"Ти б знала, коли б я знав, тому що я б згадав про це". Чарлі зациклився на когось або на щось позаду неї, замість того, щоб зустрітися з нею поглядом, як він зазвичай робив. "Або впасти в непритомність".
“Привид - це професійний жаргон для позначення людини, якого ви приймаєте за спостерігача, але насправді він усього лише звичайний Джо. Коли доводиться озиратися через плече так часто, як це було в останні пару тижнів, цілком природно, що всі починають здаватися підозрілими. Ви уявляєте, що бачили когось із них раніше. Важко знайти кого-небудь, хто не виглядало б так, ніби працює на Інтерпол ".
"Інтерпол був би поліпшенням". Чарлі розсміявся, випустивши струмінь пари в розріджений альпійський повітря. "Після останніх двох тижнів важко знайти кого-небудь, хто не виглядав би як досвідчений найманий вбивця".
У Чарлі Кларка не було гавайських сорочок. Він не жував сигару. Він жодним чином не відповідав ничьему поданням про гравця в конячки: йому було років тридцять, він був моложав, з приємними манерами і вольовими рисами обличчя, незважаючи на спроби Еліс змінити їх - каштановий перуку приховував його пісочно-світле волосся, накладні бакенбарди і силіконова перенісся згладжували різкі контури його особи, а величезні сонцезахисні окуляри приховували розумні голубі очі. Але - трагічно, подумала Аліса, - до того, як два тижні тому Чарлі пустився навтьоки, він проводив на іподромах 364 дні в році. І це число дорівнювало б 365, якби траси не закривалися на Різдво. Він жив заради гострих відчуттів не тільки від перемоги, але і від того, що був прав. Як він часто говорив: "Де ще, крім треку, ти можеш це дістати?"
Так чому ж, дивувалася Еліс, його увагу відволіклася від гонки?
Особливо ця гонка, миля "білого дерну", на якій чистокровні скакуни проносяться по трасі, викопаної з блискучого снігу на вершині замерзлого озера де Морат в Авенше, Швейцарія, в обрамленні пагорбів, які виглядали так, ніби їх роздали автомата з виробництва морозива, посипаних шале і оточених сліпучо-білими вершинами. Ймовірно, саме в такий же день в 1868 році британський авантюрист Едвард Уимпер сказав про Швейцарії: "Яким би чудовим не було уяву, воно завжди поступається реальності".
А у Едварда Уімпера не було коня, готової вирватися вперед.
Пролітаючи повз чотирьох з дев'яти учасників, обранець Чарлі, Позер Ле Лапен, зауважив розрив між двома що залишилися.
Майже нічого не знаючи про конях, крім їх імен, Чарлі глянув на темно-руду кобилу під час поштового параду і пробурмотів, що її підкови - залізні пластини, загнуті до землі під кутом сорок п'ять градусів на відкритих кінцях підков - забезпечать краще зчеплення з дорогою, ніж взуття інших учасників сьогоднішнього параду.
Еліс простежила за напрямком його погляду, піднявся з засніженій доріжки, на якій вони стояли, на переповнену трибуну. Десять тисяч голів одночасно повернулися, коли коні з гуркотом пронеслися по овалу.
Дивно, що Чарлі не дивився гонку. Більш ніж дивно. Як восьмирічна дитина, що проходить повз кондитерської, навіть не глянувши.
Коні увійшли в останній поворот. Аліса побачила тільки хмара взметнувшихся сніжинок і льоду. Коли хмара наблизилося до трибун, у полі зору з'явилися жокеї, їх маски погойдувалися над серпанком. Мить була видна вся зграя чистокровних коней. Схвальні вигуки натовпу заглушили заклик диктора "крысятничай".
Позер Ле Лапен перетнув дріт з повідком у чотири довжини.
Аліса подивилася на Чарлі, очікуючи захвату. Він залишався зосередженим на трибуні позаду себе, через смужки дзеркальної плівки, які вона вклеїла всередину кожного з його об'єктивів - старий трюк з привидами.
"Твій кінь виграла, Джон!" - сказала вона, використовуючи його псевдонім.
Він знизав плечима. “ Час від часу я опиняюся прав.
“ Тільки не кажи мені, що трепет пройшов.
"В даний момент я сподіваюся, що помиляюся".
Холодок пробіг по її спині. “ Хто там?
"Хлопець у червоній лижній шапочці на вершині трибуни, прямо під банером Mercedes, п'є шампанське".
Вона змінила позу, ніби хотіла подивитися презентацію трофею, як і всі інші. Насправді вона дивилася в "дзеркала заднього виду" за своїми сонцезахисними окулярами.
Червона лижна шапочка була схожа на маяк.
“Я бачу його. Що, ти думаєш, це дивно, що він п'є шампанське?"
"Ну, так, тому що зараз десь на два градуси холодніше".
Еліс зазвичай високо цінувала спостережливість Чарлі. Під час їх втечі з Манхеттена, в житловому районі Морнингсайд-Хайтс, він визначив двох чоловіків із сотні в натовпі як урядових агентів, коли вони пригальмували біля узбіччя з-за зміни знака на "ХОДИТИ ПІШКИ"; справжні ньюйоркці прискорили крок. Але після двох болісних тижнів полювання з боку шпигунів і введених в оману представників закону, які спочатку стріляли, а потім ставили питання, примар міг побачити будь-який, навіть оператор з таким великим досвідом, як у неї.
“ Мила, половина присутніх тут п'ють шампанське.
“Так, я знаю - в рекламі "Міс Швейцарія" Швейцарія явно була представлена неправильно. Справа в червоному капелюсі".
"В цьому є щось незвичайне?"
“ Ні. Але за обідом на ньому був зелений капелюх.
2
Чоловік у в'язаній лижній шапочці криваво-червоного кольору виглядав років на тридцять з гаком. Худорлявий і блідий, він відповідав поданням Central Casting про докторанте. Що навряд чи виключало його як найманого вбивцю. З тих пір, як два тижні тому Чарлі виявився втягнутий в цю колотнечу, вбивці, від яких він вислизнув, були замасковані під жартівливого страхового агента середніх років, кілька спритних юристів і продавця свіжих фруктів в Нижньому Іст-Сайді.
"Ти впевнений, що бачив його в кафе?" Запитала Еліс.
“Коли я повернулася до нашого столика, щоб залишити чайові, я помітила його в кутку, він раптово зробив знак офіціантці. Що там цей відьмак говорив про збіги?"
- Так їх немає? - запитав я.
"Вотименно".
“Я ніколи так не говорив. Влітку, коли мені було одинадцять, я завів сіамського кота. Я назвав його Рокфорд. Кілька тижнів тому я пішла в нову школу, і там була ще одна дівчинка, у якої був сіамський кіт на прізвисько Рокфорд. Збіг чи що?"
"Мене завжди дивувало це висловлювання".
“ У будь-якому випадку, чому б нам не випити за твою перемогу?
Одна з їхніх стратегій догляду починалася з прогулянки до найближчого кіоску. "Взагалі-то, я б з задоволенням випив", - сказав Чарлі.
Покинувши перон іподрому, вони вийшли в довгий коридор між задньою частиною трибуни і південним берегом Озера де Морат. У той час як його нерви були на межі вибуху, вона зберегла пружність свого персонажа. Насправді, якщо б він не був, у тій же кімнаті сьогодні вранці, коли вона одягалася, він міг би й не знати її зараз. Вона залишалася приголомшливою жінкою, незважаючи на тьмяний перуку і протезированный ніс, що нагадував фотографію пластичного хірурга "до". Зазвичай вона рухалася як балерина. Тепер товста парку разом з кулькою, який вона поклала в правий черевик, псували її ходу. А її сонцезахисні окуляри, родичі сімейства лижних очок, приховували її кращу рису - яскраво-зелені очі, в яких горіли примхи або, часом, внутрішні демони.
В коридорі більше нікого не було. Але чи піде хтось за ними?
Серце Чарлі калатало так сильно, що він ледве чув хрускіт своїх черевиків по снігу.
Відчувши його ніяковість, Еліс взяла його за руку. Або, може бути, справа була не тільки в цьому. Дванадцять днів тому, дбаючи лише про те, щоб він і його батько були невинні, вона вирішила допомогти їм бігти зі Сполучених Штатів, кинувши прямий виклик своєму начальству в Агентстві національної безпеки. Тоді "Подружка" була лише прикриттям. Проте в їх першу ніч в Європі це стало реальністю. З тих пір їх руки тягнулися один до одного навіть без загрози стеження.
Тепер вона підтримувала його.
Він згадав фундаментальний керівний принцип контррозвідки, якого вона його навчила: помічай своїх переслідувачів, але не давай їм зрозуміти, що ти їх бачиш.
Лякаючі сонцезахисні окуляри - наполовину дзеркало, а для необізнаного - наполовину калейдоскоп - утруднювали пошук конкретної людини за ним або, якщо вже на те пішло, певної секції трибуни. Він боровся з бажанням озирнутися через плече. Людині в червоному капелюсі було досить одного погляду назад, щоб відчути запах крові.
“ Бачиш що-небудь? - Пробурмотів Чарлі.
"Поки немає". Аліса розсміялася, як ніби він тільки що розповів анекдот.
Вони підійшли до білого будиночка-наметі з загостреним верхом. Всередині рум'яна і відповідно шипуча пара середніх років откупоривала пробки і наповнювала пластикові келихи тим же шампанським, логотип якого прикрашав банери по всьому іподрому. Зайнявши свої місця в кінці невеликої черги, Чарлі і Еліс, цілком природно, повернулись і оглянули околиці: тридцять або сорок фанатів "уайт дерен" бродили між вітринами букмекерських контор, "Порт-о-Летс" і дюжиною інших ігрових наметів.
Жодного чоловіка в червоному капелюсі.
А коридор за трибунами залишався порожнім.
Чарлі відчув лише найменший полегшення. Їх хвіст міг передати їх іншому спостерігачеві. Або встановити на них камери. Або вбудувати мікроскопічні передавачі в їх пальто. Чи Бог знає що ще.
"Вибач за це," сказав Чарлі.
"Про що?" Еліс здавалося безтурботним. Почасти це було з-за її гри. Інше було таким тяжким дитинством і кар'єрою, повної стількох жахів, що тепер вона рідко відчувала страх. Якщо взагалі коли-небудь.
“ Вмовляю тебе приїхати сюди.
“Припини це. Від цього захоплює дух".
“На трек, я маю на увазі. Це було ідіотизмом".
“Відлюдники кидаються в очі. Іноді нам доводиться вибиратися назовні".
“Тільки не на іподроми. Звичайно, вони дивилися іподроми".
“У Швейцарії жахливо багато іподромів, не кажучи вже про всяких маленьких продуктових магазинчиках, які одночасно служать букмекерськими конторами. І немає причин думати, що хтось взагалі знає, що ми в Європі. Крім того, це не зовсім іподром. Це траса на замерзлому озері - хто знав, що таке існує? "
“Вони знають. Вони завжди знають".
"Вони" були так званої Кавалерією, підрозділом Центрального розвідувального управління з таємним операціям, переслідували Чарлі і його батька, Драммонда Кларка. Два тижні тому, після того, як всі наймані вбивці провалили свої завдання, Кавалерія звинуватила Кларк у вбивстві радника з національної безпеки США Бертона Хаттемера, що дозволило групі запросити допомогу Інтерполу і безлічі інших агенцій. Не маючи можливості довести свою невинність, Кларкі знали, що у них не буде шансів у суді. Не те щоб це мало значення. Кавалерія мала б клопоту з дотриманням належної правової процедури і "нейтралізувала" їх до того, як був піднятий молоток .
Приготувавши двадцатифранковую банкноту на два келиха шампанського, Аліса встала в чергу. "Послухай, якщо вони дійсно так гарні, вони доберуться до нас, незважаючи ні на що, так що тут краще, ніж в залі для співу йодля".
На її легковажність завжди можна було покластися. Це була одна з рис, які Чарлі любив у ній. Одна з приблизно сотні. І він ледве знав її.
Він роздумував, як розділити це почуття, коли з коридору за трибуною з'явилася молода блондинка, справжня актриса Золотого століття в норковому плащі у весь зріст. Важко дихаючи, можливо, з-за того, що втік, щоб наздогнати їх. Або, може бути, це був бассет-хаунд в такий же норковій куртці для собак, який тягнув її вперед на своєму дорогому на вигляд шкіряному повідку.
Обхопивши Чарлі за плече, Еліс вказала на собаку. "Він саме чарівне створіння, яке ти коли-небудь бачив чи що?"
Чарлі зрозумів, що прикидатися, що він не помічає собаку, буде виглядати дивно. Вести себе природно було частиною контрнаблюдения 101. Найкраще, що він зміг видавити, було: "Я завжди хотів різеншнауцера".
"Чому шнауцер?" Запитала Аліса.
Все, що він знав про цю породу, це те, що це був різновид собаки.
Старлетка подивилася на них, її інтерес явно зріс.
"Мені просто подобається звук шнауцера" , - сказав Чарлі.
Жінка пройшла повз, коли неохайний лисий чоловік, спотикаючись, вийшов з магазину прямо на її шляху. Вона посміхнулася йому.
Такі жінки, як вона, не посміхаються таким хлопцям, подумав Чарлі. Особливо з Портвейном на фотографії.
Еліс теж це помітила. Вона позіхнула. "Ну, що ти скажеш, якщо ми повернемося до Женеви?"
Чарлі знав, що насправді це означало від'їзд у Гштаад, в шістдесяти милях від Женеви.
Швидко.
3
Коли вони з Еліс в'їхали на паркування - зораний луг через дорогу від Озера де Морат, - вона підтримувала жваву бесіду, розповідаючи спочатку про скачках на білій траві, а потім про новому холодильнику, на який вона поклала око.
Вони підійшли до сріблясто-сірому седану BMW 330, який вона взяла напрокат під норвезьким ім'ям. Модель 330 була однією з десяти найбільш популярних моделей в Швейцарії і номером один в Гштааді, де вони знімали шале, або, точніше, де фіктивний фінансовий директор її фіктивної бельгійської консалтингової фірми знімала шале.
Вони навмисно залишили свій 330-ї на користь іншого сріблясто-сірого BMW.
"О, зачекай, це не ми", - сказала Еліс.
Повернення назад дало можливість мигцем побачити реакцію приблизно двадцяти інших водіїв, які повертаються на парковку. Чарлі помітив чоловіка, мав проблеми зі своїм безключовим пультом дистанційного керування. Ймовірно, це було через шампанського, яке він тримав в іншій руці. Або з-за шампанського, яке передувало цьому. Всі інші відразу попрямували до своїх машин.
Гштаад знаходився в сорока п'яти хвилинах їзди від Авенчеса, чи міг би бути, якби Еліс не вибрала маршрут SDR-спостереження. На першому ж зеленому світлофорі, на який вони проїхали, вона відправила "БМВ" в занос у правий поворот. На його вершині Чарлі вчепився в підлокітник, щоб відцентрова сила не скинула його на Еліс, і коли їй треба було натиснути на гальма, вона вдавила акселератор, відносячи їх на бічну вулицю. "У неї було правильне поєднання креативності та контрольованого нерозсудливості, щоб виграти перегони NASCAR", - подумав він.
"Я думаю, ми залишили мій шлунок там, на світлофорі", - сказав він.
Її погляд метався між дзеркалами. “Ймовірно, ми зможемо повернутися і забрати це. Я майже впевнена, що за нами немає хвоста".
Він видихнув, перш ніж вона додала: "Але ми повинні бути абсолютно впевнені".
На наступному перехресті вона в останню секунду згорнула наліво, перетинаючи смугу зустрічного руху і в'їжджаючи в торговий центр. Одна машина вильнула. Фургон різко загальмував, водій кричав і погрожував кулаком. Машина, що їхала прямо за чоловіком, загальмувала і занеслась, ледь не зачепивши задом його фургон.
Еліс цікавилася тільки транспортними засобами, які були позаду BMW. Все просто продовжили рух.
"Це, напевно, здивувало б хвостатого", - сказав Чарлі. "Або переконало його, що ти проходив навчання водінню на фермі".
Вона розсміялася. “ Чи в Римі.
Вийшовши з торгового центру, вона почала навмання згортати наліво. Ймовірність того, що хтось, крім спостерігача, залишиться позаду них протягом трьох таких поворотів, була вище астрономічної.
"Так ти зможеш побачити більше пам'яток", - безтурботно сказала вона.
"Люди не замислюються про переваги того, щоб ховатися від правосуддя".
Ще один швидкий поворот, і в бічному дзеркалі Чарлі побачив тільки містечко Авенчес, що простирався за кормою. Шале перетворилися в точки, а потім і зовсім зникли за горою ялинок, покритих снігом.
Поки Еліс їхала по суворому Бернскому нагір'я, Чарлі розглядав небо. Кавалерія іноді застосовували безпілотні літальні апарати - безпілотні літальні апарати з дистанційним управлінням, мініатюрні літальні апарати, оснащені камерами, достатньо чіткими, щоб їх оператори могли бачити обличчя водія з висоти десяти тисяч футів. Деякі безпілотники несли ракети з лазерним наведенням, здатні перетворити дорогу в кратер, а BMW - блискучий гравій.
Еліс посміхнулася. "Враховуючи невеликий розмір і більшу висоту, шанси виявити безпілотник не дуже великі".
Чарлі відкинувся на спинку стільця, визнаючи: "Ймовірно, більше шансів, що я відкрию нову планету". За мить він відновив сканування. "Важче просто нічого не робити".
Коли вони спустилися з гір, тонкі низькі хмари розсіялися, відкривши долину, всіяну іграшковими шале, гірськолижними схилами і коровами, чиї дзвіночки зливалися в єдиний зачаровує акорд. Схили, що сходилися в центральній селі Гштаада, забудованої простуватими гельветскими будівлями, на багатьох з яких підвіконня прикрашені яскраво-червоною квіткою. Казкові башточки, сани, запряжені кіньми, і Гштааду були менш правдоподібні, ніж диснейлендская версія старовинної швейцарської села. Всього через тиждень Чарлі приснилося, що вони з Еліс залишаться тут на все життя.
Коли вона припаркувала машину за залізничним вокзалом на Хауптштрассе, сонце сховалося за парою високих вершин, офарбивши всю долину в бронзовий колір.
Вони пройшли пішки по порожньому провулку до Променаду, головній вулиці Гштаада, де дозволено проїзд лише на кінній тязі. Цей провулок був ще одним в арсеналі Аліси в області контррозвідувальних трюків. Виберіть спостерігачів, перш ніж вести їх в шале.
Серед бутиків, галерей і кафе на Набережній був Les Freres Troisgros, таверна, де сосиски на грилі були досить гарні, щоб переконати Чарлі залишитися в Гштааді навіть без Еліс. У великій вітрині таверни, що виходить на вулицю, нікого не відбивалося.
“ У нас все добре? - Запитав Чарлі.
"Ми або вони". Еліс штовхнула двері, огорнувши їх пахощами смаженого м'яса і еля. Вона провела їх усередину з обережністю замість своєї звичайної життєрадісності. Якщо вона і побачила чи відчула щось недобре, то не сказала про це, тільки не в барі, де на них дивилися сотні очей, освітлених свічками, - в "Братах Тройсгро" не було електричного освітлення. Колекція великих, потемнілих від кіптяви каменів, утримуваних на місці древніми балками, мало змінилася з сімнадцятого століття.
Чарлі боровся з непереборним бажанням дивитися на веселі і рум'яні особи. Він турбувався, що приходив сюди занадто часто.
Вони з Еліс отримали свої замовлення на винос, не піддаючись ні стрілянини, ні якої-небудь іншої небезпеки. Але на виході в димчастому дзеркалі за стійкою бару він мигцем побачив рум'яного чоловіка середніх років у чорному береті. Чоловік пильно дивився на них, відкриваючи стільниковий телефон.
"Я думаю, Привид", - сказала Еліс, беручи Чарлі за руку.
"З-за берета?"
"Ага".
"Надто для професіонала, чи не так?"
"Хотілося б сподіватися".
Виникло питання: кому він дзвонив?
Не той, хто пішов за ними на машині. Принаймні, наскільки Чарлі або Еліс могли судити.
Дозволивши Еліс сісти за рушницю - насправді, за 9-міліметровий пістолет, - Чарлі виїхав з села, прямуючи по звивистій гірській дорозі до окремого шале кремового кольору. У угасающем сонячному світлі будова зливалося з високими соснами.
Кинувши суворий погляд на поле, вкрите свежевыпавшим снігом, Еліс сказала: “Хіт-команди люблять сніг. За допомогою декількох теплоізольованих маскувальних костюмів для арктичної місцевості і рушничних накидок ви можете перетворити таку галявину, як ця, відмінне місце для засідки ".