Для отримання додаткової інформації про романи Джеймса Паттерсона відвідайте www.jamespatterson.com
Наша подяка капітану поліції Річарду Конклину з Бюро розслідувань Стемфорд, штат Коннектикут, Департамент поліції; і доктору Хамфрі Германику, судово-медичного експерта округу Трамбелл, штат Огайо, великому вчителю і відомого фахівця в галузі судової патології. І особлива подяка Міккі Шерману, видатному адвоката по кримінальних справах, за його дуже мудру пораду.
Ми також вдячні Лінн Коломелло, Еллі Шертлефф, Лінде Гайнап Дьюї і Юкі Кіто за їх чудову дослідницьку допомогу на місцях і в Інтернеті.
Частина Перша
Нікому немає справи
Глава 1
ЦЕ БУЛО НЕЗАДОВГО ДО 4:00 ранку в будній день. Мої думки гарячково крутилися ще до того, як Джейкобі зупинив нашу машину перед "Лоренцо", неохайним "туристичним готелем", здаються в оренду по годинах, в кварталі в районі Тендерлойн в Сан-Франциско, який настільки непривітний, що навіть сонце не проникає на вулицю.
Троє чорно-білих були біля узбіччя, і Конклін, перший офіцер, який прибув на місце події, оцеплял територію стрічкою. Як і інший офіцер, Ліс Ару.
"Що у нас є?" Я запитав Конклина і Ару.
“Білий чоловік, лейтенант. Пізній підліток, з виряченими очима і перевтомлена", - сказав мені Конклін. “Кімната двадцять один. Ніяких ознак злому. Вік у ванні, як і в минулий раз.
Сморід сечі і блювотини огорнула нас, коли ми з Джейкобі увійшли в готель. Тут немає коридорних. Ліфтів та обслуговування номерів теж немає. Нічні люди знову розчинилися в тіні, за винятком однієї молодої повії з сірою шкірою, яка відвела Джейкобі в бік.
"Дай мені двадцять доларів", - почув я її голос. "У мене є номер машини".
Джейкобі зняв десятку в обмін на листок паперу, потім повернувся до портьє і запитав його про жертву: був у нього сусід по кімнаті, кредитна картка, звички?
Я обійшов наркомана на сходах і піднявся на другий поверх. Двері в палату 21 була відкрита, і новачок стояв на сторожі біля порога.
“ Добрий вечір, лейтенант Боксер.
"Вже ранок, Керести".
"Так, мем", - сказав він, реєструючи мене і повертаючи свій планшет, щоб зібрати мій підпис.
В кімнаті розміром дванадцять на дванадцять футів було темніше, ніж в коридорі. Запобіжник перегорів, і тонкі висіли фіранки, як привиди, перед вікнами, залитими вуличним світлом. Я збирав головоломку, намагаючись зрозуміти, що було доказом, а що ні, намагаючись ні на що не наступити. Все було дуже багато і дуже мало світла.
Я посвітила ліхтариком на бульбашки з креком на підлозі, матрац, забруднений застарілої кров'ю, купи сміття і одягу всюди. В кутку було щось подібне до кухоньки, плита ще не охолола, в раковині лежали засоби для вживання наркотиків.
Повітря у ванній був густим, майже супообразным. Я провела ліхтариком по подовжувальні шнуру, який змеился з розетки біля раковини, повз забитого унітазу до ванни.
Мої нутрощі стиснулися, коли я зловив мертвого хлопчика в промінь свого променя. Він був голий, худий блондин з безволосої грудьми, полусидящий у ванні, з виряченими очима, піною на губах і ніздрях. Електричний шнур закінчувався у старомодного тостера на дві скибочки, який поблискував крізь воду у ванні.
"Чорт", - сказала я, коли Джейкобі увійшов у ванну. "Ну ось, знову".
"Так, він поджарист", - сказав Джейкобі.
Як командир відділу з розслідування вбивств, я більше не повинен був займатися практичною детективною роботою. Але в такі моменти, як цей, я просто не міг залишатися осторонь.
Іншого дитину вдарило струмом, але чому? Був він випадковою жертвою насильства або це було особисте? Подумки я побачив хлопчика, корчащегося від болю, коли сік пронизав його і зупинив серце.
Стояча вода на потрескавшемся кахельній підлозі стікала по штанинам моїх штанів. Я підняла ногу і носком черевика закрила двері ванної, прекрасно розуміючи, що зараз побачу. Двері заскиглила від вереск гугнявого петель, які, ймовірно, ніколи не змащували.
На дверях були написані два слова з балончика. Другий раз за пару тижнів я задався питанням, що, чорт візьми, вони означають.
"НІКОГО ЦЕ НЕ хвилює".
Глава 2
ЦЕ виглядало ЯК особливо жахливе самогубство, за винятком того, що ніде не було балончика з фарбою. Я чув, як прибутку Чарлі Клеппер і його команда криміналістів і почали розпаковувати обладнання для судової експертизи в сусідній кімнаті. Я відійшов убік, поки фотограф робив знімки жертви, потім висмикнув подовжувач із стіни.
Чарлі поміняв запобіжник. "Дякую тобі, Ісусе", - сказав він, коли світло залило це жахливе місце.
Я рився в одязі жертви, не знайшовши ні клаптика посвідчення особистості, коли в двері увійшла Клер Уошберн, моя найближча подруга і головний судово-медичний експерт Сан-Франциско.
"Це досить огидно", - сказав я Клер, коли ми пішли у ванну. Клер - центр тепла в моєму житті, вона мені більше сестра, ніж моя власна. "У мене був імпульс".
"Щоб зробити що?" М'яко запитала мене Клер.
Я насилу проковтнула, пригнічуючи грудку, подступавший до горла. Я звикла до багато чого, але ніколи не звикну до вбивства дітей.
"Я просто хочу простягнути руку і витягнути пробку".
В яскравому світлі жертва виглядала ще більш ураженої. Клер присіла навпочіпки поруч з ванною, втискуючи своє тіло шістнадцятого розміру в простір шостого розміру.
"Набряк легенів", - сказала вона про рожевій піні в носових і ротових отворах мертвого хлопчика. Вона простежила за слабкими синцями на губах і навколо очей. "Він був трохи налаштований, перш ніж вони переключили його".
Я вказав на вертикальний поріз на його вилицях. "Що ви про це думаєте?"
“Моє припущення? Він буде відповідати нажимному рычажку на тостері. Схоже, вони засікли цієї дитини сонячним променем перед тим, як кинути його в ванну ".
Рука хлопчика лежала на краю ванни. Клер ніжно підняла її, перевернула. “Задубіння немає. Тіло все ще тепле, синюшність проходить. Він мертвий менше дванадцяти годин, можливо, менше шести. Видимих слідів немає ". Вона провела руками по змішаною волосся хлопчика, підняла пальцями в рукавичках його розбиту верхню губу. “Він давно не був у дантиста. Можливо, втік".
"Так", - сказав я. Потім я, мабуть, замовк на хвилину або близько того.
"Про що ти думаєш, люба?"
“ Що у мене на руках ще один Невідомий.
Я згадував іншого невідомого підлітка, бездомного дитини, якого вбили у подібному місці, коли я тільки починав працювати у відділі по розслідуванню вбивств. Це був один з найгірших випадків у моєму житті, і десять років потому смерть все ще мучила мене.
"Я буду знати більше, коли цей молодий чоловік виявиться на моєму столі", - говорила Клер, коли Джейкобі знову просунув голову в дверний проріз.
"Інформатор говорить, що частина номерного знака була знята з "Мерседеса", - сказав він. "Чорний".
Чорний "Мерседес" був помічений під час іншого вбивства на електричному стільці. Я усміхнувся, відчувши приплив надії. Так, я надавав цьому особисте значення. Я збирався знайти ублюдка, який вбив цих дітей, і я збирався посадити його перш, ніж він зможе зробити це знову.
Розділ 3
З часу кошмару в готелі "Лоренцо" минув ТИЖДЕНЬ. Криміналісти все ще розбиралися у великій кількості сміття в кімнаті 21, і тризначний неповний номерний знак нашого інформатора був або наполовину неправильним, або дикої здогадкою. Що стосується мене, то я прокидався щоранку з почуттям злості й суму, тому що це потворне справу ні до чого не приводило.
Мертві діти переслідували мене, коли в той вечір я їхала до Сьюзі на вечірку з дівчатками. Susie's - це кафе по сусідству, яскраве заклад зі стінами, пофарбованими губкою в тропічні кольори, де подають гострі, але смачні блюда карибської кухні.
Джилл, Клер, Сінді і я вибрали це місце як наш притулок, а також як наш клуб. Наша відверта жіноча розмова, не стесненная рамками звань або відділів, часто долала тижня бюрократичної тяганини. Разом ми розкривали справи на цьому самому місці.
Я побачив Клер і Сінді в "нашій" кабінці в глибині залу. Клер сміялася над чим-те, що сказала Сінді, що траплялося часто, тому що у Клер був відмінний сміх, а Сінді була цікавою дівчиною, а також першокласним репортером-розслідувачем для the Chronicle. Джилл, звичайно ж, зникла.
"Я хочу те ж, що і ти", - сказав я, прослизаючи в кабінку поруч з Клер. На столі стояв глечик з "маргаритою" і чотири склянки, два з них порожні. Я наповнив келих і подивився на своїх друзів, відчуваючи майже ту чарівну зв'язок, яка встановилася між нами завдяки всьому, через що ми пройшли разом.
"Схоже, тобі потрібно переливання крові", - пожартувала Клер.
“Присягаюсь, що знаю. Поставте крапельницю." Я зробила ковток крижаної напою, схопила газету, що лежала поруч з ліктем Сінді, і гортала до тих пір, поки не знайшла статтю, заховану на 17-й сторінці розділу "Метро", під загином. ІНФОРМАЦІЯ, НЕОБХІДНА ДЛЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ ОКРУЗІ ТЕНДЕРЛОЙН.
"Я думаю, що в моєму уявленні це більш масштабна історія", - сказав я.
"Мертві вуличні жителі не потрапляють на першу сторінку", - співчутливо сказала Сінді.
"Це дивно", - сказав я дівчаткам. “Насправді, у нас занадто багато Інформація. Сім тисяч відбитків. Волосся, волокна, тонна марною ДНК з килима, який не пилососів з тих пір, як Ніксон був хлопчиком. Я перестала просторікувати досить надовго, щоб стягнути гумку зі свого кінського хвоста і струсити волоссям. "З іншого боку, з усіма потенційними стукачами, що кишать в окрузі Тендерлойн, все, що у нас є, - це одна дерьмовая зачіпка".
"Це відстій, Ліндсі", - сказала Сінді. "Шеф на твоїй дупі?"
"Неа", - сказала я, вказівним пальцем торкнувшись крихітного згадки про вбивства в окрузі Тендерлойн. "Як говорить вбивця, це нікого не хвилює".
"Легше з собою, мила", - сказала Клер. “Тобі сподобається ця штука. Ти завжди так робиш".
“Так, вистачить про це. Джилл влаштувала б мені пекло за ниття".
"Вона говорить:'Без проблем', " сказала Сінді, вказуючи на порожнє місце Джилл. Ми підняли келихи і цокнулись ними.
"За Джилл", - сказали ми в унісон.
Ми наповнили келих Джилл і передали його по колу в пам'ять про Джилл Бернхардт, приголомшливому помічника прокурора і нашому великому другу, яка була убита всього кілька місяців тому. Ми страшенно сумували за нею і сказали про це. Через деякий час наша офіціантка, Лоретта, принесла новий глечик "маргарити" замість попереднього.
"Ти виглядаєш веселою", - сказала я Сінді, яка тут же поділилася своїми новинами. Вона познайомилася з новим хлопцем, хокеїстом, який грав за "Шаркс" у Сан-Хосе, і була дуже задоволена собою. Ми з Клер почали випитувати у неї подробиці, поки реггі-гурт налаштовувалася, і незабаром ми всі співали пісню Джиммі Кліффа, постукуючи ложками по скляному посуді.
Я нарешті вирвався на свободу в Маргаритавилле, коли задзвонив мій Nextel. Це був Джейкобі.
“Зустрінемося зовні, боксер. Я в кварталі звідси. Ми взяли на приціл цей "Мерседес"".
Що я повинен був сказати, так це “Ідіть без мене. Я не при виконанні". Але це було моє справа, і я повинен був піти. Я кинув кілька купюр на стіл, послав дівчатам повітряні поцілунки і кинувся до дверей. Вбивця помилився в одному. Комусь було не все одно.
Глава 4
Я СІВ Через пасажирські двері нашого сірого "Краун Віка" без розпізнавальних знаків.
"Куди?" Я запитав Джейкобі.
"Район Тендерлойн", - сказав він мені. “Там бачили чорний "Мерседес", який роз'їжджав по окрузі. Здається, він не вписується в цей район".
Інспектор Уоррен Джейкобі раніше був моїм партнером. Враховуючи всі обставини, він непогано впорався з моїм підвищенням; він був старший за мене більш ніж на десять років і ще на сім років у класі. Ми як і раніше співпрацювали в особливих випадках, і хоча він звітував переді мною, мені довелося здатися.
“ Я випив кілька штук у Сьюзі.
“ Пива? - запитав я.
"Маргарита".
"Скільки означає "дещо"? Він повернув свою велику голову в мою сторону.
"Півтора", - сказав я, не признаючись, що випив третину того, що випив за Джилл.
"Ти не проти піти зі мною?"
“Так, звичайно. Я в порядку".
“ Не думай, що ти за кермом.
"Хіба я питав?"
“ Там ззаду є термос.
"Кава?"
"Ні, це для тебе, щоб відлити, якщо тобі потрібно, тому що у нас немає часу на піт-стоп".
Я розсміявся і потягнувся за кавою. Джейкобі завжди вмів пожартувати без смаку. Коли ми перетинали Шосту вулицю на південь від Мішн, я побачив машину, що відповідає опису, на часовий стоянці.
“Дивись, Уоррен. Це наша дитина".
“ Хороший улов, Боксер.
Якщо не вважати різкого стрибка мого кров'яного тиску, на Шостій вулиці майже нічого не відбувалося. Це був напівзруйнований квартал з брудними вітринами і порожніми офісами з порожніми фанерними очима. Безцільно вешталися пішоходи, а сплять на вулицях хропли під купами сміття. Дивний бродяга заглянув в блискучу чорну машину.
"Я чертовски сподіваюся, що ніхто не посилить цю штуку", - сказав я. "Виділяється, як Steinway на звалищі".