Котий-Любимова Ольга Валентиновна : другие произведения.

Захавальнiк зорак

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    "Любовь-великая сила",-утверждает Ната Чернышева.И мы знаем, что это так.

  Всякая ли реклама является двигателем прогресса, - задумалась я тут как-то на досуге. И положительно ответить себе на этот вопрос не смогла.
  Ни для кого не секрет, что современные СМИ - газеты, журналы, телевидение, радио - как никогда раньше борются за более респектабельные и совершенные модели рекламы.
  А все во имя и ради чего?
  Не буду сейчас перечислять все отрицательные стороны рекламного бизнеса. Ограничимся лишь сравнением рекламы с наркотиком, иногда активно приобщающим нас к тем потребностям, которых раньше у нас никогда не было. Зачастую еще и за счет нашего здоровья.
  Ну, вот скажем, если кто-то из нас раньше спокойно обходился без всяких шоколадных батончиков, сможет ли, посмотрев соответствующий рекламный ролик, затормозить, не сникерснув? И ведь придумали еще, что шоколад полезен для здоровья! Хорошо, что хоть рекламу сигарет и спиртных напитков запретили. Тут даже и некурящий закурит, убежденный по жизни трезвенник запьет.
  Да что говорить! Всего и не перечислишь. Если вы до сих пор считали себя здоровым или более или менее здоровым человеком, то реклама сделает перхоть, простатит, климакс, импотенцию и много другое вашими пожизненными хроническими заболеваниями. В дополнение, конечно, к болезням психическим, которые с помощью рекламы станут полностью необратимыми.
  Сколь много средств и сбережений мы начинаем подчас тратить на осуществление внезапно появившихся у нас желаний. Не так обидно, когда о чем-то мечтаешь ты сам. Но не всегда бывает нужным, когда в жизнь воплощаются мечты, придуманные за тебя другими.
  Да и стоит ли вообще рекламировать товар хорошего качества? Не купят ли его и так?
  Рекламируются ли, например, у нас в России бытовая техника, предметы ширпотреба (одежда, обувь), произведенные в Белоруссии? Необходимости в этом, на самом деле, никакой нет, Мы просто приходим в магазин, и продавец, если, конечно, к нам расположится, всегда открыто предупредит о том, что все, что made in Korea, in Сhina, Turkey, иногда даже in Germany (покупала как-то холодильник) качеству белорусских товаров явно уступает.
  Есть, иными словами, то, что в услугах разного рода рекламщиков совсем не нуждается.
  ЛУЧШАЯ РЕКЛАМА-ЭТО САМОРЕКЛАМА.
  Именно это я и захотела предложить нашим организаторам конкурса в ответ на их поздравления с Новым Годом.
  Свою работу я номинирую как лучшую рекламную статью. Но это больше для того, чтобы показать свою причастность к проводимому мероприятию. В действительности, мой подарок по случаю Нового Года (прошу считать его именно таковым) в особой рекламе не нуждается. Он говорит сам за себя. Это текст одного из рассказов замечательной российской писательницы Наты Чернышевой, специально по случаю конкурса переведенный на белорусский язык.
  Конечно, я хочу, чтобы о талантливом авторе и Человеке с большой буквы узнало бы как можно больше читателей. Но самое главное - я хочу поздравить жюри и организаторов конкурса с наступившим праздником и пожелать им БОЛЬШОЙ НАСТОЯЩЕЙ ЛЮБВИ. Той самой, о которой говорит Ната в своем рассказе "Хранитель звезд".
  
  Захавальнiк зорак
  
  hran1 [Kotij]
  
  Вось скажыце, хiба можна ўкрасцi зорку з неба? Хто можа гэта зрабiць? Да i навошта яе красцi? Навошта патрэбна такая зорка? Яна ж гарачая... У кiшэню не пакладзеш, на каўнерык не прышпiлiш - прапалiць. I касцюм прапалiць, i скуру. Да самай косцi!
  Так што ўкрасцi зорку немагчыма.
  Затое яе можна сапсаваць, а то i зусiм пагасiць.
  Усiм вядома, што зоркi - гэта такiя ж сонейкi, як i нашае. А вакол зорак круцяцца планеты, такiя ж, як i нашая. А на планетах жывуць людзi, такiя ж, як i мы. Але мала хто ведае, што ў кожнай зоркi ёсць яшчэ i Захавальнiк. Ён сочыць, каб зорка не перагравалася альбо, наадварот, не пераахладжалася, каб ззяла роўна i яскрава, каб цеплынi на планетах хапала ўсiм. Гэта вельмi цяжкая i шаноўная праца. Не кожны здольны стаць Захавальнiкам. А толькi той, хто не iмкнецца да ўзнагарод, багацця i званняў, хто чысты душой i шчодры сэрцам. Той, хто сам, як маленькая зорка, прывык аддаваць любоў, цеплыню i ўвагу, нiчога не патрабуючы ўзамен. Чым больш такiх людзей, тым буйней зорка i тым ярчэй яна ззяе.
  Вось так i атрымоўваецца, што на цьмяных i маленькiх зорках жывуць нядобрыя людзi...
  Яны прамянялi жывы свет свайго сонейка на ўласныя злыя пачуццi: рэўнасць, зайздрасць, скупасць i прагнасць.
  Наша гiсторыя як раз пра такую зорку. У яе застаўся адзiны Захавальнiк. Ён састарэў i ўжо не мог якасна даглядаць сваю падапечную. А людзi не жадалi аддаваць сваiх дзяцей да яго ў вучнi...
  Кожная справа патрабуе навучання, трэба вучыцца, а такой адказнай справе i тым больш. Вучоба патрабуе шмат часу, ўсё жыццё, а за любоў плацяць толькi любоў’ю ў адказ, грошы тут не спатрэбяцца. Таму Захавальнiкi зорак нiколi не бывалi вялiкiмi багачамi. Вось людзi на той планеце i разважалi: "Навошта майму сыну цi дачцэ такая дурная, непрыбытковая прафесiя? Посьпеха можна дамагчыся толькi праз сапраўдную справу: гандлюючы на рынке цi ў краме, альбо працуючы на вялiкiх заводах i фабрыках..." У пагонi за багаццем людзi не заўважалi, што iх сонейка з кожным днём ззяе ўсё слабей i слабей. I неўзабаве на ўсёй планеце настаў цьмяны змрок, дзень амаль страцiў адрозненнi ад ночы...
  Бедная зорка амаль зусiм згасла! Але людзi ўсё ж такi здолелi зразумець, што сонечны свет за грошы не набудзеш. У самы апошнi момант яны гэта зразумелi, але ўсё ж такi зразумелi. I тады прыйшлi да старога Захавальнiка i пачалi спалохана пытацца ў яго, як быць i што рабiць. Прасiлi прабачэння за сваю непавагу. Навыперадкi прасiлiся ў вучнi...
  А Захавальнiк сказаў iм: усё проста. Так проста, што цяжка ўявiць. Трэба дапамагчы. Толькi адразу i ўсе разам. Каб кожны аддаў хаця б кропельку сваёй любовi таму, хто з iм побач. Дзеля гэтага не патрэбна вучыцца. Здольнасць любiць ў чалавека нiхто адабраць не можа. Дык вось, упусцiце ў свае душы сапраўдную, бескарыслiвую любоў, казаў Захавальнiк. Хоць на момант! Хоцть на невялiкае iмгненне. Перастаньце чакаць узамен якую-небудзь выгаду. Любiце! I нашае сонейка ажыве.
  Вось людзi i сабралiся ўсе разам, пачалi дапамагаць свайму старэнькаму Захавальнiку, як ён навучыў iх... Так, яны, зразумела, не трымалi экзаменаў на званне Захавальнiка i шмат чаго не ўмелi, але кожны з iх зрабiў усё магчымае ў той дзень, каб атрымалася якая-небудзь безкарыслiвая добрая справа. Усмiхнуцца адзiн аднаму. Утрымаць за руку шкоднага хулiгана. Дапамагчы чалавеку, якi апынуўся ў бядзе, абагрэць змёрзлае дзiця, палiць кветкi, накармiць галоднае кацяня...
  I зорка ? iх ажыла! Проста не магла не ажыць. Любоў - вялiкая сiла. Яна здольна пазмагацца з самой смерццю i ажывiць любую зорку.
  Людзi зажылi ранейшым жыццём - зараблялi грошы, збiралi багацце, але пры гэтым намагалiся не забываць i пра безкарыслiвыя ўчынкi, бо колькi б нi было ў зоркi Захавальнiкаў, а без чалавечай дабраты ёй усё роўна не выжыць.
  Няхай Новы Год падарыць Вам шмат любвi!
  З Новым Годам!
  17.01.2010
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"