Монтанари Річард : другие произведения.

Поцілунок Зла

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Поцілунок Зла
  
  
  Річард Монтанари
  
  
  Кес лусигага алустаб, див. кулбига лобетаб,
  
  Кес кульбига алустаб, див. лусигага лобетаб.
  
  - ЕСТОНСЬКА ПРИСЛІВ'Я
  
  
  Якщо існують біси, то повинні бути і демонесси.
  
  - ВОЛЬТЕР
  
  
  
  
  ДВА РОКИ ТОМУ...
  
  
  Майкл Райан сидить в обертовому кріслі з сірого шкірозамінника в тьмяно освітленому готельному номері, підстрибуючи правою ногою під якусь нечувану пісню дев'яностих, думаючи: "Це настільки краще сексу, що навіть не з'являється на радарі"; думаючи:
  
  Цей момент, цей божевільний момент - ось чому він в першу чергу став поліцейським.
  
  Його пульс частішає.
  
  "Глок-9" в кобурі під його лівою рукою здається таким же довгим, як пістолет, і в два рази важче.
  
  Молода жінка, що сидить на краю ліжка перед ним, - висока, граціозна красуня з верхнього міста з манерою одягатися, промовою і самовладанням, які завжди виводили Майка Райана з себе, навіть коли він був всього лише самовпевненим хлопцем з робочого класу з іншого боку Кайахоги. Сьогодні ввечері на жінці бірюзове плаття, сексуальні туфлі на підборах і діамантові сережки. Як він не старався, за останні два тижні йому не вдавалося викинути її з голови більше ніж на п'ятнадцять хвилин, він бачив її обличчя в кожному фільмі, в кожному журналі, в кожному каталозі.
  
  Її не можна назвати класичною красунею, але для Майкла Райана вона ідеальна: довгі стрункі ноги, порцелянова шкіра, темнуваті, майже азіатські очі. Знадобилося чотири зустрічі, щоб зібрати її і цю суму грошей в одній кімнаті, і на кожній з цих зустрічей вона виглядала краще – від спортивних штанів до джинсів, від слаксов до цього проклятого сукні.
  
  В глибині душі Майклу Долорес Алессіо Райан, його дружина з сицилійським темпераментом, з якою він прожив п'ятнадцять років, загрожує кастрацією. Ця жінка проникла йому глибоко під шкіру.
  
  Він хоче, щоб це закінчилося.
  
  "Я щасливий", - каже Майкл. "Ти?"
  
  "Так", - тихо відповідає вона.
  
  Він тільки що вручив їй конверт. Вона, в свою чергу, тільки що вручила йому чотири пачки готівки. Десять тисяч доларів, дрібні купюри, сильно потерті. Невидимі. За винятком двадцятидоларової банкноти, що лежить поверх однієї з стопок. На двадцятці зверху була якась червона мітка, дивний маленький малюнок лука і стріл.
  
  Передавши йому гроші, вона схопила тонку фляжку з стерлінгового срібла, яка стояла на нічному столику між ними, посміхнулася, отвинтила кришку і піднесла її до губ. Вона передала фляжку Майкла, і Майкл знав - знав так само точно, як будь-який урок, який він засвоїв за свої сорок шість років, - що не має. Але він все одно зробив це. Два великі ковтки, щоб заспокоїти руки. Це був кубинський ром, кращої якості. Він зігрів його.
  
  А тепер настав час шоу.
  
  За мить до того, як Майкл встигає зробити свій хід, жінка встає і лізе в свою велику шкіряну сумку. Майкл впевнений, що, коли вона прибере свою руку, в ній буде пістолет. Це впевненість. Він завмирає, дихання застряє у нього в горлі, м'язи напружуються.
  
  Це не пістолет.
  
  Це замість... "Монтекрісто"? ТАК. Майкл на мить застигає на його щоках з'являються ямочки від полегшення. Він відчуває запах солодкого тютюну навіть з відстані п'яти футів. "Що це?" - запитує він, і на його обличчі з'являється напівусмішка.
  
  Жінка не відповідає, а скоріше починає безмовно виконувати ритуал курця сигар - нюхати, повертати, обрізати кінчик, акуратно розкручувати сигару, поки її запалюють дерев'яних кухонних сірником. Зробивши кілька затяжок, вона опускається перед ним на коліна, кладе руки йому на коліна. Її дотик збуджує його. Майкл, який випиває по дві пачки в день, не кашляє, його анітрохи не турбує дим.
  
  Це просто... дивно, правда?
  
  Така жінка, як ця, курить "Крісто"?
  
  Потім, вперше з тих пір, як вони зустрілися, крізь сріблясту димку диму, що стала блакитний з-за приглушеного готельного телевізора, крізь раптовий, п'янкий аромат її парфумів Майкл зауважує первозданну чорноту очей цієї жінки, жорстокість, яка живе в них, і йому стає страшно.
  
  Щось тут не так.
  
  Він намагається встати, але якою б галюциногенний наркотик був в ромі, він захоплює його світ і змушує його хитатися перед ним. Він тягнеться за своїм пістолетом. Якимось чином зник. Його серце калатає, готове розірватися, ноги здаються ватяними і марними. Він падає назад у крісло.
  
  "Настає темрява, офіцер", - каже жінка, вставляючи патрон у патронник "Глока". "Настає ніч".
  
  Перед настанням темряви, в захоплюючій дух панорамі перед очима, детектив першого класу Майкл Патрік Райан з поліцейського управління Клівленда спостерігає тисячу сліпучих бачень одночасно. Деякі настільки жорстокі у своїй величі, настільки променисті, що сльози навертаються на очі. Більшість з них жахливо сумні: Кері, його маленька дочка, вічно чекає його на ганку, її інвалідне крісло виблискує в променях післяполудневого сонця. Долорес, божевільна як чорт. Бачите, батько Долорес загинув при виконанні службових обов'язків. Щоранку протягом п'ятнадцяти років Майкл обіцяв їй, що не помре при виконанні службових обов'язків.
  
  Але насправді це не борг, не так, Майк?
  
  Майкл Райан піднімає погляд на дуло своєї зброї, на витончений білий палець на спусковому гачку, на криваво-червоний ніготь. Він в останній раз закриває очі, думаючи:
  
  Це все було заради моїх дівчаток.
  
  Все це.
  
  І ніхто ніколи не дізнається.
  
  
  Один
  
  Вівтар
  
  1
  
  
  Я входжу в білу кімнату рівно в одинадцятій годині. Білі стіни, товстий білий килим, біла стеля з малюнком. Горить світло, і тут дуже світло, дуже тепло. Якщо не вважати рідкокристалічного монітора з синім екраном на столі в кутку, єдиним кольоровим предметом в кімнаті є оксамитове крісло сливового кольору з підлокітниками, розташоване прямо по центру, обличчям до маленької відеокамери комп'ютера, обличчям до світла.
  
  На мені темно-чорні штани в складку і світло-блакитна сорочка з французькими манжетами. На мені також чорні сонцезахисні окуляри Ray-Ban Wayfarer. Я босоніж, а сорочка розстебнута вгорі.
  
  Я отримала електронного листа від Данте в половині дев'ятого, і це дало мені якраз достатньо часу, щоб дістатися до хімчистки, якраз достатньо часу, щоб пофліртувати з офіціанткою і замовити вечерю в "Гуаріно". Я все ще відчуваю смак часнику від пиккаты з телятини і відчуваю, що, можливо, обманюю цю жінку, хоча, образно кажучи, вона буде через світлові роки від мене. Але я розумію, що змушує людину на іншій стороні сеансу дзвонити, домовлятися, платити. Я поважаю це.
  
  Тому я дістаю свою Бинаку і освіжую дихання.
  
  Я сідаю.
  
  В одинадцять десять динаміки комп'ютера шиплять від перешкод, маленьке віконце в правому верхньому куті монітора блимає раз, другий, але зображення не видає. Я і не очікую, що воно з'явиться. Хоча з'єднання дозволяє здійснювати двосторонню передачу відео, я ще не бачив, щоб хто-небудь з'являвся в цьому кадрі. Спостерігачі спостерігають.
  
  Незабаром з динаміків долинає синтезований голос, роботизований, але безпомилково жіночий.
  
  "Привіт", - говорить голос.
  
  "Привіт," відповідаю я, знаючи, що тепер вона мене бачить.
  
  "Ви офіцер поліції?" - запитав я.
  
  Гра. Вічно гра. Спочатку гра, потім почуття провини. Але завжди, в середині, кінчають. "Так".
  
  “ Тільки що повернувся додому після важкого робочого дня?
  
  "Тільки що увійшов у двері", - кажу я. "Тільки що скинув туфлі".
  
  “ Застрелив когось сьогодні?
  
  "Не сьогодні".
  
  “ Заарештувати кого-небудь?
  
  "Так".
  
  "Хто?"
  
  “ Просто дівчина. Дуже зла дівчина.
  
  Вона сміється, робить паузу на кілька секунд, потім каже: "Налий собі випити".
  
  Я встаю, виходжу з кадру. У цій кімнаті немає бару, але є письмовий стіл з деякими предметами, які, як я очікував, знадобляться. Вона не може бачити ці речі, цей реквізит, який я використовую, щоб створити для неї цю химеру. І, звичайно, вона не може бачити котел, давно заіржавілі гаки.
  
  Вони знаходяться в чорній кімнаті.
  
  Коли я беру склянку з кількома дюймами рома, я чую, як частішає електронне дихання жінки. Глядачам теж подобається передбачати події. Спостерігачам це подобається, навіть коли вони нічого не бачать.
  
  Я граю її кілька секунд, потім знову входжу в кадр і сідаю.
  
  "Пий," говорить вона, тепер трохи захеканий.
  
  Я п'ю. Рідина розливається приємним бурштиновим вогнем в моєму шлунку.
  
  "Встань".
  
  Сильний, авторитетний наказ. Я корюся.
  
  "Тепер..." - продовжує голос, - "Я хочу, щоб ти зняв сорочку. Повільно".
  
  Я повертаю праве зап'ястя, знову дивлюся на свої срібні запонки, на древній символ, вигравіруваний на гладкої матової поверхні. Я театрально витягаю запонки, потім повільно расстегиваю сорочку, по одній перламутровою гудзику за раз, і дозволяю їй зісковзнути з моїх плечей на підлогу.
  
  "Добре", - говорить голос. “Дуже добре. Ви дуже гарний молодий чоловік".
  
  "Дякую вас".
  
  “ Тепер твої штани. Спочатку ремінь, потім ґудзик, потім блискавку.
  
  Я роблю, як мені говорять. Незабаром я голий. Я сідаю на стілець. Мій пеніс виглядає товстим і з сильними прожилками на тлі фіолетового оксамиту.
  
  "Ти знаєш, хто я?" - запитує голос.
  
  Я - ні. Я так кажу.
  
  "Ти хочеш знати, хто я такий?"
  
  Я продовжую мовчати.
  
  "Я все одно не можу тобі сказати", - говорить голос. "Але я знаю, чого хочу від тебе зараз".
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  “ Я хочу, щоб ти подумав про жінку, яку ти бачив сьогодні. В публічному домі.
  
  "Добре".
  
  "Ти пам'ятаєш її?" - запитав я.
  
  “Так. Я не зміг забути її".
  
  Голос продовжує, трохи швидше. “Жінка, яку ти бачив на верхньому поверсі. Вона тобі сподобалась?"
  
  "Так", - відповідаю я, моя ерекція зростає. Це була легка частина. "Дуже".
  
  "Тебе збуджувало спостерігати за нею?"
  
  "Так". Ще на кілька градусів. Потім ще кілька.
  
  “Це була я, ти знаєш. Я була повією".
  
  "Я розумію".
  
  “ Тобі подобається дивитися, як я роблю це з іншими чоловіками?
  
  “Так. Мені це подобається".
  
  "Розсунь ноги", - каже вона, і передача трохи переривається.
  
  "Ось так?"
  
  Ще кілька миттєвостей перешкод, потім: "Зустрінемося".
  
  "Ні".
  
  "Зустрінемося сьогодні ввечері".
  
  Тепер це благання. Влада перейшла, як це завжди буває. "Ні", - відповідаю я.
  
  "Зустрінься зі мною і трахни мене".
  
  Я чекаю кілька ударів. Моє серце починає скажено битися. Вона буде тією єдиною? "Якщо я скажу "так", що ти для мене зробиш?"
  
  "Я"... "Я заплачу тобі", - говорить вона. "У мене є готівка".
  
  “ Мені не потрібні твої гроші.
  
  "Тоді чого ж ти хочеш?"
  
  Я роблю паузу. Для більшого ефекту. "Покора".
  
  "Послух?"
  
  “ Якщо ми зустрінемося, ти зробиш, як я скажу?
  
  "Так".
  
  “ Ти зробиш в точності, як я скажу?
  
  "Я... ТАК... будь ласка."
  
  "Ти зараз один?"
  
  "Так".
  
  "Тоді слухай мене уважно, тому що я скажу тобі це один раз".
  
  Вона мовчить. Я ерзаю на стільці, продовжую.
  
  "На південно-східному кутку Східної Сороковий і Центральною є занедбаний будинок," кажу я. “ На Східній Сороковий є дверний проріз. Я хочу, щоб ви встали там обличчям до дверей. Розумієш?"
  
  "Так".
  
  “У тебе дійсно вистачить сміливості піти туди? Зробити це?"
  
  Найменше коливання, потім: "Так".
  
  “Ти розумієш, що я хочу трахнути тебе в цьому дверному прорізі? Ти розумієш, що я збираюся підійти до тебе ззаду і трахнути тебе в цьому брудному дверному прорізі?"
  
  “Я... Боже. Так".
  
  “ Ти одягнеш коротку білу спідницю.
  
  "Так".
  
  "Ти нічого не одягнеш під це".
  
  "Нічого".
  
  “ Зверху ти теж нічого не одягнеш, тільки якусь коротку куртку. Шкіра. У тебе він є?"
  
  "Так".
  
  “ І твої найвищі підбори.
  
  "Я і зараз їх ношу".
  
  “ Ти не обернешся. Ти не подивишся на мене. Ти розумієш?
  
  "Так".
  
  "Скажи це".
  
  “ Я не буду дивитися на тебе.
  
  "Ти не будеш говорити".
  
  "Я цього не зроблю".
  
  "Ти будеш повністю підкорятися мені".
  
  "Так".
  
  "Ти можеш бути там через годину?"
  
  "Так".
  
  "Якщо ти запізнишся хоч на хвилину, я піду".
  
  "Я не спізнюся".
  
  "Тоді йди".
  
  І ось воно починається, це промовляння заклинання. Моє саме перше. Я дав обіцянку, un beso sangre, і тепер я маю виконати його.
  
  Я перетинаю кімнату, вимикаю камеру комп'ютера. Але перш ніж я встигаю вимкнути динаміки, я чую, як жінка зітхає, голосно і протяжно. Це тваринний звук низького задоволення, людський звук сильного болю.
  
  Незабаром після цього, коли я беру ключі і замикаю двері в білу кімнату, я розумію, що для мене зараз стало необхідним саме останнє, а не перше.
  
  
  2
  
  
  Він у Тіни. Він це знає, вона це знає.
  
  Вона розмашистим рухом виймає цигарку з свого срібного портсигара, робить паузу в очікуванні. Він бере зі стійки пачку сірників, прикурює цигарку, і, коли вона задуває сірник, ніжно бере його за руку, дивиться йому в очі і майже бачить, як тремтіння пробігає по його тілу, спускається до промежини і назад: потужний електричний розряд, який, здається, на мить освітлює його очі.
  
  "Спасибі", - говорить вона.
  
  І купила його.
  
  Клуб "Кобальт" переповнений; аромат сотні різних духів розчиняється в диму, шумі і поту, як стічна канава, повна в'янучих квітів, як екскременти сотні сліпих кішок в сезон. Чоловік сідає на стілець поруч з Тіною, простягає руку барменові. Rolex Oyster, сорочка на замовлення. Його костюм без рукавів, з зазубреними лацканами - схожий на Armani. Його плечі говорять про те, що в молодості він займався контактними видами спорту.
  
  На Тіні сукню від Майкла Корса, туфлі на підборах від Феррагамо і тонка нитка перлів.
  
  "Що за мила дівчина начебто тебе, бла-бла-бла", - каже чоловік, посміхаючись. Тіна вважає, що йому під п'ятдесят, найкращий кандидат. "Він добре одягається, - думає вона, - хоча і не надто молодий для свого віку". Господи, у нього сережка у вусі. Вона кидає погляд на його руки. Доглянуті. Хороший знак.
  
  "Мене кинули", - каже Тіна. "Ти можеш у це повірити?"
  
  Чоловік відсахується в удаваному жаху, поки Тіна намагається розгледіти, не одягнений він у плед. Світло в цьому кінці бару дуже приглушений - в основному різдвяні вогні, трохи синіх, червоних і жовтих тонів з танцполу - і важко сказати напевно. Вона думає, що його волосся виглядають трохи темнуватими для чоловіка за шістдесят, і здається, що над вухами в нього трохи неприродний гребінь, але, якщо це килим, то, принаймні, хороший. Вона завжди вважала, що це не те місце, де можна економити, і їй доводилося багато спілкуватися з чоловіками, які носили перуки.
  
  На ній самій перуку, один з дюжини, які у неї є. Сьогодні червоний паж. Ще на ній зелені контактні лінзи, накладні вії, накладні нігті і сміховинне кількість косметики. Її власна мати не впізнала б її.
  
  І в цьому, зрештою, був весь сенс.
  
  "Хтось тебе кинув?" - драматично запитує чоловік. “Він що, сліпий? Дурний? Все перераховане вище?"
  
  Тіна сміється, задоволена компліментом. Чоловік знову піднімає руку, його незворушність татуся під загрозою із-за відсутності інтересу з боку бармена. Тіна зауважує кільце в непримітній оправі, з великим діамантом.
  
  “До речі, мене звуть Елтон. Як і співака". Він навмисно кидає на стійку свою ланцюжок для ключів - набір з трьох ключів, скріплених золотим кільцем і брелоком з безпомилково впізнається логотипом Ferrari. Безпомилково впізнаваний для таких жінок, як Тіна. "А в тебе який?"
  
  "Тіна", каже вона, посміхаючись і злегка вигинаючи спину. “ Тіна Фальконе. Як хижий птах.
  
  Тіна ставить цифрову камеру на стійку бару, встановлює таймер на шістдесят секунд. Вони знаходяться в обшитої панелями кімнаті відпочинку Елтона Мерривезера, на нижньому поверсі його величезного дворівневого будинку в Уэстлейке, будинки, безсумнівно, прикрашеного (у штучно південно-західному стилі) його трофейної дружиною, яка, як не дивно, відсутнє на заходах внизу, включаючи "поцілунок з текілою", одна з фірмових страв Тіни. Тобто "Поцілунок з текілою", сильно присмачений рогипнолом.
  
  Елтон, як і інші, є керівником музичної індустрії, зокрема, юристом у сфері розваг. Він хотів поїхати в мотель, хоча його дружини, існування якої він відкрито визнавав, яка, за його власним визнанням, його не розуміла, не було в місті. Але Тіна наполягла, щоб вони поїхали до нього додому. До того часу, як вони опинилися в ліфті, прямуючи на парковку нічного клубу, і Тіні вдалося розстебнути ширінку Елтона і просунути руку всередину для швидкого па-де-де, Елтон був переконаний.
  
  Але зараз, у своїй добре обладнаній кімнаті відпочинку, відразу після півночі, Елтон Мерривезер лежить по-дитячому голий, якщо не вважати чорних колготок до колін, і хропе, як лісопилка в Луїзіані.
  
  Тіна підходить до канапи, скидає вбрання. Вона тягнеться за спину, розстібає ліфчик, сідає на диван поруч з Елтоном, схрещує ноги. Вона обіймає себе м'ясистою рожевою рукою Елтона і відводить погляд від об'єктива. Проходить десять секунд. Двадцять. Тридцять. Елтон ворушиться, м'язи Тіни напружуються. Вона впевнена, що він проковтнув досить наркотику, щоб звалити лося. Він на мить піднімає руку, немов для того, щоб підкреслити свою правоту, потім опускає її, його зап'ясті стосується її правою грудей. Всупереч її бажанням, її сосок напружується. Вона дивиться на його верхівку і при цьому освітленні бачить шов. Це килимок. Потім вона дивиться в камеру.
  
  Давай же, давай же.
  
  Вона якраз збирається встати, коли лунає спалах. Спалах світла призводить Елтона до тями, але перш ніж він встигає поворухнутися, Тіна вислизає у нього з-під руки, знову встановлює таймер - на цей раз на двадцять секунд - і знову сідає.
  
  Свистить спалах, і робота Тіни закінчена.
  
  Через кілька миттєвостей на ній вже надіто плаття. Вона перевіряє РК-екран камери. Ідеальний. На обох фотографіях ви можете чітко бачити оголене тіло Елтона, його особа. Її обличчя, звичайно, отвернуто від об'єктива, але видно її груди і ноги. Як і скляна трубка для крека, яку вона вклала в руку Елтона. Її так і підмиває включити світло над баром і подивитися, як добре виглядає насправді її тіло, але вона пручається.
  
  Боже, як вона була тщеславна.
  
  Це було б її черговим падінням.
  
  Вона перевіряє свою сумку, переконуючись, що в неї все на місці. "Ролекс" і кільце, а також пару тенісних браслетів з діамантами, які вона знайшла в спальні нагорі. Вона впевнена, що Елтону буде страшенно важко замінити дорогі дрібнички до того часу, коли Тіффані, або Ешлі, або Кортні, чи як там її, чорт візьми, кличуть, повернеться.
  
  Тіна бере свій келих з шампанським і кладе його в сумку разом з трубкою для крека.
  
  Номер тринадцять.
  
  Зроблено ... Так?
  
  Вона лізе в сумку через плече, дістає маленький портативний принтер Pentax і роздруковує копію однієї з фотографій. Взявши фотографію за краї, вона кладе її на коліна Елтону Мерривезеру, потім ще раз швидко оглядає кімнату.
  
  Номер тринадцять. ТАК.
  
  Виконано.
  
  
  3
  
  
  Вже за північ, і я стою в тіні пустиря на західній стороні Східної Сороковий вулиці, моє серце калатає в грудях. На три квартали в кожну сторону немає вуличних ліхтарів. Тут немає ні руху, ні торгівлі. Навпроти мене знаходиться Реджинальд Білдінг, похилена халупа з вагонки, в якій колись розміщувалося кафе Weeza's Corner, закусочна для сендвічів з реберцями і лопатками. До цього - Будинок стилю Шанте.
  
  Тепер він давно покинутий, якщо не вважати жінки, що стоїть у глибокій фіолетовій темряві дверного отвору, маленької покараною дівчинки, злегка расставившей ноги і ссутулившей плечі від холоду. В місячному світлі, пробивающемся крізь змучені дерева вздовж Східної Сороковий вулиці, я бачу сяйво її литок, стегон кольору слонової кістки.
  
  Я одягнений у замшевий чорний плащ, чорні джинси, без сорочки, в черевиках.
  
  Я безшумно переходжу вулицю і підходжу до неї ззаду.
  
  На ній шкіряна мотоциклетна куртка із заклепками і блискавкою, коротка біла спідниця чирлидерши зі складками гармошкою, високі білі підбори. Їй тридцять, блондинка, мініатюрна, підтягнута. Через кілька миттєвостей я знову повністю выпрямляюсь.
  
  Я расстегиваю блискавку і высвобождаюсь, піднімаючи задню частину її спідниці і заправляючи її за пояс. Вона сильно тремтить від передчуття, тихо плачучи від глибокого приниження цього моменту. Але, незважаючи на її каяття, незважаючи на холод у повітрі, я бачу блискучий струмок рідини, що стікає по її нозі. Не кажучи ні слова, я проводжу пальцем по внутрішній стороні її стегна, пробуючи на смак її розсіл. Потім я беру в праву руку пасмо її волосся, а лівою обіймаю її за талію, під спідницю, до теплого оазису її живота. Я підходжу ближче і повільно входжу в неї.
  
  Вона кусає свою руку, коли я наповнюю її, сльози течуть струмком. Моє обличчя в декількох сантиметрах від її. Я бачу її в профіль: дитячий носик, маленька ямочка на підборідді, довгі вії.
  
  Вона штовхається в мене, сильно, збільшуючи ритм, дозволяючи мені проникати все глибше, її занурення тепер завершено. Я грубо зсовую з неї куртку і навалюються на неї всією своєю вагою, притискаючи її гладкі білі грудей до бруду, що накопичився за десятиліття.
  
  Тепер в моїй руці лезо бритви з одностороннім лезом. Без попередження я роблю дуже неглибокий поріз завдовжки дюйм між її плечима - швидко, позбавляючи її від непотрібних страждань. Її тіло на мить застигає, коли кінчик бритви ковзає по її плоті. Але я відчуваю запах алкоголю в її видихуваному повітрі і знаю, що вона накачала себе ліками від усіх видів страху. Схоже, вона змириться з таким рівнем болю.
  
  І ось я продовжую, моя добре натренована рука вперше робить позначку на людській істоті.
  
  Я кидаю лезо, кличу її ближче, розмазуючи її кров груддю. Я занурююся глибоко в неї і через мить відчуваю, як наростає напруга, і знаю, що вона кінчає.
  
  М'який сніг починає шепотіти вниз, коли вона віддається муках свого оргазму, підкоряючись найбруднішим реалій своєї самої похмурої фантазії. Вона міцно спирається руками на двері і штовхається в мене щосили.
  
  Я простягаю руку через ліве плече і витягаю набагато більший клинок з піхов, прикріплених до моїй спині, в той час як жінка кінчає довгим рівним потоком, поширюючи своє тепло за своїм ногам на замерзлу землю, проливаючи свої останні сльози.
  
  Мачете майорить над нами: саблезубое крило в місячному світлі.
  
  Потім, подібно гладкому сріблястому сапсану, він спускається.
  
  
  4
  
  
  До Різдва залишається чотири дні, і сквер Паблік-сквер виблискує вітринами, заповнений ранніми пасажирами. В цьому році центральний квартал міста прикрашений срібними гірляндами, всіяними білими і золотими гірляндами. Вуличні ліхтарі були перероблені, щоб виглядати як газові. Тема цього сезону: Різдво по Діккенсу в Клівленді.
  
  І все ж детектив відділу з розслідування вбивств Джон Сальваторе Періс знає, що ніяка сила свічки не зможе освітити темні куточки його серця, позбавлені світла закутки його пам'яті. Це третє Різдво після його розлучення, третій раз, коли він ходить по магазинах в самоті, святкує в самоті, загортає подарунки своєї дочки в самоті - абсолютно впевнений, що купив самі дивні, безглузді подарунки, які тільки може уявити одинадцятирічна дівчинка. Звичайно, терапевт сказав, що середній час загоєння таких захворювань становить два роки або близько того, але загальновідомо, що терапевти ні хрена не розуміють, про що вони говорять. Минуло цілих три роки, а його серце все ще стискалося від кожного гімну, від кожного дзвону дзвони Армії Порятунку, від кожного гуркоту -пум-пум-пум.
  
  Як все це вислизнуло? Хіба він не був упевнений, що всі його Різдвяні свята, дні народження і обіди на честь Дня подяки до кінця життя гарантовано будуть радісними?
  
  Коли на перехресті Евкліда-авеню і Східної Четвертої вулиці загоряється зелене світло, Джек Періс подається вперед, розуміючи, що відповіддю на це питання буде стискуюче серце "ні". Потім, як завжди, в його голові починають проноситися інші усвідомлення: йому за сорок, він живе з джек-рассел-тер'єром по кличці Манфред в напівзруйнованому під'їзді на Карнегі, і він не може пригадати, коли в останній раз йшов по вулиці без свого 9-міліметрового пістолета, не озираючись через плече кожні десять секунд.
  
  Але все ж Періс точно знає, що утримує його на пятидесятиярдовой кордоні зони, що досі заважало йому піти з поліції, влаштуватися куди-небудь в службу безпеки і переїхати в Лейквуд, Линдхерст або Линндейл.
  
  Йому подобається центральна частина міста.
  
  Ні, береже його Бог, йому це подобається.
  
  За останні вісімнадцять років він піднімався по самим темним сходах міста, спускався в його самі сирі підвали, блукав по його самим лиховісним провулках, бродив серед найбільш нужденних мешканців ночі. Від Ферфакса до Коллинвуда, від Х'ю до Старого Брукліна. Це коштувало йому шлюбу і декількох мільярдів просочених алкоголем клітин мозку, але кайф все ще був, серце все ще тріпотіло в грудях, коли йому випала важлива для справи доказ. Тіло могло реагувати не так, як тоді, коли він був новачком, могло знадобитися кілька додаткових кроків, щоб наздогнати підозрюваного, але він все одно привніс юнацький запал в цю гру на злочин і покарання.
  
  І тому - хоча б для того, щоб уберегти це тіло від інфаркту міокарда, викликаного щоденним підйомом на три сходових прольоту, - настав час змін. Принаймні, у його життєвих умовах. Протягом тижня після Нового року у нього були призначені зустрічі по всьому іст-Сайду. Він знайде собі нове житло. Можливо, це допоможе позбавитися від нездужання, охопила його останнім часом.
  
  Останнім реальним досягненням у його кар'єрі стала оперативна група, яку він очолював під час вбивств фараона, серії вбивств в Клівленді, скоєних завдяки парі психопатів по імені Сайла і Фараон і їх кривавій грі в вуаєризм, спокушання і вбивство.
  
  З тих пір в Клівленді відбулося безліч вбивств. На щастя, цифри навіть знизилися в порівнянні з попереднім роком, але кровопролиття все одно тривало. Перестрілки в барах, збройні угони автомобілів, пограбування цілодобових магазинів, постійно загострюється бійня через побутових суперечок.
  
  Він і так досить зайнятий. І все ж ніщо в його житті не зрівняється з тієї ночі, коли він мчав по всьому місту в маніакальній гонці з часом, коли його серце мало не розбилося назавжди в провулку на Сент-Клер-авеню.
  
  Тоді, коли його дочка була в руках божевільною.
  
  "У лютому їй виповниться дванадцять", - каже Періс. "День Святого Валентина".
  
  Жінка за парфумерним прилавком macy's одягнена в довге біле пальто і з бейджиком, на якому написано, що вона "Оксана". Періс дивиться на лабораторний халат і задається питанням, чи дійсно Оксана - хімік, відповідальний за духи, які вона продає, і її в будь-яку хвилину можуть викликати назад у лабораторію для якогось важливого дослідження. Він думає пожартувати, але Оксана говорить по-російськи, а паршива жарт англійською, ймовірно, набагато гірше, якщо перекласти її на ламану англійську.
  
  Періс переглядав розділи жіночого одягу, і, як завжди, в голові у нього крутилася голова від категорій: "Жіночна", "Підліткова", "Молодша", "Мініатюрна", "Плюс розмір". Врешті-решт він дістався до того, що здавалося секцією хіп-хопу, але, подивившись на манекени в їх мішкуватих джинсах і величезних сорочках, він вирішив, що не хоче нести відповідальність за те, що його дочка виглядає як продавщиця сумок. Якби він купив парфуми Melissa, їй довелося б користуватися ними тільки в його присутності, і вони не зайняли б дорогоцінного місця в шафі.
  
  "Це дуже подобається дівчатам молодше", - каже Оксана. На вигляд їй близько сорока, і на ній більше косметики, ніж на Джокері. Періс задається питанням, що для неї означає "молодше".
  
  Оксана бризкає трохи духів на маленьку білу листівку з логотипом JLO. Вона трохи помахує листівкою, потім простягає її Періс.
  
  Періс нюхає листівку, але в такій безпосередній близькості від всіх інших ароматів, що витають у повітрі, не може сказати дуже багато. Для нього все це приємно пахне, тому що Джек Періс завжди був схиблений на жіночих парфумах.
  
  "Я візьму це", - говорить він.
  
  Відділ по розслідуванню вбивств Поліцейського управління Клівленда займає частину шостого поверху Центру правосуддя в самому центрі Клівленда. На дванадцятому поверсі знаходиться Велике журі, на дев'ятому - центр зв'язку та кабінет шефа. Будівля, можливо, виглядає не так вражаюче, як колись воно було побудовано в сімдесяті, коли фасад зі скла і сталі робив його значним сторожовим псом над кримінальними елементами міста, але воно як і раніше функціонально, і автономний метод правосуддя 'візьми їх, замов їх і замкни їх' як і раніше підтримує певний ефективний симбіоз.
  
  Відразу після десятої ранку Періс перетинає підземний гараж, натискає кнопку, входить в кабіну ліфта. Але перш ніж двері встигають повністю закритися, вони знову відкриваються.
  
  З'являється тінь. Низький чоловічий голос вимовляє:
  
  “ Так, так. Детектив Джон С. Періс.
  
  В голосі чути техаські нотки, зарозуміла південна інтонація, яку Періс зненавиділа за останні п'ять тижнів. Власнику, чоловікові, входить в ліфт, під тридцять чи трохи більше, він одягнений в добре пошитий костюм в тонку смужку. Темноволосий, бездоганно доглянутий та оздоблений аксесуарами, він носить одночасно шкіряний портфель de rigeur Louis Vuitton і марнославний поставу молодого адвоката по кримінальних справах.
  
  "Радник", - коротко відповідає Періс.
  
  Хоча Періс досить добре знає багатьох адвокатів захисту в Клівленді, він ніколи не чув про Джеремайе Кросі, эсквайре, до процесу над Сарою Лінн Вайс півтора року тому або близько того, і ніхто інший в прокуратурі з цього приводу не чув. Сара Вайс була колишньою фотомоделлю, яку звинуватили в тому, що вона смерть застрелила поліцейського на ім'я Майкл Райан.
  
  Періс перебувала в кафе "Хард Рок", розташованому в кварталі від готелю "Ренесанс", коли пролунав звук пострілів на дванадцятому поверсі. Через кілька хвилин готель був опечатаний, а ще через кілька хвилин Сару Вайс знайшли одну в дамській кімнаті на мезоніні, з закривавленим мішком грошей - трохи менше десяти тисяч дрібними купюрами - біля її ніг, хоча технічно вона знаходилася в сусідній кабінці.
  
  Були виявлені й інші речі. Наприклад, мізки Майкла Райана. Їх виявили на парчевих фіранках в номері 1206. Розслідування також виявило невелику купку попелу в раковині ванної кімнати, попіл, який, як вважалося, був залишками офіційного міського документа, хоча це так і не було доведено. Були також волокна згорілої двадцятидоларової банкноти. Знаряддя вбивства, "Глок" Майка Райана, було знайдено начисто вытертым під готельної ліжком.
  
  Вбивство було справою Пэриса, і він вперто наполягав на вбивстві першого ступеня, навіть на страти, але він знав, що це ніколи не спрацює, знав, що воно корениться більше в емоціях і гніві, ніж в чомусь схожому на ясне мислення. Ідея навіть не вийшла за межі прокуратури. Ніхто не міг помістити Сару Вайс в кімнату під час стрільби або навіть на дванадцятий поверх.
  
  Сара вимила руки і передпліччя з милом і гарячою водою в жіночому туалеті, так що не було виявлено жодних слідів пороху, ні слідів крові або тканин від сили удару впритул. Тобто недостатньо, щоб протистояти досвідченому свідка-експерта захисту.
  
  Захист зобразила Майкла Райана як поліцейського-шахрая, людини, у якого не було недоліку в знайомих-ґвалтівників, які, можливо, хотіли його смерті. Майкл офіційно не був при виконанні службових обов'язків у момент вбивства. Крім того, він перебував під слідством органів внутрішніх справ за підозрою у вимаганні із застосуванням насильства, жодна з яких так і не було доведено.
  
  Присяжні радилися три дні.
  
  Не дали показань, не сказавши жодного слова, Сара Лінн Вайс була виправдана.
  
  Періс натискає кнопку "Шість"; Джеремі Крос, вестибюль. Двері закриваються повільно. Періс дістає з-під мишки "USA Today", дуже неквапливо відкриває її, складає навпіл і починає читати, сподіваючись, що слово "консультант" додасть широту і глибину цієї розмови.
  
  Але не тут-то було.
  
  "Думаю, ви чули новини, детектив?" запитує Крос.
  
  Періс піднімає голову. "Намагаюся прочитати новини".
  
  “О, ви там не знайдете. Це не ті новини, про які я кажу. Новини, про яких я кажу, не потрапляють в заголовки національних газет. Насправді, для реального світу це вже давня історія ".
  
  Періс зустрічається поглядом з Кросом, згадуючи, коли він бачив цього чоловіка в останній раз. Це було відразу після суду. Також це було відразу після того, як він випив "Джим Бім" з содовою в барі Уилберта. Двох чоловіків довелося розлучити. Паріс відповідає: "Це та частина, де я зображую інтерес?"
  
  "Сара Вайс мертва".
  
  Хоча інформація насправді не шокує - найстаріша, вірніша аксіома щодо мечів, з допомогою яких ми живемо і вмираємо, застосовувана тут, - Паріс злегка приголомшений. "Це факт?"
  
  "Навіть дуже".
  
  Періс на мить замовкає. "Забавна штука, ця історія з кармою".
  
  "Здається, одного разу ввечері вона разоделась в пух і прах, поїхала у віддалене місце в містечку Рассел, облила салон машини бензином, випила п'яту порцію віскі і запалила сірника".
  
  Періс більш ніж злегка приголомшена побаченим. Крім того, що Сара Лінн Вайс була холоднокровною вбивцею, вона була досить екзотично виглядає молодою жінкою. Він знову дивиться на газету, коли ліфт милосердно рушає вгору, але тепер вже не бачить слів. Він знову дивиться на Джеремі Кросу. Крос дивиться на нього, піднявши темні брови, неначе якась реакція на цю новину обов'язкове.
  
  Париж зобов'язує. “ Що ти хочеш, щоб я сказав?
  
  “ У вас немає ніяких думок з цього приводу?
  
  “Вона вбила мого друга. Я не збираюся покладати вінок".
  
  “ Вона була невинна, детектив.
  
  Періс майже сміється. "З твоїх уст, вірно?"
  
  "І тепер вона мертва".
  
  "Майк Райан теж мертвий", - каже Періс, підвищуючи голос на децибел. "І що стосується корми для черв'яків, у Майкла непогана фора".
  
  “Якщо тобі від цього стане легше, Сара Вайс провела ці два роки в пеклі. І твій офіс відправив її туди ".
  
  "Дозволь мені запитати тебе про дещо, приятель," каже Періс, підвищуючи голос ще на декілька децибел. Він радий, що вони в ліфті. “ Ти пам'ятаєш Керрі Райан? Дочка Майкла? Дівчина в інвалідному кріслі? Ви пам'ятаєте це миле личко в кінці залу суду в той день, коли пішла ваша клієнтка? Зараз їй одинадцять. А ви знаєте, ким вона буде через п'ять років? Шістнадцять. Майкл нічого цього не побачить."
  
  "Твій друг був брудним".
  
  “Мій друг змінив ситуацію. Чому, чорт візьми, ти заробляєш на життя?"
  
  Ліфт зупиняється і оголошує вестибюль дзвоном, як хронометрист на боксерському матчі. Двері здригаються і відкриваються. Крос каже: "Я просто хочу знати, як це, детектив Періс".
  
  "Як, що відчуваєш?" Відповідає Періс, злегка повертаючись до Джеремі Кросу, який коштує приблизно на дюйм вище. Захист, а не напад. Принаймні, на даний момент.
  
  "Як це - нарешті домогтися смертного вироку для Сари Вайс?"
  
  “ Доброго дня, радник.
  
  Двері починають закриватися. Періс ловить їх, розчищаючи шлях Джеремі Кросу.
  
  Періс спостерігає, як Крос ковзає по величезному вестибюлю Центру правосуддя. Він згадує хаотичний п'ятитижневий судовий процес над Сарою Вайс. У той час зайнятий один в прокуратурі сказав Пэрису, що Джеремі Крос був в деякому роді загадкою. Вона провела своє стандартне розслідування, потім подвоїла зусилля, коли побачила: (1) приємну зовнішність Джеремі Кросу і (2) порожній екран комп'ютера, коли спробувала щось нарити на нього.
  
  Зрештою, все, що вона змогла з'ясувати, це те, що він був підписаний на службу автовідповідача, і на його фірмових бланках було вказано зворотну адресу поштової скриньки - поштовий індекс 44118, що означало, що він забирав свою пошту в Клівленд-Хайтс.
  
  З двадцяти детективів Відділу по розслідуванню вбивств вісімнадцять - чоловіки, всі сержанти. Трьох розглядають на посаду лейтенанта: Джека Пэриса, Грега Еберсола і Роберта Дитрихта. Періс не зацікавлена, Еберсол не має адміністративної індивідуальністю, а Дитрихт - один з найбільш офіціозних і нестерпних придурків в департаменті, що означає, що він ідеально підходить для цієї посади. А ще він блискучий детектив.
  
  У даний момент Боббі Дитрихт сидить на краю столу Пэриса, колупаючи уявний грудочку ворсу на своїй ідеально отутюженной штанині, зв'язуючись з одним із своїх джерел по телефону Пэриса. Боббі тридцять дев'ять років, він на кілька дюймів нижче Пэриса зростанням п'ять футів одинадцять дюймів, але в набагато кращій формі. Боббі, який протягом тижня не торкається ні краплі алкоголю, ні до шматка червоного м'яса, займається в тренажерному залі через день. Там, де волосся Пэриса густі і каштанового кольору, постійно спадають на комір, у Боббі волосся майже білого кольору, коротко підстрижені з боків і ззаду, як у морської піхоти, рідіють спереду. Після смерті Томмі Рапозо Боббі Дитрихт одягнув мантію модника Відділу по розслідуванню вбивств. І він ніколи не закочує рукави, навіть у найспекотніші дні року.
  
  "Добре," каже Боббі, " ось що ми збираємося зробити, Ахмед. Я задам тобі питання, ти даси мені одну відповідь. Добре? Не твої звичайні шість. Тільки один. Зрозумів?"
  
  Періс, сидить за столом і слухає неуважно, знає, над якою справою працює Дитрихт. Мусульманка згвалтована і убита на Лейквью Терас.
  
  “ Ось воно, Ахмед. Просте питання, що вимагає відповіді в одне слово. Готовий? Ти бачив Терренса Мухаммеда у вестибюлі будинку 8160 тієї ночі чи ні? З цими словами Боббі простягає руку і натискає кнопку гучного зв'язку, роблячи Періс причетною до розмови, і до того, що, по очевидному думку Боббі, буде класичним лайновим відповіддю.
  
  Він правий.
  
  "Це не так просто", - каже Ахмед. “Як ви знаєте, CMHA сильно відстає з ремонтом. Ми багато разів подавали на них в суд з цього приводу. Протікають стелі, обдерта штукатурка, ненадійні балконні перила. І не кажучи вже про щурах, паразитів. Додайте до цього низьку потужність єдиною лампи у вестибюлі будинку 8160, та достовірність такої ідентифікації стає в кращому випадку сумнівною. Я хотів би сказати, що бачив містера Мухаммеда з деякою ступенем впевненості, але не можу. І подумати тільки, кілька додаткових ват, кілька додаткових пенні в рік могли б мати вирішальне значення в кримінальному розслідуванні ".
  
  “Ахмед, я говорю з тобою по гучномовному зв'язку. Я сиджу тут зі спеціальним агентом Джонні Риверсом з Федерального бюро розслідувань. Привітайся з ним".
  
  Періс опускає голову на руки. Джонні Ріверс. Боббі Дитрихт відомий змішаними відсиланнями до поп-культурі. Джонні Ріверс записав "Secret Agent Man", а не "Special Agent Man". Але це було досить близько Ахмеду, і це все, що має значення.
  
  "Там ФБР?" Ахмед запитує трохи сором'язливо. “Я не знаю".... чому це, будь ласка?"
  
  "Тому що Міністерство юстиції вивчає "Націю ісламу" і контракти, які вони укладають з житловим фондом та міським розвитком", - каже Боббі. “Здається, було кілька звинувачень у корупції, вимагання тощо. Не кажучи вже про національну безпеку.
  
  Тиша. Він у Боббі.
  
  "Не могли б ви відключити мене від гучного зв'язку, будь ласка?" Просить Ахмед.
  
  Боббі і Періс мовчки дають п'ять. Боббі бере ручний набір. “ Пригости мене кавою, Ахмед. Коли? НІ... як щодо нині? Зараз мені підходить. Двадцять хвилин. У Хаттона.
  
  Боббі вішає трубку, встає, застібає наручники, повертається, щоб піти, потім раптово зупиняється, нюхає повітря. “ Джек?
  
  "Ага".
  
  "Питання до тебе".
  
  "Так", - роздратовано відповідає Періс. Він тільки що прочитав одне і те ж пропозицію в п'ятий раз.
  
  “ Чому від тебе тхне, як від Дженніфер Лопес?
  
  Телефон. З усіх можливих варіантів, які існують, коли на роботі дзвонить телефон детектива з відділу по розслідуванню вбивств - від його довгого списку поганих інформаторів до дзвінка з офісу коронера з поганими новинами, до дзвінка командира підрозділу з радісною новиною про те, що знайдено ще одне тіло, і ви можете піти і попорпатися в ньому, - єдиний дзвінок, який незмінно повністю змінює його день, - це той, який починається з того, що:
  
  "Привіт, татку!"
  
  В голосі його дочки завжди чути весна.
  
  "Привіт, Міссі".
  
  "Щасливого Різдва!"
  
  "Щасливого Різдва тобі, мила, але воно настане лише через чотири дні!" Каже Періс. "Як справи в школі?"
  
  “Добре. Ми вибралися в минулу п'ятницю на канікули".
  
  Звичайно, Періс розуміє. Чому він ніколи не зупиниться і не подумає, перш ніж задавати подібні питання? “ Так що там готується?
  
  "Ну", - каже вона, роблячи великий ковток. "Ти знаєш, що ми не бачилися півтора тижні, вірно?"
  
  "Добре", - каже Періс, його серце болить від любові до цій маленькій дівчинці. Вона так схожа на свою матір. Підстава. Лестощі. Вбивство. Він дозволяє їй розігратися.
  
  "І я сумую за тобою", - додає Меліса.
  
  “ Я теж за тобою сумую.
  
  Ластівка номер два. “ Мама казала тобі, що у неї в офісі сьогодні різдвяна вечірка?
  
  “ Можливо, вона щось згадувала про це.
  
  "А ти пам'ятаєш, вона говорила тобі, що я теж подумую про те, щоб запросити сьогодні ввечері кількох своїх друзів?"
  
  “Ні, мила. Але це звучить кумедно".
  
  "Ну що ж,... виявляється, у Дарлы застуда".
  
  "Це правда?" - запитав я.
  
  “Угу. Вона не вміє няньчитися з дитиною".
  
  "Зрозуміло", - каже Періс, думаючи про те, яка це блискуча тактика - попросити Мелісу зателефонувати.
  
  "Отже, як ти думаєш, ти зміг би це зробити?" Запитує Меліса, а потім перевершує навіть свою матір по частині чарівності. "Я дійсно сумую за тобою, татку".
  
  Боже, вона буде небезпечною жінкою, думає Періс. Він планував знову взяти напрокат "Море любові", розігріти індичку в мікрохвильовці, може бути, випрати кілька речей. З якого дива йому відмовлятися від всього цього, щоб провести кілька годин зі своєю дочкою? “ Звичайно.
  
  “ Спасибі, татусю. Мама каже, у вісім.
  
  "Вже вісім годин".
  
  “О! Мало не забув!"
  
  "Що, люба?"
  
  "Мама казала тобі, що вона купила мені в якості раннього різдвяного подарунка?"
  
  "Ні, вона цього не робила", - каже Періс, повністю готовий до того, що його переграли. До чого він не готовий, так це до того, що його переграли.
  
  "Це найкрутіше", - говорить Мелісса. "Абсолютно круте".
  
  "Що ти отримав?" - запитав я.
  
  "Духи JLO".
  
  На зворотному шляху в магазин, щоб повернути духи - вже викинувши картку із зразком духів після дотепного коментаря Боббі Дитрихта, - Періс виявляє, що його думки повертаються до Сари Вайс, імені, яке він дуже намагався викинути з голови останні вісімнадцять місяців. Хоча Періс ніколи не був партнером Майка Райана, він вважав його другом, знав його як надійного поліцейського, сімейного людини з приголомшливою дружиною і маленькою дівчинкою в інвалідному кріслі, яку він любив до небес.
  
  Саме Майк Райан дав Пэрису поліцейське прізвисько Фингерс, маючи на увазі схильність Пэриса до імпровізованому картковому фокусу, доповненому скатологической скоромовкою, звичку, що випливає з довічного інтересу до магії крупним планом. Періс могла згадати щонайменше дюжину випадків, коли посміхаючийся Майк Райан, похитуючись, йшов по переповненому бару в центрі міста у п'ятницю ввечері в супроводі квартету людей з колодою карт в руках, вигукуючи: “Ей, Фингерс! Покажи їм ту, де всі королі втрачають яйця в результаті нещасного випадку на полюванні ". Або: “Ей, пальчики! Зроби ту, у якої чотири валет, дама і ривок по колу."
  
  Або, як щодо цього, думає Періс, звертаючи за ріг на Онтаріо-стріт:
  
  Гей, Фингерс! Днями мені виб'ють мізки в готельному номері. Зроби мені послугу, добре? Поліцейський з поліцейським. З моїм благословенням, будь ласка, зроби послугу тій суці, яка натиснула на курок.
  
  Сара Лінн Вайс.
  
  Мертвий.
  
  Періс згадує гнучку фігуру Сари Вайс, її ясні обсидіанові очі. Історія Сари полягала в тому, що вона знайшла шкіряну сумку в дамській кімнаті і збиралася зазирнути всередину для впізнання, коли поліція обшукала кімнати відпочинку. Єдиною речовій доказом, що зв'язує її зі стріляниною, були сліди крові Майкла Райана на великій шкіряній сумочці, яка лежала біля її ніг.
  
  Але Періс прочитав це в її очах. Він подивився їй в очі менше ніж через двадцять хвилин після того, як вона вбила людину, і божевілля все ще вирувало в них.
  
  Він думає про п'яної Сарі Вайс, що сидить у палаючій машині, її легені наповнюються димом, від жару шкіра покривається пухирями. Він думає про мертвому тілі Майка Райана, распростертом в готельному кріслі.
  
  Детектив Джон Сальваторе Періс знаходить потрібну йому симетрію в цій сумній і жорстокої діорамі, баланс, в якому він потребує, і думає:
  
  Нарешті-то все скінчено, Майки.
  
  Сьогодні ми закриваємо книгу.
  
  Париж виходить на Евклід-авеню, аромат дизельного палива і смажених горіхів кешью запам'ятовує в його пам'яті свій власний куточок міських запахів, аромат, який веде його по довгій галереї спогадів до Higbee's, halle's і Sterling Lindner's - пишним, блискучим універмагам його юності - і глибоке обіцянці різдвяного сезону.
  
  Коли він в'їжджає в Тауер-Сіті, на мить задоволений собою людина, він ніяк не може знати, що через годину його телефон задзвонить знову.
  
  Він відповість.
  
  І на місто, де він народився, опуститься стародавня тьма.
  
  
  5
  
  
  Багатоквартирний будинок Cain Manor на двадцять кімнат з блочного світлого піщаника на Чи-роуд недалеко від Кейн-парку, завжди повністю заселений з-за розумною орендної плати, завжди пропонує нові обличчя через зазвичай швидкого обороту орендованої нерухомості у Клівленд-Хайтс. Праворуч від будівлі знаходиться його ідентичний двадцятиповерховий близнюк-близнюк під назвою Cain Towers, також побудований з блочного світлого піщаника.
  
  За ті два роки, що вона називала свою двокімнатну квартиру на четвертому поверсі особняка Кейнів, їй так і не вдалося точно визначити, що саме робить одне бесхарактерное жовте будівля маєтком, а інше вежею.
  
  Цього ранку вона сидить за маленьким обіднім столиком з видом на Чи-роуд. Сльотавий гул зимового транспорту чути під ранковим шоу WCPN, що доноситься з бумбоксу на підлозі. Вона босоніж, закутана в шовковий халат лавандового кольору, курить французьку сигарету і п'є каву. Мозес, її стародавній сіамський кіт, охороняє підвіконня.
  
  Без п'яти одинадцять вона поправляє волосся, пригладжує щоки, поправляє халат спереду. Ці жести, звичайно, настільки ж автоматичні, наскільки і непотрібні, тому що вона ніколи не наближалася ближче ніж на сто ярдів до реальної зустрічі з Джессі Реєм Карпентером і сумнівалася, що коли-небудь зустрінеться. І все ж думка про те, що цей загадковий чоловік через кілька хвилин заїде на парковку через дорогу, ніколи не перестає розбурхувати її елементарне марнославство.
  
  Джессі Рей завжди діє оперативно.
  
  Вона встає, перетинає кухню, бере зі стійки кавник. Повертається, наповнює свою чашку, дивиться на небо над містом, на меланхолійні хмари, покриті товстим шаром снігу. Якби життя було ідеальним, то приблизно у вісім годин ранку вона стояла б на розі Чи-роуд і Іст-Оверлук зі своєю дочкою Ізабеллою в очікуванні фургона дитячого садка Мейфейр. Белла, зі щоками кольору зимової малини і блакитними очима від Тіффані, які затьмарюють грудневе небо, була б втиснуті в свій рожевий жакет і рукавички в тон. Якби життя було ідеальним, мама Ізабелли тоді б ходила на яку-небудь роботу - оздоровчий клуб два рази в тиждень, "щаслива година" по п'ятницях, взяти напрокат пару фільмів на суботній вечір. Один для Белли. Один для неї.
  
  Замість цього в одинадцятій годині ранку, в будній день, її чекає пара злочинців.
  
  Кинувши погляд через вулицю, вона бачить верх чорного седана Джессі Рея, який в'їжджає на стоянку Dairy Barn і зупиняється поруч з телефонною будкою. Вона бачить, як опускається вікно, бачить, як з'являється рукав його темного піджака, яскраво-білий манжет сорочки, золоті годинники. Це практично все, що вона коли-небудь бачила про нього, хоча одного разу їй здалося, що вона бачила, як його машина виїжджала з-за бордюру на Ла-Плейс, і вона слідувала за ним хвилин десять або близько того, перш ніж втратити його десь в районі Грін-роуд і Шейкер-бульвар.
  
  Незабаром вона побачить Селесту, високу і повну нервової енергії, що виходить з пасажирського сидіння.
  
  Одного вечора вона випадково зустріла Селесту, по-ідіотськи втрутившись, коли досить нетверезий чоловік погрожував Селесте у вестибюлі готелю Beachwood Marriott. Великий хлопець, довге волосся, футболка Harley, величезне татуювання у вигляді помаранчевої гримучої змії, змії, яка обвилася навколо його правого передпліччя. Пустивши за вітром кілька простирадл, вона встала між ними і показала чоловікові складаний ніж, який був у неї при собі. Чоловік глузливо пішов. Селеста подякувала її коктейлями, і маргарита призвела до того, що Маргарита привела до визнання, і Селеста розповіла їй кілька непристойних подробиць зі свого життя. Невелика шахрайство, невелике шахрайство зі страховкою, невелика дрібна крадіжка. Два тижні потому вони знову зустрілися за випивкою, і вона запитала Селесту, не знає вона кого-небудь, кому могла б продати коштовності. Селеста сказала "так".
  
  Тієї ночі було два роки і майже сорок п'ять тисяч доларів тому. Тієї ночі вона уклала диявольську угоду з самою собою.
  
  П'ятдесят тисяч, і ні копійки менше.
  
  Стук Селести в двері, як завжди, трохи занадто гучний.
  
  "Привіт, мила," говорить Селеста, вриваючись в квартиру з ентузіазмом підлітка, і коротко обіймає її. У якийсь момент у них увійшло в звичку обніматися. Селеста висока і струнка, бездоганно складена, по цей бік подіуму - гарненька модель. Сьогодні на ній червоні лижні штани, чорна куртка-бомбер з штучного хутра і червоний шарф. Її темне волосся розпущене і майорять на вітрі. Вона носить пару довгих срібних сережок у формі бурульок.
  
  "Тут холодно?"
  
  "Крижаний," відповідає Селеста. “ Кава?
  
  “ Пригощайся, - каже вона, замикаючи двері на засув і ланцюжок.
  
  "Спасибі".
  
  Селеста розмотує свій товстий червоний шарф, дістає з шафи чашку. Вона наливає собі каву, поки Берд вистрибує з коробки з "Блумдидо". Вона сідає за стіл.
  
  “ Як поживає Джессі Рей? Вона завжди запитувала, хоча Селеста ніколи по-справжньому не була відверта з Джессі Реєм Карпентером, назвавши їй ім'я цієї людини тільки після того, як вони вклали в бізнес більше десяти тисяч доларів. Вони одночасно дивляться у вікно. Стрічка сріблястого диму в'ється до неба з вікна машини Джессі Рея. Джессі Рей схиблений на контролі. Всякий раз, коли вона хоче побачити Селесту, вона викликає Джессі Рея.
  
  “З ним все в порядку. Насправді... він ніби злий на мене", - говорить Селеста.
  
  “Чому? Що сталося?" Вона не зовсім впевнена, які відносини Селести з Джессі Реєм, за винятком того, що вона кілька разів бачила Селесту Мун, коли та розповідала про цю людину. На думку Селести, Джессі Рей - шахрай із шахраїв. Фокусник. “О, нічого. Ти ж знаєш, яким він буває".
  
  “Насправді, я не знаю, як він це робить. Ніколи не зустрічав цього людини".
  
  "Ну, давай просто скажемо, що я пропустив підказку в дуже важливій ситуації". Селеста замовкає, злегка червоніючи, як ніби її знову насварили, і потягує каву кілька нетвердою рукою.
  
  Вона кілька миттєвостей роздивляється Селесту, потім лізе в кухонний ящик позаду себе, дістає паперовий пакет, кидає його Селесте, офіційно змінюючи тему, як вона завжди робить, коли їх світська бесіда переходить у ділове русло.
  
  Селеста заглядає в пакет і світлішає. - Отже ... хто це був на цей раз?
  
  "Тіна".
  
  "Сокіл" зловісно вимовляє Селеста, скручуючи руки у вигляді кігтів.
  
  Тіна Фальконе - один з дюжини псевдонімів, які вона використовує, кожен з яких відповідає іншому зовнішньому вигляду, іншого стилю. Вона також досить хороша в акцентах. Коли вона грає латиноамериканку, вона бездоганно испаноязычна. Її шикарний британський стиль теж не так вже й поганий. Однак її улюблений псевдонім - Рейчел Енн о'меллі. Звучить як юна кінозірка двадцятих років.
  
  Але з усіх її імен її справжнє ім'я найпростіше. Мері. Просте-старе, зі смаком ванілі-ніхто не помічає Мері.
  
  - Сокіл спікірував? - запитує Селеста.
  
  Мері сміється. “Так. Старина Елтон був мертвий на місці".
  
  "Елтон?"
  
  “Ага. Це було вперше".
  
  Селеста хитає головою, усміхаючись, беручи все це до уваги. "Елтон", - повторює вона благоговійно, як ніби позначка ніколи не звучала настільки стиглої. Вона встає, допиває каву, обмотує шию шарфом. “ Я збираюся йти, дорога. Джессі Рею потрібно подекуди бути. Я подзвоню тобі завтра.
  
  "Добре", - каже вона, але її голос звучить відсторонено і сумно.
  
  "Ти в порядку, дівчинка?" Запитує Селеста.
  
  “ Знаєш, я збираюся привести її додому. Скоро.
  
  "Я знаю", - відповідає Селеста, її звичайний відповідь. “Ти будеш. Це ненадовго".
  
  “ Все, що мені потрібно, це шість тисяч доларів. Це все. Паршиві шість тисяч. Навіть трохи менше.
  
  Селеста піднімає мішечок з коштовностями в повітря, струшує його, струшуючи вміст. "Торт".
  
  Селеста - практично єдиний чоловік, з яким вона може поговорити про Ізабеллі і про те, як багато ці гроші значать для них двох.
  
  Мері ніколи не була одружена з батьком Ізабелли, Донні, негідником-барабанщиком з Зейнсвилла, штат Огайо. Але вона два роки жила рок-н-рольної життям з Донні Килгором і його групою Android Beach, різношерстим зборищем професійних наркоманів, які грали майже невловиму суміш технодэнса і стадіонного року сімдесятих. Майже два роки вона гастролювала з Донні і хлопцями, прала одяг групи, що готувала тонну макаронів на гарячій плиті, витягала їх з витверезника більше разів, ніж могла порахувати, блювала у вестибюлях мотелів, на свою частку випали.
  
  Коли народилася Ізабелла, Донні урочисто, зі сльозами на очах пообіцяв їй, що пияцтво, наркотики і залишилися у нього в минулому. Донні сказав їй, що все зміниться, що він потрапив в новий круг. Справжні звукорежисери, які зроблять все можливе для групи.
  
  Чого Донні не згадав, так це того, що у цих музикантів були певні потреби, і що одного разу вранці, близько п'яти, двері з гуркотом ломилася всередину, і німецька вівчарка по кличці Квінсі знаходила в підвалі 2,2 фунта кокаїну.
  
  Якийсь час вона підозрювала Донні в торгівлі наркотиками, кілька разів перевертала їх маленький будинок та гараж в Бедфорд-Хайтс в пошуках його заначки, але так і не знайшла. Але те, що вона знайшла, було списком приблизно з сорока ділків музичного бізнесу - адреси, номери телефонів, номери телефонів, адреси електронної пошти, імена дружин. Навіть улюблені коктейлі. Список базік Донні. Більшість з них були юристами, бухгалтерами, стовпами свого співтовариства. Кілька людей володіли звукозаписними лейблами. Але більшість були чоловіками в дуже консервативних костюмах з другими дружинами і без шлюбних угод. Вона була абсолютно впевнена, що це були ті люди, з якими Донні мав справу в спробі запустити Android Beach.
  
  З того дня, як вона знайшла його у фургоні Донні, вона дуже ретельно стежила за списком.
  
  Після співпраці з DEA Донні засудили до п'яти років позбавлення волі, а їй дали два роки умовно і двісті годин громадських робіт. Вона нічого не знала про кокаїн, але вона була знайома з Донні Килгором, і це повинно було насторожити.
  
  Але найгірше було ще попереду. Протягом трьох тижнів після слухання її батько потягнув за всі ниточки, які у нього були, - а у нього їх було багато, досягаючи найвищих рівнів політичної машини округу Cuyahoga, - і відвіз Ізабеллу.
  
  Це було два з половиною роки тому. Вона вже пропустила більше половини життя Ізабелли. Дві її юридичні спроби повернути дочку з тріском провалилися, обійшлися їй в тисячі доларів і викликали таку неприязнь в її родині, що минуло вже більше десяти місяців з тих пір, як вона розмовляла зі своїм батьком.
  
  Два з половиною роки. Два з половиною роки перук, гриму, блукаючих рук і кислих, п'яних мов. Два з половиною роки вона пробивалася вниз по списку нудних чоловіків із звукозаписних компаній з їх розповідями про холодних дружин і тиску індустрії.
  
  Два з половиною роки без Белли.
  
  Вона стоїть у телефонній будці на розі Тейлор-роуд і бульвару Фэрмаунт, начепивши величезні сонцезахисні окуляри в знак поваги до раптово визирнуло з-за хмар зимового сонця, усиливающему її маскування. Її волосся прибране під вовняний бере, мішкувата лижна парку приховує все інше. Незважаючи на судову заборону, вона як і раніше двічі в тиждень виявляється в цій телефонній будці, намагаючись хоч мигцем побачити Беллу здалеку - оповитий туманом фільм про галасливої ігровому майданчику, в якому жінки її віку обіймають дітей, витирають їх сльози, збирають їх в групи, захищають їх.
  
  Вона дивиться на годинник. Хоча вона спізнюється на одну з двох своїх законних робіт з частковою зайнятістю, вона не може піти. Навіть при тому, що їй потрібно купити блокноти на спіралі, колготки, заправити машину бензином і заїхати в хімчистку, вона не може піти.
  
  Вона ніколи не зможе.
  
  Дзвенить дзвоник, скликаючи дошкільнят зі школи Мейфейр на вулицю.
  
  І плівка, розмита материнськими сльозами, розгортається заново.
  
  
  6
  
  
  “ Відділ по розслідуванню вбивств, детектив Періс.
  
  Спершу на телефонній лінії лунає гудок, як ніби абонент повісив трубку, поки перебував у режимі очікування. Який, якщо Періс права, тривав не більше шістдесяти секунд або близько того. Потім тривожне дихання на іншому кінці дроту підказує йому, що там дійсно хтось є. Це також говорить йому, що до нього надходить якась інформація правдива, помилкова або, швидше за все, мало відомий гібрид того й іншого. Він чув цей глибокий подих мільйон і один раз.
  
  Чоловік каже: "Детектив, мене звуть містер Черч".
  
  Періс закриває очі, як він часто робить, коли вперше розмовляє по телефону з абсолютно незнайомою людиною. Він намагається описати зовнішність цього голосу. Його маленька поліцейська гра. “ Чим я можу бути вам корисний, містер Черч?
  
  “ Думаю, у мене може бути для вас деяка інформація.
  
  "Щодо?"
  
  "Жінка".
  
  Який шок, думає Періс. "Мені потрібно трохи більше інформації, сер".
  
  Чоловік каже: "Можливо, вона зникла".
  
  Прохолодний. Передача обслуговування. “Ах. Добре", - починає Періс, роблячи уявну позначку поговорити з диспетчером в десятитисячний раз. “Це зовсім інший відділ. Якщо ти будеш триматися, я можу перевести тебе...
  
  “ Я боюся за неї. Можливо, її більше немає серед живих.
  
  "Я впевнений, що з нею все гаразд, сер", - каже Періс, дивуючись, хто вжив такий вислів, як "серед живих". "Але, боюся, Відділ по розслідуванню вбивств не займається зниклими без вести".
  
  "Хоча, я вважаю, це необхідно", - продовжує чоловік. “Як квітка з мертвою головою. Орхідеї, лілії, троянди".
  
  Якимось чином Періс знала, що ця розмова виходить за межі планети. Майже через двадцять років ви починаєте чути, що запуск відбувається в режимі реального часу. "Як квітка з мертвою головою?"
  
  “Так. Ви щось знаєте про це, чи не так, офіцер?"
  
  “ Боюся, що ні, сер. Послухайте, якщо Відділ по розслідуванню вбивств може щось для вас зробити, я буду більш ніж щасливий...
  
  “ Ти займеш її місце в офуне.
  
  Я займу її місце в "Без жартів"? "Прости?"
  
  "Білою крейдою, детектив," каже чоловік. Тепер майже пошепки.
  
  Правильно.
  
  “ Добре, містер Черч. Спасибі, що подзвонили. Я буду напоготові, якщо...
  
  Але відключена лінія. Через кілька секунд лунає гудок набору номера.
  
  Як квітка з мертвою головою...
  
  З якоїсь причини Періс на даний момент притискає телефон до вуха.
  
  "Джек?"
  
  Орхідеї, лілії, троянди...
  
  "Джек?"
  
  Періс раптово усвідомлює, що командир підрозділу, капітан Рендалл Елліот, і жінка, яку він не дізнається, стоять у дверях його кабінету.
  
  Періс піднімається на ноги, відчуваючи, що його знайомлять. Він також відчуває, що дурний завдання летить під три чорти. Він правий по обом пунктам.
  
  "Є хвилинка, Джек?" Запитує Елліот.
  
  "Для вас, капітане?"
  
  “Це міс Круз. Вона з "Мондо Латино", - говорить Еліот, його губи розтягуються в натягнутою, фальшивої усмішці, тієї, яка кричить про політичну подачі. Елліоту трохи за п'ятдесят, він сивочолий, огрядний в своїй синій формі, розчервонілий від півстолітніх клівлендських зим. “ Вона збирається провести тут тиждень, спостерігаючи, як працює підрозділ. Я подумав, що ти будеш найбільш ймовірним кандидатом, щоб показати їй околиці. Вона сказала, що хоче працювати з кращими.
  
  Погляд, яким Періс обдаровує Елліотта в цей момент, міг би розрізати бетон. Тонкий.
  
  Періс ненавидить ці штуки типу "моя тиждень з копами", які влаштовують місцеві репортери, щоб продемонструвати, наскільки чертовски важко деколи доводиться кращим поліцейським міста, залишаючи їх вільними громити департамент інші п'ятдесят один тиждень в році. Mondo Latino - невелика газета у вест-сайді, обслуговуюча кубинську, мексиканську і пуэрториканскую громади міста. Незважаючи на те, що газета завжди здається стосовно чесної у висвітленні діяльності департаменту, останнє, чого насправді хоче Періс, - це тягати з собою репортера протягом тижня.
  
  Міс Круз на плаву, десь за двадцять, непоказна до нестерпності, в окулярах з товстими скельцями, нейлонових туристичних черевиках і громіздкому светрі яскраво-помаранчевого кольору. Її волосся кольору мокрого тютюну мляво спадають на плечі. Вона здається досить привабливою молодою жінкою, яка з усіх сил намагається не дати собі ні найменшого шансу виглядати такою.
  
  "Мерседес Ф. Круз", - каже жінка, майже вихоплюючи руку Пэриса з його кишені і потискуючи її з королівським ентузіазмом. "Приємно познайомитися".
  
  "Приємно познайомитися", - відповідає Періс, помічаючи, що Мерседес Ф. Круз носить щось схоже на тимчасовий металевий фіксатор на зубах і пластикову шпильку у вигляді зевающего кошеня у волоссі. “ Віктор Сандовал все ще працює там редактором?
  
  "О так", - каже вона.
  
  - Все ще п'єш його самбуку з банки “Маунтін Дью"?
  
  "Це те, що там всередині?" - запитує вона, посміхаючись.
  
  "Просто слух", - каже Періс, підморгуючи Елліоту, упокорюючись з поставленим завданням. "Ласкаво просимо у відділ по розслідуванню вбивств".
  
  "Спасибі". Вона заглядає у свій блокнот. "Ви були замішані в тому інциденті поруч з рестораном Good Egg, чи не так?"
  
  "Так", - каже Періс, вже вражена міс Круз і її домашнім завданням, потішена, як завжди, тим, що стала об'єктом пильної уваги молодої жінки. Навіть молода жінка з яскраво-жовтою шпилькою у вигляді кішечки.
  
  "Я досить уважно стежила за справою фараона", - говорить Мерседес. "Молода незаміжня жінка в самоті і все таке".
  
  "Звичайно".
  
  Розмова затихає на достатній час, щоб Елліот зміг зробити свій хід. “Що ж, - говорить він, - я залишу вас двох, щоб ви залагодили деталі. Ще раз, приємно познайомитися з вами, міс Круз. Завжди приємно працювати з нашими друзями з іспаномовної спільноти ".
  
  Елліот йде, залишаючи Періс і міс Круз ніяково стояти лицем до лиця.
  
  "Отже", - каже Періс, ведучи Мерседес Круз в свій офіс. "Коли б ти хотіла почати?"
  
  "Як щодо прямо зараз?"
  
  “ Ну, в даний момент мені потрібно багато почитати. Боюся, нічого особливо цікавого.
  
  "Все в порядку", - говорить вона. "Мене цікавлять всі аспекти розслідування вбивств".
  
  Періс думає: "Вона збирається подивитися, як я читаю?"
  
  Схоже, що так.
  
  Мерседес Круз кидає сумку на підлогу, ставить свій стілець у кутку заваленого паперами офісу Періс і сідає, тримаючи на колінах блокнот стенографістки в спіральному палітурці і ручку напоготові. Періс зауважує, що обкладинка блокнота прикрашена майстерно виконаними синіми і червоними концентричними сердечками, намальовані кульковою ручкою. Мрія школярки наяву.
  
  "І це тільки Перший День", - думає Періс.
  
  "Просто займайтеся своїми справами, детектив", - говорить Мерседес, поправляючи кошеня на голові. "Ви навіть не будете знати, що я тут".
  
  Рівень шуму просто вражає.
  
  Як ветеран міської поліції, він, звичайно ж, був присвячений в безліч сценаріїв перевантаження звуком. Від стрільби з автоматичної зброї на полігоні до криків дюжини наркоманів в будинку з двома спальнями, які кричать одночасно, до оглушливого гуркоту переслідування з п'яти осіб у провулку - код три. Одного разу він навіть переслідував підозрюваного у натовпі на концерті ZZ Top у Паблік-холі. Під час тієї сцени в божевільні були моменти, коли здавалося, що він знаходиться на злітно-посадковій смузі аеропорту Хопкінс, стоячи під крилом 747-го.
  
  Але ніщо, змушений визнати Періс, входячи в квартиру своєї колишньої дружини на Шейкер-сквер, ніщо у світі не зрівняється з шумом, виробленим півдюжиною одинадцятирічних дівчаток на піжамної вечірці.
  
  "Що все це значить?" Запитує Періс. Вони в одній з двох вільних спалень Бет, на щастя, подолавши поріг світської бесіди, вже виконавши свою розмовну норму проблем, пов'язаних з роботою. На короткі миті, в такі моменти, як цей, здавалося, що з їх шлюбом ніколи нічого не відбувалося. За винятком того, що на Бет надіто оксамитове коктейльне плаття. І що вона збирається кудись піти без нього.
  
  "Дика, так?" Відповідає Бет, прикріплюючи сережку на місце. Її волосся кольору ірисок м'яко спадають на плечі; її губи сьогодні ввечері ніжно-бордового кольору. Зараз, коли їй було за тридцять, її фігура нітрохи не змінилася порівняно з фігурою молодої жінки, в яку він закохався більше десятка років тому. Для Джека Пэриса Елізабет Шефлер була і залишається самим критерієм краси.
  
  Він вивчає її в цей момент, трохи збитий з пантелику у часі, знаючи в глибині душі, що ніколи більше не закохається. Не так, як з Бет.
  
  "Ласкаво просимо в командування і контроль", - додає Бет з посмішкою, явно згадуючи роки розмов з поліцейськими, які милосердно збили хід його думок.
  
  На кутовому столі стоїть iMac, оточене жовтими наклейками для нотаток.
  
  "Компанія заплатила за це", - продовжує Бет. "Тепер я можу виконувати половину своєї роботи звідси".
  
  “ Ти так добре розбираєшся в комп'ютері?
  
  “Вони також сплатили триденне навчання. Я можу пересуватися".
  
  Поверх монітора знаходиться щось, схоже на маленький пластиковий тенісний м'ячик з блискучою чорною крапкою посередині. Періс підходить, крутить його в руках. Він зауважує, що предмет прилип до верхньої частини монітора за допомогою присоски.
  
  "Хіба це не чудово?" Каже Бет. “Це відеокамера. Ми використовуємо її для конференцій".
  
  "Конференц-зв'язок?"
  
  “ Відеоконференцзв'язок.
  
  "Вибач", - каже Періс. "Ти ж знаєш, який я луддит".
  
  Бет приєднується до нього за столом. Вона натискає кілька клавіш, запускаючи програму під назвою iChat. Потім, раптово, вони удвох з'являються на екрані монітора.
  
  Шалено, але Пэрису здається, що він прогулюється по Сирсу, здійснюючи одну з вилазок у відділ електроніки, коли ти проходиш повз дисплея відеокамери, і вони дозволяють тобі побачити, наскільки дерьмово ти виглядаєш насправді. За винятком того, що це було у вашому власному самоті, ну, де би у вас не був ваш комп'ютер. Комп'ютер Бет стоїть в її вільної спальні. І, таким чином, мільйон хтивих сценаріїв проносяться в голові Джека Пэриса. Він виганяє їх. “Вау" - це все, що він може видавити.
  
  На мить на екрані - слабо освітленому знімку, де вони вдвох по пояс вище пояса - Періс по якійсь дивній причині бачить свою колишню дружину як іншу жінку, дуже привабливу незнайомку, що стоїть в декількох сантиметрах від нього. Він зачарований тим, як світло грає на її грудях, плечах, волоссі. Але він не може бачити її обличчя.
  
  І, за якою настільки дивної причини, цей факт хвилює його ще більше.
  
  "До речі," говорить Бет, натиснувши кілька клавіш, вимикаючи зображення на екрані. “ У тебе була можливість дістатися до банківської комірки?
  
  Чорт, думає Періс. Він сподівався подоїти цю на якийсь час. Якщо б вона не запросила його на цей раз, це означало б ще одну зв'язок між відвідуваннями. “На цьому тижні. Я обіцяю".
  
  "Я б не хотіла, щоб з ним щось сталося", - додає Бет, говорячи про обручку своєї матері, в основному сентиментальному ювелірному виробі, яке було частиною постійно тане залишку їх шлюбу. Після розлучення він лежав у клітинці Republic Bank в якості вихідної допомоги.
  
  "На цьому тижні", - повторює Періс.
  
  "Спасибі". Бет посміхається посмішкою до колін Пэриса, тієї, яка полонила його серце. Вона цілує його в щоку. "Я повернуся до години".
  
  Трохи запізно для різдвяної вечірки в офісі, чи не так? Думає Періс. Але нічого не говорить з цього приводу. "Вони всі до того часу вже будуть спати, вірно?"
  
  Бет сміється. "Звичайно, Джек".
  
  "Скільки років твоїм друзям, Міссі?" Вони на кухні, заварюють, повинно бути, п'ятий глечик чаю з льодом. Шум у вітальні на деякий час вірш, за винятком рідкісних вибухів сміху. Так чи інакше, для Пэриса, як батька майже підлітка, тиша була ще гірше.
  
  "Мого віку", - говорить Мелісса. "Дженніфер дванадцять, Джесіці одинадцять, Мінді дванадцять".
  
  Дванадцять, думає Періс, дістаючи з морозилки не зовсім заморожений піднос з кубиками льоду. Одному з них на вигляд було щонайменше шістнадцять. Невже саме такий хлопчики-підлітки бачили свою дочку? “ Вони всі навчаються в твоєму класі в школі?
  
  "Ага", - відповідає Меліса.
  
  "Деякі з них виглядають так, що... Я не знаю..."
  
  "Зрілий?"
  
  “Так. Думаю, саме це я і мав на увазі. Зрілий."
  
  "Я знаю", - говорить Мелісса. "У Джесіки з'являються цицьки".
  
  Це слово на мить повисає в повітрі, позбавляючи руху Джека Пэриса, заморожуючи всяку здатність функціонувати, думати. Цицьки. Його дочка сказала "цицьки". Що, чорт візьми, було далі? Періс намагається заговорити. “ Я не...... Я маю на увазі... Я не... Ну, знаєш...
  
  "Ми можемо замовити піцу?" Запитує Меліса, жаліючи його. “Мама каже, що новий хлопець, який доставляє в domino's, дуже милий. Всі хочуть його побачити".
  
  "Боже мій", - думає Періс. Милі. Цицьки. Хлопці. Одна розмова. У нього таке відчуття, наче підлога під ним раптово виплюнув кілька цвяхів. Він дивиться на свою дочку, на її довге волосся кольору червоного дерева, її яскраві очі, її все ще дівочу фігуру і задається питанням, як, чорт візьми, він збирається пережити наступні десять років її життя.
  
  На щастя, в цей момент по радіо у вітальні звучить чиясь улюблена пісня, і Джессіка / Дженніфер / Мінді включає її голосніше. Це одна з причин, по якій Періс не чує телефонного дзвінка.
  
  Інша причина в тому, що дзвінок надходить на другу лінію Бет, ту, що знаходиться в спальні для гостей, ту, що підключена до DSL-модему комп'ютера.
  
  Коли Періс приносить глечик з чаєм з льодом у вітальню і шукає номер domino's Pizza, комп'ютер в спальні видає шум, потім знову занурюється в тишу, що порушує лише випадковим скрип-скрип-скрип жорсткого диска, завантажує файл: тихий, слухняний, стриманий.
  
  Запустіть відео.
  
  Періс дивиться на два слова на екрані монітора комп'ютера, написані жирними червоними літерами, затемненими сірим. Вони розташовані по центру на чорному фоні і, здається, ширяють у просторі.
  
  Він у спальні для гостей, стоїть перед комп'ютером. Він, звичайно, знає, що підглядає, і ненавидить себе за це. Але це його не зупиняє. Бет повинна з'явитися з хвилини на хвилину, а він все одно не може встояти перед спокусою. У ньому був детектив? Або просто мудак?
  
  Періс голосує за цього мудака.
  
  Запустіть відео.
  
  Поряд зі словами, трохи праворуч, знаходиться курсор миші - маленька біла стрілка, спрямована всередину, вліво. Він сідає в офісне крісло, розподіляє свою вагу, бере миша в руки. Обвівши кілька разів початкове відео, йому вдається навести білу стрілку на другу літеру "з" клацанням миші.
  
  Він натискує ліву кнопку миші.
  
  І хоча він не був впевнений, що очікував побачити, коли клікнув по слову (можливо, якусь електронну таблицю, можливо, базу даних клієнтів Бет з нерухомості), те, що він насправді бачить, приводить його в замішання.
  
  Це стілець.
  
  Оксамитове крісло з підлокітниками.
  
  Зображення трохи нечітке, трохи невиразна, як при поганому прийомі по телевізору. Воно також чорно-біле. Але з якоїсь причини Періс може сказати, що він дивиться не на нерухому фотографію, а швидше на якийсь живий знімок. Живий знімок стільця.
  
  Він мружить очі, намагаючись розгледіти, чи немає відбитка на стільці, намагаючись визначити, чи не сидів там хтось зовсім недавно, але ракурс надто прямий.
  
  Зображення повертається до вихідного видеоэкрану.
  
  Періс відчуває себе в безпеці, тому що він не порушив тут ніякої довіри, хоча і знає, що більше не має права втручатися в життя Бет. Його не торкалося, що було в її комп'ютері. Що він очікував знайти? Любовні листи? Бет все одно не з тих жінок, які друкують любовні листи. Бет відноситься до того типу жінок, які знайдуть підходящу папір, відповідні чорнило, відповідні почуття. Насправді, Бет стоїть в дверях спальні.
  
  Спостерігаю за ним.
  
  Якимось чином вона увійшла в квартиру, без сумніву, перевірила, як там Меліса і її друзі, і пройшла весь шлях по коридору, не видавши ні звуку.
  
  Який же я коп, думає Періс. Завжди пильний.
  
  "Я, е-е..." - насилу вимовляє Періс, піднімаючись на ноги. "Я просто..."
  
  Звичайно, вона бачила його за комп'ютером. Періс дивиться в підлогу, чекаючи лекції, яка, напевно, буде включати слово на букву "ф" і закінчиться чим-небудь про те, що його ніколи не залишать одного ні в одному її помешкання до кінця життя.
  
  Але цього не відбувається. Замість цього Бет вітає його широкої, просоченої гоголь-моґелем посмішкою. І обіймає. "Щасливого Різдва, Джек", - говорить вона.
  
  Періс відчуває запах випивки. Він обіймає її у відповідь, миттєво збуджуючись від її м'якою, надушенной близькості. “ Щасливого Різдва. Як пройшла вечірка?
  
  "Як завжди," говорить Бет, плюхаясь на ліжко. “ Але п'яніший. Трохи більше противна, ніж зазвичай.
  
  Бачачи, що вона не збирається кричати на нього, Періс вирішує випробувати удачу. Як завжди. "Що це?" Він знову сідає за стіл і наводить курсор миші на велике червоне стартове відео. Він клацає. Після кількох поворотів жорсткого диска з'являється зображення.
  
  "Що є що?" Запитує Бет, сідаючи.
  
  "Це". Періс повертається і вказує на оксамитове крісло з підлокітниками на екрані. Ось тільки крісла більше немає. Воно було замінено зображенням космічного човника, що здійснює ідеальну трьохточкову посадку на військово-повітряній базі Ендрюс.
  
  "Е-е..." Каже Періс. Він дивиться у верхню частину екрана.
  
  CNN. com
  
  - Це називається "Новини", Джек, - каже Бет, розстібаючи блискавку на сукні ззаду, як ніби вони все ще одружені і збираються відправитися в постіль. “Національні новини. Те, чого не буває в Клівленді. Можливо, ви чули про це ".
  
  “Але там всього хвилину або близько того показували щось подібне, я не знаю, перформансу. Нічого, крім стільця. Канал "всі стільці" або щось в цьому роді ".
  
  "Вірно", - говорить Бет, піднімаючись з ліжка, злегка похитуючись, потім скидає туфлі. "Театр у головній спальні". Вона сміється над своїм жартом, нахиляється до Періс, вистачає миша і клацає по значку. IChat Значок. "Не підглядати".
  
  Це знайома, сексуальна насмішка. Гра в ранній шлюб для них двох, яка почалася в їх першу шлюбну ніч. Париж, п'яний за вікном. Бет, розмите пляма на махрової тканини в їх номері мотелю.
  
  Через кілька секунд на екрані з'являється кімната позаду Періс, люб'язно надана маленької цифровою камерою, прикріпленою до верхньої частини монітора. Жінка на екрані дозволяє своєму оксамитовому коктейльної сукні зісковзнути на підлогу, коли на серії фотознімків направляється до шафи.
  
  У цей момент для Джека Пэриса жінка на екрані - це чиясь чужа жінка, чиясь чужа дівчина, чиясь чужа коханка. Абсолютно сексуальна незнайомка в межах його досяжності.
  
  Але ... чи має він простягнути руку? Дійсно Бет намагалася спокусити його? Невже момент, якого він прагнув і про який мріяв роками, нарешті настав?
  
  Він так само невпевнений у відповідях на ці питання, як не може відірвати очей від монітора комп'ютера. Незнайомка на екрані накидає ліфчик на плечі, завбачливо повернувшись спиною до камери.
  
  І, незважаючи на свої недвозначні інструкції, Джек Періс підглядає.
  
  
  7
  
  
  Сьогодні ввечері вона рудоволоса і скромна. Грейс Келлі з леопардової сумочкою-клатчем.
  
  Чорна мітка, йому під сорок.
  
  Вона ніколи не виходила з дому двічі за тиждень. Занадто ризиковано, занадто сильно діють на нерви. Зазвичай вона воліє, щоб між нападами був принаймні місяць, переважно два, але в той ранок, коли вона спостерігала за Ізабеллою з телефонної будки, сталося щось жахливе. На кілька хвилин вона подумала, що інша дитина - це її дочка, маленька дівчинка приблизно такого ж зростання, як Ізабелла шість місяців тому. Коли вона зрозуміла свою помилку, то кілька миттєвостей обшукувала дитячий майданчик, збожеволівши, потім, нарешті, розридалася, коли побачила Ізабеллу, яка сидить на лавці, як завжди, з розв'язаними шнурками на черевиках, чекаючу чиєї-небудь допомоги. Ізабелла була дівчиною в темно-синьому пальті і таких же черевиках. Першою дівчина вийшла з будівлі, коли продзвенів дзвінок.
  
  Вона побачила свою доньку і не впізнала її.
  
  Більше не можна було гаяти часу. Кожен день, коли вона не тримає свою дочку на руках, - це день, який вона ніколи не поверне, Вона не виправдає низьких очікувань свого батька.
  
  Вона закриває очі, знаходить свій центр, знаходить Джинджер, робить глибокий вдих, видихає.
  
  Коли вона відкриває очі, то кидає погляд на столик у кутку і запрошує Вілліса Уокера до барної стійки з усмішкою, яка викликає у нього саму першу ерекцію за ніч.
  
  "Я ніколи не бачив тебе тут раніше", - говорить Вілліс.
  
  "Про, але я бачила тебе", - відповідає Джинджер.
  
  "Це правда?" - запитав я.
  
  "Так і є".
  
  Вілліс Уокер притуляється до стійки бару, величезний чорношкірий чоловік у ліловому костюмі-трійці, краватці і шкарпетки в тон. Президент Black Alley Records, невеликого хіп-хоп лейбла, який володіє складом на Кинсман-роуд, Вілліс пахне одеколоном Лагерфельда, потім танцполу і цибулею Vidalia onion tonight, останній з яких люб'язно наданий Вернель у вигляді спеціальної суміші соусу барбекю. Клієнтура в Vernelle's Party Center на Сент-Клер-авеню в основному чорношкіра, переважно заможна, в основному так чи інакше на тусовці. Красива молода біла жінка, одна в барі, зазвичай означає одне з двох, і те й інше неприємності. Всі це знають.
  
  Але цієї ночі жінка настільки хороша, а Вілліс Уокер занадто завантажений, щоб звертати на це увагу.
  
  Джинджер закурює цигарку, злегка рухається в такт музиці. Вона постає перед Віллісом Уокером, ніжно обіймає його. “ Так ... ти збираєшся поцілуватися зі мною з текілою?
  
  "Поцілунок з текілою?" Відповідає Вілліс. "Що це?"
  
  "Я б воліла показати тобі", - говорить Джинджер. "Але це якось пов'язано з унцією або двома Куерво".
  
  "Ах, так?" Запитує Вілліс. "Що ще?"
  
  Джинджер злегка вигинає спину. Погляд Вілліса ковзає по її грудей, потім знову піднімається до губ. Вона чекає. “ Лимон, звичайно.
  
  “ Обов'язково з'їм цей лимон. Ще одна посмішка. Велика перлова акула. Він присувається ближче. - Що-небудь ще? - Запитую я.
  
  Джинджер злегка відкриває губи, її очі блукають по значному тілу Вілліса Уокера. Вона шепоче: "Мій рот".
  
  Очі Вілліса загоряються. “ Твій рот?
  
  "Si."
  
  Вілліс кличе бармена.
  
  "Не тут", говорить Джинджер.
  
  Вілліс на мить виглядає стурбованим. Потім клацає золотим гачком. "Добре", - говорить він. "Де?"
  
  Джинджер дістає з внутрішньої кишені піджака Вілліса щось, схоже на вісімсот доларів готівкою, разом з його годинами, кільцями і сапфірового шпилькою в краватці. На цей раз страховка від фотографування не потрібно. Вілліс Уокер не зовсім з тих людей, яким можна погрожувати шантажем.
  
  Вілліс розтягнувся на одній з двох ліжок у номері 116 мотелю Dream-A-Dream на Східній Сімдесят дев'ятій вулиці. Його сорочка розстебнута, розстебнуті штани. В даний момент він голосно хропе, розмазуючи невелику цівку слини за забрудненої наволочці.
  
  Джинджер засовує гроші у свою величезну сумочку. Екстраординарний улов за двадцять п'ять хвилин роботи, думає вона. Згідно з її звичаєм, зараз вона одягне темну в'язану шапочку, яку носить з собою, а також пластиковий плащ завдовжки до литок, який складається в згорток розміром не більше пачки "Мальборо". Вночі, навіть з відстані в десять футів, вона виглядала б як продавщиця сумок. Вона пройшла б п'ять кварталів назад до "Вернелл" і своїй машині, тримаючи напоготові перцевий балончик.
  
  Одягаючи плащ, вона визирає з-за фіранки. Темна парковка. Менше п'яти машин. Безпечно. Вона відкриває двері.
  
  І знає, що він стоїть у неї за спиною, за секунду до того, як його пальці впиваються їй у шию.
  
  "Чортова сука", - кричить Вілліс Уокер, грубо затягуючи її назад у кімнату. "Чортова клята сука!"
  
  Він з гуркотом зачинив двері, коли Джинджер падає на підлогу, перекочується вправо, встає, скидає каблук. Вона натикається на стіну, її серце шалено калатає. Як він вижив після такої дози рогипнола? Вона збільшила дозу через його габаритів, але тут він був у повній свідомості. Як він міг... - Вона не закінчує думку. Вілліс Уокер перериває процес правим кросом, який врізається їй щелепу, оглушаючи її, показуючи її розум галактикою зірок. До горла підкочує жовч, коли вона знову падає на підлогу - спочатку колінами, потім стегнами, плечима, головою. Кімната крутиться, як божевільна червона сушарка для білизни.
  
  "Чорт тебе вб'є, сука", - скандує Вілліс, спотикаючись об тумбочку між ліжками, врізається в настільну лампу, розбиваючи лампочку об стіну.
  
  Джинджер піднімається на ноги, в голові у неї крутиться карусель шуму й болю. Вона тримається за стіну, скидає туфлі, знаходить рівновагу. На мить їй здається, що у неї галюцинації. Але ось воно, піднімається в промені місячного світла, що ллється через вікно, повертається в її бік.
  
  Нікельований "двадцять п'ятий".
  
  Джинджер пірнає у ванну, ляскає дверима. Вона ледве встигає повернути ручку замка, як Вілліс грюкає у двері, зриваючи петлі, розколюючи косяк. "Бииииииич!"
  
  Вона озирається по сторонах, її думки плутаються. Вікон немає. Нічого, що навіть віддалено нагадує зброю. Вона хапається за дверну ручку, намагаючись піднятися на ноги, але замок вибухає у неї в руці. Шматки гарячого металу і тліючого дерева розлітаються по повітрю, коли куля з дзвоном ударяється об бортик унітазу і падає на підлогу в кількох дюймах від її ніг. Запах пороху і згорілих тирси наповнює її ніздрі.
  
  Ось і все, думає вона. Моє життя скінчилося. Він збирається пристрелити мене. Я помру в брудному номері мотелю в центрі міста.
  
  Але саме Ізабелла допомагає їй піднятися на ноги, потім веде до туалету, де знімає важку кришку бачка. Крихітна ручка її дочки задергивает за нею фіранку душа, коли вона залазить у ванну і чекає, відчуваючи, як у вухах стукає пульс.
  
  З раскатом грому Вілліс Уокер вибиває двері черевиком тринадцятого розміру, потім, похитуючись, влітає у ванну. “ Де ти, сука? він кричить. “ Хочеш трохи? У мене є дещо для тебе. Вілліс Уокер купив дещо для тебе."
  
  Він піднімає пістолет, п'яно стріляє з нього в дзеркало, розбиваючи його на дюжину осколків, потім відсахується назад, його вуха на мить заклало від пострілу, його центральна нервова система була обложена наркотиком.
  
  Настав момент Джинджер діяти.
  
  Перш ніж Вілліс встигає схаменутися, вона відсуває завісу в душі і з усієї сили двічі опускає кришку йому на потилицю, при цьому нудотні глухі удари змішуються з запахом розрядженого пороху, посилюючи її огиду. Вілліс Уокер падає на кахель, перекочується на спину. Вона опускає кришку. Вона відскакує від його величезного живота і зісковзує на підлогу.
  
  І раптом, так само швидко, як це почалося, все закінчилося.
  
  Мертва тиша наповнює кімнату. Вона дивиться вниз. Вілліс Уокер лежить на підлозі у ванній, нерухомий і мовчазний, під головою невелика калюжка крові. Вона бере з вішалки запліснявілі рушник, закриває кришку унітазу, витираючи з неї кров і свої відбитки пальців.
  
  І протягом наступних кількох хвилин, поки в ній наростає нудота, вона продовжує витирати кімнати мотелю - все підряд, чи пам'ятає вона, що торкалася до цього чи ні.
  
  Через деякий час, коли вона стоїть на узбіччі I-90 East, її рве у водостічну трубу, вона впевнена - так само впевнена, як у тому, що вона буде бачити посмертну маску Вілліса Уокера кожну ніч до кінця свого життя, - що вона щось залишила позаду.
  
  
  8
  
  
  Мотель "Мрія-А-мрія" на перетині Східної Сімдесят дев'ятій вулиці і Сент-Клер-авеню - це U-образне одноповерхова будівля, міський притон, залатаний імітацією штукатурки, щоб приховати отвори від куль, графіті, довгі смуги засохлою блювоти під підвіконнями.
  
  Я спостерігав, як вона увійшла в палату 116 приблизно на годину дня. На цей раз блондинка. Не зовсім її колір. Мені вона найбільше подобається як брюнетка. Я завжди так робив, з того самого дня, коли вперше пішов за нею, щоб подивитися, куди вона весь час ходила так таємничо інкогніто, подивитися, як вона пускає в хід свої чари. Навіть тоді я відчував її тяжіння, той грубий динамізм, який говорить, що ти не зможеш дістати мене, поки не увійдеш в мій світ.
  
  Незабаром після того, як вона увійшла у номері мотелю, я почув постріли - клацання малокаліберної зброї, випущеного в обмеженому просторі. Через кілька хвилин вона з'явилася, збожеволіла, одягнена в темну шапочку і темний плащ.
  
  Я відзняв повний рулон плівки – я все ще вважаю за краще використовувати 35-міліметрову плівку цифровий, коли це можливо, – мій палець натиснув на спусковий гачок затвора, коли вона вибігла з кімнати, перетнула стоянку і попрямувала вниз по Сент-Клер-авеню. Я впевнений, що запам'ятав її обличчя. Наскільки впізнаваним воно буде, ще належить визначити, хоча мій об'єктив нічного бачення SP-7901 Starscope ще жодного разу мене не підводив.
  
  Я входжу в кімнату 116 з пістолетом напоготові. В кімнаті безлад, але я відразу бачу тіло на підлозі, відчуваю присмак тільки що минулої крові, нагар тільки що спалахнув пороху.
  
  Тіло наполовину всередині, наполовину поза ванною.
  
  Я прибираю зброю в кобуру, кладу сумку на ліжко, повертаю голову в бік ночі. Сирен немає. Я приступаю до поточних справах. Я кладу ножі на підлогу біля своїх ніг, відкриваю пинтовую пляшку рому "Матусалем" з додаванням "чарівного гриба" і роблю великий ковток. Потім повільно, обережно запалюю цигарку.
  
  La madrina mia.
  
  Чому вона почала своє власне безумство саме цієї ночі?
  
  Чоловік на підлозі починає рухатися.
  
  Я думаю про неї, поки займаюся своїми справами. Минуло так багато часу з тих пір, як я говорив жінці слова "Я люблю тебе", що, здається, я можу коливатися, коли скажу їй про це. Це страх. Інший страх полягає в тому, що вона буде чинити опір мені. І хоча романтика для мене так само важлива, як і для будь-якого іншого чоловіка, у мене немає часу доглядати за нею належним чином. Не зараз.
  
  Ще буде час для романтики.
  
  Чоловік на підлозі стогне.
  
  Тепер я повинен зібратися.
  
  Тепер я повинен забрати руки від вух і свідомо впустити дисонанс, пронизливу лють жорстокості мого батька. Тепер я повинен бути сильним, наполегливим і звіриним. Тепер я повинен іти на роботу.
  
  Шум у моїй голові посилюється, коли Мухомор бере мене в свої темні обійми.
  
  Я вибираю свій самий гострий ніж.
  
  І сів на тіло.
  
  
  9
  
  
  "Ти де, Джекі?" - запитує чоловік за прилавком. "Comment ca va?"
  
  "Я в порядку, Ронні", - каже Періс. "Настільки в порядку, наскільки можна очікувати від чоловіка мого віку в такий день".
  
  Здоровань підморгує, простягає Пэрису червоний термос, забирає порожній. “ Це все бон, так?
  
  Це риторичне питання. Стара, зручна процедура. Періс вивчає чоловіка, знову дивуючись грації Ронні Будро вагою понад триста фунтів. “Ти безумовно самий працьовитий людина в шоу-бізнесі, Ронні. Коли ти збираєшся взяти відпустку?"
  
  Ронні Будро сміється, витягує підставку з скляної вітрини. "Я одержу відпустку, коли дві мої колишні дружини вийдуть заміж або помруть, мек". Він кладе в пакет пару булочок і передає пакет Періс. "Чи мій шушу любить мене на глибині шести футів".
  
  Це викликає сміх у завсідників за стійкою з п'ятьма табуретками.
  
  Періс була в службовій машині однієї задушливій вночі, багато років тому, і допомогла запобігти збройне пограбування знаменитого ресторану Ронні Louisiana Fry Cakes на Хаф-авеню. Скоріше всього, це було і зґвалтування. Коли Періс та Winx Стелла відповіли на дзвінок, вони виявили Ронні без свідомості за прилавком. Вони також виявили грабіжника і перелякану, полуодетую дочка Ронні в задній кімнаті. Люсії Будро в той час було десять років.
  
  Джек Періс та Winx Стелла спіймали підозрюваного тієї ночі. Жорстко.
  
  З тих пір в ресторані Ronnie's Famous Пэриса чекає Термос зі свіжим кави, прямо поруч з касою, незалежно від того, коли він зайде. В даний час вони перейшли на використання двох термосів, оскільки Періс вирішила перетворити приготування свіжих пончиків Ronnie's в науку рівно о сьомій ранку або сьомій вечора, у два часу дня, коли можна отримати ніжні солодкі пончики квадратної форми прямо з масла.
  
  Так було протягом багатьох років.
  
  "Мені пора бігти," каже Періс, хапаючи сумку і свій тільки що наповнений термос. “ Побачимося, Ронні.
  
  "Laissez les bon temps roulet", - відповідає Ронні, як по команді.
  
  Хай наступають хороші часи, каже він.
  
  Періс опускає пару доларів в банку для чайових - він давним-давно перестав намагатися заплатити за каву і пампушки - і виходить в холодний ранок. Він відкриває білий пакет, дістає тепле бигне і впивається в неї зубами, заплющивши очі, повільно пережовуючи, захоплений легкої присипкою з цукрової пудри, незвичайними маленькими бульбашками повітря. Він замовкає, загубившись в сьогоденні, поки цей звук знову не руйнує момент, як це відбувається завжди. Звук його пейджера.
  
  Звук падіння ще одного тіла на землю.
  
  Є кілька речей, до яких детективи відділу по розслідуванню вбивств, навіть досвідчені, ніколи не бувають повністю готові. Одна з них - мертві діти. Інший - або, можливо, це жах, який мешкає виключно в головах чоловіків-поліцейських - це кастрація. Париж бачив це тільки один раз, коли мафія завдала удару. Того разу, як і до цього, він був приголомшений кількістю крові.
  
  Судово-медична експертиза в номері 116 мотелю Dream-A-Dream на Східній Сімдесят дев'ятій вулиці, в двох кроках від Рокфеллер-парку, просувається швидко, не обов'язково тому, що жертва, дрібний шахрай по імені Вілліс Уокер, заслуговує такого швидкого прогресу у розслідуванні смерті, скоріше тому, що в кімнаті немає людини, яка могла б занадто довго дивитися на труп. Періс не раз помічав, як хтось із Спеціального слідчого підрозділу підсвідомо прикривав промежину, коли швидко проходив повз тіла, як ніби вбивця все ще міг ховатися за вологими, просоченими нікотином фіранками, вискаливши зуби і тримаючи бритву напоготові.
  
  Кров з паху Вілліса Уокера розтеклася по підлозі ванної, перетворившись в величезний, понівечений коло черноватой рідоти. Кров у нього за головою - це вже інша історія - темно-фіолетова паста, поцяткована осколками черепа і корінцями волосся.
  
  Поруч з тілом лежить пістолет 25-го калібру, нещодавно розряджений.
  
  Періс натягує рукавиці, сідає навпочіпки біля тіла. Він ретельно досліджує передні кишені штанів чоловіка. Пусто, якщо не рахувати просоченої кров'ю пачки сірників з Vernelle's Party Center, шахрайського закладу, розташованого в декількох кварталах на захід від мотелю на Сент-Клер.
  
  Періс обмацує тіло Вілліса Уокера, промацуючи то тут, то там, відкладаючи неминуче. Нарешті, він більше не може цього уникати. Він чує короткий вибух здавленого сміху у себе за спиною і, обертаючись, бачить Рубена Окасио, одного із заступників коронера округу Cuyahoga, виглядає похмурим і серйозним і повністю винним в цьому сміху.
  
  "Ти хочеш це зробити?" Запитує Періс.
  
  "Ні за що", - відповідає Рубен. “Я впевнений у своїй сексуальності і все таке. Але ти грьобаний детектив".
  
  Періс глибоко вдихає повітря, дивно запашний сигарним димом. Цікаво, тому що ні в одній з двох попільничок в номері не було сигарного попелу, ні в номері 116, ні поруч з ним не було недопалків. Інший запах був більш зрозумілий - рома. Здавалося, він був усюди. Терпкий, кислуватий аромат, потрапляє в якісь катакомби пам'яті Парижа, місце, що оповите тінями, яке в даний момент неможливо згадати.
  
  Чорт, думає Періс.
  
  Прийшов час.
  
  Він лізе в чорну сумку Рубена і дістає довгий вузький язичковий депресор. Потім він нахиляється вперед з крайнім небажанням, з крижаною швидкістю і починає розстібати дві сторони розстебнутій ширінки на залитих кров'ю брюках Вілліса Уокера з єдиним наміром підтвердити очевидне - що Уіллісу Уокеру не тільки проломили голову, але й насильно відокремили пеніс і / або яєчка десь протягом останніх дванадцяти годин.
  
  Періс зціплює зуби й заглядає всередину.
  
  Вони дійсно пішли.
  
  Весь набір.
  
  І досі їх не знайшли ні у номері мотелю, ні на території мотелю "Мрія-а-мрія".
  
  "Ну", - каже Періс, підхоплюючись на ноги і кидаючи дерев'яну паличку в кошик для сміття, як ніби вона радіоактивна. “Там нічого немає. Весь твій, Рубен".
  
  Рубен хитає головою. "Ось і цей міф розвіявся, так?"
  
  Періс сміється, але це більше від нервового полегшення, ніж від "бон моп" Рубена.
  
  "Відійди в сторону, бут", - говорить Рубен. "Дозволь усуненому професіоналу робити свою роботу".
  
  Періс виходить у грудневу ранок, вдячний морозному повітрю. Він закурює цигарку і дивиться вздовж доріжки на подряпані двері мотелю "Мрія-А-Мрія". Все те ж саме. За кожною мільйон сумних драм. Попереду ще мільйон.
  
  Він клацанням викидає сигарету на асфальт, відчуваючи огиду до самого себе за те, що прикурив, смертельно втомившись від нестачі відпочинку минулої ночі. У нього не вистачило сміливості залишитися і подивитися, чи були наміри Бет романтичними по своїй природі, і він майже вибіг з квартири, знаючи, що його серце не винесло б розчарування, якщо б він неправильно розрахував сигнали. Він проспав не більше двадцяти хвилин з тих пір, як покинув Шейкер-сквер.
  
  "Іди сюди, Джек", - говорить Рубен, тепер в його голосі чути виключно діловий тон.
  
  Періс повертається в палату 116, проходить через ванну. Рубен схиляється над тілом, його шкіра попелястого кольору, гарний настрій зникло.
  
  Рубен бачив привид.
  
  "Що у тебе є?" Запитує Періс.
  
  Рубен дивиться на підлогу, на стелю, на стіни, куди завгодно, тільки не на труп. Він американець кубинського походження, досить великий чоловік шести футів і двох сорока дюймів зростання, але в даний момент він виглядає маленьким і стривоженим. Він вказує на рот Вілліса Уокера, зокрема, на мову чоловіка, який звисає набік, неживий і сірий. Він натискає на кінчик язика пресом, расплющивая його. "Дивися".
  
  Періс нахиляється. Спочатку він нічого не може роздивитися, але, коли він підходить ближче, здається, що на мові Уокера щось намальовано. "Що це, шрам?"
  
  “ Ніякого шраму, аміго. Він свіжий.
  
  Періс примружується, і силует стає чітким. “ Це лук і стріли? Як би дивно це не звучало для Періс, неглибока різьблення на мові Вілліса Уокера дійсно схожа на маленький стилізований лук і стріли. Перехрестя, гострі кути, вигнуті лінії - все зроблено з засихаючої крові.
  
  “Я не експерт, але це схоже на якийсь символ вуду. Або щось схоже", - говорить Рубен. "Може бути, Пало Майомбе".
  
  "Прошу пробачення?"
  
  "Пало Майомбе - дуже темна сторона Сантер", - відповідає Рубен, швидко осіняючи себе хресним знаменням не дуже твердою рукою. "Я думаю, що це одна з їх міток".
  
  “ Я заблукала, Рубен.
  
  "Ти чув про Сантер?"
  
  “Так. Але я зовсім не знайомий з цим".
  
  “Більшість людей, які слідують за Сантерией, добрі люди, Джек. Звичайні люди, які сповідують релігію з деякими дивними ритуалами. Але Пало Майомбе? Таке лайно?" Рубен знову хреститься, торкаючись пальцями до губ. Він бачить Паріса з мокрими, переляканими очима. “Це про тортури. Нанесення каліцтв. Чорний обряд".
  
  “ Ви хочете сказати, що це було релігійне жертвоприношення?
  
  "Я не знаю", - каже Рубен. “Я просто кажу, що може трапитися щось гірше, падроне. Щось дуже погане".
  
  
  10
  
  
  Снігова буря починається опівдні. По радіо передають, що в годину пік буде п'ять дюймів снігу. Скоро буде ще. Як завжди, всякий раз, коли місто Клівленд вперше в сезоні піддається нападкам, на місто обрушується загальний транспортний психоз, і здається, що всі забувають, як водити машину на льоду. По дорозі в ресторан "Вест-Сайд" Періс побачив трійцю тиловиків і почув по поліцейському радіо півдюжини повідомлень про нещасні випадки.
  
  Він сидить у далекій кабінці сімейного ресторану mom's на розі Кларк-авеню і Західної Шістдесят п'ятої вулиці, очікуючи Мерседес Круз, яка, як він повністю впевнений, запізниться.
  
  На столі, поруч з кавовою чашкою, лежить шкіряний футляр для наручників. Він так і не звик сидіти в кабінці, притискаючи його до попереку. Далі до справи: невелика, але лякає добірка матеріалів про релігію під назвою Сантерия, люб'язно надана швидким пошуком в Google.
  
  Він дізнався, що Сантерия виникла на Карибах і буквально означає "шлях святих". Це релігія, яка поєднує в собі вірування народів йоруба і банту на півдні Нігерії, Сенегалі та на узбережжі Гвінеї з богом, святими і віруваннями Римського католицизму.
  
  Париж - давно померлий католик, духовно балансує між латинською месою і англійської месою, між жорстким диктатом Першого Ватикану і кілька більш вільними поглядами Другого Ватикану. Це був час, коли церква почала піддаватися бомбардування проблемами, з якими їй не доводилося стикатися вже дві тисячі років: контроль над народжуваністю, аборти, відкритий гомосексуалізм, жінки в священстві.
  
  Але задовго до реформ Другого Ватиканського собору, коли рабів-африканців нав'язували католицизм, місцеві звичаї були придушені. Раби розробили унікальний спосіб зберегти свої старі вірування живими, прирівнюючи богів і богинь своїх традиційних релігій до християнським святим. Раби відкрито молилися святому Лазарю за страждає дитини, але насправді підношення призначалося Балбалзу Айі, покровителю хворих у банту.
  
  З тих пір релігія і її численні відгалуження продовжують процвітати у ряді латиноамериканських країн. Мексиканська Сантерия воліє свої католицькі витоки; кубинська Сантерия схиляється до африканських витоків. Кажуть, що в Бразилії послідовників Кандомбле та Макумбы нараховується один мільйон.
  
  Як і багато католики, Періс до смерті наляканий такими фільмами, як "Екзорцист". І його власним містичним баченням пекла. Але літургія католицтва - особливо обряди сповіді і причастя - давно канули в минуле Джека Пэриса. У наші дні він став свідком дуже великої нелюдяності, щоб покладатися на прихильного Бога.
  
  Як раз в той момент, коли Періс збирається в мільйонний раз спробувати примирити все це зі своїм суворим католицьким вихованням, тінь затьмарює його стіл.
  
  Це Джеремі Крос.
  
  Знову.
  
  Позаду Кросу стоїть жінка - брюнетка з довгим лебединою шиєю, в круглих сонцезахисних окулярах великого розміру, короткому чорному жакеті. Періс бачить її тільки в профіль, перш ніж вона проходить до каси, щоб оплатити рахунок. Підходить Крос, одягнений в темне пальто і шовковий шарф у пейслі. “ Ми знову зустрілися, детектив.
  
  "Нам пощастило", - відповідає Періс.
  
  Крос навмисно одягає свої шкіряні рукавички, відтягуючи час, явно для відводу очей, як прелюдія до чогось. Після ритуалу він говорить: "Я хотів запитати, чи знаєте ви про той факт, що прокуратура округу Гога вивчає нові докази, що стосуються так званого самогубства Сари Вайс".
  
  Періс сьорбає каву. “Ну, як ви знаєте, радник, Клівленд знаходиться в окрузі Cuyahoga. Я зовсім не впевнений, чому це повинно мене турбувати".
  
  "Схоже, на пагорбі, де в ту ніч Сара Вайс згоріла живцем, могла бути друга машина".
  
  "Це правда?" - запитав я.
  
  “ Так і є. Маленька жовта машина. Адже ви не маєте маленьку жовту машину, не так, детектив?
  
  “Ні, боюся, що ні. Ти?"
  
  "Ні", - відповідає Крос. "Взагалі-то, я їжджу на чорному Лексусі".
  
  "Я приголомшений".
  
  Крос робить крок вперед. “ Але це змушує замислитися, розумієш?
  
  "Думаєш теж?" Запитує Періс. "Думати - це зайве в твоїй роботі, чи не так?"
  
  Крос ігнорує постріл, кладе руки кісточками вниз на стіл Пэриса. Один погляд Пэриса, очевидно, змушує його передумати і відступити.
  
  "Розглянемо цей сценарій", - починає Крос, знижуючи голос. “Коп-ветеран заковтує кулю, здійснюючи брудну оборудку. Безневинна жінка, на яку копи намагаються повісити вбивство, виправдана. Проходить півтора року або близько того, преса та громадськість рухаються далі. Але не копи. Одного разу п'ятничним ввечері пара хлопців з підрозділу починають плескати бутонами в "Каприсе", а потім в "Дикої індички". Близько опівночі вони вирішують з'їздити в містечко Рассел - з вулиці під назвою Хемлок-Пойнт, не інакше - і розплатитися з жінкою, яка витерла пил з їх приятеля. Що ви думаєте?"
  
  "Я думаю, з цього вийшов би чудовий фільм тижня", - каже Періс. "Я бачу Джада Нельсона в твоїй ролі".
  
  "Це захоплююча історія, чи не так?"
  
  "Я дивлюся на це трохи по-іншому".
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  “Я бачу адвоката-павича, який пристрасно закохується у свою сексуальну клієнтку і заводить її, поливаючи жертву брудом. Після судового розгляду сексуальний клієнт відкидає залицяння цього надушенного селюка, і в вищезазначений п'ятничний вечір він перекидає пляшку абсенту, або кампарі, або аквавіта, або чого там ще надушені селюків п'ють в наші дні, їде в Рассел Тауншип, клацає своїм Bic, і так далі, і тому подібне. Чарівний, так?
  
  Джеремі Крос дивиться на Пэриса, на мить превзойденный, потім помічає, що Періс почав постукувати кавовою ложечкою по чому-те, що лежить на столі. Поліцейський футляр для наручників. Крос посміхається, піднімаючи руки зі стиснутими зап'ястями, як арештант, показуючи золоті годинники Patek Philippe з білими французькими манжетами. "Я сам ніколи не змішую нержавіючу сталь, і золото, детектив". Він повертається, щоб піти, зупиняється і додає: "Тільки сільський житель міг так вчинити".
  
  З цими словами Крос затримується на потрібний час, обмінюючись рішучими поглядами з Періс, потім прямує до дверей. Не глянувши наостанок, він і жінка виходять.
  
  Пэрису потрібно кілька хвилин, щоб повернути свій кров'яний тиск в норму. Чому цей хлопець виводить його з себе? Але він знає відповідь на це питання, основну передумову, яка рухала ним роками. Віра - переконання, - що вам не обов'язково руйнувати чиюсь сім'ю, щоб домогтися справедливості.
  
  Джеремі Крос практично знищив сім'ю Майкла Райана.
  
  Періс намагається повернутися до інформації про Сантер, але виявляє, що його думки несуться до пагорба в містечку Рассел, до образу палаючого остова автомобіля, висвітлює нічне небо. Його поліцейський розум тепер додає до цієї сцені маленьку жовту машину - вимкнені фари, гуде двигун, два незрячих очі за темними лобовим склом, що спостерігають за маніакальним балетом червоного і помаранчевого полум'я, за густим чорним димом, піднімається до неба.
  
  Перш ніж ця сцена заволодіває його настроєм, Періс бачить Мерседес Круз, яка підстрибом направляється в задню частину ресторану, широко посміхаючись і, схоже, одягнена для дослідження арктики.
  
  "Добрий день, детектив Періс", - життєрадісно вимовляє вона, знімаючи свою величезну парку, лижний жилет, вовняної кардиган, шарф, рукавички, шарф-шарфиком, навушниками і капелюхом. Сьогодні Періс зауважує, що шпилька, що утримує її вологі від поту волосся збоку, прикрашена червоним північним оленем. На ній безформне сукні з синього деніму. Її окуляри повністю запітніли.
  
  "Добрий день", - каже Періс. Він робить знак офіціантці.
  
  Мерседес протирає окуляри серветкою, дивиться на якісь матеріали на столі. "Сантерия, так?" питає вона, ідеально розгортаючи букву "р". Вона прослизає в кабінку, замовляє каву, яєчню "санні-сайд-ап" і тости з корицею. Вона дістає блокнот на спіралі і ручку. - Чим вас цікавить Сантерия? - запитує вона.
  
  "Неофіційно?"
  
  "Не для протоколу" повторює Мерседес, притискаючи руку до серця. Вона опускає руку в сумочку.
  
  Періс кілька миттєвостей вивчає її серйозне обличчя. Він не міг розповісти їй занадто багато подробиць про розслідування вбивства Вілліса Уокера, але вирішує, що довірить їй запис. “ Це може бути пов'язане з вбивством, над яким я працюю.
  
  "Я розумію".
  
  "Ти що, ... ем..."
  
  "Чи є я учнем?"
  
  “Добре. Ти в порядку?" Запитує Періс.
  
  Мерседес сміється. “Ні, це далеко не так. Я католичка, детектив. Дванадцять років черниць на вул. Августина, більше чотирьох з єзуїтами в Маркетт. Спідниці на дюйм від статі, коли стоїш на колінах, сповідь кожну суботу, причащатися щонеділі ".
  
  Періс посміхається, згадуючи власну молодість і страшну сповідь. Батько О Херн своїм розкотистим баритоном вигукує гріхи Пэриса так, що їх чує половина церкви. “ І католицька молодіжна організація теж?
  
  “Так. Я був координатором талантів у CYO dances протягом трьох років. Одного разу отримав малину ".
  
  "Вражає".
  
  Приносять їжу для Мерседес. Вона починає ритуал приготування двох половинок бутерброда з тостів з корицею і яєць, включаючи акуратно нанесену ложку кетчупу на кожну скибочку, а потім ретельно укладає їх один на одного. Клубний сендвіч з яєчнею, кетчупом і корицею, думає Періс. Це щось новеньке. Вона накидається на соковиту жовто-червону суміш, як водій вантажівки-далекобійник після триденної швидкісний пробіжки.
  
  "У будь-якому випадку," продовжує Мерседес, витираючи губи, " з таким резюме, я думаю, я настільки далека від сантеру, наскільки це взагалі можливо для дівчини, а?"
  
  Сантеру, як дізнався Періс всього декількома хвилинами раніше, - це різновид сантерианского священика. “ Я б сказав, що так.
  
  "Але я точно знаю, що на Фултон-роуд є популярна ботаніка", - говорить Мерседес. "Прямо біля церкви Святого Рокко".
  
  "Ботаніка?"
  
  “Ботаніка - це місце, де можна купити амулети, трави, зілля. Більшість предметів призначене для послідовників Сантер, але іноді мені здається, що вони отримують - як би це сказати - більш різноманітні запити на матеріали ".
  
  "Наприклад?"
  
  “Я не зовсім впевнений. Як я вже сказав, я все ще ношу медаль Святого Крістофера, ясно? Такий вже я католик. У мене є кілька друзів в старому районі, які захоплюються Сантерией. Те, що я вам розповів, - це практично все, що я знаю про це.
  
  “ Ви коли-небудь чули про Пало Майомбе?
  
  "Ні, вибач".
  
  Періс на мить замислюється. “ Значить, якщо хтось був у темних куточках Сантер, він міг часто відвідувати цю ботаніку?
  
  “ Або щось на кшталт цього. Як і католицизм, Сантерия сповнена церемоній. Для церемоній потрібний реквізит. В моїй газеті завжди є одне-два оголошення "ботаникас".
  
  Мерседес риється в сумці, дістає номер "Мондо Латино". Вона відкриває його на середині, потім натискає на маленьку рекламну стрічку в правому нижньому куті сторінки.
  
  Періс бере його у неї і - раптом з якоїсь причини зніяковівши - одягає окуляри. Реклама La Botanica Macumba на Фултон-роуд звеличує деякі екзотичні товари магазину: сірку, магніт, чорну сіль, голки, пальмова олія, рожеву воду. Ботаніка також пропонує індивідуальні подарункові кошики, в які входять палички для виклику духів, подушки мрії, магнітний пісок, чорнило з крові голуба. Для Парижа два найбільш дивних продукту в рекламі - це пакети Fast Luck з Гватемали і щось під назвою Four Thieves Vinegar.
  
  "Отже," каже Періс, - ти поняття не маєш, для чого використовується все це?"
  
  “Трохи. Велика частина Сантер нешкідлива, наскільки я знаю. Люди вимовляють заклинання для нової роботи, до нової машини, нового будинку. В основному для нового коханця ".
  
  "Звичайно".
  
  "Ей, ти коли-небудь молився про те, щоб сподобатися якійсь дівчині, коли був підлітком?"
  
  Підліток? Як щодо минулого тижня, думає Періс. "Думаю, так", - говорить він. “Гаразд. Весь час".
  
  Мерседес сміється і накидається на останній шматочок свого сендвіча з яйцем, коли у Пэриса дзвонить пейджер. Він, вибачившись, виходить з кабінки. Через дві хвилини він повертається.
  
  "Сталося ще одне вбивство", - каже Періс, хапаючи своє пальто з вішалки і надягаючи його. "Жінка".
  
  Мерседес на мить прикриває рот, потім дивиться на годинник, робить запис в блокноті. - Ми їдемо туди? - запитую я.
  
  “Так. Один з інших детективів займається цією справою, але, схоже, є докази, які можуть зв'язати це вбивство з справою, над якою я працюю".
  
  "Ви думаєте, це може бути той самий чоловік, який скоїв інше вбивство?" Запитує Мерседес, вислизаючи з кабінки. "Те, в якому замішана Сантерия?"
  
  "Занадто рано говорити про це", - каже Періс. "Але це вже трохи інший".
  
  “ Наскільки відрізняється?
  
  Періс вирішує подивитися, з чого вона зроблена. Можливо, трохи суворо, але необхідно. "Ну, по-перше, у неї не вистачає маківки".
  
  "Боже мій", - каже Мерседес, фарба залишає її обличчя. На мить здається, що вона тільки що зрозуміла, чим насправді займається Відділ по розслідуванню вбивств.
  
  "І досі," додає Періс, кидаючи чайові на стіл, ніхто не зміг визначити місцезнаходження її мозку".
  
  Реджинальд-білдінг, розташований на розі Іст-Сороковий вулиці і Сентрал-авеню, являє собою старе шестикомнатное будова, в якому до цих пір збереглися залишки довгого списку орендарів. На одній стороні будівлі можна побачити вицвілу рекламу Джері Керлі і Познера; на іншій - розфарбоване вручну меню для кафе Weeza's Corner Cafe.
  
  Коли Періс був патрульним, він часто проводив обідні перерви, припарковываясь на іншій стороні вулиці, насолоджуючись вечерями з короткими реберцями від Weeza, запиваючи все це RC Cola, єдиним безалкогольним напоєм, який могла запропонувати Луїза Мак Макденіелс. Він знав, що власник будівлі - хтось Реджинальд Р. Монкриф, також відомий в ті дні як Шугар Поп - один час будував великі плани на будівлю та прилеглу до нього ділянку, навіть здавав в оренду кілька кімнат в задній частині на короткий період, поки житлове управління не закрив його. Все, звичайно, змінилося в ту ніч, коли хто-то в чоловічому туалеті на дискотеці "Божевільний Капелюшник" зробив проділ у волоссі Реджі Монкрифа приблизно на чотири дюйми нижче, ніж слід було, пострілом з "Магнума" 44-го калібру.
  
  Жовта стрічка, що захищає місце злочину, обмотана навколо всього будинку, і, незважаючи на сніг, незважаючи на холод, перед пустирем на протилежній стороні Східної Сороковий вулиці починає збиратися натовп.
  
  Біля парадного входу в Реджинальд-Білдінг кипить робота SIU. Періс і Мерседес направляються до бічних дверей, виходить на Сентрал-авеню. Періс на час залишає Мерседес Круз на піклування офіцера у формі, входить в будівлю і відразу ж відчуває запах смерті, вологий аромат занедбаності. Швидкий огляд кімнати: бульбашки з-під крека, використані презервативи, бите скло, сміття з фаст-фуду. Тимчасове освітлення, яке було встановлено, дає більше світла, ніж інтер'єр цього будинку бачив за роки. Павутина густими каскадами звисає зі всіх кутів; підлога усіяний мертвими комахами, екскрементами тварин, крихітними кістками. Періс зауважує пару маленьких чорних мишей, снують уздовж однієї із стін, ймовірно, дивуючись, чому в їх будинок вторглися так гучно і яскраво.
  
  Періс знаходить Грега Еберсола в цій сцені. Він стоїть поруч з командою SIU і розмовляє по мобільному телефону.
  
  Сержантові Грегорі Еберсола сорок один, він худорлявий і рыжеволос: мангуст в костюмі альфани. Періс кілька разів бачила, як він застосовував фізичну силу до підозрюваних, і пам'ятає, що була здивована і вражена швидкістю і спритністю Грега. Періс завжди думала, що лякає в хлопцях начебто Грега Еберсола, так це не ті карти, які вони тобі показують, а ті, яких вони не роблять. За холодними нефритовими очима, під веснянками і привітною зовнішністю ховається чоловік, здатний на будь-вибухонебезпечне поведінку.
  
  Але коли Періс наближається до Грегу, він бачить жовтизну шкіри чоловіки, втому в його очах. Шестирічний син Грега Макс нещодавно переніс операцію на серці, досить рутинну процедуру, як говорили, але яка ґрунтовно витратила страховку Эберсоулов, а потім і деякі інші. Грег одного разу зізнався, що повинен десятки тисяч доларів, перш ніж все закінчиться. Періс знала про двох роботах, на яких Грег працював неповний робочий день. Він підозрював, що їх було більше. Цим же ввечері в Caprice Lounge відбудеться бенефіс Макса Эберсоула. Дивлячись зараз на Грега, Періс задається питанням, чи виживе ця людина.
  
  Грег бачить Періс, киває на знак вітання, вказує на тіло.
  
  Періс впізнає його і знаходить жертву в задній кімнаті, поряд з іржавими печами, в яких колись готували хлібний пудинг тощо для відвідувачів кафе Weeza's Corner. Тіло накрите пластикової простирадлом, а поруч з ним стоїть дуже нервовий чорношкірий офіцер в окулярах. Періс наближається, звертаючи увагу на невеликі ділянки доказів, обведені крейдою на підлозі.
  
  "Як справи?" Каже Періс, входячи в кімнату.
  
  "У повному порядку, сер", - бреше офіцер. Він щільний, чисто виголений, йому не більше двадцяти двох років. Періс знаходить табличку з ім'ям чоловіка: М. К. Джонсон.
  
  “ Як вас звуть, патрульний Джонсон? - запитав я.
  
  “ Маркус, сер.
  
  "Як довго ти працюєш, Маркус?" Запитує Періс, надягаючи пару гумових рукавичок, згадуючи, що, коли він був молодим офіцером, він завжди цінував звичайну бесіду в такі моменти, як цей.
  
  Патрульний Маркус Келвін Джонсон дивиться на годинник. “ Близько шести годин, сер.
  
  Шість годин, думає Періс. Він згадує свій власний виснажує нерви перший день в blue. Він був абсолютно впевнений, що він і його наставник - високооплачуваний вуличний поліцейський на ім'я Вінсент Стелла, якому в той час було далеко за сорок, - наткнутися на що відбувається пограбування банку і що патрульний Джон Сальваторе Періс застрелить свого напарника. "Важке завдання прямо з коробки, а?"
  
  "О так", - відповідає патрульний Джонсон, роблячи глибокий вдих, від якого на мить роздуваються його щоки, такий вдих, який зазвичай передує закочування очей і швидкому падінню на лінолеум.
  
  "Тримайся, Маркус", - каже Періс. "Не завжди все так погано".
  
  "Я постараюся, сер".
  
  Періс засовує краватка в кишеню сорочки, киває офіцерові, потім сідає навпочіпки поруч з тілом. Патрульний Джонсон відкидає простирадло. Періс негайно хоче внести поправки в свою перлину мудрості для поліцейського-новачка.
  
  Все ніколи не буває так погано.
  
  Тому що є щось дуже неправильне в тому, на що дивиться Періс. Це тіло полуодетой молодий білої жінки, що лежить долілиць, її обличчя повернене вліво. У неї дуже красиві ноги, на ній коротка біла спідничка, білі туфлі на високих підборах. На ній немає ні блузки, ні ліфчика, і Періс тепер може бачити, що той же символ, який він бачив на мові Вілліса Уокера, вирізаний у неї між лопатками. Примітивного виду лук і стріли. Але навіть жах цього символу в даний момент не може зрівнятися з тим неподобством, яке знаходиться всього в декількох метрах від нього.
  
  Жертва - жінка, у якої напевно були друзі і сім'я, колеги і коханці, жінка, у якої, цілком можливо, були власні діти, - просто зупиняється на своєму лобі. Вище нього, над вухами, нічого немає.
  
  Повітря.
  
  Періс змушує себе подивитися на верхівку жінки. Воно лежить поруч з правим плечем, запечена порожня кістяна чаша, обрамлена завитками почорнілих від крові волосся, які, здається, тягнуться до нього, як змії Медузи.
  
  Як квітка з мертвою головою...
  
  "Добре", - каже Періс вдячному патрульному Джонсону, який дивиться в стелю і важко дихає. "Ви можете прикрити її".
  
  “ Дякую вам, сер.
  
  Періс підходить до Грегу Еберсола, який стоїть біля вхідних дверей; він бачить, що Грег накачаний і підготовлений до цієї справи: руки, схрещені на грудях, ніздрі роздуваються, пальці відбивають ритм на біцепсах, очі детектива знову і знову малюють в розумі місце злочину. Підлога, стеля, стіни, двері, вікно. Всі мовчазні свідки.
  
  І хоча це правда, що детективи відділу по розслідуванню вбивств не мають абсолютно ніякої влади запобігати вбивства, всякий раз, коли відбувається щось подібне - нахабне, жорстоке вбивство, після якого у злочинця навіть не вистачає порядності здатися поліції або покінчити з собою, - це рівнозначно тому, щоб сказати детективам, що я вбивця, набагато розумніший за вас. І для деяких копів це чи не гірше самого вбивства.
  
  Джек Періс якраз такий поліцейський. Грег Эберсоул теж.
  
  "Хто її знайшов?" Запитує Періс.
  
  "П'ятнадцятирічний хлопець і його дівчина", - говорить Грег. Він перевертає сторінку в своєму блокноті. "Шон Карр і Діонна Вітмор".
  
  “ Є які-небудь причини затримувати їх?
  
  “Не-а. У нас є їхні свідчення". Він вказує на матрац в кутку. "Це була просто їх халупа любові".
  
  "Як вони проникли всередину?"
  
  "Задні двері", - відповідає Грег. Він перевертає сторінку, піднімає блокнот і показує Пэрису стала вже знайомої емблему з цибулею і стрілами, точну копію, намальовану Грегом олівцем. "Це твій символ?" - запитує він, дивлячись прямо перед собою.
  
  "Схоже на те", - каже Періс, потім понижує голос. “Я правильно розчув? Ніхто не знайшов її мозок?"
  
  "Ні", - говорить Грег. “Ми очистили будівлю. Нічого".
  
  “ Ти думаєш, цей ублюдок забрав його з собою?
  
  Грег повертається, спрямовує на Пэриса погляд, повний адреналіну, погляд, який Періс бачив тисячу разів перш, той, який говорить: у нас в цій країні є одинадцятирічні наймані вбивці, Джек. Люди, які трахаються і душать власних дітей. У нас є хлопці, які вбираються в костюми клоунів і ховають тридцять хлопчиків під своїми будинками; банди наркоторговців, які забирають ненароджених немовлят прямо з утроби матері. Ми обидва бачили ці речі. Ми повинні тепер бути шоковані тим, що хтось робить мішечки для собачих упряжок з людських мізків?
  
  "Думаю, у мене є своя відповідь", - каже Періс.
  
  "Думаю, так", - відповідає Грег, у нього мало не течуть слинки від перспективи цієї нової погоні, від цієї нової можливості зловити вбивцю і посадити його на інший бік грат. Або, що краще, в даному випадку, з іншого боку дерну. “ Думаю, що так.
  
  
  11
  
  
  Вбивця.
  
  Слово рикошетом віддається в її свідомості, коло за колом, розпечений до білого більярдна куля, який ніяк не знайде лузу. Мур-дер-ер. Три слова, три подушки. Постійно. Раніше це слово вона застосовувала до справжнім злочинцям, гангстерам, людям, яких ви бачите в тюремних документальних фільмах, їх пальці міцно стискають ґрати, їх очі свердлять вас наскрізь ненавистю і насильством. Але тепер це слово відносилося і до неї. Скоро вона стане однією з таких людей.
  
  "Вбивця" зараз займає перше місце в її резюме.
  
  Скільки часу це було? Один день? Два? Звичайно, вона не спала ні хвилини. Перші дві пінти "Джека Дэниэлса" пройшли крізь неї, як піт, тонким коричневим туманом, який не затримувався ні для того, щоб заспокоїти нерви, ні для того, щоб втішити її християнську душу. Її руйнівна заповіді, вічно горить у пеклі душа.
  
  Пам'ятаєш Мері? Мати Ізабелли?
  
  Ах так. Вбивця, вірно?
  
  Це вона. Чув, що сталося?
  
  Ні?
  
  Загинув під час тюремного бунту.
  
  Немає.
  
  Ага. Вона вбила того чорного хлопця, і її відправили у виправну колонію для жінок в Огайо. Померла у невеликої калюжі кривавої блювоти і сечі.
  
  Ця думка змушує її розкрити пробку на третій пінті. Після цієї є ще одна пляшка. Після цієї...
  
  Вона сидить на підлозі в своїй кухні, світло вимкнене, якщо не вважати рівного тліючого вогника її сигарет, кожна з яких прикуривается від попередньої. Вона чекає стуку в двері, різке клацання поліцейського ліхтарика, який подасть сигнал про час посту у брами пекла.
  
  Варіанти?
  
  Давайте подивимося. Якщо вона виїде з міста, то більше ніколи не побачить Ізабеллу. Це загадка. Якщо вона залишиться і якимось чином уникне покарання, вони все одно ніколи не повернуть їй дочка.
  
  Залишився один варіант. Забери гроші. Забери її дочка.
  
  І біжи.
  
  Вілліс Уокер мав право злитися. В цьому немає сумнівів. Дано. Ніяких претензій, ваша честь. У нього навіть було право викликати поліцію і заарештувати її. Зрештою, вона накачала його наркотиками і пограбувала, вірно?
  
  Правильно.
  
  Чорт, він, імовірно, мав право вдарити її по губах. Спогад на мить повертає її до болю, яка поселилася в лівій половині обличчя.
  
  Але Вілліс Уокер не мав права вбивати її. І це саме те, що, на її думку, він збирався зробити. Він випустив у неї справжні кулі. У неї не було вибору. Постав тисячу жінок в таку ситуацію, і 998 з них вчинили б так само. Вышиби йому гребаные мізки.
  
  Вона робить ще один глибокий ковток, цей діє їй на нерви, починаючи заспокоювати їх. Вона відчуває себе на одну сходинку краще. Потім факти постають у фокус.
  
  Жінка у Вернель була блондинкою.
  
  Вона не була блондинкою.
  
  Ніхто не бачив її в мотелі "Мрія-А-Мрія".
  
  Ніхто не бачив її, коли вона забирала свою машину у Вернель. Крім того, на ній були в'язана шапочка і темний плащ.
  
  Вона була майже впевнена, що витерла все в номері мотелю.
  
  З нею все було в порядку. Вона бере свої п'ятдесят тисяч - тепер залишилося всього близько трьох тисяч, думає вона з якимось збоченим почуттям виконаного боргу, завдяки Уіллісу Уокеру, - і залишить цю жахливу життя позаду.
  
  Вона встає, ставить пляшку на холодильник. Вистачить випивки, думає вона. Вистачить переживань, почуття провини. Їй не потрібно ні перед ким вибачатися.
  
  Що їй потрібно зробити, так це потренуватися.
  
  Ніч ясна і холодна, ідеально підходить для пробіжки, але чотири або п'ять пачок сигарет, які вона викурила за останні двадцять чотири години, завадили їй досягти якої-небудь реальної аеробної користі від своєї млявою пробіжки навколо кварталу.
  
  Вона переходить на крок, повертаючи за ріг на Чи-роуд, і бачить чоловіка, що стоїть перед її багатоквартирним будинком. Район добре освітлений, тож вона не дуже турбується про те, що її пограбують. Крім того, в правій руці у неї перцевий балончик.
  
  Але, може бути, це і не грабіжник, думає вона.
  
  Може бути, це ще гірше.
  
  Може бути, це поліцейський.
  
  Вона на мить зупиняється, збирається з духом і вирішує, що немає ніяких реальних причин для занепокоєння. Чоловік перед її будинком, ймовірно, орендар, просто хлопець, який сам готується до пробіжці - потягується, робить кілька глибоких присідань. Бачила вона його раніше біля будівлі? Вона не була впевнена. Але вона була абсолютно впевнена, що не заперечувала б побачити його знову. Високий, з хвилястим волоссям, широкими плечима. На ньому оливково-чорний спортивний костюм Nike, з тих, що зі світловідбиваючими білими смужками на ліктях. Він також носить чорні вовняні рукавички і чорну поясну сумку.
  
  Він стоїть перед дверима, так що вам не вдасться уникнути зустрічі з ним, не вдасться піти від розмови, якщо він вирішить його почати. Вона наближається, нічого не боячись, але все ще тримаючи палець на спусковому гачку перцевого балончика.
  
  "Привіт," каже чоловік.
  
  "Привіт".
  
  "Тільки починаєш пробіжку?" питає він. Ще одне присідання.
  
  "Тільки що закінчила," говорить вона, дивлячись повз нього і съеживаясь при вигляді свого відображення в скляних дверей. Вона схожа на мокру коллі. Звичайно. “ На сьогодні з мене досить.
  
  “ Яка жалість. Як тебе звуть?
  
  Її думки кружляють. Це трохи необачно з його боку, трохи занадто швидко, на її смак, але це не те, що її бентежить. Її бентежить те, що вона не очікувала бути кимось сьогодні ввечері. "Рейчел", - відповідає вона, як ніби це ім'я було просто наступним в нескінченному списку обманів. "Рейчел Енн О'меллі".
  
  "Ти ірландець".
  
  "Так", - каже вона, вивчаючи брехня. “Ну, наполовину. Я ірландка по лінії батька. Моя мати італійка".
  
  "Досить мінливе поєднання", - каже чоловік, блиснувши посмішкою. "Італійська та ірландська".
  
  "Постійна битва", - жартує вона, дивуючись своїй проникливості після стількох років, вражена зростаючої легкістю, з якою вона сприймає події останніх двадцяти чотирьох годин. "Їж, пий, їж, пий, їж, пий..."
  
  Випивка, схоже, нарешті подіяла, незважаючи на її мляву пробіжку по кварталу. Рейчел Енн о'меллі все-таки трохи під зав'язку набралася.
  
  Він ставить ногу на декоративну бетонну лавку і починає розминати м'язи ноги.
  
  У неї майнула шалена думка: може бути, вона відведе жеребця наверх. Може бути, переспавши з абсолютно незнайомою людиною, привид Вілліса Уокера зникне.
  
  Потім, так само раптово, вона приходить в себе. Вона вирішує пробігтися ще трохи, але поодинці. Останнє, що їй потрібно, - це член, від якого вона не може позбутися який-небудь симпатичний хлопець-коханець, який зависне поруч рівно настільки, щоб зіпсувати все, над чим вона працювала останні два роки.
  
  Але, схоже, цей жеребець і його член ще не зовсім закінчили з нею.
  
  "Так, може бути, тебе зацікавити пізню вечерю?" питає він. "Пробіжка і душ не займуть у мене більше сорока п'яти хвилин".
  
  "Я так не думаю".
  
  "Куди захочеш", - продовжує він. “Тільки що розплатився з Visa. Я знову золотий".
  
  "Ні, дякую", - каже вона, і фраза "пізня вечеря" зводить з розуму, примушуючи її згадати про нічних годувань грудьми в темряві вітальні, про задоволення і болю, які Ізабелла відчувала від дотику до її соску. Печаль розгорається в ній. “ Як-небудь іншим разом. Звичайно.
  
  "Добре", - говорить він люб'язно, що додає йому привабливості. Не з тих, хто напористий. “Я залишаю це на твій розсуд. Я весь час бігаю тут підтюпцем. Знайди мене як-небудь ввечері. Може бути, ми зможемо втекти разом."
  
  "Звичайно", - відповідає вона. Вона відкриває двері у свій багатоквартирний будинок. Вона пройде через вестибюль, по службовому коридору і вийде з боку паркування. Може, влаштувати справжню пробіжку по Кейн-парку, сподіваюся, вона не зганьбить себе, зіткнувшись з ним. "Приємно було познайомитися".
  
  "Мені було дуже приємно, Рейчел", - говорить він і з цими словами віддаляється по вулиці широкими, потужними кроками.
  
  Вона дивиться, як він зникає в ночі, і відчуває, як всередині неї наростає дивна нервозність. Не обов'язково з-за того, що тільки що сталося. У свій час вона витримала залицяння тисячі чоловіків. Але, скоріше, про те, що майже тільки що сталося.
  
  Вона мало не впустила когось всередину.
  
  А вона навіть не запитала, як його звуть.
  
  
  12
  
  
  Я витканий з місячного світла.
  
  Я йду за біжучим фігурою на відстані не більше ста футів, ковзаючи від тіні до тіні, прямуючи на південь Чи по-роуд, очікуючи довгої смуги мороку, в яку ми обидва скоро ввійдемо, колонади темряви, провідною в Кейн-парк.
  
  Бігун повертає ліворуч, повз приземкуватих кам'яних колон, мимо величезної скелі посвяти, майже безлюдний парк. Я іду по під'їзній доріжці, яка в'ється вниз по схилу.
  
  Сторонньому спостерігачеві ми могли б здатися абсолютно незв'язаними: двоє витривалих жителів Клівленд-Хайтс, штат Огайо, вийшли на зимову тренування пізно ввечері, причому один з них підтримує повільний темп бігуна підтюпцем; інший - той, що несе дивного вигляду пристрій, - ще більш повільну, але все ще досить граціозну силову ходу.
  
  І все ж ми пов'язані таким чином, що більшість випадкових спостерігачів - так і більшість людей на планеті - ніколи не могли собі ні уявити, ні зрозуміти.
  
  Шум посилюється в той момент, коли я опиняюся в межах досяжності бігуна. На цей раз: могутні гуркоти грому всередині мого черепа, відчайдушні удари закривавлених рук по запечатанному труні.
  
  Бігун зупиняється біля кіоску з закритими віконницями біля "Альми", меншого з двох театрів парку. Я підходжу з заходу. У моїй правій руці дрібнокаліберний пістолет, заряджений порожнистими патронами. У лівій руці у мене четырехлитровое відро з тридюймовим шаром твердої гуми та дротяною сіткою, з ручкою збоку.
  
  Я підходжу на відстань п'яти футів до бігуна підтюпцем.
  
  Бігун, красивий молодий чоловік, одягнений у дорогий на вигляд оливково-чорний спортивний костюм Nike і чорні вовняні рукавички, мене не бачить. Світловідбиваючі смуги на ліктях його куртки дозволяли до незручності легко слідувати за ним.
  
  "Привіт," кажу я.
  
  Чоловік застигає на місці. Схоже, вуличний ветеран. Він не обертається. "Мій гаманець у мене в поясній сумці", - говорить він. Він повільно обв'язує нейлоновий ремінь навколо талії, поки зграя не виявляється обличчям до мене.
  
  Я підходжу ближче, беру гаманець і кажу: "У мене є для тебе повідомлення".
  
  Чоловік важко ковтає, але залишається дуже спокійним. "Про що ти говориш?"
  
  Я приставляю дуло пістолета до його лівого скроні. “ Вона моя. Я піднімаю відро за ручку - ніби тримаю в руках гігантську кавову чашку - і ставлю його з іншого боку голови чоловіка. "Mio!"
  
  Я натискаю на спусковий гачок.
  
  Хмарка диму в темряві непомітно, як і плескають звук, не голосніше, ніж звук, який дитина виймає великим пальцем з порожньої пляшки з-під газованої води. Важливо те, що відро вловлює не тільки кулю - подвиг, досягнутий без пробивання діри у дні, - але і значну частину мозку чоловіка. Поліція не знайде ні кулі, ні гільзи, ні більше, ніж пару крапель испаренной мембрани на чагарнику.
  
  Я дивлюся на фігуру на землі, потім у відро, на рожеву тканину, білувату кістка, теплу і газоподібну в грудневому нічному повітрі.
  
  Для мого котла, я думаю. Моя нганга.
  
  Для заклинання.
  
  
  13
  
  
  Його мати спить на дивані біля обігрівача, модель Norelco, схожа на модель епохи Джетсона. Обігрівач, як завжди, включений на повну потужність і знаходиться в небезпечній близькості до помаранчевих і коричневим кольорами Afghan-Cleveland Browns.
  
  В невеликій квартирі на другому поверсі на Балтік-роуд в кожній кімнаті є радіогодинник, в тому числі старий "Магнавокс" на задній стінці унітазу, прямо під малюнком балерини з макраме на туалетному папері. Сьогодні з кухні доноситься новинна програма на італійській мові.
  
  Він опускається на коліна поруч з матір'ю, прибирає м'яку пасмо сивого волосся з її чола. Вона була Габріеллой Руссо, коли його батько майже п'ятдесят років тому збив її з пантелику, чорноволоса сиреною-лаунж-співачкою, яка два роки морочила Френку Пэрису голову, перш ніж погодитися на його неодноразові пропозиції руки і серця.
  
  Пэрису, єдиній дитині в сім'ї, було шістнадцять років, коли помер його батько. Його мати працювала на двох роботах, щоб допомогти йому закінчити коледж, іноді на трьох. Вона малообразованная жінка, яка закінчила тільки середню школу, але вона є і завжди буде найрозумнішою жінкою, яку він коли-небудь знав.
  
  Зараз вона задоволена, думає він, їй майже сімдесят чотири роки, вона як і раніше сама по собі, як і раніше сильна в gin rummy. І в gin gimlets вона як і раніше сильна. Вони удвох щодня обідають з її подружками по грі в бінго Міллі і Клер. Потім вона дрімає.
  
  Він відсуває обігрівач на безпечну відстань від дивана і сідає за стіл з висувною кришкою. Рахунки, як завжди, акуратно розкладені з правого боку. Він їх оплачує. Це щомісячний ритуал для них двох, який останні кілька років або близько того проходив як по маслу. Спочатку, коли він оплачував її рахунку, його мати віддалялася в спальню, соромлячись того, що більше не може працювати навіть неповний робочий день. Іноді вона поралася на кухні і якимось чином протягом двадцяти хвилин готувала страву з запеченого зити або лінгвіні з кальмарами.
  
  Тепер вона просто спить, незважаючи на це.
  
  Закінчивши, він закриває письмовий стіл, потім перетинає вітальню і направляється в маленьку кухню Pullman. Він бере бутерброд, який завжди лежить на верхній полиці холодильника, загорнутий в харчову плівку, з маринованим огірком на гарнірі.
  
  Чи повинен він розбудити її? Ні, вирішує він. Нехай вона спить. Вона буде знати, що він тут був.
  
  Вона завжди так робить.
  
  Він одягає пальто, стоїть біля дверей, оглядає квартиру: стара меблі з водоспадом; потерте крісло, яке він одного разу, шестирічною дитиною, випадково намочив під час перегляду старого фільму жахів по телевізору; овальний плетений килимок, який був у неї стільки років, що замінити його вже було неможливо; його фотографії з випускного в академії на камінній полиці.
  
  Джек Періс відкриває двері, переступає поріг, закриває її за собою, перевіряє замок.
  
  "Щасливого Різдва, мам", - думає він, обмотуючи шию шарфом ручної в'язки Casa di Gabriella.
  
  Щасливого Різдва.
  
  Будинки на цьому невеликій ділянці Денісон-авеню, недалеко від Бруксайд-парку, являють собою колаж бунгало Ейзенхауера, покритих бульбашками фарби пастельних відтінків пудрово-синьої, зеленої морської піни, лютиково-жовтого, все посіріло через настання сутінків і зимової мряки. Періс припаркована біля узбіччя, обігрівач пихкає, "олдис стейшн" на низькому рівні.
  
  Вийшовши з квартири матері, він провів залишок дня, обходячи мотель "Мрія-А-мрія" на відстані трьох кварталів. Схоже, ніхто ні в одному з півдюжини барів не бачив, щоб хто-то посеред ночі вибігав з мотелю з закривавленим м'ясницким ножем. Зрештою Періс опитала три дюжини чоловіків з затуманеними очима і отримала очікуване: знизування плечима, міську апатію, тимчасову амнезію. Не почуєш зла, побачиш ще менше.
  
  Зараз він сидить в своїй машині на Денісон-авеню, переднє сидіння завалено поліцейськими звітами, всі книги вбивств Майкла Райана. Він підписав їх, не зовсім впевнений, що саме шукає. Більш рання зв'язок між Сарою Вайс і Майком Райаном? Незадоволений поліцейський, який втратив свою частку в десяти тисячах?
  
  Маленька жовта машина?
  
  Періс сприйняв виправдувальний вирок Сари Вайс набагато важче, ніж зазвичай. Він занадто багатьом ризикував під час розслідування. Жодному копу не сподобається відпускати вбивцю. Але коли мова йде про вбивцю поліцейського, в кожному поліцейському є частинка, яку він ніколи не забуває.
  
  В ту ніч в організмі Майкла був алкоголь, але він і близько не підходив до межі. Також були виявлені сліди надзвичайно сильного галюциногену. Сліди галюциногену були також виявлені у флаконі, який знаходився в сумці вбивці. Запис показує, що Майкл офіційно був не при виконанні службових обов'язків, коли його вбили.
  
  За словами захисту, Майкл був детективом-алкоголіком, накачаним наркотиками, який продавав конфіденційні поліцейські досьє за десять тисяч доларів, щоб підживлювати свої мерзенні звички. За словами захисту, Майк Райан був дуже поганим поліцейським, який отримав саме те, що від нього очікували.
  
  Донині Париж відмовляється в це вірити.
  
  Перед відходом з Центру правосуддя Періс зателефонувала Долорес Райан і запитала, чи збереглися у неї документи Майкла: фінансові звіти, записні книжки тощо. Вона сказала, що все знаходиться на зберіганні. Долорес також сказала, що Періс була рада цьому, на щастя, не питаючи його, чому. На щастя, тому що він не зміг би дати їй відповідь, навіть якщо б спробував.
  
  Періс вимикає двигун, але перш ніж він встигає вийти з машини, дзвонить його мобільний телефон. "Періс".
  
  Гучна музика. Кубики льоду в склянках. Гул придорожньої балаканини. "Привіт, це Мерседес, ти мене добре чуєш?"
  
  "Просто чудово".
  
  “ Я застаю тебе в невідповідний момент?
  
  "Зовсім ні", - каже Періс. "Де ти, Атлантік-Сіті?"
  
  "У мене підтискають терміни".
  
  Періс знає це місце. Шановна стара клівлендський таверна, вподобана журналістами. “ Так у чому справа?
  
  "Ну, в даний момент прямо поруч зі мною сидить казково красивий чоловік з етнічним розмаїттям, намагається пригостити мене фруктовими коктейлями".
  
  Періс посміхається. "Як у нього справи?"
  
  "Дай-но я подивлюся". Мерседес на мить замовкає. “Я все ще в черевиках. Думаю, не настільки добре".
  
  "Ще занадто рано".
  
  "Es verdad."
  
  "Отже, що я можу для вас зробити?"
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “ У сенсі, причина, по якій ви подзвонили?
  
  “О, так. Точно. Вибачте. Послухайте. Мені знадобиться пара ваших фотографій для статті, але газета занадто дешева, щоб найняти другого фотографа. Принаймні, за моїми речами. Я залишив повідомлення своєму братові Джуліану, який дійсно хороший фотограф, з проханням відірвати свою дупу і щось із цим зробити, але це вже інша історія, добре? Вибачте. У будь-якому випадку, мільйон шансів проти одного, що він з'явиться, а це значить, що, можливо, доведеться знімати мені і моєму PowerShot, але якщо ти бачиш симпатичного хлопця з камерою, ошивающегося поблизу, не лякайся, гаразд?"
  
  "Спасибі, що попередили".
  
  "Немає проблем".
  
  Періс запитує Мерседес, не потрібен їй спеціальний водій. Вона відмовляється. Періс згортає, перетинає Денісон-авеню, роздумує, не піднятися по довгому пандусом для інвалідних колясок, міцною на вид U-образної конструкції, зробленої з іржавих болтів розміром два на шість дюймів.
  
  Занадто крижаний, думає він. Для чоловіка моїх похилого віку.
  
  Отже, міцно тримаючись за ковані перила, Джек Періс піднімається вузькими кам'яними сходами до будинку Долорес Райан.
  
  Вона виглядає худий і зблідлий, тендітна оболонка карколомної брюнетки, з якою Майкл Райан познайомив його одного разу ввечері в Caprice Lounge; ніч, яка тепер майже двадцять років зберігається в його пам'яті. В той вечір Дасті Алессіо привернув увагу кожного чоловіка в закладі, включаючи сумно молодого Джона Сальваторе Пэриса.
  
  Тепер її карі очі затуманені, в прожилках, втомлені. Її волосся зворушені сріблом. На ній старі джинси, потерті еспадрільї і вицвілий темно-бордова толстовка Університету штату Огайо.
  
  Вони сидять у маленькій охайній вітальні, навпроти один одного, за чашкою кави. В кутку, поряд з приглушеним телевізором, варто навпочіпки велика штучна різдвяна ялинка, її фамільні прикраси розставлені абияк, поспіхом.
  
  Долорес вказує на його кавою і запитує: "Хочеш що-небудь ще?"
  
  “Ні. Ні, дякую".
  
  "Ти хочеш що-небудь додати в це?"
  
  "Я в порядку, Дасті".
  
  Старе прізвисько змушує її посміхнутися, густо почервоніти, провести рукою по волоссю. "Мене більше ніхто так не називає".
  
  "Це перше ім'я, яке я чую, і я дотримуюся його", - каже Періс.
  
  “ Ти знаєш, звідки взялося це прізвисько?
  
  "Ні".
  
  “Я отримала це від Майкла в той день, коли зустріла його. Майкл ходив у середню школу Падуї. Я збиралася в Назарет. Мені було шістнадцять. Шістнадцять, ти можеш собі уявити?"
  
  Періс бачить, як на щоках Долорес з'являється рум'янець, рум'янець жінки, згадує день, коли вона зустріла любов всього свого життя. "Я можу", - говорить він.
  
  “Я часто бачив Майкла і його друзів на бейсбольному стадіоні "Даймонд" у Стейт-Роуд-парку. Я бачив його там постійно, але у мене ніколи не вистачало сміливості заговорити з ним. Пам'ятаєш, як ми в цьому віці просто вмирали від сорому?"
  
  "О так", - каже Періс, думаючи, що насправді він не так вже сильно просунувся в цій області.
  
  “І ось одного разу ми з моєю подругою Барб катаємось по місту в її старому Ford Fairlane з відкидним верхом. Ми заходимо в "Манери", "Дейри Квін", "Макдоналдс", "Ред Барн", потім на бейсбольний поле на Стейт-роуд. І раптом я бачу його.
  
  "Там Майкл!' Я кричу. Барбара, звичайно, впадає в паніку, заїжджає на парковку, перекидає свою чашку Dairy Queen на підлогу, повністю заливаючи педаль гальма шоколадним молочним коктейлем. Машина перестрибує бордюр і прямує прямо на бейсбольний матч. Барбара тупотить і намагається натиснути на педаль гальма, але занадто слизько. Зараз ми їдемо зі швидкістю близько тридцяти миль на годину, врізаючись в сміттєві баки, лавки, садові стільці. Нарешті, після того, як всі розбіглися, вона різко натискає на педаль гальма, і ми огинаємо середину ромба, зупиняючись прямо на горбочку пітчера. І з-за того, що верх опущений, тепер на всьому - машині, сидіннях, книгах, бургерах, мені - лежить шар пилу завтовшки в дюйм. Гірше того, десять хлопчиків нашого віку спостерігають за нами з благоговінням, знаючи, що вони тільки що побачили те, що, ймовірно, стане історією роки в школі.
  
  “ Ну, виявляється, моя зошит з історії вилетіла з заднього сидіння і приземлилася Бог знає де. Отже, із хмари пилу з блокнотом в руці виходить Майкл Патрік Райан - чорна футболка, блакитні очі, довгі вії, спітнілі м'язи. Він каже: "Ей, Дасті, це твоє?' - Долорес дивиться на Пэриса з напівпосмішкою, яка знаходиться десь між незбагненною сердечним болем і радістю від незабутніх спогадів. “Всі сміялися, але я насправді їх не чув, розумієш? Все, що я бачив, були ці ірландські очі. Мені кінець ".
  
  Періс спостерігає, як Долорес розсіяно смикає ребристу манжету спортивної сорочки, занурена у свої думки, і розуміє, що це сорочка Майкла. На ній все ще його одяг.
  
  Долорес повертається до теперішнього моменту. Вона перевіряє підлогові годинники в передпокої, наливає ще кави і дозволяє легковажності своєї розповіді повністю розсіятися. Після хвилини мовчання вона каже: "Ти ж знаєш, він був наляканий".
  
  "Майкл?"
  
  "Ага".
  
  "Чого боїшся?"
  
  Долорес дивиться в эркерное вікно на дощ, що переходить у сніг, на кристалики льоду, що прикрашають верхівки живоплоту перед будинком. “ Всі. Вона махає тильною стороною долоні в сторону давно збільшився дверного отвору, що веде в ванну кімнату на першому поверсі; цей жест повністю пояснює життя члена сім'ї в інвалідному кріслі. "Він був наляканий весь час після того, як ми повернулися".
  
  Приблизно за десять років до цього Майкл Райан зібрав гроші, переїхав на захід і влаштувався на роботу в поліцію Сан-Дієго. Але після того, як його дочка була поранена водієм, яка вчинила наїзд і сховався з місця події, водієм, якого, наскільки розумів Періс, так і не зловили, він перевіз сім'ю назад в Клівленд, щоб бути поруч із матір'ю Долорес, самої вдовою поліцейського.
  
  “Він був відмінним поліцейським, Дасті. Ще кращим людиною".
  
  Долорес мить розглядає Періс, потім нахиляється вперед, немов бажаючи поділитися секретом. Одним ретельно вивіреним видихом вона визнає справжню причину візиту Періс в першу чергу, кажучи: "Я знала".
  
  Це слова, які Періс не хоче чути. Майкл Райан мертвий. Як і його вбивця. Періс з таким же успіхом міг би дотримуватися версії, що Майкл був на роботі, коли його вбили, йшов по зачіпки, потрапив у засідку. Але, проти його волі, його рот відкривається і вимовляє слова. "Що ти маєш на увазі?"
  
  Долорес тягнеться за серветкою, витирає очі. “ Ось чому я не заглядаю в сховище, в коробки. Я просто не можу.
  
  "Ти не зобов'язаний мені це розповідати".
  
  “У нас з Майклом був... , бачте, домовленість. Ми уклали його в день нещасного випадку з Керрі. Майкл сказав мені, що вона ніколи ні в чому не буде потребувати, доки він живий ".
  
  Періс подумує про те, щоб просто встати, обійняти її, піти, відпустити все це. Замість цього він запитує:
  
  "Яким був твій кінець?"
  
  "Мій кінець?" Вона дивиться на нього, її очі налилися свинцем від болю. "Моїм кінцем було ніколи не запитувати, звідки взялися гроші".
  
  Крихітний замок відкривається з приємним клацанням. Періс пишається собою. Він роками не відкривав замки на столі, але, з якоїсь причини, дотик, здавалося, повернулося. Може бути, він знову почав носити з собою медіатор. Він у відсіку під номером 202 в магазині "Я сам" на Трискетт-роуд. Долорес дала йому ключ, але попросила повернути його як можна швидше. Долорес і Керрі Райан скоро переїжджають у Тампа, Флорида.
  
  Відсік великий, приблизно десять на п'ятнадцять футів, і від стелі до підлоги завалений всяким мотлохом, який людина набуває за сорок з гаком років життя: нержавіючої стрічковою пилкою, різнокаліберними ключками для гольфу, розшаровуватися стіл для покеру. Уздовж задньої стіни - речі Долорес. Капелюшні коробки, господарські сумки з білими ручками, набиті одягом, а також кілька великих коробок з магазину жіночого одягу, назви якого Періс не чула роками.
  
  У приміщенні пахне цвіллю, мишами; вологе нудьга відкладених спогадів.
  
  Приблизно за десять хвилин при світлі єдиної сорокаваттной лампочки на стелі Періс перебрав всі запліснявілі книги, папки, папери на столі. Нічого, що відноситься до розслідування, над яким працював Майкл. Нічого, що впадало їй в очі. Він безуспішно намагався відкрити маленький підлоговий сейф, служив підставкою для старої ручної друкарської машинки Майкла "Ремінгтон". Сейф не відкрився, але після декількох непрактичних поворотів зігнутої скріпки нижній правий ящик столу відкрився.
  
  В шухляді лежить єдиний предмет: конверт дев'ять на дванадцять дюймів.
  
  Періс дістає конверт, відкриває його. Всередині чорно-біла фотографія трупа, знівеченого оголеного тіла чоловіка, який лежав на вкритій гравієм парковці. Праворуч біла цегляна стіна, за правим плечем чоловіки колеса великого Сміттєвого контейнера. Чоловік жахливо понівечений, з ніг до голови залитий кров'ю. Періс з огидою бачить, що шматки - великі шматки - живота чоловіки відсутні; шматки, які, здається, були відірвані, з'їдені, ніби на тілі побували тварини.
  
  Але саме вид голови цієї людини пробігає холодним пальцем по хребту Періс.
  
  Голова чоловіка повністю обмотаний колючим дротом.
  
  Фотографія виглядає як стандартна поліцейська фотографія з місця злочину, але не позначена ніяким офіційним чином. Пожовклі краю і злегка вигорілі білки кажуть йому, що стара фотографія. П'ятнадцять, може бути, двадцять років. У правому верхньому куті адресу, написаний від руки вицвілими синіми чорнилами. На адресу Східної Двадцять третій вулиці.
  
  Періс перевертає фотографію, і те, що він бачить на звороті, на мить обманює його зір, потім знову стає чітким.
  
  Це пропозиція. Просте, написане від руки речення з п'яти слів, яке не повинно бути написано на звороті фотографії в столі небіжчика, людини, який не дихав два роки.
  
  Нацарапанный червоною фарбою з-за холоду його могили, Майкл Райан говорить::
  
  Зло - це порода, Фингерс.
  
  Двоє ?
  
  Заклинання
  
  
  14
  
  
  
  БЕЛМОНТ-КОРНЕРС, ОГАЙО
  
  
  ТРИДЦЯТЬМА РОКАМИ РАНІШЕ...
  
  Жінка чекає у відділенні невідкладної допомоги лікарні Богоматері Допомоги на Грінвілл-роуд, її обличчя являє собою масу розпухлою тканини, а матка - місткий медичний куля під сукнею. Був переддень Нового року, і колишній чоловік жінки заїхав в трейлер близько половини шостого вечора, імовірно, щоб привезти своєї дочки пізній різдвяний подарунок, але насправді він хотів того, чого хотів завжди. Гроші на наркотики. Сцена розігралася так швидко, що жінка навіть не встигла замкнути свою дочку в спальні для її ж власного захисту, хоча чоловік ні разу й пальцем не торкнув маленьку дівчинку.
  
  Мати маленької дівчинки була занадто привабливою мішенню.
  
  Лідії дель Бланко двадцять сім років, вона неліцензований перукар середньої кваліфікації, фолк-співачка незвіданого таланту, струнка молода жінка з ясними бурштиновими очима. Але сьогодні її очі - каламутна іржа; її шкіра - грубий рельєф здуті, пожовклих рубців. Ентоні дель Бланко пристебнув її ременем, одним із своїх улюблених засобів залякування.
  
  Зліва від Лідії сидить її чотирирічна дочка Фіна, крихкий темноволосий грудочку неспокою, який, здається, принаймні на даний момент, відмовився від свого кружного шляху по залу очікування, від ридань і шльопання у величезних синіх гумових калошах. З самого раннього дитинства Лідії не вдавалося обдурити свою дочку з приводу побоїв, хоча вони траплялися все рідше з тих пір, як Ентоні покинув трейлер і переїхав до однієї зі своєї нескінченної низки повій.
  
  Але Фіна знає, хто її батько і що він іноді робить з її матір'ю. Тим не менш, вона занадто молода, щоб ненавидіти його. Вона просто хоче, щоб крики припинилися і її мама була щаслива.
  
  І ось вона плаче...
  
  Коли вимовляють її ім'я, Лідія повільно піднімається на ноги і підходить до вікна з матовим склом. Серед звичайних подробиць, звичайної брехні вона повідомляє жінці, що її колишній чоловік мертвий; яким, на думку Лідії, він і є. Але саме жорстокий акт згвалтування Ентоні дель Бланко вісьмома місяцями раніше дав насіння цього перш неспокійного дитині в її утробі, цій дитині, якого Лідія дель Бланко поперемінно ненавиділа і любила, цій дитині, що не бив її ногами більше трьох годин.
  
  Коли Лідії допомагають сісти в інвалідний візок, її дочка знову починає плакати, тепер сльози тонкими покрученими струмками течуть по її щоках. Вона слухняно йде поруч зі стільцем матері, поки вони не доходять до оглядової кімнати номер один. Потім, без істерики, оскільки її крайнє виснаження не дозволяло їй так себе вести, вона зупиняється, коли вони укладають її мати на каталку і увозять геть.
  
  Приємна молода продавщиця солодощів по імені Констанс Агийяр бере Фину за руку і веде до торгових автоматів, де купує їй снікерс і кока-колу.
  
  Але перш ніж маленька дівчинка встигає відкусити хоч шматочок, вона заповзає на один з м'яких стільців і через кілька миттєвостей міцно засинає.
  
  З ударом півночі, в момент, коли майже всі мешканці східного часового поясу Сполучених Штатів відкривають пробки від шампанського на знак святкування; в момент, коли Ентоні дель Бланко отримує плотське задоволення з повією по імені Вікі Померой в номері 511 готелю TraveLodge на Кеннон-роуд; в момент, коли чотирирічна Фіна спить і бачить уві сні місце, де її батько не порушує ні голосу, ні руки, Лідія кричить в агонії, всього один раз, довгим, одиноким пересторогою всім тим, хто може заподіяти шкоду їй або її сім'ї в майбутньому. майбутнє.
  
  А у Лідії дель Бланко народився хлопчик. Здоровий хлопчик вагою сім фунтів п'ять унцій, народжений в абсолютно новий день, в абсолютно новому році.
  
  Ентоні дель Бланко одного разу виявить, що хлопчик народжений в результаті насильства.
  
  
  15
  
  
  Загиблу жінку звали Файетт Мартін.
  
  На момент вбивства їй було тридцять років, вона ніколи не була заміжня, дітей у неї не було. Випускниця середньої школи Мейфілд в далекому іст-сайді Клівленда, справжній любитель комп'ютерів, коли у вільний час не вирощувала орхідеї-призери; це згідно телефонному інтерв'ю, яке Періс провела зі своїм братом Едгаром, жителем Мілуокі, її єдиним живим родичем.
  
  Її впізнали в Департаменті автотранспорту. Її червоний "Шевроле" останньої моделі був припаркований в декількох кварталах від Реджинальд Білдінг, де було знайдено її тіло. Відбитки, зняті на місці злочину, співпали з відбитками, знайденими в машині, і було проведено впізнання. Останні дванадцять років вона працювала в квітковому магазині в передмісті Честерленда.
  
  Офіційною причиною її смерті буде названа "втрата крові з-за важкої травми голови", але це розповість лише частина історії. Що насправді сталося з Файетт Мартін, так це те, що хтось узяв дуже великий, дуже гострий ніж - можливо, мачете або здоровенну сталеву шаблю і відтяв їй голову. Один точний удар. Коронер не виявив ні щербин на черепі жінки, ні слідів розпилювання. І є велика ймовірність, що жінка вступала в статевий зв'язок в якийсь момент або до, або під час кривавого події, але не після. Рубен каже про це під час, але поки вирішив зберегти це думка неофіційними.
  
  Париж знаходить слабка втіха в тому факті, що на додачу до всього цього вони не переслідують некрофіла.
  
  Як правило, коли є докази, які пов'язують методологію, якщо не мотив, двох вбивств, є деяка подібність у жертви: студенток коледжу, повій, страхових агентів. Але на цей раз двоє покійних не могли бути більш несхожими один на одного:
  
  Мертвий чорношкірий чоловік, знайдений в номері готелю Dream-A-Dream, пограбований і кастрований.
  
  Мертва біла жінка, знайдена в Реджинальд-білдінг на Східній Сороковий вулиці, з відрубаною головою і віддаленим мозком на місці злочину.
  
  Що робить їх родичами після смерті, так це те, що в обох жертв десь на тілі був вирізаний дивний символ у вигляді лука і стріл. Символ, поки не ідентифікований.
  
  Станом на два дні до Різдва офіційна позиція поліцейського управління Клівленда полягає в тому, що ці вбивства не пов'язані.
  
  Три фотографії приклеєні до класній дошці в загальній кімнаті на шостому поверсі Центру правосуддя. За столом для нарад, завалених сміттям та папками, сидять троє поліцейських: детектив Джек Періс, детектив Грег Эберсоул і сержант Карла Девіс з Відділу по боротьбі з сексуальними злочинами.
  
  Карла Девіс - чорношкіра, тридцяти п'яти років, приголомшливого статури, з широкими плечима і темно-зеленими очима з золотими цяточками. Навіть якщо б вона не була заміжня, більшість хлопців у відділі були б надто залякані Карлою, щоб набратися сміливості зробити крок до неї. Вона виглядає як великий сексуальний форвард WNBA, жінка, яка ні хріна не смыслила, коли працювала у відділі звичаїв, де була безперечною королевою проституції, а зараз, будучи заступником командира Відділу боротьби з сексуальними злочинами, отримує ще менше.
  
  За останні двадцять чотири години була сформована ця оперативна група, а також відбулася зміна завдань.
  
  Всі співробітники поліції вважають, що є щось особливе в тому, щоб бути самим першим слідчим, фізично ступив на місце злочину. Запахи, звуки, саме відчуття повітря, положення тіла, ймовірність того, що в багатьох випадках вбивця був останнім, хто виходив з кімнати.
  
  І хоча це правда, що, якщо розслідування бере на себе інший детектив, і дев'яносто дев'ять відсотків доказів передаються через звіти свідків, письмові свідчення під присягою, фотографії і відеозаписи інтерв'ю, все одно залишається цей один відсоток, яким дорожать детективи всюди, і коли справу затягують, це ніколи не буває приємно.
  
  Хоча на цей раз Париж явно укладає більш вигідну угоду, якщо тут взагалі можна укласти більш вигідну угоду. Йому не хотілося копатися в житті Вілліса Уокера, так само як і не хотілося копатися в штанях цієї людини.
  
  Угода не обійшла стороною Грега Еберсола. Або його поведінку. Обширні зв'язки Грега з наркотиками працювали проти нього. На даний момент він візьме на себе розслідування справи Уокера. Періс отримала Файетт Мартін. Карла Девіс буде займатися сексуальними злочинами.
  
  У вісім п'ятдесят в кімнату входить капітан Елліот, і починається нарада оперативної групи.
  
  Періс у класної дошки з блокнотом у руці. “У нас є труп чорношкірого чоловіка, якогось Вілліса Джеймса Уокера, сорока восьми років, проживав на Східному бульварі. Тіло містера Уокера було знайдено в номері 116 мотелю Dream-A-Dream на розі Східної Сімдесят дев'ятій вулиці і Сент-Клер-авеню. Офіс коронера стверджує, що містера Уокера вдарили по потилиці важким плоским предметом, але вбило його не це. Як і велика кількість рогипнола і алкоголю в його організмі. Причиною смерті була визнана втрата крові внаслідок вилучення р-на Пеніс і яєчка Уокера, жодне з яких не було виявлено на місці події.
  
  “Те, що було знайдено, було підроблено напівавтоматичним пістолетом двадцять п'ятого калібру, випущеними двічі. Були виявлені обидві кулі. Немає жодних доказів того, що хтось був поранений у людини.
  
  “У нас також є одна біла жінка DOA, жінка по імені Файет Мартін, тридцяти років, раніше проживала в Marsol Towers в Мейфілд-Хайтс. Тіло міс Мартін було виявлено у покинутому будинку на розі Східної Сороковий і Центральної. Коронер вважає, що міс Мартін частково була обезголовлена великим ножем або зброєю типу мачете. Її мозок досі не відновлений. В обох випадках була відсутня частина або частини тіла. В обох випадках був залишений символ, вирізаний на камені."
  
  Періс вказує на перші два знімка. На одному зображено символ, вирізаний на мові Вілліса Уокера. На другому зображений символ, вирізаний на спині Файет Мартін.
  
  “ Рубен каже, що мітка може мати якесь відношення до релігії Сантер або до одного з її темних відгалужень. Зараз я стежу за цим. Він вважає, що відмітина на мові містера Уокера була зроблена посмертно. Відмітина на спині Файет Мартін була зроблена перед її смертю. Але за кілька хвилин до її смерті.
  
  "Хто знайшов Вілліса Уокера?" Запитує Карла.
  
  "Прибиральниця," каже Періс.
  
  “ А двоє дітей, які знайшли жінку?
  
  “Сусідський хлопець і його дівчина. Дівчина - та, хто викликав поліцію. Грег отримав їх свідчення ".
  
  "Що у вас є на сім'ю Мартіна, друзів?" Запитує Елліот.
  
  "Обоє батьків померли", - каже Періс. “У неї був брат в Мілуокі. Він прилітає, щоб забрати тіло. Вона працювала в закладі під назвою "Квітковий магазин" у Честерленде ще з середньої школи. За словами її брата, у неї не було хлопця. Наскільки я можу судити, Файет Мартін Вілліс Уокер не були знайомі один з одним".
  
  Періс зустрічається поглядом з усіма в кімнаті, не бачить подальших питань. Він сідає.
  
  "Грег?" - Запитує Елліот.
  
  Грег Эберсоул залишається сидіти. Періс здається, що він перебуває на межі фізичного зриву. “Вілліс Уокер був одружений і мав - ви готові до цього?- одинадцять дітей. П'ять різних жінок. Двом з них випала коротка привілей називатися місіс Вілліс Уокер. Троє нащадків Вілліса відбувають важкі терміни, один з них у в'язниці штату Огайо. Вілліс був співвласником Kinsman Products, друкарні, що спеціалізується на календарях, фірмових бланках, візитних картках. Він також очолював звукозаписний лейбл Black Alley Records. Але в основному Вілліс Уокер займався тим, що безкарно скоював дрібні злочини. Дванадцять арештів, дві судимості, обидва за дрібні правопорушення. Ніколи не проводив за ґратами більше сорока восьми годин. Поки ніхто не пов'язаний з вуду або чимось подібним. Вілліс крутився і торгував, так що ймовірність того, що він заборгував або заборгував велику суму грошей, надзвичайно імовірна ".
  
  Грег закриває свій блокнот.
  
  Елліотт каже: “Очевидно, люди, останнє, що нам потрібно, - це ФБР. Давайте спробуємо розібратися з цим. Крім того, давайте подивимося на банди, особливо латиноамериканські, подивимося, чи зможемо ми зіставити це з яким-небудь обрядом ініціації. Давайте перевіримо індекс бандитських татуювань, подивимося, чи означає що-небудь цей знак. Карла?"
  
  Карла Девіс випрямляється, схрещує ноги. Сьогодні на ній червона вовняна спідниця з вирізом трохи вище коліна і біла шовкова блузка. Всі троє чоловіків з усіх сил намагаються дивитися їй прямо в очі. “Сексуальні злочини будуть стосуватися фанатів татуювань, а також хлопців, яким подобається робити це на публіці. Якщо Файетт Мартін займалася сексом в тому дверному прорізі прямо перед тим, як її вбили, можливо, цей хлопець робив це раніше, і на цей раз все вийшло з-під контролю. А також всім, хто проявив схильність до карвінгу для розваги.
  
  "Це часто трапляється?" Запитує Періс.
  
  "Ти був би здивований", - говорить Карла.
  
  “ Сумніваюся в цьому.
  
  "Кілька років тому в мене був хлопець", - продовжує Карла. “Страшний волоцюга. Влітку він бродив по Тремонту, заглядав у вікна і спостерігав, як роздягаються дівчата. Він пробирався до дівчаток після того, як вони лягали спати, присипляв їх хлороформом, а потім вирізав серію цифр у них на лобі капелюшної шпилькою.
  
  Періс і Еберсол обмінюються поглядами. "І ось як він відбувся?" Запитує Грег.
  
  “Ну, він зазвичай мастурбував, поки різав. Ніколи нікого з них не ґвалтував. Робив це п'ять разів".
  
  "Будь ласка, скажи мені, що він зараз в Менсфілді", - каже Періс.
  
  "О, так", - говорить Карла, встаючи і збираючи свої папери. "І ви готові до того, що означали цифри?"
  
  "Що?"
  
  "Це був код від його шафки", - говорить Карла. "Його чортів код від шкільного шафки".
  
  "Господи, - говорить Грег.
  
  "Найгірше те, що він вийде на свободу через вісімнадцять місяців, а з Клівленду розгулюють п'ять жінок з комбінацією шафки цього мудака, написаної у них на лобі рубцевою тканиною".
  
  Ніхто в залі не вважає доречним сміятися, з огляду на серйозний характер злочину. Вони професіонали і дуже серйозно ставляться до насильства над громадянином, які знаходяться під їх наглядом. Сміятися було б непрофесійно.
  
  Тому замість цього вони хапають свої газети, кава і сигарети і так швидко, як тільки можуть, прямують до дверей.
  
  “ Ви, випадково, не детектив Періс?
  
  Вони у вестибюлі Центру правосуддя. Час полуденне, народу повно. Періс обертається і бачить молодої людини його росту, приємної зовнішності. У нього на шиї висить "Нікон".
  
  “ При будь-якій можливості. Ти хто?
  
  "Джуліан".
  
  Періс вигинає брови, очікуючи продовження.
  
  Чоловік продовжує. “Мені шкода. Мерседес Круз - моя сестра".
  
  "Ах, так, добре", - каже Періс, простягаючи руку. "Джек Періс".
  
  "Джуліан Круз," говорить він, потискуючи руку.
  
  Джуліан охайний - штани кольору хакі, замшеві кросівки, шкіряна льотна куртка, сонцезахисні окуляри в черепаховій оправі, підстрижені вуса - і, можливо, на кілька років старше Мерседес.
  
  "Приємно познайомитися", - каже Періс.
  
  - У мене те ж саме. Я подзвонила наверх, але мені сказали, що я просто скучила за тобою.
  
  “Так. Іноді їм доводиться мене випускати. Профспілкові справи". Періс застібає пальто, пригладжує волосся, передчуваючи, що його сфотографують без особливої уваги. “ До речі, як ти дізнався, що це я?
  
  “Повір мені, моя сестра описала тебе до найдрібніших подробиць. Вона страшенно розбирається в деталях". Він розстібає шкіряний чохол Nikon і піднімає його. “ Я зроблю це так швидко і безболісно, як тільки зможу.
  
  "Де ти хочеш мене бачити?"
  
  Джуліан вказує на величезні вікна, що виходять на Онтаріо-стріт. "Там добре освітлене".
  
  Вони перетинають вестибюль. Джуліан ставить Періс на місце, відходить, зосереджується і каже: "Знаєш, мені, мабуть, не слід було тобі цього говорити, але Мерседес тобою жахливо захоплена".
  
  "Це правда?" - запитав я.
  
  Він робить знімок. “Ну, може бути, "зайнята" - неправильне слово. Просто це найважливіше завдання, яке у неї коли-небудь було. Вона просто рада працювати з таким професіоналом ".
  
  "Що ж, для мене це велике задоволення".
  
  Клацання. “Я її дуже люблю і сподіваюся, що вона запалить світ. От і все ".
  
  “Я не сумніваюся, що вона погодиться. Я сподіваюся, що зможу допомогти", - каже Періс.
  
  “Не говори їй, що я щось сказав, гаразд? Я не знаю, чи встиг ти відчути смак цього темпераменту. Вона вбила б мене".
  
  "Я розумію".
  
  "Ще кілька?"
  
  "Звичайно".
  
  Джуліан робить третій, четвертий і п'ятий знімок, потім закриває об'єктив. “Спасибі. Все готово. Я простежу, щоб ви отримали копії".
  
  Періс бреше: "Я з нетерпінням чекаю зустрічі з ними". Вони біля дверей в гараж. Періс вказує на гараж. “Я можу вас кудись підвезти? Я прямую на схід".
  
  Джуліан показує пропуск RTA. “ Вест. У будь-якому випадку спасибі. Приємно було познайомитися.
  
  "Із задоволенням". Періс штовхає двері, задаючись питанням - приблизно з двадцятьма секундами запізнення, - не стирчав його чубчик на голові, в постриженой битву з гравітацією, яку він вів зі своїми волоссям щодня, з тих пір, як йому виповнилось вісім років.
  
  Квітковий магазин - це коричневе будівля з необробленого кедра і скла на Кейвз-роуд в напівкруглому Честерленде, зручно розташоване через дорогу від похоронного бюро Лапума-Дженнаро.
  
  Небо прояснилося, але день все ще досить холодний, щоб сніг рипів під ногами Пэриса, коли він наближається до прикрашеного гірляндами і стрічками будівлі. Його дихання створює перед ним невеликі перисті хмарки пари. Він відкриває двері, і його відразу ж огортають вологі аромати сосни, ялини і бальзаму.
  
  Інтер'єр магазину наповнений сезонної флорою, кожна поверхня покрита засніженими вінками або величезними червоними і жовтими пуансеттиями. За прилавком стоїть чоловік у зеленому фартусі, білій накрохмаленій сорочці й малиново-червоній краватці-метелику, як раз завершальний продаж двох великих вінків ще більш великої жінці. Коли вона йде, він повертається до Періс.
  
  "Я можу вам чимось допомогти, сер?" - запитує чоловік.
  
  Періс знайомиться з чоловіком. Потім він зауважує бейдж з ім'ям, який ідентифікує його як Гастона Берка.
  
  “ Я хотів би задати вам кілька питань, містер Берк.
  
  "Це через Фей, чи не так?"
  
  "Так".
  
  "Я не спав з тих пір, як почув про це", - говорить Гастон. Йому п'ятдесят, він грушоподібний і доглянутий. Його волосся кольору фарбованої міді зачесане назад, як у перукаря 1930-х років.
  
  Періс дістає свій блокнот. "Як довго ви з нею працювали?"
  
  “ Дванадцять років або близько того, час від часу. Здається, вона прийшла сюди працювати відразу після закінчення середньої школи. Тоді це був магазин моїх батьків. Я працював тут неповний робочий день, час від часу, поки п'ять років тому не очолив магазин.
  
  “ Вона була доброю співробітницею?
  
  "Найкраща", - говорить Гастон, його голос трохи ламається. “Приходила рано, йшла пізно, завжди була готова прийти у свій вихідний, коли ми були зайняті або у нас була якась надзвичайна ситуація. Через три тижні після того, як мої батьки загинули в автокатастрофі, мені видалили апендицит. Фей п'ять днів спала в задній кімнаті, щоб керувати магазином. Фей була не просто служить, детектив."
  
  “ Що ще ви можете розповісти мені про неї, містер Берк?
  
  “Я можу сказати вам, що вона була справжньою художницею. У неї був справжній талант до квіткового дизайну. У неї були природні здібності до орхідей. Це від Фей, " говорить він, вказуючи на високу вузьку скляну вітрину за прилавком. Всередині - дюжина надзвичайно ніжних квітів рожевого, бузкового і жовтого кольорів. "Я не можу повірити, що її Жіночі Локони все ще живі, а вона ні".
  
  “ Що ви можете розповісти мені про її особисте життя?
  
  Гастон на мить замислюється. Він сумно посміхається. “ Тільки те, що у неї не було. Фей була з тих сумних жінок, яких зараз часто бачиш. Симпатична жінка, побита життям. Думаю, одного разу вона обпеклася, тоді це було перевір, будь ласка, наскільки далеко заходить романтика ".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “Ну, вона по-справжньому ніколи не говорила про це, але у мене завжди було відчуття, що колись у неї були досить серйозні стосунки, і її досить безцеремонно кинули. Думаю, вона так і не змогла змиритися з цим. Наступали свята, і я бачив, як її зазвичай приємне поведінка починало псуватися, і це розбивало мені серце. Кожен рік я запрошував її провести День Подяки або Різдво зі своєю родиною. Кожен рік вона відпросилася.
  
  Періс запитує: "Значить, ніхто ніколи не заїжджав за нею після роботи в п'ятницю або суботу ввечері?"
  
  "Ні, ніколи".
  
  "Вона ніколи не приходила в понеділок вранці і не говорила про побачення, яке у неї могло бути на вихідних?"
  
  “ Може бути, колись, через багато-багато років тому. Але в недавньому минулому - нічого. Вона була самотньою молодою жінкою, детектив. Мені жахливо її не вистачати. Я її дуже любив.
  
  "Ти любив її".
  
  "Так".
  
  "Чи було коли-небудь час, коли ви двоє..."
  
  “ Зустрічався?
  
  "Так".
  
  “ Я гей, детектив.
  
  "Зрозуміло", - каже Періс, вирішивши не заносить цю інформацію в свій блокнот. "Сподіваюся, ти не чекав, що я буду знати тільки це".
  
  "Ні", - говорить Гастон. “Вважаю, що ні. Але я сподіваюся, що це відповідь на твоє питання".
  
  “Це так. Але тільки один з них".
  
  "Туше".
  
  “ Файет працював двадцятого числа цього місяця?
  
  Гастон звіряється з календарем на своєму столі. “ Ні. В той день у неї був вихідний.
  
  “ Чи можу я запитати, де ви були двадцятого?
  
  “Я був тут. Я закрив магазин в половині сьомого, зайшов до CVS і купив всі ліки від застуди, які у них були. Потім я пішов додому, взяв зазначені ліки і згорнувся калачиком з Англійським пацієнтом ".
  
  Періс вирішить, що він говорить про книгу або фільм. "І ти нікуди не ходила?"
  
  “ Ви коли-небудь брали НиКвил, детектив? Немає. Я нікуди не виходив. Я був у коматозному стані ".
  
  Періс зачинив блокнот. “ Ви можете ще що-небудь додати, містер Берк?
  
  “Тільки те, що Фей також дуже добре розбиралася в комп'ютерах. Вона все тут налаштувала. Бухгалтерське програмне забезпечення, база даних для наших списків розсилки ". Раптово Гастон підносить руку до рота. "Я тільки що дещо зрозумів".
  
  "Що це?" - запитав я.
  
  Гастон Берк каже: "Я абсолютно мертвий без неї".
  
  
  16
  
  
  Тут живуть мертві.
  
  Котел, нганга, стоїть в центрі кімнати, прикрашеної чорним ворсистим килимом, чорними стінами, чорним стелею. Дванадцять футів на дванадцять футів. Убогий світ від півдюжини обетных свічок, розставлених вільним шестифутовым колом, здається, вбирається в темряву, як місячна кров в незайманий сніг.
  
  Зовні, в коридорі, уздовж карниза підвішені червоні та зелені лампочки; між ліфтами, прямо над кнопками виклику, висить вінок з ароматом сосни. У вестибюлі стоїть величезна срібна ялинка, оточена різнокольоровими гірляндами і прикрашена сліпучими прикрасами.
  
  Тут немає світла. Тут завжди опівночі. Тут це місце називається Матаморос, місце називається Ель Мозоте. Тут це Мій Гавкіт. Сребеница. Амрітсар. Пномпень. Тут, у цій вічній темряві, тиша переривається тільки криками мертвих, холодних і неотмщенных, їх благання - жорстоке червоне море на дні мого котла.
  
  Але чорна кімната їх не чує. Чорна кімната зберігає їх біль, підживлює її.
  
  Я приготувала нгангу, свою першу, на старому газовому грилі Charmglow, який знайшла на галявині під деревами на Нефф-роуд. Я чекала до середини ночі, щоб підняти його на службовому ліфті. Якби хто-небудь побачив мене, то напевно поставив питанням, що я збираюся робити з величезним, застарілих газовим грилем у багатоквартирному будинку без балконів.
  
  "Ніяких домашніх тварин, ніяких дітей, ніяких барбекю", - сказав мені керуючий будинком, коли я вперше оглянув апартаменти Cain Towers на Чи-роуд. З приблизно двадцяти квартир було важко повірити, що в жодній з них не ховається кішка, дитина або хібачі, але такі були правила.
  
  Я відшліфувала і пофарбувала глибоку круглу чашу, потім нанесла на її бік емблему Очоси. Тепер в ній є плоть. Плоть цієї землі. Плоть, яка гниє. Це буде тільки питанням часу, коли запахи досягнутий коридору, ліфта.
  
  Я повинен діяти.
  
  Я сідаю навпочіпки поруч з котлом, потягують ром Metusalem, присмачений залишками мухомора, рідкісного чарівного гриба. Мені знадобиться ще. Я закурюю цигарку і недбало випускаю дим по орбіті навколо себе. Дим приваблює богів. Дим маскує гнітючий запах протухлого людського м'яса.
  
  Я глибоко вдихаю, черпаючи силу в злощасних духів нганги, наповнюючи свої легені, своє істота силою такою змученою плоті. Мозок повії. Мозок і руки спокусника...
  
  Я закриваю очі.
  
  Я нкиси.
  
  Я починаю мріяти про Мексиці, коли мухомор починає діяти. Я бачу себе чотирнадцятирічним, стоячим оголеним, мокрим від власного поту, поту інших. Я перебуваю в кімнаті над винним льохом Седрики Мало, очікуючи сухого скрипу першої сходинки, першою з вісімнадцяти сухих дерев'яних сходинок, за яким прийде спостерігач, тачер, кат. Вентилятор над головою повільно обертається, ледь проганяючи повітря, насичене кислими запахами. На ліжку брудні чорні шовкові простирадла; над дзеркалами в золотих прожилках.
  
  Раптово сходинка знову скрикує, її ниє спина задається питанням, скільки їх ще.
  
  І все ж я знаю, що зовні спекотне сонце Тіхуани все ще обпікає тротуари, вулиці, навіть уми негідників, які приходять сюди. Зараз лише опівдні. Залишилося кілька годин.
  
  Отже, вони йдуть. Вісімнадцять кроків, поворот наліво, ще один або два кроки. Штовхати. На двері в кімнату над кімнатою Мало немає замка. Замок не потрібен. Двері відчиняються, і незабаром шум вривається, обрушуючись на мене, як чорний шторм; за нею завжди слідують огидні дотику, фантазії про проламывающихся черепах, бритви, розрізаючих плоть, глотках, булькає від каяття.
  
  Всі чоловіки, які піднімаються по сходах, з великими кулаками, як у мого батька.
  
  Всі жінки, багаті і жорстокі.
  
  Тому що я грааль. Чотирнадцять років, без зморшок, плечі і руки, як у чоловіка. Я - приз, який Седріка Мало пропонує у своїй лотереї, той, розіграти який коштує п'ятсот доларів, той, який зробить нас обох багатими.
  
  Іноді переможці лотереї просять мене обміняти їх на біль. Іноді на жертву. Але завжди я змушений торгувати задоволенням і стягувати численні борги, пов'язані з ним.
  
  Чорна кімната втрачає свідомість.
  
  El brujo esta aqui.
  
  Відьма тут.
  
  І я подивлюся вам в очі і скажу, що я мандрівний працівник ферми з Кульякана, і ви мені повірите. Я скажу вам, що керую повітряною кулею над долиною Напа, і ви мені повірите. Я скажу вам, що я пекар з Нового Орлеана, і ви мені повірите.
  
  Я трахну тебе в твоїй шлюбної постелі, моя робоча форма спущена у мене на щиколотках, поки твій чоловік ходить за поштою.
  
  Потече кров, солодка і рясна.
  
  Я скажу тобі, що люблю тебе.
  
  Світ зануриться в тишу.
  
  І ти повіриш мені.
  
  
  17
  
  
  Вона переглядає газету в пошуках подробиць, але в цей день у "Простому дилера" немає жодних згадок про вбивство Вілліса Уокера. Це був другий розділ за один день, невелика замітка, в якій говорилося, що чоловік по імені Вілліс Джеймс Уокер, сорока восьми років, був знайдений мертвим у номері мотелю "Мрія-а-мрія", і що причина смерті не встановлена. Не було також ніяких підозрюваних, які перебувають під вартою.
  
  Вона сидить за столиком біля вікна в ресторані на західному березі Флетс, дивиться на течію річки, опустивши сонячні окуляри, перед нею стоїть незаймана тарілка "аль помодоро" з пастою "волосся ангела", яка старіє.
  
  Їй вдалося проспати всю ніч, що трохи злякало її. Якимось чином образ Вілліса Уокера на підлозі тій брудній ванні не втручався в її сни. Вона думала, що цей образ буде переслідувати її довгі роки - можливо, поки вона сиділа в тюремній камері ORW, - але поки цього не відбувається. І це трохи нервує.
  
  Можливо, це тому, що вона знає, що у неї є робота, яку потрібно робити. Передати ці гроші в трастовий фонд. Ростити дочку. Вілліс Уокер був великим, жорстоким чоловіком, що стояв між нею і цією метою. "Та пішов він", - думає вона. Він ризикнув і програв.
  
  Він, чорт візьми, залицяється не за тією дівчиною.
  
  Вона оплачує рахунок, одягається і виходить на вулицю. Вона проходить кілька кварталів по Мейн-авеню до Сентер-стріт, де її машина припаркована незаконно. Вона згортає на майже пустельну вулицю і щаслива, що не бачить яскраво-оранжевого квитка на лобовому склі, в її голові вже завалені цифрами, передчуттями, сумом, обіцянками, страхом.
  
  І ось тоді вона помічає чоловіка, взламывающего її машину.
  
  "Агов!" кричить вона, перш ніж встигає зупинитися. Вона дивиться вгору і вниз по вулиці. Ніхто її не чує. Або допомогти.
  
  Чоловік дивиться вгору, по сторонам, але не на неї. Йому за сорок, він білий, поношенно одягнений в зелену толстовку з капюшоном та штани заляпані. У правій руці у нього щось схоже на брухт. Він виглядає трохи занадто старим, щоб робити те, що робив, але він був там, намагаючись зламати пасажирську двері її лимонно-жовтої "Хонди", яка навіть близько не підійшла до того, щоб окупитися.
  
  Її страх переходить у гнів. “Гей! Ти що, оглух? Забирайся нахуй від моєї машини!"
  
  При цих словах чоловік, хитаючись, відступає на кілька футів, знаходить її в перекрученому пейзажі свого бачення. Він явно п'яний. Слово на букву "ф", здавалося, щось вловив у ньому. Як і її гучність. "Розмазня твоя, сучка?" говорить він.
  
  Сука? Вона не вірить. “Це моя машина, сука. Ти - моя проблема". Що, чорт візьми, на неї найшло? Що вона робила? Їй варто було б триматися якомога тихіше, а вона погрожувала викрадачеві. З іншого боку, їй не так вже хочеться викликати поліцію. Вона засовує праву руку в кишеню пальто і робить нервовий крок вперед. “ А тепер вирушай в чортову прогулянку. Ми удамо, що цього ніколи не було.
  
  Чоловік пильно дивиться на неї, очевидно, зважуючи на можливість того, що вона може бути який-небудь войовничої кар'єристкою феміністського типу з маузером. 380 доларів у кишені, просто чекає, коли який-небудь недоумок встане у неї на шляху.
  
  Прийом спрацьовує. Не кажучи ні слова, чоловік повільно опускає руки по швах і починає задкувати по тротуару, не зводячи з неї очей. Коли він наближається до куті, він трясе перед нею ломом у останньої, жалюгідній спробі зобразити браваду печерної людини, перш ніж зникнути в провулку.
  
  Ось і все, думає вона. Чорт візьми, це на сто відсотків. Не має значення, чого це коштує, як це відбувається. Навіть якщо у неї на це менше п'ятдесяти тисяч доларів. Навіть якщо їй доведеться порушити постанову суду і жити з Ізабеллою у бігах до кінця їх життів. Вона втекла звідси.
  
  До біса це місце.
  
  Вона підходить до пасажирської двері. Пошкоджень немає. Ну, ніяких пошкоджень, яких там вже не було. Все, про що вона може зараз думати, це зануритися в гарячу ванну з піною, склянка трав'яного чаю поруч, Андре Превін на стереосистеми, що-небудь в духовці на повільному вогні. Майже рай. Тільки Ізабелла, пустують серед бульбашок, її сміх, луною відбивається від старих світильників, могла зробити це таким.
  
  Вона зчищає сніг з дверного ключ, вставляє його в замок, повертає, і перше, що вона відчуває, коли чоловіча рука закриває їй рот, - це засіб для миття рук DL. Її батько був майстром, коли вона була зовсім маленькою, сам лагодив сімейні автомобілі, відновлював двигуни газонокосарок, і коли він садовив її до себе на коліна перед обідом, вона відчувала густий аромат миючого засобу на нафтовій основі, змішаний з димом його сигар.
  
  Але на цей раз запах не змушує її почувати себе теплою і захищеною.
  
  На цей раз її від цього нудить.
  
  “ З ким, чорт візьми, ти думаєш, ти розмовляєш, сука?
  
  Це її викрадач, повернувся, щоб заявити про себе по-справжньому.
  
  Вона намагається закричати, але звук приглушається його брудної полуперчаткой. Вона чинить опір, і, на її біду, її притискують до землі важким передпліччям. Земля тягнеться до неї - крижана, тверда і невблаганна. Вона приземляється на ліве плече, перекочується на праве; приголомшена і неверящая, повністю принижена.
  
  Потім вона чує крики.
  
  Агов, хтось кричить.
  
  
  ГЕЙ!
  
  
  Кроки, що наближаються. Вона бачить пару коричневих похідних черевик, закоти джинсів. Вона чує нові крики, але нерозбірливі слова, враховуючи роботу парової лопати, яка тільки почала працювати в її мозку.
  
  Потім почувся хрускіт кроків по снігу, що віддаляються, похитуючись.
  
  Потім тиша. Боже, у неї розболілася голова. Я одна? вона задається питанням.
  
  Немає.
  
  Сильні руки хапають її за руки; сильні руки піднімають її на ноги.
  
  Мить запаморочення, потім все повертається на круги своя. Центральна вулиця перед нею. Її машина приблизно там, де вона залишила її перед тим, як швидко впасти на землю. Зовсім незнайома людина поруч з нею, підтримує її.
  
  "Ти в порядку?" - запитує володар сильних рук.
  
  Слова луною віддається в її голові протягом декількох секунд, перш ніж вона усвідомлює. Вона робить глибокий вдих і дивиться. Це чоловік. Приємний молодий чоловік.
  
  Дуже симпатичний молодий чоловік.
  
  І, схоже, він тільки що врятував їй життя.
  
  
  18
  
  
  
  ЛЕЙКВУД, ОГАЙО
  
  
  ДВАДЦЯТЬ ШІСТЬ РОКІВ ТОМУ...
  
  Лідія дель Бланко сидить на продавленому ротанговом диванчику біля вікна своєї маленької квартирки на Лейк-авеню зі склянкою зігріваючого лимонаду в руці. Зараз відразу після полудня четвертого липня, і вітер дме у вікна, приносячи ніжні хвилі солодкого аліссуму, за якими слід пишний дует щойно скошеної трави і тліючих брикетів.
  
  Фіна сидить на підлозі у вітальні і вчить свого молодшого брата складати паперові серветки для пікніка, який вони влаштують пізніше. Машина повільно їде за Лейк-авеню, і Лідія чує, як з стереосистеми доносяться звуки пісні Def Leppard. Вона починає тихенько плакати - це її дивна звичка останнім часом.
  
  Вона плаче, тому що пережила жорстокий шлюб.
  
  Вона плаче, тому що двоє її дітей здорові, кмітливі, допитливі і красиві.
  
  Вона плаче, тому що тут вони в безпеці. Минуло три роки з тих пір, як вона бачила свого колишнього чоловіка. Два роки з тих пір, як їй довелося повісити трубку посеред ночі і припаркуватися біля вхідних дверей, задремав з бейсбольною битою на колінах.
  
  Вона плаче, тому що, нарешті, у неї та її дітей з'явилася справжня життя. Звичайно, одяг від Value City, а не від Higbee's, і, правда, вона водила свій маленький виводок в mcdonald's частіше, ніж їй хотілося, але вони зводили кінці з кінцями.
  
  До того ж, вперше в житті вона заощадила чотириста доларів. Чотириста. Диво. Він захований у вітальні, всередині її улюбленої книги всіх часів і народів "Таємний сад" Френсіс Ходжсон Бернетт.
  
  Будинок мрії з двором? Тепер до цього ще кілька років, думає вона.
  
  Вона відчуває чиюсь присутність, оглядається і бачить, що перед нею стоїть Фіна. Дуже стурбована Фіна.
  
  "Мама?"
  
  "Так, люба?"
  
  "Ти в порядку, мамо?"
  
  Я в порядку? Думає Лідія. Що вона має на увазі? Лідія дивиться за спину дочки. Там стоїть її син, його маленьке обличчя спотворене похмурим передчуттям. І тут до неї доходить. Сльози. Вони думають, що вона плаче, бо їй боляче.
  
  "Йди сюди".
  
  Діти товпляться навколо. Вона обіймає їх, притискає до себе. Її дочка, висока, струнка дівчинка-шибеник. Її син, міцний маленький чоловік.
  
  "Привіт", - каже вона, перериваючи натовп, витираючи сльози тильною стороною долоні. "Хто хоче морозива?"
  
  Хлопчик і дівчинка піднімають руки. Вона знаходить у їдальні свою сумочку і простягає їм два долари.
  
  "Повертайся відразу", - говорить Лідія. "Ми їдемо через годину".
  
  "Добре, мамо", - каже її донька.
  
  Коли задні двері закривається, Лідія підходить до вікна. Вона визирає назовні, спостерігаючи, як її діти спускаються сходами, тримаючись за руки, потім йдуть по тротуару до "Суперетте" Динардо, в двох кварталах звідси. Через годину вони втрьох вирушать в Эджуотер-парк, щоб зайняти своє місце на пляжі, щоб пізніше подивитися великий феєрверк.
  
  Лідія зайнята: дістає кошик з шафи в передпокою, перераховує серветки, пластикові виделки, паперові стаканчики. У них будуть хот-доги, картопляний салат і рутбир, улюблені страви її дітей. І її теж, якщо вже їй довелося зізнатися. З усіх її талантів кулінарне мистецтво кричуще було відсутнє. Може бути, коли-небудь.
  
  "Давай подивимося, - думає вона, - це все?" Немає. Звичайно, їм знадобиться спрей від комарів. На підвіконні над раковиною. Вона закриває плетений кошик для пікніка і тягне її на кухню. Коли вона згортає за ріг, її серце підскакує до горла.
  
  Ентоні дель Бланко варто відразу за задніми дверима. Він старше, важче, чисто поголений і добре одягнений, але демон все ще в його очах. Кокаїн і раніше залишається для нього останньою краплею, як він любив говорити. Вона відчувала запах бурбона "Ерлі Таймс" з відстані десяти футів.
  
  "Привіт, дитинко," говорить Ентоні, закриваючи за собою двері.
  
  "Будь ласка", - говорить Лідія, її голос звучить тихо і слабо, зовсім не так, як він звучав у її снах останні три роки, той гучний, потужний голос помсти, який вона використовувала, коли перетворювала свого колишнього чоловіка в криваве місиво.
  
  “ Мені потрібна пара баксів, Лідді. Ти можеш мені допомогти? Він починає перетинати кухню.
  
  “Ентоні"... будь ласка. Діти повернуться з хвилини на хвилину.
  
  “Діти. Як вони?"
  
  "Ентоні".
  
  “ Знаєте, хлопці, вас досить важко знайти.
  
  "Між нами все скінчено", - говорить Лідія, роблячи крок назад на кожен крок вперед, який робить її колишній чоловік. "Все скінчено".
  
  “Я розумію це, мила. І я готовий працювати з тобою над цим. Я дійсно щиро радий. Але сьогодні мені потрібна пара доларів. Добре? Сьогодні мова піде про фінанси. Так чому б тобі, вперше в твоїй грьобаній безглузду життя, не вчинити розумно?"
  
  “ У мене немає грошей, Ентоні. Озирнись навколо. Хіба схоже, що у мене є гроші? Заради Бога, ми їмо хот-доги.
  
  “Ти економиш, Лідія. Ти завжди економила. Не знаю, як тобі це вдавалося, але тобі завжди вдавалося відкласти пару баксів".
  
  “Будь ласка. Ти не можеш просто бути чоловіком і піти?"
  
  В очах її колишнього чоловіка спалахує вогонь.
  
  Вона сказала щось не те.
  
  Ентоні притискає її до стіни, тримаючи за шию своєї потужної лівою рукою, рукою, яка легко обхоплює її горло. “Я єдиний гребаной чоловік, якого ти коли-небудь знала, Лідія. Єдиний чоловік. Його права рука тягнеться до пряжці ременя. “ Хочеш, я трахну тебе прямо зараз на чортовому кухонній підлозі? Хочеш, я тобі покажу, який я чоловік?
  
  Перш ніж Лідія встигає зупинити це, відразу піднімається в ній, потім вихлюпується назовні. Вона плює йому в обличчя.
  
  Ентоні відскакує назад, встає на ноги і правою рукою зносить їй ніс.
  
  Лідія осідає, її зір застеляє густий кривавий туман. Ентоні утримує її лівою рукою, знову загрожує правою, тембр його голосу підвищується від люті, його дихання подібно теплому вітерцю над звалищем.
  
  “Ти скажеш мені, де це? Тому що там ще багато чого. Ти знаєш це, так? Ще багато чого. У мене попереду весь гребаной день".
  
  Лідія, на самому краю свідомості, не може говорити. Але вона може підняти очі. І її очі красномовно говорять чоловікові, з яким вона прожила чотири роки.
  
  Ентоні відходить в сторону і б'є її по нирках правим кулаком. Раз. Два. Три рази. Сильні, відточені удари, вміло завдані. Ентоні дель Бланко колись був багатообіцяючим боксером-любителем у середній вазі. “Пробач, що ти сказала, Лідді? Тому що я міг би заприсягтися, що бачив цей пиздатий погляд, і я не пам'ятаю, щоб задавав тобі якісь питання типу "Ти шо, пизда?" Будь ласка, покажи мені. "Він сильніше стискає закривавлений ліф її сукні. “ І де ж тепер... ці гребаные ... гроші?
  
  Лідія намагається підняти голову, але безуспішно. Замість цього вона піддається нападу нудоти. Піниста річка тонів жовчі випливає у неї з рота на штанини і черевики її колишнього чоловіка.
  
  Ентоні дель Бланко тепер стає повноцінним тваринам, і побиття починається всерйоз.
  
  Первісний. Методичний. Завершений.
  
  В той момент, коли Ентоні починає задаватися питанням, чи не зайшов він, нарешті, дуже далеко, він згадує. Він заходить у вітальню, знаходить "Таємний сад" на книжковій полиці, знімає його. Він сміється, витирає закривавленою, пошкодженою рукою рот. "Треба було здогадатися," говорить він, витягаючи пачку банкнот з книжки. “ Тут ніколи нічого не змінюється.
  
  Він засовує чотириста доларів в кишеню, вже відчуваючи смак першої цівки кокаїну, що потрапила в його праву ніздрю. За це відчуття він напевно винагородить другий цівкою, на цей раз в ліву. Тук-тук, - думає він і кидає книгу на кухонний підлогу.
  
  "Таємний сад", - говорить Ентоні дель Бланко, ні до кого конкретно не звертаючись, виходячи в сліпучо яскравий липневий день в Лейквуд, Огайо, надягаючи дзеркальні сонцезахисні окуляри-авіатори. “Так. Точно. Великий, блядь, секрет, Лідді."
  
  Лідія дель Бланко лежить ниць на підлозі в своїй кухні. У неї зламана щелепа, роздроблена права скула. Перший удар зніс їй ніс; хрящі тепер звисають з її обличчя разлагающейся червоної масою. Три ребра з правого боку зламані, два з лівої. Ліктьова кістка її правої руки зламана, і є рвана рана, яка тягнеться від середини лоба до лівій стороні рота - результат того, що її кинули через скляні дверцята посудного шафи в їдальні - глибокий поріз, який зажадає дев'яти годин операції, щоб відновити м'язи, і більше двохсот швів для закриття.
  
  Вона без свідомості і сильно спливає кров'ю.
  
  Її син і дочка стоять у дверях, тримаючись один за одного, тремтячи задушливою літньому повітрі, який раптово просочився кров'ю, їх майже вбита мати лежить перед ними, біля їхніх ніг три танучих ескімоських пирога.
  
  Але ніяких сліз.
  
  Дівчинка на мить відпускає брата, робить крок вперед, опускається на коліна. Вона осіняє себе хресним знаменням, потім опускає вказівний палець правої руки в калюжку теплої крові біля лівого вуха матері. Вона повертається до дверного прорізу, вдивляється в обличчя свого брата, як він стоїть зараз, міцно затиснувши вуха руками, немов для того, щоб заглушити тишу цього жаху.
  
  Не кажучи ні слова, вона обережно прикладає палець до рота брата, залишаючи на його губах невелику смужку яскраво-червоної крові. Саме так вона буде думати про нього довгі роки - його темні, перелякані очі; нечітке від поту копиця рудувато-коричневих волосся; червоні губи, що додають йому вид сумної маленької дівчинки. Вона в останній раз дивиться на свою матір, потім ніжно цілує брата в губи, кров їхньої матері - все, що вони коли-небудь скажуть про цей день.
  
  Через дев'ять років, коли помре Лідія дель Бланко, хвора жовтяницею фігура у благодійному відділенні лікарні Святого Вінсента, це, нарешті, позбавить її двох дітей від цього моменту, звільнить їх від всієї відповідальності за майбутні жахи в їх житті, звільнить їх від життя матері-наркоманки, яка буде жити з півдюжиною чоловіків, переспить ще з десятьма дюжинами, нарешті, перейде від дози героїну до дозі кокаїну і до дозі алкоголю, її обличчя перетвориться в викривлене, покрите шрамами місиво, і вона ніколи більше не буде нагадувати стрункий юний квітка на єдиній фотографії, яку її син збереже назавжди.
  
  На мить хлопчик і дівчинка прийшли б до згоди, це звільнило б їх від страху.
  
  
  19
  
  
  Мері каже: "Мені треба дещо з ким зустрітися".
  
  Вона думає: що тут відбувається? Дві красуні поспіль. Спочатку бігун перед моїм будинком. Тепер цей хлопець. Мій лицар у сяючих обладунках. Скоро мені доведеться застрибнути в один з цих товарних вагонів. В один прекрасний день поїзд перестане ходити цим шляхом.
  
  Йому під тридцять, може, трохи за тридцять. Коли він допоміг їй піднятися на ноги, вона сперлася на його праве стегно і виявила, що воно тверде, як скеля.
  
  Біль у лівій частині голови, куди чоловік вдарив її, була незначною у порівнянні з ураженої гордістю і наростаючим збентеженням. Лежати обличчям вниз в снігу на міській вулиці, принижений і зґвалтований звичайним головорізом, було набагато гірше.
  
  Але чоловікові, що стояв перед нею, здавалося, було все одно.
  
  "Ну, принаймні, дозволь мені відвезти тебе в лікарню", - каже чоловік. “Я бачив, як він вдарив тебе. У тебе може бути струс мозку. Ми заїдемо в поліцейську ділянку. Ви можете заповнити звіт ".
  
  "Ні, дякую", - говорить вона. "Я в порядку, правда".
  
  Він чекає, поки її очі зустрінуться з його, перш ніж відповісти. Його очі темні, виразні, кольору напівсолодкого шоколаду. - Ти впевнена? - запитує вона.
  
  "Позитивно".
  
  Чоловік відпускає її, і вона виявляє, що все ще трохи похитується.
  
  "Мене звуть Жан Люк Крістіан", - говорить він.
  
  "Тіна Фальконе," відповідає вона, перш ніж слова застряють у неї в горлі.
  
  "Приємно познайомитися з тобою, Тіна".
  
  “ Ви француженка? - запитав я.
  
  "Ні", - каже він, усміхаючись. “Народився на вйо Карре в Новому Орлеані. Моя сім'я займається випічкою. Я такий же американець, як беньє".
  
  "Ну", - каже вона, потираючи щоку, думаючи про те, як їй вдалося прожити більшу частину свого життя без ударів, але тільки для того, щоб її вдарили двічі за один тиждень. “Все, що я можу сказати, це спасибі. Хто знає, що б зробив цей хлопець".
  
  "Це було і обов'язком, і задоволенням", - каже він. "Хоча я б не рекомендував цей спосіб зустрічей іншим моїм неодруженим друзям".
  
  Слово "не одружений" на мить пробігає брижами між ними. Він говорить їй, що не одружений. Якщо вона збирається пограти в шлюбну гру, то саме тут вона повідомляє йому про свій сімейний стан в який-небудь дотепної і ввічливій манері. Замість цього вона каже: “Ні. Я б теж не стала".
  
  "Отже..." - починає він, "... як ти хочеш мені заплатити? Стандартний контракт 'Я можу подзвонити тобі посеред сніжної бурі, щоб відвезти в аеропорт, тому що я врятував тобі життя"? Або в тебе на думці щось інше? Тому що, очевидно, я не можу дозволити тобі піти, не залагодивши це питання."
  
  Він утримує її погляд, поки вона не підпорядковується. Вона готова посперечатися, що цей погляд був страшенно ефективним для нього протягом усього його життя.
  
  "Ну, що ти маєш на увазі?" питає вона.
  
  “Враховуючи, що я роблю це досить часто - витягаю гарненьких молодих жінок із заметів, - у мене дійсно є стандартний гонорар. Якщо б мені довелося зловити злочинця, або дістати який-небудь вид вогнепальної зброї, або навіть викликати міські бригади, щоб вас відкопали з-під снігу, винагорода збільшилася б в геометричній прогресії.
  
  "Як мені пощастило".
  
  "Дійсно," говорить він, струшуючи останню сніжинку з її плеча.
  
  "Отже... Ваш стандартний гонорар становить..."
  
  “ Вечеря. У вісім годин. Коньяк в одинадцять. Буду вдома до дванадцяти. Гарантую.
  
  Якийсь кокетливе мить вона обмірковує його пропозицію. Якого біса, думає вона. Може, її обіймуть за це. Їй дійсно потрібні були обійми. Може бути, навіть, не дай Боже, довгий, мрійливий поцілунок. Це було цілу вічність тому. “Так. Добре. Я в грі. Звичайно", - говорить вона. "Чому б і ні?"
  
  Жан Люк посміхається. "Це п'ять побачень або тільки одне?" питає він. "Мені потрібно буде перевірити свій календар".
  
  Мері сміється.
  
  У неї болить голова.
  
  Але вперше за довгий час це приємна біль.
  
  
  20
  
  
  Періс сидить на кухні Файет Мартін. Він один. Грег Еберсол перевіряє зачіпки по подружкам Вілліса Уокера, опитуючи завсідників Vernelle's Party Center, деякі з яких вже були в картотеці підрозділу.
  
  Зло - це порода, Фингерс.
  
  Він не зміг позбутися від цих слів. Що за порода? Як Зло? Якщо Майк Райан написав ці слова, це ніяк не могло мати нічого спільного з чим-то актуальним, так в чому ж був сенс? Крім того, на фотографії не було номера справи, так що відстежити його було б неможливо, тільки вицвілий адресу на лицьовій стороні.
  
  Але що, якщо це мертве тіло має якесь відношення до вбивства Майка Райана?
  
  Чи він міг помилятися щодо Сари Вайс?
  
  Майк Райан звертається до нього з могили?
  
  Давня історія.
  
  Зосередьтеся, детектив.
  
  Якщо він не помиляється, квартира Файетт Мартін - двокімнатна у Марсол Тауерс, обставлена з розпродажу Кронхайма, - точнісінько така, якою Файетт залишила її у ніч свого вбивства. Швидше за все, вона прийняла душ, одяглася й поспішила до дверей, але, звичайно ж, не раніше, ніж переконалася, що всі сигарети погашено, що кавоварка відключена від мережі, що засув повернутий, ні на секунду не усвідомлюючи, що все це зрештою не буде мати значення. Обірваний шнур, палаюча попільничка, непроханий гість посеред ночі: тепер прибульці з іншого світу.
  
  І ще є рослини. Кожна плоска поверхня, кожна стільниця в квартирі Файетт Мартін присвячена якому-небудь корисного екзотичному кімнатному рослині. В маленькій коморі є три дюжини коробок з добривами та іншими засобами догляду за рослинами. Кора смереки. Гидролит. Англійська сіль. Мати-й-мачуха. Кропива.
  
  Схоже, що Файетт приготувала вечерю з індички Swanson's в ніч свого вбивства. Періс одразу впізнала коробку, знайомий логотип визирав з важкого пакета, який стояв біля кухонних дверей. В кухонній кошику для сміття Пэриса теж є кілька таких же порожніх коробок. Йому шалено цікаво, чи сподобалась Файет начинка. Для нього вона завжди на смак як мокра штукатурка.
  
  Але, ймовірно, було багато ночей, коли вона, як і він, навіть не помічала цього.
  
  Її комп'ютер стоїть перед ним на круглому кухонному столі з пластику; монітор чорний і холодний, але сам комп'ютер був включений, коли керуючий впустив його. Очевидно, що Файетт Мартін часто обідали тут, можливо, під час їжі лазила по Інтернету. На кухонному столі також є миша, керівництва, пара флеш-накопичувачів.
  
  Періс не знайшла нічого, що вказувало б на наявність коханця в житті Файетт: ні листів, ні листівок Hallmark, ні фотографій в Six Flags або Holden Arboretum, прикріплених магнітом до холодильника.
  
  Періс думає:: Мені знайоме це почуття, Файетт. У мене самого порожній холодильник.
  
  Потім мертва жінка заговорює з ним.
  
  вголос.
  
  "Привіт".
  
  Періс підстрибує майже на фут. Звучить так, ніби це запис телефонної розмови, але на кухні немає ні магнітофона, ні автовідповідача. Ні радіо, ні телевізора теж. Отже, де був... Саме тоді Періс розуміє, що його рука лежить на миші. Голос, мабуть, має якесь відношення до комп'ютерної програми, яку він запустив, пересуваючи мишу. Звук виходить з комп'ютерних динаміків.
  
  Файетт Мартін? Періс задається питанням. Це її голос? Чи це той голос, який належав жінці, яку він бачив розтерзаною в тому будинку на Східній Сороковий вулиці?
  
  "Привіт," відповідає чоловік.
  
  "Ви офіцер поліції?" вона продовжує.
  
  Офіцер поліції? Тремтіння пробігає по Парижу. Будь ласка, думає він. Ніяких поліцейських.
  
  "Так", - каже чоловік.
  
  “ Тільки що повернувся додому після важкого робочого дня?
  
  "Тільки що увійшов у двері", - говорить він. "Тільки що скинув туфлі".
  
  “ Застрелив когось сьогодні?
  
  "Не сьогодні".
  
  “ Заарештувати кого-небудь?
  
  "Так".
  
  "Хто?"
  
  “ Просто дівчина. Дуже зла дівчина.
  
  Жінка сміється.
  
  Періс думає: Це секс-запис. Це запис якогось дзвінка по телефону 900. Поліцейські і служниці. Файет Мартін працювала в секс-компанії?
  
  Розмова триває.
  
  “ Жінка, яку ти бачив на верхньому поверсі. Вона тобі сподобалась?
  
  "Так", - відповідає чоловік. "Дуже".
  
  "Тебе збуджувало спостерігати за нею?"
  
  "Так".
  
  По ходу розмови Періс натискає кнопку живлення на передній панелі монітора комп'ютера, ЕПТ більш старої моделі, сподіваючись, що до цього є якесь відеосупровід. Схоже, він зламаний.
  
  “Це була я, ти знаєш. Я була повією", - каже жінка.
  
  "Зрозуміло", - каже чоловік.
  
  “ Тобі подобається дивитися, як я роблю це з іншими чоловіками?
  
  “Так. Мені це подобається".
  
  "Розсунь ноги".
  
  Поки Періс слухає цей обмін репліками, йому важко примирити імовірно сором'язливу молоду жінку, яка працювала в Квітковому магазині, з цим сексуальним тваринам. Здавалося, чим більше він дізнавався, тим менше розбирався в людях.
  
  Відмінна риса характеру для детектива.
  
  "Ось так?" - припускає чоловік.
  
  Може бути, світ був сповнений Файетт Мартінс, думає Періс. Може бути, це просто наївні лягаві, які "зустрічають мене", - говорить вона.
  
  Періс випрямляється в кріслі. ТАК. Поговори зі мною. Поговоримо про те, як зібратися разом.
  
  "Ні".
  
  "Зустрінемося сьогодні ввечері".
  
  Жіночий голос звучить благально.
  
  "Ні", - повторює чоловік.
  
  "Зустрінься зі мною і трахни мене".
  
  Кілька секунд тиші. Періс затримує подих, сподіваючись, що Лідерство ось-ось впаде йому в руки. Він сумнівався, що такі синтезовані версії цих голосів коли-небудь будуть представлені в суді як доказ чого-небудь, але ніколи не знаєш напевно.
  
  Просто скажи ці слова.
  
  Вимовте їх.
  
  "Якщо я скажу "так", що ти для мене зробиш?" - запитує чоловік.
  
  "Я"... "Я заплачу вам", - каже жінка. "У мене є готівка".
  
  Періс думає: Файетт Мартін не працювала в секс-індустрії.
  
  Дзвоніть - Файетт Мартін.
  
  "Мені не потрібні ваші гроші", - каже чоловік.
  
  "Тоді чого ж ти хочеш?"
  
  Пауза. "Послух".
  
  "Послух?"
  
  “ Якщо ми зустрінемося, ти зробиш, як я скажу?
  
  "Так".
  
  “ Ти зробиш в точності, як я скажу?
  
  "Я... ТАК... будь ласка."
  
  "Ти зараз один?"
  
  "Так".
  
  “ Тоді слухай мене уважно, тому що я скажу тобі це один раз. На південно-східному кутку Східної Сороковий і Центральною є занедбаний будинок...
  
  Серце Періс підстрибує, обертається, заспокоюється. Його шлунок слідує її прикладу. Файетт Мартін розмовляє зі своїм убивцею. Файетт Мартін розмовляє з людиною, який розрізав її надвоє.
  
  "На Східній сороковий стороні є дверний проріз", - продовжує чоловік. “Я хочу, щоб ви встали там, обличчям до дверей. Розумієте?"
  
  "Так".
  
  “У тебе дійсно вистачить сміливості піти туди? Зробити це?"
  
  Найменше коливання, потім: "Так".
  
  Періс розуміє, незважаючи на свою відразу, що з боку Файетт Мартін було дійсно сміливо піти туди тієї ночі, бути настільки відданою своїй фантазії, що ризикнути всім. І все це саме те, що вона втратила.
  
  “Ти розумієш, що я хочу трахнути тебе в цьому дверному прорізі? Ти розумієш, що я збираюся підійти до тебе ззаду і трахнути тебе в цьому брудному дверному прорізі?"
  
  Періс закриває очі. Сцена починає вимальовуватися в його свідомості. На цей раз аквареллю. Синім, фіолетовим і сірим. Кафе на розі Уизы. Неон далеко. Жінка в дверях. Petite. Гарненька.
  
  “Я... Боже. Так".
  
  “ Ти одягнеш коротку білу спідницю.
  
  Періс бачить плісировану спідницю мертвої жінки на тлі бруду холодного бетонної підлоги; коричневу гуаш її крові.
  
  "Так".
  
  "Ти нічого не одягнеш під це".
  
  "Нічого".
  
  Тепер вигин її сідниць. Рожеві, з ямочками від холоду.
  
  “ Зверху ти теж нічого не одягнеш, тільки якусь коротку куртку. Шкіра. У тебе він є?"
  
  Вони не знайшли шкіряної куртки. Періс одягається в таку ж.
  
  "Так".
  
  “ І твої найвищі підбори.
  
  "Я і зараз їх ношу".
  
  Він бачить підошви її туфель. В плямах крові, на шпильках; цінник з написом "Payless" майже не потерт. Туфлі для особливого випадку.
  
  “ Ти не обернешся. Ти не подивишся на мене. Ти розумієш?
  
  "Так".
  
  "Скажи це".
  
  “ Я не буду дивитися на тебе.
  
  "Ти не будеш говорити".
  
  "Я цього не зроблю".
  
  "Ти будеш повністю підкорятися мені".
  
  "Так".
  
  "Ти можеш бути там через годину?"
  
  "Так".
  
  "Якщо ти запізнишся хоч на хвилину, я піду".
  
  "Я не спізнюся".
  
  "Тоді йди".
  
  Розмова закінчується, динаміки замовкають, жорсткий диск комп'ютера двічі повертається, потім зупиняється. Періс виявляє, що дивиться на динаміки, очікуючи продовження. Адреса, ім'я, кличка, фоновий звук.
  
  Нічого. Він знову рухає мишкою. Як і раніше нічого.
  
  Тільки тиша електричних годин на кухні мертвої жінки.
  
  Періс встає, заглядає у вітальню. Його погляд натикається на шкільну фотографію Файетта, притулену до столика. Знімок зроблений у м'якому фокусі, голова злегка відкинута назад, очі спрямовані до неба. Її губи злегка прочинені, светр бордового кольору, можливо, ангорський, і цей колір підсилює рум'янець на її щоках. На шиї тонкий золотий ланцюжок з медальйоном у формі серця.
  
  Періс задається питанням: який шлях привів її з того моменту - вісімнадцятирічної дівчини, що сидить у студії Олана Міллса, коли перед нею тягнувся нічим не затьмарений горизонт всього її життя, - до того дверного прорізу на Східній Сороковий вулиці? Через які з життєвих порталів їй потрібно було пройти, щоб це подорож знайшло сенс?
  
  І все ж Періс вірить, що ким би вона не була за життя, що б вона не робила, вона мала право бути живий, і що вбивця зарізав цю жінку і залишив її лежати біля його ніг.
  
  І ось, коли вона лежала холодна, закривавлена і розібрана на частини на столі з нержавіючої сталі в морзі, він починає відчувати ті дивні й особливі відносини з Файет Марі Мартін, які у нього були, принаймні якоюсь мірою, з кожною жертвою з моменту його першого дзвінка у відділ по розслідуванню вбивств.
  
  Періс закриває очі, являє понівечене тіло Файетт на фотографії з місця злочину і запитує її вбивцю: "Якою вона тобі подобалась більше, сучий ти син?" Мертва чи жива?
  
  В якому образі вона тобі більше до вподоби?
  
  Він в останній раз кидає погляд на її портрет, на її очі.
  
  "Ти не будеш дивитися на мене", - голосно каже Періс, звук його голосу немов кинджал пронизує тишу. Нерухомість Файетт Мартін.
  
  Він дивиться на її губи.
  
  Ти не будеш говорити.
  
  
  21
  
  
  У Періс дзвонить мобільний телефон на розі Карнегі та Східної Дев'яносто третьої вулиці.
  
  "Париж".
  
  "Джек, це Рубен".
  
  “ У чому справа, аміго? - запитав я.
  
  "Я тільки що отримав повний звіт про Файет Мартін", - говорить Рубен. "Думаю, вам варто дещо побачити".
  
  Періс рада, що вони зустрічаються не в театрі розтину. Лабораторії, хоча і володіли повним спектром своїх власних жахливих видовищ і гротескних запахів, принаймні, іноді зустрічалися рослини-павуки, недоїдена чашка з-під арахісового масла, атмосфера життя.
  
  Рубен виглядає спустошеним. Він прихиляється до столу з мармуровою стільницею, на якому стоять три мікроскопа, і байдуже втягує соломинку, воткнутую у мензурку з плоскою пепсі. На столі, ліворуч від мікроскопів, стоять накриті лабораторні тарілки.
  
  “Привіт, Рубен. Ти дерьмово виглядаєш".
  
  "Тільки що заробив тридцять шість", - говорить Рубен. "І, при всій моїй повазі, детектив, ви теж не сентаво нуево".
  
  Періс поняття не має, що сказав Рубен, але вважає, що він цього домігся. “ Що у нас є?
  
  Рубен мить дивиться на Пэриса порожніми очима, не кваплячись допиваючи свій напій. Потім він ставить склянку з колою на стіл, включає підсвічування над столом і каже:
  
  "Ми знайшли щось дивне всередині однієї з туфель Файет Мартін".
  
  "Це було під внутрішньою етикеткою на її лівій туфлі", - говорить Рубен. “Не було причин заглядати туди, тому ніхто цього не зробив. Ми ледь не пропустили це. Виглядало як звичайна фірмова етикетка, яку можна знайти на половині продаваних жіночих туфель ".
  
  “ Хто це знайшов? - запитав я.
  
  “Лабораторія закінчувала брати зразки крові з каблука взуття, і хтось помітив, що куточок етикетки злегка загнутий. Вони ще трохи підняли її і побачили, що край ось цього стирчить назовні. Потім вони подзвонили в SIU." Рубен дістає з конверта пару фотографій лівої туфлі Файетт Мартін як докази.
  
  "Чи це Могло потрапити туди на фабрику випадково?"
  
  "Ні", - говорить Рубен. "Етикетка з внутрішньої сторони цієї туфлі була відклеєний і приклеєна зовсім недавно".
  
  Періс дивиться на пакет для доказів на столі, на маленький предмет, знайдений в черевику жертви вбивства: смужку фіолетового картону приблизно двох дюймів завдовжки і чверті дюйма шириною. На ньому щось схоже на нижню частину червоних літер, наче хтось відрізав нижню чверть дюйма від якоїсь пакувальної етикетки. Схоже на два або три слова. Схоже, що перша буква може бути T. I. Або, або P. Періс налічує дві літери, схожі на S. Крім того, для Пэриса це з таким же успіхом могло бути санскритом. "Які-небудь рідини?" - запитує він.
  
  “ Тільки кров Файетт. Ми також знайшли кров Файетт, змішану з клеєм, яким був прикріплений ярлик взуттєвої компанії, що означає, що клей був розчинним на момент її вбивства. Це було зроблено на місці злочину, Джек. І ми безумовно повинні були знайти.
  
  Періс на мить замислюється і запитує: “Як ти думаєш, у нас достатньо інформації про лейблі, щоб зрозуміти, що він говорить? Є програмне забезпечення, яке може це зробити?"
  
  “ Не впевнений. Але я знаю людину, якому потрібно зателефонувати.
  
  “ Нагодували?
  
  "Хто ж ще?"
  
  Чорт, думає Періс. Чи повинен він обговорити це з Елліот? Командир підрозділу повинен звернутися в інше агентство, особливо на федеральному рівні. Якщо це до чогось призведе, Пэрису доведеться пояснити, чому він порушив процедуру. З іншого боку, якщо контакт Рубена готовий забути про паперової тяганини, можливо, поліцейське управління зможе притиснути цього психопата без того, щоб всемогутнє Міністерство юстиції надало собі всі заслуги, як це зазвичай буває. Поліцейське управління Клівленда могло б скористатися пострілом в руку.
  
  Періс запитує: "Наскільки добре ти знаєш цього хлопця?"
  
  Рубен посміхається. "Почекай".
  
  Рубен перетинає лабораторію, заходить в свій кабінет. Десять хвилин опісля він повертається. “Я відправив це Федеральне будівлю з надійною кур'єрською поштою. Він подзвонив, щоб підтвердити отримання, і сказав, що це небагато, але він також сказав, що спить в середньому дві години на добу. Решту часу він сидить перед своїм комп'ютером. Він сказав, що смужка картону виразно вирізані з якогось комерційного споживчого товару. Він думає, що у нього вже є шрифт і розмір точки. У нього також є вага картону ".
  
  “ А як щодо оригіналу? - запитав я.
  
  "Він вже на зворотному шляху".
  
  "І ти довіряєш цього хлопця?"
  
  “Абсолютно. Повірте мені, якщо хтось і розповість нам, що у нас є, так це Клей Паттерсон. Він сказав, що подзвонить, коли."
  
  "А як же паперова тяганина?" Запитує Періс.
  
  "Він каже, що в рахунку буде зазначено DigiData, Inc.", - відповідає Рубен. "І що вони приймають готівку".
  
  
  22
  
  
  "Що ти думаєш, Белла?"
  
  Вона дістає з шафи сукню "Анна Суї", тримає його перед собою, дивиться в дзеркало. Як завжди, фотографія Ізабелли, яка стоїть на шафі, мовчить.
  
  “Так, я теж так думаю. Маленьке чорне плаття. Від цього просто немає захисту". Вона сміється над своїм жартом, а потім відчуває себе винуватою, як завжди відчуває себе винуватою, коли веселиться без дочки.
  
  Зайшовши в душ, вона згадує свій маршрут. По дорозі в місто вона зустріне Селесту і отримає гроші від продажу прикрас Елтона. Хоча вона так відчайдушно хоче розповісти Селесте про те, що сталося в мотелі "Мрія-А-мрія" - як би неймовірно це не звучало, Селеста дійсно єдина людина в світі, яким вона може довіряти, - вона вирішила почекати.
  
  Вона розповість їй у свій час.
  
  І тільки якщо їй це буде потрібно.
  
  Жан Люк одягнений у темно-синій вовняний костюм Zegna і краватка блакитно-сірого кольору з тонким малюнком. Вони вечеряють у ресторані "Без Сусі" готелю Renaissance, де подають фузіллі з смаженим перцем і баклажанами, смажені морські гребінці зі свіжим фенхелем і шафрановим бульйоном, а також чудове морозиво пломбір з бойзенберри і Гран Марнье.
  
  Некваплива прогулянка по Громадській площі, спостереження за фігуристами, кружащимися серед різдвяних вогнів, ще більш чудова.
  
  Жан Люк розповідає їй про свою роботу креативним директором у великому рекламному агентстві в центрі міста. Жан Люк говорить їй, що знаходить її надзвичайно привабливою, в чомусь схожою на дуже молоду Наталі Вуд. Жан Люк говорить їй, що "Розумні гроші" - його улюблений журнал.
  
  Неймовірно, але це і її улюблений журнал. Це єдиний, на який вона підписана. У даний момент новий номер знаходиться у вестибюлі її будинку.
  
  Жан Люк запитує її, чи вона хоче випити кави або хоче, щоб її відвезли додому.
  
  Десь за морськими гребінцями вона знайшла відповідь на це питання. Вона бере його руку обома руками, ніжно стискає і каже:
  
  "І те, і інше".
  
  Вони сидять на її дивані, позаду них горить єдина лампа, телевізор включений. Вони дивляться кілька сцен з "Анатомії вбивства" з Ремиком на каналі AMC. Вони говорять про побачення, про подорожі, про фільми, старанно обходячи політику заради цього, їх першого побачення. До першої години дня кава закінчився. Фільм закінчується в годину п'ятнадцять.
  
  Потім настає ніякове мовчання. Перше за вечір.
  
  Вона вирішує перервати його. "Що ж, на випадок, якщо я забула сказати це в трьохтисячний раз, дякую за чудовий вечір," говорить вона, включаючи настільну лампу поруч з диваном. Вона намагається зобразити легковажність. - Я рада, що ми, ем, зустрілися сьогодні.
  
  "Ого", - відповідає Жан Люк. "Звучить так, ніби я йду".
  
  “ Боюся, мені потрібно вставати. Працююча дівчина.
  
  “ Ще тільки одну чашку?
  
  "Кава закінчився".
  
  "Тоді і я теж", - каже він з усмішкою, встаючи і одягаючи свою темно-сіре пальто. “Але ти тільки почала розплачуватися зі своїм боргом переді мною. Адже ти розумієш це, чи не так?
  
  "Звичайно", - говорить вона, встаючи і намагаючись непомітно розім'яти затерплі ноги. “Я маю намір відпрацювати це в кожному ресторані, зазначеному зіркою Мішлен, в радіусі ста кілометрів від Клівленда. Я плачу свої борги, незважаючи ні на які особисті труднощі".
  
  Жан-Люк сміється. "Таке благородство перед обличчям такої кількості калорій".
  
  “Їжа сьогодні ввечері була приголомшливою. Ще раз дякую".
  
  "Що ж, мені було приємно", - каже він, натягуючи шкіряні рукавички. "Б'юся об заклад, це краще, ніж у Центрі розваг Вернель".
  
  Раптово все в світі виявляється під кутом сорок п'ять градусів до всього іншого. Вона оглядає свою квартиру, але ніщо в ній не має сенсу. Кімната величезна, без вентиляційних отворів. Стіни здаються за багато миль звідси.
  
  Вона запитує: “Вибачте? Де?"
  
  “ Центр вечірок Вернель. На Сент-Клер-авеню. Там подають котлети, реберця і листову капусту, якщо я не помиляюся. Чому ти не справляєш враження людини, що віддає перевагу їжу для душі.
  
  Вона чує, як він говорить, але слова, здається, проносяться повз її вух, як ніби вона знаходиться в русі. "Я ніколи там не була", - каже вона. “І ти прав. Я не любитель душевної їжі. Занадто жирна. "
  
  "Про, але я впевнений, що ти була в смаку Вілліса Уокера", - говорить він. "Я б поставив на це майже всі".
  
  "Забирайся".
  
  “ Будь ласка. Просто вислухай мене.
  
  "Забирайся".
  
  “ Ти все зрозумієш, коли я розповім тобі всю історію.
  
  "Забирайся!"
  
  "Боюся, у вас немає іншого вибору, крім як вислухати", - говорить він, повільно запускаючи руку у внутрішню кишеню свого пальта.
  
  "У мене купа варіантів", - відповідає вона. Вона сідає навпроти нього, уперши руки в стегна. "У мене є будь гребаной вибір".
  
  Він виймає руку з внутрішньої кишені пальто і кладе щось на кавовий столик перед нею. Це чорно-біла фотографія розміром три на п'ять дюймів. Спочатку це виглядає як якась абстракція, начебто оптично складною картинки, яку ви могли б побачити в ігрових журналах - визначте це! Але коли вона придивляється до неї уважніше, вона розуміє, що це не гра.
  
  Це фотографія, на якій вона вибігає з кімнати 116 мотелю Dream-A-Dream.
  
  У неї паморочиться голова. Сльози починають закривати очі, незважаючи на всі зусилля зупинити їх.
  
  Як вона могла бути такою дурною?
  
  Вона намагається зібратися з думками, перевести подих. “ Чого ти хочеш?
  
  “Мені просто потрібна твоя допомога. Ніякого насильства", - говорить він. “Я просто повертаю старий борг. І ти можеш мені допомогти".
  
  “І ось так ти мене питаєш? Шантажуючи мене, чорт забирай?" Вона починає ходити по квартирі. Потім до неї доходить. “Почекай хвилинку... ти найняв цього хлопця напасти на мене, не так?
  
  "Він не повинен був тебе і пальцем чіпати", - говорить він. “З іншого боку, він також не повинен був тікати, як десятирічна дівчинка, при перших ознаках небезпеки. Він повертається? Це була його ідея. Думаю, ти зачепив його гордість бездомного. Але, ти повинен визнати, це зробило моє порятунок набагато більш зухвалим, ти не згоден?
  
  Все, що робило цього чоловіка привабливим за вечерею, тепер розчинилося в калюжі відрази внизу її живота.
  
  Але, вона повинна була зізнатися, це не означає, що вона не заслуговувала того, щоб її звинуватили в шахрайстві. Це не означає, що вона не заслужила цього. Вона, за будь-якими стандартами, в будь-який момент світової історії, злодійка. І вбивця. Навіть якщо це була самооборона.
  
  Просто вона відчуває себе такою ображеною.
  
  "Що ти хочеш, щоб я зробила?" - запитує вона, знову сідаючи на канапу, її сльози переходять в сопіння, а думки повертаються до справи.
  
  "Я хочу, щоб ти робила те, що в тебе виходить найкраще", - каже він, його обличчя світлішає, на ньому з'являється усмішка, з-за якої вона потрапила в таку халепу. Він сідає поруч з нею. “Будь собою. Ти сама чарівна, прекрасна".
  
  Вона дістає сигарету з пачки на столі, її руки більше не тремтять.
  
  Він запалює її сигарету, кладе руку їй на коліно і продовжує.
  
  "Дозволь мені розповісти тобі коротку історію", - каже він, простягаючи їй накрохмалений білий носовичок. “Тоді я піду. Обіцяю".
  
  З якоїсь причини його м'який, елегантний голос починає заспокоювати її. Вона починає вірити, що він не бажає їй фізичної шкоди, принаймні, не в цей момент. Вона бере хустку і витирає потекли від туші очі. “ Розповідь?
  
  “Так. Це відбувається кілька років тому. Я чи був підлітком. Якщо я правильно пам'ятаю, "Индианс" в той день обіграли "миннесотских близнюків"..."
  
  
  23
  
  
  
  КЛІВЛЕНД, ОГАЙО
  
  
  СІМНАДЦЯТЬМА РОКАМИ РАНІШЕ...
  
  В магазині Tony b's emporium всього потроху - газованих напоїв, чіпсів, цукерок, сигарет, презервативів, - але в основному тут продаються лотерейні квитки і п'ятнадцять різних марок кріпленого вина. Сімдесят відсотків щоденних надходжень Тоні Бі доводиться на те чи інше. Двадцять відсотків - на сигарети. Решта десять відсотків належать ідіотам, які або надто тупі, або занадто ліниві, щоб пройти пішки зайві п'ять кварталів, щоб купити молоко та яйця в Kroger's на Східній 105-ій вулиці.
  
  Кінець вересня, задушливий день бабиного літа. Спека хвилями відбивається від тротуару, вражаючи зголоднілі по воді дерева перед "Тоні Бі". З квартири над магазином доносяться звуки гри "Клівленд Индианс" і "Миннесотских близнюків".
  
  В "Тоні Бі" пусто, якщо не рахувати його власника, який сидить високо за стійкою, читаючи газету, намагаючись зберігати абсолютну непорушність, намагаючись дозволити древньому, що страждає астмою кондиціонеру над вхідними дверима виконувати свою роботу.
  
  Раптово щось не так. Він це відчуває.
  
  Це те ж саме передчуття, яке він відчував у В'єтнамі за кілька секунд до того, як з-за пагорбів прогримить перший снайперський залп і змусить всіх у базовому таборі схопитися на ноги. Магазин невеликий, добре освітлений, і якщо тільки хто-небудь не вирішить лягти на підлогу і перекотитися під вітриною, Тоні Бі з допомогою своїх трьох опуклих дзеркал може розгледіти кожен квадратний дюйм. Він знає, коли люди знаходяться в магазині. Дзвінок на дверях повідомляє йому, коли вони входять. Дзвінок на дверях повідомляє йому, коли вони йдуть. Так чому ж у нього таке відчуття, що там. Тінь зліва від нього. Поряд з підставкою для чіпсів.
  
  Там стоять дві людини. Хлопчик і дівчинка.
  
  Як вони проникли всередину? Задається питанням Тоні Бі, його серце трохи калатає. Чому він їх не почув? Вони прийшли з чорного ходу?
  
  Вони молоді - дівчинці близько двадцяти, хлопчику ще менше, може, шістнадцять, - і вони витріщаються на нього. Дівча - гаряча маленька сучка, це точно. Струнка, чорнява, спортивної статури. Вона не неохайно одягнена, як багато інших дівчат, які приходять в магазин і дражнять його; чорношкірі дівчата в розстебнутих мішкуватих джинсах і топіках-трубочках, щільно облягають їх набухаючі грудей. Ця біла, струнка, зваблива, в короткій джинсовій спідниці і блузці в квіточку, з тих дівчат, які завжди подобалися чоловікам начебто Тоні Б. Звичайно, зараз йому було за п'ятдесят, але він був молодим п'ятдесятирічним. У нього все ще була велика частина волосся, всі передні зуби. І він як і раніше володів всім чарівністю у світі, коли йому це було потрібно.
  
  “ Ми знайомі? - запитує він, піднімаючи верхню частину своєї спортивної форми, щоб зустрітися поглядом з дівчиною. Він простягає руку, дістає з рюкзака сигарету "Ньюпорт" і закурює. “ Нас представили один одному?
  
  "Ні", - каже дівчина. "Ти просто схожий на когось, кого ми знаємо".
  
  Голос у дівчини глибокий, як у жінки. Її прозора блузка, і Тоні Бі може майже розгледіти форму її правою грудей. "Так?" - відповідає він, намагаючись зобразити посмішку. “ Може бути, Харрісон Форд?
  
  "Ні", - відповідає хлопчик. "Як дядько або щось в цьому роді".
  
  Вік хлопчика визначити важче після того, як він заговорить. Хлопець досить високий, з темними волоссям і очима. Зараз він виглядає молодше шістнадцяти років. Як великий тринадцятирічний підліток з чоловічими руками. Його голос ще не повністю зламався. Розумний панк, це точно.
  
  "Ну, я тобі не дядько", - говорить Тоні Бі, розуміючи, що у нього не буде часу на дівчину, якщо цей маленький засранець буде вештатися поблизу. "Отже, тепер, коли ми налагодили цей бізнес, ти що-небудь купуєш?"
  
  "Ми просто дивимося", - каже дівчина. "Нам дозволено дивитися, чи не так?"
  
  Маленька зухвала сучка, думає Тоні Бі. Нагадує йому першу колишню, ту, заради якої він робив розтяжку. Теж трохи схожа на неї. Він сів на строк від восьми до десяти років за звинуваченням у замаху на вбивство через те, що в той день побив Лідію до напівсмерті, але менше ніж через рік після винесення вироку десь знайшли помилку, і його довелося звільнити. “Хто сказав, що це Америка, дівчинка? Тут тобі не Америка. Це Тоні Бі. Кейпиш? Отже, або ти що-небудь купиш, чи береш це на арки. Такі правила".
  
  Вона відвертається в бік, і Тоні Бі бачить, як її соски стирчать з-під блузки. Чорт візьми, вона така сексуальна дівчинка. Тоні не знає, кричати йому або збудитися. Вона бере з полиці упаковку бритвених лез Gillette з одним лезом.
  
  "Ми візьмемо це", - каже вона, ковзаючи до столу і ставлячи їх на стійку.
  
  Поки вона йде, Тоні Бі загіпнотизований рухом її грудей під блузкою. Поблизу він бачить, що її очі майже чорні.
  
  Він дістає бритвені леза, які він тримає в запасі для "кока-коли". "Кока-коли" воліють леза з одного кромкою, щоб вирізати лінії. Раніше це був його улюблений сокира. "Це триста шістдесят дві, міс, - говорить Тоні, не відводячи від неї очей. “ Включаючи податки.
  
  Дівчина лізе в кишеню, дістає ці п'ять доларів. Коли вона простягає її йому, Тоні Бі готовий заприсягтися, що вона навмисно затримує свою руку на його руці на мить. Коли він вручає їй здачу, то відплачує за флірт тим же.
  
  "Потрібна сумка?" - запитує він.
  
  "Ні", - відповідає вона.
  
  "А тепер будьте обережні з цими бритвеними лезами, міс," додає він, закриваючи скриньку з грошима, і в його голосі звучить набагато більше батьківських почуттів, ніж він хоче. “ Не хотів би, щоб ви порізали свою чарівну шкіру.
  
  Дівчина повністю повертається до нього обличчям. Вона посміхається посмішкою, від якої по тілу Тоні Б. пробігають хвилі. Але це відчуття не може зрівнятися з тим, що він відчуває, коли вона розстібає блузку і оголює перед ним більшу частину своєї лівої грудей. Там, прямо над її рожевим соском, маленька татуювання у вигляді квітки. "Я можу винести біль", - говорить вона. "А ти зможеш?"
  
  "Я ..." - це все, що може видавити Тоні Бі, застібаючи блузку, надягаючи сандалі і плавною ходою прямуючи до дверей, де її чекає хлопчик. Якимось чином Тоні Бі вдається відірвати погляд від дівчинки. Він дивиться на хлопчика і тут же шкодує, що зробив це.
  
  Хлопчик посміхається йому.
  
  І він раптом став набагато більше схожий на чоловіка.
  
  Тоні Бі п'яний. Зараз дві години ночі, і він стоїть, притулившись до стіни свого магазину в провулку, з сигаретою, що звисає з нижньої губи, і в десятий раз обшукує один і той же кишеню штанів, сподіваючись, що там могла мимовільно утворитися повна пачка сірників з моменту його останнього візиту. Нічого.
  
  До біса все, думає він. Я почекаю, поки не зайду всередину.
  
  Він повільно продовжує підніматися по провулку, прямуючи до задньої стоянці.
  
  Він провів неймовірну ніч за грою у покер у Великого Рея Амато. Прийшов з двома сотнями, пішов з шістьма. Всю ніч пив випивку Рея, їв його їжу. Добре, що будинок Рея знаходився всього в двох кварталах звідси, в декількох хвилинах ходьби від магазину, саме там Тоні Бі вирішив відіспатися. Він ні за що не поїде до самого Коллинвуда. Він заходить на маленьку, покриту ямочками гравію паркування позаду свого магазину. Там є дві машини, включаючи його власну, а також пошарпаний фургон. На стоянці темно, порожньо, тихо; денна волога спека, здається, виходить від землі, як колосальний парова праска, заритий в землю всього в декількох дюймах під його ногами.
  
  Тоні Бі починає ритуал пошуку своїх ключів.
  
  І, другий раз за день, виявляє, що хтось стоїть прямо перед ним. Хтось, хто не виробляє шуму. Тоні Бі піднімає голову, робить невпевнений крок назад і бачить, що це жінка. Красива молода жінка з блідою шкірою і блискучим волоссям.
  
  Де він бачив її раніше?
  
  Блін, короткочасна пам'ять підірвана, думає він, посміхаючись про себе. Думаю, тридцять з гаком років зловживання наркотиками і алкоголем зроблять це з тобою. Це, звичайно, та сучка-брюнетка з магазину. Зухвала. Маленька дівчинка з татуйованою груддю. Але тепер вона нафарбована жінка. Вузькі шкіряні штани, високі підбори, волосся зібране високо на голові.
  
  "Привіт, дитинко", - говорить Тоні Бі.
  
  "І тобі привіт", - відповідає вона.
  
  Тоні Бі думає: вона покинула свого маленького crappy дружка і повернулася за Гребаным Тоні Б. Перш ніж він встигає зробити крок в її бік, він чує неподалік сопіння і бачить хлопчика, що сидить на пакувальному ящику поряд із Сміттєвим контейнером в темному кутку стоянки. Різкий запах у повітрі підказує Тоні Бі, що хлопець курить косяк. Прямо під відкритим небом.
  
  Прямо за його магазином.
  
  А, та кому яке діло? Думає Тоні. Він при грошах, рядом маленька хитра сучка, і він не курив косяк вже п'ять років. "У тебе будуть проблеми з курінням цього лайна", - посміхається Тоні Бі, шкутильгаючи до Сміттєвого баку. "Є що-небудь для твого дядька Тоні?"
  
  Хлопчик дивиться на дівчинку. Вона киває. Хлопчик простягає гігантський косяк Тоні Б.
  
  "Чувак", - говорить Тоні Бі, п'яно розглядаючи косяк подвійної довжини. "Звідкіля ти, мать твою, з Ямайки?"
  
  Хлопець і дівчина вибухають п'яним сміхом. Тоні Бі робить величезну, сотрясающую легкі затяжку косяка. Він тримає її кілька митей, його щоки надуті, як у Діззі Гіллеспі.
  
  Ще сміх. Це змушує Тоні Бі втратити удар. "Гей,... вистачить мене смішити", - каже він, вже відчуваючи деякі ефекти травички. "Чорт", - додає він. "Це хороше лайно".
  
  "Тільки найкраще", - каже хлопчик. “Спробуй ще. Пригощайся".
  
  "Якого дідька", - думає Тоні Бі і підпорядковується. На цей раз, потримавши всього кілька секунд, горщик починає проникати у верхню частину його мозку. Вуличні звуки з Евклід-авеню, розташованої в півмилі звідси, раптово стають кришталево чистими. Якимось чином він відчуває запах сміття за Чайна-Гарден, аж до Східної 105-ї вулиці! Його розум ясний, але раптово його кінцівки важать цілу тонну. “ Я не... - Говорить Тоні Бі. “ Чому я...
  
  Хлопець сміється. "З тебе струсили пил, чувак".
  
  "Що?"
  
  “ З тебе струсили пил. Ангельська пил.
  
  Перш ніж він встигає відреагувати, Тоні Бі згадує дівчину. Він хоче гарненько розглянути її в цьому новому, лякаючому вбранні. Він повертається на каблуках і раптово відчуває запах її парфумів - насичених, квіткових і сексуальних. Він починає порушуватися ще до того, як вона виходить з тіні і розстібає блузку, оголюючи дві грудей самої ідеальної форми, які Тоні Бі коли-небудь бачив. Коли-небудь. "Боже всемогутній", - вигукує він. “Боже. Всі. Могутній."
  
  Дівчина прикривається ковдрою і хихикає.
  
  "Скільки?" Запитує Тоні Б.
  
  "Скільки?" - відповідає дівчина.
  
  “Не грай зі мною. Скільки? Ти говориш, це твоє".
  
  "Скільки у тебе є?"
  
  Тоні Бі риється в кишенях. У нього всюди готівку. "Шістсот", говорить він.
  
  "За шість сотень ти отримаєш все, що захочеш," говорить вона, підходячи дуже близько. Вона починає розстібати його сорочку.
  
  "А що щодо нього?" Відповідає Тоні Бі, киваючи на хлопчика, який тепер знову стоїть поруч із Сміттєвим контейнером, в тіні, його очі дивляться, як світяться чорні камені.
  
  Дівчина знімає сорочку Тоні Бі, дозволяючи їй впасти на землю. "Йому все одно", - відповідає вона, розстібаючи блискавку на його брюках і підштовхуючи його спиною до купи сплющених картонних коробок у будівлі. "Йому подобається спостерігати".
  
  Тоні Бі знає, що це величезна помилка, так само як він знає, що не збирається зупинятися. Приблизно через хвилину він повністю голий - якщо не рахувати коротких чорних шкарпеток і брудних кросівок Reeboks - і полусиживает, полуобернувшись до штабелю коробок заввишки по пояс, задушливий нічне повітря овіває його тіло, ангельська пил і алкоголь повністю контролюють його рефлекси.
  
  Дівчина відступає на кілька кроків. Вона знімає білу блузку і починає танцювати перед ним топлес, плавно похитуючи стегнами в одну сторону, потім в іншу.
  
  Ісус скочив на Христа у великодньому "паломіно", думає Тоні Бі. Я помер і потрапив в гребаные небеса. Він кидає погляд на сміттєвий контейнер.
  
  Хлопчик зник.
  
  Потім, для Тоні Бі, все починає відбуватися одночасно; все це оповите блідо-сірим світлом, все це погойдується в сводящем з розуму несинкопированном ритмі.
  
  Рух ліворуч від нього. Хрускіт гравію. Ритм молодої людини.
  
  Тінь з Дананг? Тоні Бі задається питанням. Я знову в країні?
  
  Красива дівчина перед ним починає перебільшувати свої повільні, плавні рухи. Бліда рука сплескує в місячному світлі; перед ним з'являється вигин юної грудей.
  
  Тепер - гаряче дихання на його шиї. Звуки ззаду. Ковзні звуки.
  
  Тепер нога дівчата піднімається до нього. Швидко. Удар кобри з темряви.
  
  Удар по його оголеним яєчках такий швидкий, такий точний, що спочатку Тоні Бі думає, що це частина її танцювальної програми. Він знає, що повинен це відчути, але в даний момент він цього не відчуває. В даний момент він нічого не відчуває.
  
  Потім йому на голову накидають дротяну петлю. "Колючий дріт", - шепоче хлопчик йому на вухо. "Гармошка". Хлопчик тепер позаду нього, варто колінами на ящиках. “Сдвинешься на дюйм - проколешь яремну вену. Не рухайся, блядь". Надівши товсті шкіряні рукавички, хлопчик продовжує обмотувати голову Тоні Бі колючим дротом, роблячи дрібні порізи і зазублини на голові, шиї, плечах чоловіка.
  
  Розум Тоні Бі - це трясовина замішання, нерішучості, гніву.
  
  З тебе струсили пил.
  
  "Вона мертва", - каже дівчина.
  
  Мертвий? Хто мертвий? Задається питанням Тоні Бі. І чому я не можу поворухнути руками, ногами? Чому всі важить ... гребаной ... тонну?
  
  "Нарешті-то вона мертва", - повторює дівчина. "Ти нарешті вбив її".
  
  І в одну мить Тоні Бі все розуміє.
  
  Ісус Христос.
  
  Лідія.
  
  Він починає плакати, коли його дочка бере його тепер вже млявий пеніс в свою праву руку.
  
  Ридання переходять в глибокий, хрипкий крик, коли його син дістає бритвене лезо з одного кромкою і розглядає його в мерехтливому від жару місячному світлі.
  
  Тоні Бі намагається закричати, але біль, викликана роздробленим правим яєчком, і страх, викликаний колючим дротом у нього на горлі, не дозволяють йому видавати якісь виразні людські звуки.
  
  Замість цього Ентоні дель Бланко відкриває рот, і все, що з нього виривається, - це серія тихих, вологих схлипувань, звуків страху і поразки, невдачі і приниження, звуків, які повертаються в його вуха з повним динамічним діапазоном і віддаються луною, як кроки молодої жінки з довгої, темної галереї спогадів.
  
  Протягом п'яти хвилин вони не зупиняються. Бейсбольні біти, якими вони забезпечили леза з одним лезом, спочатку зносять чоловікові голову, глибоко втикаючи колючий дріт в його плоть, розчавлюючи лоб, потиличні кістки, вилиці, щелепи, перетворюючи верхню частину тулуба в багряне місиво, ламаючи ключицю на десятки шматків.
  
  Незважаючи на бажання дівчинки, незважаючи на її десятирічні молитви, її батько був мертвий до того часу, коли вони вдвох почали працювати над його ребрами, животом, стегнами, ногами.
  
  Коли вони закінчують, обливаючись піною після такого тренування в таку спеку, хлопчик лізе в Сміттєвий бак і дістає галлоновую пластикову пляшку, яку він поклав туди раніше вдень. Він завершує свою задачу, виливаючи вміст - повну міру двох банок яловичого бульйону по тридцять гривень - на тіло свого батька.
  
  Хлопчик і дівчинка погоджуються, що вони надали світу послугу. Звичайно, правоохоронні органи так це не сприймуть. І тому вони повинні розділитися. Вона повернеться в свою прийомну сім'ю, де в цю саму хвилину спить на третьому поверсі. Він відвезе Грейхаунда в Сан-Дієго. Звідти двоюрідний брат перевезе його в Мексику, туди, де він буде в безпеці.
  
  Вони укладають один одного в довгі, безмовні обійми, точно так само, як вони обіймали один одного в тому дверному прорізі майже десять років тому. Потім, заради власної безпеки, дівчинка сідає в свою машину, що належить її прийомної матері, "Тойоту" останньої моделі, для якої дівчина виготовила дублікат ключів місяцями раніше. Вона в останній раз зустрічається поглядом з братом, коли він дістає ключ з багажника фургона. Він викрав фургон раніше в той же день і залишить його приблизно в дюжині кварталів від автобусної станції Greyhound на перетині Східної Тринадцятої вулиці і Честер-авеню.
  
  Вони збирали собак протягом останніх двох тижнів, поперемінно морить їх голодом, а потім кидаючи їм найменші шматочки протухлої яловичини. Собаки ненажерливі, збожеволіли від голоду і давно втратили всяке уявлення про своєму місці домашніх тварин в цивілізованому світі. У кузові фургона їх четверо. Два ротвейлера, два добермана.
  
  Хлопчик відкриває двері і обережно, одного за іншим, знімає з них намордники. Через кілька секунд чотири великих пса вибігають назовні, їх величезні лапи гризуть гравій, щоб дістатися до цього впав кузена, такого свежеран-ного і смертельно пораненого в первісному тумані їх потреби.
  
  На очах у хлопчика і дівчинки собаки накидаються на тіло зі злістю, яка жила в їх істотах, нерозкрита, століттями. Хлопчик і дівчинка всі чудово розуміють, тому що вони теж роками носили в собі темну жорстокість, інстинктивну тягу до цього моменту.
  
  І ось вони спостерігають, нерухомі, безмовні і захоплені, двоє дітей однієї матері.
  
  Але в цей момент їх думки єдині.
  
  А тепер відпочивай, Лідія.
  
  Відпочивай.
  
  Дівчина виїжджає зі стоянки першої, залишаючи хлопця на водійському сидінні фургона, що працює на холостому ходу з вимкненими фарами і спостерігає за розгортається останньої різаниною.
  
  Мексика, думає він. Він ще не знає цього, але Мексика - це місце, де він дізнається шлях дороги, шлях ночі, шлях, по якому всі речі повинні пройти хоча б один раз, коли диявол посміхнеться їм. Шлях, поруч із яким тьмяніють всі інші шляхи.
  
  У Мексиці він пізнає шлях святих.
  
  
  24
  
  
  Вона в жаху. Відчуває огиду. Більш ніж трохи налякана. І абсолютно збита з пантелику.
  
  Ось що вона знає. Або думає, що знає.
  
  Жан Люк і його сестра забили свого батька до смерті, тому що їх батько був твариною і знущався над матір'ю. Потім вони дали з'їсти собакам його.
  
  Але звідки вона знає, що історія правдива? Звідки вона знає, що Жан-Люк насправді хлопчик з історії? Та яке це може мати відношення до неї? Він розповів їй цю історію тільки для того, щоб налякати? Додатково до шантажу?
  
  Вона піднімає очі і бачить, як він перетинає кімнату, бере фотографію Ізабелли.
  
  Борючись з наростаючою нудотою, вона біжить через кімнату, забирає в нього фотографію так рішуче, як тільки наважується, і кладе її в ящик крайнього столика. “ Чого ти від мене хочеш? Просто скажи мені, якого дідька тобі від мене потрібно.
  
  “ Сьогодні ввечері? Нічого. Він бере її правою рукою за підборіддя, нахиляє її обличчя до свого. “ Але завтра. Завтра напередодні Різдва.
  
  “Так? Що щодо цього?"
  
  "Це чарівна ніч, і я хочу, щоб ви провели час як можна краще".
  
  Вона залишається абсолютно нерухомою, мовчазною.
  
  "Завтра ввечері ти йдеш на вечірку", - продовжує він. "Вечірку, наповнену сміхом, доброзичливістю і всіма іншими радощами сезону".
  
  Вона дивиться на його гарне обличчя, думає про нього як про тринадцятирічному хлопчика з закривавленою бейсбольною битою в руках. Вона розмірковує про волю, яка, мабуть, привела в рух цю лють. Вона відчуває, як від нього виходить пристрасть, коли він присувається щораз ближче. Вона потроху відступає, поки не виявляється спиною до стіни. Що-небудь з цього правда? Вона поняття не має. Але вона, принаймні, реаліст і знає рахунок в боксі. Поки у Жан-Люка є її фотографії в мотелі "Мрія-А-мрія", насправді не має значення, чи правдива ця історія чи ні.
  
  Жан-Люк говорить: "Все, про що я хочу, щоб ти подумав з сьогоднішнього дня до завтрашнього вечора, - це три маленьких слова".
  
  Він доторкається до її щоці.
  
  На мить вона відчуває себе зачарованої?
  
  Посеред усього цього?
  
  "Які три слова?" - запитує вона.
  
  Він розповідає їй, відраховуючи пальцями кожне слово.
  
  “ Щасливого Різдва, Джек.
  
  
  25
  
  
  Джек Періс стоїть у черзі до каси в аптеці Rite Aid на розі Східної 113-ї вулиці і Евкліда-авеню з безглуздою пародією на різдвяну ялинку в руках. Насправді, він тримає коробку розміром не більше коробки для черевиків, коробку, в якій нібито знаходиться "різдвяна ялинка висотою 36 дюймів, відмінно підходить для невеликих приміщень!"
  
  Він вирішив, що не допустить, щоб це Різдво пройшло без будь-яких веселощів в його безрадісною квартирі.
  
  Черга рухається повільно, але це ще не найгірше. Найгірше - безперервний, що зводить з розуму дзвін Армії порятунку, люб'язно наданий волонтером у костюмі Санта-Клауса, що стоїть прямо за дверима. Періс, як і всі інші в магазині, хотіла б убити Санту ударом ноги в спину і розтоптати цей дзвіночок на автостраді так, щоб він був плоше банки з-під тунця.
  
  Замість цього, заплативши за ялинку в коробці, він киває Санте, проходячи повз нього, і, як зазвичай, проходить ще футів десять або близько того, розгортається на підборах, неквапливо повертається і кидає долар у відро.
  
  "Спасибі", - каже Санта. "І щасливих свят".
  
  "Так, як скажеш", - відповідає Періс, його буркотливість - розписка в його маленькій щедрості.
  
  Періс підходить до своєї машини і відкриває багажник. Принаймні, третина його життя дивиться на нього відповідь. Після деяких спритних маневрів йому вдається засунути коробку з різдвяною ялинкою в лівий бік, поряд зі спортивною сумкою, в якій лежать тренувальні спортивні костюми, які вже цілих два роки пролежали в багажнику, жодного разу не побувавши всередині спортзалу.
  
  Потім з-за його спини лунає життєрадісний голос: "Який ніжний".
  
  Періс обертається і бачить Мерседес Круз. Вони планували зустрітися тут, і вона прийшла якраз вчасно. "Привіт," говорить він.
  
  “ Я бачив, як ви піддалися різдвяного настрою, детектив.
  
  "Не дай цій вийти назовні, гаразд?" Каже Періс, закриваючи багажник, сподіваючись, з якоїсь причини, що Мерседес не помітила його жалюгідну штуковину на дереві. “У копів чотири мільйони благодійних організацій і у мене не було б ні хвилини спокою. Насправді, сьогодні ввечері щорічна різдвяна вечірка Клівлендської ліги. Купка угрызенных совістю копів і міських дітлахів. Я їжджу туди кожен рік. Це моє покаяння ".
  
  “ Ти м'якотілий. Я захоплююся цим ... одружений чоловікові?
  
  "Розлучений", - каже Періс.
  
  "Я захоплююся цим ще більше", - говорить вона, потім миттєво прикриває рот рукою в пурпурової рукавичці. "Боже мій, це було сексуальне домагання?"
  
  “Давай подивимося. У кого тут влада?"
  
  “Я б сказав, що це рівнозначно. У мене є ручка. У тебе є пістолет".
  
  "Тоді це був комплімент".
  
  "Фух," говорить Мерседес.
  
  "Але давайте зведемо до мінімуму", - каже Періс. "Спочатку це компліменти, а потім люди подумають, що преса і поліція порозумілися".
  
  "Я не дозволю цьому статися знову".
  
  “До речі, я познайомився з твоїм братом. Він зробив кілька фотографій цього нахиленої особи і зламаного носа".
  
  "Ти, мабуть, знущаєшся наді мною", - говорить Мерседес.
  
  "Що?"
  
  “Мій брат дійсно зробив те, про що я його просив? Неймовірно".
  
  "Милий дитина", - продовжує Періс. "До того ж симпатичний".
  
  "Так", - говорить Мерседес, риючись у своїй сумці. “Він справжній викрадач сердець, дозволь мені сказати тобі. Дівчатка стукають в наші парадні двері з тих пір, як Джуліану виповнилося дванадцять. Я просто приголомшена, що він зайшов ".
  
  "Це було безболісно", - каже Періс.
  
  “Добре. Може бути, публікація цих фотографій відірве йому дупу". Вона вказує на місто. "Отже, куди почнемо, детектив?"
  
  "Вест-сайд", - каже Періс. "Я думаю, настав час відвідати ботаніку".
  
  "Хочеш, я поведу?" - Запитує Мерседес, піднімаючи ланцюжок з ключами і вказуючи на блискучий темно-синій "Сатурн".
  
  Періс дивиться на свою іржаву машину, вкриту кіркою дорожньої солі, і здійснює свою першу помилку за день, коли говорить: "Звичайно".
  
  Вони їдуть по Детройт-авеню зі швидкістю тридцять п'ять миль на годину, ковзаючи по льоду, і ось-ось вріжуться в задню частину старого "Плімута", підготовленого до грунтовки; "Плімута", водій якого вирішив зупинитися на зелене світло, щоб спорожнити свою попільничку посеред вулиці.
  
  У розпал сніжної бурі.
  
  По дорозі Періс і Мерседес на кілька хвилин зупинилися біля ресторану Ronnie's Famous, і Періс змінилася Термосами. Він також запросив Мерседес Круз на хвалені beignets Ронні Будра. Вона миттєво погодилася. Кращі в світі, без конкурсу.
  
  Однак тепер, коли вони виїжджають на крижану доріжку на Детройт-авеню, Періс відчуває, як кава і пампушки в шлунку починають рухатися на північ. Вони роблять триста шістдесят. Потім ще. Потім "Сатурн" повністю зупиняється, якимось чином спрямований в потрібному напрямку, якимось чином всього в декількох метрах праворуч від "Плімута". Пошкоджень немає.
  
  Поки що.
  
  Мерседес збирається з силами, вичікує кілька секунд, опускає скло, посміхається, жестом просить іншого водія зробити те ж саме. Він простягає руку з розгубленим виразом обличчя і опускає пасажирське скло.
  
  "Привіт," говорить Мерседес, сама чарівність і невинність.
  
  "Привіт," каже водій.
  
  "Чинга!" Мерседес кричить у вікно. "Chinga tu MADRE, tu PADRE, tu 'BUELA!"
  
  Хоча Періс говорить на одній мові, відчуваючи масу проблем тільки з англійською, не потрібно бути Антоніо Бандерасом, щоб зрозуміти, що Мерседес тільки що сказала про святих матері, батька і бабусі іншого водія. Водій, молодий латиноамериканець досить великої статури, швидко розгортає Мерседес птахом, потім скидає його, звертаючи на Західну Тридцять восьму вулицю, де він поспішно повертає ліворуч і зникає в шквалі падаючих сніжинок.
  
  На кілька секунд запанувала зимова тиша. Мерседес дивиться на Пэриса. Періс заговорює першим, розуміючи, що тільки що став свідком того, який запальний характер мав на увазі брат Мерседес, Джуліан. “ Ти в порядку?
  
  “Чудово. Вибач за це".
  
  "Ніхто не постраждав".
  
  "Я сказав погане слово".
  
  Періс сміється. “Насправді, їх ціла купа. Приємна бесіда для дівчини-нареченої".
  
  "Ти це зрозумів?" - запитує вона, уважно роздивляючись себе в бічне дзеркало і обережно виїжджаючи назад в потік машин.
  
  “Ну, якщо ти працюєш в центрі міста, ти вивчиш букву "ф" на багатьох мовах. Одного разу араб показав мені сальто на фарсі. Я в цьому впевнений ".
  
  "Мені так соромно".
  
  “Не варто. Я досить часто висловлюю те ж саме своїм колегам-автомобілістам з Клівленда. Правда, зазвичай по-італійськи ".
  
  “ Ви італієць? - запитав я.
  
  “Мого дідуся з боку батька звали Парізі. "Мене" якимось чином відрубали на острові Елліс. Батько моєї матері теж був італійцем. А як щодо тебе?"
  
  “Пуерториканець по лінії батька. Родина моєї матері - англо-ірландська".
  
  "Яке спадщина ви відчуваєте сильніше?"
  
  “Напевно, я вважаю себе латиноамериканцем. Ми з братом обидва досить близькі з моєї буэлой, моєю бабусею. Вона чудова жінка. Мій зразок для наслідування. Я дуже схожа на неї, коли вона була молодшою. Думаю, ми з нею одного типу ".
  
  "Типаж?"
  
  “ Ти знаєш. Незалежний. Загадковий. Похмуро-екзотичний.
  
  "Я розумію".
  
  “Щось на зразок Пенелопи Круз. Не родичка". Мерседес дивиться на Періс, зображуючи гламурну позу. "Що ти думаєш?"
  
  Періс, загнаний в кут, як завжди дипломат, каже: "Мені потрібно про це трохи подумати, розумієш?"
  
  Мерседес сміється, включає радіо, дістає свій третій бигне з промасленого білого пакета між сидіннями і каже: "У мене попереду весь день, детектив".
  
  
  26
  
  
  La Botanica Macumba займає кут Фултон-роуд і Ньюарк-авеню на ближній західній стороні Клівленда, поруч з магазином вживаного взуття, яким керує непрофесіонал St. Rocco's і який називається "Гідна підошва". Під великою вивіскою ботаніки, написана червоними буквами, знаходиться напис, яка говорить: Hierbas Para Banos /Тодас Класи.
  
  Періс знаходить чималу іронію - тепер, коли він трохи знайомий з Сантерией і знає, як вона виникла, - в тому, що відображення у вітрині La Botanica Macumba - це собор Святого Рокко через дорогу. Вітрина "Ботаніки" являє собою клаптева ковдра з яскравих банерів, засуджуючих екзотику магазину: іспанські листівки! Льодяники! Духи "Помпея"! Блакитні кульки! Хай Джон Рут! Продукція Maja!
  
  І все ж там, в центрі вікна, знаходиться прозора хрестоподібна форма, хрест, що відбивається від фасаду собору Святого Рокко. Поруч із зображенням неонова вивіска, яка стверджує, що La Botanica Macumba - це "продуктовий магазин для тіла і душі".
  
  Коли Періс входить, його відразу ж огортає спокусливо солодкий аромат. Він бачить тліючий конус на найближчій латунної тарілці. На картці, написаної від руки написано: "наг чампа".
  
  В магазині є ще один покупець, латиноамериканець років сімдесяти.
  
  Періс і Мерседес деякий час оглядають невеликий магазинчик, чекаючи, поки власник завершить свої справи з іншим покупцем. На одній стіні висить величезна полку з оліями, пахощами і милом, багато з яких обіцяють різні переваги: від отгоняющих духів до залучення грошей або любові і утримання чоловіка вдома. "Залишся зі мною" називається одне з олій, - зазначає Періс з внутрішньою усмішкою, думаючи: "Можна було б використовувати що-небудь з цього". На іншій стіні - стелаж для журналів та книг, а також дюжина картонних коробочок зі свічками, травами, приладдям для вуду, грі-грі, ляльками, творами мистецтва, компакт-дисками, футболками, колодами Таро .
  
  Через кілька миттєвостей покупець йде. Періс і Мерседес підходять до прилавку.
  
  "Мене звуть Едвард Морисо", - каже чоловік за прилавком. Йому шістдесят, худий і жилавий, темношкірий, невизначеного походження. Можливо, североафриканец. На кожному з його пальців, включаючи великі, по кільцю. "Моджуба!"
  
  "Прошу пробачення?" Каже Періс.
  
  “ Це лукумский термін для привітання. Він означає 'Я вітаю тебе".
  
  "Про", - каже Періс. "Спасибі".
  
  "Чим я можу вам допомогти?"
  
  Періс показує чоловікові його жетон. “Мене звуть детектив Періс. Я з відділу по розслідуванню вбивств поліцейського управління Клівленда. Це міс Круз. Вона репортер "Мондо Латино".
  
  Морисо киває Мерседес, каже: “Так. Я, звичайно, знайомий з вашою газетою". Він вказує на дротяний ящик для газет біля дверей, де лежить невелика купа газет "Мондо латино".
  
  "Я хотів би поставити вам кілька запитань", - каже Періс.
  
  "Звичайно".
  
  "Ви дізнаєтеся це?" Періс показує олівцевий начерк символу, знайдений як на Уілліса Уокере, так і на Файет Мартін.
  
  “Так. Це символ Очоси".
  
  “ Не могли б ви сказати це по буквах, будь ласка?
  
  Морисо знає.
  
  "Що це значить?" Запитує Періс.
  
  “Очоси - бог-мисливець. Лук і стріли - його інструменти".
  
  "Для чого це потрібно?" - запитав я.
  
  "Для чого?"
  
  "Навіщо комусь молитися цьому богу?"
  
  "Для багатьох речей, детектив", - говорить Морисо, повертаючись до вітрини позаду себе і дістаючи маленьку залізну копію символу лука і стріл. “Це залежить від того, що на серце у того, хто молиться. Якщо ви порядна людина, законослухняний громадянин, ви могли б молитися Очоси про щедрість. Якщо ти злодій, то при належному жертвопринесення бог-мисливець Очоси може запобігти арешт, поліцію, в'язниці ".
  
  Періс і Мерседес обмінюються поглядами. “ Пожертвувати? - Запитує Періс.
  
  Морисо сумно і криво посміхається. “Боюся, що про афро-карибських релігіях більше неправильних уявлень, ніж правди. Поняття людського жертвоприношення - один із самих підступних".
  
  "Я нічого не говорив про людські жертвопринесення", - каже Періс.
  
  "Ви детектив з відділу по розслідуванню вбивств", - говорить Морисо. "Сподіваюся, ви тут не через якогось випотрошеного півня".
  
  Періс не особливо хвилює ставлення чоловіка, але вона поки що пропускає єхидне зауваження повз вуха. “Я не говорив, що там було щось выпотрошенное. Я тут, щоб задати кілька основних питань про Сантер. Не заперечуєте, якщо я продовжу? "
  
  "Зовсім ні".
  
  "Багато послідовників Сантер в Клівленді?"
  
  “Так. Але Сантерия не є централізованою релігією. Неможливо підрахувати кількість віруючих у цьому чи іншому місті".
  
  “ У вас є які-небудь постійні клієнти, які останнім часом згадували цього Очоси?
  
  “Нічого такого, що приходить на розум. В афро-карибських релігіях є багато тонких варіацій. У речей багато різних назв ".
  
  "Значить, немає ніякого способу визначити, яка секта могла використовувати цього бога, скажімо, в темних цілях?"
  
  “Не зовсім. Це як якщо б хтось сказав, що він практикуючий християнин. Вони методисти? Баптисти? Мормони? Адвентисти? Католики? Якби брух купував предмети для вівтаря, він міг би використовувати безліч різних комбінацій символів, свічок, карт, заклинань. Бразильська макумба, гаїтянські вуду, мексиканська Сантерия. Сантерия і її відгалуження, такі як Пало Майомбе, - дуже складні, дуже потайливі релігії, які відрізняються від країни до країни ".
  
  З якоїсь причини Періс відчуває себе трохи защищающимся по відношенню до католицизму, хоча і знає, що навряд чи має на це право. "А що таке brujo?"
  
  “Брух - це щось на зразок чарівника, провидця. Для деяких це чоловік-відьма. Але ці слова мають зовсім інше значення, ніж в англійському ".
  
  - А в Клівленді є які-небудь такі брудершафты?
  
  “ Кілька. Хоча, якщо дозволите, я предвосхищу ваше наступне питання, я не веду список. Зазвичай ми не питаємо, для чого наші клієнти використовують наші товари.
  
  Періс робить ще декілька нотаток у своїй книзі, і ставлення Морисо йому подобається все менше і менше. "Які товари міг би попросити покупець, якщо б він робив погані вчинки?"
  
  “Ну, послідовники Palo Mayombe іноді просять palo azul-blue stick. Цього предмету немає у багатьох ботанічних магазинах. В тому числі і цього. Але є багато екзотичних речей, які використовуються на благо і на зло. Одна ботанічна лавка в Нью-Йорку регулярно запасається сушеної коброю. У деяких запасається ніж під назвою уна де гато - котячий кіготь."
  
  “ Останнім часом у вас були які-небудь незвичайні прохання?
  
  "Ні", - говорить Морисо. "Нічого подібного".
  
  Періс закриває свій блокнот. Він дивиться на Мерседес, яка злегка хитає головою, показуючи, що у неї немає питань і їй нема чого додати.
  
  - А тепер, детектив, можу я задати вам питання? - каже Морисо.
  
  "Ти можеш запитати", - відповідає Періс, застібаючи пальто.
  
  “Очевидно, сталася якась трагедія. Швидше за все, вбивство. Я сподіваюся, що поліцейське управління не збирається влаштовувати свого роду полювання на відьом проти іспаномовного населення цього міста. Більшість людей, які слідують за Сантерией, - мирні громадяни, які платять податки. Вони вірять у магію, і магія працює на них. Вони просто хочуть виграти в лотерею. Або народити здорову дитину. Або триматися за свою дружину або чоловіка ще кілька років. Це не кримінальні діяння ".
  
  Періс перегинається через стійку. Його особа виявляється в кількох дюймах від особи Морисо. “Якщо я не помиляюся, полювання на відьом - це коли влада обшукують людей без доказів. Тільки підозри. Я тут не просто так, містер Морисо.
  
  Двоє чоловіків дивляться один на одного кілька напружених хвилин, обмінюючись вольовими поглядами. Періс перемагає.
  
  "Я не мав на увазі..." - починає Морисо.
  
  Періс відкидається назад, простягає праву руку, показує, що вона порожня з обох сторін, потім швидким розчерком дістає візитну картку. Це легка спритність рук, пережиток його юності фокусника-любителя.
  
  "Дуже добре, детектив", - говорить Морисо.
  
  “ Але це не магія, містер Морисо. Просто салонний фокус. Який, при найближчому розгляді, я завжди вважав надприродним.
  
  Морисо бере картку і кидає погляд на Мерседес. Він не знаходить у ній пощади.
  
  Періс продовжує: "Якщо ви згадаєте що-небудь ще, або якщо у вас є клієнти, які запросять приналежності, що відносяться конкретно до цього Очоси, будь ласка, зателефонуйте мені".
  
  Морисо роздивляється картку і мовчить.
  
  "Останнє питання", - каже Періс. "Є сантерианский термін для позначення "білого крейди"?"
  
  "Офун", - говорить Морисо. "Це крейда, зроблений з яєчної шкаралупи".
  
  Містер Черч, дивак, який зателефонував з приводу зниклої жінки, сказав: "Ти займеш її місце в офуне".
  
  Контур крейдою.
  
  Цей придурок подзвонив йому.
  
  "Спасибі, що приділили мені час", - каже Періс і повертається до виходу, наг чампа наповнює його почуття.
  
  Коли Періс відкриває двері Мерседес і їх зустрічає крижаний вітер, він на мить здригається. Не від холоду, а швидше від іронії слів Едварда Морисо.
  
  Брух, думає Періс.
  
  Можливо, він все-таки полює на відьму.
  
  
  27
  
  
  Задня кімната La Botanica Macumba являє собою безлад, заставлений дерев'яними пакувальними ящиками зі свічками з морських раковин, індійськими пахощами і дешевими футболками з Кореї з африканськими заклинаннями. Посеред цього безладу сидить худорлявий, чорнявий чоловік із сивіючим волоссям, на голові у нього райдужна тюбетейка, його пальці прикрашені позбавленими смаку прикрасами з пасти.
  
  Його звуть Морисо. Він тремтить переді мною.
  
  Едвард Морисо - чоловік, який, можливо, колись володів якоюсь владою в цьому житті, коли-то зваблював молодих жінок рухом м'язів спини або підморгуванням під час закриття. Людина, що перетворився тепер у тремтячого клерка серед мінного поля дешевих дрібничок і яскравого мотлоху.
  
  "Це не те, що так легко отримати", - говорить Морисо.
  
  "Я розумію це", - кажу я. "Але у мене є віра".
  
  “ І ви хочете отримати це протягом трьох днів?
  
  “Ні. Я отримаю його протягом трьох днів".
  
  Я бачу, як в очах Морисо на мить спалахує опір. "А що завадить мені зателефонувати в поліцію?" він каже. "Вони щойно були тут, ти знаєш".
  
  "Я знаю".
  
  “Тоді чому я? Чому тут? Іди поговори з Бабалве Оро".
  
  “Містичне царство? Вони ще більші шарлатани, ніж навіть ви. Правда в тому, що я тут і розмовляю з вами. Я прошу вас надати мені послугу, дістати предмет, який знаходиться в межах вашої досяжності, точно так само, як і всі інші предмети, які ви придбали для мене за останній рік. Я не прошу цю річ безкоштовно. Я маю намір заплатити за це повну вартість, а також деяку розумну надбавку за термінове обслуговування. Кожен день ти стоїш там і продаєш любовні зілля самотнім дівчатам, які думають, що завоюють серце якогось літнього джентльмена з коштами. Тебе хвилює, що ти продаєш їм помилкові надії? Немає. Ти просто прикарманиваешь їх гроші, як звичайний злодій ".
  
  “Так, але вони хочуть вірити, що це працює. Ти хочеш сказати, що тут немає магії?"
  
  "Я цього не кажу", - відповідаю я, знаючи достатньо, щоб боятися навіть своєї власної практики темних мистецтв. “Але ваша аптечна магія не має справжньої сили. Це курс зіллєваріння. Не ображай мене більше.
  
  “Але що, якщо я не зможу дістати тобі те, що ти хочеш? Що, якщо це повністю не в моїй владі?"
  
  Я перетинаю кімнату, підносячись над Морисо. “ Тоді я відвідаю тебе. Можливо, через місяць. Можливо, через рік. Одного разу я буду в шафі, коли ти його відкриєш. Одного разу я буду на кухні, коли ти спустишся по сходах посеред ночі, щоб попити води. Одного разу я дійсно буду тим чоловіком, який сидить позаду тебе в кіно ".
  
  Я схиляю коліна, опускаюся на них, дивлюся в маленькі соболині очі чоловіка.
  
  “ Послухай мене, Едвард Морисо. Якщо ти не принесеш мені те, що я вимагаю, я буду чимось більшим, ніж сума твоїх земних турбот. Я дістаю свій маленький ніж з піхов на щиколотці, торкаюся гострим, як бритва, кінчиком до вказівного пальця правої руки. Кров озивається. Я підношу цю блискучу червону крапку до рота, нахиляюся вперед і цілу Морисо в губи. "Я буду тінню всередині тіні, якої ти боїшся більше всього".
  
  
  28
  
  
  Будівля на Східній Двадцять третьої вулиці - це будинок для ветеранів, в шість поверхів з брудно-коричневого цегли, на захід від забитих заводу, який колись виробляв шарикопідшипники, на схід від розвалюється магазину дисконтних шин. За ним чути постійний стогін розв'язки I-90. Адреса, майже канули в лету на обкладинці фотографії з місця злочину, яку Періс знайшов на столі Майка Райана, спочатку мало що обіцяв, і, проходячи по обшарпанному вестибюлю, Періс очікує ще меншого.
  
  Мерседес Круз вирушила опитувати інших детективів у відділі. Перш ніж відправитися на Східну Двадцять третю вулицю, Періс зв'язалася з Рубеном. На смужці фіолетового картону як і раніше ні слова від його зв'язкового у відділі документації ФБР.
  
  Періс видає бейдж службовця на стійці реєстрації. Портьє - татуйований, невимушений тип кінця шістдесятих - дивиться мильну оперу на старому портативному пристрої. Його звуть Хенк Сабо.
  
  "Ці хлопці в основному ветерани Другої світової війни і Кореї", - говорить Хенк після того, як ознайомив Пэриса з основами, його зубні протези GI-bill зісковзують при кожному шипении. "Пара хлопців були у В'єтнамі", - додає він з лютим поглядом, який каже Пэрису, що В'єтнам був війною Хенка Сабо. Періс кидає погляд на татуювання чоловіка на лівому передпліччі. Корабель ВМС США "Хелена". "Але, я думаю, більшість з нас ще недостатньо дорослі для такої купи".
  
  "Це і є купа?" - запитує Періс.
  
  "Це і є та сама купа".
  
  “ Скільки тут живе чоловіків?
  
  "Двадцять два, по поточним підрахунками", - говорить Хенк.
  
  “ Хто-небудь з цих хлопців колись був поліцейським, наскільки ти знаєш?
  
  “Так. Деметріус раніше був копом".
  
  "Деметрій?"
  
  “ Деметріус Солтерс. Я думаю, він багато років був сержантом у Четвертому окрузі. Зараз його немає.
  
  “Мені дуже шкода. Він тут не живе?"
  
  “О, він живе тут. Кімната 410. Він тільки що зійшов з розуму. В голову." Хенк вказує на свій скроню, обертає пальцем. "Старожили, розумієш?"
  
  "Зрозуміло", - каже Періс. "Він все ще підтримує контакт з ким-небудь в департаменті, про кого ви знаєте?"
  
  “ Наскільки мені відомо, немає.
  
  “ У нього є друзі або родина?
  
  “Я так не думаю. Ніколи не бачив, щоб його хто-небудь відвідував".
  
  Періс робить кілька позначок. “ І як довго ви тут працюєте?
  
  Хенк Сабо посміхається і штовхає мене на північ. “ Дозвольте мені сказати це так, детектив Періс. Я почав в той день, коли в мене перестали стріляти.
  
  Періс йде по коридору четвертого поверху, похмурим коридором із потрісканим лінолеумом, оздобленому вицвілими святковими прикрасами. Звідкись знизу скрипучим голосом Петсі Клайн співає про залізниці життя, що веде в рай.
  
  Він знаходить номер 410 з відкритими дверима, стукає по одвірка, заглядає за ріг кімнати, потім входить всередину.
  
  Запах майже живий, миттєво змушує його відступити на крок. Камфора, гороховий суп і ноги. Півстоліття сигаретного диму без фільтра. Періс трохи звикає, дихаючи ротом, потім заходить всередину й бачить худого чорношкірого чоловіка років сімдесяти, що сидить в інвалідному кріслі, ноги його прикриває поїдений міллю плед. Ліжко, невелика книжкова полиця і тумбочка - єдині інші предмети в кімнаті. На жаль, Деметріус Солтерс сидить біля вікна, такий самий неживий. Ще одна меблі.
  
  І в кімнаті запросто дев'яносто градусів. Періс починає потіти з різних причин. "Сержант?" питає він, думаючи, що, ймовірно, говорить голосніше, ніж потрібно.
  
  Нічого.
  
  Періс знову стукає по одвірка.
  
  "Сер?"
  
  Деметріус Солтерс не рухається і не звертає на нього уваги. “ Сержант, мене звуть детектив Періс. Джек. Він виходить вперед і піднімає свій щит. На коротку мить денне світло відбивається від значка на обличчі Деметриуса Солтерса, і в цю мить Періс відчуває, що старий щось дізнається. Потім спотворені риси його обличчя кажуть "ні". Періс бере руку старого, ніжно потискує її і повертає на свої посипані крихтами коліна. "Мені дуже приємно познайомитися з вами, сер".
  
  Періс оглядає кімнату, шукаючи пробний камінь, який міг би створити зв'язок з "тут і зараз". На книжковій полиці стоїть вінтажна фотографія у рамці, на якій усміхнений Деметріус Солтерс стоїть на носі есмінця. На інший Деметріус зображений в іншій формі, на цей раз в синій. Деметріус стоїть біля балки на правому полі муніципального стадіону Клівленда, його рука обіймає за тонку талію гарненьку жінку кольору іриски.
  
  "Повернемося в минуле, а?" Періс задумливо говорить, вказуючи на фотографії, намагаючись наповнити кімнату шумом, будь шумом, більше для себе, ніж для чого-небудь ще. “Так, хлопець. Раніше мені подобалося дивитися на "Браунз" на старому стадіоні. Особливо коли було страшенно холодно. Пам'ятаєш ті дні? Який вітер дув з озера? Осіб. Мій батько брав мене принаймні на одну гру кожен рік, аж до ... так, сер. У ті далекі часи. "Яструб" був відсутній.
  
  Паріс кидає погляд на Деметрія.
  
  Тиша.
  
  Він чекає кілька миттєвостей. Він пробує змінити ракурс. “ Отже ... як довго ви були на роботі, сержант? - запитує він, засовуючи руки в кишені й похитуючись на підборах. "Тримаю парі, тоді це був зовсім інший місто, так?"
  
  Знову тиша. Зоране глибокими зморшками, невблаганне обличчя чоловіка нічого не виражає. Періс перетинає кімнату і сідає на край ліжка. Він дивиться в очі Деметриусу Солтерсу в пошуках молодого чоловіка, який, безсумнівно, все ще живе там, чванливого патрульного поліцейського, який коли-то тролив Хафа, Гленвілла і Тремонта, вселяючи повагу і страх, красивого молодого матроса на вахті.
  
  Вони пішли.
  
  І, таким чином, Періс розуміє, що його люб'язності, якими б щирими не були, насправді не будуть помічені. З таким же успіхом можна перейти до справи. “ Сержант, я працюю над справою, у якому, думаю, ви можете мені допомогти.
  
  Потім, навіть якщо Періс знає, що це неправильно, навіть якщо в глибині душі він відчуває, що це, ймовірно, жорстоко, він все одно це робить. Він встає, оглядає коридор, потім відкриває свій портфель. Він дістає фотографію з місця злочину - понівечений труп, що лежить на парковці. Він підносить її до обличчя старого.
  
  Спочатку здається, що Деметріус не може сфокусувати погляд на відстані, на якому Періс тримає фотографію. Але незабаром впізнавання приходить, як яскравий схід сонця.
  
  І Деметріус Солтерс починає кричати.
  
  
  29
  
  
  Карла Девіс сидить за столом у маленькій кімнаті на дев'ятому поверсі Центру правосуддя, перед нею пара комп'ютерних терміналів, коли Періс стукає в двері.
  
  Періс, відчувши себе сутенером з-за того, що показав фотографію з місця злочину цьому невинному старому, вибачився перед суворою медсестрою і швидко вийшов. Справу Майкла Райана, хоча і не було офіційно закрито, бездіяв. Якщо є якийсь факт, який можна отримати, якщо ховається щось, що струсне непрацюючу розслідування, це повинно дійти до нього.
  
  Факт: У його місті розгулює гребаной псих. Зараз. Сьогодні. І це його робота - зловити його. І ця робота не включає в себе шокування старих до смерті.
  
  Періс стоїть позаду Карли, зазираючи їй через плече, з усіх сил намагаючись зосередитися.
  
  "Я прогнала файл з розмовами жінки і чоловіки", - каже Карла. Перед нею стоять два комп'ютера. Один належить департаменту. Один належить Файет Мартін. “Але тут немає відеозапису. Лише аудіозапис ".
  
  "Отже, я слухав те, що могло бути звуковий частиною аудіо- / відеосеансу?"
  
  “Схоже на те. Я сам слухав це двічі. Жінка могла дивитися відео, а не записувати його. Більшість людей роблять саме так. Але немає ніяких сумнівів в тому, що жінка могла бачити чоловіка, з яким вона розмовляє. Якщо тільки це не надзвичайно творчі люди ".
  
  "Як ти думаєш, як вони переспали?"
  
  “Більша частина комерційного, некорпоративного використання відеоконференцій, звичайно, присвячена сексу. Безліч платних сайтів. Ви можете спостерігати, як жінки роздягаються, чоловіки роздягаються, чоловіки і жінки займаються сексом, чоловіки і чоловіки займаються сексом, жінки і жінки займаються сексом ...
  
  "Я розумію", - каже Періс.
  
  "Я тільки почала", - говорить Карла. "Ти навіть не дозволив мені дійти до скотного двору".
  
  “ Визволи мене від любові до ондатре, гаразд?
  
  Карла натискає кнопку, і в одному з шести кадрів на екрані з'являються вони вдвох. Карла виглядає приголомшливо, навіть при поганому освітленні. Періс виглядає так, наче йому треба поголитися, підстригтися і два місяці поспати.
  
  "Більшість платних сайтів дозволяють вам дивитися, не маючи власної камери", - говорить Карла. "Але більшість користувачів Мережі наполягають на тому, щоб у вас була власна веб-камера".
  
  "Отже, ви хочете сказати, що Файетт Мартін, можливо, підписалася на одну з цих секс-ліній з оплатою за перегляд?"
  
  "Можливо".
  
  "І що наш актор, можливо, працював у цій секс-лінії?"
  
  "Можливо".
  
  “Як би ми з'ясували, який із них вона могла використовувати? Ці сеанси організовані по телефону, як секс по телефону?"
  
  “ Багато знаєш про секс по телефону, не так, Джек?
  
  "Нічого особливого", - бреше Періс, прекрасно знаючи, що одного разу в п'ятницю ввечері він зателефонував за дев'яносто шість доларів, коли канадець з Віндзора задушив його лібідо. "Я багато читаю".
  
  “Ну, секс по Інтернету трохи відрізняється від сексу по телефону. В основному це відбувається онлайн. Ви переходите на сайт, повідомляєте їм свій номер Visa або MasterCard, і вони впускають вас на певну кількість хвилин, годин, чого завгодно ".
  
  “ Але записи телефонної розмови не буде?
  
  “Боюся, що ні. Кожен раз, коли ви входите в систему, вам присвоюється щось, зване IP-адресою, яка є унікальним для вашого комп'ютера до тих пір, поки ви не вийдете з системи. Значить, у інтернет-провайдера може бути запис про те, куди Файетт Мартін виходила в Мережу в ніч свого вбивства. Я перевірю це. Більшість чоловічих сольних виступів з оплатою за перегляд - гейські. Але якщо є сайт для дорослих, пропонує сольні виступи чоловіків, орієнтовані на гетеросексуальних жінок, я знайду його ".
  
  "Як ти думаєш, коли це може бути?" Запитує Періс і тут же пошкодував про це. Карла кидає на нього погляд, який, ймовірно, змушує її чоловіка Чарльза - всі його п'ять футів шість дюймів і сто сорок фунтів - перевернутися на спину, підстригти траву, полагодити раковину і винести сміття. Перед сніданком.
  
  “ Коли це відбудеться, детектив.
  
  На щастя для Періс, в цей момент в кімнату заглядає Метт Салліван. Високий і білявий, Метт - самий молодий детектив у відділі по розслідуванню вбивств, йому двадцять дев'ять. “ Хлопці, ви чули, що сталося в Клівленд-Хайтс?
  
  "Що сталося?" Запитує Періс.
  
  “У парку Кейн знайшли тіло. Білий чоловік. Убитий пострілом в голову. Рук немає. Кілька дітей каталися на санках і побачили ногу, що стирчала зі снігу".
  
  Періс і Карла обмінюються поглядом, мудрим поглядом двох досвідчених копів, які знають, що, коли відсутні руки, хто серйозно ставиться до затягування впізнання. Однак завдання розкриття цього конкретного вбивства ніколи не була б поставлена перед ними офіційно. Це тіло належить поліції Клівленд-Хайтс.
  
  “ Зуби цілі? - Запитує Карла.
  
  "Поняття не маю".
  
  "Як довго тіло знаходилося там?" Запитує Періс.
  
  “Думаю, пару днів. Снігова буря повністю приховала його".
  
  “ Зовсім без документів, так?
  
  "Ніяких", - говорить Метт. “Невідомий, поки що. Тіло вже на столі".
  
  "Чорт", - каже Періс. "І ось я подумував про переїзд в Клівленд-Хайтс".
  
  "Весь світ - це зона, Джек", - відповідає Метт. "Побачимося".
  
  Метт Салліван йде по коридору, поки Періс мить переварює інформацію, потім знову дивиться на екран монітора. На щастя, його відеозображення з похмілля зникло. "Чи можливо зараз зайти на один з цих секс-сайтів?"
  
  Карла сміється. "Я можу придумати що-небудь краще", - говорить вона, дістаючи з-під столу прямокутну м'яку нейлонову сумку через плече. Вона кладе торбу собі на коліна, розстібає блискавку. Всередині портативний комп'ютер. Карла відкриває його. “Я завантажила все необхідне програмне забезпечення, і в ноутбуці є вбудована камера. Підпишіть його і візьміть додому, ознайомтеся з ним".
  
  "Я поняття не маю, як усім цим користуватися, Карла".
  
  Карла лізе в інший з численних кишень сумки і дістає тонке керівництво під назвою "Веб-камера для чайників". Вона простягає йому разом з поглядом, який змушує його сказати, що він не здатний вчитися ні по одній книзі зі словом "чайники" у назві.
  
  Вони удвох дивляться на різдвяну ялинку.
  
  "Не може бути, щоб це було три фути", - каже Періс. "Правда, Менні?"
  
  Менні, ростом трохи менше дванадцяти дюймів, розбирається тільки в перших декількох футах стовбурів дерев. Він нахиляє голову, озирається назад, як би кажучи, що таке худе дерево негідно того, щоб він навіть піднімав ногу.
  
  Періс риється в кухонному ящику, знаходить рулетку. Він сідає навпочіпки поруч з деревом і вимірює. Тридцять чотири дюйми. Він знав це. Потім він зауважує защелкивающуюся пластикову основу в коробці. Він прикріплює її до нижньої частини дерева і знову вимірює. Тридцять шість на кнопці.
  
  “Блін, блін. Вони навіть не можуть дати тобі зайвий гребаной дюйм, чи не так? Якийсь дух віддачі ".
  
  Менні гавкає один раз, явно погоджуючись.
  
  Вони удвох приступили до прикрашання ялинки: Менні діставав окремі прикраси з коробки в їдальні, акуратно кидаючи їх до ніг свого господаря, а Періс намагався знайти для них місце. Маленьке деревце, великі цибулини. Зрештою Пэрису вдається розмістити на ялинці всього десять або дванадцять прикрас, і, хоча через масштабу це виглядає трохи безглуздо, а зелень гілок такого відтінку не зустрінеш ніде в природі, коли він вмикає світло, кут квартири раптово освітлюється піджареною сяйвом.
  
  Непогано, думає Періс. Зовсім непогано.
  
  Він вішає маленьку зірочку на ялинку. Менні виляє обрубком хвоста.
  
  І сьогодні офіційно напередодні Різдва.
  
  
  30
  
  
  Сьогодні переддень Різдва, і я перебуваю в білій кімнаті. У мене залишилося одне заняття, дещо заплановане кілька тижнів тому. Жінка, за якою, не будь я так поглинений своєю нинішньою діяльністю, я б сильно доглядав. Вона розлучена, їй за тридцять. Або, принаймні, це та роль, яку вона грає. У нас було два сеансу; обидва рази вона спостерігала за мною.
  
  Однак сьогодні ввечері вона пообіцяла з'явитися перед камерою, показати себе.
  
  Я приходжу в білу кімнату рано, майже поза себе від передчуття. Коли о восьмій годині починається відеотрансляція, я бачу її вперше. Вона сидить у кріслі біля письмового столу, одягнена в темне плаття з круглим вирізом. Позаду неї спальня.
  
  Вона нахиляється вперед, злегка нахиляє камеру вгору, щоб я міг побачити її гарне обличчя. При цьому я стаю свідком зводять з розуму декількох дюймів декольте. Здається, що на ній чорний мереживний бюстгальтер пуш-ап.
  
  "Привіт," говорить вона.
  
  "Привіт".
  
  Вона відкидається на спинку стільця, схрещує ноги. Тепер я бачу поділ її сукні, натяк на трусики. "Щасливого Різдва".
  
  "І тобі того ж", - кажу я. У неї волосся світлого кольору, можливо, полунично-русяве.
  
  "Тобі подобається те, що ти бачиш?" - запитує вона.
  
  "Дуже сильно".
  
  "Ти вважаєш, що цього варто було чекати?"
  
  "Так".
  
  "Якщо я зможу вирватися, то буду у Джейсона на бульварі Засмучення через годину", - говорить вона. "Ти знаєш це місце?"
  
  "Так".
  
  "Я займу місце поруч зі мною до десяти".
  
  "Я розумію".
  
  Вона встає, розстібає блискавку на сукні, вислизає з нього. На ній чорний бюстгальтер і сліп в тон. Вона відвертається в бік, ставить одну з своїх туфель на високих підборах комп'ютерне крісло і поправляє те, що я тепер бачу, - нейлонову спідницю до стегон.
  
  Потім, що неймовірно, вона вимикає камеру і закриває сеанс.
  
  Вона що, дражнить мене?
  
  Я дивлюся на своє відображення у став чорним моніторі. Відображення говорить мені правду.
  
  Це помилка.
  
  Це мій приспів, коли я приймаю душ, голюся, одягаюся і йду до Джейсону.
  
  Її ніде не видно. Натовп в переддень Різдва порідшала, тільки жменька пар, розкиданих по залу, невидимих у своїй однаковості; тільки пара азіатських бізнесменів в дальньому кінці. Я сиджу в барі біля дверей, потягують "Рон Ріко" і розмірковую. Можливо, у неї були проблеми з машиною. Можливо, вона потрапила в аварію. Можливо, втрутився її чоловік.
  
  Можливо, мені нема коли цим займатися, коли я так близький до своєї мети.
  
  Я чекаю ще десять хвилин, допиваю свій напій. Я вирішую оплатити рахунок і піти. Було помилкою прийти. У мене призначені зустрічі.
  
  Через кілька хвилин, чекаючи, що передумаю - мої думки блукають по запаху дверного прорізу на перетині Східної Сороковий вулиці і Сентрал-авеню, з вибіленої білій шкірі, посинілою в місячному світлі, - я чую прямо за спиною чоловічий голос:
  
  "Не могли б ви стати, будь ласка?"
  
  Лунає шум. На цей раз гучний, безладний прилив крові в моїх вухах. Репетують, мідь неминучого насильства.
  
  І знову: "Сер?"
  
  Моя рука повільно тягнеться до ножа, що висить у піхвах на лівому стегні. Серце завмирає. Виходи нанесені на карту - передня двері праворуч від мене, чорний хід через кухню. Я заспокоююся достатньо, щоб заговорити. "Прошу пробачення?"
  
  Я обертаюся і бачу сивіючого бізнесмена-азіата років шістдесяти, який вказує на мій стілець. Його куртка висить на спинці.
  
  Це ніщо.
  
  Я встаю, проношусь повз нього і в люті вилітаю з бару.
  
  Какофонія в моїй голові починає трохи стихати, коли я йду до парковці, відчуваючи огиду до себе за те, що взагалі прийшла сюди. Я заводжу машину, вливаюся в потік машин в західному напрямку, їду до аудиториуму, моя лють на мить звернена всередину, серце стукає у вухах, як древній метроном, відлічує кодом неминучого божевілля.
  
  
  31
  
  
  Безумство: Двісті дітей у віці від року до дванадцяти років, повністю заряджених дешевим тортом з глазур'ю, "Тутсі Попс" і рутбиром "Файго". Схожий на печеру масонський храм на перетині Евкліда-авеню і Східної Тридцять шостий вулиці потопає в яскравих зимових костюмах, гумових калошах і в'язаних шапочках неонового кольору.
  
  Біллі Кофлін, довічний мешканець Другого округу, в цьому році знову став Сантою: за десятиліття, проведені ним за першим табуретом в Caprice Lounge і задній кабінкою в ресторані Elby's Big Boy, він придбав червоний ніс цибулиною і здіймається живіт, що звело нанівець необхідність в косметиці або подушках. Біллі сидить на своєму імпровізованому троні, знову готуючись до нападу, знову виглядають так, немов от-от виб'є двері в наркопритон.
  
  Раніше в той же день Мерседес наполягала, що у неї немає планів на вечір і вона була б рада прийти і допомогти. Періс намагався відрадити її від цього, він ніколи не був з тих, хто нав'язує кому-небудь свої благодійні зусилля, але вона була непохитна. У даний момент Мерседес Е Круз - у фартусі і з червоним атласним бантом у волоссі - стоїть за величезним кавником, розливаючи каву, в який Париж починає вірити, що це постійне гарний настрій. За винятком, звичайно, тих кількох хвилин, коли їй хотілося убити того хлопця у "Плімуті".
  
  Періс сидить в задній частині аудиторії, біля теплотраси, намагаючись зігріти руки. Через кілька миттєвостей він піднімає голову і бачить дуже маленької людини, вивчає його.
  
  Щасливих свят! Мене звуть Камал Докінз! на бейджику написано ім'я хлопчика. Він чорний, з косами, йому не більше чотирьох років.
  
  "Привіт", - каже Камаль. "Ви поліцейський?"
  
  "Так і є".
  
  “ Коли-небудь стріляв у кого-небудь?
  
  "Ні, сер", - відповідає Періс. "Ніколи не пробував".
  
  Камаль на хвилину замислюється, очевидно, намагаючись зіставити всю ту перестрілку, яку він бачив по телевізору. “ Коли-небудь вбивав кого-небудь?
  
  “Так. Тепер, коли я закінчив. Постійно. Кожен день, якщо зможу".
  
  "Вони були поганими хлопцями?"
  
  "Дуже погані хлопці", - відповідає Періс, саджаючи Камаля до собі на коліно. “Дуже, дуже погані хлопці. І тепер вони всі замкнені".
  
  Камаль глибоко облизує свій вишневий "Тутсі Поп". "Мій тато в тюрмі".
  
  От лайно, думає Періс. Що, чорт візьми, мені тепер сказати? “Ну, бачиш, іноді дійсно хороші хлопці роблять погані вчинки. Тільки один раз. І іноді їх ловлять, і їм доводиться на деякий час сісти у в'язницю. Але це не обов'язково означає, що вони погані хлопці. Вони просто зробили погану річ ".
  
  Камаль на мить замислюється над цією концепцією. "Я роблю погані вчинки".
  
  “Ти робиш? Якого роду погані речі?"
  
  Камаль дивиться на свої черевики, визнається. "Я штовхаю свою сестру".
  
  Періс бачить лазівку. "Твоя мама карає тебе за те, що ти штовхнув свою сестру?"
  
  “Так. Я повинен сісти на сходинку для тайм-ауту".
  
  Ідеальний. Старий аргумент про тайм-ауті як метафорі в'язниці для неповнолітніх. “Ну, бачиш, тайм-аут - це щось подібне до в'язниці. Іноді дорослі роблять погані вчинки, і їм доводиться йти і брати тайм-аут ".
  
  Здається, Камал розуміє це. Як і приголомшливий питання: "Тоді чому мій тато не може посидіти на сходинці біля мого будинку?"
  
  Поставивши це, за загальним визнанням, дотепний питання, Камаль здіймає руки в повітря, щоб підкреслити свою точку зору. У цей момент Тутсі-Поп злітає прямо в повітря, перевертаючись з кінця в кінець, як кістка, яка перетворюється в космічну станцію в 2001 році.
  
  Мить Періс і Камаль спостерігають, як він піднімається, зависає, потім починає знижуватися.
  
  Періс простягає руку, щоб схопити падаючу присоску до того, як вона впаде на підлогу, але замість того, щоб обхопити долонею щось тепле і липке, він долонею обхоплює щось тепле і м'яке.
  
  Чиясь чужа рука.
  
  Він піднімає голову, щоб подивитися, з ким тримається за руку. Це дуже симпатична молода жінка - блискучі каштанове волосся зібране ззаду у хвіст, темно-карамельні очі, років двадцяти з невеликим. Вона тримає на руках дворічну біляву дівчинку, одягнену в червоний оксамитовий джемпер.
  
  "Ви повинні бути швидше, офіцер", - говорить вона з посмішкою, але не робить рухи, щоб вивільнити свою руку з його. Періс відпускає її, трохи збентежений.
  
  Жінка струнка, з хорошою фігурою, одягнена в чорний светр з високим коміром і джинси в обтяжку. Періс, відповідно, недорікуваті. “ Я... е-е...... Я думаю, ми обидва...
  
  "Колишній гравець першої бази", - говорить вона, перериваючи його. “Ми завжди ставили гіршого дитини на правильне полі. Від мене ніколи нічого не випадало".
  
  "Так, ну, я завжди був правим дитиною", - каже Періс.
  
  Камаль переводить погляд з одного дорослого на іншого, очевидно, гадаючи, коли ж буде порушена та частина, в якій говорилося про те, що він поверне свого Тутсі-Тата.
  
  "Я куплю тобі нову, мила", - каже жінка. Вона опускає маленьку дівчинку на землю, і та негайно шкандибає до Санти.
  
  "Ребекка", - каже жінка, простягаючи руку Періс. "Ребекка Д'анджело".
  
  "Джек Періс".
  
  Вони потискують один одному руки і тут же немов приклеюються один до одного. Ребекка сміється, прикриває рот іншою рукою, усвідомивши, що накоїла. Вона потиснула руку своєї фірмової ручкою. "Мені шкода", - каже вона, повільно отлепляясь від Періс. "Давай я сходжу за водою і серветками".
  
  "Все в порядку".
  
  "Я наполягаю".
  
  "Правда," каже Періс. “ Це...
  
  Але молода жінка спрямовується до кавового кіоску. Періс дивиться, як вона перетинає кімнату, потім сідає назад, поряд з Камалем. Його маленький інквізитор. "Бачиш цю леді?" - Запитує Періс, вказуючи на Ребекку.
  
  Камаль киває.
  
  "Йди за нею, добре?"
  
  "Добре".
  
  "Вона купить тобі новий рулет "Тутсі Рол".
  
  "Тутсі Поп," говорить Камаль.
  
  "Тутсі Поп," поправляє Періс.
  
  З цими словами Камаль обіймає Періс і тікає слідом за жінкою. І Періс не може не розсміятися. Камаль Докінз, есквайр. Тепер він міг бачити гальку.
  
  Через кілька миттєвостей Мерседес бочком під'їжджає до Періс. "Симпатична дівчина", - говорить вона.
  
  "Так, це так".
  
  "Подумуєш про усиновлення?"
  
  Періс зауважує легку ревнощі в її голосі. Або йому здається? "Розумниця", - говорить він. “Я тільки що з нею познайомився. Вона, мабуть, чиясь дочка".
  
  “Я репортер-розслідувач, детектив. Я був би готовий піти у друк з тим фактом, що вона чиясь дочка".
  
  “Ти знаєш, що я маю на увазі. Дочка одного мого знайомого поліцейського. Хлопець приблизно мого віку".
  
  “Хммм. Хлопець твого віку. Якого віку це може бути?"
  
  "Щось середнє між "Хаггіс" і "Залежить", - каже Періс. "Приблизно на півдорозі".
  
  "Зрозуміло," говорить вона, беручи ручку і блокнот. “ І я можу...
  
  "Міс Круз?"
  
  Періс і Мерседес обертаються і бачать двох маленьких дівчаток, приблизно одинадцяти-дванадцяти років. Вік Меліси. Періс помічає, як вони схожі на його дочка: намагаються позбутися своїх дівочих звичок, тіла готові стати жіночими, але все ще трохи грайливі, з гострими кутами, трохи незграбні. Один з них щось шепоче Мерседес на вухо. Схоже, Мерседес Круз миттєво стала зразком для наслідування.
  
  "Я зараз повернуся", - говорить Мерседес і дозволяє відвести себе. "Не покидайте територію".
  
  
  32
  
  
  Від його машини пахне старим цибулею. Я не очікував від цієї людини чистоти в салоні, але, враховуючи його професію, чекав певного порядку. Можна подумати, що це так.
  
  І все ж це гарна новина. Автомобіль в такому стані ніколи не піддається ретельному огляду.
  
  Я кладу недорогий безпровідний передавач - той, який дозволяє мені працювати в діапазоні не більше трьохсот футів, але працює значно вище FM-діапазону, - під пасажирське сидіння, роблю глибокий вдих, насолоджуючись його сутністю, і відступаю в морозну ніч.
  
  
  33
  
  
  О дев'ятій тридцять вечірка починає згортатися, ляльки, гоночні машинки, фігурки героїв були належним чином названі, прийняті і заховані. Ребекка повернулася не з жменею серветок і паперовим стаканчиком води з льодом, як очікував Періс, а скоріше з теплою мочалкою, якою вона обережно вимила його долоню. Вони балакали, поки вона це робила, і для Періс, так довго не перебувала в обіймах жінки - в обіймах будь-якої жінки, - цей досвід був у вищій мірі еротичним і закінчився дуже швидко.
  
  Потім повертаються необхідні почуття старого пердуна, і він починає відчувати себе нерозумно.
  
  "Ти впевнений, що не заперечуєш?" Запитує Ребекка. "Я можу взяти таксі".
  
  "Я не бажаю про це чути".
  
  "Це не виходить у тебе з-під контролю?"
  
  "Зовсім ні", - відповідає Періс, гадаючи, як він збирається відмити салону своєї машини в найближчі десять хвилин.
  
  “ Ти мила. Дай-но я візьму пальто і попрощаюся з ким-небудь з дітей.
  
  "Без проблем", - каже Періс. "Я зустріну тебе біля задніх дверей".
  
  Періс знову дивиться, як вона йде, знову задаючись питанням, як він дожив до такого віку, до такого нестійкого стану свого серця. Коли йому було двадцять, він бродив по нічних клубах, він дивився на хлопців за сорок - вони тинялися навколо бару, пили віскі з чимось ще, розглядали людський ландшафт, як шакали, намазані лаком для волосся, - і сміявся над їх слабими спробами підчепити молоденьких жінок. Тепер він той самий хлопець. Коли, чорт візьми, це відбулося?
  
  Хол майже порожній, коли Мерседес повертається в пальто і блискучих чорних черевиках в руці. - Де твій маленький друг? - запитує вона.
  
  "Не знаю", - каже Періс. "Втратила його слід, коли він пішов за своїм новим "Тутсі Поп"".
  
  “ Я мав на увазі ту, що в обтягуючих джинсах.
  
  Періс сміється. "Мабуть, пішов попрощатися з дітьми".
  
  "Ах..."
  
  “Її просто треба підвезти додому, от і все. Сказала, що у неї зламалася машина".
  
  "Я думаю, вони вже не роблять Великі Колеса, як раніше".
  
  “Гаразд. Вона не так вже й молода. Чи Не так?"
  
  "Ні", - говорить Мерседес. "Просто доставляю тобі неприємності".
  
  Вони направляються до дверей. "Отже, які у тебе плани на залишок вечора?" Запитує Періс.
  
  “ Не так вже й багато. Головна. Ванна з піною. Пригорнися до Деклану і дивись "Це прекрасне життя" в тисячний раз. Плач, як завжди ".
  
  "Е-е... Деклан?"
  
  “Так. Дек - мій двадцятирічний слуга з Дубліна. Ноги як у футболіста, очі як у Коліна Фаррелла".
  
  Періс на це не купиться. “ Зрозуміло.
  
  “Деклан - моя собака. Він Джек-рассел-тер'єр. Джек-расселлы - зменшена версія англійської фокстер'єра, якого хлопець по імені преподобний Джон Рассел ..."
  
  Мерседес продовжує ходити і говорити, але Періс застиг як укопаний.
  
  Мерседес зупиняється, обертається. “ Що?
  
  "У тебе є молодший?"
  
  Його машина пахне "Тако Белл". Він швидко навів порядок, заштовхавши все на заднє сидіння і накривши все це тим стьобаним пледом, який він всюди носить із собою на випадок, якщо коли-небудь побачить спінет-піаніно на галявині серед дерев, весь час лаючи себе за те, що запропонував підвезти гарненьку жінку, перш ніж подумати про це. Зараз він припаркований біля задньої двері аудиторії, обидві двері розчинені, включений обігрівач.
  
  Періс оглядає пустеющую стоянку. Залишилося всього кілька машин. Потім на іншій стороні стоянки, поруч з паркувальним кіоском, він бачить брата Мерседес, Джуліана стоїть з кількома хлопчиками-підлітками. Неподалік горить пятидесятигаллоновая бочка. Періс махає рукою, але Джуліан його не бачить.
  
  Католики, з посмішкою думає Періс. Мерседес, повинно бути, розповіла йому про вечірці, і він теж зголосився. Він шукає Мерседес, але не бачить її. Через кілька хвилин він зауважує Ребекку, що виходить з аудиторії у довгому темному пальто і такому ж берете, що посилює шкільний жах Пэриса. Йому завжди подобалися жінки в беретах.
  
  "Вибачте, що змусив вас чекати", - каже вона.
  
  "Немає проблем", - каже Періс. "У тебе все готово?"
  
  "Ага".
  
  Вони обоє сідають у машину, пристібаються. Періс виїжджає зі стоянки, прямує на схід, абсолютно позбавлений можливості вести розумну бесіду. Ребекка першої порушує мовчання.
  
  "Отже, як давно ти береш участь у вечірці Ліги Клівленда?"
  
  "Давай подивимося", - каже Періс. "Це був мій четвертий".
  
  “Вау. Ти справжній ветеринар".
  
  “ У мене теж лопнули барабанні перетинки, щоб довести це. А як щодо тебе?
  
  “Тільки мій перший. У "Плейн Ділер" за минуле неділю була невелика стаття. Там цитувалася, що деякі діти хочуть на Різдво. Деякі говорили, що хочуть сім'ю. Деякі говорили, що їм просто потрібен друг. Це розбило мені серце, і ось я тут ".
  
  "Вони цінують це", - каже Періс. “Дійсно цінують. І вони тебе не забудуть".
  
  “ Сподіваюся, що ні. Але ти. Чотири роки. Ти, мабуть, дійсно любиш дітей.
  
  Періс на мить замислюється. Це було правдою. “Так. Але найприкріше, що деякі з цих дітей одного разу потраплять в систему. Деякі з них скоро. Гарантовано. І ми нічого не можемо з цим вдіяти ".
  
  "Я знаю", - каже вона. "Це сумно".
  
  Ребекка повертається спиною до дверей, схрещує ноги, розгладжує пальто. Періс відчуває на собі її погляд, але не вистачає сміливості обернутися. Тиша триває чотири або п'ять світлофорів. Періс заповнює його, включаючи радіо, знаходячи станцію з різдвяною музикою. Нарешті, у University Circle Ребекка запитує, не приховуючи насмішки: "до Речі, я можу скинутись на бензин?"
  
  "Звичайно", - каже Періс зі смертельною серйозністю. “Насправді, я як раз збирався підняти це питання. Я думаю, що це складе двадцять шість центів. Але не переживай. Четвертак - це круто.
  
  Ребекка сміється. “ Тоді гаразд. Але, принаймні, дозволь мені пригостити тебе чашкою кави.
  
  Періс майже випалює: “Звичайно. Це було б здорово".
  
  В Starbucks у Cedar-Center напередодні Різдва повно гуляк, в основному підлітків років двадцяти п'яти. Періс займає кутовий столик. Незабаром до нього приєднується Ребекка з еспресо. Вона ставить чашки на стіл і знімає пальто, нагадуючи Періс, яке у неї чудове тіло.
  
  "Боже, я старію", - каже вона, сідаючи навпроти Періс. “Раніше всі за прилавком були мого віку або старше. Тепер я відчуваю себе чиєюсь матір'ю".
  
  Точно, думає Періс. Що за відьма. "Я б не дуже турбувався про це якийсь час", - каже Періс. "Повір того, хто знає".
  
  Ребекка посміхається. “ Значить, ти батько, так?
  
  “Іноді я відчуваю себе на тисячу років старше. І це мої дні гинкгобы ".
  
  "Ну, як майже молода самотня жінка, все, що я можу сказати, це те, що ти непогано виглядаєш для тисячі". Вона відпиває еспресо. “ Крім того, як сказав Граучо: тобі стільки років, скільки жінці, якій ти себе почуваєш. Або щось в цьому роді.
  
  Вау, думає Періс. Вона навіть цитує братів Маркс. Я закоханий.
  
  Протягом наступних десяти хвилин або близько того вони обговорюють своє життя, своє романтичне минуле. Періс, розлучена, одна дочка. Ребекка, розлучена, дітей немає. Бесіда тече вільно і комфортно.
  
  "Отже, можу я задати неймовірно особистий питання, враховуючи той час, що ми знаємо один одного?" Запитує Періс.
  
  Ребекка вивчає кожен квадратний дюйм його обличчя, перш ніж відповісти. “ Добре.
  
  “ Що сталося? Я маю на увазі, у вашому шлюбі. Тобто, якщо ти не проти розповісти мені.
  
  “ Я не проти розповісти тобі. Сталося те, що я була заміжня за чоловіком, який думав, що вдарить мене і шарахне протягом одних і тих же двадцяти чотирьох годин. Мені знадобився цілий рік, щоб зрозуміти це. Я була молода. Це моя єдина захист. Одного разу я прокинулася, подивилася на нові синці, схопила кілька суконь і пішла. Ніколи не озирався назад.
  
  "Радий за тебе", - каже Періс. "Що сталося з твоїм чоловіком?"
  
  “ Давно поїхав. Я чув, з Техасу. Хоча я очікую, що він коли-небудь з'явиться. Швидше за все, на фотографії з поштового відділення. Ребекка потягує еспресо. “ А як щодо тебе?
  
  Періс на мить замислюється. Йому вже давно не доводилося оформляти свій шлюб і розлучення. Він виявляє, що біль ні на йоту не відступила. “Думаю, в той день, коли я вступив у Відділ по розслідуванню вбивств, мій шлюб почав давати тріщину. Годинник, речі, які я бачу кожен день. Той факт, що я, здавалося, не міг покинути роботу в офісі, як це було раніше. Додайте до цього занадто багато випивки, в середньому чотири години сну щоночі, а також ставлення мачо-копа-гівнюка, намагається захистити світ, ігноруючи свою сім'ю, і ви отримаєте історію. До того ж стара історія. Одного разу я прокинувся у ступорі, попросив дати мені другий шанс, протверезів і зрозумів, що вона вже дала мені десять ".
  
  Ребекка співчутливо посміхається і стосується тильної сторони руки. “ У вас є фотографія вашої дочки?
  
  "Що ти думаєш?" Періс дістає свій гаманець, дістає стару фотографію Бет і Міссі. У Бет довге волосся; Міссі в купальнику-двійці, на ній помаранчеві сонцезахисні окуляри і жовта капелюшок для засмаги з широкими полями. "Це було кілька років тому".
  
  "Вона така маленька лялечка".
  
  "Все, що дозволять небеса", - каже Періс. Він прибирає фотографію в гаманець, кілька миттєвостей ліниво крутить чашку. "Отже, ти не заперечуєш, якщо я поставлю тобі ще один справді особисте питання?"
  
  "О, навіщо зупинятися зараз?"
  
  “ Що, чорт візьми, хочуть жінки?
  
  Ребекка сміється. “Це просто. Не можу повірити, що ти досі цього не знаєш".
  
  "Це дуже довгому списку".
  
  “ Жінки хочуть від чоловіка трьох речей, Джек. По-перше , сильних рук.
  
  "Добре".
  
  “ Два, м'якосердий.
  
  "Зрозуміло", - відповідає Періс. "А третій?"
  
  "Швидкий кінь".
  
  Настала черга Періс розсміятися. "Ну, я прикрию двох".
  
  “Ах так? Які два?"
  
  “ Ті два, які не пов'язані з гравітацією або інерцією.
  
  Для Пэриса наступні двадцять хвилин - тепле, приємне розмита пляма. Розмова йде по всій карті. Ребекка поділяє його інтерес до кіно, особливо до фільмів про поліцейських, особливо до фільмів про поліцейських з Аль Пачіно. Вони згодні, що сцена в продуктовому магазині в "Море любові" сексуальна настільки, наскільки це можливо. Ребекка, здається, розділяє деякі з його основних політичних переконань. У Ребекки ямочки на щоках.
  
  Вони виходять з "Старбакса" і проїжджають невелика відстань до будинку Ребеки. Періс нічого цього не пам'ятає. Вони сидять на узбіччі з вимкненими фарами і увімкнутими обігрівачем.
  
  "Спасибі, що підвіз," говорить вона.
  
  "Ми більш ніж раді вам".
  
  “Я радий, що ми зустрілися. Я відчуваю, що у мене з'явився новий друг".
  
  "Я теж".
  
  "Це в деякому роді зіпсувало мені напередодні Різдва".
  
  "Вона дійсно поняття не має", - думає Періс. "У мене теж", - каже він. "Та спасибі за еспресо".
  
  "Звичайно".
  
  Кілька миттєвостей вони споглядають одне одного, перебуваючи в тому місці, де чоловіки і жінки іноді виявляються після невеликого невинного флірту, після короткої зустрічі, приправленою недбалої лестощами, випадковими дотиками, мовчазною сексуальної близькістю.
  
  На щастя, Ребекка робить крок першою. Вона нахиляється, цілує Пэриса в щоку і каже:
  
  “ Щасливого Різдва, Джек.
  
  
  34
  
  
  Різдвяне ранок тихо розгорається над озером Ері; молочно-скляний сонячне світло спочатку пробивається крізь густе лавандові хмари, потім жовтої темперою розтікається по нерівній берегової лінії, що простяглася від Аштабулы до Толедо.
  
  О десятій тридцять, згідно їх домовленості, Періс сидить на кухні Бет, спостерігаючи, як вона готує сніданок. Меліса у своїй кімнаті, приміряє свою нову різдвяну одяг. І включає якусь жахливу музику.
  
  "Отже," починає він, безуспішно намагаючись надати голосу невимушеність. - У вас, хлопці, є плани на переддень Нового року? Він використовував слово "хлопці", сподіваючись, що Бет і Меліса збираються зробити щось разом, тим самим вказуючи, що в Бет не було побачення.
  
  “Міссі збирається в гості до Тіни Манно. Я думаю, мати Джесіки влаштовує для дітей досить велику вечірку. Я чув, вона навіть наймає рок-групу ".
  
  "Вау", - каже Періс, розпалюючи крихітна жаринка надії в його серці. "Звучить кумедно".
  
  "Ти дійсно можеш так сказати після того, як спостерігав за тією групою минулої ночі?"
  
  Періс сміється, коли Бет ставить перед ним тарілку з яйцями, домашньої картоплею фрі і тостами. Він відкушує тост, деякий час мовчить. Але наступне питання читається в його очах. Немає необхідності говорити це вголос. Бет відкладає ніж для масла. “ У мене побачення, Джек.
  
  Слова дзвенять в його серці секунду або дві, залишаючи рубці. “О, добре. Є хтось, кого я знаю?" Він намагається звернути це невеликий жарт, але це тоне.
  
  "Чому?"
  
  - Що "чому"?
  
  "Навіщо ти мучиш себе?"
  
  “ Це не тортури. Це... розмова, от і все.
  
  "Гаразд," говорить Бет.
  
  Періс спрямовується вперед, серцем вперед. “ Хто-небудь з роботи?
  
  “Ні. Взагалі-то, я познайомилася з ним в Інтернеті".
  
  "Що?" Періс роняє вилку.
  
  "Ти запитав, вірно?"
  
  "Ти жартуєш".
  
  “Джек, ти хочеш знати, де я з ним познайомилася? Я познайомилася з ним на eharmony, християнської онлайн-служби знайомств, зрозуміло? Це досить безпечно?"
  
  Періс здіймає руки до неба. “В безпеці? Ти здурів? Хочеш знати, скільки людей, яких я посадив за ґрати, ходили в церкву щонеділі свого життя?"
  
  "Скільки?" Бет запитує з посмішкою, яку, Періс знає, вона використовує, коли намагається зняти напругу в тому, що напевно переросте в суперечку. Спір, який вони більше не уповноважені. Це працює.
  
  "Багато", - каже Періс. "Просто це..."
  
  "Просто ти дуже любиш свою дочку і хочеш для неї найкращого".
  
  Періс додала б Бет в цей список, але не робить цього. “Ну, так. Це. Але я..."
  
  "І саме тому Меліса обожнює свого батька", - говорить Бет. "Вона знає".
  
  Нокаутуючий удар. Періс навіть не потрудився зійти з емоційного полотна. “Добре. Просто будь обережний, добре?"
  
  Бет вітає його, потім обіймає. “Міссі, до речі, сподобався твій подарунок. Вона подумала, що це круто".
  
  Він повернув духи і подарував їй подарунковий сертифікат від Abercrombie & Fitch, сподіваючись, що вони все ще в моді у дівчат віку його дочки.
  
  Бет на мить виходив з кімнати, потім повертається з упакована в подарункову упаковку коробкою для сорочок в руці. Подарунок Міссі йому. Він бере коробку, відкриває її. Там, всередині, біла сорочка Calvin Klein з відкладним коміром. А ще дуже красивий краватка - явно його найслабший костюм при виборі парадного одягу.
  
  Але в коробці також є коробочка поменше, щось схоже на скриньку для коштовностей. Періс дивиться на Бет, знаючи, що вона порушила правила. Сорочка може бути від Міссі, але все, що знаходиться в скриньці для прикрас із шкірзамінника, належить Бет.
  
  "Нечесно", - каже Періс. "Я думав, у нас була угода".
  
  “ Просто відкрий це, Джек. Ти зрозумієш.
  
  "Але ми домовилися", - каже Періс, відчуваючи себе ідіоткою з-за того, що у неї не вистачило мізків прихопити подарунок на випадок непередбачених обставин для Бет на випадок, якщо це станеться.
  
  "Я знаю," говорить Бет. “ Але якщо б ти просто відкрила це, ти б зрозуміла.
  
  Періс відкриває маленьку квадратну скриньку для коштовностей і знаходить пару гарних срібних запонок.
  
  Бет каже: “Це французька сорочка з манжетами. Абсолютно марно без запонок, вірно?"
  
  Після ранньої вечері у своєї матері - звичайного святкового частування, яке включає домашні галушки "прийми пьятті", за яким слідує основне блюдо - смажений каплун, а потім теплий біскотті з фундуком, - Періс проводить залишок дні за читанням книги "Веб-камера для чайників", яку дала йому Карла, звертаючись до неї так, як він звертається до більшості технічних матеріалів, тобто одним абсолютно засклянілим оком. В одинадцять, прикривши очі книгою, він засинає на дивані у вітальні.
  
  Зазвичай, коли він відвідує квартиру своєї колишньої дружини, йому сниться стандартний сон про Бет, в якому вона проводить з ним приємний день, сміючись, торкаючись і обіймаючи, тільки для того, щоб в кінці попрощатися назавжди, щоранку заново розбиваючи йому серце. Але на цей раз йому не сниться його колишня дружина і їх давно остиглий роман.
  
  Цієї ночі йому сниться красива молода жінка з блискучими бронзовими волоссям.
  
  
  35
  
  
  День після Різдва в більшості великих міст приносить короткочасний перепочинок у вчиненні насильницьких злочинів. Якщо люди збираються вбивати один одного в святкові дні, то, схоже, вони отримують по заслугах у святвечір або в День Різдва. Або вони чекають до передодня Нового року.
  
  Опівдні 26 грудня в залах шостого поверху Центру правосуддя тихо.
  
  Періс і Карла Девіс зустрічаються з Грегом Эберсоулом в офісі Грега. Грег виглядає як побитий чоловік. Бенефіс Макса Еберсола пройшов добре, але, як дізналася Періс, не так добре, як Грег сподівався. "Канікули", - сказали вони всі, підбадьорливо поклавши руку на плече Грега. Багато людей виїхали з міста. Багато людей просто вибилися з сил. Періс розглядає можливість того, що Грег спав не більше години або двох з тих пір, як покинув "Каприз" тієї ночі.
  
  Грег каже: “Сьогодні вдень у мене буде фоторобот. Фоторобот жінки, з якою Вілліса Уокера бачили в барі "Вернелл" у ніч, коли він був убитий. Біла жінка ".
  
  Періс і Карла обмінюються поглядами. “Біла жінка? Хто-небудь дізнається її раніше?" Запитує Карла.
  
  "Ні", - говорить Грег. “І всі вони кажуть, що запам'ятали б. У всякому разі, чоловіки. Вони сказали, що вона була всім цим пакетом чіпсів, розумієш?"
  
  Карла сміється. “ Ти дуже добре говориш для такого пампуха, Грег.
  
  Грег червоніє.
  
  "Надішліть нам копії, як тільки побачите їх", - каже Періс.
  
  "Ти зрозумів".
  
  Грег встає, одягає пальто.
  
  "Куди ти зібрався?" Запитує Карла.
  
  - Збираюся знову взяти інтерв'ю у нічного портьє в “Дрім-А-Дрім". Коли я заговорив з ним в перший раз, він був не в собі. Зараз у нього вихідний. Може бути, він ще не почав пити, і я отримаю від нього пряму відповідь. Якщо ти побачиш, як я повернуся сюди через годину, тягнучи за волосся репетує і брыкающегося селюка, ти зрозумієш, що все пройшло не дуже добре ".
  
  "Як Макс?" Запитує Карла.
  
  “Макс хороший, Карла. Макс крутий".
  
  “ Якщо я не побачу тебе пізніше, передай йому від мене привіт.
  
  “Я обов'язково прийду. Побачимося, хлопці".
  
  "Обережніше," говорить Карла.
  
  "Завжди", - відповідає Грег і йде.
  
  Періс і Карла обмінюються тепер іншими поглядами, повними занепокоєння за товариша-офіцера, який може опинитися на самому краю прірви, яка може призвести до багато місця, і все це погано. Періс запитує: "Що ти отримав сьогодні вранці?"
  
  Карла каже: “Я відвідала інтернет-провайдера Файет Мартін. Послуги OhioNet на Buckeye. Вдалося встановити, куди вона виходила в Інтернет в день вбивства ".
  
  "Куди вона поділася?" - запитав я.
  
  "Вона тричі входила у систему, заходила в три різних місця в Інтернеті", - каже Карла. "Але я думаю, нам потрібно зосередитися тільки на одному з них".
  
  "Який з них?"
  
  “Сайт називається CyberGents. Я відстежив власника до адреси в Юніверсіті-Хайтс. Веб-сайтом управляє компанія під назвою NeTrix, Inc."
  
  "Що таке кибергенты насправді?"
  
  “Як я вже сказав, якщо б існував сайт відеоконференцій з оплатою за перегляд у прямому ефірі, присвячений натуралкам, я б знайшов його. Це один з них. І він місцевий. Як тільки я дізнався адресу, я зрозумів, що був правий щодо цих людей ".
  
  “ Що ви маєте на увазі? Які люди?
  
  “Я працюю з цією приємною компанією людей вже шість місяців. Я знав, що є щось крім звичайного обміну. Думаю, я зможу отримати для нас запрошення ".
  
  "Запрошення?"
  
  "Це група свінгерів з іст-сайда".
  
  "Отже, ви кажете, що Файет Мартін, можливо, зателефонувала онлайн цим кибергентам в Юніверсіті-Хайтс?"
  
  "Я знаю, що вона це зробила".
  
  "І що у них там є люди, які роблять щось онлайн?"
  
  "Ага".
  
  “ В Юніверсіті-Хайтс?
  
  “Ну, їх може і не бути прямо там, в будинку на Юніверсіті-Хайтс. Чоловіки можуть бути де завгодно. Але хтось повинен перевіряти транзакції по кредитних картах. Хтось повинен організувати сеанс зв'язку з виконавцями або по телефону, або по електронній пошті. Якщо вони не перенаправляють дзвінки в інше місце, я б посперечався, що вони роблять це там ".
  
  "Так як же нам потрапити всередину?"
  
  “Ну, я точно знаю, що вони зустрічаються три рази в місяць на вечірках. У них сьогодні одна".
  
  "Що це за вечірки?"
  
  "Важко сказати точно, що там відбувається", - відповідає Карла. "Але я думаю, що зможу провести нас всередину".
  
  "Як ти збираєшся це зробити?" Запитує Періс.
  
  Карла опускає голову, потім піднімає очі. “ Ти серйозно?
  
  В половині третього Періс йде в публічну бібліотеку Клівленда на розі Суперіор-авеню і Східної Четвертій вулиці. Він замовив ще одну книгу про Сантер в Сполучених Штатах, а також книгу про ритуальні вбивства в центрі міста.
  
  Завернувши за ріг будівлі BP, він зупиняється. Ребекка д'анджело стоїть прямо перед ним, дивлячись у вітрину на святкову виставку. Вона стоїть до нього спиною, але виглядає точно так, як він пам'ятає. На ній темно-синє вовняне пальто і чоботи до колін. Періс як раз збирається поплескати її по плечу, коли здається, що вона бачить його відображення у вікні. Вона різко обертається.
  
  Це не Ребекка.
  
  "Вибач," каже Періс. - Я думав, ти мій друг.
  
  Жінка сердито дивиться на нього, потім досить швидко тікає з Суперіор-авеню в бік Паблік-сквер, ще двічі обертаючись, щоб подивитися на нього.
  
  Періс хитає головою. Він переходить вулицю і прямує до входу в бібліотеку.
  
  Чому я не можу перестати думати про неї?
  
  Він вже на півдорозі через підземну стоянку Центру правосуддя, коли чує, як чоловік кличе його по імені з тіні. Це Хенк Сабо, черговий на стійці реєстрації з будинку престарілих штату Вірджинія на Східній Двадцять третій вулиці.
  
  "Містер Сабо", - каже Періс. "Що привело вас у Центр правосуддя?"
  
  “ Насправді, не впевнений. Хенк виходить вперед, на світло флуоресцентних ламп. На ньому старе поношене бушлатное пальто і потерта кепка від годин. "Я як раз піднімався, щоб побачитися з тобою".
  
  "Про що це?"
  
  Хенк понижує голос. “ Я не впевнений, що це взагалі щось означає. Але Деметріус щось зробив.
  
  "Що зробив?"
  
  “Так. Ну, щось на зразок незвичайного для нього".
  
  “ І що ж це було, містер Сабо?
  
  “ Він зробив це відразу після твого відходу. І клич мене Хенк, добре?
  
  Хенк показує Періс номер журналу Time дворічної давності.
  
  "Та що ж це таке насправді?"
  
  “ Журнал, звичайно. Я кажу про те, що Деметріус зробив всередині. Дещо, що він зробив сам. Хенк відкриває журнал на сторінці 15 і вказує внизу. “Бачиш тут? Бачиш, як це обведено?" Число 15 у правому нижньому куті обведено тремтячими червоними чорнилом.
  
  "Ага", - каже Періс. "Добре".
  
  "І подивися сюди". Тепер Хенк переходить на сторінку 28. Те ж саме. Потім він переходить на сторінку 35, де номер сторінки знову дуже акуратно обведений червоним. Швидкий перегляд журналу показує, що це єдині сторінки, обведеними гуртком.
  
  “ Ви говорите, це зробив містер Солтерс?
  
  “Абсолютно. Я спостерігав, як він це робив ".
  
  “ І це було відразу після того, як я пішов?
  
  "Ну, це було відразу після того, як йому дали заспокійливе", - говорить Хенк. “Не знаю, що ти зробив, але ти налякав його до чортиків. Буквально".
  
  "Вибач за це".
  
  “Нічого особливого. Зазвичай у нас кожен день до обіду один або двоє хлопців стають ядерними ".
  
  "І як ти думаєш, що це значить?"
  
  “ Поняття не маю. Я переглянув сторінки, статті, але, наскільки я можу судити, вони ні про що не були. Одна з них - історія про Еді Фалько. Вона була тією дамою на...
  
  “Клан Сопрано". Вірно, Хенк. Я просто не впевнений, чому ти думаєш, що це якось пов'язано зі мною ".
  
  "Не можу сказати напевно", - говорить Хенк. “Але Деметріус майже нічого не робить. Ніколи. Так що для нього брати в руки ручку досить дивно. Ти ж знаєш, у нього на це пішов майже годину.
  
  "Він що-небудь сказав?"
  
  “Так. Ну, на зразок того. До тих пір, поки не подіяли наркотики, він продовжував щось бурмотіти собі під ніс. Я підібрався близько, але не дуже близько, якщо ти розумієш, про що я. Хенк постукує себе по носі. “Але я чув, як він щось повторює знову і знову. Майже як молитву".
  
  "Що він там говорив?"
  
  “Ну, я не зовсім впевнений щодо цього. Але це прозвучало так, ніби ... ти подумаєш, що це безумство".
  
  Періс майже посміхається. “Повір мені в цьому, Хенк. Божевілля - це те, чим я заробляю на життя. Що сказав містер Солтерс?"
  
  "Ще раз повторюю, я б не став клястися", - говорить Хенк, оглядаючи підземну стоянку, ніби сам факт в'їзду на парковку Центру правосуддя автоматично приводив його до присяги. "Це прозвучало так, ніби він говорив 'таємний сад".
  
  
  36
  
  
  Ренді Бурштейн ніколи раніше не бачила чоловіка за стійкою, але, здається, пригадувала, що десь чула це ім'я. На вигляд молодший тридцяти п'яти, думає вона. Занадто добре одягнений для поліцейського. Занадто гарний, щоб бути державним службовцем.
  
  Юрист. Безумовно.
  
  Хто ще сюди коли-небудь заходив?
  
  "Я можу дістати для тебе це справа прямо зараз", - говорить Ренді. “Звичайно, знадобиться якесь посвідчення особи. Як мінімум номер соціального страхування".
  
  "Звичайно", - говорить він, простягаючи їй картку соціального страхування. "Чи можу я запитати вас про дещо..."
  
  "Ренді".
  
  “ Чи можу я запитати тебе про дещо, Ренді?
  
  "Звичайно", - каже вона, і в ній прокидається надія. За ті п'ятнадцять років, що вона пропрацювала в архіві Адміністрації у справах ветеранів, вона ще жодного разу не зустрічала чоловіка, з яким зустрічалася в суспільстві більше двох разів. Тепер, коли їй перевалило за сорок, і вона на кілька фунтів південніше стрункою, можливостей, здається, стає менше з кожним днем. Але, тим не менше, надія росте і все таке. "Що б ти хотів знати?"
  
  "Були інші люди, які ці файли останнім часом?"
  
  "Зараз, зараз", - говорить вона, трохи розчарована, але все одно щаслива жартувати над кимось таким красивим, кимось набагато молодше звичайних копалин, з якими вона має справу. “ Ти ж знаєш, що мені не дозволено говорити тобі про це.
  
  "Ну, я вірю, що це правило існує, тому що ніхто ніколи не просить так чемно, як я тільки що".
  
  "Можливо, це правда", - каже вона, перетинаючи кімнату і висуваючи ящик з документами з написом "Саар-Зальц". Вона знаходить папку, потім закриває ящик дещо перебільшеним рухом свого пишного стегна. Вона швидко робить ксерокопію запитаного файла. "Мені як і раніше не дозволяється його розривати". Вона кладе бланк на стійку, ставить хрестик ручкою. “ Розпишіться за мене там, будь ласка.
  
  Чоловік надряпує підпис своєю власною ручкою.
  
  "Які-небудь особливі плани на Новий рік?" - запитує вона, дістаючи конверт з-під прилавка, сподіваючись підтримати розмову.
  
  "О так", - відповідає чоловік. "Я збираюся влаштувати вечірку".
  
  "Що ж, звучить кумедно", - говорить Ренді, вкладаючи фотокопію в конверт із щільного паперу і запечатуючи його. "Великий або маленький?"
  
  "Величезний", - говорить він. "Насправді, я думаю запросити весь світ".
  
  "Це, звичайно, стосується і мене", - відповідає вона, дивуючись власній сміливості. Може бути, це просто свята, думає вона. Або, може бути, два гоголь-моголя на обід. Вона з великою неквапливістю кладе ліву руку на стійку. Рука, на якій взагалі немає обручки. "Що мені одягти?"
  
  Чоловік на мить замовкає, драматично занурений у свої думки. "Чорна шкіряна куртка", - каже він з посмішкою. "Я думаю, ти виглядала б дуже сексуально в чорній шкіряній куртці і маленькій білій спідниці".
  
  Через цілих дві хвилини, після того як чоловік з темними очима і ще більш темними віями пішов, не сказавши більше ні слова, Ренді Бурштейн виявила, що все ще стоїть біля прилавка, злегка розчервоніла, дуже заінтригована, а її розум гарячково риється в своїх шафах.
  
  
  37
  
  
  Детектив Джон Сальваторе Періс, в чиєму мозку вже сформувалася дратує стрічка Мебіуса з цифр 152835, загорнута навколо слів "таємний сад", зустрічає сержанта Карлу Девіс на парковці macy's в Юніверсіті-Хайтс.
  
  Грег Еберсол і команда з шести офіцерів поліції Юніверсіті-Хайтс знаходяться напоготові в двох місцях, менше ніж в кварталі від адреси Вествуда.
  
  Вечірка свінгерів - це ризиковано, на цей рахунок була одностайна згода цільової групи, але на даний момент це все, що у них є. Були опитані і повторно обстежені райони навколо двох місць вбивств. Криміналісти поки не виявили нічого корисного.
  
  Карла проїхала залишок шляху до будинку на Вествуд-роуд, де знайшла місце на вулиці, яке знаходиться в десяти будинках на схід від місця їх призначення. Кількість машин на вулиці вказує на те, що це досить велике збіговисько.
  
  Коли вони наближаються до будинку на вершині пагорба - величному сірому будинку в колоніальному стилі, - в занавешенном панорамному вікні горить лише тьмяне світло; гучної музики не чути. Не горить світло і над бічними дверима, куди Карлі було наказано зайти.
  
  Зі свого спостережного пункту, на початку під'їзної алеї, Періс на мить зупиняється, проводить швидку інвентаризацію будинку, околиць. Сонний, буколічний, приміський; в основному цегляні будинки з рідкісними розкішними різдвяними прикрасами, хірургічно виорані під'їзні доріжки. Місце, де собаки не гавкають після десяти і нікому не потрібен новий глушник.
  
  І все ж, думає Періс, йдучи по під'їзній алеї, це також місце, яке може бути безпосередньо пов'язане з парою жахливих злочинів.
  
  Карла дзвонить у двері, встає між Періс і дверима. По дорозі вона сказала, що потрапити всередину, як і раніше, п'ятдесят на п'ятдесят, незважаючи на те, що вони були запрошені на вечірку на випробувальний термін. Але Карл Девіс знає, що у неї є, і справедливо вважає, що якщо той, хто відкриє двері, першим побачить її, то увійде. На ній громіздке вовняне пальто, її довге волосся розпущене по плечах, а від її парфумів Париж буквально кружляє голову. Навпаки, Періс одягнений у чорний блейзер, чорну футболку, чорні штани, без пальта. Він схожий на гея Джонні Кеша.
  
  Через кілька хвилин двері відкриває невисокий, щільний білий чоловік років п'ятдесяти з гаком. Його волосся, чорне, як смола і рідіють, зачесане в ефектну зачіску, окремі пасма роблять його бліде верхівку схожою на етикетку зі штрих-кодом UPC. На ньому зелений кардиган, з тих, що були популярні, коли Періс вчилася в молодших класах середньої школи.
  
  "Привіт," говорить він з великим ентузіазмом. “ Ви, мабуть, Клеопатра. Він відкриває штормову двері.
  
  “ Так. "Карла простягає руку. Чоловік бере її і цілує їй пальці.
  
  "Я впевнений, що зачарований", - говорить він.
  
  Вони ще навіть не переступили порога, а Періс вже готова блювати.
  
  "Мене звуть Херб," говорить він, нарешті випускаючи її руку. “ Але ти можеш називати мене Данте, моя дорога. Будь ласка, заходьте. "Він відходить у бік, пропускаючи Карлу в маленький вестибюль, зумисне пропускаючи його повз себе у вузькому дверному отворі, щоб домогтися максимального тертя.
  
  "І дай вгадаю", - каже він, дивлячись на Періс. "Марк Антоній, вірно?" Херб сміється над цим, як ніби це сама надзвичайно розумна річ, яка коли-небудь приходила в голову.
  
  "Ти можеш називати мене Джоном", - каже Періс.
  
  Періс простягає руку, але Херб в останню секунду відводить погляд убік, на кухню, роблячи вигляд, що не бачить цього. Явно спроба принизити новоприбулого чоловіка перед новоприбулої жінкою. "Заходь", - нарешті каже він Пэрису, немов лаючи його. "Ти випускаєш весь жар назовні".
  
  "Як скажеш, Данте", - відповідає Періс, бажаючи познайомити Херба з тильною стороною долоні, перш ніж питати його про рахунки за опалення тут, в "Інферно", але передумує.
  
  На даний момент.
  
  Абсолютно звичайна кухня, дуже охайна. Білий тостер, білий консервний ніж, щось схоже на хлібопічку, маленький обідній столик із стільницею з матового скла. Верхнє світло вимкнений, але по кухні розставлені дюжина свічок. Періс чує доносящуюся звідкись електронну танцювальну музику, але вона дуже слабка.
  
  Карла і Періс збираються разом на маленькій кухні і чекають Херба. Він закриває двері, заходить всередину, піднімається за трьома сходами на кухню, потираючи руки. "Отже, хто ж знову висунув тебе кандидатом в члени клубу?"
  
  "Тедді і Сью," говорить Карла.
  
  "О, точно", - каже він. “Тедді і Сью. Ти з ними раніше гойдалася, Клеопатра?"
  
  "Ні", - говорить Карла. “Тільки деякі кібери. Знаєш, вони люблять показувати".
  
  "Вони взагалі коли-небудь це роблять", - каже Херб. "А Сью така саба".
  
  “Серйозно? Кожен раз, коли я спілкувався з ними по кіберу, Тедді був сабмиссивом. Не Сью. Сью завжди була домінантою ".
  
  У Пэриса голова йде обертом від умов, від атмосфери тесака в рабстві на цій кухні. На мить йому здається, що вони вже приготовані.
  
  "Це факт?" Каже Трава, пильно дивлячись на Карлу, його шия витягується вгору під якимось болючим кутом. Потім його рішучість руйнується. “Вибач. Просто трохи перевіряю тебе. Ти ж знаєш, ми повинні бути обережні.
  
  "Я розумію".
  
  “Сью дійсно тут володарка звірів. Півдесятка хлопців до смерті бояться її ".
  
  "Тримаю парі", - говорить Карла.
  
  "Але їм так подобається", - додає Херб. "Ось, дозволь мені взяти твоє пальто". Він встає позаду Карли, навмисно попереду Періс. Періс відчуває запах скотчу, освіжувача дихання. Херб також пахне пластівцями молі та Одержимістю.
  
  Коли Трава знімає пальто Карли з її плечей, він злегка задихається - мимовільна реакція гетеросексуального чоловіка, яку Пэрису самому доводиться стримувати. Карла одягнена в біле облягає плаття з вирізом ззаду майже до талії, поділ якого приблизно до середини стегна. Підтягнуті м'язи спини і вузька талія підкреслюють її стегна, довгі жилаві ноги; її шкіра виглядає гладкою і сяючою при світлі свічок.
  
  Вона повертається обличчям до двом чоловікам, забираючи у Херба своє пальто. “ Спасибі, я понесу, - каже вона.
  
  Якщо у Херба є заперечення, то вид Карли Девіс спереду змушує його зробити втечу з в'язниці. На кухні досить прохолодно, щоб крізь сукню були чітко видні контури грудей Карли, контури її сосків. На ній сліпучий срібний хрестик на витонченої ланцюжку. Херб майже впав у ступор від жадання. Періс не надто відстає від нього. Він ніколи не бачив Карлу Девіс ні в чому, крім ділових костюмів або синього кольору.
  
  "О боже", - говорить Херб. "Ти..."
  
  "Хто Я, любий?" Карла посміхається, злегка торкаючись щоки Херба.
  
  "Ти станеш дуже популярною".
  
  "Ти лялечка", - говорить Карла. "У тебе є маленька кімната для дівчаток, де я могла б трохи привести себе в порядок?"
  
  "Звичайно", - говорить Херб. "Прямо сюди".
  
  Періс на хвилину залишається на кухні один. Бажання почати відкривати шафи, висувні ящики і тумбочки майже непереборне, потрібно знати, який журавлинний соус віддають перевагу люди, які готують подібні страви.
  
  Повертається Трава, розчервонілий від спілкування з такою новою, чудовою і, клянуся Богом, чорношкірою і прекрасною амазонкою. Він жестом запрошує Періс сісти за обідній стіл, абсолютно невикористану провінційний французький сервіз з горіхового дерева. Періс сідає, знаючи, що Карлі потрібно кілька хвилин, щоб активувати маленьку камеру відеоспостереження, яку вона носить у сумочці-клатче.
  
  "Отже, як довго ви двоє ведете такий образ життя, Джон?"
  
  Періс мить вагається, перш ніж відповісти. “ Може бути, рік.
  
  “ Перша вечірка?
  
  "Ні", - каже Періс і залишає все як є, сподіваючись, що Трава зрозуміє, що він сильний і мовчазний тип. Херб не розуміє.
  
  “ Клеопатра приголомшливо красива.
  
  "Так", - каже Періс.
  
  "Ви двоє одружені?"
  
  "Так".
  
  Трава на мить замовкає. “ Як довго?
  
  “ Пишеш книгу, Херб?
  
  "Ні ... Я ..." - починає Трава, починаючи червоніти. “Нам просто подобається трохи знати про людей, яких ми впускаємо в наші будинки, от і все. Звичайно, ви можете зрозуміти це в наші дні і в наш век".
  
  Періс дійсно розуміє. Він біса впевнений, що не хотів би бачити Херба в своєму будинку. "П'ять років".
  
  Херб киває, мовчки переварюючи думка про п'яти роках з такою жінкою, як Клеопатра. “ Ти дуже щаслива людина, Джон. Дуже щаслива людина.
  
  Періс нахиляється вперед і посміхається Хербу як чоловік чоловікові, як кішка коту. Він м'яко говорить: “Удача тут ні при чому, Хербі. Зовсім ні при чому".
  
  Херб, абсолютно вибитий з колії, сміється, але це сухий, невеселий звук, звук, народжений гострої заздрістю і неприкритим мачо-суперництвом.
  
  “ Хто-небудь з вас, хлопчики, хоче супроводжувати леді на вечірку? - Запитує Карла, в декількох метрах позаду Херба.
  
  Трава ледь не перекидає стілець, коли встає. "Я знаю, що цей хлопчик так і зробив".
  
  Періс встає, застібає блейзер. Він дивиться на сумочку Карли. Хоча він знає, що вона там, він не може бачити крихітний об'єктив прихованої камери.
  
  Ідеальний.
  
  "Дозвольте мені", - каже Трава, знову ігноруючи Пэриса, пропонуючи Карлі руку. Вона бере її, але не раніше, ніж кине на Пэриса погляд, знайомий всім поліцейським.
  
  Погляд, який передує двері.
  
  За винятком того, що на цей раз двері оманливе м'яка. Періс спочатку думала, що це двері, яка може вести в комірку або комору. Двері, за якої зазвичай можна знайти прасувальну дошку, або комірчина для мітел, або будь-яке інше з тисячі кухонних пристосувань в цій натертої воском і пахне сосною версії передмістя.
  
  Замість цього Херб відкриває двері, і Періс бачить, що вона веде на досить непримітну сходову клітку. Сходи, що ведуть вниз. Обшиті панелями стіни, м'яке освітлення, вузькі дерев'яні перила. У Парижі чути ввічливі розмови, приглушена музика.
  
  "Підемо?" Каже Херб.
  
  Карла дивиться на Херба і злегка нахиляє голову з дуже спокусливою напівпосмішкою. Це ще один образ, який Періс бачила раніше, можливо, на каналі Discovery, або, може бути, в старій серії "Дикого королівства": вираз обличчя молодого ягуара в той безповітряний момент, перш ніж його лапи розтискаються.
  
  Херб бере Карлу під руку, складає долоні разом, посміхається двом своїм новобранцям, потім жестом запрошує їх увійти в його карнавал - посміхаючийся швейцар зі вставними зубами в зовсім іншому передмісті.
  
  
  38
  
  
  Сорок вісім тисяч триста п'ятнадцять доларів нелегко сховати. Особливо якщо вони в дрібних купюрах. І найбільша купюра, яка у неї є, - двадцятка. До того ж у неї щонайменше дванадцять тисяч доларів в одиночному розряді. Кожен раз, коли ви думаєте, що знайшли ідеальне місце, щоб заховати його в своєму будинку або квартирі - місце, до якого, ви впевнені, не додумався б жоден зломщик у світі, - ви розумієте, що це абсолютно перше місце, про яке подумав би будь-зломщик з п'ятьма функціонують клітинами мозку.
  
  Отже, ви переміщаєте його.
  
  Знову. І знову. І знову.
  
  Вона дістає гроші з пластикового пакету для сміття, засовує їх у велику сумку WVIZ і накриває банним рушником. Вона вирішила зламатися і, нарешті, орендувати де-небудь банківську комірку з одним зі своїх незліченних наборів посвідчень особи. Сьогодні вона буде спати, обернувши полотняну ручку сумки навколо зап'ястя; різницький ніж на столику біля ліжка.
  
  Вона знає, що має покласти цьому край. І що кращий захист - це хороший напад. І що є дві речі, які вона повинна зробити, якщо у неї є хоч якийсь шанс вижити.
  
  Перше. Їй потрібно забрати фотографії та негативи, на яких вона тікає з мотелю "Мрія-А-мрія".
  
  Друга. Вона повинна знайти спосіб повернути Ізабеллу, поки поліція не вибила двері.
  
  Пара, здавалося б, нездійсненних завдань, які, як вона знає, вона не зможе виконати самотужки. Пара небезпечних починань, які, ймовірно, потребують розуму досвідченого злодія і рук чарівника. Вона знає тільки одну людину з такою репутацією.
  
  Вона забирає сумку назад в капелюшний коробку, а капелюшний коробку поки прибирає в шафу. Потім вона бере телефон і набирає номер Джессі Рея Карпентера.
  
  Настав час зустрітися особисто.
  
  
  39
  
  
  Періс оглядає кімнату. Чоловік двадцять або біля того, в основному білі, чоловіки і жінки років сорока-п'ятдесяти. Вони спускаються сходами в кімнату відпочинку. Херб підштовхує їх ліктями до центру кімнати, представляючи іншим гостям. Пег і Чазз. Лізетт і Вулфі. Б'ють і смикають лесбійську пару.
  
  "Ви дуже гарний молодий чоловік", - сказала Файетт Мартін своєму вбивці. Поки, схоже, тут ніхто не підходить під це визначення. І ніхто не схожий на портрет жінки з "Вернель".
  
  "За винятком Ребеки д'анджело", - шалено думає Періс. Потім миттєво викидає цю думку з голови.
  
  Вони доходять до далекого кінця кімнати, де стоїть зелений шкіряний диван. На дивані сидять три пари років сорока, вони тихо розмовляють з напоями в руках. Вони піднімають очі, коли до них наближаються Карла і Періс.
  
  "Все," говорить Херб. “ Я б хотів познайомити вас з Клеопатрою і Джоном.
  
  Періс роздивляється чоловіків. Ніхто навіть не подає надії.
  
  "Це Меггі і Морт", - говорить Трава, вказуючи на пару ліворуч. Вони красива пара - вона платинова блондинка, пишногруда; він високий, засмаглий в приміщенні.
  
  "Це Джейк і Алісія".
  
  Джейк старше, ніж Періс здалося спочатку. У цьому діапазоні він виглядає ближче до шістдесяти, одягнений в дуже дорогий килим і зшитий на замовлення костюм. Алісія, з іншого боку, приголомшлива. Мініатюрна азіатка, засмагла, років сорока. На ній облягає коктейльне плаття кольору фуксії і найбільш болісно виглядають шпильки, які Періс коли-небудь бачила.
  
  “ І останнє, але не менш важливе: Ед і Джільда.
  
  Явно була причина залишити Еда і Джильду до кінця. Прямо з кінця сімдесятих Ед носить темно-синій костюм для відпочинку; Джільда - розшитий червоними блискітками майку та гарячі штани. Періс не впевнена, чи вони в костюмах, то просто відстебнулися у часі.
  
  "Що тобі запропонувати випити?" Херб запитує Карлу, потираючи руки, як борджианский алхімік.
  
  "Я буду Пеллегріно", - говорить вона.
  
  Трава виглядає пригніченим, як ніби тільки зараз усвідомив - і цілком слушно, - що єдиний спосіб, яким він міг би витримати шанс сніжка в мікрохвильовці наблизитися до Клеопатрі, - це якби вона була настільки п'яна в устілку, що не могла розгледіти, як він виглядає. Він запитує: “З Польщею навесні все в порядку? У нас, е-е, закінчився Пеллегріно".
  
  "Це чудово, Данте", - говорить вона.
  
  Проголошення його будуарного псевдоніма заряджає Херба енергією, і він поспішає до бару.
  
  Наступні двадцять хвилин розмови являють собою химерну суміш політики, приміських проблем і тонко завуальованих сексуальних натяків. Періс користується будь-якою можливістю, щоб непомітно оглянути кільця, підвіски, сережки та браслети - все, що може містити символ, що віддалено нагадує знак очоси. Або навіть що-небудь, що віддалено нагадує мексиканський мотив.
  
  Але він нічого не знаходить.
  
  Наступні півтори години приносять ще менше результатів. Здається, всі ведуть себе так, як люди вели б себе на звичайній вечірці з коктейлями. Розмов про секс не більше, ніж зазвичай.
  
  У десять годин, зібравши те, що Періс вважає нульовими доказами, вони знову опиняються на кухні з Хербом.
  
  "Ми хочемо, щоб ти повернувся на нашу новорічну вечірку", - говорить Херб.
  
  "Ми обидва, вірно?" Запитує Карла, надягаючи пальто і вигинаючи спину так, щоб її грудей опинилися в декількох дюймах від особи Херба.
  
  Трава на мить замовкає, потім, явно маючи на увазі прямо протилежне, говорить: “Звичайно. Я попитав навколо. Ви обидва були нарозхват сьогодні ввечері".
  
  "Ти теж помітив двері?" Запитує Карла. Вони сидять на червоний сигнал світлофора на Сілсбі-роуд, тільки що переговорив по рації з поліцією Юніверсіті-Хайтс про припинення операції.
  
  “Так. Я притулився до неї на хвилину, поки Джільда розповідала мені про свою любов до вишні "мараскіно" і хайболлам, змішаним з "Вернорс", а не зі звичайним імбирним елем. Двері були замкнені ".
  
  "Але ти чув музику, вірно?"
  
  “Так. Звук був слабким, але виразно доносився з іншої кімнати ".
  
  На парковці macy's у Пэриса задзвонив пейджер. Він підносить його до ліхтаря. "Це Рубен", - говорить він. "І у нього позначка "Терміново".
  
  Періс дивиться на Карлу, вона - на нього.
  
  Йому не треба питати.
  
  Карла виїжджає на перехрестя, дивиться в обидва боки, запалює синій світло на даху своєї машини і на великій швидкості прямує на захід по Сідар-роуд, у бік моргу на Адельберт-роуд.
  
  Оголений старий лежить на столі, його геніталії прикриті світло-блакитним рушником, його кістлявий безволосий череп так усіяний печінковими плямами, що спочатку Періс думає, що він дивиться на якісь муміфіковані останки.
  
  "Привіт, Жакито", - говорить Рубен. Рубен в закривавленому фартусі, без маски. “І привіт, сержант Девіс. Як справи? Виглядаєш чудово".
  
  Рубен Окасио середніх років, з надмірною вагою, і, по будь-яким суспільним стандартам, у нього обличчя бульдога, хворого свинкою, але він як і раніше готовий йти туди, куди бояться йти більш молоді, стрункі та привабливі чоловіки. Над мертвим тілом, в морзі, він намагається вмовити Карлу Девіс.
  
  "Я в порядку, доктор Окасио", - відповідає Карла по-діловому, розсудливо не знімаючи пальто. Біле плаття практично виведе Рубена з ладу. "Що у нас є?"
  
  “ Кличте мене Рубен. Будь ласка.
  
  "Рубен," говорить Карла, закінчуючи з цим.
  
  Рубен посміхається їй, як ніби заробив якусь очко, потім дивиться у свій блокнот. “У нас є Ісаак Левертов, сімдесяти дев'яти років. Мої попередні висновки такі, що містер Левертов помер від удушення ". Рубен вказує на темно-фіолетовий рубець біля основи шиї старого. “Його дружина заявила про його зникнення кілька днів тому. Знайшла його на даху його будинку. Вона сказала, що він торгував хот-догами по сусідству. Аж до того дня, коли з'ясувалося, що він пропав.
  
  "Навіщо ми тут, Рубен?" Запитує Періс. "Хто головний детектив по цій справі?"
  
  “ Іван Крав - головний. Але я знайшов дещо, що, я знаю, вас зацікавить.
  
  Рубен бере конверт дев'ять на дванадцять дюймів, відкриває застібку.
  
  І Періс знає. “ Ти знайшов ще фіолетову картонку.
  
  "Ага".
  
  "Чорт візьми", - кричить Періс. Він іде через кімнату, задкуючи, руки на стегнах. Він заспокоюється. "Скільки?"
  
  "Не дуже". Рубен кладе п'ять або шість чорно-білих фотографій вісім на десять перед Періс і Карлою. На верхньому знімку зображена перша картонна смужка, яку вони знайшли в черевику Файет Мартін. На другому знімку зображена майже ідентична смужка, на цей раз містить інші частини букв.
  
  "Де це було?" Запитує Періс.
  
  “ Під верхньою пластиною тіла старого. Недостатньо поверхні для відбитків. Слина належить тільки покійному. Зараз СІУ перевіряє всі речі Вілліса Уокера. Якщо наш хлопець підкладає по одному шматочку головоломки на кожен труп, то там може щось бути.
  
  Періс дивиться на кілька останніх фотографій. Композити з шматочків картону, з'єднаних різними способами.
  
  "Я все ще нічого не бачу", - каже Періс.
  
  "Середня слово - is, безумовно", - говорить Карла. "І, схоже, воно закінчується на g".
  
  "Ага", - говорить Рубен. "Це все, що я зміг".
  
  "Ти відправив це?" Запитує Періс.
  
  “Так. Я сам приніс це приблизно півгодини тому. Клей Паттерсон каже, що цього може бути достатньо, щоб екстраполювати інші листи. Прямо зараз чекаю факс ".
  
  "Хто цей хлопець на столі?" Запитує Карла. "Де він жив?"
  
  Рубен знову дивиться на карту. “ Давайте подивимося.... він жив за адресою: 3204-А, Фултон-роуд.
  
  Паризький адреса клацає вимикачем. Він дістає з кишені записну книжку, перегортає кілька сторінок назад. “ Повтори цю адресу ще раз.
  
  Рубен знає.
  
  "Срань господня", - каже Періс.
  
  "Що?"
  
  "La Botanica Macumba знаходиться за адресою 3204 Фултон", - говорить він. “Цей хлопець жив нагорі. Що, чорт візьми, тут відбувається, Рубен?"
  
  “Я не знаю, аміго. Я просто розбираюся в крові і кишках".
  
  “ Ви знайшли у нього що-небудь схоже на символ Очоси?
  
  "Нічого подібного," говорить Рубен. “ Але я не скрізь про нього пронюхав. Сьогодні ввечері я тут один. Як тільки я отримаю факс, я...
  
  Не встигає Рубен вимовити ці слова, як оживає факсимільний апарат в його кабінці на іншій стороні залу розтинів. Вони втрьох перетинають кімнату, товпляться навколо факсимільного апарату.
  
  Спочатку йде титульний лист з нацарапанной від руки заміткою на фірмовому бланку DigiData.
  
  Рубен. Ці картонні смужки були вирізані із задньої частини коробки DVD. Код UPC 786936297256. На жаль, це комерційний реліз доступний практично скрізь, де продаються DVD-диски - amazon. com, eBay і т. д. Можливо, саме тому треба було всього десять хвилин, щоб розібратися з цим. Нижче наводиться повне зображення.
  
  Факс зупиняється приблизно на болісні двадцять секунд, його червоні вогники блимають, як на залізничному переїзді. Нарешті він починає штампувати другу сторінку, на п'ятсот відсотків збільшену етикетку DVD box end, тепер всі три слова заповнені загадковими літерами.
  
  Це назва фільму 1990 року випуску, яке триває сімдесят вісім хвилин і відповідає на питання, поставлений в більш ранньому фільмі. Назва фільму, що складається з трьох слів на темному тлі.
  
  Три слова, які проносяться по кімнаті подібно до електричного шторму.
  
  Париж горить.
  
  
  40
  
  
  Вона не знала, чого чекати, коли Жан-Люк відкрив двері у свою квартиру. За останні два роки вона побувала в багатьох будинках, квартирах і пентхаусах, що стала справжнім експертом в передбаченні таких речей, як мотив, шпалери, меблі. Одним із її знайомих був шістдесятирічний американець італійського походження, концертний промоутер, у якого на мізинці було кільце з діамантом в два карати в золотій оправі, коли вона зустріла його в барі "Мортонз". Не потрібно бути генієм, щоб здогадатися, що в нього буде обшита панелями кімната відпочинку з чорною вінілової стійкою для цвяхів.
  
  І все ж таки кожен раз вона повністю контролювала ситуацію. Якби не чоловік. На цей раз все по-іншому. На цей раз вона - мітка.
  
  Справжнім шоком, тією частиною, яка нервувала її так само сильно, як і все, що відбувалося досі, був той факт, що Жан Люк живе в будинку по сусідству з її будинком. Апартаменти в Каїн Тауерс. Це пояснювало, чому він так багато знав про неї, але це змушувало її почувати себе дурною. Дурніші, ніж найтупіша з її відміток.
  
  Раніше ввечері вона чотири рази відправляла повідомлення Селесте, і вперше з тих пір, як вона почала вести бізнес з Селестою, їй не передзвонили протягом півгодини.
  
  Щось тут не так.
  
  Жан Люк сказав, щоб вона прийшла о десятій тридцять, і він пояснить все, що вона повинна була зробити. Він сказав, що це буде передостання з їх зустрічей і що вона скоро покінчить з ним.
  
  Жан Люк зустрічає її біля дверей своєї квартири, одягнений у чорний кашеміровий светр, сірі фланелеві штани, мокасини. Сьогодні його волосся зачесане назад, а-ля Майкл Корлеоне.
  
  Вона слідує за ним на кухню, кухню, повну сучасної побутової техніки мигдалевого відтінку. Але за ароматом аерозолю Glade і ароматичних свічок щось ховається. Те, що погасло. Щось мертве.
  
  Вона дивиться в кінець коридору, де, на її думку, розташовані спальні і ванна кімната. Чотири двері всі закриті, єдине бра в кінці. Зліва невелика вітальня без меблів. Праворуч - маленька акуратна кухня. Не особливо обжита. І септика теж немає.
  
  Але де у нього могли бути фотографії та негативи?
  
  Жан Люк мовчки бере її пальто і вішає в шафу у передпокої. Він закриває двері, тулиться до неї, вивчає її. Після болісного мовчання, під час якого вона справді чула свій пульс у вухах, він говорить: "Я не хочу, щоб ти мене ненавиділа".
  
  "Я не відчуваю до тебе ненависті".
  
  "Я радий".
  
  “ Я повинен знати тебе, щоб ненавидіти. Я тебе зовсім не знаю.
  
  "Ми можемо це змінити".
  
  “Ні. Ми не можемо".
  
  "Чому?"
  
  "У нас ділова угода, містер Крістіан", - каже вона, розуміючи, що це перший раз, коли вона називає його ким-небудь, не кажучи вже про щось настільки формальному, як містер Крістіан. “Це негарно, це те, про що я ніколи не просила. Але тепер це в мене на тарілці, і я не можу цього позбутися. Або я можу? Можу я просто розвернутися і піти звідси прямо зараз?"
  
  "Ні".
  
  “Бачиш? Тепер давай просто потерпимо один одного день або два, а потім підемо кожен своєю дорогою".
  
  "Якщо б ти тільки на секунду дізнався про мого болю, ти б зрозумів, чому я роблю те, що роблю".
  
  “Хочеш вір, хочеш ні, але мені дійсно все одно, чому ти це робиш. Мене хвилює те, чому я це роблю ".
  
  Особа Жан-Люка непроникне. Не зайшла вона занадто далеко?
  
  Він схрещує руки на грудях, розглядає її ще кілька довгих миттєвостей. Потім, ніби десь усередині нього повернувся ключ, його обличчя пом'якшується, і він каже: “я Можу запропонувати тобі що-небудь? Кави? Безалкогольний напій?
  
  "Нічого, дякую".
  
  "Впевнений?"
  
  "Позитивно", - каже вона, радіючи, що не переступила ніяких кордонів. Їй доводиться постійно нагадувати собі, що це людина, який забив свого батька до смерті бейсбольною битою, облив тіло яловичим бульйоном і дозволив чотирьом великим собакам з'їсти те, що залишилося.
  
  Жан-Люк простягає руку, як старий коханець на пляжі.
  
  З якоїсь причини вона приймає це.
  
  Він каже: "Дозвольте мені показати вам абсолютно особливу кімнату".
  
  
  41
  
  
  Періс в п'ятий раз натискає кнопку будинку 3204-А по Фултон-роуд. Він повертається на тротуар, піднімає голову. В квартирі немає світла. Він заглядає в "Ботаніка Макумба". Там теж темно, якщо не вважати невеликого прожектора над касовим апаратом, який стоїть з відкритим порожнім ящиком.
  
  Періс смикає двері на сходову клітку, що веде в 3204-A. Замкнено. Коли він прибув, він двічі обійшов будівлю, але в задній і бічній частинах двоповерхової будівлі не було ні освітлених вікон, ні відкритих дверей, ні пожежної драбини. Він дістає телефон, набирає номер Левертова. Ніхто не відповідає, немає і автовідповідача.
  
  П'ять машин припарковані вздовж тротуару в кварталі від під'їзду. Періс записує номерні знаки. Він називає їх і одночасно запитує адресу.
  
  П'ятнадцять хвилин через Едвард Морисо перебуває під вартою.
  
  Морисо сидить на Першому інтерв'ю в Центрі правосуддя. Вже майже одинадцять, і це третій показ історії в Парижі.
  
  "І ви ніколи не бачили, щоб хто-небудь сперечався з ним, погрожував йому?" Запитує Періс.
  
  "Ні, ніколи".
  
  “ І у вас ніколи не було ніяких ділових або особистих справ з містером Левертовым?
  
  "Ні".
  
  Морисо бреше. Настав час трохи прискорити процес. Періс кладе перед чоловіком фотографію: мова Вілліса Уокера крупним планом. Символ Очоси дуже чіткий. Морисо підносить руку до рота.
  
  "Тобі це здається знайомим?"
  
  "Так", - відповідає Морисо, його голос трохи тремтить. "Як я вже сказав..."
  
  "Так,... це правда", - каже Періс, знаючи, що настав час кинути першу бомбу, останній натяк на сердечність. “Ти щось говорив про выпотрошенном півні, чи не так? Це схоже на півня?"
  
  З цими словами Періс викладає на стіл знімок Вілліса Уокера в повний зріст. Густа темно-бордова кров розтікається по білих плитках, надаючи тілу мерця роздуту форму метелика. З того місця, де колись росли геніталії Вілліса Уокера, виростає рожевий росток внутрішніх органів.
  
  Морисо сухо рве, відвертається. Потім його рве на ноги.
  
  Періс морщиться, дивиться в двостороннє дзеркало і майже чує, як гроші передаються по харчовому ланцюжку між поліцейськими на іншій стороні. Низький людина йде за відром і шваброю.
  
  Періс обходить стіл з боку Морисо, обережно обходячи брудне сміття на підлозі. Через мить входить Грег Эберсоул зі шваброю в руці. Він вручає Морисо стопку серветок товщиною в п'ять дюймів, проводить шваброю по блювотині і гнучко і швидко виходить з кімнати.
  
  "Містер Морисо," починає Періс, " хтось творить жахливі речі з жителями цього міста. Прямо зараз тут ніхто не думає, що цією людиною обов'язково є ви. Ви розумієте?"
  
  Морисо слабо киває, потираючи підборіддя.
  
  “Добре. Проблема в тому, що в міру того, як йде час і з'являється все більше зв'язків з Сантерией або адресою на Фултон-роуд, тим більше ймовірність того, що наше ставлення почне змінюватися. Ти це розумієш?"
  
  Морисо знову киває.
  
  “Я хочу, щоб ви на мить про щось задумалася. Хтось вбив старого, який жив над вашим магазином. Є велика ймовірність, що цій людині подобається Сантерия, або Макумба, або Кандомбле, або, може бути, він просто бажає бути мудаком, який відривається, прикидаючись якоюсь відьмою. У будь-якому випадку, посилання на ваш магазин, посилання на товари, які ви продаєте, страшенно приваблива ".
  
  Морисо піднімає погляд, і Періс майже лякається того, що він бачить. Жах в очах чоловіка не має дна. "Вони дізнаються..."
  
  "Вони"? Запитує Періс. “Про що ти говориш? Хто "вони"?"
  
  Морисо знову дивиться в підлогу. Паріс майже впевнений, що його знову зараз вирве, але замість цього Морисо говорить своїм все більш нескладним голосом: "Сім сил".
  
  Періс натикався на термін "сім сил" у своїх читаннях про Сантер. Але все це починало зливатися в його свідомості. Він уявляє, що це було б схоже на те, як якщо б хтось намагався дізнатися все про католицизмі чи іудаїзмі за сімдесят дві години або близько того. “ Вибачте?
  
  "Элеггуа, Орула, Огун..."
  
  Періс тепер ледь чула його. "Про що ти говориш?"
  
  "Обатала, Йемайя, Ошун, Шанго..."
  
  “ Містер Морисо?
  
  Морисо піднімає голову, утримує його погляд, його червоні очі шукають, його руки тепер тремтять, як у людини, що опинилася в бурхливою, крижаній воді. "Я ... я..."
  
  Періс кілька хвилин мовчить, очікуючи відповіді, що ця людина майже напевно не дасть. Він правий. "Ви що, містер Морисо?"
  
  "Мені потрібен адвокат".
  
  Періс вивчає тремтячу фігуру перед собою. Це не кам'яний вбивця. З якими б юридичними жахами не стикався Морисо, які б бачення тюремного життя не виникали в його свідомості, вони здаються нічим у порівнянні з полум'ям його особистого пекла.
  
  У цей момент сморід досягає Парижа - кисла, всепроникна і нудотна. Він дивиться у дзеркало, на себе, на копів з іншого боку. Всі вони знають, що їм ні за що не вдасться затримати Едварда Морисо, так само як вони знають, що спостереження за Ботанікою Макумба почнеться протягом години.
  
  Будівля повернуло собі тишу, повернуло свої таємниці. Періс один. Він направляє промінь ліхтарика вздовж затягнутою павутиною стіни, перекошених стелажів, непрозорих від пилу. Деякі з розписаних вручну меню для ресторану Weeza's cuisine досі видно під шарами часу.
  
  Париж горить.
  
  Він не впевнений, чому повернувся. Нудьга і самотність безумовно мали до цього якесь відношення. Будівля, ймовірно, видало те, що воно знало про останні миті життя Файет Марі Мартін, швидше за все, розкрило всю свою приховану мудрість.
  
  Але чого йому не сказали Реджинальд Білдінг, так це того, навіщо комусь начебто Файет Мартін взагалі сюди приїжджати. Чому вона погодилася зустрітися з кимось, хто, судячи з усього, був абсолютно незнайомим чоловіком, з яким вона познайомилася в Інтернеті? Чому вона не під'їхала до будівлі, не глянула разок, а потім не поїхала назад додому, не замкнула двері і не запитала себе, якого біса вона робить?
  
  Наскільки самотньо стало?
  
  Він стоїть в дверному отворі, провідному в те, що колись було кухнею Візи, прислухається до нічних звуків, постійному завыванию вітру. Йому цікаво, чи знала Файетт. Вона закричала, коли побачила великий ніж? Це стало для неї повною несподіванкою? Була у неї секунда на роздуми, або кінець її житті настав жорстоко несподівано, як п'яний водій, що проїхав на червоне світло зі швидкістю вісімдесят миль на годину? Хіба вона не знала, що це може статися?
  
  Чи це був удар ногою?
  
  Періс вирішує поїхати додому, відпочити, розібрати всю історію на частини і зібрати її заново. Він водить променем ліхтарика по підлозі біля своїх ніг і прямує до дверей як раз в той момент, коли знову піднімається вітер, сумний порив, від якого деренчать шибки у небагатьох вікнах будівлі, хитаючись у своїх серединках, як ряди хворих зубів.
  
  
  42
  
  
  Вони увійшли через другі двері зліва. Кімната сліпучо-біла. Єдиною яскравою плямою є оксамитове крісло з підголовником в центрі кімнати темно-фіолетового кольору. Навпроти нього, біля дальньої стіни, стоїть білий стіл з комп'ютером і монітором. Біля стіни праворуч - білий ультрасучасний письмовий стіл, дуже тонкий, без стільця.
  
  От і все. Ніякий інший меблів, ні картин, ні постерів на стінах, ні книг, ні журналів, ні попільничок, ні настільних ламп. Просто... Білий. І до біса багато трекових ліхтарів, що звисають зі стелі. Їх було, мабуть, штук двадцять. І кожен з них яскраво горить.
  
  "Тобі потрібно куди-небудь піти завтра рано ввечері?" питає він.
  
  Вона сідає в оксамитове крісло з підголовником. Чим би не пахло на кухні, тут запах сильніше. Можливо, протухлої яловичиною. Але ця кімната майже стерильна, і їй важко уявити, що у Жан-Люка може бути інша кімната в такому безладі, що всюди розкидана гниюча їжа. Можливо, запах доноситься з сусідньої квартири.
  
  "Ні", - відповідає вона. Одна з її підробітків на півставки - секретарка в невеликій компанії, яка виділяє гранти для благодійних організацій та фондів. Вони закрили офіси на тиждень. Крім того, якщо б вона сказала "так", у неї було таке відчуття, що насправді це не мало б такого великого значення.
  
  "Добре," говорить Жан Люк. Він перетинає кімнату, відкриває дверцята шафи. Всередині висить одинока річ - чорна шкіряна куртка. Він знімає її з вішалки і підходить до оксамитового крісла з підголовником. Не кажучи ні слова, вона встає, і він накидає на неї куртку. На Дотик вона тепла. Вона не питає, що він робить. В цьому більше немає ніякого сенсу.
  
  Є й інші способи перемогти.
  
  Жан-Люк лізе в кишеню, потім дістає маленьку картку. На ній адресу італійського спеціалізованого магазину на Східній Шістдесят шостій вулиці. “Він буде там завтра о шостій тридцять вечора. Він ходить туди як по маслу, щотижня.
  
  "Що ти хочеш, щоб я зробила?" питає вона, підходячи ближче і пильно дивлячись йому в очі. Вона наполовину розстібає блискавку на куртці.
  
  "Я хочу, щоб ти відправила його в невелику подорож". Він підходить до письмового столу, відкриває ящик, дістає м'яку тканину. Вона заглядає в ящик. Фотографій немає. Жан-Люк повертається, акуратно полірує всі місця на куртці, до яких доторкався. "Невеликий круїз, якщо хочете".
  
  "Круїз?" - запитує вона. "Який круїз?"
  
  Жан-Люк посміхається. “Круїз, я впевнений, йому сподобається. Круїз по Маре ді Аморе".
  
  
  43
  
  
  Лід на його потилиці тане під час четвертої чашки кави, але похмілля - ні. Він не спав майже до світанку, допиваючи останні три дюйми чотирьох різних сортів випивки, які виявив у своїх шафах. Скотч, житній, шнапс, куерво. Він також виявив пару линчбургских лимонадів, завалялися в глибині його холодильника.
  
  Про що він тільки думав?
  
  Він думав про те, щоб не думати, ось про що він думав.
  
  Париж горить - ось про що він думав.
  
  Він дивився старі фільми, курив старі сигарети, акуратно розливав випивку, додаючи лід, поки не розтанула кожна крапля, полюючи за блотто.
  
  Він прибув.
  
  У нього майже весь день вихідний, і до початку туру йому потрібно виконати щонайменше десять доручень. Він наливає собі ще чашку кави, обіцяючи швидке рух, і переглядає "Плейн Ділер", задоволений тим, що не бачить над згином великого заголовка зі словами "вуду" і "вбивця".
  
  Періс вставляє відеокасету. На знімку, зробленому під низьким кутом, він сам стоїть перед Центром правосуддя. На знімку він молодший, в темному костюмі і бордовій краватці. Він виглядає важче, ніж пам'ятає, і це одна з причин, по якій він не дивився касету більше року. З чого взагалі з'явилася касета? Чисте марнославство. В той день він одягнув свій найкращий костюм в надії, що у нього візьмуть інтерв'ю, в надії, що Бет побачить його і він справить на неї біса сильне враження. Відбулася тільки частину інтерв'ю. У той вечір він почув це в одиннадцатичасовых новинах.
  
  “Це було холоднокровне вбивство офіцера поліції при виконанні службових обов'язків.... Я думаю, докази покажуть, що обвинувачена, Сара Вайс, натиснула на курок ".
  
  За цією заявою слід шквал запитань, які вигукують близько дюжини репортерів, що стоять перед ним. Хоча він не пам'ятає, щоб чув це, одне з питань, повинно бути, стосувався власного розслідування Майка Райана, розслідування Внутрішніх справ щодо того, чи вимагав Майк гроші за захист у людини, що володів мережею книжкових магазинів для дорослих.
  
  "Майк Райан був хорошим поліцейським "... Майк Райан був сім'янином ... людиною, яка щодня прокидався і вибирала -вибирала - надіти пістолет і кинутися в бійку... Майк Райан загинув при виконанні службових обов'язків, захищаючи жителів цього міста..."
  
  Ось та частина, яку Періс ненавидить. Йому не треба було нічого говорити, і він отримав чимало прочухана від начальства за те, що відкрив рот. Він був на вечері, трохи випив і навіть не повинен був повертатися в Центр правосуддя. Але саме туди він пішов, і саме там його оточили камери. Незважаючи на те, що він був на волосок від догани, він не шкодує ні про сказаному слові.
  
  "Тому наступного разу, коли ви виявите, що копаетесь в купі сміття, або ховаєтеся в кущах, як якийсь збоченець, або бігаєте по вулиці з відеокамерою тільки для того, щоб вторгнутися в приватне життя убитої горем маленької дівчинки в інвалідному кріслі, я хочу, щоб ви зупинилися, глибоко зітхнули і запитали себе, чому, чорт візьми, ви заробляєте на життя... Майк Райан прийняв кулю на себе за жителів цього міста... Майк Райан був героєм ..."
  
  Ще один выкрикнутый питання.
  
  Потім його відповідь. Частина, про яку він шкодує.
  
  "Іноді монстр реальний, люди", - каже його видеоголос. “Іноді у монстра красиве обличчя і зовсім звичайне ім'я. На цей раз монстра звуть Сара Вайс".
  
  З цими словами молодший і більш важкий видеожак піднімає руку, відмахуючись від подальших запитань, намагаючись врятувати маленького поліцейського-мачо від зіткнення. Потім запис повертається до Стефані Сміт, провідною infoblond на каналі 3 в той час, і через кілька секунд зображення змінюється фільмом, який спочатку був на касеті.
  
  Дві години. Періс витрушує чотири або п'ять таблеток "Тайленола", запиває їх остившім кави. Він вистачає пальто і ключі, замикає двері на засув, спускається сходами, зупиняється.
  
  Хтось стоїть на платформі біля підніжжя сходів.
  
  Це Мерседес Круз. Він забув подзвонити їй. Вони повинні були зустрітися напередодні вдень, а він забув подзвонити їй.
  
  Рис.
  
  "Привіт", - каже Періс, його тон на три милі нижче невинності. "Я як раз збирався тобі подзвонити".
  
  Завжди життєрадісний поведінка Мерседес тепер затьмарене сірістю. Навіть її шпилька сіра. "The Plain Dealer працює над історією про ритуальному вбивці в Клівленді", - говорить вона. “ Ритуальний вбивця, який вирізає на своїх жертвах сантерианский символ.
  
  Чортові витоку, думає Періс. Департамент офіційно не публікував інформацію про те, що Вілліс Уокер і Файетт Мартін були понівечені. І нічого про сантерианском аспекті. “Так. Надійшло кілька дзвінків з газети.
  
  “Отже, дозвольте мені прояснити це. Я їжджу з провідним детективом по цій справі і повинен підслуховувати подробиці в кабінці у встановлені терміни?"
  
  "Мені шкода", - каже Періс. І це щиро. Мерседес Круз була учасником трупи. "У цій справі все розвивається досить швидко".
  
  “У мене є машина. Дві здорові ноги. Я теж швидко пересуваюся".
  
  “Я знаю. Але справа не в цьому".
  
  "Тоді в чому ж справа?"
  
  “Просто я ніколи раніше цього не робив. Хтось спостерігав за моїми думками, добре? На випадок, якщо ви не помітили, департамент завжди страшенно нервує через те, що просочиться який-небудь факт про вбивство і підозрюваний назавжди піде під землю.
  
  “Послухайте, я не розповідав вам про це раніше, тому що не хотів вплутувати її, але моя бабуся практикувала Сантерию. Добре? Я можу допомогти, детектив. Дозвольте мені зробити це. Дозволь мені написати найважливішу історію мого життя ".
  
  Періс думає про це. “Давай. Проведи мене". Вони спускаються сходами.
  
  Мерседес Круз продовжує відстоювати свою правоту. “Ти думаєш, я хочу писати для чортової вестсайдской латиноамериканської газети все життя? Ти думаєш, це якась робота мрії? Я не гірше будь-якого письменника у цьому місті. Я можу це зробити, детектив."
  
  Періс здається. "Гаразд", - каже він. “Ось що я тобі скажу. Скоро засідання цільової групи. Я дозволю тобі бути присутнім на ньому. Але ти повинен присягнути мені, що нічого з того, що ти там почуєш, не потрапить до друку, поки все це не закінчиться. Я не хочу читати, що кажуть джерела, близькі до розслідування, і гадати, чи це ти. Добре? "
  
  "Добре".
  
  З якоїсь причини Періс ніяк не може розгледіти обману в очах Мерседес Круз. “Я не жартую на цей рахунок. Ні слова у пресі".
  
  Зараз вони стоять на парковці за багатоквартирним будинком Періс. Мерседес посміхається і піднімає руку в герлскаутском вітанні. "Обіцяю".
  
  "Чувак," каже Періс. “ І дівчатка-скаути теж?
  
  “ Ти жартуєш? У мене в багажнику три коробки печива.
  
  "Не Caramel deLites", - каже Періс, дивлячись на блакитний Saturn. "Будь ласка, не кажи мені, що у тебе зараз в багажнику Caramel deLites".
  
  “ І всього за три долари за коробку. Я допомагаю своїй племінниці.
  
  “Карамельні делікатеси - мій особистий демон, ти ж знаєш. Одного разу довелося пройти дванадцять сходинок".
  
  Мерседес Круз дістає ключі від машини з кишені і бряжчало ними. “ Ласкаво просимо в кошмар.
  
  В три години в голові у Пэриса починає прояснюватися, хоча похмілля все ще відчувається як чавунний волоський горіх в підставі черепа. Він переглядає зменшивши кількість жовтих стікерів, наклеєних на його холодильник. Один з них вискакує. Він пообіцяв Бет, що дістане кільце її матері з банківської комірки.
  
  Відкладати далі було безглуздо.
  
  Він вистачає пальто і ключі і починає процес вирізання останнього шматочка свого шлюбу.
  
  Забравши весь вміст своєї банківської комірки в Republic Bank і закривши рахунок, Періс дивиться на купу речей, що лежать на його обідньому столі, які більше не заслуговують дбайливого зберігання.
  
  Серед них він бачить старий пожовклий поліцейський звіт, і до нього повертається сором. Він майже забув про це. Звіт про подію, який зберігався у нього більше сімнадцяти років, повертає його до тієї давньої ночі, коли вони з Вінсом Стелою натрапили на чоловіка середніх років, ласкавшего шістнадцятирічну втікачку в провулку за театром "Ханна" на Східній Чотирнадцятої вулиці. Це був набагато старший з двох поліцейських, які чергували в той вечір, і він одразу впізнав помічника окружного прокурора. Одному Богу відомо, як часто Winx Стелла змінювався в ту ніч за роки своєї роботи в патрулі.
  
  Періс вирішує, що позбудеться цього. Чоловік тепер муніципальний суддя, і інцидент, хоча і брудний, є древньою історією.
  
  По дорозі на зустріч з Бет на Шейкер-сквер в п'ять годин, щоб повернути їй кільце матері, Періс висвітлює кожен вогник на бульварі Бельвуар, кожен ліхтар у Саут-Вудленде. Він приходить на площу на десять хвилин раніше. Він підтюпцем перетинає парковку і як раз збирається податися по кам'яній доріжці, що веде до площі, коли помічає Бет, що стоїть поруч з банкоматом у "Нешнл Сіті Бенк". Періс як раз збирається підняти руку, щоб привернути її увагу, коли бачить, що вона не одна. Вона розмовляє з високим чоловіком в зшитому на замовлення пальто. Хоча чоловік стоїть спиною до Парижу, Періс може розгледіти, що у нього темне хвилясте волосся. Безумовно молодше сорока. Широкі плечі, руки в рукавичках.
  
  Періс завмирає на кілька митей, спостерігаючи, як його колишня дружина розмовляє з кимось, поки ще непоміченим. Чи повинен він залишитися? Піти? Спостерігати? Піти? Втрутитися і виставити себе дурнем? Він достатньою мірою вуайеріст, щоб захотіти знайти найкращу точку огляду, з якої можна було б підглядати, щоб побачити, як веде себе Бет, коли її немає поруч з ним. Але він також досить дівчисько, щоб не хотіти бачити, як Бет дарує цьому хлопцеві який-небудь великий недбалий душевний поцілунок.
  
  Неженка перемагає.
  
  Періс підходить до "Вашому покірному слузі", займає кабінку, замовляє каву. П'ять хвилин потому з'являється Бет з незайманою губною помадою.
  
  Джек Періс вирішує сприйняти це як позитивний знак.
  
  
  44
  
  
  Його звуть Аксель Вестропп. Хороший костюм, дешевий краватку, потерті мокасини.
  
  "Я сподіваюся, ти розумієш, що в цьому немає нічого особистого", - говорить Аксель.
  
  “ Звичайно. Бізнес є бізнес. Без образ.
  
  Аксель нахиляється до мене, немов ділячись секретом, хоча ми одні у прохолодно освітленому конференц-залі Cable99, місцевого каналу Access, офіси якої розташовані на Шейкер-сквер. “Це гребаные політики всім все зіпсували. Але що нового, а?"
  
  Аксель, безумовно, має на увазі той факт, що політичні типи мають огидну звичку замовляти ефірний час, використовувати його, програвати вибори, а потім відмовлятися платити. Я запевняю його, що тут нічого подібного не відбудеться. Особливо за такими цінами.
  
  "Готівку в порядку?" Питаю я.
  
  "Готівка - це нормально", - відповідає Аксель.
  
  "І ви кажете, що віддалене підключення не викличе жодних проблем?"
  
  "Взагалі ніяких", - відповідає він. “Звичайно, ви розумієте, що якість потокового відео буде не найкращим. Нещодавно ми зробили пряму трансляцію відео з Пере Убу, і воно транслювалося по мережі по всьому світу. Нашою єдиною проблемою було те, що іноді відео трохи відставало від звуку. В іншому все пройшло гладко".
  
  "І я зможу харчуватися з двох місць?"
  
  “Абсолютно. Поки програмне забезпечення підходить саме вам, все, що приходить, буде транслюватися прямо в ефір ".
  
  "Чудово", - кажу я, піднімаючись на ноги. "Де ми розберемося з цим брудним грошовим справою?"
  
  "Гроші тут ніколи не бувають противними", - говорить Аксель з широкою усмішкою.
  
  Десять хвилин по тому я оплачую тридцять хвилин ефірного часу на Cable99, купуючи слот з одинадцяти тридцяти до опівночі напередодні Нового року, доплачуючи значну премію за коротке повідомлення. Аудиторія, звичайно, буде не такий вже великий, але і вимоги до стандартів і практики теж. Я можу з упевненістю припустити, що те, що я запланував, ніколи не підійде для трансляції в філіях мережі.
  
  Тобто до тих пір, поки це не стане новиною.
  
  
  45
  
  
  Спочатку він думає, що це просто галюцинація, просто ще один побічний продукт короткозорості середнього віку, змішаної з крайньої сексуальної депривацією. Він так багато думав про неї за останні кілька днів, що почав лаяти себе кожен раз, коли вона спливала в його пам'яті, що, здавалося, відбувалося кожні сорок п'ять секунд або близько того. Кілька разів він навіть вимовляв її ім'я вголос.
  
  Чому він не може викинути її з голови?
  
  Він поняття не мав. Але з усіх місць, де він міг очікувати її зустріти, "У Паллуччи" повинно було бути в самому низу списку. Прямо біля виставки вантажівок-монстрів.
  
  Розповідав він їй про свою майже двадцятирічної звичкою щотижня в цей час заходити в "Палуччи" на Східній Шістдесят шостій вулиці, щоб купити свіжу моцарелу з базиліком? Він не міг згадати. Розмова в Starbucks розмитий. Можливо, так воно і було.
  
  Як би те ні було, на цей раз це не галюцинація. Вона стоїть в кінці проходу, позуючи, задерши праву ногу, її темне волосся відкинуті з обличчя, губи вологі, блискучі червоним. Вона починає повільно наближатися до нього, не зводячи з нього очей. На ній вузька чорна спідниця і чорна шкіряна куртка, з тих, що застібаються на мільйон блискавок, під нею кремова футболка. Вона виглядає крутий. І зухвалий. І дуже сексуальний.
  
  Коли вона наближається, легка посмішка прикрашає її губи, і Періс раптово розуміє, що вона не збирається з ним розмовляти. Він також зауважує, що це зовсім не кремова футболка, а швидше кремова шкіра. Куртка наполовину розстебнута. Під нею нічого немає.
  
  Вона проходить повз нього в кінець проходу, обертається, дивиться назад.
  
  "Море любові", - думає Періс. Сцена в продуктовому магазині в "Море любові". Вони довго обговорювали цю сцену у фільмі.
  
  Цього не може бути насправді.
  
  І, будучи циніком, яким майже двадцять років служби в поліції роблять будь-якого, він починає задаватися питанням, що не так з цією картиною.
  
  І все ж, коли він йде по проходу, згортає за ріг і бачить Ребекку д'анджело, що стоїть біля невеликого прилавка з продуктами, коли він бачить, як флуоресцентне світло грає на її алебастровою шкірі, ним рухає щось інше, ніж логіка. Він бочком підходить до неї, одурманений її парфумами. Вона розстібає блискавку на куртці ще на дюйм, нахиляється до нього, бере жменю фенхелю, нюхає його. Вона повільно проводить іншою рукою вгору по його стегна, назад вниз. Тепер Періс може бачити її груди під курткою на тлі чорної шкіри. Вона застигає в цій позі на мить, потім кладе фенхель назад і направляється до прилавка маленької пекарні - стук її каблуків по твердій плитці укупі з "Mala Femmena" Джиммі Розеллі, що грає з динаміків магазину, створює ідеальний сюрреалістичний фон для цього моменту.
  
  Періс поволі слід за ним. Коли Ребекка досягає прилавка, вона повертається і притуляється до скла. Коли Періс зупиняється перед нею, вона хапає його за лацкани пальто, притягує до себе між ніг.
  
  Поцілунок довгий, повільний і глибокий. Періс ковзає руками між її короткою спідницею і теплим склом вітрини пекарні. Вона знову цілує його, і на цього разу Періс обіймає її, шкіра в його руках тепла і чуттєва, аромат свіжоспеченого гребінця наповнює його голову. Ребекка ніжно проводить мовою по кінчику мочки його вуха і шепоче:
  
  “ З Новим роком, Джек.
  
  Періс втратила дар мови.
  
  Вони цілуються в останній раз, поцілунок, який делікатно, але безперечно передає обіцянку, що при наступній зустрічі вони займуться любов'ю.
  
  Ребекка вислизає з його обіймів, потім повертається і йде до каси. Вона нахиляється, чмокає Карміні Паллуччи в щетинистую сіру щоку, відкриває двері і йде. В одну мить вона знаходиться в міцних обіймах Пэриса, а в наступне мить його зустрічає холодний порив вітру і нерівний шум транспорту, що мчить по Східній Шістдесят шостій вулиці.
  
  Кармайн, який бачив все це з-за каси - який насправді чимало побачив з цього сідала за свої сімдесят один рік, - дивиться на Париж, на обриси губ Ребеки д'анджело, на неонову вивіску на його правій щоці. Потім, широко посміхаючись і смакуючи приголомшливу історію, яку вранці розповість своїм онукам, Кармайн дістає з-під прилавка два маленьких стаканчика і пляшку своєї фірмової граппи "Вин Санто".
  
  Три години потому Періс сидить на задньому сидінні своєї машини навпроти "Ботаніка Макумба", витягнувши ноги перед собою, і намагається приборкати думки про свою еротичну зустрічі в магазині. Він все ще відчуває запах Ребеки на своїх руках, на своїй комірці.
  
  Що вона робила? Що він робив?
  
  Це було дуже розумно, дуже сексуально, дуже зріло для людини її віку. Може бути, їй тридцять або близько того, - міркує він. Це дало б йому невелику надію. Ймовірно, саме це його так сильно лякає. Він знає, що в кінці цього є великий знак під назвою "Образа". Гарантовано. Можливо, саме тому він починає відчувати себе Емілем Дженнінгсом в "Блакитному ангелі", шкільним учителем середніх років, який буквально будує з себе клоуна і повного мудака заради Марлен Дітріх.
  
  Періс дивиться на еркер над ботанікою Макумба, фасадним вікном квартири Левертовых. Штори все ще опущені, світла немає.
  
  Іван Крав, детектив, відповідальний за розслідування вбивства Ісаака Левертова, сказав, що йому не вдалося особисто допитати дружину Левертова з тих пір, як було знайдено тіло старого. Він сказав, що досить довго розмовляв з нею по телефону і що вона приїхала в морг, щоб провести офіційну ідентифікацію тіла, але з тих пір він не зміг з нею зв'язатися. Щоб проникнути в приміщення, потрібно ордер на обшук, а достовірних доказів, що підтверджують ймовірну причину, було недостатньо.
  
  Поки що.
  
  Тому вони чекають.
  
  Періс приймає іншу позу, підтягує коліна до підборіддя. Він навчився чекати літа, коли помер його батько. Щоранку тим влітку шістнадцятирічний Джек Періс сидів у синьому кріслі з відкидною спинкою в ногах ліжка свого батька, оповитий густим повітрям немочі з-за закритих вікон, на колінах у нього лежали численні книги з магії: "Сучасні карткові фокуси" Блэкстоуна, "Енциклопедія фокусів з цигарками" Кити Кларка, "Нова сучасна магія монет".
  
  Його батько був зростанням шість футів у той час, коли чемпіон світу в суперважкій вазі був зростанням п'ять футів одинадцять дюймів; майстрував нові речі у своїй підвальній майстерні, лагодив зламані речі в гаражі. Френк Періс все своє трудове життя був машиністом, самодостатньою людиною, який щовечора перевіряв замки, щоосені міняв фільтри в печах, кожну зиму розчищав під'їзну доріжку своєю величезною вугільної лопатою.
  
  Але похмуре літо лейкемія зробила Френка Пэриса маленьким.
  
  У ті рідкісні і дорогоцінні дні, коли батько сідав, їв справжню їжу, посміхався йому, Джек Періс показував свої фокуси на алюмінієвому столику для телевізора в ногах ліжка. Чашки і кульки. Мандрівна двійка. Зникаючий склянку і хусточку. Іноді добре, частіше немає, але його батько, тим не менш, аплодував кожен раз, його тонкі кістляві руки майже зливалися в беззвучному бавовні.
  
  Джек Періс просидів у синьому кріслі три місяці, стоячи на варті здоров'я свого батька, збитий з пантелику, впав духом вартовий. У кінці серпня вночі, коли Джек міцно спав, приїхала швидка допомога. Три дні потому в шість годин ранку пролунав дзвінок з лікарні.
  
  Він мертвий, чи не так? - сказала його мати на кухні тим туманним літнім ранком, коли її рожева уніформа офіціантки раптово перетворилася на вдовину мантію. Джек чекав її тихих кроків по сходах, новин.
  
  Всю ту весну і літо, починаючи з теплого квітневого дня, коли його батько з похмурим обличчям повернувся додому з кабінету доктора Джейкоба, і закінчуючи дощовими похоронами на Ноллвудском кладовищі в День праці, Джек Періс перекочував срібний долар між пальцями стискав у долоні, передавав, діставав, зникав, ховав.
  
  Повільна смерть його батька, можливо, навчила його терпінню, але це було чаклунство, він підтверджував кожен вдалий день, проведений їм у якості поліцейського, яке навчило його дивитися з іншого боку, як бачити крізь тіні.
  
  Це була магія, яка навчила його ілюзіям.
  
  Паріс тре очі. Він піднімає погляд на вітрину Левертова, гадаючи, як довго його не було, і розуміючи, що в цій вітрині могло відбутися ціла вистава "Хлопців і ляльок", і він би його пропустив.
  
  Ти на роботі, Фингерс.
  
  Періс випрямляє ноги, швидко оглядає околиці в бінокль. Безлюдно, якщо не вважати самотнього продавця хот-догів на розі Ньюарк і Фултон. Періс виходить з машини, розминає ноги, робить кілька присідань, дозволяючи холодному повітрю привести його до тями, тепер його шлунок бурчить при вигляді продавця. Він знову примудрився пропустити вечерю. Перш ніж він встигає підійти, його двосторонній телефон кричить: "Джек?"
  
  "Так?"
  
  "Я вже їду", - схвильовано говорить Карла Девіс. "В п'яти кварталах звідси".
  
  “Ти сьогодні дуже рано. Що сталося?"
  
  "Велика сварка з Чарлі Девіс - ось у чому справа".
  
  "Ах, так?"
  
  "Збираюся врізати за його тонкої чорної дупі, ось що буде".
  
  Періс знає достатньо, щоб залишити його в спокої. Особливо на відкритому каналі. "Зрозумів".
  
  “ Де ти припаркувався? - запитав я.
  
  Періс розповідає їй.
  
  "Я припаркуються ближче до Трента, щоб ми не стояли на одному місці", - говорить вона.
  
  "Добре", - каже Періс, розглядаючи продавця і його візок в двох кварталах від нього, тепер, коли він це побачив, він зголоднів. “Слухай, на розі Ньюарк і Фултон є продавець. Захопи мені що-небудь, добре?
  
  “Немає проблем. Чого ти хочеш?"
  
  “Я не знаю. Пес з роботи, я вважаю. Кокаїн".
  
  "Ти зрозумів".
  
  “І послухай, я знаю, що це справа Івана, але чому б тобі не розпитати цього хлопця трохи про старих. Ісаак Левертов продавав тут свій візок. Може, він щось бачив ".
  
  "Ти зрозумів".
  
  Карла під'їжджає на своїй машині зовсім близько. Вона простягає Періс хот-доги, загорнутий у вощений папір з різдвяною тематикою, і банку коли для заморозки.
  
  Періс запитує: "Він знав старого?"
  
  "Ні", - говорить Карла. Вона піднімає блокнот до світла вуличного ліхтаря. “Містер Вільям Грем з Мемфіс-авеню в Старому Брукліні працює на цій роботі рівно два тижні. Сказав, що чув про вбивство старого, але на цьому все. "Вона закриває свій блокнот.
  
  "Скільки я тобі винен?"
  
  "Нічого, - говорить Карла, вже позіхаючи. “ Просто принось каву вранці. І всіх чортових Макмаффинов, які тільки є. А тепер забирайся звідси. Живи своїм життям.
  
  Падає сніг; тихо, безжально, впорядковано. Рідкісне рух повзе по центру Лорейн-авеню, мудро виділяючи дві смуги з чотирьох.
  
  Це просто не сходилося.
  
  Вілліс Уокер. Файет Мартін. Ісаак Левертов.
  
  Що, чорт візьми, пов'язує цих трьох людей разом?
  
  Періс відкриває кока-колу, робить ковток і ставить банку між ніг. Він вистачає хот-доги, розгортає один кінець, підносить до губ, третину його думок про Ребеці, третину його думок про дорогу, остання третина пливе за течією в стоячому море безглуздих підказок.
  
  Саме цей запах повертає його на берег.
  
  Запах смерті.
  
  Періс тисне на гальма і починає ковзати боком по авеню Лорейн. На щастя, зустрічного руху немає. Після кількох незручних миттєвостей він вирівнює машину, зупиняє її посередині дороги. Він відкриває водійські двері і практично пірнає на обледенілу вулицю.
  
  "Чорт візьми, чувак... Чорт!"
  
  Джек Періс починає ходити по середині Лорейн-авеню, борючись з нудотою, притискаючи щит до машини позаду себе, спрямовуючи його навколо своєї машини. Він зупиняється на мить кладе руки на коліна. Він спльовує на землю, - раз, другий.
  
  Великі сніжинки осідають на віях Пэриса. Він відводить їх убік, потім наважується знову залізти в машину. Він дістає синю лампочку, кладе її на дах і при цьому кидає погляд на святково оформлену вощений папір і бежевий пучок, що лежав на пасажирському сидінні.
  
  "Ти йдеш до дна, ублюдок", - каже Періс, дістаючи свій мобільний телефон і набираючи номер поліцейської дільниці Другого округу, його лють тепер живе в ньому. Він знову спльовує в канаву. “ Ти не бачиш паршивого залу суду. Клянуся Христом.
  
  Періс слухає телефонний дзвінок, абсолютно впевнений, що продавця хот-догів ніде не буде видно, коли поліцейські машини під'їдуть до куті Ньюарк-авеню і Фултон-роуд; абсолютно розлючений тим, що його дражнили цим ім'ям, Віллом Гремом, змученим агентом ФБР у фільмі Томаса Харріса "Червоний дракон"; абсолютно обурений усвідомленням того, що він тільки що був на відстані дюйма або двох від того, щоб відкусити пеніс Вілліса Уокера.
  
  
  46
  
  
  Я чую вдалині виття поліцейських сирен і знаю, що вони їдуть за мною; твереза, наполеглива арія, наростаюча і затихающая.
  
  Літня жінка сидить на вкритій пластиком стільці в їдальні, в її очах застиг вираз виклику. Я знаю, що вона пройшла через гірше, ніж те, що я можу запропонувати їй зараз. Набагато гірше. У дитинстві вона пережила жахи Бухенвальда, стала свідком енциклопедії нелюдського поводження.
  
  Спочатку вона відмовилася сказати мені, де можна знайти ключі від гаража. Вони були потрібні мені, щоб дістати візок з хот-догами її чоловіка. З-за цієї впертості вона втратила кінчик мізинця на правій руці, але все одно відмовилася. Коли я підніс парова праска на відстань дюйма до її обличчя, вона вказала на ящик старого письмового столу, її тендітні плечі поникли під тягарем пережитого сорому.
  
  Вона дуже жорстка, явно з іншого часу, іншої епохи. Не м'яка і самовдоволена, як багато представників мого покоління. Вона дійсно не має ніякого відношення до мого плану, і мої інстинкти підказують мені просто залишити її квартиру, ризикнути. Це мої інстинкти. І все ж я знаю, що не можу цього зробити. У мене немає до неї ненависті, але мені потрібно, принаймні, до Нового року, щоб вона побачила моє справжнє обличчя.
  
  Обличчя мого батька.
  
  Я дивлюся у вікно, як дві поліцейські машини зближуються на розі Трент-авеню і Фултон-роуд, їх сині фари виблискують призматичним блиском на покритому кристалами льоду фасаді церкви Святого Рокко.
  
  Стара жінка бореться з мотузками. Здається, що життя, з усіма її жахами, варварством і жорстокістю, все ще дорога їй. Вона намагається благати мене, але клейка стрічка на її роті вловлює її страх, приглушує його.
  
  Коли ми зустрілися, я сказав їй та її чоловікові Ісааку, що мене звуть Юда Коен. Я опускаюся перед нею на коліна і говорю дуже извиняющемся івриті, придбаному спеціально для цього випадку.:
  
  "Ani ve ata neshane et haolam."
  
  Ми з тобою змінимо світ.
  
  Очі Едіт Левертов відкриваються все ширше, ще ширше.
  
  Вона кричить.
  
  Одного разу вона вже зустрічалася з дияволом.
  
  
  47
  
  
  Періс піднімається по сходах у квартиру Левертовых з пістолетом напоготові. За ним слідують Карла Девіс і двоє поліцейських у формі з Другого округу. Періс не діставав свою зброю при виконанні службових обов'язків більше восьми місяців, і хоча з тих пір він пройшов перепідготовку на полігоні, воно раптово здається йому чужим у його руці, важким.
  
  Нагорі цієї драбини можливі три сценарії, думає Періс, в десяти кроках від дверей. Один. Вдома нікого. Вдова Ісаака Левертова знаходиться у родичів, занадто вбита горем, щоб повернутися в квартиру. Два. Приголомшена, збита з пантелику, що знаходиться під сильним впливом ліків місіс Едіт Левертова підійде до дверей, так і не почувши ні дверного дзвінка, ні телефонного дзвінка.
  
  Три?
  
  Що ж, три - це занадто багато змінних, навіть для людини з досвідом Джека Пэриса.
  
  На верхньому майданчику сходів четверо поліцейських дружно видихають. Періс смикає за ручку, і стара двері, протестуючи скриплячи, відкривається лише на кілька дюймів. Періс дивиться в очі Карлі, яка стоїть прямо за ним. Періс широко відкриє двері і увійде високо. Карла увійде низько.
  
  Беззвучно порахувавши до трьох, Періс повністю відкриває двері. На цей раз скрип петель звучить голосніше, в тиші коридору чується несхвальний вереск іржавого.
  
  Ніякого руху. Ні голосів всередині. Ні телевізора, ні радіо.
  
  Періс вичікує кілька ударів серця, визирає з-за одвірка. Попереду маленька кухня, вкриті жовтою емаллю стіни, обідній стіл з кованого заліза, пластикові рослини. Від нього пахне застарілим маслом для смаження, лизолом, котячим послідом. Якщо раніше, коли Періс займав квартиру, в ній не горіло світло, то тепер, здається, в маленькій квартирці горить кожна лампочка.
  
  Періс ввалюється з головою. Карла слід за нею. Бездоганно чистий кухонний підлогу, за винятком двох злегка забруднених відбитків підошов одинадцятого розміру, зроблених з розталого снігу. Періс мовчки повідомляє про це Карлі, яка обходить їх стороною.
  
  Зліва арка, що веде у вітальню і їдальню. Періс притискається боком до холодильника, утримує позицію. Карла, пригнувшись, просувається до далекій стороні, заглядаючи при цьому через арку. Вона стоїть з протилежного боку арки, киває Періс. Періс входить в їдальню, його 9-міліметровий пістолет спрямований під кутом сорок п'ять градусів до тіла.
  
  Спочатку з'являється тінь, потім контур, потім форма.
  
  Хтось сидить за обіднім столом.
  
  Паріс піднімає зброю, цілиться в фігуру перед собою, його серце шалено калатає. Стріляй, не стріляй. Це ніколи не змінюється.
  
  Стріляй.
  
  Не стріляй.
  
  Паріс злегка опускає свою зброю, піт тепер збирається у нього на потилиці, стікаючи по спині сіткою крижаних ниток.
  
  Від людини за столом немає ніякої загрози.
  
  Карла завертає за ріг, високо піднявши зброю, бачить те ж, що і Періс, коливається - моторошна сцена на мить відволікає її, - потім мовчки рухається вперед.
  
  Попереду маленька захаращена вітальня: старий двадцатипятидюймовый телевізор з кленового дерева, високий этажер, заставлений скляними предметами, м'які стільці. Порожньо, тихо, зловісно. Карла киває у бік коридору, який, безсумнівно, веде до спалень і ванної. Періс прямує до виходу з коридору, Карла розгортається в коридор. Двоє інших поліцейських у формі займають позицію у вітальні. Періс киває одному з них, який потім обходить Пэриса і йде по коридору. Періс повторює дію з другим поліцейським. Він слідує за нею. Вони обшукують іншу частину квартири.
  
  Ванна. Порожньо.
  
  Спальня номер один і гардеробна. Порожньо.
  
  Друга спальня, гардеробна. Порожньо.
  
  Періс повертається в їдальню і дивиться на фігуру, що сидить за столом. Він повертає зброю на ремінь через кобуру.
  
  "Чисто!" Карла Девіс кричить із спальні.
  
  Карла з'являється з коридору з пістолетом на боці. Двоє інших поліцейських - патрульні-новачки, судячи з їхнього вигляду, накачані адреналіном від пошуків - слідують за нею. Зазвичай це момент, абсолютно особливий момент для поліцейських, коли вони сповільнюються, ляскають один одного по спині, роблять той глибокий, нервовий вдих, який говорить про те, що ми пішли туди, де була небезпека, і не здригнулися.
  
  Але зараз не час для товариства.
  
  Не в цей раз.
  
  "Боже мій, Джек," тихо вимовляє Карла.
  
  Двоє інших поліцейських в їдальні прибирають зброю в кобуру, відводять очі. Вони обидва досить молоді, щоб мати живих бабусь, і вони приголомшені відкрилися перед ними видовищем. Один з них виходить з кімнати, нібито для того, щоб прикрити вхідні двері в квартиру. Інший вивчає своє взуття.
  
  Літня жінка, Едіт Левертов, сидить за обіднім столом у своїй кімнаті, як, швидше за все, робила багато років - вкушає міцніла, грає в маджонг, сповиває дітей і онуків Левертов, ділиться своєю багаторічною мудрістю.
  
  За винятком того, що на цей раз є різниця.
  
  На цей раз її голова повністю повернена обличчям до стіни з квітковим малюнком з капустяних троянд і оливково-зелених лоз. На цей раз її живі очі широко відкриті, і здається, що вона дивиться на символ, грубо вирубаний в штукатурці на стіні їдальні. Древня емблема, яка складається з шести ліній, дві з яких зігнуті у вигляді пологої дуги.
  
  Періс, раптово став знавцем сантерианской символіки, не обтяжує себе оглядом.
  
  
  48
  
  
  У "Каприз Лаунж" майже нікого немає, а Карла Девіс виглядає приблизно такий же зацикленої, якою він її коли-небудь бачив. Той факт, що Карла тримала їх актора прямо перед собою, привів її в лють і, якщо судити з того факту, що вона бере свою третю "Катті Сарк", налякав її більш ніж трохи.
  
  Прямо перед останнім дзвоником, після довгого мовчання, Карла запитує: "Я давно хотіла тебе про дещо запитати".
  
  "Добре".
  
  “ Це не має ніякого відношення до справи.
  
  "Добре".
  
  “ Ти коли-небудь думав про те, щоб знову одружитися?
  
  "Ніколи," бреше Періс.
  
  “Справді? Як так вийшло?"
  
  “Мільйон причин, жодна з них недостатньо хороша сама по собі. Але в сукупності..."
  
  "Я розумію".
  
  "Дозвольте мені сформулювати це так", - каже Періс. "На даному етапі мого життя я люблю своїх жінок так само, як свою першу чашку кави за день".
  
  Карла підіграє. "Ти маєш на увазі, гарячий, чорний і солодкий?"
  
  "Неа", - відповідає Періс. "Я маю на увазі, пішов в половині восьмого".
  
  Карла сміється. “Гаразд, гаразд. Я тебе зрозуміла".
  
  “Тепер у мене до тебе питання. Це має безпосереднє відношення до справи". Періс лізе в кишеню свого піджака і дістає стару газетну фотографію Джеремі Кросу. "Ти знаєш цього хлопця?"
  
  Карла, примружившись, роздивляється фотографію в тьмяному світлі бару. “ Не впевнена. Хто він?
  
  “ Адвокат захисту. Він захищав жінку, яка вбила Майка Райана.
  
  Карла дістає окуляри з кишені пальто, надягає їх, піднімає фотографію для кращого освітлення. "Ні", - говорить вона. "Але, з іншого боку, всі юристи-красунчики для мене як би зливаються воєдино, розумієте, про що я?" Вона читає підпис. “Джер-та-мі-а Крос. Неа. Ні про що не говорить. Чому?"
  
  "Це буде звучати шалено".
  
  "Вже майже половина третього, Джек," говорить вона, допиває свій напій і вимагає рахунок. “ Повір мені, цього не станеться.
  
  “ Чи є якийсь шанс, що він міг бути нашим суб'єктом?
  
  Карла дивиться на Пэриса. Глибокий погляд поліцейського трансу. Тепер він заволодів її увагою. “Цей хлопець? Наш невідомий об'єкт?" Вона забирає фотографію назад. “Чорт, я не знаю. Може так, може ні. У мого хлопця була велика борода, темні окуляри і бейсболка. Ймовірно, перуку. Мені здається, я бачив його губи і ніс. Якого зросту цей Джеремі Крос?
  
  “ Шість футів або близько того.
  
  "Приблизно так", - говорить Карла.
  
  “ А як щодо акценту? У нього взагалі був південний голос?
  
  “Ні. Взагалі-то, схоже на хлопця з Рокі-Рівер". Карла знову уважно розглядає фотографію. "З якого дива тобі хотіти, щоб цей хлопець був нашим актором?"
  
  Періс коротко викладає суть справи.
  
  "Це не так вже багато", - говорить Карла.
  
  "Я знаю".
  
  "Тільки тому, що ти хочеш перевернути цього хлопця з ніг на голову, це не робить його нашим масовим вбивцею вуду".
  
  "Ти прав", - каже Періс. "Забудь, що я щось сказав".
  
  Вони кладуть гроші на стійку бару, розписуються в тому, що, як вони знають, це займе всього кілька годин. Періс проводжає Карлу до її машини. Вони оцінюють здатність один одного водити і дають собі дозвіл.
  
  Тридцять хвилин потому, коли Періс плюхається в свою постіль, продрогший до мозку кісток, повністю одягнений, позбавлений якого-небудь напрямку в цій жорстокій бойні, яку він називає кар'єрою, він миттєво провалюється в глибоку, неспокійний сон.
  
  Зло - це порода, Фингерс.
  
  Через годину Періс не чує, як машина заїжджає на стоянку через дорогу, і не бачить відблиску сигарного уголька всередині, фосфоресцуючого в темряві, мерехтливого в ночі, як вогненні чотки.
  
  Три ?
  
  Brujo
  
  
  49
  
  
  
  НАПЕРЕДОДНІ НОВОГО РОКУ
  
  
  КЛІВЛЕНД, ОГАЙО
  
  Хлопчик - чоловік. Сьогодні йому тридцять років. У свій час він порушив усі закони Бога, майже всі закони людини. У свій час він позбавив життя одинадцять чоловік, включаючи чоло, який одного разу підійшов до нього в кафе Сіналоа, негідника зі смердючим диханням і очима педофіла над блискучими жовтими зубами. Його так обурили неодноразові загравання цієї людини, що він заплатив за випивку цієї людини до глибокої ночі, пішов з ним, потім заманив його в темне місце і випатрав, як пескадо. Йому було п'ятнадцять. Він згодував нутро цієї людини якимось бездомним тваринам.
  
  Інша життя увійшла в його життя приблизно в той час, коли його мати гуляла вулицями недалеко від Східної П'ятдесят п'ятої вулиці в Клівленді. Одного разу вночі вона привела додому чоловіка, який виглядав і пах як бродяга, той хто їздив по рейках. Вранці хлопчик побачив, як чоловік обшукував кухню в пошуках готівки. Чоловік знайшов бляшанку з-під печива, в якій було шістдесят один долар. Хлопчик одягнувся і пішов за чоловіком до порожнього будинку на Проспекті. Він спостерігав, як чоловік ретельно ховав гроші в банці з-під кави. Він спостерігав, як чоловік згорнувся калачиком на смердючому матраці.
  
  Коли хлопчик переконався, що чоловік міцно спить, він підкрався до нього і одним потужним ударом увігнав іржаве дерев'яне долото в ліве вухо чоловіки, глибоко в мозок, миттєво убивши його. Хлопчику тоді було дванадцять. Потім вони з сестрою вирили яму на стоянці за будівлею і поховали чоловіка. Два тижні потому вони стояли на іншій стороні вулиці, спостерігаючи, як будинок зносять, засипають, розрівнюють. Місяць потому його заасфальтували.
  
  Шістдесят один долар був покладений назад в банку з-під печива ще до того, як їх мати дізналася про зникнення, як і ще чотири долара і десять центів, що хлопчик знайшов у кишенях убитого.
  
  Коли стрілки годинника переходять до нового дня, нового року, чоловік розуміє, що його майбутнє невизначено, так само непередбачувано, як сама смерть. І все ж, приймаючи душ, бреясь і готуючись до майбутнього дня, він з упевненістю знає одне.
  
  Він знає, що детектив Джон Сальваторе Періс помре від своєї власної руки ще до кінця цього дня.
  
  
  50
  
  
  Мерседес Круз придбала воскову блідість тільки що померла. Всі моторошні візуальні деталі вбивств Файет Мартін, Вілліса Уокера, Ісаака Левертова і Едіт Левертов постають перед нею в яскравих, живих фарбах. Всього сорок вісім фотографій.
  
  Періс співчуває Мерседес. Він знає її досить добре, щоб знати, що у неї добре серце, і це те, чого вона не очікувала.
  
  Нарада оперативної групи починається рівно о восьмій годині, в кімнаті присутні всі вільні детективи Відділу по розслідуванню вбивств. Також присутні четверо з восьми командирів підрозділів, коронер і заступник коронера.
  
  На додаток до фотографій жертв з місця злочину, є дві фотографії картонних смужок, знайдених у Ісаака Левертова і Файет Мартін, а також дві фотографії відбитків взуття, знайдених у квартирі Левертовых. Крім того, на дошці прикріплена пара згенерованих комп'ютером композитів. На одному зображена молода блондинка, яку востаннє бачили з Віллісом Вокером. На іншому дійсно два композиту поруч. Бородатий молодий чоловік в окулярах біля лотка з хот-догами зліва; і чисто виголена копія підозрюваного без окулярів праворуч.
  
  За останні двадцять чотири години мережа розширилась і включила в себе правоохоронні органи на рівні графств і штатів. Зображення продавця хот-догів були розіслані у відділення поліції і шерифа по всьому північний схід Огайо, деякі вже в Пенсільванії, Індіані, Кентуккі та Західній Вірджинії. Зображення було завантажене на дюжину веб-сайтів правоохоронних органів.
  
  Оперативна група також повторно запустила цифровий файл, знятий прихованою камерою Карли на вечірці. Низька якість, жахливе освітлення, абсолютно непридатний для використання.
  
  В останні кілька днів галас, що охопила департамент з приводу спалених доказів "Париж горить", придбала набагато більш серйозний відтінок, ніж якщо б слух про те, що вбивця може стати мішенню для поліцейського, не був поширений передчасно. У поліції працює близько півтори тисячі чоловіків і жінок, і за останні дні не раз з шафок потихеньку діставали на кілька жилетів більше, ніж зазвичай, і пристібали ременями.
  
  Розслідування також підтвердило те, що вони вже знали: компанії з прокату DVD, в тому числі такі великі, як Blockbuster, не беруть напрокат оригінальну пластикову упаковку з фільмом. За останні сорок вісім годин була перевірена і очищена заводська упаковка всіх тридцяти однієї прокатної DVD-копії Paris Is Burning в районі великого Клівленду. На жодній з них не була відсутня етикетка.
  
  Починає Грег Эберсоул. “В номері мотелю не було придатних для використання відбитків пальців. Більшість поверхонь були досить ретельно витерті, але на нічному столику і внутрішньої дверної ручки були виявлені сліди крові Вілліса Уокера, які вказують на те, що вбивця спочатку витер знаряддя вбивства, яким, швидше за все, була кришка туалетного бачка, а потім продовжив протирати кімнату тією ж ганчіркою. Рушник з плямами, схожими на кров, було знайдено минулої ночі у водостічній трубі вздовж I-90. Тепер воно у лабораторії.
  
  “ СІУ також вилучила не менше п'ятдесяти відбитків пальців і фрагментів з місця злочину в Файет Мартін. З двадцяти осіб, які фігурують у справі, одинадцять перебували в ув'язненні на момент вбивства, троє більше не проживають в цьому районі і надали алібі на роботі. Двом за сімдесят, це пара пенсіонерів, які регулярно відвідують будинок у пошуках алюмінієвих банок. Це підводить нас до якогось Джейберту Луїсу Вільямсу, тридцяти чотирьох років, чий послужний список починається і закінчується двома звинуваченнями в магазинних крадіжок в Північному Рэндалле, і якоїсь Антуанетті Війера, тринадцяти років.
  
  "Тринадцять?" Запитує Періс. "Якого біса її відбитки в досьє?"
  
  Грег переглядає свій блокнот. "Вона вкрала деякі речі з своєї середньої школи".
  
  "І вона пройшла через систему для цього?"
  
  “ Комп'ютерні засоби, Джек. Наприклад, чотири новеньких ноутбука.
  
  Все в кімнаті вбирають інформацію, потім відкидають її. Там нічого немає.
  
  “ Є причини любити магазинного злодія?
  
  Грег показує фотографію чоловіка. Джейберт Л. Вільямс чорношкірий, важить не менше трьохсот фунтів. Він, звичайно, не продавець хот-догів. Але це не виключає того, що він був спільником або співучасником.
  
  - А яке його виправдання за те, що він знаходиться на чужій території? - запитує Карла.
  
  “Насправді, він відразу перейшов до справи. Сказав, що був там, коли йому робили мінет. Сказав, що це було так смачно, що йому довелося вхопитися за стійку ".
  
  По кімнаті проноситься колективний зітхання, підкріплений чиїмось шаленим сміхом.
  
  Періс запитує: "Він сказав, коли стався цей найкращий в житті мине?"
  
  "Минулого літа", - говорить Грег. “Лабораторія підтверджує це. Це старий відбиток".
  
  Глухий кут. Елліот повертається до Карлі.
  
  Карла починає. “Відбитки взуття, знайдені на кухні Левертов, належать чоловічому туристичного черевику одинадцятого з половиною розміру. На жаль, це надзвичайно популярна модель, доступна скрізь: macy's, Nordstrom, Saks. Матеріал на підлозі в основному складався з води, з частинками бруду, сажі, дорожньої солі. Інший відбиток взуття, схожий на ці, був знайдений в невеликому сніговому заметі біля входу на сходову клітку. Все на самих східцях занадто розмазане."
  
  Як і в перший раз, коли він побачив це, Періс ще раз дивиться на портрет молодої світловолосої жінки, описаний завсідниками Vernelle's Party Center, і бачить Ребекку.
  
  Чому?
  
  Звичайно, вилиці і очі знайомі, як і натяк на ямочку, але не більше того. Крім того, це зовсім на неї не схоже.
  
  Чи це Так?
  
  Чи це просто закляття, під яким він знаходиться?
  
  Робота, Джек.
  
  Всі згодні з тим, що їх підозрюваний повинен був прослуховувати радіопереговори Періс і Карли і знав, що Карла купить хот-доги для Періс, що є однією з причин, по якій Періс зателефонувала у Другій округ, щоб переїхати, а не зв'язалася по рації з Карлою. Не було часу встановити зашифровану командну частоту. Вони, звичайно, виявили покинуту візок з хот-догами і в даний час зберігали її в лабораторії.
  
  Це все ще не прояснило зв'язок Paris Is Burning, але більше не було ніяких сумнівів в тому, що Періс є об'єктом уваги цього психопата. Він не просто труїть департамент, систему, місто.
  
  Це особисте.
  
  Періс показує фотографію продавця хот-догів, без окулярів і бороди, і говорить: “Ніхто на вечірці не був схожий на нашого актора. Наскільки нам відомо, його навіть не було на тій вечірці. Тепер, якщо він який-небудь орендований кіберспортсмен для цієї NeTrix, Inc., він може з'явитися на великий новорічній вечірці. Насправді, він, можливо, ще не має ні найменшого уявлення про те, що ми побудували будинок в Юніверсіті-Хайтс, або встановили будь-який зв'язок. Просто тому, що у нього є до мене якісь почуття, це не означає, що він щось знає про останній вечірці.
  
  Елліотт запитує: "Звідки ти знаєш, що хтось на вечірці не розповів йому про тебе і Карлі?"
  
  “Повір мені, на мене ніхто не дивився. Карла - єдина причина, по якій ми взагалі переступили поріг. Вони знають нас як Клеопатру і Джона. Я не думаю, що він має хоч найменше уявлення про те, що ми підійдемо до нього з цього боку. Я голосую за те, щоб влаштувати цю вечірку сьогодні ввечері ".
  
  Елліотт дивиться на Карлу Девіс. “ Ти згодна?
  
  "Абсолютно", - говорить Карла. “Якщо ми зараз наведемо Херба, або того, хто насправді живе в цьому будинку, і попотеем з ним, ми точно дамо чайові нашому хлопцеві. Ми виключаємо можливість того, що він з'явиться на вечірці. Він у розшуку. Я пропоную здійснити наліт на вечірку опівночі ".
  
  "У скільки це почнеться?" Запитує Елліот.
  
  "Десять годин", - відповідає Карла. "Трава прислав мені електронного листа сьогодні вранці".
  
  
  51
  
  
  Сходи, що ведуть у підвал, вузька, неосвітлена, недбало облицьована панелями з трьох різних видів масонита, всі вони перекривають один одного на декілька дюймів або близько того, всі прибиті до місця погнутими і стертими шестнадцатипенсовыми цвяхами. Біля підніжжя сходів варто стелаж з садовими інструментами - граблями, кирками, лопатами, мотиками, мотиками, - підвішений на дошку для кілочків. Періс і Мерседес доходять до низу, повертають направо: низька стеля, заштрихований оголеними проводами, тепловоди, мідні труби. Висить єдина гола лампочка, що відкидає різкі тіні.
  
  Вони завертають за кут, огинаючи піч, і бачать струнку смагляву жінку років сімдесяти, її біляві волосся зібране ззаду в пучок і прикрашені вигадливою мережею різнобарвних черепашок і намистин. На ній різнобарвний каптан і сандалі доктора Шолля. За її величезними окулярами в оправі "котяче око" Періс бачить, що у неї ледачий ліве око.
  
  "Це моя Буель", - говорить Мерседес, обнявши молоду жінку. “Моя бабуся. Эванджелина Круз".
  
  "Місіс Круз," каже Періс. “ Приємно познайомитися.
  
  Эванджелина Круз простягає свою маленьку мозолистую руку. Періс потискує її, відзначаючи, що Мерседес права, кажучи, що вони подобаються один одному. На мить, коли Эванджелина Круз посміхається йому, він бачить, як молода жінка спливає на поверхню.
  
  "Bienvenido", - говорить вона.
  
  "Спасибі", - відповідає Періс.
  
  Эванджелина Круз дивиться на онуку, чекаючи знака, потім повертається, розсовує завісу з гранатових скляних намистин у дверному прорізі позаду себе і входить всередину. Періс і Мерседес слідують за нею.
  
  Це маленька квадратна кімната, приблизно десять на десять футів, з вологим бетонною підлогою, фарбованими кам'яними стінами. Біля дальньої стіни знаходиться вівтар, спорудження чотири фути заввишки і завширшки три фути, що представляє собою ряд з п'яти сходів, що ведуть нагору, покритих яскраво-білою тканиною. На кожній із ступенів виставлені різні предмети - свічки, чаші, черепашки і намиста з раковин, статуетки, листівки, маленькі шматочки кераміки. Але в основному свічки. Всюди свічки, всі ароматичні. Суміш солодких, гіркуватих і земляних ароматів приголомшує.
  
  Крім того, є запахи тварин. Запахи клітин.
  
  Эванджелина Круз підходить праворуч від вівтаря, простягає руку під білу тканину, натискає кнопку. Через кілька секунд починає грати музика, енергійний африканський ритм, в основному барабани. Вона піднімає погляд до неба, потім лізе в кишеню каптана і дістає сигару. Вона повільно, методично розкурює її. Коли сигара повністю запалена, вона втягує в рот дим, а потім видихає його над вівтарем. Потім вона випускає дим у бік Паріса і кладе сигару на мідну тарілку для пахощів.
  
  "Donde esta tu fotografia?" - Запитує Эванджелина.
  
  "Їй потрібні фотографії зараз", - шепоче Мерседес.
  
  Періс лізе в кишеню і дістає фотокопії фотографій чотирьох жертв. Файет Мартін, Вілліс Уокер, Едіт Левертов і Ісаак Левертов. Він простягає папір Эванджелине Круз. Не дивлячись на фотографії, вона кидає їх у велику теракотову чашу, що стоїть на нижній сходинці вівтаря. Потім вона нахиляється, бере глиняний графинчик і наливає в миску щось схоже на воду, заповнюючи її наполовину. Вона ставить глечик назад на вівтар, потім занурює пальці в рідину і проводить ними над вівтарем.
  
  Перш ніж Періс встигає відреагувати, вона повертається і виливає на нього останні кілька крапель.
  
  "Маферефун ашелу!" - каже вона.
  
  Потім, не кажучи ні слова, вона виходить з кімнати, скляні намистини плескають у неї за спиною. Періс чує, як відчиняються і зачиняються двері. Потім знову, тихіше. Через кілька миттєвостей Эванджелина повертається, несучи курку. Живу курку. Вона робить музику голосніше.
  
  Періс дивиться на Мерседес і дозволяє своєї правої брови говорити за себе.
  
  Мерседес нахиляється ближче. “ Не хвилюйся. Вона з'їдає їх пізніше.
  
  Вгору піднімається залишилася брову. “ Вона збирається вбити його?
  
  Мерседес посміхається. "І я думаю, ти відправляєш листівки із співчуттями у KFC, коли закінчуєш з відром?"
  
  "Вона права", - думає Періс. Він просто не був готовий до якоїсь бійні на скотному дворі в підвалі будинку на Беббітт-роуд. Він знову звертає свою увагу на вівтар.
  
  Эванджелина Круз кладе тільце курчати під ліву руку, а правою рукою лізе в кишеню каптана. На цей раз вона дістає складаний ніж з перламутровою ручкою, клацає їм і глибоко розрізає курці шию, майже відриваючи голову. Він дико тріпоче у неї під пахвою, але Эванджелина Круз навіть не здригається. Вона тримає оголене горло курчати над чашею з чотирма фотографіями, і Періс спостерігає, як серія яскраво-червоних бризок затуманює воду, повністю розмиваючи фотографії.
  
  На задньому плані грає музика племені.
  
  Эванджелина співає. "Маферефун ашелу!"
  
  Куряча кров бризкає в миску.
  
  "Маферефун ашелу!"
  
  Періс дивиться на Мерседес. “ Ти розумієш, що це значить? він шепоче.
  
  "Так", - каже вона. "Вона вихваляє поліцію".
  
  Періс в шоці. "На це є приказка?"
  
  Мерседес посміхається, поки церемонія триває.
  
  Через три хвилини Эванджелина скубе курчати і розкидає білі пір'я вівтаря.
  
  Мерседес виходить з дому, підходить до водійських дверцятах своєї машини, сідає всередину. Періс сідає на пасажирське сидіння, трохи вражений тим, що він тільки що побачив.
  
  Як тільки церемонія закінчилася, Періс подякував Эванджелину Круз і швидко вийшов через бічні двері, запах кислого диму і курячої крові заповнив його носові пазухи. Холодне повітря створив диво. Він погодився зустрітися з бабою на прохання Мерседес, сподіваючись розширити свої знання про Сантер. І хоча він міг би чесно сказати, що зараз знає про це більше, ніж вчора, він не зовсім впевнений, як допоможе ця нещодавно придбана мудрість.
  
  Періс запитує: "Отже ... що вона сказала?"
  
  Мерседес пристібає ремінь безпеки, заводить машину. - Вона сказала, що ви здаєтеся дуже милим хлопцем.
  
  "Молодий?" Запитує Періс. "Я думаю, твоєї 'буэле' може знадобитися нова сумка для цих окулярів".
  
  “Вона також сказала, що людина, яку ви шукаєте, не справжній брух. Він самозванець".
  
  “ Що, чорт візьми, це значить?
  
  “Це означає, що він не був посвячений у бруджерию, або Пало Майомбе, або саму Сантерию. Він просто використовує ці речі, щоб лякати людей. Він як сутенер, - каже вона. Картонний хуліган.
  
  “ Ці мертві тіла не картонні, Мерседес.
  
  “Я знаю. Я сказав їй про це. Вона каже, що чоловік, якого ти шукаєш, розсиплеться, коли ти обіймеш його руками. Як папір. Це досить складно перекласти, розумієш?"
  
  "Добре".
  
  "Але вона каже, що якщо ти хочеш пізнати його, якщо ти хочеш зловити його, ти повинна знати, що розбиває його серце".
  
  Розум Періс метушиться навколо доказів, намагаючись підключити все це до реальної розетки. "Вона дійсно думає, що історія з Сантерией - це просто показуха?"
  
  "Так".
  
  "Як вона може бути впевнена?"
  
  Мерседес на мить визирає у бокове вікно, потім знову дивиться на Періс. "Це буде звучати набагато гірше, ніж є насправді".
  
  “Це вже відбувається. Просто викладай".
  
  Мерседес возитися з налаштуваннями автомобільного обігрівача, тягне час. "Вона говорить, що якби він був справжнім, то вже пожертвував би дитиною".
  
  Періс на мить застигає, згадуючи Мелісу в руках психопата. “ Будь ласка. Немає. Не кажи мені, що...
  
  "Ні", - говорить Мерседес, озираючись по сторонах, потім виїжджає на Беббітт-роуд. “Вона дійсно сумнівається, що він це зробить. Вона думає, що цей хлопець гравець. Шахрай. Не більше брух, ніж ти. Вона каже, що у нього є точка зору, причина для цього, яка не від світу цього. Немає нічого містичного, ніж це. "
  
  Періс мовчить кілька миттєвостей. "І що вона сказала про те заклинання, яке наклала?"
  
  Мерседес широко посміхається, заводячи "Сатурн" і прямуючи до берега. - Вона сказала, що вбивця буде у вас протягом двадцяти чотирьох годин.
  
  
  52
  
  
  Маленька дівчинка намагається підняти грудку щільно утрамбованого снігу; її короткі ручки обгорнуті тільки наполовину по колу. Вона піднімає голову сніговика, третій і останній рівень досить огрядного, потворного хлопця, який вже вище її.
  
  Вона посилює хватку. Вище, вище, вище, вище ... Немає. Не в цей раз.
  
  Голова сніговика падає на землю і відкочується на кілька дюймів.
  
  Маленька дівчинка кружляє над сніговим шаром, на її обличчі вираз зосередженості. І це таке красиве обличчя. Великі очі, волосся кольору воронячого крила, розпущене локони під її темними пружними кучерями, обрамляють обличчя, сповнене такої ангельської сили, чистоти і невинності.
  
  Вона спробує знову. Але не раніше, ніж порадиться зі своїм товаришем по іграх майже в натуральну величину, величезною закутаної лялькою, яка сидить на сусідньому заметі і байдуже спостерігає. Маленька дівчинка шепоче на вухо великій ляльці, ділячись стратегією маленької дівчинки, тактикою маленької дівчинки. Потім вона повертається до голови сніговика, нахиляється й обхоплює її руками якомога ширше.
  
  Один, два, три.
  
  Бум.
  
  Вона падає обличчям у сніг.
  
  Я вважаю секунди до появи перших сліз, але дивуюся, що вони не з'являються. Вона встає, обтрушує сніг з переду свого темно-синього вовняним пальто. Вона з огидою тупотить правою ногою і йде на кілька хвилин.
  
  Але не проливає сліз.
  
  Я б з задоволенням схопився і допоміг їй, але це, звичайно, разразило б весь пекло.
  
  Літня жінка сидить на ґанку з чашкою гарячої кави або чаю в руках. Тиха вулиця, старовинна етнічна ситуація. При яскравому денному світлі ніщо не може піти не так.
  
  Я зачарований помилковим відчуттям безпеки, яке люди відчувають в своїх володіннях, з їх засувами, таймерами на лампах, ротвейлерами і фальшивими вивісками охоронних компаній.
  
  Мене зачаровує почуття, яке я відчуваю, коли дивлюся, як маленька дівчинка грається в снігу, намагаючись домінувати над усіма в межах свого дівочого кругозору, і те, як сильно вона схожа на свою матір.
  
  "Глобальні системи безпеки" - свідчить напис на боці фургона витонченими літерами в європейському стилі. Двоє чоловіків, що працюють над замками вхідних дверей квартир "Кейн Менор", навряд чи схожі на глобальних системних аналітиків, але, тим не менше, я повинен визнати, що вони, принаймні, здатні на це.
  
  Нові замки. Проблема. Мій ключ від маєтку Кейн був зроблений з копії, яку я вирізав із воскової штампування, яку я зробив, допомагаючи літній леді з продуктами приблизно рік тому.
  
  Але навіщо сьогодні нові замки?
  
  Може бути, це якось пов'язано з тілом, виявленим в Кейн-парку?
  
  Як би те ні було, у мене немає часу натискати нову клавішу. Я дістаю із заднього сидіння "Жовті сторінки". Магазин роздрібної торгівлі Клівленда на Честер-авеню. Проблема вирішена.
  
  Я завдам їм візит сьогодні по дорозі в квартиру Джека Пэриса.
  
  Раніше цим вранці, до того, як Періс зустрівся з репортером і поїхав на Беббітт-роуд, поки я знаходився в межах досяжності його машини і мого радіопередавача, він розмовляв по телефону зі своїм командиром і був досить люб'язний, щоб повідомити мені свій точний маршрут на день.
  
  Схоже, у нас обох багато справ.
  
  Я звертаю на бульвар Евклід-Хайтс і прямую в місто. Пізніше, після здійснення покупки в магазині роздрібної торгівлі, я, мабуть, ненадовго загляну в знаменитий ресторан Ronnie's Louisiana Fry Cakes на Хаф-авеню.
  
  Я чув, що беньеты дуже смачні.
  
  
  53
  
  
  За свою кар'єру на вулиці Артур Галт був відомий як людина без страху. Коп, який розштовхував інших копів з дороги, щоб дістатися до дверей, легенда Першого округу, який ніколи не брав ні цента і, незважаючи на дюжину інцидентів за двадцять з гаком років роботи в поліцейському управлінні, жодного разу не промахнувся.
  
  Але зараз, принаймні, по телефону, він звучить як людина, цілком освоївся в баронської життя сільського констебля. Артур Голт - дуже популярний начальник поліції містечка Рассел з великими зв'язками.
  
  Двоє чоловіків закінчують зі своїми люб'язностями і переходять до справи.
  
  "Це триває, Джек", - говорить Галт застереженням тоном шефа, що лежить прямо на поверхні.
  
  "Я розумію", - каже Періс.
  
  "У нас є пара свідків, які стверджують, що бачили Сару Вайс в таверні Єгеря раніше тим ввечері".
  
  "Один?"
  
  “Ні. Ці двоє хлопців, які працюють на очисній станції в Чагрин Фоллс, кажуть, що вони обидва виконували свій обов'язок, приударив за Сарою Вайс рано ввечері, але їх засвітили. Вони сказали, що пізніше ввечері вона приділила деякий час корпоративного типу в темному діловому костюмі, який пішов приблизно через півгодини. Але навіть пізніше ввечері, за їх словами, вона провела принаймні пару годин, розмовляючи з жінкою. Вони сказали, що вона дуже красива. Руда, хоча, за словами цих хлопців, це було схоже на перуку. Вона каже, що дві жінки пішли разом.
  
  “ Хто повідомив про жовтій машині на пагорбі?
  
  “ Жінка на ім'я Мерілін Прескотт. Її будинок знаходиться приблизно в ста футах від галявини, яка виходить прямо на пагорб. Вона сказала, що в ту ніч був повний місяць, і вона могла ясно бачити дві машини, припарковані там близько половини дванадцятого. Вона сказала, що потім лягла спати, прокинулася через годину, почувши вибух бензобаку. Я вже перевірив, чи дійсно місяць була повною в ту ніч.
  
  "І що?"
  
  "Так і було".
  
  Періс обробляє інформацію. "У вас є фоторобот ділової людини або рудоволосої жінки?"
  
  “Поки нічого. Ми все ще обговорюємо це, Джек. Офіційно це все ще самогубство ".
  
  "Вони вийшли з бару разом..."
  
  "Ага", - говорить Галт. “Ці двоє хлопців списали їх на геїв, звичайно. Вони працюють на грьобаній станції очищення стічних вод' і жоден з них не зміг придумати ніякої іншої причини, по якій їх закрили ".
  
  Значний собор Святого Іоанна Богослова на перетині Східної Дев'ятій вулиці і Суперіор-авеню у цей час майже порожній, лише жменька тих, що каються на великій відстані один від одного в післяполудневому сутінках. Періс проходить через вестибюль, заходить всередину. Відлуння його кроків у величезній церкви нагадує про інших періодах його життя, про часи, коли бути католиком було важливо для нього, про часи, які, здавалося, одночасно й підбадьорювали, і лякали, і приводили в захват, про часи, протягом яких він покладався на свою віру для отримання сили.
  
  Але все змінилося на третю ніч його служби в поліції. Все змінилося в ту ніч, коли він побачив, як троє маленьких дітей у віці чотирьох, п'яти і шести років розірвали на частини з дробовика в задушливій квартирі на третьому поверсі на Сонора-авеню. Крім розірваної плоті і моря запеченої крові, що залишилися спогадом Пэриса - спогадом, яке стільки років змушувало його заперечувати милосердного Бога, - була Гравюра, яку він бачив, все ще затиснутою в руках чотирирічної дитини; покрита кров'ю гравюра, на якій було наполовину намальовано "З днем народження, тато!"
  
  Це був батько маленької дівчинки, знавіснілий від сімдесяти двох годин прийому метамфетаміну та кріпленого вина, який приставив дуло до її голові і натиснув на спусковий гачок.
  
  Немає. Жоден Бог не допустив би, щоб це сталося, думав він тоді, і саме це переконання захистило його серце, розум і пам'ять від багатьох жахів, свідком яких він став з тих пір.
  
  До сьогоднішнього дня. З якоїсь причини потреба повернулася.
  
  Він вибирає вільну лаву.
  
  Мерседес Круз, у якої наближався крайній термін, відправилася додому, щоб написати перший варіант своєї історії, після того як майже годину сперечалася з Періс про можливості супроводжувати оперативну групу в рейді пізніше тієї ж ночі. Про це, звичайно, не може бути й мови. Але вона все одно натиснула на нього. Зрештою, Періс сказав, що подзвонить їй пізніше тієї ж ночі, незалежно від часу, і надасть ексклюзивне інтерв'ю. Це було не те, чого вона домагалася, але це було найкраще, що він міг зробити.
  
  А ще є зображення Эванджелины Круз, покритої кров'ю і пір'ям.
  
  Періс думає про церемонії в підвалі Эванджелины Круз, який чужої, жорстокої і язичницької вона здавалася. Але у католицизму, безумовно, є свої ритуали, визнає він, озираючись навколо. Дивні на вигляд церемонії, які люди інших віросповідань могли б вважати химерними.
  
  Вілліс Уокер. Файет Мартін. Айзек і Едіт Левертовы.
  
  Майк Райан.
  
  Сара Вайс.
  
  Що я роблю в Сент-Джонсі через стільки часу?
  
  Він нахиляється вперед, опускається на коліна. Автоматично його руки знаходять один одного, пальці вільно сплітаються, давно невживана основа його католицького виховання.
  
  Молюсь я?
  
  Так, думає він. Це так. Після всіх цих років я знову молюся. Я молюся за кожного Файетта Мартіна. Я молюся за Мелісу. Я молюся за всіх маленьких дівчаток, які одного разу зростуть, одягнуться як жінки і скажуть "так" чоловіка з чарівною усмішкою.
  
  У вихідному телефонному повідомленні Долорес Райан говорилося, що її та її дочки Керрі не буде в місті на новорічних канікулах, і, будь ласка, зателефонуйте їм за номером в Тампі, Флорида. Не самий розумний хід, подумав Періс, враховуючи, який мир в наші дні, але було загальновідомо, що патрулі на цій ділянці Денісон-авеню стали трохи частіше в останні кілька років. Вдовам поліцейських, убитих на роботі, рідко доводилося турбуватися про зломи.
  
  З іншого боку, немає ніякої необхідності в рекламі. Після того, як Періс повідомив про своє місцезнаходження, а потім обійшов будинок ззаду, пробираючись по заметах висотою по щиколотку снігу, він помітив записку, приколотую до одвірка, записку від Долорес її разносчику газет, в якій разносчику пропонувалося покласти газети в закритий дерев'яний ящик біля задньої двері: яскравий сигнал-запрошення для будь-якого грабіжника, який випадково зайде. Періс записує записку Долорес, засовує її в кишеню, роблячи уявну позначку зателефонувати у відділ розповсюдження у простих дилерів і попросити їх повідомити перевізника.
  
  Потім, не без частки провини, Періс сам веде себе як грабіжник.
  
  На вигляд йому шістдесят три.
  
  І вибиває віконне скло.
  
  Відсік для зберігання - це холодильник. Він почекав, поки приїде компанія з ремонту стекол і замінить скло, заплативши продавцеві готівкою, потім дістав ключ з коркової коробки на кухні Долорес. Він знову стоїть перед столом Майкла Райана у відсіку номер 202, не зовсім впевнений в тому, чому, йому не по собі від відчаю, що охопив його останнім часом.
  
  Він знаходить відповідну ганчірку і зчищає покритий пилом циферблат з маленького підлогового сейфа.
  
  Потім, у тьмяному світлі єдиної лампочки над головою, він дивиться на каракулі Деметриуса Солтерса в журналі "Тайм", хоча номери сторінок так довго не виходили в нього з голови, що він знає їх напам'ять.
  
  
  15, 28, 35.
  
  
  Це прийшло йому в голову десь у середині сну наяву. Моторошний повзун Карли. Той, хто вирізав цифри на лобі своїх жертв.
  
  Комбінації складаються з шести чисел.
  
  Перш ніж він встигає відрадити себе від цього, він сідає навпочіпки і крутить диск.
  
  П'ятнадцять, вірно.
  
  Ще одне коло. Залишилося двадцять вісім.
  
  Тридцять п'ять точно.
  
  Періс робить глибокий вдих, береться за холодну залізну ручку дверцят сейфа, абсолютно впевнена, що дверцята не відкриється, повністю переконана, що послідовність цифр, обведених гуртком в путівнику по кабельному телебаченню відставним поліцейським з хворобою Альцгеймера, ніяк не може бути комбінацією від сейфа, який перебував відкривається дверцятах.
  
  Шлунок Пэриса тріпоче, коли він заглядає всередину й бачить дві манильские папки з загнутими кутами. Він виймає їх. У першій знаходиться старий начерк поліцейського-художника вугіллям, що зображає хлопчика-підлітка. Високі вилиці, довге темне волосся, сонцезахисні окуляри в круглій оправі. Періс перевертає знімок. На звороті приклеєна газетна стаття в один абзац з San Diego Union-Tribune: ДІВЧИНКА з ХИЛЛСДЕЙЛА, 4 РОКИ, ЖЕРТВА НАЇЗДУ ВОДІЯ І ЗНИКЛА З МІСЦЯ події. Стаття про нещасний випадок з Керрі Райан.
  
  Періс знову дивиться на малюнок.
  
  Підозрюваного в наїзді і втечу?
  
  Він відкриває іншу папку. У цій старе поліцейське досьє. Зверху лежить скарга на напад при обтяжуючих обставинах від жінки на ім'я Лідія дель Бланко, подана під присягою проти свого колишнього чоловіка Ентоні К. дель Бланко. Періс зауважує, що це фотокопія, а не оригінал.
  
  Але не це змушує його думати. Це запаморочливе відчуття викликано тим фактом, що Ентоні дель Бланко жив за адресою 4008 Сентрал авеню. Ентоні дель Бланко жив в одній з кімнат у Реджинальд-білдінг, не більше ніж п'ятнадцяти футів від того місця, де було знайдено тіло Файет Мартін.
  
  Офіцером, що проводили арешт в той день, був Майкл П. Райан, тоді патрульний-новачок. І Періс відразу ж бачить помилку. В ордері на обшук вказано неправильну адресу. Майкл набрав номер 4006 на Сентрал-авеню. Кімната поруч з кімнатою Ентоні дель Бланко. І саме в 4008 році слідчі виявили одяг Ентоні, вкриту кров'ю його колишньої дружини, - доказ, необхідну для порушення проти нього кримінальної справи.
  
  Також в сейфі знаходиться вирізка з новин, невелика стаття в "Клівленд Прес" про те, як Ентоні дель Бланко був звільнений з в'язниці, провівши в ній всього десять місяців з десятирічного терміну, оскільки його звільнили з технічних причин.
  
  "Тіло на парковці", - думає Періс.
  
  Понівечений чоловік з короною з колючого дроту.
  
  Періс знову заглядає в кінець протоколу арешту. Він не здивований, виявивши, що партнером Майка Райана в той день був Деметріус Солтерс.
  
  Він перевертає сторінку, читає далі. У Лідії дель Бланко було двоє дітей: хлопчик і дівчинка. Є дві фотографії. Одна з них, зроблена на місці злочину, де була побита Лідія дель Бланко, розповідає одну історію. Жінки на фотографії немає, тільки величезна калюжа її крові. На кухонній підлозі, поряд з холодильником, також лежить книга.
  
  Таємний сад.
  
  Мантра старого.
  
  Інша фотографія - з "щасливих часів", вицвілий фотографія жінки та двох її дітей на пляжі Евклід. Симпатична жінка, сонцезахисні окуляри в білій оправі, біле плаття. Її дочки, що сидить у неї на колінах, років шість або близько того; маленький хлопчик зовсім малюк.
  
  Це маленька дівчинка Сара Вайс? Періс замислюється.
  
  А як щодо маленького хлопчика?
  
  Зло - це порода, Фингерс.
  
  Періс не лінгвіст, але він достатньо знає німецьку та іспанську, щоб знати, що Вайс дорівнює Білому. І що Білий колір дорівнює Бланко.
  
  Вбивство Майка Райана не мало ніякого відношення до хитру операцію, думає Періс, його руки злегка тремтять від усвідомлення цього. Зовсім нічого.
  
  Майк Райан був страчений.
  
  
  54
  
  
  Вона стоїть у вестибюлі готелю Wyndham з коробкою під лівою рукою. На ній короткий платиновий перуку, затемнені окуляри, костюм від Givenchy. Вона дивиться на годинник в сотий раз за останні десять хвилин, на мить витягує праву ногу туфлі, даючи пальцях перепочинок. Її сірі туфлі-човники на піврозміру менше.
  
  У три десять молодий чоловік у куртці Ace Courier входить у вестибюль, дивиться наліво і направо. Він бачить її - його очі швидко оглядають її тіло двічі, як тільки він розуміє, що сріблясті волосся належать стрункої молодої жінки, - потім підходить, посміхаючись, з планшетом в руці.
  
  "Привіт," говорить він.
  
  "Привіт", - відповідає вона.
  
  “ Ви міс о'меллі? - запитав я.
  
  "Так, я тут", - каже вона. "Я б хотіла, щоб мені доставили посилку".
  
  
  55
  
  
  П'ять годин. Періс перевіряє Офіційні сторінки. Нуль. Він запускає комп'ютерну перевірку дель Бланко. Нічого. Він запускає пошук в Інтернеті за Огайо і нічого не знаходить. Жодного дель Бланко в Огайо.
  
  Рис.
  
  У п'ять-десять Періс дізнається, що два агента з місцевого відділення ФБР в Клівленді зустрічаються з усіма командирами підрозділів. Періс чекав цього, хоча це означає, що незабаром він стане стороннім спостерігачем в цій справі. Тут є докази серійного вбивства, плюс безліч матеріалів судової експертизи, з якими лабораторія Центру правосуддя погано оснащена.
  
  І що робити з тим, що він знайшов у сейфі Майка Райана? Був Майк Райан убитий за підробку ордера на обшук? Чи достатньо цього, щоб активізувати розслідування вбивства Майка? І хіба пред'явлення вкраденого поліцейського звіту, який перебував у Майка Райана, не опорочило його ім'я ще більше?
  
  З іншого боку, як міг той факт, що Ентоні дель Бланко колись жив у Реджинальд-білдінг, бути збігом?
  
  Половина шостого. Фотографії жертв, а також всіх інших гравців і потенційних гравців розкладені вільним квадратом на підлозі в офісі Пэриса. Як і всі ескізи. Меблі зрушена до стін. Періс обходить картини, вистежуючи заховану там підказку.
  
  Похмуре видовище дивиться на нього знизу вгору. Особи мертвих.
  
  Сара Вайс. Згоріла заживо в машині.
  
  Майкл Райан. Убитий пострілом в голову.
  
  Вілліс Уокер. Побитий і кастровано.
  
  Ісаак Левертов. Задушений.
  
  Едіт Левертова. Зламана шия.
  
  Файетт Мартін. Періс робить паузу, як робив щоразу, коли дивився на її фотографію, і розглядає ці невинні очі. Хтось глибоко заглянув у ті очі, побачив у них життя, а потім вбив її.
  
  А ще є Джеремі Крос.
  
  Якщо маленька дівчинка на цій фотографії - Сара Вайс, то вона займає центральне місце в цій справі. І якщо у Сари Вайс коли-небудь був захисник, буквально і духовно, то це Джеремі Крос.
  
  Періс запитує себе: "Що ми знаємо про Джеремі Кросі?"
  
  Ми знаємо, що Джеремі Крос просто чарівним чином з'явився на гучної сцені захисту в Клівленді, коли був убитий Майк Райан. Ми знаємо, що Джеремі Крос звинувачує департамент у самогубство свого клієнта. Ми знаємо, що Джеремі Крос відчуває ерекцію Періс кожен раз, коли вони бачаться. Ми знаємо, що Джеремі Крос міг би легко відповідати загальному опису продавця хот-догів. Ми знаємо, що Єремія Крос має загальні ініціали з людиною, "містером Черчем", який подзвонив перед Різдвом і попередив Періс про офуне.
  
  Церква.
  
  Хрест.
  
  Релігійні терміни.
  
  Але, якщо Сара Вайс змінила прізвище з Бланко, чому Крос? Чому він вибрав саме це ім'я? Що таке Крос по-німецьки?
  
  Поняття не маю.
  
  А як щодо іспанського? Що таке Cross по-іспанськи?
  
  Круз.
  
  Ні, думає Періс. Навіть не ходи туди.
  
  Він ще раз дивиться на фотографію Лідії дель Бланко і двох її дітей. Розуміючи, що це ризиковано, і вирішивши поки тримати це при собі, він знімає трубку і набирає номер Тоні Граймс. Тоня - один з двох чергових слідчих.
  
  "Граймс".
  
  "Тоня, це Джек Періс".
  
  “Привіт, красень. Чим можу бути корисний?"
  
  “Дві речі. По-перше, мені потрібно повне обстеження Джеремаї Кросу, місцевого прокурора". Він вимовляє це по буквах. "Все, що у мене є, - це поштова скринька в Клівленд-Хайтс".
  
  "І це все?"
  
  "Вибач". Періс називає їй номер комірки.
  
  “Не парся. Більшого і не потрібно, коли Тоня на тобі".
  
  "Ось чому ми дзвонимо".
  
  “І тобі це потрібно"... коли?
  
  "У будь-який час в цьому році", - каже Періс, ступаючи легко.
  
  Тоня сміється. "Боже, тобі пощастило, що правоохоронні органи - моя перша і єдина любов".
  
  “Ми любимо тебе на шостому, Тоня. Ти це знаєш".
  
  “Хіба це не обпікає мої тапочки в переддень Нового року. Що ще?"
  
  “ Мені потрібно, щоб ви зробили перехресне посилання на вбивство по імені жертви.
  
  "Хто жертва?" - запитав я.
  
  "Ентоні К. дель Бланко".
  
  "Зрозумів".
  
  “Спасибі, Тоня. Подзвони мені".
  
  “ У справі, детектив.
  
  Періс вішає трубку, озирається на безлад на підлозі.
  
  Добре. Де пряма лінія від Майка Райана до Файет Мартін, до Уіллісу Уокеру і до Левертовым?
  
  Перш ніж у його свідомості може початися підведення риси, Періс чує стукіт каблуків Грега Эберсоула по коридору. Швидко. Грег хапається за одвірок і просовує голову в кабінет Періс.
  
  "У нас медогляд", - говорить Грег, засапавшись.
  
  "Поклади це на мене".
  
  “ Тільки що увійшов через парадні двері.
  
  "Про що ти говориш?" - запитав я.
  
  “Щойно отримав посилку з кур'єром. Всередині була шкіряна куртка. Посильний сказав, що забрав її у жінки в вестибюлі готелю Wyndham. Зараз він працює з художником по ескізах ".
  
  “ Ти думаєш, це та куртка, про яку Файетт і вбивця говорили в Інтернеті?
  
  "Я ставлю на це".
  
  "Чому?" Запитує Періс.
  
  Грег знаходить свій пістолет і говорить: "Він весь у крові".
  
  Періс дивиться на куртку на лабораторному столі, намагаючись придумати хоч одну причину, чому вона не виглядає точно так само, як куртка, яку носила Ребекка, коли він бачив її в Паллуччи, куртка, яка здавалася такою сексуальною в його руках. Ця куртка мотоциклетного типу, з шипами і кількома блискавками. Така ж була і в Ребекки.
  
  Але ж їх мільйони, чи не так?
  
  Коли Грег сказав "весь у крові", він мав на увазі, як і багато копи, що там були сліди, а не те, що вона була просякнута кров'ю. Неозброєним оком, звичайно, мало що видно, але, спостерігаючи за роботою лаборантів, Періс бачить, що вони беруть зразки зі всієї куртки, зсередини і зовні.
  
  31 грудня, у сорок сім вечора, настає перерва. Бадді Квадріно, голова відділу прихованої друку CPD, стоїть в дверях кабінету Елліотта. Періс і Карла Девіс притримують стільці.
  
  "У мене гарні новини, Бі Бі Сі", - втомлено каже Карла. "Будь ласка, у тебе хороші новини".
  
  Бадді піднімає пачку паперів, широко посміхаючись. "У нас є шаблони", - говорить він. "Якщо він є де-небудь у чиїй-небудь базі даних, ми знайдемо його через чотири-п'ять годин".
  
  Періс і Карла дають п'ять, потім спрямовуються до дверей.
  
  Капітан Рендалл Елліот бере свій телефон, натискає кнопку і гаркає команду, яку тримав всередині себе останні шість днів: "З'єднайте мене з прокуратурою".
  
  
  56
  
  
  У бібліотеці Південного Евкліда, чудовому багаторівневому кам'яному приміщенні, яке колись було маєтком Вільяма Е. Теллинга на далекому сході Клівленда, зберігається архів старих номерів журналу Plain Dealer, а також давно не існуючого Cleveland Press.
  
  Мері сідає за один з пристроїв для читання мікрофільмів, завантажує плівку, її серце прискорюється від дзижчання бобін. Дні, тижні, місяці пролітають в світло-сірому тумані. Так багато історій. Вона зосереджується на дату. Їй не знадобилося багато часу, щоб знайти її. Що сказав Жан Люк тієї ночі?
  
  Дія відбувається кілька років тому. Я чи був підлітком. Якщо я правильно пам'ятаю, в той день "Индианс" обіграли "Миннесотских близнюків"....
  
  Трохи покопавшись і підрахувавши вік Жан-Люка, вона знаходить тільки три ймовірні дати. Перші дві нічого не дають. Вона переноситься на наступний день після третього побачення і відчуває, як у неї по шкірі біжать мурашки, коли вона знаходить невелику статтю в розділі "Метро".
  
  
  
  ЧОЛОВІК З Клівленда ЗНАЙДЕНИЙ ПОБИТИМ, ЗНІВЕЧЕНИМ.
  
  Вбитого звали Ентоні К. дель Бланко.
  
  Вона стежить за розвитком подій протягом наступних п'яти тижнів, перевіряючи кожну сторінку, на якій може бути опублікована наступна історія. Нічого. Схоже, розслідування просто припинилося. Ні арешту, ні підозрюваних, ні правосуддя для мерця. Навіть якщо мрець був свинею.
  
  Жан-Люка та його сестрі вбивство просто зійшло з рук.
  
  На сторінці B-8 поточного журналу Plain Dealer вона знаходить ще одну цікаву історію, яка торкає її за живе. До неї додається фотографія Джека Пэриса, що стоїть поряд з високим світлошкірим хлопцем. Вона читає підпис. Захід був благодійним для шестирічного Макса Эберсоула. Благодійний фонд Братського ордена поліції, зібрав більше двох тисяч дев'ятисот доларів.
  
  Вона дивиться в очі Пэриса, на його усмішку, на те, як ідеально його присутність вписується в цю обстановку, як благо для когось іншого. Вона дивиться на його великі руки, згадуючи їх на своєму тілі і те, який захищеною вона почувала себе, як добре.
  
  І знає, без сумніву, що все скінчено.
  
  
  57
  
  
  Котел повний. Я можу знову подивитися запис. Я одягаю пальто, перетинаю вітальню, натискаю "Відтворити".
  
  "Це було холоднокровне вбивство офіцера поліції при виконанні службових обов'язків", - починає чоловік на старому відео. “Я думаю, докази покажуть, що обвинувачена, Сара Вайс, натиснула на курок... Майк Райан був гарним поліцейським... Майк Райан був сім'янином ... людиною, яка щодня прокидався і вибирав вибирав взяти пістолет і кинутися в бійку... Майк Райан загинув при виконанні службових обов'язків, захищаючи жителів цього міста... Так що наступного разу, коли ви виявите, що копаетесь в купі сміття, або ховаєтеся в кущах, як якийсь збоченець, або бігаєте по вулиці з сорокафунтовой відеокамерою тільки для того, щоб вторгнутися в приватне життя убитої горем десятирічної дівчинки в інвалідному кріслі, я хочу, щоб ви зупинилися, глибоко зітхнули і запитали себе, чому, чорт візьми, ви заробляєте на життя... Майк Райан прийняв кулю на себе за жителів цього міста... Майк Райан був героєм ".
  
  Саме тут жінка-репортер задає питання, яке я не можу розчути.
  
  Але я чую відповідь чоловіка. Гучний, чіткий і повний зарозумілості. Я чую це кожні десять хвилин, як зводить з розуму годинниковий механізм, протягом дуже довгого часу. Поки я слухаю, моє мовчання на мить змінюється звуком звіра, ворочающегося уві сні.
  
  "Люди, іноді монстр реальний", - каже чоловік. “Іноді у монстра красиве обличчя і зовсім звичайне ім'я. На цей раз монстра звуть Сара Вайс".
  
  
  58
  
  
  Ресторан Ronnie's Famous повністю освітлений і порожній. Періс зателефонувала Ронні раніше в той же день і попросила приготувати дві дюжини пончиків і кави для групи спостереження. І будь я проклятий, якщо на прилавку, прямо поруч з касою, поруч з підносом з великими білими чашками з пінопласту і одним з термосів Періс, немає пари білих пухких пакетів. Навіть напередодні Нового року. Періс сказав, що буде в половині десятого, і він прийшов якраз вчасно.
  
  Періс розгортається, паркується перед магазином, вистачає свій порожній термос, заходить всередину, його думки витають у все більш дивних факти справи, яке починає виглядати так, ніби почалося двадцять шість років тому, коли жінку на ім'я Лідія дель Бланко мало не до смерті побив її колишній чоловік, який колись жив на розі Сороковий і Центральної.
  
  Так ось чому Файетт Мартін заманили в Реджинальд-білдінг?
  
  Так от чому був убитий Майкл Райан?
  
  Якщо Бог роздає щастя в цю новорічну ніч, він почне отримувати відповіді на деякі з цих питань у найближчі кілька годин. Так чи інакше.
  
  Періс оглядає "Ронні". За короткою стійкою немає покупців. За склом нікого. Періс чує завивання пилососа в підсобці, звук телевізора.
  
  "Ронні?" Паріс кричить.
  
  Нічого.
  
  "Ронні?"
  
  Просто рев мотора і якийсь ситком. Періс хапає все, що лежить на прилавку, кидає двадцятку і повертається, щоб піти, перш ніж Ронні Будро встигне вийти з задньої кімнати і заперечити.
  
  "З Новим роком, Ронні!" Періс кричить, але він упевнений, що його заглушає шум пилососа.
  
  Коли Періс наближається до свого багатоквартирного будинку, він бачить двох чоловіків, які стоять біля вхідних дверей. Дві знайомі фігури. Боббі Дитрихт і Грег Эберсоул. У своїй квартирі.
  
  Вперше.
  
  Повинно бути, що щось відбувається. Чому вони не подзвонили?
  
  Періс паркується на Східній Вісімдесят п'ятій вулиці, вистачає термос. "Привіт, хлопці," говорить він, піднімаючись по сходах, дозволяючи подив відбитися на його обличчі. “ Як справи? У нас є ім'я?"
  
  "Привіт", - каже Боббі Дитрихт, читаючи здивування, ігноруючи питання.
  
  Троє чоловіків входять у вестибюль будівлі Пэриса, коли будівля огортає крижаний порив вітру. “ Що відбувається? - Запитує Періс, дивлячись на годинник. Він повинен бути в засідці в Вествуде через тридцять п'ять хвилин. “ Ми створюємо групу ду-воп?
  
  Грег сміється трохи занадто голосно. Хоча він і входить в оперативну групу, він не є частиною рейдової команди. Рано ввечері того ж дня, незважаючи на люті протести Грега, капітан Елліот кинув на нього один погляд і наказав звільнити від чергування.
  
  Боббі Дитрихт лізе в кишеню пальто і дістає конверт із щільного паперу. "Отримані повні лабораторні звіти".
  
  "Що?" Запитує Періс. "Чому, чорт візьми, мені ніхто не подзвонив?"
  
  "Це все, Джек", - каже Боббі. “Це дзвінок. Я отримав звіт всього десять хвилин тому".
  
  "Що думає Елліот?" Запитує Періс.
  
  "Він їх ще не бачив".
  
  Неправильний відповідь, думає Періс. Неправильний, неправильна відповідь. Чому б і ні? "Поговори зі мною, Боббі".
  
  “ У нас є сірники. По всій грьобаній карті. Кров, відбитки.
  
  "Ні фіга собі".
  
  “ Ніяких. Більша частина крові належить Файет Мартін. Але також були виявлені сліди крові Вілліса Уокера.
  
  “ А що щодо відбитків пальців?
  
  Грег і Боббі обмінюються поглядами. “Так. У нас є збіг. І у нас було багато разів".
  
  “Нам хтось подобається? Будь ласка, скажи мені, що нам хтось подобається".
  
  "І так, і ні", - каже Боббі. "В основному немає".
  
  “ Про що, чорт візьми, ти кажеш? У нас є збіг за відбитками чи ні?
  
  Боббі киває.
  
  "Відмінно", - каже Періс, його шлунок починає наповнюватися крихітними голками, які незабаром проникають в пах, де живе справжній страх. І він знає чому. "Ми вловили зв'язок".
  
  "Не так вже й добре", - говорить Грег з виразом розбитого серця на обличчі.
  
  "Відбитки пальців", каже Боббі, його погляд поліцейського прикутий до місця, холодний і нервує. Періс ніколи не був по цей бік барикад.
  
  "А що з ними?" Запитує Періс.
  
  Боббі: "Вони твої".
  
  
  59
  
  
  У п'ятий раз, коли вона пише Джессі Рею, вона зупиняється на півдорозі, переможена, її сльози більше не ворог. Ніхто не врятує її. Ніхто не махне чарівною паличкою і не витягне її з в'язниці. Все стало так погано, так швидко, що все, заради чого вона працювала останні два роки, здавалося, випадало геть. Якби вона тільки змогла передати гроші в трастовий фонд для Белли, показати її батькові, що майбутнє маленької дівчинки забезпечено, у неї могла б бути нормальне життя.
  
  Жан Люк велів їй нікому не дзвонити і залишатися в своїй квартирі, поки він не приїде за нею.
  
  Але вона знає, що якщо їй вдасться просто дістатися до своєї машини, вона знайде у собі мужність під'їхати до Центру правосуддя, зайти всередину і почати говорити, перш ніж зможе зупинити себе.
  
  Вона одягає темно-синю вовняну парку. У праву кишеню засовує складаний ніж. У лівому - перцевий балончик.
  
  Не запалюючи світла, вона перетинає квартиру, навшпиньки проходить через невелике фойє, бочком наближається до дверей. Вона перевіряє, що ланцюжок на замку, а засув повернуть. Вона дивиться у вічко: хол виглядає як риба у воді, точно так, як він виглядає кожен раз, коли вона впадає в параною і заглядає в нього. Тихо, порожньо, по-чернечому. Вона прикладає вухо до дверей, прислухається. Нічого. Навіть шуму ліфтів не чути. Вона знову дивиться у вічко, потім робить крок назад, повертає засув вліво і безшумно повертає ручку, відкриваючи двері на дюйм.
  
  Вона зовсім одна.
  
  Вона входить у двері, замикає її, обережно пробирається до сходів, съеживаясь при звуці скрипящей петлі. Кілька митей опісля вона входить в маленький, пустельний вестибюль квартири Кейн Менор. Раніше, прийшовши додому, вона виявила, що двоє чоловіків возяться з парадними дверима. Вони сказали їй, що у зв'язку з недавнім убивством в Кейн-парку вони встановлюють нові замки підвищеної безпеки. Ця думка примусила її відчути себе трохи краще, але зовсім трохи.
  
  Тепер це більше не має значення.
  
  Вона оглядає порожній вестибюль, потім безшумно пливе по коридору і виходить на задню паркування.
  
  Перше, що вона зауважує, темно-ліловий місячне світло на снігу. Коли вона наближається до свого парковочному місцем, світло фар її машини надає її очам зеленуватий відтінок, колір, який змушує її на мить зупинитися, збита з пантелику, думаючи, що це, можливо, не її машина. Погляд на номерний знак. Це її жовта "Хонда". Саме там, де їй і належить бути. Тоді чому вона зупиняється на середині думки, її розум спотикається про образ, який її серце, здається, не хоче сприймати? Вона не може зрозуміти, чому хтось сидить на пасажирському сидінні її машини. Вона не може зрозуміти, чому ця людина здається їй таким знайомим.
  
  Вона не може зрозуміти, чому Ізабелла сидить на пасажирському сидінні її машини.
  
  Це тем-о шантер Белли, її кругле обличчя, її темні кучеряве волосся. І все ж, хоча більша частина обличчя її дочки схована тінню, Мері ясно одне, і це:
  
  Її дочка не рухається.
  
  "Bella!"
  
  Мері біжить до машини, сковзаючись на льоду, возиться з ключами, в її серці сплеск дикого жаху. Здається, проходить ціла хвилина, перш ніж їй вдалося вставити ключ в замерзлий замок, замерзле вікно тепер затуманюється від її дихання, приховуючи крихітну фігурку її дочки.
  
  Вона відкриває дверцята і вистачає своєї дитини з переднього сидіння. Занадто твердий, занадто легкий, не дитина, не дитина, не Ізабелла, не Ізабелла - Світ зупиняється. Полегшення накриває її величезною гарячою хвилею, вибиваючи ноги з-під неї. Вона падає на коліна.
  
  Це не її дочка.
  
  Це Астрід, велика лялька її дочки, яку вона сама надіслала через UPS на минулий день народження Ізабелли. Астрід в старій одежі Ізабелли.
  
  Спочатку звільнення. Потім замішання.
  
  Потім послідувала повторний спалах її страху.
  
  Тому що там, у сливовому місячному світлі, до пальто ляльки пришпилена директива, яку Мері без труднощів розуміє, - квадратик білого паперу з простим посланням:
  
  Повертайся назад.
  
  
  60
  
  
  Блакитний Сатурн в третій раз повертає за ріг. Він має вигляд автомобіля в хорошому стані, владний блиск транспортного засобу, який є першим автомобілем, коли-небудь придбаних у виставковому залі після серії пробоїв. І хоча в таку зимову ніч рясніють такі речі, як дорожня сіль, зола, сльота і в'язкі вуглецеві побічні продукти, коли проходить блакитний Сатурн, я бачу, як випадкові вуличні ліхтарі відбиваються від його гладких, м'язистих ліній у вигляді зоряних візерунків.
  
  Жінка за кермом дивиться наліво і направо, наліво і направо в пошуках місця для паркування приблизно в кварталі на південь від Карнегі, на Східній Вісімдесят п'ятій вулиці. Вона знаходить один, вміло втискає "Сатурн" всередину, потім виходить з машини, підходить до багажника, відкриває його. Коли я підходжу, я бачу, як вона лізе всередину і дістає чохол від фотоапарата. На ній довга двобортне пальто, червоний в'язаний шарф.
  
  У неї є мужність. Треба віддати їй належне. По тому, як вона снує навколо, я можу сказати, що її тут бути не повинно. Я гарантую, що Джек Періс сказав їй, щоб вона не приходила до нього додому.
  
  У мене немає до неї ненависті, але вона неодмінно постане у мене на шляху.
  
  В останню секунду хрускіт снігу під моїми ногами попереджає її про моїй присутності. Вона обертається, дивиться мені в очі. І згадує.
  
  Прямо як репортер.
  
  "Hola, chica!" Кажу я. “ Пригостити тебе фруктовим коктейлем?
  
  
  61
  
  
  Як тільки Боббі вимовив слово "північ", Періс зрозуміла, що цього часу буде недостатньо. Він також знав, що це була послуга, якої він, ймовірно, ніколи не зможе відплатити, послуга, про яку він навіть не наважувався просити. Боббі Дитрихт і Грег Еберсол обидва володіють переконливими судово-медичними доказами у справі про вбивство, караемом стратою, і навмисне затягують подання цих фактів своєму вищестоящому офіцерові. Це, щонайменше, перешкоджання правосуддю, не кажучи вже про порушення цілої низки інших законів.
  
  Серйозний тюремний термін.
  
  Опівночі у Боббі Дитрихта не буде іншого вибору, крім як покласти папку на стіл Рендалла Еліота. І в цей час у капітана Еліота не буде іншого вибору, крім як видати ордер на арешт Джона Сальваторе Пэриса.
  
  "Тебе це влаштовує?" Запитує Періс.
  
  "Якби не це, мене б тут не було", - каже Боббі Дитрихт. Грег просто киває.
  
  Періс розповіла їм усе. Ребекка. Майк Райан. Джеремі Крос. Деметріус Солтерс. Це лилося безперервним потоком, в ньому відчувалося напруження. Він міг би змиритися з тим, що хтось його підставив.
  
  Але до опівночі?
  
  Проблема в тому, що вони не могли отримати ордер на обшук квартири Ребеки без причини, а причину не можна було встановити до тих пір, поки не були представлені лабораторні звіти. Крім того, немає нічого фізичної, що зв'язувало б її з курткою. Провести обшук в квартирі Ребеки на законних підставах означало б залучити Періс до відповідальності.
  
  Боббі Дитрихт і Грег Еберсол будуть працювати в квартирі Ребеки д'анджело у вільний від роботи час. Починаємо прямо зараз.
  
  Боббі додає: “Крім того, я одружений, Джек. Я, блядь, не помер. Я бачив її на вечірці Ліги Клівленда. Тобі ні чорта не потрібно пояснювати".
  
  “ Ти ж не думаєш, що я...
  
  Боббі піднімає руку в рукавичці, зупиняючи його. - Я не знаю жодного копа в цьому місті, який став би.
  
  Періс негайно шкодує про всіх негативних думках, які у нього коли-небудь були про детектива Роберта Дитрихте. "Я не знаю, як дякувати вас двох".
  
  "Три, - говорить Грег.
  
  "Троє?"
  
  "Ага", - говорить Грег, підморгуючи. "Я гарантую тобі, що Майк Райан працює з цією деталлю".
  
  Періс піднімається наверх, відкриває двері своєї квартири, бачить на підлозі конверт FedEx. "Не згинати: фотографії", - написано на етикетці зовні. Фотографії, зроблені братом Мерседес. Періс не зовсім в настрої дивитися на себе. Він кидає конверт на стіл, наливає собі каву, залпом випиває чашку. Через двадцять хвилин йому потрібно бути в будинку на Вествуд-роуд. Боббі і Грег вирушили на Вершину.
  
  Як він міг бути таким гребаным ідіотом? Як він міг подумати, навіть на хвилину, що така жінка, як Ребека - чи як там, чорт візьми, її звуть - буде хоч трохи зацікавлена в ньому?
  
  "Але вона гарна", - думає він. Господи Ісусе, вона хороша.
  
  Але чому вона це робить? Міг він настільки помилитися, коли подивився їй в очі? Або у вбивці щось є на неї?
  
  Незважаючи на це, йому не подобається думка про неї як свідок. Він вистачає ключі і кевларовий жилет з обіднього столу. Менні на мить приободряется, але незабаром розуміє, що його це не стосується. Він перевертається на дивані.
  
  Періс вже майже вийшла за двері, коли задзвонив телефон.
  
  "Париж".
  
  “ Джек, це Тоня Граймс.
  
  "Що у тебе є?" - запитав я.
  
  “У мене є половина. У мене є список жертви вбивства по імені Ентоні К. дель Бланко. Забавно, що це все, що у мене є ".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “Я маю на увазі, все, що у мене є, - це статистика. Паперу немає".
  
  У Періс завмирає серце.
  
  Майки.
  
  Немає.
  
  "Зовсім нічого?" Запитує Періс.
  
  “ Ні найменшого натяку. Ні інтерв'ю, ні фотографій, ні звітів про розтині. Zip. Я переглянув інші варіанти написання, на випадок, якщо там помилка, але нічого не виявилося. Просто комп'ютерна запис, в якій він вказаний як жертва. Дивно, так?"
  
  "Так," розсіяно відповідає Періс. “ Спасибі, Тоня.
  
  “Слухай, я зараз отримаю факс. Можливо, це з приводу цього Джеремі Кросу. Давай я тобі передзвоню одразу".
  
  "Добре". Періс вішає трубку, його розум починає з'єднувати точки між Майком Райаном і Сарою Вайсс. Саме тоді він зауважує миготливий індикатор повідомлення на своєму автовідповідачі. Він наливає півчашки кави з термоса, дивиться на годинник. У нього є час. Він включає відтворення.
  
  “Привіт"... це Мерседес ... близько половини десятого... Я хотів запитати... яке покарання належить за вбивство молодшого брата в Огайо? ... не може бути більшим... напевно, штраф або щось в цьому роді, вірно?... у будь-якому випадку... Я знаю, що тебе там немає... ти вирушаєш у великий рейд, на який мені не дозволили піти і все таке ... жартую ... в будь-якому випадку... Я тільки що розмовляв зі своїм братом Джуліаном, і, після тривалих погроз, він зізнався, що так і не з'явився, щоб сфотографувати тебе, так що, кого б ти не зустрів в той день, він точно не був моїм братом... у будь-якому випадку, враховуючи, що йому лише п'ятнадцять і він точно не зможе під'їхати туди сьогодні ввечері, особливо з моєю ногою в його дупі, я збираюся прямо зараз сісти в свою машину, поїхати туди сам і почекати тебе ... Ще раз вибач... ти не можеш довіряти пуерториканців / ірландцям... що я можу тобі сказати... удачі... ладно... поки... з новим роком ... поки що. "
  
  П'ятнадцять, думає Періс. Про що, чорт візьми, вона говорить? Її братові Джуліану всього п'ятнадцять? Тоді хто, чорт візьми, був у Центрі правосуддя в той день? І хто, чорт візьми, це був на парковці на вечірці Ліги Клівленда?
  
  Це вражає його.
  
  Що там сказала Мерседес в той день, коли зателефонувала йому з "Дедлайнів", в той день, коли сказала, що її брат може з'явитися, щоб сфотографуватися?
  
  "Ну, в даний момент поруч зі мною сидить казково красивий, етнічно різноманітний чоловік, який намагається пригостити мене фруктовими коктейлями ..."
  
  Періс пірнає за обідній стіл і бере конверт FedEx з фотографіями. Він розриває його і виявляє свою фотографію розміром вісім на десять, що стоїть біля вікна у вестибюлі Центру правосуддя, з яскраво-червоною дірою, намальованої в центрі його чола.
  
  Він бачив його обличчя.
  
  Перш ніж він встигає підняти слухавку, щоб зателефонувати за описом, він помічає щось, що висить на внутрішній стороні дверей його квартири. Він намагається підійти до цього, але не може.
  
  Коли Мухомор починає струмувати по його венах, він розуміє.
  
  Він розуміє, чому ніхто не вийшов з задньої кімнати "У Ронні". Він розуміє, що за кожним його кроком на минулому тижні або близько того спостерігали, відзначали. Він розуміє, що психопат, якого шукає весь відділ, знав, що він прямував до Ронні випити кави, і подбав про те, щоб Джек Періс приготував особливий напій, напій з того, що було в крові Майка Райана в день його смерті, напій, призначений для всієї команди стеження, і Джек Періс раптово розуміє, що, якщо почуття, яке починає охоплювати його зараз, є яким-небудь ознакою того, куди він прямує, це напевно закінчиться жахом, більш глибоким і холодним, ніж все, що він коли-небудь відчував.
  
  
  62
  
  
  Хлопчикам десять і одинадцять. Передбачається, що вони дивляться телевізор у підвалі бабусиної хати, але замість цього вони стоять на розі Фултон-роуд і Ньюарк-авеню, навпроти будинку священика Святого Рокко, передаючи взад-вперед ліхтар Winston Light, тримаючи його в руках, як, за їхніми спостереженнями, це роблять старші діти.
  
  В кілька хвилин на одинадцяту вони бачать поліцейську машину, патрулирующую Фултон, тому вони пробираються по провулку, що проходить за смугою магазинів, яка починається з "Кравців Альдонсы" і закінчується тим шикарним закладом вуду на розі.
  
  Молодший хлопчик оглядає Сміттєвий контейнер у пошуках шматка фольги, в яку можна було загорнути священні залишки їх останнього куріння. Всюди розкидана фольга, люб'язно надана при замовленні їжі на винос, але здається, що все це залито соусом барбекю або розлитої пепсі.
  
  Занадто маленький, щоб заглянути всередину сміттєвого контейнера, молодший хлопчик перегинається через край, обмацує сміття і намацує щось вологе. Щось густе, в'язке і липке.
  
  Ще для соусу барбекю?
  
  "Чорт," каже хлопець, отдергивая руку. І тут же розуміє, що це пахне зовсім не соусом для барбекю. Насправді, це пахне лайном. Справжнє лайно.
  
  Двоє хлопчиків підтягуються до краю Сміттєвого контейнера.
  
  Труп всередині колись був чоловіком. Це очевидно із-за того, що чоловік голий. Але там, де раніше була середина тіла чоловіка, також є величезна діра. Область від його горла до паху розрізана довгим півмісяцем з здертою шкірою, жир, м'язи розтягнуті в сторони удивленном подобі посмішки, вміст блищить під верхніми паровими лампами, як бордові скибочки печінки на ринку Вест-Сайд.
  
  Хлопчик дістався прямо до нижніх відділів кишечника чоловіки, повністю переварений arroz con pollo.
  
  Хоча у мерця, на кожному пальці є кільця - величезні блискучі камені, які переливаються, як різнокольорові призми, - хлопці їх не беруть. Замість цього вони біжать так швидко, як тільки можуть, підганяли вітром і розгублені, і не зупиняйтеся, поки не досягають Західної Сорок першої вулиці і обіймів Ісуса в тісному, благословенному безпечному підвалі своєї бабусі.
  
  Невеликий сніг, сильний мороз. Десять п'ятнадцять вечора.
  
  Оперативна група Очоси, що складається з восьми офіцерів, розгорнута у двох місцях, не більше ніж у кварталі від будинку на Вествуд-роуд. Одна група з чотирьох офіцерів спецназу знаходиться в технічному фургоні без розпізнавальних знаків на розі Еджертон-Роудс і Фенвік-роудс. Інший перебуває у позашляховику нижче по вулиці від адреси на Вествуд-роуд, біля підніжжя пагорба, на відстані півмилі. Протягом дев'яноста секунд обидві команди можуть прибути на місце події.
  
  Сержант Карла Девіс сидить в машині без розпізнавальних знаків в півмилі звідси, на парковці Кауфманна, одягнена в цивільний одяг. Рейд призначений на північ, до нього залишилося менше двох годин. Оперативна група встановила скремблированную командну частоту, так що навіть якщо хтось в будинку відстежує канали, він не буде вловлювати трафік оперативної групи.
  
  Погана новина на Вествуд-роуд полягає в тому, що здається, ніби в кожному будинку на вулиці влаштовується вечірка. Кожні кілька секунд повз технічного фургона проїжджає інша машина, горять стоп-сигнали, вони шукають місце для паркування, знайти яке стає все важче і важче. Здається, люди приходять і йдуть з кожного будинку в кварталі.
  
  У півмилі на північ Карла Девіс намагається додзвонитися до Джека Пэриса.
  
  Мобільний Грега Эберсоула дзвонить в десять двадцять одну. Він на Сідар-роуд, направляється в апартаменти "Кейн Менор". Боббі Дитрихт в машині позаду нього.
  
  “ Грег Еберсол.
  
  “ Детектив, це Тоня Граймс.
  
  "Так, що сталося, Тоню?"
  
  “Я не можу додзвонитися до Джека Пэриса. Я розмовляв з ним десять хвилин тому, а тепер не можу його знайти. Він з тобою?"
  
  “Ні. Але я тільки що пішла від нього. Що у тебе є?"
  
  “ Є хтось Джеремі Девід Крос, адвокат.
  
  "Я слухаю".
  
  “Містер Крос - білий чоловік, двадцяти дев'яти років, зріст шість футів сто вісімдесят п'ять дюймів, засмаглий. Отримав ступінь юриста в Американському університеті в Мехіко. Ні дружини, ні дітей, ні...
  
  “ Адреса, Тоня. Адресу.
  
  “ Містер Крос мешкає за адресою: Пауелл, 3050.
  
  "Де саме це знаходиться?" - запитав я.
  
  “ Клівленд-Хайтс. Прямо біля апартаментів "Кейн Тауерс".
  
  П'ять хвилин потому Грег Эберсоул, Карла Девіс і Роберт Дитрихт зустрічаються біля входу на Чи-роуд в парк Кейн.
  
  Всім трьом поліцейським потрібно дещо зробити до півночі.
  
  
  63
  
  
  Перше відчуття - це відчуття майже невагомості. Ширяння приблизно в дюймі від підлоги. Легка голова, легкі руки, легкі ноги. Йому здається, що його тіло раптово перетворилося в дим, що у нього немає звуку кроків, що легкий вітерець може поганяти його по квартирі, на висоті карнизу, дозволяючи йому деякий час скакати по стелі, не залишаючи жодного сліду своєї присутності, ні сліду свого відходу. Легкий , ефірний , випаровується і...
  
  Невидимий.
  
  Ось це почуття. Мрія кожного підлітка і юнаки після підліткового віку. Мати можливість ставати невидимим і ступати туди, куди не дозволяють закони, правила, дорослі і знаки.
  
  Коли він оглядає таємничий пейзаж своєї власної квартири, відчуття стає схожим на амфетаминовый. В перший рік свого нічного чергування він з'їв кілька білих хрестиків, кілька помаранчевих трикутничків бензедріну, щоб відігнати цих демонів сну, але ніколи не вживав ЛСД, або мескалином, або псилоцибін, або якими-небудь іншими галюциногенами на своєму божевільному шляху до двадцяти з гаком років. Звичайно, як поліцейський, він бачив дуже багато супутніх побоїщ таким важких наркотиків, як кокаїн і героїн, щоб вважати їх чимось іншим, крім лиха міського життя.
  
  Але це...
  
  Він може використовувати це. Він раптом розуміє все про все. Він раптово точно знає, що йому треба знати про все, про що йому потрібно знати.
  
  Це поліцейська паливо.
  
  Позаду нього плескає двері. Він повільно повертається і бачить записку, приколотую до внутрішній стороні дверей його квартири.
  
  Записка для нього? Всередині?
  
  Він пливе до неї. Ні, не записка. Блокнот. Блокнот на спіралі, вкритий червоними і синіми сердечками. Він прибитий до дверей величезним цвяхом.
  
  Незабаром блакитні сердечка починають бігати і кружляти, і, перш ніж Періс встигає збагнути, що це за зображення, він чує шум, м'які кроки по килиму позаду себе. Він обертається і бачить, що наближається струнку жінку - чорне волосся, бліда шкіра, мигдалеподібні очі. На ній коротка біла спідниця і чорна шкіряна куртка. Здається, вона ковзає до нього.
  
  Через всю його вітальню.
  
  Періс ніяк не може відреагувати на її присутність. Хто вона? Де він бачив її раніше? Вона, безсумнівно, з темного місця в його минулому, кімнати, яка в даний час недоступна його пам'яті.
  
  Вона продовжує наближатися до нього. Граціозна, впевнена, як модель з подіуму. У неї повні губи. Самі чорні очі.
  
  Вона зупиняється перед ним.
  
  І ось тоді Періс відчуває дотик до свого плеча. Повільно, як уві сні, він повертається, щоб побачити знайоме обличчя людини, що стоїть позаду нього, почути свист руки, що порушує тишу, відчути, як його голова раптово вибухає яскравим кольоровим плямою, безболісним вибухом червоних, помаранчевих і жовтих спрайтів. Він прівалівается до стіни, насолоджуючись вознесінням чарівного гриба, занурений у спогади.
  
  І, перш ніж впасти без свідомості, знає.
  
  Цю жінку звуть Сара Вайс.
  
  
  64
  
  
  Це був найважчий телефонний дзвінок в її житті. Вона не розмовляла з батьком більше десяти місяців і боялася, що він може підійти до телефону. Але у неї не було вибору. На щастя, її двоюрідна сестра Аніта приїхала в гості на канікули і відповіла їй досить приглушеним голосом, сказавши, що з Ізабеллою все гаразд і вона з усіх сил намагається не заснути до півночі.
  
  Вона також сказала, що хтось недавно вкрав Астрід, велику ляльку Ізабелли, з заднього ганку. Аніта сказала, що істерика Белли, яку дещо пом'якшили послідовні перегляди "Русалочки" і "Короля Лева", а також невеликий пакетик знаменитого "Эймоса", ще не повністю пройшла.
  
  Мері повісила трубку і виявила, що її утруднене дихання початок слабшати. Злегка.
  
  Вона знала, що поліція не зможе допомогти їй цієї ночі, якщо Жан-Люк міг так легко дістатися до неї. Як вона могла ризикнути? Якби вона могла просто поговорити з Селестою. З Джессі Реєм. Якби їй було з ким поговорити.
  
  За останні двадцять хвилин вона написала Джессі Рею дюжину повідомлень.
  
  О десятій тридцять дзвонить телефон. Вона зриває з важеля трубку.
  
  "Селеста?"
  
  Багато перешкод. Крізь них вона чує: “Ні. Це Джессі Рей".
  
  Це перший раз, коли вона розмовляє з ним. Його голос здається глибоким, баритон. Але він занадто хрипкий, щоб розрізнити щось ще. Дзвінок мобільного на межі діапазону.
  
  Вона починає говорити. Вона розповідає йому все, слова зриваються з язика - як вона допомогла облаштувати Париж, як Жан Люк погрожував їй цієї ночі, як Жан Люк погрожував Ізабеллі. Коли вона закінчує свою розповідь, Джессі кілька хвилин мовчить. Якби не перешкоди, вона могла б подумати, що він повісив трубку.
  
  Потім, так само недбало, як хтось може погодитися допомогти вам пересунути меблі, Джессі Рей рятує їй життя. "Я подбаю про це для вас", - говорить він. "Ми будемо там через п'ять хвилин".
  
  Її серці здіймається. Може бути, є вихід з усього цього.
  
  На ній чорні джинси, кросівки і товста толстовка. Її парку лежить на дивані, як і сумка через плече. В сотий раз за останні десять хвилин, починаючи з того моменту, як повісила трубку, вона підходить до вікна й виглядає назовні.
  
  І раптом, у вугільно-синьому світлі вивіски Молочного комори, він виявляється там. Темний седан Джессі Рея припаркований через дорогу, з його вихлопної труби виривається густий сірий заспокійливий дим, його ліва рука висовується з вікна, золоті годинники поблискують, в руці він, як завжди, тримає незмінну сигарету.
  
  Потім відкривається пасажирська двері, і Селеста, одягнена в крислатого капелюха і величезну хутряну шубу, виходить з машини, переходить вулицю, прямуючи до багатоквартирного будинку.
  
  Дзвонить телефон.
  
  "Алло?"
  
  Статичні перешкоди. Перешкоди від неонових вивісок на іншій стороні вулиці. “Селеста у вестибюлі. Запросіть її".
  
  Вона перестрибує через кімнату, натискає на кнопку, сподіваючись, що нові замки спрацюють зі старим зумером. "Добре?"
  
  “Так. Вона всередині", - каже Джессі Рей. “Послухай, у неї з собою пістолет. Впусти її, замкни за нею двері і чекай на мене".
  
  Вона знову підходить до вікна. “ Добре.
  
  “ І приглушити чортів світло. Я бачу тебе там" нагорі.
  
  “Добре. Я їх вимкну".
  
  "Ти знаєш, як користуватися автоматом?" Запитує Джессі Рей.
  
  "Ні".
  
  “ Ти коли-небудь раніше стріляв з пістолета?
  
  "Ні".
  
  Пауза. "Ну, у Селести є".
  
  Перш ніж вона встигає відповісти, лунає стукіт у двері.
  
  Мері кладе трубку, біжить через вітальню, її серце шалено калатає в грудях, насилу вірячи, що Селеста буде на іншій стороні, насилу вірячи, що її друзі, її єдині друзі, прийшли їй на допомогу, насилу вірячи, що цей кошмар ось-ось закінчиться.
  
  Вона відкриває двері. Це не Селеста.
  
  Це Жан Люк. У його правій руці капелюх Селести і закривавлена срібна сережка у формі бурульки. У лівій руці пістолет.
  
  Жан Люк приставляє пістолет до чола Мері, відводить курок і каже: "Тобі не слід було їм дзвонити".
  
  
  65
  
  
  Карла Девіс мчить через обледенілу парковку біля мерії Клівленд-Хайтс. Боббі Дитрихт відправився за адресою Джеремі Кросу на Пауелл-роуд. Грег направляється в апартаменти "Кейн Менор". Робота Карли - зв'язатися з поліцією Клівленд-Хайтс до того, як вони почнуть гамселити в двері. Незважаючи на те, що часу неймовірно мало, це абсолютно необхідно.
  
  У вестибюлі мерії Клівленд-Хайтс Карла бачить двох чоловіків з похмурими обличчями, балакунів у ліфтів: один худорлявий, як ласка, інший огрядний, рябий. Карла дізнається в літньому та великоваговому чоловікові Денні Санчеса, детектива з Клівленд-Хайтс.
  
  Вона дістає свій значок, і всі троє поліцейських демонструють звичайний дух товариства, пом'якшений звичайним суперництвом.
  
  "Що ми можемо зробити для міста?" Запитує Санчес.
  
  Карла пояснює, з мінімальними подробицями, необхідність надання допомоги в Клівленд-Хайтс.
  
  Санчес купує половину буханця і каже: "Я думаю, шеф захоче ще трохи".
  
  Карла дивиться на годинник. Ще трохи, і Періс опиниться посередині. "Поки це засекречена".
  
  "Тоді і апартаменти в Кейн Менор теж", - каже Санчес. “Просто назви мені ім'я. Я їм не скористаюся".
  
  Карла на мить коливається. "Сердитий".
  
  Худий коп заливисто сміється.
  
  "Щось смішне?" Запитує Карла, нахиляючись, підносячись над ним.
  
  "Ні", - говорить він. "Ні, мем".
  
  Санчес запитує: "чи Є місце, куди ми могли б вам подзвонити?"
  
  Карла витримує погляд худого поліцейського, поки він не відводить очі, потім каже: "Я можу почекати тут, якщо тобі треба з ким-небудь поговорити, Денні".
  
  “Ну, ми повинні розібратися з цим по вищому розряду. Ти розумієш. Заради Бога, сьогодні переддень Нового року. Дай мені поговорити з шефом Блейком. Я тобі передзвоню одразу ".
  
  "Як сьогодні ввечері?"
  
  "Приблизно через десять хвилин", - каже Санчес.
  
  Карла кидає йому візитку, піднімає телефон. “ Десять хвилин.
  
  
  66
  
  
  Незнайома кімната. За нею темно. Чорні стіни, стеля, підлога. Перед ним великий круглий предмет, схожий на чайник або старий газовий гриль. Він оточений свічками, але світло миттєво поглинається темрявою, миттєво вбирається в повітря, насичене смертю. Звідкись долинає гуркіт водяної музика.
  
  Він виразно подорожував. Він був у машині. Він дивиться на предмет у себе на колінах.
  
  Це пістолет. Його пістолет.
  
  Запах виходить з величезної чаші, що стоїть перед ним. Він нахиляється вперед і в поганому світлі бачить разложившуюся плоть, почорнілі органи, мерехтіння тисяч личинок, жирних від кісткового мозку. Він забивається в куток кімнати і, подібно неминучості самої блювоти, піддається нападу нудоти і блює на підлогу, недалеко від кута. Його зір вібрує фарбами по краях.
  
  Він витирає рот, намагається заспокоїтися, глибока параноя вирує всередині нього. У нього дикі галюцинації, думки, звуки і емоції вихором кружляють. Він знаходить стілець, відсувають його до стіни і важко сідає.
  
  Проходить хвилина похмурого мовчання, потім:
  
  "Son?"
  
  Періс піднімає голову. Він бачить стілець по другий бік великого чайника. На ньому сидить якась постать. Сидить? Ні, скоріше, як мінливе всього в дюймі або близько того від поверхні невагоме, позбавлена матерії істота.
  
  Це Френк Періс.
  
  "Тато?"
  
  Фігура на стільці мерехтить, зникає, повертається, як растрові зображення, яке з'являється і зникає з чіткого фокусу. Його батько знову міцний і здоровий. Його руки здаються величезними, в порізах і брудними, як у батька.
  
  З якоїсь причини вид його батька, який помер багато років тому, не лякає його. Що його лякає, так це пильний погляд батька. Після стількох років його батько тепер може оцінити його як дорослого чоловіка, миттєво, як він міг би оцінити занадто молодого лікаря, який тримає в руках блокнот, який буде вести хроніку кінця його життя.
  
  Джек Періс задається питанням: чи Достатньо я високий? Досить я розумний? Досить я чоловік?
  
  Досить я батько?
  
  Френк Періс скаже "ні" і на це. Ні, синку, ти недостатньо хороший батько. Ти не зміг налагодити свій шлюб, і ти ніколи не будеш достатнім батьком для моєї онуки.
  
  Мерехтіння.
  
  Його батько раптово схуд, знову став молодим, старим, його обличчя змарніло, покрившись лавиною жовтуватою шкіри. В руках у нього пошарпаний етюд.
  
  З Днем народження, тато!
  
  "Покажи мені фокус, Джекі", - просить його батько.
  
  "Що, тату?"
  
  Тиша.
  
  Ти повинна знати, що розбиває його серце.
  
  "Тато?"
  
  І знову тиша. Визначення порожнечі.
  
  Його батько помер.
  
  Потім, раптово, всі вогні пекла спалахують в очах Джека Пэриса.
  
  
  67
  
  
  Спочатку для 617 людей, налаштованих на Cable99 напередодні Нового року, це виглядає як зменшена версія Hollywood Squares. Або The Brady Bunch. Чотири вікна, що розділяють екран телевізора на чотири рівні частини.
  
  При найближчому розгляді ті, хто в курсі, зрозуміють, що це чотири окремі канали з веб-камер, свого роду киберкасты, які скачуть і кренятся і виробляють, в цілому, досить запаморочливий ефект на глядача.
  
  Тим не менш, на Cable99 може трапитися все, що завгодно, і часто так і відбувалося.
  
  У верхньому лівому фреймі - розпатланий чоловік, років сорока з невеликим. Він сидить у кріслі, тупо втупившись в камеру. Але не рухається. Кімната, в якій він знаходиться, виглядає з дуже темними стінами, а яскраве світло відкидає різкі тіні на його обличчя.
  
  У правому верхньому куті - фотографія молодої жінки дуже екзотичного виду, фотомоделі, знятої в лоб, справжньою темноокою красуні. Два нижніх квадрата порожні.
  
  У контрольній будці Cable99 Фернелл Брекстон, невдачливий низький людина на тотемну стовпі, який привернув увагу до новорічного технічного чергування, кидає зацікавлений погляд на монітор, поїдаючи свій "Тоні Рома".
  
  В одинадцять тридцять одну в нижній правій рамці починає відтворюватися DVD. Це схоже на відеозапис чоловіка, що стоїть перед Центром правосуддя, місцем, якого Фернелл Брекстон намагається уникати будь-якою ціною. Відео, як завжди, досить уривчасте, але Фернелл в будь-якому випадку не дуже вірить в потокове відео – в половині випадків воно сильно відставало від аудіо – і щиро сподівається, що всі присутні тут розуміють.
  
  Тим не менш, звук, здається, працює безперебійно.
  
  "Це було холоднокровне вбивство поліцейського при виконанні службових обов'язків", - йдеться в змащеному відеопотоці хлопця перед Центром правосуддя. "Я думаю, докази покажуть, що обвинувачена, Сара Вайс, натиснула на спусковий гачок".
  
  Артисти-перформанси, думає Фернелл. Що за збіговисько. Тим не менш, все краще, ніж жінка, яка раз в місяць наряджає своїх собак до чаю, а потім записує все це на плівку.
  
  Запис триває: "Майк Райан був хорошим поліцейським"... Майк Райан був сім'янином ... людиною, яка щодня прокидався і вибирала -вибирала - надіти пістолет і кинутися в бійку... Майк Райан загинув при виконанні службових обов'язків, захищаючи жителів цього міста".
  
  Фернелл відкриває свій дієтичний "Доктор Пеппер".
  
  "Так що наступного разу, коли ви виявите, що копаетесь в купі сміття, або ховаєтеся в кущах, як якийсь збоченець, або бігаєте по вулиці з сорокафунтовой відеокамерою тільки для того, щоб вторгнутися в приватне життя убитої горем десятирічної дівчинки в інвалідному кріслі, я хочу, щоб ви зупинилися, глибоко зітхнули і запитали себе, чому, чорт візьми, ви заробляєте на життя ..."
  
  "До біса вірно", - говорить Фернелл, розгортаючи свій десерт.
  
  "Люди, іноді монстр реальний", - каже чоловік. “Іноді у монстра красиве обличчя і зовсім звичайне ім'я. На цей раз монстра звуть Сара Вайс".
  
  У відео є перерва, потім з'являється нове відеозображення.
  
  Молодий чоловік в сонцезахисних окулярах, що сидів у кріслі з підголовником в яскраво освітленій кімнаті.
  
  Фернелл трохи не подавився своїм безалкогольним напоєм, коли чоловік у темних окулярах вимовив ці слова.
  
  Через шістдесят секунд він розмовляє зі своїм двоюрідним братом Уоллесом. Уоллес Брекстон працює в нічну зміну в WKYC, філії NBC в Клівленді.
  
  "Ти впевнений?" Уоллес питає вдруге, вже набираючи номер швидкого набору свого боса.
  
  "Абсолютно", - говорить Фернелл. “Абсолютно впевнений. Він сказав: "Тут, сьогодні ввечері, в прямому ефірі офіцер поліції збирається покінчити з собою".
  
  
  68
  
  
  У хаті темно.
  
  Боббі Дитрихт подзвонив у дзвіночок, постукав у вхідні двері, постукав у задню, прислухався до собаки, прислухався до кроків, заглянув у вікна. Він навіть кинув кілька камінців у вікна верхнього поверху, перш ніж сховатися за величезним кленом на галявині перед будинком.
  
  Нічого.
  
  Потім він все повторив, просто щоб бути впевненим.
  
  "У будинку нікого немає", - уклав він.
  
  Або ж хтось всередині спить сном мерця.
  
  Карла під'їжджає до будинку Джеремі Кросу з вимкненими фарами. Вона зустрічає Боббі на задньому дворі і повідомляє йому про свою зустріч з Денні Санчесом. Разом вони піднімаються на маленьке заднє крильце, встають по обидві сторони від дверей. Боббі відкриває вхідні двері стукає в останній раз. Він натискає на дверний дзвінок, і в нічній тиші вони обидва чують дзвінок гучний і чіткий.
  
  Ніякої відповіді, нагорі не запалюється світло, взагалі ніякої відповіді. Вони дістають зброю.
  
  Боббі притримує штормову двері, береться за ручку внутрішньої двері, повертає її. Вона не замкнена. Він киває Карлі.
  
  Виставивши зброю перед входом, двоє поліцейських заходять всередину, знаючи, що встановити ймовірну причину для проникнення в це приміщення в даний момент буде непросто, якщо Джеремі Крос має якесь відношення до цих вбивств.
  
  Але Джек Періс в біді, і тому немає ніяких коливань.
  
  Мовчки вони погоджуються спробувати щастя в суді.
  
  П'ять хвилин потому, в одинадцять сорок, будинок був обшуканий, але не прочесан. На першому поверсі та в підвалі немає нічого незвичайного, нічого такого, чого не було б в будинку у будь-якого іншого просунутого юриста. Вони не знайшли ні тіл, ні крові, ні жертовних вівтарів, ні частин тіл в морозильній камері. Якщо Джеремі Крос і серійний вбивця, то він один з самих акуратних на світі.
  
  Коли Боббі Дитрихт і Карла Девіс починають підніматися по сходах, щоб більш ретельно обшукати другий поверх - ящики, тумбочки, якісь коробки, які вони бачили в шафах, - у Карли дзвонить телефон. "Почекай", - каже вона, але Боббі продовжує підніматися по сходах.
  
  Карла входить в кухню. Облава почнеться через двадцять хвилин, і, ймовірно, це дзвінок. На щастя, вона все ще знаходиться приблизно в п'яти хвилинах їзди від адреси на Вествуд-роуд. Вона заходить на кухню, дістає з кишені телефон. “ Девіс.
  
  “ Сержант Девіс, це Денніс Санчес.
  
  “Так, Денні, спасибі, що відразу передзвонив мені. Я ціную це".
  
  "У тебе є хвилинка прямо зараз?"
  
  "Абсолютно вірно".
  
  "Здається, у нас щось є", - кричить Боббі зверху. "В задній частині шафи в спальні є дверцята..."
  
  "Почекай мене, Боббі", - говорить Карла, потім засовує палець в інше вухо. “Продовжуй. Мені шкода".
  
  Санчес продовжує: “Я розмовляв з шефом поліції Блейком, і він попросив мене зателефонувати вам. Раніше ви навели довідки про людину по імені Крос, так?"
  
  "Абсолютно вірно".
  
  Боббі кричить: “Це схоже на... щось на зразок вівтаря. Я думаю, ми зловили цього недоумка".
  
  Санчес запитує: "Як у Джеремі Кросі з Пауелл-роуд, Клівленд-Хайтс?"
  
  "Так", - відповідає Карла, намагаючись звернути увагу на дві речі відразу. "Чому?"
  
  “ Чи можу я запитати, чим вас зацікавив містер Крос?
  
  "Нам подобається, коли він працює у відділі вбивств", - говорить Карла. "Це дійсно все, що я можу сказати на даний момент".
  
  Боббі каже: "Срань господня".
  
  Санчес робить глибокий вдих і повільно видихає. “ Тоді, боюся, погані новини. Ми отримали результати з стоматологічної лабораторії годину тому. Джеремайя Крос був застрелений в Кейн-парку тиждень тому. Йому теж відрубали руки."
  
  Господи, думає Карла. Крос - не наш актор.
  
  Крос був поліцейським в Кейн-парку!
  
  І це означає, що Санчес додає: “Годину тому мій Невідомий став гарним юристом. Моя команда прямо зараз знаходиться на шляху до його дому".
  
  – налаштування.
  
  Боббі.
  
  Зверху: "Там щось на зразок ... хелло"... що це, блядь, таке?"
  
  "Боббі, немає!"
  
  За мить до вибуху, коли Карла завертає за ріг і піднімається по сходинках, вона відчуває, як з її легень викачують повітря, ще до того, як вона відчує обпалюючий жар вибуху.
  
  На третій сходинці щось пробиває гіпсокартон прямо у неї над головою, обсипаючи її почорнілим гіпсом. Потім зліва від неї по сходах збігає смуга полум'я, за нею йде темна постать.
  
  Карла Девіс падає на коліна, легені повні диму, очі горять, і вона розуміє, що тліюча фігура - Боббі Дитрихт.
  
  
  69
  
  
  Пістолет у нього в кишені пальто. На даний момент. Він увійшов в її квартиру і вимкнув більшу частину світу. Вона дивиться на закривавлену срібну сережку на кавовому столику. Сережка Селести. Вона ризикує ще раз виглянути у вікно. Джессі Рей все ще чекає у своїй машині.
  
  Її єдина думка така: я можу закинути що-то так далеко?
  
  "Мені більше все одно", - каже вона, намагаючись ухилитися. На камінній полиці стоїть важкий бронзовий бюст Бетховена завбільшки з її кулак. Якби вона могла просто відкрити вікно або розбити його, у неї був би шанс відкинути його як можна далі, сподіваючись потрапити куди-небудь, куди завгодно, в машину Джессі Рея. “Я закінчив. Я нікому не заподію шкоди. Про моєї дочки подбають. Роби те, що повинен ".
  
  “Ти знаєш, скільки всього може трапитися з тобою до того часу, як твій друг добереться сюди? Дуже багато. Все це погано".
  
  "Зроби свій кращий знімок".
  
  "Я хочу, щоб ти зняла трубку, подзвонила йому і сказала, що все в порядку".
  
  "Ні".
  
  Жан-Люк підходить до вікна. Мері робить крок назад, подалі від нього. Вони разом дивляться на парковку, де темний седан простоює поруч з телефоном-автоматом, на сигаретний дим, клубящийся в нічному небі.
  
  Жан Люк сміється. “ Це і є твій спаситель?
  
  Мері якраз збирається забрати бронзовий бюст, коли на стоянку Dairy Barn через дорогу заїжджає білий фургон і з вереском зупиняється. На боці у нього логотип NBC павич. На даху встановлена стійка для супутникового зв'язку.
  
  Що, чорт візьми, тут відбувається? думає вона. Чому знімальна група новин розташувалася через дорогу від мого будинку?
  
  Коли Жан-Люк знімає піджак і починає закочувати рукави сорочки, вона все розуміє. Але це мудрість, якою вона не хоче, гострий частокіл пам'яті, який говорить їй, що жах цієї ночі був зумовлений дуже давно.
  
  Тому що там, на передпліччі Жан-Люка, є татуювання у вигляді яскраво-помаранчевої гримучої змії.
  
  "Це той чоловік, який бився з Селестою у вестибюлі готелю два роки тому", - думає вона. Протягом двох років моє життя йшло по шляху зіткнення з цим моментом.
  
  Її коліна болісно підгинаються, розум виходить з-під контролю, шлунок бунтує. Вона хапається за підвіконня, щоб утриматися на ногах, і, подивившись вниз, бачить водія фургона NBC, що направляє свою машину до седану Джессі Рея.
  
  Чоловік ставить фургон на стоянку, виходить, підходить до машини Джессі Рея, зупиняється. Він повертається, щоб глянути на свого партнера з глузливим виразом на обличчі, потім тягнеться до руці Джессі Рея і прибирає її від вікна машини. Це рука манекена, одягнена в чорний рукав пальто і яскраво-білу манжету, у руці він тримає майже догоревшую сигарету.
  
  Людина з NBC чухає потилицю і посміхається. Цигарка падає на землю.
  
  Чотирма поверхами вище Крістіан дель Бланко, відомий протягом багатьох років як сотня різних людей, включаючи бонвівана на ім'я Жан-Люк Крістіан і темного шахрая на ім'я Джессі Рей Карпентер, сміється, закриваючи віконниці і задергивая жалюзі, на мить позбавляючи ніч від цієї живої картини, позбавляючи тих безумців, які напевно можуть чути такі речі, пісні крику Марії.
  
  
  70
  
  
  Періс перевіряє двері, сморід від котла перетворюється в густий, смердючий туман, який заповнює кожен кубічний дюйм повітря в кімнаті. На двері звичайний міжкімнатний замок, перевернутий. Сама двері має міцну серцевину. Замок спрацьовує першим. Він обмацує чорнильно-чорну стіну, знаходить важку фанеру над вікном, пофарбовані в чорний колір головки запірних болтів. Теж міцний.
  
  Він оглядає маленьку кімнату, що здавалася ще менше з-за темряви. Котел в самому центрі. Міцне крісло з підголовником. А навпроти крісла маленький столик з комп'ютером і клавіатурою.
  
  Не його батько.
  
  Комп'ютер включений, але екран темно-синього кольору, порожній. Періс сідає в крісло, намагається привести думки в порядок. Він перевіряє магазин в свою зброю. Одна куля. Сучий син залишив його з одним патроном. Він повертає магазин, вставляє патрон, клацає запобіжником.
  
  Він перевіряє кишені. В правій кишені. Двадцять чи тридцять доларів на скріпці для паперів. Пачка "Смузі" або кетчупу з "Сабвей". Ліву кишеню. Порожньо.
  
  "Одна куля, без приправ і галюцинацій", - думає Періс.
  
  Відмінно.
  
  
  71
  
  
  Чоловік високий і худий, рудий. На ньому дешеве пальто і міцні чорні черевики на шнурівці. У тьмяному світлі, отбрасываемом лампочкою в клітину на стіні підземного службового тунелю, що сполучає апартаменти "Кейн Менор" і "Кейн Тауерс апартментс", він виглядає втомленим, виснаженим і глибоко стурбованим. Людина, що харчується кавою, цукром, тваринними жирами, спиртними напоями.
  
  Поліцейський.
  
  "Добрий вечір," кажу я, впираючись стовбуром двадцять другого в спину Мері. Ми зупиняємося. Тепер ми приблизно в десяти футах від чоловіка.
  
  "Добрий вечір," відповідає рудоволосий чоловік.
  
  Я відчуваю, як Мері напружується, готова зірватися з місця. “ Яка там погода?
  
  "Стає зовсім погано", - каже чоловік, злегка відвертаючись від мене, такий рух зробив би лівша, якби збирався розстебнути кобуру пістолета на лівому стегні, зброю, заховану у нього під пальто. Його голос злегка віддається луною в бетонному тунелі. Над нами цокотить водопровідна труба.
  
  "Схоже, вечір у нас в порядку", - кажу я. “Дружина трохи не в собі. Довелося піти з вечірки по сусідству. Слава Богу, що ми зайшли, а?"
  
  "О, так". Поліцейський робить крок вперед. "З вами все в порядку, мем?"
  
  “Як я вже сказав, її трохи нудить. Протухлі креветки або щось в цьому роді, розумієш? Не можу довіряти цим дешевим постачальників провізії в підвалі ".
  
  “ Якщо ви не заперечуєте, сер, я б хотів почути це від неї. Отже, мем, ви...
  
  Раптово з-під пальто рудоволосого чоловіка лунає тріск двостороннього радіозв'язку.
  
  Наші очі знову зустрічаються. І ми пов'язані навіки.
  
  Перш ніж він встигає зробити свій хід, я підходжу до Мері ззаду, обхватываю її рукою за горло і приставляю дуло пістолета до скроні. Рудоволосий коп завмирає.
  
  Я кажу: “Заведіть руки за голову і переплетіть пальці. Офіцер".
  
  Повільно, неохоче він робить це. Але не відводить від мене погляду. Його очі темно-зеленого кольору, непроникні, стоїчні у своєму спокої. Я знаю, що ця людина може заподіяти мені великої шкоди.
  
  “ Наручники у тебе з собою? - Запитую я.
  
  Коп просто дивиться.
  
  Я кажу: "Пристебни себе наручниками до водостічної труби".
  
  "Ні".
  
  Я взводлю курок. Мері застигає під моєю рукою. “ Прошу вибачення?
  
  "Я не збираюся цього робити".
  
  "І чому ж це так?"
  
  Коп дивиться на мене з втомою, якої я ніколи раніше не бачив у людини його віку. Смирення душі. “ Тому що я пошарпаний коп, приятель. Ти мене чуєш? Старий пошарпаний плоскостопый. Дозволити тобі надіти на мене наручники - кошмар набагато гірший, ніж все, що ти міг би зробити з цим пістолетом. Повір цього. "
  
  "Ти думаєш, я не вб'ю її?"
  
  "О, не зрозумійте мене неправильно", - говорить поліцейський. “Я думаю, ви збираєтеся вбити її. Я думаю, ви збираєтеся вбити й мене теж. Ти просто не зробиш цього зі мною, поки я прикутий наручниками до водостічної труби. Я залишаю свого сина більше, ніж це. Пробач. "
  
  Я більше не хочу про це чути.
  
  Я стріляю в нього три рази.
  
  Він відсахується назад і важко падає долілиць на спину.
  
  Мері верещить. Я закриваю їй рот. Приставляю пістолет до її голові, поки реальність її власної смерті не стає очевидною в її очах. Я веду її до службового ліфту, потім натискаю кнопку ліктем. Незабаром під'їжджає машина.
  
  Я чую вдалині звуки пожежних машин.
  
  Коли ми заходимо всередину, я також чую шум руху по рації поліцейського. Двері ліфта закриваються як раз в той момент, коли жіночий голос вимовляє:
  
  “Грег... Грег ... тобі краще забратися звідси"... тут починається справжнє пекло.... Боббі поранений ... повторюю... Боббі поранений ..."
  
  
  72
  
  
  "Він виглядає таким пересічним", - думає Періс. "Виглядає краще, ніж зазвичай", - подумав він, коли цей чоловік грав роль Джуліана Круза. Чарівний і поступливий.
  
  Він потиснув руку чудовиську і не знав про це.
  
  Але тепер, коли я бачу його таким, що сидить у кріслі на екрані комп'ютера, у верхньому правому кадрі з чотирьох, він виглядає звичайною людиною. У верхньому лівому фреймі Періс бачить себе таким, що сидить на стільці наживо, завдяки маленькій цифровій камері, прикріпленою до монітора, і підсвічуванню доріжки над головою. У правому нижньому куті - старе відео, на якому він зображений на сходах Центру правосуддя.
  
  "Містер дель Бланко," каже Періс.
  
  "Крістіан, будь ласка, детектив," каже чоловік.
  
  "Відміни це".
  
  “Тобі сподобався твій хот-дог? Смачний?"
  
  "Відміни це".
  
  "Занадто пізно для цього".
  
  "Дозволь мені запитати тебе про дещо", - каже Періс, намагаючись здаватися більш впевненим, ніж є насправді. Чарівний гриб все ще змушує його розум літати в тисячі напрямів. “Я розумію, чому ви мене переслідуєте. Я навіть розумію, чому ви переслідували Майка Райана. Але чому Левертовых?"
  
  Крістіан відривається від камери. Він приносить три фотографії. У Парижі вони виглядають як фотографії Крістіана, що приходить і йде з La Botanica Macumba. “Ти можеш у це повірити? Таємні фотографії мене". Він сміється, підносить їх ближче до камери. “Виявляється, старина Айк не просто продавав кошерні хот-доги на тому кутку, детектив. Він був одним з тих, хто стежить за кварталами. Я кілька разів бачив його за рогом, проводив з ним час, навіть познайомився з його дружиною. Але приблизно в п'ятий раз, коли я відвідав ботаніку, він почав щось підозрювати, здається, почав фотографувати. Думаю, я був не тієї породи. Повірте мені, в ту хвилину, коли в пресі з'явилося повідомлення про вбивство вуду і фоторобот підозрюваного, він би вже говорив по телефону. Мені потрібен був час. Старина Айк просто не втрутився у справу. Едіт зробила помилку, полюбив його". Крістіан відкладає фотографії в бік, нахиляється вперед і додає: "Важливе питання в тому, що ти відчувала?"
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “ Бути підозрюваним. Навіть на хвилину. Яке це, коли люди, яких ти знаєш роками, дивляться тобі прямо в очі і думають, що ти нелюд? Невже ганьба всього цього викликав у тебе бажання покінчити з собою? Викликав бажання напитися і підпалити себе? Хм? Показати світові, що Париж дійсно горить?"
  
  Уявним поглядом Періс бачить обличчя Боббі і те, що тільки дев'яносто дев'ять відсотків з них повірили йому. “Я знаю, хто мої друзі. Вони знають правду".
  
  "Правда", - задумливо вимовляє Крістіан. Він виходить з кадру, повертається з фляжкою "Стерлінг", сьорбає з неї. “Мухомор мускариа". Дуже міцний. Ти коли-небудь пробував це?
  
  Париж зберігає мовчання.
  
  “ Куди він привів вас у своєму короткому, хвилюючому подорожі?
  
  "Тато", - думає Періс. "Ти і близько не зрозумієш".
  
  “О, тримаю парі, я б так і зробив. Індіанці хинчи кажуть, що це пробуджує давні спогади. Які у вас давні спогади, детектив?" Крістіан нахиляється вперед, натискає кілька клавіш. Миттєво в нижній правій рамці з'являється фотографія. Фотографія Френка Пэриса. Фотографія, яка була в газеті поряд з некрологом його батька. Гнів піднімається в грудях Пэриса. Його тренування відсувають це. З працею. Тепер він знає, що викликало його галюцинацію.
  
  Крістіан говорить: "Перше, що ти повинна знати, це те, що я перебуваю в сусідній кімнаті". На екрані Періс бачить, як Крістіан виходить з кадру. Потім ледве чутно: "Чуєш це?"
  
  Періс чує приглушений стукіт позаду себе. "Так".
  
  Крістіан повертається в кадр. “Я впевнений, ти вже знаєш, у тебе є тільки одна куля. У твоєму житті, прямо зараз, ця куля - валюта. Як ти її витратиш? Замок на двері? Ти міг би вистрілити в нього, але тоді твій пістолет був би порожній, і я би вбив тебе.
  
  Перш ніж Періс встигає зупинити себе, він знову дивиться на фотографію свого батька, думає про фотографії в руках цього м'ясника. Він каже: "Пішов ти".
  
  Крістіан нерухомо дивиться в камеру, неначе на DVD поставили стоп-кадр. Потім, як мазок, він зникає з кадру, і на двадцять секунд екран перетворюється в сіре розмита пляма. Потім точка огляду змінюється на більш довгий кадр, і Періс тепер може бачити, що в яскраво-білій кімнаті по сусідству знаходиться вівтар, мало чим відрізняється від каплиці в підвалі Эванджелины Круз. Але це більше, він накритий величезною блискучою білою тканиною. Здається, що всюди горять свічки, що висвітлюють об'єктив цифрової камери. На сходах вівтаря Паріс бачить висохлі пазурі тварин, що виділяються на тлі хмарно-білого простирадла. Він бачить глиняні графини з древніми символами. Він бачить півдесятка мідних тарілок з ріжками пахощів, стоси мідних монет.
  
  Але саме те, що Джек Періс бачить за вівтарем, приводить його в жах.
  
  Там, на тлі білої стіни, за мерехтливими свічками, таємничої глиняним посудом і паруючими вазами, стоїть величезне біле розп'яття. А на ньому висить фігура.
  
  Знайома постать.
  
  Фігура Ребеки Д'анджело.
  
  
  73
  
  
  Я знімаю сорочку, штани, білизну, взуття і шкарпетки. Я натягую довгий білий халат через голову, моя шкіра тепер наелектризована відчуттям штучного шовку. Я ніколи так не відчував брух, такого повного сили.
  
  Я роздягаю Мадрину на розп'ятті. Її шкіра виглядає ніжною, могильній, білої. Я дістаю свій великий молоток. “ Ви коли-небудь були свідком цього жертвопринесення, детектив?
  
  "Послухай мене", - каже Періс. “Якщо вона мертва, то тут немає достатньо великого каменя, щоб сховатися під ним. Чуєш мене?"
  
  "Вона не померла".
  
  “Убий себе. Зараз же".
  
  "Вона прив'язана там", - кажу я. "Але, якщо ти не будеш робити в точності те, що я говорю, може стати гірше". Я показую срібні шипи, заточені як бритва. “ Набагато гірше.
  
  
  74
  
  
  Він повинен підтримувати розмову з чоловіком. “Як нам покінчити з цим, Крістіан? Припини те, що ти робиш, і давай поговоримо".
  
  "Я хочу, щоб ти витягнув свою зброю".
  
  Періс кориться. “ І що тепер?
  
  “ Встав свою кулю в патронник.
  
  "Він вже заряджений".
  
  "Звичайно", - каже Крістіан. "Запобіжник знято?"
  
  "Запобіжник знято".
  
  На екрані, в одному з чотирьох кадрів, тепер показується репортаж з місцевих новин. Періс бачить пару автомобілів Cleveland Heights zone на стоянці біля молочного комори і думає:
  
  Ми знаходимося в апартаментах Cain Towers.
  
  Крістіан каже: "Тепер ти приставиш дуло зброї до свого чола й натиснеш на спусковий гачок".
  
  "Що?"
  
  “Якщо ви зробите це, давайте подивимося, чотирьох хвилин, я відпущу її. Якщо ні, я збираюся вбити цвяхи в її руки і ноги. Як ви думаєте, що воліли б наші глядачі? Ти чи вона?"
  
  Глядачі? Думає Періс. Це транслюється? "Про що ти говориш?"
  
  “Прямо зараз ти - головна визначна пам'ятка Cable99. Насмілюся сказати, скоро по всьому світу".
  
  "Ти не в своєму розумі".
  
  “ Можливо. Але, враховуючи, що ви насправді не такий вже хороший детектив, я серйозно сумніваюся, що ви достатньо кваліфіковані, щоб поставити такий жахливий діагноз. Без образ.
  
  У правій нижній рамці тепер мерехтять фотографії. Крістіан на тлі старого іржавого "Бонневилля". Крістіан і його сестра в Сідар-Пойнті.
  
  Ти повинна знати, що розбиває його серце.
  
  "Вона не вбивала себе", - каже Періс, знаючи тепер, що справжня Сара Вайс мертва. Жінка в його квартирі була самозванкою. "Це не було самогубством".
  
  Крістіан завмирає, його обличчя спотворюється від люті. “ Заткнися.
  
  “Це правда. Вони відновлюють справу. Вони розглядають це як вбивство ".
  
  "Заткнися!" - крикнув я.
  
  “Я знаю, ви звинувачуєте мене в судовому переслідуванні її, але я виконував свою роботу. Докази були в наявності. Але тепер є докази того, що вона не була доведена до самогубства. Це набагато гірше ".
  
  "Я не хочу це чути".
  
  “ Хіба ти не хочеш побачити, як той, хто зробив це з твоєю сестрою, заплатить за це? Хіба не з-за цього все це було?
  
  Крістіан робить кілька кроків убік від розп'яття.
  
  Так, думає Періс.
  
  Затримай його.
  
  "Значить, я можу піти від цього?" Запитує Крістіан. “Ви і я підемо по сліду і зловимо поганих хлопців, шериф? Будь ласка".
  
  “Звичайно, немає. Але ти можеш отримати допомогу. І я бачу, що правосуддя в твою користь восторжествувала".
  
  "Заткнися", - каже Крістіан. "Ні слова". Він піднімає кілька шипів. В іншій руці він тримає корону з колючого дроту. "Якщо ти скажеш..."
  
  "Ні!"
  
  "Що я тобі щойно сказав?" Крістіан кричить. "Ти вбив її, придурок".
  
  "Почекай!"
  
  Крістіан не чекає. Він перетинає кімнату, підходячи безпосередньо до камери. В одну мить екран комп'ютера Періс знову стає синім.
  
  Але Періс все ще чує. Крістіан залишив мікрофон включеним. Крістіан кричить: "Весь світ дивиться на тебе!"
  
  Періс чує кроки Крістіана, шумливі по кімнаті. Він чує музику, яка до цього була слабким, скрипучим шумом на задньому плані, раптово збільшується в гучності.
  
  "Крістіан!"
  
  "Врятуй їй життя!" - Каже Крістіан.
  
  "Припини!"
  
  Але він не зупиняється. Періс чує огидний, ненависний звук. Крижаний брязкіт молотка про сталь.
  
  Потім лунають крики.
  
  
  75
  
  
  Фернелл Брекстон обливається потом. На одне божевільне мить він бачить себе на сцені у величезному бальному залі готелю Marriott, отримують місцеву премію "Еммі". Він перевіряє свій рівень. Рівень звуку на межі; відео, хоча і з невеликим відставанням, іноді видає серію нерухомих зображень, чітке. Тепер доступно чотири окремих каналу. Безумець в білій кімнаті з дівчиною. Повторюване відео з усіма старими фотографіями. Поліцейський в чорній кімнаті з пістолетом. І камера новин NBC в прямому ефірі.
  
  Фернелл взяв пряму трансляцію з мережі і вставив її в свою кабельну трансляцію, як Гаррі Блекстоун з'єднував дві половинки настилу моста. Він не мав ні найменшого уявлення, чи мав він взагалі яке-небудь право хапатися за стрічку, але, з іншого боку, в даний момент йому було просто все одно.
  
  Це час Еммі.
  
  На екрані, у верхньому правому фреймі, божевільний завмер, готовий встромити цвях, який він почав вбивати в ліву руку оголеної жінки. Оголена жінка прив'язана до хреста. Божевільний дивиться на свій монітор, затиснувши рот жінки рукою.
  
  Тепер у нижньому лівому фреймі середній знімок квартири в Каїн-Тауерс, зроблений із протилежного боку вулиці. Всюди поліцейські машини. Ви також можете почути вертоліт.
  
  Нижній правий кадр являє собою відеозапис, показує стару фотографію місця злочину - кухонний підлога залитий кров'ю.
  
  Але саме на кадрі вгорі зліва Фернелл і всі інші зацікавлено спостерігають за подіями. На цьому кадрі сидить офіцер поліції, що знаходиться на межі самогубства. В руках у нього перевернутий 9-міліметровий пістолет, дуло впирається в центр його чола, великий палець на спусковому гачку, обличчя спотворене страхом. Рівно опівночі він каже:
  
  “Я знаю, що одного разу ти побачиш це, Міссі. Я сподіваюся, що ти цього не побачиш, але я знаю, що побачиш". Його голос зривається. "Я люблю тебе і твою маму всім серцем".
  
  Він натискає на спусковий гачок.
  
  Звук більше схожий на приглушений бавовна, ніж на бавовну, але тіло смикається і трясеться, потім Фернелл бачить дірку прямо посередині лоба чоловіки. Поліцейський опускається в крісло, нерухомий і мовчазний.
  
  У верхньому правому фреймі чоловік у білому каптані відходить від жінки на хресті. Він підходить до камери, пильно дивиться. Він недовірливо дивиться на свій монітор. Потім він починає сміятися, високо, голосно і довго, кружляючи по колу і викрикуючи щось на незрозумілих мовах.
  
  Смерть, думає Фернелл Брекстон, повертаючись і розкладаючи свій вечеря від Тоні Рома по всій панелі управління, його вступна промова на даний момент відкладена.
  
  Він транслював смерть.
  
  ЖИВІ КОНЦЕРТИ.
  
  
  76
  
  
  Мухомор мускарий знаходиться в повному, юнацькому розквіті в моєму мозку, моїх м'язах, моєї крові. Я відчуваю себе підтягнутим, хитрим.
  
  Джек Періс мертвий.
  
  Світ може подумати, що він пожертвував собою, щоб врятувати жінку, що він якийсь шляхетний дикун, але ми знаємо справжню причину:
  
  Почуття провини.
  
  Моє саме перше заклинання.
  
  Моя мадрина кричить, але я ледь чую її з-за божевільного грохоту, наростаючого приспіву музики. Я вибираю мачете, заспокоєний його вагою, його рівновагою.
  
  Я обезголовлю її одним ударом стали.
  
  Я дивлюся прямо в об'єктив камери, підлога піді мною починає тремтіти, стрясаючи сам фундамент будівлі.
  
  Цьому світу я кажу: “Це для Сарафины. Mi hermana."
  
  "А це для Файет Мартін".
  
  Голос лунає прямо у мене за спиною. В кількох дюймах. Я обертаюся.
  
  Це Періс. У нього великі руки, як у мого батька. Вперше в моєму житті все стихає.
  
  Я стрибаю.
  
  Тато стріляє.
  
  
  77
  
  
  ВБИВЦЯ ВУДУ ВИЗНАЄ СЕБЕ ВИННИМ ЗА Повідомленням ASSOCIATED PRESS, Поданої в 12:31 вечора.
  
  
  Клівленд (ap) - Чоловік, який вбивав своїх жертв, а потім калічив їх тіла сантерианскими символами, визнав себе винним сьогодні за сімома пунктами звинувачення у вбивстві при обтяжуючих обставинах, визнавши, що він убив одну жертву, відрубавши їй голову; іншу - шляхом кастрації.
  
  Угода про визнання вини обіцяє 30-річному Крістіану дель Бланко довічне ув'язнення без можливості умовно-дострокового звільнення. Йому загрожувала б страта, якщо б він був визнаний винним у вбивстві першого ступеня по кожному з пунктів звинувачення.
  
  Після свого арешту в початку Нового року містер дель Бланко зізнався у вбивстві 30-річної Файет М. Мартін в грудні минулого року після того, як заманив її в покинуту будівлю в центрі міста, а також 48-річного Вілліса Джеймса Уокера. Неясно, звідки містер дель Бланко знав містера Уокера і що привернуло цих двох чоловіків у мотель Dream-A-Dream, розташований у іст-сайді Клівленда.
  
  Інші жертви, 79-річний Ісаак К. Левертов та його 81-річна дружина Едіт Р., очевидно, стали жертвами жертвопринесення.
  
  Інша жертва, 60-річний Едвард Морисо, був власником магазину трав, що спеціалізується на сантерианских артефактах.
  
  Роблячи заяву про визнання вини, р-н дель Бланко шокував прокурорів і призначеного судом адвоката захисту, згадавши двох інших жертв. Перша - спільниця по імені Селеста Л. Конрой, 26 років. Поліція виявила тіло міс Конрой у підвалі будівлі на перетині Східної Вісімдесят п'ятої вулиці та Карнегі-авеню, де, за їх словами, вона була задушена. Інший - жертва стрілянини, знайдена в Кейн-парку в Клівленд-Хайтс, жертва, лише нещодавно опознанная як 29-річний Джеремі Д. Крос, адвокат з Клівленд-Хайтс, яка колись представляла сестру обвинуваченого за її власним звинуваченням у вбивстві.
  
  З-за травм, отриманих під час арешту, р-н дель Бланко постав перед судом в інвалідному кріслі. Перш ніж його повернули в камеру, він вибачився перед сім'ями жертв на побіжному іспанською.
  
  Оголошення вироку призначено на 15 січня.
  
  
  78
  
  
  Наслідки будь-якої справи Масштаб і вагомість вбивств в Очоси завжди мають далекосяжні наслідки. В процесі написання знаходяться дві книги. У "Простому дилера" готується серія з чотирьох частин.
  
  В ту ніч Боббі Дитрихт отримав опіки першого ступеня на правій руці і нозі, а також перелом ліктьової кістки лівої руки. Грег отримав три поранення. Кулі 22 калібру потрапили в ліву сторону його бронежилета, зламавши два ребра. Планується, що обидва повернуться до роботи протягом декількох тижнів.
  
  Після вбивства Джеремі Кросу Крістіан знав, що рано чи пізно зв'язок з Сарою Вайс буде встановлена. Саме тоді Крістіан, повинно бути, взяв кілька своїх зайвих дрібничок і встановив імпровізований вівтар на другому поверсі будинку Джеремі Кросу, прикріпивши трохи пластику до ртутному вимикача.
  
  Просто на всяк випадок.
  
  Записи в Адміністрації ветеранів показали, що людина на ім'я Джеремі Крос запросив досьє на Деметриуса Солтерса приблизно через тиждень після вбивства Джеремі Кросу. Це пояснює, куди пропало посвідчення особи Джеремі Кросу після того, як він був убитий, а також той факт, що Крістіан дель Бланко наближався до старого поліцейського.
  
  Ронні Будро подзвонив в Париж в День Нового року. Після того, як Крістіан дель Бланко вдарив його по потилиці напередодні ввечері, Ронні заявив, що, хоча він і вдячний Господу за те, що Крістіан дель Бланко зберіг йому життя, вони з Періс нарешті рівні - всі борги офіційно виплачено.
  
  Наскільки Періс змогла зібрати воєдино, завдяки товстої пачки листів, які вони знайшли в квартирі Крістіана, Крістіан і Сарафина дель Бланко, яка підписувала всі свої листи "Фіна", розлучилися після вбивства їх батька. Крістіан пішов спочатку в Сан-Дієго, потім до Мексики, де провів наступну дюжину або близько того років свого життя. Сарафина працювала ескортом і моделлю, в основному на виставках, подорожуючи по країні під різними іменами. Делія Уайт, Б'янка дель Гато, Сара Вайс. Її минуле спливло дуже мало, коли вона постала перед судом. У листах Сарафины до її братові також містилися відомості про Майкла Райані, людину, яку звинувачували в тому, що він дозволив їх батькові вийти сухим з води за того, що, на їх думку, було вбивством.
  
  Коли Майкл Райан переїхав в Сан-Дієго, для Крістіана з'явилася несподівана можливість прокрастися з Тіхуани і вистрілити в нього. Але Майкл Райан був не такою вже легкою мішенню в Сан-Дієго. Він був патрульним в добре озброєної машині зони.
  
  Керрі Райан - це зовсім інша історія. Бачили, як старий пошарпаний автомобіль Bonneville виїжджав з-за рогу, залишивши маленьке понівечене тіло дівчинки. Були дані опису водія, але підлітка так і не спіймали.
  
  До того часу, коли Майкл повернувся в Огайо, Сарафина і Крістіан возз'єдналися в Клівленді, хоча Крістіана все ще розшукували для допиту у справі про вбивство його батька.
  
  Вони знали, що Майклу потрібні гроші на догляд за дочкою. І вони знали, що у Майкла є те, чого вони хочуть.
  
  Сарафина познайомилася з Майклом, завоювала його довіру, уклала угоду. Вона запропонувала йому десять тисяч доларів за те, щоб він вкрав матеріали розслідування вбивства Ентоні дель Бланко, зникнення яких практично виключило б будь-які шанси на арешт Крістіана в майбутньому.
  
  В ту ніч в готелі "Ренесанс" вони отримали все, що хотіли.
  
  Включаючи життя Майкла Райана.
  
  Коли Сарафина покінчила з собою, Крістіан був у розпачі. Він працював повією в Мексиці і придбав репутацію досвідченого коханця, особливо серед любителів сексу і вуаєристів / ексгібіціоністів в Акапулько. Він підписав контракт з NeTrix, знаючи, що зустріне підходящу жінку для свого "заклинання", якщо зможе залучити її своїми чарами. Таким чином, доля Файет Мартін була вирішена.
  
  Як Крістіан познайомився з Марією, залишається загадкою. У своїй заяві Мері сказала, що вони зустрілися перед її будинком, і саме після цього він шантажував її, змушуючи допомагати йому, погрожуючи життя її дочки, - на цю історію прокуратура, схоже, охоче купилася.
  
  Крістіан нічого не говорить.
  
  Хоча Міністерство внутрішніх справ посмертно виправдало Майкла Райана, кожен, хто уважно вивчить докази, ніколи не повірить нічому, крім очевидного.
  
  Майк Райан помер у парі туфель за двадцять п'ять доларів.
  
  Гроші ніколи не були для нього.
  
  В кінці першого тижня січня, коли Періс починає складати папки зі справами Очоси на своєму столі, йому приходить в голову, як близько усе це знову підійшов до нього, як близько до Бет і Мелісі. Чоловік, якого він бачив з Бет на Шейкер-сквер, - хлопець з плечима - насправді був хлопцем, з яким Бет познайомилася на eharmony. Релігійні уподобання цієї людини, однак, ще не заспокоїли ревнощі Пэриса.
  
  Але Крістіан дель Бланко дійсно поклав око на Бет. Періс в цьому не сумнівається. Крістіан знайшов її адресу електронної пошти і відправив їй комп'ютерний файл "Оксамитове крісло з підголовником", який запускається автоматично. Можливо, він хотів втягнути її в це до того, як все закінчиться. У нього просто закінчився час.
  
  Коли Періс тягне коробку з папками до ліфта, саме ця картина леденит його сильніше, ніж зимова буря бушує зовні.
  
  Її рука все ще в шині. Лікарі кажуть, що з часом вона відновить більшу її частину, але товстий горбок рубцевої тканини в тому місці, куди проник шип, залишиться назавжди.
  
  Її виписують з лікарні протягом години.
  
  Періс стоїть у ногах ліжка. Мері сидить, склавши руки на колінах, біля її ніг маленький чемодан. Єдині звуки - це тихе гудіння обігрівача і дріб крижаного дощу по вікну. Періс дивиться на конфетті з покритих льодом автомобілів на стоянці Університетської лікарні. Він чекає, поки запанує належна тиша, потім каже: "Ти знаєш, чому я тут?"
  
  Мері глибоко зітхає. "Ну, я звела все до двох речей", - говорить вона тремтячим, невпевненим голосом. “Я їду звідси або на таксі, або на поліцейській машині. Я не спав всю ніч, мечась між цими двома речами.
  
  "Я прийшов сюди, щоб сказати тобі, що проти тебе не буде висунуто жодних звинувачень", - каже Періс сухим, байдужим монотонним голосом. Він чекає. Позаду нього Мері починає тихо плакати. Він не дивиться. Його не цікавлять її сльози.
  
  Через кілька миттєвостей вона каже: "Спасибі".
  
  “ Я не маю до цього ніякого відношення. Повір мені.
  
  "Мені так шкода".
  
  Періс обертається, здивована тим, наскільки вона виглядає старше. "Про що ти шкодуєш?"
  
  “ За все. За те, що зробив це особистим для тебе. За те, що піддав тебе небезпеки.
  
  “ Я піддаюся небезпеки з-за своєї другої чашки кави щодня. Ти виставив мене дурнем.
  
  "Я не хотів цього".
  
  “Послухай, якби прокуратура не вважала тебе жертвою у всьому цьому, вони могли б подумати, що ти намагаєшся звинуватити мене в тяжкому злочині. Можливо, їх потрібно трохи підштовхнути в цьому напрямку. Невелика характеристика. Він кидає на ліжко пару чорно-білих фотографій. Розмиті фотографії жінки, тікає з мотелю "Мрія про мрії". "Може бути, це допоможе".
  
  "Ти не розумієш".
  
  “ Я багато чого розумію. Наскільки я розумію, у справі "Пограбування" є активне досьє під назвою "Справа целующегося бандита". Романтично, чи не так? Я розумію, як ваші відбитки привели мене прямо до часткового відбитку в цій справі - серії пограбувань, про які ні один детектив, схоже, ніколи не зможе добитися, щоб жертва залишилася в протоколі. Це все про жінку, яка кидає пару п'яниць на даху в Куерво і трясе хтивих бізнесменів середніх років ".
  
  Мері на мить замовкає, її серце прискорено б'ється. “Все, що я робила, я робила заради своєї дочки. У тебе є маленька дівчинка. Підведи риску для мене. Чого б ти не зробила?"
  
  У Парижа немає відповіді на це питання.
  
  Але це лише один з багатьох, на які він упевнений, що ніколи не отримає відповіді, особливо про вбивства Очоси. І він знає чому. Той факт, що такий гучний монстр, як Крістіан дель Бланко, зараз за ґратами, і той факт, що "Місто повернення" тепер може почати відновлювати цей кошмар, означає, що багато кінці з кінцями ніколи не будуть зв'язані.
  
  Періс застібає пальто, натягує рукавиці.
  
  "Це тут ти говориш мені виїхати з міста?" - запитує вона, її погляд прикутий до фотографій на ліжку.
  
  Періс йде до дверей. Він кидає погляд на фотографію красивою темноволосої маленької дівчинки на прікроватной тумбочці. "Якщо б ти був кимось іншим, мені, можливо, довелося б це зробити".
  
  "Я розумію".
  
  Періс витримує її погляд, згадуючи, коли в останній раз він так глибоко заглядав їй в очі. Він сказав собі, що не буде цього робити, але все одно робить. "Дозволь мені запитати тебе про дещо".
  
  "Що завгодно".
  
  "Це Все було несправжнім, вірно?"
  
  Її обличчя пом'якшується. Вона знову молода. “Все це було по-справжньому. Ми тільки що зустрілися в пеклі".
  
  Періс не обтяжує себе відповіддю.
  
  Мері встає, робить невпевнений крок до нього, зупиняється. “ Як мені тобі це довести?
  
  Періс затримується на мить, запам'ятовуючи її силует глибоко в своїй пам'яті, потім повертається і йде по коридору.
  
  Переповнений зал суду наповнений тишею джунглів. Головує суддя Ейлін Дж. Корріган. Вона закінчує свою постанову. "Ви повинні відбувати ці терміни послідовно, без можливості умовно-дострокового звільнення".
  
  У принизливому світлі кімнати, де вершиться правосуддя, Крістіан дель Бланко виглядає зломленим, маленьким. Хоча Періс цілився прямо йому в груди, повністю готовий рознести його к чортам собачим, коли Крістіан схопився з підлоги, куля потрапила йому в праве стегно. Сумний прогноз полягає в тому, що одного разу він знову буде ходити.
  
  "Чи є що-небудь, що ви хотіли б сказати суду на цьому етапі?" Запитує суддя Корріган.
  
  "Ні, ваша честь", - говорить Крістіан, опустивши голову, ідеальний розкаявся грішник.
  
  "Нехай змилується Господь над душею". Суддя Корріган стукає молотком. Вона ненадовго замовкає, потім виходить, змахнувши чорним бавовною, з видом пригніченого відрази.
  
  Серед натовпу репортерів, які покидають зал суду, Джек Періс і Карла Девіс прокладають собі шлях до столу захисту. Періс кидає погляд на Крістіана дель Бланко, що сидить в інвалідному кріслі. Він вивчає різкий погляд цієї людини, думаючи: "Він відмінно проведе час у в'язниці".
  
  Раптово Крістіан піднімає погляд, визнаючи присутність Пэриса. Абсолютна чорнота його очей леденит кров Пэриса. Періс вже одного разу дивився в ці очі.
  
  За винятком того, що в той раз вони належали Сарі Вайс.
  
  Крістіан каже: "Я повинен знати".
  
  "Знаєш?" Відповідає Періс. "Знаєш що?"
  
  "Яким чином?"
  
  Періс розуміє, про що говорить Крістіан, точно так само, як він розуміє, що щось подібне з'їло б такої людини, як він. Крістіан-обманщик, людина, який найняв жінку по імені Селеста Конрой для виконання своєї брудної роботи; Селеста, яка була так схожа на Сару Вайс, що Пэрису не склало праці повірити, що тієї ночі в його квартирі справді була вона. Чарівний гриб, звичайно, трохи допоміг.
  
  "Ти маєш на увазі мою маленьку помилку з комп'ютерної камерою?" Запитує Періс.
  
  "Так".
  
  Періс нахиляється вперед, досить близько, щоб побачити приниження і поразка в очах чоловіка. "Ну, кров на моєму лобі і дверні замки були легкими частинами". Періс лізе в кишеню, кидає на стіл пачку кетчупу і скріпку для паперів. "Старі фокуси фокусників".
  
  Крістіан розсіяно торкається пальцем до власного лобі.
  
  Періс відкриває свій портфель. “Найскладнішим, принаймні для когось на зразок мене, було дізнатися про затримку відео. Це я взяв з книги. Чертовски хороша книга. Я думаю, навіть ти міг би дещо отримати з цього." Періс лізе в свій портфель, кладе тонку книжку в м'якій обкладинці на стіл перед Крістіаном.
  
  Веб-камера для чайників.
  
  Періс нахиляється до вуха Крістіана і додає: "Без образ".
  
  
  79
  
  
  Через тиждень після винесення вироку Крістіану дель Бланко на Клівленд обрушується січнева спека. Температура досягає п'ятдесяти градусів і віщує ранню весну - брехня, на яку жителі Клівленда купилися назавжди. Це третій день повернення Боббі Дитрихта до роботи; Грега Эберсоула - перший.
  
  Опівдні, дивлячись у вікно на чоловіків у сорочках і жінок без пальто на вулиці, Періс чує стукіт Грега в одвірок.
  
  "Привіт, Грег".
  
  “Подивися на це. Я не можу в це повірити", - говорить Грег, входячи. "Я просто переглядав накопичилася пошту і отримав це".
  
  Він вручає Періс лист на фірмовому бланку лікарні Маунт-Синай.
  
  "Це, мабуть, жарт, так?" Запитує Грег. "Це або жарт, або помилка, вірно?"
  
  Париж читає:
  
  Шановний містер Еберсол! Будь ласка, хай додається рахунок-фактура послужить Вам повну випискою по всім медичним рахунками Максима А. Еберсола на суму сорок чотири тисячі вісімсот шістдесят доларів, спрямованим нам Фондом Becky's Angel Foundation, некомерційною організацією.
  
  "Вау", - каже Періс, перечитуючи лист удруге, потім повертаючи його назад. "І ти нічого про це не знав?"
  
  "Нічого особливого", - говорить Грег.
  
  "Приголомшливо".
  
  “Як ти думаєш, мені дозволять залишити його? Я маю на увазі, з точки зору роботи?"
  
  "Я не впевнена", - каже Періс. "Але якщо це фонд, я майже впевнена, що ти зможеш".
  
  Грег знову перечитує лист. "Ви коли-небудь чули про фонд "Ангел Беккі"?"
  
  Періс змушена посміхнутися.
  
  Ребекка Д'анджело.
  
  "Здається, я натикався на це ім'я", - каже він, згадуючи старий поліцейський звіт, що лежить на його обідньому столі, той, який він стільки років зберігав як брудний секрет, той, в якому детально описується, як тодішній помічник прокурора був спійманий з молодою дівчиною в провулку за театром Ханна. Помічник прокурора, який зараз засідає в суді у справах неповнолітніх.
  
  "Може бути, я все-таки знайшов застосування цього звіту", - думає Періс.
  
  Грег хитає головою, посміхається. "Що за світ, так?"
  
  "Ага", - каже Періс, ляскаючи одного по плечу. "Безумніше з кожною хвилиною".
  
  "Прекрасний екземпляр собаки", - каже Періс. "Гарний хлопчик, Деклан". Джек-рассел-тер'єр відгукується на похвалу Пэриса, його м'язисті задні лапи одним гнучким стрибком піднімають його з землі на груди Пэриса. "Він хороший щуролов?"
  
  "О так", - відповідає Мерседес. “Він тероризував кожну білку в п'яти кварталах у всіх напрямках від мого будинку. Можна подумати, що у них вже є контракт на нього".
  
  Вони стоять під альтанкою з червоного кедра, перечікуючи дощ, що мжичить, який в цьому році трохи затримав змагання на час для тер'єрів в Мидлфилде, сільській громаді недалеко від Клівленда. Тайм-триалы - це щорічний захід, в ході якого тер'єри всіх типів проходять найрізноманітніші випробування. Найпопулярнішими, безумовно, серед самих собак, є спуски на землю, коли в землі проритий тунель з пацюком у клітці в кінці, і собаки розраховують, скільки часу їм потрібно, щоб знайти свою здобич. У ньому беруть участь такси, кэрны, уэсти, Денді Динмонтс і безперечний король щуроловів Джек-рассел.
  
  Манфред - дворазовий чемпіон.
  
  Стаття Мерседес Круз для Mondo Latino перетворилася в статтю для Vanity Fair, де її публікація в даний час запланована на серпень. Вона провела двадцять чотири години або близько того в багажнику своєї машини, припаркованої на Східній вісімдесят п'ятій вулиці, харчуючись печивом "Герлскаут" і пляшкою замороженої води "Евіан", яку знайшла у своїй спортивній сумці. Крім того, що в день пред'явлення обвинувачення Крістіану дель Бланко довелося стримувати не менше трьох судових приставів, вона, схоже, змирилася з цим.
  
  Хороша новина в тому, що вона пообіцяла Періс повечеряти стейком в Morton's, коли прийде чек Vanity Fair. Менні і Деклану обіцяли кістки.
  
  "Давай, тату!" - кричить Меліса. "Вони починають".
  
  Меліса стоїть на краю розділеного парканом тренувального поля. Поряд з нею стоїть її бабуся. Обидві одягнені в джинси і парки з капюшонами. Обидва одягнені в гумові чоботи, вже обліплені холодної брудом пізньої зими в Огайо.
  
  "Так, підемо", - говорить Габріелла, повторюючи прохання своєї внучки. “Давай, Джекі. Приведи свого друга".
  
  "Джекі?" Запитує Мерседес. Вона скинула кілька фунтів після пережитого випробування, зізналася, що ходить на заняття карате. Брекети зняті, волосся на цей день зібрані в кінський хвіст. Вона виглядає підтягнутою, моторної і гнучко-сексуальної.
  
  Перш ніж відправитися на випробувальне поле, Періс звертає свою увагу на двох собак, що стоять перед ним.
  
  Менні і Деклан сидять біля його ніг, уважно розглядаючи один одного, ніс до носа, брати в душі, на даний момент конкуренти. Менні дивиться на Пэриса, розуміючи, що прийшов час йти, напевно задаючись питанням, можливо, в особі Деклана Круза він нарешті зустрів гідну пару.
  
  Періс кидає погляд на Мерседес і зауважує, що вона посміхається йому.
  
  І починає здаватися тим же питанням.
  
  
  80
  
  
  Чорнява дівчина на сидіння 18А автобуса Greyhound, прямує на захід за маршрутом 70, повільно доїдає своє знамените шоколадне печиво Amos. Її мати, 18B, тримає в руках номер журналу Vogue, але не читає. Замість цього вона дивиться у вікно на плоский пейзаж Індіани.
  
  На зупинці в Індіанаполісі жінка і маленька дівчинка виходять з автобуса. Вони обидві освежаются в дамській кімнаті, купують ще кілька закусок, серветки.
  
  Коли вони піднімаються на борт і влаштовуються на своїх місцях, матір маленької дівчинки думає про їх майбутнє. У них трохи більше двох тисяч доларів. Їм ніде жити. Перспектив на роботу немає. І все ж, думає вона, дивлячись у вікно і побачивши, як сонце раптово визирає з-за хмари, з тих пір як прийшло це рекомендований лист, таке божевільне, ні з того ні з сього, у них раптово з'явилося все.
  
  Вони є один у одного.
  
  Коли автобус починає від'їжджати від вокзалу Індіанаполіса, вона відриває погляд від журналу і бачить чоловіка років тридцяти п'яти, який пробирається в кінець автобуса з невеликою спортивною сумкою через плече і симпатичним хлопчиком років шести на буксирі. Вільні тільки місця 18C і 18D.
  
  Чоловік посміхається, прибирає свою сумку наверх. Перш ніж сісти, він куйовдить волосся хлопчика, потім дивиться на жінку. "Привіт", - каже чоловік. У нього добрі сіро-блакитні очі, пісочного кольору волосся. Його син дуже схожий на нього.
  
  "Привіт," відповідає жінка.
  
  "Це Ендрю", - каже чоловік. “А мене звуть Пол. А тебе як?"
  
  Жінка в 18B дивиться на чоловіка, потім на хлопчика, чекаючи, на її думку, необхідної кількості часу. Для матері-одиначки. Вона простягає руку і бере чудово липку маленьку ручку своєї дочки в свою.
  
  "Мері", - говорить вона. "Мене звуть Мері".
  
  
  81
  
  
  Жінка за стійкою авіакомпанії USAir в міжнародному аеропорту Хопкінса виглядає на п'ять років молодший, ніж коли він бачив її востаннє.
  
  Коп, що йде за нею, виглядає свіжим, як вчорашній чилі.
  
  "Привіт усім", - говорить поліцейський.
  
  Жінка обертається, ніби чекаючи чогось... чого? Жахливого? На мить вираз її обличчя стає непроникним, потім на ньому з'являється посмішка, швидка і щира. "Джек", - говорить вона. “ Як мило з твого боку прийти. Як ти...
  
  "Я детектив", - каже Періс. "Це подарунок".
  
  Долорес Райан закінчує свої справи за прилавком, потім повертається назад до Періс. "Це офіційні проводи з міста Клівленд?" - запитує вона.
  
  Періс посміхається. “Так. Щось на зразок того.
  
  Вони удвох відходять від стійки. Долорес оглядає величезний квитковий зал на натовп пасажирів. Її очі знаходять знайоме місце; в її серце, здається, затишне спогад. “Я пам'ятаю, одного разу я зустрів тут Майкла, коли він прилітав з якогось семінару для копів. Криміналістика, або артилерія, або щось в цьому роді".
  
  "Індіанаполіс".
  
  “Вірно. Він ходив туди двічі на рік. Ти теж там був?"
  
  "О, так".
  
  “ Коли-небудь чого-небудь навчишся?
  
  "Ну, я можу сказати вам, що від бару до чоловічого туалету у готелі Ramada Airport рівно двадцять кроків".
  
  "Саме так я і думав".
  
  Періс дивиться на небо. “ Вибач, Майки.
  
  “У будь-якому випадку, рейс Майкла в той раз сильно запізнився. Може бути, в дві години ночі. І все, що на мені було, це чорний пластиковий плащ і туфлі на шпильках ".
  
  Брови Пэриса вигинаються в унісон. “ І більше нічого?
  
  "Жодного стібка".
  
  "Я розумію".
  
  “Отже, ми внизу, в пункті видачі багажу, і там нікого немає, і я швидко показую йому, так? Майклу йдуть п'ять відтінків ірландського червоного. Не знає, що з собою робити ". Долорес прикриває рот, стримуючи сміх. "Ти пам'ятаєш ту криву посмішку, яка з'являлася у нього, коли він був збентежений?"
  
  "Я добре це пам'ятаю", - каже Періс. "Хоча, наскільки я пам'ятаю, збентежити Майка Райана було не так-то просто".
  
  “ Розкажи мені про це.
  
  "Давайте повернемося до чорного пластикового плаща", - каже Періс.
  
  Долорес посміхається, робить паузу, віддаючи належне спогадами. “ Ми займалися любов'ю на парковці, Джек. Повільна, солодка подружня любов. Це було не так гаряче і шалено, як ви могли б собі уявити, коли жінка, яка думає, що її зовнішність псується, намагається викинути подібний трюк. Я не думаю, що Майкл відводив від мене очі весь той час, поки ми йшли від пункту видачі багажу до парковці. Він був схожий на маленьку дитину в магазині іграшок і в той же час на самого досвідченого чоловіка в світі ".
  
  Долорес кидає погляд на стюарда, який стояв біля трапа. Керрі Райан, що сидить перед чоловіком, дивиться на Пэриса, посміхається, піднімає тонку руку, щоб помахати. Посмішка маленької дівчинки стискає серце Пэриса, і, якщо раніше у нього були якісь сумніви - а їх було багато, - тепер він знає, що чинить правильно.
  
  Періс знову звертає свою увагу на Долорес. Він простягає руку, бере її за руки, підшукуючи потрібні слова. Він репетирував їх півтора дня, але, схоже, в даний момент це не мало значення. Нарешті, він каже: “Послухай,... Долорес, я ... я просто хотів, щоб ти знала, що все скінчено. Все це. Ось що важливо. У тебе почнеться зовсім нове життя у Флориді. Тепер все це позаду. Абсолютно всі. Ти розумієш, що я маю на увазі?"
  
  "Так".
  
  "Ти справді так думаєш?"
  
  Долорес пильно дивиться Пэрису в очі. На мить вона затримує його погляд, даючи Пэрису надію, що він почує слова, які заспокоять його серце. Замість цього вона обдаровує його сексуальної напівпосмішкою, не більше того. І в цей момент Періс бачить двадцатичетырехлетнюю Долорес Алессіо, з якою він познайомився так багато років тому, вуличну запальну дівчисько, укравшую серце Майкла Райана.
  
  "Перший сигнал на посадку, рейс 188 авіакомпанії USAir, безпосадочний до Тампи, Флорида..."
  
  Вони обидва кидають погляд на вхідну рампу. Стюард починає викочувати інвалідне крісло Керрі Райан на борт.
  
  Долорес обхоплює Пэриса руками за талію, засовуючи великі пальці в петлі його ременя. Вона повільно оглядає його з голови до ніг, і каже: "Знаєш, є дещо, що я завжди хотіла тобі сказати, детектив Джек Періс".
  
  "О-О", - каже Періс. “Визнання в аеропорту. Я не впевнений, що готовий до цього".
  
  "Це хороша річ".
  
  "Ти впевнений?"
  
  "Так", - говорить Долорес. "Я впевнена".
  
  “Добре. Давайте послухаємо".
  
  “ Я завжди вважав тебе найкрасивішим з приятелів Майкла-поліцейських.
  
  Періс злегка червоніє. “ Я в шоці.
  
  "Шокований?" Запитує Долорес. "З якого дива ти повинен бути шокований?"
  
  “ У Майкла насправді були друзі іншого роду?
  
  Долорес сміється, укладає Пэриса в обійми, і вони удвох обіймаються цілу урочисту хвилину, обіймаючи один одного з пристрастю, зітканою з таємниць, узи мовчання, які, як вони обидва тепер розуміють в глибині душі, ніколи не зможуть бути розірвані.
  
  Десять хвилин по тому, коли Періс спостерігає, як 727-й здійснює останній поворот на злітно-посадковій смузі, готуючись до злету, він лізе в кишеню пальто і дістає стару фотографію з місця злочину, на якій понівечене тіло Ентоні дель Бланко лежить на парковці. Він також прибирає зім'ятий листок паперу, розгортає його, притискає до грудей. Він перечитує його в п'ятдесятий раз.
  
  Будь ласка, залиште газету в дерев'яному ящику до неділі. Спасибі!
  
  Періс не впевнений, коли це насіння вперше пустило в ньому коріння. Можливо, це був момент, коли він згадав, що бачив рудий парик в капелюшної коробки, коли рився у відсіку номер 202, коли вперше відвідав сховище "Я сам". Або, можливо, це було, коли він припаркувався на Денісон-авеню два дні тому з біноклем в руці, в той день, коли Долорес Райан продала свою жовту "Мазду" літній парі.
  
  Він дивиться на зворотний бік старої фотографії, на слова, написані тим же розмашистим почерком, тими ж червоними чорнилом, що і записка Долорес разносчику газет:
  
  Зло - це порода, Фингерс.
  
  Ревуть реактивні двигуни.
  
  Періс на мить заплющує очі, представляючи божевілля кількох останніх годин життя Сарафины дель Бланко. Глибоко всередині, де живе його власне почуття провини, він знає, що це цілком могла бути Долорес Райан у своєму рудому перуці, выпивавшая в таверні Єгеря з Сарафиной в ту ніч. Він знає, що це могла бути Долорес Райан, яка сиділа з Сарафиной в тій машині, на тому пагорбі в містечку Рассел, розпиваючи пляшку віскі. Він знає, що це цілком могла бути Долорес Райан - жінка, яка втратила і батька, і чоловіка від кулі вбивці, яка потім розприскала бензин по салону машини і з збожеволілими від люті, ненависті і помсти очима кинула сірник.
  
  Коли останні вихлопи 727-го літака розсіюються високо над злітно-посадковою смугою Міжнародного аеропорту Хопкінс, коли детектив Джон Сальваторе Періс розгортається на підборах і направляється до парковці і місту за її межами, його переслідують дві думки, дві думки, які, як він сподівається, покладуть край безумству, що почався жарким липневим днем двадцять шість років тому, дві думки, які будуть з ним пізніше тієї ночі, коли він буде сидіти на каменях пірса на Сімдесят другій вулиці, поки він збирає стопку фотографій, негативів і пожовклих аркушів паперу. поліцейські звіти та рукописні замітки, коли він розпалює свій власний маленький очищаючий багаття:
  
  Ти улаживаешь це зі своїм Богом, Дасті.
  
  Я наведу це у відповідності зі своїм.
  
  
  Епілог
  
  
  Зростання шість футів п'ять дюймів, зростання двісті сімдесят. Справжній Голіят, навіть тут.
  
  Ми в пральні, в північно-західному куті, в найдальшому від поста охорони місці в самому південному кінці блоку C. обидва Ми відбуваємо довічні терміни у в'язниці штату Огайо в Янгстауне.
  
  "Мене звуть Антуан Уокер", - говорить здоровань, заступаючи мені дорогу. "Дзвониш в дзвіночок?"
  
  Я роблю півкроку назад. Куля, якою Джек Періс здивував мене, розтрощила більшу частину мого правого стегна. Невелике падіння не вислизнуло від хижака переді мною.
  
  "Світ сповнений Ходячих", - кажу я.
  
  "Більше немає," говорить Антуан, присуваючись ближче. “ Тепер одним менше.
  
  "Це правда?" - запитав я.
  
  Рух позаду мене.
  
  “Чоловік по імені Вілліс Уокер. Мій татко. Йому відрізали член".
  
  "Можливо, я чув про це".
  
  "Я теж", - каже Антуан. “Ми всі чули про це. Теж чули про це вудуистском лайні. Кажуть, ти щось ніби відьми. Це правда?"
  
  "Ні".
  
  Антуан підходить ближче, підносячись наді мною. Яструб і гризун.
  
  "Біль наближається", - говорить Антуан. "Ти знаєш це, вірно?"
  
  Я продовжую мовчати. Я відчуваю чиюсь присутність позаду мене. Я відчуваю гаряче дихання на своїй шиї.
  
  "Ця людина задав вам питання", - говорить присутність. "Він задав вам питання".
  
  "Так, кажу я, не обертаючись. - Я знаю, що біль наближається.
  
  “ Але ти не знаєш, коли саме, чи не так?
  
  “Ні. Я не знаю".
  
  "Я прожив життя плюс двадцять", - говорить Антуан. "Ти?"
  
  На цей раз мого мовчання достатньо.
  
  “ Бачиш? У нас багато часу, - каже Антуан, розстібаючи ширінку своєї тюремної форми. Він не зводить з мене очей. “ Дійсно, багато часу.
  
  Я відчуваю натовп чоловіків позаду себе. Вологе, зріле скупчення дюжини або близько того тел. Коли Антуан Уокер кладе важку руку мені на плече, я повільно опускаюся на коліна, мій розум, тіло і душа повертаються в інший час, в задушливу кімнату над винним магазином в Тіхуані, і я думаю:
  
  Я Нкиси. Я Брух.
  
  Я виживу.
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"