka jugu ka tɛmɛ o kan. Nka tiɲɛ yɛrɛ la, o tɛ. Nicholas II kɛra tsar ye ka kɔn o ɲɛ, wa a ye furu kɛ ka kɔn o ɲɛ: walasa k"a denkɛ bila masasigilan kan ni ko dɔ kɛra. Nka a muso tɛ kelen ye, wa ciyɛntala kɛnɛman don, wa Rasputin tɛ yen siga t"a la. Wa o la a daminɛ na, caman na, i n"a fɔ tariku lakika kɔnɔ cogo min na : TRANSIB bɛ ka jɔ, sɔrɔko bɛ ka yiriwa - ka bonya ka taa Sinuwa jamana na. Tiɲɛ don, kurunw bɛ ka jɔ Baltik Kɔgɔji la san kelen ka kɔn o ɲɛ. Ani wuli dɔɔnin, k"a sababu kɛ wariko dɔnnikɛla Witte ka wuli ka kɔn o ɲɛ.
  Kɛlɛ min kɛra ni Japon ye, o ma daminɛ kosɛbɛ, nka Varyag sera ka boli, wa Amiral Makarov ma sa. Maana jiginna dɔɔnin, wa fɛn bɛɛ bɛ taa cogo wɛrɛ la dɔɔnin. Nka tariku yɛrɛ kɔnɔ, tiɲɛ na, waati dɔɔnin dɔrɔn de tora Varyag ka boli la, wa a ka c"a la, Amiral Makarov ka saya kɛra balawu ye, wa a tun tɛ se ka kɛ.
  Irisi kurunba min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Amiral Makarov bolo, o ye wale kɛ ni seko ye kosɛbɛ ani ka Zapɔn kurunw jigin. Wa o kɔfɛ, Zapɔn kɛlɛkurun fila fiyɛra mir kan tuma min na, Makarov ye samurai kɛlɛ, ka kurun tan ni tila wɛrɛ jigin.
  O kɔrɔ ye ko fɛn bɛɛ taara ɲɛ. Ani Zapɔn bɔnɛna a ka sanfɛla la kɔgɔji kan.
  Nka dugukolo kan, samuraw y"a sɔrɔ u barika ka dɔgɔ. Kuropatkin ye Japon ka cɛsiri bɛɛ kɔsegin ka taa ɲɛ, ka tiɲɛniba kɛ u la. Nka, a ma wale kɛ ni ko latigɛlen ye kojugu. Nka a ma mɛn, Irisi kurunw nana ka bɔ Baltik Kɔgɔji la, ani Makarov labanna ka ji bɛɛ minɛ.
  Irisikaw yɛrɛ y"a daminɛ ka sɔrɔdasiw jigin Tayiwani, o kɔfɛ Kuril kulu kan.
  Fo Theodore Roosevelt y"a sen don a la ka cɛsiri jira. Irisi ye Mandɔrɔsi, Kore, Mɔngoli, Kuril cakɛda ani Tayiwani sɔrɔ.
  Zheltorossiya fana y'i jira. O cogo la, mansamara kura dɔ sigira sen kan.
  Nka, masakɛ ma kɛ mɔgɔ ye min tɛ foyi ɲɛ fɔlɔ. San 1914, diɲɛ kɛlɛba filanan daminɛna. Irisi labɛnna ka ɲɛ nin kɛlɛ in kama: sɔrɔko barika ka bon, jamana ni jamanadenw ka bon, wa miirili si tɛ sira la. Ka fara o kan, nafolosɔrɔbaliya si ma kɛ min sababu bɔra yurukuyurukuw ni min bɛ wele ko wuliliko.
  Diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ kɛra ni ɲɛtaa hakɛ caman ye. Irisi jeneraliw ka filiw ni u ye ɲɛtaa sɔrɔ. Nka san 1915, Alimanw sera ka ɲɛtaa caman sɔrɔ, bawo zariw ka kɛlɛbolo tun ka bon ani u tun bɛ fɛnw sɔrɔ ka ɲɛ. Nka o bɛɛ n"a ta, Irisi bɔnɛna Pologne ni Galisi jamana tilancɛ la. Nka Alimanw ma se ka don Belarus ani Baltic jamanaw na - ɲɛfɛla tɛmɛna Vistula sira fɛ.
  Wa san tan ni wɔɔrɔnan na, zaris ka kɛlɛbolo ye ɲɛtaa caman sɔrɔ kaban Ɔtirisi ni Turki kɛlɛli la. Ottomanw tun bɛ ɲini ka se sɔrɔ pewu. I n"a fɔ Ɔtirisikaw ye Przemysl ni Krakow minɛ cogo min na. Alimanjamana siranna. San '17 kaban, Risikaw ye Istanbul minɛ. Tsar ka Irisi fana ye ɲɛtaa caman sɔrɔ samiyɛ kɛlɛ senfɛ Ɔtirisi ni Alimanjamana kan. Wa, tilebin fɛ, tuma min na zarist sɔrɔdasiw sera Oder kaban, Alimanjamana y"a yɛrɛ di. Ɔtirisi-Hɔngiri ni Turki jamana tilalen kɔfɛ. Irisi ye Azi fitinin, Irak worodugu ani Istanbul sɔrɔ. Galisi, Bukovina, Tchekoslovaki ani Hɔngiri masaya ani Krakow. Ka fara Danzig kan, Prusse kɔrɔnyanfan yɔrɔ dɔ, Klaipeda mara la. O cogo la, Irisi jamana barika bonyana siɲɛ caman. Ani Alimanjamana fana ye musakabaw sara.
  Zar Nicolas II tun tɛ kɔrɔtɔ ka fɛn bɛɛ ta ani ka bɛɛ ta. Nka Irisila, tubabu ani Franse ye Saudi gun tila. O kɔ fɛ, tubabu ni Irisila ye Iran ni Afganistan fila bɛɛ tila. A ye diɲɛ tilacogo kura dafa.
  Fɔ ka na se san 1929 ma, diɲɛ bɛɛ tun bɛ ka caya, fo ka se Depressionba ma. San 1931, Zapɔn ye kɛlɛ daminɛ ni Irisi jamana ye. Wa a ye se sɔrɔ joona, ka fara Pasifiki nafolo bɛɛ kan, a minɛna. Wa o kɔfɛ, jamanadenw ka lajɛba ni jamanadenw sendonli Nàna Irisi jamana na.
  A kɛlen ka nafa sɔrɔ Angletɛri, Faransi ani Ameriki fanga dɔgɔyali la, minnu minɛna Depressionba fɛ, Zar Nicholas II ye kɛlɛ ɲɛminɛ walasa ka Sinuwa minɛ. O kɛra a ka sebaayaba ye.
  Walasa ka Russification teliya dɔɔnin, Nicholas II ye desizɔn dɔ ta min tun tɛ fɛn ye - a ye muso caman furu daminɛ foroba la Irisi jamana na - ka Orthodoxe Egilisi ka diinɛko ni a ka kalansira caman Changé. O bεε la, bεnkansɛbɛn in Tàra o cogo de la.
  Masakɛ ye muso filanan ta a yɛrɛ ye. Dusu donna Irisikaw kɔnɔ u ka dunanw furu ani ka den caman sɔrɔ. Sinuwa belebeleba fana tun ka kan ka kɛ Russifi ye. O kɛcogo ɲuman ye mun ye? Sinuwa musow furu!
  Alimanjamana na, Hitler ma na fanga la. Nin maana in kɔnɔ, a dɛsɛra dɔɔnin. A ka jugu kojugu. Min ye dimi kosɛbɛ, o ye fasisi Mussolini ye, min ye Etiyopi minɛ. Ani ka siko kɛ ka kɛ Sezari kura ni Tɔrɔsi ye, o wulila ka kɛ kelen ye.
  San 1937 Mɛkalo la, kɛlɛ daminɛna Irisi ni Itali cɛ. I n"a fɔ a kɛra cogo min na, Mussolini kɛra yɛrɛfaga ye. Irisi sɔrɔdasiw ye Itali jamana bɛɛ Minɛ kalo fla kɔnɔ, kalo saba wɛrɛ la, jamana ka koloni bɛɛ Minɛ. Zari Irisi fana labanna ka Rumani ni Yugoslavie sen don a la, ani dɔɔnin o kɔfɛ Bulgari. Ka sɔrɔ ka marabolow farali dafa. San 1939 tilebin fɛ, Nicholas II sara. Wa a ciyɛntabaga, Alexei II min tun kɛnɛyara pewu, o kɛra zara kura ye.
  O ko in na, Nikolas II ye masaya Kɛ sàn bi duuru ni fla kɔnɔ - a tɛmɛna Ivan jugu ka jaabi kan. Wa a ka masaya kɛra ɲɛtaa bɛɛ la belebele ye Irisi jamana tariku kɔnɔ, wa a ka se sɔrɔli kɛra fɛn ye min ye jatebɔ kɛ dɔrɔn. Masakɛ si ma deli ka fɛn caman minɛ ten. Irisi labanna ka sigi Sinuwa jamana na, wa a barika bonyana fan bɛɛ fɛ.
  Nka, o kɔfɛ, Alexei Filanan ka fanga kɔrɔ, hɛrɛ waati jan dɔ daminɛna. Faransi, Angletɛri ani USA tun t"a fɛ kɛlɛ ka kɛ. Nka Alimanjamana tun ye marifaw bɔ a la ani fanga tun t"a la. O la sa, ko dɔ wulila min kɛra mɔgɔ hakili sigilen ye.
  Kolonɛli mansamaraw tora ka kɛ. Irisi tora jamanaba ye, nka Angletɛri tun ye fanga filanan ye cogoya la ani a tun ka dɔgɔ dɔɔnin a bonya la ka tɛmɛ Zaris mansamara kan. Nka, Ɔsitarali, Afiriki tilebinyanfan ani Kanada tun bɛ ɲini ka kɛ yɛrɛmahɔrɔnya maraw ye. Wa Ɛndujamana na... San 1968, wulilikoba dɔ daminɛna Ɛndujamana na ani san fila kɛlɛ kɔfɛ tubabuw gɛnna. Nka zariw ka kɛlɛbolo donna Ɛndujamana kɔnɔ ka mɔgɔw ka sɔsɔliw damatɛmɛ. O kɔfɛ Angletɛri bɔnɛna o koloni in na ani Irisi y"a sɔrɔ. Sɔɔni, Irisi fana ye Iran saheli fan ta.
  Alexei filanan kɔfɛ san 1969, masasigilan in ciyɛnla Nicholas sabanan fɛ. Zariw ka Mansamara tun bɛ ka caya. O la, Faransi ma se ka fanga sɔrɔ Indochine ni Tayilandi la san 1979. Wa masakɛw fana nana yen.
  Wa san biwɔɔrɔ ni kɔnɔntɔnnan na, Afiriki donna Zari Irisi ka fanga kɔrɔ. San 2001 kɔfɛ, Peter, Alexei II denkɛ naaninan, jiginna Irisi masasigilan kan.
  Zaris Irisi tun ye Afiriki, Azi jamana bɛɛ lajɛlen minɛ o waati la, ka jamana wɛrɛw ka maraw ta, Ɛndonezi fana tun bɛ minnu na. Nka tiɲɛ na, a ma taa Ɔsitarali kɛlɛ.
  Hɛrɛ waati dɔ sera. USA, Britain ani France tun bɛ ni nukliyɛri marifaw ye, Alimanjamana tun bɛ ni sɔrɔko fanga ye. Irisi bɛ ni sɔrɔko fanga ye, nukliyɛri marifaw, kɛlɛbolo min ka bon diɲɛ kɔnɔ ani jamanadenw. Wa hali bi masaya yɛrɛmahɔrɔnyalen dafalen don ni pariti tɛ. Amerikikaw, k"a sɔrɔ u ye fanga filanan ye, walima hali fanga belebeleba, o ye nin kɛ Irisi jamana ka fɔta ye.
  Nka, demokarasi dɛsɛ ma ɲɛtaa yiriwali bali hali dɔɔnin. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ka segin san 1943, Tsar ka Irisi jamana na, cɛ fɔlɔ ye pankurun ta ka taa sankolo la. Wa 1961 sàn na ka Taa kalo la. Fɔli min Kɛra ka Taa Marisikalo la, o Kɛra 1974 sàn. Wa san 2000 na, a bɛ se ka fɔ ko Tle-yɔrɔ dugukolow bɛɛ lajɛlen tun bɛ taa bɔ u ye. Taamaba dɔ tun bɛ ka labɛn ka taa dolow la. A y"a daminɛ san 2018, ka kɛnɛya ka se Alpha Centauri ma.
  O la sa, zarismu ma dɔnniya bali ka taa hali dɔɔnin. Romanov ka masaya la Piɛrɛ naaninan yɛrɛ y"a fɔ ko dafalenya yeelenma ka fisa.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ka kɛɲɛ ni jatigɛwalew ye minnu tun bɛ Donald Trump ka fanga yɛrɛyɛrɛ tuma bɛɛ.
  Nikolas II tun bɛ jate hali bi masakɛba ye waati bɛɛ la ani jamanaw bɛɛ la. Zarist Irisi kan so kan ani diɲɛ hegemon. Kɛnɛma ni koloniw bɛ ka kɛ Russifi ye dɔɔnin dɔɔnin. Mansamara bɛ ka fanga sɔrɔ. Wa diɲɛ bɛɛ kɛra yɔrɔ ɲuman ye.
  Ani mun na? Baraka bɛ Alexander Ulyanov ye, Lenin balimakɛ, min fagara fanga fagali kosɔn. Lenin yɛrɛ tora jamana kɔkan. A ye Gales jamana Sɔrɔ ani fana a y"a mago don dɔnniya-fɔli sɛbɛnni na, a Kɛra nafolotigiba ye o la, wa a ye tɔgɔ Sɔrɔ o la. Wa o cogo la a tɔgɔ bɔra, a tɔgɔ bɔra ani a tɔgɔ bɔra, wa a bamanankanna kan caman na. Stalin sara kaso la sumaya kosɔn ani, a bɛɛ lajɛlen na, a tora dɔnnikɛla kɛrɛnkɛrɛnnenw dɔrɔn de fɛ. Trotsky ma mɛn, a y"a sen don fɛn caman tigɛli baara la, wa a ye baara ɲuman kɛ i n"a fɔ faama, a wulila ka kɛ Privy Councillor yɛrɛ ye ani Minisiri kɔrɔ. Voznesensky kɛra minisiri ye zar ka fanga kɔrɔ ani a ye caman sɔrɔ. Krushchev tora butikitigi fitinin ye ani a ma tɔgɔ sɔrɔ. Brezhnev wulila ka kɛ kolonɛli ye. Andropov ye baara kɛ polisiw la ani a kɛra kolonɛli ye fana. Gorbachev kɛra jagokɛla ŋana ye ani ɲɛjiralikɛla ŋana. Yeltsin tora butikitigi ye. Putin wulila ka kɛ kolonɛli ye gundola polisiw la, ka lafiɲɛbɔ kɛ ni bonya ye. Medvedev ye faama fitinin ye. Zhirinovsky, kunnafonisɛbɛn sigibaga, ani ɲɛjiralikɛla. Zyuganov y"a ɲini ka baara kɛ dugujukɔrɔ ka Zar kɛlɛ. A ye kasoden bila, o kɔfɛ, a kɛra kunnafonidila ye gundola polisiw fɛ. A ye lafiɲɛbɔ Kɛ ni kapitɛni jɔyɔrɔ ye. Zhukov wulila ka se major (jamanaba) jɔyɔrɔ dɔrɔn ma. Vasilevsky kɛra jenerali kɔrɔsigi ye, Shaposhnikov kɛra jenerali kɔrɔsigi ye. Kolchak grand amiral ani komandi caman tigi. Makarov fana kɛra amiraliba ye, a kɛlen ka kɛlɛ kɛ diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ la. Nka, a ma kɛ fɔlɔ la, nka a kɛra diɲɛ kɛlɛ kelenpe ye, bawo diɲɛ kɛlɛ filanan ma kɛ. A tɔgɔ bɔra... Brusilov kɛra foro ɲɛmɔgɔ ye ani Andre senuma welelen fɔlɔ ka Ordre tigi. Denikin, Wrangel, Kornilov ani Kuropatkin kɛra foro ɲɛmɔgɔw ye.
  Ɲɛnamaya tun ka ɲi masakɛw kɔrɔ. Wa, sɔngɔw ma caya ka tɛmɛ san kɛmɛ kan. Ani ruble tun bɛ ni sanu kɔkanna sabatilen ye min tun ye garamu 0,77 ye. Siya caman ye ɲɛnamaya kɛ koɲuman masakɛ ka fanga kɔrɔ.
  Bɛɛ ka josariyaw tun bɛ bɛn ɲɔgɔn ma ani mɔgɔ caman y"u yɛrɛ wele ko Risikaw, hali farafinw. Kow tun bɛ ka taa ɲɛ bɛɛ ye Zar ka fanga kɔrɔ. Yahutu minnu tɛ Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ ye, olu dɔrɔn de bolo, sigiyɔrɔ wajibiyalen tora. Nka o mɔgɔw dɔgɔyara ka taa a fɛ.
  Nka, zari ka fanga kɔrɔ, gɛlɛya dɔw tun be yen. U dɔ la kelen, bange hakɛ cayalenba ani saya dɔgɔyali kɛra sababu ye ka jamanaden caya kojugu. Nka o tun bɛna ɲɛnabɔ ni yɔrɔ yiriwali ye. Ka fara o kan, dɔnniya ni sɛnɛ yiriwali kɛra sababu ye ka kɔngɔ gɛlɛya ɲɛnabɔ. Dumuni tun bɛrɛ tun bɛ bɛɛ ye. Nka jamanadenw ka caya mansamara kɔnɔ, o ka ca ni kɛmɛsarada la saba ye san kɔnɔ. Wa o ye gɛlɛyaw bila farati la don nataw la.
  Zariw ka gɔfɛrɛnaman ye bɔyɔrɔ sɔrɔ sankolola yiriwali la. Wa, a tun bɛ iko a bɛnnen don. Wa dolow kurun kuraw jɔra ani ɲinini kɛra teliya superluminal kan.
  
  
  
  ALEXANDER KA SAAN BI duuru - ƝƐNABƆLI!
  Alɛkisandiri filanan fagali cɛsiri min kɛra san 1866, o ɲɛnabɔra. O de kosɔn, masakɛ hɔrɔnyabaga sara. Alɛkisandiri sabanan wulila masasigilan kan. Nafa min tun bɛ o la, o tun ye ko u tun tɛ waati sɔrɔ ka Alaska feere, wa Irisi masakɛ kura tun t"a fɛ ka dugukolo si bila. Hali n"u yɔrɔ ka jan ani n"u nafa ma bonya kosɛbɛ fɔlɔ.
  Ka fara o kan, sira min bɛ taa Sibiri ka taa Vladivostok, o jɔli daminɛna ka kɔn o ɲɛ yɛrɛ. Wa a tun ka kan ka se Chukotka ma!
  Zar Alɛkisandiri sabanan tun barika ka bon, a tun bɛ ko latigɛ, a tun b"a fɛ kosɛbɛ, a tun kɛnɛyara, wa a tun barika ka bon kosɛbɛ farikolo ta fan fɛ. A ye mara kɛ ni bolo barikama ye, wa a ka fanga kɔrɔ, Irisi donna ɲɛtaa ni sekobaw waati la!
  O la sa, a ka ɲi kosɛbɛ ko masakɛba in ye fanga daminɛ san tan ni duuru ka kɔn tariku lakika ɲɛ!
  Ka daminɛ na, a ye jyɛnnatigɛlaw ni Narodnaya Volya ka sɔsɔli bɛɛ Dabɔ ni gɛlɛya ye. O kɔ, a y"a daminɛ ka sɔrɔdasikulu ni kɔgɔjila sɔrɔdasikulu ladilan. Ni fɛnw bilali ye cogo la.
  Masakɛ ye caman sɔrɔ. Siraw, bɔrɔw, iziniw jɔra, jamana ye kapitalisimu yiriwa joona. K"a sɔrɔ a bɛ yɛrɛmahɔrɔnya mara. Zaris ka gɔfɛrɛnaman ye kɛlɛ misɛnninw kɛ, ka taa Cɛma Azi jamanaw bɛɛ la ani ka dɔ fara a ka fanga kan yen.
  Kɛlɛba dɔ daminɛna ni Turquie ye san 1977. A taara ka ɲɛ yɛrɛ, ka teliya, ka se sɔrɔ ni bɔnɛ dɔɔnin ye ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan. Skobelev ka hakilitigiya yeelenna a kɔnɔ yeelen dafalen na!
  Irisi sɔrɔdasiw ye Turkiw Kὲlɛ ni tiɲɛni dɔɔnin ye. Wa u sera ka Istanbul minɛ o yɔrɔnin bɛɛ. Kabini u sera yen ka kɔn tubabu ka kɛlɛbolo ɲɛ. O kɛlɛ in ɲɛnabɔra kosɛbɛ fo masakɛ-sarakalasebaa tɔgɔ dara ko Alɛkisandiri min ye se sɔrɔ! Ani Skobelev kɛra foro ɲɛmɔgɔ fitinin ye Irisi jamana tariku kɔnɔ.
  Türkiye tilalen don. Tubabu ye Misira ni Sudan minɛ. Irisi ye Irak, Palestina, Siri, ani Arabie Saoudite yɔrɔ dɔ, Azi fitinin, Armeni jamana bɛɛ ani Balkan jamanaw minɛ!
  O cogo la, teliya la kosɛbɛ ani nɔgɔya la, Alɛkisandiri sabanan ye waajulikɛyɔrɔba dɔ minɛ. Wa a tora a ka bonya la ka taa saheli fan fɛ. Ka tɛmɛn Iran fɛ, Turkmenistan fɛ, ani ka taa Afganistan fɛ ka taa a fɛ!
  Zar ka kɛlɛbolo fana y"a ɲɛsin Ɛndujamana ma! Tubabu tun labɛnnen don ka kɛlɛ kɛ. Irisi, Alimanjamana, Ɔtirisi-Hɔngiri ka jɛɲɔgɔnya dɔ Bɔra Faransi ani Angletɛri kὲlɛli la.
  Alimanjamana taara kɛlɛ kɛ ka ɲɛsin Repibiliki min bɛ wele ko " Republic of the Rooster " san 1992. Angletɛri ye kɛlɛ laseli kɛ Alimanjamana ni Irisi jamana kan. Ɔtirisi-Hɔngiri ye Bosnia ni Herzegovina sɔrɔ, ka binkanni kɛ Itali kan.
  Irisi ye kanpaɲi daminɛ Ɛndujamana kama, ani Franse ka bolofɛnw ani Indosini. Diɲɛ Kɛlɛ Fɔlɔ daminɛna tiɲɛ na nin cogo de la. Nka Irisi ni Alimanw bɛ ɲɔgɔn fɛ kaban!
  Irisi fana ye Misira kɛlɛ.
  Zarist sɔrɔdasiw, ni sigidamɔgɔw ka dɛmɛ ye, u ye Ɛndujamana ni Iran minɛ. U bɛ Dòn Ɛndujamana na ka Tɛmɛ. Wa Prussekaw ye Fransew Kὲlɛ tugun ka Pari Lamini.
  Ka fara o kan, Repibilikikaw bɛ ban ka u dabila. Wa Pari binna, a tiɲɛna kosɛbɛ. Alimanw fana ye Bɛliziki ni Ɔlandi fla bɛɛ Minɛ.
  Angletɛri bɛ kɛlɛ la kabini waati jan. Irisi sɔrɔdasiw ye Misira ni Sudan minɛ. Kɛlɛ dɔ be kɛ kɔgɔji la. Irisi kɛlɛbolo bɛ ka taa Afiriki fan bɛɛ la. Fo ka se Afiriki tilebinyanfan ma. Wa a bɛ koloniw lajɛ a yɛrɛ ye. Alimanw fana bɛ fɛn dɔw minɛ.
  Nka Ɔtirisi-Hɔngiri bɛ kɛlɛ la ni Itali ye. Tiɲɛ don, san 1894 la, Alemaɲikaw nana Ɔtirisikaw dɛmɛ. Wa u bɛ Itali jamana minɛni dafa.
  O kɔ fɛ, ɔrize jamana bɛ Tla u ni ɲɔgɔn cɛ.
  Kɛlɛ bɛ taa kɔgɔji la. Wa yan, kɔgɔjidala sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔ Amiral Makarov ka hakilitigiya b"a yɛrɛ jira. O min bɛ sebaaya ɲuman damadɔ sɔrɔ. Kɔgɔjiw matigi Wajibiya a ka a yɛrɛ Di.
  Irisi ye Ɛndujamana, Indosini, Afiriki fanba minɛ, ani fana Ɔsitarali, ka tubabuw gɛn ka bɔ yen. Irisi sɔrɔdasiw bɔra Angletɛri ani Kanada. Fana ka koloni dɔ Sìgi yen. O cogo la, Angletɛri bɔnɛna a ka marabolow bɛɛ lajɛlen na, wa Irisi y"u sɔrɔ. Kanada minɛni nɔgɔyara ni Irisi jamana ka fanga marali ye Alaska kan. Ani kurunba barikamaba dɔ sɔrɔli. Ani Amiral Makarov ni Rozhdestvensky ka hakilitigiya.
  Ayiwa, o dɔrɔn tɛ. Irisi jamana taara Sinuwa fan fɛ. Fana a ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ. Wa san 1904, kɛlɛ daminɛna ni Zapɔn ye.
  Nka a tɛ i n"a fɔ tariku lakika, o kɛlɛ in kɛra ko gɛlɛn ye, nka a kɛra teliya ye. Ka fara o kan, Japon ka kurunba barika tun ka dɔgɔ dɔɔnin, k"a sɔrɔ Irisi ta, a kɔfɛ, barika tun ka bon kosɛbɛ. Irisi sɔrɔdasiw ye se sɔrɔ Zapɔnkaw kan, u ye Tokyo minɛ. Wa o kɔfɛ, jamanadenw ka lajɛba dɔ kɛra, Japonkaw fanba ye wote kɛ walasa ka fara Irisi jamana kan.
  Zar Alɛkisandiri III ye sebaaya kura sɔrɔ. O kɔ fɛ, Sinuwa jamana minɛni ni fanga ye ni ŋaniya ye. O la mara ni mara, mara ni mara. Masakɛ ka masaya sera hakɛba ma. Ka bɔ USA, Kanada ani Alaska bɛɛ, Azi bɛɛ, Ɔtirisi, Pasifiki mara. Ka taa Afiriki tilebinyanfan fɛ ani Alimanw ka bolo kan Afiriki Tlebi fɛ.
  Plus fana Ɔtirisi-Hɔngiri. O fanga belebeleba sugu.
  Nka, tiɲɛ na, Alemaɲikaw ni Ɔtirisikaw tun b"a fɛ ka dɔ fara o kan. Faransi bɛ Alimanjamana bolo hali bi. Angletɛri, min dusu tiɲɛna Irisi fɛ, o fana b"a fɛ kɛlɛ ka kɛ.
  Kaiser sera ka jɛkulu dɔ Lajɛ: Ɛspaɲi, Pɔrtigal, Alimanjamana, Ɔtirisi-Hɔngiri ani Suwɛdi ka Irisi jamanaba Kὲlɛ. Alimanw tun sera fana ka Danmakɛ ni Norvege minɛ kɛlɛ senfɛ ni Angletɛri ye. Jɛkulu barikama dɔ sigira sen kan.
  Ani kɛlɛ daminɛna san 1917 Awirilikalo tile fɔlɔ la. O waati yɛrɛ la, Alɛkisandiri sabanan sara ani Nikolas II jiginna masasigilan kan. Jatebɔ kɛra ko ni masakɛba tun tɛ i n"a fɔ Alɛkisandiri sabanan, min tun ye san bi duuru ni kelen kɛnɛya, siga t"a la ko Irisi bɛna bɔnɛ.
  Nka Nicholas II tun be ni fanga ye min tun bɛ mɛn ani min tun barika ka bon. Ni Rasputin ni ciyɛntabaga banabagatɔ tɛ. O la, a tun bɛ se ka kɛlɛ kɛ ni jɛkulu ye.
  Wa kɛlɛ daminɛna... Alimanw ye u sennatan i n"a fɔ sanfiɲɛba. Irisi sɔrɔdasiw y"u kunbɛn ni binkanni barikamaw ye. Kɛlɛba ni kɛlɛ juguba dɔ daminɛna.
  Nicholas II, a bɛɛ lajɛlen na, a y"a jigi da kɛlɛbolo cakɛda dɔ kan, a ye Alemaɲi ni Ɔtirisi kɛlɛbolow sɛgɛn kosɛbɛ. Wa o kɔ fɛ, a ye 'kɔnɔnafili dɔ Dabɔ. Wa Afiriki kɔnɔ, Irisi sɔrɔdasiw, minnu tun bɛ baara kɛ ni diɲɛ kɔnɔ pankurun nɔgɔman fɔlɔw ye, minnu bɛ se ka dugukolo bɛɛ kan, olu ye Ɔtirisikaw ni Alimanw kɛlɛ pewu. Wa u ye Dibi Farafinna saniya.
  Suwɛdi ni Norvege fila bɛɛ minɛna joona kosɛbɛ.
  Kɛlɛ in kɛra san kelen ni tila ye, a labanna ni Risi kɛlɛbolo ye, min tun ka ca ani a ka pankurun barikamaw tun ka bon, u ye Erɔpu jamana bɛɛ minɛ. O kɔ, Angletɛri binna. Irisi labanna ka fanga sigi kɔrɔnfɛla dugukolo kan.
  Wa Zar Nicolas II fana kɛra setigiba ye. Hɛrɛ ye masaya kɛ fo san 1929, o waati la, nafolosɔrɔbaliyaba daminɛna. Sɔrɔko gɛlɛya bɛɛ lajɛlen kɛra sababu ye ka san 1931, Mɛkalo tile fɔlɔ dɔrɔn, kɛlɛ daminɛna Irisi ni fanga belebele laban cɛ, n"o ye USA ye!
  Zar ka kɛlɛbolo min tɔgɔ ye ko Nicholas II, o donna Ameriki dancɛw la. Fanga minnu tun bɛ yen, olu tun tɛ kelen ye. Ameriki in tun bɛ ɲini ka kɛ ni tankiw ye, wa a tun ma dege kosɛbɛ. Ani, Irisi jamana ka ca ni Etazuni ye siɲɛ caaman. Zarist mansamara ɲɛmɔgɔw fana tun ka fisa. O la sa, kɛlɛ in taara sira kelen fɛ kabini a daminɛ na. Irisi tun bɛ ka se sɔrɔ ani ka taa ɲɛ. Wa sɛtanburukalo tile 30, Niyɔriki ni Washinton minɛni kɔfɛ, Ameriki y"a yɛrɛ di. O cogo la, tariku ɲɛ wɛrɛ wulila. San 1934, Nicholas II ye binkanni daminɛ Mɛkisiki ani ka sɔrɔ ka san fɛ Latin Ameriki, ka Latin jamanaw minɛ. Fo ka se Chili jamana yɛrɛmahɔrɔnyalen laban binna san 1936 Desanburukalo la.
  O cogo la, Nicolas II labanna ka maana dafa. Zaris Irisi ye jamanaw ni jamanaw bɛɛ fara ɲɔgɔn kan dugukolo dugukolo kan.
  Nowanburukalo tle 7, san 1937, dugukolo dugukolo bɛɛ masakɛ Nicholas min ka bon ni tɔw bɛɛ ye, o binna awiyɔn kɔnɔ. A ka masaya fana banna. Alesey II kɛra masakɛ ye. Cɛsirilan kɛnɛman, kamalennin - bi saba ni saba ɲɔgɔn. A ka fanga kɔrɔ, yɔrɔ-labɔli daminɛna. Dankan kura ni wuluwulu kura. Masakɛya tun tɛ se ka yɛrɛyɛrɛ. Hadamaden ye kelenya ye, a bɛ yɔrɔ minɛ.
  GENERALISSIMO KONDRATENKO
  Port Arthur ka komandan sara, tiɲɛ na, tariku yɛrɛ la, a jogin na a kun na, nka a yɔrɔ dɔ yɔrɔ dɔ tɛmɛna milimɛtɛrɛ damadɔw ka surun a kunkolo la. Kuma surun na, janfacikɛla min ye citadel di a ma, o sara, a nɔ bilala Port Arthur lafasali cɛfarin fɛ, n"o ye Kondratenko ye.
  Walasa ka fanga di kɛlɛbolo lafasali ma, komandan kura ye kurunbolilaw ni kɔgɔjidala marifatigiw bɛɛ sɛbɛn ka bɔ kɔgɔjida la, ka marifaw bɔ sɔrɔdasikulu la, nka a ye Port Arthur barika bonya.
  O de kosɔn, duguba in lakananen don kosɛbɛ, ka fara komandan Kondratenko ka seko ni dɔnko walew kan. Lafasalitɔn ye a yɛrɛ minɛ ka ɲɛ. Kondratenko ye Vysokaya kɛlɛbolo lafasali barika bonya waati kɔnɔ ani Zapɔnkaw ma se k"a ta.
  Desanburukalo laban na, samuraw tun sɛgɛnnen don binkanniw fɛ. Zanwuyekalo la, lafiya dɔ kɛra Kuropatkin ka cɛsiri fɛ k"a bali, nka a ma ɲɛ kosɛbɛ.
  Feburuyekalo la, binkanni wɛrɛ Kɛra, wa a kɔsegira tugun ni bɔnɛba ye Zapɔnkaw fɛ.
  Lafasali waati la, cɛnin Oleg Rybachenko ye a yɛrɛ minɛ ni jagɛlɛya ye. Lamini waati la, nin kabini cɛnin in si tun bɛ san tan dɔrɔn de la. Den in ye kɛlɛ kɛ ni balikuw ye, ka taa sɛgɛsɛgɛli kɛ.
  A y"a jira ko a ja gɛlɛn don kosɛbɛ ani ko a bɛ kɛlɛ kɛ. Ani lafasalitɔn ye a minɛ. Sisan marisikalo sera kaban... Zapɔnkaw kɔsegira tugun. Dimansi joli ma kɛ Irisi jamana na, bawo Zar Nicholas, ikomi Port Arthur tun bɛ cogo ɲuman na, a bɔra ka taa jama fɛ. Irisi sɔrɔdasiw falenna kokura ani u cayara ka taa a fɛ. Marisikalo laban na, Zapɔnkaw y"a ɲini ka taa ɲɛ, nka Kuropatkin ka kɛlɛbolow ka jatebɔ tun ka bon kojugu, wa u ye binkanni bɛɛ kɔsegin.
  Wa min ka fisa ni o bɛɛ ye, Jenerali Legs ka kuluw tun sirilen bɛ Port Arthur lamini na. Bɔnɛba kɛlen kɔ, Zapɔnkaw y"u kɔsegin. Nka tugun Kuropatkin ye sigasiga kɛ.
  Awirilikalo laban na, binkanni kura dɔ kɛra o kɔfɛ, nka, o fana kɔsegira.
  Wa Oleg Rybachenko, nin cɛnin jagɛlɛn in yɛrɛ ye Japon kolonɛli dɔ minɛ, ka baara kɛ ni jaan ye, tiɲɛ don.
  Mɛkalo daminɛ na, kɛlɛ misɛnninw dɔrɔn de kɛra, wa tile 25nan na, Rozhdestvensky ka kɛlɛbolo labanna ka don Port Arthur kɔnɔ. Amirali tɔgɔba in nana ni kurun bi duuru ni kelen ye, ka kɔgɔji saba tigɛ siɲɛ kelen!
  O kɔfɛ, lafasalitɔn ye fanga sɔrɔ. Wa zuwɛnkalo daminɛ na, binkanni laban min kɛra Port Arthur kan, o tugura o kɔ. Binkanni in ye jigitigɛ ye ani a ka jugu. Siɲɛ wɛrɛ a kɔsegira ni bɔnɛba ye Zapɔnkaw fɛ. Zar labanna ka Kuropatkin bɔ yen ka Linevich sigi. San 1905 Zuluyekalo cɛmancɛ la, Zapɔnkaw labanna ka se sɔrɔ. Ani, Port Arthur lafasali min kɛra ni cɛsiri ye, o min kɛra ka tɛmɛ san kelen kan, o banna.
  Kondratenko ye Ordre de St Andre weleli fɔlɔ sɔrɔ. Ani a ye foro marali jɔyɔrɔ sɔrɔ. O kɔfɛ, Rozhdestvensky ka kɛlɛbolo ni Port Arthur ye Zapɔnkaw kɛlɛ kɔgɔji la. Ka fara o kan, Amiral Togo yɛrɛ sara o kɛlɛ in na.
  Japon Wajibiyalen don ka hɛrɛ Kɛ ni Irisi ye, Ameriki ka cɛsiri fɛ.
  An tun ka kan ka Kuril gunw ni Tayiwani di. Irisi ye lakanani mara sɔrɔ Kore, Manchuria ani ka Port Arthur mara. Ka fara o kan, Japon ye sanu yen miliyari kelen sara Zaris Irisi ma.
  O se in ye Zar Nikolas II jɔyɔrɔ barika bonya. Irisi y"a ka maraw bonya, ani Zheltorossiya y"a daminɛ ka sigi senkan k"a sababu kɛ Sinuwa maraw minɛni ye a yɛrɛ sago la. No State Duma - Irisi tora masaya dafalen ye, ni pariti tɛ.
  Tiɲɛ don, se sɔrɔli ni politiki sabatili kosɔn, sɔrɔ yiriwali tora senna ka kɔn tariku yɛrɛ ta ɲɛ, wa a barika tun ka bon.
  Diɲɛ Kɛlɛ Fɔlɔ daminɛna i n"a fɔ tariku yɛrɛ kɔnɔ cogo min na. Nka a ye ɲɛtaa sɔrɔ ka tɛmɛ Irisi jamana kan. Kɛlɛbolo jumɛn tun ka bon ani a tun ka fisa, o la, k"a sababu kɛ Field Marshal Kondratenko ka bɛlɛkisɛw ye, ani sɔrɔko barika tun ka bon, ani zar ka fanga tun ka bon.
  Kɛlɛ in kɛra san kelen ni kɔ dɔrɔn ani a labanna ni Ɔtirisi-Hɔngiri ka binkanni ye, ani Ottoman Mansamara ni Alimanjamana ka yɛrɛdi. Wa Bulgari, k"a ye ko a kasa bɛ cogo min na, a ye Sɛrɛbi ni Irisi fan ta, i n"a fɔ, a sira fɛ, Itali ni Japon y"a kɛ cogo min na.
  Field Marshal Kondratenko ye jɔyɔrɔba sɔrɔ - generalissimo. Wa a kɛra yamaruya bɛɛ lajɛlen minɛbaga ye, i n"a fɔ Suvorov. Brusilov kɛra foro ɲɛmɔgɔ ye. Amiral Kolchak, Kornilov ani Denikin ye baara kɛ. Zaris Irisi y"a yɛrɛ minɛ: Galisi, Bukovina, Krakow Voivodeship, Poznan mara, Klaipeda. Tchekoslovakie fana kɛra Irisi Mansamara dɔ ye. Ani Azi fitinin ni Kɔnstantinople. Ani Irak worodugu fan fɛ.
  Fɛn bɛɛ, a bɛɛ lajɛlen na, a kɛra koɲuman ye. Japonkaw ye Aliman jamanaw tila ni Irisila ye Pasifiki Kɔgɔji la.
  O kɔ fɛ, Arabie Saoudite tilalen don Irisi, Faransi ani Angletɛri cɛ. O kɔfɛ, kɛlɛ kunkurunnin dɔ kɔfɛ, Irisi ni Angletɛri ye Iran tila.
  Wa o kɔfɛ Afganistan. Tiɲɛ don, kɛlɛ dɔɔnin kɛra yen. Wa tubabu tun tɛ hɛrɛ sɔrɔ kosɛbɛ a daminɛ na.
  Diɲɛ ye sabatili ni ɲɛtaa sɔrɔ. Fo ka se Depressionba ma san 1929. Irisi, bonya teliya kɔfɛ, a fana binna gɛlɛya kɔnɔ.
  San 1931, Japon ye binkanni kɛ Irisi jamana kan, k"a ɲini ka a yɛrɛ sara a ka dɛsɛ tɛmɛnenw na.
  Nka nin sen in na, a kɛra yɛrɛfaga ye. Zarist sɔrɔdasiw ye Zapɔnkaw kɛlɛ. Amiral Kolchak ma kɔrɔ fewu, a y"a ka hakilitigiya jira, min bɛ se ka suma ni Ushakov ye. Tile bɔlen jamana ye se sɔrɔ pewu kɔgɔji la, o kɔfɛ, a minɛna. O kɔfɛ, jamanadenw ka lajɛba dɔ Kɛra min kɔnɔ Zapɔn jamanaden fanba ye wote Kɛ k'a Fɔ ko u ka Dòn Irisila la.
  O cogo la, Zar Nicolas II y"a ka fanga barika bonya Pasifiki Kɔgɔji la. Irisi tora a ka taama na ka don Sinuwa jamana na. Gɛlɛya in barika dɔgɔyara, Angletɛri, Faransi ani Ameriki ma u sen don Sankolola Mansamara ka fanga ta la.
  San 1933, Hitler nana fanga la Alimanjamana na. A y"a daminɛ ka mansamara kɔrɔ fanga kɔrɔ lasegin a cogo kɔrɔ la. Wa tiɲɛ na, a y"a ɲini a kana sɔsɔli kɛ ni Irisi jamana ye.
  Mussolini min be Itali jamana na, teriya tun be ni Irisi jamana ye. Wa a ye Etiyopi minɛ ni dususuma ye, k"a ka maraw bonya. Kuma tun bɛ kɛ Triple Alliance (Jɛɲɔgɔnya sabatili) dabɔli kan.
  Tsar ka Irisi tun b"a fɛ ka Angletɛri ni Faransi fanga dɔgɔya jamanaw bɛɛ minɛ. Ayiwa, Alimanw ni Italikaw fana bɛ faamuya. USA tun b"a yɛrɛ ka laɲiniw kɛ.
  San 1937, Alimanjamana ye kelenya kɛ ni Ɔtirisi ye, ka Anschluss bɔ. Ani san 1937 Nowanburukalo la, Nikolaev ka awiyɔn filanan binna. Masaya tigɛra ka ɲɛ kosɛbɛ. Nicholas II ye tɔnɔba sɔrɔ a ka san binaani ni saba masaya kɔnɔ.
  U y"a wele ko Nikolaev le Grand! Wa hali minnu ka bon ni tɔw bɛɛ ye, u kɛra sanfɛta ye ka tɛmɛ Piɛrɛba kan.
  Nicholas II ka fanga kɔnɔ, baarakɛdon dɔgɔyara ka kɛ sanga tan ye, wa san wolonwula kalan kɛra wajibi ye ani fu. Jamana ka sara hakɛ cayalenba sera ruble 75 ma kalo o kalo ni sɔngɔko zeru ye ani sanu dɛmɛni ruble la. Masakɛ ka wari tun ka gɛlɛn ani a tun bɛ se ka fɛn caman sɛmɛntiya diɲɛ kɔnɔ.
  Irisi tun ye dugukolo kan kɛlɛboloba ye diɲɛ kɔnɔ, wa a tɛmɛna Angletɛri ni Ameriki fila bɛɛ kan kurunba hakɛ la.
  Irisi pankurunw tun ka fisa ni tɔw bɛɛ ye diɲɛ kɔnɔ, i n"a fɔ awiyɔnw fana. Wa o waati la, ɛlikopɛriw dɔrɔn de tun bɛ dugukolo dugukolo kan. Kɔgɔjida la kurunba minnu ka ca kosɛbɛ ani minnu ka ɲi kosɛbɛ. Artillerie min ka fisa ni tɔw bɛɛ ye. Fɛɛrɛ kɔrɔw telewisɔn ni wideyow la. Diɲɛ kɔnɔ, sinema kulɛri fɔlɔ fana y"a daminɛ ka filimu bɔ Zaris Irisi jamana na. O la, barika da Tsar Nicholas II ka fotoko diyabɔli ye.
  Sinuwa jamana minɛni kɔfɛ, Irisi ye jɔyɔrɔ fɔlɔ ta diɲɛ kɔnɔ jamanadenw ta fan fɛ, ka tɛmɛ Angletɛri kan n"a ka mara bɛɛ ye.
  Zar Nicholas II ye Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ ladilan ani ka muso caman furu kɛ sariya ye. O masakɛ hakilitigi in sera ka fɛn caman kɛ. A sara, a ma daji tu, a ma tɔɔrɔ, a ma bɔnɛ Irisi la, nka a kɛra cɛba ye. Wa, milimɛtɛrɛ damadɔ dɔrɔn de ye o yɔrɔnin kelen lamaga, o ye nɔba bila Irisi jamana tariku la. Wa u b"a fɔ fana ko fɛn minnu kɛra ɲɔgɔn fɛ tariku kɔnɔ! A bɛ Kɛ o cogo de la. Nicholas II ni Generalissimo Kondratenko ka ko kɛlen fila bɛɛ y"o jira.
  Nka Zar Nicholas salen kɔfɛ, waati dɔɔnin wuli-ka-bɔnye dɔ kɛra o kɔfɛ. Fɔlɔ, masakɛ Alexei II sara sanni a ka kɛ masafugulan ye. O kɔfɛ, ciyɛntabaga wɛrɛ, Kirill Vladimirovich Romanov fana sara. Ani Vladimir III ye masasigilan kan san 1938. Zar ye denmisɛn ye, nka a ka c"a la, a tɛ naloman ye ani a hakili ka bon kosɛbɛ ani a bɛ ŋaniyaba ta.
  Ayiwa, a jigira jago la! Irisi, Itali, Alimanjamana, ka Angletɛri, Faransi ani n"a sɔrɔla don nataw la USA. Yan, tiɲɛ na, Triple Alliance (Jɛɲɔgɔnya sabatilen) barika ka bon kosɛbɛ.
  San 1940 Mɛkalo la, Alimanjamana ye Faransi, Bɛliziki, Ɔland ani Angletɛri kɛlɛ. Irisi ye binkanni kɛ Faransi, Angilɛ ani Ɔsitarali jamanaw kan. Waatiw minɛni daminɛna ni seli tɛ.
  Tubabu ni Franse ma se ka Risi kɛlɛbolo kɛlɛ. Wa kalo kelen ni tila kɔnɔ, Alimanw ye Faransi, Bɛliziki ani Ɔland Kὲlɛ k"u Wajibiya k"u yɛrɛ Di.
  O kɔ, Fuhrer ye Ɛspaɲi ni Pɔrtigal Minɛ, ka Danemarke ni Norvege Minɛ. Irisi ye Suwɛdi minɛ.
  Kɛlɛ tun bɛ ɲini ka kɛ fan kelen fɛ. Sigida jamanadenw ka dɛmɛ fɛ, Irisi ye Ɛndujamana minɛ, Indosini, Afganistan saheli, Iran saheli, cɛmancɛ kɔrɔn ani ka don Misira.
  Tiɲɛ don, koloniyali sɔrɔdasiw ma se ka zaris ka kɛlɛbolo kɛlɛ, wa u tun t"a fɛ tiɲɛ na. Afiriki minɛni tɛmɛna dɔɔnin k"a sababu kɛ siraw dɛsɛ ye ani kumaɲɔgɔnya janyalenw. Alimanw taara Afiriki fan bɛɛ fɛ Gibraltar ani Maroc fɛ, Risikaw taara Misira, o kɔfɛ Sudan.
  Nka, dugukolo cogoya tun ye bali ye ka tɛmɛ tubabu walima Faransi sɔrɔdasiw ka kɛlɛ kan. U tun man ca, wa u tun tɛ ni marifatigiw ye, wa u fanba tun bɔra sigida aborigɛnw na. Min tun tɛ kɛlɛ kɛcogo dɔn, wa a tun t"a fɛ ka kɛlɛ kɛ.
  San 1940, Hitler ma a ja gɛlɛya ka jigin Angletɛri. A ye fiɲɛ-kɛlɛ dɔ daminɛ, min ma ɲɛ kosɛbɛ a daminɛ na. Nka san 1941 kaban, Irisi awiyɔnw donna o kɛlɛ la, ani Angletɛri y"a daminɛ ka don degunba la min bɛ se ka faga.
  Wa Awirilikalo la, Alemaɲi ni Irisila sɔrɔdasi jɛlenw jiginna o kɔfɛ, ani dɔgɔkun fila kɛlɛ gɛlɛn kɔfɛ, Lɔnduru minɛni.
  O kɔfɛ, kɔrɔnfɛla bɛɛ, Ɔsitarali ani Zelande kura fana sen bɛ o la, kɛra Risi, Aliman ani Itali ye.
  Nka USA tun bɛ yen hali bi.
  Tsar Vladimir y"a latigɛ ka binkanni kɛ Ameriki kan. Hitler ni Mussolini y"a dɛmɛ o desizɔn in na. Reich sabanan ye sɔrɔdasiw bila Islande, o kɔfɛ Gronland ani Canada, ani Zarist Irisi taara Alaska. Fanga minnu bɛ yen, tiɲɛ na, olu tɛ kelen ye. Ameriki ka pankurunw ka kurunba barika ka dɔgɔ kosɛbɛ, wa a jamanadenw ka dɔgɔ kosɛbɛ ka tɛmɛ Irisi kan ka fara a ka marabolow bɛɛ kan. Hali ni sɔrɔ yiriwara. Nka o waraba sugu tɛ se ka kɛlɛ.
  Ikomi u ye kɛlɛ daminɛ san 1943, Irisi sɔrɔdasiw ye Alaska minɛ joona nɛnɛ kalo fila kɔnɔ. Wa, kaban, u ni Alimanw ye ɲɔgɔn sɔrɔ, a bɛ se ka fɔ ko u ye Kanada jamana bɛɛ minɛ.
  Berezil, Venezuela, Mɛkisiki ani jamana wɛrɛw ye kɛlɛ laseli kɛ Ameriki jamana kan.
  Irisi sɔrɔdasiw ka taama Ameriki woroduguyanfan jamanaw cɛma, o daminɛna. Fanga minnu bɛ yen, tiɲɛ na, olu tɛ kelen ye. Irisi ni Alimanjamana ka fisa ni tɔw bɛɛ ye jogo ni u hakɛ bɛɛ la.
  Npogotiginin Natasha, Zoya, Aurora ani Svetlana bɛ kɛlɛ la Kondratenko-3 pankurun ɲuman kan diɲɛ kɔnɔ, n"o ye mobili ye min ka kan ka janya ani a bɛ tasuma teliya. Nimble kosɛbɛ, ni silhouette dɔgɔman ye.
  Kondratenko-3 tanki girinya bɛ se tɔni binaani ɲɔgɔn ma, wa a lakananen don kosɛbɛ. Wa marifa in, hali n"a ka kalifa fitinin ye milimɛtɛrɛ 76 ye, a daminɛ na, a bɛ se ka wuli ka bɔ a nɔ na.
  Shermans, nin tanki in tɛ se ka don ka bɔ yɔrɔ si la. O de kama...
  Npogotigininw, minnu bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini la, olu bɛ Amerikikaw tiɲɛ dɔrɔn, ka ŋɛɲɛ caman kɛ.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la Natasha... Wa n"a bolokɔnincininw ye, a bɛ joystick digi, k"a fɔ ko:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ n ka Rus' ye!
  Zoya fana bɛ marifa ci. A b"o kɛ n"a senkɔni gansanw ye, ka joystick butɔni digi ani ka pɛrɛn ko:
  - Ani an faso jamana bɛɛ !
  O kɔfɛ, Aurora ye tasuma don. A ye jugu gosi, k'a fɔ k'a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Wa fanga sanfɛtaw bɛ an kɔ !
  Ani sungurunnin fana bɛ ɲɛji cɛ ni tasuma ye kosɛbɛ! A b"a senkɔniw digi i n"a fɔ joystick butɔni.
  Wa o kɔfɛ, Svetlana ye tasuma don. O sunguru nɔgɔlen sugu min bɛ manamana. A bɛ tile yeelen bɔ a da la. Wa a bɛ dɔnkili da fana ko:
  - Ne ye diɲɛ dolow ye ! Ne bɛ boli teliya la ka tɛmɛ hali Sitanɛ yɛrɛ kan!
  Npogotiginin minnu bɛ i n"a fɔ ninnu, jinɛ yɛrɛ tɛ siran. U bɛ ka Amerikikaw bugɔ, ka Chicago lamini kosɛbɛ.
  Wa k"a sɔrɔ a ma mɔgɔ si bila ka bɔ yen. Tiɲɛni ye, an k"a fɔ ko fɛn fitinin ye. Ninnu ye npogotigininw ye.
  Wa o cogo la, Chicago ka kɛlɛbolo bɛ a yɛrɛ di. Aw ye anw ta dɔn!
  Ani Irisi pankurunw bɛ ka gɛrɛ Niyɔriki kaban. Zar Vladimir b"a bolow magaya ni wasa ye. Yala Irisikaw delila ka taa o yɔrɔ jan na wa?
  Npogotigininw fana bɛ kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye fiɲɛ na. Misali la, furuɲɔgɔnma cɛɲi dɔ: Maria ni Mirabela.
  Sennasanbara ni bikini donna cɛɲiw bɛ ka warijɛw lajɛ. Tiɲɛ yɛrɛ la, foyi tɛ yen min bɛ se k"u kɛlɛ. Npogotiginin minnu bɛ yan, olu cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani u bɛ mɔgɔ ɲɛnafin bɔ ani u bɛ tiɲɛ fɔ.
  Maria ye marifa ci, ka awiyɔn tan ni fila bin, ka pɛrɛn kelen kɔnɔ ka dɔnkili da ko:
  - Bonya ka da an faso kan ! Irisi jamana tɔgɔ la!
  Mirabela fana ye marifa ci ka pɛrɛn:
  - Nka ɲɛmɔgɔ dɔ bɛ yen min fanga ka bon , .
  A bɛna Slavw wele ka na kɛlɛ kɛ...
  U tɛ se ka Irisi jamana kunbɛn - .
  Tuma min na Vladimir ye masaya kɛ masakɛ ye!
  
  Ka bɔ gɛlɛn na, barikama, ni nɛgɛ sago ye, .
  Ani a ɲɛda bɛ i n'a fɔ nɛgɛ tigɛ...
  Irisikaw mago t"a la ka ɲɛnamaya ɲuman sɔrɔ - .
  Nin ye mɔgɔw ka sugo dɔrɔn de ye!
  Ɔwɔ, nin npogotiginin ninnu ye kɛlɛ ni dɔnkilida matigiw ye...
  A kɛra cogo o cogo, binkanni min kɛra Niyɔriki, o cɛma, Irisi jamana ka sanfɛla-lakɔliden fɔlɔ ye pankurun ta ka taa sankolo la, ka pan ka dugukolo dugukolo lamini. Wa nin ye Tsar ka Irisi ka seko wɛrɛ ye Romanov ka masaya fɛ.
  Wa o kɔfɛ, Niyɔriki ka kɛlɛbolo y"a yɛrɛ di, wa Washinton binna joona. Wa, san 1943 Sɛtanburukalo tile 3, Ameriki y"a yɛrɛ di pewu. O cogo la, diɲɛ kɛlɛba filanan banna, min daminɛna san 1940 Mɛkalo tile 15. Kɛlɛ in ye nɔɔrɔ ye ani se sɔrɔli ye Irisi jamana bolo.
  Tiɲɛ don, Hitler ni Mussolini fila bɛɛ ye nafa caman sɔrɔ o kɛlɛ in na. Dictateur fila bɛɛ ye nafolo sɔrɔ Afiriki, dɔw Erɔpu ani USA. Erɔpu labanna ka tila jamanaw ni ɲɔgɔn cɛ. Wa jamanadenw ka lajɛba kɔfɛ, Bulgari kɛra Bulgari jamana ye Irisi jamana kɔnɔ.
  A bɛna kɛ i n"a fɔ diɲɛ tila-tilalen don kokura ani koloniw bɛ se ka sɔgɔ. Nka, tiɲɛ na, Hitler tun tɛna kɛ Hitler ye ni a tun t"a fɛ ka dɔ fara o kan. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, i ka se sɔrɔ Irisi jamana kan. Ani k"a ka waajulikɛyɔrɔ minɛ.
  Wa tiɲɛ na, Alimanw tun bɛ u jate kosɛbɛ marifa kuraw la, minnu fanga ka bon kosɛbɛ. Tanki minnu bɛ "E" seriyali la ani misiriw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, pankurunw.
  Nka, Tsar ka Irisi tùn bɛ Reich sabanan ɲɛfɛ kosɛbɛ misiriw la ani 1951 sàn, Awirilikalo tle 12, a yɛrɛ ye Fɔ ka Taa kalo la.
  Wa "E" seriyali tankiw tun tɛ ni sanfɛla ye jogo ta fan fɛ ka tɛmɛ Irisi ta kan.
  Wa, wuluwuluw dɔrɔn de tun ye gundo ye. Laminar flow sababu la, u kɛra fɛn ye min tɛ se ka tiɲɛ pewu marifa misɛnnin suguya si fɛ. Nka o waati kelen na, u yɛrɛ ma se ka marifa ci.
  Mussolini sara, a denkɛ ye masasigilan nɔ bila. Hitler ye degun bila a la ani kamalennin sɔnna ka kɛlɛ kɛ ni Irisi ye. San 1955 Awirilikalo tile 20, diɲɛ kɛlɛ kura sabanan daminɛna. Hitler fan fɛ, olu tun ye : Itali, Berezil, Arzantine, Sili, Mɛkisiki, kuma surun na, Ameriki Latin bɛɛ, fo Kuba, min tun bɛ Irisi dɛmɛ. Wa jamana wɛrɛw tun tɛ yen tugun diɲɛ kɔnɔ! Diɲɛ kɛlɛ sabanan daminɛna san 1955 Awirilikalo tile 20. Ani, Zar Vladimir ye gɛlɛya juguba min sɔrɔ a ka masaya kɔnɔ.
  Fɛn kelen min tùn bɛ Se k'a dusu saalo, o ye ko nin kὲlɛ in bɛna Kɛ laban ye kὲlɛw tariku la dugukolo-yɔrɔ kan. Komin diɲɛ jamanaw bɛɛ b' u sen don a la !
  Ayiwa, ni kɛlɛ daminɛna, a ka kan ka kɛ! Hitler ka binkanni tun tɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la ko ye min tun ma deli ka kɛ. Hɔngiri, Yugoslavie, Irisi jamana yɔrɔ dɔ ni yɛrɛmahɔrɔnya danma, u ka masakɛ Vladimir III. Albania minɛna Itali fɛ. Fɛn bɛɛ bɛ labɛn. Alimanw b"a ɲini ka taa ɲɛ ka bɔ Prusse kɔrɔnyanfan fɛ, Ɔtirisi, Itali ka bɔ saheli fɛ. Wa kɛlɛ in bɛ senna Farafinna. Ani Latin jamanaw ka jɛkulu min bɛ USA kɛlɛ. Nka u tɛ baara kɛ kosɛbɛ yen. Sisan dɔrɔn de ye kɛlɛ laseli kɛ.
  O waati kɔnɔna na, Hitler y"a ka kɛlɛbolo kunbabaw lamaga Erɔpu jamanaw na.
  Ani jahanama kɛlɛ dɔ daminɛna. Kɛlɛba laban min kɛra hadamadenw ka tariku kɔnɔ.
  Alimanw ye 'boliba Kɛ Hɔngiri jamana na Budapest fan fɛ. Oleg Rybachenko ye kɛlɛ Kɛ yen. A tora cɛden ye hali bi min si bɛ san tan ɲɔgɔn bɔ. Tiɲɛ don, farikolo barika ka bon kosɛbɛ, farikolo fanga ka bon, a teliyalen don, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, i n"a fɔ sanfɛla mɔgɔ, a tɛ sa. Ɔwɔ, sɛbɛnnikɛla ni poyikɛla Oleg Rybachenko ye sayabaliya sɔrɔ, nka ni a kɛra cogo min na, a ka kɛ cɛden ye min si bɛ san tan ɲɔgɔn bɔ, ka baara kɛ Irisi ye denmisɛnninya farikolo la, nka a barika ka bon kosɛbɛ ani a teliyalen don. Wa a ye denmisɛn ye kabini san 1904 Zanwuyekalo tile fɔlɔ. Tuma min na ne donna Port Arthur la ka kɛ kabini cɛden ye. Ayiwa, a tɛ cɛnin fitinin ye, nka kabini a daminɛ na, a barika tun ka bon ani a tun teliyalen don ani u y"a ta kurun kɔnɔ.
  Ka fara o kan, tuma min na u ye sigasiga kɛ n"a ka dɔgɔ kojugu, Oleg Rybachenko ye nɛgɛbere dɔ kɔrɔta n"a bolokɔnincininw ye walasa ka pari kɛ. O kɔfɛ, k"a sɔrɔ a ma kuma, u y"a don kurun kɔnɔ.
  Cɛdennin ye jɔyɔrɔ caman sɔrɔ, a y"a sen don kɛlɛ bɛɛ la. A kɛra sɔrɔdasi ye. Nka a tun bɛ i ko denmisɛnnin hali bi. O la, hali n"a ye jaabi sɔrɔ a ka baara caman na, cɛnin banbali ma fɛn sɔrɔ min ka bon ni kapitɛni ye. Wa sisan Oleg Rybachenko bɛ sɔrɔdasiya la a ka ca ni san kɛmɛ tilancɛ ye. I ye sɔrɔdasi ka pansiyɔn sɔrɔ kabini tuma jan, nka n"i ka kɛnɛya ye nɛgɛ ye, o tuma mun na i bɛ baara bila?
  Ka fara o kan, ni ɔridinatɛri tɛ, ni tulonkɛminɛnw tɛ, ni telewisɔn tɛ, a bɛ mɔgɔ sɛgɛn cogo dɔ la. Wa sɔrɔdasiya la, i ye kapitɛni ye, a dɔgɔyalenba la, i bɛ sɔrɔdasiw boli. Ɔwɔ, waati bɛ pan hali bi.
  Generalissimo Kondratenko sara. Amiraliba Kolchak, min tɛmɛna Ushakov kan, ale fana sara. Oleg Rybachenko ye mɔgɔ minnu daminɛ ni mɔgɔ minnu ye, olu caman tɛ baara la tugun.
  K"a fɔ ka jɛya, kabini Port Arthur laminina, a bɛ se ka fɔ ko kɛlɛden kɔrɔw bɛɛ sara. Vovka dɔrɔn de tora. Ale fana tun ye kabini cɛden ye o waati la, sisan a kɛra bɛnbakɛ kunsigi jɛman ye kaban. Tiɲɛ bɛ baara kɛ hali bi. Wa a kabakoyara ko Oleg tora o cɛden kelen in na, min tɛ ni sɔgɔsɔgɔninjɛ kelen ye a fari la. Nin ye ko ye min bɛ dɔn Irisi jamana bɛɛ la, Zaris ka kɛlɛbolo. Tiɲɛ ye ko a bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  Cɛdennin Oleg ye sennasanbara ye, a ka di a ye ka tɛmɛ ani a bɛ teliya. A bɛ marifa ni marifa laɲini ani ka marifa ci Alemaɲi E seriyali pankurunw na. Naziw ka mobilibaw ka bon dɔrɔn. Wa, a bɛ iko foyi tɛ u bali.
  Nka cɛnin banbali bɛ nɛgɛ gosi ka ɲɛ fo a bɛ nɛgɛ sɔgɔ. A bɛ Krautw penta, ka sankansobaw ci ani ka dɔnkili da.
  - Zar Vladimir, Risi Zar...
  Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ ɲɛmɔgɔba!
  An bɛna se sɔrɔ diɲɛ kan sɔɔni,
  O bɛɛ kɔfɛ, serubɛnw bɛ an sanfɛ!
  Hitler bɛna ban
  Wa min ye lamɛnni kɛ - a ka ɲi !
  Wa cɛnin bɛ grenade fili, sennasanbara, n"a den sen ye. Greybeard Vovka b"a kunkolo wuli dɔrɔn.
  Sɛbɛnnikɛla ani poyikɛla Oleg Rybachenko ye sàn bi duuru ni kɔ Kɛ ka To denmisɛnnin ye sàn kɛmɛ mugannan na. Wa ne ka kan ka sɔn a ma ko ne ye caman ye. Ikomi a tun tɛ sa, a tun tɛ siran a yɛrɛ la kabini tuma jan. Ani kɛlɛ in y"a hakili jigin ɔridinatɛri fɛɛrɛ tulonkɛ dɔ la.
  Tulon tun ka nɔgɔ ani a tun ka di. Wa, kɛlɛ tun ka di fana. A ka ɲi ni sɔgɔmada nɛnɛ bɛ i sennasanbara jukɔrɔ, k"i bɛ cɛnin banbali ko, wa i ma fini don ka kɛɲɛ ni sariyaw ye surukuw la!
  Oleg Rybachenko bɛ sɔn ka boli ka yaala-yaala ni suruku ye ani sennasanbara. Cɛdennin ye taama dege ni sanbara tɛ hali nɛnɛ waati la Port Arthur dugu kɔnɔ. O bɛɛ kɔfɛ, farikolo min tɛ sa, o tɛ se ka farigan minɛ walima ka bana, wa i bɛ teliya ka dege farigan na, o tɛ kojugu kɛ. I n"a fɔ Peter Pan fana. Wa a bɛ ɲini ka diya ka boli sennasanbara la nɛnɛ na. Ni i bɛ lamaga, nɛnɛ tɛ ye tiɲɛ na, n"i sigilen don dɔrɔn i ma lamaga, i sennasanbara bɛ gɛlɛya dɔɔni! Nka cɛnin fɛ nin ye ko fitinin ye.
  Nka npogotigininw fana bɛ yen minnu bɛ wele ko Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana! U fana b"u sen don kɛlɛ la. Nka waati bɛɛ tɛ, nka a bɛ kɛ yɔrɔ dɔw la. A y"an dɛmɛ ka Vysokaya kulu minɛ tuma min na a tun ka gɛlɛn kosɛbɛ. Sennasanbara cɛɲiw ye kɛlɛ kɛ yen, ani bikini kɔnɔ. U tun bɛ disiki nɔgɔlenw fili n"u senkɔni gansanw ye.
  U ye tigɛ kɛ ni npanw ye. Wa Oleg Rybachenko ye marifa ci o kɔfɛ - u y"a jɛɲɔgɔn kɔrɔw faga. Wa o de kosɔn, samurai ka binkanni ma ɲɛ, wa Vysokaya kulu kɛra fɛn ye min tɛ se ka yɛrɛyɛrɛ!
  Wa npogotigininw y"u ka kalasi sanfɛla ni Valkyrie aerobatics jira.
  Wa sisan Alimanw bɛ lafasali la. Zariw ka kɛlɛbolo labɛnnen don kɛlɛ kama. Fuhrer ma Se ka kabako takasi Sɔrɔ.
  Wa Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye. A bɛ iko Hitler bɛna a yɛrɛ danga ka tɛmɛ siɲɛ kelen kan, k"a sababu kɛ a ye o kɛlɛ sugu daminɛ. Ka fara o kan, hali n"a y"a sɔrɔ ko Fuhrer ka Erɔpu tilancɛ fila ani Afiriki tila sabanan bɛ marifa kɔrɔ, nka hali bi
  a tɛ Irisi jamana ka ɲɔgɔndankɛla ye.
  Ani sɔrɔdasi hakɛ fana. Wa Itali sɔrɔdasiw barika ka dɔgɔ. Latin Ameriki jamanaw bɛ ka u sen don kɛlɛ in na ni sɛgɛn ye. Wa u ka kɛlɛbolo, fɛɛrɛko ni jɛkuluko siratigɛ la, u man ɲi kosɛbɛ.
  O la, Irisi bɛ ka jugu to a ka lafasali la hali bi ka ɲɛ.
  Kondratenko-6 pankurun bɛ se kosɛbɛ ka nin seri in kɛlɛ. Wa "Nikolai"-4 ka gɛlɛn, wa a b"a yɛrɛ jira ko a ye masin barikamaba ye.
  Irisikaw bɛ se ka kɛlɛ kɛ ni Alemaɲi jinɛw ye minnu ka gɛlɛn.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la "Nikolai"-4 kan yɔrɔ min na Alenka ka baarakɛlaw, npogotiginin cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani a bɛ bikini don.
  130mm kalifa marifa. A bɛ fasisiw gosi cogo min na. Furu de kɛra sababu ye Hitler ye Zaris ka Irisi kɛlɛ. Nin tɛ boli nɔgɔn ye a bolo, nka bugɔli don.
  Anyuta ye joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye ka dɔnkili da ko:
  - Ka ɲɛsin Irisi ni hɔrɔnya ma fo ka se a laban ma !
  Ani, cɛɲi bɛna nisɔndiya cogo min na!
  Wa o kɔfɛ, Agustin bɛna fɛn dɔ ci jugu ma. A bɛna nɛgɛ tila ka dɔnkili da ko:
  - An ka dusukunw bugɔ ɲɔgɔn fɛ !
  Ani a bɛna joystick butɔni fana digi n"a senkɔni gansanw ye. Nin ye sunguru fariman ye tiɲɛ na!
  Ani yan, Maria bɛ ka sɔgɔsɔgɔ. Wa a bɛna fasisiw fara ɲɔgɔn kan. Ani ka jugu halaki.
  O waati kelen na, aw bɛ baara kɛ ni senkɔni gansanw ye. A na dɔnkili da fana:
  - An Faso tɔgɔ la, Senuma ! A to kɛlɛcɛ ka kɛ nɛnɛ dɔrɔn ye!
  Wa a bɛna ŋɛɲɛ kɛ ka a ɲinw jira!
  Wa o kɔfɛ, Olɛnpi bɛna i gosi ni fɛn girinman ye. Aw mago bɛ min na dɔrɔn, ale de don, npogotigininw - pɔmi ji min ka ji ka bon kosɛbɛ!
  Wa tugun npogotigininw ye E-50 sira tigɛ, ka sankanso gosi ka ŋɛɲɛ kɛ.
  Alenka ye fɛn dɔ ci, ka E-100 mugumugu, ka a sɔgɔ. Ani ka baara kɛ ni i senkɔni gansanw ye. Mun na sungurunnin ye dɔnkili da:
  - Ka jugu kari !
  Ani Anyuta bɛ sɔgɔsɔgɔ ni a sennasanbaraw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Fritz ka kaput !
  Wa o kɔfɛ, Agustin bɛna gosi. Fana ka ɲɛ kosɛbɛ ani ka baara kɛ ni senkɔni gansanw ye, cooing:
  - Hitler ye baara ban !
  Wa o kɔfɛ, Maria bɛna dɔ fara a kan ni fanga ye kosɛbɛ. A bɛna fasisiw mugumugu ka sɔgɔsɔgɔ::
  - Wa min ye lamɛnni kɛ, a ka ɲi !
  Wa a na a nɛnkun jira!
  Wa o kɔfɛ, Olɛnpi bɛ projectile ci, ka kɛlɛɲɔgɔnw faga.
  Ani fana ka baara kɛ ni sennasanbaraw ni dɔnkilida ye:
  - Total feerela ka ban !
  Wa tugun npogotiginin bɛna a nɛn ta k'a jira.
  Donc u bɛ chop...
  Alimanw, kalo kelen kɛlɛ kɔfɛ kabini kɛlɛ daminɛ, u taara ɲɛ ka bɔ kilomɛtɛrɛ bi duuru la ka se kilomɛtɛrɛ kɛmɛ ma, wa u ye bɔnɛba sɔrɔ, hali bɔnɛba. Wa Italikaw minnu bɛ Afiriki, olu y"u yɛrɛ sɔrɔ pewu daga dɔ kɔnɔ ani k"u lamini. U ka sɔrɔdasiw bɛ se sɔrɔ cogo min na, o tɛ foyi ye.
  Mɛkalo tile 21, Adolf Hitler ye yamaruya di ko mɔgɔ o mɔgɔ bɛ se ka marifa ta k"a ta san tan ni duuru la ka se san bi wɔɔrɔ ni duuru ma, o ka don sɔrɔdasiya la. Zarist ka kɛlɛbolo tun bɛ ka reservew labɛn.
  I n"a fɔ a kɛra cogo min na, Alemaɲi disiki awiyɔnw tɛ siran ten waleyali la. Tiɲɛ don, Irisi awiyɔnw bɛ se ka binkanni kɛ ni sagadenw ye. Nka o bɛ se ka bali, k"a sababu kɛ zaris ka kɛlɛbolo ka bolifɛnw ka manɛwɛrɛliba ye.
  Ani Hitler ka jigiya min tun b"a la ka kabako marifa dɔ sɔrɔ min tɛ se ka tiɲɛ, o ma kɛ tiɲɛ ye fewu.
  Zaris ka kɛlɛbolo tun bɛ ka a yɛrɛ lafasa hali bi. Lafasali sira barikamaw, minnu sɔgɔra ka kɔn, lafasali barikama. A to Hitler ka fanga ban. Nka Afiriki kɔnɔ i bɛ se ka degun bila Itali jɛɲɔgɔn barikama dɔ kan.
  Ni Fuhrer tun ma a latigɛ ka taa kɛlɛ la ni Zaris Irisi ye, siga t"a la ko a tun bɛna don tariku kɔnɔ iko Alimanjamana ɲɛmɔgɔba, ani hali a ka bon kosɛbɛ. Wa o cogo la, jinɛ tun b"a fɛ ka diɲɛ mara, ani mun bɔra o la?
  Irisi npogotigininw de ka nɛnɛ ka tɛmɛ diɲɛ kɔnɔ o bɛɛ kɔfɛ.
  Oleg Rybachenko, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, ale de bɛ kɛlɛ in ɲɛfɛ. Marifa walima marifakisɛ si tɛ se ka maga a la. A ye cɛ gɛlɛn ye ani cɛ fariman ye.
  Cɛdennin dɔ min bɛ fini surun na ani sennasanbara la, Naziw kɛlɛli kama. Ani ka grenadew fili u ma, ka boli plɔmu sanji la.
  Ɔwɔ, a bɛ kɛ bɔnɛ ye ko Kondratenko hakilitigi tɛ yen, nka komandan kamalenninw ni setigiw bɛ yen. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Field Marshal Vasilevsky, min tun bɔra kɛnɛ kan kaban diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ waati la. Ani, a bɛ cikan di ni fanga ye ani ni seko ye.
  Wa Fritz, n"o ye lafasali gɛlɛn dɔ sɔrɔ, o bɛ kɛ jigiya tɛ min na, o bɛ kɛ a kɔnɔ. Nka hali bi u b"a ɲini ka tɛmɛn.
  Oleg Rybachenko, nin cɛnin banbali in bɛ ŋɛɲɛ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ka dɔnkili da:
  - N faso ! N ka Faso Senuman!
  Wa fana i n"a fɔ ka grenade fili n"a sennasanbara ye.
  Wa yan Natasha, Zoya, Aurora ani Svetlana donna kɛlɛ la. U ye jatɔmuso banbaliw ye, Denbaya ka Ala senuma ka baarakɛlaw. U tɛ kɛlɛ kɛ tuma bɛɛ, n"o tɛ, Irisi tun bɛna diɲɛ bɛɛ minɛ. Nka a bɛ nɔ bɔ tuma bɛɛ ani a bɛ mɔgɔ kabakoya.
  Fagali ka di npogotigininw ye: ninnu ye npogotigininw ye!
  Ani u bɛna taama fasisiw cɛma cogo min na, ani u bɛna u gosi cogo min na...
  Wa n"u senkɔniw ye u bɛ disiki fili, ka Krautw faga.
  Naziw bɛ ka u yɛrɛ sɛgɛn ani u bɛ ka bɔnɛ sɔrɔ ka taa a fɛ. Vasilevsky ka fɛɛrɛtigiba b"a ɲini ka se sɔrɔ Naziw ni Italikaw kan Afiriki kɔnɔ. O la, Irisi pankurun minnu bɛ se ka baara kɛ ka ɲɛ ani minnu bɛ se ka manɛw kɛ ka ɲɛ, nafa bɛna sɔrɔ olu la. Wa Erɔpu jamanaw na, fasisiw ka bɔ a la. Walisa u ka se k"u ka nafolo tiɲɛ pewu.
  Zar Vladimir sɔnna o labɛn ma. Wa fanga kura bilala ka taa Afiriki.
  Elizabɛti n"a ka baarakɛlaw ye kɛlɛ kɛ Libi, ka Itali kɛlɛbolow tigɛ. A ka suma yen ani sungurunnin in ɲɛ ka ɲi bikini kɔnɔ. Kondratenko-6 pankurun kura b"u bolo, kɛlɛcɛw bɛ Italikaw ni Fritzes jɔyɔrɔw tɛmɛn min kɔnɔ, ka se sɔrɔ u kan ni jigiya ye.
  Elizabeth ye marifa ci tanki dɔ la ka bɔ Mussolini Jr ka mansamara kɔnɔ, k"a fɔ ko:
  - wuluwulu ni kaftan bɛ taama kɔgɔjiw cɛma, jikuruw cɛma !
  Wa tiɲɛ na, a bɛ baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye.
  O kɔfɛ, Ekaterina ye marifa ci. A bɛ bugɔli kɛ Alemaɲi mobili dɔ kɔnɔ ani a bɛ mankanba bɔ:
  - Irisi jamana na, Zar Vladimir ye cɛfarin ye !
  Elena bɛ a kɔfɛ, a bɛ Fritz ka marifa yɛrɛ gosi ani a bɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Hooray for Hitler ka ɲɛsin i ka Faso ma !
  Wa a laban na, Olɛnpi bɛna projectile in bɔ. A bɛna Krautw mugumugu, k"u mugumugu ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - A nɔ bɛna kɛ koɲumanba ye !
  Wa a bɛ baara kɛ ni denmisɛnninw senkɔni gansanw fana ye.
  Afiriki kɔnɔ, mɛkalo laban na ani zuwɛnkalo daminɛ na, Irisi sɔrɔdasiw ye ɲɛtaa caman sɔrɔ. Kɛlɛ in jɛnsɛnna ka se Libi ani Etiyopi jamana ma. Zuwɛnkalo tile 12, Tripoli binna. Wa zuwɛnkalo tile 15, Etiyopi jamana faaba minɛna ka taa. O la, Mussolini Jr ka sɔrɔdasiw y"a daminɛ ka bɔn. A fɔ man di nka, a ma se k"a fa dɛmɛ.
  Ani a ka nɔɔrɔ i n'a fɔ setigi fana. Nka Mussolini, min ye Angilɛw ni Faransi jamanaw ka mara yɔrɔ dɔ minɛ, a y"a yɛrɛ jate Sezari ye. Nka a bɛ iko a tɛ se ka tɛmɛ Sezar kan.
  Oleg Rybachenko ye kɛlɛ kɛ k"a to batiri ɲɛmɔgɔya la. Wa ni jagɛlɛya ye fo Alimanw ye pankurun tan ni caman bɔnɛ a ka tasuma na don o don. A denkɛ yɛrɛ ye sanu kuruwa wɛrɛ sɔrɔ. Wa u yɛrɛ labanna ka jɔyɔrɔba di a ma, a tun ka kan ni min ye kabini tuma jan.
  Fɔlɔ, u tun tɛ baara bila a la bawo a bɛ i ko denmisɛnnin. Nka cɛnin ye cɛsiriba jira. Ani se ka kɛlɛ kɛ.
  Zuwɛnkalo tile 22, san 1955, Irisi sɔrɔdasi minnu tun bɛ Afiriki, olu labanna ka Itali Somali minɛ. Wa, san 1955 zuwɛnkalo tile 25, Itali sɔrɔdasi tolenw minnu tun bɛ Etiyopi, olu y"u yɛrɛ di.
  Zaris ka kɛlɛbolo ye se sɔrɔ ni jigiya ye. Mainstein, min tun jatera Reich sabanan ka komandan ɲuman ye, o y"a sɛbɛn a ka donkibaru kɔnɔ ko:
  - An ye jahanama ursi kunu ! Sisan, an bɛ ka faranfasi!
  Zuwɛnkalo laban na, Alimanw ye bɔnɛba sɔrɔ fo u wajibiyara k"u ka kɛlɛ dabila Erɔpu jamanaw na.
  Zar Vladimir ye yamaruya di ko dɔ ka fara degun kan Afiriki kɔnɔ. Fɔlɔ Dibi Farafinna, o kɔfɛ fɛn tɔw bɛɛ - masakɛ ŋana y"o fɔ ! Zuluyekalo tile fɔlɔ san 1955, Alimanw y"a ɲini ka taa ɲɛ Skandinavi jamana na. Wa u bolila ka taa Stockholm fan fɛ, nka u bolila ka don lafasali la min tun ka bon kosɛbɛ. Wa, u ye tiɲɛniba kɛ.
  San 1955 Zuluyekalo daminɛ na, Irisi sɔrɔdasiw donna Aliman Alizeri jamana na.
  Libi tun bɛ Zaris Irisi ka fanga kɔrɔ kaban. Nizɛri kɛlɛbolo ni loops tun bɛ sen na.
  Elizabɛti ka pankurun baarakɛlaw ye Naziw kɛlɛ. A ka suma kosɛbɛ wa npogotigininw yɛrɛ y"u ka sosɛtiw bɔ, sisan u bɛ panti dɔrɔn de don Kondratenko-6 tanki kɔnɔ. U bɛ marifa ci tigitigi fasisiw ma.
  Ani u b"a fɛ ka kɛwalebaw kɛ.
  Zaris Irisi ye jamana ye min bɛ fanga la hali bi. Wa hali bi a ma parlement (parlement) sɔrɔ. Wa ko jyɛnnatigɛ ma Kɛ, wa Duma ma Sìgi. Masakɛw yɛrɛ t"a fɛ ka dan sigi u ka fanga la. Nka Fuhrer ni Duce ye dictateurw ye. O kɔrɔ ye ko kɛlɛ bɛ kɛ sigida fila ni ɲɔgɔn cɛ ni fangatigiw ka fanga ye.
  Nka Zaris Irisi fɛ, o ye ko ye min bɛ kɛ cogo la min ka ca ni ko ye. Wa, kɛlɛ kuncɛba dɔ bɛ kɛ min bɛ taa ɲɛ.
  Elizaveta bɛ joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye ani ka projectile dɔ ci. A bɛ sɔgɔsɔgɔ a yɛrɛ la:
  - An ka naziw kari !
  Ekaterina fana ye joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, ka mɔgɔfagala bila, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka Hitler jigin !
  Ani Elena fana bɛ bugɔ, ka fasisiw gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An b'aw faranfasi !
  Ani fana a bɛ a ɲinw bɔ kɛnɛ kan cogo min na! Ani a bɛ joystick butɔni digi n"a sennasanbaraw ye.
  Wa o kɔfɛ, Olɛnpi bɛna i wuli, wa a bɛna kɛ nalomanya ye cogo min na. A bɛna bɛɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka gurgle:
  - Jahannama ka tɛmɛsira ni kurunba dɔ !
  Aw kana ɲinɛ ka joystick butɔni digi ni aw senkɔniw ye. Ani ka se sɔrɔ jugu kan.
  Tiɲɛ na, kɛlɛcɛw ja gɛlɛn don kosɛbɛ, wa u jogo bɛ manamana.
  Oleg Rybachenko kɔni ye Fritzes ka binkanni wɛrɛ gɛn ka dɔnkili da ko:
  - Ka ɲɛsin Fasokanw ni Zar Vladimir ma - hurray !
  Ɔwɔ, tariku yɛrɛ la, o ɲɔgɔnna mɔgɔ dɔ tun bɛ yen min tun b"a yɛrɛ wele ko Irisi masakɛ Vladimir III, min tun ye Romanov ka so ɲɛmɔgɔ ye. Wa a y"a daminɛ tiɲɛ na ka fanga kɛ cogo la san 1938. Wa o kɔfɛ, Vladimir kɛra masakɛ sɛbɛ ye ani masakɛba ye o la! Vladimir Kirillovich Romanov ye tsar ye min bɛ se ka kɛ Dugukolo bɛɛ masakɛ ye!
  Se sɔrɔli kɔfɛ, walima n"a fɔra ka ɲɛ, ka binkanni in gɛn, Oleg Rybachenko y"a daminɛ ka kariti tulon kɛ n"a kɔrɔɲɔgɔnw ye. Cɛdennin dɔ min tun bɛ ni suruku ye, a kunsigi jɛman, a farikolo ka bon kosɛbɛ, ani a tigɛlen don, o tun bɛ tulon kɛ ni kɛlɛcɛw ye minnu kunsigi jɛmanw tun bɛ. Kabako don, Oleg kɔrɔla ka tɛmɛ u bɛɛ kan. Nka nin cɛnin in b'a yɛrɛ tigɛ.
  Ni an hakili bɛ Port Arthur la, o tun ye lafasali jagɛlɛya ye, Irisi nɔɔrɔ bɔra min na. Nɔɔrɔba bɛ nin ko in na...
  Cɛdennin min tɛ sa, o y"a kɔlɔsi ko:
  - an bɛna an ka gɛlɛyaw bɛɛ ɲɛnabɔ nin cogo de la ! Sɔɔni, waati dɔ bɛna kɛ, mɔgɔw tɛna ɲɔgɔn faga abada!
  Sɔrɔdasiw ni sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔw sɔnna a ma ko:
  - Tiɲɛ don, Mister Major ! U tɛna mɔgɔ faga!
  Oleg ye bandi lajɛ n"a ka medaliw caman ye. Ɔwɔ, komandi caman bɛ yen kaban, jenerali damadɔw de b"u bolo. Wa a bɛna diya ka tɔgɔ sɔrɔ fana. Prince, jate, duke!
  Duke Rybachenko - a mankan ka ɲi kosɛbɛ!
  Cɛdennin ye pan ka taa san fɛ ka wuli ka wuli ka taa a ka fɛn wulilen kɔnɔ.
  Alimanw y"a ɲini ka binkanni kɛ, nka u y"u kɔsegin tugun ani u ye tiɲɛniba sɔrɔ min tɛ se ka labɛn.
  Zuluyekalo la, Irisi kɛlɛbolo ye ɲɛtaa kura sɔrɔ, ɲɛtaabaw Afiriki kɔnɔ. K"a sɔrɔ zariw ka kɛlɛbolo ka binkanni girinya tun bɛ yen. Irisi marifa ɲuman caman bɛ Alzeri jamana na. Wa kalo laban na, Alimanw bɛ lamini ka tiɲɛ kalo kɔnɔ.
  Awirilikalo la, Irisi sɔrɔdasiw donna Maroc jamana kɔnɔ. Npogotigininw ye kɛlɛ kɛ kosɛbɛ Kondratenko-6 pankurun kan, ka kari ka don a kɔnɔna na.
  Tuma ni tuma, kunnafoniw tun bɛ bɔ Alimanw y"u yɛrɛ di ani dugubaw minɛna.
  Kɛlɛw Kɛra Nizeriya ani yɔrɔ wɛrɛw la. Irisikaw ye o fila bɛɛ ta hakɛ la, mobili fɛɛrɛtigi caman, ani sigidamɔgɔw ka dɛmɛ, siyawoloma fasisiw tun ye min wuli u yɛrɛ kama.
  Tiɲɛ na, Afiriki kɛra jɛgɛn barikama ye Hitler ni Mussolini Jr ka fɛɛrɛbɔ la.
  Irisi ye se sɔrɔ yen... Wa sɛtanburukalo la, ka fanga sama dɔɔnin dɔɔnin, u taara Norvege. Naziw ye bɔnɛba sɔrɔ. Ani Alenka n"a ka baarakɛlaw tun bɛ pankurun kan. Tanki kura "Nikolai"-5 ka gɛlɛn, wa a y"a jira ko a ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ E seriyali kan.
  Hali pankurun barikama min bɛ i n"a fɔ E-200, o donna ni zarist ka masin ka marifa ye.
  Alenka, ka joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, k"a bolow magaya ni wasa ye:
  - Ne de ye min bɛ se ka Wehrmacht kari !
  Anyuta fana ye butɔni digi n"a senkɔniw ye, ka Alemaɲi mobili bugɔ ani k"a sɛmɛntiya ko:
  - An bɛna Wehrmacht ko ka kɛ buguri ye ! Ka da zarism fanga kan!
  Cool Augustine ye marifa ci ka pɛrɛn:
  - Wa an bɛna ɲɛnamaya kɛ kominisi kɔrɔ !
  Maria sɔnna nin ma joona:
  - Ɔwɔ, zari kominisi kɔrɔ !
  Wa n"a senkɔni gansanw ye, a ye joystick butɔni digi. Wa o waati kelen na, a bɛna jugu gosi k"a mugumugu.
  Wa o kɔfɛ, Marusya bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Degɛrɛ dafalen na !
  Ani a bɛ joystick butɔni fana digi n"a senkɔni gansanw ye.
  Irisi sɔrɔdasiw ye Oslo lamini kaban. Kɛlɛw bɛ kɛ kungo ni so bɛɛ kama.
  Cɛmancɛ la, zariw ka kɛlɛbolo bɛ Alemaɲi ka binkanniw gɛn tugun. Oleg Rybachenko, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, a bɛ ɲɛfɛ, wa a bɛ kɛlɛ kɛ ni jigiya ye. Irisi marifatigiw bɛ baara kɛ i n"a fɔ waatilan.
  Fɛn bɛɛ ye tiɲɛ ye ani tiɲɛ ye...
  Utikalo la, Irisi sɔrɔdasiw labanna ka Afiriki tigɛ ka bɔ fɛnw na dugukolo kan, ka Maroc hɔrɔnya. Naziw y"u yɛrɛ sɔrɔ daga sugu dɔ kɔnɔ.
  Hali farafinna dibi la. Hitler tun bɛ yɛrɛyɛrɛ dimi fɛ, nka a tun tɛ se ka foyi dun tilelafana na.
  Ɔwɔ, a nana Rus ka... Tilemana tun bɛ ka surunya. Oleg Rybachenko, hali n"a y"a sɔrɔ nɛnɛ bɛ ka na, a bɛ boli hali bi sennasanbara la ani a bɛ ni suruku ye. Ayiwa, cɛnin - i mana fɛn o fɛn ta! Ani cɛ min tɛ siran pewu.
  Ani a bɛ grenadew fili n"a senkɔni gansanw ye.
  Ani a bɛ dɔnkili da ko:
  - A to boli ka kɛ fɛn ye min bɛ se ka kɛ , .
  Tanks blindés ka tɛmɛn jidagayɔrɔw fɛ...
  Wa marifatigi dɔ bɛ so sanfɛ - .
  Cheburashka marifatigi,
  Crocodile masin marifatigi!
  Shakoklyak bɛ binkanni in kan!
  Terminatɛri cɛnin ye grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka Naziw tigɛtigɛ ka dɔnkili da ko:
  - Wa n bɛ tulon kɛ ni dinami ye , .
  A bɛ ye yɔrɔ jɛlen na tɛmɛbagaw fɛ!
  Krautw bɛ u yɛrɛ tanga wuluw ma cogo min na!
  Bɛɛ dalen bɛ, ne bɛ taa!
  Ani tiɲɛ na, cɛnin ye nisɔndiyako ye kosɛbɛ! Nka a bɛ sɔrɔdasiya la kaban a bɛ sàn bi duuru ni kɔ Bɔ. Ani jinɛ fitinin dɔrɔn! Hali ni a ye blond ye!
  Oleg Rybachenko ye grenade fili tugun n"a sennasanbara ye, ka mankanba bɔ:
  - Bonya ka kɛ Zar ni Nicholas ni Vladimir sabanan ye !
  Wa n y"a miiri k"u man kan ka Vladimir Kirillovich Romanov ni Vladimir Putin ɲagami ɲɔgɔn na! Romanov ka zarabaw ye denbaya kabakoma ye! Minnu ye Irisi kɛ mansamara belebeleba ye!
  Wa a ma tiɲɛ ni ɲɛnajɛ ye i n"a fɔ Putin!
  Nka Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka binkanni wɛrɛ Gɛn.
  Nowanburukalo bɛ na. Naziw ka fanga bɛ ka ban. Nka u bɛ ka reserve kuraw fili kɛlɛ la. U bɛ ka ban kaban Afiriki kɔnɔ. A ka gɛlɛn fasisiw ma.
  O la, u b"u ka dimi bɔ kasodenw kan. U ye Nicoletta cɛɲumanba dɔ sɔrɔ. U y"a ka finiw bɔ a la fo ka se a ka pantalon ma, k"a bila ka tɛmɛ Nowanburukalo nɛnɛ kura kɔnɔ.
  Npogotiginin dɔ, n"a bolow sirilen don, a bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, o bɛ taama nɛnɛba cɛma, ka sennasanbaraw to yen, sennasanbara cɛɲiw. A cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Ani Alimanw tugura a kɔ k"a bugɔ. Wa u y'u yɛrɛ bugɔ ni cɛɲi ye, u y'u bugɔ. Joli bɛ bɔ a kɔ la min bɛ ni sɛrɛkili ye.
  Nicoletta y"a ɲinw siri dɔrɔn ka t"a fɛ. Wa a b"a kunkolo kɔrɔta ni kuncɛbaya ye. Wa a kunsigi bilenman nɛgɛma bɛ wuli i n"a fɔ baarakɛlaw ka pankarti.
  Wa a sennasanbara fana kɛra bilen ye, nka sungurunnin tɛ hali ɲɛda kɔrɔta.
  O de ye jagɛlɛya kabakoma ye a bɛ min na.
  Hali ni Naziw y"a ta kaban k"a nɔrɔ u disi gansan na ni fitinɛ ye. Nka hali o waati la, sungurunnin yɛrɛyɛrɛla dɔrɔn, nka a ma kule.
  O dannayaba in b'a la...
  Npogotiginin bɛ sama ka taa san fɛ rack kan ani a jogindaw bɛ tigɛli kɛ. O kɔ, u bɛ tasuma mana u sennasanbaraw kɔrɔ. A bɛ cɛɲi sennasanbaraw sɔgɔ. Wa ni cakɛda funtenimanw ye u bɛ cɛɲi farikolo farilankolon bugɔ.
  Nicoletta ye dɔnkili da o jaabi la;
  Ne ye Chernobog ye, Ala jugu denmuso.
  Ne bɛ ɲagami da, ne bɛ tiɲɛni dan...
  Ne ka bonya tɛ se ka se sɔrɔ,
  Diminnen waleɲumandɔn dɔrɔn de bɛ jeni ne ni kɔnɔ!
  
  A denmisɛnman, sungurunnin tun b"a fɛ ka fɛn ɲumanw sɔrɔ, .
  A ye poyi sɛbɛn ka dumuni di misiw ma...
  A wulila sɔgɔmada joona fɛ
  Serubɛnw kamanw tun bɛ ka panpan a sanfɛ!
  
  Nka ne y"a dɔn juguya ye min ye,
  Fɛn min bɛ nin diɲɛ in kɔnɔ, o b"a to i tɛ nisɔndiya...
  I b"a fɛ ka mun fɔ, ka ko ɲuman fɔ?
  Ne ye tiɲɛni kanu ni diyanye ye!
  
  Ani a y"a ka sunguru diya jira, .
  A kɛra Ala denmuso ye min bɛ manamana cogo min na...
  An bɛna se sɔrɔ diɲɛ bonya kan,
  An ka fanga jira, ni fanga ye kosɛbɛ!
  
  Faba nin Tchernobog,
  A bɛ na ni ɲagami, kɛlɛw ye diɲɛ kɔnɔ...
  I bɛ Svarog deli a ka dɛmɛ don,
  Tiɲɛ na, i bɛ sara sɔrɔ!
  
  O la, ne ko: Ala ka dugawu kɛ.
  A to dimi ka wuli i dusukun na...
  An ka nisɔndiya jɔ, ne dalen b'a la, joli kan,
  Denso ka fa fo ka se a dan na!
  
  Namara, juguya ani nanbara ka di ne ye, .
  Cogo min na ka Stalin le tyran lafili...
  A tɛna se ka kɛ k"a bila jirali la, .
  Ani, sisiba bɛ diɲɛ kɔnɔ dɛ!
  
  O la sa, a ye hakilina di ko a ka kan ka wale barikama kɛ, .
  Aw ka juguw halaki ni gosili kelen ye...
  Nka ne ye Ala dɔ kanu kosɛbɛ,
  Ko bɛɛ la, ninnu ni minnu bɛ kaburu kɔfɛ!
  
  Ne delila kojugu la cogo di?
  Wa ne dusukun na, dimi tun bɛ yen, ka dimi...
  Nisɔndiya nege, ɲumanya nege tununna, .
  Dimi donna ka bɔ jɔyɔrɔ la dɔrɔn!
  
  Nka Stalin dun - a fana ka jugu,
  Kuma t"a la Hitler kan yan...
  Genghis Khan tun ye o ɲɔgɔnna jatigɛwalekɛla fariman ye,
  Ani, a sera ka ni caman kɛ fiyentɔw ye dɛ!
  
  O la sa, ne b"a fɔ mun na ka fɛn ɲumanw mara,
  Ni yɛrɛdɔn dɔɔnin t'a la...
  Ni i ye jirisunba ye, i hakili bɛ kɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ ye, .
  Wa tuma min na ne tun ye naloman ye, ne ka miiriliw tununna!
  
  Ne bɛ min fɔ ne yɛrɛ ye ani mɔgɔ wɛrɛw ye, o filɛ nin ye.
  Serve the power i n'a fɔ encre nɛrɛma...
  O kɔ, an bɛna se sɔrɔ diɲɛ bonya kan,
  Jikuruw bɛna jɛnsɛn diɲɛ fan bɛɛ la!
  
  An na juguya barika bonya ten
  A bɛna dimi di mɔgɔ ma sa, .
  Minnu barika ka dɔgɔ hakili ta fan fɛ, olu fiyɛra kaban,
  Wa anw, mɔgɔ barikamaw, an dalen bɛ o la!
  
  Kuma surun na, an bɛna barika sɔrɔ ka tɛmɛ bɛɛ kan yɔrɔ bɛɛ,
  An ka joli npan kɔrɔta diɲɛ sanfɛ...
  Wa an ka dimi bɛna kɛ a fana fɛ,
  An ka weleli sɔrɔ min falen bɛ siniko la!
  
  Kuma surun na, ne ye kantigi ye Tchernobog,
  Ne bɛ baara kɛ nin dibi fanga in ye ni ne dusukun bɛɛ ye...
  Ne ni bɛ i ko wulu kamanw,
  Minnu bɛ Ala Dugukolonɔn fɛ, mɔgɔ tɛ se ka se sɔrɔ olu kan!
  Kɛlɛ min tun bɛ Irisi ni Hitler ka jɛkulu cɛ, o tora senna. Desanburukalo la, Irisi sɔrɔdasiw labanna ka Italikaw ban, k"u wajibiya k"u yɛrɛ di Afiriki kɔnɔ, wa a tun bɛ ɲini ka Alimanw ban yen. Norvege fana Bɔra Krautw ka kulu la.
  Sisan, zaris ka kɛlɛbolo taara kɛlɛ la Desanburukalo tile 25. Kɛlɛ juguw daminɛna. Nɛnɛ waati, a jɛlen don ko Irisi pankurunw barika tun ka bon. Wa a donna jugu ka lafasali fɛ.
  Oleg Rybachenko, nin cɛnin banbali in bolila sennasanbara la ani ka fini surun don nɛnɛ cɛma, ka dɔnkili da:
  - Nin ye an ka kɛlɛ laban ye min ye ko latigɛlen ye ! An bɛna sa Fasodenɲumanya kosɔn - sɔrɔdasiw bɛ ne kɔfɛ !
  Irisi pankurunw bɛ teliya kosɛbɛ ni gazi turbine motɛriw ye. Wa fasisiw tɛ se k"u bali nɔgɔya la ten.
  Yan "Nikolai"-5 bɛ ka boli ka taa ɲɛfɛ. Npogotigi duuru bɛ a kan minnu bɛ dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali , Irisi diɲɛ tɛ se ka se sɔrɔ !
  Wa a bɛna pɛrɛn ka bɔ kanon dɔ kɔnɔ! Nin bɛ kɛ tiɲɛ na koba ye dɛ! Npogotigininw, hali nɛnɛ bɛ u la, u bɛ bikini la, u sennasanbara tɛ. Wa u b"u yɛrɛ faga marifa la, u t"a miiri ka jɔ.
  Kungo fanga dɔrɔn de b"u la, min bɛ kɛ ni kɔnɔnafili ye.
  Alyonushka t"a fɛ ka marifa ci dɔrɔn, hali n"a ye joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye k"a ka Alemaɲi dɔ gosi, nka a ka di a ye fana ka maanaw sɛbɛn.
  Misali la, a y"a sɛbɛn cogo min na sungurunnin dɔ taara yɔrɔ jan walisa ka wuludennin dɔ kisi. Tile bisaba ni saba kɔnɔ, ne ye sennasanbara taama fara sira kan, ka n sen nɔgɔlenw joli bɔ.
  Wa hali o bɛɛ la, a sera ka bagan in sɔrɔ. O de kama, nsiirin y'a sago dafa ani sungurunnin ye masakɛ furu.
  Nka, Alyonushka y"a miiri ko mun na a mago bɛ cɛ la Irisi sɔrɔdasiw la? A ka fisa ka kanubagaw kulu dɔ sɔrɔ. Ani wari ni ɲɛnajɛ caman wɛrɛw. O bɛɛ kɔfɛ, cɛw tɛ kelen ye kosɛbɛ. Wa, n"u ye, tiɲɛ na, i bɛ nisɔndiya sɔrɔ cogoya wɛrɛw la. Furucɛ dun? I bɛna sɛgɛn joona ani ka sɛgɛn a fɛ!
  Nka kamalennin min bɛ ka balikukalan diɲɛ dɔnni daminɛ sisan, o ka di kosɛbɛ.
  Ani Alenka ye marifa ci tugun, ka Alemaɲi E-100 gosi.
  Wa a b"a senw lamaga minnu cɛ ka ɲi kosɛbɛ, i n"a fɔ Gɛrɛkiw ka ala kɔrɔ dɔ ta.
  Wa o kɔfɛ, Anyuta ye marifa ci. Fana ni senkɔniw jɛlenw ye. Ani ka Alemaɲi ka kanon dɔ kari.
  O kɔfɛ, sungurunnin b"a fɔ ko:
  - Hakilitigi caman bɛ Irisi jamana na, nka Zar Vladimir ye zara bɛɛ la ɲuman ye !
  Agustin y"a kɔlɔsi ko:
  - Wa Nicolas II tun man jugu ! Oh, an tun t"a dɔn an bɛ se ka masakɛw waleɲumandɔn cogo min na!
  Maria ye dɔnkili da, ka marifa ci Naziw la n"a senkɔniw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - I ka kan ka Risikaw kan minɛ, ni dusukun saniyalen ye ani ni hakilitigi ye ! Wa, o ye Nikolasi nɔɔrɔ ye, a ye masakɛw ka masakɛba ye!
  Wa Marusya ye dɔnkili dɔ da... Wa a fana ye tulon kɛ n'a sennasanbara ye...
  Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka taa ɲɛ. Oleg Rybachenko fana bɛ kɛlɛ la. A ye san tan ye hali bi. O sɔngɔ ye sayabaliya ye. Ɔwɔ, nka a dusu ka di ani a nisɔndiyalen don dɛ! Fanga caman b"a la ten ani fanga min bɛ wuli ka wuli.
  Cɛdennin bɛ grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ye jara ye, n tɛ pusi ye, sisan yen bɛ balo ne kɔnɔ, Leopold tɛ, nka Nɛgɛso don !
  Cɛdennin-major, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, tasuma bɛ a la. Naziw tɛ se k"a bali.
  Zanwuyekalo tle fɔlɔ, Irisi sɔrɔdasiw tùn y'u ka jamana Labɔ pewu kaban Alemaɲi ni Itali sɔrɔdasiw fɛ, ka Dòn Reich sabanan ka bolo kan.
  O waati kelen na, Irisi jamana ka kuluw donna Mɛkisiki. San kura 1956 sera.
  Irisikaw fɛ a daminɛna ni sebaaya kura ye. Zanwuyekalo tile 7, Aliman sɔrɔdasi tolenw Afiriki kɔnɔ, olu y"u yɛrɛ di. Wa, Farafinna Dugukolonɔn bɛɛ kɛra Irisila ye.
  Sisan, Fuhrer min tun bɛ jinɛw la, o y"a faamu ko a sɔgɔlen don pewu. Wa a ye kumaɲɔgɔnyaw Laɲini Irisi jamana na.
  O la, Zar Vladimir y"a jaabi ko:
  - An bɛna kuma dɔrɔn Reich sabanan ni Itali ka yɛrɛdi kan min tɛ sarati ye !
  Hakilitigiya kumaw don dɛ! Wa, kɛlɛ bɛ senna. Oleg Rybachenko de bɛ, tiɲɛ na, binkanni in ɲɛfɛ. Irisi sɔrɔdasiw donna Prusse kɔrɔnyanfan fɛ. Lafasali sira minnu bɛ yan, olu barika ka bon. I ka kan ka kɛlɛ kɛ walasa ka tɛmɛn, wa i tɛna taa ɲɛ joona.
  O 'sènbɔli fɛɛrɛ dɔ tùn ye marifa ye min bɛ Se a yɛrɛ ma, n'o ye Alexander-4 bɔnbɔn-minɛn ye. Baarakɛminɛn barikamaba don min bɛ mɔgɔ faga.
  Wa npogotigi cɛɲiw fana bɛ seli kɛ yan. U bɛ bɔgɔdagaw ci ni u senkɔni gansanw ye u kɛtɔ ka joystick butɔni digi. Ani u bɛ juguw ka bunkers ni pillboxes tiɲɛ.
  Npogotigininw bɛ boli ni jagɛlɛya ye nɛnɛ na - o de ye Irisi musow ka baara ye. Wa u bɛ Ɛnduw ni Sinuwaw fili kɛlɛ la. Olu bɛ ka bɔgɔdaga siraw fa tiɲɛ yɛrɛ la kaban n"u suw ye. Nka hali bi u bɛ se k"a ta.
  Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka gɛlɛya don a kɔnɔ.
  Nka, fɛɛrɛtigi Vasilevsky bɛ gosiliba in bila Itali jamana na - min barika ka dɔgɔ kosɛbɛ. Wa o cogo la, Irisi sɔrɔdasiw bɛ se sɔrɔ kelen kɔfɛ.
  Zanwuyekalo kɛra ɲɛtaa ye kosɛbɛ. Irisi sɔrɔdasiw ye Italikaw gɛn ani ka Alpe kuluw siri. Wa feburuyekalo la, u ye Venise minɛ. U donna Lorbandinia. U ye Poznan fana ta. Alemaɲikaw tun bɛ ka kɔsegin. Marisikalo tile 2, Klaipeda binna. Irisi sɔrɔdasiw taara ɲɛ Prusse kɔrɔnyanfan fɛ dɔɔnin dɔɔnin, lafasali tun ka bon kojugu. An tun ka kan ka sira jeni tiɲɛ yɛrɛ la ni bɔgɔdaga ye.
  Nka Itali jamana na, pasta ɲɛfɛla binna. Ani Irisi sɔrɔdasiw bolila ka taa Romɛ. Marisikalo tile 30, san 1956, binkanni daminɛna Itali jamana faaba kan. O cogo de la jamanadenw ye Mussolini denbaya ka laɲiniw sara.
  Itali jamana faaba, Romɛ, binkanni bɛ senna. Kɛlɛ in ka jugu kosɛbɛ. Hali ni Italikaw bɛ ka u dabila ka taa a fɛ. Yan, npogotigininw ka kɛlɛw cɛ ka ɲi kosɛbɛ, bikini ni sennasanbara fila bɛɛ la. Kɛlɛcɛw bɛ grenadew fili n"u senw ye, ka Mussolini ka sɔrɔdasiw gosi.
  Npogotiginin minnu bɛ yan, olu cɛ ka ɲi, wa tiɲɛ na, u cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Ani ni titanw farikolo yɔrɔw ye. Ani u bɛ grenadew fili cogo min na n"u sennasanbara ye, o ye kabako ye dɔrɔn.
  Natasha bɛ taa ɲɛfɛ ka marifa ci, k"a sɔrɔ a bɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Faso cɛɲi min bɛ ne dusukun na, ne ka tasuma yeelenma bɛ jeni !
  Zoya, firing, dɔnkili da ka kɛɲɛ ni:
  - An ka da wuli seko ni dɔnko la ! An ka dannaya ni masakɛ ye kelen ye!
  Wa o kɔfɛ Aurora, n"a senkɔniw ye, npogotiginin kunsigi bilenman bɛna disikiw bɔ. Ani Italikaw tigɛlenw bɛ bin.
  Wa o kɔfɛ, Svetlana bɛ dɔnkili da ni fanga ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - An bɛna bɛɛ faga ! An bɛna bɛɛ sɔgɔsɔgɔ!
  U bɛ disikiw fili n"u sennasanbaraw ye ani ka fasisiw sɔgɔ. O cogo de la Mussolini labanna ka don npogotigininw bolo. Awirilikalo binkanni min kɛra san 1956, o tun ka jugu kosɛbɛ, wa a tun ye taamasyɛn ye kosɛbɛ.
  Wa yan, pankurunw bɛ ka boli, tasuma jɔlan jahanamaw bɛ ka bɔ u ka bagankuluw kɔnɔ.
  Npogotigininw bɛ ka taa ɲɛ ka grenadew fili n"u sennasanbaraw ye. Ani cogo min na u bɛna fɛn dɔ daji joli la.
  Ani u bɛna ŋɛɲɛ kɛ...
  Natasha ye dɔnkili da ni kɔnɔnajɛya ye:
  - Zar Vladimir, i ka Hitler bugɔ a ɲɛda la !
  A bɛna a ɲɛw wuli ni a safir ɲɛw ye. O sunguru kabakoma sugu.
  Npogotigininw bɛ boli ni kungo kɔnɔ dimi ye. U ye marifa ci ni marifaw ye. U ye jugu tigɛ ka jigin ka fasisiw jɛnsɛn. Wa o kɔfɛ, Olɛnpi bɛ ka boli. Wa fangatigiw bolo, muso cɛfarin bɛ tasuma-fanga-minɛn minɛ. Wa a b"a ta k"i gosi, nka o kɔfɛ, a bɛna i gosi.
  Ka bɔ fasisiw la, puwɛntiw bɛ ka pan fan bɛɛ fɛ. Wa kɛlɛcɛw bɛ se ka ŋɛɲɛ kɛ u sago la.
  O kɔ, a bɛna dɔnkili da ko:
  "Musolini bɛna bugɔ!" An ka teriya ye kelen ye!
  Ani fana, i n"a fɔ ɲɛjibɔ ni safir ɲɛw ye! Wa a bɛna fasisiw gosi.
  I tun b"a fɛ ka mun de kɛ? Romɛ minɛna waati dɔ la Slavw fɛ Attila ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ. Wa sisan, Risikaw b"a ta.
  Olympias, k"a juguw tobi ɲɛnamaw la ni biɲɛ fililan ye, o ye dɔnkili da ko:
  - Jigiya tile jɛman , .
  A bɛ wuli tugun jamana kan...
  Rus ka se sɔrɔli i n'a fɔ fɔlɔ - .
  Wehrmacht kɛlɛcɛw bɛ ka bugɔ!
  
  Irisi jamana ka wulu dɔ bɛ dugukolo kan, .
  A kamanw jɛnsɛnni, a bɛna wuli...
  Jugu bɛna wele ka jaabi - .
  A bɛna se sɔrɔ - a bɛna kari !
  Romɛ binkanni kɔfɛ, Itali sɔrɔdasiw y"a daminɛ k"u yɛrɛ di jamaba la. Mussolini ka mansamara, nin sɔrɔdasi jɛɲɔgɔn fitinin min tun bɛ Reich sabanan na, o tun bɛ ka jeni.
  Irisi sɔrɔdasiw ye Naples minɛ k"a sɔrɔ u ma kɛlɛ kɛ, u jigira Sisili. O yɔrɔ fana na, a bɛ se ka fɔ ko u ma kɛlɛ si sɔrɔ. Ani Hitler tun be hystérique la.
  Mɛkalo laban na, Itali jamana tun banna. Kasoden ba kɛmɛ caman minɛna.
  Irisi npogotigininw y"u gɛnɛgɛnɛ kan k"u wajibiya k"u sennasanbaraw susu. U y"u dawolo gosi ni kanminɛli ye. Dɔw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kamalenninw, y"o kɛ ni dusu ye.
  Npogotigininw ye u sɔgɔsɔgɔ ni wasa ye.
  Cɛdennin banbali Oleg Rybachenko y"a ka mɔgɔ minɛlenw wajibiya k"a sennasanbaraw susu, minnu bɛ i n"a fɔ denmisɛnninw.
  U y"o kɛ ni diyanye ye kosɛbɛ. Cɛdenw tun cɛ ka ɲi kosɛbɛ, u farikolo tun ka ɲi ani u tun ye bulama ye. Tiɲɛ don, a ka dɔgɔ kojugu hali bi, wa a tun t"a fɛ ka fɛnba dɔ kɛ ni musow ye ka tɛmɛ o kan. Nka ni sennasanbara gɛlɛnw bɛ sɔgɔsɔgɔ ni kan ye - a ka di !
  Oleg Rybachenko ye jenerali minɛ ka yamaruya wɛrɛ sɔrɔ. O min tun bɛ ne waso kosɛbɛ.
  Mussolini Jr janfara a yɛrɛ ka taamakɛlaw fɛ, ani Tsar ka Irisi ye sebaaya wɛrɛ sɔrɔ. Nka Benedito Mussolini Sr ma ɲɛnamaya k"a ka maloya ni fasisiw ka binkanni ye Itali jamana na. Nka, o ko kelen de tun bɛ Naziw makɔnɔ Alimanjamana na. Irisi sɔrɔdasiw taara o kɛlɛ la san 1956 zuwɛnkalo daminɛ na. Binkanni siraba min tun bɛ yen, o tun ye Ɔtirisi ye.
  Elizaveta n"a ka baarakɛlaw minnu tun bɛ Nikolai-5 kan, olu ye Alemaɲikaw kɛlɛ. Irisi sɔrɔdasiw y"a ɲini ka Vienne lamini.
  Fuhrer, tiɲɛ don, a y"a yɛrɛ sɔrɔ ko gɛlɛn dɔ la. Alimanw ka bolofɛnw Afiriki, Skandinavi, ani USA fanba tununna. Wa sisan kɛlɛw bɛ ka kɛ Reich sabanan ka mara dɔrɔn de la. O min, tiɲɛ na, o ka di Alemaɲikaw ye ka tɛmɛ. Irisi sɔrɔdasiw fana donna Mɛkisiki. Lady Gray de Monka bɛ pankurun baarakɛlaw dɔ ɲɛminɛ jamana in kɔnɔ.
  Ani Elizaveta bɛ "Nikolai"-5 ɲɛminɛ ka Vienne lamini. A kɛlɛɲɔgɔnba ye E-50 ye, Zar ka masin bɛ don min kɔnɔ i n"a fɔ blotter.
  Elizabɛti ye marifa ci, k"a senkɔniw kɛ ka joystick butɔni digi.
  A ye Alemaɲi ka pankurun dɔ gosi ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An bɛna an dusukunw di Nikola senuma Rus' ma !
  Ekaterina fana ye marifa ci n"a senkɔni gansanw ye k"a jɛɲɔgɔn latilen:
  - N"a sɔrɔ a ka fisa ka Vladimir fɔ !
  Elizabɛti ye marifa ci tugun ni a senkɔniw ye ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Nka hali bi, masakɛ Nikolasi de ye Sinuwa jamanadenw di an ma, min ye Irisi kɛ mɔgɔ ye min tɛ se ka se sɔrɔ !
  Tiɲɛ na, senna-sɔrɔdasi minnu cilen tun don ka taa Alemaɲi ka jɔyɔrɔw kɛlɛ, ɲɛfɛla bɛɛ tun ye Sinuwaw ye. U ye suw fili an ma tiɲɛ yɛrɛ la. Nka u ye sira tigɛ.
  A ka c"a la, Irisikaw tun bɛ kɛlɛ kɛ awiyɔnw ni pankurunw kɔnɔ. Senna-sɔrɔdasi minnu bɛ Kɛ Sinuwaw, Ɛnduw, Azikaw ye. Sinuwaw ka ca. Ka fara o kan, Nicholas II kunkolo jɛlen ye muso caman furu daminɛ k"a sɔrɔ a tun bɛ Ɔrɔmu diinɛ ladilan, ani Sinuwa cɛ wɛrɛw bilala kɛlɛ la. Ani Irisikaw bɛ muso cɛ salenw ni Sinuwa muso furubaliw ta k"u kɛ muso ye.
  Namara fɛɛrɛ.
  Wa Sinuwaw bɛ binkanni kɛ, ka sa, ka Alemaɲi ka lafasalitɔnw tiɲɛ.
  Elena bɛ baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye walasa ka joystick butɔni digi ani ka Krauts gosi tugun.
  Wa a bɛ dɔnkili da ko:
  - Rus' senuma kosɔn, an bɛna kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye !
  O kɔfɛ, sungurunnin bɛna a ta k"a ɲɛji cɛ. Ani a b"a ɲinw finmanw bɔ kɛnɛ kan! Ani a bɛ mɔgɔ farinya kosɛbɛ ten.
  Wa o kɔfɛ, Olɛnpi bɛna segin kɔ. Wa a bɛna i gosi fana n"a senkɔni gansanw ye k"i mugumugu.
  O kɔ, a bɛna pɛrɛn ko:
  - Ne ye kobra fagalen ye !
  A ka kan ka kɔlɔsi ko E-50 tanki bɛ se ka kɛ farati ye. A ka kanon min janya ye milimɛtɛrɛ 88 ye, n"a barili janya ye 100 EL ye, o bɛ tasuma teliya, a bɛ marifa tan ni fila bɔ miniti kelen kɔnɔ, wa a bɛ tiɲɛ kosɛbɛ. Tuma caman na, a bɛ kɛlɛkɛminɛnw gosi ani a bɛ se ka tiɲɛni kɛ.
  O la, npogotigininw b"a ɲini u kana a to Alemaɲi ka pankurunba ka gɛrɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a surunyalen, a doncogo bɛ bonya kosɛbɛ. Wa Alemaɲi ka fɛnɲɛnamafagalan kɔnɔna na, o ye uraniyɔmu walima tungsten ye. Tiɲɛ don, Afiriki ni uraniyɔmu sɔrɔyɔrɔw bɔnɛnen kɔ Kongo, Alemaɲi sɔrɔdasiw fanga y"a daminɛ ka ja.
  Wa npogotigininw cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani u sennasanbara don ani u ka nɛnɛ.
  U bɛ dɔnkili da u yɛrɛ ye ni dusu ye:
  - A bɛ yeelen bɔ i n' a fɔ dolow diɲɛ bɛɛ kan , .
  Jigiya tɛ dibi la dibi fɛ...
  Jamanakuntigiba Tsar Vladimir,
  A tɛ dimi dɔn, a tɛ siran fana dɔn!
  
  Juguw bɛ kɔsegin i ɲɛfɛ, .
  Mɔgɔ jamaba bɛ nisɔndiya...
  Irisi sɔnna i ma - .
  Bolo barikama dɔ bɛ mara kɛ!
  Npogotigininw kɛlɛli, i tɛ se ka foyi fɔ u kama. Wa u senw bɛ kɛnɛ kan ten ani u sɔgɔlen don. Ni Aliman minnu minɛna, olu y"u susu, a jɛlen don ko o ka di npogotigininw ni cɛw bɛɛ ye. Ani kɛlɛcɛw bɛ pɛrɛn ni wasa ye.
  U y'u ka perle ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  Ninnu ye o npogotiginin fariman suguw ye. Ani, n"a senkɔniw ye, Elizabɛti ye fasisi wɛrɛ gosi.
  O kɔfɛ a bɛ pɛrɛn ko:
  - Bonya ka kɛ Fasokan2009-09_enterneti_kalanni.dis.html,#5417330 ye !
  Wa o cogo la Catherine bɛna marifa ci. A bɛna jugu ka pankurun dɔ ram, ka Fritzes faga ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Saya ka ɲɛsin juguw ma !
  Wa yen Elena fana bɛ senna-tɛgɛrɛ kɛ, k"a senkɔniw kɛ, ka joystick butɔni digi n"u ye. A bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Fasokanw ka bonya la !
  Wa o kɔfɛ, Olɛnpi min ka bon kosɛbɛ, n"o fana ye blonde ye, o bɛna projectile in daminɛ. Ani iko a bɛ sɔgɔsɔgɔ cogo min na:
  - Ka ɲɛsin Irisi jamanaba ma !
  Ani npogotigininw falen bɛ dusu dafalen na.
  Nin ye E-75 tanki ye. A marifa fanga ka bon: 128mm, wa a bɛ se ka tiɲɛni caman kɛ. Ka fara o kan, nin tanki in lakanani ka fisa ani a ka kɛlɛkɛminɛnw ka bon.
  Nka Elizabɛti bɛ iko diɲɛnatigɛla. Wa a bɛna fɛn dɔ bila min bɛ mɔgɔ faga, min bɛ don a kɔnɔ ka bɔ yɔrɔ jan. Wa, min tora Alemaɲi fɛ, o bɛɛ ye nɛgɛ tigɛlenw ye.
  Wa sungurunnin bɛna dɔnkili da ko:
  - Cɛɲi senuma ni sugoba !
  O kɔfɛ, kan bɛna a jira.
  Alemaɲi ka E-75 pankurunw cayara kɔsa in na. Sisan, marifa dɔ b"u bolo min ka jan, o b"a to u bɛ se ka Irisi pankurunw kɛlɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la minnu ka nɔgɔn. Wa o bɛ Krautw kɛ faratiba ye.
  Nka Soviyetiki npogotigininw tɛ maloya o ko la. Wa u bɛ Krautw sɔgɔsɔgɔ.
  Wa kɛlɛcɛw yɛrɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la funteni waati, u bɛ bikini ni sennasanbara la. Wa u bɛ kɛlɛ kɛ ni daŋaniya ye kosɛbɛ.
  U bɛ se sɔrɔ k"a sɔrɔ u ma danfara don u ni ɲɔgɔn cɛ.
  Catherine ye marifa ci Naziw la ani ka dɔnkili da ko:
  - Nka n'an b'a fɛ ka tiɲɛ fɔ ! N bɛ Krautw bɛɛ halaki k"a sɔrɔ n ma danfara don!
  Elena fana ye marifa ci n"a senkɔniw ye ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - An bɛna se sɔrɔ bɛɛ kan wa, tiɲɛ don !
  Olɛnpi fana ye Naziw gosi k"a sɔrɔ u ma hinɛ. A ye o ɲɔgɔnna muso ye min tɛ se ka se sɔrɔ.
  Ani fana ni senkɔni gansanw dɛmɛni ye.
  Natasha n"a ka kulu bɛ kɛlɛ kɛ Kondratenko-6 pankurun kan. Nin mobili in ka nɔgɔn dɔɔnin, nka a bɛ mobili la ka tɛmɛ Nikolai kan. Tiɲɛ don, ni girinya dɔgɔyara, kalifa bɛ dɔgɔya ani kɛlɛkɛminɛnw bɛ fin dɔɔnin. O kɔrɔ ye ko saya farati ka bon kosɛbɛ.
  Nka npogotigininw, n ka kan k"a fɔ ko u tɛ maloya fewu. Wa u bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ kɛlɛcɛbaw.
  Natasha bɛ dɔnkili da, a bɛ marifa ci ni timinandiya ye:
  - A bɛna kɛ an ka sebaaya ye !
  Ani a bɛ joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye.
  Zoya fana bɛ marifa ci, a bɛ baara kɛ n"a sennasanbaraw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Zar Vladimir bɛ ɲɛfɛ !
  Npogotiginin minnu tun bɛ dɔnkilida la, olu bɛɛ ye wuluwulu kɛ:
  - Bonya ka kɛ cɛfarin binnatɔw ye !
  O kɔfɛ Aurora ye marifa ci, ka Alemaɲi pankurun wuli k"a fɔ ko :
  - Mɔgɔ si tɛna an bali ! Mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan!
  A fana y'a sennasanbaraw lamaga.
  Wa o kɔfɛ, Svetlana y"a yɛrɛ di, ka baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka sɔgɔsɔgɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - Risikaw bɛ kɛlɛ kɛ ni dimi ye !
  Npogotigininw bɛɛ pɛrɛnna ni kan kelen ye ko:
  - Sɔrɔdasi bololanɛgɛ barika ka bon !
  Wa tugun, cɛɲiw bɛ boli ka taa kɛlɛ la. U bɛ marifa ci u yɛrɛ la cogo bɛnnen na ani cogo bɛnnen na!
  Nka Jane ka kurun kɔnɔ baarakɛlaw bɛ Mɛkisikikaw kabakoya. Muso in fana hakili ka di kosɛbɛ ani a cɛ ka ɲi.
  Ani npogotiginin minnu bɛ a ka kurun kɔnɔ, olu sennasanbara don ani u bɛ bikini don. U bɛ kɛlɛ kɛ ni kungo ni dimi ye min hakili sigilen don.
  O kɔfɛ, Gertrude ye marifa ci, k"a senkɔniw kɛ, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - ne ye sungurunnin ye min bɛna bɛɛ halaki segin tilalen kɔnɔ !
  Wa o kɔfɛ, Manya bɛ pɛrɛn ka wale kɛ. Wa a bɛna Latin tanki kari ka bɔ yɔrɔ jan.
  Wa o kɔfɛ, Matilda bɛna a senw gosi n"a senkɔni gansanw ye.
  Wa a na ŋɛɲɛ:
  - Ne ye sunguru belebeleba ye tiɲɛ na !
  Ani kɛlɛcɛw minnu ka bon kosɛbɛ ani minnu ka dimi ka bon kosɛbɛ. U tɛ barikantanya wala dimi ye.
  U bɛna i Furu o cogo kelen na.
  Wa Alenka fana bɛ kɛlɛ kɛ ni jigiya ye kosɛbɛ.
  Zuwɛnkalo laban na, Vienne laminina. Gosiliba dɔ kɛra Alimanjamana n"a ka bonya la. O waati kelen na, Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka taa ɲɛ Oder fan fɛ. U bɛ Sinuwaw, Ɛnduw ani Arabuw fili kɛlɛ la. Wa u bɛ Krauts ka lafasalitɔnw kari.
  Tiɲɛ don, Hitler bɛ siran na kaban. Npogotigininw y"a digi cogo min na ka don tankiw ni awiyɔnw kɔnɔ.
  Albina ni Alvina filɛ nin ye, olu ye Risi awiyɔn bolila fila ye. Sennasanbara fana na ani bikini kɔnɔ, u bɛ fasisiw gosi i n"a fɔ peresi ni bere ye ka bɔ bolo dɔ la. Ani furuɲɔgɔnma fila fɛ u bɛ o kabako suguw kɛ tiɲɛ yɛrɛ la.
  Albina ye awiyɔn duuru bin ni kelen pɛrɛn ye ka bɔ a ka kɛlɛcɛ Piɛrɛba la ani ka dɔnkili da ko:
  - An ye sankolola ursiw ye !
  Alvina ye awiyɔn wɔɔrɔ bin ni kelen pɛrɛnna ka bɔ a ka kɛlɛcɛ la, ka pɛrɛn:
  - Wa an b"a bɛɛ kari !
  Sankolo la, nin furuɲɔgɔnma in tun ye nsiirin ye kaban!
  Npogotigininw ye degere wolonwula sɔrɔ St George kuruwa la: warijɛ kuruwa, warijɛ kuruwa ni bow, sanu kuruwa, sanu kuruwa ni banki. Ani fana sanu kuruwa ni diamant ye, ani sanu kuruwa ni diamant ani bow. Ani sanu kuruwa dolow min ka bon ni tɔw bɛɛ ye, ni diamant bow ye. Jara min ka bon kosɛbɛ - sanu kuruwa dolow belebele dɔ, ni diamant ni bɔrɔ ye, o sigira senkan kɔsa in na.
  O la sa, npogotigininw tun bɛ se ka waso u ka sekow la cogo bɛnnen na. Wa tuma bɛɛ, hali nɛnɛ waati la, u tun bɛ kɛlɛ kɛ bikini dɔrɔn de la ani sennasanbara dɔrɔn de la.
  O sunguru kabakoma suguw.
  Albina ye marifa ci ka dɔnkili da ko:
  - An ka sebaaya ɲumanw kosɔn !
  Alvina y"a fɔ ka t"a fɛ ko:
  - An denkɛw ni an bɛnbaw ka waso an na !
  Kɛlɛcɛw ye npogotigininw ye tiɲɛ na minnu ka kalasi belebeleba don!
  U bɛ fasisiw bugɔ sankolo la ka dɔnkili da:
  - Bonya ka kɛ Irisila ye, Bonya ! An ka Zar Vladimir ye cɛfarin ye! Fanga dɔ bɛna kɛ sɔgɔmada fɛ! Hitler su don duguma!
  Tiɲɛ don, Vladimir Kirillovich Romanov bɛ se ka diya kosɛbɛ a ka kɛlɛcɛw la.
  Hali n"u ye kɛlɛ kɛ, a bɛ kɛ cogo la min b"a to i tɛ se ka tama wuli u kama!
  Vladimir Kirillovich Romanov ye tsar ye min bɛ se ka kɛlɛw ban siɲɛ kelenpe!
  Ani fasisiw bɛ yɛrɛyɛrɛ zaris ka kɛlɛbolo ka gosili kɔrɔ...
  Vienne min tun lamininen don, o binna joona. Zuluyekalo cɛmancɛ la, zaris mansamara sɔrɔdasiw sera Oder la, kɛlɛboloba dɔ la. Ani Koenigsberg tun balila pewu.
  Ani Alimanw y"u kɔsegin ka tɛmɛ Oder kan. Wa u y"a ɲini ka lafasali sira dɔ Dabɔ yen. Aw bɛ aw yɛrɛ tanga kosɛbɛ. Nka zuluyekalo tilancɛ filanan na, Irisi sɔrɔdasiw ye binkanni daminɛ Hamburg kan... Naziw ye u yɛrɛ di dɔɔnin dɔɔnin.
  Kɛlɛ in tun ka jugu kosɛbɛ. Dugu dɔw ye bolo Changé siɲɛ caman. Alemaɲi ka pankurun kura minnu bɛ AG seriyali la min ka bon kosɛbɛ - piramidal - olu fana y"u sen don kɛlɛw la. U tun bɛ ni lafasali ɲuman ye ka bɔ fan bɛɛ la. Nka zaris ka kɛlɛbolo tun ka fisa ni tɔw ye u hakɛ la.
  Wa Azi senna-sɔrɔdasi caman sara kɛlɛbolow la. Nka u y"a to n ka wuli ka taa yɔrɔ wɛrɛ la.
  Alimanw ka hadamadenya nafolo fana Dɔgɔyara. Awirilikalo laban na, Hamburg laminina ani Munich fana datugulen don.
  Alemaɲikaw bɔnɛna u ka yɔrɔba la. Wa foyi tun t"u fɛ k"u jɔyɔrɔw minɛ ni min ye.
  Oleg Rybachenko ye kɛlɛ kɛ ɲɛfɛla la Alimanjamana yɛrɛ ka mara kan. Wa cɛnin banbali tun bɛ nisɔndiya tuma bɛɛ k"a ɲinw jira minnu bɛ i n"a fɔ perle.
  Wa yen, a ye grenadew fili n"a sen gansanw ye, minnu tun bɛ i n"a fɔ denmisɛnninw. A ka ɲi ka kɛ denmisɛn ye - a bɛ kɛ cogo min na ka kɛ funteni na fini surun dɔrɔn kɔnɔ. Wa ikomi i tɛ sa, i bɛ se fana ka kɛ farilankolon tilancɛ ye nɛnɛ waati k"a sɔrɔ i ma farati la ka farigan minɛ.
  O la sa, cɛnin ye dɔnkili da ko:
  - Sennasanbara, sennasanbara dɔrɔn, .
  Zuluyekalo sanpɛrɛn ni jikuruw mankan jukɔrɔ!
  Sennasanbara, sennasanbara dɔrɔn, .
  A ka nɔgɔn cɛden ka kɛ misitigi fariman ye!
  Wa denmisɛnnin major bɛ ka taa a fɛ ka o fasisiw tiɲɛ a yɛrɛ ye. Ani u bɛ binkanni kɛ ni jigitigɛ ye.
  Sɛtanburukalo sera kaban... Sanji bɛ ka bin daminɛ... Zari sɔrɔdasiw, ka Sinuwaw suw fa, ka Munich ni Hamburg ta, ka taa Ruhr mara fan fɛ. Fɛn min nafa ka bon kosɛbɛ Alemaɲi ka izini na.
  Wa Alemaɲikaw bɛ ka kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye.
  Natasha bɛ kɛlɛ kɛ a ka tanki kan ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - A bɛna gɛlɛya kosɛbɛ naziw ma !
  Ani ka joystick butɔni digi ni i senkɔni gansanw ye. Ani, a tun be marifa ci Naziw ma.
  Wa o kɔfɛ Zoya bɛna i sɔgɔ. Ani fana ni senkɔni gansanw dɛmɛni ye.
  A na dɔnkili da fana:
  - Rus ta ye min ye Hitler kɛlɛ !
  Wa o kɔfɛ, Aurora bɛna fɛn dɔ kɛ ni fanga ye. Ani fana ni senkɔni gansanw dɛmɛni ye:
  - Ka ɲɛsin Irisi sira ma !
  Wa u kɔfɛ Svetlana fana bɛna marifa fagalen dɔ ci. A bɛna Alemaɲi tanki dɔ sɔgɔ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Zar Vladimir Kirillovich ma !
  Wa a na a nɛnkun fana jira.
  Npogotigininw taara kungo kɔnɔ yan.
  Alenka min bɛ pankurun girinman dɔ kan, o fana bɛ Naziw tiɲɛ. Wa a b"u bugɔ ka bɔ yɔrɔ jan.
  Kɛlɛcɛ ye dɔnkili da ko:
  - n ye diɲɛ tilancɛ mara ni n sinw ye !
  Ani Alenka sinw ni sinji bilenmanw.
  Wa o kɔfɛ, Anyuta bɛna i gosi n"a senkɔni gansanw ye. A bɛna fasisiw ka tanki dɔ ram ani ka blather:
  - Ne ye superstar sungurunnin ye ! Tariku gafew kɔnɔ!
  Wa a bɛna a ɲinw bɔ kɛnɛ kan...
  Wa o kɔfɛ, Agustin bɛna marifa fagalen dɔ ci. A bɛna Naziw tiɲɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka kɛlɛbolo ka barika sɔrɔ !
  Wa a bɛna a senw fana lamaga...
  Ani Maria bɛna tugu u kɔ ka Naziw bugɔ. A bɛna a yɛrɛ firifiri, ka sɔgɔsɔgɔ ni fanga ye:
  - An ye npogotiginin jugubaw ye !
  Wa o kɔfɛ, Marusya bɛna fɛn dɔ labɔ min bɛ mɔgɔfaga ni tiɲɛniba kɛ Naziw kan. Ani ni sen gansanw dɛmɛ ye, npogotiginin senw.
  Wa o kɔfɛ, a bɛ dɔnkili da ko:
  - An ye juguw ka se sɔrɔli ye pewu !
  Sɛtanburukalo tɛmɛna kɛlɛ juguba la. Alemaɲikaw ye binkanni kɛ ni jigitigɛ ye. Nka Ɔkutɔburukalo la, sanjiba nana tuma min na, zariw ka kɛlɛbolo ye nafa sɔrɔ tugun. Wa a y"a daminɛ ka taa ɲɛ ka taa Ruhr fan fɛ. Binkanni jugu dɔ kɔfɛ, Koenigsberg binna. Naziw ye sɔgɔsɔgɔ wɛrɛ sɔrɔ u ɲɛda la.
  Ani Faransi saheli fan fɛ, zaris ka sɔrɔdasiw ye Toulon lamini. O la sa, Naziw ye waati juguba sɔrɔ.
  Hitler tun bɛ ka dimi kosɛbɛ, nka k"a to Bɛrɛlin. A jɔyɔrɔ kɛra barikantanya ye.
  A jɛlen don ko mɔgɔ si tun t"a fɛ ka kumaɲɔgɔnya in lamɛn. Nka Naziw y"u nɔrɔ a kɔnɔ i n"a fɔ wuluw.
  Nowanburukalo la, zarist kɛlɛbolo sɔrɔdasiw ye kɛlɛ kɛ walasa ka Ruhr mara fanba minɛ, o cogo la, u ye Alimanjamana bɔsi a ka sɛnɛyɔrɔba la.
  Desanburukalo la, zaris ka kɛlɛbolo ye Faransi saheli fan bɛɛ minɛ ka don Ɛsipaɲi. Wa Alemaɲi kɛlɛbolo la, a labanna ka Ruhr minɛ. Ka fara o kan, Alemaɲi jamana wɛrɛw fana minɛna. Wa zariw ka kɛlɛbolo fana jigira Danemarke.
  Hitler tun bɛ ka dimi i n"a fɔ jinɛ min bɛ kaburu kɔnɔ, nka a ma se ka foyi kɛ.
  Katolikiw ka Nowɛli don na, masakɛ ka sɔrɔdasiw taara Pari fan fɛ. Hali ni nɛnɛ ni nɛnɛ tun bɛ yen, Natasha ka baarakɛlaw tun sennasanbara tun don ani u tun bɛ bikini don.
  Alemaɲikaw y"u yɛrɛ di ka caya ka taa a fɛ. Wa Faransikaw tun t"a fɛ ka Risikaw kɛlɛ hali dɔɔnin.
  K"a to Alemaɲi batiri dɔ karilen na, Natasha y"a fɔ ko:
  - O la, tiɲɛ na, Adolf min tun bɛ ji la, o tun bɛ jate mun na tuma min na a ye kɛlɛ daminɛ n"an ye ?
  Zoya kunsigi sanulama y"a fɔ cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Laala bawo, n"an nana degun na, an bɛna bin i n"a fɔ warijɛ minnu bɛ bɔ bɔrɔ dingɛ kɔnɔ !
  Aurora ye noye dɔ mugumugu n"a senkɔni gansanw ye. O kɔfɛ, a y"a fili a da kɔnɔ k"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye ko:
  - Tariku bɛ mɔgɔw kalan ko a tɛ foyi kalan !
  Svetlana y"a senkɔniw digi joystick butɔni kan. A ye Alemaɲi ka kanon wɛrɛ gosi k"a jaabi ko:
  - An ka kɛ kɛlɛcɛbaw ye !
  Kɛlɛcɛw, i n"a fɔ i ɲɛ b"a la cogo min na, u cɛsirilen don tiɲɛ na ka kɛlɛ kɛ ani ka se sɔrɔ.
  Oleg Rybachenko, cɛnin sennasanbara, a bɛ boli ka fini surun don ani a farikolo jɛlen don, farikolo bɛ min na. A yɛrɛ bɛ wuli ka mankan bɔ:
  - An bɛna Krauts gosi ! An bɛna Krauts gosi! Ani ka i ka fali gosi!
  Wa, o cɛnin ɲinw bɛ ni o ɲinw finmanw ye minnu bɛ i n"a fɔ perle! Dɔrɔn a ye terminator kamalennin ni unbending ye.
  Oleg Rybachenko ye marifa ci k"a to boli la. A bɛ fasisiw faga ani ka dɔnkili da:
  - Irisi hakili ye masakɛw ka fanga ye, ka se sɔrɔ Krautw kan !
  Cɛdennin ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka dɔnkili da ko:
  - Risi waltz , sɔgɔma bɛ wuli - masakɛ nɔɔrɔ la !
  Tiɲɛ na, a kɛra cɛ ye min bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ. Wa a bɛ fasisiw bugɔ fo ka se tile fɔlɔ yɛrɛ ma.
  Ani npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ni timinandiya ye. Mirabela filɛ nin ye... Piloti sanfɛla fana don. Mɔgɔ si tɛ se k"a bali. A bɛ Krautw gosi ka dɔnkili da, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Npogotiginin dibi ! A ka taamasiyɛn filɛ nin ye!
  Ani a bɛna misiri dɔ ta k"a ci!
  Ɔwɔ, musow bɛ yan ten dɛ! Ni Irisi npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ, fanga si tɛ se k"u kɛlɛ.
  Mirabela ye Alemaɲi awiyɔn wolonwula bin ni fiɲɛ kanon duuru pɛrɛnni kelen ye, ka pɛrɛn:
  - Zar Vladimir Kirillovich ye an ka Ala ye !
  Ani sungurunnin b"a sennasanbara gosi galasi kan.
  Ani fana Albina ni Alvina bɛ ka kɛlɛ kɛ sankolo la.
  U tun ye o sonyalikɛla kabakoma suguw ye. Jatebɔsɛbɛn kura caman bɛ ka lajɛ ka taa a fɛ. Wa o waati kelen na, u bɛ dɔnkili da ko:
  - Sankolo la an ye dafalenya ye ! Anw ye aces dafalenw ye! K"a ta nisɔndiya la ka taa a bila taamaʃyɛn na - tanuli bɛɛ tɛmɛnen kɔ!
  Albina ye Alemaɲi ka awiyɔn naani bin ni kelen pɛrɛn ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Oh, nin ye nisɔndiyaba ye dɛ ! O ye dafalenya ye dɛ kɛlɛ la!
  Alvina ye Alemaɲi ka awiyɔn duuru tigɛ ka t"a fɛ:
  - Dafalen dɔn kɛlɛ la ! Ani cool ideal!
  Kɛlɛcɛw ye dɔnkili da dɔnkilida la, ka fasisiw tigɛ:
  - Npogotigininw ! Npogotigininw ka nɛnɛ! Npogotigininw! Npogotigininw ka nɛnɛ!
  U y"u ka timinandiya jugu jira. Tiɲɛ na, Hitler ka ace si ma wajibiya ka jigin.
  Nka fasisiw, tiɲɛ na, u bɛ kungo degun kɔnɔ.
  Hitler bɛ bunker dɔ kɔnɔ Berlin ani u bɛ ka bɔnbɔnw ci yen i n"a fɔ wuluwulu. A tun b"a fɛ ka mun de kɛ? Fasisiw ka numuya fɔlɔ dafara! A taara Zaris Irisi kɛlɛ, sisan a yɛrɛ bɛ ka sɔgɔsɔgɔ i n"a fɔ wulu.
  Zar Vladimir Kirillovich bɛ lafiɲɛbɔ la sisan ka bɔ fonɛnɛ na Ɛndi kɔgɔji kɔgɔjida la. Npogotigi cɛɲiw siya ni jamana wɛrɛw bɛ dɔn kɛ a ɲɛfɛ.
  Nka, masakɛ tɛ bɔnɛ a la ka gladiatorw ka kɛlɛw lajɛ. Misali la, npogotiginin fila bɛ cɛɲi fila kɛlɛ.
  U bɛ kɛlɛ kɛ ni plastiki npanw ye walasa u kana ɲɔgɔn tɔɔrɔ. Nka, u bɛ kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye.
  Olu de ye kɛlɛcɛw ye. Gosili-falen-falen bɛ kɛ ni dimi ye. Blonde fila ni kunsigi bilenman fila...
  Zar Vladimir ye Field Marshal Vasilevsky ɲininka ko:
  - mun de ka gɛlɛn kosɛbɛ kɛlɛ la ni Alimanw ye ?
  Foro ɲɛmɔgɔ y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - Ka dannaya sɔrɔ ! A daminɛ yɛrɛ la dɔrɔn, tuma min na jugu y"a daminɛ ka taa ɲɛ, ne tun tɛ lafiya. Wa sisan an ye se sɔrɔli daminɛ ani fɛn bɛɛ jɛlen don an juguw ko la! - Field Marshal Vasilevich, n"o ye fɛɛrɛbɔla ŋana in ye, o ye diwɛn min.
  Vladimir Kirillovich y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - A ka gɛlɛn kosɛbɛ ka se sɔrɔ waati bɛɛ ! Nka an y"a jira ko an bɛ se ka fɛn caman kɛ! Wa sisan, waati bɛna kɛ, diɲɛ bɛɛ bɛna kɛ hɛrɛ ye!
  Field Marshal Vasilevsky y"a jira ko:
  - Ne dalen b'a la !
  Npogotigininw farikolo farilankolon tun bɛ jogin na, wa u tun bɛ i ko u bɛ siran kosɛbɛ.
  U ye kɛlɛ kɛ, tiɲɛ na, a ma kɛ i n"a fɔ Romɛ kɔrɔlen waati - u y"a ɲini u kana kojuguba kɛ u yɛrɛ la. Nka u ye wale kɛ ni timinandiya ye.
  O waati kelen na, kɛlɛ in tora senna. Zanwuyekalo la, zarist sɔrɔdasiw ye Pari minɛ u ka taama senfɛ. Danmakɛ jamana faaba min tɔgɔ ye ko Copenhague, o fana minɛna. Alemaɲi sɔrɔdasiw tun bɛ ka barika dɔgɔya. Irisikaw tora ka taa ɲɛ ka don Alimanjamana yɛrɛ kɔnɔ. Fritz ye kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye, nka u fanga tiɲɛna.
  Oleg Rybachenko, nin cɛnin sabalilen in panna sennasanbara la nɛnɛ na, ka boli ka binkanni kɛ bɛɛ ɲɛfɛ, pewu k"a sɔrɔ a ma siran tasuma ɲɛ. Ani k"a to fiyɛli la:
  - Min delila ka se sɔrɔli kɛlɛ , .
  Siga t'a la, a bɛna se sɔrɔ a juguw kan...
  A bɛ ŋɛɲɛ kɛ ni nisɔndiya ye wa a bɛna caman sɔrɔ,
  Ani Hitler bɛna bugɔ kosɛbɛ!
  Ani cɛnin sennasanbara ye grenade dɔ fili! Wa a b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan minnu bɛ i n"a fɔ perle, minnu ka bon ka tɛmɛ a sanw kan. Ɔwɔ, da b'a la kaban i n'a fɔ waraba. A bɛna sɔgɔsɔgɔ dawolo suguya bɛɛ la.
  Ani npogotiginin minnu bɛ pankurunw kan, olu bɛ ka bɔ Alimanjamana saheliyanfan fɛ ka taa worodugu fɛ. U bɛ ka bɔ ka taa kɔgɔji la. Wa dugukolo minnu bɛ Bɛrɛlin ni Pomerania kɛrɛfɛ, olu dɔrɔn de bɛna to Krautw fɛ.
  Natasha, min tun bɛ ka fasisiw ka pankurunw gosi, o y"a jira ko:
  - Wa kɛlɛ ye ɲɛnajɛ ye a yɛrɛ cogo la !
  Zoya, a kɛlen kɔ ka Naziw bugɔ, a sɔnna a ma:
  - A ka ɲi cogo min na ! Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, n"an ye se sɔrɔ!
  Aurora, min tun bɛ marifa ci n"a senkɔniw ye, a ko:
  - Fɛn o fɛn tɛ se ka kɛ, o bɛɛ bɛ se ka kɛ diɲɛ kɔnɔ, dɔrɔn i kana mago ɲɛ dɔɔnin...
  Ani npogotiginin kunsigi bilenman bɛna ŋɛɲɛ kosɛbɛ!
  Kɛlɛcɛw bɛ yɛrɛyɛrɛ nisɔndiya ni dimi jugu fɛ. Wa u bɛ Alemaɲikaw sɔgɔsɔgɔ.
  O waati kelen na, zarist sɔrɔdasiw bɛ ka taa ɲɛ Ɛsipaɲi jamana fan bɛɛ la, wa u bɛ ka gɛrɛ Seville kaban.
  Olga min tun bɛ baarakɛlaw ta kurunba kɔnɔ, o ye marifa ci Alemaɲikaw ni polisiw ka sɔrɔdasiw la.
  Sigida Ɛsipaɲɔlikaw bɛ se ka sɔsɔli si kɛ. Jamana wɛrɛ bɛ ka bin Irisi jamana ka nɛgɛso kɔrɔ.
  Oleg ye marifa ci ani ka dɔnkili da:
  - Aerobatique, a bɛna kɛ bash kan bash !
  Ani a jɛɲɔgɔn Alice ye tweet kɛ ko:
  - Irisikaw ka bonya dɔnna dugukolo kan , .
  Fascisme (fascisme) tiɲɛna ni npan gosili ye...
  Diɲɛ siyaw bɛɛ b"an kanu ani k"an waleɲumandɔn,
  An ka zarism senumaba jɔ!
  Wa npogotigininw bɛna u senkɔniw sɔgɔsɔgɔ k"u digi joystick kan.
  Kɛlɛ min bɛ Vladimir Kirillovich Romanov ka zaris mansamara ni fasisiw ka Alimanjamana cɛ, o bɛ senna.
  Irisi sɔrɔdasiw ye Faransi hɔrɔnya pewu Naziw ka jamakulu bolo. San 1957 Feburuyekalo... Tsar ka kɛlɛbolo ye Pɔrtigal hɔrɔnya.
  Feburuyekalo tle 23, Irisi jamana ka kulu minnu Bɔra Danmakɛ ni Alimanjamana yɛrɛ la, olu ye kelenya Kɛ.
  Oleg Rybachenko, nin cɛnin banbali in, bɛ sɔgɔsɔgɔ bɔgɔ la n"a sennasanbaraw ye. Den major bɛ pɛrɛn a yɛrɛ la a fogonfogon sanfɛla la :
  - Bonya ka kɛ Risi Zar Vladimir sabanan ye ! Ne bɛna Hitler tigɛ, ne bɛna a suman ni bugɔli ye!
  Wa cɛnin bɛ pɛrɛn tugun ka disiki dɔ fili min sɔgɔlen don kosɛbɛ n"a bolokɔnincininw ye. Wa a bɛna fasisiw gosi a dawolo la. Wa o kɔfɛ, a bɛ boomerang dɔ fili n"a sen jɛlen ye, denmisɛnnin sen na, ka Kraut duuru dawolo tigɛ o yɔrɔnin bɛɛ.
  Ɔwɔ, Hitler ka hakilina jugu ye ka bin o mansamara sugu kan.
  Natasha n"a ka kulu ye Alemaɲi labanw laban Pɔritigali. U ka tanki tɛ se ka dabila tiɲɛni na.
  Ani u bɛ joystick butɔni fana digi n"u senkɔniw ye, ka tiɲɛni kɛ ni dimi ye.
  Zoya ye marifa ci, ka Alemaɲi kanon kari ani ka dɔnkili da ko:
  - Ka ɲɛsin Irisi ni hɔrɔnya ma fo ka se a laban ma !
  Aurora, ka baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka Naziw gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ ni jagɛlɛya ye:
  - Ala ka masakɛ kisi !
  Svetlana fana ye Furu, a ye joystick butɔni digi n'a senkɔni gansanw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Jamanakuntigi barikama !
  Npogotigininw ye se sɔrɔ fasisiw kan. Nka o kɔfɛ, Hitler ka pankurun kura "Mouse"-4 bɔra kɛnɛ kan. Modeli barikamaba dɔ - a girinya ye tɔni kɛmɛ saba ye, ani marifa min janya ye milimɛtɛrɛ 310 ye. A bɛ se ka don yɔrɔ jan, nka a yɛrɛ ka kɛlɛkɛminɛnw ka bon fo Kondratenko-6 pankurun tɛna a ta ka bɔ yɔrɔ si la.
  Natasha ye ci fɔ ko:
  - Npogotigininw, an ka kan ka gɛrɛ a la k"a nɔrɔ kɛrɛ duguma yɔrɔ la, wuluwuluw ni ɲɔgɔn cɛ - nin ye an ka sababu kelenpe ye !
  Zoya ye Alemaɲi kanon gosi n"a senkɔniw ye, ka dɔnkili da ko:
  - Fate bɛ ka sababu laban di i ma, nka i ka teliya ! Sanji, sanbɛlɛ ani nɛnɛ na!
  Agustin fana ye a gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Chance laban, fate b'i di ! Taama ni don o don boli ka ɲɛnamaya!
  Ani fana ni senkɔniw ye, ani a bɛna wuli cogo min na. Wa a bɛna fasisiw kari.
  Svetlana ye mankanba bɔ ko:
  - Ka ɲɛsin dancɛ kura ni sebaaya teliyalenw ma !
  Irisi pankurun bolila, ka teliya ta. Wa npogotigininw bɛna a ta ka dɔnkili da:
  - Masakɛ barikama, nɔɔrɔba waati, Ɔrɔmu Ɔrɔmu Zar, ka masaya kɛ nɔɔrɔ kama, an ka nɔɔrɔ kama !
  Wa u ye teliya la tugun, k"u yɔrɔ janya marifa girinman dɔ la min cilen tun bɛ marifa la, Alemaɲi "Maus"-4 tun bɛ min na. Npogotigininw ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An kana an biri sagaden ka biɲɛ kan ! Walasa i Hitler - ka sa!
  Wa u ka tanki bɛ ka teliya. A bɛ iko bɔksikɛla fitinin dɔ bɛ bin bɔksikɛla belebele dɔ kan. Nka tiɲɛ na, a bɛ se ka kɛ bi duuru ni bi duuru ye.
  Natasha, min tun bɛ ka tanki lamagacogo kɔlɔsi, a hakili jigira cogo min na a ni cɛ dɔ ye bɔksi kɛ ring kɔnɔ. A ma se ka bugɔli kɛ ani u ye a bugɔ, nka a y"a minɛ. Wa o kɔfɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni jigiya ye. Wa a ye jugu ka taama-taama minɛ, k"a gosi a dawolo la. Knocked out (knock out) kɛra!
  A ye sanu ruble ba kelen sɔrɔ. O sunguru kɛlɛbaga sugu. Ni a ye o di, a na o di!
  Natasha y"a sennasanbara lamaga ani ka dɔnkili da ko:
  - Nin tɛ kɛlɛ laban ye , nka a bɛ latigɛ ! Fasodenɲumanya nɔɔrɔ kama, Fasokanw ni bonya kosɔn!
  Wa o kɔfɛ, u ka pankurun bɛ sɛgɛn ka tɛmɛ kɛrɛ fɛ ka bɔgɔdaga dɔ ci... Zoya fana tun bɛ baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye, o npogotiginin kunsigi sanulama sugu, ani a bɛ se ka wuli i n"a fɔ sonsannin. Wa "Sogo"-4 y"a daminɛ ka pɛrɛn. A ka marifaw tun pɛrɛnna k"a jɛya. O kɔfɛ, sankansobaw bɛna tigɛ, a bɛna pan san fɛ fiɲɛ na!
  Npogotigininw bɛ pɛrɛn ni kan kelen ye ko:
  - Se sɔrɔli ! Se sɔrɔli nɛnɛman!
  Ani tanki wɛrɛ min bɛ u ka lisi kan!
  San 1957 Marisikalo tile fɔlɔ, Irisi sɔrɔdasiw y"a daminɛ ka Elbe baji tigɛ. A bɛ iko Hitler tun bɛ ka senna-tɛgɛrɛ kɛ.
  Cɛdennin Oleg Rybachenko, sennasanbara, n"a den sen ye, o ye grenade fili, ka fasisiw ka pankurun dɔ jigin, ka pɛrɛn ko:
  - Ka ɲɛsin dancɛ kuraw ma, minnu tɛ kɔrɔta !
  Alenka ka tanki baarakɛlaw bɛ wuli kɔrɔn fɛ. Tlebi Alimanjamana ni Faransi hɔrɔnyara kaban. Dugukolo minnu tun bɛ Oder ni Elbe cɛ, olu dɔrɔn de tora Naziw ka fanga kɔrɔ. Ayiwa, Angletɛri ni Irlandi fana. Naziw ka fanga labanw bɛ yen.
  Alenka, min bɛ marifa ci fasisiw ka batiriw la, o ko:
  - Tsarevich Nikolai, san 2019.
  Ni i ka kan ka masaya kɛ...
  Aw kana ɲinɛ abada - .
  Kɛlɛbolo bɛ kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye!
  Wa sisan, bɔgɔdaga wɛrɛ bɛ ci ni sennasanbara ye. Wa a binna Fritz marifa dɔ kɔnɔ.
  Anyuta fana bɛ marifa ci ni senkɔni gansanw ye. A bɛ fasisiw gosi ka mankanba bɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - N" ye sunguru sugu ye min bɛ Hitler fɔɔnɔ !
  O kɔfɛ, Agustin ka nɛgɛso tasumamanw. A fana ye jinɛ fitinin ye min bɛ marifa ci ni nɛgɛ ye, wa a bɛ mankanba bɔ:
  - Ka taa jahanama da la !
  Ani a bɛ baara kɛ ni sennasanbaraw ye.
  Maria ye marifa ci a kɔfɛ. O cogo kelen na, a b'a ta k'a gosi, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Mɔgɔ si tɛna ne bali, waraba, mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ npogotiginin sennasanbara kan, wa ne bɛna bugɔ yɔrɔ si !
  Wa o kɔfɛ, Olɛnpi bɛna fiyɛ. Wa a bɛna Alemaɲi ka pankurun dɔ gosi, k"a ka tourelle tigɛ i n"a fɔ ɲɛgɛnw ka fini.
  Ani cackles:
  - Ka ɲɛsin dancɛ kura, nɛnɛma ma !
  Wa a na a nɛnkun jira tugun!
  Npogotigininw bɛ ka u yɛrɛ gɛlɛya dɔrɔn ani ka taa ɲɛ ni jigitigɛ ye. Wa fasisiw bɛ ka jigin u ka gosili kɔrɔ.
  San 1957 Marisikalo tile 2, Nazi kɛlɛbolo laban minnu tun bɛ Pɔrtigal, olu y"u yɛrɛ di. A jɛlen don ko fasisiw daminɛna. Ni an b"a fɔ ka jɛya, yala dugujɛ don wa? Tilebin ye sugo jugu ye!
  Ani Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka taa ɲɛ. Alimanw bɛ ka u ka marifaw fili duguma ka taa a fɛ ani ka u yɛrɛ di.
  U bɛ bin u gɛnɛgɛnɛ kan. Irisi ni Sinuwa npogotigininw bɛɛ b"u sennasanbara susu.
  A bɛ i ko a ka nɛnɛ ani a ka nɛnɛ kosɛbɛ. Wa fasisiw bɛ ka tigɛtigɛ ka tigɛtigɛ.
  Natasha ka baarakɛlaw bɛ tɛrɛn kɔnɔ kaban ka taa kɛlɛ kɛ worodugu fɛ, ni Krautw ye.
  Npogotigininw sigilen bɛ u ka so kɔnɔ. U bɛ kartiw Kɛ k'u Minɛ n'u senkɔni gansanw ye.
  Natasha y"a kɔlɔsi ko:
  - A ka di, n"an ye Berlin ta, mun bɛ kɛ kɔfɛ ?
  Zoya y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - O kɔfɛ, Lɔnduru bɛna kɛ !
  Fire Aurora ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka ɲininkali kɛ tugun ko:
  - Wa o kɔfɛ ?
  Zoya y"a fɔ ni cɛsiri ye ko:
  - Latin Ameriki bɛna kɛ an ta ye ! An tɛna jɔ seli la ni Naziw ye!
  Svetlana sɔnna nin ma:
  - Tiɲɛ don an t"a kɛ ! An ka diɲɛ bɛɛ minɛ!
  Natasha y"a jira ni dusu ye ko:
  - Wa o kɔfɛ hɛrɛ bɛna kɛ , diɲɛ fan bɛɛ !
  Npogotigininw ye dɔnkili da dɔnkilida la, ka dɔnkili da u taatɔ;
  Bonya ka kɛ Zari ka Irisiba ye,
  Vladimir sigilen bɛ masasigilan kan yɔrɔ min na...
  An bɛna fasisi juguw ka jamaba tiɲɛ - .
  Bonya ka kɛ kɛlɛbolo ni an ka monolith ye!
  
  Dusukunw dusu sumana dannayaba la.
  An ka Dugukolo Ba n'an dusukun bɛɛ ye...
  An ye Zar Nicholas denkɛw ye,
  Wa u ma sa a kosɔn fu!
  
  An faso, i ka di ka tɛmɛ fɛn tɔw bɛɛ kan,
  An ka tasuma-fɛrɛ dɔ fili san fɛ min bɛ ni wulu ye, sankolola...
  Aw fana bɛ Fasodenɲumanya kɛlɛ,
  Ayiwa, a to Naziw bɛɛ ka sa!
  
  Hitler tun b"a fɛ k"an ka Dugukolow sɔrɔ,
  Wa wulu jugu y'a ɲini ka masakɛ faga...
  Nka an bɛ dasi, an t"a sɔn o ma,
  O la sa, fasisiw ye bin an kan fu!
  
  Masakɛ ye kuntigi ɲuman ni hakilitigi ye.
  Kuluw kɔnɔ wulu dɔ bɛ panpan dugukolo sanfɛ...
  Vladimir bɛna kɛ jamakulu kuntigi ye,
  An ka teriya bɛ iko nɛgɛ kelen-kelen!
  
  An ka dɛmɛn in gosi ka bɔ Fritz senw na,
  ka Hitler bila ka sɔgɔsɔgɔ nɛgɛso kɔnɔ...
  An bɛna fagali juguw di maloya ma,
  Min bɛ kɛ i n"a fɔ juguya Dugukolo kan!
  
  Masakɛ fanga ni masakɛ ka hakilitigiya, .
  A bɛna fasisiw halaki k'a sɔrɔ a ma suman...
  Aw ka da a la, Hitler ye hakilintanko dɔ kɛ tiɲɛ na, .
  Wa sisan, a ka ɲɛnamaya bɛ iko jiri!
  
  O la sa, aw ka bonya da masakɛbaw kan,
  Romanovs nɛnɛmanw tɛ Dugukolo kan...
  Naziw ka kɛlɛ la, aw ka dusukunw gosi, .
  Ka sira da wuli ka ɲɛsin seko ni dɔnko ni sugo ma!
  
  
  Piɛrɛ belebeleba taara n"an ye kɔgɔji la,
  Alesanduru ye Pari minɛ...
  Ɔwɔ, dusukasi tun bɛ kɛ tuma dɔw la, .
  Nka Irisi jamana tun lakananen don serubi dɔ fɛ!
  
  Fɛn bɛɛ cɛ ka ɲi an fɛ,
  Npogotigininw ni cɛdenw bɛɛ, aw ka da a la...
  Masakɛ bɛ mara kɛ, i b'a dɔn tilennenya la - .
  Hali ni wara jugu dɔ bɛ ka sɔgɔsɔgɔ da la!
  
  Dan tɛ yen, i ka da dafalenya la, .
  Yanni dɔɔnin cɛ, kominisi masakɛw bɛna kɛ...
  An ka nisɔndiya da wuli,
  Damn fascisme tiɲɛna!
  
  Irisi jamana ta fan fɛ, o taamasiyɛn ma sigi sen kan,
  Aw ka da a la, an bɛna se sɔrɔ jugu kan...
  Npogotigininw sennasanbara don, i n"a fɔ u bɛ Sparta, .
  Ayiwa, an ka Zar Vladimir kelenpe de bɛ yen!
  
  An dalen bɛ Rod la - Alaba, .
  Mun ye Slav dafalenw da...
  An bɛ kɛlɛ kɛ bonya ni hɔrɔnya kama,
  An bɛ gɛrɛntɛ kɛ Naziw ka diinɛ na!
  
  Aw ye Romanov denbayaba ye,
  A bɛna Russie mara tuma bɛɛ...
  Masakɛba, wuluwulu sanfɛla, .
  Sitanɛ tɛna wulu kari!
  
  Kanuya kosɔn Irisi jamanaba la, .
  An bɛ sɔrɔdasiw ci kɛlɛ la...
  An bɛ nɔɔrɔ da mɔgɔ senumaw ɲɛda kan ka bɔ jaaw la,
  O bɛɛ kɔfɛ, kɛlɛcɛ o kɛlɛcɛ fana ye masakɛ ye!
  
  An dusukun bɛ jeni Fasodenɲumanya kosɔn,
  Anw npogotigininw ka gɛlɛn kɛlɛ la...
  An bɛna da wuli ka taa yɔrɔ la, i k"a dɔn
  Ani n" bɛna Adolf faga i n"a fɔ npogotiginin!
  
  Waati dɔɔnin dɔrɔn de tora ka se Berlin,
  An bɛna don, ka masakɛw nɔɔrɔ ta...
  Kɔrɔya tɛ an npogotigininw bagabaga,
  Aw ka da ne la, ji tɛna bɔn an na!
  
  An ka mɔgɔ juguw ni mɔgɔ juguw su don,
  Dragon bɛna se sɔrɔ dashingly kan...
  Ani an bɛ ni sanu taamasiyɛnw ye,
  Rodnoveria ye sariya banbali ye!
  
  
  
  
  Türkiye DƆNNA DIƝƐ KƐLƐ FILANAN NA
  Sɛtanburukalo tle fɔlɔ, san 1942, Türkiye donna kɛlɛ la ni URSS ye. O kun jɛlen don - minnɔgɔ min bɛ mɔgɔ la ka se ka dɛsɛ tɛmɛnenw sara, ani Baku minɛni nege. Ka fara o kan, Alimanjamana ka diplomasi fana ye jɔyɔrɔba ta, min ye layidu ta sanu kuluw ye Ottomanw ye. A mana kɛ cogo o cogo, Turkiw y"a latigɛ ko nafa t"a la ka makɔnɔni kɛ tugun, wa k"u tɛ sɛgɛnlafiɲɛbɔlaw ye, nka u bɛ se ka waati sɔrɔ fana ka kɛlɛ kɛ.
  O de kosɔn, Turki ka kɛlɛbolo bi saba ye binkanni kɛ Soviyetiki Transcaucasie jamana kan.
  Tile damadɔ kɔnɔ u ye Batumi minɛ, u sera ka Yerevan lamini.
  O jaabi la, Stalin wajibiyara ka reserve (reserve) minnu bɛ ka bɔ kɛnɛ kan, olu yɔrɔ dɔ Bɔ k"u Lase Transcaucasia ma.
  Soviyetiki jamana ka komandan wajibiyara ka kɛlɛ bila kɔfɛ Stalingrad dugu la. Alimanw fana sera ka fɛn caman sɔrɔ Kawukasi siratigɛ la, ka Ordzhonikidze ni Grozny ta. Wa, u kɔseginlen kɔ kuluw kɔnɔ dɔrɔn, Soviyetiki sɔrɔdasiw sera ka Naziw bali.
  O waati kelen na, tubabu ye Operation Torch bila kɔfɛ, u siranna ka Turquie sen don kɛlɛw la Angletɛri kama.
  San 1942 Desanburukalo laban na, o bɛɛ n"a ta, Naziw ye Stalingrad minɛ. U y'u Sìgi yen. Soviyetiki sɔrɔdasiw taara ɲɛ, nka u ma se sɔrɔ cɛmancɛ la - Rzhev-Sychov ka baara kɛra musaka ye kojugu. Nka, Fuhrer ye kɛlɛ dafalen fɔ hali bi, bawo Reich sabanan tun tɛ ni nafolo bɛrɛ ye.
  Feburuyekalo la, kɛlɛbolo bilenman y"a ka kɛlɛbolow lajɛ ani k"a ɲini ka binkanni kɛ Alimanw kan ka bɔ Stalingrad kɛrɛfɛ. Nka Naziw tun sera k"u ka kɛlɛbolow fara ɲɔgɔn kan kaban ani u tun labɛnnen don ka o gosiliw gɛn.
  Operation Torch fana daminɛna feburuyekalo la. Alimanw fana tun labɛnnen don, dɔgɔkun fila kɛlɛ jugu kɔfɛ, u ye tubabuw bali.
  Amerikikaw ma Jigin fɔlɔ Kasablanka ni Tunisi. Kɛlɛ min bɛ kɛ Farafinna, o jɔra tugun.
  Hitler tun bɛ fanga lajɛ hali bi... Marisikalo la, kɛlɛbolo bilenman ye Rzhev-Sychov baara kɛ a siɲɛ sabanan na, kɛlɛw kɛra kalo kelen bɛɛ kɔnɔ, u ma ɲɛ kosɛbɛ.
  Zuwɛnkalo la, Naziw ye fanga lajɛ ani u taara Volga baji kan, k"a ɲini ka Soviyetiki sɔrɔdasiw tigɛ Kawukasi ani ka se Kaspian Kɔgɔji la.
  Alemaɲi ka pankurun kuraw y"u sen don kɛlɛw la : " Tigɛ ", " Panther ", " waraba ".
  Ka fara a yɛrɛ ka marifa "Ferdinand" kan.
  Alemaɲikaw barika tun ka bon ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan, u ma bugɔ, wa u tun bɛ ni sɔrɔdasi kura ye.
  Etazuni ma bɔnbɔnw ci Reich sabanan na, o min kɛra sababu ye ka dɔ fara pankurunw ni marifaw dilanni kan minnu bɛ se ka kɛ u yɛrɛ ye. Ani fana ka "Waraba" seriyali daminɛ. Nka, a kɛra ko o tanki sɔngɔ tun ka gɛlɛn kojugu ani a tun ka gɛlɛn, a tun ka teli ka tiɲɛ ani a tun bɛ siri. Nka a kɛrɛfɛ-kɛlɛminɛn belebeleba min janya ye milimɛtɛrɛ 100 ye, o y"a to mobili in kɛra bolifɛn ɲuman ye min bɛ se ka fɛnw tiɲɛ. Lev pankurun nafa tun ye a ka kanon barikama ye, nka a nafa tun ye bi kɔnɔntɔn girinya ye. O min ye dɔ bɔ mobili ka taamacogo la.
  Kɛlɛw y"a Jira ko nin pankurun in bɛ Se ka fɛn dɔ Kɛ hali bì dugukolo jɛlen kan.
  Panther kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw kɛra barika dɔgɔya ye, o ye dɔ fara bɔnɛw kan. Tiger y"a jira ko a ye bɔgɔdaga ye min bɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ. A kɛrɛw tun datugulen don ni milimɛtɛrɛ 82 kɛlɛkɛminɛnw ye, o min y"a to fanga tɛ mɔgɔ binaani ni duuru la.
  Alemaɲikaw ye ɲɛtaa kɛ dɔɔnin dɔɔnin. Soviyetiki ɲɛmɔgɔya bɛɛ tun bɛ o sugandi sugu de makɔnɔ, wa u labɛnnen don, ka sɔrɔdasiw lamɔ.
  Tiɲɛ don, fasisiw tɛ i n"a fɔ Kursk Bulge, u barika ka bon kosɛbɛ ani u dalen bɛ u yɛrɛ la kosɛbɛ.
  Ani, dugukolo yɔrɔ ka nɔgɔn binkanni kama ka tɛmɛ lafasali kan. Wa Krautw fana ka awiyɔnw, pankurunw ani sennamɔgɔw ka ca. Wa a man nɔgɔn ka Soviyetiki sɔrɔdasiw di Volga baji tigɛ.
  O la sa, Naziw, ka lafasali siraw tigɛ, u taara ɲɛ. An ye ɲɛtaa sɔrɔ ɲɛtaa kɔfɛ.
  Kalo saba kɛlɛ gɛlɛn kɔfɛ, an sera Kaspian Kɔgɔji la.
  Stalin, k"a yɛrɛ sɔrɔ ko gɛlɛn dɔ la, a tun b"a fɛ ka hɛrɛ kumaɲɔgɔnya daminɛ. Komin a y"a Jira ko Kawuka tɛ Se ka Kùnbɛn. Nka a ka gɛlɛn kosɛbɛ ka bɛnkan sɔrɔ ni Hitler ye. Fasisiw bɛ fɛn caman ɲini kojugu. Ni i y'i yɛrɛ di u ma, u na i dun. Kɛlɛ banbali dun? Hitler t'a fɛ a ka kɛ yan. Wa tiɲɛ na, jɛɲɔgɔnw ye passive ye. U bɛ siran ka tilayɔrɔba wɛrɛ bila kɔfɛ.
  Fritz somɔgɔw tun bɛ ka taa Kaspian Kɔgɔjida la. Wa o kɔ fɛ, a laban na, u ye kelenya Kɛ ni Turkiw ye. O kɛra nisɔndiyaba ye dɛ!
  Alemaɲi sunguru cɛɲiw ye Soviyetiki kasodenw wajibiya u k"u sennasanbara susu. U y"o kɛ ni kanminɛli ye. U y"u senkɔniw gosi.
  Minɛ in Kɛra o cogo de la. Ani Alimanw ye Soviyetiki kɛlɛbolow ka marifaw bɔ u la.
  O kɔfɛ, Stalin ye hɛrɛ di Fuhrer ma - a sɔnna ka Kawuka bɛɛ bila, ani hali Leningrad ni Karelia. Plus sara san kɛmɛ ka reparations.
  Fuhrer, a kɛlen kɔ ka miiri dɔɔnin, a sɔnna o fɔli ma ani hɛrɛ kɛra san 1943 desanburukalo tile 7.
  Jɛkuluw ye nin ta iko janfa! Ani u ye sankɔrɔta da Stalin ni URSS kan!
  Ani Soviyetiki ka propagande ye yɛrɛdi yɛrɛ jira iko sebaayaba. U ko, k"a sababu kɛ jɛɲɔgɔnw y"u bila, u ye Soviyetiki jamana lakana ani Moskow ma minɛ abada.
  Wa, tiɲɛ na, Naziw ye binkanni daminɛ ka bɔ Kawukasi ka taa Moyen-Orient ani ka Rommel ka kulu barika bonya. San 1943 Marisikalo laban na, Moyen-Orient ani Misira bɛɛ minɛna fasisiw ka fanga kɔrɔbaw fɛ. Ka fara o kan, kɛlɛw y"a jira ko Panther ye Angilɛw ka Churchills ni Cromwells kɛlɛ ka ɲɛ, nka o laban ninnu tɛ se ka don a kɔnɔ ni kunkolo ye.
  Ka fara o kan, Alimanw gɛlɛyara kɛlɛw la ni Risikaw ye, wa u ye tubabu sɔrɔdasi minnu tun bɛ koloniyali la, olu gosi nɔgɔya la.
  Awirilikalo la, Naziw jiginna Sudan. Wa u labanna ka Jibraltar minɛ, ka Maroc minɛni daminɛ. Churchill y"a ɲini fana ka ji kɔrɔbɔ walasa hɛrɛ bɛ yen. Nka Hitler, ikomi a ye bolo hɔrɔnyalen di a yɛrɛ ma kɔrɔn fɛ, a ko ayi!
  Ani, Naziw taara Afiriki jamana fan bɛɛ la. U bilala kɔfɛ kosɛbɛ kumaɲɔgɔnya janya fɛ, sira juguw walima u tɛ yen pewu, waati gɛlɛnw ani yɔrɔjanbaw.
  O bɛɛ n"a ta, Alemaɲikaw ye ɲɛtaa sɔrɔ. Wa u taara Dibi Farafinna sira fɛ. Hali n"a y"a sɔrɔ u ka pankurunw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Tigɛ-2 ni Warabilen, tun bɛ sɛgɛn kosɛbɛ kungo kɔnɔ. A kɛra cogo o cogo, Alimanw fana ye "Panther" nɔgɔman dɔ don u ka seri kɔnɔ, a girinya tun ye tɔni mugan ni wɔɔrɔ ye, o min tun ka kan kosɛbɛ kɛlɛ la Afiriki kɔnɔ.
  I n"a fɔ kɛlɛ-walew y"a jira cogo min na, o pankurun sugu kɔni tun tɛ nafa jɔnjɔn si sɔrɔ T-4 kan, fo ni motɛri fanga ka bon, nka a tun bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw fana ye minnu bɛ jɛngɛ.
  San 1944 laban fan fɛ, Alimanw ye marifa E-10 sɔrɔ min bɛ se ka a yɛrɛ ta, min girinya tun ye tɔni tan ni fila ye, a silhouette tun ka dɔgɔ kosɛbɛ, ani a ka kɛlɛkɛminɛnw tun bɛ jɛgɛn kosɛbɛ. O masin sugu nafa ka bon tiɲɛ na Afiriki fɛ.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ o kan. Ani npogotigininw ye caman ye super ani classe.
  Gerda ni Charlotte bɛ taama kungo kɔnɔ ka tubabu ni Amerikikaw halaki. Ninnu ye npogotigininw ye tiɲɛ na, i mago bɛ minnu na! I tɛ se ka hali nɛnɛmanw sɔrɔ waajulikɛyɔrɔ kilomɛtɛrɛ kɛmɛ nataw la. Npogotigininw bɛ mɔgɔ faga kanu - ninnu ye npogotiginin farimanw ye!
  O la, u ye kɛlɛcɛ nɛrɛmaw minɛ k"u wajibiya ka cɛɲiw sennasanbaraw susu. A fana bɛ ye o yɔrɔnin bɛɛ la - sonyali jugu ! Wa u bɛ kɛlɛ kɛ u yɛrɛ ye, ka Angilɛw ka mobili bugɔ ka bɔ yɔrɔ jan.
  U ka marifa min bɛ u yɛrɛ ta, o bɛ ka gɛrɛ Pretoria, Afiriki tilebinyanfan jamana faaba la kaban. Npogotigininw bɛ marifa ci u yɛrɛ la, ka Churchill sɔgɔ ni tungsten core ye ani ka dɔnkili da:
  - Afiriki kɔnɔ, jɛgɛw bɛ yen, Afiriki kɔnɔ, goriw bɛ yen, Afiriki kɔnɔ, wuluw ka ca ! U bɛna i kin, ka i bugɔ ani ka i dusu tiɲɛ! Denmisɛnw tɛ taa taama na farafinna! Afiriki kɔnɔ, binkannikɛla dɔ bɛ yen, Afiriki kɔnɔ, mɔgɔjugu dɔ bɛ yen, Farafinna la, Barmaley jugu bɛ yen! A bɛna i kin, ka i bugɔ ani ka i dusu tiɲɛ! Ani a ka npogotigininw ka kan ka faranfasi!
  San 1945 feburuyekalo la, tubabuw ka kɛlɛbolo laban min tun bɛ Afiriki kɔnɔ Madagasikari gun kan, o binna.
  O la sisan, Angletɛri fana y"a sen Bɔ yen. O waati kelen na, Alimanw ye Iran ni Ɛndujamana fla bɛɛ Minɛ. U y"u ka fanga kabakoma jira.
  Ani san 1945 Mɛkalo la, Naziw ye jiginɛ dɔ kɛ Angletɛri. Dɔgɔkun saba kɛlɛ gɛlɛn kɔfɛ, Lɔnduru binna. Kalo kelen o kɔ, Irlandi minɛna.
  Lafiya dɔ kɛra dugukolo kan waati dɔɔnin kɔnɔ, nka kɔgɔji la, kɛlɛ tora senna. Ameriki tora a kelen na Reich sabanan, a jɛɲɔgɔnw ani Japon kɛlɛli la. Nka sisan, Ameriki bɛ jamana kɔkan, i tɛ se k"a ta nɔgɔya la ten.
  Reich sabanan na, baarakɛlaw ka baara daminɛna diɲɛ bɛɛ kɔnɔ, ani awiyɔn ni kurunw dilanni y"a daminɛ ka caya.
  Kɛlɛkurunw ni awiyɔn-kurunw fila bɛɛ jɔra. Wa tiɲɛ na, ji jukɔrɔla kɛlɛ tun bɛ sen na kosɛbɛ. Wa o kɔfɛ, hinɛ tun tɛ mɔgɔ si la ka bɔ Ameriki kurunw na.
  Tilemana, walima ka fɔ ka ɲɛ, san 1945 Nowanburukalo la, Alimanw ye Islande minɛ ni jagɛlɛya ye, o kɔfɛ, u ye bɔrɔw da Arzantine. Nka, kɛlɛ min kɛra kɔgɔji kan, o tora senna waati jan kɔnɔ. A ye jiginɛ caman de ta walasa ka se Ameriki. Ani kurunw tɛ jɔ joona o cogo la. Nka a kɛra cogo o cogo, Reich sabanan tun bɛ ka fanga sɔrɔ. San binaani ni wɔɔrɔnan tɛmɛna ni gosili ɲɔgɔn falen-falen ye kɔgɔji la. Wa san 1947, Alimanw tun ye sɔrɔdasi baara bila Gronland kaban, k"a minɛ. Wa ka bɔ yen, a man jan Kanada!
  Naziw ye se sɔrɔli belebelebaw labɛn. Wa san 1948, binkanni dɔ daminɛna Kanada kan, ani ka bɔ Berezil ka taa Venezuela ni Zapɔnkaw ye. Kɛlɛ in daminɛna ni juguya ye kosɛbɛ.
  Alemaɲikaw taara ɲɛ dɔɔnin dɔɔnin nka u ye ɲɛtaa sɔrɔ. U ka E series pankurunw tùn ka ca ni Ameriki taw ye wa u y"u ka nafa Jira kὲlɛyɔrɔ la. Nka a sira fɛ, Yankees man nɔgɔn ten, wa u ye u yɛrɛ tanga ni kuncɛbaya ye kosɛbɛ. Wa u m"a ɲini k"u dabila.
  Hali ni tiɲɛ na, bɔgɔdaga tun bɛ yen. Amerikikaw donna u kɔnɔ. O kɔ, u y"u dabila. Ani kasodenw ye Aryan npogotigininw senw susu minnu tun ye buguri ye.
  A ma mɛn, Kebɛk ni Toronto binna, o kɔfɛ dugu wɛrɛw binna. K"a ta san 1948 Mɛkalo la ka na se Desanburukalo ma, Alimanw ye Kanada jamana bɛɛ minɛ, ka fara Venezuela, Nikaragwa ani Mɛkisiki fanba kan. Nin ye ko ye min ka gɛlɛn kosɛbɛ. San 1949 daminɛ na, Alemaɲikaw tun bɛ ni Ameriki ye nɛgɛdaga dɔ kɔnɔ. O kɔ fɛ, Zanwuyekalo tle 11, Amerikikaw y"a ɲini ka baara Kɛ ni nukliyɛri marifaw ye a siɲɛ fɔlɔ la tariku kɔnɔ. Wa u ma ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ. Bombe duuru ninnu na, naani sara awiyɔnw kɔnɔ minnu binna Alimanjamana ka awiyɔnw fɛ, ani kelen, n"a pɛrɛnna, a ma tiɲɛniba kɛ Alemaɲi sɔrɔdasiw la.
  O jaabi la, Krautw y"u ka bɔnbɔnw ci Ameriki dugubaw ni sɔrɔdasi sigiyɔrɔw kan.
  O la sa, kɛlɛ in taara ɲɛ ni ɲɛtaa ye tuma bɛɛ ka ɲɛsin Wehrmacht ma. Min tun bɛ ni minɛnw ni sɔrɔdasiw degecogo ɲuman ye. Ɔwɔ, ani mɔgɔ camanba. Kɛlɛ in tun ka jugu kosɛbɛ. San 1949 daminɛ na, Alemaɲi, jamana wɛrɛw ani Japon ka kuluw ye yɔrɔ min to Mɛkisiki, u donna Ameriki ka bɔ worodugu fɛ. Ameriki (Amerika) ye 'sèn Sɔrɔ pewu. Wa a jɛlen don ko kow tun ka jugu Ameriki jamana ma. Wa, samiyɛ laban na, wulu ka mansamara ka mara tilancɛ, ani Alaska fana, tun minɛna kaban.
  Alimanw ye Washinton ni New York minɛ san 1949 Nowanburukalo tile 8. Wa san 1949 desanburukalo tile 7, Ameriki sɔrɔdasi tɔw y"u yɛrɛ di. Diɲɛ kɛlɛba filanan labanna nin cogo de la. Kɛlɛ min ye joli bɔn ka tɛmɛ kɛlɛ tɔw bɛɛ kan ani a kɛra san tan ni kɔ ye!
  A kɛra i n"a fɔ hɛrɛ min tun bɛ makɔnɔ kabini tuma jan, o sera. Nka Hitler tun t"a fɛ ka sɔn a ma ko fanga tun ka kan ka tila ni Zapɔn ye. Wa, san 1953 Awirilikalo tile 20, Reich sabanan ye binkanni kɛ Tile bɔlen jamana kan. Kɛlɛ kura dɔ daminɛna. Walasa ka diɲɛ fanga sɔrɔ.
  Kɔrɔya hakɛlama bɛ Reich sabanan fan fɛ, wa jogo ta fan fɛ fana. Nka Zapɔnkaw bɛ ka kɛlɛ kɛ ni farinyaba ni jamanadenw ka cɛsiri ye.
  Nka, Naziw bɛ se sɔrɔ hali bi. Nka, o kɛlɛ in kɛra san kelen ɲɔgɔn kɔnɔ. URSS tora a ka jamana kɔnɔ. Stalin sara yen ani fanga kɛlɛba bɛ yen.
  Japon labanna ka minɛ Wehrmacht fɛ. Kalo damadɔw o kɔfɛ, Naziw ye Latin Ameriki jamanaw fana minɛ. U bɛ diɲɛ bɛɛ kɔnɔ fanga sigi sen kan.
  Yɛlɛma bɛ ka kɛ Reich sabanan yɛrɛ kɔnɔ. Diinan kura donna ka don kerecɛnya nɔ na. Sariyabaju tɛ a kɔnɔ, Ala kɔrɔtalenba kelen dɔrɔn de n'a ka ciden - Adolf Hitler. Wari taamasiyɛn kelen, kalan kelen. Ani fana muso caman furu min saniyalen don diinɛ fɛ. Ani, jamu sugandili bɛ sen na hali bi ni timinandiya ye. Hadamadenw ka siya bɛ ka ɲɛtaa sɔrɔ.
  URSS bɛ yen hali bi cogo tigɛlen na ani a bɛ bonya da Naziw kan. Nikita Khrushchev bɛ mara kɛ yen ani a b"a ɲini a kana waraba in tɔɔrɔ. O bɛɛ n"a ta, Hitler ye diɲɛ bɛɛ bila a yɛrɛ kɔrɔ kaban. Wa a bɛ Irisi jamana filɛ i n"a fɔ yɔrɔ bilenman. Nka hadamaden bɛ miiri, Ala bɛ a bila.San 1957 Awirilikalo tile 20, Fuhrer kɛra mɔgɔfagala dɔ ka mɔgɔfagala ye a wolodon dɔrɔn na. Wa san bi wɔɔrɔ ni segin tigitigi la, kungo kɔnɔ fangatigi ka masaya tigɛra. Min ye diɲɛ bɛɛ lajɛlen minɛ, wa a tun b"a fɛ ka bin URSS kan tugun zuwɛnkalo tile 22.
  Nka i n"a fɔ an b"a ye n"a ye cogo min na, a ma ɲɛ...
  Hitler nɔnabila ye Schellenberg ye. Hermann Goering sara dɔrɔguta ni dumunikɛbaliya fɛ. Himmler binna maloya la, Hitler y"a dabila a la, o kɔfɛ, a y"a bɔ yen. Schellenberg ye Himmler nɔ bila ani a ye a nɔnabila jɔyɔrɔ sɔrɔ. Ka fara o kan, Hitler ye denw sɔrɔ kɔnɔbara basigilen fɛ. Nka u kɔrɔba tun ma se san tan ni naani ma fɔlɔ.
  O la, Furu bɔnsɔnw ma waati sɔrɔ ka ciyɛn ta. O cogo la, Hitler kɛra masakɛ ye, nka a tun tɛ ni masaya ye. Schellenberg ma a ja gɛlɛya ka Fuhrer denw faga, nka a y"u bɔ fanga la. Wa ale yɛrɛ Kɛra Fuhrer ni dictateur (jamanatigi) ye.
  Fanga-kɛlɛ in Kɛra sàn damadɔ kɔnɔ.
  Wa, san 1961 Mɛkalo tile fɔlɔ, o bɛɛ n"a ta, Nazi Alimanjamana ye URSS kɛlɛ. A ɲinina ka se ka sɔrɔ : dugukolo kelen - mansamara kelen !
  Wa, Schellenberg ka sɔrɔdasiw tun bɛ se ka Moskow minɛ hali bi. Soviyetiki sɔrɔdasiw tun ka dɔgɔ kojugu sɔrɔdasi minɛnw hakɛ n"u jogo la. URSS dugubaw minɛni ye kalo wɔɔrɔ Kɛ k'a sababu Kɛ yɔrɔjanbaw ye. Wa o kɔfɛ, partiw ka kɛlɛ in kɛra san tan wɛrɛ kɔnɔ.
  Nka, a ma mɛn, kow hakili sigira. Schellenberg ye politiki sirataama min tun bɛ hɔrɔnya kosɛbɛ, ani san 1981, Irisikaw bɛɛ ye jamanadenw ka jamanadenya sɔrɔ Reich sabanan na. Liberalisation (Hɔrɔnyali) taara ɲɛ dɔɔnin dɔɔnin. Schellenberg sara o kɔfɛ dɔrɔn. Wa fanga kɛlɛba dɔ daminɛna. O kɔfɛ, i n"a fɔ bɛnkan, masakɛya seginna a cogo kɔrɔ la ani Kaiser bɔnsɔn tilennen, Frederick IV, jiginna masasigilan kan. San 2001, jamanadenw ka lajɛba dɔ Kɛra min kɔnɔ, dugukolo-yɔrɔ sigibagaw bɛɛ ye jamanadenw ka jamanadenya Sɔrɔ ani ka josariyaw Blà ɲɔgɔn na cogo la. Wa san 2017, dankarili laban minnu tun bɛ Yahutuw ni Romɛkaw kan, olu bɔra yen.
  Jamana Sosiyalisimu waati sera a dan na. Nka, hadamadenya bɛ mansamara kelen kɔnɔ, fédéral ani masakɛ. A bɛ kɛnɛyako sɛgɛsɛgɛ.
  O kɔnɔ, bɛɛ bɛ kelen ye cogo la, wa Senat ni Bundestag bɛ yen, depitew bɛ sugandi yɔrɔ min na, Reich sabanan jamanaden bɛɛ fɛ. Wa u sanfɛ, Kaiser bɛ yen, Dugukolo-yɔrɔ bɛɛ masakɛ.
  Ɲɛnamaya, a bɛɛ lajɛlen na, a man jugu nafolomafɛnw ta fan fɛ. Kololi gɛlɛn, dɔnniya ni fɛɛrɛbɔ yiriwali ni Alemaɲi jɛkulu ɲumanba ye, o ye nɔ bɔ. Sɛnɛ ka ɲi kosɛbɛ, kɔngɔ tɛ yen, dumuni ka ca hali Afiriki faantan maraw la. Bɛɛ ni baara bɛ yen, bɛɛ bɛ sara ni pension sɔrɔ. Kalan ni furakɛli ye fu ye. O cogo kelen na, denmarayɔrɔw ni denmisɛnninw ka lakɔlisow fu. Dumuni musaka ye warijɛ ye, wa fɛn dilannenw bɛɛ sɔngɔw jɔlen don kabini san caman. Yɔrɔ bɛɛ, hali Afiriki kɔnɔ, siraw bɛ yen, a bɛ se ka fɔ ko bɛɛ bɛ ni so walima so danfaralen ye. Furuɲɔgɔn kura bɛɛ bɛ di o yɔrɔnin bɛɛ la, so saba ni kɔ bɛ sɔrɔ so kɔnɔ, fɛn bɛɛ bɛ min kɔnɔ. I bɛ se ka mobili walima fɛn o fɛn ta ni juru ye. Mɔgɔ caman yɛrɛ bɛ ni u yɛrɛ ka ɛlikopɛriw ye.
  Ɛntɛrinɛti bɛ baara la, telewisɔn ni ɔridinatɛri bɛ bɛɛ bolo, baarakɛdon ye sanga naani dɔrɔn ye. Spor yɔrɔ bɛɛ ye fu ye, wa i yɛrɛ bɛ wari sara walasa ka taa u la.
  U bɛ dɛmɛba di den kelen-kelen bɛɛ ma. Nafamafɛnw ni foroba bolifɛnw tɛ sara. Fɛn bɛɛ kɛra cogo la min labɛnna ka ɲɛ ani min labɛnna ka ɲɛ. Nbɛdaw saniyalen don, robo caman ni otomatiki caman bɔra kɛnɛ kan. Misali la, sigicogo. Sigarɛti dagalen don, hali ni dɔlɔ bɛ feere hali bi, wa biyɛri suguya caman bɛ ɲini ka kɛ fu ye. Denmisɛn minnu bɛ foroba dumunikɛyɔrɔ la, olu fana bɛ balo fu.
  Fɛn caman bɛ yen minnu bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ fu ani ɔridinatɛri so.
  Hadamadenw ka sigiyɔrɔw bɛ Kalo, Marisikalo, Venus, Mercure ani Jupiter kalow kan kaban.
  Mɔgɔw b"u labɛn ka pan ka taa dolow la. Fɛn caman dabɔra kaban.
  Kuma surun na, a kɛra ka ɲɛ kosɛbɛ fɛn bɛɛ lajɛlen na. Ani, kun tun t"a la ka baara kɛ ten.
  NI ZYUGANOV tun BƐNA JAGƆYA NI ƝƐNABƆLI ƝƐNABƆLI YE
  San 1999 Mɛkalo la, Zyuganov y"a latigɛ ko a tɛna sɔn Stepashin ka kandili ma, nka a bɛ taa kalataw la joona Duma kɔnɔ. Kominisiw n"u jɛɲɔgɔnw ye desizɔn jɛlen ta ka wote Stepashin kama. Ka fara o kan, u dusu tiɲɛna ani u bɔra u ka jɔyɔrɔw la gɔfɛrɛnaman kɔnɔ. O desizɔn sugu tun bɛna kɛ tariku kɔnɔ ni Zyuganov tun tɛ Troy so ye kominisiw ka kampo kɔnɔ, min ye numanfɛla hakilinaw tiɲɛ ani k"u tiɲɛ.
  Pariti kalataw fɔlɔw ye layidu ta ko nafa caman bɛna di kominisiw ma, o dɔ ye ka da ɲɔgɔndankɛlaw dɔgɔyali kan ani martyrs ja.
  Wa o y"a jira ko kominisiw tɛ nɔrɔ u sigiyɔrɔw la hali dɔɔnin, nka u bɛ sariyakolow sirataama kosɛbɛ.
  Siɲɛ filanan Yeltsin nana ni Stepashin ye tugun, o kɔfɛ a ye Aksenenko ta a siɲɛ sabanan na. Duma tun ma sɔn tugun, a minɛna k"a labɔ. Kalata kura tun bolodara ka kɛ sɛtanburukalo la.
  Pariti ka kuncɛbaya ye tariku taabolo Changé dɔɔnin. Yugoslavie bombe binkanni in mɛnna ka tɛmɛ o kan - i n"a fɔ Milosevic jigi tun bɛ dɛmɛ kan ka bɔ Irisi jamana na. Wa parlement (parlement) tiɲɛni ye sababu di opposition (tɔnsigi) ma ka se sɔrɔ.
  Kominisiw sera ka Yeltsin ka fanga bɔli bila wote la tugun.
  Wa tugun a kɛra surun dɔɔnin dɔrɔn ye, nin sen in na, wote fila dɔrɔn. Depitew tun bɛ hami depite kalataw gɛrɛgɛrɛli la, ani farati min bɛ tɛmɛsira la u kɔnɔ.
  Duma in tiɲɛna, Yeltsin ye Aksenenko min tun tɛ dɔn kosɛbɛ, o sigi minisiriɲɛmɔgɔ ye sariya fɛ.
  Kuma bɛɛ la, Zyuganov jigi tun b"a kan ko kalataw bɛna kɛ, o tun bɛnnen don. Jamanakuntigi banabagatɔ ni barika dɔgɔyalen ma taa sariyasunba sɔsɔ. Wa a ma farati la ka tɛmɛ a ka fanga kan ni kɛmɛsarada la fila ye. Primakov, k"a ye ko a ka jɛkulu ma waati sɔrɔ ka sigi sen kan ani k"a tɔgɔ sɛbɛn, a donna jɛɲɔgɔnya la ni kominisiw ye. Yabloko ni Liberal Democratic Party taara kalata la. Kelenya bloki ma waati sɔrɔ ka sigi sen kan, wa NDR barika dɔgɔyara.
  Kὲlɛcɛw ka binkanni fana bɛ Dagestan, ani lakanabagaw ka latigɛbaliya kalataw waati.
  Kominisiw ni Primakov ni Luzhkov ye sebaayaba sɔrɔ. U ye wote kɛmɛsarada la bi duuru ni duuru ni kɔ sɔrɔ. Filanan kɛra Yabloko bloki ye, o fana ye baara kɛ ka ɲɛ, a ye kɛmɛsarada la tan ni duuru sɔrɔ. A ma miiri min na, LDPR ye baara kɛ ka ɲɛ, a ye kɛmɛsarada la tan ni fila ni kɔ lajɛ. NDR ma se ka kɛmɛsarada la duuru barika sɔrɔ - dɛsɛ dafalen ! Zhirinovsky Kɛra Krεmlin dɛmɛbaa kelenpe ye Duma kɔnɔ. Tiɲɛ don, o ɲɔgɔndan tun barika ka dɔgɔ. Sariya kura in kɔnɔ, partiw ka kan k"u tɔgɔ sɛbɛn kokura san kelen ka kɔn kalataw ɲɛ, wa caman ma waati sɔrɔ.
  Parlement (jamanaba) tun bɛ fanga la tugun ni numanfɛ-kɛlɛcɛw ye, Yabloko fila bɛɛ tun bɛ ni manda kelen sigiyɔrɔw ye ani LDPR minnu tun bɛ mɔgɔ fitininw na.
  Wa tiɲɛ na, bɛnbaliya dɔ wulila... Jamana Duma ɲɛmaa sugandilen kɔfɛ, dannayabaliya wote dɔ tɛmɛna gɔfɛrɛnaman kan. Wa tugun kuma fɔra impeachment (jatigɛwale) kan. Nin sen in na, tila sabanan fila, a tun bɛna nɔgɔya ka lajɛ!
  Yeltsin, a kɛlen kɔ ka sigasiga, a y"a latigɛ ka minisiriɲɛmɔgɔ Primakov ni minisiriɲɛmɔgɔ kɔrɔ fɔlɔ Maslyukov segin ɲɛmɔgɔya la.
  Nɛgɛjuru-jɛkulu Sɔnna o ma, nka jamanakuntigi ka fanga Dɔgɔyara waati dɔɔnin. Wa foyi bɛ ɲini ka kɛ fo ka se kalata kura ma. O kɔfɛ, kumaɲɔgɔnya kɛlen kɔ jɛkulu kɔnɔ, a latigɛra ka Primakov sugandi jamanakuntigi ye. Luzhkov kɛra minisiriɲɛmɔgɔ ye. Ani Zyuganov ye sariyasunba ɲɛmɔgɔ ka jɔyɔrɔ sɔrɔ! O kɔrɔ ye ko Super Skipper! Kura in ko la, sariyasunba ladilanni yɛrɛ tun ka kan ka ta.
  U ye kɛlɛcɛw gɛn ka bɔ Dagestan. Nka u ma taa Tchechenia jamana na. Fasodenɲumanya kɛlɛ dɔ daminɛna yen. Irisi ye Maskhadov ni Kadyrov dɛmɛ, ka Basayev ni Raduev kɛlɛ.
  Primakov sera ka se sɔrɔ Irisi jamanakuntigi ka kalata la a ka ɲɔgɔndan fɔlɔ la. Nka, gɔfɛrɛnaman ye fanga wɛrɛw sɔrɔ. I n"a fɔ sariyasunba bolofara min bɛ kominisiw ka fanga kɔrɔ.
  Sɔrɔ yiriwali tora senna Irisi jamana na, petoroli ni gazi sɔngɔ wulila, ani iziniw lakununna.
  Amerikikaw, caman na i n"a fɔ a bɛ cogo min na tiɲɛ na, sɛtanburukalo tile 11 binkanni in kɔfɛ, u y"u sen don Afganistan jamana na, ka u yɛrɛ Dòn Irak jamana na. Primakov sugandira nɔgɔya la ka kɛ fanga filanan ye. Nka san 2008, a bɔnɛna a ka sigiyɔrɔ la minisiriɲɛmɔgɔ Yuri Luzhkov fɛ, min ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ.
  Jamanakuntigi kura tɛmɛna politiki kɔrɔ kan, n"o ye ka jɛɲɔgɔnya kɛ ni kominisiw ye. Zyuganov kɛra minisiriɲɛmɔgɔ ye.
  Waati dɔ kɔnɔ, jamana kɔkankow tun bɛ jɛɲɔgɔnya de kan ni Tlebi jamanaw ye ani teriya ni Sinuwa jamana ye. Yanukovych ka fanga barika bonyana Ukraine jamana na. O la, Luzhkov, a ni Putin tɛ kelen ye, a ye politiki dɔ kɛ min tun bɛ Ukraine dɛmɛ kosɛbɛ, wa a ye Slave jamanaw ka jɛɲɔgɔnya nafa bonya. Ukraine yɛrɛ Kɛra Euro-Asia Union (Erɔpu-Azi jamanaw ka tɔnba) dɔ ye 2016 sàn. Luzhkov ye san fila kɛ, ka a ka baara bila. Zyuganov labanna ka kɛ jamanakuntigi ye, a fana ye se sɔrɔ kalata la nɔgɔya la kosɛbɛ. Zhirinovsky y"a sen don a la a siɲɛ wolonwulanan na, o bɛɛ kɛra kabini san 1991, wa a ye bɔnɛ sɔrɔ tugun.
  2015 sàn 'kɔnɔ, Irisi jamana y'a Dòn kὲlɛ la Siri jamana kan, ka bombe (bɔnba) Dòn yen. Trump Nàna fanga la Ameriki jamana kan. Zyuganov, hali ni kominisi fɔlɔ tun bɛ yen, a taara a ka kalan tɛmɛnen na sɔrɔko la. Irisi, hali ni Irisi jamana ka kominisitɔn ka fanga kɔrɔlen, a tora sugu, demokarasi ani fangatigi danmadɔ jamana ye.
  Jɛɲɔgɔnya ni Tlebi jamanaw ye ani ɲɔgɔndan danmadɔ. Jɛɲɔgɔnya bɛ yen ni Ukraine ni Belarus, ani Kazakhstan ye, nka a fana ma surunya kojugu. 2020 sàn, Zyuganov Sugandira ka Kɛ fanga flanan ye. A ka c"a la, ka jaabi jigin dɔɔnin ɲɔgɔndan filanan da la. Wa Ukɛrɛni jamana na, Yanukovych bɔlen kɔ yen, Zelensky min ma sigi sen kan, o ye se sɔrɔ k"a sɔrɔ a ma miiri a la. Nazarbayev fana bɔra yen.
  Zyuganov ko ale tɛna sariyasunba Changé, wa a bɛna bɔ yen a ka fanga filanan kɔfɛ.
  O cogo la, Irisi jamana ka kominisitɔn ɲɛmaa sera hali bi ka Irisi jamana mara, k"a jagɛlɛya jira dɔɔnin. Ani, diɲɛ kɛra yɔrɔ ye min lafiyalen don ani min hakili sigilen don ka tɛmɛ tiɲɛ yɛrɛ kan.
  Putin ye jɔn ye? A ka baara kɛra cogo di? Primakov kɛlen kɔ minisiriɲɛmɔgɔ ye, Putin gɛnna ka bɔ baara la k"a sababu kɛ a surunyalen don Yeltsin la kojugu. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, k"a jalaki ko FSB ye kɛlɛcɛw ka binkanni in tiɲɛ Dagestan. Putin tora politiki la waati dɔ kɔnɔ. A bolila ka taa jamana Duma na, a ma se. O kɔ, a kɛra Sɛnt Pɛriburugu dugutigi ye.
  Nka o kɔfɛ, a ye politiki bila ka baara sɔrɔ sosiyete kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ ka lakana baarakɛyɔrɔ la. O la sa, mɔgɔ damadɔw hakili tun bɛ a la tugun.
  Zhirinovsky 2020 sàn na, a Taara jamanakuntigi-kalataw la a siɲɛ 8nan na, a Dɛsɛra tugun ni jaabi fitinin ye. Nka hali bì, fàn dɔ b'a fɛ jamana Duma na. Wa hali Zyuganov ye jeneraliba jɔyɔrɔ Di a ma 2020 sàn kalataw kɔ fɛ. Donald Trump ye kalafili in na, a ma miiri min na, a ye Demokaratiw ka kɛlɛɲɔgɔn kamalennin dɔ sɔrɔ. Merkel ye a ka baara bila joona. Wa Lukashenko ka kɛnɛyako juguyara kosɛbɛ.
  2021 sàn, Irisila sankolola-ɲininaw labanna ka Fɔ ka Taa Kalo la. Wa u ye darapo bilenman dɔ turu yen! Zyuganov ye Afonin Laseli k'a Kɛ a nɔnabila fɔlɔ ye. Ayiwa, a bɛɛ lajɛlen na, ɲɛnamaya jiginna ka kɛ sɛrɛkili ye tugun.
  I n"a fɔ an b"a Ye cogo min na, Irisi jamana binkanni ma Kɛ hali ni Putin tɛ. Wa yeelen ma wuli.
  
  
  
  
  
  
  NI MENSHIKOV tun bɛna NIKOLAI FAGƐ
  . O la, Zarist Irisi ye se sɔrɔ Crimea kɛlɛ la. Menshikov fagara marifa tununnen dɔ fɛ, ani sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔ dɔ min tun bɛ se kosɛbɛ, o y"a nɔ bila. O kɔrɔ ye ko kasaara dɔ kɛra ka tariku taabolo Changé.
  Makarov ni min bɛ ɲɔgɔn fɛ, o kɔkanna. Faransikaw ni tubabuw ye se sɔrɔ yɔrɔnin kelen. Wa Irisi jamana, a kɛlen kɔ ka kasodenw ni kupu camanba minɛ, a ye Crimée minɛ kokura.
  Türkiye ye se sɔrɔ Transcaucasia jamana kan. A ye Kars, Erzurum ani Armeni jamana bɛɛ lajɛlen di Irisi ma. Irisi sɔrɔdasiw ye Rumani minɛ. Nka, kun t"a la ka t"a fɛ ka kɛlɛ kɛ. Sultan ye hɛrɛ ɲini. O waati kelen na, Ɔtirisi ye Bosnie ni Herzegovine minɛ.
  Turkiw sɔnna ka yɛrɛmahɔrɔnya di Sɛrɛbi, Bulgari, Montenegro ani Rumani kɛra Risi ka fanga ye. O waati kelen na, Irisi fana ye Armeni minɛ: Kars, Erzerum, Tanrog, k"a ka nafolo bonya saheli fɛ.
  Yuruku-yuruku dɔw daminɛna Faransi ani jamanadenw cɛ kɛlɛ daminɛna, wa a ma se ka sɔrɔdasi ci tugun. Angletɛri fana bɔra o kɛlɛ in na. Sardine masaya fana barika dɔgɔyara. Ɔtirisi ye fanga sɔrɔ. A ma mɛn, Ɔtirisikaw ye Sardinia masaya minɛ, k"u ka fanga sabati Itali kan.
  Sɔɔni, Shamil minɛna, o ye kɛlɛ ban Kakase jamana na. Irisi ye hɛrɛ nafama Kɛ ni Sinuwa ye, ka jamana caman Bɔ a la ka Tɛmɛ tariku yɛrɛ kan, o la Irisi marifaw fanga tùn ka bon.
  Nikola fɔlɔ ma worodugu fan dɛmɛ kɛlɛ la min kɛra ni saheli ye. O kɔfɛ, a y"a latigɛ ka sahelidenw dɛmɛ ɲɔgɔn fɛ ni Angletɛri ye walasa k"u jɔyɔrɔ sabati Alaska.
  Irisi y"a daminɛ ka dugubaw ni kɛlɛbolow jɔ Ameriki jamana kɔnɔ. Hali nɛgɛso porozɛw tun bɛ yen ka taa Chukotka. Zar Nicholas ye fɛn caman ɲɛfɔ. Irisi sɔrɔdasiw ye Cɛma Azi minɛ. O masakɛ in sara san 1867. Ka Irisi to fanga la ani ka ɲɛtaa sɔrɔ. A denkɛ Alɛkisandiri ma jɔnya ban, nka a tora ka taa saheli fɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a ye sebaaya kɛlɛ kɛ ni Turki ye ani ka Kɔnstantinople minɛ Irisi jamana na. O kɔ, Mezopotami jamana.
  Kɛlɛ min kɛra ni Angletɛri ye tugun ani tubabu ka se sɔrɔli Azi jamanaw na. Alɛkisandiri filanan ye fanga ta dɔɔnin, k"a sɔrɔ a ma fɛn caman sɛmɛntiya, fo kiritigɛlaw, ani ka ɲɛnabɔli kɛcogo ɲɛ dɔɔnin.
  Jɔnya banbali ma tugu o kɔ abada. Nka Irisi ye Iran minɛ. Zar sara san mugan tigitigi Nikola fɔlɔ kɔfɛ san 1887. Alɛkisandiri sabanan ye fanga kɛ waati kunkurunnin dɔrɔn kɔnɔ, fo san 1894, nka a sera ka Ɛndujamana bɛɛ lajɛlen don Irisi jamana na. Wa Nicholas II y"a ka taama tɛmɛn ka taa Indochine, ani ka taa Sinuwa yɛrɛ.
  Kɛlɛ dɔ kɛra ni Zapɔn ye. Kuma bɛɛ la, a ye se sɔrɔ. Ani Sinuwa ni Ɛndujamana minɛni pewu. Ani doncogo fo ka se Ɔsitarali ma. Nka Erɔpu jamanaw na, ko kɛra cogo wɛrɛ la dɔɔnin.
  Ɔtirisi Mansamara ye Franse saheli fan minɛ. Wa o kɔfɛ, a ye Prusse kɛlɛ, ka Alimanjamana saheliyanfan minɛ. Ɔtirisi de Kɛra diɲɛ fangatigi ye. Faransi barika dɔgɔyara kosɛbɛ jamanadenw cɛ kɛlɛ fɛ. Prusse ma se ka fara ɲɔgɔn kan. Ɔtirisikaw labanna ka Prusse jamana bɛɛ minɛ k"a minɛ, ani Faransi kɔrɔnyanfan yɔrɔ dɔw fana. Mansamara belebele dɔ sigira sen kan min bonyalen don ka don Afiriki kɔnɔ. Sɔɔni Ɔtirisikaw fana ye Bɛliziki, Ɔland ani dugukolo caman minɛ Afiriki kɔnɔ. O kɔ, kɛlɛ dɔ kɛra Ɔtirisi ni Irisi cɛ ni Angletɛri ye. A labanna ni Afiriki tilali ye Ɔtirisikaw ni Risikaw cɛ.
  Mansamara Franz kɛra masakɛba ye tiɲɛ na, a tɛmɛna Napoléon Bonaparte kan, a kɛlen ka Afiriki tilancɛ ɲɔgɔn minɛ ani Erɔpu fanba. Faransi fana, a ma mɛn, a minɛna pewu, ka fara Ɛsipaɲi ni Pɔritigali kan. Ɔwɔ, fɛn bɛɛ taara ɲɛ, nka...
  Mansa Franz ciyɛntabaga tun b"a fɛ ka Sɛrɛbi jamana fara a yɛrɛ kan! Wa san 1920, kɛlɛba dɔ daminɛna Nicholas II ka Irisi jamana ni Ɔtirisi Mansamaraba cɛ.
  Erɔpu jamanaw bɛɛ bɛ Ɔtirisi fan fɛ. Ka fara Angletɛri kan, min barika man bon i n"a fɔ tariku lakika, ani Afiriki tilancɛ ɲɔgɔn. Ka fara o kan, Suwɛdi ye Irisi kɛlɛ. Ani Norvege ni Danemark minɛna masakɛ Franz ka fanga kɔrɔ.
  O tun ye gɛlɛya tilancɛ ye. Ameriki tora tilalen na ani fanga fitinin ye. Nka Angletɛri tun be Kanada ni Ɔtirisi mara hali bi. Wa kalo fla fɔlɔw kɛlen kɔ ka sigasiga, a fana donna kɛlɛ la Ɔtirisi fan fɛ.
  O la, kɛlɛba dɔ daminɛna. Ɔtirisi ni Angletɛri ye Irisi jamana kɛlɛ.
  Tiɲɛ don, Oleg Rybachenko bɛ yen yɛrɛ. Wa a bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ cɛfarin lakika min tɛ se ka biri.
  Cɛdennin bɛ marifa ci jamana wɛrɛw ka kɛlɛbolo la ni marifa ye, ka dɔnkili da ko:
  - Fasokanw ka dɔnkili bɛ dɔnkili da an dusukun na , .
  Mɔgɔ si tɛ yen min cɛ ka ɲi n"a ye diɲɛ bɛɛ kɔnɔ...
  Aw bɛ kɛlɛcɛ ka biɲɛ fililan digi ka ɲɛ - .
  Sa Ala ka Irisi dilen kosɔn!
  Wa a b"a yɛrɛ bugɔ, ka kɛlɛbolo dɔ tiɲɛ ni marifa ye min bɔra Erɔpu jamanaw bɛɛ la ani a yɔrɔ dɔ bɛ bɔ Afiriki.
  Wa cɛnin tɛ a yɛrɛ di a yɛrɛ ma. Yan, a bɛ grenade dɔ fili n"a senkɔni gansanw ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An tɛna an yɛrɛ di wa an tɛna an dabila !
  Wa, cɛnin bɛ marifa ci tugun min bɛ mɔgɔ faga ani ka tiɲɛni kɛ. A t"a fɛ k"a yɛrɛ di a jugu ma.
  A bɛ dɔnkili da a yɛrɛ ye ko:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali ! Hali waraba tɛ se ka se sɔrɔ!
  Cɛdennin ye cɛfarin sɛbɛ ye. A tɛ biri ani a tɛ se ka se sɔrɔ a kan. Knight of Faith! Hali ni o tɛ Krecɛn ye!
  Wa o cogo la, Ɔtirisi binkanni in kɔsegira.
  Ɔtirisikaw ni tubabuw bɛ ni tankiw ye, nka Irisi fana bɛ ni mastodonw ye.
  Nicholas II ka jamanaden hakɛ ka ca hali bi kosɛbɛ, n"i y"a jateminɛ ko koloniw bɛ yen. An ka Azi jamana bɛɛ lajɛ, Erɔpu kɔrɔnyanfan, Balkan jamana yɔrɔ dɔ, Afiriki tilancɛ ni kɔ.
  O la sa, Irisi ka fisa ni tɔw ye senna-sɔrɔdasi hakɛ la. Wa sɔrɔdasiw bɛ kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye kosɛbɛ...
  Ani Ɔtirisikaw ma se k"u yɛrɛ tanga ani u gɛnna ka segin Warsaw. O kɔfɛ, Irisi sɔrɔdasiw taara ɲɛfɛ ka taa Oder ani ka Prusse kɔrɔnyanfan minɛ. Galisi fana binna, ka fara Lvov kan. Przemysl tun lamininen don. Krakow hɔrɔnyara.
  O kɔ fɛ, a y"a Sɔrɔ Slavkaw t"a fɛ ka kὲlɛ Kɛ ni Risikaw ye wa u tùn b"u yɛrɛ Di jamaba la.
  Kɛlɛw y"a jira fana ko Irisi pankurun minnu ka nɔgɔn, minnu bɛ se kosɛbɛ, olu tun bɛ se ka baara kɛ ka tɛmɛ Alemaɲi pankurunw kan minnu ka gɛlɛn, minnu tun ka gɛlɛn. Wa, awiyɔn bolicogo la, a ka c"a la, Irisi min ye Zari ye, o fanga ka bon ni tubabu ni Ɔtirisikaw ka jogo ye cogo kelen na.
  Irisi sɔrɔdasiw y"u ka kɛlɛ daminɛ kokura u jɔlen kɔ. U ye jatedenw ni seko fila bɛɛ ta.
  Budapest laminina ani u y"a minɛ. Kɔgɔji la, Amiral Kolchak ye se sɔrɔ tubabu kan, ka Ɔsitarali minɛ. Dugukolo kan, Irisi sɔrɔdasiw ye Bɛrɛlin lamini ani k"a minɛ. Ani o kɔfɛ, Vienne.
  Ɔtirisi Mansamara fana tun bɛ ka dɛsɛ kɛlɛ la Afiriki kɔnɔ. Angilɛw ka kɛlɛbolo fana ye se sɔrɔ. Ɔwɔ, kow tun man di masakɛ Adolf ye.
  A y"a kunkolo nɔrɔ yɔrɔ jugu la ani a y"a daminɛ ka bɔnɛ pewu. A bɛ se ka o fanga sugu kɛlɛ cogo di?
  Vienne binkanni kɔfɛ, Ɔtirisikaw ka kɛlɛli kɛra fɛnba ye. Wa a ma mɛn, Irisikaw ye Erɔpu ni Afiriki jamana bɛɛ minɛ. O waati kelen na, binkanni dɔ daminɛna Kanada kan ka bɔ Alaska. Tubabu fana ye bɔnɛ sɔrɔ.
  Angletɛri y"a yɛrɛ sɔrɔ a yɔrɔ ka jan, wa a y"a ɲini ka sigi kɛnɛma gun kan.
  Nka a jɛlen don ko Irisi bɛna se sɔrɔ ni fiɲɛ-kɛlɛ daminɛni ye.
  Ani, a bɛ se ka fɔ ko a ye bɔnbu ci fɛn o fɛn tun bɛ dugukolo sanfɛ. Wa o kɔfɛ, jiginɛ-kɛlɛbolo dɔ jigira dugukolo kan, o min ye Angletɛri bila a yɛrɛ ma.
  O cogo la, kɔrɔn fan bɛɛ, ani Alaska ani Kanada, kɛra Irisi jamana ye.
  Kuma bɛɛ la, nin ye koba ye dɛ! Nikolai filanan ye lafiɲɛ dɔɔni dɔɔni, ka nafolomafɛnw sɛgɛsɛgɛ. Ameriki jamana tilalen don hali bi, wa a barika man bon kosɛbɛ, i n"a fɔ jamana tɔw minnu bɛ Irisi jamana kan.
  Saan 1937 la, Zar Nicolas II binna awiyɔn kɔnɔ. Masasigilan in ciyɛnna Alexei II fɛ. A tɛ i n"a fɔ maana lakika, ciyɛntala tun kɛnɛman don kosɛbɛ ani a tun nisɔndiyalen don. Wa 1941 sàn, a y'a Лini k'a bɛnbaw ma Se ka fɛn o fɛn Minɛ, a y'o bɛɛ Minɛ.
  Ni an y"a To dugukolo kan, Dugukolo bɛna Kɛ mansamara kelen ye kaban. Wa Irisi sɔrɔdasiw taara fɔlɔ Ameriki woroduguyanfan jamanaw na, ka sɔrɔ ka taa saheliyanfan jamanaw na. Ameriki jamana barika tun t"a la, a minɛna joona. Nka a kɛra ko Mɛkisiki se sɔrɔli nɔgɔyara. O kɔ, aw bɛ wuli ka taa sanfɛ. Kelen kelen-kelen, ka jamana kelen-kelen bɛɛ minɛ. Berezil jamana min ka bon ani min barika ka bon kosɛbɛ. Nka a ma se kalo kelen ma.
  Wa o cogo la u ye Ameriki Latin ni Zelande kura minɛ. Alesei Filanan donna tariku kɔnɔ iko Irisi ka se sɔrɔli bɛɛ dafabaga. Wa kaban san 1947, Irisi jamana ka sankolola-ɲininaw y"u sen Da Kalo kan. Ani san 1958 la, ka taa Marisikalo la! San 1961 ka taa Venus la. 1972 sàn na ka Taa Mɛkisiki la, ka Taa 1973 sàn na ka Taa Jupiter kalow la. San 1975, a si tun ye san 71 ye, Alexy II sara. A tɔgɔ dara ko Finisher. A denkɛ Nikolas III kɛra masakɛ ye. 1980 sàn, hadamaden Dònna Tle-yɔrɔ-yɔrɔ laban na, min ka jan kosɛbɛ - Pluton. Nicholas III ma mɛn kojugu. A sara san 1985. A denkɛ Alɛkisandiri naaninan wulila masasigilan kan. Masakɛ kamalennin dɔ, a si bɛ san mugan ni wolonwula ɲɔgɔn bɔ. Wa masakɛ ye yamaruya Di k'u k'u Labɛn ka Tɛmɛ Tle-yɔrɔ kan. Ani u y"a daminɛ ka dolow kurunw ni foton misiri dɔ dilan. Wa a laban na, san 2017, dolow ni ɲɔgɔn cɛ taama fɔlɔ daminɛna.
  
  TSAR NICHOLAS II YE PRESIDENT PUTIN KA ƝƐNABƆLI YE
  Sɛbɛnnikɛla tɔgɔba ani poyikɛla Oleg Rybachenko y"a ye ko fɛn dɔ bɛ diɲɛ kɔnɔ. Hadamadenw bɛ to ka tila-tila i n"a fɔ a tun bɛ cogo min na. Jamana minnu bɛ dugukolo kan, olu hakɛ bɛ ka caya dɔrɔn. Wa ni mɔgɔ o mɔgɔ ye fanga sɔrɔ, o ye Sinuwa jamana dɔrɔn de ye min ye totalitari ye, min ye fangatigi ye. Wa Irisi, Vladimir Putin ka fanga bannen kɔfɛ, a y"a yɛrɛ Dòn gɛlɛya juguba dɔ la. Kɛlɛ min bɛ Kawukasi jamana na, o bɛ ka juguya tugun, numanfɛmɔgɔw ni fasodenɲumanw bɛ ka muruti. Sɔrɔko bɛ ka dɔgɔya tugun ani kojugubakɛlaw bɛ ka caya. Ani Irisi jamana b"a daminɛ ka tiɲɛ.
  Hali n"a ka seko kabakoma kɛra, Vladimir Putin ma se abada ka politikitɔn barikama, sabatilen, walima sɔrɔko sabatilen ni yiriwali teliya la. Sosiyete ni siyaw ni ɲɔgɔn cɛ gɛlɛya caman ma ɲɛnabɔ. Chance min man ca, o y"a to Putin ye ɲɛtaa cogoya mara. Nka a taara dɔrɔn, kurukuru minnu ma kɛnɛya, olu bɛɛ dabɔra yɔrɔnin kelen.
  Ka fara o kan, nukliyɛri kɛlɛ bagabagali bɛ ka na! Diɲɛ bɛ ɲagami kɔnɔ, Irisi bɛ ka taa jamanadenw cɛ kɛlɛba dɔ la! O ka kan ka ɲɛnabɔ joona.
  Cɛdennin y"a kalan gafe dɔ kɔnɔ ko i bɛ se ka mɔgɔw ka siniɲɛsigi Changer, k"a yɔrɔw Changé! Wa, jinɛ barikama kelen bɛ yen min bɛ se k"o kɛ mɔgɔ o mɔgɔ la.
  O la, mun na an tɛ Putin ni Nikola II ka seko ni dɔnko kɔsegin?
  Ka fara o kan, ni Nicholas II ye ɲɛtaa kabakoma sɔrɔ i n"a fɔ Putin, o tuma na, tariku taabolo bɛna Changé. Wa san kɛmɛ mugan ni kelennan na, Romanovw bɛna mara kɛ Irisi jamana na. O kɔrɔ ye ko Putin mago tɛna Kɛ "sàn na. Walima a dɔgɔyalenba la, Irisi ye Putin ka seko sɔrɔ.
  Wa san kɛmɛ mugannan na, Zaris ka Irisi jamana ka seko mago bɛ kosɛbɛ.
  Sɛbɛnnikɛla tɔgɔba in y"a latigɛ ka taa jinɛmuso in fɛ. A nisondiyalen don, a ka ladɛrɛsi tun bɛ ɛntɛrinɛti kan, wa hakililata yiriwalen y"a fɔ sɛbɛnnikɛla ni poyikɛla ye ko ale tɛ jatigɛwalekɛla ye fewu.
  Tiɲɛ na, jinɛ tɛ ko nɔgɔn ye. A sigilen bɛ soba dɔ kɔnɔ Moskow, wa a bɛ i ko a bɛ san mugan ɲɔgɔn bɔ, hali n"a bɛ ka ɲɛtaa fɔ kabini Soviyetiki waati. I bɛ se ka npogotigi banbali ye o yɔrɔnin bɛɛ la ni kunsigi kurulen nɛrɛma ye - a ye fɛn ye min tɛ se ka fɔ!
  Oleg Rybachenko y"a ɲininka ko:
  - Ka kɛwale ɲuman kɛ ! Vladimir Putin ni Nicholas II ka seko caman Changer!
  Gypsy sungurunnin badaa-badaa ye Oleg Rybachenko filɛ k"a jaabi ko:
  - A ka ɲi ko i tɛ egoist ye wa i bɛna i dabila i yɛrɛ tɛ, nka Irisi jamana de kosɔn ! Wa a ka fisa yɛrɛ ko fanga caman bɛ i bolo ani miirili min ɲɔgɔn ma deli ka kɛ, min tɛ se ka da a la, min ka bon ni hadamaden ta ye!
  Jipsi ye ɲɛji cɛ ka t"a fɛ ko:
  - Tariku caman cili tɛ nɔgɔya hali ne bolo ! Nka e, min ye diɲɛ kɔnɔ miiriyajugu barikama ni nafolotigiba tigi ye, i bɛ se ka ne dɛmɛ!
  Oleg Rybachenko y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - n labɛnnen don fɛn o fɛn kama ! Ani, ne bɛna fɛn o fɛn ɲini, ne bɛna o dafa!
  Jipsi kamalennin y"a kunkolo wuli k"a fɔ ko:
  -Ne bɛna i kɛ cɛden ye min si bɛ san tan ni fila ɲɔgɔn bɔ, i bɛna bonya dɔɔnin dɔɔnin kosɛbɛ, wa i tɛna kɔrɔbaya abada ka tɛmɛ tan ni naani kan farikolo la. Ne na i bila diɲɛ dɔ la min bɛ taa ɲɔgɔn fɛ, i bɛna kɛ jɔn ye fɔlɔ yɔrɔ min na!
  Oleg Rybachenko y"a fɔ a ka bɛnkan kɔnɔ ko:
  - N labɛnnen don !
  Jipsi ye a kunkolo wuli ka taa a fɛ ko:
  - I bɛna kɛ ka fɛn dilannen kabakurun kɔnɔntɔn sɔrɔ n ye : nɛrɛ, fin, bilen, orangi, jɛman, jɛman, bulu, indigo, violet. Wa o kɔfɛ, fɛn tannan ye Koshchei ka masafugulan ye!
  A ka gɛlɛn, nka i bɛna kɛ ni cɛden kɛlɛcɛ farikolo ye min ye denmisɛn ye badaa, min bɛ teliya, min barika ka bon, min bɛ se ka muɲu. Ani ka fara hakili danmadɔ kan ani miirili nilifɛn kabakoma dɔ kan. Sɔɔni walima sɔɔni, i bɛna fɛnkɔrɔw lajɛ ka segin i ka diɲɛ kɔnɔ. Wa fo abada i bɛna kɛ cɛden barikama ni teliya kabakoma dɔ farikolo la min si bɛ san tan ni naani ɲɔgɔn na, wa a tɛna se ka kɛ k"i faga. O kɔrɔ ye ko i bɛna sayabaliya fana sɔrɔ i n"a fɔ sara!
  Oleg Rybachenko y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma:
  - Mɔgɔ bɛ se ka sugo dɔrɔn de kɛ nin ko in na !
  Lagbɛri kamalennin min bɛ yen badaa-badaa, o y"a jira ko:
  - Nka fɛnɲɛnɛma tan ye ne ta ye, ne ta dɔrɔn de don ! U bɛna fanga di ne ma fo i ka kan ni sayabaliya ye ka tɛmɛ! O cɛma, ne bɛna i sunɔgɔ, i na kunun i ko jɔnkɛ kabakurunbɔyɔrɔw la. Wa o kɔfɛ, i ka hakilitigiya bɛna a fɔ i ye i bɛ se ka bɔ nin ko in na cogo min na!
  N"i jiginna, n bɛ se ka jamanakuntigi Putin ni Zar Nikolas II ka siniɲɛsigi, u ka seko ni u ka nafolo caman Changé. Aw bɛna fɛnkɔrɔw lajɛ diɲɛ suguya wɛrɛw la ne ye, wa o cɛma, kabini san kɛmɛ mugannan daminɛ na, Irisi tariku bɛna taa cogo wɛrɛ la. O kɔrɔ ye ko hali n"i m"o fɛnw lajɛ - kabakurun kɔnɔntɔn ani Koshchei ka masafugulan, Irisi jamana ka Zar Nikolas II bɛna seko sɔrɔ hali bi, ka siniɲɛsigi, ani Irisi jamanakuntigi Vladimir Vladimirovich Putin ka seko sɔrɔ !
  Oleg Rybachenko ye nisɔndiyaba jira ani k"a jaabi ko:
  -Nin ka ɲi ! Diɲɛ kura kɔnɔ, ne hakili bɛna sigi ko tariku taabolo labanna ka Changé ka ɲɛ! Wa ko Irisi bɛna se ka sigida labɛn kokura diɲɛ fan bɛɛ la, ka kɛ jamana ye min bɛ fanga sɔrɔ! Ani hegemon dafalen dɔ!
  Gypsy kamalennin banbali ye yamaruya di ko:
  - Aw ka aw da sofa kan !
  Oleg Rybachenko y"a da.
  Npogotiginin min ye sunguru ye, o y"a fɔ ko:
  - Sisan sunɔgɔ ! I bɛna kunun diɲɛ wɛrɛ kɔnɔ.
  Oleg Rybachenko ɲɛw datugulen don, a bɛ ɲini ka sunɔgɔ o yɔrɔnin bɛɛ la.
  Jipsi ye fɛn minnu mara ka kɔn o ɲɛ, olu bɔ minɛnw kɔnɔ, ka fura in labɛnni daminɛ. A ye gazi da daga min tun labɛnna ka kɔn o kɔrɔ walasa ka subagaya kɛ. A y'a daminɛ ka fɛn suguya caman fili yen, ka siginidenw kɛ. O waati kelen na, sunguru banbali ye kartiw bɔ a ka bɔrɛ kɔnɔ ka dɔnkili da ko:
  - Oh, fate, fate, Nikolai dɛmɛ ! Aw ka hɛrɛ sɔrɔ Putin fɛ, aw ka na Zar Romanov fɛ!
  A to Romanov ka se sɔrɔ
  Sariyaw i n'a fɔ Genghis Khan...
  A ka na ni hɛrɛ ye aw ye,
  Putin ye kado dɔ sonya!
    
  A ka fisa Irisi jamana ma
  Nicolas le Tsar belebele...
  Genghis Khan bɛna kɛ nɛnɛ ye
  Aw ka kɛ i n"a fɔ Vladimir Putin!
  Kɔlɔn y"a daminɛ ka tobi, fura in y"a daminɛ ka bugun a kɔnɔ. Jipsy ye kartiw labɛn, ka siginiden kɛ ka deki fili sisi tobilen kɔnɔ... Flash super-bright flashed, i n"a fɔ a bɔra foto blitzes ba kelen na. Oleg Rybachenko min tun bɛ sunɔgɔ la, o tununna... Wa o kɔfɛ, yeelen bɔlen kɔfɛ, daga fana tununna.
  Lagbɛrikɛla ŋana y"a ka siginiden kɛ yɔrɔ min na, o boonba min tun ka bon, o kɛra yɔrɔ lankolon ye, wa a tun ma sumaya!
  Badaa-badaa kamalennin jatɔmuso ko:
  - Kɔsɛbɛ! N ye tariku taabolo Changé ani a ka nɛnɛ! Wa ni nin idealiste in ye chance sɔrɔ ani ka artifacts lajɛ, o tuma na, ne bɛna kɛ fangatigi ye fo Sitanɛ yɛrɛ bɛna ne keleya!
  Ani, jinɛmuso min ye jinɛmuso ye, o tun bɛ manamana ni emerald ɲɛw ye!
  Wa kabako dɔ kɛra!
  Fɛn min tun bɛ Nicholas II makɔnɔ tiɲɛ na... Tiɲɛ na, fɛn caman Changé. Joli-kɛlɛ si ma Kɛ masafugulan-sigi waati la. Wa, dɔ farala Sinuwa jamana kan, o ɲɛnabɔra. Kɛlɛ min kɛra ni Zapɔn ye, o kɛra tiɲɛ na. O tun ye ko ye min tun tɛ se ka bali tariku kɔnɔ. A jɛlen don ko waraba min bɛ samuraw ɲɛda la, o tun ka kan ka marifa bɔ a la ka tiɲɛ. Wa, boli si tɛ yen ka bɔ o la. Aw tɛ se ka farati to aw ka dancɛw kan.
  Japon de ye kɛlɛ daminɛ fɔlɔ, nka a ka cɛsiri ka binkanni kɛ Risi kurunw kan, o ma ɲɛ. Irisikaw ma tiɲɛniba sɔrɔ, wa Tile bɔlen jamana tiɲɛnikɛla tan ni fila binna.
  "Varyag" fana sera ka boli ka bɔ lamini na. O kɛra ɲɛtaa ba ye. Wa Amiral Makarov sera kɔgɔji la joona, an k"an ka Zapɔnkaw halaki. Ani jenerali Kuropatkin ye samuraiw kɛlɛ dugukolo kan ani ka Kore jamana bɛɛ minɛ pewu.
  Ani hali Zar Nicholas II ye desizɔn dɔ ta: a tun ka kan ka to lakana la Zapɔn fɛ fo abada! Nka i n"a fɔ? Ɔwɔ, sɔrɔdasiw jigin ani k"u bɛɛ fara Irisi jamana kan i n"a fɔ mara.
  Wa o kɔfɛ, kɛlɛba dɔ kɛra kɔgɔjida la, Japon kurunba labanna ka ban yɔrɔ min na Amiral Makarov fɛ.
  Npogotigi naani fana y"u sen don o kɛlɛ la! Sennasanbara ani bikini kɔnɔ!
  Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana ye baara kɛ ni u ye. Cɛɲi naani minnu, u bɛ saberw wuli, u bɛ don samurai kurunba kɔnɔ.
  Natasha ye Zapɔnkaw tigɛ ka pɛrɛn ko:
  - I bɛna nɔgɔ , ɲɛ jɛman !
  Zoya ye samurai wɛrɛ tigɛ k'a kɔlɔsi ko:
  - Wa i ɲɛw ye safinɛ ye !
  Natasha, min ye mansin ɲɛminɛ, o y"a jira ko:
  - Tiɲɛ don ɔwɔ ! Tiɲɛ don ko ɔwɔ!
  Wa o kɔfɛ, Aurora y"a ta tugun k"a ka Zapɔnkaw gosi u dawolo la n"a sennasanbara jɛlen ye. A y'a dawolo kari ka pɛrɛn:
  - Hura ka ɲɛsin Fasokanw ma !
  Svetlana y"a ta, ka samurai kunkolo tigɛ k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Ka ɲɛsin Zar Nicolas II ma !
  Ɔwɔ, tiɲɛ don, caman bɛ bɔ ɲɛnajɛ de la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Amiral Makarov tora ɲɛnamaya la. Wa a kɛra Ushakov filanan ye. A bɛ ci fɔ ni seko ye cogo min na. Ale yɛrɛ bɛ mobili cruiser kɔnɔ, a bɛ se ka to ka fɛn bɛɛ kɛ. Wa Zapɔnkaw, minnu, a sira fɛ, nafaba tun t"u la marifaw la, u bugɔra tilayɔrɔw la ani fɛɛrɛko siratigɛ la.
  Jenerali walima kɔgɔjidala sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔ ka seko bɛ tɛmɛ jatebɔ nafa fitinin kan.
  Ka fara o kan, o waati la, Zapɔnkaw tun barika tun ka dɔgɔ. O la, Makarov y"u kari. A bɛ kɛlɛ gɛrɛgɛrɛ wajibiya, yɔrɔ min na Irisi kurun minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔlenw ye, olu barika ka bon kosɛbɛ.
  Wa Zapɔnkaw ye se sɔrɔ. Wa npogotigininw ye samurai kurun wɛrɛ minɛ. Ani o kan, zarist mansamara ka darapo bɛ pan!
  Zapɔnkaw ye mun ye? Yala i tɛ se kosɛbɛ ɲɛnajɛ la wa? Nicholas II ye Vladimir Putin ka seko sɔrɔ ani fɛn bɛɛ taara ɲɛ a ye kosɛbɛ !
  Npogotigininw dun? Bikini cɛɲi naani minnu bɛ bikini kɔnɔ, olu ye Rodnover jatɔw ye minnu y"a latigɛ ka kɛlɛ kɛ masakɛ ye, hali n"a ka c"a la, u ni nin diɲɛ in tɛ ɲɔgɔn ta.
  Nka o cogo la, a ka kan ka Irisi jamanadenw dɛmɛ. Wa o sababu Bɔra Putin ka seko la. A tun tɛna Crimée minɛ abada n"a ma marifa ci, n"a tun tɛ o jatɔmuso naani kelenw ye. U ye dɛmɛ don walasa kabako dɔ ka kɛ. Nka ni Irisi tun ka kan ka Crimée bɔ balimaya mɔgɔw bolo, o ye ɲininkali ye hali bi. Nka ka Sinuwa fara Irisi Mansamara kan, o ye hakilina ɲumanba ye! Miiri k"a filɛ Irisi Zar bɛna kɛ ni jamanaden hakɛ min ye - a bɛ se ka diɲɛ bɛɛ tiɲɛ!
  Kuma surun na, npogotiginin minnu bɛ yan, olu t"u ka waati tiɲɛ. Wa kaban kɛlɛkurun kura in bɛ ka wuli.
  Wa a minɛna tugun. Wa sabara minnu bɛ cɛɲiw bolo, olu bɛ yeelen bɔ dɔrɔn, wa u bɛ nɔgɔ kosɛbɛ. Wa o la sa, Zapɔnkaw caman tun ɲagaminen don.
  Kὲlɛ min Kɛra kɔgɔji la, o Banna ni Zapɔn ka kὲlɛcɛ-kulu ka bɔgɔbɔgɔ laban ye ani ka Amiral Togo Minɛ.
  Jiginni daminɛna. Wapuriw ni bolifɛnw tun man ca. Wa u tun bɛ baara kɛ ni kurun janw ye, k"u ta kurunba ni kɛlɛkurunw kɔnɔ, ka fɛn caman wɛrɛw kɛ. Zar ye yamaruya di ko jagokɛlaw ka kurunba ka baara kɛ jigintuma na.
  Irisi sɔrɔdasiw ye samuraiw ka binkanniw gosi minnu y"a ɲini k"u fili ka bɔ bɔrɔ kan. Nka zaris ka kɛlɛbolo y"u bolo kɔrɔta ni jagɛlɛya ye. Wa, binkanniba in kɔsegira ni bɔnɛba ye.
  Binkanni in senfɛ, jatɔmuso npogotigininw ye tigɛ kɛ ni sabɛrɛw ye, ka grenadew ci jugu ma n"u sennasanbaraw ye.
  Siga t"a la, u bɛ yɔrɔw la minnu farati ka bon kosɛbɛ. Ani u ye marifaci daminɛ cogo min na. Marifa bɛɛ bɛ laɲini kan.
  Natasha ye marifa ci, ka grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Mɔgɔ si tɛ nɛnɛ ka tɛmɛ ne kan !
  Zoya, ka marifa ci, a ye saya nilifɛn fili n"a senkɔni gansanw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Zar Nicolas II ma !
  Aurora, min tun bɛ ka taa a fɛ ka marifa ci ka bɔ marifaw la ani ka pan san fɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a fɔ ko:
  - Ka ɲɛsin Rus' belebele ma!
  Svetlana, min tora ka jugu bugɔ, o y"a fɔ ni fanga ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, ka grenade fili n"a sennasanbara jɛlen ye:
  - Masakɛ ka mansamara kama !
  Kɛlɛcɛw tora ka bugɔli kɛ ani ka jiri tigɛ. O fanga bɔgɔbɔgɔli sugu b"u la. U bɛ marifa ci u yɛrɛ la ka samura minnu bɛ taa ɲɛ, olu halaki.
  Zapɔnkaw ba caman, ba tan ni tan fagara a fɛ kaban.
  Wa samurai minnu ye se sɔrɔ, olu bɛ boli... Npogotigininw bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ u kama.
  Ani Risikaw bɛ ka samurai tigɛ ni bayonɛti ye...
  Binkanni in bɛ kɔsegin. Ani Irisi sɔrɔdasi kuraw bɛ jigin kɔgɔjida la. Bɔrɔba in bɛ ka bonya. Tiɲɛ don, a man jugu Zaris mansamara ma. Se sɔrɔli kelen kɔfɛ. Wa Amiral Makarov fana bɛna dɛmɛ don a ka marifaw la. Zapɔnkaw ka bɔgɔbɔgɔli.
  Wa sisan, Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka taa Zapɔn jamana fan bɛɛ la kaban. Wa u ka jikuruw tɛ Se ka Dabila. U ye jugu tigɛtigɛ ka u sɔgɔ ni bayonɛti ye.
  Natasha, ka bin samurai kan k"u tigɛ ni saberw ye, a bɛ dɔnkili da ko:
  - waraba finmanw bɛ ka wuli ! O dɔrɔn de la, boli bɛna kisi!
  Ani, a bɛ grenade fili cogo min na n"a senkɔniw ye!
  Zoya bɛ dɔnkili da ka fara binkanni jugu kan. Ani fana ka fili n"a sennasanbara ye, fɛn min ɲɔgɔn tɛ, min bɛ mɔgɔ faga:
  -Barikantanw bɛ sa, u bɛ faga ! Sogo senuma lakanani!
  Agustin, min bɛ marifa ci jugu la, ka tigɛ ni saberw ye, ka grenadew fili n"a senkɔni gansanw ye, a bɛ pɛrɛn:
  - Kɛlɛ bɛ senna kungo falen kɔnɔ , bagabagali bɛ ka bɔ yɔrɔ bɛɛ !
  Svetlana, min ye marifa ci ani ka saya nilifɛnw fili n"a sennasanbara ye, o y"a ta k"a pɛrɛn:
  - Nka an bɛ se sɔrɔ jugu kan tuma bɛɛ ! Wolo finmanw bɛ foli kɛ cɛfarinw ye!
  Npogotiginin minnu bɛ dɔnkilida la, ka jugu halaki, olu bɛ dɔnkili da, ka marifa fagalenw fili ni u sennasanbaraw ye.
  - Kɛlɛ senuma dɔ kɔnɔ ! O bɛna kɛ an ka se sɔrɔli ye! Impérial ka darapo ɲɛfɛ! Bonya ka kɛ cɛfarin binnatɔ ye!
  Wa tugun npogotigininw bɛ marifa ci ka dɔnkili da ni kulekan ye min bɛ mɔgɔ tulo tigɛ:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali ! Mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan! Wolo finmanw bɛ juguw sɔgɔsɔgɔ! Wolo finmanw - foli bɛ kɛ cɛfarinw ye !
  Npogotigininw bɛ taama ka boli... Wa Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka taa Tokyo fan fɛ. Wa Zapɔnkaw bɛ ka u yɛrɛ faga, wa u bɛ ka tigɛ ka jigin. Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka wuli. Ani se sɔrɔli kelen-kelen bɛɛ kɔfɛ.
  Tsar Nicholas ye chance ticket dɔ bɔ tiɲɛ na. Irisi sɔrɔdasiw y"a daminɛ kaban ka Japon faaba minɛ. Wa o bɛɛ ka bon kosɛbɛ.
  Yan npogotigininw, tiɲɛ na, u bɛ bɛɛ ɲɛfɛ wa u ka degun n"u ka nafabɔw bɛ sanfɛ kosɛbɛ.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"u bɛ grenadew fili ni sennasanbaraw ye. A ka c"a la, o bɛ kɛ sababu ye ka samuraiw kabakoya ani ka siran.
  Nka yan, u bɛ ka Yɛlɛn Zapɔn faaba kogo kan. U bɛ mɔgɔw ni sow tigɛtigɛ ka kɛ kaba ye. U y"u juguw mugumugu ka u tigɛtigɛ. Npogotigininw bɛ na, u bɛ ka pɛrɛn ka ŋɛɲɛ! Wa n"u ka sennasanbara gansanw ye u b"i gosi i dawolo la. Zapɔnkaw bɛ ka pan ka wuli. U bɛ bin u yɛrɛw ka jiriw kan.
  Ani kɛlɛcɛw b"u ka nɛgɛw wuli ni fanga ye ka tɛmɛ o kan.
  Wa samurai bɛ dɛsɛ sɔrɔ dɛsɛ kɔfɛ. O la sa, Irisi sɔrɔdasiw ye Tokyo minɛ.
  Mikado bolila siranya fɛ, nka a tɛ se ka dogo yɔrɔ si. Wa o cogo la, npogotigininw y"a minɛ kaso la k"a siri!
  Sebaayaba sɔrɔla! Japon masakɛ ye a bolonɔ bila a ka fanga bilali la Nicholas II nɔfɛ. Irisi Zar tɔgɔ janyalen don kosɛbɛ. Kore, Mongolia, Manchuria, Kuril gunw, Tayiwani ani Japon yɛrɛ kɛra Risi maraw ye. Hali ni Japon ka yɛrɛmahɔrɔnya ka dɔgɔ, a dan ye. Nka a ka masakɛ ye Irisila ye, zari min ye yɛrɛmahɔrɔnya ye!
  Nikolas II tora masakɛ dafalen ye, dan tɛ foyi la. Ale de ye Zar Autocratique ye!
  Wa sisan fana Japon masakɛ, Irisi jɛman, Bogdykhan, Khan, Kagan, ani o ɲɔgɔnnaw, o ɲɔgɔnnaw, o ɲɔgɔnnaw...
  Ɔwɔ, ka tɛmɛn chance kan. A kɔlɔsi ko chance de y"a to Putin ye se sɔrɔ kosɛbɛ! San kɛmɛ mugan ni kelennan, bɔnɛ ye a sɔrɔ, a ma bɛn kosɛbɛ minɛni ma!
  Nafa jumɛn bɛ Irisi jamana na, n"o ye ko Putin jugu McCain sara ni kunkolo kansɛri ye? Tiɲɛ don, ɲɛnajɛ ye koba ye, i tɛ se k"a miiri hali k"a dabɔ a kama - i jugu ka sa nin saya jugu ni saya man di ten !
  Nka segin kɛrɛnkɛrɛnnen min bɛ Irisi jamana na, o ye zeru ye.
  Nka Nikolas II fɛ, Putin ka o seko ni a ka seko sugu jiginna ka kɛ jamana ka tɔnɔba ye. Nka tiɲɛ na, mun na nafolo ka kan ka nilifɛnw di Putin ma? Ayiwa, ka bɔ a la ko Sobchak sara o waati sugu la, wa a tun man kan ka sariyasunba kiritigɛso ɲɛmɔgɔ jɔyɔrɔ di a ma, o ka ɲi Irisi jamana ma cogo di?
  Ani, Tsar Nicholas II min bɛ All Rus" la, o ye mɔgɔ ye min tɛ se ka fɔ. A dabɔra cogo min na, o sebaayaba sugu kɔfɛ, a ka fanga n"a ka kuntigiya barika bonyana. O kɔrɔ ye ko bɛrɛbɛnni dɔw bɛ se ka kɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ kɔnɔ! A to faamaw ka muso naani sɔrɔ, i n"a fɔ silamɛya la. Ani fana ka muso filanan ka jo di sɔrɔdasiw ma, k"o kɛ u ka wale ɲumanw ni u ka baara kantigiya sara ye.
  Reform ɲuman! Ikomi diinɛ wɛrɛw mɔgɔw ni dunanw hakɛ cayara mansamara kɔnɔ, o tuma na, Irisikaw hakɛ ka kan ka caya. Ani a bɛ se ka kɛ cogo di? Siya wɛrɛw musow ka musakaw la. O bɛɛ kɔfɛ, ni Irisila dɔ ye Sinuwa muso saba ta ka kɛ muso ye, o tuma na fɛ, a bɛna den sɔrɔ u fɛ, wa o denw bɛna kɛ jɔn ye ka kɛɲɛ ni jamana ye?
  Tiɲɛ don, Risikan bɛ n fa fan fɛ! Wa o ye koba ye dɛ! Nicholas II, min tun bɛ ni hakili ye min bɛ taa ɲɛ, o tun ye diinɛko ye a ɲɛda la ka tɛmɛ a ni kan. Wa tiɲɛ na, a ye diinɛ bila jamana ka baara la, wa a ma kɛ a kɔfɛ!
  O cogo la, Nicolas II y"a ka fanga barika bonya mɔgɔba dɔw cɛma. Cɛw tun b"a fɛ o ka kɛ kabini tuma jan. Wa a ye dugu kɔkanna Russification teliya.
  Ayiwa, sarakalasebagaw fana tun t"a fɛ. Ka fara o kan, dannaya barika dɔgɔyara san kɛmɛ mugannan na. Ani diinɛ tun bɛ baara kɛ masakɛ ye, a tun dalen tɛ Ala la tiɲɛ na!
  Wa sɔrɔdasiw ka sebaayaw y"a to Nicholas diyara jama ye, wa ale min delila fangatigiya la, a tun t"a fɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la fɛn ka Changé. Irisikaw tun tɛ fanga wɛrɛ dɔn abada!
  Wa sɔrɔko bɛ ka yiriwa, sara bɛ ka bonya. San o san, dɔ bɛ fara o kan kɛmɛsarada la tan. Tiɲɛ na, mun na fɛn bɛ Changé?
  San 1913, Zar Nicholas, Romanovw ka san kɛmɛ sabanan na, a ye baarakɛdon dɔgɔya siɲɛ kelen kokura ka se lɛri 10,5 ma, ani sibiridonw ni donw ka kɔn seli ɲɛ, hali ka se lɛri 8 ma. Dɔgɔkun labanw ni seliw hakɛ fana cayara. A daminɛna ka seli kɛ i n"a fɔ lafiɲɛ don ani Zapɔn ka yɛrɛdi don. Ani masakɛ ka wolodon, ani masamuso wolodon, ani masafugulan don.
  A y"a sɔrɔ kɔfɛ ko masasigilan ciyɛntabaga ye jolidɛsɛbana sɔrɔ, Zar Nicholas y"a yɛrɛ muso filanan ta. O cogo la, masasigilan sigili ko ɲɛnabɔra.
  Nka kɛlɛba dɔ tun be surunya. Alimanjamana tun ye siko kɛ ka diɲɛ cogoya kura. Nka, zarist Irisi tun labɛnnen don kɛlɛ kama.
  San 1910, Risikaw ye Pekin minɛ ani k"u ka mansamara bonya. Angletɛri sɔnna o ma walasa ka jɛɲɔgɔnya kɛ Alimanjamana kama.
  Masakɛ ka kɛlɛbolo tun ka ca ni tɔw bɛɛ ye ani fanga tun ka bon. A hakɛ hɛrɛ waati la sera miliyɔn saba ni kɛlɛbolo ba kelen ma. Alimanjamana tun bɛ ni mɔgɔ ba kɛmɛ wɔɔrɔ dɔrɔn ye hɛrɛ waati la. Ka fara Ɔtirisi-Hɔngiri kan, nka a ka sɔrɔdasiw ma labɛn kɛlɛ kama!
  Nka hali bi Alimanw bɛ ka laɲini Kɛ ka kɛlɛ Kɛ ni Faransi ni Angletɛri ye. Ani u bɛ se ka ɲɛfɛla fila ja min?
  Risikaw ye diɲɛ kɔnɔ yeelenbɔlan fɔlɔw "Luna"-2 sɔrɔ jamaba la. Ani bombe-ci-motɛri naani "Ilya Muromets" ani kɛlɛcɛw ni marifakisɛw "Alexander" ani fɛn caman wɛrɛw. Ani tiɲɛ na, kurunba barikama dɔ.
  Alimanjamana fanga tɛ kelen ye.
  Wa hali bi Alimanw y"a latigɛ ka bin Belgique kan ani ka Pari tɛmɛn. Foyi tun tɛ u ye yan fewu.
  Nka kɛlɛ daminɛna cogo o cogo. Alimanjamana y"a ka wale fagalen kɛ. Wa a ka sɔrɔdasiw jiginna Bɛliziki jamana na. Fanga dɔrɔn de tɛ kelen ye. Irisi sɔrɔdasiw bɛ ka Taa Prusse ni Ɔtirisi-Hɔngiri jamanaw cɛma kaban. Wa Luna-2 pankurun min teliya ye kilomɛtɛrɛ 40 ye, o ye fanga belebeleba ye kaban.
  Ka fara o kan, a kɔlɔsi ko Zar Nicholas ye hɛrɛ sɔrɔ ko kɛlɛ daminɛna. Zar yɛrɛ tun tɛna bin Alimanjamana kan. Wa o la, Irisi fan fɛ, fanga, pankurunw, sanfɛla marifatigiw, ani awiyɔn bolicogo ɲuman hakɛ ni jogo ɲumanba bɛ yen, min ka bon kosɛbɛ. Ani sɔrɔko barikama, i n"a fɔ a tun bɛ se ka tanga nafolosɔrɔbaliya ma min kɛra sababu ye ka wuli ka bɔ ɲɔgɔn na ani ka dɛsɛ kɛlɛ la. Wa o la waati bɛɛ, wuli ni ɲɛtaa bɛ kɛ ɲɛtaa kɔfɛ.
  A jɛlen don ko Alimanw tun bɛ binkanni senfɛ. Wa o kɔ fɛ, u yɛrɛ Yɛlɛnna ni fanga kunbabaw ye, ka Faransi ni Angletɛri kɛlɛ. U ka kan ka taa min?
  Aw ye Itali ta ka kɛlɛ laseli kɛ Ɔtirisi-Hɔngiri kan! Fɛn kelen min bɛ Fàra o kan, o ye ko Türkiye Dònna kὲlɛ la ni Irisi jamana ye. Nka nin ka fisa masakɛ ma yɛrɛ, a laban na, a bɛ se ka Kɔnstantinople ni gɛlɛyaw ta a yɛrɛ ye! O de kama...
  Ani fana jatɔya naani, banbali kamalennin dannabaaw Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana kɛlɛ la! Wa u bɛna i gosi kaban! O la, u bɛna Alimanw ni Turkiw fila bɛɛ gosi!
  Sɛbɛnnikɛla ani poyikɛla Oleg Rybachenko kununna. Fɔ abada, jatɔmuso kamalennin in y"a ka layidu tiimɛ, ka Vladimir Putin ka seko di Nicholas II ma ani sisan Oleg Rybachenko ka kan k"a ta dafa. Kununni tun man nɔgɔ. Cɛdennin su gosira ni bugɔli gɛlɛn ye. Cɛdennin ye pan ka wuli. Ɔwɔ, Oleg Rybachenko ye cɛden farikoloma ye sisan, a bolow ni a senw sirilen bɛ ni cakɛda ye. Aw bɛ se ka farikolo dɔ ye min ɲɛ ye nɛrɛmuguma ye, a jalen don ani a bɛ kɛ ni sɔgɔsɔgɔninjɛ ye, farikolo yɔrɔw bɛ ye. Jɔn barikama ni gɛlɛn tiɲɛ na, fari barikama min ka gɛlɛn fo kɔrɔsibaga ka bugɔli tɛ se k"a tigɛ. I bɛ boli ka taa sɔgɔmada dumuni kɛ ni cɛden tɔw ye, ka wuli ka bɔ kabakurunba la, jɔnkɛ fitininw bɛ sunɔgɔ yɔrɔ min na u farilankolon pewu ani u tɛ finiw don. Tiɲɛ don, a ka suma yan, waati bɛ i n"a fɔ Misira. Wa cɛnin bɛɛ farilankolon don, cakɛda dɔrɔn. Nka, u janya ka bon kosɛbɛ, wa tiɲɛ yɛrɛ la, u tɛ taama walima baara bali. Nka i tɛ se ka senna-tɛgɛrɛba kɛ u la.
  Sani aw ka dumuni kɛ, aw bɛ aw tɛgɛw ko baji la. I bɛ dumunikɛminɛn sɔrɔ: tiga mɔlen, ani jɛgɛ tolilenw. Nka, jɔnkɛ kɔngɔlen dɔ fɛ, o bɛ iko dumuni duman. Wa o kɔfɛ, i bɛ taa minɛnko la. Tile ma Bɔ fɔlɔ sɔgɔma wa a ka di kosɛbɛ.
  Cɛdennin sennasanbaraw kɛra fɛn gɛlɛnw ye ani ka kɛ wuluwuluw ye fo kabakurun nɛrɛmugumaw tɛ dimi fewu, u yɛrɛ bɛ sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ.
  Kabakurunbɔyɔrɔw, denmisɛn minnu si tɛ san tan ni wɔɔrɔ bɔ, olu bɛ baara kɛ yɔrɔ minnu na. Tiɲɛ na, mobili misɛnninw ni baarakɛminɛnw b"u bolo. Nka i ka kan ka baara kɛ sanga tan ni duuru, sanga tan ni wɔɔrɔ, i n"a fɔ balikuw.
  A kasa bɛ bɔ, o la u b"u yɛrɛ lafiya kɔɔri da la yɛrɛ. Baara ka nɔgɔn: aw bɛ kabakurunw tigɛ ni pikirijikɛlanw ye, o kɔ aw bɛ u ta segiw kɔnɔ walima jirisunw kan. Tuma dɔw la, i ka kan ka wotoro fana gɛrɛntɛ. A ka c"a la, cɛdenw b"a gɛrɛ fila ni saba la. Nka Oleg Rybachenko sugandira a kelen na bawo a barika ka bon kosɛbɛ. Wa a bɛ pickaxe minɛ a bolow la i n"a fɔ baliku. A ka kan ka baara dɔ kɛ min ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ tɔw kan.
  Tiɲɛ don k"u bɛ di i ma ka caya ka taa a fɛ. Siɲɛ saba tile kɔnɔ, siɲɛ fila tɛ.
  Jɔnkɛden min farikolo Oleg Rybachenko sigilen bɛ yen, o bɛ yan kabini san damadɔ sisan. Kanminɛbaga, baarakɛla ŋana, lamaga-lamagali bɛɛ bɛ kɛ fo ka se a yɛrɛma. Tiɲɛ na, a barika ka bon, a bɛ se ka muɲu ani a tɛ sɛgɛn tiɲɛ na. Nka o waati kelen na, cɛnin tɛ bonya kosɛbɛ, wa sisan a ɲɛda tɛ tɛmɛ san tan ni fila kan, a janya cɛmancɛ bɛ nin si hakɛ in na.
  Nka fanga... Baliku damadɔw ta fan fɛ. Kamalennin ŋana dɔ. Nka, a bɛ iko min tɛna kɛ baliku ye abada, wa a tɛna kunsigi falen.
  Ani barika Ala ye! I n"a fɔ sɛbɛnnikɛla ani poyikɛla, Oleg Rybachenko tun man di a ye ka kunsigi tigɛ. I bɛ baara kɛ i yɛrɛ ye ka kabakurunw kari, k"u tigɛtigɛ. Ani ka taa wotoro la. O kɔ, i b"a ta ka taa wotoro la. A ka gɛlɛn k"a gɛlɛya ani denmisɛnw bɛ ɲɔgɔn falen-falen nin kɛli la.
  Cɛden minnu bɛ yan, olu bɛ ɲini ka kɛ mɔgɔ nɛrɛma ye, nka u ɲɛda cogoya ye Erɔpu, Ɛndu walima Arabu ye. Ka fara o kan, Erɔpu ta caman wɛrɛw bɛ yen.
  Oleg y"u lajɛ kosɛbɛ. Jɔnw man kan ka kuma, u b"u bugɔ ni bugɔli ye.
  Oleg Rybachenko fana ma kuma sisan. Wa a bɛ kalan kɛ. Yan, ka Fàra cɛkɔrɔsigiw kan, musow fana bɛ yen. U fana ka jugu ani u bɛ bugɔ ni bugɔli ye.
  Ka fara o kan, cɛdenw bɛɛ fari tɛ bonya i n"a fɔ Oleg ta. Mɔgɔ caman bɛ pɛrɛn ka joli bɔ. Ani garadiw bɛ se k"i bugɔ fo ka se i faga. Baara ka gɛlɛn kosɛbɛ, cɛdenw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni tile bɔra, u bɛ sumaya daminɛ kosɛbɛ.
  Wa yan, tile kelen tɛ, nka fila bɛ yen. Wa o bɛ tile janya kosɛbɛ. Wa baara caman bɛ yen. Cɛdenw tɛ waati sɔrɔ ka sunɔgɔ ani ka lafiya. O ye tɔɔrɔba ye u bolo.
  Oleg Rybachenko tun bɛ baara kɛ a yɛrɛ ye, a tun bɛ tigɛ ni doni ye ni masin ye. A ye wuli ka bɔ n yɛrɛ ye...
  Wa a ye ja dɔ Minɛ min bɛ ka Kɛ Nikolas II ye Irisi jamanatigi Vladimir Putin ka ɲɛtaa Sɔrɔ kɔfɛ.
  Natasha, Zoya, Aurora ani Svetlana ye binkanni kɛ Ɔtirisikaw kan Przemysl. Irisi sɔrɔdasiw ye Lvov minɛ o yɔrɔnin bɛɛ. Wa u bɛ bin kɛlɛbolo barikama kan.
  Npogotigininw sennasanbara don ani u bɛ bikini don, u bɛ boli joona dugu nbɛdaw la.
  U bɛ Ɔtirisikaw tigɛtigɛ ka disiki misɛnninw fili n"u sennasanbaraw ye.
  O waati kelen na, npogotigininw bɛ dɔnkili da ko:
  - Tsar Nicholas ye an ka masiya ye, .
  Irisi jamana barikama dɔ ka faama sirannin dɔ...
  Diɲɛ bɛɛ bɛ yɛrɛyɛrɛ - a bɛna taa min - .
  Nikolai ye ni dɔnkili ye ka taa ɲɛfɛ!
  Natasha ye Ɔtirisikaw tigɛtigɛ, ka grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka dɔnkili da daminɛ:
  - Ka ɲɛsin Rus' ma!
  Zoya fana b'a juguw mugumugu, ka dɔnkili da ni aplomb ye:
  - Masakɛ ka mansamara kama !
  Ani grenade min filila a sennasanbara fɛ, o bɛ pan! Nin ye sunguru fagabaga ye. Ka se k"i dawolo mugumugu ani ka kɔgɔji min!
  Wa Aurora fana bɛ disiki dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka Ɔtirisikaw jɛnsɛn ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Irisi jamana ka bonya kosɔn !
  Wa, a na a ɲinw bɔ kɛnɛ kan minnu ka nɔgɔ kosɛbɛ! Minw bɛ manamana i n"a fɔ ɲɛdawolo.
  Svetlana fana t"a ɲinɛ k"a yɛrɛ di, wa a bɛ mankanba bɔ:
  - Rus' ka Nikolas II senuma ni se sɔrɔbali !
  Npogotiginin bɛ diyagoyaba jira. Wa ni sennasanbara ye a bɛ fɛn bɛɛ fili ka kadow fili!
  Natasha, min bɛ marifa ci ani ka tigɛtigɛ, ani ka marifa fagalenw fili n"a sennasanbara ye, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - N b'a fɛ ka n ka Rus' kanu ! N b'a fɛ ka n ka Rus' kanu! Wa ne bɛna aw bɛɛ tigɛ!
  Ani Zoya fana bɛ marifa ci ka kule, ka fɛn dɔ fili min bɛ se ka bɔn n"a senkɔniw ye:
  - Zar belebeleba Nicolas ! Kuluw ni kɔgɔjiw bɛɛ ka kɛ ale ta ye!
  Aurora, min bɛ pɛrɛn ni kungo kɔnɔ dimi ye, min kɔnɔnafililen don, ani a bɛ kadow fili n"a senkɔni gansanw ye, o bɛ kule:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali ! Mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan! Npogotiginin minnu bɛ boli, olu bɛ juguw mugumugu ni sennasanbaraw ni sennasanbaraw ye!
  Wa tugun npogotigininw bɛ kungo kɔnɔ. U bɛ Przemysl minɛ taama na ka dɔnkili da, ka dɔnkili da u taatɔ;
  An ka Rus' senuma bonyalen don,
  Se sɔrɔli sini caman bɛ a kɔnɔ...
  Npogotiginin bɛ boli sennasanbara la
  Wa, a cɛ ka ɲi ka tɛmɛ o kan diɲɛ kɔnɔ!
  
  Anw ye Rodnoverki dashing ye,
  Lagbɛrikɛlaw bɛ sennasanbara la tuma bɛɛ...
  Npogotigininw bɛ cɛdenw kanu kosɛbɛ
  A cɛɲi juguba!
  
  An tɛna an yɛrɛ di abada
  An kana cave in kɛ an juguw la...
  Hali ni an senw ye fɛn ye, .
  Jogin caman bɛna kɛ yen!
  
  A ka di npogotigininw ye ka kɔrɔtɔ
  Sennasanbara bɛ nɛnɛ na...
  An ye waraba denw ye tiɲɛ na
  An bɛ se k"a punch!
  
  An tɛ se ka bali
  Fritz ka kuluba dɔ...
  Ani an tɛ sanbara don
  Sitanɛ bɛ siran an ɲɛ!
  
  Npogotigininw bɛ baara kɛ Ala ye Rod,
  O min, tiɲɛ na, o ye koba ye...
  An bɛ nɔɔrɔ ni hɔrɔnya de kama,
  Kaiser bɛna kɛ fɛn jugu ye!
  
  Irisi jamana ta fan fɛ, min cɛ ka ɲi ka tɛmɛ bɛɛ kan, .
  Kɛlɛcɛw bɛ ka wuli...
  An tun bɛ shɔ tuluma dun
  Kɛlɛcɛw tɛ u biri!
  
  Mɔgɔ si tɛ se k"an bali
  Npogotigininw ka fanga ye fɛnba ye...
  Wa a tɛna ɲɛji bɔ,
  Sabula an ye seko ni dɔnko ye!
  
  Npogotigi si tɛ se ka biri,
  U barika ka bon tuma bɛɛ...
  U bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ Fasokanw kama,
  A to i ka sugo ka kɛ tiɲɛ ye!
  
  Nisɔndiya bɛna kɛ diɲɛ kɔnɔ
  Tile bɛna kɛ Dugukolo sanfɛ...
  I ka hakilitigiya min tɛ tiɲɛ, .
  Bayonet ka Kaiser!
  
  Tile bɛ yeelen bɔ mɔgɔw la tuma bɛɛ,
  Jamana min ka bon kosɛbɛ, .
  Baliku ni denmisɛnw nisɔndiyalenw, .
  Wa kɛlɛcɛ bɛɛ ye cɛfarin ye!
  
  Nisɔndiya ka ca kojugu abada
  N dalen b'a la ko an bɛna kɛ chance ye...
  A to waati jugu ka ban - .
  Ani maloya don juguw la!
  
  An ka siya Ala ka bon kosɛbɛ, .
  Mɔgɔ si tɛ yen min cɛ ka ɲi ka tɛmɛ a kan...
  An bɛna kɛ sanfɛ ni ye, .
  Walasa juguman ka bɛɛ fɔɔnɔ!
  
  An ka se sɔrɔ an juguw kan, ne dalen b'a la
  Ala finman, Russie bɛ an fɛ...
  O hakilina bɛna kɛ nisɔndiyako ye,
  Aw kana a to kojugu ka don aw ka da la!
  
  Ayiwa, kuma surun na, ka Yesu,
  An bɛna kɛ kantigiw ye tuma bɛɛ...
  A ye Risi Ala ye, i ka lamɛnni kɛ,
  A bɛ nkalon tigɛ ko ale ye Yahutu Sitanɛ ye!
  
  Ayi, tiɲɛ yɛrɛ la, Sebaayabɛɛtigi Ala, .
  An ka Denbayaba Senumanba...
  A bɛ se ka da a kan cogo min na, .
  Ani a Denkɛ-Ala Svarog!
  
  Ayiwa, kuma surun na, Irisi jamana ta fan fɛ, .
  Maloya tɛ saya la...
  Wa npogotigininw cɛ ka ɲi ka tɛmɛ bɛɛ kan, .
  Muso bɛ ni ursi fanga ye!
  
  
  LABƐNW MA YƐLƐMA
  Hitler ma OKW ka laɲini Changé dɔrɔn, wa binkanni min kɛra Stalingrad kan, o kɛra ka bɔ worodugu ni saheli fila bɛɛ la, sɔrɔdasi kulu A ni B fɛ. Wa binkanni in kalifara Mainstein ma. O de kosɔn, Stalingrad binna tile tan kɔnɔ binkanni kɔfɛ ka bɔ fan bɛɛ fɛ. Ani Soviyetiki sɔrɔdasiw y"a sɔrɔ u lamininen don pewu. O kɔfɛ, Wehrmacht taara Volga kɔgɔjida la ka taa Kaspian Kɔgɔji la. Kɛlɛbolo bilenman ye o jaabi cogo di? Kὲlɛ min Kɛra santiri la, o ma ɲɛ kosɛbɛ.
  Ka fara o kan, Japon ye se sɔrɔ Midway kɛlɛ la, hali n"a ma ɲɛfɛla filanan da wuli, nka a ye Hawayi gunw minɛ. Wa o waati kelen na, samuraiw ka dugukolo-kuluw taara Ɛndujamana fan fɛ. Walasa ka o koloni in mara, Angletɛri tun ka kan ka sɔrɔdasi dɔw bɔ Misira, ka Operation Torch bila.
  Alimanw ye o daminɛ in minɛ kɔrɔnfɛla la. Stalingrad minɛni teliya la, o ye saheli fan bɛɛ bin. Fritz ye sɛgɛn ka taa Kaspian Kɔgɔji la ka Kaukasi tigɛ dugukolo fɛ. Wa o kɔfɛ Türkiye donna kɛlɛ la. A ka kɛlɛbolo, hali n"a barika man bon kosɛbɛ, u ka ca kosɛbɛ, wa u bɛ se ka kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye.
  Kabi don fɔlɔ yɛrɛ la, Turkiw ye Batumi minɛ ka Yerevan lamini. Ɔwɔ, u ka seko ni dɔnko bɛ bɛn, bawo kɛlɛbolo bilenman pinɛlen don Alemaɲi kɛlɛbolo fɛ.
  A ka kan ka fɔ ko Naziw ye nafa sɔrɔ a la ko Soviyetiki sɔrɔdasiw donna kɛlɛ la ka bɔ tɛrɛnw kɔnɔ k"u bugɔ yɔrɔ dɔw la. Tiɲɛ don, o ye nɔ jugu bila kɛlɛ taabolo la.
  Stalin fana tun bɛ siran ani a tun bɛ siran - a y"a ɲini ka Kawuka minɛ cogo o cogo.
  Kuma surun na, Stalingrad ka lafasali cɛsirilen ma ɲɛ wa fɛn bɛɛ binna. Wa hali Zapɔn ka faranfasibaliw tɛ kɔrɔnfɛla yɔrɔ janw na, o ma dɛmɛ.
  Alemaɲikaw taara Kaspian Kɔgɔjida la, ka taa Dagestan. Walasa k"u bali ka buguri lajɛ - nka fanga tɛ kelen ye, ka fara o kan, kɛlɛbolo bilenman ye gɛlɛyabaw sɔrɔ ni fɛnw ye. A y'a yɛrɛ Dòn o la. Ani Krautw ye bɔnbu ci ni timinandiya ye.
  A bɛ ɲini ka kɛ ko Ameriki ma maga Reich sabanan na, a hakili ɲagamina Japon ka se sɔrɔli fɛ. Angletɛri barika dɔgɔyara dɔɔnin, wa fana a ma don gɛlɛya la! Sisan, Alimanw tun bɛ ni awiyɔn caman ye kojugu ani u tun bɛ se ka degun bila u la tiɲɛ na.
  Stalin y"a ka jogo juguw jira ani tuma caman na a tun tɛ dimi tuguni ani a tun bɛ pɛrɛn, nka a ma desizɔn ɲumanw ta.
  O la, Kawuka bɔnɛ kɛra ko ye min tɛ se ka bali.
  Kɛlɛ dɔ bɛ sen na kaban ni Azerbaïdjan dancɛ ye.
  Soviyetiki npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye. Yan, cɛɲiw bɛ ka kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye.
  Wa u t"u kɔsegin ani u t"u dabila. Wa u bɛ wuluwulu u kɔfɛla lamini na.
  Natasha, Zoya, Augustina ani Svetlana ye Alemaɲi jenerali sama ka bɔ kɔfɛ. Nin ye nɛnɛ ye. Npogotigininw y'a da a gɛnɛgɛnɛw kan k'a wajibiya k'u sennasanbaraw susu. A y"u bugɔ ni dusu ye kosɛbɛ! Wa a ye npogotigininw senw sɔgɔsɔgɔ.
  Kɛlɛcɛ sungurunninw ka teli ka kɛ sexy ani charming ye ten. O kɔ fɛ, u ye Fritz kɛlɛ di.
  Natasha ye tigɛ kɛ ni bɔgɔbɔgɔ ye, ka Naziw tigɛ. A ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka kɛɲɛ ni nɔɔrɔba ye !
  Zoya fana ye marifa ci ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Fasokanw ni Stalin ma !
  A y"a ta ka grenade fili n"a senkɔniw ye. A ye Naziw jɛnsɛn ka pɛrɛn ko:
  - Ka ɲɛsin URSS ma !
  Npogotigininw cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani u bɛ mɔgɔ kabakoya.
  Agustin fana ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, k"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - N bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ ! I n"a fɔ terminateur (terminateur) dɔ!
  Ani Svetlana fana bɛna fɛn dɔ daminɛ min bɛ mɔgɔ faga ani ka tiɲɛni kɛ ten n"a senkɔniw ye. A na dɔnkili da tugun:
  - An ka teriya ye kelen ye, wa a jɔlen bɛ o de kan !
  Naani, u bɛ kɛlɛ kɛ ten - ninnu ye npogotigininw ye ! Koɲuman cɛɲiw b"u kan janw jira jaabi la.
  Kɛlɛcɛw minnu ka bon kosɛbɛ. Ani u bɛna i gosi cogo min na, ani u bɛna pɛrɛn i kan cogo min na.
  U bɛ Alimanw mugumugu i n"a fɔ berew ni presse ye.
  Natasha ye marifa ci, ka grenade fili n"a sennasanbara ye ani ka dɔnkili da ko:
  - An ye yeelen ni pankarti bilenman kɛlɛcɛw ye !
  Zoya fana ye mɔgɔfagala in labɔ n"a senkɔni gansanw ye k"a fɔ ko:
  - Wa an bɛna kɛlɛ kɛ Lenin ye !
  Wa o kɔfɛ, a ye Agustin sɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Nisɔndiyaba tɔgɔ la !
  Wa o kɔfɛ, Svetlana ye marifa ci ani ka grenade ci n"a sennasanbara ye, ka mankanba bɔ:
  - An bɛna nin ta k'a wuli !
  O naani bɛ baara kɛ ni timinandiya ye ani ka marifa ci. Ayiwa, ninnu ye, o bɛɛ kɔfɛ, npogotigininw ye minnu bɛ fɛn caman dɔn halakili ko la. Wa u tɛ kɛlɛ kɛ ten.
  Wa i n"a fɔ a ka kan ka kɛ cogo min na terminateurs lakikaw kama... Kɛlɛcɛ minnu bɛ pan sanfɛ. Wa, halakili nege bɛ u la.
  Natasha ye grenade dɔ fili tugun n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - n ye nin diɲɛ in faamuya kosɛbɛ i n' a fɔ kalasi kɛlɛ juguya !
  Zoya fana ye sɔgɔsɔgɔ, ka grenade fagalen dɔ fili, min bɛ sogo tigɛ ni a senkɔniw ye:
  - So jumɛn bɛna kɛ ni darapo bilen ye !
  Wa o kɔfɛ, Agustin y"a ka waati di. A ye Naziw tigɛ ka jigin ka grenade fili n'a sennasanbara ye - a bɛ sɔgɔsɔgɔ :
  - Yɔrɔba, nin ye an ka dugukolo ye ani an bɛɛ !
  Kɛlɛcɛw bɛ se tiɲɛ na ka hali tasuma-fanga-minɛn dɔ tigɛ.
  Wa o kɔfɛ, Svetlana ye grenade dɔ ci ka taa n"a sennasanbara ye, ka pɛrɛn dɔ ci k"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Tasuma ni bugun sow diminnen don !
  Npogotigininw, tiɲɛ don, u bɛna wuli. Ani u bɛ kunkolow bugɔ.
  Wa Alemaɲi fan fɛ, Gerd ka baarakɛlaw bɛ kɛlɛ la T-4 kan. Nin sen in fana na, ni a daminɛna dɔrɔn, i tɛna i fari sumaya wa i tɛna se ka o degun suguw bali. O jahanama tasuma sugu bɛ npogotigininw ɲɛ na.
  U bɛ marifa ci u yɛrɛ la ani u tɛ kisili sira si di. Wa i tɛ se k"u ɲinw finmanw kɛlɛ minnu bɛ i n"a fɔ perle.
  Kɛlɛcɛw bɛ kɛlɛ kɛ ani u bɛ kule:
  - Kungo kasa ! An bɛna juguw bɛɛ ci ka taa jahanama la!
  Gerda bɛna marifa ci, ka bi saba ni naani gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Se sɔrɔli nataw !
  Charlotte bɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ digi n"a sennasanbaraw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An b'aw faranfasi !
  Magda fana ye marifa ci, ka T-26 tiɲɛ k"a fɔ ko :
  - An b'a jira.
  A y"a senkɔniw lamaga.
  Ani Christina fana b"a sennasanbara digi pedaliw kan ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Aw ka nisɔndiya an ka pati la !
  Npogotigininw, tiɲɛ na, u bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye bikini la ani sennasanbara la. Ani o waati kelen na, a bɛ sexy kosɛbɛ.
  Wa u bɛ binkanniw Kɛ n"u ka T-4 dafalen ye kosɛbɛ, nka min bɛ Se ka Kɛ. U bɛ marifa ci juguw ma. Kana i yɛrɛ di o sunguru suguw ma foyi la! Ani u y"u ɲinw bɔ cogo min na. Ani u bɛ ɲɛda kɛ cogo min na!
  Gerda bɛ mankanba bɔ a yɛrɛ kɔnɔ, ka marifa ci n"a senkɔni gansanw ye:
  - Gerda ka di a ye ka faga, nin Gerda in !
  Ani tugun ka tasuma-fanga-bɔlanw.
  Wa o kɔfɛ, Charlotte ye marifa ci a nɔ na ka mankan bɔ, ka mɔgɔ bi saba ni naani gosi:
  - n b' u kɔnɔw sɔgɔsɔgɔ !
  Wa ni sennasanbara ye a bɛna daminɛ kokura.
  Wa o kɔfɛ, Christina bɛna mɔgɔfagala fara a kan. Aw bɛ baara kɛ ni senkɔni gansanw fana ye.
  Wa a bɛna mankanba bɔ:
  - Ne ye binkannikɛla ye !
  A cɛsirilan don dɛ, ani abs sculpted!
  Wa o kɔfɛ, Magda bɛna a ta k"a sɔgɔsɔgɔ ka mankanba bɔ:
  - Banzai !
  Ani a senw fana ye fɛn jɛlenw ye ani u sɔgɔlen don!
  Alemaɲi muso naani ninnu b"u yɛrɛ gɛlɛya ka se sɔrɔ tiɲɛ na. A bɛ ni binkanni ni fanga caman ye ten.
  Kɛlɛcɛw bɛ baara kɛ ni bere ye ka marifa ci. U t'a to Kɛlɛbolo bilenman ka taa.
  Wa piloti musow fana bɛ kɛlɛ kɛ sankolo la, wa u b"o jira. Ko u hakili tɛ se ka suman.
  Alemaɲi Focke-Wulf kura ye nin ye. Gertrude bɛ o kan. Wa nin sungurunnin in b"a jira ko a ka nɛnɛ ka tɛmɛ cɛw kan. A bɛ fasisiw bugɔ nin cogo in na. A tɛ hinɛ hali dɔɔnin di u ma. Gertrude ye kɛlɛ lakika daminɛ.
  Ani a ye Soviyetiki Yak dɔ ci ka pɛrɛn ko:
  - Ne ye super sungurunnin ye !
  O kɔ, a bɛna o ta k"a nɛnkun jira. Wa tugun a bɛna halakili dafalen ta. Nin ye sunguru ye. Ani fana sennasanbara ani bikini kɔnɔ. Wa o kɔfɛ LAGG ye marifa ci ka jigin ka pɛrɛn tugun :
  - Piloti marifatigi !
  Wa a bɛna ŋɛɲɛ kɛ a fogonfogon sanfɛla la. Wa o kɔ fɛ a bɛna PE-2 ta k"a ci ka jigin. O sunguru sugu, min ka nɛnɛ ka bon kosɛbɛ ani a ka kalasi. O kɔfɛ, a ye manɛw kɛ tugun ka Yak tiɲɛ ni fiɲɛbɔlanw ye. Wa a bɛna a ɲini.
  - ne ye sankolola musomannin ye !
  Ani, a b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan cogo min na! Ani cogo min na ka kɛ kungo kɔnɔ! O ye npogotiginin ye dɛ! Baba ka muso bɛɛ!
  Nka, tiɲɛ na, fasisiw fana b"a ɲini ka binkanni kɛ saheli fɛ.
  O yɔrɔ la, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, piloti Helga bɛ kɛlɛ kɛ ME-109 kan. Wa a ɲɛnabɔra kosɛbɛ fo a yɔrɔw bɛ ka pan ka bɔ tubabukan na.
  Npogotiginin dɔ ye Mustang dɔ gosi ka dɔnkili da ko:
  - Lila sisi dɔ bɛ ka panpan an sanfɛ !
  A ka c"a la, a ka ɲi cogo min na ka kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ. O bɛ se ka kɛ kosɛbɛ dɛ! Wa a ka nɔgɔn kosɛbɛ.
  Helga ye awiyɔn bolila ye. Fuhrer hakili tun ka di fo a tun bɛ laadilikanw lamɛn ani ka sira di npogotigininw ma ka don pankurunw kɔnɔ, awiyɔnw kɔnɔ ani sɔrɔdasiw kɔnɔ. Ani cogo min na ko fisamanw taara Krauts fɛ.
  U yɛrɛ tun t"a miiri ko musow farikolo bɛ nɔ bɔ ten. Yan, Helga tɔgɔ bɔra ka fanga sɔrɔ ani ka jatew sɔrɔ.
  Npogotiginin bɛ pedaliw digi n"a sennasanbaraw ye, ka mankanba bɔ:
  - N" ye misiden nisɔndiyalen sugu ye dɛ !
  Helga ye Angilɛw ka awiyɔn fila wɛrɛw ci ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne kɔfɛ, Aliman sɔrɔdasiw bɛ ɲɔgɔn kɔ !
  Ani, a ye bɔnbu cibaga dɔ fana ci! Npogotiginin don dɛ! Ka ɲɛsin npogotigininw bɛɛ ma, kɛlɛcɛba dɔ min ka nɛnɛ. N"a y"a halaki, a fana b"o kɛ k"a sɔrɔ seli walima hinɛ foyi ma kɛ a la.
  Npogotiginin minnu bɛ yan, olu ye sexy ye kosɛbɛ!
  Wa Rommel ka sɔrɔdasiw bɛ ka kungo kɔnɔ tigɛ, k"a sɔrɔ u ma fanga wɛrɛw makɔnɔ u ka na. An ka kan ka se sɔrɔ, o la an ka kan ka se sɔrɔ. Komandan min bɛ fɔ nsiirin na, n"o ye "Desert Fox" ye, o tun delila ka kɛlɛ kɛ ni fanga kɔrɔw ye kaban. Wa a ka sɔrɔdasiw fana bɛ ten. Misali la, yan, SS kɛlɛcɛ musow ka tɔn sugandilen dɔ bɛ yen. U jiginna Desanburukalo daminɛ na, waati min na ɲɛfɛla tun bɛ ka kari, Alimanw tun bɛ ka kɔsegin, ani tubabu, a kɔfɛ, tun bɛ ka kari, ka Tolbuk bila, ka bagabagali kɛ ko u bɛna Wehrmacht fili Afiriki dugukolo kan.
  O kɔfɛ, Fuhrer min tun bɛ ji la, o y"a jira ko : ka muso bataillon dɔ bila ka taa yɔrɔ wɛrɛ la, n"o ye tigressses ye. A tɛ kɛ bawo musow bɛna fanga balansi Changé, nka walasa cɛw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Itali cɛw, ka maloya ani u ka kɛlɛ kɛ ni fanga ye kosɛbɛ ani ni seko ye. O bɛɛ kɔfɛ, ni npogotiginin ŋanaw, minnu gɛlɛyara degeliw gɛlɛnw fɛ, olu bɛ ɲɛfɛ, o tuma na, cɛw bɛna maloya kosɛbɛ.
  Kɛlɛcɛw ye kɛlɛ kɛ bikini dɔrɔn kɔnɔ, u tun bɛ baara kɛ ni kiribi kɛrɛnkɛrɛnnenw ye walasa ka u tanga. Kalo wɔɔrɔ kɔnɔ, u sen gansanw, npogotigininw, kɛra npogotiginin ye fo u ma siran cɛncɛn ɲɛ minnu ka suma i n"a fɔ tigadɛgɛ, wa u fari ye sokola dibiman kulɛri sɔrɔ ka bɔ tan na. Wa, mɔgɔ caman bɛ ni su tan ni caman ye u kɔfɛ kaban.
  Margo ni Shella ye Aryan fila ye minnu ka dɔgɔ kosɛbɛ, nka u ka gɛlɛn kaban kɛlɛ la. U ye denmisɛnninw ye sosiyete kɔnɔ, nka kalo wɔɔrɔ kɔnɔ u ye nɛgɛso sɔrɔ kaban, Kalasi fɔlɔ (kalasi filanan, bataillon kɔnɔ mɔgɔ bɛɛ tun b"a sɔrɔ kaban), u ye hinɛbaliw ye ani u ye ɲumanya kɛ.
  Margot kunsigi tun bɛ i n"a fɔ tasuma, ani Shella tun ye blonde finman ye i n"a fɔ nɛnɛ, a tun bɛ maga a la ni mɔni ye. Yan, u bɛ kɛlɛ la, ka tubabu pankurunw ka binkanniw gɛn minnu bɛ ka binkanni kɛ. Matildas, n"u ka kɛlɛkɛminɛn barikamaw, bɛ ka taa ɲɛ. O kɔfɛ, Cromwell minnu bɛ se ka tɛmɛ, n"u ka marifaw bɛ se ka bɔn kosɛbɛ ani mobili minnu ka nɔgɔn. Npogotigininw y'u yɛrɛ su don cɛncɛn na. Nafa t"a la ka o pankurun suguw ci ni kunkolo ye. An ka kan k"an yɛrɛ tanga u kɔlɔsili ma, o kɔfɛ...
  "Matilda" ni "Cromwell" girinya bɛ tɔni bisaba ɲɔgɔn bɔ, n'u tɛmɛna bɔgɔdaga minnu sɔgɔlen don bɔgɔ cɛncɛn na, o bɛ kɛ siranfɛn ye. A bɛ woyo ka jigin i kɔ jɛlenw kan minnu ɲɛw jɛlen don, i bɛ baganmara masinw girinya jugu ye i kan. Nin ye "Cromwell" kelen in ye, nɛgɛ min bɛ kɛ cogoya la, n"a ka kɛlɛkɛminɛnw bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ 70, hali marifa min janya ye milimɛtɛrɛ 88 ye, o tɛ se ka min ta tuma bɛɛ. A kasa bɛ i n"a fɔ tubabu, gazi ni motɛri tulu min ka di kosɛbɛ. Npogotigininw b"u yɛrɛ ka kabakow, gɛlɛya nɔgɔmanw. Faustpatrons ka modɛli fɔlɔw yɛrɛ. Ikomi cɛw, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na, u bɛ musow bila ka taa fɔlɔ, o la, u bɛ marifa labanw kɔrɔbɔ, wa i n"a fɔ a tun bɛ fɔ cogo min na, layidu talenw.
  Nka u ye npogotigininw fana bila, n"o tɛ naziw ka filankafo kumasen ye : " kɛlɛ ye cɛ ka ko ye, hɛrɛ musow ye !", ka don fɛnw kɔnɔ.
  Nka, sennamɔgɔw binna kɔfɛ, o kɔrɔ ye ko sababu bɛ yen ka sigi bɔgɔdaga kɔnɔ ka se sɔrɔ.
  Shella b"a fɔ ni sɔgɔsɔgɔ ye, a sirannen ka sɔgɔsɔgɔ ka bɔ cɛncɛn na min bɛ bin ka bɔ bɔgɔdaga la k"a nugu datugu:
  - Kɔrɔya dɔrɔn de bɛna a to i kana se sɔrɔli ʃampan min toli ka da waati dantigɛlenw tɛmɛnen kan !
  Margo sɔnna a ma ko:
  - muɲuli tɛ min na , o bɛna dɛsɛ diwɛn nɔgɔlen ni bɔnɛ minfɛn duman sɔrɔ !
  Nka Matildas, Cromwells ani Mongoose yeelenma tan ni fila bɛ u kɔfɛ kaban. Sisan, suman tigɛ waati sera.
  Shella, min kunsigi tun ye perle ye fɔlɔ, o kɛra bilen ye buguri fɛ, k"a sennasanbara jɛlenw lafiɲɛ cɛncɛn funteni kan, a hakili la, a bɛ a ɲɛsin Npogotigi Mariyama ni mɔgɔ senuma wɛrɛw ma, k"a fɔ ko, aw kana ne jigi tigɛ. Bolo bɛ pawl digi ka ɲɛ walasa charge cumulative ka taa gazida la.
  Margo bɛ bɔgɔdaga sama n"a ye, o fana bɛ kɛ dɔɔnin dɔɔnin. O kɔfɛ, npogotiginin fila bɛɛ bɛ ɲɔgɔn bugɔ n"u bolow ye. Zariw ye kurun kɔfɛla gosi k"a ɲɛsin a ma, o kɔfɛ, gazi bɔyɔrɔw bɛ pɛrɛn. Tasuma oranjɛ bɛ wuli i n"a fɔ jikuruw ka fomu fiɲɛ fɛ, wa mɔgɔ dɔ ka danga bɛ se ka mɛn.
  O kɔfɛ, tubabu pankurunw da surunw bɛ kurukuru ni sɔgɔsɔgɔninjɛw ye ka kɛ tubabukan danmadɔw ye.
  Ani tigress sungurunninw bɛ grenadew fili juguw ma ni jagɛlɛya ye. Wa, fɛn tigɛlenw bɛ pan fan bɛɛ fɛ, ka kɛlɛkɛminɛnw tigɛ i n"a fɔ pusi tasumaman sen, o ye fɛnɲɛnamafagalanw dalajɛlenw ka jikuru tiɲɛnen ye.
  Nin ye muso ka dimi ye, k"a fɔ ko Alemaɲi musow tɛ kɛ cogo si la ni hakilisigi ye. Wa u bɛ kɛlɛ kɛcogo dɔn... Wa u b"a to binkanni ka dabila.
  A ka nɔgɔn kosɛbɛ ka sennamɔgɔw ka binkanniw gɛn, minnu bɛ kɛ, i n"a fɔ sariya la, Arabuw ni mɔgɔ nɛrɛmaw ye minnu minɛna binkanniw fɛ walima layidu suguya caman fɛ. K"a ye ko pankurunw binna ka bɔ kɛnɛ kan, wa kɛlɛba bɛ u ɲɛfɛ, u kɔsegira kɔfɛ bɔnɛ fɔlɔw la.
  Ayiwa, o kɔ fɛ u bɛ u ɲɛsin pewu general flight ma. Komin nin ye cogoya ye - ka barikantanw dusu tiɲɛ, a ka kɛ jinɛw ye ten!
  Binkanni labanna ka ban tuma min na, npogotigininw tora u ka boli la kungo kɔnɔ wula fɛ, u ye baro kɛ u taamatɔ. Shella ye Margot ɲininka ko:
  - E fɛ, yala an bɛna to Alɛkisandiri hali bi wa ?
  Tasuma kɛlɛcɛ y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - N hakili la, a tɛ tɛmɛn nowanburukalo kan, walima n"a sɔrɔla ɔkutɔburukalo la, an bɛna laban ka Misira minɛ.
  Shella hakili la ani a ma a janto nɛ la a senkɔniw na minnu bɛ wele ko calloused, ka bɔ cɛncɛn funteni na, o ye hakilina di:
  - Ni nin nɛgɛ in min bɛ an kɔnɔbara jukɔrɔ, n"o ye basigi ye Mali la, o tiɲɛna, sɔrɔ bɛ ɲɛ, ni unit kura nana, jugu tɛna sababu sɔrɔ tugun.
  Margot ye a lamini lajɛ walisa k"a dɔn waati hakɛ min tora tile fɛ sani a ka bin. Ka laban ka da ka sunɔgɔ ɲuman sɔrɔ. Dolow bilenman ka surunya sanfɛla la, o ye kɛlɛcɛ hakili sigi. A y"a fɔ ni sɛgɛn ye ko:
  - N hakili la, Fuhrer tɛna ɲinɛ ka segin jigin kabakoma kan Kɛrɛti kan Peru-Habor ni Midway kɔfɛ. Nin sen in dɔrɔn de la u bɛna Mali tiɲɛ tiɲɛ na.
  Shella ye kulekan bɔ san fɛ ni danga ye ko:
  - Sebaayabɛɛtigi ka tubabu basigi bɛɛ yɛlɛma ka kɛ jahanama ye.
  Tile labanna ka dogo san fɛ, san kɔnɔ don min ka nɛnɛ ka bon kosɛbɛ, n"o ye Ɔkutɔburukalo tile 21 ye, o banna. Wa n"o ye, Operation Polar Bear daminɛna. Mun na finman? Kunnafoni tiɲɛnenw namaratɔw walasa ka mɔgɔw bila k"a miiri ko an bɛ kuma worodugu de kan, nka tiɲɛ yɛrɛ la, bɔksikɛla ka sɛgɛnlafiɲɛbɔlan bɛ saheli fɛ.
  Angilɛw ka basigiyɔrɔba tun bɛ i n"a fɔ jahanama tiɲɛ na. A binna a kan ni bɔnbɔn ba kelen ni kɔ ye minnu lajɛra ka bɔ kɔrɔnfɛla kɛlɛbolo bɛɛ la ani k"a sɔrɔ u ye kɛlɛko dɔnniya ɲuman sɔrɔ, ka fara kɛlɛcɛw kan minnu bɛ taa ni u ye. Tubabu, tiɲɛ na, u bɛ kɛlɛ la kabini waati jan, nka u tun ma miiri o binkanniba barikama sugu la. Tiɲɛ na, jɔn bɛna da a la ko Krautw bɛna a latigɛ ka ɲɛfɛla bɔ kɛnɛ kan, hali ni jugu tun ye a makun waati dɔɔnin. Nka tubabu sɔrɔdasiw bɛ ka bugɔ sisan ni hinɛ tɛ. Misali la, u ka kurunw bɛ bin Yu-87 fɛ, n"o ye "fɛn" tɔgɔba ye. A tɛ teliya kosɛbɛ, nka k"a sɔrɔ u bɛ ni bɔnbɔnw cicogo ɲumanba ye (u ka waati la), u bɛ tubabu ka kurunba tɔɔrɔ min dogolen bɛ bajida la. Bi Focke-Wulfs caman tɛ kɔfɛ, hali von Rudel yɛrɛ min ye nsiirin ye, n"o ye binkanni-aviyɔnw masakɛ ye. A lakodɔnnen don Soviyetiki kɛlɛkurun barikamaba dɔ binni fɛ, n"o ye kɛlɛkurun Marat ye.
  Misali la, Kaporal Richard ye wuluw ye u bɛ ka girin ka jigin kulu dɔ kan i n"a fɔ sɛgɛnlafiɲɛbɔlan. Alemaɲi ka bɔnbɔn caman bɛ bɔ jikuruba dɔ kɔnɔ i n"a fɔ jɛgɛ minnu bɛ fɛn minɛ. Tubabu min kɔgɔlen don kaban, o bɛ telefɔni dabila siran fɛ. A tun ma deli ka o yeli jugu sugu ye. Sirɛnw bɛ mankan bɔ kɔfɛ kosɛbɛ, bɔnbuw pɛrɛnna kɔfɛ. O binkanni in bɛ tubabu sɔrɔdasiw fili san fɛ, bolow ni senw tigɛlenw bɛ pan ka taa sira wɛrɛw fɛ. Nɛgɛ kasɛti kelen kɛra bilen ye, ka sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔ gosi a ɲɛda la. Ani a bɛ pɛrɛn cogo min na:
  - Churchill ye kaput ye ! Hitler ye mɔgɔ fariman ye!
  Angletɛri ka awiyɔn kɛlɛli marifaw ma marifa ci daminɛ o yɔrɔnin bɛɛ, nka a kɛra dɔrɔn tuma min na bɔnbu ba caman binna siɲɛ kelen. Jugu ye fɛn bɛɛ jate ka ɲɛ: bɔnbu kelen man kan ka kɛ tiɲɛni ye. O la sa, aw ka jugu mugumugu ka a gosi. Sekɔrɔ bɛɛ taamasiyɛn kɛra ka kɔn karti kan. Ka fara o kan, tubabu kuncɛbaliw yɛrɛ ma u yɛrɛ dogo ka ɲɛ. U ka awiyɔn kɛlɛli marifa caman jɔlen bɛ yɔrɔ jɛlen na, wa u de ye fɔlɔ ye ka wuli ka taa.
  Yan, marifa min janya ye milimɛtɛrɛ 85 ye, n"a janya ye mɛtɛrɛ bi saba ni fila ye, o barili tun bɛ fili san fɛ ka kɔrɔta fiɲɛ na i n"a fɔ bolifɛn. O kɔfɛ, a binna, ka tubabu duuru sɔgɔ. Mɔgɔ nɛrɛma dɔ kɔnɔbara tigɛra, a banakɔtaa binna ka bɔ.
  Wa bɔnbuw binna, fɛn bɛɛ tun bɛ tasuma na, sɛnɛfɛnw marayɔrɔ dɔ mankan bɔra, u y"a daminɛ ka pɛrɛn, ka marifaw jɛnsɛn a bɛ se ka kɛ kolotugudaw bɛɛ la, o kɔfɛ, fɛnmarayɔrɔ wɛrɛ gosira. Ka tɛmɛn o bɛɛ kan, sirene minnu bilala Yu-87 ni Focke-Wulf ka fairingw kɔnɔ, olu ye kulekan bɔ ni dimi ye, ka kungo kɔnɔ siranba lase mɔgɔ nɛrɛmaw ni Arabuw ma minnu bɔra koloniyali sɔrɔdasiw cɛma. Nka a bɛ iko mɔgɔ finmanw fana sirannen don o cogo kelen na.
  Misali la, tubabu ka frigate fila ye ɲɔgɔn gosi, fo ka se ka bɔgɔdaga mankan bɔ. Wa hali frigate minnu tun wulila, olu nɔgɔw pɛrɛnna fiɲɛ na i n"a fɔ foro minnu bɔra minɛnw na, wa kurunba in binna dɔrɔn ka taa duguma.
  Angilɛw ka pankurunba "Cromwell" n"a dawolo ka surun, nka a teliya bɛnnen don ani a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn barikamaba, o ye teliya sɔrɔ siran fɛ, k"a yɛrɛ ka fɛnmarayɔrɔ gosi, hali k"a yɛrɛ ka sɔrɔdasi tan ni fila tiɲɛ sira kan. Chaos (Jɛkabaara) cayara. Angilɛw ka awiyɔn ta y"a daminɛ ka sɛgɛn, ani dreadnought barikama ye marifa ci... kɔgɔjida la, a yɛrɛ ka sɔrɔdasiw tun bɛ ka wuli yɔrɔ min na.
  Wa nin dugujukɔrɔla in kɔnɔ, mɔgɔ fila tora u hakili ɲagami pewu. U dɔ tun ye Ɛndu ye, a tun bɛ pipe yeelen dɔɔnin dɔɔnin, tɔ kelen tun ye muso ye, a jɛlen don ko a bɔra Arabu, nka a tun bɛ sɔrɔdasi fini na. U fila t"u janto saya kɔrɔtɔlen na. Walima k"a fɔ ka ɲɛ, halakili sotigiw jamakuluba dɔ tun bɛ ka karti tulon dɔ kɛ min tun tɛ deli ka kɛ. O tun ye tulon ye min tun bɛ kɛ ni kariti bi duuru ni fila ye ni tulonkokɛlaw ye, wa hali ka kɛɲɛ ni sariyaw ye minnu dabɔra fari bilenman yɛrɛ fɛ.
  Larabu muso dɔ y"a fɔ ko:
  - Nka, mankan ka ca ! Ani mun na i bɛ o siran sugu de lawuli?
  Sɔrɔdasi dɔ, n"a kɔ tigɛlen don ni bɔgɔdaga ye, a bɛ ɲini ka boli ka taa Ɛndu in na, nka u y"a fili ni hakilintanya ye i n"a fɔ wuludennin. Joli jiginɛw binna ɲɛda fari bilenman kan, a y"u sɔgɔsɔgɔ, ka nisɔndiya. O kɔ, a y"a kɔlɔsi ko:
  - Mankan kɛli ye mɔgɔ barikamaw de ta ye, minnu ɲɛda jɛman don. Anw Apachew bɛ miiri nin cogo la - ni jugu tɛ yen, o tuma na, jugu dɔ bɛ bɔ kɛnɛ kan - a ka fisa yɛrɛ !
  Muso dibiman y"a kɔlɔsi ko:
  - Nin ye barikantanya danma ye minnu b'a fɔ ko Krisita ka dannaya bɛ u la. A ka di u ye ka kuma saraka ko la, nka u t"u yɛrɛ saraka.
  Ɛndiyɛn ye a kunkolo wuli joona:
  - Labɛn bɛ jɔ jusigilan kan siman ye dannaya ye ani cɛncɛn ye sago ye ! Dannaya ye sanu dusukun ye, sago ye nɛgɛ bolo ye! Mɔgɔ ɲɛda jɛmanw dɔrɔn de tɛ kelen sɔrɔ, tɔ kelen tɛ.
  . SABABU No. 5nan
  Wa npogotiginin dɔ fana bɛ Alemaɲi bɔnbɔn-minɛn kan. O ko in na, Viola. Blonde cɛɲi kosɛbɛ, wa a jɛɲɔgɔn ye Nicoletta ye. Wa npogotiginin fila bɛɛ ye sexy ye kosɛbɛ. Bɔnba dɔ bɛ ci ka bɔ sanfɛyɔrɔ dɔ la. Wa fana kɛlɛcɛw ye sennasanbara ye ani bikini kɔnɔ.
  Npogotigininw bɛ mankanba bɔ u yɛrɛ la ko:
  - An ye sonyalikɛlaw ye fo an ye supermen ye !
  Nicoletta fana bɛ bɔnbuw daji bɔ a ka kurun kɔnɔ. Wa a bɛ jugu halaki. Tubabu b"a sɔrɔ o cogo la.
  Viola fana bɛna bɔnbu fagalen dɔ ci ka bɔ san fɛ. Wa a bɛna Leo Mansamara kɛlɛcɛw faga.
  Ani fana a bɛ kɛ cogo min na:
  - N bɛ siran don Angletɛri jamana kɔnɔ !
  A b'a sennasanbara lamaga. Ani ka dɔnkili da:
  - An bɛna Churchill tigɛtigɛ !
  Yu-188 npogotigininw ka ɲi kosɛbɛ bɔnbuw filili la. U ka mobili ye kura ye ani a ka bon kosɛbɛ. A marifa dilanni bɛ teliya kosɛbɛ.
  O la, npogotigininw ni tubabu kɛlɛcɛ dɔ ye marifa ci.
  U ka awiyɔn bɛ teliya kosɛbɛ. Kɛlɛcɛw bɛ baara kɛ n"u sennasanbaraw ye tugun walasa ka halakili labɔ.
  Viola bɛ mankanba bɔ:
  - n b' n juguw bɛɛ gɛn ka don sanubɔlan kɔnɔ !
  Nicoletta bɛ kule:
  - Wa n bɛ jugu fili !
  Ani, a bɛ se k"a sennasanbaraw ta k"u lamaga cogo min na!
  Ninnu ye npogotigininw ye ani u bɛ juguw bugɔ cogo min na. Ani kana a dabila. Aryan lakikaw.
  Ani n"u bɛ u sinbara gansanw firifiri k"u lamaga.
  Ani u bɛ bɔnbuw fili tugun.
  Wa npogotigininw bɛ yan, awiyɔn wɛrɛw kɔnɔ. Eva filɛ nin ye ka bɔnbuw fili. A bɛ tubabukan tiɲɛ ka dɔnkili da:
  - Ne ka bon kosɛbɛ !
  Ani Eva fana bɛ pedali kɛ n"a sennasanbara ye.
  Nka Viola bɛna bɔnbu fili tugun ka mankanba bɔ:
  - N ye kungo sunguru ye, n b"a fɛ cɛ tan ka kɛ lɛrɛ kelen kɔnɔ, o ye nɛnɛba ye, wa a bɛ mɔgɔ kabakoya !
  Tubabu sɔrɔdasi damadɔ minnu tun bɛ ka jeni, olu girinna ka don ji la walasa ka tasuma ko. A yɛrɛ tun bɛ tobi ka bɔ ji doncogo la, kulekan ni kungo kɔnɔ sɔgɔsɔgɔkanw tun bɛ mɛn. Ani sɛrɛkili jolilenw tun bɛ wuli ka kɔgɔji fogonfogon cɛma, u tun ka bon a daminɛ na, o kɔfɛ u tun bɛ jɛnsɛn dɔɔnin dɔɔnin ka kɛ jɛman ye. Wa, min tun ye mansamara belebeleba ye ani min tun ka bon kosɛbɛ Dugukolo kan, o kɛlɛcɛw tun bɛ ka bɔnɛ u ka hadamadenya cogoya la. Arabu muso ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni danbe ye:
  - Wa nin cɛ ninnu b' an wajibiya ka burka don !
  Cɛ bilenman in, a ɲɛw wulilen na ni namara ye, a y"a kɔlɔsi ko:
  - A bɛ iko i ka bagabagali filɛli bɛ siran u ɲɛ !
  Arabu muso y'a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ni nisɔndiya ye k'a fɔ ko :
  - Muso ka nɔgɔya ni kɛlɛkɛminɛnw gɛlɛya bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na, a bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ dɔrɔn ani a bɛ se ka kɛ fɛn caman ye lakanani na !
  Alimanw y"a fɛ ka binkanni kɛ o yɔrɔnin bɛɛ n"u fanga bɛɛ ye, n"o ye bɔksikɛla ka fɛɛrɛw ye, n"a y"a jate jugu ka labɛnbaliya la, o yɔrɔnin bɛɛ la, a bɛ boli n"a fanga bɛɛ ye ka taa jugu fan fɛ. Ni jugu ka awiyɔn tan ni caman bɛ ka jeni awiyɔnbonda la, u tɛ se ka wuli. Ni u yɛrɛ ka bɔnbuw pɛrɛnna Lancasters kɔnɔ, ka u lamini fɛn bɛɛ tiɲɛ. Fɛɛrɛ gɛlɛnw nka minnu bɛ nɔ bɔ. O la, dugujukɔrɔla sinfoni sera a fanga dancɛ ma, o kɔfɛ, a y"a daminɛ ka nɔgɔya.
  Nka nin, tiɲɛ na, ma ban o yɔrɔ la, fiɲɛ tilali nana baara la. K"a sɔrɔ tubabu bɛ o furakɛli sugu kɔfɛ, u bɛ se ka ta ka kɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ ye hali dɔɔnin. A nisondiyalen don ko jiginɛw dilannen don kaban hakɛ wajibiyalen na ani u samacogo fɛɛrɛw labɛnna ka ɲɛ. Laala, a ka fisa ni tɔw bɛɛ ye diɲɛ kɔnɔ bi.
  O la, u tɛ pan, u tɛ pan i n"a fɔ wuluwuluw - u bɛ teliya, nka u bɛ teliya kosɛbɛ, wa hali u bɛ fara Wagner ka fɔlikanw kan - Hitler ka baarakɛminɛn min ka di a ye kosɛbɛ. Jɔn wɛrɛ ɲɛnamaw hakili jigira filimu "Apocalypse" la, Amerikikaw tun bɛ baara kɛ ni nin fɔli kɛrɛnkɛrɛnnen in ye n"u tun bɛ binkanni kɛ Vietnamkaw kan. O ye siran u ɲɛ cogo min na. O la, Wagner filɛ nin ye, ani motifw sanpɛrɛn, ka tɛmɛn amplificateurs fɛ. Parachutikɛlaw ye fosiporozɛni kɛ u ɲɛda la k"u yɛrɛ penta, u ɲɛ bɛ siran, i n"a fɔ u ka dugujukɔrɔjiw. A sinsinnen bɛ fana hakili ta fan fɛ nɔ dɔ kan. Ka fara o kan, reagent dɔw ni magnesium chips dɔw farala fosiporozɛni kan walasa ka yeelen bɔ a dɔgɔyalenba la waati kunkurunnin kɔnɔ. O la sa, a bɛ mɔgɔ lasiran, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, sisi yeelen ni tasuma caman kɔfɛ. Marifaw yɛrɛ b"u bolo, minnu fana bɛ dogo sa da cogo la. O kɔfɛ, Alemaɲi dɔnkili dumanw ni marifa fitinin minnu minɛna, olu bɛ ka gosi. Wa, jirisun tigɛlenw, tigɛlenw bɛ bin setigiw ka butikiw kan. Wa, mɔgɔ caman b"a fɛ dɔrɔn k"u dabila, hali ni tubabukan caman ka ca ni Alemaɲikaw ye.
  Ɛndiyɛn dɔ ni Arabu muso dɔ dogolen tun bɛ dingɛ fitinin dɔ kɔnɔ, min tun dogolen don koɲuman. Redskin y"a kɔlɔsi ko:
  - Ayiwa, an y'u sɛnɛ !
  Muso kunsigi nɛrɛma in kabakoyara:
  - I b'a fɔ anw ye wa ? N"a sɔrɔ i b"a fɛ k"anw de fɔ wa?
  Ɛndiyɛn y"a kunkolo wuli cogo jugu la:
  - Ayi! Palefacew bɛ ka tubabu gosi ani nin ye taamasyɛn ɲuman ye! Wa ni waati sera, an ka seli bɛna se! Ɛndiyɛnw bɛna u ka farafinna hɔrɔnya tuma jumɛn!
  Arabu muso ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni danbe ye:
  - Yala i, a kɛra cogo o cogo, i b"a fɔ ko i fanga bɛ diɲɛ kan wa?
  Ɛndiyɛn in ye kanuya kɛ, i n"a fɔ a bɛ ka ɲɛfɔli kɛ denmisɛnnin hakilitigi dɔ ye, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Minnu b'a fɛ ka caya kojugu, a ka c'a la, foyi tɛ u bolo ! O la sa, kuyɛri belebele in bɛ daji bɔ!
  Fuhrer, tiɲɛ na, a ma a ka wuluw ni wuluw bɛ min kɛ, nka sariya siratigɛ la, a y"a jateminɛ ko Alemaɲi sɔrɔdasi masin bɛna fɛn bɛɛ ɲɛnabɔ ka ɲɛ. Kuma bɛɛ la, Aliman sɔrɔdasiw ka kɛlɛbolow fo ka se Kursk Bulge ma, olu kɛra baarakɛlaw ka seko ni dɔnko siratigɛ la. Dɔw yɛrɛ b"u wele ko sariya. A yɛrɛ ye kabako ye ko o masin sugu in ye sɛgɛn ka sɔrɔ ka bin pewu.
  Wa npogotigininw bɛ o sugo sugu dɔ ye, kiraya yeli sugu dɔ, min tigɛlen don ni cikan gɛlɛn ye - wuli !
  
  
  TSAR MICHAEL ƝƐNABƆLI FILANAN
  Nicholas II ye mɔgɔ fagali ɲini Zapɔn jamana na. Hali o waati la, a sara tuma min na a tun ye masasigilan ciyɛntabaga ye. Fagali tɔgɔba dɔ min kɛra tariku yɛrɛ kɔnɔ. Tsarevich Nicholas jogin na, nka a ye kabako kɛ ka kisi.
  Nka kabako si ma kɛ. Nin hɛrɛ in, ka ɲɛsin zar ma min ka hɛrɛ tɛ Irisi jamana tariku bɛɛ la. Nicholas sara... Wa a ni ale fana sara, bɔnɛbagaba fana sara, min, tiɲɛ na, k"a sɔrɔ a ma a dɔn, nka hali bi a ye masakɛ mansamara ni masaya tiɲɛ.
  Wa san 1894, a si tun ye san tan ni duuru ye, Michael II ye masasigilan sigi. Zar Nicholas balimakɛ dɔ. A ka c"a la, o tigi tɛ naloman ye, a ka gɛlɛn kosɛbɛ ani a ja gɛlɛn don. Mikhail Aleksandrovich Romanov ye kungo-kɔnɔ-kulu dɔ ɲɛminɛ diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ waati la ani a y"a yɛrɛ danfara kɛlɛ la. A ka c"a la, a tun ye cɛ gɛlɛn ye ka tɛmɛ Nikolai kan, a janya tun ka bon, a ɲɛda tun bɛ fɛn caman jira. Yala a hakili tun ka di ka tɛmɛ o kan wa? Nicholas II tɛ mɔgɔ hakilintan ye, min bɛ se kosɛbɛ. Nka hali bi a ma gɛlɛn kosɛbɛ, a dusu barika ka bon, wa a bangera ka kɛ masakɛ ye. Ka fara o kan, tiɲɛ na, Nicholas II ka gɛlɛyaw, kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"a muso ye.
  Mikhail tɛ naloman ye ka tɛmɛ a balimakɛ kan, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko a ka hɛrɛ ka bon... Ayiwa, Nikolai, hali bi tɔgɔ jugu don zars fɛ. Ani Nikolai de ye mɔgɔ fɔlɔ ye min ma se. Kabini a daminɛ na, Desanburukalo ka murutili. O kɔ fɛ, kɛlɛ daminɛna ni Iran ye min ma ɲɛ sɔrɔ. Se sɔrɔla, nka se sɔrɔli caman ma kɛ. Wa Iran tɛ a priori (a priori) ɲɔgɔndan ye Irisi fɛ. Kɛlɛ ni Turquie ye. Fana a ma ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ a daminɛ na. Wa, se sɔrɔli ninnu ye joli caman bɔ. Wa, se sɔrɔli man ca.
  Wa o kɔfɛ kɛlɛ min kɛra Kawukasi jamana na san binaani ɲɔgɔn kɔnɔ ni Shamil ye. Wa nin ye ko jugu ye, farali ye nɛnɛ kɛ. Wa a laban na, dɛsɛ kɛra Crimée kɛlɛ la. Wa kumakanw b"a jira ko Zar Nicholas de ye mɔgɔ fɔlɔ ye min y"a yɛrɛ faga.
  Ɔwɔ, o masakɛ ma hɛrɛ sɔrɔ. Michael fɔlɔ... A ye masaya kɛ Gɛlɛyaw waati la. A ye Irisi jamana kisi. A ye dugu damadɔw minɛ ka bɔ Pologne. A ye ɲɛtaa dɔw kɛ Sibiri jamana na. Nka, a ma mɛn. Nka masakɛ tun ye, a bɛɛ lajɛlen na, normal ye. Ani k"a sɔrɔ a ma kɛ ni puncture juguw ye.
  Mikhail Romanov ka politiki tun ye kelen ye ni Nicholas II ta ye: ka bonya ka don Sinuwa ani Kɔrɔn fɛ. Port Arthur jɔli. Diplomasi ni Alimanjamana, labɛnni kɛlɛ kama ni Japon ye. Tiɲɛ don, a jɛlen don ko an tɛ se ka kɛ ni kɛlɛ ma kɛ ni Tile bɔlen jamana ye. A ka jugu kosɛbɛ a tun bɛ ka marifaw di a yɛrɛ ma ni timinandiya ye. Wa zar kamalennin tun b"a fɛ ka nɔɔrɔ sɔrɔ, a tun b"a fɛ ka se sɔrɔ, a tun b"a fɛ ka Irisi jɛman da. Ka fara o kan, a jɛlen don ko Sinuwa ye layidu ta ko a bɛna kɛ fanga belebeleba ye don nataw la, wa a ka fisa k"a tila sisan. K"a sɔrɔ a tila-tilalen don.
  Japon ye binkanni kɛ Risi ka kɛlɛbolo kan Port Arthur.
  O kɔ, u ye Amiral Makarov ci. Nin sen in na, saya si ma kɛ. A dɔ ye ko Mikhail m"a to Tsarevich Kirill ka Makarov bali ani a tun tɛ kurun kɔnɔ. Wa o ye sira Changé dɔɔnin.
  Amiral Makarov ye o eskadron dege. O kɔfɛ, Zapɔnkaw minɛna minɛnw na tuma min na, a sera ka bin Togow ka kurunba kan.
  Kɔgɔjida kɛlɛ labanna ni sebaaya ye min bɛ Irisi jamana ka kurunba dalen to a la. Nka, kɔfɛ, o bɛɛ n"a ta, Zapɔnkaw ye Port Arthur lamini. Nka a tɛ mɛn. Mikhail ye Kuropatkin bɔ yen, ka sɔrɔdasi dɔ sigi min tun ka dɔgɔ ani min tun bɛ se kosɛbɛ. Wa tugun, se sɔrɔli kɛra dugukolo kan.
  Japon, a bɛɛ lajɛlen, a ye se sɔrɔ kɔgɔji kan. Wa o kɔfɛ, sɔrɔdasiw jigira.
  Samurai y'u yɛrɛ di. Irisi ye Kuril gunw minɛ kokura, ka Tayiwani ani Kore minɛ.
  O kɔfɛ, Sinuwa mara damadɔ kɛra mansamara kɔnɔ u yɛrɛ sago la, ka Zheltorossiya sigi senkan. Masakɛ ka masaya bonyalen don ani a yiriwara.
  Duma tɛ, demokarasi kunntan tɛ. Ɲɛnamaya tɛ, nka nɛɛma de don! Jamana yiriwali teliya la. Nka a dabɔra cogo min na, diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ tun tɛ se ka bali. Sisan, sa wagati sera.
  Nka nin waati in na, Irisi tun bɛ ni pankurun nɔgɔmanw ye kaban "Luna"-2, pankurun girinmanw "Peter the Great", minnu dilanna Mendeleev denkɛ fɛ, ani bɔnbɔnbɔlan barikamaw diɲɛ kɔnɔ: "Svyatogor" ani "Ilya Muromets". Fanga tun bɛ o cogo la kaban!
  Wa Irisi sɔrɔdasiw y"a daminɛ ka se sɔrɔ kabini tile fɔlɔw. Wa zarist ka sɔrɔdasi hakɛ, k"a sababu kɛ Sinuwa tilancɛ tun bɛ jamana kɔnɔ kaban, o tun ka ca.
  Irisi sɔrɔdasiw ye Alimanw Kὲlɛ Prusse kɔrɔn fɛ ani ka Königsberg Lamini. U ye Lviv ni Przemysl fila bɛɛ ta o yɔrɔnin bɛɛ. Sɔrɔdasi tun ka ca kojugu Irisi fɛ , ani pankurun nɔgɔmanw, minnu tun bɛ taa-ka-segin, olu tun ka ca. Min tun tɛ ni ɲɔgɔn ye ani min tun bɛ fanga kabakoma jira. Kɛlɛbolo kelen-kelen bɛɛ binna.
  Irisi sɔrɔdasiw ye Budapest minɛ kaban.
  Alimanjamana y"a yɛrɛ sɔrɔ ko gɛlɛn dɔ la. Irisi sɔrɔdasiw tun bɛ ka gɛrɛ Oder la kaban. Itali fana ye kɛlɛ laseli kɛ Ɔtirisi jamana kan. Tiɲɛ don, Ottoman Mansamara donna kɛlɛ la ni Irisi jamana ye. Nka o jiginna dɔrɔn ka Kɛ dɛsɛ ni dɛsɛ ye fàn bɛɛ la.
  Irisi sɔrɔdasiw ye Oder baji tigɛ kaban. Wa, nɛnɛ waati la, u y"a daminɛ ka Bɛrɛlin dugu minɛ. Foyi tun tɛ yen ka dugu minɛ. O la, fanga caman sirilen bɛ Alimanw na hali bi Tlebi fɛ.
  Ani Wilhelm n"a ka sigiyɔrɔba ye hɛrɛ fɔ joona, walima n"a fɔra ka ɲɛ, u y"u yɛrɛ di.
  Kɛlɛ in kɛra kalo wɔɔrɔ dɔrɔn kɔnɔ. Irisi sɔrɔdasiw ye Istanbul minɛ. Wa Türkiye minɛna Zar Michael II ka kɛlɛbolo fɛ.
  O kɔfɛ, hɛrɛ Sìgira Peterhof dugu la. Ɔtirisi-Hɔngiri jamana tiɲɛna ani a ma kɛ yen tugun. Galisi ni Bukovina kɛra Irisi maraw ye. Tcheki jamana ni Slovaki jamana kɛra masaya ye min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Zar Michael II bolo. Hɔngiri fana ye Irisi Zar jate a ka masakɛ ye.
  Krakow ni jamana wɛrɛw donna Pologne masaya kɔnɔ. Prusse kɔrɔnyanfan tigɛra, Danzig kɛra Irisi dugu ye. Azi fitinin, ani Irak jamana fanba ni Bagdad kɛra Risi ye. Tubabu ye Basra ani Palestine mara dɔrɔn sɔrɔ, ani Franse ye Siri saheli sɔrɔ.
  Yugoslavie masaya fana sigira sen kan, min kɔnɔ, Michael II kɛra a kuntigikɛɲɔgɔn ye. N ye dɔɔnin minɛ n yɛrɛ ni Itali ye. O cogo la, Irisi sera ka kɛ setigiba ye. Ani, a ye bɔnɛ misɛnninw sɔrɔ musaka misɛnninw na. Nka hali bi, Alimanjamana tun ka kan ka Irisi jamana ka juruw fanba sara. Se sɔrɔli min ye mɔgɔ kabakoya!
  . SABABU No. 2nan.
  O kɔ fɛ, kɛlɛ misɛnnin damadɔ wɛrɛw Kɛra. Irisi ye Afganistan fanba minɛ - saheli taara Angletɛri, ani Iran tila sabanan fila - saheli fana tun ye Angletɛri ye. O kɔ fɛ, zarist, Franse ani Angletɛri sɔrɔdasiw labanna ka Saudi gun tila. Hegemoni (hégemoni) wulila. Japon fana sera ka Alemaɲi bolofɛn dɔw minɛ a yɛrɛ ye.
  Fɔ ka na se san 1929 ma, sɔrɔ yiriwali kɔlɔsira diɲɛ fan bɛɛ la - min barika ka bon kosɛbɛ Irisi jamana na. Nka Depressionba tugura o kɔ. O de ye Hitler bila fanga la Alimanjamana na.
  Irisi jamana fana na, dɔ farala wuliliko ni gɛrɛntɛ dusukunnataw kan. Nka san 1931, kɛlɛ kura dɔ daminɛna ni Zapɔn ye Sinuwa ko la. Irisi barika tun ka bon, wa kurunba in ɲɛmɔgɔya tun bɛ Amiral Makarov nɔnabila ɲuman bolo - Amiral Kolchak.
  Se sɔrɔli, jigin, ani Japon n"a ka Pasifiki nafolo bɛɛ kɛra Irisi jamana ye. Ani Zar Michael II ani Zapɔn masakɛ fana. Ɔwɔ, a kɛra ka ɲɛ kosɛbɛ. Nka kɛlɛ min tun bɛ kɛ walasa ka diɲɛ mara, o ma ban.
  Hitler tun bɛ ka dɔ fara a fanga kan. Wa jɛkulu dɔ wulila: Alimanjamana, Itali, Irisila, ka Angletɛri, Faransi, Ɔland, Bɛliziki ani Ameriki kɛlɛ.
  San 1940, zarist kɛlɛbolo ye Sinuwa minɛni dafa tiɲɛ na, ka boli ka don Franse, Hollande ani Angilɛw bolo.
  Hitler ye kɛlɛ daminɛ Zuwɛnkalo tile 22 san 1941 a kɛlen ka Faransi binkanni kɛ. Fuhrer tun ye labɛnba dɔ kɛ ani Mainstein ka hakilitigiya. Irisi ye binkanni daminɛ tubabu ni Franse jamanaw kan Azi ani Afiriki. Nin ye o kɛlɛ jugu sugu ye.
  Irisi ye jɔyɔrɔ fɔlɔ ta diɲɛ kɔnɔ kaban jamanadenw ta fan fɛ, a ka kɛlɛbolo tun bɛ ni pankurunw ni awiyɔnw ye minnu ka ɲi ani minnu ka bon kosɛbɛ. Ɛlikopɛriw, kɛlɛcɛw, binkannikɛlanw, bɔnbɔnw, jetw fana sen bɛ o la, olu bɛ baara la kaban jamaba la! A bɛɛ lajɛlen na, cogo dɔ la, fɛn bɛɛ bɛ taa ɲɛ kosɛbɛ.
  Hitler ye Faransi, Bɛliziki, Ɔland ani Danemarke minɛ kalo kelen ni tila kɔnɔ! Zaris Irisi ye Norvege ni Suwɛdi minɛ. Ka Fàra Ɛndujamana kan, Indosini, Iran saheliyanfan, Saudi jamana na ani ka Dòn Misira.
  Kolonɛli Angilɛw ni Faransi sɔrɔdasiw tun bɛ danfara don u ka kɛlɛ seko dɔgɔya fɛ ani u ka sɔrɔdasi hakili tun ka dɔgɔ kosɛbɛ - u y"u yɛrɛ di tiɲɛ na k"a sɔrɔ u ma kɛlɛ kɛ.
  Hitler yɛrɛ tun b"a fɛ ka taa Afiriki, nka Ɛsipaɲi ye Alimanjamana kɛlɛ. O kɔfɛ, fasisiw ye Franco ka fanga kɛlɛ, ka se sɔrɔ a kan. Wa o kɔfɛ, Pɔritigali. Binkanni jugu dɔ kɔfɛ, Gibraltar minɛna!
  O kɔfɛ, Irisi ni Alimanjamana ye Afiriki minɛ. Yan, yɔrɔbaw, kungow, kungodaw, ani siraw dɛsɛ tun ye bali ye ka tɛmɛ Angletɛri, Faransi ani Pɔritigali jamana ka koloniyali sɔrɔdasi barikamaw ni hakili ɲagaminenw ka kɛlɛli kan.
  Waatibolow minɛni kɛra yen. Kɛlɛw episodikiw, resistance focal. Irisi pankurunw de ka fisa hali bi, wa u bɛ se ka manɛwɛrɛ ɲuman kɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, cɛmancɛ ta : " Nikolai ", n"o tɔgɔ dara Tsarevich Nicholas kan, n"o fagara Zapɔnkaw fɛ.
  Nka, n"i tun b"a dɔn samurai Tsuda Sanzo ye Irisi kisi ka bɔ siniko jugu min na, o tuma na, a ka kabakomayɔrɔ min tun bɛ ni Eiffel Tower ye Sɛnt Pɛriburugu, o tun bɛna ci. Walima n"a sɔrɔ i ye tanki tɔgɔ da a tɔgɔ la.
  A kɛra cogo o cogo, "Nikolai"-3 tun ye tanki ye min ka nɔgɔn kosɛbɛ - tɔni bisaba jukɔrɔ, mobili ni dizili motɛri. A teliya tun ka bon ni bi saba ni naani ta ye min bɛ fɔ nsiirin na, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw tun ka bon ani a tun bɛ jɛgɛn, a ja tun ka dɔgɔ, wa marifa janyalen tun b"a la, hali n"a kalifa tun ye milimɛtɛrɛ 76 ye.
  I mana fɛn o fɛn fɔ, Irisi ye Afiriki tilayɔrɔba fila ni kɔ minɛ, tɔw taara Alimanjamana ni Itali. Wa, bɔnbuba binkanni kɔfɛ san 1942 Mɛkalo la, Irisi ni Alemaɲi ka sɔrɔdasiw jiginna ɲɔgɔn fɛ Angletɛri o kɔfɛ. Kὲlɛ in Kɛra dɔgɔkun fla dɔrɔn ye ani Angletɛri ni Irlandi minɛna.
  Ani kalo kelen o kɔ, u ye Irlandi minɛ.
  Ameriki y"a yɛrɛ minɛ cogo la min tɛ foyi ɲɛ, a siranna ka don o kɛlɛ faratilen sugu la, nka o bɛɛ n"a ta, a ye Angletɛri dɛmɛ ni nafolo ye. O la, Hitler, Mussolini ani Nicholas II y"a latigɛ ka fanga min fanga ka bon sɔrɔko siratigɛ la, o ban.
  Ka fara o kan, Irisi jamana ni Ameriki bɛ dancɛ kelen na Alaska kɛrɛfɛ. Wa u ye nɛgɛso jɔ kaban ka taa Chukotka - o nafa ka bon kosɛbɛ kɛlɛ in na !
  Wa sisan Irisi, zarist kɛlɛbolo bɛna wuli... Ka don Alaska kɔnɔ. Nka Ameriki pankurunw yɛrɛ tɛ taa Risikaw kɛlɛ. O de kɛra.
  Irisi sɔrɔdasiw y"a daminɛ ka jigin Alaska Sɛtanburukalo tile fɔlɔ san 1942... Wa u ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ.
  Ka teliya ka bridgehead (bonda kuncɛ) bonya. Wa i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, Irisi npogotigi cɛɲiw bɛ u sen don kɛlɛw la.
  U bɛ Nikolai-4 pankurun kura kan. Kɛlɛcɛw sennasanbara don, u bɛ bikini dɔrɔn de don. Wa marifa barikamaba dɔ b"u bolo min janya ye milimɛtɛrɛ 85 ye: Sherman ka sanpɛrɛn.
  Nowanburukalo don kaban, nɛnɛ binna, nka npogotigi cɛɲiw: Natasha, Maria, Aurora ani Svetlana, u tɛ fini si dɔn ani u bɛ kɛlɛ kɛ u farilankolon bɛ ɲini ka kɛ.
  Yan, kɛlɛcɛw bɛ marifa ci ka kari ni bɔgɔdaga tigitigi ye ka bɔ Sherman ka bɔgɔdaga dɔ la. U y"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan. Natasha ye marifa ci ka pɛrɛn:
  - n ye bɛɛ bugɔ masakɛ kosɔn !
  Ani, a bɛ tasuma don hali bi cogo min na!
  O kɔfɛ, Maria bɛna marifa ci, wa a bɛna marifa ci cogo bɛnnen na fo a bɛna Sherman ka tourelle tigɛ.
  A y"a ta ka tweet kɛ ko:
  - ne ye npogotiginin ye min bɛ nɛgɛ tigɛ !
  Wa o kɔfɛ, Aurora bɛna projectile (projet) dɔ lawuli. Ani fana a tigitigi ani a jɛlen don.
  Kɛlɛcɛ bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Aerobatiki min ka bon kosɛbɛ !
  Wa o kɔfɛ, Svetlana bɛna i gosi n"a ka dimi fanga bɛɛ ye. Fille blonde destructeur. Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - ne ye jahanama jinɛ ye !
  Wa, o naani bɛɛ bɛna u ka sira ta, ka tɛmɛ Alaska saheliyanfan fɛ.
  Wa nin ye Alexander-4 tanki ye, o fana ye modɛli kura ye ni npogotigi cɛɲiw ye. Marifa barikama min janya ye milimɛtɛrɛ 130 ye, a bɛ se ka kɛ marifa 8 ye ani npogotigi cɛɲi duuru ka baarakɛlaw minnu bɛ bikini kɔnɔ.
  U fana bɛ taa marifa ci, ka Amerikikaw gosi, ka don Shermanw kɔnɔ.
  Alenka ye projectile dɔ bɔ n"a senkɔniw ye, ka dɔnkili da ko:
  - Tsar Michael ka nɔɔrɔ kama !
  K"a to marifaci la, Anyuta ye dɛmɛ don, ka Amerikikaw tigɛ ka jigin:
  - Masakɛba !
  Augustin fana ye gosi, ka Sherman kari, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Hɛrɛ, baara, mansamara kama !
  Mirabela ye marifa ci o kɔfɛ. A ye jugu ka kɛlɛkɛminɛnw fana kari ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Risi jamana ka yamaruya kura ma !
  Wa o kɔfɛ, Olɛnpi ye projectile in ci, k"a sɔrɔ a bɛ ka sɔgɔsɔgɔ ani ka mankanba bɔ:
  - ne ye o fanga ni dimi sugu ye jugu ye !
  Npogotigininw bɛ u yɛrɛ minɛ ka ɲɛ ani u bɛ tasuma. U ka emerald ni safir ɲɛw la, dugukolo jukɔrɔla tasuma bɛ yen.
  Wa Alɛkisandiri-4 pankurun kura min tɛ se ka don fan bɛɛ fɛ, o bɛ taa ɲɛfɛ ka Amerikikaw bugɔ. O cogo de ye jiracogo ni tiɲɛni ye min tɛ dantigɛli kɛ.
  Ani npogotigininw, nɛnɛ bɛ, wa u bɛ bikini dɔrɔn na ani u bɛ ɲini ka farilankolon-u cɛ ka ɲi! An bɛ na ni pusi ye an fɛ!
  Alenka bɛna marifa ci Ameriki mobili dɔ la. A b'a sagaya ani ka dɔnkili da cogo min na:
  - Ne ye diɲɛ dolow ye !
  Wa o kɔfɛ Anyuta bɛna a ta k'a bila, ka jugu tigɛ, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ani nɔɔrɔ ka kɛ mansamara ye !
  Wa o kɔfɛ, Agustin bɛna gosi ni bɔgɔdaga ye, ka jugu tigɛ ka jigin, ka jugu ka kɛlɛkɛminɛnw kari ka sɔgɔsɔgɔ:
  - ne ye sunguru bilenman ye ani maloya tɛ !
  Wa o kɔfɛ, Mirabela bɛna sanbara don. Ani a bɛna marifa fagalen dɔ ci a jugu ma. A na sankanso tigɛ ka pɛrɛn:
  - Ram ka bɔ sagaden na !
  Wa o kɔfɛ, cɛfarin cɛɲiw Olɛnpi bɛna kɛ. A bɛna marifa ci min bɛ mɔgɔ faga ka tɛmɛ marifa tɔw bɛɛ kan. A bɛna jugu ka pankurun tiɲɛ ka pɛrɛn ko:
  - n b' a bɛɛ labɔ !
  Yan, pankurun dɔ bɛ na min girinya ye tɔni biwolonwula ye, ka juguw ka redoubts tiɲɛ. Wa a bɛ taa nɔgɔya la nɛnɛ kɔnɔ - motɛri ye laban ye - gazi turbine ! I tɛ se ka mobili jɔ o cogo la nɔgɔya la ten.
  Alenka bɛ dɔnkili da:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali ! Mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan! Irisi waraw bɛ ka jugu tigɛtigɛ! Risi waraw - foli bɛ kɛ cɛfarinw ye!
  Wa tuguni, a bɛ baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye, ka bɔgɔdaga digi, a bɛ jugu gosi. Npogotiginin don dɛ!
  Anyuta fana binna duguma ni a sennasanbaraw ye ka pɛrɛn:
  - Wa n" ye mɔgɔba ye !
  Wa o kɔfɛ, Agustin ye projectile dɔ ci ka pɛrɛn:
  - n ye kungo sunguru ye !
  Wa Mirabela bɛna fɛn dɔ bɔ min bɛ mɔgɔ faga pewu ani ka mankanba bɔ:
  - Ka taa dancɛ kuraw la, minnu tɛ kɔrɔta !
  Wa a bɛna a nɛnkun jira ko a ɲɛ ye pinɛ ye ani ko a ka jan ten.
  Wa o kɔfɛ, Olɛnpi bɛna Amerikikaw gosi k"u tiɲɛ, wa a bɛna o kɛ ka ɲɛ kosɛbɛ.
  Ayiwa, a bɛɛ lajɛlen na, se sɔrɔli jɛlen bɛ ye. O kɛlɛ in ye se sɔrɔ ani Risi ni zari sɔrɔdasiw bɛ ka taa ɲɛ.
  San 1942 Desanburukalo laban na, Alaska jamana bɛɛ tun minɛna kaban zarist ka kɛlɛbolo fɛ, ani kɛlɛ tun bɛ senna Kanada.
  Ka fara pankurunw kan, awiyɔn bolilaw musow fana bɛ kɛlɛ kɛ jet awiyɔnw kɔnɔ. USA ka awiyɔn caman bɛ yen, nka a jogo ka dɔgɔ kosɛbɛ. A tɛ se ka suma ni Risi jetw ye. Minw bɛ jugu Mugumugu ni terminatorw fanga ye.
  Ani npogotiginin Anastasia ni Margarita minnu bɛ u ka awiyɔnw kɔnɔ "Ekaterina"-6 u bɛ jatew lajɛ cogo min na.
  Anastasia ye Ameriki awiyɔn 8 ci ni awiyɔn kanon duuru pɛrɛnni kelen ye ani ka pɛrɛn:
  - N" ye super-class kɛlɛcɛ dɔrɔn de ye !
  Wa ni sennasanbaraw ye, a bɛ pedaliw digi.
  Margarita ye Ameriki awiyɔn tan ci u ka pɛrɛn kelen kɔnɔ, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa n yɛrɛ ye kalasi sanfɛla ye !
  Anastasia bɛ bɔgɔdaga digi n"a senkɔni gansanw ye, ka tasuma don jugu la. A bɛna Ameriki sɔrɔdasiw ka mobili wolonwula gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - ne ye kɛlɛcɛ ye fo masakɛ nisɔndiyalen don !
  Margarita fana bɛna mɔgɔfagala bila ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa masakɛ dɔrɔn tɛ ! An cɛ ka ɲi kosɛbɛ!
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ka mobili suguya wɛrɛw gosi. U bɛ jugu fili kɛnɛma i n"a fɔ soso salenw ka don nɔgɔbɔlan kɔnɔ. Wa u bɛ Ameriki ka awiyɔnw tiɲɛ.
  Anastasia ye awiyɔn damadɔ wɛrɛw bin ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Ka ɲɛsin masakɛ ka wulu fila kunkolo ma !
  Margarita, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - O ko nɛnɛ sugu in kama !
  Wa a ye Ameriki mobili tan ni fila wɛrɛw fana gosi. Ninnu ye npogotigininw ye. A ka di npogotigininw ye ka mɔgɔ faga. Ani k"a tigɛtigɛ!
  Ani nin furuɲɔgɔnma in bɛ baara kɛ...
  A bɛ taa dugukolo laɲiniw na. Ani ka taa ni Shermanw ye, ka punch kɛ u kɔnɔ yɛrɛ. I n"a fɔ nɛgɛdaga. Ani ka nɛgɛ ni nɛgɛ barikamaw faranfasi. U ka binkanni Kɛra nin cogo de la.
  Anastasia ye Sherman caman bugɔ ani ka pɛrɛn a yɛrɛ kɔnɔ ko:
  - n ye npogotiginin ye min bɛ se ka caman kɛ !
  Margarita fana bɛ Amerikikaw bugɔ dugukolo kan ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nka foyi tɛna n bali , wa a ma deli ka n bali !
  Anastasia ye jugu sɔgɔ, ka pankurunw ci ka pɛrɛn:
  - Masakɛ fɛ , min tɛ hakilitigi ye walima min ka nɛnɛ ka tɛmɛ o kan !
  Npogotigininw ye tiɲɛ na cɛɲiw ye! Ani min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye bikini kelen dɔrɔn de kɔnɔ! Ani, se tɛ min na!
  Mɔgɔ si tɛ se ka se sɔrɔ npogotigininw kan walima k"u bali!
  Anastasia, a bɛ marifa ci, a bɛ pɛrɛn a fogonfogon sanfɛ:
  - ne ye sungurunnin ye min bɛ nɛgɛ kari !
  Margarita, min bɛ ka taa a fɛ ka marifa ci, o y"a fara a kan ko:
  - Ani nɛgɛ o nɛgɛ !
  Npogotigininw bɛ pan ka marifa ci... Hali n"a y"a sɔrɔ nɛnɛ ni fonɛnɛ don, o t"u bali. Kɛlɛ bɛ ka kɛ Kanada jamana na.
  Anastasia ye tasuma don tugun ani a bɛ mankanba bɔ:
  - n bɛ i ko cɛnin !
  Margarit bɛ a sɛmɛntiya ni timinandiya ye ani ka marifa ci ni panther dɔ ka dimi ye:
  - ne de ye nisɔndiya ni nɛnɛ ye ka tɛmɛ mɔgɔ tɔw bɛɛ kan !
  Npogotigininw, i n"a fɔ aw b"a ye cogo min na, u bɛ jate caman kɛ tiɲɛ na, wa u ka seko tɛ se ka ɲɛfɔ!
  U bɛ ka warijɛ tilancɛ farilankolonw lajɛ! Wa u tɛ dusukasi si dɔn, siga t"a la! U ka hakilinaw tɛ kelen ye kosɛbɛ!
  Nka, kuma surun na, cɛɲiw tun ye hɛrɛ sɔrɔ. U ye jenerali dolow naani dɔ minɛ k"a kɛlɛ ni fiɲɛ-bɔn ye. Cɛɲi kabakomaw. U bɛna i Furu o cogo kelen na!
  Wa tuguni, Irisi ni Alimanjamana ka pankurunw bɛ ka taa Kanada jamana fan bɛɛ la.
  Gerda ka baarakɛlaw filɛ nin ye, Alemaɲi T-4 kan. K"a fɔ k"a jɛya, o mobili barika ka dɔgɔ kosɛbɛ ni i y"a suma ni Soviyetiki mobili ye. Nka npogotigininw man nɔgɔn - u bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ nɛnɛ waati. Wa o bɛ fɛn dɔ fɔ!
  An k"a fɔ k"a jɛya ko o kɛlɛcɛ suguw ka nɛnɛ! U tɛ sigasiga ni barikantanya dɔn! Safir ni diamant bɛ ka jeni u ɲɛ na! O cɛɲi suguw tɛna dugukolo santimɛtɛrɛ kelen di jugu ma! U ka senu ani u ka jugu wagati kelen na.
  U b"u yɛrɛ Lamaga ni fanga belebeleba ye.
  Wa nin ye u bɛ Amerikikaw sɔgɔsɔgɔ cogo min na.
  Gerda ye marifa ci ni a senkɔni gansanw ye ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - n ye kungo sunguru ye ! Ani npogotiginin tɛ fewu!
  Wa o kɔfɛ a bɛ 'ɲɔ̀gɔn Dòn 'ɲɔ̀gɔn na.
  Charlotte fana ye marifa ci ka bɔ kanon na. A bɛ se ka kɛ a fanga tɛ kojugu, nka a bɛ teliya:
  - n bɛ i n' a fɔ suman funteni ni kinni !
  O kɔfɛ, cɛɲi bɛna a ta k"a kan jan jira!
  Wa o kɔfɛ, Christina bɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ani n ka kumakanw ! Klykov ye fiɲɛ bila!
  Ale fana na a ka waraba ɲinw bɔ kɛnɛ kan ka mankan bɔ.
  - Seko kura bɛna kɛ !
  Tiɲɛ na, kɛlɛcɛw ka gɛlɛn kosɛbɛ ani u ka jugu kosɛbɛ. Ani u farikolo fanga ka bon kosɛbɛ ani u bɛ dimi kosɛbɛ.
  Wa Magda fana bɛna jugu gosi. A bɛna Sherman dɔ kari ka bɔ yɔrɔ jan, k"a gosi tigitigi kosɛbɛ a laban na ka taa a laban na ani ka mankan bɔ:
  - N" ye Alemaɲi nɛnɛman ye ten !
  U naani, hali n"a y"a sɔrɔ ko mobili tɛ a bɛɛ la ɲuman ye, u bɛ kɛlɛ kɛ ka ɲɛ.
  Ani mun na? Sabula a bɛ se ka fɔ ko fini t"u bolo! Wa kɛlɛcɛw bɛ jugu halaki kosɛbɛ.
  Gerda y"a kɔlɔsi ni waso ye ko:
  - An ka kan ni Fuhrer ye kosɛbɛ !
  O kɔfɛ, cɛɲi bɛna marifa ci tugun k"a ɲɛda fitinin cɛɲi bɔ kɛnɛ kan.
  Kɛlɛcɛ minnu bɛ yan, olu bɛ ni Aryan hakili ye. Wa u tɛ siran nɛnɛ ɲɛ. Hali ni fonɛnɛ bɛ Kanada Tlebi fɛ hali bi kosɛbɛ.
  Nka foyi tɛ - sennasanbara dɔrɔn ani a bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye. O tuma na fɛ, hɛrɛ ni se sɔrɔli bɛna kɛ!
  Olu ye kɛlɛcɛw ye minnu falen bɛ kuncɛbaya hakili la.
  Hali sisan, Aryanw tɛ ni ɲɔgɔn ye timinandiya la. N'a Bɔra Irisi npogotigininw na.
  Nka Natasha min bɛ "Nikolai"-3 kan, ale fana tun bɛ bikini na ani sennasanbara la, a ye marifa ci, a y"a yɛrɛ wuli ka taama ka yaala. Nka, a ka pankurun ka fisa ni Alemaɲi T-4 ye. Kὲlɛ min bɛ Kɛ yan, o ka gɛlɛn, wa a bɛ Kɛ ni fanga ye kosɛbɛ.
  Yankees b'a ɲini ka snap back kɛ. Nka Natasha ye "Laala" gosi ka sɔgɔsɔgɔ ni perle ɲinw sɔgɔsɔgɔ ye:
  - n ye npogotiginin ye fo mɔgɔ si tɛna gɛrɛ n na !
  Ani Maria ye marifa ci Ameriki ka pankurunw na cogo bɛnnen na. A na u sɔgɔ ka u sɔgɔsɔgɔ ni ɲinw ye.
  - Fanga si tɛ se k'an minɛ !
  Wa o kɔfɛ Aurora fana bɛna marifa ci a nɔ na. Sherman sogo tiɲɛna. Ɔwɔ npogotiginin o de ye i mago bɛ min na.
  Wa o kɔfɛ Svetlana bɛna a ka dɛmɛ don... A bɛna Amerikikaw tɔɔrɔ cogo min na.
  Kɛlɛw fana bɛ Kɛ kɔgɔjida la. Irisi jamana ka kurunba ye Filipine jamana minɛ.
  Wa yan fana, ekipu bɛ yen : sennasanbara kurunbolilaw npogotigininw. Fana a bɛ ɲini ka kɛ cɛɲi farilankolonw ye, bikini kɔnɔ. Tiɲɛ don ko Filipine jamana ka waati ka ɲi hali nɛnɛ waati - a ka suma, bawo a bɛ ɲini ka kɛ equator ye.
  Ani, kɛlɛ ni marifaci ka di npogotigininw ye. Ani ka boli ka wuli ka sennasanbara, sennasanbara bulama. Npogotiginin minnu bɛ yan, olu ka di dɔrɔn. A ka fisa kosɛbɛ - super!
  A ka c"a la, a ka di u ye ka kasodenw minɛ ka caya! U b"u siri u yɛrɛ la ka sɔrɔ k"u wuli. Ani fo ka se a dan na, kasodenw hakili tɛ bɔ! Wa u bɛ halakili dafalen labɛn u yɛrɛ ye - walima n"a fɔra ka ɲɛ, u tɛ u yɛrɛ ye, nka u juguw de kama.
  O ɲɔgɔnna npogotiginin farilankolon tilancɛw ka kurunba farimanw. Wa foyi tɛ se k"u bali wala k"u mugumugu!
  Kɛlɛcɛw bɛ don Ameriki kurunba dɔ kɔnɔ. U bɛ pan ka don a kɔnɔ, u bɛ se ka kɛ u farilankolon ye, u sennasanbara, ni u farikolo yɔrɔw bɛ biri fari jɛlen jukɔrɔ. Wa u bɛ Amerikikaw tigɛtigɛ ni dimi ye. Wa, u tɛ kisi cogo fitinin fana di.
  Wa sisan, Stella cɛɲi n"a jɛɲɔgɔn Masha bɛ ye. Npogotiginin fila bɛɛ ye blonde janyalenw ye, farikolo-ɲɛnajɛla minnu bɛ bɛɛ tigɛtigɛ. Min tɛ gosili ye, o ye ka farikolow tigɛ ani k"u tigɛtigɛ!
  Npogotigininw bɛ taama Ameriki kurunba kɔnɔ. N"u y"u bolo kɔrɔta ka taa kinin fɛ, o ye nbɛda ye, n"u y"u bolo kɔrɔta ka taa kinin fɛ, o ye siraba ye!
  Ani npogotigininw tɛna dabila! U tɛ sababu to kɛlɛɲɔgɔnw ma! Ani, n"u ye mankanba bɔ k"a daminɛ k"u farikolo yɔrɔw lamaga do!
  U bɛ u ka npanw wuli tugun ka pɛrɛn.
  - An ye npogotigininw ye Zar, Fasokanw ni Mikhail Romanov fɛ !
  Wa u b"a tigɛtigɛ i n"a fɔ samurai kaba. O la sa, Stella y"a ta ka Ameriki sɔrɔdasi in gosi a kɔ la n"a sennasanbara ye. A bɛna pan ka taa sanfɛ ani ka pan kɔgɔji kan.
  Terminator blonde bɛna di:
  - Ne ka gosiliw kama, u bɛ sara sara !
  Wa, a bɛna a ɲinw bɔ kɛnɛ kan tugun ani k"a ɲinw fiyɛ minnu bɛ i n"a fɔ perle! Npogotiginin don dɛ! Ji ni kasa min ka ca ni tɔw bɛɛ ye!
  Wa npogotigininw bɛ boli ka taa u yɛrɛ ma. Wa u bɛ tɛmɛ i n"a fɔ fɔɲɔba dɔ. U tɛ sababu di jugu ma. Sebaayaba b"u la. Jinɛw ni mɛlɛkɛ ba caman ka dibi.
  Wa, Masha bɛ na yan, min bɛ kunkolo saba tigɛ siɲɛ kelen ni saber fila ye! Nin ye sungurunnin ye - sungurunnin don npogotiginin bɛɛ ma !
  Cɛɲi fila bɛɛ ye tigɛ kɛ i n"a fɔ u bɛ nɛgɛw gosi ni npanw ye. Wa, barikantanya wala siga t"u ka kɛwalew la. Aw bɛ wuli aw yɛrɛ ye, k"a sɔrɔ aw ma kɔsegin walima ka aw dabila. Tilennenya bɛ hadamadenw ka kelenya de wajibiya. Mansamara kelen, masafugulan kelen, laɲini kelen ani bonya ka taa sankolo la.
  O waati yɛrɛ la, Dugukolo sateliti dilannen fɔlɔ bɛ ka Lasegin ka Taa 'yɔrɔ la. Yan, a bɛ ka panpan diɲɛ fan bɛɛ la.
  Ani Irisi npogotiginin minnu bɛ bikini la, olu bɛ kɛlɛ kɛ u yɛrɛ ye. Wa u tɛ dɔgɔya ni jugu ye. Wa Amerikikaw, minnu tigɛra ka kɛ cɛɲiw ye, olu bɛ bin. O bɛɛ n"a ta, npogotiginin minnu ka bon kosɛbɛ ani minnu ka seko ka bon kosɛbɛ.
  Waati dɔ la, u sera ka kɛlɛ kɛ Zapɔn. U ye kɛlɛ kɛ fana yɔrɔ janw na. Mansa yɛrɛ minɛna. U y"u ka seko belebelebaw jira. O diyagoya sugu bɛ u la ani farikolo fanga ka bon kosɛbɛ. Tiɲɛ don, o sunguru suguw ye kabako ye!
  U ye samuraw tigɛ masaso kɔnɔ. Wa u fana tun bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye ani sennasanbara. Npogotiginin minnu tun bɛ se ka fɛnw kɛ minnu tun bɛ u juguw kabakoya.
  Wa, u tun bɛ sogo o sogo tigɛ, k"u ka seko jira. Kɛlɛcɛw, siga t"a la, u bɛ taa ɲɛ.
  Ameriki amiral dɔ kunkolo tigɛra ni saber ye. Ani cogo min na cɛɲiw bɛna ŋɛɲɛ, k"u dawolo bɔ kɛnɛ kan.
  Wa tugun u bɛ taa kɛlɛ la ka u yɛrɛ tigɛ. O kɛlɛcɛ suguw ye waraba lakikaw ye. Ani masasigilan kan, Zar Mikaɛl bɛ yen. Alɛkisandiri sabanan denkɛ, nka o kelen tɛ. Faama min ka hɛrɛ ka bon, min bɛ ko latigɛ, min ka ŋaniya ka bon, ani fana faama min bɛ se kosɛbɛ.
  Nka, tiɲɛ na, ɲɛnajɛko nafa ka bon, ka fara gɛlɛya kan min ka bon kosɛbɛ - Mikhail ye kɛlɛ ɲɛminɛ min tɛ se ka dabila, ka ɲɛsin nɔgɔlenya ma, o min ye nɔ ɲuman bila sɔrɔdasiw la. Nka dɔnniya min bɛ nɔ bɔ kosɛbɛ, o ye ka npogotigininw kɛ bikini kɔnɔ sɔrɔdasiya kama. Wa npogotigininw cɛ ka ɲi kosɛbɛ n"u bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye ani sennasanbara.
  O la sa, kɛlɛw bɛ kɛ ni ɲɛtaa hakɛ caman ye. Ani kɛlɛcɛ cɛɲiw bɛ marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ, ka fisa ni cɛw ye. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, ni npogotigininw bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, u tɛ se ka tiɲɛ. Marifa ni bɔgɔdaga tɛ u minɛ. Kɛlɛcɛw ka kɛlɛbolo barikamaba dɔ. O ye cool ye. Zar Michael hakilina tun don ka baara kɛ ni npogotigininw ye minnu bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye ani sennasanbara, wa o nana ni se sɔrɔli ye.
  Wa npogotiginin minnu tun bɛ kɛlɛw la, olu fana tun bɛ grenade ni daggerw fili n"u senkɔniw ye. U y'u ka kungo kɔnɔ dimi jira.
  Npogotigininw bɛ dashing kosɛbɛ. Wa a cɛ ka ɲi kosɛbɛ, tulonkɛla, ani senna-tɛgɛrɛ. Mɔgɔ si tun tɛ se k"u minɛ.
  Kɛlɛcɛw ye greyhounds ye kosɛbɛ... Npogotiginin sennasanbara ye marifa ye min bɛ baara kɛ kosɛbɛ. Nka, u bɛ se ka mun kɛ? Fɛn caman. Sennasanbara gansanw yɛrɛ ye fanga sɔrɔ dugukolo kan ani kɛlɛcɛ cɛɲiw tun bɛ tulon kɛ.
  N ka kan k"a fɔ ko npogotigininw cɛ ka ɲi kosɛbɛ diɲɛ kɔnɔ, ko u fila bɛɛ ye kabako ye ani ko u bɛ ni kobraw ka dimi ye!
  Ameriki cruiser minɛna. Cɛ minɛlenw binna u ɲɛda kan. O kɔfɛ, kɛlɛcɛw y"u senw Dòn u ɲɛda la. Wa u ye n waajibiya ka n susu. Npogotigininw tun bɛ sɔgɔsɔgɔ, u sennasanbara jɛlenw, n"u tun bɛ u kanw sɔgɔ, u tun bɛ diya ani u tun bɛ sɔgɔsɔgɔ.
  Nka a diyara cɛɲiw ye k"u sennasanbaraw ko ni susuli ye ani k"u senkɔniw susu.
  O kɔfɛ, npogotigininw bɛna ŋɛɲɛ. Wa u y"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan!
  Nka a ɲɛnabɔra, npogotigininw ye tilebɔ farilankolon dɔɔnin ka taa ji la. Ninnu ye o kɛlɛcɛ cɛɲiw ye. I bɛ se ka o sen sugu ta cogo di k"a susu? Ani ka bolokɔni kelen-kelen bɛɛ sɔgɔ.
  Npogotigininw ka bon kosɛbɛ.
  Nin ye Alexander-4 pankurun ye kɛlɛ la tugun. Kɔrɔtɔko don wa feburuyekalo bɛ na kaban. Sɔrɔdasiw bɛ taa ɲɛ. Ka gɛrɛ Ameriki jamana yɔrɔ la ka taa a fɛ. Npogotigininw ka nɛnɛ kosɛbɛ.
  Yan, Natasha bɛ marifa ci cogo bɛnnen na. Wa a bɛ gosi ka ɲɛ kosɛbɛ.
  Npogotiginin bɛ marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ kosɛbɛ ani a bɛ pɛrɛn ko:
  - An bɛna juguw sɔgɔsɔgɔ !
  Maria ye marifa ci o kɔfɛ. A ye jugu minɛ ka se sɔrɔ a kan:
  - Ne ye super ye !
  Maria ye sunguru cɛɲi ye kosɛbɛ, wa a bɛ baara kɛ kosɛbɛ.
  Wa a sennasanbaraw cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani u ka cɛɲi u ka cɛnimusoya la:
  - An bɛna jugu halaki !
  Ani Aurora ye o sungurunnin sugu ye, wa a ye super ye, kɔnɔbara ni sinji jɛlenw, ani sinji bilenman fununen suguw:
  - N b"a ka juguw kari k"a kɛ super ye !
  Ani a b"a kunsigi bilenman lamaga cogo min na!
  A bɛna i gosi tuguni n"a sennasanbaraw ye minnu sɔgɔlen don. O kɛlɛcɛ suguw ka nɛnɛ kosɛbɛ!
  Wa o kɔfɛ Svetlana bɛna jugu minɛ ka gosi:
  "Zar ka di ne ye kosɛbɛ wa ne bɛna nɛgɛso dɔ dulon ne juguw kɔ la!"
  Npogotigininw bɛna ŋɛɲɛ. U kɛra greyhounds ye cogo min na ani cool.
  Amerikikaw bɛ ka boli npogotigininw ɲɛ. Walima u b"u dabila. Walima u bɛ sa. Kɛlɛcɛw cɛ ka ɲi kosɛbɛ, wa u sennasanbara don kosɛbɛ, wa npogotigininw fana ka di kosɛbɛ. Ani kɛlɛ kɛli bikini dɔrɔn kɔnɔ, o ka di ani o bɛ nɔ bɔ. Kɛlɛcɛ npogotigininw ye kabako ye kosɛbɛ.
  Natasha ye marifa ci Amerikikaw la tugun ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - I ye ne balimakɛ ye ani ne ye i balimakɛ ye ! Walima n"a fɔra ka ɲɛ, n balimamuso!
  Wa a b'a kan jan lamaga tugun. Aggressif an k'a fɔ kɛlɛcɛ ni cɛɲi!
  Wa o kɔfɛ, Anyuta b"a sin farilankolonw lamaga. A na pɛrɛn ka a ɲinw bɔ kɛnɛ kan. Wa a bɛna bɔgɔdaga ci Amerikikaw ma. Wa a bɛna a Tà k'a Furu.
  - Cɛɲi y' a tiɲɛ ! Wa a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - N" ye o ɲɔgɔnna super sungurunnin ye !
  Npogotigi cɛɲi ani cɛnimusoya kanu. Wa nin ye ko duman ye dɛ!
  Npogotiginin y'a ta k'a gosi - a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ :
  - An bɛna se sɔrɔ ka jugu halaki !
  Wa yan Aurora bɛna senna-tɛgɛrɛ kɛ ka gosi:
  - ne ye masakɛ ye ani npogotiginin fariman !
  Kɛlɛcɛ bɛ se ka kɛ greyhound ye kosɛbɛ.
  Npogotigininw bɛ ŋɛɲɛ kɛ u yɛrɛ kɔnɔ.
  Nka Svetlana y"a ta ni nɛnɛba ye. A ye o wari suguw di jugu halakili kama, ka jinɛw susu.
  - Nin ye o ɲɔgɔnna totalitaire aerobatique ye !
  Tanki in bɛ teliya kosɛbɛ ani a bɛ mɔgɔ faga. A bɛ Sherman barikama ni sanfɛla gosi. O la, kɛlɛ minnu bɛ yan, olu bɛ Tsar ka Irisi de fɛ.
  Natasha bɛ iko marifa cilen tugun. Ani coos:
  - I ka boli kama !
  Maria y"a daminɛ ka marifa ci. Npogotiginin cɛ ka ɲi kosɛbɛ, a kunsigi ye sanu ye. Ka kɛɲɛ ni filɛli ye.
  Npogotiginin ye Furu, k'a senkɔniw laɲini k'a sɔgɔsɔgɔ:
  - nin ye mɔgɔfaga ye masakɛ fɛ !
  Ani yan Aurora ye Ameriki in Furu. Wa sungurunnin tun, an k"a fɔ, tiɲɛ na, a tun bɛ farigan kosɛbɛ ani a tun bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin boarding lakika ma !
  Wa sisan, sungurunnin y"a jira ko a barika ka bon tiɲɛ na.
  Ani Svetlana ye mɔgɔ fariman ye ani a bɛ kɛlɛ kɛ. A ye a senw gosi n"a sen gansan ye ani ka jugu tigɛtigɛ.
  A ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k'a ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  - ne ye muso ye min bɛ pan i n' a fɔ wulu !
  O la, npogotigininw y'a da Minɛ ka Furu ni kungo fanga ye. Wa o cɛɲiw ka binkanni sugu tɛ se ka dabila. K"a sɔrɔ a ma kɔsegin walima ka biri.
  Natasha ye marifa ci tugun ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Fo ka se halakili dafalen ma !
  Wa Mariyama, ni nɛgɛ si tun tɛ a la, a sera kosɛbɛ ka tɛmɛn o kan, k"a juguw halaki, wa a y"a daminɛ k"a juguw kari.
  Wa o kɔfɛ, Aurora y"a ta k"a jugu gosi ni kanon ye. Ani a ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ, ni aplomb belebeleba ye. Ani crush, crush jugu. Ani, nɔgɔ wulilenw bɛ ka pan ka bɔ Sherman ka taa fan bɛɛ fɛ.
  Wa Svetlana fana bɛna marifa ci ka dɔnkili da:
  - ne ye sugobaw ni cɛɲiba sugo npogotiginin ye !
  Tiɲɛ na, kɛlɛcɛw bɛ se sɔrɔli nege kabakoma jira.
  A ma kɛ fu ye ko mansamara kɛra nɛnɛ ye ani ka kɛ mɔgɔba ye. A bɛ se ka tɛmɛ Genghis Khan ka seko ni dɔnko kan.
  Kɛlɛcɛw bɛ taa u yɛrɛ fan fɛ... Wa u bɛ marifa ci, ka marifa ci, ka juguw ka jɔyɔrɔw tigɛ, i n"a fɔ u bɛ sɔgɔsɔgɔ ni muru ye. Walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ, nɛgɛso min ka nɔgɔn kosɛbɛ ani min ka gɛlɛn. Wa sisan, Irisi sɔrɔdasiw tɛ se ka se sɔrɔ tiɲɛ na. Ani mansamara belebele dɔ ka masaya.
  N"i y"a lajɛ, kɛlɛ ni waati gɛlɛn caman kɛra Irisi jamana tariku kɔnɔ. Nka Nicholas II tun tɛ hɛrɛ sɔrɔ dɔrɔn a fanba la! A kɛra dɛsɛbaga ye. Nka fɛɛrɛw nafa ka bon kosɛbɛ. Irisi jamana ka ɛkizamɛn ntolatanna ŋana Alekhine ye min jira. Tuma min na a y'a daminɛ ka tulon kɛ a jugu nɔ na, a ye pankurun wuli ka se sɔrɔ. Genius ye genius ye.
  Ni Zari Irisi ka gɛlɛyaw bɛɛ tun bɛ yen, npogotigi farilankolonw dɔrɔn de ye fɛn caman ɲɛnabɔ.
  Ɛlikopɛriw fana bɛ u sen don kɛlɛw la. Kɛlɛbolow, ani fana baarakɛlaw ni npogotigininw bɛ bikini ni sennasanbara la. Kɛlɛbolo min bɛ kɛ ni npogotigininw ye, o jogo ye mun ye? Min ka bon kosɛbɛ. Foyi tɛ se ka o kɛlɛbolo sugu bali wala ka se sɔrɔ a kan.
  O la, nin kɛlɛbolo in kɔnɔ, npogotiginin sennasanbaraw bɛ yen minnu bɛ ɲini ka kɛ farilankolonw ye. Kapiteni Varvara ka ɛlikopɛri kɔnɔ baarakɛlaw. Yala nin tɛ kabako ye wa? Kɔgɔji bɛna funu kosɛbɛ! Ani awiyɔn kanonw bɛna gosi cogo min na. Wa o kɔfɛ, misiriw bɛ yen. O npogotigininw ye sanfiɲɛba lakikaw ye i n"a fɔ fɔɲɔba.
  U tɛ dɔgɔya ni jugu ye fɛn si la. Irisi kɛlɛbolo labɛnnen don kɛlɛw ni sekobaw kama.
  Varvara ye sunguru cɛɲi ye, a kunsigi ye bulama ye, a bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye. A bɛ mankanba bɔ a fogonfogon sanfɛ tuma min na:
  - juguw tɛna tɛmɛ ! Wa u tɛna boli!
  Wa a bɛna a ta ka fagali-bɔn dɔ Bɔ a ka masin nɛnɛmanba jetiw bɛɛ la. Wa a bɛna pan jugu kan. Wa a b"a ta k"a tigɛ ka jigin ni kurukuru tiɲɛnen ye.
  Nka Olga min majiginlen don, o ye misiri ta ka ci Ameriki jɔyɔrɔw la, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - n ye kɛlɛ kɛ , n ma kɛ ni basi sanbara ye , nka n sennasanbara !
  A bɛna a ɲɛw wuli ni a safir ɲɛw ye. Ɔwɔ, ninnu ye npogotigininw ye - o ɲɔgɔnna aerobati kabakoma kabakomaw. Ni o ye i bɛ se ka minni kɛ kulu dɔ kan ka sa farilankolonw ta.
  Ani senw cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani u ɲɔgɔn tɛ yen! Wa cɛya ka fin, farikolow fana bɛ fasa kosɛbɛ.
  Varvara bɛ fali gosi ani ka kule:
  - n bɛ se ka dingɛ dɔ kɛ diɲɛ kɔnɔ masakɛ ye !
  Wa a bɛna a ɲɛda fitinin sɔgɔsɔgɔ ani ka ɲɛji cɛ ni a ɲɛw ye.
  Kɛlɛcɛw bɛ u seko bɛɛ la yan. Yan Tatyana, npogotiginin fana don bikini na, o bɛna a ta ka sɔgɔsɔgɔ:
  - masakɛ ka kɛ dugukolo bɛɛ kan !
  Wa a bɛna manamana ni a ɲinw ye minnu bɛ i ko perle. Wa ka bɔ ɛlikopɛri la a bɛ mɔgɔfagala i n"a fɔ nɛgɛ. Wa a bɛna kɛ mɔgɔfaga ye. Wa a bɛna nɛgɛ tobi tiɲɛ na. Wa a bɛna kɛ sababu ye ka bunker halaki.
  Ninnu ye npogotigininw ye - npogotigininw bɛɛ ye npogotigininw ye ! Wa o kɔ fɛ, n'u Nàna ni kasodenw ye, o npogotigininw bɛ sɔrɔ k'u sennasanbaraw Susu k'u Lamaga. A ka c"a la, o ye fɛɛrɛ ye min ka gɛlɛn kosɛbɛ walasa ka majigin ni dusu don mɔgɔ kɔnɔ.
  
  ROMMEL min tɛ se ka se sɔrɔ
  O kɔnɔ, Rommel ka kɛlɛbolo min kɛra san 1941 Nowanburukalo ni Desanburukalo la, o sera ka se sɔrɔ Afiriki kɔnɔ. O fana Kɛra bawo Rommel ŋana in jɛɲɔgɔn ma o fili juguw Kɛ minnu Kɛra tariku yɛrɛ la.
  O de kosɔn, Alimanw ye se sɔrɔ tubabu minnu tun bɛ ka taa ɲɛ, k"u ka mara mara. A daminɛ na, o ma nɔ bila kɛlɛw taabolo la, kɔrɔn fɛ, Alimanw ye se sɔrɔ Moskow kɛrɛfɛ.
  Nka, kɔfɛ Fuhrer ka laɲiniw Changé. Rommel o waati la, a sera ka Tolbuk ta, ka taa Misira fan fɛ. Hitler y"a latigɛ ka wuli ka taa waati kunkurunnin lafasali la kɔrɔnfɛla la, ani sisan a y"a ka cɛsiriw sinsin Afiriki ani Moyen-Orient.
  Nka, ikomi binkanni min tun bɛ kɛ Afiriki, o tun tɛ fanga caman de wajibiya, Naziw ye baara caman kɛ kɔrɔn fɛ. Soviyetiki sɔrɔdasiw ye se sɔrɔ Kerch dugu kɔnɔ. U y"an lamini Kharkov gɛrɛfɛ. U ye jirisunba dɔ fana sama ka bɔ Smolensk fan fɛ. Jenerali Vlasov ka kɛlɛbolo filanan ka kɛlɛ min kɛra Leningrad kɛrɛfɛ, o fana labanna ni dɛsɛ ye.
  Sevastopol binna o lamini ni binkanni kɔfɛ. Wa Krautw barika bonyana. Kὲlɛ in Kɛra Rzhev 'kɔnɔ. Yan, Naziw sera ka u yɛrɛ minɛ.
  Nka Misira jamana na, Rommel, min ye fanga sɔrɔ, a ye se sɔrɔ min bɛ mɔgɔ dalen to a la. Ka da u ka ɲɛtaa kan, Alimanw ye Palestina tigɛ ka Irak ni Kuwait minɛ. Wa o kɔfɛ Moyen-Orient bɛɛ - ka sɔrɔ ka petoroli sɔrɔ.
  O kɔfɛ fasisiw y"u ɲɛsin Sudan ma, k"a ɲini ka Afiriki jamana bɛɛ minɛ.
  O waati kelen na, binkanni min kɛra Gibraltar kan, o tugura o kɔ, ani Aliman sɔrɔdasiw donna Maroko kɔnɔ ani ka taa a fɛ Afiriki jamanaw kɔnɔ.
  Nka Alimanw ka ɲɛtaa nɔgɔyara ni fanga baara ye kɔfɛ. Hitler fana ye min kɛ, a ye min kɛ ni seko ye ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan.
  Hitler the Terminator kununna, a ye ko kɛ ni npogotigininw ye, ka sɔgɔmada dumuni kɛ ni salati ye, kafeminkutu ani nakɔfɛn wɛrɛw, ka bakɔrɔn foromazi caman fara a kan, tulumafɛnw tɛ minnu na ani kaviya. O kɔfɛ a ye Speer wele, ka sɛbɛn dɔ di mansamara minisiri kura ma foroba la, min bolonɔ bilala sariya fɛ kɔrɔtɔko fanga kan. Adolf tun bɛ ni jinɛw ye ani a tun bɛ sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ:
  - Marifaw dilanni Reich sabanan na, o ka dɔgɔ kosɛbɛ ! An tɛ kɔfɛ Angletɛri kɛlɛ la dɔrɔn, nka an bɛ kɔfɛ URSS totalitari fana na. Nka an mago bɛ fiɲɛ sanfɛla la, ka sɔrɔ ka dɔ fara marifa kɔrɔw dilanni kan, ka wuli ka taa kuraw la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, layidu talen bɛ jet bɔnbɔnw kan. O bɛɛ kɔfɛ, u ka teliyaba n"u sanfɛla sanfɛla ka bon, o b"a to u bɛ se ka tubabu dugubaw tiɲɛ k"a sɔrɔ u ma jalaki bɔ u la!
  Speer ye jigiya jira:
  - Alimanjamana ni Pologne jamanaw na, kɔɔri tɛmɛnen bɛ yen, Faransi, nɛgɛso bɛ yen, wa minɛn bɛrɛ b"an bolo walasa ka mobili caman dilan. O bɛɛ kɔfɛ, an bɛ aliminiyɔmu ni duralumini bɔ ka tɛmɛ diɲɛ jamanaw bɛɛ kan n"u farala ɲɔgɔn kan!
  Adolf min tun bɛ ji la, o y"a kunkolo wuli:
  - Waati in na ! Angletɛri ni USA fana bɛ ka fɛn dilanni yiriwa, wa an ka kan ka nɛgɛ garamu kelen-kelen bɛɛ lakana. Lakɔlidenw ni denmisɛn wɛrɛw fana ka bɔ san duuru la, olu fana ka nɛgɛw lajɛ. O tɛmɛnen kɔ, mun na ka wuluw ni wuluwuluw bɛɛ kɛ duralumin na. Aw bɛ se ka baara kɛ ni jiri ni kanpaɲi fila bɛɛ ye. Misali la, ka wuluw Bɔ minnu bɛ Weele ko monoblock. Ani mun bɛ kɛ? An mago bɛ jet kɛlɛcɛ kura la min girinya tɛ tɛmɛ tɔni fila kan, a panni ka nɔgɔn, a dilanni ka nɔgɔn ani a sɔngɔ man gɛlɛn! Lajɛyɔrɔw hakɛ ka kan ka dɔgɔya ka se a danma ma, wa sababuw fana ka kan ka sɔrɔ walasa ka awiyɔn girinya dɔgɔya cogo bɛɛ la ani k"a ka fiɲɛbɔcogo ɲɛ. Sisan, a sira fɛ, awiyɔn dilannikɛlaw bɛna na, an bɛna u dege.
  Speer ye nisɔndiya jira:
  - Tiɲɛ don, n ka Fuhrer. N y"a faamuya cogo min na, i bɛ taa baarakɛlaw bɛɛ segin minnu ka seko ka bon kosɛbɛ ka bɔ sɔrɔdasiya la wa?
  Adolf min tun bɛ ji la, o y"a jira ko:
  - An bɛna baarakɛla gansanw dɔrɔn de ta minnu ka seko ka bon, baarakɛla gansanw ka bɔ jamana wɛrɛw cɛma. Donc (o la) a ka fisa ko idlers (baarakɛbaliw) bɛna dɔgɔya, o la partisan (jamakulu) mɔgɔw. An bɛna dɔ bɔ dugukolo kan kɛlɛbolow hakɛ la, tiɲɛ na, ni kɛlɛ ma kɛ ni URSS ye, o tuma na, an mago tɛ senna-sɔrɔdasi caman na ten, nka... A tɛ kɛ radikali la, o la, n b"a fɛ ka se sɔrɔ Jibraltar ni Malte kan don nataw la kalo caman kɔnɔ ani ka Afiriki worodugu fan bɛɛ minɛ ani ka taa a fɛ ka taa cɛmancɛ kɔrɔn fɛ. An mago bɛna kɛ dugukolo kan unitw la hali bi. Ka fara o kan, a ka kan ka kurunbonkariyɔrɔ wɛrɛw jɔ Alimanjamana yɛrɛ la ani Faransi, Bɛliziki, Ɔland ani Norvege jamanaw bɛɛ la. An mago bɛ awiyɔn talaw, kɛlɛkurunw ani bolifɛnw na. Ani, Mediterane Kɔgɔji bɛna wuli ka kɛ, i n"a fɔ a bɛ fɔ cogo min na, Alimanjamana kɔnɔ baji ye. Yala i y"a faamu wa?
  Speer ye a biri:
  - Ɔwɔ, n ka Fuhrer ! N ye yamaruya di kaban ka jɔli porogaramu dɔ labɛn...
  Adolf min ye nanbara kɛ, o y"a fara a kan ko:
  - Baara don bɛ se ka janya ka se sanga 16 ma ni an ka kɔrɔtɔko bolodalenw b"a ɲini. Avion dilanni ka kan ka caya ka se awiyɔn kɛmɛ ma tile kɔnɔ kalo kɔnɔntɔn dɔrɔn kɔnɔ... A ka ca ni siɲɛ saba ye n"i y"a suma ni sisan ta ye, wa a tɛ tiɲɛ ye cogo si la ko nin bɛna se !
  Speer ye teliya ka Fuhrer dusu don a kɔnɔ:
  - An ka pilotiw ye kalasi sanfɛla ye ka tɛmɛ tubabu ta kan, o la, hakɛ tɛ fɛn bɛɛ ye. Ani an bɛna fɛɛrɛ kuraw sɔrɔ ka sɛnɛfɛnw dilan ka kɛ npanw ye. N y"a faamuya cogo min na, min ka kan ka bila ɲɛfɛ an bolo, o ye awiyɔn ye wa?
  Fuhrer y"a bolokɔnincinin siri kosɛbɛ:
  - Fɛn min ka kan ka bila ɲɛfɛ an bolo, o ye jeti, bɔnbɔn-aviyɔnw ye, o kɔfɛ kɛlɛcɛ-aviyɔnw, ka fara minɛn kura bɔli kan, ani kabako marifaw yiriwali ! Nka, a tɛ kɛ awiyɔnko dɔrɔn na, nka pankurunw, marifatigiw fana, kɛrɛnkɛrɛnnenya la jet marifaw... An bɛna kuma o kan ka ɲɛ.
  Bɛlɛkɛ dɔ mɛnna ani Reich sabanan ka awiyɔn dilannikɛla ŋanaw donna so kɔnɔ.
  Messerschmitt, min tun ka dɔgɔ kosɛbɛ, a ɲɛda ka bon, Heinkel, a kɔrɔla kaban, nka a bɛ se kosɛbɛ, a jɔlen don farikoloɲɛnajɛ la Tank, Lippisch, ani mɔgɔ fila-fila minnu ma dɔn kosɛbɛ.
  Adolf y"u ɲɛsin sigilanw ma, k"a fɔ u ye ko u ka ja ninnu bila tabali kan:
  - I ka baara ye ka marifa kura da, min fanga ka bon kosɛbɛ ani min bɛ bi ta. Alimanjamana ka fiɲɛbɔyɔrɔw ka ca ni jamana tɔw bɛɛ ye diɲɛ kɔnɔ, wa awiyɔn caman ka fɛɛrɛbɔ bɛ kɔfɛ kosɛbɛ. Nka Yu-88 dɔrɔn de la, i bɛ se ka dɔ fara teliya kan kosɛbɛ n"i ye mobili cogoya di a ma min ka nɔgɔn kosɛbɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, kurunbonkarila bɛna kɛ ɲɛjibɔ cogo la, cogo min bɛ wuli, o bɛna yecogo ɲɛ ani ka piloti kɛ yɔrɔ jan ye, wa a bɛna teliya fana fara a kan ni aerodynamique ɲɛ ka taa a fɛ ni kilomɛtɛrɛ duuru ɲuman ye. Ka fara o kan, a ka kan ka cogoya nɔgɔman di bɔnbɔnw ni kɛlɛcɛw bɛɛ ka marifaciyɔrɔw ma, bɔnbɔnw bilayɔrɔw, ani fiɲɛbɔlanw ma baarakɛyɔrɔ la min tɛ baara kɛ.
  Ne bɛ min fɔ aw ye, aw bɛ o sɛbɛn!
  Dilanbagaw ye u kunkolo wuli ni kan kelen ye:
  - O la, siga t'a la ko Fuhrer belebeleba don !
  Adolf y"a fɔ ka t"a fɛ ko:
  - XE-129 - ka kan ka labɛn kokura walasa marifakisɛ yɛrɛ ka kɛ cogo la min bɛ se ka kɛ ka ɲɛ ani ka awiyɔn kanon lamagatɔ dɔ sigi sen kan walasa ka a tanga binkanniw ma minnu bɛ bɔ kɔfɛ ani duguma. Ka fara o kan, nin binkanni-aviyɔn in ka kan ka kɛ ni motɛri fanga bonya-minɛn ye. O waati kelen na ni perestroika ye, a ka kan ka dɔ fara o binkanni-aviyɔn suguw dilanni kan. U ka fiɲɛ-bɔnbaw bɛ tubabu ka baara kɛcogo tiɲɛ. Ka fara o kan, Ju-87 dive bomber ka kan ka kɛ Angletɛri jamana na. An bɛna mobili kɔrɔw bila baara la...
  Adolf ye a jɔ dɔɔnin. O dilanbagaw tun ma kuma. Fuhrer y"a jira ko:
  Siga belebele bɛ n na F -190 kan . Mobili in kɛra girinya ye, wa a tɛ se ka wuli ka ɲɛ, ka fara o kan, a tɛ ni fɛɛrɛ ye min bɛ se ka gaziw fa ni gaziw ye minnu tɛ baara kɛ, minnu bɛ gazi kɔrɔw bila u nɔ na. O de kosɔn, nin mobili in yɛrɛ bɛ se ka gosi ni marifa tasumaman kelen ye. Tank bɛna mun fɔ nin ko in kan?
  SS dilanbaga tɔgɔba in, min jɔlen bɛ a ɲɛmajɔ la, o y"a fɔ ko:
  - Nin ye an ka dɛsɛ ye, Fuhrer belebeleba. Hali n"a ka kan ka jate ko pankurunw bilali ka ɲɛ kosɛbɛ, u tɛ se ka juguw ka tasuma sɔrɔ kosɛbɛ, wa o waati kelen na, u bɛ piloti lakana. Manɛwɛrɛko ta fan fɛ, o tuma na... Kɛlɛminɛn kelen girinya ye kilo 120 ye, wa a man nɔgɔn an bolo ten k"a nɔgɔya...
  Adolf min tun ye jinɛw ye, o ye hakilina di ko:
  - Aw b"a ɲini ka Fokken-Wulf ka aerodynamique jogo ɲɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, k"a sababu kɛ girinya dɔgɔyali ye, a ka kan ka wuluw kunw kɔrɔta walasa ka dɔ fara mobili kunkankow n"a ka baarakɛcogo kan. Ka fara o kan, a bɛna lakanani sigi kɔfɛla la... Ka ɲɛsin motɛri sigiyɔrɔ ma piloti ka kabini ɲɛfɛ, o bɛ piloti lakana, nka a b"a ɲini mobili ka kɛ ni ejection minɛn ye. A kɛra cogo o cogo, motɛri cogoya yɛrɛ bɛ se ka kɛ ka ɲɛ, an ka izinitigiw ka kan ka min jateminɛ sisan. A kɛra cogo o cogo, baara min bɛ kɛ ME-309 kan, o bɛ kɛ cogo di?
  Messerschmitt kabakoyara dɔɔnin:
  - An bɛ baara kɛ nin kan, Fuhrer belebeleba. Jatebla jogo bɛ layidu ta ko a bɛna dɔ fara mobili teliya kan, fo ka se kilomɛtɛrɛ 740 ma lɛrɛ kɔnɔ, n"a bɛ marifa ta ni marifaciyɔrɔ wolonwula ye ! Nin bɛna kɛ saya barikama ye tubabukan na...
  Adolf ye kuma tigɛ:
  - Fini ka kan ka kɛ joona. Wa e, Speer, i bɛ teliya milimɛtɛrɛ 30 awiyɔn marifa kura in yiriwali la. A bɛ se ka kɛ fana ka ɲɛ kosɛbɛ walasa ka marifa ci dugukolo kan ani ka jugu ka awiyɔnw kɛlɛ! ME-309 kura ka kan ka bila ME-109 kɔrɔ nɔ na. I ka ME-262 jet masin ta fan fɛ, bɔnɛ ye a sɔrɔ, a nafa ka bon kosɛbɛ: a girinya ka gɛlɛn, a baarakɛcogo ka dɔgɔ, a ka kasaara ka ca kojugu... An mago bɛ jet min na, n bɛna o sketch kɛ n yɛrɛ ye.
  Adolf Hitler y"a daminɛ ka mobili dɔ ja, ka baara kɛ n"a ka dɔnniya ye bi jet kɛlɛcɛw kan. Nka, bi taw tɛ, nka kabini san bi duuru ɲɔgɔn, walasa k"u bɛrɛbɛn ka kɛɲɛ ni sisan fɛn dilanni ni fɛɛrɛbɔ hakɛ ye. A y"a janto kɛrɛnkɛrɛnnenya la fɛɛrɛ min na, n"o ye ka wuluwulu sɛgɛsɛgɛli caman Changer. O dilancogo sugu nafa bɛɛ ɲɛfɔli:
  - Jiginni ni wuli waatiw la, sɔgɔli bɛna dɔgɔya, wuluwulu waati la a bɛna caya. O dɔrɔn de kosɔn, kɛlɛcɛ min bɛ ni bi ME-262 motɛri ye, o bɛ se ka teliya fo kilomɛtɛrɛ 1100 lɛrɛ kɔnɔ. Wa a girinya bɛna dɔgɔya kosɛbɛ.
  Messerschmitt ye ja lajɛ, k"a ɲɛda kunsigi sanfɛla kurukuru k"a sɔgɔ ka bɔ:
  - Kunkɛnɛma! Nka n ka Fuhrer, i ye nin dɔnniya jugu sugu sɔrɔ min aerodynamique kan?
  Adolf min tun bɛ jinɛw la, o y"a ɲɛw dɔgɔya ni namara ye:
  - Aerodinamiki dun ? A ka c"a la, mɔgɔ min ye setigi ye, o ye nilifɛntigi ye fɛn bɛɛ la! Ani mediocrité ye mediocrité ye Afiriki kɔnɔ fana! Mun de bɛ Arado bombe-cila in na? Ja jira n na wa?
  Fuhrer min ye bɔnɛ sɔrɔ, o ye teliya ka filɛli kɛ k"a kunkolo wuli cogo jugu la:
  - Ayi, o tɛna kɛ ! Hakilina min bɛ ni wotoro ye, o tɛ foyi ɲɛ, o de kosɔn awiyɔn tɛna wuli, wa a bɛna bin. A bɛ jiginminɛn kɔrɔlenw de wajibiya minnu bɛ se ka kɔsegin. Aw ye fɛn dɔw jateminɛ fɛn dilanni caman na walasa ka aerodinamiki ɲuman sɔrɔ. K"a sɔrɔ fɛnkurabɔli ma kɛ, nka ni hakilitigiya ye.
  Adolf kɛra diɲɛnatigɛla ye ani a ye kuma damadɔ wɛrɛw fɔ:
  - Gryphon Xe-177 awiyɔn in bɛ ni kuran baarakɛyɔrɔ ye min tɛ se ka da a kan kosɛbɛ. A ka kan ka wuli joona, ni piston motɛri labanw ye, a daminɛ na, naani jɔlen bɛ u dan na. O kɔfɛ, ka taa bi motɛriw la minnu fanga ye so 2950 ye. Se min bɛ se ka gosi ka bɔ yɔrɔ janw na ani jikuruba la, o tuma na... Xe-277 yiriwali daminɛ, nin masin in fana bɛna kɛ nemesis marifa ye. Nka min ka bon kosɛbɛ, o ye jet bɔnbɔnw ye. O ye baara ye min ka kan ka bila jɔyɔrɔ fɔlɔ la. Misali la, Yu-287 ka kan ka kɛ nin ye.
  Fuhrer ye sketch dɔ kɛ tugun ni wuluw ye minnu bɛ ɲɛfɛ, ka nuances dɔw ɲɛfɔ dilanbagaw ye. Adolf taara ni a ye kosɛbɛ, ka ja dɔw jira. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, bombe-cila min tɛ wulu ye. Wa ko jet masin min bɛ pan ni wulu ye, o dilanni ka ca ni layidu ye. Wa o waati kelen na, o mobili bɛ se ka bɔnbɔnw ci hali Ameriki jamana na. A y"a jira k"a ɲɛsin fɛn dilannikɛlaw ma minnu bɛ bɔ Erɔpu jamanaw bɛɛ la ani hali Yahutuw ka kan ka u sen don o baara la. A laban na, a y"a faamu ko dilanbagaw bolo degunnen don kaban, a y"u bila ka taa ni hinɛ ye, ka Lippisha dɔrɔn to yen. Fuhrer ye pɛrɛn ko:
  - Wa n b'a ɲini i fɛ, Alɛkisandiri, i ka to yen ! I bɛna baara di i ma ka marifa kuraw dilan, minnu bɛ se ka kɛ kosɛbɛ.
  Lippisch kabakoyara kosɛbɛ:
  - N b' i waleɲumandɔn, Fuhrer !
  Hitler the Terminator y"a daminɛ k"a ɲɛfɔ ko:
  - I, tiɲɛ na, i bɛ Wieselsberger ka teori dɔn, ale min tun ye Karamɔgɔ Prandtl dɛmɛbaga ye Göttingen. Ale de ye fɔlɔ ye ka teori labɛn min bɛ se ka kɛ sababu ye ka ɛkran nɔ bila a jukɔrɔla yɔrɔ la...
  Lippisch ye a kunkolo wuli, ka nisɔndiya:
  - I b'a dɔn kosɛbɛ, n ka Fuhrer ! Ɔwɔ, ne bɛ nin teori in dɔn!
  Adolf min tun ye jinɛw ye, o y"a fɔ ka t"a fɛ ko:
  - An ka kan ka ekranoplan dɔ da - torpido kurun ni kɔgɔjila-aviyɔn ɲɔgɔndan sugu dɔ. Tiɲɛ na, a bɛ Fɔ ka Dòn duguma kosɛbɛ, santimɛtɛrɛ 20-40 ɲɔgɔn ka Bɔ ji la. O cogo la, fiɲɛ hakɛ min bɛ ekranoplan kurun dɛmɛ, o bɛ Kɛ yɔrɔ fla ye. Kelen ye baji ye min bɛ nɛnɛ a kaman kɔrɔ; tɔ kelen - min nafa man bon kosɛbɛ - bɛ bɔ wulu jukɔrɔ kɔfɛla yɔrɔ la, wa a bɛ fa tuma bɛɛ ni fiɲɛ ye min bɛ bɔ san fɛ, ka bɔ wulu kuncɛ la.
  Lippisch y"a jira joona ko:
  - Tiɲɛ na ten ne ka Fuhrer !
  Adolf min tun ye jinɛw ye, o y"a fɔ ka t"a fɛ ko:
  - Nka, fiɲɛ hakɛba bɛ To biriki sanfɛla jukɔrɔ ka degun dɔ Dabɔ yen min bɛ Taa ni teliya tansiyɔn ye. A jɔyɔrɔ bɛ fiɲɛbɔyɔrɔ sugu dɔ la, ekranoplan kurun bɛ "yɛrɛyɛrɛ" min sira fɛ i n"a fɔ waatilan! Mɔgɔ fɔlɔ min ye baara Kɛ n"o ye waleyali la, o ye Finlande injiniyɛri Kaario ye.A ye nɛgɛso nɔgɔman dɔ Dabɔ min bɛ Weele ko rectangulaire wing-sleigh, min bɛ pan nɛnɛ kan ni ɛkran ye, wa hali a ye patenti Sɔrɔ o la. A fɔ man di nka, sɔrɔdasiw ma o sɔrɔli sugu waleɲumandɔn waati kɔnɔ. U ko Irisi karamɔgɔ Levkov fana ye o ɲɔgɔnna kɔrɔbɔliw kɛ... O kɔrɔ ye ko nin bɛ se ka kɛ kabako marifa kura ye, min bɛ se ka bɔnbuw, torpidow, ani ka sɔrɔdasi jigin Angletɛri kɔgɔjida la, ni awiyɔn teliya ye, ani ka... o waati kelen na min tɛ ye rada fɛ. Ka fara binkanni jugu wɛrɛw kan Angilɛw ka kurunw kan! Ka bɛn?
  Lippisch ye a bolo sɔgɔsɔgɔ, dumunikɛla dɛmɛbagaw ye ji dɔ bɔn a ye... A kɛlen kɔ ka dɔɔni min, a dilabaga y"a jira ko:
  - Ɔwɔ, nin ye hakilina nafama ye, hali ni fɛɛrɛko gɛlɛya dɔw bɛna sɔrɔ. Misali la, sabatili...
  Adolf min tun bɛ jinɛw la, o y"a kunkolo wuli teriya cogo la:
  - N b"a ja gɛlɛn dɔ sɛgɛsɛgɛ i ye, a ka fisa i k"o kɛ, i yɛrɛ bɛna fɛɛrɛ misɛnninw polisi. Farikolo ka kan ka janya, ka mɔgɔ hakili jigin awiyɔn bolicogo la, ka woyo ka don delfinw ka cockpit nugu la, fiɲɛbɔlanw convex ani turbojet motɛriw kɔnɔ.... Hali n"a bɛ Se ka Kɛ ko piston motɛriw fana bɛna baara Kɛ modeli fɔlɔw la. Wa ni nin kolosinsin in samara ka don ji dafalen na, motɛriw bɛna mankan bɔ ka tulo tigɛ ani ka fɛnɲɛnamafagalan farikolo fitinin in pɛrɛn i n"a fɔ balema, ka fiyɛli sankaba dɔ fili san fɛ. Aw hakili to a la, nin kolosinsin in bɛ se ka boli i n"a fɔ kɛlɛcɛ, n"a bɛ mɛtɛrɛ damadɔ bɔ ji sanfɛ.
  Lippisch ye fiyɛli kɛ ni waleɲumandɔn lakika ye:
  - I ye miirili nafama sɔrɔ, Fuhrer !
  Dashing Adolf kɛra dusudonbaga ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan:
  - Tiɲɛ na, a bɛna kɛ kabako marifa ye. O bɛɛ kɔfɛ, ekranoplanw tɛ siran fɔɲɔba si ɲɛ. U tɛ siran jikuruw ɲɛ - u bɛ pan a sanfɛ. U tɛ bagabagali kɛ ni baji da minnu ye nɔgɔ ye ani kɔgɔjida faraw, kurun gansanw bɛ se ka kari minnu kan, wa a ka c"a la, ji minnu man dun, olu bɛ i n"a fɔ denmisɛnw ka kɔ. U bɛ se ka sɔrɔdasiw jigin yɔrɔ bɛɛ: k"a ta Afiriki kɔgɔjida la Skeletons n"a ka jinɛw ka kɔw, ka se Ameriki kɔgɔjida fila bɛɛ ma, Kanada ani Alaska Artik jamanaw. O masin kɛmɛ caman tun bɛna kɛ yen, wa Angletɛri tun bɛna bin kalo fila kɔnɔ.
  Lippisch y"a fɔ ni maloya ye ko:
  - Ani minɛnw ?
  Fuhrer ye ŋɛɲɛ kɛ:
  - O de ye minɛnw ye tigitigi ! U tɛ bagabaga ji jukɔrɔ walima ji jukɔrɔla la! Ka fara torpidow kan minnu bɛ bɔ jidagayɔrɔw la. Wa ale yɛrɛ ye marifa ɲuman ye walasa ka ji jukɔrɔla-ji-minɛnw kɛlɛ minnu ka bon kosɛbɛ, k"u gosi ni girinya jugumanw ye. Ka fara o kan, ekranoplanw bɛ se ka misiriw ni minɛnw ci juguw ka kurunw ma. Ɔwɔ, tiɲɛ don, n bɛna aw bilasira bɔnbu ɲɛminɛlenw dilanni na. Wa tiɲɛ na, jiginɛw... Fɛɛrɛ ɲuman don ka jigin fanga lase, senna-sɔrɔdasi dɔrɔn tɛ, nka ni pankurunw fana ye! O tuma na fɛ, kɛlɛ cogoya bɛɛ bɛna Changé yɔrɔnin kelen! Yala i ye Lippisch faamuya, Fuhrer dalen bɛ i la jago jumɛn na?
  Dilanbaga ye ɲininkali caman kɛ ni jago ye ko:
  - Jaraw dun ?
  Serious Adolf y"a jira ko:
  - Tiɲɛ don, bolomafara minnu ka ca ni tɔw bɛɛ ye, nɛgɛ kuruwa ni diamantw, dugukolow, koloniw, jamanadenw ! N"an ye Afiriki bɛɛ minɛ, dugukolo bɛna se bɛɛ ma!
  Lippisch y"a fɔ ko:
  - Ni wari ni nafolo dira, ekranoplan bɛna labɛn, nka... porozew fana bɛ n bolo kɛlɛcɛ min tɛ wuluwulu ye.
  Terminator Fuhrer ye teliya ka fɛn dilabaga hakili sigi ko:
  - Jet bomber tailless, n y"a sketch kaban, mɔgɔ wɛrɛw bɛna u janto a la. A bɛnnen don kosɛbɛ ani a ye kɛlɛcɛ ye dɛ! Ekranoplanes nafa ka bon kosɛbɛ bawo u ye marifa kura jɔnjɔn ye... Ka fara o kan, Gotha sosiyete bɛ ni dilanbaga ŋanaw ye kosɛbɛ minnu bɛna nin kɛ. O waati kɔnɔ, aw bɛ baara kɛ ekranoplanes kan. En général, sisan n ye ko kɔrɔtɔlen caman sɔrɔ, n mago bɛ hali bi ka kuma ni tank jeneraliw ye... Ordre bɛna di aw ma...
  Lippisch bɔra Fuhrer la ni dusu donna a kɔnɔ kosɛbɛ. Adolf y"a miiri ko n"a sɔrɔ a ka fisa ka kuma fɔlɔ ni nukliyɛri fiziki dɔnnikɛlaw ye atomikɛ ni, don nataw la, bɔnbu hidrɔzɛni dabɔli kan, nka a y"a latigɛ ko a tɛna fɛn caman kɛ, k"a yɛrɛ ni mɔgɔ wɛrɛw doni doni waati kelen na.
  Dilanbaga damadɔ tun bɛ yen, minnu tɔgɔ bɔra kosɛbɛ: Porsche ani Aders. Kuma bɛɛ la, ni Alimanw tun bɛ ni sanfɛla ye jogo ta fan fɛ ka tɛmɛ Soviyetikiw kan awiyɔn ni jidagayɔrɔ la (hali n"a y"a sɔrɔ bɛɛ tɛ sɔn o ma!), o tuma na, Panzervale ka pankurunw kulu tun bɛ kɔfɛ k"a kɔlɔsi. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Soviyetiki KV mɔbiliw, T-28, T-34, tun ka fisa ni Alemaɲi ta ye kɛlɛkɛminɛnw ni marifaw la, ani T-34 fana bolicogo la. Nka, Alemaɲi ka pankurunw ka marifaw barika man bon Angilɛw ka Matildas ni Cromwells ma, a ka dɔgɔ kosɛbɛ minnu bɛ ka labɛn kaban Churchills ni Challengers dilanbagaw fɛ. A kana fɔ ko Alemaɲi ka dilanw ka kɛlɛkɛminɛnw barikantanya...
  Komin a ye dunanw wele u ka sigi, Fuhrer y"a daminɛ ka jogoɲumanya kalan:
  - A fɔ man di nka, Alimanjamana tɛ ni pankurun kɛlɛli marifa ye min bɛ se ka da a kan sisan... Ni marifa T-3 ye milimɛtɛrɛ 50 ye, u bɛ se ka Matilda walima KV ka kɛlɛkɛminɛnw dɔrɔn de sɔgɔ. Nka Matilda donna baara la ni Angletɛri ye hali sanni diɲɛ kɛlɛba filanan ka daminɛ. An yɛrɛ ye Matildas minɛ, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw tɛ se ka don a kɔnɔ. Ayiwa, Soviyetiki KVw tɛ se ka don hali kɛrɛ fɛ walima u kɔnɔna na. An ka mobili bɛ se ka min kɛ ka caya, o ye ka sira tigɛ! O kɔrɔ ye ko aw dilanbagaw y"an bila yɔrɔ la, jugu ka pankurunw barika ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ an ta kan kɛlɛkɛminɛnw siratigɛ la, wa Ameriki " Grants " kura ni " Shermans " minnu labɛnnen don ka kɛ jamaba ye, olu ka fisa ni marifako ye. A kana fɔ ko Risi mobili minnu bɛ ni 76mm kanon ye. Wa i bɛ tanki kura dabɔli baara kɛ cogo di, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni marifa ye min janya ye milimɛtɛrɛ 88 ye.
  Porsche ye jaabi di ni ɲagami ye:
  - Tiɲɛ don, an bɛ ka o ɲɔgɔnna yiriwaliw kɛ, Fuhrer belebele. Mɛkalo tile 26, marifatigiw ka ɲɛmɔgɔso ye yamaruya di an ma ka ViK -4501 pankurunba dɔ dilan min bɛ se tɔni 45 ma. A ka kan ka kɛ nin cogo in na tigitigi, ni milimɛtɛrɛ 88 marifa ye min bɛ kɛ ka pankurun kɛlɛ. Ja fɔlɔw b"an bolo kaban. I bɛ se k"i yɛrɛ dege u la, mɔgɔba.
  Fuhrer ye ɲininkali kɛ ko:
  - Aw ye Aders ye wa ?
  Erwin y"a kunkolo wuli ko:
  vk -3001 sɛgɛsɛgɛra ka ɲɛ . Mobili girinman kura, ni kanon ye milimɛtɛrɛ 75 ye. O marifa sugu b"an bolo anti-tank modɛli la, nka a ma bila fɔlɔ jamana caman dilanni na. Ka fara o kan, baara kɛra walasa ka T-6 dilan, a girinya bɛ se tɔni 65 ma. Ani modeli nɔgɔman min bɛ tɔni 36 bɔ. An bɛ ka Fuhrer belebeleba dege.
  Adolf, k"a miiri ko a ye fɛn bɛɛ dɔnbaga ye, a y"a daminɛ ka ja ninnu sɛgɛsɛgɛ joona. Yan, u ye "Tiger" siranninba in sɛgɛsɛgɛli fɔlɔw ye, n"o ye Alimanjamana ka pankurunba ye min tɔgɔ bɔra kosɛbɛ diɲɛ kɛlɛba filanan na. O mobili in tɔgɔ bɔra Kursk Bulge waati la. Soviyetiki waati la, "Tigɛw" tun bɛ mafiɲɛya tuma caman na, nka o kɔfɛ, miiriya min tun bɛ o mobili in ko la, o kɛra fɛn ye min bɛ mɔgɔ bila ka miiri. A waati la, nin tanki in, tiɲɛ na, a tun man jugu. Kɛlɛba fɔlɔ min kɛra n"an ka KVw ye, Tigɛ saba ye Soviyetiki mobili tan gosi, wa u yɛrɛ bolila k"a sɔrɔ u ma tiɲɛni kɛ. O mobili in nafa fɔlɔ tun ye a ka kanon barikama ye min janya ye milimɛtɛrɛ 88 ye, min waati jan kɔnɔ, a tun tɛ ni kɛlɛɲɔgɔn ɲuman ye. Nka, Kursk Bulge kan, hali ni seko ni dɔnko ka bon ni jogo ta fan fɛ, Naziw tun ye se sɔrɔ hali bi... Jateminɛ minnu kɛra nin mobili in kɛlɛli baara kan, ani bɔnɛ hakɛ, olu bɛ kuma caman fɔ a kan ko a ye mobili ɲumanw dɔ ye diɲɛ kɛlɛba filanan. Nka o dɛsɛw fana bɛ ye ɲɛkisɛ la. A girinya ye tɔni 56 ye, ni kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 100 dɔrɔn ye (kɛrɛ 80 dɔrɔn!), a janya ka bon, kɛlɛkɛminɛnw jiginni sira hakilitigiw tɛ ani bolifɛn bolicogo jugu. Kuma bɛɛ la, IS-2 pankurun, n"a girinya tun ka dɔgɔ ni tɔni tan ye, o tun ka fisa ni jara ye kɛlɛkɛminɛnw ni marifaw bɛɛ la... Nka o pankurun in bɔra san 1944 feburuyekalo dɔrɔn de la. "Royal Tiger" girinya tun ye tɔni 68 ye caman na, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 180 ye... Tiɲɛ don, o pankurun sugu tun ma bɛn kɛlɛ ma Afiriki kɔnɔ, kungo kɔnɔ, ka jigin, a ye masin dɔrɔn de ye i n"a fɔ bɔgɔ tulo n"a ye senw ye bɔgɔ ye. Ayi, tiɲɛ don, a waati la, " Masakɛ ka Tigɛ " tun bɛ baara kɛ kosɛbɛ, a tun bɛ se ka jugu ka pankurun caman tiɲɛ kɛlɛ la, wa siɲɛ kelen a ye " Sherman " mugan ni duuru gosi lɛrɛ kelen kɔnɔ. A kɛra i n"a fɔ kunnafoni tun bɛ T-34 pankurun mugan ni saba kan minnu tiɲɛna Tigɛ fɛ kɛlɛ kelen senfɛ. Nka a mana kɛ cogo o cogo, nin tanki in ye fanga ni girinya baaracogo hakilintan dɔrɔn de ye. Nka, misali la, Soviyetiki T-54 pankurun... Diɲɛ kɛlɛba filanan fɛɛrɛ kɔrɔw tiɲɛ na, baara kɛcogo ɲuman min kɛra ni hakili ye, o jiracogo sugu dɔ.
  Fuhrer y"a fɔ ni cɛsiri ye ko:
  - Ayi, cɛw ! Nin poroze in ma bɛn! Ka mobili dilan min girinya ye tɔni bi duuru ni wɔɔrɔ ye ni kɛlɛkɛminɛn milimɛtɛrɛ 100 dɔrɔn ye... An ka Alemaɲi ka baarakɛcogo ɲuman ni hakilitigiya min bɛ waso, o bɛ min?
  Aders y"a fɔ ni maloya ye ko:
  - Faransi S-2, n"a girinya ye tɔni 70 ye, a ka kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 45 ye...
  Fuhrer-Terminator ye kuma tigɛ ni dimi ye:
  - Nin ye tanki ye min bɔra diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ waati la. Nka Irisi KV-2 tun bɛ ni howitzer milimɛtɛrɛ 152 ye, a girinya tun ye tɔni 52 ye. Nka nin ye milimɛtɛrɛ 152 ye, a tɛ milimɛtɛrɛ 88 ye.
  O de kama, n bɛ milimɛtɛrɛ 88 kanon baara di aw ma, kalifa 71, ka ɲɛsin tanki ma, min girinya tɛ tɛmɛ tɔni binaani kan, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw bɛ se milimɛtɛrɛ 180 ma a dɔgɔyalenba la, a kɛrɛw ni a kɔnɔna bɛ se milimɛtɛrɛ 150 ma, a motɛri ye kɛmɛ wɔɔrɔ ye , so fanga kɛmɛ wolonwula. Wa nin jidagayɔrɔ in ka kan ka bila jamaba dilanni na a kɔfɛ, kalo wɔɔrɔ kɔnɔ.
  Alemaɲi dilanbagaw kɛra ɲɛ jɛman ye ani u bolow y"u yɛrɛyɛrɛ. Alɛkisandiri y"u filɛ ni tulonko ye. Tiɲɛ na, baara in tun ka gɛlɛn kosɛbɛ; marifaw ni kɛlɛkɛminɛnw minnu bɛ sɔrɔ "Royal Tiger" modɛli la san 1944, nka i ka kan ka girinya dɔgɔya ni tɔni 28 ye ! Nka, Adolf y"o jate tiɲɛ ye kosɛbɛ, wa a yɛrɛ ye teriya kɛ Porsche kamankun na:
  - Kana dimi, ne yɛrɛ bɛna fɛɛrɛ ɲuman dɔ ja i ye min kɔnɔ i bɛ se ka balo ni o girinya fitinin in ye. Ne t tyrant ye, nka rationalist ye. I ka kan ka caman jɔ kokura dɔrɔn. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ka transmission ni moteur bila ɲɔgɔn na.
  Aders y"a fɔ ni dusukasi ye ko:
  - O bɛna gɛlɛya dɔw lase an ma. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, o labɛn sugu bɛna kɛ ni nin nafa ninnu ye....
  Tough Adolf ye kuma tigɛ:
  - Tiɲɛ don, gɛlɛya dɔw bɛna sɔrɔ, nka sariya siratigɛ la, u bɛ se ka ban nɔgɔya la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, fɛɛrɛko siratigɛ la. Nka i bɛ se ka motɛri jɔ ka ɲɛ kosɛbɛ, ka suspension (suspension) lamaga ani... Tanki janya ka kan ka jigin ka se mɛtɛrɛ fila ma, wa a kɔnɔ baarakɛlaw ka kan ka bila u da la, o tuma na, fɛn bɛɛ bɛna kɛ hakilitigi ye kosɛbɛ.
  Fuhrer y"a daminɛ ka sketch kɛ, ja sugu dɔ, Soviyetiki pankurun suguya min tun ka di kosɛbɛ kɛlɛ kɔfɛ waati la, n"o ye T-54 ye. Nin mobili in ye ɲɛtaa sɔrɔ fo a daminɛna san 1947, wa a kɛra kɛlɛw senfɛ Afganistan ni talibanw ye;Irak sɔrɔdasiw ye kɛlɛ kɛ ni Ameriki sɔrɔdasiw ye kungo kɔnɔ fɔɲɔba waati la ani Operation Shock and Awe walima Iraqi Freedom. K"a bɛɛ lajɛlen ta, o tanki ba 70 ni kɔ de Bɔra. Wa ko mobili in ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ. Ni a girinya ye tɔni 36 ye, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 200 ye, ani kanon min ye milimɛtɛrɛ 100 ye. O sugu ye kɛlɛ Kɛ ka ɲɛ ni Ameriki Patonw ni Pershings fla bɛɛ ye Kore kὲlɛ waati la. O la nin fɛɛrɛbɔ-dakun in kama, modɛli bɛnnen don kosɛbɛ wa a bɛ se ka kɛ tiɲɛ na waleyali kama. Wa a dilanni ka nɔgɔn kosɛbɛ - a sɔngɔ man gɛlɛn... Alemaɲi ka 88-mm 71 El kanon ta fan fɛ, a tun bɛ don ka se diɲɛ kɛlɛba filanan pankurunw bɛɛ ma (n"a ma fɔ IS-3 ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw, minnu donna baara la san 1945 Mɛkalo la!). IS-3 dun bɛ cogo di? Tanki in ka ɲi kosɛbɛ kɛlɛkɛminɛnw siratigɛ la, ani tourelle, min dira pike cogoya ma. Tiɲɛ don, bolifɛn bolicogo tun man ɲi, wa a ma mɛn, a dabilalen don. O kɔ fɛ, modɛli damadɔ wɛrɛw Kɛra, n"o ye IS-4 ye, ani o ɲɔgɔnnaw fo k"u Sìgi IS-10 kan, n"o tɔgɔ Dara T-10 la Stalin ka saya kɔfɛ. Wa nin kɛra Soviyetiki pankurun girinman laban ye. Krushchev ye mobili girinmanw dilanni bɛɛ bali, wa a nɔfɛmɔgɔw ma segin o kan!
  Kuma bɛɛ la, yala Alimanw mago bɛ pankurun na min girinya ka ca ni tɔni binaani ye, ni hali pankurun cɛmancɛ dɔ kan u bɛ se ka kanon dɔ sigi min bɛ se ka don milimɛtɛrɛ 193 kɛlɛkɛminɛnw kɔnɔ ni mɛtɛrɛ 1000 ye wa?
  Amerikikaw ye pankurun girinmanw bila joona, wa Pershing girinya ma tɛmɛ tɔni 42 kan, ani Sherman girinya tun bɛ tɛmɛ tɔni 42 kan, nka a jɛlen don kɔfɛ ko kɛlɛ dɔ bɛna daminɛ ni URSS ye, waraba dɔ bɔra kɛnɛ kan ni milimɛtɛrɛ 120 ye kalifa marifa ani a daminɛ na, a bɛ se ka kɛ mɛtɛrɛ 1000 ye segin kɔnɔ. Nka, a ma mɛn, Amerikikaw jigi tigɛra o pankurun in na. Sani IS-10 ka bɔ kɛnɛ kan, kɛlɛ kɔfɛ pankurun min tun ka di kosɛbɛ, o tun ye IS-4 ye, a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 250 ye, a kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 170 ye... Mobili min bɛ se ka da a kan, hali n"a girinya tun ka ca ni tɔni 60 ye. A mana kɛ cogo o cogo, i ka kan ka yamaruya di ka pankurun girinman dɔ da Alimanjamana ye, nka a man kan ka tɛmɛ tɔni 50 kan. Misali la, IS-10 girinya tun ye tɔni 50 ye dɔrɔn ni ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 290 ye ani marifa min ye milimɛtɛrɛ 125 ye... A sira fɛ, kalifa jumɛn de bɛ ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ? Kɛlɛ waati la, Sherman ni Churchill ka modɛli minnu tun ka di kosɛbɛ, olu ka kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 100 ani 152 ye (ɲɛfɛ). Ayiwa, " Masakɛw ka Tigɛw " y"a kunbɛn kosɛbɛ... Nka " Panther " y"a daminɛ ka to kɔfɛ dɔɔnin milimɛtɛrɛ 75 kalifa la, hali n"a y"a sɔrɔ ko fɛnɲɛnamafagalan in teliya fɔlɔba in kɛra fɛn ye min tɛ se ka kɛ. O de kama, "Panthers" minnu bɛ ni marifa milimɛtɛrɛ 88 ye, olu bɔra kɛnɛ kan, hali ni kɛlɛ laban dɔrɔn de la, wa u tun bɛ yen dɔrɔn. Nka k"a sɔrɔ Wehrmacht tun ma labɛn si kɛ ka pankurunw ni pankurunw kɛlɛli marifaw labɛn kokura ni kalifa belebeleba ye, o b"a jira ko nin ko in tun bɛnnen don bɛɛ ma. Tiɲɛ na, Jagdtiger yɛrɛ-boli-minɛn dɔ tun bɛ yen, n"a ka kanon ye milimɛtɛrɛ 128 ye ani ɲɛfɛ-kɛlɛminɛn ye milimɛtɛrɛ 250 ye, nka u 71 dɔrɔn de Bɔra wa o hakɛ fitinin in na, u ma Se ka nɔ Blà kὲlɛ taabolo la. A kɛra cogo o cogo, min ka di, o ye ko Jagdtigerw y"u yɛrɛ di waati min na, mɔgɔ 43 wɛrɛw tora baara la, o b"a jira ko o masin sugu bɛ se ka kisi kosɛbɛ.
  A sira fɛ, Stalin ye yamaruya Di ko IS-2 ka teliya ka marifa Kɛ ni milimɛtɛrɛ 122 kanon ye, hali n"a doncogo fanga tùn ka ca kojugu Alemaɲi pankurunw na (n"a Bɔra " Masakɛ ka Tigɛ " la, nka o pankurun sugu 458 dɔrɔn de Bɔra). Mɔgɔ caman ye dictateur (jamanatigi) laadi ko a k"a yɛrɛ dan milimɛtɛrɛ 100 barili ma. Wa tiɲɛ na, T-100 yɛrɛ-boli-marifa in kɛra a bɛɛ la ɲuman ye a ka kɛlɛcogo bɛɛ lajɛlen na. O bɛɛ kɔfɛ, ni kalibre ka bon, marifaw sɔrɔli bɛ dɔgɔya, tasuma hakɛ bɛ dɔgɔya, projectile teliya fɔlɔ, tasuma janya n"a tiɲɛni... Nka Alimanw tun bɛ ni pankurunba ye min ka bon kosɛbɛ, n"o ye T 4, ani marifa minnu bɛ boli u yɛrɛ la minnu sinsinnen bɛ a kan, olu girinya tun ye tɔni 22-24 dɔrɔn ye. Nka, Panzer marifa min bɛ se a yɛrɛ ma, o ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ : Panther ka marifaw ni a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw tun bɛ ɲini ka kɛ kelen ye n"a yɛrɛ ta ye, a girinya ni a janya tun ka dɔgɔ ten. A bɛna kɛ wajibi ye ka yamaruya di ka "Panzers" nɔgɔmanw ni sɔngɔ gɛlɛnw daminɛ ka don u dilanni na.
  Ani marifa ka kalifa dun? Marifa minnu bɛ pankurunw kɛlɛ, kalifa min ye milimɛtɛrɛ 128 ye, o ka bon kojugu, a ka fisa ka baara kɛ n"a ye i n"a fɔ binkannikɛminɛn, ka cɛmancɛ dɔ sugandi milimɛtɛrɛ 105 la.
  Adolf ye ja in jira Alemaɲi dilanbagaw la:
  - Nin ye an ka gundola marifa kura ye ! Tanki ka kan ka sɛgɛsɛgɛli kɛ kalo nataw la. A ka kɛlɛ baara bɛna Kɛ 1943 sàn na. O waati kɔnɔ, porozɛ dɔ fana b"aw bolo ka pankurun girinman dɔ da ni marifa milimɛtɛrɛ 105 ye. Ka fara marifa nɔgɔmanw kan minnu bɛ se ka u yɛrɛ boli. O la, aw ka taa baara la cɛw.
  Aders y"a sɔsɔ ni maloya ye ko:
  - I ye dilan min sugandi, o bɛ i ko a bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ, nka gɛlɛya ye nin tanki in tɛ an ka laadalakow hakili la... Wa kurun kɔnɔ baarakɛlaw bɛna kɛ fɛn ye min tɛ lafiya...
  Sanni a ka jaabi di, Adolf ye ji dɔ min ani a ye hakilina di ko:
  - N"a sɔrɔ an bɛ se ka tilelafana dun, jɛɲɔgɔnw. Kuma bɛɛ la, nin pankurun in bɛ se ka dilan ka caya, wa n hakili la, Amerikikaw ni tubabuw bɛna fɛn fisaman bɔ sanni kɛlɛ ka ban. Wa bi i bɛ se ka sogo dɔɔnin dun...
  Npogotigininw ye tabali sigi joona. Alesanduru, k"a faamuya ko Fuhrer kɔnɔbara min bɔra sogo la, o bɛ se ka bana, a y"a sugandi ka to a yɛrɛ la, ka shɔ dɔɔnin dɔrɔn de dun, k"a sɔrɔ a hakili bɛ Sobakevich la ka bɔ u ka " Ni salenw " la. Hmm, fo ka na se bi ma a bɛ iko a bɛ fɛn bɛɛ kɛ ka ɲɛ. A bɛ sɔrɔko bila kɛlɛ senfɛ, ka kɛlɛ dafalen fɔ, ka sariyaw ta minnu tun ka kan ka ta kabini san 1939... Hitler ka sɛgɛn ni sɔrɔdasiya kɛra sababu ye ka marifaw dɛsɛ, ani tigitigi hakɛ siratigɛ la... Ka fara o kan, depite tɔgɔba in 44 binkannikɛlan... A ka ɲi kosɛbɛ a kɛlɛcogo la fɛn min cogo dɔw la yɛrɛ ka fisa ni Kalashnikov modɛli fɔlɔw ye. A ka gɛlɛn dɔɔnin dɔrɔn... N"a sɔrɔ an bɛ se ka baara kɛ ni AKM binkannikɛlan ye tiɲɛ na k"a kɛ basigi ye wa? Eh, a bɛna diya ka marifa dɔ Dabɔ min bɛ Ameriki M-16 ka tiɲɛni ni tasuma hakɛ ni AKM ka dannaya fara ɲɔgɔn kan. A ka c"a la, ɲɛtaa bɛ ka yiriwa cogo bɛnbali la. Misali la, motɛri minnu tun bɛ tankiw kɔnɔ, olu tun tɛ fanga caman fara a kan, nka ɔridinatɛri kɛra fɛn ye min tɛ se ka don a kɔnɔ fewu. Nka siniko dɔnniya b"a la, nka a bɛ se ka mun di misali la, tulu nɔnabila siratigɛ la. Fɔ ka na se bi ma, hali Ameriki u ma gazi bɔcogo ɲuman dege ka bɔ kɔɔri la! Hali ni petoroli sɔngɔ bɛ ka wuli. Ayiwa, a bɛ se ka mun wɛrɛ di. Lakanali fangama, turbogenerateur moteurs... Wa nin bɛna kɛ, nka dɔɔnin kɔfɛ, walasa i kana kɔrɔtɔ ka trump cards bila. San biwolonwula kɔnɔ, ɲɛtaa taara ɲɛ kosɛbɛ, nka fo ka se kɔrɔya ma, bana fana, hadamaden tɛ Ala ye! Ka fara o kan, cogo dɔw la, kɔsegin yɛrɛ bɛ yen... Misali la, diinɛko cayara, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Irisi jamana na ani Soviyetiki kɔfɛ yɔrɔ la, ani silamɛ jamanaw fana na. Nka Renaissance ani bi waati miirilikɛla ŋanaw y"a fɔ ko diinɛ bɛna sa dɔɔnin dɔɔnin!
  Nka kabako don, diinɛko juguya bɛ ka bonya... Wa sarakalasebagaw bɛ ka u sen don jamana politiki la ka taa a fɛ. Wa nin ko in na, faamaw ka politiki tɛ faamuya, yala u dalen b"a la kosɛbɛ tiɲɛ na ko tiɲɛ bɛ Ɔrɔmu Ɔrɔmu walima silamɛya la wa? Nin mɔgɔ kalanlenw ni hakilitigiw bɛɛ wa? N"o tɛ, o tuma na, nafa jumɛn bɛ jamanatigiya laadalama bilali la? Walasa ka baarakɛcogo ɲuman sɔrɔ jama ɲɛnabɔli la wa? Nka Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ tigitigi de y"a jira ko a tɛ se ka kɛ jamana ka diinɛ ye... Tiɲɛ ye ko, k"a sɔrɔ a basigilen bɛ kerecɛnya la ani, fɔlɔ, Layidu Kura, Ɔrɔmu Ɔrɔmu diinɛ bɛ ni hɛrɛ kalansira ye min jusigilan ye: aw kana aw yɛrɛ tanga juguya ka i jugu kanu ! Nka o waati kelen na, mansamara ka politiki yɛrɛ ye binkanni ye, wa a bɛ fariya ni se sɔrɔli de wajibiya. O de bɛ na ni sɔsɔli ye cogoya ni fɛnɲɛnɛma cɛ. Hali ni mɔgɔ caman ma o faamu u hakili la, u b"a ye u hakili la!
  O de kosɔn, Ɔrɔmu Ɔrɔmu ka kalan tɛ nafa sɔrɔ, a tɛ ni hakilina ye, a b"a ɲini ka kɛ masakɛ ye ani kerecɛn ye waati kelen na. Ani kerecɛn kɔrɔ ye Yahutu ani hɛrɛ ɲinibaga ye! O bɛɛ kɔfɛ, Bibulu sɛbɛnna Yahutuw fɛ, a bɛ se ka kɛ ko a bɛɛ sɛbɛnna, bawo Ciden Pol b"a fɔ ko Yahutuw ka nafa ka bon kosɛbɛ, bawo Ala ka kuma kalifara u ma! O kɔrɔ ko Irisika man kan ka da Bibulu la! O kɔrɔ ye ko dannaya wɛrɛ ka kan, nka a ma sinsin Yahutuw ka Sɛbɛnniw kan tugun... Juman? A ka kan ka labɛn baarakɛlaw ni hakilijagabɔla ŋanaw fɛ FSB ka ɲɛmɔgɔya kɔnɔ! O tuma na fɛ, sɔsɔli caman bɛna ɲɛnabɔ ka ɲɛ...
  A ka kan k"a fɔ ko denmisɛn min bɛ Kibaru Duman kalan, o tɛna kɛ abada kɛlɛcɛ barikama, jagɛlɛn, juguman ye min bɛ Irisi kanu! Ani jamana jumɛn tɔgɔ bɔra Bibulu kɔnɔ? Israɛl!
  Tiɲɛ don, Adolf yɛrɛ bɛ jinɛw la, nin ntolatanna in, k"a sɔrɔ a y"a yɛrɛ sɔrɔ Hitler nɔ na, a tɛna Yahutuw tɔɔrɔli gɛlɛya hali dɔɔnin. O kɔfɛ, Yahutu nafamaw bɛna nafaw sɔrɔ ani ka baara kɛ Reich sabanan ye. Kuma fu tɛna kɛ i n"a fɔ ka Yahutu dɔnnikɛlaw walima dɔnnikɛlaw faga marifa la! Nka a ma mɛn ka sariya minnu tun bɛ Yahutuw kɛlɛ, olu bɔ yen. A fɔlɔ, mɔgɔw bɛ se ka faamuyabaliya sɔrɔ, filanan, nin ye nafolo sɔrɔyɔrɔ ye ani sɔrɔyɔrɔ sabatilenba! Nka, tiɲɛ na, a bɛ se ka kɛ ka Yahutuw kɛlɛli politiki nɔgɔya Yahutuw ka dɛmɛni musaka la.
  Mun ka kan ka kɛ ni Pape ye? Jɛɲɔgɔnya min bɛ ni Vatikan ye, o yɔrɔ ka jan kosɛbɛ, nka kɛlɛ dafalen bɛna tiɲɛni dɔrɔn de lase nin waati in na. O kɔrɔ ye ko i ka kan ka Vatikan ka dɛmɛ ɲini, nka o waati kelen na, i ka i sinsin i nafaw kan... A ka fisa, i k"i ka marifatigi bila Piɛrɛ ka masasigilan kan, ka diinɛ ladilan dɔɔnin dɔɔnin.
  Porsche ye Adolf ka miiriliw tigɛ:
  - An nisɔndiyara kosɛbɛ i ka sufɛdumuni na, Fuhrer !
  Adolf min tun bɛ jinɛw la, o ye nisɔndiya jira ni nɛɛma ye:
  - Ayiwa, sisan ne bɛna ɲɔgɔn sɔrɔ ni Himmler ye, o kɔfɛ, Heenseberg ka se. Ani a filɛ, cɛw: waati dantigɛlenw dira aw ma kosɛbɛ!
  Fuhrer ka kɛlɛbolo tun bɛ ka taa Afiriki fan bɛɛ la. Wa a ye lafasali minɛ URSS kama.
  Nɛnɛ waati, Kɛlɛbolo bilenman ye binkanni daminɛ Rzhev jirisunba kan, nka Naziw tun bɛ makɔnɔni na yen, u sera ka o gosili in kɔsegin. Saheli fɛ, Alimanw fana y"u bolo kɔrɔta, k"u minɛ Oryol ni Kharkov siraw la. Wa Leningrad kɛrɛfɛ dɔrɔn, Soviyetiki sɔrɔdasiw sera ka Operation Iskra kɛ, nka kɛlɛw kɛra kalo kelen ɲɔgɔn kɔnɔ ani se sɔrɔli sanna ni sɔngɔba ye kosɛbɛ.
  Krautw ye u yɛrɛ kisi cogo dɔ la '42 - '43 fonɛnɛ na.
  Nka kaban, Afiriki fanba minɛna u fɛ kaban. Wa Fuhrer bɛ ka hɛrɛ ji kɔrɔbɔ ni Angletɛri ye.
  Churchill fariganna dɔɔnin o ko la. Hali ni Angletɛri bɛ dɛsɛ sɔrɔ dɛsɛ kɔfɛ.
  A fana ma jɛya ni Japon ye - Midway kɛlɛ tununna Ameriki fɛ, wa k"a sɔrɔ samuraiw bɛ ka Yankee kurunba belebeleba in gosi yɔrɔnin kelen. Wa Ameriki tɛ se ka nafa sɔrɔ a ka jatebɔ la kɔgɔji la ani fiɲɛ na.
  Hitler b"a fɛ ka binkanni kɛ URSS kan, nka hali ni jenerali, mobilizasiyɔn total laseli kɔfɛ, fanga ka dɔgɔ a bolo o ko la. Komin Krautw jɛnsɛnnen don Afiriki fan bɛɛ la.
  Samiya waati la, kɛlɛbolo bilenman yɛrɛ labɛnnen don ka taa ɲɛ. Nka, Naziw ye Afiriki minɛ, u ye koloni sɔrɔdasiw sigi. Ani, u bɛ nafolomafɛn wɛrɛw sɔrɔ.
  U bɛ Kɛ ka Warabilen, Tigɛ ani Pantɛri tankiw Bɔ. Nka, kunnafoni minnu dira o jinɛ in ma, olu ma ɲɛ sɔrɔ pewu. A sɔngɔ ka gɛlɛn kojugu, a ka gɛlɛn kojugu. Tiɲɛ don, lafasali kama Panther ye pankurun tiɲɛbaga ɲuman ye, ni kanon ye min bɛ tasuma teliya.
  Nka min ma ɲɛ sɔrɔ kosɛbɛ, o ye "Waraba" ye, a girinya, a sɔngɔ ka gɛlɛn, nka a ma nɔ bɔ kosɛbɛ. Marifa fanga ka bon kojugu Soviyetiki bi saba ni naani ni pankurun nɔgɔmanw kama, wa tasuma hakɛ ka dɔgɔ kosɛbɛ ka tɛmɛ Panther ni Tiger ta kan. Wa kɛlɛkɛminɛnw kɔni ka fisa ni "Tigɛ" ta ye, wa fana jirisunw na minnu bɛ hakili sɔrɔ. "Waraba" kɛra i n"a fɔ "Panther" belebeleba min girinya ye tɔni bi kɔnɔntɔn ye ani a motɛri fanga ye kɛmɛ seegin ye. Nka, teliya dɔɔnin ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan, "Tigɛ"-2, min ka nɔgɔn tɔni mugan ni fila, o donna baara la. A bɛ surunya lakanani hakɛ la "Waraba" la, nka a ka ca ni mobili ye, a ka nɔgɔn. Marifa in kɔni ye milimɛtɛrɛ 88 ye - ka kɛɲɛ ni 105 ye, nka a bɛ se ka Soviyetiki pankurunw bɛɛ tiɲɛ. Wa min nafa ka bon, o ye tasuma teliya ye - marifa 8 ni duuru.
  O la sa, "Waraba" ye Alemaɲi dɔ den ye, hakilitigi dibi la min ma jiri sɔrɔ.
  Alimanw ye Afiriki jamana bɛɛ minɛ, Madagasikari fana sen bɛ o la, samiyɛ kɔnɔ. Stalin ye waati jan kɛ ka kɔnɔni kɛ.
  N"a sɔrɔ ale yɛrɛ tun bɛ ka jate kɛ Alimanw na walasa u ka kɛlɛ daminɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, k"a ye cogo min na Waraba, Tigɛ ani Panther tankiw bɛ se. Nka Krautw tun bɛ gɛlɛyaw ɲɛnabɔ hali bi dibi farafinna kan.
  Stalin ma se o waati ma. Soviyetiki sɔrɔdasiw ka kɛlɛ daminɛna Orel ni Kharkov fan fɛ. Alemaɲikaw tun labɛnnen don kosɛbɛ yɔrɔ min na dɔrɔn. Wa a tun tɛ se ka kɛ ka kabako takasi sɔrɔ. Kɛlɛ fɔlɔw yɛrɛ y"a Jira ko "Panther" bɛ baara Kɛ kosɛbɛ lafasali la. A man jugu ani "Ferdinands". U fana ka ɲi.
  Wa Tigɛ ye tanki ye min bɛ nafa sɔrɔ. Wa a bɛ kuru sɔrɔ ka ɲɛ. Alimanw bɛ ka u yɛrɛ lafasa kosɛbɛ. Ani ka jugu ka gosiliw muɲu. Kalo saba kɛlɛ gɛlɛnba kɔnɔ, kɛlɛbolo bilenman ye kilomɛtɛrɛ tan ni duuru dɔrɔn kɛ ka taa ɲɛ. Ani, a ka bɔnɛw tun ka bon kosɛbɛ.
  Angilɛw ka awiyɔn tan ni fila wulila npogotigininw kan minnu tun bɛ u yɛrɛ dogo, n"a sɔrɔla u ma foyi kɔlɔsi, wa u tun bɛ ka tunun kaban ka tɛmɛn sanfɛla kan, tuma min na, mankan sigalen kura mɛnna yɔrɔnin kelen. Madeleine ye ci fɔ ko:
  - Bɛɛ ka da k"a sɔrɔ i kana lamaga !
  Npogotigininw ye nɛnɛ, u tun bɛ fɛn dɔ makɔnɔ. Wa o kɔfɛ, yeelenbɔlanw ni kamiyɔnw bɔra dunun kɔfɛ. Ni an y"a jateminɛ a dilacogo fɛ, a dilannen don Angletɛri ni Ameriki. U taara dɔɔnin dɔɔnin ka taa Tunisi faaba fan fɛ. Madeleine hakili ɲagamina dɔɔnin. A dalen tun b"a la ko ɲɛfɛla bɛ yɔrɔ jan hali bi, o kɔrɔ ye ko tubabu tɛna waati sɔrɔ fɔlɔ ka bɔ kɛnɛ kan. Walima k"a fɔ ka ɲɛ, u man kan ka bɔ kɛnɛ kan. Wa yan, kuluba dɔ bɛ ka kɔrɔtɔ. Hali n"a y"a sɔrɔ, laala, a ka dɔgɔ ni bataillon ye... U ye jɔnw ye, kɛlɛkulu dɔw, k"a sɔrɔ u ye kungodaw tɛmɛn ɲɛfɛ min tɛ taa ɲɛ fewu, u b"a fɛ ka ɲinini kɛ kɔfɛ. A bɛ iko a bɛ bɛn, hali ni fɛɛrɛ kuraw bɛ u ye kungo kɔnɔ. A mana kɛ cogo o cogo, i ka kan ka arajo lase i teriw ma, nka i kana marifa ci. Ka fara o kan, u kɛmɛ dɔrɔn de bɛ yen, tubabuw ka ca ni kɛmɛ saba ye!
  Gerda ye a fɔ Charlotte ye ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Ninnu ye tubabukan ye ! Nin ye ne siɲɛ fɔlɔ ye k"u ye u gɛrɛfɛ ten!
  A terikɛ min kunsigi bilennen don, ale fana tun bɛ siran kosɛbɛ, o y"a jaabi ko:
  - Foyi kɛrɛnkɛrɛnnen tɛ ! Wa u cɛma, mɔgɔ nɛrɛma caman bɛ yen dɛ!
  Tiɲɛ na, a dɔgɔyalenba la, tubabu tilancɛ tun ye mɔgɔ nɛrɛmaw ye. Wa koloma in tun bɛ taa dɔɔnin dɔɔnin, ani mɔgɔ nɛrɛmaw tun bɛ ka kule hali bi... U tun bɛ ka surunya ka taa a fɛ...
  Yan, npogotiginin dɔ ka nɛrɛw ma se ka muɲu, wa a ye marifakisɛ dɔ ci. O segin kelen na, kɛlɛcɛ tɔw ye marifa ci, Madeleine ye wuluwulu kɛ kɔfɛ:
  - Tasuma!
  Angilɛ tan ni caman tigɛra ka jigin yɔrɔnin kelen, kamiyɔn kelen tasumana. Tubabu tɔw ye marifa ci k"a sɔrɔ u ma danfara don u ni ɲɔgɔn cɛ. Madeleine, min ye o waati minɛ, a pɛrɛnna ko:
  - Aw ka grenade offensivew fili ɲɔgɔn fɛ !
  Npogotiginin minnu bɛ bɔ SS bataillon elite "She-Wolf" la, olu bɛ grenadew fili yɔrɔ jan ani ka ɲɛ. Wa k"u dege kabini u denmisɛnman, wa u ye fɛɛrɛ kɛrɛnkɛrɛnnenw fana kɛ. O ye n"i bɛ dege ni kuran ye, i bɛ sɛgɛn dɔɔnin ni fili ye ani i bɛ sɔgɔsɔgɔ. Gerda ni Charlotte fana y"u ka nilifɛnw fili. Wa tubabuw bɛ kunkolo kan ani ka u kuncɛ... A bɛ nisɔndiya kosɛbɛ. U bɛ marifa ci k"a sɔrɔ u ma kɛ cogo si la, ani mɔgɔ nɛrɛmaw bɛ ka pɛrɛn hali bi kan dɔ la min tɛ faamuya. Olu ye scumbags ye sisan...
  Ani Gerda bɛ marifa ci ka fili, k'a sɔrɔ a bɛ dɔnkili da fana:
  - sugo jugu dɔ bɛ SS kalandenw na ! Pan kelen - kelen gosi! An ye muso-wuluw ye - an ka fɛɛrɛ ka nɔgɔn ! A man di an ye ka pusi ka wulu sama!
  Charlotte fana bɛ sɔgɔsɔgɔ k"a jaabi. A ye marifa minnu ci, olu bɛ kungolo tigɛ ka kɛ fɛn wɛrɛw ye. Wa o kɔfɛ, u bɛ u ɲɛw gog. Nin ye cɛ nɛrɛma sirannen dɔ ye min b"a jɛɲɔgɔn bilenman sɔgɔ a kɛrɛ fɛ ni bayonɛti ye. A bɛna joli daji o jaabi la. Charlotte bɛ dɔnkili da ni nin ye:
  - Mɛlɛkɛw ka dolow dibi jahanama ! A bɛ iko diɲɛ kɔnɔ fɛn bɛɛ bɛna halaki! I ka kan ka pan sankolo la i n"a fɔ wulu teliyalen! Ka niw tanga halakili ma!
  Tubabu bɛ wale kɛ cogo labɛnbali la, u fanba ye koloni sɔrɔdasiw ye: mɔgɔ nɛrɛmaw ni Ɛnduw, Arabuw. U bɛ bin, ka nɛnɛ, walima, a kɔfɛ, u bɛ pan ka wuli kosɛbɛ ka boli daminɛ i n"a fɔ dibi la. Nka, npogotigininw bɛ marifa ci cogo bɛnnen na, hali ni grenadew tɛ pan yɔrɔ jan, u tigɛtigɛlenw ka bon! Jugu damadɔw tora kaban. Madeleine bɛ pɛrɛn tubabukan na, a kan bɛ mɔgɔ tulo tigɛ fo i mago tɛ hali megafon na:
  - Aw ka aw yɛrɛ di ani an bɛna aw ka ɲɛnamaya kisi ! Jɔrɔnya la i bɛna dumuni ɲuman sɔrɔ, diwɛn ani cɛnimusoya!
  A ye baara kɛ o yɔrɔnin bɛɛ la ani siɲɛ kelen u y'u dabila... Bolo kɔrɔta ani...
  U ye kasoden bi duuru lajɛ, u tilancɛ jogin na. Madeleine ye ci fɔ ko:
  - Jogindaw ka ban !
  "Warabaw" ye marifa ci mɔgɔ minnu tun tɛ se ka jɔ u sen kan, olu ka batosow kɔnɔ, k"a sɔrɔ u ma kɛ seli ye, ka tɔw don mobili kɔnɔ, ka taa ni u ye sigiyɔrɔ la min ka surun.
  Kungo cɛncɛn funteni kɔfɛ, Gerda sennasanbaraw bɛ nisɔndiya kosɛbɛ ka lastikuw nɔgɔlen ye. A yɛrɛ bɛ ŋunan ni nisɔndiya ye... Ameriki kamiyɔnw bɛ lafiya kosɛbɛ, wa u tɛ yɛrɛyɛrɛ taama senfɛ. Komin u ye se sɔrɔ, npogotigininw nisɔndiyalen don. Charlotte ye Gerda ɲininka ko:
  - I ye mɔgɔ joli faga ?
  Npogotiginin y"a kamankunw kɔrɔta k"a sɔrɔ a hakili ɲagamina:
  - I t'a dɔn wa ? Ne kelen tun tɛ marifa ci... Nka n hakili la, u tun ka ca!
  Charlotte ye jatebɔ kɛ:
  - an kɛmɛ bɛ yen , a ye kɛmɛ saba ɲɔgɔn faga , o kɔrɔ ye ko mɔgɔ saba bɛ balimakɛ kelen na , o kɔrɔ ye ko balimamuso kelen ! Kɛlɛ daminɛna cogo kabakoman na!
  Gerda y"a bolo kɔrɔta k"a sɔrɔ a ma a janto a la:
  - Nin tɛ nafa ye ne bolo ! A kunba ye ko a teri kelen ma sa. Hali n"a y"a sɔrɔ nin ye jatebɔ ye tiɲɛ na, jugu kɛmɛ saba tiɲɛna, wa an fan fɛ, waraba kɛlɛcɛ fila dɔrɔn de jogin na dɔɔnin. N yɛrɛ kabakoyara cogo min na an ma Afiriki minɛ pewu fɔlɔ, n"o kɛlɛcɛ suguw ye.
  Charlotte y"a dusukunnata tiɲɛ o yɔrɔnin bɛɛ la:
  - Ayiwa, an dɛsɛra nin kɛlɛcɛ bɔnɛnen ninnu fɛ san tan ni segin kɔnɔ !
  Gerda y"a kunkolo cɛɲi wuli ni dimi ye, i n"a fɔ a datugulen don ni san kura nɛnɛ ye:
  - Nin bɛ kɛ janfa de kosɔn ! Nka tiɲɛ na, an tun surunyalen don se sɔrɔli la ka tɛmɛn fɔlɔ kan ani o tun jɛlen don mɔgɔ bɛɛ fɛ min tɛ fiyentɔ ye! A fɔ man di nka, u ye an ka kuma tigɛ!
  Charlotte sɔnna o ma, k"a kininbolo tulo kɔfɛ ni seko ye n"a senkɔniw ye:
  - Ɔwɔ, janfa, sabotage, médiocrité de la militaire... Nka hali bi an ye Irisikaw kari, k"u wajibiya k"u yɛrɛ di san 1918! Oh, a bɛna diya ka taama kɛ Irisi jamana ka yɔrɔw la, nɛnɛ bɛ yen, nka yan, a ka suma!
  Gerda ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni nisɔndiya ye:
  - Nka Irisi jamana na, nɛnɛ juguba in bɛ yen... Nka n bolila sennasanbara la ka tɛmɛn nɛnɛ kan kuluw kɔnɔ, n b"a dɔn tɔɔrɔ min don.
  Charlotte y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Gerda fitinin bɛ boli sennasanbara la ka tɛmɛn nɛnɛ jenilen kɔnɔ... Nin ye taamasyɛn ye, i n"a fɔ nsiirin dɔ kɔnɔ... nsiirinw bɛ kuma mɔgɔ saniyalen dɔ kan, min bɛ denmisɛnninya la hali bi, wa a tɛ yɛrɛɲinikɛla ye fewu.
  Gerda ye a ɲɛw wuli ni nisɔndiya ye a terikɛ la:
  - A bɛ i n"a fɔ an ka kan ka taa Fuhrer la wa?
  Charlotte y"a jira ko:
  - Sinasina! An bɛ bolifɛn boli dɔrɔn, an tɛ boli sennasanbara la ka kungo cɛncɛn funteniman tigɛ. Wa hali se sɔrɔli kɔfɛ.
  Cɛ nɛrɛma sirilen in ye sɔgɔsɔgɔ Alemaɲikan na:
  - Mɛlɛkɛ juguw, ne labɛnnen don ka baara kɛ aw ye ! I ye ala muso ye, ne ye i ka jɔn ye!
  Charlotte ye mɔgɔ nɛrɛma minɛlen kunsigi kurulen jɛman magamaga n"a sen ye min tun ka gɛlɛn dɔɔnin:
  - Aw nɛrɛmaw ye jɔnw ye kaban u ka danbe la ! Nin, tiɲɛ don, fan dɔ fɛ, o ka ɲi, mɔgɔ ka kan ka baara kɛ kosɛbɛ k"a ta sɔgɔma fo wula fɛ, ka baara dɔgɔmanninw kɛ... Nka jɔn a cogoya la, a cogoya jugu fɛ, o ye janfaci ye, wa a tɛ se ka da a la ni marifa ye . Anw Alemaɲikaw fana ye jamana ye min ka laadalakow ni a labɛnna kosɛbɛ Dugukolo kan. Kɛlɛcɛw ka jamanaba dɔ, wa a tɛ kɛ kun tɛ min na ko Alemaɲi sarala sɔrɔdasiw tun bɛ baara kɛ Erɔpu kɛlɛbolow bɛɛ la ani hali Irisi jamana na, a ka c"a la, u tun bɛ baara kɛ komandanw ka jɔyɔrɔw la!
  Gerda y"a fɔ ni farigan ye ko:
  - Ɔwɔ, i bɛna baara kɛ an ye jɔn ye. An bɛ ni menageries kɛrɛnkɛrɛnnenw ye mɔgɔ nɛrɛmaw ye. Wa sisan i ka kan ka min kɛ, o ye...
  Charlotte ye hakilina di ko:
  - A ka an senw susu. O bɛɛ kɔfɛ, a bɛna diya an ye, Nizɛri k"a yɛrɛ majigin.
  Gerda y"a kunkolo wuli ni fanga ye:
  "N t"a dɔn i bɛ cogo min na, nka a bɛ mɔgɔ haramu ni Aryan fari saniyalen magara Nizɛri kasa duman dawolo la." O de kama...
  Charlotte ma sɔn o ma:
  - Tiɲɛ tɛ ! O kɔfɛ, a tun na diya ne ye. Bon a filɛ...
  Cɛɲi bilenman tasumaman in y"a sen fitinin fili cɛ nɛrɛma in ma. A y"a daminɛ ni dusu ye ka ala musoman bolokɔnincinin janw, nɔgɔlenw, sɔgɔlenw susu. Wa npogotiginin ye nisɔndiya dɔrɔn de kɛ ka jaabi di, cɛ nɛrɛma dawolo jɛmanw y"a fari jɛman sɔgɔsɔgɔ. Kasoden nɛnkun bolila npogotiginin sen kan min bɛ se ka wuli, buguri tun bɛ min na dɔɔnin. A ka di hali bi n"i ye cɛ barikama dɔ majigin, a bɛ se ka kɛ mɛtɛrɛ fila ye.
  Gerda kabakoyara kosɛbɛ:
  - A ka kabako don, nka yala i t"a farinya wa?
  Charlotte ye nisɔndiya jira:
  - Tiɲɛ tɛ ! Mun na ne ka kan ka farinya?
  Gerda y"a sugandi k"a makun: mun na a ka kan k"a sen don a terikɛ ka kow la? Tiɲɛ na, u lamɔna ko Alemaɲi muso man kan ka kɛ kɛlɛcɛ dɔrɔn ye, nka a ka kan ka kɛ muso kanubaganci, dususumanin ani ba kɛnɛman fana ye. Nka ale yɛrɛ ma miiri cɛw la fɔlɔ, n"a sɔrɔla farikoloɲɛnajɛ gɛlɛnw de kosɔn, walima dɔrɔn a ma a ɲɔgɔnna sɔrɔ fɔlɔ. Nka, a bɛ iko Charlotte fana sɛgɛnnen don o la. A ye cɛ nɛrɛma in nugu gosi n"a senkɔni ye, fo a nugu y"a daminɛ ka woyo, ka hakilina di Gerda ma:
  - N"a sɔrɔ an bɛ se ka dɔnkili da wa ?
  Gerda ye a kunkolo wuli ko:
  - Tiɲɛ don, an bɛna dɔnkili da ! N"o tɛ, a bɛ kɛ dusukasi ye!
  Npogotigininw y"a daminɛ ka dɔnkili da, u teriw y"u fara ɲɔgɔn kan, fo dɔnkili in bɛ woyo i n"a fɔ jibɔyɔrɔ :
  Ne ni n kanulen bɛ ka bɔ kungo kɔnɔ,
  Dusukasi min tɛ dugukolo kan, o dogo!
  Ani nɛnɛ, jeni, nɛnɛ, .
  O ŋaniya tiɲɛnen ye sɔgɔsɔgɔ!
  
  Sennasanbaraw bɛ nɛnɛ na, .
  Npogotigininw bɛ taa fin!
  Sanfiɲɛ juguw bɛ mankan bɔ i n"a fɔ waraw,
  Kɔnɔw ka kuluw tiɲɛni!
  
  Nka sungurunnin tɛ siran foyi dɔn
  Ale ye kɛlɛcɛ barikama ye!
  O kamisɔn tun tɛ sogo datugu dɔɔnin dɔɔnin, .
  Siga t"a la, an bɛna se sɔrɔ!
  
  An ka kɛlɛcɛ de ka waati ka bon kosɛbɛ,
  I tɛ se k"a kɔrɔta ni sɔgɔlilan ye!
  Yan, maplew bɛ ka taa nɔgɔya la, .
  Nɛnɛba bɛ ka bin i disi kan!
  
  An ka laada tɛ ka siran,
  I kana i ja gɛlɛya ka yɛrɛyɛrɛ nɛnɛ kosɔn wa!
  Kɛlɛɲɔgɔn fasalen don ni misi kɔ ye, .
  A bɛ nɔrɔ ani a bɛ haramu i n"a fɔ kola!
  
  O fanga sugu bɛ jama la
  Laada senuma ye mun kɛ!
  Dannaya ni danbe fila bɛɛ fɛ, .
  O nɔ bɛna kɛ se sɔrɔli ye!
  
  Krisita bɛ Fasokanw Lasun,
  A b"a fɔ an ye ko an ka kɛlɛ kɛ fo ka se a laban ma!
  Walisa dugukolo ka kɛ alijɛnɛ ye, .
  Dusukunw bɛɛ bɛna jagɛlɛya sɔrɔ!
  
  Mɔgɔw bɛna nisɔndiya sɔɔni
  Ɲɛnamaya ka kɛ gengenjiri gɛlɛn ye tuma dɔw la!
  Marifaw bɛ mɔgɔ faga ni juguya ye
  Nka min binna, o kununna kaban!
  
  Dɔnniya bɛ sabali di an ma, .
  Wa, mɔgɔ binnalenw hakili bɛna segin u ka baara la!
  Nka ni an ye sogo bɔ, da ne la, .
  Jugu bɛna o yɔrɔnin bɛɛ la ka jatebɔ kɛ!
  
  O la sa, a dɔgɔyalenba la, i ka Ala deli,
  Wajibi tɛ ka filiw kɛ, i ka kɛ sɛgɛnbagatɔw ye!
  Kiiritigɛla Sebaayabɛɛtigi ka gɛlɛn kosɛbɛ,
  A dɔgɔyalenba la, a bɛ se ka dɛmɛ don tuma dɔw la!
  
  Fasokanw ka di ne ye kosɛbɛ, .
  Jamana senuma, hakilitigi!
  An ka ɲɛmaa, aw ka fanga minɛ ka ɲɛ,
  Fasodenɲumanya bangera ka falen!
  Npogotiginin minnu bɔra SS bataillon elite "She-Wolf" la, olu ye dɔnkili da ka ɲɛ kosɛbɛ, wa kumaw tun bɛ mɔgɔ nisɔngoya. A ka c"a la, hakilina dɔ bɛ yen min b"a fɔ ko SS cɛ kɔrɔ ye mɔgɔfagala ye! Nka o tɛ tiɲɛ ye. Tiɲɛ don, ɲangili kulu kɛrɛnkɛrɛnnenw tun bɛ yen, tuma caman na, u tun ye lakana kuluw dɔ ye minnu tun bɛ baara kɛrɛnkɛrɛnnenw kɛ, nka SS kulu fanba tun ye Wehrmacht ka garadikɛla ŋanaw dɔrɔn de ye. Kuma bɛɛ la, a ka kan k"a fɔ ko propagande bilenman, min bɛ kɛ ni bɛɛjɛfanga ye, o tɛ kunnafoni sɔrɔyɔrɔ ye min bɛ se ka da a kan kosɛbɛ diɲɛ kɛlɛba filanan kan. O bɛɛ kɔfɛ, a jɛlen don ko Agitprop ka kominisi ɲɛmɔgɔw ma se k"u yɛrɛ tanga, u ma mɔgɔ bɔ mɔgɔ la, ka ko kɛlenw ɲɛfɔ ni hakili ye. O la sa, a ka gɛlɛn kosɛbɛ ka kiri tigɛ tiɲɛ lakika tun bɛ yɔrɔ min na Naziw ka juguya ko la, ani nsiirin tun bɛ yɔrɔ min na. A mana kɛ cogo o cogo, mɔgɔ minnu bɛ tariku ɲininiw kɛ kosɛbɛ, olu bɛ wajibiya ka sɔn a ma ko SS kɛlɛcɛ bɛɛ tɛ mɔgɔfagala ni waraba ye. Ka fara o kan, sanni binkanni ka kɛ URSS kan; A ka c"a la, Naziw tun bɛ u yɛrɛ minɛ ni muɲuli ye jamana minɛlenw na, Tlebi jamanaw ka sɔrɔyɔrɔw t"a jira ko jamaba ye juguya walima waleɲumandɔn si kɛ.
  Wa sisan, npogotigininw ye kasodenw dɛmɛ ka bɔ mobili kɔnɔ; u ye cɛ maloyalenw kamankun janw gosi teriya siratigɛ la. O kɔfɛ, npogotigininw welelen don k'u yɛrɛ lafiya...
  Tilenbaliya tun ka dɔgɔ, nka zebra dɔ ye marifa ci kungo kɔnɔ ani npogotiginin kelen-kelen bɛɛ ye kebab tobilen sɔrɔ arabukan na. A ka c"a la, Larabuw, a dɔgɔyalenba la, u tun ye teriw ye ani minnu tun bɛ Alemaɲi dɔn, olu yɛrɛ tun b"a ɲini ka tulonko kɛ walima ka npogotigininw senw lamaga nɔgɔya la.
  Gerda ye Arabu nɔrɔlen in gɛn ka taa a fɛ k'a fɔ ko :
  - n t' i ta ye !
  Charlotte fana tugura o kɔ:
  - Aw ye harem sɔrɔ aw yɛrɛ ye !
  Gerda ye nisɔndiya jira ani a ye hakilina di ko:
  - Nka a fɔ n ye, Charlotte, i tun bɛna mun kɛ n"i kɛra Sultan muso ye?
  A terikɛ kunsigi bilenman y"a fɔ ni siga ye ko:
  - Nin ye tiɲɛ na nisɔndiya ye min bɛ se ka sɔsɔ... Hali n"a bɛ bɔ sultan min muso de la. Ni Ottoman Mansamaraba tun bɛ a ka ɲɛtaa waati la, o tuma na... A yɛrɛ tun bɛna diya kosɛbɛ... N tun bɛna Turki sɔrɔdasiw labɛn kokura, ka marifaw ɲɛ ka taa a fɛ... Wa n"a sɔrɔla fɔlɔ n tun bɛna n ɲɛsin kɔrɔn fɛ.
  Gerda sɔnna a ma ko:
  - Jo! Nka maloyako don Turquie fɛ ko hali a ka ɲɛtaa waati la a ma Se ka Iran Minɛ. O tun ye tiɲɛ ye kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ikomi Pɛrɛsi kɛlɛbolo tun bɛ kɔfɛ. N b"a ɲininka, Fuhrer belebele, a bɛna desizɔn jumɛn ta : ka Turquie minɛ, walima k"a don a ka jɛkulu kɔnɔ, ka kolo fili Ottomanw ma, Iran jamana dɔw fana sen bɛ o la minnu nafa man bon kosɛbɛ?
  Charlotte y"a kamankunw kɔrɔta a hakili ɲagaminen fɛ.
  - Aw kana a dɔn ! Tiɲɛ na, kɔsa in na, kumakanw bɔra ko an bɛna bin URSS kan... U b"a fɔ ko Irisi nafolo ni Ukraine jamana nafolotigiw mago tɛ tiɲɛ na !
  Gerda ye temugu ta n"a sennasanbaraw ye, ka se k"a kɔrɔta ka se a dawolo ma, ka ji bulama bɔn a yɛrɛ kɔnɔ. O waati kelen na, sungurunnin sera ka kuma:
  - Ukraine jamanaw ka nafolo ka bon kosɛbɛ, jamana nafolotigiw. Alemaɲi ɲɛmɔgɔya hakilitigi kɔrɔ, ani n"an ka sɛnɛko ladamucogo ka bon, u bɛna suman tigɛlenw bɔ minnu ma deli ka sɔrɔ fɔlɔ. Wa o kɔfɛ, an ka buru sɔngɔ bɛna dɔgɔya ka tɛmɛ ji kan. Wa o bɛna kɛ Ukrayinakaw yɛrɛ nafa ye, bawo Soviyetiki gɔfɛrɛnaman bɛ ka u sonya dɔrɔn, k"u wajibiya kɔngɔ la!
  Charlotte ye a kunkolo wuli.
  - An bɛna nin Slave ninnu kalan an ka Alemaɲi ladamuba la ! An ka yeelen bɔ u la!
  Yan, baro tigɛra ni kulekan juguw ye, lafiɲɛbɔ waati banna.
  Nka tilelafana dun kɔfɛ, npogotigininw bilala layini na tugun, ka waajibiya ka taama kungo kɔnɔ. Dumuni kɛlen kɔfɛ boli tun ka gɛlɛn wa npogotigininw yɛrɛ tun bɛ ŋunan dɔɔnin fo nka, u farikolo sumayara. O cogo la, u bolila ka taa i n"a fɔ jerboaw.
  Nin ye kɛlɛ virtuel ye... Wa Afiriki bɛ kɛ Alemaɲi ye... Ani Soviyetiki-Alemaɲi ɲɛfɛ...
  Nɛnɛ waati, kɛlɛbolo bilenmanw taara kɛlɛ la tugun. Kɛlɛ kuncɛbaw bɛ sen na.
  Christina, Magda, Margaret ani Shella bɛ kɛlɛ kɛ Panther kɔnɔ. Mobili, hali n"a man ɲi, marifa bɛ se ka ci teliya la, a bɛ se ka taa yɔrɔ jan, a bɛ se ka kɛ cogo la min bɛ se ka kɛ, wa a ɲɛfɛla ka kɛlɛkɛminɛnw ka ɲi.
  Alemaɲi npogotigininw sennasanbara don ani u bɛ bikini la, hali ni nɛnɛ bɛ yen. Ani u bɛ kɛlɛ dɔ kɛ min bɛ se ka kɛ manɛw ye.
  Yan, Christina ye marifa ci... O bɔgɔdaga ye T-34-76 tourelle gosi k"a sɔgɔ. Soviyetiki pankurun dɔ jɔra, a binna.
  Npogotigininw bɛ ka pɛrɛn u fogonfogon sanfɛ:
  - Anw ta y'a ta !
  O kɔ, Magda ye marifa ci. Cɛɲi min kunsigi ye sanu ye, o fana ye gosi.
  Ɔwɔ, o la, mɔgɔ bi saba ni naani ka tourelle tigɛra.
  Npogotigininw bɛ ɲɔgɔn falen-falen ka marifa ci. Ani ka kɛɲɛ ni tiɲɛ ye kosɛbɛ. O la sa, u ye Soviyetiki pankurun wɛrɛ gosi.
  Margaret ye a gosi o kɔfɛ. Wa a ye SU-76 yɛrɛ-boli marifa gosi. A ye a gosi ni seko ye. A ye dɔnkili da ko:
  - An ka jahanama Alimanjamana barika ka bon, a bɛ diɲɛ lakana !
  Ani, nɛnkun bɛna a jira cogo min na!
  O kɔ, a ye Shell gosi ni kanon ye. Soviyetikiw ka KV-1S pankurun gosi. Npogotiginin fana ye baara ɲuman kɛ.
  Ɔwɔ, kɛlɛcɛ naani minnu bɛ bikini la, olu bɛ kɛlɛ la, u tɛ siran nɛnɛ ɲɛ. Musow ye kɛlɛ daminɛ kɔfɛ, kow ɲɛnabɔra kosɛbɛ Reich sabanan fɛ.
  Piloti Albina ni Alvina filɛ nin ye sankolo la. Cɛɲi fila bɛɛ bɛ bikini ni sennasanbara la. U bɛ kɛlɛ Kɛ Focke-Wulfs kan. Wa nin ye mobili ye min ka jugu kosɛbɛ.
  Albina, min bɛ marifa ci ka bɔ fiɲɛ kanonw na, o ko:
  - Croquet active ye ! Aw kana nimisa o kumaw la!
  Ani, a bɛna manamana cogo min na ni nisɔndiya ye min bɛ mɔgɔ ɲɛnafin bɔ! Ani a bɛna Soviyetiki jamana ka awiyɔn fila ci siɲɛ kelen.
  Alvina fana ye mɔgɔ saba tigɛ ni fiɲɛbɔlanw ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ka don bɛna kɛ mɔgɔfagala ye ani matte !
  O kɔfɛ, sungurunnin y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k"a ɲinw jira! A bɛɛ ye charme ye, wa a falen bɛ charme phenomenal la.
  Albina ye Yak-9 awiyɔn wɛrɛ tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Mun na Soviyetiki pilotiw mago bɛ u la ?
  Alvina ye LAGG-5 ci ka bin ani a b"a fɔ ni jigiya ye ko:
  - Walasa anw Alimanw ka se ka faturaw lajɛ !
  Npogotiginin furuɲɔgɔnma kabakomaw. U y"a daminɛ cogo min na ka jaabiw lajɛ u yɛrɛ ye. Tiɲɛ na, i tɛ se ka sɔsɔli kɛ o cɛɲi suguw kama. U bɛ awiyɔnw ci ka u ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  Wa gundoba ye ko nɛnɛ waati, npogotigininw mago bɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ. O kɔfɛ, warisɛbɛnw bɛna na u yɛrɛ ma.
  Ani, i kana fini don abada. I disi jɛlen yɛrɛyɛrɛ, o la, i bɛna bonya kosɛbɛ tuma bɛɛ!
  Albina ye Armée Rouge ka awiyɔn wɛrɛ tigɛ ka dɔnkili da ko:
  - A janya ni dolow saniyalenba la !
  A ye ɲɛji cɛ, ka pan ka a sennasanbaraw lamaga, ka mankanba bɔ.
  - Kɔgɔjida la jikuru ni tasuma diminnen kɔnɔ ! Ani tasuma diminnen ni dimiba dɔ kɔnɔ!
  Wa tuguni, sungurunnin bɛ awiyɔn ci ka jigin ni fanga ye.
  Wa o kɔfɛ, Alvina ye binkanni kɛ jugu kan. A b"o kɛ nkɔni lamini na, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - N bɛna kɛ super diɲɛ ntolatantɔn ŋana ye !
  Wa tuguni, npogotiginin ye mobili min gosi, o binna. Ɔwɔ, Armée Rouge b"a sɔrɔ a ka jugu kosɛbɛ.
  Ani Albina bɛ mankanba bɔ ni kungo kɔnɔ nisɔndiya ye:
  - ne ye sisan fagalikɛla ye, n tɛ piloti ye !
  A ye Soviyetiki awiyɔn wɛrɛ fili ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - N bɛ n biri ɲɛkisɛ kan ani misiriw bɛ ka boli ka taa laɲini yɔrɔ la, fɛɛrɛ kelen wɛrɛ bɛ n ɲɛfɛ !
  Kɛlɛcɛ bɛ wale kɛ ni fanga ye kosɛbɛ.
  Yan, npogotiginin fila bɛɛ bɛ ka bin dugukolo kan laɲiniw kan. Albina ye mɔgɔ bi saba ni naani bugɔ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nin bɛna kɛ laban ye !
  Alvina ye SU-76 gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Fo ka se halakili dafalen ma !
  Ani, a b"a sennasanbara lamaga cogo min na!
  Nɛnɛ waati, Kɛlɛbolo bilenman ma se ka ɲɛtaa caman sɔrɔ. Rzhev sigida dɔrɔn de la u sera ka wedge dɔɔnin kɛ, nka u kɛlen ka reservew don sen kan, Alimanw ye ko in lasegin. Krautw barika ka bon tiɲɛ na.
  Wa san 1944 Mɛkalo la, u kɛlen kɔ k"u ka sɔrɔdasiw fa ni pankurun kura ye, Panther-2 min ka bon kosɛbɛ ani min lakananen don ka ɲɛ, u taara kɛlɛ kɛ Kursk ani Rostov-on-Don yɔrɔ la.
  Fɛn bɛɛ tun tɛna juguya ten ni Arabuw ni mɔgɔ nɛrɛma caman tun ma u sen don o binkanni in na. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko Türkiye fana donna kɛlɛ la. O la sa, o ko kɛra fɛn ye min bɛ mɔgɔ jalaki kosɛbɛ.
  Wa Kɛlɛbolo bilenman, min ye bɔnɛba sɔrɔ, o kɔsegira Wehrmacht ka kɛlɛbolo sanfɛtaw ɲɛkɔrɔ.
  Nka npogotigi wɔɔrɔ jagɛlɛnw, minnu ɲɛmɔgɔya tun bɛ Alenka bolo, olu ye kɛlɛ jugu kɛ ni Krautw ye. Wa a jɛlen don ko fanga tun tɛ kelen ye.
  Alenka ye kɛlɛ kɛ Kursk kama, min kɛra Naziw fɛ. Cɛɲi jigitigɛlen in ye grenade dɔ fili n"a senkɔni jɛlenw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Rus' n'an ka pati kanulen ye !
  O kɔfɛ, Natasha ye grenade dɔ ci n"a senkɔniw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An bɛ npogotiginin ladon sennasanbara la !
  O kɔ fɛ, Anyuta fana ye saya nilifɛn ci n'a sennasanbaraw ye, ka ja:
  - A bɛna kɛ bɔnɛba ye dɛ !
  Agustin kunsigi bilenman ye halakili nilifɛn dɔ ta k"a ci n"a bolokɔnincinin jɛlen ye k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka rada jira sankolo la !
  Wa o kɔfɛ, Mariyama kunsigi sanulama ye saya di Naziw ma n"a sennasanbaraw ye.
  A ye dɔnkili da ko:
  - Madagasikari jamana na, kungo kɔnɔ ani Sahara la ! A kɛra yɔrɔ bɛɛ, a ye diɲɛ ye!
  Wa o kɔfɛ, Marusya b"a senw sennasanbara jɛlen dɔ fili ka dɔnkili da:
  - Finlande jamana na, Gɛrɛsi jamana na, ani Ɔsitarali jamana na, Suwɛdi jamana na, u bɛna a fɔ i ye ko npogotigi cɛɲiw tɛ yen ka tɛmɛ ninnu kan !
  Ɔwɔ, npogotigi wɔɔrɔ ninnu ye kɛlɛ kɛ kosɛbɛ. Nka Krauts ye Kursk ta hali bi...
  Ayi, i tɛ se ka o fanga kɔrɔbaw kɛlɛ. Fasisiw bɛ ka kɛ mɔgɔ kuncɛbaw ye.
  Ani, jinɛw labɛnni kɔrɔ ye mun ye?
  Adolf Hitler tun ye diɲɛnatigɛla ye dɔrɔn: a tun b"a miiri ko a ye fangatigi sɛbɛ ye, bɛɛ bɛ min kan minɛ ani ka yɛrɛyɛrɛ. Ɔwɔ, n"i b"a fɛ Stalin ka ɲɛtaa sɔrɔ, o tuma na fɛ, i ka kan ka kɛ i n"a fɔ Stalin, k"a sɔrɔ i ma hinɛ ani ka mɔgɔ wɛrɛw ni i yɛrɛ ɲini (Joseph Vissarionovich tun bɛ miiri o cogo tigitigi de la nin cogo in na!). Sisan, mankan bɛ decent ani mobili bɛna daminɛ ka taa. Kuma bɛɛ la, Alimanjamana, n"i y"a ka satelitiw jateminɛ, nafaba b"a la ka tɛmɛ URSS kan izini minɛnw hakɛ la, baarakɛlaw hakɛ la minnu bɛ se kosɛbɛ ani ɛntɛrinɛti injiniyɛriw hakɛ la sanfɛyɔrɔ bɛɛ la. Nin ye tiɲɛ ye, nka marifaw dilanni tɛ se ka kɛ hali bi! Alimanjamana tora URSS kɔfɛ kɛlɛ bɛɛ kɔnɔ, hali ni tiɲɛni bɛɛ kɛra Irisi jamana na. Ani ka bɔ mun na? Tiɲɛ don, k"a sababu kɛ ɲagami dɔ ye min tun bɛ marabolo suguya caman na ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la sɔrɔdasiya la. Ka fara o kan, fɛnɲɛnamafagalanw dɛsɛ, ka fara jugu ka seko dɔgɔyali kan, o ye jɔyɔrɔ jugu ta. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, san 1940, marifaw bɔli Alimanjamana na, o tun ka dɔgɔ ni san 1939 ta ye (n"an y"a bɛɛ lajɛlen jateminɛ marifaw sen bɛ o la), wa o kɛra hali n"a y"a sɔrɔ kɛlɛ tun bɛ sen na kaban, ani Reich sabanan ye marabaw minɛ ni dugukoloba ye sɛnɛfɛnw dilanni seko maralenw. Ayiwa, an bɛ se ka mun fɔ Hitler ka jɛkulu sekow kan? A ma caya kojugu, a ye yeelen bɔ sɔrɔdasi baara la.
  Fuhrer y"a jira a ka kuma jan kɔnɔ ko:
  - Aviyɔn kɔlɔsili ko la, kɔrɔtɔko fanga bɛ di Sauer ma. A bɛna minɛn minnu dilan, a bɛna olu hakɛ kɔlɔsi kosɛbɛ, wa, a nafa tɛ dɔgɔya, o ye ko a jogo. Ka fara o kan, i teri caman Goering, hali n"u tun ye ace ɲumanw ye fɔlɔ, u tɛ se ɲɛmɔgɔya baara la. Sɔrɔdasi ɲuman bɛɛ fana tɛ jenerali ye min ka bon kosɛbɛ, o la, Eric min dulonna, o nɔ na, fɛɛrɛko siratigɛ bɛna ɲɛminɛ mɔgɔ dɔ fɛ ka bɔ baarakɛla ŋanaw cɛma, min bɛ se ka awiyɔn sɔrɔdasiw sɛmɛntiya ani k"u labɛn kokura. O bɛɛ kɔfɛ, Angletɛri tɛ sunɔgɔ la, a bɛ ka dɔ fara a ka sɔrɔdasikulu hakɛ n"a jogo bɛɛ kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la a ka awiyɔnw. An ka kan ka kɛ kun fila ye jugu ɲɛfɛ, sen tan ni fila, n"o tɛ, an bɛna bɔnɛ an ka sanfɛla la pewu jugu kan. O la, jogoɲumanya fɛɛrɛw de ka kan.
  Goering y"a jaabi ni maloya ye ko:
  - N teriw, mɔgɔ sɛgɛsɛgɛlenw minnu y"u ka kɛlɛ kɛcogo ɲuman n"u ka baarakɛcogo ɲuman jira.
  Dictateur min tun bɛ jinɛw kɔnɔ, o dimina kosɛbɛ:
  - Walima n"a sɔrɔla ne, e hakili la, ne ɲinɛna jɔn de dɛsɛra Angletɛri kɛlɛ la ? Walima min ma se ka san naani bolodalen kɛ jamana sɔrɔ yiriwali kama. Walima i b"a fɛ fana ka gosi ni berew ye, ani hali foroba la. O la sa, i da tugu ani i makun sanni i ka i yɛrɛ gengen jiri la!
  Goering yɛrɛ y"i biri siran fɛ. A fɔ man di nka, Fuhrer man kan ka kɛ fɛn ye min tɛ fɛn ye. O kɔfɛ, mankan mɛnna tugun, ME-262 jet wɛrɛ wulila ka taa san fɛ. Mobili tun ka bon ani a tun be ni motɛri fila ye. A kamanw bɛ sɔgɔ dɔɔnin, kɛlɛcɛ yɛrɛ bɛ i ko a bɛ mɔgɔ bagabaga kosɛbɛ. A teliya cogoyaw, san 1941 ta la, a ka c"a la, u ka ɲi, wa hali diɲɛ sariyaw fɛ, u ye jatebɔ kɛ. Tiɲɛ don, masin yɛrɛ ma se ka da a kan pewu fɔlɔ, wa a bɛ ɲini ka fɛnw sɛgɛsɛgɛ. Fasisiw ka fangatigi kɔni ye kɛlɛcɛ kura, minnu ka ɲɛtaa ka bon, olu jogo di kaban... ME-262 girinya ka ca ni tɔni wɔɔrɔ ye, o kɔrɔ ye ko doni tɛmɛnen dɔw bɛ yen. Kɛlɛcɛ-aviyɔn ka kan ka kɛ fitinin ye, a sɔngɔ man gɛlɛn ani a ka kan ka kɛ fɛn ye min bɛ se ka baara kɛ. O siratigɛ la, ME-163 bɛ se ka kɛ koɲumanba ye, nka a ka misiri motɛri fanga ka bon kojugu, wa a bɛ baara kɛ miniti wɔɔrɔ dɔrɔn kɔnɔ (walima n"a fɔra ka ɲɛ, a bɛna baara kɛ hali bi!), o kɔrɔ ye ko a janya bɛ kilomɛtɛrɛ kɛmɛ dɔrɔn de kɔnɔ . I n"a fɔ Blitz-style bomber walima cover fighter for armada binkanniw Angletɛri kan, a ma bɛn, tiɲɛ na.
  Nka ME-262 bɛ Se ka bɔnbu tɔni kelen Ta, o kɔrɔ ye ko Pe-2, n"o ye Soviyetiki jamana ɲɛfɛla-aviyɔn ye. O kɔrɔ ye ko fura ɲumanba don kɛlɛcɛw ka sɛgɛsɛgɛliw la ani sɔrɔdasiw dɛmɛni na. Nka, mun na i tɛ kɛlɛcɛ dɔ da min bɛ Comet ME-163 cogo la, nka a tɛ ni misiri motɛri ye, nka a bɛ ni turbojet motɛri ye? U y"a ɲini ka "Komɛti" ɲɛ ka taa a fɛ, wa a kɛra i n"a fɔ u ye dɔ fara a ka pankurun boli waati kan ka se miniti 15 ma (o ye kilomɛtɛrɛ 300 ye), o min bɛ sɔn kosɛbɛ Angletɛri kɛlɛ la. Lɔnduru bɛ se ka sɔrɔ hali bi ka bɔ Normandie... Hali ni fɛn bɛɛ ma jɛya ten, i ka kan fana ka bɔnbu da a kan ka segin ka segin, wa miniti tan ni duuru tun tɛ teliya ten. Don nataw la, misiriw ni jet kɛlɛcɛw dɔnna ko u ye sira salen ye awiyɔn bolicogo la. Nka "Komɛti" dilanni ka di kosɛbɛ, n"a bonya ka dɔgɔ ani a ka nɔgɔn, o kɔrɔ ye ko a sɔngɔ man gɛlɛn, wa a bɛ se ka kɛ.
  Ka fara o kan, kɛlɛcɛw fana bɛ yen minnu bɛ layidu ta kosɛbɛ, n"u girinya ye kilo 800 ye caman na, pankurun minnu bɛ se ka baara kɛ n"u ye fiɲɛ kɛlɛw la. Tiɲɛ don, k"a sababu kɛ u ka yɔrɔ surun ye, wuluwulu minnu bɛ kɛ u kan, olu bɛ se ka kɛ lafasali kɛlɛw dɔrɔn de la, walima ka taa Lɔnduru... Transports kan, ka sɔrɔ ka awiyɔn bolilaw minɛ ka segin. I bna miiri o la yan. Tariku yɛrɛ kɔnɔ, pankurunw ma waati sɔrɔ abada ka kɛlɛ kɛ, wa kun dɔw kosɔn Kore jamana na, Soviyetiki jamana ka awiyɔn jeneraliw ma u ja gɛlɛya k"o hakilina in kɛ k"a lajɛ. Kuma bɛɛ la, a tɛ dusukasi ye, nka Kore kɛlɛ waati la, Ameriki piloti de ye se sɔrɔ fɔlɔ. O la, Yankees man kan ka dɔgɔya.
  Fɔli bannen kɔfɛ, npogotiginin kunsigi jɛman dɔ panna ka bɔ awiyɔn boliyɔrɔ la ka boli ka taa Fuhrer fɛ ni teliya bɛɛ ye.
  Nazi numuya fɔlɔ min tun bɛ ji la, o y"a bolo kɔrɔta a ma walisa k"a susu. Min ka di, o ye ni npogotigininw b"i kanu, wa Fuhrer, a bɛ iko a bɛ boli ni kɔnɔnajɛya ye kosɛbɛ Alemaɲikaw bɛɛ fɛ, walima n"a fɔra ka ɲɛ, a bɛ se ka fɔ ko u bɛɛ bɛ boli fo kasoden damadɔw. Piloti y"a fɔ ni dusu ye ko:
  - Nin ye awiyɔn kabakoma ye dɔrɔn, o teliya ni fanga sugu b"a la. An ka waraba denw bɛɛ tigɛtigɛ i n"a fɔ jisuma buteli min bɛ bɔ mɔgɔ nɔnabila la!
  Fuhrer sɔnna sungurunnin in ka dusudon ma:
  - Tiɲɛ don, an b"a tigɛ, nka... Masina tiɲɛni ka kan ka kɛ teliya la, wa o bɛ tali kɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la motɛriw la. Yan, tiɲɛ don, fɛɛrɛ jɔnjɔnw bɛna kɛ walasa k"u ɲɛ, nka ni fɛn dɔ kɛra ɲɛmɔgɔ-labɛnbaga bɛna dɛmɛ don!
  Bɛɛ ye wuluwulu kɛ ni kan kelen ye:
  - Bonya ka kɛ Fuhrer belebeleba ye ! Providence ka an dɛmɛ!
  Reich sabanan ka dɔnkili daminɛna ka fɔ ani kɛlɛcɛ kamalennin kulu dɔ bɔra Hitler Jugent la ka taa ɲɛ. Cɛden minnu si bɛ san tan ni naani la ka se san tan ni wolonwula ma, olu taamana ka taa dunun na ni cogoya kɛrɛnkɛrɛnnen ye. Wa o kɔfɛ, ko min diyara kosɛbɛ, o kɛra: npogotiginin kamalennin minnu bɔra Alemaɲi musow ka tɔnba la, olu ye taama kɛ. U tun bɛ fini surunw na, cɛɲiw sennasanbaraw, sennasanbaraw tun bɛ cɛw ɲɛ sama. Npogotigininw y"a ɲini k"u senw kɔrɔta ka taa sanfɛ, nka o waati kelen na, u y"u senkɔniw sama ka segin kɔ, k"u senkɔniw bila ni hakilisigi ye. An entertaining sight of beauties with impeccable figures... Ɲɛw tun tɛ kelen ye tiɲɛ na ani fasisi kamalennin dɔw tun ye maloya ye dɔɔnin, u tun bɛ ɲini ka kɛ cɛya ye, wa u tun b"u fana tiɲɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"u y"u ɲɛkisɛw fara ɲɔgɔn kan.
  Esthete Adolf y"a kɔlɔsi ko:
  - A ka kan ka cɛdenw ni musodenw ka farikoloɲɛnajɛ kɛ ka caya. Wa n b"a dɔn ko caman bɛ ka kɛ nin ko in kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Jungfolk la, nka min ka kan, o ye bɛɛjɛfanga ye ani Spartan fɛɛrɛw tali. Tiɲɛ don, ka fara sonyali dusu donli kan... An cɛdenw ni npogotigininw ka kan ka bonya ka kɛ mɔgɔ bɛnnenw ye, wa o waati kelen na, hinɛbaliw.
  Kuntigiba ye a jɔ dɔɔnin. Jeneraliw tun ma kuma, n"a sɔrɔ u siranna ka sɔsɔli kɛ, nka u tun t"a fɛ ka ko jɛlenw sinsin. Fuhrer ye a ka kuma fɔ ka t"a fɛ ko:
  - Kɛlɛ tɛ tulonko ye, nka hinɛbaliya juguw ma, o ka kan ka fara ɲɔgɔndɛmɛ ni balimaya hakilina kan jɛɲɔgɔnw kan. Nin ye an ka kan ka min don bɛɛ la... Superman kura tɛ hinɛ mɔgɔ wɛrɛw la, nka ka tɛmɛ o kan, a ka kan ka hinɛ a yɛrɛ la. Sabu, dɔgɔya ka kan ka ban fɔlɔ mɔgɔ ni kɔnɔ, o kɔfɛ, hadamaden farikolo barikama bɛna wuli!
  Lafiɲɛbɔ wɛrɛ... Jeneraliw ni dilanbagaw y"a faamuya yɔrɔnin kelen, u y"a daminɛ ka bolonɔ bila ni fanga ye. A kɛra i n"a fɔ Fuhrer nisɔndiyara:
  - Nin ka fisa, nka sisan n b"a fɛ ka fiɲɛ kɛlɛ ladege dɔ ye. Donc formidable ani fɛn bɛɛ tiɲɛnen...
  Heinkel ye ɲininkali kɛ ni maloya ye ko:
  - Ni marifa ɲɛnamaw walima ni marifakisɛw ye, n ka Fuhrer?
  Naziw nimɔrɔ fɔlɔ ye a kunkolo wuli:
  - Tiɲɛ don, ni kɛlɛcɛw ye. Ka fara o kan, n b"a fɛ ka jateminɛ kɛ ejection minɛn in nɔ kan. O bɛɛ kɔfɛ, i bɛ baara kɛ a kan... - Furu y'a bolow lamaga. - Tuma min na, a laban na, a bɛna labɛn ka bila jamaba dilanni na. O bɛɛ kɔfɛ, awiyɔn bolila min bɛ se kosɛbɛ, o ye awiyɔn bolila ŋana ye min ka kan ka lakana kɛlɛ nataw kama!
  O bɛɛ n"a ta, Fuhrer-Terminator y"a latigɛ ka ejection minɛn in dilanni jira dilanbagaw la min ka ca ni bi ta ye. Nin fɛɛrɛ in ka kan ka kɛ fɛn ye min tɛ gɛlɛya kosɛbɛ, a ka kan ka nɔgɔya ani ka nɔgɔya. Ayiwa, squib sɔngɔ gɛlɛn min bɛ Alemaɲi izinitigiw bolo kaban, o bɛnnen don kosɛbɛ o baara in na.
  Ja tun ka kan ka ja taama senfɛ, nka Hitler tun ye dɔnkotigi ɲuman ye tiɲɛ na, wa a tun bɛ ja jɛlen, teliya la, ja ninnu ni jiginniw tigɛli tun bɛ kɛ cogo kelen na ani u tun jɛlen don k"a sɔrɔ sariyasun walima boussole si tun tɛ yen. Terminator min ye bɔnɛ sɔrɔ, o y"a miiri ko a ye kabako ye, tiɲɛ na, ko Alimanw, k"a sɔrɔ, u bɛɛ lajɛlen na, hakilina barikama ani min tun bɛ taa ɲɛ fo ka se hakɛ dɔ ma, i n"a fɔ Fasokanw ka Sosiyalisimu ani totalitarisimu, olu ye kɛlɛ in bila ka taa Risikaw ma. Laala o sababu bɔra a la ko Irisi sɔrɔdasiw barika tun ka bon ani u tun bɛ se ka muɲu ka tɛmɛ Alemaɲi sɔrɔdasiw kan, wa u ye kɛlɛ dege joona.
  Kuma bɛɛ la, n"i ye kɛlɛ in taabolo bɛɛ lajɛ, o tuma na, Risikaw, walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ, Soviyetiki sɔrɔdasiw, ye kɛlɛ dege, nka a kɛra i n"a fɔ Alimanw ɲinɛna cogo min na... U ka komandan ye latigɛw kɛ fɔlɔ hakɛ la -kalanso kalandenw, ani laala hali ka dɔgɔya ni san fɔlɔ kalanden ka dɔnniya bɛ sɔrɔdasi baara kɛli la waati yɛrɛ la fɛɛrɛw la . Wa, k"a sɔrɔ tuma dɔw la, denmisɛn minnu si bɛ san wɔɔrɔ la, olu bɛ kɛlɛbolow ɲɛminɛ ni seko ye kaban, o ye fɛn ye u ni Zhukov ni Mainstein bɛ se ka kalan sɔrɔ min na. Nka, ɲininikɛla dɔw bɛ Zhukov ni Mainstein fila bɛɛ jate mɔgɔ gansanw ye. sɔsɔli fana bɛ yen minɛnw hakɛ kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Faransi minɛn minɛlenw. Hitler hakilijagabɔ (hakilila ɲuman, kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"a tun kɛnɛyara hali bi!) y"a jira ko pankurun minɛlen 3600 tun bɛ yen minnu minɛna ka bɔ Faransikaw fɛ, o ye jate ye min bɛ mɔgɔ kabakoya kosɛbɛ... Modeli dɔw, i n"a fɔ SiS -35, tun ka fisa ni u ka kɛlɛkɛminɛnw ye T-34 bɛ ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw dɔrɔn de la. O la, nin pankurun in bɛ se ka dilan nɔgɔya la Faransi iziniw kɔnɔ, fo n"a sɔrɔla n"u ye milimɛtɛrɛ 47 marifa in bila a nɔ na ni marifa ye min janya ye milimɛtɛrɛ 75 ye. Tiɲɛ na, hali o bɛ se ka kɛ ko o tɛna se. Angletɛri ni Ameriki jamana bɛɛ lajɛlen ye kɛlɛkɛminɛnw nafa bonya tuma bɛɛ ka tɛmɛ u ka pankurunw kɔnɔ. Misali la, Churchill min tun ye tɔni binaani ye, o ka kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 152 ye k"a sɔrɔ IS-2 ka pankurun girinmanw tun ye 120 ye.
  Fuhrer ye fɛn wɛrɛ fɔ dilanbagaw ye:
  - Fiɲɛbɔyɔrɔ bɛrɛ b"an bolo, o la, aw bɛ awiyɔn modɛli ɲuman ɲini ani ka cogoyaw dilan minnu bɛ se ka kɛ, k"a sɔrɔ aw ma ko in lase kɔrɔbɔli sɔngɔ gɛlɛnw ma, an ka asɛ ɲumanw fana bɛ sa yɔrɔ min na. Misali la, awiyɔn wuluw modɛli min bɛ pan, o bɛ nɔ bɔ kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni a janya ni a jiginni kɛrɛ tun bɛ se ka Changé. N ye ja di aw ma kaban, o la, tailless ka kan ka labɛn. A teliya jateminɛlen bɛ Se kilomɛtɛrɛ 1100 ma lɛrɛ kɔnɔ hali ni Yumo motɛri ye. O la sa, taa ɲɛ, nka i kana kɛ mɔgɔ maloyalen ye!
  Adolf min ma bɛn a ma, o fana ye laadilikan di cogo min na ka dɔ fara pibiliki fiyɛli teliya kan. A ye fɛnɲɛnɛma dogolen jugu minɛ dilanbagaw ka miiriya la: cogo jumɛn na kaporasi nɔgɔman dɔ tun bɛ fɛn caman dɔn ten? Yala u dalen tɛ Fuhrer ka hakilitigiya la wa? Ayiwa, an b"a jateminɛ... walima an t"a jateminɛ, an tɛna a jateminɛ, nka an b"a jira u la ko an kalanna.
  O kɔfɛ, tilelafana dunni kɛra fiɲɛ duman kɔnɔ, baarakɛla npogotigininw ye tabali ni sigilanw labɛn. Cɛɲi... Nka bɛlɛkisɛ jumɛnw ka kan ka kɛ National Socialisme kɔnɔ? I n"a fɔ ka dɔ bɔ juguw hakɛ la i n"a fɔ a bɛ se ka kɛ cogo min na ani ka teriw sɔrɔ. Misali la, aw kana Alemaɲi siya kɔrɔta fɛn o fɛn na, wa aw bɛ se ka jamanaw tila-tila yɛrɛ dabila ka kɛ kuluw ye. Nka, jamanaw tilatilali ka kɛ jamana dɔgɔmanninw ni Aryanw ye, o ma kɛ sariya ye fɔlɔ. O bɛ fɛnw nɔgɔya. A bɛɛ lajɛlen na, Hitler ye Yahutuw fagali daminɛ jamaba la, binkanni kɛlen kɔfɛ tigitigi URSS kan. Mun na a tun bɛna o kinki suguw sɔrɔ? N"a sɔrɔ a jigi tun b"a kan ko diɲɛ sionisme bɛna dugawu kɛ a ye kɛlɛ la ni Bolshevismu ye, wa Tlebi jamanaw bɛna a dɛmɛ. Wa o kɔfɛ, Angletɛri ni USA y"a fɔ ni cɛsiri ye tuma min na, ayi Wehrmacht ma, Fuhrer dimina kosɛbɛ wa? Yala a y"a daminɛ ka a yɛrɛ sara Yahutuw la, a tun bɛ se ka se minnu ma wa? Hitler ye, tiɲɛ na, naloman ye, bawo a ye Holocaust kɛ, wa o cogo la, a ye National Socialisme hakilina tɔgɔ tiɲɛ. Sisan, Nazi ni fagabaga daɲɛw kɛra kɔrɔɲɔgɔnma ye. Mɔgɔ caman fana bɛ fasokanw ni fasisiw ɲagami, n"a sɔrɔ o sababu bɔra Nazi daɲɛ in bɛnkan na. Nka o tɛ tiɲɛ ye fewu. Fasisimu, sariya siratigɛ la, jɛɲɔgɔnya tilennen tɛ ni Fasokanw ka Sosiyalisimu ye. A kɔnɔna na, fasisiw hakilina wulila Faransi san kɛmɛ tan ni kɔnɔntɔnnan na, wa a kɔrɔ tun tɛ kelen ye fewu.
  Fasisimu kalansira sugu dɔ min tun bɛ a cogo fɔlɔ la, o jigira ka se jɛkulu hakili sigili ma, jɛɲɔgɔnya hakilina kapitalisiw cɛ. O kɔfɛ, Mussolini ye fasisiw ka kalanw don a ka Blackshirts kɔnɔ. Ayiwa, Naziw tun bɛ wele fɔlɔ ko fasisiw, u juguw n"u ka politikitɔnw fɛ. Ni an b"a fɛ ka tiɲɛ fɔ, Naziw ye wale jugu kɛ, fo o fasisi ye kɔrɔ jugu sɔrɔ, kɔrɔ jugu. Irisi jamana na, waati dɔ la, fasodenɲumanw ye wuli dɔ sɔrɔ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la san kɛmɛ kɔnɔntɔn daminɛ na, u sera a dan na san 93-94. O kɔfɛ, kɛlɛ min kɛra Tchechenia, o kɛra sababu ye ka dɔ fara hɛrɛ ɲinini kan jamana kɔnɔ ani ka fasodenɲumanya dɔgɔya waati dɔɔnin kɔnɔ. Kɛlɛ min Kɛra Yugoslavie ani Sɛrɛbi bɔnbɔnw kan, o Kɛra sababu ye ka faso kanu bonya waati dɔɔnin kɔnɔ, nka o kɔ fɛ, farali Kɛra jamana ka tɔnba la. Irisi jamana na, fasodenɲumanw tun bɛ gɛlɛya sɔrɔ ɲɛmɔgɔw fɛ... U yɛrɛ ka Fuhrer tun t"u bolo... Tiɲɛ don, Zhirinovsky tun bɛ suma ni Hitler ye, wa a yɛrɛ tɛmɛna Adolf kan cogo dɔw la. Misali la, politiki wuli teliya la, san naani kɔnɔ, parti in sigili kɔfɛ, ka jɔyɔrɔ fɔlɔ ta jamanakuntigi kalataw la. Nka Zhirinovsky y"a yɛrɛ minɛ cogo la min tɛ hakili sɔrɔ, wa a ma se ka ɲɛtaa dɔrɔn de yiriwa, nka hali a ye min sɔrɔ, a ma se k"o mara. Yan, n ka kan k"a fɔ, fɔlɔ, a yɛrɛ ka hakɛ de tun don. Kololi bɛrɛ tɛ parti la, a sen donna jatigɛwale minnu na. Nka Hitler lakika ma sigi abada Reichstag kɔnɔ ani mɔgɔ si m"a ka filimu dimi jira telewisɔn na. Wa telewisɔn yɛrɛ tun tɛ yen. Hali n"a y"a sɔrɔ Zhirinovsky ka ɲɛtaa san 1993 kalataw la, o kɛra a ka baara ɲɛtaa ɲuman ye telewisɔn lamɛnbagaw fɛ.
  Npogotigi cɛɲi dɔ bɔra baarakɛlaw cɛma, o y"i sigi Fuhrer kɛrɛ fɛ, k"a bolo da a gɛnɛgɛnɛ gansan kan. Cooed:
  - I bɛ miiri fɛn dɔ la, n ka Fuhrer?
  Naziw ka fangatigi ani o waati kelen na, tulonkɛla virtuel dɔ ye perk up kɛ. A y"a kɔlɔsi ko hali bi a ma a ka nakɔfɛnw suman ni jiridenw salati ban. Fuhrer ye sungurunnin susu a dawolo la, k"a ka kamalenninya kasa duman, duman sɔrɔ k"a fɔ ko:
  - I bɛ taa mobili kɔnɔ ni ne ye. Wa aw bɛɛ bɛ se baara la, dumuni kɛ waati tɛmɛna.
  Wa tuguni, jamana ka girinw, hali n"a ma kɛ fɛɛrɛ ye min tululen don kosɛbɛ, u y"a daminɛ ka wuli. Segin sira kan, Fuhrer ye kanuya kɛ cɛɲi in na, wa a yɛrɛ kabakoyara a ye fanga ni fanga caman sɔrɔ yɔrɔ min na. O bɛɛ kɔfɛ, u y"a fɔ ko Fuhrer tun tɛ se ka foyi kɛ, wa a ka c"a la, a bɛ fɔ ko a ye fiyentɔ ye, a tun ye sifili (nkalon) sɔrɔ ani ko a tun bɛ ka sɔgɔsɔgɔ (a total fiction!). Tiɲɛ don ko Hitler ma se ka denw sɔrɔ... Ayiwa, sini, a yɛrɛ bɛna nin ko in ɲɛnabɔ... Walima a tɛ, a bɛna Himmler wele hali bi. Kuma bɛɛ la, tariku lakika kɔnɔ, Fuhrer ye SS jɔyɔrɔ barika bonya kosɛbɛ. A bɛ iko ale fana bɛna taa nin sira in fɛ nin sira wɛrɛ in na. Wa ko polisiw ka kiritigɛlaw ka bila SS ka sigida bɛɛ lajɛlen kɔrɔ, o bɛ bɛn, sisan, kunnafonidilanw ni dosiyew bɛɛ bɛna fara ɲɔgɔn kan ka kɛ sɔrɔyɔrɔ kelen ye. Ka fara o kan, tɔɔrɔko kɛli kojugukɛlaw kan ani ɲininkali kɛcogo kɔrɔ minnu ye Gestapo ni gundo polisiw ka tɔn wɛrɛw ka jogo ye, o bɛna dɔ fara kosɛbɛ kɔlɔsili hakɛ kan.
  Tiɲɛ bɛ se ka caya ani mɔgɔ jalakibaliw hakɛ bɛ se ka caya, nka... SS cɛw fanba ye mɔgɔ bɛnnenw ye, wa sɛgɛsɛgɛlikɛla ŋana dɔ, a ka c"a la, a bɛ a ye o yɔrɔnin bɛɛ la ni mɔgɔ bɛ nkalon tigɛ walima ni a bɛ tiɲɛ fɔ, wa ale a man teli ka filiw kɛ. O bɛ se ka jateminɛ ka bɔ kojugubakɛlaw ka tariku sɛbɛn caman na.
  Komin a ye sisan ko damadɔ wɛrɛw latigɛ ani ka npogotiginin kura fila wele u ka dilan sumaya, Fuhrer, k"a kunkolo lafiɲɛ cɛɲi sin falen farilankolonw kan, a sunɔgɔra.
  Nin sen in na, a seginna a ka sugo la, a tun ye min tigɛ ka tɛmɛ, o min tun bɛ sanfɛla kɛlɛba dɔ kan. Segin a ka kɛlɛcɛ jɛlen kɔnɔ, wa jugu b"a ɲini ka bin Irisi jamana ka kɛlɛbolow kan. Ani Fuhrer of the Hypernet tulon, n"a jɛɲɔgɔn, n"o ye blonde fasalen ye, nka o waati kelen na, farikolo-ɲɛnajɛla, b"a ɲini ka wale kɛ, ka ɲɔgɔn dɛmɛ waati kelen na. Jugu kɛlɛcɛ juguw b"a ɲini ka jatedenw ta, ka baara kɛ n"u ka jatebɔ sanfɛla ye. Dermostan sɔrɔdasi kɛlɛbolow ka bɛnbaliya bɛ ka mɔgɔ kabakoya ka taa a fɛ. A bɛ iko u ka kurunw bɛ ka haramu ka taa a fɛ. Kapiteni Vladislav, n"o ye "bucket" fɛɛrɛ ye, a ye mobili tigɛ ka ɲɛ kosɛbɛ sanbara kɔrɔlen cogo la, k"a fɔ ko :
  - A tɛ kɛ fu ye ko Hitler ni Stalin fila bɛɛ fa tun bɛ ni sanbarakɛla ye !
  O jaabi la, a jɛɲɔgɔn blonde y"a ka sennasanbara jɛlenw ni pinkiw flash:
  - N mago t"a la butiki walima sanbara wɛrɛw la. Ni sennasanbara ye ne bɛ yɔrɔ ka vacuum walima vibrations (yɔrɔ yɛrɛyɛrɛ) kurulen dɔɔnin ye ka ɲɛ kosɛbɛ! Oh my Fuhrer, yala i b'a fɛ ka kɛ sunguru ye wa?
  Vladislav ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - A bɛna diya waati kunkurunnin kɔnɔ. Bɛɛ b"a fɔ ko musow ka cɛya-ɲini fanga ka bon kosɛbɛ ani u ka jan ka tɛmɛ cɛw kan, o la ne tun b"a fɛ tiɲɛ na k"a lajɛ ni nin ye tiɲɛ ye tiɲɛ na wa?
  Blonde ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Ɲɛtaa bɛ se ka sababu di i ma ka nin fana sɔrɔ... Fo n"a sɔrɔla, tiɲɛ na, an ye bɔnɛ sɔrɔ sanfɛla kɛlɛba la. Juguw ka ca kojugu. Mansa Almaztiger 13, min ma bange fɔlɔ nka a ye an ka komandan ye kaban, o fana bɛ se ka sa.
  Mɔgɔ min ye Fuhrer gosi, o y"a jira ko:
  - Komandanba , i n' a fɔ kuntigi kɛlɛ la , n' a bonya ka bon , bɔnɛ bɛ juguya !
  Sanni a ka jaabi di, blonde y"a daminɛ k"a ka kɛlɛcɛ wuli. A ye pretzel dɔ dilan, a ma se k"a yɛrɛ tanga sagaden ma, o kɔfɛ, a ye marifa ci ka segin a kan cogo bɛnnen na kosɛbɛ. Jugu ka mobili pɛrɛnna ka tasuma don, k"a daminɛ ka tila ka kɛ tasumamugu misɛnninw ye kosɛbɛ, i n"a fɔ pɔmutɛri. Npogotiginin, ka fɛnɲɛnamafagalan ta n"a senkɔni gansanw ye k"a fili ni seko ye fo k"a jigin a kan bɔlen kan yɛrɛ:
  - Kanuya! Ni i bɛ ɲimi, o kɔfɛ, i ka dumuni kɛ!
  Nka kɛlɛcɛ gɛlɛn in tun tɛ hɛrɛ sɔrɔ ten, a gosira tugun, hali n"a kɛra tangential ye ani kɛlɛcɛ-kapitɛni ye sɔgɔsɔgɔ kɛ :
  - nin musow ka sɔgɔsɔgɔninjɛw banana cogo min na !
  Blonde ɲɛw tun bɛ manamana:
  -I tɛ wasa sɔrɔ sɔgɔsɔgɔninjɛ la wa? N"a sɔrɔ i b"a fɛ ka fɛn dɔ sɔrɔ min ka jugu ni nin ye wa? O de ye aw bɛɛ muɲunbali ye cogo min na, aw ka teli ka janfa kɛ!
  Vladislav ye ŋɛɲɛ kɛ ani a tun bɛ ɲini ka jaabi gɛlɛn dɔ munumunu ka bɔ Dermostan kɛlɛcɛw cɛma. Kɛlɛ in ja jiginna dɔɔnin. A kɛra i n"a fɔ jugu tɛ ban, a ye fanga kura caman don kɛlɛ la. Kɛlɛcɛ-kurunba minnu tun bɛ kɛlɛba la, olu tun ye farati ye kɛrɛnkɛrɛnnenya la, u tun ka bon, i n"a fɔ asteroidw, u bɔra dɔɔnin dɔɔnin ka bɔ vacuum kɔnɔ, i n"a fɔ u jalen don ni enki hinɛ ye (o min bɛ bɔ n"i ye lanpan yeelen u kan). Shit-stan y"a ɲini fɔlɔ ka kɛrɛw kɔrɔta, ka manɛwɛri dɔ kɛ min bɛ fɛnw datugu, n"a sɔrɔla ka daga dɔ da sankolo la.
  Irisiba sɔrɔdasiw ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye, wa o waati kelen na, u fana ma maloya ka manɛw kɛ. O cogo de la, mobili lafasali fɛɛrɛ, ka fara manɛw ni jikuru jagɛlɛnw kan, olu kɛra baarakɛminɛn ye. Misali la, Irisiba ka sanfɛla kɛlɛbolow ka kɛlɛ-kurunw ni minɛniw tununna walima, a kɔfɛ, u bɔra sugo jugu jugu in kɔfɛ. A tun bɛ mɔgɔ hakili jigin jɛgɛ dɔ la min bɛ sogo ɲini jisigiyɔrɔ dɔ la - u bɔra kɛnɛ kan, ka fɛn minɛta minɛ (nɛnɛba fɛnɲɛnama sugu dɔ, wa ni ɲininikɛla tun ye jɛgɛ ye, o tuma na, kɔnɔ don!) ka segin dingɛ kɔnɔ. O cogo la, Dermostan kurunw tununna o yɔrɔnin bɛɛ, u y"a daminɛ ka ɲɔgɔn lajɛn, walima u yɛrɛ ye marifa ci ɲɔgɔn na. Plasma wulicogo nisɔndiyalen dɔ ni dolow kurunw jeni ye. Misali la, hali kɛlɛ-kurunba dɔ, n"a ye bɔnɛ caman sɔrɔ ka bɔ misiriw la minnu bɛ wele ko thermal preon, o pɛrɛnna ka kɛ tasuma bulu ni wuluwulu ye. O kɔfɛ, kɛlɛcɛba (a taara a fɛ ka shitstanw tiɲɛ minnu tun bɛ nɔrɔ i n"a fɔ baarakɛyɔrɔ bulu!) terikɛ ye ja dɔ ye ultra-battleship tasumaman dɔ kɔnɔ. Ani, o ye kolosi kabakoma ye dɛ, sɔrɔdasi miliyɔn fila ni robo miliyɔn bi duuru bɛ min kɔnɔ!
  Kɛlɛcɛ minnu bɛ kurun kɔnɔ, olu ye sɔgɔsɔgɔninjɛ suguya caman ye : trolls, goblins ani suguya caman minnu bɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ, misali la minnu ka ca kosɛbɛ : wuluw ni sigarɛti ɲagaminen , walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ hali sigarɛti bɔgɔlanw ! Ayiwa, danfɛn siranninw, i n"a fɔ u bɔra filimu sirannin dɔ la min ja bɔra dɔrɔgutala dɔ fɛ.
  Danfɛnw b"a fɛ kosɛbɛ ka boli, nka o waati kelen na, u bɛ ɲɔgɔn gosi, ka ɲɔgɔn sɔgɔ, ka ɲɔgɔn tigɛ, ka ɲɔgɔn kin. Nin ye, fencing machine dɔ bɛ na, min dabɔra kɛrɛnkɛrɛnnenya la boarding kɛlɛ kama. Wa a bɛ ni npanw ye minnu bɛ i n"a fɔ plasma, u tɛ tilennen, nka u kurulen don walasa ka manɛwɛrɛ suguya caman kɛ. Kogo masin fɔlɔ binna mɔgɔ minnu tun bɛ woyo ka bɔ kurunba dɔ kɔnɔ min tun bɛ tasuma fɛ, olu ka ɲagami ɲɛnamaw la. O yɔrɔnin bɛɛ, sogo tigɛlenw ni su jenilenw tigɛtigɛlenw wulila ka taa fan bɛɛ fɛ. A terikɛ dɔ Bɔra a kɔ fɛ, a tùn bɛ i n'a fɔ ʃɛ, dɔrɔn a bolokɔnincinin bisaba ni kɔ tùn bɛ yen, wa u tùn bɛ halakili bajiw cogo la, minnu bɛ Se ka hali dinɔsɔsi Tigɛ tilayɔrɔ fila la.
  Dermostan sɔrɔdasi dɔ pɛrɛnna ko:
  - Oh, kana n tigɛ ! Pion ye masamuso dun!
  Nka a ma hɛrɛ sɔrɔ, sigarɛti min bɛ ni wuluwulu senw ye, o dɔrɔn de ka jugu ka tɛmɛ o kan, o ye antɛni gosi ka dulon ka sɔgɔ a kan. Nka, a pɛrɛnna cogo min na, o tun tɛ se ka mɛn tugun o kungo kɔnɔna na, min tun bɛ ka caya ka taa a fɛ. Princeps-plasma tasuma kanw, minnu fanba ye bulu ni oranjɛ ye, olu ye Shitmostan kɛlɛcɛ siranninw sɔrɔ, ka kɛ sababu ye u ka tobi. Ani, fencing machines tun bɛ ka caya ultra-battleship kɔnɔ. A bɛ iko a sɛbɛnnen bɛ u ka porogaramu kɔnɔ ka jɛya: faga, faga, ka faga tugun! Wa, a tɛ foyi ɲɛ u bolo tiɲɛ na, jɔn. Wa, kɔriw kɔnɔ, hyperroom min ka jugu kosɛbɛ, o mankan tun bɛ yen.
  Nka, ultra-flame sera fencing machines ma kaban, ka fara goblin caman ni claw-sigarɛti butikiw kan minnu tiɲɛna kaban ka kɛ fotonw ye. O la, kɛlɛ-kurunba (ultra-battleship) y"a daminɛ ka faranfasi dɔɔnin dɔɔnin ka kɛ yɔrɔ caman ye. Hali ni o farali kɛra dɔɔnin dɔɔnin, a tun bɛ iko a ma dɔgɔya. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ka kɛɲɛ ni caman wɛrɛw ye, minnu bɛ yeelen bɔ i n"a fɔ supernova fitininw, walima, a kɔfɛ, i n"a fɔ dolow kurunw minnu bɛ ka dɔgɔya. A fɔ man di nka, Dermostan dɔrɔn tɛ, nka Irisi jamanaba fana ta.
  Misali la, kurunba dɔ min tɔgɔ ye ko marto ni sikili taamasiyɛn, o ma se ka a yɛrɛ minɛ tugun, wa a ye jugu ka dreadnought dɔ gosi. Ni masala fla bɛ ɲɔgɔn Dòn ni teliya ye min ka dɔgɔn, o bɛ Bɛn ni ka Dòn ni annihilation rocket ye. A bɛ fɔɔnɔ ni fangaba ye (ni mɔgɔ bɛ se k"a fɔ o cogo la, tiɲɛ don). O binkanni in falenna i n"a fɔ tulip ni a buluw ɲɛw ye kulɛri caman ye, ka barika sɔrɔ fɛn o fɛn tun bɛ yen kilomɛtɛrɛ tan ni fila ɲɔgɔn na. Vladislav-Adolf y"a fɔ ko:
  - Wa an ka cɛdenw bɛ i n' a fɔ u bɛ sankolo la kaban !
  Blonde in y"a jira ni hakilitigiya ye ko:
  - Sankolo de ye yɔrɔ ɲuman kelen ye mɔgɔ si tɛ kɔrɔtɔ ka se yɔrɔ min na , hali n' u bɛ funteni na !
  Hitler ka bɔnɛba sɔnna a ma:
  - Ninnu ye diɲɛnatigɛ paradoxes ye. An t"a fɛ ka laban yɔrɔ ɲuman na, nka yɔrɔ jugu b"an sama ka don! O la, a yɛrɛ ma jɛya min ka fisa, ɲɛnamaya walima saya.
  Npogotiginin y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - Ɲɛnamaya ka fisa ni saya ye tuma bɛɛ. A tɛ kɛ fu ye ko a bɛ se ka fɔ ko mɔgɔw bɛɛ b"o miiri. Nka, mɔgɔw ka miiriyaw, i n"a fɔ an ka diɲɛ kɔnɔ fɛn bɛɛ, olu bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na.
  Fuhrer ye 'yɔrɔ wɛrɛ Kɛ min tùn ka gɛlɛn kosɛbɛ, o min y'a To a ye mɔgɔ fla-fla-sɔrɔ-minɛn dɔ Dòn duguma, o la, a sɔngɔ ka gɛlɛn kosɛbɛ ani a ka marifa caman b'a la (a pɛrɛnna cogo min na, i n'a fɔ tasuma-fɛrɛ minnu bɔra tasuma-fɛrɛw faralen ɲɔgɔn kan cogo gɛlɛn na, olu ye tasuma Bɔ), perle de fɛn tiɲɛnenw jɛnsɛnnen bɛ vacuum kɔnɔ. Vladislav-Adolf y"a jira ko:
  - Mɔgɔw ka hakilinaw sigida ni Ala fila bɛɛ kan, olu bɛ ɲɔgɔn sɔsɔ kosɛbɛ. Kuma bɛɛ la, hali hakilina dɔ bɛ yen min ye ko min bɛ kɛ ni wale ye, o kɔrɔ ye ko hali hakili min bɛ mɔgɔ tiɲɛ, o min bɛ mɔgɔ wajibiya ka a yɛrɛ minɛ cogo la, min man kan ka yamaruya fewu, hakilinaw ni nafa jateminɛw.
  Blonde in, n"a gɛlɛyara a ma ka kɛnɛya ka bɔ jikuru jugu dɔ la (i bɛ se ka mun wɛrɛ kɛ ni kɛlɛcɛ wolonwula bɛ ka boli i kan siɲɛ kelen), o ko :
  - Pragmatiki dabila - jatebɔ daminɛ !
  - A ma kɛ nisɔndiyako ye ! - Vladislav ye jaabi di.
  O yɔrɔnin bɛɛ, kɔgɔjila-aviyɔn kapitɛni ɲɛkɔrɔ, Irisi jamanaba ka kɛlɛbolo ka komandan ja dɔ bɔra. Tiɲɛ na, nin ye, tiɲɛ na, nilifɛn ye - se ka don yɔrɔ senumaw kɔnɔ, ka hali ka a dɔn, hali ni o tɛ mɔgɔ wɛrɛ ka laɲiniw ye, nka i yɛrɛ ka ci fɔlen don.
  Nin ye, kɛlɛkurunba ye, min ye Irisiba sanfɛla kɛlɛbolo ka darapo kabakoma ye min cɛmancɛ ye kilomɛtɛrɛ kɛmɛ ye. Wa nin kurun in fana bɛ kɛlɛ kɛ a dacogo la, bawo marifa barikama ba tan ni tan tɛ se ka halaki walekɛbaliya la. Nka, flagship ultra-battleship b"a ɲini ka baara kɛ ɲɔgɔn fɛ ni kurunba tɔw ye. Jugu tɛ se ka sababu fitinin di a ma ka darapo in tiɲɛ, yɔrɔ min na, Irisi jamana ka sanfɛla kɛlɛbolo ka eskadron ɲɛmɔgɔba bɛ yen.
  Kabako don, komandan jenerali ni masakɛ ye den dɔrɔn de ye min dalen bɛ kɔnɔbara la. Ba yɛrɛ bɛ su ji la ɲɛnamaya kɛcogo jɔlen na, bawo n"o tɛ, a ka baara kɛli bɛna dimi kojugu. Wa, denso masakɛ min yiriwara kaban, n"a farikolo yɔrɔw bɛ a la, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ka baara bɛ sabati ni ɛntɛrinɛti yɔrɔ caman ye. Den yɛrɛ, min bɛ mara kɛ Irisi Mansamaraba kan, o bɛ a yɛrɛ lafiya kosɛbɛ.
  Ɔwɔ, tiɲɛ don, wa mago b"a la, a bɛ a ba kɔnɔ kabini san damadɔ sisan. Mɔgɔ bɛ se ka siko dɔrɔn de kɛ ka taa boli walima ka fɛn dɔ lamaga. Wa ninnu ye sugo diminnenw ye, bawo bange kɔrɔ ye ka tunun joona. Den bɛ kumaɲɔgɔnya kɛ ni kɛnɛma diɲɛ ye ni skanɛrɛw ye. Tiɲɛ don, u tɛ denw ka komandan yecogo lakika jira, nka u bɛ ja dɔ jira min bɛ se ka dannaya bila mɔgɔ la ka tɛmɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, kamalennin cɛɲi dɔ bɛ bɔ masakɛ min ma bange fɔlɔ, o cogo la. A bɛ yamaruya di sɔrɔdasiw ma ni kan jɛlen ye, min bɛ cikan di:
  - Ka baara kɛ ni sariyakolo ye min bɛ wele ko defense élastique. I n"a fɔ a bɛ san ba caman bɔ cogo min na, fanga barikamaw, minnu hakɛ ka dɔgɔ, olu ye baara kɛ ni siga t"a la ko jama fitinin bɛ taa-ka-segin kosɛbɛ ka tɛmɛ jamaba kan. Komin masala fitinin dɔ bɛ dɔn ni inertie insignifiante ye!
  Npogotiginin marisikalo y"a jira ko:
  - Tiɲɛ don... Sɔrɔdasi ka se ka manɛw kɛ, o de ye se sɔrɔli kun ye. Tiɲɛ don, damatɛmɛwalew ka kan ka kɛ. O bɛɛ kɔfɛ, ntumu tɛ baganw ka masakɛ ye!
  Komandan min tun bɛ den kɔnɔ, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Danfɛn minnu bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ, olu ye banakisɛw ye. Hali ni ayi, laala hali banakisɛw tɛ! Hali ni a ye fɛnɲɛnama fɔlɔ ye, a bɛ nɔ bɔ! Yan, jugu ye fanga belebelebaw Lajɛ, ka Bɔ diɲɛ fan bɛɛ la, o kɔrɔ ye ko a ye yɔrɔ tɔw Bɔ kɛnɛ kan.
  Elf Marshal Fego ni donsokɛ violet ni orange ye a jira ko:
  - Tuma dɔw la, nafa min bɛ i n"a fɔ nafa tɛ min na ɲɛfɛla yɔrɔ danmadɔ kan, o bɛ se ka se sɔrɔ. Nin ye kɛlɛ caman ka aksiyɔmu kabakoma ye, siwili suguya wɛrɛw!
  Fetal Emperor ye sɔgɔsɔgɔ kɛ skanɛrɛw fɛ:
  - O cogo la, i b'a Лini a ju la.
  O waati kelen na, Dermostan ka kɛlɛbolow y"a ɲini ka u labɛn kokura taama senfɛ. Reserve dɔ min nafa ka bon kosɛbɛ, o gɛrɛla u la ka bɔ kɔfɛ. Dolow kurunba ba caman ani kurun fitinin miliyɔn caman bɔra ka baara kɛ ni bɛlɛkisɛ ye. O de kosɔn, parazitiw ka tasuma fanga cayara kosɛbɛ. Npogotiginin marisikalo y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko :
  - Nin ye trump card wɛrɛ ye min filila bastard opponent fɛ. O bɛɛ n"a ta, an ka sɛgɛsɛgɛli ma se ka kɛ ɲɔgɔn fɛ kosɛbɛ, o fanga camanba in se ka don a kɔnɔ, o ma labɛn.
  Mansa ka ologramu min tun bɛ cɛnin cogo la, o ye npan gosi. O bɔgɔlan ye da gosi. A bɛ se ka fɔ ko a pɛrɛnna o yɔrɔnin bɛɛ. Fɔlɔ, yeelen dɔ bɛ yen min bɛ ɲɛw dun, o kɔfɛ, ɲɛgɛn bilenman dɔ bɛ falen min bɛ fɛn bɛɛ tiɲɛ kɛlɛkurun marifa se yɔrɔ la. Ologramu cɛnin ko:
  - Nin ye gofɛrɛnaman ka gofɛrɛnaman ye ! Ayiwa, kɛlɛɲɔgɔnw k"u seko bɛɛ Di a ma. Kabako dɔ labɛnna a ye.
  Elf Fego ye kɛlɛ ja lajɛ ni siga dɔ ye. Dermostan ka kɛlɛbolo tun bɛ i ko siranfɛn dimi. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛlɛkurunba minnu bɛ kɛlɛba la, n"u cɛmancɛ tun bɛ se kilomɛtɛrɛ kɛmɛ fila ni bi duuru ma. Elf hakili jigira a ka so planete la yɔrɔnin kelen... O yɔrɔ cogoya ye idyllic ye, hali fɛnɲɛnamaw tɛ yen minnu bɛ joli minɛ. Ani warabilenw... Ayiwa, waraba tɛ tigitigi, nka u ni ɲɔkisɛw bɛ ɲɔgɔn sɔrɔ. A ka c"a la, nin ye bagan cɛɲi ye: a farikolo ye ɲɔkisɛ ye, wa a sanuman bɛ yiriwa fiɲɛ fɛ. Ka fara o kan, ɲɔkisɛw bɛ bonya Changé... Ko juguya jɛlen bɛ yan, min ɲɛsinnen bɛ mɔgɔw ni elves fila bɛɛ ma.
  Marisikalo blonde ko:
  "An t"a dɔn jugu ka reserve hakɛ min bɛ yen, nka a bɛ iko ne fɛ, waati sera k"an ka lamini kɛlɛbolo lamaga."
  Mansa min tun bɛ den kɔnɔ, o y"a sɔsɔ ko:
  - Sisan tɛ waati ye k' i ka kartiw jira !
  Npogotiginin marisikalo y"a ɲini ka sɔsɔli kɛ:
  "Ni an ka mɔgɔw sara, mɔgɔ si tɛna to kɛlɛ la!"
  Wa o kɔfɛ, denso kuntigi sɔrɔla:
  "I tɛ se ka se sɔrɔ kɛlɛ la ni mɔgɔ ma faga." Ɛkizamɛn na i bɛ se, nka kɛlɛ lakika la i tɛ se! Kɛlɛ sariya hinɛbali ye ko bɔnɛw bɛ i n"a fɔ sanji bɛ se sɔrɔli jiriw jigin, i ka kan k"a lajɛ dɔrɔn ko bɔnɛw kana yiriwa ka kɛ sanjiba ye min bɛ jirisunw ko! - O kɔ fɛ, ologramu min cilen don ka bɔ kɔnɔbara la, o barika banna ka kɛ ɲumanya ye ɲɛda la. - Nka aw kana miiri ko walasa ka bɔnɛw dɔgɔya kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛlɛba-kurunw tasuma fɛ, a to Irisi jamanaba ka dolow kurunw ka kɔsegin ka kɛ fɛn ye min bɛ wuli.
  Elf marshal ye denso ɲɛmɔgɔ dɛmɛ:
  - O de don, o de ye sira kelen ye. A ma Dɔn fɔlɔ jugu bɛna se ka fanga joli fili ka Bɔ dugujukɔrɔ-dugukolo la.
  Tiɲɛ na, Shitmostan dolow kurunw y"a ɲini ka taa sagakuluba dɔ kɔnɔ. O waati kelen na, u ma marifaw kisi hali dɔɔnin, u ye misiriw fili mɔgɔ miliyɔn caman ma, k"a sɔrɔ u ma hali u janto marifaci tiɲɛni na. A kɛra i n"a fɔ nɛgɛ miliyari caman tun bɛ ka gosi vacuum kan walasa ka tasuma don ka kɛ hyperplasme ye, ka fɛn ɲɛnamaw ni fɛn lamagatɔw bɛɛ jeni, ka sɔrɔ ka bɔ. Irisi kɛlɛcɛw bɛ marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ, nka jugu ka dreadnought juguba ye sanpɛrɛn, i n"a fɔ tasuma-fɛrɛ, ka fɛn tigɛlenw jɛnsɛn i n"a fɔ konfeti. Konfeti fagalenw min ye Dirmostan kurun caman bin. Wa, siwili bastard ka frigate tiɲɛnenw hakɛ tɛ se ka jate pewu. Tiɲɛ don ko Irisi kurunw bɛ ka sa. Yan, kurunba tiɲɛnen, jigitigɛ kɔnɔ, a bolila i n"a fɔ Irisi pankurunba Kursk Bulge kan, ka jugu ka kɛlɛba-kurunba gosi. Mɔgɔ ba kɛmɛ caman ka ɲɛnamaya tigɛra siɲɛ kelen na, tasuma mana jeni, i n"a fɔ gazi pibiliki belebeleba dɔ fiyɛra.
  Marshal dwarven y"a fɔ ni dusukasi ye ko:
  - U b"an kɔrɔta, nka an t"a dabila ! - Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, komandan y"a kɔlɔsi (walima n"a fɔra ka ɲɛ, a ka olografu ja, naani yɛrɛ tun bɛ Gross-Dreadnought kalasi kurun wɛrɛ kan!). - A tun bɛna kɛ wajibi ye ka binkanni dɔw daminɛ a dɔgɔyalenba la juguw ka kunnafoniko ni fɛnw dilancogo siraw kan.
  Denmisɛnnin masakɛ ye sɔgɔsɔgɔ kɛ a ka cɛdenw ka ologramu fɛ.
  - Mun, e hakili la, ne ye bɔnɛbaga ye !
  Marisikalo naani ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a senw kɔrɔta:
  "Nka u tɛ marifaw kisi hali dɔɔnin." O kɔrɔ ye ko u bɛ se ka kɛ. O tɛ ten, ne matigi wa?
  Embryo Mansa ye sɔsɔli kɛ:
  - Ayi tɛ nin cogo la ! Kuntigiba nafa ka bon ka tɛmɛ a kunkolo kan, o la sa, hakilijagabɔ kasɛti ni nanbarako camouflage tɛna a tɔɔrɔ! Kuma surun na, jugu bɛ hali bi namara duman na ko fɛn bɛɛ bɛ ka ɲɛ a fɛ, nka tiɲɛ yɛrɛ la, an ka se sɔrɔli surunyalen don kaban! Ka gosi k"a sɔrɔ i ma miiri o la, o bɛ i n"a fɔ ka bolokɔni dɔ bila npan nɔ na min dilalen don ni nɛgɛ ye min dilannen don ni nɛgɛ ye!
  
  
  WITTMAN YE ƝƐNAMAYA YE
  Yɛlɛma fitinin dɔ kɛra tariku kɔnɔ min tun bɛ tali kɛ Naziw ka ɲɛtaa ba la kɛlɛ senfɛ Ardennes. Naziw ye ɲɛtaa sɔrɔ joona, u sera ka bɔrɔw tigɛ ani ka fɛnmarayɔrɔw minɛ ni marifaw, marifaw ani sɛnɛfɛnw ye. O ɲɛtaa in nɔgɔyara fana Wittmann ka sendon fɛ o gɛrɛntɛ la, ale min ni maana lakika tɛ kelen ye, a ma sa ! Ani mun bɛ kɛ? Jagokɛla lakikaw tɛ sa abada ani u tɛ sa! Wittman tora ka kɛlɛ kɛ ani ka jatebɔw caya. Tankɛ kɛmɛ fila tiɲɛnen kɔfɛ, a kɛra pankurun fɔlɔ ye ani fo ka na se bi ma, a kelenpe de ye nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross sɔrɔ ni okɛ buluw, npanw ani diamant ye.
  Wittmann ka hakilitigiya ye tariku taabolo Changé dɔɔnin. Wa Alimanw kɛra sababu ye ka hɛrɛ sɔrɔ dɔɔnin, ka teliya, ka baara kɛ ka ɲɛ. Wa, min tun bɛ ɲini ka kɛ maana lakika kɔnɔ, u sera o la, nka lɛrɛ fila-fila dɔrɔn de tun tɛ yen. Wa o cogo la, fɛnmarayɔrɔw minɛna, wa Alemaɲi kɛlɛbolo ye fanga sɔrɔ min bɛ se ka tiɲɛni kɛ. O de kosɔn, Bruxelles minɛna, ani tubabu ni Ameriki sɔrɔdasi ba kɛmɛ caman minɛna.
  Stalin tun ma kɔrɔtɔ ka binkanni kɛ fɔlɔ, a tun b"a fɛ jɛkuluw ka se sɔrɔ fanga kan kosɛbɛ Tlebi fɛ.
  Kὲlɛw y"a Jira ko Tigɛ-2 ye marifa ye min bɛ Se ka Kɛ kosɛbɛ marifako ni ɲɛfɛla-kɛlɛ-minɛnw siratigɛ la. Alimanw, k"a ye ko Kɛlɛbolo bilenman tun tɛ baara kɛ kɔrɔn fɛ, u ye kulu wɛrɛw bila kɛlɛ la, ka daminɛ ka dɔ fara u ka ɲɛtaa kan. Fritz fana ye marifa kura sɔrɔ min bɛ se ka a yɛrɛ ta E-25, o min tun ka dɔgɔ a bonya n"a girinya la, nka marifa barikamaw ni kɛlɛkɛminɛn ɲumanw tun b"a la, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye taama-taama ye.
  O de kosɔn, se kura sɔrɔla... Sisan, Krauts bɛ Pari. U bɛ ka Faransi faaba minɛ tugun.
  Wa nin ye Stalin b"a fɛ - walasa jɛɲɔgɔnw ka faga, o kɔfɛ URSS bɛna Erɔpu bɛɛ sɔrɔ.
  Stalin ye ntori ye... Nka Churchill fana tɛ naloman ye. Roosevelt sara tuma min na, ale ni Truman ye u bolonɔ bila kɛlɛ banbali la ni Reich sabanan ye. O waati kelen na, ka sɔrɔdasi minnu ye se sɔrɔ, olu tolenw bɔ Faransi. Wa tiɲɛ na ni kɛlɛden kasodenw ɲɔgɔn falen-falen dafalen ye, ani hali ni sɛnɛfɛnw ni fɛnw dili ye Reich sabanan ma.
  Alimanjamana y"a jaabi ni sariya minnu tun bɛ Yahutuw kɛlɛ, olu bɔ yen. Nka, Yahutuw tora kaburuw kɔnɔ, nka u ma jeni, u tun bɛ wajibiya dɔrɔn ka baara kɛ, ani Amerikikaw ye dumuni bidonw ni sɛnɛfɛnw ci ka taa kanpaɲiw la.
  Alimanw bolo hɔrɔnyalen tun bɛ Faransi ni Itali jamanaw na. Sisan, Stalin ye hakilina dɔ Di hɛrɛ danfaralen dɔ ma. Nka Hitler banna o la. Zuwɛnkalo la, Fritz ka kɛlɛ daminɛna. E-50 pankurun fɔlɔw donna o seri kɔnɔ. Nka i n"a fɔ a kɛra cogo min na, mobili ma ɲɛ sɔrɔ pewu. A girinya tora ka caya, a bɛ se tɔni 65 ma, ni silhouette tun ka dɔgɔ ni Tiger-2 ta ye, nka a ka kɛlɛkɛminɛnw tun janya tun ye kelen ye, a jɛlen don ko a tun tɛ se, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛrɛw la. Marifa min ye milimɛtɛrɛ 88 ye, n"a barika janya ye 100 EL ye, o kɛra ka fisa dɔɔnin. A tun bɛ marifa tan ni fila ci miniti kelen kɔnɔ.
  Bololabaara kɛcogo Fàrala o kan ni motɛri barikama ye, min ye teliya fo ka Se so 1200 ma. Kuma bɛɛ la, pankurun in, tiɲɛ na, a ɲɛnabɔra n"i y"a suma ni Tigɛ-2 ye, wa a tun bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw jiginni hakilitigi ye dɔɔnin, nka a tora ka kɛ fɛn ye min bɛ se ka tiɲɛ ka bɔ kɛrɛ fɛ.
  E-100 tun lakananen don ka ɲɛ, nka a girinya tun ye bolifɛnw ni kɛlɛ baara gɛlɛya. Min ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ o ye marifa ye min bɛ se ka boli a yɛrɛ ye E-25, ni silhouette dɔgɔmanninba ye ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw na minnu ye milimɛtɛrɛ 120 ye, a jiginni ka bon, ani a kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw ye 82 ye, ani kanon min bɛ Tiger-2 kama, o tun ye yɛrɛ- marifa min bɛ boli Wehrmacht fɛ ani diɲɛ kɛlɛba filanan. A teliyalen don fo kilomɛtɛrɛ biwolonwula lɛrɛ kɔnɔ - motɛri min fanga ye so 700 ye, wa hali a ye IS-2 bɔgɔlanw ricochet ka don ɲɛda la.
  Alimanw ye bɔnɛba in kɛ ka bɔ Hɔngiri, k"a ɲini ka Budapest kisi, min tun lamininen don hali bi. Kɛlɛ in tun ka jugu kosɛbɛ.
  Kɛlɛ in daminɛna zuwɛnkalo tile 22, kɛlɛbolo bilenman ye lafasalitɔn barikamaba dɔ jɔ. Alemaɲikaw ka E-series pankurunw ka dɔgɔ hali bi, E-25 yɛrɛ-boli marifaw dɔrɔn de ka ca kosɛbɛ - u dilanni ka nɔgɔn kosɛbɛ, wa u sɔngɔ man gɛlɛn. Npogotiginin fila filɛ nin ye minnu bɛ bikini la, olu dalen bɛ a kɔnɔ. Mobili in ka dɔgɔ ni mɛtɛrɛ kelen ni tila ye wa o sababu la, a lakananen don kosɛbɛ ani a bɛ ni marifa ye ni girinya dɔgɔyalenba ye.
  Npogotigi fila, Charlotte ani Gerda, minnu dalen tun bɛ u la, olu ye Soviyetiki marifaw ci. U ɲɛfɛ, mobili misɛnninw tun bɛ taa, arajo tun bɛ u ɲɛminɛ, ka minɛnw bɔyɔrɔw labɔ.
  Charlotte bilenman ye kanon ci. A ye Soviyetiki marifa gosi ani k"a disi lamaga, finimugu finman dɔ tun ma datugu kosɛbɛ. A y'a fɔ ko:
  - Tasuma min bɛ ka wuli ka bɔ hyperplasma la !
  Wa o kɔfɛ, Gerda bɛna a bugɔ, ka baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye. A bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - N" ye npogotiginin ye min ka nɛnɛ kosɛbɛ wa n man jugu...
  Marifa min bɛ a yɛrɛ ta, o bɛ a yɛrɛ lamaga. Wa tuma ni tuma a bɛ jɔ. A ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw bɛ jɛgɛn kosɛbɛ, wa o bɛ lakana ɲuman di. Soviyetiki marifaw ka bɔgɔlanw bɛ sɛgɛn ni rikosɛti ye. Wa foyi tɛ o marifa sugu min bɛ a yɛrɛ ta, o bagabaga kunkolo-ni. U bɛ se ka kɛrɛ gosi hali bi. Nka npogotigininw tɛ kɔrɔtɔ. Marifa min bɛ se ka a yɛrɛ boli, o bɛ tɛmɛ SU-100 kan kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔli fanga la, wa a fana lakananen don ka ɲɛ, a bɛ se ka taama ka ɲɛ, wa o waati kelen na, a ka nɔgɔn.
  Wa Armée Rouge (kɛlɛbolo bilenman) t"a fɛ ka fɛn jalenw sɔrɔ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, T-34-85 pankurun, min fanga tɛ n"a ka marifa ye, wa a ka kɛlɛkɛminɛnw barika ka dɔgɔ. Wa Alemaɲi yɛrɛ-boli-minɛn E-25, a sira fɛ, a ka nɔgɔn, a barika ka bon kosɛbɛ kɛlɛkɛminɛnw ni marifaw la.
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ... A cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani u ka dɔgɔ. Ani u yɛrɛ ka marifaw bɛ bɔnbɔn kɛ ka...
  Fritz labanna ka se ka don Budapest. Se sɔrɔli min bɛ mɔgɔ dalen to a la, min lamininen don ni Soviyetiki kɛlɛbolow ye. U caman minɛna ka faga.
  Tiɲɛ don ko Naziw ye bɔnɛba sɔrɔ. Wa, fanga caman tɛ yen. Ayiwa, ni minɛnw bɛ ka dilan hali bi, o tuma na, hadamadenw ka seko tɛ se.
  Wa denmisɛnw ni musow bɛ don sɔrɔdasiya la. Walima dunanw, nka u tɛ se ka da u kan kosɛbɛ.
  Nka, kɛlɛ bɛ senna... Kɛlɛbolo bilenman bɛ ka kɛlɛ kɛ ni kuncɛbaya ye kosɛbɛ, ni lafasalitɔn caman ye. Alimanw bɛ taa ɲɛ kilomɛtɛrɛ kɛmɛ wɛrɛ la ka jɔ. Fanga bɛrɛ tɛ ne la. Wa Kɛlɛbolo bilenman yɛrɛ bɛ taa kɛlɛ la. Nka a fana ma ɲɛ kosɛbɛ wa a bɛ Alimanw Gɛn dɔɔnin.
  Fo fonɛnɛ ka na... Fɛnɲɛnɛma bɛ sabati. San 1946 Zanwuyekalo la, Kɛlɛbolo bilenman tun bɛna taa ɲɛ Prusse kɔrɔnyanfan fɛ ani Pologne, nka a ma ɲɛtaa caman sɔrɔ.
  Alimanw tɛ kurun lamaga nɛnɛ waati. Kɛlɛw ye joli ye. Nka ɲɛfɛla bɛ slow...
  Wa waati dɔ bɛ daminɛ min bɛ diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ taamaʃyɛn ye. Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, o bɛ kɛ baarakɛbali ye. Alimanw ni jamana wɛrɛw ka kɛlɛbolow bɛ taa ɲɛ samiyɛ fɛ, kɛlɛbolo bilenmanw bɛ taa ɲɛ nɛnɛ waati. Wa mɔgɔ si tɛ se ka ɲɛtaa caman sɔrɔ.
  San o san kɛlɛ bɛ taa ɲɛ. Alimanw bɛ URSS ɲɛfɛ dɔɔnin jet-aviyɔnw dilanni na. URSS ye MIG-15 don jamaba la san 1949 dɔrɔn. Nka o waati la, Alemaɲikaw tun bɛ ni ME-462 ni XE-362 ye. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye disiki awiyɔnw ye, minnu tɛ se ka ci ka bɔ laminɛri jet barikama dɔ la ni marifa misɛnninw ye.
  Tanki ninnu bɛ ni Alemaɲi "E" seriyali ye... O ni T-54 ni IS-7 ta tɛ kelen ye. Nka o kɔfɛ, Alimanw ye AG seriyali daminɛ - piramidi ta min ka bon kosɛbɛ.
  Nka nafa tun tɛ mɔgɔ si la. Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, o bɛ to a nɔ na.
  Fo ka se Stalin ka saya ma san 1953 Marisikalo la...
  Wa yan, ka nafa sɔrɔ ɲagami dɔw la parti ɲɛmɔgɔya la ani fanga kɛlɛli la, Alimanw sera ka ɲɛtaa sɔrɔ. Nka o kɔfɛ, Beria minɛni n"a fagali kɔfɛ, Vasilevsky, n"o ye fɛɛrɛbɔla ŋana ye, ka kɛ sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔba ye, ani jamana lafasali jɛkulu ɲɛmɔgɔba Malenkov barika bonya. Fɛnɲɛnɛma-yɔrɔ sabatira Erɔpu dancɛw kɔnɔ.
  K'a sɔrɔ fanga kɛlɛli waati dɔ tun bɛ URSS kɔnɔ, Alimanw sera ka se Neman ma, ka Balkan, Rumani, Bulgari, Slovakia, Gɛrɛsi, Albania minɛ kokura ani ka fanga dafalen sɔrɔ Erɔpu kan kokura.
  Nka ɲɛfɛla sabatira tugun kaban URSS dancɛw la san 1941...
  Wa o kɔfɛ san 1955 desanburukalo... Kɛlɛbolo bilenman, ka kɛɲɛ ni laada ye, bɛ taa ɲɛ tugun nɛnɛ waati. Kɛlɛ in kɛra san joli kɔnɔ? Horror tan ni naani ni tila! Wa, dan tɛ ye!
  Ni Hitler bɛ balo la, kɛlɛ tɛna ban. Malenkov b"a fɛ ka hɛrɛ sɔrɔ o dancɛ kelenw kɔnɔ fo ka se san 1941 zuwɛnkalo tile 22 ma. Nka Hitler ye mɔgɔ kuncɛba ye ani a b"a fɛ ka se sɔrɔ cogo o cogo!
  Kɛlɛbolo bilenman bɛ ka taa ɲɛ. IS-12 pankurun kura in bɛ taa kɛlɛ la. Mobili min ka marifa ye milimɛtɛrɛ 203 ye. O ye belebeleba ye, marifa tan bɛ a la. Ani npogotigi wɔɔrɔ - kurun kɔnɔ baarakɛlaw. U bɛ tanki modɛli fɔlɔ yɛrɛ dege. Yala a man bon kojugu ani a man gɛlɛn wa? Yala masin bɛ baara kɛ ka ɲɛ wa? Npogotigininw, hali ni Nowɛli bɛ desanburukalo tile 25 ani nɛnɛba, u bɛ bikini dɔrɔn de la. Tiɲɛ don, gazi turbine motɛri laban bɛ o tanki kɔnɔ, wa a ka suma. Ka fara o kan, npogotigi wɔɔrɔ yɛrɛ tɛ mɔgɔ nɔgɔn ye.
  U bɛ kɛlɛ la kabini san binaani ni kelen. Ani an delila ka kɛ farilankolon ye waati o waati. Tiɲɛ na, n"i bɛ bikini kɔnɔ tuma bɛɛ, i bɛ nɛnɛ dabila. Ani fari bɛ kɛ fɛn ye min bɛ se ka wuli ani ka mɛn.
  Npogotigininw bɛ mɔgɔfagala dɔ boli ni sennasanbara ye. U cɛ ka ɲi tiɲɛ na ani u cɛ ka ɲi.
  Alenka ye patɔrɔn ye yan ani kurunba kɔnɔ baarakɛlaw ɲɛmɔgɔ. Npogotiginin ma mun ye san tan ni naani ni tila kɛlɛ kɔnɔ? A tun bɛ min? Front tɛmɛna ka bɔ Brest ka taa Stalingrad, ka bɔ Stalingrad ka taa Vistula, sisan u bɛ ka taa ɲɛ Bialystok yɔrɔ la. Bialystok yɛrɛ bɛ Alimanw bolo hali bi. Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, o kɛra fɛn sabatilen ye. Ani u ye bɔgɔdaga hakɛ bɛnnen dɔw sɔgɔ.
  O la, tiɲɛ na, kɛlɛ tɛ ban... Wa a bɛ se ka kɛ ka tɛmɛ san kelen kan. Ani, nin Hitler kuncɛba in b"a fɛ ka mun kɛ?
  Yan fana, USA ni Angletɛri t"a fɛ hɛrɛ ka kɛ URSS ni Reich sabanan cɛ. U b"a fɛ fan fila bɛɛ ka ɲɔgɔn halaki pewu.
  Npogotiginin minnu bɛ IS-12 kan, olu bɛ ka taa ɲɛ. Tanki ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 450 ye kɛrɛfɛ. Projetiles bɛ pan ka bɔ. Ani npogotigininw bɛ marifa ci ka segin.
  Nka o pankurun sugu kelen de bɛ URSS kɔnɔ fo ka na se bi ma. IS-10 bɛ baara la kaban, nka a girinya ye tɔni bi duuru ye. IS-7 bɛ dilan hali bi i n"a fɔ T-54. T-55 fana bɔra jamanadenw cɛma, nka fo ka na se bi ma, a bɛ don a dilanni na dɔrɔn. Alimanw ka tankiw bɛ ni piramidi ye. Fana barika ka bon kosɛbɛ ani a dafalen don. Ani marifa minnu bɛ tansiyɔnba la ni barili surunw ye.
  O la sa, kɛlɛ min bɛ an ɲɛfɛ, o de ka jugu ni tɔw bɛɛ ye. Natasha ni Anyuta ye marifa ci ka bɔ kurun barikama dɔ ka marifa la ka pɛrɛn:
  - An ka darapo bɛna kɛ Bɛrɛlin sanfɛ !
  U y'u ɲinw finmanw bɔ kɛnɛ kan minnu bɛ i n'a fɔ perle. Wa i tɛ se ka npogotigininw bali ni minɛnw ye.
  Bolo fila ye ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw gosi... U bɛ ricochet. Ayi, IS-12 ye mobili jugu ye wa i tɛ se k"a ta nɔgɔya la ten.
  Nka IS-7 min bɛ ka taa npogotigininw kinin fɛ, a bɛ iko a ye bɔnɛ sɔrɔ ka bɔ kanon dɔ la min bɛ degunba la, ka jɔ. Tiɲɛni kɛra cɛ cɛɲi in na.
  Alenka, k"a kɔnɔbara fasaw kɔrɔta, a bɛ dɔnkili da ko:
  - Fɛn o fɛn tɛ Se ka Kɛ, o bɛɛ bɛ Se ka Kɛ an ka diɲɛ kɔnɔ, Newton y'a Sɔrɔ ko fla ni fla bɛ Kɛ naani ye !
  Kɛlɛ in bɛ senna hali bi, a ma ban. Soviyetikiw ka kanon dɔ ye Alimanw gosi. Marusya belebele bɛ bɔgɔdaga don bɔrɔ kɔnɔ. Nin ye npogotigininw ka ɲɛnamaya n"u ka siniɲɛsigi ye. U bɛ dɔnkili da ko:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali , mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan ! Irisi waraw bɛ jugu sɔgɔ, Irisi waraw - foli bɛ kɛ cɛfarinw ye!
  Augustin, min bɛ marifa ci, o ko:
  - Kɛlɛ senuma dɔ kɔnɔ ! O bɛna kɛ an ka se sɔrɔli ye! Irisi darapo ɲɛfɛ, nɔɔrɔ ka ɲɛsin cɛfarin binnalenw ma!
  Wa tuguni, marifa fagalen bɛ mankan bɔ ka mankan bɔ:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali , mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan ! Irisi waraw bɛ ka juguw sɔgɔsɔgɔ, u bolo gɛlɛn don!
  Maria, nin sungurunnin min kunsigi ye sanu ye, o bɛ tanki ɲɛminɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka fasisiw sɔgɔ kosɛbɛ !
  Alemaɲikaw bɛ ka gɛlɛya sɔrɔ, kɛlɛ fana bɛ ka kɛ sankolo la. Nka hali bi MIG-15 ka dɔgɔ teliya ni marifako la ka tɛmɛ Alemaɲi taamasiyɛnw kan. Kɛlɛ bɛ ka taa ɲɛ cogo bɛnbali la.
  Huffman, nin piloti ace kabakoma in ye baara ɲuman kɛ kɛlɛ sanw kɔnɔ. Ni an y"a fɔ ka ɲɛ, kabako ani kabako don. A selen kɔ awiyɔn kɛmɛ saba la a ye Knight"s Cross of the Iron Cross sɔrɔ ni warijɛ oak bulu npanw ni diamantw ye. A selen awiyɔn kɛmɛ naani jigintɔ la, a ye nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross sɔrɔ ni sanu okɛ buluw ye, npanw ani diamantw. Avion kɛmɛ duuru kɔnɔ a ye Order of the German Eagle sɔrɔ ni diamant ye, ani ba kelen kɔfɛ Knight"s Cross of the Iron Cross ni platinum oak buluw npanw ni diamantw ye. Wa, a sera awiyɔn ba fila ma, a ye Kurucɛba sɔrɔ min tɔgɔ ye ko Knight"s Cross.
  Piloti min ɲɔgɔn tɛ yen, o sera ka sebaaya caman sɔrɔ sanfɛla la. Wa a tun bɛ balo la hali bi. Kɔsa in na, Huffman kɔrɔtara ka kɛ jenerali ye. Nka a tun bɛ awiyɔn boli hali bi i n"a fɔ a yɛrɛ ka awiyɔn bolila.
  I n"a fɔ u b"a fɔ cogo min na, a tɛ jeni tasuma na, a tɛ bin ji la. San caman kɛlɛ kɔnɔ, Huffman ye sogo ɲininikɛla ka hakilina sɔrɔ. A kɛra super-legendaire pilote ye ani a diyara mɔgɔw ye kosɛbɛ. Nka a tun bɛ ni ɲɔgɔndan barikama ye - Agave, o fana tɛmɛna mobili ba fila jigintɔ hakɛ kan. Wa a tun bɛ ka Huffman minɛ. Nka a ka dɔgɔ kosɛbɛ hali bi, wa a ma bɔnɛ kɛlɛcɛ kelen na fɔlɔ.
  Npogotiginin ye pedaliw digi n"a sen jɛlenw ye minnu sɔgɔlen don, ka fiɲɛbɔlanw ci. Wa sisan, Soviyetikiw ka MIG-15 mobili naani binna.
  Agave bɛ sɔgɔsɔgɔ k"a fɔ ko:
  - Ka se hakɛ dɔ ma, an bɛɛ ye npogotigininw ye ! Nka n" bɛ ni nɛrɛmuguma ye!
  Wa tugun, sungurunnin y'a kɔdon. A bɛ URSS ka awiyɔn wolonwula ci u ka pɛrɛn kelen kɔnɔ - MiG wɔɔrɔ ani TU-4 kelen, ka sɔgɔsɔgɔ :
  - En général, ni n t"a super ye, o tuma na n" ye hyper ye !
  Agave, tiɲɛ na, a ye muso ye. Piloti bɔra Lusifara fɛ. Kosɛbɛ cɛɲi misiwolo blonde.
  Yan, a bɛ pɛrɛn wɛrɛ ci ka Soviyetiki MIG-15 awiyɔn 8 ci siɲɛ kelen ani ka bip kɛ:
  - Ne de ye daɲɛw dabɔbaga ye ani ka kɛwalew kɛ ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan !
  Npogotiginin tɛ naloman ye tiɲɛ na. A bɛ se ka fɛn bɛɛ kɛ ani a bɛ se ka fɛn bɛɛ kɛ. I tɛ se k'a wele ko privé.
  Ani a senw ye tann ye kosɛbɛ, u ka graceful...
  Nka Mirabela bɛ ka kɛlɛ kɛ n"a ye... Waati jan kɔnɔ, Kozhedub tun ye Soviyetiki ace ɲuman ye. A ye URSS ka cɛfarin sanu dolow wɔɔrɔ lajɛ, a kɛlen ka awiyɔn kɛmɛ ni bi wɔɔrɔ ni wolonwula ci. Nka o kɔ, a sara. O kɔ, mɔgɔ si ma se k"a ka jatebɔ tiɲɛ. Wa kɔsa in na dɔrɔn, Mirabela tɛmɛna Kozhedub kan. Wa, a kɛlen ka awiyɔn kɛmɛ ni biwɔɔrɔ ni kɔ ci, a kɛra URSS ka cɛfarin ye siɲɛ wolonwula.
  Nin ye Terminator sunguru ye! Mɔgɔ min bɛ i n"a fɔ ale, o bɛna sow bolitɔ dɔ jɔ ka don bugu jenilen dɔ kɔnɔ.
  Ani hali ka nɛnɛ ka tɛmɛ o kan.
  Mirabela ye ko gɛlɛn dɔ sɔrɔ. N labanna ka don denmisɛnw ka baarakɛyɔrɔ dɔ la. A sennasanbara ani fini jɛman dɔ don, a ye kungo tigɛ ani ka jirisunw tigɛ. A barika tun ka bon kosɛbɛ ani a tun kɛnɛyara kosɛbɛ. Nɛnɛ jugumanba kɔnɔ, a tun bɛ taama sennasanbara la ani kasobon pijama kɔnɔ. Ani siɲɛ kelen dɔrɔn, ne tun bɛ sɔgɔsɔgɔ.
  Tiɲɛ don, o ko in kɔlɔsira ɲɛfɛla fana na. Waati jan kɔnɔ, Mirabela ye kɛlɛ kɛ senna-sɔrɔdasi la, o kɔfɛ, a kɛra awiyɔn bolila ye. Mirabela y"a ka tasuma batiseli fɔlɔ sɔrɔ Moskow kɛlɛ la, a taara yen o yɔrɔnin bɛɛ koloni kɔfɛ. Wa yen, a y'a yɛrɛ jira ko a fari ka nɛnɛ.
  A ye kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani a tun bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye nɛnɛba kɔnɔ min ye Wehrmacht kurunba farikolo tiɲɛ tiɲɛ na. A tun ye o sunguru dangalen sugu ye, min tɛ se ka se sɔrɔ a kan. Wa, a ye se sɔrɔ kosɛbɛ.
  Mirabela tun dalen bɛ URSS ka se sɔrɔli la sɔɔni. Nka waati bɛ tɛmɛ. Mɔgɔ minnu tɔɔrɔla, olu bɛ ka caya ka taa a fɛ, nka se sɔrɔli tɛ na. Wa a bɛ kɛ siranfɛn ye tiɲɛ na.
  Mirabela bɛ siko kɛ ka se sɔrɔ ani ka se sɔrɔ. URSS dolow wolonwula b'a bolo - nin ka ca ni mɔgɔ tɔw bɛɛ ye ! Ani danga, a ka kan n"a ka jaabiw ye! Wa a bɛna taa a fɛ ka sɔrɔdasi gengenjiri ta. Hali ni Stalin sara, a ka baara bɛ balo la!
  Npogotiginin dɔ donna ka taa a yɛrɛ lajɛ... A ye Alemaɲi XE-362 dɔ ci ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Aerobatique (Aerobatiki) ! Ani crew kura dangalen dɔ!
  Tiɲɛ na, npogotiginin cool. Kobra lakika bɛ se ka caman kɛ.
  Mirabela ye dolow kura ye...
  Kɛlɛ bɛ kɛ tile damadɔ kɔnɔ fo san kura ka se... Soviyetiki IS-12 ye tiɲɛni sɔrɔ wuluwuluw ni siraw la - a bɛ ka dilan. Ɔwɔ, o kɛlɛ jugu ni hinɛ tɛ min na. Ani a bɛna mɛn fo waati jumɛn?
  Wa o bɛɛ kɛra bawo Wittman ye a yɛrɛ kisi kɛlɛw ma Tlebi fɛ.
  Wittmann yɛrɛ ye kɛlɛ kɛ pankurunw kɔnɔ waati dɔ kɔnɔ. Komin a ye jate lase mobili kɛmɛ saba ma, marifa, bɔgɔdaga, kamiyɔn, moto ani fɛn wɛrɛw ma jate, a ye jaabi sɔrɔ : nɛgɛ kuruwa Knight"s Cross ni sanu okɛ buluw, npanw ani diamantw, wa a kɔrɔtara ka kɛ jenerali ye.
  O kɔfɛ, a ma kɛlɛ kɛ tugun. Nka a ye SS pankurun kɛlɛbolo wɔɔrɔnan ɲɛminɛ.
  Kurt Knipsel kɛra Wehrmacht ka tanki ace ye min ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ. Nka pankurun kɛmɛ duuru tiɲɛnen kɔfɛ dɔrɔn, a ye nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross sɔrɔ.
  Cogo dɔ la, a bɔra jaabiw la. Tiɲɛ don, a sera tanki ba kelen ma, a labanna ka sɔrɔ: nɛgɛ kuruwa kɛlɛcɛ ka kuruwa ni warijɛ jirisun buluw, npanw ani diamantw ye.
  Kurt Knipsel ye kɛlɛkɛminɛn ye min bɛ baara kɛ kosɛbɛ. Kɛlɛ kɛra tankiw kɔnɔ minnu tɛ kelen ye. A tun ye marifatigi ye ani komandan ye. A mɛnna n ye taama kɛ ka tɛmɛ bɛɛ kan k"a sɔrɔ n ma ɲɔgɔn sɔrɔ.
  Nka Gerda cɛɲi tun sera k"a sɔrɔ kaban. Npogotigininw ye kɛlɛ kɛ ka ɲɛ. Nka o kɔfɛ, u ye lafiɲɛ dɔ kɛ. Cɛɲi naani bɛɛ kɔnɔma don ka fila bange: denkɛ ni denmuso. Nka lafiɲɛbɔ kɔfɛ u y"o dafa joona.
  Wa sisan Gerda ye Knisel tɛmɛn.
  U bɛ se ka u yɛrɛ tanga cogo di ka taa-ka-segin kɛ? U bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini dɔrɔn kɔnɔ. Npogotigininw ye lafiɲɛbɔ wɛrɛ kɛ, ka denw bange kokura. Wa sisan an tun bɛ ka gɛrɛ pankurun ba fila tiɲɛnenw hakɛ la. Wa u tun bɛ se ka jate sara dɔ la min ɲɔgɔn ma deli ka sɔrɔ fɔlɔ: nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross dolow ni warijɛ jirisun buluw, npanw ani diamantw.
  Ninnu ye npogotigininw ye!
  Gerda ye marifa ci Soviyetiki mobili la. A bɛ sankanso tigɛ ka pɛrɛn ko:
  - N ye fɛn ye dɛ !
  Wa a bɛ marifa ci tugun. A bɛ don T-54 kɔnɔ. Ani sɔgɔsɔgɔninjɛ:
  - Faso Alimanjamana !
  Npogotiginin bɛ ka kirin. Wa a bɛ baara kɛ kosɛbɛ... Ɔwɔ, a bɛ ni o ɲɔgɔnna stratégique streak ye. A bɛ san 1956 la kaban... Kɛlɛ bɛ taa ɲɛ ka taa a fɛ... A t"a fɛ ka jɔ. Kɛlɛbolo bilenman b"a ɲini ka taa ɲɛ yɔrɔw la minnu tɛ kelen ye. Nka aw k"aw janto, hadamadenw ka nafolo man ca.
  Ani Irisi jamana bɛ ka joli bɔ.
  Kɛlɛbolo bilenman b"a ɲini ka taa ɲɛ ka taa Rumani fan fɛ. Wa o kɔfɛ, marifaci barikamaw kɛra, marifaciw ani mɔgɔfaga.
  Nka jugu bɛ ka makɔnɔni kɛ. Alimanw ka pankurun min ka di kosɛbɛ, n"o ye AG-50 ye. A ka fisa ni T-54 ye lakanani na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛrɛw la ani, laala, marifa ka kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔli fanga la, nka a ka gɛlɛn. Tiɲɛ don, Alemaɲi ka teliya ka bon k"a sababu kɛ gazi turbine motɛri ye.
  Alemaɲi ka pankurun bɛ tasuma don ani ka kuru don.
  Margaret ka kurun kɔnɔ baarakɛlaw be kɛlɛ la. Kɛlɛw bɛ kɛ joli nɛnɛ na. Alemaɲi npogotigininw ye Soviyetiki pankurun dɔ ci. Wa u bɛ sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye.
  Ɔwɔ, wa i tɛ se ka tɛmɛ yan...
  Discus dɔ min bɛ Albina ni Alvina ka piloti la, o bɛ ka lamini sankolo la. Npogotiginin fila minnu ɲɛ ye bulama ye, Soviyetiki mobiliw ye u gosi. Wa u b"o kɛ ni seko ye. Discus rams minnu tɛ se ka tiɲɛ pewu, olu bɛ Migi ni Tu. Killer mobili. Ani kɛlɛcɛw b"u senkɔniw digidigi. Wa u t"a Di Kɛlɛbolo bilenman ma sankolo la.
  Disiki awiyɔn ye fɛn ye URSS dɔnnikɛlaw tɛ se ka min ladege. Nin ye fɛn ye fura si ma sɔrɔ min na. Wa Alemaɲikaw b"a miiri ko u dalen bɛ u yɛrɛ la kosɛbɛ fiɲɛ na. Wa u bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ subagayakɛlaw ni subagaya bere.
  Albina, k"a ka disiki jira jugu la, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ni Ala bɛ yen, o tuma na, ale ye Alemaɲi ye !
  Alvina, ka jugu mugumugu, o y"a jira ko:
  - Siga t'a la, Alemaɲi dɔ don !
  Wa sungurunnin ye ŋɛɲɛ kɛ... A bɛɛ lajɛlen na, a tun sɛgɛnnen don fana kɛlɛ banbali la. Ayiwa, Alimanw ni Risikaw bɛ ɲɔgɔn faga. Ni an b"a fɔ ka jɛya, kɛlɛbolo bilenman ni Wehrmacht. Nka ɲɛfɛla bɛ lamaga hali bi... Wa a laban walima a da tɛ ye.
  Kɛlɛ... Nin ye tiɲɛ ye kaban. Kɛlɛcɛ minnu bangera kɛlɛ daminɛ kɔfɛ, olu bɛ kɛlɛ kɛ sankolo la ani dugukolo kan.
  Misali la, Hans Feuer. O ye Ordre de la Croix de Nɛgɛ sɔrɔbaga fitinin ye, Classe fɔlɔ. Wa o kɔfɛ, a kɛra nɛgɛso kurucɛ ka kurunba min bɛ wele ko Order of the Knight"s Cross sɔrɔbaga fitinin ye Soviyetiki jenerali dɔ minɛni kosɔn.
  Ɔwɔ, tiɲɛ na, nin ye nɛnɛba ye.
  Hans Feuer ye kɛlɛcɛ ye min jigi tigɛlen don. Cɛdennin bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ jaba, nɛnɛ bɛ kɛ nɛnɛ waati la, a bɛ suruku dɔrɔn de don.
  Nin ye fɛn ye min ka di kosɛbɛ tiɲɛ na!
  Hans tɔgɔ bɔra san kɛmɛ caman kɔnɔ!
  Wa a bɛɛ lajɛlen na, nin kɛlɛ in min tɛ se ka da a la ani min ka jugu kosɛbɛ, o bɛ ka kɛ yan... AI o AI bɛ ban.
  Wa Rumani jamana na, Kɛlɛbolo bilenman tɛ se ka don Alemaɲi ka lafasalitɔnw kɔnɔ. Fɛn fila bɛɛ ye bɔnɛ sɔrɔ. Zanwuyekalo bɛ ka tɛmɛn... Wa don o don, mɔgɔ caman bɛ faga ani ka jogin.
  Dibi daminɛ ni laban tɛ yen.
  Agave bɛ sankolo la tugun ani a bɛ Soviyetiki mobiliw ci. A ye kungo-kɔnɔ-fɛnw ɲininikɛla ye ani fɛnɲɛnamafagalan ye. A bɛ jugu gosi.
  A ye mobili minnu gosi, olu binna duguma. Wa o kɔfɛ, sungurunnin bɛ marifa ci dugukolo fanga ma. A bɛ IS-7 gosi. Wa a bɛ ŋɛɲɛ kɛ:
  - Ne de ka fisa ! Ne ye sunguru ye min bɛ juguw faga!
  Wa tugun a bɛ Tɛmɛ fiɲɛ laɲiniw kan. Nin ye pankurunw ni mobili bɛɛ tiɲɛbaga ye minnu bɛ pan ka marifa ci.
  Ayiwa, nin de bɛ tobi ɲɛfɛ. Wa so kɔnɔ, dɔnnikɛlaw b"a ɲini ka fɛn dɔ da min bɛ mɔgɔ faga. Hali n"a tɛ baara kɛ ka ɲɛ.
  Nka nin ye tanki fitinin AG-5 ye. Masina min girinya ye tɔni wolonwula ye. Kɛlɛcɛw ka kɔrɔbɔliw tɛmɛni. Ani a bɛ jugu sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ.
  Wa ni dɔnkilida waati sera, mɔgɔ si tɛna an bali walima ka se sɔrɔ an kan!
  AG-5 bɛ boli ka taa a fɛ ka marifa ci a taatɔ. Wa o tanki sugu tɛ se ka jɔ. Ani a bɔgɔlanw bɛ ricochet.
  Wa mobili kɔnɔ, denmisɛnnin san tan dɔ sigilen bɛ yen, n"o tɔgɔ ye ko Friedrich, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa n bɛna kɛ super fighter ye tiɲɛ na !
  Wa a ye marifa ci tugun... Wa a bɛ sankanso cɛmancɛ yɛrɛ de gosi. Wa a ka tiɲɛni fanga, hali n"a ka dɔgɔ a ka ca, o ka bon kosɛbɛ.
  Ani sankolo la Helga bɛ kɛlɛ kɛ. Npogotiginin sennasanbara dɔ min bɛ bikini don, o bɛ ka warisɛbɛnw sɛbɛn. Ani a bɛ nisɔndiya a ka ɲɛtaa kabakomaw la.
  Ani Agave bɛ taa ɲɛfɛ... Wa fana a bɛ kɛlɛ kɛ.
  A bɛ san 1956 feburuyekalo la kaban... Kɛlɛbolo bilenman ma se ka ɲɛtaa sɔrɔ yɔrɔ si. Nka Alimanw fana tɛ Se ka Taa ɲɛ. Dugukolo jukɔrɔ pankurun siranninw bɛ ka taa kɛlɛ la. Nka u ye fɛɛrɛw dɔrɔn de ye.
  Npogotigininw girinna dugujukɔrɔ, ka Soviyetiki marifaw batiri dɔ tiɲɛ, ka segin ka segin.
  O waati kelen na, tutigɛbaga fila-fila minɛna. Npogotigininw ye cɛden minɛlenw ka finiw bɔ u la, k"u tɔɔrɔli daminɛ. U ye tutigɛbagaw bugɔ ni nɛgɛ ye, ka tila k"u senkɔniw tobi ni tasuma ye. O kɔ, u y"a daminɛ ka n senkɔniw kari ni nɛgɛfugulan funtenimanw ye. Cɛdenw ye kulekan bɔ kungo dimi fɛ. A laban na, npogotigininw ye dolow jeni u disi la ni nɛgɛ funteni ye k"u ka cɛ dafalenw tiɲɛ n"u ka butikiw ye. Fɛn laban ye tutigɛbagaw ban ani u binna dimi fɛ.
  Npogotigininw, kuma surun na, u ye baara kɛcogo ɲuman jira. Nka tuguni, Alimanw ma foyi sɔrɔ min nafa ka bon.
  Marifa barikamaw minnu bɛ se ka boli u yɛrɛ ye: "Sturmmaus", minnu bɛ ci Soviyetiki jɔyɔrɔw la. U ye tiɲɛni ni tiɲɛni caman kɛ. Nka Soviyetikiw ka binkanni-aviyɔn dɔ ye mobili dɔ gosi, Krautw seginna.
  Naziw y"a ɲini ka baara kɛ ni diskɛtiw ye walisa ka Soviyetiki batiriw mugumugu. Hedgehogs ni explosifw tun bɛ kɛ ka u kɛlɛ. Gosiliw ɲɔgɔn falen-falen bɛɛ kɛra.
  Albina ni Alvina filɛ nin ye tugun u ka pankurun wulilen kan. U b"u jira ni u senkɔni gansanw ye ka joystick butɔni digi ani k"o kɛ ni seko ye kosɛbɛ.
  Npogotigininw, tiɲɛ na, u bɛ aerobatique (aerobatique) kɛcogo ɲuman jira. U y"u ka disiki sama, ani Soviyetiki pankurun tan ni fila binna.
  Albina bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Furulen jɔli kulu ! Dolow bɛna bin yen!
  Ani a b"a ka mobili wuli tugun. Wa npogotigininw bɛ Kɛlɛbolo bilenman tiɲɛ. Ka fara o kan, ka ɲɛ...
  Alvina fana ye Soviyetiki awiyɔn tan ni fila ci ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Npogotiginin dibi la, wa npogotigininw tɛ fewu !
  O laban in ye tiɲɛ ye. O furuɲɔgɔnma fila ye ɲɛnajɛba kɛ ni cɛw ye. Wa a tun bɛ fɛn sugu bɛɛ kɛ. Npogotigininw tun bɛ cɛw kanu - o diyara u ye ! Wa kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"i bɛ baara kɛ ni i nɛnkun ye.
  Npogotiginin dɔ min ka bon kosɛbɛ... U ye tutigɛbaga tɔɔrɔ... Fɔlɔ u y"a ka finiw bɔ a la ka ji daga fila-fila bɔn a dawolo la. O kɔ, u nana ni nɛgɛ funteniman ye kɔnɔbara fununen na. Ani u ye jeni cogo min na! Tutigɛbaga pɛrɛnna kungo dimi fɛ... Kasa jenilen dɔ tun bɛ yen.
  Alvina y"a gosi a kɛrɛ fɛ ni nɛgɛ funteni ye. Ani a b"a fɛ ka ŋɛɲɛ kɛ cogo min na... A bɛ nisɔndiya kosɛbɛ.
  O kɔ, a ye dɔnkili da ko:
  - n sɛgɛnnen don ka kɔfɛla tɔɔrɔ - n b'a fɛ ka n ka nisɔndiya tulo geren !
  Ani a bɛna ŋɛɲɛ kɛ cogo min na! A na a ka perle ɲinw bɔ kɛnɛ kan! Nin sungurunnin in ka di a ye ka mɔgɔ faga, sungurunnin dɛ!
  Wa sungurunnin senw bɛɛ ye fɛn jɛlenw ye ani u cɛ ka ɲi. A ka di a ye ka taama sennasanbara kan kɔɔriw kan. Ani fana ka tutigɛbaga minɛlenw gɛn. U bɛ sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ ni u senkɔniw tobira. Hali Alvina b"a ye ko a bɛ nisɔndiya kosɛbɛ. Ani Albina fana ye sungurunnin ye, an k"a fɔ k"a jɛya - super! Cogo min na i bɛ se ka i jugu dɔ kɔkili dawolo la. Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ye npogotiginin ye min ka bon kosɛbɛ !
  Ani a b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan i n"a fɔ perle. Min bɛ manamana i n"a fɔ a polisilen don. Ani kɛlɛcɛ in bɛ mɔgɔ kabakoya! Nin bɛ se ka kɛ fɛn ye min tɛ se ka fɔ nsiirin kɔnɔ walima min tɛ se ka ɲɛfɔ ni sɛbɛnnikɛlan ye!
  Kɛlɛcɛ fila bɛɛ ye Soviyetiki MiGw bin sankolo la. Cɛɲiw bɛ baara kɛ. Siga si t'u la. Ani o kungo ni nisɔndiya cɛɲi suguw.
  Kɛlɛcɛw bɛ joystick mara n"u sennasanbaraw ye ani ka bin Risi mobili kan. U bɛ digi tuma min na, u bɛna kɛlɛcɛw sɔgɔsɔgɔ, i n"a fɔ u bɛ kristalɛ gosi ni bere ye. Npogotigininw ye hinɛbaliw ye ani hinɛ tɛ u la. Dimi fanga ni dimi tasuma bɛ u kɔnɔ. Ani dannaya min bɛ se sɔrɔli la. Hali ni kɛlɛ in bɛ sen na kabini san tan ni duuru. Nka a t"a fɛ fana ka ban. Albina ni Alvina bɛ u ka mɔgɔw fɛ kosɛbɛ. Wa u t"a fɛ ka kɔsegin walima ka jɔ dɔɔnin. Wa u bɛ Taa u yɛrɛ fan fɛ ka jugu Ram.
  Albina, min bɛ ka Soviyetiki awiyɔnw bin, a bɛ pɛrɛn ko:
  - Npogotiginin sɛgɛnnen don kasi la, n"a ka fisa n"a ye ka basi sanbara jigin !
  Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ cogo min na k"a ka perle ɲinw fiyɛ cogo min na. Ani cogo min na a b"a fɛ sisan cɛ ka sɔrɔ. A ka di a ye ka cɛw minɛ ka caya. O ka di a ye kosɛbɛ. A bɛna i ta ka i minɛ ka muso minɛ ka a kɛ muso ye.
  Albina bɛ mankanba bɔ:
  Npogotigininw ka cɛnimusoya ye cɛnimusoya ye
  Nin ye ɲɛtaa ba ye!
  Wa kɛlɛcɛ bɛna ŋɛɲɛ bɔ... Wa an k"an juguw bɛɛ faga tugun. Fanga caman b"a la. Ani a falen bɛ farikolo fanga la.
  Ani Alvina bɛna mankanba bɔ:
  - An ka jugu kari ka kɛ bitikiw ye !
  Ani kɛlɛcɛ bɛna ŋɛɲɛ daminɛ ni timinandiya ye! Ani n y"a miiri a cɛdenw tun bɛ ka paw kɛ cogo min na. Nka an k'a fɔ dɔrɔn ko a ka di.
  Marisikalo sera an kan kaban... Tile bɛ ka bɔ ka taa a fɛ. Samiya tile fɔlɔ la, Irisi cɛdenw bɛ boli sennasanbara la nɛnɛ wulilen cɛma. U bɛ ŋɛɲɛ kɛ u yɛrɛ la, ka sɔgɔsɔgɔ kɛ u yɛrɛ la, k"u ka torosunw jira Alemaɲikaw la.
  Tutigɛbaga minnu bɛ ni kravati bilenmanw ye, kunsigi surunw, dɔw yɛrɛ ka surun. U bɛ boli ka pan. U sennasanbaraw tɛ nɛnɛ kosɛbɛ. U kɛra fɛn gɛlɛnw ye kosɛbɛ. Npogotigininw fana bɛ boli, u fana tɛ ni sanbara ye. Senkɔniw pinki, bulama bɛ manamana tile fɛ. Soviyetiki npogotigi kabakomaw. A nɔgɔlen, farikoloɲɛnajɛla, a delila ka wasa kɛ ni fɛn fitinin ye.
  Wa bɛɛ bɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ u ɲinw na... Kaban don fɔlɔ ye nisɔndiya ni minnɔgɔ lakika ye yeelen ni danfɛnw na !
  Wa fiɲɛ kɛlɛ bɛ kɛ sankolo la. Mirabela, nin ye Soviyetiki awiyɔn bolila numuya fɔlɔ ye min bɛ Alemaɲi awiyɔn wɛrɛ ci. Wa i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, sungurunnin in bɛ bikini dɔrɔn de don. Badaa badaa kamalennin ani a tɛ tunun abada. O fanga dogolen bɛ a kɔnɔ alako ta fan fɛ.
  Nka, a ka di Mirabela fana ye ni cɛw magara a la. O ka di a ye kosɛbɛ. O de y"a to a ye piloti ye... Ni npogotiginin farilankolon, farikolojidɛsɛ bɛ mugu cɛw bolo fɛ, o ye nisɔndiyaba ye tiɲɛ na. Ani ɲɛnajɛba!
  Mirabela ye Naziw ka mobili wɛrɛ gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ye blindé ye !
  Npogotiginin yɛrɛ bɛ panneau de contrôle (panneau de contrôle) gosi n"a sennasanbara jɛlenw ye minnu ye bulama ye. A cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Ani min tɛ se ka ladege.
  Mirabela bɛ bɔ o la. Ani Agave bɛ pan ka taa a fan fɛ. A laban na, muso kɛlɛcɛ-pilotɛri fila minnu ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ, olu ye ɲɔgɔn sɔrɔ. U bɛ marifa ci ɲɔgɔn na ka bɔ so lamininen dɔ la. U b"a ɲini k"a sɔrɔ yɔrɔ jan. Nka a tɛ ɲɛ kosɛbɛ. Cɛɲi fila bɛɛ bɛ pan ka bɔ marifaci sira kan. Wa u y"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan ni fanga ye. Ayiwa, musow ye musow ye. U bɛ ɲɔgɔn ɲɛw lajɛ kosɛbɛ. K"a Fɔ k"a jɛya, kunkolo-ni-kan ani u bɛ marifa Ci tugun. Alemaɲi ME-562 ka marifaw ka fisa hali bi ka tɛmɛ MIG-15 kan, wa Soviyetiki mobili in binna...
  Nka Mirabela sera ka bɔ kɛnɛ kan, a bɔnɛna a ka awiyɔn na a siɲɛ fɔlɔ la a ka awiyɔn bolicogo la. Min ka jugu ni bɛɛ ye, o ye ko a labanna ka kɛ juguw ka mara kɔnɔ. Wa nin ye ko jugu ye. Ɔwɔ, o ɲɔgɔnna siniɲɛsigi tigɛli ɲɔgɔn tɛ. Wa san 1956 marisikalo tile fɔlɔ, diɲɛ bɛ Changé, nka Fuhrer ka fanga bɛ to ka kɛ sibɛri tulon na.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"