Великий дзвін у Болье дзвонив. Далеко-далеко розносилися по лісі його співучі, все наростаючі звуки. Працівники, які добували торф в Блэкдауне, і рибалки на Ексі чули, як у спекотному літньому повітрі далекий дзвін гуде то голосніше, то слабше. У тих місцях ці звуки були звичними, настільки ж звичними, як балаканина сойок або крик бугая. Однак і рибалки і селяни піднімали голову, запитливо переглядаючись, бо Angelus1 вже відзвучав, а до вечерні було ще далеко. Чому ж дзвонить великий дзвін у Болье, якщо тіні вже не короткі, але ще і не довгі?
Групами поверталися ченці в монастир. По трав'янистим алеях, уздовж яких росли викривлені дуби і вкриті лишайником берези, поспішала одягнена в біле братія на заклик дзвони. Ченці покинули виноградники і давильні, телятники і бичачі хліви, ями, де брали глину, солеварні, навіть далекі кузні в Соулее і Мызу св. Леонарда і всі кинулися в монастир. Це не було несподіванкою: швидконогий вісник оббіг минулої ночі найвіддаленіші володіння абатства і залишив кожному ченцеві виклик на третю годину пополудні. Настільки швидкого виклику не пам'ятав навіть сторож старий Атанасій, ось вже багато років чистивший дверний молоток біля воріт, а він почав її чистити через рік після битви при Баннокберні.
Чужинець, нічого не знає ні про монастирі, ні про його величезні багатства, все ж, дивлячись на братів-монахів, міг би скласти собі уявлення про лежали на них різноманітних обов'язки та про їх діяльності на широко розкинулися монастирських землях, центром яких було старовинне абатство. І коли вони, схиливши голови і беззвучно ворушачи губами, по двоє і по троє неквапливо входили в його ворота, лише на дуже небагатьох не було слідів повсякденної праці. У двох кисті рук і рукави були заляпані червоним виноградним соком. Бородатий чернець ніс у руках сокира з широким сокирищем, на спині — в'язанку хмизу, а поруч з ним крокував інший, тримаючи під пахвою ножиці для стрижки овець, причому білі шерстинки налипнули на його білий одяг. По дорозі тяглася довга, неструнка низка людей з лопатами й мотиками, а позаду всіх два монахи тягли величезну корзину з тільки що спійманими коропами, бо це було під п'ятницю і належало наповнити п'ятдесят дерев'яних тарілок і наситити стільки ж дужих їдців. У всій цій юрбі чи знайшовся б хоч один монах, не забруднений і не втомлений, але абат Бергхерш був вимогливий до себе і до інших.
А тим часом у просторому, високому спокої, призначеному для особливо важливих випадків, нетерпляче походжав сам абат, обмежуючи на грудях довгі, бліді, нервові пальці. Його змарніле, изнуренное роздумами особа з ввалившимися щоками говорило про те, що чоловік цей справді поборов в собі внутрішнього ворога, з яким кожному з нас судилося зустрітися, і все ж важко постраждав у цій боротьбі. Розтрощивши свої пристрасті, він майже переміг самого себе. Проте яким би крихким не здавався його вигляд, в очах під навислими бровами час від часу спалахувала шалена енергія, що нагадувала людям про те, що він із войовничого роду і що його брат-близнюк сер Бартоломью Бергхерш належить до числа тих прославлених суворих воїнів, які поставили хрест св. Георгія перед воротами Парижа. Стиснувши губи й насупивши чоло, абат ходив взад і вперед по дубовому підлозі, наче живе втілення аскетичного духу, а великий дзвін продовжував гриміти і гудіти над його головою. Нарешті дзенькіт припинився, завершившись трьома розміреними ударами, і не встиг затихнути їх відлуння, як абат почав бити в маленький гонг, який йому подав келейник.
— Що, браття зібралася? — спитав абат на англофранцузском діалекті, який був прийнятий в монастирях того часу.
— Прийшли, — відповів белец; очі його були опущені, і руки схрещені на грудях.
— Всі?
— Тридцять два інока і п'ятнадцять послушників, преподобний отець. Брат Марк спикария2 захворів лихоманкою і не зміг прийти. Він сказав...
— Що б він не сказав, лихоманка або ні, а він зобов'язаний був з'явитися на мій поклик. Його дух має зламати, як і дух багатьох у цій обителі. Але і ти сам, брат Франциск, як мені повідомили, що двічі-сказав вголос, коли за трапезою читали житія найбільш шанованих святих. Чтó ти можеш привести в своє виправдання?
Келейник стояв мовчки і покірно, так само схрестивши руки на грудях.
— Одну тисячу Ave3 і стільки ж Credo4. Прочитаєш їх стоячи, з піднятими руками, перед вівтарем пресвятої Діви. Може бути, це нагадає тобі, що наш творець дав нам два вуха і лише один рот, як би вказуючи на подвійну роботу вух у порівнянні з ротом. Де наставник послушників?
— У дворі монастиря, преподобний отець.
— Попроси його сюди.
Сандалі келейника загупали по дерев'яній підлозі, і окута залізом двері вискнула на своїх завісах. Незабаром вона знову відчинилися, і ввійшов невисокий, кремезний монах з масивним, вольовим обличчям і владними рухами.
— Ви посилали за мною, преподобний батько?
— Так, брат Ієронім, я хотів би, щоб з цим було покінчено по можливості без шуму, але все ж нехай воно стане для всіх наукою.
Абат перейшов на латину, бо цю мову своєю старовиною і урочистістю більше підходив для обміну думками між двома людьми, що займають в ордені високі пости.
— Може бути, найкраще — не допускати послушників? — запропонував наставник. — Як би згадка про жінку не відвернуло їх розум від благочестивих роздумів і не звернуло їх помисли до мирського зла!
— Жінки! Жінки! — простогнав абат. — Святе християнство справедливо назвав їх radix malorum5. Починаючи з Єви який сенс був від них? А хто подав скаргу?
— Брат Амвросій.
— Благочестивий і праведний юнак.
— Світильник і приклад для кожного послушника.
— Нехай тоді питання буде вирішено згідно з нашим древнім монастирським звичаєм. Нехай вікарій і його помічник введуть братів у відповідності з їх віком, а також брата Івана, обвинуваченого, і брата Амвросія, обвинувача.
— А послушники?
— Нехай зберуться в північній аркаді. Стривай! Нехай помічник вікарія пошле до них псаломщика Хому і той шанує їм з «Gesta beati Benedicti»6. Це утримає їх від нерозумною і шкідливою балаканини.
Абат знову залишився один і схилив худе, сіре обличчя над ілюстрованим молитовником. Він перебував у тій же позі, поки старі ченці повільно і з незворушним виглядом входили в кімнату і сідали на довгих дубових лавках, тяглись уздовж стін. На дальньому кінці у двох високих кріслах, таких масивних, як і крісло абата, хоча і не прикрашених настільки вишуканою різьбою, сиділи наставник послушників і вікарій — повний, ставний священик з темними грайливими очима і густою порослю кучерявого чорного волосся навколо тонзуры. Між ними стояв худорлявий, блідий чернець, якому було, як видно, не по собі, він переступав з ноги на ногу і нервово поплескував себе по підборіддю затиснутим у руці довгим сувоєм пергаменту. Абат зверху дивився на лави осіб, здебільшого засмаглих і незворушних, — їх байдужий погляд і гладка шкіра свідчили про безтурботному одноманітності їх життя. Потім він звернув нетерплячий, палаючий погляд на бледнолицего ченця, що стояв перед ним.
— Скарга подана тобою, як я дізнався, брат Амвросій, — сказав він. — Хай осінить нас нині своєю добротою святий Бенедикт, патрон нашого монастиря, і нехай допоможе нам у наших рішеннях. Скільки пунктів звинувачення?
— Нехай пергамент віддадуть братові вікарію. Введи брата Івана, треба, щоб він вислухав, в чому його звинувачують.
Слідуючи наказом абата, один з бельцов відчинив двері, і увійшли ще двоє, а між ними крокував молодий послушник потужної статури, високий, рудий, темноокий; на сміливу, різко окресленому лиці був дивний вираз не то глузування, чи то недовіри. Відкинутий капюшон лежав на плечах, а ряса, не стягнута зверху, відкривала округлу м'язисту шию, жилаву і буре, точно соснова кора. З широких рукавів одягу виступали вкриті рудуватим пухом м'язисті руки, а распахнувшаяся збоку білий одяг відкривала важку, вузлувату ногу в уколах і подряпинах від ожини. Вклонившись абатові, бути може, швидше жартівливо, ніж шанобливо, рудий чолов'яга кинувся до різьбленому налою, поставленого для нього осторонь, і завмер — прямий, безмовний, поклавши руки на золотий дзвіночок, яким користувалися під час богослужіння, яке здійснюється в покоях абата. Погляд його темних очей швидко ковзнув по присутніх і нарешті, блиснувши похмуро і загрозливо, затримався на обличчі його обвинувача. Вікарій піднявся і, повільно розгорнувши списаний пергамен, почав читати басовитим і урочистим голосом, а приглушений шурхіт і рух серед братів свідчили про той інтерес, з яким вони стежили за читанням.
— «Звинувачення, висунуті у другий четвер після свята Успіння в рік від різдва господа нашого Ісуса Христа тисяча триста шістдесят шостий проти брата Івана, раніше відомого як Хордл Джон, або Джон з Хордла, нині ж складається послушником у святому чернечому ордені цистерцианців. Прочитані в той же день в абатстві Больє в присутності його преподобия абата Бергхерша і всього ордену.
Цей брат Іван обвинувачується у наступному:
По-перше, що коли на вищезгаданому святі Успіння послушникам було подано слабке пиво з розрахунку по одній кварті на чотирьох, брат Іван випив залпом весь глечик, завдавши тим збиток братові Павлу, братові Порфірію і братові Амвросію, колишнім ледь в змозі потім з'їсти солону тріску, зважаючи на їх надзвичайної спраги».
При цьому урочистому звинуваченні послушник підняв руку, губи у нього здригнулися, і навіть незворушні старші брати переглянулись і кашлянули, щоб приховати посмішку.
Лише абат сидів у своєму кріслі понурий і нерухомий, із замкнутим обличчям і зосередженим поглядом.
— «Потім, після того, як наставник послушників сказав згаданого Джону з Хордла, що він повинен протягом двох днів обмежуватися в їжі трехфунтовым короваєм хліба і бобами, заради більшої слави і честі св. Моніки, матері блаженного Августина, він заявив у присутності брата Амвросія та інших, що, мовляв, нехай двадцять тисяч чортів заберуть цю саму Моніку, мати блаженного Августина, так і всяку іншу святу, якщо вона буде встрявати між людиною і його шматком м'яса. Після того як брат Амвросій дорікнув йому за таке блюзнірське побажання, він схопив Амвросія і тримав його обличчям вниз над пискаторием, або ж рибним ставком, настільки довгий час, що його брат встиг прочитати один раз «Отче наш» і чотири «Богородицю», щоб зміцнити свою душу перед загрожує йому смертю».
При такому тяжкому звинувачення по рядах одягнених в біле братів пробіг шепіт і дзижчання; однак абат підняв довгу тремтячу руку.
— Що далі? — запитав він.
— «Потім, у свято св. Якова Меншого, між дев'ятою годиною і вечірньої, згаданий брат Іван був помічений на Брокенхерстской дорозі, неподалік від місця відомого під назвою Хэтчетс Понд, розмовляючих з особою іншої статі, яка виявилася дівчиною на ім'я Мері Соулей, дочкою королівського лісничого. Після всяких смішків та жартів його брат Джон узяв її Мері Соулей на руки і переніс через річку, ніж доставив найбільше блаженство дияволу і завдав глибокий шкоди своїй душі. Це свавільне і скандальне гріхопадіння засвідчено трьома братами з нашого ордену».
В кімнаті настала мертва тиша, ченці хитали головами і закатували очі, що говорило про благочестивом жаху. Абат подивився суворим, пронизливим поглядом з-під зсунутих сивих брів.
— Хто може поручитися, що все це правда?
— По-перше, я, — відповів обвинувач. — І ще брат Порфирій, він супроводжував мене, і брат Марк спикария, він був настільки вражений і збентежений таким видовищем, що зараз лежить у лихоманці.
— А жінка? — спитав абат. — Хіба вона не вибухнула скаргами та прокльонами тому, що чернець так принизив свою гідність?
— Та ні, вона лагідно посміхнулася йому і подякувала. Це можу підтвердити і я і брат Порфирій.
— Можеш? — вигукнув абат різким і гнівним голосом. — Можеш? Значить, ти забув тридцять п'яте правило нашого ордену, а воно свідчить, що в присутності жінки слід відвертати обличчя і опускати очі долу? Забув? Кажи! Якби твої погляди були спрямовані на твої сандалі, як ти міг би бачити усмішку, про яку верзеш? Тиждень ув'язнення в келії, помилкові брати, тиждень на житньому хлібі та сочевиці, подвійні заутрені, може бути, допоможуть вам згадати про статут, яким ви зобов'язані підкорятися!
При цій раптової спалаху гніву обидва свідка опустили голови на груди й сиділи пригнічені. Абат відвів від них очі і подивився на обвинуваченого, який сміливо зустрів їх гнівний, пронизливий погляд; на обличчі його була рішучість і твердість.
— Що ти можеш сказати, брат Іван, у відповідь на такі важкі звинувачення?
— Дуже мало, преподобний батько, дуже мало, — відповів служник, який говорив по-англійськи з грубим западносакским акцентом. Ченці, які всі до одного були англійцями, нагострили вуха при звуках його простонародної і все ж незвичного говірок, а щоки абата спалахнули фарбою гніву, і він ударив долонею по дубовій ручці свого крісла.
— Що я чую? — вигукнув абат. — Хіба можна говорити на такій мові в стінах настільки давнього і славного монастиря? Благородство і вченість завжди йшли рука об руку, і, якщо втрачено одне, марно шукати інше.
— На цей рахунок мені нічого не відомо, — сказав рудий чолов'яга. — Знаю тільки, що слова ці пестять мій слух, бо так говорили до мене мої предки. З вашого дозволу я або буду говорити так, як кажу, або зовсім замовкну.
Абат погладив своє коліно і кивнув, як людина, коли він що-небудь вирішив закреслити, але не забувати про це.
— Що стосується еля, — продовжував Джон, — я повернувся з поля збуджений і не встиг навіть відчути його, як уже побачив дно глечика... Може бути, я і зронив що-небудь щодо висівок і бобів, що вони поганий корм і мало годяться для людини мого зросту. Правда і те, що я підняв руку на цього блазня горохового брата Амвросія, але, як ви самі бачите, особливої шкоди йому не заподіяв. А щодо дівчини теж правда — я переніс її через річку: на ній були панчохи і черевики, а на мені — тільки дерев'яні сандалі, яким від води ніякої шкоди немає. Я б вважав ганьбою і для чоловіка і для ченця не простягнути їй руку допомоги.
І він подивився навколо з тим полушутливым вираженням, яке не сходила з його обличчя протягом всього розгляду.
— Нема чого продовжувати, — заявив абат. — Він у всьому зізнався. Мені залишається тільки визначити міру покарання, якого заслуговує його погану поведінку.
Він піднявся, і два ряди ченців наслідували його приклад, злякано дивлячись на розгніваного прелата.
— Джон з Хордла, — загримів він, — за два місяці твого послушництва ти показав себе монахом-відступником і людиною, негідним носити біле вбрання, бо воно є зовнішнім символом незаплямованості духу. Тому білий одяг буде совлечена з тебе, ти будеш извергнут в мирське життя, позбавлений переваг духовного звання, і в тебе заберуть твоя частка благодаті, осеняющей тих, хто живе під охороною святого Бенедикта. Відтепер дорога в Болье для тебе закрита, і твоє ім'я буде викреслено зі списків ордену!
Літнім ченцям вирок цей видався жахливим: вони настільки звикли до безпечної і розміреного життя абатства, що за його межами виявилися безпорадними, як діти. Зі свого благочестивого оазису вони сонно дивилися на життя пустелю, повну бур і боротьби, бесприютную, неспокійну, омраченную злом. Однак у молодого послушника були, мабуть, інші думки, бо очі його заіскрилися і посмішка стала ширше. Але це тільки підлило масла у вогонь — настоятель розлютився ще більше.
— Така буде твоя духовна кара! — вигукнув він. — Але при такій натурі, як твоя, треба впливати на більш грубі почуття, і раз ти вже перебуваєш під захистом святої церкви, зробити це буде неважко. Сюди, бєльці Франциск, Наум, Йосип! Схопити його, зв'язати йому руки! Тягніть його геть, і хай лісники і придверні палицями виженуть його з наших володінь!
Коли згадані три брати рушили до нього, щоб виконати наказ абата, посмішка зникла з обличчя послушника, і він стрельнув направо і наліво своїми шаленими карими очима, немов зацькований бик. Потім з глибини його грудей вирвався крик, він рвонув до себе важкий дубовий налой і замахнувся ним, відступивши на два кроки, щоб ніхто не міг напасти на нього ззаду.
— Клянуся чорним розп'яттям з Уолтема, — заволав він, — якщо хоч один з вас, шахраїв, торкнеться мене пальцем, я розколю йому череп, як лісовий горіх!
У цього хлопця з його дужими, вузлуватими руками, громовим голосом і рудою щетиною на голові було щось настільки страшна, що всі три брати подалися назад від одного його погляду, а ряди білих ченців пригнулися, немов тополі в бурю. Тільки абат кинувся вперед, блискаючи очима, але вікарій і наставник послушників повисли у нього на руках і захопили подалі від небезпеки.
— Він одержимий дияволом! — кричали вони. — Біжіть, брат Амвросій і брат Йоахім! Покличте Х'ю-мельника, і Уота-лісника, і Рауля зі стрілами і з арбалетом. Скажіть їм, що ми побоюємося за своє життя! Біжіть! Швидше! Заради пресвятої Діви!
Однак колишній послушник був не тільки стратегом, але і людиною дії. Стрибнувши вперед, він метнув свого громіздке зброю в брата Амвросія і в ту мить, коли і налой і чернець з гуркотом повалилися на підлогу, вискочив у відчинені двері і помчав вниз по витій сходах. Повз дрімав біля своєї келії воротаря брата Афанасія ніби пронеслося бачення: його ноги миготіли, одяг маяло; але не встиг Панас протерти очі, як утікач проскочив сторожку і з усією швидкістю, яку допускали його дерев'яні сандалі, помчав по дорозі в Линдхерст.
Розділ II
Як Аллейн Эдриксон вийшов в широкий світ
Ніколи ще мирна атмосфера старовинного цистерцианського монастиря так грубо не порушувалася. Ніколи ще не бувало в ньому повстань настільки неочікуваних, настільки коротких і настільки успішних. Однак абат Бергхерш був людиною занадто твердого характеру, він не міг допустити, щоб заколот одного сміливця поставив під загрозу встановлений розпорядок в його великому господарстві. У кількох гірких і палких словах він порівняв втеча їх лжебрата з вигнанням наших прабатьків з раю і прямо заявив, що якщо брати не одумається, то ще декого може спіткати така ж доля, і вони опиняться в такому ж гріховному і згубний положенні. Виступивши з цим повчанням і повернувши свою паству до стану належної покори, він відпустив присутніх, щоб вони повернулися до звичайних працям, і пішов у свій спокій, щоб знайти в молитві духовну підтримку для виконання обов'язків, що накладаються на нього високим саном.
Абат все ще стояв на колінах, коли обережний стукіт у двері келії перервав його молитви.
Незадоволений, він піднявся з колін і дозволив стучавшему увійти; але, коли він побачив відвідувача, його роздратоване обличчя пом'якшало, і він усміхнувся по-батьківськи лагідно.
Увійшов, худий білявий юнак, був вище середнього зросту, стрункий, прямий і легкий, з живим і миловидним хлоп'ячим обличчям. Його ясні сірі очі, виражали задума і чутливість, говорили про те, що це натура, що склалася осторонь від бурхливих радощів та смутку грішного світу. Проте обриси губ і виступаючий підборіддя аж ніяк не здавалися жіночними. Може бути, він і був поривчастим, захопленим, вразливим, а його вдачу — приємним і товариським, але спостерігач людських характерів наполягав на тому, що в ньому є і вроджена твердість і сила, які переховуються за прищепленої монастирем м'якістю манер.
Юнак був не в монастирському вбранні, але у світському одязі, хоча його куртка, плащ і штани були темних тонів, як і личить тому, хто живе на освяченій землі. Через плече на широкій шкіряного лямці висіла торба або ранець, які належало носити подорожнім. В одній руці він тримав товсту, окуту залізом палицю з гострим наконечником, в іншій — шапку з великої олов'яної бляхою спереду, на блясі було витиснено зображення Рокамадурской Божої матері.
— Зібрався в дорогу, люб'язний син мій? — сказав абат. — Нині справді день відходів. Не дивно, що за якихось дванадцять годин абатство вирвало з коренем свій самий шкідливий бур'ян, а тепер змушений розлучитися з тим, кого ми готові вважати нашим кращим квіткою?
— Ви дуже добрі до мене, мій батько, — відповів хлопець. — Якби на те моя воля, ніколи б я не пішов звідси і дожив би до кінця своїх днів в Болье. З тих пір, як я себе пам'ятаю, тут був мій рідний дім, і мені боляче покидати його.
— Життя несе нам чимало страждань, — м'яко озвався ігумен. — У кого їх немає? Про твій відхід сумуємо ми всі, не тільки ти сам. Але нічого не поробиш. Я дав слово і священне обіцянку твоєму батькові Эдрику-землепашцу, що двадцяти років від роду відправлю тебе в широкий світ, щоб ти сам бачив його смак і вирішив, чи подобається він тобі. Сідай на лавку, Аллейн, тобі належить виснажливий шлях.
Підкоряючись вказівкою абата, юнак сів, але нерішуче і без полювання. Абат стояв біля вузького вікна, і його чорна тінь косо падала на застелений очеретом підлогу.
— Двадцять років тому, — заговорив він знову, — твій батько, власник Минстеда, помер, заповівши абатству три наділу родючої землі в Мэлвудском окрузі. Заповів він нам і свого маленького сина з тим, щоб ми його виховували, ростили до тих пір, поки він не стане чоловіком. Він вчинив так почасти тому, що твоя мати померла, почасти тому, що твій старший брат, нинішній сокман7 Минстеда, вже тоді виявляв свою люту і грубу натуру і був би для тебе невідповідним товаришем. Однак твій батько не хотів, щоб ти залишився в монастирі назавжди, а, змужнівши, повернувся б до мирського життя.
— Але, преподобний отець, — перервав його молодий чоловік, — адже я вже маю деякий досвід у церковному служінні.
— Так, любий сину, але не такий, щоб це могло закрити тобі шлях до тієї одязі, яка на тобі, або до того життя, яке тобі доведеться тепер вести. Ти був придверний?
— Так, батьку.
— Молитви про вигнання демонів читав?
— Так, мій батько.
— Свещеносцем був?
— Так, мій батько.
— Псалтир читав?
— Так, мій батько.
— Але обітів послуху і цнотливості ти не давав?
— Ні, батьку мій.
— Значить, ти можеш вести мирське життя. Все ж перед тим, як залишити нас, скажи мені, з якими даруваннями йдеш ти з Больє? Деякі мені вже відомі. Ти граєш на цитоли8 і на ребеку9. Наш хор оніміє без тебе. Ти ріжеш по дереву, гравируешь?
На блідому обличчі юнака спалахнула гордість вправного майстра.
— Так, преподобний отець, — відгукнувся він, — завдяки доброті брата Варфоломія я ріжу по дереву і слоновій кістці і можу дещо зробити з срібла і бронзи. У отця Франциска я навчився малювати на пергаменті, на склі і на металі, а також дізнався, якими есенціями і складами можна охоронити фарби від дії вологи та морозу. У брата Луки я запозичив деякий уміння прикрашати насічкою сталь і покривати емаллю скриньки, дарохранительниці, диптихи і триптихи. Крім того, у мене є невеликий досвід у переплетном справі, огранювання дорогоцінних каменів і складанні грамот і хартій.
— Багатий список, нічого не скажеш! — вигукнув настоятель, посміхаючись. — Який клірик з Оксфорда або Кембриджа міг би похвалитися тим же? Що стосується начитаності, тут ти, боюся, не досяг таких успіхів.
— Так, мій батько читав я трохи. Все ж, завдяки нашому доброму вікарію, я не зовсім не грамотний. Я прочитав Оккама, Брэдвардина та інших вчених мужів, а також мудрого Дунса Скотта і праця святого Фоми Аквінського.
— Але які знання про предмети світу цього почерпнув ти з свого читання? У це високе вікно ти можеш побачити шматок лісу і дими Бэклерсхарда, гирло Екса і сяючі морські води. І ось я прошу тебе, Аллейн, скажи, якщо хто-небудь сів би на судно, підняв вітрила і поплив по тих водах, куди б він сподівався припливти?
Юнак замислився, кінцем палиці він накреслив план на камышинах, вкривали підлогу.
— Преподобний отець, — відповів він, — цей чоловік дістався б до тих частин Франції, які знаходяться у володінні його величності короля. Але якщо він поверне на південь, він зможе дістатися до Іспанії і варварських країн. На північ у нього будуть Фландрія, країни Сходу і землі московитів.
— Вірно. А що було б, якби він, досягнувши володінь короля, продовжував шлях на схід?
— Він прибув би у ту частину Франції, яка до цих пір є спірною, і міг би сподіватися, що добереться до славетного міста Авіньона, де перебуває наш святіший отець, опора християнства.
— А потім?
— Потім він пройшов би через країну аллеманов і Велику римську імперію в країну гунів і литовців-язичників, за якою знаходяться велика столиця Костянтина і королівство нечистих послідовників Махмуда.
— А далі, люб'язний син?
— Далі знаходиться Єрусалим, і Свята земля, і та велика ріка, витоки якої в Едемі.
— А потім?
— Преподобний отець, я не знаю. Мені здається, звідти вже недалеко й до краю світу!
— Тоді ми ще можемо дечому навчити тебе, Аллейн, лагідно сказав абат. — Знай, що багато дивовижні народи живуть між цими місцями і краєм світла. Там є ще країна амазонок, і країна карликів, і країна красивих, але лютих жінок, вбивають поглядом, як василіск. А за ними царства Пресвітера Іоанна і Великого Хама. Все це щира правда, бо я дізнався її від благочестивого християнина і відважного лицаря сера Джона де Мандевіля, який двічі зупинявся в Болье по дорозі в Саутгемптон і назад, і він розповідав нам про те, що бачив, з аналоя в трапезній, хоча багато чесні брати не могли ні пити, ні їсти, настільки вражені були вони його дивними оповіданнями.
— Мені дуже б хотілося дізнатися, батько мій, що може бути на самому краю світу.
— Є там предивные речі, — поважно відповів абат, — але ніколи не передбачалося, що люди будуть питати про них. Проте у тебе попереду довга дорога. Куди ж ти податися в першу чергу?
— До брата, у Минстед. Якщо він справді такий безбожник і ґвалтівник, тим більше важливо відшукати його і спробувати, не зможу я хоч трохи змінити його вдачу.
Абат похитав головою.
— Сокман з Минстеда заслужив в окрузі погану славу, — сказав він. — Якщо вже ти вирішив піти до нього, то стережись, як би він не збив тебе з тісної стежки чесноти, по якій ти навчився йти. Але ти під захистом господа, в біді і сум'ятті завжди дивися на господа. Паче всього, син мій, уникай силець, розставлених жінками, — вони завжди готові зловити в них безрозсудного юнака! А тепер опустися на коліна і прийми благословення старого.
Аллейн Эдриксон схилив голову, і абат підніс гарячі благання, просячи небо охороняти цю молоду душу, уходившую нині назустріч грізному темряви і небезпекам мирського життя.
Ні для того, ні для іншого все це не було порожньою формальністю. Їм здавалося, що за межами монастиря, серед людей, дійсно панують лише насильство і гріх. Світ сповнений фізичних, а ще більше — духовних небезпек. Небеса здавалися в ті часи дуже близькими. В громі і веселці, в урагані і блискавки не можна було не бачити прямого вираження волі божої. Для віруючих сонми ангелів, ісповідників і мучеників, армії святих і врятованих постійно і пильно дивилися на своїх борються братів на землі, зміцнювали, підтримували і підбадьорювали їх. Тому, коли юнак вийшов з кімнати абата, на серці в нього стало легше, і він відчув прилив мужності, а той, проводжаючи його до площадки сходів, насамкінець доручив його захист святого Юліана, покровителя мандрівників.
Внизу, у критій галереї абатства, ченці зібралися, щоб побажати Аллейну щасливого шляху. Багато приготували подарунки на пам'ять. Тут був брат Варфоломій з розп'яттям зі слонової кістки рідкісної художньої роботи, брат Лука з псалтырью у палітурці з білої шкіри, прикрашеною золотими бджолами, і брат Франциск з «Побиттям немовлят», вельми майстерно зображеними на пергаменті.
Всі ці дари були покладені на дно дорожньої суми, а зверху краснолицый брат Афанасій додав хліб, коло сиру і маленьку флягу прославленого монастирського вина з блакитний печаткою. Нарешті, після рукостискань жартів і благословень Аллейн Эдриксон попрямував геть від Больє.
На повороті він зупинився і обернувся. Ось перед ним настільки добре знайомі будови, будинок абата, довга будівля церкви, келії з аркадою, м'яко осяяні сонцем. Він бачив також плавний і широкий вигин Екса, старовинний кам'яний колодязь, нішу зі статуєю пресвятої Діви, а посеред всього цього купку білих фігур, розмахували йому на прощання. Раптово очі юнака затуманилися, він повернувсь і пустився в дорогу; горло у нього стискалося, і на серці було важко.