Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

XorÊ Şoy Û Imperor Pirate

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Xortê kabînê Eduard Osetrov, bi korsanan re, bajar digire û împaratorê korsan azad dike. Niha diz dest bi têkoşînek cidî ji bo desthilatdariyê li ser împaratoriyê dikin. Rast e, bê guman, kurik pîlanên xwe hene, her çend jê re sernavê Duke jê re were soz kirin.

  XORÊ ŞOY Û IMPEROR PIRATE
  ANOTATION
  Xortê kabînê Eduard Osetrov, bi korsanan re, bajar digire û împaratorê korsan azad dike. Niha diz dest bi têkoşînek cidî ji bo desthilatdariyê li ser împaratoriyê dikin. Rast e, bê guman, kurik pîlanên xwe hene, her çend jê re sernavê Duke jê re were soz kirin.
  . BEŞA Hejmar 1
  Şerekî dijwar di navbera piratên ji her alî de berdewam kir, di nav de keçên ku bi zincîra zincîr an jî nîv tazî şer dikirin.
  Û wan bi tiliyên xwe yên tazî pîçên teqemenî diavêtin, an jî bi şûran dişikandin.
  Ji ber teqîna ker derîyê qalind zirareke mezin dît, lê bi temamî nehat hilweşandin. Lêbelê, derbasbûn hema hema amade ye. Zirara ku ji ber guleyên topan derketî gelek mezin bû û deriyê hesinî jî bi zor xwe digirt.
  Gelek keçên koleyan bi kevir, fîşekên şikestî, cam û hinekan jî xencer avêtin leşkerên garnîzonê. Keçan cil û bergên hindik li xwe dikirin, lê masûlke û zirav bûn. Di vê dinyayê de di pratîkê de jinên pîr tune bûn, û ew pir baş bû. Hemî nûnerên cinsê adil keçên ciwan û teze ne û ji zilamên pîr pir zêdetir in. Û hinek ji koleyan jî xort bûn ku dikaribûn bi awayekî sûnî du deh salan wek ciwan bijîn, û paşê di xewê de bimirin.
  Ne perspektîfek pir bikêrhatî ye, û mirovên azad pê razî nebûn. Lê kî dê ji koleyan bipirse!
  Li vir şervanê mezin Sturgeon, ku sebra xwe winda kir, kêzika xwe ya giyanî şand ku êrîş bike. Bi qîrîneke tirsnak, bermayiyên dergehê firiyan. Azadên korsan qêrînek bi coş derdixistin, ber bi êrîşê ve bazdidin. Li vir lingên tazî yên keçên korsan dibiriqîn. Û berî her tiştî, lehengê jina reş Oblomov. Welê, pêlavên mêran, û destên xurt ên nûnerên nijadek ne-mirovî jî. Û tewra fîpên, mîna yên qazan, li vê cîhana mirovên din.
  Komkujî û kaos dest pê kir, korsan pirtir bûn, bi xwîn û windahiyan dilşa bûn, ji dehan zêdetir ji wan di bin dîwarên zindana serdema navîn de mirin.
  Keçên korsan bi serê xwe de qîriyan:
  Em bi lehengî dikevin êrîşê,
  Şerê bi dijminan re wê bikuje...
  Bi şûr afirîdên xerab bi ser keve,
  Werin em agir bi ser gerdûnê de bişînin!
  Û keçên şervan ji kevanan, bi tiliyên tazî yên lingên xwe yên çilmisî, masûlke û pir bizak, gulebaran dikirin.
  Mîna her gav, li pêş, termînatorek Komsomol ku tirs nedizanî (erê, heta radeyekê Eduard jî endamê Komsomol bû. Di yek ji mîsyonên xwe yên berê de, wî karî di Şerê Cîhanê yê Duyemîn de şer bike û beşdarî Komsomol bibe!) Knight-pirate , ji ber vê yekê ew bi kolberê girtîgehê re rûbirû bû. Ev xortekî tirsnak e û şeş çekdar e, ew hewl dide ku zû şervanê ciwan bikuje berî ku hevalên wî werin alîkariya wî. Çûçikên wî yên şêt bandor li kurik nekirin.
  Û li derekê, keçên ji keştiyên pirate yên cihêreng şer dikin û dijminên mîna kelemê dişkînin. Û ew jî pir baş e. Ji ber vê yekê Oblomova bi lingê xwe yê tazî li rûyê efserê gorilla da, ew qas ket û sê nobedarên din xistin xwarê.
  Lehenga jin qêriya:
  - Saryn li ser kiçka!
  Di destpêkê de, kurê Sturgeon bi aramî hemî êrîşan red kir, paşê pê li zikê wî xist. Dijmin çewisand, ji wê kêliyê sûd wergirt, şervanê ciwan serê wî jêkir - teknîkek ku bêkêmasî dixebite.
  "Dilê te mezin e, lê xuya ye vala ye, mîna dilê pereyekî."
  Û Edward keniya. Û lingê wî yê tazî, wek birûskê lez û bez, nobedarê mezin xiste nav keviya.
  Kasika bi horn ji serê wî firiya, û tiliya wê li leşkerekî din li kêlekê ket.
  Bi taybet dema ku li korîdoran pevçûn diqewimin û karakterê kemînan digirt, berxwedana girtiyan car caran dirêj dibû.
  Çend keçên korsan jî birîndar bûn. Û ew li ser lingên xwe yên tazî û masûlke hatin girtin.
  Sitargeha dawî ya cerdevanên serdema navîn jêrzemîna jêrzemînê bû. Yek ji yên pêşî ku xwe avêt wir pilingê hêrsbûyî Sturgeon bû, çavên wî di tariyê de bêkêmasî dîtin, û şûrê wî qut bû, berdewam kir ku berhevkirina berekek mirinê ya bi comerdî.
  "Hûn ehmeq naçin tu cihî, ez ê we ji hemû xirbeyan derxim." - Xortê cengawerê gemarî qêriya.
  Ji nişkê ve dengek birûskê ya tirsnak li pêş hat bihîstin, dûv re agirek pê ket.
  - Bi rastî ejder e? - Difikirî ku kurê korsanî yê bêxem, ji dûmanê xeniqî.
  Xortê cengawer xwe avêt alîkî, keçika ku li pey wî bazda, ji tirsa qîriya û hinekî şewitî. Kurik xwe hejand, ger ew ejder be, wê demê divê em bêyî leza şikestî tevbigerin. Qîrîn dûbare bû, êgir dest pê kir.
  Keçika korsan çirçiqî:
  - Ev Şeytan e!
  Û ranên wê yên luks û xurt dest bi hejandinê kirin. Û bêhna bixûrê xurtir bû.
  Kurê korsan bersiv da:
  - Şeytanê herî xedar tirsa te ya xwezayî ye!
  Edward ji quncika çavê xwe ferq kir ku agir ji nuqteyekê dibare, her çend di nav şefek stûr de be. Mîna ku werîsek be, li şûna avê napalm diavêje. Piştî ku ket erdê û pê li dîwêr kir, kurê termînator xwe hilkişand, dûv re agirek ji aliyê din ve pê ket, û cenawirê nenas ew qas gurr kir ku dikaribû alayek tevahî bifire.
  Ne ecêb e ku sê keçên pirate yên mêrxas ên ku li dû kurik bazdidin, xwe li dîwêr xistin û qîriyan:
  - Ejder me berde -
  Dayê, bavo min xilas bike!
  Edward ciwan got:
  - Ker ji zozana qermiçî bi dengtir diqîre, lê nikare îspat bike ku ew ne deve ye!
  Dûre şervanê ciwan ferq kir ku çalekî bi zorê nixumandî bû, ku ew jî ji ber ku bejna xwe biçûk bû, bi zehmetiyek mezin karîbû tê de derbas bibe. Bi şikandina keviran û xişandina li ser keviran, bermayiyên kincên xwe yên jixwe çirandibûn çirandin û mil û sînga xwe ya tazî çirandin. Lêbelê, ev tam rewşek e dema ku nebûna mezinbûnê li berjewendiya we be. Ger ew di serpêhatiya gelek salan de piçek jî mezin bibûya, ew ê bi tevahî asê bima. Mînakî, kulmê di pêlavên spanî de.
  Kurik bi tiliyên xwe yên tazî merqekî jehrî ku dixwest golikê wî bişkîne, perçiqand û qîriya:
  Kevirê hov tîrê xwe tûj kir,
  Û xwîna pîroz ji Elfia vedixwe...
  Ji bo dijminê wî, her tişt ne bes e,
  Yê ku hezkirina wî ji welat re hebe dê wî bikuje!
  Di dawiyê de, tunel firehtir bû, û şervanê termînator bi hewldanek mezin jê derket.
  Dûv re dîmenek ecêb bi çavê wî ket: du zilamên qelew bi kincên zer û bi kulpên serjê li serên xwe yên tirîkirî, bi pêlavên reş ên qaçax dixistin, li dora firnê digeriyan, yekî li wê dixist û di wê gavê de qîrînek tirsnak derket. yê din lepikan dikişand, û di wê gavê de ode geştir û germtir bû. Herdu celebên sûcdar pir ter dibûn û pir bêhn didan.
  - Îcar ew xapînok in. - Xortê cengawerê ebedî jî ji şahiyê kenîya. - Dixwestin bi feneke wisa sade min bixapînin. Erê, ez ê zikê wan derxim.
  Şervana ciwan wek pilingan xwe avêt derve û êrîşî xortên mezin kir. Yê pêşî karî şûrê wî bigre, lê bi derbekê li eniya wî ket. Ji derbeya xurt kulmek giran werimî. Yê diduyan, kurê xwînmij yê tirsnak dît, rehmê xwest.
  - Min nekuje, ey piratek esilzade.
  - Ji kengî ve korsan bûne esilzade? - Şervanê bi hêrs Edward got û kulma xwe xiste çena xwe. Serê zikê qelew paşde ket û xwîn dest pê kir. Zarokê termînator bi dengekî bilind got:
  - Ma tuyê min hînî esilzadeyê bikî!
  Û şervanê ciwan bi hemû hêza xwe li nik dijmin xist. Û bejna wî lê ket û xwîn ji devê wî rijîya.
  Dûv re, komek keys ji kembera xwe derxist, şervanê ciwan dest bi vekirina derî kir. Li pişt deriyê yekem hucreyek hebû ku du girtî bi zincîran di stokan de rûniştibûn. Yek ji wan tevî birîn û şopa şewat û lêdanê jî, xwedî xuyaniyeke pir rêzdar bû. Rîhên wî yên gewr stûr û milên wî yên fireh, bi awira şewitî ya çavên wî yên mongolî dipeyivîn. - Ez ji bo fermanê hatime dinyayê! Yê diduyan hîn pir ciwan bû, têra xwe dirêj bû, lê riha wî şîn nebû, tenê di bin pozê wî de guliyek sivik xuya bû. Wan li Eduard Osetrova yê ku ket hundir mêze kir. Keçika korsan li pişt lawik xuya bû. Lingên wê yên tazî, bi hêz û jin, şopên xwînî, sor û xweşik li ser betonê hiştin.
  - Hûn kê ne? - Girtiyê mezin bi dengekî gemar lê xweş got.
  Şervanê ciwan yê herheyî bersiv da:
  - Ez piratekî esilzade me, Edward.
  Yê biçûk jê pirsî:
  - Navê te çi ye?
  Osetrov bi şaşî bersiv da:
  - Di şirketa berê de jê re digotin tanka şer a kevroşkan. Di çeteyê heyî de...ez nizanim, hîn biryar nedane.
  Girtiyê mezin bersiv da:
  - Tu bi lez û bez î, û di heman demê de, ji salên xwe zêdetir jîr î. Ez ê ji te re bibêjim Kobra.
  Xortê cengawerê ciwan şaş ma. Lêbelê, ji bo mirovan, kobra bi rengek xerîb xuya dike. Lê dîsa jî kurê termînator pirsî:
  - Hûn kê ne?
  Wî bi rûmet bersiv da:
  - Împeratorê korsanên dawî. - Fashpirovsky, ew ji min re jî dibêjin "Bêla Xwedê." Û ev kurê min Aramis e. - Serokê serokên dizên behrê ne ji pirsê ferman da. -Tu dikarî me ji bin lepên me azad bikî?
  Keça korsan a ku li dû kurik bezî, bersiv da diranên xwe yên ku mîna mirwarên mezin û pir luks dibiriqîn û bertek nîşan da:
  - Ev kurê şîrîn dikare her tiştî bike!
  Şervan Edward bi lakonîk bersiv da:
  - Bê guman, û zû!
  Zincîr hîna bi tevahî nû bûn, bi qalind rûnkirî û bi jêhatîbûnek mezin, bi qatek zîv hatibûn pêçan, her zencîrek ji tiliya zilamekî mezin stûrtir, an jî bi qasî destê Edward stûrtir bû. Vê vedîtina ne xweş nîşan da ku meriv wê zû bêje, bi kêmanî, bêhiş e. Şervanê leheng got:
  - Wey, qey ew ji te ditirsin.
  Padîşahê girtî bi vê yekê razî bû:
  "Van girtî pir bi fêlbaz in, wan kelepçe kirin bi awayekî ku livîna wan zehmet bû, û wan bi berdewamî li hucreyê temaşe dikirin, zincîran kontrol dikirin, xuya ye ku ditirsiyan ku em wan bi porê xwe bibînin.
  - Ma ev gengaz e? - Pirs, piçek tevlihev, şervanekî tombê yê lingê tazî di nav melevaniyê de.
  - Ger tu biceribîne, erê. - Û ji bo ku îqna bike, zincîr hejand. - Tiştek ne mimkûn e.
  Gava Fashpirovsky rabû ser xwe, şervanê xwedî tecrûbe Eduard hinekî şaş ma; ew ne pir dirêj bû, bi dirêjahiya navîn, her çend pir stûr bû, tevî birçîbûn û tunebûnê. Lê girtiyê ciwan, berevajî wê, dirêj û zirav bû.
  Keçika korsan ramûsanek lê kir û got:
  - Ev e, birêz!
  - Ka em bibînin ka li odeyên din çi hene. - Şervan Eduard pêşniyar kir, bi bêsebir şûrek di destên xwe de dizivirîne, bi kalîte hêzdar, ne volt.
  - Divê xezîneya girtîgehê û yên mayî jî li wir hebin. - Faşpirovsky bi dengekî bilind got.
  Keçika korsan bi coş distira:
  - Ax, xezîne, xezîneya min - îdam û întrigan!
  Ne hêsan e, ne hêsan e ku meriv nêzîk bibe!
  Berevajî hêviyan, hilberîn bi rastî dewlemend bû. Bermîlên zêr, gelek sîngên bi kevir. Bi awirek ecêbmayî, yê ku ne li bendê bû ku di girtîgehê de tiştek weha bibîne, "Bêla Xwedê" bi hêsanî diyar kir:
  - Li vir mal û milkên ku ji gelek kesan hatine standin, bi qaçaxî mal û milkên hatine desteserkirin.
  Xortê şervan Edward serê xwe hejand û xwe hilanî:
  - Wisa dixuye ku ew ê hemû serwet ji destê wan dernekevin.
  Fashpirovsky bi tundî serê xwe hejand:
  - Qeymeqamê mehelî xezalekî hîle ye. Ew hewl dide ku bêtir ji qirika wî bigire daqurtîne. - Li vir serokê filankesan bi endîşe li dora xwe mêze kir, li dora kamerayan mêze kir. - Jixwe ew hatiye kuştin?
  Keçika korsan di bersivê de lingên xwe yên tazî û masûlkûz lêxist û çirçiqî:
  - Nizanim birêz!
  Şervan Edward, li ser nerazîbûna xwe, serê xwe bi porê blond hejand:
  "Cara dawîn ku min ew sax dît, tenê hinekî diran bû."
  Fashpirovsky tewra kenîya:
  - Wisa ye, divê em bi lezgîn vê yekê çareser bikin. Lê hemî sîngên biriqandî ne ya sereke ne, li vir pêdivî ye ku xelekek hebe ku dê bibe zindana qesra parêzgehê. Niha ez ê li girtîgehê lêpirsînê bikim. - Fermanek hişk ji hukumdarek çêbûye. - Û tu kobra, wî hilde.
  Tewra bi hêz û ji aliyê perwerdehiyê ve, Eduard, ku di kanan de dixebitî, cesedê bi zehmetî rakir; Faşpirovsky berazê xwe yê qelew li çengên wî yên qelew xist, bi zorê ew neçar kir ku bi ser hişê xwe ve were, paşê sîleyek din lê zêde kir. Gava ku wî çavên xwe vekirin, tirsa heywanan nîşan da.
  - Tenê ji jiyana xwe derkeve, ez ê her tiştî bikim.
  Serokê korsanan giriya:
  - Bûka min Extragazel li ku ye?
  Girtî bi bêhêvî got:
  "Ew şeş meh berê hat veguhestin paytextê; Kesek keçek ji malbatek wusa esilzade di nav korsan û bendevan de nahêle."
  Keçika korsan bi hêrs got:
  - Ev mantiq e!
  Û wê mora lingê xwe yê tazî xist.
  - Wê demê ez êdî ne hewceyî te me. - Faşpirovskî bi destên pincarê qirika xwe hejand. "Divê tu bihata îşkence kirin, lê min nexwest pîs bibim." Ji yê din re çi bike, ew jî cellad û pîs e.
  - Ger tu bixwazî ezê bi xwe wî bikujim! - Şervanê ciwan Edward, hîn jî tîbûna kedkaran, bi dilxwazî pêşniyar kir.
  - Ew pir hêsan û hêsan e, bila wî bi serê xwe daleqînin. - "Belqeya Xwedê" ya zalim ferman da, û bi şik li şiklê kurik mêze kir. "Hûn ji salên xwe wêdetir xurt in, hûn dikarin wî derxin derve."
  - Helbet sed û çil kîlo tê de ye, ne zêde. - Eduard Osetrov bi ken got û cesedê "pir-ton" hilda ser milên xwe.
  Lêbelê, ev yek ne serpêhatiyek xweş bû; girtî mîna bizina gemarî bêhn digirt. Wekî din, lixwekirina wê ne rehet bû, û şervanê ciwan dest bi terbûnê kir.
  Keça Pirate diyar kir:
  - Belê, ew wek berazekî pîs bêhn dike!
  Û wê rûyê xwe wek mîmîkê zivirî.
  Ji ber vê yekê, dema ku xwe li hewşa girtîgehê dît, şervanê ciwan xwe rehet hîs kir. Hejmarek mezin ji girtiyan li wir kom bûne, ne tenê zilamên mezin, lê gelek jin û zarok, ku piraniya wan piştî êşkence û birçîna di rewşeke xerab de ne.
  Keçika korsan qêriya:
  - Ev bizin in - wisa hov! Dibe ku me serxweş kir!
  Xortê cengawer bi hêrseke rast li wan qêriya.
  - Bi vî îşkencekar re çi bikin? Aliqandin?
  Girtiyên hatin berdan dest bi dengbêjiyê kirin - behrê dest pê kir kef û tehdîd kir ku ji hêla pêla nehemîn ve bi ser dikeve. Bi salan e, mirov hestan di zindanên şil û sar de diparêzin.
  - Na, wî bixapîne! Ji bo xaçê! Dara dardekirin têra dejenerasyona nepak nake! - Zilaman bi serê xwe diqîriyan, lê hinek jî korsanî bûn yan jî rêhezan bûn. Lê hinek girtî bûn, yên ku hê bedewiya xwe winda nekiribûn.
  Û wan bi lingên tazî û qerisî, bi lingên teze yên zincîreyan li ser lingên wan veşartibûn, ku awireke pir bi hestiyar dida girtiyan.
  Û zarok bi tevahî hestî û westiyayî ne, lê xweşiya xwe winda nekirine, tevî ku her hestî di wan de xuya bû.
  - Di vê rewşê de, edalet û ceza bi xwe bi cih bînin! Çimkî hakimê me tenê gel e! - Piştî ku biryara Silêman da, şervanê tembûra Edward îzna xwe girt. Împaratorê korsan li pey wî çû. Her çend her kes hêza wî nas nekir, û sernav bixwe jî nefermî bû, girtiyên berê bi qêrînên bilind silav li wî kirin. Û gava wî destê xwe bilind kir, her kes bêdeng ma. Faşpirovsky bi dengekî bilind, dengê wî yê bass ku di salên zindanê de stenboliya xwe winda nekir, wiha got:
  -Hûn dixwazin kê wekî fermandarê xwe bibînin?
  Keçika korsan qaşo ku milên xwe yên teng hejand.
  - Tu, rêberiya me bike bavo! Bibe padîşahê me, "Belqeya Xwedê"! "Wan qêrîn û lingên xwe dixistin, bi kefa xwe li wan dixistin. Û jinên nîvtazî bi giştî wek kesên xwedî qîrîn.
  Faşpirovsky destên xwe bilind kirin û qîr kir:
  - Wisa be, êdî dilê me dê bibe yek!
  Çend keçikên korsan ên din jî di nav çîpên ku di nav lekeyên xwînê de ne, hatin û bi tundî şûrên xwe bilind kirin.
  Û şervanên bedew bi hêrs lingên xwe yên tazî û bi hêz li golên xwînê xistin.
  Û ew bi serê xwe qîrîn:
  Em korsanên bi rûmet in
  Koşk û val...
  Leşkerên mezin
  Wêrankerên tariyê!
  Û keneke pir dengbêj hebû.
  Şerê li bajêr hema bêje qediya bû, bermahiyên dawî yên ji bahoza xwînî ya dijwar dişewitin. Keçên korsan lingên xwe yên tazî li zinarên tûj xistin, bazdan û bi dengekî zelal kêfa xwe kirin.
  Piratebûn pir baş e
  Keçik her kesî bênavber talan dike...
  Zêr têr tune, ew xuya ye - bêtir bide min,
  Pir xweş e ku meriv dizek dilşewat be!
  Û dîsa, carek din, pêlên wan ên tazî mîna diherikin nav çemên xwîna qehweyî, sor, û carinan jî şîn.
  Edik kenên xwe pef kir û bi kurên koleyan re got:
  Bahoz, bahoz, ba ji me re ne asteng in,
  Ji zarokatiya xwe ve min ji şerkirina li deryayê hez kir...
  Û heke hûn ji bo xewnek şer bikin -
  Ez ê cinawirên dojehê bibirim!
  Her çend Faşpirovskî ji cil û bergên xwe şerm nedikir, dîsa jî biryar da ku cil û bergên xwe biguherîne; ne mimkûn e ku împaratorek, her çend ne tacdar be jî, bibe ragamuffin.
  Edward, berevajî, kêfxweş bû ku dîsa bi tenê kurtefîlm bû, ji ber ku ew pir hêsantir û pratîktir bû. Nemaze ger tew û masûlkeyên we yên mîna têl hebin.
  Kurê Terminator tewra stran got:
  Eh, em gêjên dijwar in
  Em ê tacê bînin...
  Ez diçim nav nivînan de wek piyon,
  Ez wek şahbanû şiyar dibim!
  Û kurê şervan, bi tiliyên xwe yên tazî, bi pozê yek ji piratên mezin digire. Û wî bi dilê xwe qîriya.
  Û Edik dîsa distirê:
  Bila ez herim Himalayas
  Di bêdengiya bêkêmasî de bimîne...
  An na ez ê biqîrim, an na ez ê biqîrim,
  Wekî din ez ê kesek bixwim!
  Û lawik-şervan bi lingê xwe yê tazî kevirekî davêje û difire û qijikekî dixe xwarê.
  Û ew ê bi bejna xwe li serê yek ji sîxurên fermana Jesuit, ku hewl dide di nav elaletê de winda bibe, biqelişe. Û wê serê xwe yê tirşkirî qul kir.
  Xortê şervan stran got:
  - Û tu nikarî ji Edik veşêrî, tu nikarî veşêrî,
  Keçên bê ling, ji min re bêjin ku hûn li ser çi xeyal dikin!
  Piratên din bi diziyê ve mijûl bûn, gelek xenîmet anîn benderê, bi rengek çalak dabeş kirin û giran kirin. Monitorê bi cil û bergên jîr jî hat wir. Rêberê pirate, bi xwezayî, hêrs û bi îdîa bû.
  - Niha divê em dest bi dabeşkirineke cidî û adil bikin. - Serokê dizên behrê dest bi qîrînê kir - Ev tê wê wateyê ku divê hemî dewlemendî di navbera me de wekhev were parve kirin.
  Serkêşê payebilind ji tîmê Ravarnava îtîraz kir:
  - Belê, em wan wek hev parve dikin. Nîvê yek ji keştiyên me, nîvê din ji bo keştiya we.
  Keçên korsan ên spehî bi erêkirinê qîriyan û bi lingên xwe yên tazî, pir xweş, her çend pîs û xwînî be jî, xwarina xwe mor kirin:
  - Wek dojehê pêbawer - qanûnên zonê! Zincîr dê bendên hesin bişkînin!
  Çavdêr, ku ji hêrsa hêrs bû, mîna topek ku bi avêtinek xurt ve hatî avêtin dest pê kir:
  - Na, ez qebûl nakim, keştî avahiyên vala ne, ya sereke mirov in. Hem gelê min û hem jî yên biyanî dixwazin her tişt adil û wekî ku divê be. Ma birayên min jiyana xwe nedan metirsiyê, û gelek ji wan di şerekî newekhev de mirin? - Serokê komeke dizên behrê, bi hêrs, sabirekê bi erdê re diqulipîne.- Li gorî şert û mercên qanûna namûsê, ez ji me re çar parên talanê dixwazim.
  Û dîsan keçik nîv tazî, ter û toz in, ji bo pejirandinê tiştekî diqîrin.
  Qeyser hewl da ku serdarê pir çalak aram bike:
  - Lê me belgeyek îmze kir, ku îmzeya we jî heye, ku dê her tişt di navbera keştiyan de wekhev were dabeş kirin.
  - Nayê bîra min ku min çi hejand, lê niha ew tenê kaxezek e. Di vê gavê de, ew ê ne kaxeza axîn be, lê tiliyên tûj. - Monitor bi tundî hilkişiya û şebekek elît li ser serê wî hejand. - Baş e, em ê çawa li gorî têgînan bijîn.
  Korsanan dest bi qîrînê kirin û dengê bilbilan hat. Eşkere bû ku xwîn diherike.
  Keçên korsanan lingên xwe yên tazî dixistin û bi enerjî li ser lingên xwe yên luks dizivirin, û abîdeyên wan ên çîkolata yên peykerî bi pîtên xwe yên spehî dilîstin.
  Serleşkerê payebilind hewl da ku bi wan re aqil bike.
  - Em li bendê bin ku Ravarnava û şervanê herî baş ê hemû okyanûsan Eduard Osetrov werin, paşê em ê hemî pirsgirêkên xwe nîqaş bikin.
  Qîrîna korsan pir nezelal xuya dikir. Keçikên korsan jî wek berazên ku bi ramûsan lê dixin diqîriyan. Û lingên wan ên ku bi xirecir û keremeke pir mezin ji rêzan dihatin diyar kirin, hopak direqisîn. Ji çavdêrvan re xuya bû ku ew hemî li kêleka wî ne, û vê yekê kaptanê korsan her ku diçe bêtir vedigerîne:
  - Pirsgirêkên te hene, hema pênc qat zêde mirovên min hene, ger şer were, wê demê hûn hemû wek mişkan bên kuştin.
  Qeymeqamê demsalî ji bêaqiliyê netirsiya:
  - Hin şerker dikarin deh bidin, û ji bilî vê, çekên me zêdetir in.
  Keçên korsan ên her du aliyan bi kelecanek bêtir û bêtir baz didan û wek topên xwe dizivirîn.
  Monitor dest pê kir û dest pê kir, mîna ku buhar ji bin perûka wê ya binefşî derdiket:
  "Ev avantajek li deryayê ye, lê li bejahiyê em ê bibin xwediyê destê jorîn." - Û morkirina bootan wekî pejirandin. - Ji ber vê yekê, eger hûn dixwazin sax bimînin, şertên me qebûl bikin, nexwe em ê paşê her tiştî bistînin, û yên ku sax bimînin em ê bi dar ve bikin.
  Skipper bi awayekî neguncayî hatiye danîn:
  - Lê ev bêrûmetî ye! (Ew ne fikrek baş e ku meriv li ser têgehên wekî rûmet di nav filibusters de îtirazê bike!)
  Monitor fîşekek ku bi topaz û yaqût hatiye xemilandin derxist:
  - Çi namûsa korsan heye? "Û wî guleyek li lingê xwe da û bi giranî qahîner birîndar kir. Mîna ku lêxistî ketibû, hestiyê fîşekê girtibû. Û rêberê dîn û har kir qîrîn! - Her kerê ku biwêre bikeve rêya min, wê çi bibe!
  Heger ne qîrîn bûya, dibe ku komkujî pêk bihata.
  - Ravarnava û kobra, Edwardê têkçûyî, tên.
  Keçikên korsan ew girtin û qîriyan. Û wan dest pê kir hê bêtir bi enerjîk lingên xwe yên çîkolata yên tazî û tazî li ber xwe dan û şûrên xwe li ser serê xwe yê xweş zivirîn.
  Û ew diqîrin:
  - Rûmet ji korsanan re!
  Xort, belkî, nemeşiya, lê firiya, mîna ku li ser baskan be. Tevgerên wî ewqas bilez in. Bi rastî, lingên wî yên ciwan ên tazî bi solên ku bi xwîna pirreng dibiriqîn dibiriqîn.
  Monitor sekinî û bi hovîtî stirên xwe zivirî:
  - Baş e, ez ê şansek dawî bidim van xortên gêj.
  Dema ku Ravarnava nêzîk bû, rêberê pispor ê fîlîbusters di cih de ferq kir ku yek ji alîkarên wî birîndar bû, û korsanî di nav komeke tehdîdkar de rêz kirin.
  Û keçikên korsan tev pîs, nîv tazî û xwînmij in. Wan ew girt û tweet kirin:
  Ev tevger e -
  Bi tevahî diz ...
  Tu super Bond î -
  Lehengekî rast...
  Û ew ji bo min qet ne hêsan e -
  Ji nûnerê sifir hez bikin, sifir heft!
  - Çi ye birano? - Ravarnava bi sar pirsî. Û kurê şerker Edward, xwe avêt ser serê wî, û şemalek paşîn hilberand. Şûrê wî yê ecêb di firînê de mêşeke mezin, mîna kartolê, kir çar par. Dilopên zimrûd ên xwîna kêzikan rijandin.
  - Belê, bes e! "Monitor bi dengek bilind dest pê kir, bi hişyarî li xortê pir bilez mêze kir. "Gelê me biryar da: Rêkeftina berê ne adil bû, û pêwîst bû pîvanên dabeşkirina xenîmetan ji nû ve binirxînin. Yanî bi seran parçe bikin, ne bi keştiyan. Li gor qanûnê mafê her sîngê par heye. Serokê korsaran bi qestî bi hovîtî sîmaya xwe ya zirav çikand. - Baş e, tu bi vê yekê razî yî?
  - Û eger na? - Ravarnava pirsî, bi îronîkî li mijara dizînê mêze kir.
  Keçên korsanan wek şelafeke mêşhingiv dihejiyan.
  - Wê gavê dê şer derkeve, û encama şer dê bi hejmar û mêrxasiyê diyar bibe, nemaze, hûn dizanin, hûn ji mehkûmên reviyayî, hejmar. - Monitorê pozbilind tekez kir, bi hovîtî kenîya.
  "Zêdetir împaratorê korsan, mezin Faşpirovsky, dê were vir, û ew ê me dadbar bike." - Got, şûrê Edward xiste nav destên xwe yên zirav, her çend zaroktî be jî, lê ji têlên pola hatî bixurandin.
  Dengekî erêkirinê di nav refên korsan de deng veda.
  - Ez tu împaratoran nas nakim. Werin em tavilê pirsgirêkê çareser bikin - Varnaki bêjin: hûn bi şertên min razî ne, an xwîn dê were rijandin. - Çavdêr çek li zikê Ravarnava kir. Çekên weha di vê heyama Serdema Navîn de hîn pir kêm bûn, û pirat bi bidestxistina xwe ya ku ji hêla hunermendek jêhatî ve hatî çêkirin pir serbilind bû.
  - Belê, şeytan pê re be. - Eduard Osetrov, ku di teknîkên leşkerî de perwerde kirî, bi lingê xwe yê tazî û masûlkeyan kevirek hilda û bi avêtineke jêhatî, bi çekê rast şand destê xwe. Dengê fîşekekê hat, fîşek ket û piştî du saniyeyan cengawerê ciwan bezî korsan . Wî ew xiste çoka tavê, paşê bi leyizkî milê xwe yê stûr zivirî û berik da qirika wî.
  Keçên korsan pir bi erêkirin hurmet dikirin. Lingên wan ên tazî dest bi tevgerê kirin, amade bûn ku bikevin govendê.
  - Biçe, û serekê te dê biqede. - Şervanê her û her ciwan qêriya. Pirat gazin û cemidî. Çend ji wan, yên herî bi coş, bi sîberan hejandin, lê newêrîbûn tevlî şer bibin. Û keçikên bi lingên tazî qîriyan:
  - Pûk! Puck! Puck!
  - Ev e, û niha, ragir, ferman bide zozanên xwe ku çekên xwe deynin! - Edward bi dengek hişk emir kir û bi lingê xwe yê tazî ewçend pê da ku kevirê binê wê perçe bû.
  Dema dît ku Monitor nîvhiş bûye, ciwanê şervan guhê xwe kişand, tiliya xwe li perestgeha wî xist û neçar kir ku bi ser hişê xwe de were.
  - Bila ez herim, kerema xwe! - Serdarê banî ku bi carekê ketibû jêr, stewr kir.
  Keçên korsan wek bersiv dest bi qîrînê kirin:
  - Dest nede! Tûnsilên wî jêkin!
  Zarok destê xwe bi hêztir hejand:
  - Tu, goştê çavbirçî, bi parvekirina berê ya xenîmetê dipejirînî? - Û dest pê kir, mîna ku ji kartonê be.
  - Ev li ser biryara împarator e. - Monitor stemirî, li kavilan girtiye.
  Dîsa qîrîn û morkirina lingên tazî yên keçên xurt.
  Xortê cengawer hîn dijwartir dizivire, ew jî qerisî:
  - Ger tu bimirî?
  Rêber, ku mîna dînekî dixuya, ji nişka ve hişkî nîşan da. Bi dengekî bêhiş got:
  - Em hemû mirin in. Rojekê, her piratek dê rêwîtiya xwe biqedîne, ji ber vê yekê bila ji guleya qehremanan çêtir be ji şerma li hewşê.
  Di nav refên keçan de tevliheviyek pejirandin û, di heman demê de, heyranî dihat bihîstin. Hemî pir xweş xuya dikir.
  Eduard Osetrov xwest tiştekî din lê zêde bike, lê dengek hat bihîstin û gelek kesên bi çek derketin holê.
  "Ez difikirim ku ew rast e, bila împarator biryarê bide." - Ravarnava bêyî dilşikestî piştrast kir.
  Keçên filitîqî qîriyan, lingên xwe yên mezin û luks dizivirîn:
  - Belê, belê, na, belê!
  Lawik Edward bi îronîk stran got:
  Ne hewce ye ku hûn bibin axaftvan
  Ji bo demek dirêj vebêjim ...
  Ez ê bibim împarator -
  Beriya her tiştî, ew ê dirêj neke ku ew bibin!
  
  Lê rast be,
  Taht û destan -
  Ez hewce dikim ku wê bistînim
  Mêşqel, mişk!
  Bi kêmanî du sed kes, bi piranî îşkence li wan hat kirin, cil û bergên ku ji leşker an jî welatiyên dewlemend hatibûn çirandin, derketin qadan. Li pêş mirovek bi xuyangê xwerû bi rihekî kurtkirî û bi cil û bergên mezinan dimeşiya. Ravarnava di cih de ew nas kir û bi hêrs çok da.
  - Rûmet ji Faşpirovskyê mezin re, her bijî împaratorê korsan û "Belqeya Xwedê."
  Gelek keçan li çepikan xistin, li lepên xwe wek lûleyên pêpelokê xistin.
  Dengên bilind hatin bihîstin:
  - Bravo! Bis!
  Şervanê tombê Edward jî ne pir kêfxweş bû. Ew jixwe jêhatî û jêhatî ye ku tîmê xwe ava bike, an tewra bibe fermandarê squadronek tevahî. Û ji ber vê yekê ew niha di nav zarokên deryayê de di têkoşîna desthilatdarî û bandorê de hevrikek din heye. Kîjan, rikberek din ji bo rola bavê miletan, wî, bi awayê, xwe azad kir. Ger hûn ê hêzê parve bikin, bi keçek bedew re çêtir e.
  Faşpirovsky serê xwe hejand û destê xwe bilind kir. Şervanê korsan jê pirsî:
  "Ma te ji bîr kir ku Ravarnava çawa di bin ala min de, an, wekî ku ji te re digotin, Beraz?"
  Serekê mezin ê dizan bi lez bersiv da:
  - Na, ev nayê jibîrkirin, ey yê bêhempa. - Hingê Ravarnava ji pesnê xwe şerm kir.
  Edik hejand û bi lingên xwe yên tazî mêşhingiv girt. Xort xwest wê biperçiqîne, lê paşê fikirî ku kêzik jî jîndar e û bê sedem nayê kuştin.
  Û cengawer, zarokê ebedî, mexlûqê tirş avêt bilindtir.
  Fashpirovsky bi kenê xwe ket:
  - Baş e, lê li vir, ez dibînim, te nakokîyek cidî hebû, û hevalê min ê piçûk mêtîngerê meşhûr rehîn girt.
  Her kes bi yekdengî keniyan. Hin biyaniyan ew qas giriyan ku keriyek qijik û çivîkên cureyên din hilkişiyan ezmanan. Bi qîrîn û bêhêvî li dora xwe beziyan ku kêzik jî tevlî refên kesên direviyan bûn. Û dû ra jî keçikan di qesabxaneyekê de wek zozanan dest bi qîrînê kirin, ku pir xweş û bêhempa ye.
  Ravarnava, bi dengek bassekî nizm gurr kir, bersiv da:
  - Rast e, ew dixwaze bi hovîtî peymana ku berê li ser parvekirina adilane ya xenîmetê hatibû îmzekirin bin pê bike û ji para xwe zêdetir ji xwe re bigire. Bi rastî, ev xuyangiya piratîkî ya dilşikestî li ser soz û sonda xwe nagere.
  Edward xwest ku tiştekî bêje, lê biryar da ku lez neke. Yek ji keçên korsan çok da û şopa lingê tazî yê kurê termînator maç kir.
  Welê, ew qeşmer xuya bû, wekî nîşanek evîn û rêzgirtinê ji bo şervanek ku ew qas ciwan xuya dike.
  Fashpirovsky kulma xwe hejand û bi vê şiroveya têgeha namûsê razî bû:
  - Rast e, bêzariya axaftinê ji bo korsanekî ku bi xwînê tê şûştin gunehekî mezin e.
  Keçik li ser vê yekê bi erêkirinê qêriya. Û hûn dikarin bibînin ku çavên rûyên wan ên xweşik çawa dibiriqîn.
  Edward pistepist:
  - Li ser guneh, ew herî zêde pere dikin û wan dixin xwarê!
  Di dawiyê de monîtor ziwa bû, kulma wî avjenî û qîriya:
  - Bibore Faşpirovsky, cin ez xapandiye. - Dûv re dengê serokê bandit guherî bû armancek rastdar. - Tenê min difikirî ku ne adil e ku, ku tîmek hema hema pênc carî mezintir hebe, ez neçar bibim ku tenê nîvek bistînim.
  Edward keniya û xwest tiştekî bibêje. Lê keçika korsan xwest ku lingê tazî yê kurik maç bike. Û ji bo solên tazî û elastîk tirşik û xweş bû. Wekî din, kurê termînator mîna prensek rastîn hîs kir.
  Împaratorê Pirate bi hîndarî got:
  - Lê te peymaneke wiha îmze kir?
  Monitor dest pê kir li hundurê xwe zivirî:
  - Erê, bahoza deryayan, lê tam ji ber ku ez bi hovane tehdîd bûm. - Serokê korserê nîşanî kurê ku di şortan de pir masûlke bû, Edward, xuya bû bê zirar e. - Axir, çekên wan ji qalibê min mezintir hebûn.
  Faşpirovsky, bi rêzdarî li hevalê xwe yê berê mêze kir, got:
  - Yanî tu yî, Ravarnava, kî xwediyê vê keştiya mezin a ji Contrabassê ye? Tiştê ku şok dike nav e, ku tê de dengê birûskê tê bihîstin. "Awaza împaratorê korsan piçekî delaltir bû. - Ji bo girtina wê divê mêrxasiya te hebe.
  Edward ew girt û bi tiliyên xwe yên tazî şûşeya camê avêt. Di ser re firiya û bi tiliya xwe li mêşa qelew xist, ew di nîvî de kir û bû sedem ku xwîna kesk birijîne.
  Ravarnava, rabû ser xwe û sînga xwe bi serbilindî derxist, got:
  - Rast e, serneketî ye, lê rolek mezin ji hêla kurê şerker Eduard Osetrov ve lîst, yê ku dikane tewra merivek wusa bêhiş jî wekî "Baron" Monitor bişewitîne.
  Pirat bi erêkirinê qîriyan. Hin ji wan jî şûr û mişkên xwe yên giran hejandin. Dilşadiya wan a rast diyar e.
  Û keçên şervan ew hildan û bi şahî digotin:
  Mezin û hêzdar sed û yekem Edward,
  Ya rast xortekî bi navê Edya ...
  Wê bigirin û kaş bikin ber bi zozana bi hêz,
  Baron, hirçê qelew!
  Faşpirovsky, li ser deng, got:
  - Belê, helbet, ev xortê mêrxas zêr e, ez ê fermana gemiyeke cuda û bi hêz bidim wî gava ku ez flotilekê bi dest bixim. Di vê navberê de, çareseriya min li jêr e. Sêyek xezîneyên we wê ji min û gelê min re bê dayîn û yên mayî jî wê di navbera keştiyan de, wek ku we berê li hev kiribûn, di nîvî de bê parvekirin. - Qeyserê Piratan serê xwe ber bi Çavdêra qermiçî da. - Û xemgîn nebe, lê serê xwe bilind bike. Di nêzîk de, di bin emrê min de, em ê dewlemendiyek wusa nedîtî bigirin ku şeytan jî hesûdiyê bikin. Zêdeyî dused kes bi min re hatin, û ew hemî dizanin şer bikin. - Û jixwe bi dengekî erê. - Tu bi şertên min razî yî?!
  Keçên korserê bi erêkirinê şa kirin. Û wan dest pê kir wek gogên lastîkî hejandin.
  Edward bi hêrs lingê xwe yê tazî lêxist û got:
  - Xwedêgiravî pêşniyarek kir ku ne mimkûn e ku meriv red bike!
  - Belê, bê guman! - Ravarnava bi dengekî birûskê qêriya.
  - Bipejirîne! - Monitor bi nerazîbûnek eşkere got.
  Terminator Boy got:
  - Bextewarî ne di pereyan de ye, lê di şiyana zêdekirina wê de ye!
  Qeyser, bi dengekî ku rê neda lihevkirinê, got:
  - Ji ber vê yekê bi destan peymanek nû îmze bikin!
  Monitor bi eşkere dihejiya. Û dû re kurê termînator xwe avêt ber wî û talanker rakir ser milên xwe yên dirêjkirî. Werin em, enerjiya xezalê di xwe de hîs bikin, cesedê pir zû bizivirînin.
  Faşpirovskî qîriya û kulma xwe hejand:
  - Dev jê berde, siwarê ciwan!
  Edward bi bêdilî dev ji Monitorê berda, yê ku zer bûbû, xwe hejand û nêzîkî Ravarnava û Faşpirovsky bû. Destên hişk li pey wan hat, sêyan li çavên hev nihêrt û çav lêxist. Paşê hembêz kirin, û sê korsanên demsalî destên hev girtin.
  Keçikên korsan dengên erêkirinê kirin. Yek ji wan qîriya:
  - Ev der der e!
  Terminator Boy stran got:
  Em hemû li Napolyon dinêrin,
  Bi milyonan mexlûqên du ling hene...
  Birêvebirin ku mirovên di stûyê de bigire,
  Û hûn ê bibin siwariyek pir xweş!
  - Em bi heybet sond dixwin. - Faşpirovsky bixweber xwe xaç kir. - Ku em her tim bibin dost û tu carî xiyanetê li hev nekin.
  - Nameya gel nivîsê! - Ravarnava got, destê xwe yê rastê bilind kir.
  - Ji hemû pîrozan re bi navê Xwedê, ku em ê bi gotina xwe re rast bin. - Monitor lê zêde kir.
  - Amîn! - Qeyser qedand.
  Edward bi bêbawerî lingên xwe yên tazî û masûlke, mîna ku ji têlên pola bihatandî be, dihejand. Lawik xwe wenda kir. Li vir ew bi hev re ne, û ew niha kî ye? Xortekî kabînê yê asayî, bi esasî lingê tazî.
  Rast e, keçik, nemaze yên ji xulamên azad, bi heyranî li wî dinêrin, mîna ku li hinek xwedawendan be.
  Fashpirovsky, bi rastî, got:
  - Û niha, hûn di bin emrê min ê giştî de kaptanên keştiyên xwe dimînin. Ka em bikevin hundir û bikevin rê!
  - Em qebûl dikin! - Ji hêla Ravarnava û Monitor ve hatî pejirandin.
  Keçan bi erêkirineke mezin û bi coşeke mezin ew hildan û dest bi dengbêjiyê kirin. Wan dest bi dans û stranan kir:
  Piratek peyva tirsonek nizane,
  Nizanim ka hûn xelet in...
  Em korsaran xwedî tama herî baş a cîhanê ne,
  Em ji navdariyê pê ve tiştek hez nakin!
  Parvekirina talanê û barkirina wê gelek wext girt. Keçên korsan û xulamên azad di bin ronahiya êgir de direqisîn û laşên wan ên bi ter, rûn û bixûrê dibiriqîn, bi hovîtî bazdidin.
  Û ji ber vê yekê, piratên pirat hene.
  Diviyabû min sê keştiyên bi madeyên xav ên hêja barkirî bi xwe re bigirta, da ku ger hewce bike bi bihayekî bilindtir bifroşim. Ji ber vê yekê wan bi qasî pênc keştî, du şer û sê bar bar kirin. Di rê de, sed û nîv otobanên din tevlî wan bûn, û hejmara giştî ya endamên biratiya peravê gihaşt pitir ji şeşsed û pêncî kesan. Lêbelê, naha dizên deryayê ji bo her kesî têra xwe pereyên xwe hebûn, lê împaratorê fêlbaz dizanibû ku piraniya wan dê her tiştî berteref bikin, ji ber vê yekê di kampanya pêş de ew ê dîsa wekî keriyek piranhayên birçî di kirasên xwe de biherikin nav şerekî mirinê. Belê, ev heq e, ji bo merivê birçî biçe mirinê hêsantir e ji mîrzayê têr. Mirovên dewlemend pir tirsonek in, û ew rast bi Ravarnava, zilamek sade, dilsoz, durust û Monitor dibîne, û çêtir e ku hûn wî bikujin da ku bi xeletî li pişta wî nexin.
  Ji ber vê yekê keçên kole û keçên korsan direqisin, û di her tevgerên laşên wan ên masûlke û çilmisî de mirov dikare qîrînê bibihîze:
  Ji kesî bawer neke,
  Her dem kontrol bikin ...
  Piratek heval tune -
  Her kes xerab e!
  
  Heger xiyanetê li te bikin,
  Çarenûsa ceza dê mezin bibe...
  Dê pîs bikeve
  Ger tu bêaqil bî, tu bêaqil î!
  Welê, baş e, ji ber vê yekê keçik hene, da ku kêf û şahiyê bidin cinsê bihêz. Di vê dinyayê de du zayend hene: xurt û bedew. Lê şaristanî hene ku tê de cinsên pir zêde hene, û hin ji wan carinan xuya dikin.
  Ew ji wî re nepenî ye, ev Eduard Sturgeon e, tiştek jê re dibêje ku kur ji wê gerdûna tirsnak e ku ew jê re dibêjin cîhana jêrîn. Divê em pê re biaxivin. Faşpirovskî ku xort vexwendibû holikê, wî emir kir ku lûleya xwe tije bike û fassroch, ku mîna qehweyê ye, lê pir tamtir û bi hêzek dirêjtir e, çêbike.
  Lawik, wek her carê, lingên tazî, bi tiliyên xwe yên tazî, pir emilîkirî, bi girûpên têlan, tenê şortek li xwe kiribû, wisa ku di bin çermê wî yê tenik û çilmisî de, mîna dilopên merkurê, masûlkeyên dest, ling û stûyê wî dizivirin.
  Lê di heman demê de, Edward hin zêrên xwe li xwe kirin: bizinên zêr bi kevirên li ser dest û lingên wî. Çima ew dişibiya mîrekî Afrîkî, ji xeynî ku porê wî spî bû, lê bi sivikî bi zêr hatibû rijandin, mîna tozê.
  Erê, ew pir spehî ye, lê cinsê bihêz dev ji heyrana kuran bernedaye.
  Gava ku ew bi tenê man, împarator, mîna ku bi tesadufî be, jê pirsî:
  - Tu li ku hatî dinê, şervanê serê spî Edward?
  Şervanê ciwan bixweber bersiv da:
  - Li yek ji koloniyên kevin ên harpê.
  Faşpirovskî serê xwe bi neyînî hejand û çirûskeke îronîk ji mûşê xwe derxist:
  - Li min derewan neke, ez bi riya mirovan rast dibînim. Jixwe ez li dinyayê gelek jiyam. Dibe ku hûn ji gerdûnê hatine, ku em jê re dibêjin cîhana jêrîn.
  Kêşe û jixwe xwedî tecrûbe, û bi ezmûnek berbiçav di warê bendewariya jiyanê de, Osetrov xwe wekî zarokek naîf nîşan da:
  - Ma mirov dikarin di dojehê de bijîn û bi ser de jî, ji wir vegerin?
  Qeyser boriyek pêxist, dûmanê bîhnek xweş bû, ku di bîra bixûrê de bû û di nav kulpên pembe de dizivirî:
  - Rastiya meselê ev e ku ew dikarin bijîn, her çend hinekî dîn bin. Û hûn ê ji min re bêjin ka hûn çawa li wir dijîn.
  Edward serê xwe hejand, tiliyên xwe yên tazî, kêzikek deryayê girt û toza wê hejand û bi dengek piçûk bersiv da:
  - Carinan pir eşkerebûn dikare jiyana min bide ber min.
  Faşpirovskî, bi awakî nenas, bi kulma xwe jî li xwe xist, li ser sînga xwe ya fireh got:
  - Netirse lawo, ez vê yekê ji kesî re nabêjim. Ger hûn bixwazin, ji bo ku hûn ji min bawer bikin, ez ê çîroka xwe ji we re vebêjim.
  Xortê şerker Edward rûyê xwe yê çilmisî û rûkenî bi şirîntirîn îfadeya gengaz da:
  - Ez ê gelek spasdar bim.
  Qeyserê korsan dest bi axaftinê kir. Tewra hindek kêfa wî jî da wî:
  - De, bûka min Extragazel. Ne keçek sade, û ne jî keça esilzadeyekî esilzade, wekî ku hûn dema li portreya wê dinêrin difikirin. - Împaratorê Piratan nîşanî rismê xanimeke dilşewat bi kincê prensesê kir ku bi rûnê geş hatiye çêkirin. Ew qas xweşik ku tewra çarçoveyek zêrîn a bi almasên piçûk jî li hember vê paşnavê tîrêjê şîn bû.
  Xortê şerker gelek şaş ma:
  - Wey! Ma ew bi rastî?
  Û lingên tazî û çilmisî yên qîzên koleyan êdî ew qas balkêş nedihatin ber çavê wî ku bikaribû awirên xwe bi wan ve bizeliqîne.
  Faşpirovsky serê xwe hejand û bi baweriyeke germ got:
  - Belê, ev portreya wê ye, û hunermend ji mezinkirina wê bêtir bedewiya wê biçûk dikin.
  - Ew ecêb e. Ez ê di cih de bi wê re bizewicim. - Hinekî bi nefsbiçûkî got, hesreta hezkirina jinekê ye, bi salên teqwîmî ne kurek, lê kurekî bi laşê Eduard Osetrov. Zarokê herheyî, pir evîndar hîs dike. Lêbelê wî berê li keçên bedew mêze kiribû, lê ev yek rast xistibû dilê wî.
  Împaratorê Piratan dengê xwe kêm kir û got:
  -Ji ber vê yekê, ez ê derewan li te nekim, ew mîratgirê rasterast yê textê împaratoriya Kontrabas e.
  Şervanê tombêl tewra fît kir û lingê xwe yê tazî li ser qata darê ya kozikê hejand, li vir çiqas ecêb derdikeve:
  - Prensesa?
  Fashpirovsky piştrast kir:
  - Belê, prensesa rastîn, û eger ez bi qanûnî bi wê re bizewicim, ez ê bibim împaratorê împaratoriya herî berfireh û dewlemend di vê nîvkadê de. Padîşahbûn ji mayîna korsanekî pir çêtir e, yê ku zû an dereng dê bi agir an darvekirinê re rû bi rû bimîne. - Serokê dizên behrê birînek nîşan da. - Belaya Xwedê jixwe li ber mirinê bû, û rastiya ku ew hîn sax e, ez difikirim, ne bêyî duaya wê bû.
  Edwardê pratîkî jî bi vê yekê pir eleqedar bû:
  - Ma ji te re textek lazim e?
  Faşpirovsky bi dilgermî got:
  - Erê, pêdivî ye, her çend ev pêdivî ye, bi kêmanî, girtina paytexta Contrabass - Avusturalya. Lê ez ê bi ser bixim. Ma hûn ê alîkariya min bikin.
  Şervan Edward ji pêşniyarek weha pir tevlihev bû.
  Min ji pencereya kabînê li derve nêrî. Li wir gelek keç hebûn, bi dereceyên tazî, bê pêlavên nehewce û ehmeqî, û yên gêj bi zimanekî ne pir têgihîştî tiştek digotin.
  Lê kurê şerker Sturgeon bihîst:
  Padîşah dikarin her tiştî bikin
  Padîşah dikarin her tiştî bikin ...
  Û çarenûsa tevahiya erdê,
  Carinan dikin!
  Lê tiştek nebêjin
  Lê tiştek nebêjin...
  Ji bo evînê bizewicin
  Ji bo evînê bizewice...
  Kes nikare
  Ne yek padîşah!
  Kes nikare
  Ne yek padîşah!
  Wî bi xwe nizanibû çi bêje:
  - Nizanim, ez heyrana pêvajoya şeran im; hilweşandina padîşah hêviyek ceribandinek e.
  Faşpirovsky wek fîlan rabû ser xwe û qîr kir:
  - Ez ê te bikim dukek super!
  Ne di bedenê de û ne jî di giyanê de mezin dibe, kurê termînator bi îronîkî got, û di vê henekê de rastiyek berbiçav heye:
  - Di vê, di nihêrîna pêşîn de, rewşa xweş de, ez ê ji melankoliyê bimirim. Ne bêbext bû ku Cicero got: "Hêza mezin ji koletiya bi rûmet pêve ne tiştekî din e!"
  Qeyserê Piratan keniya û got:
  - Û tu, ez difikirim, ji te pir mezintir î! Gotinên te ne yên kur e, yên mêr in!
  
  PUTIN BANDORA HITLER YE
  ANOTATION
  Ev bû ku piştî mirina wî di Tebaxa 2023 de, Serokê Rûsyayê Vladimîr Pûtîn derbasî nav laşê Hîtler bû. Digel vê yekê, ew qas xweş e ku Şerê Welatparêziya Mezin di 1-ê Mijdara 1941-an de di salnameyê de bi tevayî ye. Û hûn nikarin vê yekê rast bikin. Ger hem Stalîn hem jî Churchill nexwazin li ser aştiyê bibihîzin wê çi bikin? Wê demê Vladîmîr Pûtîn biryar dide ku wan hemûyan bi awakî bi temamî ceza bike!
  . PROLOGUE.
  Şerê dirêj ê bi Ukraynayê re ji bo serokê Rûsyayê ne pir balkêş bû. Baş e, Ukrayna ji bo Rûsyayê çi ye? Dihate fikirîn ku ew ê kulman bavêjin ser wê û di sê rojan de Kîev bigirin. Lê bi ser neket. Sala duyemîn a şer ji niha ve dest pê kiriye. Û hilbijartinên serokatiyê yên Rûsyayê bi rastî li dora quncikê ne. Û Vladîmîr Pûtîn pirsgirêkên tenduristiyê yên wî hene. Tê dîtin ku nifirên bi mîlyonan mirov hema bêje li çar aliyê cîhanê bandora xwe kiriye. Xwîna mirovan ne av e. Vladîmîr Pûtîn heya niha çiqas xwîn rijandiye? Dibe ku tenê Stalîn di dîroka Rûsyayê de xwîntir bû. Ûkraynayî êrîşeke serketî pêk tînin û piraniya herêmên girêdayî artêşa Rûsyayê û hêzên taybet ên cuda vegerandine. Herwiha Talîbanê di Gulana 2023an de êrîşî Tacîkistan û baregeha Rûsyayê ya li wir kiribû. Û wan eniyeke duyemîn vekir, serêşê li serokê Rûsyayê zêde kir. Weke ku derket holê, Tacîkan moralek nizim nîşan dan û artêşa wan qismî reviya û qismî jî dîl hat girtin. Û Rûsya jî mecbûr bû bi wan re şer bike. Ji ber vê yekê Talîbanê baregeha leşkerî ya Rûsyayê dorpêç kir, hejmarek mezin ji leşkeran kuştin û hin jî dîl girtin.
  Û ez neçar bûm ku bersiva wan bidim. Û dîsa seferberiyê îlan bikin da ku valahiya li başûr bişkînin.
  Û di dema mirina Vladîmîr Pûtîn di 5ê Tebaxa 2023-an de, ew jixwe ji hêla gelek Rûsan ve nefret bû, nexasim welatên rojavayî. Û serokê Rûsyayê bi êş û bê rûmet mir. Hawirdora wî jî bi taybetî xemgîn nebû. Lê dîsa jî wan biryar da ku wî bi heybet binax bikin. Û hurmetê bidin.
  Her çend, bê guman, pir kesan digotin ku heke Pûtîn beriya êrîşa li ser Ukraynayê bimira, ew ê wekî yek ji baştirîn serwerên Rûsyayê têkeve dîrokê.
  Û ji ber vê yekê dibe ku ev tenê rewşek be ku meriv poşman bibe ku Xwedê ew berê mirin neşandiye.
  Di her rewşê de, Vladîmîr Pûtîn di Tebaxa 2023 de mir, û çarenûsa wî ji hêla dadgehê ve biryar bû.
  Û dîwana ezmanî! Lê xwedawenda demiurge Emmanuel ruhê Vladîmîr Pûtîn ji Dojehê girt û dizî û bir gerdûna wê.
  Li wê derê wê dîktatorê rûs girt û avêt bedena Adolf Hitler. Sûcdarê herî mezin ê hemû deman.
  Û di demekê de ku leşkerên Alman nêzîkî Moskowê ne. Erê, ev cezayê ku wê ji bo Serok Kain hat. An jî dibe ku xelatek jî be, ji ber ku hûn di laşê yekî ku wê demê hema hema bîst salan ji we piçûktir e, û li ser lûtkeya serfirazî û navdariyê diherikin.
  Û naha Vladîmîr Pûtîn di cîhanek mîna du dilopên avê de ku dinyaya sedsala bîstan tîne bîra xwe, laşek nû, derfetên nû wergirtiye. Û ya herî balkêş ku dê bibe. Hêza serokekî nebaş li ser cîhanê, an xwekuştina şermokî? An jî dibe ku herdu bi hev re an jî tiştek di navberê de!?
  . BEŞA Hejmar 1.
  Vladîmîr Pûtîn mayîna xwe ya kurt a li Dojehê bi awayekî nezelal bi bîr anî. Ew hîn nehatiye darizandin. Giyan li saloneke pir mezin û geş bû. Û hûn bi tevahî bê giran in, û hûn li hewayê daliqandî, wekî ku pir caran di xewnekê de diqewime, nemaze di zaroktiyê de.
  Ne îşkence, ne dojeh. Lê ev heyamek pir kurt bû ku ruhekî pak, bê laş bû. Û hûn tenê mîna di xewnekê de li dora xwe dizivirin, û hûn xwe xweş û sivik hîs dikin, û tiştê ku li dora we heye pir baş nayê bîra we.
  Û paşê piştî ceribandinê, hûn ê ji bo piraniya mirovan li Bihuşt, Dojeh, an Paqij bêne tayîn kirin.
  Lê naha Vladimir Putin xwe di laşek nû de hîs kir. Ne bedenek ciwan e, lê hêj ne pîr bûye.
  Û serokê berê yê Rûsyayê jixwe dizane ku ew niha Hîtler di bedenê de ye.
  Bi xêra parêzek zebzeyan û nebûna adetên xirab, Führer, pêncî salî, di şeklê xwe de ye. Psîkolojiya wî hîna bi rêze têkçûnên şermokî tije nebûye. Ji ber vê yekê hûn xwe pir bitehamûl hîs dikin, an ji şûna serokê Rûsyayê çêtir e. Kî têra xwe nejiya ku bigihêje heftê û yek salî.
  Lêbelê, hejmara hukumdarên rûsî yên ku heyamek weha jiyaye, dikare li ser yek alî were hesibandin.
  Di her rewşê de, Hitler di laşê xwe de saxlemtir û bi hêztir û ciwantir xuya dike, ji ber vê yekê tiştek tune ku meriv ji qederê gilî bike.
  Her tişt dê hîn baş be, lê li ser salnameya 1-ê Mijdara 1941-an. Ev tê wê wateyê ku dê êdî ne gengaz be ku Fuhrer li ser xeta kujer raweste û êrişî Yekîtiya Sovyetê neke. Û xuya ye ku em ê neçar bin ku tevbigerin, lê çawa ...
  Derdor û generalan, bê guman, dixwestin ku ziyafetê bidomînin, û Fûhrer talîmatên xwe yên biaqil bide wan.
  Lêbelê, gava ku hûn jixwe di nav şitilê de kûr in, çi bikin. Hem di jiyana berê de û hem jî di vê jiyanê de.
  Vladimir-Adolf da zanîn ku divê ew bi tenê bimîne û hinekî bifikire û bêhna xwe bide. Di heman demê de min qehweya porteqalî û nexşeyek operasyonê ya herdu beşa Ewropî ya Yekîtiya Sovyetê û Afrîkayê xwest.
  Almanan, bi gelemperî, pir baş bûn. Tevî ku êrîşa di Cotmehê de bi ser ket ku şeş artêşên Sovyetê bi tevahî, û çend jî bi qismî hilweşîne. Zêdeyî şeşsed û sî hezar leşker û efserên dijmin dîl hatin girtin.
  Û di riya Lenîngradê de, leşkerên Wehrmacht ber bi Tikhvin ve diçin. Û li başûr jî berê xwe dane Xarkovê û beşek ji Donbassê. Li Kirimê xwe gihand Sevastopolê û bi ser Kerçê de girtin. Belê, ev hîn ne lûtkeya serkeftinê ye. Divê Alman hîn jî Tixvîn, Kerç, hin bajarên Donbass û Rostov-on-Don bigirin, di dawiya meha Mijdarê de bigihîjin herî zêde. Û paşê hûn dikarin tenê çend kîlometre dûrî Moskowê bibin.
  Û hingê dê mûcîzeyek çêbibe. Û sermayên nedîtî, yên ku tewra benzîna Almanî ya ji komirê jî cemidand, û alavên têkçûn, û leşkerên Alman bixwe jî sax cemidî bûn.
  Di laşê xwe yê nû de, Vladimir Putin dest pê kir ku bîranîna Hitler di nav xwe de hîs bike. Ji aliyekî ve, ev jî baş e. Hûn ê neyên girtin ku xerîb tevdigerin û nizanin. Bi rastî , şeytan tenê dizane ku general û wezîrên Alman çawa xuya dikin. Wisa dixuye ku Speer ji wan herî jêhatî dihat hesibandin.
  Lê bîranîna Hîtler diyar kir ku Speer hîna postê Wezîrê Çek û Çekan ên Reich negirtiye. Û belkî jî ev bû yek ji sedemên sereke yên têkçûna Almanyaya Nazî. Ger berê wezîrekî wisa enerjîk bihata tayînkirin, dê pêvajoya şeran cuda bûya.
  Lêbelê, Hîtler jixwe ne tenê di vî warî de têk çûye. Ji bo nimûne, wî tankên Almanî li nêzîkî Dyuker rawestandin, û di encamê de, çarsed hezar Brîtanî û sed hezar Frensî karîbûn biçin Brîtanya. Û heke ev leşker ji hêla Hitler ve hatiba girtin, belkî Churchill jî neçar bû ku aşitiyê bike. Bi giştî, bê guman, biryara şerkirina Almanya, ku hema hema hemî parzemîna Ewrûpayê xistibû bin kontrola xwe, ehmeqî bû.
  Lê ew Churchill bû ku Rûsya an Yekîtiya Sovyetê xilas kir.
  Bêyî eniyek duyemîn, şensê Stalîn li hember Reich Sêyemîn û peykên wê hema hema sifir bûya.
  Ji ber vê yekê... Pûtîn nifir kir. Ji Churchill hez nedikir. Belkî jî çavnebariya veşartî li hember vî rêberî hebûya. Jixwe, Churchill di dîrokê de wekî efsane û birêzek ma.
  Û ji serokê Rûsyayê re tê gotin: Vovka-Kayîn! Ew ê bi rastî niha di dîroka Rûsya û cîhanê de bi gotinek nebaş were bîranîn. Belê, ew bêhna xwe winda kir - wî nikarîbû li ber ceribandinê bisekine û dest bi şerekî mezin kir. Xeletiya herî mezin û di serî de jî ya exlaqî, meşa li Kîevê bû. Demekê dema ku li Gurcistanê şer bû, dîktator dixwest êrîşî Tiblîsê bike. Lê belê Serokê fermî yê Rûsyayê û Serfermandarê Giştî Dmitriy Medvedev bi awayekî kategorî li dijî wê bû. Û şer neçar ma raweste. Şerê pênc-rojî, ku di dîroka cîhanê de yek ji herî kurt e, û dibe ku di dîroka Rûsyayê de zûtirîn, bi dawî bû. Sed û şeş esker winda bûn, Gurcî hinekî din jî winda bûn. Wê gavê hestek bêhêvîtiyê peyda bû ku wan ji behaneya dagirkirina Gurcistanê sûd wernegirt. Lê Dmitriy Medvedev bi awayekî mentiqî diyar kir ku ger bi lez û bez axa komara Kafkasyayê were dagirkirin jî, artêşa Rûsyayê dê bi şerê gerîla re rû bi rû bimîne. Her wiha mînaka Iraqê ji berê de li ber çavê me bû, ku Amerîkiyan di sê hefteyan de ew dagir kirin, lê bi şerekî wisa gerîlla re rû bi rû man ku neçar man ji wir derkevin û tenê 5 hezar kuştî winda kirin.
  Û li Afganîstanê jî wisa ye... Bi ser de jî, Gurcistan welatekî çiyayî ye, û li wir hûn bi rastî dikarin ji serî heta binî bibin partîzan. Bi ser de jî, berxwedana Çeçenistanê hê bi dawî nebûye. Doku Umarov hê sax bû, û şerê partîzanî ne tenê li Çeçenîstanê, lê hema hema li seranserê Kafkasya Bakur jî berdewam bû. Û di bûyera dagirkirina Gurcistanê de, tevahiya rojavaya kolektîf dê dest bi alîkariya Kafkasiyan bike. Û îslamîstan jî dê dest bi alîkarîya xwe bikin û serê xwe bilind bikin.
  Ji ber vê yekê Dmitry Medvedev wê demê aqilê hevpar nîşan da. Û dibe ku ev yek ji çend biryarên wî yên biaqil bû.
  Lê şerê bi Ukraynayê re jî bi hêsanî xuya bû. Ji ber vê yekê leşkerên birayê Slavî di şerên 2014 û zivistana 2015-an de pir xirab derketin, û bê guman, xuyang bû ku dijmin şervanek sifir bû.
  Belê, berevajî vê, di derbarê artêşa Rûsyayê de, bi taybetî jî piştî Sûriyê, fikrên zêde hene. Mînakî, em ji hêla teknolojîk ve di cîhanê de herî bihêz in. Û em ê kulma xwe bavêjin her kesî.
  Wusa dixuye ku heke ew Pûtîn bûna, gelek kes dê wusa bifikirin. Û dibe ku Amerîkî jî derewan nekin dema ku digotin ku artêşa rûsî dikare di sê rojan de Kyivê bigire. Wan jî xuya bû ku Rûsya pir bi hêz û Ukrayna pir lawaz bû. Lê... Jixwe di rojên ewil de, yekîneyên Rûsyayê yên hilbijartî derbeyên giran xwarin û eşkere bû ku blitzkrieg têk çûye.
  Şer berdewam kir, ne wek ku wî dixwest. Belkî diviyabû aştî bihata encamdan, bi taybetî di meha ewil a şer de ku serkeftinên herî mezin hatin bidestxistin. Lê, bê guman, min bêtir dixwest. Piştre windahiyên mezin bûn. Û paşê, di dawiya Tebaxê û payîzê de, Ukrayniyan li qadên şer serkeftinên berbiçav bi dest xistin. Wan leşkerên rûsî ji herêma Xarkov û beşek ji Lûganskê derxistin û Xerson û axa derveyî Dnieper vegerandin. Dûv re Ukrayna êdî cîhanek din nedixwest, hin jî mîna vegera li sînorên 1991-ê.
  Diviyabû me seferberî îlan bikira û hêzên din veguhêzin. Û zivistanê dîsa biceribîne, êrîş bike...
  Vladimir Putin kesek serhişk e. Her çend dîrok hîn dike ku serhişkî dikare pir xeternak be. Mînakî, Hîtler dikaribû bi kêmanî beşekî rejîma xwe, û belkî çermê xwe jî xilas bikira, ger wî berê aştî bikira. Ji ber vê yekê Hirohito karîbû jiyana xwe, û tewra sernavê xwe yê emperyal xilas bike, tewra piştî ku hêza rastîn winda kir. Û Fuhrer xwedan her tişt winda kir. Hûn dikarin Îvan Xerîb jî bînin bîra xwe! Ji kê re wan aştî û beşek ji Livonia, tevî Narva û Dorpat, pêşkêş kirin. Lê Ivan The Terrible Livonia bi tevahî dixwest. Û wî şerê bi Swêd û Hevbendiya Polonî-Lîtvanî re berdewam kir. Welê, me jî neçar ma ku êrîşên Xanê Kirimê paşve bixin. Bi kurtasî, min her tiştê ku min bi dest xistibû winda kir û neçar ma ku dev ji hin tiştên xwe berdim. Û şer bîst û pênc salan berdewam kir. Belê, serpêhatiyeke wiha qewimî.
  Lêbelê, Putin hemî li ser paşeroj û paşerojê ye? Pêdivî ye ku hûn biryar bidin ku di dema niha de çi bikin? An jî şerê bi Yekîtiya Sovyetê re berdewam bikin, xeletiyên berê yên Reich Sêyemîn hesab bikin. An jî dîsa jî hewl bidin ku bi Stalîn re aştiyê bikin. Dîsa jî, ne pir xweş e ku meriv kuştina bav û kalên xwe bidomîne. Lê eger me bi komunîstan re, li dijî Brîtanya û Emerîkayê nefret bike yek, dê xweş be!
  Bi rastî, Pûtîn ku ev salek û nîv şer kir, qet nekarî Ukrayna têk bibe, ji bilî vê, li wir têkçûn û heta Talîbanê li başûr eniya duyemîn vekir. Û li vir şansek weha heye! Hûn dikarin gelek tiştan bi dest bixin. Û belkî jî bibe serwerê dinyayê!
  Vladîmîr Vladîmîrovîç keniya û di nav mûyên xwe yên kurt de kenîya. Li ser Hîtler çi dibêjin bila bibe, wî di nav du mehan de hema hema hemî Ewropa zeft kir. Polonya, ku di wê demê de ji hêla nifûs û axa Ukraynayê ve tê berhev kirin, di du hefteyan de têk çû. Û di nav meh û nîvekê de leşkerên Fransa, Brîtanya, Belçîka û Hollanda têk çûn. Zêdeyî çar mîlyon mirov tenê dîl hatin girtin. Ev serkeftinek e.
  Û Yekîtiya Sovyetê windahiyên mezin dît û hema têk çû. Lê hema hema ev e. Dûv re di çileya pêşîn de dê xalek veguherînek çêbibe. Û divê em zû bi Stalîn re aştiyê bikin. Pirsa tenê ev e, meriv çawa xwe ji hawîrdora xwe re rastdar bike? Jixwe, wusa dixuye ku serketina li Rûsyayê ew qas nêzîk e, û ji nişka ve aştî?
  Çawa tu dikarî tiştekî wiha ji gelê xwe re rave bikî? Herwiha heta niha nayê zanîn ku Stalîn wê pêşniyara aştiyê qebûl bike yan na. Nemaze eger hûn ji wî tawîzên axê bixwazin. Dinyayek bê pêvekirin û berdêl xweş xuya dike, lê piştî ku Almanya ew qas fetih kir û hin ax jî da hevalbendê xwe, tawîzek bi vî rengî dê wekî xiyanetek xuya bike.
  Li vir, bê guman, pirsgirêkên cidî derdikevin. Dê pir hêsantir bûya ku Hîtler hinekî berê, berî êrîşa li ser Yekîtiya Sovyetê bixista. Dûv re Plan Barbarossa dikare were betal kirin û Operasyona Deryaya Lion li şûna wê were meşandin, Brîtanya bigire, û paşê Icarus, Îzlanda bigire. Kêm kes dizanin ku Fuhrer ji bo vê jî planên xwe hebûn. Ji aliyekî ve Îzlanda pêwîstiya Reîxa Sêyemîn nîne, lê ji aliyê din ve jî armanca sereke parastina xwe ji êrîşên Amerîkayê bû. Lêbelê, Hitler di vê rewşê de, xetera ku ji bo demek dirêj ve di nav şerek bi Amerîka de bimîne.
  Bi awayê, pirsek din jî ev e ku gelo Stalîn ê di nozdeh çil û yek de li Reichê Sêyemîn bixe? An jî di çil û duyan de hê çêtir tê amadekirin.
  Tetralojiya navdar a Suvorov-Rezun heye, ku ew îspat dike û hewl dide ku bi mentiqî êrîşa Stalîn a li ser Reîşa Sêyemîn rewa bike. Welê, Pûtîn, bê guman, di jiyana xwe ya paşîn de wext tunebû ku vê xebatê bi tevahî bixwîne. Lê wan bi kurtî nîşanî wî da. Argumentên sereke yên Suvorov-Rezun û şîroveyên li ser wan.
  Mînakî, Yekîtiya Sovyetê bi rastî leşkerên xwe nêzî sînorê xwe yê rojavayî kir. Û bi rastî jî di hejmara tankan de xwedî avantaj bû. Rastî wek ku Rezun dinivîse ne heşt caran, çar caran e. Ji bo kalîteya otomobîlan, ew jî ne ew qas zelal e. Nêzîkî du hezar tankên Sovyetê ji yên Alman bihêztir bûn: KV-1, KV-2, T-34, T-28 û T-35. KV-2 bi obuseke 152 mm bi taybetî bi hêz bû. Û tankên Alman jî mîna KV-1 nekarîn ji her alî û alî ve têkevin wê.
  Lê ev ne ewqas zelal e. Mînakî, KV-2 her du deqeyan carekê tenê guleyek direşîne, û hewl dide ku li tankek almanî ya zirav bixe. Û wî dikaribû bi hêsanî zerarê bide gerokan, û wesaîta Sovyetê dê bêbandor bibe. Di warê pratîkî de, T-34 baş e. Tankek Alman nikare di eniya wê de bikeve, ji bilî belkî li kêlekê.
  Lê pirsgirêk jî hene. Optîk û dîtbarî nebaş in, gearbox têk diçe û guhastina wê dijwar e. T-28 jixwe tankek exlaqî ya kevnar e, her çend bi du çekan be, lê ji sî û çaran di zirxî de xirabtir e. Lê tanka parastî ya vê tankê di performansa ajotinê de ne pir baş e. T-35 cinawirek rastîn e - sê top, heft mîtralyoz, pênc tûp. Lê ev tank nikare bizivire. Û zirxên bi qasî pênc bircan ne girîng e.
  Ji aliyekî ve, tankên rêza BT baş xuya dikin: leza li ser otobanê hema hema sed kîlometre di saetê de ye. Lê di şerek rastîn de, stûnek tankan dê dîsa jî nikaribin bi vî rengî bimeşin. Lê zirx qels e, û tewra tivingên antî-tank jî dikarin derbasî wesayîtek wusa bibin. Digel vê yekê, tankê de tankên benzînê yên mezin jî hene; ew dikare bi guleyên mîtralyozek giran were hilweşandin. Erê, ev ne otomobîlek pir baş e. Tanka herî populer, T-26, bi topeke 45 mm, hem ji hêla çek û hem jî ji hêla zirxî ve ji T-3 ya Alman kêmtir bû û ji hêla performansê ve nêzîk bû.
  Bi gelemperî, bê guman, Yekîtiya Sovyetê di tankan de belkî bihêztir bû, lê hilberîna wesayit û firokeyên herî dawî nû dihat pêşve xistin, û wan bi zor dest bi ketina leşkeran kiribû. Firokeya herî dawî hîna nehatibû serdest kirin, û ne jî tank bûn. Ji bilî vê, belgeyên teknîkî yên ji bo tankên Sovyetê yên nû nedan fermandaran. Û di encamê de wesayîtên KV û T-34 beriya şer nehatin ceribandin. Û Almanan jî bi awayekî haya sî û çarên nû jî nekir. Cara yekem, li gorî bîranînên Guderian, tenê di Cotmeha 1941-an de, bal kişand ser tanka T-34. Berê hezar ji van erebeyan bi ku ve çûn?
  Her wiha di dema şer de kalîteya sih û çaran jî ne tenê zêde nebû, kêm jî bû. Di nav de kalîteya zirxî. Û wextê wan tunebû ku pîlotên Sovyetê çawa amûrên Sovyetê bikar bînin perwerde bikin. Û leşkeriya giştî tenê di payîza sala 1939 de hate destpêkirin.
  Zêdetir, zordariyên Stalîn artêş qels kir û personelên xwedî ezmûn û xwenda derxistin.
  Zêdeyî komek din şeqil, nemaze ji bo tankên herî nû. Welê, gelek berhevokên din hene ku dikarin bêne kirin. Bi rastî, Yekîtiya Sovyetê ji Reichê Sêyemîn bêtir tank û balafir hene. Lê Almanan berê du qat zêdetir erebe û motorsîklet hene. Û di Wehrmacht de bêtir çekên binavkirî hene. Zêdetir serweriya wê ya demkî di piyadeyan de. Ev rast e ji ber ku Almanya berê seferberiya giştî pêk anîbû. Lê dîsa jî êrîşî Reichê Sêyemîn, di personelê de kêm e? Ev ehmeqî ye!
  Rast e, Putin bi xwe jî bi Ukraynayê re heman tişt kir. Lê dibe ku ji ber vê yekê ez dîn bûm.
  Lê li vir divê ez bibêjim du cudahiyên mezin hene. Artêşa Ukraynayê, ku di sala 2014-an de nekarî hin mîlîsan têk bibe, wekî hêzek şerker a cidî nehat hesibandin - ne jî Amerîkî. Lê Wehrmacht di du mehan de Ewropa girt - ferqek mezin heye. Heta ferqeke pir mezin.
  Desthilatdariya artêşa Ukraynayê beriya şer pir kêm bû, û dibe ku ji ber vê yekê ye ku bi gelemperî hişyar Vladîmîr Pûtîn biryar da vê serpêhatiyê. Zêdeyî, Chinaînê bi dizî destûr da. Lê jixwe di rojên destpêkê de eşkere bû ku blitzkrieg nexebitî. Û windahî, nemaze di yekîneyên elîtan de, pir mezin in.
  Bi rastî, hêzek nedîtbar heye ku hemî împaratoriyan hilweşîne. Ji dema padîşah Xerxes, dibe ku yekem împaratoriya rastîn, mezin a cîhana kevnar. Hêza Mezin a Îskenderê Makedonî jî demeke kurt derket holê. Ya rast, çend sal piştî mirina vî padîşah hilweşiya.
  Berê jî, Misrê şerên fethê kir, lê mal û milkên xwe jî winda kir. Hûn dikarin Asûriyê jî bînin bîra xwe. Ew jî hêzek pir mezin bû. Belê, Babîl ji dema Nebukadnezar, her çend ne herheyî be jî. Împaratoriya Romayê demeke dirêj dewam kir. Di pirtûkên dîroka dibistanê de jî, hema hema nîvê dema kevnariyê jê re hatiye veqetandin.
  Lê ew jî têk çû û hilweşiya. Gelek mînakên ku dikarin li vir bêne dayîn hene. Împaratoriya Charlemagne hebû - ew yekser piştî mirina padîşahê dagirker hate dabeş kirin. Xîlafeta Ereban rabû - împaratoriya herî mezin a li herêmê, ji Fransa heta Hindistanê, lê ew jî hilweşiya. Împaratoriya Osmanî jî hilweşiya, lê hêdî hêdî. Împaratoriya Cengîz Xan hêza herî mezin a erdê ya serdema mirovan e. Lê Cengîz Xan mir, kur û neviyên wî dest bi perçekirina wê kirin. Û paşê, ku gihîştin Afrîkayê heta Viyanayê, Mongol-Tatar ji stewrê xilas bûn û dîsa ji hev ketin. Tamerlane hewl da ku vê împaratoriyê bi agir û şûr vegerîne, lê gava ku ew mir, şeva wî ya Tîmûrat bê şop winda bû.
  Di dîroka mirovatiyê de ya herî mezin di warê nifûs û axê de, dibe ku Împaratoriya Brîtanîyayê bi kolonî û serdestiyên xwe re bû. Lê ew jî pir zû ji hev ket. Û di heman demê de împaratoriya kolonyal a Spanyayê jî hebû, ku hê berê hilweşiya.
  Rûsyaya Tsarist, ku di bin desthilatdariya Nicholas II de gihîştibû lûtkeya xwe, bi Japonya re li hev ket. Û mîna ku ji bo piştrastkirina rastiya ku hêzek dij-împaratorî heye, leşkerên tsarist ev şer winda kirin. Û mîna ku qedera xerab li pey wan bûya. Di wî şerî de, ji serî heta dawiyê gelek şikestin û bextewarî hebûn. Ji ber vê yekê piştî vê ji çarenûsa hemû hêzan bawer nekin.
  Paşê, di dema Şerê Cîhanê yê Yekem de, em zêde ne bextewar bûn û derbeyek leşkerî, an jî sarayî, darbeyek pêk hat. Piştî wê hikûmeta demkî ya ne rewa hat ser desthilatê.
  Baş e, û paşê Bolşevîkan bi şerê navxweyî. Belê, di bin Stalîn de rabûnek nû ya împaratoriyê çêbû, lê bi bihayê xwîna pir mezin. Û piştî mirina rêber, kongreya bîstemîn û hilweşîna olê pêk hat. Û Yekîtiya Sovyetê dest pê kir ku jixwe di bin Kruschev de pozîsyona xwe winda bike.
  Û paşê Gorbaçov împaratoriya Sovyetê girt û qedand. Wekî din, nayê gotin ku Mikhail Sergeevich bi mebest ev yek kir. Dûre her kes ketibû nava hêrsa perestroikayê. Û Vladîmîr Pûtîn bi xwe jî, her çiqas efserê KGBê be jî, bûye demokratekî dilpak. Û ew li dijî Komîteya Awarte ya Dewletê bû, û bi hilweşîna CPSU jî şa bû. Û ew bû destê rastê yê Sobçak. Û wî bi awayekî çalak piştgirî da Yeltsin. Di Cotmeha 1993 de jî tê de. Erê, hilweşîna Yekîtiya Sovyetê qewimî, lê piraniya mirovan û bi taybetî jî elît şa bûn!
  An jî, di her rewşê de, gel xem nedikir, lê elît bi rastî kêfxweş bûn. Bi taybetî li Asyaya Navîn, ku her kesî pir baş anî bîra xwe ku çawa KGB-ê di karsaziya pembû de zordestiya mezinên herêmî kir.
  Bi kurtasî, paşê di Yekîtiya Sovyetê ya nod û yekemîn de li ser Xwedê sekinî. Û belkî tenê Vladîmîr Jîrînovskî piçekî, tenê ji bo nîşandanê, piçekî mir. An jî dibe ku bi elaletê re bilîze an jî bixwaze derkeve holê.
  Paşê serdestiya Yeltsin bû. Ji bo hinekan demeke derfetên mezin, ji bo hinekan jî zehmetî û pirsgirêkên tirsnak. Yeltsin bixwe jî hewl neda ku împaratoriya Yekîtiya Sovyetê bi hev ve girêbide, lê tenê ji bo vegerandina Çeçenistanê di bin kontrolê de. Û ev çi berxwedaneke dijwar bû. Di nava welat de jî. Û tewra Hilbijartina Rûsyayê ya Gaidar li dijî wê derket. Wekî komunîstan, bi awayê. Tenê Jîrînovskî piştgirî da vî şerî. Lê belkî ji ber vê yekê wî nirxa xwe xera kir û xwe ji şansê xwe yê ku bibe Tsarê nû yê Rûsyayê mehrûm kir.
  Jîrînovskî, bê guman, rêberek karîzmatîk bû. Lê cesaret û îradeya wî tune bû. Bi taybetî dema ku beşeke girîng a gel birçî ne diviya zikê xwe nexwariba. Û parêz û werzişê bihêlin.
  Baş e, baş e Jîrînovskî mir. Û padîşah jesterê xweya bijare winda kir. Ya ku ew qas bikêf û ken bû. Wî dilşad kir û ruh bilind kir. Lê kêm aqil û feydeyek jê hebû. Berevajî vê, Jîrînovskî pir welatparêzekî radîkal bû, belkî jî karîkaturek bû. Û dixuya ku wî welatparêzî tinazê xwe dikir. Belê, mîna serbazê qenc Schweik - ew jî karîkatura welatparêzê Awusturya-Macarîstanê bû.
  Û ew bikêr bû, lê ji sedemê re zirardar bû. Lê bi heman awayî, padîşah bêyî henekker xwe xirab û bêzar dike. Dmitry Medvedev eşkere ji bo vê rolê ne maqûl e.
  Vladîmîr Pûtîn di laşê Hîtler de axînek giran kişand. Ew hîna bi laşê nû re aciz nebûbû û bi bîranînên paşerojê re dijiya. Û bi taybetî di van salên dawîn de, ev yek bûye nîqaş. Lêbelê, bê guman, Putin hukumdarek bi şens bû. Bo nimûne, diyariyek wusa kêm a dewlemendiyê wekî êrîşa terorîstî ya 11 Îlonê. Bi rastî ev serkeftinek mezin e. Emerîkî li şûna ku bi xwe bi Talîban re şer bikin, hatin kaşkirin ku ji bo Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê nepêwîst bû.
  Mînakî, ev yek heman tişt e, ger Hîtler bîst salan bi Brîtanya û Yankees re şer bikira, ne ku êrîşî Yekîtiya Sovyetê bike. Û Stalîn bi xwe jî di vê rewşê de dikaribû dema lêdanê hilbijêre. Û xwe nekeve bin derbeke xedar.
  Lê Hîtler karîbû pêşî li Stalîn bigire. Û li vir encam e - Alman nêzîkî Moskowê ne. Û ger zivistan nermtir û zuwatir bûya, belkî ew ê li paytextê bi xwe bûna.
  Belê, Stalîn li vir bi şens bû. Her çend ji aliyê din ve, çima serwerên herî serkeftî ew qas zalim in? Li vir ew Vladimir Putin e, bê guman, ne Stalîn. Lê dibe ku ji ber vê yekê Ukrayna ji bo wî nexebitî?
  Hûn dikarin li ser Hitler çi bibêjin? Li aliyekê wî serketinên fenomenal hebûn, lê ji hêla din ve têkçûnên felaketî hebûn. Bextekî cûreyî bi Adolf keniya û kir ku ew bi hêza xwe bawer bike. Lê paşê wê dev jê berda û wê saz kir. Û ji herdu aliyan jî gelek kuştî û birîndar çêbûn.
  Yekitiya Sovyetê di vî şerî de ji serketinê tiştek bi dest nexist. Destkeftiyên herêmê hindik bûn. Herweha, Stalîn beşek ji herêma Brestê û herêma Bialystokê belaş û bê daxwaz daye Polonyayê. Lê wan bi xwe ew qas bidest nexist. Ger ev şer qet nebe dê baştir be. Nifûsa Yekîtiya Sovyetê daket 170 mîlyonî. Û di bin Tsar-Bavê Nicholas II de, di sala 1914 de ew jixwe 180 mîlyon kes bû. Ji ber vê yekê Tsar-Bavê Rûsyayê ew zêde kir, lê Stalîn ew kêm kir.
  Û Almanan di bin Hîtler de gelek winda kirin. Tevî ku girtina Ewropa û Polonya tenê sîh hezar kuştî bû. Stalîn di şerê bi Fînlandiyayê re 126 hezar winda kir, ev yek pir girîngtir e. Erê, bi vî rengî derket holê ku xapandinek e.
  Berî ku Almanyaya Hîtler êrîşî Yekîtiya Sovyetê bike, baş bû ku meriv bikeve laşê Stalîn. Û tiştek bikin. Bi rastî, bi rastî çi? Çawa ku Suvorov-Rezun şîret kir, xwe lêxin? Ev xwedî erênî û neyînî.
  Bi taybetî, nebaş ew e ku leşkerên Sovyetê ne amade ne ku êrîş bikin. Bi taybetî tank û balafirên nû ji aliyê leşkeran ve bi rêkûpêk nehatine desteserkirin. Zêdetir ev e ku Alman ne li hêviya darbeyek pêşîn in. Û ew dikarin ji cerdevaniyê bêne girtin. Û leşkerên Sovyetê ji parastinê bêtir û çêtir fêr bûn ka meriv çawa êrîş bike. Bi awayê, pratîka rastîn nîşan daye ku Nazî di êrîşê de ji parastinê pir çêtir in.
  Mînakî, heke Naziyan bi heybet pêş ve biçûn, û heya payîza '42-an wan erdek ku bi du Împaratoriyên Romayê re tê berhev kirin girtin. Wan zû li ser parastinê winda kir.
  Ger em ji Kursk Bulge bihesibînin, cihê ku Almanan herî dawî hewl da ku êrîşek stratejîk a mezin pêk bînin û bi destxistina înîsiyatîfê pêla şer bizivirînin, wê hingê ji Stalîn tenê neh meh derbas bûn ku Ukrayna û Kirimê ji nû ve vegerîne. Welê, heke hûn Galîsyayê bijmêrin, wê hingê hûn dikarin çendek din lê zêde bikin. Bi tevayî, Almanan piştî Şerê Kurskê du sal jî dom nekir.
  Erê, ew pir qels bûn, wan xwe di berevaniyê de dît. Û Fuhrer? Çi li ser Fuhrer, wî xwe teqand. Û ew dibêjin ku wan têra xwe cesaret nebû ku ew bi xwe bikin - wan alîkarî kir!
  Vladîmîr Pûtîn xwe hejand. Laş bi rastî hema hema bîst sal ji berê piçûktir e, û ew pir xweş e. Adolf Hitler kurt e. Mîna Vladimir Putin bi xwe. Û ev dihêle ku hûn zûtir bi laşê nû re bikar bînin.
  Û bê guman ew xwedî derfetên mezin. Bi taybetî eger hûn li gel Stalîn şer bikin.
  Tiştê ku meriv dikare li ser şeytanê mustaq were tawanbar kirin ku di payîza 1940-an de bi Hitler re hevdîtinek kesane pêk neaniye. Belkî di vê rewşê de herdu dîktatoran ew qas hevdû efsûn bikirana ku li şûna şer, tifaqek çêbiba. Mînakî, bi C re çawa ye. Her çend beriya Xi me bi serokên din ên Chineseînî re jî li hev kir. Lê dîsa jî, hêsantir e ku meriv bi kesek temenê xwe re ji serokê mezin an ciwantir re mijûl bibe. Mînak Lûkaşenko û Medvedev bi hev re li hev nekirin. Hem ji aliyê temen û hem jî di aliyê mezinbûnê de ferqa wan hebû. Medvedev kurê profesorekî rewşenbîr e, Lûkaşenko jî kurê cotkarekî kolektîf e û kî dizane kî ye.
  Pûtîn, ku bavê wî karkerek hêsan bû û ji vexwarinê hez dikir, bi Lukashenko re jî hêsantir bû. Dibe ku bi serokekî din re dijwartir bûya. Bi taybetî eger ew ciwan û jîr bû. Çawa, wek nimûne, têkiliya Pûtîn bi Macron re bi ser neket.
  Hîtler û Stalîn herdu bavên serxweş bûn, her du dîktator jî xizanî, heqaret dîtin û hatin zindankirin. Ji ber vê yekê em dikarin bi hêsanî di civînek kesane de li hev bikin. Lê ji ber hin sedeman Stalîn ev nexwest. Belkî wî nexwest bi mirovekî wisa nefret wek Hîtler re mijûl bibe, lê ma Stalîn bi xwe jî ne mirovekî nefret e? Û di wê demê de, ew serokê Yekîtiya Sovyetê, û Fuhrer ya Almanya bû, ku pir bêtir xwînxwar bû.
  Belê, destên Stalîn heta milê wî xwîn bû. Û di Reichê Sêyemîn de cihû bi girseyî nehatin kuştin û çalakiyên cezakirinê yên mezin nehatin kirin.
  Ji ber vê yekê sedemek taybetî tune bû ku meriv ji hevdîtina kesane dûr bikeve. Lê ev yek baş dikaribû pêşî li şerê du împaratoriyên totalîter bigire. Û belkî dinya li ser gerstêrka Erdê wê cuda be.
  Yekîtiya Sovyetê, Almanya, Îtalya û Japonya dikare tevahiya cîhanê parçe bike. Û li ber çavan ku ya ku hatiye fetihkirin hewce ye ku ji bo demek dirêj were serdest kirin, belkî di dîroka mirovatiyê de şer çênebin, bi kêmî ve sed salên din.
  Lêbelê, naha Pûtîn di laşê Hîtler de şansek heye ku bi xwe re bi Stalîn re hevdîtinê bike û biaxive. Bê guman, dê hin pirsgirêk hebin, lê bi îhtîmalek mezin dê çareser bibin.
  Her çend pirs ev e ku meriv çiqas erd ji Stalîn bixwaze? Gava ku we berê xwe gihandiye ewqas pir tiştan, ne gengaz û ne realîst e ku hûn têk biçin.
  Xala duyemîn ew e ku di cih de agirbestek were ragihandin, an pêşî bidestxistina serkeftinên nû? Hîn ne lûtke ye. Li Kirimê, Kerç hêj nehatiye girtin, û li başûrê Rostov-on-Don. Û ne hemû Donbass hîn jî di bin kontrola Almanya de ye. Wate ya vê çîye...
  Û bi awayê, Afrîka jî heye. Wusa dixuye ku Ingilîz dê di demek nêzîk de li wir li dijî leşkerên Rommel dest bi êrîşek bikin? Divê ev rêgez bi lezgînî bê xurtkirin. Jixwe, şerê bi Brîtanyayê re ji bo Pûtîn kêfxweşiyek mezin e. Ji bo destpêkê, divê hûn li ser rezervên Almanyayê binêrin. Belkî ji xaka Fransa û Balkanan tiştek bê girtin. Bi rastî, heke Tsarê Bulgaristanê Boris naxwaze şerê Yekîtiya Sovyetê bike, wê hingê bi kêmanî li Yugoslavyayê şerê partîzanan bike. Û li Yewnanîstan û Albanyayê jî. Û ew ê pir xweş be.
  Her wiha divê li Elmanyayê şerê topyekûn bê ragihandin. Û bêtir çalak karkerên biyanî dikişîne. Bi rastî, Reichê Sêyemîn têra xwe hêza mirovî heye. Û helbet divê ciwan jî bibin leşkeriyê. Ew ji mezinan ne xerabtir şer dikin, û hêza wan a kar zêde tune. Ji ber vê yekê gelek tiştên din hene ku dikarin bêne kirin. Baş e, divê beşên biyanî ji dilxwazan bên avakirin. Almanan ev yek kir, lê tenê gava ku dest bi şer winda kirin. Bi xwezayî, yên ku dixwazin ji bo sedemek bêhêvî şer bikin kêm bûne. Di vî warî de helbet Hîtler bêaqil tevdigeriya. Bi gelemperî, bê guman, Reichê Sêyemîn û Fuhrer bi xwe tije xeletî bûn ku nehişt ku wî di Şerê Cîhanê yê Duyemîn de bi ser bikeve. Yek ji wan, bê guman, ew e ku wî di şerê bi Rûsyayê re, bi kêmanî ne çalak, Polonî bikar neanîn. Lê hestên li dijî Rûsyayê li Polonyayê xurt in û kevneşopiya wan ji gelek sedsalan vedigere.
  Li vir Vladîmîr Pûtîn xwe difikire ku ew Hîtlerek pêşkeftî ye. Û ew qet ne xema êşa gelê Rûsyayê ye.
  Erê, li vir ez ketim tengasiyê.
  Lêbelê, meriv di paşerojê de xurt e. Mînakî, gava ku hûn li amatorên ku bi leza şetrancê dilîzin dinêrin, xeletiyên hevalbendan pir zelal xuya dikin. Lê bi xwe li lijneyê rûne.
  Û lîstikek lîstin. Lê di her rewşê de, divê ev tayînkirin bên kirin: Divê Speer di serokatiya Wezareta Çek û Cebilxaneyan de were danîn û rayeya awarte were dayîn. Dirêjahiya roja xebatê zêde bikin û kargehan veguhezînin sê dewreyan. Xort û keçên bi tena xwe leşkeriyê dikin. Dabeşên biyanî ava bikin. Hiwi çalaktir seferber bikin. Hilberîna çekan û derxistina madeyên xam zêde bikin. Baş e, û hê bêtir ku bikin.
  Bi taybetî jin - ew jî şervanên baş in. Û çima wan hem di şeran de û hem jî wekî çavdêrên karkerên biyanî bikar neynin. Û ciwan, bi taybetî jî yên herî biçûk, dikarin xwe di rola cerdevaniyê de biceribînin. Û zilamên mezin derketin pêş. Li vir hê jî gelek rezervan hene.
  Pîlotên jin ne xerab in û wek sekvanan baş in. Û her weha di tankan de, cinsê adil ne xirab e, nemaze heke qeder ew e ku jin bi gelemperî ji mêran kurttir in, û jêhatîtir û baldartir in.
  Û ciwan di tankan de baş şer dikin. Pêdivî ye ku em otomobîlên Alman zûtir û tevlihevtir bikin. Ma bi rastî hîn Panther tune? Çima tanka Alman ew qas giran derket, bi gelemperî bi çekên ne pir bi hêz û cebilxaneyên aliyên lawaz? Tevliheviyek e, sêwiraner li vir hewcedariyek şermezar dikin.
  Û ekîba T-4 û T-3 divê ji pênc kesan kêm bibe çar. Hûn dikarin erkên fermandar û operatorê radyoyê li hev bikin. Li cihekî wî şîretên weha li ser hêzên tankê bihîst. Baş e, çi din... Hingê hûn dikarin bîr bînin.
  Divê di avahiya fermanê de jî hin guhertin bên kirin. Ji bo ku fermandarên komên artêşê zêdetir xwedî hêz bin, da ku alozî û hevrêzî kêm bibe. Di heman demê de, Mainstein, ev stratejîstê mezin, divê were pêşve xistin, û her weha Guderian, ku di gelek mijaran de rast bû. Bi taybetî jî di rastiyê de ku grev dê li Belarusê ji balkona operasyonê were radest kirin.
  Putin telefonî sekreterê xwe kir. Ew bi bez ket hundir, bi pêtên xwe yên bilind hejand. Fûhrerê ku nû hati bû, tiştekî ne pir têgihîştî mir û dest bi fermanan kir.
  
  GIRTIN Û LÊGERÎNA ROSA LUXEMBURG
  ANOTATION
  Şoreşgera navdar Rosa Luxemburg hat girtin û hat binçavkirin. Di girtîgeheke jinan de, divê li ser lêgerînên bi hûrgilî, tedbîrên din, heqaret û darizandinên giran bisekine.
  . BEŞA Hejmar 1
  Jina ciwan, Rosa Luxemburg, bi fermana kesane ya Kaiser Wilhelm hat girtin.
  Destên wê kelepçe kirin û ji malê derxistin. Dema ku şoreşgerê blond, ku bi şeklekî zirav û zirav dixuya ku temenê wî bi qasî sî salî ye, ji aliyê polîsan ve hat derxistin, mirov di nava tevliheviyê de nerî.
  Gulê bi çîçikên xwe yên çermîn li berfa ku dihelivî adarê da û hewl da ku li ser rûyê xwe yê ku ji tirsa zer bûye, bi awayekî aram bisekine.
  Ji bo ku şa bibe û heyecana xwe nîşan nede, Marksîst dest bi stranê kir;
  Dinya sar e - barîna berfê,
  Parsek jî merivekî dewlemend e!
  Şeytan li ser gerstêrkê hukum dikin
  Wan dinya kir dojeh!
  
  Ger hûn dixwazin di şahiyê de bijîn,
  Bila bextewarî were mala her kesî!
  Bişkînin zincîrên koletiyê wek têlê,
  Wê demê çent wê tijî bibe!
  
  Welatek heye ku ji her kesî re mînak e,
  Şervanekî xurt pêşeng e!
  Şûr ji bo welatê wî yê pîroz,
  Da ku Mîrzayê xerab bilbil neke!
  
  Almanya ji bo hemû cîhanê biryarek e,
  Hêza ronakbîrên herî jîr!
  Bêyî xemilandî em ê bibêjin,
  Xwedayê mezin rêya me ronî kir!
  
  Em ê peyva tirsonek nizanin,
  Heger esker pistî neke, ez ditirsim!
  Baweriya Ortodoks paqij,
  Xwedê îlhamê bide Îsa!
  
  Bêyî Mesîh di dilan de aştî tune,
  Yê tîrêj ber bi şer ve dibe!
  Bê bawerî şer pûç e,
  Windahiyên bê kontrol!
  
  Îblîs wê biceribîne
  Derewkirina gelê xwe - Ezmûna pêncan!
  Lê ji xeraban bawer nekin
  Sedema îxanetê tune ye!
  
  Em bi sonda heta gorê dilsoz in,
  Cih li benda neviyên me ye - ji min bawer bikin!
  Werin em kurên Şeytan hilweşînin,
  Nikarin Dinyayê dîl bigirin!
  
  Ji ber vê yekê, bextewar li benda,
  Yê ku hêzdar e - Xudan wê xilas bike!
  Xwedê ji gelê Alman hez dike,
  Şewata di damaran de qeşayê dihelîne!
  
  Ka em bigihîjin sînorên bêdawî -
  Werin em riya xwe nîşanî gerdûnê bidin!
  Bila em bi rûyê xwe nekevin ber ortodoksan,
  Yê nepak nikare stûyê xwe bitewîne!
  Di rê de, Rosa bi kefa polîsan li pişta xwe lêxist - ew dibêjin dema ku Almanyaya Kaiser şer winda dike tu wateya stranekê tune ye. Û gava ku leşkerên Rûsyayê Tsarist berê xwe dan Warsaw, ku di şer de xalek veguherînek nîşan kir. Û ev keçik ji xwe re distirê.
  Rose birin avahiya girtîgeha navendî ya Berlînê. Her tişt li vir bi şêwaza almanî kêm-zêde paqij û paqij e. Gulê aram bû. Zindana Alman dê paqij be, û bi îhtîmalek mezin dê hucreyek yekkesî be bê şam û mişk, bi rêjeyên ku qanûn hewce dike. Û li wir Almanya dê di nav çend mehan de kapîtûlê bike û were berdan. Û dibe ku di hikûmeta nû de jî wezîrtiyê werbigire.
  Gulê, mora xwe li pêtên pêlavên xwe da, stran got:
  - Bihêle tu wek dergevan bijî,
  Hûn ê ji nû ve wekî pêşengek ji dayik bibin...
  Û wê demê hûn ê ji serekî bibin wezîr,
  Lê heke hûn wek darê lal bin -
  Hûn ê baobab çêbibin
  Û hûn ê bibin baobab
  Heta tu bimirî sed sedsal!
  Roza, ji ber vê yekê, guh nedida korîdorên girtîgehê, bar, kilît, têlên bixêr, mîna şahbanûyekê dimeşiya. Wê xeyal dikir ku li ser wê fîlm tên çêkirin, fîlmên li ser şehîdê Bolşevîk tên nivîsandin. Û ji ber vê yekê ew çiqas populer û xweş bû - ne gengaz e ku meriv bi peyvan vebêje, tenê çîrokek.
  Baş e, hûn çawa dikarin di vê rewşê de dest bi stranbêjiyê nekin? Ji ber vê yekê hûn diçin girtîgehê - mîna betlaneyê.
  Û Gulê, bê dudilî, bi dengekî bilind stran digot, mîna ku ew şahbanûya rastîn e ku li ser textê xwe tê danîn;
  Ez endamê Komsomolê wêrek im di dîlgirtinê de,
  Li wir min xwe di nav şerekî pir dijwar de dît...
  Ey Welat, bizane ez ê deynê te bidim,
  Ez ê xanî bi rihetî û rihetiyê tijî bikim!
  
  Min hindik dizanibû - tiştek,
  Û wan ez bi lingê tazî ji bo lêpirsînê birim,
  Faşîzm helbet bêbextî ye,
  Krautan bi qamçiyek hovane li min xistin!
  
  Tazîkirî, nîv tazî li ser berfê,
  Û bi vî awayî ew di nav gundan de bi pisîk ajotin ...
  Erê, da ku Fuhrerê we tabûtek bistîne,
  Û em ê komunîzmê ji dûr ve bibînin!
  
  Ji me re çêtir e ku em li hêviya dilovaniyê nebin,
  Û ez ê ji faşîstan re gotinekê jî nebêjim!
  Bêdeng ez bi hêrsa hov li dizekî fikirîm,
  Çi endamê Komsomolê tirsonek!
  
  Dijminên min ez kişandim ser refikê,
  Agir di bin pêlên me de dest pê kir...
  Û ez şer dibihîzim - hûn têlê diqelînin,
  Rêya xemên komirên germ bi kîlometreyan ez im!
  
  Nasandin tune û niha ne tirsnak e,
  Ez ê li hember her ceribandinê bisekinin ...
  Bila ji faşîstan re bibe şok -
  Û ji bo min her toz êş e!
  
  Ez ê di van hemûyan de derbas bibim, bawer bike ez ê tehemûl bikim
  Ji ber ku welatê min Rûsya ye...
  Û wê cenawirê faşîzmê bê definkirin,
  Mesîh û Mîsyona Sor dê werin!
  
  Erê, xuya ye ez dizanim, kulmek li benda min e,
  Belkî îdamên xerabtir hebin!
  Divê welat ji sifirê dest pê bike,
  Ji ber ku gelek hêrs bûne!
  
  Û paşê komunîzma mezin hat,
  Dema ku em dilîstin em li dora Marsê reviyan...
  Bila humanîzm li cîhanê bi ser bikeve,
  Ji ber ku me gelek şer kir!
  
  Gerdûna ku hûn ê bibin, ya min nas bikin,
  Stêrkên weha yên tîrêjên bêdawî...
  Ajelê ku berê çivîk bû,
  Her yek ji me bi nasnameya hunermend!
  Gulê, bi serbilindiya xwe, ferq nekir ku çawa ew ji bo lêgerînê birin hundurê odeyê. Û sê cerdevanên jin bi tevgerên xwe yên jêhatî û asayî yên pisporan dest bi cil û bergên wê kirin. Û Rosa Luxemburga esmanî ya serbilind xwe li ber sê nobedarên ku gelekî dişibin gorillayan bi tevahî tazî dît.
  Tenê kulmek bi êş a kulmek mezin li ser sînga wê ya tazî bi van gotinan: "Ax, çi çîtik", ew rewişta erênî ya Rosa ji holê rakir, û wê bi şermokî xwe nixumand û got:
  - Hûn çi dikin!?
  Gulê, nemaze dema tazî bû, pir ciwan xuya dikir, bejna wê zirav û fîgurê wê bêkêmasî bû.
  Ji ber vê yekê matron keniya û bersiv da:
  - Tiştekî taybet nîne keçê! Auntie dê nuha ji bo tiştên qedexe - qulkirin, birrîn, kîmyewî dest bide we! Belê, notên veşartî!
  Gulê, ku hewl da ku bi destên xwe tazîbûna xwe veşêre, bi ser neket, bersiv da:
  - Tiştekî min tune, ev jî heqaret û nefret e!
  Metrona bi milên efserî keniya û bi biryar bersiv da:
  - Neqelişe! Wekî din ew ê bêtir zirarê bide!
  Û destên mezin di nav destikên lastîkî yên tenik de dest pê kirin bi bêhemdî li ser laşê xweşik, bedew û xapînok a Gulê mêze kirin. Du nobedarên din, ew jî mêranî û dirêj, bi destên wê jina ciwan û qermîçok zexm girtibûn û nehiştin ku ew bi destên xwe ve beşên xwe yên nepenî veşêre.
  Matrona mezin bi guhên Gulê kişand, hîs kir û li pozê wê nerî. Paşê wê tiliyên xwe yên destmalî xistin devê xwe. Û pir nefret bû, Rosa ji destdana lastîkê nexweş ket. Bi ser de, fikir derket ku belkî ev ne destikên yekcar in, û wê berê ew bi kar anîbû, ketibû nav deverên samîmî yên jinan. Û ji van ramanan Gulê hema vereşî. Tenê hewldanek tîtanîkî ya îrade, û nexwestina ku qelsiya xwe nîşan bide, hişt ku Gul dev ji vereşînê berde.
  Û tiliyên wê gihîþtibûn pir bilbilan, di bin ziman de mabûn, li paþê gemarê hîs kir û tama lastîkî ya pir nefret di dev de ma. Piştî ku azmûna di devê xwe de bi dawî bû, matronê dîsa dest bi hevîrkirina sîngên Gulê kir. Ji destikên wê yên dijwar, pêlên sor ên jina ciwan werimî û hişk bûn.
  Gardiyan kenîn û qîrîn:
  - Baş e? Çawa? Ez dibînim ku xemlên min te heyecan dikin!
  Rosa Luxemburg giriya:
  - Tu qûnek î! Wisa tevbigerin!
  Berpirsiyarê jin bersiv da sîle li rûyê ciwanê şoreşger û wiha got:
  - Cihê xwe wek serhildêr bizane! Wekî din ez ê te bişînim hucreyek qeşayê - tazî!
  Piştî wê jî bi awayekî bêşerm li bedena girtiyê geriyan.
  Tiliyên wê yên xurt li ser navika wê pêçandin, bû sedem ku Rosa Luxemburg ji êşê biqîre. Dûre di bin çengê jina şoreşger de bi awayekî pir dijwar û bi êş hîs kirin.
  Lê tişta herî rûreş û rûreş hê li pêş bû. Serdar ferman da:
  - Lingên xwe firehtir bikin!
  Gulê bi bêdilî îtaet kir. Û cerdevana jin bi tundî lingê xwe yê mezin xiste nava vajînayê. Tîsên di destmalan de, ji lûleya ku di devê gulê de bû, pir kûr ketin zikê jinê. Dîwarên vajînayê pir belav bûn, û ew pir bi êş bû.
  Gulê qîriya û hejand, hewl da ku bireve. Lê cerdevanên hêzdar, yên ku di lêgerînê de xwedî ezmûnek berbiçav bûn, ew bi hêz girtin. Tiliyên girtî heta ber zik gihandin û hilgirtinê berdewam kirin. Hem bi êş û hem jî pir şermezar bû.
  Û serwerê gorilla yê mêran dizivire. Di dawiyê de, piştî zivirîneke din a lingê mezin, şoreşgera jin bi mirinê zer bû û bi gaza xwe çû ser dilovaniya xwe. Serê wê yê bi porê gewr ketibû kêlekê.
  Girtiyê ku li milê rastê rawestiyaye got:
  - Ew şaş e!
  Metrona mezin pir bi hostayî li çîpên Gulê xist, stûyê wê mêş kir û bi tundî pêça wê kir. Jin hat ser hişê xwe. Ji êş û heqaretê hêsir di çavên wê de bûn. Wê her tiştî ji girtîgehê hêvî dikir, lê nedifikirî ku wê bi vî rengî, bi hovîtî, mîna ku ew ne mirov be, ji heywanan kêmtir be, were pêşwazî kirin.
  Matrona mezin bi dilovanî got:
  - Baş e, netirse! Niha xwe bitewîne, xaltîka te dê bi qûna te hîs bike û ya herî xerab jî dê biqede!
  Gulê bi dengekî lerzok got, hêsir li erdê barand:
  - Belkî em nebin!
  Serdarê gorilla giriya:
  - Na! Ya ku hûn hewce ne ew e! Ka em wê bişopînin!
  Girtiyên bi hêz destên Rosa zivirandin, ew ji êşê gêj kir, û ew bi ser de xwar. Keçikê xwe di rewşa penceşêrê de dît. Û laşê wê yê tazî bi xwêdanê dibiriqî, mîna ku bi rûnê rûnkirî be.
  Û serwerê gorilla bêserûber du tiliyên wê yên mezin û dirêj xiste nav anusê wê. Û wê ew pir kûr kişand, heta bi kolonê. Gulê ji êş û şermê qîriya. Girtiyên jin ên pir bi hêz ew girtin û nehiştin bireve. Û destê hêzdar yê serdar di qûna şoreşgerekî bedew û xapînok de dihejiya.
  Gulê naliya û sînga wê ya tazî rabû û ket. Û hêsir li ser rûyê wî yê westayî û zer diherikî. Lêgerîn dişibiya îşkenceya exlaqî û fîzîkî.
  Wê hîs kir ku matrona pîr dixwaze bi qasî ku gengaz be wê şermezar bike, û ji ber vê yekê lez nedikir.
  Gulê bi diranên şîn stran digot, hêsirên êş û heqaretê ji çîpên wê dihejandin:
  Serkeftin li benda, serkeftin li benda,
  Yên ku dixwazin bend bişkînin!
  Serkeftin li benda, serkeftin li benda,
  Em ê karibin Wilhelm bişkînin!
  Nobedarê gorilla keniya û bersiv da:
  - Tu keçeke wêrek î!
  Û wê dîsa zivirî, êşeke giran di kerê de peyda kir, û di dawiyê de lingê xwe yê destmalî, ku di nav xwînê de bû, derxist.
  Wê hejand û destmala xerabûyî avêt çopê û got:
  - Lingên wê kontrol bikin, lêgerîn qediya!
  Hestkirina solên tazî û nihêrîna di navbera tiliyên tiliyan de, wekî berê, gava ku lingê çîtikê hilkişiya nav vajîna û anusê, qet ne şermkar e. Ji ber vê yekê hûn dikarin tiştek wusa bêyî hêsir biceribînin.
  Wan lêgerîna Rosa qedand, û bi vî rengî, wan ew tazî û tazî birin oda din.
  Li wir dest bi kişandina wêneyên wê kirin. Maseyek bi jimare dan min û danî ber dîwarekî spî. Wan di profîlê de, bi rû, nîv-alî û ji paş ve klîk kirin. Dûv re wan dîmenek tazî ya bi dirêjahî kişand, ew jî ji pêş, paş, alî û nîv alî. Û wênekêş zilamek bû, ku ew bêtir şermezar kir.
  Paşê Gulê danî ser terazûyê. Wan ew wezn kirin, bejna wê pîva, paşê ew li ber dîwêr sekinîn û bejna destên wê pîva. Dû re, min dirêjahiya ling û mezinahiya pêlavan tomar kir. Xem nake, lê pir rûreş e. Her wiha di odeyê de ne tenê jin, mêr jî hebûn.
  Ji ber vê yekê mêrek û du jinên ku bi kincên spî Rosa di bin ronahiyê de ne û dest pê kirin bi baldarî lêkolîna wê kirin, hemî ling, şop, şewat û taybetmendiyên taybetî di rojnameyekê de nivîsandin.
  Gul ji şerm û hêrsê sor bû. Çawa ew wê şermezar dikin, û hûn çawa dikarin jinek ciwan a ku berê bûye efsaneyek rastîn bi vî rengî derman bikin? Lêbelê, belkî ji ber vê yekê ew bi wî rengî tevdigerin, da ku serokê çepê Alman şermezar bikin.
  Dem hêdî-hêdî derbas bû û Gulê dest bi qijikê kir:
  Em ê hemû cîhana tundiyê hilweşînin,
  Heta binî û paşê...
  Em ê cîhanek nû, nû ava bikin,
  Yê ku ne tiştek bû, dê bibe her tişt!
  Jina bi cilê spî bi tundî got:
  - Niha tu kes î - tenê girtî!
  Û wê niçika tazî ya Gulê pêça. Gul bi xwîdana sar zer û biriqandî rawestabû û digot:
  - Ev ya me ya dawî ye,
  Û şerekî diyarker...
  Bê guman -
  Gelî min bişopînin!
  Di dawiyê de, ji nû ve nivîsandina nîşanan qediya. Û ew birin odeya din. Li wir, jineke bi unîforma emir kir ku destên te dirêj bike. Û destên Gulê bi boyaxa reş pêçayî bûn. Piştra wan pêşî tevahiya palmê, û dûv re jî her tiliyek kesane çap kirin. Paşê wan guhên Gulê rûn kirin - pêşî yê rastê, paşê yê çepê. Û ev jî hat çapkirin. Paşê lêv. Ya ku jixwe pir nefret e. Dema ku ew tiştek tarî û tûj li ser lêvên we bişewitînin. Û wê li ser kaxezek spî bicîh bikin.
  Di dawiyê de, çap ji lingên tazî yên jineke bedew hatin girtin. Li pey hev. Êdî ne ew qas nefret e.
  Ji bo ku şop nemînin, me bi çîçeka taybet zozan paqij kirin.
  Piştî vê yekê Rosa dîsa birin. Ew di nav xisarekê de bû ku texmîn bike ka dê zindanên alman yên hûrbîn û pedantîk ên din wê çi bikin.
  Vê carê ew birin odeya rontgenê. Û wan wêneyek mîde û rûvî kişandin, ku bi gelemperî dikare were fêm kirin, cihên veşartinê hene. Û wan jî pozên di wêneyê de kontrol kirin. Ji ber vê yekê carinan kapsulên jehrê an jî kevirên giranbiha di wan de vedişartin.
  Dema ku her tişt qediya, Gulê hinekî rehet hîs kir. Qe nebe zerar neda. Û tu bi awayekî bi kar dikî ku wisa tazî li dora xwe bigerî.
  Lê Eva jî tazî li dora xwe digeriya û tu kompleksên wê tune bûn, ji ber vê yekê xema wê li ser tune bû. Û ew li dora xwe digere û tiştek nabe.
  Bi îhtîmaleke mezin dê proseduran bi dawî bibin. Û bi vî awayî wan ew bi rastî ew ber bi korîdorek dirêj ve ber bi serşokê ve birin. Li wir, di bin çavdêriya gardiyanan de, Rosa di dawiyê de xwe şuşt. Av germ bû, xweş bû û tu qirêjiya exlaqî û fizîkî ji xwe dişo. Belê, gardiyanan jî sabûna dewletê dane wê.
  Roza jî şa bû: xwe bi sabûnê belaş dişo. Paşê wê li ser serê wê banek bêpere bê dayîn û di heman demê de rêjeya girtîgehê jî bê dayîn. Bê guman, ne xweş e ku nobedar wisa li wê dinêrin, lê ew bedew e û tiştek ku jê şerm bike tune.
  Jinikê boyaxa reş ji lingên xwe yên tazî şuştin. Bi saya şêwaza jiyana xwe ya werzîşî xwedî fîgurek pir baş e - mîna keçek ciwan bi sîngên hişk, lê rûyê wê diyar dike ku ew pir mezin e. Lêbelê, ew ji sîh bêtir xuya dike. Gul serbilind bû ku ew pir baş xuya dikir.
  Ji ber vê yekê wê xwe şuşt, wan jê re got:
  - Bes e, biqedîne!
  Ew derket derve. Û matronê tiliyên xwe xistin devê wê, mîna ku Gulê tiştekî bigre yan jî bidize. Û girtiya jin a din hê jî di malzarokê de û anusê de dixele. Ya ku heqaret û nefret bû. Û belkî ne tenê Gulê, lê matron bi tiliyên xwe yên tazî hilkişiya, ne xema ku destmalan li destên xwe bike.
  Rosa tehemûl kir, her çend ew xwe şermezar, şerm û heta bi êş jî hîs kir. Neynûkên mêtronê gelek cihên wê yên nazik, samîmî yên di malzarokê de û xala pêncan de xera kirin.
  Lê di dawiyê de, bi vê yekê re jî, demjimêrên bi êş ên lêgerînek bi tevahî nehewce bi dawî bûn.
  Û Rosa kelepçe kirin û dîsa birin. Jina ciwan jî bi sosret fikirî: gelo ew ê bi rastî wê di hucreyek tazî de bihêlin? Lê ev nabe. Bi qanûnê destûr nayê dayîn ku girtî bê cil û berg bên ragirtin. Erê, ew mecbûr in ku bi kêmanî çend pêlavan bidin wê.
  Lê bi rastî ew birin oda kilaşê. Li ku derê divê cil û bergên fermî derxin, ger destûra we tunebe, hûn dikarin yên xwe li xwe bikin. Ji Rosa re tenê cil û bergek xerîdar hat dayîn ku laşê xwe yê tazî veşêre. Di cilê de li şûna paşnavê wê jimare hatin dirûtin.
  Gulê jê pirsî:
  - Çi ji pantor û bra?
  Metro bi tundî bersiv da:
  - Fermana serfermandar taybet heye, pantor û bra nadin we!
  Gulê bi şaşî jê pirsî:
  - Çima ev hê jî diqewime?
  Qeymeqam bi tundî bersiv da:
  - Hûn dikarin xwe bi wan ve daliqînin!
  Ciwanê şoreşger destên xwe dirêj kirin:
  - Ma ez ewqas bêaqil im ku xwe bi dar ve bikim? Herî zêde, di nava çend mehan de ez ê azad bibim!
  Serdar bi hêrs serê xwe hejand:
  - Her kes wisa dibêje, lê bi salan e di zindanê de ne!
  Gulê niha tenê bi cilekî xerîdar ku ji çokan diçû, û bi lingên tazî û tazî bû.
  Jina ciwan li refikê nêrî. Li wir gelek pêlavên cûda hebûn, ne pir balkêş ku meriv lê binêre. Lê lingên wê yên tazî dicemidin. Wê ji rûreşkirina lêgerînê û prosedurên din matmayî bimîne, guh nede qata sar, şil û beton a girtîgehê. Lê niha ew tenê dihejiya.
  Gulê bi dengekî hovane naliya:
  - Lingên min sar bûne, bi kêmanî çend pêlavan bide min!
  Qeymeqam bi tundî bersiv da:
  - Fermana taybet ji fermandar! Ji ber metirsiya taybet a girtiyê siyasî, lixwekirina pêlavan di dema girtina we de qedexe ye, ji ber ku hûn dikarin wan wekî çekên leşkerî an jî avêtina tiştan bikar bînin!
  Gulê bi axînekê got:
  - Lê li girtîgehê pir sar e! Ez dikarim serma bibim û nexweş bibim!
  Matrona wê temîn kir:
  - Nexweşxaneyek me ya baş heye! Û bi her awayî, dev ji pevçûnê berdin. Û wê hingê hûn ê bi baldarî werin qamç kirin!
  Şoreşger şaş ma:
  - Ma qamçiyan nayê rakirin?
  Qeymeqam serê xwe hejand:
  - Di dema şer de dîsa hatin nasandin! Ji ber vê yekê, xwe nerm bikin, bedew, hûn ê saxlemtir bibin! Û ji bo lingên tazî jî, girtî zû bi wê re tê bikaranîn. Û di nêzîk de ew ê li derve germtir bibe, jixwe bihar e û hûn ê xwe baştir hîs bikin. Û ger hevalên we yên mezin hebin, bila ew ji we re rîseyên din bişînin. Ji ber vê yekê tenê beşek piçûk digihîje girtiyan!
  Gulê bi xurtî serê xwe hejand.
  - Ez dizanim! Elmanya wê bi gendeliyê wêran bibe!
  Qeymeqam qîriya:
  - Mîna Rûsyayê!
  Jina ciwan dîsa destên wê kelepçe kirin û lingên tazî, bi kincên girtîgehê, mîna koleyekî dema Spartakûs di korîdorên girtîgehê re derbas bû.
  Niha kamerayek li benda Rosayê bû. Wekî din, ew ê yeka hevpar ji ya yekane tercîh bike. Li jûreyek hevpar germtir e û kesek heye ku pê re biaxive. Wekî din, jin ji mêran pir xweştir bîhn dikin û ew ê bi wan re xwe xweş hîs bike.
  Gulê ji bo ku bi kêmanî piçekî rabe tiştê ku ji êş, heqaret û sermayê ketibû di lingên tazî yên jinekê de, ji binê betonê sar dicemide, got:
  Zivistan jixwe hêza xwe winda dike,
  Tava biharê hiltê...
  Aqil xwezayê bi dest xistiye,
  Li ser lêgerîn û lêgerînek zanistî!
    
  Robar dihejin - barîna berfê dihelin,
  Cihê ku xalîçeya zîv çemek e.
  Qurnefîl di Gulanê de bi heybet şîn dibin,
  Û hevaltiya me dê neherike!
    
  Em ji keçên xwezayê hez dikin,
  Dema ku kivark di biharê de çêdibin...
  Na, hûn dizanin hewa xirab e,
  Kerema Mesîh çawa dibare!
    
  Di biharê de xweza zindî dibe
  Qeşaya krîstal bi qezayê teqiya.
  Gerstêrk dê bibe bihûşt,
  Bila tu agirê xerab dinya nekeve agir!
    
  Jixwe, her kulîlk gerdûnek e,
  Bûk jî dixwaze bijî.
  Çarenûsa herî baş afirandin e,
  Lê tu bunny belengaz hov î.
    
  Çawa bû, tirsek pir heye,
  Bi bedewiyê re gelek êş heye...
  Carinan em nalîn û ji Xwedê dipirsin -
  Bi bextewarî û xewnên me re bibin alîkar!
    
  Lê hêrsa li dinyayê çi ye,
  Tiştê ku dest pê kir wekî tornado li dora me dizivire,
  Lê Xwedê bersiv da - wusa
  Tu wek hirçê tembel nebûyî!
    
  Beriya her tiştî, heke mûz bixwe ket,
  Tewra tu nikarî cotekê jî bikî.
  Rûyên pîrozan ji îkonan serê xwe dihejînin,
  Bê ananas - ceh biçîne!
    
  Welê, kar ber bi serkeftinê ve dibe,
  Ew ê malbata me bihêztir bike!
  Lê ez ne lez dikim ku ez bextewariyê bibînim,
  Ne hewceyî xiraviyê ye!
    
  Xelat dê were - dê hêz hebe,
  Û em ê yên di şer de ketine vejînin!
  Ceza wê were serê we, Cihûda nas bikin,
  Ewê heyfa derew û hîleyan hilînin!
  Gul di dawiyê de birin nav deriyê mezin, ku li ser jimareya xedar "13" hate lêxistin. Kelepçe hatin rakirin û jina ciwan dema ku destên xwe yên birîn û birîn dixist rehetiyê hîs kir. Erê, di kelepçeyê de bûyîn di heman demê de hem êş û hem jî heqaret e.
  Ew anîn hucreyê. Li hundir ji derve piçekî germtir bû, germbûn hebû. Di hucreyê de derket holê ku hucreyek ducar e û keçek bi porê sor tê de hebû. Pir xweşik, û ew di bin perdeyan de raza. Rabû, wê rûyê xwe yê nazik zivirî û jê pirsî:
  - Keça nû?
  Qeymeqam serê xwe hejand:
  - Siyasî! Ez difikirim ku ew ê ji we herduyan re pir balkêştir be!
  Gulê got:
  - Nivînên min nînin?
  Serdar kenîya:
  - Ji bo ku hûn zûtir lihevhatin û şahidiyê bikin, hûn ê ji balgek, betaniyek û doşekê bêpar bimînin. Ger hûn li ser tabloyên tazî razên, hûn ê bicemidin û hûn ê zûtir li dijî hevkar û hevkarên xwe şahidiyê bikin!
  Gulê bi hêrs lingê xwe yê tazî lêxist û giriya:
  - Tu nikarî li bendê bimînî!
  Deriyê hucreyê yê giran û girs bi qîrînekê li pişt wê xist.
  
  CÎHANEK BÊ ŞERÊ CÎHANÊ YE
  ANOTATION
  Chamberlain piştî êrîşa li ser Polonya qet biryar neda ku li dijî Reîxa Sêyemîn şer îlan bike û Fransa jî bi tena serê xwe neket nav şer. Piştî têkçûna Polonya û dabeşbûna wê di navbera Yekîtiya Sovyetê û Almanyaya Nazî de, demek dirêj a aşitiyê dest pê kir û pêşveçûna mirovahiyê rêyek din girt.
  . BEŞA Hejmar 1.
  Ji dîroka alternatîf cîhanek taybetî. Di wê de, Chamberlain bi têra xwe jîr bû ku piştî êrîşê Polonya li dijî Almanya şer îlan neke. Û helbet Fransa bêyî Îngilîstanê nekete şer.
  Hîtler û Stalîn Polonya parçe kirin. Piştre parçebûna dewletên Baltik û îmzekirina peymana dostaniyê û sînoran pêk hat.
  Bi rastî jî bi Fînlandiyayê re şer hebû. Yekîtiya Sovyetê, bi bihayê windahiyên giran, dîsa jî karî beşek ji axê bigire, xeta parastinê bişkîne û Vyborg bigire.
  Heta niha her tişt baş diçû. Lê hewldana girtina Moldovayê ji Romanyayê bi berxwedana Hîtler re rû bi rû ma. Weke, ma Stalîn zêde naxwaze?
  Lê Hîtler û Stalîn bi xwe re hevdîtin kirin û li hev kirin ku Yekîtiya Sovyetê dê Moldovayê vegerîne, û ev dawiya dabeşkirinê bû.
  Piştî wê demeke dirêj a aştiyê çêbû. Japonê newêrîbû bi tena serê xwe şerê DYA û Brîtanyayê bike. Di vê navberê de, Hitler Polonya dihejand, beşek girîng a ku bû beşek ji Reich Sêyemîn. Stalîn jî ji ber ku împaratorî berfireh kir û bi Fînlandiya re xwedî ezmûna şerekî dijwar bû, neçû tu cihî.
  Di Yekîtiya Sovyetê de, plana sêyemîn a pênc-salî bi fermî hate bicîh kirin û derbas kirin. Paşê me dest bi çaremîn kir. Û ew zêde bû. Û di plana pênc-salî ya pêncemîn de wan dest bi kêmkirina buhayan û bilindkirina standarda jiyanê kir.
  Stalîn di Adara 1953an de mir... Li gor hin agahiyan dibe ku bi jehrê ketibe. Piştî entrîganan, Nikita Khrushchev desthilatdarî girt. Paşê jî kongreya bîstemîn hat lidarxistin û kul i kesayetiyê derket holê. Û fikra avakirina komunîzmê heta 1980.
  Di vê demê de, çekên atomî li Almanya, DY, Brîtanya û Yekîtiya Sovyetê xuya bûn.
  Hitler di dîrokê de wekî rêberek bi tevahî normal bêyî Holokost ma. Tenê hin qanûn hebûn ku mafên Cihûyan sînordar dikirin. Poloniyan jî gav bi gav hemwelatîbûna Alman û mafên wekhev wergirtin. Di sala 1955 de, parêzgeha Warsaw rasterast bû beşek ji Reich Sêyemîn. Di salên şêstî de, hem Çek û hem jî Polonî hemwelatiya Alman wergirtin. Almanya di cîhanê de yekemîn bû ku peyk avêt ezman û mirovek şand fezayê.
  Û di 20ê Avrêl, 1961 de, yekem firîna mirov a ber bi Heyvê rabû. Ev bûyerek mezin e.
  Reichê Sêyemîn welatek mezin e, dibe ku li Ewrûpayê herî mezin e. Ew Komara Çek, Sudetenland, Avusturya û Polonya dihewîne. Wekî din, Almanan beşek ji Danîmarka bêyî şer di nav sînorên 1914 de ji bo tezmînata diravî bi dest xistin. Piştre li wir jî referandûm çêbû. Li Polonya û Çekyayê referandûm hatin kirin. Di warê aborî de hêzeke pêşketî û xurt derket holê. Wekî din, Brîtanya jî qebûl kir ku Namîbya li Afrîkayê ji Almanan re vegerîne, û her weha ji bo tezmînata diravî.
  Ji bilî pevçûna bi Polonya re hema bêje ti şer tune, Hitler Reich Sêyemîn berfireh kir. Pirsgirêk tenê bi Fransayê re bûn. Rast e ku beşeke biçûk ji Lorraine, ku bi piranî Alman lê dijîn, piştî referandumê vegeriya Almanyayê. Lê sînorên sala 1914an nehatin vegerandin. Û vê yekê gelek Alman aciz kir.
  Lê Fransî bi Yekitiya Sovyetê re ketine nav tifaqeke leşkerî û ger tiştek biqewime, divê di du eniyan de şer bikin. Împaratoriya Sor, ku ji Şerê Cîhanê yê Duyemîn dûr ketibû, ji hêla aborî ve pir bi hêz bû, bi DY û Almanyayê re hevaheng bû û xwedî nifûsek mezin bû. Ji ber vê yekê şerkirina bi wê re xeter e.
  Wekî din, Brîtanya jî bi Fransa re peymanek hebû. Ku, berevajî dîroka rastîn, koloniyên xwe parast û ji hêla leşkerî ve pir bi hêz bû.
  Lê Çîn perçebûyî û qels ma, bi rastî ji hêla hêzên pêşeng ên cîhanê ve li qadên bandorê hate dabeş kirin. Japonya demeke dirêj li Çînê şer kir, û karîbû beşek ji wê di bin kontrola xwe de bihêle. Welatên din paytexta wan li wir bûn. Yekîtiya Sovyetê kontrola xwe li ser Mongolya, ku bi fermî serxwebûna xwe parast.
  Hitler hîn sax e. Ew heftê û du salî ye. Ew cixare nakişîne, alkolê venaxwe, zebzeparêz e û li ser makîneyên werzîşê jî dixebite. Fuhrer bi tenduristiya xwe ve mijûl e. Herdu kur û keçên wî hene - tevî ku ew bi mêlkirina sûnî hatine bidestxistin. Tenê ji sed kur hene. Mezinê wan jixwe hivdeh salî ye. Zehmet e ku meriv hilbijartiyek hêja ya cîgir bike. Ji ber vê yekê Fuhrer hîn jî eleqedar e ku bi tena serê xwe bijî. Û di Reîha Sêyemîn de jî ji bo dirêjkirina jiyana dîktator xebatên xwe dimeşînin.
  Heftê û du salî ye, helbet, hîn ne mirovekî pir kal e. Ji ber vê yekê Fuhrer jî ji şahiyê hez dike. Ji bo nimûne, şer bêyî rêbaz.
  Li wir, bê guman, ew heta mirinê şer nakin - Reich-a Sêyemîn nisbeten şaristanî û xerîb e. Û Hitler qet wekî cinawirek nayê dîtin, her çend serok bê guman otorîter e.
  Wî karibû ku Polonya hema bê windahî têk bibe û bi rastî bêyî şer deveran berfireh bike. Ew ji hêla gelên Almanyayê ve tê pîroz kirin û ji hêla neteweyên welatên din ve tê rêzgirtin. Nîkîta Krûşçev jî bi hurmet jê re disekine. Wekî din, Yekîtiya Sovyetê di pêşbaziya fezayê de li paş ma.
  Stalîn li hember roketan xemsar bû û Nikita Khrushchev tenê karî pîlotek bişîne fezayê.
  Lê niha Alman rokêtek diavêjin Heyvê. Û du keç û xortek tê de hene. Û ev pir baş e.
  Bi minasebeta rojbûna Fûhrer û avêtina rokêtan, li seranserê welat pîrozbahî hatin organîzekirin.
  Stadyûma mezin a Berlînê bi mirovan tije bûye. Pêşbirkên cûrbecûr yên werzîşê têne pêş. Û bê guman, bêyî qaîdeyên şer dike. Tiştê ku Hitler pir jê hez dike.
  Fûhrer, bê guman, pîr bûye, lê dîsa jî kêm-zêde heman xuya dike, her çend ew gewr e û li ser serê wî qasekî bêhêz heye. Û mustaq gewr bû, û fîgur hinekî bi ser de bû. Fuhrer ev bîst û heşt sal in desthilatdar e. Almanya yek ji wan aboriyên yekem ên cîhanê ye, û dibe ku yekem jî be. Yekîtiya Sovyetê, DYE û Reîxa Sêyemîn niha di warê hatina neteweyî de pir nêzî hev in. Erê, Brîtanya ji ber koloniyên xwe hîn jî bihêz e. Japonya dest bi bilindbûnê kir - şerê wê yê dirêj bi Chinaînê re ew westand. Lê dinya pirpolar e.
  Hitler mezin e, lê ne di jor de ye. Dewletên Yekbûyî niha xwediyê serokek nû, ciwan, John Kennedy, û Fransa û Brîtanya jî xwediyê rêveberên ciwan ên desthilatdar in. Nikita Khrushchev li hember paşxaneya Stalîn tenê sîwanek xemgîn e, her çend ew behsa komunîzmê dike.
  Dibe ku ji hemû rêberên cîhanê, Hîtler tevî temenê xwe yê herî efsane, herî populer, karîzmatîk û mezin e, ku hîn ronî û enerjiya xwe winda nekiriye.
  Niha ew bi ekraneke taybet li şeran temaşe dike. Û ji jor, çavdêrên rengîn wêneyek Koloseumê nîşan dide.
  Xortekî spehî û bejinzirav, bi qasî donzdeh-sêzdeh salî, derdikeve şer. Ew masûlkeyên şikilî hene, tenê şortên werzîşê û lingên tazî li xwe kirine. Di destên lawik de destmal hene. Û ew diçe muzîkê.
  Wek di demên kevnar de, di Reich Sêyemîn de şerên şûr tune. Ji ber ku welat neket berberiyê.
  Berevajî vê, Almanya bûye welatekî nîzama nimûneyî, ku di cîhanê de rêjeya herî kêm sûc û bêkarî heye. Û bi awayekî ji bo wê nerehet e ku mirovên di rîngê de bikuje.
  Xort di şortên şîn de bû, û berê xwe da Fuhrer û piştgirên wî û her çar aliyên stadyûmê. Girseyê ew dilşa kir.
  Peyamnêr ragihand:
  - Şampiyonê Berlînê, bi nasnavê "Mişk", dê ji bo şampiyoniya Reich a Sêyemîn di nav zarokên di bin diwanzdeh salî de şer bike.
  Diyar e ku lawik qet ne xerab e.
  Û dûv re dîsa muzîk lê tê û şervanekî din derdikeve. Di heman demê de zarokek bi heman bilindî û giraniyê. Û her weha blond, û pir masûlke. Tenê pantorê wî sor e, û rûyê wî hişktir e. Helbet herdu xort jî sîngê tazî û lingê tazî ne. Ew ê li gorî qaîdeyên boksa Fransî bi dest û lingên xwe şer bikin.
  Zarokê duyemîn hate ragihandin:
  - Alîkarê şampiyonê Reichê Sêyemîn di şerên bê rêzik de heya diwanzdeh salan.
  Kurik jî li ber Fuhrer û her çar aliyên stadyûmê çok da. Nasnavê "Alîgator".
  Hakem jineke mezin û dirêj bi cilê çerm bû. Pevçûn şerê şampiyoniyê bû, her yek panzdeh tûrên sê deqeyan. Lê bi gelemperî ew zûtir bi dawî bû.
  Zarokan serî li ber hev dan. Û retinue û Hitler bi xwe behîs kirin. Fuhrer li ser kê behîs dike bê guman nepenî ye, wekî din dê her kes mîna wî bike. An jî berevajî...
  Adolf bi porê gewr û westiyayî bi dûrbînan dinêre. Ew ji xortên masûlkeyan pir hez dike, ji ber ku ew dixuya ku ew dikarin hêzê bidin zalimek bêhêvî. Fuhrer tewra di nav nivînek bi şeklê swastîka taybetî de radizê. Û li dora wî çar werzişvanên jin ên ciwan, û çar ciwan - pir masûlke û bi hêz in. Û Hîtler di xewê de xuya dike ku bi enerjiyê ve girêdayî ye. Wekî din, dîktatorê pîr ji bo pitikan şîr dişon.
  Dem bi dem, Fuhrer di heman demê de veguheztina xwîna ciwan distîne - ji kur, werzîşvanên herî bihêz ên Reichê Sêyemîn.
  Hitler naxwaze bimire. Û hin planên wî jî hene. Nebaş e ku Yekîtiya Sovyetê û Fransa bi Brîtanya re di nav hevalbendiyê de ne. Şerê li du eniyan pir maceraperestî û xwekujî ye. Jixwe Almanyayê di du eniyan de şerekî wiha winda kiriye. Ji ber vê yekê ti xalek tune ku meriv li ser heman rahê wekî William Duyemîn gav bavêje.
  Ez dixwazim li ser şerekî li yek eniyê li hev bikin. An bi Rojava re li dijî Yekîtiya Sovyetê an jî bi Yekîtiya Sovyetê re li dijî Rojava. Lê ji bo ku du ber li stûyê we negire.
  Lê Nîkîta Krûşçev nexwest bi Hîtler re bikeve nava tifaqê. Li Fransayê jî tifaqa bi dîktatorekî otorîter re naxwazin, ji ber ku demokrasî û guhertina desthilatdariyê heye.
  Û Hîtler jî zehmet bû. Jiyan derbas dibe, û we hîn jî Fransî, Rûs, an kesek cidî nexistiye.
  Her çend, ji hêla din ve, Reichê Sêyemîn hema hema hemî axên ku mirovên almanîaxêv lê dijîn xistin bin destê xwe. Û niha Almanya ji ya beriya Şerê Cîhanê berfirehtir û mezintir e. Ew yek gerdûnî ye, lê hîna duyemîn nebûye.
  Zarokan bi îşareta gogê dest bi şer kirin. Wan bi destan û lingên tazî lêdan. Fuhrer pir jê hez dikir dema ku xort ji panzdeh salî mezintir bûn û keç jî pê tazî bûn. Vê yekê dîktator veguherand.
  Xortên wan pêlavên dor, pembe û çîçeka xweş a solê hene. Ew werzişvan in û masûlkeyên lîstikê ew qas berbiçav in û damar xuya dikin. Fuhrer ji nêz ve li lingên kuran dinêre û tê ser. Ev bi rastî pir mezin e. Tîrêj in, çermê wan dibiriqe, masûlkeyên wan diçirisin, ev ecêb e.
  Û bi vî awayî kurik li hev dixin. Û lingên tazî jor difirin û li berevaniyê an serî dixin. Diyar e ku kabloyên kuran xweş in. Abs wek çîkolata hatine çêkirin, sîng wek mertal in û masûlkeyên kuran di nav tevgerê de ne. Balkêşane.
  Hîtler axîn. Li gund hîn jî serok û serkêş bû, lê li salonê xortên din doza wî kirin. Û Fuhrer paşerojê demek zehmet bû, û ew bi rastî ji wir reviya.
  Lê tevî vê yekê jî Hîtler ji zarokan hez dikir. Ev xort pir xweşik in. Û laşên wan ên perwerdekirî pir masûlke ne, û pênaseya masûlkeyê ecêb e.
  Heçî heyf e ku divê hevdu bişkînin. Naha gera yekem qediya - kur bi awayên xwe diçin.
  Hîtler difikirî ku ew ê xweş be ku bi şûran şer bike. Û ji bo ku şervan biçirînin û xwîn biherike.
  Ev derket holê ku bi rastî pir mezin e. Û paşê gava kurik bikeve, ew ê bi hesinê germ bi pêhniya wî ya tazî bişewitînin.
  Fuhrer gelek caran di xeyalên xwe de îşkenceyê xeyal dikir. Bi taybetî dema ku lingên tazî yên xort û keçan bi agir dişewitin.
  Û wî tabloyên weha jî bi dizî xêz kir. Lê bi rastî îşkence li kesî nekir. Dibêjin ne mimkûn bû ku serokê dewletê, ku yek ji mezintirîn dewletên cîhanê ye, li ber tiştekî wiha bisekine.
  Lê bi talîmatên wî fîlm hatin çêkirin. Bo nimûne, li ser şerê cîhanê. Rûsan keçeke alman li eniya rojhilat girtin. Û helbet cil û bergên wê jê kirin, tenê bi pantik û sîtilan hiştibûn û bi lingên tazî di nav berfê de ajotin.
  Fuhrer ev fîlm eciband. Piştî vê yekê jî Gerda ya Alman hat qamçkirin û li refikê daxistin.
  Belê, ew fîlmek xweş bû. Lêbelê, ji bo Fuhrer jî li ser bingeha dîroka alternatîf fîlim hatin çêkirin. Li wir, kurên Hitler Jugent li Yekîtiya Sovyetê hatin girtin. Û xortên çardeh salî, ku tenê şort li xwe kiribûn, di nav berf û sermayê de ajotin. Û tewra ava cemidî li ser torikên xwe yên tazî jî rijandin û ew sor kirin.
  Hitler ev eciband. Erê, dema ku kur têne îşkencekirin û şermezar kirin, ew teşwîqkarê sadîstek veşartî ye. Di bin Fuhrer de, bi kêmanî li vê dinyayê mirov di sobeyan de nehatin şewitandin, lê kêfa wî ji îşkence û heqaretê dihat.
  Wekî din, laşê Fuhrer jixwe xera bûye. Û enerjî êdî ne wek xwe ye. Û hûn hewce ne ku bi tiştek xwe piştgirî bikin.
  Fuhrer dîsa li şer temaşe dike. Bedenên lawikan bi teriyê dibiriqe û rihetiya masûlkeyên ku ji ber şer germ bûne jî tûjtir bûye.
  Şer heta niha hema hema wekhev e. Herdu kur jî bi heman giranî û bilindî ne. Kurê Alligator bêtir êrîş dike, lê lêdanên wî bi giranî li ser blokan dikevin. Û Mişk carinan dijberî êrîşan dike.
  Hitler difikire ku çiqas baş e ku meriv kur be. Ew bi berdewamî bi kêfxweşî dikenin. Ev zarok her tim bi her sedemê dikenin û dikenin. Lê wî jixwe ji bîr kiriye ku çawa dikene.
  Ax, ev pîrbûna lanetkirî, gava hûn her tiştî bi zorê dikin. Û kêfa berê ya jiyanê nema. Û tewra şerên gladiatoran jî westiyayî ne.
  Nêrînên nû yên ciwanan mijarek din e. Bi mîlyonan keçên Fuhrer hene ku amade ne ku berê xwe bidin, lê hema hema tune ye. Tenê heke hûn derziyek testosterone bigirin, hêz û hormonek zêde xuya dike. Na, derman li Almanyayê pêşketiye. Mînakî, wan çi diranên ecêb ji bo Fuhrer çêkir - tenê şewqek perly.
  Û celebên steroîdên anabolîk hene. Hîtler hê jî li bendê ye ku heta sedsala bîst û yekê sax bimîne. Berî her tiştî Almanya bi xwe hewce dike. Û wê demê dibe ku ew dê cîgirek diyar bike. An jî dibe ku zanyar rêyek bibînin ku wî nemir bikin.
  Jixwe laboratuar li ser vê yekê dixebitin. Hîtler bawerî û tirsê radike.
  Va ye Churchill, ji wî mezintir e, lê dîsa jî sax e, her çend ne bi tevahî saxlem be. Roosevelt û Stalîn jixwe mirine û Roosevelt ji demek dirêj ve li dora xwe ye. Chamberlain bi Almanyayê re sempatî kir. Digel ku wî tehdîd kir ku di bûyera êrîşek li ser Polonya de eniyek duyemîn veke jî, wî qet newêrîbû. Di encamê de, Fuhrer neçû şer li dijî Yekîtiya Sovyetê. Tevî ku derfet hebûn. Lê tankên Yekîtiya Sovyetê pir bi hêz bûn. Bi tenê şeş dabeşên bi tankên sivik hebûn, Fuhrer newêrîbû ku li wir bi cinawir re şer bike.
  Tevî ku amadekariyên şer dihatin kirin. Di sala 1943 de, Panthers li Elmanyayê xuya bû. Otomobîl ne xirab e, lê pir giran û biha ye. Li Yekîtiya Sovyetê rêzek KV hebû. Hîtler wê demê newêrîbû şer bike. Balafirên jet û fuzeyên FAA li Reîşa Sêyemîn xuya bûn. Lê pirsgirêk çi ye? Piştî mirina Chamberlain, Churchill xuya bû û ber bi nêzîkbûna Stalîn ve çû. Û li Fransayê, hukûmetê meyldar bû ku bi Împaratoriya Sor re hevalbendiyek bike.
  Hêviyên mezin di Reichê Sêyemîn de bi balafirên dîskê ve girêdayî bûn.
  Lê di rastiyê de xwe rewa nekirin. Wesayît derket holê ku pir biha ne û ji ber gulebarana çekên piçûk xeternak in. Di şer de nikaribin ferqê çêkin.
  Di sala 1945 de, Panther 2 xuya bû. Wê demê ew tankek pir baş bû. Çek 88 mm e û dirêjiya wê 71 e, û cebilxaneya pêşiyê ya lûleyê 100 mm e, eniya wê mêldar e, aliyên wê 60 mm mêldar in, û pêşiyê lûleyê 120 mm bi mantoyê 150 mm e. , û alî jî şêst in. Hemû tişt pêncî û sê ton e, û motora 850 hesp e. Wesayît derket ku di cîhanê de tanka navîn a herî bi hêz e. Her çend heke giranî ji pêncî ton zêdetir be navînî çi ye?
  Hîtler hinekî bi vê makîneyê razî bû. Lê ne ji Yekîtîya Sovyetê û ne jî ji Fransa ne mimkûn bû ku garantî bidest bixin. Bi ser de jî, rojava tawîz dan û, ji bo pere, beşek ji Danîmarka, beşek piçûk a Fransa û koloniya Almanya ya berê ya Namîbyayê da. Vê yekê gelê Elman razî kir. Yekîtiya Sovyetê jî xurt bû. Li şûna rêzefîlmên KV, tankên pêşkeftî yên ji rêza IS derketin holê.
  Hîtler şerekî nû taloq dikir. Li Dewletên Yekbûyî hêdî hêdî li ser bombeya atomê xebitîn. Li Almanyayê jî ne zêde lez û bez bûn, ne jî li Yekîtiya Sovyetê.
  Lê teknolojî pêş ket.
  Panther-3 tankek din ji rêzek kevnar bû. Çeka wê ji 105 mm 70 EL jî bi hêztir bû, û cebilxaneya pêşiyê ya bordûmanê 185 mm, û qalikê wê 150 mm bi zozan û aliyên 62 mm bû. Giraniya erebeyan giha şêst û yek ton. Ku, lêbelê, ji hêla motorek bihêztir a 1200 hesp ve hate telafî kirin. Bi vî awayî otomobîl derket. Ew di sala 1947 de ket hilberînê. Bê guman tankek baş e. Lê Yekîtiya Sovyetê T-54 jî hebû, ku giraniya wê tenê sî û şeş ton bû, û di zirx û çekan de hinekî ji ya Alman kêmtir bû. Cenazeya pêşiyê ya kulikê hîn stûrtir bû - bi qasî 200 milîmetre. Û çek di 100 milîmetreyan de hinekî lawaztir e, û leza destpêkê ya fîşekan 900 metre di çirkeyê de ye. Alman bi rastî xwedan qalibek piçûktir e - 1000 metre di çirkeyê de.
  Û paşê şer dîsa pêk nehat.
  Panther 4 di sala pêncî û yekê de xuya bû. layout cuda bû. Motor û veguherîn yek yekîneyek in û li ser motorê gearboxek heye. Bilindahiya tankê kêm bû. Û di encamê de wesayitek bi giraniya 70 ton, bi motora turbîna gazê 1500 hesp, û cebilxaneya pêşiyê 250 mm û zirxên kêlekê 170 mm, bi topek 105 mm û dirêjahiya bermîla 100 EL bû. Ev wesayit jixwe bi rastî jî giran û pir bi hêz bû... Tenê Sovyet IS-7, tangeke ku bi mîqdarên pir hindik dihat hilberandin, dikaribû şer bike. Û T-54 pir qels bû.
  Û di dawiya '58'an de, "Panther" -5 xuya bû. Ew di qalindahiya zirxî û çekdanînê de bi Panther-4-ê re hevaheng bû, lê bi meylên mezintir, û giraniya siviktir a şêst û sê ton, bi motorek bihêztir a 1800 hesp. Tankê maqûltir û manovrtir bû.
  Ev otomobîlek almanî ya bingehîn e. Li Yekîtiya Sovyetê, IS-7 hate rawestandin. Tenê T-10 wekî yekî giran ma, lê bi giraniya xwe pêncî ton. Û ji bilî T-54, tenê T-55 xuya bû, ku di çekan de hinekî bihêztir bû.
  Em dikarin ji bo demeke dirêj behsa teknolojiyê bikin. Hîtler bi xwe di pejirandina hin cûreyên çekan de beşdar bû. Nikita Khrushchev bêtir bi roketan re eleqedar bû. Li Almanyayê jî tankên roketan derketin. Ew jî mîna yên Sovyetê pir xurt in. Hîtler pir dixwest bikeve şer. Bombeyek hîdrojenê hê çênebûye û bombeyên atomî jî kêm in. Û hûn dikarin rîskek bigirin û têkevin pevçûnê.
  Hîtler bi rastî dixwaze li rojhilat şer bike. Îtalya amade ye ku dijberiya Yekîtiya Sovyetê bike. Ew ji aliyê kurê Mussolini ve tê birêvebirin, lê Benedito mir. Û kurê wî, faşîstekî dijwar antî-komunîst û îdeolojîk, bi Almanya re, amade ye ku bi Yekîtiya Sovyetê re şer bike, lê bi şert. ku Fransa û Brîtanya bêalîbûnê nîşan bidin.
  Û Japon jî dikare li rojhilat eniyek veke. Û Almanya hîn jî dikare Fînlandiya, Macarîstan, Romanya û Slovakya bi hev ve girêbide. Belkî jî Bulgaristan, Yugoslavya û heta Swêd jî.
  Dibe ku li vir hevalbendên wisa hebin. Divê Hîtler pêşî Fransiyan razî bike ku destwerdana wan nekin. Lê hêsantir e ku bi Brîtanyayê re peymanek çêbikin. Li wir jî dibêjin komunîzm tune. Û li Dewletên Yekbûyî, Kennedy hespek tarî ye.
  Hîtler hê jî şewqa xwe winda nekiribû. Lê ketina şer ji aliyê exlaqî ve zehmet e.
  Jixwe xort ji bo tûra sêzdehan şer dikin. Zarok westiyabûn û tevgerên wan sist dibûn.
  Fuhrer axîn dike. Bi temen re, biryara çûna şer her ku diçe dijwartir dibe. Zarok êrîşkar in û şer dikin. Lê lêdanên wan sivik û kêf in. Li hev xistin û reviyan.
  Lê ev bi mezinan re kar nake. Hîtler di vê dinyayê de tenê şerekî bi Polonyayê re qezenc kir. Û ev jî têra desthilatdariya bîst û heşt salan nake.
  Lê li aliyê din jî Almanan ji windahî û ziyanan dûr ketin.
  Lê Almanya bi giranî niştecih e. Rêjeya jidayikbûnê bilind û gelek zarok.
  Li vir xort şer dikin. Û hûn dikarin bibînin ku zarok bi giranî nefes digirin.
  Fuhrer dîsa fikirî, vê carê li ser balafiran. Artêşa jet di Reich Sêyemîn de pir pêşketî ye. Pêşketin û balafirên hilberînê yên pir baş hene. Bi taybetî ME-462. Balafir jî pir bi hêz û wêranker e.
  Û bi roketan. Ew jî otomobîlek pir bi hêz e.
  Helîkopterên dîskê jî xuya bûn. Ew pir mobîl û manevra ne.
  Ew ji hêla sêwirînerê Tank ve hatine pêşve xistin. Her wiha xwediyê balafirên şer ên TA-383 ye, ku wesayîtên şer ên pir baş in. Di heman demê de Almanan jî xwedan bombeyên dûvikê ne ku dikarin axa Dewletên Yekbûyî jî bombebaran bikin.
  Zarokan şer qedandin. Ji ber vê yekê kes neket.
  Di xalan de, serkeftin ji cîgirê şampiyonê Alligator re hate dayîn.
  Xort ketin rê. Dûv re keçikên ku destikên boksê li xwe kiribûn xuya bûn. Ew lingên tazî û bikini li xwe kiribûn.
  Şerê bi dest û lingan jî balkêş bû.
  Hîtler dixwest ku Reichê Sêyemîn xwedî çekek mûcîze be. Lê heta niha her tişt bi ser neketiye. Di cîhanê de teknolojiya rokêtê ya herî baş a Alman heye. Her wiha pêşveçûna bombeya hîdrojenê jî heye. Hîn li tu welatekî cîhanê çênebûye, lê çek tirsnak e.
  Fuhrer bi xwe di ciwaniya xwe de Wales xwend û xwest ku Reichê Sêyemîn tîrêjên germê an lazeran hebe.
  Lê heta niha ne mimkûn e ku sazûmanek şerker a bi bandor were afirandin. Ji bilî korkirina dijberan, lê tewra ew jî pir giran e. Reichê Sêyemîn jî socên firînê pêş xistin. Amûrên dîskê bi bandoriya xwe ya şerker nîşan nedane. Lê fikirek hebû ku wan biherikek laminar ku dê gule û perçeyan ber bi aliyan ve biteqîne.
  Ev tê vê wateyê ku dîsk dê bi tevahî bêhêz be.
  Keçan bi lingên xwe yên tazî dest bi lêdana hev kirin. Di heman demê de werzîş û masûlk in. Û ew bi awayekî çalak lêdixin.
  Îcar yek ji wan bi kulmeyên xwe sêyek çêkir, yê din bersiva wê da. Ev bi rastî pir mezin e.
  Hîtler kenîya:
  - Ez ne kêzikek dilşewat im - kelekek super-cinawir.
  Û wî xeyal kir ku çawa hesinek sor-germ li pêta tazî û girover a keçikê dişewitîne. Şer negihîşt asta Şerê Cîhanê yê Duyemîn, asta xwe nîşan da.
  Keçên li vir pir ecêb in - ew tenê pir xweş e. Ew ji çîna herî bilind in.
  Di encamê de helbest hat hişê Fuhrer;
  Li ser vê keçika lingê tazî
  Min nikaribû ji bîr bikim ...
  Weke kevirên peyarê dixuya
  Ew çermê lingên te yên nazik diêşînin!
  Erê, ev keçikên balkêş in.
  Di fîlimek de wan nîşan da ku Jeanne Dark çawa hate îşkence kirin. Bi awayê, ew ji hêla blondeyek balkêş ve hate lîstin. Û îşkence xwezayî bû. Û lingên tazî yên keçikê bi agir şewitîn.
  Hitler bi rastî jê hez kir. Zhanna bi wêrekî li ser rakê rawesta. Û pêtên wê yên tazî di nav bilbilan de bûn. Û carcaran qamçî li pişt û qûna wî dixist.
  Dûv re wan ew bi darê zorê li ser niçikên wê yên sor ên sor girtin. Ya ku bi rastî pir mezin e. Vê yekê çawa Hitler veguherand.
  Mesela, keçikek tazî hildan û li refikê danîbûn. Û em bi qamçiyan bişkînin. Û şervan jî bi hesineke germ hat şewitandin. Û pir diêşe. Lê di heman demê de, ji bo keçek êşkencekirin xweş e.
  Bi taybetî jî dema ku hesinek germ li panga te ya tazî dixe.
  Ev bi rastî balkêş e.
  Keçan şer dikirin. Û yek ji wan, blonde bi lingê xwe yê din ê tazî li çena wê xist. Bedewiya por sor ket. Hakem dest bi jimartinê kir.
  Serê sor bi hewildana îradeyê tewand û baz da.
  Şer dîsa berdewam kir.
  Adolf Hitler got:
  -Piçek din, hinekî din,
  Şerê dawî yê herî dijwar e!
  Û ez dixwazim tevahiya cîhanê dagir bikim,
  Gerstêrka ku Almanyayê bike dayîk!
  Fuhrer pir baş nekir, û dengê wî gemar bû. Lê bi her awayî darvekirina dîktatorekî.
  Û keçik şer dikin, û laşên wan ên masûlkeyî bi xwêdanê dibiriqe. Dizên ecêb.
  Fuhrer difikirî, dema jin tê tecawiz kirin çi jiyaye? Êş an orgazm an herdu?
  Xwezî ez bi xwe bibûma jin! Û biçin panelê!
  Ew jî henek e!
  Ger hûn biçin panelê,
  Hûn stêrk in, hûn ê bibin wekî Emmanuel!
  Û bi giştî mezin!
  Aforîzmayên baskan di serê Fuhrer de dest bi dansê kirin;
  Ger sînor hatibe, herin kaosê!
  Wijdan malzemeya herî biha ye ku nayê firotin - her çend pir kes amade ne ku zêde bidin da ku ji vê nirxê xilas bibin!
  Di evînê de, tenê helbestvan şîretên kêrhatî didin!
  Evîn lîstikek wusa ye - li ku derê çerxa sêyemîn heye!
  Evîn ji partiyek heval çawa cûda ye - partiyek sêyemîn dê çu carî neyê vexwendin!
  Hejmara sê ahengê sembolîze dike - tenê ne di jiyana malbatê de!
  Hesûdî hesta mirovên kêmar e - ew di hişê xwe de qels in, heta ji belengazan re poşman dibin!
  Di dojehê de mirovekî berfê ava kirin ji dîtina kahînekî fedakar hêsantir e!
  Popa dilsoz mîna şeytanek spî!
  Dêr mîna dikanekê ye - bê pere nekevin hundur!
  Çiqas kulmek we mezin be, kelepçe dê dîsa jî li hev bike!
  Ji sed caran mirov lêxistin çêtir e!
  Pir caran ew ji xwebaweriyê sûd werdigirin!
  Devê çavbirçî dê mêşa xwe bibîne!
  Yên ku ji seksê hez dikin xwedan hişê geş û dilekî dilovan in - ji ber ku ew amade ne ku kêfê bi hevjîna xwe re parve bikin!
  Şer dibistanek jiyanê ye - çêtir e ku meriv dev jê berde!
  Hunera şer herî zêde fedakariyê dixwaze!
  Mesîh ji hêla kahînan ve hate xaçkirin - kûçikên xerab tenê qîmetê didin darekê!
  Bawerî bê guman sivik e, lê li şûna mêşan ew banknotan dikişîne!
  Ger hûn dixwazin bibin dewlemend, bankek vekin, heke hûn dixwazin bibin yê herî dewlemend, doktrînek çêbikin!
  Felsefe wek tora girtina masiyên zêrîn e!
  Siyaset hunera xapandinê ye!
  Siyasetmedar ji qatilek cûda dibe - tenê bi mezinahiya heqê!
  Derenceyek cesedan bi îhtîmalek mezin ber bi jor ve diçe!
  Şer pêşbirka qatil û celladê rehmê ye!
  Bawerî hinekan paqij dike - yên din dewlemendtir dike!
  Siyasetmedar ji araqê xerabtir e - lêçûna wê zêdetir e, û serê we tavilê dest pê dike.
  Siyasetmedar, wek fahîşeyan, bi zimanê xwe dixebite, lê kêm kêfa xwe dide!
  Siyasetmedar tim xwe dide, lê kesî têr nake!
  Peyvên xweş - kirasê zaliman!
  Dema dewlet bibe cellad jê re dibêjin welatê pîroz!
  Ger siyasetmedarek pir xwe xaç bike, ev tê wê wateyê ku destê wî li berîka te digere!
  Siyasetmedar: Kûrtbazê qanûnî kirin!
  Ferqa di navbera siyasetmedar û kîsekî de ew e ku yê berê di dema diziyê de dengek zêde derdixe!
  Dîroka Xirîstiyantiyê û bi rastî jî ya her olê, nîşan dide ku tiştek bi navê fanatîzma baş tune!
  Redkirina guhdarîkirinê kuştina di giyanê de ye!
  Ji cîranê xwe hez bike, ne ji jin û berîka wî!
  Xulam ew qas bi stûyê xwe ve hat, ku ji ber ku azadî wergirt, dest bi xeniqandinê kir!
  Kûçikên qenciyê pir zû mezin dibin!
  Yê ku tovên nakokiyê biçîne, wê felaketê çêbike!
  Ger hûn dixwazin giyanê xwe xilas bikin, xweperestiyê xaç bikin!
  Cûdahiya di navbera berîka vala û dilekî bê ruh de - hilgirtina ya paşîn dijwartir e!
  Gelek xweda hene, lê kes tune ku canê min jê re birijîne!
  Ferqa di navbera stêrkek li ezman û stêrkek pop de çi ye - rastiya ku stêrkek pop dikare bi yek kevirek vemire!
  Mesîh ji hemû mirovan hez dike - heta bi gunehan, û ji piraniya xizmetkarên xwe yên niha - tenê bi berîkan!
  Heke hûn dixwazin nêzîkî Xwedê bibin, çavbirçîtiya xwe kêm bikin!
  Tewra di xemsariya xuya ya Xwedayê Karîndar de jî evîn heye - jixwe, zarok berî her tiştî dixwazin ji lênihêrîna dêûbavên xwe birevin!
  Xwedê ji bo ku fersendê bide gunehkaran, cezakirina xeraban dereng dixe!
  Zehf û keda mêr û jinê tenê wekî cotek serketinê çêdike!
  Hingivîn jî tal e - heke hûn tê de xeniqînin!
  Xapandin mîna şerabê ye, nexweş û şîrîn e û rawestana wê zor e!
  Evîn mîna şêlê şarapnelê ye - Dil diçirîne, mêjî dihejîne, kîsikên xwe dizivirîne, ji alîkî ve derdikeve!
  Mirov di hin waran de bi Xwedê re wekhev e - Xwedayê mezin gerdûn afirand, û mirov ehmeqiyê anî dinyayê: herdu jî bêdawî ne!
  Yê ku serketinê li ser xwînê ava bike, wê bi qedera berazekî bi kêran re rû bi rû bimîne. Ew ê hevalên xwe bixwin - encam xemgîn û hêrs e!
  Carinan awayê çêtirîn ku hûn navûdengê xwe biparêzin zencîra li dora stûyê we ye! Di her rewşê de, ew ê nehêle hûn bikevin!
  Hûn nikarin demek dirêj di bin hirçê de razin - ew ê we biperçiqîne!
  Carinan jin ji dêvla kefenê wek mammûtê ye!
  Nivîskarê ku ji bo berhevkirina banknotan têdikoşe, dê tiştên baş û herheyî neçîne!
  Welatê bê qanûn wek laşê bê îskelet e! Tenê ji bo ku ew şepirze nebe, hilbijartin lazim in!
  Heke hûn dixwazin şaheserek çêbikin, heqê ji bîr bikin!
  Xapandina herî jêhatî ew e ku meriv derewan neke, lê kes ji te bawer neke!
  Bê guman, têkçûn soza pirsgirêkên mezin dide, lê ev tenê ronîkirina serkeftina pêşerojê ye!
  Di şer de mêrxasî û zîrekiya baş serketinê tîne.
  Ji bo lêdan, divê hûn pêşî li ku derê bibînin!
  Scout hesinkarê serkeftinê ye!
  Her ehmeq dikare seqet bike, lê her mirovek jîr nikare qenc bike!
  Gelek celladên bêbext hene - hindik doktorên saxker!
  Hinek doktor in, hinek jî cellad in!
  Bê êş mêrxasî nabe - bê mêrxasî serkeftin nabe!
  Ramanên komunîzmê sînorê ehmeqiyê ne: Ger serê germ û dilên sar pêkanîna wan bigire!
  Komunîzm sivik e, lê yên pir rûn dişewitîne!
  Ger sebra we têr nebe, stran gotin dibe alîkar!
  Xelk wek hesin in - berî ku sar bibe, şeklê ku tê xwestin bide!
  Ger hûn dixwazin bibin populer, pir caran zorê bikar bînin!
  Rêzkirin mîna giyayê dojehê ye - gava ku hûn wê bi hêsir û xwînê av bidin mezin dibe!
  Mirov wek giyayan in - her ku hûn wan bin pê bikin, ew qas bilind dibin!
  Yekîtî mifteya serkeftinê ye!
  Disîplîn amûrek serfiraziyê ye! Aqil pê dilîze!
  Yekîtî, cesaret, fedakarî mifteyên serketin, azadî, bextewarî ne! Bê dîsîplîn artêş nabe, bê artêş jî hûn nikarin azadiyê bi dest bixin!
  Karê me bihêztir kir, bi zêhniyetê zêde dibe dê azadiyê bide me, û bi hev re bextê bextewariyê bîne!
  Fermandar mîna serê pîramîdê ye - divê tenê yek hebe, wekî din avahiyek wusa xurt jî dê hilweşe!
  Esilzadeya malbatê bi cesaretê re bi qasî porê bi zîrekî re jî heman têkiliya wê heye!
  Tu mêrxasiya bav û kalên me alîkariya tirsonek nake!
  Kevirek ji pola herî bi hêz di destên qijik û tirsonek de zer dike!
  Çeka herî xedar Încîl e di destê xirapkaran de!
  Dewlemendiya sereke ya mêran: hêz, ev jî sedema sereke ya hilweşînê ye!
  Pîşeya herî baş fuhûş e, hûn karsaziyê bi kêfa xwe re dikin yek û her carê hevalek nû heye - ne rûtîn!
  Di sedsalekê de mirov dikare pesnê xwedêgiravî qehremanekî bide, lê gava ku ew xwe li qada şer dibîne, bi tirsonek ber bi paş ve diherike!
  Şûşeyek araqê mîna bombeyekê ye - te ji lingê te dixe, mejiyê te dixe, hundurê te diperçiqîne!
  
  EVÎNÊN KIRINÊ SÊQÛŞ
  ANOTATION
  Jineke pir bedew, Elena Ambrams, nêzîkî sî salî, jina mîlyarderek pîr di heştê salî de. Ew ji mêrê xwe nefret dike, nemaze ji ber ku evîndarek wê ya bêhempa bedew, hejdeh salî, Vyacheslav Kotovsky heye. Ew bi awakî tirsnak evîndarê wî bû, û êdî nikare tehemûla pîrê wê yê gemar, lê dewlemend ê cinawir bike. Ew dixwaze ji mêrê xwe xilas bibe û jinebî bibe, bi xortê hêja Vyacheslav re bizewice. Lê ne ew qas hêsan e. Milyarder xwedan ewlehiya xurt e, û zilamê pîr bixwe jî dixwaze jinek nû bistîne, lê tenê ji bo ku di hevberdanê de drav winda neke. Întrig her ku diçe bi hêztir dibe.
  . PROLOGUE.
  Jina milyarder, Elena Ambrams, ji mêrê xwe nefret dikir û bi rastî dixwest ku ew bimire. Pîremêr jixwe ji heştê salî zêdetir bû, qels bû, qermiçî bû, lê dîsa jî bi hêz bû. Û niyeta wî ya mirinê tune ye. Û tu hema sî yî, blonde bedew. Û bedenek xurt evîn û seksê dixwaze.
  Elena ji bo jinan serdana barsên tazî dike. Zilamên masûlke, spehî, îtaetkar bi penîrên mezin li wir direqisin. Û ew bi rastî ji temaşekirina wê hez dike. Bi rastî, mûzîk lêdixe, û xort cil û bergên xwe vedikin, û hûn bi şehwet lê dinêrin.
  Elena di ciwaniya xwe de wek periya şevê dixebitî. Û wê pir jê hez kir. Ew tewra bi Natasha re çû serdanek Ewropayê. Li wir xerîdarên wan hebûn: mêr, jin û carinan heywan jî.
  Çiqas ev hemû keçan meraq dikirin. Ramanek heye ku fahîşe ji pîşeya xwe hez nakin. Lê ew bi kê ve girêdayî ye. Elena û Natasha dizên pir hezkirî bûn.
  Wan hez dikir ku mêran mîna destan biguhezînin, û ji keçan bêhurmetî nedikirin. Ew ji bo rola xwe ya nû dilxwaz bûn.
  Zilam hemî cûda ne, û cihêrengî ew qas dilşewat bû û keçan ew qas zivirî. Û ji bo kêf û orgazmê ji seksê kêfa wan pir mezin tê. Û paşê hûn ji bo vê yekê ji mêr û jinan, û pir pere!
  Jiyana Elena kêfxweş bû: gelek seks, xwaringehên herî biha, sauna, salonên bedewiyê, solarium, hewz, rêwîtiya li çaraliyê cîhanê. Her tişt tijî kêf û şahî bû. Elena ne tenê ji celebên cinsî yên biyanî neditirsiya, lê berevajî vê yekê, ew zivirî. Wê bi rastî ji ceribandinê hez dikir. Û ew fahîşeyekî bi heybet û li şûna xwe bû.
  Lê bextewariya wê qediya. Jixwe, sal derbas dibin û zû an dereng dê fahîşeyek taze û balkêşiya xwe winda bike. Û wê bi dilxweşî pêşnîyara zewaca bi Mûsa Abrams, pîremêrekî bi qasî heştê salî qebûl kir, ku li gorî gotegotan, hîn jî nexweşîya penceşêrê bû. Wê hêvî dikir ku bibe jinebiyek û jina herî dewlemend a cîhanê. Her wiha kurê Mûsa yê rewa jî xwe kuşt. Yê din dîn bû. Û keça min bi AIDSê ketibû, ew jî pir fahîşe bû.
  Ji ber vê yekê mîrasgirên rasterast nemane. Û Elena dikare hêvî bike ku mîrasê herî mezin be!
  Lê di vir de pirsgirêk heye, mêr nemiriye. Lê helbet êdî hêza wî nemabû.
  Elena li ser seksê xewn dît. Mûsa jê re got: "Jina ciwan, tu dikarî bimeşî." Lê ji bo ku rojnemevan bayê wê negirin, nexwe ew yekser xapandin e!
  Fikir, bê guman, ramanek baş e.
  Elena maskek li bara strip digire. Ew hê çêtir e, ji ber ku wê fîgurek bêkêmasî heye. Zarok tune bûn, û ew bi fitnessê re mijûl e. Hûn dikarin mêrek bi pereyên hindik ji bo wê bistînin. Lê ev êdî ne ewqas balkêş e. Alphonse, ev pêlîstoka te ye, û gava ku tu fahîşe bî ew pir xweştir e. Û ji ber vê yekê, ger zilamek tiştê ku hûn dixwazin bike, ew êdî ne zivirînek wusa ye.
  Lê niha yekî nû hatiye dîlanê. Xortekî pir xweşik. Li ser sehnê xwe hêdî hêdî û bi hurmet nîşan dide. Erê, bi rastî, çi zilamek xweşik e. Porê zêrîn e, û Elena bi tecrûbe, bêyî boyaxkirin, rengê porê rastîn dibîne. Rû pir nazik û spehî ye, mîna ya keçan e. Û çerm ew qas nerm, paqij, zirav e. Li vir ew tazî li ber çokên xwe yên avjeniyê ye. Pişkên wî pir diyar û xweşik in. Ew ne girseyî ne, lê sêwiranek wusa xweşik û ahengek wan heye ku ew bi hêsanî we dîn dike!
  Jinên di temenên cuda de bi rastî diqîrin. Û pere jî diavêjin kincên wî yên avjeniyê. Û kamilbûna mêranî ya xort bilind dibe, ew qas mezin heye.
  Elena destê xwe hejand:
  - Ew yê min e! Ez ji bo xwe dixwazim!
  Xizmetkar got:
  - Ev performansa wî ya yekem e di barek strip de. Û li gor adetan wê bi mezadê were firotin û jinik wê bi şev bikire. Ma hûn amade ne ku hin drav derxînin?
  Elena serê xwe kir:
  - Wê mêrik di mezadê de bê firotin? Ev mezin e! Helbet ez amade me!
  . BEŞA Hejmar 1.
  Barê strip yek plusek hebû: tenê jin destûr didan tê de. Û tazîzanên mêr bi pere ji aliyê jinan ve dihatin kirêkirin. Ji ber vê yekê gelek kesên ku dixwestin li wir bixebitin hebûn. Bi rastî, ji bo mêran, bi taybetî jî ji bo xortan, dema hormonan dileyizin, ji jinan re dans, tazî û bi wan re seksê jî bike û ji bo wê pere bigire, çîrokek e!
  Slavka pir xweşik bû û hunerên şerî jî dikir. Û laşê wî bi tenê di fizîkî de bêkêmasî, û gêj bû. Wî dizanibû ku meriv çawa dans bike û baş bimeşîne, bi dirêjkirina xweş. Just guy bêkêmahî ji bo bar strip.
  Lêbelê, Slava li enstîtuyê baş xwend û li ser kariyerek hesab dikir. Û xwesteka wî ya taybetî jî tunebû ku bibe gigolo. Lê bavê wî gelek pere deyndarê mafyayê ye. Û pêdivî bû ku mîqdara pêwîst û zû bi dest bixin. Ku nebe, heyfa bandiyan wê tirsnak be.
  Û Slavka biryar da ku hewl bide ku di barek striptease de drav bide. Wekî din, her kesî digot ku bedewiya wî, hem rû û hem jî beden, ecêb e.
  Serê bara striptîzê jineke por sor bû, ku dixuya ku dora sî û pênc salî bû. Pir xweş. Wê di nav gelek berendaman de hilbijart. Bi rastî, ya seretayî ji hêla alîkarek ve hatî çêkirin. Bi carekê bîst zilamên ku dixwestin bibin strippers neçar bûn ku li ber muzîkê cilên xwe derxînin. Û hema hema her kes yekser hat tasfiye kirin.
  Wê yekser ji Slava hez kir. Xortekî pir xweşik. Û ew çiqas bi dilovanî tevdigere û xwe xweş eşkere dike, tenê mûcîzeyek e. Beriya her tiştî, hûn di karateyê de kemberek reş in, û hûn dizanin ka meriv çawa tevdigere û hevsengiyê biparêze.
  Alîkarê xwe di van demên dawî de fahîşe bû, boyax kir, ne diyar e ji kîjan salî. Û wê ji xortên delal hez dikir.
  Wê tenê ji Slavka pirsî:
  -Tu hejdeh salî yî?
  Wî serê xwe hejand:
  - Hema doh bû!
  Jina boyaxkirî got:
  - Û di xuyangê de hûn mîna xortan xuya dikin! Bê guman, ev jî baş e! Gelek jin, nemaze yên mezin, ji keçên ciwan hez dikin. Lê dibe ku em bi polês re bikevin tengasiyê... - Wê mohra xwe li lingê xwe da. - Baş e, pasaporta xwe nîşanî min bide.
  Slavka kişand. Jinikê, li roja jidayikbûnê mêze kir, lêva xwe xist û got:
  - Heyran! Hûn ê pereyên mezin berhev bikin. Ji sedî bîst û pêncê dahatê ji bo we ye, yên mayî jî ji bo me.
  Xort qîriya:
  - Ne bes e!
  Jinikê qîriya:
  - Ev hê jî şert û mercên baş in. Tevahiya qesra me heye. Wekî din, li vir jinên herî dewlemend ên Moskowê hene. Ma ew dizanin çiqas pere didin we gigolos? Ji ber vê yekê nebin gewr!
  Slavka çok da. Jinik ber bi wî ve bezî û destê xwe xist nav pantikê wî. Ji destdana tiliyên nûnerê cinsê dijber, bêkêmasiya mêranî ya xort tavilê şîn bû. Û ew mezin û dijwar bû.
  Jinikê diranên xwe berz kirin:
  -Tu mêşhingiv î. Ez difikirim ku hûn ê bi cinsê adil re serfiraziyê xweş bikin.
  Slavka serê xwe hejand. Û min xwestekek di nav xwe de hîs kir. Laşek ciwan û tendurist bi rastî bi hormonan tije ye. Her çendî ku ev jin ne pir xweş be ku lê binêre. Lê dîk wî mîna çokê radiweste û dixwaze wê bi darê zorê bide ber darê.
  Wê keniya û serê xwe kir:
  "Ez û tu dê dîsa evînê bikin, bedew!"
  Paşê Slavka bi tena serê xwe li ber mîrzaya xweya por sor direqis. Wê dema ku direqisê li xortê xwe mêze kir. Erê, bi rastî jî heyecan e.
  Paşê, dema ku xort di nav melevaniya xwe de ma û ew jî bi heyecan bû, ew xwe avêt ber wî. Wê bi destê xwe kemal girt û bi tiliyên xwe perçiqand. Zilamê bedew germ û dijwar bû.
  Serê sor serê xwe hejand û got:
  - Baş! Naha kincên xwe yên avjeniyê derxin.
  Zilamek pir spehî û masûlkûz, qijik niha li ber wê bi tevahî tazî rawesta. Û şêlê wî werimî. Slavka tevliheviyek ji şerm û heyecanek dijwar hîs kir. Û ew çiqas xweşik bû.
  Jina por sor lêvên xwe hejand. Wê bi lezek xwestekek wusa xurt hîs kir ku êdî nikarîbû xwe jê ragire. Wê dest bi çirandina kincên xwe kir.
  Û ew tazî derket.
  Jinikek piçek qelew, lê têra xwe bi hêz û masûlkeyan di temenê xwe de. Û memikên wê mezin û hişk in. Ji bo xortek ku di lûtkeya hîperseksueliyê de ye, bê guman ev ceribandinek mezin e.
  Slavka ber bi wê ve çû û hema hema di cih de ket hundir. Ew ne evîndarek bi tecrûbe bû, û bi rengekî xortanî tevdigeriya. Bêyî windakirina demê li ser hezkirinê.
  Lê xanima por sor jixwe heyecan bû û piştî masturbasyonê zikê wê şil bû. Ji ber vê yekê, rodê mezin û germ bi hêsanî ket hundur.
  Û pir baş hîs kir, jina por sor bi ecstaz nalîn. Slavka bi xurtî dest bi lêdana wê kir. Ji carekê zêdetir evîn bi keçan re kiribû.
  Lê bi piranî bê tecrube û ciwan bûn. Lê ji bo jineke mezin fêrî hunera evînê bike.
  Digel vê yekê, zilamê ciwan bi destên xwe sîngên jina por sor hejand û bi tenê rîtma rast hilbijart. Serê sor bi nalîneke hov hat. Dûv re zilamek spehî û spehî di herikîna porê spî de teqiya. Û Redhead ji tovê şewitandî orgazmek din jiya.
  Pênûsa Slavka hîn jî rawestiya bû, lê yekser piştî teqînê, serê xwe ji destgirtinê dest pê dike.
  Serokê strip club serê xwe kir.
  - Û tu baş î! Tenê hîn jî bêtecrube, lê em ê we hîn bikin! Ma te qet keçek bi zimanê xwe têr kiriye?
  Slava serê xwe hejand:
  - Na!
  Serê sor keniya:
  - Û divê hûn jî bikaribin vê yekê bikin! Gelek jin bi rastî ji cunnilingus hez dikin! Ji bîr nekin ku ew heqê we didin û mafê wan heye ku tiştê ku kêfa wan tîne daxwaz bikin!
  Slava got:
  - Ev nefret e!
  Jinik keniya:
  - Baş e, ma divê tu derbekê bidî? Û gelek jin bi keyfxweşî blowjobs didin mêran! Ji ber vê yekê em aniha klîtora min biqelînin û bi jêhatî bikin!
  Xortê gêj kir:
  - An jî dibe ku bêyî wê çêtir be!
  Serê sor li ber xwe da:
  - Wê demê ez te nagirim kar! Û ew pir bikêr e, û kêm kêm e ku meriv dikare wê bigire. Baş e, ezê sed dolarên din bidim te!
  Û jinikê fatûreya sed dolarî derxist. Û wê lê zêde kir:
  - Divê hûn pir caran bi zimanê xwe bixebitin, lewra fêr bibin, xwendekar!
  Slava bi tika jê pirsî:
  - Baş e, qet nebe xwe bişo...
  Serê sor serê xwe hejand:
  - OK! Tenê ji bo xatirê xortaniya xwe û ji ber ku ev cara yekem e. Lê ji bîr mekin, ger jinek ji we bipirse û heqê we bide, hemû daxwazên wê û bê xirecir pêk bînin.
  Û ew, tazî, gêj û belek, ber bi serşokê ve meşiya. Baran hilda destê xwe û ava germ vekir. Min hest kir ku sperma ji vajînayê tê şûştin. Û ew pir kêfxweş bû.
  Niha divê em xortekî pir xweşik lê bê tecrube hînî hunera gîgolo bikin û çawa kêfê bidin jinan.
  Û hûn jî hewce ne ku hûn vê yekê bikin. Gelek mêr ji xebitandina zimanê xwe di zikê jinê de nefret dikin. Ji bo wan jî wek îsraf tê dîtin. Her çendî zimanê mirovî bibe sedema kêfeke mezin.
  Hinekan jî ji ber vê yekê red kirin ku wek tazîzan bixebitin. Û ev nêr çi difikirîn, ku ew tenê dikarin çopê xwe têxin malzarokê û li çîpên keçên ciwan bixin.
  Na, divê xort bi pereyan xizmeta pîrejinê bike û hemû xwestekên mişteriyan pêk bîne. Bê guman, gelek jinên ciwan hene ku diçin strip bars, an jî jinên navsere yên bi şeklekî baş. Pîrek pir caran ne mişteriyên hev in; bi kalbûnê re xwestek ji holê radibe, û dapîr xwedî moralek bihêztir in. Lê divê stripper jî bi wan re bixebitin.
  Û bê guman, erka wan a sereke ew e ku kêfê ne ji xwe re, lê ji jinê re bînin. Da ku wê dîsa emir bike û bide. Û li vir, bê guman, gigolos jêhatîbûnê hewce ne.
  Dibe ku hê bêtir, ji bo jinên fahîşe li ser panelê. Û divê hûn fêhm bikin ku nûnerên cinsê adil afirîdên nazik in, û carinan hûn hewce ne ku wan bi hişê xwe bikişînin û danûstendinê bidomînin. Mînakî, hin kes hez dikin ku xwe bi mêran bişopînin. Û hinek ji wan dikarin bi qamçiyê li te bixin, yan jî... Baş e, ji bo ku tu birîndar nekî.
  Û jina din jî dê ne cinsîyet bike, ew tenê dixwaze ku bi dilê xwe biaxive. Û hinek jin jî hez dikin ku mêrekî serxweş bikin heta ku beraz biqîre û xwe serxweş bikin.
  Û her cûre xerîdar hene. Lê zilamên wê yek avantajê hene: tenê bi jinan re. Û di firahxaneyên din de, belkî dê ji Slavka re were emir kirin ku hem qûna xwe û hem jî devê xwe bi pereyan bide mêrekî! Û ji ber vê yekê ew ê bi wijdanî bixebite. Û ew jê kêfxweş dibe. Ev hema hema keçikek e, ku bi taybetî jinek dilşewat heyecan dike.
  Hosteya por sor a fuhûşê li ser textê xwe raza û lingên xwe belav kirin. Pisîka wê paqij bû. Wê bang li Slavka kir:
  - De, were vir delal!
  Ew zilamê tazî, masûlkûz û spehî, li ser tiliyên tiliyan ber bi wê ve çû.
  Çermê wî çilmisî ye û porê wî zêrê sivik e, û xort bi xwe jî şîrîn e, ew qas xweşik e. Ev nêr e!
  Serê sor hilda û serê xwe lê kir:
  - Baş e, em lêbikin!
  Gîgoloyekî ciwan û pir spehî û tazî li çokan da. Û rûyê wî nêzîkî zikê bû. Slava cara ewil bi vî awayî ji jinekê hez kir û pir şerm kir. Lê di heman demê de şerm jî bû sedema heyecanê. Û kamilbûna mêr dîsa wek stûnekê rabû ser xwe.
  Xwediyê bordûxanê got:
  - De were, netirse!
  Slavka rûyê xwe xiste hundir û bi baldarî bi lêvên xwe kilît kir. Bêhna bedena jinê ya teze, hîn ciwan û xurt xweş bû. Û ew ji vegerandinê bêtir heyecan bû. Û pisîka bi xwe jî wek keçikeke pir ciwan, bi awakî bêkêmasî hat rijandin.
  Û wisa xort devê xwe vekir û zimanê xwe derxist. Bi baldarî destê xwe da deriyê şikeftê. Tîp rûyekî hinekî şor hîs kir. Ew şûjin û şîn bû.
  Xortê bi tirs ew lêxist. Tiştekî xerab çênebû.
  Jina por sor teşwîq kir:
  - Bi cesaret be, were wêrektir! Mîna ku te qeşayê lêxistî, lêbixe.
  Warbler dîsa ew lêxist. Û ji nişka ve min hest bi nalînê kir. Bi rastî, jinek heye ku li vir bişewitîne. Nêzîkî cihên şermê.
  Redhead destnîşan kir:
  - Şerm neke! Li rojhilat jî sultanan bi vî rengî li jinan dixistin! Dûv re, ez ê blowjob bidim te!
  Soza blowjob bandorek li ser Slavka kir. Û heyecan li ser êrîşa nalîn û vereşînê bi ser ket. Wî dîsa, du caran lêxist. Û min hest bi îlhamê kir, mîna hunermendekî ku derbeyên wî dest pê kir.
  Û zimanê wî bi enerjî dest bi xebatê kir. Wî hîs kir ku çawa klîk û zikê Venusê şil bûne. Lê tama vê nemê xweş bû. Û ew mîna hingivîn bû ku tê guheztin.
  Slavka dixebitî û bi heyecan bû. Li vir penîsê wî ye, ew qas werimî bû ku ew jî dest pê kir.
  Û ziman bi awayekî mekanîk û bi enerjî dixebitî. Jina por sor bi dengekî bilind naliya. Ew orgazmek din, û ew qas xurt bû. Ev bû sedema heyraniya herî xurt.
  Û Slava pir bi heyecan bû. Niha ew fahîşeyekî mêr e. Ev hem şerm e û hem jî di heman demê de zivirînek tevahî ye.
  Xort kêfxweş bû. Gava ku xwediyê bordelê jî bi qîrîneke hov hat û şilek li rûyê wî rijand.
  Dûv re, gotina xwe bi cih anî, xwe xwar kir û kamilbûna wî ya ciwan û mezin xist devê xwe.
  The redhead carekê li ser panelê de xebitî. Û ew neçar bû ku pir caran vê yekê bike. Ger xerîdar paqij be û bêhn nekeve, wê hingê tiştek nefret li ser blowjob tune. Berevajî vê, xweş e ku meriv bi zimanê xwe penîsek germ û pêlbaz hîs bike. Û bêhna wê jî jinekê bi heyecan dike û wê pir dizivirîne!
  Baş e, çima gelek nûnerên cinsê adil hez nakin bi vî rengî evînê bikin?
  Ji ber pêşdaraziyê, bê guman. Li Hindistan û Rojhilat, ev celebek cinsî ya bi tevahî normal û gelemperî ye. Çi li me heye?
  Hosteyê bordûxanê bi enerjî li penîsê xortê spehî dixist. Çavên Slavka ji heyecan û matmayî dizivirin. Û ew dîsa hat û kêzika wî ya şîrîn rijand nav malbata jinê.
  Xwediyê fuhûşê da zanîn ku spermaya ciwanê pir xweş û şîrîn bû. Û daqurtandina wê ew qas xweş e, û ew wê yekê jî dema ku tam dike jî dike.
  Û ev hemû çiqas xweş e.
  Tewra tovê zilamê spehî jî di devê xwe de hişt, di bin çengên xwe de gêr kir.
  Baş e, baş e!
  Xwediyê bordûxê emir kir:
  - Baş e, min hinekî din jî bilezîne!
  Xort bi xîret serê xwe hejand. Û wî bi coşeke hê mezintir dest bi kirina wê kir. Bi gelemperî, wî bê guman karekî wekî gigolo xeyal nedikir. Fikr û xeyalên din jî hebûn.
  Bi taybetî, wî heta çîrokên zanistî yên zanistî nivîsand. Em vê jî bibêjin.
  Piratên fezayê bi fîşekek difirin gihîştin ser rûyê erdê. Û wan biryar da ku di Şerê Cîhanê yê Duyemîn de alîkariya Hîtler bikin. Û di encamê de derket holê ku Naziyan bi ser ketin. Û piratên fezayê bi xwe jî li herêmên dagirkirî wezîfeyên wekî qeymeqam girtin.
  Û her tişt ji bo wan baş xuya bû. Lê Hitler mir, û cîgirê wê, Schellenberg-ê herî xapînok, biryar da ku ji mêvanên stêrk xilas bibe.
  Lê ev yek bi bêdengî nedihat kirin û şerekî mezin û nû dest pê kir.
  Çîroka pir dirêj serketî û populer bû, lê ti drav neanî.
  Û bi gelemperî, dem hatine ku hûn dikarin ji edebiyatê pereyan qezenc bikin.
  Dibe ku salên nodî ji bo nivîskaran salên herî zêrîn bûn. Hîn Înternet tunebû, sansûr ji holê hat rakirin, hûn çi dixwazin binivîsin.
  Û mirovan hîna xwendinê ji bîr nekiriye.
  Û niha? Hewl bidin ku pereyan bikin.
  Mînak Warbler niha bi zimanê xwe dixebitî û jin dîsa diqelişe. Dûv re ew dîsa dest bi levkirina çopa xweya jade ya pêlbaz dike.
  Xort dilgeş dibe... Belê, ev delal e. Belê, çiqas kêfa gigolo heye.
  Û şelale dîsa teqiya.
  Telefon lêxist û jina por sor bi bêdilî dev jê berda.
  Wekî ku derket holê, Slavka bi şens xuya bû. Ew di klûbek strip de hate qebûl kirin. Niha divê ji bo jinan reqsê bike û xizmeta wan bike.
  Tiştê herî ne xweş ew bû ku tazîzanên mêr ên din jî hebûn. Hema hema her kes ji Slavka mezintir, masûlke, jocks e. Ji ber hin sedeman, jin bala masûlkeyên xwe dikişînin û zilamên mezin digirin ku dansê bikin.
  Wan tinazên xwe bi Slavka kirin, ku ev yek bû sedema şermezarkirina xort.
  Lê li ser podiumê, dema ku li der û dora xwe ewqas jin hebin, ew we dizivirîne û we heyecan dike. Gelek jinên ciwan û bedew hene.
  Hûn jî meraq dikin ku çima bedewiyên weha gigolo didin ger ew bixwe dikarin li ser panelê dravê hêja bidin?
  Slavka hêdî hêdî û bi cinsî xwe di dansê de eşkere kir. Çîmosên xwe ji xwe kirin, û lingên wî bi şiklê xwe ewqas xweş bûn, mîna yên keçeke ciwan, lê di heman demê de bi hêz û çirûsk bûn.
  Bi cil û bergên xwe yên melevaniyê ve hat û xwe nêzî jinan kir. Wan ew dahûrandin û pere davêtin çokên wî yên avjeniyê. Yekî jî bi destê xwe yê rastê pênûsa xortê girt, xwe xwar kir û çend caran zimanê wê hejand. Slavka bi zorê xwe ji kumkirinê girt.
  Jin wî wek fahîşeyan dipêçin. Û ev heyecan dike û dibe sedema şermê.
  Yekî jî bi lingê wê çikand, û yê din jî qûna wê maç kir. Li vir pir xweş e.
  Piraniya jinan wow û bi tevahî di nav xwe de ne.
  Li gor adetên bar strip, her nûhatî keçek tê hesibandin û bi şev di mezadê de ji jinên dewlemend re tê firotin. Ev ji bo damezrandinê pir bikêr e.
  Wekî din, dema danûstendinek çêdibe, ew qas li cinsê adil vedigere ku ew her şev bi tenê dravê bêaqil didin.
  Jixwe ev bûye kevneşopî û kevneşopiyek baş.
  Piştî dansê, Slavka di hewzek piçûk de rijand. Paşê bi rûn hat rûnkirin û bi betaniyan hat pêçandin.
  Mîrê por sor jî emir kir ku pêlavên heta bi çokan li xwe bikin. Û nivîn ji bo eşkerekirina beşên xortan hatine çêkirin. Bi vî rengî, bi bidestxistina jinan, hûn dikarin herî zêde drav berhev bikin.
  Slavka, mîna koleyekî biha, di bin çakûçê de hat firotin. Û ew tûj xuya bû. Bi gelemperî jin bi vî rengî têne firotin, lê li vir zilamek pir xweşik, bi rûyê nazik a keçikek xweşik heye.
  Erê, hê jî dîmenek din hebû ku were dîtin.
  Elena jî xwe amade dikir ku bazariyê bike. Diviyabû wê bi pere bi dolar bidaya û wê çenteyek fatûreyên kesk ji qertê derxist.
  Wê bi rastî ji vî kurê xweş hez kir. Û wê biryar da ku bi her awayî, ew ê şevê bi wî re derbas bike. Tevî ku ew dikare wê biha biha. Û eger mêrê pîr bizane?
  Elena bi axînek stran got:
  Çiqas ji mêrê pîs westiyaye,
  Pîremêrd bel û bêhn e...
  Keç çarenûsa xwe ya êşê dizanin,
  Li ser asoyê tim ewr hene!
  
  Lê bê guman ew dewlemend e,
  Serwetên wî bi milyaran in...
  Û tenê talent didizin
  Ew di vê mijarê de sextekarê sereke ye!
  Û jina ciwan bi strana ne pir xweş keniya. Her çend ji hêla din ve, gelek jê çavnebariyê dikin. Û ku ew têra mêran nake?
  Elena ew qas bêhêz bû û bi seksê re bi kar anîbû ku ew bi berdewamî di navbera lingên wê de diêşiya.
  Û tewra vibrator jî alîkarî nekir. Ji ber vê çendê ew şêlû ye û pê serbilind e.
  Elena hîs kir ku şewata wê dişewite. Û wê bi rastî dixwest. Hat bîra min ku wê û Afrîkî çawa evîn kirin. Ew qas kamilbûnek mezin hebû. Û wî bi rastî ew wek ku li ser şêxekî bexş kir.
  Elena dûv re gelek orgazmayên hêzdar ceriband û bêtir drav wergirt.
  Ji ber vê yekê ew difikirî ku çiqas baş e ku meriv fahîşe ye. Pir kêf û hatin. Û ji ber vê yekê ew bi mêran re pir xweş bû.
  Tu bi wan re wek pisîkê yî, pisîk jî pir hov e.
  Elena fahîşeyek pir xweşik û gemar bû, mezin, masûlke, xwedan kewên xweş û geş bû.
  Gelek muşteriyên wê hebûn. Pîşeyekî fahîşeyan bangekê dixwaze. Hemû jin jê hez nakin. Lê Elena xwedî însiyat û jêhatîbûneke xwezayî bû. Wê di nav nivînan de ecêb kar dikir.
  Û zimanê wê jî pir gêj e! Niha jî, dema ku mêran dikişîne, ew ê bê guman wan bişewitîne da ku ew di devê wan de biqelînin, û bêtir kêfê bistînin, û bi rastî bişewitînin.
  Bi awayê, Elena jî çend caran di mezadê de ji mêran re di bin çakûçê de hate firotin.
  Û ew li ber çavê her kesî hat tazî kirin, û paşê bi şev birin. Heyf, wê keçika xwe zû winda kir û nekarî wê bifiroşe. Lê ew çawa ye ku meriv li ser platformê tazî raweste, û bi sedan mêr bi awirên birçî li we dinêrin?
  Oh ev çiqas pir bi heyecan e! Û di heman demê de kêf û zewqeke wisa jî tê.
  Elena her gav mêran û hêj kêm caran jinan dixwest. Wê bi rastî ji lîstika evînê hez kir. Û wê ji seksê hez dikir.
  Lê wê evîneke wisa wekî di fîlim û romanên çîrokî de nizanibû. Ne evîndariya wê ya romantîk bû, tenê heywanek, şehweta wê ya xerab bû.
  Lê ev xort tiştekî taybet bû. Her çiqas ji wê pir biçûktir bû jî jîr bû.
  Û Elena cara yekem di xwe de ji xeynî însiyata heywanî ya jineke dilşewat tiştek din hîs kir.
  Û ev tiştek bû ku dilê min bi xemgîniyê xist û ez hestek taybetmendî bikim.
  Elena stran got:
  Qedera min, xêrê nede qenciyê,
  Xweşik bin, lema jî jîr bin...
  Bila ez xort hembêz bikim,
  Bila têja keçikê ya xortaniyê neyê qutkirin!
  Wê bi rastî seks dixwest, û wê gazî gigolo li ser têlefonê xwe kir, drav diguhezîne hesabê saziyê.
  Xortekî bi qasî bîst salî, spehî û qeşeng, nêzîkî wê bû.
  Elena pantikê xwe kişand û lingê xwe belav kir. Çok daxist û bi coş û coş dest bi karê di navbera lingên wê de bi zimanê xwe kir.
  Elena porê wî û stûyê wî yê hêzdar hejand, ji kêfê nalîn. Alphonse bi tecrube bû û bi profesyonelî kar dikir. Wî jî jê hez dikir, jina ciwantir û bedewtir bû.
  Elena nalîn û mûzek bir devê xwe. Wê bi çermê, ku delal bû, dest pê kir xwar.
  Erê, ew pir xweşik e.
  Elena hat bîra Elena ku çawa, di dema fuhûşê de, ew jî ji hêla xerîdaran ve hate lîzandin. Erê bû.
  Û wan pere jî dan û kêfeke mezin dan. Ya ku wê pir kêfxweş kir.
  Fahîşeyek baş e. Ev karek e ku jêhatî û xeyalî hewce dike. Û hişê pir mezin. Û Elena ji hêla jîrbûnê ve keçek pir berbiçav e.
  Û ew pir ji seksê hez dike. Û zimanê gigolo we bi dilxwazî nalîn dike. Ev bi rastî kêfxweş e.
  Elena keniya, û dû re nalîneke din a kûr hat, û laş ji orgazmê dihejiya, li dû rehetbûnê.
  Erê ev delal e...
  Jina milyarder bi destên xwe pênûsa gigolo girt. Û wê ew bi gurçikan zexm kir û ew ji êşê naliya.
  Û wê got:
  Cinsê keçan seks e
  Ma hûn xwe aciz nakin...
  Qet jê bêzar nebin
  Tu carî şerm neke!
  Lê dîsa jî, gava ku hûn drav distînin, ji dema ku hûn xwe bidin çêtir e. Di vir de zêde tiştekî ku mirov bibêje nema.
  Û hûn dikarin penisê jî bipijînin...
  Û wê bi lingê xwe li gigolo li kulikan xist. Ew qîriya û rabû ser xwe.
  Jina ciwan keniya û bersiv da:
  - Baş e, tu çawa ji kûçikê hez dikî?
  Wî serê xwe hejand:
  - Tu delal î xanim!
  Elena serê xwe kir:
  - Wê çaxê pantorê xwe derxe!
  Alphonse guhdarî kir. Kêmahiya wî ya mêrê pir mezin bû û bi fêde xuya dikir.
  Jina milyarder serê xwe lê kir:
  - Niha were cem min!
  Ew nêzîkî wê bû. Û Elena bi çavbirçîtî bi lêvên xwe penîs girt. Ne ji bo tiştek e ku ew pispor e û dizane ku meriv çawa bişewitîne. Û ya herî girîng, ew bi rastî jê hez dike.
  Û werin em bi şarezayî bi çîçeka lêdanê ya gigolo bixebitin. Bi kêfxweşî keniya.
  Jin gelek caran gogên mêran dipijirînin û tewra heqê blowjobsê jî didin. Ji bo wan kêfxweşiyek mezin e. Û kî vê nizane?
  Û gigolo pere distîne û bilind dibe. Û ew pir xweş e. Ev pîşeyek e. Û hûn jinên bedew û dirav hene. Baş e, hûn çawa dikarin li vir nejîn û jê kêfê negirin?
  Xort got:
  Ez jê hez dikim birano, ez jê hez dikim,
  Birayên delal bijîn...
  Gigolo neçar e ku bi keçan re mijûl bibe!
  Elena serê xwe kir:
  - Te piçek bêkêmasî heye! Û ez pir kêfxweş im. Ma tu tiştekî din dixwazî?
  Bi ken stran got:
  Alphonse her dem sax e,
  Alphonse ji bo her tiştî amade ye!
  Gelek kulmên me hene!
  Deynên xwe nehesibînin!
  Elena piştrast kir:
  - Belê, tu hazir î! Û ez amade me!
  Xweş e ku meriv penîsê zilamekî ciwan, spehî û masûlkûz bike. Û Elena xebitî, Emmanuelle, ku ew jî di vê yekê de bû, bi bîr anî. Û wê ev yek bi coşeke mezin kir. Û ew çiqas mezin e, pir xweş e û jinan berbi orgazmê ve dibe!
  Û paşê mêrik hat, û çemek spermê di devê jina ciwan de rijand.
  Elena bi çavbirçîtî daqurtand û ji wê re pir xweş bû.
  Piştî wê ew gigolo berdan. Ez piçekî hênik bûm.
  Wextê mezadê nêzîk dibû, xortekî pir qeşeng di mezadê de dihat kirin, hêdî hêdî ew eşkere dikir.
  Û ev pir baş e. Ew ê bi cinsên din ên şehwetê re danûstandinê bike.
  Jin bi vî rengî dikarin bi coş û germ bibin.
  Elena difikirî ku jinbûn bi hin awayan ji mêrbûnê çêtir e. Mînakî, hêsantir e ku meriv drav ji zilamek qut bike û li ser panelek drav bide. Û helbet ji bo jinek bi milyarder re bizewice ji mêrekî bi milyarder re hêsantir e.
  Erê, mêrê wê yê pir dewlemend heye - da ku ew zû bimire! Û jiyana wê pir xweş û xweş e!
  Elena stran got:
  Hebûna milyaran baş e
  Û zanibin ku di pereyan de avjeniyê bikin...
  Lê carinan tonsil têk diçin,
  Û gigolo ji karsaziyê derket!
  Û ew tenê dikene.
  
  KEÇ Û NINJA ANT
  ANOTATION
  Keçikek lingê tazî xwe di cîhanek ku tê de sêrbaz dimeşe û tijî afirîdên ecêb, nebawer dibîne. Ji bo bidestxistina ciwaniya herheyî, keç neçar ma ku şerê Ninl-ant bike. Û gelek ceribandinên din derbas bikin.
  . BEŞA Hejmar 1.
  Li vir li daristanê beran berhev dike. Hema daristanek asayî. Ji xeynî darên ku dişibin kemanan hene ku di binê qurmê de asê mane. Lê ev jî balkêş e.
  Albina kefa xwe li ser têlekî wisa hejand. Çîrokek bû, û paşê gnomek xuya bû.
  Keçikê qîriya:
  - Wey!
  Dwarf bi qasî qijikê bû, pir piçûk bû. Lê di heman demê de, wî di destên xwe de çolek sêrbaz girt.
  Wî li keçikeke bejndirêj û bejna xwe ya bi cilekî gundî yê sade û spî nihêrî û jê pirsî:
  - Keçê tu çi dixwazî?
  Albina bi hêrs got:
  - Ez dixwazim bibim împaratoriya hemû Rûsyayê!
  Gnome kenîya û naliya:
  - Ax, tu çi dixwazî! Armancên baş!
  Keçikê serê xwe hejand:
  - Û eger hemû cîhan, hingê hê çêtir!
  Gnome pif kir:
  - Wisa ye? Çîroka kal û pîr û masiyê zêr tê bîra te?
  Albina aciz bû:
  - Ez qet ne pîrek im. Ez tenê panzdeh salî me.
  Zilamê piçuk bi kepçe serê xwe hejand û jê pirsî:
  -Te dibistan qedandiye?
  Keçikê bi nalîn bersiv da:
  - Hêşta na!
  Gnom dîsa serê xwe hejand:
  - Û hûn dixwazin dinyayê hukum bikin?
  Albina destnîşan kir:
  - Hevalekî min heye. Ew bi rastî jînek e. Bila ew bibe împarator û ez jî împarator.
  Gnom jê pirsî:
  - Her weha kurik?
  Keçika qehreman serê xwe hejand:
  - Belê lawo. Lê jenosîdeke wisa mezin ku di dîroka mirovahiyê de tu carî wekî wî tunebû.
  Zilamê piçûk serê xwe kir:
  - Dawîya derfetê! Ji Cengîz Xan xerabtir di dîrokê de tevliheviyek wisa çêkir. Û ew ê hê bêtir bişkîne eger ew neyê rawestandin.
  Albina bi mantiqî destnîşan kir:
  - Ji bo gerstêrkê ji bo her kesî dîktatorek mezin hebe ji dused despotên piçûktir ên li welatên cihê çêtir e!
  Gnome serê xwe hejand:
  - Belkî! Bi kêmanî yek padîşah dê ji xwe nezê, û dê nehêle ku di navbera dewletan de şerekî navokî dest pê bike, ku dê tevahiya Erdê hilweşîne.
  Keçika leheng qebûl kir:
  - Hûn dibînin, hûn fêm dikin. Ji ber vê yekê li ser gerstêrka Erdê hêzê bide me!
  Zilamê piçûk ê li ser çolê got:
  - Ji bo vê yekê hêza efsûnî ya mezin, an bêtir, mezin hewce dike. Û ez tenê gnomek piçûk im. Tenê xwedayên demiurge yên herî bilind dikarin hêzek wusa bidin we.
  Albina pitir kir:
  - Îcar me bigihîne van Xwedayan.
  Gnome got:
  - Rêyek dirêj e ku bigihîje wan, keç. Û ne rastiyek e ku ew ê daxwaza we pêk bînin. Pêdivî ye ku hêza cîhanê hêja be. Û hûn, tenê xortên nerazî yên ku hîn dibistan neqedandine. Meriv çawa dikare berpirsiyariyek wusa mezin bide we?
  Keçikê bi giranî axînek kişand û bersiv da:
  - Nizanim! Lê dîsa jî ji me çêtir kesek nemaye. Û Vitaly Akulov jenosîdek wisa ye. Ez bawer im ku ew dikare hêza xwe li ser gerstêrkê ji bo baş bikar bîne. Û mirovahiyê ber bi stêrkan ve bibe.
  Gnome serê xwe hejand:
  - Heya nuha, ez ê bifirim ber neynika rastiyê û ji nêz ve binerim ka Vitaly Akulov çawa ye. Û hûn, berikên mezintir û şîrîntir hilbijêrin ku hûn bi min re derman bikin!
  Albina serê xwe kir:
  - Ew tê! Ez ê wiya bikim.
  Piştî vê yekê, gnome çopa xwe hejand û winda bû.
  Û keçikeke bejinbilind û lingê tazî bi kincên gundî yên sade dest bi çîrîna beran kir. Wê ev yek bi tiliyên xwe yên nerm, lê di heman demê de, dirêj û delal kir.
  Dûv re wê hewl da ku bi lingên xwe yên tazî yên keçik beran berhev bike. Lê dijwartir û nerehettir e.
  Keçikê dixebitî û bi şahî distira:
  Raspberries,
  Dûrahiya min hejand...
  Heta berbangê, payîzê
  Ez li benda zêr bûm...
  Ev çawa dibiriqîn
  Di berbanga sibê de çirûskên
  Ax, çi qas şîrîn bûn raspberî!
  Keçikê di selikekê de beran berhev dikir. Wekî din, ne raspberries, lê tiştek mîna strawberries, tenê geştir, û mîna gulên gulan xuya dike. Erê, ev berryek xweşik e.
  Keçik difikirî, çima hewcedariya wê bi hêzê li ser cîhanê heye? Ewqas xem û kêşe, ne yek deqîqeyek belaş. Û tevî ku bi mîlyonan we pîroz dikin, bi mîlyonan jî lanet li we dikin! Û ya herî girîng jî, bi her biryareke pratîkî, mexdûr û kesên nerazî hene.
  Ji bo nimûne, li ser alkolê? Ji aliyekê ve zerar e, lê ji aliyê din ve, ji bo gelek kesan, araq tenê şahiya jiyanê ye! Her çiqas ew tal û nefret be jî.
  Albina, bê guman, di jiyana xwe de gelek tişt dîtiye, lê araqê ew qas nefret dike ku ne gengaz e ku meriv mezinên ku tiştên wusa nefret vedixwin fam bikin. Lêbelê, cixareyek hê jî gemartir e, û gelek keç cixare dikin. Dibêjin ew dixwazin qelstir bin.
  Lê Albina keçikeke goşt e, masûlke ye, mîna hespekî qijik e. Çima ew ê hestî be? Û ew bi vê yekê pir kêfxweş e.
  Bi rastî, ma qey keçik îskelet e? Û dîsa jî wê dilopek rûn tune, tenê masûlkeyan!
  Keçikê beran berhev dikir û dîsa digot:
  Kalinka, Kalinka, Kalinka min,
  Mêziya min, rîha min!
  Min tûrikek tevayî raspber hilbijart,
  Û ji vê giraniyê min milê xwe çirand!
  Piştî vê yekê, ew ê tenê bikene û bikene. Erê, ev pir ecêb xuya dike.
  Û wê jî xwest ku hinek xort li lingên wê yên xurt û masûlkeyan bixe. Û xweş bû, mîna pisîkê.
  Gnome di dawiyê de xuya bû. Û selik jixwe tije bû. Wê ew anî ber gnomê. Keçeke pir xweşik, lê piçûk û bi bask li kêleka wî xuya bû.
  Wê gopalê xwe hejand, bû sedem ku çirûsk bifirin, û çirçiqî:
  - Merheba kekê!
  Albina serê xwe kir:
  - Slav! Û tu kî yî?
  Keçika bi bask bersiv da:
  - Ez perî me!
  Keçika qehreman serê xwe hejand:
  - Min wisa fikirî! Îcar çi li ser Peter Pan?
  Periyê serê xwe hejand:
  - Na! Ez cuda me! Lê ew di heman demê de pir bi hêz e, û ez dikarim kapasîteya firînê bidim we. An ciwaniya herheyî!
  Albina pif kir:
  - Ciwaniya herheyî mezin e, lê li ser desthilatdariya cîhanê çi ye?
  Perî keniya û bersiv da:
  - Û tu ê bibî qral?
  Keçikê rast kir:
  - Empress!
  Perî lingê xwe hejand:
  - Ev zehmet e ku bigihîjin. Çêtir ciwaniya herheyî bipirsin. Jin di her demê de ji her tiştî zêdetir, ji desthilatdaran bêhtir ev e.
  Albina serê xwe kir:
  - Baş e! Ez ê ji te ciwaniya herheyî bistînim. Û ez ê ji perî an jî sêrbazên din li ser cîhanê hêzê bixwazim!
  Periyê baskên xwe hejandin û got:
  - Divê ciwaniya ebedî hîna jî bi dest bixe. Mînakî, hûn dikarin çi bikin?
  Keçikê bi serbilindî pişta xwe rast kir û got:
  - Di Taekwandoyê de kembera min a reş heye! Û min alîkariya Vitalik kir ku kerametên rastîn bike.
  Perî bi ken serê xwe hejand û jê pirsî:
  -Hûn çi tercîh dikin, şerê şûr an şerê rewşenbîrî?
  Albina şanên xwe hilda û bersiv da:
  - Bi şûran şer dike, ev Kendo ye! Tenê awayê ku ez wî nas dikim bi xapandin e. Tevî ku ew şervanek jîr e. Û ji bo îstîxbaratê, ez ne bêaqil im! Ji ber vê yekê, ez ji bo herduyan jî amade me!
  Perî keniya û got:
  - Çawa şerê şûr bi ninja Goosebumps re?
  Keçikê serê xwe xar kir û got:
  - Ninja-goosebumps, dengên bi rengek xeternak! Bi rastî ez naxwazim tevlê bibim. Dibê meriv aqilê xwe bipîve çêtir e?
  Fairy destnîşan kir:
  - Ger bi ninja-gozên ne li ser şûran, lê bi dest û lingên tazî?
  Albina serê xwe kir:
  - Ez cenawirekî şer im! Tewra amade ye ku şer bike, tewra bi ninjayek gozê, heke bê çek be!
  Periyê bi bask serê xwe hejand:
  - De were, paşê here şer!
  Û sêrbaza biçûk çopa xwe hejand. Û ninjakek pir şerker li ber keçikê xuya bû. Bi rastî, ew serê xwe ji Albina kurttir bû. Û ew bi rastî mîna antîkê, tenê di maskek de xuya bû. Û di cih de şeş endamên wî hene ku tê de şûr û xencer di destê wî de ne.
  Perî qîriya:
  - Çeka xwe deyne! Werin em bi destên xwe şer bikin!
  Nînja Goosebumps şûr û xencerên xwe danî, dema ku dît:
  - Ji şervanekî navdar re bi rengekî nerehet e ku bi keçikek lingê tazî re şer bike!
  Perî bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Ez dizanim! Lê ev keç dixwaze her û her ciwan û bedew be. Lê bi vî awayî, li vê dinyayê û ne li cîhanek din tiştek nayê bidestxistin. Ji ber vê yekê wêdetir, divê ew we têk bibe û, bê guman, bersiva sê pirsan bide.
  Albina bi hêrs got:
  - Çi, ma ez ê hîn jî bersiva pirsan bidim?
  Perî bi ken serê xwe hejand:
  - Bê guman! Lê hûn ê ne tenê ciwaniya herheyî bi dest bixin, di heman demê de ... Ger tiştek ji we were qut kirin, wê hingê ew ê hemî bi hêsanî were vegerandin. Û tu kes wê nikaribe zirarê bide we. Û ev jixwe xweş e.
  Albina razî bû:
  - Erê xweş. Hûn dikarin ji bo vê yekê ter bikin.
  Sêrbazê bask qaîdeyên şer rave kir:
  - Tu dê şeş geryanên. Knockout, wekî di boksa klasîk, profesyonel de. Heger tu têkçûyî bibî, heta ku hakem bijmêre biçe quncikê. Ger di şeş tûran de kes dernekeve, serkeftin dê bi xalan were destnîşankirin.
  Ninja Goosebumps got:
  - Wê hingê çêtir e ku meriv diwanzdeh geryan di carekê de be, mîna pisporan! Werin em ji bo rast û rastîn şer bikin!
  Perî serê xwe hejand:
  - Tu dikarî diwanzdeh bikî! Lê ez hêvî dikim ku dê têkçûnek çêbibe!
  Û wê dîsa çokê xwe yê efsûnî hejand.
  Zengilek bi têlan di cih de xuya bû, û hakem keçek bi cil û berg bû.
  Albina cil û bergên xwe yên gundîtiyê ji xwe kir da ku destwerdana şer neke.
  Piştî wê, ez tenê bi yek bikini mam. Pişkên wê êdî pir zelal xuya bûn. Ew qas peykersaz in, û keçik bi xwe xweşik û blindek dilşewat e.
  Ew, divê ez bibêjim, ew bi tenê xweşikek bêhempa ya berbiçav e.
  Û rûyê keçikê, di heman demê de, nerm e, hema hema zarok e, lê bi çenek wêrek e.
  Herdu şervanan serî li ber hev dan. Dengê gong û sînyala destpêkirina şer hat.
  Albina jixwe şervanek demsalî bû ku ji sê saliya xwe ve hunerên şerî dikir. Û wê dît ku dijmin bi bilindahî kêmtir e, û ji dirêjahiya lingên wî hê bêtir, hûn dikarin çi ji mêşan bigirin.
  Lêbelê, mêşhingiv kêzikên pir bi hêz û bizav in. Û divê ew ji dûr ve bêne girtin.
  Û keçikê, bi lingê xwe yê tazî, nêrgizê ninja xiste zikê. Û wî, piştî ku derbek wergirt, sekinî. Paşê ew bazda Albina.
  Keçika qehreman bi derbeke ji singê xwe yê tazî pê re hat. Nînja kêzikê bi qalikek çîtîn nixumandî bû û ji ber vê yekê, derbên xurt ên keçika perwerdekirî bi pratîkî tu bandorek li ser wî nekir.
  Albina di êrîşê de çend caran bi lêdanan ninja Goosebumps rawestand, û her weha sê lêdan li serê xwe kir. Û heta niha min nehiştiye ku ez carekê jî bigirim.
  Tûra yekem bi dawî bû û her du dijber jî derbasî goşeya xwe bûn.
  Perî bi ken got:
  - Çima tu dihêlî ku ew li te bixe!?
  Ninja Goosebumps bersiv da:
  - Ez tenê li wê dinêrim!
  Dengê gogê hat û şervanan dîsa dest bi nêzîkbûna hev kirin. Û dû re ninja Goosebumps ji nişka ve bi lez lezand û bi lingên xwe Albîn li sînga xwe xist. Keçik ji lingan ket. Ew li ser pişta xwe ket, û pêlên wê yên tazî li hewa dibiriqîn.
  Hakem dest bi jimartina nockdown kir. Lê belê, Albina, yekser rabû ser xwe. Û wê bi hêrsê lez da ku xwe berde. Lingên wê yên tazî, çilmisî û masûlkûz dest pê kirin mîna perwanekê dizivirin.
  Lê ninja Goosebumps ew bi pêlên xwe bir ser blokê. Êrîş pûç kirin. Û paşê ew bi lez lez kir. Û dîsa pêlên wî li zik û sînga keçikê xistin. Birîn û birçîbûn hiştin. Û Tom serê xwe li pozê xist. Û yushka li ser rûyê Albina diherikî. Û keçik bi xwe ket.
  Rastî rabû, lê dadger dîsa jî dest bi jimartina knockdown kir.
  Erê, karên Albina ne baş bûn.
  Perî çiqirqî, çîçeka xwe ya sêrbaz dihejand:
  - Xwezî ninja-goosebumps! We însiyatîf girtiye destê xwe!
  Şervanê ninja dîsa lez kir. Û dîsa wî Albina ji lingên wê xist. Wî pir bi tundî li wê xist, û keçik qelibî û rabû ser xwe, li ber xwe da.
  Ninja Goosebumps hejand:
  - Çi li ser hespan be, çi li ser piyan be,
  Super şampiyon...
  Şeytan wê bi ser we de bizewice,
  Artêşek bi mîlyonan!
  Albina lez da ku xwe paşde bixe, lê ket nav blokên bihêz. Û êrîşa wê hat şikandin. Û dawiya tûj a payê li sola tazî ya keçikê xist, bû sedema ku felqek biwerimîne.
  Dengê gogê ji bo bidawîkirina dewreyê.
  Keçik, lewaz û gemarî, ber bi quncikê xwe ve çû. Belê, ew bi başî û bi saxî hat lêdan.
  Albina li ser kursiyekê daket. Û wê dest bi nefesê kir. Hmmm, wê tu carî dijberek wusa nebû. Û dijmin ne kesek e, lê ant ninja ye. Ya ku pir giran e.
  Li vir dîsa gong û dewreyek nû tê!
  Albina dîsa hewl dide ku bi lêdanan xwe bigihîne wî. Lê dijmin, kêzikek e, ji mirov zûtir e. Û ji ber vê yekê ew dîsa bi lingên xwe yên kurt diherike, lingê tazî yê keçikê digire û wê dikişîne, wê mîna kulikê bavêje.
  Albina radibe ser xwe, lê dîsa derbeke dijwar li sînga wê tê. Û birîn dimînin, keçik dikeve.
  Rabe ser xwe û dîsa bi kulmekê li rûyê wî dixin. Û ev yek jî, divê were zanîn, bi êş e.
  Albina di bin çavê wê de birînek werimî, Erê, şer pir dijwar derket.
  Ninja Turtle eşkere serdest e û di xalan de pêşeng e. Û dîsa li rûyê keçikê xist.
  Albina ket û sînyala gongê dawiya dewrê ragihand.
  Keçik bi rastî xwe ber bi quncikê xwe ve hilkişandibû.
  Perî çû cem wê û jê pirsî:
  - Ma hûn fêm dikin ku hûn çima winda dikin?
  Albina bi axînek bersiv da:
  - Ji ber ku ew kêzik e!
  Perî serê xwe hejand û jê pirsî:
  - Ma hûn dixwazin du caran zûtir bibin?
  Keçikê piştrast kir:
  - Helbet ez dixwazim!
  Keçika bi bask got:
  - Pirsê rast bibersivîne. Û hingê hûn ê bi rastî xwe xweş hîs bikin!
  Albina bi ken bersiv da:
  - Belê, ez amade me!
  Perî qîriya:
  - Çima çend roj hene Xwedê!?
  Keçika leheng çavên xwe fireh kirin û got:
  - Baş e, pirs çi ye? Min wateya wê fêm nekir.
  Perî bi biryar got:
  - Û ne hewce ye ku hûn wateyê fam bikin. Tenê wê bigirin û bi qasî ku hûn dikarin çêtirîn bersiv bidin û fêm bikin!
  Albina keniya, û paşê, hest bi îlhamê, got:
  - Ji ber ku Xwedê karibû gelek rojan bike!
  Keçika efsûnî serê xwe hejand:
  - Aferîn! Vê carê min rast bersiv da. Û leza we du qat bûye.
  Perî çoyê xwe yê sêhrbaz hejand. Û, bi rastî, masûlkeyên Albina hêzek fenomenal qezenc kirin.
  Û ji ber vê yekê ew ket nav şer. Û lingên wê yên tazî dibiriqîn. Û dû re derbe li zik ninjaka gozê ket. Tewra Albina ya perwerdekirî bi xwe lez û hêza ku ev derbe lê hat lêdan û lêdana ku ew qul kir teqdîr kir.
  Albina bi hêrs got:
  - Bombeyek faşîst bigre,
  Ji bo bîranînê serenadek bistirên!
  Ninja Goosebumps hewl da ku êrîşî wê bike. Lê niha lingên Albina, yên ku bi leztir bûne, karîbûn ku wî bibînin. Û ew li şêlê çitinous xistin.
  Eşkere bû ku ev derbe ji bo Goosebumps ne xweş bûn, lê zirarek cidî nedan wî. Û keçikê lêxist, lê ew li pêş dijberê xwe bû, û niha ew di xalan de pêşeng bû. Ya rast, ev dora wê bû.
  Di dawiyê de, Albina tewra lêdanek nizm pêk anî û dijberê xwe daxist.
  Ew çûn kuçeyan, û ninja Goosebumps jixwe qermiçî xuya dikir.
  Perî dîsa firiya ber keça qehreman û got:
  - Niha tu jixwe baş şer dikî. Lê hûn dixwazin lez û hêza we dîsa du qat bibe?
  Albina bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Helbet ez dixwazim! Divê çi bê kirin?
  Keçika efsûnî bi ken got:
  - Pirseke din jî bibersivîne.
  Keçika qehreman bi bawerî bersiv da:
  - Ez amade me!
  Perî got:
  - Çima sermaya zivistanê pozê zarokan dişewitîne!
  Albina keniya û bersiv da:
  - Pirs ev e! Lê ew bê wate ye û destûrê dide gelek bersivên gengaz.
  Keçika efsûnî bersiv da:
  - Û ev tenê ji bo mîzahî ye. Biceribînin û bersivek şehrezayî bidin.
  Keçika leheng got:
  "Ji ber vê yekê zivistanê dicemide, pozê zarokan diqelişe, ji ber ku ew ne temen in ku pozê xwe bi kok jê bikin!"
  Perî serê xwe hejand:
  - Erê. ew dikare bihejmêre! Û lez û hêza we dê nuha dîsa du qat bibe.
  Û keçika sêrbaz goma xwe ya sêhrbaz hejand.
  Û Albina hêz û enerjiyek nû, bêbawer hîs kir.
  Ew bi hêrs ket nav rîngê. Û êrîşî ninja goosebump kir.
  Û em wî bixin. Ew ne derbe ye, mîna ku bi kêzikê lêxin e. Û şerkerê kêzikê dest pê kir ket û bi giranî hilweşiya.
  Albina li dijberê xwe xist, û ew bi dijwarî ket, lê rabû. Lêbelê, tevahiya dor ji hêla keçikê ve hatibû dîktator kirin.
  Dû re ew bi serbilindî vegeriya quncikê.
  Perî bi ken jê pirsî:
  - Ma hûn dixwazin lez û hêza xwe ducar bikin?
  Albina serê xwe kir:
  - OK! Werin!
  Keçika sêrbaz dîsa ji rîspî pirsî:
  - Çima û çima, gur li heyvê diqîrin!
  Albina keniya û bi xwebawerî bersiv da:
  - Gur diqîrin ji ber ku nikarin heyvê bixwin!
  Perî bi ken got:
  - Û bi rastî jî tu genî yî. Ez difikirim ku ew hêja ye ku meriv gelek tiştan bistîne!
  Û keçika sêrbaz dîsa goma xwe ya efsûnî zivirî.
  Albina bi rastî li hewa firiya. Ew niha xwedî hêz û enerjiya pir ecêb e.
  Û ji ber vê yekê ew bazda ser ninjaka gozê. Û ji ber vê yekê wê bi lingê xwe yê tazî û li çengê wî xist. Û şerkerê kêzikan hat xistin.
  Hakem heta deh jimartin û wiha got:
  - Şervan Albina bi nokaut bi ser ket! Aferîn!
  Û wê destê keçikê bilind kir.
  Albina stran got:
  -Keçik ji mirinê jî natirse,
  Hêza wê ji tu kesî natirse...
  Jin wê bi qehremanî bi dijmin re şer bike,
  Û gava bimire jî, ew ê bi ser bikeve!
  Perî bi rêzdarî got:
  - Ji ber ku Albina şervanek hêzdar têk bir û bersiva her sê kêşeyan rast da û, ya herî girîng, bi aqilmendî, jê re ciwaniya bêdawî û nûvekirina tevna bêkêmasî tê dayîn.
  Û keçika sêrbaz bi goma xwe ya sêhrbaz heşt çêkir. Û paşê mûcîzeyek çêbû: Albina nemiriya virtual qezenc kir.
  Û keça qehreman stran got:
  Tiştek li ser rûyê erdê bê şop derbas nabe,
  Û ciwaniya ku çûye hê jî nemir e...
  Em çiqas ciwan bûn,
  Çiqas ji dil ji te hez dikirin!
  Çiya hatine bidestxistin
  Tevî birûskên qederê!
  
  PUGAÇEV TSAR RÛSYA
  Emelyan Pûgaçev Orenbûrgê dorpêç kir. Tişt ji bo serhildêran pir baş neçû. Alayên padîşah nêzîk dibûn. Tsar-ê xwe-navkirî nexwest ku dorpêçê ji Orenburgê rake, lê ew jî xeternak bû ku leşkeran veqetîne. Di dîroka rastîn de, serhildêr dîsa jî perçe bûn û perçe perçe hatin lêdan. Pêşî nêzîkî Tatishchevo, û paşê nêzîkî Beloozersk. Ev biryar xelet derket.
  Lê paşê kurê Oleg Rybachenko gihîşt kampa Emelyan Pugachev. Digel vê yekê, dîsa jî berf hebû, û dawiya meha Sibatê bû - lawik lingên tazî û bi şortan bû.
  Ew birin cem Emelyan Pûgaçev. Xort bi xwebawer meşiya. Di berfê de bezîna lingên tazî ji êşkenceyê zêdetir kêfa xwe ye. Bi taybetî di bedenek nemir de.
  Kurik planek ji Emelyan Pugachev re pêşniyar kir:
  - Werin em cil û bergên leşkerên tsarist, û gelek cilên me yên weha hene, li serhildêran û Kozakan bikin. Werin em şerek bikin - mîna gulebaranê. Û paşê em ê Pûgaçeviyên dîl bişînin nav bajêr. Ew ê bifikirin ku ev leşkerên padîşah in û dê me bihêlin nav kelehê û li wir em ê êrîşî wan bikin!
  Emelyan Pugachev pejirand:
  - Belê, tu didî! Çi serê! Ez sernavê kaptanê didim te!
  Oleg xwe xwar kir û bersiv da, bi ken û qîrîn:
  - Yesaul, Yesaul, te çima hespê xwe berda! Dest ji bo gulebaranê ranebû!
  Qralê Kozak serê xwe hejand û bersiv da:
  - Tu yê bibî adjutantê min! Ew ê cil û bergên te sererast bikin!
  Oleg bi nermî got:
  - Û lingê tazî jêhatîtir e! Û ez bi kulmek tazî ne pir sar im!
  Emelyan Pûgaçev bû. Ew bi dirêjahiya navîn, di milên wî de fireh bû, û her çend Oleg di sedsala bîst û yekê de bejna kurikek standard diwanzdeh salî bû, ango metreyek û nîv, padîşahê Kozakan ne pir dirêjtir bû. Di vê demê de, Oleg jixwe ciwanek bû, û dikaribû bi mezinan re di şertên wekhev de şer bike û bibe efser.
  Emelyan ferman da ...
  - Belê, vê provokasyonê pir bi dizî amade bike!
  Û çiqas bi aqilane peyva zanistî bi kar anî.
  Kozakan hazir dikirin... cerdevan danîbûn ku yek jîndar nezane. Û xefikek hîle dihat amadekirin.
  Lê dijmin hîna nêzîk dibû, lê hîn dem mabû, desteyên piçûk ên serhildêran êrîşî wî kirin. Bi rastî, girseyên pir pir, lê ne pir organîze.
  Emelyan Pugacheva nêzîkî bîst hezar leşkerên amade yên şer li nêzîkî Orenburgê hebûn. Di dîroka rastîn de hate dabeş kirin. Deh hezar Pûgaçevî li dijî heft hezar leşkerên tsarist li nêzî Tatishchi şer kirin. Dijmin hem bi top û hem jî bi hejmara tivingan û hem jî ji aliyê rêxistinê ve ji artêşa Pûgaçev bilindtir bû. Lê serkeftin bi buhayek mezin hat! Bi ser de jî, Pûgaçev bi xwe pir bi mêrxasî tevnegeriya, hê beriya ku şer bi dawî bibe, qada şer terikand.
  Niha Pugacheviyan ji bo serketinek berbiçav şansek dîrokî hebû.
  Ji ber vê yekê wan zêdetirî du hezar şervanên bijarte cil û berg li xwe kirin. Ew kirin tirş. Û rastiya ku cilên yekreng têne lixwekirin xwezayî ye. Û hê bêtir. Pûgaçevîyan jî alayên şerên ku berê hatibûn girtin, û def û hwd.
  Performans hate plankirin ku wekî bi notan were kirin. Emelyan hema hema sed top li Berdê hebûn, lê nîvê wan ne girîng bûn. Lê tiştek heye ku meriv agir bike.
  Ji bo ku xuyabûna şerek rastîn hebe. Heya nuha, tişt ji bo Pûgaçev ne ewqas xirab in. Nîvê kargehên Ûralê di bin destê wî de ne. Chelyabinsk hîn jî tirsnak e, Chika li nêzî Ufayê bi zexmî rûniştiye. Hîn dawiya meha Sibatê ye, û encama şer ne diyar e, û hêzên Golitsyn ji Orenburgê dûr in. Lê di dîroka rastîn de, di mehekê de dê li nêzî Tatishchevo şerek çêbibe, û tê de têkçûna artêşa gundiyan. Ku dê bibe sedema revandina girseyî ya serhildêran.
  Oleg hîna lingên tazî û bi şortan e, emir dide û şîretan dike. Xortê wî yê hema reş ji çermê reş, lê blond ji hêla zilamên rîh ve tê guhdarî kirin.
  Şoreşger ji niha ve dest bi gulebaranê dikin. Çek diqîrin, diyariyên mirinê tên tifandin... Wêraniya rasteqîn pêk tê.
  Oleg diranên xwe radike û diqîre:
  - Rûmet ji bo welatê me yê pîroz! Dê nifşek helbestvanan hebe! Emelyana mezin, delal - kedên te dê bêne stran!
  Û ewrên dûmanê radibin. Teqlîd şerekî giran e. Li vir, bê guman, hûn hewce ne ku her tiştî bi qanî nîşan bidin. Ji bilî vê, di bin dorpêçê de, bê guman, ew li benda rizgariyê ne!
  Bê guman, ew ji bo xilaskirina topan û guleyan li ser bêkaran direşînin. Û barûtê xerabtir bikar tînin.
  Emelyan Pûgaçev hîn jî têra xwe xurt e ku Orenburgê bigire - lê keleh bi hêz e! Û li vir hewcedariya we bi hîle heye.
  Şervan û Kozak bi giştî amade ne... Zêdetirî du hezar peya û siwarên nixumandî û ji sê hezarî zêdetir girtî. Bes e ku ji nişka ve bajarekî bi dest bixin.
  Oleg li pêşiya girtiyan meşiya. Di berfa sibatê de ji ber lingên wî yên kurik hinekî bêhiş bûbûn, ji ber lingên wî yên ku demeke dirêj di bin berfa sibatê de bazda. Ji bilî vê, ew jixwe bi germê re fêr bûye. Lê baş e, tiliyên lawikê nemir nacemidin.
  Û ew bi rastî pir mezin derket.
  Oleg dikene, şopên lingên tazî li ser paşxaneyek spî dihêle. Têkilî xuya dike. Çend xortên malbatên gundiyan jî lingên tazî bazdan. Ew pir hişk in, her çend ew bi gelemperî di berfê de pêlavên bast li xwe dikin.
  Ji ber vê yekê ev artêş, ku Pûgaçeviyan têk bir, ber bi Orenburgê ve tê. Û ew heta meşê jî hurm dikin.
  Bi rastî, xapandin hêsan e lê bi bandor e. Derî li ber wan vedibin, û armada Pûgaçeviyan dikeve bajarê sereke yê vê herêmê. Xuya ye ku ew pir piştrast in ku merivê ehmeq tiştek fam nake, û ew têk çû.
  Niha şoreşger bi temamî tevlî bûne. Sînyal li pey tê, û ew ber bi parêzvanan ve diherikin.
  Oleg bi sabira xwe du efseran di carekê de qut dike. Û lawik bi bêhêvî diqîre:
  - Bêhêvîtî! Padîşahê heq bi me re ye!
  Parastvan şaş in. Leşker hema bêje tu berxwedanê nakin. Bi piranî efser, mîlîsên bazirgan û Kozakên dewlemend şer dikin.
  Şer dijwar e, lê giran e. Zêdetir alayan diherikin nav bajêr. Û Kozak, û mêrên bi stûn, û Tatar bi Bashkirs. Şer dijwar e.
  Oleg Rybachenko jî diqulipîne û diqîre:
  - Bêhêvîtî! Dê rehm, gelek pere û azadî ji we hemûyan re hebe!
  Eşkere ye ku hêza parêzvanan bi lez û bez kêm dibe, daxwaza şerkirinê jî. Heta zabit jî dev jê berdidin. Kozak jî naxwazin bimirin.
  Ji Matyusha Boron re, Oleg qirika xwe birî, bi tiliyên xwe yên tazî xencer avêt.
  Şer hema di cih de mir. Bazirgan ketine ber çokan û merhemetê xwestin. Hem waliyê Alman û hem jî fermandarê kelehê kaş kirin. Emelyan Pûgaçev ferman da ku wan bi dar ve bikin.
  Leşkerên ku hatibûn girtin sond xwaribûn, û ji efseran re hilbijartinek hate pêşkêş kirin: yan xizmetê ji Tsar Petrûsê Sêyemîn re an jî cezayê mirinê. Nêzîkî nîvê dabeş kirin. Hinek hatin înfazkirin. Hinekan ji Emelyan re sond xwarin.
  Li bajêr bi xwe, xezîneyek dewlemend, û gelek tiştên giranbuha, û hema hema nod top û rezervên mezin ji barut, bombe û topan hatin girtin.
  Keleha kolos di dawiyê de piştî dorpêçek dirêj ket. Artêşa Pûgaçev bi awayekî berbiçav hate dagirtin. Û niha mimkun bû ku biçe Tatishchevo û bi hêzên bilind re şerê Golitsyn bike.
  Û Oleg bi xwe çû Chika ku alîkariyê bike. Diviyabû Mikhelson heta mirinê bihata hackkirin da ku pêşî li têkbirina serhildêrên li nêzî Ufa bigire.
  Xort lingê tazî bi şortan di nav berfê de bezî. Margarita jî tevlî wî bû. Keçikê tenê tûnikek li xwe kiribû, û bê guman, pêlav jî tunebû. Bedew, bi porê gewr ên zêrîn, her çend ji xebata di kanan de toz be jî.
  Margarita bedew e, lê hîn zarok e.
  Oleg jê pirsî:
  - Tu hê ne bû pîrek... Tu poşman nabî ku demeke dirêj bûyî keç!
  Margarita bi ken bersiv da:
  - Û tu ne pîr bû, lê tu hema hema her û her bûyî kur! Divê hûn ji bo nemiriyê bidin, û ev pere ne zêde ye!
  Oleg bi vê yekê razî bû:
  - Koletî demkî ye, lê jiyana herheyî her û her e! Ji bilî vê, em ewqas bilez in ku hewcedariya me bi hespan tune!
  Margarita keniya û got:
  - Bê guman! Em ji mêşhingivên herî birûmet zûtir direvin. Laşê nemir taybet e, û ew di kanan de, di bin qamçiyê çavdêr de, ji laşek normal a li ser nivînek pir rehettir e!
  Oleg Rybachenko bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Tu nikarî bi wê re nîqaş bikî! Ji ber vê yekê em ê her û her bijîn!
  Û zarokên Terminator lez kirin. Oleg, bê guman, pir kêfxweş bû. Ew zarokek mezin e.
  Her çend carinan guman di giyanê min de diherikin: gelo kuştina efserên artêşa rûsî gengaz e? Ev bi îhtîmaleke mezin xelet e! Lê divê peywira sêrbaz biqede. Wê dîroka Rûsyayê guhert, û bedenek bêdawî, nemir da wê, her çend laşê zarokek be jî, lê pir bi hêz û bilez. Û ji bo vê jî divê hûn bidin û xizmetê bikin.
  Û kî dizane, dibe ku eger Pûgaçev bi ser bikeve, Rûsya tenê sûdê werdigire?
  Xort û keçê bi qasî zanin ku derbeya leşkerên padîşah li ku derê ye, ku diviyabû Mikhelson bihata.
  Chika diwanzdeh hezar leşkerên organîze li nêzîkî Ufa hene. Û nêzîk bû ku vî bajarî bi dest bixe, lê du caran bextê wî û dîsîplîna wî kêm bû.
  Bê guman, Mikhelson çend caran kêmtir hêza xwe heye, lê di dîroka rastîn de, ew dîsa jî bi ser ket. Ji ber vê yekê... Divê ev fermandarê pir jêhatî bê girtin an kuştin.
  Û paşê em ê bibînin. Bêyî Mikhelson, dibe ku leşker neçin Chika. Û li wir, Oleg Rybachenko bi planek derket. Golitsyn têk bibin û biçin Ufayê. Vî bajarî bigirin, hêzê bişînin Ural û Sîbîryayê û bi xwe biçin Kazan. Wê demê dê serhildêr bibin xwedî avantaj.
  Û leşkerên şahbanûyê wê perçe bi perçe bixin. Her wiha di her şoreşê de bandorên wiha hene: Serkeftin çiqas zêdetir bibe, piştgir jî zêdetir bibe û berxwedana dijmin jî lawaz bibe.
  Ji ber vê yekê bi her pêngavê wê serhildan hîn xurtir bibe. Oleg ji vê yekê piştrast bû.
  Û Margarita, keça ku ji hespê bezê zûtir direve, bi wî re ye û ew ê bi hev re dijminên xwe bişkînin.
  Ciwanên şervan di kemînê de cih girtin. Diviyabû ku Mikhelson bi desteyek eskortek piçûk bigihêje alaya xwe. Li vir zarokên Termînator jixwe li benda wî bûn.
  Oleg û Margarita, bi sabiran dihejandin, êrîşî eskortê kirin. Di cih de çend hussaran birîn. Yên din hewl dan gulebaran bikin, lê gule li zarokên nemir neketin. Û wan dijminên xwe bi hêrsa hovane qir kirin. Û Oleg Rybachenko tewra bi tiliyên xwe dîskên tûj avêtin. Û Margarita vê yekê bi lingên xwe yên tazî ceriband û ew bi ser ket.
  Xort û qîzê dijmin bê navber kuştin. Mikhelson hewl da ku bi galop dûr bikeve, lê Oleg û Margarita bi wî re girtin. Wan Mikhelson xistin û ew girêdan.
  Oleg albay danî ser milên xwe û ji bo darizandinê ew bir Chika.
  Zarokên nemir pêncî hussar belav kirin û kuştin, nîşan didin ku di berdêla zarokatiya herheyî de wan qabîliyetên pir xweş wergirtine.
  Oleg, Mikhelson kişand ser milên xwe, got:
  - Lê belê, ez çiqas bi hêz bûm!
  Margarita destnîşan kir:
  - Erê, ev yek carek din piştrast dike ku me hilbijartina rast kir! Û nemirî hêjayî xebatê ye!
  Oleg bi vê yekê razî bû:
  - Pevçûn ji lîstina keran di kanan de gelek balkêştir e. Di vê bedenê de ne dijwar e, lê bêzar e!
  Margarita qebûl kir:
  - Rûtîn dikuje!
  Li kampa Çîkî, du zarokên lingên tazî, ango li gorî pîvanên vê demê, dema ku mirovên piçûk hinekî ciwan bûn, zêde guman nedikirin. Heger tu lingê tazî di berfê de bî, ev tê wê wateyê ku tu feqîr î û li kêleka padîşahê gundî yî.
  Chika ji bo girtiyê Mikhelson xelat kir, mîqdarek emperyal da zarokan - panzdeh rubleyên zêr.
  Mikhelson bi xwe hate pêşniyar kirin: yan xizmeta Tsar bike yan jî were darvekirin!
  Mikhelson loop tercîh kir. Lê Oleg pêşniyar kir ku bila ev fermandar bifikire. Beriya her tiştî, ew ê her dem dem hebin ku wê darve bikin. Û Mikhelson dikare pir bikêr be.
  Chika qebûl kir:
  - Wext diqede!
  Oleg jî pêşniyar kir:
  - Divê em ji niha ve alaya Tsar bê fermandar bigirin! Ji bo parastina xwe.
  Chika qebûl kir:
  - Hesin germ be lêxe!
  Û serhildêran êrîşî leşkerên padîşah kirin. Bi şev êrîş kirin, Oleg û Margarita bi baldarî cerdevan derxistin.
  Şer nisbeten kin dem derbas bû. Oleg, dîskek xwemalî ya ji dîskê şikestî avêt, albay ku wekî fermandar tevdigeriya, kuşt û bêyî wî moral ket. Bi ser de jî gelek serhildêr hebûn û vê yekê zext li derûniya leşkeran û gelek efseran kir.
  Û kî dizane, dibe ku ev Tsar Petrûsê Sêyem e. Û rewabûna wî ji Catherine II bilindtir e.
  Piraniya alayiyê hate girtin. Top û tiving hatin girtin.
  Serkeftinek bêkêmasî ji bo artêşek ku ne amade ye ku êrişek paşve bixe.
  Û bê guman serkeftina Chica.
  Lê bi xwezayî zarok vedigerin Pûgaçev. Ew ê neçar bimîne ku li dijî heft hezar leşker, di nav de du hezar siwarên Prince Golitsyn, şer bike. Pûgaçev, helbet, pirtir e, lê artêşa wî piralî ye. Gelek leşkerên berê yên bêbawer, gundiyên kêm çekdar û perwerdekirî, Tatar û Başkir û Kalmyk hene.
  Navê herî xurt Yaik Kozak e. Lê ev Kozak ne yên herî zêde ne. Kozakên Iletsk, û Orenburg û yên din jî hene.
  Ew berê xwe didin kela Tatishchevo, ku tê de artêşek girîng a padîşahê gundî kom bûye.
  Emelyan Pûgaçev bi xwe li hespê spî li dora mewziyan siwar dibe. Oleg Rybachenko bi baldarî li vî rêberê dinêre. Emelyan Pûgaçev xwedan xûyê hukumdar e. Ew bi qasî dirêjahiya navîn e, lê li ser hespê ji ber lingên xwe yên kurt û milên xwe yên fireh dirêjtir xuya dike. Ji hêla fizîkî ve, rêberê serhildanê bihêz e. Hûn dikarin bibînin ku wî çawa birrîn û hêza lêdanê di şer de.
  Bi gelemperî, ew ji bo rola serdar pir maqûl e. Û ji bo rola padîşah? Ev jî mimkun e.
  Artêşa Pûgaçev mezin e. Ew ji berevaniya Iletsk hat, hîn jî mehkûmek Khlopusha ye, hezar û pênc sed mirovên din berhev kir. Niha zêdetirî bîst hezar şervanên Emelyan hene. Ji wan re zehmet e ku di kelehekê de jî bi cih bibin. Ji Golitsyn sê qat zêdetir leşker bijmêrin û hatina wan berdewam dike.
  Û Pûgaçev du qat zêdetir çek hene. Gelek rezervên barut û topê hene.
  Tu dikanî şer bikî... Lê artêş ferq e. Merivên bi rimê hene, û Bashkir, û Tatar, û Kalmyk, û Kirgiz û Kazak. Û her weha gelek leşkerên berê yên ji garnîzonên cihêreng ên ku bi tevahî ne pêbawer in. Karkerên Ural û tivingên Sîbîryayê jî hene. Kozak bingeha herî girîng a artêşê ne.
  Artêşeke mezin, lê pir bi reng. Hin leşker û efser di van demên dawî de li Orenburgê hatin girtin.
  Hin beş ji alavên mêran in, ku tenê di şerê dest-bi-dest de têne bikar anîn. Û komek Asyayî, ne pir bi dîsîplîn, û pir caran bi zimanê rûsî nizanin.
  Ji ber vê yekê, bi fermî xwedan gelek leşker û tewra çek jî, Emelyan Pugachev di qalîteya hêza şer de ji dijmin kêmtir e. Ji ber vê yekê encama şer bi qasî ku xuya dike ne zelal e, li ser bingeha hevsengiya hêzan bi tenê fermî.
  Oleg Rybachenko vê yekê fêm dike. Dibe ku ev yek ji Pûgaçev re jî zelal e. Çîka bi ser ket, ji ber ku dijmin matmayî girt. Û di çîroka rastîn de, ew Mikhelson bû ku serketî bû, yê ku karîbû pêşî li artêşa mezin a Chika bike.
  Niha ez çi bikim? Kele baş xurt bû û bi avê hat rijandin, zozanan qeşa û sipî kir. Lê hûn nikarin demek dirêj di berevaniyê de bimînin.
  Oleg ji Emelyan re pêşniyar kir:
  - Ka em bi xwe êrîşî dijminan bikin, Bavo!
  Emelyan bi mantiqî destnîşan kir:
  - Ma ew ê me bi çekan nekin?
  Oleg pêşniyar kir:
  - Ez ê bi Margarita re dijmin bişopînim, û em ê tam li cihê ku ew herî kêm hêvî dike lêxin!
  Padîşahê gundî pejirand:
  - Ev fikreke baş e!
  Û Oleg, bi Margarita re, çenteyek bi bombeyan girt, û cotek saberên tûj her yek ber bi dijmin ve bazda.
  Zarok hema tazî bezîn, lawik bi şort û keçik bi cil û berg. Oleg "Spartak" ya Ian bi bîr anî. Xort Gîta jî li wir bû. Û jinek bi kincê çiryayî, danser, şewitî. Zarok pir serhişk bû. Belkî ne koleyekî mîratî ye. Dibe ku ew hatibe girtin. Paşê ew ajotin Îtalyayê, tazî kirin û dan mezadê. Her çend Gîta nerast be jî, ji ber ku ew ji tenûrê tûnc bû, wê demê bi îhtîmaleke mezin wan ew bê cil ajotibûn mezadê. Û ew wisa tazî meşiya, bi lingên tazî li ser riyên zinar ên Îtalyayê dimeşiya. Sokên wî yên tazî dişewitin, golikên wî diêşiyan. Lê lawik serê xwe xwar nekir.
  Û kiryar dest pê kir ku kur, masûlkeyên wî yên xwezayî yên pêşkeftî, xuya dike ku ji çermê wî yê nerm dîn bûye. Û dû re tiliyên xwe yên qirêj xiste devê xwe. Û Gîta jî nikarîbû li ber xwe bide û li wî girt.
  Piştre şer derket. Erê, Gita, ew xortek bû ku Oleg bi xwe di zaroktiyê de bi Spartak şaş kir. Lê na, hîn jî karakterek piçûk.
  Ez meraq dikim, eger Romayiyan biryara îşkencekirina Gita bidaya? Jixwe, koleyên ku hatine girtin di bin îşkenceyê de têne lêpirsîn kirin?
  Û hesinê sorkirî dê bi lingê tazî yê kurê xulamê biketa. Gita qîriya û heman tişt dubare kir:
  - Xulam direvin û naxwazin şer bikin!
  Ji bo simetrîyê lingê wî yê duyemîn şewitandin û berdan. Zarok neçar dimîne ku pê li ser lingên xwe bike, û ew hinekî wî diêşîne. Lê Gita dîsa jî di dema kaosê de karî bireve.
  Dibe ku lawik berê di kanan de dixebitî. Kevirên giran hilgirtibûn, pir ter dixwar, nefes digirt. Qamçiyê çavdêr lê xist. Di rojên destpêkê yên xebatê de, gava ku hûn ji ronahiyê hez nakin, pir dijwar e. Û paşê hûn jê re bikar bînin. Zehmet nas dibe, ya nas jî hêsan dibe. Lê dîsa jî gelek kole dimirin. Û Gîta bû kuçikek gurê piçûk.
  Oleg difikirî ku dibe ku kurê di pirtûka "Spartacus" de piştî têkçûna serhildêran hate girtin. Û ji ber ku ew hê zarok bû, ew bi zincîran şandin kanzayê. Da ku ew li wir hêdî hêdî bimire. An jî êşkence li wan hat kirin, laşê masûlkeyên kurik bi çîçeka sor dişewitînin. Paşê xwê rijandin ser şewatan û tiliyên lingên tazî yên xulamê ciwan şikandin. Wan movikên xwe zivirîn. Her kes meraq dikir ku Spartak zêr li ku veşartiye. Gîta bêdeng e, diranên xwe diçirîne. Ew bi tûj kêşana zendê tê hildan û daxistin.
  Û damar bi êşa hov diqelişin. Û lawik ji ser hişê xwe diçe. Ava cemidî bi ser wî de dirijînin û vedijînin. Û bijîjk bi pulsê dihese da ku diyar bike ka meriv dikare êşkenceyê bidomîne, an hewce ye ku merivê êşkencekirî bêhna xwe bide, da ku paşê dîsa laşê ciwan êşkence bike.
  Gita bi awayekî hovane û demeke dirêj tê îşkencekirin. Bîberê dirijînin ser birînan, bi têlên germ lêdixin, bi derziyan girêkên nervê dixin û agir di bin lingên tazî yên kurik de dişewite. Û celad germê dikişîne binê refikê. Û bîhnek xurt a şewatê, û ew her damarê derdixin.
  Û dû re hesinê germik li sînga tazî ya kurik dikeve, û ew ji êşa hov hişê xwe winda dike. Dîsa bi avê tê pêçandin û birin hundir. Cejdan bi darê zorê testîkên xwe dihejîne, kurik ji êşa çolê diguhere û ji nû ve diçe.
  Gita di bin îşkenceyê de... Kesek ragihand ku ev bijareya Spartak e, û dizanibû ku wî xezîneyê li ku veşartiye. Û Romayî jî îşkence dikin... Xortek ji çermê kurik ne şewitî û ne jî xêzkirî nebû. Lê ew bêdeng e. Û Romayî jî li ser tewra wî ecêbmayî dimînin.
  Jina Crassus di dema îşkenceyê de heye. Ew bi kelecan temaşe dike ku ew xortê spehî û bedew çawa tê îşkencekirin. heyecan e. Û bi vî awayî wê emir kir, piştî îşkenceyeke din, ku Gîta bînin ba wê û wê deynin ser nivînê. Ew bi rastî dixwaze ku wê bixwe bike.
  Hîn pir ciwan û bi hêz, jin li ser kamilbûna mêrê koleyê ciwan siwar bû. Gita cara yekem bû mêr. Dûre diviya bû ku bi zimanê xwe pisîka wê biqelişe. Ya ku hinekî nefret e, lê di heman demê de ne asayî ye.
  Û bi vî awayî jina Crassus emir da ku îşkence raweste, û kurê ku di dema serhildanê de hinekî mezin bû, dest pê kir ku çêtir tê xwarin. Û wê jê hez kir.
  Birîn û şewatên li ser Gîta mîna kûçikan sax bûn. Û bi hêztir bû, kurik bi jina dilşewat Crassus re zewicî û ji sîteya wê reviya. Paşê xwe li çiyayan veşart û li wir komeke xwe ya koleyên revîn ava kir. Di dawiyê de, her tişt baş bi dawî bû. Crassus di dema şer de mir. Û Gita xwe bi Julius Caesar ve girêda, û karekî baş çêkir, zewicî û komek zarokên wî çêbû. Û çarenûsa Spartak ne diyar e. Cenaze nehat dîtin. Û mir yan xilas bû, xulaman nizanibûn.
  Lê wan bawer kir ku, bê guman, xilaskarê wan sax e.
  Oleg Rybachenko û Margarita Korshunova: ku berê mezin bûn, û niha zarokên herheyî, nemir in, nêzîkî kampa Golitsyn bûn. Li vir sê general hene. Û leşker ji sînorê Rûsya-Swêd hatin derxistin.
  Dema ku Rûsya Tsarist bi Tirkiyê re şer dike, serhildêr aramtir in. Ger Golitsyn têk biçe, Pugachevites dê karibin dawî li înîsiyatîfê bigirin. Û heta Samara jî dagir bike.
  Oleg û Margarita li dora nobedaran geriyan... Berf dibare, û hûn jî baş nabînin.
  Kurik fikirî ku dibe ku ew sê general û Albay Bîbikov biqedin, serê artêşa tsarîstan jê bikin. Lê kirin ev zehmet e.
  Xort û keçek bi baldarî di berfê de diavêjin. Hewl didin şopan nehêlin. Ew hîn zarok in. Bi baldarî nêzî konvoyan bibin. Çek li cihekî cihê bû. Leşker di meşê de ye. Êdî sermayên xurt nemane - adar e. Lê dîsa jî berf li derdorê heye. Lingên tazî yên şervanên ciwan bi zehmetî sermayê hîs dikin, nemaze dema ku diçin. Ew zû bi sermayê re bikar tînin.
  Lê belê, gelek zarok, bêyî hêza super jî, bi taybetî di van demên dijwar de, di bin berfê de lingên tazî direvin.
  Oleg difikirî ku wî demek dirêj li TV-yê temaşe nekiriye û ne jî li ser komputerê lîstiye. Û ew bêyî lîstikan bi rengek lal e.
  Xort nêzîkî konvoyê bûn, û Margarita pêşniyar kir:
  - Ger em agir bi embarên barûtê bixin?
  Oleg rûyê xwe girt û jê pirsî:
  - Ma hûn difikirin ku ev fikrek baş e?
  Keçikê bi mantiqî got:
  - Bê barût, artêş ne artêş e!
  Oleg bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Ka em biceribînin!
  Û lawikê şortên xwe bazda ber bi erebeyan. Wan bi keçikê re sê nobedar bi derbên saberê kuştin û bi çîmentoyê û zêdekirina giya, bi barûtê agir berdan konvoyê.
  Dest bi şewqê kir û ewrekî reş dest pê kir ber bi ezmên ve bilind bû. Barût dest bi teqandinê kir...
  Xort û keçek xwe li wargehê veşartibûn. Panîk ket. Golitsyn jî bi du generalan re derket derve. Vî mîr bi dilê xwe qîriya û tiliyên xwe nîşan da.
  Oleg dîskê bi tiliyên xwe yên tazî avêt, û ew fît û rasterast xist stûyê Golitsyn. Mîr, destên xwe belav kirin, ket. General Mansûrov bazda cem wî. Lê bi tiliyên xwe yên tazî, Margarita çek bikar anî. Û fermandarê duyemîn hilweşiya.
  Yê sisiyan Fairman bû, ku bi serhildêran re ligel General Kar şer kir. Bi wan re Albay Bibikov, xizmê Serleşker Bibikov e. Li gel barîna berfê, bi dîtina tûj a zarokên nemir re bi lingên wan têne dîtin.
  Oleg û Margarita dîsa bi tiliyên xwe yên tazî dîskê avêtin - bedenên wan ên nemir xwedî jêhatîbûnek wusa bûn, mîna lehengên pirtûka comic.
  Û herdu patron hatin kuştin, serê wan hat teqandin.
  Piştî vê yekê kurê termînator û keça rêzdar dest bi avêtina dîskan li efseran kirin. Xwezî, piştî mirina fermandaran, panîk dest pê kir; ji her kesî re xuya bû ku Pugachevites êrîşî kampê kirine.
  Lêbelê, du zarok jî hêzek mezin in. Û ew efseran bi avêtina dîskên tûj ên tûj dikujin. Û qirika wan dişkênin, damar û damarên wan diqelişin.
  Naskirina zarokan di barîna berfê de dijwar e, û ew bi rengekî bêkêmasî di barîna berfê de têne kamûflekirin.
  Lê leşkerên tsarîstan zehmetiyek dijwar heye. Oleg Rybachenko, dîskên avêtin, dibêje:
  - Rûmet ji Rûsyaya mezin re!
  Û dîsa dîskê ku bi tiliyên tazî yên kurik hatiye avêtin difire.
  Margarit jî heman tiştî dike, bi tiliyên xwe yên tazî amûrek tûj davêje û bi hêrs diqîre:
  - Ji bo Emelyan Pûgaçev!
  Û ev zarok pir çalak û bi bandor dixebitin. Bi sabiran jî dibirrin. Û efser têne hilbijartin.
  Oleg Rybachenko distrê:
  - Gurên spî diherikin!
  Margarita, bi tiliyên xwe yên tazî dîskên xwe davêje dijberên xwe, dibêje:
  - Tenê wê demê dê nijad sax bimîne!
  Xort, li bayê xwe didomîne, dijmin dibire:
  - Yên qels dimirin, tên kuştin!
  Keçik, dîskê davêje û efseran dikuje, diqîre:
  - Paqijkirina xwîna pîroz!
  Şervanên ciwan bi rengekî pir cihêreng tevdigerin, bombeyan diavêjin dijminan.
  Di vê kêliyê de, siwarên serhildêr êrîşî kampê dikin. Derket holê ku Emelyan Pûgaçev biryar daye ku pêşî êrîş bike û gelek siwarên xwe li pey zarokan gerandiye.
  Û derbe ji nişka ve û di wextê rast de derket. Niştecihên gavê bi tîrên leşkeran barandin, Kozakan ew bi sabiran qut kirin û siwaran ew danî ser rimanan.
  Îradeya artêşa tsarîstan têk çû, fermandar hatin kuştin. Li vir Emelyan Pûgaçev bi serê xwe albayê dawî bi sabirê dibire û diqîre:
  - Zarokên min, hûn serwerê rewa nas dikin?
  Bi sedan leşker û heta gelek efser dikevin ser çokan û diqîrin:
  - Ka em qebûl bikin! Ka em wê qebûl bikin!
  Berxwedan kêm dibe. Piyade hema bêje bi temamî teslîm dibin, ji bilî hin efseran. Siwar hinekî din li ber xwe dide. Gelek esilzade tê de hene. Lê siwarên mirovên asayî jî çekên xwe davêjin.
  Oleg û Margarita siwaran bi sabiran birrîn, bi tiliyên xwe yên tazî dîskên tûj davêjin û diqîrin:
  - Mirovên mezin her dem,
  Mirovên mezin - di rûmeta Petrûs de!
  Di çirandin û avêtinê de xort û keç jî çalaktir in. Beriya niha jî top hatin girtin. Û li siwaran siwaran xistin. Li dora wan bi dehan kes hene. Bi tevahî lêdan heye.
  Oleg bi ken stran got:
  - Qralê Mezin Petrûs Yekem, her dem ji me re bibe mînak!
  Û ewê jî bigire û bi du sîberan bişkîne, di cih de serê pêncan jê bike.
  Margarit, dijberên xwe qut kir, çirçiqî:
  - Dengê min, û ez xweşik im!
  Û bi heman awayî wê bigire û bibire.
  Xort û keç bi tenê teşeyê tunekirinê ne. Û ew wek keriyên elektrîkê dixebitin.
  Zabitek din dikeve... Dengê bilind yê Emelyan Pûgaçev tê:
  "Yê ku ji min re xizmetê bike, wê xelatê bistîne û yên mayî wê helak bibin."
  Zilamên bi çîçek berê hatine. Û li hemberî siwaran baş şer dikin. Û çemên hespan nazik dibin...
  Siwarên sax mane jî teslîm dibin. Şer dîsa bi ser ket... Pûgaçev bi ser ket!
  Jixwe girtiyan bi rê ve dibin û sond dixwin. Leşker, wekî qaîdeyek, serî li ber xapînok didin. Karbidest cuda ne. Kî noqê hildibijêre û kî ji padîşahê nû re sond dixwe. Wekî din, kî dizane, dibe ku padîşahek rastîn.
  Emelyan Pûgaçev pir fermandar xuya dike. Eşkere ye ku ev hevalek e ku bi fermanê re bi kar tîne. Û bi rastî her kes li ber wî serê xwe ditewîne.
  Emelyan piştî ku kêfa kesên ku sondê nexwin, kir.
  Heftê û pênc çek hatin girtin, ku wê demê pir bû. Û leşkerên Golitsyn ew qas li kelehan kom kirin. Top û doçka jî li cihê xwe ne, lê piraniya barûtê şewitiye. Lê ferq nake.
  Zêdeyî pênc hezar û nîv girtî hene. Leşker mezin bûye.
  Padîşahê gundiyan ji bo kedkarên wî pileya kolonel, û pileya kolonel jî ji Margarita re da Oleg.
  Û sêsed rûbil jî da.
  Belê, lawik karê xwe yê baş berdewam kir. Hûn hîn jî dikarin rabin asta marşalê zeviyê.
  Û Emelyan pêşî cejnek da...
  Û di cejnê de ew li ser pirsa ku paşê çi bikin gotûbêj kirin. Bi gelemperî, pêdivî bû ku pişta xwe xurt bikin. Bê guman Ufa, û berî wê jî keleha Verkhoyaitskaya ya ku hîn jî li ber xwe da, bigirin. Her wiha ji Kungur û Beloborodova re jî hêzê dişînin . Û hemû kargehên Ural dagir bikin. Bi destxistina top û malzemeyan û her wiha çekan.
  Bi giştî, ataman bi vê yekê razî bûn. Û piştî girtina Ufa, biçin Kazan.
  Pirsek din ev e ku meriv bi bajarê Yaik re çi bike? Wê bi bahoz hildin, an ji bo nuha wê di bin dorpêçê de bihêlin?
  Emelyan Pûgaçev xwest ku demekê bi jina xwe ya ciwan Ustinya re derbas bike û beşek ji siwaran bigre ber bi bajêr ve. Û Ataman Ovçînîkov bi demkî di fermandariyê de ma. Ew neçar bû ku biçe kela Vernekhneyaitsky, di heman demê de hêzên niştecîhên gavê kom bike. Ji Uralê re hêz hatin şandin. Tewra jî hate plan kirin ku Tobolsk were girtin. Hêzên girîng kom dibûn.
  Padîşahê Kozak û siwarên wî ber bi Yaitsk ve meşiyan. Mirov çi bibêje jî ev bajar sembolîk e. Lê ji her tiştî Emelyan dixwest ku xwe bike mîratgirê text. Jixwe şer şer e. Û eger ew bikujin, wê hingê bi kêmanî dê kesek hebe ku rêza malbatê bidomîne.
  Oleg û Margarita tevî artêşa sereke, ku ber bi kela Verkhneyaitsk ve diçin.
  Xort û keçek direvin û pir dilşa ne...
  Heta di rê de aqilan çêdikin.
  Aforîzmayan diguherînin;
  Oleg dibêje, hilkişiya, û Margarita di bersivê de:
  Padîşah ne bi taca xwe, lê bi tackirina serkeftinê xurt e!
  Însan ne gur e, lê hê bêtir pêdiviya wî bi komekê heye!
  Vexwin, lê serxweş nebin û ger serxweş bibin, neyên girtin!
  Axaftina zalim hingiv e, wek Velcro ji bo mêşan!
  Yê ku dikeve pey gotinên şîrîn, wek firînê jîr e!
  Zalim di kirinan de tal e, di axaftinê de şîrîn e!
  Yê aştiyê naxwaze cejnê nabîne!
  Mirov tenê heke xwe bi hindik neguherîne mezin e!
  Sebir bike, lê bêsebir nebe!
  Ger hûn dixwazin trumps bi dest bixin, nebin jack!
  Derbeyek ji hezar nifiran çêtir e, lêdanek jî ji sed lêdanê çêtir e!
  Padîşahê ku cil û bergên xwe derdixe, tim tazî ye!
  Ew bi gelemperî pêlavan li xwe dikin da ku cilê xwe derxin!
  Bi diziyê tu bêrîkên xwe tijî dikî, lê canê xwe vala dikî!
  Zalim ji hêzê hez dike, lê ji yê ku li ser hukum dike nefret dike!
  Cildan carna pîşeyek pêwîst e, lê kesê bi serê xwe bê hezkirin!
  Zalimek dikare were kuştin, lê nayê spî kirin!
  Mirov ji peyva sor hez dike, lê carinan xwînê vedigerîne!
  Yê ku li paşerojê dinêre her dem dereng e!
  Pêşeroj di mijê de ye, lê ne dûr e!
  Tûyê rabirdûyê nekin, ewê di paşerojê de tif bikin!
  Zalim bi eslê xwe vampîrek e û axaftina wî jî şêlû ye!
  Ger hûn xewnên şîrîn xirab bikin, wê hingê jiyan nabe hingiv!
  Xewnên şîrîn dibin sedema şiyarbûnên tal!
  Bi rijandina hingiv ji devê xwe pir caran, hûn hirçan dikişînin!
  Zalim ji xwîn û axaftinên sor hez dike, lê her dem ji bo spîkirinê têdikoşe!
  Mirov ji guherînê ditirsin, lê qet ji rewşa heyî ne kêfxweş in!
  Heke hûn dixwazin bibin Xwedê, primatê wekî şêwirmendê xwe hilbijêrin!
  Pez bi şivanekî jîr lazim e, ne beranekî ehmeq!
  Cihê pîroz qet vala nabe, lê pîrozî vala dibe!
  Însan wek Xwedê afirandêr e û wek şeytan ji xwe re pirsgirêkan çêdike!
  Zilm, wek kêzikê, stirî ye, lê nikare baskan jî bide xwe!
  Siyasetmedar xezal e, nebin dengdêr wek zozanên ku nanê xwe yên rojane winda dikin!
  Heçî mêrik di eniya wî de heft deran be jî, serhişkî dê wî bike meymûn!
  Xwedayê her tiştî heye, mirov xwedî pîvanê ye!
  Nimêjkirin hêsan e, lavakirin zor e!
  Xeyalê xwedan baş e - xewnerek xirab e!
  Xwedî hêza Xwedê ne, xwe li ber ambargoyên prîmatekê negirin!
  Meymûn teqlîd dike, mirov bi afirîner qebûl dike!
  Pêşeroj ne li ser çiyayên bilind, li ser tiştên mezin e!
  Di dil de ciwanî herheyî ye, lê pîrbûn bêzar e!
  Dûvê xwe wek xezalekê nezivirîne, çêtir e ku sîngê xwe wek çerxekê bigire!
  Zilam di şer de mazin dibin, lê mirov nikare bê sedem bikuje!
  Şer dê tenduristiyê kêm bike, lê hişmendiyê zêde bike!
  Zêr zeriyê xiyanetê heye!
  Celad jî dil heye, lê bi serhişkiya eksê tûj!
  Şer bikin, nemirin, hûn dikarin sedsalek bisekinin!
  Xwedê di her dil de ye, lê ne di her serî de!
  Armancên mezin bextewariyê kêm dikin!
  Yê ku pir dixwaze, hêza wî ya bilbilê heye!
  Împaratoriyek mîna xaniyekê ye; avakirin hezkirin û hesap dixwaze, wekî din ban dê xwîn bibe!
  Tiştên baş qet têrê nakin, lê dîsa jî ne hêjayî pirxwarinê ye!
  Dewlemendî sûdmend e, tenê dema ku her kes te şîrê bide, ne xweş e!
  Ger hûn dixwazin bi hêz bin, hişê xwe qels nekin!
  Masûlk ji girêbestê bi hêztir dibe, û amîrê burokratîk bikêrtir dibe!
  Siyasetmedar ji xebata bi zimanê xwe, bi taybetî li ser masê hez dikin!
  Ji sîyasetmedarekî ku bi fanatîk bi heqîya xwe bawer be, derewkartir tune!
  Xwedê jin ji bo mêrekî afirand, lê Şeytan xesûyek lê zêde kir!
  Divê diz di zindanê de be, lê dizê herî mezin dibe text!
  Kê quruşek dizî, sûcdar bû, kê milyarek dizî, fînanserek mezin bû!
  Bi giyanek bêhiş hûn nikarin birçîyan bi nanê teze têr bikin!
  Her ku hûn diziyê dikin, ceza kêm dibe, lê ne li dinya din!
  Nehiştina wê bi serê xwe nayê wê maneyê ku wê di xeniqandinê de bimîne!
  Bank dikare piştgirî bike, lê ew mîna zendê mêrê darvekirî ye!
  Yên ku piştgiriyek wan tune ye, li ber dîwêr tê xistin!
  Rastbûn, nazdariya padîşahan e, lê henekên padîşah bi taybetî rast in!
  Siyasetmedar pir caran henekker e, lê kêm caran yê ku rastiyê dibêje!
  Jester hez dike ku rastiyê bibire, lê pir caran xetera ku bi kêrê were kuştin!
  Kesê ku ji araqê hez dike ji tenduristî û aqilê xwe nefret dike!
  Vodka zelal e, lê mejiyê we mij dike!
  Deryaya serxweş heta çokan e, lê ew bi xwe tim li ser çokan e!
  Bi hişyarî, bêyî ku ji lêvên siyasetmedaran ji şeraba şîrîn serxweş bibin, hilbijêrin!
  Dema ku hûn di hilbijartinê de dengê xwe bidin serketî, hûn ê her dem bêhêvî bibin; gava hûn dengê xwe bidin yê têkçû, hûn ê her dem aciz bibin!
  Yê ku neyê hilbijartin, dê her gav hestek xeletî û bêhêvîbûnê hebe!
  Dengdana ji bo heman siyasetmedarekî mîna kemançêker e ku li yek têlê lêdixe!
  Siyasetmedarên li ser text hewce ne ku werin guhertin, ne rastiyek e ku xwarina nû çêtir e, lê di her rewşê de ew taze ye!
  Dengê xwe bidin xortan, hûn ê bi xwe ciwantir bibin, ger ne bi laş, wê hingê bi rengek nû!
  Yê ku demeke dirêj li ser text rûne, ji kesên xwe re dibe hemorroîd!
  Beyet çiqasî barbar bin jî, zalim herî dirêj li ser wan rûne!
  Zalimê biaqil ji hevalên xwe bêtir dijminên xwe naxe zindanê!
  Yê ku silavê li zaliman bike dê her û her bimeşe!
  Demokrasî ji bo aqilmendan baş e, navînî ji bo ehmeqan re, lê zulm tenê ji bo zaliman re baş e!
  Zarokan çend aforîzma çêkirin. Dûre desteyek biçûk a husrayan êrîş kir. Hin jê hatin birîn û piştre hatin girtin.
  Keleha Verkhneyaitskaya. Kelehek pir bi hêz û tevî ku ji hêla serhildêran ve hatî dorpêç kirin, ew qet nehat girtin.
  Zarok ber bi wê ve diçin, di rê de çend aforîzmayên din çêdikin.
  Zalim her dem di emrê xwe de qels e: Gur ji pez hez dike û li ber şêran dilerize!
  Kahînek ji bo rastiyê derewan dike, siyasetmedarek ji bo berjewendiyê, serxweşek ji bo xatirê şûşek!
  Bext her tim bi edalet û xîretê nayê, her tim ji ber xemsariyê û tembeliyê diçe!
  Xwedîbûna hêza fîl baş e, jêhatiya wî xerabtir e, aqilmendiya wî xirabtir e û qelewî pir xirab e!
  Di dinyayê de her tişt nisbî ye, ji xeynî ku mirov navika dinyayê ye!
  Daxwaza bidestxistina hêza Xwedê divê bi exlaqê gorilla re neyê yek kirin!
  Zanyar pêşkeftinê pêş dixin, lê tembeliyê teşwîq dikin!
  Heger tu dixwazî sax bî, birevin, ger tu nexwazî zerarê bidî, bireve!
  Hêza mirov di hişê wî de ye, lê qelsiya wî di zimanê wî de ye!
  Siyasetmedar wek fêkî ye, çi qas geş be, ew qas jehrî ye!
  Siyasetmedar dişibihe boa, tenê ew devê xwe vedike û pir caran dadiqurtîne!
  Zilm pir bi hîle ye, lê hindik e!
  Heger tu bixwazî ji Xwedê bilindtir bibî, tuyê ji begekî nizimtir bibî!
  Kes ne ebedî ye, xweda jî tenê heya ku mirovahî hebe dijîn!
  Siyasetmedar dixwazin her û her hukum bikin, lê naxwazin bîhnek du-deqeyan jî bistînin!
  Ji siyasetmedaran bawer nekin, û hêza derî kontrol bikin!
  Lêbelê, ne her tiştê ku dibiriqe zêr e, lê her tiştê ku dibiriqe dikare di çentê xwe de di çemek zêr de were pêçandin!
  Û li meydanê tenê şervanek heye dema ku ew pir wêrek be!
  Tenduristiya herî bihêz heyecana hêrsa bêhêz a dijmin disekine!
  Hûn dikarin her tiştî di jiyanê de xera bikin, hûn tenê nekarin mîna çîçek bijîn!
  Hînbûn dayika serketinê ye, ger bi xwe re mîrzayê fersenda bextewar jî bîne!
  Şer keçek herheyî ye - ew bêyî xwînê nikare biqede!
  Şerê bi çavbirçîtiya fahîşe re - tu carî serketinê ji bo tiştekî nade!
  Her mirovek li çolê mîna gemarek xwelî ye, lê berevajî çola herî berfireh a ku xwedan keviyan e, vê tovê kumê ji bo xwe-pêşkeftinê ti sînoran nîne!
  Dema ku xweda dikenin, mirin digirîn, gava kenê xwedayan gurr dibe, dawiya mirovên lawaz gor e!
  Teknolojiya herî pêşkeftî bi karanîna xweya primitive û bêçalakiya sofîstîke bêhêz e!
  Ma çi dikare xalîçeya stêrk ji pêlên wê biçirîne? Asteroidek bêaqiliya mirovan!
  Bêyî qamçiyê çewisandinê, ber bi destkeftiyên ku rizgariyê ji tevahî mirovahiyê re tîne ne mimkûn e!
  Çi qas "tewandina" mejî zexmtir bibe, ew qas zora majerê wê dizivirîne!
  Feqîr ne ewê ku bi bedenê lingê tazî be, lê yê ku bi ruhê xwe ne serok e!
  Nehezkirina ji seksê exlaqê nebaş derdixe holê!
  Mîzah di merasîmekê de bi qasî kincekî di xendeqê de guncav e!
  Yên ku lal dileyizin dê negihîjin serkeftinê; yên ku xeyalan dişkînin digihîjin rastiyê! Serketî her gav rast e, her çend serkeftin bi rêbazên xelet were bidestxistin!
  Diyariya herî baş a dijmin ew e ku ew hêz bide ehmeqek!
  Yê ku li ber kelepçeyê bisekine, ew ê tu carî nebe seydayê ku ji hêla jinan ve tê hezkirin!
  Azadî ji bo wan kesên ku karîbûn koletiya hestên xwe yên tembeliyê û bêberpirsiyarîyê bikin du qat balkêş e!
  Yê ku pir caran şiyana dijmin a şerkirinê kêm dinirxîne, û kêm caran fersendê werdigire ku serkeftinek hêja bi dest bixe!
  Yê ku ji tifkirinê hez dike, meriv wî bi xwe bişewitîne tiştekî piçûk e!
  Hûn dikarin di derbarê Xwedê de gelek hevokên bêber bipeyivin, lê dê ji vê yekê kirinên bikêr bi pozê gugulkîn werin, ku ji avdana çemek devkî mezin nabe!
  Serketî bi destkeftî û trofeyên xwe têne dadbar kirin ... windaker bi tenê têne darizandin! Yê serketî xwediyê dadwerê dadger e, yê winda jî dadgerê sûc heye! Mirov dikare nirx û pêwîstiya serketinê bipirse, lê têkçûn her dem û bê şik kêrî tu kesî nayê!
  Yekane feydeya têkçûnê ev e ku ew fêrî we dike ku hûn dersan fêr bibin û ji hêsirên rijandina xeletiyên tal, serketinê mezin bikin!
  Heger tu dixwazî dijminê xwe bixapînî, ji hevalên xwe re jî bibe sir!
  Eger plana fermandarê dijmin weke pirtûkeke vekirî be, bêguman wê rûpelên wê bi xwîna rêhevalên te pîs bibin!
  Xort û keçê hê jî henekên xwe didomandin, dema ku keleha xurt kontrol dikirin.
  Yên serketî xwe dadbar dikin, hem dozger û hem jî parêzer li hev dikin, lê dîsa jî biryar ne ji hêla wan, lê ji hêla dîrokê ve tê derxistin!
  Hîk çiqas hêsan be, ew qas dijwartir e ku dijmin xwe ji encamên karanîna wê derxe!
  Kêliya bandorê, mîna notek di melodiyê de, dê hinekî zûtir an dereng bihejîne, û ew ê derew be! Lê hûn nekarin bilbila temaşevanên bêhêvî ji gorê jî bibihîzin!
  Gava ku hûn dizanin dijminê we kî ye, wê hingê hûn neçar in ku hevalên xwe yên di tengasiyê de nas bikin!
  Însiyatîfê winda nekin, hûn ê hingivê şîrîn a serketinê winda bikin, û hûn ê taliya windabûnê bi dest bixin! Gava ku boksorek diheje, divê hê bêtir lêdan lê were, wekî din dê lingên wî berdin!
  Dijmin di keştiyê de ye, bayê tunekirinê di keştiya wî de ye!
  Kî ku di şer de avjenî kiribe, dê di golekê de xeniqîne û bişewite!
  Sêrbaziya pîs, mîna şûşa sabûnê, çavan dişewitîne, lê ne dijmin!
  Bi kêmkirina pêşdaraziyên ehmeqî yên bexçevanan re gava ku ew bi kêmasî mezin dibin baş dibin!
  Pêvajoya hînbûnê ya herî xweş seks e! Û ya herî girîng, kes dê redkirina wê red bike!
  Cinsîyet yekane mijara ku her kes hewl dide ku bêtir kêşeyan deyne ye!
  Tişta ku cins û lêkolînên hevpar hene ev e ku C ji D-yê çêtir e!
  Lê tenê hejmarek zexm nirxandina herî têrker e!
  Yê ku dema pêwîst be êrîş bike, wê nikaribe di gorê de raza jî li ber xwe bide!
  Yê ku di jiyanê de hertim di nav xirecirekê de ye, qij û qij dike!
  Ew yekem bi qertên tîrêjê diçe, ew tenê dikenîneka mirovan e!
  Kesê ku bixwaze di wextê xwe de be ji bo belavkirina xelatan, divê bi comerdî diyariyan di forma kempan de bişîne!
  Valahî nateqe, roj naqelişe!
  Gule ne ehmeq e, lê ehmeqê ku diteqîne bêaqil e!
  Yê ku alîkariya mirovan red dike, ew wextê ku ji hêla Xudan ve ji bo kefa gunehan û tobeyê hatî veqetandin winda dike!
  Mirin qet ji bîr nake, her çend car caran ji bîr bibe jî!
  Şervanekî bi hêz, yek jî, ji pakêtek lawaz zêdetir feydeyê tîne, çawa ku daseke tûj hemû zeviya lûkulan jê dike!
  Lê carinan, tewra di nav çîpên artêşek qels de jî, das-batyr dikare bi kevirek îstîsnayek ne xweş were!
  Ger aştî hebe, cejneke bi comerdî, ger şer hebe, bila tasek şeraba serketî be!
  Yê ku di kar û barên eskerî de bêaqil be, di nav nivînan de cesedekî bêxem e!
  - Şervanekî baş tenê sîxurekî baş e, ew qas ku alîkariya neqişandî û serketinê dike! Sîxurê baş şerkerek wisa ye, ew ji kuştin û windabûnê nahêle!
  Gava ku hûn di dema perwerdehiyê de serhişkiya xwe winda dikin, hêsan e ku hûn di germahiya şer de ji hev bikevin!
  Hûn dikarin bi hêzek hov bi ser bikevin, lê bêyî dîplomasiya nazik hûn nikarin fêkiyên serketinê biparêzin!
  Di şer de du pirsgirêk hene: dîtina dijminê veşartî û nehiştina ceribandina ku serê xwe di nav qûmê de veşêre!
  Ma hûn parsek di erebeya padîşah de rûnin, hûn neçar in ku bi hezaran bersiv bidin!
  Ji bo encamek çêbibe zulm lazim e - dijmin çiqas qels be jî nehêle!
  Çêtir e ku hûn bêyî fêrbûna pir zêde bijîn ji mirina piştî fêrbûna tiştek ku dê ji we re ne hewce be, bimirin!
  Mirovek hez dike ku her tiştî bixe pileyek, ji bilî wan tengahiyên ku ew amade ye ku ji bîr bike! Lêbelê, pir caran, pirsgirêk li ser jibîrkeran kom dibin!
  Gava ku ew dibêjin ku hûn jê hez dikin, hûn ne hewce ne ku bilezînin, tavilê biryar bidin, wekî din dibe ku qirika we xeniqîne!
  Hûn jî hewce ne ku hûn winda bibin, lê bi taybetî girîng e ku hûn nekarin winda bikin!
  Êrîş mîna bayê dûvikê di keştiyê de ye, tenê mastên kesên din xurt dike û dişkîne!
  Teslîm nikare jiyanê bikire, lê hebûnek şermokî dê ji we re bê tiştek were dayîn!
  Yê ku li mirovan zalim be, ew ê di dojehê de ji aliyê şeytan ve bibe jele!
  Pîlotek sekvanek rastîn, pirî caran dema ku dakeve qada herî fireh a cîhana jêrîn winda dike!
  Êrîş her gav ji parastinê bi bandortir e, ji ber ku rûyê kulmek bloka xirab e!
  Yê ku ji şerkirinê dudilî nebe zû ber bi serkeftinê ve diçe!
  Entertainment çalakiya herî bêwate û bêserûber e ku dem dixwe, lê ger dem jê re tune be, dravdana karên kêrhatî jixwe sînorên maqûl derbas dike!
  Di jiyanê de tişta herî bêwate şahî ye, lê bê şahî wateya jiyanê nîne!
  Divê şivan ji pez fam bike, lê wek pez nefikire!
  Divê hukumdar ji bo qenciya bindestên xwe bi xwe be, lê ji qelsî û xurafeyên girseyê re xerîb be!
  Her kes dikeve - tenê bilindbûna giyanî!
  Yên ku golan nahesibînin difirin şer!
  Her guleyek girîng e, bextewarî ji we re qedirgiraniyek mezin digire!
  Zarokatî, mîna vebûnek di lîstika satrancê de, lîstikê bi tevahî şekil dide, lê berevajî şetrencê, her kes dixwaze vegere û careke din vebûnê neterikîne!
  Ger dilê te bi agir be û aramiya qeşayê di serê te de serdest be, serma ne xedar e!
  Hûn dikarin bi cemidandina pirsgirêk an hestan bijîn, lê heke hestên we sar bûn hûn nikanin bijîn!
  Çakelek heke di şer de çuçik be, di hilbijartina dijberekî de jî piling dikare têk bibe!
  Xort û keçikê gotina aforîzmayan qedandin.
  Lêbelê wan ji sêrbaz emir wergirtin ku tiştek bikin û vê carê bi demkî derketin.
  Di dema şerê bi Naziyan re, Oleg Rybachenko xwe di cîhanek paralel de dît, ku ji bo Rûsan herî dijwar e.
  Margarita li kêleka wî ye, di heman demê de keçek amade ye ku şerê Naziyan bike.
  Zarok demekê xwe ji bo şer amade dikin. Hem pêşeng in û hem jî pêşeng in.
  Meriv çawa li dora stûyê we girêdanên sor hene?
  Û tazîbûn jixwe naskirî ye û tê qebûlkirin jî... Divê em xwe ji bo şikandina êrîşa faşîstan û hevkarên wan amade bikin.
  Di nav wan de Amerîkî. Hûn hewce ne ku ji bo çi amade bibin? Bizanin ku hêz newekhev in û hewcedariya we bi jîrbûnê heye.
  Zarok xwe amade dikin, xefikan dikolin û bi lez tiştekî îcad dikin.
  Oleg û Margarita di cîhana xwezayî de ne, û ew wekî yek ji xwe têne hesibandin.
  Kurik ji bo Naziyan surprîzên curbecur amade dike. Bi zarokên din re kêfxweş e.
  Bi Margarita re, ew di nav hevalbendiya jin û xortan de pir azad hîs dikin.
  Oleg jî bi aqilmendî got:
  Qehremantî temenê xwe nîne, lê felaket ciwaniyê dide can!
  Margarita pejirand:
  "Sal qet ji bo serketinekê têr nakin, lê her gav bîranînên gelek sedsalan hene!"
  Zarok alîkarî kir, keçik xwe amade dike ku berevaniyê paşve bixe. Divê em şer bikin.
  Nazî li ber êrîşê ne. Rast e, Margarita ji nişka ve pozîsyona xwe berda. Ji ber ku ew keç e, wek peywirdarê peywendiyê hat şandin li pişt eniya şer.
  Keç hîna jî ji xortan kêmtir gumanan çêdikin. Wekî din, Margarita porê xweşik e û rûyê wê pêbaweriyek zêde dike.
  
  Li vir bi piranî keçên şervan hene. Pêşeng destê alîkariyê didin wan, di nav zeviyan de aramiyek heye û xortên bi keçên pozê pozê xwe re lava dikin ku alîkariya birayên xwe yên mezin bikin. Ew jî bi xîret dixebitin, bêyî ku hêza zarokên xwe hesab bikin, hewl didin ku bêtir bikin. Bi vî awayî damarên wan çiqas bi hovane diwerimîn û çawa bi tûj, mîna têlên sifir, damarên wan ên gemarî, gêjbûyî û lingên tazî, ewqas bi hovane derdiketin, ku tu dixwazî bigirî, lingên şikestî yên lehengên zarok. Di heman demê de, ew hîn jî bi stranan re dibêjin;
  Welatê min Stalîngrad e,
  Di nav wê de kulîlkên dopî hene - elmasek dew!
  Dê, ez bawerim, defîleyek şahî hebe,
  Di cîhanek bê şer de - bedewiya ezmanî!
  
  Mirov wê bibe birayê mirov,
  Keça xewna her kesî dê were...
  Ger dijwar be, sûcê te ye,
  Çemê şîrîn wê tijî av be!
  
  Fritz sînga xwe xiste hundir û kenê xwe jê kir,
  Ew faşîstek e ku diqîre - Ez ê we hemûyan bikujim!
  Lê di bersivê de bi derbekê re rû bi rû ma -
  Em dizanin bê xemilandin çawa lêxin!
  
  Pêşeng silavek mezin da me -
  Nîşan da ku ew pilingek rastîn e!
  Û niha şervanên Kraut bi dijwarî lêdixin,
  Dema lîstikên zarokan ji bo me qediya!
  
  Xudan Mesîh bi xwe bi henekî emir kir -
  Dê çarenûsa we bibe cewhera xewnên we!
  Mirovek di dil de tenê zarokek e,
  Xemgînî di canê wî de mîna taceka gulan e!
  
  Dilopên baranê mirwarên deryayê ne,
  Refleksiyona stêrkên li ezmanan di wan de!
  Mirin bi keriyek tûj gef li me dixwe,
  Û gurê xayîn bi hestî li daristanan e!
  
  Lê pêşengê nas bikin - girêdan xwîn e,
  Tenê rengê sor bi sedsalan pîroz e!
  Svarog wê bîne - ji me hez bike,
  Kerema bihuştê - bizane ew mezin e!
  
  Em bi lingên tazî di Berlînê re dimeşin,
  Pêşeng pêşengiya bi hezaran şervanan dike!
  Û dijmin rawesta - kerê di bin nîrê de,
  Ronahî ji tevahiya gerdûnê re - hevalên me!
  Keçik Alena hevokek kurt lê zêde kir:
  Ew bi hişyarî li ezmên dişewitin,
  Çavên xerab ên Luftwaffe!
  Mîna ku digotin -
  Dîsa li dinyayê bahoz heye!
  Û birûskê bi rastî nêzîk dibe, heta tava ku ber bi asoyê ve dadikeve jî bi tevliheviya ewran û dûmana hişk û çavan vedişêre.
  Dengê tangên ku ji dûr ve nêzîk dibin tê bihîstin, û balafir li ezmên diqeliqin. Pêşî çarçoveyên navdar dihejînin, dûv re jî zozanên jet Arado-8. Bombebarên pir-armanca xeternak. An jî Yu-287-a pir manevrayî ya bi baskên pêş-vekêşandî. Û jixwe çekên dorpeçkirinê yên bi hêz birûskê. Dema ku guleyên teqemenî yên bilind lê dikevin, kulmên axê û giyayên helandî ber bi ezmên ve bilind dibin. Û hê tirsnaktir fuzeyên bêserok ên hêzdar ên ku ji Arado-Super hatine avêtin û xendekan diqetînin... Û dû re balafirên êrîşê yên Focke-Wulf xuya dikin, ku dikarin her berevaniyê bişkînin. Li vir şer dest pê dike. Major, tevî xortaniya xwe sofîstîke, Andrei Matrosov dûrbînên trofeyî yên bi optîka xweş di destên xwe de digire, li berfê polayê faşîst a nêzîkbûyî temaşe dike. Gelek Nazî hene û ew bi awayekî neasayî xurt in. Piyade jî li ser teker û wesayitên zirxî ne, xwe ji gulebarana çekên biçûk dûr dixin. Ew hewl didin ku pêşengên kedkar ber bi paş ve bişînin, lê ew naxwazin derkevin û ji bo şer tivingan bixwazin.
  Çek têra her kesî nake, her çend zarokên herêmê yên derb û gewrê tivingên nêçîrê û heta kevanên werzîşê jî bi xwe re anîne. Xortê çavê şîn û porê xweşik Oleg Rybachenko tewra çîçek tijî bi bombeyên xwemalî bi dagirtina orjînal çêkir. Ew dahênerekî xurt e. Û sling bi xwe ne hêsan e, lê ji gelek stûyan e - "Katyusha" ya rastîn ku ji darê ji hêla destên pêşeng ve hatî çêkirin. Xortên nûjen bi metodek xwemalî teqemenî çêkirin, û tewra alavên dijî-firokeyan jî çêkirin. Her kes dixwaze bi lehengî şer bike û bi ser bikeve. Lê hûn ê nikaribin bi ramana dawî ya Dayika Pîroz û Bêguhêr bimirin.
  Major Andrey Matrosov fermanê dide:
  - Bê emir agir venekin!
  Bi rastî, ji bo tevahiya tabûrê, wan tenê sê berdanên beriya şer ên "çil û pênc" hene (Hemû çekên herî dawî bi lezgînî ber bi riya Moskowê ve têne veguheztin, li vir tenê tiştê ku wan karîbû li ser bingehek mayînde derxînin). tê vê wateyê ku tenê şans ev e ku hûn bihêlin Krauts nêzîktir bibin.
  Li pêş, wekî ku di nav Naziyan de adet e, wesayîtên herî parastî hene; tankên "Royal Tiger", "Lion" û xwebexş çeka "Ferdinand"-2 bi topeke 128 mm. Taktîkek tîpîk a ji Serdema Navîn ve ew e ku meriv şovalyeyên herî xurt û tevnvîskirî li serê darê bikar bîne. Û nayê gotin ku Alman şerkerên xerab bûn. Tewra bi gelemperî tête pejirandin ku Almanan wekî şervanên jidayikbûyî bihesibînin. Û teknîsyenên tunekirinê yên bêhempa. Vana zarokên mêjiyê wan in - otomobîlên ku tenê dikarin bi qalibek bi kêmî ve 85 mm li kêlekê bikevin hundur. Lîstikvanê nû Fuhrer Goering ji Ferdinand-128 hez kir, û hilberîna vê makîneyê ket hilberînê. Û ne tenê di guherandina wêrankerek tankê de, lê bi çekek êrîşê. Rast e, hilberîna tankên serketinê hîn jî hîna pêş dikeve. Divê ew rê bidin wesayitên siviktir û piçekî piyade yên ji laşê sereke.
  Otomobîl û motorsîkletên Naziyan her carê hêdî hêdî hêdî dibin, ji tirsa ku pêş de biçin...
  Lê kurê pêşeng ê tazî Oleg Rybachenko îspat dike ku ew ji ber sedemek li vir mane. Pêşî, slingê ku ji hêla hevalên pêşeng ve li gorî nexşeyên zarokek şehreza hatî çêkirin hate xistin. Di vê rewşê de derket holê ku ew pir dûrûdirêj e, pakêtên teqemenî yên kumulatîf, mîna qeşayên qeşayê, zirx perçe kirin û laşên şikestî yên Naziyan bi helmetên pêçandî û mîtralyozên zivirî veqetandin. Û ji bo wesayîtên giran çekên hê sartir jî hene! Mayînek kêm a antî-tank, ku bi benîştê xwemalî hatiye pêçan, û li ser çîçeka ku wê nabîne, bi alîkariya têlekê di navbera stûyan de, rast di bin şopa Şêrê Qral de tê gerandin. Ev tank tewra pir tirsnak xuya dike, çekek wusa mezin a 128 mm, û rûyên nêçîrvan, hêrs li her du aliyên tûrikê têne xêzkirin. Xuya ye ku alman li ser tirsandina leşkerên Sovyetê hesab dikin.
  Pelqên pola yên kerpîçan bi dengekî qermiçî li ser diyarê kujer radizên. Teqîn ne pir xurt xuya dike, lê kelmêş tê çirandin, û tanka Hitler dest pê dike mîna dûxanekê û bi lezek ku ji bo cinawirek wusa nedihat hêvîkirin, li dora xwe mîna birca mezin a bi qurmek têr dizivire.
  Kurên din ên pêşeng cîhazên bi vî rengî, û hem jî teqemeniyên bi eslê xwe, ku li gorî reçeteya nûjen a Oleg Rybachenko hatine weld kirin, bikar tînin. Ji ber ku piyadeyên Alman tirsonek in, tank û çekên xwebexş li pêş bêparastin in, wê hingê ew ê ji ber vê yekê werin cezakirin.
  Mînakî, çêtirîn e ku meriv Ferdinand-128-a giran bi katapultê veşêre, ji ber ku tiştek nikare 200 mm zirxî bikeve. Û ew ê bi temînatê banek qelstir bigire. Digel vê yekê, Rybachenkoyê birûmet fêhm kir ku meriv çawa teqînê rêve dibe. Ji bo vê yekê, bes e ku meriv amûrek ji ampûlek ronahiyê ya birêkûpêk bikar bîne. Dûv re valahiya wê di pêla teqînê de bimije, û hemî enerjî dê biçe xalek. Ev nûbûn, ligel teqemeniyek taybetî ya ku bi tevliheviya giya û kivarkên hişkkirî tê çêkirin, dihêle ku pakêtek teqemenî ya piçûk jî hilweşînek cidî çêbike. Û xort û keç bi tenê sê têlan kevan û fîşekên herî asayî bikar tînin da ku guleyan berdidin afirîdên pola yên Wehrmachtê. Ji ber vê yekê "Royal Tiger" bi rêyên xwe ve hat şikandin û ew, nêçîrvanek, ku birîndar bû, motora xwe bi hîsterîk şikand û hema hema bi kor de fîşekek avêt.
  The navdar "Werewolf", bi silhouetek nizm û zirxên xurt, dişibin kevroşkê deştiyane. Ev çeka xwebexş di van demên dawî de li eniya Sovyet-Almanan xuya bû. Ji ber taybetmendiyên xwe yên ajotinê yên baş, derbasbûna topa obusê ji mesafeyek hêja û zindîbûna wê ya di şer de, "Werewolf" yekser bû mijara gotinê.
  Lê şopên wê dîsa jî asayî ne, her çend fireh bin jî... Lêbelê, hê çêtir e ku meriv binê otomobîlê biteqîne û bi parçeyên yedek de hundurê wê birijîne.
  Paşê ew jixwe kurmikek e, ku ji serê çiyê ajelekî rûsî yê bi hêz avêtiye. Ji wê rûvîyên şikestî derdikevin û hestiyên erdê yên endamên qetilkirî yên ekîba Nazî derdixin.
  Lyubov Markovna tercîh dike ku "Royal Tiger" bi gulebarana di binê bermîlê de bixebite - mebest kelmêş e, û ji bo ku tank şiyana tevgerê winda bike, pêdivî ye ku ajokara gerok were şikandin. Endameke Komsomolê ya blond, bi porê xwe yê hinekî şîn, kulmek diqeliqî, çek di destên xwe de gêr kir û giriya:
  - Tu ê xwe ji bo firavînê bikî nanek!
  Li vir Werewolfek din ê zirardar heye, mîna firgayek korsan a bi ruyê şikestî, berê xwe dide aliyekî. Çêdide zirxî û bi "Pîlingê Qraliyetê" re diqelibe. Û her du tabûtên pola yên li ser rêyan dest bi şewqê dikin, û çend kêlî şûnda ji ber teqemeniyên teqandinê diteqin. Ji ber teqînê çend wesayîtên ronahiyê dizivirin, û mîtralyoz difetisin, bi fîşek û qalikan bi xwe di xew de dikevin. Dûv re van cesedên rijand dizivirin.
  Alesya Muravyova, ku tenê "Pantera" ya ku bi pêş de bazdabû ku bizivire ser xwe, ew jî bi awakî jêhatî seyrûseferê jêkiribû, bi awayekî xweş got:
  - Hêz ne di masûlkeyên derewan de ye, lê di mejiyên ku mişkên xişok lê nînin de ye!
  Lyubov Markovna, ji nû ve bombeavêjê dadixe û di destên xwe de giran dike, ditirse. Cebilxane hindik e, dijmin jî bi hêz e, lê dîsa jî, bêyî ku geşbîniya xwe winda bike, dibêje:
  - Serê dar û fîgurekî ji hesin nîşana stûyê rizyayî ye ku di şer de hatiye birîn!
  Û lê zêde dike:
  -Tevî bedenê darê darê, bi têgihiştineke kurtkirî jî, ew tenê stûnek e, di bin kursiyê kesekî din de!
  Bi dehan wesayitên giran berê xwe dane sekinandin. Tankên şikestî û bêçare yên ku mîna volkanên pîr cixare dikişînin qet ne tirsnak in. Ejderha serê xwe winda kiriye û çermê wî yê zirxî dê wekî bîranîn were firotin.
  Lê yên mayî li pey wan in, nemaze gelek çekdarên zirxî. Lehengên pêşeng dilgeş in, narevin... Li vir çeka xwebexşandî ya "Ferdînand"-128 leza xwe hildide û... Bi şkestineke mezin dikeve çalekeke kamûflajkirî. Kurmê qurmê şikestî ye, û tenê keziyên fireh ên li jorê derdikevin û bêçare diçin. Û "Panther" jîr li pey wî rabû. Mêza wê ya gemar û pir dirêj çikiyaye û di hundirê wê de mîna guliyek zirxî diteqe. Û dû re birca bi xwe jî hat hilweşandin... Mîna lingê jinê yê nexuyayî, bi tundî li topê xist. Yek ji ekîbên tangên mezin ên Alman di nîvî de çirandin... Çîmek bi monograma du birûskên zîvîn, taybetmendiya SS, firiya. Ew metreyek ji Oleg Rybachenko ket. Zarokê pêşeng ew hilda û got:
  - Dê ji bo semovarê bikêr be, lê ji bo me xortên Lenînîst ên demsalî, ne hewce ye ku pêlavên xwe biçirînin. - Û bi qîrîn, teqlîda mezinan kir, lê zêde kir. - Werin em tankan biçirînin çêtir e!
  Li vir surprîzek din heye, û potek hesinî ya ku ji hêla buharê ve hatî avêtin, bi quretiyek gurr ji hesinek asayî şikand û teqiya, bi yekcarî agir berda sê wesayîtên tevahî.
  Alesya Muravyova, ku porê wê yê zêrîn ji axê namîne, qêriya:
  - Lê pasaran (slogana komunîstên spanî ku bûye efsane - derbas nabin!)!
  Jinên pêşeng kêfxweş dibin û tevî trajediya rewşê jî dikenin. Li hin cihan teqemeniyên ku bi xwe hatine çêkirin di çalên ku hatine kolandin de vedişêrin. Ew bi şêweyek kevnar, hunerî tê çêkirin. Bê guman, ew ji dînamîtê piçekî qelstir e, lê ji bo neçalakkirina şasî bes e. Û ji xeynî vê, xortê lingê tazî jenosîd Oleg Rybachenko rêyek peyda kir ku ji toza asayî, zibil û kayê tevliheviyek wêranker çêbike. Ew erzan û kêfxweş e! Û gava ew biteqiya, çavên Nobel ê ji şaşmayîna serê wî derkevin!
  Fritz windahiyên giran dikişîne, wesayîtên zirxî têk diçin, hin ji herêmên xeternak derbas dibin, lê bi avêtina bombeyan û teqemeniyan rastî wan tê.
  Li vir pêşeng jî ji mezinan xeternaktir in. Ji ber ku bi lez û bez, leşkerên ciwan balîstên piçûk ên hilmê ava kirin ku bi leza ku nêzî leza mîtralyozan dibe "heyirên" kujer diavêjin. Prensîb bi xwe piston e, lê motor tiliyên katapultan dizivirîne, yên ku bi leza destpêkê ya bilind diyariyên mirinê derdixin. Ew kîsikên taybetî yên alkola dara distîlkirî ya ku bi hêmanên teqemenî yên xwemalî tevlihevkirî derdixin - hema hema di hêza wêranker de bi nitroglycerin re wekhev e.
  Dema lêxistin, zirxên ziravtir ên veguheztina Hitler rê dide, û dibe sedem ku ekîb bi agirê şîn bişewitin. Ji êşê dîn û har bûne, Krauts bi dilekî bi qîrîn diqîrin û bi rûyên xwe yên ji tirsa xerabûyî direvin.
  Hin ji wan jî dev ji teknolojiyê berdidin...
  Tenê mixabin ev e ku gelek dijmin hene, wusa dixuye ku von Bock biryar da ku derbeya sereke li vir bide. Ji ber windahiyên girîng -hin ji wesayitan bi giranî Amerîkî an Fransî bûn - guleyên mîtralyozê avêtin her tiştî, ew nêzî xendekan bûn.
  Û ew rastî zozanan tên... Di vê navberê de, Alena bi hêsanî çil û pêncan nîşan dide. Bê guman, hûn nekarin "Royal Tiger" û hetta "Panther"-a çêtirkirî, û nemaze "Royal Panther" di eniya xwe de bigirin, lê hûn dikarin aliyan biceribînin. Her wiha, "Panther"a li ser keştiyê qels e, lê ji ber leza xwe hewl dide bi leztir bişkîne... Bi vî rengî mîtralyozên almanî lêdixin, dixwazin bitirsînin. Di derbarê kepçeyên zirxî de tiştek nayê gotin. Dê hemî fêlbaz werin xêzkirin û neçar bibin ku xwînê li ser qatên metal ên germ birijînin!
  Lyubov Markovna, bombeyek avêt ser kezebê, diqîre:
  - Em ê hîyenan bi felekê biqelînin!
  Çekek kalîberek piçûk li ser ya mezin gelek avantajên xwe hene - rêjeya agir, hêsankirina kamûflajê. Û ew dizanin ku çawa armanca hilbijêre.
  Tewra Şêrê Qraliyetê yê pir qedirbilind, ku xuya bû ku bi pêbawerî ji çekên kaliberên piçûk parastî bû, wesayitek ku ji bo Rûsan li ser Saratov Bulge bû kabûsek, dikare were lêdan heke kulm û qalik bi tam ji alîkî ve werin lêdan. Li vir xala wî ya herî qels e. Û heke ew bikeve moda şerkirinê wê hingê ... Ew ê ji bo Krauts xirab be!
  Alesya Muravyova ji wan re diqîre:
  - Hûn ê hîn Stalîngrad bin! Û sed carî ji Stalîngradê xerabtir!
  Naziyan bi tundî mîna hîyenan diqîrin. Û di nav xortên Sovyetê de kuştî û birîndar hene. Bi taybetî dema ku leşkerên ciwan ên ku nû dest bi jiyanê kirine dimirin trajîk e. Li vir keçeke pêşeng a pir piçûk lê wêrek e, bi zehmetî pakêta teqemeniyê hildide, xwe diavêje bin şopên tanka navîn T-4 "L" (ev ferq hîn di xizmetê de ye! Ji ber vê yekê bi giraniya zêde û motorek bihêztir). Ez ji keçikê re xemgîn im, lê ew ji faşîzmê bêtir ji jiyanê hez dike nefret dike. Pêşeng bi hişkî dizane ku kiryara wê qehremantî ye û Xudan Jesussa dê bi şahî deriyên bihuştê ji kesên ku ji bo welatê xwe mirine veke. Qutiyeke gemar a bi qurmek dirêj, lê dixuye ku tenik ji maskek mezin hildiweşe û ji birca çargoşe vediqete.
  Û leşkeran dîsa bombe avêtin, û çekên mîtralyozên bi hostayî kamuflaj kirin dest bi gulebarana motorsîkletên ku ber bi tolhildanê ve diçûn. Û serê leşkerên Hîtler, mîna çerxên gihîştî yên ku ji ber befrê ketine, teqiyan. Û xwîn ji ava fêkîyên şirîn ên pelçiqandî hê bêtir belav dibe.
  Dahêner xortê nîvtazî Oleg Rybachenko bi pozê xwe fît kir...
  - Dem dema komkirina keviran ji kesê ku saniyeyekê jî naavêje ber bayê!
  Ev ne cara yekem bû ku ew hîleyên xwe li ser Naziyan ceribandin. Mînakî, motorên otomobîlan ji bo motoran hewayê dimijînin, lê gelo tevliheviya komirê ya birêkûpêk û çend giyayên pir qels û pîsk ên tevlihev bi detonatorek toz re çi ye?
  Û tankên gazê yên motorsîkletên mezin diteqin, herikînên agirê hêrs derdixin. Wusa dixuye ku serhildanek genên dojehê heye. Li vir çend kelûpelên zirxî jî tevlî hevkarên xwe yên bextreş dibin. Û ji wan perçeyên zirxî bi sed metreyan dûr difirin û her ku diçe zêdetir dibin qurbanî.
  Alyonushka, "Werewolf" nîşan dide, li beşa jêrîn a laş armanc dike. Zehmet e ku meriv xwe bigihîne wir, lê ev yek tenê şansê ye ku meriv bi çeka xweya hovane vebike. Tevgerek nermî ya tilikê, û paşê zivirîn.
  Çek sivikek nerm dide, maşîna faşîst nîvco dibe. Û ala sor a çiryayî ya bi swastika reş li dijî paşxaneyek spî dikeve nav herma xwînî.
  Alyonushka ramanên biaqil dike:
  - Edalet fedakarî dixwaze, xêrxwazî bexş dixwaze û serketina dozeke dadperwer fedakarî dixwaze!
  Alesya Muravyova bombeyek giran li kêleka Pantherê zêde dike:
  - Tenê qurbaniyên neçar ên di şer de dê bibin alîkar ku ji qurbaniyên teslîmbûnê dûr nekevin!
  Oleg Rybachenko , ewrekî din ê tozê ji ballista derxist, ku ew bi hîsterîk kux kir, û dûv re jî heman kuxikê bû sedem ku motor teqiyan û teqiyan, û kir qîrîn:
  - Divê tu guhertinê bidî dijmin, lê tu nikarî bi guherînê berê xwe bide dijmin!
  Dizivire, keçika topavêj lingên xwe yên tazî û spehî radike da ku bi lingên xwe baştir biyorîtma Erdê û bêhna giyayê bi lingên xwe hîs bike, û dîsa gulebaran dike, li T-4-a xapînok tam li qûna xwe dixe.
  Komsomolê bedew dikene û diqîre:
  - Biçe cehnemê kalê!
  Û hema wê gavê du bapîrên gewr ên Sovyetê bi teqandina mîtralyozekê hatin birîn. Û bi xwîn, ketine nav qulikê. Kalekî din ê ku di nav komek bombeyan de pêçabû, ket bin şopa tanka Panterê. Di veqetandinê de qîriya:
  - Rûmet ji Stalîn re!
  Alyosha Muravyova wiha berdewam kir:
  - Rûmet ji lehengan re!
  Lyubov Markova, bi lingê xwe yê pir nermik bombeyek avêt, bi kerr qîriya:
  - Qedrê miriyan!
  Oleg Rybachenko, diranên xwe yên spî diqelişe, lê zêde kir:
  - Û yên jîr wê di dema jiyana xwe de bi rûmet bin!
  Bi rastî jî hewl didin li hemberî hêzeke wiha li ber xwe bidin. Mînakî, belkî li vir hîna "Mîşka Qraliyetê" tune - tankek nisbeten nû, lê bê guman "Leopard" jî li bal E-25 heye. Lê Sherman bazdide... Di vê rewşê de, ji ber hin sedeman, çend tankên Amerîkî û Brîtanî hene, her çend ew von Bock bû ku mîqdarên mezin alavên biyanî werdigirin... Zarokê jêhatî Oleshka fikirî ku dibe ku pirsgirêk bi wan re hebin. pêşveçûna ekîban an jî bi tedarîk.
  Lê zivirîna Sherman pir hêsantir e... Keçikek dirêj li ser potek axê bi têkeleke teqemenî diherike û... Tenê şokek bi hêz li baskê zirxkirî dixe.
  Û li pişt wê, tanka duyemîn a Amerîkî tê çikandin, peyva ku ber bi ceribandina dojehê ve diçe, hemp di bin lêdana dasê de ye. Di ya sêyem de jî ji ber bêserûberiyê, li hevkarên xisardar dikeve û bafûna kezebê ya têkçûyî jî radibe.
  Zarokê genî Oleg diqîre:
  - Bidome, û berdewam bike!
  Ev bi rastî hêza qehremaniya Rûsyayê ye!
  Piştî vegerê, hûn hewce ne ku nebûna xweya dirêj rastdar bikin.
  Û ji bo destpêkê, wan anî ziman. Wan yek ji zabitên kelehê bi lasayî girtin û girê dan û kaş kirin qereqolê.
  Xuya ye padîşahê gundî bi sirekî dizanibû ku meriv çawa zû ji jinek ciwan û jina wî re zarok çêbike, û karî bi hespekî pir bi lez vegere. Topxane di nav berfa biharê ya ku diheliya asê mabû, û dema ku artêş lez nedikir ku bêyî şerekî agir bi ser kelehê de bigire.
  Emelyan Pûgaçev bi gefxwarinê ji girtiyê pirsî:
  - Ez kî me? Ew rûmeta kê dide?
  Girtî bi cesaret bersiv da:
  - Tu diz û xapînok î!
  Qralê Kozak bi hişkî got:
  - Hang!
  Shcherbatov pêşniyar kir:
  - An jî dibe ku bi dilgermî jê bipirsin?
  Pûgaçev got:
  - Bikevin tevgerê!
  Efserê ku hat girtin, kaş kirin holika îşkenceyê. Lêbelê, ew dikare çi bizane? Heya ku xezîneya artêşê li ku derê veşartî ye. An jî dibe ku dergehek binerdê nîşan bide!
  Lêbelê, êşkence ew çend e ...
  Pûgaçev zêdetirî dused çekên baş hene, û bêguman ew dixwaze meseleyê bi topbaranê çareser bike, ne tenê dest bi êrîşê bike. Û paşê Ufa û rêwîtiyek Kazan.
  Mehkûmê berê Xlopûşa bi girse û çekan şandin Ûralê. Padîşah hê gelek tişt hene ku bike.
  Artêşa Pûgaçev bi topavêjê re dest bi topbaranê kir. Çekên giran qîriyan. Guleyên topan lê ketin û hêza topê derket.
  Jixwe du dîwar hilweşiyane... Û Pûgaçeviyan dest bi êrîşê kirin. Hêz newekhev bûn û garnîzon hema bêje tu berxwedanî nekir. Tenê efseran hemûyan hewl nedan ku gulebaran bikin û qut bikin. Oleg Rybachenko serê kolber û kaptan teqand. Leşkeran çekên xwe li ber dijminê bilind avêtin û ketin ser çokan.
  Pûgaçev serkeftineke din, nisbeten sade bi dest xist û çû. Leşkerê wî zû mezin bû, her çiqas dema berf diheliya jî gelek ax hebû. Bi gelemperî, derengiya nêzîkî Orenburgê bandora xwe hebû.
  Lêbelê, hilweşîna vê navenda parêzgehê desthilatdariya Pûgaçev bilind kir, û xelk êdî bi dilxwazî zêdetir tevlî wî bûn. Bi taybetî jî gelek kesên gavavêj dihatin bezê.
  Û komeke mezin, û siwariyên bêhejmar. Bi hezaran şervan hene, Emelyan Îvanovîç bi xwe ji sîh hezarî zêdetir heye, ji Çîka û fermandarên din ên padîşahê gundî jî panzdeh hezarên din hene.
  Pûgaçev bi xwe çû serdana bajarê Yaitsky, di hembêza şîrîn ya jina xwe ya ciwan Ustinia de. Wî ew kir zarok, bi tercîhî kurek. Ji ber ku mîrasek hewce ye, hûn qet nizanin di şer de çi dibe. Tu kes li hember fîşek û topên bêserûber ne garantî ye. Ji ber vê yekê kesek heye ku rêza malbatê dirêj bike. Lêbelê, Pugachev jixwe ji jina wî ya berê Sofya zarokên xwe hene.
  Li bajarê Yaitsky bixwe, Kozak bi hêz li cihê xwe ne. Hewldana revê ya dijmin hate şikandin. Çend leşker hatin girtin, ku piştrast kirin ku di kelehê de birçîbûn heye, û ew ê zû teslîm bibe an jî bimire. Ji ber vê yekê tu wateya bahozê tune.
  Û Emelyan, bêyî ku pir poşman bibe, li ser seydayê xwe yê gemar û gemarî ji bajêr derket.
  Serhildêr bi xurtî li Chelyabinsk bûn. Serfermandarê korpusa Sîbîryayê Delong, ketina Orenbûrgê hîn bû û bi lez û bez ji bajêr vekişiya. Ew bi gelemperî tirsonek bû, dema ku ji hêla serhildêran ve hate dorpêç kirin ji vê navendê derket.
  Her çend di heman demê de ew Delong bû ku di dîroka rastîn de têkçûn li Pûgaçev kir, û hetta ew şaş kir. Leşkerê padîşahê gundî paşê çar hezar kuştî û bi heman jimarê dîl girtin. Lê niha Delong paşde vedikişe, û leşkerên wî her ku diçe bêtir û bêtir direvin.
  Lê niha Kungur bi xurtî diparêze û ji bo ku bi lez vî bajarê ku xwedî girîngiyeke stratejîk a mezin e bigire, Emelyan Pugaçev kolonel Oleg Rybachenko û kaptan Margarita Korshunova şandin ba wî.
  Xort û keçek, wek her carê, bi lingên tazî û hema tazî di berfa biharê ya ku dihele diherikin.
  Ew ji hespên herî bilez ên galopî bileztir in, û ya herî girîng jî, jêhatîtir in. Ew dikarin gelek demjimêran bêyî ku hêdî bibin, û bêyî tîrêjek westiyayî bimeşin - laşên wan nemir in, û ji ber vê yekê bêhêvî ne.
  Oleg Rybachenko, bê guman, guman kir ku gelo ew rast e ku alîkariya Pugachev bike, lê ew hewce bû ku li ser laşê xwe yê bêdawî, bêserûber bixebite. Tevî ku Catherine Duyemîn şahbanûya baş bû.
  Wê gelek tişt fetih kir, tevî Kirim û Belarûs bi beşek ji Ukraynayê re.
  Lê kî dizane, belkî eger Emelyan bi ser bikeve, Rûsya hê bêtir bi dest bixe.
  Her çend ev yek ji bo împaratoriyê şokek e ku bi darbeya Cotmehê ya Lenîn û şerê navxweyî yê paşê re tê berhev kirin. Çima wan berê bi têra xwe gelê rûs qut nekir? Mixabin, kenên şerê navxweyî.
  Oleg Rybachenko bi Margarita re diçe Kungur û ji xwe re difikire.
  Dîsa jî, bê guman, pir tişt bi bextê ve girêdayî ye, û bextewar dikare hukumdarek navîn jî mezin bike.
  Û ku Nicholas II bi şiyan û jêhatiya xwe eşkere ji Vladimir Putin bilindtir bû. Lê ya paşîn xwediyê bextê fenomenal bû, ne ji Cengîz Xan kêmtir.
  Bextek ber bi yê din ve dibe û berevajî. Kurê termînator bezî û fikirî.
  Wek mînak, girtina Salman Raduev û heta berî hilbijartinên serokatiya Rûsyayê jî, bûyerek pir ne muhtemel e. Welê, bi rastî, şansên vê yekê çi ne, nemaze ji ber ku em li ser çuçikek kêm diaxivin. Dûv re yek rêberê mîlîtanek navdar bi saxî nehat girtin. Her kes mirin. Wekî din, Şamil Basayev bi îhtîmaleke mezin qeza bû. Bi rastî, ger rêya terorîstê jimare yek ewqas baş bihata zanîn ku mayinek di bin wî de hatibû çandin, wê demê çi hişt ku ew bi tenê bi êrîşeke asmanî neyê lêdan? Ew ê pir pêbawertir be! An jî gazê bitemirînin û dûv re ji dadgehkirina Basayev pêşandanek mezin çêbikin?
  Na, bi îhtîmaleke mezin, Pûtîn di vê mijarê de jî bextewar bû, ji ber vê yekê Şamîl Basayev bi tesadufî mir.
  Lê em bêjin Salman Raduev di dema binçavkirinê de bimire, an jî bi tevahî ji xefikê dûr dikeve. Pûtîn ji sedî çend dengan winda dike û hilbijartin di du tûran de têne kirin. Ev jixwe têkçûnek e ji bo bijarteya bêhempa û serfiraziyek ji bo Zyuganov.
  Û hê jî nayê zanîn ku tûra duyemîn dê çawa derkeve. Di her rewşê de, hilbijêrên protestoyî dê ava bibûna, û Pûtîn dê bi zor bi serketî biserkeve. Lê ya sereke ew e ku vebûn dê mehek şûnda pêk bihata. Û Pûtîn wextê wê tunebû ku di rûniştina biharê de reforma Konseya Federasyonê pêşniyar bike. Û di payîzê de wê li dijî wî koalîsyoneke cidî ya hêzên muxalefetê ava bikira.
  Komunîst, cotkar, Yekîtiya Hêzên Rastgir, OVR û Yabloko dê bibin xwediyê piraniyê û dê reforma Konseya Federasyonê asteng bikin. Ew ê li dijî netewekirina NTV jî derkevin.
  Dê rûbirûbûna dijwar di navbera Duma û serokê niha de, mîna Yeltsin, dubare bibe. Û di şert û mercên wiha de, dibe ku Putîn ne xwedî biryar be ku Xodorkovskî bigire û derbeyek xurt li komunîstan û SPS û Yabloko bide. Ji bilî vê, guhertina di dîrokê de gelek bandor dike. Û eger rewş piçekî bihata guhertin, wê êrîşa terorîstî ya 11 Îlonê pêk nehata. Û wê demê Pûtîn wê tevlî şerê li Afganîstanê bibûya, û mimkun e ku ew tenê yek serdemê bidomanda.
  Û dîktatorê pozbilind ê wek Yeltsin biçûya, tif kiribûya û bi nirxek sifir.
  Ev çawa dibe, carinan ji qezayek piçûk. Lê ji bo heman Nicholas II, heke Admiral Makarov nemira, ew ê li ser Japonya serketî bûya. Û wê demê hemû Çîn, bê guman, dê bibe rûsî! Û wê demê Almanya û Awûstûrya-Macaristan dê têk biçûya.
  Erê, hûn dikarin bibînin ka têkçûnek çawa dibe sedema yekî din.
  Zarokên Termînator bezîn, lingên wan ên tazî di berfê de diherikîn. Û Oleg Rybachenko, hest bi îlhamê kir, bi coş û kelecanek dest bi stranan kir, her ku diçû stran çêkir;
  Em ji bo çarenûseke baştir şer dikin
  Ji bo jiyana mirovan hêsantir bike...
  Û em ê ordiya lanetkirî bişkînin,
  Ji bo ku dijminên xerab kêm bin!
  
  Li ser me çerxeke bi baskên zêrîn heye,
  Ji bo rûmeta dayika me Rûsyayê ...
  Ji min bawer bikin, gelên Rûsyayê bêserûber in,
  Û dê her kesê li ser rûyê erdê xweşiktir bike!
  
  Ji me re firsend tê dayîn ku em ji bo welatê xwe têbikoşin,
  Parastina mezinahiya welat...
  Û carinan jiyan tenê fîlmek e,
  Her çend divê ew ronîkirina bihuştê be!
  
  Divê her kes bigihîje xeyalên xwe,
  Bi aqilmendî bawer bike, komunîzm...
  Da ku li ser Erdê bêtir bextewarî hebe,
  Û agirê revanşîzmê nehat!
  
  Padîşahê me jîrekî mezin Pûgaçev e,
  Wî gundî bi têkoşîneke pîroz rakir...
  Her karsaziyek dê heya milê be,
  Û ji keçikê kurê tazî hez bike!
  
  Emê şeytan jî xurtir bibin,
  Dema ku em asoyên zanistê biguherînin...
  Xerab di bin çengan de ye,
  Her çiqas xwîn ji aorta çiryayî diherike!
  
  Erê, doza me rast e hevalno,
  Em dikarin welatê xwe xweştir bikin...
  Bawer bikin gel hemû yek malbat in,
  Rûsiya mezin, herî geş!
  
  Mirov bi wêrekî li asoyê dinêre,
  Bila ewrên xerab ezman negirin...
  Em ê puana serkeftinê bidin dijmin,
  Û hûn ê bibin, di şer de siwarê bextewar!
  
  Ez peyva tirsonek nizanim
  Em Rûs qet ne kêm in...
  Me Svarog heye, Îsayê Spî,
  Û dê her û her ji Gulanê kêfxweş bibe!
  
  Keç û xort di danseke dor de,
  Em keçên lingê tazî dikevin hundurê...
  Jixwe, Xwedayê karîndar Rod ji bo me ye,
  Nebe papagayê bê mêjî lawo!
  
  Û Lenîn îlhama me da ku em şer bikin,
  Stalîn aqilmend ev felaket pîroz kir...
  Kerûbê hêzdar wê baskên xwe belav bike,
  Û masûlkeyên me bi tenê ji pola têne çêkirin!
  
  Melayê Welat dê bibe
  Ku em ji bo Xwedê ewqas şervan in...
  Werin em rûmeta xwe bi şûrê pola piştrast bikin,
  Kîjan mertalê li Svarog hate çêkirin!
  
  Bi kurtasî, ji Xudan re dilsoz be,
  Ji bo rûmeta Rûsyayê ya herî ronî ...
  Em tenê ajelên şovalye nas dikin,
  Xwedayê Spî Mesîh Mesîh li pişt me ye!
  Zarokan xweş stran gotin, dengên wan pir têr û zelal bû. Û di heman demê de mîna operayê xurt, bi heybet. Çend guran hewl dan ku li dû xortan bikevin, lê ew zû li paş ketin. Xortên nemir pir bi lez diherikin. Ew qelsî û gumanê nizanin. Her çend na, ya paşîn belkî tê zanîn. Oleg Rybachenko bixwe bi tundî guman dikir ka gelo hêjayî guheztina Catherine, Kozakek jêhatî lê nexwende ye. Lêbelê, henek li ser wî ye. Zarokan, ji bo ku xwe ji rêwîtiya dirêj dûr bixin, dest bi berhevkirina aforîzmayên gelêrî kirin. Û wan ev yek pir jîr û xweşik kir.
  Ev zarok in;
  Şer mîna lîstika domînoyan e, tenê domînoyên şikestî êdî nayên berhev kirin - Erd digire!
   Bext xelata wêrekiyê ye, û cezaya bêbextiyê ye!
  Ker bi hêz e, ker serhişk e, şêr esilzade, xezal jî fêlbaz e, lê mirov jakên her esnaf in!
  Zalim ji entrîganê hez dike, lê di hilbijartinan de ji entrîkayê hez nake!
  Siyasetmedar ji desthilatdariyê hez dike, lê ji karê rast hez dike!
  Ji bo ku hûn cihê şêr bigirin divê hûn li cîhê rast bibin xezal!
  Kêra nebin - guhên we dê bêne kişandin!
  Meriv ne firrîn e, lê di heman demê de ji axaftinên şîrîn re jî dibeze!
  Çêtir e ku çîçekên hesinî hebin - ji serê darê jî xerabtir!
  Siyasetmedarê herî bêexlaq ji xwendina exlaqê hez dike!
  Hingivê ji devê siyasetvanekî parzûna pola xera dike!
  Ne şer xirab e, têkçûn xirab e!
  Şer tu şahiyê nayne, lê serkeftin trofeyan tîne!
  Zalim pir caran şêrîn e, lê jiyana bi wî re ne hingivîn e!
  Ew bi karanîna teknîkên bingehîn hilkişin textê bilind!
  Mesaj çiqas bilind be, rêbaza wergirtinê jî kêm e!
  Axaftina şêrîn a siyasetmedarekî talana bêhêvîbûnê derdixe holê!
  Dirûstbûna fermandar paşve diçe!
  Helwesta herî nazik ew e ku bi serê darê darê ye!
  Pêlava ku tazî bihêle!
  Siyasetmedar pir zêde diaxive, lê tiştên mezin di bêdengiyê de têne kirin!
  Xezal dikane ji şêran bixapîne, lê nikare mişkê bide xwarin!
  Dîktator dixwaze bibe ajel, di xewnan de bê bask!
  Ji bo mêrekî, pere, wek şîrê çêlekê, ji xwînxwariyê tirş dibe û ji comerdiyê winda dibe!
  Ew bêyî dijwariyê soz dide, rast e, erê! Lê paşê, bi çi zehmetî ew paşê her tiştî dike!
  Siyasetmedarê serê çewrik jî bi heman çarenûsê re rû bi rû dimîne!
  Diz çi qas mezin be, ceza jî kêm e!
  Siyasetmedar ji bilî jiyana li gor wijdanê xwe tiştekî din napejirîne!
  Siyasetmedar xwedî wijdanek piçûk e, lê daxwazên mezin!
  Zilm şervanekî dike cellad, tirsonek dike mêrxasekî, yê mutewazî dike yekî bêhiş!
  Fîksiyona zanistî pêşbirka bêbextî û bêwateyan e! Di heman demê de, bêtir celebek zanistî û mentiqî tune!
  Di şer de ew mîna operayê ye - her kes strana xwe dibêje, tenê pêşniyarker dikare bibe sîxur!
  Jinên nûjen her tiştî mêr dibaxşînin - ji bilî xizaniyê!
  Ma hûn dizanin ku sîxur ji efserên îstîxbaratê çiqas cuda ne?
  Dizanim! Tenê efserên me yên îstîxbaratê hene - biyanî hemû sîxur in!
  Bi serê vala an berîka vala çi çêtir e? Bê guman, bi serê xwe vala - ew qas ne diyar e!
  Hiş baştirîn berhevkarê dewlemendiyê ye!
  Aqil û bextewar: cotek evîndar - ew serkeftin, dewlemendî, pozîsyonê didin, lê zû ji hev vediqetin!
  Merivên pozbilind guh didine şîretan, gava ku jinekê didinê - heta ku ew jina wî be, guhdana wan hêsantir dibe!
  Jina biaqil hêjayî dewlemendiyek e! Û jinek karsaz dikare wî doz bike!
  Kî qîmetê dide kesayetiyê di kesek de, û kî qîmetê dide drav!
  Mirovatî bi du tiştan dikare were tune kirin - komputer û zanyarên kompîturê. Yê pêşî dê hişê xwe atrofî bike, ya paşîn dê nikaribin jê sûd werbigirin!
  Di şer de, bombeyek heval e!
  Bi gelemperî, narza ku henekan dibêje, mîna hêkek Faberge ye ku ji bo şikandina gûzan tê bikaranîn!
  Talent wek giyan e: nikare jê were girtin, lê dikare were hilweşandin!
  Tolhildan ne hêjayî namûsê ye - tolhildana namûsê!
  Hesûd mîkroba sûc e, xweperestî avdanî ye, betalî xwarin e!
  Tembelî ji hemû sûcan xerabtir e!
  Çêtir e ku meriv bi şûr bi rûmet bimire, ne ku bijî wekî gayê ku bi qamçiyê hatiye ajotin nav hewşê!
  Di şer de cesaret dikare li qurnaziyê bixe, lê qurnaz tu carî cesaretê nake!
  Şer jiyanê xedar dike, mirinê jî hêja û bedew dike!
  Nefsbiçûk ji bo fermandarek taybetmendiyek kêm e, lê ev yek wê hîn bi qîmettir dike!
  - Çaqal bi peyva kal re hevdeng e!
  Şêr li hember cakal tenê yek avantajê heye - firsenda mirina bi rûmet!
  Teknolojî celladê lehengiyê ye!
  - Lê ne rast e! Bi rastî, asta teknolojiyê çiqas bilindtir be, ew qas jîr û jêhatîbûn li qada şer hewce dike!
  Cihê ku berjewendîyên welatê dayikê dest pê dike, xweşbûna kesane bi dawî dibe!
  Divê azadî bi dîsîplînê re were girêdan. Anarşî dijberiya azadiyê ye!
  Bîra tenik şêwirmendê herî baş e! Bi giştî azadî bi şûr tê bidestxistin, lê tenê bi aqil dikare were parastin!
  - Dema ku şervanekî bihêz yekî din rizgar bike, ji bo vê yekê rûmetek taybetî hewce nake!
  Axir, gava mêrxasî di dilê we de bişewite, hûn ê ji bo parastina koleyên xwe mertalê xwe bilind bikin!
  Xemgîniya pîs ji bo mirovekî rast nabe hincet, ji ber ku hebûna qirêj mirovê pîs rewa nake!
  Evîn qet erzan nabe - nemaze heke hûn ne bi berîka xwe, lê bi giyanê xwe bidin!
  Tenê tişta ku dikare rijandina xwînê rewa bike ev e ku di encamê de rondik rawestin!
  Yên ku ji bo pereyan xizmetê dikin, wê tu carî nikaribin di şer de bi yên ku bi dilekî mêrxas û daxwaza azadiyê dimeşin re bidin ber hev!
  Hêsirê zarokekî metirsîdar e ji ber ku ew vediguhere lehiyek xezeb ku şaristaniyan dişo!
  Wezîfeya fermandariyê ne rasyonek zêde ye, berpirsiyariyek zêde û barekî giran e!
  Nayê zanîn çi ya girîngtir - xwarina hemû birçîyan an paqijkirina hêsirên zarokekî!
  Zêr ji pola nermtir e, lê ji dil lê dixe!
  Ne çek e ku leşker bi hêz dike, lê çeka leşkeran e!
  Axaftinek bi rastî dirêj a bi mîtralyozek re dibe sedema gulebarana di guh de!
  Seks çeka herî wêranker e, nemaze ji ber gihîştina wê xeternak e!
  Bandora her çekek bi mexdûra bijartî ve girêdayî ye, û hêj bêtir di seksê de!
  Seks çeka herî însanî ye, berevajî çekên din ên kujer, jiyanê dide!
  Evîn kêm dikuje, lê pir caran diêşîne!
  Yê ku demeke dirêj li sîngê tazî binêre xêzên kirasê ji bîr dike!
  Bisîkletek bi pedal ji Mercedesek bê motor çêtir e!
  Çeka kevin wek kêzikê ye, pêbawer e, lê manevra nabe!
  Meşîn ne zûtir e, lê erzantir e - hûn ê bi taybetî li ser bijîşkan xilas bikin!
  Pere mîna laşekî ye - bi wî re, durustî û cesaret ji mirov derdikeve!
  Çêtir e ku meriv rojekê di keşfê de winda bike ji mirina di saniyeyekê de çêtir e!
  Di şer de bazdan heye - bazdan ber gorê!
  Piraniya girtiyan ji yên ku wan diparêzin bi ruh û bi dil paktir in! Zincîrek ji girtiyek exlaqîtir nabe!
  Laşê piçûk mîna kêrek tûj e, lê nayê tûj kirin!
  Hêsirên jinê ji mirwaran çêtir e, her dilopek zêr e!
  Divê axek kevir û enerjiya atomê li dilekî dilovan were sepandin!
  Ne hewce ye ku hûn ji feqîriyê şerm bikin, ger ruhê we yê dewlemend û dilekî ji zêr hebe!
  Pêşketin xurafetiyê vedişêre!
  Teqbûrbûna edebiyata kujer û bêhişiya deyndar!
  Mesrefa yek nobedar ji tirsonek baxçeyê wêdetir nîne!
  Di şer de, têkbirina fermandarek tê wateya serketinê!
  Dijminek neqedandî mîna nexweşiyek bê derman e - li benda tevliheviyan bin!
  Aqilmendiya hêja mîna şeraba biha ye - çêtir e ku meriv wê ji yên jêrîn veşêre!
  Ger hûn du peran davêjin, pêşî ne yê ku mezintir e, lê yê ku bihatir e hildin! Û yên mayî jî bide feqîran!
  Têkçûn her dem felaket e, heya ku hûn di berdêla wê de gelek pere nedin!
  Tenê romantîkek bêserûber dê kêfxweş bibe ku di destê jinek delal de bimire!
  Pragmatîst tercîh dike ku jiyanek nû çêbike!
  Wêrek dikare perwerdehiya kêm telafî bike, lê perwerde tu carî cesaretê nade!
  Jêhatî dikare şûna perwerdehiyê bigire, lê perwerde tu carî şûna jêhatîbûnê nagire!
  Heyecan û hêrs tenê protezên mêrxasî û wêrekiyê ne!
  Bext, wek hingiv, teqez wê bifire cihê ku nektara jîr û kedê lê digihêje!
  Kurm, berevajî ajel, bi hêsanî winda dibe. Kêm her gav veşartî ye, lê ya bindest bêhêz e!
  Zincîra ku meriv di koletiyê de digire ne ew qas tirs e - qelsiya herî kêm hêlekê wêrekiyê dide!
  Mirin ji bo Welat, Jin, Dêûbav bi rûmet e, lê ji bo wê bijî hîn çêtir e!
  Di şer de bidestxistina avantajê ji fêhmkirina wê hêsantir e! Ya paşîn dişibe nêçîra mêşan li dora şêrekî têkçûyî!
  Ziman, tevî mezinbûna xwe ya biçûk jî, endamê herî xurt ê laş e. Ew artêşên bi mîlyonan tevdigere û pitikê aram dike. Dikarin hilweşînin û rizgar bikin.
  Şervanek bê birîn wek dewlemendê bê kîsî ye!
  Ji bo jiyankirinê ji mêr re hêz hewce ye, ji bo ku jin bijî!
  Beranek jî dikare di nav pez de rabe serî, lê hewl bide ku di nav şêran de bibe pêşeng!
  Jiyan ji bo bazirganiyê pir hêja ye!
  Pola tûj e, lê zimanê jinê pir tûjtir e!
  Ger hûn nekarin bi jêhatî tevbigerin!
  Zêdekirina yek sivîl li tîmê tê wateya rakirina du leşkeran!
  Yek amator bi ehmeqiya xwe dê feydeya deh pisporan bigire!
  Malbata mezin ji dil re bihuşt e, ji berîkan re safî, ji dijminan re dojeh e!
  Jihevxistina qefesê carinan ji dûrxistina xwediyê zalim dijwartir e!
  Ji bo gelê Rûsyayê, araq ji deh Hîtleran xerabtir e!
  Xewn xayinê rastiyê ye!
  Dê sedemek kuştinê hebe, lê dê her dem çek hebe!
  Vodka terorîstek qanûnî ye!
  Alkol kujerê herî mezin e! Îcar em vexwin, lê bila me tenê bi alkolê bikujin!
  Çîpa elektronîkî çiqas piçûk be jî, waîz bi destekî dirêjkirî hilkişiya nav wê!
  Mîtralyoz ji bo tobekirinê argumana herî baş e!
  Zilamek rastîn divê di şer de wêrek be, di evînê de dilpak be, di nîqaşan de jîr be!
  Araqa neqediyayî mîna jina nerazî ye, meriv nikare xwe ji serêşê dûr bixîne, çêtir e ku meriv dev jê berde!
  Şer lîstika herî balkêş e, hejmara beşdaran bêsînor e, lê her gav kêm dibe!
  Di şer de, berevajî boksê, serkeftin di xalan de mîna xiyanetê ye, lê dadger nayê bertîlkirin!
  Şetrenc mantiq û helbest e ku bi fîgurên sade tê çespandin!
  Azadî wek keçeke fesad e, tenê ew ne bi pere, lê bi xwînê didin!
  Ciwanî xwişka quretiyê ye, quretî xwişka wêrekiyê ye, lê tenê bi elaqedarbûna bi serpêhatiya kalekî re serkeftin çêdibe!
  Dema serê fermandarekî geş be, li ber çavê dijmin tarî dibe!
  Hişmendiya demê taybetmendiyek fermandarek ku nayê veguheztin e; ne bêbext e ku destana deqê xwedan dawiya tûj e, ji pola şamî ya tûjtir lê dixe!
  Kêfxweşî û êş antîpod in, lê ji bo hinekan, kişandina êşê kêfa herî bilind e!
  Şer û seks kêfê dide, lê ne di nav hev de, ew pir kujer e!
  Parçeya di xefikê de çi qas qelewtir be, divê diranên girtinê jî ew qas tûjtir bin!
  Ji kuştina mamûtê girtina kewarê dijwartir e!
  Bi kuştina xweş, hûn jînên hêşîn ên bi xwîn diafirînin, lê zana zû zû diçin ser gorên xwe!
  Moderasyon qalîteya baş e heke ew ji hatinê re derbas nebe! Bûçek giran her gav sivik e!
  Gava jin rastiyê dibêje, azwerî dest pê dike û gava derewan dike, xiyanet şîn dibe!
  Hembêzkirinên naziktir difetisîne, ji zengilek delaltir tiştek tune!
  Deyn barekî giran e, nemaze ger ji xeynî jiyana we tiştek tune ku hûn pê bidin. Di encamê de, hûn nikarin wê deyn bikin!
  Xewa mirinê ya herî kûr e, lê ne şîrîntir e, nemaze ji bo yên ku guneh kirine!
  Şop taca serkeftinê ye û bê tac dawiya serketî nabe!
  Yê ku li paş bimîne, neçar e ku heya dawiya jiyana xwe bi yek lêdana dilê xwe bigire!
  Leşkerek bêtevger, mîna şeraba kesk, dê bi şeran hêz bigire, lê fermandarek ku naxwaze fêr bibe mîna zibilê ye - ew ê negihêje, lê tenê dê biqelişe!
  Fermandarekî xerab di xilaskirina çermê xwe de bi ser dikeve, fermandarekî baş leşkerên xwe ji mirinê rizgar dike!
  Destpêkek di şer de girîng e ji ber ku heke hûn winda bikin, hûn ê encore negirin!
  Heger rêhevalek bimire, xem neke, bihuşt bi mirovekî qenc dewlemend bûye!
  Ger xirab be çi? Hingê ew ji bo yên ku li ser rûyê erdê dijîn hêsantir bû.
  Rastiyek heye, lê gelek ol hene, ev tê wê maneyê ku şansê bawermendekî ji yê ateîst mezintir e ku xeletiyê bike!
  Heger ateîst rast be jî, wê rastîya wî feydeyê nede wî, lê yê bawermend, xeletî jî be, dê jiyanek bextewar û mirinek bi rûmet bistîne!
  Bûn ateîst mîna dizîna canê we ye!
  Bawerî mîna cilê ye, lixwekirina wê zor e û tazî nayê li xwe kirin! Hûn dikarin wê tenê bi şuştina xwe û hilbijartina şêwazek nûjen biguhezînin! Bi gelemperî, ol mîna jinekê ye, bêzar dibe, û guheztin tirsnak e!
  Bawerî, mîna pêlekek nîşankirî, tenê yek e û tenê bêaqil pê dikenin!
  Bextewarî zavayekî bijarte ye ku tenê bi azadiyê re diçe!
  Çima hûn dixwazin mar bixin ber dilê xwe - deriyê bindestê vekin!
  Ev ji ber ku piçek û milên masûlkeyan serî hewce dike!
  Fermandar dişibihe lîstikvanekî, tenê dubarekirinên enkorê ne bi çepikan, lê bi çepikên li rûyê ku te diavêjin erdê, têne pêşwazî kirin!
  Evîn wek ewrekî ye, di bin çavan de ye û hêstiran dirijîne!
  Dilovanî xusûsîyetê yê xurt e, zulm ji nezelalîyê çêdibe û nezelalîyê qelsî ye!
  Cezakirina xerabiyê cureyê qenciyê yê herî bi qîmet e; paqijiya giyanî û qehremaniyê dixwaze!
  Bibiryar xisleteke desthilatdariyê ya ku nayê guhertin e, tirsonek dewletan wêran dike û mirovan sêwî dihêle!
  Teqîna kê dê biqelişe, lê yê te bê deng be!
  Evîn fedakarî dixwaze, ji nefretê ne kêmtir!
  - Divê dîn berî her tiştî exlaqî be, fêrî qencî û îtaetê bike! Tenê mirovan nekin keriyek û wan ji ramanê nehêlin!
  Divê şoreş cureyê koletiyê neguherîne, armanca wê azadiya ruhî ye bi yek helwestê - qenciyê!
  Tiştek mîna ola rastîn, li ser dilovanî û hişmendiya hevpar, mirovahiyê yek nake!
  - Tenê serketina dawî ya rastiya herî bilind dikare derewekê rewa bike! Çawa ku ji bo aşitiyê şidetê lazim e, şûr bi şûr paşve xistin ji bi mertal hêsantir e!
  - Rastî her dem di hindikahiyê de ye û hindikahî jî tenê bi aqil û hîle dikare bi ser bikeve! Ev tê wateya hîle û zîrek, hevalên dilsoz ên rastiyê!
  Xulam berî her tiştî tirsonek e, ditirse zincîra xwe winda bike!
  Sê xisletên kêzikê zalim hene: lêdana dûpişkan, pêlên mêşa zeliqandî, tevna xwînmijê, lê ne qedera wî ye ku bibe bask!
  Bedewiya giyan, paqijiya dilan, hêza evînê - divê bi berdêla zêde neyên xerakirin!
  Heger tu rast dibêjî, edalet zilmê rewa dike, lê bi qasî ku mexdûr neke cellad!
  Taybetmendiya herî bi qîmet a fermandarekî ew e ku têkçûnê bi rûmet qebûl bike û jê fêr bibe!
  Di şerê nûjen de kî difire bi ser dikeve û kî dizivire dijmin lê dixe!
  Heqaret çeka pîs û tirsonek e, ji bo biçûkxistina kesên din xwe dadiqurtîne!
  Tenê mirî xeletiyan nakin, heya ku hûn cîhê bihuştê nehesibînin!
  Pratîk dayika jêhatîbûnê ye, di hevalbendiya bi jêhatiyê de!
  Yê ku dilxwazê fêrbûnê ye, dê ji têkçûnê bêtir sûd werbigire - ji pozbilindên xwe razî ji serfiraziyê!
  Çêtir e ku meriv xweş bimire, ne çêtir e!
  Ji bo mirovê tembel hemû dem xerab in, ji xewê pê ve!
  Di şer de, şahiya zû xûşka xiyanetê ye!
  Kevirê herî bêkêmasî bi destên şêrîn xera dibe!
  Dem di şer de mîna avê ye, qencî û mirovatiyê ji holê radike!
  Şervanê ku di kemînê de rûniştî mîna dizekî ye, tenê ew dixwaze canê xwe bi dest bixe, ne berîka xwe.
  Ji bo fermandarekî baş xilaskirina yên xwe ji kuştina biyaniyan girîngtir e!
  Hejmarek mezin jêhatîbûn û mêrxasiya goristanan! Ger hûn dixwazin bibin qehreman, bi îtaet nemeşin!
  Derew di cihê nobedar de mîna mar e - gava ku dijmin biqelişe, yekî din ê bê guman di cîhê we yê qels de li we bixe!
  Siwar dikare her tiştî bide xanimê, ji bilî mafê mirina yekem!
  Leşkerek rûs dikare were kuştin, lê nayê têkbirin!
  Dêw ne ew e ku bi qedirê mezin e, lê ew kesê ku xwedan çarçoveyek ramanê ye ku digihîje ezmanan!
  Tundûtûjî teslîmbûna derve çêdike û di giyanê de serhildanê gurr dike!
  Esîr mîna kelekek sor e, ger piştî wê bikeve nav çemê qeşayê yê azadiyê, te hişk dike!
  Edalet carinan tund e, lê her dem ji kêfî nermtir e!
  Niha zarokên lingên tazî ber bi Kungurê, keleha bi hêz a ku tê de şeşsed leşker û heta milîs hene, direvin. Ji nêzîkbûna Major Vereshchagin bi du sed leşkerên kariyer tirsiyan, girseyek ji du hezar Pûgaçevîyan dorpêç rakir û paşve vekişiya.
  
  
  Oleg Rybachenko û Margarita Korshunova hatin cem serhildêran. Di destpêkê de ew li ser kurê bi kurte û keça bi kincê guman bûn. Lê biryarnameya bi mohra serwerî ew razî kir ku guh bidin albay. Lê hê bêtir pêbawer bû dema ku Oleg, bi tiliyên xwe yên tazî neynûk girêda, ew avêt ser serokeşîrê ku dest pê kir xuya bû, û ew li ber derî bi qurmê xwe ve neynûk kir.
  Bi ser de jî, gotegotên ku ji niha ve li ser xortekî ku ji sermayê natirse û ji gewrê bi xwe zûtir direve, hatine.
  Kurik wek fermandar hat qebûlkirin. Û paşê wî planek pêşniyar kir. Ew bi Margarita re dikevin nav Kungurê, hemî efseran dikujin û dûv re ord diqelişe û garnîzonê diqedîne.
  Ya ku bi kêfxweşî hate qebûl kirin.
  Û xort û keç, ev zarokên Termînatorê bazdan ber Kungûrê. Û desteyek mezin ji serhildêran li pey wan çû.
  Oleg û Margarita bê navber ber bi dîwêr ve çûn. Gelek cerdevan hatin birîn. Û werin em efseran bişkînin. Panîkê dest pê kir. Major Vereshchagin ket nav şer û yek ji yekem bû ku hate kuştin. Sê kaptan jî hatin kuştin.
  Zarokan dîskên tûj ên tûj avêtin û bi saberên ji pola hişk hatibûn birîn. Her wiha bombeyên xwemalî lê pir bi hêz avêtin. Dijmin jê bilindtir firiya û perçe perçe bû. Û min ew ji van zarokên termînator girt.
  Û paşê serhildan ketin şer. Û her weha çawa wan dest pê kir û hilweşandin. Û garnîzona jixwe şaş û bê serî teslîmî artêşa qasidên Pûgaçev dibe.
  Zarokan peywir temam kirin. Û piştî ku Kungur girtin, bi lez vegeriyan, nêzîkî Ufa, ku artêşa mezin a Emelyan Pûgaçev nêzîk bû.
  Xort û keç beziyan û gotin;
  Li Welatê bilbil Zebûrê dibêjin;
  Di wê de, tava tîrêjê hildiweşe...
  Keremê tîne - aştî, rehetî,
  Û ew çavên te vedike - ronahiya Xudan!
  
  Li ku derê sosinên deştê, li ku derê ne guliyên gulistanan,
  Û zozan bi hingiv diherikin...
  Hûn ê bibin rastî - qehreman nas bikin -
  Qencên tûj ên cinan bişkînin!
  
  Niha hûn bi lingên tazî di nav zeviyan re dimeşin,
  Tenê kurekî piçûk - mîtralyoz giran e!
  Û piyên te di bin dewê de sar dibin -
  Amade ne ku dijmin mat bikin!
  
  Demiurge dê xwezayê peyker bike,
  Di ronahiya tofanê de nimûneyan biafirînin...
  Heyf, Xwedayê hinekî hişk cerrah e -
  Ma kî tenê pêncan nade we!
  
  Em mirov jî afirînerên hêja ne -
  Hûn dikarin cîhana weya nû hembêz bikin!
  Ne hewce ye ku meriv şerma pez nîşan bide -
  Wê hingê artêş dê tavilê ji bo şer kom bibe!
  
  Kurê pêşeng niha di dîlgirtinê de ye,
  Celadê ew kişand ser refikê û qamçiyek da wî...
  Lê mirov nifiran li Şeytan nakin -
  Ji ber ku ceribandin jî diyariyek in!
  
  Ji bo cîhê - rê hemî di kulîlkan de ne,
  Xwedî rabûna çemekî pak in...
  Û pêdivî ye ku em tirsa xirab bi ser bixin -
  Bêyî ku di sindoqê de bi beza mêlokan veşêre!
  
  Mixabin hemû Dinya tijî tabûtan e.
  Her çiqas ji wan re di zindanê de fetisandinek be jî...
  Em ê wê li Edenê bibînin -
  Jixwe, li ber Xwedê qehremanek piçûk heye!
  
  Lê mirov di eslê xwe de jî Xwedê ye,
  Di warê rewşenbîrî de, ew dêwek jîr e...
  Keştî dev ji keştiya şîn berdide,
  Gel û rêber bê tirs in yek!
  
  Karîzma jî sermaye ye,
  Bila ne hêsan be ku wê bikeve dewrê...
  Û eger xeyalên yekî hebûya,
  Jixwe diz bi kulmekê pêçandiye!
  
  Gava hişê me digihîje lûtkeya xwe,
  Û mirî dê bi pêşveçûna zanistî vejînin ...
  Dê qeşayê bi xalîçeyek ji kulîlkan veşêre,
  Û em li ser meşa berbi gerdûnên din in!
  Oleg Rybachenko û Margarita di rê de beraz girtin. Ew kuştin û goşt xav xwar. Lê Tarzan çi xwar, û çima ew xerabtir in?
  Û goşt bi xwe re birin.
  Oleg bezî û fikirî:
  Ku rêzefîlma li ser Tarzan hîn jî xweş bû. Lê wî tiştên hêniktir jî çêkir. Ev parçeyek balkêş e li ser daristan û meymûnên çolê. Lê em bi keçikek re bêjin?
  Ev hê bêtir ecêb e ...
  Paşê, wî û Margarita çend aforîzma çêkirine da ku wê xweştir bikin;
  Ji bo sîyasetmedar, hemî rê gemar in, lê rasterast ber bi armancê ve diçin!
  Zêr nerm e, lê xwedî hêza pelçiqandinê ye!
  Metalê giran zêr e, lê barê zêr sivik e!
  Her çend zêr metalek giran e jî, di mîqdarên mezin de we bênavber dike!
  Cejdan bi destên xwe dixebite, lê berhem bi lingên xwe pêş ve diçe!
  Ger tu dixwazî text bi dest bixî, di serê te de padîşah hebe!
  Heger tu bixwazî ew ê cihê şêran bigre, di hîleyê de xezal û di feqîriyê de jî hîle be!
  Siyasetmedarê herî serketî xezal û pilingek nêçîrvan e, her weha meymûn e ku di karanîna hîleyên mirovên din de ye!
  Yê ku di siyasetê de ne xezal be, di jiyanê de kerê ye!
  Xezalê dilşewat adetên guran e!
  Hişmendiya leşkerî ne li dijî namûsê ye, ji bilî dema ku li dijî we derkeve!
  Di şer de xemsarî mîna rehîna hingiv e, tenê di xwînê de derdikeve!
  Manevraya xebatê ne tenê di formê de, lê di encamê de jî dişibe çengek!
  Çeng çiqas bi hêz bin jî, bê serî ji mankenê wêdetir nînin!
  Aqilmendî dikare bi destê sêyem re were berhev kirin, tenê bi hejandinek pir mezintir!
  Şoreş xwîn diherike, ku dibe sedema başbûna gel, qelewê dişewitîne, ku elîtan nû dike!
  Berdêla herî mezin li ser veberhênanan dê ji wan kesên ku şîrê dayikê ji bo zarokên xwe nerazî nakin bistînin!
  Derewek spî rastiyek e ku bi rengek nû tê gotin!
  Jin xezîneyek e ku dikare yê herî dewlemend bertîl bike û çekek ku dikare yê herî bi hêz bîne xwarê ye!
  Pirsgirêk têgehek herheyî ne, tewra mirin jî tenê wan diguhezîne ser hezkiriyên mirî!
  Bextewarî ew kulîlk e ku bi hestî tê çandin û bi xwînê tê avdan!
  - Bingeha ku bi xwînê têkel bûye pir hej e, loma tenê di laşê zindi de xwîn xwedî hêz e!
  Her tişt diguhere, ji bilî hesta berpirsiyarî û erkê!
  Jiyana xwe winda bike xerab e, lê nemiriya xwe ji dest bide xerabtir e!
  Çêtir e ku meriv saetekê bifire, ne ku sed sal xezîne!
  Hêz hevwateya azadiyê ye, azadî bi erkê re, erk fedekarî û devjêberdanê dixwaze!
  Lehengekî bi serê xwe qels ji mankenê cuda ye ku xwe seqet dike!
  Psîkolojî mifteya serketinê ye, hûn tenê hewce ne ku hûn bikaribin qefla rast hilbijêrin!
  Dilê xwe naşînin keşfê, lê serê xwe jê nakin!
  Lezbûn serketinê çêdike, lez bext tîne, lez bextewariya duyemîn e!
  Lezbûn serketinê çêdike, lez bext tîne, lez bextewariya duyemîn e!
  Bêhna mirinê ya qeşayê dil dilerize û gewriya tirsonek dişewitîne. Lê mêrxas ji nêzikbûna pîrejineke hestî ya bi kêzika tûj: tûjbûna reaksiyonê, di şer de aramiyê, ji qelewiya zêde xilas dibe!
  Di jinan de dilşewatî pirî caran bi nefsbiçûkiyê re heye - di mêran de jî cesaret!
  Teknolojî têgehek dualî ye - ew bêaqiliyê tehemûl nake!
  Fêkiya herî şîrîn ew e ku hilanîna herî dijwar e!
  Bêhişmendî berevajiyê wêrekiyê ye, wêrektî û hesabkirin tenê bi cotan wê serkeftinê bide! Qedehek serketinê, mîna şûşeyek araqê, ji bo ku ji tengasiyan dûr nekevin, sê tişt hewce ne: Bext, hişmendî û wêrek!
  Mirin qet ne demkî ye, lê jiyan mayînde ye!
  Oleke wisa ku bi mantiqê rewşa heyî û hebûna aqil rave bike tune ye!
  Li vir tu rast dibêjî, lê hişê mirov bi xwe di cîhana me de ne tiştê herî mantiqî ye. Carinan jî xuya dike ku tiştek ji mantiqê bêaqiltir nîne!
  Şerê bê xwîn mîna jiyana bê êş e!
  Qabiliyeta ku meriv bi tena serê xwe bijî ji bo şervanek ji kuştina dijmin girîngtir e! Her şer bi aşitiyê diqede, jiyan jî bi cenazeyekê diqede!
  Evîna xortan wek camê ye: pir nazik, bi hêsanî dişkê û diêşe!
  Xulam û padîşah ji heman malzarokê derdikevin, ger beriya zayînê wek hev bin, çima piştî wê nebin wekhev!
  Pêşkeftina zanistî bêyî pêşkeftina ehlaqê tê wateya hewildana kişandina dûmanê ji teqîna nukleerî!
  Di şer de xemsarî dayika sûc û xwişka xiyanetê ye!
  ,Nanê şer yê herî tehl e: Di xwîna birayan û hêsirên dayîkan de avgirtî!
  Zayîna zarokan ji welidandina cesedan pir xweştir e - her çend hem jî jêhatîbûn û azwerî hewce bike!
  Bêyî daxwaza hînbûn û ramanê koletî dest pê dike!
  Gotinên aqilmend baş in - kirinên baş çêtir in!
  Jiyan her gav geş e, lê mirin navîn e!
  Zanist ne her tişt e, çekên herî pêşkeftî destên jêhatî û hişmendiyek nerm hewce dike! Ruh maddeyê feth dike!
  Her kêlî gava ku dicemide, dicemide wek perçeyek qeşayê!
  Tevger bextewariya rastîn e!
  Welat tişta herî bi qîmet a mirov e, bê wê jiyan bê wate ye!
  Mirovê bê welat mîna laşê bê ruh e!
  Ol ji lawazan re teselî ye - her bextreş heke demkî be, ne girîng xuya dike!
  Ger teknolojî milyaketê parêzger e, wê hingê ruhê şerker Xwedayê Şer e!
  Rakirina okyanûsê bi kevçîyek xwarinê ji nîqaşkirina bi ateîst re hêsantir e!
  Komputer, mîna keçikek, ji ciwan û domdar hez dike!
  Mirin ji evîndarek cûda ye ku ew her gav hewl didin ku hevdîtina wê paşve bixin!
  Mirin ji evîndarek cuda ye ku ew her dem di wextê xelet de tê, lê kes wê bi derengbûnê tawanbar nake!
  Yên ku li ser ewlekariya xwe kêm bikin, dê biçin ser cenazeyê!
  Artêşek têr mifteya bextewariyê ye!
  Di şer de, amadekariya baş ji bo pişikan mîna hewayê ye; tevliheviyek xirab a gazan seqet dike û dikuje!
  Gava ku kesek bi sûnî xwe dide xuyangek berbiçav, ev nîşanek bêkêmasî ya qelsiya giyanî ye.
  Tirs e gurê bi cilê pez e, ne pezê bi cilê gur!
  Ji bo mirov tiştekî girîngtir nîne, hunera şer bi hebûna hêja re hevwate ye! Mirina pilingan ji jiyana kûçik çêtir e!
  Di şer de mirin tenê dema ku dijmin bi bihayekî zêde bikire rewa dibe û diyarîkirina dijmin jî tê wateya xiyanetê.
  Dijminê lêgerîn hema hema têk çûye, hûn tenê hewce ne ku nehêlin şansên we winda bibin!
  Cenazeyê dijmin biha ye, lê dijminê zindî wê hîn zêdetir be!
  Dizî kalîteyek serketî ye!
  Bi gelemperî, jiyana bê zehmetî mîna şorbeya bê demsal e: pir - tal e, lê têr nake - ji qirika we nakeve!
  Divê mirov di jiyana xwe de herî kêm carekê kesek bikuje û xilas bike! Wekî din, heke ya yekem bi şens be, wê hingê ya duyemîn ceribandinek cesaretek domdar e!
  Komputer ji bombeya atomê çêtir e, ew riya herî ewle ye ku meriv gelan dagir bike û wan ji bo serketî bixebite! Wekî din, ez ji ceribandinê natirsim! Her baweriyek wê hingê hêjayî tiştekî ye heke ew zanibe ku xwe çawa biparêze!
  Di xortaniyê de, xwîn zûtir diherike û "ketil" germtir çêdibe!
  Kerê hêdî, ji beraz xerabtir jî bêhn dike, lê goşt nade!
  Agirê otomotîk û qîrîna şêlê tiştên çêtirîn in ku meriv bi bîr bîne!
  Baweriya bê delîl: ku felekê, bê bask, dikare bixurîne, lê nahêle ku bilind bibe!
  Gotûbêja olî ya herî bêencam e - ji ber ku herdu kesên ku nîqaş dikin di derbarê mijara ku li ser nîqaş dikin de nizanin!
  Di pêşbaziya di navbera pêşkeftina zanistî û teknolojîk û exlaqê de, ya dawî mehkûmî rola xerîbiyê ye! Tevî ku mirovatî di navbera zanist û ehlaqê de bikeve nav çolê!
  Yê ku ji ilmê xilas bike, neviyên wî talan dike, û yê ku neviyên wî dizîne, dê her û her feqîr bimîne!
  Bi talankirina dûndanan hûn dikarin sermayê bikin, lê hûn nikarin dewlemend bibin!
  ! Siyaset karsaziyek qirêj e ku bi cilên paqij tê kirin!
  Rastî her gav piralî ye, lê xeletî yekreng e!
  Bedewbûn têgeheke diyalektîkî ye - tenê xerabî gerdûnî ye!
  Çekên nûjen, berevajî şerabê, ji xortaniyê hez dikin!
  Rizgarkirina dijmin, mîna rûniştina li ser xençerê ye - pola hesta empatiyê nas nake!
  Çeka herî baş jîr e, lêçûn hewce nake, lê biha ye!
  Dema hejmara cenazeyan ji yekî zêdetir be, ji trajediyekê vediguherin îstatîstîkê!
  Kuştin mîna wendakirina keçika xwe ya yekem e û êşê dikişîne, paşê bi her kiryarek nû kêfa xwe zêdetir dibe!
  Scoutê xirab ew e ku di rewşek têkçûyî de nikaribe rêyek çareseriyê pêşbîn bike!
  Li her deverek din, xeletiyek dikare bibe bihayê jiyan û tenduristiyê, û tenê gava ku hûn di olê de xelet bin, hûn xetera windakirina nemiriya xwe dihêlin!
  Cinawir xwedî zencî ye, mirov xwedî çek e, heywan xwe dispêre masûlkeyan, mirov jî li ser hişê xwe ye! Ceribandin diranan xira dike, lê hişê xwe tûj dike - ji ber vê yekê hiş nemir e, pêşkeftin, mîna makîneyek tevgerê ya domdar, dê bibe sedema bextewariyê!
  Tewra nûçeyên herî tirsnak jî ji dubarekirina dubare dibe gelemperî!
  Dema ku ajanek ji bo du ajansên îstîxbaratê kar dike, zarokek ku hewl dide du pacifî têxe devê wî, tayîn dike, ew xetere dike ku devê xwe biçirîne!
  Tevger barana ku di bin wê de kulîlkên tenduristiyê şîn dibin, û kela ku giyayên nexweşiyan radike!
  Kor nikarin koran bibînin - ew diçin ku derê dixwazin!
  Mirovê kor nikare derbikeve derve - di riya rêwiyên dilsoz!
  Lê li benda rêwîyek bibîn nebin - alîkariya korên belengaz!
  Mirov bi rehetî dişkê, bi zehmetî bindest dibe, pir kêm digihîje evîna xwezayê!
  Di qertan de, bextewar bi serê xweş, tiliyên zirav û dilekî aram tê!
  Bi gelemperî, sûc ne çikolata ye; ger hûn pîs bibin, hûn ê jiyanek şêrîn nejîn, lê bê guman hûn ê qelewbûna dil bistînin!
  Kêmbûna hêz dikare zêdebûna jîriyê telafî bike, lê tu hêzek zêde nikare kêmasiya jîriyê telafî bike!
  Jêhatî dikare şûna kêmbûna perwerdehiyê bigire, lê ti perwerde nikare şûna kêmbûna jêhatîbûnê bigire!
  Elmas zêrekî bê pîskirin e, lê ti pîlankirin dê komirê neke almas!
  Mirina yekî din xweş e, lê mirina we dilê we dişewitîne û giyanê we di nav çîzikên we de dikele!
  Pere wek axê ye, bi destên xwînmij û giyanên şêlandî ve girêdayî ye!
  Ji her cûreyên fanatîzmê, olî ya herî bêaqil û xweperest e, ji ber vê yekê ew di serî de bigihîje nemiriya kesane ye!
  Evîn ji tecawizê tenê di şiklê dravdanê de cûda dibe - ji bo çalakiya paşîn dravdana bi rengî!
  Çêtir e ku meriv di rastdariyê de winda bike, ne ku di guneh de qezenc bike!
  Wendakirina rastdaran qezenca bihuştê ye, qezenca gunehkaran talankirina can e!
  Bi înkarkirina Xwedê, komunîstan barekî giran danî ser milê mirovan! Însan ku dixwest cihê Xwedayê mezin bigire, nikarîbû li ber êşa Golgota û ceribandinên şeytan rabe!
  Bê hêza Îsa, mirov li şûna ku Padîşahiya qencî û dadmendiyê ava bikin, ketin hewza xerabiyê!
  Xezîneyên bêhejmar di giyanê mirovan de, tenê heke hûn dest bi talankirina wan bikin, bêyî ku dewlemendiyek bînin zû hişk bibin!
  Her kiryara seksî, xezîneya ku hûn di navbera duyan de parve dikin û yek diz jî wê ji dilê we nerevîne!
  Tiştek hevpar a her zilamî bi prîmat re heye, heke potansiyet baş e, lê pir caran jî aqil e!
  Heger ne rast bûya dê pêkenok bûya!
  Mixabin, em ji zilamên hêja û siyasetmedarên dilsoz bêtir hene!
  Kî îxanetê li canê xwe bike, her dem di windabûnê de dimîne - nemiriyê dide mirinê!
  Serkeftina li hember dijberek bihêz bi gelemperî lêçûntir e, lê hûn ê wê ji bo tiştek nedin dest!
  Kuştin bi berjewendî û qazancê rewa nabe - tenê namûs, azadî û welat parêzvanên şîdetê ne!
  Divê baş bi mîtralyozek be,
  Wek pola xezebê lêxe!
  Da ku xwîn mîna şelaleyekê diherike,
  Xerabî rehmê nake, her kesî bikuje!
  Di nav hemû berhemên hunerî de, ew şaheserên leşkerî ne ku herî zêde di bîra mirovan de cih digirin û herî zêde hêstiran vedikin!
  - Wêneyek bi xwînê hatî boyaxkirin: ji tabloya rûn geştir û pir hêdîtir diweşe!
  Mirovê hêja edaletê di ser malbat û hevaltiyê re digire! Divê ji bo dijmin û dostan yek qanûn hebe, çawa ku mêr ji bo jina xwe re heye!
  Hebûna zagonên cuda edaletê dike fahîşe!
  Dijberek bi hêz laş û vîna we xurt dike, we bihêztir dike - yê qels ruhê we xirab dike û laşê we qels dike, we qels dike!
  Ji ber vê yekê riya dijwar serfiraziyek pir hêsantir dide!
  Ji leşkerekî re dest tê dayîn ku gulebaran bike, û mêjî jî di wextê de raweste!
  Kuştina ehmeqekî: heman e ku bi derziyê ve lêxin, gulebarankirina zilamekî jîr mîna lêdana şeqê ye!
  Xweza dayika mirovan e, û dayika dahênerekî mezin nikare bêaqilek tam be! Her çend wê jêhatîbûna pratîkî tune be!
  Gule ji bo danûstandina bi ciwanan re, hem jî bi kesên pîr re rêbaza perwerdehiyê ya herî bi bandor e!
  Tenê bandora bandorê kêm dibe! Pir caran hûn ê desthilatdariya xwe winda bikin, lê heke hûn werin girtin, hûn ê neçar bibin ku zombî rakin!
  Dîn mirovekî pozbilind dadixe asta heywanan - bijartina mîh û bizinê!
  Çêtir e ku hûn çermê xwe wek mîhekê bidin mirovan, ne ku her û her wekî mar bihisînin!
  Bi gelemperî, têgeha xebata bi serê xwe ne tenê şîroveyek wêjeyî, tewra gava ku ew tê ser hunerên şerî jî tê de heye!
  Ger hûn dixwazin dewlemend bibin, wekî Cihû imad bibin; heke hûn dixwazin biqewimin, ji Cihûyekî deyn bikin!
  Lead alîkarê xwarinê dike, nemaze heke heb di forma kartolê de be!
  Karmendê ku bertîlê nestîne, mîna fahîşeyekî keçik e!
  Bi gelemperî, ji bo rizgarkirina yekê divê hûn yê din bikujin! Bê guman ev qanûnek hovane ye, lê ew hevsengiya xwezayî ya celeban vedigerîne!
  Li cîhanê ji leşkerê rûs çêtir û ji generalekî rûs jî zalimtir tune!
  Zêdebûna luks nîşana bêaqiliyê ye, bêaqilî mizgîniya hilweşîna nêzîk e!
  Gotinên aqilane ji devê baskekî, wek kaniya ji çopê!
  Di dirêjahiya we de avantaja we heye, lê di hişê min de avantaja min heye!
  Carinan hûn dikarin bikujin, lê hûn çu carî nikanin hêviya xwe ji holê rakin!
  Di şer de, heke hûn saniyeyek ji dest bidin, hûn dikarin bêdawîtiyê winda bikin!
  Bircek asayî di nav ezmanan de bi heybet e, lê di nav kozikan de bi heybet e!
  Însan teslîmî zorê dibe, hurmetê ji zilmê re digre, nazikiyê kêm dike û qîmetê nade qenciyê!
  Seks ji hemû nexweşiyên derûnî re dermanê herî baş e, lê mixabin biha ye û peydakirina wê zehmet e!
  Yê ku ji seksê hez nake, ji jiyanê hez nake û qîmetê nade şahiyên bedenê!
  Têkiliya helbestê bi şerabê re heye ku qîmeta wê bi demê re mezin dibe, lê bi sedsalan jî nahêle rêz bimirin û çirûskên wê derkevin!
  Leşker wek kompîturê ye - yek an sifir dihejmêre, lê şervan dost û dijmin e!
  Mirov ji heywanan di humanîzmê de, û şiyana ku berevajî însên tevbigere cûda dibe!
  Tundiya li ser jinan carinan zarokên saxlem çêdike, lê şîdeta li dijî xwezayê tenê cinawiran çêdike!
  Ger dayikek zalim be zarok jî zalim in! Çawa ku xweza ye, nesla wê jî wisa ye - mirov!
  Hevaltî ji yên xurt, xwarin ji dewlemendan re tê xwestin û dilsozî ji yên netirs re tê nîşandan!
  Êrîş rêya herî baş e ji bo bêbandorkirina avantajên jimareyî yên dijmin - zorkirina wan ku li ber xwe bidin, mîna qutkirina nîvê destên wan e!
  .Ji bo jinê evîn kêf û dahat e, ji bo mêran kêf û xerc e!
  Îcadkirina çekeke nû ji bo mirovekî bêexlaq, mîna ku lingên kursîyekê jêke, dema ku benek li stûyê te were pêçandin!
  Bi gihîştina nêzîkî Ufayê, xortan li ser qedandina peywirê ji Pugachev re ragihandin.
  Padîşahê gundî ecêbmayî ma ku zarok ewqas zû dixebitin. Û helbet xelata wan da. Wî xaçeyek zîvîn pêşkêşî her yekê kir. Û her yek du sed ruble.
  Dûvre êrîş li Ufayê hat. Margarita û Oleg, wekî her gav, di pêş de ne û bi lez êrîş dikin.
  Bi sabiran dijminan dişkînin û bombeyan diavêjin.
  Garnîzona Ufayê ji birçîna qels bû û serketinên serhildêran ruhê wan şikand.
  Wekî din, padîşahê Kozak hema hema pêncî hezar leşker hene - hêzek mezin ...
  Piştî ku Oleg Rybachenko fermandar bi hackê kuşt, şervanên mayî teslîm bûn.
  Sond xwaribûn, çîçekên wan hatin birîn, porê kozakî dan wan. Hin efser bijartin ku tevlî Pûgaçev bibin. Ma çîçek çêtir e?
  Bi kurtasî, Ufa bi hêsanî hate girtin. Û tewra Qesra Kozak poşman bû ku wî bajaroka Yaitsky negirt.
  Bi gelemperî, tişt ji bo Pugachev çêtir bûn. Niha bêtir leşker dikarin bişînin kargehên Ural. Û Beloborodov tê emir kirin ku hemî bajaran û Tobolsk bigire.
  Bê guman biryar hat dayîn ku biçin Kazan, û paşê biçin Moskowê. Emelyan Pugachev tewra ragihand ku kurê wî Tsarevich Pavel bixwe jî beşdarî kampanyayê bûye û dê textê bavê xwe bide. Di her rewşê de, gelekan ji vê yekê bawer kir.
  Artêşa Pûgaçev her diçû mezin dibû. Li ser girtina çend kargehên din ên Ural û çek, malzemeyên nû û barûtê nûçe hatin.
  Piştî vê yekê artêşek mezin dest bi kampanyayê kir. Ew li ser çem, bi herdu peravên ber bi Volga ve çû.
  Tsar Emelyan Pûgaçev dilgeş û kêfxweş bû. Heta niha tişt ji bo wî pir baş diçin. Bi giştî, serhildêr tu carî bi giranî nehatine xistin. Û navûdengê Tsarê nû yê Rûsyayê bilind dibe. Û her roj bi hezaran şervanên nû tevlî wî dibin.
  Qralê xwebexş jî gelek leşkerên siwarî hene. Û her tişt mîna serketina rastîn bîhn dike.
  Rêncberên zarok li pêşiya leşkerên mayî direvin. Şaş in û pir dikenin.
  Li vir şervanên ciwan êrîşî dewriyeya Husiyan dikin. Birînek kurt, çend bombeyên bi tiliyên tazî avêtin. Û şervan hatin rûxandin.
  Paşê kela Osa ye. Di çîroka rastîn de, wê bêyî şer li ber xwe da. Ji ber vê yekê jî xortan hê êrîş nekiriye û kesek nekuştiye.
  Heta piçek bêhnteng bûn... Xortan stran gotin;
  Spartak koleyan bi kirinên qehremaniyê rakir,
  Ji bo avêtina nîrê mîrên nefret...
  Wî bextreş veguherand komek ajel -
  Bangek hêsan e - xewnên xwe berfireh bikin!
  
  Bi şerkirinê şûr bikişînin,
  Û bi bêrehmî dijminên xwe yên xerab bişkînin...
  Xwezî, hûn ê zû rê wekî şervanek vekin,
  Mirî dê her û her di granît de bijî!
  
  Ka em heyvê ji ezmên bistînin, ne hewce ye,
  Em ê firehiyên Marsê mîna deriyan vekin,
  Û bi Venûsê bawer bike, ez ê bêm...
  Tevahiya Riya Milky dê bikeve bin şûrê leheng!
  
  Li ezman stêrk û çavên keçan hene -
  Bi yaqût û yaqût dibiriqin...
  Û ramanên min ên çolê difirin -
  Gava ku kalikê me kêleka Mamaia hevîr kir!
  
  Çêlûbeyê mirî di nav girseyê de got:
  Ew Rûs wê di bin lingê bahozê de helak bibe...
  Qîrîna dîn xerîb e - her kesî bikuje:
  Ku ken û stranên dengbêjî mirine!
  
  Bersiva Peresvet bi dengekî bilind hat dayîn,
  Derba rimê û dijmin di dojeheke kabûsê de...
  Zindan dê li benda şervan nemîne -
  Em ê bi ser bikevin, hûn bawer bikin!
  
  Kevir xapînok e - rojên di ewran de hene,
  Ne her carê bextewar û trofe hene...
  Û bajarên me agir in, çira ne,
  Xuya ye ku me jî bi şer re negirt!
  
  Lê zanibin cihê Rûsan di serfiraziyê de,
  Bav û kalê me Qeyser, Makedonê bi heybet...
  Gerstêrk dê di demek nêzîk de bibin bihuşt,
  Penîrê bi çayê Poshekhonsky pir xweş e!
  
  
  
  SPEER DÎROKÊ GUHERIN
  Speer, ev jenosîdê rêxistinê, karî Fuhrer razî bike ku bi lezgînî firokeyek şerker a sivik, erzan, manevrabar bi tenê du topên hewayî, lê di warê taybetmendiyên firînê de ya herî baş di cîhanê de pêş bixe û bixe nav hilberînê.
  Bi vî rengî HE-162 ji dayik bû, ne di 6ê Kanûna Pêşîn, 1944an de, gava yekem car hilkişiya hewayê, lê jixwe dereng bû, lê di 20ê Avrêl, 1943 de, dema ku Reichê Sêyemîn hîn tije hêz bû, û ev yek dikaribû bandorê li pêvajoya şer bike. Xweşbextane, motora jet Yummo jixwe ji bo hilberîna girseyî amade bû. Balafir hema hema bi tevahî ji dar hatibû çêkirin û zirxên li eniya xwe tenê pêncî kîlo bû. Lê otomobîl sivik, erzan, û pir manevrayî ye, kontrolkirina wê hêsan e. Leza wê di saetê de 900 kîlometre derbas bû û giraniya vala ya şervanan tenê 1600 kîlogram bû. Çek di destpêkê de du topên balafirên 20 mm - ji Yak-9-ê bihêztir û bi LAGG-5-ê ve têne berhev kirin.
  Makîneyek pir hêsan a xebitandinê. Bi kurtasî şervanê gel e. Ji ME-109 erzantir û hilberandina hêsantir, lê pir bi bandortir.
  HE-162 îspat kir ku çekek bi bandor e. Jixwe di dema Şerê Kurskê de, asîmanên Alman li ser wê deqan qezenc dikirin. Huffman bi taybetî xwe diyar kir.
  Hîtler, helbet, kêfxweş bû û ferman da ku hilberîna otomobîlê her meh bibe pênc hezar. Ev jimar nedihat bidestxistin, lê heya dawiya sala 1943-an mehê zêdetirî du hezar wesayît hatin hilberandin.
  HE-162 di hewayê de ji Yekîtiya Sovyetê re pirsgirêk afirand, û hinekî pêşkeftina leşkerên Sovyetê hêdî kir. Li ser Kursk Bulge, windahiyên tankên Alman ji dîroka rastîn kêmtir bûn; gelek IL-2 hatin xistin.
  Almanan karîbûn berxwedanê dereng bixin û Kharkov û Orel mehek şûnda ji dîroka rastîn ketin.
  Lê dîsa jî Artêşa Sor bi pêş ve çû, her çend ji dîroka rastîn hêdîtir be. Bi saya vê yekê, Almanan karîbûn li ser Dnieper cîh bigirin û li wir berevaniyek bihêz ava bikin. Û dûv re çeka xweser E-10 hat, wêrankerek tankek pir serfiraz.
  Almanan karîbûn eniya li rojhilat aram bikin. Di zivistanê de, leşkerên Sovyetê nekarîn derbasî Dnieper bibin. Almanan jî li Lênîngradê rawestiyan.
  Tevî ku Hevalbendan li Îtalyayê pêşve çû. Lê bi bihayekî pir giran.
  Ji ber ku bi ser neket Naziyan, Artêşa Sor derbasî Kirimê bû. Li vir jî şer ji dîroka rast dirêjtir dom kir, lê bi şikestinekê bi dawî bû.
  Daxistina Hevalbendan li Normandiyê bi têkçûna Brîtanya û Dewletên Yekbûyî bi dawî bû. Di 22 Hezîranê de leşkerên Sovyetê êrîşî navendê kirin. Lê Almanan karîbûn êrîşa hêzên Sovyetê bişkînin. Beşek ji ber çeka xweser a serketî û erzan E-10. Diwanzdeh ton giraniya vê wesayitê hebû, cebilxaneya pêşiyê ya 82 milîmetre li goşeya 45 dereceyan, ku ji sîh û çar Sovyetê nedihat derbas kirin, û çekek mîna T-4. Ev wesayit dikaribû ji nêz ve di eniya IS-2 de jî bikeve, şansek baş heye ku zirxên meylî bi rikoşe bike.
  Teknolojiya nû ya Alman di parastinê de baş e. Û Krauts ji vê yekê sûd werdigirin. Lê otomobîlên Sovyetê hîn jî ne ewqas serketî ne. T-34-85 xwedan çek û parastinek pir qels e, û bilindahî jî pir mezin e. Û IS-2 ji ber eniya tûrikê û beşa jêrîn a lûleyê xeternak e.
  Almanan bi komkirina hêzên xwe di navendê de li pêş û texmînkirina arasteya sereke ya êrîşê karîbûn xwe ragirin.
  Piştî têkçûna Hevalbendan li Normandiyê, li Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê û Brîtanyayê hestên dijberî şer zêde bûn. Wekî din, Amerîkî bêbext bûn; dema ku hewl dan ku li Fîlîpînan dakevin, veguhestina wan ji hêla keştiyên şer ên Japonî ve hate êrîş kirin. Û ew xeniqîn. Gelek amûr û leşker mirin.
  Vê yekê jî bandorek xurt li gelê Amerîkî kir.
  Almanan piştî ku êrîşa li navendê têk birin, hinek ji leşkerên xwe birin Îtalyayê û li wir dest bi êrîşê kirin.
  "Panther"-2 beşdarî şeran bû. Almanan bi çêkirina topa 88 mm û bermîlên 71 EL giraniya xwe gihandine pêncî ton, û wesayît bi xwe jî li zozanan 150 mm zirxên pêşiyê yên qalind hebûn.
  Panther 2, ku siviktir e lê bi motorek bihêztir e, îsbat kir ku ew hilweşînek tankek hêja ye.
  Almanan karîbûn Napolê ji nû ve bigrin û gelek girtî û trofeyan bigrin. Hevalbend dîsa reviyan Sîcîlyayê. Li wir xwestin ku xwe bi fîloya xwe veşêrin.
  Sêwiranên Alman jî E-25 dest bi hilberînê kirin. Leşkerên Sovyetê hewl da ku dîsa li nêzîkî Lênîngradê êrîş bikin. Lê Alman li wir amade bûn. Bi gelemperî, keşfkirina Alman baş xebitî, nemaze vedîtina hewayî, ji ber ku Fritz makîneyên jet hebûn ku li bilindahiyên bilind difiriyan û ji berevaniya hewayî ya Sovyetê re bêkêmasî bûn.
  Di zivistanê de, leşkerên Sovyetê dîsa êrîşî navendê kirin, lê êrîşên wan pêşbînî bûn. Û di hewayê de faşîstan tam serwerî bi dest xist. Balafirên hevpeymanan jî gelek winda kirin.
  Di meha sibatê de Naziyan li Sîcîlyayê operasyonek pêk anîbûn û zêdeyî dused hezar leşkerên Îngilîz û Emerîkî dîl girtin. Û di meha Adarê de Almanan li başûr xistin. Me berevanî şikand, bi şev pêş ve çû, û çend kazan çêkirin.
  Leşkerên Sovyetê dest bi vekişînê kirin.
  Piştî mirina Roosevelt, Truman agirbestek ji Hitler re pêşniyar kir. Faşîstê jimare yek pejirand. Lê di berdêla wê de daxwaza dabînkirina berhemên petrolê û vegerandina girtiyan kir. Truman û Churchill bi vê yekê razî bûn.
  Li rojhilat destê Almanan azad bû. Wan jî tankek nû, E-75, wergirtin. Plansaziyek zexmtir - motor û veguheztinê bi hev re - û birêkûpêkek gerguhêz hişt ku bilindahiya wesayîtê kêm bike. Ew dişibiya Tiger-2-a pir mezinbûyî, lê bi silhouetek pir kêmtir.
  E-75 bi zirxên pir stûrtir ên ku li zozanên mezintir hatine danîn, giraniya wê 75 ton e, bi motorek 1250 hesp. Ku ew pir mobîl û pêbawer kir. Tanka Brîtanyayê du cureyên çekan hebûn. 105 mm di 100 EL de ji bo şerê tankên dijmin, û 128 mm di 55 EL de, çekek gerdûnîtir e. Kevirê 252 mm stûriya zirxên pêçayî yên pêşiyê, û 170 mm stûriya zirxên milî û paşîn jî hebûn. Çermê 200 mm li jor bi goşeya 45 pile, û 160 mm li jêr bi goşeya 45 pileyî zirxî hebû. Aliyên qalikê 120 mm û mertalên din jî 90 mm in.
  Ji ber vê yekê, bi giraniya 75 ton, Almanan bi çek û çekan, her çend bi yek çekê be jî, wesayitek ji Mişk ne kêmtir afirandin.
  E-75 ji hêla çekên antî-tank ên Sovyetê ve neçû, tewra li kêleka wê jî, û bê guman pêşengiya Hitler li ser hemî tankên din ên E-series wergirt.
  Yekitiya Sovyetê heta niha tenê IS-3 bi dest xistiye, ku li eniya boriyê çêtir tê parastin, lê çêkirina wê dijwartir e. Ji ber vê yekê Stalîn ferman da ku IS-2 û T-34-85 heta niha ji hilberînê neyên derxistin.
  Di havînê de, tankên Alman E-75 yekem car li eniyê xuya bûn. Ew îsbat kirine ku makîneyên pir bikêr in.
  Di heman demê de, Naziyan wesayitek sivik ME-1010 bi baskên ku şûştina wan diguherand, modelek pêşkeftîtir ME-262 X, û wesayitek çekdartir, bileztir û manovratir XE-262 hebûn. Şervanê gel hemû pesnê dîzaynerên xwe girtiye. Û her weha balafira bombebarkirî ya Yu-287, ku aerobatîkek mezin nîşan da. Û her weha marqeya Arado.
  Almanan karîbûn havînê li Ukraynayê bi pêş ve biçin û Donbass ji nû ve bigrin. Dûv re, di payizê de, wan Kursk girt û nêzîkî Voronezh bûn. Leşkerên Sovyetê li seranserê Don vekişiyan û hewl da ku li wir berevaniyek saz bikin. Zivistan nêzîk dibû.
  Dîplomatên Alman hewl dan ku Tirkiye jî tevlî şer bibe.
  Li vir dor girtin û soz dan çiyayên zêrîn.
  Stalîn, hîs kir ku ji bo Yekîtiya Sovyetê dijwar e ku li hember teknolojiya nû ya Alman bisekinin, û çêkirina tanka nû ya T-54 bi hin dijwariyan re rû bi rû maye, agirbestek ji Naziyan re pêşniyar kir.
  Hîtler di bersivê de daxwaza radestkirina Lênîngrad û Kirimê, herwiha peydakirina nan, rûn û madeyên xav ên din kir! Û girtiyên şer vegerînin û beşek ji zêr veguhezînin Yekîtiya Sovyetê.
  Stalîn ji bilî radestkirina Lênîngradê bi her tiştî razî bû.
  Naziyan zivistanê êrîşî Kirimê kirin. Ji xeynî Sevastopolê, hema hema tevahiya nîvgiravê girtin. Artêşa Sor hewl da ku li navend û bakur bi pêş ve biçe, lê dîsa bi ser neket û derbeyên mezin xwar.
  Di Adara 1946 de, Fuhrer di dawiyê de ji bo sê salan agirbestek qebûl kir. Yekîtiya Sovyetê, bê guman, Reich Sêyemîn bi madeyên xav belaş dabîn kir û hin alavên kargehên leşkerî veguhezand.
  Û Naziyan berê xwe dan Rojava. Hîn bombeya atomê nehatibû çêkirin, û Japonya bi bêhêvî li dijî Amerîka radiwestiya. Ji bo her girava Okyanûsa Pasîfîk şerekî dijwar diqewime.
  Ji bo destpêkê, Hitler bi Franco re peymanek çêkir û leşkerên Alman Gibraltar bi şaş kirin. Paşê em ketin Fasê. Baregeha Brîtanyayê ya li Maltayê ji aliyê hêzên bejahî ve hat rûxandin û girtin. Nazî çûn Afrîkayê.
  Pîlotên wan, Albina û Alvina, pir xurt bûn. Keçan karîbûn ji Huffman birevin û bibin yên yekem ku li eniya rojhilat astengiya pêncsed firokeyên daxistî derbas kirin.
  Û li rojava, şeytanên bi lingên tazî yên bi bikini, ji bo otomobîlên Amerîkî û Englishngilîzî bûne bahoz.
  Û Gerda, bi ekîba xwe ya tankê re, bi E-75 di rêya Cezayîrê re diçû. Keç ji bo hejmara wesayitên wêrankirî li eniya rojhilat, li pêş Wittmann xwedî rekor in.
  Şervanan ji Bulgeya Kurskê dest bi şer kirin û çîna xwe nîşan dan. Her çend Hîtlerê ne pir jîr guman dikir ku jin dikarin şer bikin. Lê Gerda, Charlotte, Christina û Magda li ser Panther ecêb kirin. Derket holê ku ew piştî Wittmann ekîba tankê ya duyemîn e ku xelatek bilind werdigire: Xaça Xaça Hesinî ya Xaça Hesinî ya bi pelên gûzê, şûr û elmasan. Û di heman demê de xaça merîfeta leşkerî ya di zêr û elmasan de.
  Keç siwar dibin û distrên:
  - Em ê bêyî Reich hemû cîhanê hilweşînin,
  Heta binî û paşê...
  Em ê cîhanek nû, nû ava bikin,
  Yê ku kes nebû, dê bibe her tişt!
  Şervan jî dikenin û diranên xwe radikin. Û dîsa xwe diteqînin...
  Wan tankek îngilîzî xistin û qîriyan:
  - Em super in!
  Gerda bi tiliyên xwe yên tazî bişkoka joystikê pêdixe, kulmê ji Şerman vediqetîne û diqîre:
  - Ez xwedawenda paşerojê me!
  Dûv re Christina bi tiliyên xwe yên tazî li tankê dixe û diqîre:
  - Ez jî keçek super im!
  Dûv re ew gulebaran dike, otomobîla Charlotte dişkîne, û diqîre:
  - Lê Pasaran!
  Û bi şêlê din, Magda ji Îngîlîz xilas kir. Keç bi rastî supermen in.
  Û rast be, her kes bê îstîsna têk diçe. Em bi kuştina hemû dijminên xwe ve karanîn, û cîh di dojehê de ye, helbet!
  Şervanên jin dixebitin û gulebaran dikin. Ew çaryek nadin dijberên xwe.
  Çend hezar Îngilîz û Emerîkî teslîm bûn. Zilam davêjin ser çokan û lingên keçan ên tazî û toz maç dikin.
  Bi vî awayî têkoşîn dimeşe... Cezayîr ketiye, Alman jî berê xwe didin Lîbyayê. Bê guman, ew bi lîstikê qezenc dikin. Ji bo wan tu astengî nîn in.
  Di havîna 1946 de, Almanan tevahiya bakurê Afrîkayê girtin û gihîştin Kanala Sûweysê. Naziyan nuha çekek dijwar heye: Balafirên dîskê yên ku nayên xistin. Hem îngilîz û hem jî Amerîkî di bin vê yekê de şikestin.
  Di payîzê de Wehrmacht derbasî Sûdan û Rojhilata Navîn bû. Îngîlîz û Emerîkî wek gwîzên şikestî ketin.
  Bi dizî wan hewl da ku bi Stalîn re li hev bikin. Wekî, eniyek duyemîn vekin.
  Dîktatorê Sor bi devkî bersiv da... Di dema payîzê de, Almanan tevahiya Rojhilata Navîn û piraniya Afrîkayê girtin, gihîştin Kamerûnê. Û di zivistanê de, leşkerên Alman ber bi Îranê û bêtir ber bi Hindistanê ve çûn. Welatê fîlan zeft kirin. Û paşê Nazî di biharê de ber bi başûrê Afrîkayê ve pêşve çûn, di dawiyê de parzemîna reş xistin bin kontrola xwe.
  Di Hezîrana 1947an de, li Brîtanyayê daketinek li pey xwe hişt... Hêzên hilbijartî yên Wehrmachtê beşdarî şeran bûn.
  Ji bo cara yekem, tankek pîramîdal hate ceribandin, ku ji her alî ve parastinek hêja û leza bilind nîşan da.
  Ekîbên tanka Gerda tê de şer kirin. Keçên pir şêrîn û gewr bûn...
  Wan komek tank û çek li hev kom kirin.
  Gerda agir berda, topên îngilîzan xist û got:
  - Dijminên me dest ji me bernadin!
  Û ew ê çawa bikene!
  Charlotte jî dê diranên xwe derxe û biqîre:
  - Em ê qapaxa gerdûnê fetih bikin!
  Û ew ê tankê jî bişewitîne.
  Dê Christina li wê sîleyekê bide, bi hêrs biqelişe:
  - Boots di meşê de dibiriqin!
  Û ew ê bircê jî hilweşîne!
  Paşê Magdayê obuseke îngilîzî xist xwarê û got:
  - Firîna tavilê!
  Şervan di asteke mezin de ne.
  Û Albina û Alvîna li ezmên diherikin û alavên Îngilîzî û Amerîkî biqedînin. Ew Krauts bi lingên xwe yên tazî û çîtikkirî diperçiqînin û ji xwe re distirên:
  - Efrîqa xeter e, erê, erê, erê!
  Afrîka tirsnak e - erê, erê, erê!
  Zarok neçin! Li Afrîkayê bimeşin!
  Ji ber vê yekê wî di şerekî de pêncî balafir di navbera duyan de xist.
  Şervanên jin bi vî rengî dijminên xwe bi awayekî ewle tine dikin.
  Brîtanya di du hefteyan de ket. Û garnîzona Londonê desteser kir. Ji ber vê yekê Reich Sêyemîn dijminê xwe yê xeternak perçiqand.
  Lê DYE hê jî dimîne... Ji ber ku bi Japonan re bûne yek û xwedî gelek çavkaniyan, Alman dest bi zexta li ser Amerîkiyan dikin... Di Tebaxa 1947 de, Naziyan daketin Îzlandayê û ev giravê girtin, nêzî Emerîkayê bûn.
  Ne hêsan e ku meriv biçin Dewletên Yekbûyî. Lê faşîstan li Amerîkaya Latîn serê piran çêkirine û hêzên xwe ava dikin. Lê şer demeke dirêj dirêj dike. Di zivistanê de li behrê û li hewayê şer dihatin kirin. Û di bihara 1948 de, Almanan hewl da ku biçin Gronlandê. Û bi ser ketin... Havînê Naziyan berê xwe dabûn Kanadayê. Lê şer dijwar bûn...
  Her ku diçe nêzî DYAyê dibe. Lê keçên Sovyetê jî di hişyariyê de ne.
  Pênc keçên Natasha, Mirabela, Angelica, Svetlana, Olympiada gihîştin Amerîkayê da ku wekî dilxwaz li dijî ordiyên Reichê Sêyemîn şer bikin. Her pênc keç jî pir xweşik in û bi îngilîzî diaxivin. Stalîn-Pûtîn şandina tevaya tabûra jinan red kir, ji ber ku ev yek dê li dijî şertên aştiya ku bi împaratoriya faşîst re hatiye kirin, berovajî bike. Dema ku Naziyan êrîşî DY kir, hewce bû ku Yekîtiya Sovyetê bi her awayî dem bi dest bixe.
  Pênc keç dilxwaz in: wan hema hema tevahiya şer derbas kirin, ji Brest û Bug heta Orenburg. Û ew li aliyê din ê Dinyayê li paytexta Hondurasê bi Naziyan re şer dikin.
  Tegucigalpa yek ji kelehên sereke yên berevaniyê ye, di rûbirûbûna bi qehweyek piralî de. Hem ordiyên japon û hem jî yên Asyayê ketin tengasiyê. Almanan bi xwe tenê bi tankan şer kirin, û piyade bi tevahî ji gelên ne Arî bûn. Wan Asyayî, Reş û Ereban bi pêş ve bir.
  Natasha agir berda, du Afrîkî qut kir û çirçiqî:
  - Tenê horiyek Cengîz Xan!
  Mîrabela porê zêrîn, bi teqandina mîtralyozekê sê Hindistanî birî, lingên xwe yên tazî û çilmisî rakir jor. Û wê got:
  - Em goştê topan hûr dikin!
  Parçeyek ji bombeyekê firiya û li Mirabela-Zoya li pûşa wê ya tazî û dorveger xist. Keç bi kevneşopî bi bikini û lingên tazî şer dikin. Û gava ku bi yeka tûj li ser sola hişk û keçik dixe, hinekî diêşe.
  Bedewikê çavê xwe lêxist û dîsa agir berda... Mirabela pir zirav e, bi bejna navîn û bi fîgurekî tekûz e.
  Natasha dirêjtir e, bi pileya sereke, û hetta lehengek Yekîtiya Sovyetê ye. Lê di heman demê de hema hema tazî, bi zorê bi bikini nixumandî. Pir tûj bûye, lê porê wê spî ye. Û Natasha pir rast diavêje. Û ew ji avêtina bombeyan bi lingên xwe yên tazî hez dike.
  Angelica delal gulebaran dike, çar Ereban bi teqîna agir davêje. Porê wê sor e, ango sifir-sor e, mîna pankarta proleter e. Û dema ku ba diherike, ew wek ala şoreşê ye. Keçik bi çavên xwe yên zimrûd, mîna stêrkan dibiriqîne. Û bi awayekî hovane dijminan ji holê radike.
  Svetlana jî blind e. Û ew ji mîtralyozek gulebaran dike. Keçikê lingên xwe yên tazî çandin û teqiya. Pênc cûrbecûr şervan avêtin jor û kaniyên xwînê yên sor ji sîng û zikê dijminên wan difiriyan.
  Svetlana, lêvên xwe yên tijî dipijiqand, çiqirqî:
  - Şer hewaya pişikê ye...
  Keçik razayî ye, bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje. Dengê teqînan tê. Gelek mîlîtan ber bi aliyên cuda ve difirin.
  Olympias keçikek mezintir, beeftir e. Porê wê qehweyî ye. Gundekî tîpîk, jineke ciwan, xwîn û şîr. Ji aliyê fizîkî ve pir bi hêz e û baş gulebaran dike.
  Li vir dîsa dor tê. Û çeteyên faşîst ên hatine kuştin dikevin.
  Olîmpiyad, dema ku gulebaran dike, dibêje:
  - Baş e, baş e, tu li ku bûyî? By Grandma! - Keçikê teqe kir, sê şervanên Nazî yên rih kuştin û zêde kir. - Te çi xwar - porê! Te çi vexwar? Mash!
  Keç rêz digirin. Nahêlin faşîstan pêş bikevin. Û stranên dostane diqîrin:
  - Em ê hemû cîhana tundiyê hilweşînin,
  Heta binî û paşê...
  Em ê cîhanek nû, bihuşt ava bikin -
  Yê ku kes nebû, dê bibe her tişt!
  Natasha dîsa bi lingê xwe yê tazî bombeyek davêje. Teqînên piyade pêşve diçin. Bê guman germtir dibe. Li vir navdar "Lion"-2 tê. Û li kêleka wê E-50-a pêşkeftîtir heye. Projel têne avêtin. Serê Amerîkîyekî reş jêkir û gêr kir.
  Mîrabela pê li ser tabloyeke şewitî bû, lingên wê yên hişkbûyî bi dijwarî germahiya agirê hîs kirin.
  Bedewiya porê zêrîn gulebaran kir û kir:
  - Û kî dê herikîna çemên bi xwîn û xezeb rawestîne...
  Mirabela dîsa gulebaran kir, Afrîkî ji zirxên E-50 xist û çirp kir.
  - Tîrêjek ji teqînê dê li perestgeha we biteqe, di çirûskek xirab de zilam winda bû!
  Keçikê dîsa gulebaran kir. Wê lingê xwe yê tazî, çilmisî û xweş li hewayê hejand. Bombeyek ber bi wê ve firiya. Bedewiya bi porê zêrîn bi çolê xwe yê tazî, hema bêje bê toz, diyarî bi awayekî jêhatî xist. Bombê paş de firiya. Ew ket nav refên mîlîtanên Reich Sêyemîn. Xuya bû ku zebeş ji kamyonê dadikevin, dişkênin. Ewqas xwîn rijiya.
  Mirabela di twîtterê de wiha got:
  - Keçik di îmtîhanê de têk çû, û Reichê lanetkirî hat. Xuyaye ku Hitler ji jiyanê westiyayî bû, û bedewiya wî ya navdar ew xwar!
  Angelica di heman demê de şerkerek bêaqil e. Bi mîtralyozan li xwe direşîne û dibêje, cenazeyan belav dike:
  - Ji bo kevçîyê dayê! Ji bo kevçîyê bavê! Û ji bo Koba, lekeyek! Û li aliyê xwe di nav nivînan de!
  Bedewek bi porê sifir-sor bi lingê xwe yê tazî balafirek darîn dide rê. Ew rasterast ber bi tanka mezin a German Lion difire. Li ser lûleya topeke 105 mm dikeve û diteqe. Çek têk diçe.
  Alman li xwe dizivire û neçar dibe ku bi şermî bireve. Angelica, lingê xwe li perçeyek avahiyê dişewitîne û dibêje:
  - Ger hêza te tune be, ji te re jîr lazim e! Pêdivî ye ku hûn hinekî deng bidin!
  Û dîsa keçik pir rast diavêje. Porê wê yê sor mîna agirê meşaleya olîmpiyatê ye. Keçika balkêş. Wê berê xwe di nav artêşa Amerîkî de bi nîşandana germahiyek hêrs eşkere kiriye. Ew bi taybetî di çêkirina fesadiyên bi Afrîkî-Amerîkî re baş bû. Bi wan re ew qas ecêb û xweşik e.
  Angelica, di heman demê de, reşikên ku di artêşa Reich a Sêyemîn de şer dikin jî tune dike. Çima Almanya hemû Afrîka zeft kir? Hewl bidin ku hêzeke wiha rawestînin.
  E-50 tanka herî nû ye, bi motora turbîna gazê û milê stûr û cebilxaneya pêşiyê ye. Bi bombeyê nayê girtin. Angelica diyarî bi lingê xwe yê tazî avêt, çend leşkerên piyade xistin xwarê û çiqirqî:
  - Ax, zirxên tanka te pêbawer e, ji yekî ku bi nîyeta gezkirinê ye... Tenê bizane hêza te heye... nya, tu tenê dikarî hespekî pola bikî!
  Svetlana jî pir rast gulebaran kir. Û wê tercîh kir ku bi lingên xwe bombeyan bavêje. Tiliyên wê yên tazî jî dîska pola dizivirîn. Tîp firiya û qirika du milîtanên faşîst birî. Wan mîtralyoz avêtin, û naha teqînek qalind a qalibê mezin di zincîrên hordê de qut bû. Tevahiya rêzek ji şervanên biyanî bi êrîşan di nav artêşa Reich a Sêyemîn de hate leşker kirin.
  Svetlana tweet kir:
  - Bext xelata wêrekiyê ye! Yek stran bes e! Bila ew tenê li ser malê stranan bêjin!
  Lê bedewiyê hîn wexta bêriya malê nekiriye. Tevî ku dilxwazên Sovyetê di nav artêşa Amerîkî de pir hindik in. Stalîn-Pûtîn nexwest ku bibiriqe, da ku paşê Hîtler nehêle sedemek ku Rûsyayê bi binpêkirina şertên "Aştiya Straw" tawanbar bike.
  Pênc keçên ku di tabûra jinan de herî baş in, hatin hişyarkirin ku ger ew bên girtin, dê welatê dayikê wan înkar bike. Û di vê rewşê de, divê keç li ser kirêtiyên piçûk ên ku ji bo peran hatine kirêkirin, biqedînin.
  Û Svetlana, û Natasha, û keçên din fêm dikin ku heke ew bêne girtin, êşkenceyek tirsnak li benda wan e. Ji ber vê yekê wan biryar da, bi her awayî, bi saxî ji aliyê Naziyan ve neyên kuştin.
  Balafirên êrîşê yên Almanyayê li ser çeperên leşkerên Amerîkayê difirin. Ne li bendê bûn ku ew ê li paytexta Hondurasê bi berxwedanek wusa serhişkî re rûbirû bibin, Naziyan hinekî aciz bûn.
  Balafirên jet û êrîşkar bi hêz in. Roket difirin, çek diteqin.
  Leşkerên Amerîkî dimirin. Olympiada jî şarapnel li milê wê yê goşt ket. Xwîn derket. Keça qehreman bi diranên xwe perçeyek pola derxist û xwîn rijand. Û dûv re wê dîsa bi tivingeke mezin a bimakîne li min xist. Çeteyên biyanî dikevin. Hema hema her kes li vir xwecî ye, tenê fermandarên wan Alman in, û tewra ne her dem. Rast e, ekîbên tanka herî nûjen E-50 bi tevahî Alman in. Otomobîl xwedî lez û bezbûnek maqûl e. Welê, ev hîn ne guhertoya herî pêşkeftî ye - ew heftê û pênc ton giran e. Dîwar di bin rêçikan de xira dibin. Ev yek bi gelemperî di sê guhertoyan de bi topek 105 mm, çekek êrişê 180 mm, û roketavêjek 400 mm tê çêkirin.
  Û her guhertin karê xwe heye. Li vir ev tanka bi çekek êrîşê heye, ji bo êrişkirina bajaran maqûltir e. Û ji holê rakirina wê ne ewqas hêsan e. Olympias xwe xaç dike û bi tiliyên xwe yên tazî, lingê xwe yê mezin lê xweş, bi şeklê xweşik, bombeyek antî-tank digire. Naha hûn hewce ne ku heyî rast bavêjin bermîlê da ku çeka mastodon neçalak bikin . Pênc mîtralyozên tangek almanî, nûjen vedişêrin, û ne ewqas hêsan e ku meriv nêzî wê bibe.
  Olympias pir bi hêz e, û lingên wê yên mîna hespê bombeyek dûr dixe. Lê ew her gav ne rast e. Di her rewşê de, lêdana armancek wekî bermîla topek 180 mm. Şika keça leheng heye. Heke ew ji bîr neke?
  Eh, eger hevjînê wan ê dirêj Oleg Rybachenko bi wan re bûya, ev pêşengê wêrek dê tiştek bikira.
  Lê kurik di şerên ji bo Voronezh de mir. Keçan çarenûsa wî ya din nizanibûn. Lê çarenûsa dahênerê pêşeng bi rastî bêhêvî bû. Di destpêkê de, Oleg Rybachenko bi hovane hate êşkencekirin, hewl da ku razên xwe bikişîne. Piştî îşkenceyê zarokê yanzdeh salî di mayinan de ma. Kar tirsnak û pir dijwar e. Lê pêşengê Sovyetê, piçûk lê gêj bû, bi tena serê xwe derket.
  Wî karibû ku sax bimîne, û tewra di nav labîrentên mînan de wî biryar da ku bireve. Û Oleg Rybachenko karibû ku derkeve. Kurik demekê li Balkanan geriya heta ku tevlî desteyek partîzan a herêmî bû. Li wir bû peywend û sabotator.
  Li Balkanan hîn tevgereke hizbî ya bi têra xwe pêşketî bû. Beşek jî ji ber ku karûbarê dagirkeriyê ji hêla îtalî, rûman, bulgar, albaniyan ve - ku ne bi qasî yekîneyên asayî yên Wehrmachtê ji şer re amade ne, hate kirin.
  Lê dîsa jî gelek partîzan mirin. Bi taybetî ji êrîşên hewayî. Û welatparêzên Yûgoslavyayê neçar in ku xwe li çiya, daristan, an jî ya herî baş, gundên piçûk veşêrin. Jixwe hejmareke mezin ji fermandaran mirine. Rewş bi aştiya ku bi Yekîtiya Sovyetê re hat îmzekirin xerabtir bû. Niha beşên cezayên nû dest pê kirin ku gihîştin Balkanan, êrîşên mezin organîze kirin û herêm paqij kirin.
  Oleg Rybachenko neçar ma ku bi partîzanan re her ku diçe kûrtir û kûrtir hilkişiya çiyayan.
  Her çend Olympias çarenûsa bijareya xweya gerdûnî nizanibû jî, wê bi giranî axînek kişand. Dûre bi tiliyên lingên xwe yên tazî û keçik, gemî zexm kir û bi hemû hêza xwe avêt tanga dijmin. E-50 tenê gulebaran kir, guleyek kujer berda.
  Olympias tewra hejand û ew ket ser çokan. Li ser serê wî kevirê ku ji ser peyarê hatibû qetandin, ketibû serê wî, û lingê wî yê tazî bi metala germ şewitî. Keçikê serê xwe yê matmayî bi porê toz xwar kir.
  Bombê firiya, hema li bermîlê ket, û li eniya meyldar a erebeyê ket. Teqînek birûskê... Lê helbet 250 mm zirxên eniyê û heta bi goşeyekê jî nikarin derbasî bombeyekê bibin.
  Olîmpiyadê kulmek xwe li tozê xist, ewrekî tevayî ji qûmê bilind kir. Paşê wê qîr kir:
  - Bikuje, bikuje! Di golê de gol biavêje!
  Keçikê çengê xwe li asfalta qelişî xist. Parzûnek di nav kalokên pêhnê de asê mabû. Çermê lingên keçikê mîna yê hîpopotamus qalind bû. Ew di malbatek xizan de jiya û ji zayînê ve hema bêje qet pêlav li xwe nedikir. Lêbelê, vê yekê lingên wê bi rengek hişk xuya nedikir, lê çirûsk, xweşik, dilkêş bûn.
  Lêbelê, Olîmpiyad bi bilindbûna xwe ya dirêj, masûlkeyên xurt û bi kulmên bi kulmên xwe yên berbiçûk ji mêran re hinekî ditirsiyan. Lê keça qehreman xwedan karaktera herî dilşewat e, û çîpên fireh bi bejnek nisbeten zirav û zikê şikilî ve hatine hev kirin. Tenê bi kincên Olympias dikaribû ji ber pêsîrên xwe yên mezin giran xuya bike. Di bikini de, ew mîna werzîşvanek busty xuya dike.
  Keçikê, bi xemgînî, dîsa bombeyek avêt, vê carê jî li ser rêyan armanc kir. Lê diyariya kujer li mertalê stûr û zirxî ya ku gêrîkan vedihewîne xist.
  Olympias bi hêrs li çengê xwe xist. Çenê wê êşand. Û keçika qehreman nifir kir:
  - Ez dibirim wek keriyê!
  Svetlana jî hewl da ku li tanka xeternak bixe, lê bombeya ku ji lingê keçikê avêtibû hinekî winda bû. Û blonde dest pê kir ku nêzîkî erebeyê. Lê dûv re du tankên din xuya bûn - "Lion" û "Panther"-2, wan bi çekên makîneyî gule li hemî nêzîkan reşandin. Diviyabû em gelekî baldar bin.
  Şermanê Amerîkî hewl da ku xwe nêzî wesayîtên Alman bike. Ew şansek hebû ku Panther 2 lêxe, lê tenê li kêlekê. Lê almanek ne ewqas hêsan e ku bixapîne. Digel vê yekê, silhoeta dirêjtir a Sherman wê ji dûr ve xuya dike.
  "Panther" 2 tif kir û rasterast li eniya Amerîkî xist. Otomobîla dirêj nîvco şikest. Û wek mûmek Sersalê şewitî.
  Svetlana bi hêrs got:
  - Ax, tankên we çiqas qels in... Ji hêla teknîkî ve çêtir e, hûn ê bibin Yankî!
  Lê Natasha, şervanek bi tecrûbe, karîbû xwe nêzî Panther bike. Wê bombeyek avêt... Û bermîla dirêj a erebeya almanî di qijka beranekî de diqeliqî.
  Tank "Panther" 2, di sala 1943 de dest bi hilberînê kir. Di guherandina herî dawî ya herî berbelav de, zirxên wê yên pêşiyê 150 mm, zirxên kêlekê 82 mm bi goşeyê, û topek 88 mm bi dirêjahiya bermîla 71EL. Di sala 1945-an de dest pê kir, diviya bû ku ew ji bo modelek pêşkeftî û çêtir parastî, E- 50, were sekinandin. Lê heya niha, ev tank şer dike. Bi giraniya 51 ton, otomobîlek motorek 900 hesp heye, ku performansa ajotinê ya baş jê re peyda dike.
  Û naha, ku zirarê wergirtiye, Panther-2 li dora xwe dizivire û diçe. Natasha bi lingê xwe yê tazî kariye ku bombeyek din bavêje. Min gêrîk şikandin. Û leza erebeya almanî bi awayekî berçav kêm bû.
  Natasha bi awirek kêfxweş dibêje:
  - Çi derbe! Derba min diyariya Xwedê ye!
  Û keçikê pozê xwe nîşanî almanan da. Lê agirên mîtralyozan ji E-50 dest pê kir. Û guleyan li ser porê spî, hinekî rengkirî yê Natasha diqeliqî. Yek ji fîşekan jî tilikê por jêkir. Keçika mezin jî hinekî bi qîzikê hîs kir.
  Natasha tweet kir:
  - Heger tu dixwazî bibî wek fîlan, here dîngehê wek bandêr!
  Keçikê bi tiliyên xwe tiliya xwe ya jêkirî rakir. Porê Natasha hevrîşimî ye, bi reng mirwarî ye, lê hinekî toz e. Û hê pir nerm. Keçikê ew bi solên xwe re birin. Piçek tirş û xweş.
  Natasha hate bîra wî ku zilam çawa ew lêdixist. Destên wî jî ji lingan dest pê dikirin, heta ran û cihê herî hesas bilind dibûn. Dema xortekî delal li te dixe, pir xweş e. Natasha hema jê hez dikir. Wê ji lîstika evînê hez dikir, û bi destdana laşê nêr a masûlkûz şiyar bû. Lê Natasha ne xwediyê evînek rastîn, romantîk bû, gava ku hûn li zilamek dîn dibin. Wê jixwe gelek xort guhertiye. Gelek zilamên wê di şer de mirin.
  Ev jî laneta şer bû. Û li vir, li Amerîka, xortên masûlkûz, reş hene. Û her tişt bi wan re pir ecêb e.
  Natasha gulebaran kir û zilamê reş daxist. Min hinekî poşman bû ji bo xortê Afrîkî. Wê mêrek ku ji bo berjewendiyên xwe yên biyanî şer dikir kuşt. Jixwe alman nîjadperest in. Wek koleyan li reşikan dinêrin. Lê di heman demê de, Afrîkî di beşên biyanî yên Wehrmachtê yên werimî de têne tomar kirin.
  Natasha bi tiliyên xwe yên tazî tiştekî mîna hêjîrê çêkir û nîşanî Naziyan da. Belê, miletê Alman bi xwe di vir de tu zirarê nabîne. Di tankan de zirxên ku pir qalind in ku ji hêla bombek an bazooka ve têne derbas kirin hene. Lê yekîneyên xwecihî dimirin.
  Natasha bombeyek avêt E-50. Wê lingê xwe yê tazî û çilmisî hejand û avêt, lingên xwe zivirî. Û gemar di kemereke bilind de firiya. Pîçên min ên tazî hîskirina pêta metalê li min hiştin. Û dû re gemî derket.
  Natasha bi pistepist:
  - Xwedê ji me razî be!
  Bayekî germ li keçikê ket, mîna ku zilamekî spehî dest pê kiribe. Natasha pirtûkek li ser Tarzan dixwend, û wê pir dixwest ku ev zilam bi wê re bilîze. Min ê bi destên xwe yên xurt sîngên xwe yên tazî bihejand.
  Bombê li bermîlê ket, lê dereng teqiya, ji metalê firiya. Parçeyên mîna binî li ser zirxî diqeliqîn. Tenê xêzik dimînin!
  Natasha bombeyek din derxist. Lê min dît ku ew dij-personel e. Û çekên antî-tank jî nema.
  Keçik bi xemgînî giriya. Lê ji bo ku dem winda nekim, min ew xiste nav tiliyên xwe yên tazî. Lingê xwe zivirî, tormê xwe xwar kir, dû re rast kir û avêt ser piyade.
  Nîv deh şervan mîna topên ping-pongê difiriyan. Qedehên yek ji wan firiya, û perçe bi du sed metreyan firiyan û li ser pişta Natasha reviyabûn. Stirûn teqiya, û memikên bedew ên keçika mezin eşkere bûn.
  Keçikê bixweber niçikên xwe pêça. Lê paşê wê fêm kir ku divê ji kê bitirse. Û wê dîsa mîtralyoz hejand. Wê zivirî û hinekî paşde çû.
  Piyadeyekî Amerîkî bazûka teqand. Gule li tanka Alman li aliyê wê yê meyldar ket, lê 160 mm zirxî li ber xwe da, enerjiya wêranker paşve kişand. Almanan bera xwe da. Çeka wî ya mezin dîwar parçe kir.
  Natasha hewl da ku brayên xwe girêde. Keçik difikirî ku Zoya Kosmodemyanskaya belkî di nav şortên xwe de di sermayê de hat ajotin. Di fîlimek Sovyetê de bû ku ew bi kirasek an tewra celebek cil û bergek hate xuyang kirin. Ev bi tena serê xwe ji durûtiyê re rêzek e. Bi rastî, Naziyan, ji bo ku keça girtî hê bêtir şermezar bikin, belkî ew tazî kirin. Û belkî jî leşkerên elmanî yên birçî dixwestin ku keçikek spehî û qermiçî tazî bibînin.
  Ji ber vê yekê di çîroka rastîn de, keça mêrxas nikaribû pêsîrên xwe veşêre, ji ber vê yekê destên wê li pişta wê hatin girêdan. Lê şerm nedikir û bi serbilindî dinihêrî. Natasha baş dizanibû ku meriv lingên tazî di nav berfê de çi ye. Ew dijwar bû û jê hez dikir ku bi solên xwe yên tazî dest bi berfê bike. Natasha jê hez kir û kêfxweş kir. Lê ev ji bo wê ye, jixwe bi salên şer dijwar bûye. Û ji bo Zoya ciwan û bajarî, ev eşkere bi êş e. Solên xwe mîna ku komirê dişewitînin hîs dikin.
  Natasha ji acizbûna bra xwe avêt aliyekî û qêriya:
  - Şerm têgeheke bûrjûwazî ye! Jina Sovyetê ji tiştekî natirse û şerm nake!
  Keçikê dîsa dest pê kir bi mîtralyozekê, ango bi tivinga makînê. Metal germ bû, jixwe, Honduras tropîk e, di Sibatê de dikare li wir pir germ bibe. Tiliyên Natasha germ dibin. Divê em her tiştî bidin. Îro 23ê Sibatê ye . Roj roja artêşa Sovyetê ye û ji bo vê jî bi hemû hêrs û hêrseke maqûl şer pêwîst e.
  Natasha pêncên din jî bi guleyan birî, û bi xeletî gepek xwe li ser çîçeka germ a mîtralyozê şewitand. Bê guman ew ne xweş e, blister werimî ye.
  Natasha sond xwar:
  - Baş e, Xwedêyo, te çima ji min û welatê min re evqas problem çêkirin!
  Bûsk xişiya... Çîmê keçikê cihekî pir hesas e. Keçikê hewl da ku tiştek sar bibîne da ku li topa werimî bicîh bike. Lê hewl bidin ku tiştek xweş bibînin. Li vî bajarê germ. Her wiha hewa zelal bû û ba jî ji aliyê başûr ve dihat.
  Natasha eşkere ne rehet e. Olîmpiyad ji dûr ve bombeyek avêtin, lê dîsa bi ser neket. Û bahoz jixwe li ezmên difirin. Wesayîtên Alman xwedî zirx û leza zêde ne.
  Balafirên jet bi pêlan tên, û dixuye ku çîpên kelê dibirrin.
  Natasha di valahiyê de veşart. Roketên perçebûyî ji jor ve teqiyan. Keçikê hîs kir ku perçeyên kevirên hûrkirî ji jor bi derziyan ketin. Ew stûyê min ê tazî çikand. Niçikên bedewiyê jî qelişî bûn.
  Natasha pistî:
  - Ev masaj e... Lê ne korsaj e!
  Keçikê pê hesiya ku laşê wê hema bi jan dest pê dike. Jixwe germ e, û roketên teqiyan germê zêde dikin. Û ev hemam e?
  Natasha serşoka rûsî ya xwezayî, bi pîvazên spruce bi bîr anî. Wê demê çawa keçik hat kuştin.
  Ev hestên biyanî bûn.
  Natasha ji bo ku xwe xweş bike stran got:
  - Evîn û mirin! Baş û xerab! Çi pîroz e, çi guneh e! Qedera me ye ku em fam bikin!
  Keçik rabû ser xwe, ev hemû ax û bermayiyên asê hejand.
  Natasha giriya:
  - Ax, tu yê Hîtler bikî ser qij!
  Û keça sereke fîşekek li leşkerên piyade yên ku dixwestin rabin êrîş kirin, teqand. Gelek mîlîtanên ku di serdegirtinê de hatibûn leşkerkirin, ketin. Natasha rûyê xwe yê qirêj paqij kir, ku çavên wê dişewitîne. Şervan tif kir û xwe derbas kir.
  Wê dîsa ji çekên mîtralyozan gulebaran kir, û mîlîtanan diherikî hundir. Angelica por sor jî bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt. Hazir rabû ser xwe û li faşîstan xist. Bi dehan kes hatin kuştin.
  Serê sor distira:
  - Di dinyayê de gelek qencî heye, lê di berfê de ye!
  Û keçikê bi tivingê gulebaran kir, tenê ne destên xwe, lê tiliyên xwe yên jêhatî û lingên tazî bikar anî.
  Angelica rast gulebaran kir û qîriya:
  -Lêxistin! Lêxistin! Derbeyek din! Derbeyek din û paşê... Cinê hêzdar, diyariya Xwedê, jorvedanek dide!
  Û bi destên xwe keçikê perçeyên camê avêtin. Wê faşîst matmayî ma û tweet kir:
  - Û ji bo yên ku naxwazin di nav aramiyê de bijîn... Em ji wan re hara-kirin dikin!
  Japonî bi rastî nîşan dan. Ev şervanên çavên teng. Baş e, hûn çawa dikarin wisa hara-kirî nekin?
  Angelica bi tiliyên xwe yên tazî gemarê hilda û avêt ser samurai. Wan diyariyek, çend Japonên sinetbûyî standin, û ber bi aliyên cihê ve firiyan.
  Angelica zimanê xwe derxist û got:
  - Ez şervanekî super im! Û dijmin hîper kuşt!
  Çîniyên ku ji hêla Japonan ve ji herêmên ku Împaratoriya Ezmanî hatine girtin, ketin şer. Şervanên çînî bê tirs meşiyan û keçan, ku tifingên xwe yên bimakîne avêtin, neçar man ku paşde biçin.
  Mirabel metal lingên tazî perçeyên plasterer û cam. Keçên din jî wisa kirin. Pir zehmet bû.
  Shturmlev xuya bû, makîneyek hêzdar a bi roketavêjê. Li vir yek e ku dê we bişewitîne - ew pir xuya nake.
  Fîşeka yekem birûs bû... Svetlana, Angelica û Olympias ji ber pêla teqînê, mîna kaniya balîna gewre, avêtin jor. Keçan çend deh metre firiyan û bi lingên xwe yên tazî rastê agir avêtin.
  Keçik ji wir bazdan, qelişandin û stran gotin. Wan solên xwe yên tazî li ser komirê reşandin.
  Angelica bi aciz qîriya:
  - Berê ga tê dixin bin axê, paşê tê sorkirin! Û em pêşî hatin sorkirin, paşê jî di bin eksê de!
  Û keçika Komsomol dikeniya! Lê paşê wê xemgîn bû. Hat bîra min ku hevala wê hatiye girtin. Almanan cil û bergên keçika ciwan ji xwe kirin û dest bi agir berdana sînga wê ya tazî kirin. Êşeke wisa xedar. Keçik diqîriyan, çermê wê yê nazik qerisîbû. Faşîstên ku derketine fanatîk ev in. Pirs jî nekirin, lê di bin lingên tazî yên dîl de agir pêxistin. Endamê Komsomolê, di dawiyê de, nikarîbû li ber êşkenceyê rabe û ji şokeke bi êş jiyana xwe ji dest da.
  Angelica, ku ev yek hat bîra wî, li ser komirên germ rijand. Olîmpiyad li pêşiya wê bûn. Çermê vê keçika gundî çilmisî ye, û tu nikarî bi derbekê bigirî. Çima ne keçek superman? Di Olîmpiyadê de bazooka bi şêlê ku ji hêla leşkerekî Amerîkî yê kuştî ve hatî avêtin dibîne. Bi lingê xwe wê hildide û davêje destên xwe. Û ew bi hemû hêza xwe dixe hundir.
  Şel difire û li Çîniya zorê dikeve. Gelek qêrîn û nalîn. Girseya cenazeyan. Û lingên birîn.
  Olypiada stranek kevnar got:
  - Û samurai firiya erdê! Di bin zexta pola û agir de!
  Di dawiyê de keçik ji komirê reviyan. Lingên wan ên xweş, tazî ew digirtin.
  Svetlana, mîna ya herî nazik ji wan, lingên xwe yên tazî dihejand û dipijiqand, hewl da ku xuriyê sivik bike.
  Olîmpiyadên ku ji zarokatiya xwe ve bi lingên tazî di berfê de dimeşiyan, guh nedane tiştekî wiha.
  Keçika leheng distira:
  - Bifikirin ku em ketine nav şîrê teze... Xelat tiştekî rast e!
  Û cengawer bi lingê xwe perçeyek ji keleka şikestî û pir giran hilda. Bi tiliyên tazî û keçikî hişk girtibû, zivirî û ber bi dijmin ve bir. Sê çînî bûne qurbanê mirinê, serê wan hatine pelçiqandin.
  Angelica bi awirek razî got, gule li dijmin da:
  - Em jinên şêrîn in!
  Svetlana, ji bo ku di lingên xwe yên şewitî, an jî bişewitî de piçekî xiş û kezeba xwe sist bike, stran got:
  - Li welatê me jin hene,
  Çima bi henekî balafirê diajon?...
  Ji bo wan namûs ji jiyanê biqîmettir e,
  Ew dikare bi hêsanî dijminê xwe bikuje!
  
  Ew ji bo serketinê çêbûn
  Ji bo rûmetkirina Rûsyayê bi sedsalan!
  Beriya her tiştî, bapîrên me yên mezin -
  Min tavilê ji wan re artêş kom kir!
  Û Svetlana ji mîtralyozê dest bi nivîsandinê kir. Û wê ew pir bi hostayî kir. Da ku her kes hest bike ku ev şervanek ji Xwedê ye! Ger ne ji Qadirê Qadir be, bê guman ji Marsê!
  Natasha jî gulebaran kir. Li gel Mirabela, ew neçar man ku paşde bizivirin, û klîbên leşkerên Amerîkî yên mirî hilgirtin. Keç li ser pişta xwe ketin û bi lingên xwe gule berdan - wan bi vî awayî çêtir kir. Û wan ew rast kir. Tevliheviyek ji leşkerên Çînî û Afrîkî li ser keçan pêşve çû. Û şervanan lêxistin.
  Natasha stran got:
  - Dinya ne şetranc e...
  Mîrabela ev rê hilda, çeteyên zer û reş ji holê rakirin.
  - Û jimar ne sifirek dor in!
  Natasha li rêza birîn a zer û reş zêde kir:
  - Melankolî êrîşî me dike!
  Mirabela bi rastbûna Robin Hood agir berda û çirçiqî:
  - Û hespê xwe davêje nav agir!
  Keçikan, gule berdane pişta xwe, paşve vekişiyan qada mayinkirî. Şervanên Çînî û Afrîqayî ketin nav xêran. Wan dest bi teqandinê kir, bazdan, ew ji hev perçe kirin, û bû tevliheviyek bi xwîn.
  Gelek tankên Panther-2 ji dûr ve xuya bûn. Ew gulebaran dikin, û ew ditirsin ku pozê xwe têxin hundur. "Şêr"-2 ber bi pêş ve diçe û agir jî direşîne. Û li vir tanka flamethrower Rhino ye, ku dişewite, bi pêlên agir.
  Lê ya herî dijwar "Sturmlev" e. Roketavêja wî bi taybetî bi lez nayê avêtin, lê ew bi dojehê wêranker e.
  Natasha bi pistepist:
  - Rûs, rûs - ne çarenûsek aram! Baş e, ji bo ku em bi hêztir bibin çima hewcedariya me bi tengahiyê heye?
  Bi rastî, ew ji Rûsyayê dûr şer dikin. Lê diyar e ku Wehrmacht, piştî ku DYE zeft kir, dê vegere da ku zextê li Yekîtiya Sovyetê bike. Û Amerîkî ji keçan re pir şîrîn û ezîz in.
  Natasha dîsa neynûkên xwe dike, lêdanên wê dixuye ku kumikên wê çêdikin û serî di bin şopan de diteqin. Keçik bi şarapnelê li lingê xwe dikeve. Birînek li ser sînga min diwerime. Bedewekê hestîyek perçiqand û qîr kir:
  - Na, yê hişyar namîne,
  Awira felekê, ajelan...
  Dengê gel zelal e -
  Pistî dê mar biperçiqîne!
  
  Ez bawer dikim ku dê hemî cîhan şiyar bibe,
  Dê dawî li faşîzmê bê...
  Û roj dê bibiriqe -
  Rêya komunîzmê ronî dike!
  Di wê gavê de, Olympias, bi hemû hêza xwe, bombeyek avêtin Shturmlev. Û keçên Sovyetê di dawiyê de bi şens bûn. Kapa zirxî paşde ket, diyariya Sovyetê rasterast firiya nav bermîla fireh. Ji bo bîskekê her tişt cemidî. Û paşê ew teqiya. Mîna ku bombeya atomê hatibe avêtin bû. Û tankên Alman li aliyên cihê belav bûn.
  Naziyan Toronto girt û hîna jî di payizê de karîbûn ji bakur bikevin wê axa Dewletên Yekbûyî.
  Amerîkiyan hêdî-hêdî, lê bi guman li ber xwe dan. Gelek caran teslîm bûn û hewl dan ku cihên xwe bigirin.
  Lê Almanan hem li bejayî û hem jî li behrê li wan xistin.
  Niha di dawiya payîzê de Alman dora Philadelphia-yê digirin. Serkeftinek li dû hev bi dest dixin û wek dojehê diqîrin.
  Gerda û ekîba wê ya tankê, wekî her gav di çêtirîn xwe de ne. Û diranên xwe diqelişe, tankên Amerîkî dişkîne, distire:
  - Pêlên piling, hêza pola,
  Jêrevî...
  Em nazîzmê ji dûr ve dibînin,
  Ji Ewropaya Cengîz Xan!
  Û bi tiliyên xwe yên tazî pê li joystikê dike. Û dîsa ew ê guleyan li Amerîkiyan bidin.
  Dûv re Charlotte gulebaran dike, û fîşekên wê rast in. Û li pişt wê Magda, bi Christina re hat.
  Ji ber vê yekê Philadelphia ket. Alman bêtir pêşde diçin û zivistanê ew gihîştine New Yorkê. Û li wir li dijmin xistin. Û ji TA-500 bombeyên bi giraniya deh ton wê bên avêtin.
  Truman, piştî ku Almanan dora New York û Washington dorpêç kirin, aştiyê pêşkêş kir. Di bersivê de, daxwaza teslîmbûna bê şert û merc.
  Êrîşa li ser Washingtonê di meha Çile de pêk hat. Tankên pîramîdal ên Alman şer kirin.
  Di roja çaremîn a êrîşê de, garnîzon desteser kir. Û pênc roj şûnda, Dewletên Yekbûyî kapîtûl kir.
  Bi vî awayî şerê li Rojava qediya... Ya rast hema hema bi dawî bû. Almanan pêşdeçûna xwe domandin heya ku wan hemî Amerîkaya Latîn girtin ...
  Agirbesta bi Yekîtiya Sovyetê re hê jî di meriyetê de bû. Reichê Sêyemîn xenîmetên xwe xwar û beşên nû ava kirin. Stalîn hîna jî aboriya wêranbûyî sererast dikir û hêz kom dikir.
  Di warê çêkirina tankan de, Yekîtiya Sovyetê ne pir serketî bû, tenê wesayîta T-54 û hejmarek hindik tankên IS-4 çêkir. Demek dirêj ne gengaz bû ku meriv otomobîlek hêja peyda bike. Û di 20ê Avrêl, 1953 de, ji rastiya ku Stalîn di 5ê Adarê de mir, sûd wergirt, Hitler dîsa êrîşî Yekîtiya Sovyetê kir. Hewl hat dayîn ku hegemonyaya cîhanê bi dest bixe.
  Bêyî Stalîn, leşkerên Sovyetê pir qels li ber xwe didin. Û hêz newekhev bûn. Bi ser de, hem Japonya û hem jî Tirkiye ketin şer.
  Piştî mehekê, tankên pîramîdal ên Alman dora Moskowê girtin û Kafkasya girtin. Û sê meh şûnda em berê xwe didin Ûralê. Mixabin, hêz pir newekhev in. Ji bilî vê, di serokatiya Yekîtiya Sovyetê de cudahî hene.
  Bi kurtasî, piştî pênc mehan şer, Yekîtiya Sovyetê di dawiyê de ji hêla Reich Sêyemîn û Japonya ve hate dagir kirin.
  Dû re xuya bû ku mirovahî di dawiyê de yekîtiyê dîtiye. Lê li dinyayê du hêzên super hene - Reich Sêyemîn û Japonya. Û Hîtler di 20ê Nîsana 1956an de dest bi şerekî din dike. Êrîşî Japonyayê dike.
  Û keç jî beşdarî şer dibin. Gerda sêrbazek e ku êrîşî samurai dike.
  Û keçên ji Artêşa Sor. Natasha, Alenka, Mirabela, Maria, Olympiada, Svetlana, Augustina, Aurora. Wate ya vê çîye. Tiştek hevpar a van keçan heye - ew bi lingên tazî û bi bikini şer dikin.
  Û ew vê yekê pir bi bandor dikin. Japonya dipelçiqînin... Di bin derbên baskên alman û koalîsyonê de, samurayî direvin û paşde diçin.
  Gerda û Charlotte bi hev re li ser tankek pîramîdal şer dikin. Keç guleyan li japonan dixin, erebeyan dişkînin û dibêjin:
  - Em super, super şampiyon in! Û em ê hemî xeletiyan bişkînin!
  Gerda bi tiliyên xwe yên tazî pêl bişkoka joystikê kir, li erebeya japonî xist û xişiya:
  - Ez şervanekî ku kompîtur di serê min de ye!
  Charlotte jî agir berda, erebeya samurai vekir û qîriya:
  - Û der û dora min, bila herî geş û şêrîn bin!
  Û her weha ew ê çawa zimanê xwe nîşan bide!
  Keç Japonya wêran dikin... Samuraî kolonî, keştî û tankan winda dikin.
  Teknolojiya Japonî nikare bi teknolojiya Alman re bide hev. Û leşkerên Naziyan zêdetir in. Ji ber vê yekê ew pir bi serkeftî pêşve diçin. Û samurai ji bilî şabûnê û diranên xwe tazî tiştekî nakin. Ya rast ew xemgîn in, lê dîsa jî diranên xwe tazî dikin.
  Çend meh şer kirin, û Çîn, Hindistan û deverên din hatin vegerandin. Naziyan jî li Japonya bi xwe daketin.
  Li wir şer derket, û Naziyan çekên nukleer bikar anîn. Û ewqas wêranî û wêranî.
  Erê, samurai ji şansê xwe bûn! Ketin bin kulmeke wiha. Dawiya temam!
  Û bi gelemperî her tişt pir ecêb xuya dike.
  Keçên Sovyetê samurai datînin ser çokan û zorê didin wan ku lingên xwe yên tazî maç bikin.
  Bedewiyan tînin bîra xwe ku Naziyan çawa ew xwar kirin. Û ev pir xweş e.
  Alenka û Natasha distrên:
  - Wêrankirin hewesek e, çi hêz be bila bibe! Desthilatdar her tim xwîna kesên din vexwariye! Belê, evîn di dil de serdest e!
  Û bi heman awayî li samurai jî xistin. Û gava ku ew zextê dikin, û bi mîtralyozan, ew rêzê diherikînin.
  Lê Tokyo jixwe ketibû... Şer şeş mehan dom kir û bi serkeftina Wehrmachtê qediya.
  Û di 1ê Çileya 1957an de Almanan êrîşî Tirkiyê kirin û ew jî têk birin. Piştî ku hemû welatên din ên cîhanê di nav Reich Sêyemîn de bûn.
  Avakirina împaratoriyeke yekgirtî temam bû. Jixwe di sala 1947an de, Alman firiyabûn fezayê û di sala 1958an de, di 20ê Nîsanê de, daketin ser Heyvê. Bi vî awayî serdema berfirehbûna fezayê dest pê kir. Hitler di sala 1959 de mir, du roj li ser rojbûna wî ya heftê salî ne.
  Demek beriya vê, referandûmek li ser damezrandina padîşahiyek hate kirin û Fuhrer karî mîrateyek destnîşan bike. Ew bû yek ji gelek kurên Hîtler ku bi mêlkirina sûnî bi dest xistin.
  Rejîma faşîst zalim bû, lê nîzam da erdê. Hêdî hêdî, bêtir û bêtir kesan hemwelatiya împaratoriyê distînin.
  Li gorî plansaziyê pêşket û destkeftiyên zanistê bikar anî, Erd hêdî hêdî pirsgirêka birçîbûn, nexweşî û bêkariyê çareser kir.
  Rêjeya zayînê hate kontrol kirin û sûc bi serfirazî hate şer kirin. Di sala 1974 de, mirov difirin Marsê. Û salek şûnda berbi Venusê. Di sala 1979 de ji Mercury. Di sala 1980 de ber bi heyvên Jupiter. Û di sala 1987 de ew li ser gerstêrka herî dûr Pluto daketin. Lêgerîna fezayê dihat kirin.
  Di sala 2000 de, Împaratorê Almanya û tevahiya gerstêrka Erdê, Friedrichê Sêyemîn û kurê Hitler, hemwelatiya Reich a Sêyemîn da hemû mirovên li ser gerstêrka Erdê. Û wekheviya fermî ya hemû nijad û gelan hat ragihandin.
  Û di sala 2017-an de, yekem sefera nav stêrkî ya cîhanên din dest pê kir.
  Di sala 2019 de, Frederick Sêyem hate kuştin û Franz bû împaratorê nû. Padîşahiya wî kurt bû. Du sal şûnda derbeyeke leşkerî pêk hat û xanedana Hîtler dawî lê hat. Û Komarî hatin ser desthilatdariyê.
  Vejîna demokrasî û pirpartîtî hate ragihandin. Nazîzm gav bi gav mir.
  Di sala 2030 de, wî banga hilbijartina koordînatorê bilind ê hêza mirovî kir. Ew Alenka bû, mêrxaseke şerker ku ji sed salî zêdetir bû. Lê keçik qet temen nekir û bi salan neguherî. Her tim masûlke û ciwan, taze û bedew.
  Wê ferman da ku hemî abîdeyên Adolf Hitler werin hilweşandin û portreyên wî werin şewitandin.
  Piştî ku Alenka berfirehbûna xwe li fezayê berdewam kir... Di nava sed salan de, mirov li nîvê galaksiyê bi cih bûn.
  Dûre bi şaristaniya florîd-nefes re şer derket. Lê ew qet ne ew qas tirsnak e. Erdnîgariyên ku xwediyê teknolojiya pêşkeftîtir bûn, bi ser ketin.
  Û piştî çend sedsalan, tevahiya galaksî bûn mirov û çend galaksiyên cîran.
  Û niha sed salên din, û wan rêyek ji bo rêwîtiya di nav demê de kifş kirin. Û mirovan berî mirinê ji rabirdûya wan derxîne. Û paşê wan bi biomodelan veguherînin.
  Ji ber vê yekê Hîtler berî mirina xwe hate derxistin û ber bi pêşerojê ve hate şandin. Li wir dadgehkirina mezintirîn dîktatorê hemû dem û gelan pêk hat. Wan biryar da ku wî bi sûcên hovane sûcdar bibînin û wî bi mîlyar sal zîndanê bixin, ji ber ku cezayê îdamê di nav şaristaniyek mirovî de nabe.
  Hitler nû bû, ew kir kurikek nêzîkî sêzdeh salî, û şandin koloniyek ku sûcdarên Nazî yên din, ku ew jî zarok bûn, hatin zîndan kirin.
  Li wir dixwendin, dixebitin, li pişt hepsan dijiyan.
  Kesên ku baş tevdigeriyan şert û mercên hêsantir dihatin dayîn: birin ser geryan û xwarinên luks didan wan. Jiyan ji bo girtiyên ciwan xweş bû: hucreyên ji hev cuda bi kamerayên gravîtasyonê, serşok û komputer, werzîşxane û dema vala.
  Rast e, wextê vala hindik bû û ez neçar bûm ku bi fizîkî bixebitim - dermankirina kar ji bo sûcdaran. Lê ev di bedenên ciwan de ne tirsnak e.
  Adolf Hitler kur bû û mezin nebû. Lê di heman demê de ez ji hêla fizîkî ve tendurist bûm, xwe xweş hîs kir, xwedan maseyek hêja bû. Mafên girtî jî hene.
  Dem bi dem, ji bo tevgerek baş, Fuhrer berê li keştiyên stêrkan hate hildan û destûr da ku serdana cîhanên din bike.
  Bi demê re, terapiya kar kêm bû û dema kêf û lîstikê zêde bû.
  Sedsal derbas bûn. Mirovahî li gerdûnê belav bûye. Û bi vî awayî, di dawiyê de, efûyek peyda bû û Fuhrer hat berdan. Berevajî gelek mexdûrên xwe, qet êşek nekişand. Şerekî mezin ê nû bi şaristaniya perperokên ji gerdûneke din re dest pê kiribû, û Fuhrer berê xwe da artêşê. Û fermandarê wî Gerda yê dilşewat bû, ku, mîna hemî niştecîhên împaratoriya mirovî, gerdûnî, nemir û her û her ciwan bû.
  
  
  SEKETERÊ GIŞTÎ ŞELEPÎN
  Dîrok hinekî guherî û di sala 1965an de teşebusa kuştina Leonid Ilyich Brezhnev pêk hat û serkeftî derket. Serokê ciwan ê KGB Şelepîn bû Sekreterê Giştî. Niha Kosygin serokwezîr ma. Şelepîn dest bi lêxistina çewalan û rêzkirina tiştan kir. Roja xebatê hat dirêjkirin û cezayên girantir hatin danîn, ji bo derengmayîna ji kar û pabendnebûna bi pîvanên kedê.
  Stalîn hate rehabîlîtekirin û kulta kesayetiyê hate vegerandin. Û gelek mînakên din ên hişkkirina pêçan. Têkoşîna li dijî serxweşiyê û reforma Kosygin.
  Û paşê reforma bihayê.
  Yekîtiya Sovyetê ji dîroka rastîn a di bin Brejnev de hîn zûtir pêşket, û Shelepin, hêmanên aboriya bazarê û qamçiya hişk a Stalînîst berhev kir, encamên girîng bi dest xist. Bi ser de, Şelepin, ji ber kêmbûna rêjeya jidayikbûnê, bacên drakonî li ser bekelorya, malbatên bêzarok û malbatên xwedî yek zarok danî. Qedexe hat qedexekirin û di pratîkê de dermanên pêşîlêgirtinê nehatin firotin.
  Alîkariyên zarokan zêde bûne.
  Ev jî bû sedema bilindbûna rêjeya jidayikbûnê, nemaze li herêmên Rûsyayê yên Yekîtiya Sovyetê. Zêdebûna nifûsê li gorî dîroka rastîn pir zêde bû.
  Şelepin potansiyela xwe ya leşkerî jî zêde kir, di hêza nukleerî û çekên konvansiyonel de jî ji Dewletên Yekbûyî derbas bû. Û Viyetnam jî hebû... Desthilatdariya Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê li cîhanê ket, û di nav welêt de zehmetiyên mezin derketin.
  Siyaseta kêmkirinê dest pê kir... Li Yekîtiya Sovyetê mezinbûna aborî ya bileztir pê re bû. Rêvebiriya tund a Şelepin ji şêwaza şêlû ya Brejnev baştir encam da. Û nifûsa zûtir zêde bû ...
  Yekîtiya Sovyetê her ku diçe zêdetir derbasî Afrîkayê dibe û di sala 1979an de leşker şandin Afganistanê.
  Û 1980 Olîmpiyadên Moskowê serkeftinek mezin bû! Zêdetirî sed û pêncî Olîmpiyatên Sovyetê zêr hatin xelat kirin.
  Û paşê artêşa Sovyetê êrîş kir, û Îranê, ku Xumenî desthilatdarî girt.
  Bi lez û bez îranî têk birin, lê hinek ziyan dîtin.
  Beşek ji Îranê bû beşek ji Yekîtiya Sovyetê. Cihê ku etnîk Azerî lê dijiyan, tevlî Azerbaycanê bûn. Tirkmenîstan para xwe girt û Kurd piştî referandûmê bûn komara sosyalîst a Sovyetê.
  Yekîtiya Sovyetê ji sala 1945an vir ve cara yekem sînorên xwe berfireh kir. Beşek ji Îranê bû Iraqî û Seddam Husên tevlî Pakta Varşovayê bû.
  Paşê bakurê Afganîstanê bi Ozbek û Tacîk re ket nav Yekîtiya Sovyetê.
  Dûv re şerek bi Pakistanê re hebû - Yekîtiya Sovyetê û Hindistan. Erdeke mezin hat girtin.
  Çend sal şûnda referandum hatin kirin û Pakistan û başûrê Îranê û Afganîstan jî bûn beşek ji Yekîtiya Sovyetê.
  Şerê navxweyî li Yugoslavyayê dest pê kir û ew jî ji hêla leşkerên Sovyetê ve hat dagir kirin, û paşê Albanya. Piştî ku ev welat jî ketin Peymana Varşovayê.
  DYE di qeyranê de bû, nemaze di dema Reagan de. Di nav reş û rengên din de nerazîbûnên girseyî çêbûn. Aborî bêtir ket.
  Di sala 1977-an de, Yekîtiya Sovyetê destûrek nû pejirand ku forma hukûmetê ya ku bi posta serokê Yekîtiya Sovyetê tê temsîl kirin otorîtertir kir. Û cudabûna komaran ji Yekîtiyê qedexe ye.
  Û di sala 1988 de, di dîroka Împaratoriya Sovyetê de yekem hilbijartinên serokatiyê hatin kirin!
  Helbet Şelepîn ew bi ser ketin... Nêzîkî sedî sed golek avêtin. Yekîtiya Sovyetê gihîşt asta herî bilind a pêşveçûnê. Di sala 1990 de, leşkerên Iraqê Kuweyt, Erebistana Siûdî, Brunei, Mîrektiyên Yekbûyî yên Ereb, Oman ...
  Bihayê petrolê gelek zêde bûye...
  Krîza li DYA"yê girantir bûye. Serokê nû Bush bi rastî di bin derbên çarenûsê de mabû. Reşikan serî hildan... Û piştî hilbijartina Bill Clinton di 1992 de, Dewletên Yekbûyî bi tevahî perçe bû...
  Li wir şerê navxweyî û komkujiyan dest pê kir.
  Di sala 1993 de, Shelepin dîsa di hilbijartinên serokatiya Yekîtiya Sovyetê de bi ser ket.
  Di sala 1995 de, leşkerên Sovyetê Alaska dagir kir û mehek şûnda li wir referandûmek ji bo tevlêbûna Yekîtiya Sovyetê pêk anî.
  Bi vî rengî, xewnek din pêk hat - vegerandina Alaska, bê guman, bi ehmeqî hate firotin, ji Rûsyayê re.
  Xuya bû ku her tişt li gorî planê dimeşiya... Di sala 1997 de, leşkerên Sovyetê Fînlandiya dagir kirin û li wir referandûmek ji bo tevlêbûna Yekîtiya Sovyetê pêk anîn. Bi vî awayî, komareke din a Sovyetê hat organîzekirin.
  Lêbelê ew bêaqil bû!
  Dûre hîn jî şer li Erebistana Siûdî hebûn dema ku serhildanek îslamî dest pê kir, lê ew zû hatin tepisandin.
  Di sala 1998 de Şelepin ji bo cara sêyemîn hat hilbijartin.
  Yekîtiya Sovyetê bi taybetî piştî ku NATO hilweşiya, êrîşî Tirkiyeyê kir. Û wî ew li tîma xwe zêde kir.
  Di sala 2000-an de, Şelepin di dawiyê de jiyanek dirêj û bûyer derbas kir, 35 salan li Yekîtiya Sovyetê hukum kir - encamên berê yên Stalîn têk bir û mir.
  Sîstema desthilatdariyê pir bi îstîkrar û otorîter bû. Cîgirserok heta hilbijartinên nû rayeyên xwe girt. Û ew bû Gennady Zyuganov. Kî kariyera hardware ya baş çêkir.
  Yekitiya Sovyetê demekê desteser nekir... Piştî qeyranê Ewropa bi xwe ket CMEA û Pakta Varşovayê.
  Lê têkiliyên bi Çînê re xerabtir bûne. Hevrikî xurtir bû.
  Di Yekîtiya Sovyetê de, bi saya siyaseta demografîk, rêjeya jidayikbûnê pir bilind ma. Lê ev bû sedema zêdebûna nifûsê û kêmbûna xwarinê.
  Aboriya plankirî jixwe bi berdewamî di kêmasiyê de bû. Û her çend di pîşesaziyê de pêşkeftina teknolojiyê û avakirina kargehên nû hişt ku meriv bi rengekî li hember kêmbûna tiştan şer bike jî, di çandiniyê de pir dijwartir e ku meriv bi rêbazên zordar û traktoran zêde bike. Pêşxistina çandiniyê ne ewqas hêsan e.
  Di hilbijartinên 2003 de, Zyuganov bi rêjeya ji sedî nod û neh hate hilbijartin. Lê hinek pirsgirêk hebûn... Bi taybetî di xwarinê de.
  Û cihê ku meriv wê bikire tune - Ewropa bûye sosyalîst, DYE di nav şerê navxweyî de ye. Li Brezîlya û Arjantînê hûn nikarin pir tiştan bistînin. Helbet pirsgirêk hene.
  Yekîtiya Sovyetê xwe di nav qeyranek piçûk a xwarinê de dît. Ku zû zû kronîk bû, lê di 2008 de Zyuganov dîsa wekî serok hate hilbijartin. Helwesta dîktator bi îstîkrar derket holê. Lê kêmasiya xwarinê zêdetir bû... Di sala 2011an de li Yekîtiya Sovyetê alîkariya zarokan hat kêmkirin û kurtaj dîsa hat qanûnîkirin.
  Wan dest bi têkoşînê li dijî rêjeya zayînê ya pir bilind, bi taybetî li herêmên misilman ên Yekîtiya Sovyetê kir. Di heman demê de, makîneya leşkerî ya Sovyetê li Afrîkayê şer dikir û Împaratoriya Ezmanî ji Hindistanê derdixist. Di sala 2013 de, Zyuganov dîsa hate hilbijartin.
  Lê vê carê ev rêje hinekî kêmtir bû. Di nava Yekîtiya Sovyetê de, daxwaza demokrasiyê zêde bû. Gel zêdetir azadî xwest. Zyuganov pêşniyar kir:
  - Ka em destûrê bidin çend lîstikan!
  Û du kesên din bi rastî hatine qeyd kirin: LDPSS û SDPSS. Wan dest bi leyiztina semaya demokrasiyê kirin. Zyuganov hinekî din azadî da medyayê.
  Di hilbijartinên 2018 de, du berendam li dijî Zyuganov şer kirin: Ksenia Sobchak û Vladimir Zhirinovsky. Cara ewil hilbijartin li ser esasê alternatîf hatin kirin. Û bi awayekî neçaverêkirî, Zyuganov bi tengahî li hember ciwan Ksenia Sobchak - ku ji sedî bîst û neh dengan stend - hema bi zorê tûra duyemîn winda kir.
  Piştî vê yekê her kes pê bawer bû ku li Yekîtiya Sovyetê demokrasî heye. Keçên tazî û fîlimên çalakiya xwînmij derketin ser ekranên televîzyonan.
  Di siyaseta derve de, têkiliyên bi yekane hevrikê rastîn ê Yekîtiya Sovyetê, Chinaîn, xirabtir bûn. Çima du çûk nikarin li ser heman gerstêrkê li hev bikin?
  DYE di paşketineke kûr de ye û nikare rolek girîng bilîze. Û Alaska Sovyetê ye. Her tişt ewqas rawestiyaye...
  Yekîtiya Sovyetê hîn jî di nav kêmasiyan û krîza xwarinê de ye, her çend kompleksa leşkerî-pîşesaziyê pir baş dixebite.
  Û niha, di sala 2023-an de, hilbijartinên serokatiyê yên nû li Rûsyayê çêdibin... Hîn bêtir demokratîk, û ew bi awayekî neçaverêkirî bi ser ketin... ji hêla şampiyonê boksê yê cîhanê Sergey Kovalev. Lê ew çîrokek din e!
  
  
  
  
  
  
  ZYUGANOV - SEROKÊ RÛSYA
  Di yek ji pêşveçûnên alternatîf ên dîrokê de, di hilbijartinên 1996 de, cihê sêyemîn ne Lebed, lê Vladimir Jîrînovskî girt. Welê, bi bingehîn, di çîroka rastîn de, ya ku her kes hêvî dikir ev e.
  Kê dê bifikiriya, piştî têkçûna KRO ya bi serokatiya Lebed di hilbijartinên parlamentoyê de, ku ew ê di hilbijartinên serokatiya Rûsyayê de ew qas bi hêz tevbigere? Lê Jîrînovskî dîsa jî, di şert û mercên pêşbaziya dijwar de, di wê demê de cîhê duyemîn girt û herî kêm ji sedî deh bû. Ji ber vê yekê... Di her serkeftin û têkçûnê de hêmana şans û bextê heye.
  Mîna serketina Zelensky li Ukraynayê, Lukashenko li Belarusê û Pûtîn li Rûsyayê. Mîna serkeftina Jîrînovskî bi xwe di sala 1993 de.
  Lê paşê tişt ji bo Swan xirabtir bûn. Her wiha Jîrînovskî di nîqaşên televizyonê de bi tundî axivî û gef li Yeltsîn xwar û got ku Dûma tenê dê guh bide wî. Û wî xwe pir xweş bi Hîtler re berawird kir - destkeftiyên vî Dîktatorê mezin bi bîr anî!
  Çawa di nav heft salan de aborî du qat û nîv mezin bû, bêkarî ji holê rabû, rêjeya jidayikbûnê qat û nîv zêde bû. Sûc sê qat kêm bûye. Û di bin Jîrînovskî de wê wisa be! Ji bo her tiştî Jîrînovskî jenosîdê organîze nake û bi Amerîkayê re şer nake! Û çekên navokî dê we ji her êrîşek biparêzin!
  Vana tev li hev kirin, û Zhirinovsky ji sedî panzdeh gol avêt, bi ferqek berfireh cîhê sêyemîn girt.
  Û di nav refên Yeltsin de panîk bû: wan xelet hesab kiribû. Çi bikim? Wan hewl dan ku Jîrînovskî bi ser bikevin. Lê komunîstan sozên gelek zêdetir dan Vladîmîr Volfovîç: ji bo wî bi xwe postê sekreterê encumena ewlehiyê û alîkarê serok di pirsên leşkerî de, û pênc postên din di hikûmetê de. Ji bo Mitrofanov Wezîrê Karên Derve û ji bo Abaltsev postê Wezîrê Karên Hundir jî tê de.
  Helbet Yeltsin nikaribû ewqas soz bide. Jixwe ji bo gelek postan pere hatine dayîn.
  Tenê Lebed, ku di rêza pêncemîn de cih girt, karîbû ji bo tîma Yeltsin were vexwendin, lê Yavlinsky li dijî her du berbijarên serokatiyê bû.
  Û paşê Yeltsin ji ber bargiraniya bêhêziya hestyarî krîza dil derbas kir. Hêza rabûna serhildanê û pêkanîna şoreşê nemaye.
  Bi kurtasî, Zyuganov tûra duyemîn bi ser ket, û guhertina desthilatdariyê bû. Û vebûn hevdem bû bi tofana paytexta komarê, Grozny, ji aliyê Çeçenan.
  Lê çekdar hatin dorpêçkirin. Piraniya wan di dema êrîşa li ser Grozny de hatin rûxandin. Piştî vê yekê, mîlîtanên bi serokatiya Yandarbiev, dîsa rehmê xwestin. Lê Jîrînovskî di berdewamkirina şer de israr kir. Û Zyuganov ev qebûl kir. Şerê gerîlayan çend salan berdewam kir, lê paşê terorîst gav bi gav vala derdiketin. Li Rûsyayê, di bin komunîstan de, rabûnek dest pê kir, aborî bi lez dest pê kir.
  Têkiliya rêbazên plankirî û hêmanên bazarê encamên berbiçav derxistin. Û aborî bi lez mezin bû. Zyuganov bi hêsanî ji bo dema pêş de hate hilbijartin, û paşê destûr guhert, ku destûr da wî ku hejmareke bêsînor ji bo serokkomariyê bibe namzed. Tişta ku di referandûmê de hat destnîşankirin ev e. Û di 2004 de, Zhirinovsky hat girtin, û partiya wî hat qedexekirin. Zyuganov bi dijberên xwe yên siyasî re mijûl bû. Têkiliyên bi Rojava re gelekî aloz in. Û di sala 2014an de Rûsyayê jî Kirim girt. Di encamê de Şerê Sar ji nû ve dest pê kir . Û Rûsya ket bin sizayan. Lê Zyuganov başûr-rojhilatê Ukraynayê jî xist nav Rûsyayê. Û împaratorî berfireh kir. Ev yek bû sedema pevçûnan. Piştî ku Trump hat ser desthilatdariyê, rewş hîn aloztir bû. Rûsyayê li Sûriyeyê şer kir û li Venezuelayê baregehek ava kir. Rewş li ber şerê nukleerî bû. Wê demê Rojava bijardeya hilweşandina komunîstan ji desthilatdariyê pêşkêş kir.
  Lêbelê, tenê rakirina Zyuganov bikêr e. Hûn hewce ne ku merivê xwe têxin hundur. Û dûv re Natasha Sokolova ji bo hilbijartina serokatiyê ya 2020-an hate namzed kirin!
  Natasha Sokolovskaya keçikek e ku dikare her dijber têk bibe. Û ew ê tu carî dev jê bernede. Ku hinek pîrek Zyuganov li dijî wê ye. Kî bi eşkere nexweş e û ev bîst û pênc sal in heman tiştî dibêje.
  Û li vir întriganek heye. Wekî din, Natasha çil sal ji Zyuganov piçûktir û pir xweşik e!
  Û aboriya Rûsyayê dîsa di krîzê de ye û gelek tiştên nehewce têne hilberandin. Natasha di heman demê de lehengek Federasyona Rûsyayê, wekî şervanek e. Ew, bê guman, dikare bi dîktatorê pîr, nexweş, bêzar re pêşbaziyê bike. Wekî din, Zyuganov pir muhafezekar bû û bazirganên taybetî zexm kir, ji ber vê yekê kêmasiya gelek tiştan hebû. Bi taybetî dema ku bazirganiya taybet hat tepisandin. Tewra rûn û sabûn jî kêm bûn, û kuponên gelek hilberan ji nû ve derketin. Her ku Zyuganov mezin bû, ew her ku çû dijminê germ ê kapîtalîzmê bû.
  Û wî bêtir sosyalîzm xwest!
  Natasha Sokolovskaya soz da ku ew ê bi bihayên kêm, pêşbazî û milkê taybet de pirbûna kelûmelê vegerîne. Û bi gelemperî, vegerandina demokrasiya rastîn, tevî veguhestina kulikê! Belê, gelê ku ji tunebûna zilma sansurê westiya, ji hêla medyayê ve tê kontrol kirin, bi tundî piştgirî da van hemûyan. Û Natasha bi hêsanî du mîlyon îmze berhev kir! Di bin dirûşmên: "Azad bin û dewlemend bibin" ketin nava şer.
  Keçik pir milîtan bû, tenê bi bikini û lingên tazî hat mîtîngê.
  Bedewikê, ku pêtên xwe yên tazî dibiriqand, çiqirqî:
  - Em komîseran ji kargehan derxin! Bila her kargeh bibe ya karkeran! Û erd ji bo gundiyan e!
  Û ew keçek pir pompekirî ye! Û masûlkeyên wê wek pola rijandin in.
  Û çawa distirê;
  Ez felekê aştî û şer im,
  Di bin stêrka herî geş de çêbû...
  Kurên dilsoz ên welat -
  Evîn - mezin, rast!
  
  Em ê cîhanek xweş biafirînin,
  Wê niha bextewarî tê de hebe...
  Bila Rojê Cherub bibiriqe,
  Pîroz, mezin Rûsya!
  
  Em ê bigihîjin xeyalên xwe
  Di gerdûnê de tiştek bedewtir nabe!
  Kur dê şûr û tu rabike,
  Xwezî cihê we be!
  
  Û di bedewiya gerdûnê de,
  Dem hatiye ku welatê min ê mezin ronî bike!
  Tevî ku keçik bi lingên tazî direve,
  Bawer bikin, em ê di demek nêzîk de di bin komunîzmê de bijîn!
  
  Mezinahiya bedewiya çiyayên bilind,
  Û gavên zêrîn bi xalîçeyek bîhnxweş!
  Em ê çopê ji gerdûnê paqij bikin
  Ji min bawer bikin, em ê ji jiyana xwe poşman nebin!
  
  Û her tişt li dinyayê wê baş be,
  Axir, komunîzm wê li her derê bi ser bikeve!
  Di destên wî de çîçek heye,
  Kî mîtralyoz û guleyan tercîh dike!
  
  Tiştê ku em bikin dê her û her bimîne,
  Werin em bi henekê xwe li Marsê bajaran ava bikin!
  Slav pir bi hêz in,
  Em ê ji gelên cîhanê re bibêjin - silav!
  
  Xwîna ku diherike ji bo çandiniyê ye,
  Ku tovên evînê çêdibin!
  Bila ew ji bo her kesê li cîhana binavê xweş be,
  Tenê nebin siwarê papagan!
  Piştî stranên weha hûn dikarin bi lingên xwe yên tazî dans, bazdin û bazdin. Û keçek bi gelemperî ecêb û çîna super e! Li vir, bi tiliyên xwe yên tazî, wê portreya Zyuganov çirandin.
  Komunîst diqîrin, û gel şa dibe: her kes guhertinê dixwaze! Hem di warê aborî û hem jî di warê siyasî de demokrasî zêdetir e.
  Da ku hûn di medyayê de henekê xwe bi dîktator û mezinên darayî bikin. Partiya Komunîst a Federasyona Rûsyayê jî ji aliyê gel ve bû nefret. Wan demên Yeltsîn bi hesret bi bîr anî, dema ku dikan tijî eşya bûn, jinên tazî û pêşandanên siyasî yên balkêş di televîzyonan de dihatin nîşandan. Ew pir baş bû!
  Siyaseta balkêş û parlementoya aloz hat bîra gelekan. Ne wek niha ye - dema ku di Dûmayê de tenê komunîst hene û ew her dem dengê erê didin!
  Her kes ji Zyuganov westiya bû û mirovên ku xerabtir û xerabtir dijiyan guhertin dixwest!
  Bedew Natasha Sokolova ev soz da! Ku dê guherîn û destkeftiyên nû hebin. Ku Rûs ne tenê dê bibin yên yekem ku bifirin Marsê, lê dê ji Dewletên Yekbûyî çêtir bijîn. Û ew ê çiyayan bihejîne! Û çiya dê bihelin û daristan dê bişewitin!
  Lê niha kampanyaya hilbijartinê jixwe dest pê kiriye. Keçik her ku diçe zêde dibe. Û tewra diqîre:
  - Ez ê bibim wek Gagarîn! Û soz dide çiyayên zêrîn!
  Û çawa ew dest bi bazdanê dike. Bi kurtasî, hilbijartin hatin kirin û Natasha Sokolovskaya bû seroka nû!
  Zyuganov krîza dil derbas kir! Û Natasha pêşniyar kir:
  - Werin em bi Amerîka re yek dewlet ava bikin!
  Û referandum hatin kirin, û împaratoriyeke hevbeş çêbû!
  Çîrok li vir diqede, û ji kesên ku guhdarî kirine re spas!
  TSAR ALEXEY NIKOLAEVICH - MEZIN
  AI-ya din, dema ku di 5ê çileya paşîna (January), 1905 de, hewldanek li ser Tsar Nicholas II hate kirin. Û tenê çend santîmetre jî têra împarator nedikir ku bi fîşekan biqelişe. Lê eger piçek be... Tsar mir û kurê wî Alexey Nikolaevich Romanov bi nave padîşah bû. Û Nîkolay Aleksandrovîç Romanov di bin destê wî de regent hate tayîn kirin. Zilamekî jîr, hişk û bi îrade.
  Gavên pêşîn ên împaratorê nû ew bûn ku Kuropatkin bi Brusilov, û Rozhdestvensky bi Nebogatov re biguherînin.
  Helwesta Rûsyayê di şerê bi Japonyayê re dijwar bû. Port Arthur jixwe ketiye. Lê hêzên li Mançuryayê hîn jî girîng in. Wekî din, bi hatina alayên hilbijartî yên ji beşa Ewropî ya Rûsyayê re kalîteya leşkerên rûsî zêde bû.
  Lê Japonî, berevajî, alayên xwe yên çêtirîn di şerên berê de, û li nêzî Port Arthur danîn.
  Ji ber vê yekê Kuropatkin di şerê Mukend de her şans bû. Tenê Kuropatkin bi xwe fermandarek ne girîng bû.
  Lê Brusilov bi rastî jêhatiyek leşkerî ya mezin e. Û amade ye ku bi dijminek bi qasî hêza wekhev re şer bike. Lê tifingeke leşkerên rûsî ji japonan çêtir heye û leşker bi xwe jî wê çêtir bin.
  Brusilov ji bo şer baş amade kir. Li çeperên xwe girtin û derbasî parastinê bûn. Û xwe xurt kir. Plana wî ya şer sade bû: Japonan di berevaniyê de bitewîne, û dûv re, gava ku ew westiyayî bûn, bi yek dijberî pirsgirêkê çareser bikin.
  Bê guman, Brusilov stratejîstek e, lê Kuropatkin ne.
  Û şer di meha Sibatê de dest pê kir û du hefte dom kir. Di nav tiştên din de, Brusilov xwediyê zanînê bû, tabûrek tevahî keçên bedew. Ew bi lez û bez ji nav mêrên tenê û bedewên ciwan hat birin, mehekê hat perwerdekirin û avêtin şer.
  Tiştê herî balkêş ew e ku hemû keç lingên tazî bûn. Û vê yekê ji Dayika Axê hêz da wan, û ew ji gule û fîşekan bêhêvî kir.
  Keçan ji hêla Anastasia Orlova û çar alîkarên wê ve hatin ferman kirin: Natasha, Zoya, Augustina û Svetlana.
  Keç bergiriyê girtin û xendek kolandin, li benda Japonan in... Û dû re samuraî bi zincîreyên stûr dikevin hundir. Topbaran dest pê dike.
  Û keçikan tivinga Mosîn girt destên xwe. Û em ji dûr ve guleyan li japonan bidin.
  Ew şervanên tûj in, gelek ji wan nêçîrvanên Sîbîryayê ne. Ew tevî sibatê, bi kincên kurt û zikê vekirî, bi lingên tazî şer dikin.
  Guleyan diteqînin û ji xwe re stranan dibêjin:
  - Rûsya bi sedsalan wekî pîrozek navdar e,
  Padîşahê me yê mezin bi tenê Alexei e,
  Tu kurê hêja yî, Nicholas nas bike,
  Û dil ji aqil jî rasttir e!
  Şervan bi rast gulebaran dikin û ji dûr ve Japonan derdixin.
  Anastasia agir dike û dibêje:
  - Ji bo Welat, xewnek xweş!
  Dû re Natasha guleyan direşîne, japonan derdixe û diqîre:
  - Ji bo Rusya me ya pîroz!
  Zoya agir berdide, dijmin dadixe û diqîre:
  - Na, şansê dijmin heye!
  Ew rast gulebaran dike, û Augustine:
  - Ji bo nifşên pêşerojê!
  Punch û Svetlana, du Japonî xistin:
  - Ji bo navên pîroz!
  Şervan ne hewce ye ku bibêjin: bi rastî xweş!
  Û Japonî bi windahiyên giran diherikin. Tevî ku ew nêzîktir dibin. Lê keç bi awayekî rast û bênavber gulebaran dikin. Teqe dikin û diteqînin. Teqe dikin û diteqînin. Û ew min nahêlin. Û gava samurai pir nêzîk bû, keçan bi lingên xwe yên tazî dest bi avêtina bombeyan kirin. Û ew neheqiya xwe nîşan didin.
  Û lingên tazî tiştên kujer diavêjin samurai. Û niha Japonî ji nû ve tenik dibin. Hêza wan qels dibe. Û dema ku ew nêzîk dibin, şervan bi saber û bayiyan rastî wan tên. Ew samurayiya paşîn biqedînin.
  Û bi awireke pir bi coş distirê.
  Piştî ku Japonî di berevaniyê de westandin, leşkerên rûsî bi serokatiya Brusilov dest bi êrîşek biryardar kirin û başûrê Japonê ajotin. Brusilov, berevajî Kuropatkin, bi biryar tevgeriya û bê rawestan samurai ajot. Û wî di cih de, rast li ser milên dijmin, Port Arthur girt.
  Keçên tabûra ajelên Anastasia Orlova bi lingê tazî ketin nav bajêr.
  Bi lez û bez derbasî Port Arthur bûn û bi tiliyên xwe yên tazî gule li dijmin reşandin û avêtin.
  Û wan Japonî bi sabiran perçiqandin. Ew çi difikirin, ku wan Port Arthur bi xiyanetê girtin? Lê li vir şeytan du ye! Leşkerên rûsî vî bajarî ji nû ve distînin.
  Û eger jinên me şer bikin! Ev bi gelemperî tê vê wateyê ku ew ê we nehêlin!
  Û wan japonan birî.
  Û girtî jî neçar dimînin ku li çokan bidin xwarê û lingên jinan ên tazî û tozdar maç bikin.
  Ew dibin îtaetkar û ew jî jê hez dikin.
  Yekî samurayî ne tenê bi zimanê xwe solên Natasha dihejand heta ku dibiriqîn, lê di heman demê de jî bilind dibû. Keçikê hişt ku ew almasa jinbûnê bi zimanê xwe derman bike.
  Piştî wê, ew pir mîna pisîkê hûr kir.
  Şervanan karekî mezin kirin. Û niha jî sitûnên girtiyan tên ajotin. Ruhê şerkeriya Japonyayê li ku çû?
  Port Arthur ket. Û paşê artêşa rûsî ya Brusilov çû Koreyê.
  Û tabûra Anastasia pêş de diçe. Ew di rê de samurai digirin, û keç wan bi zorê didin ser çokan.
  Û pênên xwe yên bi toz û çîpên xwe yên tûj maç dikin.
  Şervanên şer dikin. Û funny.
  Anastasia, xwe avêt jor û bi tiliyên xwe yên tazî dîskê avêtin, ji Natasha pirsî:
  Ma şerkirin xweş e?
  Keçika blind bi dilpakî bersiv da:
  - Bi qasî ku baş dibe?
  Anastasia çavê xwe lê kir:
  - Dema ku tu zimanê xwe li ser pisîka xwe bi kar dikî çawa ye?
  Natasha bi dilpakî bersiv da:
  - Tenê super!
  Ji ber vê yekê wan tabûrek din a Japonî hilweşand. Girtî girêdan.
  Pişt re wan bi tiliyên lingên xwe yên tazî li pozê wan pîçên hêja dan wan!
  Û keçikên samurayî û artêşa Brusilov dipelçiqînin, her tişt her diçe û diçe û leza xwe zêde dike.
  Artêşa Rûsyayê gihîşt başûrê Koreyê. Û Nîvgirava dagir kir.
  Beşek ji squadrona rûsî li Port Arthur hate hilweşandin. Û endezyarên rûsî dest pê kirin ku keştiyan rakin û wan sererast bikin.
  Tevî têkçûna tevahî ya samurai li ser bejahiyê, şer hîn jî berdewam kir. Li deryayê Japonî xurtir bûn. Lê paşê Nebogatov hat. Di rê de, wî bi jêhatîtir squadron berbi Port Arthur ve bir. Û bi vî awayî artêşa Rûsyayê xurt bû. Li vir tîmek jî ji Behra Reş derket.
  Nebogatov bi hêza xwe ji Japonan kêmtir bû, lê ne zêde. Di rastiyê de, kalîteya keştiyên rûsî ne xirabtir e. Çend ji wan kêm in. Lê şêlên zirxî zêdetir in.
  Nebogatov çû deryayê. Togo şer kir. Lê derket holê ku ne hemî guleyên rûsî diteqin - barût xav e! Humidity bilind e.
  Lê Nebogatov di wextê xwe de squadron vegeriya Port Arthur û yek gemiyek jî winda nekir.
  Diviyabû me wextê xwe li şûna kel û pelan û dabînkirina hêzan derbas bikira. Heta ku squadron ji Behra Reş tê.
  Şer her ku çû, lêçûna wê jî dirêj bû. Her du alî jî dixwestin aşitiyê pêk bînin. Lê Japonî hîn jî li deryayê pozîsyonek serdest digirin.
  Lê şêlû hatine guhertin, û Fîloya Deryaya Reş hatiye bilindkirin. Û di heman demê de, keçên tazî jî xwe kişandin.
  Û keştiya bi keçan re bi lez û bez ket nav şer. Keçên lingên tazî bi bikini bazdan û li dora çekan geriyan. Çekên xwe kirin hedef û gule berdan.
  Bedewiyan keştiyên almanan gulebaran kirin û birîn. Wan ev yek bi hêrseke hov kir. Şervan pir seksî û masûlke bûn. Tiştek li hember wan nayê. Japonî nikarin bi keçên weha re şer bikin.
  Û lûleyên ku bi guleyan ketine dikevin.
  Û şervan radibin û diqîrin:
  - Em keçên çîna super in!
  Û zimanê xwe nîşan didin! Û ew xwe gulebaran dikin, nahêlin samurai birevin. Bi tundî bersivê didin. Lê ji bedewiyan bertek distînin. Keştiya Japonî jixwe di bin avê de ye. Û keçik radibin û lingên xwe yên tazî dihejînin. Ew dizên wisa mezin in. Ku tu tişt nikare rawestîne.
  Keçên şervan şer dikin û bazdidin. Û bi fîşekan samurai diavêjin. Û di heman demê de ew hîn jî diqîrin.
  Natasha diqîre:
  - Tsar Alexey Mezin! Ew ê pir biaqil be!
  Zoya, bi ken û agir berda, lê zêde kir:
  - Di dinyayê de yê herî jîr e! Ew ê pir ecêb be!
  Ji ber vê yekê Augustine, gule li japonan dibarand, bi hev re stran digot:
  - Yê herî jîr wê bibe!
  Paşê Svetlana agir berda, dijminan perçiqand û giriya:
  - Alexey xweş e!
  Anastasia agir berda û got:
  - Ji bo Rûsyayê Pîroz!
  Û ew ê te jî lêxe! Keç pir ecêb ecêb in. Û ew samurai perçe perçe dikin!
  Û paşê keştiya şer a Japonî binav bû. Û ew ji bo samurai pir tirsnak bû.
  Û keç hema hema tazî û tazî li dora xwe diherikin. Û ew lingên xwe yên bedew dibiriqînin. Ew bi gelemperî dizên ecêb in.
  Û ew herî tendurist û tann xuya dikin.
  Ew samurai dixin...
  Her wiha êrîş li keştiyeke din a şer tê kirin. Ew ê ji fîloya Togoyî re kêrhatî be, pir teng. Û keştiyên Deryaya Reş vekişiyan. Li dijmin derbekê dixin.
  Natasha û Zoya çekên xwe yên diwanzdeh inç nîşan dan. Û çawa ew ê bi hêrsek çolê agir bikin. Û keştiya şer dê yek lêdan jî bigire û ji hev veqete.
  Natasha û Zoya radibin û lingên xwe yên tazî dihejînin û qîr dikin:
  - Em sêrbaz in û xweşiktirên din tune ne!
  Û keç jî zimanê xwe nîşan didin. Û ew çawa te dihejînin, ew pir bi êş dibe.
  Ji ber vê yekê wan gule li keştiya Togo reşandin, zirxên wê teqiyan, mîna ku pola kelandibe.
  Û ji ber vê yekê keştî girt û binav bû.
  Natasha û Zoya stran gotin:
  - Rûs kenî û giriya û stran got! Ji ber vê yekê ew Rusya Pîroz e!
  Û dîsa dê keçik wê bigirin û hilkişin!
  Û paşê Augustine û Svetlana dê mîna ji topek diwanzdeh-inch were lêdan. Ji ber vê yekê keştî dê ji Togoyê bigire, perçe bibe û binav bibe!
  Keç pozê xwe nîşan didin. Wan bi xwe Togo girtin. Û wan keçên spehî bi zorê dida ramûsana lingên xwe yên tazî û qerisî. Togo li pêtên tazî yên şervanan xist û lêvên wî hejand. Xuya ye ku wî jê hez kir ...
  Welê, keçik super in, bê guman!
  Û bi gelemperî, nanê çîna top! Û çavê xwe li dijmin dixin û dibêjin ku em nerazî ne ku tiştekî girantir bikin!
  Firokeya Japonî binav bûye. Û Brusilov û ekîba wî dest pê kirin li Japonya bixwe.
  Ji ber vê yekê Rûsya dê li giravan parêzgehek din a mezin hebe. Û serdarê rûs bi xwe jî wê bibe Mîkadoyê Japonî.
  Di heman demê de, xetereya ji Welatê Rojê wê her û her ji holê rabe. Û artêşa padîşah dê bi leşkerên şerker û mêrxas were tije kirin.
  Ji ber vê yekê sedemek hebû ku Japonya bi tevahî dagir bike. Û leşker sewqî metropolan hatin kirin.
  Keç û tabûra wan li bejahiyê bi samuraiyan re ketin şer. Keçan bi fîşekên baş, saber û avêtina bombeyan bi lingên xwe yên tazî rastî samuraiyan hatin.
  Nataşaya bedew bi lingê xwe yê tazî lîmonek avêt û qîriya:
  - Ji bo Tsar û Welat!
  Û wê agir berda japonan.
  Zoya spehî jî bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek avêt û qîriya:
  - Ji bo Rûsiya Yekem!
  Û wê jî li samurai xist.
  Li vir Augustînusê por sor bi lingê xwe xist û qîriya:
  - Rûmet ji Dayika Qral re!
  Û wê jî dijmin qul kir.
  Anastasia jî dîn bû, bi lingên xwe yên tazî bermîlek teqemenî avêt, Japonî ji dûr ve belav kir:
  - Rûmeta Împaratoriya Rûsyayê ya Mezin!
  Û Svetlana xist. Wê Japonî ji holê rakir û bi lingên xwe yên tazî berê xwe da leymûna wêranker.
  Wê li ser lingên xwe got:
  - Berbi sînorên nû!
  Natasha li japonan neynûk kir û qîriya:
  - Ji bo Rûsyayê herheyî!
  Û wê jî li samurai xist:
  Zoya hêja ew girt û li japonan xist. Bi lingê xwe yê tazî bombeyek avête dijmin û qîriya:
  - Ji bo împaratoriyek padîşah yekane û nayê dabeş kirin!
  Û keçikê pif kir. Eşkere bû ku xort pir mezin bûye, sîngê wê bilind, bejna wê teng û bejnên wê goşt bûne. Wê berê fîgurê jineke mezin, masûlke û saxlem û bi hêz bû. Û rû pir ciwan e. Bi zehmetî keçikê xwesteka evîndariyê tepisand. Tenê bihêlin ku wan xem bikin. Û bi keçikek din re çêtir e, bi kêmanî ew ê keçika xwe negire.
  Cool Zoya pir jîr bi lingên xwe yên tazî bombeyan davêje japonan. Û ew pir serkeftî dixebite.
  Augustine pir sor û di heman demê de pir xweşik e. Û bi gelemperî, di tabûrê de keçên wusa ecêb hene, tenê dilşahiya herî bilind.
  Augustine bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje û çiqirq dike:
  - Bila Rûsya Mezin bi rûmet be!
  Û her weha ew çawa dizivire.
  Çi keç, çi bedewî!
  Anastasia jî baz dide. Keçikeke wisa mezin du metre dirêj û sed û sî kîlo ye. Di heman demê de, ew ne qelew e, bi masûlkeyên şilbûyî û qelewa hespekî berz e. Ew ji mêran pir hez dike. Xewnên xwedîkirina zarokekî. Lê ew hîn nexebite. Gelek kes tenê ji wê ditirsin. Û keçek pir êrîşkar.
  Yê ku dipirse ne zilamên wê ne, lê ew bi xwe ye ku bi hovîtî daxwaz dike. Bê şerm û şerm.
  Û ew jê hez dike. Partiyek çalak be.
  Di heman demê de, Anastasia şervanek ecêb e. Û wê gelek destkeftî pêk anîn. Anastasia fermandariya tabûra wan dike.
  Bi lingê xwe yê tazî jî bombeyekê davêje û diqîre:
  - Dê ronî bibe ser welat!
  Svetlana bi lingê xwe yê tazî lîmonekê davêje û pistî:
  - Rûmeta Împaratoriya Rûsyayê ya Mezin!
  Zoya bi heybet jî bi tiliyên xwe yên tazî diavêje û diqîre:
  - Ji bo rûmeta Dayika Pîroz!
  Augustine diqîre:
  - Bi xemgîniyek neerdî!
  Û diyariyek bi lingê tazî hatiye avêtin jî difire.
  Paşê Anastasia dest bi qîrînê dike. Ew jî bi lingên xwe yên tazî komeke bombeyan davêje.
  Û keçika leheng diqîre:
  - Bi navê Xwedayê Spî!
  Natasha jî bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek avêt û got:
  - Bi navê Mesîh!
  Û wê çend gule berdan.
  Û Anastasia dest pê kir ku bi mîtralyozek gulebaran bike. Wê ew pir jîr kir.
  Bi kurtasî, keçek heywanek e.
  Natasha lingê tazî bi hêrs qîriya:
  - Bi rastî ez superman im!
  Û bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt.
  Zoya lingê tazî jî gulebaran kir. Japonan xistin xwarê.
  Tweet kirin:
  - Rûmet ji Rûsyayê re!
  Û bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt.
  Augustine jî qîriya:
  - Ji bo Rûsyayê Pîroz!
  Anastasia qutiyek tevahî li Japonan da destpêkirin. Û wê hilda û bi hêrseke hovane qîr kir:
  - Ji bo Svarog!
  Natasha ew girt û qîriya:
  - Ji bo sîstemek nû!
  Û wê bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt!
  Svetlana rijand:
  - Ji bo masûlkeyên pola!
  Û wê jî bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek avêt.
  Zoya lingê tazî jî hilda û qîriya:
  - Ji bo hezkirin û sêrbaziyê!
  Û lingên tazî di tevgerê de.
  Augustine şeytanê por sor girt û qutiyeke bombeyan avêt û qîriya:
  - Ji sînorên Marsê derbas bibin!
  Anastasia jî dê bermîlek dînamît biavêje û bêje:
  - Ji bo nîzama cîhanê ya Rûsyayê.
  Û Natasha qîriya:
  - Ji bo rêyek nû ya bextewariyê!
  Piştî wê keç dê bi hev re bikenin.
  Û ew pir mezin e! Keç ecêb in!
  Leşkerên Rûsyaya Tsarist ber bi Tokyo ve diçûn.
  Artêşa Rûsyayê Tokyo girt.
  Xortek û keçek li pêş meşiyan: Oleg û Margarita.
  Zarokan japonan ji holê rakirin û ber bi qesra împaratoriyê ve pêşve çûn. Mikado bi heybet da zanîn ku ew ê paytextê neterikîne û heta hetayê li wir bimîne.
  Oleg teqînek li samurai da û bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt û ji xwe re qîriya:
  -Rûs tu carî teslîm nabe!
  Margarita jî bi lingê xwe yê tazî lîmonek davêje û diqeliqe, diranên xwe radike:
  - Em ê bi ser bikevin an bimirin!
  Û tabûrek keçan derbasî qesra Mîkado dibin. Hemû keç bi unîforma bûn, tenê pantik li xwe kiribûn. Û ev yên hema tazî wek lehengan şer dikin.
  Anastasia bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje û diqîre:
  - Nîkolay, tu Mikado yî!
  Natasha jî bi lingê xwe yê tazî diyariya mirinê dest pê kir û bi diranên xwe qîriya:
  - Padîşahê me yê herî xweş e!
  Û ew ê çawa mîna mirwaran bibiriqe! Û keçikek wusa dilşikestî.
  Zoya lingê tazî jî ji kêfa çiqirqê dike û bi lingê xwe yê tazî bombeyê diavêje:
  - Ez di psîkolojiyê de serketî me!
  Û zimanê xwe nîşan da.
  Samurayê xwe xera dike.
  Augustînus, ew şeytanê por sor, jî gulebaran dike. Û ew ew qas rast dike. Li Japonan dixe.
  Û li serê singê xwe diqîre:
  - Rûmet li welatê min ê pîroz!
  Û diranên xwe radike!
  Svetlana, di heman demê de jinek qehreman e, dê qutiyek tevahî teqemeniyan biavêje.
  Û Japonî di her alî de firîn.
  Keç diçin êrîşê, dijberên xwe diperçiqînin. Gihîştina serkeftinek berbiçav. Ew keremek xeternak, û zexta bêwestan, û nebûna qelsiyan hîs dikin. Û memikên tazî garantiya herî baş a têkneçûn û bênavberiyê ne.
  Anastasya, japonan qut dike, çirîs dike:
  - Destên ji darê, serî ji seriyê!
  Û bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje. Samurai belav dike.
  Natasha nîvtazî jî gulebaran dike.
  Japonan diperçiqîne. Û wan perçe perçe dike.
  Her ku diçe nêzî qesrê dibe. Û lingê tazî bombeyekê diavêje.
  Japonên ditirsiyan teslîm dibin. Parçe dikin.
  Keça Terminator dibêje:
  - Perûn bi me re be!
  Zoya lingê tazî, keçeke termînator a bi heybet e, xwe diteqîne û mîlîtarîstan wêran dike. Diranên xwe tazî kirin.
  Keçikê qîr kir:
  - Em siwarên Rûsyaya herî mezin in!
  Keçikê bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt. Dijmin belav kirin.
  Cool Zoya girt û dîsa stran got:
  - Suvorov fêrî wî kir ku li pêş çavan bike! Û eger hûn rabin, li ber mirinê bisekinin!
  Û wê diranên xwe bi kenîn.
  Fîery Augustine jî stran digot û digot:
  - Ber bi sînorên nû ve!
  Û wê bi ken lê zêde kir:
  - Û em her gav li pêş in!
  Svetlana keça qehreman jî li dijmin xist. Wê cerdevanê împaratorî belav kir û qîriya:
  - Ji bo destkeftiyên serdemê!
  Û dîsa bombeyên ku bi lingên tazî tên avêtin difirin.
  Keç zextê li dijmin dikin. Ew parastina leheng a Port Arthur, ku bi sedsalan nayê ji bîr kirin, bi bîr tînin.
  Eh, artêşek wusa di dîroka rastîn de, û hem jî ji Japonan re, çawa dikare winda bike?
  Çi heyf e.
  Anastasia bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje û fît dike:
  - Ji bo sînorê Rûsyayê!
  Natasha jî bi lingê xwe yê tazî tiştekî kujer dest pê kir û bi bêhêvî qîriya, diranên xwe berz kir:
  - Li vir serkeftinên nû hene!
  Û wê berê xwe da japonan.
  Û li vira, bi lingên tazî, wê Zoya jî wê hilde û lê bixe. Û paşê bi lingê xwe yê tazî dest avêt û bombeyek avêt.
  Û piştî wê stran got:
  - Em ê teslîmî fermanên dijmin nebin!
  Û wê rûyê xwe tazî kir!
  Keçek bedew, pir ciwan û bi şiklê werzîşvanek. Û pir wêrek.
  Û Augustînus dê li ser japonan bide. Ew wan diperçiqîne û pir jîr bi lingê xwe yê tazî bombeyekê diavêje.
  Û dijminan wek ku şûşeyên ji topê difirin belav dike.
  Keçik diqîre:
  - Çîkolata, riya me ew e!
  Augustine bi rastî ji çîkolatayan hez dike. Û di bin padîşah de, sûk bi tiştan tije dibin. Hûn dikarin li ser Tsar Nicholas çi bêjin? Naha, padîşahê winda li ber çavên me vediguhere yekî mezin. Bi rastî, padîşah mir, lê kurê wî, Alexei, mezin dibe! Û ji bo vê jî tenê ew e ku keç li eniyan şer bikin.
  Û çend lehengên zarok ên ku nehiştin ku Japonî çiyayê Vysokaya bigirin. Dema ku çarenûsa Port Arthur biryar bû.
  Ji ber vê yekê Împaratoriya Rûsyayê şermezar kir.
  Svetlana jî bermîlek kuştinê avêt û dîwarê derve yê qesra împaratoriyê bi mîtralyozan hilweşand.
  Niha keçik li odan diherikin. Şer li ber qedandinê ye.
  Anastasia bi coş dibêje:
  - Ez bawerim ku bext li benda min e!
  Û dîsa bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje.
  Natasha, agirê kujer davêje. Dema ku dijberan dixemilîne, ew tweet dike:
  - Ez ê bê guman bextewar bim!
  Û dîsa bombeyeke bi lingê tazî hatiye avêtin difire.
  Û dûv re jî Zoya lingê tazî wê bi cotek bombeyên girêdayî ku bi lingên wê yên tazî ve hatine avêtin, were lêdan. Û dê dijberan bişkînin.
  Paşê ew dikene:
  - Ez keçeke komet im.
  Û dîsa zimanên agirîn ên mirinê ji xwe derdixe.
  Û paşê Augustine, ev keça termînator, jixwe lez dike. Çawa wê her kes girt û ew hemû bişewitand. Simply mezin.
  Şervanê ku demiurgê rastîn ê şer e.
  Û ew ji xwe re diqîre:
  - Ekîba me cesareta herî bilind heye!
  Û paşê Svetlana xuya bû. Ewqas sar û bibiriqîn. Ew herkesî bi enerjiya xwe ya hovane vegirtiye. Di eslê xwe de dikare her dijmin têk bibe.
  Û şervan diranên xwe yên mirtî derdixe. Û ew ji yên hespê mezintir in. Ev keçik e.
  Svetlana dikene û diqîre:
  - Ji bo birîkên bi cavyara reş!
  Û keçikan bi yek dengî li serê xwe qîriyan:
  - Li Marsê dê darên sêvê şîn bibin!
  Mikado newêrîbû hara-kirî bike û teslîmiyetê îmze kir. Tsar Alexei II wekî împaratorê nû yê Japonyayê hate ragihandin. Di heman demê de li Welatê Rojê jî amadekariya referandûma ketina dilxwaz a Rûsyayê dikin.
  Şer hema hema qediya. Yekîneyên dawî çekên xwe li hev dikin.
  Tabûra keçan girtiyan rêz kirin. Divê mêr çokan deynin û lingên tazî yên keçan maç bikin. Û Japonî vê yekê bi coşeke mezin dikin. Ev jî kêfa wan tê.
  Helbet bedewiyên wisa ne. Û baş e ku lingên wan hinekî toz in. Ew hê xweştir û xwezayîtir e. Bi taybetî dema ku ew tanned. Û ewqas dijwar.
  Japonî solên wan ên tazî maç dikin û lêvên wan diqelişînin. Û keçik jê hez dike.
  Anastasia bi pathos destnîşan dike:
  - Kê gotiye şer ne ya jinan e?
  Natasha di bersivê de keniya:
  - Na, şer ji bo me şîrîntirîn dema bendewariyê ye!
  Û zimanê xwe nîşan da. Bi rastî çiqas mezin e ku meriv bi vî rengî bi rastî heqaret were maç kirin.
  Ew bi pahniya tazî û dora Zoyka dixin. Keçik bi kêfa xwe dibêje:
  - Ev pir mezin e! Ez berdewamiyê dixwazim!
  Red Augustine hişyar kir:
  - Keçîtiyê heta zewacê bihêle! Û hûn ê li ser wê kêfxweş bibin!
  Zoya lingê tazî kenîya û got:
  - Bila axa min a pîroz pîroz be! Lê bêguneh tenê diêşîne!
  Keçikê rûyê xwe kir.
  Svetlana bi serbilindî got:
  - Ez di firoşgehekê de dixebitim. Û ez ne hewceyî keçîtiyê ne!
  Zoya lingê tazî jê pirsî:
  - Te çawa jê hez kir?
  Svetlana ji dil û bi biryar got:
  - Belkî ne çêtir be!
  Zoya nîvtazî bi rastî got:
  - Her şev ez di xewna xwe de dibînim ka meriv çawa li min xwedî derdikeve. Ew pir xweş û xweş e. Û ez tiştekî din naxwazim.
  Svetlana û keçikê pêşniyar kirin:
  - Piştî şer, hûn dikarin biçin fuhûşa herî bi prestîj a Moskowê an jî li St. Ji min bawer bike, hûn ê li wir jê hez bikin!
  Zoya nîvtazî keniya û got:
  - Divê hûn li ser vê yekê bifikirin!
  Natasha pêşniyar kir:
  - Dibe ku em tecawizê girtiyan bikin?
  Bi vê henekê keçik keniyan.
  Bi gelemperî, bedewiyên li vir bi tehm in. Û yên evîndar tirsnak in. Şer keçan êrîşkar dike. Şervanan ji bo ramûsanan lingên xwe yên tazî û toz li girtiyan didan. min eciband.
  Dûre pêşandanên balkêştir dest pê kirin. Bi taybetî fîşekên hewayî ber bi ezmên ve dibariyan. fîşekên hewayî hatin pêşandan. Û ew pir kêfxweş bû. Muzîk lêdixist û def lê dixist.
  Rûsyaya Tsarist Japonya dagir kir. Ya ku, bi gelemperî, tiştê ku her kes hêvî dikir bû. Desthilatdariya artêşa Rûsyayê gelek bilind bû. Gelek stran û dîlan ji hêla jinên Japonî yên tazî ve.
  Her tişt xweş û dewlemend e... Li Rûsyayê bi xwe jî şahiya serketinê heye. Bê guman, her kes kêfxweş nebû. Ji bo Marksîstan ev derbeyek giran e. Desthilatdariya padîşah xurt kir. Û şansê wî zêde bûye. Piştgiriya di civakê de pir mezin e.
  Piştî dagirkirina Japonyayê, Rûsyayê polîtîkaya xwe ya berfirehkirina Çînê berdewam kir. Herêmên Çînê bi dilxwazî referandûm pêk anîn û tevlî împaratoriyê bûn. Regent Nikolai Romanov, siyasetek pir serketî ya berfirehkirina Rûsyayê li başûrê rojhilat meşand. Çîn gav bi gav hate daqurtandin.
  Aboriya împaratoriya tsarist, ku ji serhildanên şoreşgerî dûr ket, mezinbûna aborî ya bilez dît. Rê, kargeh, kargeh, pir û hê bêtir çêkir. Welatî nan û gelek berhem difirotin.
  Di cîhanê de bombeyên herî hêzdar hilberandin: bombeyên Ilya Muromets û Svyatogor, û tankên sivik ên bilez, Luna-2. Û artêşek mezin a sê mîlyon leşkeran hebû - artêşek di dema aştiyê de pênc caran ji ya Alman mezintir bû.
  Lê Kaiser Wilhelm dîsa jî ew girt û serê xwe xist hundur. Her wiha kuştina wêrisê textê Avusturyayê li Sarajevoyê bû sedema şer.
  Û paşê Almanan biryar da ku li du eniyan şer bikin.
  Leşkerê Tsar ber bi wan ve çû. Ji ber herêmên çînî, kêmbûna mirinê di heman demê de rêjeyek jidayikbûnê bilind diparêze, Rûsya Tsarist xwedan nifûsek mezin bû. Û wê dikaribû artêşeke mezin bicivîne.
  Wekî din, nifûsa bi giranî ciwan û êrîşkar e.
  Awûstûrya-Macarîstan, ji ber derbeyan ket, yekser teqiya. Leşkerên tsarist bi hêsanî Almanên ku ji hejmarê zêdetir bûn şikandin û Prûsya Rojhilat girtin û Königsberg dorpêç kirin.
  Hindenburg hewl da ku bi derbekê rûsan têk bibe, lê serweriya hejmarî ya artêşa tsarist pir mezin derket. Digel vê yekê, mîtralyoz, tankên sivik "Luna"-2 ji bo êrîşên dijber xwe wekî çekên pir bi bandor nîşan dan.
  Têkçû, Hindenburg reviya. Û eskerên rûsî bazda Oderê. Li başûr, Lvov û Przemysl tavilê hatin girtin. Ordiya Tsarist pêşda çû û Awusturya bi panîkê reviyan û teslîm bûn.
  Ketina Tirkiyê ya nav şer tiştek ji bo Almanan nekiriye. Her çend vê yekê bala hin hêzan kişandibe jî. Lê Rûsan ber bi Avusturyayê ve pêşve diçin. Û Alman li nêzîkî Parîsê hatin xistin.
  Almanan tenê li herêma çemê Oderê, ku leşkerên xwe yên li rojava bi giranî qels kirin, karîbûn pêşveçûna alayên rûsan rawestînin.
  Lê li başûr artêşa tsarîstan dijmin ajot. Field Marshal Brusilov wekî her gav di çêtirîn xwe de ye.
  Û paşê Budapeşt hate dorpêç kirin... Û Bratîslava û Krakov hatin girtin. Û leşkerên rûsî nêzîkî Pragê dibin.
  Li başûr Asyaya Biçûk hat girtin, Bexda ket, Rûsan Stenbol girt.
  Qeyser Franz bi daxwaza bidestxistina aştiyê serî li Wilhelm da. Wekî din, Îtalyayê berê xwe da Avusturya û eniyek duyemîn vekir.
  Lê leşkerên Rûsyayê nikarin bên rawestandin. Ji ber vê yekê Prag tê girtin. Û di zivistanê de, alayên padîşah li ser berfê ber bi Berlînê ve diçûn. Û di sibatê de wan dorpêçkirina paytexta Almanya temam kir. Û ew ketin Viyanayê, Avusturya-Macarîstan ji hev belav bû û têk çû.
  Di 23ê Sibata 1915an de Almanya teslîm bû. Leşkerên rûsî dîsa ketin Berlînê.
  Şerê Cîhanê yê Yekem qediya. Rûsyayê gelek herêm bi dest xist. Sînor di ser Oder re derbas dibû. Rûsyayê Alp di nav xwe de cih girt. Beşek Avusturya-Macarîstanê li Başûr bi Îtalyayê ve hat girêdan. Û Yugoslavya bû vasalê Rûsyayê. Padîşahiya Macar û Çek bûn beşek ji Rûsyayê. Padîşahiya Polonî Krakow di nav de bû û mezin bû. Koenigsberg bû beşek ji parêzgehên Rûsyayê, wekî Galîsya û Bukovina. Transylvania bû Romanî. Tirkiye beriya Misirê û bi Iraq, Sûriye û axa Ereban re li Mekkeyê bû axa Rûsyayê. Tenê îngilîzan karîbûn Besrayê bigrin.
  Leşkerên rûsî di demek kurt de Erebistana Siûdî bi tevahî dagir kirin. Û tazmînatên mezin li Almanyayê hatin ferzkirin.
  Bi vî awayî, hegemonyaya Rûsyayê li Avrasyayê rabû. Çend salan şerên mezin çênebûn. Rûsya û Îngilîstanê Îran temam kirin, di nav wan de : bakur û navenda Rûsyayê, başûr ji Îngilîstanê re. Piştre Afganistan. Her weha bakur û navenda Rûsya, başûrê Brîtanya.
  Împaratoriya Tsarist bi hêz bûye, lê Brîtanya hîn jî bihêz e. Rûsan derbasî Çînê bûn, girtina wê temam kirin.
  Aboriyên li çaraliyê cîhanê geş bûn... Lê di sala 1929an de Depresyona Mezin derket.
  Tsar Alexei II li ser textê Rûsyayê hukum dike. Ew ji nexweşiya xwe derketiye û ji hêla fizîkî ve pir bi hêz e. Qralê nû welatekî bi deh mîlyon leşker di dema aştiyê de bi rê ve dibe û hema hema Chinaîn daqurtand. Û aboriya ku di dema depresyonê de ji yên din kêmtir êş kişand, berê xwe da Dewletên Yekbûyî.
  Û paşê Împaratorê Rûsyayê biryar da ku bi Amerîkayê re mijûl bibe? Çima wan Alaska bi peran ji împaratoriyê derxistin? Ma ev adil e? Dibe ku ev jî talan be?
  Bi kurtasî, Qeyserê Hemî Rusya, Aleksey II, ku jixwe di sala 1933-an de jê re digotin mezin, di 5ê Çile de, tam di roja kuştina bavê xwe Nicholas II de, wî dest bi şerekî nû kir. Bê guman, li hember Amerîka, ku di depresyonê de gihîştibû lûtkeya xwe.
  Û welatên din jî heta niha nekarîne destwerdana Rûsyayê bikin. Dibêjin Amerîkiyan xapandin û divê bersiva vê yekê bidin.
  Û bi vî awayî êrîşa li ser Alaska dest pê kir. Hema di vê demê de, rêhesinê ku ji hêla endezyarên rûsî ve ji Chukotka re hatî çêkirin dest bi xebatê kir.
  Û leşkerê rûsî di nav berf û barîna berfê de tevgeriya.
  Di nav de pênc keçên herheyî: Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina û Svetlana. Ew ne keçên asayî ne, lê sêrbazên xwemalî ne. Û ji ber vê yekê ne pîr, lê herheyî ciwan û nemir. Û ji ber ku ew sêrbaz in, wê hingê di zivistanê de, di şeva polar û di sermaya çolê de, ew tenê bi lingên tazî û bi bikini şer dikin.
  Ev keçik li dora xwe direvin, bi lingên xwe yên tazî bombeyan diavêjin û dibêjin:
  - Tsar Mezin Alexei,
  Tu yê herî biaqil î dinyayê!
  Û ji ber vê yekê Anastasia bi lingê xwe yê tazî bombeyek davêje. Emerîkî ji ber teqînan difirin.
  Û keçik ji mîtralyozekê diavêje û diqîre:
  - Bi navê Rûsyayê!
  Û paşê Natasha jî gulebaran dike, di heman demê de diyariya mirinê bi tiliyên xwe yên tazî derdixe û diqîre:
  - Rast be, xewna mezin!
  Û ew ê jî bigire û diranên xwe derxe.
  Û dû re jî Zoya lingê tazî... Pêlên wê yên sor ên berfê yên Alaskayê ne. Keçik bi serê xwe diqîre:
  - Ew ê tenê ji bo Rûsyaya mezin bi ser bikeve!
  Û bombeyeke bi lingê tazî hatiye avêtin jî difire.
  Piştre Augustine tê. Yankeyan bi mîtralyozan diperçiqîne û bi tiliyên xwe yên tazî bombeyan davêje.
  Û ew jî diqîre:
  - Qiralê mezin Aleksey Qralê Rûsyayê ye!
  Û paşê Svetlana dest bi gulebaranê dike... Û bi lingên xwe yên tazî bi lez û bez ber bi Amerîkiyan ve diçe û diqîre:
  - Her tişt wê baş be!
  Pênc keç hema hema tazî li Alaskayê diherikin û Amerîkiyan dişkînin. Û li vir tankên ku diçin: Nikolai-4, modela nû ya bi top û şeş mîtralyozên. Û Amerîkiyan bi tevahî têne xwarê. Û li pişt wan "Alexandra"-3 hene, ku pir bi hêz û kujer in. Û bi qasî deh mîtralyoz hene.
  Û keçik li ber hemû artêşê ne, û ew nîv tazî û spehî ne. Ew bi lez û bez dikevin ber xwe û distrên:
  - Bi navê Rûsyaya pîroz a Tsars, dê her kes bextewartir - biaqiltir be!
  Û bi vî awayî ew ê batariyek din a Amerîkî biperçiqînin - bi lingên xwe yên tazî bombeyan bavêjin ser wê.
  Zêdetir Alaska ji hêla leşkerên tsarist ve tê girtin. Bi rastî ti wateya xapandin û desteserkirina xakeke wiha tune ye.
  Û şervan ji bo xwe şer dikin û di nava parastina dijmin de kûrtir diçin. Û dijminê xwe diperçiqînin, zorê didin!
  Anastasia jî diqîre:
  - Bila axa me mezin û pak be!
  Û dîsa bi lingê xwe yê tazî bombeyekê diavêje!
  Û paşê Natasha dora xwe da û hîs kir:
  - Bila Rusya me ya sar navdar bibe!
  Û bi heman awayî ew ê li dijminên xwe bigire û bixe.
  Û leymûna ku bi tiliyên tazî avêtine difire.
  Û dû re jî Zoya wê bi fîşek û qîrînekê ji Amerîkiyan qut bike:
  - Belê, paşeroj dê bedlam be!
  Û her weha ji hêla lingên tazî yên keçikê ve hatî destpêkirin, diyariya mirinê diteqe!
  Û paşê Augustine dê mîtralyozan bişewitîne. Û ew rêzê diçirîne, û dûv re li serê singê xwe diqîre:
  - Ji sibê heta êvarê!
  Û paşê Svetlana êrîşkar agir dike. Û ew jî tiliyên xwe yên tazî bikar tîne û bi awayekî aktîf dinivîse:
  - Împaratoriya me ya dîn!
  Û dîsa, keç, dijminên xwe bizivirîne! Silav ji lehengê re.
  Û dema ku girtiyên Amerîkî têne girtin, ew neçar in ku di dema ku li ser çokan de lingên keçan maç bikin. Û ew ê biçin ku derê? Maç dikin û dipêjin. Û hê jî lêvên xwe diqelînin.
  Ew hîn jî dixwazin ...
  Hûn dikarin li dijî keçan biçin ku derê? Destûr didin leşkeran cilên xwe derxin û tecawizê bikin. Sêrbazan bi rastî seksê dixwestin. Û kêfa mezin e û hûn bi enerjiyê têne barkirin. Hûn dibin sêrbaz. Û çînek wusa super!
  Belê, keç ji kuştinê hez dikin, ev keç in. Û ew ji destavêtina mêran hez dikin, bi vî rengî tê xwestin ku sêrbaz wiya bikin.
  Lê sêrbaz dîsa jî keçên sar in. Û ew hez dikin dema ku ew têne pêvajoyê kirin. Û ew jê hez dikin.
  Artêşa tsarîstan berê xwe da Alaskayê. Û ew nesekinî, lê ket Kanada. Li vir çi diqewime? Kanada bi awayekî fermî serdestiya Brîtanyayê ye. Belê, ew bi tevahî rêgezan naşopîne, ew dihêle leşkerên Amerîkî di nav wî re derbas bibin.
  Ji ber vê yekê sedemek grevê heye. Û fîloya rûsî ji hêla Kolchak ve tê rêvebirin. Û wî berê jî Amerîkî ji Fîlîpîn û Hawaî derxistin. Û li wir bingehên wî girtin.
  Welê, Yankees zextê li ser deryayê dikin. Û li ser keştiyan keçên wisa bedew hene. Û ya herî girîng jî, şervan hema hema tazî ne. Û ew pir xweşik e. Ger keçan tenê pantikan li xwe dikin, wê hingê ew pir baş e!
  Pir xweş e ku meriv li keçên bi vî rengî binêre. Û gava dest danîne ser keştiyên Emerîkî û Kanadayî û sîngên xwe yên tazî dihejînin. Ev bê guman mezin e!
  Û keçik lingên xwe yên tazî li ser deqên germ dixin û Amerîkîyan bi sabiran dişkînin.
  Li hemberî van keçan hemû rê bê hêz in. Beriya her tiştî, ev keçên mêr in ku di wan de xewn dikin. Hûn dikarin li hember bedewek ku memikên wê bi tevahî tazî ne, çi bikin?
  Jixwe, ev celeb keç in ku hûn ê bi saetan li wan binerin. Û hûn ê serê xwe nezivirînin. Û girtiyan digrin û wan mecbûr dikin ku bi zimanê xwe bixebitin, zikê xwe yê şehwetê xweş bikin.
  Û ew pir xweşik û xweş e! Hûn nikarin bi keçên bi vî rengî re xelet bibin! Ew ê serî jêkin û bi her damaran re bibînin.
  Li vir komek ji pênc kesan li seranserê Kanada ye. Jixwe dawiya Nîsanê ye û her tişt şîn dibe. Û keç jî, baş e, ew pir xweşik in. Û wan bi şûrên xwe yên efsûnî Amerîkiyan birrîn. Û bi tiliyên xwe yên tazî dîskan davêjin.
  Û ew ji xwe re diqehirin:
  - Welatê Rûsyayê bedewtir tune,
  Ji bo wê şer bikin û netirsin...
  Di gerdûnê de welatekî xweştir tune -
  Tevahiya gerdûn meşaleya ronahiyê ye, Rus'!
  Welê, keç û supermen! Û ew dijminên lêxistî tînin ser çokan. Paşê jî zorê didin te ku tu lingên wan ên tazî û toz maç bikî. Van keçan bi tevahî super in!
  Di dawiya Gulanê de, leşkerên rûsî, ku piraniya Kanada girtin, ketin nav axa Dewletên Yekbûyî. Şer li ser axa Amerîkayê bi xwe derket.
  Û pênc keçan êrîşî Amerîkiyan kirin, bi awayekî hovane zext li wan kirin. Piştî ku tevahiya tabûrê têk bir, bedewiyan bi girtiyan re dest bi lîstikê kirin. Dema ku têr kêfa wan jê re hat, şahiyek barbecue kirin.
  Goştê teze xwarin û ji xwe re stran gotin.
  Li dinyayê gelek rêyên feqîr hene,
  Mîna porê çîgan - kulmek rê!
  Ew gorîgehan ji dergehê wêdetir dikin,
  Mîna zarokekî birçî - xerab!
  
  Gelek çol, çol, newal:
  Wek şeytan di her rê de!
  Hûn heval û dijmin jî nas nakin -
  Dinya bûye nîv nîv!
  
  Xort di sermayê de lingên tazî dimeşe,
  Barîna berfê bi tena serê xwe birçîbûnê têr dike...
  Lê ez bawer dikim ku hûn bi peran feqîr in,
  Dewlemend di Gulanê de çêtir germ dibin!
  
  Clover mezin dibe, ji bo her kesê li ser rûyê erdê zanibin,
  Çawa di biharê de reqsok zêr dibe...
  Ger hûn dilovan in - çîrokek li her derê heye,
  Lê belê, nêçîrvan difikire ku hûn bunny in!
  
  Xelk nîkel diavêjin ser me
  Rikandina qirikê rehmeke zelal e!
  Derbeyên herî xurt ji bo me ji dest in,
  Da ku hilma duyemîn vebe!
  
  Havîn qediya - payîz tê,
  Germayek mezin, agir û baran tê de heye!
  Xuya ye ku Xwedayê mezin qisûr ji me re eşkere kiriye.
  Û hunermend nexşeya cîhanê xêz kir!
  
  Ez di cil û bergên padîşahan de dara birek dibînim,
  Zêr, rengên geş ên yaqût...
  Bila dilê we xweş be.
  Û tenê wê hingê hûn ê bibin dêwek!
  
  Diviya bû beg pir pir bin pê bikin,
  Dîsa bahoza berfê heye û her tiliyek dişewite...
  Bila bi kêmanî elokek ji min re bibe alîkar ku ez germ bikim,
  Kurê sermayê çawa şîn bû!
  
  Çima kesî derî venekir?
  Lê tu çima bi tevahî çolê çûyî...
  Zarokê feqîr di bin berfê de cemidî...
  Ez bawer dikim ku milyaket dê bahozên berfê ji holê rakin!
  
  Kerûb wê te bibin bihuştê,
  Îsa bi xwe wê we bi hezkirin hembêz bike!
  Ew ê bibe, ji min bawer bike, di bextewariya herheyî de, zarok,
  Jixwe, Xwedê ji bo wî çû ser xaçê!
  Keçan stran gotin, xwarin xwarin û vegeriyan şer. Şervanên bendeke wiha ya pola ne.
  Û ew Amerîkiyan tune dikin. Bi lingên tazî avêtina dîskê û bombeyan.
  Jixwe dawiya hezîranê ye û leşkerên rûsî dora Philadelphia dorpêç kirine. Jixwe sêyek parzemîna Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê di bin kontrola artêşa Rûs, Tsarist de ye.
  Û jixwe li gelek bajaran alayên Împaratoriya Rûsyayê li ba dibin. Û tabûrên keçên bedew ên ji artêşa tsarist şer dikin!
  Û keçik bi rastî ew qas ecêb û bi lez in. Û dîsa hemû dijberên xwe xistin. Û Amerîkî dikevin.
  Û li vir tank tê: "Alexander"-4, ya herî nû! Û dijberên wî li ber wî radibin. Û keç jî diçin tankê: Elizabeth, Ekaterina, Elena, Aurora. Û ew li qiloçên Amerîkî dixin.
  Ew ê çawa te gulebaran bikin, dê çawa we bixin tabûtê! Têra tu şervanekî nake!
  Ew tenê destên xwe davêjin û dev jê berdidin!
  Û keç dijminên xwe bi kerpîçan dipelçiqînin. Û tanka Elizabeth dimeşe ...
  Û di binê wê de mîna girseyek xwîn, goşt, hestî ye.
  Û keçik bi ser xwe de diçin, dijberên xwe diperçiqînin û distrên:
  - Tsar bi aqilmendî Rûsyayê hukum dike,
  Biryaran derdixe, karmendan dadger dike...
  Taht tehemûla xirecirî û qîrînê nake,
  Û ne rêbazek ji bo bindestkirina tirsê!
  Di şer de keç bi vî rengî tevdigerin. Û ruhê wan ê şerkerî ne wek bikaranîna axînekê ji bin banqê ye!
  Elizabeth bi hêrs got:
  - Ji bo textê Rûsyayê!
  Û ew çawa dişewitîne! Û ew ê çiyayekî cenazeyan deyne!
  Ev keçên ku naxwazin bisekinin. Û li dijminên xwe dixin û Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê têk dibin.
  Û niha artêşa padîşah rêberiya stûnek girtiyan dike. Wan destan li pişt stû û serê xwe daxistin.
  Di vê navberê de, Hîtler li Elmanyayê bû desthilatdar. Lê ew hîn jî pir lawaz e ku ji bo Rûsyayê xeterek cidî çêbike. Xetereya girantir Îtalyaya Mussolînî ye. Lê bi cinawirekî wek Rûsyayê re, wê newêre bikeve şer.
  Ji ber vê yekê niha leşkerên rûsî Amerîka û bermahiyên Kanadayê digirin.
  Keç bi lingên tazî û bi bikini tankek şer diajot. Ew pir bi hêz û bi hêz in.
  Elizabeth bi kurtî got:
  - Kî bi tiştekî were cem me, wê jê bimire!
  Elena piştrast kir:
  - Bi rastî!
  Û wê şêlek şand batareke Amerîkî. Keçikeke wisa bi pace.
  Û dûv re Aurora şêlek derdixe û dibêje:
  - Ez dixwazim ji bo Rûsyayê bijîm!
  Û wê li Amerîkîyeke din xist. Ev bi rastî ew keç in ku her êrîşkar dê bi ser wan de biçe.
  Û Brîtanya, tevî girtina Kanada, cesaret nake ku bi Rûsyayê re bikeve şer - ew fêm dike ku ev împaratorî ji bo wê pir dijwar e. Û eger ew tevlî bibe, Rûs bê guman dê hemî koloniyên Dewletên Yekbûyî bi hêsanî ji holê rakin. Ji ber vê yekê çêtir e ku hûn bi Rûsyayê re nekevin tengasiyê, li ku Alexei II hukum dike!
  Padîşah bi tevahî saxlem bû û derket ku ew serkêşek awarte ye.
  Û bi vî awayî Philadelphia ket... Û di nîvê Tîrmehê de, tankên rûsî berê xwe didin Washingtonê.
  Elizabeth jî keçeke sêrbaz e, ew ji şerê Rûs-Tirkiyê di dema Îskenderê II de şer dike. Û ev keça bi awireke girîng dibêje:
  - Rûs li ser çi sekinî!
  Elena agir berda tanka Amerîkî, primitive û bersiv da:
  - Li ser mêrxasiya leşkerê rûs!
  Cool Aurora piştrast kir:
  - Erê, tam li ser vê! Zêdetir jî li ser cesaret û rêxistiniya bêhempa ya pişta qehreman!
  Ekaterina bi kêfxweşî bersiv da:
  - Rûmet ji Qehremanên Rûsyayê re! Rûmet ji Tsar Alexei re!
  Û dîsa keçikê pir rast gule berda dijmin.
  Şervan bêhempa ne!
  Û dîsa ji ber hemû endamên xwe yên bedew agir berdidin. Erê, keçên weha bê guman dikare were gotin ku Rûsya Tsarist berbi serfiraziyê ve dibe.
  Di wan de tava Gulanê û berbanga evînê ye.
  Û gava ku ew bi lingên xwe yên tazî li pedalan dixin, ew bêkêmasî delal e.
  Hûn bi rastî dixwazin ku ji van keçan hez bikin û bihejînin! Ew tenê ronahiya hêviyê ne. Û helbest û wêrekiya wan di sûretên muzîk û têlên kilaman de heye.
  Batarya Amerîkî teslîm bû. Û keçan bi zorê leşkerên amerîkî ne lingên xwe, lê şopa lingên xwe yên tazî li ser asfaltê maç kirin. Û mêran tiştek nekir - ew li ku derê dikarin ji vê yekê birevin?
  Û şervan zêdetir bi wêrekî û geş tevdigeriyan.
  Anastasia û hevjînên wê jî xew nekirin. Ew çawa gulebaran dike, çawa direve. Û ew ê Amerîkiyan bi sabiran qut bike. Ew bi tenê keçek bibiriqandî ye û di nîvê dorê de dest pê dike.
  Lê Amerîkiyan ji bo xwe xerab tevgeriyan. Zarokekî îstîxbarata Rûs girtin û dest bi îşkenceyê kirin. Tazî kirin, bi darekê ve girêdan û laşê tazî yê ciwanekî bi meşaleyê şewitandin.
  Zarok hewl da ku nalînên xwe bigire. Lê di dawiyê de qîriya... Lawik bi awayekî xerab şewitî.
  Keçikan bi tîrêjê bersiv dan. Û cellad bi benzînê avêtin û şewitandin. Erê, bedewên rûsî di hêrsa xwe de tirsnak in. Û bi hirçê rûsî re nehêle.
  Li ezmanan jî şer hene. Du pîlotên rûsî: Albina û Alvîna her kesî wêran dikin û ji holê radikin. Balafirên wan ên pir bi hêz ên çekdar hene. Bi topên balafiran dikarin bi yek lêdanê yekî Amerîkî bixin xwarê. Û ev keçên şervan bi rastî jî tiştekî wisa nîşan didin. Tiştê ku di çîrokê de nayê gotin, bi qelemê nayê vegotin.
  Albina diteqe, û bi dehan balafirên Amerîkî têne xistin. Şervan jî tenê bi pantikan hema tazî ye, diqîre:
  - Bila Rusyaya Tsarist Mezin be!
  Û ew bi rastî hemû şervanan di rêzê de bi çakûç dike. Ev keçik e.
  Lê Alvîna ne kêmtir e. Û bi carekê deh balafiran davêje. Wê ew perçe kirin û stran gotin:
  - Ji bo tostên herî mezin!
  Û ew jî çiqas dîn e! Ev keç tiştekî ehmeqî nake! Ev şer ji bo hemû şeran in.
  Bi awayê, ji bo ku lezkirina hilanîna Çîn û axa din ên bindestê Rûsyayê bi lez bike, Tsar Alexei ciwan li Rûsyayê pirjinî saz kir! Û ev tevgerek xurt e! Niha leşkerên rûs jinên Çînî dibin jin û zarokên spehî û spehî çêdikin!
  Albina bi ken got:
  - Çima mêr dikare bibe xwedî çar jinan, lê jin nikare bibe xwedî çar mêr?
  Û balafireke din a Amerîkî tê xistin.
  Alvina bi mentiqî bersiv dide:
  - Loma ji jinekê re zehmetir e ku ewqas parazît bixwin!
  Û herdu keç jî dikenin. Ew bedewiyên wusa ecêb û bi heybet in.
  Û esmanê firokên Amerîkayê paqij dikin.
  Beşek ji artêşa tsarîst a Rûsyayê berê xwe dide New Yorkê. Ew Amerîkiyan neçar dikin ku derkevin û teslîm bibin. Keç gelek dilgeş û bextewar in.
  Tanka Aleksander-4 batareyek Amerîkî îmha kir. Wî gelek cenaze ji nû ve hilberandin.
  Elizabeth bi diranên tazî mir:
  - Em şervan in ku bi awayekî ecêb xizmetê ji Tsar û Welat re dikin!
  Elena teqe li dijmin kir û got:
  - Dê zû rûbilek zêr a rûsî hebe!
  Û keçik dê pir bikene!
  Û diranên wê yên mirwarî ne. Û paşê Aurora jî dê bikene. Keç pir bi heyecan in û bedewiyeke wan a wisa heye ku peyv nikarin wan binav bikin.
  Û ew garnîzona Washingtonê neçar dikin ku teslîm bibin!
  Şervan ewqas bêserûber in! Û veqetandina tanka wan jî dê firingiyek biperçiqîne.
  Keç şer dikin û distrên;
  Erdê Rûsyayê navdar e,
  Dinya ji aliyê komunîzmê ve tê birêvebirin...
  Zevî bi zêr hatine rijandin -
  Ka em serê xwe rast bikin, ne berjêr!
  
  Dilê me ji bo welat dişewite,
  Em keç in - gerdûnek bedewtir tune...
  Em ê heta dawiyê li dijî dijminên xwe şer bikin,
  Baweriya me dê li Rodnovery vejîne!
  
  Rûsya ji hemû sorên dinyayê bi hêztir e,
  Ew mîna rojê li gerdûnê dibiriqe...
  Hûn ji bo wê şer dikin û natirsin,
  Bila mezin û zarok bi rûmet bin!
  
  Rûsya welatê herî mezin e,
  Dema ku welat ji aliyê Leşka ve tê birêvebirin ...
  Çarenûseke wiha ji gelê Sovyetê re hat dayîn,
  Bila siwarê me şerr be!
  
  Li welat, êdî her kes qehreman e,
  Dikare welatê dayikê xweştir bike...
  Bi navê dayîka me ya pîroz,
  Aliyê rûsî yê bêdawî yê Rûsyayê!
  
  Her kesê ku zalim be em ê bikin
  Li ser welat dîktatorî nabe...
  Bila bi mîlyonan welat teslîm bibin,
  Û Serok Roosevelt!
  
  Bila ejderê xezeb serwerî bike,
  Ew difikire ku ew dikare Rûsyayê bişewitîne ...
  Lê têkçûnek bi hêrs li benda Naziyan e,
  Ji ber ku şovalye, hûn dizanin, pir bi hêz e!
  
  Em ê ti carî teslîmî Krauts nebin,
  Çîn jî rûsan têk naçin...
  Stêrkek geş li ser me dibiriqe,
  Ji bo Paskalya em kel û hêkên Paskalyayê boyax dikin!
  
  Hûn dikarin gelek tiştan bi dest bixin, şervan,
  sartir nabe...
  Bavê serbilind bi me serbilind in,
  Ji ber ku em li bihuştê cihekî ava dikin!
  
  Keçên lingên tazî di nav berfê re diherikin,
  Ji tirs û riswatiyê nizanin...
  Ez endamekî Komsomol im ku bi lingên tazî dimeşim,
  Ji ber ku ne asteng in, û ne muhlet e!
  
  Ji ber vê yekê em ê tu carî teslîmî keçan nekin,
  Em serê xwe di bin eksê de natewînin...
  Dema ku tengahî tê ser Welat,
  Werin em bi lingên xwe yên tazî bipelixînin!
  
  Tu ji xwişkên şûr hez dikî,
  Û Alexey - Ji Îsa re rûmet bikin ...
  Ne hewce ye ku şervanan ji milê xwe qut bikin,
  Heke hûn tenê hewce ne ku lingên tazî birevin!
  
  
  Em keçên koma mezin in,
  Em ji şer hez dikin û paşve naçin...
  Her çend carinan gotegotên xerab li dora xwe derdikevin jî,
  Serkeftin dê di Gulana ronî de be!
  
  Û ji min bawer bikin, komunîzm wê bi xewnekê were,
  Û dê hêza pereyan li ser rûyê erdê tune be ...
  Em fatûreyek dijwar didin çarenûsê,
  Bêyî her cure tundî û tembeliyê!
  
  Bi kurtî, em ê di demek nêzîk de bifirin ber stêrkan,
  Û em ê ala Rûsyayê li ser gerdûnê bilind bikin ...
  Balkên xwe vekin, çerxa sor,
  Bi navê Malbatê - Xudanê Rûsyayê!
  Dema ku keçan stran digotin, hema hema hemî Amerîkî berê hatibûn kuştin, û garnîzona Washington dest bi avêtina alên spî kir.
  Keçik ji tankê daketin û dest bi dansê kirin, lingên xwe yên tazî û çilmisî di nav zozanan re rijandin. Û mêşên porê wan ji ber bayê xitimî. Van keçan bedewiyên wusa ecêb in.
  Niha jî ji bo pîrozkirina girtina paytexta Amerîkayê şahiyek saz kirine. Kebaban digrin û şerabê vedixwin.
  Keç bi xweş dixwin. Û ew ji xwe re her cûre stranan fît dikin. Vana şervanên wusa ecêb in, hûn dikarin li ser wan bibêjin - supermen di pantikan de.
  Û leşkerên rûs çok û lingên te maç dikin. Û keçik ji orgazmê dizivirin û nalîn.
  Û ew diqeliqin û bazdidin. Ew xwedî heyecan û bedewiya jîr a hêza dîlgirtinê ne.
  Lê şervanan jî evînê bi êsîrên reş dikirin û herdu alî jî jê hez dikirin.
  Lê niha cejn bi dawî bûye û tankên Rûsyayê dîsa ber bi başûr ve diçin. New York jî ket...
  Emerîkî paşde diçin. Bi milyonan ji bo kirê hene. Roosevelt diherike. Jixwe qala teslîmiyetê tê kirin. Miletê rûs mezinahiya xwe nîşan dide.
  Bi taybetî jî keçên spehî yên bi porê blond û sor.
  Û ew girtiyan datînin ser çokan, û ew pir kêfxweş dibin dema ku keç bi tiliyên xwe yên tazî pozê wan û kemalên mêran digrin û digrin.
  Şervanên jin ên artêşa Rûsyayê bi rastî jî bêserûber in!
  Û li vir şerê ji bo Atlanta ye.
  Cara yekem, keçên li ser Alexander 4 tanka mezin a Amerîkî Washington dibînin. Makîneyeke bi giraniya sed û heftê ton, li ser rê. Çima şerefa yekî wisa du qat şeref e?
  Û keçik ji dûr ve gulebaran dikin û li cebilxaneya pêşiyê dixin. Û qatek stûr ji metal dikare li ber xwe bide.
  Elizabeth bi hêrs dibêje:
  - Belê, em ketin tengasiyê!
  Elena wek teselî got:
  - Lê dijmin me jî nagire!
  Û wê jî fîşek li dijmin şand.
  Û paşê Aurora wekî guleyek heye. Û ew ê pir rast li hedefê bike. Û dê dijmin li dora xwe bizivirîne.
  Û wê kontrol kir:
  - Ez dijberê herî dijwar im!
  Ew rastî bermîla tankeke Amerîkî hat. Û niha talanker tenê dikare bi hijdeh mîtralyozên xwe lêxe. Û "Skender"-4 dê ber bi dijmin ve biçe. Û çawa ew ê dest bi lezkirinê bike, rêyên xwe bihejîne.
  Dê tu kes dev ji dêwek wiha bernede.
  Hêza wî ya werzişî bêhempa ye.
  Catherine stran got:
  - Aerobatîk, ekîba min a kujer!
  Û bi heman awayî wê bigire û li dijmin bixe.
  Û keçên li vir dilreş in.
  Emerîkî di dawiyê de li kêlekê hate xistin. Û tanka mezin agir pê ket û guliyên wê dest bi teqandinê kirin.
  Û kîta şer çiqas dîn e! Û zirx û her tiştên din dê derkevin ...
  Û keçan bi yek dengî qîriyan:
  - Ji bo riya Rûsyayê!
  Û ew ê bikenin, diranên xwe tazî bikin!
  Ji ber vê yekê Atlanta ket. Û di 7ê Îlona 1933an de bermayiyên artêşên Amerîkayê teslîm bûn. Û şerekî din, ji bo Rûsyayê serketî, bi dawî bû. Û ew bi rastî çiqas mezin e!
  Piştî serketinê, Împaratoriya Tsarist li Dewletên Yekbûyî û Kanada referandumên tevlîbûna Împaratoriya Rûsyayê ya Tsarist kirin. Û welatê padîşah berfireh bû. Û bi gelemperî dema ku otokrasî û padîşahiya mutleq hukum bike baş e. Her kes li ber padîşah wekhev e û dikana axaftinê - parlamento tune.
  Û Rûsyayê Tsarist împaratoriyek bihêz û bi îstîqrar bû - di eslê xwe de yekta.
  Di vê navberê de, rejîma Nazî li Almanyayê bihêz bû, ku rê ji bo avakirina Wehrmacht û artêşek bihêz destnîşan kir. Rast e, Hîtler bi berdewamî li ser hevaltiya xwe ya li hember Rusyaya Tsarist tekez dikir, her çend ew axa herî zêde ji Almanya qut kir.
  Lê paşê, erê, hevpeymanek leşkerî hate encam kirin: Îtalya, Almanya û Rûsya. Wekî din, Tsar Alexey razî bû ku Avusturya bi Reich Sêyemîn ve were girêdan.
  Ji ber ku Brîtanya di warê aborî de qels bû û Fransa jî, hukûmeta tsarist bi giranî li koloniyên Fransa, Brîtanya û Hollandayê nihêrî. Di warê leşkerî de, artêşa rûsî bû herî mezin - bîst mîlyon di dema aştiyê de. Û hejmareke mezin ji baştirîn tankên cîhanê, helîkopteran, û tewra balafirên jet. Firokeya rûsî jî ji ya Brîtanîyayê bihêztir û pirtir bû, ji ber ku Ingilîstana qelsbûyî nikarîbû bi împaratoriya tsarîst a bi hêz a aborî re pêşbaziyê bike.
  Ji ber vê yekê niha Împeratorê mezin Aleksey dixwest ku hemî koloniyên hevalbendên xwe yên berê ji holê rake.
  Û çi? Wê hilde!
  Di 15ê Gulana 1940î de Şerê Cîhanê yê Duyem dest pê kir. Rûsyaya Tsarist leşkerên xwe bar kir başûrê Îran, Hindistan, Hindistan û Misrê. Û Wehrmacht êrîşî Fransa, Belçîka û Hollandayê kir. Îtalya berê Etiyopya girtibû, û êrîşî Somaliya Brîtanî kiribû, û alayên xwe barkiribû başûrê Fransa.
  Li vir keçên sêrbaz li başûrê Îranê digerin. Anastasia û çar hevalên wê.
  Keç jî wek her carê ciwan û bê ling in. Sal di ser re derbas dibin, bedewî tenê şîn dibin û ne yek qermîçok û çilmisînek li ser çerm û ne yek dilopek qelew jî li ser laşê wan ê avêtin.
  Ji ber vê yekê ew dest bi tunekirina leşkerên kolonyalîst ên Brîtanî dikin û bi coşek mezin dikin.
  Anastasya, bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt Farisan û bi qîrîn:
  - Şervanên hêza bêpîvan!
  Natasha jî ji mîtralyozekê teqînekê diavêje, bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek lê zêde dike û diqîre:
  - Û em ê tu carî teslîm nebin!
  Paşê Zoya agir berdide, îngilîz û farisan jî dibiriqîne û diqîre:
  - Bila em hukum bikin!
  Û wê gavê Aurora wê bi lingê xwe yê tazî sîleyekê li dijmin bixîne û bibêje:
  - Pêşveçûna hêza me!
  Û ew ê dîsa bilbil bike!
  Û paşê Svetlana wê bide û bi mîtralyozek li we bike. Û ew ê bi tiliyên xwe yên tazî jî bombeyekê bişîne ser dijmin.
  Û diqîre:
  - Ji bo adetên safî!
  Û li Misirê, keçên ji ekîba Elizabeth li ser tankekê pêşve diçin. Ew li ser tanka herî nû ya giran "Alexander"-6 e. Otomobîl xwedî silhouetek nizm e û giraniya wê şêst û pênc ton e. Û ew bi bombeavêjê dixe. Ji bo şerkirina kelehên dijmin maqûltir e.
  Firokeya tankan a Brîtanyayê nisbeten qels e. Û otomobîla herî baş "Matilda"-2 e. Lê "Nikolai"-7 bi wê re şer dike.
  Ew çeka antî-tank a bêkêmasî heye. Ku ji dûr ve lêdixe.
  Keç bi lez û bez tevdigerin. Û tanka wan di nav çolê de digere. Û xwe gulebaran dike. Û bombeavêjê pir bi tundî diqelişe.
  Keç dikenin û diqîrin:
  - Li ser text pir baş e! Em supermen in!
  Û dîsa ew ê baregehek din, an xalek zexm li Brîtanyayê bişewitînin û hilweşînin.
  Îngilîzan li ber xwe didin û didin...
  Niha pîramîdên Misrê li ber keçan xuya dibin. Ew wan dibînin û çavên xwe vedişêrin. Ma bi rastî gengaz e ku meriv bedewiyên weha rawestîne?
  Lê li ezmên Albina û Alvîna li ser Deryaya Navîn şer dikin. Wan jî diranên xwe yên mirtî derdixistin. Û ew stranan bilbil dikin. Van keçan xwedî ruhê têkoşînê ne.
  Lê belê şervan bi biryar in ku weke her car bi tenê pantor û sîngên tazî şer bikin.
  Û ew çîna xwe ya şerker a mezin nîşan didin. Li xwe didin û xwe ji topên hewanê diteqînin. Û ji ber vê yekê tiştek nikare keçan rawestîne. Lêbelê şer berdewam dike û Ingilîz ji bedewiyan direvin. Hûn nikarin pêşî li van kesên êrîşkar bigirin.
  Û keçik bi yek teqînê deh balafiran diavêjin û bi xwe dikenin.
  Ji ber vê yekê difirin û difirin. Û gulebaran naqede.
  Albina bi ken diqîre:
  - Ez her gav bêserûber im!
  Alvina, ku agir didomîne, lê zêde dike:
  - Di bin ala Petrûs de!
  Şervan bazdidin û di heman demê de dijmin dixin.
  Jixwe sitûnên girtiyên îngilîz û herêmî li seranserê Misrê têne ajotin.
  Leşkerên tsarist pir bihêztir in û leşkerên kolonyalîst ên ku ruhê wan ê şer tune ye, bi ser dikevin.
  Îskenderiye ketiye. Û ew pir hêsan e. Û niha leşkerên Rûsyayê bi yên Îtalyayê re hevdîtin dikin.
  Parada hevpar. Fireworks, meşên rengîn. Û îfadeyên bahoz ên dilsozî û hevaltiyê.
  Îtalî jî kêfxweş in. Bi taybetî dema ku keçên rûsî bi lingên tazî di nav çola germ de dimeşin...
  Û li cihekî din, Alenka û alaya keça wê ketin Delhi. Wisa tê hîskirin ku sepan naxwazin bi alayên rûsan re şer bikin. Û ew hêza kolonyal a Brîtanîyayê li vê xaka Hindistanê jî têk çû.
  Gelek keçên bi çermê tarî dora leşkerên rûs digirin û bi kulîlkan pêşwazî li wan dikin.
  Li vir her tişt çiqas xweş e. Û gelek kulîlk. Û her tişt pir xweşik û bi rêkûpêk diqewime.
  Leşkerên Rûs berê xwe didin Bombayê û bêyî ku zêde li ber xwe bidin, wê dagir dikin.
  Alenka pir çalak û bi hovane tevdigere. Bi tiliyên xwe yên tazî bombeyan davêje û diqîre:
  - Ez tenê supermanekî bi bikini me!
  Û çiqas baş e ku keç li dora nîv tazî û bi bikini birevin. Ew pir mezin xuya dikin.
  Li kolonîyan, berxwedana Îngîlîz qels e. Hêzên herêmî nikarin şerekî dijwar bidin.
  Di vê navberê de alman bi serketî pêşde diçin. Pêşî wan îngilîz kişandin Belçîkayê. Û paşê, bi avêtina çiyayên Ardennesê, wan karîbûn yekîneyên Îngiliz û Frensî qut bikin. Bi vî rengî serkeftinek berbiçav hate bidestxistin.
  Û Belçîka tê girtin. Û di 22-ê hezîranê de, piştî girtina Parîsê, Fransa, û hinekî berê Hollanda desteser kir. Bi vî rengî serkeftinek berbiçav hate bidestxistin. Û Alman bi awayekî berbiçav serbilind bûn. Û artêşa Rûs Hindistan, başûrê Îranê, Burma û Bangladeşê girt. Û her weha hemî Hindistan.
  Dijmin eşkere winda dikir. Û Alman ketin Spanya û Portekîzê.
  Leşkerên rûsî nêzîkî Afrîkaya Başûr bûn. Ew ne ew qas ji ber berxwedana Brîtanyayê, ji ber dirêjkirina xetên ragihandinê û peydakirinê asteng bûn. Û her weha nebûna rê li Afrîka û daristanên bêderbasî.
  Lê artêşa tsarist dîsa jî her tişt derbas kir. Û ew wek roller titanium. Û dijmin jî zêde xwe berda û ket ser çokan.
  Alayên keçan, wek qaîde, lingên tazî diçûn, û zorê li girtiyan dikirin ku lingên wan maç bikin. Carinan keçan dihiştin ku êsîran pêsîrên xwe bi ramûsan bişon.
  Lê paşê Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana ketin Avusturalya. Ber bi paytext Sydney ve dimeşin. Û stranan dibêjin:
  -Rûsya, ku her kes lê gelek jin hene,
  Cihê ku banga xweş destûr e ...
  Li cihê ku her kes mîna birayekî ye,
  Sembola me, sembola me Kolovrat e!
  Û dîsa bi lingên xwe yên tazî bombeyan diavêjin - Brîtanî û şêniyên herêmê belav dikin.
  Anastasiya serê generalê Brîtanî bi sîberê jê kir û çirîvî:
  - Ji bo rûmeta Welat!
  Û Natasha, bi avêtina lingê xwe yê tazî, tank parçe kir. Û ew ê stranan bêje:
  - Wey, navê Rûsyayê Svarog e!
  Û keçik tevdigerin, Zoya ji mîtralyoza xwe fîşekan dibarîne, îngilîzan davêje xwarê û diqîre:
  - Ji bo fermanek nû ya rûsî!
  Ev keç in! Ku ew ji kuştinê hez dikin! Û ew ê nesekinin! Û rûyên bedewan dibiriqe!
  Û li vir Augustine wek fîşekekê ye. Çawa ew îngilîzan diçirîne û diqîre:
  - Ji bo Rûsyayê ku ji dayikbûnê hatî dayîn!
  Û Svetlana wê nail dike. Û bi lingê xwe yê tazî bombeyeke kujer û kujer diavêje.
  Û ew jî diqîre:
  - Rûsiya min a mezin!
  Û dîsan diteqîne... Bê merasim li Almanan dibire, wan dikuje.
  Niha Sydney bê şer dev jê berdide. Û welatî û kilîtên leşkerî derdixin. Û ew Tsar Alexei padîşah û împaratorê xwe îlan dikin.
  Ev parzemîn jî teslîm dibe...
  Û keştiyên rûsî li Zelandaya Nû dadikevin. Di heman demê de, tankên sivik "Peter"-8 dikevin Pretoria. Û Afrîkaya Başûr jî dikeve. Û tabûrek keçên tazî li Madagaskarê dadikeve.
  Û keçên pir xweşik bi lingên xwe yên tazî bombeyan diavêjin û li hember dijmin davêjin. Madagaskar dikeve. Û piraniya Afrîkayê ji aliyê leşkerên Rûsyayê ve hat dagir kirin.
  Rûsyaya Tsarist û Reîxa Sêyemîn û Îtalya hema hema bi ser ketin. Lê tenê Brîtanya bi xwe û Îrlanda man. Û payîz hat, paşê zivistan. Balafirên Alman û Rûs îngilîzan bombebaran kirin û bajarên wan kirin wêran. Lê Churchill bi serhişkî red kir ku serî hilde.
  Di gulana 1941 de, daketinek li pey bû. Keçên lingên tazî yên ji beşa Tigres yekem bûn ku daketin erdê. Û bila ew leşkerên Brîtanî hilweşînin. Û wan bi tiliyên lingên xwe yên tazî bavêjin.
  Îngilîz ji aliyê keçên nîvtazî yên ku tenê pantik li xwe kiribûn û sîngên xwe dihejandin, hatin bombekirin. Û pir xweş bû.
  Û şer ji hêla tankên "Peter", "Nikolai", "Alexander", "Ivan" ve hat kirin, ku bi rastî dijberan şikandin.
  Û li vir tanka herî nû "Alesey"-1 bi rengek pîramîdal heye. Ya ku ji her alî ve xwediyê meylên aqilane ye û nikare tê de derbas bibe.
  Di wê de, razayî, Elizabeth û ekîba wê ya keçan hema hema tazî bi pantikên xwe rûniştibûn.
  Çar şervanên spehî, hema hema tazî, guleyan berdidin topên îngilîzan, û bi rastî di nav agir de têne avêtin. Û keçik xwe diteqînin û wan bi mîtralyozan tijî dikin. Û Îngilîz bi sedan xwe li dora xwe derewan dikin.
  Û bedewiyên şerker dijmin diavêjin, û bi rastî tanga xwe diavêjin ser cenazeyan. Û xalîçeyên îngilîzên kuştî belav dibin. Û keç li tangekê siwar dibin. Ew Matildas û Churchills hilweşînin. Tanka dawî tenê dikare wesayîta artêşa tsarist bixurîne.
  Û serkeftina Rûsyayê yek li pey hev tê. Û Alman jî bi pêş ve diçin. Lê tankên wan ên T-3 û T-4 li gorî wesayîtên rûsî ewqas qels in. Û her weha yên primitive biçûk. Û dirêj... Û tangên artêşa tsarîstan sist in. Û ew ji bo xwe rod bikar tînin, guh nadin fîşekan.
  Ji ber vê yekê Îngilîz alayên spî davêjin. Bi hezaran tankên rûsî yên hilbijartî di saetên yekem de daketin erdê, bi rastî jî ketin nav berevaniyê.
  Anastasiya guleyek di pûşa xwe ya tazî de girt û keniya:
  - Xortê masajê!
  Paşê wê bi tiliyên xwe yên tazî pozê general girt û ew avêt ser xwe. Li ser firiya û bi zikê xwe li ser bayiyan daket. Û ewqas xwîn hat rijandin.
  Anastasia bi dilekî bi qîrîn qêriya:
  - Rûmet ji Tsar Alexei!
  Natasha jî dê şîn û qîrîna dijberê xwe bihejîne:
  - Ji bo fermanek nû ya Slavî!
  Û ew ê serê dijmin bikişîne. Û ew ê şika xwe parçe bike. Û diqîre:
  - Keçên xweş, dildarên azadiyê - em ji bo fermanek nû şer dikin!
  Û dû re jî Zoya ji du mîtralyozan di carekê de gulebaran dike û bi lingên xwe yên tazî bi teqemeniyan diavêje pez.
  Û di roja yekem de diçe Îngilîzan. Û piştî wergirtina wê, şervanên împaratoriya Foggy Albion çekên xwe davêjin û rasterast dîl dibin.
  Û li vir Aurora dikeve şer. Dijmin bi çekê tine dike. Çekeke wê ya taybet a bi guleyên şopger heye. Ew îngilîzan wek şefeke nûçikan dihejîne.
  Û li vir Svetlana gulebaran dike. Û dijmin tine dike.
  Bi girseya kujer gulebaran dike... Û diranên xwe radike.
  Û li serê singê xwe diqîre:
  - Ez jinek im, ku bi rastî jî super e!
  Û baz dide û bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje. Û wê li hemû beş û perçeyan bifire.
  Û diqîre:
  - Ez supermanekî sîngê tazî me!
  Û niha jî keçik pê li xwe dikin... Her diçe kûrtir dikevin nav axa Brîtanyayê.
  Oleg Rybachenko, di laşê kurikek de ku di xuyangê de ji yazdeh salî mezintir nîne, lê bi lingên ser milên mezin, her çend ew bi xwe jî lingên tazî û bi şortan e, îngilîzan diçirîne. Û ew bi hêrsek hêrs tevdigere.
  Agir pêdixe û distirê:
  - Em berbanga sibê û rengê herî bilind dijîn.
  Û bi wî re keçikek Margarita bû, ku tu carî mezin nebû. Ji wê re baş e ku bi kêmanî ew nebûya pîrejinek!
  Û ev ji keçikbûnê pir xerabtir e!
  Ew dora Londonê dorpêç dikin. Niha jî gefa girtina wî dixwin. Û gelek dijmin teslîm dibin. Tenê nobedarên padîşah serî nadin û nadin. Lê bi awayekî bêmerhemet tên tunekirin. Û qirkirina tevkujî, dijmirovahî pêk tînin . Ev celeb hilweşîna tevahî ye ku diqewime. Û makîneyên pir çalak in.
  Û li ezmên Albina û Alvîna fatoreyan berhev dikin. Keçikê berê her heft dereceyên Xaça St. Dereceya yekem: Xaça St. Ya sêyemîn xaça zêrîn e. Ya çaremîn xaça zêrîn bi kevan e. Ya pêncem xaça zêr bi elmasan e. Ya şeşan xaça zêr bi elmas û kevan e. Û ya heftemîn stêrkek xaça zêrîn e ku bi kevan û elmasan e!
  Van keçan di şerekî de pêncî erebe teqandin û ji xwe re dibêjin:
  - Em bedewiyên wusa ne ku em bi tenê super û hîper in, û bi gelemperî bedewiyên ecêb in!
  Û ew ê bi fangek tazî çavê xwe bişon.
  Ev keç in - Albina û Alvîna... Û ji destavêtina mêran hez dikin. Û ew bi xwe jî gava ku ew kamilbûna mêran a balkêş dibînin, guh nadin ku bi zimanê xwe bixebitin.
  Û ew keç bi tenê teşeyê şehwet û evîn û azweriyê ne!
  Ew çawa ji darên jade yên pêlbaz hez dikin.
  Şervanên ji pola herî bilind...
  Li vir Churchill ji Londonê dorpêçkirî direve. Ji ber vê yekê wan lêdaneke baş li strûhên wî dan.
  Û wî lingên wê kaş kirin, bi lez çû Brezîlyayê... Lê garnîzona Londonê desteser kir. Û leşkerên rûsî hema hema bêyî berxwedanê Îrlanda girt. Îngilîzan berê xwe didin lêdana defê...
  Şerê Cîhanê yê Duyemîn di nava salekê de bi serketina hêzên eksê bi dawî bû. Piraniya Afrîkayê rûsî ye. Lêbelê, hem Almanya û hem jî Îtalya karîbûn tiştekî bi dest bixin.
  Ji bilî vê, Reich Sêyemîn jî Spanya û Portekîz jî di nav de.
  Û hêzên rûsî li Brîtanyayê hukum kirin û Tsar Alexei jî bû padîşahê Îngilîstanê. Rûsyayê jî Swêd hema bê berxwedan, Almanyayê Norwêc û berî wê jî Danîmarka dagir kir.
  Hîtler beşên mezin ên Ewropayê dagir kir. Bi afirandina formasyonek celebek Reich a Sêyemîn bi parêzvanek. Û Rûsyayê împaratorî ji nû ve afirand û di pêkhateya xwe de cih girt.
  Rewşeke aştiyê ya demkî nazik derketiye holê. Ya ku ji bo demekê berdewam kir.
  Rûsyaya Tsarist û Almanya destkeftiyên xwe dihesandin. Wan li koloniyan serdest kirin.
  Tsar Alexei hîn pir ciwan bû û nikarîbû bilezîne ku tevahiya cîhanê dagir bike.
  Lê Hîtler bi awayekî nekarî li ber xwe bide. Ji wî re xuya bû ku wî erdek pir hindik li Afrîkayê wergirtiye, ku Rusya pir mezin e. Û bi kurê Mussolini Jr re, li dijî Rûsyayê dest bi şer kirin. Şer di 20ê Avrêl, 1955 de, di pêncî saliya rojbûna Fuhrer de dest pê kir.
  Almanan ji bo şerê bi Rusyaya Tsarist re rêzek tevahî tank pêşve xistin, û xuya ye ku wan bi giranî li ser vê yekê hesab dikir.
  Panther 5 bû tanka sereke ya ku ji bo şerê bi Rûsyayê re hatî pêşve xistin.
  Bi giraniya 75 ton, ev otomobîla xweş bû.
  Û bi gelemperî, topek 128 mm di 100EL de bi rastî hêzê dişkîne. Û heke ew lêxe, wê hingê artêşa tsarist jî têr xuya nake.
  Û tangek hîn bi hêztir heye: "Tiger"-5, ku hîn girantir û bi zirxîtir e. Û giraniya wê bi qasî sed ton e!
  Û li Rûsyayê, tanka sereke "Alexey"-4 tenê pêncî ton giran e û xwedan çekek tenê 105 mm e. Lê ew pir pêşkeftîtir e, pîramîdal û bi motora turbîna gazê ya 1800 hesp, ango pir mobîl e.
  Alman pirtir û bi hêztir e. Bi taybetî "Lions"-5 tirsnak in, bi giraniya du sed ton. Lêbelê, ev yek pir şansên Hîtler zêde nake. Ji ber vê yekê tankên super-giran pir biha ne û veguhestina wan dijwar e. Tevî ku hin avantajên di bikaranîn û sepanê de hene.
  Di her halî de Hîtler nikari bû li ber xwe bide û ber bi Rusyaya tsarist ve bazda. Û şer dest pê kir.
  Herêmên bi hêz ên artêşa Rûsyayê pêşdeçûna dijmin rawestand. Û Alman asê man. Û artêşa tsarist li Afrîkayê, ku li wir hêza wê ya pir zêde hebû, çû êrîşê. Û talyanan derbên ewil hîs kirin. Leşkerên wan pir qels û bi dîsîplînek kêm in, bi teknolojiya pir paşverûtir in ku li hember Rûsyayê bisekinin.
  Piştî şer tenê sê hefte, artêşa tsarist Îtalî ji Somalî û Etiyopyayê derxistin.
  Min keçên Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana cuda kirin. Ew hîn jî wek pêncî sal berê dema ku wan şerê Japonyayê kir ciwan in. Tsar Alexei jixwe neviyên wî hene, lê keç hîn jî gewr, hişk, êrîşkar û wêrek in.
  Û di şerê pêncî salî de keç ciwan man. Û li ser çermê wan yek qermîçok an jî şikestinek tune. Ew wek kulîlkan xweşik û teze ne.
  Lê Oleg Rybachenko û hevjîna wî Margarita hîn jî zarok in - ew bi tevahî mezin nebûne. Bi kêmanî li derve. Lê ew ji cheetah zûtir direvin. Û ne bayonet û ne jî guleyek nikare wan bikuje.
  Ev zarok hez dikin ku bi lingên xwe yên tazî dîskên tûj bavêjin. Ew bi gelemperî super şervan in!
  Û her hêzek wê were ser çokan!
  Anastasia, Natasha, Zoya, Augustina, Svetlana jî di bin destê Îskender II de bi Tirkan re şer kirin. Û ji ber vê yekê ew ji sed salî zêdetir in. Lê ji ber ku sêrbaz in, kal nabin. Û ji ber ku ew nemir in, di hêza Rodnoverie.
  Û nûnerên nijada tsarist li seranserê Etiyopyayê diherikin û berê xwe didin talyanan.
  Û dîsa zorê didin wan ku lingên wan ên tazî maç bikin. Û keçik, bê guman, xweşikek bêhempa ne, û di giyanên xwe de bi kelecanek dijwar in. Bi ti awayî nayên biçûkxistin. Tiştê ku welat xweş xuya dike ew in. Û ew bi garantiyek mezin qezenc dikin.
  Împaratoriya Tsarist a Rûsyayê bi giranî parzemînî bû, û ji neteweya rûs re yekta bû. Miletê rûs ku ji gelek gelan têkel e û Rusya jî wek melbendê ye, dikare gelên din daqurtîne, gav bi gav wan asîmîle bike û li wan zilmê neke. Ji ber vê yekê împaratoriya padîşah mezin bû. Hêdî hêdî, qral bi qralîyet... Û niha ji hegemonyaya gerdûnî re pir hindik maye. Nifûsa Rûsyayê ji Reîha Sêyemîn û Îtalyayê pir mezintir e.
  Ji ber vê yekê her şansê wê heye ku wê bigire û bihese. Bi ser de jî, ji ber ku dijber lawaztir in. Û her kes ji rejîma Hîtler û Mussolînî ne kêfxweş e.
  Li Afrîkayê jî, gelek eşîrên herêmî û yekîneyên kolonyal piştgirî didin Rûsan. Bi vî rengî, teknolojiya rûsî ji bo daristanê çêtir e.
  Şeran nîşan da ku Almanan bi Panther-5 re jî, û ne tenê bi Tiger-5 re, pirsgirêk hebûn. Erê, Krauts bi eşkere dev jê berda. Piştî ku artêşa tsarîstan di Etiyopyayê re derbas bû û li Lîbyayê xist, yekîneyên Elman jî bi keştiyê çûn. Lêbelê, di şerên li ezmên de, pêşkeftinên Alman acetên padîşah şaş kirin - nemaze bi amûrên dîsko-teşe. Û wan erebeyên rûsî bi hêrseke hov hilweşandin.
  Lê, bê guman, Alman ji bo hejmaran ne hevber in. Û dîsko pir biha ne û ji wan kêm in. Û ew bi xwe jî bêhêvî ne, lê ew nikarin agir bikin, ew tenê bi jetek laminar ram dikin. Û wesayîtên rûsî yên manevrayî dikarin dûr bibin.
  Lê belê, artêşa padîşah li ezmanan xurt e. Û li deryayê ew hîn xurtir e. Tevî ku Reich Sêyemîn ne qels e. Lê dîsa jî hêz newekhev in.
  Hem di warê nifûsê û hem jî ji aliyê potansiyela aborî ve, Reîha Sêyemîn nikare bi Rûsyayê re rû bi rû bimîne.
  Û heke keçikên pir xurt û bedew jî şer bikin, wê hingê hilweşînek tevahî heye.
  Elizabeth û ekîba wê bi cinawirên Alman re şer dikin, û tewra bi ser ketin. Û ew ji wê yekê şerm nakin ku Naziyan wesayîtên pir mezintir û girantir hene.
  Li vir keçik li dora tankên dijmin digerin û rast li kêleka wan dixin. Û tu pirsgirêkên wan bi dijmin re tune. Dijminê xwe tune dikin û dibêjin:
  - Tîma avakirina hêrs! Tîma avakirina hêrs!
  Hîtler dê bibe mat! Hîtler dê bibe mat!
  Û dijmin jî bi rehetiyeke mezin têk dibin. Û keçik jî nikarin xwe ji kenê xwe bigirin.
  Lê faşîstên ku li pişt stûyê xwe spartin, paşde vedikişin. Jixwe li Lîbyayê, gelek beşên Italiantalî hema bêje bê şer teslîm dibin. Û leşkerên artêşa padîşah pêşve diçin. Krauts bi derbeke xurt ji Alpê hatin derxistin û leşkerên tsarist li seranserê Îtalyayê diçûn. Keçên bêpêj ji artêşa Mussolini Jr silavê didin leşkerên rengîn ên artêşa tsarist. Bi mîlyonan leşkerên ji hemû neteweyan Îtalya dagir dikin. Û deh hezar tankên mobîl Alexey-4, ku bi giraniya pêncî ton, dema ku ji her alî ve têne gulebaran kirin hema hema neçar in.
  Îtalya, wek xeleka qels a koalîsyonê, pir zû dimire... Di 30ê Gulanê de, leşkerên tsarîstan hema bê şer Roma girtin. Û paytexta împaratoriya Mussolini ket.
  Û dîsa qîzên ordiya rûsa zora lingên xwe yên toz û tazî kirin ku dijmin maç bikin. Ew fêm dikin ku divê dijmin statuya xwe ya rastîn nîşan bide.
  Albina û Alvina, dema ku hesaban dinivîsandin, anîn bîra xwe ku wan çawa bi pişta japonan re bi sêrbazan re şer kir dema ku Alexey di dergûşê de razayî bû. Û pir xweş bû.
  Keçan hê ji şer têr nebûne û almanan li hewa dixin. Albina jî got:
  - Carekê em Naziyan têk bibin, paşê çi?
  Alvina bi bawerî got:
  - Werin em Amerîkaya Latîn feth bikin!
  Albina bi guman destnîşan kir:
  - Belê, ev du sê mehên din in! And then?
  Alvîna kenîya û bersiv da:
  - Şorbe bi pisîkê re!
  Albina bi hêrs got:
  - Na, divê ji bo jiyanê planek rastîntir hebe!
  Alvîna bi coş got:
  - Ango em ê komek zarokan bînin!
  Albina vê yekê pejirand:
  - Ev jixwe çêtir e!
  Îtalya jixwe rastî hatiye girtin. Mussolini Jr direve Fransa... Leşkerên rûsî Sîcîlyayê dagîr dikin. Hemî milkên çêkerên pasta yên li Afrîkayê jixwe winda bûne. Tenê dorhêlên Alman mane, lê artêşa tsarîstan jî êrîşî wan dike. Xetereya windakirina tevahî Afrîka, di şerek bi dijminek bihêztir de.
  Xuya bû ku Almanan hêza xwe şaş hesab kiribûn. Û niha jî di bin derbên leşkerên padîşah de bi keştiyê digerin.
  Û bi deh hezaran tank jî berê xwe didin başûrê Fransayê û Toulon girtine... Keçên bi bîkinî li bajêr dizivirin û faşîstan tînin ser çokan. Bi zorê xwe dikin ku lingên xwe yên tazî maç bikin û dikenin.
  Lê hûn dikarin li ser sînga keçikek jî maç bikin - ew xem nake!
  Ewqas serkeftin. Û li başûrê Almanyayê jî parçeyên rûsan diherikin. Û wan berê xwe da Viyana. Û ber bi Munchenê ve bi pêş ve diçin. Faşîst li ber derbeyan teslîm dibin û destên xwe bilind dikin. Û teslîmî xwe bibe!
  Oleg Rybachenko, bê guman, di nav wan de ye ku di eniya pêşîn de şer dikin.
  Û lawik bi xwe sê generalên alman dîl digire. Ji bo vê yekê ew xelatek taybetî ji padîşah distîne.
  Di heman demê de, kurê ebedî lingên tazî û şort li xwe kiriye.
  Tsar Alexei bi serkeftinan şa dibe. Û çi qewimî? Hîtler şeytan bi xwe ketibû nav kulmekê. Tankên wî yên rêza E-yê li dijî yên pîramîdal ne hev in.
  Tsar Alexei leheng û lehengan xelat dike. Û ew bi kelecanek mezin dike.
  Mirov tenê dikare ji padîşahekî bavekî weha hez bike û rêz bigire. Leşkerên rûsî berê jî Alman ji Fasê derxistin. Û hema hema hemî Afrîka axa Rûsyayê ye. Û çi? Ji ber vê yekê çêtir bû!
  Tsar Alexei xelatek nû da Albina û Alvina ji bo jinên herî baş ên Rûsyayê. Stêrkek platîn Xaça St. George bi kevan û elmasan.
  Şervan bi rastî vê heq dikin. Û hêza wan a wisa heye. Û li faşîstên xwe xistin. Û ew digihîjin xeta dawî. Artêşa tsarîstan berê xwe dide herêma Ruhrê û li wir şerên dijwar diqewimin. Naxwazin teslîmî Naziyan bibin. Û li Fransayê ew berê xwe didin Parîsê. Gelê herêmê pêşwaziya artêşa tsarîstan dike û wê nesekine.
  Mirov dikare bêje dijmin di asta teslîmiyetê de ye. Hîtler bi lez û bez e, û jixwe nîvê Tîrmehê ye. Û helwesta Almanan hema bêje bêhêvî ye.
  Wateya vê yekê ye ku meriv bi padîşahek wusa xweş wekî Alexei Duyem, an jî mezin re têkilî daynin.
  Di dawiyê de, bermahiyên leşkerên Wehrmacht ên li Afrîkayê berê xwe dan. Leşkerên rûsî derbasî Parîsê bûn. Rewş ji bo Almanan krîtîk dibû.
  Di dawiya Tîrmehê de Ruhr jixwe bi tevahî ji nû ve hatibû vegerandin. Û leşkerên rûsî nêzîkî Deryaya Baltîkê dibin.
  Hîtler ji Berlînê direve Amerîkaya Latîn. Leşkerên padîşah ketin Danîmarkayê, û Norwêc hê berê azad bû. Pal û Lîzbonê. Êrîşa li ser Berlînê di meha Tebaxê de pêk hat. Û paytexta Reich Sêyemîn hate girtin. Dûv re artêşa tsarist, êrîşa xwe berdewam kir, Madrîd rizgar kir.
  Herî dawî di meha îlonê de keleha Gibraltarê hat girtin. Kele hat hilweşandin... Û şerekî din hema hema bi dawî bû. Derket holê ku ew bi rengek ecêb kurt û sivik bû.
  Tsar Alexei sernavê dagîrkerê herî mezin ê hemî deman wergirt.
  Lê Hîtler hîn sax e û karî bireve. Bi vî cinawirî re çi bikin? Tiştekî ecêb, Amerîkaya Latîn nexwest vî zalimî radest bike. Û paşê, di 1ê Gulana 1957 de, kampanyaya paşîn a li dijî Amerîkaya Latîn û şerê dawîn di dîroka gerstêrka Erdê de dest pê kir. Leşker bê pirsgirêk bi pêş ve çûn. Hêzên herêmî ji hêla leşkerî ve pir lawaz bûn û nekarîn li hember leşkerên Rûsyayê bisekinin.
  Elizabeth û ekîba wê tenê pîlê hilweşandine, û naha dijminên li ser riya xwe tenê dev jê berdidin.
  Keçikê bi ken got:
  - Ev ceng e!
  Catherine bi ken got:
  - Şerê dawî di dîroka mirovahiyê de!
  Elena pêşniyar kir:
  - Ji ber vê yekê em ji aştiyê re bixwin! Û afirandina pêşerojê!
  Û keçan jî ji kêfa xwe li ser lingên tazî hev maç kirin.
  Erê, her tişt bi vî rengî baş dibe ...
  Anastasia û ekîba wê direvin û bi tiliyên xwe yên tazî bombeyan davêjin dijberên xwe. Dijminên xwe ji hev derdixin û diranên xwe jê dikin.
  Natasha stran got:
  - Ez keça xewneke mezin im!
  Û meriv çawa bombeyek kujer diavêje. Erê, hûn nikarin bi keçên weha re qels bibin. Ew ê vê yekê efû nekin.
  Û ew ê li ber xwe bidin, merhametê nedin faşîstan. Bila di vê rewşê de ew bi tevahî ne faşîst in.
  Zoya jî bi lingê xwe yê tazî bombeyekê diavêje û diqîre:
  - Ji bo serkeftina dijmin!
  Û paşê Augustine ji mîtralyozek gulebaran dike û bi lingê xwe yê tazî bombeyek diavêje.
  Û diqîre:
  - Derbeya bêhêvî!
  Û wê hingê Svetlana dê zextê li dijberên xwe bike û wan di nav hevîrê çiryayî de bixwe.
  Ev keç in.
  Û ew diqîre:
  - Tsar Alexei pûtê me ye!
  Bajarê Meksîko tê girtin û Kuba tê girtin. Leşkerên Rûsyayê ji bakur ber bi başûr ve diçin. Û ew vê yekê pir serkeftî dikin. Hûn ê wan negirin. Û dê serkeftinek mezin hebe.
  Û Albina û Alvina di şerê hewayê de pir serkeftî derdixin. Ew şervan in ku ne hewce ne ku qelsiyê nîşan bidin. Balafirên ku di asta xwe de ji yên Rûsî gelekî paş de ne, davêjin. Û ya herî girîng, keçên lingên tazî bi bikini li ser serê xwe ne. Ku ew herkesî dişewitînin. Û her kesê ku di şer de tê girtin gulebaran dikin.
  Me berê xwe da Nîkaragua. Armada maşînên artêşa tsarîstan nayê rawestandin. Û leşkerên rûsî tên. Û bêtir û bêtir, dijberên xwe didin. Û bi stûnên girtiyan dijminan direvînin. Û dijmin jî tînin ser çokan.
  Anastasia ji bo xwe direve û dijberên xwe dike ku li ser rûyên xwe bikevin û lingên wê yên tazî maç bikin.
  Ji ber vê yekê gelek dijmin teslîm bûn. Û gelek ji wan li ber lêdana tembûrê serûbin dibin. Û lingên xwe bilind dikin.
  Leşkerên Rûsyayê berê xwe dane Venezuelayê. Rewş her ku diçe aramtir dibe.
  Brezîlya dijminê herî mezin e û bi hêsanî têk diçe. Û ew neçar dimîne ku serî hilde.
  Keç di Rio de Janeiro re derbas dibin û xort şopa wan a tazî maç dikin.
  Natasha bi ken dibêje:
  - Dîsa jî, jiyan xweş e!
  Zoya bi şik û guman got:
  - Gava ku hûn lingên xwe li ber dîwêr radizên ne ewqas xirab e!
  Û dê keçik biqelişin. Ew bi rastî nikaribûn funnier bûn. Lê hûn dikarin bi wan re çi bikin ...
  Li vir kurê Oleg Rybachenko jî şer dike. Zêdetirî pêncî sal in di artêşa tsariyan de xizmet dike. Ew gihîşte pileya kolberiyê, xwediyê gelek xelatan e û hîn jî li dora yanzdeh salî xuya dike. Û bi wî re keça herheyî Margarita ye. Ew jineke mezin bû û ji pîrbûnê pir ditirsiya. Û di encamê de, ew her û her keçek ma. Lêbelê, ew bi qasî sed sal berê bûne zarok. Û paşê ji wan re soz tê dayîn ku ew ê heta şazdeh salî mezin bibin - ku bi gelemperî baş e! Ji bo nimûne, lawik, dê ne hewce be ku tirş bike!
  Xort û keçek bi lingên xwe yên tazî bombeyan davêjin dijmin û dibêjin:
  - Kêfxweşiya serkeftinan berfireh dibe,
  Hîtler li benda darvekirinê ye!
  Li vir keleha dawî ya dijberên Rûsyayê - Arjantîn e. Hîtler li wir veşart.
  Û di tîrmehê de, leşkerên Rûsyayê ketin nav axa Arjantînê. Berxwedana sereke bû. Û bi vî awayî paytext hema hema bê şer ket. Û Hîtler bi xwe jî di Tebaxa 1957-an de hat dîtin... Di kulmekê de daliqandî. Xuya ye ku xwe birin û bi dar ve kirin.
  Şîlî jî desteser kir. Bi vî awayî şerê dawî yê dîroka mirovahiyê bi dawî bû.
  Diwanzdeh keçên sêrbaz - xwediyê ciwaniya herheyî - serkeftina xwe pîroz kirin. Lê kurekî din, Oleg Rybachenko, pir kêfxweş xuya bû. Axir, ew dikare ji bo kêfa xwe bijî, çend salên wî di artêşê de derbas bûne.
  Û Rûs di sala 1947-an de berê xwe dan fezayê, û di sala 1954-an de ew firiyan ser Heyvê. Û di sala 1967 de berbi Marsê. Û bêtir destkeftiyên nû. Sîstema rojê gav bi gav hate fetih kirin. Di sala 1975 de, Alexey II, ku heftê sal li desthilatdariyê bû , di balafirê de ket. Û bi vî awayî serweriya padîşahê herî mezin ê hemû deman bi dawî bû.
  Û kurê wî bû padîşahê nû: Mikhail II. Û Rûsya ber bi firehbûna fezayê ve çû.
  Oleg Rybachenko û Margarita di sala 2005 de li Marsê dimeşin. Zarok destnîşan dike:
  - Ji zarokatiya min re sed sal derbas bûn. Û ma ne dem hatiye ku ez heta şazdeh salî mezin bibim?
  Margarita ku di heman demê de dişibihe keçekê, bersiv dide:
  - Û ez jî, divê li gor peymanê mezin bibim! Lê çima em ê zarok bimînin?
  Oleg rakir... Wêneyê milyaket-demîurgê bi bask ji nişka ve li ber wan xuya bû.
  Mexlûqê bedew got:
  - We beşek ji wezîfeya xwe qedand.
  Lê naha cîh li benda we ye! Û cîhanên fezayê! Ji ber vê yekê bijîn û şer bikin!
  Oleg Rybachenko bi ken pirsî:
  - We di şazdeh saliya xwe de soz da me!
  Melek bi ken serê xwe hejand:
  - Tu û Margarita çi dixwazin?
  Margarita serê xwe bi razîbûnê hejand:
  - Hîn zêdetir?
  Milyaket bi qîrîneke diranên mirwarî serê xwe hejand:
  - Ev ê ji bo te be! Lê ji bo şanzdeh salî mezin bibin, hûn ê hezar salan mezin bibin! Û hingê hûn ê her û her di ciwaniya xwe de bimînin!
  Oleg û Margarita bi yekdengî qîriyan:
  - Ev ne edalet e!
  Angela bi ken got:
  - Bihayê nemiriyê wiha ye! Lê bipejirînin ku hûn bibin zarokên nemir ji kalên mirinê pir çêtir!
  Xort û keç li hev kirin:
  - Erê, pir çêtir!
  Û em bi dengekî bilind keniyan!
  Bi rastî ev mirovên mirî çi ne? Heta padîşahê herî mezin ê her dem û gelan Aleksey çû ser dilovaniya xwe. Û li pêşiya wan bêdawiyek heye, tijî serpêhatiyên ronî.
  
  
  
  NAPOLEON NEÇÛ RÛSYA!
  . Dîrokek alternatîf, ku împaratorê mezin neçû Rûsyayê, alayên xwe bar kir... Tirkiyê! Baş e, bê guman, çima na? Çima Balkanan ji destê Osmaniyan rizgar nakin?
  Û dijmin jî helbet ne zêde xurt e. Û beriya wê jî ji aliyê rûsan ve hat xistin.
  Û artêşa Napolyon bi darê zorê ket rê. Û ji Bosnayê heta Stenbolê hema bêje bêyî ku li ber xwe bide meşiya. Astengîyek: çiya, çem, keleh... Û car caran berxwedan. Û nifûsa Fransiyan û Ewropiyan wek azadîxwaz silav dike.
  Napolyon di sala 1812an de Stenbol girt. Piştre li Asyaya Biçûk jî şer kir. Gihîştine Okyanûsa Hindê û Mekkê. Piştî wê Fransî û çeteyên wan derbasî Misrê bûn.
  Dema Napolyon neçû Rûsyayê, milkên Osmaniyan zeft kir. Dibe ku hin bextewaran ew ji têkçûna gengaz a di bûyera şerek bi împaratoriya tsarist re hişyar kirin.
  Îngilîzan di sala 1814 de hewl da ku li Spanyayê dakêşin. Napolyon vegeriya Parîsê. Û hêz kom kir, ew zû çû Spanyayê û li wir Ingilîzan têk bir. Piştî wê Fransî li Pyrenees hinekî bihêztir bûn.
  Leşkerên wan gihîştin Fasê û tevahiya bakurê Afrîka û Sûdanê dagir kirin.
  Bi vî awayî, wan serdestiya giştî li Deryaya Navîn ava kirin. Cebelîtar jî hat girtin. Û ew jî bi tevahî xurt kirin. Şerê bi Brîtanyayê re bi dereceyên cuda yên serkeftinê berdewam kir. Her du alî jî ji pevçûnên li deryayê bêzar bûn. Napolyon, xwest ku wê bi jimareyan bigire. Û bêtir û bêtir keştî hatin çêkirin, deryavan hatin perwerdekirin. Hêdî hêdî, serdestiya hejmarî ya Fransiyan, ku xwediyê çavkaniyên mezin ên mirovî û herêmî bûn, dest pê kir.
  Û Brîtanîyayên westiyayî dest bi serketinê kirin. Di dawiyê de, di sala 1825 de, dakêşek çêbû. Û Napolyon di dawiyê de London girt. Bi vî awayî şer bi dawî bû. Û împaratorê pîr û kal biryar da ku bêhna xwe bide û tev li avakirina aştiyane bibe. Tiştek tenê ev e ku Fransiyan li seranserê Afrîkayê herin û başûrê wê zeft bikin. Nicholas Yekem li Rûsyayê bû desthilatdar. Rûsan bi Îranê re şer kirin, lê tevî serketinên xwe ew bi ser neketin, lê xwe bi destkeftiyên erdnîgarî yên nerm bi sînor kirin. Paşê Rûsiya bi şerê Şamil li Kafkasyayê re rû bi rû ma û xwe ji bo demeke dirêj bi wî ve girêdayî dît.
  Napolyon heta sala 1837an serwerî kir û dema mir şêst û heşt salî bû. Di şûna wî de kurê wî Napolyon II. Împeratorê bîst û şeş salî yê blond berê qralê Îtalya û Împaratoriya Romayê bû. Bê guman, wî dixwest ku ji rûmeta bavê xwe Napolyonê Yekem derbas bibe.
  Û Napolyon II kampanyaya xwe ya yekem li dijî Îranê, û paşê li dijî Hindistanê kir. Bê guman, mezintirîn û birêkûpêktirîn artêş li cîhanê hem Îran û hem jî Hindistan bi lez û bez bi dest xist. Fetihkirina Afrîkayê jî temam bû. Fransa li Amerîkaya Latîn şer kir, hewl da ku kolonîyên Spanya û Portekîzê bixe bin kontrola xwe. Bi awayekî ne dema Rûsyayê bû. Lê Fransî, piştî şerên dirêj, dawî li Amerîkaya Latîn cîh girtin. Napolyon II di sala 1856an de mir û kurê wî Napolyon III çû ser text. Wê demê ew tenê şazdeh salî bû. Û di 1858 de, Napoleon III kampanyaya xwe ya li dijî Rûsyayê dest pê kir.
  Biryar da ku ji bapîrê xwe yê mezin derbas bibe. Û li Rûsyayê hîn jî koletî heye. Û welat, bê guman, di warê hêza şer de bi Fransa Napolyon re bêhempa ye.
  Napolyon III serkeftin hesab dikir. Û du mîlyon leşker li seranserê Rûsyayê çûn. Ew bi sê stûnan meşiyan: ber bi Kîev, Moskova û St. Lê Rûsyayê Kutuzovê xwe tune.
  Û Tsar Alexander II neçar ma ku bireve Kazan. Moskova û St. Li çar aliyê cîhanê leşker û çekên pêşketîtir li dijî Rûsyayê hebûn. Di artêşa Napoleon III de jî, yekem tankên sivik xuya bûn.
  Erê, hûn nikarin li hember hêzek wusa bisekinin. Tsar Alexander II aştî pêşkêşî Fransiyan kir. Lê Napolyon III daxuyand ku ew hewcedariya Rûsyayê bi tevahî heye.
  Bi kurtasî şerê gerîla dest pê kir. Lê hêzên Napolyon gelek in. Bi ser de, Napoleon III betalkirina serfetî ragihand. Vê yekê jî hin kes li ser milê xwe bi dest xist. Şer hîna çend salan berdewam kir, û leşkerên Napolyon gihîştin Okyanûsa Pasîfîk.
  Di dawiyê de, lihevkirinek hate dîtin. Napolyon III bi keça Îskender II re zewicî û bû şah. Û Rûsyayê, wekî beşek ji împaratoriyek mezin, hinek xweserî wergirt.
  Napoleon III hîn li Çînê şer dikir, leşkerên wî gihîştin Awustralya û Hindistan fetih kirin. Û di sala 1877 de ew mir, û Napoleon Çaremîn derket ser text. Xortekî çardeh salî. Neviyê Napolyonê Yekem û neviyê zikmakî yê tsarên rûs. Napolyonê Çaremîn fetha dinyayê temam kir - DYE û hemû giravên din zeft kir... Împaratoriyek cîhanî rabû. Dûv re her tiştê ku mabû bahozkirina fezayê bû.
  Lê xemgîniyek tune bû, lê şeytan hatin lêdan. Napoleon IV di sala 1894 de mir. Bi rastî, ew li Afrîkayê di nêçîrê de mir. Û textê wî ji aliyê kurekî, Napolyonê Pêncemîn, li dora çar salî hat girtin.
  Bi rengekî neviyên Napolyon ne pir bi teht bûn. Û bê guman, tengahiyê dest pê kir. Niha li Amerîkaya Latîn, niha li Çînê, niha li Rûsyayê.
  Lê leşkeran alozî û cudaxwazan tepisandin. Napolyonê Pêncemîn mezin bû û bi biryar dest bi tepeserkirina serhildanan kir. Piştî ku bi awayekî gerstêrka Erdê aram bû. Û di sala 1914 de, mirovê pêşîn firiya fezayê! Di sala 1917 de, mirov daketin ser heyvê.
  Gav bi gav mirovahî îstiqrar bi dest xist. Û niha berfirehbûna nav fezayê. Di sala 1935-an de, mirovan hemî gerstêrkên pergala rojê ziyaret kirin, û li ser Heyvê rûniştinek çêbû. Napolyonê Pêncemîn heta sala 1960 - şêst û şeş sal - rekorek di nav Bonapartes de kir, û bi rûmet mir. Û Napolyonê Şeşemîn text stand. Di vê demê de, ceribandinên serketî yên li ser nûvekirina mirovan jixwe dest pê kiribû. Û di sala 2000 de, mirovan dest pê kir ku di stêrkên cîran de derbas bibin. Di sala 2020-an de, yekem cîhên mirovan li derveyî gerstêrka Erdê hatine afirandin.
  
  IVANÊ XWEŞAN NE JEHIRTIN
  Lêbelê, Ivan The Terrible di sala 1584-an de nehat jehrîkirin (wan ji ku derê fikirîn ku ew bi jehrê hatî xwar?), lê demek jiya. Bi prensesa îngilîz re zewicî. Û di heman demê de Sîbîrya zeft kir û li wir bajaran ava kir. Di sala 1590 de, kurê wî, Alexander, bi princessek Îngilîzî re çêbû. Di 1591 de, kurê Dmitry mir, lê Rûsan salên xwe ji swêdiyan vegerandin. Di 1592 de wan Narva girt.
  Şerê hevpar ê Polonya û Rûsyayê li dijî Swêdê di sala 1593 de bi girtina Vyborg bi dawî bû. Û têkçûna şerê Swêdê di 1594 de.
  Rûsyayê bi vî awayî bajarên li peravên Baltîkê, ku li Narvayê hatibûn damezrandin, û her weha Vyborg vegerandin. Di 1595 de, Ivan Terrible ferman da ku bajarek li devê Neva ava bikin. Bi vî rengî, Aleksandrovsk zêdetirî sed sal berê rabû. Navê salê ji bo rûmeta kurê Îvan Xerîb û şahzadeya Îngîlîzî hatiye binavkirin.
  Dûv re Ivan Terrible li seranserê Sîbîryayê diçû. Şervanên wî ber bi çemê Amûrê ve bi pêş ve çûn. Di sala 1598-an de, piştî şêst û pênc salan sax bû - ji bo Rûsyayê rekorek û yek ji dirêjtirîn demdirêjiya padîşahiyek di dîroka gerstêrka Erdê de, Ivan The Terrible mir. Mîrê wî Fedot jî di heman salê de mir. Û Îskenderê Yekem bû padîşah. Di dema hilkişîna ser textê wî de tenê heşt salî bû. Lê Boris Godunov bû regent. Û her tişt kêm-zêde çû. Rast e, salên birçî jî hebûn. Piştre şerê bi Polonya re di 1605 de. Paşê cara yekem Îskender bi xwe fermandariya artêşê kir . Polonî hewl dan ku Smolensk dorpêç bikin, lê bi tevahî têk çûn. Rûsan ketin êrîşê û Kîev û Polotsk girtin. Polonan erdên li ser Berezina û Kyivê radestî Ukraynayê ya çepê kirin.
  Demekê aramî hebû. Rûsya li rojhilat bi pêş ve diçû. Ew gihîşt Okyanûsa Pasîfîk û li wir bajarên nû ava kir.
  Piştre jî kampanyaya Kirimê, ku hevdem bû bi lawazbûna Tirkiyê re, hat. Rûsiya jî tevî Azov Xanatiya Kirimê zeft kir.
  Bi vî awayî împaratoriyeke mezin çêbû. Piştî wê şerekî din bi Polonan re bû. Alexander daxuyand - em ê erdên hemî Kievan Rus ji nû ve bi dest bixin.
  Û çêbû. Leşkerên rûsî yên di bin serokatiya Tsar û fermandarê mezin Skopin-Shuisky de hîn jî karîbûn Poloniyan têk bibin û tewra Warsaw jî girtin.
  Piştî hin nakokiyan, Polonya Îskenderê Yekem wek Tsar qebûl kir. Piştî ku hêza mezin ya Slavan rabû. Rûsya di sala 1630 de berê xwe da başûr. Bi Tirkiyeyê re şer dest pê kir. Împaratoriya Osmanî li ber têkçûn û windakirinê bû.
  Rûsyayê Balkanan zeft kir û heta Konstantînopolê jî ket. Textê Osmanî radestî Tsar Skender kirin. Û niha alayên rûsî gihîştin Misrê. Û di sala 1640 de bi Kuweytê re Mekke û Iraq zeft kirin. Împeratoriyeke mezin ava kir. Di salên 1645-1647an de bi Îranê re şer derket. Û Faris jî teslîmî Rûsyayê bû. Şerê bi Împaratoriya Mançu re bi girtina bakurê Çînê bi dawî bû.
  Tsar Alexander, ji ber zêdebûna hejmara nifûsa ne-rûs, tewra konseya ekumenîkî jî saz kir. Guhertinek di Ortodoksiyê de hate çêkirin ku destûr dide çar jinan.
  Ev yek encama xwestek bû ku ji bo Misilmanan hêsankirina Ortodoksiyê hêsantir bike, û bilezkirina rûsîkirina erdên nû yên dagirkirî.
  Di 1658 de, Tsar Alexander yekem mir, ku şêst salan hukum kir, û her weha bû Rurikovich mezin.
  Mîxaîlê Yekem, kurê Îskenderê Yekem, bû şahê nû. Padîşahê nû jixwe çil salî bû. Û siyaseta bavê xwe ya fethê berdewam kir. Leşkerên rûsî ber bi Hindistanê ve çûn. Li wir şer hebûn.
  Ku bi avakirina serdestiya Rûsyayê li wir bi dawî bû. Piştre bi Çînê re şerekî mezin derket. Di sala 1671 de, Mikhail mir. Û şer ji aliyê kurê wî Alexei yekem Rurikovich berdewam kir. Padîşahê ciwan, nêzîkî sî salî, bi enerjî emir kir û serkeftinên mezin bi dest xist. Çîn piştî çend salan şer hate dagir kirin.
  Paşê Rûsyayê tevgerên xwe yên li rojhilat û başûr berdewam kir û Hindistan zeft kir. Heta ku em gihîştin Sîngapurê. Di 1701 de, Alexei mir, û kurê wî Petrûs dest bi avakirina fîloya mezin kir. Rûsya di nav giravên Okyanûsa Pasîfîk re derbas bû û li Avusturalya daket.
  Di heman demê de xwesteka berfirehkirina li Ewropayê jî hebû. Û di sala 1715 de şerê bi Avusturya re dest pê kir. Leşkerên rûsî yên bilind Avusturya zû bi dest xistin. Paşê wan Almanya girt. Em gihîştin Rinê bi xwe. Û wan di sala 1721ê de Îtalya zeft kir. Ji ber vê yekê Petrûs Mezin pencereyek berbi Ewrûpayê vekir. Li gel Misrê. Di heman demê de Rûsan bi rêya Alaskayê Kanada dagir kirin. Di 730 de, Petrûs Mezin mir û text ji hêla neviyê wî Petrûs Duyemîn - Rurikovich ve hate mîras kirin.
  Padîşahiya wî çalak bû: xort bi Fransa re dest bi şer kir û Kanada zeft kir, û leşkerên rûsî, ku xwedan serweriya jimareyî mezintir bûn, Parîs girtin. Hollanda jî bi dest xist. Tevî ku şerê partîzanî li wir dirêj kir. Lê di dawiyê de, ew jî hat tepisandin.
  Û paşê di 1745 de, herdu Spanya û Portekîz ketin. Lê li wir jî çend salan şerê gerîla hebû. Di sala 1753 de, piştî mirina Petrûs Duyem, kurê Petrûs Duyem, Petrûs Sêyem, derket ser text. Padîşahê nû berdewam kir ku li seranserê Afrîka û Amerîka digerin. Şer di sala 1761 de bi Hêza Mezin a paşîn, Brîtanya re dest pê kir. Rûsya di destpêkê de di deryayê de pir serkeftî nebû.
  Lê paşê, bi serdestiya hejmarî û fermandarên bi tecrûbe, Ingilîz têk çûn. Û daketinek hebû. Û di 1767 de London ket.
  Û di sala 1780 de Petrûsê Sêyemîn jî mir. Kurê wî yê bîst û heşt salî, Pawlosê Yekem, derket ser text. Rûsyayê êdî dijberên cidî tune bû û li Afrîka û Amerîkaya Latîn diçû. Di sala 1820 de, dema ku Pawlos Yekem di şêst û heşt saliya xwe de mir, Rûsyayê dagirkirina tevahiya cîhanê temam kir. Û Îvanê Pêncemîn di çil û du saliya xwe de derket ser text.
  Êdî kesekî ku pê re şer bike tune bû. Lê hîna zanist negihîştiye wê astê ku firehiya fezayê bi dest bixe. Digel vê yekê, Ivan ferman da firînên ber bi heyvê. Mînakî, pêdivî ye ku împaratorî pêşve biçe. Û di sala 1833an de mirov cara yekem firiya fezayê. Û di sala 1845 de, Rûs di dawiyê de daketin ser heyvê.
  Împarator Îvan pêncemîn di 1847 de mir. Îskender II mîrasê textê xwe kir. Berfirehbûna fezayê berdewam dike. Di sala 1861 de li Marsê ket. Û paşê li hemû gerstêrkên Sîstema Rojê.
  Û paşê ew firiyan stêrkên din ...
  
  DONALD TRUMP LI SEATÊ ROOSEVELT
  Ji ber vê yekê Donald Trump di dema Şerê Cîhanê yê Duyemîn de xwe li şûna Roosevelt dît. Ev bi rastî şansek super derket! Li xeletiyên pêşiyên xwe bifikirin. Û xeletiya yekem: wan hişt ku Yekîtiya Sovyetê rabe û bibe hêzek super.
  Donald Trump ji her kesî çêtir fêm kir: Divê destûr neyê dayîn ku Rûsya di Şerê Cîhanê yê Duyemîn de bi ser bikeve. Lêbelê, serketina bilez a Reichê Sêyemîn jî ji bo Amerîka zirarê ye.
  Vebijarka herî baş: bila ew hevûdu bikujin heta ku dirêj û bi qasî ku gengaz be.
  Belê, helbet, Donald Trump berî Stalîngradê piçekî alîkariya Rûsyayê kir... Û bi dîrokê re ti cudahiyên taybetî tune bûn. Û Reich Sêyemîn ji Afrîkayê derxistin.
  Û paşê wî ji Hîtler re agirbestek di berdêla rakirina qanûnên antîsemîtî de pêşkêş kir.
  Piştî Stalîngradê, Almanan fêm kir ku ew bi rastî dikarin Şerê Cîhanê yê Duyemîn winda bikin, û bi Trump re li hev kirin. Cihû dê neyên çewisandin, lê... Bazirganî ji nû ve dest pê dike...
  Û girtî tên guhertin. Trump bi xwe bombeya atomê çêdike û Japonyayê diqedîne. Û Alman jî piştî rawestandina bombebarana xaka xwe û girtina eniya duyemîn, hêz kom dikin.
  Fuhrer Operasyona Citadel çend caran paşxist. Û tewra di Tîrmehê de wî dest bi êrîşek nekir, ji ber ku wî dixwest Tiger-2, tankek cinawir, di şer de biceribîne, û ev tê wateya "Şêr" û "Mişk". Wekî din, Almanan dest bi avakirina dabeşan ji biyaniyan kirin û hêz kom kirin.
  Û Trump şîret li Fuhrer kir ku lez neke, ji ber ku planên êrişa Alman li ser Kursk Bulge ji berê ve ji fermandariya Sovyetê re tê zanîn, û ji êrîşê tiştek bêtir ehmeqî tune dema ku dijmin pê dizane.
  Fuhrer têra xwe jîr bû ku guh bide şîretên biaqil ên Trump. Û ew di berevaniyê de bû.
  Artêşa Sor herî dawî di 30ê Tebaxê de dest bi êrîşê kir. Û bi kûrahî di parastina dijmin de asê ma. Şeran nîşan da ku Panther di berevaniyê de pir baş e, bi topên xwe yên bilez, ku ji dûr ve lê dixe.
  Û "Tiger" ne xirab e, û heta "Ferdinand". Di parastinê de çeka xweya dawîn pir xurt e. Û ew bi tevahî êrîşên dijberan vedigire. Û "Ferdinand" pir çalak dixebite. Gava ku ew ji dûr ve lêdixe, hûn ê nikaribin pişta xwe jî rast bikin.
  Almanan dîsa jî, bi kêmanî hêdî hêdî, lê li ser qeraxa Oryolê dan. Lê firokevaniya Sovyetê êdî li esmanan serdest nebû. Bêyî eniya rojava, Krauts bi hêz bûn. Di nav asîtên Alman de, Marcel bi taybetî rawesta.
  Ew di şerê Deryaya Navîn de bi qezayê nemir. Û niha, ku ace bû, hejmara yek li rojhilat şer kir. Û ev herî baş ace Luftwaffe, ku di demeke kin de rekorek li eniya rojava, ku tu kesî di dîroka rastîn de şikand, niha li rojhilatê şer dike.
  Marsêl ji dûr ve lêxist û nehişt ku xwe bişkînin û bixin xwarê. Ew di nav pîlotên Alman û Sovyetê de bû efsane.
  Û bê tu mubalexe. Hem balefirên êrîşê hem jî şerker xistin xwarê.
  Ji bo sed û pêncî balafiran bi pelên zirav, şûr û elmasên Xaça Xaça Hesinî ya Knight's Xaça Xaça Hesinî hate xelat kirin. Dema ku wî du sed balafir çêkir, ew bi Order of the German Eagle with Diamonds hat xelat kirin. Piştî gihîştina sê sed balafiran, wî xelatek taybetî ji bo wî hate damezrandin: Xaça Xaça Hesinî ya Xaça Xaça Hesinî ya bi pelên dara zêrîn, şûr û elmasan. Piştî xistina çarsed balafiran, wî xaçekî zêr û elmasê ji merîfeta leşkerî û Kupaya Luftwaffe ya zêr û elmas wergirt. Marsîlya di payîzê de li ser Behra Spî du sed balafir xistin xwarê. Di zivistan û adarê de wî hema hema sed erebeyên din xistin xwarê, û ew veguhestin eniya rojhilat. Li wir ew di Gulana 1943-an de sêsed wesayît derbas kir.
  Paşê, di îlona 1943 de, ew gihîşte hejmara çarsed wesayîtan. Û wî bi lêxistina çardeh wesayîtan di yek şer de rekorek jî destnîşan kir.
  Bê guman, bi acizek wusa, Almanan li ezmanan ji xwe ewletir hîs dikirin.
  Û wan dikaribû êrîşa Artêşa Sor bi vekişandina hêzan li pêş bisekine. Lêbelê, leşkerên Sovyetê, her çend pir hêdî, pêşde çûn.
  Di dawiya Cotmehê de, Artêşa Sor nêzîkî Orel bû. Fritz hewl da ku bi her awayî vî bajarî bigire.
  Tanka Tiger-2 cara yekem di şer de hat bikaranîn. Lêbelê, ev wesayît di berevaniyê de baş kir, lê pir caran şikest. "Şêr" hê xerabtir derket. Bi heman rengî "Tiger"-2-ê mezin, ku wekî pilingê qralî tê zanîn, "Lion" xwedî çekek bihêztir bû, lêbelê, ne hewce bû. Ji Sovyetê ve sî û çar tank bi çekên Alman hatin girtin. Lê "Şêr", ku giraniya wê nod ton e, di warê zirxî de li hember "Tiger" ti avantajên wê tune bû, lê bihatir bû, kêmtir pêbawer bû, û çeka bihêztir di rêjeya agir de kêmtir bû.
  Tenê dema ku ji dûr ve gule dikişand, Lev xwediyê avantajên bû, lê kêm kêrî wê bû, ji ber ku sî û çar hema hema ne gengaz bû ku meriv ji dûrahiyek wusa ku lê avantajên Lev lê hebû bikeve tevgerê.
  Di şeran de hat diyar kirin ku "Şêr" di parastina aliyan an eniya qalikê de li ser "Tiger"-2 ti avantajên wê tune ye, û cebilxaneya stûrtir a eniya tûrikê tenê zivirîna wê hêdî dike.
  Ango derket holê ku "Şêr", di pratîkê de, ji "Tiger"-2 jî xerabtir e. Û ji bo çi derkeve holê, ew hate sêwirandin.
  Digel vê yekê, Tiger-2 bi rêkûpêk baş parastî bû, ew ji hêla T-34-76-ê ve jî bêserûber bû, û ji ber vê yekê îsbat kir ku ew makîneyek bi bandor, her çend bêaqil e.
  Di heman demê de, du pîlotan di şer de xwe baş nîşan dan: Albina û Alvina. Yê ku her dem bi lingên tazî bi bikini şer dikir. Û wan ew pir bi bandor kir.
  Mîna ku Albina bi lingên xwe yên tazî li tetikan dixe, ew ê pîlotek Sovyetê biavêje.
  Û wê demê wê Alvîna jî bi lingên xwe yên tazî û qijkirî, biperçiqîne. Û dîsa ew ê dijmin biavêje.
  Keçan bi awayekî aktîf û bi kelecana panteran xebitîn. Tevî ku ew şervanên nûjen in. Lê sira wan ew e ku bi bikini û lingên tazî şer bikin, wê demê kes we naxe xwarê!
  Şerê Oryolê heta dawiya Mijdarê dom kir. Elmanan bajar girt û Artêşa Sor bi serhişkî ew dagîr kir. Stalîn bi xwe jî di vê mijarê de serhişkî nîşan da. Bajar bi temamî ji aliyê Krauts ve hatibû xurtkirin û nehiştin ku ew dorpêç bikin.
  Di destpêka Kanûnê de bêdengiyek demkî hebû, tenê şer li ezmên qewimîn. Marsîlya ji hejmara pêncsed balafirên ku hatine xistin derbas kir û piştî Goering di Reîşa Sêyemîn de bû ya duyemîn ku Xelata Xaça Hesinî ya Mezin wergirt.
  Artêşa Sor rawestiya. Lê di dawiya Kanûnê de dîsa dest bi êrîşa xwe kir. Piştî şerên serhişk, Oryol di dawiyê de hate dorpêç kirin. Û paşê wê bigirin. Alman li navendê piçekî din paşde hatin kişandin. Lê ji bo zivistanê amade bûn û bi dijwarî şer kirin.
  Fritz hîn jî karîbûn êrîşa li nêzî Lenîngradê bişkînin. Hin jî ji ber hişyariya Trump, ku ji têkçûna faşîstan pir ditirsiya.
  Piştî ku êrîşa li bakur têk birin, Naziyan bi rengekî êrişê paşve kişandin û ji zivistanê rizgar bûn... Û di biharê de dest bi komkirina hêzê kirin.
  Artêşa Sor jî zirar dît. Lê wê IS-2 û T-34-85 girt. Pevguhertina derbeyan dest pê kir û di 22ê Hezîrana 1944an de Artêşa Sor li navendê êrîşek mezin da destpêkirin.
  Alman bin ketin, lê hêdî hêdî... Leşkerên Sovyetê di nav meh û nîvekê de pêncî kîlometran li ser sektorek pir fireh a eniyê pêşve çûn. Naziyan bi gelemperî taktîkên xwe hinekî guherandin û bêyî ku êrîş bikin hewl dan ku hêza xwe biparêzin.
  Li vir Trump eşkere rola xwe lîst, ku nexwest ne Rûsya û ne jî Almanya bi ser bikevin. Lê ew ditirsiya ku rûs bi her awayî bi ser bikevin, û şîret li Fuhrer kir ku şerek li ser parastinê ava bike da ku çavkaniyên Bolşevîkan biqede.
  Hîtler, tevî hemû êrîşkariya xwe, dîsa jî ber bi parastina kûr ve çû. Wekî din, tankên Alman bêkêmasî ne. Û "Mişk" jî hêviyên xwe pêk neanî, û tenê di berevaniyê de, kêm-zêde xwe di dijberên kurt de nîşan da.
  Almanan hîna nekarîne di teknolojiyê de bi rêk û pêk biserkevin. Panther 2 dikare di çek û cebilxane de bi hêztir were çêkirin, lê hêj ne gengaz bûye ku ew ji pêncî ton girantir bibe. Focke-Wulf di manevrabûnê de kêmtir bû û neqediya bû.
  Me-309 derket ku di çekdanînê de bi hêz û bilez bû, lê di manevrabûnê de xirabtir bû. TA-152 di taybetmendiyên firînê de ji Focke-Wulf çêtir bû û bi hêz bû, lê di heman demê de girantir bû. Rast e, Marsîlya ji bo balafirên girantir, lê çekdartir û çêtir parastî taktîkên baş pêşxistiye.
  Heya niha Almanan ne tenê avantaja xwe ya li ezmanan parastibûn, ji ber hejmara wesayîtan jî zêde kiribûn. Tevî ku Yekîtiya Sovyetê jî Yak-3 û LAGG-7 hebû. Lê vê yekê hê avantaj nedaye.
  Lê Almanan ME-262 pêş xistin. Hezîranê, Luftwaffe jixwe hezar ji van jetên bi çar topên balafirên 30 mm hebûn. Lê di şer de, ME-262 îspat kir ku têrê nake û bandorker e. Di nav de ji ber leza bilind. Tiştek tenê ew e ku ME-262 pir zehmet e ku were xistin, zirxî ye û dikare sax bimîne, ji ber leza xwe ya zêde lêdan zehmet e, lê ji ber motora xwe ya ne pir pêbawer xwe dişikîne.
  Ji ber vê yekê Alman heta nuha tenê di wergirtina TA-152-ê de bi kêmasî serketî bûn û ME-109 "K" ya nûjenkirî, şervanê herî populer ê Şerê Cîhanê yê Duyemîn hebû.
  Hejmara firokeyên hilberandin jî zêde bû, ku ev gengaz kir ku serdestiya li ser markayên Sovyetê biparêze. Wekî din, wesayîtên Alman di çek û hêza motorê de pir bihêztir bûn.
  Elmanya Yu-288, ku leza bilind û bargiraniyek mezin a bombeyî li hev kir, derket holê ku pir serketî bû. Û yekem bombebarkera çar-motorî ya rêzefîlm, Yu-488, ku dikare li ser dûr û dirêj bombe bike. Balkêşiya wê qada baskê piçûk bû, ku leza wê digihîje 700 kîlometre di saetê de, ku di wê demê de ji bo bombevanek pir pir bû.
  Alman di warê çêkirina tankan de pir serkeftî nebûn. Mişk di parastinê de baş e, lê dîsa jî ji hewayê xeternak e û veguhestina wê dijwar e. "Jagdpanther" serketîtir derket. Ew di mîqdarên her ku diçû hate hilberandin û navûdengek baş bi dest xist.
  Li vir, bê guman, Almanan hema erebe qedandin, lê di her rewşê de ew baş zivirî.
  Hejmara sereke ya alavên Alman zêde bû, ku ev gengaz kir ku bi serfirazî li dijî êrîşên Sovyetê bisekinin. Tevlî êrîşa meha Tebaxê ya li başûr jî.
  Payîza 1944 hat, leşkerên Sovyetê jî Xarkov negirtin, û hîn jî li navendê radiwestin.
  Fritz hinekî xwe ewletir hîs kir... Stalîn bi çakûçkirinê berdewam kir, lê bêyî alîkariya Dewletên Yekbûyî wî nikarî pêşbirka teknolojîk a li hember Almanya bi ser bikeve.
  Bi hebûna beşên biyanî û gelek Hîwî, pê re peyk, û hemwelatiyên Sovyeta berê, Reichê Sêyemîn dikaribû kêm-zêde hêzên xwe nû bike û li ser berevaniyê bimîne. Karkerên biyanî û keda koleyan îmkana hilberîna gelek amûran da. Û berî her tiştî, hewavaniya jet.
  Projeya roketên V-1 û V-2 di berjewendiya balafirên jet de hate terikandin û bombeyên Arado xuya bûn. Ku bi temamî bombe kirin. Û balafirên Sovyetê jî nikarîbûn bi wan re bigihin.
  Hîtler her ku diçe xwe dispêre êrîşa hewayî. Fritz zivistanê jî şer dikir... Artêşa Sor zivistanê di navendê de bi pêş ve diçû.
  Li vir her çiqas Alman li hêviya êrîşekê bûn jî ji ber karê topan, bi taybetî jî roketavêja Andryusha matmayî man. Lê paşê gelek beşên tankên Alman karîbûn leşkerên Sovyetê rawestînin.
  Çekên nû yên almanî yên xweser E-10 û E-25, piçûk lê zirav, bi taybetî bi bandor derketin.
  Di heman demê de Tiger-2 jî bi kulmek teng û piçûktir û motorek bi hêz a 1000 hesp xuya bû, ku xwe wekî makîneyek pratîktir nîşan da.
  Bi kurtasî, şerek bi menegeriyek ji bo Almanan sûdmendtir dest pê kir.
  Hîtler bi rastî li ser tankên rêza E jimartin, ji ber ku ew pêşkeftîtir bûn û xwedan silhoetek nizm bûn. Di E-50 de, bilindahî bi gelemperî yek metre ji ya Tiger-2 kêmtir bû, ku bi zirxên wekhev re gengaz bû ku bi motorek 1200-hêza hespan dema zêdekirina giraniya tankê bigihîje pêncî ton. bêtir çeka zirxî-piercing û rast.
  Ev mezin derket! Otomobîl bi lez û beziya pêşkeftinekê bi dest xist. Û keç li ser wê şer dikin. Û bê guman, lingên tazî û bi bikini.
  Şer bi taybetî di biharê de, di meha Gulanê de dijwar bû. Almanan dest bi hewldana êrîşê kirin. Lê wan tenê karibû Belgorodê ku berê ji aliyê leşkerên Sovyetê ve hatibû girtin, vegerînin. Şer demeke dirêj dewam kir. Û tanka E-100 jî beşdarî şer bû. Ev wesayita ku pir baş hat parastin û bi çekên xurt, ji bo leşkerên Sovyetê bû pirsgirêkek mezin.
  Piştî xuyabûna SU-100, Stalîn ji nişka ve biryar da ku doktrîna di avakirina tankê de biguhezîne. Û ev çeka xweser dest pê kir ku her ku diçe zêde dibe.
  Hêsaniya hilberîna çekên xwebexş û çeka bihêztir bala min kişand. Û her weha rastiya ku Stalîn dest pê kir ku li ser rizgarkirina leşkeran bifikire. Bi her awayî, di havîna 1945 de tenê Almanan êrîş kirin. Wan tenê karibû Rostov-on-Don û Oryolê dorpêç bikin, û ew asta serkeftina wan bû... Payîz, Krauts li ser berevaniyê rûniştin û Artêşa Sor pêşde diçû. Û di zivistanê de jî... Û tenê Belgorod dikaribû li ber xwe bide.
  Ji ber vê yekê her du çekan hêdî bûn ...
  Sala 1946 hat. Almanan di havînê de hewl dan ku bi tankên E-50 û E-100 û E-75 êrîş bikin. Li hemberî wan, Stalîn xwedî çekên SU-100 yên xweser bû, ku di pratîkê de şûna hemû cûreyên din ên çekan girt. Almanan pif kirin, lê hema bêje tu pêşdeçûn nekirin... Û di payîz û zivistanê de Artêşa Sor bi pêş ve diçû...
  Lê dîsa min tiştek bi dest nexist.
  Jixwe sala 1947 e. Alman zextê dikin û pêşde diçin, Rûs jî paşde diçin û pêşve diçin. Tiştek bi ser neket.
  Li vir tê 1948. T-54 xuya bû, lêbelê, belav nebû. SU-100 hê jî di xizmetê de ye. Rast e, ev çeka xweser hinekî kevnar e. Almanan di rêza li jor E-75 de bi motora turbîna gazê di rêza yekem de cih digirin. Û jixwe ji aliyan ve baş hatibû parastin ...
  Lê Almanan dîsa jî nekarîn serketinê bi dest bixin. IS-7 li Yekîtiya Sovyetê hate hilberandin. Kî bi serketî şerê Almanan kir.
  Paşê sala 1949an... Eniya pêşiyê bêlivîn e, derbe li hev tên. Boksor dihejînin û hevûdu tune dikin.
  Ji ber vê yekê di sala 1950-an de, xeta pêşîn hinekî diguhere. Lê tiştek girîng nabe.
  Û di sala 1951 de, heman tişt. Li eniya rojhilat ti guhertin çênabe. Her du alî jî pir westiyabûn.
  1952 jî çû. Sala paşîn a paşîn a serweriya Stalîn. Tişta ku Almanan hebû tenê dîskotên ku ji gulebarana çekên piçûk nedihatin desteser kirin. Li Yekîtiya Sovyetê wesayîta herî populer heye: SU-122 bi bermîlek dirêj, ku hîn jî wekî ya herî baş tê hesibandin.
  Û di dawiyê de, 1953... Stalîn dimire û paşê ev dest pê dike. Li Moskowayê têkoşînek ji bo desthilatdariyê heye û ji vê yekê sûd werdigirin, alman dikevin êrîşê.
  Û li Kafkasyayê bi pêş ve diçin. Tirkiye di dawiyê de dikeve şer.
  Di bihar, havîn û payîzê de tevahiya Kafkasyayê digirim û sûdê werdigirim...
  Lê li vir Trump jixwe midaxele dike. Û di 1ê Çileya 1954an de, Amerîka dest bi bombebarana navokî ya li ser xaka Reich Sêyemîn û... Rûsyayê dike.
  Welî evê! Trump destwerdana Şerê Cîhanê yê Duyemîn kir.
  Û her tişt bi awayê xwe pir xweş derdikeve! Û heta radeyekê ew xweş e!
  Trump bi bawerî dijminên xwe têk dibe! Û ev PR-ya wî ya dojehê ye!
  Ev dîktatorê Amerîkî jî ji kêfa xwe baz dide!
  
  KEÇÊN XWEŞ DÎROKÊ DIKIN
  Dîrokek alternatîf ku tê de Hitler dîsa jî biryar da ku ew pêşî Brîtanya biqedîne, û tenê dûv re êrîşî Yekîtiya Sovyetê bike. Yek ji van gavan piştî girtina Girîtê, û êrîşa li ser Maltayê bû. Ya paşîn pir serketî bû û leşkerên Fuhrer îngilîz têk birin. Hîtler biryar da ku bi Brîtanyayê re biqedîne û tenê paşê biçe Yekîtiya Sovyetê.
  Li vir ew di bin bandora çar keçên sêrbaz de ma. Bedeweyên Aryen: Gerda, Charlotte, Christina, Magda - Fuhrer razî kirin ku hîn neçe Rûsyayê! Heta çokan danîbûn û sond xwaribûn ku sala 1941 ne dema vê ye. Ji bilî keçikê, ew lingên tazî di ser komirê re bazdan û rîtuelek pêk anîn û piştrast kirin ku neçin Rûsyayê çêtir e. Û çar bedewan Fuhrer bawer kirin ku hewce ye ku keçan li Afrîkayê şer bikin. Ji bo ku me razîbûn wergirt.
  Bingeha Brîtanî ji aliyê çeka Fritz ve tê êrîş kirin;
  Bingeha Brîtanî ya herî mezin bi rastî mîna dojehê xuya dikir. Ji aliyê zêdetirî hezar bomberan ve ku ji tevahiya eniya rojhilat hatibûn komkirin û ezmûna şer a minasib bi dest xistibûn, tevî şervanên eskort rastî êrîşê hat. Brîtanî, bê guman, ji bo demek dirêj şer dikin, lê wan li hêviya êrîşek wusa mezin a hêzdar nedikir. Bi rastî, kî dê bawer bike ku Krauts dê biryar bide ku eniyê eşkere bike, her çend dijmin demkî bêdeng bûya. Lê eskerên Îngilîs niha bê merhemet têne lêdan. Mînakî, keştiyên wan ji hêla Yu-87, "tiştê" navdar ve têne êrîş kirin. Ne pir bi lez, lê xwedan rastbûna bombekirinê ya herî bilind (ji bo dema xwe), ew fîloya Brîtanî ya ku di bayiyan de veşartî ye, diêşînin. Focke-Wulfên nûjen ne dûr in, di nav de efsanewî von Rudel bixwe jî, padîşahê balafirên êrîşê. Bi noqbûna keştiya şer a herî bi hêz a Sovyetê, keştiya şer Marat tê zanîn.
  Mînakî, Koral Richard dibîne ku zozanan mîna sîlekê ji çiyê dadikevin jêr. Gelek bombeavêjên Alman mîna masiyên nêçîrvan ji qulika cemedê derdikevin. Îngilîzê jixwe gihîştî ji tirsa têlefonê qut dike. Wî tu carî dîmenek wusa tirsnak nedîtibû. Sîren pir dereng deng didin, piştî bombe teqiyan. Pêla teqînê leşkerên Brîtanî davêje ser xwe, dest û lingên jêkirî ber bi aliyên cuda ve difirin. Yek ji helmetên hesinî sor bû û li rûyê zabit xist. Û çawa ew diqîre:
  - Churchill kaput e! Hitler xweş e!
  Çekên dij-firokeyên Brîtanî ne di cih de dest bi gulebaranê kirin, lê tenê gava ku bi hezaran bombe di carekê de ketin. Dijmin her tişt rast hesab kir: Bila yek bombe jî neçe. Ji ber vê yekê dijmin bişkînin û lêxin. Hemî sektor li ser nexşeyê pêş-nîşankirî ne. Bi ser de jî, îngilîzên bêhiş jî xwe bi rêkûpêk veneşartibûn. Gelek çekên wan ên dij-firokeyê li ber çavan radiwestin û yên yekem in ku têne şûştin.
  Li vir lûleya çeka dij-balafirê ya 85 mm, bi dirêjahiya sî û du metreyan, wek dîrektîfekê hat avêtin jor û li hewa hat xwarê. Piþtî wê ew qeza kir, pênc ingilizan perçiqandin. Yek ji reşikan zikê wî çirandibû û roviyên wî jê ketibûn.
  Û bombe ketin, û her tişt şewitî, depoyek sotemeniyê deng veda, wan dest bi teqandinê kir, topên ku hema hema li seranserê îskeletê belav bûn, paşê depoyek din hat lêdan. Ji bo her tiştî, sîrenên ku di firaxên Yu-87 û Focke-Wulf de hatine saz kirin bi hêrs qîriyan, ku di nav reşik û Ereban de ji nav leşkerên kolonyalîst bû sedema tirsa hovane. Lê wusa dixuye ku spî jî ew qas ditirsin.
  Mesela, du keştiyên brîtanî li hev qelibîn, bi qasî ku qazan lêdixist. Û tewra bermayiyên frigatên ku rakiribûn li hewayê mîna zeviyên mayinkirî teqiyan, û keştiya keştiyê bi tenê daket binê binê erdê.
  Tanka Îngîlîzî "Cromwell" bi mûzek kurt, lê bi leza maqûl û zirxên pêşiyê yên pir bi hêz, di nav panîkê de lez da û embara xwe hejand, tewra bi dehan leşkerên xwe yên dilteng di rê de pelçiqand. Kaos mezin bû. Keştiya balafiran a Îngilîzî dest pê kir, û dreadnoughek hêzdar gulebaran kir... li peravê, ku leşkerên wê bi xwe lê dizivirin.
  Û di vê dinyaya jêr de, du kes bi tevahî bêzar man. Yek ji wan hindî bû, hêdî hêdî boriyeke vêxist û ya din jî jineke, bi eslê xwe eşkere Ereb bû, lê bi unîforma leşkerî. Herdu guh nadin mirina bi lez. Ya rast, komek siwarên tunekirinê lîstikek qertafek bêhempa dilîstin. Ew lîstikek pêncî û du kartên bi henekkeran bû, û tewra li gorî qaîdeyên ku ji hêla çermê sor ve hatî vedîtin jî.
  Jineke Ereb got:
  - Lê belê, dengek pir heye! Û çima panîkek weha çêbikin?
  Yek ji leşkeran, pişta wî bi şarapnelê qut bû, hema bezî nav Hindistanê, lê ew bi xemsarî mîna pitikekê hate avêtin. Dilopên xwînê li ser rûyê sor ê sor ket û ew bi ken û bişirî ew hejandin. Paşê ferq kir:
  - Çêkirina deng ji bo mirovên qels, rûgeş e. Em Apaçî bi vî rengî difikirin - ger dijmin tune be, dijminek xuya dike - hê çêtir!
  Jina tarî got:
  - Ev qelsiyek tîpîk a yên ku baweriya Mesîh eşkere dikin e. Dixwazin behsa fedakariyê bikin, lê xwe feda nakin.
  Hindî zû serê xwe hejand:
  - Ferman li ser bingehek ku çîmento îman û qûm îrade ye tê avakirin! Îman dilekî ji zêr e û îrade kulmek hesin e! Tenê kesên rûbirû ne yek û ne yê din hene.
  Çend leşkerên Brîtanî yên şewitî bazdan nav avê da ku agir bişon. Ji ketina avê jî keliya bû, qîrîn û nalînên hov dihatin bihîstin. Û dorhêlên xwînî li ser kefa deryayê, di destpêkê de qalind, paşê hêdî hêdî belav bûn û zer dibûn. Û şervanên ku berê împaratoriya herî mezin û berfireh a li ser rûyê erdê bû, rûyê xwe yê mirovî winda dikirin. Jina Ereb bi rûreşî qîriya:
  - Û ev zilam me mecbûr dikin ku em burqayê li xwe bikin!
  Zilamê sor, bi fêlbazî gêj kir, got:
  - Xuyaye awira te ya tehdîtkar wan ditirsîne!
  Jina Ereb bi tinazên xwe diranên xwe berz kirin û got:
  - Nermbûna jinê dişibihe hişkiya zirxî, tenê di parastinê de pir kujertir û jêhatîtir e!
  Almanan tercîh kirin ku tavilê bi hemû hêza xwe êrîş bikin, taktîka boksorekî ku li ser neamadebûna dijmin hesab dike, yekser bi hemû hêza xwe ber bi dijmin ve diherike. Dema ku bi dehan balafirên dijmin li balafirgehan dişewitin, nikarin rabin. Dema ku bombeyên wan di hundurê Lancasteran de diteqin, her tiştê li dora wan hilweşînin. Taktîkên dijwar lê bi bandor. Ji ber vê yekê senfoniya dinyaya bindest gihîşt lûtkeya hêza xwe, û paşê dest pê kir.
  Lê helbet ev yek bi dawî nebû, dabeşkirina hewayê ket tevgerê. Dema ku Brîtanî li dû tedawiyek wusa ne, ew dikarin bi tevahî sar werin girtin. Xweşbextane, firokevanên daketinê jixwe di mîqdarên pêwîst de hatine çêkirin û awayên kişandina wan jî baş hatine rêz kirin. Dibe ku îro di cîhanê de çêtirîn.
  Ji ber vê yekê ew difirin, ne wek kîtan - hêdîtir, lê têra xwe zû, û tewra bi muzîka Wagner - şahesera bijare ya Hitler re jî pê re difirin. Yê din sax fîlima "Apocalypse" hate bîra wî, ku Amerîkî ev muzîka taybetî bikar anîn dema ku êrîşî Viyetnamiyan kirin. Çawa wan ditirsand. Ji ber vê yekê li vir Wagner e, û motîfên birûskê, bi navgîniya amplifikatoran. Paraşuteran fosfor li rûyên xwe rijandin û xwe boyax kirin; ew mîna cinên dinyaya xwe ya binerd xuya dikin. Di heman demê de li ser bandorek psîkolojîk. Zêdeyî, hin reagent û hin çîpên magnesiumê li fosforê hatin zêdekirin da ku bi kêmanî ji bo demek kurt bibe sedema şewqê. Ji ber vê yekê tirsnak, nemaze li hember ronahiya dûman û gelek agiran. Tewra mîtralyozên wan jî hene, di heman demê de bi şiklê devê ejderan hatine kamûflekirin. Dûv re çekên almanî yên melodîk û yên girtî lêdixin. Û refên çilmisî û çiryayî dikevin pêlavên serketiyan. Û gelek bi tenê tercîh dikin ku dev jê berdin, tevî vê rastiyê ku ji Almanan gelek zêdetir Brîtanî hene.
  Jineke Hindî û Ereb di kuneke biçûk û bi baldarî veşartibûn. Redskin destnîşan kir:
  - Belê, me ew çilandin!
  Jina por reş şaş ma:
  - Tu dibêjî em? Dibe ku hûn mebesta we dikin?
  Hindî serê xwe bi neyînî hejand:
  - Na! Palefaces li Ingilîzan dixin û ev nîşanek baş e! Û gava ku dem hat, dê cejna me were! Hindî wê kengê parzemîna xwe azad bikin!
  Jina Ereb bi rûreşî qîriya:
  - Ma tu, bi şansekê, doza desthilatdariya li ser cîhanê dikî?
  Hindistanê bi dilovanî, mîna ku ji zarokek derengmayî re rave bike, keniya:
  - Yên ku dixwazin pir zêde bi dest bixin, bi gelemperî tiştek jê nayên hiştin! Ji ber vê yekê kevçika mezin dev-ava ye!
  Fuhrer, bê guman, nedît ku felq û zozanên wî çi dikin, lê di prensîbê de wî texmîn kir ku makîneya leşkerî ya Alman dê her tiştî rast bi kar bîne. Bi giştî, operasyonên hêrîşê yên leşkerî yên Almanyayê heta Bulgeya Kursk di astek profesyonel a bilind de hatin kirin. Hinek ji wan re standard jî dibêjin. Tewra ecêb e ku makîneyek wusa şemitî û dûv re bi tevahî ji hev ket.
  Û her çar bi xwe jî beşdarî daketina li ser Malta bûn.
  Çar keç tenê bi bikini bûn. Û jixwe di hewayê de bi lingên xwe yên tazî bombe avêtin Îngîlîzan. Û ew pir xweşik e. Ev keç in.
  Û di firînê de, dîskên tûj ên tûj têne avêtin. Û deh stû bi carekê vebûn. Yek peyv - bedewiyên çîna super. Û pir seksî û masûlke. Ev şervan in. Û bi yek derbeyê metal û kerpîçan perçe dikin. Ew xwedî hêzek wusa hovane, diherikin. Û bihêle ku ew bi lingên xwe yên tazî bikevin nav çengên leşkerên îngilîz. Ew qas qelp in.
  Û xwîn diherike û diherike her alî.
  Pişt re keçan şûrê xwe bi kar anîn. Û wan dest bi hilweşandina rêzên Îngilîzî kir. Û di heman demê de bistirê:
  - Gurên spî diherikin! Tenê wê gavê dê nijad sax bimîne! Kesên qels helak dibin - ew têne kuştin, xwîna pîroz paqij dikin!
  Keçên li vir pir xweş in. Simply mezin!
  Û wan her eskerekî ingilizi bi du şûr birrîn. Û bi lingên xwe yên tazî swastikayan davêjin, şervanan dikujin. Û şerkerên wisa hov...
  Û êrîşa hewayî ya li ser Malta pir bi hêz e. Fuhrer balafir ji eniya rojhilat kom kir. Û Yu-88 di rûmeta xwe de xwe nîşan da. Û bê guman, Yu-87 jî hate bikar anîn, ku tevî serdestiya şervanan li hewayê, îsbat kir ku ew pir bi bandor e.
  Û Krauts pir dijwar li Brîtanyayê xistin. Û keçên termînator ên bi lingên tazî hîn xurtir in. Û şervanên li vir bi tenê pola ne!
  Baş e, hûn çawa dikarin heyranê keçên weha nebin? Ne keç - lê bi tenê panthers!
  Dijberên xwe tune dikin. Û stranan dibêjin:
  - Kesê me nehêle! Tu kes me têk naçe! Gurên xerab dijmin ji hev diqetînin!
  Gurên xerab - silav li lehengan!
  Û dîsa birrîn... Lê îngilîz jixwe teslîm dibin. Û destên xwe bilind dikin.
  Gerda bi Îngilîzî diqîre:
  - Li ser çokan! Û lingên min maç bike!
  Zilam dikevin ser rûyê xwe û lingên keçikê yên tazî û hinekî toz maç dikin.
  Hingê Charlotte, cenawirê por sor, wan neçar dike ku lingên wan maç bikin. Ew çiqas bedew e.
  Li ber bayê, porê wê yê sifir-sor wek alayeke şerker û proleterî diheje.
  Him mêr û him jî bi taybetî jî xortên dorpêçên xwedê maç dikin. Û ew lingên xweşik ên bedew diqelînin.
  Wan lingên tazî yên Christina û Magda maç kirin. Her weha keçên aerobatîk.
  Û şervanên wiha bi hêz û masûlke ne. Û ya herî girîng, lingên tazî û delal.
  Û fîgurên zirav, û pelikên abs! Û di wan de tiştek ecêb heye, tiştek şerker û tiştek bedew.
  Û her masûlk dileyze, û topên masûlkeyê di bin çermê zirav de dizivirin.
  Van keçan çîna super in! Ew hêza hêrs û agirê dilşewatiyê dihewîne! Û bawerî bi serketinê.
  Û Îngîlîz lingên xwe yên tazî û xweş bi ramûsan dibarînin!
  Malta ket, û veguhestina leşkeran bo Afrîkayê pir hêsantir bû. Fuhrer aqilmend bû, û ya sereke ku hat bîra wî ramanek mentiqî bû: Yekîtiya Sovyetê welatek totalîter e, yanî ew bi hêz e. Nêzîkî du sed mîlyon mirov bi îdeolojiya komunîst bi hev ve girêdayî ne û ev hêz e!
  Lê di heman demê de, Yekîtiya Sovyetê bi têra xwe axa heye û naçe êrîşî kesî bike.
  Ji ber vê yekê, ji bo ku hûn êrîşî Rûsyayê bikin, divê hûn amade bikin.
  Çi tankên Almanan hene? Bi rastî qels! Û Rûsan di merasîma 1ê Gulanê de KV-2 bi topên 152 mm, û KV-1 bi topên 76 mm, û T-34, tankên zirav jî bi topên ku dikevin nav Almanan dîtin.
  Û Fuhrer emir kir: ku cinawirên xwe wekî bergiriyek li hember tankên rûsî biafirînin. Bi taybetî, "Pantêr", "Pîling", "Şêr" û "Mîşk". Otomobîlên baş ji bo dema xwe, lê pir giran.
  Hem biha û hem jî kedkar! Ji aliyê din ve, teknolojiya Alman dikare di vê rewşê de bi teknolojiya Sovyetê re pêşbaziyê bike.
  Wekî din, Almanan hêvî dikir ku ew ê di demek nêzîk de hemî Afrîkayê hebe û ew ê karibin çavkaniyên girîng ên cîhanê bi dest bixin. Û dê kole, û leşker, û yekîneyên şerker hebin...
  Bi gelemperî, şervanên Wehrmacht bi hêz in ...
  Û keçên spehî ne... Û dizên hêja!
  Li Maltayê meşiyan û bi îşkenceya mêran dihatin naskirin. Şervanên dijwar. Zarok tazî kirin û bi keçan re tecawiz li wan kirin! Çima ne şahî?
  Şervanan gelek stran gotin û gotin:
  - Tu kes me nagire, şeytan jî nikare me bişkîne!
  Gerda û ekîba wê jî êrîşî keştiya Îngîlîzî kirin. Keç bi şûran pê re meşiyan û her kes xwar. Û di heman demê de wan dîskên tûj bi lingên xwe yên tazî avêtin.
  Ev şervanên bilez in ku bi hêsanî û bê pirsgirêk nayên sekinandin. Ew pêş de diçin û deryavanan hilweşînin. Û bi herdu destên xwe li ber xwe didin. Ev çar sêrbaz xuya bûn. Û Witches bêrehm in, bi tevahî kujer in.
  Ew li ser dikê diherikin, pêtên xwe yên dor û pembe diçirisînin û şûrên xwe mîna tiliyên lûleyê dihejînin. Îngilîzan qut dikin û ji xwe re stranan dibêjin dema dikenin.
  - Em ne keçên reben in, dengê me ewqas zelal e! Em îngilîzan bi wêrekî dişkînin da ku li vir bêdeng nebe!
  Û ziman wê çawa nîşan bidin! Ev keç in... Termînatorên rastîn!
  Û bi tiliyên xwe yên tazî dîskê davêjin ser xwe û dijminên xwe derdixin.
  Ew ê pir bi xwîn bikin. Û qirika wan hat birîn. Û ewqas qirik vekirin.
  xortên êrîşkar.
  Û bêtir rast, keçên, bi masûlkeyên heywanên kovî. Û kes nikare wan asteng bike - elementek wusa ye.
  Keç direj in û hema tazî ne. Û wan pêsîrên xwe jî eşkere kirin ku xweşiktir xuya bikin.
  Gerda stran got:
  - Û keştiya keştiyê dê were girtin - keç dişewitin! Elementeke wisa, hêmaneke wiha!
  Keç bi rastî jî bedewiyên wusa ne ku hûn nikanin bi carekê wan bidin sekinandin.
  Enerjiyek dilşewat, diherikîn di hundurê wan de çêdibe. Û ew bi tenê bahozek wusa êrîşkar û pirbûna agir û germê ye.
  Şervan bi rastî tenê delal in. Û ew dikarin bi kulma xwe li çena te bixin.
  Keçên wan ên wisa êrîşkar hene ku bi bask û zencî ji dayik bûne...
  Charlotte îngilîzan qut dike û ji xwe re diqîre:
  - Di şer de kes nikare bi me re bide ber hev! Ez gurek im, gurek sar!
  Û cenawirê por sor bi şûr li çepikan dixe û dibire...
  Ji ber vê yekê amîralê Îngîlîz ket bin tola keçan. Ew bi rastî çi dixwest? Te bi kê re têkilî danî?
  Şervanan ew birin û perçe perçe kirin!
  Christina bi kêfxweşî stran got:
  - Dê kebabek jêkirî hebe!
  Û zimanê xwe nîşan da.
  Û dû re bi lingê xwe yê tazî dîskek bi keviyên tûj avêt. Û wê tavilê pênc îngilîz kuştin.
  Magda bi lingê xwe yê tazî lêxist û sê îngilîz li ser behrê firiyan. Ev keç tenê hov e!
  Û her çar dê biqîrin:
  - Rûmet ji xwedayên me re!
  Û ew ê dîsa biçirîne... Jixwe bi sedan Îngîlîz hatine birîn. Û yên sax dikevin ser çokan û keçikên spehî, lingên wan ên bi hêz, qerisî, tazî maç dikin.
  
  
  SEROKÊ RÛSYA VLADIMIR ZELENSKY
  Piştî sondxwarinê, Vladimir Zelensky betalkirina Rada û lidarxistina hilbijartinên pêşwext ên parlamentoyê ragihand. Ev bi gelemperî dihat hêvîkirin. Têkiliyên bi Rûsyayê re, lê aloz bûn. Vladimîr Pûtîn ji ber serkeftina Zelensky pîrozbahî nekiriye û hilbijartinên serokatiyê yên Ukraynayê nas nekir. Lê ev yek bi kêrî serokê ciwanê nû jî hat. Neteweperestên ku bi şik lê dinêrîn, ew wek yekî ji xwe nas kirin. Û rojava fêm kir ku Pûtîn bi rastî êrîşkar e. Û piştgiriya ji bo Ukrayna xurt kir. Ji ber vê yekê ji bo tenduristiyê dest pê kir û ji bo aştiyê bi dawî bû. Zelensky ew girt û di hilbijartinên nû yên Rada de pir bi hêz kir. karîbû piraniya parlamentoyê bi dest bixe. Û paşê wî çend referandum pêk anîn. Reforma destûra bingehîn jî di nav de.
  Desthilatdariya serokkomar bi awayekî berbiçav hate berfireh kirin. Berevajî, Rada bi sînor e. Piştî wê Zelensky bi biryarî dest bi reform û nûjenkirinê kir.
  Di heman demê de li Donbassê tevgerek hîlekar hate îcadkirin. Warrior Anastasia Orlova vebijarkek balkêş hate pêşkêş kirin. Bi piştgiriya Ukrayna û servîsên îstîxbarata rojavayî wê bibe waliyê herêmên Lugansk û Donetsk. Dûv re ew ê bibe endamek fermî li Ukraynayê û drav ji bo restorekirin û hêza kesane ya mezin. Û heta artêşa xwe jî. Yanî vebijêrka Kadîrov. Dema ku Rûsyayê bi rastî serxwebûna Çeçenistanê da, tenê bi awayekî fermî kontrola xwe li ser girt.
  Anastasia Orlova ku di nav fermandarên qadê de xwedî bandor e, ev vebijark qebûl kir. Divê ez bibêjim ku ev jin pir xweşik, blind bû û bi gelemperî, di zivistana sar de jî, ew lingên tazî diçû.
  Anastasia şer li ser serokatiya "dizî" ya Rûsyayê ya Nû ragihand. Keçeke pir milîtan û desthilatdar e. Û wê rûniştina xwe li Novoazovsk ava kir. Beşek ji gel û milîsan piştgirî da wê.
  Anastasia, bi tabûrek keçên tazî, gelek êrîş kirin û gelek bajar bi dest xistin. Şerên herêmî derketin. Tevliheviyek hebû.
  Anastasia pir jêhatî tevdigere û ji derve pere distîne. Bi ser de, wê piştgirî li Rûsyayê jî hebû. Ji jinan jî tê de. Rastiya ku Pûtîn nexweş bû jî beşdarî serkeftinê bû. Xuya ye ku serokê azwerî yê Rûsyayê xwe zêde kiriye. Û di van şert û mercan de, serkirdayetiya li Rûsyayê hate dabeş kirin. Anastasia ji vê yekê sûd wergirt û Donetsk girt. Piştgiriyek cidî wergirtiye.
  Şer jî bi Luganskê dest pê kir. Lê ne zêde enerjîk. Bi rastî jî milîsan nedixwestin hevdu bikujin.
  Di dawiyê de, hilbijartinên Serokê Novorossiya hatin kirin, û Anastasia bi ser ket. Ew yekser ji hêla Dewletên Yekbûyî û Kyiv ve hate nas kirin. Û paşê welatên din ên rojavayî, û tevahiya cîhanê!
  Zelensky soza xwe girt, statûyek taybetî da Novorossia di nav Ukraynayê de. Û li Donetskê ala zer-şîn dîsa li ba bû.
  Aştiya ku dirêj li bendê bû hat.
  Zelensky bi awayekî aktîf li dijî gendeliyê şer kir, û heta cezayê îdamê ji bo sûcên aborî destnîşan kir. Bi hişk û jêhatî rêvebirin û avakirina tîmek profesyonel, Vladimir Zelensky rêjeyên mezinbûnê yên bilind peyda kir. Welat bilind dibû û hêza serokê nû xurt dibû. Têkiliyên bi Rûsyayê re ber bi başbûnê ve diçû. Tiştê ku bû sedema derbeya ku Pûtîn girt û ew kêm azwer û êrîşkar kir.
  Li Rûsyayê, populerbûna Zelensky zêde bû. Axaftvanekî xurt, kesekî delal, populîst bû. Û ne komunîst, lê ne antîkomunîst jî. Hem di nav çep û hem jî di nav olîgarşên rûsî de populer. Di nav ciwanên rûsî de pir populer. Rewşenbîr û xortek. Xuya ye ku ew jîr e, lê wî hêza mayînde girtiye. Erê, bê guman serokek, lê di heman demê de jî gentleman! Çanda bilind, lê ji aliyê gel ve tê fêmkirin û hezkirin. Di rêveberiyê de jêhatiyek rastîn. Û organîzatorek mezin.
  Û ji ber vê yekê, dema ku pênc salên bextewarî û bilindbûna Ukraynayê derbas bûn, û hêza Zelensky di dawiyê de bihêz bû, pêşnûmeyek hestiyar peyda bû.
  Yanî bi Rûsyayê re bibin yek. Bi serokekî hevpar û xwedî hêzeke mezin dewletek yekgirtî ava bikin. Helbet ji aliyê gel ve hatiye hilbijartin.
  Û li Rûsyayê elît di şokê de bû. Çi tevger e! Di vê demê de, Putin ji nexweşiyek giran qels bû û populerbûna xwe winda kir. Ev tê wê wateyê ku wî nikaribû şer bike, bi kêmanî ne bi tevahî. Û Medvedev bi xwe jî bi giştî ne şervan e û ji aliyê gel ve jê nayê hezkirin.
  Û li vir Zelensky bi eşkere dixwaze bibe serokê dewleteke sendîkayî û... Derfetên wî rast in! Ya yekem, rojava dixwaze Vladimir Zelensky wek serokê Rûsya û Ukraynayê bibîne! Xwe bi tevahî siyasetmedarekî rojavayî û ewropî nîşan da. Ya duyemîn, Zelensky li Rûsyayê û nemaze li Ukraynayê populer e. Ya sêyem, li ber çavan tu hevrik tune. Pûtîn bi giranî nexweş e, Medvedev lawaz e û ne populer e, Zyuganov û Jîrînovskî pir pîr in. Li ber çavan tu rêberên din tune ne. Wekî din, çaremîn, piştgirî ji olîgarşên Rûsya û Zelensky heye.
  Erê, diyar e ku ev namzetek pir cidî ye ji bo serokatiya Rûsyayê. Ew xwedî hêz, karîzma û diyariyek awarte ya devkî ye. Û her wiha piştgiriya medyaya rojava û Rûsyayê jî. Zêdetir populerbûna ya nû di siyaseta Rûsyayê de, di bin rêberên kevn û bêzar de.
  Bi kurtasî, qebûl kirina pêşniyarê hem nerehet e û hem jî tirsnak e. Pûtîn felca duyemîn ket. Medvedev bû serokê bi wekalet yê Rûsyayê.
  Bê guman, ji rastiyê dûr e ku Zelensky teqez bi ser bikeve. Û ez bi rastî dixwazim Ukraynayê pêve bikim. Dixwaze Medvedev ji Pûtîn derbas bibe! Lê gelo hêja ye ku bi Zelensky re rîskek wekî hilbijartinan bigire?
  Lêbelê, gelê Rûsyayê piştgirî da fikra yekbûna bi Ukraynayê re. Bi sed hezaran kes daketin kolanan - daxwaza yekitiya birayên Slavî kirin. Xwepêşanderan li Moskowê bi polîsan re pevçûn. Gelek kes birîndar bûn. Pêla protestoyê dest pê kir.
  Di dawiyê de komunîstan Zyuganov, an jî rasttir, rizandin, û serokatiya ciwan dest pê kir ku gel derxe kolanan. Daxwaza guhertina rejîmê dikin.
  Neteweperest jî derketin pêş û rêberên xwe yên bi hêz û azwer hebûn. Meydan roj bi roj moda bû. Kevir û molotof avêtin polîsan. Nerazîbûna gel a ji mêj ve kombûyî dest pê kir her ku diçe zêdetir xwe nîşan dide.
  Medvedev konseya ewlehiyê pêk anî.
  Piraniya endaman alîgirê yekgirtinê bûn - ji ber vê yekê ku şeytan ne bi qasî ku tê xêzkirin ne tirsnak e. Û çavkaniyên îdarî û propaganda hêzek mezin e! Û ku mirov dikare bi tevahî mêjiyê xwe bişon, û ew ê bi gelemperî dengê xwe bidin partiya desthilatdar.
  Milyarderên rûs jî sond xwaribûn ku bi Medvedev re, ku pêşbîn bû, demeke dirêj bû desthilatdar û kêm-zêde her kes razî bû.
  Milyarder Deribasco bi mantiqî destnîşan kir:
  - Divê em kampanyaya hilbijartinê bi şêwazê bimeşînin: Medvedev îro Pûtîn e û tu Zelensky ji bo me xeternak e!
  Roman Abramovich bi desthilatdarî got:
  "Me Yeltsîn bi rêjeya ji sedî 4 ji qûna hilbijartinê derxist û em ê we hîn bêtir derxin." Pere û medyaya me garantiya me ye!
  Prokhorov piştrast kir:
  - Em wek Ukrayna bacên wisa bilind li ser dewlemendan naxwazin û em ê li cem we hemûyan bisekinin!
  Dmitry Medvedev kulma xwe li maseyê xist û got:
  - Wê demê em pêşniyara pêkvejiyan û yekîtiyê qebûl dikin!
  Di navbera Ukrayna û Rûsyayê de peymana yekîtiyê hat îmzekirin. Yekser hevsengiya hêzê guherî. Hilbijartinên serokomariyê wê di nava sê mehan de bên kirin.
  Ji bo qeydkirina serokatiyê bes e yan sed hezar îmza kom bikin, yan jî nod hezar dolar emanet bikin, tenê eger hûn bigihin tûra duyem dê vegere. Ev bi rastî qaîdeyên henek in. Beşek ji rûsî û beşek jî ji qanûnên Ukraynayê hatî girtin.
  Bi xwezayî, dê gelek namzedên serokatiyê hebin; Tîma Medvedev eşkere difikirî ku ev ê ji bo wan hîn bêtir sûdmend be! Dibêjin gera hilbijêran wê di tûra yekem de avantajê bide desthilatdaran. Û di ya duyemîn de, her kes dê piştgirî bide Medvedev. Di her rewşê de, serokê wekîl li ser wê hesab dikir. Û dest pê kir ...
  Anastasia Orlova, ev Kleopatra lingê tazî, got ku dê Zelensky li hember sed tevahî hebe. Û ku ew Lancelot li dijî ejder Pûtîn û Medvedev e.
  Di çapemeniyê de êrîşên dijwar derketin holê. Hinek alîgirê Zelensky bûn, hinek jî li aliyê Medvedev bûn.
  Dema qeydkirina namzetan dest pê kir. Li Rûsyayê alozî çêbû. Kurê Dzhokhar Dudayev li Kafkasyayê derket û cîhad ragihand. Û li herêmên îslamî piştgirîyeke berfireh wergirt. Gelek pispor li vir guhên CIAyê guman kirin. Wekî din, serokatiya Trump di dawiya xwe de ye, û em hewce ne ku bi kêmanî hin serketiyan bi dest bixin. Û Zelensky li ser textê Rûsyayê serkeftinek mezin e! Her çend, gumanbar jî hene ku îdia dikin ku Zelensky dikare Rûsyayê bike welatek mezin, bi taybetî ji hêla aborî ve, ji ya ku di dema Pûtîn de bû.
  Ji ber vê yekê li Rojava jî nêrîn hate parvekirin. Dewleta yekbûyî ya Ukrayna-Rûsya, bê guman, komeleyek hêzdar e û qet ne henek e. Ev bi rastî dikare cinawirek be. Bi awayekî xwezayî hêzên ewlehiyê yên Rûsyayê jî piştgirî dan yekîtiyê. Digel vê yekê, Anastasia jinek xweş e. Wê, tevî tabûrek keçan, hemû bedew, lingên tazî û bi bikini, li hêzên taybet ên rûsî xistin û têk birin. Gava ku ew toz berhev dikin da ku fanek pir dilpak a Zelensky hilweşînin.
  Keçan nîşan dan ku ew bi lingên tazî û bi bikini bi efsûnî şer dikin! Û koma taybetî "Vympel" ji hêla jinên germ ve hat têkbirin. Di encamê de biryara destwerdanê hat dayîn û li Novorossiya serkirdayetiya alîgirê Ukraynayê bû desthilatdar.
  Anastasia ji bo Zelenky kampanya kir. Di şer de, keçikê dizanibû ku bi lingên xwe yên tazî dîskên tûj, zirav, bomerang û bombeyan bavêje. Şervanên bikini-cil bûne efsanewî. Tevahiya alayek keçan, her yek ji wan hêjayî parçeyek tevahî ye. Ev hêzek mezin e!
  Anastasya di nav berfê re bazda, pêtên wê yên sor û tazî dibiriqîn. Keçikê stran got:
  Di berferehiya fezayê de, ji min bawer bikin, xewnek heye,
  Ew mîna tîrêjek tavê ye li ezmên...
  Di çavên Svarog de aştî û paqijî heye,
  Ew ji bo me ye wek ku Îsa wê dîsa rabe!
  
  Em ê çarenûsek ronî bidin dinyayê,
  Ew ê di Gulanê de mîna tavê bibiriqe...
  Lê ez fêm nakim bê mirin çiqas dirêj dibe,
  Çiqas qedera xerab bi me dilîze!
  
  Welatê xwe biparêze, siwar,
  Bila stêrka ezmanî bibiriqe...
  Em berferehiya Erdê xweya zikmakî diparêzin,
  Bila gerstêrk bibe bihuştek herheyî!
  
  Lê komunîzma tirsnak dikare çi bike?
  Ew ê ala welat her tiştî bike...
  Û faşîzma xezeb wê di nav dojehê de winda bibe,
  Em ê bi derbeke pir xurt dijmin qul bikin!
  
  Dilê xwe bidin welatê me,
  Ku bi germa pir geş dibiriqe...
  Em ê heta dawiyê têkoşîna xwe bidomînin,
  Û em ê Fuhrer bi yek derbeyê hilweşînin!
  
  Rêheval Stalîn şûna bavê xwe girt,
  Em zarokên nifşên cuda ne...
  Ord dê di dojehê de di nav hêrsek de helak bibe,
  Û Lenîn jîr wê riya Edenê nîşan bide!
  
  Li Rûsyayê her kurik dêwek e,
  Û keç ji bo şerkirinê tên perwerdekirin...
  Malbata Rebbê karîndarê me yek e,
  Em Rûsan her dem karîbûn şer bikin!
  
  Em ê bigihîjin, di demek nêzîk de ez bawer dikim, em ê bigihîjin her tiştî,
  Di gerdûnê de tiştekî bilindtir tune...
  Endamê Komsomolê zengil bilind kir,
  Û li ser banî li Fuhrer xist!
  
  Êdî komunîzm, fikr û raman nema,
  Ew xweşik in û dê bextewariyê bînin!
  Û Fuhrer bi tenê xerabek e,
  Pir bi fêlbaz, pir reş!
  
  Ez keçek im - mezinahiya şervanek,
  Ew bi cesaret di nav sermayê re beziya lingên bêpêjin...
  Kefa min a qalind ji zêr hatiye çêkirin,
  Min gula zû ava kir!
  
  Milyarek raman dikarin derkevin holê
  Meriv çawa di komunîzmê de welatekî baviksalarî saz dike...
  Ger hûn Fritzek bibînin, wî bi tundî lêxin,
  Da ku Adolfê xwînmij li ser text rûne!
  
  Bi kulma xwe li faşîstan bixin,
  Hîn çêtir e, bi kulmekê li wan bixin...
  Werin em bi bayê li Volgayê siwar bibin,
  Em bi tenê ferq nakin ku bizinan biperçiqînin!
  
  Em ê ji bo welatê xwe leşkeran rakin,
  Keç diherikin êrîşê...
  Bedewiyê mîtralyozê kir armanc,
  Dê tola Hîtler bi êş be!
  
  Kes nikare rûsan têk bibe,
  Her çiqas gurê faşîzmê şeytanekî demsalî be jî...
  Lê dîsa jî hirçê wî xurtir e,
  Kîjan ferman yekî nû ava dike!
  
  Ji bo welatê dayikê, ji bo Stalîn birevin,
  Endamên Komsomol bi lingên tazî diherikin...
  Nazî bi ava kelandî hatin qetil kirin,
  Ji ber ku Rûsên Mezin ên herî xweş in!
  
  Keçên serbilind dê bikevin Berlînê,
  Dê şopa lingên tazî bihêlin...
  Li ser wan çerxeke bi baskên zêrîn heye,
  Û ew zîv dibin wek mirwarên kêzikê!
  Keçik stranan dibêje, lê çawa şer dike! Beriya her tiştî, ew û çar hevkarên wê bûn ku yek carî mîlîs ji têkçûna tevahî li Iolaisk rizgar kirin.
  Paşê pênc keçên bi bikini û lingên tazî bi leşkerekî tev ketin hundir.
  Erê, ew pir temaşek bû.
  Anastasia ji mîtralyozê pir gulebaran kir, xeta dijmin qut kir, û dûv re bi tiliyên xwe yên tazî bi yekcarî çend dîskên zirav avêtin. Serên wan tên jêkirin.
  Û Anastasia dê bistirê:
  - Ji bo Rûsyayê Pîroz!
  Natasha jî gulebaran kir, dijmin qut kir, û qîrîn, bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt, tankek xist:
  - Ji bo Svarog!
  Û paşê Zoya porê zêrîn dide dora xwe. Û ew jî bi lingê xwe yê tazî diyariya mirinê davêje û diqîre:
  - Ji bo pêşeroja Rodnoverie!
  Û Aurora dê di zûtirîn dem de wan bişopîne. Û bi lingê xwe yê tazî wê diyariya mirinê berde û biqîre:
  - Ji bo sînorên mezin!
  Û paşê Svetlana dê bikeve hundur. Ew ê biteqîne, û paşê ji mîtralyozek, û bi tiliyên xwe yên tazî ew ê wêraniyê bişîne ...
  Û bedewiya lingê tazî diqîre:
  - Ji bo vegera Romanov!
  Erê, Anastasya ji nûvekirina împaratoriya padîşah bû. Di rastiyê de, li Rûsyayê bi rastî jî tsar di desthilatdariyê de ye. Ji ber vê yekê çima monarşiyek rewa nayê afirandin? Her wiha xwîna gelek nifşên padîşahên Ewropayê di damarên Romanovan de diherike. Ma ev eslê wan e? Pûtîn û bi taybetî Lukashenko malbatek çawa ye? Ew kî ne ku bibin padîşah? Lê Romanov meshkirên Xwedê ne!
  Anastasia û hevalên wê yên bi bikini gelek keramet kirin. Wê mîna şeytan şer kir. Lê paşê wê bi Pûtîn re gengeşî kir û alîgirê Zelensky bû. Bi gelemperî, Anastasia dît ku Ukrayna aciz dibe, û xwedan hestek edaletê ya zêde bû, ew alî qels kir!
  Anastasia û pênc wê êrîşa li ser Novoazovsk red kir dema ku wan hewl da ku wê wekî serhildêr bigire. Tevahiya stûnek hêzên hikûmetê qut kirin û bêçek kirin.
  Pişt re êsîr ketin ser rûyên xwe û lingên tazî û toz ên Anastasia û keça din maç kirin.
  Keçikê bi awayekî felsefî ji leşkerên Novorossiyayê re got:
  - Ez naxwazim te bikujim! Hûn birayên min in! Û ez ê bibim şahbanûya te!
  Bi gelemperî, Novorossiya Anastasia bêyî zirarek pir an windahiyên giran qebûl kir. Rast e, termînatorê blond serê waliyê Komara Donetsk jêkir û cerdevanên wî ku bi giranî ji Kafkasiyan pêk dihat kuştin.
  Anastasia demeke dirêj efsane ye. Li Kirimê, wê kerametên wusa kir ku stêrka Hero ya Federasyona Rûsyayê wergirt. Bêyî wê, ew ê bi hevjînên wê yên bi bikini re ew qas xweş bimeşiya. Lê paşê Anastasia hat birin û ji hemî xelatên Rûsyayê bêpar kirin. Di nav de ji bo kuştina hêzên taybet ên rûsî di şer de, dema ku wan hewl da ku wî derxînin. Doza sûc jî hat vekirin.
  Lê wan newêrîbû ku bi Novorossiya hema hema serbixwe re şerekî mezin bidin destpêkirin. Wekî din, Putin nexweş ket, û bêyî wî kesî nexwest ku berpirsiyariyê bigire.
  Bi taybetî Medvedev, ku bi giştî bi gewher û ruhê xwe ne serok e. Lê ev bi rastî ya ku Bers ji olîgarşên rûsî û derdora Pûtîn re guncan e - ew dikarin bi hêsanî werin manîpule kirin.
  Welê be, maşîneyek propagandayê ya mezin li dijî Zelensky rabûye. Wan dest pê kir ku her kes ji bo her tiştî sûcdar bikin. Û bi îdiaya ku ew tiryakkêş bû, diz bû, û bi mîlyaran bi navgîniya pargîdaniyên derya-dorê ve rijand, û ku ew bi gelemperî gay bû.
  Parêzgeh çû nivîsandinê. Û helbet şahid û temînatên curbecur hebûn. Tewanbarên hevzayendî jî tê de. Qeydkirina namzedan hê nû dest pê kiriye û herî zêde dibare.
  Hejmara kesên ku dixwazin beşdarî hilbijartinan bibin, hem Ukraynî û hem jî bi taybetî Rûs, pir mezin derket. Hem komunîst hem jî neteweperest hilkişiyan hundir. Ji nişkê ve, Zyuganov pîr û nexweş jî ji bo dengdanê derket. Tevî ku wî berê xwe daye posta serokê Partiya Komunîst a Federasyona Rûsyayê. Afonin, Udaltsov, Grudinin jî çûn ser sindoqan. Û bi giştî hê jî komek berendamên çepgir hene, hindik naskirî, lê gewr. Û gelek kes dixwazin ji bo serokkomariyê bibin namzed! Çi li ser nod hezar dolar? Ma ev bi rastî li gorî standardên rûsî pir mezin e?
  Mîna ku tank amade bûn hilkişin. Û karsaz, û hunermend, û kesayetiyên pop, û nivîskar. Belê, nivîskar jî çalak in. Ji xwe re reklamekê çêkin. Û nod hezar dolar ne ewqas e. Ji ber vê yekê MYK"ê bi sedan serlêdan kir.
  Belê, hilbijartin! Belê, ev çi pêşandan derket! Heta Alla Pûgaçev ji bo serokkomariyê namzed bû. Çima na? Alka dest bi jibîrkirinê kir, dibe ku wê bîne bîra xwe! Ji mirovên pîr, Yuri Luzhkov hilkişiya ser serokatiyê. Xuyaye min jî xwest ez bînim bîra xwe.
  Welê, bê guman, pêşandanek wusa bêyî Vladimir Volfovich nedikarî. Lê vê carê hem kurê wî Igor Lebedev û hem jî destê wî yê rastê Degtyarev beşdarî hilbijartinan bûn. Ew jî bi sê stûnan çûne hilbijartinan.
  Neteweperest jî tevgeriyan. Bê guman, Demûşkîn efsanewî, ku di girtîgehê de derbas bû, û balkêş e, "Spider", serokê "Metal Corrosion", û serokê koma rock "Kolovrat" ji bo serokatiyê, û gelek kesên din.
  Belê, bê guman, stranbêjên pop jî dest bi kampanyayek kirin. Li vir Philip Kirkorov û Nikolai Baskov hene. Tiştekî wan jî tune ku winda bikin. Cerdevaneke wiha ya leşkerî hat bicihkirin.
  Û Tîmotêyos û Vitas, û bi gelemperî gelek kes ketin kampanyayê.
  Bê guman, ne bi tesadufî! Plana Medvedev ew bû ku di tûra duyemîn de hejmareke mezin ji namzetan destnîşan bike. Bi giştî plan balkêş e. Rêjeya Medvedev di destpêkê de ji ya Zelensky kêmtir e. Û ne mimkûn e ku bê hîle bi ser bikeve!
  Lê Yeltsin jî sifir bû, lê karîbû li hember Zyuganov bi ser bikeve. Rast e, yên dawîn hilbijartin wek nederbasdar kirin: bi mebest winda kirin!
  Û di vê rewşê de, Medvedev li dijî kesek awarte û pir jêhatî ye.
  Ji ber vê yekê li vir gelek tişt diqewimin. Di pêşandana Solovyov de, Zelensky bi berdewamî bi ser wî de hate avêtin. Rast e, wê demê keçekê bi tiliyên lingên xwe yên tazî qeşa avêt rûyê Solovyov. Û wê çavek jê kir. Piştî vê yekê eşkere bû ku ne ewle ye ku meriv heriyê bavêje Zelensky! Mîna, ev zilam ajelekî Ukraynayî ye!
  Bi giştî di civaka Rûsyayê de yekîtî tunebû. Gelek, gelek kesan piştgirî da Zelensky. Mîna, bi rastî xwîna ciwan û karîbû Ukraynayê bêyî bihayê neft û gazê bilind bike! Û li ser Medvedev çi ye? Welat bi rastî di nav dolarên neft û gazê de xeniqîne û aborî jî di nav rawestanê de ye. Mezinbûn nîne, tenê bêkarî zêde dibe.
  Medvedev bi giştî di nav hemû siyasetmedaran de xwedî nirxa herî bilind e. Her çend ji ber vê yekê ew bi kêrî olîgarşiyan tê. Em çiqas bi wan ve girêdayî bin, em ewqasî jî kontrol dikin. Hikûmeta Rûsyayê bi lez û bez dest bi bilindkirina meaş û teqawidiya her kesî kir. Û carinan ...
  Wekî din, Medvedev jî pêşniyar kir ku temenê teqawidbûnê bi du salan kêm bike. Wekî, her tişt ji bo qenciya gel e. Û guhertin hatin kirin ji bo zêdekirina teqawîdan û jimartina karê piştî teqawidbûnê wek dirêjiya kar.
  Medvedev û rayedaran ji bîr nekirin. Da ku ew bisekinin û dengê xwe bidin wî. Bi taybetî jî daxuyaniyên hatina gel hatin betalkirin, diyariyên heta hezar dolarî hatin dayîn. Ya ku, bê guman, rayedar jê hez kir. Ji ber vê yekê destûra hebûna sîteya rast li derveyî welêt, û her weha hesabên.
  Ji bo ku cixarekêşan bi ser bixin, qanûna li dijî tûtinê bi awayekî berbiçav hate sivikkirin. Firotina alkolê bi şev destûr bû, û hetta qumar jî qanûnî bû. Herî dawî ji aliyê olîgarşiyan ve hat pêşwazîkirin; bi rastî çima hatinên wiha winda dikin û di bin erdê de digirin.
  Bernameya "Dolls" vegeriya. Wan dest pê kir ku di televîzyonê de bêtir erotîkî nîşan bidin.
  Medvedev jî efûyek ragihand, heta ferman da ku pereyê alîkariyê bidin girtiyan. Û ev jî rêjeyeke berçav a dengan e. Û girtî bi xwe û malbatên wan.
  Bi giştî, Medvedev slogana: Bêhtir azadî! Bi rastî jî Rûsya ji despotîzma Pûtîn bêzar bûye. Gava ku hûn ê jinek tazî jî li ser TV-yê nebînin!
  Û helbet hewildanek hebû ku nîşan bide: jiyan azadtir bûye, jiyan xweştir bûye!
  Medvedev her weha bihayê alkolê daxist û destûr da reklama bîrê li televîzyonê. Bi rastî, çima pir dûr diçin.
  Lê li Kafkasyayê şer derketibû. Piştî ku Pûtîn çû, çiyageran dest bi daxwaza hîn zêdetir îmtiyaz û mafan kirin. Û daxwazên wan tenê zêde bûne. Bi ser de jî, Tirkiyê dest bi zextên aktîftir li ser Kafkasyayê kir, mebestên wan zêde bûn, nemaze ji ber ku li Sûriyê Erdogan di nerîna wî de pir hindik bû. Bi daketina nirxê petrolê û ji ber wê jî bihaya gazê re rewş girantir bû. Ew Venezuela bû ku piştî hilweşandina rejîma Maduro hilberînê zêde kir. Di dawiyê de Amerîka û Îran li hev kirin û li Lîbyayê hikûmeteke yekgirtî hat avakirin.
  Kêmbûna nirxê petrolê rubleya rûsî hilweşand, enflasyon gurr kir, û zêdebûna mûçe û teqawîdan kêm kir.
  Û zêdebûna çalakiya mîlîtanên li Kafkasyayê li dijî Medvedev lîstin.
  Wan got ku ew nekariye mîrateya Pûtîn biparêze. Û çi bi gelemperî, wekî ku pir caran diqewime: superstar xwe wekî cîgirê qels destnîşan kir.
  Hem DYE, hem jî welatên Ereb û heta Îranê jî li Kafkasyayê cudaxwaziyê gur kirin. Lê di navbera hêzên ewlehiyê de nakokî derketin. Hinekan dîsa jî dixwestin ku hevjînê Pûtîn, Medvedev, wek serok bibînin! Û yên din jî diçûn Sergei Shoigu-yê pir populertir bixin.
  Lê ya dawî ji aliyê olîgarş û pîşesazkaran ve nehat destek kirin. Wan ew pir çepgir dihesiband û milyarder jî ji dîktatoriya yek kesî bêzar bûn. Her kesî lîberalek li ser text û lihevhatina bi Rojava re dixwest. Medvedev, li bendê bû ku dema qeydkirina namzetên serokkomariyê bi dawî bibe, Şoygu ji kar dûr xist. Di artêşê de çi bû sedema aloziyan.
  . BEŞA Hejmar 2.
  Dûv re Medvedev pileya marşal a ku demek dirêj soz dabû Şoygu da û posta cîgirê serokwezîrê rûmetê da wî. Her weha tevgerek populîst. Lê bi her awayî rewşa berî hilbijartinan ne li xêra serokê wekalet bû.
  Zelensky ciwantir e, serketîtir e, jêhatîtir e, xalan digire. Û tewra dema ku hat tomarkirin jî, zêdetirî 200 berendamên serokatiyê serokatiya xwe ya bê nîqaş parast. Lê Medvedev dîsa jî neçar ma ku ji bo cîhê duyemîn şer bike. Bi awayekî neçaverêkirî, Alla Pugacheva bû hevrikê wî ji bo gihîştina tûra duyemîn. Prima donna pîr, ku ji demek dirêj ve performans nekiribû û bi taybetî bi PR-yê re ne dilgerm bû, ji nişka ve di nav rêzê de hilkişiya.
  Dibe ku ew bertekek ji siyasetmedarên acizker re bû. Berevajî vê, Zhirinovsky û Zyuganov, di nirxan de pir kêm bûn. Gel ji van herdu siyasetmedaran jî pir bêzar bûye. Bi ser de, serokên ciwantir û orîjînaltir li qada xwe ya hilbijartinê derketin.
  Demûşkîn ku di girtîgehê de wêneyê şehîd girtibû, bi awayekî berçav zêde kir. Suraikin hîn jî nikarîbû dengek bidest bixe, lê endamek din ê partiya wî, Sergei Kovalev, baştirîn bokserê profesyonel ê rûsî, jî dest bi qezenckirina xalan kir.
  Bi gelemperî, Sergei Kovalev zilamek balkêş derket. Ew ji bo posta şaredariya Moskowê berendam kir û ji bo her kesî neçaverêkirî bû duyemîn. Ew tevlî Partiya Komunîst a Rûsyayê bû. Û wî jî dest pê kir ku rêjeya xwe baştir bike.
  Divê were zanîn ku Sergey Kovalev boksorek pir mezin e - di nav rûsan de ya herî baş e, tewra ji Kostya Tszyu jî derbas dibe.
  Sergey Kovalev bi vî rengî termînator e û bi xeternak nêzî Medvedev e.
  Rast e, piraniya karûbarên lêkolînê yên rûsî xwedî nirx û ... O. serok zêde hate nirxandin. Lê teşwîq bi tevayî bû. Lêbelê, Medvedev ne pir bi şens bû. Piştî Pûtîn, bi rengekî bextê xizantir bû. Bihayê petrolê berdewam daket, rêjeya pevguhertina rubleyê jî daket û nirx bi lez bilind bûn. Kafkasya bi awayekî aktîf dişewite. Û tewra merivên Kadyrov jî li kêleka milîtanan dest bi şer kirin. Rewş ev e. Û paşê Talîbanê êrîşî leşkerên Rûsyayê yên li ser sînorê Tacîkistanê kirin.
  Û wek ku derket holê, leşkerên rûsî ne amade bûn. Medvedev dîsa xwe da ber xwe. Wekî din, skandala diziyê ya li Wezareta Parastinê û Wezareta Maliyeyê derket holê. Siyayek ketiye ser hevalên Medvedev yên demdirêj. Guman jî çêbûn ku kê bi sedan milyar dolar ji Rûsyayê dizîne. Her weha gumanan. Û çapemenî bêhêvî bû...
  Zelensky kampanyaya hilbijartinê bi aramî, profesyonelî, mîna şanoyê meşand. Jîrînovskî, wek her car, ji bo xwe bêtir ji bo desthilatdaran dixebitî. Zyuganov hat şuştin û bi hêkên xirapî hatin avêtin. Paşê dîsa bûyerên...
  Bê guman, Ksenia Sobchak beşdarî hilbijartinan bû, û ew neçar bû ku konik bavêje. Wê girt û kek avêt rûyê Jîrînovskî. Û wê bal kişand. Ev jî bi awayekî epîk pêk hat.
  Alexander Povetkin jî beşdarî hilbijartinan bû. Boksorê rûsî, piştî ku ji Joshua re winda kir, nekaribû demek dirêj vegere, dûv re çend şer bi dijberên derbasbûyî re kir, û di yek girantir de têk çû. Piştî ku kariyera xwe qedand, çû nav siyasetê û dest bi avakirina partiyek neteweperest kir.
  Heta niha bê serkeftinek mezin.
  Lêbelê Povetkin, di dema nîqaşek televîzyonê de li rûyê dijberê xwe xist. Wî xwe nas kir û vê yekê piçekî nirxa wî bilind kir.
  Bi giştî, hilbijartin hîsterîk bûn.
  Wan nîqaşên televizyonî pêk anîn: wan sî saniye da ku bersivê bidin, û li wir pevçûn derket. Partî, şer, skandal. Tevahiya farsî.
  Medvedev bêşerm hate pêşvebirin, lê rêjeya wî di pratîkê de mezin nebû. Derketina tûra duyemîn hê jî di nav gumanan de ye.
  Zelensky bi ferqeke berfireh li pêş bû. Û ne ecêb e! Di pênc salan de, Vladîmîr karibû ku bêkariyê bi dawî bike û hemî nebat û kargehan sererast bike, û yên nû ava bike.
  Yek ji destkeftiyên Zelensky pêşxistina çandinî û çavkaniyên enerjiya alternatîf bû.
  Bi taybetî, li Ukraynayê, santralên elektrîkê yên ku ji cûdahiyên zexta atmosferê dixebitin û bar dikin derketine. Her wiha santralên jeotermal jî. Û hê bêtir. Di nav de bikaranîna enerjiya ionosphere. Wisa bû ku zanist li dijî petrol û gazê derket.
  Hesasiyek rastîn xuyabûna li Ukraynayê bû ku nebatek xwarinên sentetîk çêdike û ji Chinaînê re peyda dike. Û Rûsyayê hinardekirina xwarinê kêm kir.
  Di nav Ukrayniyan de jî namzet hebûn. Bi taybetî, Vladimir Klitschko. Boksorê navdar kariyerek dijwar bû. Vegere rîngê: têkbirina Charr û Tyson Fury. Lê remaça sêyemîn li hember Joshua, dîsa jî dîsa winda kir, lê gelek drav qezenc kir. Û wî teqawidbûna xwe ya dawî ji boksê ragihand.
  Lê paşê dîsa vegeriya. Li Kyivê bi Gassiev re şer kir û bi ser ket. Dûv re, wî şerek din kir û sernavê şampiyonê cîhanî yê birêkûpêk bi dest xist - di dawiyê de hem rekora Foreman û hem jî rekora Joe Louis şikand. Piştî vê yekê wî namzediya xwe ji bo serokkomariya yekbûyî ya Rûsya û Ukraynayê ragihand. Û divê bê gotin ku Vladimir Klitschko di nav Ukrayniyan de tenê piştî Zelensky bixwe ye. Û tevî temenê wî yê berbiçav di boksê de, Vladimir Klitschko jixwe di dema kampanyaya hilbijartinê de berevaniyek mecbûrî li dijî boksorek ku bîst sal ji wî piçûktir bû pêk anî. Û dîsa ew bi knockout qezenc kir.
  Piştî vê yekê nirxa Vladimir Klitschko hilkişiya, û ew nêzîkî Medvedev bû, û ji bo tûra duyemîn şans bi dest xist.
  Bi gelemperî, van hilbijartinan yek bijarteyek bêhempa hebû: Zelensky, û ji bo cîhê duyemîn şerek pir nêzîk hebû. Alla Pugacheva, ku di şerê ji bo pileya duyemîn de ji bo demeke kurt Medvedev bi ser ketibû, dest bi vekişînê kir. Di prensîbê de, ew ji hêla tiştek ronahî ve nehatiye ronî kirin. Û Vladimir Klitschko di rêza duyemîn de hat. Lê hilbijêrên wî zêde ne aram e. Sergey Kovalev ku karî piştî sê têkçûnan here û her çar kemberên giran ên sivik berhev bike, di rîngê de jî şer kir û dîsa şampiyoniya şampiyoniyê bi dest xist.
  Û rêjeya wî dîsa rabû. Dikaribû bigihêje tûra duyemîn jî. Bokserên din ên Ukraynayê: Usik û Lomachenko piştgirî dan Zelensky û serokan mudaxele nekir. Tevî ku her duyan hîn jî kariyera xwe neqedandiye. Çima divê ew biqedînin? Usik di xalan de Joshua têk bir û bû şampiyonê cîhanê yê giranbiha. Lomachenko ji kategoriyek giraniyê diçe kategoriyek din, û ji wî re berdêlên ewqas mezin tê dayîn ku ew naxwaze kariyera xwe biqedîne.
  Li DYAyê jî kampanyaya hilbijartinê heye. Donald piştî du şertan derdikeve, û ew bi rastî ne ew qas saxlem e ku ji bo sêyemîn bimeşîne. Xortên ciwan ji bo serokkomariyê dikevin hilbijartinê. Ji Demokratan, parêzgerek jinek pir xweşik a bi qasî sî û neh - dibe ku jina herî ciwan di nav berendamên serokatiyê de. Ji Komarparêzan jî, ji generalên ciwan-qehremanên şerê li dijî Îranê.
  Nifşê siyasetmedaran li Dewletên Yekbûyî guherî.
  Li Rûsyayê, Pûtîn dikaribû Zelensky têk bibe, lê ew eşkere di kar de şewitî. Zêdebûna voltaja xwe girtiye! Ya ku wî dixwest ew bû ku hêza xwe zêde binirxîne û ji derdora xwe bawer neke. An jî dibe ku wan ew jî jehr kirin. Piştî Nazarbayev çû, pêleke din a demokratîkbûnê li CIS dest pê kir. Kazakistan bû komara parlemanî. Li Belarusê, Lukashenko bi awayekî gumanbar wenda bû. Û serok jî bû fîgur.
  Pêleke din hat. Li Tirkiyeyê parlemento ji niha ve li dijî Erdogan rabûye. Pendulum ber bi aliyê din ve hejand.
  Zelensky bi rastî destûr ji bo bêtir otokrasiyê guhert, lê li Rojava ew wekî yek ji wan tê hesibandin! Belê, û referandum her dem pêk tê. Û bi rastî azadiya axaftinê heye.
  Di her rewşê de, Zelensky ti pirsgirêkek taybetî tune ku di tûra duyemîn de bi ser bikeve. Bi îhtimaleke mezin, ew ê Medvedev be ku dê derbasî tûra duyemîn bibe - çavkaniyên îdarî dikarin bi populerbûna kêm û ne serdestiyek pir serketî werin derbas kirin. Pir kes wekheviyên bi hilbijartinên li Ukraynayê re destnîşan kirin - gelek berendamên serokatiyê, serokatiya Zelensky, rêjeyên kêm ên hukûmetê, û rêjeyên bilind ên dijber.
  Gelo Zelensky dikare Pûtîn têk bibe hîn jî pirsek e, lê Medvedev eşkere ne li gorî rola serokê neteweyê bû. Û demokrasî li vir li dijî desthilatdaran lîst.
  Medvedev bi rastî nikarîbû xwe ji şer re amade bike. Karaktera wî ne wek hev e. Ne şervanek rastîn!
  Lê pirsgirêka hemî otokrasiyan ew e ku paşgir ne pir baş in! Bi gelemperî dîktator yekî lawaz dixist şûna wî da ku wî ji dest nede! Mînak, cîgirê Nazarbayev di desthilatdariyê de sînordar bû. Û ew xem nake - ew nerm e!
  Lê Vladîmîr Zelenskî, bi her awayî, ji opozîsyonê hat ser desthilatê û ne lawaz e.
  Divê bê gotin ku Pûtîn jî nerm û lewaz dihat dîtin, ji ber vê yekê jî piştî Yeltsinê dengbêj, ew wek serok hatin danîn. Lê wekî ku dixuye, di zozana bêdeng de şeytan hene!
  Û paşê derket holê ku swamp ne ewqas bêdeng bû. Lê dixuye ku Medvedev ne gurê pez e, lê bi rastî pezek xwezayî ye. Û ew nikare hêzê bigire.
  Jîrînovskî heqaret li Zelenskî kir û cezayê pere lê hat birîn. Bi dehan namzedên serokatiyê ji bo Medvedev vekişiyan, lê vê yekê hema bêje tiştek bi dest nexist. Ji kesên navdar ên ku lîstin, boksor Denis Lebedev hebû. Ew bi rastî ji hêla teknîkî ve pêşde çû. Karsaz û kesayetên çandî yên biçûk jî hebûn. Ji nivîskaran, tenê Sergey Lukyanenko di berjewendiya Medvedev de lîst. Yên mayî jî dixwestin xwe bi pêş bixin. Û her kesî bi bext bawer kir.
  Medvedev hinekî mezin bûye. Lê hêviyek hebû ku artêş, girtîgeh û polîs li gorî fermanê dengê xwe bidin. Wekî din gendelî hilbijêran heye. Û bê guman dengdana zû. Li vir jî her derfeta serkeftinê heye.
  Erê, bi rastî ev yek bû sedema zêdebûna çalakiya rayedaran. Dengdana zû bidin. Û li wir, bê guman, sextekarî heye. Û daxwaza dengdana bi dilê xwe.
  Berevajî hilbijartinên 1996'an, Medvedev nekarî rêjeya xwe zêde bike. Yeltsin, divê ez bibêjim, ew jî bi şens bû. Bi taybetî, Dzhokhar Dudayev bi xeletî mir. Çi cure firînê ew lêxist, di dema bangê de tedbîrên asayî negirt. Axir, ger hinekî pêştir bibûya, wextê wan tunebû ku derbeyê bixin. Û piçek paşê, dê tenê antenna bihata nixumandin, û Dzhokhar bi xwe jî dê li dûriyek ewledar bûya. Di şer û propagandayê de ev şans e.
  Û niha hûn nikarin Dudayev biqedînin. Û tu Raduev tune, ku di êvara hilbijartinên serokatiyê yên Rûsyayê de ewqas bi ehmeqî hat girtin. Lê Dudayev Jr naxwaze di dema hilbijartinan de bimire. Û bi gelemperî, xuya ye sêgoşeya cîgirên: Yeltsin, Putin, Medvedev tê qut kirin ...
  Hewldana bertîlê ya hilbijêran derket holê û bû sedema skandalek din. Patriarch piştgirî neda tu kesî û got: Ya Xwedê ya Xwedê ye û ya Qeyser ya Qeyser e. Bi gelemperî, di bin Yeltsin de ew bi rengek hêsantir derket. Û ji ber hinek sedeman Dêra Ortodoks alîgirê Yeltsin bû, yê ku bi tevahî bêhêvî xuya dikir. Û derdorên pîşesaziyê.
  Û paşê olîgarşên rûsî dest pê kir ku bi Zelensky re flirt bikin. Xuyaye ne mimkûn e ku Medvedev mezin bike.
  Û di medyayê de mood dest pê kir. Zelensky bêtir û bêtir pesnê xwe da. Jirinovsky berê dest pê kiriye ku bêje ku navê wî bi rastî merivek elmas e.
  Medvedev dîsa mûçe û teqawîdan du qat kir. Lê ruble di dawiyê de hilweşiya. Û enflasyonê dest pê kir. Tarîf jî zêde bûne.
  Heta neçar ma ji IMF"ê jî deyn bixwaze. Û petrol û gaz erzan û erzantir dibe.
  Îran, Venezuela, Lîbya, Erebîstana Siûdî hinardekirin zêde dikin. Û li Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê, rêbazek nû ya derxistina şêlê hate destpêkirin. Mesref bi tundî ket.
  Û dûv re li Çînê xitimîna aborî û alozî heye. Belê, diyar e - ez ji serdestiya Partiya Komunîst westiyame. Û Çînî azadî û sîstemeke pirpartîtî dixwazin!
  Li Hîndîstanê di desthilatdariyê de guhertineke sivik heye. Hewldana darbeyê û avakirina dîktatoriyê hebû.
  Pevçûna li Kafkasyayê pir mezin bûye. Li Sîbîryayê jî alozî dest pê kir. Bi taybetî jî cudaxwaz xurt bûne.
  Li Brîtanyayê, partî di hilbijartinan de bi ser ket: "Ronesans", lêbelê, di hevbendiyek bi Kedê re. Qralîçe Elizabeth hîn sax e, lê wê soz da ku ew ê di sedsaliya xwe de xanenişîn bibe, piştî wê jî dê referandûmek ji bo hilweşandina padîşahiyê were kirin. Û posta damezrîner a Serokê Brîtanyayê.
  Fransa nerehet e. Li şûna Macron Mary Lipen bi ser ket û hewl hat dayîn ku dîktatorî were avakirin. Lê Fransiyan bi xwe nizanin çi dixwazin, Meydaneke nû organîze kirin. Erê, di pîvanê de bêhempa ye. Û Meryem neçar ma ku dev ji planên radîkal ên derxistina Ereb û yên din berde. Paşê, hê xerabtir, Dadgeha Bilind hilbijartina serokatiyê betal kir û Meryem hat girtin.
  Li Fransayê jî hilbijartinên pêşwext hatin ragihandin. Yanî weke her carê li her derê alozî heye.
  Li Belarusê, ji ber zilma Lûkaşenko têr bûn, referandumek kirin û posta serokatiyê bi tevahî betal kirin. Komar bû parlementer û serokwezîrê nû got ku dibe ku bi Rûsyayê re were girêdan. Lê piştî hilbijartinên serokomariyê li wir. Zelensky li Belarusê pir populer e.
  Li Qazaxistanê têkiliyên serokkomar û parlementoyê aloz bûne. Metirsiya împîçkirinê hebû. Lê wan zû razî bûn, lê desthilata serokê dewletê bêtir kêm bû.
  Medvedev her ku diçe bêtir aciz dibû. Hilbijartin nêzîk bûn, û rêjeya Zelensky çend caran bilind bû. Rast e, ew di tûra yekem de bi ser nakeve, lê di her rewşê de, Medvedev qat dike. Tenê hesabek heye ku meriv bixapîne an derxe.
  Lijneyeke veşartî pêk hat. Milyarderên rûs kom bûn.
  Medvedev rasterast got:
  - Ma hûn dixwazin xerîbek Ukraynayî hêza mezin a serokê împaratoriyê bistîne?
  Deribasco bi mantiqî destnîşan kir:
  - Em bixwazin nexwazin, divê em bi her hikûmetê re li hev bikin! Zelenskî ne komunîst e û... Ev ne Zyuganov e ku di her rewşê de li me nedihat!
  Medvedev bi hişkî got:
  - Li Ukraynayê, baca hatinê ji ya Rûsyayê pir zêde ye!
  Roman Abramovich keniya û got:
  - Kî dahata me dizane û dijmêre! Wekî din, ew van demên dawî li wir kêm bûn û hema hema bi yên me re hatin kêm kirin!
  Prokhorov bi ken bersiv da:
  - Desthilatdarî diguherin. Em dimînin! Hûn dikarin çi pêşniyar bikin?
  Medvedev bi hêrs got:
  - Ez bawer nakim ku Yeltsin bi rastî bi ser ket!
  Deribasco bi sar bersiv da:
  - Ger hevrikê Yeltsin ne Zyuganov bûya, wê hingê Borik bi rastî şansek hindik bû. Lê dîsa jî mirovan "xemgîniyên" desthilatdariya komunîst pir baş dianî bîra mirovan. Ango: refikên vala, kart, kupon, kartên karsaziyê, rêzên dirêj, meaşê pênc dolar mehê. Helbet kesî nexwest vegere van demên cehennemê. Wekî din, ji bo windakirina temaşe, û pêşandanên siyasî, û her weha fîlimên bi seks û hêj bêtir. Gel azadî xwest. Û wan ne ji bo Yeltsin, lê li dijî Scarecrow Zyuganov deng da. Lê Zelensky dê gel netirsîne. Berevajî Pûtîn, ew ê bernameya "Doll" negire, û ew ê mirovan neke ser qertan. Sala nod û şeşan dubare nabe. Yeltsin ji sedî pênc şeş dizî, lê bi ferqa sêzdeh bi ser ket! Ji ber vê yekê hema hema rast e!
  Û Zelensky bi pêşengiyek wusa li pêş e ku hûn ê nikaribin wî bixin!
  Medvedev bang kir:
  - Wan ez avêtim! Me li hev kir!
  Roman Abramov destnîşan kir:
  - Qet nebe dê siza ji ser me rabin! Û tu Hirç î... Te berê teqawidiya xwe bi dest xistiye!
  Medvedev got:
  - Divê tu di dojehê de bişewitî!
  Prokhorov bi mantiqî destnîşan kir:
  - Dojeh tune! Ji bo berhevkirina pereyan tenê tirsonek heye!
  Medvedev bi şaşî pirsî:
  - Erê? Heke Xwedê tune be, çi dibe?
  Prokhorov keniya û bersiv da:
  -Kîjan Xwedê? Ew wê cûda pêşkêş dikin!
  Roman Abramovich pêşniyar kir:
  - Belkî baweriyek nû çêbike! Yê ku dewlemend e, Xwedê jê hez dike! Yê ku herî dewlemend be, Xwedayê mezin jê hez dike!
  Medvedev serê xwe hejand:
  - Mantiqî! Lê gel wê çi bêje?
  Roman Abramovich keniya:
  - Mirov dikare perwerde bibe!
  Medvedev gurr kir:
  - Ez hêvî dikim ku em heval bimînin!
  Piştî wê ji salonê derket ...
  Kaleidoskopek bûyeran li cîhanê hêrsa xwe berdewam kir. Vitali Klitschko jî vegeriya rîngê û li stadyuma Kyivê şer kir. Wî bi Michael Tyson re şer kir. Du pîremêr, pir navdar û navdar. Belê, wan gelek pere berhev kirin. Michael Tyson, bê guman, bi şer razî bû, ji ber ku ew hema hema begek bû.
  Her çend Vitali Klitschko, ku piçûktir bû û ya herî girîng, di şeklek pir çêtir de bû, bi rastî wî lêxist. Vladimir Klitschko got ku ew hîn jî dixwaze sernavê şampiyonê cîhanê yê mutleq bi dest bixe û bi Usik re şer bike. Piştî vê yekê ew ê hemî rekoran bişkîne, bibe şampiyonê cîhanê yê herî kevnar... Û dikare aram bibe. Çi dî bila ew lêdan? Joe Louis ji berê de hate xistin, û Foreman hate xistin, û wî çar caran sernavê giraniya giran a cîhanê bi dest xist.
  Vitali Klitschko ji şer gelek pere qezenc kir, li xezîne û navdariya xwe zêde kir, û şerek bi hêsanî hebû.
  Zelensky Xelata Zêrîn a Ilya Muromets da Vitaliy Klitschko. Û vê yekê sempatiyek zêde jê re peyda kir.
  Di cîhana siyasetê de, bokser bi gelemperî populer bûne. Floyd Maweather bû berendamê Serokê Amerîkayê. Bi awayekî fermî serbixwe. Û bi nirxek maqûl. Û çi li ser milyarderek, û boksorek nexwar, û zilamek reş. Çima ne rikber?
  Floyd Maweizer di hilbijartinan de piştgirî da Serok Zelensky û soza dostaniyê da.
  Kêm Floyd dixwest ku bi Paquio re rematchek bike, û wan ji bo wê gelek drav berhev kirin.
  Medvedev eşkere bû ku erdê winda dike. Ji bo ku nirxek şokek piçûk çêbike, wî Anatoly Kashpirovsky wekî Wezîrê Tenduristiyê bi pileya cîgirê serokwezîr destnîşan kir. Ya ku, bê guman, tevgerek bihêz e, lê ne bes e. Bi awayê, Anatoly Kashpirovsky bû wezîr û cîgirê serokwezîrê herî kevn di tevahiya dîroka Rûsyayê de. Erê, xwediyê rekorê! Dmitriy Medvedev her wiha bi fermana St. Andrew the First-Called xelata Qralîçeya Îngilîstanê da û hetta stêrka qehreman pêşkêşî Şoygu kir. Û wî Gorbaçov ji fermana wî ya herî bilind bêpar kir. Ya ku, bi gelemperî, ne ewqas xweşik e.
  Û wî jî Beriya girt û vegerand pileya Mareşal. Dibe ku bikişîne
  ji aliyê xwe yê Stalînîstan ve. Û Boris Nemtsov piştî mirina Order ji bo Xizmetên ji bo Welat, pileya yekem hat xelat kirin. Wekî din, wî bi fermana xwe navê Volgograd kir Stalîngrad. Her wiha bi Stalînîstan re flortê. Lê bi lîberalan re jî. Novodvorskoy piştî mirina Qehremanê Rûsyayê û... Stalîn da!
  Piştî mirina xwe, Medvedev jî Ordera St. Andrew-ê Yekem-Gelkirî da Yuri Gagarin. Û wî Fermana Serkeftinê ji Leonid Ilya Brezhnev re vegerand. Bi awayekî neçaverêkirî, Medvedev stêrka zêrîn a lehengê Rûsyayê pêşkêşî Garry Kasparov kir.
  Her wiha bi lîberalan re flortê. Û bi komunîstan re. Hem ya we hem jî ya me.
  Medvedev her wiha Fermana Endrawisê Yekem pêşkêşî Papa Francisê Yekem kir.
  Her weha diyariyên pir bi comerdî ji "serwerê mezin"! Wekî din, Medvedev ji nişka ve dîsa temenê teqawidbûnê ji bo mêr û jinan daxist pêncî û pêncî. Ku derket holê ku bibe hestiyar. Û dîsa teqawîdan zêde kir.
  Di sibeha hilbijartinan de hûn dikarin çi bikin?
  Ji bilî vê, serokê erkdar Vladîmîr Jîrînovskî rutbeya cerdevaniyê da. Wekî, ji bo xizmeta dilsoz, wê ji milê axayê bistînin. Û kurê wî Îgor Lebedev bi awayekî neçaverêkirî bû Wezîrê Karên Derve, li şûna Lavrovê kal û bêhez li Rojava.
  Medvedev herwiha ji Demûşkîn re posta serokê Wezareta Karên Navxweyî jî pêşkêş kir, lê neteweperestê desthilatdar red kir. Ji tayînkirinên nû, tayînkirina Ksenia Sobchak wek Wezîra Çandê bû sansasyon. Wê, dît ku rêjeya wê pir hindik e, razî bû. Lê wê daxwaza posta cîgirê serokwezîr jî kir. Medvedev vê yekê qebûl kir.
  Yavlinsky jî beşdarî hilbijartinê bû, lê bi tevahî nexweş bû û ji ber sedemên tenduristiyê xwe vekişand.
  Serokdewletê wekalet jî stêrka Qehremanê Rûsyayê da wî.
  Mikhail Kasyanov Fermana Xizmetên ji bo Welat, pola yekem, û postê şêwirmendê aborî yê rûmetê wergirt. Çima di berjewendiya Medvedev de vekişiya. Lê ev perçeyek ji sedî pir piçûk e.
  Sergey Kovalev ji Wezîrê Werzîşê re hat pêşniyar kirin, lê ji wî re ne bes bû.
  Bi serokê dadgeha destûra bingehîn re nakokî derket. Zorkin di dawiyê de çû. Lê ez postek wisa bidim kê? Bi tercîh ji bo jinê! Û wan ew pêşkêşî Alla Pugacheva kir.
  Lê stranbêja navdar red kir, bi hinceta ku ew ne ji bo wê ye. Lêbelê Medvedev stêrka Qehremanê Rûsyayê pêşkêşî wê kir. Tevî ku Alla red kir ku di berjewendiya wî de tevbigere.
  Lê dê kî bibe serokê dadgeha destûrî? Pozisyon asê maye. Shoigu jî red kir - ne profîla wî!
  Dima Bilan ji neçaverêkirî razî bû. Her çend bê guman ne rastiyek e ku ev profîla wî ye! Û helbet stranbêjbûn ji serokatîya dadgeha makezagonê bi kêrtir û kêfêtir e.
  Medvedev, di her rewşê de, zû bi vê yekê girt û stêrk da Qehremanê Rûsyayê.
  Dima Bîlan, anî ziman ku ev tenê henek e. Lêbelê, bi pejirandina giştî, Lyudmila Putina bû serokê dadgeha destûrî. Ev tevgerek bi hêz bû, ji ber populerbûna Pûtîn li Rûsyayê, lê ew jixwe hinekî dereng mabû, û nekarî Medvedev xilas bike.
  Tevî ku hewldanên titanîk hatin kirin. Lê biha zêde dibûn, nirxa rubleyê dadikeve, Talîban li Tacîkistanê pêşde diçû û tiştekî ku dengdêran qanî bike tune bû.
  Di kêliya paşîn de, Gennady Zyuganov bû cîgirê yekem ê serokwezîrê berpirsiyarê bloka civakî. Lê ev jixwe ji bo miriyan pola ye.
  Û Zyuganov bi xwe jixwe hilbijêrên xwe bi tevahî winda kiriye.
  Degtyarev beriya dengdayînê wek Dozgerê Giştî hat tayînkirin. Her wiha ji Partiya Lîberal Demokrat namzetê serokkomariyê ye.
  Medvedev bar kir û li rêyên nû geriya. Yek ji tevgerên balkêş ên hilbijartinê, pêşkêşkirina madalyayek zêr ya taybetî ya bi navê Zhukov ji hemî dêrînerên Şerê Mezin ê Welatparêz re bû. Û mîlyon rubleyê rûsî boot. Lê pir hindik Veterên Şerê Weteniya Mezin mane.
  Medvedev her wiha Fermana St. Andrewsê Yekem jî da Tereshkova. Dema ku derfetek heye, çima wê xelat nakin? Ji ber vê yekê Anatoly Karpov dikare bibe lehengê Rûsyayê. Ew lîstikvanek şetrencê ye! Û Alekhine, û Botvinnik, û Tal û Spassky, Tîgran - dê piştî mirina xelatan bidin - qet ne xirab e!
  Stêrkên Hero of Russia - ew xweş e!
  Xelat dayîn û dayîna madalyayê xweş e. Û heke em jî fermanek bi navê Pûtîn saz bikin. Çar astan hene: çaremîn - tûnc, sêyemîn - zîv, duyemîn - zêr, yekem - zêr bi almasan!
  Ya ku Medvedev dahênerek e ev e.
  Lêbelê, ev jî ne bes e. Zelensky jî fermanên nû ava dike. Ji bo nimûne, fermana Taras Shevchenko. An jî Taras Bulba! An jî Gogol! Çima wextê xwe li ser tiştên biçûk winda dikin? Û Fermana bi navê Kozhedub! Ev tevgerek bihêz a Zelensky e ku hêzên çep xweş bike. Bi giştî, bê guman, Zelensky ne komunîst e, ne jî çepgir e. Ji ber vê yekê ew dikare pirsgirêkên wî hebin. Lê komunîstên Rûsyayê ne xwedî serok bûn.
  Û her weha, Andrei Navalny? Bi awayekî her kesî ew ji bîr kir. Bi rastî jî we ji bo serokkomariyê namzed nebû? Lê Andrei Navalny ev demeke dirêj e di ekîba Zelensky de dixebite û jixwe di têkoşîna li dijî gendeliyê ya li Ukraynayê de gelek tişt kiriye.
  Ji ber vê yekê hêj kes nemiriye! Û prosesa yekbûna her du gelên bira û hilbijartina giştî ya rêberê miletê xwe didomîne.
  Andrei Navalny jî dê Zelenskî bişo... Wek hercar ew dişewite.
  Û ew bi enerjîk bi zexta hêrs tevdigere.
  Û di heman demê de pir bi hûrgulî, da ku dengdêran netirsînin. Qet ne şêwazê Trump e.
  Û demên nû li cîhanê têne - ewletir û aramtir. Li Erebistana Siûdî reformên demokratîk û laîk dest pê dikin û bi giştî tundrewiya olî lawaz dibe. Bi rastî, gelek kes dikarin nakokiyên di navbera Quran û zanistê de li ser Înternetê bixwînin û bipirsin: çima ew vê yekê dikin? Çi sedem hene ku em Quran û Încîlê wek peyva Xwedê bihesibînin?
  Gava ku mirov dest bi fikirîn û pirsan dikin, êdî ew qas nerihet in. Bi rastî, çima sedsal çêdibe? Bêtir mîna tirsa mirinê! Û ewqas hindik mirov ditirsin ku bimirin heta ku nexweş nebin!
  Beriya hilbijartinan, Medvedev ji bo betlaneya nexweşiyê û alîkariyên ji bo kesên astengdar zêde kir. Hilberîna tankan jî zêde bû...
  Medvedev, ji bo ku xwe wek welatparêzek nîşan bide, li ser lêçûnên leşkerî bi girîngî bilind kir. Tanka Hirç, di nav cinawiran de ya herî giran, ku giraniya wê ji sed ton zêdetir e û li şûna motorê reaktora nukleerî heye, ket hilberîna girseyî.
  Projeya Bear di bin Pûtîn de, li ser fermanên wî yên kesane hate pêşve xistin. Fikir ew bû ku ji bo tirsandinê tankek cinawir çêbikin. Wesayîta gelekî giran û biha bû, zirxên pir tebeq û 2 roketavêj di xizmetê de bûn.
  Taybetmendiya otomobîlê leza wê ya zêdeyî sed kîlometre di saetê de, bi giraniya sed û pêncî ton, û rezervek hêzek mezin bi saya reaktora atomî bû.
  Rast e, di dema bazdanê de bûyerek din a bêbext qewimî - kezeb teqiya. Û dîsa xuya bû ku bandor xera bûye. Medvedev rastî tinazê xwe hat.
  Û dûv re serpêhatiyek din bi serokê kargêr re qewimî - hûn nikarin wê bi mebest xeyal bikin. Dema ku Medvedev hewl da ku darek li ber darberan bixîne, ew bi xwarinê ket ser maseya cejnê. Ji ber vê yekê serokê demkî yê bêbext yê Rûsyayê dîsa xwe riswa kir.
  Belê, Medvedev bi rastî bêbext bû. Bextewariya wilo pîs e: yekî xelat dike, yê din aciz dike. Mînakî, Nicholas II bi rastî ew qas xirab bû, lê ew bi rastî ji hêzên bilindtir aciz bû. Ji ber vê yekê Medvedev, bi gelemperî, kesek jîr, bi rastî ji her tiştî dûr ket.
  Hewldanên tiştekî bi berxwedan û serhişkiyê ketin.
  Medvedev xuya bû ku di firingî de diqelişe. Û paşê pirsgirêkên din derketin. Serokwezîrê bi wekalet jî tevlî skandala gendeliyê bû.
  Û li vir, bê guman, ew bêyî Andrei Navalny çênabû. Ev zilam dê her gav tê de be!
  Min li ser Medvedev û derdora wî delîlên sûcdar ên wêranker bi dest xist - ev skandal ecêb derket. Bi kurtasî, hem Navalny hem jî yên ku ketine bin derba wî ya şkestî, navdar bûne.
  Û Medvedev neçar ma ku hincetan bikira û tifê ji holê rakira. Û her tişt bi ser wî de rijand. Ne hilbijartin, tenê tirsnak.
  Di roja dengdanê de, Medvedev di bin çavdêriyê de hat. Diyar bû ku ew gemar û nebawer bû. Dema min sindoq girt destên min dihejiyan. Serokomarê bi wekalet bi fermana xwe ya dawî mûçeyên leşker û polîsan sê qat zêde kir. Û pênc caran emekdariya!
  Lêbelê, Anastasia Orlova, bi şehrezayî kêfa namzedê rola dîktatorê kir:
  - Zehmet e ku meriv li ser bayiyan rûne! Li vir ew kulpek pere datîne!
  Dûv re, keçika termînator ew girt û bi tiliyên xwe yên tazî nîşan da.
  Anastasia, bê guman, keçek e ku dê gotinên xwe nekeve berîka xwe. Aqilmend, xurt, sar, karîzmatîk.
  Û gelek xort ji wê hez kirin. Digel vê yekê, Anastasia blondek pir bitehm e, û bêyî ku meriv şevek nû hilbijêrin naçe razanê. Bê guman, ew zilamên xweşiktir, werzişvan, masûlkeyan, carinan jî yên pir ciwan hildibijêre. Lê bêguman cûda. Xuya ye ku bi enerjiyê ji nû ve dagirtin. Û tu kes vî şerkerê bi heybet wek fahîşe nahesibîne.
  Berevajî vê, ji bo jinek wusa bi hêz û masûlke, ew pir xweş xuya dike.
  Anastasiya jî deng da, bi tiliyên tazî yên lingên xwe yên dilşewat deng hilda, û ev lîsteyek tev e, ku tê de zehmet e paşnavek peyda bibe, û bêyî pêşdaraziyên nehewce ew ji xwe re danîn. Baş e, ji bo kê diyar e!
  Piştra wê bi tiliyên xwe yên tazî fîgura xwe ya mezin nîşan da!
  Vladîmîr Zelenskî bi bîsîkletê hat dengdanê. Ew bazda û dizivire. Mîna her gav, ew têkoşer û tehlûke ye. Rastî Napolyon Bonaparte.
  Û bê guman, min bi lez deng da, wekî ku tê hêvî kirin.
  Vladimir Klitschko ti carî xwe ji hilbijartinan venekişand. Û wî jî deng da xwe û kulma xwe li Medvedev hejand.
  Di kêliya dawîn de, Nikolai Valuev stêrka lehengê Rûsyayê ji Medvedev û posta Wezîrê Karên Navxweyî wergirt. Min bi zorê karîbû wê fîlm bikim. Tevî ku wî red kir ku bêje dengê xwe daye kê.
  Gelek kesan li vir deng dan: Alla Pugacheva, û Suraikin...
  Jîrînovskî, bê guman, nekaribû ku nîşana xwe bide. Wî ew hilda û portreya Vladîmîr Zelenskî rast li navenda dengdanê çirand û soz da ku ew ê teqez guleyan lê bikşîne dema ku ew were ser desthilatê.
  Dima Bilan di dema dengdayînê de ev stran gotin:
  - Her tişt ne mimkûn e, ez bi rastî dizanim! Bîlan wê bê hilbijartin, ew siwarekî bêqisûr e!
  Piştre stêrên din xuya bûn.
  Garry Kasparov got ku desthilatdarî diguhere, dê Medvedev derkeve û bi wî re serdema Pûtîn bi dawî bibe.
  Di heman demê de, şampiyonê berê yê cîhanê got ku ew ne li dijî destpêkirina kariyera xwe ya şetrencê ye. Û rekora temenê Steinitz bişkînin. Û ku Rûsya dê di demek nêzîk de rêberek hêja û demokrat werbigire, û serdema tsars dê di dawiyê de bibe tiştek berê.
  Û ku Garry Kasparov şetrancê xwe îcad kir, ku dê di demek nêzîk de li seranserê cîhanê populerbûna xwe bi dest bixe.
  Û tabloyeke sed-hucreyî nîşan da. Di wê de fîgurên nû derketin. Her yek du henek: li tenişta padîşah û şahbanû. Wekî din, jester mîna şahbanûyekê dimeşe, lê bi taybetî mîna şovalyeyekê lêdixe. Û du kevan li ser qiraxa şûna piyonan. Archer wek piyonan tevdigerin, lê ew li du çargoşeyan bi rengek diagonal gulebaran dikin. Rast e, ji ber ku ew li ser qeraxa panelê ne, nirxa wan hinekî kêm dibe. Lê di heman demê de ew dikarin bibin her şeklê.
  Şetrancê Garry Kasparov bê guman bala mirov û rojnamevanan kişandiye.
  Navalny soz da ku Kasparov teqez bibe wezîr.
  Anatoly Karpov jî deng da. Lê ew jixwe şampiyonek berê ye, ji ber vê yekê wî soz da ku tenê şîret bike. Û wî got ku, bi îhtîmaleke mezin, guhertinên mezin tên. Û sibê ji duh çêtir çi be!
  Jixwe di roja hilbijartinê de, Medvedev ragihand ku dema betlaneya herî kêm li Rûsyayê dibe sî rojên xebatê, û ku hemî jinên ku deh an jî zêdetir zarok anîne dinyayê dê ji wî xelatek bistînin: stêrka Qehremanê Rûsî. Komele.
  Tevgerek nû ya populîst, û divê ez bibêjim pir xurt. Lê pir dereng e. Bi taybetî jî di roja hilbijartinê de diyar e ku ev tenê karê gel e.
  Medvedev bi awayekî eşkere erdê wenda dikir... Hêza wî ya daîmî ji her tiştî pir westiya bû.
  Gel dixwest ku xwe ji ser lingê Pûtîn bavêje, û tîbûna guhertinê gihîştibû. Zêdetir, bêhêziya eşkere ya Medvedev ku bibe kesayetiyek bihêz eşkere bû.
  Zelensky, xalan bi dest xist û bêyî populîzm û sozên nehewce tevdigere, bi bawerî pêş ve çû.
  Van anketan di derketinê de digotin ku ew bijareya eşkere bû. Lê gelo dê Medvedev derbasî tûra duyem bibe yan na, hîn pirsek e! Heya nuha, Vladimir Klitschko û Sergey Kovalev, û hem jî Grudinin, dikarin wî ji bo vê cîhê bitewînin.
  Zyuganov herî dawî deng da. Pîr, nexweş, serokê berê yê Partiya Komunîst a Federasyona Rûsyayê navê Grudîn derbas kir û axînek kişand. Erê, ne barekî hêsan e ku hema hema heştê salî bibe cîgirê yekem ê serokwezîrê Rûsyayê. Ma ew hewce dike?
  Û Zyuganov, nefeseke giran hilda, qîr kir:
  Em ê dîsa bikevin nava şer
  Ji bo hêza Sovyetê ...
  Û wek yek em ê bimirin -
  Di şerê ji bo wê de!
  Û ew ji kozikê derket. Na, ew ê di demek nêzîk de îstifa bike.
  Dem nêzîk bû, û daneyên yekem ên li ser hilbijartinên serokkomariyê dest pê dikirin. Rûsya li ber guhertinên mezin bû. Li Belarûsê jî mîtîng û daxwaza tifaqa bi Rûsyayê re hatin kirin . Her tişt roj bi roj bi hêrs û bi heyecan bû.
  Rêjeya beşdarbûna hilbijartinên serokatiyê yên Rûsyayê di dîroka hilbijartinên alternatîf de gihaşt rekoreke bilind, ji sedî nod.
  Û wan tenê ragihand ku sindoqên dengdanê hatine vekirin, û hejmartina dengên Rojhilata Dûr dest pê kiriye.
  . BEŞA Hejmar 3.
  Encamên tûra yekem ji Rojhilata Dûr dest pê kir. Wekî ku hemî anketan digotin, Zelensky bi xwebawerî di pêş de bû. Medvedev hêj nebûye duyemîn. Grudinin û Vladimir Klitschko ji bo duyemîn şer kirin. Di lîsteyê de nêzî dused namzetên din jî hebûn, lewma dengên xwe belav kirin. Lêbelê, Zelensky hema hema ji sedî pêncî li Sîbîryayê bi dest xist û di tûra yekem de jî dikare bi serketinê hesab bike.
  Medvedev di dilê xwe de got:
  - Me ya herî baş dixwest, lê ji bo kêfê deng da!
  Zelensky lakonîk bû:
  - Rastî bi ser ket!
  Daneyên hilbijartinê her tim diguherin, lê cihê yekem Zelensky bi ferqek mezin neguherî ma. Tiştek din jî ew e ku Grudinin û Klitschko hinekî binav bûn. Û Medvedev dest pê kir ku di rêza duyemîn de, her çend ji sê-qatî ferqek ji rêberê zêdetir hebe. Serokdewletê wekîl herî zêde li Çeçenîstanê, di nava artêşê de, li navenda binçavkirinê wergirt. Baş eşkere ye. Bi taybetî jî li navendeke înfazê. Li wir çavdêrîkirina jimartina dengan dijwartir e.
  Lê belê Medvedev gelek girtî serbest berdan û ev zêdebûn bi qasî ku wî hêvî dikir ne girîng bû.
  Lê bi zehmetiyeke mezin me karî derbasî qonaxa duyemîn bibin. Her çend Zelensky bi tevahî ji sedî çil girt, Medvedev bi zorê sêzdeh berhev kir. Her wiha bi gendelî û binpêkirina dengdêran. Erê, Dmitry Anatolyevich pir qels derket. Ya sêyemîn Vladimir Klitschko bû. Çi hestek piçûk e, ya çaremîn Grudinin e. Dima Bilan jî bi awayekî neçaverêkirî bû pêncemîn. Sergey Kovalev bû şeş, her çend rêjeya wî bilind bû. Jîrînovskî vê carê jî neket nav deh top. Rast e, Medvedev tavilê ji bo karûbarê dilsoz û stêrka Qehremanê Rûsyayê, pileya Kolonel General da wî.
  Ji bo xulamê te yê dilsoz xelatek weha teselî ye. Wekî din, Dima Bilan stêrka Hero ya Rûsyayê û Fermana Xizmetên ji bo Welat, pileya yekem wergirt.
  Lê Dîma got ku ew hîn jî piştgirî nade Medvedev. Lêbelê, helwesta derbarê Zelensky de jî nezelal e. Tenê Vladimir Klitschko bi eşkereyî ji bo dengdana Zelenskaya bang kir. Wekî din, vî boksor ragihand ku ew ê li Moskowê bi şampiyonê Olîmpiyadê 2020 re şer bike. Û ku cudahiya temen wî aciz nake. Ku Vladîmîr ji her demê bihêztir û motîftir e.
  Lêbelê, Medvedev, stêra lehengê Rûsyayê hem Vladimir Klitschko û hem jî Vitali Klitschko xelat kir. Mînakî, ew mirovekî adil e. We birano ji bo boksê gelek tişt kirine, nemaze Vladimir.
  Vitaly got ku tiştê herî nefret di derbarê Meydan de ew e ku ji ber wê wî rekora Holmes neşikand. Lê her şansê wî hebû!
  Û ji nişka ve Vitaly xwest ku bi Gassiev re li Kyivê bicive. Ya ku bû sedema hin tevliheviyek. Çima wê biceribîne?
  Sergey Kovalev jî xwest ku kariyera xwe bidomîne, bi bîr xist ku Hoppins, tewra di temenek mezin de, şampiyonên cîhanê û sernavên yekbûyî têk bir. Û ku niha ne Zelesky û ne jî Medvedev plan nakin ku di hikûmetê de kar bikin. Û ew dixwaze şer bike.
  Guys bi rastî jî têra xwe motîvasyona. Ji bokserên din, Dima Bivol xwest ku bi Kovalev re şer bike.
  Medvedev bi Grudin re muzakere kir. Wî soz da wî çiyayên zêrîn. Grudinin ji posta serokwezîriyê kêmtir tiştek nedixwest. Bi awayekî neçaverêkirî, kal û pîr Zyuganov piştgirî da Medvedev û bang li Grudinin kir ku beşdarî tîmê serokê karmend bibe. Lê paşê pirsgirêk û dubendî di nav refên komunîstan de derket. Ya ku herdu berendam jê hez nekirin.
  Lê Sergey Udaltsov ji bo Zelenkî axivî. Dibêjin ku di navbera du xerabiyan de divê em hilbijêrin ya ku me hîn nizanibû!
  Nikolai Valuev di navbera Zelensky û Medvedev de hevalbendiyek pêşniyar kir: Zelensky Serok - Serokwezîr Medvedev. Çi ku olîgarş hez kir! Bi ser de jî, wan bi bîr xist ku xaleke yekbûnê ya ku nayê gotin heye: ku welatên cihê wê ji xwe serokwezîr û serok hebin.
  Û ji ber ku Zelensky di hilbijartinên serokatiyê de bi ser dikeve, wê demê nûnerek Rûsyayê divê bibe serokwezîr. Lê Medvedev hêj di tûra duyemîn de ye.
  Zelensky, lê got, erê, serokwezîr dê ji Rûsyayê be, lê ne Medvedev! Ji ber ku Rûs ji rêveberiya wî bêzar bûne. Û ya ku hewce dike kesek di warê aborî de jêhatîtir û xwedî ezmûnek serketî ye, ne têkçûnek mîna ya Medvedev!
  Daneyên lêkolînên civakî nîşan didin ku piraniya rûsan naxwazin Medvedev wek serokwezîr bibînin. Ya rast, ji sedî nod li dijî wê bûn.
  Rogozin bi awayekî neçaverêkirî ji jibîrkirina siyasî vegeriya û dest pê kir ku wekî serokwezîrek gengaz were hesibandin. Herwiha gelek Rûs jî dixwestin ku Andrey Navalny wek serokwezîrê xwe bibînin.
  Ji ber vê yekê çerxa dîrokê bi lez û bez dizivire.
  Li cîhanê, bê guman, rojava piştgirî da Zelensky, Çîn bêalî ma. Piraniya welatan jî ji bo Zelenskî ne, ku wekî demokrat û rojavayî dihat hesibandin. Lê Medvedev ji bo demeke dirêj hevkarê Putin bû. Wan tewra li ser tandemek du serokan jî axivîn. Û eşkere ye ku Medvedev qet ne ew qas spî û gêj e ku ew dixwaze xuya bike. Li DYAyê jî hilbijartin hene. Pêşbaziyek di navbera ciwanek Komarî û jinek ciwanek Demokrat de. Û ev şansek pêncî û pêncî ye. Guhertin li Chinaînê jî mimkun in; Serok Xi pirsgirêkên tenduristiyê hene. Û dixuye ku şansek heye ku ew ê ji hêla rêberek demokrattir ve were serfiraz kirin.
  Bi gelemperî, olîgarşiya çînî bêtir azadî û demokrasiyê dixwaze, lê gel têrê nake. Dema ku encamên wan ji berê de bê zanîn ew hilbijartin çawan in?
  Moda ji bo dîktatoriyê dest pê kir winda bû. Herkesî ji bûyîna gogan wêdetir tiştek dixwest.
  Zelensky tişt û guhertinên nû, û di vê yekê de yên serketî kesayet kirin. Û li Rûsyayê ev bi erênî hat dîtin. Gel ne girtîgeh, ne kamp û ne jî tirsa giştî dixwest.
  Nifşek hatiye guhertin, û her kes guhertinê dixwaze. Li Kubayê jî, ku rejîma Castro ya ku ji hêla gel ve jê nefret bû, matmayî bû. Her çend hêz di bin navekî din de bûya. Li Koreya Bakur jî tîbûna guherînê heye. Wekî din, Koreyan pir caran digotin: monarşî ne ji bo komunîzmê ye! Û ku dîktatorê qelew divê here!
  Daxwaza guhertinê li çaraliyê cîhanê mezin bû, û Zelensky di vê pêlê de bû. Û bi serkeftî pêşve çû!
  Û li Koreya Bakur xwepêşandanek protestoyî hebû. Ku rejîma dîktator bi çekên lûledirêj gulebaran kir. Ya ku bû nîşanek din a barbariya serdest a li parzemînê.
  Trump got ku Amerîka dikare bi zorê pirsgirêka vê dîktatoriyê çareser bike. Û ku bombeya atomî dê wan netirsîne. Trump her wiha got, Amerîka ji niha ve çekên wisa diceribîne ku ti barên termonokle ne xeternak bin.
  Lê dema Trump diçû. Ji ber vê yekê ew ji serokên herî kevn e. Wekî din, piştî mirina Carter, ew di nav serokên berê de jî bû yê herî kevn. Wow! Û bext ji xortaniyê hez dike! Ger Trump jinek piçûktir wekî dijberê xwe hebûya, ne mimkûn e ku ew bi tevahî ew têk biçe!
  Xuyaye qanûna karmayê dibêje: serkeftin ji xortan re! Her çend Ronald Reagan ji rêzê îstîsna be jî!
  Û Gorbaçov ê nisbeten ciwan jî têkçûn derket. Her çend kes dikare bêje ku Mikhail Sergeevich xelet bû? Yekemîn serwerê Yekîtiya Sovyetê ku bi zimanê mirovan diaxivî. Û ew ji aliyê gel ve nehat fêmkirin! An jî dibe ku ne gel, lê elît!
  Oh, bextewariyek wusa! Çiqas bextê Vladîmîr Vladîmîrovîç Pûtîn bû û çiqas bi dest xist?
  Û eger Nicholas II piçek bêtir bextewar bûya - mînakî, heke Admiral Makarov sax mabûya, wê hingê Rûsya çiqas mezin û bi hêz bûya. Çîn dê bibûya Rûsyaya Zer û hemû cîhan dê bi ser de biçûya!
  Û bi vî awayî wan Kirim bi tenê girt û bi hemû cîhanê re hatin kişandin!
  Û Nicholas II, wekî dîplomatek nazik, karibû ku ji hevalbendên xwe re li ser Konstantînopolîs û Asyaya Biçûk danûstandinan bike.
  Welê, baş e, naha Zelenskyê fenomenal her ku diçe çalaktir dibe. Û hilbijartina duyemîn nêzîk dibe.
  Li Ukraynayê şahî û xweşbînî her ku diçe zêdetir dibe. Medvedev bi awayekî xwezayî nîqaşek televîzyonê pêşniyar kir. Her çend ev pir wate nake. Helwesta serokkomarê bi wekalet a Rûsyayê ne zêde xurt e. Û tiştek ku pesnê xwe bide tune. Ne di warê aborî de, ne jî di siyaset û şer de. Rewşa Kafkasyayê hîn xerabtir bûye. Û tiştek nayê kirin. Ne hêz û ne jî dîplomasî bi ser nakeve. Têkiliyên bi derdora Medvedev re her ku diçe dijminatiyê dikin. Êdî kes li vir Tsar cidî nagire. Tevî ku padîşah hîn jî li ser text e.
  Olîgarş, bi gelemperî, li dijî Zelensky ne. Tenê hêzên ewlehiyê, ango hinek ji wan, nerazî ne!
  Bi dizî, Medvedev encûmenek ewlehiyê li hev kir. Di axaftinê de behsa betalkirina gera duyemîn hat kirin. Mînak binpêkirin hebûn? Bê guman ew bûn! Û hûn dikarin ji vê yekê xeletiyê bibînin û encamên hilbijartinê betal bikin. Çima tiştekî wiha dê bi rêya Dadgeha Bilind were piştrastkirin? Fikir pir maqûl xuya dikir.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev bi bîr xist ku di demekê de di Gulana 1999 de, Yeltsin li ser plana darbeya leşkerî û belavkirina Dûmaya Dewletê nîqaş kir!
  Û hema hema çêbû. Rast e, heta wê demê jî di navbera hêzên ewlehiyê de yekîtî çênebû. Hinekan gotin ku vebijarkek nerm çêtir e: Dadgeha Bilind proseya împîçkirinê red dike ji ber nebûna qanûnek li ser dûrxistina serokê Rûsyayê. Û heta ev qanûn neyê qebûlkirin û ev qanûnek destûrî ye, divê ji sê parên du parlemanê û sê çar parên meclîsa Federasyonê bên civandin. Û desthilata Dûmayê dê biqede, û serok jî dê biqede.
  Hêzên ewlehiyê piştre rastî soza xebatê hatin ku bi Dadgeha Bilind re kar bikin û pirsgirêkê bi aştiyane çareser bikin. Yeltsin bi rastî nexwest ku biçe derbeyek leşkerî bi rêjeya ji sedî du û pênc krîza dil. Û hêz ne yek e, û piştgirî jî ne yek e. Her wiha di sala 1993"an de jî gel ji bo wê kursê destek hebû. Û di sala 1999 de ew nema li wir bû. Û bi encamên wiha nedihat.
  Ji ber vê yekê ger pêvajoya împîçkirinê derbas bibûya, bi îhtîmaleke mezin dê bêyî gulebaranê bi dawî bibûya.
  Medvedev ji bo betalkirina hilbijartinan serî li Dadgeha Bilind da.
  Lê paşê, bêguman, dadweran dest pê kir. Ew dibêjin, eger hilbijartin bên betalkirin jî, dê dîsa dubare bibin. Û şansên Medvedev dê kêm bibin. Û serhildana gel dê dest pê bike.
  Ji ber vê yekê, ew dibêjin, Dmitry çêtir e ku qebûl bike ku Zelensky bibe serokê Rûsyayê. Û hewl bidin ku cîhê xwe bibînin.
  Wekî din, pir kesan digotin ku ev palyak dê li Ukraynayê bi ser nekeve. Lê divê ew kar kiribe! Û divê hûn trajediyek ji molehill ne.
  Medvedev, piştî ku bi dadwer û rayedarên ewlehiyê re axivî, biryarek da: Herî dawî biçin hilbijartinan. Û tûra duyemîn bigire. Û bi rastî ew ê çawa bixebite. Dibe ku piştî her tiştî mûcîzeyek çêbibe. Lê na? Ji ber vê yekê ew ê wî nexin girtîgehê.
  Di civîna milyarderan de jî hat diyarkirin ku ew li dijî demokrasiyê ne. Û Zelensky ne çepgir e û li gora wan e. Û bi ser de jî, ku di dawiyê de hemû cezayên rojavayî dê bên rakirin û Rûsya di dawiyê de dê vegere civaka cîhanê.
  Niha tenê tiştek maye ku em bikin: nîqaşek televîzyonê bikin. Zelensky razî bû, lê tenê li stadyuma Luzhniki. Helbet ev hat qebûlkirin. Ew qonaxa ku berê bi Poroshenko re derbas bû pir bi bîr anî. Her wiha ferqa di tûra yekem de hîn zêdetir bû. Û dij-nirxandina Medvedev mezin e.
  Lê nîqaşên televizyonê mîna mirovekî xeniqî ye ku li kavilan digre. Civîna dawî roja Înê ye, hilbijartin jî roja Yekşemê ye.
  Medvedev, bi gelemperî, amade dikir. Lê rastî ne li aliyê wî ne. Û tecrubeya Poroshenko nîşan da ku hûn nikarin rastiyan tenê bi retorîkê biguherînin. Mîna ku wan nikarîbûn Şaredar Lûzhkov têk bibin, di tevahiya dîroka Moskowê de tenê cara ku kanalên televîzyonê yên navendî li dijî serokê niha yê bajêr xebitîn.
  Lê propaganda nikaribû ji destkeftiyên aborî yên şaredarê Moskowê girantir bibe. Û dengê xwe nedin Kiriyenko, nivîskarê xwerû! Lê ew bû yê ku herî zêde ji her tiştî hate terfî kirin. Dibe ku namzedê herî neserketî li dijî rêveberê karsaziyê hate danîn.
  Lêbelê, medyaya rûsî naha bêtir ji bo Zelensky kampanya kir. Kesî ji Medvedev bawer nedikir. Heta Dadgeha Bilind jî nerazî bû ku doza betalkirina hilbijartinê bibihîze.
  Heya nuha mesele ev e, stadyum heta beriyê tije ye. Bi rastî pir zêde.
  Û diyar bû ku gengeşiyên giran dihatin. Lêbelê, ji rûyê Medvedev diyar bû ku ew hema hema bi têkçûnê re hat. Lê divê gava dawî bê kirin.
  Berî niqaşê Medvedev Vladîmîr Jîrînovskî wek Wezîrê Karên Navxweyî tayîn kir. Ev tevgera dawî ya bêhêvîtiyê ye. Lê Zhirinovsky, ku dizanibû ku ji sedî heştê zêdetir dengdêr amade ne ku dengê xwe bidin Zelensky, qet ne dilxwaz bû ku bi serokê paşerojê yê dewletê re şer bike. Her çend, bê guman, wî fêm kir ku ew ne mimkûn e ku di tîmê Zelensky de cîhek bibîne.
  Belê, Vladîmîr Volfovîç pîr e. Lêbelê, Anatoly Kashpirovsky Wezîrê Tenduristiyê û Alîkarê Serokwezîr hîn kevntir e. Lê ew bi taybetî jî ne dilxwaz e ku ji bo Medvedev kampanyayê bike. Lêbelê, wî şansek heye ku di tîmê de bimîne. Temen mezin e û ev tê wateya ezmûnê. Û şiklê min ê laşî tenê pir baş e.
  Ne ecêb e ku fenomena Kashpirov.
  Nîqaşa li stadyumê bi pevguhertina silavan dest pê kir. Û gotinên biaqil. Lê Zelensky nûtir, pêbawertir, qanîtir û profesyoneltir xuya dikir.
  Medvedev pir aciz bû û dest bi qîrînê kir. Wî nikarîbû qanî bike. Û tiştên li welêt pir xerab in. Gel bi eşkere piştgirî dide Zelensky. Li vir her tişt pir tengezar e.
  Her gotina Zelensky bi çepikan tê, û Medvedev tê şuştin. Yanî rastî têkçûna nîqaşê tê.
  Medvedev diheje û dibêje:
  - Ezmûna min heye!
  Zelensky bi ken bersiv dide:
  - Bi tecrubeya wilo, tenê herin cerdevanan!
  Medvedev bersiv da:
  - Min û Putin Kirim girt!
  Zelensky bi şehrezayî bersiv da:
  - Destek diz û destên kurt!
  Û bi vî awayî nîqaş berdewam kir, lê Zelensky eşkere bi ser ket. Ew ji Medvedev pir biaqiltir û qanihtir bû û temaşevan şa bûn.
  Yekser piştî gengeşeya televizyonî, bi wekalet serokê Rûsyayê biryarek derxist ku 5 caran mûçe û 7 caran jî xanenişînan zêde dike! Lê jixwe wek henekekê xuya dikir.
  Xelkê Medvedev tenê keniyan. Her çendî diyar bû ku di êvara hilbijartinan de tiştekî din dikirin!
  Medvedev her wiha biryar da ku fermana St. Andrewsê Yekem jî bide Stalîn û Lenîn. Divê bê gotin ku ev biryar bi aqilane, lê dereng maye. Dmitriy Medvedev eşkere dixwest ku komunîstan bi ser keve. Û bi taybetî jî Stalînîstan. Lê di heman demê de, wî stêrk girt û xelat da leheng Tuxachevsky. Ev jî tevgereke awarte û hewldaneke felekê ye ji aliyê lîberalan ve.
  Medvedev bi giştî hewl da ku hem yên me hem jî yên we xweş bike. Wî Patriarch, Papa û serokên mezhebên xiristiyan xelat kirin. Di serî de Protestan. Û hetta Şahidên Yahowa jî ji bo mafên xwe hatin vegerandin, lê ev yek kêm feyde bû. Di heman demê de, dengdana wan qedexe ye, û bi gelemperî ev rêxistin dimire!
  Medvedev hem muftî hem jî lama xelat kir. Hewl dida ku herkesî li ser milê xwe qezenc bike. Barîna madalya û fermanan awarte bû. Di heman demê de, serokê birêkûpêk ji hemî parlementerên Dûmayê yên Dewletê re xelatek mîlyon dolarî xelat kir. Lêbelê, vê yekê bêtir ditirsand, ne ku mirov bala wî kişand.
  Dûv re, Medvedev hewl da ku çend fermanên nû saz bike: Fermana Petrûs Mezin, Fermana Ivan Terrible, Order of Alexander the Liberator, Order of Nicholas II û Order of Brusilov. Fermana Lenîn û Stalîn jî hatin vegerandin.
  Medvedev bi vî awayî xwest ku hilbijêrên cihêreng bikişîne. Û li ser prensîbê tevdigerin: hem ya we û hem jî ya me! Lê di vê rewşê de, pirxwarinê bû sedema bêbaweriya gel - ew dibêjin, fahîşeyek siyasî. Xuya ye ku mirovan ji bîr kiriye ku Pûtîn hem bi çepgir û hem jî bi rastgiran re flortê kiriye. Û min jî hewl da ku bibim omnivore.
  Lêbelê, tiştê ku ji Jupiter re destûr tê dayîn ji ga re nayê destûr kirin! Pûtîn bi rengekî ji destpêkê ve, tevî şopa cîgirê Yeltsin, ji hêla gel ve nefret bû, hem ji sempatiya gel û hem jî ya elîtan kêfxweş bû. Komunîst jî ditirsiyan ku li dijî wî biaxivin, û bêyî şer û danûstandinan dengê xwe dan ku wî bibe serokwezîr.
  Lê Medvedev tu carî bi taybetî nehat hezkirin. Xuya ye ku ew pir jîr û di bin siya Pûtîn de bû. Kesî ew wek şervan û serwerekî rast fêm nedikir. Bi gelemperî, piştî Pûtîn, bi rengekî her cîgir wekî dwarek siyasî xuya dikir û tiştek xelet bû. Û Zelensky wekî karîzmatîk, mîna mîrekî çîrokan hate hesibandin. Û ew êdî ne pisîkek di nav pokê de ye, lê serwerek serketî ye ku Ukrayna ji çolê derxist, an bêtir ji qulikê derxist.
  Helbet Ukrayna beriya her tiştî ji ber qutbûna têkiliyên bi Rûsyayê re zirar dît. Û li vir dibe ku Poroshenko ne ewqas sûcdar be. Ger li Belarusê tiştek wiha bibûya, dê bi tevahî têkçûn. Di warê profesyoneliyê de, hukûmeta Ukraynayê bi hêz e! Li Belarusê, berevajî vê, tenê sicophants û dishevelers hene. Pûtîn carinan di tîmê xwe de kesayetên xurt hebûn, mîna Rogozin an Tkachev, lê ew zû ji holê hatin rakirin.
  Medvedev, di her rewşê de, mirovek bû ku ne hukumdarek çêbûyî xuya bû, û ji ber vê yekê ev tsar ne bi tevahî rast û li dadgehê bû.
  Di hin waran de ew dişibiya Gorbaçov, ku mirovên asayî yên li Rojava jê hez dikirin, lê di nav xwe de jê hez nedikirin. Qismî, bê guman, wan ji ber têkoşîna wî ya bi serxweşiyê re dest bi nefretkirina Gorbaçov kir. Alkol û vexwarin, helbet kêmbûna araqê efû nekirine. Serhildanên şerabê hebûn. Û paşê cixare winda bûn.
  Na, Gorbaçov eşkere ye ku wan tenê ji ber belabûna wî ji wî hez nekir. Medvedev wek serokwezîr xwe wek aborînasekî pir qels nîşan da. Û bêyî Zelensky jî, dê pirsgirêkên wî bi hilbijartina ji bo demek nû re hebin.
  Carekê Putin bi guhên Medvedev kişand.
  Lê naha Pûtîn dev ji lîstikê berdaye - wî tenduristiya xwe xera kir, ajotina bi destan û xwe bi hokeyê teng kir. Ma di temenekî wiha rêzdar de hilkişîna ser qeşayê hewce bû? Bi taybetî bêyî ku hûn di ciwaniya xwe de jêhatîbûnek hebe?
  Pûtîn şewitî, zêde dirêj bû. Û bêyî wî, kes tune ku Zelensky rawestîne. Wekî din, Pûtîn bi xwe polîtîkaya personelê bi vî rengî meşand ku cîgirê wî yê hêja nebû. Mîna Stalîn, ku wisa kir ku Krûşçev bi ser ket û îflas kir. Û li vir Medvedev qet ne rêberê împaratoriya Rûsyayê têra xwe ye.
  Roja şemiyê beriya hilbijartinan, hemû kanalên televîzyonê yên Rûsyayê fîlmek li ser Zelensky weşandin. Bi awayekî xwezayî, bi armanca şermezarkirinê. Lê kêm rastî hatin pêşkêşkirin. Û propaganda bêçaretiya xwe nîşan da. Û gelek kanalan li ser fîlm şîrove kirin.
  Medvedev ferman da gelek generalan. Dîsa xwedî stargehek.
  Bi awayekî neçaverêkirî, wî her weha Orderek nû ya Botvinnik, sê dereceyan saz kir: tûnc, zîv û zêr. Û her weha Fermana Alekhine. Û her weha tûnc, zîv û zêr.
  Medvedev her wiha bi biryarnameyekê ragihand ku Rûsya dê di nava 4 salan de derbasî artêşeke profesyonel bibe. Û jiyana karûbarê şeş mehan kêm dibe.
  Piştre, serokê bi wekalet ragihand ku dê şervanên şer û yên ku li deverên germ xizmet kirine stêra Hero ya Federasyona Rûsyayê werin xelat kirin. Çi bûye pêngaveke ku analoga wê nîne.
  Medvedev eşkere li cihekî di dîrokê de digeriya. Paşê, serokê bi wekalet piştî mirina Vladîmîr Vladîmîrovîç Pûtîn, Ordera Serketinê û Ordera St. Andrew The First-Called û stêrka elmasê ya mezin a Qehremanê Federasyona Rûsyayê ya nû hatî damezrandin, da.
  Ev jixwe hewildana paşîn bû ku li ser rêjeya pûtê berê yê rûsî bilîze. Wekî, ez bi Pûtîn re evqas sal Medvedev bûm - ji dil û can ji min hez bikin!
  Lê xuya ye ku mirov ne pir meraq e ku ji vî dîktatorê dilxwaz hez bikin.
  Û bi şev ji Şemiyê heta Yekşemê, Dmitry Anatolyevich Medvedev tewra piştî mirina sernavê Generalissimo ji Vladimir Vladimirovich Putin re ragihand!
  Ev bi rastî pir xweş bû! Weke, ez sernavê didim pûtê salên berê!
  Lêbelê, dê ev alîkariya Medvedev bike? Zehmet e ku mirov tenê bi pesindana pûtên xwe yên berê û xelatkirina wan bi fermanan, razî bike ku dengê xwe bidin xwe. Hûn çiqas xelatan bişon jî hûn ê Pûtîn venegerin. Û diyar e ku padîşahê kevn çûye û padîşahekî nû ji Kyivê tê.
  Lêbelê, Zelensky ne di xew de bû, û di heman demê de xelata Papa jî da. Kal Francis Yekem ji bo destkeftiyên nû Serokê Ukraynayê pîroz kir.
  Û li Belarusê, koalîsyona partiyên alîgirê Rûsyayê beriya niha komkirina îmzeyan ji bo lidarxistina referandûma yekbûna bi Rûsyayê re temam kir. Tê payîn ku li ser vê mijarê dengdan were kirin. Lêbelê, Medvedev ji bo vê yekê nayê hesibandin. Û li vir înîsiyatîfa sereke ji Zelensky, ev pûtê bi mîlyonan hat.
  Ji ber vê yekê niha Vladimir Zelensky ketibû rêza dawî ...
  Li Sîbîryayê dengdayînê dest pê kir. Rêjeya beşdarbûnê ji destpêkê ve zêde bû. Xelk çûn ser sindoqan û keniya. Eşkere bû ku ew ji bo guhertinê dihatin. Û tiştê ku ew dixwazin nû ye. Her kes ji pîr û kalan westiyaye.
  Tewra strana sibê deng veda:
  Dilê me daxwaza guhertinê dike
  Çavên me guherînê dixwazin...
  Di kenê me û di hêsirên me de,
  Û di pêlên damaran de!
  Guhertin, em li benda guherînê ne!
  Hilbijartin bi aramî derbas bûn, lê beşdarbûnek mezin hebû. Gel bi qelebalix herikîn hilbijartinan. Nikolai Valuev yek ji wan kesên yekem bû ku deng da. Pûç avêt sindoqê û got:
  - Ka em dengê xwe bidin tiştekî nû!
  Alexander Povetkin paşê xuya bû. Min jî deng da û nêrîna xwe got:
  - Ji bo Xwedayên Rûsyayê!
  Piştre dengdan hat. Deng avêtin nav sindoqan. Û Dima Bilan û Alla Pugacheva. Lev Leşçenko jî derket û ragihand:
  - Ka em dengê xwe bidin tiştekî nû!
  Nikolai Baskov stran got:
  - Valsa rûsî, bask bilind dibin! Bihar tê!
  Û wî pel jî xiste çopê.
  Dûv re xortên din xuya bûn... Zelensky hat ku li ser skoterek deng bide û sostek kir - çepik kişandin. Deng dan û tewra xwend:
  Leza dil û damaran bizane,
  Hêsirên zarokên me, dayikên me...
  Dibêjin em guhertinê dixwazin
  Nîrê zincîrên giran bavêjin!
  Û çepikên gurr! Her çend helbest ne yên wî ne, lê yên helbestvan û nivîskarê navdar Oleg Rybachenko ne. Lê Oleg Rybachenko bixwe bû kurik, û naha ew li cîhanek din digere.
  Piştre bokserên din deng dan: Sergey Kovalei, Denis Lebedev. Herî dawî hewl da ku piştî navberê vegere. Lê lê xistin û di dawiyê de derket.
  Sofia Rotaru li Kîevê deng da. Û ew gelek keniya ...
  Vladîmîr Jîrînovskî jî hat. Wî hawar kir:
  - Ji bo rêyek nû!
  Û wî lepikên gênêralekî albay ronî kir. Zyuganov bi kursiya bi teker hat hilbijartinan. Û ew her dem bêdeng bû.
  Grudinin bi ken deng da...
  Garry Kasparov lîstikek hemwext da û dengê xwe jî da. Wekî din, wî got ku ew ê bi Carleson re maçek bilîze. Ji ber vê yekê Anatoly Karpov danişîna lîstikek hevdem da.
  Bi awayê, Karpov jixwe xelata Zêrîn ya Mikhail Botvinnik wergirtiye.
  Ji ber vê yekê pirsek din ev e ku li vir şampiyonê cîhanê yê sereke û çêtirîn kî ye.
  Bê guman gelek tişt hatine guhertin...
  Û Dmitry Anatolyevich Medvedev dîsa her kes şaş kir. Ji saziyê, fermana bi navê "Oleg Rybachenko" hate ragihandin. Bi ser de jî, çar derece di carekê de hene: pileya çaran tûnc e, pileya sêyem zîv, dereca duyemîn zêr û pileya yekem zêr bi almas e!
  Ev mezin derket!
  "Lucifer's Armageddon" beriya niha li sînemayan derketibû û rekorên "Avatar" û "Star Wars" ji niha ve hatibûn şikandin. Oleg Rybachenko dibe superstarek edebî ya rastîn!
  Medvedev herwiha bi navê Oleg Rybachenko xelateke edebî ava kir - bi fona xelatê deh qat ji Xelata Nobelê mezintir.
  Û ev bi gelemperî pir xweş e!
  Dûv re bêtir û bêtir Medvedev roja Yekşemê xebitî. Wî Oleg Rybachenko Order of St. Andrew the First-Called, û stêrka Qehremanê Rûsyayê, û stêra elmasê ya mezin ya Qehremanê Rûsyayê, Order of Victory xelat kir. Ev hewldanek bû ji bo guhertina pêvajoya dîrokê.
  Wekî, ez ê Oleg Rybachenko bi dilovanî derman bikim, û her tişt dê xweş be! Di heman demê de, ez ê hem wî û hem jî ji mareşal re sernavê Federasyona Rûsyayê bidim!
  Û roja Yekşemê tê... Daneyên yekem ên anketên rêveberiyê jixwe têne zanîn, ku dibêjin Zelensky ji sedî heştê ye.
  Û herikîna agahiyê namîne...
  Medvedev hêj deng nade. Works. Li vir fermanek dide Vladimir Volfovich ku rutba generalê artêşê dide. Wek, ji min re dilsoz be.
  Her çend Jîrînovskî, xuya ye, berê xwe daye aliyê din.
  Lev Leşçenko bû wezîrê bê portfoliyo. Lê ev êdî ne girîng e.
  Li Çînê alozî heye. Gel demokrasiyê dixwaze - ji despotîzmê bêzar bûye! Mirov tenê bi nan najî!
  Ez dixwazim ji serokê xwe re bibêjim na! Hûn dikarin di sedsala bîst û yekê de heta kengê dîsîplînê bi darê ve biparêzin?
  Tiştên li Çînê pir baş neçûn. Ne mimkûn e ku meriv li ser rêyên komunîzmê bimeşe û kapîtalîzmê bêdawî ava bike. Hin guhertin hewce ne. Û serokatî jî pir kevneperest e.
  Bi ser de jî bûrjûwaziya nû demokrasî û dawîanîna li tundiya polîsan dixwaze.
  Westiyayîbûna awayên xebatê yên kevnar jî bandorek xwe kir! Di sîstemê de xwazgînî tune. Erê, li Çînê roja Yekşemê, serhildanên girîng pergalê dihejînin.
  Û li Dewletên Yekbûyî şansê herî mezin jin e ku bibe serok. Lêbelê, populerbûna Floyd Mayweather ji nişkê ve dest pê kir ku mezin bibe. Ev boksorê têkçûyî berê xwe da jortirîn dengan.
  Xuya ye ku Dewletên Yekbûyî ji dest da serketinên nû û ne Komarparêzek ne jî Demokratek li ser text dixwest. Û Floyd jî xweş e!
  Û paşê dê nîqaşek din a TV-ê hebe.
  Jixwe êvara yekşemê ye. Navendên dengdanê dê di demek nêzîk de bikevin.
  Di deqeya paşîn de, Medvedev di dawiyê de xuya bû. Bi lez û bez deng avêt sindoqê û bêyî ku tu gotinekê bibêje derket. Saet lêxist û dengdan qediya.
  Niha, Serok Medvedev ji Kremlînê derket û çû mala xwe ya li nêzîkî Moskowê.
  Di kozikê de bi wî re du keç hene. Bi kêmanî hin şahî.
  Natasha, li milê rastê rûnişt, pirsî:
  - Baş e, dima? Niha ew ê têkçûna weya dawîn ragihînin!
  Medvedev diyar kir:
  - Hîn du meh li ser vekirinê mane. Ji ber vê yekê heya niha ez hîn jî her tişt im, û Zelensky tenê Serokê Ukraynayê ye!
  Alenka, li milê rastê rûnişt, got:
  - Û vebûn dikare bileztir bibe! Hêza te, Dmitry Anatolyevich, qediya!
  Medvedev bi xîret pirsî:
  - Lê hûn keçan dikarin bikin!
  Natasha rûkenî û jê pirsî:
  - Em çi dikarin?
  Medvedev bi bawerî got:
  - Mudaxele li merasîmê bikin!
  Natasha keniya û bersiv da:
  - Û çawa?
  Serokê bi wekalet bi biryar bersiv da:
  - Mîna ku tu xwe nizanî!
  Natasha bi hêrs bersiv da:
  - Em Zelensky nekujin!
  Medvedev di cih de îtîraz kir:
  - Baş e, çima bikuje! Tenê piştrast bikin ku ew bi xwe taca xwe dide!
  . BEŞA Hejmar 4.
  Keçan bi yekdengî kenîn...
  Alenka bi ken pirsî:
  - Hûn bikaranîna hîpnozê çi pêşniyar dikin?
  Dmitry Anatolyevich serê xwe kir:
  - Her eve! Tu dikarî wê bikî!
  Natasha ji bo hevala xwe bersiv da:
  - Em dikarin, lê em naxwazin!
  Medvedev şaş ma:
  - Çima ev e?
  Natasha bi dilsozî bersiv da:
  - Zelensky yê bijartî ye! Û tu, Dmitriy Anatolyevich, tu nikarî welat bi rêve bikî!
  Alenka bi xerabiyê lê zêde kir:
  - Û ev ji bo me hemûyan pir eşkere ye!
  Medvedev bi hêrs got:
  - Ma hûn fêm nakin ku em ê bibin koloniya Rojava?
  Alenka bi bawerî bersiv da:
  - Belê, Rojava wê bibe koloniya me!
  Natasha bi ken lê zêde kir:
  - Û bi te re, Mişa, Rûsya dê ne mezin be!
  Medvedev gurr kir:
  - Ez ê Fermana Serketinê, Fermana St. Andrew yê Yekem, Fermana Nicholas II û stêrkek zêrîn di almasan de bidim we...
  Natasha keniya û got:
  - Yan jî em bi xwe dikarin bibin serok û sêsed emrê xwe bidin?
  Alenka destnîşan kir:
  - Em dikarin we hîpnotîze bikin û bibin generalîsîmos.
  Natasha keniya û got:
  - An jî dibe ku supergeneralissimos!
  Keçan bi ken ketin...
  Alenka stran got:
  - Û carinan dijmin jî diqîriyan,
  Veşartina tirsê - ku ez padîşah im!
  Natasha diranên xwe hilanîn û çirçiqî:
  - Ez ji şano û meydanan hez nakim,
  Li wir milyonek bi rubleyê tê guherandin...
  Tevî ku guhertinên mezin li pêş hene -
  Ez ji Belobog û Stalîn hez dikim!
  Û keçikê tiliyên xwe yên tazî bi kar anî da ku pozê serokê winda bike.
  Jixwe hejmar ji Rojhilata Dûr hatine ragihandin. Ji sedî 91 ji bo Zelensky, ji sedî 7,5 ji bo Medvedev, rêberiya bibawer a serokê Ukraynayê.
  Alenka jî bi tiliyên xwe yên tazî guhê Medvedev kişand û got:
  - Baş e, serokê berê çi ye, xelatên we alîkariya we kirin?
  Medvedev bi tundî got:
  - Ez hê ne berê me! Berî vebûnê, ya rastîn!
  Keçikê qîriya:
  - Rûmet ji padîşahê nû re!
  Keçên sêrbaz red kirin ku alîkariya Medvedev wekî qerta xweya dawîn bikin. Û niha, dema ku serokê karmend hîn jî hewl dida ku rêyek ji rewşek bêhêvî bibîne.
  Dibe ku bandorê li Dadgeha Bilind bike ku encamên hilbijartinên serokatiya Rûsyayê betal bike? Ev wekî ceribandinek mezin xuya bû. Lê di rastiyê de şans kêm xuya dikir.
  Ger em biryarnameyek derxin û ji her dadger re milyarek dolar pêşkêşî bikin dê çi bibe? Axir, ew serok e û xwedî hêzek e ku tsar jî qet xeyal nedikir! Ya rasttir, serokê bi wekalet. Û bi rastî, heke hûn mîlyarek dolar pêşkêşî bikin, dadger dê li ber xwe nedin.
  Çima wextê xwe li ser tiştên biçûk winda dikin?
  Daneyên li ser radyoyê hatin şandin. Dema ku Zelensky ji sedî nod bû, li Ukraynayê jî li bendê bû ku ew ê hema ji sedî sed werbigire. Dibe ku di qada kembera sor de, ji ber ku Medvedev bi komunîstan re felq dike, hinekî din jî hebe, li Kafkasyayê hin şans hebûn. Rast e, dixuye ku Ramzan Kadyrov biryar daye ku aliyê serketî bigire. Hîn jî hûn dikarin di artêşê de drav bidin, her çend leşker ti daxwazek taybetî ji bo xizmetkirinê tune, serokê ku dikeve tine ye.
  Bi giştî, piştî tûra yekem, hêza Medvedev qels bû. Û heke ew hîn jî dikaribû xelatan bide, wê hingê ew her ku diçe zêde dihat paşguh kirin.
  Dmitry Medvedev hat ofîsa xwe û hewl da ku bi banka navendî re têkilî daynin. Karmend bi bêdilî ew girêda.
  Serokê bi wekalet daxwaz kir ku ji bo hewcedariyên lezgîn pere jê re were veqetandin.
  Serokê Banka Navendî wiha bersiv da:
  - Heta ku ez ji Serokomarê nû Zelensky piştrast nebim ez ê tiştekî bikim.
  Medvedev qîriya:
  -Tu dîn î? Ez hîn jî serokê vekirina nû me! Ger wusa be, hingê divê hûn guh bidin min!
  Serokê Banka Navendî diyar kir:
  - Li gor destûrê ez guh nadim te! Û dîsa jî, çima hûn drav hewce ne?
  Medvedev bi ken bersiv da:
  - Ji bo rewşên awarte pêwîstiya we bi welatan heye?
  Serokê Banka Navendî bi dengekî tund bersiv da:
  - Ma hûn dixwazin birevin?
  Medvedev got:
  - Ez ê niha te bigirim! Leşker guh dide min! Jîrînovskî dilsoz bi min re ye!
  Serokê Banka Navendî diyar kir:
  - Ev her tim kekê digire! Û li Moskowê ji sedî nod zêdetir ji bo Zelensky in. Hêza te li ser Mişa ye!
  Medvedev qîriya:
  - Lê ya te dest pê nekir!
  Û ew daleqand. Êdî rewş dijwar dibû. Hêzên ewlehiyê li ser redkirina guhdanê ne. Erê, Jîrînovskî xezal e. Ma hêja bû ku ew wek Wezîrê Karên Hundir were tayînkirin? Ferman bidin hêzên taybet. An jî divê em hîn jî hewl bidin ku Dûmaya Dewletê bikar bînin?
  Eşkere ye ku Zelensky dê hilbijartinên nû li dar bixe û gelek wekîl dê erkên xwe nestînin. Bi rastî, hema hema her tişt.
  Li vir tiştek cûda hewce ye. Lê Dûmaya Dewletê ne mimkûn e ku li dijî gel derkeve. Û artêş dê piştgirî nede darbeyek leşkerî ya eşkere. Generalên li Rûsyayê ne ew celeb in ku biçin şerê navxweyî.
  Tenê tiştek maye - hilbijartina serokatiyê li dadgehê betal bike. Ev yekane şansê rewa ye ku hûn êşa xwe dirêj bikin. Lê bi îhtîmaleke mezin ew ê tenê were dirêj kirin. Ne mimkûn e ku Medvedev bi rastî şansek ji nû ve were hilbijartin hebe. Bi rastî, nirxa wî ya dij-pîvanî mezin e, ji ya Petro Poroşenko jî xerabtir e.
  Medvedev li ser vebijarkek din jî fikirî. Mînakî, bi fizîkî Zelensky ji holê rakin? Lê ev sûcek eşkere ye. Wisa rawestin? Wekî din, ew ê Medvedev xera bike. Û ya herî baş ew ê paşvekêşanê bide. Ji ber ku gel di hilbijartinan de têkçûneke bi vî rengî ya mezin Medvedev efû nake.
  Na, Dmitry Anatolyevich dê bi ser nekeve. Bêyî ku di hilbijartinan de ji sedî deh dengan kom bike, teqez li ser desthilatdariyê namîne.
  Medvedev nêzîkî bar bû. Wî ew vekir, şûşeyek derxist û ji xwe re konyak rijand.
  Biha - "Napoleon", dused salî!
  Serokê bi wekalet qedehek vexwar. Dûv re min ya duyemîn bi leymûn xwar.
  Zikê min germtir bû û ramanên min zûtir diçûn. Piştî cama sêyemîn, Medvedev keniya û li ser kursiyek rûnişt. Hinekî dilşad. Bi rastî, çima hewcedariya wî bi vê hêzê heye? berpirsiyariya tevahî. Ne deqeyek dema vala, ne saniyeyek aştî. Her tim li ser tevgerê, di bin çavdêriya kamerayên vîdyoyê de. Hûn ditirsin ku pir zêde bibêjin.
  Kar pir e, lê kêf tune.
  Û ez dixwazim bi keçikek re di nav nivînan de razim. Li ser komputerê şer bilîzin.
  Bi rastî, li vir hûn serok in, lê ji bo destpêkirina şerek rastîn hûn ê du caran bifikirin. Bi vî awayî Trumpê bi heybet newêrîbû êrîşî Îranê bike.
  Hûn dikarin li ser şer pir biaxivin, lê bi rastî biryara li ser wê ne hêsan e!
  Lê lîstikê şer bikin, xwe şer bikin!
  Medvedev li ber kompîturê rûnişt. Min Şerê Cîhanê yê Duyemîn ê xweya bijare vekir. Demek dirêj nikarîbû lê bixista. Li vir, ji bo ku hûn pir teng nebin, hûn koda xapînok bikar tînin. Welî evê...
  Û dûv re hûn teknolojiyê bi lezek bahozê dimeşînin. Û berê we IS-7 hene, ku hûn di alayan de dest pê dikin, û tenê T-1 li dijî Almanan. Di hêz û rêbazê de cûdahiyek berbiçav heye.
  Medvedev, ku hema hema qet venexwar, di heman demê de ji ber tenduristiya xirab jî, bi rengek berbiçav dilxweş bû.
  Bi vî awayî hûn tanka herî biha û giran a Şerê Cîhanê yê Duyemîn IS-7 davêjin dijmin. Û hûn wê bêyî zehmetiyek pir dişkînin. Şer bi hêsanî û bi serketî didome. Hûn bajar li pey bajar digirin.
  Bi giştî, bê guman, Stalîn welat baş bi rê ve bir, û karî Reich Sêyemîn di kêmtirî çar salan de têk bibe. Pûtîn demeke dirêj bi DAIŞ'ê re şer kir. Lê Almanan xwedî teknolojiyek pir xweş in.
  Di lîstikê de, mînakî, tanka E-75 a Alman, tenê Sovyet IS-7 dikare li dijî wê li ser bingehek wekhev şer bike, hemî tankên din li ber xwe didin. E-75 xwedî çekên pir xurt e. Tewra çek ji IS-7 ya Sovyetê bilindtir e û di hêza wêranker de nêzîk e.
  Û Almanan plan kirin ku vê tankê di sala 1945-an de bikin ya sereke. Ma ya me çi ye?
  Medvedev axînek kişand... Wan di serdema piştî şer de nekarîn IS-7 bixin nav hilberîna girseyî. Ji ber vê yekê şer bêtir dom kir, kes nizane kê bi ser ketiye.
  Dmitry Anatolyevich, serxweş, stran got:
  - Ez jê hez dikim birano, ez jê hez dikim! Ji jiyanê hez bikin, birano! Û ne mecbûr e ku ataman me aciz bibe.
  Medvedev dema dilîze ket xew. Rehet e...
  Û roja din encamên dawî yên hilbijartina serokomariyê eşkere bûn.
  Ji sedî 92ê hilbijêran ligel Ukrayna dengê Zelensky û ji sedî 6,7 jî ji bo Medvedev deng dane. Bi vî rengî, serketina serketî ya Zelensky pêk hat.
  Li welat pîrozbahî û şahî dest pê kir. Di dawiyê de, jiyanek nû, wekî ku ji gelekan re xuya bû, geş dihat.
  Heya niha, Dmitry Anatolyevich Medvedev di dema sondxwarinê de serokatiyê dike.
  Û wî pîroz kir, bê guman, serketî. Hûn dikarin biçin ku derê? Û tiştek tune ku ji sedî şeş bihejmêre.
  Wezîrê Karên Navxweyî Vladîmîr Jîrînovskî, lê serdana Medvedev kir û jê re teselî kir:
  - Min dengê xwe da te Dmitriy Anatolyevich!
  Serokê wekalet bi bêdengî bersiv da:
  - Sipas ji were!
  Jirinovsky pêşniyar kir:
  - Dibe ku em te bidin promiyera?
  Medvedev serê xwe yê boyaxkirî hejand:
  - Ez nafikirim, piştî şikestineke wisa di tûra duyem de, serokwezîr bidin min. Ev êdî wê ji aliyê siyasî ve ne rast be.
  Jirinovsky bi mantiqî destnîşan kir:
  - Bi her awayî, divê li şûna we kesekî ji Rûsyayê hebe. Îcar eger ne tu kî?
  Medvedev pêşniyar kir:
  - Bi îhtîmaleke mezin, Andrey Navalny!
  Jîrînovskî diranên xwe bar kirin û giriya:
  - Andrey Navalny? Bila ev nebe!
  Medvedev milên xwe hejand û bi şaşî got:
  -Hûn diçin ku?
  Jîrînovskî qîriya:
  - Belê, ezê wan hemûyan bigirim!
  Medvedev destê xwe hejand:
  - Bes e! Wextê me dixuye ku qediyaye! Ez diçim betlaneyê Giravên Kanarya. Tu yê çi bikî?
  Jîrînovskî, çavên xwe bi fêlbazî zivirandin, bersiv da:
  - Ji bo berjewendiyên hevalên xwe lobî bikin! Heya ku Zelensky erka xwe ya serokê Rûsya û Ukraynayê negirt!
  Medvedev bi xemgînî got:
  - Mixabin, ev ne ewqas hêsan e... Wê gavê ewê te ji sê çerman derxin!
  Jîrînovskî, çavên xwe bi hîle teng kir û pirsî:
  - Ji kerema xwe min bike mareşalê Federasyona Rûsyayê! Baş e, ev ji bo we çi ye!
  Medvedev çend çirkeyan fikirî û dû re got:
  - Baş e! Ez ê ne tenê te bikim mareşal, lê ez ê Bêrîa jî vegerînim pileya marşal! Ew ê adil be!
  Jîrînovskî bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Di pêwendiya Beriya de, erê!
  Medvedev çavên xwe teng kir û jê pirsî:
  - Û bi we re têkilî?
  Jirinovsky bi dilpakî bersiv da:
  - Û bi min re wek padîşah bimeşîne! Ez kê bixwazim xelat dikim!
  Medvedev ji bo razîbûnê serê xwe hejand:
  - Belê, wisa be!
  Û wî fermana amadekirina herdu biryarnameyan li ser dayîna rêzên merşalan da.
  Serokê Rûsyayê yê bi wekalet kêfxweş bû. Difikirî ku naha ew dikare bi tevahî lîstikên komputerê kêfê bike.
  Û ew ji bo lîstikê kêfxweşiyek mezin in ...
  Lê bi rastî, çima serok dê tiştek din bike? Niha teknolojî ew qas pêşketiye ku hûn dikarin bibin her kes. Heta bi Xudan Xwedê. Û bi taybetî di lîstikê de ji bo afirandina gerdûnan.
  Mînakî, di nivîsgeha serokê kargêr de hejmareke mezin ji lîstikên cihêreng hene, di nav de yên herî nûjen.
  Medvedev biryar dide ku lîstikek stratejiyek rast-time bilîze. Almanya di sala 1939 de. Baş e, çima hûn kodek xapînok bikar tînin? Hûn bi xwe pênc hezar Panter, sê hezar Piling û deh hezar Focke-Wulfs zêde bikin. Û hûn van hêzan li hemberî dijmin bi cih dikin. Û hûn êrîşî Polonya dikin ku ji dehyeka hêzên wiha jî tune ye.
  Û şer wek ku hûn dixwazin, bi yek armancê û bi serfirazî berdewam dike. Bi rastî, Medvedev li vir fetihek mezin e. Weke ku bi çapê pîlokan biperçiqîne dijmin dipelçiqîne.
  Polonya ji dîroka rastîn bi hêsanî û zûtir hate hilweşandin. Hûn êrîşî Fransayê dikin. Hûn deh hezar tankên E-75 bi karanîna kodek xapînok avêtin ser wê. Ka em jê re rû bi rû bimînin, otomobîlên spehî. Ku ji çekên Fransî bi tevahî bêhêvî ne, lê ji dûr û dirêj de kujer in. Erebên dijmin diavêjin.
  Medvedev jî ji şahiyê bazdide. Wekî di lîstikê de, ew bi lez tevdigere, û berê xwe dide Parîsê... Û paşê çi li ser tiştên piçûk? Werin em di heman demê de Spanyayê jî bi dest bixin, da ku Franco zêde aciz nebe.
  Û ji bo êrîşa li ser Gibraltar em ê balafirên jet bikar bînin. Îngilîz wê biçin ku derê?
  Bê guman, di heman demê de em fonan ji bo avakirina keştiyên şer û keştiyên balafiran bikar tînin. Wê demê dê ji bo Brîtanya zehmet be. Li vir sed keştiyên balafiran û dused keştiyên şer hene. Ev dê bibe hêzek mezin.
  Û paşê keştiyên daketinê hene. Di heman demê de hûn tankên rêza "E"-U, pêşveçûnek din a "E" jî çêdikin. Li vir hûn tankek "E"-50-U davêjin, makîneyek wusa ku hûn nikaribin ji her alî ve têkevin hundurê wê.
  Û bila ew îngilîzan ezabê bike. Li vir du keçên bedew ên di hundurê tankek wusa de hene ku çavê xwe li serokê berê yê Rûsyayê digirin.
  Medvedev di bersivê de ramûsanekê li wan dixe.
  Em ê bi vî rengî bilîzin...
  Û tankên herî dawî nêzîkê Londonê dibin. Û bê merasîm paytexta Îngilîstanê digirin.
  Medvedev stran got:
  - Dinya bêzar e! Em ê tev pisîkê bixwin!
  Bê guman, lîstika balkêş û hêsan e. Min koda xapandinê girt û tiştê ku hûn dixwazin mor kirin. Ji ber vê yekê hûn Balkanan digirin û diçin Afrîkayê. Hûn jî mohr dikin, û hem jî piyade. Tu leşkeran çêdikî, eger pereyên te hebin. Û xaka ku hatiye girtin jî pere dide. Welê, wê biceribînin, li dora Afrîkayê bimeşin.
  Yekîtiya Sovyetê hê jî pêşiya xwe vedike. Sî û çar li dijî rêzikên E-50-U, ku deh hezarên din hatin mohrkirin. Ger E-50 wesayitek bi qasî Tîger-2-ê bi heman zirxî be, tenê lingê maqûl mezintir e, û çek hinekî bihêztir e, û motor bi hêztir e. E-50-U, bi giraniya wekhev, bi T-64-a Sovyetê re tête berhev kirin, û tewra xwedan motorek turbîna gazê ya bihêztir e.
  Belê, hêz ne wek hev in. Li vir nifşên cuda yên tankan şer dikin.
  Û Medvedev, bê guman, li ser hespekî reş davêje.
  Hêz, helbet ne beramberî hev in. Hûn dikarin E-75-U jî lê zêde bikin, ev makîneyek kuştina squat e, ku ji hêla çekên keştiyê ve jî nayê derbas kirin.
  Û ew ê çawa xwe biperçiqîne. Tiştek nikare wê rawestîne.
  Medvedev wek zarokekî biçûk dilîze. Eh, baş e, paşê çawa. Û tu kes ji dîtina wî hez nake. Wî winda kir û serokê karmend hate ji bîr kirin.
  Her kes tenê ji serketiyan hez dike.
  Dmitry Anatolyevich stran got:
  Û em li ber tofanan,
  Ji çi û çima...
  Li cîhanê bê surprîz bijîn,
  Ji kesî re ne mimkûn e
  Serkeftin, têkçûn,
  Hemî bazdan, jor û jêr,
  Tenê bi vî awayî, û ne wekî din,
  Tenê bi vî awayî, û ne wekî din!
  Bijî surprîz!
  Nişkeva şakirin! Nişkeva şakirin!
  Bijî surprîz!
  Nişkeva şakirin! Nişkeva şakirin!
  Bijî surprîz!
  Û Medvedev bêtir kêfxweş bû. Niha leşkerên wî Ukrayna, Belarûs dagîr kirine û bi awayekî bêserûber nêzîkî Moskovayê dibin!
  Serokê berê yê Rûsyayê dibêje:
  - Ku jiyana me lîstikek e!
  Û paytexta Yekîtiya Sovyetê bi bahozekê digire. Helbet li hember artêşa sala 1941ê tankên wî yên bi taybetiyên salên şêstî û heta salên heftêyî hene û ya sereke ew e ku gelek in.
  Medvedev çav li xwe dike... Paytext Moskova hat girtin. Û niha hûn dikarin Kafkasyayê bigirin ... Û di heman demê de, başûrê Afrîkayê ji bo xwe bigirin. Û dê derbasî Arjantînê bibe.
  Û ji wir jî êrîşî DYA"yê dikin. Fermandarekî hêja ye. Dijmin hem ji aliyê hejmar û hem jî ji aliyê kalîteya leşkeran ve li paş maye.
  Medvedev bi coş dibêje:
  - Em ê bi wêrekî bikevin şer! Ji bo hêza Sovyetê! Û em ê di şerê ji bo vê yekê de her kesî bişopînin!
  Medvedev bi awayekî demkî ji lîstikê hat derxistin. Wezîrê Parastinê yê Rûsyayê, ku şûna Şoygu Trubetskoy girt, bang kir. Wî ji serokê ku hîna bi wekalet dipirse:
  - Emê kengê sonda serokatiyê bixwin?
  Medvedev bi kurtî bersiv da:
  - Cihê ku divê, li ser vekirinê be!
  Trubetskoy destnîşan kir:
  - Serokê nû yê welatekî yekgirtî dixwaze hefteya bê dest bi kar bike. Da ku wextê wan tune ku diziyê bikin!
  Medvedev got:
  - Ev ne li gor destûr û yasayên me ye!
  Trubetskoy destnîşan kir:
  - Û Yeltsin ev makezagon ne li gor qanûn û makezagona kevin pejirand. Bi rastî, gelek kes difikirin ku Pûtîn dê destûrek nû pêşniyar bike, lê bi rengekî ew pêk nehat!
  Medvedev diyar kir:
  - Ne baştirîn raman e ku her serokek nû destûrek nû qebûl bike!
  Trubetskoy nerazîbûn nîşan da:
  - Lê Putin dikaribû! Ew ji Yeltsin sartir bû, û tu, Dmitry Anatolyevich!
  Medvedev serê xwe hejand û qebûl kir:
  - Kêmtir û ya herî girîng jî bi şens! Bêyî Pûtîn, her tişt xelet bû, û Zelensky desthilatdariya Rûsyayê girt.
  Trubetskoy destnîşan kir:
  - Û Lukashenko şansek hebû, lê wî wextê xwe winda kir. Divê em zûtir bimeşin!
  Medvedev bi mantiqî destnîşan kir:
  - Lûkaşenko ji hilbijartinên reqabetê yên li Rûsyayê ditirsiya. Û Zelensky wê rîskê negirta eger dilê Pûtîn li ber xwe neda. Rêvebirina welat ewqas bi destan şewitî! Pûtîn teqez li ser kar şewitî!
  Trubetskoy pêşniyar kir:
  - Baş e, gelo em ê bi leztir vekirina destanê qebûl bikin an na?
  Medvedev bi wêrekî bersiv da:
  - Wekî ku hûn dixwazin bikin! Êdî eleqedar nakim! Ez ê teqawîtbûna bi rûmet û ji bo kêfa xwe bijîm. Dibe ku ez li seranserê cîhanê bigerim! Jixwe ez ji bo Rûsyayê ji bo demeke rekor bû hem serok û hem jî serokwezîr! Hûn dikarin heta kengê bi textê xwe ve girêbidin?
  Trubetskoy pejirand:
  - Baş e, eger wisa be, bila guhertin werin! Bi Shoigu re çi bikin?
  Medvedev bi sar bersiv da:
  - Bila rihet be! Meaşê mareşal mezin e. Bila ew li seranserê cîhanê bigerin. Min destûr da ku hûn li derve xwedî milk bin!
  Trubetskoy serê xwe hejand û got:
  - Pûtîn Rûsya ji cîhanê îzole kir! Her çend em di kûrahiya canê xwe de bi gotinan xemgîn bin jî, em bi mirina wî şa bûn! Ji bo Zelensky, em ê bibînin! Gelek ji me fermanên mîna li Rojava dixwestin. Weke DYE wergirin, lê bixebitin... Mîna Yekîtiya Sovyetê!
  Medvedev diyar kir:
  - Belê, di dema Stalîn de, karbidestan bi giranî xebitîn! Nefikirin ku ew tijî hingiv bûn!
  Trubetskoy pirsî:
  - Tu dê çi bikî?
  Medvedev bi bîr xist:
  - Ez serok bûm, ezê wek serok xanenişîn bikim. Ew mezin e ... Û ez ê ji jiyanê kêfxweş bikim! Ma wekî din divê ez bixebitim!
  Trubetskoy bi bîr xist:
  - Zelensky dikare bi wî re posta şêwirmendiyê bide te!
  Medvedev hej kir:
  - Ay! Ew bêyî şîreta min têra xwe jîr e! Bi kurtasî - înşayê pêk bînin! Dmitry Anatolyevich xwe şand!
  Trubetskoy pejirand:
  - Destpêkê erê!
  Medvedev telefon daliqand. Min biryar da ku lîstikê biqedînim. Tiştek ku min berê qet wext jê re nedîtibû. Û bi kêmanî bi derûnî Dewletên Yekbûyî bişkînin.
  An jî bi rastî di lîstikê de. Lêbelê, Sherman Amerîkî li hember E-75-U qels e. Lê Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê gelek firok hene, her çend ew ne bi qasî jetên Alman bin jî.
  Lê kalîteyê, bê guman, ne yek e! Krauts jimareyên tund berhev dikin. Bi taybetî pîlot: Albina û Alvîna! Û ev keç in ku bi kelecana xwe ya mezin têne cûda kirin.
  Medvedev ji başûr ve ber bi Amerîka ve diçe. Û di heman demê de tankên wî li seranserê Sîbîryayê digerin. Ew kêf dike. Bi awayê, çima hîna Japonya fetih nakin? Di vê lîstikê de hûn dikarin hevalbendên xwe jî bikujin. Stratejiya pêşketî. Koda xapînok bicîh bikin û hûn ê hem di hejmar û hem jî bi kalîte de ji dijberê xwe bihêztir bin. Ne şer, lê kêfa paqij. Li vir makîneyên jetên bê dûvik hene, Amerîkî jî nikarin bigrin.
  Zêdetir, ji bo gihîştina wir. Û mûşekên radyo-kontrolkirî bikar bînin! Û zordarî Amerîkîyan dikin. Medvedev bi rastî ji vê lîstikê hez dike. Û leşkeran bar bikin. Meksîka hatiye girtin. Bajarên Amerîkayê yek li dû hev dikevin. Kêfxweşiyeke wisa.
  Û li rojhilat, tankên rêza "E"-U dikevin Hindistanê. Lê îngilîz dikarin li dijî wan çi bisekinin? Wekî din, Reichê Sêyemîn jixwe çavkaniyan berhev kiriye û teknolojiya herî nûjen bêyî kodek xapînok hildiberîne.
  Lê Medvedev biryar da ku Panther hinekî nûve bike. Li vir yekem "Panther" ya kevneşopî ye - cebilxaneya pêşiyê ya 80 - 110 mm, cebilxaneya kêlekê 50 mm, topek 75 mm, dirêjahiya bermîlê 70 EL, motora 650 hesp. Li vir "Panther"-2 bi zirxên pêşiyê ji 120 heta 150 milîmetre, aliyên 60 mm, topek 88 mm bi dirêjahiya bermîla 71 EL û motorek 850 hesp heye. Erê, otomobîlek cidî. Û ne bi çil û pênc, lê bi pêncî ton girantir e û xwedan silhoetek kurttir e.
  Lê "Panther" -3. Zirxa pêşiyê ji 150 heta 200 milîmetre, aliyên 82 milîmetre, çekek 88 milîmetre bi dirêjahiya bermîla 100 EL û motorek 1200 hesp - giraniya 55 ton. Bipejirînin, otomobîlek wusa bi gelemperî li dijî Shermans super e.
  Lê "Panther" -4 heye. Ew zirxên pêşiyê ji 200 heta 250 mm li zozanan, û zirxên kêlekê yên 160 mm hene. çekeke 105 mm bi dirêjahiya lûleya 100 EL. Ev jixwe cinawirek e ku giraniya wê 65 ton e û bi siluetek nizm e. Motora turbîna gazê ya 1500 hesp. Bê guman, pêşkeftinek rêzek hêja, ku dikare bi Sovyetê IS-7 re jî şer bike. Wekî din, IS-7 bi girseyî nehat hilberandin.
  Lê makîneyên bihêztir hene. "Panther"-5 dimeşe, cebilxaneya pêşiyê 250 bi goşeya 45 dereceyan, eniya 300 mm li goşeyekê, aliyek 210 li goşeyê, çeka 128 mm li 100 EL, giraniya tankek pêşkeftî 75 ton, 2000 hesp. hêza turbîna gazê ya motorê . Makîneyek ji hemî modelên Sovyet û Amerîkî bilindtir e. Dikare ji mesafeya şer de têkeve IS-7 û li hember lêdanên serûbin raweste. "Panther"-5 bi gelemperî teknolojiyek hêja ye. Tiştekî Yekîtiya Sovyetê ji IS-7 bihêztir nîne. Û Almanan jî pênc cureyên Pilingan hene.
  Medvedev piştî ku piraniya axa Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê bi dest xist, biryar da ku Pilingê jî bi dûr bixe. Welê, "Tiger" yekem e ku her kes dizane. Zirxa pêşiyê 100-110 milîmetre hema hema bê şel e, û cebilxaneya kêlekê jî 82 milîmetroyî bê ax e. Û topa 88 mm, dirêjahiya bermîla 56 EL, tankek bi rastî diqîre. Berevajî "Panthers", ku tenê rêza yekem bi rastî şer kir û nimûneyên ya duyemîn jî hebûn. Tank "Tiger"-2 ku bi navê "Royal Tiger" tê zanîn.
  Zirxa pêşiyê: 120-150 mm li eniya hullê bi goşeyek 50 pileyî, 185 mm li eniya tûrikê bi goşeyek sivik, û 82 mm li milê bi goşeyek 60 pileyî. Di eniya xwe de baş tê parastin, li kêlekê ji Pilingê hinekî çêtir e û topeke wê 88 mm bi dirêjahiya bermîla 71 EL heye. Ji tankên hilberînê yên Şerê Cîhanê yê Duyemîn, ya herî baş di warê çek û parastina pêşiyê de, giraniya 68 ton, motora 700 hesp - di performansa ajotinê de qels e.
  "Tiger"-3 wesayîtek sêwirandî ye. Zirxa eniyê 150-200 milîmetre li goşeyê 45 pileyî, eniya kulmek bi goşeyê 240 milîmetre ye. Aliyên 160 milîmetreyî bi mertalên meyldar. Sê cureyên çekên cuda: topek 88 mm 100 EL, topek 105 mm 70 EL û topek 105 mm 100 EL bi motora 1000 1200 hesp. Bi sêwirana zexmtir û giraniya 75 ton. Erê, erebe giran û pir xeter e. Û hê bêtir hêzdar "Tiger"-4 zirxî pêşiyê 250 - qalik bi 45 pileyî, eniya 300 milîmetre meyldar, alî 210 milîmetre, çek 128 milimeter 100 EL dirêjahiya bermîlê 100 EL, an 150 milîmetre dirêjahiya bermîlê 050 EL, giraniya 50 EL, 50 EL motora turbîna gazê hêza hespê. Tankek pir bi hêz.
  Lê hê sartir "Tiger" -5 e. Zirxa pêşiyê: eniya hull 350 mm li goşeya 45 dereceyan, eniya tûrikê 400 mm li goşeya 50 mm. Aliyên 300 mm meyldar in. Çekek 150 mm 100 EL, an jî çekek 174 mm 70 EL, an jî çekek 210 mm 38 EL. Giraniya wê 100 ton e, motora turbîna gazê 2500 hesp e. Makîneya herî bi hêz jî dê nekeve nav IS-7 û St. Ev yek dikare li dijî Amerîkayê were bikaranîn. Her çend divê were gotin ku "Tiger"-5 di dîroka rastîn de jî di projeyên xwe de nebû. Lê sûcê tu kesî nîne ku şer ewqas zû qediya.
  Lê lîstika tankê ya virtual dikare were çêtir kirin.
  Medvedev dest bi avêtina ser paytexta Dewletên Yekbûyî Washington û bajarê herî mezin New Yorkê kir. Li vir hûn dikarin bi rastî bixebitin û qezenc bikin.
  Her çend bi rastî. Li vir Washîngton dişewite û tankên Alman bi wê re dimeşin. Û kes nikare Tigers-5 rawestîne.
  Medvedev êrîşeke serhişkî li ser paytextên Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê (DYA) diqedîne û ew wek serketinekê xuya dike. Lê li pêş Japonya jî heye.
  . BEŞA Hejmar 5.
  Di lîstikê de ez dikarim çi bikim? Lê malbata Lev ya tankan qet neçûn hilberînê. Ev bi rastî cinawirên vir in. Lê di Şerê Cîhanê yê Duyemîn de, ev makîneyên rêzikên paşerojê jî zêde bûn. Û hê bêtir li dijî Japonya bi tankên xwe yên piçûk û navîn.
  Lê Dmitriy Medvedev biryar da ku wan hinekî dûr bixe.
  Li vir yekem tanka Lev-ê ye, ku tenê di projeyan de heye, û tenê bi qismî di metalê de pêk tê. Zirxa pêşiyê ya lûleyê 120 milîmetre li goşeyê 45 pileyî, zirxa pêşiyê ya tûrikê 240 milîmetre li goşeyê ye, aliyên wê 82 milîmetre, çekê 105 milîmetre, dirêjiya bermîlê 70 EL, tev 80 ton, motora 800 hesp e. Bi gelemperî, otomobîlek ku dikaribû bi Piling û Panthers re li ser Bulgeya Kursk xuya bibe. Bi çekek pir bi hêz ji bo dema xwe û parastina eniya tûrikê ya hêja. Lê xwezî ew xuya nekir. Wesayîta projeya "Lev"-2. Eniya qalikê 250 mîlîmetre, eniya kulmekê 300 milîmetre meyldar e. Aliyên 200 milîmetre meyldar in. Çek an 128 mm 100 EL an 210 mm 38 EL. Giraniya 100 ton, motora 1800 hesp. Di hêza wê de wekhev tune. Ji IS-7-ê çêtir e, ku tenê dikare li kêlekê lêxe. Lê dûv re hûn bêtir ajotinê dikin, û "Lion"-3 xuya dibe, di heman demê de cinawirek jî dişopîne. Zirxên eniya kelûmê 350 mm, fîşekên 450 mm, bi hêlekê 300 mm li zozanan, topek 150 mm li 100 EL, an 175 mm li 70 EL, an 210 li 56 EL, an jî roketavêj. li 400 mm. Giran 120 ton e, motora 2500 hesp e.
  Belê, ev hêzeke bi heybet e.
  Tank "Lion"-4 cinawirek din a super e. Zirxa pêşiyê ya qalikê 450 mm, zirxa pêşiyê ya 500 mm e. Aliyên kulm û tûrikê 400 mm meyldar in. Di 100 EL de topek 175 mm, di 70 EL de topek 210 mm, roketavêja 500 mm. Giraniya otomobîlê 150 ton e, motora wê turbîna gazê ya 3500 hesp e. Ji dûr û dirêj ve ew di nav hemû tankan de, di nav de IS-7 û T-93 ya Amerîkî. Û tewra çekên deryayî jî nikarin têkevin wê. Ev makîneyeke bi hêz e, û bi topeke zêde.
  Lê hê bi hêztir Lev-5 padîşahê tankan e. Cenazeya pêşiyê ya hullê 600 mm li goşeya 45 pileyî ye, tûrik 800 mm stûr e, aliyên 550 mm li goşeyekê ne. Di 100 EL de topek 210 mm, di 70 EL de topek 300 mm, roketavêja 600 mm. Giraniya makîneyê 200 ton e, motora turbîna gazê 5000 hesp hêzê derdixe. Hema hema ji hemî cûreyên çekan re, ji xeynî fuzeyên bi hêz, nemaze çek û bombeyên qalibê mezin, nayê derbas kirin. Dikarin li keştiyên şer û keştiyên balafiran biavêjin. Bi rastî tankek super.
  Welê, bi kurtasî, tiştek lîstik heye. Medvedev zextê li Japonyayê dike.
  Lê dîsa tê astengkirin.
  Rêvebirê FSB bang dike û dibêje:
  - Dmitry Anatolyevich, hûnê konferansekê bidin rojnamevanan?
  Medvedev bi biryarî got:
  - Hêşta na!
  - Çima?
  Serokê bi wekalet bersiv da:
  - Mafê min heye ku ez hevpeyvînan bidim an na! Ji ber vê yekê min biryar da ku ez hîn nekim!
  Rêveberê FSB serê xwe lê kir:
  - Tu dikarî niha aram bî! Hevpeyvîn dê neçe! Lê em ê li cîhek din bigerin!
  Medvedev diyar kir:
  - Her kes, rûne! Ger tiştek hebe, teqawidiya generalê we mezin e! Hûn dikarin bêyî xebatê bijîn!
  Rêvebirê FSB bi şaş pirsî:
  - Ma ne heyf e ku meriv ji hêzek wusa mezin veqete?
  Medvedev bi dilsozî bersiv da:
  - Helbet heyf e, lê mirov xwe teslîmî tiştên neçar dike!
  Medvedev dîsa vegeriya lîstikê. Serokê berê yê welatê herî mezin û herî dewlemend ê cîhanê di dawiyê de bi dest xist. Û çima nelîzin eger ew niha bêyî wê bikin. Tevî ku ew serokê dewletê ye.
  Lê hûn çawa dikarin ji ceribandina ku hûn xwe di lîstikek wusa de qut bikin dûr bixin? Belê, leşkerên Alman gihîştin Chukotka. Xweşbextane, veguheztina alavên di lîstikê de ji rastiyê pir hêsantir e. Û ew diçin Çînê. Û li wir bi japonan re ketin şer. Bê guman, bi karanîna koda xapandinê, Medvedev tankên Lev-5 derxistin û ew avêtin ser samurai. Û ev bi rastî otomobîlên çîna super in.
  Samurai çawa têne perçiqandin. Lê dîsa jî ne sînorê kamilbûnê ye.
  Lê çima, heya ku Şerê Cîhanê yê Duyemîn neqede, ma ne gengaz e ku tanka Almanî ya herî giran "Mouse" di astê de bimeşîne?
  Ev bi rastî ji nû ve dabeşkirina kamilbûnê û taca bedewiyê ye. Zêdetir, heke gigantomania pêşve bibe, çi dikare bibe.
  Medvedev dest bi dûrxistina Mişkan kir.
  Tanka Mişk, tangeke ku bi rastî di metalê de heye, ji wan ên ku bi rastî di metalê de hatine bicihkirin, ya herî giran ajot û heta şer kir. Çerxa pêşiyê ya "Mişk" li binê qalikê 150 mm, li jora qalikê 200 mm, li eniya tûrikê 250 mm, li kêlekan jî 210 mm e. Wekî ku em dibînin, tank, tewra di guhertoya xwe ya yekem de, ji hemî tankên Sovyetê yên serial ên di eniyê û hem jî li kêlekê de nederbasdar e. IS-2 û SU-100 nekarîn ji ti alî ve bikevin nava vê tankê. Tenê IS-7 dikare ji Maus re pirsgirêkan çêbike û bi rastî li dijî vê tankê şer bike. Lê IS-7 tenê piştî şer derket, û qet neket hilberînê. Û "Mişk" jixwe di sala 1943-an de li eniyê şer kirin. Di vê tankê de du çekên xwe hene: lûleke kurt 75 mm û 128 mm 55 EL, ku ji bilî IS-7-a serî li hemî tankên Sovyetê digire. Wekî din, IS-2 ji dûr ve. Her wiha topeke 150 mm jî hebû.
  Giraniya "Mişk" 188 ton bû û motora wê jî 1250 hesp bû, ku hê jî têrê nake. Bi tevayî, otomobîl ji bo dema xwe ya herî bihêz e, û wekhevî tune.
  "Mouse"-2 wesayîtek sêwirînê ye. More perfect. Di çîroka rastîn de, diviyabû ku gerîdeyek di siluet û siviktir de were çêkirin. Lê di lîstikê de, bê guman, gerîdeyek bêkêmasî bû, di silhouetê de nizmtir, di sêwiranê de dentir bû, lê hêj girantir bû. Çerxa pêşiyê ya Mişkê 2 350 mm e. Zirxa eniya cebilxaneyê 450 milîmetre ye. Aliyên 300 mm. Topên 75 mm lûle dirêj û 150 mm 70 EL, an jî obusek 210 mm, an jî roketavêja 400 mm ne. Giraniya 200 ton. Motora turbîna gazê 2000 hesp.
  "Mouse" -3 makîneya lîstikê. Perfect jî. Çerxa pêşiyê ya qalikê 600 mm, tûrik 800 mm, aliyên 550 mm ne. Çekên 88 mm 100 EL, ji bo şerkirina tankên dijmin û 210 mm 70 EL. An jî roketavêja 550 mm. Giraniya tankê 250 ton, motora turbîna gazê 4000 hesp e. Tank hema hema bi hemî çekan, ji xeynî yên herî bi hêz, hema hema bi hemî çekan ve nayê derbas kirin.
  "Mouse"-4 pêşveçûnek nû ya gigantomania û pêşkeftî ye. Çerxa pêşiyê ya kulikê 1000 mm li goşeya 45 dereceyan e, cebilxaneya pêşiyê ya tûrikê 1200 mm li goşeyekê ye. Aliyên 850 mm meyldar in. Çek: Topa 105 mm 10EL ji bo şerê tankên dijmin û hema hema li dijî her cûre wesayîtan têr dike. Çeka 300 mm li 70 EL, ji bo îmhakirina kelehan û zêde ji bo tankan. An jî li şûna wê, roketavêja 750 mm.
  Giraniya wesayitê 350 ton e, ev jî ji bo zirx û çekên wiha ne zêde ye. Çekên keştiyeke şer jî bi serê xwe nikarin derbasî wesayîteke wiha bibin. Tenê lêdanek rasterast ji mûşekek krûzê ya bi hêz an bombeyek pir mezin dikare makîneyek wusa hilweşîne. Ji her alî ve ew ji hêla hemî tank û çekên xwebexş ên Şerê Cîhanê yê Duyemîn ve nayê derbas kirin. Motora turbîna gazê ya 6000 hesp e.
  Welê, "Mişk"-5 asta herî bilind a vê rêzê ye. Çerxa pêşiyê ya eniya hullê 1600 mm li goşeyê ye, eniya tûrikê 2000 mm, aliyên 1500 mm li goşeyekê ne.
  Topek 128 mm bi 100 EL ji bo şerkirina hemî tankan, li dijî hemî markayên di nav de IS-7 û roketavêja 900 mm têr dike. Çekên din ne pratîk in. Bi dehan mîtralyoz hene. Giraniya tankê 500 ton e. Motora turbîna gazê ya 10,000 hesp. Erebe, em bêjin, kamil bi xwe ye. Hema bêje tu tişt nikare li eniya te bixe. Super tank...
  Lêbelê, heke kesek difikire ku ne gengaz e ku meriv ji "Mouse"-5-ê sartir tiştek derkeve, wê hingê ev qet ne rast e. Xeyala nivîskarên lîstikek baş a di derbarê Şerê Cîhanê yê Duyemîn de bêsînor e.
  Ji bo nimûne, "Rat" jî heye. Di dîroka rastîn de, ev tank di nav hemî wesayîtên projeyê de ji bo mezinbûnê rekora xwe digire, û tewra bi qismî jî di metalê de hate bicîh kirin.
  Tanka "Rat" xwedan zirxên pêşiyê 400 mm e, û cebilxaneya kêlekê jî hinekî mêldar e. Çekdarî: çar çekên 210 mm, an jî çekek 800 mm û du obusên 150 mm, yanzdeh çekên dijî balafiran. Giran 2000 ton e, motorên mazotê bi tevahî 10.000 hesp hêz hene.
  Tank "Rat"-2 pêşveçûnek sêwirana sêwiranê ye ku bi nexşeyek pêşkeftîtir e. Pêşî û her zirxek 800 mm, bi goşeyek mezin a meyla maqûl. Çek, topeke 1000 mm û 4 obusên 150 mm, şanzdeh topên dijfiroke yên ku dikarin hedefên bejayî û hewayî biteqînin. Giran 3000 ton, motorên turbîna gazê, hêza giştî 20.000 hesp e.
  "Rat"-3 makîneyek hîn bihêztir û pêşkeftî ye. Armor 1200 - milîmetre li goşeyekê. Çek: topek 1250 mm û 6 obusên 150 mm. 20 çekên dij-firokeyê ku dikarin hem ji hewa û hem jî hedefên bejayî biteqînin. Giran 4000 ton, motorên turbîna gazê, hêza giştî 35000 hesp e.
  "Rat"-4 makîneyeke hîn bihêztir û pêşketîtir e.Zirxên 1600 mm di goşeyekê de. Çek - topek 1600 mm û neh obusên 150 mm, bîst û pênc çekên dij-firokeyê ku dikarin armancên hewayî û bejayî biteqînin. Giraniya 5000 ton e, motorên turbîna gazê, pêşkeftî, hêza tevahî 50,000 hesp e.
  "Rat" -5 tanka herî xweş e. Ji her alî ve cebilxane 2500 milîmetre. Çek: yek top 2500 mm. Û panzdeh obusên 150 mm. 40 çekên dij-firokeyê ku dikarin hedefên hewayî û bejayî biteqînin. Giraniya 10.000 ton. Reaktora nukleerî wekî motorek, hêza 100,000 hesp.
  Tank bi rastî di lîstikê de ya herî xweş e. Û di warê giranî û taybetmendiyên din de.
  Welê, hûn dikarin bahozkirina Tokyoyê bispêrin "Rat"-5. Rast e, ew ew qas biha ye ku hûn neçar in çend caran koda xapandinê bimeşînin.
  Lê bi giştî, Medvedev dikare kêfxweş bibe. Wî bi tevayî lîst.
  Û di dawiyê de min "Rat"-5 di rastiya virtual de temaşe kir. Meriv çawa bi neheqî baş dileyize.
  Lê paşê dîsa gazî Medvedev dikin.
  Vê carê cîgirê yekem ê serokwezîr û serokwezîrê bi wekalet Siluanov e.
  Bi dengekî xemgîn got:
  - Me Dmitriy Anatolyevich winda kir! Hema bêje hemû sindoq berê hatine jimartin!
  Medvedev bi aqilî got:
  - Çêtir e ku meriv baş winda bike, ne ku bi xirabî qezenc bike!
  Siluanov şaş ma:
  - Ev çawa gengaz e?
  Medvedev diyar kir:
  - Ger Vitaliy Klitschko cara ewil wek şaredarê Kîevê hatiba hilbijartin, dê vegera wî ya zengilê pêk nehata. Li şûna şampiyonek mezin, şaredar dê bibe kenek!
  Siluanov bi vê yekê razî bû:
  - Erê, tu rast dibêjî, Dmitry Anatolyevich! Klitschko xwedî avantajek bû ku winda bike... Lê mixabin tu şopa avantajek wiha tune bû!
  Medvedev di bersivê de got:
  - Ez azad im, wek çivîka ezmanan,
  Ez azad im, min ji bîr kir ku wateya tirsê çi ye...
  Ez wek bayê hov azad im
  Ez di rastiyê de azad im, ne di xewnê de!
  Siluanov got:
  - Erê, hûn tenê helbestvanek Dmitriy Anatolyevich in! Mirov dikare li ser te beyt binivîsîne!
  Medvedev bi cidî bersiv da:
  - Di her rewşê de, naha ez dikarim bi aramî tiştê xweya bijare bikim - lîstikên komputerê bilîzim! Û berî wê jî, ev bîst sal in ku ez tenê dikarim vê yekê bi destan û dest pê bikim!
  Siluanov bi matmayî got:
  - Di lîstikan de?
  Medvedev piştrast kir:
  - Bi rastî lîstik! Û ji we re kêrhatî ye ku hûn stratejiyek leşkerî-aborî bixwînin!
  Alîkarê yekem ê serokwezîr bi nerazî got:
  - Ez pratîkê tercîh dikim!
  Medvedev di bersivê de got:
  - Rastiya xerab lanet e, dikare te dîn bike!
  Siluanov bi sar bersiv da:
  - Ma hûn dixwazin bi cîhana lîstikan ji rastiyê birevin? Pesinhêja!
  Di gotinên serokwezîrê wekalet de îroniyek hebû.
  Medvedev got:
  - Bihêle ez jî stêrka lehengê Rûsyayê ji te re daleqim!
  Siluanov şîret kir:
  - Xwe darve bike birêz serok!
  Medvedev keniya û bersiv da:
  - Belkî ev fikreke baş e! Wekî din, Pûtîn tenê piştî mirinê hate xelat kirin!
  Serokwezîrê bi wekalet bersiv da:
  - Sipas birêz serok!
  Medvedev bi melodîkî wiha domand:
  - Ji bo çavên vala yên ehmeq...
  Siluanov bi stranan re got:
  - Ji bo wê yekê ku her tişt gengaz e ...
  Medvedev bi dawî kir:
  - Lê tu nikarî bijî!
  Serokwezîrê bi wekalet bersiv da:
  - Belê bi ciddî, ew ê min rakin! Wusa dixuye ku em ê neçar bimînin!
  Medvedev bi sar bersiv da:
  - Li ser rûyê erdê gelek cih hene!
  Siluanov serê xwe hejand û gurr kir:
  - Bi kurtî cenabê serok, te soz da min stêrkek qehreman!
  Medvedev bi serê xwe qîriya:
  - Fermanek amade bike!
  Kaxezek din a xelatê jê re anîn. Wekî, serokê kargêr binivîse.
  Di heman demê de, Medvedev xelata wê da komek kesan. Ya me zanibin!
  Êh, jixwe pir dereng e, û serokê rûsî yê bi wekalet ketiye xewê.
  Wî xewna dîrokek din a alternatîf dît. Artêşa Tsarist, bi serokatiya Kuropatkin, ji bo azadkirina Port Arthur şer dike. Lê Medvedev bi xwe li ser robotek şerker xuya bû, bi lazer û şaneyên thermoquark ên bi mezinahiya tovê pîvazê, lê bi qasî bombeyên ku li Hîroşîma hatin avêtin, kujer bû.
  Û çawa dikare Medvedev bi robotê xwe yê şerker re bi japonan re şer bike? Samurai çawa ji hev qetiyan, bi hezaran. Û çawa lazer û blaster bi kar anîn.
  Û wan japonî serjê kirin, bi taybetî wan ew serjê kirin. Û ew perçe perçe kir. Û refên wan wêran kir.
  Medvedev, ku textê xwe winda kiribû, ji şer kêfxweş bû. Ew van samurayiyên ku diwêribûn textê qralî yê pîroz bihejînin, dixe.
  Lê gelo ew bi rastî xirab e, em bi eşkereyî bêjin, bi tevahî rastgoyî, ew di bin Tsar de bû?
  Xwedê ji her welatekî re tsarek wekî Nicholas II bide. Ev mînaka rasteqîn a serwerekî jîr û di heman demê de rewşenbîrek e.
  Heyf e ku nehezek wekî Kuropatkin wî bihêle. Û niha jî Medvedev li Japonan girt. Û em wan biqelînin. Û kirina vê yekê pir bi dizî ye.
  Û tîrêjên lazerê bi hezaran samurai diherikînin. Çend deqîqeyên din ên şer, û
  Artêşa Japonî tune.
  Mîrzayên samurayî çi xwarin? Û niha dibe ku em karibin li ser keştiyên we bixebitin.
  Medvedev robotê şerker rakir hewayê û baz da mewziyên fîloya Togoyê. Ew difikire ku ew dikare bi siwarê rûs re çi bike?
  Û bi vî awayî robotek thermoquark çiqas lez dike. Niha ew berê li ser deryayê ye. Û em fîloya Togoyê binav bikin. Armadillos, cruisers, û afirîdên din ên zindî jê bikin.
  Bi vî rengî... Ger em bombeyek mini-termoquark jî biavêjin çi?
  Û lehengê nû wê berdide. Pêlek hildikişin û keştiyên welatê rojê hildikişin.
  Medvedev bi serê xwe diqîre:
  - Ji bo Rûsyayê Nicholas,
  Ez ê hemû japonan perçe perçe bikim!
  Û dîsa, serokê rûsî yê bi wekalet dikeve ekstazê.
  Bi robotek weha re şerkirin pir xweş e.
  Werin em samurayên xwe xeniqînin... Û Tsushima namîne, japonan ê tiştek tune ku li ser şer bikin.
  Keştiyên samurai yên dawî jixwe binav dibin. Ev çi serkeftin e!
  Lê hîn jî beşên axa roj hiltê hene ku Port Arthur asteng dikin. Divê em bi rastî bi wan re mijûl bibin. Ji bo çareserkirina hemî dijberên împaratoriya Tsar Nicholas.
  Medvedev bi coş dibêje:
  - Û samurai firiya erdê,
  Di bin zexta pola û agir de!
  Û werin em leşkerên ku Port Arthur dorpêç kirin hilweşînin. Bi rastî jî qeleyek bi hêz ket. Û Rûsyayê sîleyek li rûyê xwe girt. Û ya herî girîng, ew ji Şerê Kirimê xerabtir bû. Li wir, împaratoriya Tsar Nicholas II ji hevpeymaniya Îngilîstan, Fransa, Tirkiye û Padîşahiya Sardînyayê winda kir. Û wê bi rûmet winda kir. Û li vir hinek Japon e, ku tu kes wekî hevrikek cidî nehesiband.
  Bila Rûsya li dijî heqaretê nemîne. Belkî ji ber vê ye ku Stalîn, di siyaseta derve de ew qas bi îhtîyat û sist bû, li Rojhilata Dûr eniya duyemîn li dijî Japonyayê vekir. Bi rastî, samurai Rusyaya Tsarist pir şermezar kir.
  Ji bo vê, wan bi bombeyên thermoquark ên piçûk hilweşînin û bi lazeran bişewitînin.
  Da ku ez newêrim Rûsyayê têk bibim! Ya, Xwedê bide ku Zelensky bibe padîşahek serfiraz.
  Dîsa, Rûs û Ukraynî yekgirtî ne, û di demek nêzîk de dê Belarûs jî tevlî wan bibin.
  Û dê sêyek Slavan hebe!
  Medvedev Japonan li nêzî Port Arthur qedand, û bi lez û bez çû... Rûsyayê Japonya têk bir. Wê Kore, Mançuria, Giravên Kuril û Taywan girt. Wê jî Japonî neçar kir ku berdêlek mezin bidin.
  Tsar Nicholas II pozîsyona xwe xurt kir; şoreş û ramana nepêwist xuya nekir.
  Rûsiya Tsarist li ser Çînê tevgeriya xwe domand. Û berfirehbûna wê li rojhilat.
  Lê Elmanyaya Qeyser, tevî ku Elmanyaya Tsarist dibû hêzeke mezin û ji dîrokê hîn zûtir û zêdetir mezin dibû, dîsa jî bi pêş ve çû û kete Şerê Cîhanê yê Yekem.
  Erê, li du eniyan.
  Belê, êdî Medvedev erka tunekirina Almanan girtiye ser xwe. Sedema wan tune ku Tsar-Bav aciz bikin.
  Û çawa bi lazeran li dijminan dixe. Û werin em wan li Prûsyaya Rojhilat wek bahozekê biqelînin. Medvedev bi lazer û tîrêjên enerjiya gravîtasyonê gule li leşkerên Alman dibarîne.
  Di heman demê de, keçan xuya bûn. Helbet bi bikini. Alenka û Natasha. Û bila Krauts bi ronahiyê bişkînin.
  Erê, Tsar Nicholas Mezin, Naziyan qet xewna tiştek weha nedîtin. Bavo, li dijî we çi plan dikin?
  Medvedev bi tundî distirê:
  - Meriv, zebeş, gênim,
  Erdê dewlemend, dewlemend...
  Û ew li ser textê St.
  Bavê Tsar Nicholas!
  Dîroka vekirinê zû hat paşxistin. Û Medvedev bi tevayî li ber dilê xwe ma. Wekî, dema ku hûn bi zarokê re çêdikin.
  Medvedev jî piştî mirina Andropov stêrka Qehremanê Rûsyayê da. Ya ku dibe ku diviyabû berê bihata kirin. Û wî biryarnameyek li ser avakirina abîdeyek ji Andropov re derxist.
  Di heman demê de, serokê karmend jî Yezhov û Yagoda vegerandin. Çima li vir li ser merasîmê radiwestin?
  Dûv re wî fermanek nû bi navê Bobby Fischer saz kir. Lê tu nikarî tiştekî bibêjî ku ew lîstikvanekî satrancê bû. Û ne tenê mezin, lê di heman demê de skandal jî. Wî dixwest ku ne tenê di şetrencê de li ser her kesî be.
  Û her weha sê derece: tûnc, zîv û zêr!
  Û helbet, berî her tiştî, Dmitriy Medvedev ev ferman da: Garry Kasparov, Anatoly Karpov û... birayên Klitschko!
  Û di heman demê de, Dmitry Medvedev Order of Vladimir Klitschko ava kir. Her weha tevgerek balkêş. Sê astan: tûnc, zîv, zêr.
  Û paşê jî Fermana Svyatogor heye, çareseriyek berbiçav.
  Medvedev rê dide û pedal dike. Û ew dîsa vê îcad dike. Ev hirçek e. Hirç ji hemû hirçan re.
  Û fikrên wî yên nû hene. Mînakî, her rûsî otomobîlek nû bide.
  Di vê navberê de, herin û li ser komputerê bilîzin. Tiştê ku Medvedev herî zêde dixwest. Ji ber vê yekê wî niha stratejiyek nû veguherandiye. Şerê asta cûda. Tişta ku serok, heta yê berê jî dixwest li ser bileyze ev e.
  Hûn her yek bi pênc karker û hezar yekîneyan dest pê dikin: komir, hesin, kevir, rûn, xwarin, zêr.
  Û em pêşî navendek civakê ava bikin ku karkerên nû hilberînin. Dûv re, hûn dest bi pêşxistina kanî û çandiniyê dikin.
  Berî her tiştî, bê guman, wergirtina xwarinê ji bo ku karkeran çêtir xweş bikin.
  Medvedev komputera herî bi hêz, herî nûjen heye. Û hûn dikarin gelek yekîneyan derxînin.
  Hûn ji xwe re bajarek û navendên bazirganiyê yên nû ava dikin. Pere, bê guman, di destpêkê de pirsgirêkek e. Heta ku hûn mêtgehek, bazar, akademiya zanistî û hwd ava bikin.
  Lê Medvedev rêyek gerdûnî ya dewlemendbûnê dizane. Zêdetir karkerên çandiniyê bigirin û çavkaniyên nan bikirin. Çêkirina bazarê pir erzan e. Û dû re we teserûf kir, akademiyek kirî, kargehek sawal çêkir û kanên nû çêkirin. Û paşê bêtir... Û zêr herikî - hilbera herî biha. Bi taybetî dema ku mint kir. Û hingê ew ê gengaz be ku kaniyan çêtir bikin. Bi vî rengî drav pir kêfxweştir diherike. Dikare ji bo baştirkirina bikaranîn. Sazên nû, amûrên nû yên çandiniyê, vejandina erd, lêkolîna gubreyê. Cûreyek nû ya darê ...
  Piştre, kûrkirina bîran û pompkirina karkerên nû. zeviyên nû. Hilberîna goşt. Avakirina xaniyan. Ber bi malên doktor, polîs, bîr, bazar, mîmar, agirkujan. Û hwd... Bac berhevkirin. Pêşketinên nû di kana zêr de. Û pêşveçûna cîh û avahiyên kar ên nû.
  Û jixwe pereyên zêde hene... Zêdebûn hene û hûn dikarin dest bi avakirina baregehan bikin.
  Lîstik balkêş û dijwar e. Bajar mezin dibe. Hîn şer tuneye. Li vir hûn dikarin dema aştiyê saz bikin, û dijminekî qelstir hilbijêrin... Bi rastî, Medvedev hîn jî di stratejiya leşkerî-aborî de hêza xwe berhev dike.
  Akademiya leşkerî hatiye avakirin. Û hûn dest bi avakirina leşkeran dikin. Siwarî, piyade, agirkuj, hawan û hêzên din. Bê guman , topxane. An jî dîsa, bi başkirina bîrên nebatê tankê. Otomobîlên yekem, bê guman, sivik û seretayî ne, lê ew dikarin werin ajotin.
  Medvedev birin.
  Lîstik serok xwar. Hûn ji xwe re bêtir û bêtir xaniyên nû ava dikin. Di nav wan de dibistanek Şerîetzan, pirtûkxaneyek, û şahiyên cûrbecûr hene. Muzîkjen, dansvan, jûggler, lîstikvanên senet, zozanan be. An jî casino din.
  Û, bê guman, perestgehên xwedayên cihêreng.
  Belê, di împaratoriyê de gelek olên cuda hene. Çêtir e ku perestgehên cuda ava bikin.
  Û li vir her tişt cuda ye. Û mizgeft, dêr, malên îbadetê, perestgehên Budîst, stupa, xwedayên pagan.
  Erê, mîsyonek dewlemend. Dema ji çem derbas dibin hûn jî piran çêdikin.
  Gelek kar heye. Her wiha ji bo ku xweda aciz nebin ji bo olên cuda festîvalan saz bikin.
  Û bi vî awayî bê navber. Û xebata li Akademiya Zanistê berdewam dike, niha yek başbûnek, paşê ya din. An dermanek li dijî mişkan an jî li dijî kêzikan - çi ku çandiniyê çêtir dike, traktor xuya dibin.
  Û Xwedê jî berên baş dişîne. Ji ber vê yekê hûn dikarin tank û kargehên balafiran dûr bixin. Bi balafirên sivik dest pê bikin, hûn dikarin xwe bigihînin bombeyên atomê. Û hejmara yekîneyan her ku diçe zêde dibe. Jixwe gihiştiye sed hezarî.
  Medvedev teknolojiyên nû dilîze û pêş dixe. Hê tirs nîne. Ne hewce ye ku hûn şer bikin, hûn dikarin ji bo gelê xwe nîşaneya dewlemendî û çandê bilind bikin. Û ev jî girîng e. Lê niha bi têra xwe pere û çavkanî hene.
  Ya ku di lîstikê de hê çêtir e ev e ku kanî kêm nabin. Hûn dikarin her dem çavkaniyan derxînin.
  Û li ser nexşeyê bajarên nû ava bikin... An jî xwe bi pîramîdek an ecêbek din a cîhanê veşêrin.
  Medvedev jî baregehên nû çêdike. Rast e, pirbûna leşkeran nîşaneya bextewariyê kêm dike. Bê guman, ev e ku pirsgirêk derdikeve. Lê ji bo niha kesek tune ku pê re şer bike... Lê teknolojiyên nû dikarin werin destnîşan kirin ku tank û balafir bileztir bibin. Û bombeyên giran bînin.
  Lêbelê, çima jixwe xwedî tankên navîn in, di asta Serdema Navîn de dijmin negirin?
  Û Medvedev, ku bêtir tank hilberandin û di heman demê de pîvanên wan çêtir kirin, zû dagîr dike welatê cîran.
  Û her weha balafirên ji jor. Û bi hemû hêza xwe dijmin bombebaran bikin. Tu napalm bi ser wî de dibarînî.
  Û ew ne lîstikek bi rêbazan e.
  Medvedev ji wêrankirina bajarê serdema navîn kêfxweş bû. Û paşê jî hemû welat bi artêşa xwe ya primitive. Kêfxweş bû û bi ser ket, her çend balafir û tankên wî zirarek piçûk dîtin. Bi vî rengî vegirtin bi rengek hêsan derket holê. Û paşê dîsa hûn bajarekî li ser axa dagirkirî ava dikin ...
  Û tankên we jixwe giran in. Mimkun e ku hem parastina dijî nukleerî û hem jî cebilxaneya çalak were girêdan.
  Medvedev berê deh saetan dilîst û çavên wî westiyayî bûn û dest bi hevdu kirin. Serokê wekalet ket xewê.
  Di destpêkê de, Medvedev di tiştek nezelal de li dora xwe dizivire. Lê dirêj nekir. Û dûv re tanka T-95 ya ultra-modern li çiyê firiya. Derengê payîzê bû û baranên baranê li zirxî dixistin.
  Medvedev got:
  - Roja diyarker a şerê ji bo Çiyayê Vysokaya! Ew çiyayê ku mifteya tevahiya parastina Port Arthur e. Îro tam 21ê Mijdarê, ango 4ê Kanûnê li gor şêwaza nû ye. - Profesor bi hêrs bi çengê xwe li zirxên xwe xist û qîriya. - Lê dê girtina Çiyayê Vysokaya nebe! Squadron Pasîfîkê dê bijî!
  Japonan hema Çiyayê Vysokaya girtine. Ji her alî ve, di nav çemên stûr de, mîna kurmikan digeriyan. T-95 bi topeke lez a 152 mm gulebaran kir.
  Alenka bişkoka joystikê xist, û topa otomatîkî mîna çeka dijî balafirê li japonan xist. Topên parçebûyî yên bi teqemenî yên bi hêz bi yek fîşekê bi sedan Japonî xistin xwarê.
  Natasha, di encamê de, ji heşt çekên giran gulebaran kir. Û min jî tercîh kir ku ez joystick bikar bînim.
  Medvedev tank ajot, supermakîne bi pêbawerî hilkişiya ser zozanên asê, û rêçikan şervanên Land of the Rising Sun pelixandin.
  Margarita pif kir û got:
  - Em dîrokê çêdikin!
  Serokê wekalet bi hêrs piştrast kir:
  - Bê guman! Di tu şert û mercan de em ê nehêlin Port Arthur were radest kirin!
  Alenka, ji çekek gulebaran kir, di hûrdemê de bîst gulebaran kir, bi fîşekek bi hêza wêranker a zêde ya bi giraniya pêncî kîlogramî ve rijand. Di deqeyekê de, tonek metal û teqemenî bi hûrgilî teqiyan.
  Û keçikê pir rast lêxist.
  Û mîtralyoz, her yek di deqeyekê de pênc hezar guleyan diavêjin. Yanê çil hezar guleyên mezin, di demeke kurt de. Û wan çawa samurai girt? Çawa wan dest bi zexta wan kir.
  Alenka tewra stran got:
  - Û pezê dijmin, di bin zexta pola û lîberê de, ber bi erdê ve firiya!
  Tanka rûsî bi awayekî dijwar kar dikir. Li vir hezar Japonî birrî, va ye ya diduyan. Rakirina wan bi qat.
  Natasha keniya û stran got:
  - Ji bo rûmeta Rûsyayê! Em tu carî welatê xwe ji bîr nekin!
  Û dîsa ew ji mîtralyozên qalibê kujer gulebaran dike. Û bi hezaran Japonî mirine.
  Medvedev hilda û got:
  - Tsar Nicholas! Hûn ê mezin bibin.
  Û werin em samurayên neqediyayî di bin kelmêşan de biperçiqînin.
  Margarita bi mantiqî destnîşan kir:
  - Nicholas II dikaribû ji tsarên herî mezin be. Her şansê wî hebû ku Çînê bike parêzgehek rûsî - Rûsyaya zer!
  Medvedev li samûrayiyan xist, wek kezwanan bi ser wan de bazda û got:
  - Bila wisa be!
  Şel li dû şêl firiya. Ew mîna hema-maddeyê zêde bûne, ji zêdebûna atom û molekulan pir kêmtir enerjiyê hewce dikin.
  Alenka, bi tiliyên xwe yên dilşewat bişkokên joystikê pêçandin, tewra got:
  - Bi navê mîrên rûsan!
  . BEŞA Hejmar 6.
  Çek qîrîn û qîrîn. Her çendî ne bi dengekî bilind, lê matmayî jî, dikaribû biaxive.
  Margarita ji serokê kargêr pirsî:
  - Çi, hejmara şêlên bêdawî ye?
  Medvedev bersiv da:
  - Ji bo ku madde çêbibe zêde enerjî hewce nake. Û tijekirina reaktoreke termonokleer bi avê bi qasî gulebarana mircan hêsan e!
  Margarita pif kir:
  - Erê, ev ecêb e! Hûn dikarin qeşaya çîkolata jî bi vî awayî çêkin!
  Medvedev bi axînek îtîraz kir:
  - Hîn ne, lê pir zû, erê! Çi heyf e ku heta niha em tenê hema hema hema bêje!
  Alenka, bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê pêçandin, bi diranên pilingên mezin dibişirî, got:
  - Ev şiyana afirandina madeyê jî hema hema xwedayî ye!
  Medvedev keniya. Li der û dora çiyê japonan her ku diçû hindik dibûn û cesed jî zêde dibûn. Samurai hewl da ku li tankê gulebaran bike, lê bê encam bû. Gule wek dilopên baranê ji zirxî dihejiyan.
  Serokê bi wekalet destnîşan kir:
  - Û mirov di sûret û şibhê Xwedê de hatiye afirandin.
  Alenka, guleyên kujer avêtin, got:
  - Ger hîn jî çêbibe. Dibe ku em mirov li gerdûnê heyînên herî jîr, bi hêz û bi hêz bin!
  Medvedev bi mantiqî pêşniyar kir:
  - Tiştê ku pêwîst e yekbûna mirovahiyê ye! Divê em bibin yek! Wê demê em ê xem û şikestin nizanin!
  Natasha bi bawerî got:
  - Împaratoriya Tsarist dikare her kesî bike yek! Û her kesî, bêyî îstîsna, di nav yekparêziyê de bikin yek!
  Û keçikê dîsa mîtralyozan teqand. Gelek Japonî hewl didin ku ji milê çepê bikevin hundir. Di van bombeyan de zerar nedan tanka T-95. Û çek jî ji dûr ve, yan ji dest çûne, yan jî guleyên wan bêbandor bûne. Her wiha li tu welatekî cîhanê çekên zirxî tune. Û hûn nikarin ewqas bi hêsanî têkevin tankek wusa. Parastina wî di asta herî jor de ye.
  Û mîtralyozan diçirînin û şêlû jî ji holê radibin. Û ew her tiştî bi taybetî, û pir kujer dikin.
  Natasha keniya û got:
  - Gelek Japonî dê winda bibin!
  Alenka bi vê yekê razî bû:
  - Pir gelek!
  Û wê çavên xwe yên yaqût dibiriqand. Û li ser vê keçikê, termînatorek rastîn, gelek tiştên cûda hene.
  Şervan gulebaran dikin. Û samurai xwîn dibe. Di xulekê de 40 hezar gule û tonek gule, ev hêzeke wêranker a pir mezin e.
  Natasha destnîşan dike:
  - Em şervanên ku mirina giran e!
  Alenka bi vê yekê razî bû:
  - Û ne tenê mirin, lê çavkaniya hêzê di tevahiya gerdûnê de!
  Margarita bi aqilî got:
  - Heger Rûsyaya Tsarist hemû cîhanê bi dest bixe, wê demê hemû şerên di dîroka mirovahiyê de dê yekcar bi dawî bibin!
  Medvedev qebûl kir:
  - Helbet pitik! Ji kesî re şer hewce nake! Lê divê mirovahî bibe yek!
  Natasha bi şahiya panterek ku gayekî dikuje, hejand:
  - Dema ku em yekgirtî bin, em nebin!
  Û wê çirûskên çavên xwe berdan! Ev keçik e! Agirê agir, qeşa û pola dihewîne.
  Lê niha japonên dawî dimirin. Û kesekî din tune ye ku bi çiya ve bafirîne. Zêdeyî pêncî hezar şervanên kuştî yên Welatê Rojê di bin Çiyayê Vysokaya de man.
  Şer qediya.
  Her çar li ser girekî cih girtin û Medvedev got:
  "Çêtir e ku em niha bi garnîzonê re neaxivin." Bi gelemperî, em ê çi bikin?
  Alenka pêşniyar kir:
  - Hîn gelek japonî hene. Werin em tevahiya artêşa Nogî hilweşînin.
  Margarita bi hêsanî bi vê yekê razî bû:
  - Her eve! Em ê hemû samuraiyan derxînin! Û ew ê mezin be!
  Medvedev keniya û got:
  - Û tanka me jî dikare di bin avê û guleyên agir de avjeniyê bike. Werin em fîloya japonî binav bikin!
  Natasha bi kêfxweşî qîriya:
  - Her eve! Rast e, werin em hemî samurayiyên li deryayê bigirin û ji holê rakin.
  Squadrona Japonî nû dest bi êrîşa bombeyî ya din kiribû. Gule difiriyan, di nav de ji çekên yanzdeh û diwanzdeh înç. Û ev, hûn dibînin, cidî ye.
  Tank ber bi peravê ve bazda. Alenka, tiliyên xwe li laşê otomobîlê xist û got:
  - Baş e, ber bi deryayê ve. Lê em ça dikarin însiyatîfê bidine Japonyayên ser erdê?
  Margarita ku di derbarê şer de xwediyê hin zanyariyan bû, bi bîr anî:
  - Mêtralyozên me hebûn, û tivinga Mosin ji ya Japonî pir pêbawer û bibandortir bû. Û heke ne her tişt di deryayê de xebitî, wê hingê li bejahiyê şansek samurai tune bû!
  Alenka bi hêrs lingê xwe yê tazî li erdê gerand û got:
  - Xiyanet! Xiyaneteke biçûk!
  Natasha pêşniyar kir:
  - Em ê her kesî darve bikin!
  Tank kete avê. Ji aliyan ve pêpelokên ku makîneyê kontrol dikirin xuya bûn. Li vir armanca yekem e: wêrankerek Japonî. Natasha bi tiliyên xwe yên nazik bişkokên joystikê pêçandin.
  Û şelaf bi hêza kujer ket binê keştiyê. Wî zirx li dora xwe zivirî.
  Wêranker topeke din jî wergirt. Natasha dîsa tiliya xwe pêça.
  Û paşê Japonî xeniqî.
  Alenka keniya:
  - Werin em bi dorê xeniqînin! Mîtralyoz di binê avê de pir bi bandor nîn in!
  Û keçikê joystickê pêxist, vê carê şêlek şand binê wêrankerê.
  Margarita bi ken bersiv da:
  - Belê, xanimên me hene!
  Natasha dîsa şêlek şand û qêriya:
  - Bi navê Rûsyayê, bila serkeftin be!
  Alenka qalikan tif kir. Wê binê keştiya Welatê Rojê ya Rojê vekir û nihêrî:
  - Dîsa jî, hêza tsarist li Rûsyayê ne ew qas xirab bû ku propaganda digotin.
  Margarita bi vê yekê razî bû û bi dilxwazî peyivî, nemaze ji ber ku tiştek wî tune bû ku bike.
  - Di bin Tsar Nicholas II de, Rûsyayê standarda zêr ya pereyan destnîşan kir. Pereyê împaratoriyê di cîhanê de bû ya herî zexm û bi îstîkrar. Biha jî hema hema neguherî man. Û di bin Tsar Nicholas de, drav di mehê de gihîşt sî û heft rubleyan. Bi rastî, Rûsya di warê standardên jiyanê de bûye yek ji welatên pêşeng ên cîhanê. Hilberîna pîşesaziyê di cîhanê de bû çaremîn.
  Dmitry Anatolyevich Medvedev piştî xewê, dest bi lîstika li ser komputerê kir. Di vê rewşê de, wî ji bo berdewamkirina stratejiyê xwe qut kir. Hêza xurtkirî desteser kirin. Serokê Dewleta Rûsyayê bi tang avêtin şer.
  Û giran.
  Dîsa jî lîstikek baş e. Min piçekî ajot û ji sed ton girantir tank bi dest xistin. Medvedev dema ku serok bû, dixwest tankên ji sed ton girantir çêbike. Lê Pûtîn wê hingê neda. Lê fikra ceribandî xuya bû. Wesayîtên super giran. Û şeş cureyên otomobîlan. Zêdetirî pênc û sed ton.
  Lê niha Medvedev tankên bi motorên nukleerî davêje şer. Û parastina welatên asta navîn dişkîne. Û dîsa girtin. Erê, pir baş e... Ji bo ku ew hinekî hêsantir bibe, şêwirmendek leşkerî girêdin. Û bi wî re hûn pêşengiya tunekirina dijmin dikin. Û girtina wî.
  Li vir hûn împaratoriyek din feth dikin... Li vir şer girantir e, lê ji hêla şêwirmendek leşkerî ya asta Napoleon ve tê rêvebirin. Ji ber vê yekê hûn dikarin tenê temaşe bikin, û împaratoriya xwe bi aborînasek asta Stolypin re saz bikin.
  Û Medvedev, piştî ku çend saetan li ber komputerek bi ekranek mezin rûnişt, dest bi kulînê kir.
  Ew ji bo demeke dirêj bê xew e.
  Alenka gule berda Japonan. Vê carê keştiya keştiyê binav kir, wê stran got:
  - Em di cîhanê de herî xurt in,
  Em ê hemû dijminên xwe di tuwaletê de bihelînin.
  Welat bi hêstiran bawer nake,
  Û em ê mêjiyê olîgarşên xerab bidin!
  Û keçik keniya. Û diranên wê bi mircanan dibiriqîn!
  Medvedev pêşniyar kir:
  - Ji ber ku şerê bi Japonê re bi serfirazî bi dawî dibe, mezinbûna aborî ya Rûsyayê dê hîn mezintir be! Û împaratoriya tsarist dê bibe welatê herî dewlemend!
  Alenka wêrankerek din bin av kir û got:
  - Em her tim dewlemend bûne! Ferman têr nebû!
  Natasha li keştiya cengê ya Land of the Rising Sun xist û got:
  - Em di Şerê Cîhanê yê Yekem de bi tu awayî ji almanan kêmtir nebûn. Lê ji ber stûna pêncan, me bêriya serketinê kir!
  Alenka jî guleyek din şand zikê armadillo û got:
  - Bê guman! Stûna pêncemîn ji bo her tiştî sûcdar e. Di Şerê Cîhanê yê Yekem de Almanan nekarîn xwe jî nêzî Mînskê bikin û li Galîsyayê hatin derbkirin. Û di dema Stalîn de, wan jixwe Kremlîn bi dûrbînan dît. Ev tê çi wateyê?
  Natasha guleyek din avêt binê keştiya şer û got:
  - Xiyanet! Me bêriya serkeftineke wiha kir!
  Margarita jî pêwîst dît ku bi bîr bîne:
  - Heger ne xiyanet bûya, me yê Konstantînopolîs û Asyaya Biçûk jî bi dest xistiba û heta deryaya Spî jî bihatana xwedîkirin. Û me ji ber xiyanet û stûna pêncan jî gelek winda kir!
  Alenka projeyek din dest pê kir:
  - Belê, ev stûna pêncan e! Çiqas tengahî ji hêla wê ve têne çêkirin! Împaratoriya Rûsyayê saziyek bêhempa ye ku dikare li seranserê cîhanê berfireh bibe û mirovahiyê bike yek!
  Natasha bi hêrs got:
  - Bê guman! Min dikaribû û bê guman tiştek bikim! Û ji bo ku mirovahî bibe yek û nebin!
  Keçikê kelekek din şand, piştî ku keştiya şer di dawiyê de parçe bû. Û Japonî xeniqîn.
  Margarita bi dengê xwe bi tirs got:
  - Binêre niha li dinyayê çi diqewime? Rûsya û DYA li ber şer in. Û Çîn pir nifûs û totalîter e. Li dinyayê nîzam û bextewarî tune!
  Natasha kelekek nû şand, vê carê ji keştiyê re, û razî bû:
  - Li dinyayê nîzam tune! Pêdiviya me bi rêveberiya yekgirtî heye!
  Alenka şêlê gulebaran kir û bi erê kir:
  - Û hukumetek weha dikare bibe împaratoriyek tsarist! Otokrasiya Rûsyayê garantorê aramî û bextewariya cîhanî ye!
  Û keçikê şêlek din şand, ku di dawiyê de kewçêr perçe kir.
  Japonî bi zelalî ditirsiyan. Bênavber gulebaran kirin, fêhm nedikirin kê wan dixeniqîne.
  Divê were zanîn ku li ser bejahiyê, Japonya di hejmarê de xwedan avantajek zêde nebû. Û di dîroka rastîn de jî, di kuştin û birîndaran de ji Rûsyayê pir zêdetir winda kir.
  Lê di deryayê de, keştiyên Land of the Rising Sun, ku li Brîtanya û DY-yê hatine çêkirin, ji yên rûsî piçekî çêtir bûn, ku bi giranî li hundur têne hilberandin.
  Lê li vir jî serdestiya kalîte ya japonan pir ne girîng e. Û rûsan, belkî, rasttir gulebaran dikin.
  Natasha, gulebaranek din avêt û binav bû, bi hêrs got:
  - Bi rastî, Rûsyayê dijberên bihêztir têk bir. Mînak Napolyon!
  Alenka, guleyek ji keştiya zirxî re şand, lê zêde kir:
  - Ax erê! Napoleon jîrek bû! Û ew bihêztir bû, lê me ew têk bir!
  Margarita bi giranî axînek kişand û nalîn:
  - Ji japonan winda bike. Ev pir acizker û acizker e!
  Alenka bi vê yekê razî bû:
  - Pir aciz e! Mixabin, ji ber vê yekê, serdema xanedana Romanov bi dawî bû. Serdema birûmet, qehremantî, bi feth û serfirazî ye. Û her çiqas me Cengîz Xanê xwe tune bû jî, ji dema Îvan Kalîta ve em rabûne.
  Û keçikê fîşekek din, pir kujer şand. Û keştiya zirxî bû du beş.
  Natasha berdewam kir, û bi guleyek wê wêrankerek din binav kir. Û samurai gelek wêranker hene.
  Şervan ji xortan pirsî:
  - Lê ez meraq dikim çima di dîroka cîhanê de, yek ji împaratoriyan negihîştiye hêza mutleq?
  Alenka dîsa guleyek şand zikê wêrankerek din û got:
  - Erê, bi rastî, çima? Her kes ket. Û Împaratoriya Faris, û Îskenderê Mezin, û Împaratoriya Romayê. Çima tu kesî mirovahî nekiriye yek?
  Natasha bi xemgîniyê lingê xwe xist. Keştiyek din bin av kir û got:
  - Her eve! Cengîz Xan împaratoriyek afirand ku karibû tevahiya cîhanê bişkîne. Lê piştî mirina wî, kur û neviyên wî pêşandanek li dar xistin û împaratorî perçe kirin. Tenê Rusyaya Tsarist, bi pergala xwe ya unîter, welatek wusa bû ku dikaribû bi sedsalan bijî û berfireh bibe heya ku tevahiya cîhanê daqurtîne!
  Alenka çavên xwe rijand û got, wêrankerek din binav kir:
  - Rûmet ji împaratoriya mezin a Tsar Nicholas re! Em ê desthilatdariyê nedin Bolşevîkên ne rewa û hikûmeta demkî!
  Natasha jî şêlek şand keştiyê. Wê Japonî bin av kir û got:
  - Xwedê padîşah biparêze,
  Serwerek xurt
  Padîşahî ji bo rûmetê,
  ji bo rûmeta me!
  Ji tirsa dijminên xwe padîşahiyê bikin -
  Tsar Ortodoks!
  Bi rûmet hukum bike
  Ji bo rûmeta me!
  Dixuye ku keç bi rastî zivirî. Bi vî awayî wan samuraî xera kirin, hûn ê heyrana wê bin. Û Medvedev tanka xwe ya kujer ajot binê avê. Bi gelemperî, ev çekek xweş e. Ew tevahiya fîloya japonî binav dike. Lê ev hêzek mezin e.
  Diwanzdeh, tenê keştiyên zirxî yên mezin, bi dehan yên piçûktir, di nav de keştiyên keştiyê. Tenê ji şêst wêranker hene. Ji bo tunekirina van hemûyan dem lazim e.
  Natasha, keştiyek din qedand, ji Medvedev pirsî:
  - Hûn çi difikirin, Xwedê heye?
  Karbidest bi ken kir û bersiv da:
  - Di çi wateyê de?
  Natasha şaneyek nû şand, wêranker qedand, û destnîşan kir:
  - Belê, ol gelek versiyonên xwe hene! Hem pûtperestî hem jî yekxwedayî hene! Carinan hûn dest pê dikin ku li ser wê bifikirin. Û hûn guman dikin ku Xwedê heye, gava ku di hînkirinê de tevliheviyek wusa heye!
  Alenka wêrankerek din perçe kir û bi ken û got:
  - Belê, di vî warî de zehmet e ku mirov bi Incîlê bawer bike. Ji bo ku Xwedê tenê bi vî rengî tevbigere. Û tewra bijareyên wî jî hebûn!
  Natasha bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Her eve. Ma hûn bawer dikin ku yek gel gelê Xwedê ye? Ev eşkere ne hêjayî îstîxbarata bilind e!
  Dûv re, keçikê dest bi binavkirina keştiyek şer a bi toneke mezin kir. Şervan dixebitî.
  Lê Margarita nêrîna xwe got:
  - Hîn jî ne diyar e ka çawa dibe ku Xwedayekî evîndar jinan bi vî rengî riswa bike!
  Natasha şaş ma:
  - Ev çawa xerab e?
  Margarita bi dilsozî bersiv da:
  - Belê, ew wan dike pîrejin! Û çi dikare ji pîrejinek nefrettir be!
  Alenka guleyek avêt zikê keştiyê û got:
  - Ji ber hin sedeman, pîrejinên pir gemar li ser rûyê erdê digerin, ev yek hem ehmeq e û hem jî pir xerab e!
  Natasha serê xwe hejand û piştgirî da:
  - Û nesempatî! Û ne estetîkî xweş!
  Şervan keniya û çav li hevjînê xwe kir. Mîna, ew pir sar û êrîşkar e.
  Medvedev bi giranî got:
  - Bi rastî pîrbûn pir xerab e. Mirovan gemar, qels, mexdûr dike. Lê ji hêla pêşveçûnê ve, hin avantajên wê hene!
  Alenka şaş ma. Piştî ku wêrankerek din lêxist, wê pirsî:
  - Di vê rewşa nefret de çi avantaj hene?
  Medvedev bi cidî bersiv da:
  - Ev yek pêşveçûna zanistî û rewşenbîriyê dike. Heger mirov xwe westiyayî hîs nekira, wê demê ne hewceyî wî bi îcadkirina erebeyê bû. Bi heman awayî qelsiya çeng û çengan bû sedema îcadkirina kêrê. Demên sar û demên cemedê fêrî pêxistina agir kirin. Nexweşî pêşveçûna dermanê teşwîq kir. - Serokê wekalet mêze kir ku Alenka çawa keştiyeke din a Japonî şand binî, û berdewam kir. - Di gelek waran de qelsiyên mirovî ilm teşwîq kirin. Me nizanibû bifirin, lê me balafir çêkirin. Û ev pêşveçûn e!
  Natasha projeyek din şand û got:
  - Pêşketin. Lê dîsa jî dema meriv li pîrejinê dinêre ew qas nefret dibe. Ma bi rastî ne mimkûn e ku meriv bêyî xirabiya mirovan bike?
  Alenka bi vê yekê razî bû:
  - Ciwan jî dikarin balafirê îcad bikin. Çima pîrbûna lanetkirî tije bike? Ev tirsnak û nefret e!
  Margarita ji cihê xwe stran got:
  - Ez ji Komsomolê qut nabim! Ez ê her û her ciwan bim!
  Û keçikê kulma xwe li ser metalê hejand.
  Di vê navberê de keştiyeke din a şer noq bû.
  Tanka binê deryayê binavkirina fîloya Japonî berdewam kir. Admiral Togo bi xwe xwe di avê de dît û neçar ma ku bi qeyikê bireve. Japonya fîloya mezin hebû, lê bi çekek bingehîn a nû re rû bi rû ma. Û niha ew bi temamî têk çû.
  Alenka, di bin avkirina keştiyên Japonî de berdewam kir, diranên xwe yên ku pir mezin û tûj bûn tazî kirin û pêşniyar kir:
  - Ez li ser vê difikirim. Helbet divê estetîka laşan hebe. Û ne mimkûn e ku jin gemar, bi çermê qijik û bedenên xwar bibin.
  Natasha, ku wêrankerek din ber bi jêr ve şand, pir bi hêsanî bi vê yekê razî bû:
  - Bê guman! Ya ku zanist li ser dixebite ev e!
  Her du şervan jî di nava coşeke pir xweş de bûn. Ew fîloya dijmin bi serkeftî binav dikin.
  Keçên êrîşkar dikarin serketinên mezin bikin.
  Di vê navberê de Margarita ramana xwe wiha anî ziman:
  - Dîn jî ji ber qelsiya mirovan derketine. Ger mirov bihêztir bûya, dê ol nebûna. Û helbet mirin û tirsa ji mirinê dibe sedema wê yekê ku mirov ji xwe re teseliyê bixwaze!
  Alenka bi bîr anî:
  - Ez beşdarî seansekê bûm, û tiştek ecêb dît. Ji ber vê yekê bîhnxweş hene!
  Natasha, bi hîle di dengê xwe de, destnîşan kir:
  - Di hebûna ruhan de tiştekî sosret nîne! Jixwe, em di xewnên xwe de difirin. Ev tê vê wateyê ku giyanek heye, û mîna bîranîna firînan!
  Medvedev ji bo razîbûnê serê xwe hejand:
  - Belê giyanek heye! Di vî warî de, mirov yekta ye! Naha dibe ku em hinekî kêf bikin!
  Fîloya japonan diheliya. Tanka binê avê rola kujer lîst. Margarita hinekî xemgîn bû. Pêşî, wê xwe di rola zêdeker de dît. Ya duyemîn jî, ku acizker e, gava ku hûn di binê avê de ne, hûn nikanin her tiştî pir baş bibînin. Bi gelemperî, Petrûs di derbarê Xwedê de gumanên xurt hebûn. Bi rastî, çima piştî ku rûsan Xirîstiyanî qebûl kirin, tengahiyên cûrbecûr ketin serê wan. Û êrîşa Mongol-Tatar, û berî wê, perçebûna feodal a mîr. Şerên di navbera gelê Rûsyayê de.
  Wê demê, di dawiyê de, ji dema Ivan Kalita ve, vejîna Rûsyayê dest pê kir.
  Muscovy bi hêztir bû. Heya ku, wek nimûne, di dema Îvanê sêyemîn de ew di dawiyê de bû dewletek yekane û navendî. Û nîrê Tatar avêtin.
  Belê, helbet Rûsya bilind dibû. Heta ku ez li Japonyayê terpilîm.
  Bi vê yekê dawîya dîroka monarşî û xanedana Romanov nîşan da.
  Lêbelê, monarşî derket, lê otorîterîzm ma.
  Margarita bi baldarî li pişta Alenka xist. Keçik bi kêfxweşî qîriya. Xuya bû ku kêfa wê jê re dihat.
  Medvedev bi mantiqî destnîşan kir:
  - Tiştek tune ku mêr ji keçikê hez bike û keçek ji mêrekî hez bike. Ev pir xwezayî ye. Lê di heman demê de divê mirov xwerûtiyê biparêze.
  Margarita bi nerazî îtîraz kir:
  - Bila exlaq nexwînin. Ez ji vê hez nakim!
  Serokê bi wekalet kenîya:
  - Û kî jê hez dike! Lê divê em bi rastiyê re rû bi rû bimînin. Mirov, di vî warî de, bi awayekî berçav ji heywanan cuda ne!
  Margarita bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Belê, di navbera me de ferqeke mezin heye!
  Alenka bi ken bersiv da:
  - Û tu dizanî, di navbera te û meymûnê de, ez zêde ferqê nabînim!
  Margarita keniya. Di vê navberê de, Alenka, diwanzdeh keştiyên zirxî yên Japonyayê yên dawîn binav kir. Piştî wê keçikê got:
  - Hema me bi fîloya dijmin qediya!
  Medvedev bi tinazên xwe keniya:
  - Belê, hûn karkerên baş in! Û bi rastî, ew dikarin gelek tiştan bikin! Bi gelemperî, ez ji keçên şerker hez dikim - ew pir seksî ne!
  Margarita laşê xwe zivirî û stran got:
  - Ez seksî xuya dikim, ez wekî pêvajoyek im! Û ez mîna robotek dimeşim - êrîşkarek deng!
  Piştî vê yekê xwendekar hinekî bi wêrekî zêdetir Alenka lêxist. Keçikê bi tiliyên xwe yên dirêj bişkokên joystikê pêçandin û xweşik xuya bû.
  Tevgerên wê çiqas xweş in.
  Xeyalê Margarita wêneyê prensesek ku bi lingên tazî ber bi îskeleyê ve dimeşe nîşan da. Ev pir romantîk e. Û princess pir sor e. Hemû zêrên wê û cil û bergên wê yên giranbuha jê kirin. Tiştê ku mabû tûrik bû. Lê cil û bergên zîndanê hê bêtir xemla rûyê wî yê şêrîn, xweş, teze, mîna gulê radike. Û porê agir. Prensesa ku diçe îdamê çiqas xweş e.
  Û bi hezaran mirov li wir xeniqîne. Keştî ji hev diqetin, hêman diqelibin.
  Û Japonya rastî têkçûnek mezin, bêhempa tê. Ji ber vê yekê samurai xuya ye ku ji gunehên xwe poşman bibin.
  Margarita fikirî, Japonî çi bawer dikin? Ola wan çi ye? Jixwe ew pûtperest in. Lê wan Rûsya Ortodoks têk bir. Piştî vê yekê, bifikire ku Xwedayê kê bihêztir e!
  Û Mongol pûtperest bûn, lê wan çend herêm girtin.
  Margarita ji Alenka pirsî:
  - Ji min re bêje, bedew, tu çawa ji Rodnoverie hez dikî?
  Keçik bi berfirehî keniya û piştî ku wêrankerek din avêt, bersiv da:
  - Dînê pir baş! Çîrokên wisa xweş hene!
  Margarita bi awakî nepenî jê pirsî:
  - Tu çîrokan difikirî? An jî dibe ku ev hemî Xwedayên rûsî bi rastî hene?
  Alenka milên xwe hilda û bersiv da:
  - Dibe ku hem elf û hem jî gêjik hebin! Di cîhana me de her tişt dikare biqewime. Û zehmet e ku meriv bibêje ka bi rastî çi heye û çi tune!
  Medvedev bi mantiqî destnîşan kir:
  - Di cîhana me de heta radeyekê her tişt heye. Hemî raman, xewn, daxwazên me ew in ku em li dû xwe dihêlin. Teoriyek min a pir balkêş a Hypernoosphere heye, ku tê de bi tevahî her tiştê ku ji hêla mirovan ve hatî îcad kirin heye. Ango raman her û her heye. Û ew di hin cîhanên din ên paralel de dimîne.
  Dmitriy Medvedev ji xewê şiyar bû. Û dîsa dest bi xebata xwe ya bingehîn, ango avakirina împaratoriyekê kir.
  Û dîsa serketin...
  Pêşî tankeke nû ya bi giraniya hezar ton kom dike û dide çeperên dijmin. Na, bê guman, ne tenê yek, lê pir pir.
  Û di nav xaka biyanî re derbas dibin. Û li ser jî balafirên bi bombeyên atomî hene. Û eger em bombeyan jî dûr bixin? Û yên tunekirinê bikin?
  Dmitry Medvedev wekî her kesê din di qada vekirî de ye.
  Û niha welatekî din dikeve nav pêlavên dîktatorekî. Û feth tên. Lê li vir dijminek din heye. Welat jî mezin e... Hûn dikarin wê bername jî bikin. Va ye Yekîtîya Sovyetê ya sala 1941ê... Dagirkerî heye. Yekîneyên li Medvedev di gelek demjimêrên lîstikê de bixweber zêde bûne, û nifûsa wê jixwe ji milyarek zêdetir e. Li hemberî 196 mîlyon. Û bêtir teknolojiya nûjen. Û leşker dikarin ji hêla baregehên bêdawî ve bêne avêtin.
  Xwezî, çavkaniyên elektronîkî bêserûber in. Û zextê li dijmin bike, zextê li wî bike.
  Û tankên bi giraniya hezar ton ji bo reaktorên navokî yên li seranserê Rûsyayê rasterast ji bo Moskowê têne şandin.
  Û bi pratîkî ne gengaz e ku meriv wan bihêle - tiştek nayê!
  Medvedev stratejiyê bi rê ve dibe û ji xwe re hurmet dike... Paşê, ew tankên bi hêza nukleerî radiwestîne. Û "Panther"-2 davêje şer. Otomobîlek ku, lê dîsa jî dikare sî û çaran bişkîne.
  Medvedev bi barkirina pîvanên cuda yên erebeyan bi xwe dilîze... "Panther"-2... Mîna lêdana ji dûr ve. Û ew ê bikeve tankeke Sovyetê.
  Bi vî awayî hûn ê bişkînin! Bi taybetî di eniyê de, lê li ser sifrê hûn dikarin. Gulebarandin bi lez û bez didome. Û sî û çar bi lez û bez diçin... Û di bin derbên çekan de dimirin...
  Artêş dîsa dimeşe...Û robotên şerker derketin. Ew bi xwe dimeşin. Û şêlên bi lazeran têne avêtin. Û ew vê yekê pir jîr dikin.
  Û keçikên virtual êrîş dikin.
  Medvedev çavê xwe li stratejiyê ye. Şerekî heyecan. Dîsa tu bi xwe dilîzî, yan jî teslîmî şêwirmendekî leşkerî dikî. Û hûn pêşveçûna şer temaşe bikin.
  Di êrîşê de tankên xwe bi rê ve dibin.
  Li vir hûn dikarin tanqên pîramîdal ên ku ji her alî ve hindiktir û bêserûber in pêşve biçin. Mîna seyrangehekê tevdigerin.
  Û keçik bi lingên tazî direvin... Û li ser rêya xwe gulebaran dikin.
  Şerekî din. Pêlîstokek rastîn. Û ji bîrên zêr bê zuhabûn pere tê. Mîna lîstikekê ye, her tişt li gorî planê ye, bê têkçûn, û bê kêmbûna xwezayê ye.
  Her tişt naqede, û çavkanî kêm nabin. Her çend ev pir ne gengaz xuya dike.
  Medvedev bi telefonê hat qutkirin. Serokê bi wekalet telefon hilda:
  - Slav!
  Serokê dîwana serokatiyê got:
  - Tu hîn li nivîsgehê yî, Dmitry Anatolyevich?
  Medvedev bi tundî bersiv da:
  - Erê! Ez hîn serok im!
  Serokê rêveberiyê got:
  - Zelensky daxwaz dike ku piştî vekirina kar hûn ji rûniştinê derkevin.
  Medvedev bi lerzîn pirsî:
  - Û ez ê li ku bijîm?
  Serokê rêveberiyê bersiv da:
  - Li mala min! Hêza we qediya û divê hûn hemî deveran vala bikin!
  Medvedev bi pistepistî got:
  - Daxwazek min ji serokê nû heye - bila ew kompîturê ji min re bihêle!
  Serokê rêveberiyê pirs kir:
  - Fermana St. Andrew-ê Yekem bidin min û ez ê ji Zelensky bixwazim ku ji we re komputerek hebe!
  Medvedev ji bo razîbûnê serê xwe hejand:
  - Belê, mimkûn e!
  . BEŞA Hejmar 7
  Û wî gazî alîkarê xwe kir ku fermanek amade bike. Li ser dayîna Order of St. Andrew the First-Called li ser serê rêveberiyê. Şablon amade ye û heta niha min ji bo berpirsiyariyê îmze kiriye.
  Dûv re Medvedev dîsa dest bi lîstikê kir.
  Naha tankên wî yên virtual nêzikî Moskowê dibin û dest bi êrîşê dikin. Ev bajar bi maşînên bi giraniya du hezar ton êrîş tê kirin.
  Lêbelê, Medvedev jî "Rat"-5 davêje êrîşê, ev cinawir e, ne tank e. Bi giraniya deh hezar ton!
  Leşker nêzîkî Kremlînê dibin... Loma Stalîn direve. Û ew ji aliyê keçên lingên tazî yên bi bikini ve tê girtin. Bi tiliyên xwe yên tazî poz digirin. Û zorê didin Stalîn ku pêniyên wî yên tazî maç bike.
  Li vir leşkerên împaratoriya virtual ji Moskovayê derbas dibin û diçin Uralê...
  Ew jî digrin...
  Medvedev dîsa dest bi serê xwe dike û dest bi xewnê dike.
  Margarita bi ken jê pirsî:
  - Ji bo nimûne, dabeşkirina bêtir klasîk: bihuşt û dojeh?
  Medvedev bi xemgînî got:
  - Ev bi îhtîmaleke mezin ramana seretayî ya kevnarên li ser tolgirtina piştî mirinê ye. Di rastiyê de, bi îhtîmalek mezin, her tişt hinekî tevlihevtir e!
  Natasha dema ku ew yek ji keştiyên dawî yên Japonî binav dike, bi kêfxweşî got:
  - Sondxwar û kevnar,
  Dijmin dîsa sond dixwe
  Min bişewitîne
  Di nav tozê de hûr bikin.
  Lê milyaket xew nake,
  Û her tişt dê biqewime. Û her tişt dê baş biqede!
  Keçan fîloya dijmin qedandin. Medvedev lez da tankê, li pey samurai da. Erê, wan li vir karekî baş kir. Balkêş e ku dîrok çawa dikare were rast kirin. Rûsyaya Tsarist welatekî bi hêz bû ku bi bilindahî bilind dibû. Tevî ku ne hemû mirov baş dijîn.
  Lê welat bilind dibû. Roja xebatê hat kurtkirin. betlaneyên nû xuya bûn. Rêveberiya xweseriya herêmî hate avakirin. Meaş bi bihayên stabîl mezin bû. Dibistan vekirin. Di bin Tsar Nicholas II de, lêçûnên li ser perwerdehiyê ji şeş caran zêde bû. Perwerdehiya seretayî bû mecbûrî.
  Erê, ne her tişt bi lez û bez ber bi baştirbûnê ve guherî, lê ji ber şoreş û şerê navxweyî welat çiqas winda kir. Çend kesên jîr mirin û welatê xwe terikandin? Û niha, li vê beşa gerdûnê derfetek heye ku pêşî li vê yekê bigire.
  Tanka birêkûpêk bi lez û bez di bin avê de ma. Û niha jî wêrankera dawî ya Welatê Rojê hatiye bin av kirin.
  Natasha bi kêfxweşî got:
  - Ez çiqas ciwan im!
  Alenka keçikê rast kir, zelal kir:
  - Em hemû li vir çiqas mezin in! Wek şêran şer kirin!
  Margarita bi hêrs got:
  - Ne tiştekî taybet! Me bi tenê teknolojiya çêtir hebû!
  Alenka keniya û bersiv da:
  - Lê me bi xwe top avêtin!
  Natasha piştgirî da hevalê xwe:
  - Û me jî bi xwe kir! Û ev çavê şêrîn e ...
  Margarita hilbijart:
  - Destên zirav!
  Natasha keniya û bersiv da:
  - Û tu keçikeke delal î!
  Margarita bi dilsozî got:
  - Ez ji japonan xemgîn im. Ew karîkaturên ecêb xêz dikin. Ez bi taybetî ji hentai hez dikim!
  Alenka keniya û lingê xwe li hewa gerand:
  - Hentai, ev xweş e! Tewra pir xweş!
  Natasha, bi bişirîna keçikek ku tama cemedê tehm kir, pêşniyar kir:
  - Û belkî em jî pê li qûna faşîstan bikin!
  Medvedev bi ken serê xwe hejand:
  - Fikra baş. Lê bila pêşî hêzên bejayî yên Japonî biqedînin. Û em ê alîkariyê bidin ku şer zûtir bi dawî bibe. Da ku faşîzm li vê gerdûnê dernekeve.
  Keçan bi yekdengî bersiv dan:
  -Û ew xuya nake, û Çîn dê bibe ya me!
  Piştî ku fîloya Japonî binav bû, super tanka T-95 derket ser rûyê erdê.
  Dûv re Medvedev dest bi xewna her cûre bêaqilî kir.
  Şervan Alenka ji bo parastina Ryazan rabû. Natasha bi wê re bû.
  Herdu keç di zirxên sivik de ne, di destan de saberek heye. Û di bin lingên we de dîskên taybetî, tenik hene.
  Artêşek mezin a Mongol-Tataran êrîşek kir.
  Gelek derenceyên dirêj bi yekcarî dîwaran vegirtin. Ew ji hev cûda bûn: ji têketinên kokê hatine xêzkirin, daristanên çamê bi çarşefên xaçê xistine xwarê. Derenceyên giran ên bi rêzên têlan jî dihatin bikaranîn. Bi saya leza avahîsaziyê, zozan ji texmîna Tataran bilindtir derketibû; gelek derenceyan negihîştin jor. Li pêş, Mongolan çend ûrisên dîl derxistin. Gelê Rûs mirin ji şerma esîriyê tercîh kir.
  Lê Mongol bêrehm bûn.
  Bi bêrehmî bi rimên tûj dehf didan, mirovên westiyayî bi lingan dixistin, bi hêviya ku gelê rûs, ku nedixwest xwe bikuje, teslîm bibe. An jî, di bin perdeya girtiyan de, bikevin nava qeşayê. Hin ji girtiyan bi qîrîn daketin xwarê, bi ser qeşaya cemidî de hejiyan, nukerên nefret dixistin xwarê, şûr ji destên wan çirandin û yekser perçe perçe bûn. Mirov bi lez û bez hilkişiyabûn ser derenceyan, ma hûn fêm nakin çi celeb û eşîr?
  Nîv tazî, bi çîçekan, bi kulmek di destên wan de, bi pişta wan û xwîn jê tê. Zilamê Vaul, bi zirx li xwe kiribû, berê axînek mezin rakiribû, dema ku wan bi bêhêvî ji jêr ve qîriya:
  -Me helak neke, siwarî, em yên xwe ne, rûsan!
  Voivode Dikoros xwe avêt ber dîwêr û qêriya:
  -Min bêhna me ye!
  Qêrînek bêhêvî ev yek piştrast kir:
  - Bisekine ku biçirîne, ya te! Di nav me de Moğlan tune!
  Alenka pir jîr qîr kir:
  -Yê ku xwe rast xaç bike ji yê wî ye!
  - Îmad bibin, gelê Ortodoks!
  Bi dengekî tirsnak, hespan bi kilometreyekê dûr ketin, Vaula-Morovin a dêw qîriyan.
  Parêzvanên Ryazan pejirand:
  -Rast! Bi rastî!
  Wan bi yekdengî li ser hemû dîwaran deng da:
  -Werin birano, nîşana xaçê bikin!
  Bi sedan girtiyên gemarî, ji sermayê şîn bûn, hilkişiyan ser bexçeyê û ketin, bi awayekî mekanîkî xwe derbas kirin. Hinekan tavilê kevirên ku berê hatibûn danîn hildan û bi hêrs avêtin ser Mongolan. Gelek niştecîhên Ryazan cara yekem Tatar dîtin, tewra gelek dijberên kevneşopî, heman Kipchaks, bi kincên mongolî veguherandin.
  Dijminan kirasên pir dirêj li xwe kiribûn, ew qas dirêj bûn ku ew di nav pêçan de tevlihev bûn. Nukerên hilbijartî lewheyên sifir û hesin li sînga wan daliqandî bûn û pişta wan vekirî bû. Ji bo ku Ûrisan bitirsînin, gelekan rûyên xwe yên jixwe xerab û feqîr bi xwînê boyax kirin.
  Lê Ûrisan xwe neteqandin, bi şûr û bi eksê dijmin li hev kirin. Ji derba giran a Vaulayê, pênc Mongol di carekê de hatin kuştin, derba duyemîn û sêyên din! Şervanên din ne xerabtir şer kirin. Tatar bi awayekî nelirêtî hilkişiyan ser hêlîna şemitok; nekarîn bi awayekî rast xwe bi mertalan veşêrin, ne jî bi sabiran bibirrin. Dema ku, bi bihayê windahiyên mezin, artêşa Mongolan gihîşt jor, ava kelandî û çekek tirsnak bi ser wan de hate rijandin: kasa şewitandin.
  Jin û zarokên biçûk jî ava gewr dirijandin û kevir û blokan avêtin. Tîrên piçûk ên bi tîrên jehrî bi taybetî bi bandor bûn; tewra zarokek pênc salî jî, ku hîna nikarîbû bi destên xwe yên piçûk kevanek teng bikişîne, dikaribû ji wan biteqîne. Û dema gulebarankirina nav girseyek wusa stûr ji lêdanê pir dijwartir e. Êrîş bi zelalî xeniqî bû, cesedên perçebûyî bi mîqdarên mezin daketin jêr.
  Bi teleskopa ku ji hêla Çînî ve bi jêhatî hatî çêkirin, Guyuk Khan ji nêz ve şer temaşe kir. Wî lêvên xwe dihejand û lêvên xwe dihejand, her carê, helmeta xwe ya bi porê zêrîn rast dikir, ku bi serhişkî û aciz diçû ser eniya wî. Paşê ji hêrsê boriyê avêt.
  -Şervanên me dimirin! Burundai û Marê Zer werin ba min!
  Turgauds bi lez û bez bazdidin ku emrê kaganê tacê bi cih bînin. Guyuk dixwest ku li ser kursiyek fîlî ya xêzkirî rûniþta, destek bi nermî danî ser milê wî:
  -Xem neke, mezin! Awira xwe ya hov aram bike!
  Melodiyek zirav, ku dengê jinekê tîne bîra mirov.
  Gûyûk Xan bi xew ve çû û bi zehmetî li ser lingan bimîne. Erê, ew ew e. Dîsa, mîna xewnek, Marê Zer li pêş wî xuya bû - kesê herî tirsnak di artêşa wî de, cinek dojehê ji Japonya dûr û negihîştî.
  -Hûn!
  Mîrasê Serwer Khagan tiliyek ehmeq nîşan da! Marê zer berbelav bû, carinan zêde dibû, carinan kêm dibû:
  -EZ! Û ez rast bi rêya te dibînim! Wext e ku hûn hêrsa xwe nerm bikin! Welê, bêtir rast, hemî rezervên xwe di demek zû de têxin nav şer! Û ezê alîkariya we bikim birano û sosreteke wiha bidim dijmin! Tevgera îmzeyê, ji min bawer bikin, dê rast be!
  -Dze, dze, dze! Ez ê di bin fermandariya Burundai de tumenek hilbijartî bavêjim şer! Bi hev re hûn ê êrîşê bi rê ve bibin!
  Japonî çavên xwe dibiriqîn, diranên xwe yên zer ên mezin radikirin:
  -Cinên spî nînin, ez dixwazim hevsiyên xwe bikujim! Mîna ninjayek rastîn!
  Marê zer bi tilisma xwe hejand, bilbilek bi awayekî nedîtî di devê wî de xuya bû û melodiyek bibiriqîn hat bihîstin.
  Guyuk difikirî ku ew tinazê xwe dikin, lê ne hêz û ne jî xwesteka wî hebû ku bi sêrbazê ninja re nîqaş bike. Di vê gavê de, Turgauds bi bêaqilî Burundai dehf kir, Guyuk Khan ji vî îtaetkarê Subudai-Baghatur hez nekir.
  -Tu meşka şeraba gemar! Ma hûn nabînin ku şervanên herî baş di bin sûrên paytexta ûris de dimirin? Berkûtan tavilê bigrin û ji çem derbas bibin, ûrisan bi derbekê li binê dîwarê rastê bixin.
  Burundai-yê xwedî ezmûn cesaret kir ku îtîraz bike:
  -Befr hîn xurt nebûye, di bin derbên bi hezaran nalîn de wê bi tenê biteqe.
  Ji nişka ve, Japonê dijwar bersiva Guyuk da.
  -Xemgîniya we hêja ye. Lê hewldanên we pûç in! Toza efsûnî qeşa li ser çem ji pola leşkerî xurtir girêdaye! Welê, xwe bavêjin pêş, me ferman da we!
  -Ninja baterê mezin dizane ku ew çi dibêje! Zêdetir siwar bibe, ger tu li befrê xwedî derkevî, ez ê dibistaneke hespan bidim xelat!
  Guyuk Xan qêriya, tiliyên xwe dihejand. Burundai newêrîbû ku êdî berevajî bike - ew bi mirinê tije bû. Mongolî bi keriyek siwarên şêlû ji ber çavan winda bû. Ji nişka ve siyek nêzîk bû, dengek li ser hat, û pêleke hewayê ya bihêz bû sedem ku helmeta kagan a tacê bifire:
  -Harakiri! Ji ber vê yekê Perperok hejand! Niha dê ûris bibin xwedî "pişk".
  Ejdehayekî gewre li jora rûxê xwe hejandibû, baskên wî yên zêrîn barîna berfê dihejandin, û zimanên agirîn ji sê devê wî yên nêçîrvan derdiketin.
  -Mîngûsa ecêb!
  Wextê Guyuk jî tunebû ku bitirse:
  -Ew dikare hemû Ryazan bişewitîne.
  -Ne hemû, lê ew ê dîwêr bişewitîne. De here, Godzilla min a biçûk!
  Xewna Medvedev ya hêja berdewam kir. Serokdewletê karkir xwedî xeyalek mezin bû.
  Ejderhayekî bi hêz, bi dirêjahiya baskên wî pêncî metre, hilkişiya hewayê. Mongol û şamanên ku pê re bûn bi hêrs qîriyan. Tûmen, di bin fermandariya Burundai de, bi lez û bez firiya ser qeşayê, çend hesp terpilîn, û ew û siwarên wan tavilê ji hêla girseyek hesinî ya hov ve hatin pelixandin. Cinawirê sê serî, di vê navberê de, bi nermî daket ser dîwêr. Çol beriya yên din xetereya êrîşa hewayî fêm kir. Belê, helbet, min nexwest qertên xwe yên pêşwext eşkere bikim, lê ji bo rizgarkirina bajêr ez neçar bûm ku heta wê rojê çekek nenas bi kar bînim. Cinawirê bi bask li hember cinawirekî mekanîkî ku bi awayekî nezelal dişibihe tevlîheviya spider û sedpeka pola bû. Berê dûman ji qazana buharê bilind dibû. Werhasilî kelam, ji bo pêşî li komirê avêtin.
  Katapulta buharê ji teknolojiyên lokomotîfên hilmê, vînç, balîstên pir-ling û heta... snuffboxek mûzîkê jî hevedudaniyeke hostayî ye. Û ev cenawir, ku ji pola hişk hatî çêkirin, dikaribû her tiştê zirardar hema hema bi leza mîtralyozek bi dûrahiya du kîlometreyan bavêje. Keçên şerker di cîhanê de yekem bûn ku fikirîn ku motorek pistonê ji bo avêtina baran adapte bikin. Dikoros bi kesane lever zivirand, xêlekek jêhatî ya ji zincîran dest bi tevgerê kir, keviran xist nav lepikên ku zû dizivirin.
  Ji ber ku Tatar di nav qelebalixek zexm de bazdidin, hema bêje qet winda nebûn; berevajî vê, her kevirê giran, ku dihejiya, çend siwarên zordar xistin xwarê. Tiştek xirab e, pîvana armancê pir qels e, hûn dîsa jî dikarin li Mongolan bixin, lê biceribînin, li ejderek difirin! Cinawirê sê serî serê xwe zivirand û çenên xwe yên fireh, zencî û elmas-biriqandî vekir.
  Şewata ku difiriya, di ber zozanan re derbas bû û li malan ket. Qîrîn û qîrîn dihatin bihîstin, çend jinên nîvkor di kolanê re bazdan, mal bi lezeke nexwezayî agir pê ketibûn. Xweşbextane qûm û bermîlên avê yên giran û tîmên agirkujiyê jî di hişyariyê de bûn. Hin holikên bi taybetî yên ku nêzî dîwêr in, bi asbesta berxwedêr a agir pêçayî bûn. Di bin zexta dostan de, volkanê nêçîrvan şîn bû û ji ber ku hêza xwe winda kir, veguherî çemên dûmana zer.
  Lê ejder eşkere nexwest dev jê berde, ji dive derket, bi keremeta bahozekî zêde barkirî li dora xwe zivirî û dîsa çemên tofaneke agirî daxist xwarê. Tataran berê xwe dabûn dîwêr, lewma agirê gurr li wan jî ket. Burundai yê bi heybet di nav qurbaniyan de bû; cil û bergên wî yên luks agir pê ket, û ew bi qîrîna berazekî birîndar vegeriya. Leşkerên rûsî jî zirar dîtin, û beşek ji qeşayê bi awayekî berbiçav heliya, erd û leg. Cil û bergên li ser Dîkoros dipijiqin, lê şervanê Antonov ku li ser dîwêr sekinîbû, karî satilek av bi ser wî de birijîne, û buhar ji zencîra germ rabû.
  -Çi şeytanî ye, heyf e ku Alenka sar me nabîne!
  Ejder dîsa li dora xwe zivirî û hewl da ku bikeve xeleka sêyemîn. Sêrbaz Savely li tiliyên xwe xist, wî karî gulek agirê piçûk bavêje, derb li serê navîn ejder xist. Teqîna biçûk xisareke taybetî nedaye cinawirê sê serî, lê hinekî ew ji trajektora xwe qut kir, di encamê de ejder berî wextê gulebaran kir, bagerek agirîn li refên nukkeran ên lihevkirî ket. Û dîsa bi hawara hovane, hinek ji Tataran paşde çûn. Wê gavê Dîkoros bala xwe da keçikeke ciwan a dirêj, ku du şûrên dudevî bi çolan dihejand. Bi leza nemirovane, wê dijberên xwe kir kelem, derbên tirsnak bi lingên xwe, mil û heta serê xwe, mîna perperokekê dihejand.
  Tenê yek, an jî du kesan dikaribû bibe sedema wêraniyek weha:
  -Juliana! Melekê Sor, tu yî?!
  - Tu bi pozê xwe bêhna kulîlkan dikî! Ji bilindahiya sê metre!
  Alenka bi ken bersiv da. Keçika şerker, bi leza cheetheke gêjbûyî, firiya ser bexçeyê, li ser dîwêr şopên xwînî yên bi zorê hişt.
  -Nepeyive, her tişt diyar e! Divê em meşaleya baskan vemirînin!
  Alenka bi hovîtî pif kir, ejder, ku ji firîna xwe derket, ket xeleka çaremîn. Şervanekî ku li nêzîkê rawestiyabû jê re got:
  -Katapultê bikar bîne, Alenka, wî bi kevirek bikuje.
  Keça şerker bi metirsî diqîri.
  -Ez bi xwe çêtir dizanim ku ez çi bikar bînim!
  Alenka bi leza birûskê sê zincîrên ku bi jêhatî hatine çêkirin hildan. Ev jî fikra keçên wan ên şerker bû: du-sê kevirên piçûk bi hev ve girêdin, du an jî zêdetir balîstan biteqînin û biçînin, xetekî tev bişkînin. Alenka ku katapulta buharê bi cih kir, xwe avêt ser kêzikê û lepê lêxist. Ew hat avêtin jor, û jixwe di revê de keça şerker destên xwe hejand, bi hostayî şûrên xwe zivirî, tevgera bilez rêve kir, û karî dakeve ser pişta ejderhayê, bi çîçekan ve girêdayî. Cinawir lerizî û hewl da ku siwarê keça wêrek bavêje, lê zincîreyên bi jêhatî zivirî ser devê mezin - cinawirê metirsîdar bi tevahî siwar bû.
  -Çima sê serî lazim in? Ma yek winda ye? Tejî qul in, ji bo ku mejiyê dawî nefire, ez ê wan bi zincîr bikim!
  Keçika cengawer bi heneka xwe ya gemar keniya. Ejder bi tundî bilindahî bi dest xist, dûv re lûleya Nesterov ji nû ve hilberand, masûlkeyên di binê çerm de hejiyan, cinawir hewildanên bêhêvî kir ku siwarê nexwendî bavêje. Herikên germ ên hewayê li ser laşê giyanî diherikî, kît mîna kevirê ku ji katalê derketî, an, bi îhtîmalek mezin, meteorek hejand. Pêla atmosferê Tataran ji rê derxist.
  Alenka got:
  -Ne bandorker e!
  Xewa serokê bi wekalet hîna berdewam kir. Birêz Medvedev hinekî ji hev ket, belkî jî ji xemgîniyê.
  Bi rastî, ji bo keçika termînatorê çi ejderhayekî diqelişe, dema ku ew di diwanzdeh firokeyên guhêrbar de di nav barên giran re derbas bû, leza xwe gihand sed û pêncî gravîtasyonê û tavilê daqurtand nav bêgiraniyê, dûv re dîsa digihîje sînorê barkirina binavûdeng. Her nûnerê flora û faunayê li ber vê berhema endezyariya genetîkî kurmî ye.
  Cinawir hewl da ku serê xwe bizivirîne, bi devê xwe yê mezin bi tirsnak lêdixist. Keça şerker bi şûrê xwe yê efsanewî bi hemû hêza xwe ve, cihê herî hestiyar - pozê xwe kire armanc. Derbeya yekem sivik bû, mişkên zîv ji pozê firiyan, mîna mircanên ku li ber tavê dibiriqîn:
  "Keçika te xweş e, rast e, dibêjin ejder dikare zêr jê bike."
  Mar bi ronahiyê xist. Di bersivê de, Alenkaya bedew û gêjik bi tîrêja xwe hejand, derbek tûj û rast bû, berik hinekî sor bû, û dilopên dewê yên kiraz ji pozê wê yên mezin xuya bûn. Ew di firînê de rast dicemidin, xwe di nav xemilandinek xerîb de girêdidin.
  Keçik keniya:
  - Xweş, were, hîleyê dubare bike!
  Cinawir jixwe dihejiya, lê bilindbûna xwe berdewam dikir, paytexta bajarê Ryazan piçûktir û piçûktir dibû. Li vir ew di çerxa selikê de ye, niha di şûşekekê de ye, û li vir ew bi qasî tovê bapîrê ye, di dawiyê de li pişt ewran winda dibe. Ezman reş dibiriqe, bi stêrkên geş tijî dibû, ew hilkişiyan nav stratosferê, nefesgirtin zehmet bû, valahiya sar ket hundur. Her çend Alenka efsanewî ne mirovek asayî ye jî, ew qet bêyî hewayê nikare bike. Lê, xuya ye, ejder jî diqelişe, gêj dibe, bêhna xwe jê diçike, ji ber vê yekê divê em bilindahiyê dakêşin. Eşkere tune ku daxwazek dubarekirina feraseta Ruslan, ku sê roj û sê şevan riha Chernomorets girt. Hevokek ji malperek zarokan di serê wê de dibiriqe, û ji ber hin sedeman ew bi rastî dixwaze wê dubare bike.
  Û keça şervan dibêje:
  -Em ji heman xwînê ne, ez û tu!
  Wusa dixuye ku ejder wateyê fêm kir, lerizî û firîna xwe rawestand. Piştre hêdî hêdî dest bi kêmbûnê kir.
  Şervana bedew û masûlkedar got:
  -Tu rast difikirî birayê min ê bask! Em ê bi we re encam bibin!
  Komkujiyek rastîn li jêr bi tevahî diqewime, Mongolan berê xwe didin dîwaran, û Natasha ya bi heybet biryar da ku dema herî çêtirîn hat lêdan. Xwezî, keça mêrxas, tu di cih de wê bibînî, ji ku derê derbas bû, rêyek xwînî ya bi cesedên qalind maye. Ne tenê ling û destên wê, her du kelên dirêjkirî yên Natasha ji xencerên ku di nav zincîrên ji pola hişk hatine pêçandî de dibarin.
  Alenka ji xwe re got, lingê xwe hejand:
  -Ez ê teqez eşyayên wiha yên şexsî ji xwe re çêkim! Naha, werin em Mughlan germ bikin!
  Agirê hov mîna volqaneke sêcarî ji qirika tenûrê derket, Tatar pir hişk li hev ketin, û ew bi sedan tenê hatin sorkirin, ji devê agirê dojehê diherikin. Hesp bi taybetî tirsiyan, lê belê, piraniya hespan berê bi derbeke ji nişka ve li pişta xwe hatibûn vegerandin, tenê cerdevanê kesane yê Guyuk Xan di bin sîngê de ma. Teqîn berdewam kir, bi sed û bi sedan şervan di yek salvoyê de di nav bahozeke agirî de bir. Marê zer bi çavên teng li vegera ejderha xwe ya biçûk temaşe kir.
  Şervanê ji aliyê rojhilat ve got:
  -Xayin! Hûn hemî nûnerên malbata ejder in, hûn her gav xayîntiyê dikin û ji yê bihêztir re xizmetê dikin!
  Hêrs bû, sêrbazê ninja hewl da ku siwarê wêrek têk bibe, bi leza mîtralyozê pulsaran davêje. Şervana ciwan Alena keniya û bi dengekî bilind stran got:
  - Bi ava agir - li camê bixin! Tu xerîbekî şêrîn î - tu agir pê dikî!
  Ev keçek e - dilşewat, bi henek. Û pulsarên ji agir hatine çêkirin ji wê natirsin.
  Alena bi hêsanî wan gulebaran kir, çekên efsanewî bikar anî û, dem bi dem, cenawir ber bi yekîneyên dijmin ve birin. Ev agiravêja ku ji nû ve tê bikaranîn bi bask ji sed hespên mekanîkî yên xêzkirî çêtir e.
  Dibe ku ev ji balafirek êrîşê jî sartir e, û çawa ewqas sotemeniya wê heye, û ma fûz naqede? Hûn ê neçar in ku di dema vala de cinawirê bixwînin û çekek nû, berê nedîtî biafirînin! Tîrên li ser çermê zirxî yê qalind û rindik diherikin, bi hemû rengên baranê, mîna mêş, diçirisin. Lêdan tenê hûrdem reng diguhezin: yaqût sor dibe leylac-binefşî. Lilac-sapphire, berevajî, dibe sor-porteqalî, zer zêrîn, û kesk zimrûd. Ev pir xweşik e, heyf e ku di germahiya şerekî xwînrêj de wext tune ku meriv ji dîmena ecêb kêfê bike.
  Şervanên rûs û leşkerên Lejyona Spî, ku ji hêla keçan ve hatî çêkirin, berê piraniya artêşa Mongol qut kiribûn. Bi taybetî dema ku agiravêjên mekanîkî ketin lîstokê, ew jan bû; her artêşek nikarîbû li ber derbeyek wusa ducar rabe. Deqeyek din, û firînek bêserûber dê dest pê bike. Marê zer demekê dudilî bû.
  Fermana Batû zelal e, ku li ser bêdeng taca kagan bikuje, lê dayin pir kêm e. Na, ew ê paşê wî bikuje, lê niha ew ê wî ji bin şûrên rûsî yên şikestî derxîne:
  -Were em dûr bikevin, Kagan, ez ê te veşêrim!
  -Çi mangusê sê serî? Ez nahêlim ew ezabê artêşa min bike!
  Nînja tiliya xwe qut kir û çirûskan dest pê kir:
  "Ez dikarim efsûnek tevlihev bikim û ew ê vegere cîhana xwe, lê wê hingê ez ê nikaribim heft salan gazî wî bikim!" Lêbelê vebijarkek heye! Rastnivîsek asta Hale!
  -Ew çawa ye?
  Rûyê Guyuk ê qelew û pifkirî ji salên xwe derbas bû. Ninja Killer diyar kir:
  -Û wisa! Ger ez mongozê wî yê spî bikujim, wê ejderha bibe ya min, ger ew min bikuje, wê bibe ya wî!
  Sêhrbazê Japonî mantrayek dirêj pistî, talisman ji rojê geştir dibiriqî. Bi heyecana tunekirinê re hat kişandin, Alenka lingê tazî ji nişkê ve hîs kir ku pişta maqûl, zirav a cinawirek hêzdar û jixwe guhdêr di binê wê de winda dibe. Wê xwe li hewayê dît, bi leza kevirekî daket jêr. Ketin ne xweş bû, lê ne kujer bû. Şervanê termînator bi xezeba berfê birîndar êrîşî Mongolan kir. Berxwedana herî dawî ya rêxistinkirî ket, bermahiyên hovane yên artêşa mezin bi girseyî ketin firînê.
  Keçên herî spehî, Alenka û Natasha yên lingên tazî, bi rastî di tunekirina nukkerên bêserûber de pêşbazî kirin. Di vê navberê de, Guyuk Khan, di pratîkê de nedihat dîtin, hespê wî yê gewr hemû tomarên hîpodromê dişikand, kaganê mîrasî tenê li ser çermê xwe difikirî.
  -Na, ev ne samurayî ye! Bitirsekî nexweş. Çi heyf e ku meriv xizmeta mikadoyekî wiha bike!
  Nînja hejand.
  Marê zer du katanayên bi hêz derxist, ew xaç kirin û bi tundî hejand, topek pembe ya bibirqok ji firkan veqetiya. Pulsarek maldar a efsûnî bi lez ber bi Alenkaya spehî û nîvtazî rabû.
  Şervanê termînatorê ferq kir ku tevgerê ferq bike, girêka agirê li ser firînê qut kir, teqîneke piçûk wek birûskê belav bû, bi dehan an du Mongolan belav kir:
  -Ew şeytan e! Samurai of the Underworld!
  Marê Zer qêriya. Nînja berê xwe amade dikir ku bi lez û bez bi Alenka lingê tazî ya xwînmij re bicive, dema ku ramanek bingehîn hat serê wî. "Eger ew tavilê vê keça şerker a herî xurt nekuje, wê demê Natasha termînatorê blond wê tevlî wê bibe, û dûv re dê encamên wê bibin felaket. Wekî din, wê ejder xist bin destê xwe, û tenê şervanek pir bi hêz dikare marê mezin bindest bike. "
  Ninja rapisand:
  -Ez diçim birçî! Ez diçim ku vegerim!
  Marê zer, kirasê xwe yê spî vekir, xwe di bin berfê de veşart. Dûv re, xeniqî, wî dest bi pistîkirina efsûnek tevgerê kir.
  Alenka lingê tazî lêgerîna xwe ya bi hêrs berdewam kir, Natasha dijwar li paş ne ma. Tevî hemû dijwariya şer jî, wan kêliyekê jî nehiştin konê padîşahiyê yê tacê kagan ji ber çavan derkeve.
  -Ew ê bireve, em bi serokatî re bigrin!
  Alenka lingê tazî pêşniyar kir. Bi lingê xwe yê tazî dîskek avêt, Natasha bi bêçaretî bersiv da, û bi lêdanên bilez berdewam kir ku Mongolên reviyan bi hev re bihejîne.
  -Ji bo çi! Em ê kêfxweşiyek zêde bidin Batyga, û ev jî pir însanî ye. Şûr bi hêsanî dikuje, û cîhangir wê bi tenê çermê wî biçirîne.
  Alenka, bi yek derbekê çar ji hev qut kir, keniya.
  -Eger ew bi xwe qijikên Batû neşkêne! Ma em ê wan heta kampê bişînin, an çi?
  Natasha keniya û got:
  -Batû pantolonên xwe pir hişk dixe, û çend Mooglanên ku sax bimînin, ew çêtir!
  Keçên termînator leza xwe lez kirin, ev bû bîra lîstika girtinê, nukeran bi bêhêvî qamçiyan li hespên xwe dixistin, aliyên wan xwînrijandin. Bi hewildanên bêhêvî, wan karî hinekî xwe ji siwarên Ûrû dûr bixin, lê ew nikarin ji wan kesên ku ji cheetah zûtir hatine sêwirandin birevin!
  Rabûn, Dmitry, Anatolyevich Medvedev temrîn kirin û TV vekir. Bi boneya serketina Zelensky, li seranserê welêt şahî û şahî hatin lidarxistin. Xelk ji dil bi guhertinan şa bûn.
  Her kesî dixwest bi awayekî nû û bi awayekî azadtir bijî. Vebûn nêzîk bû, û Zelensky hêzek tam bi dest dixist. Û ev jî bû sedema coş û îlhamê. Wekî, her tişt dê biguhere û dê ji duh çêtir be. Û Slav dê yekîtiyê bibînin û Şerê Sar dê bi dawî bibe. Mîna kabûsa otorîter a serdema Pûtîn.
  Û stranên xweş berê jî li ser Zelensky dihatin gotin... Her kesî tiştek nû û xweş dixwest.
  Zelensky bixwe ragihand ku bi biryara xwe ya yekem ew ê parêzbendiya parlementeran betal bike û hem jî perrên olîgarş paqij bike. Zelensky her wiha soz da ku dê bacên li ser dewlemendan bi girîngî zêde bike. Mîna, sedemek wan tune ku qelew bibin!
  Bi giştî gelek tişt hatibûn plankirin ku bên kirin. Di nav de avakirina mezin a rêhesinê: Arkhangelsk - Chukotka, û dûv re tunelek binerd berbi Alaska.
  Çima Zelensky ne padîşah e? Projeyên wî mezin in. Û li DYE dê di demek nêzîk de hukûmet biguhere û dê nifşek din a siyasetmedaran hebe. Kî jî guhertinê dixwaze.
  Û naha Zelensky xwe vedike...
  Beriya ku kompîtur bê girtin, Medvedev kete lîstikê...
  Piştî ku Yekîtiya Sovyetê dagir kir, dibe ku bi DY-ê re têkildar bibe. Lê pêşî, em pergala berevaniya mûşekên lazer bimeşînin; împaratorî li vir xwedan şiyanên weha ye. Şerê li dijî DY - 2008! Dagirkerî ji Chukotka heta Alaska dest pê dike.
  Raste têkoşînek heye.
  Abrams li dijî tanka Panther-7 şer dike. Otomobîla nû êdî ne ew qas giran e ku ew bêkêmasî ye. Û çîna xwe ya mutleq nîşan dide.
  Û ew Yankîyan diqelibe... Medvedev hinekî ji şer bêzar bû, û wî kontrola xwe da destê Şêwirmendekî leşkerî yê çîna Rokossovskî. Û wî dest bi rêvebirinê kir ...
  Mînak tiştekî ava bikin... Perestgehên nû her yek bi heft olan. An jî bircên televîzyonê yên nû. Û ew ê xweş be ku pîramîdek ava bike. Kîlometreyek û nîv bilind e. Erê, ew ê bi rastî pir xweş be!
  Di heman demê de Medvedev asta başbûnê jî bilind dike. Ne tenê derxistina kargehên leşkerî ye.
  Her weha hûn dikarin televîzyon, sarinc, komputer, laptopan jî hilberînin. Û hilberandinê ava bikin, û masûlkeyên şerker pomp bikin. Lê DYE jixwe serdest e... Împaratoriya jixwe ji du milyar û nîvan zêdetir nifûsa xwe heye û ji bo şerê li dijî DYE'yê bi tevahî amade ye. Medvedev diranên xwe radike û dibêje:
  - Ez bahozeke rast a hemû sedsalan im! Yê ku dê gelek mirinê bîne!
  Û dîsa zextê li Amerîkayê dike. Jixwe êrîşên nukleerî tên guherandin. Şerekî wiha mezin dibe.
  . BEŞA Hejmar 8
  Eh, em dîsa yekîneyan bikişînin. Û em ê çawa bixin! Li vir keçên piyade tevdigerin. Hemû lingên tazî û bi bikini. Û çawa Yankees bi bayonetan dixin, û çawa bi lingên xwe yên tazî bombeyan diavêjin. Di wan de enerjiya rastîn heye. Û her tişt dibiriqe, mîna topên merkurê ku di bin çermê zirav de diherikin. Keç ji kuştinê hez dikin - ev keç in!
  Û ji xwe re stranan dibêjin:
  Em keçên Komsomolê dişewitînin,
  Em Tsar Medvedev in, Tsarek pir biaqil in...
  Û bê guman dengê me yê zelal heye,
  Tiştek ku nîqaş bikin - herin!
  Û dîsa bi tiliyên xwe yên tazî bombe avêtin. Ev keç bi rastî super in. Û Yankees perçiqandin, Alaska girtin. Û ew jî ji xwe re stranan dibêjin:
  - Gurên xerab li hev diherikin! Tenê wê gavê dê nijad sax bimîne! Kesên qels dimirin, têne kuştin - xwîna pîroz paqij dikin!
  Û keç bi diranên xwe diherikin nav êrîşê. Lê li hember Amerîkiyan "Pîling"-7 jî hene, çi hêza ecêb. Û cinawirên weha nayên sekinandin!
  "Tiger"-7 topeke taybet a tansiyona bilind e ku leza wê ya destpêkê 2500 metre di çirkeyê de ye. Û gava ku ew lê dixe, tiştek wê xilas nake. Û Ambrams di her alî de dimeşin. Û bircê ji wan hildiweşîne.
  Û keçik zorê dide leşkeran ku dakevin çokan û lingên wan ên tazî maç bikin.
  Emerîkî dîsa teslîm dibin. Û leşkerên artêşa Medvedev nêzîkî New Yorkê dibin. Û bajar jixwe di bin êrîşan de ye. Bê merasim tê girtin.
  Medvedev xwe fermandarek mezin dihesibîne: di dawiyê de wî New York girt.
  Û mirov dikare bibêje ew ji dagirkeran herî mezin e. Û paşê Washington.
  Û Amerîkî teslîm dibin. Serokê Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê (DYA) ket ser rûyê xwe û dest bi maçkirina lingên tazî yên keçan kir. Pêşî yek, paşê ya duyemîn, bi dorê.
  Ji ber vê yekê wî tabûrek keçên pê tazî maç kir. Ev şerekî mezin e!
  Medvedev ken dike... Ji ber vê yekê wî Amerîka girt. Lê Pûtîn nekarî vê yekê bike!
  Ev bi rastî şerek e - super! Û paşê Meksîkayê.
  Û dîsan girtin... Û keçikên Meksîkî Meksîkan didin çokan, û ew lingên wan ên tazî maç dikin. Û ew diqîrin:
  - Rûmet ji bedewiyan re!
  Erê, komputer dikare wêneyên rengîn ên mezin ên keçan nîşan bide, bi lingên tazî, ku ji hêla girtiyan ve têne maç kirin. Û ev heyecaneke wisa ye.
  Li vir ew dîsa pêşengiya girtiyan dikin - vê carê reş. Û lingên tazî yên keçan jî maç dikin.
  Û her weha tank jî pîramîdal dizivirin ...
  Keç tevdigerin û gelek ji wan hene... Jixwe, hûn dikarin ciwanan ji çavkaniyan derxînin. Û hilbijêrin ku hemî yekîneyên keçên bi bikini ne. Û ev pir xweşik e.
  Ew bi piranî sor û blind in.
  Û ew welatekî li pey hev digrin. Şervanên wisa xweş. Împaratorî dikevin bin lingên wan ên tazî.
  Medvedev bi kêfa xwe dilîze... Û tewra tiştekî di bin sîngê xwe de fît dike.
  Bombeya hîdrojenê çawa diteqe? Barbariya cinawir! Û tevaya bajêr, mîna ku çêlek bi zimanê xwe lêbixe. Çiqas bêtir radyasyonê? Û keçên tazî di nav toza radyoaktîf de diherikin. Û pêlên wan ên tazî dişewitin.
  Medvedev mîna ku python herêmek din daqurtîne dilîze.
  Li vir hêzek din heye ku di cîhana virtual de hatî feth kirin, û ala davêje.
  Tankên niha bi zirx û seramîkên çalak nû ne. Pir-layer û bi bandor.
  Û keştiyên balafiran nûjen in, û di heman demê de pir maqûl in. Û çawa balafiran dest bi gulebarana ji wan dikin.
  Medvedev, wek em dibînin, serokekî pir jîr e.
  Ji ber vê yekê, naha pêşveçûna dronan. Û ev xweş e. Û her weha, firokeyên dîskê. Li vir ew berê xwe didin şer mîna UFO. Û paşê, tankên pîramîdal.
  Serokê Dewletên Yekbûyî yên Emerîkayê Trump, hişê xwerû, ferman da ku otomobîlê ji her alî ve bêhêz û bêserûber bike. Bi vî rengî mastodon di forma pîramîdek nizm de xuya bû. Û otomobîlek wusa parastinek hêja nîşan da. Bi taybetî li dijî fîşekên kînetîk.
  Û naha, ev tank ew qas serketî derketiye ku nikare bikeve nav wê, û ew hîn jî di xizmeta Dewletên Yekbûyî de ye. Wan jî jê re digotin: tanka Trump.
  Û dînbûn carinan dema ku mirov dibîne ku erebe bêderbasî ye, dîn dibe.
  Medvedev şerekî newekhev dimeşîne, û makîneyên wî jixwe sermayek din a virtual bi dest xistine, ew veguherandine komek wêran û kraterên kelandî.
  Lê ev têra keçika robot nake. Ew dest bi pêşxistina nifşek nû ya çekan dike: bombeya tunekirinê. Û ev bombe çarsed carî ji ya hîdrojenê bi hêztir e. Ji ber vê yekê, heke ew biqewime, hûn ê nikaribin axê jî berhev bikin!
  Û şer berê xwe dide fezayê.
  Medvedev keştiyên ku ji alyozeke nû ji titanyumê xurtir û siviktir hatine çêkirin bikar tîne. Û keştiyên stêrk difirin fezayê, û robotên şerker şer dikin. Jixwe di fabrîkeyên jêrzemînê de gelek modelên cihêreng hene.
  Û naha împaratoriya dawîn a li ser rûyê erdê dikeve. Û çi? Naha nav cîhê kûr!
  Serdema Star Wars dest pê dike.
  Medvedev vê yekê fêm dike û bi xurtî li klavyeyê dixe. An jî hûn dikarin tiliyên xwe bilivînin an ramanên xwe kontrol bikin.
  Serokê wekîl bi aqilane tevdigere û ji xwe re fîloya fezayê ava dike. Û şer berdewam dike.
  Pêşxistina bombeyek termokark a hîn bi hêztir, nemaze tunekirinê, didome. Û sed hezar carî ji ya tunekirinê bi hêztir e.
  Û paşê keştî radibin ezmên. Û ew peykên gerstêrkê digrin. Û paşê pergalên cîran. Ew vê yekê pir zû dikin.
  Û serokê kargêr di lîstikê de termînatoran çêdike. Li vir qehremanê termînator e. Ev rêwîtiya dem e, her çend sînorkirî be jî.
  Medvedev got:
  - Xelk lingên xwe li erdê dixin, çi bi bot! Ya ku hem ehmeq û hem jî bi tirsnak e!
  Û Medvedev pir kêfxweş bû. Ey zarono, hûn çiqas baş in. Bi taybetî eger ew bibin şervanên fezayê.
  Şerekî stêrk çêdibe. Û pevguhertinên cidî yên derbeyan, dema ku piçikên piçûk li gûyê dixin. Bi rastî, ew ramana xeyalî ye.
  Medvedev êrîşên xwe berdewam dike:
  - Stêrkên min qatil in!
  Û li şûna wî fermandarên nû yên fezayê tayîn dike. Û şer çi ye, şer e.
  Li vir Medvedev bi fermandarên xwe re emir dike. Li vir koalîsyona dijmin li dijî wê radibe. Dema ku çengek wusa bêhejmar nêzîk dibe, ew tirsnak e; ji dûr ve xuya bû ku newalek pirreng û çirûsk diherike. Wekî din, her çirûskek cinek e ku ji hêla sêrbaziya sêrbazek necromancer ve hatî çêkirin. Zêdetirî duwanzdeh mîlyon û nîv keştiyên fezayî yên leşkerî yên çînên sereke, û "xaniyek rehet" a piçûk a bêdawî, bi ber çavan rehetiyên ku bi domdarî dihatin, hejmara wê nêzî dused mîlyon bû. Pêşî ji bo çend parsekan dirêj bû; di astek wusa de, tewra keştiyên ultra-şerker ên ala jî di Sahara de mîna gûzên qûmê xuya dikin.
  Şerê Giştî nêzîk dibe: Artêşa împaratoriya fezayê ya Medvedev li dijî "Hevbendiya Rizgariya Tevahî" ya piralî, ya ku biryar da, li şûna taktîkên domdar ên berevaniyek her dem dereng, li fîloya êrişkarê zalim bixwe bixe.
  Li vir gelek keştî hene, bi cûrbecûr ecêb, her çend di pir rewşan de ew tenê şerê bi bandor asteng dike. Welê, wek nimûne, keştiyek stêrkek di forma çengelê de, an jî, li şûna têlan, bi mûzeyên dirêj, çengek, an tewra dutbasek bi tankek ji Şerê Cîhanê yê Duyemîn. Dibe ku ev yek dilê meriv bandor bike, lê ji tirsê bêtir dibe sedema kenê.
  Dijberê wan împaratoriyek e ku îdîa dike ku hêzek gerdûnî ye. Mîrnişîna fezayê ya mezin a Medvedev, ku her tişt tê de tê xistin xizmeta şer, slogana sereke karîgerî û guncan e.
  Berevajî koalîsyonê, stêrkên serokê karbidest tenê bi mezinahiyê cuda ne. Û şikil bi pratîkî heman e, masiyên deryaya kûr pir nêçîrvan e. Dibe ku bi tenê îstîsna, ew mîna xencerên stûr ên ku bi pola diçirûsin - dixuyên.
  Stêrk li vê beşê fezayê ne pir qels li ezmên belav bûne, lê ew bi tîrêjê ronahiya xwe rengîn û bêhempa ne.
  Ji ber hin sedeman, hûn li van ronakbîran dinêrin, hûn hestek xemgîn dibin mîna ku hûn li çavên milyaketan dinêrin, yên ku zindiyên gerdûnê ji ber tevgerên wan ên hov, bi rastî hovane şermezar dikin.
  Leşkerên serokê bi wekalet lez nedikir ku biçe civînê, tenê yekîneyên gerok ên ferdî, bi lez û bez, ji leza xwe ya bilind sûd werdigirin, êrîşî dijmin kirin, zirar dîtin û paşde vekişiyan. Di bersivê de, wan hewl da ku bi agirê baranê bi wan re hevdîtin bikin, lê ji ber ku ji ber xwedan û bi parastina bêkêmasî bûn, ew pir bi bandortir bûn.
  Mayînên ku di astek kozmîk de piçûk xuya dikin, mîna ku bi teqandinê, keştiyên keştiyê û wêrankeran jî perçe bûne. Lê me karî lîstikek mezin hilweşînin. Yek ji keştiyên şer ên mezin ên koalîsyonê hate lêdan, ew dûmanek qalind dikişand, şil bû, û panîk li ser keştiya stêrk a mezin, mîna agirek li daristanek hişk ket.
  Biyaniyên ku dişibin jerboayan tenê li şûna dûvikê bi çengan direvin, ji tirsa direvin, diqîrin û jor û jêr dadikevin. Di navbera wan de celebên piçûktir hene ku dişibin hîbrîdên hirç û dîkan. Berik bi tirsa çolê diqeliqin, qijik têne bihîstin, ji hev difirin û perr agir pê dikevin. Li vir yek ji dîkên hirçê serûbin bû, serê xwe kir lûleya agir. Li wê derê kef rasterast kete qirika wê, zikê wê tavilê pêlavên xwe jê kir û cesedê teyrê teqiya û bi bermayiyên goştê ku ji zarokê derdiket xwîn dirijand.
  Jerboas dişewitin û diherikin modulên rizgarkirinê, lê wusa dixuye ku pergala ku ji bo saxbûnê hêviyek giyanî dide, bêhêvî zirarê dibîne. Generalê wan, Tail Cockroach, qîrînek hîsterîkî derdixe:
  - Ey xwedayên çargoşeya çembera gerdûnî, bi...
  Ne mimkûn bû ku biqedîne, agir pêçayî cenabê wî yê bextreş. Goştê rovîyê zîrek bû pariyên bingehîn.
  Keştiya şer şewitî, bilbilên hewayê avêtin valahiya, û dûv re teqiya, li gelek perçeyan belav bû.
  Medvedev, têra xwe lîst, çend fermanên din jî kir. Wî her weha piştî mirina Novodvorskaya stêrka Hero ya Rûsyayê xelat kir. Wî ferman da ku Oleg Rybachenko hemî ferman û madalyayên ku Rûsyayê hene werin xelat kirin. Û wî Fermana St. Andrew The First-Called pêşkêşî Donald Trump kir. Piştî ku Medvedev dîsa di xew re çû... Hîn kesî aciz nekiriye.
  Piştî serkeftinek wusa, Alenka bi baldarî dilşad bû. Tîma wê jî wisa ye.
  Margarita yekem bû ku axaftinê kir:
  - Ka em Japonya li deryayê biqedînin û wan li bejahiyê biqedînin!
  Alenka bi germî piştgirî da vê ramanê:
  - Bê guman! Çima destûrê didin mirina leşkerên nû yên rûsî!
  Natasha jî wiha got:
  - Kuropatkin fermandarek pir bêbiryar e. Ji ber vê yekê ne rastiyek e ku ew ê karibe bi ser bikeve, tewra qelsbûna Japonan di dema êrîşa li ser Port Arthur de jî hesab bike!
  Medvedev bi biryardarî ev tişt got:
  - Em êrîş bikin! Ev şansê me ye û şansê Rûsyayê ye!
  Piştî wê, tanka hêzdar û ultra-modern dest bi tevgerê kir. Erê, Japonya rojek xirab derbas dike. Û ew ê ji carekê zêdetir nifiran li wê kêliya ku hat serê wan ku bi Rûsyayê re şer bikin.
  Tang ber bi leşkerên Japonî ve diçû. Alenka bi kêfxweşî got:
  - Min xewnek wusa ecêb dît. Mîna ku ez û Natasha Ryazan ji hogirên Batu Khan diparêzin.
  Margarita got:
  - Ma ez di xewnê de bûm?
  Alenka serê xwe bi neyînî hejand:
  - Na! Hûn ne li wir bûn!
  Keçikê bi hêrs naliya:
  - Vê lêxe!
  Alenka lingê tazî keniya û got:
  - Hûn tenê dikarin me asteng bikin! Lê ez û Natasha pir xweş bûn!
  Keçika blind bi sosret jê pirsî:
  - Tu hênik bûyî?
  Barefoot Alenka bi hêsanî piştrast kir:
  - Belê, pir xweş! Û ez li ejderekî jî siwar bûm!
  Natasha keniya û bersiv da:
  - Tu li ser ejderha pir xweşik bûyî!
  Alenka bi hêsanî piştrast kir:
  -Ew mîna çîrokan e! Li ku derê ejder, û elf, û her tiştê balkêş hene!
  Margarita bi hestek dilpak bersiv da:
  - Bê ejder jî tu pir xweşik î! Tenê periyek, û kerametek ji kerametan!
  Alenka bi bawerî got:
  - Ez ê her kesî têk bibim! Bi û bê ejderhayan!
  Û şervan kulma xwe nîşan da.
  Yekem tanka rûsî êrîşî Japonya kir, ku li nêzî dîwarên Port Arthur rawesta bûn. Hê jî gelek ji wan hebûn. Topxaneyê dest bi xebatê kir. Di bersivê de, topa 152 mm ya tankê ya bi heybet û her weha 8 çekên kujêr, teqandin. Û dîsa samurai bi sedan dest pê kir.
  Çekên makîneyê - "Dragon", tiştek pir kujer. Di xulekê de pênc hezar gule tenê celebek heywanek e.
  Japonî ketin, qul kirin, perçe perçe bûn, serjê wan şikestî. Zikê wan teqiya û laşê wan ji ber derbên êgir ên pêçandî avêtin jor.
  Kulîlkên perçebûyî yên bi dagirtina kombûyî jî teqiyan. Ew hem ji bo gulebarana li piyade hem jî ji bo ketina binê keştiyan xweş bûn.
  Ev keçên Terminator in, û profesor jînek rastîn e. Ji ber vê yekê wan dest pê kir ku samurai bişkînin.
  Alenka lingê tazî got:
  - Bila ruhê rûsî bi rûmet be!
  Natasha, bi tiliyên xwe yên tazî bişkoka joystikê pêxist, baranek ji guleyan şand û berdewam kir:
  - Û Tsar me, Nicholas II!
  Alenka bare-footed berdewam şandina şêl piştî şêlê. Her sê saniyan çekeke kujer difiriya. Û bataryayên Japonî bêdeng bûn. Û leşkerên çerm zer bi hejmareke mezin mirin.
  Natasha, ku çend rêzên samurai dakêşand, piştgirî kir:
  - Sirûda Dayîkê di dilê me de distrê.
  Alenka lingê tazî, berdewam rijandina şêlên bi dagirtina kujer, û ew ji plastîdê pir bi hêztir in, berdewam kir:
  "Di tevahiya gerdûnê de kesek ji wî bedewtir tune."
  Natasha, bi tiliyên xwe yên tazî bi bêrehmî agir berda Japonan, lê zêde kir:
  - Mîtralyoza şovalye zexm bike.
  Alenka lingê bareş, kuştiya samurai, qedand:
  - Bimire ji bo Rûsyaya ku Xwedê daye!
  Keç bi rastî jî wusa ne, super! bedewiyên bi heybet. Tu li wan dinêrî û heyrana wan dikî. Lê ji bo japonan, ev mirinek paqij e. Tank di nav batariyan re derbas bû. Ekîbên çekan derb kirin. Wî ew pir, pir zû kir. Paşê ez di nav xendekan re meşiyam. Wî jî gelek jê birin. Bi rastî, ne pir, lê hema hema hemî. Tesfiye bi tevahî derket holê. Li vir, bê guman, her tişt bixweber xebitî. Bi vî awayî Japon hatin tunekirin.
  Alenka bi ken, bi tiliyên xwe yên tazî yên lingên xwe yên çilmisî, bişkokên joystikê pêça:
  - Em ji şervanan bêtir cellad in!
  Natasha keniya û pejirand:
  - Azadî, cenî û rûmet celladan!
  Û dîsa di çeman de dişewite. Û samurai bi hêza hov derdixe.
  Margarita, ku bi lingên xwe yên tazî jî rast gulebaran kir, bi aqilane got:
  - Dê mêrên hevzayend kêm bin, li Japonê jî dê kêmasiya mêran hebe!
  Alenka lingê tazî kenîya û dîsa agir berda:
  - Hay ji jinan hebin! Jinan, hay ji xwe hebin!
  Bi rastî ev keçikek e ku gule, şarapnel û her fîşek ji wê direve. Di her rewşê de, keçek termînatorek rastîn e.
  Natasha girt û stran got:
  - Legyon dimeşin,
  Bayoyên wan dibiriqin.
  Li pişt me bi milyonan hene
  Ey alayên rûsî!
  Kes wê nesekine
  Dê kes dev jê bernede...
  Tevger yên nû vedike,
  Em zû bifirin!
  Û dîsa baran li dijmin bibare. Û nahêle ku ew ji sedî sed a amperê dakevin.
  Alenka lingê tazî, bi yekrengiya dara qulpekî şêlên xwe davêje, bi ken û bi tinaz distira:
  - Yek, derbekar, du derbekar, ew dihejîne.
  Natasha, şewitandin, stran piştrast kir:
  - Yek derbe, du derbe, ew li dora xwe radizê!
  Cool Alenka bi enerjî piştgirî kir:
  - Carekê plankek, du daristan - tabûtek tê çêkirin.
  Nataşa lingê tazî, agir berdewam dikir û bi teqandina mîtralyozan dijmin derdixist, qîrîn:
  - Yek şel, du kep - çal tê kolan!
  Û şervan bi çavên xwe yên yaqûtê çavê xwe lêxist. Ew bi rastî dilşewatek wusa ye.
  Alenka lingê tazî ji nêz ve li pozîsyonan mêze kir. Tank zû xebitî, û di pratîkê de tiştek ji artêşa General Nogi nema. Xuya ye ku fermandar bi xwe hatiye kuştin. Em Japonya paşîn ji artêşa dorpêçkirinê biqedînin.
  Medvedev bi mantiqî destnîşan kir:
  - Teknolojî çiqasî pêş ketiye! Çar mêr di çend saetan de ji heştê û pênc hezar Japonî zêdetir kuştin.
  Alenka nîvtazî, bi kenekî xerab, got:
  - Divê em yên mayî jî hilweşînin! Kes li pey xwe nehêlin!
  Natasha dema ku agir berda hezar samurai yên paşîn, stran digot:
  - Na, çiya zêr nabin, em ê di nêzîk de hemû dijminên Rûsyayê bikujin!
  Cool Margarita lê zêde kir:
  - Na, ne hemorroîd, hûnê zû bibin dijminê mirî!
  Keçên Terminator piştî ku artêşa General Nogi davêtin xwarê, bi demkî ji tankê derketin û bi lingên tazî di nav berfê re bazdan. Belê, jixwe zivistan e.
  Jixwe wan zêdetirî sed û pêncî hezar leşkerên peyade wêran kirin. Û plus fîloya japonî. Lêbelê, zêdetirî dused û pêncî hezar Japonî li dijî artêşa General Kuropatkin radiwestin.
  Medvedev ji xew derketiye bi serê keriyê. Hinekî li dora xwe geriya. Dûv re min dîsa li ser kompîturê lîst... Star Wars pir xweş e... Lê tiştek bi ser neket...
  Medvedev dest bi dubarekirina stratejiya nû kir. Min lîstika dîrokî vekir: Rûsya di dema Nicholas II de. Û şerê bi Japonyayê re. Ev şerekî wisa hovane ye. Hûn dikarin stratejiyek bicîh bikin û hêzan li ser komputerê derxînin.
  Medvedev di astek asan de lîst, lê derziyek ji Japonan ji dest da û windahiyên giran xwar. Erê, pêdivî ye ku ne pir çalak were avakirin. Werin em ji nû ve bidin destpêkirin.
  Û dîsa tu bi xwe dilîzî... Weke ku derket holê, li şûna Kuropatkin, serokê aktîv zêde nabiriqe... Her dem hin xeletî, xeletî hene.
  Dûv re Medvedev serî li şêwirmendê leşkerî da, û tişt xweş derbas bûn... Û wî bi xwe jî xewek xwar û li ser kursiya xwe raza.
  Alenka bedew , lingên xwe yên tazî rijand, ji Natasha pirsî:
  - Tu çi hîs dikî, ewqas mirov dikujî?
  Keçika blind bi dilpakî bersiv da:
  - Nizanim! Wusa dixuye ku ew lîstikek komputerê ye! Hûn hêrs, hêrs, an pir kêfxweşiyê hîs nakin!
  Alenka lingê tazî bi hêrs kenîya:
  - Ev ceng e!
  Nat asha di nav sosekê de zivirî. Pîrên wê yên sor û dor dibiriqîn. Bi gelemperî, ew keçek ecêb e, ku dikare bêyî hewildanek pir bi dest bixe. Û eger em wê neşon, em tenê lê siwar dibin.
  Keçik di berfê re bazdan. Bedenên wan pir eşkere ne. Sîng mezin e, çîp luks in, mîna qirika hespê, masûlk diyar in. Ev bedew-qehreman in. Ew xwedî hêza jinê ya herî rast in. Ewqas kerem. Û ling - topên masûlkeyên ku di binê çermê zirav de dizivirin.
  Sê sîxurên japonî rastî wan hatin.
  Keçikan sosret dikirin. Û çawa ew ê bi pêlên xwe yên tazî li çengên samuraiyan bixin. Û bi rastî jî çenên xwe şikandin. Û wan hemû diranên xwe xistin. Piştre keçan stran gotin:
  - Mezinahiya Rûsan ji hêla gerstêrkan ve hate nas kirin,
  Em bi xwebawer ber bi jor ve diherikin.
  Em ji hêla hemî miletên cîhanê ve têne hezkirin û qedirgirtin,
  Xelkê hemû welat ber bi komunîzmê ve dimeşin!
  Û dîsa bedewiyan bi çavên zimrûd çav li hev dixist. Ew qas şerker xuya dikin. Şervan çalak in. Û dîsa bazdan.
  Alenka lingê tazî bazda. Wê çerxa pincarê li hewa gerand û nihêrî:
  - Em pir xweş in. Em dikarin hemû cîhanê feth bikin!
  Natasha keniya û bersiv da:
  - Empress of Planet Earth -
  Ev pir xweş e!
  Û herdu keçan çav li hev kirin. Pişt re em bi lez vegeriyan. Bi rastî, her roja şer ji bo xezîneya Rûsyayê ya Tsarist pir zêde ye. Û ew dem e ku meriv bi Japonî zû biqedîne.
  Medvedev bi bişirîneke rind silav da keçan:
  - Baş e, tu li dora xwe bezî?
  Alenka lingê tazî bi ken got:
  - Em direvin û ji şer re amade ne!
  Natasha bi hêrs got:
  - Em ê her kesî bikujin!
  Medvedev destê xwe hejand û emir kir:
  - Wê çaxê, em herin!
  Alenka lingê tazî keniya û bersiv da:
  - Çarên me yên herî kujer li cîhanê ne!
  Natasha li hember vê yekê nerazî bû, lingê xwe yê tazî lêxist:
  - Ne li dinyayê, lê li gerdûnê!
  Û tanka hêzdar, êrîşkar û kujer bi hemû leza xwe ajot. Ji dused û pêncî hezarî zêdetir japonî li pêş in. Lê têra milyarek leşkeran top hene!
  Keç, profesorek û xwendekarek - ev tîmek e ku dê her kesî biperçiqîne û wan bike nav qijikê beran. Û tank ber bi leşkerên Japonî ve difire. Bi tehdît li xwe diherike. Dixwaze her kesî bişkîne.
  Alenka lingê tazî bi kêfxweşî stran got:
  Berfirehiya Rûsyayê - bedew, delal,
  Li ku derê mircanên berfê, çemên bêsînor ên krîstal,
  Û leşkerê rûs û general yek in.
  Pîroz sembola dewletê ye - ajelê Ortodoks, padîşahê me!
  Û niha tanka bilez bi rastî rabû. Mîna balafireke şer difiriya. Û xwe li ber japonan dît. Topên gerdûnî û mîtralyozên ejder dîsa dest bi xebatê kirin. Keçikan pir bi kelecan dest bi karê xwe kirin. Bêyî ku zêde bike.
  Alenka bi tiliyên xwe yên tazî çeka xwe teqand, Japonî xist û stran got:
  - Rûmet ji bo Rusya min, Stalîn û Lenîn, yek malbat!
  Û şeytanê por sor bi çavên zimrûd dibiriqîne. Û çawa ew samurai dihejîne. Hûn ê evîndar bibin.
  Û Natasha jî ne kêmtir e. Japonan dişewitîne.
  Û distirê:
  - Di dorê de hêdî nebin. Qedera me serketin e keçan!
  Şervan di şînê de bû. Û bi lez û bez, agir berdide dijmin.
  Û tiliyên tazî bişkoja joystickê pêl dikin.
  Alenka nîvtazî, gule berda, got:
  - Li Rûsyayê du pirsgirêk hene...
  Margarita li vir gotina wê qut kir:
  - Ger du hebin!
  Alenka lingê tazî, agir berda, bi kêfxweşî pejirand:
  - Erê, eger tenê du!
  Natasha, gulebaran kir, bi sedan Japonî danî, ew girt û stran got:
  - Di du, di du zivistanan de. Di du, di du biharan de!
  Alenka lingê tazî, gulebaran kir, lê zêde kir:
  - Ezê japonan bikujim û vegerim!
  Natasha keniya û bersiv da:
  - Port Arthur ya me ye! Û em ê nehêlin kes Mançuriya me bigire!
  Û şervan dîsa samurai hejand. Rûs wê ji japonan winda nekin. Ev yek carek din îspat dike ku Rûsya çiqasî serneketî ye!
  Alenka lingê tazî pîlê şikand û got:
  - Dê Rûsya li welat û sedsalên herî dûr de navdar be!
  Natasha jî qîr kir:
  - Û tu hêz dê me negirin!
  Û wê çend hezar samurayên din jî wêran kirin. Dûre tank bi pêş ve çû û çinînê berdewam kir.
  Margarita, li vê yekê mêze kir, nêrîna xwe got:
  - Ger şer bi vî rengî bi serketî bê, Rûsya dê çi bike?
  Medvedev mêze kir ku keçan bi dilşikestî li Japonan diçirînin û pêşniyar kir:
  - Wê şer hebe, yan bi Almanan re yan jî bi Îngîlîzan re! Lê di her rewşê de, şerê bi Welatê Rojê re ne ya dawî ye!
  Alena, ku batareyek din şikand, got:
  - Îcar em ê bidin Almanan, baş e, em ê ewqas bidin wan ku têr nebe!
  Natasha, wêrankerê samurai, lê zêde kir:
  - Û Hitler dê kesek tune ku di Wehrmachtê de peyda bike!
  Alenka, bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê pêçandin, bi tundî got:
  - Lê ez ji Aryenan re xemgîn im. Gelek xortên spî yên bedew mirin!
  Natasha bi vê yekê razî bû, bi xemgînî serê xwe kir:
  - Belê, ewqas mirovên qenc mirin! Û ji bo çi?
  Keçikê li japonan xist û ferq kir.
  - Û Japon jî miletekî baş in, lê em neçar in ku bi wan re şer bikin! Her çend ev jî ne pir baş e!
  Margarita bi mantiqî destnîşan kir:
  - Û heywanan? Ma hevdu nakujin? Lê mirov tenê heywanek ji rêza herî bilind e!
  Medvedev keniya û îtîraz kir:
  - Mirov, berevajî heywanan, xwedî giyan e! Û giyanê wî bi rastî bêhempa û nemir e! Ji ber vê yekê, em û heywanan bi tevahî çolê ne!
  Margarita li dijî vê yekê nerazîbûn nîşan da:
  - Û meymûn? Aqilê wan jî bilind e. Yek ji wan sê hezar û nîv peyvan dizane!
  Serokê bi wekalet bersiv da:
  - Lê ew xizmên me ne!
  Alenka lingê tazî agir berda Japonan û got:
  - Ez meymûn im! Her weha mirovek!
  Natasha, samurai dibiriqe, got:
  - Sedsalekê bi meymûnan negerin!
  Supertankê berdewam xistina Japonan kir. Çima na? Ew bi rastî jî cenawirekî dîn e
  ku di deqeyekê de çil hezar guleyan diavêje. Û zirxên wê hema hema ji her mûşekê re nehêl e. Û ne tenê destpêka sedsala bîstan.
  Alenka lingê tazî, gulebaran kir, bi tundî got:
  - Tsar Nicholas gelek tişt ji bo Rûsyayê kir, lê ew bêqîmet û piçûk ma!
  Natasha, agir berda ser japonan, pejirand:
  - Rast e! Qral hat kuştin. Wan kahîn bi zorê ji text dûr xistin! Û çi çêtir bûye?
  Alenka lingê tazî ji topê avêt û zêde kir:
  - Hîn xerabtir bû! Û hê bêtir mirovên xerab hatin ser desthilatdariyê!
  Natasha keniya, li japonan xist û got:
  - Ji ber vê yekê em ji bo pêşerojek çêtir şer bikin! Û ji bo azadiya Rûsyayê!
  Alenka nîvtazî, agir berda, got:
  - Ji bo guhertin û serketinê!
  Paşê wê kulma xwe nîşan da. Ew keçek e ku dikare vî karî bike. Wê demê samuraî jî wê nikaribin jê xilas bibin. Û mîtralyozên kar dikin. Her kes diçêrîne û diçîne.
  Ew bi rastî di nav rêzên cesedan de tevdigerin. Û ew cîhê kujer paqij dikin.
  General Kuropatkin agahdar bû ku tiştek ecêb bi Japonan re diqewime. Teqîn, teqîn, kesekî êrîşî wan kir.
  . BEŞA Hejmar 9.
  Medvedev, piçek razan, dîsa komputerê hilda. Ew jî tirş nekir. Û dîsa wî bi awayê xwe dest bi lîstikê kir.
  Êrîşa li ser Japonya piştî koda xapînok bi tank û balafiran. Di nav de baştirîn bomberdûmana Şerê Cîhanê yê Yekem, Ilya Muromets. Ku xwe pir bi dengekî bilind ragihand. Û wî li japonan wek kulmekê li mêşan xist.
  Û ber bi Tokyo...
  Dmitry Medvedev, piştî ku Japonya dagir kir, xwe împaratorê Mikado bi nav kir.
  Û paşê şerên nû ...
  Mînakî, hûn dikarin dîroka alternatîf bilîzin. Alexander II di sala 1875 de ji Bismarck re got ku nakokiyên wî bi Fransa re mijarek navxweyî ye di navbera Almanya û Fransiyan de. Bismarck di sala 1876an de êrîşî Fransayê kir û êrîş kir. Di destpêkê de, Prussiyan bi şens bûn û gihîştin Parîsê. Lê paşê hêdî hêdî bûn. Û Brîtanya kete şer... Her tişt wê baş bûya, lê Îngilîs şer dan Almanyayê û têk çûn. Piştre Prûsiyan hêzên xwe kişandin.
  Şerê li Rojava dirêj kir. Fransiyan bi awayekî bêhêvî xwe parastin. Îngilîstanê her ku diçe zêdetir hêz veguhezt ...
  Di vê navberê de Rûsyayê Tirkiye û Stenbol zeft kir. Brîtanya û Fransa û Almanya di nav şer de bûn. Û împaratoriya Tsar Skender gelek axa, di nav wan de Iraq, gihîştin Okyanûsa Hindî. Û Filistîn, û erdê heta Misrê. Û bi vî awayî leşkerên rûsî, bi serokatiya Skobelev, Mekke, Medîne û bajarên din ên Erebistana Siûdî zeft kirin .
  Û beşa başûrê Împaratoriya Rûsyayê ava bû. Û Îskender II bû padîşahekî mezin. Û şerê Almanyayê li dijî Fransa û Brîtanyayê deh sal dom kir.
  Û ew bi pêşandaneke pratîk bi dawî bû.
  Îskenderê II heta sala 1887an hukum kir û bû qurbana sûîqesteke ku di bin serokatiya Alexander Ulyanov birayê Lenîn de hat kirin. Padîşahiya wî ya birûmet, ku di binê wê de Rûsyayê gelek rê çêkirin, gelek erd zeft kirin û gundî azad kirin, bi dawî bû.
  Ev alternatîf çawa lîstik dihat lîstin. Îskenderê Sêyem bi fermandar Skobelev re hem Îran û hem jî Pakistan zeft kirin. Lê ew jî mir - serê piçûkek geş. Di bin Nicholas II de, Rûsyayê bi Japonya re şer kir ku berê xwedan fîloya li Okyanûsa Hindî bû, ku bi lez û bez alîkariya Pasîfîkê kir. Rûsan bi lez û bez samurai têk birin, û hêza wan hem li ser beja hem jî li ser avê pir zêdetir bû.
  Bi ser de, artêşa rûsî ji aliyê wezîrê berevaniya birûmet Skobelev ve dihate birêvebirin. Û Rûsyayê ne tenê bi ser ket, lê di heman demê de karî Japonê jî bi dest bixe. Wekî din, Dewletên Yekbûyî hîna ji Nîvkada Rojava derneketibû û Brîtanya ew qas xurt nebû. Her wiha Rûsya bi Almanya re di nava tifaqekê de bû. Herî dawî di têkoşîna ji bo Afrîkayê de li pişt Brîtanya û Fransayê ma. Rûsyaya Tsarist, piştî dagirkirina Japonya û beşek ji Çînê, hîn xurtir bû. Rêya Delhi-Moskow dihat çêkirin.
  Wekî ku ji vê yekê tê dîtin, planên Rûsyayê yên Tsarist ên ji bo berfirehkirina Hindistan û Çînê bi serkeftî pêk anîn. Tsar Nicholas II di dema Şerê Cîhanê yê Yekem de Almaniya hilbijart. Almanan Fransa têk bir û Belçîka, Hollanda, Danîmarka û Norwêc dagir kir. Rûsyayê Misir, piraniya Afrîka û Hindistanê girt. Û her weha milkên Brîtanyayê yên Pasîfîkê. Û heta li Australya daket. Û Awustralya wê hat girtin.
  Piştî ku şer bi daxistinan û dagirkirina Brîtanya bi dawî bû. Şerê Cîhanê yê Yekem qediya. Lê ji Kaiser Wilhelm re xuya bû ku Rûsyayê berê pir zevî zeft kiriye, û bêyî ku bi rastî hewl bide. Û wî xewna tolhildanê dît. Rûsyayê bi rastî deverên berfireh zeft kir - Awustralya, hemî Asya, piraniya Afrîka, Almanan ew qas nehiştin, û hêj bêtir ji Portekîz û Spanya ku wan dagir kiribûn. Avusturya-Macaristan desthilatdariya Îtalya û Lîbyayê bi dest xist. Rûsyayê sê ji çar parên Afrîkayê girt, û paşê hinekî paşê Etiyopya dagir kir. Almanan karîbûn Fasê qut bikin.
  Bi awayekî xwezayî, ev ji bo Almanyayê têrê nekir. Tevî ku wê Fransa, Belçîka, Hollanda û Norwêc girt û Rûsya jî Swêd xist bin destê xwe.
  Amadekariyên Wilhelm ji bo şerekî nû bi Rûsyayê re dest pê kir. Krîza sala 1929an rewş girantir kir. Awûstûrya-Macaristan û Almanya hema hema tevahiya Ewropayê kontrol kirin. Û beşek ji Afrîka... Û Brîtanya. Lê dîsa jî DYE û Kanada hebû. Wilhelm û Nicholas II hîn biryar nedan ku bi hev re şer bikin. Ji bilî vê, Rûsyayê herî kêm dixwest ku şer bike, erdên berfireh bişewitîne. Ji bo lezkirina asîmîlasyona wan, Tsar Nicholas II tewra destûr da ku Rûs bibin xwedî çar jinên xwe. Ya ku di Civata Ecumenîkî ya Heştemîn de hate pejirandin.
  Di sala 1925"an de jî biryarek bi vî rengî hate dayîn. Û di sala 1926 de, Nicholas II ji xwe re jineke din girt. Wekî ku derket holê, biryar ne ehmeqî bû. Di sala 1929 de, împarator keçek din bû. Û di 25ê çiriya paşîna (November) 1932-an de, di dawiyê de kurekî saxlem çêbû. Nicholasê duyemîn navê wî Petrûs kir. Ji bo rûmeta Petrûs Mezin.
  Û di sala 1933 de, di 15ê Gulanê de, şerekî nû dest pê kir. Almanyayê li dijî Kanadayê şer îlan kir. Wek serdestiya Brîtanyayê. Piştî du mehan, Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê bi serokatiya Roosevelt, tevî qeyrana aborî, bi Almanya re ket şer. Wan nedixwest ku dev ji Kanada berdin.
  Jixwe navîn-salî, lê êrîşkar, Wilhelm di destpêkê de hewl da ku bi tenê şer bike, bêyî ku daxwaza alîkariya Rûsyayê bike. Wî hêvî dikir ku her tiştî bixwe bike. Lê ne ewqas hêsan e ku meriv herêmek ku bi okyanûsê veqetandî ye bi dest bixe. Wekî din, Dewletên Yekbûyî zû tank û artêşek ava kir. Û alayên xwe ava kirin... Şer salek temam dom kir û ji almanan re zêde biser neket. Ku tenê karibû Îzlanda û Gronlandê bigire. Lê li Kanadayê wan nikarîbûn bi dest bixin.
  Wilhelm berê xwe da Tsar Nicholas II: "Alîkariya min bike, hevkar." Tu pismam û birayê min î. Nicholas II bixwe planên Alaska û Kanada hebû. Welê, min biryar da ku ew ne xweda ne ku çîtikan çêdikin. Û wî ew girt, û di 25-ê hezîrana 1934-an de, li dijî DY û Kanada şer ragihand. Leşkerên wî di Alaskayê re, li seranserê axa Dewletên Yekbûyî çûn.
  Di vê demê de, riya trênê ya Chukotka jixwe hatibû çêkirin, û leşkerên rûsî bi serfirazî pêşve diçin. Li aliyê wan serdestiyek hejmarî û baştirîn tankên cîhanê, hem sivik, hem giran û hem jî navîn hebûn.
  Ji ber vê yekê divê Amerîka bi hêzên newekhev re mijûl bibe.
  Û Nicholas II, wekî ku em dibînin, bi rastî li ser hespek spî ye. Û serkeftin yek li dû hev. Leşkerên Rûsyayê li seranserê Alaskayê dimeşin. Û bajar bi bajar, gund bi gund digirin.
  Alman hewl didin ku li Kubayê dakevin. Şer mezin dibe. Kaiser Wilhelm ji Nicholas II re dinivîse:
  - Ez û Rûs em bûne yek û emê her tim bibin yek. Û em tu carî nakokî. Ji ber vê yekê bila Amerîka bi dawî bibe.
  Ji ber peywendiyên berfireh, pêşkeftin ji plansaziyê hinekî hêdîtir bû. Lê leşkerên rûsî yên tsarist dîsa jî di nav pênc mehan de hemî Alaska girtin û ketin Kanada.
  Roosevelt tewra aştî pêşkêşî Rûsyayê kir, soza ku dev ji Alaskayê berde, lê pir dereng bû. Şer bi hovîtî dewam kir.
  Di zivistana sala 1935an de, tevî şert û mercên giran ên hewayê, leşkerên rûsî gihîştin sînorên Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê li bakur. Di biharê de jî şer berdewam kir... Leşkerên rûsî operasyonek li pey hev pêk anîn û di dawiya meha Tîrmehê de hema hema tevahiya Kanada bi dest xist. Û di Tebaxê de wan dora Philadelphia dorpêç kirin.
  DYA xwe di rewşeke pir dijwar de dibîne. Lê wan bi awayekî bêhêvî li ber xwe da... Lêbelê, di dawiya sala 1935-an de, ji sêyeka axa Dewletên Yekbûyî berê hatibû girtin. Û di zivistanê de, serkeftinên tsarîstan hê mezintir bûn... Di destpêka adara 1936 de, ew nêzîkî Washington û New Yorkê bûn.
  Û di meha nîsanê de herdu bajar jî hatin girtin... Şer heta meha tebaxê dewam kir heta ku hemû xaka Amerîkayê hat dagirkirin.
  Paşê êrîş li Meksîkayê hat, û hwd, li seranserê herêmê.
  Wilhelm ji Nicholas II re pêşniyar kir ku dabeşkirina tevahiya cîhanê temam bike. Nicholas II qebûl kir.
  Di sala 1937 de, tevahiya Amerîkaya Latîn ji aliyê leşkerên Rûsyayê ve hat girtin. Bi vî awayî, Nicholas II dabeşkirina cîhanê bi Almanan re temam kir. Û tenê sê împaratorî mane: ya herî mezin: Rûsî, paşê Alman, û hê bêtir Avusturya-Macarîstan.
  Rûsya bi vî awayî bû hegemonê cîhanê, lê... Nîkolayê II dîsa jî qiralekî mezin e, lê mirî ye. Di Tebaxa 1939 de wefat kir. Û kal û pîr Wilhelm di 1ê Îlona 1939an de êrîşî Rûsyayê kir. Wî biryar da ku ji vê rastiyê sûd werbigire ku Petrûs çaremîn hîn kur bû, ne heft salî bû. Û wî biryar da ku dema ku padîşah li Rûsyayê hukum dikin, çêtirîn e ku lêdan bike. Du roj şûnda Avusturya-Macarîstan jî kete şer. Hemû welatên cîhanê ketin nava pevçûnan. Di dîroka gerstêrka Erdê de şerê dawî dest pê kir.
  Ji aliyê jimare û kalîteya çekan ve artêşa tsarîstan tune bû. Tank û firokeyên rûsî hê jî li cîhanê herî baş in.
  Û şeran jî ev yek nîşan da. Fermandarên nû yên jêhatî jî wisa ne.
  Lê Awûstûrya-Macarîstan ji destpêkê ve bû hêleka qels. Û wê hema ji rojên pêşîn winda kir. Artêşa Tsarist Avusturya têk bir, Lvov û paşê Peremyl girt. Tenê bi derxistina beşek ji hêzên xwe ji Polonya, Almanan Awusturya ji têkçûna tam xilas kirin. Lê ev jî kêm fêde bû. Hewldana girtina Varşovayê ji aliyê artêşa Kaiser ve bi ser neket. Û leşkerên rûsî bi zorê ew ji dused kîlometran paşde xistin.
  Elmanan eskerên rûsan bi dijwarî rawestand. Tevahiya zivistanê di şeran de derbas bû. Di biharê de jî şer bi dijwarî didomin. Leşkerên rûsî gav bi gav dest bi însiyatîfê kirin. Çend qat zêdetir leşkerên wan hebûn, û ji ber vê yekê heya havînê wan karîbûn Almanan ew qas di pevçûnên hevdu de xira bikin ku wan dest bi teslîmbûnê kir. Di heman demê de li dijî Avusturya-Macarîstanê êrîşek dest pê kir. Di payîzê de Budapest hate dorpêç kirin. Bi ser de jî, artêşa tsarist mal û milkên Almanan li Kanada girtin. Û di zivistana 1940-1941 de, artêşa tsarist Prûsya Rojhilat qut kir. Û di nîsana 1941 de ew gihîşt Oderê.
  Helwesta Almanan pir dijwar bû. Di Gulana 1941 de, Viyana ket. Û di havînê de, rûsan gihîştin Alper û Venedîk azad kirin. Em ketin herêmên başûrê Elmanyayê.
  Û di payizê de wan di dawiyê de Îtalya girt. Êrîşa zivistanê ya li dijî Berlînê bi girtina wê di 30 Çile 1942 de bi dawî bû. Piştî vê yekê berxwedana Almanan, ku berê hemû mal û milkên xwe li Afrîkayê winda kiribûn, qels bû. Rûs di meha Nîsanê de gihîştin Rhine. Piştî vê yekê, di 22ê Avrêlê de, bermahiyên hêzên Alman desteser kirin.
  Bi vî awayî şerê dawî yê li gerstêrka Erdê bi dawî bû. Bi serketin û serkeftina Rûsyaya Tsarist bi dawî bû.
  Paşê fetihkirina fezayê hat. Di sala 1936 de, yekem mirovê rûs firiya fezayê. Li dora gerstêrka Erdê firiya. Û di sala 1945 de, di 9ê gulanê de, rûsan daketin ser heyvê.
  Ew di sala 1967 de çûn Marsê. Di sala 1969 de ji Venus re. Li Mercury di 1972 de. Û li ser peykên Jupiter di sala 1973 de. Mirov berê xwe da gerstêrka herî dûr Pluto di sala 1980 de. Û di sala 2003 de, yekem firîna derveyî pergala rojê di dîroka mirovahiyê de pêk hat. Keştiya rûsî çû Alaf Centauri û di sala 2018 de vegeriya.
  Ji sala 2020-an de, Rûsya hîn jî ji hêla Petrûs Çaremîn ve tê rêvebirin, ku, bi saya destkeftiyên dermanê nûjen, qet ne zilamek pîr e. Petrûs Çarem heştê û yek sal padîşahî kiriye û di dîroka cîhanê de desthilatdariya wî ya herî dirêj e. Li ku derê tarîxên rastîn ên serdestiyê têne zanîn, bê guman.
  Welê, heya niha, li cîhanê her tişt wekî her gav aram e. Û hinekî bêzar jî... Jiyana mirovan xweş e. Rast e, pirsgirêk bi zêdebûna nifûsê re hene. Lê qedexeyên jidayikbûnê jixwe li vir têne danîn.
  Ortodoksî nûjen bûye. Kahînan hatin tirşkirin û bi unîformayên ku li ser milan ve girêdayî bûn.
  Pêşketina teknolojiyê bêkarîyek mezin afirandiye. Lê ev pirsgirêk jî çareser dibe. Hypernet pêşketiye.
  Lêkolîn didomin û keştiyên fezayê yên ku dikarin ji leza ronahiyê zûtir bimeşin, berê hatine afirandin. Erê, ji bo Rûsyaya Tsarist û hemî cîhana di bin desthilatdariya Romanovan de baş e. Di dîroka mirovahiyê de ev xanedana herî birûmet.
  Bavê Tsar Nicholas. Li ser gerstêrka Erdê bihuştek ava bikin!
  Dmitry Medvedev stratejiyê red kir. Wî hemû cîhan ji bo qiralên rûsan zeft kir. Ramana xwe ya stratejîk nîşan da. Serkeftineke mezin bi dest xist û dîsa wek berê bi cil û berg û xewnan ket xew.
  Kuropatkin wiha got:
  - Aram! Tenê aştî!
  General Linevich bi hişyarî got:
  - Rêzdar, belkî em niha lêxin?
  Adjutant General Kuropatkin got:
  - Na! Helbet na! Ew dikare bibe xefikek japonî!
  General Linevich bi tirsonek got:
  - Ev şansê me ye ku em dawî li vî şerî bi dest bixin!
  Kuropatkin bi dengekî lerizok got:
  - Sebir, sebir û sebir zêdetir!
  Linevich bi hêrstir îtîraz kir:
  - Lê Aleksander Suvorov got: kêliyek serketinê dide!
  Kuropatkin bi hişkî qîriya:
  - Ez li vir fermandar im! Û divê beriya her tiştî em artêşê biparêzin. Û bi gelemperî, Japonya dê di demek nêzîk de bêhêz bibe!
  Linevich pêşniyar kir:
  - Dibe ku em bi kêmanî hinek keşfê bikin?
  Kuropatkin bi bêdilî pejirand:
  - Ev mimkun e, tenê hay ji xwe hebin!
  Linevich bi hêrs giriya:
  - Bi navê Tsar û Welat!
  Di vê navberê de, supertankê Japonan paqij dikir. Ew der xistin, bi awayên curbecur gule li wan reşandin.
  Alenka lingê tazî, bi bêrehmî gule berda, ji serokê kargêr pirsî:
  - Ev operasyona me ya dawî ye?
  Medvedev bi ken pirsî:
  - Tu çima wisa difikirî?
  Cinawirê por sor got:
  - Japonan êdî pêkhateyên mezin nînin!
  Natasha jî qebul kir û samuraî da ber xwe û gulebaran kir:
  - Lê, bi rastî, Japonya tiştek din tune ku pê re şer bike!
  Medvedev bi awirek nezelal bersiv da:
  - Japon dikare bêtir leşkerên nû kom bike û keştiyên nû ji Amerîka û Brîtanya bikire. Ji ber vê yekê, em jê re rû bi rû bimînin, şer hîna bi dawî nebûye!
  Alenka nîvtazî, gule berda samurai, got:
  - Ger Rûsya bi şertên nerm aşitiyê pêşkêşî Japonyayê bike? Em ê tenê çemê Kurilê bigirin, û her tiştê din dê wekî berî şer bimîne?
  Serokê bi wekalet qebûl kir:
  - Di vê rewşê de, bi îhtîmaleke mezin dê aştî çêbibe!
  Margarita bi hêrs got:
  - Heger ne ji şoreşê bûya, dê dîsa jî Japonî têk biçûya. Ew ê neçûn cihekî!
  Natasha lingê tazî, agir berda ser samurai, bi hêsanî pejirand:
  - Bê guman! Ew ê neçûn cihekî!
  Cool Alenka, ku Japonî bi qalikan ji hev qut kir, pêşniyar kir:
  - Ka em Mikado bigrin!
  Natasha bi hêrs rabû ser xwe:
  - Mikado bigire? Belê, balkêş!
  Margarita bi ken got:
  - Ma ew ê ne zêde be?
  Medvedev jî gumanên xwe anî ziman:
  - Ma ev ne zêde ye? Beriya her tiştî, yek tişt e ku meriv xwe biparêze, û ya din jî destwerdana Japonya ye, ku, em jê re rû bi rû ne, di heman demê de li ser axa rûsî ya orîjînal şer nake!
  Alenka lingê tazî hejand, dîsa bi şêlên japonan şikand:
  - Ma hêjayî rehmetê ye?
  Natasha, bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê pêçandin, serê xwe hejand:
  - Bi rastî, çima hewcedariya me bi vê yekê heye? Em dikarin Mikado jî bigrin!
  Margarita keniya:
  - Mîna ku di şer de me, ez li ser te me! Û di şer de, wekî we!
  Medvedev bi tundî bersiv da:
  - Divê hûn zanibin kengê rawestin! Em ne mirovên tesadufî ne! Yên ku bi ciddî û bi zanebûn dîrokê diguherînin em in! Ji ber vê yekê hûn hewce ne ku hest, tevî tedbîran, nîşan bidin!
  Alenka lingê tazî gulebaran kir û stran got:
  - Ê, bipîve, bipîve! Çiqas kolera heye!
  Supertank bi awayekî çalak dixebitî. Zêdetirî sed bîst û pênc hezar Japonî berê hatine wêran kirin. Nîv maye.
  Natasha bi ken stran got:
  - Em ê hemû cîhana tundiyê hilweşînin,
  Li erdê û paşê
  Em ê cîhanek nû ya xweş ava bikin,
  Da ku kêşe û pirsgirêk tê de nebin!
  Alenka lingê tazî, agirekî pir kujêr datîne, hejand:
  - Ji bo padîşahekî baş û rast!
  Margarita pêşniyar kir:
  - An jî dibe ku em ê çend bermîlên trofeyî bigrin?
  Alenka lingê tazî bi jehr keniya:
  - Çi, tu dixwazî vexwî?
  Margarita serê xwe bi neyînî hejand:
  - Werzişvan venexwin!
  Alenka lingê tazî, piştî ku batariyek din teqand, kenîya:
  - Ji xwarinên piçûk!
  Natasha pêşniyar kir:
  - Ka em bîraya xurmeyan vexwin. Ew saxlemtir e!
  Û wê bêtir Japonî gulebaran kir.
  Medvedev bersiv da:
  - Pêşî karsazî, paşê kêfê!
  Ma divê serokê wekalet vê yekê nezane? Ma ew her tim ne mijûl û mijûl bû?
  Erê, yek ji biryarnameyên yekem ên serokdewletê bi wekalet Medvedev ew bû ku mûçeyên parlamenterên Dûmaya Dewletê sê caran zêde bike. Û çi li ser wekîlan? Hilbijartinên serokatiyê paşxistin. Ji ber vê yekê, Medvedev ji bo demek dirêj li Rûsyayê wekî serokê bi wekalet kar kir.
  Û ev yek jî bû rewşeke bêhempa. Dema ku serokê dewletê evqas dirêj erkên xwe pêk tîne. Lê guhertin pêk nayê. Bi rastî, her tişt di bin Medvedev de ber bi xirabiyê ve guherî. Mîna ku bextê ku pir ji Pûtîn hez dikir, biryar da ku tola cîgirê xwe hilîne. Çi bi wî heye!
  Tanka nûjenkirî ya T-95 di pêşkeftina geometrîk de qirkirina samurai berdewam kir. Vê makîneyê bandora xwe nîşan da. Û hêza neyînî ya hêrsa pirjimarkirina quasi-maddeyê.
  Alenka nîvtazî, gule berda Japonan, bi mentiqî got:
  - Dîsa jî, ev bi tevahî ne rast e. Derket holê ku em bêyî çekên super nikarin tiştekî bikin!
  Natasha lingê tazî bi hêrs bersiv da:
  - Hin hêzên bilind nehiştin ku Rûsya di şerê bi Japonê re bi ser bikeve. Lê tiştek baş hatibû plan kirin, mizgîniya Çînê. Û ew pir xweşik derneket!
  Margarita pirsa eşkere pirsî:
  - Wê demê Xwedê çi ye? Çima wî alîkariya Ortodoksiyê nekir?
  Hema hema tazî Alenka, şêl li dû şêlê dişîne, destnîşan kir:
  - Her eve! Bi rastî, bihêlin ku Japonî li welatê Ortodoks biserkevin. Bi rastî ev îxaneteke wisa ye li hember baweriya rûsan!
  Natasha, agir berda ser japonan, bi hêrs got:
  - Divê dînê împaratorîyê ne aştîxwaz be. Ma dibe ku hûn bi emrê bijîn bibin welatek mezin: Ger li çengê te yê rastê bixin, çepê xwe bizivirin!
  Cool Alenka bi hêsanî bi vê yekê razî bû, Japonî perçiqand:
  - Bê guman! Pêdiviya me bi pasîfîzmê nîne! Ji dijminê xwe hez bikin! Ma ev ferman e?
  Margarita bi coş distira:
  Her kesê ku mirov be, şervan ji dayik dibe,
  Wisa bû - gorilla kevir hilda.
  Dema ku yê zindî mehkûmî şerkirinê ye,
  Û agir di dilê xwe de germ dike!
  
  Xort di xewna xwe de mîtralyozekê dibîne,
  Ew tankek ji lîmûzînê tercîh dike.
  Kî dixwaze quruşekê bike nîkel -
  Ji zayînê ve ew fêm dike ku hêz hukum dike!
  Natasha bi hêrsa volqaneke bilûz agir davêje ser japonan:
  - Belê, otomatîk! Û hêz tişta sereke ye! Divê em bi ser bikevin!
  Alenka lingê tazî bi hêrs û hêrs hejand, li Japonan xist:
  - Ya ku ji bo serketinê çêbûye ez im! Û tiştek kêmtir. Serkeftina me wê ya me be!
  Natasha razî bû, tiliyên tazî yên lingên xwe yên masûlke li ser bişkokên joystikê pêçandin:
  - Ew ê bi vî rengî çêtirîn be! Me hukm kiriye û emê her tim hukum bikin! Yanî Rûsya!
  Alenka lingê tazî , ji Japonan xist, qîr kir:
  - Ez derewan nakim, ez dixwazim hukum bikim! Lê ne tenê makîneyek zirav, lê tevahiya împaratoriyek!
  Û keçikê berê jî pîlê dawî ya Welatê Rojê hildiweşe. Ew bedewek wusa ye ku divê bibe şampiyona cîhanê. Û tu carî teslîmî qelsî û dudiliyê nebin.
  Natasha, gulebaran kir, got:
  - Ez ê bibim şahbanû! An jî, hê çêtir, empress!
  Alenka lingê tazî berdewam kir:
  - Çi şer, çi şer, ew jinikek xerab û ker e! Lê ew xortên xweşik çêdike, dibêje - tirsonek di nav xwe de bikuje!
  Margarita bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Rast e, tirsonek di xwe de bikuje! Ez difikirim ku heke Nicholas II ji text dûr ket, ew qet ne ji ber tirsonek bû!
  Alenka nîvtazî bi biryar got:
  - Niha ew dev jê bernade! Em ê textê padîşah xurt bikin da ku ew bi sedsalan bimîne!
  Natasha got:
  - Bibin Tsar Nicholas II! Em piştgiriya we dikin! Wê şoreş tune be - dê Rûsya Mezin hebe!
  Di dawiyê de şervanan bi tunekirina artêşa Welat a Rojê re bi dawî bû. Zêdeyî dused û pêncî hezar leşker û efser hatin kuştin. Bi vî awayî hema hema hemû hêzên bejayî yên Japonyayê hatin rûxandin. Mîna ku hêzên deryayî nema hebûn.
  Alenka lingê tazî bi ken got:
  - Ma ew hêjayî tengahiyê bû? Ji ber vê yekê, min mebesta min bû ku bibêjim xezeb? Bêyî ku zêde li berxwe bide, artêşê karî Rûsyayê têk bibe!
  Natasha bi bawerî got:
  - Rûsya tenê ji ber stûna pêncemîn winda kir. Wekî din, em ê bi her awayî bi ser ketin!
  Margarita ji serokê kargêr pirsî:
  - Em ê çi bikin? Em ê vegerin an berdewam bikin?
  Medvedev ku hêza xwe winda dikir, kompîturê vekir û got:
  - Naha dê ji me re pêşbîniyek pêşkeftina pêşdetir ya Rusyaya Tsarist were dayîn. Ger her tişt baş bibe, em ê vegerin.
  Dengek jineke xweş hat bihîstin;
  Piştî rûxandina tevahî hêzên bejayî û deryayî yên Japonî, Mikado aştiyê pêşkêş kir. DYE û Brîtanyayê li hev kirin ku wekî navbeynkar tevbigerin.
  Şert û merc ji bo Rûsyayê guncan bûn. Welat girava Kuril û Taywan wergirt.
  Her wiha kontrola li ser Mançuria, Koreya, Mongolya. Bi ser de, Japonê jî dused û pêncî mîlyon zêr rûbilên rûsî tazmînat da.
  Desthilatdariya Tsar Nicholas II mezin bû, û di hestên şoreşgerî de kêmbûnek hebû. Welat dest bi vejandina aborî ya bilez kir. Zheltorossiya rabû. Beşek ji Çînê bi dilxwazî bû beşek ji Rûsyayê, herwiha Kore û Mongolya. Împaratoriya Tsarist mezin bû û nifûsa wê zêde bû. Pêşveçûna aborî ji dîroka rastîn zûtir dest pê kir û bihêztir bû.
  Dewlet Duma tune bû, û hukûmeta tsarist çêtir dikaribû ji bo Şerê Cîhanê yê Yekem amade bike. Yekem tankên sivik ên cîhanê "Luna"-2 di hilberîna girseyî de û bombeyên çar motorê "Ilya Muromets" û "Svyatogor" li Rûsyayê derketin. Şerê Cîhanê yê Yekem bi her awayî dest pê kir, lê ji bo Rûsyayê serkeftîtir bû.
  Ji ber ku padîşah xwedî nifûs, aborî û artêşek mezintir bû. Û helwesta navxweyî bihêztir e. Dewlet Dûma tune ye - navenda serhildan û derbeya leşkerî.
  Bi serketinên cihêreng, lê, bi gelemperî, bi înîsiyatîfa Rûsyayê û bi serketina piraniya şeran, şer di 7ê çiriya paşîna (November) 1915ê de bi teslîmbûna Almanyayê bi dawî bû. Avusturya-Macaristan hilweşiya û parçe bû. Galîsya û Bukovina bûne parêzgehên Rûsyayê. Krakow û erdên derdora wê ketin Keyaniya Polonyayê, wekî Poznan, Danzig û beşek ji Prûsyaya Rojhilat. Û Klaipeda tevlî parêzgeha Baltîkê bû. Çekoslovakya derket holê - padîşahiya di nava Rûsyayê de.
  Romanyayê Transîlvanya girêda. Macaristan bû padîşahiya serbixwe, lê di bin patrona Rûsyayê de, û Tsar Nicholas wekî hevserok. Avusturya bûye welatekî pir biçûk. Yugoslavya, di heman demê de di bin patrona Rûsyayê û di bin hevserokê Nicholas II de, rabû.
  Tirkiye ji nexşeya siyasî ya cîhanê winda bûye. Îraq û Filistîn bûn beşek ji Brîtanya, Sûriye bû beşek ji Fransa, Asya Biçûk û Stenbol bû wîlayetên Rûsyayê. Bi vî awayî Rûsyayê dîsa axa xwe zêde kir. Lê bi dawî nebû. Paşê Nîvgirava Siûdî bi Fransî û Îngîlîzan re hat dagirkirin. Û paşê Rûsya û Brîtanya Îran û Afganîstan ji hev parve kirin. Bakur û navend bûne parêzgehên Rûsyayê, û başûr jî bûne koloniyeke Brîtanyayê.
  Dinya xuya bû ku aram bûye. Şer tenê li Çînê berdewam kir. Lê di sala 1929 de, krîzek aborî ya giran derket û bû sedema Depresyona Mezin.
  Li Rûsyayê dîsa hestên şoreşgerî mezin bûn. Grev û protesto derketin. Lê derket holê ku krîz ne zêde giran bû. Wekî din, di sala 1931 de, şer bi Japonê re dîsa dest pê kir.
  Samurai xwest heyfa xwe hilîne. Lê vê carê artêşa rûsan ji her alî ve bihêztir bû. Û Admiral Kolchak fermandarek deryayî ya birûmet e.
  Japonya ne tenê têk çû, di heman demê de hat girtin. Tsar Nicholas II di Sibata 1932 de bi fermî taca Mikado Împeratorê Japonyayê bû. Bi vî awayî, Rûsya hê bêtir berfireh bû. Û wê hema hema hemû Çîn girêda.
  Him ji aliyê nifûs û him jî ji aliyê erdî ve, Rûsya ne wek hev bû. Bi ser de jî Împaratoriya Brîtanî lawaz dibû. Hîtler di sala 1933an de li Almanyayê hat ser desthilatdariyê, lê li hember Rûsyayê çi dikarî bikira? Guh nedê. Tsar Nicholas II di sala 1937 de mir, ku serdestiyek pir serfiraz bû, piştî Ivan The Terrible ya duyemîn dirêjtirîn. Û di warê qad û nifûsê de bi serketinên rekor.
  Lêbelê, ne her tişt ji bo padîşah di jiyana xwe ya kesane de xebitî. Mîras Alexei ciwan mir. Ji ber zewaca newekhev, birayê piçûk Mikhail ji mafê textê Rûsyayê bêpar ma.
  Tac ji hêla Kirill Romanov ve hate mîras kirin, ku di sala 1938-an de bêyî ku salek bijî mir. Û kurê wî Vladîmîrê Sêyem bû padîşahê nû. Ew hat tackirin, û padîşah heta sala 1992-an bi bextewarî padîşah kir. Û Rûsyayê pêşî kolonî ji Fransa û Brîtanyayê, tevî Almanyayê stand. Paşê wê Almanya fetih kir. Û paşê tevahiya cîhanê. Bi kurtasî, Tsar George The First di sala 1992 de bû împaratorê cîhanê.
  Medvedev nirxandin bi dawî kir û got:
  - Xuya ye, besî vê gerdûnê ye! Em vedigerin!
  Û her çaran qîriyan:
  - Rûmet ji Tsar Nicholas II!
  . EPILOGÊ NAVBERA
  Medvedev ji telefonê şiyar bû... Wî agahdar kir ku sondxwarina Zelensky wek serokê Rûsya û Ukraynayê ji niha ve pêk tê. Û ew dibêjin, ew dem e ku Dmitry Anatolyevich ji ofîsê derkeve.
  Medvedev bi nerazî bû. Berî ku ez biçim, min tirş kir û min xwe avêt serşokê.
  Paşê ji ofîsê derket. Ew bi wesayîteke taybet birin. Di rê de, wan got ku çêtir e ku Medvedev bifire Giravên Kanarya û li wir bêhna xwe bide.
  Û Zelensky pêşandaneke din ya sondxwarina xwe kir. Wek her car, rengîn bi fîşek û bazdan. Di roja vekirinê de, Vitali Klitschko bi Michael Tyson re li stadyuma li Kyivê şer kir. Boksorê navdar yê Amerîkî ji ber pirsgirêkên mezin ên pereyan razî bû şer bike. Klitschko di her diwanzdeh geryan de serdest bû, lê bi dîplomasî Tyson têk neda.
  Bi fermî, yek ji guhertoyên piçûk ên şampiyona cîhanê hate lîstin.
  Piştî wê Vitali Klitschko kemberek elmas hate xelat kirin.
  Vladîmîr Zelenskî ji hemû welatên cîhanê - Çîn jî di nav de, pîrozbahî wergirtin. Wekî din, li Empiremparatoriya Celestial, nerazîbûnên populer zêde bûn. Mirov tenê bi nan najî. Gel demokrasî û azadî xwest. Despotîzma Partiya Komunîst a Çînê fetisîbû, her kesî azadî dixwest.
  Zelensky bûye sembolek wusa. Sembola hêza demokratîk, piştî hilweşîna dîktatoriya servîsên veşartî yên di bin Pûtîn de.
  Zelensky gelek li ser guhertin, aborî û destkeftiyên nû axivî. Beriya niha li Rûsyayê ji bo posta serokwezîrtiyê pêşbirkek hebû. Çend hezar serlêder hebûn. Pêvajoya hilbijartinê pir dijwar bû. Û ew mezin xuya bû.
  Heya nuha her tişt pir bi hêsanî dimeşiya. Zelensky tewra di sondxwarina xwe de saltoyek jî kir. Li çepikan ketin. Paşê zanîna xwe ya zimanên biyanî nîşan da. Ew pir çalak û bi lez tevgeriya.
  Di dawiyê de, Zelensky ew girt û çend axaftinên din kirin.
  Wekî din, piştî vekirinê biryarên personelê hatin girtin. Gelek guhertin û rûyên nû di hikûmetê de.
  Hilbijartinek rastîn a "komîserên hesin" hebû. Li Rûsyayê şoreşeke personel pêk dihat.
  Zelensky di rojên pêşîn de gelek biryarname derxist. Destûr da firotina alkolê bi şev û li nuqteyên rêwîtiyê. Li ser dewlemendan bacên nû danî. Wî parêzbendiya wekîl û dadweran rakir. Hilberîna hilberînê zêde kir. Li ser bazirganiya bi Çînê re baca gumrikê danî.
  Li Belarûsê referandûma yekbûna bi Rûsyayê re hat kirin. Û ev jî ji bo Zelensky bû. Piraniya Belarusiyan piştgirî dan yekbûna bi Rûsyayê re.
  Zelensky gazind kir ku Medvedev piçên pir zêde bilind kiriye, lê soz da ku enflasyon dê aram bibe. Û wê tiştek xirab nebe.
  Bi rastî, mezinbûna bihayê zû rawestiya. Û aboriya Rûsyayê dest pê kir. Û li Kafkasyayê, çalakiyên mîlîtan bi awayekî mir. Pir aramtir bû.
  Di dawiyê de Zelensky ji bo posta Serokwezîrê Rûsyayê namzetek pêşniyar kir. Ew bû doktorê zanistê Alexey Bolshakov sî û du salî. Ew di pêşbirkê de pir bi ewle bi ser ket. Û ew bû serokwezîr, yê herî ciwan di dîroka Rûsyayê de.
  Medvedev di betlaneyê de çû Giravên Kanarya, û teqawidiya serokê berê wergirt, tenê kêfa xwe kir. Heta niha tu pirsgirêkek wî derneketiye. Lê Şoygu hat girtin û bi hewla derbeyê hat sûcdarkirin. Çi dixwest?
  Gelek çareyên din jî hebûn... Li Amerîkayê jineke Demokrat a çil û yek salî bi ser ket. Bi vî awayî hikûmet guherî. Û jinek û namzeda herî ciwan di dîroka DYE de hat ser desthilatdariyê. Serdema Trump qediya. Lê dostaniya bi Rûsyayê re tenê nû dest pê kiriye. Bi awayekî xwezayî, li hemberî Çîna dîktator, Dewletên Yekbûyî û Împaratoriya Rûsyayê ya nû êdî bûne dost.
  Zelensky tewra referandumek kir û navek din destnîşan kir: Li şûna wê, Rûsya - Kievan Rus. Kîjan jî pir dipeyivî. Belarûs tevlî federasyonê bû. Û vejandina împaratoriyê dest pê kir... Li ser bingeheke demokratîk.
  Seroka jin a nû ya Dewletên Yekbûyî mîrasê dijminatiya Trump a li hember Chinaînê girt û xwe terxan kir ji bo avakirina koalîsyonê. Kievan Rus di bin Zelensky de di warê aborî de bi serfirazî pêş ket. Rûsyayê hinekî Çînê rawestand. Piştre, ew tevlî NATO bû. Zûtirekê li Qazaxistanê hikûmeteke alîgirê Rûsyayê hat ser desthilatê û dewleteke sendîkal hat avakirin. Rûsan Asyaya Navîn ji Çînê dûr dixistin. Pevçûn her ku diçû mezin dibû.
  Zelensky li dijî Stalîn û Pûtîn kampanyayek meşand. Wî Stalîn û Pûtîn ji hemû xelatên ku Medvedev dabûn wan, bêpar hiştin.
  Lê her tişt bi aştiyane derket. Tevî ku komunîstan protesto kirin. Em çûn mîtîngan.
  Û li wir Lenîn di dawiyê de ji Tirbeyê hat derxistin. Ji bo gelekan celebek kêfxweşiyek. Û Dêra Ortodoks Alexander II û Îvan Xerîb, tsarên rûsî, pîroz kirin. Hejmara abîdeyên Nicholas II jî zêde bûye.
  Tsarîzm û rojavabûn bi awayekî bûne moda. Ew nêzîkî Ewropayê bûn, û biyaniyan dest bi wergirtina gelek postan kirin. Rûsya bûye beşek ji cîhana rojava û piştî ku Trump çû, pêvajoya globalbûnê gurtir bû. Û Çîn ket nav îzolasyonê û bi tevliheviya navxweyî re rû bi rû ma.
  Di heman demê de, Zelensky rêjeya jidayikbûnê di împaratoriya Slavî de zêde kir. Di dawiyê de firrîna heyvê ya ku ji mêj ve hatibû sozdan pêk hat. Û her tişt bi rengek ecêb pêk hat.
  Têkiliyên hevalbendî di navbera Rûsya û Dewletên Yekbûyî de, an jî rasttir di navbera Kievan Rus û Amerîka de hate saz kirin.
  Û rûbirûbûn tiştekî berê ye. Cîhan her ku diçe gerdûnî û ewletir bûye. Tevî ku şer hebûn. Kîev Rûs bi DYA"yê re li Lîbyayê operasyonek li dar xist û li wir dawî li Îslamiyan anî. Dûre me bi Rojhilata Navîn re mijûl kir, li wir bi Amerîka re baregeh çêkirin. Kievan Rus û Dewletên Yekbûyî bi hev re dest pê kirin ku cîhan bihejînin û Chinaînê ji Afrîkayê derxînin. Û li vir em nikarin bêyî şer bikin. Û operasyonên bejayî jî.
  Hem Kievan Rus û hem jî Dewletên Yekbûyî bi hev re êrîşên hewayî pêk anîn.
  Hêdî hêdî, Çînî ji çar aliyên cîhanê hatin derxistin. Û împaratoriya esmanî ket nav krîzeke kûr a aborî û siyasî.
  Û Kievan Rusya bêtir û bêtir pêşkeftî bû.
  Rûsyayê tu carî rêjeyên mezinbûna aborî ya weha nizane. Û ew Çîn hilweşiya - Kievan Rus rabû. Û ew bi lez mezin bû.
  Rêya trenê ya Chukotka di demek rekor de hate çêkirin. Ku bi serê xwe pir xweş e.
  Û di bin Alaskayê de tunelek dikolin. Amerîkiyan jî ji bo girêdana bi Rûsyayê re dest bi çêkirina rêya hesin kirin. Rêya hesinî ya Delhiyê jî dihat çêkirin... Di heman demê de ji Sîbîryayê kanal dihatin kolandin ku Asyaya Navîn av bidin.
  Li dijî Îranê ji teref Amerîka û Kîev Rusya ve operasyoneke hevpar hat lidarxistin. Û rejîmeke laîk a saxlem hat sazkirin. Pişt re dest bi kolandina kanalek ji Deryaya Xezerê ber bi Kendava Farsê kirin.
  NATO li welatên Ereban jî berfireh bû. Li Erebistana Siûdî parlementoyek derket. Jinan dest bi derxistina burqeyên xwe kirin. Avakirina dewleteke laîk dest pê kir.
  Di medyaya rûsî de her kesî ji ber tundrewiyê Pûtîn şermezar kir û ji ber ku hema hema Rûsya kire koloniya Çînê, li ser wî herî avêtin, lê şikir ji Xwedê re di wextê xwe de mir. Gotinên tundtir jî gotin. Lê der barê Medvedev de doz hat vekirin. Û ne tenê yek.
  Stalîn ji dîwarê Kremlînê hat derxistin. Lenîn gelek pêştir ji tirbeyê.
  Di sembolên dewletê de gelek tişt hatine guhertin. Çend cureyên alayên nû derketine. Zer li ala Rûsyayê hat zêdekirin, û şîn şûna şîna sivik girt.
  Ev jî balkêş bû. Kiras guherî... Reforma diravî jî hebû. Li gora rêjeyê pere diguherandin: yek heta hezar. Pîvana zêr ya rûbleya Kievan Rus xuya bû. Di heman demê de, pereyên nû û yên kevn - quriş - nîv qepek, û nîv - çaryek quriş rabûn.
  Her tişt bi rêkûpêk e...
  Sernav jî dest bi vejînê kirin... Mîr, baron, jimare, marquises û hetta duk jî derketin. Bi taybetî, Zelensky bû Dûk. Moldova jî bû beşek ji Kievan Rus. Beriya niha jî behsa hilbijartina padîşah hatibû kirin.
  Lê Zelensky got ku serokê Kievan Rus dê tenê ji hêla gel ve were hilbijartin. Û ji du şertan bêtir.
  Her wiha Zelensky dema wezîfeya serokê Rûsyayê ji şeş salan daxist 5 salan. Rast e, Zelensky şeş sal maweya xwe ya yekem xizmet kir.
  Di vê demê de, wî tevlêkirina Asyaya Navîn bi Rûsyayê re temam kir. Û sînorên Yekîtiya Sovyetê vegerandin. Tenê dewletên Baltik bêderman man.
  Lê Amerîkiyan hê jî nexwestine dev jê berdin. Û bi vî awayî wan Asyaya Navîn û Kafkasya dan.
  Li Kafkasyayê, di navbera Ermenîstan û Azerbaycanê de şerekî nû dest pê kir. Û pir bi hovane meşiya. Ji ber vê yekê Rûsyayê karîbû van komaran dagir bike û li ser tevlêkirina wan referandûman pêk bîne.
  Bi vî rengî, Zelensky Kafkasya ji nû ve bi dest xist, Rûsya Kievan berfireh kir. Em vê yekê bidin ber çavan, ew serkêş e. Her wiha ew jî demokrat e... Împaratoriya wî hîn berfirehtir bû...
  Ji ber vê yekê Afganîstan di heyama duyemîn a hikûmetê de û beşek ji Îranê bû parçeyek ji Rûsyayê.
  Li Dewletên Yekbûyî, jinek serokdewlet bû cara duyemîn. Heya nuha ew di aboriyê de serketî bû, û ya herî girîng, ew karî Chinaînê têk bibe. Çi serkeftineke mezin. Û Kievan Rus niha hevalbendek ji hêla Zelensky ve ye.
  Lê, bê guman, hêza Rûsyayê pir zû mezin dibe. Wê berê xwe da bakurê Iraqê.
  Borzo tevdigere. Kievan Rus di warê rêjeyên mezinbûnê de yekem welatê cîhanê ye! Û di nifûsê de ji Dewletên Yekbûyî derbas bûye. Û jixwe li Amerîka ew bi hişyarî digerin - gelo Rûsya pir bi hêz bûye?
  Wekî din, împaratoriya Kievan Rus berfireh dibe. Niha dewletên Baltik di bin kontrola wê de ne. Erê, ev ji bo Amerîkîyan bi rastî pirsgirêkek mezin e. Zelensky berê hemû herêmên berê yên Yekîtiya Sovyetê berhev kiriye.
  Û, mîna Tsarê Rûsyayê, ew berfirehbûna xwe ya li başûr didomîne. Niha Îran û Îraq bi temamî bûne beşek ji Rûsyayê Kîevê. Û Zelensky bi hêsanî ji bo cara duyemîn di tûra yekem de hat hilbijartin.
  Tevî ku gelek namzetên serokkomariyê hebûn jî, hilbijartin demokratîk derbas bûn.
  Zelensky got ku ew ê mînaka Lûkaşenko bişopîne û heta hetayê hukum bike. Wekî din, şert û mercên windabûna Lukashenko hîn ne diyar bûn. Dibe ku hem Rûsya û hem jî Rojava bi tenê hewcedariya wî nebin. Û ew winda bû... Lê Zelensky tenê hêz digire. Û bi rastî, serdestiya wî di warê serfiraziyê de pêşiyên wî, di nav de Petrûs Mezin, dişewitîne.
  Di rastiyê de, ne her kes dikare axa Yekîtiya Sovyetê, tevî Afganistan, Îran û Iraqê vegerîne.
  Lê Zelensky li vir namîne. Niha hem Polonya û hem jî Fînlandiya di bin êrîşan de ne - ew jî demekê beşek ji împaratoriya tsarist bûn. Û bi rastî jî referandum li van welatan têne kirin, û ew bi dilxwazî beşdarî Kievan Rusya dibin.
  Di warê zanistî de jî serketin hene. Balafira ku ji bo Marsê dihat hêvîkirin pêk hat. Kozmonotên rûsî li wir daketin. Axê hildan û ala hiştin, ev jî serkeftinek mezin bû.
  Di heman demê de, Kievan Rus orjînala Port Arthur ji Chinaînê girt. Û ji wê yekê sûd werdigirin ku li Çînê şerekî navxweyî dest pê kiribû, Mançuria xistin bin parastina xwe.
  Di heman demê de Kîev Rusya beşek ji Tirkiyeyê xiste nava xwe. Ew axa ku bi peymana Versailles ji Rûsyayê re hatibûn dayîn. Ev jî tevgereke pir xurt bû. Zelensky bêtir Kievan Rus wekî împaratoriyek berfireh kir. Û di warê aboriyê de jî derket pêş û ji Dewletên Yekbûyî derbas bû.
  Welê, Çîn ketiye nav kabûsa şerê navxweyî, û jixwe dest bi dabeşbûnê kiriye.
  Kievan Rus bû welatekî bi hêz. Û populerbûna Zelensky di nav welêt de ew qas mezin bû ku mirovan dest pê kir ku Vladimir li ser çokan lava bike da ku ew neçe. Bi sed hezaran kes kom bûn.
  Zelensky, wekî îstîsna, referandumek li dar xist û destûr da ku ew ji bo sêyemek din bibe serokê Kieva Rusya.
  Rêber li DYE guherî. Jixwe bûye Komarî. Û êdî ne ew qas ciwan - ji Zelensky mezintir. Ji ber vê yekê têkiliyên di navbera Kievan Rus û Dewletên Yekbûyî de dîsa dest pê kir ku xirab bibin. Rûsya jixwe di bin Zelensky de bi êş bi hêztir bûye. Wan bi bîr anî ku, ligel desthilatdariya Ukraynayê, ev jixwe heyama çaremîn a Zelensky e.
  Ew dibêjin, desthilatên Serokê Rûsyayê kêm nebûne. Tişta ku Zelensky kir ew bû ku guhertinek di destûrê de pêşkeş bike ku li gorî wê mafê Dûmaya Dewletê heye ku bi du-sê dengan yek wezîrek ji kar dûr bixe, an jî bi piraniyek hêsan du caran dengê bêbaweriyê derbas bike.
  Û ev guhertin ne ewqas girîng e, ji ber ku serokomar mafê destnîşankirina hemû wezîran û diyarkirina pêkhateya hikûmetê parast. Û li Dumaya Dewletê, alîgirên Zelensky xwedî piranîya destûrî ne.
  Ya girîngtir danasîna hilbijartinên rasterast ji bo Meclîsa Federasyonê bû, û her weha destûrdayîna dengdanê ya girtiyan bû.
  Lê, bi gelemperî, li vir sînorkirina desthilatên serok bi dawî bû. Mafê girtina waliyan hat parastin. Û di qada qanûnî de jî berfireh bûye.
  Li Dewletên Yekbûyî, Zelensky dest bi tawanbarkirina Otorîterîzmê kir, û ku partiya, "Xizmetkarê Gel", hema hema hemî postên dewletê kontrol dike. LDPR û Partiya Komunîst a Federasyona Rûsyayê hebûna xwe rawestand. Partiyek derket - "Cîhanek Dadperwer" ji çepê. Li şûna LDPR, Welatparêzên Rûsyayê xuya bûn. Lê partiya Xizmetkarê Gel bi temamî serdest bû.
  Hin reforman jî bandor li dêrê kir. Ortodoksiyê mafê xwedîkirina çar jinan qanûnî kir û xwe nêzî Îslamê kir. Nêzîkatiya îkonan hinekî guheriye û bi Protestanîzmê re nêzîkbûnek çêbûye. Wan dest pê kir ku bêtir bêjin: ku Xwedê yek e, û ku merivên tenê ne hêjayî perestiya Xwedê ne.
  Di heman demê de, Trinity wekî ne sembolek Mizgîniyê û ji mirinên tenê re nayê fêm kirin hate rakirin.
  Û wan destnîşan kir: Xwedê yek e, Bav Xwedê ye. Lê peyva Xwedayê Kur di Încîlê de nîne. Wekî din, têgehek tune: Xwedê Ruhê Pîroz e. Îcar çima ol hêsan nakin.
  Wekî din, Xwedayê ku bi xaçê ve daliqandî ye, baweriyê nade. Eger Wî nikarîbû xwe biparêze, wê demê dê çawa mirovan biparêze? Bi kurtasî em derbasî yekxwedayîtiyê bûn. Û Încîl bi xwe bi efsaneyên Slavî yên kevnar re tevlihev bû. Mizgîniya Velesê rabû.
  Ateîzm jî zêde bûye - dibêjin, dev ji çîrokên mirovan berdin. Gerstêrkek me heye, û ne hewce ye ku mirov bi kerametan û nemaze di dawiya dinyayê de bawer bikin.
  Dê dawiya dinyayê nebe û nabe jî. Û divê mirovahî bibe împaratoriyek fezayê û bigihêje perava galaksiyê. Çi li ser galaksiyan? Bêtir mîna gerdûnê. Û gava ku gihîştiye qiraxa gerdûnê, here beşek din a gerdûnê. Jixwe, hejmareke bêhejmar gerdûn hene. Û ji ber vê yekê hûn dikarin ji gerdûnek din bifirin. Û bi demê re, fêr bibin ku xwe biafirînin! Û dê gerdûnên nû, yên bêpîvan hema hema li seranserê cîhê hebin.
  Û gerstêrka Erd tenê dergûşa mirovahiyê ye. Û di paşerojê de dê împaratoriyek ji sextelyon heta şeştîlyon dereceyên gerdûnan hebe, û bêyî ku dev ji berfirehbûn û fethkirina fezayê berde.
  Û serok û serokê Kievan Rus Vladimir Zelensky, mîna tavek geş a hêviyê li ser gerstêrkê derdikeve!
  Û paşeroja wî û paşeroja Kievan Rus - bila ew ronahî be!
  
  DEMA SYSRÊ BÊ HEVALBERAN ŞER DIKE FORCE MAJURA
  Û ji ber vê yekê bandorek bêkêmasî dest pê kir, hêzên Hevalbend di 1-ê Çile, 1943-an de girtin. Cenazeyên Rommel li ser sînorê Lîbyayê rawestiyan. Û hemû bombebarana Almanyaya Nazî rawestiya. Hewldanên firîna ber bi Londonê jî bi ser neketin. Balafirên Alman ne ketin, lê paşde hatin ajotin. Mucîzeyek berê ya nedîtî qewimî, dabeşkirina cîhanê bi hêza teomajîk.
  Lêbelê, di destpêkê de ev yek zêde alîkariya Almanan nekir. Stalîngrad, ango koma Paulus di wê de, belkî êdî nekariba xilas bibe. Û leşkerên Sovyetê bi xwebawerî pêşve çûn. Êrîşa li Voronezh û di rêyên din de serkeftî bû. Hema bêje di wextê rast de, Artêşa Sor Kursk, Belgorod û Kharkov rizgar kir.
  Lêbelê, piştî veguheztina dabeşên demsalî yên Rommel ji Afrîkayê û wan hêzên ku di dîroka rastîn de jî bêyî ti berjewendiyek xwe avêtin çolên Cezayîr û Tûnisê, dijberiya navdar a Mainstein bi rengek berbiçav xurt bû. Ji ber ku gelek hêzên Almanî, bi taybetî firokevanî, beşdarî wê bûn.
  Û sî "Pîlingên" nû yên ku li Sahrayê bê feyde asê mabûn, qet ne zêde bûn.
  Li vir yekem nakokiya girîng bi dîroka rastîn re çêbû. Mainstein çar roj berê li dijî êrîşan dest pê kir û bi hêza xwe ya pir zêde, zûtir pêşve çû. Kharkov neh roj berê, Belgorod diwanzdeh, û li ser tevgerê, û ya herî girîng, Kursk hate girtin, ku di dîroka rastîn de li ber Fritz neketibû.
  Hejmareke girîng a hêzên Elman tevlî bûn. Alman rezervên veguheztin ên ji Fransa, hema hema hemî yekîneyên tank-amade yên şer, û hewavaniya sereke bikar anîn. Her çi dibe bila bibe, hema hema nîvê Luftwaffe ji hêla Eniya Rojava ve hate kişandin, lewra hêzên girîng di hewaya dijmin de zêde bûn. Û wî ev yek di dema êrîşa dijî-êrîşa Alman de, ku dişibihe lêdana dasê, got.
  Erê, û Mainstein di dîroka rastîn de ji generalên Sovyetê re lîst, lê li vir bîst dabeşên wî zêdetir hêzên bejahî hene û, bi girtina berhevkirina çavkaniyan, sê qat zêdetir balafir hene. Û Focke-Wulf heke rast were bikar anîn ne xirab e: Leza zêde ye, çek bi hêz in. Ya girîng ev e ku F-190 bi serweriya jimareyî bi bandortir e. Ji ber ku çekên wê yên bi hêz dihêlin ku ew bi yek gavê balafirek biavêje, û ji ber leza xwe ya bilind a davêje dikare bireve.
  Leşkerên Sovyetê têkçûnek taktîkî xwar û Kursk terikandin, gelek leşker û efser hatin dorpêç kirin. Beşek, hinek mirin, hinekên din, tevî ku hindikek ji van hatin girtin jî, gelek reviyan, tevî ku alavên xwe winda kirin.
  Leşkerên Sovyetê zirareke mezin dît û êrîşa wan hat rawestandin. Lê tankên Alman ji ber destpêkirina germbûna biharê nekarîn li ser serkeftina xwe bisekinin.
  Hevsengiyek hêzê ya demkî derket holê.
  Lêbelê, hêzek nû jî dikare têkeve şer: Japonya. Samuraiyan jî destên wan venekirin. Amerîka nagihêje, lê êrîş nake jî. Rast e ku artêşa bejayî ya bihêz a Japonyayê zextê li Çînê dike. Li vir Chiang Kai-shek bi rewşek pir dijwar re rû bi rû ma. An hewl bidin ku bi Japonan re li hev bikin, an jî şer bikin, lê êdî ji DYE, Brîtanya û welatên din piştgirî bi pere û çekan nagirin.
  Bi xwezayî, Almanan ji bo vekirina eniyek duyemîn ji bo ku beşek ji hêzên dijmin ji rojhilat veqetînin, dixwestin. Digel vê yekê, wan windahiyên girîng dîtin. Stalîngrad bi taybetî gelek enerjî girt. Leşkerên Sovyetê jî gelek winda kirin, û hinek ji leşkeran di kazana Xarkov û Kurskê de bi dawî bûn.
  Naziyan hilberîna xwe ya çekan zêde kirin. Bi saya nebûna bombebaranê, Krauts karîbûn hilberîna tankan bi hejmareke girîngtir û her weha balafirvaniyê zêde bikin. Bombekirinê ji ya ku tê bawer kirin zêdetir Naziyan asteng kir. Wekî din, di dîroka rastîn de, Almanya hilberîna alavan bi giranî ji ber ji nû veavakirina aboriyê li ser bingeha şer û zêdebûna çalak a karanîna keda koleyan zêde kir, û ne ji ber ku ew bi qelsî hatin bombe kirin.
  Heya nuha, Alman li bendê bûn û tankên nû çêkirin, ekîbên perwerdekirî, xwe dispêrin teknolojiya nûjen. Di heman demê de, pirs vekirî ma: êrîşa li ku dest pê bike? Deşta Kurskê êdî nemabû. Û ev nîşanek xwezayî ye. Û ji ber vê yekê hem Alman bixwe û hem jî Hîtler dudilî bûn. Fikirek hebû ku Lenîngradê bi bahoz bigire. Her çend di vê rewşê de pêdivî ye ku meriv kelehên hêzdar bişkîne.
  Generalên alman nexwest careke din herin Stalîngradê. Lê bi eşkereyî, bijarte ne berfireh e. Ma gengaz e ku êrişî Moskowê bixwe? Di navbera lîderên faşîst de nakokiyên cidî derketin. Mainstein, Guderian û Rommel jî di vê wateyê de axivîn ku çêtir e ku qet êrîş nekin, lê bila rûs pozê xwe bixin hundur û wan bixin xefikê.
  Planek alternatîf ji bo destpêkirina êrîşek ji Nîvgirava Taman û Rostov-on-Don ve hatî peyda kirin; Fritz karîbûn vî bajarê baş-hêzdar bi veguhestina hêzê ji koma Balkan biparêzin, û li şûna leşkerên xwe yên dagirker ên Bulgarî û Italiantalî.
  Fuhrer, ku ji operasyonên ku tê de leşker di rêgezên lihevhatî de derbas dibin, hez dikir, her ku diçe zêdetir meyla vê planê dikir, lê di cîbicîkirina wê de hêdî bû. Bi taybetî, tanka Panther derkete holê ku ew qeşeng e û pir caran têk çû, ji ber vê yekê pêdivî bi guhertinan heye. Bila perwerdehiya ekîbên zêde bidin. Û Fuhrer dixwest ku bêtir "Pîlan" mor bike.
  Di dawiyê de Stalîn jê westiya bû. Ji tirsa vekirina eniyeke duyemîn ji aliyê Japonya, ku serkeftinên mezin li başûrê Çînê bi dest xistibû, ku artêşa wê ya bejayî ji heft milyon leşkeran derbas kiribû û daneyên li ser mezinbûna potansiyela leşkerî ya Reich Sêyemîn, wî bi xwe fermana destpêkirina êrîşekê da. rêwerzên Kursk û Donbass. Dudiliya Hîtler û xwesteka Fuhrer a ku bi sedan Piling û Panteran re parçebûnê çêbike, bû sedema pêşîlêgirtinê.
  Lêbelê, leşkerên Sovyetê, ku di 7-ê Tîrmeha 1943-an de dest bi êrîşê kirin, bi xwe di hêza xwe de ne xwediyê avantajek diyarker bûn. 5,56 mîlyon leşkerên Alman, nêzî mîlyonek dused û pêncî hezar leşkerên satelaytan, li dijî 6,6 mîlyon leşker û efserên Sovyetê tevgeriyan. Mussolînî, piştî windabûna xetereya êrîşa ji rojava û başûr, hejmara leşkerên Îtalyayê yên li rojhilat gelekî zêde kir. Hejmara yekîneyên Spanî jî zêde bû. Salazar jî beşeke "dilxwazan" şand. Legyonên Fransî, Romanî, bi awayekî çalaktir Macar, Arnavut û beşên biyanî yên di SS de ji çar aliyên Ewrûpayê jî şer kirin.
  Ji ber vê yekê, artêşa Sovyetê di hejmarê de ne xwedî serwerî bû, lê heterojeniya koalîsyonê kalîteya hêzên dijmin kêm kir. Artêşa Sor di tank û topan de xwedî hin serweriya hejmarî ye. Lê ji bo niha, belkî, "Pîling" û "Panter" di warê hêza agir û zirxî ya dijber de ne wek hev in. Û T-4 di hêza gulebaranê de li ser T-34-76 serweriyek bi dest xist. Lê Yekîtiya Sovyetê xwedan topavêjên roketan e, û Almanan, tevî pêşkeftina avêtina gazê bi taybetî, ev yek pir kêm pêşxistiye.
  Di hewavaniyê de hevsengiya hejmarî ya nêzîk heye. Şervanên Alman ME-109 "G", Focke-Wulf, lêbelê, di çek û leza xwe de ji balafirên Sovyetê bihêztir in, lê di manevrabûnê de hinekî qelstir in. Lê mixabin Elmanya xwedî acetên bi tecrube û berhemdartir e. Bombebarana Yu-188 belkî di taybetmendiyên firînê de ji PE-2 û TU-3 çêtir e. Û Yu-288 dest bi xizmetê kir. Rast e, ew tenê nû dest pê kiriye, mîna ME-309.
  Lê di her rewşê de, ji ber ku di hêza xwe de avantaj tune bû, li dijî berevaniya dijmin ku berê amade kiribûn êrîşek da destpêkirin. Û bi berxwedaneke serhişk re rû bi rû ma. Lê leşkerên Sovyetê di êrîşa xwe de bi israr bûn, bêyî ku winda bibin, ew pêş de çûn. Her çend rêjeya navînî ya pêşkeftinê kêm derketibe jî, rojê yek-du kîlometre. Dijmin derb lê ket û careke din kolandinê kir. Pêvajoya pêşveçûna ne kêmtir bi qehremanî berdewam kir. Di nîvê Tebaxê de, bi bihayê windahiyên giran, leşkerên Sovyetê heta sed kîlometran pêşve çûn, nêzîkî Kursk bûn û ji bo bajêr bixwe dest bi şerên serhişk kirin, di heman demê de nêzîkî Belgorodê jî bûn.
  Di 19ê Tebaxa 1943an de, Japonya, dudiliyê bi ser ket, li Rojhilata Dûr eniyek vekir. Di vê demê de, piştî ku rêzek têkçûn xwar, rejîma Chiang Kai-shek bi aştiyek ku ji samurai re xweş e razî bû. Japonan kontrola peywendiyên girîng bi dest xistin, û ji hewcedariya şerek dijwar a gerîla bi leşkerên çînî yên ne rêxistinkirî, lê pir pirjimar, rizgar bûn. Lê Chiang Kai-shek di şerê bi Artêşa Sor a Mao Zedong re piştgirî hate dayîn. Jixwe Japonya ji bo şerê bi Yekîtiya Sovyetê re hemî îmkanên xwe hene. Û wan biryar da ku li benda payiza baran û zivistana dijwar a Sîbîryayê nemînin. Nexasim ku Hîtler di sala 1941 de li dijî Dewletên Yekbûyî şer ragihand, lê samurai piştgirî neda wî. Di sala 1942-an de vekirina eniya duyemîn dikaribû Naziyan ji têkçûnek li Stalîngradê rizgar bike.
  Biryara Japonê pir hêvî bû. Lêbelê, di êrîşa li ser Vladivostok de, samurai surprîzek taktîkî bi dest xist û zirarek cidî li Fîloya Pasîfîkê ya Sovyetê kir.
  Di dawiya meha Tebaxê de, Almanan hewl dan ku bi karanîna girseyek tankên herî dawî ve êrîş bikin. Lê dijêrîşa wan a başûr tenê karîbû serkeftineke nisbî bi dest bixe. Serfermandariya Sovyetê ji berê de îhtimalek weha pêşbînî kiribû û leşkerên xwe vekişandibû rêzên xwe yên eslî. Tenê çekên hevbeş ên Artêşa 31-ê ketin kazanê û bi piranî hatin rûxandin.
  Lê belê leşkerên Sovyetê negihiştin armanca xwe û windahiyên pir girîng dan û nekarîn herêmê ji nû ve bistînin. Bi taybetî jî zêdetirî 6 hezar û nîv tank, li hemberî heştsed tankên Alman hatin windakirin. Di parka tankê de, avantaja hejmarî derbasî Naziyan bû. Di meha Îlonê de, Almanan karîbûn di hilberîna bi sedan balafiran de her roj bi Yekîtiya Sovyetê re, û di meha Mijdarê de, hema hema di otomobîlan de, hilberîna Panthers bi mehê 650-700 tankan zêde bikin. Li vir, bikaranîna çavkaniyên ji welatên dagîrkirî, di serî de Fransa, û her weha Belçîka û Hollanda, ku leşkeriya neçarî ya kedê tê de, rolek mezin lîst.
  Almanan, bi hinek derengî, di meha Îlonê de ji Rostov-on-Don û Nîvgirava Taman êrîşek plankirî ya dirêj dest pê kir. Û ew ketin nav berevaniya Sovyetê ya serhişk. Û Japonê êrîşek li dijî Mongolya kir, Ulaanbaatar û Primorye girt. Lê li wir kêm pêşketin çêbûne.
  Vê yekê rezervên girîng beralî kir û piştî meh û nîvek şerekî dijwar, komên Alman bûn yek. Lê windahiyên Fritz jî pir girîng derketin, û ew neçar man ku rawestin. Lê ev serkeftina taktîkî bû sedem ku Tirkiye bikeve nava şer û li Transkafkasyayê eniya sêyemîn veke.
  Êdî diviyabû em di vî alî de jî li ber xwe bidin.
  Di zivistanê de, xeta pêşîn a li Rojhilata Dûr dê aram bibe. Japonan li herêma Primorye ji pêncî heta sed û bîst kîlometreyan pêşve çûn, ji nîvê zêdetir Mongolya ligel Ulaanbaatar girtin, lê êrîşa wan rawestiya. Tirk nêzîkî Yêrêvanê bûn û êrîşî Batûmê kirin, wan ji sê parên bajarê dawîn bi dest xistin. Elman bi xwe wê di payîzê de zêde pêş nekevin. Û hê jî dest bi înîsiyatîfê nekiriye.
  Şer her ku diçû pozîsyon û dirêj dibû. Berbi westandinê, û berbi bilindbûna teknolojîk. Di sala 1943 de, Yekîtiya Sovyetê hilberîna balafiran ji 25 hezar û 37 hezar carî yek carî û nîv zêde kir. Elmanya Nazî ji 15 hezarî derket 32 hezarî, du qat zêdetir e. Di mehên dawî yên salê de, Almanan encamên hilberîna Sovyetê di balafiran de li hev kirin. Û di tank û çekên xweser de jî - bi serweriya kalîteyê. Lê Yekîtiya Sovyetê jî hewce dike ku li dijî Japonya şer bike. Wekî din, hejmarek balafir û tank li Italytalya û welatên din ên satelîtê yên Reich Sêyemîn têne hilberandin. Ne zêde be jî. Wekî din, Almanan, ji nebûna şer sûd werdigirin, ji bo hewcedariyên xwe dest bi derxistin û peydakirina neftê ji Lîbyayê kirin.
  Ji ber vê yekê hêdî hêdî kêmbûna enerjiyê di Reichê Sêyemîn de qels bû. Wekî din, milkên fransî yên Afrîkî soz da ku bibin çavkaniyek baş a madeyên xav.
  Da ku Nazî bikarin xwe baş tedarik bikin. Di bersivê de sêwirînerên sor bi çekên 85 mm û 122 mm ji Stalîn re celebên nû yên tankan amade kirin. Almanan hinekî xebata li ser Panther 2 hêdî kirin. Ne hêsan e ku meriv tankek bi çekên hêzdar, zirxên bihêz û bi tevgerek nisbeten ve bigire. Û "Royal Tiger" bi 68 ton pir giran derket. Tenê nûjenkirina Panther soz da ku ew bi rengek serfiraz be. Û tanka T-4, xuya ye, kapasîteyên xwe qedandiye. Hêdî hêdî, di sala 1944-an de dest pê kir, hilberîna vê makîneyê dest pê kir ku kêm bibe. Di meha Nîsanê de bi tevahî raweste.
  Fermandariya Sovyetê di zivistanê de çend operasyonên êrîşê dest pê kir. Û Nîvgirava Taman, û li navendê, û li ser riya Lenîngradê, û nêzîkî Kursk. Lê ti serkeftineke girîng li tu derê bi dest neket . Dijmin ji berê de hem di tank û hem jî di balafiran de di hêza mirovî de xwedî serdestiyeke jimarî bû. Tenê tirsa hewayê Fritz neçar kir ku taktîkên berevaniyê bişopîne.
  Rolek neyînî jî ji hêla zêdebûna hejmara reviyan û xayinan ve lîst, û her weha rastiya ku Almanan firokevaniya bilind-bilind pêş xist, ku di vedîtina ji hewayê de bi bandortir bû.
  Di ser de jî, fermandariya Sovyetê hinekî xelet nêzikî pêvajoya komkirina hêzan bû. Bi taybetî, taktîka xwe ya destpêkirina operasyona paşîn li herêmek cûda jî beriya ku ya berê temam bibe, ji ber serweriya jimareyî watedar bû. Mîna Şerê Cîhanê yê Yekem, Almanan ji hev vediqetîne. Lê heke dijmin ji we zêdetir be, vê yekê di nav deverek taybetî de bidestxistina serweriya hêzan dijwar kir.
  Heger Stalîn karibûya li ser beşeke cuda ya eniyê bi qasî rêjeyek sê û yek serdestiyê biafiranda, wê demê dibe ku serkeftina taktîkî bihata bidestxistin.
  Û ji ber vê yekê di sektorekê de êrîşek heye, li yekî din ew xwe amade dikin, lê di rastiyê de ji alman û hevalbendên wan re hêsantir e ku paşve bikişînin. Digel vê yekê, Fritz berê xwedan balafirên keşfê yên bilind, bilez û bi optîka hêja bû, ku hişt ku wan tevgera leşkeran bişopînin. Û di zivistanê de kamûflekirin dijwartir e, û şev ne dermanek e, ji ber vê yekê efserên îstîxbarata Alman cîhazên dîtina şevê baş bi dest xistin.
  "Royal Tiger" wekî tankek pêşkeftinê ya plankirî di hilberîna serial de dereng ma û bi tevahî ne serketî bû. "Panther" -2, ku Hitler ferman da ku bi zirxî were xurt kirin da ku IS-2 bênavber bike, û motorek 900 hesp were danîn, giraniya wê 51 ton bû, tevî ku li ser sazkirina kaxezek alloy, ku 800 kîlo xilas kir. . Lê mimkun bû ku zirxên alîgir heta 82 mîlîmetreyî li goşeyek maqûl were xurt kirin. Vê yekê kir ku tanka Alman wekî modelên berê ji aliyan ve ne xeternak be. Lê dîsa, "Panther"-2 û "Lion"-2 di nexşeyek pêşkeftî ya pêşkeftî de hîn jî tenê di pêvajoya pêşkeftinê de ne.
  Lê di zivistanê de, Almanan bi tevahî destwerdanên fransî yên li Afrîkayê, tevî Nîjerê Loop, xistin bin kontrola xwe. Û neft, gaz û boksît, û hê bêtir rezervên uranyumê hene, nemaze li Kongoyê. De Gaulle hat girtin - bêyî alîkariya hevalbendan ew bêqîmet bû, lê Scorrel paqij û jêhatî dixebitî.
  Bi vî awayî, di Gulana 1944 de, pirsgirêkên petrolê bi piranî çareser bûn. Hemî pêdiviyên berê ji Lîbyayê dihatin, û tiştê ku mabû ew bû ku her ku diçe zêdetir bîr bên kolandin.
  Lê di gulanê de Alman hê ne amade bûn ku êrîş bikin. Ji bilî Tiger, ku di sêwiranê de kevnar bû, wan ne xwediyê tankek ciddî ya serketinê bû. Rast e, "Tiger" jixwe di hilberîna girseyî de bû û, bi saya kalîteya bilind a cebilxane û stûrbûna aliyan, û hem jî çeka bilez û rast, ew dikaribû rola xwe bilîze, heke ne îdeal be. , lê tankek kêm-zêde tohmûl e, ku dorhêla leşkerên Yekîtiya Sovyetê dişikîne.
  Serfermandariya Alman piştî çend nakokiyan, vegeriya plana berê ya 1942an. Ango êrîş li ser milan bike. Lenîngradê bixin nav zengilek ducarî û derbasî Stalîngradê bibin. Ji bilî vê, piştî ku Wehrmacht ji serpêhatiya Rzhev-Vyazemsky terikand, pirek hêsan a ji bo êrîşa li ser Moskowê winda bû. Ji ber vê yekê ew ji paytextê re nisbeten dûr e.
  Plana Naziyan jî ne îdeal e, lê... Li Swêdê hilbijartinên pêşwext ên parlementoyê hatin kirin û naziyan serkeftineke balkêş bi dest xistin. Welatekî bi nifûsa xwe heşt milyon kes û aboriyeke pêşketî amade bû ku li dijî Yekîtiya Sovyetê şer bike. Kesayeta herî populer Charles Duzdehemîn bû. Swêdiyan bi hesreta tolhildana şikestin û rûreşiya berê di dema şerên ku Petrûs Mezin û Îskenderê Yekem de winda kiribûn. Ji ber vê yekê, tevahiya Ewrûpa berê li dijî Yekîtiya Sovyetê şer kir. Wekî din, Franco û Salazar biryar dan ku bi fermî bikevin şer da ku para xwe ji xenîmetê bistînin. Tenê Swîsre bi awayekî fermî bêalî ma, lê wê jî beşeke dilxwazan şand.
  Serdestiya jimare li aliyê koalîsyona Naziyan bû. Wekî din, di nîvê Gulana 1944-an de, Almanan jixwe nêzî hezar balafirên jet ME-262 di kar de bûn. Otomobîl bixwe pir serketî ye, lê bi motorên neqediyayî. Lê hêdî hêdî motor çêtir bûn, bi hêztir bûn, pêbawertir bûn û xerckirina sotemeniyê kêm bû.
  Êrîşa li başûr dest pê kir. Fritz hewl da ku plana ku ji hêla OKW ve ji bo Operasyona Blau di Çile 1942 de hatî pêşve xistin dubare bike, lê piştre bi kêfî ji hêla Hitler ve hate guheztin. Dema ku hûn hem ji başûr û hem jî ji bakur, bi rêgezên lihevhatî êrîşî Stalîngradê dikin. Lê pêşî, Alman neçar bûn ku derbasî Donê bibin. Pilingên faşîst ketin êrîşê, lê bi xeteke parastinê ya xurt re rû bi rû man. Pêşveçûna Krauts hêdî hêdî derket, ew di berevaniyê de di kûrahiya leşkerên Sovyetê de têk çûn. Di deh rojên pêşîn de tenê 35-40 kîlometre ber bi Voronezh ve çû.
  Dûv re, di du hefteyên şerên serhişk de, Nazî tenê deh kîlometre pêşde çûn û ji ber windahiyên giran, neçar man ku rawestin.
  Êrîşa li başûr bi awayekî serkeftî pêş ket. Li wir kêmtir leşkerên Sovyetê hene, û parastin dijwartir e. Gelek "Pantêr", "Pîling", "Ferdînand" (ev çeka xwebexş ji ber tunebûna bombekirina stratejîk belav bû!) û modelên pêşîn ên "Jagdtiger" û bi taybetî "Sturmtiger" bi bandor. Almanan karîbûn xetên yekem ên parastinê bişkînin û qada operasyonê bi dest bixin.
  Di heman demê de artêşa Japonî jî kete êrîşê. Samurai mezinahiya fîloya tankê ya xwe zêde kir û wesayitên wan ên nû yên giraniya navîn di pratîkê de ji T-34-76-ê di çek û performansa ajotinê de ne hindiktir bûn, û di zirxên pêşiyê de jî jêhatî bûn, her çend di parastina ji aliyan de kêmtir bin.
  Japonya serkêşiya êrîşa li Mongolya kir, ku li wir parastina parastinê pir dijwartir bû. Fermandariya Sovyetê bi kêmbûna rezervan re rû bi rû ma, li her sê eniyan şer kir. Û windahiyên personelên di dema êrîşa zivistanê de pir zêde bûn.
  Êrîşa Almanan li ser Tixvin û Fînlandî û Swêdî ji Kanala Behra Spî, bi dijwarî hatin paşve xistin. Nazî hêdî hêdî, lê hema bi berdewamî pêş de çûn. Di nîvê hezîranê de, li başûr, leşkerên Mainstein ketin Stalîngradê. Duyemîn Şerê Stalîngradê dest pê kir. Û di destpêka Tîrmehê de, piştî hilweşîna Tixvin û Volkhov, Fînlandî, Swêdî û Alman yekbûn - li dora bajarê Lenîn zengilek duyemîn ava kirin.
  Ji ber vê yekê, ji bo hêzên leşkerî yên Sovyetê rewşek pir dijwar çêbû.
  Lê Stalîngrad dev ji Mainstein berneda. Û vê yekê nehişt ku Alman êrîşek di rêyên din de pêşve bibin. Li başûr, wekî sala 1942-an, ew tenê gihîştin Deriyê Terek: li nêzîkî Grozny û Ordzhonikidze asê man. Şerê dijwar li aliyê Voronezh berdewam kir. Di meha îlonê de, leşkerên Sovyetê neçar bûn ku ji derveyî Don vekişin. Ev îroniyek çarenûsê ye ku di dawiya Cotmehê de xeta pêşîn li başûr 1942 di dema pêşkeftina herî mezin a Naziyan de dubare kir.
  Li bakur xerabtir bû, cihê ku Lênîngradê xwe di nav dorpêçeke tevayî de dît. Wekî din, Alman, Fînlandî û Swêdî karîbûn berevaniya Artêşa Sor li Nîvgirava Karelian qut bikin, Murmansk bi bejahî ji beşa sereke ya Yekîtiya Sovyetê qut bikin.
  Nêzîkî çil parçeyên Sovyetê hatin îzolekirin. Lêbelê, hejmara wan ji normalê dûr bû. Swêd bi qasî bîst û pênc beşên bi têra xwe baş-çekirî derxistin meydanê. Li gel Fînlandiyan û leşkerên Alman ên demsalî, wan serdestiyek jimarî bi dest xist. Û veguhestina rezervan li Nîvgirava Karelian pir dijwar e.
  Bi gelemperî, Artêşa Sor nekaribû hêzek pêwîst werbigire, ji ber vê yekê Japonî derket ku ji nedîtî ve xurt bûn, hejmara wan, tevî leşkerên pûtperest, ji pênc mîlyonan derbas bû, û ev bi rastî eniyek duyemîn a bêkêmasî ye. Ji ber vê yekê ya ku me dikir ev bû ku li dijî Alman û hevalbendên wan şer bikin.
  Hêdî hêdî, qada kontrola leşkerên Sovyetê li Karelia kêm bû, û Murmansk bi tevahî hate asteng kirin û bi rastî jî mehkûm bû. Ji ber vê yekê fîloya dijmin û bi taybetî keştiyên binê deryayê serdest bûn, ji ber vê yekê tiştek tune ku pê re peyda bikin.
  Mixabin, di Mijdara 1944-an de Yekîtiya Sovyetê ne xwediyê rezervan bû ku xala zivirîna 1942-an dubare bike. Hema hema her tişt ji bo pêşîgirtina windabûna Kafkasyayê hate xerckirin. Wekî din, Almanan êrîşek li ser Stalîngradê bi rengek profesyoneltir pêk anîn, û rezervan neçar bûn ku bi domdarî li wir werin veguheztin, mîna ku di nav kratera Tartarus de be. Stalîn ferman da ku bajar bi her awayî li ser Volga bigire. Lê ji ber serdestiya balafirên dijmin ên li hewayê, bihayê wê pir zêde derket holê.
  Wekî din, Mainstein, berevajî Pawlos, lez nedikir û li leşkeran dinihêrî. Di encamê de rêjeya windahiyan ne di berjewendiya Artêşa Sor de bû.
  Hîtler lezand Meinstein, lê marşalê zeviyê fêlbaz dizanibû ku meriv çawa ji zextê dûr bikeve û li ber xwe bide.
  Yek ji cureyên herî bihêz ên çekan Sturmtigers bûn. Bombavêjên wan ên pir bi hêz hebûn ku fîşekên bi giraniya sêsed û bîst kîlogram avêtin. Her wiha, topên roketavêj in û ji topên obusê pir bi hêztir in. Hûn dikarin ji wan re wekî bersivek hêja ji Katyusha re, her çend li ser şopan jî bibêjin. Ji bilî vê, hin bombeyên avêtinê jî li ser kamyonan, bi menzîla guleyan dirêjtir hatine danîn.
  Almanan jî pêlên gazê bi kar anîn. Û helbet balafirên jet bombebarkirî.
  Di Kanûnê de, Japonan hema hema hemî Mongolya girtin û nêzîkî Vladivostok bûn, bi qismî Primorye û Khabarovsk girtin. Lê General Frost zora wan da ku rawestin.
  Bi sûdwergirtina ji vê yekê, Artêşa Sor rêze êrîşên dijber li ser milên Alman organîze kir ku hewl da ku tiştê ku ji Stalîngradê mabû bigire. Çi, heta beşek piçûk a bajêr di destpêka 1945 de hate girtin. Almanan di sala 1944an de hin serkeftin bi dest xistin, lê nekarîn Kafkasya jî bi dest bixin û nefta Bakûyê bi dest bixin. Rast e, ji bo hewcedariyên xwe heta niha têra wan ji Romanya, Macarîstan, Lîbya, Kamerûn û Nîjeryayê hebûn.
  Lênîngrad hê jî di bin dorpêçê de bû. Rezervên mezin ên xwarin û cebilxane di pêş de hatin afirandin, da ku bajar bikaribe vê zivistanê sax bimîne, û berdewam kirina hêzên girîng ên Wehrmacht û hevalbendên wê.
  Serkirdayetiya Sovyetê her weha karî rezervên stratejîk ên madeyên xav li bajarê Lenîn ji bo hilberîna çekan çêbike. Ji ber vê yekê heta niha vê yekê zêde nedaye faşîstan.
  Lê Murmansk bi temamî hate astengkirin. Ji deh veguheztinên ku ber bi bajêr ve diçin, Krauts neh qedandin.
  Di Çile de, fermandariya Sovyetê hewl da ku hêza Almanan li navendê biceribîne. Lêbelê, ne gengaz bû ku berevaniya pir bi hêz û teknolojîk pêşkeftî têk bibe. Pêşveçûna herî zêde pênc-şeş bû, ya herî baş ji heşt kîlometreyan zêdetir nebû. Û windahiyên parçeyên Sovyetê pir girîng bûn. Li piraniya beşan heya nîvê pêkhateyê.
  Lê beşek ji hêzên Alman bala xwe dayê, hişt ku Stalîngrad bigrin... Di meha Adarê de, Almanan bi xwe dest bi êrîşa li ser Deriyê Terek kirin. Wan karî xeta berevaniya Sovyetê bişkînin û Grozny û Ordzhonikidze dorpêç bikin, lê Fritz di xeta Vedeno, Shali û bêtir di nav bajaran de asê mabûn.
  Bajarê Groznî bixwe heta meha Gulanê di bin dorpêçê de ma. Di Gulanê de, Stalîngrad di dawiyê de ket. Ji bajar û derdora wê û her wiha ji kargeha tankan di pratîkê de tu wêran nemane.
  Koalîsyona Alman jî bêhêvî bû, lê Fuhrer serketin dixwest. Di meha Çile de, yekem ceribandinên serketî yên dîskê hatin kirin, ku gihîştina leza du leza deng û bilindbûna 18 kîlometreyan. Di meha Gulanê de, dîsket berê xwe dabû çar leza deng û xwe avêtibû bilindahiya 30 kîlometreyî.
  Lê makîneya nû, digel hemî taybetmendiyên firîna xwe yên bihêz û hetta yekta, derket holê ku ji agirê piçûk û biha xeternak e. Pirsgirêka lawaziyê di demek kurt de bi destpêkirina pîvazek laminar hate çareser kirin, lê vê yekê xerckirina sotemeniyê zêde kir û dema firîna balafirê kêm kir. Û balafira dîskê bi xwe, di "cilkê" xwe yê laminar de, nekarî bi bandor agir bike.
  Lê serdema "firokeyên firînê" dest pê kiribû. Wekî din, Almanan qertek bihêz bi dest xistin: tankên nifşê nû yên çîna "E". Ew bi giraniyek wekhev ji "Royal Tiger" û "Panther", nexşeyek pir zexmtir û pêşkeftî, silhoetek nizm û zirxek stûr cuda bûn.
  Di hilberîna girseyî û li qada şer de, Panther-2 û Tiger-2, û paşê Tiger-3, baş derketin. Wesayîta paşîn, bi xêzek zexmtir û tûrek piçûk, xwedan zirxek xurt û motorek 1080 hesp bû. "Mişk" qet negirt. Lê guhertoya "Panther", "F", baş pêk anî.
  Ji ber nebûna hêmanên alloybûnê, tankên Sovyetê ne xwediyê zirxên pir bi kalîte bûn, û heya nuha "Panther" bi topek 75 mm jî bi rola xwe pir baş radiweste. Û 120 mm zirxên pêşiyê yên xêzkirî li hember çeka T-34-85 ya Sovyetê ya 85 mm pir pêbawer parastin. Lê, belkî, çeka xweser a Sovyetê SU-100 derket ku dijberek hêjayî zirxên pêşkeftî yên Panther bû. T-4 berê ji hilberînê derketibû. Û ji tankên hilberînê, Panther derket ku herî sivik e.
  Yekemîn tanka pêşkeftî di warê layoutê de tanka rêzefîlmê "Şêr" bû. Kulîlka vê tankê paşde hate veguheztin, û veguheztin, motor û gearboksê li pêşiyê di yekîneyek de cîh girtin. Di encamê de, silhoueta wesayîtê kêm bû, û cebilxaneya bi topek bi hêz 105 mm bi "Royal Tiger" re hate berhev kirin, û pêşiya tûrikê hîn bi hêztir bû.
  Veguhastina tûrikê paş de ev avantaj jî da Şêr ku dema ku di nav daristanê re diçû, deqê çeka wî ya lûle dirêj ew qas bi qurmên daran ve nedigirt.
  Naziyan pîlanên din jî ceribandin, û her weha çeperên Sovyetê bi firokeyên bihêz bombebaran kirin.
  Japonya jî hewl da ku pêşde biçe û di dawiyê de Vladivostok ji parzemînê qut bike.
  Almanan hewl dan ku di hezîran û tîrmehê de derbasî Moskowê bibin. Lê xeta parastinê ya Sovyetê pir bi hêz derket, û Naziyan windahiyên mezin dan. Tewra tanka Lev di êrîşê de bi tevahî ne têr e, di serî de ji ber nebûna pêlava alî.
  Fermandariya Sovyetê her ku diçe qalibê çeka 100 mm zêdetir û çalaktir bikar tîne. Eşkere ye ku Sovyeta Sovyetê ne xwediyê wê çavkaniyên ku bi heman tankan tankên dijmin têk bibe, lê topên antî-tank dikarin bi girseyî werin bikar anîn.
  Di modela orîjînal de E-100 bi 140 ton pir giran derket, û cebilxaneya kêlekê jî 120 milîmetre (eniya 240 milîmetre!), Tewra di goşeyekê de bû. Ev êdî bes bû. Ne ku behsa rastiya ku Mişk di sêwirana xwe de bêhêvî li paş in.
  Di rastiyê de, tanka Lion û çekên xweser - E-10, E-25 wesayîtên Almanî yên pêşkeftî bûn, ku cihê motorê, veguheztinê û gearboxê li hev hatin. Lêbelê, Almanan gelek alavên paşverû hilberandin. Mînakî, "Panthers", "Tigers", "Jagdtigers", "Jagdpanthers" bi siluetên pir dirêj ên ku di pêşveçûnê de paşde ne.
  "E"-70 jî bi tevahî ne serkeftî bû. Wesayît bi topeke bi hêz 128 mm û xêzkirinek pêşkeftî bû, lê ji ber ku xwest ku barê şer bi kêmî ve 80 guleyan bidomîne û ji 70 ton derbas neke, parastina zirxî ya wê bi "Royal" re hate berhev kirin. Tiger" - modela 1944 û ji bo pêşkeftinek ne têr e. "Tiger"-3 hê çêtir tê parastin. Lê li ser E-70, motorek bi turbocharger bi hêza 1200 hesp bi serfirazî hate ceribandin, ku hişt ku tank li ser otobanê bigihîje leza 60 kîlometre di saetê de.
  Di her rewşê de, tankên Elman û hêzên piyade derbên giran xwarin. Hem dabeşên biyanî û hem jî satelaytên Reich Sêyemîn gelek winda kirin.
  Di nîvê meha Tebaxê de, Almanan tenê 40-50 kîlometre li navendê pêşve çûn û nekarîn qada operasyonê bi dest bixin. Û windahiyên mezin derketin. Di meha îlonê de naziyan li başûr dest bi êrîşeke nû kirin... Di mehek û nîvê şerên giran de, dijmin heta Behra Xezerê şikand, ji aliyê bejahî ve Kafkasya qut kir.
  Lê fermandariya Sovyetê karîbû ku ji deryayê re peyda bike, her çend bi bihayê zirarek mezin be. Di meha Mijdarê de, Fritz, bi lêçûna hewldanek mezin û zirarek mezin, gihîşt deltaya Volga. Di meha Kanûnê de xeta pêş aram bû. Ferqa di navbera eniyên Kafkasyayê û xaka sereke ya Sovyetê de zêde bû. Bi ser de, japonan karî Vladivostok qut bikin, bajarê Sovyetê xistin bin dorpêçê.
  Tevî astengkirinê, Murmansk karî heta Kanûna 1945an bi qehremanî li ber xwe bide. Lê dîsa jî ket...
  Di sala 1946an de şer berdewam bû... Li Kafkasyayê rewşa koma artêşa Sovyetê gelek dijwar derket. Ew ji hêla bejayî ve têne qut kirin, û xetera windakirina dawî ya Bakûyê heye.
  Stalîn hest bi westandina demarî û laşî kir. Li aliyê Tixvînê şerên dijwar qewimîn. Hewldana rizgarkirina derdora Lenîngradê hebû. Li bajêr bi xwe jî kêmî şeş mehan pêdiviyên xwarinê hatin hiştin û qertên xwarinê dîsa hatin birîn.
  Di destpêkê de, leşkerên Sovyetê di xeta pêşîn de şikand, lê paşê dijmin, bi hejmareke zêde ya tankan, karibû ku dijberiyek pêk bîne û tewra beşek ji leşkerên Sovyetê qut bike. Sibat di şerên dijwar de hem li bakur û hem jî li başûr derbas bû, ku leşkerên Sovyetê dijmin ceribandin û hewl dan ku Stalîngradê ji nû ve bigirin. Û ya paşîn bi qismî serkeftî bû. Tankên Sovyetê ketin nav bajêr, lê mixabin nekarî Naziyan ji wir derxînin.
  Lê sêyemîn Şerê Stalîngradê derket. Leşkerên Sovyetê jî li nêzî Voronezh serkeftinên mezin bi dest xistin. Lê li wir jî, Fritz, bi karanîna hejmareke mezin ji yekîneyên tank û serweriya wan a teknolojîk, karibû rewşê vegerîne. Di meha Adarê de, helîkopter û dîsketên dîskê bi asteke mezin dest bi beşdarbûna şer kirin. Almanan çendîn pêşdeçûn li ser sacên firînê kirin û karîbûn bi wan êrişên mûşekan li ser çeperên Sovyetê bikin. Lê di pratîkê de, balafira dîskê wekî çekek mûcîze hêviyên xwe pêk neanî.
  Mîna ku mûşeka balîstîk a von Braun ji bo karanîna wê ya çalak di şer de pir biha û ji rastbûna kêm derket ku xwe rewa bike.
  Lê Almanan firokeyên bombebarkirî yên bê dûvik bi dest xistin ku dikarin heta deh ton bar hilgirin û heta 16 hezar kîlometran (!) bifirin.
  Mixabin, firokevaniya jetê ya Sovyetê hîn jî li paş ma, û dijmin hema hema bi tevahî li hewayê serdest bû. Di her rewşê de, firokeyên pêpelok, di prensîbê de, nikarin di taybetmendiyên firînê de ji balafirên jet derbas bibin. Û pêşveçûnên me bi xwe jî dereng bûn. Û derbasbûna ji firokeyên pêpelok berbi firokeyên jet pir bi êş e.
  Û pêdivî ye ku pîlot ji nû ve bêne perwerde kirin, rêgez bêne dirêj kirin û celebek taybetî ya sotemeniyê were amadekirin. Welê, motorên xwe hîn jî têne ceribandin û xelet kirin!
  Almanan xwe ji Stalîngradê aciz kiribûn... Tiştek ecêb e ku Reichê Sêyemîn û tevaya koalîsyonê bêhna xwe diteqandin û Artêşa Sor jî mîna çûkekî Phoenix bû. Nîsan û Gulanê di şerên dijwar de li nêzîkî Stalîngradê derbas bûn. Û di meha Hezîranê de jî, Artêşa Sor hîna jî hewl dida ku pêşde biçe, dijmin qut bike. Lê di meha tîrmehê de, tevî germê, naziyan dîsa jî li beravên Deryaya Xezerê ber bi Bakûyê ve çûn. Pêşveçûn pir hêdî bû. Bi navînî 1,5 kîlometre rojê. Daxistanê paşve vekişiya... Leşkerên Sovyetê Fritz û hevalbendên wan bi hemû asîmutan şikandin.
  Hem li navendê hem jî li bakur li dijmin xistin. Destûr nedan wan ku nêzîkî Arkhangelskê bibin... Lê di îlonê de leza pêşveçûna Almanan li Kafkasyayê zêde bû. Hêzên koma Kafkasyayê bi giranî kêm bûn, û deryayek ji deh veguheztinê di bin şert û mercên serweriya hewayî ya dijmin de herî zêde di hewayê de du-sêyan bi rê ket. Di dawiya meha cotmehê de dîsa jî faşîst ketin Azerbaycanê. Û di meha Mijdarê de ew ber bi Bakûyê ve pêşve çûn. Û di destpêka meha Kanûnê de Kraut bi Tirkên Gurcistanê re bûn yek...
  Beriya adarê jî li Kafkasyayê şer hebûn û Êrîvanê bi giştî heta Hezîrana 1947an dom kir.
  Tevahiya zivistanê Artêşa Sor bê westan hewl da ku pêşde biçe. Wan bi awayekî xerab li koalîsyonê xistin. Her çend Japonan di dawiyê de Vladivostok di Nîsanê de girt, ev yek tenê hişt ku Yekîtiya Sovyetê bi hêztir li seranserê Amur bicîh bibe.
  Artêşa Sor her çend di zivistanê û meha Adarê de bi êrîşên xwe serkeftinên berçav bi dest nexist jî, derseke adil da koalîsyonê. Di nav welatên satelîtê yên Alman de, rewş her ku diçe girantir dibû. Çavkaniyên mirovî kêm bûn û windahiyên mezin bûn. Barê aborî bi tevahî nedibû. Serkeftinên li eniyan jî kêm zêde mêrê Ewropî yê li kolanê dilxweş dikirin. Daxwaza aştiyê her ku diçû xurt dibû.
  Lê Hîtler bi serhişkî dixwest ku Yekîtiya Sovyetê biqedîne. Her çend hesabên ku Artêşa Sor dê piştî wendakirina Bakûyê hêza xwe ya şer winda bike jî rast derneket. Di sala 1946 de, Yekîtiya Sovyetê hejmarek çekan hilberand: nêzîkî 60 hezar balafir û 40 hezar tank û çekên xweser, 250 hezar çek û hawanan. Erê, hewavaniya Sovyetê bi giranî şerkerê Yak-9, balafira êrişê IL-2 ye, ku hîn jî di hilberînê de ye. Yak-3 û LA-7 di mîqdarên piçûk de hatin hilberandin. Hîn di hilberînê de PE-2 û TU-3 hene. Erê, hewavanî dikare li hember cinawirên jet dijmin kevinbûyî were hesibandin, lê ne wusa ye. Mîna T-34-85, IS-3 û SU-100, wesayîtên mayî jî di mîqdarên piçûk de ne.
  Û di sala 1947-an de, T-54 dest bi ketina karûbarê kir, ku divê dawî li serweriya kalîteyê ya teknolojiya Alman bîne. Helbet T-54 bi giraniya 36 ton nikarîbû ji hemû tankên dijmin bi hêztir be, lê bi rehetî dikaribû bi Panter û Pilingan re pêşbaziyê bike.
  Tanka sereke ya Alman E-50 bû, bi navê Lion-3. Wesayît dişibihe Şêr, lê bi motorek bihêztir 1200 hesp û zirxên qalind. Bi giraniya wê 75 ton, qalindahiya zirxên kêlekê yên tanka almanî derket 140 mm, û pêşiyê jî 240 mm bi çeka 105 mm û dirêjahiya bermîlê 100 el. Otomobîla nû ya Alman divê bibe ya sereke. Ew bi çek û cebilxane ji ya Sovyetê bilindtir e, lê ji du caran girantir e.
  Lêbelê, T-54 nû dest bi hilberînê dike.
  Lê havîna sala 1947an hê germtir bû. Alman hewl didin dîsa êrîşî Moskovayê bikin. Ew jî derbasî Saratovê dibin. Şer heta derengiya payîzê didome. Fritz hîn jî bi rê ve dibe ku Saratov bigire. Lê li herêma Moskowê herî zêde şêst û heftê kîlometran pêşde çûn. Hem Rzhev û hem jî Vyazma, her çend ya paşîn nîv dorpêçkirî bû, bi Yekîtiya Sovyetê re ma.
  Moskow nehatiye fetihkirin, Nazî û koalîsyona wan a hov neçar in ku zivistanê di xendekan de rû bi rû bimînin. Vê carê fermandariya Sovyetê mirovan xilas dike û hêz berhev dike. Bi taybetî tanka T-54. Û di 31ê çileya pêşîna (December) 1947ê de, MIG-15 bi serkeftî hat ceribandin, ku divê yekdestiya Alman ya li ser balafirên jet li hewayê bi dawî bike.
  Rast e, di Sibata 1948-an de, Lênîngrad piştî gelek salên dorpêçkirinê ket. Derbeyek pir giran li prestîja hêza Sovyetê.
  Helwesta Yekîtiya Sovyetê di Gulana 1948 de bêhêvî bû. Alman û koalîsyona wan Kafkasya, paşê Volga heta Saratov û Tambov bi Voronezh re kontrol dikin. Dûv re rojhilatê Orel, hema hema li tenişta Tula, paşê li Vyazma û li nêzî Rzhev bixwe, heya Arkhangelsk.
  Baş e, di rewşeke wiha de çi dikare were kirin? Zêdeyî, Japonî hemî Primorye li ser çemê Amur kontrol dikin û hevalbendê xwe tenê girtin: Mongolya.
  Û di nav heft salên şer de, erdên ku bi kêmî ve nîvê nifûsa Yekîtiya Sovyetê beriya dagirkeriyê li ser dijiyan, û belkî zêdetir jî, winda bûn. Di nav heft salên şer de, Artêşa Sor bi kêmanî bîst mîlyon leşker û efser bi awayekî bêveger winda kirin. Kesên ku birîndar û seqet bûne nayên hesibandin. Bêyî jimartina windahiyên mezin ên ji ber bomberdûmanên girseyî, topbaran û birçîbûnê.
  Her çend malbatên ku hatine valakirin jî were hesibandin, ji sed mîlyonî zêdetir hêza mirovî ya Stalîn di bin destê wî de nemabû, dibe ku kêmtir be. Ji van her pêncan ji bo leşkeriyê tê şandin. Nêzîkî bîst mîlyon leşkerên cûda. Zarokên ji pênc salî, teqawid û astengdarên koma yekem û duyemîn destûr dan ku makîneyan bikar bînin.
  Welat gelekî seferber e. Hilberîna çekan di sala 1947an de hinekî kêm bû... Ji ber vê yekê hê zû ye ku em dawî li welatê Sovyetê bînin!
  Stalîn bi xwe jî, di her rewşê de, wisa nedifikirî. Û Hîtler jî dixwest ku zextê li Rûsyayê bike - ku her tiştî bi yekcarê bigire! Ji ber vê yekê qet lihevkirin çênebû.
  Di havînê de, Almanan êrîşek nû li ser Moskowê kir. Wan hê jî hêvî dikir ku ew dikarin paytextê bişkînin û Yekîtiya Sovyetê bi dawî bikin. Ji Artêşa Sor, Moskow ji hêla zêdetirî sê mîlyon leşker û mîlîsan ve hatibû dorpêç kirin. Ew bi donzdeh hezar tank û çekên xwebexş hatin çekdar kirin. Rast e, tenê bi qasî pêncsed T-54 hene, bi giranî T-34-85 û SU-100 şer kirin. DAEŞ-3 di vê demê de berê hatibû rawestandin. Ji ber nebaweriya teknolojîk a vê mastodonê pir hindik tankên IS-4 hatin hilberandin. 6 tankên IS-7 hatin hilberandin, lê ev wesayît neçû hilberîna girseyî. Her çend, dibe ku bêwate. Dikaribû bi topên xwe yên 130 mm bikeve zirxî ya 240 mm ya Lev-3 ya 75 ton. Rast e, Almanan tankek pêşkeftî, Royal Lion, bi giraniya 100 ton bi motorek 1800 hesp, û 128 mm bi çekek pir dirêj û bi leza pêşîn a 1260 metre di çirkeyê de hebû.
  Lê Stalîn bi rengekî eleqeya xwe bi alavên giran winda kir, û tercîh kir: bi tercîhî piçûk, lê dûr.
  Lê çar şervan: Zoya, Victoria, Elena, Nadezhda wisa nedifikirîn. Û wan tenê tanka IS-7 di bin kontrola xwe de girt. Ji bilî vê, û di hejmara heft. Ji ber vê yekê çaran ev erebe bi mesrefa xwe çêkirin. Keçan li Sîbîryayê zêr dîtin û diyarî fona Wezareta Parastinê kirin. Û niha jî wan dixwest ku bi xwe ji vê makîneya ecêb gulebaran bikin.
  Û roja girîng a 22-ê hezîrana 1948-an hîn nêzîk bû. Leşkerên Hîtler tenê pêşengiya nifûsê dikirin, hewl dida ku bajarê Rzhev ê Sovyetê derbas bike û dorpêç bike.
  Û çar keçên xwedayên rûsî yên demiurge, wekî her gav, biryar dan ku di demek krîtîk de ji bo Rûsyayê destwerdanê bikin! Ew her gav di wext û cîhê rast de welatê xwe - Rusya - rizgar dikin!
  
  
  
  
  EGER TUNE TELEQA POLA BÛN
  Bi gelemperî, pir ecêb e, di pir gerdûnên paralel de pêvajoya Şerê Cîhanê yê Duyemîn û Şerê Wetenyê yê Mezin ji bo Rûsyayê ji rastiyê hîn xirabtir bû. Belkî ji ber ku rejîma faşîst a ku Ewropa xist bin kontrola xwe, ji wê zêdetir potansiyela wê hebû. Kombûna totalîtarîzma hovane û hêmanên bazarê yên aboriyê ji kapîtalîzma lîberal a Rojava û modela Stalînîst a navendî, burokratîk bi bandortir e. Xwezî, ji ber çend sedeman, hem objektîf û hem jî subjektîf. Naziyan ji ber bextê mezin nekarîn qertên xwe bi kar bînin.
  Çend casûsên Alman bi ser neketin tenê ji ber ku Almanan di belgeyan de scraperek pola zengarnegir bikar anîn, û Rûsan hesinê hêsan bikar anîn? Û tiştek wisa piçûk çawa bi biryar bandor li ser pêvajoya şer kir?
  Di her rewşê de, gerdûnek paralel hebû, ku jixwe di Cotmeha 1941-an de, efserekî îstîxbarata pir hûrik bi xeletî ev rastî kifş kir. Belgeyên Sovyetê yên resen û yên Almanî yên sexte şil in û... Di belgeyên Sovyetê de kaxiz gemarî ye û ev xuya ye, lê li ser yên Almanî ne wisa ye.
  Ev tiştek piçûk e, lê bandora wê ya li ser pêvajoya Şerê Welatparêziya Mezin pir girîng derket.
  Ji ber têkçûnan dûr ketin û di bin kontrola ajanên Alman de xebitîn, wan delîlên girîng ên amadekirina êrişek ji hêla leşkerên Sovyetê ve li nêzî Stalingradê vedîtin. Ji ber vê yekê qanih bû ku Adolf Hitlerê serhişk bi vê yekê razî bû û ferman da ku leşkerên Nazî yên li ser Volgayê ji nû ve kom bikin. Û ev girîng bû.
  Ger di dema operasyona Rzhev-Sychov de, Artêşa Sor, ku ji du caran zêdetir hêzên Wehrmacht hebûn, nikarîbû berevaniya Alman bişkîne, wê hingê li Stalingrad hevsengiya hêzan ji bo Naziyan xweştir bû.
  Û hewa di 19ê çiriya paşîna (November) 1942-an de ji bo operasyonên êrîşkar ne guncaw bû. Firokasyon, nemaze balafirên êrîşê, nikarîbûn rabin, û bombebarana topan tenê bandorek pir kêm li ser berevaniya pêşkeftî ya dijmin hebû. Leşkerên Sovyetê, piştî ku ketin êrîşê, ketin xwarê. Tewra bi cihkirina cendekê tankan jî nikarîbû kunek di parastina Hîtler de bişkîne.
  Şerên dijwar jî li ser riya Rzhev-Sychov derketin. Di roja Newrozê de jî berdewam kirin. Tenê wê hingê, piştî ku windahiyên giran xwar, leşkerên Sovyetê di her du aliyan de êrîşa xwe rawestand. Hîtler xwe li ser Volga girt, lê Almanan li Afrîkayê dest bi lêdanê kirin. Churchill êrîşa Montgomery ya li Misrê bi nav kir: dawiya destpêkê. Herwiha diyar kir ku niha hevpeyman tenê dê bi ser bikevin.
  Bi rastî, Rommel, tevî veguhestina domdar a hêzên mezin ber bi Afrîkayê ve, bextreş bû û artêşa wî têkçû piştî têkçûnê. Ji bo pêkanîna şer li du eniyan, Reich Sêyemîn neçar bû ku di sibata 1943 de seferberiyek tevahî îlan bike.
  Her wiha armancên sereke yên Operasyona Blau nehatin bidestxistin. Lêbelê, di zivistana 1942-1943 de, Wehrmacht, berevajî dîroka rastîn, karî xwe ji têkçûnek giran li rojhilat dûr bixe. Di dawiya Çile de, leşkerên Sovyetê ji nû ve dest bi êrîşa xwe li navendê kir: operasyona sêyemîn Rzhev-Sychov û li nêzîkî Stalingrad. Lê cesaret nake ku dijminekî ku di nav parastineke xurt de rûniştiye bişkîne. Şerên niha dihatin bîra Şerê Cîhanê yê Yekem. Lingering, helwest. Dema ku yê êrîş dikir ji yê ku diparast zêdetir winda dikir.
  Operasyona Iskra ya rizgarkirina Lenîngradê hat paşxistin. Stalîn dixwast ku bi lez û bez devê Rzhev bibire û li Stalîngradê dijmin têk bibe. Almanan, dersên zivistana borî bi bîr anîn, bi awayekî çalak xwe parastin. Û heta niha wan karîbûn êrîşa leşkerên Sovyetê bişkînin. Wekî ku derket holê, dema ku Krauts amade ne, ne hêsan e ku meriv berevaniya wan têk bibe. Û kalîteya hêzên çekdar ên Alman hîn jî di asta herî baş de ye.
  Êrîşa Sovyetê heta dawiya sibatê dom kir, lê qet bi ser neket.
  Di destpêka Adarê de, fermandariya Sovyetê hewl da ku êrîşek li ser riya Voronezh bike. Piştî serkeftinên destpêkê, Artêşa Sor ket bin êrîşa dijberê Mainstein. Hêzên Sovyetê yên mezin hatin dorpêçkirin û neçar man ku riya xwe vegerînin. Ziyanên, nemaze di warê teknolojiyê de, pir mezin derketin, û Alman û hevalbendên wan karîbûn di vî warî de cihê xwe bigirin û Voronezh û derdora wê bi tevahî girtin.
  Di dema dijberiya Mainstein de, "Panthers" û "Tigers" yekem car beşdarî şer bûn. Tankên nû hinek hêviyên xwe bi cih anîn. Dema ku rast têne bikar anîn, ew di şerê pêş de ji wesayîtên Sovyetê çêtir bûn.
  Sermaya biharê dest pê kir û aramî li eniya rojhilat hukim bû. Li Tûnisê şerên dijwar diqewimin.
  Fuhrer hewl da ku li Afrîkayê serê pirê bi her awayî biparêze. Ji bo vê yekê, Naziyan jî biryar da ku gavek bêhempa bavêjin. Wan ultîmatomek da Franco: yan ew bihêle leşkerên Alman derbasî Gibraltarê bibin, an jî ew were hilweşandin, mîna hukûmeta Vichy. Generalîsîmo sar bû û razî bû. Di heman demê de, wî bi hêstiran serî li hukûmetên Brîtanya û Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê da: ku li dijî Spanyayê şer ranegihînin, ji ber ku ev yek li gorî daxwaza wî nebû!
  Di 15ê Avrêl, 1943 de, Almanan dest bi êrîşa li ser Gibraltar kirin, avêtina Piling û Panterên herî dawî. Keleh di nava du rojan de ket bin êrîşên bi sedan tankan. Êrîş ji hêla Pawlos ve hate ferman kirin, ji eniya rojhilat hate bibîranîn. Bi awayekî îronîkî, Almanan tenê di 1ê Avrêl, 1943 de karîbûn çarikên dawî, xaniyên Stalîngrad û kargehên Stalîngradê bi dest bixin. Ji ber vê yekê, Paulus hinekî xwe rehabîlît kir û sernavê marşalê zeviyê û şûrên ku ji pelên okûyê yên xaça şovalye ji bo bootê wergirt.
  Bi girtina Cebelîtariqê rê li ber hatina Brîtanya û Amerîkayê ji rojava ber bi Deryaya Spî ve girt. Û ji xeynî vê, Naziyan bi xwe karîbûn di nav dûrtirîn dûr de êrîşî Fasê bikin, beşek ji hêzên Hevalbendan ji Tûnisê dûr bixin.
  Zexta li ser pira Tûnisê qels bû, û paşê Rommel dîsa hat veguheztin. Hîtler biryar da ku ji bo niha operasyonên leşkerî li Rojhilat bicemidîne û hewl bide ku kontrola Derya Spî bike.
  Fermandariya Sovyetê jî dest bi taktîkên li bendê-û-dîtinê kir. Ya ku Stalîn di dîroka rastîn de kir ev e, ya ku wî biryar da ku niha jî ev e. Bila sermayedar bi xwe xwîna ehmeqan birijînin. Bila li hev bixin, em ê hêza xwe kom bikin û gava ku ew bi tevahî westiyan, lêxin.
  Almanan hîn jî bakurê Tûnisê girtibûn, û leşkerên di bin fermandariya Field Marshal Paulus-ê nû de ber bi Casablanca ve diçûn. Emerîkî bi Piling û Panteran re rû bi rû man. Derket holê ku Shermanê wan li hember van tankan qels bûye, her wiha T-4-a nûjenkirî jî qels bûye.
  Û Churchill, piştî sê mehan dudiliyê, dîsa jî Şer li Spanyayê ragihand. Lêbelê, di vê demê de Almanan berê tevahî Fas girtibû û Cezayîr dagir kiribûn. Ji ber vê yekê, ev yek ji Franco re wekî şok nehat. Di 25ê tîrmehê de, leşkerên Alman paytexta Cezayîrê girtin û şikestineke dijwar li Îngilîstanê dan. Serkeftin bi dijberiyek ji Rommel, û têkçûna nişkave û daketina Kissilring li ser Malta hate hêsan kirin.
  Eniya Rojhilat aram û aram bû. Stalîn, ku leşkerên wî di şerên berê de windahiyên giran xwaribûn, Artêşa Sor ji nû ve dagirtî. Almanan jî beşên nû ava kirin û di Tengava Cebelîtariqê re derbasî Deryaya Navîn kirin.
  Çalakiya keştiyên jêrderyayî yên Alman bû sedem ku tonajê fîloya Amerîkî û Brîtanî dest bi kêmbûnê kir. Û ev jî di şerên ji bo mezintirîn deryaya başûr a Ewropayê de nekarî serkeftinê bike.
  Rewşa metirsîdar a li Deryaya Navîn bû sedem ku di 6ê Tebaxê de, Churchill biryar da ku li Fransayê be. Lê operasyon di bin şert û mercên nebaş ên hewayê de pêk hat û bi kêmî amadekarî hat kirin.
  Di 10ê Tebaxê de, Rommel û Paulus li hev kirin, li rojhilatê Cezayîrê kazanek giran ava kirin. Û di 19ê Tebaxê de, Mainstein, axayê xapînok ên xefikan, leşkerên Hevalbendan ji peravê qut kirin.
  Serkeftina Fritz ji hêla bêbiryariya Amerîkî ve hate hêsan kirin, yên ku di sala 1943-an de daketina li Fransa zû zû dihesibînin, û kêmbûna giran a keştiyên dakêşanê. Li eniya rojhilat aramî. Wekî din, hilberîna hewavaniyê li Almanyayê di sala 1943-an de du qat zêde bû, her sal ji sî û du hezar balafiran derbas bû - bi bextewarî, Almanan ji rastiyê bêtir hêz û axa di bin kontrola wan de hebûn. Û wesayitên nû yên Focke-Wulf bi zirx û çekên xurt û topên 30 milîmetreyî jî zirareke zêde gihandin firokeyên hevpeymanan.
  Felaketa li Cezayîr û Fransayê, Tebaxa 1943an ji bo Hevalbendan bi rastî reş kir.
  Stalîn bi serkeftinên wiha jî kêfxweş bû. Lê sebra Churchill qediya. Li Rojhilat, şerên hewayî jî di pratîkê de rawestiyan, û çalakiya partîzanî kêm bû. Almanan ji hemwelatiyên Sovyeta berê bêtir û bêtir cesedên nû ava kirin û tewra jî tiştek wekî hukûmetên herêmî yên pûtperest afirandin. Ji ber vê yekê, tugayên cuda yên neteweperestên herêmî yên ji rojhilat berê xwe didin Afrîkayê.
  Tsar Borisê Bulgarî jî sê beşên xwe yên çêtirîn şandin Tûnisê, xuya ye ku hêvî dikir ku li parzemîna tarî ji xwe re hin kolonî bi dest bixe.
  Di îlonê de, Rommel li Misrê êrîşek mezin da destpêkirin. Wî karî, bi karanîna serweriya hêz û kalîteyî, hefteyek piştî sînyala êrîşê, Trablusê bigire.
  Îngîlîz û Emerîkî li Lîbyayê şikestin li pey şikestinê dîtin. Di van şert û mercan de, Churchill daxuyand ku her alîkarî ji bo Yekîtiya Sovyetê ya Bolşevîk rawestîne û xwest ku tavilê şer were xurtkirin. Stalîn qaşo guh nade ultîmatuman. Tevî ku, bê guman, amadekariyên çalakiyên êrîşkar hatin kirin. Lê Koba hîlekar bû û tewra jî hewl da ku ji bo aştiyek cûda avên biceribîne. Yek, di dawiya îlonê de, Almanan tevahiya Lîbya, tevî Tolbuk, girtin, û hetta derbasî Misrê bûn û heta Skenderyayê.
  Pawlos karibû ku xala herî girîng a kelehê ya Englishngilîzî derbas bike û ber bi başûrê Nîlê ve biçe. Di rastiyê de, ev karesatek ji bo Brîtanya li Misrê. Paşê Alman dikaribûn herin Kanala Sûweyşê û herin Îraqê, paşê jî ne dûrî Bakûyê.
  Dereng ket xeternak, û Stalîn ferman da ku ji nû ve êrîşa li ser Rzhev dest pê bike, û hem jî Stalîngrad ji nû ve bigire, û di heman demê de dijmin li Kafkasya Bakur bişkîne.
  Yanî di meha cotmehê de ji sê aliyan ve şer yekser dest pê kir. Û di Mijdarê de jî li ser Leningradsky.
  Lêbelê, ne hêsan bû ku bi dijminek ku baş di nav de hatibû kolandin û tankên Panther û Tiger ên giran ên hêzdar bişkînin. Leşkerên Sovyetê bi parastina pozisyona kûr re rû bi rû man. Û di parastinê de, tankên nû yên Alman û çekên xwepêşander baş derketin.
  Ji ber vê yekê di Cotmeh û Mijdarê de pêşketinên girîng çênebûn. Heya ku êrîşa Almanan li ser Kanala Suweyşê neyê rawestandin. Û paşê tenê demkî... Lêbelê, Paulus û Rommel leşkerên xwe zivirîn Sûdanê. Û wan dest bi dagirkirina Afrîkayê kir.
  Wehrmacht hê ne amade ye ku zivistanê êrîş bike.
  Wekî din, Krauts hêviyên mezin li ser Panther-2-ê wekî makîneyek pêşkeftî û Tiger-2 û Lion girêda.
  Zivistan di nav hewldanên Artêşa Sor de derbas bû ku berevaniya Krauts bişkîne. Lê li tu derê ne pêkan bû ku serkeftinên mezin bi dest bixin. Ger serkeftinek çêbibe jî, dijmin bi êrîşeke kontra rewş ji nû ve vegerandiye.
  Û rewş her ku diçû xirabtir dibû. Li Brîtanyayê, li hemberî şikestinên leşkerî, krîzek siyasî derket. Li hemberî kabîneya Churchill dengê bêbaweriyê hat dayîn. Ger Pawlosê jîrtir Îngilîstan ji Sûdan û Etiyopyayê derxe, dê çawa be wekî din.
  Hikûmeta nû aştiyek cuda pêşkêşî Almanyayê kir. Ji ber wendahiyên mezin ên Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê ji fîloya jêrderyayê ya Alman, Roosevelt îtîraz nekir. Her wiha pozîsyona wî ya li Amerîkayê hejand. Û Japonî karîbûn çend serketinên piçûk bi dest bixin, pêşkeftina Amerîkî sist bikin. Ji ber vê yekê, xala nerînê - kulika me ya li kêlekê bi ser ket.
  Lêbelê Hîtler pêşî şert û mercên zêde danî pêş. Dûv re lihevkirin axa Frensî û Misir bû, û her weha tiştê ku berê aîdî Îtalya bû hate vegerandin. Sûdan jî dikeve destê Reichê Sêyemîn, lê Kanala Sûsê bi hev re tê xebitandin.
  Ji ber vê yekê Fûhrer ku xwe li Rojava azad kir, hemû hêza xwe avêt Rojhilat. Naziyan di meha Gulanê de li dijî Moskovayê dest bi êrîşan kirin. Bi saya kolonîyên Fransî û Îngîlîz, Lîbyayê berê têra xwe neftê hebû û Hîtler jî dixwest bi lez û bez bi ser bikeve.
  Bi ser de, Tirkiyeyê eniya duyemîn jî vekir.
  Lêbelê, Artêşa Sor jixwe di şerên ji bo paytexta Sovyetê de hêz û qehremaniyek bêhempa nîşan da. Bi navînî, leza pêşkeftina Alman rojane yek kîlometre derbas nebû. Di dawiya Tebaxê de, Naziyan karîbûn herî zêde sed kîlometran bi firehiya serketinê ya hema ji sê sed kîlometreyan pêşde biçin.
  Ew nêzîkî Moskowê bûn, lê ketin nav xeta parastinê ya Mozhaisk. Ev encamên hindik bûn. Wekî din, leşkerên Sovyetê bi berdewamî dijberî dijmin dikirin. Tankên nû yên Sovyetê T-34-85 û IS-2 beşdarî şer bûn. Nabe ku bê gotin ku Almanan bi tevahî avantajên xwe winda kirin, lê Artêşa Sor nesekinî, ne jî zanist!
  Şervanên Sovyetê yên nû Yak-3 û LA-7 xuya bûn, ku dikarin bi balafirên almanî re pêşbaziyê bikin. Rast e, dijmin di vegerê de xwedî qertên reaktîf ên pir xurt e. ME-262 û HE-162 di cîhanê de analog tune. Hîtler jî biryar da ku hilberandin û pêşxistina tankên ji pêncî ton siviktir qedexe bike. Di encamê de, T-4 û Panther hatin dayîn. Derket holê ku giraniya "Panther"-2 50,2 ton e û xwedî çekek bi hêz e ku motora wê 900 hesp e. "Royal Tiger" û "Lion" ji 70 ton giraniya cinawiran jî derbas kir. Li gorî biryara partiyê, giraniya otomobîlên Sovyetê ji 47 ton derbas nebû.
  Ji ber ku nekarîn Moskowê bigirin, Naziyan bala xwe dan Lenîngradê. Ew bi rastî ji vî bajarî nexweş bûn. Topbaranên mezin di meha Îlonê de dest pê kir. Di nav wan de çekên qalibê 1000 mm û fîşekên robotîk ên bi bask jî hebûn.
  Hîtler ferman da ku Lenîngradê bi her awayî bigire.
  Bajar karî sê êrîşan di meha Îlonê û Cotmehê de pûç bike. Lêbelê, Almanan karîbûn deh-bîst kîlometre pêşde biçin, û serê pira Peterhof jî girtin. Li hin cihan yekîneyên wan ketin nava bajêr û rewşa operasyonê ya komê xirabtir bû. Di Mijdara sala 1944an de, piştî ku Naziyan di hilbijartinên parlementoyê de bi ser ketin, Swêd jî li dijî Yekîtiya Sovyetê kete şer.
  Wê bi çalak dirûşma reklam kir: tolhildan ji bo têkçûna Petrûs Mezin û Skender. Dabeşên nû yên swêdî hatin eniyê û bi Fînlandiyan re ji bakur ve dest bi êrîşa li ser bajêr kirin. Û Naziyan ji nû ve dest bi êrîşan kirin, di nav tiştên din de, Sturmtiger û Sturmaus hîn bihêztir, û her weha tanka E-100, cinawirê rêzefîlmê yekem ê cîhanê ku giraniya wê zêdetirî sed ton e.
  Tevî qehremanî û berxwedaniya mezin a leşker û mîlîsên Sovyetê, û hem jî li dijî êrîşa bêhêvî ya li ser Novgorod, bajar nehat rizgar kirin. Lêbelê, çaryeka paşîn heta 27ê Çileya Paşîn, 1945-an neket, mînakek berxwedanek bêsînor nîşan dide. Û bajar bi xwe jî blokek tevahî domand: 1270 roj! Dibe ku di şerên nûjen de bloka herî dirêj a bajarekî.
  Her çiqas Alman û hevalbendên wan windahiyên mezin dan jî, armanc bi qismî pêk hat. Duyemîn bajarê Sovyetê yê herî mezin û herî girîng ket, û destên koma dijminên herî bi hêz hatin azad kirin.
  Di zivistanê de şer dijwar bû. Almanan bi hemû hêza xwe balafirên rêzefîlm, jet bi kar anîn. Yekîtiya Sovyetê li hemberî wan ne xwediyê hêza wekheviyê bû. Vê yekê di hewayê de bidestxistina avantajê dijwar kir. Berovajî vê yekê dijmin li wir serwer bû. Mîna ku tankên Alman avantajên xwe parastibûn. Û wan jî bi hatina rêzenivîsa "E" re ew zêde kirin.
  Li gorî Piling û Panteran, tankên E-series xwedan xêzek zexmtir, silhoetek nizm, û di encamê de, di goşeyekê de zirxên pir stûrtir bûn.
  Bersiva zanista Sovyetê heya nuha tenê IS-3 bû, ku parastina eniya tûrikê ya bihêztir e. T-54 hê jî dihat pêşxistin, û T-44 ne serkeftî bû.
  Lêbelê Hitler planên xwe di Gulana 1945 de guhert. Û xwe bi êrîşên takekesî ve sînordar kir, êrîşa sereke li Kafkasyayê pêk anî. Li wir şerkirin rehettir bû. Ji ber vê yekê piştî girtina Stalîngradê, dabînkirina koma Sovyetê zehmet bû. Bi ser de jî, di meha sibatê de, leşkerên Sovyetê li Transkafkasyayê şikestineke xurt li Osmaniyan dan û Tirk neçar kirin ku ji Êrîvanê birevin û herêma Qersê azad bikin.
  Almanan berevanî şikandin û bi Volga re derbas bûn, gihîştin Deryaya Xezerê. Groznî di 15ê Hezîranê de, piştî şerên serhişk, Sûxûmî di 23ê Hezîranê de, Zugdîdî di 29ê heman mehê de ket. Tbîlîsî di dawiya tîrmehê de tevî Kutaisi hat girtin. Di meha tebaxê de zozanên faşîst herî dawî Daxistan û Potî jî girtin û ji bakur ve gihîştin Ermenîstanê. Di meha îlonê de bi Tirkan re bûn yek û êrîşa li ser Bakûyê dest pê kir. Bajarê kilît heta 6ê çiriya paşîna 1945an dom kir. Çend şer li çiyayan, bi taybetî li Yêrêvanê, heta dawiya Kanûnê dom kir.
  Li navendê jî şerên dijwar qewimîn. Almanan karîbûn nêzîkî Tula bibin û heta Kalinin jî bigrin, lê paşê ew hatin rawestandin. Lêbelê, xeta pêşîn nêzîk bûye, û heya niha ji paytextê zêdetirî heştê kîlometre maye.
  Sala 1946'an bi zivistaneke germ dest pê kir. Fermandariya Sovyetê, ku dixwest pêşî li êrîşa Alman bigire, bi bêhêvî li dijmin da.
  Mixabin, avantaja dijmin a li hewayê tenê zêde bû. Balafirên jet Luftwaffe, mixabin, bi domdarî dihatin baştir kirin. Guhertinên nû yên ME-262 xuya bûn, di nav de yekî ultra-bilind. Di heman demê de balafirek şerker a hêzdar TA-183, bi baskên HE-262 yên pêşkeftîtir, û şaheserek rastîn a endezyariya balafirê ME-1010 bi baskên şûştî yên kontrolkirî.
  Û şervanê sereke yê Yekîtiya Sovyetê Yak-9 ma. Otomobîl berê nû bû, lê niha bi eşkereyî kevnar e.
  Lê Luftwaffe Yu-287 jî heye, û Yu-387, TA-400, TA-500 bomberdûmana jet derketiye. Û balafirên êrîşê jî jet in. Û HE-377 reaktîf e û HE-477 jî reaktîf û pir-armanc e.
  Û rêza E-70 bi tankên bi giraniya "Royal Tiger", lê bi parastina pir xurttir e.
  Û şahesera rastîn tanka pîramîdal bû ku ji bo rojbûna Fuhrer di 20-ê Avrêl, 1946-an de bi metal hate xuyang kirin. Hîtler bi xwe navê "Şêrê Împeratorî" lê kiriye.
  Wesayît mîna pîramîdek dirêjkirî, pêçandî bû, bi lîstokên piçûk ku tevahiya binê tankê vedigire. Ji ber vê yekê, ew ne xwediyê tepsiyek bû, ku bi girîngî kapasîteya cross-welat zêde kir. Wekî din, tang ne xwediyê banek bû, û cebilxaneya wê ji her alî ve xwediyê meylek maqûl a bilind bû. Wesayîta ku giraniya wê 99 ton e, bi çeka dijî balafirê ya 128 mm û dirêjahiya bermîla wê 100 EL, motora wê 1800 hesp û zirxên eniyê 300 mm bû. Digel vê yekê, lewheyên li goşeyên mezin ên meyla maqûl in, di nîvê pêşîn a pêşîn de û 250 milîmetre di nîvê meyla duyemîn de. Bi vî rengî, derket holê ku ew tanka herî bi hêz a cîhanê ye, ku ji hemî nuqteyên gulebaranê û dema ku ji jor ve bi bombeyan ve tê êriş kirin, nepêkan e.
  Fuhrer tavilê ferman da ku ew bi lez û bez were hilberandin û di heman demê de bi obus û avêtina bombeyê ve guheztinek êrîşê çêbike.
  Ji ber vê yekê Naziyan stok kirin, diviya ku ew werin şikandin. Lê mixabin dijminekî pir serhişk û teknîkî xurt hat girtin. Û di dawiya gulanê de, li gorî kevneşopiyê, dema ku rê zuwa bûn, êrîş dest pê kir.
  Fritz hewl da ku Moskow û Tula derbas bike. Pevçûn bi dijwarî û berfirehiyeke nedîtî derketin. Lê leşkerên Sovyetê hêja bûn ku jê re bête gotin. Ji bo sê mehan şerên domdar, Naziyan tenê karîbûn Tula dorpêç bikin û xwe bigihînin Kashina û ji bakur nêzikî Moskowê bibin, bi qismî têkilî qut kirin. Şer berê xwe da kolanên bajêr bi xwe.
  Stalîn ji paytextê derket û çû Kuibyshev. Lê Naziyan di meha Tîrmehê de dest bi êrîşa ser Saratovê kirin. Ev bajar di 8ê Tebaxê de ket. Ji ber ku Kuibyshev nuha xwe bi xeternak nêzîkê eniyê dît, ew Serfermandarê Bilind navenda xwe bar kir Sverdlovsk. Şerê li Moskowê di meha Îlonê de berdewam kir. Di 18'an de Kaşira ket. Di destpêka Cotmehê de, paytexta Yekîtiya Sovyetê hema hema hate dorpêç kirin, û di 29 de, piştî şerên serhişk, Kuibyshev jî ket. Herweha, Almanan Guryev û Uralsk girtin.
  Mijdar tijî şerên dijwar bû. Di 7ê Mijdarê de, Krauts derbasî Kremlînê bûn, lê ji ber êrîşek bêhêvî paşve hatin avêtin. Û di dema vî şerî de, fermandarê karmendê Moskowê, Mareşal Rokossovsky, mir!
  Û pîlotê navdar ê Sovyetê Kozhedub balafira sedemîn a Almanî xist xwarê, û bû yekem kesê Sovyetê ku çar caran qehremanê Yekîtiya Sovyetê wergirt. Û her weha di 7ê çiriya paşîn, 1946 de.
  Di 4ê Kanûnê de, dorpêça dorpêçê ya li derdora Moskowê bi dawî bû. Lê paytext û bermahiyên garnîzona wê ya qehreman heta Sersala Ortodoks di 7ê Çileya 1947an de şer kirin.
  Êrîşa li ser paytextê ji hêla Mainstein ve hate rêve kirin. Ji bo vê yekê ew piştî Hermann Goering xelata duyemîn Orderê Xaça Mezin a Xaça Hesinî wergirt.
  Lê hîn şer neqediyaye. Stalîn ji Sverdlovskê soza berdewamkirina têkoşînê da. Alman jî pir westiyabûn. Li başûr, leşkerên wan nêzîkî Penza û Ulyanovskê bûn û rawestiyan. Di meha Adarê de, Sovyetê li dijî êrîşan dest pê kir. Lê di meha Nîsanê de dîsa jî neçar man ku ji Ryazanê derkevin. Û di Gulanê de, Naziyan bajarê Gorkî dorpêç kirin, û ji başûr derbasî Kazanê bûn. Di hezîranê de, Krauts Orenburg girtin û nêzîkî Ufa. Berxwedana li dijî Artêşa Sor qels bû, moral daket û terka girseyî dest pê kir. Lêbelê, ew her dem li wir bûn, lê piştî hilweşîna paytextê ew gelek caran zêde bûn. Ji bo Stalîn mirina tu kesî nemabû. Lê gel ji bo welatê xwe li dijî faşîzmê şer kir.
  Desthilatdariya hikûmeta Sovyetê jî ket. Di tîrmehê de, Alman ketin Sverdlovskê. Stalîn û hevalên wî çûn Novosibirsk. Li Ûralê, şer heta meha Tebaxê dijwar bû... Alman ji ber dirêjbûna ragihandinê û çalakiyên çalak ên partîzanan asteng kirin. Lê şerekî din êdî wateya xwe winda kiriye.
  Lêbelê Stalîn, dîsa jî ji bo tiştek hêvî dikir. Alman di meha Îlonê de derbasî Tobolskê bûn. Lê ji ber barana zêde ya payîzê dereng man. Nêzîkbûna zivistanê êrîşa li Sîbîryayê rawestand, lê Naziyan karî tevahiya Asya Navîn bi dest bixin. Zivistanê newêrîbûn herin Novosîbîrskê. Lê Stalîn jî nexweş bû, û ew çû Vladivostokê germtir.
  Sala 1948 hat. Naziyan jixwe bi dîsketan çekdar bûn. Wekî din, tankên tevlihevtir ên bi motorên turbojet xuya bûn. Bi rastî jî piştî ku germ dibe, tenê ew e ku bi serfirazî bimeşin û bajaran dagir bikin.
  Lê Beria Stalîn jixwe nexweşê giran jehrî kir û bi şertê parastina desthilatdariya Sovyetê li Sîbîryayê teslîmî Reichê Sêyemîn kir.
  Hîtler, ku bi xwe ji şer bêzar bû, hema razî bû, lê pêşî, wî di Gulana 1948 de Novosibirsk girt. Û teslîmbûn di 22ê hizêrana (June) 1948-an de, di tarîxek sembolîk de - tam heft sal ji dema êrîşa li ser Yekîtiya Sovyetê re hate îmzekirin. Bi vî awayî Şerê Cîhanê yê Duyemîn bi dawî bû. Dewletên Yekbûyî di sala 1945 de Japonya têk bir û bombeya atomê ceriband. Ji ber vê yekê karê Fuhrer tune ku biçe derve.
  Lêbelê, Beria, demek dirêj hukum nekir. Aceyê herî navdar ê Sovyetê, mareşalê hewayê û lehengê heft caran yê Yekîtiya Sovyetê Kozhedub, dê karibe darbeyek leşkerî pêk bîne û serokê nepejirandî yê Komîteya Parastina Dewletê hilweşîne. Beriya û hejmarek ji hevkarên wî hatin gulebarankirin. Di Reichê Sêyemîn de, di Adara 1953 de, welatparêzan Hîtler qedandin. Û Goering ji ber bikaranîna narkotîkê hinekî berê mir, dema ku Himmler ji ber gumanên komployê hate gulebaran kirin.
  Di navbera SS ya bi serokatiya Schellenberg û hêzên çekdar ên bi serokatiya Generalissimo Mainstein de şerekî dijwar derket. Ev hemû di encama şerê navxweyî de. Di encamê de Reich Sêyemîn hilweşiya. Û Yekîtiya Sovyetê ya kêmbûyî dest pê kir ku hêdî hêdî bandora xwe vegerîne. Dîrok dîsa ket merhelekê. Rabûna fantastîk a Almanyayê, ji împaratoriya Cengîz Xan bêtir werimî, dûv re mirina serokê sereke - kaos û tunebûn.
  Û kombûna gav bi gav mîrekiyan, tenê bajarê Baikalsk bû paytext. Yekitiya Sovyetê ya ku li gelek parêzgehên ku bi parêzgehên ku ji aliyê Almanan ve hatibûn avakirin, hate dabeşkirin, dîsa bû yek. Serkeftina herî mezin ketina Moskovayê bû, ku nîrê Naziyan avêt. Rast e, Ukrayna, Belarûs û dewletên Baltik, Gurcistan, Ermenistan û Azerbaycan serweriya xwe parastibûn. Piştî hilweşîna Reich Sêyemîn, Dewletên Yekbûyî bû hegemonê cîhanê. Li Çînê jî hikûmeteke alîgirê Amerîkayê hat avakirin.
  Lê gav bi gav împaratoriya ezmanî her ku diçe serbixwetir dibû. Li Yekîtiya Sovyetê, piştî dîktatoriya defakto ya Kozhedub, destûrek bingehîn a serokatiyê hate damezrandin, lê bi sînorek du-dem di desthilatdariyê de. Hilbijartin li ser bingehek alternatîf hatin kirin û posta serokkomar navekî din hebû: serokê gel.
  Welat xwediyê aboriyek tevlihev û bi lez û bez bû.
  Lê li vir e ku çawa dîrok ji yek kaxezek kaxezê guherî. Wan Şerê Cîhanê yê Duyemîn winda kir, her çend bi mêrxasî şer kirin. Û encam jî felaket bû. Wekî din, Almanya tenê ji bo demekê karîbû mezinahî bi dest bixe.
  Û Dewletên Yekbûyî gav bi gav bandora xwe winda dikir, cîhan pirpolar dibû, ango tê de her ku diçe kaosek zêde hebû. Berevajî vê, rêzik kêm e. Û hema hema di sedsala bîst û yekê ya niha de.
  Baş e, çima mirovatî ewqas ber bi perçebûn û kaosê ve diçe?
  
  
  TROTSKY LI ŞÛNA STALÎN
  Kampanyaya Tukhachevskî ya li dijî Varşovayê di serî de ji ber sûcê Stalîn - ku li şûna ku milê başûr ê leşkerên Sor ên ku ber bi Warşovayê ve pêşve diçin, veşêre, neserkeftî derket. Artêşa Siwaran a Yekemîn ber bi Galîsyayê ve zivirî. Ji bilî vê, tevî hêzên mezin ên ku di bin fermandariya Ûsiv de bûn, wî karî ku ji hêla Polonan ve were têkbirin. Artêşa Sor di şerê Varşovayê de winda kir. Polonan dest bi êrîşeke dijber kirin, axa Slutsk di nav de dagir kirin û heta çend rojan Minsk jî dagir kirin.
  Lêbelê, Rojava wê demê newêrîbû ku bi Bolşevîkan re şerekî bixwîn zêdetir fînanse bike. Varşovayê aştî pêk anî, û şerê navxweyî zû bi dawî bû.
  Lê qursek alternatîf a dîrokê û yek ji gelek gerdûnên paralel heye. Li wir, Lenîn ferman da ku Stalîn, ku di mijarên leşkerî de ne pir jêhatî bû û yê ku di warê leşkerî de ne pir jêhatî bû, ji fermandariya milê başûr, û yekitiya fermandariya Tûxaçevskî saz kir, di heman demê de Budyonny li ser Suwariya Yekem diparêze.
  Di vê rewşê de, hewldanek dijberî ji başûrê Varşovayê têk çû, û Artêşa Sor a îlhamê di şerekî dijwar de bi ser ket. Paytexta Polonyayê ket. Piştî ku demekê li wir rawesta û hêzek din wergirt, Tukhachevsky berê xwe da Lvov û Krakovê.
  Ji bo demekê şer li dijî Wrangel berdewam kir, û bi êrîşeke din li ser Crimea. Paşê Artêşa Sor li bakur dewletên Baltîkê dagîr kirin, li başûr jî Azerbaycan, Ermenistan û Gurcistan azad kirin. Bêhnek demkî hebû. Rûsiya Sovyetê hewceyê bêhnvedan û bêhnvedanek demkî bû, ya ku NEP bû. Lê Troçkî dîsa jî li ser vegerandina hemû axa Rûsyayê ya Tsarist israr dikir. Di encamê de, di havîna 1921 de, Artêşa Sor, bi lihevhatina Rojava, Fînlandiya dagir kir.
  Di sala 1922 de, Primorye, paşê bakurê Sakhalin, hate dagir kirin. Troçkî, ku desthilatdariya wî wek Serokê Konseya Şoreşgerî ya Leşkerî gelekî bi hêz bû, karîbû cihê Lenîn bigire û Stalîn ku ji bo rola duyemîn hatibû daxistin, bi cih bike.
  Tiştek ecêb e, her ku hêza kesane xurt bû, hêmanên kapîtalîzmê di aboriyê de her ku diçe bihêztir dibûn.
  Troçkî bi xwe bi piranî ji ber xwesteka ku ji Papa pîroztir an jî ji Stalîn radîkaltir bû, bû çepgir. Lêbelê, piştî ku hêz bi dest xist, Cihûyê zehf jêhatî siyaseta xwe ya derve ya hevseng domand. Bêyî ku dev ji ramanên komunîst berde, di heman demê de hewl da ku hêmanên bazarê bi cih bike û bi welatên din ên kapîtalîst ên cîhanê re têkiliyên baş peyda bike.
  di siyaseta cîhanê de guhertinên bingehîn çênekir . Fuhrer zû li şûna wî hate danîn - her rakirina qedexeyên Versailles an vegerandina leşkeriya gerdûnî û hêza leşkerî qedexe kir. Mîna ku Naziyan ji danasîna qanûnên antî-semîtî û hêj bêtir hatine qedexe kirin.
  Tekane tişt ew e ku di serdema Hîtler de aboriya Alman ji krîzê derket, lê faşîzm qet formên radîkal negirt, neteweperestiya nerm bi hin taybetmendiyên otorîter û rêxistinên ciwanan ên giştî yên wekî Hitler Jugent ma.
  Yekîtiya Sovyetê ya di bin serokatiya Leon Trotsky de bi pîşesaziya giran a pêşkeftî bû hêzek aborî ya dewlemend.
  Aboriya Yekîtiya Sovyetê ji ya Stalîn bêtir li ser bazarê bû, lê di heman demê de hêmanên plansaziyê yên di forma planên pênc salan de jî dihewand. Rêjeya jidayikbûnê zêde ye, nemaze ji ber ku Troçkî jî kurtaj qedexe kir - dibêjin li Rûsyayê gelek erdên vala hene û tu sedem tune ku ew wek kun binerin.
  Ji ber ku mezinahiya artêşa Alman di 100 hezarî de mabû, û Polonya berê xwe dabû komara Sovyetê, ya sosyalîst, dê kesek tune ku pê re şer bike. Moldova di sala 1921-an de vegeriya Rûsyayê - zeviyên padîşah paşde berhev kirin.
  Troçkî bixwe piçekî piştgirî da navneteweyî ya cîhanê, lê armanca şoreşa cîhanê dest pê kir. Beşek, wekî dema Stalîn.
  Lê dîsa jî şer ji Rojhilat hat. Japonya li dijî Mongolya dest bi tevgera leşkerî kir. Welatê Rojê ku li gel Îtalyayê bû dagirkerên sereke yên cîhanê. Rast e, Mussolini neçar ma ku daxwazên xwe bi girtina Etiyopyayê sînordar bike - yekane welatê Afrîkayê ku ne koloniya kesek din bû. Japonya jî, hîna jî newêrîbû bi tenê bi Brîtanya û bi taybetî Dewletên Yekbûyî re şer bike, hilkişiya Çînê. Û ew bêtir û bêtir li vir ket.
  Çîn pir in û tevî hemû perçebûna wan jî dijminekî giran in. Û paşê samuraî ketine Mongolya... Li wir di bihara 1941ê de şerên giran dest pê kirin.
  Trotsky biryar da ku Yekîtiya Sovyetê jixwe têra xwe xurt bû ku bi samurai re şerekî berfireh bike. Bi ser de jî dîktatorê Sovyetê dixwest tola têkçûna salên 1904-1905an hilîne. Li ser bejahiyê, Artêşa Sor eşkere ji Japonan bihêztir e, nemaze di tankan de. Lê di deryayê de, Fîloya Pasîfîkê hîn negihîştiye hevsengiyê. Lê Lêv Davîdovîç nikarîbû dev ji Mongolya berde.
  Artêşa Sor di destpêkê de pêşveçûna samurai rawestand. Di 20"ê Tebaxa 1941"an de li ser Xelxîn Golê êrîşek pêk hat û bi serkeftina Artêşa Sor bi dawî bû. Piştî vê yekê Trotsky daxwaz kir ku Japonya Sakhalin Başûr û Giravên Kuril bide.
  Bi awayekî xwezayî, red kirin, û şerekî mezin dest pê kir. Tenê, berevajî Şerê Welatparêziya Mezin, ew li ser xaka biyanî hate şer kirin. Tevî ku mirov nikare bêje ku kêm xwîn rijîya.
  Pevçûn berfireh bûn û Japonan bi tundî li ber xwe dan û teslîm nebûn. Lê hema hema hemî operasyonên leşkerên Sovyetê serketî bûn. Berevanî, piştî baregeheke topavêj a hêzdar, hate şikandin, û tankan, di nav de herî dawîn hêzdar T-34, LT (giran Leon Trotsky!), li ser xendeka dijwar a cesed û metal derbas bûn.
  Pêşî, şervanên Welatê Rojê Rizing ji Mançuria hatin derxistin. Çend operasyonên li pey hev hatin kirin, ku ji Mijdara 1941an heta Tebaxa 1942an neh mehan dom kir. Leşkerên Sovyetê ketin Koreya Bakur... Li Saxalînê jî şer çêbûn. Japonan tewra hewl da ku pêşde biçin - ew sî kîlometran pêşde çûn, lê hatin rawestandin û di xwînê de xeniqîn.
  Di îlona 1942 de êrîşek li ser Port Arthur bû. Japonî, piştgiriya ji deryayê bikar anîn, hewl da ku rêzê bigire. Leşkerên Sovyetê di eniyê de şikandin, lê dijmin bi avêtina leşkeran karî pêşkeftinê rawestîne.
  Lê samurai nikarîbûn berxwedana xwe dirêj bikin. Firokeyên Sovyetê dest danîbûn ser keştiyan û bombebaran kirin. Wekî din, Japonî ji jiyana xwe pir nerazî ne - wan tewra paraşût negirtin şer. Ji ber vê yekê, piştî mirina elîtên hewayê yên sereke, berxwedana samurai li ezman bi rengek berbiçav qels bû. Û firokevaniya Sovyetê dest pê kir ku pir pêbawer biserkeve.
  Wekî din, pêşkeftinên nû ji hêla sêwiranerên Sovyetê ve hêdî hêdî serweriya şervanên Japonî di manevrabûnê de red kir. Di Kanûn 1942 de, piştî êrîşek din a dijwar, Port Arthur hate girtin, û Seoul di heman mehê de ket.
  Meha din a sala 1943 bi êrîşa Çileyê li Koreya Başûr û girtina bendera Busan dest pê kir.
  Japonya di şerên bejayî de winda dibû û di ezman û deryayê de her ku diçe zêdetir zirar didîtin. Di sibata 1943 de, Pekînê ji aliyê leşkerên Sovyetê ve hat girtin. Û di meha Adarê de, piştî şerên dijwar, Başûrê Sakhalin hate rizgar kirin. Nîsan û Gulanê bi serketinên nû yên çekên Sovyetê yên li deryayê hatin nîşankirin... Zêdebûna fîloya keştiyan, balafir û keştiyên ku ji Baltikê dihatin bi taybetî bi bandor bûn.
  Di hezîrana 1943 de, leşkerên Sovyetê Japon ji Şanghai derxistin. Bi vî awayî herêma xwe ya dagirkeriyê ava dikin.
  Di Tîrmeh û Tebaxê de, paraşuter û deryavanan girê Kuril ji dijmin rizgar kirin. Japonya xwe di rewşeke awarte de dît. Firokeyên Sovyetê hêza xwe ya lêdanê zêde kir û her ku diçe dijwartir bombe barandin, û fîloya deryayî ya Welatê Rojê diheliya. Di Cotmeha 1943-an de, Trotsky biryarek da: êrîşî Okinawa bike - provayek cilê berî şer ji bo Metropolê Japonî bixwe. Şer dijwar bûn, û samurai bi girseyî çek bikar anîn: pîlotên kamikaze.
  Şerê epîk du meh û hefteyek dom kir, ku di dawiyê de bi hilweşîna Okinawa bi dawî bû. Û di Çile 1944 de, Taywan hate rizgar kirin.
  Japonya niha li ber felaketeke leşkerî ya temam bû. Hirohito tenê dikaribû bihesibîne ku Dewletên Yekbûyî û Brîtanya li ser milê wî têkeve şer; Almanyaya faşîst wê demê hîna ji hêla leşkerî ve pir qels bû, û Mussolini nekaribû bi hêsanî xwe bigihîne Troçkî li Okyanûsa Pasîfîk.
  Lê DYE û Brîtanyayê îşaret kirin, lê lez nedikirin ku bikevin şer. Bi ser de, li Hindistanê serhildanek mezin a li dijî Brîtanyayê derket. Gandî yê nerm ji aliyê neteweperest û çepgirên radîkaltir ve hat avêtin. Di encamê de li wir şerekî rast dest pê kir. Churchill ku şûna Chamberlain girt, serhişkî nîşan da û hewl da ku bi her bedelê Pakistan û Hindistanê di bin kontrola xwe de bihêle. Ku bû sedema şerekî dirêj û dijwar ku hêzên Brîtanî girêda.
  Amerîkiyan di siyaseta derve de bi tevahî pasîf tevdigerin: holika min li ber keviyê ye!
  Di Adara 1944 de, leşkerên Sovyetê, tevî ku hewa hîn ne pir xweş bû, li Hokkaido daketin. Şer sê hefte dom kir û bi têkçûna Japonan bi dawî bû. Vê serketinê baweriya împaratorê bi negihîştina metropolan hejand.
  Şerê li ser bejahî û deryayê heta 11ê Gulana 1944an berdewam kir, dema ku Japonya westayî di dawiyê de desteser kir.
  Şerê bi beşdariya leşkerên Sovyetê ji 10ê Avrêl 1941 heta 11 Gulan 1944 dom kir û sê sal û hinekî zêdetir ji mehekê dom kir. Ziyanên artêşa Sovyetê di kuştî û birîndaran de 960 hezar leşker û efser bû. Ji şêst hezarî zêdetir welatiyên Sovyetê jî mirin. Ji bomberdûman, topbaran, şerê li Sakhalîn û li ser sînorê Primorye. Û nêzîkî sê milyon kes birîndar bûn, ku çarsed hezar ji wan seqet bûn.
  Bi giştî, Yekîtiya Sovyetê serkeftineke mezin bi dest xist û karî rejîmên pro-Sovyet li Çîn û Koreyê bi cih bike û bi leşkerên xwe re hemû mal û milkên Welatê Rojê dagir kir.
  Otorîteya rêheval Troçkî hem di nava welat de û hem jî di qada navneteweyî de zêdetir bi hêz bû.
  Di sala 1946 de, yekem avêtina satelaytek sûnî li Yekîtiya Sovyetê pêk hat. Û di sala 1950 de, yekem kozmonotê Sovyetê li çaraliyê cîhanê hate şandin. Li Romanyayê, King Micaiah qebûl kir ku bi Yekîtiya Sovyetê re hevalbendiyek leşkerî û aborî bike. Zû zû hêz li Macarîstanê guherî. Û li Çekoslovakyayê, ev demeke dirêj e, her çend ne tam ji aliyê komunîstan ve, lê ji aliyê hêzên çepgir ên alîgirê Sovyetê ve tê birêvebirin.
  Di sala 1951ê de di navbera Tirkiye û Yekîtiya Sovyetê de şer derket. Di vê nuqteyê de ne Amerîka û ne jî Brîtanya xwedî bombeya atomê bûn û destpêkirina komkujiyek rast bi dijminekî bi hêz ên wekî Yekîtiya Sovyetê û hevalbendên wê re ji bo Rojava bû xwekuştin.
  Artêşa Sovyetê di mehekê de Tirkiye têk bir. Bi dîtina ku berteka Rojava pir sist e... Shaved demeke dirêj bi Hindiyan re şer kir, lê di dawiyê de bi sed hezaran leşker winda kir û kontrola li ser koloniya xwe ya herî mezin winda kir. Li DYA"yê qeyrana aborî heye û reşik serî hildidin.
  Troçkî biryarekê dide: û di nava du mehan de Artêşa Sor tevahiya Rojhilata Navîn û Îranê dixe bin kontrola xwe û li Misrê hikûmeteke alîgirê Sovyetê tê ser desthilatdariyê. Îngîlîz û Fransiz li diranan dikevin. Û Hîtler alîgirê Yekîtiya Sovyetê ye û ji bo vê yekê ew fersendê dide Anschluss Austria.
  De Gaulle li Fransayê dibe desthilatdar. Ew ji berfirehbûna Sovyetê gelek nerazî ye û behsa sefereke xaçperestî ya ber bi Rojhilat, li dijî Bolşevîzmê dike. Berevajî vê, Troçkî xewna berfirehbûna li Ewropayê dibîne, rewş germ dibe.
  Adolf Hitler, ji rastiya ku Yekîtiya Sovyetê niha di nav yekîtiyê de ye, sûd werdigire, dest bi milîtarîzekirina Elmanyayê dike. Û li Cezayîr û Fasê serhildaneke mezin li dijî Fransayê derdikeve.
  De Gaulle hêrs bûye û daxwaz ji Almanyayê dike ku amadekariyên leşkerî rawestîne. Di bersivê de, Fuhrer daxwaza vegerandina sînorên 1914 dike û gefa şandina mîlîsên gel li dijî dijmin dike.
  Her du alî jî gefan zêde dikin û leşkeran ber bi sînoran ve kom dikin. Troçkîyê fêlbaz nakeve şer, tank û balafiran bi kredî difiroşe Almanyayê. Di navbera Naziyan û Fransiyan de şerek diqewime. Belçîka dikeve şer, lê ev yek tenê pozîsyona Fransa xirabtir dike, ku ji ber serhildana li koloniyan û çalakiya komunîst li eniyên cihêreng tê asteng kirin. Lêbelê Alman serkeftinek zû bi dest naxin, li Xeta Mangio asê dibin, lê Belçîkayê dagir dikin. Piştî şer sal û nîvekê Nazî nêzî Parîsê bûn.
  De Gaulle diçe aşitiyê îmze dike û Elsarz û Lorraine dide Almanan. Belçîka jî beşek ji axa xwe parçe dike. Fuhrer bandora xwe xurt dike. Di sala 1955 de, Yekîtiya Sovyetê bombeyek nukleerî ceribandin. Troçkî Çekoslovakya di nava Yekîtiya Sovyetê de cih digire. Rast e, beşek ji Sudetenland diçe Almanan, lê pir kêmtir sînorên etnîkî. Lê tu sedemek wan tune ku qeyikê bihejînin...
  Hîtler neçar e ku daxwazên xwe nizim bike û şa bibe ku wî karî li Rojava û li ser hesabê Avusturya berfireh bibe. Naziyan jî Danîmarkayê dagir dikin û sînorên 1914 û bakurê împaratoriya xwe jî vedigerînin.
  Troçkî di sala 1960 de mir, piştî rojbûna xwe ya heştê salî pîroz kir. Bêyî adetên xirab û domandina fitara laşî, Serokê Yekîtiya Sovyetê heya karên xwe yên paşîn ramana zelal domand.
  Wî postê serokatiyê radestî kurê xwe Dawid kir û bi vî awayî yekem xanedana komunîst a cîhanê damezrand. Di vê demê de, Yekîtiya Sovyetê bi navendîbûn û guhertinên makezagonê yên ku derketina ji wê qedexe dike, zêde bû. Hitler di heman demê de hêz ji yek ji kurên xwe re ku di encama çandina sûnî de, lê li ser bingehek pêşbaziyê, veguhezt.
  Lêbelê, kur hîna pir piçûk e, û piştî mirina Hitler, Naziyan ji hev veqetiyan, û di demek kurt de baskê çep hat ser desthilatdariyê. Dinya ewletir bûye, lê hilweşîna pergala kolonyal bûye sedema şerekî nû yê bêîstiqrariyê. Çareserî avakirina koalîsyoneke komunîst bû. Alîkariya hev kir û di şert û mercên parzemîna tarî de hewl da ku sosyalîzmê ava bike.
  Lê komunîzma cîhanê bi hejmareke mezin ji hêmanên bazarê dihate cudakirin û sîstemeke hevgirtî bû.
  Di vê navberê de, nakokî di nav Yekîtiya Sovyetê de zêde bûn. Serdestiya siyasî ya yek partiyê êdî ne li gorî olîgarşiya mezin dibe. Karsazên pêla sor guhertin û desthilatdariya siyasî dixwestin. Heya nuha, serketinên aborî yên plankirî û destkeftiyên siyasî bi qismî viyana muxalefetê telafî kirine. Lê li Dewletên Yekbûyî guhertin çêbûn. Serkirdeyekî nû derket holê, yê ku yekdestdariya du partiyan şikand: Demokrat û Komarparêz, sêyemîn afirand - welatparêz.
  Û piştî ku hat ser desthilatdariyê, otokrasî ava kir. Di heman demê de li dijî komunîzmê dest bi şerê xaçparêziyê kirin. Dawid mir, û piştî vê yekê rêzek tevahî komplo û şerên frakisyonê dest pê kir. Di encamê de welat hejiya. Lê şerê di navbera aliyan de bi desteserkirina postê serokê Yekîtiya Sovyetê bi dawî bû û gel aram bû.
  Berfirehbûna cîhê çalak hebû. Di sala 2015'an de Pluton bû gerstêrka dawîn a ku ji aliyê astronotekî mirovî ve hatiye danîn. Ji bo demeke kin, mirovan karîbûn serdana rûyê Jupîterê bikin. Rast e, ew neçar bûn ku di hemamên bîhnxweş ên taybetî de razên.
  Di nava Yekîtiya Sovyetê de hêmanên kapîtalîst hê zêdetir xurt bûn. Di navbera feqîr û dewlemendan de qatbûnek hebû. Milyarderên rastîn xuya bûn, û di heman demê de endamên Polîtburoyê. Komunîzm her ku diçû bi olîgarşiya fînansê re dibû yek û ji kapîtalîzmê her ku çû kêmtir bû. Tewra baca hatinê jî li Yekîtiya Sovyetê xêz bû û ji sedî yek hat danîn. Bê guman, ev yek bû sedema nerazîbûnek ne diyar û bû sedema serhildanên piçûk.
  Lê heta niha rewş ji kontrolê derneketiye. Lê di rastiyê de, bi taybetmendiyên derve yên komunîzmê re, garantiyên civakî her ku diçû hatin kêmkirin. Bi taybetî derman û perwerde bi qismî bi pere bû, bêkarî û pevguhertina karkeran derket holê.
  Victoria gihîşt Vilna û ji bîrkirina cîhana paralel rawestiya. Niha neçar ma ku rêberiya artêşa rûsî bidomîne.
  Paytexta Dukata Mezin a Lîtvanya Vilna ket, lê li pêş meşek ber bi Grodno û Brestê ve çû.
  Belarûsî bi dilxwazî tevlî artêşa Rûsyayê bûn. Lê belê, berf barî û ji bo leşkerê serdema navîn tevger dijwartir bû. Lêbelê, Grand Duke Vasily ferman da ku Grodno dagir bike û li wir zivistanê bike. Victoria li dora kelehên derdorê bezî li yekî din bigere da ku bişkîne an ji holê rake.
  Tîbûna hov a tunekirinê di hundurê wê de dibû, lê her ku diçe dijberên wê bêyî şer teslîm dibin.
  
  
  ORACLES JI DOJEHÊ TAR
  Bê guman, pêşbîniyên cûda, kêrhatî û xeternak hene.
  Lê di yek ji rastiyên alternatîf de sêrbazek hebû ku ji Nazî re hejmarek got ka meriv çawa hêza vegerandina neynika Îblîs vedigerîne. Dilopên xwîna sor a zarokekî bêguneh ketibûn ser rûyê refleksê. Û ew tavilê hejandin, û neynikê bi xwe dest bi şewqê kir, diyariyên xwe ji nû ve bi dest xist. Û Fuhrer wê hingê gelek tişt fêr bû.
  Lê bi zanîna paşerojê jî, her gav ne gengaz e ku meriv wê rast bike. Lêbelê, li Afrîkayê, Almanan leşkerên xwe ji nû ve kom kirin û karîbûn êrîşa ku ji hêla Montgomery ve di 23ê cotmehê de dest pê kiribû paşve bikşînin.
  Her çendî bi dijwarî û zehmetî hatibe girtin jî, ji aliyê hêzên bi hêz û alavên zêde ve hatin rawestandin. Lêbelê, zanîna cîh û dema êrîşê ji Rommel re bû alîkar ku çend yekîneyên xwe bi mentiqî belav bike û êrîşê paşve bixe. Ingilîzan windahiyên girîng dîtin û piştî du hefteyan şer neçar man ku rawestin.
  Û fîloya keştiyên almanî karîbû zirareke mezin bide, bi dehan keştiyên bi hêzên bejahî yên ku plan dikirin dakevin li Casablanca û li peravên Fasê binav kirin. Emerîkî ji ber ku li Misirê nebûna serketinê û çalakiya "Gurên Alman" dîtin, dest ji Operasyona Torch berda.
  Almanan, di encamê de, hewl dan ku leşkerên xwe li Stalîngradê ji nû ve kom bikin da ku êrişên çepgir ên leşkerên Sovyetê bişkînin, û xwe amade kirin ku xwe li navendê di berevaniyê de binax bikin.
  Ji ber hewa xirab di 19ê çiriya paşîna (November) 1942-an de, leşkerên Sovyetê nekarîn hewavaniyê bi bandor bikar bînin, tevî balafirên êrîşê, û amadekariya topan serkeftinek pir kêm bi dest xist. Ji ber vê yekê, bi ji nû ve komkirina hêzên xwe, Alman û hevalbendên wan karîbûn pêşdeçûna leşkerên Sovyetê paşve bixin. Rast e, vê yekê bala Naziyan ji Stalîngradê bi xwe kişand, betlaneyek da leşkerên Sovyetê yên ku li bajêr qehreman bûn. Tevî ku gelek hindik xanî di bin kontrola Artêşa Sor de mane.
  Fritz jî li navendê xwe girt... Şerê li Stalîngradê heta dawiya Kanûnê berdewam kir. Ji ber ku di eniyê de serkeftinek bi dest nexist, Artêşa Sor sekinî. Lê ji bo Almanan jî ne hêsan bû. Wan di dema êrîşa li ser bajêr de pir winda kirin, û her çend di berevaniyê de rêjeya windabûnê di berjewendiya wan de xuya dike, leşker hîn jî westiyayî ne.
  Di Çile de, tevî pêşbîniya oracle, Almanan nekarîn di dema Operasyona Spark de li bakur bisekinin. Rast e, şer ji sê hefteyan zêdetir dom kir û xisareke mezin da Artêşa Sor, lê wan karî bi bejahî derbasî Stalîngradê bibin.
  Lêbelê, ji hêla neynika Iblîs ve hatî hişyar kirin, Almanan karîbûn êrîşa li nêzî Voronezh paşde bixin, hevalbendên xwe yên qels xurt bikin: Îtalî û Romanî. Wekî din, dê parastin li wir bihata şikandin.
  Û operasyona sêyemîn Rzhev-Sychov bi ser neket. Almanan dîsan, her çend ne bê dijwarî be jî, êrîşa Sovyetê pûç kir. Li Stalîngradê bi xwe germ bû, di meha Çile de şer hebûn. Paulus ji hêla Mainstein ve hate guheztin û ev marşalê zevî yê bi tecrube karî heya 12ê Sibatê bajarê kelê bigire. Lê dîsa Almanan ji bo vê yekê bedelên mezin dan. Di sibata 1943 de, Reichstag diviya bû ku were civandin û şerek tevahî were ragihandin. Roja xebatê dirêj bikin û keda koleyan ji berê çalaktir bikar bînin.
  Ragihandina şerê topyekûn îmkan da ku hilberîna çekan zêde bibe û beşên nû bên avakirin. Biyanî û Hiwî jî di nav de.
  Dizanin kengê Brîtanî û Emerîkî plan kirin ku bikevin Fasê, Almanan, bi karanîna fîloya xwe ya mezin a binê deryayê, derbên bi êş li keştiyên daketinê xistin - daketin yek li dû yê din asteng kirin. Vê yekê hişt ku Naziyan operasyonên leşkerî li dijî Rojava bi cih bikin û hemû hêzên xwe yên sereke li rojhilat kom bikin.
  Helwesta cesedê Rommel dijwar ma, lê bi saya neynikê, hewavaniya faşîst dest pê kir bi bandortir tevdigere, û konvoyan peydakirina koma Afrîkî çêtir kir.
  Êrîşa nû ya Montgomery di Adar 1943 de têkçû. Vê carê, Rommel, ku bi arîkariya sêrbaziya şeytanî daneyên rast stendibû, Brîtanî di xefikê de kişand û karî têkçûnek dijwar li wan bike! Rast e, ji ber serweriya hejmarî û serweriya hewayî ya dijmin, ne gengaz bû ku Montgomery bi tevahî têk bibe, lê têkçûna Brîtanya diyar bû. Bi taybetî jî gelek tank hatin windakirin, hejmareke girîng a wesayîtan jî wekî trofe hatin girtin.
  Ingilîzan çend xetên berevaniyê paşve kişandin û nêzikî Îskenderiyeyê bûn. Rommel hewceyê rezervên nû bû, û Naziyan plan kirin ku êrişê li ser riya başûr bidomînin. Stalîngrad ket û dûv re mimkun bû ku bi Volga re pêşde biçin.
  Di Gulana 1943 de, Krauts veguherî Operasyona Dolphin. Leşkerên wan, tevî alîkariya oracle, bi dijberiya pir tund a Artêşa Sor re rû bi rû man. Pêşketin bi berdêla windahiyên giran hêdî bû. Rast e, arîkariya felekê bandor li ser pêvajoya şer kir. Wehrmacht pêşbîniya êrîşan kir û hê bêtir êrîş kir. Di nîvê hezîranê de, Naziyan berê xwe dabûn deltaya Volga û gihîştin Deryaya Xezerê.
  Di 22'ê Hezîrana 1943'an de bi ketina Tirkiyeyê ya şer re rewşa leşkerên Sovyetê li Kafkasyayê girantir bû. Û ev bi rastî jî encama şerê ji bo petrola Bakuyê diyar kir.
  Hevpeyman ne biryardar bûn. Montgomery derbasî berevaniya çalak bû û nema li ser êrîşê difikirî, û daketinek li Fasê nerealîst ma.
  Di 10'ê Tîrmeha 1943'an de Churchill, ji bo ku beşek ji hêzên Alman ji rojhilat veqetîne, hewl da ku li Fransayê be. Lêbelê, dakêşana nebaş amadekirî, digel bêbiryariya Amerîkî û rastiya ku bi xêra şîretek, Almanan hemî hûrgulî dizanibû, tenê di dîrokê de têkçûna herî mezin a Brîtanî û Amerîkî li ser bejahiyê encam da.
  Zêdetirî şeşsed û pêncî hezar kes û gelek amûr bi tenê hatin girtin. Lê mixabin ev yek rê li ber pêşketina Naziyan li başûr negirt. Di meha tebaxê de elmanan hemû Daxistanê bi dest xistin, tirkan hema hema hemû Ermenîstan tevî Êrîvanê girtin û di 27-ê de nazîst û osmanî li hev kirin û eniya Transkafkasyayê kirin du beş.
  Û dîsa, hewildanên êrîşa hêzên Sovyetê li ser beşên din ên eniyê bi têkçûnê bi dawî bûn. Dijmin pir baş ji planên fermandariya Sovyetê dizanibû.
  Daîreya taybet a di Artêşa Sor de zêde bû, zext û paqijkirinên girseyî hatin kirin. Heta bi dehan general û topan mareşal Kulik hatin gulebarankirin.
  Lê heta ku dijmin çekek şeytanî hebûya, tiştek li hember wî nedihat.
  Meha Îlonê di nav şerên giran de derbas bû, Nazî û Osmanî nêzî Bakûyê bûn. Û di meha cotmehê de, şer li bajêr bi xwe dest pê kir.
  Bajarê peravê di ser deryayê re dihat peyda kirin, û ew bi bêhêvî hewl didan ku wî bigirin. Pevçûn dirêj bû û di 7ê Mijdarê de, wekî ku hatî plan kirin, Krauts nekarî wê bigire. Lê hemû bajarên din ên Kafkasyayê di vê demê de winda bûbûn. Û di Kanûnê de, bi bihayê windahiyên mezin, bajarê efsanewî ket.
  Kafkasya bi tevahî winda bû, wekî mezintirîn zeviya neftê ya ku di wê demê de li Yekîtiya Sovyetê hate pêşve xistin. Rast e, ji ber ku hemû bîrên petrolê hatin teqandin û hilweşandin, Naziyan bi xwe nekarîn zû ji vê avantajê sûd werbigirin.
  Li eniya rojhilat bêdengiyek hebû. Hêzên bejayî yên Alman ên mezin derbasî Iraqê bûn û ji bo alîkariya Rommel ber bi Filistîn û Kanala Suweyşê ve çûn. Lê belê serkirdayetiya Sovyetê biryar da ku sûdê ji rawestanê bigire. Zeviyên neftê berê li deverên din, di nav de Sîbîrya, hatine pêşve xistin. Û sêwirînerên Sovyetê li ser tankên nû dixebitin. Diviyabû ku IS-2 û T-34-85 bibin bersiv ji Panter û Pilingên Alman re.
  Hilberîna çekan li Almanyaya Nazî ji ya dîroka rastîn zêdetir bû. Eşkere ye ku çavkaniyên Nazî û koleyan zêdetir in, û bombebarana ji hêla hevalbendên bêmoral ve qelstir e. Ev tê vê wateyê ku ew dikarin ji rastiyê bêtir hesin, û metalek bi kalîtetir hilberînin. Ji ber vê yekê, plansaziya hilberînê ya 600 Panthers mehê hate bidestxistin û hêj jî derbas bû. Lê qedexeyên din jî hebûn: dema perwerdehiyê ji bo ekîbên nû. Wekî din, "Panther", tevî hemî avantajên xwe yên bê guman: topek bi zirx-pier û rêjeya agir bilind, dîtin û optîka hêja, û her weha parastina pêşiyê ya baş, û performansa ajotinê ya baş, xwedan parastina milê qels û birêkûpêkek berbiçav bû. ji roller.
  Panther-2 derket ku pêşkeftinek pêşkeftî û hêvdartir bû. Bi saya xêzeke pir qelstir bi giraniya hinekî bilindtir 47 ton, Panther-2 xwedî topek 88 mm ya bihêz bû bi dirêjahiya bermîla 71 EL û zirxên 120 mm li eniya kelê, 60 alî li goşeyekê, û 150 li ser eniya turretê, bi motora 900 hespan di nav qeşengek duralumin de.
  Makîneyek wusa di Mijdara 1943-an de, digel Tiger-2, dest bi hilberandinê kir. Lêbelê, Alman hîn jî tenê otomobîla xwe pêşve diçû. Û li Rojhilata Navîn bi pêş ketin.
  Di Adara 1944an de Almanan Kuweyt zeft kirin û gihîştin Kanala Suweyşê.
  Ji bo ku Naziyan nebin xwediyê tu awantajên diviya bû orkul bihata şikandin. Di vê rewşê de, keçan xwestekek berê hebû ku wê bikin, lê sînorkirina bandorê bandor li wan kir.
  Mînakî, niha li şûna keçên tije sêhr, di 1ê nîsana 1944-an de, du bedewên spehî li pêşiyê digerin. Mixabin, bi şiyanên pir navîn, sînorkerê bazdanê bandor kir. Ji bo ku lingên tazî li ser axa biharê ya ku bi zehmetî berfê lê mabû bimeşin, hinekî sar bû. Li milê çepê yê keçan Volga ya kûr e, li bakurê Kamyshin, û heke hûn pêşdetir biçin, hûn ê bigihîjin çeperên Alman ên li nêzî Stalingrad. Û peywira şervanan ew e ku hema hema bibin keçên asayî û şiyanên xwe yên ser-mirovî winda bikin ji bo bêbandorkirina şîreta nefret... Lêbelê, ev jî dibe ku niha ne bes be. Beriya her tiştî, Yekîtiya Sovyetê axa ku nîvê nifûsê beriya şer lê dijiyan, û beşek girîng a potansiyela xwe ya pîşesaziyê winda kir, di nav de, berî her tiştî, nefta ku ji bo derxistinê hêsan e.
  Bê guman, gelek depoyên din jî hene, lê ji bo ku ew bi tevahî kapasîteya xwe bixebitin, hem dem û hem jî drav hewce ne. Yanî rewş wisa ye ku Hîtler ji hêza neynika Îblîs bêpar be jî, dibe ku ev yek bi jan têr neke. Ji bilî vê, hestên cudaxwazî di nav hevalbendan de zêde bûn. Bi taybetî Amerîkî. Roosevelt nexweş e, Gallen eşkere meyla pasîfîzma çepgir e, û perspektîfên hilbijartinên nû ne pir kêfxweş in.
  Şerê binê avê ji bo Hevalbendan ne baş e. Hejmara keştiyên jêrderyayî yên Alman her ku diçe zêde dibe, û kalîteyên wan ên şerker jî baştir dibin. Berê jî torpîlên bi rêberiya germahiyê û keştiyên binederyayî yên hîdrojen peroksîtê derketine holê. Û fîloya Hevalbendan nazik û qels dibe, nemaze ji ber ku keriyên teknotronîk ên Krauts fêr bûne ku xwe dernexin û xwe eşkere nekin.
  Wekî din, çalakiya fîloya binê avê ya Naziyan ji dîroka rastîn bilindtir e: peydakirina sotemeniyê hêsantir bûye, tanker jî ji zeviyên Lîbyayê têne. Bi ser de jî, bombebarana Romanyayê gelek lawaztir e. Û hilberîna sotemeniya sentetîk bilindtir e.
  Hevalbend di şokê de ne û rewşa wan nebaş e. Bi taybetî yên siyasî yên navxweyî.
  Bîlançoya hêzên li Eniya Rojhilat di 1ê Avrêl, 1944 de: Yekîtiya Sovyetê 6,3 mîlyon leşker û efser, û nêzî 5,3 hezar tank û çekên xwebexş, 95 hezar çek û hawan, 7,7 hezar balafir. Di şerên zivistanê de windahiyên giran dema ku hewl didin dijmin têk bibin. Almanan, li gorî satelaytan, dabeşên biyanî, piyadeyên Hiwî, zêdetirî 7,2 mîlyon, tank û çekên xwebexş jixwe 8,8 hezar, çek û hawan nêzî 100 hezar, balafirgeh 16,5 hezar wesayît berhev kirine. Ji ber ku tankên nû yên IS-2 û T-34-85 nû dest bi xizmeta Artêşa Sor kirine, serweriya dijmin di kalîteya amûran de girîng e. Ji ber vê yekê, hilberîna "Panthers" û "Tigers" ji berê ve hatî pêşve xistin û ew ji nîvê fîloya tankên Almanyayê pêk tînin.
  Di hewavaniyê de, nirxandinên kalîteyî ne ewqas zelal in. Wesayîtên Alman bi lez û bez ji yên Sovyetê bilintir in, lê di manevrabûna horîzontal de kêmtir in, di heman demê de di manevrabûna vertîkal de jî serttir in. Lê ya herî girîng, balafirên jet li Fritz xuya bûn, di serî de ME-262. Di nav şerkerên bi pêpelûkê de, di warê çek û lezê de yên herî bi hêz ME-309 û TA-152 bûn. Yu-488 û hê berê jî Yu-288 ketin hilberîna serial. Van bomberan di taybetmendiyên firîna di bin bargiraniya zêde de ne wekhev bûn.
  Di her rewşê de, eger em hevsengiya hêzan li ber çavan bigirin, wê demê divê dijmin bi hêztir bê naskirin. Her wiha ger operasyona li Rojhilata Navîn biqede, wê faşîst hîn xurtir bibin. Û ji serketina wan a dawî re mehek zêdetir namîne. Wiha...
  Elena ku teknîkî jêhatî ye, bi giranî axînek kişand û got:
  - Ne hêz, ne hêz... Goblîn diyar e pir zêde vexwarine! Wî tenê qermiçî dît û bi qîrînî kir qîrîn!
  Zoya ku çanda xwe bi cil û bergên gundiyan jî parastibû, tiliya xwe li hevala xwe hejand:
  - Werin em xwe ji hovîtîyan dûr bixin... Bila baştir plana çalakiyê çêkin!
  Elena şanên xwe hejand. Ew ji berê naziktir bû û ne wekî werzîşvan bû. Her çend dibe ku gelek mêr wê ji berê hê balkêştir bibînin. Cil û bergên keçikê sade, kinc, spî û paqij e. Ji adetên jinên gundî piçekî kurttir, lingên xwe yên çilmisî ji çokan re radikin. Ne çek û ne jî zêrên keçan mabûn. Saetek jî tune.
  Ew aniha ew qas rustîk in, ji bo meha Nîsanê pir tanned in, lê ne ew qas zû û bihêz in. Pî li ser rêyeke axê ya bi keviran hatiye xemilandin dimeşin. Pêlên tazî, mîna yên jinên gundî, zirav in û gava davêjin ser rûyekî gemarî, xwe rehet hîs dikin. Gava meriv dimeşe, wisa sar nabe. Serê sibê piştî sermayê dihele, û ling ew qas gêj û êş nabin.
  Di laşê xwe yê berê de, ew bi gelemperî şervanek bû, tewra li Antarctica jî bêyî pirsgirêk. Û niha lingên min ji sermayê sor bûne, û li ber tava sibê germ dibin, ew bi nefret diêşin.
  Elena, ku berê ji bîr kiribû ku laşê mirov dikare hestên ne xweş ji serma û westandinê biceribîne, bi hêrs got:
  - Bi rastî, ez fêdeya sefereke wiha nabînim. Em avêtin vê dojehê, ji sêhrbaziya xurt mehrûm... Bi lingên tazî û bi kincên gundî yên sade hiştin û di heman demê de mecbûr man ku mirovahiyê ji faşîzmê rizgar bikin!
  Zoya bi mentiqî bersivek wiha da:
  "Lê bedewiya wê ev e!" Ji ber vê yekê ew ê pir hêsan nebe dema ku, bi karanîna şiyanên xwe yên mucîzeyî, me Vilna û bajarên din ên Lîtvanya girt. Ew pir balkêştir e û ya herî girîng jî xeyalê hewce dike ku dijmin di laşên sade û bêyî hêzên super de têk bibe!
  Elena bi adetî lingê xwe yê tazî xiste nav kevirekî mezin ku ji axê di nîvê rê de derketibû. Lê li şûna ku ji ber lêdanê bifire, kevir di cihê xwe de ma û Keça Aqilmend ji êşê qêriya. Tiliyên hê dirêj û delal di cih de werimî bûn û şîn bûn. Û Zoya jî mecbûr ma ku çend ji wan rast bike. Falangeyên binefşî li cihê xwe ketin, û Elena hêsirê ku li ser gûyê wê çêbûbû hejand. Divê tu tiştekî ewqas ehmeqî bikî.
  Keça Belobog di hundurê xwe de hestek sempatiyê hîs kir, ew ji ber pêleka empatiyê pê ketibû. Û di heman demê de, hestek qelsî û bêhêziya xwe xuya bû. Neynûka di binê goştê şîn yê Elena de çikiya, û lingê wê jî bi rastî bi rengekî zerar û bêhêz bû.
  Aqilmend, bi sempatiya xwe, got:
  - Wateya goştê bê hêz ev e... Hûn bi tenê dibin kes!
  Zoya bi hêrs got:
  - Lingên te yên biçûk dê sax bibin... Tu dê bi awayekî bijî!
  Keçik dîsa bi rê ketin. Êdî ew dilşadiya bêhiş nemabûn. Bi ser de jî, her ku ew dirêj dimeşiyan, birçîbûna xwe bêtir hîs dikir. Li vir zeviyên cotkariyê yên kolektîf xuya bûn... Jixwe xebat li ser wan zêde bû.
  Lê mêr nedihatin xûyakirin, tenê jin û zarok, hinekan bi çolê, hinekan jî bi çolê ve hatibûn girêdan. Mirovên li vir gelek nazik in, bi rûyên westiyayî ne. Rast e, xortan keçikên spehî dîtin, keniya û bi destên xwe yên dirêj silav li wan kirin.
  Zoya pêşniyar kir ku alîkariya Elena bi keda gundiyan bike. Keça Svarog bi bêdilî razî bû. Wê bi xwe destkeftiyên çekan dixwest, û ne giraniya cotkariya kolektîf. Lê piştî ku wê lingê xwe li ser kevirê kevirî birîndar kir, hal û hewaya wê ya şerker bi carekê ji holê rabû. Wekî din, divê hûn li ser qanûnîbûna xwe bifikirin. Meriv çi bibêje jî, ew tenê bi cil û berg û bê pastor man.
  Erê, NKVD di her kêliyê de dikare wan sîxuran îlan bike û wan tevlihev bike. Wekî din ew ê bibin penaberên ku her tişt winda kirine, tevî belgeyên xwe. Cil û bergên wan ne pir nû ne, û şêwaza bi qûntarek kurttir ji bo gundê Bolşevîkan taybet e. Hûn dikarin têra xwe bixwin ku ew ê jê bawer bikin!
  Zoya li gund hatiye dinê û dest û laşê wê di êş û azaran de gelek jêhatî ye. Elena jinikek bajarî ye, ne tenê Moskowîtî ye. Rast e, wê di civata Rodnover de di karê çandiniyê de xwedî ezmûn e. Lê dîsa jî tevger bi qasî ya Zoya ne hêsan û nas in. Erê, û tiliyên şikestî yên li ser axa sar bi awayekî nefret diêşin.
  Lêbelê, jinên ciwan, xort û keç hemî lingên tazî ne, tevî ku bi şev cemidî bû û hûn hema hema sar bibin. Tenê jinên pîr û pîr bi pêlavên bast. Li ber çavan mêr tune, û yê herî mezin ji her kesî re xortekî porê qermiçî, sor e, ku ji panzdeh salî mezintir xuya nake, bi pantolonên pir rêzkirî, lê bi awirek pir eşkere û çenek wêrek e. Ev zarokê bi nîşana Komsomolê di nav xortan de yê herî mezin e û fermanê dide her kesî.
  Serfermandarê ciwan li ser wê yekê ku her du bedew tevlî wan bûne, negot. Mîna ku ev wisa bûya, bê gotin. Avhewaya herêma Volgayê nerm e û avhewa bi tevahî li ber xwe dide, ji ber vê yekê cotek destek zêde zirarê nade.
  Pişta Elena zû dest bi êşê kir, û wê xwest ku biçe ser çolê. Ji ber vê yekê ew ji bo laşê keçikek pir bi hêz hêsantir e, lê hûn tenê hewce ne ku bi baldarî pêlên xwe di nav axa nerm de bikolin da ku tiliyên we ew qas aciz nebin. Lê zexta li ser sîngê bi rengek cûda tê, û pişta ku tê dakêşandin, êşê hîs nake.
  Wê çaxê keçik fikirî, bi rastî ew çend salî ye? Ji zû ve sed derbas bûye! Ecayib! Ew yek ji pîrtirîn jinên Rûsyaya nûjen e û di heman demê de, tije hêz û tenduristî ye. Lê piştî ku ji şiyanên xwe yên efsûnî bêpar bûn, ew dikarin bibin cinawirên weha!
  Ev raman hênik dike Elena...
  Her kes bi coş û bê navber kar dikir. An jî tenê dema ku bi tevahî tarî bû, ji bo ku xwe teze bikin nêzî agir dibûn. Çemê Volgayê li nêzîk bû û di pozê de masî hebûn. Lê tenê ew qas nan heye, û ew bi rengekî ne bi tevahî ne paqij e, bi nepakî ye. Tama din a pîvazê.
  Xwarin hêsan e û ne zêde ye; ji bo zikê birçî wekî delaliyek xuya dike. Keçên Ranger bi gelek salan vê westiyayî hîs nekiribûn. Na, hîn jî pir bi êş e ku mirov bêyî hêzên super. Û tu wek... kerê westiyayî!
  Lê di heman demê de baş e ku organîzmayên ciwan û saxlem bin. Keç bi jinên din re di embarê de bi tena serê xwe ketin xew. Yek ji xortan serê xwe danî ser sînga bilind a Zoe. Keçika rêncber kulmikên wî yên gewr lêxist... Û hest bi melankoliyeke xurt kir. Wan ji jiyanê û ji parêzvanên xwe, Xwedayên Demiurge, her tişt distînin: ciwaniya herheyî, hêz, fersenda ku bibin xwedî serwet, hêz, rûmet û rêz, lê... Ji bo ku ducan bibin, divê ew bi zilamek bi şiyanên wan re wekhev razin. Û dîtina vê qet ne hêsan e.
  Û heke xortên weha hebin, wê hingê ew li ser astek cûda û di gerdûnek cûda de ne. Elena strana li ser Gagarîn hat bîra wê û vê yekê hê bêtir xemgîn kir;
  Ma tu dizanî ew zilamekî çawa bû...
  Tevahiya dinyayê ew hilgirt destên xwe!
  BIRYARÊ BIRAYÊ TSING Împeratoriyê rizgar dike
  Birayê Tsar Nicholas II, Mikhail, berevajî dîroka rastîn, bi biryar tevgeriya. Nobedarên Împeratorî gule berdan serhildêrên ku dixwestin bi ser Qesra Zivistanê de bigirin. Dûv re Kozak, ku ji hêla serwer ve dihatin pejirandin, û alayên hêja ketin şer.
  Bi sedan serhildêr hatin kuştin û yên din reviyan. Polîsan bi awayekî çalak serhildêr û rêberên wan girtin. Nûnerên Dûmaya Dewletê, malbatên prens, bazirgan û endamên elîta darayî lez kirin ku ji Tsar Nicholas re sond xwar û dilsoziya xwe sond xwar. Di şer de, zêdetirî şeşsed serhildêr hatin kuştin û hezar û nîvek jî birîndar bûn. Cerdevanan bi qasî bîst kesan jiyana xwe ji dest dan, Kozak jî pêncî kesên din mirin.
  Pevçûnek giran, lê otokrasî xilas bû. Komplogerên di serî de ne xwedî yek raman û ne jî yek serok bûn. Û bi gelemperî, gelek ji wan bawer dikirin ku di dema şer de guhartina şeklê hukûmetê ne mimkun e.
  Gelek ji Tsar Nicholas II nerazî ne, lê zehmet e ku alternatîfek ji rejîma emperyal re pêşkêş bikin. Bi ser de jî, dewlemend bi giranî ditirsin ku şeklê hukûmetê yê komargerî pir qels û bêhêz be ku kapîtalîstan ji proleteryaya birçî û serhildêr, û axa ji gundiyan biparêze.
  Lê gel bi xwe wê şoreşeke cidî organîze neke. Bolşevîk hîn pir qels û kêm in, Şoreşgerên Sosyalîst bi piranî bawer dikin ku şoreş baş e, lê çêtir e ku pêşî li şerê cîhanê bi dest bixin.
  Bi kurtî qiyamet çêbû û her kes derket derve! Tiştekî mîna vejîna bi xwîn dubare kir...Û bêdengî!
  Nicholas II birayê xwe ji bo biryardariya wî bi Order George, pileya yekem, xelat kir, û wî bi pileya general-in-salî, Mikhail tayîn kir ku fermandarê eniya rojava. Û eniyên başûr û yên romanî bindestê Brusilov bûn.
  Mezinahiya artêşa rûsî bi qasî deh mîlyon kesî zêde bû, û parastina wê barekî giran danî ser împaratoriyê. Pêwîst bû ku pêş bikevin.
  Hema ku rê zuwa bûn, artêşa tsarîstan li Galîsyayê xist. Serdestiya hejmarî li ser milê leşkerên rûsî bû. Avusturya di moralê de qels bûn, û alayên ku ji Slavan pêk dihat bi girseyî reviyan an jî teslîm bûn. Yekîneyên Elman têra dijmin nekiribûn.
  Ji bo her tiştî, Dewletên Yekbûyî di meha Nîsanê de li dijî Hêzên Navendî ket şer. Û bi vî awayî encama pevçûnê ji berê ve hatibû diyarkirin. Almanan ji bo têkbirina Hevalbendan hewl da ku hêzên xwe li Rojava zêde bikin û nekarîn alîkariyên girîng bidin Avusturya-Macarîstanê.
  Leşkerên Rûsyayê Lviv û çend bajarên Galîsyayê dagir kirin. Tewra çend boylên piçûk jî çêbûn. Eniya Awûstûrya, paç û şikestî pir zû hilweşiya, ji ber vê yekê Alman neçar bûn ku li rojava ber bi berevaniyek kor ve biçin û leşkeran bavêjin nav valahiyên ku çê bûne.
  Serkeftina xwe pêş xistin, rûsan nêzîkî Przemysl bûn û heta bajar dorpêç kirin. Lê pirsgirêkên dabînkirinê û danasîna yekîneyên Almanî yên amadetir ên şer di şer de pêşkeftinê sist kir. Lê Eniya Romanyayê dest bi êrîşê kir û piştî demekê Eniya Rojava jî. Ya paşîn bi karekî dijwar re rû bi rû ma: têkbirina berevaniya Alman a bi hêz û kûr.
  Birayê Tsar Mikhail ev şerm nedît, ji Brusilov fêr bû û taktîkên bi vî rengî sepand. Wî dest bi amadekirina êrîşekê li diwanzdeh cihên cihê di carekê de kir, da ku Alman nikaribin rêça êrîşa sereke diyar bikin. Wekî din, wan bi şev perdeyek dûman û êrîşkarek çalak bikar anîn.
  Leşkerên rûsî li başûr Bukureşt rizgar kirin, û êrîşa li navendê li başûrê Vilnayê destkeftan pêk anî.
  Alman neçar bûn ku carek din milê xwe yê başûr xurt bikin. Leşkerên Alman ên ku Riga dorpêç kirin, di bin xetera dorpêçê de bûn. Di van şert û mercan de, Kaiser biryarek dijwar da ku dev ji dewletên Baltîk berde û leşkeran vekişîne xeta berevaniya Prûsyayê.
  Tiştên ji bo sendîka û Tirkiyeyê neçû. Rûs û Îngîlîz li Asyaya Biçûk bi pêş ve diçûn, Fransiyan li Sûriyê zextê li Filistînê dikirin. Osmanî lawaz dibûn û ketina wan ne dûr bû. Bi ser de, Bulgaran jî guhertin. Têgihîştina ku Prûsiyan berê şer winda kiribûn, û leşkerên rûsî, ku piraniya Romanya rizgar kirin, gihîştin ser sînor, padîşahê Slavî şer li Avusturya, Tirkiye û Almanya ragihand.
  Helbet vê yekê bêtir serê Almanan da. Êdî wan nikarîbûn eniya pêşiyê li Rojhilat bigrin û neçar man ku ber bi Vistula ve vekişin. Bi hêviya ku astengiyek avê ya xwezayî dê leşkerên rûsî dereng bike.
  Hevalbendên li rojava tenê serkeftinên qismî bi dest xistin, her çend berê tankan bi awayekî çalaktir bikar anîn. Lê niha Almanya pêşiyê girt, her çend ew neçar bû ku hinekî paşde biçe. Beşa başûr gelek hewl da.
  Belê, Rûsyaya tsarist di payîz û zivistanê de giraniya şer birin ser Împaratoriya Osmanî.
  Êrîşa li ser Konstantînopolê, hem ji bejayî û hem jî ji deryayê, bi serfiraziya çekên rûsî bi dawî bû. Tirkiye ket, û bi wê re Rûsyayê herêmên mezin, Konstantînopolîs û tengavên ku digihêjin Deryaya Navîn, wergirtin.
  Rast e, ne pêkan bû ku di sala 1917"an de şer biqede, lê ji sala 1916"an wêdetir bêhna serketinê jixwe her kesî hîs dikir.
  Zivistan li Rûsyayê bi lêdanên biçûk û xwepêşandanan derbas bû, lê tevî zehmetiyên leşkerî jî pevçûnên cidî derneketin. Dibe ku rûble pir kêm bûye, lê zû ye ku meriv qala birçîbûnê bike.
  Lê belê dema bidawîbûna şer hat û her kesî ev yek fêm kir. Brûsîlov ku ji bo marşalê zeviyê hate pêşve xistin, pêşniyar kir ku derbeya sereke li başûr, ku dijmin qelstir bû, bike û dûv re vegere bakur.
  Almanan berê tankên xwe yên yekem hebûn. Lê hejmara wan pir kêm e ku bandorek girîng li ser pêvajoya şer bike. Rûsyayê jî wesayîtên xwe hene, bi taybetî tankên Mendeleev. Lê dîsa, pîşesaziya tsarist hîn nikare hilberîna girseyî pêk bîne.
  Lê hilberîna girseyî ya tankan ji hêla Ingilîz, Amerîkî û Frensî ve hate damezrandin. Ev tê wê wateyê ku amûrek nû, hêzdar a şikandina berevaniyê derketiye, ku divê çeperên Alman bişkîne.
  Hevpeyman jî dixwazin bi zûtirîn dem şerê wêranker bi dawî bibe. Û ji dawiya Adarê ve, wan dest bi hewldana şikandina berevaniya kûr a Alman kir.
  Dema ku rê li başûr zuwa bûn, êrîşa leşkerên Rûsyayê dest pê kir. Leşkerên rûsî, piştî serketinên berê, li ber xwe dan, lê Avusturya bi zor xwe girt. Budapest di destpêka Gulanê de xwe dorpêçkirî dît. Dûre tevger ber bi Viyanayê û derbaskirina çemê Vistula ve dest pê kir.
  Îtalî jî ketin êrîşê. Heta Japonyayê hêzeke seferî şand Ewropayê. Almanan ji her alî ve zext kirin.
  Dema ku leşkerên rûsî berê xwe dan Viyanayê, Avusturya-Macarîstan desteser kir. Hevalbendê dawî yê Almanyayê bi dawî bû. Li Rojava, bi bikaranîna taktîkên lêdanê li deverên cuda yên eniyê, hevalbend hêdî hêdî pêşde çûn. Û leşkerên rûsî ji başûr heta paşiya eniya Alman ya ku Vistula vedigire ketin.
  Di van şert û mercan de, serokwezîr Wilhelm, ku bi tevahî, helwesta bêhêvî ya Almanyayê fêm kir, di 22-ê hezîrana 1918-an de rawestandina hemî şer ragihand. Bi rastî jî Almanan desteser kirin.
  Avusturya-Macaristan hebûna xwe rawestand. Rûsyayê Galîsya, herêma Krakow, Bukovina, beşek ji rojhilatê Slovenya û Macarîstan wergirt. Romanya Transylvania. Tiştê ku ji Avusturya-Macaristan mabû, Avusturya piçûk û Macaristanek pir kêm bû. Çekoslovakya di bin sîwana Rûsyayê de derket holê.
  Împaratoriya Tsarist ji Almanyayê Klaipeda, Poznan û gihîştina deryayan wergirt, Prûsyaya Rojhilat ji metropolê bi xwe re di ser Danzigê re qut kir.
  Elmanya neçar ma ku tiştê ku berê di sedsala 19-an de bi dest xistibû bide Danîmarka û Fransa. Her sal bi dayîna tazmînatên mezin dihat mehkûmkirin û potansiyela leşkerî bi sed hezar kesî sînordar kir.
  Û bê guman, mîna di dîroka rastîn de, herêmek bêçek.
  Rûsyaya Tsarist li başûr milkên xwe berfireh kir. Împaratoriya Osmanî jî mîna Împaratoriya Awûstûryayê nemabû. Îngilîstanê Iraq, Fransa, Sûriye û bi Îngîlîzan re Filistîn girt. Rûsyayê Ermenistan, Asya Biçûk û Konstantînopolîs girt.
  Rojhilata Navîn û Îran jî weke qadên bandorê hatin dabeşkirin. Bi vî awayî, Rûsyayê Tsarist destkeftiyên madî yên girîng bi dest xist.
  Lê belê şer, bêyî ku hejmara sivîlên kuştî bên hesibandin, zêdetirî du milyon û nîv leşkeran jiyana xwe ji dest da, lêçûnên mezin. Aborî ketibû haletê û welat ketibû nav deynan.
  Rast e, hevalbendan bi nermî razî bûn ku faîzê deynan binivîsînin, lê dîsa jî deyn derket ku pir mezin bû - bi qasî deh mîlyar rubleyên zêr.
  Lê mimkun bû ku pargîdaniyên ku berê di destê Almanan de bûn netewe bikin.
  Rewşa siyasî li Rûsyaya Tsarist aram bû, û desthilatdariya împarator mezin bû.
  Nicholas II ji vê yekê sûd wergirt û manîfestoya xwe ya li ser Dumaya Dewletê betal kir. Otokrasî dîsa hate vegerandin, û hêza qanûndanînê bi tevahî ket destê tsar.
  Ev yek bû sedema tenê hewldanên nerazîbûnê yên protestoyê. Welat ji şer pir westiya bû û şokên nû nexwest.
  Û aboriyê dest bi başbûnek bilez, piştî şer kir! Mezinbûn bi navînî ji sedî neh salane bû û ji Dewletên Yekbûyî bilindtir bû.
  Pîşesaziyên nû yên pêşkeftî hatin afirandin û endezyariya mekanîkî pêş ket. Meaş zêde bûn.
  Dirêjahiya roja xebatê bi qanûna Tsar ji 11,5 saetan daxist 10,5 saetan. Û di rojên beriya betlaneyê de û beriya dawiya hefteyê heta saet 9. Her weha, roja xebatê daket neh demjimêran, heke bi kêmanî beşek ji wê bi şev bû.
  Piştî pevguhertina pereyan, hevsengiya zêr a zexm ya rûble hate sererast kirin. Di sala 1929 de, meaşê karkerek di mehê de gihîşt 50 ruble, bi bihayê araqê 25 kopek şûşeyek. Yanî mehê 200 şûşe. Û eger em wê bi hevreha zêr bigirin, ev bi qasî 37 gram zêrê paqij e.
  Welat di warê hilberîna pîşesaziyê de li dû Dewletên Yekbûyî di rêza duyemîn de cih girtiye. Perspektîfên împaratoriyê pir şêrîn xuya dikirin, lê... depresyonek mezin ket.
  Hilweşîn bandor li tevahiya cîhanê kir, tevî Rûsyayê. Rastî herî zêde zirar daye Almanya û DYA. Lê Rûsyaya tsarist pir bi deynên derve ve girêdayî bû û ji ber vê yekê nikaribû xwe ji şok û paşketinê dûr bixe.
  Partîya Bolşevîk di salên bîstan de qeyranek dijî. Lenîn bi rastî ji têkoşîna pratîkî, şoreşgerî vekişiya, xwe di teoriyê de daqurtand... û çîroka zanistî nivîsand.
  Vladimir Ilyich li Brîtanyayê bi Herbert Wales re hevdîtin kir û bi tama çîroka zanistî hîs kir. Bi taybetî, ji pênûsa Vladîmîr Îlyîç romaneke mezin û paşerojê derket: "Komunîzm rêya bextewariyê ye"! Û hejmarek xebatên din. Lenîn jixwe ji berhemên zanistî yên zanistî pereyên baş qezenc dikir.
  Bolşevîk bi troçkîst û stalînîstan veqetiyan. Stalîn biryar da ku vegere taktîkên terora kesane ya taybetmendiya Narodnaya Volya. Troçkî helwesteke nermtir girt.
  Şoreşgerên Sosyalîst hê jî çalak in, her çend di salên bîstan de êdî qetlîamên siyasî yên payebilind tune bûn. Helwestên Komarparêz û Kadetan gav bi gav xurt bûn. Bi rastî, monarşiya mutleq ji her kesî re bermayek kevnar xuya bû. Ji ber vê yekê alozî, grev, xwenîşandan dîsa dest pê kirin û textê padîşah dest bi hejandinê kir.
  Padîşah dikaribû gelek tişt bi bîr bîne ...
  Hikûmeta Nicholas II çareseriyek dît ... di şer de! Wekî din, generalan ji bo têkçûna Japonya hesreta tolhildanê dikirin. Û ev tê fêm kirin ...
  Piştî Şerê Cîhanê yê Yekem, Rûsya Tsarist çend kampanyayên leşkerî yên piçûk pêk anîn. Li Rojhilata Navîn ku wan û hevalbendên xwe cîhana Ereban temam kirin. Li Afganîstanê.... Li wir şer bi hev re bi Brîtanyayê re çêbû. Rûsyayê herêmên bakur ên Afganîstanê ku bi giranî Ozbek û Tacîk lê dijîn, her wiha Herat girt. Ingilîzan, piştî şerên hovane, dîsa jî başûr xistin bin destê xwe. Rêveberiya Xweser li navenda Afganîstanê ma.
  Îran hîn jî xuyabûna serweriya xwe parastiye, lê dabeşkirina wê jî ne dûr bû.
  Lê pevçûna sereke ya berjewendiyan li Japonyayê qewimî. Wekî din, di sala 1931-an de, Japonan li Mançuryayê hukumetek kulikê ava kir û li Chinaînê dest bi êrîşek kir.
  Ev jî bû sedema şerekî nû.
  Di vê demê de, artêşa Rûsyayê karîbû fîloya tankên xwe nûve bike û balafirgehek pir xurt ava bike. Di hewayê de, Japonya bi eşkere kêmtir bû, û artêşa bejayî ya Rûsyayê pir pirtir û, belkî, ji şer re amadetir bû.
  Fîloya Pasîfîkê ji aliyê Admiral Kolchak efsanewî bû. Knight of Order of St. Andrew the First-Called, Brusilov, di vê demê de mir, lê xwendekarên wî yên jêhatî mabûn.
  Şer ji destpêkê ve ji bo Japonya neserketî bû. Generalên rûs: Denikin, Wrangel, Kaleidin, di bin fermandariya giştî ya birayê Tsar Mikhail Romanov de, bi enerjîk û jêhatî tevdigerin. Tecrûbeya Şerê Cîhanê yê Yekem bandorek kir û xeletiyên di pevçûnên 1904-1905 de hatin girtin.
  Tankên sivik ên Prokhorov, yên ku di şerê manevrayan de bi hêsanî nayên guheztin, di heman demê de pir baş derketin. Di her rewşê de, ew jixwe artêşek rûsî ya cûda bû, û şerek bi tevahî cûda bû.
  Lêbelê, di şerê yekem de bi samurai re, ger Kuropatkin ji hêla fermandarek jêhatî û bibiryartir veguhezandibûya, bê guman, encama şer dê bi tevahî cûda bûya.
  Di her rewşê de, di nav du mehan de Port Arthur ji hêla leşkerên rûsî ve hate dorpêç kirin, û Japonî hatin xistin. Du meh şûnda, tevahiya Koreyê hate rizgar kirin, û bajarê kelê bi bahozekê hate girtin.
  Li deryayê, şer jî bi dereceyên cûda yên serketî diqewime. Heta ku squadron ji Baltik û Deryaya Reş hatin. Welatê Rojê Rising bi tevahî têk çû, û wan leşker jî li Hokkaido dan. Japonya neçar ma ku aştiyek şermezar bike. Mançuria, Port Arthur, hin milkên ku ji almanan ve hatine zeft kirin, başûrê Sakhalin û keviya Kurilê vegerînin. Û di heman demê de berdêlek, mîqdarek paqij - mîlyar rûbil zêr bidin.
  Serkeftin bi demkî pozîsyona Otokrasiyê xurt kir, û dûv re Depresyona Mezin rê li ber hilhatinên aborî yên bilez vekir.
  Li Almanyayê, wek di dîroka rastîn de, Hîtler hat ser desthilatdariyê, lê destûr nehat dayîn ku bi hovîtî bimeşe. Bi taybetî jî hewldana vegerandina leşkeriya giştî bi berxwedaneke tund a Rûsya û Fransayê re rû bi rû ma. Her çiqas di warê potansiyela leşkerî de tawîzên biçûk hatin dayîn. Destûr hat dayîn ku mezinahiya artêşê ji sed hezarî bibe dused û pêncî. Ji bilî vê, Hîtler kontrola herêma bêçek vegerandin Almanyayê.
  Û pirsgirêkên xanedaniyê li Rûsyayê Tsarist çêdibûn. Mîrê text, Tsarevich Alexey, mir... Birayê Tsar Mikhail Romanov ji mafên mîrasiyê bêpar ma. Û Kirill Vladimirovich Romanov bi rastî bû wêris. Lê ev zilam di nav serxweşî û bêbextiyê de ye. Bi tevahî hilweşandin ...
  Ji ber vê yekê kî dê bigihîje Tsar Nicholas II? Birayê Tsar Mikhail, piştî serkeftina li ser Japonya, pileya generalissimo wergirt û populerbûna pir mezin bû. Ew di dîroka Rûsyayê ya Imperial de bû yekem endamê malbata padîşah ku pileyek weha bilind wergirt. Û gelekan dixwest ku wî li ser textê padîşahiyê bibînin.
  Rast e, Nicholas II bixwe - ne-vexwar, bê adetên xirab, ku bi rêkûpêk jîmnastîkê dikir - hîn jî bi hêz bû û wusa dixuya ku serdestiya wî dê di dîroka Rûsyayê de ya herî dirêj be. Lê Stalîn ji dema Îskenderê II û vir ve hewla kuştinê ya herî mezlûm pêk anî. Her çend xuya bû jî, mesele çi ye?
  Di her rewşê de, 1937 salek xemgîn bû. Tsar Nicholas II hat kuştin, û bi wî re, du wezîr jî mirin, û her weha sê dehan dîwanxane, û beşek ji Qesra Zivistanê hilweşiya.
  Terorîstan pergala kanalîzasyonê ji bo mayînan bikar anîn û zêdetirî tonek aminolon çandin.
  Ji ber vê yekê, bûyereke êrîşkar mudaxeleyî pêvajoya dîrokê kir. Bi vî awayî serweriya Tsar Nicholas II bi dawî bû. Padîşah dest pê nekir ku jê re dibêjin mezin an bi hêz. Yên ku ji împarator hez nedikirin jê re digotin xwînmij, ji ber ku gelek xwîn di padîşahiya wî de hat rijandin. Yê ku bi rêzgirtinê tê girtin, Serkêş e. Ji ber vê yekê hejmara erdên di bin destê wî de li Rûsyayê zêde bû. Tewra parêzgehek mezin li Chinaînê xuya bû: Zheltorossiya.
  Bi tevayî, padîşahiya 43 salan domand. Tenê Ivan Terrible dirêjtir, û bi navgînî hukum kir. Lê ji ber ku wî sê salan text girt, heyama rastîn a kontrolê kurttir bû.
  Lê wêrisê rewa, Kirill Vladimirovich Romanov, dîsa jî derket ser text. Wî demek dirêj hukum nekir - bi qasî salek, lê karî hin bandorek li ser pêvajoya dîrokê bike. Bi taybetî, wî destûr da Adolf Hitler ku Anschluss of Austria pêk bîne. Tê îdiakirin ku behsa mafê çarenûsiya gelan tê kirin û qaşo bi vî awayî wê zêdetir rêkûpêk çêbibe. Bi Anschluss a Avusturya û Mussolini re li hev kirin.
  Bi vî awayî Almanya berfireh bû û nifûsa wê ji heştê mîlyonî derbas bû. Nebêjin ku Hîtler jidayikbûnê teşwîq dikir. Di bin Adolf Demoniac de, ew yek û nîv carî mezin bû.
  Li Spanyayê şerekî navxweyî dest pê kir, lê ew pir zûtir bi dawî bû, ji ber ku Yekîtiya Sovyetê tune bû, ku alîkariya koalîsyona çepgir li Madrîdê kir.
  Lê Franco bû hevalbendê Fuhrer. Û Tsar Vladimir III ya nû bi Brîtanyayê re li hev ket.
  Rewş bi rastî tevlihev e. Pişkek ku bi Şerê Cîhanê yê Duyemîn ve girêdayî ye. Û pêvajoyeke nû ya pevçûnê. Îran parçe nebûye, û ev bi rastî welatê herî dawî yê Îslamî ye ku bi fermî serbixwe ye. Ji bo wê jî planên Rûsya û Brîtanyayê hene. Li Rojhilata Navîn tişt pir tevlihev in. Erdên Rûsya, Fransa û Brîtanyayê tevlîhev in û birêvebirina wan zehmet e.
  Îngilîstan hem ji aliyê aborî ve hem li pişt Rûsyayê û hem jî li pişt Elmanya ku her ku diçe bihêztir dibe. Lê koloniyên herî mezin hîn jî Brîtanî ne. Lê hêza taca şêr qels dibe, Kanada hema hema serbixwe ye. Afrîkaya Başûr jî wek Awustralya serdestiyek e. Li Hîndîstanê pozîsyona Brîtanyayê qels dibe. Helbet xwestek heye ku şêr bikişîne.
  Hîtler hewl dide li ser du eniyan bilîze. An jî ew ê piştgiriya Fransa, Brîtanya, Îtalya û Japonê bigire. Ji bo ku hemû bi hev re li ser Rûsyaya Tsarist kom bikin û milkên wê yên mezin parve bikin.
  An jî li Rojava li destkeftiyên axê bigerin, lê di hevpeymaniya bi Rûsyayê re.
  Hîtler mirovekî pîs û bê prensîb e û bi giştî ferq nake ku ew bi kê re bikeve koalîsyonê heta ku jê re sûdmend be.
  Tsar Vladîmîrê nû yê ciwan jî xewna xwe dibîne ku wekî dagîrkerek mezin têkeve dîrokê û dixwaze koloniyan ji Brîtanya û Fransayê derxîne. Bi awayekî hişk, tiştekî ku ji almanan bistînin nemaye. Ji ber vê yekê koalîsyonek bi Elmanyayê re pir mentiqî ye.
  Îtalya Etiyopya girtiye û îstismarên nû jî dixwaze. Mussolini pir ambicioz e. Ne xema wî ye ku diçe rojhilat an rojava. Lê li Fransayê di nava gel de îradeyeke mezin a têkoşînê nîne. Pasîfîzm li wir serdest e, û hikûmet tê hilbijartin. Ji bo bidestxistina hevalbendek wisa xurt bi tu awayî nabe. Û Rûsyayê Tsarist, bi rêjeya jidayikbûnê ya kevneşopî ya bilind û rêjeya mirinê ya ku her gav kêm dibe, dijberek pir xurt e. Nifûsa Rûsyayê ya Tsarist her sal ji sedî sê zêde dibe. Mirina pitikan kêm bûye, lê moda malbatên mezin hîn derbas nebûye, û malbatên karker jî berdar in. Li gorî destkeftiyên erdî, di nav de li Çîna bi niştecîh, û Mongolyaya kêm niştecîh, û li Ewropa û Tirkiyê, nifûsa Rûsyaya Tsarist di sala 1940-an de li gorî sala 1913-an ku 180 mîlyon bû, 400 mîlyon derbas kir. Û ev hêzeke parzemînî ye... Brîtanya û Fransa li metropolên xwe ji 50 mîlyonî kêmtir in, tevî kolonî. Lê leşkerên kolonyalîst di moralê de qels in û şiyana şerkirinê hindik in. Ji ber vê yekê hêzên bejayî yên Rojava gelekî lawaz in.
  Fuhrer bi Rûsyayê re li dijî Rojava tifaqekê hildibijêre.
  Di sala 1939 de, Çekoslovakya hate parçekirin. Elmanya jî di nav de Sûdetenland. Almanan artêş xurt kirin û stûnên tankan ava kirin. Rûsyaya Tsarist jî li ber xwe neda, xwedî artêşeke dema aşitiyê ya ji pênc milyon û 500 kesan pêk tê.
  Li Rûsyayê Tsarist, tankên giran û balafirên stratejîk, di nav de balafirên bi heşt motoran, demek dirêj e ku têne hilberandin. Li Fransayê tenê nêzîkî sî tankên giran hene, û ew kevnar in. Brîtanya ne xwedî wesayitên giran e. Belê, Almanya jî, yek ji bîst ton girantir nîne. DYE ji çarsed tankan piçekî zêdetir heye.
  Hîtler biryar da ku ew ne hêja ye ku dereng bike û di 15ê Gulana 1940 de lêxist. Hewa tenê xweş e û her tişt amade ye. An jî kêm-zêde amade ye.
  Rûsyaya Tsarist dest bi êrîşa li ser Hindistan û milkên din ên kolonyal kir. Artêşa Rûsyayê êrîşî çeperên ku nebaş hatine parastin kirin. Leşkerên ku ji etnîkî Brîtanî û Fransî bixwe pêk tên bi nisbet hindik in, û yekîneyên kolonyal bi rastî naxwazin ji bo ramanek an împaratoriyek ku ji wan re xerîb e bimirin. Bi rastî, îngilîz ji wan re kî ne? Îstîsmarkar, koledar, talanker an jî kafir. Ne mimkûn e ku rûs ji wan pir xerabtir bin, ji bo xatirê împaratoriya Şêr an jî Dîk bimirin.
  Ji ber vê yekê leşkerên tsarist pêşve diçin, berxwedana bêdeng, navendî bi ser dikevin. Lê Almanan jî karîbûn di meh û nîvekê de leşkerên Fransî, Îngîlîz, Belçîka û Holendî têk bibin.
  Bi vî rengî, Churchill piştgiriya hevalbendên xwe yên sereke winda kir. Hêviya ku Amerîka bikeve şer pêk nehat. Roosevelt bi biryardariya Stenka Razin qet ne diyar bû. Û wê demê hêzên wiha dê li dijî Amerîkayê derkevin.
  Leşkerên rûsî di meşan de li seranserê Afrîka û Asyayê pêşve çûn; ji hêla leşkerên dijmin bêtir pirsgirêk ji erd û qada ragihandinê derketin. Nebûna rêyan bi taybetî li Afrîkayê bandorek xwe jî kir. Lê serbazê rûsî yê bêhêz bi qehremanî û stoîkî hemî dijwariyan derbas dike.
  Alman tenê bi dijwarî dikarin leşkeran veguhezînin Afrîkayê. Pêşveçûna li Gibraltar ji ber berxwedana serhişk a Franco dereng ma. Û me neçar ma ku hêz bi rêya deryayê veguhezînin. Rûsan derbasî Afrîkayê, bi riya Misrê, û ji wan re pir hêsantir e. Îtalya jî her tiştê ku dikare bi dest bixe, digire, û di vê mijarê de Mussolini xwedan girêkek boa ye.
  Di sala 1940 de daketina li metropolê bixwe pêk nehat. Di şerê hewayî de, di serî de ji ber pasîfbûna Rûsyayê, Brîtanya xilas bû. Lê divê were gotin ku Tsar Vladîmîr Kirillovich aqilmend nexwest ku Brîtanya berî wextê desteser bike, lê pir maqûl dixwest ku hemî koloniyên xwe yên Asyayî û Afrîkî bigire.
  Brîtanya dê biçe ku derê? Jixwe, rezervên wê tune, bêyî kolonî û madeyên xav - hilweşîna wê meseleya demê ye.
  Di zivistan û Adara 1941 de, leşkerên rûsî di dawiyê de gihîştin Afrîkaya Başûr û serweriya paşîn a Afrîkayê têk birin. Hewldana Brîtanî ya ji bo rûniştina li Madagaskarê jî bi ser neket, û di Gulana 1941-an de, bi serketinek paşerojê daketinek pêk hat.
  Japonya di şer de li kêleka Rûsyayê şer kir, û karî tiştek di Okyanûsa Pasîfîkê de bigire. Havîna sala 1941ê dema êrîşeke hewayî ya mezin li dijî metropolên Brîtanî bû.
  Balafirên Rûsî û Alman êrîşî London û bajarên din ên Împaratoriya Îngilîzî kirin. Û di 8ê Mijdarê de, salvegera derbeya Munchenê, dawî li daxistinan pêk hat.
  Şer şanzdeh rojan dom kir û bi serketina leşkerên Rûs û Alman bi dawî bû.
  Ev yek, di rastiyê de, Şerê Cîhanê yê Duyemîn bi dawî kir. Ew ji çîroka rastîn kêmtir xwînî û dirêj bû. Û wê bi awayekî berbiçav xwedan xwedan Rûsyayê xurt kir û berfireh kir. Bi taybetî li Afrîka û Asyayê.
  Demeke nisbeten aştiyane pêk hat. Rûsya û Elmanya destkeftiyên xwe yên xaka xwe dihesandin. Reichê Sêyemîn ev bû: Belçîka, Hollanda, hema nîvê Fransa, û her weha Fas, beşek ji Cezayîrê û milkên navendî. Rast e, ji ber pozîsyona Franco û hin bêbiryariya Hîtler, Almanan wext nehişt ku berbi axa Ekvatorî ya Fransayê ve biçin, û ew ketin destê leşkerên rûsî.
  Lêbelê, Almanya hîn jî perçeyek axa Afrîkayê ya baş wergirt, ku di herêmê de ji axa xwe zêdetir bû. Qada erdên Reichê Sêyemîn, li gorî destkeftiyên Ewropî, sê caran zêdetir bû. Û heke em ji 1937-an vir ve ji sînoran bihesibînin, Avusturya, Sudetenland û Komara Çek wekî parêzvanek bihesibînin, wê hingê çar caran.
  Ji ber vê yekê Almanan bi tevahî têra xwe dihesandin, serdest û asîmîle dikirin. Bi ser de jî, Rûsya milkên xwe yên kolonyal berfireh kir, û bi zehmetî nikaribû van hemûyan kontrol bike.
  Û Îtalya gelek tişt bi dest xist: mînakî, piraniya Sûdan, Somalî, Uganda û hin destkeftiyên din, bi taybetî Tûnis.
  Bi vî awayî, ji nû ve dabeşkirina cîhanê ji bo niha temam bû. Lê wekî ku ew dibêjin, bi demê re, ambargoyên xwe dest pê dikin.
  Dewletên Yekbûyî bi ciddî dest bi xebata li ser projeya atomê nekir. Li Elmanya û Rûsyaya faşîst jî helwesteke sar derket holê. Japonya hîna bi têra xwe pêşkeftî nebûye ku wê derxe, û Brîtanya û Fransa bûne welatên bindest ên Reich Sêyemîn û Rûsyayê.
  Ji ber vê yekê xuyabûna çekên nukleer ji bo demekê hate paşxistin.
  Lê pêşkeftin, bê guman, neçar e. Fîzîknas dixebitin, teorî pêş dikeve, wekî ceribandinên laboratîfê. Lê ji bo projeya nukleerî îradeya dewletê pêwîst e. Rûsyaya Tsarist jixwe gelek xem û lêçûnên girêdayî berfirehkirina xaka xwe hebû. Lê Hitler ji ber hin sedeman kînek li hember ramanên weha yên bernameyeke navokî hebû û bawer dikir ku projeya atomê tenê dê gelek pere xerc bike.
  Herweha, artêşa bejayî û firokevaniya Rûsî li cîhanê bihêztirîn û pirhejmar bûn, û hêza deryayî jî zêde bû, bi taybetî ji ber geşbûna aborî.
  General û mareşalên tsarist tercîh kirin ku avakirina tankan pêşve bibin, balafir, keştiyên balafiran û keştiyên şer çêbikin. Çima ji wan re çi çîrokên li ser bombeyên nukleerî hewce ne? Yanî him alman him jî rûs li hemberî vê pirsgirêkê xemsar bûn.
  Bi ser de, madeyên xav têra xwe hebûn ku ji çavkaniyên enerjiyê, bi kêmanî di pêşerojek nêzîk de, xem neke.
  Ji ber vê yekê, tevî hemû sarbûna Pentagon û Qesra Spî, înîsiyatîf bi neçarî derbasî Dewletên Yekbûyî bû. Wekî din, ev ne tenê tirsa ku rûs an alman wê pêşdetir biçin û zextê li Cîhana Nû bikin, lê di heman demê de aboriyê jî heye.
  Ji ber ku Amerîka derfeta wergirtina petrola Asya, Afrîka û Rojhilata Navîn ji dest da, heta niha li Teksas, Florida, bîrên xwe yên xweser hebûn û li Alaskayê dest bi pêşveçûnê kir.
  Lê nifûsa Dewletên Yekbûyî zêde bû. Koçberî li Rûsyayê bêhêvî nebû, û nifûsa bi lez zêde bû. Reş û Ereb bi taybetî bi dilxwazî destûr dan ku biçin Dewletên Yekbûyî.
  Aboriya Emerîkî jî mezin dibû, û her ku çû zêdetir otomobîl hebûn.
  Û lêgerîna ji bo sotemeniya nukleer û reaksiyonek atomî ku dikare enerjiya mezin peyda bike dest pê kir.
  Di ser dawiya Şerê Cîhanê yê Duyemîn re deh sal derbas bûn. Elmanyaya Hîtler xwedî çekek nû bû: Balafirên dîskê ku ne tenê bi lez û bez bifirin, lê di pratîkê de ji agirê çekên piçûk jî bêhêvî bimînin.
  Wekî din, Almanan karîn ku satelaytek çêkirî ya li jorê orbitê, û ya herî girîng, di Hezîrana 1951-an de, mirovê yekem biavêjin fezayê.
  Rûsyaya Tsarist hinekî dereng mabû, û tenê di Tebaxa vê salê de pêşkeftinek tam çêkir. Li Îtalyaya faşîst jî di heman salê de guhertin pêk hatin. Benedito Mussolini, berbijarê sernavê Julius Caesar, mir. Bi giştî dîktatorê Îtalyayê di desthilatdariyê de serkeftî bû. Li gorî fethên li Afrîkayê, tevî Etiyopyayê, axa ku ji hêla Italytalya ve hatî kontrol kirin di dema serdestiya wî de hema hema sê carî û nîv zêde bû. Wekî din, Benedito li Ewropayê tevî Toulon karî beşek ji Fransayê qut bike .
  Lê wan nehişt ku ew biçe Albanya û Yewnanîstanê - ev herêmên di bin bandora Împaratoriya Rûsyayê de ne.
  Bê guman, Benedito dikare mezin û dagîrker were binav kirin, her çend artêşa Italiantalî bi kedkarên xwe zêde şewq neda. Lê kur û warisê wî xwe ji bavê xwe xerabtir nedidît.
  Û wî payîza sala 1951ê girt û dagîr kir Albanya û Yewnanîstan... Ne ecêb e ku dibêjin hemû şerên mezin mîna ji nişka ve dest pê dikin.
  Vladîmîrê Sêyem jî ji vê yekê kêfxweş bû. Mal û milkên Îtalyayê yên li Afrîkayê mezin in, ji yên Almanyayê jî mezintir in. Ji ber vê yekê eger sedemek mezin hebe çima wan hilnebijêrin?
  Leşkerên Rûsyayê di 7ê Mijdara 1951ê de dest bi şer kirin û êrîşî Etiyopya, Lîbya û Sûdanê kirin. Yekîneyên rûsî ji yên Îtalî bihêztir, pirjimartir û ji şer amadetir in.
  Ji ber vê yekê wan zû dest bi tunekirina artêşa pastayê kirin... Lê tu kes texmîn nedikir ku, bêyî hişyariyekê, Adolf Hitler derkeve ser milê Mussolini Jr.
  Her çend ku hûn lê binerin, tiştek bêtir nediyar tune.
  Elmanya di Şerê Cîhanê yê Yekem de ji Rûsyayê winda kir û herî zêde li Rûsyayê xaka xwe winda kir. Û ger Almanan bi faîzê tiştên ku li Rojava wenda kiribûn ji nû ve bi dest bixin, wê demê li Rojhilat, bi eşkereyî, tiştek ji wan re nema.
  Ji ber vê yekê Hitler bi rastî li ser çekên xwe yên nû, nemaze dîsko û firingî hesab dikir. Wekî din, Fuhrer bawer kir ku vê carê ew ê ji Şerê Cîhanê yê Yekem re bi Rûsyayê re şer bike hêsantir be, ji ber ku Almanya û Italytalya bêyî ku eniyek duyemîn hebe dê pêşengiya pargîdaniyê bikin.
  Hesab jî hat kirin ku Japonya ji rûsan aciz bûye, wê li Rojhilata Dûr jî bikeve şer û dijmin li wir girêbide. Dibe ku Portekîz û Îspanya jî wek Brîtanya û Fransa tevlî koalîsyonê bibin? Ew ji Rûsyayê bêtir nêzîkî Almanyayê ne. Û hin hêviyên xwe bi DYE ve girêdan!
  Digel vê yekê, Amerîka navgînek bi heybet, gelek keştiyên balafiran ava kir û fîloya tanka xwe nûjen kir - her çend ew hîn jî di hejmar û kalîteyê de ji wesayîtên artêşê yên Cîhana Kevin kêmtir bû.
  Sîstema civakî ya li Rûsyayê Tsarist otokratîk û monarşîyeke mutleq ma. Tsar û Împaratorê Hemî Rûsyayê xwedî hêzek tevahî bûn: îcrakar, qanûnî û dadwerî. Parlamento tune bû. Encumena Dewletê ya ji kesên ku ji hêla împarator ve hatibû tayînkirin hebû, lê tenê mafên şêwirmendiyê hebûn. Padîşah bi xwe qanûn û biryarname derdixist. Mafê wî yê îdam û efûkirinê jî hebû, her çend, bê guman, dadgehek jî hebû. Dadgehên dadweriyê piştî kuştina Nicholas II hatin betal kirin, da ku dadwerî jî ji hêla tsar an jî karbidestên ku ji hêla împarator ve hatine tayîn kirin û rakirin.
  Ev sîstem hem avantaj û hem jî kêmasiyên xwe hebûn. Ji aliyekê ve împarator dikaribû bi lez û bez bêyî nakokî û lihevhatinan vê an jî wê pirsgirêkê çareser bike, lê ji hêla din ve, kombûna zêde ya hêzê di aliyekê de însiyatîf ditepisand û îmkanên mezintir dida burokrasiyê. Wê bijare û bijareyên cihêreng çêbû. Vladîmîr ji hêla durûtiya zêde û dilsoziya zewacê ve nehat cûda kirin. Tevî ku jinan zêde bandor li polîtîkayên wî nekir.
  Di warê avakirina tankan de, Rûsyaya Tsarist xwedî gelek wesayîtên bi hêz û giran bû. Lêbelê, ezmûna operasyonên şer ên li Afrîkayê destnîşan kir ku performansa ajotinê ya tankek pir girîng e. Di encamê de, tanka sereke ya rûsî ji çil û pênc ton derbas nebû. Ji ber ku giraniya zêdetir bi şiyana xaçerêya welat re, tewra bi rêyên fireh, pirsgirêk afirand.
  Tsar ji tankên giran hez dikir, lê şêwirmendên wî împarator nehiştin ku wan bike hilberîna girseyî. Lê makîneya şêst ton di du hezar nusxeyan de peyda bû. Û tanka herî populer "Nikolai" - 3, di şêst û sê hezarî de hate hilberandin.
  Û giraniya maşînê çil û pênc ton e, û qalibê çekê jî 122 milîmetre ye. Zirxa pêşiyê du sed milîmetre ye, paş û alî 120 milîmetre ne, sêwirana klasîk e.
  Hîtler bi giranî bi makîneyên giran re eleqedar bû. Û min dixwest ku di tangek hilberînê de li hember Nikolai xwedî serdestiyek be. Otomobîla almanî bi giraniya xwe 75 ton zêde bû û, ev jixwe sînor bû, ji ber vê yekê ku girseya mezin bi xetên trênê veguheztinek pir dijwar bû.
  Wesayîta Alman bi çekek 128 mm, zirxên pêşiyê 250 mm û zirxên li kêlek û paş jî 180 bû. Amadekirin jî nêzî ya klasîk e.
  Bi jimare, tanka Alman sê caran ji ya Sovyetê kêmtir bû. Ne ku behsa dijwariyên karanîna makîneyên pir giran bikin.
  Lêbelê, alavên rûsî li deverên berfireh belav bûne, û li ser sektora Ewropî ya pêşiyê di hejmara wesayît û piyadeyan de hema hema wekhevî heye. Tevî ku bi giştî artêşa Rûsyayê ji ya Almanan pirtir e. Û Rûsyayê nifûsek pir mezin heye: ew Hindistan, Çîn, piraniya Afrîka, Rojhilata Navîn, Faris, Hindistan û hêj bêtir.
  Bê guman, biryara Hîtler a êrîşa li ser Rûsyaya Tsarist, tewra li ber çavan bigire ku Japonya û Italytalya li kêleka wî, û dibe ku Fransa û Brîtanya jî hene, qumarek mezin e. Lê Fuhrer serpêhatiyek mezin e.
  Divê were zanîn ku balafirên dîskê yên ku Reichê Sêyemîn bi wan hêviyên mezin ve girêdidin di pratîkê de ne pir bi bandor in. Afirandina jetek laminar a bihêz bû sedema xerckirina sotemeniyê ya pir mezin, û dema firîna fîşekên firîn jî kêm bû. Ji ber vê yekê ew dikaribûn tevbigerin, tewra leza mezin li dûrên ne girîng jî bihesibînin. Wekî din, herikîna laminar dîskê ji çekên piçûk diparast, lê di encamê de rê li ber gulebarana ji fîşekek difirand.
  Ji ber vê yekê Almanan tenê dikaribûn mûşekên bi radyo-kontrolkirî ji dîsketên xwe bavêjin, û dûv re jî bi goşeyek teng, an jî bi qutkirina herikîna laminar, lê di heman demê de bibin xedar.
  Lê, di her rewşê de, Hitler biryar da ku êrîşî Rûsyayê bike û kartên xwe avêtin lîstikê. Bi ser de jî, faşîst ditirsiya ku ger Îtalya têk biçe, ew ê êrîşî wî jî bikin. Mûstê wî hebû û ji kesî bawer nedikir.
  Di destpêkê de, Naziyan ji ber surprîzbûna êrîşê û birêxistinkirina baştir a leşkerên xwe, bi ser ketin. Lê dema êrîşê nebaş hat hilbijartin. Berfê dest bi barîna tankan kir. Fritz dikaribû beşek ji Polonya, tevî Krakow, bigirta, lê li nêzî Warsaw asê ma.
  Maşîna leşkerî ya rûsî dizivire... Japonya, wekî ku Fuhrer hêvî dikir, ket şer, lê fîloya wê li hember Fîloya Pasîfîkê ya Rusya ne xwedî serwerî bû û şer hema hema wekhev bûn. Û Japonya bi pratîkî hêzên xwe yên bejayî ji şanoya operasyonên rojavayî dûr nexist. Ji bilî vê, samurai di hewayê de, hem bi hejmar û hem jî bi kalîte ji rûsan kêmtir bûn. Û Welatê Rojê Rising karîbû tenê çend giravên piçûk bigire.
  Franco û Salazarê hişyar ne lez dikirin ku bikevin şer. Rûsya dijminekî pir xurt e. Divê em temaşe bikin û bisekinin. Di dîroka rastîn de, Franco di dema Şerê Cîhanê yê Duyemîn de xwe bi şandina dabeşek şîn a dilxwazên faşîst ve sînordar kir.
  Naha hevsengiya hêzê bi taybetî li Afrîkayê newekhev xuya dikir.
  Îtalya bi lez û bez milkên xwe yên li parzemîna tarî winda kir.
  Di bihara sala 1952an de artêşa tsarîstan li Prûsyaya Rojhilat dest bi êrîşan kir û karî parastina dijmin bi kûrahî bişkîne. Naziyan bi zehmetî dev ji pêşveçûna artêşa tsarist li Konigsberg berda, lê leşkerên împaratorî dest bi pêşkeftina li Sudetenland û Krakow kirin.
  Derket holê ku tankên rûsî yên jêhatî pir jêhatî bûn ku li dijî dijminek giran, lê kêmtir bilez şer bikin. Beşên çînî yên di bin fermandariya generalên rûs de jî baş bûn.
  Elman neçar man ku ji Krakovê derkevin... Û paşê, ji ber xetera dorpêçkirinê, wan dest bi vekişîna ji Vistula ber bi Oderê ve kirin.
  Na, ev ne qursa şer bû ku Fuhrer xwedan hêvî dikir. Lê sûcê min bi xwe ye. Wekî din, Fransiz û Ingilîzan, ku bêhna dagirkeriya faşîst hildan, qet hewl nedan ku ji bo Fuhrer bimirin. Ji ber vê yekê nûvekirin hate asteng kirin, û welatên vasal dixwestin ku bi rengek piçûk rûnin.
  Û tiştên xerabtir ji bo Almanan li eniyê çû.
  Di zivistanê de, Almanan hemî milkên xwe yên li Afrîkayê winda kirin. Û di demsala zivistanê de, bi biharê re, bi tevahî vedikişiyan Oderê. Leşkerên rûsî Prag û Sudetenland rizgar kirin û nêzîkî Viyanayê bûn. Bi ser de jî, wan Îtalya têk bir û Roma, Napolî û Sîcîlya dagir kir. Ji ber vê yekê bihara 1953-an ji bo Naziyan soza tiştekî baş neda. Lêbelê, di 8ê Avrêl, 1953 de, Hitler ji nişka ve mir. Serkirdayetiya nû ya Alman bi bêhêvî daxwaza aştiyê dike.
  Vladimir Kirillovich Romanov bi comerdî razî bû. Lê Almanan berdêla vê yekê giran dan. Sînorê nû niha di ser Oder re derbas bû: Belçîka, Hollanda û Danîmarka serwerî wergirtin, lê di çarçoveya dewletek vasal a Împaratoriya Rûsyayê de. Fransa mal û milkên xwe yên berê winda kiribûn vegerandin, lê hîn zêdetir girêdayî Rûsyayê bû.
  Îtalya û Almanya hemû koloniyên xwe winda kirin, ku niha bûne milkê taca qral. Îtalya bi xwe jî statûya vasalê rûsî wergirt, û Sîcîlya û Sardînya rasterast bûn beşek ji împaratoriya Vladimir III.
  Almanya jî gelek ji serxwebûna xwe winda kir û berdêlên mezin da.
  Japonya jî ji bilî xaka xwe hemû mal û milkên xwe winda kir û neçar ma bibe dewleteke vasal. Û Tsar Vladimir Kirillovich Romanov jî sernavê Împaratorê Japonyayê wergirt.
  Helbet ew beşa Awustralya ku berê girêdayî Welatê Rojê bû jî kete bin kontrola Rûsyayê.
  Di Tebaxa 1953 de, Dewletên Yekbûyî di dawiyê de bombeya atomê ceribandin. Heşt sal şûnda, cenabê navokî ji şûşê derket. Di her rewşê de, pêşveçûn nayê rawestandin. Û xuyabûna bombeya atomê neçar e. Di senaryoya herî tund de, çekên nukleerî dikarin herî zêde bîst sal şûnda ji rastiyê xuya bibin.
  Bi hinek derengî, hukûmeta tsarist dest pê kir ku bersiva xwe pêşve bibe.
  Heya nuha, Dewletên Yekbûyî nikarîbû biryar bide ku bi împaratoriyek wusa hêzdar re şer bike. Wekî din, ne ew qas hêsan e ku meriv ji derveyî welêt bigihîje navendên sereke yên pîşesazî û aborî yên Rûsyayê.
  Û hilberîna barên nukleerî hem dem û hem jî drav hewce dike! Dravên Dewletên Yekbûyî hebûn, lê dem diçû. Rûsyaya Tsarist, bi çavkaniyên xwe û potansiyela rewşenbîrî ya bihêz, pir zû valahiya di vî warî de ji holê rakir. Û di sala 1956 de, bombeyek atomî jî di Vladimir III de xuya bû.
  DYE"ya kapîtalîst û demokratîk ku ji aliyê nifûs û çavkaniyan ve ji Rûsyayê gelekî kêmtir bû, hêdî hêdî qertên xwe winda kirin.
  Tişta ku wan dikaribû bikin ew bû ku çekên nukleerî wekî rêgir bikar bînin û hewl bidin ku Rûsyaya Tsarist ji hundur ve bişkînin. Lê heta niha bi ser neketin.
  Vladîmîr Kirillovich ji jina wî ya yekem neviyên mêr nemabûn , û ew ji nû ve zewicî. Û wî mîrateyek mezin kir, jê re digot George.
  Rûsyaya Tsarist berfirehkirina fezayê pêk anî. Di sala 1959 de, firînek mirovî ya ji bo Heyvê bi qasî salek zûtir ji Amerîkî pêk hat. Piştre di sala 1971 de çû Mars. Cîhana alternatîf ji rastiyê ewletir bûye.
  Di sala 1975 de, mirov li Venusê ket. Di sala 1980 de li Mercury. Di sala 1981 de li ser yek ji peykên Jupiter. Û di sala 1992 de, tenê di sala mirina Vladimir Kirillovich Romanov de, kozmonotê rûsî bi serbilindî lingê xwe danî ser Pluto.
  George yekem di hejdeh saliya xwe de tac wergirt. Û bi giştî em dikarin bêjin ku Vladîmîrê Sêyemîn, Mezin, desthilatdariya xwe ya 54 salî pir serkeftî derbas kir. Û paşê xanedana Romanov berdewam kir.
  
  
  
  NICHOLAS YA DUYEMÎN YA HERÊ HERÎ BIŞEFTÎ!
  Em bêjin ku Tsar Aleksander Sêyem, berevajî, berê mir: di sala 1987-an de ji hewildanek kuştinê ku ji hêla birayê mezin Lenîn: Alexander ve hatî organîze kirin.
  Dê hîn xirabtir xuya bike. Lê ne bi rastî. Nicholas II berê bû tsar, û berê zewicî: ji bo ku kurê xwe li ser textê ku tiştek çêbû. Lê jina wî cûda ye, û wêris saxlem e, û Rasputin bê guman ne li wir e. Û bi vî awayî di destpêkê de, bi gelemperî, wekî di dîroka rastîn de: TRANSIB tê avakirin, aborî geş dibe - berbi Chinaînê. Rast e, salek berê li Deryaya Baltîkê keştî têne çêkirin. Û piçekî bilindtir, ji ber bilindbûna berê ya jîna darayî Witte.
  Şerê bi Japonya re pir baş dest pê nekir, lê Varyag karî bireve, û Admiral Makarov nemir. Çîrok hinekî guhertiye, û her tişt hinekî cuda diçe. Lê di dîroka rastîn de, bi rastî, Varyag tenê demek hindik mabû ku birevin, û mirina Admiral Makarov bi gelemperî qeza û ne gengaz bû.
  Firokeya rûsî, bi serokatiya Admiral Makarov, pir jêhatî tevgeriya û keştiyên Japonî binav kir. Û paşê, gava ku du keştiyên şer ên Japonî li ser mîr hatin teqandin, Makarov êrîşî samurai kir û bi dehan û nîv keştiyên din bin av kirin.
  Yanî her tişt baş derbas bû. Û Japonya serdestiya li deryayê winda kir.
  Lê li ser erdê, samurai qelstir derket. Kuropatkin hemû hewildanên Japonan ên ji bo pêşdeçûnê pûç kir û zirareke mezin da wan. Lêbelê, ew pir bi biryar tevnegeriya. Lê di demeke nêzîk de keştiyên rûsî ji Deryaya Baltik hatin, û Makarov di dawiyê de hemû avên kontrol kir.
  Rûsan tewra jî dest bi danîna leşkeran li Taywanê, û dûv re jî li ser çemê Kuril kirin.
  Heta ku Theodore Roosevelt mudaxele kir û navbeynkarî pêşkêş kir. Rûsyayê Mançuria, Koreya, Mongolya, zincîra Kuril û Taywan wergirt.
  Zheltorossiya jî xuya bû. Bi vî awayî împaratoriyeke nû ava bû.
  Lêbelê, padîşah hîn jî pir bêaqil nebûye. Di sala 1914 de, Şerê Cîhanê yê Duyemîn dest pê kir. Rûsya ji vî şerî re baştir amade ye: aborî bihêztir e, erd û nifûsa wê mezintir e, û ramanek di rê de nemaye. Her wiha ji ber serhildanan û bi navê şoreşê jî paşveçûnek çênebû.
  Şerê Cîhanê yê Yekem bi dereceyên cûda yên serketinê derbas bû. Şaşî û serkeftinên generalên rûs hebûn. Lê di sala 1915-an de, Almanan karîbûn kêmtir serketinê bi dest bixin, ji ber ku artêşa tsarist mezintir û çêtir peyda bû. Lê dîsa jî, Rûsyayê nîvê Polonya û Galîsyayê winda kir. Lê Almanan nikarîbûn bikevin Belarûs û dewletên Baltîk - xeta pêşîn bi Vistula re derbas bû.
  Û di sala şazdehemîn de, artêşa tsarist berê xwe da serkeftineke mezin li dijî Avusturya û Tirkiyê. Osmanî hema hema bi temamî têk çûn. Mîna ku Avusturya Przemysl û Krakov girt. Almanya tirsiya. Di bihara 17"an de Rûsan Stenbol girt. Di êrîşa havînê ya li dijî Avusturya û Almanyayê de Rûsyaya Tsarist jî serkeftinên girîng bi dest xist. Û di payîzê de, dema ku leşkerên tsarist berê xwe dane Oderê, Almanya desteser kir. Parçebûna Awûstûrya-Macarîstan û Tirkiyeyê bi dû re. Rûsyayê Asyaya Biçûk, bakurê Iraqê û Stenbol wergirt. Padîşahiya Galîsya, Bukovina, Çekoslovakya û Macarîstan û Krakov. Zêdeyî Danzig, beşek ji Prûsyaya Rojhilat, herêma Klaipeda. Rûsya, bi vî awayî, gelek caran xurt kir. Û Almanya jî berdêlên mezin da.
  Tsar Nicholas II ne lezand ku her tişt û her kesî bigire. Lê Rûs, Îngilîz û Fransiyan nîvgirava Siûdî parçe kirin. Paşê Îngilîz û Rûsan herdu Îran û Afganîstan parçe kirin. Ji nû ve parvekirina cîhanê temam kir.
  Heya sala 1929an, hemû cîhan li ser bilind bû, heta ku Depresyona Mezin derket. Di sala 1931 de Japonya li dijî Rûsyayê dest bi şer kir. Û ew zû têk çû û tevî hemû milkên Pasîfîkê, hat dagirkirin. Û paşê referandûm û tevlêbûna Rûsyayê hat.
  Bi sûdwergirtina ji qelsbûna Brîtanya, Fransa û Dewletên Yekbûyî yên ku ji hêla Depresyona Mezin ve hatî girtin, Tsar Nicholas II şerek da ku Chinaînê dagir bike. Û ev bû serketina wî ya mezin.
  Ji bo ku hinekî bilezkirina rûsîbûnê, Nicholas II biryarek bêkêmasî da - wî bi fermî pirjinî li Rûsyayê destnîşan kir - guheztina teolojî û dogmayên Dêra Ortodoks. Bi vî awayî reform hat qebûlkirin.
  Û padîşah ji xwe re jina duyemîn girt. Rûsan hatin teşwîqkirin ku bi biyaniyan re bizewicin û bibin xwedî gelek zarok. Çîna mezin jî diviya bû ku rûsî bibûya. Awayê herî baş ji bo vê yekê çi ye? Bi jinên Çînî re bizewice!
  Li Almanyayê Hîtler nehat ser desthilatdariyê. Di vê çîrokê de hindik mabû. Pir tundrew. Ya herî acizker, faşîst Mussolini bû, ku Etiyopya girt. Û xewna ku bibin Qeyser û Troya nû li hev ketin.
  Di Gulana 1937an de di navbera Rûsya û Îtalyayê de şer derket. Weke ku derket holê, Mussolînî xwekuj derket. Leşkerên rûsî di du mehan de hemî Îtalya, û di sê mehan de hemî koloniyên dewletê girtin. Rûsiya Tsarist jî di dawiyê de Romanya û Yugoslavya, û piçekî paşê Bulgarîstan jî di nav de. Pêvekirina herêman temam kir. Di payîza 1939 de, Nicholas II mir. Û mîrasgirê wî, bi tevahî saxlem Alexei II, bû tsar nû.
  Di vê rewşê de, Nicholas II pêncî û du salan padîşah kir - ji encama Ivan The Terrible derbas kir. Û serdestiya wî di dîroka Rûsyayê de ya herî serfiraz bû, û serketinên wî bi tenê rekor şikand. Tu padîşah ewqas zêde negirtiye. Rûsya di dawiyê de li Çînê bi cih bûye, û di her alî de bihêz bûye.
  Lêbelê, paşê, di bin Alexey Duyemîn de, demek dirêj a aştiyê dest pê kir. Fransa, Îngilîstan û DYA"yê şer naxwazin. Lê Almanya bêçek bû û hêza wê tune bû. Ji ber vê yekê rewşek ku aram bû derket holê.
  Împaratoriyên kolonyal hebûna xwe domandin. Rûsya welatê herî mezin ma, lê Brîtanya bi awayekî fermî hêza duyemîn bû û ji hêla împaratoriya Tsarist ve hinekî kêmtir bû. Lêbelê, Avusturalya, Afrîkaya Başûr û Kanada hema hema serdestiyên serbixwe bûn. Û li Hindistanê... Di sala 1968an de li Hindistanê serhildaneke mezin dest pê kir û piştî şerê du salan îngilîz hatin dersînorkirin. Lê artêşa tsarîstan ket nav axa Hindistanê û xwepêşanan tepeser kir. Piştî vê yekê Brîtanya ev kolonî winda kir û Rûsyayê ew bi dest xist. Di demeke nêzîk de Rûsyayê başûrê Îranê jî girt.
  Piştî Alexei Duyemîn di 1969 de, text ji hêla Nicholas Sêyem ve hate mîras kirin. Împaratoriya Tsarist li ser bilind bû. Ji ber vê yekê Fransa di sala 1979 de kontrola li ser Hindistan û Taylandê winda kir. Û leşkerên padîşah jî hatin wir.
  Û di salên heştêyî û nodî de, Afrîka ket bin kontrola Rûsyaya Tsarist. Piştî 2001, Petrûs, kurê çaremîn Alexey II, çû ser textê Rûsyayê.
  Rûsyaya Tsarist di vê demê de hema hema hemî Afrîka, Asya girtibû û koloniyên welatên din, di nav de Endonezya, hilgirtibû. Lê helbet li dijî Awistralyayê derneket.
  Demeke aştiyê hatiye. DYE, Brîtanya û Fransa xwedî çekên nukleerî bûn, Elmanya xwedî hêza aborî bû. Rûsya xwedî hêza aborî, çekên nukleerî, artêşa herî mezin a cîhanê û nifûsê ye. Û hê jî padîşahiya mutleq a otokratîk bêyî parlamento. Amerîkiyan, ku hêza duyemîn, an jî hêza super, ev yek ji Rûsyayê re digotin.
  Lê belê nebûna demokrasiyê qet rê li ber pêşketinê negirt. Bi taybetî, di sala 1943-an de, li Rûsyayê Tsarist, yekem mirov firiya fezayê. Û di sala 1961 de ber bi heyvê. Firîna Marsê di sala 1974an de pêk hat. Û di sala 2000 de, hema hema hemî gerstêrkên Sîstema Rojê hatin ziyaret kirin. Sefereke mezin a ber bi stêrkan ve dihat amadekirin. Ew di sala 2018-an de dest pê kir, û xwe gihand Alpha Centauri.
  Ji ber vê yekê tsarîzmê hîç rê neda ku zanist bimeşe. Petrûs Çaremîn ji xanedana Romanov tewra daxuyand ku absolutîzma ronakbîr çêtir e.
  Bi taybetî jî li hember skandalên ku bi berdewamî rêveberiya Donald Trump dihejand.
  Nicholas II hîn jî mezintirîn padîşahê her dem û gelan dihat hesibandin. Rûsyaya Tsar li ser hespan û hegemona cîhanê. Derdor û kolonî gav bi gav rûsî dibin. Împaratorî her ku diçe mezin dibe. Û hemû dinya bû cihekî çêtir.
  Û çima? Spas ji bo Alexander Ulyanov, birayê Lenîn, ku ji ber kuştinê hate darve kirin. Lenîn bi xwe li derve ma. Wî Wales nas kir û di heman demê de bi nivîsandina çîrokên zanistî re jî eleqedar bû, ku ji vê yekê ew pir dewlemend bû û navek çêkir. Û bi vî awayî ew bi navûdeng bû, bi nav û deng bû û bi gelek zimanan hat wergerandin. Stalîn di girtîgehê de ji ber nexweşiya tîrêjê mir û, bi gelemperî, tenê ji pisporan re tê zanîn. Troçkî di demeke kin de tevlî çalakiyên şoreşgerî bû û kariyera xwe ya baş wek memûr çêkir, bi pileya encûmena nepenî û cîgirê wezîrî ya rastîn rabû. Voznesensky di bin desthilatdariya tsar de bû wezîr û gelek bi dest xist. Xrûşçev dikandarekî biçûk ma û navdarî bi dest nexist. Brejnev gihîşte pileya kolberiyê. Andropov di polîs de xizmet kir û her weha bû albay. Gorbaçov bû karsaz û şanogerekî sereke. Yeltsin dikandar ma. Pûtîn di polîsên veşartî de heta pileya albayiyê rabû û bi rûmet teqawît bû. Medvedev karbidestekî biçûk e. Jîrînovskî, damezrînerê rojnameyê û pêşangehê. Zyuganov hewl da ku li dijî Tsar di bin erdê de bixebite. Cezayê hepsê wergirt, paşê bû muxbîrê polîsên veşartî. Bi pileya kaptanê xanenişîn bû. Zhukov tenê bi pileya sereke rabû. Vasilevskî bû korgeneral, Şapoşnîkov bû general. Admiralê mezin Kolchak û xwediyê gelek fermanan. Makarov jî bû admiralek mezin, ku di Şerê Cîhanê yê Yekem de şer kir. Lêbelê, ne di şerê yekem ê cîhanê de, lê tenê şerê cîhanê, ji ber ku şerê cîhanê yê duyemîn tune bû. Ew navdar bû... Brûsîlov bû meşalê meydanî û xwediyê Ordera St. Andrewsê Yekem. Denikin, Wrangel, Kornilov û Kuropatkin bûne marşalên qadê.
  Û jiyan di bin padîşahan de xweş bû. Û sed sal zêdetir e biha zêde nebûye. Û rubleyê pişta zêr a domdar 0,77 gram bû. Û gelek gel di bin destê padîşah de baş dijiyan.
  Mafên her kesî wekhev bûn û gelekan ji xwe re digotin rûs, heta Afrîkayî. Tiştên di bin Tsar de ji bo her kesî baş diçû. Tenê ji bo Cihûyên ji olê ne-Ortodoks şertê rûniştinê ma. Lê ev kêm bûn û kêm bûn.
  Lêbelê, di bin desthilatdariyê de, hin pirsgirêk hebûn. Yek ji wan, rêjeya jidayikbûnê û mirina kêm bû sedema zêdebûna nifûsê. Lê ev yek dê bi berfirehkirina fezayê çareser bibe. Her wiha pêşketina zanist û çandiniyê îmkana çareserkirina pirsgirêka birçîbûnê da. Xwarin têra her kesî hebû. Lê mezinbûna nifûsa li împaratoriyê her sal ji sedî sê zêdetir e. Û ev yek di pêşerojê de tehdîd kir.
  Hikûmeta tsarist di berfirehbûna fezayê de rêyek dît. Û maqûl xuya dikir. Û stêrkên nû hatin çêkirin û lêkolîn li ser leza superluminal hate kirin.
  
  
  
  PÊNCÎ SALÊ ÎSKENDIRÊ SÊ - MEZIN!
  Di sala 1866an de hewla kuştina Îskenderê II bi ser ket. Di encamê de şahê azad mir. Û Îskenderê Sêyem derket ser text. Awantaj ev bû ku wextê wan tune bû ku Alaska bifroşin, û împaratorê nû yê rûsî ne meyla bû ku dev ji tu erdan berde. Her çend dûr bin û hîn ne pir bi qîmet bin jî.
  Wekî din, avakirina riya Sîbîrya ber bi Vladivostok ve hîn zûtir dest pê kir. Û divê ew bigihêje Chukotka!
  Tsar Skenderê Sêyem bi hêz, bibiryar, bi îrade, saxlem û bi fizîkî pir bi hêz bû. Wî bi destek hişk hukum kir, û di bin wî de Rusya ket serdemek dewlemendî û destkeftiyên herî mezin!
  Ji ber vê yekê baş e ku împaratorê mezin ji dîroka rastîn panzdeh sal zûtir dest bi serweriyê kir!
  Di destpêkê de, wî hemû xwepêşandanên şoreşgeran û Narodnaya Volya bi tundî tepeser kir. Paşê dest bi reforma artêş û deryayî kir. Bi danîna tiştan re.
  Padîşah gelek bi dest xist. Rê, pir, kargeh hatin çêkirin û welat bi lez û bez kapîtalîzm pêş ket. Dema ku otokrasiyê diparêze. Hukûmeta tsarist şerên biçûk kir, li Asyaya Navîn geriya û bandora xwe li wir berfireh kir.
  Di sala 1977"an de bi Tirkiyeyê re şerekî mezin dest pê kir. Ji dîroka rast hê çêtir, zûtir, bi serketîtir bi windahiyên hindiktir çû. Jîniya Skobelev di wê de bi tevahî ronahiyê şewq da!
  Eskerên rûsan bi xisareke kêm Tirkan têk birin. Û di cih de Stembolê birin. Ji ber ku ew giheştin wê derê berî squadroya ingilîzî. Ev şer ewqas serketî bû ku padîşah-kahîn navê wî Skenderê Serketî bû! Û Skobelev di dîroka Rûsyayê de bû marşalê qada herî ciwan.
  Tirkiye parçe bû. Îngilîzan Misir û Sûdan dagir kirin. Rûsyayê Iraq, Filistîn, Sûriye û beşek ji Erebistana Siûdî, Asya Biçûk, hemû Ermenîstan û Balkanan girt!
  Bi vî rengî, pir zû û bi hêsanî, Skenderê Sêyem herêmek mezin girt. Û wî berfirehbûna xwe ber bi başûr ve domand. Ji Îran, Turkmenistan û hê bêtir ber bi Afganistanê ve diçin!
  Leşkerê Tsar jî çavê xwe danî ser Hindistanê! Ingilîz amade bûn ku şer bikin. Li dijî Fransa û Îngilîstanê tifaqeke Rûsya, Almanya, Awûstûrya-Macarîstanê derket holê.
  Elmanya di sala 1992"an de li dijî Komara Dîk êrîş kir. Brîtanya li dijî Almanya û Rûsyayê şer ragihand. Avusturya-Macarîstanê Bosna û Herzegovîna bi dest xist û êrîşî Îtalyayê kir.
  Rûsyayê dest bi kampanyayek li dijî Hindistan, û milkên Fransî û Hindistanê kir. Bi vî awayî Şerê Cîhanê yê Yekem bi rastî dest pê kir. Lê Rûsya û Alman jixwe bi hev re ne!
  Rûsyayê jî êrîşî Misrê kir.
  Leşkerên tsarist, bi piştgiriya gelê herêmê, Hindistan û Îranê dagir dikin. Ew bêtir dikevin Hindistanê. Û Prusî dîsa Fransiyan têk dibin û Parîsê dorpêç dikin.
  Wekî din, Komarparêz dev jê bernadin. Û Parîs tê êrîş kirin, pir wêran dibe. Almanan hem Belçîka û hem jî Hollanda girtin.
  Brîtanya ev demek e di şer de ye. Leşkerên Rûsyayê Misir û Sûdanê dagir kirin. Li deryayê şer heye. Artêşa Rûsyayê li seranserê Afrîkayê digere. Hemî riya Afrîkaya Başûr. Û ji xwe re koloniyan berhev dike. Alman jî hin tiştan digirin.
  Lê Avusturya-Macaristan di nav şerekî bi Îtalyayê re ye. Rast e, di sala 1894 de, Alman ji bo alîkariya Avusturya hatin. Û ew fetha Îtalyayê temam dikin.
  Piştî ku welatê pirteqalan di nav xwe de dabeş dibe.
  Şer ber bi behrê ve diçe. Û li vir jîniya fermandarê deryayî Admiral Makarov xwe nîşan dide. Ku gelek serketinên berbiçav bi dest dixe. Bi zorê mîrzaya deryayan dikşînin.
  Rûsyayê Hindistan, Hindistan, piraniya Afrîkayê û her weha Avusturalya xist bin kontrola xwe û Brîtanya ji wir derxist. Leşkerên rûsî ji Brîtanya û Kanada derketin. Her wiha li wir koloniyek ava kirin. Bi vî awayî, Brîtanya hema hema hemî koloniyên xwe winda kir, û Rûsyayê ew bi dest xist. Girtina Kanada ji hêla Rûsyayê ve hate hêsan kirin ku kontrola Alaskayê diparêze. Û hebûna fîloya pir bi hêz. Û cenabê Admiral Makarov û Rozhdestvensky.
  Belê, ev ne hemî ye. Rûsya ber bi Çînê ve çû. Her weha pir serkeftî. Û di sala 1904 de, şerê bi Japonê re dest pê kir.
  Lê berevajî dîroka rastîn, ev şer derket ku ne dijwar, lê bi lez bû. Wekî din, fîloya Japonya pir qels bû, lê ya Rûsyayê, berevajî, pir bi hêz bû. Piştî ku Japonî têk çû, leşkerên rûsî Tokyo girtin. Û paşê referandumek hat kirin, û piraniya Japonî deng da ku beşdarî Rûsyayê bibin.
  Tsar Alexander III serkeftinek nû bi dest xist. Dûv re îlhaqkirina bi zorê ya bi dilxwazî ya Chinaînê hat. Ji ber vê yekê herêm bi herêm, parêzgeh bi parêzgeh. Împaratoriya padîşah gihîşt asta mezin. Ji DYE, hemî Kanada û Alaska, hemî Asya, Avusturya, herêma Pasîfîkê. Li Afrîkaya Başûr û xwedîtiya Almanyayê li Rojavayê Afrîkayê.
  Ji bilî Avusturya-Macarîstanê jî. Hêzeke wisa mezin.
  Lê, bê guman, Alman û Avusturya bêtir dixwest. Fransa hîn jî ji aliyê Almanyayê ve hatiye dagirkirin. Brîtanya ku ji Rûsyayê aciz bûye jî şer dixwaze.
  Kaiser karî koalîsyonek bicivîne: Spanya, Portekîz, Almanya, Awusturya-Macaristan û Swêd li dijî Rûsyaya mezin. Almanan di şerê bi Brîtanyayê re jî karîbûn Danîmarka û Norwêcê bigrin. Koalîsyoneke bi hêz hat avakirin.
  Û şer di 1ê Tebaxa 1917an de dest pê kir. Tenê di dema ku Îskenderê Sêyem mir û Nicholas II çû ser text. Hesab hate kirin ku bêyî padîşahek wusa mezin wekî Skenderê Sêyemîn, ku pêncî û yek sal xilas bû, bê guman dê Rûsya winda bike.
  Lê Nicholas II xwedî hêzek mayînde û xurt bû. Bê Rasputin û mîratgirê nexweş. Ji ber vê yekê ew dikare bi koalîsyonê re şer bike.
  Û şer dest pê kir... Almanan wek tayfûnê pêl kirin. Leşkerên rûsî bi êrîşên dijwar ên dijberî bersiv dan wan. Şerekî mezin û dijwar derket.
  Nicholas II, bi gelemperî, xwe dispêre zincîrek kelehan, yekîneyên Alman û Avusturya bi tevahî westandiye. Û paşê wî dest bi êrîşeke dijber kir. Û li Afrîkayê, leşkerên rûsî, ku yekem tankên sivik ên cîhanê bikar anîn, bi tevahî Avusturya û Alman têk birin. Û wan parzemîna tarî paqij kirin.
  Swêd û Norwêc bi lez û bez hatin dagirkirin.
  Şer sal û nîvek dom kir û bi artêşa Rûs ku pirtir û xwedî tankên bihêztir bû, hemû Ewropa bi dest xist. Piştre Brîtanya ket. Rûsya di dawiyê de serweriya xwe li ser nîvkada rojhilat ava kir.
  Û Tsar Nicholas II jî bû dagîrkerek mezin. Aşitî heta sala 1929, dema ku Depresyona Mezin dest pê kir, serdest bû. Krîza aborî ya giştî bû sedema wê yekê ku di sala 1931 de, tam di 1ê Gulanê de, şerek di navbera Rûsya û hêza mezin a dawîn, DYE de dest pê kir!
  Artêşa Tsar Nicholas II ket nav sînorên Amerîkayê. Hêzên newekhev bûn. Tankên Amerîkî hema hema tune bûn û kêm perwerde bû. Û Rûsya gelek caran ji Dewletên Yekbûyî zêdetir bû. Fermandarên împaratoriya tsarîstan jî çêtir bûn. Ji ber vê yekê şer ji destpêkê ve bi yek alî ve çû. Rûsya bi ser ket û bi pêş ve diçû. Û di 30ê îlonê de, piştî girtina New York û Washingtonê, Dewletên Yekbûyî kapîtûl kir. Bi vî awayî rûpeleke din a dîrokê veguherî. Di sala 1934 de, Nicholas II dest bi dagirkirina Meksîkayê kir û dûv re ber bi Amerîkaya Latîn ve çû, dewletên Latînî zeft kir. Heta ku komara dawî ya serbixwe ya Şîlî di Kanûna 1936 de ket.
  Bi vî rengî, Nicholas II di dawiyê de çîrok qedand. Rûsyaya Tsarist hemû welat û gelên gerstêrka Erdê kir yek.
  Di 7ê çiriya paşîna (November) 1937 de, Împaratorê hemû gerstêrka Erdê Nîcholasê Mezin di balafirekê de ket. Û emrê wî jî qediya. Alesey II bû padîşah. Mîrasek saxlem, ciwan - li ser sî û sê. Di bin wî de, berfirehbûna fezayê dest pê kir. Sînorên nû û firînên nû. Padîşahî bêhêvî bû. Mirovahî yekgirtî ye û fezayê bi dest dixe.
  GENERALISSIMO KONDRATENKO
  Fermandarê Port Arthur mir, bi rastî, di dîroka rastîn de, ew ji serê xwe birîndar bû, lê perçeyek çend milîmetroyî nêzî mêjî bû. Bi kurtasî, xayîn ku kele teslîm kir mir û cihê wî lehengê parastina Port Arthur, Kondratenko girt.
  Ji bo xurtkirina berevaniya kelehê, fermandarê nû hemî deryavan û topên deryayî li bejê nivîsand, û squadron bêçek kir, lê Port Arthur xurt kir.
  Wekî encamek, keleh bi tevahî hate parastin, tevî çalakiyên jêhatî yên Fermandarê Kondratenko. Parastin bi serkeftî pêk hat. Kondratenko di wextê xwe de parastina kela Vysokaya xurt kir û Japonî nekarî wê bigirin.
  Di dawiya Kanûnê de, samurai ji êrîşan westiya bûn. Di meha Çile de ji ber hewldana Kuropatkin a ji bo rakirina blokê de bêhnek hebû, lê ew ne pir serketî bû.
  Di sibatê de êrîşek din hebû, û dîsa ew bi windahiyên giran ji bo Japonan hate paşve xistin.
  Di dema parastinê de, kurê Oleg Rybachenko bi qehremanî tevgeriya. Di dema dorpêçkirinê de, ev kurê kulikê tenê deh salî bû. Zarok bi mezinan re şer kir û çû peywirên keşfê.
  Xwe pir leheng û têkoşer nîşan da. Û parastin pêk hat. Êdî adar hatiye... Japonî dîsa paşve kişiyane. Yekşema Xwîn li Rûsyayê çênebû, ji ber ku Tsar Nicholas, ji ber ku Port Arthur di rewşek baş de bû, derket pêşberî gel. Ordiya rûsî hate tejî kirin û mezin û mezin bû. Di dawiya Adarê de, Japonî hewl da ku pêşde biçin, lê hêzên Kuropatkin xwedî serdestiyek jimareyî pir mezin bûn û hemî êrîş şikandin.
  Û hê çêtir, yekîneyên General Legs ji hêla dorpêçkirina Port Arthur ve hatin dorpêç kirin. Piştî windahiyên giran, Japonî paşde vekişiyan. Lê dîsa Kuropatkin dudilî bû.
  Di dawiya Nîsanê de, êrîşek nû li pey xwe hişt, lê ew jî hate paşve xistin.
  Û Oleg Rybachenko, ev xortê wêrek tewra kolonek Japonî jî girt, bê guman, xefikek bikar anî.
  Di destpêka Gulanê de, tenê pevçûnên piçûk qewimîn, û di 25-ê de squadron Rozhdestvensky di dawiyê de ket Port Arthur. Admiralê navdar pêncî û yek keştî anîn, di carekê de sê okyanûsan derbas kirin!
  Pişt re jî parastinê hêz wergirtin. Û di destpêka hezîranê de êrîşa dawî ya li Port Arthur li pey bû. Êrîş bêhêvî û dijwar e. Careke din bi windahiyên mezin ji japonan re hat paşve xistin. Tsar di dawiyê de Kuropatkin derxistin û Linevich tayîn kir. Di nîvê Tîrmeha 1905 de, Japonî di dawiyê de têk çûn. Û parastina lehengî ya Port Arthur, ku zêdetirî salekê dom kir, bi dawî bû.
  Kondratenko bi Order of St. Andrew the First-Called hat xelat kirin. Û pileya marşalê meydanî wergirt. Dûv re tîmê Rozhdestvensky, bi Port Arthur re, li deryayê Japonî têk bir. Wekî din, Admiral Togo bixwe di şer de mir.
  Japonya neçar ma ku bi navbeynkariya Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê (DYA) bi Rûsyayê re aştiyê bike.
  Me neçar ma ku giravên Kuril û Taywanê bihêlin. Rûsyayê li ser Koreya, Mançuria, û kontrola Port Arthur parastiye. Bi ser de jî Japonya tazmînateke mezin bi milyar yen zêr da Rûsyaya Tsarist.
  Serkeftin pozîsyona Tsar Nicholas II xurt kir. Rûsyayê herêmên xwe berfireh kir, û Zheltorossiya ji ber tevlêbûna bi dilxwazî ya herêmên Chineseînî dest pê kir. No Dewlet Duma - Rûsya padîşahiyek mutleq, bê parlamento ma.
  Helbet ji ber serkeftin û îstiqrara siyasî, geşepêdana aborî ji dîroka rast pêştir berdewam kir û bihêztir bû.
  Şerê Cîhanê yê Yekem wekî di dîrokê de dest pê kir. Lê ji bo Rûsyayê serkeftîtir bû. Kîjan artêş mezintir û çêtir bû, di nav de bi saya reformên Field Marshal Kondratenko, û aborî bihêztir bû, û otorîteya tsar bilindtir bû.
  Şer tenê salekê dom kir û bi hilweşîna Avusturya-Macarîstanê, û radestkirina Împaratoriya Osmanî û Almanya bi dawî bû. Û Bulgaristanê, bi dîtina ku bêhna wê çawa ye, wek ku Îtalya û Japonya kir, berê xwe da Sirbîstan û Rûsyayê.
  Field Marshal Kondratenko pileya herî bilind wergirt - generalissimo. Û ew bû xwediyê hema hema hemî fermanan, mîna Suvorov. Brûsîlov bû marşalê qadê. Admiral Kolchak, Kornilov û Denikin kariyera xwe kirin. Rûsyaya Tsarist bi xwe ve girêda: Galîsya, Bukovina, Voivodeship Krakow, herêma Poznan, Klaipeda. Çekoslovakya jî bû beşek ji Împaratoriya Rûsyayê. Û Asya Biçûk bi Konstantînopolê re. Û bakurê Iraqê.
  Her tişt, bi gelemperî, baş derket. Japonan di Okyanûsa Pasîfîk de koloniyên Alman bi Rûsyayê re parve kirin.
  Paşê Erebistana Siûdî di navbera Rûsya, Fransa û Brîtanyayê de hat parvekirin. Paşê, piştî şerekî kurt, Rûsya û Brîtanyayê Îran parçe kirin.
  Û paşê Afganistan. Rast e, li wir hinekî şer derket. Û îngilîz di destpêkê de pir bi şens nebûn.
  Dinya îstiqrar û dewlemendî bi dest xistiye. Heta ku Depresyona Mezin di sala 1929 de pêk hat. Rûsya jî piştî mezinbûna bi lez, ket nava krîzê.
  Di sala 1931 de, Japonya êrîşî Rûsyayê kir, ji bo ku ji ber têkçûnên berê vebigere.
  Lê vê carê xwekujî bû. Leşkerên tsarist japonan têk birin. Admiral Kolchak ne pîr e; wî jêhatîbûna xwe, bi Ushakov re, nîşan da. Welatê Rojê bi temamî li deryayê têk çû û piştre hat dagirkirin. Piştî vê yekê referandumek ku tê de piraniya Japoniyan dengê erê da ku beşdarî Rûsyayê bibin.
  Bi vî awayî, Tsar Nicholas II hêza xwe li Okyanûsa Pasîfîk xurt kir. Rûsyayê tevgera xwe ya li Çînê berdewam kir. Ji ber qeyranê qels bûn, Brîtanya, Fransa û Dewletên Yekbûyî mudaxeleyî kontrolkirina Împaratoriya Ezmanî nekir.
  Di sala 1933an de Hîtler li Almanyayê bû desthilatdar. Wî dest bi vegerandina hêza berê ya împaratoriya berê kir. Û helbet wî hewl da ku bi Rûsyayê re nekeve hev.
  Dostaniya Mussolînî li Îtalyayê bi Rûsyayê re hebû. Û wî bi bêdengî Etiyopya girt, koloniyên xwe berfireh kir. Li ser avakirina Hevpeymaniya Sêyan axaftin hatin kirin.
  Rûsyaya Tsarist dixwest ku hemû kolonîyên ku Îngilîstan û Fransa qels dibûn bixin nav xwe. Belê, Alman û Îtalî jî têne fêm kirin. Dewletên Yekbûyî planên xwe hebûn.
  Di sala 1937 de, Almanya bi Avusturya re bû yek, û Anschluss hilberandin. Û di Mijdara 1937 de, balafira duyemîn ji Nikolaev ket. Padîşahiya pir bi serkeftî hate qut kirin. Nicholas II di çil û sê salên padîşahiya xwe de destkeftiyên mezin bi dest xist.
  Wan jê re digotin Nikolaev Mezin! Û heta Mezintirîn jî, ew ji Petrûs Mezin bilindtir bûn.
  Di bin Nicholas II de, roja xebatê daket deh demjimêran, û heft sal perwerdehî bû mecbûrî û belaş. Meaşê navînî yê neteweyî gihîşt 75 rubleyan her meh bi enflasyonek sifir û pişta zêr ya rubleyê. Pereyê padîşah di cîhanê de herî dijwar û veguherîner bû.
  Rûsya xwedî artêşa bejayî ya herî mezin a cîhanê bû, û di warê mezinbûna fîloyê de hem ji Brîtanya û hem jî Dewletên Yekbûyî derbas bû.
  Tankên rûsî yên herî baş ên cîhanê bûn, her weha balafir jî. Û helîkopterên wê demê bi pratîkî tenê li ser gerstêrka Erdê bûn. Fîloya binê deryayê ya herî pir û bi kalîte. Topxaneya herî baş. Teknolojiyên pêşkeftî yên di televîzyon û vîdyoyê de. Yekemîn sînemaya rengîn a cîhanê jî li Rûsyaya Tsarist dest bi kişandina fîlmê kir. Di nav de spas ji dildariya Tsar Nicholas II ya ji bo wênekêşiyê.
  Piştî dagirkirina Çînê, Rûsya ji aliyê nifûsê ve di cîhanê de di rêza yekem de cih girt û bi hemû koloniyên xwe ve ji Brîtanyayê derbas bû.
  Tsar Nicholas II Ortodoksî reform kir û pirjinî qanûnî kir. Vî serwerê jîr karî gelek tiştan bike. Û ew ne tif kirin, ne perçiqandin, ne ku Rusya winda kir, lê mirovek mezin derbas bû . Û tenê çend milîmetre tevgera perçeyê bandorek wusa li ser dîroka Rûsyayê kir. Û ew jî dibêjin ku di dîrokê de tesaduf tune ne! Wisa dibe. Hem Nicholas II û hem jî fenomena Generalissimo Kondratenko vê yekê nîşan da.
  Lê piştî mirina Tsar Nicholas, gavek demkî pêk hat. Pêşî, padîşah Alexei II mir berî ku ew bibe tac. Paşê wêrisekî din, Kirill Vladimirovich Romanov, jî mir. Û Vladimir III di sala 1938 de çû ser text. Tsar ciwan e, lê bi gelemperî ne ehmeq û pir bi îrade û azwer e.
  Belê, ew dest bi kar kir! Rûsya, Îtalya, Almanya, li dijî Brîtanya, Fransa û belkî di pêşerojê de DYA. Li vir, bê guman, Hevbendiya Sê pir bihêztir e.
  Di Gulana 1940 de, Almanya êrîşî Fransa, Belçîka, Holland û Brîtanyayê kir. Rûsyayê êrîşî koloniyên Fransa, Îngîlîz û Hollandayê kir. Desteserkirina bê merasîm a herêman dest pê kir.
  Îngilîz û Fransiz nikarin li hember artêşa rûsan li ber xwe bidin. Û di mehek û nîvê de, Almanan têk birin û neçar kirin ku Fransa, Belçîka û Hollanda teslîm bibin.
  Piştre Fuhrer Spanya û Portekîz dagir kir, û Danîmarka û Norwêc girt. Rûsyayê Swêd dagir kir.
  Şer hema hema yekalî bû. Rûsyayê bi piştgiriya gelê herêmê, Hindistan, Hindistan, başûrê Afganîstanê, başûrê Îranê, Rojhilata Navîn girt û ket Misrê.
  Bê guman, leşkerên kolonyal nikarîbûn li hember artêşa tsarist li ber xwe bidin, û wan bi rastî jî nexwestin. Fetihkirina Afrîkayê ji ber nebûna rê û dirêjkirina peywendiyan hinekî dereng ma. Alman di ser Cebeltariq û Fasê re derbasî Afrîkayê bûn, Rûs jî di ser Misrê re û dû re jî Sûdanê derbas kirin.
  Lêbelê, erd ji berxwedana leşkerên Brîtanî an Frensî bêtir asteng bû. Ji wan hindik bûn, û ew kêm çekdar bûn, û bi piranî ji aborjînên herêmî bûn. Yê ku ne dizanibû çawa û ne jî dixwest şer bike.
  Di sala 1940 de, Hîtler newêrîbû ku li Brîtanyayê be. Wî dest bi êrîşa hewayî kir, ku di destpêkê de pir serkeftî nebû. Lê di bihara 1941 de, balafirên rûsî ketin şer, û Brîtanya dest pê kir ku di bin zexta mirinê de.
  Û di meha Tebaxê de, daketina leşkerên hevbeş ên Alman-Rûs li pey bû, û piştî du hefte ji şerên serhişk, girtina Londonê.
  Piştî vê yekê tevahiya nîvkada rojhilat, tevî Awustralya û Zelanda Nû, bû rûsî, almanî û îtalî.
  Lê dîsa jî DYA hebû.
  Tsar Vladimir biryar da ku êrîşî Amerîkayê bike. Di vê biryarê de Hîtler û Mussolînî piştgirî dan wî. Reichê Sêyemîn leşkerên xwe birin Îzlandayê û paşê jî derbasî Gronland û Kanadayê bûn û Rûsyaya Tsarist jî derbasî Alaskayê bû. Bê guman, hêz ne wekhev in. Dewletên Yekbûyî fîloya tankan pir qels e, û nifûsek ji Rûsyayê digel hemî koloniyên xwe pir piçûktir e. Tevî ku aborî pêşketiye. Lê li hember cinawirekî wiha nikare li ber xwe bide.
  Di sala 1943 de dest bi êrîşan kir, artêşa rûsî di du mehên zivistanê de zû Alaska dagir kir. Û di biharê de, bi Almanan re, hema hema hemî Kanada girtin.
  Brezîlya, Venezuela, Meksîka û welatên din li dijî Dewletên Yekbûyî şer ragihandin.
  Liv û tevgera leşkerên Rûsyayê li eyaletên bakurê Amerîkayê dest pê kir. Bê guman, hêz ne wekhev in. Rûsya û Almanya hem bi kalîte û hem jî ji hêla hejmarî ve çêtir in.
  Keçên Natasha, Zoya, Aurora û Svetlana li ser tanka Kondratenko-3 ya herî baş a cîhanê, wesayitek gerok a bi topên lûle dirêj û bilez şer dikin. Pir zirav, bi silhouetek nizm.
  Giraniya tanka Kondratenko-3 bi qasî çil ton e, û ew baş tê parastin. Û çek, tevî qalibê xwe yê piçûk 76 mm, xwedan leza pêşîn a pêşîn a bilind e.
  Şerman, ev tank ji her alî ve nikare were derbas kirin. Wiha...
  Keçên ku bi lingên tazî û bi bikini şer dikin, bi tenê Amerîkiyan tine dikin û pir dikenin.
  Bi taybetî Nataşa... Û bi tiliyên xwe yên tazî li joystikê dixe û dibêje:
  - Rûmet ji Rûsyayê re!
  Zoya jî gulebaran dike. Ew vê yekê bi tiliyên xwe yên tazî dike, bişkokên joystikê pêdixe û diqîre:
  - Û hemû welatê me yê zikmakî!
  Piştre, Aurora agir dike. Li dijmin dixe û diranên xwe radike dibêje:
  - Û hêzên bilind li pişt me ne!
  Û keçik jî pir bi êgir çavên xwe dike! Ew tiliyên xwe yên tazî mîna bişkokên joystikê pêdixe.
  Û paşê Svetlana agir dike. Keçikek wusa tûj û bibiriqîn. Tîrêjên rojê ji devê xwe derdixe. Û ew jî distirê:
  - Ez stêrkeke cîhanê me! Ez ji Şeytan jî zûtir direvim!
  Bi keçên bi vî rengî, şeytan bi xwe ne tirsnak e. Ew Amerîkiyan dişkînin, bi tundî Chicago dorpêç dikin.
  Û bêyî ku kesek ji wir derkeve. Wêrankirin, em bêjin, pûç e. Ev keç in.
  Û ji ber vê yekê garnîzona Chicago serdest dike. Ya me zanibin!
  Û tankên rûsî berê xwe didin New Yorkê. Tsar Vladimir destên xwe bi dilxweşî dişewitîne. Gelo rûs qet ewqasî dûr ketine?
  Keç li hewa jî bi lehengî şer dikin. Mînakî, cotek xweşik: Maria û Mirabela.
  Bedewiyên pê tazî û bi bikini berdêlan berhev dikin. Bi rastî tiştek li dijî wan tune. Keçên li vir ew qas xweşik û bi rengekî hovane û dirust in.
  Mariya guleyek berda, bi dehan balafir xistin xwarê, di yek teqînê de û stran got:
  - Rûmet ji welatê me re! Bi navê Rûsyayê!
  Mîrabela jî agir berda û qîr kir:
  - Lê serokek bi hêzek mezin heye,
  Ew ê gazî Slavan bike ku şer bikin ...
  Ew nikarin bi Rûsyayê re rûbirû bibin -
  Dema ku Vladimir wekî padîşah hukum dike!
  
  Ji hişk, xurt, bi îradeyek hesinî,
  Û awir mîna birrîna metal e...
  Rûsan ne hewceyî jiyanek çêtir in -
  Ev tenê ya ku mirovan xeyal dikir ev e!
  Belê, ev keç hosteyên şer û stranan in...
  Bi awayê, di nav êrîşa li ser New Yorkê de, yekem kozmonotê rûsî firiya fezayê û li dora gerstêrka Erdê firiya. Û ev destkevtiyeke din a Rûsiya Tsarist ji aliyê xanedana Romanov ve ye.
  Û dûv re garnîzona New Yorkê desteser kir, û Washington zû ket. Û di 3ê Îlonê, 1943 de, Dewletên Yekbûyî bi tevahî kapîtûl kir. Bi vî awayî Şerê Cîhanê yê Duyemîn ku di 15ê Gulana 1940î de dest pê kiribû, bi dawî bû. Şer ji bo Rûsyayê bi rûmet û serketî ye.
  Helbet hem Hîtler û hem jî Mussolînî ji vî şerî gelek qezenc kirin. Her du dîktator li Afrîkayê, hinekan jî li Ewropa û DYE'yê bi dest xistin. Ewrûpa di dawiyê de di navbera welatan de hate dabeş kirin. Û piştî referandumê, Bulgaristan di nav Rûsyayê de bû padîşahiya Bulgaristanê.
  Wusa dixuye ku cîhan dîsa ji nû ve hatî dabeş kirin û kolonî dikarin werin xwar. Lê Hitler, bê guman, dê ne Hîtler be, heke ew bêtir nexwaze. Bi taybetî Rûsyayê têk bibin. Û xaka wê bigire.
  Û helbet Almanan bi giranî li ser çekên nû û bihêztir hesab dikirin. Tankên rêzeya "E" û mûşekên balîstîk, bi taybetî jî sacên difirin.
  Lêbelê, Rûsya Tsarist di fuzeyên balîstîk de bi girîngî li pêş Reichê Sêyemîn bû û di sala 1951-an de, di 12ê Avrêlê de, tewra çû ser heyvê.
  Û tankên rêza "E" li hember yên rûsî ne xwedî serweriyek kalîteyî ne.
  Û tenê firingî sir bûn. Bi saya herikîna laminar, ew ji her cûre çekên piçûk re bi tevahî bêhêvî bûn. Lê di heman demê de wan bi xwe jî nikarîbûn agir berdin.
  Mussolînî mir û kurê wî ket ser text. Hîtler zext li wî kir û xort qebûl kir ku bi Rûsyayê re şer bike. Di 20'ê Nîsana 1955'an de şerekî nû yê cîhanê yê sêyemîn dest pê kir. Li aliyê Hîtler ev bûn: Îtalya, Brezîlya, Arjantîn, Şîlî, Meksîka, bi kurtî hemû Amerîkaya Latîn, ji xeynî Kubayê, ku piştgiriya Rûsyayê dikir. Û êdî welatên din li dinyayê tune bûn! Şerê cîhanê yê sêyemîn di 20ê Nîsana 1955an de dest pê kir. Û Tsar Vladimir bi dijwariya herî giran a serdestiya xwe re rû bi rû bû.
  Tişta ku dikare wî teselî bike ev e ku ev şer dê di dîroka şerên li ser gerstêrka Erdê de bibe ya dawî. Ji ber ku hemî welatên cîhanê beşdarî wê dibin!
  Welê, gava şer dest pê kir, divê were kirin! Êrîşa Hîtler bi taybetî ne surprîz bû. Macaristan, Yugoslavya, beşek ji Rûsyayê bi xweseriya sînorkirî, padîşahê wan Vladimir III. Albanya ji aliyê Îtalyayê ve tê girtin. Her tişt bi rêkûpêk e. Alman hewl didin ji Prûsyaya Rojhilat, Avusturya, Îtalyayê ji başûr pêşde biçin. Û şer li Afrîkayê didome. Û koalîsyona welatên Latînî li dijî DY. Lê li wir zêde ne çalak in. Tenê niha şer hatiye ragihandin.
  Di vê navberê de, Hîtler hêzên xwe yên sereke li Ewropayê bar kir.
  Û şerekî dojehê dest pê kir. Şerê dawî yê mezin di dîroka mirovahiyê de.
  Almanan derbeya sereke li Macarîstanê di riya Budapestê de dan. Oleg Rybachenko li wir şer kir. Ew hîn kurekî nêzîkî deh salî ma. Rast e, ji hêla fizîkî ve pir xurt, masûlkûz, bi lez û ya herî girîng, mîna bilindahiyek, nemir e. Erê, nivîskar û helbestvan Oleg Rybachenko nemirî wergirt, lê bi şertê ku ew bibe xortek nêzîkî deh salî, û bi bedenek zaroktî, lê pir bi hêz û bilez xizmeta Rûsyayê bike. Û ew ji 1 Çile 1904 zarok e. Dema ku ez wek xortekî kabînê tevlî Port Arthur bûm. Belê, ew ne kurê herî biçûk e, lê ji destpêkê ve ew bi hêz û bi lez bû û ew birin ser gemiyê.
  Wekî din, gava ku wan guman kir ku ew pir piçûk e, Oleg Rybachenko ji bo behîsê pereyek sifir bi tiliyên xwe xwar kir. Piştî vê yekê, bêyî ku biaxive, ew birin ser gemiyê.
  Xort gelek xelatên mezin bi dest xistin, beşdarî hemî şeran bû. Bû efser. Lê dîsa jî mîna zarokekî xuya dikir. Ji ber vê yekê, her çend ji ber gelek kedkaran xelat jê re hat dayîn, lê kurê herheyî ji kaptanê wêdetir tiştek nehat dayîn. Û naha Oleg Rybachenko ji nîv sedsalê zêdetir di artêşê de ye. We ji mêj ve teqawidiya efseriyê wergirtiye, lê heke tenduristiya we hesin e, wê hingê çima dev ji karûbarê berdidin?
  Wekî din, bêyî komputer, konsolên lîstikê, televîzyon, ew bi rengek bêhêz e. Û di artêşê de, hûn kaptan in, bi kêmanî hûn leşkeran ajotînin. Erê, dem hê jî diherike.
  Generalissimo Kondratenko mir. Grand Admiral Kolchak, ku ji Uşakov derbas bû, jî mir. Gelek kesên ku Oleg Rybachenko bi wan re dest pê kir êdî di karûbarê de ne.
  Bi rastî, ji dorpêçkirina Port Arthur, hema hema hemî kevneperest mirine. Tenê Vovka ma. Ew jî wê çaxê xortekî kabînê bû, niha jî ew kalikê porê gewr e. Rastî hîn jî xizmetê dike. Û ew şaş dimîne ku Oleg heman kurik dimîne, ku yek birînek li ser laşê wî tune. Ev fenomenek e ku li seranserê artêşa Rûsyayê, Tsarist tê zanîn. Ya rast ew e ku ew pir baş şer dike.
  Xort Oleg lingê tazî ye, ji bo wî xweştir û bileztir e. Ew çek li dû çekan dike armanc û agir berdide tankên rêza E yên Alman. Otomobîlên Nazî bi tenê mezin in. Û tiştek xuya nake ku wan rawestîne.
  Lê kurê herheyî ew qas rast lêdixe ku ew metal qul dike. Ew Krautan boyax dike, bircên dirûxîne û distirê.
  - Tsar Vladimîr, Şahê Rûsyayê ...
  Serwerê Ortodoks!
  Em ê di demek nêzîk de dinya fetih bikin,
  Jixwe, li ser me çerx hene!
  Hitler dê bi dawî bibe
  Û yê ku guhdarî kir - baş e!
  Û lawik bi lingê zarokê xwe, lingê tazî, bombeyekê davêje. Greybeard Vovka tenê serê xwe dihejîne.
  Nivîskar û helbestvan Oleg Rybachenko di sedsala bîstan de ji pêncî salî zêdetir zarokek ma. Û divê ez qebûl bikim ku min gelek tişt dîtin. Ji ber ku nemir bû, wî demek berê hemî hesta tirsê winda kiribû. Û şer lîstikek stratejiya komputerê anî bîra wî.
  Lîstina hêsan û kêfxweş bû. Û şerkirin jî kêfxweş bû. Baş e dema ku di bin lingên te yên tazî de dewara sibê hebe, û tu kurekî bêdawî bişoyî, û tu li gorî qaîdeyan cil û bergên kurt li xwe nekî!
  Oleg Rybachenko destûr dide ku bi şort û lingên tazî bimeşe. Kurik li Port Arthur hînî rêveçûna bê pêlav jî bû. Jixwe, laşê nemir nikare sermayê bigire û nexweş bikeve, û hûn zû bi sermayê re, ku zirarê nade, bikar tînin. Wek Peter Pan. Û bazdana bi lingên tazî di berfê de hema xweş e. Dema ku diherike, serma bi pratîkî nayê hîs kirin, tenê gava ku hûn bêtevger rûnin, lingên we yên tazî hinekî hişk dibin! Lê ji bo kurekî ev tiştek piçûk e.
  Lê keçikên sêrbaz Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana jî hene! Ew jî beşdarî şer dibin. Lê ne her dem, lê di beşan de. Alîkariya me kir ku çiyayê Vysokaya bigire dema ku ew pir dijwar bû. Bedeweyên bêpêj li wir, û bi bikini şer kirin. Wan bi tiliyên xwe yên tazî dîskên tûj ên tûj avêtin.
  Û bi şûr dibirrin. Û Oleg Rybachenko dûv re çekek maşîne - wan hevalên wî yên mezin kuştin. Û di encamê de, êrîşa samurai xilas bû, û Çiyayê Vysokaya nerazî bû!
  Û keçan çîna xwe ya herî bilind û aerobatîka Valkyrie nîşan dan.
  Û niha Alman di berevaniyê de ne. Artêşa tsarîstan ji şer re amade ye. Fuhrer nekarî surprîzek taktîkî bi dest bixe.
  Û leşkerên Rûsyayê bi wêrekî şer dikin. Wisa dixuye ku Hîtler ji bo destpêkirina şerekî wiha ji carekê zêdetir nifiran li xwe bike. Wekî din, tevî ku Fuhrer du ji sê parên Ewropayê û sêyeka Afrîkayê di bin çekan de ye, lê dîsa jî
  ew ne hevrikê Rûsyayê ye.
  Û hejmara leşkeran jî. Û eskerên îtalî qels in. Welatên Amerîkaya Latîn bi sistbûn beşdarî şer dibin. Û artêşa wan hem ji aliyê teknîkî û hem jî ji aliyê rêxistinî ve zêde ne baş e.
  Ji ber vê yekê Rûsya hê jî dijmin di kûrahiya parastinê de diparêze.
  Tanka Kondratenko-6 pir jêhatî ye ku di vê rêzê de şer bike. Û "Nikolai"-4 girantir e û xwe wekî makîneyek pir xurt nîşan dide.
  Rûs dikarin bi cinawirên Alman ên giran re şer bikin.
  Bi taybetî li ser "Nikolai"-4 ku ekîba Alenka, keçek pir xweşik û bi bikini ye.
  Çeka 130 mm. Çawa li faşîstan dixe. Bextewar bû ku Hîtler êrîşî Rûsyaya Tsarist kir. Ev ji bo wî ne siwariyek hêsan e, lê lêdan e.
  Anyuta bi tiliyên xwe yên tazî pêl bişkoka joystikê kir û stran got:
  - Ji bo Rûsya û azadiyê heta dawiyê!
  Û wê çawa bedew bikene!
  Û paşê Augustine dê projeyek li dijmin bike. Ew ê metal perçe bike û bistirê:
  - Werin em dilan bi yekdengî lêxin!
  Û ew ê bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê jî bişkîne. Ev bi rastî keçek xweş e!
  Û li vir Mariya lê dixe. Û ew ê faşîstan parçe bike. Û dijmin tune bike.
  Di heman demê de tiliyên tazî bikar tînin. Û ew ê jî stranan bêje:
  - Bi navê welatê me, Pîroz! Bila şervan sade be!
  Û ew ê bikene û diranên xwe nîşan bide!
  Û paşê Olîmpiyad dê bi projeyek giran li we bixin. Ew tenê ya ku hûn hewce ne, keçan - ava sêvê ya herî xweş!
  Û dîsa keçan E-50 şikandin, bircê xistin û keniyan.
  Alenka projeyek şand, E-100 perçiqand, di nav de qul kir. Û tiliyên xwe yên tazî bikar tînin. Çima keçikê stran got:
  - Dijmin bişkîne!
  Û Anyuta bi lingên xwe yên tazî li dora xwe dihejîne û diqîre:
  - Fritz kaput in!
  Û paşê Augustine dê lêdan. Di heman demê de pir rast û bi karanîna tiliyên tazî, kelijandin:
  - Hîtler qediya!
  Û paşê Maria dê pir bi hêrs zêde bike. Wê faşîstan biperçiqîne û biqîre::
  - Û yê ku guhdarî kir, baş e!
  Û ew ê zimanê xwe nîşan bide!
  Û dûv re Olîmpiyad projeyek dişîne, dijberan dikuje.
  Û her weha lingên tazî bikar tînin û stran dibêjin:
  - Bi tevahî hat firotin!
  Û dîsa keçik wê zimanê xwe bigire û nîşan bide.
  Ji ber vê yekê ew qut dikin ...
  Almanan piştî mehekê şer ji destpêka hêrîşê ve, ji pêncî heta sed kîlometran pêşda çûn, û xisarên mezin, heta mezin jî dîtin. Û Îtalî li Afrîkayê xwe bi temamî di kazanekê de dîtin û dorpêç kirin. Leşkerên wan bi awayekî sivik têk diçin.
  Di 21ê Gulanê de, Adolf Hitler ferman da ku her kesê ku ji panzdeh salî heta şêst û pênc salî dikare çekan hilgire, bêne şandin artêşê. Artêşa tsarîstan rezervan çêdikir.
  Wekî ku derket holê, balafirên dîskê yên Alman di pratîkê de ne ew qas tirsnak in. Rast e, balafirên rûsî dikarin bi beranan êrîş bikin. Lê ev dikare were dûr kirin, bi saya manevrabûna bilind a wesayîtên artêşa tsarist.
  Û hêviya Hîtler a ji bo çekek mûcîze ya bêhêvî bi tu awayî pêk nehat.
  Artêşa tsarîstan hê jî xwe diparast. Xetên parastinê yên bi hêz, di pêş de hatine kolandin, parastinek xurt. Bila Hîtler bêhna xwe xilas bike. Lê li Afrîkayê hûn dikarin zextê li hevalbendek qels a îtalî bikin.
  Ger Fuhrer biryar nedabû ku bi Rûsyaya Tsarist re şer bike, bê guman ew ê wekî mezin, û hetta mezintirîn rêberê Almanyayê bikeve dîrokê. Û bi vî awayî cin dixwest ku serweriya dinyayê bike, û çi jê hat?
  Keçên rûsî piştî her tiştî di cîhanê de herî xweş in.
  Oleg Rybachenko, wekî her gav, di eniya şer de ye. Ne fîşek û ne jî şarapnel nikare wî bigre. Ew zilamek dijwar û zilamek xweş e.
  Xortekî bi şort û lingên tazî, li dijî Naziyan. Û bombeyan diavêje ser wan, û di bin barana seriyê de direve.
  Erê, heyf e ku Kondratenkoyê zirav ne li wir e, lê fermandarên ciwan û jêhatî hene. Bi taybetî, Field Marshal Vasilevsky, ku berê di dema Şerê Cîhanê yê Yekem de rawestiya bû. Û ew bi enerjî û jêhatî ferman dike.
  Û Fritz, ku bi berevaniyek dijwar re rû bi rû dimîne, bêhêvî di nav wê de diqelişe. Lê dîsa jî hewl didin bişkînin.
  Oleg Rybachenko, ev kurê herheyî dikene, diranên xwe radike û distire:
  - Welatê min! Welatê min ê pîroz!
  Û her weha mîna avêtina bombeyek bi lingên xwe yên tazî.
  Û li vir Natasha, Zoya, Aurora û Svetlana ketin şer. Ew keçikên sêrbaz ên herheyî ne, xizmetkarên Xwedayê pîroz ê Malbatê. Ew her gav şer nakin, wekî din Rûsya dê hemî cîhan fetih bikira. Lê ew her dem bi bandor û balkêş e.
  Keç ji kuştinê hez dikin: ev keç in!
  Wê çawa di nava faşîstan de bimeşin, wê çawa li wan bixin...
  Û bi tiliyên xwe yên tazî dîskan davêjin, Krautan dikujin.
  Nazî her ku diçe xisar û windahiyan dikişînin. Stratejîstê mezin Vasilevsky pêşniyar dike ku li Afrîkayê Naziyan û Îtaliyan têk bibin. Ji ber vê yekê tankên rûsî, yên ku jêhatîtir in û manovra wan çêtir in, dê bibin xwediyê avantajê. Û li Ewropayê jî bila faşîst ji ser xwe xwedî derkevin. Da ku ew ê çavkaniyên xwe bi tevahî tine bikin.
  Tsar Vladimir ev plan qebûl kir. Û hêzên nû derbasî Afrîkayê bûn.
  Elizabeth û ekîba wê li Lîbyayê şer kirin, yekîneyên Italiantalî qut kirin. Li wir germ e û keçik bi bikini xweş xuya dike. Tanka wan a herî nû Kondratenko-6 heye, ku tê de şervan çeperên Îtalî û Fritzes derbas dikin û bi pêbawerî wan têk dibin.
  Elizabeth gule li tankeke ji împaratoriya Mussolini Jr.
  - Kûzek û caftan li ser deryayan, li ser pêlan dimeşin!
  Û bê guman ew tiliyên xwe yên tazî bikar tîne.
  Piştre, Ekaterina guleyan dikişîne. Li otomobîleke Almanî dixe û diqîre:
  - Li Rûsyayê, Tsar Vladimir qehremanek e!
  Elena li pişt wê ye, li çeka Fritz ya xweser dixe û diqîre:
  - Ji bo Hitler ji bo Dayika we bi xêr!
  Û di dawiyê de, Olîmpiyad dê projeyê berde. Ew ê Krauts biperçiqîne, biperçiqîne û biqîre:
  - Encam dê hêja be!
  Û ew tiliyên tazî yên lingên zarokan jî bi kar tîne.
  Li Afrîkayê, di dawiya gulanê û destpêka hezîranê de, leşkerên Rûsyayê serkeftinên girîng bi dest xistin. Şer belavî axa Lîbya û Etiyopyayê bû. Di 12ê Hezîranê de Trablus ket. Û di 15ê Hezîranê de, paytexta Etiyopyayê hat girtin. Ji ber vê yekê leşkerên Mussolini Jr. dest bi rijandinê kirin. Mixabin, wî nikarîbû debara bavê xwe bike.
  Û rûmeta wî jî wek fetih. Lê Mussolînî, ku beşek ji kolonîyên îngilîz û fransî zeft kir, xwe Qeyser dihesiband. Lê dixuye ku meriv ji Qeyser derbas nabe.
  Oleg Rybachenko dema ku fermandariya pîlê dikir şer kir. Û bi wêrekî ku Almanan her roj bi dehan tank ji agirê wî winda dikirin. Xaçekî din ê zêrîn jî xelata kurê wî hat dayîn. Û wan di dawiyê de jî pileya sereke ya dirêj-layiqê wî dan.
  Berê, ji ber ku ew mîna zarokek xuya dike, ew nehat wezîfedar kirin. Lê lawik lehengiyeke berbiçav nîşan da. Û şiyana şerkirinê.
  Di 22-ê hezîrana 1955-an de, leşkerên rûsî li Afrîkayê di dawiyê de Somaliya Îtalyayê girtin. Û di 25ê hezîrana 1955an de, bermahiyên leşkerên Îtalyayê yên li Etiyopyayê desteser kirin.
  Artêşa Tsarist bi bawerî bi ser ket. Mainstein, ku fermandarê herî baş ê Reichê Sêyemîn dihat hesibandin, di rojnivîska xwe de nivîsand:
  - Me hirçê cehnemê şiyar kir! Niha em ji hev diqetin!
  Di dawiya meha hezîranê de, Almanan windahiyên ewqas giran xwar ku ew neçar bûn ku êrişa xwe ya li Ewropayê rawestînin.
  Tsar Vladimir ferman da ku zexta li Afrîkayê zêde bibe. Pêşî Parzemîna Tarî, paşê her tiştê din - got padîşahê berbiçav! Di 1'ê Tîrmeha 1955'an de Almanan hewl dan ku li Skandînavyayê pêşve biçin. Û ew ber bi Stockholmê ve bazdan, lê ketin nav parastineke pir dijwar. Û ziyaneke mezin gihandin wan.
  Di destpêka Tîrmeha 1955 de, leşkerên rûsî ketin Cezayîrê Alman.
  Jixwe Lîbya di bin kontrola Rûsyaya Tsarist de bû. Êrîş û dorpêçên Nîjer didomin.
  Ekîba tanka Elizabeth bi Naziyan re şer dike. Pir germ e û keçikan tewra sîngên xwe jî derxistin û naha di tanka Kondratenko-6 de tenê pantikan li xwe dikin. Bi awayekî rast gule li faşîstan dibarînin.
  Û ew serketinên mezin dixwazin.
  Rûsyaya Tsarist hîn jî welatekî otokratîk e. Û hê jî parlementoya wê tuneye. Û ku şoreş pêk nehat, û Dûma nehat avakirin. Padîşah bi xwe jî naxwazin hêza xwe bisînor bikin. Lê Fuhrer û Duce dîktator in. Yanî di navbera du sîstemên bi rejîmên otorîter de şer heye.
  Lê ji bo Rûsyayê Tsarist ev xwezayîtir e. Û şerekî serhişk û berdewam diqewime.
  Elîzaveta bi tiliyên xwe yên tazî bişkoka joystikê pêdixe û fîşekek diavêje. Di ber xwe de dike:
  - Werin em Naziyan perçe perçe bikin!
  Ekaterina jî, bi tiliyên xwe yên tazî bişkoka joystikê pêxist û kujer berda û qîriya:
  - Ka em Hîtler bînin xwarê!
  Û Elena jî lêdixe, faşîstan derdixe û diqîre:
  - Emê we ji hev biqetînin!
  Û her weha ew çawa diranên xwe radike! Û ew bi lingên xwe yên tazî bişkokên joystikê dixe.
  Û paşê Olîmpiyad dê we serûbin bike, û ew ê çiqas bêaqil be. Ew ê her kesî hilweşîne û gurr bike:
  - Dojeh û ekîb!
  Ji bîr nekin ku bişkokên joystikê bi tiliyên xwe yên tazî pêl bikin. Û dijmin têk bibin.
  Şervan bi rastî bi karakterê xwe pir wêrek û birûsk in.
  Oleg Rybachenko, di vê navberê de, êrîşek din a Fritzes paşve kişand û stran got:
  - Ji bo Welat û Tsar Vladimir - hurray!
  Erê, di dîroka rastîn de Qeyserek wusa xwebexşkirî ya Rûsyayê Vladîmîr III, serokê Mala Romanov hebû. Û wî bi rastî di sala 1938-an de bi fermî dest bi desthilatdariyê kir. Û paşê Vladîmîr bû padîşahek rastîn û di wê de yekî mezin! Vladimir Kirillovich Romanov tsarek e ku her şansê wî heye ku bibe împaratorê tevahiya Erdê!
  Piştî serketinê, an jî li şûna êrîşê, Oleg Rybachenko dest bi lîstina kartên bi bindestên xwe kir. Xortekî bi şort, porê rind, pir masûlke û çilmisî, bi şervanên porê gewr re dilîst. Ecêb e, Oleg ji hemûyan mezintir e. Lê ev lawik xwe dibire.
  Bîranîna Port Arthur, berevaniya leheng a ku rûmeta Rûsyayê jê hat. Ji bo vê yekê rûmetek mezin ...
  Zarokê nemir got:
  - Bi vî awayî em ê hemû pirsgirêkên xwe çareser bikin! Di nêzîk de dê demek were ku mirov qet hevûdu nekujin!
  Leşker û efser li hev kirin:
  - Helbet, birêz Major! Ew ê nekujin!
  Oleg bi gelek madalyayên xwe ve li ribbonê nêrî. Erê, jixwe gelek ferman hene, hindik general hene. Û ew ê xweş be ku meriv sernavek jî bistîne. Mîr, jimare, duk!
  Duke Rybachenko - xweş xuya dike!
  Û lawik xwe bilindtir kir û di çerxê de zivirî.
  Almanan hewl da ku êrîş bikin, lê dîsa hatin paşve xistin û zirarek mezin a ku nayê vegerandin xwar.
  Di meha Tîrmehê de, artêşa Rûsyayê li Afrîkayê serkeftinên nû, mezin bi dest xist. Dema ku giraniya êrîşa artêşa tsarîstan hebû. Cezayîr xwedî gelek çekên rûsî yên herî baş e. Û di dawiya mehê de Alman têne dorpêç kirin û di kazanê de hilweşînin.
  Di meha Tebaxê de, leşkerên Rûsyayê derbasî Fasê bûn. Keçan bi bêhêvî li ser tanka Kondratenko-6 şer kirin, di nav qalindê wê de şikandin.
  Car bi car raporên ku Alman teslîm bûne û bajar hatine girtin dihatin.
  Li Nîjeryayê û li cihên cuda şer qewimîn. Rûsan hem bi jimarê, hem jî ji teknîkên mobîl zêdetir, hem jî piştgiriya gelê herêmê, ku faşîstên nijadperest li dijî xwe kiribûn, girt.
  Bi rastî Afrîka di stratejiya Hitler û Mussolini Jr de xelekek qels bû.
  Rûsya li wir bi ser ket... Û di meha Îlonê de, hêdî hêdî hêzên xwe kişandin, ew derbasî Norwêcê bûn. Naziyan windahiyên mezin dan. Û Alenka û ekîba wê li tankê siwar bûn. Tanka herî nû "Nikolai"-5 giran e û xwe ji rêza E pêşdetir nîşan da.
  Tewra tankek wusa bi hêz wekî E-200 jî bi çeka makîneya tsarist ve hate derbas kirin.
  Alenka, bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê pêçandin, destên xwe bi dilşewatî hejand:
  - Tiştê ku dikare Wehrmachtê bişkîne ez im!
  Anyuta jî bi tiliyên xwe yên tazî pêl bişkokê kir, li erebeya almanî xist û piştrast kir:
  - Em ê Wehrmachtê bikin axê! Ji bo hêza tsarîzmê!
  Cool Augustine agir berda û qîr kir:
  - Û em ê di bin komunîzmê de bijîn!
  Maria bi hêsanî bi vê yekê razî bû:
  - Belê, di bin komunîzma tsarist de!
  Û bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê dixist. Û di heman demê de ew ê li dijmin bike û bişkîne.
  Û paşê Marusya diqîre:
  - Di asta tam de!
  Û ew jî bi tiliyên xwe yên tazî bişkoka joystikê pêdixe.
  Leşkerên Rûsyayê berê xwe dane Osloyê. Ji bo her çol û malekê şer hene.
  Di navendê de, artêşa tsarist dîsa êrişa Almanan vedişêre. Oleg Rybachenko, wekî her gav, li eniya pêşîn e û bi ewlehî şer dike. Topxaneyên rûsî mîna demjimêran dixebitin.
  Her tişt rast û rast e ...
  Di cotmehê de, leşkerên rûsî di dawiyê de Afrîkayê ji hêla bejahiyê ve qut kirin, û Fas rizgar kirin. Naziyan xwe di nav cûreyek kazan de dîtin.
  Heta li parzemîna tarî. Hîtler ji hêrsê dihejiya, lê nikaribû ji bo firavînê tiştek bixwe.
  Belê hat Rûsyayê... Zivistan nêzîk bû. Oleg Rybachenko, tevî ku berf dibare, dîsa jî lingên tazî û bi şortan direve. Welê, kuro - tu çi bigire! Û zilamek bi tevahî netirs.
  Û bi tiliyên xwe yên tazî bombeyan davêje.
  Û distirê:
  - Bihêle bêhemdî bimeşe,
  Tankên zirxî di nav golan de...
  Û li ser banê mîtralyozek heye -
  Cheburashka çekdar,
  Mîtralyozê tîmseh!
  Shakoklyak di êrîşê de ye!
  Zarokê termînator bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek avêt, Naziyan ji hev qut kir û got:
  - Û ez bi dînamîtan dilîzim,
  Li ber çavan ji bo rêwiyan!
  Çawa Krauts ji çokan dûr dikevin!
  Her kes razayî ye, û ez diçim!
  Û kurik bi rastî jî pir xweş e! Lê ew ji xwe zêdetirî pêncî sal in di artêşê de ye. Û tenê şeytanek piçûk! Her çend ew blond be jî!
  Oleg Rybachenko dîsa bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje û diqîre:
  - Rûmet ji Tsar û Nicholas û Vladîmîrê Sêyemîn re!
  Û ez fikirîm ku divê ew Vladimir Kirillovich Romanov bi Vladimir Putin re tevlihev nekin! Tsarên mezin ên Romanov malbatek ecêb in! Yên ku Rûsya kirin împaratoriya herî mezin!
  Û ne bi şensê Pûtîn xera bûye!
  Lê leşkerên Rûsyayê êrîşeke din pûç dikin.
  Mijdar tê. Naziyan bêhêvî diqedin. Lê ew rezervên nû diavêjin şer. Ew jixwe li Afrîkayê têne qedandin. Ji bo faşîstan zehmet e.
  Ji ber vê yekê hêrsa xwe li ser girtiyan derdixin. Ew rastî Nicolettaya bedew hatin. Wan ew tazî kirin bin pantorê wê û ew birin berfa teze ya Mijdarê.
  Keçikek bi destên xwe girêdayî, hema bêje tazî, di nav zozanên berfê re dimeşe, şopên lingên tazî û xweş berdide. Ew pir xweşik e. Û Alman li pey wê diçin û qamçiyan lê dixin. Û xwe bi bedewiyekê dixin, li wan dixin. Xwîn ji pişta wî ya xêzkirî diherike.
  Nicoletta tenê diranên xwe zexm kirin. Û bi serbilindî serê xwe hildide. Û porê wê yê sifir-sor wek pankarteke proleterî diheje.
  Û lingên wê yên tazî jî sor bûne, lê keçik çavekî xwe jî hilnake.
  Wêrekiya wê ya fenomenal ev e.
  Tevî ku Naziyan berê xwe dane wê û bi meşaleyê di sînga xwe ya tazî de asê kirine. Lê dîsa jî keçik tenê hejand, lê neqîrî.
  Baweriyeke wê ya mezin heye...
  Keçik li ser refikê tê kişandin û movikên wê dizivirin. Paşê di bin lingên xwe yên tazî de agir pêdixin. Ew lingên tazî yên bedewê dihejîne. Û bi zincîrên germ li bedena tazî ya bedewê qamçiyan dixin.
  Nicoletta di bersivê de got;
  Ez Chernobog im, keça Xwedayê xerab,
  Ez kaosê çêdikim, wêraniyê diçînim...
  Mezinahiya min bi ser nakeve,
  Tenê tolhildana hêrs di canê min de dişewite!
  
  Wekî zarokek, keçek tiştên baş dixwest,
  Wê helbest dinivîsand û pisîkan dixwar...
  Serê sibê zû rabû
  Li ser wê baskên çerxeyan dihejiyan!
  
  Lê ez fêr bûm ku xirabî çi ye,
  Li vê dinyayê çi te bêbext dike...
  Mebesta te çi ye, bêje baş e?
  Ez bi dilgermî ketim evîndarê wêraniyê!
  
  Û kezeba xwe ya keçik nîşan da,
  Ew bû çi keça Xwedê ya spehî...
  Em ê mezinahiya gerdûnê bi dest bixin,
  Werin em hêzê nîşan bidin, pir bi hêz!
  
  Bavê Mezin ev Çernobog,
  Ew kaos, şeran tîne gerdûnê...
  Hûn ji Svarog dua dikin ku alîkariyê bike,
  Bi rastî, hûn xelat dibin!
  
  Ji ber vê yekê min got, Xwedê razî be,
  Bila hêrs di dilê we de bişewitîne ...
  Werin em bextewariyê ava bikin, ez bawer dikim, li ser xwînê,
  Bila zikê xwe heta binî dagirtî be!
  
  Ez ji fêlbazî, pîsîtî û xapandinê hez dikim,
  Meriv çawa Stalîn zalim bixapîne...
  Dê ne gengaz be ku wê were pêşandan,
  Û li dinyayê çiqas mij heye!
  
  Ji ber vê yekê wê pêşniyar kir ku tevgerek xurt bike,
  Xerabiyan bi yek derbekê ji holê rakin...
  Lê ez ketim evîndarê Xwedayekî pir reş,
  Di hemû mijaran de, hem van û hem jî yên li dervayî gorê!
  
  Ez çawa bi xerabiyê re adet bûm?
  Û di dilê min de hêrs bû, dînbûn...
  Hêviya şahiyê, qenciyê winda bûye,
  Hema ku hêrs ji ser piyan ket!
  
  Lê Stalîn çi ye - ew jî xerab e,
  Li vir behsa Hîtler nayê kirin...
  Cengîz Xan bandîtekî wisa xweş bû,
  Û wî çend canan seqet kir!
  
  Ji ber vê yekê ez dibêjim çima tiştên baş biparêzin,
  Ger berjewendiya xwe ya herî piçûk tê de tune be...
  Gava ku tu darbirek bî, hişê te çîlek e,
  Û gava ku ez bêaqil bûm, ramanên min winda bûn!
  
  Ya ku ez ji xwe û yên din re dibêjim ev e,
  Ji hêzê re xizmetê bikin wekî mîkroka reş ...
  Wê demê em ê mezinahiya gerdûnê bi dest bixin,
  Pêl dê li seranserê gerdûnê belav bibin!
  
  Em ê xerabiyê ewqas xurt bikin
  Ew ê nemiriyê bide hêrsê,
  Yên ku di ruhê wan de qels in, berê xwe dane der,
  Û em, mirovên herî bihêz, bi vê yekê bawer dikin!
  
  Bi kurtî, em ê ji her kesî li her derê bi hêztir bibin,
  Werin em şûrê xwînê li ser gerdûnê rakin...
  Û hêrsa me jî wê bi wê re be,
  Werin em bangek tijî çarenûs bistînin!
  
  Bi kurtasî, ez ji Chernobog re dilsoz im,
  Ez bi dil û can xizmeta vê hêza tarî dikim...
  Canê min wek baskên ajelan e,
  Yên ku bi Xwedayê Reş re ne, têk naçin!
  Şerê di navbera Rûsya û koalîsyona Hîtler de berdewam kir. Di Kanûnê de, leşkerên rûsî di dawiyê de talyanan qedandin, wan neçar kirin ku li Afrîkayê teslîm bibin, û hema hema Almanên li wir qedandin. Norwêc jî ji Krauts hat paqijkirin.
  Niha jî artêşa tsarist di 25ê Kanûnê de dest bi êrîşê kir. Şerên dijwar derketin. Di zivistanê de, tankên rûsî bi eşkere bihêztir bûn. Û di nava parastina dijmin de derbas bû.
  Oleg Rybachenko, ev kurê herheyî lingên tazî û bi şortan di nav berfê re bazdide û distire:
  - Ev şerê me yê dawî û biryardar e! Em ê ji bo Welat bimirin - Leşker li pişt min in!
  Tankên rûsî bi motorên turbîna gazê pir bilez in. Û faşîst jî bi hêsanî nikarin wan bidin sekinandin.
  Li vir "Nikolai"-5 pêş de diçe. Li ser wê pênc keç hene ku bi kêfxweşî distirê:
  - Tu kes me nagire, cîhana rûsî têk naçe!
  Û ew ê ji topê biteqe! Ev bi rastî pir mezin derdikeve! Keç tevî sermayê jî bi bikini û lingên tazî ne. Û xwe gulebaran dikin û li ser rawestandinê nafikirin.
  Ew tenê xwedî hêzek hov û hovane ne.
  Alyonushka ne tenê ji gulebaranê hez dike, her çend wê bi tiliyên xwe yên tazî bişkojka joystickê dixist û li Almanek xist, lê ji nivîsandina çîrokan jî hez dike.
  Mînakî, wê nivîsî ku çawa keçek ji dûr ve çû ku pitikek xilas bike. Sih û sê rojan ez bi lingên tazî li ser rêya kevirî meşiyam, lingên min ên nazik xwîn dirijiyan.
  Û dîsa jî wê karibû heywanê bibîne. Ji bo vê jî periyê xwesteka xwe pêk anî û keçik bi mîr re zewicî.
  Lêbelê, Alyonushka difikirî, çima ew hewcedarê mêrê artêşa rûsî ye? Çêtir e ku komek evîndar hebin. Û bêtir pere û kêf. Jixwe, mêr pir cûda ne. Û bi wan re, bê guman, hûn bi awayên cûda kêfê tecrûbir dikin. Çi li ser mêrê? Hûn ê bi lez û bez ji wî aciz bibin û bêzar bibin!
  Lê xortê ku nû dest bi keşfkirina cîhana mezinan dike pir balkêştir e.
  Û Alenka dîsa gulebaran dike, li E-100-a Almanî dixe.
  Û ew lingên xwe yên pir xweşik, mîna yên xwedawenda Yewnaniya kevnar dihejîne.
  Û paşê Anyuta gulebaran dike. Her weha bi tiliyên tazî. Û topeke almanî dişkîne.
  Piştî wê keçik dibêje:
  - Li Rûsyayê gelek mirovên biaqil hene, lê Tsar Vladimîr ji tsarên herî baş e!
  Augustine destnîşan kir:
  - Û Nicholas II ne xirab bû! Ax, me nizanibû ku em çawa qedrê padîşahan bikin!
  Mariya stran digot, bi tiliyên xwe yên tazî gule li Naziyan reşandin û dikeniya:
  - Divê hûn guh bidin Rûsan, bi dilekî pak û bi zanetir! Û ji bo rûmeta Nicholas, ew padîşahê mezinê padîşahan e!
  Û Marûsyayê jî tiştek got... Û wê jî bi lingên xwe yên tazî dilîst...
  Leşkerên Rûs bi pêş ve diçin. Oleg Rybachenko jî şer dike. Ew hîn xortekî deh salî ye. Berdêla nemiriyê wiha ye. Erê, lê ew çiqas xweş û dilşad hîs dike! Ew qas enerjiyek û herikîna hêzê ya hişk heye.
  Lawik bi lingê xwe yê tazî bombeyekê davêje û diqîre:
  - Ez piling im, ne pisîk, niha di min de dijî, ne Leopold, lê Leopard!
  Kurik-major, wekî her carê, di agir de ye. Nazî nikarin wî bidin sekinandin.
  Di 1-ê Çile de, leşkerên rûsî berê bi tevahî axa xwe ji leşkerên Alman û Îtalya paqij kirin û ketin destê Reich Sêyemîn.
  Di heman demê de, yekîneyên Rûsyayê ketin Meksîkayê. Sala nû 1956 hat.
  Ji bo Rûsan bi serketinên nû dest pê kir. Di 7ê Çile de, bermahiyên leşkerên Alman ên li Afrîkayê desteser kirin. Û tevahiya Parzemîna Reş bû rûsî.
  Naha Fuhrer-ê xwedan fêm kir ku ew bi tevahî xera bûye. Û wî danûstandin ji Rûsyayê re pêşniyar kir.
  Li ser vê yekê Tsar Vladimir bersiv da:
  - Em ê tenê behsa radestkirina bê şert û merc a Reîxa Sêyemîn û Îtalya bikin!
  Çi gotinên biaqilane! Û şer berdewam dike. Oleg Rybachenko, bê guman, li pêşiya êrîşê ye. Leşkerên rûsî ketin Prûsyaya Rojhilat. Li vir xetên parastinê xurt in. Pêdivî ye ku hûn şer bikin ku bi rê ve bibin, û hûn ê zû pêş nekevin.
  Yek ji navgînên serketinê jî çeka xweya bi bombeavêja Alexander-4 bû. Amûrek pir bi hêz û kujer.
  Û keçên bedew jî li vir pîroz dikin. Ew bi tikandina bişkokên joystickê bi tiliyên xwe yên tazî fîşekan diavêjin. Û ew kozik û hebên dijmin wêran dikin.
  Keç bi wêrekî di berfê de diherikin - jinên rûs ji bo vê yekê ne. Û hindî û çînî diavêjin şer. Jixwe vana jî bi cesedên xwe nêzîkatiyên xendekan tijî dikin. Lê ew dîsa jî bi rê ve dibin.
  Artêşa Rûs bi pêş dikeve.
  Lêbelê, stratejîst Vasilevsky derbeya sereke vediguhezîne Italytalya - ku pir qels e. Û bi vî awayî leşkerên rûsî serkeftinek li dû hev bi dest dixin.
  Çile pir serkeftî derket. Eskerên rûsan talyan ji holê rakir û Alp siwar kir. Û di sibatê de Venedîk dagir kirin. Û ketine Lorbandinyayê. Poznan jî girtin. Alman paşve diçûn. Di 2ê Adarê de, Klaipeda ket. Leşkerên rûsî di Prûsyaya Rojhilat de hêdî hêdî pêşve diçin, berevanî pir qels bû. Em neçar man ku rê bi fîşekan bişewitînin.
  Lê li Îtalyayê, eniya pasta hilweşiya. Û eskerên rûsî bazda Romê. Di 30ê Adara 1956an de êrîşa li ser paytexta Îtalyayê dest pê kir. Bi vî awayî gel berdêla daxwazên malbata Mussolînî da.
  Paytexta Îtalya Roma di bin êrîşan de ye. Şer dijwar e. Tevî ku îtaliyan her ku diçe zêdetir dev jê berdidin. Li vira keçikên ku şer dikin, hem bi bikini hem jî bi lingên tazî pir xweşik in. Şervan bi lingên xwe bombeyan diavêjin û leşkerên Mussolînî derdixin.
  Keçên li vir bedew in, û helbet pir seksî ne. Û bi masûlkeyên titan. Û awayê ku ew bi lingên xwe yên tazî bombeyan diavêjin bi tenê ecêb e.
  Natasha ber bi pêş ve diçe û dişewitîne, dema ku diqîre:
  - Ji bo Welatê bedew di dilê min de, agirê min ê geş!
  Zoya, agir berdide, bi hev re distirê:
  - Werin em deriyê destkeftiyan vekin! Baweriya me û padîşah yekdest in!
  Û dûv re Aurora, bi tiliyên xwe yên tazî, kêzika por sor dê dîskan berde. Û Îtaliyên qutkirî dikevin.
  Û dûv re Svetlana bi tundî, diranên xwe distrê:
  - Em ê her kesî bikujin! Em ê her kesî bişkînin!
  Bi lingên xwe yên tazî dîskê davêjin û faşîstan diqelînin. Bi vî awayî Mussolînî kete destê keçan. Êrîşa Nîsanê ya 1956-an dijwar, û pir mecal bû.
  Û li vir tang diajot, stûnên agir ên cehennemê ji qurmên wan derdikevin.
  Keç pêşde diçin û bi lingên xwe bombeyan diavêjin. Û ew ê çawa tiştek xwînî birijînin.
  Û ew ê bikenin...
  Natasha bi dilgermî stran got:
  - Tsar Vladimîr, li rûyê Hîtler bixe!
  Û ew ê bi çavên xwe yên yaqûtê biqedîne. Keçikek wusa ecêb.
  Keç bi hêrseke hov diherikin. Bi mîtralyozan lêxistin. Dijmin derdixin û faşîst ji hev belav dikin. Û paşê Olîmpiyad dimeşin. Û di destên hêzdar de, lehenga jin fîşekek digre. Û ew ê wê bigire û li te bike, lê paşê ew ê li te bike.
  Ji faşîstan çip bi her alî ve difirin. Û şervan çiqasî bixwazin dikarin bikenin.
  Paşê ew ê bistirê:
  "Mussolini dê were lêdan!" Hevaltiya me yekparêz e!
  Û dîsa, mîna çavek bi çavên yaqûtê! Û ew ê li faşîstan bixe.
  Te çi dixwest? Roma demekê ji aliyê Slavan ve di bin serokatiya Attila de hat girtin. Û niha jî Rûs wê digirin.
  Olympias, dijberên xwe bi tîrêjek bi saxî sor dike, stran digot:
  -Roja hêviyê geş,
  Dîsa li welat radibe...
  Rûsya wekî berê bi ser dikeve -
  Şervanên Wehrmachtê têne xistin!
  
  Ajelê rûsî li ser gerstêrkê,
  Bi baskên xwe vebe, wê rabe...
  Dê ji dijmin hesab bê pirsîn -
  Ew ê têk bibe - şikest!
  Piştî hilweşîna Romayê, leşkerên Îtalyayê bi girseyî dest bi teslîmbûnê kirin. Împaratoriya Mussolini, ev hevkarê leşkerî yê biçûk ê Reichê Sêyemîn, dişewite.
  Leşkerên rûsî hema bê berxwedan Napolî girtin û daketin Sîcîlyayê. Li wir jî hema bêje tu berxwedanî nedîtin. Û Hîtler hîsterîk bû.
  Di dawiya Gulanê de, Îtalya qediya. Bi sed hezaran girtî hatin girtin.
  Keçên rûs ew danîbûn ser çokan û bi zorê lingên wan ên tazî maç dikirin. Bi îtaetî lêvên xwe hejandin. Hinekan, nemaze xortan, bi coş û kelecan ev yek dikirin.
  Keçikan bi dilxweşî qîriyan.
  Zarokê herheyî Oleg Rybachenko bi zorê girtiyan kir ku lingên wî yên tazî û zarokî maç bikin.
  Wan ev yek bi dilxwazî kir. Xort gelek spehî, masûlke û blind bûn. Rast e, ew hîn pir piçûk e, û wî nexwest ku bi jinan re tiştek cidîtir bike. Lê gava ku pêlên zirav bi zimanek têne qut kirin - xweş e!
  Oleg Rybachenko general girt û fermanek din wergirt. Ya ku ez pê serbilind bûm.
  Mussolini Jr. ji aliyê derdora xwe ve hat xayîntin û Rûsya Tsarist serkeftinek din wergirt. Lê Benedito Mussolini Sr nejiya ku şerma xwe û hilweşîna faşîzma li Îtalyayê bibîne. Lêbelê heman çarenûs li Almanyayê li benda Naziyan bû. Leşkerên rûsî di destpêka hezîrana 1956 de ketin êrîşê. Arasteya sereke ya êrîşê Avusturya bû.
  Elizaveta û ekîba wê li ser Nikolai-5 li dijî Almanan tevgeriyan. Leşkerên rûsî xwestin ku Viyanayê dorpêç bikin.
  Fuhrer, bê guman, xwe di rewşeke dijwar de dît. Mal û milkên Almanan li Afrîka, Skandînavya û piraniya DYE winda bûn. Û niha şer bi taybetî li ser axa Reich Sêyemîn diqewimin. Ya ku, bê guman, ji bo Almanan ne xweştir e. Leşkerên Rûsyayê jî ketin Meksîkayê. Lady Grey de Monka li vî welatî fermandariya ekîbeke tankê dike.
  Û Elizaveta "Nikolai"-5 li dora Viyanayê rêve dibe. Dijberê wê yê sereke E-50 e, ku makîneya Tsar wekî blotterê di nav de derbas dibe.
  Elizabeth agir berda, tiliyên xwe yên tazî bikar anî da ku bişkokên joystikê bikire.
  Wê li tankek almanî xist û çirçiqand:
  - Em ê dilê xwe bidin St. Nicholas Rus '!
  Ekaterina jî bi tiliyên xwe yên tazî agir berda û hevjînê xwe rast kir:
  - Belkî rasttir e ku meriv bêje Vladimir!
  Elizabeth dîsa bi tiliyên xwe yên tazî gulebaran kir û çirçiqî:
  - Lê dîsa jî, ew împarator Nicholas bû, yê ku nifûsa Çînê da me, yê ku Rusya têkçû!
  Bi rastî, di piyadeyên ku ji bo xistina çeperên Almanan hatin şandin de, pêşiyê bi tevahî çînî bûn. Bi rastî cenaze avêtin me. Lê ew bi rê ketin.
  Bi gelemperî rûsan bi balafir û tankan şer dikirin. Piyade ji Çînî, Hindî, Asyayî pêk tê. Çînî gelek in. Digel vê yekê, Nicholas II-ê serêşiş, dema ku Ortodoksiyê reform kir, pirjinî destnîşan kir, û zilamên çînî yên zêde hatin şandin şer. Û rûs jinebiyan û jinên çînî yên nezewicî wek jin digirin.
  Stratejiya kubar.
  Û Çînî êrîş dikin, dimirin û berevaniya Almanan dişkînin.
  Elena tiliyên xwe yên tazî bikar tîne da ku bişkojkên joystickê bikişîne û dîsa li Krauts dixe.
  Û stran dibêje:
  - Ji bo Rûsyayê pîroz, em ê bi mêrxasî şer bikin!
  Piştî wê keçik wê bigire û çavê xwe bişon. Û diranên xwe yên spî radike! Û ew pir êrîşkar e.
  Û paşê Olîmpiyad dê paşde vegere. Û ewê jî bi tiliyên xwe yên tazî li te bixe û te biperçiqîne.
  Paşê ew ê biqîre:
  - Ez kobra kujer im!
  Divê were zanîn ku tanka E-50 dikare xeternak be. Topa wê ya 88 milîmetreyî bi dirêjahiya bermîla wê 100 EL bi lez û bez e, di deqeyê de donzdeh gule û pir rast e. Pir caran li zirxî dixe û dibe sedema zirarê.
  Ji ber vê yekê, keç hewl didin ku nehêlin tanka sereke ya Alman nêzîk bibe. Bi taybetî ji nêzik ve, şiyana wê ya pêketinê pir zêde dibe. Û di projeya almanî de bingehê uranyumê an jî tungstenê ye. Rast e, piştî windakirina Afrîka û depoyên uranyumê li Kongoyê, hêza leşkerên Alman dest bi zuwabûnê kir.
  Û keçik jî ew qas xweşik û bê ling û sar in.
  Ew ji xwe re bi coş distirê:
  - Mîna stêrkek li seranserê cîhanê dibiriqe,
  Di nav tarîtiya tarîtiya bêhêvî de...
  Lehengê mezin Tsar Vladimir,
  Ne êş û ne jî tirs dizane!
  
  Dijmin li ber we paşde diçin,
  Girseya gel şa dibe...
  Rûsya we qebûl dike -
  Destek hêzdar hukum dike!
  Keçên şer dikin, tu nikarî li dijî wan tiştekî bibêjî. Û lingên wan ew qas tazî û qerisî ne. Dema ku Almanên girtî wan maç dikin, diyar dibe ku hem keç û hem jî mêr jê hez dikin. Û şervan bi kêfxweşî diqîrin.
  Û wan diranên xwe yên mirwarî tazî kirin.
  Vana keçikên wusa xweş in. Û bi tiliyên xwe yên tazî, Elizabeth faşîstekî din derdixe.
  Piştî wê diqîre:
  - Rûmet ji welatê mezin re!
  Û bi vî awayî Catherine dê guleyan. Ew ê tankek dijmin bişkîne, Fritzes bikuje û biqîre:
  - Bimre dijminan!
  Û li wir Elena jî pê dixe, tiliyên xwe yên tazî bikar tîne, bişkokên joystickê bi wan re dixe. Û ew diqîre:
  - Ji bo welatê dayikê di mezinahî de!
  Û dûv re Olîmpiyada berbiçav, di heman demê de blondek jî, dê projeyê bide destpêkirin. Û her ku diçirise:
  - Ji bo Rûsyayê mezin!
  Û keçik tije coş û heyecan in.
  Li vir tanka E-75 tê. Çeka wê bi hêztir e: 128 mm, û ew dikare bêtir zirarê bide. Wekî din, ev tank xwedî parastinek çêtir û zirxên stûrtir e.
  Lê Elîzabeth mîna dîn e. Û ew ê tiştek kujer berde, ku ji dûr ve bikişîne. Û her tiştê ku ji almanî maye perçeyên metalê yên çiryayî ne.
  Û keçik dê bistirê:
  - Bedewiya pîroz û xewna mezin!
  Piştî wê jî ziman wê bide nîşandin.
  Tankên E-75 ên Elman herî dawî belav bûne. Naha çekek wan a lûle dirêj heye, ku rê dide wan ku şerê tankên rûsî, nemaze yên sivik bikin. Û ev yek Krauts xetertir dike.
  Lê keçên Sovyetê ji vê yekê şerm nakin. Û ew Krauts dişkînin.
  Û şervan bi xwe jî, bi taybetî di germê de, bi bikini û lingên tazî ne. Û ew pir bi ewle şer dikin.
  Bê îstîsna bi ser dikevin.
  Catherine li Naziyan gulebaran kir û stran got:
  - Lê rast be! Ez bêyî îstîsna hemû Krautan hilweşînim!
  Elena jî bi tiliyên xwe yên tazî agir berda û çirçiqî:
  - Em ê her kesî têk bibin û, helbet!
  Olîmpiyatan jî bê rehm li Naziyan xistin. Ew çuçikek bêserûber e.
  Û her weha bi alîkariya tiliyên tazî.
  Natasha û ekîba wê li ser tanka Kondratenko-6 şer dikin. Ev otomobîl hinekî siviktir e, lê ji Nikolai bêtir mobîl e. Bê guman, bi giraniya hindiktir, kalîber piçûktir e û zirx hinekî ziravtir e. Ev tê wê wateyê ku xetera mirinê pir mezintir e.
  Lê keçik, divê ez bibêjim, qet şerm nakin. Û ew wek dêwên şer şer dikin.
  Natasha stranan dibêje, bi awayekî çalak gulebaran dike:
  - Wê serketina me be!
  Û ew bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê dixe.
  Zoya jî guleyan dibarîne, lingên xwe yên tazî bikar tîne û diqîre:
  - Tsar Vladimir pêşde!
  Û hemû keçên di koroyê de qîriyan:
  - Rûmet ji lehengên şehîd re!
  Piştî ku Aurora gulebaran kir, tanka Alman zivirî û got:
  - Kesê me nehêle! Tu kes me têk naçe!
  Û wê jî lingên xwe yên tazî hejand.
  Û paşê Svetlana, bi tiliyên xwe yên tazî bi kar anî û li serê singê xwe giriya:
  - Rûs bi hêrs şer dikin!
  Û hemû keçan bi yek dengî qîriyan:
  - Gûçika esker xurt e!
  Û dîsa bedewî dikevin şer. Ew xwe rast û rast gulebaran dikin!
  Lê ekîbên Jane Meksîkiyan matmayî dihêle. Xanim jî pir jîr û bedew e.
  Û keçên di ekîba wê de lingên tazî û bi bikini ne. Bi hêrseke hov û aram şer dikin.
  Dûv re Gertrude, bi tiliyên xwe yên tazî, agir berda û çirçiqî:
  - Ez keçek im ku dê di saniyeyekê de her kesî tune bike!
  Û paşê Malanya di çalakiyê de dişewitîne. Û ew ê tanga Latînî ji dûr ve bişkîne.
  Û paşê Matilda dê bi tiliyên xwe yên tazî lingên xwe bişkîne.
  Û ew ê bikene:
  - Bi rastî ez keçek mezin im!
  Û şervanên ji rêza herî bilind û bi hêrs. Ew ne qelsiyê û ne jî hêrsê hîs nakin.
  Ew ê we jî bi heman awayî bixapînin.
  Û Alenka jî pir bi ewle şer dike.
  Di dawiya hezîranê de, Viyana dorpêç kirin. Derbeyek giran li Almanya û prestîja wê hat xistin. Di heman demê de leşkerên Rûsyayê ber bi Oderê ve pêşde diçin. Çîn, Hind û Ereban diavêjin şer. Û ew parastina Krauts dişkînin.
  Hîtler, bê guman, jixwe di panîkê de ye. Çawa keçan ew xistibûn nava tank û balafiran.
  Li vir Albina û Alvina, du pîlotên rûsî ne. Her wiha lingên tazî û bi bikini, faşîstan wek hirmî bi darê ji şaxekê dixin xwarê. Û ji bo cotek ew bi rastî mûcîzeyên weha dikin.
  Albina pênc firoke bi teqandina şervanê xwe yê Petrûs Mezin xistin xwarê û got:
  - Em hirçên ezman in!
  Alvîna şeş balefir bi teqandina ajela xwe ya şer xist xwar û çirçiqî:
  - Û em ê her kesî bişkînin!
  Li ezmên, ev zewac jixwe efsane bû!
  Ji keçan re heft dereceyên Xaça St. Û her weha xaçeyek zêr bi elmasan, û xaçek zêr bi elmas û kevanek. Û stêrka pileya herî bilind a xaça zêrîn, bi kevanek elmas. Xelatek bilindtir - stêrkek mezin a xaçek zêrîn, bi elmas û kevanek, di van demên dawî de hate damezrandin.
  Ji ber vê yekê keçan bi mafdarî dikarin bi destkeftiyên xwe serbilind bibin. Û her gav, di sermayê de jî, wan tenê bi bikini û bi taybetî bi lingên tazî şer dikirin.
  Keçên weha ecêb.
  Albina agir berda û stran got:
  - Ji bo serketinên me yên çêtirîn!
  Alvina wiha berdewam kir:
  - Bila nev û kalên me bi me serbilind bin!
  Şervan bi rastî keçên çîna kolos in!
  Li ezmanan li faşîstan dixin û dibêjin:
  - Rûmet ji Rûsyayê re, rûmet! Tsar me Vladimir lehengek e! Dê di berbanga sibê de hêzek hebe! Hîtler di bin axê de binax bikin!
  Bê guman, Vladimir Kirillovich Romanov dikare ji şervanên xwe pir kêfxweş bibe.
  Heger şer bikin jî, bi vî rengî ye ku hûn nikanin rimê li hember wan rakin!
  Vladimir Kirillovich Romanov tsarek e ku her şansê wî heye ku şeran bi yekcarî bi dawî bike!
  Û faşîst di bin derbên artêşa tsarist de dilerizîn...
  Viyana dorpêçkirî zû ket. Di nîvê tîrmehê de, leşkerên împaratoriya tsarist li ser eniyek berfireh gihîştin Oderê. Û Koenigsberg bi tevahî hate asteng kirin.
  Û Alman ji Oderê paşde vekişiyan. Û hewl dan li wir xeta parastinê ava bikin. Bi tevahî xwe biparêzin. Lê di nîvê duyemîn ê tîrmehê de leşkerên rûsî dest bi êrîşa li ser Hambûrgê kirin... Naziyan hêdî hêdî bi ser ketin.
  Şer gelek dijwar bû. Hin gund gelek caran dest guhert. Tankên nû yên Alman ên ji rêzikên pêşkeftî yên AG - pîramîdal - jî beşdarî şeran bûn. Ji her alî ve xwedî parastineke baş bûn. Lê ordiya tsarist di hejmara xwe de serdest bû.
  Û hejmareke mezin ji peyayên Asyayî li eniyan mirin. Lê destûr dan ku ez biçim.
  Çavkaniyên mirovî yên Almanan jî kêm bûn. Di dawiya meha Tebaxê de, Hamburg hate dorpêçkirin û Munchen jî hate dorpêç kirin.
  Almanan herêmek girîng winda kir. Û tiştekî wan tune bû ku bi wan re pozîsyona xwe bigirin.
  Oleg Rybachenko di refên pêşîn de li ser axa Almanya bixwe şer kir. Û lawikê herheyî tim bişirî û diranên xwe yên mirtî nîşan da.
  Û li wir bi lingên xwe yên tazî û zaroktî bombe avêtin. Pir baş e ku meriv zarok be - çiqas xwezayî ye ku meriv di germê de tenê bi kurtan be. Û ji ber ku hûn nemir in, hûn dikarin di zivistanê de jî nîv tazî bin bêyî ku bi sermayê bikevin.
  Loma lawik stran got:
  - Bi lingê tazî, tenê lingê tazî,
  Di bin birûskê Tîrmehê û dengê surf!
  lingê barzî, tenê lingê tazî,
  Ji bo kurikek hêsan e ku bibe kowboyek xweş!
  Û zarokê mezin jî ji bo xwe tunekirina van faşîstan didomîne. Û ew bi bêhêvî dijberî êrîşan dikin.
  Jixwe îlon e... Baran dest bi barînê dike... Leşkerên tsarîstan, cesedên Çîniyan tijî kirin, Munchen û Hamburg girtin û ber bi herêma Ruhr ve diçin. Tişta herî girîng di pîşesaziya Alman de.
  Û Alman bi bêhêvî li ber xwe didin.
  Natasha li ser tanka xwe şer dike û diqewime:
  - Dê ji bo Naziyan pir dijwar be!
  Û bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê bikirtînin. Û ew ê guleyan berda Naziyan.
  Û wê demê Zoya dê li te sîleyekê bixe. Û her weha bi alîkariya tiliyên tazî.
  Û ew ê jî stranan bêje:
  -Rûsya li dijî Hîtler e!
  Û paşê Aurora dê tevgerek êrîşkar bike. Û her weha bi alîkariya tiliyên tazî:
  - Ji bo riya Rûsyayê!
  Û li pişt wan Svetlana jî dê projeyek kujer biteqîne. Ew ê tankek Alman bişkîne û biqîre:
  - Ji bo Tsar Vladimir Kirillovich!
  Û ew ê zimanê xwe jî nîşan bide.
  Keç li vir hov çûn.
  Alenka li ser tankek giran jî Naziyan diperçiqîne. Û ji dûr ve li wan dixe.
  Şervan distira:
  - Min bi sîngên xwe nîvê dinyayê bindest kir!
  Û pêsîrên Alenka bi nipikên sor.
  Û dûv re Anyuta dê bi tiliyên xwe yên tazî pê li we bike. Ew ê tankek faşîst bişewitîne û biqîre:
  - Ez keçeke superstar im! Di pirtûkên dîrokê de!
  Û ew ê diranên xwe rakin...
  Û paşê Augustine dê projeyek kujer biteqîne. Ew ê Naziyan û hîsên xwe hilweşîne:
  - Bila artêşa me ya herî xurt be!
  Û ew ê lingên xwe jî bihejîne...
  Û Mariya dê li pey wan biçe û li Naziyan bixe. Ew ê xwe bizivire, bi awayekî hovane diqîre:
  - Em keçên mezin ên êrîşkar in!
  Û paşê Marusya dê tiştek zehf kujer û wêranker li ser Naziyan derxe. Û bi alîkariya lingên tazî, keçik.
  Û paşê ew stran dibêje:
  - Em bi tevayî têkçûna dijminan in!
  Îlon di şerên pir dijwar de derbas bû. Elmanan bi bêhêvî êrîş kirin. Lê di meha cotmehê de dema ku baran zêde bû, artêşa tsarîstan dîsa avantaj bi dest xist. Û wê dest pê kir ber bi Ruhr ve pêşve çû. Piştî êrîşeke dijwar, Koenigsberg ket. Naziyan sîleyek din li rûyê xwe girtin.
  Û li başûrê Fransayê, leşkerên tsarist Toulon dorpêç kirin. Ji ber vê yekê Naziyan demek pir xirab derbas kirin.
  Hîtler hêrs bû, lê dema ku ew li Berlînê bû. Helwesta wî qels derket.
  Diyar e ku kesî nexwest guh bide danûstandinan. Lê Nazî wek mêşan di nav xwe de asê man.
  Di Mijdarê de, leşkerên artêşa tsarist şer kirin ku piraniya herêma Ruhr dagir bikin, bi vî rengî Almanya ji bingeha hilberîna wê ya sereke bêpar hiştin.
  Di meha Kanûnê de artêşa tsarîstan hemû başûrê Fransayê dagir kir û kete Spanyayê. Û li eniya Alman, wê di dawiyê de Ruhr girt. Wekî din, erdên din ên Alman jî hatin girtin. Û artêşa tsarîstan jî daket Danîmarkayê.
  Hîtler wek şeytanekî di qefesê de xezeb bû, lê nikaribû tiştekî bike.
  Di Christmas Katolîk de, leşkerên padîşah ber bi Parîsê ve çûn. Tevî berf û sermayê, ekîba Natasha lingê tazî û bi bikini bû.
  Elmanan her ku diçe zêdetir teslîm dibûn. Û Fransiyan qet nedixwestin bi rûsan re şer bikin.
  Dema ku batariyek Almanî dişikand, Natasha got:
  - Ji ber vê yekê, bi rastî, dema ku Adolfê xwedan şer bi me re dest pê kir, çi hesab dikir?
  Zoya porê zêrîn bi mentiqî got:
  - Belkî ji ber ku, dema ku em bikevin bin zextê, em ê wekî diravên ji bêrîka qulikê bikevin!
  Aurora bi tiliyên xwe yên tazî gûzek pelçiqand. Paşê wê avêt devê xwe û bi aqilane got:
  - Dîrok hîn dike ku tiştek hîn nake!
  Svetlana tiliyên xwe yên tazî li bişkoka joystikê xist. Wê topeke din a almanî xist û bersiv da:
  - Werin em bibin şervanên mezin!
  Şervan, wek ku hûn dibînin, bi rastî biryardar in ku şer bikin û bi ser bikevin.
  Oleg Rybachenko, xortekî lingê tazî, bi şortan û bi torsoyekî tazî û masûlke, direve. Ew jî dihejîne û diqîre:
  - Em ê li Krautan bixin! Em ê Krautan bişkînin! Û qûna xwe bixin!
  Û lawik diranên wisa spî û mirwarî hene! Tenê termînatorek ciwan û bêserûber.
  Oleg Rybachenko dema direve gulebaran dike. Faşîstan dikuje û dibêje:
  - Ruhê rûsî hêza padîşahan e, Krauts têk bibin!
  Zarok bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt û got:
  - Valsa rûsî, sibeh radibe - di rûmeta padîşah de!
  Ew bi rastî zilamek pir têkoşer derket. Û heta roja ewil li faşîstan dixe.
  Û keç bi awayekî çalak şer dikin. Va ye Mirabela... Di heman demê de pîlotek top-class. Kes nikare wê bisekine. Ew Krauts davêje û stranan dibêje, diranên xwe radike:
  - Keça dîn! Li vir nîşana wê ye!
  Û ew ê roketek bigire û bavêje!
  Erê, jin li vir çawa ne! Dema ku keçên rûs şer dikin, tu hêz nikare li dijî wan bisekinin.
  Mirabela bi yek teqandina pênc topên hewayê heft firokeyên Alman xistin xwarê û çirçiqî:
  - Tsar Vladimir Kirillovich Xwedayê me ye!
  Û keçik lingên xwe yên tazî li camê dixe.
  Û her weha Albina û Alvina li ezmên şer dikin.
  Ew dizên wisa ecêb bûn. Zêdetir û bêtir hesabên nû têne berhev kirin. Û di heman demê de ew stran dibêjin:
  - Li ezmên em kamil in! Em kamilbûna aces in! Ji bişirînekê bigire heya tevgerekê - li derveyî hemî pesnê!
  Albina çar balefirên Alman bi yek teqandinê xistin xwarê û çiqirqî:
  - Ax, çi bextewarî! Di şer de çi bêkêmasî!
  Alvina 5 balafirên almanî birrîn û wiha domand:
  - Di şer de kamilbûnê bizanibin! Û îdeal xweş!
  Şervanan bi govendê, faşîstan qut kirin:
  - Keçên! Cooler girls! Girls! Cooler girls!
  Ew hêrsa xwe ya êrîşkar nîşan dan. Bi rastî, yek ji asîtên Hîtler neçar ma ku dakeve.
  Lê helbet faşîst di bin zextên hov de ne.
  Hîtler li Berlînê di bunkerekê de ye û li wir wek dîkê tê bombekirin. Çi dixwest? Faşîst jimare yek qediya! Ew li dijî Rusyaya Tsarist derket û niha ew bi xwe jî wekî dîkê tê perçiqandin.
  Tsar Vladimir Kirillovich niha li peravên Okyanûsa Hindî ji zivistanê bêhnvedanê digire. Keçên spehî yên ji nijad û neteweyên cuda li ber wî direqisin.
  Lêbelê, padîşah nerazî ye ku şerên gladiatoran temaşe bike. Mînak du keç li hember du bedewiyan.
  Bi şûrên plastîk şer dikin da ku hev neêşînin. Lêbelê, ew bi bêhêvî şer dikin.
  Ev şervan in. Pevçûnek bi hêrs a derbeyan heye. Du blond û du sor ...
  Tsar Vladimir ji Marshal Vasilevsky pirsî:
  - Di şerê bi Almanan re ya herî dijwar çi ye?
  Merşalê zeviyê bi dilpakî bersiv da:
  - Baweriyê bistînin! Tenê di destpêkê de, dema ku dijmin dest bi pêşveçûnê kir, ez nerehet bûm. Û niha me dest bi serketinê kiriye û di derbarê dijminên me de her tişt eşkere ye! - Field Marshal Vasilevich, ev stratejîstê sereke, şerab vexwar.
  Vladîmîr Kirillovich bi mantiqî destnîşan kir:
  - Pir zehmet e ku meriv her dem bi ser keve! Lê me xwe pir jêhatî nîşan da! Û niha dê dem hebe, û tevahiya cîhan dê aştiyane bibe!
  Field Marshal Vasilevsky piştrast kir:
  - Ez jê bawer im!
  Li ser bedenên wan ên tazî birînên keçan hebûn û pir bi hêrs xuya dikirin.
  Wan şer kir, bê guman, ne mîna demên Romaya Kevin - wan hewl da ku pir zirarê nedin xwe. Lê bi awayekî çalak tevdigerin.
  Di vê navberê de şer berdewam kir. Di Çile de, leşkerên tsarist Parîs di tevgerê de girtin. Paytexta Danîmarka Kopenhagê jî hat girtin. Leşkerên Alman qels dibûn. Rûsan bi xwe ber bi Almanyayê ve pêşve diçin. Fritz bi bêhêvî şer kir, lê hêza wan şikest.
  Oleg Rybachenko, ev xortê nemir bi lingên tazî di berfê de bazda û bi temamî bêyî tirsa ji agir ber bi êrîşê ve li pêş her kesî bazda. Û dema ku pif dike:
  - Yê ku ji bo serketinê şer dike,
  Bê guman ew ê dijminên xwe têk bibe...
  Ew bi dilgeş dikene û dê gelek bi dest bixe,
  Û Hîtler dê bi dijwarî were xistin!
  Û lingê tazî yê kurik bombeyekê diavêje! Û ew diranên xwe yên mirtî û mezin ji salên xwe mezintir derdixe. Erê, jixwe devê wî wek guran heye. Ew ê di qirikê de biherike.
  Û keçên li ser tankan ji başûr ber bi bakurê Almanyayê diçin. Ew ê biçin deryayê. Û tenê erdên nêzîkî Berlîn û Pomeranyayê dê bi Krauts re bimînin.
  Natasha, tanqên faşîst derdixist û wiha got:
  - Û şer bi awayê xwe kêfxweş e!
  Zoya ku Naziyan hejand, pejirand:
  - Bi qasî ku baş be! Bi taybetî dema ku em bi ser bikevin!
  Aurora, bi tiliyên xwe yên tazî agir berda, got:
  - Di gerdûnê de her tiştê nemumkin mimkun e, tenê piçekî hewce neke...
  Û keçika por sor wê pir bikene!
  Şervan ji şahî û hêrsa dîn diqelişin. Û ew Almanan dişkînin.
  Di heman demê de, leşkerên tsarist li seranserê Spanyayê pêşve diçin û berê xwe didin Seville.
  Olga di wesayîteke zirxî de gule li leşkerên Elman û polîsan re dike.
  Spanyoyên herêmî hema hema ti berxwedanê nakin. Welatekî din dikeve bin aşê Rûsyayê.
  Oleg gulebaran kir û stran got:
  - Aerobatîk, ew ê bash li bash be!
  Û hevjîna wê Alice tweet kir:
  - Mezinahiya Rûsan ji hêla gerstêrkê ve hate nas kirin,
  Faşîzm bi derbeya şûr hat şikandin...
  Em ji hêla hemî miletên cîhanê ve têne hezkirin û qedirgirtin,
  Werin em li ser tsarîzma pîroz a mezin bisekinin!
  Û keç dê li çepikan bixin û tiliyên xwe yên tazî li joystikê bixin.
  Şerê di navbera împaratoriya tsarist ya Vladimir Kirillovich Romanov û Almanyaya faşîst de didome.
  Leşkerên Rûsyayê hema hema bi tevahî Fransa ji ordiyên Naziyan rizgar kirin. Sibat 1957... Artêşa Tsarist Portekîzê azad dike.
  Di 23ê Sibatê de, yekîneyên rûsî yên ji Danîmarka û Almanya bi xwe bûn yek.
  Oleg Rybachenko, ev kurê herheyî, bi lingên xwe yên tazî di heriyê de dipijiqe. Zarokê mezin bi serê xwe ji xwe re diqîre:
  - Rûmet ji Tsarê Rûsyayê Vladîmîrê Sêyem! Ez ê Hîtler bibirim, bi qamçiyê bipîvim!
  Û lawik dîsa diqîre û bi tiliyên xwe yên tazî dîskeke tûj a tûj davêje. Û wê li qirika faşîstan bixe. Û dû ra bi lingê xwe yê tazî û zaroktî bumerangê davêje û tavilê qirika pênc Krautan dibire.
  Erê, fikra xirab a Hîtler ku êrîşî împaratoriyek weha bike.
  Natasha û tîmê wê li Portekîzê Almanên dawîn bi dawî dikin. Tanka wan di wêrankirinê de bêhêvî ye.
  Û ew jî bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê dixin, wêrankirina bi hêrs pêk tînin.
  Zoya agir berda, topê alman şikand û got:
  - Ji bo Rûsya û azadiyê heta dawiyê!
  Aurora, tiliyên xwe yên tazî bikar anî, pêl li Nazî kir û bi hêrs çiqirqî:
  - Xwedê padîşah biparêze!
  Svetlana jî qij kir, bi tiliyên xwe yên tazî bişkokên joystikê pêxist û qîriya:
  - Serwerê xurt!
  Keç faşîzan têk dibin. Lê paşê tankek nû ya Hîtler "Mouse"-4 xuya bû. Modelek pir bi hêz - bi giraniya sêsed ton, û çekek 310 mm. Ew dikare ji dûr û dirêj ve bikeve, lê ew bixwe xwedan zirxek wusa stûr e ku tanka Kondratenko-6 wê ji ti aliyek ve negire.
  Natasha ferman dike:
  - Keçikan, divê em nêz bibin û wê di beşa jêrîn a kêlekê de, di navbera gerdankan de bihêlin - ev yek şansê me ye!
  Zoya bi tiliyên xwe yên tazî topên almanan lêxist û got:
  - Qeder derfeta dawî dide te, lê lez bike! Di baran, befir û berfê de!
  Augustînus jî lêxist û çirçiqand:
  - Derfeta dawîn, qeder dide te! Bijî meş û beza rojane!
  Û her weha bi tiliyên tazî, û ew ê çawa biqelişe. Û ew ê faşîstan bişkîne.
  Svetlana qîr kir:
  - Ji bo sînorên nû û serketinên dilşikestî!
  Tanka rûsî bazda, leza xwe hilda. Û keç wê bigirin û stranan bêjin:
  - Serwerê bihêz, temenê herî birûmet, Tsar Ortodoks, ji bo rûmetê, ji bo rûmeta me padîşah!
  Û dîsa ew lez kirin, ji fîşekek giran a ku ji çeka ku alman "Maus"-4 şandibû, dûr ketin. Keçikan qîrîn:
  - Em li ser qijikê beranê neçin! Da ku hûn Hitler - bimirin!
  Û tanka wan lez dike. Mîna ku boksorek piçûk êrîşî yekî mezin dike. Lê helbet derfet pêncî û pêncî ne.
  Natasha, li tevgera tankê temaşe kir, hat bîra wê ku ew çawa bi zilamek di rîngê de qut kir. Wê lêdan bêrî kirin û lê xistin. Û paşê wê bi xwebawerî kişand. Û wê tevgera dijmin girt û li çengê wî xist. Knock out!
  Wê hezar rûbil zêr stand. Keçikeke wisa şerker. Ger bide, dê bide!
  Natasha lingê xwe yê tazî hejand û stran got:
  - Ev ne şerê dawî ye, lê diyarker e! Ji bo rûmeta welat, ji bo welat û rûmetê!
  Û dû ra tanga wan ji alîkî da diqelişe û qalikekê dişîne... Zoya jî tiliyên xwe yên tazî, keçeke porê zêrîn, û wek meymûnê jîr, bi kar anî. Û "Mouse"-4 dest pê kir. Topên wî bi awayekî eşkere teqiyabûn. Û dûv re wê birc bên çikandin, û ew ê berbi hewayê bilind bifire!
  Keçik bi yek dengî diqîrin:
  - Serkeftin! Serkeftina xweş!
  Û tankek din di navnîşa wan de!
  Di 1'ê Adara 1957'an de leşkerên Rûsyayê dest bi derbasbûna Elbeyê kirin. Wusa dixuye ku Hitler li ser hatiye avêtin.
  Zarokê Oleg Rybachenko, lingê xwe yê tazî, bi lingê zarokê xwe, bombeyek avêt, tankeke faşîstan binav kir û qêriya:
  - Ji bo sînorên nû, bêserûber!
  Ekîba tankê ya Alenka berê xwe dide rojhilat. Jixwe Almanyaya Rojava û Fransa hatin rizgarkirin. Tenê erdên navbera Oder û Elbayê di bin kontrola Naziyan de mabûn. Belê, Brîtanya û Îrlanda jî. Hêzên dawî yên Naziyan li wir in.
  Alenka, gule li bataryayên faşîstan dibarîne, dibêje:
  - Tsarevich Nikolai,
  Ger divê hûn padîşahiyê bikin...
  Qet ji bîr neke -
  Artêş bi lehengî şer dike!
  Û niha şêlek din bi lingên tazî tê şandin. Û ew ket nav çeka Fritz.
  Anyuta jî bi tiliyên tazî gulebaran dike. Li faşîstan dixe û li ser lingên xwe diqîre:
  - Ez ew keçika ku Hîtler dike vereş im!
  Paşê, nailên Augustine agirîn. Ew di heman demê de şeytanek piçûk e ku gulebaran dike, û diqîre:
  - Li ber deriyê dojehê!
  Û lingên tazî bikar tîne.
  Mariya li pişta xwe gulebaran dike. Bi heman awayî digire û lê dixe û diqîre:
  - Tu kes min nahêle, piling, tu kes wê keça bez bi ser nekeve, û ez ê li her derê biçim!
  Û paşê Olîmpiyad dê biteqînin. Û ew ê tankek almanî bişkîne, kulmek wê mîna kulmek kivarkê bişkîne.
  Û ken dike:
  - Ji bo sînorên nû, xweş!
  Û ewê dîsa zimanê xwe nîşan bide!
  Keç tenê xwe dihejînin û bi bêhêvî pêşde diçin. Û faşîst jî di bin derbên wan de xeniqîne.
  Di 2'ê Adara 1957'an de, hêzên dawî yên Nazî yên li Portekîzê desteser kirin. Eşkere bû ku berbanga faşîzmê ava bû. Bi rastî, ew sibeh e? Nightmare rojavabûnê!
  Û leşkerên rûsî bi pêş ve diçin. Alman her ku diçe çekên xwe davêjin û teslîm dibin.
  Dikevin ber çokan. Herdu keçên rûs û çînî lingên xwe yên tazî maç dikin.
  Ew pir xweş û xweş xuya dike. Û faşîst jî tên çikandin û qirkirin.
  Ekîba Natasha jixwe di trênê de ye ku diçin bakur, bi Krauts re şer bikin.
  Keç di nav xwe de rûniştine. Ew bi tiliyên xwe yên tazî bi qertan dilîzin.
  Natasha destnîşan kir:
  - Balkêş e, dema ku em Berlînê bigirin, paşê çi ye?
  Zoya bi dilgermî bersiv da:
  - Paşê wê London be!
  Fire Aurora kenîya û dîsa pirsî:
  - And then?
  Zoya bi biryar got:
  - Amerîkaya Latîn wê bibe ya me! Em ê bi Naziyan re li ser merasimê nesekinin!
  Svetlana bi vê yekê razî bû:
  - Helbet em nabin! Werin em hemû cîhanê feth bikin!
  Natasha bi coş piştrast kir:
  - Û paşê dê aştî hebe, li seranserê cîhanê!
  Keçan di koro de stran gotin, her ku diçûn stran digotin;
  Rûmet ji Rûsyaya Mezin a Tsarîzmê re,
  Cihê ku Vladimir li ser text rûniştiye ...
  Em ê hovên faşîzma xerab bişkînin -
  Rûmet ji artêş û yekdestdariya me re!
  
  Dil di îmaneke mezin de bûn,
  Diya me Erd bi dil û can...
  Em kurên Tsar Nicholas in,
  Û ew ji bo wî pûç nemirin!
  
  Welatê me tu ji her tiştî ezîztir î
  Werin em fîşekek bi bask û bihuştî bavêjin...
  Hûn jî şerê welatê xwe dikin,
  Baş e, bila Nazî hemû bimirin!
  
  Hîtler dixwest ku axa me bi dest bixe,
  Û kûçikê xerab hewl da ku padîşah bikuje ...
  Lê em dilreş in, em vê yekê qebûl nakin,
  Ji ber vê yekê faşîzmê bêwate êrîşî me kir!
  
  Padîşah hukumdarek dilovan û şehreza ye,
  Ajeloke çiya li ser gerstêrkê bilind dibe...
  Vladimir dê bibe serwerê hordê,
  Hevaltiya me wek monolîtek pola ye!
  
  Werin em destekê ji lingên Fritz derxînin,
  bila Hîtler di kulmekê de bifetisîne...
  Em ê înfazên hovane teslîmî şermê bikin,
  Kî li ser rûyê erdê xerab dike!
  
  Hêza padîşah û şehrezayiya padîşah,
  Ew ê faşîstan bê pîvan tune bike...
  Ji min bawer bike, Hitler bi rastî tiştek bêaqil kir,
  Û niha jîyana wî wek têlek e!
  
  Ji ber vê yekê hurmeta padîşahên mezin,
  Li ser rûyê erdê Romanovên sartir tune...
  Di şerê Naziyan de, li dilan bixin,
  Ji bo vekirina rêya serkeftin û xeyalan!
  
  
  Petrûs Mezin em bir deryayê,
  Îskender Parîs fetih kir...
  Erê, carinan xemgîniyek çêbû,
  Lê Rûsiya bi çerxekî dihat parastin!
  
  Her tişt bi me xweş e,
  Hem keç û hem jî xort, ji min bawer bikin...
  Padîşah hukum dike, hûn rast dizanin -
  Her çend cenawirekî xerab jî li ber devê xwe biqelişe!
  
  Sînor tune, bi kamilbûnê bawer bikin,
  Di demeke nêzîk de dê padîşahên komunîzmê hebin...
  Ka em deriyên bextewariyê vekin,
  Lanet li faşîzmê hilweşe!
  
  Ji bo Rûsyayê, qonax nehatiye danîn,
  Bawer bikin, em ê dijmin têk bibin...
  Keç lingên tazî ne, mîna ku li Spartayê bin,
  Welê, Tsar me Vladimir bi tenê ye!
  
  Em bi Rod - Xwedayê Mezin bawer dikin,
  Slavên kamil çi afirandine...
  Em ji bo rûmet û azadiyê têdikoşin,
  Em li Nazîzmê dixin!
  
  Hûn malbata Romanov a herî mezin in,
  Dê her tim li Rûsyayê hukum bike...
  Padîşahê mezin, firîna herî bilind,
  Şeytan ajel naşkîne!
  
  Ji bo hezkirina ji bo Rûsyayê mezin,
  Em leşkeran dişînin şer...
  Em rûyên pîrozan ji îkonan bi rûmet dikin,
  Jixwe, her şervanek jî padîşah e!
  
  Dilê me ji bo Welat dişewite,
  Em keç di şer de dijwar in...
  Em ê deriyê fezayê vekin, bizanin
  Û ez ê Adolf wek kêzikê bikujim!
  
  Ji Berlînê re tenê demek hindik maye,
  Em ê bikevin hundir, rûmeta padîşahan hilgirin...
  Kalbûn me keçan tehdîd nake,
  Ji min bawer bikin, em ê bi avê neyên rijandin!
  
  Werin em wan kesên xerab û xerab binax bikin,
  Dê ejder bi şikestî têk biçe...
  Û me îkonên zêrîn hene,
  Rodnoveria zagonek herheyî ye!
  
  
  
  
  TIRKIYE KETÎ ŞERÊ CÎHANÊ YA DUYEMÎN
  Di 1ê Îlona 1942an de Tirkiye li dijî Yekîtiya Sovyetê kete nava şer. Sedem eşkere ye - tîbûna tolhildanê ya ji bo têkçûnên berê, û xwestina girtina Bakûyê. Bi ser de jî, dîplomasiya Almanan jî rolek lîst, ku soza çiyayên zêrîn dabû Osmaniyan. Di her halî de, tirkan biryar da ku êdî tu maneya bendewariyê nemaye, ew ne kavil in, lê wexta şerkirinê jî heye.
  Di encamê de sî firqeyên tirkan êrîşî Transkafkasya Sovyetê kirin.
  Di nava çend rojan de Batûm girtin û karîbûn dora Erîvanê bigirin.
  Di bersivê de, Stalîn neçar ma ku beşek ji rezervên nû vekişîne û veguhezîne Transkafkasyayê.
  Fermandariya Sovyetê neçar bû ku êrîşa li ser Stalîngradê paşde bixe. Almanan, di serî de, di riya Kafkasyayê de karîbûn zêdetir bi dest bixin û Ordzhonikidze û Grozniyê bigirin. Û tenê bi paşvekişîna nav çiyayan, leşkerên Sovyetê karîbûn Naziyan rawestînin.
  Di heman demê de, Îngîlîzan Operasyona Torch paşxist, ji tirsa ku Tirkiyê tevlî şerên dijî Brîtanyayê bike.
  Di dawiya Kanûna 1942 de, Naziyan dîsa Stalîngrad girt. Li wir bi cih bûn. Leşkerên Sovyetê pêşve çûn, lê di navendê de bi ser neketin - operasyona Rzhev-Sychov pir biha bû. Lêbelê, Fuhrer hîn jî şerek tevahî ragihand, ji ber ku Reich Sêyemîn xwedî çavkaniyên têr nebû.
  Di sibatê de, Artêşa Sor hêzên xwe kom kir û hewl da ku ji çeperên Stalingradê êrîşî Almanan bike. Lê Naziyan berê xwe dabûn hêzên xwe û ji bo şikandina derbeyan amade bûn.
  Operasyona Çiqlê jî meha Sibatê dest pê kiribû. Alman jî hazir bûn, piştî du hefte şerekî dijwar, îngilîzan rawestandin.
  Emerîkî hê li Casablanca û Tûnisê neçûne. Şerê li Afrîkayê dîsa rawestiya.
  Hîtler hê jî hêz kom dikir... Di meha Adarê de, Artêşa Sor cara sisiyan operasyona Rzhev-Sychov pêk anî, şeran meheke temam dom kir, bê serkeftinek zêde.
  Di meha Hezîranê de, Naziyan hêz berhev kirin û li ser Volgayê tevgeriyan, hewl dan ku hêzên Sovyetê li Kafkasyayê qut bikin û bigihîjin Deryaya Xezerê.
  Tankên nû yên Alman beşdarî şeran bûn: "Tiger", "Panther", "Lion".
  Her wiha çeka xwebexş a "Ferdinand".
  Alman ji dîroka rastîn bihêztir bûn, ne lêdan, û bi leşkerên nû bûn.
  Dewletên Yekbûyî di pratîkê de Reich Sêyemîn bombebaran nekir, ku ev gengaz kir ku hilberîna tank û çekên xweser zêde bike. Û her weha rêzefîlma "Şêr" dest pê bike. Lêbelê, tangek pir biha û giran derket; pir caran ew şikest û asê ma. Lê cebilxaneya wê ya stûr a 100 mm ya pêçayî, wesayitek wesayitek pêşkeftinek baş çêkir. Avantaja tanka Lev topa wê ya bi hêz bû, lê kêmasiya wê giraniya nod bû. Ku livdariya erebeyê kêm kir.
  Şeran nîşan da ku ev tank hîn jî dikare li ser erdê asayî tiştek bike.
  Zêdebûna milê Pantherê qels derket, ku windahiyan zêde kir. Tiger îsbat kir ku tanka herî bi bandor e. Aliyên wê bi zirxên 82 mm hatin pêçan, ku çil û pênc bêhêz kir.
  Alman hêdî hêdî pêş de çûn. Serkirdayetiya Sovyetê bi tevahî li benda vebijarkek wusa bû, û amade kir, leşkeran rakir.
  Rast e, berevajî Bulgeya Kursk, faşîst pir bi hêztir û ji xwe bawer in.
  Û erd ji bo êrîşê ji parastinê hêsantir e. Û Krauts jî bêtir balafir, tank û piyade hene. Û ne hêsan e ku leşkerên Sovyetê li seranserê Volga peyda bikin.
  Ji ber vê yekê Naziyan, xetên parastinê şikandin, pêşve çûn. Me li pey serketinê serkeftin bi dest xist.
  Piştî sê mehan şerê serhişkî em gihîştin Deryaya Xezerê.
  Stalîn ji ber ku di rewşeke dijwar de bû, xwest ku dest bi muzakereyên aştiyê bike. Ji ber ku eşkere bûye ku Kafkasya nayê girtin. Lê pir zehmet e ku bi Hîtler re lihevhatin. Daxwaza faşîstan zêde ye. Û eger hûn bidin ber wan, ewê we bixwin. Çi li ser agirbestê? Hîtler li vir naxwaze. Û helbet hevalbend pasîf in. Ew ditirsin ku dabeşkirina zêde dereng bikin.
  Fritzes li peravên Deryaya Xezerê diçûn. Û dû ra jî bi tirkan ra bûn yek. Çi şabûn bû!
  Keçên bedew ên Alman girtiyên Sovyetê neçar kirin ku lingên xwe yên tazî maç bikin. Bi îtaetî kirin. Û wan pêlên xwe yên tazî dihejandin.
  Bi vî awayî girtin pêk hat. Û Almanan yekîneyên Sovyetê bêçek kirin.
  Dûv re Stalîn aştiya Fuhrer pêşkêş kir - qebûl kir ku tevahiya Kafkasyayê, û hetta Lenîngrad û Karelia bide ber xwe. Zêdeyî sed sal berdêl bidin.
  Fuhrer, piştî ku piçekî fikirî, pêşniyar qebûl kir û aştî di 7ê Kanûna Pêşîn, 1943 de pêk hat.
  Hevpeymanan ev yek wek xiyanet nirxand! Û li dijî Stalîn û Yekîtiya Sovyetê ceza dan!
  Û propagandaya Sovyetê teslîmbûna rastîn wekî serkeftinek mezin pêşkêş kir. Ew dibêjin, ku ji hêla hevalbendan ve hatin terikandin, wan dewleta Sovyetê parastin û Moskow qet nehat girtin.
  Û Naziyan, bê guman, ji Kafkasyayê ber bi Rojhilata Navîn ve êrîşek da destpêkirin û koma Rommel xurt kir. Di dawiya Adara 1943"an de tevahiya Rojhilata Navîn û Misir ji aliyê hêzên faşîst ên bilind ve hatin girtin. Wekî din, şeran nîşan da ku Panther bi serfirazî li dijî Churchills û Cromwellên Englishngilîzî şer dike, lê ya paşîn nikare bi serê xwe têkeve wê.
  Wekî din, Alman di şerên bi Rûsan re hişk bûn, û bi hêsanî leşkerên kolonyal ên Brîtanyayê xistin.
  Di meha Nîsanê de, Nazî derbasî Sûdanê bûn. Û wan di dawiyê de Gibraltar girt, dest bi dagirkirina Fasê kir. Churchill jî hewl da ku avê ji bo aştiyê biceribîne. Lê Hîtler, li rojhilat destê xwe azad kir, got na!
  Û Nazî li seranserê Afrîkayê bar kir. Ew ji ber peywendiyên berfireh, rêyên xirab an nebûna wan a tam, hewaya dijwar û dûrahiyên mezin bêtir dereng man.
  Lê dîsa jî Alman pêşda çûn. Û ew li ser Parzemîna Tarî bar kirin. Her çend, bê guman, tankên wan, nemaze Tiger-2 û Şêr, di daristanê de pir sist bûn. Bi awayê, Almanan di rêza xwe de "Panther"ek sivik, bi giraniya bîst û şeş ton, ku ji bo şerê li Afrîkayê pir hewce bû, destnîşan kirin.
  Wekî ku operasyonên şer nîşan da, tankek wusa, di heman demê de, ji bilî motorek bihêztir, lê di heman demê de lewheyên zirxî yên meyldar jî li ser T-4 xwedan avantajên bingehîn tune.
  Di dawiya sala 1944-an de, almanan çeka xweya E-10, ku giraniya wê diwanzdeh ton bû, xwedan silhoetek pir kêm, û zirxên pir şêrîn bû, bi dest xistin. Makîneyek wusa ji bo Afrîkayê bi rastî pêdivî ye.
  Bi taybetî eger keç li ser wê şer bikin. Û keç bi gelemperî super û çîn in.
  Gerda û Charlotte di nav daristanê de digerin û Brîtanî û Amerîkî hilweşînin. Ev bi rastî ew keçên ku hûn hewce ne! Hûn nekarin di sed mîlometreyên pêş de yên sartir jî bibînin. Keç ji kuştinê hez dikin - ev keçikên xweş in!
  Ji ber vê yekê wan şervanên reş girtin û neçar kirin ku lingên tazî yên bedewan maç bikin. Di heman demê de yekser eşkere ye - diziya giran! Û ew ji bo xwe şer dikin, ji dûr ve li erebeyên îngilîzî dixin.
  Çeka wan a xweser berê xwe dide Pretoria, paytexta Afrîkaya Başûr. Keç xwe diteqînin, Çorçîl bi navika tungstenê qul dikin û dibêjin:
  - Li Afrîkayê şorkan, li Afrîkayê gorilla, li Afrîkayê tîmseh zêdetir in! Ew ê te biçînin, lêxin û aciz bikin! Zarok li Afrîkayê naçin meşê! Li Afrîkayê dizek heye, li Afrîkayê xirabkarek heye, li Afrîkayê Barmaleyek tirsnak heye! Ew ê te biqelişe, lêxe û te aciz bike! Û keçên wî hewce ne ku ji hev veqetînin!
  Di sibata 1945 de, keleha dawî ya Brîtanyayê li Afrîkayê li girava Madagascar ket.
  Ji ber vê yekê niha Brîtanya lingê xwe li wir jî winda kiriye. Di heman demê de Almanan hem Îran û hem jî Hindistan girtin. Wan hêza xwe ya fenomenal nîşan dan.
  Û di Gulana 1945 de, Naziyan li Brîtanyayê dakêşin. Piştî sê hefte şerên serhişk, London ket. Piştî mehekê, Îrlanda hat girtin.
  Li bejahiyê bêdengiyeke demkî hebû, lê li deryayê şer dewam kir. Dewletên Yekbûyî li hember Reich Sêyemîn, hevalbendên wê û Japonya bi tenê ma. Lê ji bo naha, Amerîka li derveyî welat e, û hûn nekarin wiya bi hêsanî bigirin.
  Di Reichê Sêyemîn de, leşkeriya kedê ya gerdûnî hate destpêkirin, û hilberîna balafir û keştiyan dest pê kir zêde bû.
  Hem keştiyên şer û hem jî keştiyên balafiran hatin çêkirin. Û helbet şerê keştiyên binavûdeng bi lez û bez bû. Û paşê ji keştiyên Amerîkayê rehm li kesî nebû.
  Di payîzê de, an jî rasttir, di Mijdara 1945-an de, Almanan bi wêrekî Îzlanda girtin û dûv re li Arjantînê serê piran çêkirin. Lêbelê, şerê li deryayê demek dirêj berdewam kir. Gelek keştiyên bejahî lazim bûn ku bigihêjin Amerîkayê. Û keştî ewqas zû nayên çêkirin. Lê belê wek ku dibe, Reich Sêyemîn hêz dibû. Sala çil û şeşan di pevguherîna derbeyan de li deryayê derbas bû. Û di sala 1947 de, Almanan berê operasyonên leşkerî veguhestin Gronlandê û ew girtin. Û ji wir jî ne dûrî Kanada ye!
  Naziyan serketinên mezin plan kirin. Û di sala 1948 de, êrîşek li dijî Kanada, û ji Brezîlya heta Venezuela tevî Japonan dest pê kir. Pevçûn pir dijwar qewimîn.
  Alman hêdî hêdî bi pêş ve çûn. Tankên wan ên rêza E ji yên Amerîkî pêşketîtir bûn û li qada şer avantaja xwe nîşan dan. Lê bi awayê, Yankees ne ew çend hêsan in, û ew bi serhişkî li ber xwe didin. Û hewl nedan ku dev jê berdin.
  Her çend, helbet, qazan jî hebûn. Amerîkî ketin nav wan. Paşê dev jê berdabûn. Û girtiyan lingên tazî û toz ên keçên Aryen maç kirin.
  Zû zû Quebec û Toronto ketin, paşê bajarên din. Ji Gulan heta Kanûn 1948, Almanan hema hema hemî Kanada, her weha Venezuela, Nîkaragua û piraniya Meksîkayê girtin. Ev rewşek pir dijwar e. Di destpêka sala 1949 de, Almanan Dewletên Yekbûyî di pincarê pola de bûn. Dûv re, di 11ê Çile de, Amerîkî hewl dan ku di dîrokê de yekem car çekên navokî bikar bînin. Û ew pir bi ser neketin. Ji 5 bombeyan 4 ji wan di firokeyên ku ji aliyê firokeyên Almanî ve hatine xistin de mirine û yek jî dema teqiya, ziyaneke cidî nedaye leşkerên Alman.
  Di bersivê de, Krauts bombekirina bajar û navendên leşkerî yên Amerîkî tundtir kir.
  Ji ber vê yekê şer di berjewendiya Wehrmacht de bi serfiraziyek domdar berdewam kir. Kî xwedî alavên çêtir û perwerdekirina leşkeran bû. Erê, û hejmareke mezin. Şer gelek dijwar bû. Di destpêka sala 1949 de, beşên Alman, biyanî û Japonî yên ku ji Meksîkayê mabûn dagir kirin û ji bakur ve ketin Dewletên Yekbûyî. Amerîka bi tevahî hatiye dorpêçkirin. Û eşkere bû ku tişt ji bo Dewletên Yekbûyî xirab bûn. Û di dawiya havînê de, nîvê axa împaratoriya ajel, û her weha Alaska, berê hatibû girtin.
  Almanan di 8ê çiriya paşîn, 1949 de Washington û New York girt. Û di 7ê çileya pêşîna (December) 1949ê de, bermahiyên Artêşa Dewletên Yekbûyî teslîm bûn. Bi vî awayî Şerê Cîhanê yê Duyemîn bi dawî bû. Ji hemû şeran xwînîtirîn û ji deh salan zêdetir dom kir!
  Xuya bû ku aştiya çaverêkirî hat. Lê Hîtler nexwest vê rastiyê qebûl bike ku hegemonya bi Japonya re were parve kirin. Û di 20ê Avrêl, 1953-an de, Reich Sêyemîn êrîşî Welatê Rojê Rising kir. Şerekî nû dest pê kir. Ji bo hegemonyaya cîhanê.
  Serdestiya mîqdar li aliyê Reichê Sêyemîn e, hem jî kalîte. Lê Japon bi hovîtî û qehremaniyeke mezin şer dikin.
  Lêbelê, Nazî hîn jî bi ser dikevin. Lêbelê, şer hema hema salek dom kir. Yekîtiya Sovyetê bêalî dimîne. Stalîn li wir mir û ji bo desthilatdariyê têkoşîneke giran heye.
  Japonya di dawiyê de ji hêla Wehrmacht ve tê dagir kirin. Piştî çend mehan, Naziyan welatên Amerîkaya Latîn jî girtin. Hegemonyaya cîhanê ava dikin.
  Reform di Reîxa Sêyemîn bi xwe de pêk tên. Li şûna Xirîstiyantiyê oleke nû tê danîn. Di wê de Sêbûnek tune, tenê yek Xwedayê bilind û qasidê wî - Adolf Hitler. Nîşana pereyê yekane, perwerdehiya yekane. Û her weha pirjinî ji hêla olê ve hatî pîroz kirin. Û hilbijartina genetîkî hîn jî bi awayekî çalak pêk tê. Nijada mirovatiyê pêş dikeve.
  Yekîtiya Sovyetê hîn jî bi rengekî qutkirî heye û hurmetê dide Naziyan. Nikita Khrushchev li wê derê hukum dike û hewl dide ku cenawir nepixîne. Lê dîsa jî Hîtler hemû cîhan xistiye bin destê xwe. Û ew li Rûsyayê wek lekeyek sor dinêre. Lê mirov dihesibîne, û Xwedê jî derdixe.Di 20ê Nîsana 1957an de, Fuhrer tenê di rojbûna xwe de bû qurbana hewldana kuştinê. Û tam di şêst û heşt salan de serdestiya zalimê hov hat birîn. Yê ku hema hema tevahiya cîhanê dagir kir, û xwest ku di 22-ê hezîranê de dîsa êrîşî Yekîtiya Sovyetê bike.
  Lê wekî ku em bi wî re dibînin, ew bi ser neket ...
  Hîtler ji aliyê Schellenberg ve hat peywirdarkirin. Hermann Goering ji ber tiryak û gewriya xwe mir. Himmler ket rezîliyê, û Hitler dev ji baweriya wî berda, û paşê ew jê kir. Schellenberg ket şûna Himmler û postê cîgir wergirt. Digel vê yekê, Hîtler zarokên ku bi mêlkirina sûnî hatine bidestxistin. Lê mezinê wan hîn nebûbû çardeh salî.
  Ji ber vê yekê neviyên Fuhrer wexta mîrasê nebûn. Hîtler bi vî awayî bû împarator, lê bê xanedan. Schellenberg newêrîbû zarokên Fuhrer bikuje, lê ew ji desthilatdariyê derxistin. Û ew bi xwe bû Fuhrer û dîktator.
  Têkoşîna desthilatdariyê çend salan berdewam kir.
  Û di 1ê Gulana 1961ê de, Almanyaya Nazî dîsa jî êrîşî Yekîtiya Sovyetê kir. Hewldanek hebû ku bigihîje: yek gerstêrk - yek împaratorî!
  Û leşkerên Schellenberg hîn jî karîbûn Moskowê bigirin. Artêşa Sovyetê ji hêla hejmar û kalîteya alavên leşkerî ve pir kêm bû. Girtina bajarên mezin ên Yekîtiya Sovyetê ji ber dûrbûna mezin şeş mehan dirêj kir. Û paşê şerê partîzanî deh salên din dom kir.
  Lêbelê, tişt zû bêdeng bûn. Schellenberg sîyaseteke nisbeten lîberal meşand, û di sala 1981 de hemû Rûs hemwelatîbûna Reich a Sêyemîn wergirtin. Liberalîzasyon gav bi gav pêş ket. Schellenberg zû mir. Û ji bo desthilatdariyê têkoşînek cidî dest pê kir. Dûv re, wekî lihevkirinek, padîşah hate vegerandin û neviyê rasterast ê Kaiser, Frederick IV, çû ser text. Di sala 2001 de, referandumek ku tê de hemî rûniştevanên gerstêrka Erdê hemwelatîbûn û bi fermî mafên wekhev wergirtin, hate kirin. Û di sala 2017 de, qedexeyên dawî yên ji bo Cihû û Romayê hatin rakirin.
  Serdema Sosyalîzma Netewî bi dawî bûye. Lêbelê, mirovahî di yek împaratorî, federal û padîşah de ye. Cihê derve dikole.
  Di wê de, her kes bi fermî wekhev e, û Senato û Bundestag heye, ku wekîl ji hêla tevahiya nifûsa Reich a Sêyemîn ve têne hilbijartin. Û li ser wan Kaiser, împaratorê hemû gerstêrka Erdê ye.
  Jiyan, bi giştî, di warê madî de ne xerab e. Disîplîna hişk, pêşkeftina zanist û teknolojiyê bi organîzasyona Almanî ya hêja encam da. Çandinî xweş e, birçîbûn tune ye, li herêmên xizan ên Afrîkayê jî pir xwarin heye. Karê her kesî heye, her kes meaş û teqawîtan distîne. Perwerde û derman belaş in. Her wiha kreş û kreşên zarokan bêpere. Mesrefa xwarinê qurmiçî ye, û bihayên hemî hilberan bi gelek salan hatine cemidandin. Li her derê, tewra li Afrîkayê, rê hene; hema hema her kes xwediyê apartmanek an xanîyek cihê ye. Hemî nûzewicandin tavilê bi kêmî ve sê jûreyên apartmanek bi hemî îmkanan têne dayîn. Hûn dikarin otomobîlek an tiştek bi kredî derxînin. Gelek helîkopterên kesane jî hene.
  Înternet çalak e, TV û kompîturên her kesî hene, roja xebatê tenê çar saet e. Hemî beşên werzîşê belaş in, û hûn jî ji bo beşdarbûna wan pere didin.
  Ew ji bo her zarokek mûçeyek girîng didin. Karûbar û veguhestina gelemperî belaş in. Her tişt ew qas xweş û xweş bû. Kolan paqij in, gelek robot û otomasyon xuya bûne. Rêza nimûneyî. Cixare qedexe ye, her çend alkol hîn jî tê firotin, û bîraya cûrbecûr hema hema belaş e. Zarokên di xwaringeha giştî de jî bêpere tê xwarin.
  Gelek balkêşên belaş û odeyên komputerê.
  Jixwe li ser Heyv, Mars, Venus, Mercury, û heyvên Jupiter, rûniştiyên mirovan hene.
  Mirov xwe amade dikin ku bikevin stêran. Jixwe gelek tişt hatine îcadkirin.
  Bi kurtasî, bi giştî pir baş derket. Û ne hewce bû ku bi vî rengî bixebitin.
  HEKE ZYUGANOV ZÊDETIR cesaret Û DÎŞÎNÎ NÎŞAN BIKIN
  Di Gulana 1999 de, Zyuganov biryar da ku namzediya Stepashin nepejirîne, lê biçe hilbijartinên pêşwext ji bo Dûmayê. Komunîst û hevalbendên wan biryarek yekgirtî dan ku li dijî Stepaşîn deng bidin. Her wiha ew aciz bûn û ji wezîfeyên xwe yên di hikûmetê de hatin bêparkirin. Ger Zyuganov ne hespê Troya yê di kampa komunîst de bûya, yê ku fikrên çepgir têk dibirin û tawîz didan, dê di dîrokê de biryara herî muhtemel bûya.
  Hilbijartinên pêşwext ên parlemanê soza gelek feydeyên ji bo komunîstan da, ji ber kêmbûna hevrikan û wêneya şehîdan.
  Û vê yekê nîşan da ku komunîst qet bi kursiyên xwe nagirin, lê pir prensîb in.
  Cara diduyan Yeltsin dîsa Stepaşîn anî û dûvre cara sêyemîn Aksenenko girt. Dûma dîsa qebûl nekir û hat girtin û hilweşandin. Hilbijartinên nû ji bo Îlonê hatibûn plankirin.
  Serhişkiya meclîsê hinekî pêvajoya dîrokê guhert. Bombebarana Yugoslavyayê dirêjtir dom kir - ji ber ku Mîlosevîç hêviya alîkariyê ji Rûsyayê dikir. Û betalkirina parlementoyê jî derfet da opozîsyonê ku bi ser bikeve.
  Komûnîstan karîbûn împîçkirina Yeltsin dîsa bidin dengdanê.
  Û dîsa hinekî kurt bû, vê carê tenê du deng. Parlamenter ji nêzîkbûna hilbijartinên parlementoyê û metirsiya derbasnebûna wan nîgeran bûn.
  Dûma hat hilweşandin û Yeltsin bi biryarnameyekê Aksenenkoyê ku hindik dihat naskirin wek serokwezîr destnîşan kir.
  Bi gelemperî, hêviyên Zyuganov ku dê hilbijartin werin kirin rastdar bûn. Serokkomarê nexweş û lewaz li dijî destûra bingehîn derneket. Û wî metirsî nekir ku bi rêjeya ji sedî du ji desthilatdariya xwe derbas bibe. Primakov, dît ku wextê koalîsyona wî tune ku çêbibe û qeyd bike, bi komunîstan re ket îtîfaqê. Yabloko û Partiya Lîberal Demokrat çûn hilbijartinan. Bloka Yekîtiyê wexta avabûnê nema û NDR qels bû.
  Her wiha êrişa çekdaran li Daxistanê û bêbiryariya hêzên ewlehiyê di dema hilbijartinan de heye.
  Komunîstan tevî Primakov û Luzhkov serketineke mezin bi dest xistin. Wan ji sedî pêncî û pêncî dengan standin. Ya duyemîn bloka Yabloko bû, ku ew jî baş performans kir, ji sedî pazdeh bi dest xist. Bi rengek nediyar, LDPR baş pêk anî, ji sedî diwanzdeh zêdetir berhev kir. NDR astengiya ji sedî pênc pêk neanî - têkçûnek tam! Jîrînovskî di Dûmayê de bû yekane serokê alîgirê Kremlînê. Rast e, pêşbirk qels bû. Li gorî yasaya nû, divê herî dereng salek beriya hilbijartinan, partiyan ji nû ve qeyda xwe tomar bikin û gelek dem jî nehiştin.
  Meclîs dîsa di bin serweriya opozîsyona çep de bû, hem Yabloko bi kursiyên yek-mandatî û hem jî LDPR di hindikahiyê de.
  Û helbet nakokî derket... Piştî hilbijartina serokê Dûmaya Dewletê, ji hikûmetê re dengê bêbaweriyê hat dayîn. Û dîsa li ser împîçkirinê hat axaftin. Vê carê du sêyemîn, berhevkirina wê hêsan be!
  Yeltsin, piştî dudiliyê, biryar da ku serokwezîr Primakov û cîgirê serokwezîr Maslyukov vegere ser kursiyê.
  Koalîsyona çep bi vê yekê razî bû, lê desthilatên serok bi awayekî demkî hatin birîn. Û heta hilbijartinên nû hema bêje tiştek nemaye. Piştî danûstandinên di nava koalîsyonê de, biryar hat dayîn ku Primakov ji bo serokkomariyê were destnîşankirin. Luzhkov bû serokwezîr. Û Zyuganov postê serokê şaxê yasadanînê wergirt! Ango Super Skipper! Di derbarê ya nû de jî divê guhertinên makezagonê bihatana qebûlkirin.
  Çekdar ji Daxistanê hatin derxistin. Lê ew neçûn Çeçenistanê. Li wir şerê navxweyî dest pê kir. Rûsyayê piştgirî da Mashadov û Kadyrov, li dijî Basayev û Raduev.
  Primakov di tûra yekem de di hilbijartinên serokatiya Rûsyayê de bi ser ket. Lêbelê hukûmetê hêzek zêde wergirt. Wekî şaxa qanûndanînê ya di bin kontrola komunîstan de ye.
  Li Rûsyayê mezinbûna aborî berdewam kir, bihayê neft û gazê zêde bû û pîşesazî ji nû ve zindî bû.
  Amerîkiyan, bi giştî weke rastî, piştî êrîşa terorîstî ya 11ê Îlonê, ketin nava Efxanistanê û li Iraqê gemar kirin. Primakov bi hêsanî ji bo cara duyemîn hate hilbijartin. Lê di 2008 de, wî kursiya xwe ji serokwezîrê pir serkeftî Yuri Luzhkov winda kir.
  Serokê nû siyaseta berê ya hevalbendiya bi komunîstan re berdewam kir. Zyuganov bû serokwezîr.
  Ji bo demekê, siyaseta derve li ser hevkariya bi Rojava re û dostaniya bi Çînê re bû. Rejîma Yanukovych li Ûkraynayê bi hêz bûye. Ji ber vê yekê Luzhkov, berevajî Pûtîn, polîtîkayeke bêhtir alîgirê Ukraynayê meşand û qîmet dida yekîtiya dewletên slav. Ukrayna di sala 2016 de jî bû beşek ji Yekîtiya Ewropî-Asyayê. Luzhkov du dewran xizmet kir û îstifa kir. Zyuganov di dawiyê de bû serok, di hilbijartinan de jî bi hêsanî bi ser ket. Jirinovsky ji bo cara heftemîn, hemû ji 1991, beşdar bû û dîsa winda kir.
  Di payîza 2015"an de Rûsya tevlî şerê Sûriyê bû û li wir bombebaran kir. Trump li Amerîkayê hat ser desthilatdariyê. Zyuganov, tevî komunîzma fermî, kursa xwe ya berê ya aborî berdewam kir. Rûsya, tevî serdestiya fermî ya Partiya Komunîst a Federasyona Rûsyayê, welatekî bazar, demokratîk û bi nermî otorîter ma.
  Hevkariya bi Rojava re û pêşbaziya nerm. Hevalbendiyek bi Ukrayna û Belarûs û Kazakistanê re heye, lê ne pir nêzîk e. Di sala 2020 de, Zyuganov ji bo cara duyemîn hate hilbijartin. Bi gelemperî, encamên li ser qonaxa duyemîn hinekî kêm dike. Û li Ukraynayê, piştî ku Yanukovych çû, Zelenskyê bêsîstem bi awayekî neçaverêkirî bi ser ket. Nazarbayev jî çû.
  Zyuganov got ku ew ê makeqanûnê neguherînin û piştî dewreya xwe ya duyemîn ew ê derkevin.
  Ji ber vê yekê, serokê Partiya Komunîst a Federasyona Rûsyayê dîsa jî karîbû Rûsyayê hukum bike, hinekî bêtir wêrek nîşan da. Û dinya ji rastiyê ewletir û aramtir derket.
  Pûtîn kî ye? Karîyera wî çawa derket? Piştî ku Primakov bû serokwezîr, Pûtîn wekî ku pir nêzî Yeltsin bû ji kar hat avêtin. Bi taybetî sûcdarkirin ku FSB êrîşa çekdaran li Daxistanê pûç kir. Pûtîn demekê di nava siyasetê de ma. Ew ji bo Dumaya Dewletê bi ser neket. Paşê bû şaredarê St.
  Lê paşê dev ji siyasetê berda û di dezgeha ewlehiyê ya şirketeke taybet de kar kir. Ji ber vê çendê êdî kêm kes dihatin bîra wî.
  Jîrînovskî di sala 2020'an de cara heştan çû hilbijartinên serokatiyê û dîsa bi encameke nerm têk çû. Lê dîsa jî di Dûmaya Dewletê de fraksiyonek wî heye. Û tewra Zyuganov piştî hilbijartinên 2020-an de rutbeya generalê sereke da wî. Donald Trump bi awayekî neçaverêkirî di hilbijartinan de ji hevrikek ciwanek Demokrat winda kir. Merkel zû îstifa kir. Û tenduristiya Lukashenko bi tundî xirab bûye.
  Di sala 2021-an de, kozmonotên rûsî di dawiyê de çûbûn Heyvê. Û li wir ala sor danî! Zyuganov Afonin wekî cîgirê xwe yê fermî ragihand. Welê, bi gelemperî, jiyan dîsa di çemberek de zivirî.
  Wek em dibînin, hilweşîna Rûsyayê bêyî Pûtîn jî pêk nehat. Û çira nezivirî.
  
  
  
  
  
  
  EGER MENSHIKOV NIKOLAI KUŞTIN
  . Di wê de, Rûsya Tsarist Şerê Kirimê bi ser ket. Menşîkov bi fîşekek bêserûber hat kuştin û fermandarekî jêhatîtir cihê wî girt. Yanî qezayek çêbû û herikîna dîrokê guherand.
  Berevajî ya bi Makarov re. Fransî û Îngîlîz perçe perçe têk çûn. Û Rûsyayê, ku hejmareke mezin ji girtiyan û trofeyan girt, Crimea ji nû ve girt.
  Tirkiye li Transkafkasyayê têk çû. Wê Qers, Erzirom û hema hema hemû Ermenîstan da Rûsyayê. Leşkerên Rûsyayê Romanya dagir kirin. Lê belê, ne hewce bû ku êrîş berdewam bikin. Sultan aştî xwest. Di heman demê de Avusturya Bosna Herzegovina dagir kir.
  Tirkan qebûl kirin ku otonomiyê bidin Sirbîstan, Bulgarîstan, Montenegro û Romanya bû vasalê Rûsyayê. Di heman demê de Rûsya Ermenîstanê jî girt: Qers, Erzerom, Tanrog, li başûr milkên xwe berfireh kirin.
  Li Fransayê serhildan dest pê kir û şerê navxweyî dest pê kir û wê nema karibû leşkeran bişîne. Brîtanya jî ji şer derket. Padîşahiya Sardînyayê jî qels bû. Avusturya xurt kir. Avusturya zû Keyaniya Sardînyayê zeft kir, serdestiya xwe li ser Italytalyayê xurt kir.
  Di demeke nêzîk de Şamil hat girtin, şerê li Kafkasyayê bi dawî kir. Rûsyayê bi Çînê re aştiyek bikêr çêkir, ji dîroka rastîn hîn bêtir xak ji dest da, ji ber vê yekê otorîteya çekên rûsî bilindtir bû.
  Nîkolasê Yekem di şerê li dijî başûr de piştgirî neda bakur. Berevajî vê, wî biryar da ku bi hev re bi Brîtanya re alîkariya başûriyan bike da ku çeperên xwe li Alaskayê xurt bike.
  Rûsyayê li ser axa Amerîkayê dest bi avakirina bajar û kelehan kir. Heta Çûkotka projeyên rêhesin jî hebûn. Tsar Nicholas gelek tişt diyar kir. Leşkerên rûsî Asyaya Navîn zeft kirin. Ev padîşah di 1867 de mir. Rûsiya bi hêz û dewlemend bihêlin. Kurê wî Îskender xulamtî ji holê ranekir, lê ber bi başûr ve çû. Bi taybetî bi Tirkiyê re şerekî serketî kir û Konstantînopolîs girêda Rûsyayê. Piştre Mezopotamya.
  Dîsa şerê bi Brîtanyayê re û têkçûna Îngîlîzan li Asyayê. Îskenderê Duyem piçekî dirêj hukim kir, bêyî ku reformên girîng bike, ji bilî dadweriyê, û hinekî jî pergala rêvebirinê baştir bike.
  Rakirina serdestiyê tu carî pê neçû. Lê Rûsyayê Îran tevlî xwe kir. Tsar tam bîst sal piştî Nîkolasê Yekem di 1887 de mir. Skenderê Sêyem tenê ji bo demek kurt, heya 1894, hukum kir, lê karî hema hema hemî Hindistanê bi Rûsyayê ve bike. Û Nicholas II tevgera xwe heta Hindistanê, û Çînê bi xwe berdewam kir.
  Bi Japonê re şer hebû. Bi giştî serketî. Û bi temamî dagirkirina Çîn û Hindistanê. Û ketina tevahiya riya Awistralyayê. Lê li Ewropayê rewş hinekî cuda derket.
  Împaratoriya Avusturyayê başûrê Fransayê bi xwe ve girêda. Û paşê wê Prûsya têk bir, başûrê Almanyayê girt. Awûstûrya bû hegemona cîhanê. Fransa ji ber şerê navxweyî gelekî qels bû. Prûsya nikare bibe yek. Awusturya di dawiyê de hemî Prûsya, û her weha beşên rojhilatê Fransa girtin û girtin. Împaratoriyek mezin ava bû ku li Afrîkayê belav bû. Zû zû Avusturya jî Belçîka, Hollanda û gelek axa Afrîkayê zeft kirin. Piştre di navbera Avusturya û Rûsyayê de li dijî Brîtanyayê şer derket. Ew bi dabeşkirina Afrîkayê di navbera Avusturya û Rûsan de bi dawî bû.
  Qeyser Franz bi rastî bû padîşahê herî mezin, ji Napoleon Bonaparte derbas kir û hema hema nîvê Afrîka û piraniya Ewropayê zeft kir. Fransa jî, di demeke kurt de, tevî Spanya û Portekîz, bi tevahî hate girtin. Erê, her tişt baş bû, lê ...
  Mîrasê Qeyser Franz dixwest ku Sirbistanê bi xwe ve girêbide! Û di sala 1920 de şerekî mezin di navbera Rûsya Nicholas II û Împaratoriya Avusturya Mezin de dest pê kir.
  Hemû Ewropa li aliyê Avusturyayê ye. Ji bilî Brîtanya, ku di dîroka rastîn de ne bi hêz e, û hema hema nîvê Afrîkayê. Wekî din, Swêd li dijî Rûsyayê bû. Û Norwêc û Danîmarka di bin împarator Franz de hatin girtin.
  Ew nîvê tengahiyê bû. Dewletên Yekbûyî parçebûyî û hêzek piçûk ma. Lê Brîtanya hîn jî Kanada û Avusturya kontrol kir. Û piştî du mehên pêşîn ên dudiliyê, ew jî li aliyê Avusturya ket nav şer.
  Ji ber vê yekê şerekî mezin dest pê kir. Avusturya û Îngilîstan li hemberî Rûsyayê.
  Bê guman, Oleg Rybachenko li wir rast e. Û ew mîna lehengekî rast û bênavber şer dike.
  Xort bi mîtralyozê gule li leşkerên biyanî direşîne û dibêje:
  - Sirûda Welat di dilê me de distrê,
  Di hemû gerdûnê de ji wê bedewtir kes tune...
  Tîrêjê tîrêjê şovalyeyê hişktir bihejîne -
  Bimirin ji bo Rûsyayê ku Xwedê daye!
  Û ew li xwe dixe, bi mîtralyozekê artêşeke ji çar aliyê Ewropayê û qismî jî ji Afrîkayê wêran dike.
  Û lawik xwe nade ber xwe. Li vir ew bi tiliyên xwe yên tazî bombeyekê davêje û diqîre:
  - Em li ber xwe nadin û nadin!
  Û dîsa kurik teqînek kujer û wêranker diavêje. Naxwaze li hember dijminê xwe bide.
  Û ji xwe re distirê:
  - Kesê me nehêle! Şêr jî nikare bi ser keve!
  Lawik lehengekî rast e. Bêdeng û bêserûber. Knight of Faith! Heçî ne xirîstiyan be jî!
  Û bi vî awayî êrîşa Awusturya hat şikandin.
  Tankên Avusturya û Îngilîzan hene, lê mastodonên Rûsyayê jî hene.
  Nicholas II hîn jî xwedan nifûsek pir mezintir e, li gorî koloniyan. Tevahiya Asyayê, rojhilatê Ewropayê, beşek ji Balkanan, ji nîvê zêdetir Afrîkayê bifikirin.
  Ji ber vê yekê Rûsya di hejmara leşkerên piyade de serdest e. Û leşker jî bi lehengî şer dikin...
  Û Avusturya nikaribû li ber xwe bidin û ji Varşovayê hatin derxistin. Paşê leşkerên rûsî ber bi Oderê ve pêşve çûn û Prûsyaya Rojhilat girtin. Galîsya jî tevî Lvov ket. Przemysl hate dorpêçkirin. Krakov hat rizgarkirin.
  Paşê derket holê ku slav naxwazin bi rûsan re şer bikin û bi girseyî teslîm dibin.
  Di şeran de her weha diyar bû ku tankên rûsî yên sivik û ziravtir ji tankên Almanî yên giran û şêrîntir bi bandortir bûn. Û di hewavaniyê de, Rûsyaya Tsarist bi gelemperî ji kalîteya Brîtanî û Avusturya bihêztir e.
  Leşkerên Rûsyayê piştî rawestan dîsa dest bi êrîşan kirin. Wan hem hejmar û hem jî jêhatî girtin.
  Bûdapest hate dorpêçkirin û girtin. Li deryayê, Admiral Kolchak îngilîzan têk bir û Avusturalya girt. Li ser bejahiyê, leşkerên rûsî dora Berlînê girtin û girtin. Û paşê Viyana.
  Împaratoriya Avusturya jî di şerê li Afrîkayê de winda bû. Korpûsiya ingilizi jî têk çû. Erê, tişt ji bo Qeyser Adolf ne xweş bûn.
  Wî serê xwe li cîhê xelet xist û dest pê kir ku bi tevahî winda bike. Ew çawa dikare li hember hêzek weha li ber xwe bide?
  Piştî hilweşîna Viyanayê, berxwedana Awûstûryayan bû navend. Û di demeke nêzîk de rûsan hemû Ewropa û Afrîka dagir kirin. Di heman demê de ji Alaskayê êrîşek li dijî Kanadayê dest pê kir. Îngilîzan jî winda kir.
  Brîtanya xwe îzole dît û hewl da ku li giravê rûne.
  Lê diyar e ku Rûsya wê bi êrîşa hewayî bi ser bikeve.
  Û wê hema hema her tiştê ku li ser rûyê erdê bû bombe kir. Û paşê hêzeke bejahî li ser bejahiyê hat danîn, ku Brîtanya teslîmî wê kir.
  Bi vî awayî, tevahiya nîvkada rojhilat, her weha Alaska û Kanada, bûn rûsî.
  Bi tevayî ev mezin e! Nîkolayê diduyan sekinînek demkî girt, mal û milkên xwe xwar kir. Dewletên Yekbûyî yên Amerîkayê hîn jî parçebûyî ye û ne pir xurt e, wek dewletên din ên girêdayî Rûsyayê.
  Di sala 1937 de, Tsar Nicholas II di balafirê de ket. Text ji hêla Alexei II ve hate mîras kirin. Berevajî çîroka rastîn, wêris pir saxlem û dilgeş bû. Û di sala 1941-an de, wî biryar da ku her tiştê ku bav û kalên wî nekarîn bi dest bixin bi dest bixe.
  Bihêlin li ser gerstêrkê, Erd jixwe dê bibe yek împaratorî. Û ordiya rûsî pêşiyê berbi eyaletên bakurî yên Amerîkayê, paşê jî berbi dewletên başûr ve çû. Amerîka ne xurt bû û bi lez hat girtin. Lê Meksîka fetihkirina hêsantir derket holê. Paşê hilkişin jor. Yek bi yek, welatek li dû hev digirtin. Brezîlya herî mezin û bihêztirîn. Lê wê kêmtirî mehekê dom kir.
  Û bi vî awayî wan Amerîkaya Latîn û Zelanda Nû zeft kirin. Alesei Duyem di dîrokê de wekî serpêhatiyên hemî fethên Rûsyayê ket. Û jixwe di sala 1947 de, kozmonotên rûsî lingê xwe danî ser Heyvê. Û di sala 1958 de berbi Marsê! Di sala 1961 de ji Venus. Di sala 1972an de ber bi Mercury, û di sala 1973an de ber bi heyvên Jupiter. Di sala 1975 de, di 71 saliya xwe de, Alexy II mir. Nasnavê Finisher. Û kurê wî Nicholas III bû padîşah. Di sala 1980 de, mirov ket gerstêrka dawîn, herî dûr a Sîstema Rojê - Pluto. Nicholas III pir dirêj hukum nekir. Di sala 1985an de wefat kir. Û kurê wî Skenderê çaremîn derket ser text. Padîşahekî ciwan ê nêzî bîst û heft salî ye. Û padîşah emir kir ku xwe amade bikin ku ji Pergala Rojê derbas bibin. Û wan dest bi çêkirina keştiyên stêrk û roketeke foton kir. Û di dawiyê de, di sala 2017-an de, yekem sefera navstêrkî dest pê kir.
  
  TSAR NICHOLAS II BEXTÊ SEROK PUTIN HEYE
  Nivîskar û helbestvanê navdar Oleg Rybachenko hîs kir ku tiştek di cîhanê de xelet e. Mirovahî her wekî ku bû perçe perçe dimîne. Hejmara welatên li ser gerstêrka Erdê tenê zêde dibe. Û eger kesek bandorê bi dest bixe, ew tenê Çînê totalîter û dîktator e. Û Rûsya, piştî bidawîbûna desthilatdariya Vladimir Putin, ket nav krîzek kûr. Li Kafkasyayê dîsa şer gur dibe, çepgir û neteweperest serî hildidin. Aborî dîsa ber bi paş ve diçe û sûc her ku diçe zêde dibe. Û Rûsya dest bi perçebûnê dike.
  Tevî bextê xwe yê fenomenal, Vladîmîr Pûtîn çu carî nekaribû pergalek siyasî ya bihêz, bi îstîqrar, an jî aboriyek bi îstîqrar û ku bi lez geş dibe biafirîne. Gelek pirsgirêkên civakî û etnîkî nehatin çareserkirin. Bextê hindik hişt ku Pûtîn xuyangiya bextewariyê biparêze. Lê gava ku ew çû, hemû abscesên nebaş bi carekê vebûn.
  Wekî din, xetera şerê nukleerî li ber çavan e! Dinya di kaosê de ye, Rûsya ber bi şerekî navxweyî yê mezin ve diçe! Pêdivî ye ku ev yek bi lezgîn were sererast kirin.
  Lawik di pirtûkekê de xwendiye ku tu dikarî qedera mirovan biguherînî, û cihên wê biguherînî! Û çîçekek hêzdar heye ku dikare vê yekê ji her kesî re bike.
  Ji ber vê yekê çima şans û bextê Pûtîn û Nicholas II berevajî nakin?
  Wekî din, heke Nicholas II wekî Pûtîn bi fenomenal serketî be, wê hingê rêça dîrokê dê biguhere. Û di sedsala bîst û yekê de, Romanov dê li Rûsyayê hukum bikin. Ev tê wê wateyê ku Pûtîn dê ne hewceyê bextê be. Yan bi kêmanî bextê Rûsyayê Pûtîn heye.
  Û di sedsala bîstan de, bextê Rûsyayê Tsarist pir hewce ye.
  Nivîskarê navdar biryar da ku here cem jina çîg. Xwezî, navnîşana wê li ser Înternetê hebû, û têgihîştina pêşkeftî ji nivîskar û helbestvan re got ku ew qet ne şarlatan e.
  Bi rastî, çîçek ne hêsan e. Ew li Moskowê di xaniyekê de dijî, û bi qasî bîst salî xuya dike, her çend ew ji dema Sovyetê ve bextewar dike. Hûn dikarin tavilê keçika bêdawî ya bi porê çîçek reş bibînin - ew ecêb e!
  Oleg Rybachenko jê pirsî:
  - Karekî baş bike! Bextê Vladimir Putin û Nicholas II biguherînin!
  Keça herheyî ya çînî li Oleg Rybachenko nêrî û bersiv da:
  - Baş e ku hûn ne egoîst in û ne ji bo xwe, lê ji bo welatê Rûsyayê dev jê berdidin! Û hê çêtir e ku hûn xwediyê enerjiya dewlemend û xeyalek bêhempa, nebawer, sermirovî bin!
  Çînî çavê xwe lêxist û berdewam kir:
  - Ji min re jî ewqas guhertina dîrokê ne hêsan e! Lê tu, xwediyê xeyala herî xurt û dewlemend a cîhanê, dikare alîkariya min bike!
  Oleg Rybachenko bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Ez ji bo her tiştî amade me! Û ez ê her daxwazek bicîh bikim!
  Cînga ciwan serê xwe hejand û got:
  -Ez ê te bikim kurikek nêzîkî diwanzdeh salî, û tu dê pir hêdî mezin bibî û tu carî bi bedena xwe ji çardeh salî mezintir nebî. Ezê te bişînim dinyayeke paralel, li wir tu yê pêşî bibî kole!
  Oleg Rybachenko di peymanê de got:
  - Ez amade me!
  Çînî serê xwe hejand û berdewam kir:
  - Divê tu neh kevirên hunerî ji min re bibînî: reş, spî, sor, porteqalî, zer, kesk, şîn, îndigo, mor. Û ji bilî vê, hunera dehemîn taca Koshchei ye!
  Zehmet e, lê hûn ê bibin xwediyê laşê herheyî ciwan, bilez, bihêz û berxwedêr a xortek şervan. Û her weha aqilek awarte û diyariyek fenomenal a xeyalê. Zû an dereng, hûn ê huneran berhev bikin û vegerin cîhana xwe. Û heta hetayê hûn ê di laşê kurikek diyardeyî xurt û bilez de bi qasî çardeh salî bin, û ne gengaz e ku we bikuje. Yanî hûnê nemiriyê jî wek xelat bistînin!
  Oleg Rybachenko bi razîbûnê serê xwe hejand:
  - Mirov tenê dikare li ser vê yekê xeyal bike!
  Keçika ciwan a herheyî got:
  - Lê deh eserên min in, û tenê yên min in! Ew ê hêzek wusa bidin min ku hûn ê ji nemiriyê bêtir heq bikin! Di vê navberê de ez ê te bixim xew, tu jî wek kurekî kole di kaniyan de şiyar bibî. Û paşê jîrbûna we dê ji we re bêje ka meriv çawa ji vê yekê derkeve!
  Dema ku hûn bar bikin, ez ê bikaribim qeder, bextewar û bextê Serok Pûtîn û Tsar Nicholas II biguherim. Hûn ê ji cîhanên cihêreng ji min re huneran berhev bikin, û di vê navberê de, ji destpêka sedsala bîstan ve, dîroka Rûsyayê dê cûda biçe. Ango, her çend hûn eserê berhev nekin - neh kevir û taca Koshchei, Tsar Rûsyayê Nicholas II dê dîsa jî bextewar, çarenûs û bextê serokê Rûsyayê Vladimir Vladimirovich Putin bistîne!
  Oleg Rybachenko bi berfirehî keniya û bersiv da:
  -Ev baş e! Di cîhana nû de, ez ê aram bim ku rêça dîrokê di dawiyê de ber bi başiyê ve guherî! Û ku Rûsya dê bikaribe li seranserê cîhanê nîzamê vegerîne û bibe welatek hegemonîk! Û hegemonek mutleq!
  Cînga ciwan emir da:
  - Li ser sofê raze!
  Oleg Rybachenko raza.
  Keçika sêrbaz qîr kir:
  - Niha razê! Hûn ê li cîhanek din şiyar bibin.
  Çavên Oleg Rybachenko girtî, û hema di cih de ket xew.
  Çînî malzemeyên ku ji berê de hatine hilanîn ji konteyniran derxist û dest bi amadekirina tirşikê kir. Wê gazê li binê kazana ku ji bo sêrbaziyê amade kiribû vekir. Û wê dest pê kir ku tiştên cûrbecûr bavêje wir, sêrbazan çêbike. Di heman demê de, keçika herheyî ji berîka xwe deqek qertan derxist û got:
  - Oh, qeder, qeder, alîkariya Nikolai bike! Bextê te xweş bî Pûtîn, were Tsar Romanov!
  Bila Romanov qezenc bike
  Rêgezên mîna Cengîz Xan...
  Bila ew bextê we bîne,
  Pûtîn bi dizîna diyariyekê!
    
  Ji bo Rûsyayê çêtir e
  Nicholasê Mezin Tsar ...
  Cengîz Xan wê sartir bibe
  Bibin wek Vladimir Putin!
  Kazan dest bi kelandinê kir û pîvaz jî di nav wê de bilbilan. Çîkan qertên xwe danî, sêrbazî kir û dek û dolaban avêt nav tama kelandî... Birûskeke pir ronî, mîna ku ji hezar blokên wêneyan be, biriqand. Oleg Rybachenko yê razayî winda bû... Û paşê, piştî ronîkirinê, kazan jî winda bû.
  Salona berfire ya ku sêrbazê mezin efsûna xwe lê kir, vala û bêdeng bû!
  Keçika ciwan a herheyî got:
  - Belê! Min qursa dîrokê guhert û ew xweş e! Û eger ev îdealîst bi şens be û berheman berhev bike, wê demê ez ê ewqas bi hêz bibim ku Şeytan bi xwe jî ji min çavnebar bike!
  Û sêrbazê çîgan bi çavên zimrûd dibiriqî!
  Û mucîzeyek çêbû!
  Çi bi rastî li benda Nicholas II bû... Bi rastî, pir tişt guherî. Di dema tackirinê de şerekî bi xwîn çênebû. Û berfirehbûna li Çînê serkeftî bû. Şerê bi Japonê re, bê guman, çêbû. Ev bi gelemperî ji hêla dîrokî ve neçar bû. Eşkere ye ku cinawirê li pêşberî samuraiyan diviyabû bêçek û tunekirin. Û ji vê yekê xilas nabe. Hûn nikarin metirsiyê li ser sînorên xwe bihêlin.
  Japonya yekem bû ku şer dest pê kir, lê hewldana wê ya êrîşa li ser keştiyên rûsî bi ser neket. Rûsan zerareke mezin negirtine û bi dehan wêrankerên Welatê Rojê binav bûne.
  "Varyag" jî karî ji dorpêçê bireve. Ku derket serkeftineke mezin. Û Admiral Makarov zû gihîşte deryayê û bila Japonan hilweşînin. Û General Kuropatkin samurai li ser erdê têk bir û bi tevahî nîvgirava Koreyê dagir kir.
  Û tewra Tsar Nicholas II biryarek da: ew hewce bû ku her û her ji Japonê ewle bimîne! Lê wek? Erê, leşkerên bejahî û wan bi tevahî wekî parêzgehek bi Rûsyayê ve girêdayî bikin.
  Û dûv re şerekî diyarker li deryayê pêk hat, ku fîloya japonî di dawiyê de ji hêla Admiral Makarov ve hate qedandin.
  Çar keç jî beşdarî şer bûne! Lingên tazî û bi bikini!
  Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana. Çar bedewên ku, bi sabiran dihejînin, li keştiya herî mezin a samurai siwar dibin.
  Natasha japonan dibire û diqîre:
  - Tu ê bişewitî, çavê teng!
  Zoya samuraiyekî din birî û got:
  - Û çavên te jî yaqût in!
  Natasha, ku melzeme dimeşîne, piştrast kir:
  - Helbet erê! Helbet erê!
  Û paşê Aurora dîsa ew girt û bi lingê xwe yê tazî li çengê japonî xist. Çengê wî şikand û qîr kir:
  - Hûr ji bo Welatê Dayikê!
  Svetlana hilda, serê samurai jêkir û got:
  - Ji bo Tsar Nicholas II!
  Erê, bê guman, gelek tişt bi şansê ve girêdayî ye. Bi taybetî jî Admiral Makarov sax ma. Û ew derket ku Uşakovê duyemîn bû. Çiqas jêhatî emir dike. Ew bi xwe li ser keştiyek mobîl e, ew dikare her tiştî bidomîne. Û Japonên ku, bi awayê, di çekan de ne xwediyê avantajek mezin bûn, di beşan û taktîkî de lêdan kirin.
  Zehmetiya fermandarek general an deryayî li ser avantajek piçûk a jimareyî serdest e.
  Wekî din, di vê demê de Japon ji hêla hejmarê ve qelstir bûn. Ji ber vê yekê Makarov wan dişikîne. Ew şerê nêzîk dike, ku li wê derê keştiyên rûsî yên bi guleyên zirxî pir bihêztir in.
  Û Japonî têk diçin. Û keçan keştiyek din a samurai digirin. Û li ser wê ala împaratoriya tsarist li ba dike!
  Japonî çi ne? Ma hûn bi şensê ne pir baş in? Nicholas II bextê Vladîmîr Pûtîn wergirt û her tişt ji bo wî pir xweş derbas bû!
  Çi li ser keçan? Çar bedewên bi bikini sêrbazên Rodnover in ku biryar dane ku ji bo padîşah şer bikin, her çend bi gelemperî ti têkiliya wan bi vê dinyayê re tune.
  Lê di vê rewşê de, pêwîst e ku alîkariya gelê Rûsyayê were kirin. Û ev ji ber bextê Pûtîn e. Heger ne ji heman çar keçikên sêrbaz bûya, wî tu carî bêyî gulebarankirina Kirimê bigirta. Wan alîkarî kir ku mucîzeyek çêbibe. Lê gelo hewce bû ku Rûsyayê Kirimê ji gelên bira dûr bixe, hîn jî pirsek e. Lê girêdana Çînê bi Împaratoriya Rûsyayê re fikreke mezin e! Bifikirin ku dê Tsarê Rûs çend mijaran hebin - ew dikare tevahiya cîhanê bişkîne!
  Bi kurtasî, keçên li vir dema xwe winda nakin. Û jixwe keştiya şer a nû tê dorpêçkirin.
  Û dîsa ew tê girtin. Û saberên di destên bedewan de tenê dibiriqin, û ew qas tûj in. Û gelek japonî tevlihev bûn.
  Şerê li deryayê bi binavbûna dawîn a squadrona Japonî û girtina Admiral Togo bi dawî bû.
  Û daketin dest pê kir. Keştiyên vapor û sewqê têr nedibûn. Û wan keştiyên dirêj bi kar anîn, ew li ser keştiyên keştiyê û keştiyên şer dibirin, û gelek tiştên din kirin. Tsar ferman da ku di dema daketinê de fîloya bazirganiyê bikar bînin.
  Leşkerên rûsî êrîşa samurayên ku dixwestin wan ji ser pirê bavêjin têk birin. Lê artêşa tsarist bi wêrekî xwe li ber xwe da. Û êrîşa mezin bi derbeyên giran hat şikandin.
  Di dema êrîşê de keçên sêrbaz bi sabiran qetandin û bi lingên tazî bombe avêtin dijmin.
  Bê guman ew li cihên herî xeternak in. Û çawa dest bi teqandina mîtralyozan kirin. Her gule li hedefê ye.
  Nataşa gulebaran kir, bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek avêt û çirçirî:
  - Kes ji min sartir nîne!
  Zoya, mîtralyozek teqand, diyariya mirinê bi tiliyên xwe yên tazî avêt û qîriya:
  - Ji bo Tsar Nicholas II!
  Aurora, ku gulebarana ji mîtralyozan didomand û hilkişiya, hejand û got:
  - Ji bo Rûsyayê Mezin!
  Svetlana, berdewam kirina dijmin, bi hovîtî got, diranên xwe berz kir, bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt:
  - Ji bo împaratoriya padîşah!
  Şervanan li lêdan û telafetê berdewam kirin. Ew xwedî enerjiyek wusa ne. Ew xwe gulebaran dikin û samurayên pêşdeçûn tune dikin.
  Jixwe bi hezaran, bi deh hezaran Japonî hene ku bi destê wî hatine kuştin.
  Û samurayên têkçûyî direvin... Keç li hember wan pir kujer in.
  Û rûs samurai bi bayonetan diqetînin...
  Êrîş tê şikandin. Û leşkerên nû yên Rûsyayê li peravê dadikevin. Serê pirê berfireh dibe. Bê guman, ji bo împaratoriya Tsarist ne xirab e. Serkeftin yek li dû hev. Û Admiral Makarov jî dê bi çekên xwe re bibe alîkar. Japonan hildiweşîne.
  Û niha leşkerên rûsî berê xwe didin Japonyayê. Û avaniya wan nayê sekinandin. Dijmin perçe perçe dikin û bi bayiyan dixin.
  Natasha, êrîşî samurai dike û wan bi saberan dişikîne, distire:
  - Gurên spî diherikin! Tenê wê gavê dê nijad sax bimîne!
  Û ew çawa bi tiliyên xwe yên tazî bombeyekê diavêje!
  Zoya bi êrîşkariya dijwar re stranan dibêje. Û her weha bi lingên xwe yên tazî, tiştekî bêhempa, kujer davêje:
  -Yên qels dimirin, tên kuştin! Parastina bedena pîroz!
  Augustine, gule li dijmin dibarîne, bi sîberan dişkîne û bi tiliyên xwe yên tazî bombeyan diavêje, diqîre:
  - Li daristana şîn şer diqewime, ji her derê gef tên!
  Svetlana, bi lingên xwe yên tazî diyariyên mirinê gulebaran kir û avêt, ew girt û qîriya:
  - Lê em her tim dijmin bi ser dixin! Gurên spî silavan li lehengan dikin!
  Û keçên di koroyê de, dijmin tune dikin, stranan dibêjin, çekên kujer bi lingên xwe yên tazî avêtin:
  - Di şerê pîroz de! Wê serketina me be! Ala împaratorî pêşda! Rûmet ji lehengê şehîd re!
  Û dîsa keçik gulebaran dikin û bi qîrîneke kerr dibêjin:
  - Kesê me nehêle! Tu kes me têk naçe! Gurên spî dijmin dişkînin! Gurên spî - silav ji lehengan re!
  Keç dimeşin û direvin... Û leşkerê rûsan ber bi Tokyoyê ve diçe. Û Japonî xwe dikujin, û wan dikujin. Leşkerê rûs dimeşe. Û serkeftin yek li dû hev.
  Tsar Nicholas bi rastî bilêtek bextewar derxist. Leşkerên rûsî ji niha ve dest bi avêtina ser paytexta Japonê dikin. Û ew hemî pir mezin e.
  Bê guman keçên li vir li pêş her kesî ne û zext û kedên wan di asta herî bilind de ne.
  Bi taybetî dema ku bi lingên tazî bombeyan diavêjin. Ev bi gelemperî di nav samurai de dibe sedema şok û tirsê.
  Lê li vir hilkişin ser dîwarê paytexta Japonyayê. Û mirov û hespan dikin kelem. Wan dijberên xwe perçe perçe kirin. Keç tên, diqîrin û dikenin! Û bi lingên xwe yên tazî pê li çengên te dixin. Japonî ser û bin difirin. Û ew bi serê xwe dikevin.
  Û şervan jî bi hêztir şûrên xwe dihejînin.
  Û samuraî têkçûn piştî têkçûnê dikişînin. Ji ber vê yekê leşkerên Rûsyayê Tokyo girt.
  Mikado bi tirs direve, lê nikare xwe li tu derê veşêre. Û bi vî awayî keçik wî dîl digirin û girê didin!
  Serkeftina mezin! Împaratorê Japonî ji bo Nicholas II îmza dike. Sernavê Tsarê Rûsyayê bi girîngî dirêj dibe. Kore, Mongolya, Mançuria, Giravên Kuril, Taywan û Japonya bi xwe dibin parêzgehên Rûsyayê. Tevî ku Japonya xwedan xweseriyek piçûk, sînorkirî ye. Lê împaratorê wê Rûs e, tsarekî otokrat e!
  Nicholas II padîşahek bêkêmasî dimîne, ji hêla tiştek ve bêsînor e. Ew Tsar Otokratîk e!
  Û niha jî Împaratorê Japonyayê, Rûsyayê Zer, Bogdîxan, Xanê, Kaganê û hwd...
  Erê, bêtir şans. Bala xwe bidinê ku bextewariyê hişt ku Pûtîn ew qas bi ser bikeve! Sedsala bîst û yekê, mixabin, ji bo girtinê ne pir guncan e!
  Çi feydeya Rûsyayê ji wê yekê heye ku dijminê Pûtîn McCain ji ber pençeşêra mêjî mir? Bext, bê guman, mezin e, hûn nekarin wê bi mebest jî xeyal bikin - ji bo ku dijminê we bi mirinek wusa xirab û ne xweş bimire!
  Lê vegera taybetî ji bo Rûsyayê sifir e.
  Lê ji bo Nicholas II, şans û bextê Pûtîn veguherî destkeftiyên mezin ên erdî. Lê bi rastî, çima bextewar divê diyariyan bide Pûtîn? Baş e, ji ber ku Sobçak di demek wiha de mir û ne hewce bû ku postê serokê dadgeha destûrî bidana wî, gelo ji bo Rûsyayê çiqas baş e?
  Û Tsar Nicholas II ya Hemû Rûsyayê 'kesek awarte ye. Bi awayekî xwezayî, piştî serketineke wiha mezin, hêz û desthilatdariya wî xurt bû. Ev tê wê wateyê ku hin reform dikarin bên kirin. Bi taybetî di Ortodoksiyê de! Destûrê bide esilzade ku bibin xwedî çar jinan, wek di Îslamê de. Û her wiha mafê jina duyemîn bidin leşkeran wekî xelata ked û xizmeta wan a dilsoz.
  Reforma baş! Ji ber ku hejmara mirovên ji baweriyên din û biyaniyan di împaratoriyê de zêde bûye, hingê hewce ye ku hejmara rûsan zêde bibe. Û çawa bikin? Li ser hesabê jinên neteweyên din. Axir, eger rûs sê jinên çînî ji xwe re bike jin, wê demê dê ji wan zarokan çêbike, û ev zarok dê ji aliyê neteweyê ve kî bin?
  Helbet rûsî ji aliyê bavê min ve! Û ew pir baş e! Nicholas II, xwedan hişmendiyek pêşkeftî, di xuyangê de ji giyanê xwe bêtir olî bû. Û helbet ol xistiye xizmeta dewletê û ne berovajî!
  Nicholas II bi vî awayî desthilatdariya xwe di nav elîtan de xurt kir. Zilam ji zû ve vê yekê dixwest. Û wî rûsîkirina der û dorê lez kir.
  Belê, kahînan jî xem nekir. Bi ser de jî, bawerî di sedsala bîstan de qels bû. Û dîn ji padîşah re xizmet dikir, bi rastî jî baweriya xwe bi Xwedê nedianî!
  Û serketinên leşkerî Nicholas di nav gel de populer kirin, û ew, bi otorîterîzmê re aciz bû, bi taybetî nexwest guhertin. Rûsan tu hêzeke din nas nedikirin!
  Û aborî geş dibe, meaş zêde dibin. Her sal ji sedî deh zêde dibe. Bi rastî, çima guhertin?
  Di sala 1913 de, Tsar Nicholas, di sêsedsaliya Romanovan de, careke din roja xebatê daxist 10,5 demjimêran, û rojên şemî û rojên berî betlaneyê jî daxist 8 demjimêran. Hejmara rojên dawiya hefteyê û betlaneyê jî zêde bûye. Ew dest pê kir ku wekî roja betlaneyê û roja teslîmbûna Japonyayê were pîroz kirin. Û rojbûna padîşah, û rojbûna şahbanûyê, û roja tacdayînê.
  Piştî ku derket holê ku wêrisê text hemofîlî ye, Tsar Nicholas jina duyemîn girt. Bi vî awayî, meseleya cîgirên text çareser bû.
  Lê şerekî mezin nêzîk dibû. Almanya xeyal dikir ku dinyayê ji nû ve şekil bike. Lê belê, Rûsya tsarist ji bo şer amade bû.
  Di sala 1910 de, Rûsan Pekînê dagir kirin û împaratoriya xwe berfireh kirin. Îngilîstanê di berdêla tifaqa li dijî Elmanyayê de ev yek qebûl kir.
  Artêşa padîşah ya herî zêde û bi hêz bû. Hejmara wê di dema aştiyê de gihîşt sê milyon û hezar alayan. Almanya di dema aştiyê de tenê şeşsed hezar bû. Zêdeyî Avusturya-Macarîstan, lê leşkerên wê ne amade ne şer in!
  Lê Alman hîn jî plan dikin ku bi Fransa û Brîtanyayê re şer bikin. Û li ku derê ew dikarin du eniyan bikişînin?
  Rûsan di hilberîna girseyî de yekem tankên sivik ên cîhanê "Luna"-2 hene. Û bombeyên çar-motorî "Ilya Muromets" û şervanên bi mîtralyozên "Alexander" û hêj bêtir. Û bê guman fîloya hêzdar.
  Elmanya xwedî hêzên wekhev nîne.
  Û Almanan dîsa jî biryar da ku êrîşî Belçîkayê bikin û Parîsê derbas bikin. Li vir qet tiştek ji bo wan tune bû.
  Lê bi her awayî şer dest pê kir. Almanya tevgera xwe ya kujer kir. Û leşkerên wê çûn Belçîkayê. Tenê hêz newekhev in. Leşkerên rûsî berê xwe didin Prûsya û Awûstûrya-Macarîstanê. Û tanka Luna-2 bi leza 40 kîlometran jixwe hêzek mezin e.
  Wekî din, bala xwe bidin ku Tsar Nicholas bi şens bû ku şer dest pê kir. Tsar bi xwe wê êrîşî Almanya nekira. Ji ber vê yekê li aliyê Rûsyayê di hêz, tank, topavêjiyê de, û ji hêla hejmar û kalîte de balefirvaniya herî baş heye. Û aboriyek bihêztir, ji ber ku mimkun bû ku ji paşveçûna ku ji hêla şoreşê ve hatî çêkirin û têkçûna di şer de dûr bikeve. Û ji ber vê yekê her dem li dû serketinê bilindbûn û serkeftinek heye.
  Eşkere ye ku alman di bin êrîşê de bûn. Û paşê ew bi xwe bi hêzên sereke, li dijî Fransa û Brîtanyayê ketin. Divê ew biçin ku derê?
  Îtalyayê bigirin û li dijî Avusturya-Macarîstanê şer îlan bikin! Tişta xwe tenê ew e ku Tirkiye li dijî Rûsyayê ketiye şer. Lê ev ji bo padîşah hîn çêtir e; ew di dawiyê de dikare Konstantînopolîs û tengavê ji xwe re bigire! Wiha...
  Û her weha çar sêrbaz, bawermendên xwemalî yên herheyî ciwan Natasha, Zoya, Aurora, Svetlana di şer de! Û ew ê berê xwe bidin te! Îcar ewê hem li Almanan û hem jî li Tirkan bixin!
  Nivîskar û helbestvan Oleg Rybachenko şiyar bû. Her û her, sêrbaz-sêrbazê ciwan soza xwe bi cih anî, bextê Nicholas II da Vladimir Putin û naha Oleg Rybachenko divê wî bicîh bîne. Rabûn ne hêsan bû. Bedena kurik bi qamçiyek dijwar hat xistin. Xort rabû ser xwe. Erê, Oleg Rybachenko niha xortek masûlke ye, bi dest û lingên wî ve girêdayî ye. Hûn dikarin bedenek reş-pişk, zuha û şîn, bi masûlkeyên berbiçav bibînin. Xulamek bi rastî hêzdar û hişk, bi çermê xurt ku ew qas hişk e ku lêdana çavdêr nikare wî bibire. Tu bi xortên din re diherikî taştê, ji ser gora ku koleyên ciwan bi tevahî tazî û bê betanî radizin radibin. Rast e, li vir germ e, avhewa mîna Misrê ye. Û lawik tev tazî ye, tenê zincîr e. Lêbelê, ew pir dirêj in û bi pratîkî di meşîn an xebatê de asteng nakin. Lê hûn nikarin di wan de gavekî mezin bavêjin.
  Berî xwarinê, hûn destên xwe di çemê de bişon. Hûn rasyonek distînin: birincê pîvaz, û perçeyên masî yên xerabûyî. Lê belê, ji kurê koleyê birçî re, ev yek wekî dilxweşiyek xuya dike. Û paşê hûn diçin kanê. Roj hîna serê sibê derneketiye û pir xweş e.
  Lingên tazî yên kurik ew qas gewr û qij bûne ku pîçên tûj qet naêşin, ew jî bi xweş diqelişin.
  Kargehên ku zarokên di bin şazdeh salî de dixebitin. Helbet otomobîl û amûrên wan ên piçûktir hene. Lê divê hûn wek mezinan panzdeh, şazdeh saetan bixebitin.
  Ew bêhn dike, ji ber vê yekê ew xwe li ser komirê rehet dikin. Kar hêsan e: keviran bi kêzikan biçirînin, dûv re wan di selikan de an jî li ser barkêşan hilînin. Carinan divê hûn trolleyê jî bixin. Bi gelemperî kur wê di du sê û sê dehf dikin. Lê Oleg Rybachenko tenê tê hilbijartin ji ber ku ew pir bi hêz e. Û wek mezinan kêzikê di destên xwe de digire. Pêdivî ye ku ew karek ji yên mayî pir mezintir biqedîne.
  Rast e ku ew bêtir û bêtir didin we. Rojê sê caran, ne du caran.
  Kurê koleyê ku bedena wî Oleg Rybachenko rûniştiye ev çend sal in ku li vir e. Bi îtaetkar, kedkar, hemû tevger heta asta otomatê têne kirin. Bi rastî jî bi hêz, berxwedêr û bi pratîkî tu westandinê nas nake. Lê di heman demê de, kurik bi zor mezin dibe, û ew niha ji diwanzdeh zêdetir xuya nake, bi bilindahiya navîn ji bo vî temenî.
  Lê hêz... Ji bo çend mezinan. Lehengekî ciwan. Lê belê, xuya ye ku ew ê tu carî mezin nebe, û ew ê rih neke.
  Û şikir ji Xwedê re! Wekî nivîskar û helbestvan, Oleg Rybachenko hez nedikir ku tirş bike. Hûn ji bo xwe dixebitin û keviran dişkînin, dişkînin. Û li selikê. Dûv re hûn wê bi trolleyê digirin. Zehmet e ku meriv wê bikişîne û zarok bi dorê vê yekê dikin.
  Xortên li vir hema reş in, lê rûyê wan an ewropî ne, hindû an jî ereb in. Ji bilî vê, gelek ewropî hene.
  Oleg ji nêz ve li wan dinêre. Xulam nahêlin biaxivin, bi qamçiyan li wan dixin.
  Oleg Rybachenko jî niha bêdeng e. Û ew dixwîne. Li vir ji bilî çavdêrên mêr, jin jî hene. Ew jî zalim in û bi qamçiyê lêdixin.
  Wekî din, ne hemî kurik çermê wan bi qasî ya Oleg xurt e. Gelek kes diherikin û xwîn dirijin. Û cerdevan dikarin te bikujin. Kar pir zor e, lawik, bi taybetî dema ku roj hiltê, gelek ter dibin.
  Û li vir ne yek roj, lê du heye. Û ev roj pir dirêj dike. Û gelek kar heye. Zarok wextê razanê û bêhnvedanê tune. Ev ji bo wan ezabek mezin e.
  Oleg Rybachenko ji bo xwe dixebitî, bi mekanîkî dibirr û bar dikir. Ji xwe re hejand...
  Û wî wêneyek tiştê ku diqewime piştî ku Nicholas II serkeftina serokê Rûsyayê Vladimir Putin bi dest xist, xeyal kir.
  Natasha, Zoya, Aurora û Svetlana êrîşî Avusturya li Przemysl dikin. Leşkerên rûsî yekser Lvov girtin. Û êrîşî keleha herî xurt dikin.
  Keçên lingên tazî û bi bikini, bi lez û bez di nav kuçeyên bajêr re diherikin.
  Ew Awusturyayan qut dikin û bi lingên xwe yên tazî dîskên piçûk davêjin.
  Di heman demê de keçik dibêjin:
  - Tsar Nicholas Mesîhê me ye,
  Rêvebirê hêzdar ê Rûsyayê ...
  Tevahiya dinya diheje - wê bi ku ve biçe -
  Ji bo Nikolai bi stranek li pêş!
  Natasha Awûstûryayan qut dike, bi tiliyên xwe yên tazî bombeyekê davêje û dest bi stranê dike:
  - Ji bo Rûsyayê!
  Zoya jî dijminên xwe diperçiqîne û bi aplombê re dibêje:
  - Ji bo împaratoriya padîşah!
  Û bombeyeke ku bi lingê wê yê tazî hatiye avêtin difire! Ev keçeke qatil e. Dikare çeneya xwe biperçiqîne û deryayê vexwe!
  Û Aurora jî, bi tiliyên xwe yên tazî dîskê davêje, Avusturyayan belav dike û diqîre:
  - Ji bo mezinahiya Rûsyayê!
  Û ew ê diranên xwe yên pir tûj derxe! Ku dibiriqe wek zengilan.
  Svetlana jî ji bîr nake ku dev jê berde, û diqîre:
  - Rusya ya Pîroz û Bêhêz Nicholas II!
  Keçik azweriyek mezin nîşan dide. Û bi lingên tazî her tiştî davêje û diyariyan diavêje!
  Natasha, gulebaran dike û dişikîne, û bi lingên xwe yên tazî çekên kujer diavêje, diqîre:
  - Ez ji Rusya xwe hez dikim! Ez ji Rusya xwe hez dikim! Û ez ê we hemûyan bibirrim!
  Û Zoya jî diteqîne û diqîre, bi tiliyên xwe yên tazî tiştekî teqemenî diavêje:
  - Tsar Mezin Nicholas! Bila çiya û derya jî yên wî bin!
  Aurora, bi hêrseke hov û hovane diqîre û bi tiliyên xwe yên tazî diyariyan diavêje, diqîre:
  - Kesê me nehêle! Tu kes me têk naçe! Keçên dilşewat bi lingên tazî û bi pêtên tazî dijminan dişkînin!
  Û dîsa keçik di bazdana hovane de ne. Ew Przemysl li ser tevgerê digirin û stranan dibêjin, her ku diçin çêdikin;
  Rûsiya me ya pîroz bi rûmet e,
  Di pêşerojê de gelek serketinên wê hene...
  Keçik lingê tazî direve
  Û ew li dinyayê ne xweşiktir e!
  
  Em Rodnoverkiyê dilşikestî ne,
  Sêrbaz her tim lingên tazî ne...
  Keç ji xortan pir hez dikin
  Bedewiya wê ya dijwar!
  
  Em ê ti carî teslîm nebin
  Em li ber dijminên xwe nebin...
  Her çend lingên me tazî bin jî,
  Dê gelek birîn hebin!
  
  Lezkirina keçan xweştir e
  Di nav sermayê de lingên tazî...
  Bi rastî em kurikên gur in
  Em dikarin wê bişkînin!
  
  Em nikarin bên rawestandin
  Ordeyek bi heybet a Fritz...
  Û em pêlavan li xwe nakin
  Şeytan ji me ditirse!
  
  Keç ji Xwedê Rod re xizmetê dikin,
  Ya ku, bê guman, mezin e ...
  Em ji bo rûmet û azadiyê ne,
  Kaiser dê hinekî xirab be!
  
  Ji bo Rûsyayê, ku ji her tiştî xweşiktir e,
  Şervan bilind dibin...
  Me porê rûn xwar
  Şervan xwe bernedin!
  
  Kes nikare me asteng bike
  Hêza keçan mezin e...
  Û ew ê hêsirek nerijîne,
  Ji ber ku em jêhatî ne!
  
  Keç nikanin xwe bitewînin,
  Ew her gav bi hêz in...
  Bi tundî ji bo Welat şer dikin,
  Bila xewna we pêk were!
  
  Di gerdûnê de wê bextewarî hebe
  Roj dê li ser erdê ...
  Bi şehrezayiya te ya nexirab,
  Bayonet Kaiser!
  
  Roj her dem li mirovan dibiriqe,
  Li ser welatê herî fireh,
  Xwezî mezin û zarok,
  Û her şervanek qehremanek e!
  
  Qet bextewarî zêde nabe
  Ez ji me bawer dikim ku bextewar bin...
  Bila hewaya xirab ji holê rabe -
  Û şerm li dijminan!
  
  Nijada me Xwedê pir bilind e,
  Ji wî xweştir kes tune...
  Em ê di giyanê xwe de bilindtir bibin,
  Da ku yê xerab her kesî vereşe!
  
  Bi baweriya min em dijminên xwe têk bibin
  Xwedayê spî, rûsî bi me re ye ...
  Fikir dê bibe şahî,
  Nehêle xerabî bikeve ber deriyê we!
  
  Belê, bi kurtî, ji Îsa re,
  Em ê her tim dilsoz bin...
  Ew Xwedayekî rûsî ye, guhdarî bike,
  Ew derewan dike ku ew Şeytan Cihû ye!
  
  Na, bi rastî Xwedê Teala,
  Malbata meya Sereke ya Herî Pîroz...
  Ew ban çiqas pêbawer e,
  Û Kurê wî-Xwedayê Svarog!
  
  Bi kurtasî, ji bo Rûsyayê,
  Ji mirinê şerm nîne...
  Û keç ji hemûyan bedewtir in,
  Jin xwedî hêza hirçê ye!
  
  
  PLAN NE GUHERÎNIN
  Hitler bi tenê plana OKW neguhert, û êrîşa li ser Stalîngradê hem ji bakur û hem jî ji başûr, ji hêla komên artêşê A û B ve hat kirin. Û êrîş ji Mainstein re hat spartin. Di encamê de, Stalingrad di nav deh rojan de piştî êrîşa ji her alî ve ket. Û leşkerên Sovyetê xwe bi temamî dorpêçkirî dîtin. Piştî wê Wehrmacht bi peravên Volgayê ber bi Deryaya Xezerê ve çû. Artêşa Sor çawa bersiv da? Êrîşa li navendê zêde serkeftî nebû.
  Zêdetir, Japonya di Şerê Midwayê de bi ser ket, her çend ew eniyek duyemîn venekir, lê ew giravên Hawayê girt. Û di heman demê de, yekîneyên erdê yên samurai ber bi Hindistanê ve diçin. Ji bo parastina vê koloniyê, Brîtanya neçar bû ku hin leşker ji Misrê vekişîne, dev ji Operasyona Torch berda.
  Elmanan însiyatîfa li eniya rojhilat girt. Bi girtina bilez a Stalîngradê milê başûr hilweşand. Fritz ber bi Deryaya Xezerê ve xwar û Kafkasya bi bejahî qut kir. Paşê jî Tirkiye ket şer. Artêşa wê, her çendî ne pir bi hêz be jî, pir zêde ye û bi lehengî şer dike.
  Jixwe di rojên ewil de tirkan Êlih girt û dora Erîvanê girt. Erê, destkeftiyên wan hêja ne, ji ber ku Artêşa Sor ji hêla eniya Alman ve girêdayî ye.
  Divê bê zanîn ku Naziyan ji vê yekê sûd werdigirin ku leşkerên Sovyetê rasterast ji trênan ketine şer û li wan perçe perçe kirin. Helbet vê yekê bandoreke neyînî li pêvajoya şer kir.
  Stalîn jî nerazî bû û dilteng bû - wî xwest ku bi her awayî Kafkasyayê bigire.
  Bi kurtî parastina Stalîngradê ya leheng bi ser neket û her tişt ji hev ket. Û tewra nebûna dabeşên Japonî li Rojhilata Dûr jî alîkarî nekir.
  Elmanan li peravên Deryaya Xezerê, ber bi Daxistanê ve çûn. Ji bo rawestandina berhevkirina tozê - lê hêz newekhev in, ji bilî vê, Artêşa Sor di peydakirinan de zehmetiyên mezin dît. Û ew ket hundir. Û Krauts bi awayekî çalak bombe kirin.
  Dewletên Yekbûyî hema hema dest neda Reichê Sêyemîn, ku ji serketinên Japonya aciz bû. Brîtanya hinekî qels bû, û her weha neket tengasiyê! Niha gelek firokeyên Almanan hebûn û bi rastî dikaribûn zextê li wan bikin.
  Stalîn xisletên xwe yên herî xerab nîşan da û gelek caran jî bêhna xwe winda kir û qîriya, lê biryarên herî baş neda.
  Ji ber vê yekê windakirina Kafkasyayê neçar bû.
  Jixwe li ser sînorê Azerbeycanê şer diqewime.
  Keçên Sovyetê bi bêhêvî şer dikin. Li vir bedewî bi awayekî bêhêvî şer dikin.
  Û paşve naçin û dev jê bernadin. Û ew li dora pişta xwe dizivirin.
  Natasha, Zoya, Augustina û Svetlana generalê alman ji paş ve kişandin. Ev xweş e. Keçan ew danî ser çokan û bi zorê lingên wan ên tazî maç kirin. Wî bi coşeke mezin li wan xist! Û wî lingên keçikan dihejand.
  Keçên şervan bi gelemperî ew qas seksî û delal in. Piştre wan şerê Fritz dan.
  Natasha bi teqînek şikestî, Naziyan qut kir. Wê bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt û çirçikand:
  - Ji bo rûmeta mezin!
  Zoya jî agir berda û qîriya:
  - Ji bo Welat û Stalîn!
  Wê girt û bi tiliyên xwe yên tazî bombe avêt. Wê Naziyan belav kir û qîr kir:
  - Ji bo Yekîtiya Sovyetê!
  Keç pir xweşik û ecêb in.
  Augustine jî bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt, û diranên xwe hejand, wê hilda û hejand:
  - Ez pir şer dikim! Wek termînatorek!
  Svetlana jî dê bi tiliyên xwe yên tazî tiştekî ewqas kujer û wêranker bide destpêkirin. Û dîsa ew ê bistirê:
  - Hevaltiya me yekparêz e, û ew ji bo wê ye!
  Çar, ew wisa şer dikin - ev keç in! Bedeweyên dilşewat di bersivê de zimanên xwe yên dirêj nîşan didin.
  Şervanên ji kategoriya herî bilind. Û ew ê çawa li we bixin, û ew ê çawa li we biqîrin.
  Almanan wek beran bi çapxaneyê diperçiqînin.
  Natasha gulebaran kir, bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt û stran got:
  - Em şervanên ronahiyê û ala sor in!
  Zoya jî bi tiliyên xwe yên tazî dest bi qatil kir û got:
  - Û em ê ji bo Lenîn şer bikin!
  Û paşê wê bi diranên xwe veşart û li Augustînus xist:
  - Bi navê şahiya mezin!
  Û dûv re Svetlana bi lingên xwe yên tazî gulebaran kir û bombe avêtin, bi qîrîn:
  - Em ê vê yekê hildin û bizivirînin!
  Çar bi awayekî aktîf dixebitin û gulebaran dikin. Belê, ev keçik in ku di derheqê tunekirinê de pir tiştan dizanin. Û ew wisa şer nakin.
  Û wek ku divê ji bo termînatorên rastîn be... Şervanên bilind-firîn. Û hewesa wan a tunekirinê heye.
  Natasha dîsa bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt û got:
  - Ez vê dinyayê bi temamî wek xerabûna têkoşîna çînan fam dikim!
  Zoya jî hîs kir, bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek kujer û goşt-çirîn avêt:
  - Kîjan malê wê ala sor hebe!
  Û paşê Augustine dora xwe da. Wê Naziyan çikand û bi lingê xwe yê tazî bombeyek avêt - qîrîn:
  - Cihê mezin, ev der axa me û me hemûyan e!
  Şervan bi rastî jêhatî ne ku tewra germkirinê jî biçirînin.
  Û paşê Svetlana bi lingê xwe yê tazî bombeyekê diavêje, teqînekê diavêje û bi hêrs dibêje:
  - Agir û hespê gemarî bi hêrs in!
  Keç, bê guman, dê werin ser xwe. Û serê xwe ditewînin.
  Û li aliyê Alman, ekîba Gerd li ser T-4 şer dike. Dîsa, gava ku ew dest pê bike, hûn ê germ nebin û hûn ê nikaribin zextek weha bitepisînin. Di çavên keçan de agirê wisa dojeh heye.
  Xwe gulebaran dikin û tu şansê rizgariyê nadin. Û hûn nikarin li ber diranên wan ên spî û mirtî bisekinin.
  Şervan êrîşkar in û diqîrin:
  - Bêhna çolê! Em ê hemû dijminan bişînin dojehê!
  Gerda wê agir bike, li sî û çaran bike û biqîre:
  - Serkeftinên pêşerojê!
  Charlotte bi lingên xwe yên tazî li tetikê dixe û gurr dike:
  - Emê we ji hev biqetînin!
  Magda jî teqand, T-26 îmha kir û got:
  - Em ê eşkere bikin.
  Û wê tiliyên xwe yên tazî hejandin.
  Û Christina jî, lingên xwe yên tazî li pedalan dixe û diqîre:
  - Silav ji bo partiya me!
  Qîz, bê guman, hema bi bikini û lingên tazî ne. Û di heman demê de pir seksî.
  Û ew bi T-4-a xwe ya ne pir bêkêmasî, lê bi bandor êrişan pêk tînin. Û guleyan li dijmin dixin. Di tu tiştî de dev ji keçên wiha bernedin! Û çawa diranên xwe tazî dikin. Û ew çawa rûyê xwe dikin!
  Gerda bi lingên xwe yên tazî gulebaran dike û di ber xwe de diqelişe:
  - Gerda ji kuştinê hez dike, ev Gerda!
  Û dîsa guleyan dibarîne.
  Û dûv re Charlotte di dora xwe de guleyan direşîne û diqîre, sih û çaran dixe derve:
  - Ezê zikê wan vekim!
  Û bi lingên tazî ew ê dîsa dest pê bike.
  Û paşê Christina dê kujer lê zêde bike. Her weha tiliyên tazî bikar tînin.
  Û ew ê biqîre:
  - Ez teşeyê êrîşkariyê me!
  Çi bejna wê heye, û çi absên wê yên peyker!
  Û paşê Magda wê bigire, li çepikan bike û biqîre:
  - Banzai!
  Û lingên wê jî tazî û qerisî ne!
  Çar jinên Alman xwe dikişînin û bi rastî bi ser dikevin. Ew qas êrîşkar û zindîtiya wê heye.
  Şervan çolê bikar tînin û gulebaran dikin. Destûr nadin Artêşa Sor.
  Û pîlotên jin jî li ezmên şer dikin û vê yekê nîşan didin. Ku ruhê wan bê pîvan e.
  Li vir Focke-Wulf-a Almanî ya herî nû ye. Gertrude li ser wê ye. Û ev keç nîşan dide ku ew ji mêran sartir e. Bi vî awayî faşîstan dikuje. Rehmeke biçûk jî nade wan. Gertrude dest bi şerê rastîn kir.
  Û ew Yakek Sovyetê davêje û diqîre:
  - Ez keçek super im!
  Paşê wê bigire û zimanê xwe nîşan bide. Û dîsa ew ê bi tevahî tunekirinê bike. Ev keçik e. Û her weha lingên tazî û bi bikini. Û paşê LAGG gulebaran kir û dîsa qîr kir:
  - Pîlotê pîlot!
  Û ew ê bi serê xwe bikene. Û dûv re ew ê PE-2 bigire û wê biavêje. Keçikek weha, ji çarçove û çîna herî xweş. Piştre dîsa manevrayek pêk anî û bi topên hewanê Yak îmha kir. Û ew ê hewl bikin.
  - Ez gurê ezman im!
  Û ew çawa diranên xwe radike! Û çawa çolê! Çi dapîra! Baba hemû jinan!
  Lê helbet faşîst hewl didin li başûr jî êrîş bikin.
  Li wir, bi taybetî, pîlot Helga li ser ME-109 şer dike. Û ew qas bi serketî ku perçe ji Brîtanyayê difirin.
  Keçikek li Mustangê xist û got:
  - Mijeke leylanî li ser me diherike!
  Bi gelemperî, çiqas baş e ku meriv bi ling û bi bikini şer bike. Ev çiqas pratîk e! Û ew pir hêsan e.
  Helga pîlot e. Fuhrer têra xwe jîr bû ku guh bide şîretan û rê bide keçan li tank, balafir û artêşê. Û tiştên çiqas çêtir ji bo Krauts çû.
  Wan bi xwe texmîn nedikir ku bedenên jinan ewqas bibandor bin. Li vir Helga bi navûdeng e û hesab bi dest dixe.
  Keçik bi lingên xwe yên tazî pedalan dixe û diqîre:
  - Ez çêlekek piçûk a ewqas xweş im!
  Helga du balafirên din ên Îngilîzî davêje û diqîre:
  - Li pişt min leşkerên alman li pey hev hene!
  Û wê bombeyek jî xist xwarê! Çi keçek! Ji hemî keçan re, şervanek mezin û hêja. Ger tine bike jî bê merasîm û bê rehmê dike.
  Keçên li vir pir seksî ne!
  Û leşkerên Rommel çolê diherikînin, bêyî ku li benda hatina hêzên din bin. Divê em bi ser bikevin, lewma divê em bi ser bikevin. Fermandarê efsanewî "Desert Fox" jixwe fêrî şerkirina bi hêzên bilind bû. Û leşkerên wî jî wisa ne. Li vir, mînakî, pargîdaniyek bijartî ya şervanên jin ên SS-ê ye. Ew di destpêka Kanûnê de hatin veguheztin, dema ku eniya şikestî bû, Alman paşve diçûn, û Brîtanî, berevajî vê, dişikandin, Tolbuk berdan, û gefa avêtina Wehrmachtê ji axa Afrîkayê dixwar.
  Dûv re Fuhrer xwedan pêşniyar kir: veguheztina tabûrek jin a pilingan. Ne ji ber ku jin dê hevsengiya hêzê biguhezînin, lê ji bo ku mêr, nemaze zilamên îtalî, şerm bikin û ew ê pir bi hêrs û jêhatîtir şer bikin. Beriya her tiştî, heke keçên elît ên ku bi perwerdehiya dijwar hişk bûne, li pêş bin, wê hingê mêr dê pir şerm bibin.
  Şervanan bi tenê bi bikini, ji bo parastinê kremên taybetî bikar anîn. Şeş mehan lingên wan ên tazî û keçik ew qas qijik bûn ku ji qûma ku wek firingî germ dibû netirsiyan û ji çermê çermê wan rengekî çikolataya tarî peyda bû. Û gelekan berê bi dehan cesed li pişt wan hene.
  Margo û Shella du Aryenên pir ciwan in, lê jixwe şer dijwar bûne. Ew di komê de yê herî ciwan in, lê di şeş mehan de wan berê Xaça Hesinî, Sinifa Yekem (pola duyemîn, her kesê di tabûrê de jixwe ew hebû) bi dest xistine, ew bêrehm û dilovan in.
  Porê Margotê bi rengê êgir bû, û Şella jî blondeke spî ya berfê û bi hingiv bû. Li vir ew şer dikin, êrîşa li dijî tankên Brîtanî ditewînin. Matildas, bi zirxên xwe yên bi hêz, pêş de diçin. Dû re Cromwellên derbasbûyî yên bi guleyên teqemenî yên bilind û wesayîtên siviktir in. Keçan xwe di nav qûmê de veşartin. Bi serê xwe avêtina tanqên wiha bêfêde ye. Pêdivî ye ku em ji dîtina wan dûr bisekinin, û paşê ...
  "Matilda" û "Cromwell" bi qasî sî ton giran in û dema di ser xendekên ku di qûma axê de hatine kolandin re derbas dibin, ew tirsnak dibe. Ew li ser stûyê weya tazî û çirûsk diherike, û hûn bi giraniya tirsnak a makîneyên bask li ser xwe hîs dikin. Li vir heman "Cromwell" heye, hesinek tîpîk bi 70 mm zirxî, ku çekek 88 mm jî nikare her gav bigire. Bêhna brîtanî, benzînê û rûnê motorê pir tûj e. Keçan surprîzên xwe, pirsgirêkên hêsan hene. Modelên yekem ên Faustpatrons. Ji ber ku mêr, wekî ku adet e, pêşî xanim berdidin, ji ber vê yekê ew çekên herî dawî û, wekî ku tê hêvî kirin, soz didin ceribandin.
  Lê wan keçan jî, berevajî slogana durû ya nazîzmê: "şer karê mêran e, aştî ji bo jinan!" xistine nava xirecira tiştan.
  Lêbelê, piyade li paş ket, ango şansek heye ku di xendekan de rûnin û bi ser bikevin.
  Shella bi pistepist dibêje, ji tirsa ku ji qûma ku ji xendeqê dadikeve û pozê wê diteqîne bipişe:
  - Tenê pîrbûna li qada şer dê bihêle ku hûn ji ziravbûna şampanyaya serketinê ya ku ji ber maweyên windabûyî xera bûye dûr bixin!
  Margo qebûl kir:
  - Yê ku tehemûla wî tune be, dê şeraba tirş a têkçûnê û vexwarina tehl a windabûnê biceribîne!
  Lê Matildas, Cromwells, û bi dehan Mongoosên sivik jixwe li pişt wan in. Niha saeta dirûnê hatiye.
  Şêla, ku porê wê yê berê gewr ji axê gewr bûye û pêtên xwe yên tazî li ser qûma germ radiweste, bi zihniyet berê xwe dide Meryem û pîrozên din û dibêje, min bernede. Tilî bi rêkûpêk pêlê pêlê dike da ku barkirina berhevkirî rasterast bikeve nav tanka gazê.
  Margo tetikê bi xwe re dikişîne, ew jî hêdî hêdî. Piştî vê yekê herdu keçan bi destên xwe li hev xistin. Bersûc rasterast li stûnê dikevin, piştî ku tankên gazê diteqin. Agirê porteqalî wek kefa pêlan di hewayê de diherike, û nifirên kesekî tê bihîstin.
  Dûv re mûçikên kurt ên tankên Brîtanî ji hêla şokê ve di nav lûleyên taybetî de têne qul kirin.
  Û keçên piling bi wêrekî bombeyan davêjin dijminan. Û perçe di her alî de difirin, di nav zirxî de mîna lingê pisîkek agirîn, herikîna wêranker a perçeyên berhevkirî diherikin.
  Li vir hêrsa jinê heye, dibêje jinên Elman bi ti awayî bi aramiyê nayên naskirin. Û dizanin şer bikin... Û bila êrîş bifetisin.
  Pir hêsantir e ku meriv êrişa piyadeyên ku, wekî qaîde, ji Ereb û reşikan pêk tê, bi êrîşan an jî bi sozên cihêreng vegerîne, hêsantir e. Bi dîtina ku tank hatin derbkirin û berxwedaneke cidî li pêş e, bi windahiyên ewil paşve vekişiyan.
  Welê, û dûv re ew bi tevahî vedigerin firîna gelemperî. Ji ber ku ev şêwaz e - qelsan aciz bikin, wusa be ji bo cinawiran!
  Dema ku êrîş bi dawî bû û keçan êvarê bazdana xwe di nav çolê de domandin, dema ku dimeşiyan sohbetek kirin. Shella ji Margot pirsî:
  - Ma hûn difikirin ku em ê hîn jî li Îskenderiyeyê bin?
  Şervanê agir bi bawerî bersiv da:
  - Ez wisa difikirim ku heta meha Mijdarê, an jî dibe ku di meha cotmehê de, em ê dawî li Misrê dagir bikin.
  Shella bi mentiqî û guh neda xişa di solên xwe yên kalo de, ji qûma germ, pêşniyar kir:
  - Dema ku ev neynûka di binê zikê me de, bingehê li Maltayê, hilweşe, tedarîk çêtir dibe, her ku yekîneyên nû werin, dijmin êdî şansê wê nemaye.
  Margot li dora xwe mêze kir ku bibîne ka tav çiqas wext maye ji avabûnê re. Ji bo ku di dawiyê de razên û xewek xweş. Nêzîkbûna stêrka sorbûyî ya li asoyê şervan aram dikir. Wê bi bêzarî got:
  - Ez difikirim ku Fuhrer dê piştî Peru-Habor û Midway-ê daketina bi heybet a li Girîtê dubare neke. Tenê vê carê ew ê bi rastî Malta hilweşînin.
  Şella bi naletê ber bi ezmên ve qêriya:
  - Xwedayê mezin hemû baregehên Îngilîs bike dojeh.
  Di dawiyê de roj li pişt asoyê veşart, roja herî sar a salê, 21ê Cotmehê, bi dawî bû. Û bi wê re Operasyona Hirçê Polar dest pê kir. Çima spî? Dezînformasyona hîlekar ku mirov bifikire ku em li ser bakur diaxivin, lê di rastiyê de şengala perçiqandina boxer li başûr e.
  Bingeha Brîtanî ya herî mezin bi rastî mîna dojehê xuya dikir. Ji aliyê zêdetirî hezar bomberan ve ku ji tevahiya eniya rojhilat hatibûn komkirin û ezmûna şer a minasib bi dest xistibûn, tevî şervanên eskort rastî êrîşê hat. Brîtanî, bê guman, ji bo demek dirêj şer dikin, lê wan li hêviya êrîşek wusa mezin a hêzdar nedikir. Bi rastî, kî dê bawer bike ku Krauts dê biryar bide ku eniyê eşkere bike, her çend dijmin demkî bêdeng bûya. Lê eskerên Îngilîs niha bê merhemet têne lêdan. Mînakî, keştiyên wan ji hêla Yu-87, "tiştê" navdar ve têne êrîş kirin. Ne pir bi lez, lê xwedan rastbûna bombekirinê ya herî bilind (ji bo dema xwe), ew fîloya Brîtanî ya ku di bayiyan de veşartî ye, diêşînin. Focke-Wulfên nûjen ne dûr in, di nav de efsanewî von Rudel bixwe jî, padîşahê balafirên êrîşê. Bi noqbûna keştiya şer a herî bi hêz a Sovyetê, keştiya şer Marat tê zanîn.
  Mînakî, Koral Richard dibîne ku zozanan mîna sîlekê ji çiyê dadikevin jêr. Gelek bombeavêjên Alman mîna masiyên nêçîrvan ji qulika cemedê derdikevin. Îngilîzê jixwe gihîştî ji tirsa têlefonê qut dike. Wî tu carî dîmenek wusa tirsnak nedîtibû. Sîren pir dereng deng didin, piştî bombe teqiyan. Pêla teqînê leşkerên Brîtanî davêje ser xwe, dest û lingên jêkirî ber bi aliyên cuda ve difirin. Yek ji helmetên hesinî sor bû û li rûyê zabit xist. Û çawa ew diqîre:
  - Churchill kaput e! Hitler xweş e!
  Çekên dij-firokeyên Brîtanî ne di cih de dest bi gulebaranê kirin, lê tenê gava ku bi hezaran bombe di carekê de ketin. Dijmin her tişt rast hesab kir: Bila yek bombe jî neçe. Ji ber vê yekê dijmin bişkînin û lêxin. Hemî sektor li ser nexşeyê pêş-nîşankirî ne. Bi ser de jî, îngilîzên bêhiş jî xwe bi rêkûpêk veneşartibûn. Gelek çekên wan ên dij-firokeyê li ber çavan radiwestin û yên yekem in ku têne şûştin.
  Li vir lûleya çeka dij-balafirê ya 85 mm, bi dirêjahiya sî û du metreyan, wek dîrektîfekê hat avêtin jor û li hewa hat xwarê. Piþtî wê ew qeza kir, pênc ingilizan perçiqandin. Yek ji reşikan zikê wî çirandibû û roviyên wî jê ketibûn.
  Û bombe ketin, û her tişt şewitî, depoyek sotemeniyê deng veda, wan dest bi teqandinê kir, topên ku hema hema li seranserê îskeletê belav bûn, paşê depoyek din hat lêdan. Ji bo her tiştî, sîrenên ku di firaxên Yu-87 û Focke-Wulf de hatine saz kirin bi hêrs qîriyan, ku di nav reşik û Ereban de ji nav leşkerên kolonyalîst bû sedema tirsa hovane. Lê wusa dixuye ku spî jî ew qas ditirsin.
  Mesela, du keştiyên brîtanî li hev qelibîn, bi qasî ku qazan lêdixist. Û tewra bermayiyên frigatên ku rakiribûn li hewayê mîna zeviyên mayinkirî teqiyan, û keştiya keştiyê bi tenê daket binê binê erdê.
  Tanka Îngîlîzî "Cromwell" bi mûzek kurt, lê bi leza maqûl û zirxên pêşiyê yên pir bi hêz, di nav panîkê de lez da û embara xwe hejand, tewra bi dehan leşkerên xwe yên dilteng di rê de pelçiqand. Kaos mezin bû. Keştiya balafiran a Îngilîzî dest pê kir, û dreadnoughek hêzdar gulebaran kir... li peravê, ku leşkerên wê bi xwe lê dizivirin.
  Û di vê dinyaya jêr de, du kes bi tevahî bêzar man. Yek ji wan hindî bû, hêdî hêdî boriyeke vêxist û ya din jî jineke, bi eslê xwe eşkere Ereb bû, lê bi unîforma leşkerî. Herdu guh nadin mirina bi lez. Ya rast, komek siwarên tunekirinê lîstikek qertafek bêhempa dilîstin. Ew lîstikek pêncî û du kartên bi henekkeran bû, û tewra li gorî qaîdeyên ku ji hêla çermê sor ve hatî vedîtin jî.
  Jineke Ereb got:
  - Lê belê, dengek pir heye! Û çima panîkek weha çêbikin?
  Yek ji leşkeran, pişta wî bi şarapnelê qut bû, hema bezî nav Hindistanê, lê ew bi xemsarî mîna pitikekê hate avêtin. Dilopên xwînê li ser rûyê sor ê sor ket û ew bi ken û bişirî ew hejandin. Paşê ferq kir:
  - Çêkirina deng ji bo mirovên qels, rûgeş e. Em Apaçî bi vî rengî difikirin - ger dijmin tune be, dijminek xuya dike - hê çêtir!
  Jina tarî got:
  - Ev qelsiyek tîpîk a yên ku baweriya Mesîh eşkere dikin e. Dixwazin behsa fedakariyê bikin, lê xwe feda nakin.
  Hindî zû serê xwe hejand:
  - Ferman li ser bingehek ku çîmento îman û qûm îrade ye tê avakirin! Îman dilekî ji zêr e û îrade kulmek hesin e! Tenê kesên rûbirû ne yek û ne yê din hene.
  . BEŞA Hejmar 5
  Û keçek jî li ser bomberdûmana Alman heye. Di vê rewşê de Viola. Blondek pir xweşik, û hevjîna wê Nicoletta ye. Û herdu keç jî pir seksî ne. Bombeyek ji bilindahiyê tê avêtin. Û her weha şervan jî pê tazî û bi bikini ne.
  Keç ji xwe re diqîrin:
  - Em wisa diz in ku em supermen in!
  Nicoletta di heman demê de bombeyan ji cesedê derdixe. Û dijmin tine dike. Îngîlîz bi vî awayî digihêjin.
  Viola jî wê ji jor ve bombeya qatil biavêje. Û ew ê şervanên Împaratoriya Leo bikuje.
  Û her weha ew çawa dibe:
  - Ez tirsê dixe nava Brîtanyayê!
  Û lingê xwe yê tazî dihejîne. Û bistirê:
  - Em ê Churchill ji hev biqetînin!
  Keçên ji Yu-188 di avêtina bombeyan de pir baş in. Otomobîla wan nû û pêşketîtir e. Sêwirana çeka wê pir bilez e.
  Ji ber vê yekê keç û şervanekî îngilîz hatin gulebarankirin.
  Balafira wan pir bi lez e. Şervan dîsa lingên xwe yên tazî ji bo hilweşandinê bikar tînin.
  Viola diqîre:
  - Ez hemû dijminên xwe diavêjim tabûtê!
  Nicoletta diqîre:
  - Û ez bavêjim dijmin!
  Û çawa dikare lingên xwe yên tazî bigire û bihejîne!
  Ev keç in û çawa dijminan dişkînin. Û nesekinin. Aryenên resen.
  Û gava ku ew çîtikên xwe yên tazî dizivirînin û dihejînin.
  Û dîsa bombeyan dibarînin.
  Û li vir, li ser balafirên din, keç hene. Li vir Eva bombeyan dibarîne. Îngilîzan xera dike û dibêje:
  - Ez pir mezin im!
  Û Eva jî bi lingên xwe yên tazî pedal dike.
  Lê Viola dê dîsa bombeyê bavêje û biqîre:
  - Ez keçeke çolê me, ez di saetekê de deh mêran dixwazim, ku pir xweş û ecêb e!
  Çend leşkerên Brîtanî yên şewitî bazdan nav avê da ku agir bişon. Ji ketina avê jî keliya bû, qîrîn û nalînên hov dihatin bihîstin. Û dorhêlên xwînî li ser kefa deryayê, di destpêkê de qalind, paşê hêdî hêdî belav bûn û zer dibûn. Û şervanên ku berê împaratoriya herî mezin û berfireh a li ser rûyê erdê bû, rûyê xwe yê mirovî winda dikirin. Jina Ereb bi rûreşî qîriya:
  - Û ev zilam me mecbûr dikin ku em burqayê li xwe bikin!
  Zilamê sor, bi fêlbazî gêj kir, got:
  - Xuyaye awira te ya tehdîtkar wan ditirsîne!
  Jina Ereb bi tinazên xwe diranên xwe berz kirin û got:
  - Nermbûna jinê dişibihe hişkiya zirxî, tenê di parastinê de pir kujertir û jêhatîtir e!
  Almanan tercîh kirin ku tavilê bi hemû hêza xwe êrîş bikin, taktîka boksorekî ku li ser neamadebûna dijmin hesab dike, yekser bi hemû hêza xwe ber bi dijmin ve diherike. Dema ku bi dehan balafirên dijmin li balafirgehan dişewitin, nikarin rabin. Dema ku bombeyên wan di hundurê Lancasteran de diteqin, her tiştê li dora wan hilweşînin. Taktîkên dijwar lê bi bandor. Ji ber vê yekê senfoniya dinyaya bindest gihîşt lûtkeya hêza xwe, û paşê dest pê kir.
  Lê helbet ev yek bi dawî nebû, dabeşkirina hewayê ket tevgerê. Dema ku Brîtanî li dû tedawiyek wusa ne, ew dikarin bi tevahî sar werin girtin. Xweşbextane, firokevanên daketinê jixwe di mîqdarên pêwîst de hatine çêkirin û awayên kişandina wan jî baş hatine rêz kirin. Dibe ku îro di cîhanê de çêtirîn.
  Ji ber vê yekê ew difirin, ne wek kîtan - hêdîtir, lê têra xwe zû, û tewra bi muzîka Wagner - şahesera bijare ya Hitler re jî pê re difirin. Yê din sax fîlima "Apocalypse" hate bîra wî, ku Amerîkî ev muzîka taybetî bikar anîn dema ku êrîşî Viyetnamiyan kirin. Çawa wan ditirsand. Ji ber vê yekê li vir Wagner e, û motîfên birûskê, bi navgîniya amplifikatoran. Paraşuteran fosfor li rûyên xwe rijandin û xwe boyax kirin; ew mîna cinên dinyaya xwe ya binerd xuya dikin. Di heman demê de li ser bandorek psîkolojîk. Zêdeyî, hin reagent û hin çîpên magnesiumê li fosforê hatin zêdekirin da ku bi kêmanî ji bo demek kurt bibe sedema şewqê. Ji ber vê yekê tirsnak, nemaze li hember ronahiya dûman û gelek agiran. Tewra mîtralyozên wan jî hene, di heman demê de bi şiklê devê ejderan hatine kamûflekirin. Dûv re çekên almanî yên melodîk û yên girtî lêdixin. Û refên çilmisî û çiryayî dikevin pêlavên serketiyan. Û gelek bi tenê tercîh dikin ku dev jê berdin, tevî vê rastiyê ku ji Almanan gelek zêdetir Brîtanî hene.
  Jineke Hindî û Ereb di kuneke biçûk û bi baldarî veşartibûn. Redskin destnîşan kir:
  - Belê, me ew çilandin!
  Jina por reş şaş ma:
  - Tu dibêjî em? Dibe ku hûn mebesta we dikin?
  Hindî serê xwe bi neyînî hejand:
  - Na! Palefaces li Ingilîzan dixin û ev nîşanek baş e! Û gava ku dem hat, dê cejna me were! Hindî wê kengê parzemîna xwe azad bikin!
  Jina Ereb bi rûreşî qîriya:
  - Ma tu, bi şansekê, doza desthilatdariya li ser cîhanê dikî?
  Hindistanê bi dilovanî, mîna ku ji zarokek derengmayî re rave bike, keniya:
  - Yên ku dixwazin pir zêde bi dest bixin, bi gelemperî tiştek jê nayên hiştin! Ji ber vê yekê kevçika mezin dev-ava ye!
  Fuhrer, bê guman, nedît ku felq û zozanên wî çi dikin, lê di prensîbê de wî texmîn kir ku makîneya leşkerî ya Alman dê her tiştî rast bi kar bîne. Bi giştî, operasyonên hêrîşê yên leşkerî yên Almanyayê heta Bulgeya Kursk di astek profesyonel a bilind de hatin kirin. Hinek ji wan re standard jî dibêjin. Tewra ecêb e ku makîneyek wusa şemitî û dûv re bi tevahî ji hev ket.
  Û keç xewnek wusa dibînin, celebek dîtiniyek pêxemberî, ku bi fermanek dijwar tê qut kirin - rabe!
  
  
  TSAR MICHAEL DUYEM
  Nicholas II li Japonya bû qurbana hewldana kuştinê. Wê demê jî ew mir, dema ku ew mîrasgirê text bû. Hewldana kuştinê ya navdar ku di dîroka rastîn de qewimî. Tsarevich Nicholas birîndar bû, lê bi mûcîze xilas bû.
  Lê tu mûcîze çênebû. Ev bextê, ji bo tsar herî bêbext di hemû dîroka Rûsyayê de. Nicholas mir... Û bi wî re windakerê mezin mir, yê ku, bê guman, bi nezanî, lê dîsa jî împaratorî û xanedaniya qraliyetê hilweşand.
  Û di sala 1894 de, di temenê panzdeh salî de, Michael II çû ser text. Birayê Tsar Nicholas. Mirov bi gelemperî ne ehmeq, pir hişk û wêrek e. Mikhail Aleksandrovich Romanov di dema Şerê Cîhanê yê Yekem de fermandariya dabeşek hov kir û xwe di şer de diyar kir. Bi gelemperî, ew zilamek ji Nîkolay hişktir bû, dirêjtir, bi rûyekî berbiçavtir. Ma ew jîrtir bû? Nicholas II ne kesek ehmeq, jêhatî ye. Lê dîsa jî ne bi têra xwe dijwar, bi îrade û ji bo bibe padîşah çêbûye. Bê guman, pirsgirêkên Nicholas II, nemaze bi jina wî re.
  Mikhail ji birayê xwe ne ehmeqtir e, û ya herî girîng jî, ew bi şenstir e... Belê, Nîkolay, dîsa jî navekî xerab e ji bo tsar. Û Nikolai yekem bû ku têk çû. Ji destpêkê ve, serhildana Decembrist. Piştre jî şerê bi Îranê re bi ser neket. Serkeftin bi dest ket, lê zêde nebûn. Û Îran ne a priori hevrikê Rûsyayê ye. Şerê bi Tirkiyeyê re. Her weha di destpêkê de ne pir serkeftî. Û serkeftinan gelek xwîn dan. Û çend fetih hene.
  Û paşê şerê li Kafkasyayê nêzîkî çil salan bi Şamil re. Û ev xerab e, berfirehbûn cemidandiye. Û di dawiyê de, têkçûna di Şerê Kirimê de. Û li gorî gotegotan, Tsar Nicholas yekem bû ku xwekujî kir.
  Belê, ew padîşah bêbext bû. Mikaîl yê Yekem... Di Demê Tengasiyê de Padîşahî kir. Wî Rûsya rizgar kir. Wî çend bajar ji Polonya zeft kir. Li Sîbîryayê hin pêşketin pêk anîn. Lê belê ew dirêj nejiya. Lê padîşah, bi gelemperî, normal bû. Û bêyî kulên cidî.
  Siyaseta Mikhail Romanov wek ya Nicholas II bû: Berfirehbûna Çînê û Rojhilat. Avakirina Port Arthur. Dîplomasiya bi Elmanyayê re, amadekariya şerê bi Japonyayê re. Bê guman, eşkere bû ku em nekarin bêyî şer bi Welatê Rojê re bikin. Pir xerab e ku wê bi awayekî çalak xwe çekdar dikir. Û qralê ciwan rûmet dixwest, fetih dixwest, dixwest Rûsya Zer biafirîne. Wekî din, eşkere bû ku Chinaîn soz da ku di pêşerojê de bibe hêzek mezin, û dê baştir be ku niha ew dabeş bibe. Dema ku ew parçe ye.
  Japonya li Port Arthur êrîşî squadroya Rûsyayê kir.
  Piştre Admiral Makarov hat şandin. Vê carê mirin tune bû. Beşek ji ber ku Mikhail nehişt ku Tsarevich Kirill destwerdana Makarov bike û ew ne li gemiyê bû. Û vê yekê rê hinekî guhert.
  Admiral Makarov squadron perwerde kir. Dûv re, gava Japonî di mayînan de hatin girtin, wî karî êrîşî fîloya Togoyê bike.
  Şerê deryayî bi serkeftineke berbiçav ji bo fîloya rûsî bi dawî bû. Lêbelê, paşê, Japonî dîsa jî Port Arthur dorpêç kirin. Lê ne ji bo dirêj. Mikhail Kuropatkin rakirin, fermandarek ciwantir û jêhatîtir tayîn kir. Û dîsa li ser bejahiyê serketin hatin bidestxistin.
  Japonya, bi gelemperî, li deryayê têk çû. Û paşê leşker daketin.
  Samurayî teslîm bûn. Rûsyayê giravên Kuril vegerandin, Taywan û Kore jî girtin.
  Dûv re, hejmarek parêzgehên Chineseînî bi dilxwazî bûn beşek ji împaratoriyê, Zheltorossiya ava kirin. Împaratoriya padîşah berfireh û geş bû.
  Ne Dûma, ne demokrasiya nehewce. Ne jiyan, lê kerem! Pêşveçûna bilez a welêt. Lê bi awayekî xwezayî Şerê Cîhanê yê Yekem neçar bû. Û niha saeta ejder hatiye.
  Lê di vê demê de Rûsyayê berê tankên sivik "Luna"-2, tankên giran "Petrûs Mezin", ku ji hêla kurê Mendeleev ve hatî çêkirin, û bombeyên herî bihêz ên cîhanê: "Svyatogor" û "Ilya Muromets" hebûn. Jixwe hêz wisa bû!
  Û artêşa rûsî ji rojên pêşîn dest bi serketinê kir. Û hejmara leşkerên tsarist, ji ber vê yekê ku Çîn jixwe nîvê xwe hatibû girêdan, pir bû.
  Leşkerên rûsî li rojhilatê Prûsya li almanan têk birin û dora Königsberg dorpêç kirin. Wan her du Lviv û Przemysl yekser girtin. Gelek leşkerên Rûsyayê , û hejmareke mezin ji tankên sivik û gerok hebûn. Ya ku ne wekhev bû û hêzek mezin nîşan da. Leşker yek li pey yekî ketibûn.
  Artêşa Rûsyayê berê xwe da Budapeştê.
  Almanya xwe di rewşeke dijwar de dît. Leşkerên rûsan berê xwe didin Oderê. Îtalya jî li dijî Awûstûryayê şer îlan kir. Rast e, Împaratoriya Osmanî li dijî Rûsyayê kete şer. Lê ev yek di hemû eniyan de veguherî têkçûn û têkçûnê.
  Leşkerên Rûsyayê berê xwe dan Oderê. Û di zivistanê de wan dest bi bahoz Berlînê kir. Tiştek ku bajêr bigire tune bû. Ji ber vê yekê Elmanan hîn jî li Rojava xwedî hêzek mezin in.
  Û Wilhelm û navenda wî bi lez û bez aştî, an bêtir teslîmbûnê ragihandin.
  Şer tenê şeş mehan dom kir. Leşkerên rûsî Stenbol girtin. Û Tirkiye ji aliyê artêşa Tsar Michael II ve hat dagirkirin.
  Pişt re aştî li Peterhofê pêk hat. Awûstûrya-Macarîstan ji hev belav bû û nema. Galîsya û Bukovina bûne parêzgehên Rûsyayê. Komara Çek û Slovakya bûn qraliyetên bi serokatiya Tsar Michael II. Macarîstanê jî Tsarê Rûs wekî padîşahê xwe nas kir.
  Krakov û welatên din ketin Keyaniya Polonyayê. Prûsyaya Rojhilat qut bû, Danzig bû bajarekî Rûsyayê. Asyaya Biçûk û piraniya Iraqê bi Bexdayê re bû rûsî. Îngîlîzan tenê parêzgeha Besra û Felestînê û Fransa jî başûrê Sûriyê wergirt.
  Padîşahiya Yugoslavyayê jî ava bû, ku Mikaîl II bû hevserok. Min piçekî ji bo xwe û Îtalyayê kişand. Bi vî awayî, Rûsyayê karîbû bibe dagerkerek mezin. Û bi lêçûnên piçûk zirarên piçûk xwar. Lê Almanya dîsa jî neçar ma ku piraniya tazmînatê bide Rûsyayê. Serkeftina bandorker!
  . BEŞA Hejmar 2.
  Piştî vê yekê çend şerên din ên piçûk derketin. Rûsyayê piraniya Afganîstanê girt - başûr çû Brîtanyayê, û ji sê parên Îranê jî - başûr jî Brîtanya bû. Paşê leşkerên tsarist, fransî û îngilîz di dawiyê de nîvgirava Siûdî parçe kirin. Hegemonya rabû. Japonya jî karîbû hin milkên Almanan ji xwe re bigre.
  Heya sala 1929, mezinbûna aborî li seranserê cîhanê hate dîtin - li Rûsyayê ya herî bihêz. Lê Depresyona Mezin li pey xwe hişt. Tiştê ku Hîtler li Almanyayê anî ser desthilatdariyê ev e.
  Li Rûsyayê jî hestên şoreşgerî û grevê zêde bûn. Lê di sala 1931ê de bi Japonya re li ser Çînê şerekî nû dest pê kir. Rûsya bihêztir bû, û fîlo ji hêla cîgirê hêja Admiral Makarov - Admiral Kolchak ve hate ferman kirin.
  Serkeftin, daketin û Japonya bi hemû milkên xwe yên Pasîfîkê bû parêzgehek Rûsyayê. Û Tsar Michael II û her weha Împaratorê Japonyayê. Erê, ew pir baş xebitî. Lê têkoşîna serdestiya cîhanê bi dawî nebû.
  Hîtler hêza xwe zêde dikir. Û koalîsyonek rabû: Almanya, Îtalya, Rûsya, li dijî Brîtanya, Fransa, Hollanda, Belçîka û DYA.
  Di sala 1940 de, artêşa tsarist bi rastî fetha Çînê temam kir û ket nav milkên Frensî, Hollandî û Îngilîzî.
  Hîtler di 22'ê Hezîrana 1941'an de bi dagirkirina Fransayê dest bi şer kir. Fuhrer xwedî planek mezin û jêhatiya Mainstein bû. Rûsyayê li Asya û Afrîkayê li dijî koloniyên Îngiliz û Fransiyan êrîşek da destpêkirin. Ev şerekî wisa hovane ye.
  Jixwe Rûsya di warê nifûsê de di cîhanê de di rêza yekem de cih girtibû, artêşa wê bi tank û firokeyên herî pêşketî û herî pêşketî bû. Helîkopter, şerker, balefirên êrîşkar, bombebaran, tevî balafiran, jixwe di hilberîna girseyî de ne! Bi gelemperî, bi rengek her tişt baş diçe.
  Hîtler di meh û nîvekê de Fransa, Belçîka, Hollanda û Danîmarka dagir kir! Rûsyaya Tsarist Norwêc û Swêd dagir kir. Her wiha Hindistan, Hindistan, başûrê Îranê, Nîvgirava Siûdî û ketin Misrê.
  Leşkerên kolonyalîst ên îngilîz û fransî bi hêza xwe ya şerker a kêm û xwedî ruhek leşkerî ya pir kêm bûn - bi pratîkî bêyî berxwedanê teslîm bûn.
  Hîtler bi xwe dixwest derbasî Afrîkayê bibe, lê Îspanya li dijî Almanyayê derket. Piştre faşîstan êrîşî rejîma Franco kirin û ew têk bir. Û paşê Portekîz. Piştî êrîşeke dijwar, Cebelîtar hat girtin!
  Paşê, Rûsya û Almanya Afrîka fetih kirin. Li vir, mekanên mezin, daristan, çol û nebûna rê ji berxwedana leşkerên kolonyalîst ên qels û tevlihev ên Brîtanya, Fransa û Portekîz bêtir asteng bûn.
  Desteserkirina herêman hebû. Şerên episodîk, berxwedana navendî. Tankên rûsî hîn jî çêtirîn û bi manevrabûnek baş in, nemaze ya navîn: "Nikolai", ku navê wî Tsarevich Nicholas, ku ji hêla Japonan ve hatî kuştin, hate girtin.
  Lêbelê, heke we bizanibûya ku samurai Tsuda Sanzo ji kîjan çarenûsa xirab Rusya xilas kir, wê hingê abîdeya wî ya bi Birca Eiffelê ya li St. An jî dibe ku we navê wî li tankê kir.
  Di her rewşê de, "Nikolai"-3 tankek nisbeten sivik bû - di binê sî ton de, mobîl bi motorek mazotê. Leza wê ji ya efsanewî ya sih û çaran bilindtir bû, zirxên wê yên pêşiyê stûrtir û ziravtir bû, silhoeta wê kêmtir bû, û çekek wê ya lûle dirêjtir bû, her çend bi qalibek mîna 76 mm be.
  Tu çi dibêjî, Rûsyayê ji sê paran duyê Afrîkayê zeft kir, yên mayî çûn Almanya û Îtalyayê. Û piştî bombebarana girseyî di Gulana 1942 de, li Brîtanyayê peywireke hevpar a rûsî û almanî ya serbazan daxist. Şer tenê du hefte dom kir û Îngilîstan û Îrlanda dagir kirin.
  Û piştî mehekê wan Îrlanda dagir kir.
  Amerîka bi awayekî pasîf tevdigere, ditirse ku bikeve nav şerek wusa xeternak, lê dîsa jî bi çavkaniyan alîkariya Brîtanya kir. Ji ber vê yekê Hitler, Mussolini û Nicholas II biryar da ku hêza herî bihêz a aborî biqedînin.
  Wekî din, Rûsya li ser Alaska bi Amerîka re sînorê hevpar heye. Û wan berê xwe da rê hesin ji bo Chukotka - ku ji bo şer pir bikêr e!
  Û niha wê artêşa rûs, tsarist hereket bike... Û bikeve Alaskayê. Lê tankên Amerîkî jî li dijî Rûsan naçin. Ya ku qewimî ev e.
  Leşkerên rûsî di 1ê Îlona 1942an de li Alaskayê dest bi daketinan kirin... Û pir bi serketî pêş de çûn.
  Bi lez berbelavkirina pirê. Û wekî her gav, keçên bedew ên rûsî beşdarî şeran dibin.
  Ew li ser tanka herî nû ya Nikolai-4 ne. Şervan lingên tazî ne, tenê bikinî li xwe kirine. Û wan çekek lûle dirêj a 85 mm bihêztir heye: Birûskê Sherman.
  Jixwe Mijdar e, berf bariye, lê keçên bedew: Natasha, Maria, Aurora û Svetlana, tu cil û berg nas nakin û hema hema tazî şer dikin.
  Li vir şervan bi derbeke teqez ji guleya Şerman gulebaran dikin û dişkînin. Diranên xwe tazî dikin. Natasha agir berda û qîr kir:
  - Min ji bo padîşah her kesî xist!
  Û çawa hê jî agir dike!
  Dûv re Marîa dê gulebaran bike, û ew qas rast ku ew ê tûrika Sherman bişkîne.
  Wê girt û tweet kir:
  - Ez keça ku metal dibirim!
  Û paşê Aurora dê projeyek dest pê bike. Û her weha rast û zelal.
  Şervan diqîre:
  - Aerobatîka herî bilind!
  Û paşê Svetlana dê bi hemû hêza xwe ya hêrs li we bike. Wêrankerê keça Blonde. Û diqîre:
  - Ez cinekî dojehê me!
  Û hemû çar dê kursa xwe bigirin, di başûrê Alaska re derbas bibin.
  Va ye tanka Alexander-4, di heman demê de modela herî nû ya bi keçên bedew re ye. Çekeke lûle dirêj a bi hêz 130 mm, bi qasî heşt mîtralyoz û ekîba pênc keçên bedew ên bi bikini.
  Ew jî diçin gulebaran dikin, Amerîkiyan derdixin, dikevin Şermanan.
  Alenka bi tiliyên xwe yên tazî projeyek berda û got:
  - Ji bo rûmeta Tsar Michael!
  Di dema gulebaranê de, Anyuta piştgirî da, ku Amerîkiyan xwar kir:
  - Padîşahê mezin!
  Augustine jî lêxist, Sherman şikand, qij kir:
  - Ji bo aştî, ked, împaratorî!
  Paşê Mirabela gulebaran kir. Wê jî zirxên dijmin şikand û got:
  - Ji bo fermana nû ya Rûsyayê!
  Û dûv re Olîmpiyadê fîşek avêt, dema ku lê dixist û diqîriya:
  - Ez ji bo dijmin ewqas hêz û êş im!
  Keç baş tevdigerin û agir dikin. Di çavên wan ên zimrûd û yaqûtê de agirê jêrzemînê.
  Û tanka herî nû ya Alexander-4, ku ji her alî ve nayê derbas kirin, pêş de diçe û Amerîkiyan dişewitîne. Pêşkêşkirin û hilweşandina bê şert û merc wiha ye.
  Û keçik, serma ye, û ew tenê bi bikini û hema tazî ne - spehî! Em pisîkê bi xwe re tînin!
  Alenka dê guleyek li otomobîlek Amerîkî biteqîne. Çawa ew ramûse û distirê:
  - Ez stêrkeke cîhanê me!
  Û dûv re Anyuta wê bigire û berde, dijmin qut bike û biqîre:
  - Û rûmet ji împaratoriyê re!
  Û dûv re dê Augustînus bi guleyek were lêdan, dijmin bişkîne, zirxên dijmin bişkîne û biqîre:
  - Ez keçeke por sor û bêşerm im!
  Û dû re jî dê Mîrabela sandalîze bibe. Û ewê fîşekek kujer biavêje dijmin. Ewê bircê biçirîne û biqîre:
  - Ram ji beran!
  Û wê hingê dê Olîmpiyadên lehengê xweşik pêk werin. Ew ê guleyên herî kujer biteqîne. Ew ê tanka dijmin bişkîne û biqîre:
  - Ez ê her kesî bişon!
  Li vir tangek bi giraniya heftê ton tê û çeperên dijmin tine dike. Û di berfê de bi hêsanî dimeşe - motora herî dawî ye - turbîna gazê! Hûn nikarin otomobîlek wisa bi hêsanî bisekinin.
  Alenka distrê:
  - Kesê me nehêle! Tu kes me têk naçe! Gurên rûsan dijmin ji hev diqetînin! Gurên rûsî - silav ji lehengan re!
  Û dîsa, bi tiliyên xwe yên tazî, li tetikê dixe, li dijmin dixe. Çi keçek!
  Anyuta jî bi lingên xwe yên tazî ket xwarê û qîriya:
  - Û ez baş im!
  Û paşê Augustine fîşekek davêje û diqîre:
  - Ez keçeke hov im!
  Û Mirabela dê tiştek bi tevahî kujer û qîrîn berde:
  - Berbi sînorên nû, bêserûber!
  Û ew ê zimanê xwe ewqas pembe û dirêj nîşan bide.
  Û paşê Olîmpiyad dê Amerîkîyan bişkîne û bişkîne, û dê wiya pir baş bike.
  Welê, bi gelemperî, serkeftinek zelal xuya ye. Di vî şerî de bi ser ket û leşkerên Rûs û Tsarist pêşve diçin.
  Di dawiya Kanûna 1942-an de, hemî Alaska berê ji hêla artêşa tsarist ve hatibû girtin, û şer li Kanada diqewime.
  Ji bilî tankan, pîlotên jin di balafirên jet de jî şer dikin. Dewletên Yekbûyî gelek hewavaniyê hene, lê kalîteya wê pir xirab e. Nikare bi balafirên rûsî re bide berhev. Ya ku dijmin bi tundiya termînatoran dişikîne.
  Û keçên Anastasia û Margarita li ser balafirên xwe "Ekaterina" -6 ew çiqas bi bandor hesaban berhev dikin.
  Anastasia heşt balafirên Amerîkî bi teqandina pênc topên balafiran û qîrîn davêje xwarê:
  - Ez tenê şervanek çîna super im!
  Û bi lingên tazî pê li pedalan dike.
  Margarita deh balafirên Amerîkî bi yek teqînê davêje û diqîre:
  - Û ez jî çînek bilindtir im!
  Anastasya bi tiliyên xwe yên tazî li tetikan dixe û li dijmin dişewite. Ew ê li heft wesayitên Artêşa Dewletên Yekbûyî bixe û biqîre:
  - Ez şervanekî wisa me ku padîşah kêfxweş dibe!
  Margarita jî dê kujer berde û biqîre:
  - Û ne tenê padîşah! Em pir xweşik in!
  Keç şer dikin û li erebeyên cuda dixin. Dijmin wek mişkên mirî davêjin çopê. Û ew balafirên Dewletên Yekbûyî hilweşînin.
  Anastasia çend balafirên din jî xistin û giriya:
  - Ji bo ajelê qralî yê duserî!
  Margarita, diranên xwe yên çîpkirî, çirçiqî:
  - Ji bo tiştekî wisa xweş!
  Û wê jî bi dehan otomobîlên din ên Amerîkî xist. Ev keç in. Keç ji kuştinê hez dikin. Û wê ji hev biqetînin!
  Û ev cot dixebite ...
  Ber bi hedefên bejayî ve diçe. Û bi Şermanan re herin, rast di nav wan de bixin. Mîna derziya metal. Û perçekirina hesin û pola herî xurt. Bi vî awayî hilweşîna wan pêk hat.
  Anastasia li çend Şermanan dixe û ji xwe re diqîre:
  - Ez keçeke ku ji gelek tiştan kariye!
  Margarita jî Amerîkiyan li erdê dixe û diqîre:
  - Lê tu tişt dê min rawestîne, û tu carî min negirtiye!
  Anastasia dijmin diperçiqîne, tankan diavêje û diqîre:
  - Ji bo padîşah, ku ne biaqiltir û ne jî sartir e!
  Bê guman, keç xweşik in! Û ya herî girîng, tenê bi yek bikini! Û serneketî!
  Kes nikare keçan têk bibe an jî rawestîne!
  Anastasia, gulebaran dike, li serê singê xwe diqîre:
  - Ez keça pola dişkînim!
  Margarita, berdewamkirina gulebaranê, lê zêde dike:
  - Û her metal!
  Keç difirin û gulebaran dikin... Serma û zivistan be jî, ev yek wan nahêle. Li Kanadayê şer diqewime.
  Anastasia dîsa agir dike û diqîre:
  - Ez wek xortekî me!
  Margarit bi awayekî çalak piştrast dike û bi hêrsa panterê dişoxilîne:
  - Yê ku ji herkesî xweştir û sartir im ez im!
  Keç, wekî ku hûn dibînin, bi rastî pir li ser hesab in û xwedan bextewariyek bêhempa ne!
  Ew fatûreyên nîvtazî berhev dikin! Û ew ne xemgîniyê, ne jî gumanan nizanin! Ew gelek ramanên cûda hene!
  Lê bi kurtasî bextewar bûn. Bi êrîşa hewayî generalekî çar stêrk girtin û êrîş kirin. bedewiyên bi heybet. Ew ê we jî bi heman awayî bixapînin!
  Û dîsa tankên rûsî û almanî li seranserê Kanadayê digerin.
  Li vir ekîba Gerda, li ser T-4 a Almanî ye. Otomobîl bi eşkere li gorî otomobîlên Sovyetê pir qels e. Lê keç ne hêsan in - ew bi lingên tazî û bi bikini di sermayê de şer dikin. Û ew tiştek dibêje!
  Werin em jê re rû bi rû bimînin, şerkerên weha xweş in! Guman û qelsiyan nizanin! Yaqût û elmas di çavên wan de dişewitin! Bedewiyên bi vî rengî milîtanek ax jî nadin dijmin! Di heman demê de pîroz û xerab in.
  Ew xwe bi enerjiya kolosal tevdigerin.
  Û bi vî awayî ew Amerîkiyan dişkînin.
  Gerda bi tiliyên xwe yên tazî agir berda û çirçiqî:
  - Ez keçeke hov im! Û qet ne keçik e!
  Û piştî vê yekê ew dikenîne.
  Charlotte jî ji topê avêtin. Dibe ku ew ne pir hêzdar be, lê zû dişewite:
  - Ez wek hingiveke germik û gemar im!
  Piştî ku bedew wê bigire û zimanê xwe yê dirêj nîşan bide!
  Û paşê Christina li çepikan dixe û diqîre:
  - Û dengê min! Klykov blow!
  Û ewê jî diranên xwe yên gur rakin û biqîre:
  - Dê serkeftinek nû çêbibe!
  Şervan bi rastî ew qas dijwar û êrîşkar in. Û ew qas hêza masûlkeyê û hêrsa hovane heye.
  Û Magda jî wê li dijmin bike. Ew ê Shermanek ji dûr ve bişkîne, ew ê pir bi guncan ji dawî-bi-dawî lê bixe û biqîre:
  - Ez elmanekî pir xweş im!
  Çar, tevî vê rastiyê ku otomobîl ne çêtirîn e, bi serfirazî şer dikin.
  Û çima? Ji ber ku cil û bergên wan tune! Û şervan jî dijmin pir xweşik tine dikin.
  Gerda bi serbilindî dibêje:
  - Em ewqas layiqê Fuhrer in!
  Piştî vê yekê bedew dê dîsa gulebaran bike û rûyê xwe yê piçûk ê xweşik derxe.
  Şervanên li vir xwedî ruhekî Arî ne. Û ji sermayê natirsin. Her çend zivistan li Rojavayê Kanadayê hîn jî pir sar e.
  Lê tiştek - tenê lingên tazî û hema tazî. Wê demê dê serkeftin û serfirazî hebe!
  Ev şervanên bi ruhekî serbilind in.
  Niha jî di îsrara Ariyan de wekhevî tune. Ji bilî keçên rûsî.
  Lê Natasha li ser "Nikolai"-3, di heman demê de bi bikini û lingên tazî, gulebaran kir, derket û li dora xwe geriya. Lêbelê, tanka wê ji T-4 ya Alman çêtir e. Şerê li vir dijwar û pir dijwar e.
  Yankees hewl didin ku paşde vegerînin. Lê Natasha "Sêhrbaz" xist û bi diranên mirwarî qîrîn:
  - Ez keçeke wisa me ku kes nêzîkî min nabe!
  Û Mariya bi awayekî rast li tankên Amerîkî gulebaran kir. Ew ê wan qul bike û bi diranên tazî biqîre:
  - Tu hêz nikarin me bigirin!
  Û paşê Aurora jî dê bi dorê gulebaran bike. Şerman hat rûxandin. Erê keçik ev e ku hûn hewce ne.
  Û wê gavê Svetlana wê tevkariya xwe bike... Wê çawa zirarê bide Amerîkiyan.
  Li deryayê jî şer hene. Fîloya Rûsyayê Fîlîpîn digire.
  Û li vir jî tîm heye: keçên deryavan ên tazî. Jî bedewiyên hema tazî, bi bikini. Rast e ku hewa li Fîlîpînan di zivistanê de jî xweş e - germ e, ji ber ku ew hema hema ekvator e.
  Û keç ji şer û gulebaranê kêfxweş dibin. Û bi lingên tazî, bi pêhnên dorê ve birevin. Keçên li vir bi tenê delal in. Pir çêtirîn - super!
  Bi awayê, ew ji destavêtina girtiyan hez dikin! Wan bi xwe ve girê didin û paşê li wan siwar dikin. Û ew qas ku girtî hişê xwe winda dikin! Û ew ji bo xwe tunekirina tevahî saz dikin - an bêtir, ne ji bo xwe, lê ji bo dijminên xwe.
  Ekîbên wisa xweş ên keçên nîvtazî. Û tu tişt nikare wan rawestîne an wan bişkîne!
  Şervan li keştiyek keştiyê Amerîkî siwar dibin. Ew hema tazî, lingên tazî, bi masûlkeyên ku di bin çermê zirav de dizivirin, davêjin hundur. Û ew bi hêrs Amerîkîyan qut dikin. Û şanseke herî biçûk a jiyanê nadin.
  Û naha bedew Stella û hevjîna wê Masha xuya dibin. Herdu keç dirêj in, blindên masûlkûz in ku her kesî dişkînin. Tiştê ku ne derbe ye, birrîn û perçekirina laşan e!
  Keç bi keştiya Amerîkî dimeşin. Heger wan ber bi rastê ve bihejînin, ew kolan e, ger li milê çepê bidin, ew kolanek e!
  Û keç dê nesekinin! Ew şansê dijberan nahêlin! Û eger ew biqîrin û dest bi hejandina masûlkeyên xwe bikin!
  Û dîsa şûrên xwe dihejînin û diqîrin:
  - Em ji bo Tsar, Welat û Mikhail Romanov keç in!
  Û ew wê wek kelemê samurai hûr dikin. Ji ber vê yekê Stella ew girt û bi lingê xwe yê tazî derb li efserê Amerîkî xist. Ew ê bilindtir bifire û bi ser keve.
  Terminatorê blonde dê bide:
  - Ji bo derbeyên min, heqê xwe didin!
  Û dîsa ew ê diranên xwe derxe û diranên xwe yên mirwarî bibiriqîne! Çi keçek! Herî ava û bîhnxweş!
  Û keçik ber bi xwe ve diherikin. Û ew wek pêla tofanê derbas dibin. firsendê nadin dijmin. Ew xwedî hêzek mezin in. Tariya şeytan û bi hezaran melek.
  Û li vir Maşa tê, ku bi du saberan di yekcar de sê serî jê dike! Ev keçek e - keçek ji hemî keçan re!
  Herdu bedewî mîna ku bi şûran li neynûkan bixin dibirrîn. Û di kirinên wan de qelsî û şik tune ye. Ji bo xwe tevbigerin, bêyî paşvekişîn an dev jê berdin. Dadmendî yekbûna mirovahiyê dixwaze. Yek împaratorî, yek tac, yek armanc û berferehbûna fezayê.
  Hema di vê demê de, yekem satelayta Erdê ya çêkirî ber bi orbitê ve tê avêtin. Li vir ew li çaraliyê cîhanê difire.
  Û keçên rûsî bi bikini ji bo xwe şer dikin. Û ji dijmin ne kêmtir in. Û Emerîkî, ji hêla bedewiyan ve perçe perçe bûne, davêjin. Dîsa jî, keçên ji çîna herî bilind û jêhatîbûn.
  Demekê wan karî li Japonyayê şer bikin. Li bilindahiyê jî şer kirin. Qeyser bi xwe hat girtin. Karînên xwe yên mezin nîşan dan. Xwedî azwerî û ewqas hêza masûlkeyê ne. Bê guman, keçên weha mûcîzeya mûcîzeyan in!
  Li qesrê samurai birrîn. Û ew jî hema tazî û tazî bûn. Keçên ku dikaribûn tiştên ku dijminên xwe şaş dikirin bikin.
  Û her goşt jê dikirin û hunera xwe nîşan didin. Şervan, bê şik, pêşde diçin.
  Serê amîralekî Amerîkî bi sabirê hat jêkirin. Û wê çawa bedewî bi kenên xwe rakin.
  Û dîsa dikevin êrîşê û xwe jê dikin. Şervanên weha cinawirên rastîn in. Û li ser textê Tsar Michael e. Kurê Îskenderê Sêyem, lê ne ew yek. Serwerek bi şenstir, bibiryartir, bi îradetir û hem jî serwerek jêhatî.
  Lê, bê guman, bextewar girîng e, digel vê jî dijwariyek hîn mezintir - Mikhail rê li ber têkoşînek bêserûber li dijî gendeliyê da, ku bandorek erênî li artêşê kir. Lê zanîna herî bi bandor ev e ku meriv keçên bi bikini ji bo armancên leşkerî bikar bîne. Û keç jî dema hema tazî û tazî bin pir xweşik in.
  Ji ber vê yekê şer bi dereceyên cuda yên serkeftinê pêk tên. Û şervanên bedew pir rast, ji mêran çêtir gulebaran dikin. Û ya herî girîng, dema ku keç hema hema tazî ne, ew bi pratîkî bêhêvî ne. Di bin bandora fîşek û fîşekan de ne. Artêşek pir xurt a şervanan. Ew xweş e. Fikra Tsar Michael bû ku keçan hema tazî û tazî bikar bîne, û ev serkeftin anî.
  Û keçan di şeran de jî bi tiliyên xwe yên tazî bombe û xenceran avêtin. Û hêrsa xwe ya hov nîşan dan.
  Keç pir dilşewat in. Û pir spehî, leyîstok, û bi lingan. Kesî nikaribû wan bigirta.
  Şervan pir gewr in... Piyên tazî yên keçikê çekek pir bi bandor e. Lê ew dikarin çi bikin? Gelek tişt. Pêlên tazî bi xwe ji erdê enerjiyê distandin û şervanên bedew jî leyiztik bûn.
  Divê ez bibêjim ku keçên herî bedew ên cîhanê ne, ku hem ecêb in, hem jî bi hêrsa kobrayan!
  Keştiya Emerîkî tê girtin. Kesên dîl ketine ser rûyên wan. Piştî vê yekê şervanan lingên xwe li rûyê wan xistin. Û bi zorê ez maç dikim. Û keçikan kelijandin, û solên wan ên tazî, dema ku zimanên xwe diqeliqandin, xwe xweş û tîtik hîs dikirin.
  Lê bedewiyan kêfa lingên xwe yên tazî bi ramûsanan dibarandin û piyên wan maç dikirin.
  Piştî wê keçik wê bikenin. Û diranên xwe tazî kirin!
  Lê baş bû, keçan hinekî tazî xwe tazî kirin û çûn avjeniyê. Ev şervanên wisa xweşik in. Hûn çawa dikarin lingekî wisa bigirin û maç bikin? Û her tiliya xwe bişon.
  Keç mezin in.
  Li vir tanka Alexander-4 dîsa di şer de ye. Lezek e û sibat jixwe tê. Leşker diçin. Her ku diçe nêzî xaka Amerîkayê dibe. Keç pir xweş in.
  Li vir Natasha rast gulebaran dike. Û ew pir rast dixe.
  Keçik pir rast diavêje û diqîre:
  - Em ê dijmin bişkînin!
  Maria dû re guleyan direşîne. Dijmin girt û têk bir:
  - Ez super im!
  Maria keçek pir xweşik e, û pir çalak e.
  Û lingên wê yên tazî jî di erotîzma xwe de pir xweşik û delal in:
  - Em ê dijmin tine bikin!
  Û Aurora keçikek wisa ye, û ew super e, bi zik û sîngên tazî, û bi çîpên sor ên sor ên pefkirî:
  - Ez ê dijminan bişkînim û wê bikim super!
  Û çawa porê xwe yê sor dihejîne!
  Û dîsa ew ê bi lingên xwe yên tazî û qerisî li te bixe. Şervanên weha pir xweş in!
  Û paşê Svetlana dê dijmin bigire û bişkîne:
  "Ez ji Tsar hez dikim û ez ê kulmek bi stûyê dijminên xwe ve daliqînim!"
  Wê keçik bikenin. Çawa bûne gewr û sar.
  Amerîkî ji keçan direvin. An jî dev jê berdidin. An jî dimirin. Şervan pir xweşik in, û pir tazî ne, û keç jî pir ecêb in. Û tenê bi bikini şerkirin xweş û bi bandor e. Keçên şervan pir ecêb in.
  Natasha dîsa gule li Amerîkiyan dike û diqîre:
  - Tu birayê min î û ez birayê te me! Ya rast xwişka min!
  Û dîsa zimanê xwe yê dirêj dihejîne. Êrîşkar em bêjin şervan û bedew!
  Û paşê Anyuta sîngên xwe yên tazî dihejîne. Û ew ê biqîre û diranên xwe derxe. Û ew ê kelekek bişîne ser Amerîkîyan. Û ew ê wê bigire û bixapîne.
  - Bedew wêran kir! Û diqîre:
  - Ez keçek wusa super im!
  Keçika bedew û ji seksê hez dike. Û ev xweş e!
  Û keçikê ew girt û lê xist - wê giriya:
  - Emê bi ser bikevin û dijmin tune bikin!
  Û li vir Aurora dê lêbide û lêxe:
  - Ez padîşah û keçek sar im!
  Şervan dikane pir gewrek be.
  Keç bi xwe dikenin.
  Lê Svetlana ew pir bi sar girt. Û wê ji bo tunekirina dijmin xercên weha da û şeytan maç kir:
  - Ev aerobatîkek wusa totalîter e!
  Tanka pir biaqil û kujer e. Li Şermanê qels û bilind dixe. Ji ber vê yekê şerên li vir di berjewendiya Rûsyayê de ne.
  Natasha dîsa mîna gulekê ye. Û ew dişewite:
  - Ji bo pûtê te!
  Mariya dest bi gulebaranê kir. Keçik pir xweşik e û porê wê yê zêrîn e. Bi dîtinê.
  Keçikê qij kir, tiliyên xwe yên tazî kir armanc û qîriya:
  - Ev kuştina padîşah e!
  Û li vir Aurora Amerîkî kir. Û keçik, em bêjin, bi rastî jî pir êrîşkar bû û qîrîn:
  - Ji bo siwarbûnek rastîn!
  Û niha keçikê xwe bi rastî xurt nîşan da.
  Û Svetlana êrîşkar û şerker e. Wê bi lingê xwe yê tazî lêxist û dijmin perçe perçe kir.
  Û wê çiqirqî, diranên xwe daxist:
  - Ez xanimeke ku wek ajel difire me!
  Ji ber vê yekê keçan bi hêzek hov dest pê kir. Û ev êrîşkariya bedewiyan nayê rawestandin. Bêyî paşvekişîn an xwarê.
  Natasha dîsa gulebaran kir û got:
  - Heta hilweşîna tam!
  Û Meryem, bê neynûk, di têkbirina dijminên xwe de pir bi ser ket û dest bi şikandina dijberên xwe kir.
  Û paşê Aurora ew girt û bi topê li dijmin xist. Û pir bi serketî, bi kelecanek mezin. Û dijmin bişkînin, bişkînin. Û bermayên helandî ji Şerman ber bi her alî ve difirin.
  Û Svetlana jî dê gulebaran bike û stranan bêje:
  - Ez keçeke xewn û bedewiya mezin im!
  Şervan, bi rastî jî îradeyeke berbiçav a serkeftinê nîşan didin.
  Ne ji bo tiştekî ye ku împaratorî sar û mezin bû. Dikare ji destkeftiyên Cengîz Xan derbas bibe.
  Şervan ber bi xwe ve diherikin... Û wek ku bi kêrê veqetin gulebaran dikin, gulebaran dikin û çeperên dijmin dişkînin. Ya rast, xencerek pir tûj û hişk. Û niha leşkerên rûsî bi rastî bêserûber in. Û padîşahiya împaratoriyek mezin.
  Ger hûn lê binêrin, di dîroka Rûsyayê de gelek şer û demên dijwar qewimîne. Lê Nicholas II bi piranî bextreş bû! Ew wekî têkçûn derket. Lê taktîk pir girîng e. Ya ku şetrençêkerê mezin ê rûsî Alekhine nîşan da. Dema ku wî dest bi lîstina li şûna dijberê xwe kir, li ser panelê zivirî û bi ser ket. Cinîyet cinîye.
  Li gel hemû pirsgirêkên Rûsyaya Tsarist, faktora keçên tazî tenê gelek çareser kir.
  Helîkopter jî beşdarî şer dibin. Wesayîtên şerker, û her weha ekîbên bi keçên bi bikini û lingên tazî. Kalîteya artêşeke ku ji keçan pêk tê çi ye? Ya herî berbiçav. Tiştek nikare artêşek wiha bisekine û têk bibe.
  Ji ber vê yekê di vê artêşê de keçên tazî û hema tazî hene. Ekîbên li helîkoptera Captain Varvara. Ma ev ne ecêb e? Derya dê bi tundî biherike! Û wê çawa topên balafiran bixin. Û paşê roket hene. Ev keç mîna tofanan bahozên rastîn in.
  Di tu tiştî de ji dijmin ne kêmtir in. Artêşa Rûsyayê ji bo şer û serkeftinên mezin amade ye.
  Varvara keçikeke spehî û bi porê qehweyî û hema tazî ye. Gava ku ew li serê singê xwe diqîre:
  - Dijmin derbas nabin! Û ew ê nerevin!
  Û ew ê wê bigire û ji hemî jetên makîneya xwe ya herî xweş derziyek kujer berde. Û wê li ser dijmin bifire. Û ew digire û bi kulmek wêranker davêje.
  Lê Olga ya mutewazî hilda û roketek avêt çeperên Amerîkî û got:
  - Min şer kir, ne bi pêlava bast, lê bi lingê tazî!
  Û ew ê bi çavên xwe yên yaqûtê biqedîne. Erê, ev keç in - aerobatîkên wusa ecêb ecêb. Bi wê re hûn dikarin çiyayekî vexwin û ejderhayên tazî hilgirin.
  Û lingên wê ew qas xweşik û bêhempa ne! Û bejna tenik in, û laş pir masûlke ne.
  Varvara devê xwe dide û diqîre:
  - Ez dikarim ji padîşah re qulekê li dinyayê bikim!
  Û ew ê rûyê xwe yê piçûk biqelişe û bi çavên xwe biqelişe.
  Şervan li vir di asta herî baş de ne. Li vir Tatyana, di heman demê de keçek bi bikini, wê bigire û biqîre:
  - Bila padîşahek li ser hemû dinyayê be!
  Û ew ê bi diranên xwe yên mirtî bibiriqîne. Û ji helîkopterê ew wek neynûkan qatil e. Û ew ê kujer be. Û ew ê bi rastî metalê bişewitîne. Û dê bibe sedema hilweşîna bunkerê.
  Ev keç in - hemî keç keç in! Û paşê dema ku girtiyan tînin hundir, ew keç lingên wan ên tazî maç dikin û dipijin. Ev bi gelemperî awayê herî sofîstîke hem ji bo şermezarkirin û hem jî teşwîqkirin e.
  
  ROMMEL INVINCIBLE
  Di wê de, artêşa Rommel di Mijdar û Kanûn 1941 de karîbû li Afrîkayê serketinê bi dest bixe. Ev yek jî çêbû ji ber ku hevjînê Rommelê zirav ew xeletiyên mezin ên ku di dîroka rastîn de qewimîn nekir.
  Di encamê de, Almanan Ingilîzên pêşveçûyî têk birin û axa xwe parastin. Di destpêkê de, ev bandor li ser pêvajoya şeran nekir; li eniya rojhilat, Alman li nêzîkî Moskowê têk çûn.
  Lêbelê, paşê planên Fuhrer guhertin. Rommel di vê demê de karibû Tolbuk bigire û ber bi Misrê ve çû. Hitler biryar da ku li eniya rojhilat derbasî berevaniya demkî bibe, û ji bo niha jî xebatên xwe li Afrîka û Rojhilata Navîn kom bike.
  Lêbelê, ji ber ku êrîşa li Afrîkayê kêmtir hêz hewce dike, Naziyan gelek operasyon li rojhilat kirin. Li Kerçê leşkerên Sovyetê têk bir. Li nêzî Xarkovê dora me girtin. Wan jî perçeyek li ser riya Smolensk derxistin . Êrîşa artêşa şokê ya duyemîn a General Vlasov li nêzî Lenîngradê jî bi têkçûnê bi dawî bû.
  Sevastopol piştî dorpêç û êrîşê ket. Û Krauts xurt kirin. Pevçûn li ser çemê Rzhev qewimî. Li vir Naziyan karîbûn xwe ragirin.
  Lê li Misirê, Rommel, ku piştgirî wergirt, serkeftinek berbiçav bi dest xist. Li ser serkeftina wan, Almanan Filistîn derbas kirin û Iraq û Kuweyt girtin. Û paşê tevahiya Rojhilata Navîn - ku gihîştina petrolê.
  Piştî vê yekê faşîst berê xwe dan Sûdanê û hewl dan ku tevahiya Afrîkayê bi dest bixin.
  Di heman demê de, li dû êrîşa li ser Gibraltar, û ketina leşkerên Alman li Fasê û bêtir li berfirehên Afrîkî.
  Lê serketinên Almanan bi xebata enerjîk a li paş ve hatin hêsan kirin. Hîtler jî li ku ye, ji dîroka rastîn çi jêhatîtir kiriye.
  Piştî ku ji xew rabû, Hitler Terminator bi keçan re serşokê kir, taştê bi seletê, porê kulîlk û hin sebzeyên din xwar, penîrê bizinê yê pir-tebeq kêm rûn û caviar lê zêde kir. Piştî vê yekê wî gazî Speer kir, bi fermî belgeyek ku bi qanûna li ser hêzên awarte hatî îmzekirin pêşkêşî wezîrê nû yê emperyal kir. Adolf xwedan bû û pir zerar bû:
  - Hilberîna çekan di Reîha Sêyemîn de pir kêm e! Em ne tenê ji Brîtanyaya şerker, di heman demê de ji Yekîtiya Sovyeta totalîter jî li paş in. Lê em hewceyê serweriya hewayê ne, di heman demê de zêdekirina hilberîna çekên kevn, û guheztina çekên nû. Bi taybetî balafirên keşfê yên ku soz didin. Beriya her tiştî, leza wan a mezin û tavana jorîn a bilind dihêle ku ew bajarên Brîtanî hema hema bêceza hilweşînin!
  Speer geşbîniya xwe belav kir:
  - Li Almanya û Polonyayê komir zêde ye, li Fransa madenê hesin heye û têra me heye ku em gelek otomobîlan hilberînin. Jixwe, em ji hemî welatên cîhanê bi hev re bêtir aluminium û duralumin hilberînin!
  Adolfê xwedan serê xwe hejand:
  - Ji bo niha! Brîtanya û DY jî hilberînê pêşdixin, û pêdivî ye ku em her gramek metal biparêzin. Bila zarokên dibistanê û zarokên din ên ji pênc salî pê ve jî metal berhev bikin. Wekî din, çima bask û fîşek bi tevahî ji duraluminê çêdikin. Hûn dikarin hem dar û hem jî kanav bikar bînin. Mînakî, çêkirina baskên monoblock. Û çi? Pêdiviya me bi balafirek şerkerek nû heye ku giraniya wê ji du ton zêdetir nîne, bifire hêsan, çêkirinê hêsan û erzan! Divê hejmara beşên kombûnê bi kêmî ve were kêmkirin, û her weha divê derfet werin dîtin ku giraniya balafirê bi qasî ku gengaz kêm bike û taybetmendiyên wê yên aerodînamîk baştir bike. Niha, bi awayê, dîzaynerên balafiran dê werin, em ê wan perwerde bikin.
  Speer keniya:
  - Helbet, Fuhrerê min. Bi qasî ku ez fêm dikim, hûn ê hemû xebatkarên pispor ji artêşê vegerînin?
  Xwedî Adolf piştrast kir:
  - Em ê ji nav biyaniyan tenê karkerên jêhatî û asayî werbigirin. Ji ber vê yekê çêtir e ku dê kêm betal hebin, û ji ber vê yekê partîzan. Bê guman em ê hejmara hêzên bejayî kêm bikin; ger şer bi Yekîtiya Sovyetê re nebe, wê hingê hewcedariya me ew qas piyade nîn e, lê... Ne bi awayekî radîkal, ji ber vê yekê ez plan dikim ku di pêşerojê de Gibraltar û Malta têk bibin. mehane û tevahiya bakurê Afrîkayê û heta Rojhilata Navîn dagir dike. Em ê hîn jî hewceyê yekîneyên bejayî bibin. Wekî din, pêdivî ye ku hem li Almanya bixwe û hem jî li Fransa, Belçîka, Hollanda û Norwêcê kargehên keştî yên zêde werin çêkirin. Pêdiviya me bi keştiyên balafiran, keştiyên şer û veguhestinê heye. Û Deryaya Navîn dê bibe golek hundur-Alman. Gel min?
  Speer çok da:
  - Belê, Fuhrerê min! Min berê fermana pêşxistina bernameyek avakirinê da ...
  Adolf dîndar lê zêde kir:
  - Ger planên me yên acîl hewce bike roja xebatê dibe ku heya 16 demjimêran were dirêj kirin. Divê tenê di neh mehan de hilberîna balafiran rojane bibe sed balafir... Li gorî ya niha ji sê qatan zêdetir û bi tu awayî ne rastiyek e ku ev têr bike!
  Speer lez kir ku Fuhrer teşwîq bike:
  - Pîlotên me ji yên Brîtanî çînek bilindtir in, lewra mîqdar ne her tişt e. Û em ê rêyên nû bibînin ji bo çêkirina şûran. Bi qasî ku ez fêm dikim, pêşanî ji bo me hewavanî ye?
  Fuhrer kulma xwe xurttir girêda:
  - Pêşî ji bo me jet, balafirên bombebar, û paşê balafirên şer e, plus berdana alavên nû, û pêşxistina çekên mûcîze! Lê belê, ne tenê di warê balafirvaniyê de, di heman demê de tank, top, di serî de topavêjên jet... Em ê li ser vê yekê bi berfirehî biaxivin.
  Zengilek hat bihîstin û sêwirînerên sereke yên balafiran ên Reichê Sêyemîn ketin hundurê odeyê.
  Messerschmitt, nisbeten ciwan û bi eniya bilind, Heinkel, jixwe pîr, lê pir bilez, bi atletîkî çêkirî Tank, Lippisch, û çend kesên kêm naskirî.
  Adolf wan nîşanî kursiyan da û emir da wan ku rismên li ser masê deynin:
  - Erka we ew e ku hûn çekek nû, pir bi hêz û nûjen biafirînin. Li Almanyayê ji hemû welatên din ên dinyayê zêdetir tunelên bayê hene û teknolojiya gelek balafiran jî pir paşdemayî ye. Lê tenê di Yu-88-ê de, hûn dikarin bi dayîna şeklek saxlemtir lezê bi girîngî zêde bikin. Bi taybetî, kavilê dê şeklek dilopek hêsir, şikestî were dayîn, ku dê dîtinê baştir bike û pîlotê firehtir bike, û di heman demê de dê bi baştirkirina aerodînamîkê bi pênc kîlometran baş lezê zêde bike. Zêdeyî, pêdivî ye ku di pozîsyona nexebitî de şeklek rêkûpêk bide nuqteyên gulebaranê yên hem bomberan û hem jî şervanan, refên bombeyan, û frenên hewayî.
  Tiştê ku ez ji te re dibêjim, tu binivîse!
  Sêwiranan bi yekdengî serê xwe hejandin:
  - Ji ber vê yekê bê guman Fuhrerek mezin!
  Adolf berdewam kir:
  - XE-129 - Pêdivî ye ku ji nû ve were sêwirandin da ku qutiya çekan bixwe şeklek rêkûpêk were dayîn û topek balafirê ya guhêzbar were danîn da ku li hember êrişên ji nîvkada paşîn û jêrîn biparêze. Wekî din, ev balafira êrîşê divê bi pergalek bihêzkirina motorê were saz kirin. Di heman demê de bi perestroyka re, pêdivî ye ku hilberîna balafirên êrîşkar ên weha were zêdekirin. Êrîşên wan ên hewayî yên wêranker çalakiya Îngilîzan felc dike. Ji bilî vê, divê bombera dive Ju-87 li Brîtanyayê were bikaranîn. Em ê otomobîlên kevnar têxin xizmetê...
  Adolf sekinî. Sêwiran bêdeng bûn. Fuhrer got:
  Di derbarê F -190 de gumanên min ên mezin hene . Wesayît derket holê ku ew giran e û têra manevrayê nake, ji bilî vê, pergala tijekirina tankan bi gazên bêhêz ên ku şûna sotemeniya bikar anîne vedihewîne tune. Ji ber vê yekê, ev otomobîl dikare bi yek guleyek şewitandinê jî were xistin. Tank dê li ser vê yekê çi bêje?
  Sêwiranerê navdar ê SS, li bal rawesta, got:
  - Kêmasiya me ev e, Fûhrerê mezin. Her çend divê cîhkirina tankan pir serketî were hesibandin jî, ew ji agirê dijmin kêmtir xeternak in û di heman demê de pîlotê diparêzin. Ji bo manevrabûnê, hingê... Yek zirx 120 kîlo ye, û ji me re ne hêsan e ku em wê sivik bikin...
  Xwedî Adolf pêşniyar kir:
  - Biceribînin ku kalîteyên aerodînamîkî yên Fokken-Wulf çêtir bikin. Di serî de ji ber kêmkirina giraniyê, pêdivî ye ku tiliyên baskan werin rijandin da ku kontrol û manevrabûna wesayîtê zêde bikin. Wekî din, ew ê ji bo nîvkada paşîn parastinê saz bike... Ji bo cîhê motorê li ber kabîna pîlotê, ev pîlot diparêze, lê pêdivî ye ku wesayît bi amûrek avêtinê were saz kirin. Bi awayê, şiklê motorê meriv dikare hêsantir were çêkirin, ku pêdivî ye ku pîşesaziyên me bê guman li ber çavan bigirin. Bi awayê, karê li ser ME-309 çi ye?
  Messerschmitt hinekî şok bû:
  - Em li ser vê dixebitin, Fuhrer mezin. Taybetmendiyên hesabkirî soz didin ku leza wesayitê, heya 740 kîlometran di saetê de zêde bikin, dema ku bi heft xalên gulebaranê têne çekdar kirin! Ev dê bibe mirina herî bi hêz ji bo Brîtanî ...
  Adolf qut kir:
  - Divê dawîkirin zûtir bê kirin. Û hûn, Speer, pêşveçûna çeka balafirê ya nû ya 30-mîlîmetre ya bi lez û bez bilezînin. Di heman demê de ew dikare ji bo gulebarankirina armancên bejayî û li dijî balafirên dijmin jî pir bi serfirazî were bikar anîn! Divê ME-309-a nû şûna ME-109-a berê bigire. Ji bo makîneya weya jet ME-262, mixabin, gelek kêmasiyên wê hene: giraniya giran, pêbaweriya xebitandinê ya kêm, rêjeya qezayê ya zêde ... Ez ê bi xwe nexşeyek ji balafira ku em hewce ne çêbikin.
  Adolf Hitler dest bi xêzkirina otomobîlekê kir, bi karanîna zanîna xwe ya li ser balafirên şerkerên nûjen. Lêbelê, ne yên herî nûjen, lê ji nêzikî salên pêncî de, da ku wan li gorî asta hilberîn û teknolojiyê ya heyî biguncînin. Wî girîngiyek taybetî da teknolojiya guhartina şûştina baskê. Ravekirina hemî avantajên sêwiranek weha:
  - Di dema daketin û rabûnê de, şûştin dê kêm bibe, û di dema firînê de dê zêde bibe. Tenê ji ber vê yekê, şerkerek bi motorek nûjen ME-262 dê bikaribe di saetekê de 1100 kîlometran bilezîne. Û giraniya wê dê pir kêmtir be.
  Messerschmitt li diagramê mêze kir, eniya xwe ya bejna bilind qij kir û hejand:
  - Bûye! Lê Fuhrerê min, te ji ku derê zanîna kûr a aerodînamîkê girt?
  Adolfê xwedan çavên xwe bi hîle teng kir:
  - Aerodînamîk çi ye? Mirovek jêhatî bi gelemperî di her tiştî de jêhatî ye! Û li Afrîkayê jî navgînî navgînî ye! Çi xeletiya bombebarê Arado heye? Diyagramê nîşanî min bide?
  Fuhrer-ê ku lêdixist bi lez nihêrî û serê xwe bi neyînî hejand:
  - Na, wisa nabe! Fikra bi trolleyê ne baş e, ji ber wê balafir li dora xwe nazivire û dê bikeve. Pêdiviya dakêşanê ya adetî ya vekêşandî heye. Ji bo aerodînamîka çêtir hin guhertinên sêwiranê bifikirin. Bê dahênana nehewce, lê bi jîrî.
  Adolf dîn bû û çend şîroveyên din jî kir:
  - Balafira Gryphon Xe-177 xwedî santralek pir bêbawer e. Pêdivî ye ku ew tavilê were guheztin, bi motorên pistonê yên herî paşîn, di destpêkê de çar ji hev cihê radiwestin. Dûv re ji motorên herî nûjen ên bi hêza 2950 hesp. Derbarê şiyana lêdana ji bilindahiyên bilind û di nav devê de, wê demê... Dest bi pêşvebirina Xe-277 bikin, ev maşîne jî dê bibe çekek dijmin. Lê ya sereke bombeyên jet e. Ev karekî pêşîn e. Mînakî, ev e ku divê Yu-287 wusa be.
  Fuhrer dîsa xêzek bi baskên pêş-vekêşandî çêkir, hin nuwazeyan ji sêwiranan re rave kir. Adolf bi giranî hate birin, hin diagraman nîşan da. Bi taybetî jî bombeya bê dûvik. Û ku sêwirana makîneya balafirê ya firînê ji sozdartir e. Û di heman demê de, wesayit dikare heta axa Dewletên Yekbûyî jî bombe bike. Wî rasterast destnîşan kir ku divê sêwiranerên ji çaraliyê Ewrûpayê û hem jî Cihû jî beşdarî xebatê bibin. Di dawiyê de fêm kir ku sêwiraner jixwe têra xwe mijûl bûne, wî bi dilovanî dev ji wan berda, tenê Lippisha hişt. Fuhrer qêriya:
  - Û ez ji te dipirsim, Alexander, tu bimîne! Hûn ê bi afirandina çekên nû, zehf bi bandor werin peywirdar kirin.
  Lippisch şaş ma:
  - Ez ê spasdarê te bim, Fuhrer!
  Hitler the Terminator dest bi ravekirinê kir:
  - Bê guman, hûn teoriya Wieselsberger dizanin, ku demekê li Göttingenê alîkarê Profesor Prandtl bû. Ew yekem bû ku teoriya bandora dîmenderê li ser rûbera jêrîn pêşxist ...
  Lippisch serê xwe hejand, bişirî:
  - Tu baş dizanî, Fuhrerê min! Erê, ez vê teoriyê dizanim!
  Possessed Adolf berdewam kir:
  - Pêdivî ye ku em ekranoplanek çêbikin - celebek hîbrîdek keştiyek torpîdo û balafirek deryayê. Bi rastî ew pir kêmtir difire, 20-40 santîmetre dûrî avê. Di vê rewşê de, girseya hewayê ku keştiya ekranoplan piştgirî dike ji du beşan pêk tê. Yek jê di bin baskê de çemekî cemidî ye; ya din - pir ne girîng - ji binê baskê li qada qeraxa paşîn derdikeve û bi domdarî bi hewaya ku ji jor, ji serê baskê tê tije dibe.
  Lippisch bi hêsanî piştrast kir:
  - Bi rastî jî Fûhrerê min!
  Possessed Adolf berdewam kir:
  - Lêbelê, girseya sereke ya hewayê di bin rûbera hilgirtinê de dimîne û li wir zextek ku hema hema bi zexta lezê re ye diafirîne. Ew rola celebek seyrûsefera hewayê dilîze, ku pê re keştiya ekranoplan mîna demjimêrê "dizivire"! Yekem kesê ku vê yekê di pratîkê de bikar aniye endezyarê Fînlandî Kaario bû, wî baskek çargoşe ya sade ku li ser berfê bi perdeyekê diherikî çêkir û patent jî jê re wergirt. Lê mixabin leşkeran keşfeke wiha di wextê xwe de nenirxand. Ew dibêjin ku profesorê rûs Levkov ceribandinên bi vî rengî kiriye... Ango ev dikare bibe çekek nû ya mûcîze, ku bikaribe bombe, torpîl û leşkeran bigihîne peravên Brîtanyayê, bi leza balafirê û bi lez û bez. di heman demê de ji radarê re nayê dîtin. Zêdetir êrîşên wêranker ên li ser keştiyên Englishngilîzî! Qebûlkirin?
  Lippisch bi destê xwe hejand, garsonên arîkar hinek ava wî rijandin... Piştî ku piçek vexwar, sêwiraner got:
  - Belê, ev ramanek dewlemend e, her çend dê hin pirsgirêkên teknîkî hebin. Ji bo nimûne, domdarî ...
  Adolfê xwedan bi awayekî dostane serê xwe hejand:
  - Ez ê ji we re xêzek xêz bikim, çêtir e ku hûn wiya bikin, û hûn ê hûrguliyên teknîkî yên piçûk bi xwe paqij bikin. Pêdivî ye ku laş dirêj be, ku dişibe fîşekek balafirê, diherike nav pozek kavilek delfîn, şemên bayê yên şêrîn û motorên turbojet.... Her çend gengaz e ku motorên pistonê jî di modelên yekem de bixebitin. Û gava ku ev kolos di nav ava vekirî de were kişandin, dê motor bi kerr biqîrin û laşê nêçîrê yê teng dê mîna waliyê biteqe û ewrekî spreyê biavêje. Bala xwe bidinê, ev kolos dikare mîna şervanekî çend metreyan ji rûyê avê baz bide.
  Lippisch bi heyraniya rast pif kir:
  - Te xeyaleke dewlemend heye, Fuhrer!
  Dashing Adolf hê bêtir îlham bû:
  - Helbet ew dê bibe çekek mûcîze. Beriya her tiştî, ekranoplan ji tu bahozan natirsin. Ew ji qeşayê natirsin - li ser wê difirin. Ew ji ber devê çeman û zinarên peravê, yên ku keştiyên asayî dikarin li ser bişkênin, ne ditirsin, û narîn bi gelemperî mîna hewza zarokan e. Ew dikarin leşkeran daxin her derê: ji peravên Afrîkayê yên Skeletons bi refikên xwe yên şeytan, heya her du peravên Dewletên Yekbûyî, erdên Arktîk ên Kanada û Alaska. Dê çend sed ji van makîneyan hebin, û Brîtanya dê di du mehan de bikeve.
  Lippisch bi tirs got:
  - Û kanî?
  Fuhrer keniya:
  - Tam ew kanî! Ew ne di bin rûyê avê de ne jî di çolê de tehdît nakin! Her wiha torpîl ji keştiyên binê avê. Û ew bi xwe çekek îdeal e ji bo şerkirina keştiyên jêrderyayî yên herî pêşkeftî, lêdana wan bi barên kûr. Wekî din, ekranoplane dikarin fuze û mayinan li keştiyên dijmin bidin. Erê, bê guman, ez ê sêwirana bombeyên rêberî bi we bidim nasîn. Û bê guman, daketin... Amûrek îdeal ji bo radestkirina hêzên daketinê, ne tenê bi piyade, lê bi tankan jî! Wê demê hemû cewherê şer wê bi carekê biguhere! Ma hûn Lippisch fam dikin, Fuhrer bi çi karsaziyê bi we bawer dike?
  Sêwiran bi merkantirî jê pirsî:
  - Li ser xelatan çi ye?
  Serious Adolf piştrast kir:
  - Bê guman, yên herî bi comerdî, xaçeyek hesinî bi elmas, erd, kolonî, mijar! Ger em hemî Afrîkayê bi dest bixin, dê têra her kesî erd hebe!
  Lippisch wiha got:
  - Heger pere û pere bên dayîn ekranoplan amade dibe, lê... Ji bo şervanekî bê dûvik jî projeyên min hene.
  Terminator Fuhrer lez kir ku dahêner piştrast bike:
  - Balafireke bombebarkirî ya bê dûvik, min berê xêz kiriye, yên din dê lê xwedî derkevin. Çiqas rehet û şervan e! Ekranoplanes girîngtir in ji ber ku ew bi bingehîn çekek nû ne... Wekî din, pargîdaniya Gotha sêwiranerên pir jêhatî hene ku dê vî karî bikin. Di vê navberê de, li ser ekranoplanes dixebitin. Bi giştî niha gelek meseleyên min yên lezgîn hene, hîna jî divê ez bi generalên tankan re biaxivim... Ferman dê ji we re bê dayîn...
  Lippisch ji Fuhrer pir îlham hişt. Adolf difikirî ku belkî çêtir be ku pêşî bi fîzîknasên navokî re li ser çêkirina atomek û di pêşerojê de, bombeyek hîdrojenê biaxive, lê wî biryar da ku pir zêde neke, xwe û mirovên din di demekê de bar bike.
  Gelek sêwirîner hebûn, di nav wan de yên herî navdar: Porsche û Aders. Bi gelemperî, ger Almanan di hewavanî û fîloya binavê de li hember Sovyetê serweriyek jêhatî hebû (her çend her kes vê yekê qebûl nakin!), wê hingê fîloya tankê ya Panzervale bi rengek berbiçav li paş ma. Bi taybetî, wesayitên KV yên Sovyetê, T-28, T-34, di zirx û çekdanînê de ji yên Alman, û di performansa ajotinê de jî ji T-34 çêtir bûn. Lêbelê, çekên tankên Alman ji bo Matildas û Cromwellsên Englishngilîzî têra xwe ne xurt in, pir hindiktir ên ku berê ji hêla sêwiranerên Churchills û Challengers ve hatine pêşve xistin. Nexasim qelsiya zirxî ya sêwiranên Almanî...
  Piştî ku mêvan vexwendibûn ku rûnin, Fuhrer dest bi xwendina moralê kir:
  - Mixabin, Almanya niha ne xwediyê çekeke pêbawer a dijî tankan e... Bi çeka T-3 ya 50 mm, ew tenê dikarin zirxên Matilda an jî KV-yê lêxin... Lê Matilda berî destpêkirina Şerê Cîhanê yê Duyemîn jî kete xizmeta Brîtanyayê. Me bi xwe Matildas girtiye, ku zirxên eniya wê nayên derbas kirin. Welê, KV-yên Sovyetê nekarin bi alîkî an kulikê ve jî derbas bibin. Herî zêde ya ku gerîdeya me dikare bike ev e ku rê bişkîne! Ango we sêwiranan em xistine rewşek wisa ku tankên dijmin di warê zirxî de ji yên me gelek bihêztir in û "Grant"ên nû yên Amerîkî û "Şerman"ên ji bo hilberîna girseyî amade ne di warê çekan de serwer in. Nexasim wesayîtên rûsî yên bi topên 76 mm. Û hûn çawa peywira afirandina tankên nû, nemaze bi çekek 88 mm, pêk tînin.
  Porsche bi tevlihevî bersiv da:
  - Helbet, em geşedanên bi vî rengî dikin, Fuhrer mezin. Di 26ê Gulanê de Midûriyeta Çekdarîyê fermana tangeke ViK -4501 ya 45 ton da me. Divê tam bi vî rengî be, bi çekek antî-balafirê ya 88 mm veguhezîne topa tankê. Jixwe nexşeyên me yên pêşîn hene. Hûn dikarin xwe bi wan re nas bikin, mezin.
  Fuhrer pirsî:
  - Tu Aders î?
  Erwîn serê xwe hejand:
  vk -3001 bi serfirazî hate ceribandin . Wesayîtek giran a nû, bi topeke 75 mm. Di modela antî-tank de çekek me ya bi vî rengî heye, lê hêj nehatiye hilberîna girseyî. Wekî din, ji bo çêkirina T-6, ku giraniya wê heya 65 ton e, xebat hatin meşandin. Û modela siviktir 36 ton. Em Fuhrer mezin hewl didin.
  Adolf, ku xwe zanibe, bi lez û bez dest bi lêkolîna nexşan kir. Li vir ew nexşên yekem ên bi heybet "Tiger", tanka herî navdar a Almanyayê ya Şerê Cîhanê yê Duyemîn in. Ev otomobîl di dema Bulgeya Kursk de navdar bû. Di demên Sovyetê de, "Tîger" bi gelemperî dihatin şermezar kirin, lê paşê helwesta li hember vê otomobîlê objektîftir bû. Ji bo dema xwe, ev tank, bê guman, ne xirab bû. Di dema pevçûna mezin a yekem a bi KVyên me re, sê Pilingan deh wesayîtên Sovyetê xistin, û ew bi xwe jî bêyî zirarê reviyan. Avantaja sereke ya vê wesayitê topa wê ya bi hêz 88 mm bû, ku demek dirêj ne xwediyê dijberek hêja bû. Lêbelê, li ser Kursk Bulge, tevî serweriya kalîteyê ya di teknolojiyê de, Nazî dîsa jî têk birin... Statîstîkên li ser karanîna şerker a vê wesayitê û her weha rêjeya windahiyan bi gelemperî wê wekî yek ji çêtirîn wesayîtên Şerê Cîhanê yê Duyemîn. Lê kêmasî bi çavên rût jî diyar dibin. Giraniya giran a 56 ton, bi zirxên tenê 100 milîmetre (tenê 80 alî!), bilindbûna bilind, nebûna goşeyên zirxî yên maqûl û performansa ajotinê ya nebaş. Bi gelemperî, tanka IS-2, bi giraniya deh ton kêmtir bû, hem ji hêla zirxî û hem jî di çekan de ji pilingê çêtir bû... Lê ev tank tenê di Sibata 1944-an de derket holê. Giraniya "Royal Tiger" bi giştî 68 ton bû, bi zirxên pêşiyê 180 milîmetre... Helbet tangeke wiha ne ji bo şer li Afrîkayê, li çolê, ji bo daketinê ne guncaw bû, ew tenê makîneyeke mîna guhê heriyê ye. lingên gil. Na, bê guman, ji bo dema xwe, "Royal Tiger" pir bi bandor bû, di şer de çend tankên dijmin hilweşand, û carekê di nav saetekê de bîst û pênc "Şerman" têk bir. Wusa dixuye ku der barê bîst û sê tankên T-34 de ku di şerekî de ji hêla Tiger ve hatine rûxandin de agahdarî hene. Lê di her rewşê de, ev tank bi tenê vegirtina karanîna bêaqil a hêz û giraniyê ye. Lê, bo nimûne, tanka T-54 ya Sovyetê... Cûreyek ji karanîna maqûl a serfiraz a teknolojiyên berê yên Şerê Cîhanê yê Duyemîn.
  Fuhrer bi biryarî got:
  - Na, birêz! Ev proje ne guncaw e! Çêkirina wesayiteke bi giraniya pêncî û şeş ton bi tenê bi 100 milîmetre zirxî... Li kû ye karîgerî û rasyoneliya me ya almanî ya bi rûmet?
  Aders bi tirs got:
  - S-2 ya Fransî, bi giraniya 70 ton, 45 milîmetre zirx...
  Fuhrer-Terminator bi hêrs dev jê berda:
  - Ev tankek ji dema Şerê Cîhanê yê Yekem e. Lê KV-2 ya rûsî xwedî obuseke 152 milîmetreyî bû û giraniya wê 52 ton bû. Lê ev 152 milîmetre ye, ne 88.
  Ji ber vê yekê, ez ji bo tankek bi giraniya wê ne zêdeyî çil ton û cebilxaneya pêşiyê ya herî kêm 180 milîmetre, alî û qalikê 150 milîmetre, motorek şeşsed, ez wezîfeya topek 88 mm ya qalibê 71 didim we. , heft sed hesp. Û divê ev tank herî dereng di şeş mehan de bikeve hilberîna girseyî.
  Sêwiranên Alman zer dibûn û destên wan dihejiyan. Îskender bi henekî li wan nêrî. Bi rastî karekî pir dijwar bû; çek û cebilxane ji bo modela "Royal Tiger" ya 1944-an tîpîk e, lê hûn hewce ne ku giraniya xwe 28 ton kêm bikin! Lêbelê, Adolf ev yek pir rast nirxand, û tewra li ser milê Porsche jî çepikek dostane da:
  - Xem neke, ez bi xwe ez ê ji we re nexşeyek çêtirîn ku tê de hûn dikarin bi giraniyek wusa piçûk bi dest bixin xêz bikim. Ez ne zalim im, rasyonel im. Pêdivî ye ku hûn pir ji nû ve ava bikin. Bi taybetî, danîna veguheztinê û motorê li hev.
  Aders bi xemgînî got:
  - Ev dê ji me re hin pirsgirêkan derxe. Bi taybetî, lihevhatinek weha dê kêmasiyên jêrîn hebin.
  Tough Adolf qut kir:
  - Bê guman, dê hin pirsgirêk hebin, lê di prensîbê de ew bi hêsanî têne rakirin. Bi taybetî di warê teknîkî de. Lê hûn dikarin motorê pir tevlihevtir bi cih bikin, suspensionê bilivînin û ... Pêdivî ye ku bilindahiya tankê bi du metreyan were daxistin, û ekîb jî li ser piyan were danîn, wê hingê dê her tişt pir maqûltir be.
  The Fuhrer dest bi çêkirina nexşeyek, celebek xêzkirinê, ji celebê tanka Sovyetê ya herî populer a serdema piştî şer, T-54 kir. Ev wesayit ewqas serketî bû ku di sala 1947an de hat avêtin û di şerên li Afganistanê bi Talîbanê re hat bikar anîn; Leşkerên iraqî di dema Bahoza Çol û Operasyona Şok û Awe an Azadiya Iraqê de bi Artêşa Amerîkî re şer kirin." Bi giştî zêdetirî 70 hezar ji van tankan hatin hilberandin. Û ku car pir serkeftî bû. Bi giraniya xwe 36 ton, zirxên eniyê 200 milîmetre û topek 100 milîmetre. Ev celeb di dema Şerê Koreyê de hem bi Patonsên Amerîkî û hem jî bi Pershings re bi serfirazî şer kir. Ji ber vê yekê ji bo vê asta teknolojîk modela ji bo pêkanîna pir guncaw û realîst e. Û çêkirina pir hêsan - erzan... Di derbarê topa 88 mm 71 El-ya Alman de, ew ji bo hemî tankên Şerê Cîhanê yê Duyemîn (ji xeynî cebilxaneya pêşiyê ya IS-3, ku ketibû xizmetê. di Gulana 1945 de!). Li ser IS-3 çi ye? Tank di warê zirxî de, û tûrika ku şeklê pîçikê jê re hatibû dayîn pir xweş e. Rast e, performansa ajotinê qels bû, û ew zû hate sekinandin. Dûv re çend modelên din hebûn, IS-4, û hwd, heya ku ew li ser IS-10 rûniştin, ku piştî mirina Stalîn navê T-10 hate guhertin. Û ev bû tanka giran a dawî ya Sovyetê. Khrushchev hemî pêşkeftina wesayîtên giran qedexe kir, û şûngirên wî ev yek revîze nekir!
  Bi giştî, ma ji Almanan re tankek ji çil ton girantir lazim e, ger li ser tankek navîn jî bikarin topek ku bikaribe 193 milîmetre zirxî li dûrahiya 1000 metreyî bikişîne saz bikin?
  Emerîkî zû dev ji tankên giran berdan, û giraniya Pershing ji 42 ton derbas nebû, û Sherman bi giştî ji 32 ton derbas bû. Lê piştî ku eşkere bû ku şerek bi Yekîtiya Sovyetê re dê derkeve, cinawirek bi 120 mm xuya bû. çeka kalîber û leza destpêkê ya mûşekê hema hema 1000 metre di çirkeyê de ye. Lêbelê, Amerîkî zû ji vê tankê bêhêvî bûn. Beriya derketina IS-10, tanka herî populer a piştî şer IS-4 bû, bi zirxên pêşiyê 250 milîmetre û zirxên kêlekê jî 170... Wesayîtek pêbawer, her çend giraniya wê ji 60 ton zêdetir bû. Di her rewşê de, hûn hewce ne ku avakirina tankek giran ji bo Almanya, lê ne ji 50 ton zêdetir. Mînak, IS-10 tenê 50 ton giran bû, zirxên wê yên pêşiyê 290 milîmetre û çekek 125 milîmetre... Bi xatirê te, ya herî serketî kîjan e? Di dema şer de, modelên herî populer ên Sherman û Churchill xwedî çekên 100 û 152 mîlîmetre (pêşî) bûn. Welê, "Royal Tigers" bi wê re pir baş li ber xwe da ... Lê "Panther" dest pê kir ku piçek li paş qalibê 75 mm bimîne, her çend leza destpêkê ya bilind a fîşekê têrê neke jî. Ji ber vê yekê, "Panthers" bi çekên 88-mîlîmetre xuya bûn, her çend tenê di dawiya şer de, û tenê çend ji wan hebûn. Lê rastiya ku Wehrmacht ne planek bû ku tank û çekên dij-tank bi qalibek mezintir ji nû ve biçek bike, destnîşan dike ku ev rewş ji her kesî re xweş e. Bi rastî çekek xweser Jagdtiger bi topek 128 mm û zirxên pêşiyê 250 mm hebû, lê tenê 71 ji wan hatin hilberandin û di rêjeyek wusa piçûk de nekarîn bandorê li pêvajoya şer bikin. Bi awayê, ya balkêş ev e ku heya dema Jagdtigers teslîm bûn, 43 kesên din di karûbar de man, ku ev jî zindîbûna zehf a makîneyek wusa destnîşan dike.
  Bi awayê, Stalîn ferman da ku IS-2 tavilê bi topek 122 mm were çekdar kirin, her çend hêza wê ya derbasbûnê ji bo tankên Alman pir zêde bû (ji bilî "Royal Tiger", lê tenê 458 tankên weha hatin hilberandin). Gelekan şîret li dîktator kir ku xwe bi bermîlek 100 mm sînordar bike. Û bi rastî jî çeka xweser T-100 di warê taybetmendiyên wê yên şer ên giştî de çêtirîn derket holê. Jixwe, her ku kalîber mezintir be, peydakirina kelûpelan ew qas piçûktir be, rêjeya agir, leza destpêkê ya fîşekê, mezînbûn û rastbûna agir kêm bibe... Lê almanan xwedî tanka herî mezin, T- 4, û çekên xweser ên li ser bingeha wê, tenê 22-24 ton giran bûn. Lê belê, çeka xwe-hilweşînê ya Panzer pir serketî bû: çek û cebilxaneya Pantherê ya pêşiyê hema hema bi ya xwe re, bi giranî û bilindahiya wusa kêm bû. Pêdivî ye ku meriv ferman bide destpêkirina "Panzerên" sadetir û erzantir di hilberînê de.
  Û li ser qalibê gun? Ji bo çekên dij-tank, qalibek 128 milîmetre pir mezin e; çêtir e ku meriv wê wekî çekek êrişê bikar bîne, û navberek ji 105 milîmetreyan hilbijêrin.
  Adolf diagram nîşanî sêwiranerên Alman da:
  - Ev çeka meya veşartî ya nû ye! Divê tank di mehên pêş de ceribandinê bike. Bikaranîna wê ya şer dê di sala 1943 de be. Di vê navberê de, we projeyek jî heye ku hûn tankek giran bi çekên 105 mm çêbikin. Her wiha çekên sivik ên xweser. Ji ber vê yekê birêzan dest bi xebatê bikin.
  Aders bi tirs li ber xwe da:
  - Sêwirana ku we pêşniyar kir balkêş xuya dike, lê pirsgirêk ev e ku ev tank ne di ruhê kevneşopiyên me de ye... Û ekîb dê nerehet bibin...
  Li şûna ku Adolf bersivê bide, hinek ava vexwarinê vexwar û pêşniyar kir:
  - Belkî em nîvro bixwin hevalno. Bi gelemperî, ev tank dikare di mîqdarên mezin de were hilberandin, û ez nafikirim ku Amerîkî û Brîtanî berî dawiya şer tiştek çêtir hilberînin. Û îro hûn dikarin piçek goşt bixwin...
  Keçan tavilê sifre danî. Îskender, fêhm kir ku zikê Fuhrer, ji goşt şîr bûye, dikare nexweş bibe, hilbijart ku bi xwe re rast bimîne, û tenê piçek zirav xwar, di heman demê de Sobakevich ji wan "Giyanên Mirî" bi bîr anî. Hmm, heya nuha ew xuya dike ku her tiştî rast dike. Aboriyê dide ser lingê şer, şerê topyekûn radigihîne, qanûnên ku diviyabû di sala 1939an de bihatana qebûlkirin, derdixe... Hêdî hêdîbûna Hîtler a bi mîlîtarîzekirinê re bû sedema kêmbûna çekan û tam di warê hejmarî de... Wekî din, parlamenterê navdar- 44 tivinga êrişê... Di taybetmendiyên xwe yên şer de hêja ye, tiştek ku ji hin aliyan ve ji modelên yekem ên Kalaşnîkov jî çêtir e. Ew tenê hinekî giran e... Dibe ku em bi rastî bikarin tivinga AKM-ê wekî bingehek bikar bînin? Erê, dê baş be ku çekek were çêkirin ku rastbûna M-16-a Amerîkî bi rêjeya agir û pêbaweriya AKM-ê re bike yek. Bi gelemperî, pêşveçûn bi rengek neyeksan pêşve diçe. Mînakî, motorên di tankan de hêzek zêde zêde nedikirin, lê komputer bi tevahî nedihat. Lê zanyariya wî ji pêşerojê heye, lê ew dikare çi pêşkêşî bike, ji bo nimûne, cîgirek neftê. Heya nuha, li Amerîkayê jî hîn nebûne ku meriv çawa bi bandor benzînê ji komirê hilberîne! Tevî zêdebûna bihayê petrolê. Baş e, ew dikare çi pêşkêşî din bike. Parastina dînamîk, motorên turbojeneratorê ... Û ev ê bibe, lê piçek paşê, da ku lez nekin ku qertên tîrêjê derxînin. Di heftê saliya xwe de pêşdeçûn pir bi pêş ve çû, lê heya pîrbûnê têk neçe, nexweşî jî têkçû û mirov ne Xwedê ye! Her wiha ji hinek aliyan ve paşveçûnek jî heye... Wek mînak bi taybetî li Rûsyayê û qada piştî Sovyetê û herwiha li welatên îslamî zêdebûna dîndariyê. Lê ramanwerên mezin ên Ronesansê û serdema nûjen pêşbînî dikirin ku ol hêdî hêdî bimire!
  Lê tiştekî ecêb e ku tundrewiya olî her ku diçe mezin dibe... Û kahînan jî her ku diçe zêdetir destwerdana siyaseta dewletê dikin. Û di vê rewşê de, siyaseta desthilatdaran nayê fêm kirin, bi rastî ew bi ciddî bawer dikin ku rastî di Ortodoksiyê an Îslamê de ye? Ev hemû mirovên xwenda û jîr? Heger na, wê demê dev ji modela dewletbûnê ya laîk çi ye? Ji bo karîgeriyê di rêvebirina girseyan de? Lê tam Ortodoksî ye ku bêbandoriya xwe wekî dînê dewletê îspat kiriye... Rastî ev e ku bingehek fermî ya Xirîstiyantiyê û berî her tiştî Ahîda Nû, Ortodoksiya bingehê wê hînkirina pasîfîst e: li ber xwe nedin. xerab û ji dijminê xwe hez bike! Lê di heman demê de siyaseta rastîn a împaratoriyê êrîşkar e û şîdet û dagirkeriyê dixwaze. Ya ku nakokiya di navbera form û cewher de derdixe holê ev e. Her çend gelek kes bi zanebûn vê yekê fêm nekin jî, di binhişê xwe de hîs dikin!
  Ji ber vê yekê hînkirina Ortodoks bêbandor e, ji mantiqê bêpar e, di heman demê de hewl dide ku bibe emperyal û xiristiyan. Û Mesîhî tê wateya cihû û aştîxwaz! Jixwe, Încîl hema hema bi tevahî ji hêla Cihûyan ve hatî nivîsandin, û dibe ku bi tevahî jî, ji ber ku Pawlosê Şandiyan dibêje ku feydeya Cihûyan mezin e ji ber ku peyva Xwedê li wan hatiye spartin! Ev tê wê wateyê ku rûsî divê ji Incîlê bawer neke! Ev tê wê wateyê ku bawerîyek din hewce ye, lê êdî ne li ser bingeha Nivîsarên Cihûyan... Kîjan? Divê ew ji hêla pispor û psîkologên bi tecrûbe ve di bin rêberiya FSB de were pêşve xistin! Wê demê dê gelek nakokî bi serkeftî çareser bibin...
  Divê bê gotin ku zarokek ku Mizgîniyê dixwîne dê tu carî nebe şervanek bihêz, wêrek, zalim ku ji Rûsyayê hez dike! Û kîjan welat di Incîlê de navdar e? Îsraîl!
  Rast e, Adolf bixwe xwedan e, ev lîstikvan, ku xwe li şûna Hitler dîtiye, qet nebe ku zordestiya Cihûyan hişk bike. Berevajî vê, Cihûyên bikêr dê sûd werbigirin û ji bo Reich Sêyemîn bixebitin. Dê bêaqiliyek wekî gulebarankirina zanyar û hunermendên cihû tune be! Lê zû ye ku qanûnên antîsemîtî betal bikin. Ya yekem, dibe ku mirov şaş fêm bikin, ya duyemîn jî, ev çavkaniya dewlemendiyê û çavkaniyek pir zexm e! Lê, bê guman, di berdêla piştgirîya Cihûyan de gengaz e ku meriv polîtîkayên antîsemîtî nerm bike.
  Bi Papa re çi bikin? Têkiliyên bi Vatîkanê re ji îdeal dûr in, lê şerê vekirî dê di vê qonaxê de tenê zirarê bîne. Ev tê wê wateyê ku hûn hewce ne ku hûn li piştgiriya Vatîkanê bigerin, lê di heman demê de li ser berjewendîyên xwe israr bikin... Bi îdeal, kulikê xwe deynin ser textê Petrûs û hêdî hêdî olê sererast bikin...
  Porsche ramanên Adolf qut kir:
  - Em ji şîva te pir kêfxweş in, Fuhrer!
  Adolfê xwedan bi dilovanî keniya:
  - Belê, niha ez ê bi Himmler re bibînim, û paşê bila Heinseberg were. Û binerin, hevalno: ji we re muhletên pir hişk hatine dayîn!
  Artêşa Fuhrer li seranserê Afrîkayê diçû. Û li dijî Yekîtiya Sovyetê parastin kir.
  Di zivistanê de, Artêşa Sor êrîşek li ser lingê Rzhev dest pê kir, lê Nazî li wir li bendê bûn û karîbûn derbekê bişkînin. Li başûr, Almanan jî li ber xwe dan, xwe li ser rêwerzên Oryol û Kharkov girtin. Û tenê li nêzîkî Lênîngradê, leşkerên Sovyetê karîbûn Operasyona Iskra pêk bînin, lê şer hema hema mehekê dom kir û serkeftin bi bihayek pir giran hate kirîn.
  Krauts bi awayekî ji zivistana 42 - 43 xilas bûn.
  Lê di biharê de, piraniya Afrîkayê jixwe ji hêla wan ve tê dagir kirin. Û Fuhrer avên aştiyê bi Brîtanya re diceribîne.
  Churchill li ser vê yekê hinekî sar e. Tevî ku Brîtanya têkçûn li dû têkçûnê ye.
  Bi Japonyayê re jî ne diyar e - Şerê Midwayê ji hêla Amerîka ve winda bû, û dema ku samurai fîloya mezin ya Yankee perçe perçe lêdixin. Û Amerîka nikare ji serdestiya xwe ya hejmarî li derya û hewayê sûd werbigire.
  Hîtler dixwaze li dijî Yekîtiya Sovyetê êrîş bike, lê piştî ragihandina seferberiya giştî jî, hêza wî ji bo vê yekê pir hindik e. Ji ber ku Krauts li seranserê Afrîkayê belav bûne.
  Di havînê de Artêşa Sor bi xwe ji bo pêşdeçûnê amade ye. Naziyan, lêbelê, piştî ku Afrîka zeft kirin, leşkerên kolonyal ava kirin. Û ew çavkaniyên zêde distînin.
  Ew ji bo hilberîna tankên Lion, Tiger û Panther têne bikar anîn. Lêbelê, daneyên ku ji cinawir re hatine dayîn bi tevahî serketî nebû. Pir biha, pir giran. Rast e, ji bo parastinê Panther wêrankerek tankek baş e, bi topek bilez-agir.
  Lê ya herî neserketî "Şêr" bû, giran, biha, lê ne pir bi bandor. Çek li hember sî û çar tankên Sovyetê û tankên sivik pir bi hêz e, û rêjeya agir ji ya Panther û Tiger pir kêmtir e. Lêbelê, zirx ji ya "Tiger" çêtir e, û hem jî li zozanên maqûl. "Şêr" derket ku mîna "Panther"ek mezin bi giraniya neh ton û motorek heştsed hesp e. Lêbelê, ji dîroka rastîn hinekî zûtir, "Tiger"-2, bîst û du ton siviktir, ket hilberînê. Di asta parastinê de nêzî "Şêr" e, lê bêtir mobîl, siviktir. Çek, lê belê, 88 mm e - li hemberî 105, lê ji bo hilweşandina hemî tankên Sovyetê têr dike. Û ya girîng ev e ku rêjeya agir zûtir e - heşt gule li hember pênc.
  Ji ber vê yekê "Şêr" zarokek jenosîdek Alman, gemar e ku xwe negirtiye.
  Almanan di havînê de tevahiya Afrîka, tevî Madagaskarê girtin. Stalîn pir dirêj li bendê ma.
  Dibe ku ew bi xwe jî li ser Almanan hesab dikir ku êrîşek bike. Bi taybetî jî dibînin ku tankên Şêr, Tiger û Panther çawa digihîjin. Lê Krauts dîsa jî pirsgirêkên li ser parzemîna tarî çareser dikirin.
  Stalîn wê gavê winda kir. Êrîşa leşkerên Sovyetê di rêberiya Orel û Kharkov de dest pê kir. Tenê cihê ku Almanan baş amade kiribûn. Û ne mimkun bû ku surprîzek taktîkî bi dest bixe. Di şerên yekem de destnîşan kir ku "Panther" di berevaniyê de bi rengek xweşik dixebite. Ne xirab û "Ferdinands". Ew jî baş in.
  Û Tiger tankek hilberîner e. Û ew baş gol dike. Alman bi awayekî aktîf diparêzin. Û li hember derbên dijmin bisekinin. Di sê mehên şerên pir serhişk de, Artêşa Sor tenê panzdeh kîlometran pêşde çû. Û windahiyên wê girîng bûn.
  Du deh balefirên îngilîzî li ser keçikên kamûflajkirî firiyan; wan belkî tiştek ferq nekiribû, û ji berê de dest bi windabûna ji asoyê kiribûn, gava ku ji nişka ve dengên nû yên gumanbar hatin bihîstin. Madeleine emir kir:
  - Her kes raze û nelive!
  Keçik cemidî, li benda tiştekî bûn. Û dûv re veguhêz û kamyonên sivik ji pişt dunê xuya bûn. Li gorî sêwiranê dadbar kirin, ew li Îngilîstan û Amerîkayê tê çêkirin. Hêdî hêdî ber bi paytexta Tûnisê ve çûn. Madeleine hinekî tevlihev bû. Wê bawer kir ku xeta pêşîn hîn jî dûr bû, ku tê vê wateyê ku Brîtanî dê hîn wext nebin ku xuya bibin. Ya rast, divê ew xuya nekin. Û li vir stûnek tevahî dihejîne. Her çend, belkî ji tabûrekê kêmtir jî... Ew kî ne, hin komên şerker, ku çolên eniyeke ne berdewam derbas kirine, dixwazin li piştê bigerin. Ew mentiqî xuya dike, her çend bi teknolojiyê ve ew li çolê hêsan têne dîtin. Di her rewşê de, hûn hewce ne ku radyoyê ji hevalên xwe re bişînin, lê agir venekin. Bi ser de jî, tenê sed ji wan hene, û ji sêsed zêdetir Brîtanî hene!
  Gerda ji Charlotte re pistepist:
  - Ev ingiliz in! Ev cara yekem e ku ez wan ewqas nêzîk dibînim!
  Hevalê por sor, ew jî pir aciz bû, bersiv da:
  - Ne tiştekî taybet! Û di nav wan de gelek reşik hene!
  Bi rastî, bi kêmanî nîvê Îngilîzan reş bûn. Û stûn hêdî-hêdî diçû, û reşik hê jî diqîriyan... Her diçe nêzîktir dibûn...
  Li vir demarên yek ji wan keçan nekarî li ber xwe bide û bi çeka keşfê teqiya. Di heman kêliyê de, şervanên mayî gule berdan, û Madeleine bi derengî qîr kir:
  - Agir!
  Bi yekcarî bi dehan îngilîz hatin xwarê, yek ji kamyonan agir pê ket. Yên mayî yên Îngîlîz bênavber gulebaran kirin. Madeleine, wextê xwe girt, qîriya:
  - Bombeyên êrîşkar bavêjin hev!
  Keçên ji tabûra elît a SS "She-Wolf" bombeyan dûr û rast davêjin. Û ku ew ji zarokatiya xwe ve hatine perwerdekirin, û her weha teknîkên taybetî derbas kirine. Ev gava ku hûn bi şoka elektrîkê perwerde dikin, hûn bi avêtinê hinekî hêdî ne û hûn şok dibin. Gerda û Charlotte jî diyariyên xwe avêtin. Û Brîtanî bi serê xwe û serûbinî ne... Ew pir xweş e. Bêhemdî gulebaran dikin, reşik jî bi zimanekî ku nayê fêmkirin diqîrin. Ew bê guman pîs in...
  Û Gerda gulebaran dike û diavêje, di heman demê de stran jî dibêje:
  - Di nav şagirtên SS de kabûsek heye! Yek bazdan - yek lêdan! Em gur in - rêbaza me hêsan e! Em hez nakin dûvê pisîkê bikşînin!
  Charlotte jî di bersivê de giriyê. Guleyên ku ji aliyê wê ve tên avêtin, serê serê xwe perçe perçe dikin. Û paşê çavên xwe derdixin. Li vir zilamekî reş ê tirsnak e ku hevjînê xwe yê blond bi bayonetê li kêlekê dixe. Ew ê di bersivê de xwînê birijîne. Charlotte bi hev re stranan dibêje:
  - Melekên dojehê tarî yên stêrk! Wusa dixuye ku dê her tişt di gerdûnê de hilweşe! Pêdivî ye ku hûn mîna felekê bilez berbi ezmên bifirin! Ji bo parastina giyanan ji hilweşandinê!
  Îngiliz bê rêxistin tevdigerin, piraniya wan leşkerên kolonyalîst in: reş û hindî, ereb. Ew an dikevin, dicemidin, an jî, berevajî vê, bi hişkî hildiweşin û dest bi bazdanê dikin mîna kewarên dîn. Lêbelê, keç bi duristî gulebaran dikin, û her çend gemar dûr nefirin jî, perçe qalind in! Jixwe hindik dijmin mane. Madeleine bi îngilîzî diqîre, dengê wê ew qas bi kerr bilind e ku hûn ne hewceyî megafonê ne jî:
  - Teslîm bibin, em ê canê we biparêzin! Di dîlgirtinê de hûn ê xwarin, şerab û seksê xweş hebin!
  Ew di cih de xebitî û carekê dev jê berdidin... Dest jor û...
  Wan pêncî girtî kom kirin, nîvê wan birîndar bûn. Madeleine emir kir:
  - Birîndaran biqedînin!
  "Wolves" bi bêserûber gule berdan perestgehên kesên ku nikarîbûn li ser lingan bisekinin, û yên mayî li otomobîlan bar kirin û ber bi baregeha herî nêzîk ve hatin ajotin.
  Piştî qûma germ a çolê, lingên tazî yên Gerda pir kêfxweş in ku lastîka nerm hîs dikin. Ew bi bextewarî jî nalîn dike... Kamyonên Amerîkî pir rehet in û di rêwîtiyê de nahejin. Bi serketinê, keçên kêfxweş in. Charlotte ji Gerda pirsî:
  - Te çend kuşt?
  Keçikê bi matmayî milên xwe hejand:
  - Nizanim? Ez ne tenê bûm ku gulebaran kir... Lê ez difikirim ku gelek bûn!
  Charlotte hesab kir:
  - Em sed kes in, wî qederê sêsed kuşt, yanî her bira sê, yanî her xwişkek! Destpêkek berbiçav a şer!
  Gerda bi xemsarî destê xwe hejand:
  - Ev ji bo min ne girîng e! Ya sereke ew e ku yek hevalek nemir. Her çend ev îstatîstîk be jî, sêsed dijmin hatin rûxandin û ji aliyê me ve tenê du şervanên gur sivik birîndar bûn. Ez matmayî dimînim ku çawa me hîna bi tevahî, bi şervanên weha, Afrîka fetih nekir.
  Charlotte tavilê ev rewş xera kir:
  - Belê, me di hejdehê de ji van şervanên bêbext re winda kir!
  Gerda bi hêrs serê xwe hejand, mîna ku bi berfa sersalê vegirtî be:
  - Ev ji ber xiyanetê ye! Lê bi rastî em ji her demê bêtir nêzîkî serketinê bûn û ev yek ji her kesê ne kor re eşkere bû! Heyf, em hatin qut kirin!
  Charlotte razî bû, bi tiliyên xwe yên tazî li pişt guhê xwe yê çepê bi hostayî xişandin:
  - Belê îxanet, sabotaj, navgîniya leşkeriyê... Lê dîsa jî me Rûsan şikand, di sala 1918an de ew mecbûr kirin ku teslîm bibin! Oh, dê xweş be ku meriv di nav berferehiyên Rûsyayê de bimeşe, li wir xweş e, lê li vir germ e!
  Gerda bi kêf keniya:
  - Lê li Rûsyayê qeşayên wisa dijwar hene... Lê gava ez lingên tazî di nav berfa çiyayan re bezîm, ez dizanim ev çi îşkence ye.
  Charlotte diranên xwe berz kirin:
  - Gerdaya biçûk lingên tazî di nav berfa şewitî de diherike... Ev sembolîk e, mîna ku di çîrokekê de be... Çîrokên perî yên li ser yekî pak, hîn zaroktî û qet ne xweperest...
  Gerda bi dilgeş çav li hevala xwe kir:
  - Mîna ku divê em herin cem Fuhrer?
  Charlotte piştrast kir:
  - Hema hema! Em tenê ajotinê dikin, ne ku lingên tazî li ser xweya germ a çolê dimeşin. Û piştî serketinê jî.
  Zilamê reş ê girêdayî bi Almanî got:
  - Milyaketên tirsnak, ez amade me ku ji we re xizmetê bikim! Tu xwedê yî, ez xulamê te me!
  Charlotte bi lingê xwe yê hinekî ziravkirî porê qehweyî yê girtiyê reş lêxist:
  - Hûn reşik jixwe xulam in! Helbet ev ji aliyekê ve baş e, divê mirov ji sibê heta êvarê bi keda xwe bixebite, karên nebaş bike... Lê xulam bi cewherê xwe, bi cewherê xwe yê xerab xayin e û bi çekan nayê bawer kirin. . Em Alman, li ser rûyê erdê neteweya herî çandî û bi rêxistinkirî ne. Miletek mezin a şervanan, û ne bê sedem e ku kirêgirtên Alman di hemî artêşên Ewropî de û tewra li Rûsyayê jî, pir caran di çeperên fermandariyê de xizmet dikirin!
  Gerda bi hêrs got:
  - Belê, tu yê ji me re xizmet bikî xulam. Ji bo reşikan malên me yên taybet hene. Û ji bo niha ya ku hûn bikin ev e ...
  Charlotte pêşniyar kir:
  - Bila lingên me maç bike. Jixwe, ew ê ji me re xweş be, û Nîjer xwe şermezar bike.
  Gerda serê xwe bi xurtî hejand:
  "Ez nizanim tu çawa yî, lê nefret e ku çermê paqij ê Aryen bi lêvên Nîjerya bêhnxweş bigire." Wiha...
  Charlotte razî nebû:
  - Ne rast! Berevajî vê, min ê jê hez bikira. Baş binêre...
  Bedewiya porê sor a agirîn lingê xwe yê biçûk xiste ber zilamê reş. Wî bi coş dest bi ramûsandina tiliyên xwedawenda dirêj, nermik û qerisî kir. Û keçikê di bersivê de tenê bi nermî keniya, lêvên stûr yê zilamê reş çermê wî yê çilmisî diçikand. Zimanê girtiyê li ser lingê keçikê yê elastîk û hinekî toz diherikî. Hîn jî xweş e gava meriv merivekî qewî, hema hema du metre şermezar bike.
  Gerda şaş ma:
  - Ecêb e, lê tu xwe bêzar nakî?
  Charlotte keniya:
  - Ne rast! Çima divê ez nefret bibim?
  Gerda bijart ku bêdeng bimîne: çima divê ew destwerdana karûbarên hevala xwe bike? Bi rastî, ew mezin kirin ku jinek Alman ne tenê şervanek be, divê jinek evîndar, nerm û dayikek saxlem jî be. Lê wê bi xwe hîna li ser mêran nefikirîye, dibe ku ji ber zordariya laşî ya giran, an jî bi tenê hêj hevbera xwe nedîtiye. Lêbelê, Charlotte jî xuya dike ku ji wê westiyayî ye. Wê bi lingê xwe li pozê wî reş xist, ewqasî ku pozê wî diherikî û ji Gerda re pêşniyar kir:
  - Dibe ku em stranan bibêjin?
  Gerda serê xwe kir:
  - Bê guman, em ê stranan bêjin! Wekî din ew xemgîn dibe!
  Keçan dest bi stranan kirin, hevalên wan jî tevlî bûn, lewra stran wek şelaleyekê diherikî:
  Ez û delalê xwe em ji çolê derdikevin,
  Xemgîniya bêhempa vedişêre!
  Û serma, şewat, sar,
  Motîfa şikestî qul kir!
  
  Piyên tazî di berfê de,
  Keç spî dibin!
  Bûzên xerab wek guran diqîrin,
  Pezên çûkan diqetînin!
  
  Lê keçik tirsê nizane
  Ew şervanek hêzdar e!
  Kiras bi zor goşt nixumand,
  Em ê teqez bi ser bikevin!
  
  Şervanê me yê herî demsalî ye,
  Tu nikarî bi sîngê wê bitewînî!
  Li vir mêş bi nermî dimeşin,
  Berfê li sînga te dibarin!
  
  Ne adetên me ye ku em bitirsin,
  Ma hûn newêrin ji sermayê bilerizin!
  Dijmin bi stûyê ga qelew e,
  Mîna benîşt asê û nefret e!
  
  Gel xwedî hêzeke wisa ye
  merasima pîroz çi kir!
  Ji bo me hem bawerî û hem jî xweza,
  Encam dê serketî be!
  
  Mesîh îlhamê dide Welatê,
  Ji me re dibêje heta dawiyê şer bikin!
  Da ku gerstêrk bibe bihuşt,
  Dê hemî dil wêrek bin!
  
  Mirov wê di demek nêzîk de kêfxweş bibin
  Bila jiyan carinan bibe xaçeyek giran!
  Gule bi awayekî hovane kujer in
  Lê yê ku ketî êdî rabûye!
  
  Zanist nemiriyê dide me,
  Û hişê kesên ketî dê vegere ser erkê!
  Lê ger em çuçikan derxin, ji min bawer bikin,
  Dijmin dê tavilê pîvazê xera bike!
  
  Ji ber vê yekê, bi kêmanî ji Xwedê re dua bikin,
  Ne hewce ye ku xeletiyan bikin, tembel bin!
  Dadwerê Qadir pir hişk e,
  Bi kêmanî ew carinan dikare bibe alîkar!
  
  Welat ji bo min herî ezîz e,
  Welatê pîroz, aqilmend!
  Rêberê me, destên xwe xurttir bigire,
  Welat ji bo ku şîn bibe çêdibe!
  Keçên ji tabûra elît a SS "Wolf" ew qas xweş stran digotin, û gotin bi giyanî bûn. Bi gelemperî, stereotipek heye ku merivek SS tê wateya darveker! Lê ev ne rast e. Bê guman, yekîneyên cezakirinê yên taybetî hebûn, bi piranî wekî beşek ji beşên ewlehiyê yên ku operasyonên taybetî pêk dianîn, lê piraniya beşên SS bi tenê cerdevanên elît ên Wehrmachtê bûn. Bi giştî, divê bê gotin ku propagandaya sor, totalîter ne çavkaniya herî pêbawer a agahdariya di derbarê Şerê Cîhanê yê Duyemîn de ye. Jixwe, diyar e ku serokên komunîst ên Agitpropê nikarin bêalî bin û bi awayekî objektîf bûyeran bişopînin. Ji ber vê yekê, bi pêbawerî dijwar e ku meriv dadbar bike ka li ku derê heqîqeta rastîn di derheqê hovîtiya Naziyan de hebû, û li ku derê xeyalî hebû. Di her rewşê de, yên ku bi giranî bi lêkolînên dîrokî re mijûl dibin, neçar in ku qebûl bikin ku ne her şervanek SS cellad û cinawir e. Bi ser de jî, beriya êrîşa li dijî Yekîtiya Sovyetê; Naziyan bi giştî li herêmên dagirkirî bi tolerans tevdigerin; Çavkaniyên rojavayî tu hovîtî û tolhildanê nîşan nadin.
  Û niha jî keçan alîkariya girtiyan kirin ku ji erebeyan dakevin; wan bi awayekî dostane li milên fireh ên zilamên tirsonek xist. Piştre keç hatin vexwendin ku xwe nûjen bikin...
  Firavîn nerm bû, lê zozanek li çolê hat gulebarankirin û her keçekê kebabek bi şêwaza erebî tê pijandin. Bi giştî, Ereb, bi kêmanî li derve, dost bûn û yên ku bi Almanî dizanibûn jî hewl dida ku henek bikin an jî bi nermî li lingên keçan bixin.
  Gerda Erebê zeliqandî dûr xist û got:
  - Ez ne ji bo te me!
  Charlotte li dû xwe hişt:
  - Ji xwe re haremekê bike!
  Gerda keniya û pêşniyar kir:
  - Lê ji min re bêje, Charlotte, eger tu bibî jina Siltan, tu yê çi bikî?
  Hevalê por sor bi guman got:
  - Bi rastî ev bextewariyeke minaqeşeyî ye... Her çiqas girêdayî jina kîjan sultan e. Ger Împaratoriya Osmanî ya mezin di serdema xwe de bûya, wê demê... Dê pir xweş jî bibûya... Min ê artêşa Tirk reforman bike, çekan bi pêş bixista... Û belkî pêşî min çavê xwe ber bi rojhilat ve bikira.
  Gerda qebûl kir:
  - Rast! Lê ji bo Tirkiyeyê şerm e ku di serdema xwe ya herî mezin de jî nekarî Îranê bi dest bixe. Ev yek pir realîst bû, nemaze ji ber ku artêşa farisî paşdemayî bû. Ez meraq dikim, Fûhrerê Mezin, ewê çi biryarê bide: Tirkiyê fetih bike, yan jî wî bike nava koalîsyona xwe, hestî bavêje osmaniyan, di nav wan de hin axên ne pir hêja yên Îranê jî hene?
  Charlotte milên xwe bi tevlihevî hejand.
  - Nizanim! Bi rastî, van demên dawîn gotegotên ku em ê êrîşî Yekîtiya Sovyetê bikin... Dibêjin ku dewlemendiyên rûsan û axa dewlemend ên Ukraynayê bi rastî ne hewce ne!
  Gerda bi tiliyên lingên xwe yên tazî fincana çayê hilda û bi awayekî pir jêhatî, hilda ber çena xwe, şilava qehweyî rijand nav xwe. Di heman demê de, keçikê kar kir ku biaxive:
  - Ukrayna xwedî axên pir dewlemend, dewlemend e. Di bin serokatiya jîrmend a Alman de, û bi çanda meya cotkariyê ya bilind, ew ê dirûnên rekor hilberînin. Û wê demê nanê me ji avê erzantir dibe. Û ev ê ji bo berjewendiya Ukrayna bi xwe be, ji ber ku hukûmeta Sovyetê bi tenê wan talan dike, wan neçar dike ku birçî bimînin!
  Charlotte serê xwe kir.
  - Em ê van Slavan hînî çanda xwe ya mezin a Almanî bikin! Werin em wan ronî bikin!
  Li vir axaftin bi qêrînên rût qut bû, dema bêhnvedanê qediya.
  Lê piştî nîvro keçik dîsa hatin rêzkirin û neçar kirin ku di çolê re bimeşin. Piştî xwarinê revê zehmet bû û keçan jî hinekî nalîn heta ku, lêbelê, laşê wan germ bû. Û ji ber vê yekê ew wek jerboas bazdan.
  Ev şerekî virtual e... Û Afrîka dibe Alman... Û eniya Sovyet-Alman...
  Di zivistanê de, Artêşa Sor dîsa ket ser êrîşê. Şerên dijwar diqewimin.
  Christina, Magda, Margaret û Shella di Panther de şer dikin. Wesayît, her çend ne îdeal be jî, xwedan çekek bi lez û bez e, bi hûrgilî ye, û xwedan zirxên pêşiyê yên baş e.
  Keçên Alman tevî sermayê lingên tazî û bi bikinî ne. Û ew şerekî manevrayî dimeşînin.
  Li vir Kristina fîşekekê diteqîne... Gêlek li bordûmana T-34-76 dikeve û qul dike. Tankek Sovyetê radiweste, tê xistin.
  Keçik bi serê xwe diqîrin:
  - Yên me girtin!
  Paşê Magda gulebaran dike. Bedewiya bi porê zêrîn jî lêxist.
  Erê, ji ber vê yekê tûrika sî û çaran hat çirandin.
  Keçên piling bi dorê gulebaran dikin. Û pir rast. Ji ber vê yekê li tankeke din a Sovyetê xistin.
  Margaret paşê lêdan. Û li çeka SU-76 ya xweser xist. Bi jêhatî xistin. Û wê stran got:
  - Almaniya me ya cehnemê xurt e, cîhanê diparêze!
  Û ziman wê çawa nîşan bide!
  Paşê wê bi topê li Shell xist. Li tanka KV-1S ya Sovyetê xistin. Keçikê jî karekî baş kir.
  Belê, çar cengawerên bi bikini şer dikin û ji sermayê natirsin. Piştî ku jinan dest bi şer kirin, tişt ji bo Reich Sêyemîn pir çêtir çûn.
  Li vir pîlotên Albina û Alvina li ezmên hene. Herdu bedew jî bi bikini û lingên tazî ne. Ew li ser Focke-Wulfs şer dikin. Û ev otomobîlek pir giran e.
  Albina, ji topên hewayî gulebaran dike, dibêje:
  - Kroquet çalak! Ji gotinan poşman nebin!
  Û çawa ew ê bi bişirînek şêrîn bibiriqe! Û ew ê du balafirên Sovyetê bi yekcarî biavêje.
  Alvîna jî bi topên hewanê sê kêm kir û çiqirqî:
  - Ketina min dê kujer û mat be!
  Piştî wê keçikê diranên xwe tazî kirin û diranên xwe nîşan dan! Ew hemî dilşewat e, û tijî charmek fenomenal e.
  Albina balafireke din a Yak-9 qut dike û diqîre:
  - Çima pîlotên Sovyetê hewce ne?
  Alvina LAGG-5 diavêje û bi xwebawer dibêje:
  - Da ku em Alman fatûreyan berhev bikin!
  Çend keçikên ecêb. Wan çawa dest bi berhevkirina xelatan ji bo xwe kir. Bi rastî hûn nikarin li dijî bedewiyên weha nîqaş bikin. Balafiran diavêjin û diranên xwe tazî dikin.
  Û sira sereke ev e ku di sermayê de, keç hewce ne ku lingên tazî û bi bikini bin. Wê demê fatûreyên wê bi serê xwe werin.
  Û qet cil û berg li xwe nekin. Sînga xwe ya tazî bihejîne, û hûn ê her gav di nav rêzek bilind de bin!
  Albina balafireke din a Artêşa Sor birî û got:
  - Di bilindbûn û paqijiya stêrkî de!
  Û wê çavê xwe lêxist, rabû ser xwe û lingên xwe yên tazî hejand, bi qîrîn:
  - Di pêla deryayê û agirê har! Û di nav agirek hêrs û hêrs!
  Û dîsa keçik bi nêzîkatiyeke enerjîk balafirê davêje.
  Û paşê Alvina êrîşî dijmin dike. Ew li dora quncikê dike, diranên xwe radike û diqîre:
  - Ez ê bibim şampiyonê cîhanê yê super!
  Û dîsa erebeya ku keçikê lêxist dikeve. Erê, Artêşa Sor pir xirab dibe.
  Û Albina bi ekstaziya hov diqîre:
  - Ez niha cellad im, ne pîlot!
  Balafireke din a Sovyetê davêje û diqîre:
  - Ez li ber çavê xwe xwar dibim û fuze ber bi hedefê ve diherikin, nêzîkatiyek din li pêş e!
  Şervan bi tundî tevdigere.
  Li vir herdu keç êrîşî hedefên bejayî dikin. Albina li sî û çaran dixe û diqîre:
  - Ev dê bibe dawî!
  Alvina li SU-76 dixe û pistî dike:
  - Heta hilweşîna tam!
  Û çawa lingê xwe yê tazî dihejîne!
  Di zivistanê de, Artêşa Sor nekarî serkeftinek girîng bi dest bixe. Tenê li herêma Rzhev wan karîbû ku piçikek sivik çêbikin, lê bi danîna rezervan, Almanan rewş sererast kirin. Krauts bi rastî xurt in.
  Û di Gulana 1944-an de, piştî ku leşkerên xwe bi tankên nû, di nav wan de Panther-2-a pêşkeftî û çêtir parastî, dagirtin, li herêma Kursk û Rostov-on-Don ketin êrîşê.
  Heger hejmareke zêde ya Ereb û Reş beşdarî êrîşê nebûna her tişt ewqas xirab nedibû. Û ya herî girîng Tirkiye jî kete nava şer. Ji ber vê yekê rewş pir xeternak bûye.
  Û Artêşa Sor, ji ber windahiyên giran, li ber hêzên bilind ên Wehrmachtê vekişiya.
  Lê şeş keçên wêrek, bi pêşengiya Alenka, bi tundî bi Krauts re şer kirin. Û hêz eşkere newekhev bûn.
  Alenka ji bo Kursk, ku ji hêla Naziyan ve hat dorpêç kirin, şer kir. Bedewiya bêhêvî bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek avêt û çirçikand:
  - Rûmet ji Rûsyayê û partiya me ya hêja!
  Dûv re Natasha bi tiliyên xwe yên tazî bombeyek avêt û hejand:
  - Em keçikê lingê tazî diparêzin!
  Dûv re, Anyuta jî bi tiliyên lingên xwe yên tazî diyariya mirinê şand û hişk bû:
  - Dê derbeyek ecêb be!
  Augustine por sor bi lingê xwe yê jêrîn diyariyek tunekirinê hilda û şand û qîriya:
  - Radarê ber bi ezmên ve nîşan dide!
  Û paşê Mariya bi porê zêrîn bi lingên xwe yên tazî mirin da Naziyan.
  Û wê stran got:
  - Li Madagaskarê, li çol û Sahrayê! Li her derê bû, cîhan dît!
  Û dûv re Marûsya komek lingên xwe yên tazî davêje û distirê:
  - Li Fînlandiya, Yewnanîstan û li Awustralya, li Swêdê, ew ê ji we re bêjin ku ji van keçên xweşiktir tune!
  Erê, şeş keçan pir baş şer kirin. Lê Krauts dîsa jî Kursk girt ...
  Na, hûn nikarin li hember hêzên wiha bilind bisekinin. Faşîst serhişkî dikin.
  Û amadekirina cinawiran tê çi wateyê?
  Adolf Hitler bi tenê dîn bû: xwe wekî despotek rastîn hîs dikir, ku her kes jê re îtaet dike û dilerize. Erê, ger hûn serkeftinên Stalîn dixwazin, wê demê hûn hewce ne ku hûn bibin mîna Stalîn, bê rehm û daxwaza kesên din û xwe (bi vî awayî Joseph Vissarionovich bi vî rengî fikirî!). Naha rûkenî xweş e û otomobîl dê dest bi tevgerê bike. Bi gelemperî, Elmanya, bi hesabê satelaytên xwe, ji hêla Yekîtiya Sovyetê ve di navgîniya amûrên pîşesaziyê de, di hêza karker a jêhatî û di hejmara endezyarên di her astê de xwedî avantajek mezin e. Ev rastiyek e, lê hê jî hilberîna çekan ne li gorî wê ye! Elmanya tevî hemû wêrankirina Rûsyayê di tevahiya şer de li pişt Yekîtiya Sovyetê ma. Û ji çi? Bê guman, ji ber hin kaosek ku di beşên cûrbecûr de û bi taybetî di pîşesaziya leşkerî de serdest bû. Her wiha kêmbûna madeyên xav, û her wiha kêm nirxdana potansiyela dijmin, rolek neyînî lîst. Bi taybetî, di sala 1940-an de, hilberîna çekan li Almanyayê ji sala 1939-an kêmtir bû (heke em bi tevahî cebilxane jî tê de bihesibînin), û ev her çendî ku şer jixwe diqewime, û Reich Sêyemîn kontrola herêmên mezin bi destên mezin girt. rezervên kapasîteya hilberînê. Baş e, em dikarin li ser şiyanên rêxistinî yên Hîtler çi bibêjin? Ne zêde, ew di pîşesaziya leşkerî de şewq da.
  Fuhrer di axaftineke dirêj de wiha got:
  - Di mijara çavdêriya hewavaniyê de, hêzên awarte ji Sauer re têne dayîn. Ew ê ji nêz ve mîqdara alavên hilberandî, û, ne kêmtir girîng, kalîteyê bişopîne. Digel vê yekê, gelek hevalên we Goering, her çend ew yek carî acisên baş bûn jî, ne dikari xebata serokatiyê bikin. Ne her serbazek baş di heman demê de generalek berbiçav e, ji ber vê yekê li şûna Ericê daliqandî, qada teknîkî dê ji hêla kesek ji karsazên pispor ve were rêve kirin ku karibe reform û nûavakirina hêzên hewavaniyê bike. Jixwe Brîtanya ne di xew de ye, hem hejmar û hem jî qalîteya hêzên xwe yên çekdar û bi taybetî jî firokeyên xwe zêde dike. Pêwîste em du serî li pêşiya dijmin, deh gavan bin, nexwe em ê serweriya xwe ya li hember dijmin bi tevahî winda bikin. Ji ber vê yekê, gavên bi kalîte hewce ne.
  Goering bi tirs bersiv da:
  - Hevalên min, mirovên îsbatkirî yên ku hêza xwe ya şerkerî û profesyonelî îspat kirine.
  Dîktatorê xwedan hêrs bû:
  - An jî dibe ku min, bi dîtina te, ji bîr kir ku kê di şerê Brîtanyayê de winda kir? An jî kê plana çar salan ya geşepêdana aboriya neteweyî têk bir. An jî hûn dixwazin bi daran û hetta bi eşkereyî jî lêxin. Ji ber vê yekê devê xwe bigire û li ber ku hûn xwe bixapînin bêdeng bin!
  Goering jî ji tirsa xwe xwar kir. Heyf, Fuhrer nabe ku meriv pê re bête kirin. Dûv re deng dîsa hat bihîstin û balafirek din a ME-262 ber bi ezmên ve rabû. Otomobîl girs bû û du motorên wê hebûn. Baskên hûr hûrkirî ne, şervan bixwe pir xeternak xuya dike. Taybetmendiyên leza wê, ji bo 1941-an, bi gelemperî minasib in, û tewra li gorî standardên cîhanî jî ew rekor-şikandin. Rast e, makîneya xwe hîn ne bi tevahî pêbawer e û pêdivî ye ku xeletiyê bike. Lê belê dîktatorê faşîst berê xwe da taybetmendiyên şervanên nû yên pêşketî... ME-262 ji şeş ton girantir e, ev tê wê wateyê ku bargiraniyek zêde heye. Balafirek şerker divê piçûk, erzan û zirav be. Di vî warî de, ME-163 dikaribû pir baş be, lê motora wê ya rokêtê pir zor e û tenê şeş hûrdeman dixebite (an jî, ew ê hîn jî bixebite!), ku tê vê wateyê ku dûrbîn tenê di nav sed kîlometran de ye. . Wekî bomberdûmanek bi şêwaza Blitz an şerkerek nixumandî ji bo êrişên armada yên li ser Englandngilîztan, bê guman, ne guncaw e.
  Lê ME-262 dikare tonek bombeyan hilgire, ango bi qasî Pe-2, balafirek pêşîn a Sovyetê. Ango hem ji bo şûştina şervanan û hem jî ji bo piştgirîkirina leşkeran çareseriyek hêja ye. Lêbelê, çima şerkerek bi şêwaza Comet ME-163, lê bêyî motora rokêtê, lê bi motorek turbojet nayê afirandin? Wan hewl da ku "Comet" çêtir bikin û dixuye ku dema firînê heya 15 hûrdem zêde bikin (ev rêzek heya 300 kîlometre ye), ku bi gelemperî ji bo Şerê Brîtanyayê tê pejirandin. Londra hîn jî ji Normandiyê dikare bigihîje... Her çend ne her tişt ew qas eşkere ye, lê hûn jî hewce ne ku wê bombe bikin û vegerin, û panzdeh deqe ne ewqas bilez bûn. Di paşerojê de, balafirên roket û jet di hewavaniyê de wekî qonaxek mirî hate nas kirin. Lê sêwirana "Comet" bi mezinahî û sivikiya xwe pir balkêş e, yanî erzan e û bi manevrar e.
  Herweha, şervanên pir hêvîdar ên bi gelemperî 800 kîlogram jî hene, gliderên weha ku dikarin di şerên hewayî de werin bikar anîn. Rast e, ji ber dûrbûna wan a kurt, firînên li ser wan tenê dikarin di şerên berevaniyê de bêne kirin, an jî di... Veguheztinan de radestî Londonê bikin, û dûv re pîlotan paşde bigirin. Divê hûn li vir li ser wê bifikirin. Di dîroka rastîn de, glideran ti carî wextê şer nebû, û ji ber hin sedeman li Koreyê, generalên hewavaniyê yên Sovyetê newêrîbûn ku vê ramanê biceribînin. Bi gelemperî, ew ne xemgîn e, lê di dema Şerê Koreyê de, pîlotê Amerîkî yekem bû ku serketî bû. Ji ber vê yekê divê Yankees neyên piçûk kirin.
  Piştî ku firîn bi dawî bû, keçikek ciwan û porê xweşik ji kokê derket û bi lez û bez bezî berbi Fuhrer.
  Nimreya Nazî ya xwedan yek ji bo ramûsanekê destê xwe dirêjî wê kir. Tiştê xweş ew e ku dema keç ji te hez dikin, û dixuye ku Fuhrer ji hêla hemî Almanan ve bi dilpakî tê pîroz kirin, an bêtir, hema hema hemî ji bilî çend girtiyên kampa komkirinê. Pîlot bi coş got:
  - Ev bi tenê balafirek bi heybet e, lez û bezek wusa heye. Werin em hemû kurikên şêran wek şûşeyek ava germ ji cîranekî ji hev biqetînin!
  Fuhrer evîna keçikê pejirand:
  - Bê guman, em ê wê biçirînin, lê... Divê debugkirina makîneyê bi leztir were kirin, û ev bi taybetî ji bo motoran derbas dibe. Li vir, bê guman, tedbîrên radîkal dê hewce bibin ku wan baştir bikin, lê heke tiştek hebe dê serok-sêwiraner alîkariyê bike!
  Her kesî bi yekdengî qîr kir:
  - Rûmet ji Fûhrerê mezin re! Bila Providence alîkariya me bike!
  Sirûda Reich a Sêyemîn dest pê kir û stûnek ji şervanên ciwan ên Hitler Jugent pêş ve çû. Zarokên ji çardeh heta hivdeh salî bi formasyoneke taybet ber bi defê ve meşiyan. Û paşê tiştê herî balkêş qewimî: keçên ciwan ên Yekîtiya Jinên Almanya meşiyan. Ew bi kincên kurt bûn, lingên tazî û tazî yên bedewan çavê mêran dikişand. Keçan hewl dan ku lingên xwe bilindtir bikin, lê di heman demê de tiliyên xwe paşve kişandin û bi baldarî pêtên xwe danîn. Dîmeneke dilşewat a bedewiyên bi fîgurên bêqisûr... Rû bi rastî ji hev cuda bûn û hinek ji ciwanên faşîst hinek bêrûmet, hema bêje mêranî bûn û wan jî berovajî kirin. Bi taybetî jî gava ku ew çavê xwe li hev anîn.
  Esthete Adolf destnîşan kir:
  - Pêwîst e ku kur û keç bi asteke mezintir perwerdehiya fizîkî bibînin. Û ez dizanim ku di vê mijarê de gelek tişt têne kirin, nemaze di Jungfolk de, lê ya ku hewce dike tevlihevbûn û pejirandina rêbazên Spartayî ye. Helbet ji xeynî teşwîqkirina diziyê... Divê xort û keçên me jî bibin mirovên hêja û di heman demê de jî bêrehm.
  Serfermandarê Bilind sekinî. General bêdeng bûn, belkî ditirsiyan ku îtîraz bikin, lê nexwestin tiştê eşkere piştrast bikin. Fuhrer wiha berdewam kir:
  - Şer ne pêkenok e, lê hovîtîya li hember dijminan divê bi hev re alîkarî û biratiya hevalan re bê kirin. Ya ku divê em di her kesî de bihêlin ev e... Supermanê nû li hember kesên din bêrehm e, lê ji vê zêdetir jî divê li hember xwe bêrehm be. Ji ber ku divê pêşî di giyanê meriv de kêmasî ji holê bê rakirin û paşê laşê mirovê qels wê rabe!
  Rawesteke din... General û sêwiranan ji nişka ve pê hesiyan û bi tundî dest bi çepikan kirin. Fuhrer kêfxweş xuya bû:
  - Ev çêtir e, lê niha ez dixwazim teqlîdek ji şerê hewayî bibînim. Ew qas dijwar û hemî wêranker ...
  Heinkel bi tirs pirsî:
  - Bi fîşekên rast an bi guleyan, Fuhrerê min?
  Nimreya Naziyê yek serê xwe hejand:
  - Helbet, bi yên şer. Wekî din, ez dixwazim bandora amûra avêtinê binirxînim. Axir, tu li ser dixebitî... - Fuhrer kulmên xwe hejand. - Kengî, di dawiyê de, ew ê amade bibe û bikeve hilberîna girseyî. Beriya her tiştî, pîlotek bi ezmûn pîlotek xwedî ezmûn e ku divê ji bo şerên pêşerojê were parastin!
  Lêbelê, Fuhrer-Terminator biryar da ku sêwiranek nûjentir a cîhaza avêtinê nîşanî sêwiranan bide. Divê ev pergal kêmtir giran, hêsan û siviktir be. Welê, şilava erzan, ku jixwe ji hêla pîşesaziya Alman ve hatî master kirin, ji bo vê armancê pir maqûl e.
  Diviyabû ku di rê de xêz bihata xêzkirin, lê Hitler bi rastî hunermendek pir baş bû, û wî bi zelalî, bi lez û bez xêzên diyagram û ziviran xêz dikir, bêyî ku tu rêgez û kumpasan yekta û zelal bûn. Termînatorê lêdan-û-miss difikirî ku, bê guman, ecêb e ku Almanan, bi gelemperî, xwedî îdeolojiyek wusa xurt û heya radeyekê pêşkeftî wekî Sosyalîzma Netewî û pergala totalîter, şer ji rûsan re rijandin. Dibe ku ev ji ber wê yekê be ku leşkerên rûsî ji yên Alman bihêztir û berxwedêrtir bûn û hînî şer zûtir bûn.
  Bi giştî, eger hûn li pêvajoya şer bi giştî binerin, wê demê rûsan, an jî bi rastî jî leşkerên Sovyetê fêrî şer bûn, lê xuya bû ku Almanan çawa ji bîr kiribûn... Fermandariya wan di asta yekem de biryar girt. -giran, û belkî kêmtir be jî ger xwendekarê pola yekem xwedî ezmûn be di meşandina operasyonên leşkerî de di stratejiyên rast-dem de. Û rastiya ku carinan zarokên şeş salî jixwe ew qas jêhatî artêşên virtual rêve dibin tiştek e ku ew û Zhukov û Mainstein dikarin jê fêr bibin. Lêbelê, hin lêkolîner hem Zhukov û hem jî Mainstein wekî navgînî dihesibînin. Di derbarê hejmara alavên, bi taybetî alavên fransî yên hatine girtin de jî nakokî hene. Bîra Hîtler (bîrayeke baş, nemaze dema ku ew hîn sax bû!) destnîşan kir ku 3600 tankên Fransî hatine girtin, jimarek pir bibandor... Hin model, wek SiS -35, di zirxên xwe de ji T-34 tenê di cebilxaneya eniyê de ye. Ji ber vê yekê ev tank dikare bi hêsanî di kargehên fransî de were hilberandin, ji bilî guheztina çeka 47 mm bi çekek lûle dirêj 75 mm. Bi rastî, dibe ku ev jî ne bes be. Bi giştî Brîtanya û DYE di tankên xwe de herî zêde qîmetê didin çekan. Ji bo nimûne, çil ton Churchill ji bo tanka giran IS-2 152 mîlîmetre 120 bû.
  Fuhrer ji sêwiranan re tiştek din got:
  - Têra me tunelên bayê hene, ji ber vê yekê li modelek balafirê ya çêtirîn bigerin û şeklên rêkûpêk biafirînin, bêyî ku meseleyê bigihînin ceribandinên biha, ku li wir acetên me yên çêtirîn jî dimirin. Mînakî, modela baskê firînê ya balafirê pir bi bandor e, nemaze heke stûrbûn û goşeya meylê were guhertin. Min berê xêzname da te, ji ber vê yekê bila dûvik amade be. Leza wê ya texmînkirî bi motora Yumoyê jî dê di saetê de 1100 kîlometre be. Ji ber vê yekê pêşde biçin, lê hov nebin!
  Adolf misfit her weha şîret kir ku meriv çawa leza lêdana boriyê zêde dike. Wî îroniya nebaş veşartî di nerînên sêwiranan de girt: cerdevanek sade çawa ewqas tişt dizanibû? Ma ew bi jenîna Fuhrer bawer nakin? Belê, em ê vê yekê bihesibînin... an na, em ê wiya nebînin, lê em ê ji wan re îsbat bikin ku em xwenda ne.
  Li dû wê xwarina nîvro di hewaya paqij de, keçên xizmetkaran mase û kursî li hev kirin. Xweşik... Lê di Nasyonal-Sosyalîzmê de divê çi reform bên kirin? Weke ku hejmara dijminan bi qasî ku dibe kêm bike û hevaltiyê bike. Mînakî, di her gavê de nijada Alman bilind neke û dibe ku dev ji dabeşkirina gelan li çînan jî berde. Lê belê dabeşkirina neteweyan li ser neteweyên bindest û yên Arî hê bi awayekî fermî nehatiye qanûnîkirin. Ev tiştan hêsan dike. Bi gelemperî, Hitler tam piştî êrîşa li ser Yekîtiya Sovyetê dest bi qirkirina girseyî ya Cihûyan kir. Çima ew ê bi vî rengî kincên wî hebin? Dibe ku wî hêvî dikir ku siyonîzma cîhanê ji bo şerê bi Bolşevîzmê re pîroz bike, û Rojava piştgirî bide wî. Û paşê, dema ku Brîtanya û DYE bi biryar got, ji Wehrmacht re na, Fuhrer hêrs bû? Ma wî dest pê kir tola wan Cihûyên ku dikaribû bigihêje wan? Hitler, bê guman, ehmeqek e ji bo pêkanîna Holokostê û bi vî rengî ramana Sosyalîzma Netewî bêrûmet dike. Niha peyva Nazî û cellad bûne hevwate. Gelek kes jî netewperestî û faşîzmê tevlihev dikin, dibe ku ji ber lihevhatina peyva Nazî be. Lê ev qet ne rast e. Faşîzm, di prensîbê de, rasterast bi netew-sosyalîzma re têkildar nîne. Di bingehê xwe de, têgîna faşîzmê di sedsala nozdehan de li Fransayê derket holê û xwedî wateyek bi tevahî cûda bû.
  Cûreyek ji hînkirinên faşîzmê di guhertoya wê ya orîjînal de bi damezrandina ruhê pargîdanî, hestek hevaltiyê di nav kapîtalîstan de derketiye holê. Dûvre Mussolînî hînkirinên faşîzmê bi Reşkirasên xwe da nasîn. Belê, Naziyan pêşî ji aliyê dijmin û hevrikên xwe yên siyasî ve faşîst hatin gotin. Bi rastî, Naziyan bi hovîtî tevdigeriyan, ji ber vê yekê faşîst wateyek xerabkar, neyînî bi dest xist. Li Rûsyayê, demekê, neteweperestan bi taybetî di destpêka salên nodî de bilindbûnek diyar dît û di salên 93-94-an de gihîşt asta herî zêde. Piştre şerê li Çeçenistanê bû sedema zêdebûna hestên aştîxwaz di civakê de û kêmbûna demkî ya neteweperestiyê. Şerê li Yûgoslavyayê û bombekirina Sirbîstanê bû sedema bilindbûna demkî ya welatparêziyê, lê paşê di tevgera neteweyî de perçebûnek çêbû. Li Rûsyayê pirsgirêka netewperestan bi rêberan re hebû... Fûhrerê wan tune bû... Rast e, Jîrînovskî bi Hîtler re dihat berawirdkirin û wî di hin waran de ji Adolf jî derbas kir. Wek mînak, di leza bilindbûna siyasî de, di nav çar salan de piştî damezrandina partiyê, di hilbijartinên parlamentoyê de cihê yekem bigire. Lê Jîrînovskî bêaqil tevdigere û ne tenê di pêşkeftina serkeftinê de, di heman demê de nekare tiştê ku bi dest xistiye jî biparêze. Li vir divê ez bibêjim, berî her tiştî xeletiya wî ya şexsî bû. Di partiyê de disîplîneke têr nake, skandalên ku ew tê de cih girtiye. Lê Hîtlerê rastîn tu carî li Reichstagê rûneniştibû û kesî talana fîlima xwe li televîzyonê nîşan neda. Û televîzyon bi xwe jî tune bû. Tevî ku serkeftina Zhirinovsky di hilbijartinên 1993 de, hêjayî xebata wî ya serkeftî ya bi temaşevanên televîzyonê re bû.
  Ji nav xizmetkaran keçeke spehî li kêleka Fuhrer rûnişt û destê xwe danî ser çoka wê ya tazî. Cooed:
  - Tu li tiştekî difikirî, Fuhrerê min?
  Dîktatorê Nazî û di heman demê de lîstikvanek virtual perîşan kir. Bala xwe dayê ku hîna şorba zebze û seleteya fêkî neqedandiye. Fuhrer li ser lêvên keçikê maç kir, bêhna wê ya ciwantî û şîrîn hîs kir û got:
  -Tu ê bi min re bi tirimbêlê herin. Û hûn hemû dest bi kar bikin, dema xwarinê qediya.
  Û dîsa, kelûmelên dewletê, her çend mekanîzmaya ne bi rûnkirî be jî, dest bi zivirandinê kirin. Di riya vegerê de, Fuhrer ji bedewiyê hez kir, û tewra jî şaş ma ku ew qas enerjî û hêz ji ku derê distîne. Beriya her tiştî, wan got ku Fuhrer bêhêz bû û bi gelemperî qaşo seqet bû, bi sifilisê (derewek) bû û hat qefilandin (bi tevahî xeyalek!). Rast e, Hîtler negihîşt dûndana... Belê, sibe, ew ê bi xwe vê meseleyê bigre ser xwe... An na, ew ê dîsa jî neçar bimîne ku Himmler vexwîne. Bi gelemperî, di dîroka rastîn de, Fuhrer bi tundî rola SS xurt kir. Xuya ye ew jî dê di vê alternatîfê de biçe vê rêyê. Û ku bindestiya polîsê sûcdar ji avahiya SS-ê re bi tevahî maqûl e; naha hemî dane û pel dê di yek çavkaniyekê de bibin yek. Wekî din, bikaranîna îşkenceyê li dijî sûcdaran û wan rêbazên lêpirsînê yên pêşkeftî yên ku taybetmendiya Gestapo û avahiyên din ên polîsên veşartî ne, dê rêjeya kifşkirinê pir zêde bike.
  Dibe ku rastî zêde bibe û hejmara qurbaniyên bêguneh zêde bibe, lê... Piraniya mezin a zilamên SS mirovên hêja ne, û lêkolînerek pispor, wekî qaîdeyek, tavilê dibîne ka meriv derewan dike an rastiyê dibêje, û ew kêm caran xeletiyan dike. Ev dikare ji gelek kronîkên sûcan were darizandin.
  Piştî ku biryar da çend mijarên din ên rojane û vexwendina du keçên nû ji bo germkirina nivînan, Fuhrer, serê xwe danî ser sîngên tazî yên spehî yê bedew, ket xewê...
  Vê carê, ew vegeriya xewna ku berê qut kiribû, li ser şerekî fezayê yê mezin. Dîsa di şervanê xwe yê zelal de, û dijmin hewl dide ku êrîşî rêzên artêşa Rûsyaya Mezin bike. Û Fuhrer ya lîstika Hypernet, û hevjîna wî, blondek qelew, lê di heman demê de blondek masûlke, hewl didin ku tevbigerin, di heman demê de alîkariya hev bikin. Şervanên dijmin ên gemar hewl didin ku hejmaran bigirin, bi karanîna serweriya xweya hejmarî. Bêahengiya hêzên leşkerî yên Dermostan her ku diçe zêde dibe. Keştiyên wan her ku diçe bêtir nefret xuya dikin. Captain Vladislav, bi teknîka "bucket" bikar anî, bi rengek serketî otomobîlê di forma pêlavek çolê de birî û got:
  - Bavê Hîtler û Stalîn jî ne ji bo tiştekî ye ku pêlavfiroş bû!
  Di bersivê de, hevjîna wî ya blond pêlên xwe yên tazî û pembe rijand:
  - Ne hewceyî pêlav û pêlavên din in. Bi lingên tazî re ez kêşeya herî piçûk a valahiya an lerizînên fezayê pir çêtir hîs dikim! Ey Fuhrerê min, tu dixwazî bibî keçek?
  Vladislav di bersivê de keniya:
  - Ji bo demeke kurt dê balkêş be. Her kes dibêje ku jin ji mêran pir bi hêztir û dirêjtir orgazma hene, ji ber vê yekê min bi rastî xwest ku kontrol bikim gelo ev bi rastî rast e?
  Blondê kenîya:
  - Dibe ku pêşkeftin fersendê bide we ku hûn vê jî biceribînin... Bê guman, heya ku em şerê fezayê yê mezin winda nekin. Dijmin pir in. Împarator Almaztiger 13 ku hê ji dayik nebûye lê jixwe fermandarê me ye jî dibe ku bimire.
  Kesê ku li Fuhrer xist got:
  - Fermandarekî mezin, mîna serê şerekî, çi qas mezin be, ew qas windahî girantir be!
  Li şûna bersivê, blonde dest pê kir ku şervanê xwe li dora xwe bizivirîne. Wî çalekek çêkir, bi zorê xwe ji beran dûr xist, û dûv re pir bi awakî rast gule berda. Wesayîta dijmin agir pê ket û dest pê kir perçeyên pir piçûk ên agirîn, mîna tovên pîvazê. Keçikê, bi tiliyên xwe yên tazî benîşt hildide û ew qas jêhatî avêtiye ku rast li ser zimanê wê yê derketî ye:
  - Delal! Dema ku hûn dixwin, hingê bixwin!
  Lê cengawerê dijwar ne ew qas bextewar bû; dîsan lêdan lê hate xistin, her çend bi tansiyonê be jî û serleşker-şervan giriya:
  - Çiqas nexweşiya lêdana van jinan ez girtim!
  Çavên blondê dibiriqîn:
  -Tu ji lêdanê ne razî yî? Ma hûn belkî tiştek cidîtir dixwazin? Wisa hûn hemû bêsebir in, meyla xiyanetê!
  Vladîslav keniya û hema bersiveke tund ji nav şervanên Dermostanê daqurtand. Wêneyê şer hinekî guheriye. Dijmin bêhêvî xuya dikir, her ku diçe zêdetir hêzên nû dixe nava şer. Keştiyên ultra-şer bi taybetî xeternak bûn; mezin, mîna asteroîdan, ew hêdî hêdî ji valahiya derdiketin, mîna ku bi dendika sempatîk (ya ku gava ku hûn lampê li ser wan dibiriqînin xuya dibûn) derketin. Şît-stan berî her tiştî hewl da ku milên xwe bitewîne, manevrayek dorpêçkirî pêk bîne, belkî di fezayê de kafirek çêbike.
  Leşkerên Rûsyaya Mezin bi wêrekî şer kirin, û di heman demê de ew jî ji manevrayan dûr neketin. Bi vî awayî rêbaza berevaniya mobîl, û hem jî manevrayên wêrek û dive, hate bikar anîn. Mînakî, keştiyên şer û girtinên artêşa fezayê ya Rûsyayê Mezin an winda bûn, an jî, berevajî, di paşiya dijminê kabûsê de xuya bûn. Ew nêçîra masî di kunek qeşayê de dianî bîra xwe - derketin holê, nêçîra (cûreyek kêzika zivistanê, û ger nêçîr pisîk be, wê demê çûk bû!) girtin û vegeriyan nav çalê. Di vê rewşê de, keştiyên Dermostan yekser winda bûn, dest bi hev kirin, an jî gule berdan hev. Bi şewitandina keştiyên stêrkan teqînek plasma ya xweş. Mînakî, tewra keştiyek ultra-şer, ku çendîn lêdan ji fuzeyên preonê yên termal werdigire, ket nav agirê şîn û kesk. Dûv re şervanê mezin (berdewamkirina tunekirina şittanên ku mîna pelê serşokê pêçayî bûn!) heval wêneyek di hundurê keştiyek ultra-şer a şewat de dît. Û çi kolosek berbiçav, ekîbek bi qasî du mîlyon leşker û pêncî mîlyon robot!
  Çekdarên di hundirê keştiyê de cureyên kêzikan in: troll, goblîn û çend celebên hîbrîd, wek nimûne ya herî berbelav: tevliheviya kêzik û cixareyê, an jî bilêvtir jî berikên cixarê! Welê, afirîdên tirsnak, mîna ku ji fîlimek tirsnak a ku ji hêla narkotîkê ve hatî kişandin.
  Giyandar bi bêhêvî dixwazin birevin, lê di heman demê de bi hevûdu re dikevin, diqelibin, dişkînin, diçikînin. Li vir makîneyek çîpkirinê tê, ku bi taybetî ji bo şerê siwarbûnê hatî çêkirin. Û ew bi şûrên quasi-plasma çekdar e, ne rasterast, lê ji bo cûrbecûr manevrayan qelandî ye. Yekem makîneya çeqilmast ket nav gemarê zindî yên ku ji keştiyek mezin a ku bi agir dişewite. Di cih de pariyên goştê hûrkirî û laşên şewitî ber bi her alî ve firiyan. Hevalek li pişt wê xuya bû, ew mîna spider dixuya, tenê bi kêmanî sî lingên wê hebûn, û ew di şiklê çemên tunekirinê de bûn, ku dikarin dînozorek jî nîvco bikin.
  Yek ji efserên Dermostan qîriya:
  - Ax, min nebire! Piyonê qralîçe xwar!
  Lê ew bextreş bû, qulika cixareyê ya bi lepên kêzikê, tenê hê bêtir nefret bû, ket antenayê û qulkirî lê daleqand. Lêbelê, awayê qîrîna wî êdî di wê kakofoniya herî hov û her ku diçû zêde nedibû. Zimanên agirê princeps-plazmayê, bi giranî şîn û porteqalî, bi ser şervanên tirsnak ên Şîtmostan de girtin û bûn sedem ku ew bipijînin. Û makînên feqkirinê di hundurê keştiya ultra-şer de zêde bûn. Xuya ye ku di bernameya wan de bi zelalî hatiye nivîsandin: bikujin, bikujin û dîsa bikujin! Û bi rastî ji wan re ne girîng e ku kî. Û di korîdoran de dengê hîperodeya herî tirsnak dihat.
  Lêbelê, ultra-agirê berê xwe gihandiye makîneyên fîşekan, û her weha gelek goblîn û kulm-cixareyan berê xwe dane fotonan. Ji ber vê yekê keştiya ultra-şer hêdî hêdî dest bi perçebûna çend beşan kir. Her çend perçebûn hêdî hêdî pêk hat jî, ew ne kêmtir xeternak xuya bû. Bi taybetî li hember gelek kesên din, an wekî supernovayên piçûk dişewitin, an jî berevajî vê, wekî keştiyên stêrk ên piçûk dibin. Mixabin, ne tenê ya Dermostan, lê ya Rûsyayê Mezin.
  Mînakî, keştiyek bi nîşana çakûç û dasê kontrola xwe winda kir û ket nav tirsa dijmin. Dema ku du girseyên bi leza binî ronahiyê li hev dikevin, ew bi roketeke tunekirinê re hevqas e. Ew bi hêzek mezin vereş dike (heke mirov dikare weha bêje, bê guman). Teqîn mîna laleyek bi pelên pirreng şîn bû, ji nişka ve her tiştê ku li dora deh kîlometreyan hebû xwar. Vladislav-Adolf got:
  - Û xortên me dixuye ku jixwe li bihuştê ne!
  Blonde bi felsefîkî got:
  - Bihuşt tenê cîhê baş e ku kes lê lez nake ku bigihîje wê, ger di germê de be jî!
  Lêdana Hîtler qebûl kir:
  - Ev paradoksên gerdûnê ne. Em naxwazin bikevin cîhek baş, lê ya xirab me dikişîne hundur! Ji ber vê yekê jî ne diyar e ku kîjan çêtir e, jiyan an mirin.
  Keçikê bi felsefî got:
  - Jiyan her dem ji mirinê çêtir e. Ne ji bo tiştekî ye ku hema hema hemî mirov wusa difikirin. Lêbelê, ramanên mirovan, mîna her tiştê dinya me, têkildar in.
  Fuhrer zivirînek din a pir dijwar pêk anî, ku hişt ku wî bişewitîne şerkerek du-rûniştî, û ji ber vê yekê pir bihatir û biçektir (çiqas xweş teqiya, mîna ku fîşekên ji berhevokên tevlihev ên materyalên piroteknîkî bişewitin), mirwarên maddeya şikestî li ser valahiyê belav bû. Vladislav-Adolf got:
  - Nêrînên mirovan hem li ser xwezayê hem jî li ser Xwedê pir nakok in. Bi giştî, têgîna reaktîf, ango hişê wêranker jî heye, ku mirov neçar dike ku bi rengekî ku ne li gorî însiyatîfên pragmatîk û ramanên guncan be, tevbigere.
  Blondê, ku ji dûvçûnek hovane xilas bû (hûn dikarin çi bikin gava heft şervan bi carekê re li we diherikin), got:
  - Pragmatîk rawestînin - matematîkê vekin!
  - Ne henek! - Vladislav lê vegerand.
  Ji nişkê ve, li ber kaptanê hewavaniya deryayî, wêneyek fermandariya artêşa Rûsyaya Mezin xuya bû. Bi rastî, ev, bê guman, diyariyek e - şiyana ku meriv derbasî pîroziya pîrozan bibe û tewra jî nas bike, hetta ne planên kesek din, lê emrê xwe ye.
  Li vir ew e, keştiya şer a ala, ala bi heybet a artêşa fezayê ya Rûsyaya Mezin a bi dirêjahiya sed kîlometre ye. Û ev keştî bi xwezayî jî şer dike, ji ber ku bi deh hezaran bermîlên topavêj ên hêzdar nikarin mehkûmî bêçalakîtiyê bibin. Lêbelê, ala ultra-şerker hewl dide ku bi keştiyên mezin ên din re hevdeng tevbigere. Ji dijmin re şansek piçûk nayê dayîn ku ala, ku fermandariya sereke ya squadronê artêşa fezayê ya Rûsyaya Mezin lê ye, hilweşîne.
  Ecêb e, ku fermandarê giştî û padîşah tenê embrîyonek e ku di zikê xwe de razayî ye. Dayik bi xwe di nav rewşek anîmasyonek rawestandî de ye, ji ber ku wekî din dê pêkanîna erkên wê pir bi êş be. Û fonksiyona padîşahê embryonîk ku jixwe têra xwe pêşkeftî ye, ku xwedan ling û, ya herî girîng, mejîyek pir mezin e, ji hêla gelek yekîneyên sîbernetîkî ve tê peyda kirin. Embryo bixwe, ku li ser Împaratoriya Rûsyayê ya Mezin serdest e, pir rehet hîs dike.
  Erê, bê guman, û ew ji ber hewcedariyê barkirî ye, ew çend sal in di hundurê dayika xwe de ye. Mirov tenê dikare xeyal bike ku biçe bazdanê an jî tiştek biguhezîne. Û ev xewnên bi êş in, ji ber ku zayîn tê wateya windabûna tavilê. Embriyo bi skaneran bi cîhana derve re diaxive. Bê guman, ew ne xuyangiya rastîn a fermandarê embrîonîk nîşan didin, lê wêneyek ku bêtir jêhatî ye ku pêbaweriyê bide. Bi taybetî, xortek spehî di şiklê padîşahek nedayikbûyî de xuya dike. Ew bi dengekî zelal û fermanî emir dide leşkeran:
  - Prensîba parastina elastîk bikar bînin. Mîna hezar sal berê, hêzên qelstir, ji hêla hejmarî ve hindiktir, rastiya bê şik bi kar anîn ku girseyek piçûk ji ya mezin pir guheztir e. Ji ber ku girseyek hindik bi bêhêziya ne girîng ve tête diyar kirin!
  Keçika marşal piştrast kir:
  - Helbet... Hêza manevrayê ya artêşê mifteya serkeftinê ye. Bê guman, divê ji tundûtûjiyê dûr bibin. Axir, mêş ne padîşahê heywanan e!
  Fermandarê embryonîk kenîya:
  - Ajalên herî kujer bakterî ne. Her çend na, dibe ku ne vîrus jî! Her çend organîzmek primitive be jî, ew bi bandor e! Li vir dijmin hêzên pir mezin, hema hema ji tevahiya gerdûnê kom kir, ku tê vê wateyê ku wî deverên mayî eşkere kir.
  Elf Marshal Fego bi pigtailên mor û porteqalî got:
  - Carinan ji bo serketinê avantajek xuya ya ne girîng a li ser beşek sînorkirî ya pêşiyê bes e. Ev axiomek xerîb a gelek şeran, ya şaristaniyên cihê ye!
  Qeyser Fetal di nav skaneran de kenîya:
  - Di vê rewşê de, hûn li kokê digerin.
  Di vê navberê de cebilxaneyên Dermostan jî di nava tevgerê de hewl dan xwe ji nû ve birêxistin bikin. Rezervek pir girîng ji paş ve nêzîkî wan bû. Bi hezaran keştiyên stêrk ên mezin û bi mîlyonan keştiyên piçûktir bi karanîna zengil derketin. Wekî encamek, hêza agirîn a parazîtan bi rengek berbiçav zêde bû. Keçika mareşal bi heyecan got:
  - Li vir qertek din a ku ji hêla dijberê bastûr ve hatî avêtin heye. Lê dîsa jî keşfa me ne di asta herî jor de bû, îmkana danasîna hejmareke ewqas mezin a hêzan nehat dayîn.
  Holograma împaratorê ku di şiklê kurekî de şûr lêxist. Propel li derî ket. Hema di cih de teqiya. Pêşîn, pêlekek heye ku çavan dixwe, û dûv re jî mezinbûna kivarkek binefşî ye ku her tiştî di nav rêza çeka keştiya şer de hilweşîne. Zarokê hologram got:
  - Ev tomarkirina golê fenomenal e! Baş e, bila muxalif her tiştî bidin. Min surprîzek jê re amade kiriye.
  Elf Fego bi şik li wêneyê şer nêrî. Armada Dermostan bi jan bi jan xuya dikir. Bi taybetî keştiyên ultra-şer, ku pîvanên wan digihîje dused û pêncî kîlometre. Çûk ji nişka ve hat bîra gerstêrka xwe ya malê... Xwezaya wê derê îdylîk e, kêzikên xwînmij jî nîn in. Û şêr... Belê, ne tam şêran, lê hevrîdên bi kulîlkên qurnefîl. Bi gelemperî, ev heywanek xweşik e: laş kulîlkek qurnefîl e, û çîçek zêrîn di bayê de çêdibe. Bi ser de jî, kulîlkên qurnefîl siya xwe diguherînin... Li vir xerabîyek eşkere heye, hem li dijî mirovan û hem jî li dijî zozanan.
  Marşalê blond got:
  "Em nizanin çend rezervên dijmin hene, lê ji min re dixuye ku dem hatiye ku ala xwe ya kemînê biguhezînin."
  Împaratorê embrîyonê îtîraz kir:
  - Niha ne dema nîşandana kartên xwe ye!
  Keçika marşal hewl da ku nîqaş bike:
  "Ger gelê me bimire, êdî kes şer nake!"
  Û paşê fermandarê embryonîk hate dîtin:
  "Hûn nikarin şerekî bêyî windahiyan bi dest bixin." Di satrancê de hûn dikarin, lê di şerek rastîn de hûn nikarin! Zagona şer a bêmerhemet ev e ku windahî mîna baranê ye ku guliyên serketinê av dide, hûn tenê hewce ne ku pê ewle bin ku windahî nebin baranek ku guleyan dişo! - Paşê holograma ku ji malzarokê hat şandin, ji nişka ve di rûyê xwe de xweştir bû. - Lê nefikirin ku ji bo kêmkirina windahiyan bi taybetî ji agirê keştiyên ultra-şer, bihêlin keştiyên stêrk ên Rûsyaya Mezin bi rengek spiral paşde vekişin.
  Marşalê elfê piştgirî da fermandarê embrîyo:
  - Wisa ye, tenê rê ye. Heta niha nayê zanîn ku dijmin wê çend hêzan ji bindestê xwe bavêje.
  Bi rastî, keştiyên stêrk ên Shitmostan hewl dan ku di keriyek qelş de bimeşin. Di heman demê de, wan qet cebilxane xilas nekir, mûşek avêtin bi mîlyonan, bêyî ku bala xwe bidin rastbûna lêdanê. Wusa dixuye ku bi mîlyaran kibrîtan li valahiya valahiyê hatine lêdan da ku di nav hîperplazmayê de bişewitînin, her tiştê zindî û livînê bişewitînin û paşê derkevin derve. Şervanên rûs pir rasttir guleyan diteqînin, lê tirsa dijmin a mezin, mîna fîşekek gurr, perçeyên mîna konfetî belav dike. Konfetîyên kujer ku gelek keştiyên Dirmostanê xistin xwarê. Û hejmara frigatên wêrankirî yên şaristaniya bastard bi tevahî bêhesab e. Rast e keştiyên rûsî dimirin. Li vir keştiya xerabûyî, di bêhêvîtiyê de, mîna tankek rûsî bazda ser Kursk Bulge û li keştiya ultra-şerker a dijmin xist. Jiyana bi sed hezaran di carekê de qut bû, û agir pê ket, mîna ku boriyek gazê ya mezin hatibe teqandin.
  Mareşalê dwarven bi ken got:
  - Me ditewînin, lê em dev jê bernadin! - Serfermandarê çargoşe bala xwe dayê (an bêtir wêneyê wî yê holografîk, dwarf bi xwe li keştiyek din a çîna Gross-Dreadnought bû!). - Pêwîst e bi kêmanî hin êrîşên dijber li ser xetên ragihandin û dabînkirina dijmin werin destpêkirin.
  Împaratorê Fetal bi holograma xwe ya kurkî kenîya.
  - Bi dîtina te, ma ez windakar im!
  Mareşalê dwar qîrîn û pêlên xwe belav kirin:
  "Lê ew qet cebilxane xilas nakin." Ev tê wê wateyê ku têra wan heye. Ma ne wisa ye mîrê min?
  Qeyser Embryo îtîraz kir:
  - Na ne wisa! Fermandarekî mezin ji serê wî bi qîmettir e, ji ber vê yekê helmeta hişyariyê û kamûflaja fêlbaziyê zirarê nade wî! Bi kurtî, dijmin hîn jî di nav xeyala şîrîn de ye ku her tişt bi wî re baş e, lê bi rastî serketina me jixwe nêzîk e! Lêdana neçaverêkirî tê wateya guheztina kulmekê bi şûrek pola alyoz!
  
  
  WITTMAN ZINDÎ YE
  Guherînek piçûk di dîrokê de bi serkeftina mezin a Naziyan re di dema êrîşa li Ardennes de têkildar e. Naziyan bi leztir pêş de çûn, karîbûn piran derbas bikin û bi çek, cebilxane û sotemeniyê depoyan bigrin. Serkeftin jî bi beşdarbûna Wittmann di grevê de hêsantir bû, ku, berevajî çîroka rastîn, nemir! Û çi? Lehengên rastîn qet namirin û nemir in! Wittman berdewam kir ku şer bike û xalan bilind bike. Piştî rûxandina tanka dusedemîn, ew bû yekem û heya niha tenê tanker ku bi pelên gûzê, şûr û elmasan xelata Xaça Xaça Hesinî wergirtiye.
  Jîniya Wittmann hinekî pêvajoya dîrokê guherand. Û Alman hinekî bextewartir, bileztir, bikêrtir derket. Û ew di tiştê ku hema hema di çîroka rastîn de qewimî de biser ketin, lê tenê çend demjimêr winda bûn. Û bi vî awayî embar hatin girtin, û artêşa Alman hêza şikandina bi dest xist. Di encamê de Bruksel hat girtin, bi sed hezaran leşkerên Îngiliz û Amerîkî dîl hatin girtin.
  Stalîn hê lez nedikir ku êrîş bike, dixwest ku hevalbend li Rojava bi hêztir bin.
  Di şeran de derket holê ku Tiger-2 hem ji aliyê çek û hem jî ji aliyê cebilxaneya eniyê ve çekek pir bi bandor e. Almanan, ku dîtin ku Artêşa Sor li rojhilat pasîf e, yekîneyên din di şer de bi cih kirin û dest bi avakirina serkeftina xwe kirin. Fritz di heman demê de çeka herî nû ya xweser E-25 jî bi dest xist, ku bi mezinahî û giraniya wê piçûk bû, lê xwedî çekên bihêz û zirxên baş û ya herî girîng jî tevger bû.
  Di encamê de serketinên nû... Niha Krauts li Parîsê ne. Dîsa paytexta Fransa digirin.
  Û ev e ya ku Stalîn dixwaze - ku hevalbend bêne kuştin, û paşê Yekîtiya Sovyetê dê tevahiya Ewrûpayê bigire.
  Stalîn xezalekî pîs e... Lê Çorçîl jî ne ehmeq e. Dema ku Roosevelt mir, wî û Truman bi Reichê Sêyemîn re agirbestek îmze kirin. Di heman demê de, paşmayên leşkerên têkçûyî ji Fransayê vekişandin. Û helbet bi danûstendineke bêkêmasî ya girtiyên şer, û hetta bi peydakirina sotemenî û pêdiviyên Reichê Sêyemîn.
  Almanya bi betalkirina qanûnên antîsemîtî bersiv da. Lê cihû di kampan de man, lê nehatin şewitandin, tenê neçar kirin ku bixebitin û Amerîkî jî konserve û ceh şandin kampan.
  Li Fransa û Îtalyayê destê Almanan azad bû. Niha Stalîn ji bo aştiyek cuda pêşniyarek kir. Lê Hîtler ew red kir. Di hezîranê de, êrîşa Fritz dest pê kir. Yekem tankên E-50 ketin rêzê. Lê wekî ku derket holê, otomobîl bi tevahî ne serketî bû. Giraniya wê bilind bû, hema hema 65 ton, bi silhoetek kêmtir ji ya Tiger-2, lê cebilxane bi heman qalind bû, bi eşkere têrê nake, nemaze li alîyan. Çeka 88 mm bi dirêjahiya lûleya 100 EL hinekî çêtir derket. Wê her deqê diwanzdeh guleyan diavêt.
  Performansa ajotinê ji hêla motorek bihêztir ve hate zêdekirin, ku heya 1200 hespê hêzê lez dike. Bi gelemperî, tank, bê guman, li gorî Tiger-2 çêtir bû û xwedan zirxek zirxî hinekî maqûltir bû, lê ji aliyan ve xeternak ma.
  E-100 çêtir dihat parastin, lê giraniya wê ya giran veguhestin û karanîna şer dijwar kir. Ya herî serketî çeka xwebexş E-25 bû, bi sîluetek pir nizm a cebilxaneya pêşiyê ya 120 mm, xêzek mezin, û cebilxaneya kêlekê ya 82, û topek ji bo Tiger-2 bû, ew bixwe çêtirîn bû. çeka pêvekirî ya Wehrmacht û Şerê Cîhanê yê Duyemîn. Ew di saetê de heftê kîlometre lez kir - motorek 700 hesp, û tewra guleyên IS-2 di eniya xwe de jî ricoche kir.
  Almanan derbeya sereke ji Macarîstanê lêdan, hewl dan ku Budapeştê, ku hîn jî dorpêçkirî bû, rizgar bikin. Şer gelekî dijwar bû.
  Êrîş di 22ê Hezîranê de dest pê kir û Artêşa Sor parastinek pir bi hêz ava kir. Li Almanan hîn jî hindik tankên E-serî hene, tenê çekên E-25-ê yên xweser bi hêjmarên pir mezin hene - çêkirina wan pir hêsan û erzan in. Li vir du keçên bi bikini tê de razayî ne. Wesayît ji metreyek û nîvê kêmtir e û bi saya vê yekê ew qas baş tê parastin û bi giraniyek nizm ve tê çekdar kirin.
  Du keçik, Charlotte û Gerda, ku razayî bûn, gule berdan çekên Sovyetê. Li pêşiya wan, otomobîlên piçûk diçûn, ku bi radyoyê ve têne kontrol kirin, zeviyên mînan paqij dikirin.
  Charlotte Sor top avêtin. Wê çeka Sovyetê xist xwarê û sînga xwe hejand, ku bi zehmetî bi qîzeke tenik ji qumaşê pêça bû. Û wê got:
  - Agirê gurr a hîperplazmayê!
  Û dûv re Gerda wê li sîleyekê bixe, tiliyên xwe yên tazî bikar bîne. Û ew diqîre:
  - Ez keçek pir xweş im û ne xirab im...
  Çeka xwebexş bi xwe tevdigere. Û dem bi dem disekine. Zirxa wê ya pêşiyê bi giranî daketiye, û ev yek parastinek baş dide. Berikên çekên Sovyetê ji rîkoşetê hesas in. Û tu tişt bi serê xwe çekeke wiha ya xweser tehdîd nake. Ew hîn jî dikarin li kêlekê bixin. Lê keçik tu lez nakin. Çeka bibandor a xweser ji SU-100-ê di hêza zirxî de derbas dike, û di heman demê de çêtir tê parastin, bêtir mobîl û di heman demê de siviktir e.
  Û Artêşa Sor bi têra xwe tiştên hişk tune. Bi giranî tanka T-34-85 ku bi çeka xwe têra xwe ne bi hêz e û cebilxaneya wê qels e. Û çeka almanî ya xweser E-25, bi awayê, di cebilxane û çekan de siviktir e, pir bihêztir e.
  Keç şer dikin... Pir xweşik û ciwan. Û çekên wan ên xwebexş bombe dikin û diavêjin...
  Fritz di dawiyê de karîbû derbasî Budapestê bibe. Serkeftinek berbiçav, ji hêla yekîneyên Sovyetê ve hatî dorpêç kirin. Gelek hatin girtin û kuştin.
  Rast e ku Naziyan windahiyên girîng dîtin. Û ew qas hêz nîne. Welê, heke hîn jî amûr têne hilberandin, wê hingê çavkaniyên mirovî têrê nakin.
  Û zarok û jin jî dibin leşkeriyê. An jî biyanî, lê têra xwe pêbawer nînin.
  Lê şer berdewam dike... Artêşa Sor bi gelek xetên parastinê bi serhişkî li ber xwe dide. Alman sed kîlometreyên din jî bi pêş ve diçin û disekinin. Hêza min têrê nake. Û Artêşa Sor bi xwe jî diçe êrîşê. Lê ew jî ne pir serkeftî ye û hinekî Almanan dide aliyekî.
  Heta zivistan tê... Xeta pêşiyê aram dibe. Di Çile 1946 de, Artêşa Sor dê li Prûsyaya Rojhilat û Polonya pêşde biçe, lê hindik pêşde çû.
  Alman zivistanê qeyikê nahejînin. Şer bi xwîn in. Lê xeta pêşîn hêdî ye ...
  Û serdemek taybetmendiya Şerê Cîhanê yê Yekem dest pê dike. Xeta pêş bêçalak dibe. Alman û parçeyên biyanî havînê, û Artêşa Sor di zivistanê de pêşde diçin. Û kes nikare serkeftinên girîng bi dest bixe.
  Sal bi sal şer didome. Alman di pêşxistina balafirên jet de hinekî li pêş Yekîtiya Sovyetê ne. Yekîtiya Sovyetê tenê di sala 1949 de MIG-15 xiste nav hilberîna girseyî. Lê di vê demê de Almanan ME-462 û XE-362 hebûn. Û ya herî girîng, balafirên dîskê, ku ne gengaz e ku meriv ji balafirek laminar a hêzdar bi çekên piçûk were avêtin.
  Di tankan de rêzefîlmên almanî "E" hene... Berovajî vê, T-54 û IS-7 derketin holê. Lê Almanan dûv re rêzika AG-ê pîramîdalek pêşkeftî dest pê kir.
  Lê tu kes xwedî avantaj bû. Xeta pêşiyê li cihê xwe dimîne.
  Heta ku Stalîn di adara 1953 de mir...
  Û li vir, ji hin tevliheviyên di serokatiya partiyê û têkoşîna ji bo desthilatdariyê sûd werdigirin, Almanan karîbûn serkeftinê bi dest bixin. Lê paşê piştî girtin û îdamkirina Beriya, tayînkirina stratejîstê mezin Vasilevsky wek Serfermandarê Giştî û bihêzkirina Serokê Komîteya Parastina Dewletê Malenkov. Xeta pêşiyê di nav sînorên Ewropayê de aram bûye.
  Dema ku li Yekîtiya Sovyetê heyamek têkoşînek ji bo desthilatdariyê hebû, Almanan karîbûn xwe bigihînin Neman, û Balkan, Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Yewnanîstan, Albanya ji nû ve bi dest bixin û bi tevahî li Ewrûpayê kontrol bikin.
  Lê di sala 1941-an de xeta pêşîn dîsa li ser sînorên Yekîtiya Sovyetê aram bû ...
  Û paşê Kanûn 1955... Artêşa Sor, li gorî kevneşopiyê, zivistanê dîsa pêşde diçe. Şer çend sal e didome? Tirsa çardeh û nîv! Û dawî li ber çavan tune!
  Heta Hîtler sax be, şer bi dawî nabe. Malenkov heta 22'ê Hezîrana 1941'an jî di nava heman sînoran de meyla aştiyê dike. Lê Hîtler serhişk e û dixwaze bi her awayî bi ser bikeve!
  Artêşa Sor bi pêş ve diçe. Tanka herî nû ya IS-12 dikeve şer. Wesayîtek bi çeka 203 mm. Ew mezin e, bi deh mîtralyozan. Û şeş keç - endamên ekîban. Ew modela yekem a tankê diceribînin. Ma ne pir mezin û giran e? Ma makîne bikêrhatî ye? Keç, tevî Sersalê ya 25ê Kanûnê û sermayê, tenê bi bikini ne. Rast e, tank xwediyê motora turbîna gazê ya herî dawî ye, û ew germ e. Wekî din, şeş keçên xwe ne hêsan in.
  Ji çil û yekê vir ve şer dikin. Û em di her hewayê de hema hema tazî bûn. Bi rastî, dema ku hûn her dem di bikini de ne, hûn dev ji sarbûnê berdidin. Û çerm elastîk û domdar dibe.
  Keç makîneyeke kujer bi lingên tazî diajon. Ew bi rastî xweşik û xweşik in.
  Alenka patronê vir û fermandarê ekîbê ye. Di şerê çardeh sal û nîvê de keçikê çi nedîtiye? Ew li ku bûye? Eniya ji Brestê derbasî Stalîngradê bûye, ji Stalîngradê derbasî Vistula bûye û niha li herêma Bialystokê bi pêş ve diçin. Bialystok bi xwe hîn jî di destê Almanan de ye. Xeta pêşiyê aram bû. Û wan jimareke minasib xendek kolandin.
  Ji ber vê yekê, bi rastî, şer bêdawî ye... Û dibe ku ji salekê zêdetir bidome. Û ev Hîtlerê serhişk çi dixwaze?
  Li vir jî DYE û Brîtanya aştiyê di navbera Yekîtiya Sovyetê û Reîxa Sêyemîn de naxwazin. Dixwazin her du alî hevdu bi temamî tine bikin.
  Keçên li ser IS-12 bi pêş ve diçin. Çerxa pêşiyê ya tankê 450 mm di goşeyê de ye. Projeyên xwe diavêjin. Û keçan agir berdidin.
  Lê heta niha li Yekîtiya Sovyetê tenê tankek wiha heye. IS-10 jixwe di hilberînê de ye, lê giraniya wê pêncî ton e. IS-7 hîn jî wekî T-54 tê hilberandin. T-55 jî di nav girseyê de derketiye holê, lê heya niha ew nû dikeve hilberînê. Almanan tankên pîramîdal hene. Her weha pir xurt û bêkêmasî. Û çekên tansiyona bilind bi bermîlên kurt.
  Ji ber vê yekê şerê li pêşiya me ya herî giran e. Natasha û Anyuta ji çeka keştiyek hêzdar gulebaran dikin û diqîrin:
  - Ala me wê li ser Berlînê be!
  Û wan diranên xwe yên spî û mirtî derdixistin. Û hûn nikarin keçan bi mayinan bidin sekinandin.
  Du top li cebilxaneya eniyê ketin... Rikoş dikin. Na, IS-12 otomobîlek ciddî ye û hûn nekarin wiya bi hêsanî bigirin.
  Lê IS-7 ku ber bi destê rastê yê keçan ve diçe, dixuye ku ji topeke tansiyona bilind derbek lê ketiye û rawestiyaye. Zirar da xortê bedew.
  Alenka, masûlkeyên zikê xwe dihejîne, stranan dibêje:
  - Di cîhana me de her tişt ne mumkin e, Newton kifş kir ku du û du dikin çar!
  Şer hê jî bi dijwarî didome. Topeke Sovyetê li Almanan dikeve. Marûsya mezin şêlûyan dixe nav çîçekê. Jiyan û qedera keçan ev e. Û stranan dibêjin:
  - Kes me nagire, kes me têk naçe! Gurên rûsî dijmin dişkînin, gurên rûsî - silav ji lehengan re!
  Augustine, mîtralyozan diavêje, dibêje:
  - Di şerê pîroz de! Wê serketina me be! Ala Rûsyayê pêş de, rûmet ji lehengên ketî re!
  Û dîsa çeka kujer diqîre û deng dike:
  - Kes me nagire, kes me têk naçe! Gurên rûs dijmin diperçiqînin, destê wan dijwar e!
  Maria, ev keça bi porê zêrîn, tankê rêve dike û diqîre:
  - Werin em faşîstan bi dijwarî biperçiqînin!
  Alman zehmetiyek dijwar derbas dikin, li ezmanan jî şer diqewime. Lê heta niha MIG-15 bi lez û bez ji markayên Almanî kêmtir e. Şer bi awayekî newekhev didome.
  Huffman, ev pîlotê asê ecêb, di salên şer de kariyerek baş çêkir. Bi rastî, ecêb û fantastîk. Piştî ku gihêşt sêsed balafiran, wî Xaça Siwarî ya Xaça Hesinî bi şûr û elmasên pelê darê ziravî wergirt. Piştî ku gihîşt çarsed firokeyên daxistî, wî Xaça Xaça Hesinî ya Xaça Xaça Hesinî ya bi pelên dara zêrîn, şûr û elmasan wergirt. Ji bo pênc sed balafiran wî bi elmasan fermana îjela alman, û piştî hezarî jî Xaça Siwarî ya Xaça Hesinî ya bi pelên dara platîn şûr û elmas wergirt. Û ku gihîşt du hezar balafiran, wî Xaça Mezin a Xaça Knight wergirt.
  Pîlotê bêhempa karibû gelek serketinên hewayî bi dest bixe. Û ew hê sax bû. Huffman herî dawî bi pileya generaliyê hat terfî kirin. Lê dîsa jî wek pîlotekî taybet firiya.
  Wekî ku dibêjin, di agir de naşewite û di avê de nafetisîne. Di gelek salên şer de, Huffman însiyata nêçîrvaniyê bi dest xist. Ew bû pîlotek super-efsanewî û pir populer. Lê hevrikek wî ya bihêz hebû - Agave, ku ew jî ji hejmara du hezar otomobîlên daketî derbas bû. Û wê bi Huffman re digirt. Lê ew hîn pir ciwan e, û hîn yek şervanek winda nekiriye.
  Keçikê bi lingên xwe yên tazî û çîpkirî pedalan pêxist û topên hewanê teqandin. Û niha çar wesayîtên MIG-15 ên Sovyetê hatin xistin.
  Agave dikene û dibêje:
  - Heta radeyekê, em tev ker in! Lê nervên min ji pola hene!
  Û dîsa keçik vedigere. Ew heft firokeyên Yekîtiya Sovyetê di yek teqînê de - şeş MiG û yek TU-4 davêje, û diqîre:
  - Bi gelemperî, heke ez ne super im, wê hingê ez hîper im!
  Agave, bê guman, kelek e. Pîlot ji Lucifer. Blonde hingivîn pir xweşik.
  Li vir ew teqînek din diavêje û heşt balafirên MIG-15 ên Sovyetê di carekê de diavêje û deng dide:
  - Ez yê herî afirîner û reaktîf im!
  Bi rastî keçik ne ehmeq e. Ew dikare her tiştî bike û dikare her tiştî bike. Tu nikarî jê re bibêjî taybet.
  Û lingên wê ew qas zirav, ew qas xweşik in...
  Lê Mîrabela li dijî wê şer dike... Demek dirêj Kozedûb asîmanê Sovyetê yê herî baş bû. Wî şeş stêrên zêrîn ên lehengê Yekîtiya Sovyetê berhev kirin, ku sed û şêst û heft balafir xistin. Lê paşê ew mir. Wê demê kesî nikarîbû rekora wî bişkîne. Û tenê vê dawiyê Mirabela ji Kozhedub derbas bû. Û piştî ku zêdetirî sed û heştê balafiran xist xwarê, ew bû qehremanek heft caran ya Yekîtiya Sovyetê.
  Ev keçek Terminator e! Kesek wek wê dê hespekî galop rawestîne û bikeve holeke şewitî.
  Û hê sartir.
  Mirabela bû çarenûsa dijwar. Ez dawî li koloniya keda zarokan hatim. Bi lingên tazî û xiftanekî gewr li xwe kiribû, wê daristan perçe kir û qurmiçî jê kir. Ew pir bi hêz û saxlem bû. Di sermayên dijwar de bi lingên tazî û bi pijamayên girtîgehê dimeşiya. Û bi kêmanî carekê ez ê biçim.
  Helbet ev diyarde li eniyan jî hat dîtin. Demek dirêj Mîrabela di piyade de şer kir, paşê bû pîlot. Mirabela yekem vaftîzma xwe ya agir di şerê Moskowê de wergirt, ku ew yekser piştî koloniyê çû. Û li wê derê xwe sar nîşan da.
  Wê lingên tazî û hema tazî di cemeda dijwar de şer kir ku bi rastî Wehrmacht felc kir. Ew keçikeke wisa lanet û bêserûber bû. Û ew bi tevahî bi ser ket.
  Mîrabela bi serketina nêzîk a Yekîtiya Sovyetê bawer dikir. Lê dem derbas dibe. Zêdetir qurbanî hene, lê serkeftin nayê. Û ew bi rastî tirsnak dibe.
  Mirabela serkeftin û destkeftiyan xeyal dike. Wê heft stêrên Yekîtiya Sovyetê hene - ev ji her kesê din zêdetir e! Û lanet, ew xelatên xwe heq dike! Û ew ê li ser xaça leşkerî berdewam bike. Eger Stalîn bimire jî, karê wî dimîne!
  Keçikek tê hundur û xwe daleqandî dike... XE-362-a almanî diavêje xwarê û diqîre:
  - Aerobatics! Û ekîbeke nû ya lanet!
  Bi rastî keçikek xweş. Kobraya rastîn dikare gelek tiştan bike.
  Mirabela stêrkek nû ye...
  Şer çend rojan berdewam dike heta ku sala nû tê... Sovyet IS-12 zerar li gêrîk û rêçikan girt - tê tamîrkirin. Belê, şerekî wisa hovane û bêmerhemet. Û ew ê çiqas dirêj bimîne?
  Û hemî ji ber ku Wittman ji şerên li Rojava xilas bû.
  Wittmann xwe di nav ekîbeke tankê de demekê şer kir. Hejmar gihandiye sêsed wesayitan, çek, hawan, kamyon, motorsîklet û tiştên din nehesibîne, xelata wî wergirtiye: Xaça Xaça Hesinî ya bi pelên gûzê yên zêrîn, şûr û elmasan, û bû general.
  Piştî wê êdî şer nekir. Lê wî fermandariya şeşemîn, artêşa tanka SS kir.
  Kurt Knipsel bû tangê herî serkeftî yê Wehrmachtê. Lê tenê piştî pêncsed tankên wêrankirî wî Xaça Xaça Hesinî ya Knight wergirt.
  Bi awayekî ew ji xelatan bêpar ma. Rast e, ku gihîştiye hezar tankan, wî di dawiyê de wergirt: xaça şovalye ya xaça hesin bi pelên zirav, şûr û elmasan.
  Kurt Knipsel makîneyeke şer a pir bi bandor e. Di tankên cuda de şer kir. Hem çekdar bû hem jî fermandar bû. Demek dirêj ez bêyî pêşbaziyê li pêşiya her kesî meşiyam.
  Lê Gerda bedew berê xwe da wî. Keçan baş şer kirin. Lê paşê ew sekinîn. Her çar bedew ducanî bûn û cotek anîn dinyayê: kur û keçek. Lê piştî bêhnvedanê bi lez û bez telafî kirin.
  Û niha Gerda Knisel derbas kir.
  Ew çawa dikarin xwe ji dorpêçê dûr bixin? Ew bi lingên tazî û bi tenê bi bikini şer dikin. Keçan careke din bêhna xwe dan, dîsa zarok anîn dinyayê. Niha jî em nêzî hejmara du hezar tankên îmha bûne. Û ew dikarin li ser xelatek bêhempa hesab bikin: stêra Xaça Knight ya Xaça Hesinî bi pelên zirav, şûr û elmasan.
  Ev keç in!
  Gerda teqe li erebeya Sovyetê dike. Ew bircê diçirîne û diqîre:
  - Ez tiştekî nalet im!
  Û ew dîsa gulebaran dike. Têkeve T-54. Û diqîre:
  - Welat Almanya!
  Keçik diqelişe. Û ew pir çalak e... Belê, xwedî sekneke wisa stratejîk e. Jixwe sala 1956an e... Şer berdewam e... Naxwaze bisekine. Artêşa Sor hewl dide li cihên cuda pêşde biçe. Lê hay ji xwe hebin, hindik çavkaniyên mirovî mane.
  Û Rûsya xwîn dibe.
  Artêşa Sor hewl dide ber bi Romanyayê ve bi pêş ve biçe. Û paşê jî topavêjên hêzdar, gulebarankirin û kuştin.
  Lê dijmin li bendê ye. Tanka herî populer ya Almanan AG-50 heye. Ew di parastinê de ji T-54 bilindtir e, nemaze li alîyan û, dibe ku, di hêza zirxî ya çekê de, lê ew girantir e. Rast e, leza Almanan ji ber motora turbîna gazê zêdetir e.
  Tanka Alman dişewite û golek avêt.
  Ekîbên Margaret şer dikin. Bi xwîna sar şer dike. Keçên Alman tankeke Sovyetê xistin xwarê. Û ew ji kêfê diqîrin.
  Erê, û hûn nikarin ji vir derbas bibin ...
  Dîskek ku ji hêla Albina û Alvina ve tê rêve kirin li ezmên dizivire. Du keçên blond bi otomobîlên Sovyetê têne lêdan. Û ew bi hostayî vê yekê dikin. Dîskera bi tevahî bêhêvî Migi û Tu dişewitîne. Killer car. Û şervan tiliyên xwe yên tazî dixin. Û li ezmanan firsendê nadin Artêşa Sor.
  Balafira dîskê tiştek e ku zanyarên Yekîtiya Sovyetê nikarin kopî bikin. Ev tiştek e ku tu antidot jê re nehatiye dîtin. Û Alman di hewayê de pir xwebawer hîs dikin. Û ew mîna sêrbazan bi çolê sêhrbaz şer dikin.
  Albina, dîska xwe nîşanî dijmin da, qîriya:
  - Heger Xwedê hebe, ew alman e!
  Alvina, dijmin perçiqand, piştrast kir:
  - Teqez elman e!
  Û keçik keniya... Bi giştî ew jî ji şerê bêdawî westiya bû. Belê, Alman û Rûs hevûdu dikujin. Ya rasttir, Artêşa Sor û Wehrmacht. Lê eniya pêş hê jî bêlivîn e... Û ne dawî û ne jî qirax li ber çavan e.
  Şer... Ev jixwe rastiyek e. Şervanên ku piştî destpêkirina şer çêbûne, li erd û ezmanan şer dikin.
  Ji bo nimûne, Hans Feuer. Herî ciwan wergirê Fermana Xaça Hesinî, Sinifa Yekem. Û paşê ew bû ciwantirîn wergirê Fermana Xaça Siwarî ya Xaça Hesinî ji bo girtina generalekî Sovyetê.
  Erê, ev bi rastî pir xweş e.
  Hans Feuer şervanekî bêhêvî ye. Lawik wek dêwekî şer dike, û zivistanê serma ye, tenê şort li xwe dike.
  Ev bi rastî pir xweş e!
  Hans bi sedsalan navdar bû!
  Û bi gelemperî, şerek wusa nebawer û dijwar li vir diqewime ... Her AI-ê winda dibe.
  Û li Romanyayê, Artêşa Sor nikare derbasî berevaniya Alman bibe. Her du alî jî ziyan dîtin. Çile ber bi rojekê ve diçe... Û her roj zêdetir mirov tên kuştin û birîndarkirin.
  Destpêk û dawiya dînbûnê tune ye.
  Agave dîsa li ezmên e û wesayîtên Sovyetê dişewitîne. Ew nêçîrvan û nêçîrvan e. Li dijmin dixe.
  Otomobîlên ku wê lêdixin dikevin xwarê. Û paşê keçik gule li hêzên bejayî dike. IS-7 derdixe. Û dikene:
  - Ez herî baş im! Ez keça dijminan dikujim!
  Û dîsa ji bo armancên hewayî tê veguhestin. Ev wêrankerê tank û hemû wesayîtên ku difirin û gulebaran dikin e.
  Belê, ev e ya ku li pêşiyê dikelîne. Û li eniya malê, zanyar hewl didin ku tiştek kujer biafirînin. Her çend ew herî baş çênabe.
  Lê li vir tankek piçûk AG-5 heye. Makîneyeke bi giraniya heft ton. Derbaskirina testên şer. Û dijmin diqulipîne û diqulipîne.
  Û gava ku wextê stranan hat, kes dê me nehêle an jî me têk bibe!
  AG-5 bi lez diçe û her ku diçe guleyan dibarîne. Û tangek wiha nayê sekinandin. Û şêlên ricochet.
  Û di hundurê otomobîlê de zarokek deh salî, Friedrich, rûniştiye û diqîre:
  - Û ez ê bi rastî bibim şervanek super!
  Û dîsa agir berda... Û ew li navenda bircê dikeve. Û hêza wê ya wêranker, her çend bi qalibê piçûk be jî, mezin e.
  Û li ezmên Helga şer dike. Keçeke lingê tazî bi bikini fatûreyan dinivîse. Û bi serkeftinên xwe yên fantastîk şa dibe.
  Û Agave pêş de diçe... Û şer dike.
  Jixwe Sibata 1956an e... Artêşa Sor li tu derê nekarî serkeftinê bi dest bixe. Lê Alman jî nikarin pêş de biçin. Tankên binerd ên dijwar dikevin şer. Lê ew bi tenê taktîkî ne.
  Keçan bazdan binê erdê, batareyek çekên Sovyetê hilweşandin û vegeriyan.
  Di heman demê de, çend pêşeng hatin girtin. Keçan kurên ku hatibûn girtin tazî kirin û dest bi îşkenceyê kirin. Bi têlê li pêşengan dixistin, paşê bi êgir pêpên xwe yên tazî sor dikirin. Dû re wan dest bi şikandina tiliyên min bi tiliyên germ kirin. Xort bi êşeke hov qîrîn. Di dawiyê de keçan bi hesineke germ stêrk li ser sînga xwe şewitandin û bi çîçikên xwe kemalên xwe yên mêran şikandin. Tişta paşîn ji pêşengan bi dawî bû û ew ji şokeke bi êş hilweşiyan.
  Bi kurtasî, keçan performansa çîna top nîşan dan. Lê dîsa almanan tiştekî girîng bi dest nexistin.
  Çekên xweya hêzdar: "Sturmmaus", li çeperên Sovyetê gulebaran kirin. Gelek wêranî û wêranî pêk anîn. Lê balafireke êrîşa Sovyetê yek ji wesayitan xist, û Krauts vegeriya.
  Naziyan hewl dan ku dîsketan bikar bînin da ku bataryayên Sovyetê bişkînin. Li hemberî wan hênik û teqemenî hatin bikaranîn. Bi tevayî pevguherîna derbeyan hebû.
  Li vir Albina û Alvina dîsa li ser soca firîna xwe ne. Ew bi tiliyên xwe yên tazî bi pêlkirina bişkokên joystikê destnîşan dikin û wiya pir jêhatî dikin.
  Keç, bê guman, aerobatîka herî bilind nîşan didin. Wan dîska xwe kişandin, û bi dehan makîneyên firîna Sovyetê hatin avêtin.
  Albina diqîre:
  - Tîma avakirina hêrs! Dê stargehek hebe!
  Û dîsa erebeya xwe dizivire. Û keçan Artêşa Sor hilweşînin. Wekî din, bi tevahî ...
  Alvîna jî bi dehan balafirên Sovyetê diavêje û diqîre:
  - Keçên dîn, û qet ne keçik in!
  Ya dawî rast e. Hevalan gelek kêfa xwe bi mêran re kirin. Û wê her cûre tişt kir. Keçan ji mêran hez dikirin - ew ji wan kêfxweş bû! Û bi taybetî eger hûn bi zimanê xwe dixebitin.
  Keçikek ji pileya herî bilind... Êşkence li pêşengê kirin... Pêşî ew tazî kirin û çend satil av avêtin qirika wî. Paşê hesineke germ anîne ser zikê werimî. Û ew çawa şewitandin! Pêşeng bi êşa hov diqîriya... Bêhna şewatê dihat.
  Alvîna bi têl germ li kêleka wî xist. Û çawa dixwaze bikene... Pir xweş e.
  Paşê wê stran got:
  - Ez ji hejandina piştê westiyame - Ez dixwazim bextewariya xwe bixapînim!
  Û ew ê çawa bikene! Û ew ê diranên xwe yên mirdar derxe! Ev keç ji kuştinê hez dike, çi keçike!
  Û lingên keçikê tev tazî û şêrîn in. Ew hez dike bi lingên tazî li ser komirê bimeşe. Û her weha ji bo ku pêşengên dîl hatine girtin dûr bixe. Dema ku lingên wan tên sorkirin ew qas diqîrin. Tewra Alvîna jî ew pir henek dibîne. Û Albina jî keçikek e, em jê re rû bi rû bimînin - super! Meriv çawa dijberek di çenga xwe de elb dike. Û ew diqîre:
  - Ez keçek ji çîna herî bilind im!
  Û diranên xwe yên mirwarî derdixe. Ku dibiriqe weki ku pîskirî be. Û şervan bandorker e! Ev dibe tiştekî ku di çîrokekê de neyê gotin an bi pênûsê were vegotin!
  Herdu şervan jî MiGên Sovyetê li ezmên dixin. Bedew çalak in. Şikeke herî biçûk di wan de nîne. Û bedewek wusa hov û ecstatîk.
  Şervan bi lingên xwe yên tazî joystikê kontrol dikin û êrîşî erebeyên rûsî dikin. Gava ku ew zextê dikin, ew ê şervanan biperçiqînin, mîna ku bi kulmekê li krîstalê bixin. Keç bêrehm û bêrehm in. Ew hêza hêrs û agirê dilşewatiyê dihewîne. Û bawerî bi serketinê. Ger panzdeh sal in şer berdewam bike jî. Lê naxwaze bi dawî bibe jî. Albina û Alvina di lûtkeya populerbûna xwe de ne. Û ew naxwazin paşde vekişin an jî demek rawestin. Û ber bi xwe ve diçin û bi dijmin re diherikin.
  Albina, balafirên Sovyetê davêje, diqîre:
  - Keçik ji giriyê westiyaye, ezê pêlava bast bixînim!
  Û ew çawa dikene û diranên xwe yên gewr dibiriqîne. Û çawa ew niha mêrekî dixwaze. Ew ji destavêtina mêran hez dike. Ew ji vê yekê pir kêfxweş e. Ew ê te bigire û tecawizê te bike.
  Albina diqîre:
  Cinsê keçan seks e
  Li vir pêşveçûnek mezin heye!
  Û şervan wê bikene... Û em dîsa hemû dijminên xwe bikujin. Gelek enerjiya wê heye. Û tije hêza masûlkeyê.
  Û Alvina dê biqîre:
  - Werin em dijmin bi kêran bişkînin!
  Û şervan dê bi aktîvî dest bi kenê bike! Û min xeyal kir ku merivên wê çawa pawan dikin. Lê em bêjin ku ew xweş e.
  Adar êdî li ber me ye... Roj her ku diçe zêdetir dibiriqe. Di roja yekem a biharê de, xortên rûs lingên tazî di nav berfa heliyayî de diherikin. Bi xwe dikenin, bi xwe diqehirin, hêjîran nîşanî Almanan dikin.
  Pêşengên bi girêdanên sor, porê kurt, hin ji wan jî kurttir in. Direvin û bazdidin. Piyên wan ên tazî bi zorê sar dibin. Ew pir gemar bûne. Keç jî diherikin, ew jî bê pêlav. Pîrên pembe, yên dor li ber tavê dibiriqin. Keçên Sovyetê yên ecêb. Zirav, werzişvan, fêrî kirina hindik e.
  Û her kes li diranên xwe diqelişe û diqelişe... Yekemîn roja biharê bi rastî şahî û tîbûna ronahî û afirandinê ye!
  Û li ezmên şerekî hewayî heye. Mirabela, ev pîlotê Sovyetê jimare yek e ku balafirek din a almanî davêje. Û wek her car, keçik tenê bikinî li xwe dike. Her û her ciwan û qet namîne. Hêza giyanî ya di wê de veşartî ye.
  Lêbelê Mirabela, ji dema ku mêr dest pê dikin jî hez dike. Ew bi rastî jê hez dike. Loma jî ew pîlot e... Dema laşê tazî û masûlkeya keçekê bi destên mêran were hevîrkirin, bi rastî kêfeke mezin e. Û kêfa mezin!
  Mirabela li erebeyeke din a Naziyan dixe û diqîre:
  - Ez kêzika zirxî me!
  Keçik tewra bi pêlên xwe yên tazî û dor li panela kontrolê dixe. Ew spehî ye. Û bêhempa.
  Mîrabela jê derdikeve. Û Agave ber bi wê ve difire. Di dawiyê de, her du jinên herî serkeftî yên şervan-pîlot hatin cem hev. Ji dorhêlekê guleyan li hev dikin. Ew hewl didin ku ji dûr ve bigirin. Lê ew pir baş dernakeve. Herdu bedew ji xeta gulebaranê difirin. Û wan diranên xwe bi hovîtî derdixistin. Belê, jin zozan in. Ew bi dijwarî li çavên hev dinêrin. Ya rasttir, bi serê xwe û ew dîsa gulebaran dikin. ME-562 ya Alman hîn jî ji MIG-15 çêtir çekdar e û wesayiteke Sovyetê hat xistin...
  Lê Mirabela di kariyera xwe ya firînê de cara yekem balafira xwe winda dike ku xwe biavêje. Tiştê herî xirab ew e ku ew li ser xaka dijmin bi dawî bû. Û ev xerab e. Erê, pêlên weha yên bêhempa yên çarenûsê. Û di 1ê Adarê, 1956 de, cîhan diguhere, lê hukmê Fuhrer di lîstika sîbernetîkî de dimîne.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"